Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
2.81 MB
2008-08-18 11:15:35
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
711
4629
Rövid leírás | Teljes leírás (374.97 KB)

Zalai Közlöny 1909. 087-095. szám november

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

ÜAOTKANIZBA, 1009. NOVEMBEB 2. 48-IK ÉVFOLYAM, 87. 8ZAJH.
KEDD.
ZALAI KÖZLÖNY
¦tljilulk kilfii ét csOtirtihin delhi.
ÜOAzcIéal árak: k)|[4<i i»ie 10 korona, Uliwe 6 horSna, negxcttvie S korona 50 fiII. E«r** »i*m ára 10 Ml.
Nématnyelv a kereskedelmi iskolában.
A miniszteri lantéi v a középiskolák' harmadik osztályában, ideértve a polgári iskolát la, elrendeli r mimet nyelv kötelező Unitását, illetve tanulását. A felnő kereskedelmi iskolában természeténél! ez az első osztálytól kezdve folytatódik végig. Ha a német nyelv tudina nem volna fonton, akkor középiskoláinkban helyet nem juttattak volna neki, mert «mi « német nyelv népszerűségét illeti nálunk, az bizony nagyon vékony slálon függ. Megszoktuk, hogy a német nyelv osr.trák szomszédainkat juttatja eszünkbe i'h az ezek iránt táplált értelmeinkéi at-visszuk a nyelvre, mely pedig nem is az osztráké, meri e nyelv nekik sem honi, hanem importált.
De hát az m.iat nem tárgyunk, hogy ezt feszegessük, esak rá akartunk mulatni arra az ellenszenvre, mellyel gyermekeink-•nél találkozik ez u funtos világnyelv. De tovább megyflnk ; a ni met nyelv tanárai — akik közöl osak kevesen tudnak tisztességesen németül — még fokozzák a német nyelvtől való idegenkedést és hazafisagnak tekintik a német nyelvre fittyet hányni. Hogy ily körOlmények között micsoda eredmény érhetft el. könnyen belátható.
Hogy ennek a nemtörődömségnek és a diákok alhuzaflságának. de meg a német tanárok nyelvi tudatlanságának a magyar ifjak vallják kárát, az természetes. Helálta ezt a székesfőváros tanácsa is, mely polgári flu- és leányiskoláiban gyakorlati német nyelvű tanfolyamokat létesített. Hogy a tanácsnak ez az intézkedése milyen kozóhajtásl valósított meg. mulatja az a tény, hogy bár a tanfolyamon fizetni kell, mégis majdnem üUOjU tanuló jelentkezett erre.
A polgári iskola ugyanis a gyakorlati élet iRkolája. Iparosok, kereskedők, fóMmive-sek, kisebb hivatalnokok, jegyzők kerülnek ki soraikból. Kzok pedig a német nyelvel, akár azt mondjuk sajnos, de nem nélkülözhetik. l)e nem nélkülözhetik orvosaink, ügyvédeink, hiráink, államférfiaink sem.
Hogy miért, az közismert dolog, amely-lyel számolnunk kell. Ks ha népiskoláinkból jogosan, helyesen kiküszöböltük is, minden rendit más iskolánkban közoktatásügyünk vezető férflai jónak Iái Iák meghagyni.
Különösen felső kereskedelmi iskolát végzett ifjaink érzik, ha az éleibe kikerülnek, hogy mennyi mellőzésnek, mennyi visszavetésnek, állástalanságnak vanimk kitéve a német nyelv tudása nélkül. Megvagyunk róla győződve, hogy Magyarország bármely pénzintézete, melyeknek magyarságálmz. ha-zah'ságához kétség sem fér, szívesebben al-
Krrlrai
Kiadj* :
n HKerkeMiitŐ
Szirkiiztiiif ii klrittlviUI liák-lir I
Hlrdaiéaak dijaiabaa tiarint.
kalmaz olyan ifjút, fcki németül is ind. í)e|maultát \é$i& siáiimvóje 4rt é» tud megmagyarázni azt íh taiiasAtaljuk, bog* ily intézeteknél í "** bajobau.
vezető állásban levő férfiak kivétel nélkül ? ^"SS&jft Ju '.tSE birtokában in vannak o nyflviiek. Miért I,istOnyri aélVtí ^r(1(itlt mUit,Ullk w nwkipii«i
szoruljanuk le ifjaink a jubb állásokról ? Miért ne képesítsük ókét arra, hogy az állásokért eredményesen versenyezhessenek?! Hiszen folytonosan halljuk hangoztatni ; ne az iskolának, hanem az életnek ; M itt-kóla az életet tartsa szeme elótt. Ha ez igazságok megállnak, akkor középiskoláink hazafias cselekedetet gyakorolnak, ha gyermekeinket a német nyelv fegyverével is felvértezik. Ali ez különőmui a kereskedelmi iskolánál. A Kanizsán végzett ifjakat még mindig szivesi-n aoeeptálják knlfol...

Insert failed. Could not insert session data.