Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
19.75 MB
2015-04-03 13:05:31
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1114
3693
Rövid leírás | Teljes leírás (295.18 KB)

Zalai Közlöny 1910. 010-017. szám február

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.

NAGYKANIZSA, igio FEBRUÁR 3.
49-ik évfolyam, io szám
csütörtök.
ZALAI KÖZLÖNY
Nagjalanik hition (i csütörtökön dalban. _
EISAltUal ¿rak.\' K|(í«l évig 10 Koron*. ÍÉlévio 6 korona, negycilévfo 1 korona 60 011. — Egyet »ám ira 10 III.
Kalalóa aatfkesald : Korté» JÓK.^f.
Hlndjn : k »frkm>(5ii«(.
Szarkaaztiság ii kiadóhivatal Deak-tir 1
Talaron: 112. —
Hlr.
Nagykanizsa művészi hatása.
— Uj kuliura. —
Érdeke« jelenség, hogy a legnagyobb elterjedésnek örvendő vallások mind a művészeihez folyamodlak, hogy híveikre nagyobb hatással lévén, jobban meggyőzze óket igazságairól. A osodák jeleneteit csak ugy, mint a természet igazságait szobrokban, Icépekhen és építkezésekben testesítették meg és özek a művészi alkotások, ha nem voltak is olyan hatalmas szószólói a vallás terjesztésének, mint az apostolok, do állandó hatásukkal nagyobb körre és időre szólt özek néma beszéde. Különösen a keresztény vallás istápolta minden idóben a művészetet és használta fel, hogy igazságait és legen <láit művészi alkotásokkal vésse kitörölhetetlenül a hívók lelkébe. Örök érdeme és di-csóségo ez a kath. vallás papjainak, hogy a művészet ápolói, terjesztői, fentartói gya-gyanánt az emberiség ízlésének művészi érzékének még a kulturközéppontoktól legtávolabbra eső helyeken is oltárt emeltek.
a művészet, hogy nem maradt mindig az egyház és vallás szolgálatában, tudjuk. Hogy uj tárgyak, uj eszmék, uj felfogánok váltakoztak a művészet birodalmában, annak kutatása most nem tárgyunk. De rá akarunk mutatni arra, hogy a művészet hatása a népekre nagyon különböző mértékben érvényesült. Az olasz nép szinte évezredek óta hódol a művészet minden alkotásának. A spanyol építkezés legszerényebb alkotása is magán hordja a művészi ízlés magasabb fokát. a régi arabok a házi életben minden téren művészi ízléssel rendezkedtek be.
Magyarörszágban ilyen mély hatása soha se volt a művészetnek. Nem hiányzását ugyan nálunk se a templomokban és építkezésekben hires alkotások, de ezek minthogy idegen művészeti ízlések importja, egyetemes népi hatást nem gyakoroltak. Meglátszik ez népünk építkezésein, mely osak a praktikus célt szolgálja, meglátszik öltözékén, mely honi ipar hiján külföldi ízlést szolgál, meglátszik játékain, mulatságain egyaránt.
Az ország kulturbajnokai most kiváló gondjukban részesítik a művészeti népművelést. A kulturáltak egy szebb, eszmeibb emberhez méltóbb tartalommal akarja ellátni az emberiséget és ennek szolgálatába befogja már a népiskolát. De bár az alap innen indul ki minden más téren, egyesületi és községi alkotásokban is hódolni kíván a művészetnek. És itt éppen azokra hárul a nemes feladat, akik a városrendezéseket, építéseket és egyéb alkotásokat kezeikben tartják.
Minden város egy-egy mestere e téren annak a körnek, melyet ipari, kereskedelmi érdekek oda vonzanak Azért a városok
nevelő hatása e téren is nagy jelentőségű. UáL éppen ez oldalt tekintve Nagykanizsa nem teljesili azt a feladatot, melyet a művészi kultura tőle elvár. IJa van is néhány szebb építkezése, az hatást téveszt a lerontó környezet és a harmónia hiánya miatt. Rendszertelenség, a művészi törekvés és előrelátás minden látszata nélkül, az esetlegességnek minden bélyegével történik a varos rendezése, építkezése Századok kellenek, mig Kanizsa város együttes hatása a szép érzetét keltse a szemlelőben. UtuanyitáM rendezés nélkül, az épületsorok együttes hatására való tekintet nélkül adatnak az építési engedélyek. Mindenfelé az ideiglenesség, a műveszí ízlés tekintetbevétele nélkül fej lódik ez a város, ha ugyan fejlődésnek lehet nevezni, ha évenkint néhány egymástól idegenkedő siobaesoport szaporítja az „adóalanyok" számát. Atajdha a város rm-dezés és feji esz Ua és az ezzel járó építési engedelyek egy előre kidolgozott terv es művészi ízlés szor^ tönónnek, akkor meg változik Kanizsa képe is és művészi halasa a környék falvaira nem marad el.
ViláQveszedalem!
A Halley-ÜBtokÖB.
Elpusztul-e a fóld május 18 án ? Ai egéül világ feszült figyelemmel vtirj» a Hulley-féle üstökös megjelenését s bizonyos aggódás-Hit gondol a iná|tis lH-árol 19-ére virradó éjjelre, amikor a csillagászok számiiása szerinl a töld keresztül l\'og haladui az üslökós uszályán. Termeatoliw, hogy h várható ritka természeti tünemény megint egyszer tápot ad a világ végéról szóló mesének a a félénkebbek rettegését csak növeli az a körülmény, hogy most a jósok közé komoly tudósok is beálltak, kik tudományos feltevésekkel igyekezuek bebizonyítani azt, hogy a veszedelem csakugyan niucs kizárva Igaz, hogy ezekkel szemben más tudósok meg azt vitatják, hogy ez a találkozás semmiféle veszedelemmel nem jár s a földnek egyetlen porcikája sem fog Bzenvedni miatta.
A Halley-léle üstökös miuden 75—76 évbou visszatér s uevét llslley csillagásztól kapta, inert ez az angol tudós volt az, aki megállapította, hogy az 1581-ban, 1607-ben és 1682-bou látott nagy üstökös nem bárom égitest, hanem egyetlen csillag, mely elíptikus pályán a uap kfttüj forog s e pálya ineg-fulÁsnra 75 évi idóre vau stOkaége. K megállapítás alap|án kiszámította, hogy a kérdéses üstökös 1759-ben ismét látható lesz. Halley ugyan nem érte meg jóslatának betel|esedését, de az üstökös megjelent s alapjának és pályá|áuak iráuyával is igazolta Halley állításait. Az üstökös azután I835ben megint láthatóvá lett, a mivel bolyougásának ideje hetvenöt év, látható lesz az idén is, ahogy különben megjelenéséi egyes csillagdákból, melyeknek pontos és liuom műszerein keresztül látták, már jelzik is. Távolsága mindazonáltal még akkora, hogy nálunk szabad
szemmel csak március, április hóuapokbau lesz láthatói a földből való leguagyobb közelsége, esetleg a földnek a csillag uszályával való összeütközése pedig május 18 ára esik.
A Halley-üstökös óránkint 170,000 km., tehát napoukéut 4,080,000 km. sebességgel rohan a világűrben. inig a föld óránként 100,000 km. sebességgel rohan a uap körül. Tudományosau megállapított tény, hogy a föld és a Halley-üstökös pályája metszik egymást Ha tehát a föld és az üstökös euuél az ominózus pontnál lalálkozuáuak, az összeütközés tényleg bekövetkeznék, ami a földre kellemetlen, következményekkel járna. Csakhogy ezerenosére a föld már május \'2-án átmegy a veszedelmes ponton, mig a Halley-üstökös csak május 30-áu ér oda. így tubát az a veszedelem, hogy a (öld éa az üstökös magva ellentétes irányban való baladtábau egymásnak rohanna, ki van tárva. Kllenben május 18-án a kél égitest helyzete olyan lest, hogy a föld okvetelleuül belekerül az üstökösnek 23 millió kilométer hositu uszályába, feltéve, hogy ez a 23 millió kin. hosszúság még megvan. Mert ép a csillag 1836. évi megjelenésekor csalódottan konstatálták, hogy et at usiály csak csouku csutak, melyre at elótó korszakokból ráuk maradi grandiózus leitások épen uem itleuek. K, leírások szeriül ugyauis az üstökös farka akkora voll, hogy az égboltnak t-gy^leljes harmadát elfoglalta.
Már most feltéve azt az épen uem lehetetlen esetet, hogy a töld belekerül ebbu az uszályba, minden allól függ, hogy ez az uszály milyen auyagból áll. Kgészeu komolyan velivló tudományos oldalról azt állítják, hogy az uszály anyaga gáz-szerll méreg, nevezetesen cián, amely meg fogia mérgezni a föld légkörét, s megöl minden élőlényt a földön. Kzzel szemben más tudósok azt állítják, hogy ez a méreg a told légkörével való érintkezés alkalmával felbomlik, elillan, s így a földre mi veszedelmet sem jelent. A római obszervatóriumok tudós igazgatója, Millosevich viszont ugy vélekedik, hogy az uszály semmi más, miut ködpára, s az egész találkozásuak csupán az lesz a következménye, hogy a löld néhány órán át sUrü ködön keresztül log haladni. Krre vonatkozólag be kell várni, mig az üstökös l\'tható lerz, mert akkor a színképelemzés (specral-analyais) utján majd meg lehet állapítani, hogy az üstökös uszálya milyen auyagból áll.
Nem lesz végre érdektelen megjegyezni, hogy sokak véleméuye szeriut — és ezt a számítás is igatolja — a Halley-üstökös atonos a napkeleti bölcsek betlehemi csillagával.
— A pénzügyi bizottaág kedden estve gyűlést tartott ujuépi Klek Lipót elnöklete alatt. Foglalkozott a l\'átria beaváiiyaval. miról közgazdasági rovatunkban számolunk be. özv. Tompa Kndréué nyugdiját kegydijal 480 K-ra ajánlja kiegészitendó-nek. A gyepmester kocsisai számára lakás építését határozza a városon kivül esó telepen. Napirendre voll lüzve a 20 ezer K-us államsegély felosztásának tárgyalása, de mivel idóközben több bizottsági tag eltávozott, a tárgy fontosságára való tekintetből egy uj gyűlésre tüzelik kí tárgyalásra.

2
ZALAI KÖZLÖNY
FKHKUÁR 3.
i f nn iüf
Lü KJLLIuL oigarettahttiely
mindenütt kapható.
Bentzik Ferenc dr. ünneplése. A Polgári Kgylet közgyűlése.
A Polgári Kg) let tegnap tartotta 74 évi közgyűlését. K hosszú évsornak harmadrésze Hentzik Ferenc dr.-nak elnöklése alatt folyt le és a választmány megragadta az alkalmat, liogy uagyrahoe.sült elnökéi a közgyűlésen ünnepelhesse A választmány j a közgyűlési meghívó mellékletén értesítette orról a tagokat, kik szokatlan nagy számban jelentek meg, amivel magával is kifejezést akartak adni annak az érdemnek, elismerésének, amire 25 évi elnököskö-déssel a P. K. tagjainál rászolgált
az itt folyó kellemes Metrói, mely immár 246 tagot vonzott kötelékébe Rperjessy Oábor az egylet zseniális pénztárosa és őrkftijó szelleme azután elóter-jesz4$lto a zárszámadást és az 1910 évi költaágve--test, mit egyhangúlag elfogadott a közgyűlés és a pénztárosnak, válasz1 minynak a felraentvényt megadta
Azután kisorsolták a következő kötvényeket, melyeket at egylet pénztárosa mától fogva bevall: 298, 481), 235, 215, 610. 680, 439, 633, 490, 21, 219, 244 511, 870, 163.
Az elnök, alelnök, tisztikar és válastlmány újra egyhangúlag megválastiatott Csak Vécsey Zsigmond polgármester kapott egy szavazattal keveaeb-bet, mint a hány cédula beadatott. Az írásszakértők kikutatták, hogy a polgármester ur sajátkezűiig törülte ki nevét és irta oda a másét.
2. A társa«vacsora.
A Polgári Kgylet dicséretes szokása, hogy at alapítása (és közgyűlési nap) estéjen társasvacsorán gyűl össze, lingy n fehér asztal mellett minden rendű és rangú különbségek elkerülésével együtt ürithe-sen egy pohár bort a tagok ösetesége. Szerintünk ez az intimitást magában foglaló szokás t-tte at Egyletet oly kedvessé, népsterűvé é< demokratikus szelleművé A tegnapi banketten mintegz 130 tag megjelenése tüntetés akart lenni az ünnepelt elnök iránt érzett szeretetnek ch ¿szinte tiszteletnek A keresztény nő-egyleti estélyiéi fnldehorált nagyterem is ünnepi hangulatot és jellemet adott a társasvacsorának, de azzá tette az emelkedett hangulat is. A tósztok elseje Hentzik Ferenc dr elnöké volt, aki annak a domokratíkns szellemnek, mely a Polgári Kgyletet álltatja, tulajdonítja, hogy ez az egyesület ma kanizsai társadalmunk súlypontja. .Tiszttársaira üríti po barát, kik e cél elérésében biven támogatták Hajdú tiyula dr az ünnepelt elnökre. Fried Ödön dr. Osz-terhuber I/ászló alelnökre, Kpcrjesy Gábor az Kgylet tagjaira mond felköszöntőt. Nem feledi el kiemelni Zerkowitr. Ijyoa" tagot, ki pntsgóvel és badacsonyi borral jelent meg a^|anketteu, hogy elókeló pincéjének — nem mondjuk, nogy termékével — objektumával az elnök liszteletére megvendégelte a tagokat.
I.
A közgyűlés.
Délelőtt 11 órakor nyitotta meg Benttik Ferenc dr. elnök a közgyűlést; a jegyzőkönyv hitelesítésére Hartos fléza és Hrundlhofer Antal tagokai kérte fel. Oazterhuber Lástló kir. Ítélőtáblai bíró alelnök állt felatólásra Engedelmet kér, hogy a tárgy-sorotat előtt felszólal olyan Ugy érdekében, mi at elnököt kötélről érdekli. Huszonöt éve ugyanis, hogy Henttik Ferenc dr ez egyesület elnöke. Stílének örömével szólal fel, mert régi őszinte barátság fűzi ót bottá és mert alkalm- van oly férfiút ünnepelni, aki at egyesület iránti meleg érdeklődésével, demokratikus stellemétel a különböző társadalmi állású tagoknak kellemes otthont teremtett, hol egyformán jól érzik magukat és ha az Kgyletet baj érte, mindig megtalálta a helyes kivezető utat A sikernél nagyobb a szeretet iránta, amit bizonyít, hogy 25 évről-évre egyhangúlag megválasztották elnöknek. — Kiért köszönetet mond és a tagok tevábbi szeretetéről biztosítja és ki óhajtja, hogy tovább is biztos kezében tartsa a Polgári Kgylet kormányát Indítványozta, hogy az Kgyesület mint ilyen 1000 koronás alapítványt U^yen az elnök nevére, melynek kamataiból szegény polgárok, vagy ezek özvegyei, árvái segélyezessenek; első sorban akik a Polgári Kgy-leti tagokhoz tartoznak Halv»x Frigyes ohlioz pót-indítványt tesz, melynél fogva Rentzik Ferenc dr elnök ur képét az egyleti társalgó terem számára festessék meg a tagok Kzt leendő gyűjtés összegéitől. A fenmaradt összeg esatoltossék a Hentzik alaphoz. Mindkét iuditványt nagy lelkesedéssel fogadták el.
Kentzik Ferenc dr. olnök,; .A rendezőség ugy akarta, hogy meg legyek az ünnepléssel lepve: tehát meg vagyok lepve. Szívesen konstatálom azt, inert megfelel az igazságnak és tényleg megvagyok lepve." Nem gondolta, nem ik igényelte, mert histen 20 éves elnöki működésénél is óvácíókban részesült Az érdem oroszlán részét elnöktftrsára, a tisztikarra és a választmányra hárítja Az Kgylet tűntető ragaszkodását köszönettel fogadja és báláját fejezi kí érte.
Rosenberg Mór dr. egyesületi titkár évi jelentésében szellemcsen bestéi a rendes közgyűlés rend-kivűliségéról, mely a tagok szoreteténok melegét árasztja az elnök felé. A legtöbb embernek úgymond háromféle jelleme van: amit A tart magáról, amit róla tarlanak és ami tényleg jellemttr-tthárom jellemvonás az ünnepelt elnöknél teljes egységbe olvad. Szól még az egylet kedvező anyagi helyzetéről, - — /
A ker. nőegylet estólye.
Farsang végo felé fordul az idő. Sok szépet produkált az évadban az egyletek törekvése. Azonban a sokféle díszes estély közül legnagyobb erővel, hatással ós sikerrel a keresztény nőegylet keddi estélye domborodott ki, az kétségtelen Örömmel konstatáljuk o tényt, mert ez estélyen a nőegylet erkölcsi erejé nek mintegy ditirambusa zengett a siker láttára fel zugó tapsviliarból. Csendben, alig hallhatóan készülve, produkált rövid idő alatt olyqpi, mi a mesék birodalmából ide vaiázsolva elkápráztatott fényével, szin-pompájával, ötletes változatosságával s mindennek csodás kivitelével mindenkit Nem is tudom, hol kezdjem a dicséret szavait Mert a mit láttunk, az esak a dicséret szuperlativusaíra tarthat számot és igényt joggal. De nem esalódom hitemben, ha azt mondom, itt egy belső, orős, szuverén akarat parancsa hatott el mindenhova, hogy a siker kivitelére egyesül.! erőket összehozza. 8 ez erő nem más, mint az egylet elnöknójének ideális lelkülete, melynek az est im|iozáns előadása lelki vetülete volt. Az egész előadásban a múiészi izlést láttuk, s a rátermettséget a szereplőkben nemesen reprezentálva szemléltük — A virágok összeesküvése, mert ez volt a mese címe, egy finom zenei poézis, összeszőve inog-
hat^ jelenetokbői Már a mese szövege seui mindennapi. A virágok honalapító ábrándjaírói kzól. A pipacs lelkesítő szavára királyt akarnak választani, hogy így a gyűlölt nemtő uralmának rabszolgaságából megmeneküljenek De törekvóeűk or -dméiiytelen ; mert alig kel fel a szabad birodalom napja, már is áldozóban ai eddig osztályos ügyesség S mikor a rozsát királlyá választják, a koronázás orömzaja riadalommá válik a detronizált nemtő megjelenése folytán, a ki pártütő alattvalóit ismét uralma alá hajtja ty királyukkal ogyűtt
A kivitel óni tében egy beszédes látváuyosság volt A pipacs szerepében Fischer Irén pompás alakot mutatott M-leg, kifojező éneke s jellemző játéka nagyszeröen összeforrt értékes és figyelemre méltó alakításában. Szerepének linóin átértésével. táncával s temperamentumával ogyaránt imponált. Pfoíffcr Irma, Sallér Ilonka, Mosbammer Mariska, Nawy Matild s Mágícs Irén ízléses szóló, illetve kettős táncukkal arattak sikert Mair Kata a párbestédes jelenetben gyönyört) formatudással adott ifjabb tartalmat a mesélte H azután még egy csomó yondolatbeli 8„\'.p. ség s a kosztümök káprázatos pompája a barmoniák egymásutánjának kövotketeteseégével mindenütt szereplőkben s díszletekben.
At est sikerét kétségtelenül a kitűnően megcsinált tánc figurák s produkciók uieglepőségei döntötték el, melyből a nagyobb rést kétségtelenül A Mayersb-rg Fridát dicséri Farkas Vilma, Dobrovíts Mlán és liöliin Emil rendezői tehetsége ma is előnyösen illeszkedett a múvéazi keretbe, melyet formailag sok eredetiséggel s ötletességgel töltöttek meg Horváth Höske és Uysrmathy M zongora kísérete is mesteri volt. Szóval a nőegylet kedden kiváb\'t produkált. A műsorban mindenütt előkelőség, szigorúm múvéarí elvek s a széksorokban olyan közönség, melynek tapsában s szavában egyaránt at abstolut dicséret tengett.
LUKÁCS JÓZSEF.
HÍREK.

— Oal&sanoi hangverseny. A főgimnázium minden évben kegyelettel adózik a rend megalapítójának (\'nlasanci Szeut Józsefnek, a „lemondás hősének " Az. ifjúságnak nemcsak vallásos érzületét, de emberszeretet«!, törhetetlen buzgalmát a közjóéit és a világi, hin dicsőségemn való lemondani tudását »karja nevelni művészi estkötökkel. A tegnap lefolyt ily ou hangverseny hiten szolgálta ezt a nemes célt. A miisor inimlon siáina a nagy cél érdekében volt tapintatosan összeválogatva A kitűnően vezeteti ifjúsági zeheksr Kossini nyitányával hatalmasan markolt bele a jelenvolt nagy és előkelő közönség ke délyébe és egyszerre megadta a tónust, mely mindvégig dominált a hangverseny többi számán és h lelkeken. Nagyon kedvesen hatolt Dívéuyi tiyula tanárnak alka\'mi költeménye, melyet Csányi László nyugodt szavalása emelt érvényre. A poéta tanárt hatalmas tapsolással hivta a közönség a pódiumra, de szerénysége visszatartotta Kovács Antal tanár rövid, világos beszédben ismortetto a lemondás lló-sénvk eseményekbon gazdag életét és mint paedago-gus kidomborította belőle az elvonható tanulságot is. Még csak Osskó Árpád szavalatát emiitjük meg, ki Szent Imre ravatala c. melodrámát szimprtikus előadással juttatta érvényre, zongorán Neumann Lajos kisért«. A zene- és énekszámokról csak annyit mondunk, hogy Lukács József tanította he és dirigálta és így a megszokott ízléssel és precizitással felelt meg a várakozásnak.
<.......s
(tüdő)
Köhögés, szamárköhögés) influenza és a légzőszerveit bajainál
az orvosi kar kiváló orodinónnyol alkalmazza a
SIROLIN „Roche"-t.
SIROLIN ,Rooüa\'-t kelleni•• Ize ée kiváló hatása lolylán szívesed voaalk Aj Seeze« gyógyszertárakban eredeti Sl/tOLIN .Roche" oeomagolist kér|Bnk ás hat*, roiottao utasltanuk ntsza minden pőtkénr.itmányt.
■iralla irodalmat 13 hlváaatra iagyaa *a bérmant»a kW«
F. tUffmaaa-U Roche tt Co. - Wien III 1. Neulinggaaae 11.
m
FBBBUAR S.
ZALA! KÖZLÖNY
S
— A Casino a müvószotért. Valamikor rógen Nagykanizsa a legnagyobbhirű művészeket látta vendégül falai között. E művészek körutjokban ugy beszéltek városunkról, mint a művészet hazájáról, hol művészi iztés ós szeretet lakozik. Néhai Prágor Béla gyógyszerész, ki zenei finom ízléséről és müvészetpártolásáról is ismeretes volt, gyakran rendezett nagysikerű hangversenyeket világhírű művészekkel. Hosszú idón keresztül e téren apátia állott be és kénytelen volt a közönség egy-egy kisebb körben feldicsért művésznőnek tapsolni. Dioséretet érdemel azért a nagykanizsai Gasinó, mélynek meghívására a svéd csalogány, a világhírű Svilrdström Valborg asszony o hó második felében Tarnay Lajos zongora művész kíséretében hangversenyt tart. A Oasínót e ose-lekedetében tisztán a művészeti érdek ve zeti, mort a horribilis kiadások melbut bár elóroláthatolag zsúfolt ház lesz, jövödelemre nőin számithat.
— Kovezetvám A kereakedelmi miniszter a belügyminiszter hozzájárulásával Nagykanizsa r. t. városnak ujabb 10 évre megadja a kövezetvám-szetosi jogot. Eddig 4—4 évre volt ez a jog kiterjesztve. Az igy befolyt összeg a kongó utak készítésére és fentartására fordiltatik.
— Nagykanizsa Magyarkanizsa; bolygó koffer A Magyarország mai száma Nagykanizsai levelezőjének tudósítása szerint egy elégett leánykáról ir. A reudórségeu mit sem tudnak ez esetról. Azt hiszűk uyilván hibás szedésből került ki e hir Nagykanizsáról. mert a tudósítás valószínűleg Magyar kanízsáról történt. Nagyon gyakran tapasztalhattuk már, bogy a felületes olvasás miatt ilyen névcsere történt a két város között. Egy eset éppen most foglalkoztatta rendőrségünket. Utazó koffer érkezeit Nagykauizsára Halotti Józsolné nevére Mármaros szigetről. Mivel kézbesíteni nom tudták, a rendőrség segítségét vélték igénybe. Itt megállapították* hogy csak egy cigányasszony vau Ralael Józsefné néven a városban; mivel pedig ennek fia 3 évvel ezelőtt lopásból kifolyó nyomozás miatt elmeuekoll, erős volt a gyanú, hogy a szökésben levő fia lopott tárgyakat küld a kofferbeu anyjának, aki azonban szintén nyoinlalauul eltüut Nagykanizsáról. A rendőrség megkereste a Mármarosatigeti rendőrségei, hogy kutassa ki a láda feladóját. Ott aztán inegálla pilották, bogy téuyleg elveszett ott -egy fakoffer, melyet valaki egy cigányforina einborre bízott ós aki ez után eltűnt. l)e ez nem lehetett ugyanaz a láda. Tovább kutatott tebát a Mármarosszigeti rendőrség és végre megállapította, hogy a feladásnál törtéül a tévedés, mert nem Nagy bauem Magyar-kauizsára kelleti volna a feladásuak történnie, hol Kafael Józáefné színésznő, lgv a rendőri nyomozás az eltévedi kolferl útbaigazította.
— Posta Máriatelepen A Máriatolopi villa- és szőlőtulajdonosok kérvényt intézlek a miniszterhez, hogy junius 1-től augusztus 31-ig Máriatelep-pályaudvar ciiuon postahivatalt létesítsen
— Szeglriyt az ág ia húzza Kráuitz Istváu kocsis boldogail\\elle fel gazdájától a havi bérét. Sok miudeufélét akart rajta venni, de valami gouoszlelkü tolvaj meghiúsította szép terveit. Mig a kocsis boldogan aludt az islállóbau, belopódzott oda valaki egész vagyonát 20 K 62 fillérjét ellopta. A rendőrség nyomozza az ismeretlen tettest.
— Az 10Ó0 szám Az „ÜN ÚJSÁGOM", nak most jelent meg az 1000 száma. Eunek megünneplésére Az ftu Újságom népszerű kedves kalendáriumát nagyobb formabau, díszesebb kiállításban, gazdagabb tartalommal fedjük ki. Ezt a szép köt«tet ingyen kapja Az £n Újságom minden előfizetője. Az fin U|ságom ma már fogalom a magyar gyermekvilágban. Nélküle szinte el sem képzelhető a magyar ifjúság. Ahogy olvasni kezd, Az En Újságomat kezdi forgatni s olvas belőle még gimnazista korában is.vTanul Az En U|ságoin-ból, szórakozik vele. Az Eu Újságom elólízetési ára negyedévre 2 korona 60 fillér. Mutatványszámot kérésre ingyen küld az En Újságom kiadóhivatala : Budapest, Andrássy-ut 10.
— Pásztory cs. és kir. udvari szállító virá?-kereskedése, Budapest, VIII K-tkóczi-ut 3. Képes árjegyzéket kívánatra di|talanul küld
— Tolvaj cseléd. Koseuberg Jónás kereskedő egy házban lakik napával, özv. Pollák Bátint-uéval. Az agg urnó külön cselédet nem tart, liauom Boseubergé végzi el uála is a tisztogatási és fUtési munkálat it Ősik Júlia szolgáló azonban egyebet is tett munkaközben; t. i. kinyitotta a zárt szekréuy ajtókat és már régebb idő ót i megdézsmálta az ott talált péuzl. Lasankiut 120 K álói fosztotta meg gy.inutlau öregasszonyt, mig végre észrevette lolvajlást A rendőrség, hol a Imiién leány ellen megtelték a feljelentést, kezdetben áilatlanságát hangoztatta, dn mikor rábizonyították, hogy oda rajta kivlll senki be nom |árl, beisinerővalloinást tott llusz korona még nála voll 40 K-áról egy takarékpénztári könyve volt; a többiről is elszámol majd, mnrl az eljárást folytatják ellene.
— Utazó csibészek Akárcsak utazó diplomatákra, ugy vigyáznak rá|ok, hogy ki merre \'járó mit cselekszik. Már t i ilyen zsebmetszó féle urak, A Csáktornyái rendőrség táviratban értesítette a helybeli főkapitányságot, hogy ott Nagykanizsára szóló Itiiegyet váltott két notorius zalaujvári zsóbmelszó. Természetes, hogy a rendőrség illó reverenciával fogadta a híres egyéniségeket. I)e kitűnt, hogy most nom mások zsebeire, hanem muszájból utaznak tJgyau üzleti flgy oz is de már csak a lebonyolítása végeit jöttek az Ügyészséghez, hova a mull évben elkövetett zsebtolvajlás miatt vannak beidézve.
A bécsi általános közkórházak V. belgyógyászati osztályán végzett kísérletek alapján meg lett állapítva, hogy „a Ferenoz Jóuef-keserűviz oldó és hashajtó hatasa kisebb adagokra következik be, mint minden más keserűviznél. A természetes „Ferenoz József"-keserüvizet a betegek szívesen veszik be és folytonos használat mellett is jól tűrik". Ezen elsőrangú orvosi bizonylatból mindenki megértheti, hogy ónónmaga érdekében jár el, ba bevásárlásánál osak a valódi „Ferenoz József*-keserűvizet fogadja el.
KÖZGAZDASÁG.
Üzemreductio a Pátria gyárban. A Pátria pótkávégyár igazgatósága headványnyal járult Nagykanizsa városhoz, hogy 1 -2 év tartamára, vagy esetleg osak 1910-re mentse föl őt abbeli kötelezettségétől, hogy 60 munkást foglalkoztasson. Okul felhozza a kedvezőtlen üzleti viszonyokat és azt a körülményt, hogy a gyár előbbi tulajdonosatói az átvételkor nagy áru- és félgyártmányt kellett átvenniök, a mit egyelőre nem értékesíthettek. Az előbbi tulajdonosok hónapokon át tiiltermelést produkáltuk, de az eladás körüli tevékeny8égöket korlátozták ést utazóik egy részét nem foglalkoztatták. * várostól követelt munkások száma az űzembez képest felette nagy. a kedvezmények elérésére pedig 20 munkás is elegendőképpen feltünteti a gyári jelleget, sót mert a gyári jelleg egyéb körülménynél fogva kétségtelen, a törvény értelmében 20 munkásnál kevesebb is. Husz munkással reméli az igazgatóság. hogy az üzemet nemcsak fentarihatja, de azt elő is mozdítja E beadványnyal a kedden tartott pénzügyi bizottság foglalkozott és tekintetbe véve a felsorolt okokat a kérelem teljesítését véleményezte
A NóptakarákpéuztAr r. t. tegnap tartotta közgyűlését Remete Qéza elnöklete alatt. A népes közgyűlés az igazgatósáp jelentését és az évi üzloteredmeny kimutatását örömmel vette tudomásul. Részvényenkint 800 drb részvény után 23—23 k. osztalékot Üzel. mit a mai naptól kezdve az intézet pénztára folyósít. A lefolyt évben történj tőkeemelés uj 8()U drb részvénye után az osztalék már előzőleg kifizettetett. A közgyűlés után az igazgatóság njra megalakult. — Elnök ismét Remete Qéza, alelnök Rosen-berg Riohard és Dénes Lajos lettek. Sem az igazgatóság, setu a felúgyelóbizottság tagjaiban változás nem történt.
mmmmtr
SZÉP KERESETRE
lehetnek szeri nők, kik házi inunká|uk közepette
csipkehorgolással
egesz uap _El_3_
óhajtanak foglalkozni. Bővebb felvilágosítást uyuj leveibeli megkeresesre Stern Árminná Branyicskán.
— Szárszón (Somogy-megyej 30 hektoliter igen jó minöségil 1909. évi termés — Bala-tonmelléki — fehér bor jutányos .árért eladó.
, Tudakozódhatni lehel Szárszón, Stráner Andornál
Votl)»(j) „Horgon)
A Linimení. Capsici comp.,
a Horgony-Pain-Expeller
pdlltlt»
ogy rúdjának bii\'.nyull liáiiiuer. moly mái sok óv 6t* tcirjobb l«4«r<M>!i-sii-\'l liMn.fnlt kÍMvénynkl, otúiaál m meghuleseknil Figyelmeztet*«. Silány humhitviinyok miatt beváaárláskur óvatosak legyünk ra caak olyan erodoti ÜTtt^ol foga<t)iink el, mely a „Horgony" vódjoiru-yel <■« tt Rtohter
rcézjogyiMtel ellátott tjobuha van cs..inaira. ira ŰTMokbOD K -.80, K 1 40 m 2.- ós úgyszólván minden gyógyszertárban kapható. — FCraltir: T«r\'ík Jówef gyógy»i«rfaiiiól, Budapest.
OLRltMer irójiHerlin u „Amy oioszllilior,
Prágában, Kliiabethslratse f> neu.

FBBROAB 8.
A Zalai Közlöny
S irknz(iiÉ|i ét klatfihWaUla
Deák-tér i. sz. alatt van.
Legolcsóbb im legjobb hatása
Hashajtó.
\' » (TTTTT" j ^ r,» j i----i,»
kashajtó labdacsal
(Menatein Erzaábet-Pilulái)
felQlmulja miniten lekinlellien a hétonló kélitunéiiyekel Kanti aiar mentei nundon káró« alkatrésiektAI e legjobb sikerrel hesináljék u elten biutalmaluál, kOnnyll w ék letétel «leiet, egy vérliutltó gyógysrer lem árulmatla-tuibb él alkalmasabb a
Székrekedés
legyöiélére, mint a legtflbb betegéé; okoiójára. Cukroiotl volta miatt, a gyermekek ii triveie" vetslk. K(|y iloboi Is pllulá tartalommal 80 fIHér egjr tekeréi H doboual tahit 120 pilulival 8 korona. A pám előre bekUldéae mellett bérmentve.
Utániatoktól Óvakodjunk, Neuételn Fülöp hashajtó plluláil* leoék kérni I Ciak akkor valódi, ha minden duluxon a tőrr. bejegytel Sienl I.lpót védjegy é> Phtli|> Neuiteln uyógy,rétén (illíré le fekete vöröi nyoméiban olvasható, A kéreik. tórvény éltal védett csomagjainkon cégünknek rajta kell lennie.
Iiilléii Faléi iféiitiirlára, ti. LiMlkti
Wien, l\'lankengaue 6. Kapható Nagykanilién: Relk Qyute. Betua Lajoa, Prágér Béla és Siebó Antal gydgyéierisiekntl
OV4N!
szállít, amerikai aima éa gyökeres • -e--*- vesszőket kfllön-
félo fajokban, fajtisztuságért jótállva legdúsabb választékban a már évek óla elsóuek és legmegbízhatóbbnak ismert:
KdkBllomintl ilié izillMtfAij t»l»p tulajdonos: CA8PAKI FRIGYES
Medgyea 69. sz (NfcgykUkUlló-megye). - Tusit képéi árjéirlékel kárait
As árjegysékbsn találhatók ai orsság minden rútéról érkesetl élliatré léléllk, ennélfogva minden sadlóblr-lokos megrendelésének meglétele eláll es limerós ste-mélyitégékiál ugy sió-, mini uáabellleg biaonyadgot stereihet magának (lltl Itéléltlép filtéllll Bé|kll-kitiiá|ártfl.
Szőlő-oltvány,
szőlővcsszóról és borról nagy képes árjegyzékemet fflf- 1 M o Y E *
éa bérmentve küldöm meg, a ki Címét tudatja. Kzeu könyvet még az is kérte, a ki reudelui nem akar, mert ebból meKlanulh.i(ja a szólólelepiiést s emellett sok szólökép vau benn» SzólAoltvánirokböl é< mis gyeb európai és amerikai sima és gyökeres vesszőkből a vílágbirQ Dclawaréból állandóan több millió készlet eladó, olcsó ár mullolt Több ezer elismerő levél, közte több berregi és grótl uradalomtól.
Gint: Sküob Randor fia, azőlőtelepe,
Bihardiószeg
Gazdák |
Ha elaőrendü gépet akarnak venni, kérjenek árjegyzéket euiópaszerte hirnevee
manaiijaró ei routiillialú beoiioiekoraobiior, iuaíáüjárö és reititlialt jtözlokeiaabilokrAI. Teljes cscpióteieiet i
B.nsln-noioroe aocoro, taaprltoffopak voetaiaira éa magAojáró saerkeieUet ■Ubll bsamiuaotorek. aslvógiatslspsk.
K«llner éa Sohanier
Budapest, V ksr.,]Anltoh-ntoa a. ss. Btirgttuy .VUágesság\' Budapest
Az üzleti sikár titkát
leíróin dologban találja meg az ngyes kereskedő : az utaztatásban a jó kirakatban és az újsághirdetésen Ez utóbbira aiánljuk Önnek Zalamegy« legrégibb uiságját, a Z&lai Közlönyt
A Nagykanizsai Bankegyesület Részvénytársaság
1910. évi február hó 12-én délután 3 órakor saját helyiségében
36. évi rendes közgyűlését
tartja, melyre a l o. részvényesek tisztelettel meghívatnak.
A ktifyflléi tárgyal:
a) Igazgatósági és felügyelő-bizottsági jelentésok.
b) Az 1909-iki mérleg fölötti határozat.
o) A társaság hivatalos közlönyénele kijelölése, dl A felügyelő-bizottság 11» 10. évi járulékának megállapítása, e) Létesítendő tiszti nyugdíjalap tárgyában igazgatósági előterjesztés t f) Az igazgatóságból az alapszabályok 18. g-a órteliuébon jolenleg sorrend szerint kilépő Ujnépi Elek Lipót ós Stem Sándor urak holyébe 2 igazgatósági tag vagy a nevezett urak újbóli megválasztása.
g) A felügyelő-bizottság és pedig 8 rendes és 2 póttag megválasztása
h) Egyéb — alapszabályszerüleg bejelentett indítványok tárgyalása.
Azon t. részvényesek, kik a közgyűlésen szavazati jogukat érvényesíteni óhajtják, felhívatnak, miszerint az alapszabályok 33. tjához képest, még le nem járt szelvényekkel ellátott részvényeiket a közgyűlést legalább 8 nappal megelőzőleg ai egyesületi pénztárnál letélnményezték.
Kelt Nagykanizán, 1910. évi január hó 28-án. AZ IGAZGATÓSÁG.
Jól jegyezd meg; csak VIVNBH"
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézéslY silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
V
FEBRÁR S.
ZALA! KÖZLÖNY

A nftgykaniisai takarékp énztár részTény-társaság
1810. évi február hó 13-án d. 0. 10\'/, órakor tartandja saját helyiségében
65-ik éyi
a
1
V <fl
melyhez a t. oz. részvényeseket tisztelettel meghívja
MZ IOMZOMTÓSÁO.
tanácskozási tárgyak sorrendje
1. Igazgatósági és felügyelő bizottsági jelentések.
2. A mérleg előterjesztése, az osztalék megállapítása, az igazgatóság és felügyelő bizottság felmentése feleta határozat hozatal.
3. A hivatalos közlöny kijelölése^
4. Az alapszabályok 25 , 27. és 43 gg-ai értelmében kilépő dr. Fábián Zsigmond alelnök, Blau Lajos, ujnépi Elek Géta, Fesselhofer József, Grünhut Henrik, KOrsohner Ignáoz és Hosenfeld József igazgatósági tagok helyett, alelnök és 8 igazgatósági tagnak 3 évi időtartamra, dr. Rothschild Jakab, dr. Schwarz Adolf, Uoldhammer Károly és Heimler József felügyelő bizottsági tagok helyett 4 felügyelő bizottsági tagnak 1 évi időtartamra leendő megválasztása. A kilépő tagok újra megválaszthatók.
5. Netáni indítványok.
JEGYZET: A l ci. résavéuyeaek figyelmezlelletuek. miszerint aiavaió-lapjaikat 1910. évi február bé 12-ik napján délelölt 8—12, délután 8—S éráig ti intézet helyiségében személyesen vsgy meghatalmazás alapjáu átvehetik.
Megjegyeztetik, hogy az alapszabályok ll-ik §-a szerint szavazati jogot csak az gyakorolhat, kiuek részvénye a közgyűlést megelőzőleg négy héttel nevére átíratott. ^ „
Heíri Márton
Múím , SÉiía Venczel József tanítványa
kitűnő, kiállításokon magas érmekkel díjazott czimbalmainak
raktára:
Ifj. Wajdits József hangszerkereskedésében van.
Eredeti gyári árak.
Eladás részletfizetésre is,

10 evi jótállás.
21611742
K A I, A I KÖZLÖNY v
FICHRDAB 8.
MEGHÍVÁS.
A Dél-zalai Takarékpénztár Részvénytársaság
1910. évi február hó 20-ik napján délelőtt 10 órakor Nagykanizsán saját helyiségében tartja
XL. évi rendes közgyűlését
melyre a t. részvényesek tisitelettel meghivatnak.
TÁRGYSOROZAT:
1. Igazgatósági és felügyelő bizottsági jelentések az üzlet eredményéről, az 1909. évi számadások elótorjosztése, — ezek alapján a mérleg végmegállapitása, a számadók felmentése és a mutatkozó nyereség felosztása iránti határozat.
2. A társaság hivatalos közlönyének az 1910-ik Qzleti évre leendő kijelölése.
3. A megbízatásuk lejárta következtében az igazgatóságból kilépő Dr. Bentzik Ferencz elnök, üettlbeim Győző alelnök. Gáspár Ferenoz, Ledofszky Ernő, Slróm Vilmos és Szűkíts Zsigmond urak helyett az alapszabályok értelmében elnök, alelnök és 4 igazgatósági tagnak 3 évre, — ugy a felügyelő-bizottsági tagok számának meghatározása és 1 évre való megválasztása.
Kelt Nagykanizsán, 1910. január 16.
AZ IGAZGATÓSÁG.
A t. ci. részvényesek kéretuek azavazólap|ailtuak réstvényeik előmutatta melletti átvételére a takarékpénztár helyiségében I9l0. évi február
19-én megjelenni.
A társulati igazgatóságnak a közgyűlés elé terjeszteudő jelentése a közgyűlést megelőző 8 napon át a t. rósivéuyesek által at intézet
helyiségében betekintheti.
VAGYON
MÉRLEG 1808. ÉVRŐL
TEHER
Összeg
Részvényüké Tartalékalap Nyugdijalap Tiszti nyugdijalap Hetétek
Metélek fOggő kamatai Hetét kamatadó Óuaegélyzó szövetkezőt *
Visszleszámitolt váltó Letétek
Előre felvett kamatok Aranyok é* frankok Hitelezők
Kperjesy Sáodor iskolaalapítvány. Kel nem vett osztalék Nyereség
ttfaout I90S. trrfll 96 "frkoi 886 a> 7838.4 19o9. évt nyereség 79 „ IBO „ lt^»<9.1
¡10 frankói a ktr. | arany
199 í
8
1.029
178
1.416
1.365 28
Ifi 985
876
1 600.000 —
814.161 07
< 100.000 —
B4.806 16
4,>82.404 09
86.870 60
8.716 31
9.000 —
795.189 92
7.7B9 68
44.265 89
161.862 87
10.000 —
89 —
181.687 87
2.7BG | 6,956.602
10
Dr. Bentzik Ferencz s. k. társ. igáig. elnök.
Kelt Nagykanizsán, 1909. december 81-én.
Eperjeay Gábor 8. k. főpénttáros.
Reinitz József s. k. vezértitkár
Ezen zármérleget a fó- ós egyébb üzleti könyvekkel összehasonlítottuk ós mindenben megegyezőnek találtuk.
Kelt Nagykanizsán, 1910. január hó 27-én.
Rapoch Gyula s. k
Halphen Mór s. k.
felűgy. biz tag.
Récsey György s. k. felügy. biz. tag.
folügy. biz. tag.
Unger Ullmann Elek s. k.
felügy. biz. tag.
Nyomatott a laptulajdonos ífj. Wajdíto József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio FEBRUÁR 7/ 49.IK ÉVFOLYAM II SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
■•lltlMlk hétfőn éi eiltlrtikia dalban. ^^i,«,,«,
ElflfliatSat trák: Hgén évre 10 korona, íétévic 5 korona. Herléai .lór»«-f
nagyadévre 3 korona 60 Ml. — Egyes aiim ára 10 Ml. ú
Klxlja
Szarkaaztiiig ¿1 kiadóhivatal Daák-tér J
Talafon: Itt. — HlrdeUaak dljaiabia aiarlnt.
Piacunk hamissága.
Talán inkább azt kellett volna oikkunk oiméül irni, hogy piacunk hamisítókkal van tele. Nem elég. hogy az élelmi cikkek hallatlan módon megdrágultuk, de még állandó küzdelmet kell vívnunk a piaci élelemlm-misitókkal. Budapesten nemrégiben egy napon tejmintákat vettek az összes miliinárik-tól. A chemiai intézet olyan jelentést ad a hozzá beküldött mintákról, hogy mi jó vidéklek osak szánhatjuk, sajnálhatjuk a székesfővárosi fény és rangos sorban éló honfitársainkat. A megvizsgált lejnek egynegyed része hamisnak bizonyult, a vajnak, a túrónak pedig több mint egy harmad része. A virslii tele van aprított pacallal és korpával, a lóhusról nem ifi beszélve Száz liter tejben mást iszik meg a főváros közönsége. Még jó lenne, ha vízvezetéki vízzel eresztenék föl a tejet. Az legalább egészséges. I>e a vízvezetéki viznek ára van, igy tehát Nagymarostól Törökbálintig jobbadán a kutak, az egészségtelen kutak adják a pesti ember reggelijét.
Igen könnyen tultehotnénk azonban magunkat, ha az élelmiszeruzsora és hamisítás aféle „pesti kórság" volna De nem az! Tiszti főorvosunk tudná csak megmondani, hogy mi itthon, a jó vidéken, mit eszünk ? De kevés is az a boldog ember, akinek magának van tehene. A városi zárt udvarok a sertés-ölés téli gyermek-örömének is véget vetettek már. Legenda az már! Piacról élünk, drágán élünk és hamisságokat vészünk-tápláló eledelek helyett.
Nagyot dobbant akkor a szivünk és ahogy szoktuk mondani: felállott a hajunk szála, mikor hallottuk a vásárhelyi Mari néniről, a Jáger Mariról, aki gölődényben kevertetle el a szerecsikát és arzenikumot és igy szállította a temetőnek az életben már láb alatt álló embereket. De hál nem Jágcr Mari az a komisz kofa, aki naprólnapra mérgez bennünket, vagy elvonja testünk táplálékát és drágán megfizetteti magát? És mit tesz ellene a törvény? Koboz és nevetséges alacsony birsággal sújtja a lépeti ragadtakat. Még átlag szerencse, hogy a végső fokon a földművelésügyi minisztériumig fellebbezett hamisításoknál — örömmel olvassuk — nincs pardon és az alsó bírságok ítéletei ellen kapaszkodók beleesnek a tejbe, mert ezekre csak ráhúzzák amit érdemelnek. De hát már
maga az baj, hogy a törvény igen enyhén sújt. És még nagyobb baj. hogy a piaci ellenőrzésünk inizerábilis.
Nyugodt lélekkel kérdezzük, hogy van e nálunk olyan hatályos piaci ellenőrzés, amely biztosithatna afelől, bogy nem lesz hamisítás. Szó sincs róla Péttől a piaci ellenőrzéstől az csalhat, hamisíthat aki akar. Tiszti orvos razziái ezer módon ki-játszhatók, tós ugy un lehetne-e becsületesen akarni a tiszti orvostól, hogy a piaci ellenőrzést szabatosan és rendszeresen végigcsinálja, mikor neki ezer dolga van h ez csak — ráadás. Hiszen a piaci ellenőrzés maga egy embert kivan, de hibás maga a közönség is. Mert elnéző és nem csinál a maga kázusából lármát, sőt a hatósági feljelentéstől élénken óvakodik. Van is rá oka Mert a hivatali eljárás mai bürokráciájában de százszor is megbánja az a szerencsétlen embertársunk, aki „jelentett". Járhat a hatósághoz nem is egyszer, de a végső megbánásig Nemcsak idézik, de várakoztatják, szekálják s az idejét lopatják. Kzért van az. hogy nálunk a hatóságot munkájában senki nem támogatja, mert ezer kellemetlenség sznkad a nyakába.
Hibásak vagyunk mi is. a sajtó. Ugyan hagyjunk\'már egyszer békét a megbolygatott hármas szövetségnek ós Aerenthal politikájának. Törődjünk a lakótársaink életével, egészségével. Mi, az ujság pellengérezzen ki minden piaci hamisítót. Pellengérezzen akkor, mikor még a hatóság nem rendeli a vádlott terhére a büntetésnek sajtóban való meghirdetését. A piaci élelem hamisítás minden esetét mondja meg a maga újságjának az olvasó, hs aztán a bűnben fogant embertől ne vegyen senki. Bojkottáljuk Adjunk szigorú példát arra, hogy mi vár a piaci hamisítókra. Majd csak a jobb őszükhöz kapnak azok is és véget vethetünk a piaoi hamisításnak. Lapunk áll e téren az olvasóközönség rendelkezésére.

1 r nn ipr
LL UlLIÜL cigarottahüvely
mindenütt kapható.
A sajtó a közgyűlési terembin.
Kaposvárott áldatlan küzdelmek folytak a kellőkép meg nem becsült sajtó és a város polgármestere
és a képviselőtestület egy töredéke között. A kötelességek és jegek meg nem értése a sajtó fontosságának fel nom ismerése okozta e harcokat, mely kárára volt a sajtónak, a nyilvánosságnak, de a város vezetői sem ineritliettek belőle mást. mint lebecsülést, elité lés! Most ugy látszik fordulat állott be. Kaposvar polgármestere Németh István hazatérve szabadságából rálepell a helyes útra Kgyült akar dolgozni Kaposvár fejlett sajtóorganumaival, hogy annál jobb szolgálatul teliessen a vár>s közönségének. I\'olgár-I mesteri jelentésében kifejti, hogy gondoskodni kíván, hogy n hírlapok tudósítói kellőkép helyet foglalhassanak a közgyűlési teremben. Kddig ugyanis a közönség között a karzaton voltak innsl ez a kellemetlen helyzet megszűnik.
Kanizsa sajtó munkásai e tekintetben nem panaszkodhatnak. A polgármester műveltsége es ízlése régen azzal a megbecsüléssel nyújtott nakik helyi-t a közgyűlési teremben amely tőle elvárhUJh 8ót a városházának majdnem minden tisztviselője, de kivált ezek elókelóbbje mindig a lehető legnagyobb előzékenységgét"~tnfnrmálják a tudósítókat a vároti ügyek kérdéseiről. Ila vaunak is egyes léuyegtelen egyéniségek, kik a hozzátok forduló hírlapírókkal némi fölénnyel vo\'uának hajlandók szóba állni, ezek a semmiségek nem zavarják sem a sajtó és városház kőzött fennálló jó lurinoniát, sem az információk teljességét Nem akarunk hát panaszkodni, ninci rá okunk Mégsem hagyhatjuk megemlítés uélkül, hogy a kinízsai városház dísztermét) <11 a lap tk tudósítói ugv ülnek, inint hajdúi a római senatusban a küzdelmek ár.iu bevonult néptribunok. Az ajtónál kaptak azok helyet egyenesen a lenézés szempontjából Még « megszólítás is megkülönböztette a többi seuatortól\' „I\'atres et couseri|ites" hangzott ez Igaz hogy a lilrlan tu lódtók nem tartoznak a patresek közé, de uem is couseriptesek. Azaz nem jól értik magukat az ajtónál: annyival is iukább nem, mert a szónokok is háttal fordulvák hozzájok ígv azok beszédeit, megjegyzéseit, kivált ha némi \\ij kiséri azt, síig hallbatiák. Ugy hogy néha hézagos tudósítással kénytelenek beérni. Ha tehát lehetséges rolua alkalmasabb helyei kijelölni a tudósítóknak, köszönettel adóznánk érte. Hogy csak most szóltunk erről, mutatja, hogy elégedetlenség nem bántott béliünkét nagyon, de a kaposvári eset alkalmat adott ezek elmoudására.
Mm SUCHARD \'-
Kulonlegesseg.
ZALAI KÖZLÖNY
KKBBÜAR 7.
A meghűlés
az ax ajtó, a mely a komoly betegségeket bebocsátja de a SOOTT féle osukamájolaj EMUL8IÓ be csukja u ajtót, még mielőtt a betegség oda befér-kótbetne.
SCOTT-fóle BMULIÓ
tisztaságával, einésibetőségével és gyógyító erejével nagy hírnévre tett stert.
Orvosok, szülésznők, szülők és betegek aiánlják mindennemű torok- és uiell-bajoknál mint az egéstség megbitható támaaiát.
A SCOTT-félc EMULSIÓ legkiválóbb.
Egy eredeti üveg ár« a K. 50 fillér. Kapható minden gyógyUibau.
Hl R EK.
Mozi.
Tapló Jenő v. képviselő.
— ügy felszólalás története. -
Tapló Jenó városi képviselő volt Nagykanizsán. A mi pátriánkban — neoi a pótkávégyárról van sió — nem minden napfény. Bizony sötét árnyékot vetnek a testek Ilyen milieu-ben Tapló Jenő képviselő nagy kiküldetéseinek tisztében hitt. ó ott volt minden közgyűlésen és minden temetésen. A temetésen mindig a honoráoiorok mellé Jiuzódott, de a közgyűléseken nem mindig \'szólt a pénzügyi bizottság és a tanáos javaslata mellett. Ezért a rossz szokásért sr. ó-kanizsaiak sokszor lesajnálták. (
„A többség dönt\' kiabálták és evvel szegény Tapló Jenó alaposan el volt intézve, tó8 ha még néha piszegés is követte felszólalását, akkor a következő költségvetési vitáig fel sem mert szólalni. Hogyis lett volna neki anhangja! Ö nem élt üdvös függésben mint a vezérszónokok. A maharadzsák diosó nyomait nem követte. Nem volt a takarékpénztárnak, se segélyzó egylet igazgatóságának tagja A kaszinóban nem baccaratozott, aközben nem alsózott, de annál inkább mor-fondérozott otthonában, vagy utazgatott, hogy lásson ós tapasztaljon. De képviselő társai ezt a modorát nom taksálták sokra. Tapló nem tudta, hogy rokonszenvet osak ugy kelt az ember, hogyha kártyában vészit és hatalmat csak ugy gyakorolhat, ha a vér hatalma köti ót más hatalmasokhoz. Előfordult aztán sokszor, bogy sarkába haraptak és megmagyarázták neki, hogy ót nem illeti az ellenzékeskedés Ha akar, követheti az ó-kanizsaiak diosó nyomait, de ellenkezéseért minden bizottságból kihagyták. Tapló Jenó lassan elkedvetlenedett. Már nem járt fel a közgyűlésre, a consultá nagytermébe. A kanizsai közügyek bűt és csalódást hoztak neki. Kezdték felejteni és mire a képviselői ciklus végére járt, a legsötétebb árnyék rej-i tette el a közügyek férfiai szeme előtt —1 Tapló Jenó alapos tanulmányokban^ keresett enyhülést a csalódásokért. Hónápok, évek multak. Tapló Jenó még mindig tanulmányozott. Tanulmányai közepette egy közgyűlési meghivó kapta meg figyelmét: napirendre volt kitűzve a kószinház vagy aréna felépítésének ügye. Tapló összeszedte szétszórt
eszméit. Gondolta magában: .No most itt az ideje, bogy felszólaljak emlékűi késő kornak" I Lenyomva kedvtelenségét, elment a közgyűlésre. Acél Pál is elkísérte\' Komoly, ószfűrtü vének lepték el a padsorokat.
A stinházügyben tehát Tapló Jenő is felszólalt. Előadása világos és kellemes volt. A mit mondott lelke bizonyos pathoszára vallott. Beszédének váratlan és meglepő fordulata lón. Az ó-kanizsaíak elkezdtek mosolyogni. Egy öreg ur el is tüsszentette magát — a jó ¡»lés szabályai szerint. Aztán egy másik ur kérdezte szomszédjától: Ki ez?
„Hát nem ismeri?" felelt a szomszéd, „ez az öreg Taplónak a fia, előbb Tencer-nek hívták". „Bagatelle" jegyezte meg gúnyosan Nyári Sándor, „azt hittem, fel se tudja nyitani a száját". Egyszerre csak rémesen hangzik Tapló Jenó fűiébe a régi csatakiáll-tás. „A többség dönt. szavazzunk" I És tényleg ugy döntött, hogy a színház merően romban hevert, de áll még a osoportházés a régi gimnáziumi
— Tanfelügyelői látogatás K ó r ö s s y
Sándor zalavármegyei kir s. tanfelügyelő pénteken és stombalon a helybeli áll. elemi iskolát és az iparos tanalók iskoláját visagálta meg.
— Vármegyei kúagyülós. Zalavármegye törvényhatósági bizottságának f. bó 14-án megtartandó kölgyüléséu t. tárgysorozata 87 pontból áll, melyekből kiemeljük a következőket: Arvay Laies aliipán jelentése a törvényhatóság állapotáról; a m. kir. miniszterelnök leirata at uj kormáuy kineveztette« tárgyában ; 1 megyei központi választmány kiegészítése ; a kaposvári siketuéma intézet kérvénye ö évre megszavazott segélynek további adományozása iránt. I,etenye kérvénye két uj országos vásár engedélyezése iránt; Magykaniisa r. t. város képriselö-UslilUtléuek a városi közkórház alapszabályainak módosítása és a közkórházi kut javítási költségeinek kiutalása
— Saanatóriumi Piknik. A keresztény jótékouy nóegyesűlet és izr. nóegyesűle! estélyeihez mint egyenlő raugu fél sorakozik minden évben a szanatóriumi piknik. l)e mig azoknak cimei legalább látszólag a társadalom más-más rétegére támasz-kodva szolgálja az emberszereletet, addig ez utóbbi választófal nélkül az egyetemes humanizmust tűzi zászlajára. Rs liogy ez alá mindenki szívesen sorakozik mutatja a szombat esti piknik, melyen társadalmunk elitje és polgári osztálya egyrtiás mellett szépen megfért a dúsan teritett fehér asztaloknál. A Kövesdi Boérué táborkara a sok szép mosolygó képű. szolgálatra bájosan kész leáuysereg potom olcsón hordotta az Ízletes étkeket és italokat Nem soroljuk fel őket de dicséretünk mellett kösiöuetűukel nyilvánítjuk a kedves készségért. A gondoskodásban utolérhetetlen és megtestesült figyelmességű elnök-társak Vidor Samuné és Kövesdy Boér Gustlávné alezredesné ó Nagyságaik mint két vendéglátó nagyasszony sürgölődtek mindenütt a vidám asztaloknál. Kgy-egy barátságos megszóllilásuk otthonná változtatta az idegen asztalt. A vendégek megelégedése zajlott mindenfelé. Valósággal zajlott ugy, hogy a szép katonazene Kricsaj karmester minden igyekezete mellett is csak tört akkordokban jutottéi atávolabbi asztalokhoz. De tapsbau azért a hálás publikum, mely zsúfolásig megtöltötte nemcsalya nagytermet, de a kisebbeket is, uein maradt adó* Igaz hogy a zene igy uem jutott érvényre, de talfy az étkezés alatti zeue sehol sem számit a teljes éavéuyesűlésre. azért a kanizsaiak kedvelt karmestere ifycsaj nem nehezte ránk Még csak a láncról emlékezünk mely olyar animóval folyt reggeli órákig, hogy emléke sokáig fen marad
— A sétatéri hld. A temető előtti uj vasbeton bi\'l a szakértők tetszését megnyerte, . ugy hogy a Batthyány-utcából a sétatérre is ilyet tervez nek at eddigi vashíd helyett, melynél az olcsóbb éa megfelelő tartóssága A budapesti cég, mely a temető hidat készítette, annak fényképét megküldte Király Sándor városi mérnöknek, ki att átküldte Tripammer Gyula Stépiló Egyesületi igazgatónak. Tripauituer igazgató ativesen karolja fel a vasbeton
hid tervét és reméli, bogy nemsokára megvalósít-bttó is lest. Felmerült az a nézet, hogy mivel a 20 eter koronás állami segély egy része városfejlesztésre fordítandó, juttasson abból a város a Stépiló Egyesületnek megfelelő össteget, hogy e hozzájárulással az a hid megépíthető legyen, mert amint tudjuk, a Batthyáuy-utcáu fog keresztül vetetni at egyetlen ut a sétatérhet, mely porfelhőt uem nyelet ax üdülni vágyó kötönséggel.
— Esküdtazóki tárgyalás. A mai nappal keidódtek meg at eskűdtstéki tárgyalások. A mai nap folyamán Kolompár 8ándor és Kolompár György tsídi cigányok bűnügye került sorra. A jeles alakok mult év október havában megtámadták a Keszthely és Zalaapátí kötött elvetető ut mellett fekvő Gizella majornál Mosouyi Arthur zalaapátii kereskedő Molnár József uevű kocsisát és a szállítmányt megrabolták. A kir ügyéstség rablás bűutette miatt adóit ellenük vádiratot. A lörvénystéki tanács tagjai dr. Kenedy Imre, dr. Mutschenbacher Kdviu és dr. Gyenes Sándor lörvénystéki birák. A jegyzőkönyvet dr. Sartory Zsigmond veteti. A védelmet dr. Üaráts Lástló ügyvéd lát|a el. ítélet csak lapunk tártakor tesz.
— A sajtónak hivatása és kötelessége olvasókötöuségének ügyeimét minden oly Jelenségre és vívmányra, különösen at orrosi gyógytudomány terén irányitaui, mely a szenvedő emberiség javát itolgálja. Kddig at epilepsziáról (nehétkór) at általános felfogás at volt, hogy gyógyíthatatlan betegség. A szegény betegek fbhöt-fáhot kapkodva, rendsterint holmi hangtalos, de értéktelen késtil-méuyekkel hasztalanul próbálkottak. Megbízható értesülésünk van arról miszerint egy budapesti speciálísta orvos tudományos alapou és bevált módszer sterint gyógyítja at epileptikus botegeket és e módszerrel kiváló gyógyeredményeket ért el Kz orvos dr. Stabó B Sándor (Budapest. V. Nagy-korona utca 18) ki érdeklődőknek készséggel nyújt felvilágosítási.
— Katonai hirek. A 48. gyalogezred had-kiegészítő parancsnoksága felstélitotta Nagykanítsa város katonai ügyosttályát, hogy alkalmas módon értesítse a város területén tartózkodó hadapródokat éa badapród-órmesterekel, hogy egy levelezőlapon tudósítsák a hadkíegéstilő parancsnokságot illetőségi helyűkről, törzskönyvi lapszámukról és lakóhelyűkről.
A február hónapi utóéllitá« 6-én volt. Mint érdekességet kiemeljük, bogy a sorozáson megjelent 9 hadköteles közül 8 alkalmasnak találtatott
— Temetkenési egyesületek. Gyertya szentelő űuuepén két temetkezési egyesület tartotta évi rendes kötgyűlésél. At Emberbarát temetkezési egylet Kperjesy Gábor elnöklete alatt. Zárószámadási és előterjesztéseket a kötgyűlés elfogadta A tiszt-újításnál siemélyváltozás történt, amennyiben alelnöknek Krátky Jótsef telekkóunyvvetető, jegyzőnek pedig Sió Károly válastlatolt meg.
— At KI só Temetkezési Kgylet Osóka Ferdinánd elnöklete alatt tartotta közgyűlését. Stemélyi vállotások itt nem voltak, de at elnöknek és stám-vítagáló tagoknak a fltelését emelte fel a közgyűlés szótöbbséggel. At elnökét 100 K-ról 150 K-ra, a számvizsgálók napidíjai 5 K-ról ti K ra. Olyan féuyes tiszteletdíj ez. hogy még a városi számví\'s-gálók is megirigyelhetik, hol csak 3 korona a napidíj a sokkal több a complikállabb munkáért. A lagok között nagy az elégületlenséar étért, meri akadnak öntelleu emberek, kik e tlaitségeket öntel-lenűl díjazás nélkül is betollenék________
^ff Vádjegy: „Horgon)\'.\'
Liniment. Capsici conip.,
a Horgoay-Pain-Expeller
páüél.
agy rédónak bUoayult báilaier. mely mii Kik év óta legjobb bedörzsöljenek bizonyul! kiazváayail, Okúnál k neghiileaeketl Flgyelmeatatá*. Silány hamlaitvíuyok miatt bevásárláskor ivatoeak legyünk 4a csak olyan eredeti üveget fogadjunk el,
....... léiaRlehter
oaoma-40 fa
tárban kapható. — Főraktár: T^ltfiántf gyögyaaerieanit, Badapeet.
ol mater írümmirt u „Árui tmmr.
Prágába», Kliaabelbatiaaae 5 neu
1
KBHRUAR 7.
ZALAI KÖZLÖNY
— Kanizsa építkezései At épitési bízottság Knortzer Ojrflrgjf elnöklete alatt fiiéul Urtoll, melyen hét kisebb földszintes épületre és kisebb nagyobb átalakításokra adott engedélyt.
— A nagykanizsai magántisztviselők egyesülete szabad előadásai iránt a tagok köreben folyton nagy érdeklődés mutatkozik. Szívesen regisztráljuk emez örvendetes jelenséget, mely téuyes bizonysága az egyesület életrevalóságának. E hó elején Miklós Dezső dr. egyesületi ügyész tart előadást a csődtörvényről. Március elején Kreulzer I.ipéi dr., kolozsvári keresk. akadémiai tauár, a Magántisztviselők Országos Szövetségének elnöke tart előadást. Kreulzer dr. közgazdasági muukái révén, továbbá mini a magántisztviselő ügyek lelkes harcosa az egész országbau ismert. Előadása fontos esemény a magántisztviselők egyesületi életében.
— Uj utoák. A külső Csengeri utca nyugoti részén elhelyezkedő lilán féle telektömb tulajdonosai beadványnyal járultak a városi tanácshoz, hogy engedélyt kapjanak a mintegy 4900 négyzet ölnyi területen két utca uyitására. A lelek 70 öl széles és körülbelül ugyanolyan mély. Mivel pedig a vasúti vágányig nyúlik, az a terv, hogy a vágány molletl is utca vezettessék a Csánii László utcáig, mellyel alagutáthidaláaaal volna összekötve. így esetleg a C\'aengerl uti nagy kocsiforgalorn egy réstél ezen keresztül lehetne lebonyolítani ugy, hogy az llres kocsik ezen keresztül kötlekednének a tnherálloinás-aal. A másik lerv pedig az, hogy a vasul melletti utca végig vezettetnék a sinekeb egészen a Csengeri utcáig. Miudkét terv elfogadható és a város szépítésére és terjeszkedésére kiválóan alkalmas. A Kazinczy-utról pedig kellemesebb látványt nyújtana, mint jelenleg az üres elhagyott és elhanyagolt telektömb A tulajdonosuk az utcákhoz való területet iugyeu bocsátják a város rendelkezésére, sót egy \'200 négyzetöínyi telket is átengednek ingyen a városnak a Csengeri uton létesítendő ötödik kisdedóvó és a főkapitánytól régóta tervezeti rendőr-szoba számára.
— Veszprémi uj székesegyház építkezési munkálataival\'annyira előrehaladtai, hogy 0 excellen-ciája báró Hornig Károly püspök a templom belső berendezéséuek egyes tárgyaira is kiadta megrendeléseket — így első sorban az orgonára, amely műnek szállítására Rieger Ottó hírneves budapesti es. és kir. udvari orgonagyáros céggel a szerződést máris meokötötte. A templom előreláthatólag f. évi augusztus első felében teljesen készen lesz.
— Hadastyán egylet. A katonai hadastyáu egylet f. hó 2-án tartotta évi rendes közgyűlését. Táncsics Béla titkár jelentéséből kitűnik, hogy míg az 1009. év közepén csak 20 tagja volt az egjeaű-Ietuek, addig most 80 ; pártoló tagok 30-cal, tiaz• teletbeíi és disztigok 36-tel szaporodtak. Megválasztanak: elnöknek Rácz N. János, alelnököknek Mitró József, Veltinger Ferenc és Karlovics József, főparancsnoknak Nagy Károly, alparanosnoknak Táncsics József. Határozatilag kimondták egy polgári céllövészet létesítését. Remélik keresztülvihetui, hogy ezt a honvédelmi mioiszter támogatásával rövid időn belül megvalósíthatják. Valóstinű, hogy egy száza-dos fogja a oéllövést tanítani. A f. á. derokán valószínűleg auguszlusbau a társadalom és vidéki hadas-tyáuegyesületek belevonásával nagy pumpával fogiák megülni az egyesület 30-éves fennállását.
— Az egész farsuugi örömet elronthatta egy erős katarshus. s végül mindenkinek érdekében áll. hogy a meghűléstől minél előbb szabaduljon. Egy rég kibróbáll szert bírunk Fay 8odeni ásvány-paslilláiban, melyre mint idényszerűre ezeunel utaluuk.
— Lövés az erdőben Vojkovits Bódi városi erdóór az Alsó-Nyiresi erdőben lövést hallott A gyanús hang után indulva, vérnyomokat talált de egyebet nem. Ámde a régi tapasztalat arra a következésre jutatta, hogy itt ózhalál volt valami orvvadász kezétől. öillege Ferencre irányult a gyanúja, akit az ősszel ia elitéltek ovrvadászat inialt. Lakása körül leyte egy tárcával, de mikor hazajött nem hozott
T
aemmelt. Az átkutatott lakáson egy puskaportartó meg véres kést találtak. Artallauuak mondja inagát. fáért akart menüi az erdőre, de visszafordult A rendőri nyomozás majd megállapítja, hogy a vadászali lilalom idején honnan származott a lövés és mi célja volt.
— Az aréna vége.. Kimondták a halálos Ítéletet a pénteki lauácsülésen az aréuáia Elrendelték a lebontását. Nemsokára ácsok bontogatják a művészet hajlékát, mely mozdulatlanul és rendíthetetlenül kiállta a legrosszabb előadásokat, a homerl kacajokat és a plafonig emelkedő könyfácsaró pathoszt. Tehát lebontják. A tanács nem enged a veszélyes hajlékban játszani, de nem is épit helyette másikat Kövessy játékengedélyi kérvényéi Deák Péter főkapitány lógja elintézni. Felelete nem lehet más, minthogy a játék engedélyt megadja, de jelölje meg a helyei, hol jálsiani akar Jelenleg nem tudunk Nagykanizsát! alkalmas helyei színi előadásokra. A Polgári Egyletben még a műkedvelői előadások is csak bizouyos jótékonysági regardból kaphatlak eddig engedélyt: de a jövőre a tűzbiztonsági szempont kollő intézkedéseket követel meg, mel yek nélkül ilyen előadások meglartásaért a felelősségei a főkapitányság nem hajlandó elvállalui. Ha lehái akármely szin igazgató jönne is hozzAnk, a salát költségén kellene sainhácrói gondoskodnia. Ez a határozott állásfoglalása a városnak üdvös anuyibau, mert a színházépítési kezdésnek eddig mindig ez volt a kibúvója, hogy volt nyári színházunk. Most nincs Ha tehát városi jellegünket és közönségünk színházi ixéuyeit megakarjuk óvni a sziuházkérdést okvetlenül dűlőre kell vinnüuk. E munkánkban azok az igazgatók is segítségünkre lesznek, kik a kanizsai színházra reflektálnak.
NYILTTÉR
Ex
t \\11 !ti
^^ Az osztály fele hiányzik, a másik fele meg JE vau hűlve. így uem végezhetem el az osztállyal ▼▼ a kitűzött anyagot. Osak szoknának már hozzá a szülők, hogy mindig adnának gyermekeiknek ^^ néhány valódi Fay-féle szódeni ásványpasztillát. Ezzel jót tennéuek magukkal, az iskolával sa r gyermekkel is. Azok a gyermekek, a kik rend-▼▼ szereseu szedik a Fay-féle szódeni ásvány pasz-4A (illát, tapasztalásom szerint mindig frissek és ^^ vidámak és könnyen csuszák át a legkeményebb ^^ telet is. Fay valódi ásványpaszlillái minden ide-r vágó üzlelbeu kaphatók, egy doboz ára 1.20 kor. Utánzatot no hagyjon magára erőszakolni. Fóképviselet Magyarország és Ausztria részére: W Tb. Uunlzert, ca. és kír. udv. szállító Wien IV/1.
Örosse Neugasse 17.
Mit
SZÉP KERESETRE I kfill ¡000111,
tehetnek szert uók, kik házi munkájuk közepette
egéTnap csipkehorgolással
óhajtanak foglalkozni. Bővebb felvilágosítást nyuj levélbeli megkeresésre Stern Árminná Branyicskán.
KÓZGAZD ASAG.
Takarékpénztári közgyűlés A Zala-megyei Gazdasági Takarékpénztár r. t. tegnap tartota; évi rendes közgyűlését Koller István elnöklete alatt. Közgazdasági eszmékben bővelkedő tuagas nívójú megnyitója általános tetszést provokált. A népes közgyűlés szívesen vette tudomásul, hogy a lefolyt évben at intézet minden üzletága emelkedést mutatott a forgalombau. Részvényenkint 31 K osztalék folyósitatik, mely a mai naptól kezdve felvehető. A felügyelő bizottság választás alá kerülvén az eddigi \' tagok újra megválasztanak.
A nagykanizsai VIII. husvlzsgáló tanfolyam záró vizsgája f. hó ó-én lajtaion meg. A vizsgáló bizottság tagjain kivül a vizsgán jelen voltak még : Lázár Izsó keszthelyi és Fllrst Sándor nagykanizsai járási m. kir. állalorvosok, továbbá Vuk János felsóratki és Bouer József marcali körjegyzők. A vizsgára összesen 10 hallgató jelonlkezelt, akik közül képesítést nyert 8, kettő pedig a tanfolyam ismétlésére utasíttatott. A kilencedik husvizsgáló tanfolyam e hó 7-én veszi kezdetét, amelyre tekintve a jeletkezők uagy számát, 1:1 hallgató vételik fel.
Az ötödik ülnök A nagykanizsai keresko-dlmi társulat leguap Illést tartott Ujuépi Elek Lipót keresk. tanácsos elnöklete alatt. A nagykanizsai törvényszéknél betöltendő ötödik keresk. üluöki tisztségre ellenjelölt nélkül Heltai József helybeli gabanakeres-I kedó választatott meg.
miután orvosom megmagyarázta, hc%y a babkávé az éri tgészségtmnek át lahnat?
Válási:
ZKathreiner-féle íKneipp malútalx.vét, mely ef^sajálszerü eljárás állal, a bab-kávé izél és zamatját nyeri, amellett tápláló és olcsó. ZNem létezik job ital reggelire nagynak és kicsinynek!
Szölö-oltvány,
szóló vesszőről és borról nagy képes árjegyzékemet
mm- iroten
és bérmentve küldöm meg, a ki Címét tudatja. Ezen könyvet még az is kérje, a ki rendelni nem akar, mert ebből megtanulhatja a szőlőtelepítést s emellett sok szólókép vau benne. Szőlóoltványokból és más egyéb európai és amerikai sima és gyökeres vesszőkből, a Világhírű Delawaréból állandóan több millió készlet eladó, olcsó ár mellett. Több ezer elismerő levél, közte több hercegi és grófi uradalomtól.
Cini: Szttoa Sándor fia, »zőlőtelepe,
Bihardiószeg
Jól jegyezd meg: csak Ottomáa«
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz ás ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
üGtfETTESOR/tyr
4
ZALAI K () 2 Lfl N V
KKBRÜAR 7
PARATLAN SZOLOFAJ!
Hogy ezt beblionyltiam • ,0*1* w.rf ixöHIrtl, királyi kóaj.gyiöl hitele,t\'é.iel ellátott eredeti fény
ké|> telváleleket káaxlttettem. A fölvétel áll: egy drli. ü0 íve. cierciapos kifogi.talenul Ju.en ter mft lüke, 34 íttrt, egy drb. 4 ív«« atálveiitöt töke 168 fürt é« II dib. egy torban lévő 4 ívei tiilvaaa töke több mint 1600 kifogástalan agáaxeégee fürt «lílöterméaael, Erek mind olt véUt lak fal, ahol pár mátarnylra tOla ai európai oltványokon a tormáé nágy-StaiOH parmataiáa dacára alpuaa-tult tgy •< ai 4v volt at, a mely bablaonyllotla, hogy exen fajnak termáéiban parmataiáa oílkül aammlfála axölöbetegaág kéri nem okoi. ExanklvOl négy elónye még, hogy oltani él alá • földet megforgatni nem kell, veauSje télben .oh. meg nem fagy, bora elaOrandO i« randklvlll bütermo. Eien a níven áronban igen tok mi. hitvány fajokat adnak el, oxért a kl a valódi bölermB í. legnemeiebb fait ikarja meguerexnl a> oak NAOV OASOR-fíle .OELAWARE* ve.xdl vegye. A OELAWARE liílö bővebb leirálát, terméáínek királyi kOxjegyitlvel hite-e.ltett eredeti fényképfelvételeit nlne. kl.ltelben, továbbá • udveg kóié nyomott 4o i«é|> kípet ttrtalme.ó
képn árjiij/ik.t lagfaa bérmatvi
mindenkinek, aki velem cimél ludalja. OkvetleoJl kérje még ma ait • lanoltágoe tartalmú árjegyxékrt, mely ^«ólóoU-ványo.ról é< luga.Uletiiról I. «\'I lé.ilete., helye« «tbaigaiiláwkat. ■AOT OÁBOB szitMa«fklrlakaa KÖLT Mii*, láilráa él látkniéli álltáéi.
I.eielexé. inxgyar, rónán, horvát, uerb i. német nyelvin
srAliit, amerikai sima és gyökeres «a^*\' •V**"\' vesszőkot külön-
féle fajokban, fajtisztaaágért jótállva legdu-aablt választékban a már «vek ót* elsőnek és l>\'Kmi-gbizliatólibnak ismeri:
Ktklllanaati ilii azalléalttáaj talap tulajdonos; GASPARI FRIGYES
Medgyes 89. az (NágykükOlló-megyol.
Tiliik kápil ár(agyr«kel kárill
Ax árjegyzékben találhatók ax oiaxág minden reaxeritl érkezett illitatra Ittalak, ennilfogve minden sxdlábli-toko> megrendelésének meglétele elAtt ax i«mer<t> axe-milyltégeklAI ugy a ad-, mint itiahelileg bixonysig.il •t«r«xhel maginak ftltl mlllllM liltilli« ai|kll katáiáiárat.
Dnnántnl legrégibb éksEarüzlete|
Bárány József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villanyerőre berendezett műhelyünkben.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk
raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom Ízlésben.
Legszebb női- és férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt és atines drága-kövü tárgyakban.
Régi vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan ós lartdsan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes étkczőkésxletek valódi ezfistból hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás risitotfiiettoe isi
A berndorfi gyár fóelárusltó helye csakis első minőségű AtpaccaexUst étkésaletekrőt.
p;!í -autót, iTénaiioi, aran*- eilillíriral tecma-M árban mejTeleloet vair becseréiteliet-
A
LEGJOBB CIPŐ-
KREM
N
0
X
1
N
IILIIIIáL __
Minden jobb üzletben kapható
Msiisor testrát Biöawst.
Oh jaj
Köhögés, rekedtség és Éljanl elnyálkásodás ellen :.\'-.. ". gyors ós biztos hatásúak
Egger mellpasztillái
Aa étvágyat nem rontják és kitűnő izüek Doboza 1 korona és 2 korona ..."... .
Próbadoboz 60 fillér
fi ál izátkllááll raktár
M * i* z. „NÁDOR" Megfojt ez az át- -
tyétyizertar
kozott ktthttgéal i.<m.h, »1, ttf„ „
E||ir laillpasztllla
iiákkaair ■imiiylUU
Kaphali ItiykMlztáa: Szabi Alkart, lilui Lajts, Prágír Béla, Ralk lyala ia Csáktornyán Pitt J.no |yt|y«zarUrakb«a.
A Zalai Közlöny j
|/arkaaztaaá|a éa kladéklvatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
NOXIM
Szöiőoltványok
I. óstl. igen síép, eróg, egy ég két éve. Kiparia Portálig és Rnpesztris Montisola alanyra oltva. 74 különböző bor- és osemegefajtákban köztok a Csaba gyöngye mely már jolius ÍO-áu érett. Ktenkivül Rlparia Porulia és Rupaastris Monticola aima és gyókeres, peronos pora mente* hasai sima éa gyökere« veaaxAk.
Kérjflnk árjegyzéket, melyet ingyen éa bármentve kold az-
„Brxaébat-asölőoltvAiiyUlap"
Tulajdon«: Sekaudt Mítyáj, B0BÁ80S (ToroDtálaegye 1
Gazdák |

Ha flsórendn gépel akarnak venni, kérjenek árjegfléket euiópaszerte hírneves
uaiaojaró ét roolalbalú beyziolokouiotiilot, iiuiáiUrú és loiilalbaló íö/loíoraotiiotröl. Teljes cieplittHlotBi f
•«atlanoiárH «ororo, laaprltogijik
vontaiéira éi maginjiró «léikexellel
■UbU beaalaazeterok. Bmlvégáitalepek.
Kallner éa Sohanzer
B«4ap«st, V. kar., AoUoh-ntoa a. aa. __attrg»ay .VUáLgesaá^\' Baáayaat
805 Ügynökség és 160
1
bitalmi férlíu Austtria Magyarországban adnak
ingyen felvilágosítást Kérje a 21019 számú prospektust s Verein .ürediireform" Graz lisjdengasse lu
Szölőoltvány eladás!
Aki egéstséges, olcsó szép szólót akar, bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
a lelkUsmaretMen vaaaUtt - •ltráaitoltiákn —
ÖJ-Ctanáloo (Toroatai-m)
abol szokvány mlnőségn I. randD fát, gyókeres és sima zöldojtváoyok bor és csemegefajok valamint amerikai sima éa gyókeres atólló vesszők, nemkülönben ugyanazon fajok II reudO osztályzatban a legolcsóbb árbao kaphatók Stólólugosnak kolöu e célra választott fajok. — GyDmöIoafa- és rózsa-oltványokban nagy választék
raj- éa krj.gy.ik Ib0íb éa kénaaatTe. A számos elísinerólevél kóztll ilteu csak egy: A koldött oltványokkal teljesen ni\'g vagyon elégedve A kéilynzó időjárás mellen igen szépek megeredlek, az elmaradottak száma I—2*/„-nál többre nem tehetó. Kailisztázá->ról etldó »térint még nem nyílalkozltaiotu
Tisztelettel Dr örót Árpád
Szeged, 1909 julius ,0. ügyvéd.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdita Jóisef könyvnyomdájában NagykanizaAu.
NAGYKANIZSA, 1910 FEBRUÁR lo
49-IK ÉVFOLYAM la SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Magjilialk hitfon ét ciltirtlikii dalban.
blOAietial Arak: Kgén évre 10 korona, félévié 6 korona, negyedévre 2 korona BO Ali. — fcgyea étim éra 10 flll.
Kelelőa aterkeailA . Hc-rlén* Jiaa«r.
H IhiIJH : n aarrkeaatüaég.
Szarkaazloiág it kiadóhivatal Diák-tar 1
Telefon: llt, — Hlrdeiieek dljeiabáa eierlnl.
Alispáni jelentés.
Árvay Lajos Zalavármegye alispánja a f. hó 14-én megtartandó törvényhatósági bizottsági gyűlés elé gazdag tartalmú és mindenre kiterjedő figyelemmel összeállított alaposságra valló jelentést terjeszt, melyet a következőkben ismertetünk.
A keszthely — hévízi villamos h. é. vasút közigazgatási bejárása megtörtént. A vasút vonala e szerint a keszthelyi vasúti állomástól kiindulva a vasúti hozzájáró ut. a keszthely — fenéki törvényhatósági, a nagy-kanizsa—tapolcai állami és az alsó páhok — hévízi megyei közút rövid érintésével a Hévíz patakon átvezető közúti hídig terjed. A vasutat, mely világhírű fürdőnket és fürdővárosunkat, Keszthelyt bizonyára nagyban, emelni fogja, a Ganz-féle részvénytársaság épiti és ennek kijelentése szerint még a jelen év folyamán.
A büntető törvénykönyv 1908. 8«. t. o.-nek fiatalkoruakra vonatkozó rendelkezéseit világosan ismertetve jelzi, hogy a belügyminiszter e törvény életbelóptetési rendeletében az összes rendőri, büntető bíróságoknak szigorú kötelességükké tette, hogy a törvény nagy céljainak megfelelően a rájuk rótt feladatokat mindenkor pontosan teljesítsék és a fiatalkorúak erkölcsi védelmét minden rendelkezésre álló eszközzel előmozdítsák. A rendelet végrehajtásáról az alispán a megfelelő intézkedést megtette. Szerinte „az uj törvény a gyermekek és fiatalkorúak megmentésében és ezzel a társadalom védelmében oly nemes, sót magasztos és üdvös eszméket ír elő megvalósításra, amelyeknek nemosak emberbaráti és valláserkölcsi, hanem társadalom- és állampolitikai szempontokból is mulhatlanul és mielőbb testet kell ölteniök. Azonban ehhez oly társadalmi intézmények kellenek, amelyek még nincsenek meg és oly társadalmi tevékenység szükséges, amely még nincs szervezve. Ezért és mivel ezen intézmények ós szervezet létesítése időt igényel s a már úgyis kimerülő társadalom anyagi erőire van utalva, előre láthatólag hosszabb idő eltelik addig, amig a törvény minden tekintetben végrehajtható és annak oélja teljesen elérthető lesz; sót mivel a talaj a törvény végrehajtására még ninos kellőleg előkészítve, attól tarthatni, hogy annak félszeg és káros következményei is lesznek."
Hogy a községi pótadók indokolatlan növekedése az adózó közönség anyagi hozzájárulásának tulmagas és az adózó közönség erejét meghaladó igénybevételére ne vezes sen, a községek vagyoni erejének védelme céljából a községi költségvetések ellenőrzése körfii szükségesnek tartotta felhívni a járási fószolgabirákat s a községi és körjegyzőket, bogy mindazon esetekben, a midőn a községi háztartás keretében felmerülő kiadások
fedezhotése céljából a megelőző évben voll községi pótadónál magasabb százalékban megállapítandó községi pótadó kivetése válik szükségessé ezt az illető községi vagy körjegyzők a költségvetésnek a járási főszolgabíróhoz történő beterjesztésekor különösen fölemlítsék és megindokolják. A tu. kir. pénzügyigazgatóság mellé rendelt számvevőséget odautasította. hogy a fószolgabirák ilyetén határozati javaslatainak előadásakor, a netán szükséges utasítások megadlialása végeit, az előbb jelzett körülményre kitér-\' jeszkedjenek és figyelmét arra különösen is felhívják.
A közegészségügyet illetőleg jelenti, hogy trachoma ellent védekezés érdekéből a vármegyének tracboiuával fertőzött járásaiban a kötelező általános szoiuvizsgálatol a nagykanizsai, letenyei, Csáktornyái, alsó-lendvai és perlaki járásoknak tracboiuával fertőzött községeire nézve megfelelő utasítással elrendelte.
A felnőttek és gyermekek egészségi állapota az elmúlt évnegyedben elég kedvező volt.
Az egészségügyi SicméSyy.etben a következő változások állottak be: Dr. König József orvos és Dr. Darányi Árpád nyűg. m. kir. honvédezredorvos Nagykanizsán, Dr. Hamburger Jenő orvos podig Zalaszent-gróton telepedtek le mint magánorvosok. Murakereszturra — trachöma gyógykezelő orvosul — a m. kir. Belügyminiszter ur által m. é. december hó l ével kezdődő megbízással Kpsteín Zoltán szigorló orvos küldetett ki.
Az állategészségügyi viszonyok elég kedvezők voltak; a ragadós állati betegségekkel fertőzőit terület fokozatosan kisebbedett.
November és december hó folyamán Nagykanizsán két husvizsgálói tanfolyam tartatott, a melyeken 18-au nyertek husvizsgálói képesítést: az egész év folyamán 7 tanfolyam tartatott, a melyeknek összesen 72 hallgatójuk volt. Ezek közül 64 lelt képesítve.
A fóldmivelésügyi Miniszlor ur a polgári patkoló kováosoknak a helyes és okszerű patkolásbau való kiképzése céljából Zalaegerszegen f. é. január 2-ától 0 hónapra terjedő lópatkolási tanfolyamot létesített, a melynek vezetésével és felügyeletével a szombathelyi m. kir. állategészségügyi felügyelőt, az elmél6ti oktatással a törvényhatósági m. kir. állatorvost, a gyakorlati oktatással pedig a zalaegerszegi honvédhuszár osztályhoz szolgálattételre beosztott m. kir. honvéd állalorvost bizta meg. A tanfolyamra 60-nál több hallgató jelentkezett, azonban a miniszteri rendelet értelmében csak 26-en voltak felvehetők.
A központi, járási és r. I. városi hivatalban intézetlen maradt ügydarabok száma a következő :
Alispáni hivatalban 1812, Megyei árvaszékben 2126. Nagykanizsa r. t. városban 642, Zalaegerszeg r. t városban 602, Alsólendvaí járásban —. Balatonfüredi járásban —, Csák tornyai járásban —. Keszthelyi járásban 10, Letenyei járásban 71. Nagykanizsai járásban 16, Novai járásban —, Facsai járásban 9, Perlaki járásban 45, Sümegi járásban 198. Tapolcai járásban 20. Zalaegerszegi járásban —, Zalaszentgróti járásban —.
Az tögygümökóros tehenek
irtáaa.
A foldmiveléstlgyi miniszter a mull évi december hó ül-én kell 12:1,000 az. rendeletében elrendelte. hogy a tógygUmókóros tehenek az egész országban kiirtassanak Kunok a rendeletnek ugy a köt-, mint az állategészségügyre rendkívül nagy fontossága van A tógygUmókóros tehenek tejével at ember egészsége nagymértékben veszélyeitetve vau, mert — aminl ismeretes — az állati gUmókór at embetre is átragadhat és ezáltal az ember gQmőkóros (IQdő-veszes, heplikás) Imi. fcppou Magyarország aj, amely ezen a téren jelenleg vezet. Magyarországban mint a statisztikai adatok bizonyítják, éveute körtllbelul 70,000 ember pusziul el gtliuókórban. Kmbernél épugy mint az állatnál n gOiuókóros fertőzés a legtöbb esetben a gilmókóros tehenek tejének fogyasztása utján történik Killöuosen a csecsemőkre nézve vestélyes az ilyen állatuk fejéuek fogyasztása, mert atok kevésbé ellenállók a gUmókórral szemben Nagyou sok szegéuy család vau at orazágbau. amelyeknek tógygUmókóros tehenek teje képeti úgyszólván a mindeuuapi táplálékukat, annélktll, hogy .tudnák micsoda veszéllyel |ár az ilyen állatok tejének elfogyasztása. Kzok a szogeuy, tudatlan emberek a legtöbb őseiben még azzal az elővigyázattal sem élnek, hogy a tejet felforralva fogyasszák el, miáltal a fertőzés veszélye legalább némileg csökkeuue.
Az azonban uomcsak a szegényebb uépnél vau igy, ha mávutt is, sőt mondhatjuk — többé-kerébé inindeutltt. Valóbau jobb és Udvösehb rendeletet, amely a kötegéstségUgyet és evvel kapcsolatban az állalogéstségUgyet is szolgálná, alig adhatott volua ki a miniszter. A rendelet fontos és haszua majd csak évek umlláu fog szeinmol láthatólag kitQuui, amikor már « tógygUmókóros tehenek mind ki lösznek irtva és az emberek gilmökóros megbetegedése lényegesen csökkenni fog.
Az irtás abból áll, hogy a rendelet kötelességévé testi at orstág összes állatorvosainak, hogy mihelyt valamely fejős tehéneu tögygOinőkórt éstlelnek, atou-ual jelentsék be azt a törvényhatósági in. kir. állatorvosnak. aki a jelentés vétele után kiszáll a helyszínére és az állatot megvizsgálja
Ha az irtással megbízod állatorvos a tehenet lógygU\'mókorbau szenvedőnek találja a betegtőgyböl tejel vesz, melyet a bakteriológiai vitsgálal megejtése végett felkQld a iu—kir. állatorvosi főiskola járvány-tani intézetéhez
Ameuuyibeu a járváuytaui iulézet a lejben
2
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 10.
gümókór bacillusait kimutatta, orról azonnal értesíti az eljáró állatorvost, aki ismét kiszáll a helyszínre és az állatot a tulajdonosától az állam nevében megveszi, azt értékesiti. illetve levágatja. Nagyjában ez az elóljárás, melyet a rendelet irtásra nézve elöir. Mi csak Örömmel OdvözöljUk a rendeletet és annak kibocsátóját, hogy végre az emberek egészségének megvédéséről számbavehetó gondoskodás történik.
K L.
LE ÖÉLICE
cigarettapapír cigarettanüvely
mindenütt kapható.
HÍREK.
Siroíin
Roche"
kapható mlndtn (yógyM^r* Urbtn. Ara ür*K«nk«nt A kor«»«
»
A« orvosi k»r által »liolrk.
GUmókAr (tüdőbajok), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, influenzánáL
KI haaanáljon Slrollntt
1A vi hoiHU idón k.r.i.mi k<sk«(4l
btnUlmftlbftQ iHDV«dw 8. UIqHmoIi, kik f4«*kurutbftn ■MuT«d-J«k, SirollD .Rool..\' «II.I rärld Idin
a. iMtaiUo •■•nT«aAk már rflrid hu».
náUt után kfiHDy«bb\'il «t
émnk.
i HkrofuUi, mlrl|7duu*di«o*, «Mm- Í9 orrhurutoi fY«rm*k«kD»k r«ndktvúl fontos iw » oirolln A UpUlkoniit ii«ryb.n «1¿I»((U.
Osak •r*d«ll Mommoltiu 81HOLIN „Roche"-t kírjUnk ta pót«i«reket hatAn>«ot-t»u utoiUank rlntm.
Sirolln irodilmkt 13 klvinatra Ingyen ta bSrmsntT« kaid
F. Hoflmtn-Ls Roche & Co Wien. IU I. Neminggitse tt
— Eljegyzések Etelváry Mariska pacsa-lüttósi r. k tanitónót eljegyezte Bukvich Árpád közigazgatási tisztviseló Pacsáról.
— Áts Jenó stridói takarékpénztári lókönyveló eljegyezte r\'rauthacker Heriuin urleányt, Striróvhrott
— A Társaskör közgyűlése. A nagykanizsai Társaskör I. hó 19-én c u Bórakor tartja évi rendes közgyűlését. Közgyűlés után társas vacsora lesz.
—.Megyebizottsági tagok statisztikája. Most jelent meg Zalavármegye törvényhatósági bizottsági tagjainak névsors. K szeriut 300 virilis és 300 választott tagja van a bizottságnak A legtöbb adófizetft Festetics Taszilló gr. Keszthelyről 66644 K-val, a legkevesebb adófizető Weísz Béla Belatincról 630 K-val van felvéve. Nagykanizsai virilis tagok 74-en vannak Elsőhelyen vau ujnépi Klek Lipét ipkt. 33722 K-val legutolsó helyen Oroszváry Gyúl* 633 K-val ; választolt tagok 12-en vannak. Névszerint: Vécsey Zsigmond polgármester, Tripatnmer tiyula, Ha|du Gyula dr., Fried Ódöu dr., .engyel Lajos főjegyző Buncum József, ífj Hegedűs László, Ujváry Géza, Kotschíld Samu dr., Oszterhu-ber László kir. itéló táblai bíró, Kuoitzer György, Faics Lajos. Kanizsaiak még megvannak másutt is választva és pedig : Viosz Ferenc Palinban, Dobrovícs Miláu Letenyéu, Lóké Emil dr. Kotoron Ennélfogva a 600 megyebizottsági tag közül 89 nagykanizsai van, vagyis az összes tagok 15% * \'«¡g » virilis tagoknak 3y/„-a t gykanizsai. Nem érdektelen az összehasonlítás a megyo székhelyével. Zalaegerszegnek 29 virilis tagja van a megyén, mig választott tagja összesen 10. Tehát felényire van kéj snlvo iniut Nagykanizsa.
— Halálozás. Kaiser Karolin, Kaiser Jakab halkereskedó leánya hosszú szenvedés után 2 2 éves »korában elhunyt. Temetése ma d. u 8 órakor volt
nagy részt vevő közönség jelenlétéhen.
— Pótadó és megelégedés. A Zalai Közlöny múlt évi december 6-iki számáuan ily címmel megjelent cikk kritika tárgyává tette Zalaegerszeg város ama határozatát, hogy Korbai Károly
dr. oltani polgármester fizetéséi n város 1200 koronával javította épen abbau az esztendőben, mikor a pótadó elérte a 10r|u-ot. A cikk elismerte, hogy Korbai dr. eddigi fizetése nem állt arányban az állás fontosságával ami azonban nem jelenti azt, hogy a város a többi hasonlóan rosszul fizetett tisztviselő közQl kiválassza a polgármestert és neki „ad personam" fizetést állapítson meg. Rámutátott a cikk arra, hogy a 101 •/»■08 pótadó mellett ez a bőkezűség egy kissé szokatlan. Cikkűuk helyes felfogását — melyet bizonyos oldalról kicsinyes okokra akarták visszavezetni — most fényesen igazolta Zalavármegye állandó választmányának határozata, melynek értelmében javasolui fogják a törvényhatósági gyűlésnek, hogy Zalaegerszeg város határozatától vonja meg a jóváhagyást, mert nem helyénvaló, hogy egy város, melyben 101 százalék a pótadó egyik tisztviseló javadalmazását ily nagy arányban emelje.
— X. Pius pápa püspöki jubilf.« na alkalmával kurópa minden részéről ezrével mennek márciusban a billió katholikusok Rómába, hogy ú Szentségénél hódolatuknak és szeretetüknek kifejezést adjanak Magyarországból a Kariuthíaiakkal karöltve Gurk klagenturtí érsek védnöksége és több magyar és karinthiai pap lelki vezérlete mellett március hó ft-én indul a rendkívül mérsékelt áru nagyszabású zarándoklat, melyben a társadalom minden osztályából részt vesznek. A zarándok ut iránya Fiume, innen vasúton Velence, Floreucz, Róma, Nápoly, Loretó, Fiume. Kómában 4 napig a többi városokban I —2 napig fognak a zarándokok a város nevezetességeinek megtekintése céljából tartózkodni. A zarándoklatban részt venui óhajtóknak szívesen nynjt felvilágosítást és küld részletes ine-oettorvet Kompanek József esperes plébános Nagy sándori, (Trencsén-m.)
— Uj gyógyfürdő. A somogymegyei Nagyatád község artézi fürdőjét a belügyminiszter gyógyfürdőnek minősítette. A fürdőt a község legközelebb modernizálja ét kibővíti.
Esküdtszék! tárgyalások. Az első napi tárgyalás delinquensét Kolompár Sándort 6 évi fogházra, Kolompár Györgyöt pedig 3 évi fogházra ítélték Védő az ítélet ellen fellebezést jelentett be.
A második nap Bazsó János került az esküdtek elé Novemberben egy kiskanizsai korcsmában találta Monda András vincellért, akinél pénz volt a munkások számára Mikor ez távozott Bazsó mint útitárs szegődött hozzá és néhány koronát kért. Utóbb azonban rávetette magát Mondára, hogy a pénztárcát megkerítse és mikor ellenállásra talált revolverrel arcába lőtt Mondának, akinek sikerült elmenekülnie. Jurecky Iván dr kir. ügyész vádbeszéde feltárta ennek a züllött alaknak a sötét, börtönviselt múltját, mely után Bród Tivadar védő beszélt Az esküdtek rablás kísérletében mondták bűnösnek, mire a bíróság llazsót 6 évi fegyházbüntetésre ítélték.
A harmadik napon Horváth Péter gyújtogatás miatt került az e, küdtbiróság elé. l\'acsán szolgalegény ; szótlan, visszavonult életű, kit még a gyerekek is gúnyoltak. Gazdáiénál csak keserűség élte. Azért a suhanc, ki suba iskolába nem járt boszuból felgyújtotta gazdája szalmakaznlát és megszökött. A vállat Kiss László dr. ügyész képviselte, ki a tettben tervszerű előkészítést mulatott ki. Védője Miklós Dezső dr. a társadalmat hibáztatja, hogy ilyen tudatlanságban hagyja egyes tagjait felnevelődui. A fin egész keserűsége, bűne ennek tudandó be. Az
esküdtek gyújtogatás bűntettében mondták ki bűnösnek és a bíróság 8 évi fegyházra ítélte. Az Ítélet jogerős.
-- Csendőrség szaporítása. Árvay Lajos alispáo jelentése szeriut a m. kir. belügyminiszter a zalaegerszegi szárnyterületen levő határszéli őrsökön a csendőrség létszámának erősítését elrendelte. Mégpedig a belatinci őrsön 3, a stridóvárin 4, a miksa-várin 4 és a csáktoruyain 2-vel. A szMutás » titkos kivándorlás meggátlása és az omadászat megakadályozása érdekében történik.
— Aa ipartestület köréből. A nagykanizsai ipartestület f. hó 7-én tsrtotla rendes havi elóljárósági ülését. A jegyző beterjesztette az évi számadást és jelentést, melyet a gyűlés tudomásul vett. Megállapittatott a közgyűlés uspja és tárgysorozata. Március 6-án lesz a közgyűlés a városháza nagytermében. Mint velünk közlik, \'már most is nagy agitáció foly, hogy az általános tlsztujitásnál nagy személyváltozást idézzeuek elő.
— Szegődtetós a rendőrségnél. Megírtuk már, hogy Deák Péter főkapitány mennyire szárnyai alá fogadja az elhagyott állami gyermekoket és azo kat, akiket az utca szennyéből szed összo a rendőrség. Felöltözteti őket és ha lehet inasnak ad|a Most telt le nyolc ilyen gyermeknek a próbaideje és kedden d. u. 8 főnök jelent ineg a rendőrkapitány! hivatalban, hogy megkössék a szegődtetésí szerződést a főkapitány úrral annak gyámfiairól Örömmel hallottuk a mosterektól, hogy a gyermekekkel eddig megvannak elégedve és remélik, hogy jóravaló tagjai lesznek a társadalomnak. A nyolc mester, kiknél egy-egy inas szegődött be a főkapitány -ság gondoskodásából a következő: Keleti Mór divat-kereskedő, Totola Lajos kalapos, Steiner Ármin pék, Berger Fiume kávéház tulajdonosa, Viola pékmester és Szabó Vas Károly köteles.
— Kellemes látogatók. Hege Géza ós felesége mód nélkül megörültek, mikor a rég nem látott rokonok Farkas Antal és neje betoppantak hozzájok. Szívesen adtak nekik é)|ell szállást, mert Jó aziv sorsegyekkel szoktak házalni, ami nem sokat hozhat a konyhára. Másnap mikor a kedves rokonok eltávoztak észrevette Ht\'ge Géza, hogy egy 24 K át érő aranygyűrű is eltűnt Azt a gyanúját jelentette a rendőrségnél, hogy alighanem a kedvvs rokonok vitték el.
— Pásztory cs. és kir. udvari szállító virág-kerest dése, Budapest, VIII. Rákóczi-ut .\'). Képes árjegyré\'iet kívánatra díjtalanul küld.
-f- Rendőri hirek Fábián István, Hali János és Kis József nagyou bánkódtak a farsang halálán. Egész éjjel tort ültek hát. Egyik kocsmából ki. a másikba bo. Végre reggel 5 óra felé nagy uólázás és orditozássai jöttek a Magyar-utca egyik kocsmájából. Az Erzsébet téren Varga Vendel rendőrtizedes erélyes hangon csendre utasította őket, mire ketten elinaltak. De uem ugy Fábián István. Ez kést rántott nló és a rendőrnek támadott Varga tizedes, ki egyike a legnyugodtabb természetűiknek, aki már báli.r ágáért kétszer is kapott kitüntetést, a támadás ellen kivotu kardjával volt kénytelen magát megvédelmezni, miközben Fábián fején könnyű vágást okozott. A renitteuskedó munkást előállították és hatóság elleni erőszak miatt Zúdítják meg elleno az eljárást.
Nagy János csavargó kocsist a rendőrség előállította Megmotozáskor egy élesre l\'eut szép vadász-tőrt találtak nála, amit bizonyosan uem a saját
FEBRUAR 10.
Z A Ii A 1 KÖZLÖNY
személyi biztonságáért hordott magáuál. Hogy hol aterette, uem adott felvilágosítást Idegen illetőségű, ki fogják utasítani a városból.
l\'rikkol József pályamester panaszt telt a rendőrségen, hogy záratlau lakásából frakkját, fekete nadrágját, egy ezüst ós bronz érmét ismeret len tettes ellopta. A rendóri nyomozás a pályamester1 takarító szolgáiénál fehérneműt talált, mit magáéusk ismert meg, de a szolga tagadja, hogv másé volna. A nyomozást tovább folytatják.
— A Lógrádi família Légradi Jánosnak három derék legény ha vau. Kz mindenesetre dicséretes dolog és nem csodálhatjuk, ha örül a lelke az apáuak fiainak láttára. De az már uem helyeselhető sehogy se, hogy egytltt korcsmázik fiaival, még pedig elég gyakran. I)e még ezt sem teuuók szóvá, mert kinek mi köte hozzá, hanem korcemázás köz-beu másokat bántalmaznak. A reudórök se igen biruak velők, öt vasárpap egymásután galibái okozott \'a Rákos-féle korcsmában. Legutóbb pedig a katonákkal különbötlek össze. Mert a jól megtermett legényekben meg az apábau nagy az önbizalom. Szórendére a kelló Időben érkezett meg a katonai iái\'őr és a rendőrséggel véget vetettek a verekedésnek. A vendéglős, kinek igy kárára vannak látogatásukkal felkérte a reudórseget, tiltsa ki az 6 vendéglőjéből a a kellemetlen caaládot.

<
oícsó
egészséges
az igazi családi kávé. St ¡Kathreiner iKneipp -maláta kávéján ál bebizonyul, ha minden háziasszony oly óvatos, hogy a bevásárlásnál mindig a SKathreiner nevet hangsúlyozza és csak olyan eredeti csomagokat fogad el, amelyek ezt a nevet és iKneipp plébános arcképét mint védjegyet viselik.
NYILTTÉR.
K rovatban közlőitekért uem vállal felelősséget a szerkesztőség.
Válasz a
Megaemmiaitő vádak egy kananok ellen" o. oikkaorozatra.
Az olvasó közönség bizonyára élénk emlékezetben tartja azon cikksorozatot, mely a .Zala" njnág-bau megjelent s mely az én személyemmel foglalkozik.
Talán meghunyáukodáxnak tekinti a közönség, hogy ezideíg hallgattam s nem válaszoltam az engem alaptalanul ért támadásokra, de legkevéshbé nézi azt keresztényi türelemnek, amelyből pedig lukadt eddigi hallgatásom.
De mindennek megvan h maga határa! — S a nagy Cicero után én is igy kiáltok fel: „Quo ui-que tandem abutore patieiitia nostrn" !
Tudomására hozta a Zala azt is, hogy én végtére is megunva » személyemet érő támadásokat. a cikksorozat szerzője• Kisfaludi Gyula körjegyző ellen sajtó utján elkövetett rágalmazásért sajtó port indítottam, mely fényesen fogja ¡gátolni mindazon vádak alaptalanságai, melyek benne foglaltatnak
Nem is volt szándékou, libgy a rágalmakra nyilvánosan teleljek, de végiére, éu is tartozom magamnak azzal, hogy dgy is mint ember, ugy is mint fótisztségei viselő egyházi személy, védelmemre csak egy pár szót mondjak, csak azt, hogy: ne Ítéljetek addig, inig a bíróság uem itéll I
A bíróságnak lesz hivatása és kötelessége most már. hogy tisztázza az ügyet s ha a vádak alaposaknak találtatnak, megérdemlem a megvetést, de ha a vádak alaptalauok lesznek skkor az ítélendő el, aki azt terjesztette.
Mint ember, sok hibában szenvedhetünk de mint huzal], minden ember csak egy lehet.
Szólásra is az indít most. mert legszentebb érzelmeimben, hazaűságomban támadtak meg
Nyíltan ki merem mondani bárki szemébe, hogy a magyarság érdekében mindij tettem annyit, miut amennyit más tett, de\'sokkal többet tettem, mint 1 Kisfaludy jegyző url
Az njságbau foglalt vádak bosszú műve. Bosszú azért, hogy számtalan szabálytalanság miatt a jegyző ural feljelentettem h fegielmi utón vagy husz rendbeli fegyelmi vétség miatt meg is büutették. S csak az éu jóindulatomnak köszönheti, hogy állásától is el uem mozdították.
Persze, mint uomzetiségi vidéken, jó indokolás\' az, hogy éu miut horvát érzelmi! ember, ót magyar érzelmei miatt üldöztem.
De az Isten, aki a szivekbe is lát, jól tudja, hogy többet tettem én a magyarság érdekében, mint husz Kisfaludy együttvéve. Mert a uevéu kívül, mely magyarhanggásu, talán semmi sem igazolhatná magyar érzelmeit
Kzt a közvélemény lelem fordítása végett írom. mert nyilvánvalónak tartom és látom az igyekezetet, hogy a közvéleményt ellenem fordítsák és at a sajtóperben elleuem fordulton
S Kisfaludy a közérdek köpenye alá burkolódzik, hogy a büntetlenségét kiérdemelje s miut a magyarság martirját, vértanúját tünteti fel magát ki velem szemben fel merte venni a harcot s ha elbukik is a harcban, mindenki küunyet sírjon érte, pedig többet lettem én a közérdeknek akkor, amikor fegyelmi utón kimulattam, hogy liáuy embert és községei károsított meg hivatalos hatalmából kifolyólag s így legalább anyagi kártól eteket én megóvtam.
Kgyhází hivatásom, másokat védeni, s emberi jog, még ha horvátok is azok, hogy védelemre igényt tartsanak
8 mikor feljelentést tettein, hogy a hiszékeny, tudatlan, horvát népet et at egy ember mennyire nyomja, félrevezeti. megkárosil|a,\' akkor én vagyok a horvát érzelmű, a nagy horTát agitátor, mert nyomoruk népéri, aki horvát, felszólalni mertem. 8 ó a magyar értelmű ember, mert igyekszik a horvát\' eleinet kihasználni, tönkretenni
S ily eljárás mellett ki a jobb hazafi, az-é, aki a magyar faj iránt gyűlöletet kelt, rngy aki azt vele kibékíteni igyekszik V!
Kz a motívuma a \'ikksoroMtnak. ez a válást az én működésemre, mely az 6 vétséget leleplezte De van még sok más is. S most, te közvélemény, itélj!
Tüskeszeutgyörgy, 1910. fítir i
Peczek György
ez kanauok, esperes plébános.
;\' . , -1
A migrén legtöbbször csak a lassú emésztésből ered. A természetadtá Ferenoz Józaef-keserüvíz a gyomor működését kitűnően felfrissíti. Kíméletes hatása miatt érzékeny idegy,eift emberek, különösen nök, előszeretetté használják. Igyunk idóközöti-kint éhgyomorra \'/, pohár valódi „Ferenoz József"-keserüvizet!
KÖZ6AZDÁSA6.
Gtabonaplao.
A lanyhaságnak minden ezidószerínt tekintetbo jöhető tényezője előtérbe jutott. Alaposau remélhető, hogy táu már \'J héten belül megindul a hajózás és ezzel a piacra kerűló áruk meunyisége lényegesen Szaporodni fog. A malmok heti ú uapos ütemreduk-ciót léptettek életbe és a lisztárakat emelték. Khhez lárnl még, hogy az árubirtokosok kezdik unni a nem éppuu kecsegtetőnek igerkezó végnélkülj spekulációt és magára a tulajdonképpeni alapirány határozott lanyha űzleltelenségére ini sem ¡elemzőbb, mint, hogy a múlt heti btizaforgalom Budapesten mindössze 30 ezer Mm. volt.
A haus.se érdekeltség, azzal a magyarázattal, hogy az esőzés káros hatással vau csinálhat ugyan időközben egy kis változást, de a jelenlegi tünetek jogosan arra eugeduek következtetni, hogy tavasai kurzusok aligha fogják mindrégig a mostani nivót megtarthatni.
A helyi piac teljesen ütUttelen
— Minden uj vasút épugy az épitketés alait levő és engedélyezett vonalak is fel vannak véve Kreylag li -féle közlekedési térképen Magyar-1 ország és Ausztria számára A pontos munka éa a vasútvonalak eltérő színezései, Magyarország megyei színes beosztása, a hozzálartozó állomás jegyzékkel szinte nélkülözhetetlenné teszik e\' térképet, melyen naptár is van az 1910. évre. Irodai falakra\' megbecsülhetetlen Ara 2 K 40 f:, vászonra húzva 4 K 40. Megrendelhető ifj. Wajdlts József könyvkereskedésében
Kg)- okos fej
nem használ mást. mint
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól afánlolt élesztő pótlék. K pruparatuin 12 fillére« doiuagnkbau kapható háinydy élelmiszer.- drogéria éa egyeli kereskedésekben és \'/i Kg. lisz\' erjesztéséhez elegendő Milliószor bevált. Kaládokhoz süteményekhez és tészta-ételekhez való receptek ugyauott ingyen kaphatók.
SZÉP KERESETRE
tehetnek szert nők, kik házi munkáink közepette
va«>\' * csipkehorgolással
«gesz nap _E__ S?_
óhajtanak foglalkozni. Bővebb felvilágosítást - uyuj levélbeli megkeresésre Stern Árminná Branyicskán
szállít, amerikai sima és gyökeres "V»" vesszőket külöu-féle fajokban, fajtiazUaágért jótállva legdúsabb választékban a már évek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
KlklIliNiatl alai azillialtviaj talap tulajdonos: 0A8PARI FRIGYES
Medgyes sg. sz (Nagykükülló-megye). Tinák képsa irjiniéktl kárait
A< árjegyzékben találhatók az oisaág minden raateríl érkezett alliatrá Imiik. ennélfogva mindén aaólóbli-tokos megrendelésének megtétele elítt at ismerős személyisegektől ugy sair, mint iiásbeüleg bizonyságot szerezhet magának tllll llilélllip tiltétlia ai|kll-kitéiálárál.
v,
ZALAI KÖZLÖNY
kkfAK
10
Ssőlö-oltv&ny,
szólóvesszóról és borról nagy képe« árjegyzékemet
mm- INOTEI
ra bérmentve küldőin meg, a ki Címét tudatja Kzen könyvet még az is kérje, a ki rendelui nem akar, mert ebből megtanulhatja a szőlőtelepítést s emellett sok stőlőkép van benue. Siőlőoltványokból és más egyéb európai és amerikai sima és gyökeres vesszőkből, a világhírű Deiawaréból állandóan több millió készlet eladó, olcsó ár mellett Több ezer elismerd levél, közte több hercegi és gróti uradalomtól.
Oim: Ssttos Sándor fla, •xőlőtolcpe,
Bihardiószeg
.»•I^J: Hashajtó.
ffrnnrfl\' ¡üitt
(Nenatein Erraébet-Pilulái)
felülmúlja minden tekintetben a haionló késillrnényeket Kenil nei mentet minden kéroa alkatrianktol a legjobb sikerrel haemáJJák u alléit bántalmaloil, kóonyO ■léklelétrt uerei, egy rértlutltó gyógysier «»"> íltelmalle-|iabb él alkalmasabb a
Székrekedés
lagyöiésére, mint a legtöbb botegtég ok utójára. Cukroson volta alatt, a gyermekek It tslvese" vetslk. Ügjr dobot I] ptlula tartalommal 30 flllár egy leltret H dobottal tehát liM jillulával 9 korona. A piai altira beküldése mellet! bérmentve.
OV4M!
plluláit. Intik
n doboson
Gazdák \\

^Vf ROPS
Ha elsőrendű gépet akarnak venni, kérjeuek árjegyzéket euiópaszerte hírneves
uia£ánjaró és roitatlatA benzfolokooiobiiok, maiáajárű és roitatlató íözlotomoliiloMI- Teljes cséplfllésiletet i
Biztonsági gyorsfőző.
TümélF Mm.
»■»lnmoteroa «et»re, taaprltogeyek
vontatatra *e magánjáró sserkuetlel
•tabu baaaUaieterek. ■mhréffcstolepek.
Kalinor éa Sohanzor ■«lapat, kar., Aillak-ataa a. n. Htflay ,TUá|HatC Baá^Mi
aa Ha falborol elalaiik. aa
oo Saeaa ki nem folyhat, oo Saeaafogyaaatáaban igen takarékoa
Kapható mindeu jobb vasáru éa háztartási czikkeket árusító ötletekben Ha valahol nem kapható szíveskedjék hozzánk forduluí. Ká|m fta*fM*i* Lagyta 4« kámaatv*.
ROPS Fémáru Részv.-Társ.
HUPEST, V. Itlii-fAczl-at 74 11
XalykeU eliraelték
Weiser J. 0., IMtlheim és Quth. Bosenfeld Adolf Oai, Köhler Testvérek (Jnger Ullmauu Klek .
SMVWi^iä
I
N

rey f.ra.lj.a alalia árfcktfM. II atljl faltai alakaaál fajUuta hih\'i
fehér
Ulántatoktül óvakodjunk. Neu.lom Fülöp hashajtó kérni I Ctak akkor valódi, ka minden doboson a tóiv, bejegyset Steal Lipót védjegy ét l\'bllip Netaleln gyógysietési aláírása fekéle vórót nyomásban olvasható, A kereik. törvény állal védeti csumtgjalakon cégünknek rjijta kell lennie.
laaitila Fiii» tféuaiartára. Sz. Llaállai
Wien, rlankengane 0. Kapható Nagykanlsstu: Ralk Qyula, Belua Lajoa, Práger Béla 4a Siabó Antal (yógyaaeriateknál
Gyümölcsfacsemeték
látéayték. llaiuirják, Tllnillik. lariláaeltáafel. lauáirlallaalal itt.
Szőlőoltványok. *ST
iirápal ia aaarlkal ilaa áa litkirn ni"« (tktatá aiiiárjiijiák Utáaatra laijia).

ca
Wajdits könyvkereskedés
-- Deik tér —
éa minden bel- és külföldi hirdetési iroda.
ALAF1TVA : MM-IU. TKLKFO* : M M.
BERKETZ ISTVÁN UTÓDA
u
Cégtulajdonos: Kovács Endre, kelme-, selyemfestó- és vegytisztitógyára BUDAPEST, IX. KERÜLET, KIHIZSY-UTCA 14 SZÁM.
Gyüjtőtelcpck: IV., Váici-utca 51 -- V., Lipót-körut 16. - VI., Andrássy-ut 50. — VI., Gyár-utca 23. VII, Izabella-utca 66. — VII., Rákóczi-ut 78. — VIII., Üllői-ut 30.
Vidékről hozzám festéa, vag.v vegytlaititáa végett beküldött tárgyak mindenkor a legnagyobb pontossággal, gonddal, valamint a legmodernebb technikai eszközök felhasználásával szakszerűen kezeltetnek.
Jól jegyezd meg: csak OttOIHáB-
cigaretta-papirt, vajry hüvelyt liozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól téiutra vezetni.
Nyomatott a laptulajdonos lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 FEBRUÁR 14 49-IK ÉVFOLYAM. I3 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
iilJiliilk hitlön ét ciütörtikön dalban. ! |f.„w, „„k..Mí:
fclOfli.té.l árak: Kgiu érte 10 korona, (¿l<!vie 6 koron», Kert«» JÚkmpI\'.
negyedévre 2 korona 60 Ali. — Egye» tiim ár« 10 fiit. I\'l
KIH.IJH :
H »rrkcnatőarit.
Szarkatzlotéo it kiadóhivatal Daák-tár 1
Telefon : 112. — Hlrd.tái.k dlj.z.bá. aierlnl.
Hölgyeink a társadalmi téren.
A németek halhatatlan poétája, Schiller ugy megrajzolta a nói hivatást das Lied von der (flocke c. versébon. hogy azóta égnek meresztett szemekkel deklamálja minden „müveit" 116, akit a germán litteratura megérintett. Szinte érzi az ember a családi élet boldogságának kisugárzását azokból a szavakból, melyeket a nagy nevű költő koszorúnak font az örók nő homloka köré: Und drinnen waltel Dic züchtige Mausfrau. Die Mutter der Kinder Und herrschet weise. Im hftuslichen Kreise.
És az egyetértő jólétnek örvendő családnak boldogsága csakugyan e kedves kőzéppónt körül osoportosul. És ezt halljuk hangoztatni szüntelen férfiaktól, nóktól egyaránt, kik az újkor szellemétől féltik a nói hivatást, az anyaságot, a gazdasszonyi foglalkozást, ós a gyermekek természotos nevelőjét. Ks azért ugy fáznak a feminizmus szótól és olyan lenézően mosolyognak azokon a „vén lányokon", akik a nói nem apostolaiként annak méltó helyet akarnak biztosítani az emberi társadalomban.
A mi hölgyeink még mindig megmaradtak. drága értéktelen osecsobecs-nek. amilyennek a fáraó szereti hölgyét a/. Ember Tragédiájában. Ugy látszik, mintha még mindig a függés volna óleteleinök, pedig mig egyrészt az idők haladása kevés nyomot hagy felfogásuk megváltozásában, addig lehetetlen észre nem venni, hogy nőink messze eltértek attól az ideáltól, ahova Sohiller emelte őket. A szerénység már nem ékesíti a hölgyeket, az anyaság teher nekik, a gyermeknevelést meg egyáltalán nem tartják kötelességüknek. A szegényebbek az iskolára, a gazdagabbak meg helyettes anyákra bizzák ezt a fárasztó munkát. Teljesen fölösleges beszéd tehát, hogy a nők modern térfoglalása és törekvése elvonja a nőt „természetes" hivatásától. Elszakadt ó attól már jó ideje. Elvonta a fürdőzés, a zsurozás, a kártya, a korzó és elvonta az egyesületi élet, de a foglalkozás* nem.
Nem teszünk érte szemrehányást, mert ugy látszik, hogy ez a helyzet az erjedési állapot, az átmenet, melyből a nói nem igazán természetes helyzete-fog életre kelni.
Itt azonban meg kell állnunk. Még pedig azért, mert csodálkozva látjuk, hogy városunk nóvilága mennyire távol áll azoktól a küzdelmektől, melyeket a nők világszerte kifejtenek. A mi hölgyeink ténykedése az egyesületi jótékonyság műveletében kimerül. Mintha más ténykedést már meg sem birna elfinomult energiája. A oseléd-otthon szervezésére a nőegyesület nem
vállalkozott, mikor a főkapitány erre nézvw kérdést intézett hozzá Kzt termtozetesnek találtuk. De egyszersmind hölgyeink elmaradottságának a társadalmi akciók terén, hogy egy speciel ily célú mozgalom ugyanakkor meg uem indult. Hol van egy Kosenberg Auguszta, egy Olücklich Vilma és egy Schwioimer Hoz a szellemű nőnk. aki irányt adna városunk asszonyainak, hogy mily mederben fejtsék ki működésűket. Aki felemelné azt a zászlót, melynek követói nem a nők jogfosztását, nem a nők társadalmi háttérbe szorítását tartanák természetesnek, hanem a női nem tehetségeinek versenyre kelését a férfiakéval.
Akik nemcsak koszorút tudnak fonni a küzdők homlokára, hanem maguk is a sorban állnak, akik nem a könnyeket, a gyengeséget, a lemondást tekintik nói erényeknek, hanem az erőt, az akaratot, az ellenállási tehetséget. Óriási az a mező. amely a nőket küzdelemre várja. Az emberiség egészségügye, a gyermekvédelem, mttnkásvédelein, a jövő szocializmusa, egy uj világfelfogás, az erkölcs, mind-mind az ó kezökbe van letéve.
Mindaddig, mig * nók egyenlórangu együtthatása nélkül fejlődik a társadalmi élet, addig félszegség, rejtett bűn, nyomor, szenvedés és igazságtalanság lesz napirenden.
Várjuk azt a szellemet, aki majd városunk hölgyeiben is fel tudja kelteni azt az érdeklődést, melyet a női apostolok tőlük elvárhatnak. Igaz. hogy akkor a csipke elértéktelenedik, a szalagosokrok ritkábbak lesznek és asszonyaink tevékenysége nem a toilette-lükör előtt és a kártyaasztalnál játszódik le. de az emberi boldogság szilárdabb alapokon fog nyugodni és általánosabb lesz a mostaninál.
n-iig.\'tr-.T.-yr —t : - — er—.- jen» .-awsaya:
A debreceni munkáskertek.
Debroceubeu ebben a színmagyar városban, ezelőtt három esztendővel egy lelkes debreceni polgár — megérdemli, hogy a nevét is ideírjuk Szántó Uyóző — a munkásság érdekében egy nagyon tldvös intézménynek rakta le alapját, a debreceni munkás-kertekét. Az ígvekez«t három esztendős kitartó munkával nagyubb fejlődésnek is indult, tigy kezdte a dolgot, hogv Debrecvn városától tizenöt hold tóidét bérelt és azt százötven parcellára osztotta be-A legkisebb parcella háromszáz uégyszögméter volt a legnagyobb bélszáz uégyszögméter. Nem szólaltatolt meg semmi harangot. Klőbb legyökercztette az első munkástelepen a fákat, c-terjéket és mikor a dulosmadár rakott fészket az elővarázsolt szép kort telepen, — akkor szóllítolta fel a debreceni munkásságot. hogy alakítsák meg városukban a „Közhasznú Munkáskertek Kgy»sltlet"-ét és foglaljanak #1 mindjárt a magukénak egy elkerített kertet. Miutha csak iskolás gyermekeknek vajaskeuyerot kináluának. jelentkezett is a sok-sok munkásember, akinek legbol-
dogabb álma egyszerre megvalósulni ígérkezett. Mindjárt kéUzázuegyveu kis kert|éu szeretettel csüggő családos ember lépett be ebbe az egyesületbe. Most három év múlva több ilyen munkáskert vuu Debrecenbon. Ilyenek: a Délibáb, az Atilla, a Csokonai, a Lilla és a Pelóti-muukáskertlelep. Miudeu egyes kert élő sövénnyel vau elkerítve, vau kútja: minden Udopen vau ktllüu gyermokjátszó-tér, ezek már be vauuak fásílva A fákat Debrecen város ¡ügyen adományozta
Ks mi ezért a boldogságért a tizettség V
Azokért a muukáskertekérl, amik a városhoz közel vannak, négyszögmélitrenkiut két fillért, amelyek messze vauuak azokért a bérlók egy fillért fizetnek. Ks mit termesztenek rajta? Azt, ami a debreceni piacon kedves csemege, kelendő porlek«. Minden telepnek van kerlgazdája, választmánya, csősze. A derék egyesület már azzal foglalkozik, hogy egyesületi házal fog épitem. ebben lesz olvasószoba és könyvtár is.
Magyarországban egyedül áll ez az intézmény. Még Debrecenben is csak bnlcsőkorát éli és az újszülött most kezd csak a maga lábára állni, hogy első bátortalan lépést megtegye, hogy járni megtanultul! és mégis a legörvendelesehb tapasztalatokat szerezték már is.
Miket tapasztalnak ?
Kddig a debreceni munkásság tisztelet, becsület. de általánosságban elmondható róla. szórakozását abbau találta, hogy a lelket butító, a testei magoló pálinkát logyaszlotta, mikor a napi munkája véget ért. Tudnivaló, hogy oly nagy városban, tniut Debrecen igen sok fóldmives munkás ember áll be gőzmalomba, raktárakba, a légszeszgyárba, dohánygyárba és egyéb effajta gyárakba munkásnak. Meg is vau ott a uapi keresete, de Iclkébeu visszasóvárogja a délibábos termőföldet, a kalásszal ékes róuaságot és ezeknek az embereknek valóságos lelki gyönyörűség, hogy a gyári por\'; letörölve, kimehetnék a maguk kis kertjébe kapálni, ónlözui, nyesni, szemezni, oltani, virág illatot szagolni, madárdalbau gyóuyór-ködui, azt folytatni, aiuil gyermekkorukban az édesapjuk mellett kezdettek. £s Debrecenben éppen ugy van, mint a külföldön. Ahol ilyou munkáskertek létesültek, ott a bérlók egészen elszoktak a korcsmától, a léha mulatozástól és egész családjukkal tavasztól késő őszig miudeu,, muukánkivüli időt a maguk kis kertjében töltik, mert hál uemcsak hasznos, hanem rendkívüli gyönyörűséget adó nézni a Ürügyek festésétől, auuak virágkoronába való fejlődését, valameddig a termő fa. a lejlódó növény nem nyújtja a megérett gyöinolesol auuak aki ezért a két keze munkájával fáradozott
De hát vasárnap! Akkor a munkás az egész uapol kint tölti. Majd az egyesületi házban lesz miudeukiuek alkalma éleiét megmelegíteni. Most meg nyárson sütik a szalouuát és az apró gyerekek kipirult, örömtől sugárzó arca a parázs mellett b«*iéll i szülőknek, hogy szép ez nz élet, csak okotuu kell használni.
Szeretnők, ha cikkünket N igyk\'uizsáu az erdekeit muukásuép olvasnál J>> szeretnők, ha városuukuak is lenue egy Szántó Győzője, aki kiur-
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR H.
HMHü
Védjegy: „llurgoiijt
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expelier
páUáka
ugy rúgjónak l,i»<,oyuU háílMer. mely 11141 sok év 6U logjobb bedftra>ölé»iii\'k bltonyull ktuv*«y»M, o.úiiiál « ««jKilUekutl KtgyelairateUa. Silány hauiiaioányok miatt baviaártájkor óvatosuk légy mik m oaak olyan eredeti drogul fogadjunk »I, inalr a „Kari««»" vé<jegTgyel t« a Richter oéfóegytáuel ellátott dobaiW van ramme-golTB. ira fivagekben k - .80, K 1.10 éa K ée úgyaiilván mindeo gyógyaier-tárban kapható. — Főraktár TOrlk Jfeief gyógyaiaríainél, Budapsat.
DL Ricktcr irtyutrttri u „amik oroutiikor.
Prágábau, Kliaabothilruae & neu.

\\
lássál, a munkássághoz való jóindulattal ós érzó szívvel megmutatná, hogy miként lehet a városi munkásoápuek a legszebb szórakozást, gyönyörűséget nyújtani, hasznukra lenni ás egészségűk tavára is szolgálni.
Azzal az óhajtással végezzük sorainkat, hogy amit Debrecenben oly sikerrel megkezdtek : a inun-káskertek létesítését, — folytassák nálunk is. ahol a mezei munkásnépból ipari foglalkozásra tértek lelki vágyában él az, hogy egy kis fóldóu, a maguk kis kertjében ásbsssauak, kapálhassanak, olthassanak, szemezhessenek, ahol szerelnék a gyári munka zakatoló zaja helyett madárdall hallgatni és virágok illatát élvezui.
ANGOL-KÓR
tönkre fogja lenni az Ön gyermekének egészségét, ha uem tesz ellene gyorssn valamit.
Scott-féle csukomajoi^j Emulsó-ja
megszűnteti az angolkórt, megerősíti a csontokat és egészségei hússal borítja azokat.
Azonfelül, és ez ai, a mit tapasztalt szűlók teljss értéke szerint meg tudnak becsülni, — semmi nehézséggel nem jár a kis sten vedót rábírni arra. hogy a
SCOTT féle EMULSIÓt
bevegye, mert kellemes, tejfeles ize vau-A gyermek megemészti, mégha a tejtói undorodik is
A SCOTT-féle EMULSIÓ a legkiválóbb.
Egy eredeti üveg ára 1 K 50 fillér. Kapható minden gyógytái bau.
Al Rmniitö vlitr 1 i.i.-il • SCOTT-1*1« medmt vej-i««r*t ■ s.iá.,1
— i<oov no<-
leenb« venni
HÍREK.
A szegónyügy egy sötét pontja.
(v) Általánosságban azt állítják, hogy a közgazdasági előrelátás az önuralom és a takarékosság hiánya egyik fóoka az elszegényedésnek. De aki már koldusnak születik, aki hivatásában nyomorékká lesz, arról mégis a községnek kell gondoskodnia, a melyben a szegénynek illetősége van!
Pévec György valamikor női-szabó mesterséget tanult, de csúzos bántalma erre a mesterségre csakhamar alkalmatlanná tette. Harangozó és háziszolga volt a barátoknál pár évig. Onnan elkerülve, a Bazár épületben és néhány más emeletes épületben víz-és fahordó lesz. Lakása persze nincs, hajléka azonban van: a Bazár pincéjének tágas. de illatos helyisége. Itt lakik évek óta. Aki csak a jót ismeri, annak nem ok, hogy emiatt zúgolódjék; aki nem próbálta, az könnyen elviseli ezt az állapotot is. 6 is megadással, dae nélkül viseli helyzetét, de végre osúz és köszvény nem olyan tényezők, melyek a munkaképességet és a jövedelmet elősegítik. I\'éveo Györgyön is beteljesedett
a magyar közmondás: „No sírjatok szegények. még lesztek jobban is szegények."
Gondolta magában a jámbor Gyuri báosi: én Kanizsai vagyok, megpróbálom, leszek városi szegény. Elment a városi orvoshoz és megvizsgáltatta magát. Ez idült csiiz és köszvény bántalmat állapított meg. Aztán Gyura báosi megíratott egy kérvényt és folyamodott a városhoz, vonnék fel a városi szegények sorába. De ott zárt ajtókra talált; ó még sokszor kopogott, do neki nem nyitottak ajtót. Neki vak lyukban kell laknia, mert a városnál a szegények listájában ninos üresedés. Már l30-&n fel vannak véve. 50 vár kivül. Amíg a 130 közt valamelyik meg nem hal ninos hely. Addig ninos igényper. Addig is meghunyászkodás-ból kell élnie és imádkoznia kell a menny királyához, hogy halált hozzon néhány versenytársára és ó is részesülhessen a városi szegényügy malasztjából.
A város összes Péveo Györgyei ilyen helyzetben vannak. A jó, kegyes anyaföld nekik nem nyújt semmit és ók a városi szegényügytól várnak sorsfordulatot I V
— Eljegyíés Heisler Benó, a Krauas és
Weiss szabadkai nagykereskedő és katonai szállító cég disponense tegnap ehegyezte Bún Sárikát, Bún Samu felsó kereskedelmi igazgató leányát.
— Svárdström hangverseny A Ji«gy-kauizsai Oasino 1910. február 20-án könyvtándipja javára Svárdström Valborg urnó a m. kir ópera állandó vendége és Tarnay Alajos ur a u kir zeneakadémia tanára közreműködésével saját dísztermében hangversenyt rendez Kezdete pontbau esti 9 órakor. Jegyek elóre válthatók Alt és Bölim cégnél. Helyárak : 1. és \'2 sorban li K. 3—I. sorban 5 K. 5—6. sorban 4 K A többi sorban 3 K Karzati ülőhely 3 K Belépőjegy 2 K.
— Lengyel Lajos főjegyző Budapesten. Lengyel Lajos városi főjegyző a napokban Budapesten volt, hogy a főgimnázium építése részére a közoktatásügyi minisztériumtól mogszavazott 200 ezer koronás szubvenoió folyósítását megsürgesse. A jelenlegi politikai helyzet, illetőleg a miniszter-változás ugyan nem kodvezó az ilyen ügyeknek, de Molnár Viktor államtitkár a legnagyobb jóindulattal visoltetik az ügy iránt és bár a szakreferens szerint még Ofelségé nél is előterjesztendő a pénzügyminiszter véleményo után. de azért valószínű, hogy 5 -ö hét múlva a kölcsön, melynek annuitásairól az állam gondoskodik, felvehető lösz.
— Népesedés Z&lamegyében Az I9i>9.
év nov.. deo. hónapjaiban Zalavármegyében 2869 születés és 1678 halál eset fordult elő. A szaporodás tehát 1281. A születések, halálozások az egyes járásokban a következőkép oszoltak meg. Alsólendvaí járásbau születés 306, halálozás fO, szaporodás 135 Balatonfüredi járásbau 61—35—20. Csáktornyai járásban 327—1 4 2—185. Keszthelyi járásban 157—1 13—44 L«lenyeí járásbau 198—\'93—99. Nagykanizsai járásbau 225—136—92. Novai járás bau 133--59—79. Pacsai járásbau 217 — 129—88. Perlaki járásban 337—193—144. Sümegi járásban 146—76—70. Tapolcai járásbau 216— 118—98 Zalaegerszegi járásbau 193—102—91. Zalaszeutgróti jarásbau U.\'J—81—62. Zalaegerszeg r. t városbau 41 — 36—5. Nagykanizsa r. I. városban született 161, meghalt 98, a uépszaporodás 63.
— Svardström Valborg asszony a magyar dalért. A világhírű énekművésznő, kinek hangversenye szombaton lest a Casiuóban a tavasszal pályázatot hirdetett művészi becsű magyar dalokra E célra 2000 K át adott, mely összeg a beérkezett 500 pályamű közül a következők között osztatott fel. Aggházy Károly: „Egy elfelejtett dal": Osíkv János: „A kosár«; tiajárí István: „Dal"; Hetényi Albert: .Alvó csókpalota"; Lányi Ernő: .Sugártánc" és .Szerelem váudorai"; Polónyí Elemér: .Ketten bírtunk"; Pusztai Ernő: „Szól a lélekharang"; Siklós Albert: .Bölcső dal"; Szlbadös Béla: .Vágyak"; Tornay Alajos: .Esteledik" és .Pávsfogat". A bírálat szerint a díjazott dalok mindegyikében van abszolút zenei érték és egyéniség és valimennyi alkalmas hangverseuyen való előadásra A dalirodalom e 12 gyöngyét .12 dal" címmel a Harmónia zenemAkereskedéa ad|a ki Előfizetési ára 10 K, bolti ára IS K.
— Megszüntették az eatl állatvágáat Eddig a közvágóhídon szombaton és egyéb ünnepe ken az esti órákban is történtek vágások A megysi fóállstorvos előterjesztésére egy alispáni rendelet most megszűnteti az esti rágásokat abból az okból, hogy a közvágóhíd mostani esti világítása nem elegendő a husvizsgálalra és a kellő ellenőrzésre. Mivol pedig a vágóhíd újjáépítése már csak idő kérdés«, azért a villamvilágitás bevezetését most nem tavasolja a mérnöki hivatal, mert a vezeték az uj épületben hasznavehetetlen volna és ugy kétstnres költséggel járna.
— A rendőri szolgálat fejlesztése Nagy-kauizsa város IUI0. évi kötségvetése vármegyei jóváhagyással leérkezett A pénteki tanácsülés ennek alapján megbízta Deák Péter főkapitányt, hogy a költségvetésben felvett rendőrségi szaporítás és fejlesztésről intézkedjék. A főkapitány ezek szeiint egy polgári rendőr és 6 másodosztályú rendőri állásra legközelebb kiírja a pályázatot. Ez a szaporítás csak első részletét teszi annak a javaslatnak, mit a főkapitány a rendőrség újjászervezésére nagy körültekintéssel előterjesztett. Már többször megemlítettük, hogy a rendőrség mostani szervezetét 188b ben, tehát 85 évvel ozelótt kapta, ami az akkori viszonyok-nak \'sem felelt meg teljesen, annál kevébbé a jelenlegieknek. Senki se érti ezt jobban, mint a főkapitány, ezért igyekszik nagy ambícióval és tapasztalatain alapuló szaktudással közbiztonságunk ügyén segíteni. Az újonnan szervezett polgári rendőr, detekiiv-szolgálatot fog teljesíteni, ami városunkban eddig teljesen hiányzott. A rendőr legénység megszaporodott létszámával egy negyedik reudőrszobát létesít az Eötvös-téren levő u. n. katonai vártaházban, mely a város tulajdona. Ez az órszoha Nagykanizsa keleti részének közbiztonságáról őrködnék. A Teleki-ut, Rózsa-utca, Petőfi-, Miháfdi- ós Honvéd-uteai vidékeken. A Teleki-uton állandó mozgó őrszem fog fen-tartatni, a többi utcákat naponkint többször fogják álporlyátni Tudomásunk szerint még a Józseffőherceg-
FEBRUÁR 14.
7j A L A I KÖZLÖNY
3
Duuantul legrégibb ékszerüzlete!
Bárány József ós Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-erőre berendezett műhelyünkben.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom Ízlésben.
Legszebb női- és férfi aranyóraláHcok.
Szép raktár brillant, gyémánt és szines drága-kövU tárgyakban.
Régi vagy vásott foglalatú drágakótárgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes étkczőkészletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás részletfizetésre is!
A berndorfi gyár főclárusitő helye csakis első minőségű Alpuccuczüst étkészletekről.
Brilllantok, irémMok, arany- ezlitttwti leiuia-taiM árban meMncH mi becseréiteluek-
Szőlő-oltvány,
üiőlrtvi\'SHZŐről és borról nagy képes árjegyzékemet
mm- I N Q T E N
és bérmentve küldöm meg, a ki Ciraét tudatja Kzen könyvet még az in kérj», a ki rendelni nem akar, inert ebból megtanulhatja n szőlőtelepítést s emellett sok szólökep van benne. Szólóoltványokból és más egyéb európai és aiiwrilcai sima és gyökeres vesszőkből, it világhírű Delawaréhól állandóan több millió kéazlet eladó, olcsó ár melleit Több ezer elismerő levél, közle több berregi és gróli uradalomtól.
Cini: Szttos\': Sándor fla, azölőtelepe,
BJi hardiós z eg
m
Egy gondos háziasszony
elővigyázata
abból áll,
\\
hogy a ÍKathreiner-féle d(neipp-malátakávé bevásárlásánál nem egyszerűen malátakávét kér, hanem mindenkor kifejezetten hangsúlyozza, hogy ÍKath-reiher-filit kíván és csak oly eredeti csomagot fogad el, mely CKneipp plébános arcképét védjegyül és a SKalhreiner nevel viseli, mert egyedül ezek a jelek nyújtanak biztosítékot, u valódi ÍKathreiner-ért.
LE DÉLICE
cigarettapapír
mindenütt kapható.
ung •
Bohanmann gyógyszerész
Gyomorsója
Összetételében újonnan javítva, tftbb mini 30 éve legjobb eredménynyel heveielve, a legjobb szer mindenféle gyomorbaj. bélbetegségek és élvagy latensig ellen. Nélkülözhetetlen e jó emésztés sza bályozésára és ftntertisira. Aki eovényodésra hajlammal bir nlnlén naponta kétszer hatinllja a gyomortól. Egy dobos éra K 1-50. StétkUldéi naponta postán utánvéttel. I.egkitebb renüalés 3 dobos. Kapható mln-dengyúgysserUrban ét drogeri&bsn.
Karaktéi Jaltua.lohaamann, Btookarau bal Wten
gyógytietési, vegyi-gyógyszer laboratóriuméban
f^oLbUMA^ Hashajtó.
ïeûsïëïrT
\\iwmm\\
csa\\
(Neusteln Erzsébet-Pilulái)
fölülmúlja mimlen lekintetlien a hasonló készítményeket Fenti »tér mentős minden káros alkatrészektől a legjobb sikerrel használják ai altéit bántalinain&l, könnyű utkletétct »cetet, ogy vérliaitito gyógyvicr tem ártalmatla nabh ét alkalmasabb a
Székrekedés
legyőzésére, mini a legtöbb betegség okoiújira. Cukrozott volla miatt, • gyermekek l> szive««» vettik. Egy dobos IS piluta tartalommal 30 fillér egy Iskeres H dobossal tchAt 120 ptlutéval 2 korona. A pénz előre beküldése mellett bérmentve.
itlr ft W I líténzatoklól óvakodjunk,
* i-t S «Neusteln Fülöp hashajtó pilulélt. tették kérni I Csak akkor valódi, ha minden dobozon a tötv. bejegyzet Szent Lipót védjegy ét l\'hllip Neusteln gyAgywerést alá-iréta fekete vílrót uyomésban olvasható, A keretk. törvény Által védett csomagjainkon cégünknek rajta kell lennie.
Iiailila Failli gyegyiierlsra. ti.
Wien, l\'laukengatte 8.
Llpsllrsi
Kapható Magrkanlisin. Relk Gyula, Belus Lajoi, Prégér Béla éa 8zabó Antal gyógysieréazeknét
ul éa Magyar-utca sarkán in szándékában vau egy órszoba létesítése, mely aouak a vidéknek az érdekeit védelmezné éa természetesen mindegyik órszoba egy töljelző állomás is volna. Kz az 5-ik Aratóba azonban még későbbi intézkedésre vár, mig az Köivös-téri 4. Arszoba lelállitásAhoz az állami segély egy részét fogja a város leihasználni. Mindeuesetre elismeréssel adóiunk Deák Péter Kapitánynak, aki lervszerll intézkedéseivel igyekszi|í linláskArében szolgálatot lenni a város polgárjának.
— Elhalasztott tenyészbika vásár. Minthogy Budapesten a lőldmivelésQgyi iniuiszlerium bau gazdasági felügyelői értekezlet lest, melyen a zalamegyei gazdasági fölügyelő is részt vesz, azért a f. hó lí)-ére tervezett lenyészbikavásárt 21-én fogják megtartani.
— Esküdszéki tárgyalások A negyedik napon Preperics Mátyás drávavásárhelyi legény Olt a vádlottak padján, ki a csendőrségen és a vizsgálóbíró elölt már azt a vallomást lelte, liogy fiatal Qccsél Preperics Jánosi, ki csizmadia volt, mivel neki ueni akart ositmát varrni egy fejszével agyonveri. A főtárgyaláson a vádlott visiizavouta vallomását ezért csiktoriivai és drávavásárhelyi tanuk bcidézétte vált szükségessé, mivel azonban Wcluaoht Mihály Csáktornyái órsvozetó, kinek a vallomást tette, nem jeleni meg tanúnak, a tárgyalást a következő ciklus esklldszéki tárgyalásáig elnapolták A pénteki napon egy közönséges korcsmározás utáni verekedésből kifolyó emberölés foglalkoztatta a törvouyszékel Zalaszentbalázsou nov. Ilónapbau l\'éulek Vendel. Horos Mihály, Kovács Vendel és Herke József meg lestek tiál Jánost és mikor s korcsmábol kiment rátámadtak és addig verték míg meg nem halt. Az é|félig tartó tárgyaláson Péntek Vendelt 4 évi. a többit ti—6 évi I egy házra ilélte a bíróság. Azoukivűl az özvegy tesz ár e kuk és a hét árva részére egyenkint 4—400 K kártérítés megfizetésére ¡téllék. A/. Ítélet jogerós.
Szombaton Horváth Oyörgy kotori lakos bűnügyével foglalkozol! az esküdtszék, ki Nagy Józsefet, mivel el falusi tréfából kalapját leUtStte, egy husánggal kétszer ilgy megütött,- hogy a szenvedett koponya repedés miatt másnap kiszenvedett. A leljes beismerésben volt vádlott három és fel évi fegyházra Ítéltetett.
— Kiutasított munkások A falu télen nem igen uyujt foglalkozást it munkás embernek, azért ilyenkor tömegesen tódulnak a vsrosba és itt szaporítják a proletariátust, meg a rendőri krónikákat. Azért a rendőrkapitány szigorúan felhívta a beözönlőiteket, hogy munka után lássausk. De vaunak, akik csak kedvetlenül mennek munkára, inkább elégedetlenséget szitó beszélgetésben töltik a piacokon, kocsmákban idejüket iüzeket szemmel tartják és közülük néhányat kiutasítanak a város területéről. Kzek
a kővetkezők: Horváth Pál hsk I, Psp Károly felső rajki, Horváth istváu zaiabaksai és Császár Károly leteuyei illetőségi).
— Tila a Franz malombnn Szombaton reggel a Frauz-félo gőzmalom padlásán tüz ütött ki, amit azonban a jól szervizett gyári tűzoltóság gyorsan elfojtott, ugy, hogy a padlás egy részének elégésén kívül egyéb kár m-m történt. A rendőrség a helyszíni szemlén megállapította, hegy a kéménybe nyúló gerendának meggyuladása okozta a tüzel.
— Budapeat_tündérkertje. A Rákófli-Utou levő és Orosz Ödön tulajdonát képező Ostende-kávé-ház a maga nemében való eioticuin. Kgy fényes, nagy terem tükörfalakkal, keleti szőnyegekkel dusau megrakva A kávéházi hideg ételek, a francia szukács-mrivészet remekei, a b irok és s válótli francia likőrök kitűnőek. Kitűnő bel- és külföldi lapok a világ minden részéről állanak az olvasó publikum rendelkezésére. Káténként az egész conlineiisen elő. nyösen ismert Vörös Miska hírneves cigány zenekarának meghallgatására a legfényesebb elite-krtzöu-ség tölti meg szorongásig u kávéház ragyogó termeit
SZÉP KERESETRE
tehetnek szert nők, kik házi munkáink közepette egész nap
CBipkehorgolással
óhajtanak foglalkozni. Bővebb felvilágositn*! »yu|
levélbeli megkeresésre Stern Árminnó Branyicskán
KÖZGAZDASÁG.
A Nagykanizsai Takarékpénztár köz gyűlése. Tegnap tartotta meg n Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. évi rendes közgyűlését njnépi Klek l.ipót elnöklete alalt. A gylllésoii 54 Ing. 79"> részvényt képviselt. Az igazgatóság és felügyelő-bizottság jelentéseit egyhangúlag elfogadták és örömmel győződtek meg arról, hogy et nt izmos intézet egyre a fejlődés stádiumában van. Részvényenkiut HA K osztalékot fízel a mai naptól kezdve. Az igazgatóság régi tagjai újra megválasztanak , ezekhez Szauvéber József és Schwarz Adolf dr., mint uj igazgatósági tagok választattak meg. A felügyelő-bizottság uj tagja Fried Ódöu dr . lelt. Megemlítésre tartjuk méltóuak, hogy a köegyülés városi közhasznú és |ólékoiiy célia 2070 K.-át szavazott meg.
— A Gazdasági Takarékpénztár jótékonysága A /jalamegyei Oazdasági Takarékpénztár igazgatósága a közgyűlés által rendelkezésére bocsij-totl összegből követkeió lótékouycélu kioszUat teljesített: A városi szluliázalapuak ÜOÜ K, a városi szegényházalupnak 100 K, a városi szcgéuyalapnak, a Szépítő Egyesületnek, a Népkonyhának 50—50 K a Keresztény lótékouy uóegyleluek. az izraelita nőegy • létnek 30—30 K, a Magántisztviselők egyesületének az Öukéutes tűzoltó testületnek 25—15 K a Veiaó kereskedelmi iskolának a Főgimnáziumi segélvcgylet-nek. a Főgimnáziumi önképzőkörnek, a Községi ipariskolának 20— \'JO K, az állami elemi iskoláknak 4t> K. a Kithsegélyzö egyletnek 10 K. a Keszthelyi gazdasági akadémiának 50 K, a Tapolcai vincellér iskolának \'JO K Összesen 7ti0 korona.
A l. A 1 K Ö L V. ö N V
FRBHUA.R \\\\
ROPS
!9lO-es
modellünk
ujitéaai
Inteiulv lluigaé, mely gyor-aan forral ¿a Wr.vé» liuit
fogyását. Kro* alkatiéaiek, melyek kicierílhetök (l ti.alíthatok. Mü.taal kivitel (modern tlilus). Galvaaiaáll brona arlneaéa. — Honiad*» .Rop«\' biatonaágl gyor»(8i5 eddigi előnyeit, a
„Rop*" 1910.
a jelenkor legtiebb. legtartósabb, legblaloaabb ¿a legtakartkoaaabh aaatall Illa helye. Ha leidül, elalaalk. A szeai ki nem folyUat 1
ára laiapistaa: 4.— kiriaa.
Kapható minden atakmábu vágó UiUtbcn
,}{I) P S" Fémárugyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. Váosl-ut 74/»7.
Helyi eléruaftók: Wei.er J. O.. Beltlheim 4* Quih. Hosenfeld Adolf Aai, KOhler reitvérek, Unger Ullmann
Bak.
Képviselik riaiksn kerestetnek.
ModcLL
1910
SlMlilMllttl
l. oazl. igen szép, érés, egy ás Vét éves Hiparia Forttlia és KupeRitris MontisoU alauyra ullv a. 7 4 klllbubftxó bor- é» cseniegefajlAkban, köilllk * Cattba gyöngye mely mér juUuB S0-4n éreti. KsenkivOl Riparia Portálta és Rupesztris Monticola sima és gyBWerns, peronospora mentes hasat sima és gyökeres vesszők.
KérjAnk Arjegyréket, melyei ingyen és bérmentve WAW at-
, Er naéb e t- asőlő oltv 4ny tel ®p\'\'
Talajdonos-- Schmidt Mátyás, BOQÍM (ToronUlmegy»)
riA\\Uu amtsnVtu sima As gyilkervs veasi&Uet VftMS«. (éle fa\')okbau, faitlsztstsigért )óttUva WgtW sabb választékban a mér évek 61» «Miiek is1 • legmegbubaUrbbuak ismert■.
llkthaaaatt alaa szMtsftiáij V«\\i» tnlajdonoa. OA8PAB.I ÍBIOYEa
Medgyes 89. sz (NtfejkakftUVniegye\'). = Tattik U|ii bltniikit kirtll
Air árjegyzékben találhatták az ormáig minden 1 észétM érkezeit tlltairt Ititltk, ennélfogva minden aséliblt-t.>kos megrendelésének megtétele e\\6tl az ismeröz személyiségektől ugy »zó-, mint IrisbellVeg bizonyságot szerezhet maginak Ulti UilillUl tllUU«« m»*kU ktlitigivil.
MEGHÍVÁS.
A Délzalai takarékpénztárral egyesült
Önsegélyző Szövetkezet
■ÍVJ ít»T
SzőlÖoltvány eladási
Aki egészséges, olraó »tép szólói akar, bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
a lslkUsmsretsasn vssstett oltvénytelepéhe«
Gi-CiuUii (Tsruttl-i.)
ahol stokvány minőségi) 1. remin fás gyökeres ég sima zftldojlványok b 11 r-éíi e s e m e R e f a j 0 k vala-mint amerikai «ima és gyökerewtizftlló v e « m z 6 k, nemkülönben ugyanazon fajuk II rtmdü osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatok Szólölugosnak külön n célra választott fajok. — Uyümölcsfa- és rózsa-oltványokban nagy választék
Faj- éa árjeg-yiák lujyen és bérmentve.
A száinoh elisinerólevél kozíll itten csak t«gy .
A küldött oltványokkal teljesen meg vagyon elégedve A kedvező idftjárás mellett igen szépek megeredtek, az elmaradottak száma I —2"/0-nál többre nem tehető. Faltisztításról ezidfi szerint ínég nem nyilatkozliatom
Tisztelettel Dr. Qróf Árpád
Szeged, 1009. jnliiis hl. ügyvéd.
folyó évi február hó 27-án d. a. IO órakor aa|ál
tart)«
Wetyiaáttáben
bl
XXIX. rendes éV\\ költései.
melyre a t. ü7.1etbirtokosokat tiftv.tvliittel meghívja
áx \'««axQalómá^.
r \\
<4*1

TÁRGYSOROZAT
1. A szövetkezet elnökének a \\efu\\yt üzletévrö\\ uiö\\6 igenlése. 2 A felügyelő ImoUaágnak a szövetkezeti könyvek éa atámadiRok V^. < évi felülvizsgálatáról szóló jelentése, ennek alapján a vagyonmérleg 6a oazta\\é\\t megállapítása a az igazgatóaág éa számadók felmentése.
3. A szövetkezeti hivatalos közlöny kijelölése.
4. Az alapszabályok 22. § a értelmében kilépő Fisoher Ignác elnök. Simon Uábor alelnök, továbbá Danis Kálmán, Frank Vilmos, tovnikár Vinoa. a\\ugev József és Kardos József igazgatósági tag urak helyett üjak vagy ugyanazok és az alapszabályok 47. g-ának rendelkezéséhez képest 3 tagn felügyelő bizottság megválasztása.
Kelt Nagykanizsán, 1910. évi január hó 29 én.
wbvctkeieti hs^v-
Jegyaet A felügyelt bizottság által felölviisgáU Migjuiiméile^, a ségben bármikor betekintbetfi.
A társulat kóuyveibe bejegyzett tkiletrésibirtokosok siav»i»t\\ap\\aikat fo\\y6 évi lehtuáv \\v 25. és \'26-ik napján a szövetkezeti helyiségben átvehetik ; a kftigyttlés uapiiu azavaiatlapok ki nem kAatvuv
H +---
MEGHÍVÓ.
Ilii\' 0 ..r, r \'0;>».T
A kiskanizsai ..Templomtéri keresztény fogyasztási szövetkezet14 f. hó 20-án d. u. 4 órakor az Olvasókör helyiségében
évi rendes közgyűlést
tart, melyre » részvényesek t. inegliivátnak.
tároy:
1. Elnöki megnyitó
2. Évi jelenté«.
3. Tisztújítás,
4 Egyéb indítványuk.
AZ IGAZGATÓSÁG.
Oh Köhögés, rekedUég ö«
©Íny álkásodáu öllen gyors és blatoa hatásúak
ll\\im
Az átvágyat nem rontják 6b kltiinö iaüek. Dobosa 1 korona ás 2 korona ; t:._„j_.
tljanl
• r<r do
Próbadoboa 60 fillér fi »» ukUltéiil raktár
„NA. BOR" Ky6KyBleT^T illír m%\\\\| otott k6hftg4»\\ i,«t>ul, un-Htn n. „,uiut «m
lifUU IiijUiIzúi %u\\b MhtrV, li\\«i U|it, Vrkf i l%\\i %)í\\t it CiUloren«. U\\\\ iiü
NyomatoU a lapuú&jdouoa l(j. W&jdita Jóiaef könyvnyomdájában Nagykamiaán.
NAGYKANIZSA, 1910 FEBRUÁR I7.
49-IK ÉVFOLYAM 14 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
MilJilinlk hitlón ét csütörtökön délben.
fclOftzeléal érik: Kgétz ívre 10 korona, félévre 6 korona, negyedévre 2 korona 60 flll. — tgyea izém éra 10 flll.
Kelelöa aaerkeszl\'V: Horlm Jóancr.
Klmljn : II HK«*rkeHKlŐH<*)(.
SzirknztötÍB és kiadóhivatal Dsák-tér 1.
Telefon: 112 — Hlrdeléeek dljezabéa .leríni.
Iparos tanulók mozgalma.
Neuirég apró kis repülő cédulák voltuk városunk aljlakaira, falaira kiragasztva, melyek az egész város megbotránkozását vivlák ki. Rokonszenv helyett ellenszenvet keltettek magok iránt azok, kik elég arrogánsul olyan axiómákat akartak,, néhány szóban leszögezni, aminek fejtegetése a legnagyobb bölcsek elméjét foglalkoztatta; de nom az utcán.
Azért jut ez eszünkbe, mert most ismét pinkátokat látunk a falakon a budapesti Világosság nyomdából kikerülve. Ennek a tartalma illetőleg a cél, amelyért készültek teljes szimpátiánkkal találkozik. Arról van ugyanis szó, hogy az iparos tanulók iskolája ne az esti, hanem a nappali órákban legyen.
Ez. a mozgalom a fejlettebb iparú nyugotról került elóször a fővárosba, onnan pedig most már minden vidéki város szakszervezeteit mozgásba hozta.
Mi már nem egyszer emeltünk szót annak érdekében, hogy az iparos tanulók oktatását egészen más alapokra kell fektotni, arról is irtunk már, hogy mennyire minimális eredményű a mai esti oktatás, mely nagy részt oka iparosaink csekély műveltségének.
Ez a kérdés nem helyi jellegű, hanem országos, mert jórészt ugyanazok a viszonyok vannak mindenfele. Ismétlésekbe bocsátkoznánk, ha arról Írnánk, hogy testileg, lelkileg mennyire kifáradva mennek az iparostanulók az esti kurzusra. Az sem találkozott soha helyeslésünkkel, hogy az inasnak vasárnapját, az egyetlen heti szabad idejét szintén lefoglalják a tanulásra. Nem csodáljnk tehát, ha az inasok türelme fogyatékán van és nem Ítéljük el a szakszervezeteket, ha visszaemlékezve a lefolyt inasévekro, segítségére sietnek fiatal pályatársaiknak, ha mindjárt a sztrájk drasztikus eszközével is. De ez utóbbinak csak akkor volna helye és értelme, ha egyében nom múlnék az eddigi rendszer megváltozása, mint a mesterek akaratán vagy csökönyösségén. De nem így áll a dolog. Tisztán kell látni, ismerni kell a fennálló viszonyokat, akkor belátjuk, hogy a törekvés helyes, de a s/.trájk annak keresztülvitelére az adott helyzetben célra nem vezethet, tehát elítélendő.
Tudnunk kell ugyanis, hogy az iparos iskolának sem saját iskolahelyisége, sem •saját külön tanítótestülete nincs. Igy kénytelen más célra szolgáló iskolában meghúzódni, hova csak akkor vonulhat be, amikor a rendes lakók üregen hagyják és az addig elfoglalt tanítók is némi pihenés után újra magukra vállalhatják a tanítás .nehéz munkáját a leendő iparos ifjaknál. Hogy ez a rendszer helytelen és kevéssé oélra vezető, azt már hangoztattuk és hogy
azon változtatni keli, azon minden erőnkkel szívesen közreműködünk. De a fennálló viszonyokat tekinteten kívül hagyni nem szabad és nem lehet célja a szakszervezeteknek, hogy az iparoatanulókat sztrájkba lovalják akkor, mikor ez előreláthatólag eredménytelen és áldatlan cselekedet volna.
Nálunk valószínű, hogy rövidesen ha nem is teljesen a nappali órákra tehetjük át n szorgalmi időt, de mindeneseire nem fogjuk a késői esti órákat e oélwt» felhasználni. Szorosan összefügg ennek lehetősége az elemi iskolai egyhuzamu tanítással, melyre nézve az állami tanitók már megtették javaslatukat a kir. tanfelügyelőnek, tós éppen azzal érveltek, hogy ily formán az iparosinasokat sem lesznek kénytelenek elvonni a nappali oktatás lehetőségének áldásaitól.
Akkor azután még csak a mesterek érdekeit kell figyolemre méltatni, akiknek talán nem volna inyökre, ha a nappali munkaidőben vonná el nz iskola a tanuló fiukat. Azonban nem hisszük, hogy ez valami legyőzhetetlen akadály volna. Mert a mesterek már vannak azon a fokon, hogy belássák, hogy ha a segédnek elég, ha délulán 6-ig dolgozik, akkor a serdülő, gyengébb szervezetű inasnak is elég, ha az elméleti tanulás hozzáadásával dolgozik ennyi ideig. Annak az ideje különben is lejárt már, mikor az inas gyerek az első két évben csak a majsztrarnnét szolgálta, meg a legényeket. A gyári munkásfiuknál pedig szintén nem lehet akadályt gördítem, sót nom is szabad
Meg kell tehát indítani» a hatóságnak az eljárást, hogy minden akadályt elhárítson, mely az iparos tanuló oktatását a nappali időben hátráltatja. Addig azonban türelemmel kell lenniök az inasoknak, mert lehetetlen, hogy ne lássák, mennyi szeretettel, emberséges gondoskodással igyekszik a társadalom az ó javukat megvalósítani
= Megy egy ülés. Szokatlanul népes volt a 14-én és folytatólag 15-én megtartott vármegyei közgyűlés. Még a második napim is 50—60 tag előtt folytak a tárgyalások. Az érdeklődésnek egyik oka a politikai helyzetben keresendő, a másik oka pedig a tárgysorozat némely pontjának érdekessége és fontosságában. Arvay Lajos alispánnak lapunkban közölt jelentéséi a közgyűlés egyhangúlag tudomásul vette. Zalaegerszeg városi takarék péuztárának llgyét Knrbai Károly dr. polgármester hosszú beszédben ajánlotta elfogadásra, de csak elvben fogadták el, utasítván a várost, hogy a városi takarékpénztár lervzeiét módosítva nyuitsa be ujru s megyénél. A polgármester fizetés emelésére vonatkozó államié választmányi javaslat elvettetett és Zalaegerszeg város határozata emeltelett érvényre. De oiegfelebbezik e határozatot és valószínű, hogy <i minisztérium, tekintettel Zalaegerszeg megterhelt háztartására az állandó választmány lizelésemolést megtagadó határozatát fogja jóváhagyni.
Állami gabona-közraktárak.
A kereskedelmi muzeum igazgatósága legközelebb nyilvánosságra hozza azokat a javaslatokat,
amelyeket a kereskedelemügyi miniszter megbízásából Göthös Viktor dr. mérnök a gabonakészleteknek jobb forgaiombahozatalára vonatkozólag készített. Ezek « javaslatok egy részletes jelentésen ( épültek fel, amely az északamerikai gabona-kereskedelmi ; raktározási és szállítási viszonyokról számoluak be éa lényegük a következő: A magyar állam akár közvetlenül, de ínég inkább az államvasutak utján több nagyarányú gabona-közraktárat épít a fontosabb termelési gócpontokon és azokban rendszeresen tárolj*, ar. ország gabonakészletét ugy, hogy a tárolt mennyiségekről közforgalmú warrausokat állit kí. K raktárak a gabona holyközi mozgását, mini a leggyakoribb esetben felesleges költségtöbblelet, lényegesen csökkentik, de egyben a rendelkezésre álló napi készletek állagát, mely jelenleg Magyarországon az össztermelésnek csak 2%""\' ®PP W «»"/„-rá emelik, mint az a közraktárak segítségével a tengerentúl törlént. A dixzponibilis készleteknek 4°|,-kal való emelkedése kellő módot nyujl arra, hogy a magyar gabonakereskedelem megfelelő sulylyal hathasson a gabona-áralakulásra. A közraktárak építése a jelenleg Észak-amerikában dívó típus alapján történik, melyet Németország már akceptált éa amelynek ^ lényege az, hogy a raktározás nem a síkban, széles és nagy területeket igénylő tároló mezőkön, hturóin függőleges vasbetonlieugerekben történik, ahol a gabona legtöbb kezelési művelete sajAt grsvitásán alapul és igy mintegy 10 — l2°/u\'0t tevő kezelési költségmegtakarítás érthető el. Ezzel kapcsolatosai) a vasúti kocsik méretei is megváltoznak, amennyiben nem 10 és 15 tonna hordképesség!! és emellett 6—7 tonna holtiulyu vaggotiok építendők, hanem olyanok, mint az Kgyesült-Allamokban, hol a gabonaszállító-kocsik minimális hordképessége 30 tonna és holt súlya csak 10 tonna. Az uj berendezések nemcsak a gabona kezelési költségeit teszik léuyegeseu olcsóbbá, de a gabonakereskedelemnek rendkívül gyorsaságot is adnak. A szükséges invesztíciók 30—32 millió K-ra ruguak. A javaslatokat a Kereskrdelmi muzeum már legközelebb közzéteszi, hogy az érdekeltségnek inódja legyen azok megvitatására. Az Országos magyar gazdasági Egyesület már előterjesztést is tett a kereskedelemügyi miniszterhez az országos közraktári hálózat legelőnyösebb létesítése tárgyában.
* Az uj üstökös s a róla szóló mindenféle mende-monda érdekli a gyermekvilágot is, eaért közöl róla érdekes, eleven cikkel képekkel a Jó Pajtás, Sebők Zsigmond és Benedek Elek képes heti gyarmeklapja. legújabb, február 13-ikí számában. Dörmögő nöinötör*"ur, a Mackó-ne\'razetség disze-virága folytatja automobil-utazását. Endródi Sándor pompás vorset ir. Szem-re György elbeszélést. Benedek Elek és liákosi Viktor regéuyt. Lampért Géza versel, egy képes cikk a párizsi árvízről szól. Van még e számban uj rovat is Tréfa címmel, ezenkívül tréfás képsorozat, rejtvény, szerkesztői üzenet stb. A Jó Pajtás előfizetési ára negyedévre 2 korona 60 fillér. Mutatványszámot iugyeu küld a kiadóhivatal (Budapest IV. Egyetem utca 4.)
SS
2
ZALA! KÖZLÖNY
FEBBÜÁR 17.
HÍREK.
Hogyan szerelnek fel
agy modern kórházat.
Abból az alkalomból, hogy nálunk is foglalkoznak a kórház uj felszerelésével, illetve nagyobbitásának tervével. Az érdekesség kedvéért minden kommentár nélkül közöljük Újvidék város tanáosa által kiirt pályázat egy részét, amint azt a „Vállalkozók és iparosok lapjá\'-ban olvassuk. E szerint Újvidék szab. kir. város törvényhatósági bizottságának határozatából kifolyólag a városi tanács az uj városi közkórház berendezésé hei szükséges mütószoba felszerelés, orvosi múszorek és eszközök, Röntgen-felszerelés. Röntgennel kapcsolatos fényképészeti berendezés, laboratórium, teljes górcsövi felszerelés, orvosi és kórházi vasbutorok Wertbeim-szekrény, mérlegek stb. szállításának biztosítására versenytárgyalást hirdet.
A benyújtandó zárt ajánlatok tárgyát és kb. mennyiségét a következókbeni mértékek mutatják: 1. cs. Mütószoba. előkészítő, bóditó- és rendelőhelyiségek berendezése ós II. os. Orvosi műszerek és eszközök, együtt kb. 20.000 kor. értékben, III. cs. Röntgenfelszerelés és IV cs. Röntgennel kapcsolatos fényképészeti berendezés kb. 1O.O00 korona értékben, V. cs. vegyi és bakerologiaí labo-ratoríum-herendezés, VI. cs. teljes górcsövi berendezés kb. (5000 kor. értékben, VII. cs. orvosi és kórházi vasbutorok, Wertheim-szekrény, mérleg kb. 32.000 korona, összesen kb. 70.O00 korona értékben. Megjegyoz-tetik, hogy a szállítás pontos mennyisége még nem közölhető, mert jelen ügyben a belügyminiszter még véglegesen nem döntött.
— Svardström programmja 8vilrdström Valborg e hű 20-i estélyének programiul* a követ-keié: 1. Nagy ária a .Nürnbergi baba" operából, Adam. \'2. a) Liebesfeier Weingarlner, b) L)ie Forelle Schubert, c) Der Nuswbaum Scuuhmanu, d) Niomaud hat\'sgeseliu Luewe. 3. a) Anftraue 8chuhmauu, h) Mutterherz H. Hermann, c) Wie jromm ich, Brahms, d) Stándchen H. Strauss 4. a) ösz utója, b) felélődik, e) Pávafogat Tarnay 5. a) Killiugdans Urieg. b) Lea filles de Oadi Delibea, c) Eclio l\'olka Duuutrtm.
— A szombathelyi menhely\' vezetőségéből A szombathelyi menhely igazgató főorvosát, Szenti János drt a belügyminiszter ez állásától saját kéielmére leliyeutette ós helyébe ideiglenes iniuó-
Gümökór,
köhögés, szamárköhögés, influenza
eeelelben ez orvotok csak
SIROLIN
„Roche"-1
r*nd.lnah.
ségbau Málé Oéza dr. kassai menhelyi főorvost nevezte ki. Ainiut értesülünk, a menhely főorvosa személyes súrlódások miatt hagyta ol állását. E helyolt emlitjOk meg, bogy Lévay Ödön dr. volt szombathelyi menhelyi főorvosi a belügyminiszter Szabadkáról a budapesti központba rendelte be szolgálattételre.
— Elmarad aa utóállitás. Zalavárraegye alispánja 3026. sz. alatti rendelete értelmében az utóállitás márc. és ápr. hónapokban elmarad: Az állandó sorozó bizottságok e hónapokban uem fognak működni.
Állandó kanizsai aziuház A szinllgyi bizotlsá; ábrándia már teatett öltölt. Ott van a szép monumentális kósiinbáz Lengyel Lajos fó|egyző szobájában. A berlini Theater-ban Unternehmungs Üeselschafl előzékenysége rajzoltatta meg és készítette el a részletes tervet Maga az épület egyeme letes és I00O nézőt logadtliat be. A földszinten is, meg az emeleten is 10—10 páholyt nyújt. Mint modern bereudezésü színházhoz illik, iniudenre kiterjed a tervezők figyelme. A földalatti helyiségekben van a központi fűtés. Maga az épület impozáns, de szépnek uem mondható, nehézkes az ó görög éa német színház slil keverékének látszik. A „Kosién-überschlag" (költségvetés) részletesen beszámol az építés költségeiről Teljes bel só berendezéssel, «¡Hámor világítási felszereléssel együtt h»6 ezor koronáért szállítja a cég a színházat. Csak éppen siiuésze-ket nem ad hozzá, meg szubvenciót, hogy a színészek megélhessenek Erról, meg az építési költségek annuitásairól, meg a világításról, meg a sok minden egyébről a városnak kell majd gondoskodnia. Megjegyezzük még. hogy csak a Kosteuüberschlag német, a tervezet és a kísérőlevél ellenben korrekt magyar Sót bocsánatot kér. hogy a Kosteuüberschlag is csak tévedésből került német uyelven az iratok közé Igy áll a színház Ogyo eddig. A tervet éa költségvetési a szinllgyi bizottság nemsok\'.ra tárgyalni fogja
— Istentisztelet Ai izraelita templomban a péntek esti istentisztelet "\'< f hó 18-ától kezdve további intézkedésig d u. fél 0 órakor fog kezdődül.
— Koszorupótló adományok. F. hó
14 én elhunyt Sch.orz Jenő ur iránti kegyelet jeléül koszorumegvállás ciméu adományoztak: Gyászoló család 20 K. Kisiuger lleurikué, Sclierz Oéza 10-10 K, dr. Fried Ödön, Heltai József, Karcag Jenő és ltezsó, Kaulinanu Mór 6—S K, Kozáry Kálmán, Wollbeim Manó 3—3 K, és 8auer Ignácué 4 K-át, összesen 70, azaz hetveu koronát.
Izr. szent egylet.
— Merénylet a vonat ellen. Telefonon értesítették a reudŐrséget, hogy a ma d. e. II óra ¿3 perekor érkező vonatra Horvátországban Jolcsa környékéu ismeretlen tettes rálőtt. A golyó bohalolt a postahelyiségbe, hol egyik alkalmazottnak a sapkáját érte és leütötte. Természetesen óriási rémület volt és soká tárgyalták az esetet Bay Oyörgy reu dórkapitáuy és Füredi János rendőrtiszt a vonat megérkezésekor azonnal megjelentek az állomáson és a helyszíni szemlét megtartották. A rendőrség a merénylő nyomozása és kézrekeritése iránt a legszélesebb körű intézkedést lógja megtenni.
— Zavargások a munkásgimnáziumban. Ugylatszik, akik a kis röpülő cédulák értelmi szerzői voltak nem tudnak belenyugodni a muiikásgimnázium jelenlegi szervezetébe. Nekik a paptól még az oktatás sein kell. Nem ismerik azt az ősi igazságot : Az az okos, aki mindenkitől tanul Eddig a legnagyobb rendben lörléutek az előadások a muíikásgimuátiuin
Kik vannak a Sirolin Joche"-ri utalva?
1. A kik hoaasu ld«o kereaital kOh»g*a binUl-maiban atenvednek
8. Mindazok, kik OdQlt gígebonitbu azenvednek.
8 Aaztznáben azeuvedök lányegee könnyebbült*« áréinak már rövid haaanálat utAn.
1 Skroluláa, mirlRyJuztadisoa, izem- U orrkaUr-rueoa gyermekeknek tooioa azere a Blroltn
JRocur.
A tiplálkoaáat nagyban elflaegill.
óráin. Allaudóau 100 kOrOl forgott a hallgatók számi. Tegnap azonban néhány magáról megfeledkezett hallgató pisszegéssel, közbekiállásokkal, leacsuhások-kal s hasonló szólamokkal ordítottak bele ■ magyarázó piarista tauár szavaiba, ugy hogy az igazgató kénytelen volt az előadást idő előtt felfüggeszteni. Tartozunk at igazságnak azzal ■ kijelentéssel, hogy ezek • tudomány-iszonyban szenvedők csak néhányan voltak éa állítólag a budipesti központ küldött le valakit, aki a rendzavarásra a jelszót kiadta. A többség kérte az igazgatót az előadás folytnásaért, de nem lelt volna ésszerű ennek elrendelése. Amint említettük a nagy többség dicséretes buzgalommal, magáért az ismeretekért jár • kuriusra éa nem tekintik ki az, aki feláldozva esti nyugalmát, önzetlenül szolgálta embertárasnak lelki haladását. Akik más nézeten vanuak, akik csak a szakszervezet approbált lauáraitól akarnak tanulni, azok maradjanak el ée létesítsenek uj íntézméuyt, ahol otthonosabban érzik magukat. Mi azt az iskolát la örömmel fogjuk üdvözölni és tőlünk telhetőleg támogatni. De semmi okot sem láttunk eddig amely ezt a zavaró eljáráat igazolta volna.
— Vetőmag beszerzése Mint értesülünk, uj termésű lucernából az idéu kötél sincs annyi, a mennyi szükséges. 8ok felől fognak azért olyat ajánlani, mely régi maggal és értéktelen Tnrkesztání-val lesz keverve. Képamagból a szükségletnek alig termeti 1/3-ad réste. Hogy mi mindent fognak megpróbálni csiraképes, fajazouos répainag gyanánt eladni a gazdáknak, arról sokat lehelne irni. Ily körülmények közölt óriási foutossága vau a védekezésnek, mely első sorban abból áll, hogy ue induljanak a látszólagos alaceouy árak ulán, hanem ügyeljenek az áru minőségére. Ugyauis a magas árak minden esetre arra késztetnek egyes magelárusitókat, hogy régi. csiraképlelen mag hozzákeverésével alacsonyabbra szállítsák le az árt s igy természetesen az értéket is. miáltal olcsóbb árakat szabhatnak Ezért ajánljuk, hogy gazdáink az idéu a legmeszebbmeuó garauciál kössék ki ugy gazdasági, mint kerli magvak bevásárlásánál s különösen a külföldi cégektől követeljék, hogy szavatoljanak a magyar mezőrendórségi törvények szerint, külöubeu nem lehet tőlük kártérítést kapni. Hogy azonban eleje vétessék a sok kellemetleuségnek és Bulyos károknak, legajánlatosabb hazai céget_ igénybe venni mint p. o a közkedvelt Mautbner Ödön cs. és kir. udvari magkereskedését Budapesten, mely cég becsületben áll fenn már 36 éve és különben is be van igazolva hogy a Mauthner-féle magvak a legjobbak és azokban még soha senki sem csalatkozott.
— 8as Ferenc a Müvéazháaban. Vasárnap d. e. II órakor nyilt meg a fővárosban a Mű vészház csoportos kiállítása. A közoktatásügyi kormány képviseletében Moluár Viktor államtitkár jelent meg, ki a kiállítást hosszasan szemlélve elismerését felezte ki. A tárlatban ott találjuk Sas Ferenc festóműxésznek képeit is, akinek Nagykaui zaáu jóuevü festőiskolája volt és ki itt is kiállított képeivel a krilika elismerését vivia ki A Művészbál e csoportos kiállítása azoknak a festőknek s munkáját gyűjtötte össze, akik eddig múvészetökkel uem juthattak a nyilvánosság elé. A fővárosi lapok nébáuy kiválóbb festőről elismeréssel iruik és ezek közölt a mi ismert művészünket Sas Ferencet a legiobbak között emiitik, Különösen nagyobb vásznainak hatását emelik ki elóuyögeu.
— Építkezés Nagykanizsán Az építő ipar a beálló lavasszal szépen tog megindulni. Csak nemrég adlunk hírt arról, hogy az épitó bizottság 7 épületre adott eugedélyt. most pedig keddou
Oeaktaeredetl otomago-liau Slrolln „Hoche\'-t kárjen. minden utánzatot vagy pötkáazit-mányt kirbnk a 1-gba-tAroiotUbban vlaiza-ntaattanL
Btrollo Irodalmai H kívánatra logren 4* bérmentve ktlld
f. Hoffn*an-La Rorke A Ct.
Wlta, UK »«■•»?•» «•
FEBRUÁR 17.
ZALAI KÖZLÖNY
3
tartott épilőblzotteági »lós újra 6 épülethez adta meg az engedélyt. Az épitöbízotUág szerdáu folytatta üléseit Knortzer György elnöklete alatt, sót folytatólagosan mindaddig folytatja tanácskozásait, mig a városrendezési szabályrendeletet a miniszter intenciói szerint át uem dolgozza. Az ópitési öveket is megváltoztatja célszerűbb szempontok szerint
— Zalamcg/e főispánja. A fővárosból jelentik, hogy Zalavármogye főispánja Hertelendy Ferenc temesraegyei főispán lesz, kinek kinevezése illitőleg áthelyezése befejezett tény.
— A mozi böjtben. Az egyeden hely, hol a böjti estéken kellemes tanulságos és olcsó szórakozást találhat a közönség, az Uranus mozgóképszínház. Szombat, vasárnap és hétfón remek uj műsor lesz, tnelyból kiemeljük A két árvac. hatásos drámát és az utcai lámpák fófelügyelóje c. nagyon humoros jelenetekel.
— A természet óriási szolgálatokat tesz a emberiségnek amennyiben sok betegség ellen szolgáltatja a segitószereket. Egyike a tenger állal nyújtott legjobb szereknek a csukomájolaj, melynek hátránya azouban az, hogy nagyon vissza tetsző ize van. A „8colt féle Kmulsió" formájában azonban a csukamájolaj is jó izü és könnyen emészthető, akár csak a tejfel; a csukamájolaj összes gyógyorojO tulajdonságai a „Scotl-féle Emulsió\'-bau nemcsak hogy megvannakj hanem még sokkal hatásosabbak is Egy házban sem szabad hiányoznia a „Scolt-féle Emul-8Íó"-uak. Kapható a gyógyszertárakban.
— Esküdtszéki tárgyalások, A falubeli gyilkosságoknak leggyakoribb lugója a szerelem. Romlatlan lelkű gyermekei a népnek nem tuduak uralkodni szenvedélyükön és nem számolva a következményekkel gyilkosság áráu akarnak szerelemben boldogul továbo élni. Ilyen esel miatt volt az esküdtszék előtt Boda Vilmos 20 éves parasztlegény és szeretője Húsz Ferencné, ki 8 évvel idósobb. Fiúméban, hol munkát kereseti a flu. ismerkedett meg a csinos menyecskével, kinek ölelő karjai húzták az örvéuyhe. Húsz Forene, a férj, dolgozott egész nap, az asszony meg a deli legény szerelmén él-de\'gett naphosszat. Az ilju visszajött Oregradára (Nagyrada). Nemsokára a IIcm/, pár is, hiszen ók is ide valók voltak. A szerelem itt felujult és mert s menyecskével a féltékeny férj durván báut, az asz-szouy uráuak megölését határozta el, amire hosszú rábeszéléssel rávette a Halai suhancot is és ogy este amiül megbeszélt terv szeriut a házaspár Szabarba ment, Boda lelőtte a férjet. Szivén találta, azonnal kiszenvedett. A szerelmében őrült asszony ineg ura fejszéjével ennek koponyáját is szétvagdalta. Mindkét vádlott boismerésbeu volt. Az esküdtszék szándékos emberölés bűntettében mondta ki őket bűnösöknek, mire a bíróság llusz Ferencoét 15 évi, Boda Vilmost 12 évi fegyházra Ítélte. A védő semmiségí panaszt adott be. Mire válik az asszonynál 10 év múlva az az emÓBZlő szerelem, mely ilyen bűnre vitte ?
Némoth József vasúti segédkalauz a Teleki« ulon rálőtt Daltler István kalauzra, mert az volt a gyuuuia, hogy feleségét elcsábította. Datller csak könnyű sérülést szenvedett. E merénylet utáu a Kazínci-uti Sörház vendéglőbe ment feleségével, hogy együtt öngyilkosságot kövessenek el. A vendéglősnek gyanusak voltak voudégei és rendőrt hívott Ennek megpillantásakor Németh feleségére lőtt, kinek |obb kezét találta Azután maga elleu forditotta legyverét, de a rendőrök öngyilkossági szándékában megakadályozták. Az esküdtek Dattler ellen elkoNe tett szándékos emberölési kísérletben mondották ki bűnösnek. A bíróság ezért I évi fogház, 3 évi hivatalvesztés és politikai jogainak 3 évre való felfüggesztésére és az összes költségek megtérítésére ítélte. Felesége elleu elkövetelt szándékos emberölési kísérlet vádja alól felmentetett. Fried Ödön dr. védőügyvéd semmiségi panaszt |elentett be.
— Áthelyezés a honvédséghez Az 189:). évben a közöshadsereghez besorozott katonák az I9t)9. év végéu elbocsáttattak és áthelyeztettek a honvédséghez. Erról szóló igazolvány-könyvecskék leérkeztek a városi katonai ügyosztályhoz, mely azt kézbesíteni fogja.
— Hót épület katasztrófája. Az utóbbi uéliány nap alatt szomorú, sót katasztrófáim jelenséget tapasztalnak Kaposváron. A tartós esőzés és az
egyébként is nedves időjárás következtében egymásután dőlnek össze a külvárosi lakóházak, amelyek rozoga fölépítésüknél fogva nem képesek elloutállni az időjárás viszontagságainak. Idáig hét lakóház dűlt össze, legtöbb\' úgyannyira, hogy többé fel sem épülhet A rendőrkapitány a további katasztrófák megakadályozására minden lehető intézkedést megtelt Először is a rozoga épületek uépét kilakoltatta. A szegény emberek most hajléktalanul kóborolnak a városban. A házbeomlások valóságos tragédiái néhány szegény családnak, amely télvíz idején a szabad ég alá került. A katasztrófák sorozata még ezzel nem ért véget. A külvárosnak akárhány háza van még, amelyet az összeomlás veszedelme fenyeget.
— Az ingyenes közszolgálat alkonya. Értesülésünk szerint az igazságügyminiszter véglegesen szakítani kiváu a régi rendszerrel, mely a bírói pályára lépő fiatalemberek több évi szolgálatát ingyenesen vette igéuybe. Ideje volua a közszolgálat összes vonalain törölni az ingyenes szolgálatot. — A minisztériumokban, állami és törvényhatósági hivatalokban mindenütt vaunak ingyenes gyakornokok, akik három-négy évet szolgálnak a jobb jövő reményében dijtalauul. A jogakadémiák, egyetemek öntik a végzett embereket. Valahová kell menüi életepályát kezdeni és elvégre mindenki uem választhat önálló pályát, a közhivatali pályára tódul a fiatalság s lesz dijlalau gyakornok. A kényszerűség az igyenes szolgálatba hajtja a tiatalságoi s olt görnyed a hivatal dohos ,levegó|ébeu az aktákkal rogyásig telehalmozott íróasztal mellett évekig anuélkül, hogy munkáiéért egy fillért is látna. Ez se nem igazságos, se nem méltányos. Az igazságügyminiszter igen helyesen jár el, ha teliesen kiküszöböli a díjtalan állásokat. Már az elódo is redukálta az ingyenes állások számát.
— Katonai céllövészet. A nagykanizsai cs. és kir. katonai állomásparaucsnokság Kiskanizsa. Bajcsa, szepetneki major és principális csatorna által határolt lőtéren 1910. évi február hó 17, l\'J napján a honvéd legénység által harcszerű (élestöltéssel való) lövészetet fog tartatni. A lógyakorlat reggeli C órakor kuzdódik és délután 5 óráig tart. A megjelölt napon\' és időben a lőtéren, a lőiráuyban b m. (Kiskauizsától — Bajcsa felé) 7000 lépés, — oldalirányban (a principális csatornya és szepetneki major közötti téreu) 3000 lépés távolságon belül tartózkodni életveszélyes.
— El Amerikába. Hasztalan miuden igyekezet, mely a kivándorlástól vissza akarja tartani a magyart. Se törvényes, se társadalmi korlátok nem tudják megakasztani. Csak a keuyér, mely ha itt megvan, uem mennek érte Amerikába. Reudórsé-güiikuél teguap öt kiskanizsai polgár jelentkezett útlevélért. Családos emberek mindannyian. Egy-egy kis birtokuk is van, amelyről sehogy se tudják a terhet letisztázni. Elmennek hát Amerikába, mi bolyt megérkezik az útlevél. Az asszonyok ittliou maradnak a gyerekekkel, túrják tovább is a honi földet, a dollárok meg jönnek, jöuuok mig végre az emberek is visszajóuuok, vagy pedig utáunok megy az egész család. Erre is vau példa elég
— Pásztory cs. és kir. udvari szállító virág-kereskedése, Budapest, VIII. Kákóczi-ut 3. Képes árjegyzékei kívánatra dijtalauul küld.
SZÉP KERESETRE
tehetnek szert nők, kik házi munkáink közepette
vagy egész nap
óhajtanak foglalkozni. Bővebb felvilágosítást nyuj
levélbeli megkeresésre Stern Arminné
Bran yicskán.__
20 év óta bizonyul
a íKathrelner-féle ÍKneipp-maláta-kávé kitűnő pótléknak a babkávéhoz is helyette is, ahol az izgató hatásai miatt tiltva van. Gyermekek részére nem létezik egészségesebb kávé-ital, mint a
tiszta ¡Kathreiner. 3(ogy\' virulnak annak élvezése melletti
csipkehorgolással
Az az ezerféle komplikált szer, melyet aranyér (haemorrhoidák) ellen használnak, azzal a rendeltetéssel bir. hogy az aranyér alapokat: a székrekedést és a vértorlódást megszüntesse, illetve megakadályozza. Ezt a célt sokkal egyszerűbben, hatásosabban ós olcsóbban a Ferenoz József-keserüviz rendszeres használata állal lehet elérni. Naponkint éhgyomorra egy pohár „Ferenc József"-vizet keil inni és már néhány nap íunlva meggyőződhetünk e páratlan természetalkolla hashajtónak sok ezer orvos által elismert gyógyerejéről.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Szegény ember dolga. . Révész Béla.
egyike az ujabb magyar elbeszélő irodalom legértékesebb tehetségeiuuk, ezzel a címmel bocsátja közzé egy ui novellás füzetét, mellyel immár ó is bevonat a .Magyar Könyvtár* válogatott irói gárdájába. A proletár világnak kevés oly ihletett tollú rajzolóia van nálunk, iniul Révész, aki tnindeu szembeszökő tendencia nélkül, meleg szívvel és éles látásai varázsolja az olvasó elé alakiak*. szegény cselédlányokat, akik a nagyvárosból haza vágyódnak, nyomorgó diurnia-i Iákat, a kik leglurcsáhb mellékjövedelmekkel egészilik k napidijukat, az öreg zsidó haloltvirasztót, a vőlegény fogdosó szegény véuleányt slb. stb. S e képeket mindig sziueseu, eieveueu, művészi tollal veti papírra, egészen egyéui stílussal, mely senkit sem utánoz. Bizonyos, hogy Kévész Bélának az a hét novellája, mely a füzetben olvasható, nagyon megfogja uövesz-leni e kiváló Írónak közönségét. A .Magyar Könyvtár" e füzete 3 ) fillérért kapható minden könyvárusnál.
* .Kaposi Bors" címmel humoriszlikus hetilap indul ineg Kaposvárolt Felelős szerkesztő Göndör Ferenc, főmunkatársa Salgó Sándor. Aki e kél kiváló hírlapíró tehetséget ismeri már előre megalkothatja a kedvező bírálatot Kaposvár uj lapjáról, mely nagyrészt helyi vonatkozó eseteket fog borsosán feltálalni a humor levében.
KÖZGAZDASÁG,
Uj postaügynókségek. A in. kir. államvasutak budapest—tapolcai vonalának Alsóőr állomásán „Alsóörs p. n." elnevezéssel f. évi február hó 2-áu uj postahivatal lépett életbe, melynek kézbesítési kerületébe a Felsőórsi postahivatal forgalmi körébe tartozik Alsóőr és Lovas községek a hozzátartozó szólóbegyek, töváhbá Alsóörs Fürdőtelep osztattak bo Az uj postahivatal megnyitásával egyidejűleg s Felsóórsról Alsóörs községbe, a Fürdő telepre és Lovasra fenlartott kézbesítő és gyüjtójárat megszűnik s az Alsóörs-pályaudvari postahivataltól Lövas községbe faluzólevérhordói járat reudezletik be. Egyben a felsőórsi postamester Csopak helyett gyalogjáralát tartjn fenn
Zalavármegye területén Drávanagyfalu községben „Drávauagyfalu" elnevezéssel 1910. évi február hó C-áu a csáktoruyai m. kir. posta hivatal ellenór-zése alá helyezett postaügyuökség lépett életbe, melynek forgalomköre Drávauagyfalu, Tótfalu és Zrinyifalva községekre, valamint Szépmajor és Facaruica majorokra terjed ki A nevezett postaügyuökség összeköttetését a Drávanagylaluból —Csáktornyára naponkint egyszer közlekedő gyalogküldönc-járat utján nyeri.
ModclL
1910
skoldk és szölooUwart
KKHRÜAB 17
Szőlőoltvány eladás!
fAki egészséges, olcsó szép szőlői akar, bizalommal tor•
VITYÉ MIKLÓS
a lelkiismeretesen vezetett oltvinytelepéhez —
Ös-CsaDádoo (Torontai-m.)
nhol szokvány minőségű roodO fás, gyökeres és sima zöldojtván yok bor-éa csemegefajok valamint amerikai sima és gyökeres 8 z ő 11 ó vesszők, nemkülönben ugyanazon fajok II. rendQ osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatók Szólólugosnak kUlön e célra választott fajok. — Gyümölcsfa- és rózsa-oltványokban nagy válaszlék
Fal- és árjegyzék tngyan éa bármentve. A számos elismerólevél közül itten csak egy: A knldötl oltványokkal teljesen meg vagyon elégedve A ködvető idójáráa melleit igen szépek megeredlek, ar, elmaradottak száma I—\'¿"/.-mAI többre nem tehetó. Kaitisztázásról ezldó szerint még nem ilyilatkozhainm.
Tisztelettel Dr Gróf Árpád
Szeged, 1909. julius 10. ügyvéd.
_. I9I0-O.
^modellünk újításai:
Intenzív lingzó, mc|r gyo,. i>n forral í> keví, ,Iutt ^^ fogyaiat.
^^T (\\ Erös alkatrészek, melyek
W l \\\\ klcierélhetök ta ilmlihatók.
VvA ■ Műviül kivitel (modeni
I _I, ff^ ■ illltu). Galvanizált bront
I (r—"^J\'fíSsrs I "rlaari*. — Hozzáadva a I XjMM J I .Rop»" biztonsági gyorsfözö ff «CÍÍ I «Mll előnyeit, a
R: ^jk I „Rop." 1810.
] /?., \'\'< ; KI I » jelenkor legiiebb, leg-
I Lo^P^rr^t. tarlAialib, legblitotabb éa
■ legtakarékoaaabh aiilall rBi-
m. n^/f^ M h«\'y«. Ha feldűl, elalszik. ^^^^ a szesz lel n,m folyhat I
rrx+fn i«<»p»»tM
I^LUU 4.— kiraaa.
HJCÍAa^Hi Kapható minden italtmába v. vágd üzletben
„R ö P S" Fómárugyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. Váoal-ut 74/S7.
Itelyl elárusítok: Weleer J. O., Betrlhelm 4» Quth, Roienfeld Adolf fial, Költler Testvérek, Unger Ullmann Elek.
KépTUtlSk vidéken keraatatnak.
Gazdák \\
Ha elsőrendű gépet akarnak venni, kérjenek árjegyzéket euiópaszerte hírneves
■atiiüirt és rontalbató beazinlolcomobilak, iiianánjaríi és rontatbatú £özlotomobilokról- Teljes cségltkészlelet i
Béniin motoros aotoro, taaprltogapak
vontatásra magánjáró aiorkereltel •tabll banslnmotorok. Bzlvógiztelepek
Kaliber éa Sohanzer
Budapest, V. kar., Aulloh-ntoa a. as. Bürgöny .Világosság- Budapest.
ftriiljii alidi irélkliéi, kl nlyt liktil iliiraaéí tajtliita aljaira
a Sí i J^ *imi1 KJókeres
«Q.ÖV»— vesszőket különféle fajokban, fajtisztaságárt jótállva legdúsabb választékban a már évek óta. elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismeri:
KDküllomantl alto szillöottvány talap tulajdonos: 0A8PABI FRIGYES
Mcdgycs 89 sr. (Nagykllkülló-niegye).
■ Ttnék képn árjiiyiékit káraiI
Az érjegyzekben találhatók az orszilg minden részérói érkezeti illiairi Imiik, ennélfogva minden szőlőbirtokos megrendelésének megtétele elölt as ismerős személyiségektől ugy sző-, mint ttásbelileg bizonyságot szerezhet msgénak tiall siilitili| liltéllll ntibil kitéiáiáril.
a kiadóhivatal,
Deák tér
és minden bel- és külföldi
hirdetési iroda
ALAPÍTVA : 1S84-BEW. TELEFON : 63 36.
BERKETZ ISTVÁN UTÓDA
Cégtulajdonos : Kováos Bndro. kelme-, selyemfestó- és vegytisztitógyára BUDAPEST, IX. KERÜLET, KINIZSY-UTCk 14. SZÁM.
Gyüjtőtelepek: IV., Váci-utca 51. — V., Lipót-körut 16. - VI, Andrássy-ut 50 — VI., Gyár-utca 23.
VII, Izabella-utca CG. — VII., Rákóczi-ut 78. — VIII., Üllől-ut 30
f
Vidékről hozzám festés, vagy vegytisztítás végett beküldött tárgyak mindenkor a legnagyobb pontossággal, gonddal, valamint a legmodernebb technikai eszközök felhasználásával szaks/.orQnn kezeltetnok.
Jól jegyexd meg: csak Ottom&oh
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzaíoktól tévútra vezetni.
A r4 m fea^BEmm
ff VI N \'1 uj * ; k- ? ? wJ * * •t a ^OTTOMAN^ \' e? is II a í k CA | I1 1 ---
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio FEBRUÁR ai.
49-IK ÉVFOLYAM. 15 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
■ilJalialk béllía ét ciltlrMkli dalban.
tlíflreté.l érek: Kgéu évre 10 korona, félévre 6 korona, negyedévre 2 korona 60 flll. — Egye. aiim éra 10 flll.
Felelés szcikcsxló :
Kériéaa Jdaaef.
Kiadja : tt aierkeait«aé(,
8zarkaiztóií| át kiadóhivatal Dalk-tér 1
Telefon : III. — Hlrdalétak dljaiabéa titrlnl.
helyzete Amerikában.
Irta: Bllkal F«r*no.
Nom én vagyok az első, aki állitom, hogy a magyar ember élete Amerikában tíz esztendővel megrövidül. Megemészti a fárasztó, testot lelket gyilkoló munka.
Aztán emészti egyéb is. Nagy hányada a magyarságnak Amerikában az, amely neki adja magát az ivásnak, különösen a vhisky ivásnak, amelyhez képest a mi törköly pálinkánk valóságos limonádé Aki pedig egyszer ezt az Italt megszokta, annak az élete meg van már peesételvo.
Borzalmas seb az amerikai magyarság éleiében a burdosreudszer, amely abból a körülményből származik, hogy nagyon sok a osaládtalan magyar ember. Mikor a hajón mentem, a kivándorlók, három negyed része férfi volt s ezek háromnegyed részének sohasem volt családja. Az ilyen magános ember Amerikában egy-egy családos embernél szokta felütni a tanyáját. Ót magát burdosnak. a házat pedig burdosháznak szokiák nevezni. Egy-egy ilyen helyen 10- 20 férfi is szokott lenni, akikre a bur-dosház asszonya szokott takarítani ós főzni. Hogy ez a helyzet mily borzalmas, sok tragédiának a színhelye, mutatja az a körül-
mény, hogy ahány magyar embert Amerikában felakasztottak, vagy villamos szóken kivégeztek, az mind a burdosrendszort átkozta szomorú végéért.
Aztán még egy. A családi élet szét-zülléso. Aki itt hagyja a hazát és benne feleségét, gyermekeit, nemcsak magát teszi ki a folytonos kísértésnek, hanoin itthon maradt családját, gyermekeit és főleg feleségét. Magyarországon talán minden megyének megvan a maga szomorú krónikája\' ezekből a történetekből.
Épen az utón panaszkodta el a keserves sorsát egy jóképű magyar honfitársam.
Nem volt mi köztünk uram — szólt szegény feje — soha egy árva rossz szó sem. Szerettük egymást. S mégis mire most hazaérek, üres lesz a tanyám. A gyerekeim a lelencházban, a feleségem Isten tudja hol van. Vagyis tudom, hogy hol van, do tudni sem akarok róla többé. Miért nem maradt mog olyannak, ahogyan Ígérte?
Mondjuk inkább igy: ő épen olyan gyarlónak mutatkozott, mint maga, csakhogy őnála borzalmasabbak lettek a következmények. Mikor otthagyta őt — barátom — az ó hazában, nemusük av. 6 ígéretét kellett volna kivennie, hanem az ördöggel is kontraktust kellett volna kötni, hogy he közelítsen hozzá. Szóval: egy szomorú tanulsággal több, hogy ne menjen a magyar Amerikába
Ha már benne vagyok a visszavándor-lók panaszainak az elsorolásában, azt ia elmondom, hogy minden hazaérő hajó hoz magával egy osomó bénát, rokkantat, vagy lelki szerencsétlent, akikre ránézni is fájdalom. Az Ultonia magával hozott egy derék székely embert, akinek az egyik lábát temették el Amerikában. Erős, hatalmas, mint egy tölgy, hogy szinte kalapot emel neki az ember, mikor főinéz rá. Most tanul mankón járni Az erdőben rázuhant a fa s béna lett. Pár hétig tűrték a .¿őrházban, aztán azt mondták neki, hogy fizessen hetenkint 5 dollárt. Ahelyett inkább visszajött az ó hazába.
Egy szép fiatal menyecskének a karját vágták io. Velünk utazott egy szép fiatal székely leány, aki félesztendó alatt odakünn az elméjében háborodott meg Osőndes őrült lett. Amerika visszaküldötte, mert szerencsétlenekre nincs szüksége. Neki csak erős, izmos, dolgozni tudó magyarok kellenek, akik végzik helyette a munka durva részeit, hogy a nagyobb hasznot ó vághassa zsebre. Aggok intézetét, szegényházakat, nyomorékok ispotályát olt nem szoktak építeni. Az legyen Európa dimtéftéffe. Amerika leszedi a tejfölt, Európa meg örüljön, ha fiait visszakaphatja igy.
Bizony mondhatom, hogy le sem merném Írni azokat a keserű kifakadásokat.
A kis lakatosinas.
Irta: Xibal Lé.alóué
Uri szülők gyermek« volt a kis lakatosinas. Do hát johbati szeretett furui-fsrsgni mint a latin igéket conjugálni, vagy s görög classikusokat deklamálni.
És mert okos ember volt a kis Iskatosinas édesapja, szive szerint mehetett elóre az életbe.
Ostoba előítéletek nem gátolták, hogy olyképp boldoguljon, ahogy liailaina kívánta
Sohasem hallotta ijesztgetés gyanánt a lordé életfelfogás jelszavait: ha nem tanulsz inasnak adlsk.
Osalád|áuak nem volt divat a gyermekekre, ha nem éppen fóuyes iskolai bizonyítványt vittek haza, mérgesen rákiabálni: takarodj inasnak I
Bárcsak belátnák már a szulók, hogy mily helytelenül cselekszenek, midőn hasonló kifakadások kai elriasztják gyermekeiket s lisztes íparospályától és a becsületes kézművességet már jó elóre, mint valami megvetett, lealacsonyító foglalkozást állítják gyermekeik elé.
Bizony nem volna annyi szerencsétlen proletár a világon, kik mindmegannyi szárnyaszegett, képzelt geniek, bukdácsolnak az élelküzdolmek zavaros hullámaiban.
A kis lakatosiuas büszkén viselte kék munkás-zubbonyát. Ez a kis kék zubbony kulőuős lisztelet targya volt a család előtt: mint jelképe s szorgalmas munkának, szent lobogója a tisztes iparnak. Szorgalmasan és örömmel járt a műhelybe, hol nagy kedvvel fúrt, faragott. Ügyes volt a kis lakatosinas.
De nnnt kedves, szelíd fiúcskát, játszó pajtásai szerették s ha szabad idejében a labdázó fiuk közé vegyült, nagy örömmel fogadták: itt jön a kis lakatosiuas és tisztelettel néztek kék munkás-zubbonyára.
Népszerű volt s kis lakatosinas.
Mikor a munkából hazament, édesapja szeretettel simogatta meg szurtos arcét s mindig volt egy
kedves szava hozzá: jól van fiam, szorgalmas légy, hogy derék ember váljon belőled.
De legjobban édes anyja szerette. Ha kis munkás-zubbonyáról leszakadt a gomb, gondosan felvarrta s oly gyengéden bánt a kis zubbonnyal, mintha valami drága selvnmdarab lenne. Ugy kellett mosni-vasalni, mint a patyolatot.
Ha fáradl volt a kis lakatosinas, anyia szeretettel ölelte magához s anyai csók. mely píros arcocs-káját érte. édeseu biztatta : csak bátorság kis fiam I Egyszóval boldog volt n kis lakatosinas. És szorgalmasan furt-faragott tovább.
Egy ízben meglepte édes auyiál első uagyslilü művével. Csinos doboz volt ez, fedelén ragyogó acélból való cirádákkal és remekművű kis lakattal.
Mily boldogan faragott, reszelt kalapált rajta! A inig elkészült százszor is elgondolta, hogy elég méltó losz-e ez az ajándék sz ó drága anyjához ?
A kalapács koppanó haugjával szerető szive versenyt dobogott s a reszelő egyhangú zsja a log-Bzebb dal volt füléuek. Az acél szemének sugarától csiszolódott fényesro, fürge keze alatt s a kis lakat hiveu zárta el szivének ezer édes titkát.
Ugy örült a kis lakatosinas Boldogau vitte haza anyjáuak a remek művet, melyet az nagy becsbeu tartott.
Évek multak el. Keptll. rohan az idő, aká/hogy belekapaszkodunk is levegő szárnyába, "hogy visszatartsuk.
A kis Iskatosinas uólt, erősödött s lassanként kicsi lelt neki a inuukás-zubbouy. Szorgalmasan dolgozott, tauull és évek multán a kis inasból hasznos polgára lett hazának.
Mikor kihajózott az élet viharos tengerére, anyja egy talizmáut adott át neki. Az a régi doboz volt, az ó első műve. molyhez a gyermekkor édes emlékei tapadtak.
Ujra látta magái, mint kis lakatosinas). Újra
átélte a boldog gyermekéveket, mikor még keserves sírása is inkább vidám kacagás volt.
— Csak akkor nyisd fel e dobozt, — mondta neki anyja, — mikor életed legboldogabb nápját éled. Ha szived Ittlárad az örömtől. De már nem ludsz többet sirni. Az ami bonue van, újra megtanít könyezni.
Ismét teltek az évek. Sokszor virult ki az ibolya, sokszor hervadt el s rózsa. Sokszor pihent a föld fehér szemfedője alatt.
Szive még nem volt túláradva az örömtől. De már régen nem tudott sirni.
Megfeszített munka árán az egykori kis lakatosinasból hírneves gyáros lett. Munkásai rajongtak érte, mert szerelő atyjok volt nekik. Száz meg száz szegény munkáscsaládnak ó volt a jótevője. Nevét áldották a szegények és ügyefogyottak, mert senkit \'sem bocsátott el segedelem nélkül.
Végre kivirult az ó szivében is a szerelem virága, eljött a nap, mikor puha fészkébe vezette csicsergő párját.
Ünneppé avatták ezt a napot a gyári munkások. S midőn látta az egyszerű emberek hú ragaszkodását, szerelelök jelét, ezen a napon szíve túláradt a boldogságtól. Eszébe jutott a talizmán, eszébe 1 jutottak anyja szavai . f?.
Megilletődéssel vette elő a régi, öreg dobott s kinyitotta. A dobozban megfakult, elrongálódott kis munkás-zubbony volt. Csodálkozással vette ki.
Megismerte. Ez volt sz ő első kis munkás-öltönye. Újra látta magát mint kis lakatosinast.
Sírva borult rá a megfakult kis zubbonyra s miközben erős vállai heves zokogástól remegtek, ajkához szorította s drága ereklyét.
Az alkonyi szelió diadalmasan hozta be a nyitott ablakon a munkások zaját. Újra megtanult sírul Mindezt a kiskék zubbóny tette. Szent zászlója
a tisztes iparnak.
| ■ -
alai közlöny
február 21.
Csak
/AlLKA SUCHARD ^
j különlegesség.
amelyeket a vísszavándorlók ajakáról Amerika rovására hallottam. Amerikai honfitársaim azt hinnék, hogy a túlzott hazaszeretet beszél belólem. Valamennyi vallja, hogy Amerika kizsarolta óket síi a Magyarországon annyit dolgoztak volna mint Amerikában, legalább is elérték volna ugyanazt az eredményt.
Meglátogattam az amerikai magyar temetóket is. Sirt a lelkem, mikor azokat a szomorú fejfákat láttam. Itthon is szomorú a temető, odaát százszorta siralmasabb. A nagyobbik részén apró fehér keresztek sorakoznak. a nagyobbak 20—&ü év körüliekre vetik árnyékukat. Majdnem minden másodiknál egy-egy tragédiái beszéltek el: gyilkosság áldozata lelt, vagy valamelyik gyárban, vagy vasútnál szerencsétlenség érte. Végelgyengülésben elpusztultat nem láttam egyetlenegyet sem.
Végül még egyet: hogyan élnek a magyarok Amerikában?
Honfitársaim közül senki sem cáfolhat meg. hogy mikor a barátaim azt mondták : Uyere most nézzük meg a magyarokat, akkor rendesen elvezettek a város szélére, ott találtuk a legszegényesebb faházakat, ahol egyik ház a másikat éri, udvaruk alig van, fa a ház elótt még ritkábban, hanem annál több gyerek viháncol a fekete, vassalakkal eltöltött ulon porában Itt laknak a magyarok. Tehát nem a szép, árnyékos fasorokkal szegélyezett utcákban, hanem a szegénység tanyáján.
A magyarok egymás között való életükről pedig talán legjobb, ha semmit nem beszélek. Csupa szomorú, nagyou szomorú részletről kellene beszámolnom. Ami itthon is megvan, az ósi gyűlölség, háborúság, pöröskodes, mert senki a maga jussát nem hagyja — ugyanez meg vau Amerikában is, csakhogy százszor rikítóbb tormában. Az alapját is nagyon könnyeit meglalaljuk, mikor eszünkbe jut, hogy mily különböző, sokszor a iegsajnálatosabb eiisz\'.enoiák vándorolnak ki Amerika földjére. Folytonosan kivégzik egymást s annyira altalános ez a kivegzesi szyszlema, hogy az újságok tekintélye jóformán el is veszett az olvasók előtt.
A Casino Sv&rdström estélye.
A Üasiuo tegnapi hangversenyével tontos feledet megoldását vallatta magára A hiányzó műélvezet felkeltésére anyagi áldozatot hozott s az esetleges sikertelenség sem tartotta vissza e 1\'olléliuuUl dicséretet érdeuiló szándékától. Sokak bálája kisen munkíyuk teuyeson sikerült eredményét. A iényeseu sikerült hangverseny altalános dicsérete a Casino dicsérete s reméljük nem ullapodu meg a megkez dutt Ut elején, Uauuiu ideális lorekvvsovel, áldozatkészségével városuuk regi zenei életeuek letűnt korszakát ismúteioszavarazsolja.
SvarMroin Valborg asszony, operaéuekesuó volt a hangverseny szerepleje. Az edus hangú, bűbájos művészété eudkesuó műsora iniuduu pontjában te(jes uiadalt aratott. Mo¿kapo poeziosol cuokult. Rendkívül értékes orgauuuu, teriuesietes Inugvotelo, elóado inüvészetoiijk nemes, mélyen átgondolt stílusa méltó ámulatba ejtette az est közönséget. Nagy arlaban a Nürnbergi baba c. oporauol leituut az ének-
művészet apró finomsága. Hangjának nemes érce gazdag szépségeivel csengett a második szám mű-dalaihau, melyek közül különösen Schubert J)ie Fo-rollo c dalában igazán lélekkel és melegséggel énekelt Schumann, Loewe, Weingartner dalai sem szűkölködtek hatás nélkül. Elragadó mfivészote azonban legfrappansabbul a Muttcrherzból sugárzott ki. Hermáim ezen müdalának előadása volt a hangverseny fénypontja. Az igaz művészeti előadás minden jegyo kibontakozott ez énok nyomán, énekének csodálatos könnyedsége s Ízlésének eleganciája, a nűinszok ellentéteinek érvényesülése sikeres művészettel domborodtak ki Tarka, változatos szinhatásokkal hatott hangja s frenetikus taps jutalmazta az elbűvölt lelkek önkéntelen kitörő dicséretének jeléül ez éneket. Brahms, Strauss R programuua tűzött számai sem maradtak hatás nélkül Azután jött Tarnay három műdala. Ezekről nom sok mondani valónk van. Az ősz utóját leszámítva, ha el is marad a másik kettő nem esik csorba az est művészi szintijén. Orieg Killing dansáhaa megkapó hévvel tolmácsolta a benne rejlő ének-effektusokat. Dannström, Delibes darabjaiban sem maradt adós a várakozás izgalmának kielégítésével. Itt űde, friss hangja mennyei csengésű staccatokban reszketeti s a mint it< ugy a ráadásban sem konvcntionális tapsot aratott. A , kíséretet Tarnay A adta a művésznő énekéhez. \' Banálitás lenne Taruaynak kíséretét dicsérni. Az ó neve e téren már maga a művészeti tudás telje, a dicséret megtestesülése. Azután cigányzene rontotta a művészi hatást s a fiatalság táncra perdült s a műélvezet bíráló szava elhallgatott, a mint a cigány vette át a domináló szerepet Talán e tánc le is vont valamit az est művészi subtilitásából.
Lukáoa Jósaaf.
VÁRANDÓS ANYÁK
eróslló és az erősítéssel egyidejűleg űdiló szer találnak a
Scott-fele csokomajoiaj Emulsó-ja
Gyors és erőteljes lialása meglep és gyönyörködtet mindenkit. Bevétele kellemes, emésztése könnyű.
Egy kisérlel meg fogja öat győzni,, hogy. az Un esetében is mily jótékony hatású.
Sioptatia oao\'aban a
SCOTTféle EMULSIÓ
elejét veszi a bágyadságnak. bőségesen biztesitja a tejet és rózsás és virágzó srcutá teszi a gyermekeket.
A SCOTT-félc EMULSIÓ a legkiválóbb.
Egy eredeti üveg ára a K. 50 fillér.
Kapható minden gyógytáibau.
A, Emulalö viitr.
IÁtint] 1 SCO n -lik M44*Mtv44. j«C>«i — t htltail - Uijtt l.f, Inni« venni.
HÍREK.
Megszűnt a munkáaglmnázium
Miut a le|lódés oltárát üdvözöltük a muukás gimnáziumot megalakulásakor és hogy most fel osdaiasurol kelt hírt adnunk, lelkünk levert érzése uaooulaioo ahhoz, ainil egy romba doutött oltár siumielese Utászt. Steuujes kezekkel, durván rou-tutlak ueki; nem törődve azzal, hogy nagy tömeg jarl oda szeretettel aldozui, uem törődve azzal, hogy luaoit; oltár epitesere a rombolók képtuleuekuek muuiua eddig magukat. MiuUia csak a rombolás-uoz erteueuok. A lelelósseg azokat terheli, akik luelléatekuiietokbol kerékkötői lettek a népművelésnek, asia a felvilágosodás Jelszavával a sötétségnek lettek okozol. A taros polgármestere, a város társadalma, az ipartestület, az ouzutleu tanárok meg-
tették kötelességöket Nem raitok mult, hogy polgártársaik boldogulását elóiegitsék és hogy most együtt inűködésökel a turbulens eleinek lehetetlenné telték, a népművelés e kultúrintézményének hiánya azokat vádolja, akik a muukásgimnázium szépen megkonstruált épületét botorul ledöntötték.
A Zalai Közlöny hírt adott azokról a zavargásokról, melyek a munkásgimnázium «lőadásait lehelellenné tették. Ennek hatása alatt Kovács Aulai igazgató és Divényi Gyula b. igazgató bejelentették írásban leinodásukat Vécsey Zsigmond polgármesternek, aki tegnap II órára az inlézó bizottságot lésre hivla össze. Neiu tartjuk szükségesnek, hogy közöljük azt a nemes lónusbau elmondott beszédet, mit Kovács Antal igazgató mondott a szép jövővel kecsegtető, de koráu kimúlt intézményről és uem vázoljuk keserűségét, mit magas iutencióinak meghiúsulásán érzett. Fölöslegesnek tartjuk elmondani azokat a magvas beszédeket, mit a jelenlevők az intézmény foutosságáról szóltak De megemlítjük, hogy a város polgármestere a mily örömmel akarta szolgálni ez alkotással is a város polgáraiuak érde keit, oly megható keserűséggel mondta ki a jelenlevő tagok egybehangzó véleményén alapuló határozatot, hogy a muukásgimnáziumot az igazgatókuak megmásíthatatlan lemondásuknál fogva a zavargások miatt megszüutuek jelenti ki Egyazersinind köszönetet mond nekik, valamint tanár társaiknak, hogy e rövid lö órai tanításban oly öuzellenül szolgálták Nagykanizsa népkulturáiát.
— A pénzügyi bizottság ülése. Csütor-tököu a városi pénzügyi bizottság Ülést tartott ujuépi Elek Lipót elnöklete alall. Egy alispáni rendelet értelmében a hentes üzletek és mészárszékek állandó felügyelete és a leszűri állatoknak a szúró leiepeken való megvizsgálása céljából egy kisegiló ideiglenes minőségű állatorvos alkalmazásához hozzájárul. Fizetését 1000 K-bau, a szedhető szemledíjat 20 lillérben allapitja meg. A tanács legközelebb ki fogja Írni az állásra vonatkozó pályázati hirdetést.
Fabick Tivadar városi fókerlész fizetését, méltányolva uagy szakértelmét és szorgalmát a bizottság 200 K-val felemelni véleményezi. A város eddig a kövezet vámot a vasúttól az áruk súlyarányában szedte. A jövőre uézve azonban a minőség, illetőleg érték szerint akarja azt megállapítani. Azért átiratot intézet t a Déli Vasút üzletigazgatóságához, hogy az áiuforgalom ide vonatkozó statisztikáját mulassa be. A Déli Vasút üzletigazgatósága előzékenységgel meg küldte a teherforgalom kimutatását, de kijelentelte, hogy a gyorsáru forgalom statisztikáját, mely nagy munkát igényel, csak a kereskedelemügyi minisztertől megállapított díjazásért állithalja össze és szolgáltathat^ a város rendelkezésére. E díjazás körülbelül 200 K-ra rug. amit a bizottság elfogadásra ajául a tanácsnak.
Szoba került még a rendőrség áthelyezése is. Tudvalevő ugyanis, hogy a rendőrség jelenlegi helyiség berendezései célszerűség szempontjából sem megfelelők és elégtelenek is, meg egészségtelenek is. Azért a Zárda-utca sarkán levő katonai gyengélkedő kórházat javasolja a bizottság a rendőrség elhelyezésére, ha a kérdés már a megoldás stádiumába jut. Addig megbízza a mérnöki hivatalt az átalakítási tervek elkészítésével.
— Egy arena-terv. Mintha Nagykanizsán egyéb alkoUU se hiáuyozuék, mint a aziiAiáz, annyiszor foglalkozunk vele. Pedig most ismét arról kell szólnuuk mert a Wiener badeni polgármester a főkapitány kérelmére megküldto az ottani areua terveit,
\' hugy ha tetszik, eunek alapiáu mi is állíthatunk fel egyet. Szép alkotás, célszerű. berendezés, kényelem,
FÉBRUAR 21.
zalai közlöny
S
mindent megtalálunk benne és nem ie kerül többe, mint 230 ezer K-ba. Van benne 14 Földszinti és 14 emeleti páholy, 195 földszinti ülőhely, 80 erkély-szék, 340 emeleti Olöhely és földszinti, meg karzati állóhely, Badeu áldozhat nyári Bziuházra ilyen horribilis összeget, mert fürdőhely lóvén, az egész világból odaseregló vendégeinek tartozik valamit nyújtani, de a mi viszonyaiuk egy aréna építésére •-\'30 ezer koronát nem áldozhatnak. Kűlönbeu ugy értesülünk, hogy a szinügyi bizottság még e hét folyamáo ölési tart. melyen a színház kérdésével és a beérkezett tervekkel fog foglalkozni.
— A Társaskör közgyűlése Szombaton tartotta a nagykanizsai Társaskör évi rendes közgyűlését a tagok éléuk érdeklődése mellett, llgy az elnöki, mint a pénztárosi ¡elöntés mulatja, hogy az egyesület fennállása a tagok száma és kedvező pénzügyi viszonyai miatt uemcsak teljesen biztosítva vau, hanem uj lagbelépések is történtek, ami az évi költségvetés ben pénztárfölösleget idézett elő. Kluöknek megválasztaiott Závody Albin kúriai bíró, törvéuyszéki elnök, alelnök Flíhál Viktor dr. kír. köziegyzó, háznagy Keuedy Iinre dr. Iszéki biró, titkár Sartory Zsigmond dr. tszéki jegyző, ügyész Hajdú Qyula dr. A választmány az eddigi maradt Közgyűlés után társasvaoaora volt.
— Darányi ós a Balaton A volt földműre-; lésügyi miniszter meleghaugu leiratban búcsúzott el a Balatoni Szövetségtől. A szövetség legutóbb tar-j lott közgyűlése elismerőleg nyilatkozott a volt miniszter működéséről és arról, hogy a Balaton érdekeit mindig |ó szívvel karolta föl. A szövetség közgyűlése a azives bucsut tudomásul véve, jegyzőkönyvileg köszönetet szavazott a miniszter támogatásáért és erről eluökileg értesítette Kire válaszul a következő szép iratot intézte a volt földmivelésügyi miniszter a Balatoni Szövetséghez: — „Nagytekinteté Elnök ség 1 Őszinte köszöueltel vettem azon "meleg és kitüntető megemlékezést, melyben a miniszteri széktől való megválásom alkalmából részeltetni méltóztattak Különösen örömömre szolgált, hogyha némileg a Balaton fejlődését és felvirágzását előmozdítani alkalmam volt és különösseu örömömre szolgált az is, hogy az utóbbi időkben végre valahára Magyarország felismerto azon ritka természeti kincsét, melyet a Balatonban bir„.
— Az izr. szent egylet közgyűlése E
hó Itt-áii tartotta a nagykanizsai izr. szoutegylel évi rendes közgyűlését Ollop Mórdr. elnöklete alatt. Ollop dr. \'.köztetszésael fogadott beszéddel nyitotta meg a gyűlést. Ecsetelte azokat a szolgálatokat, melyekkel a felebaráti szeretetuek oltárán áldoz ez a hámamis egyesület, melynek ujjoauau beválasztott H6 tagiát a nemes cél érdekében öjömmel üdvözli. Uoldmann Samu egyesületi titkár felolvassa a 15-én megejtAtt választások eredményét. Eluökuek újra Ollop Mór dr.-t választották meg ; a 4 gondnoki tisztségre az eddigiek t. i. Pollák Ede, Pollik József, Bergor Adolf és Lusztig Viktor választattak meg Választmányi tagok sziutéu az eddigiek maradiak csak elhunyt Scbulhof Adolf helyett Lówe Adolfot választották. Ooldmauu Samu felolvassa a uagy gonddal összeállított titkári jelentést. E szerint az 1909. évben 22016 50 k bevétellel szemben SB2T63 K kiadás volt. Tiszta vagyou 40732-53 k ; a mnlt évivel szemben 5800 42 K emelkedés. Az aggok háza alapja a lefolyt évben 1219 43 K-val emelkedett és most 14035-63 K-t tesz ; szegények segélyezésére 5822 00 K t fordított. Kórházban 30 beteg loöl napi ápolásban részesült. A tagok lét-362. Koszorupótló adományokból befolyt 2 73 K. Az év folyamáti elhaltak 04-en, még pedig 32 férti és 32 nő. A gyűlés végén Berger Mór tag a gyülekezet nevébeu szép beszédben köszöute meg I a tisztikar és a választmány működését és Isteir áldását kérte az ogyenület működésére. Gyűlés utáu istentisztelet volt.
— A Délzalai takarékpénztár jótékonysága. A tegusp tartott közgyűlésen a közgyűlés a következő jótékonycélu adakozásokat tette A népkonyhának, a keresztény jótékony nóogyesületnek, az izr jótékony uóegyleluek luO-lOO K-át, az áll. elcini iskola szegény tanulóinak felruházására és az öuk. tűzoltó testületnek 50— 50 K-át, az iparos iskolai tanulók jutalmazására 10 K-át. főgimnáziumi öuképzóköréuek 1 db cs. sranyat. 8zópitó egyesületnek 40 K-át ált betegsegélyzó és Rabsogélyzó egyesületnek 10-10 K-át, Ingyenes uépköuyviár-nak 30 K-át.
— Kórházi ápolási dijak jegyzéke. A ]
belügyminisztérium valaiueuyi törvényhatóságnak megküldte a magyarországi állami gyógyintézetek, az állami köz- és nyilvános jelleggel felruházott kórházak számára az 1910. évre megállapított napi; ápolási dijak jegyzékéi. Ebből megláthatjuk, hogy a\' kanizsai kórházban a most felemelt ápolási díj I K 50 f., a legalacsonyabbak közül való. A kőzkórházak kőzött a pancsovai napi ápolási dij a legalacsonyabb 1 K 30 f., mig a fővárosiak utáu (3 K 02 f.) a miskolci a legdrágább 2 K 28 I. A nyilvános jellegű kórházak közül a legolcsóbbakbau 1 K 40 f az ápolási dij. Ilyen a nagybányai, nagysomkuti és brezuóbáuyai kórház. A legmagasabb dij néhány fóvárosin kivül, hol 2 K 70 sz ápolási di| sz ujpesli gr. Károlyi-féle kórházban, hol 2 K 50 f a uspidij.
— Szomorú végű mulatság. Nagy volt az öröm tegnap a Polgári Egylet vendéglőjében. Frenud Lajos szenlmártoui születésű 22 éves lakatos legény mulatott kollégáival annak az örömére, hogy tűdóbaja miatt megszabsdult a katonaságtól. Azonban a mulatságnak szomorú vége lett Freundot a Deák-tér 10. sz. ház elölt hirtelen vérliányás fogta el, eleseit és mire a menlókocsiu a kórházba szállították, az orvosok már csak a beállott halált konstatálhatták. \'
— Országos vasutas gyűlés. A gőzfürdői vendéglőben tegnap d. u országos vasutas gyűlés volt melyen a vasúti napszámosokkal közölték azt a választ, mit az igazgatósághoz beterp<>zlett I izélés-javítási beadványra kaptak A gyűlésen 4—500 tag volt |eleu : a rendőrhatóságot Füred i János reudóriiszt képviselte. A gyűlés megtartását a főkapitány nem engedélyezte, de a vezetőség az alispáuhoz fordult kinek engedélye alapján tartatott meg a gyűlés.
— A Nagykanizsai kerületi munkás-biztosítópénztár március 13-áu választja közgyűlési kiküldötleket.\'A választások a pénztár ni alapszabályai szerint fognak lefolyni. A pénztál i-kerület munkaadó és biztosított tagjai sz egyes választási korületeknél szavaznak. A beadott szavazólapok alapián az eredményt a nagykanizsai központi 5 tagú választási bizottság állapítja meg. Ezután a közgyűlési kiküldöttek gyülésüköu választják meg a pénztár igazgatóságát és felügyelóbízottságát.
— Elfogott kivándorlók Barcsról jelentik, hogy a kivándorlási törvény szigorú intézkedései dacára is egyre emelkedik a titkos utakon kivándorlók száma. Ezek sz emberek minden furfangot fölhasználnak, hogy kijátszák a csendórségel és átmeneküljenek a határon. A gyékéuyesi határrendőrség ismét egy egész karaván titkos kivándorlót fogott el Barcs mellett. Fábián Péter, Sisovszky Ferenc, Óbér Jáuos, Tóth Ferenc, 8zücs György és Bilitz János akarlak átmenni a határon Szlavóniába, szón-ban a határrendórök elcsípték őket és bekísérték a csurgói szolgabírói hivatalhoz. A kivándorlók mindegyikénél aránylag jeleutós összeget talállak, mindegyiknek legalább 500 korona volt a birtokában.
— Átkelés a lezárt sorompókon. A falusi nép,\'de még a városiak is, eddig nem vették valami szigorúan az átkelési tilalmat jelző vasúti sorompókat, hanem ugy segítettek a maguk baján, hogy alábújtak a sorompó hiiljáuál, aztán vidáman átmeutek a síneken. Minlbogy beigazo\'lást nyert, hogy a vasúti elgázolások legnagyobb részének sz ilyen vigyázatlanságok az okai. Hieronymí kereskedelemügyi miniszter most rendeletet bocsátolt ki. amelyben a pályaőröket szigoruau fölhívni rendeli arra, hogy a sorompók lezárása után a legnagyobb figyelemmel őrködjenek afölött, hogy hasouló esetek elő ne forduljauak, az átkelési tilalmat megszegőket pedig adják át a hatóságnak, amely a kíhágási törvény alapján pályasértés miatt érzékenyen meg fogja s vigyázatlanokat büntetni.
— Széngázmérgezés. Loport Mihály zala-bagouyaí lakosnál szenet használtak a kályhákban. A mult hét e?yik estélyon Lopertné jól megtömte a kályhát szénule ss házaspár aludui tért. A kályha kürtje eközben megtágult s kicsúszott a helyéből. A szoba meglelt Bzéugázzal, amely a házaspárt megölte. Reggel a szomszédok gyanúsnak találták, hogy Loperték nem mozdulnak ki a szobából. Rájuk törték sz ajtót s a szerencsétleneket az ágyban halva találták.
— Gabona lopás A helybeli Leituor és Tocli gabonakereskedő cég magtárába s szombatra virradó éjjel ismeretlen lettesek álkulescsal behatot-
tak több, zsákgabouát elloplak és kocsin elszállították. Az udvarban felsósegesdí parasztok is voltak, kik gabonás kocsijsikon feküdlek. Beszélgettek is a tolvajokkal, kik éppen megfordullak az udvarban. Azt is látták, hogy a kocsin gabona van, de hogy az lopott jószág volna, nem sejtették. A vizsgálat ez ügyben megíndittatott. -
— A természet óriási szolgálatokat tesz a emberiségnek amennyiben sok betegség ellen szolgáltatja a segítószereket. Egyike a tenger által nyújtott legjobb szereknek a csukomájolaj, melynek hát-ráuya azonban az, hogy nagyon visszatetsző ize van. A „Scott-féle Emuisió" formájában azonban a csuka-májolaí is jó ízü és könnyen emészthető, akár csak a tejfel; a csukamájolaj összes gyógyerejü tulajdonságai a .Scott-féle Emulsió\'-bau nemcsak hogy megvanuakj hanem még sokkal hatásosabbak is Elgy házban sem szabsd hiányoznia a .Scott-féle Emui-8Íó"-uak. Kapható a gyógyszertárakban.
K0ZGAZDASA6.
A Délzalai Takarékpénztár r. t. közgyűlése. Tegnap tartotta évi rendes közgyűlését a Délzalaí Takarékpénztár Bentzik Ferenc dr. elnöklete alat A közgyűlésen 41 részvéuyes 386 részvény képviseletében vett részt Reinitz József igazgató évi jelentéséi valamint az igazgatóság javaslatait a közgyűlés egyhangúlag tudomásul vette. Ai osztalék részvényenkínt 100 K-ban állapittatot! meg, amit az intézet pénztára a mai uaptól kezdve télyósit. A kilépő igazgatósági és felűgyelóbizottsági tagok újra megválasztanak. Hivatalos lapnak a .Zalai Közlöny" jelöltetett ki.
Egy tapasztalt háziasszony
¡télete:
31 fKathreiner-féle ¡Kneipp maláta-kivi azon mindennapi ital, mely férjemnek munkaerejét és jóhangulatát megtartja, mely mellett a gyermekek a legboldo-gabban fejlődnek, amellyel a gazdaságban sokat megtakarítok és a mely mindnyájunknak napról-napra jobban Ízlik.
NYILTTÉR.
itt van a baj!
Meghűltetek a könnyű, csillogó szövetruhában, egy szót sem tudtok szólni és rettenetesen köhögtök. Siesseu Liszka, hozzon azonnal a gyógyszertárból vagy a drogériából három doboz Fay-féle szódení ásványpasztillát, — de valódit 1 Ez majd rendbehoz benneteket. Ha aztán megiut elmentek a bálba, vegyetek magatokhoz néhányat és vegyétek be hazajövet nehogy uira meghűljetek. Egy doboz ára 125 K\'
Főképvisolet Magyarország és Ausztria részére: W-Tti. Guntzert cs. és k. udv. szállító, Wien IV/1 • Grosse Neugasse 17.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUAR 21
Dnnántnl 1 egrégiob ékszerüzleteI
Beróny József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-erőre berendezett műhelyílnkbcn.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és kdlttnteges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom ízlésben.
Legszebb női- cs férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánté« azinea drága-kövü tárgyakban.
Regi vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes ctkezókészletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos. gIcsó árak! Eladás részletfizetésre is
A berndorfi gyár főelárusitó helye csakis első minőségű Alpaccaezüst étkészletekről.
8:í!!:ai!ot, fLTeioaotok, aram- e^OsltarEvak Kuiim-miN árban metretetiek nv becxeréttelneir-
I f nn SPr cigarettapapír Lk ULLI ÜL cigarettahüvely
mindenütt kapható.
■ Védjegy: „llorgoujf •
Linimen). Capsici comp., a Horgony-Pain-Kxpellcr
pótleka
ogy rógjónak bizonyult háilator. moly már »01 év úu legjobh Ix-dóruólésni-k biwnyult kJuvénynél, otuisál «1 meghúléscknél Flfyrliiieitrtéa. KiUny hamisítványok miatt bevásárláskor óraloul l«K>\'unk óa oaak olyan ormloti llvoget fogndiunk el, mely a„H»r|»ay" védjoWjurr-t niR ohtír céíjogyiAn\'l ••Tlálntt ilonullu van onoma-galva. Ara flvMekbtu K KO, K I 40 m K 2.— éa úgyszólván mtndun gy\'^yszor-t árban kapható. - Wrnktár; Török Jótaaf gyógyaurfstnél, Budapest.
Or. Rlcklcr irtinwMn i; „árny araszliikor.
Prágában, KlisaboUfcltaaar n«u.

szállít, amerikai sima és gyökeres vesszóket különféle fajokban, fajtisztaságért jótállva legbúsabb választékban a már évek óla elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
XűkUllomenti ilsó szollooltvány talap
tulajdonos: CA8PAKI FRIGYES
Medgyes 89. ar. (NagykükOlló-megye). -1— Tették képta ár|i|riikit kárai f -n---att
Ar árjegyzékben találhatók al nmiág minden rétiéről érketett llliairé Imiik, ennélfogva minden »tólőblr-lokoi megrendelésének megtelelő előtt <1 Ismerői személyisegektől ugy uó-, mint náshelileg bizonyságot •terelhet magának fault itllilllip Idillim miibli kitéiiiáril.
1 Noustein ErzBébet-Pilulái)
felülmúlja minden tekintetben a hasonlA kéullményeket l enti eier mente» minden kárqa alkatréixaktől a legjobb alkarral haaxnálják ax alteat hántalmalnil, könnyű •fékletétet »tetet, egy vértisstltó gyógyster icoi Artalmaila nabb ét alkalmasabb a
Székrekedés
legyűrésére, mint a legtöbb bclegaég okozójára. Cukrozott volta knlatl, a gyermekek U szívese\' vcillk. Kgy dobol I; |>llula tartalommal 30 flllár egy lekeres H dobotta-tebát l.\'O pllulával 2 korona. A pénz előre beküldése melleit bérmentve.
4V ai i ^ 1 Utánzatoktól Óvakodjunk,
.Naualaln FUlOp hashajtó plluláit - lessék kérni I Csak akkor valódi, ha mlnilen dobozon a törv, hejegyret Srenl l.ljiól védjegy éi l\'btllp Neusleln gyógyszerész alá-Írása lekete vörös nyomásban olvasható, A keresk. törvény állal védeti csomagjainkon cégUnknek rajta kell .lennie. /
Instils
Llpttkii
Falap i/éirmrttri, ti
Wien, l\'lankengasse 6. Kapható Nagykanlisán: Halk Qyula, Bslua Lajos, Práger Bála áa Stabó Antal gyógyuaréaisknél.
szdlfioltvány ok
I. oszt. igen szép, erós, egy és két éves Riparia Porlális és Rupesztris Montisola alanyra oltva. 74 különhözó bor- és csemegefajtákban, köztük a Csaba gyöngye, mely már julius 20-án érett. Ezenkívül Riparia Portállá és Rupeaatris Monticola siina és gyökeres, peronospora mentes hazai sima és gyOke-res vesszők.
Kérjünk árjegyzéket, melyet ingyen és bérmentve küld az-
„Erzsébet-azőlöoltvány telep"
Tulajdonos: Schnidt Mátyás, BOQÁROS (Torodtálrnsgye)
(jazdák I
IIa elsórendll gépel akarunk venni, kérjenok árjegyzéket emópaszerte hírneves
uMaró és vontatbatú ttenziolokomolillot, magánjáró és voiilallialó ¿özlokomobllokröl- Teljes cseplötozlelet i
»•naln motoros aotoro, laaprltogepek
vontatásra es magánjáró ircrWciellcl ■tabtl bouzlumotorok. Salvógáatelepalt.
Kellner és Sohanxer
Budapest. V kar., Aalloh utoa 3. ti. •UrgBny . Világosság\' Budapest.
NOXIN
LEGJOj Cl Pl
KREM
IlLCtCtil
Minden jobb"üzletben kapható.
Éor testvérét Bndanest.

03 IM ¡um S-2 § a 15 f eg 3s-3! sM \'S < SN Mf|3
■O
I M as 15 311 * ■i > • 2 c 5 till i 3 6 -3 1S -f »»•¿■a\'H ill alt a o a Xé o w>

Oh jaj!
Köhögés, rekedtaég óa Éljen
elnyálkásodás ellen ---;
gyors ós biztos hatásúak
Egger mellpasztillái
Az étvágyat nem rontják és kitűnő Ízűek Doboza 1 korona ós 2 korona ^
Próbadoboz 60 fillér , Fiát izétklláéil raktár : 1
„NADO R"
Megfojt eiaiit-gyiíy,Iertár Egger mellpanztllla
kOEOtt köhögési „<„,„, „ , H„.t|ri, „ „,tt<.,r .„„<„„.,1
Kapható Nagykanizsán: Szabó Albart, Belui Lajos. Pripr lila, Rslk Gyula éi Csáktornyán P«lö Jmo gyógyszartárahban
Nyomatott a laptulajdonon Ifj. VVaj.iits József líóiiyviiyoiu.lájábaii Nagykanizsán.
nagykanizsa, 1910 február 34. 49-ik évfolyam, 16 szám.
csütörtök.
ZALAI KÖZLÖNY
iaiJilmlk kittén él cifltörtíkfln dalban.
£IOfli»U«l árak: Kgín évic 10 koron*, fílivro 6 korona, negyedévre 9 korona BO flll. — Egy*« *>ám ár* 10 flll.
Ketotó* siaiketilA : Keriéii Jrfaaef.
KU.IJ« : a nurkMaliaéi.
SwkHztiiii ii kiadóhivatal Daák-tér I
T«l.fon : tat. — Hlrd*U**k dlj.i.bá. ticrlnl.
k gyáripar Magyarországon.
A kereskedelmi minisztérium kiadásában rendkívül érdekes kimutatás jelent meg az imént, mel.v hü tükre az ország gyáriparának az 1901. évtől 1906-ig terjedőleg
A terjedelmes kötet elég örvendetes haladásról számol bo, s nevezetesen megtudjuk belőle, hogy a magyar birodalomban levő gyári jellegű ipari üzemek száma az 1906. "év végén 46í3 volt, amiből Horvát-ós Szlavonországokra ötszázharminckilenc jut, ami az 1901-ik évi állapottal szemben roppant nagy haladás, mert azóta 1417 uj ipartelep keletkezett. A gyárak között az élelmezési és élvezeti oikkek készítésével foglalkozó telepek vannak legnagyobb arányban, utánuk követkozik a kő-, föld-, agyag-és üvegipar s a faipar. Nagyobb számmal van képviselve a gépgyártás is, amely azzal is kiemelkedik a többi iparág közül, hogy aránylag a legnagyobb számú munkást foglalkoztatja.
Az ipartelepek tulajdonosairól, igazgatóiról és bérlőiről szóló kimutatásból meg tudjuk, hogy csupán néhány százalékuk idegen s még meghonosodott külföldi is alig van köztük, mert kílenoveukét és fél százalékuk magyar. Pedig az ipari részvénytársaságok tőkéjéből százhárom millió korona külföldi pénz, magyar pénz 574,618.000 korona; a magyar pénzű ipari részvénytársaságok száma nógyszázhetven, a külföldieké harmincnyolc. A legtöbb tőkével gépgyártással éa közlekedési eszközök gyártásával foglalkozó vállalatok dolgoznak, a melyek tőkéje 184,743.504 kor., azután élelmezési és élvezeti oikkek csoportja következik 136,160.852 korona, a vegyészoti iparé 82.827.734 korona, a legkevesebb a bór-, viaszvászon, kaucsuk stb. íparosoport tőkéje 6.821,160 korona. A tőke emelkedése 1901. óta csaknem kétszázmillió korona
A gyári üzemek tartamáról szóló kimutatás nein mutat nagyon kedvozö adatokat. Az összes gyáripari telepeknek csupán hatvanhat százaléka volt egész esztendőn át üzemben; 301—360 napig szünetelt két gyár, 251—300 napig tizenkilenc, 201-250 napig nyolovanhat. 161—200 napig szá/.-kilenovenhárom, száz-százötven napig háromszázhatvannégy, száznál kevesebb napig hatezá/hatvankettó. Az üzem folytatását négyszázhetvennyolc esetben az évnek mos-tohaságai akadályozták meg. 280 esetben munkahiány,\' 124 esetben munkaviszály, harminonégy esetben elemi csapás, három esetben tőkehiány, kétszázharminoliét esetben javitási munkák, kétszázőtvennyolc esetben pedig egyéb ok.
A gyártelepek munkaidejéről szóló kimutatás ol árulj a, hogy a munkaidő tartama az utolsó öt esztendőben feltűnően megrövidült, a munkaközi szünetek pedig sok helyen
hosszabbak lettek. Éjjeli üzem 1065 gyárban van, leginkább villamfejlesztó-telepek, gázgyárak, gőzmalmok, vasgyárakós nyomdák.
A termelés költségeinek s a jövedelem elosztásának az adatai ezek: az 1906-ik évben gyáraink háromszáznegyvennyolc millió hét8zázhetvenegyezerhatszáznyolovanegy koronát fizettek a tisztviselőiknek, a munkásaiknak pedig hetenkint 6 millió 136.228 koronát.
A Nagykanizsai Takarékpénztár R.-T. közgyűlése.
Tisztelt közgyűlés!
A lefolyt 1909. évről mint intézetünk 65-ik UzletévérÓI jelentésünket tisztelettel következőkben terjesztjük elő.
Mindenekelőtt kegyclcttcljescu emlékezünk meg Práger Béla, az évfolytébai) elhunyt igazgatósági tagról, ki 99 évig volt tagja az igazgatóságnak és mindig élénk érdeklődést tanúsított az intézet ügyei iránt.
Megemlékszflnk továbbá az intézet volt pénz-tárnoka Kisinger Henrik elhunytáról, ki 19 éven át mint ügybuzgó és hó tisztviselő az igazgatóság megelégedését és becsülését érdemelte ki.
Emléküket mindenkor kegyelettel órízendjük
meg.
A jelzett elhalálozás folytán az igazgatósági tagok számának csökkenésére való tekintettel pánijuk miszerint a sorrend szerint kilépő 6 igazgatósági tag holyett 8 igazgatósági tag választassak
Az 19o9. év, a melyről ez alkalommal beszámolunk, intézetünk fenállásának hosszú korszakában ismét egy jelentőségteljes határjelzőt képez az intézet fejlődése, gyarapodása éa megerősödése terén.
A mult ét február hó 14-én tartott évi rendes közgyűlés, tekintettel az intézet folyton fejlődő üzletkörére a részvénytőkének egy millió koronáról 250 darab uj részvénynek 1800 koroná átvételi árban leendő kibocsátása által 1 250,ooO koronára leendő felemelését határozta el
Ezen inóvelot, mely a részvénytőkének 950,000 koronával való növelésén kívül a tartalékalapot is 800,000 koronával gyarapította, a régi részvényesek általános érdeklődése melleit a legjobb rendben már az év első felében nyert teljes lebonyolítást
Az uj részvények az 1909. évi nyereményben a régi részvényekkel egyenlő arányban részesednek
Üzletforgalmunkuak a mult évben is tapasztalt növekedése, betétállományunk jelentékeny szaporodása teljes mértékben igazolták mindazon várakozásainkat, melyeket részvénycink szaporitá-a és tőkéink gyarapításához (Űztünk.
Betét állományunk a lefolyt évben 677,804 korona 19 fillérrel gyarapodott.
A többi üzletágakban is mindonütt emelkedés^ értünk el ; ebből folyólag nyeroméuyünk is növekedett!
A lefolyt 1909. tlzloté/ eredménye 86 ar. 210 frank, 196,082 K 72 f. az 1908 évi 87 ar. 272 frank, 160,80\'J K ">4 f. ezombon, vagvis 34273 K 18 fillérrel több az előző évinél u mi ázt bizonyítja, hogy a foNzaporo iott tökénkei is magfelelően tudjuk gyümölcsöztetni
A forgalom az egyes Uzlotágakban a következő volt:
Betét:
Állomén)» 1908 december hó 31-én 6992 ar. 6905 fre 6.835,174 K Irt f. Bitétek és t\'.késitett kamatok 350 ar. 295 fre 4.137,039 K 69 f. Összesen 6342 it. 720J fre It.172,213 IC 87 f Vinza-
fizetések 1909. évben 467 ar. 665 fro. 3.669,236 K 60 f. Állomány 1909 december hó 31-én 6876 ar. 6635 fre 7.612,978 K 37 fillér.
Jeltálog-kölcsönök :
Állomány 1908. december hó 31-én 3644 ar. 16,086 fre. 2 644,236 K 87 f. Az év folyamán kiadott 339,688 „K — f. összosen 3644 ar. 16086 fre. 2 883,917 K 87 f. Az év folyamán visszafizettetett 414 ar 100 fre. 296,178 K 68 f. Állomány 1909 december hó 3l-én 3830 ar. 14,986 fre 8 587,746 K 19 fillér.
Törleszléses kölcsönök :
Állomány 1908. december hó 31-én 4.884,668 K 33 f. Az év folyamán kiadott kölcsön 477.417 K 98 f. Összesen 4 701,986 K 31 f. Az év folyamán visszafizettetett 467,173 K 63 f. Állomány 1909. december hó 3l-én 4.934,818 K 78 fillér.
Váltók:
Állomány 1908. december 31-én 1.588.914 K 88 fillér. LeszimitolUtott az év folvamáu 4 731,019 K 69 f. Összesen 6 313,833 K 87 f Visazaváltatott 4 598,497 K Állomány 1909 december hó 31-én 1.720,736 K 87 fillér.
\\/iss:leszámítoll váltók:
Állomány 1008. december hó 31-én 1.868,061 K 32 f Az év folyamán visszleszáinitolUtott 3.072,672 K 98 f. összesen 4 324,624 K 98 f. — Visszaváltatok 3 675,019 K 97 f. Állomány 1909. december hó 3l-én 649,612 K 01 fillér.
Értékpapírok:
Állomány 1908. évi december hó 31-én 2.484,205 K. Beszereztetett az év folyamán 290,076 K. Összesen 9 7 74,280 K. Az év folyamán értékesíttetett 269,960 K. Állomány 1909. évi december hó 31 én 9 691,390 K.
Előleg értékpapírokra:
Állomány 1908. évi december hó 31-én 16,776 K. — Az év folyamán kiadatott 93,160 K. Összesen 39,926 K. Visszafizettetett az év folyamán 19,910 K. Állomány 1909. évi december hó 81-én 2o,016 K.
Péndári forgalom :
Állomány 1908. december hó 31-én 1 ar. 900 fre, 133,130 K 41 f. Bevételek 1909. évben
1107 ar. 1496 fre. 21.166.6:18 K 99 f. összesen
1108 ar 1626 fre. 21.288,666 K 33 f. Kiadások az év folyamán 1095 ar. 1376 fre. 91,994 006 K 97 f. Állomány 1909. docember hó 3l-én 18 ar. 260 fre. 64,660 K 36 f. Az 1909. évi összes forgalom: 94 626,831 K 93 f. A lefolyt 1909. évi üzleteredmény 86 ar. 210 fre. 196,089 K 79 f. Nyereményáthozat 1908. évről 22.908 K 24 f. összesen 86 ar. 210 fre. 917.990 K 96 f.
Ezen nyeremény felosztására nézvo az igazgatóság a következőket ajánlja :
Az alapszabályok 78 §-a értelmében a nyeremény 6%-a vagyis 4 ar. 10 fre 9,764 K 14 í. a tartalék alaphoz csatolandó.
Az igazgatóságot jutalék címén 167*, vagyis 12 ar 30 fre 29,969 K 42 f. összesen 16 ar. 40 fre 39,016 K 56 f. Marad rendolkezósre 70 ar. 170 fre. 178,974 K 40 f átszámítva 70 ar. 170 fre. 907 K 30 f. Összesen rendelkezésre áll 179,881 K 70 f.
Ebből osztalékul részvényenkint 115 K 1960 drb. részvény után 143,760 K fizettessék A rendes kezési alapra 10,000 K helyez\'essék Az intézeti ház leltári értékének csökkentésére 2000 K leírásba vétessék. A t. közgyűlés elé terjesztendő felosztási tervezet szerint városi és közhasznú jótékony célokra
zalai közlöny
február 24.
2070 K adományozUssék. A fennmaradó 22.061 K 70 f az 1910. éri nveresség és vesztesség számlára vitessék át. A felosztási tervezetnek a javaslatnak megfelelóleg leomló elfogadása esetén tartalék alapjaink 19,808 korona 84 fillérrel gyarapodunk, mig a nyugdíj alap évi kamatai által 5223 korona 88 fillérrel növekedett.
Alapjainak állománya etek után:
Részvénytőke 1.260,000 K. Tartalékalap 470,269 K 07 f. Külön tartalékalap 175,000 K. Rendelkezésre álló tartalék 90,000 K. Nyugdíjalap 136,820 K 94 f. Összesen 2 121,090 K 01 f Kérjük a tisztelt közgyűlést, miként az 1909. évi üzleti nyereség felosztására vonatkozó javaslatunkat elfogadni, az osztalékot rész vén venkiul 115 K szóval egyszáztizenöt koronában megállapítani és a lefolyt 1909 évi ügy- és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgatóságnak, mint a felflgyeló-bizottságnak is a felmentvényt megadni méltóztassék.
Az igazgatóság.
Jegyzőkönyv.
Felvéve Nagykanizsán 1910 évi lebruár hó 13-án a N\'agv kanizsai Takarékpéntár részvénytársaság 65-ik évi rendes közgyűlésén.
Jelenlevők :
Ujnépi Elek Lipót kir kereskedelmi tanácsos igazgatósági elnök elnöklete alatt Tripammer (lyula intézeti igazgató mint jegyzőkönyvvezető. Acél Pál, dr Rentzik Ferenc,Hlau Ottó, Blau Lajos, dr. Darányi Árpád, Deutsch Mór, dr Etlényi (iéza Eperjesy Uábor, Ujnépi Elek Lipót, Ujnépi Elek Ernő, Ujnépi Elek liéza, Ebenspaiiger Leo, id. Fess -Ihofer József, Fischer Ignác, dr. Fábián Zsigmond, Forintos Károly, dr. Fried Ödön, Ooldhammer Károly. (Irünhut Alfréd, ürünhut Henrik, Halphen Mór. dr. llalphen Jenő, Hoimler József, Hirschler Sándor, K-ller Mátyás, Kűrschner Ignác Köhler (lyula, Kohn Jaques, Lendvai Samu, Löwy Adolf. Löewy Arnold, dr Lóké Emil, dr. Ollop Mór, dr. Rátz Kálmán. Rapoch (lyula Reichenfeld Ede, Rosenfeld József, dr. Rotschíld Jakab Rotschíld Zsigmond, Sarlorv Oszkár, dr. Szekeres József, Sommer Ignác, Sommer Sándor, Spitzer flyula, Sanvéber József, dr Schvvarz Adolf, Sclierz Zsigmond, Tripamuter (Wula. Unger Ullmann Elek, Woísz Tivadar, Wollheim Manó, Weiser János, Weiser József, Sclierz Richárd
Összesen 54 részvényes, kik 795 daiab részvényt birnak és It^pvíselnck.
Ujnépi Elek Lipót igazgatósági egyszersmind közgyűlési elnök meleg szavakban szívélyesen üdvözli a nagyszámban megjelent részvényeseket, a kik számos megjelenésűkkel az intézet ügyei iránti élénk érdeklődésüknek adták \'tanújelét.
Megállapítja miszerint az alapszabályok és a kereskedelmi törvényeknek megfelelően összehívott mai közgyűlésén az alapszabályok 17 §-ának megfelelő számú részvényes van jeleli, kik az összes részvények az alapszabályokban előirt egyötödét jóval meghaladó számát bírják és képviselik, miért is jelen közgyűlési határozatképesnek jeloilti ki és azt megnyitja
A közgyűlési jegyzőkönyv vozetésévol Tripammer Gyúl» intézeti igazgatót bízza meg, an:uik hitele«--tésére a közgyűlés hozzájáruláséval dr Rátz Kálmáu és dr. llalphen Jenó részvényeseket kéri fel
1. Felolvastatik az igazgatóságnak a lefolyt 1909. évről szóló jelentése, ezzel kupcaolatbnn felolvastatik a- felügyelő bizottságnak a zárszámadással egyidejűleg közzétett jelontéso, a mely tanúságot tesz

V
(tüdő)
Köhögés, szamárKöhögés, influenza és a légzőszervek babainál
az orvosi kar kiváló eredménnyel alkalmazza a
SIROLIN „Roche"-t.
SIlKifclN ,Roch«\'-t kellemes Ize óa ktvátö hatása lolvtán azlreaen veailk Az 8ss7.cn gyógy axertárakban ertdeli Sl\'tOLIN .Itoche" oao\'m»co|áal kér|Unk és huti-roroltan ntasltsorik viasza minden pótkés/.llinénvl. Strolln Irodalmat 13 kívánatra ingyen éa bérmant«* küld F. Hoffmann-l.a Roche » Co. — Wien 1111. Moulinggaaae 11.
Rü^\'Cl
arról, hogy az 1909. évi ügy es számvitelt kollőleg ellenőrizték és hogy a szabályszerűen vezetett könyvek alnpján készüli mérleg, valamint a nyeremény és veszteség számla a valódi helyzetnek hiven megfelel, miért is az igazgatósági jelentésben javasolt felosztási tervezetnek elfogadását részéről is ajánlja ; végül az 1909. évi ügy és számvitelre vonatkozólag ugy az igazgatóság, valamint a felügyelő bizottság tagjainak is a felmentvényt megadni kéri.
II. Előterjesztetik az 1909. évi zármérleg a nyeremény és veszteség számla kapcsán, mely szerint a lofolyt évi üzleteredmény:
86 ar. 210 fre. I9\\082 K 72 f, nyeremény-áthozat 1908. évről 2 1,908 K 24 f összeson 86 ar 210 frank -..<17,990 K 96 f.
Ezen nyeremény felosztására nézve az igazgatómig a következőket ajánlja:
Az alapszabályok 78 §-a értelmében a nyeremény 6°/,,-», vagyis 4 ar. 10 frank 9764 K 14 f. a tartalékalaphoz csatolandó
Az igazgatóságot jutalék ciinén 16* „ vagyis 12 ar. 30 frank 29262 K 42 f illeti. Összesen 16 ar 40 frank 39016 K 66 f.-»levonva, marad 70 ar. 170 frauk 178,974 k 40 f. rendelkezésre. Átszámítva 70 ar 170 frank korouaértékekre 907 K 30 f. Összesen 179,881 K 70 f áll rendelkezésre
Ebből osztalékul\'részvényenkínt 115 K 1260 részvény után 143,760 K fizettesók. A rondelkezésre álló tartalékra 10,000 K helyeztessék. Az intézeti j ház leltári értékének csökkentésére 2000 K leírásba vétessék A t közgyűlés elé terjesztendő felosztási tervezet szerint városi közhasznú és jótékony célokra 2070 K adományoztassék. A fennmaradó 22o61 K 70 f. az 1910 évi nyeremény és veszteség számlára vitessék át
A közgyűlés tudomásul veszi a kedvező eredményt, tudomásul veszi továbbá az igazgatóság és felügyelő bizottsági jelentéseket.
Felöl«ásottnak logudja el részvényeseknek már a meghívó ka|>csáii megküldött zármérleget ugy a nyeremény és veszteség szám\'át.
Jóváhagyja a tartalékalapnak 4 ar. 10 frunk 9764 K 14 f. történi javadalmazását, továbbá 10,000 koronának a rendelkezési alupra való helyezését és 2000 koronának a házértékből való leírását Elfogadja az igazgatóságnak n városi jótékony és közhasznú adományok felosztására vonatkozó javaslatát ti in :
I. Keresztény házi szegényeknek 300 K. 2 Izraelita házi szegényeknek 300 K. 3. Állami elemi isko\'a szogénysorsu növendékei ruházatára 140 K. 4. Izraelita iskola céljaira 280 K 6. Izraelita iskola szogénysorsu növendékei ruházatára 140 K 6. Kereskedelmi i-kola segélyezésére 200 K. 7 Önkéntes tűzoltó egyletnek 100 K 8 Szépítóegyosületuek 80 K. 9. Népkonyha javára 140 K. 10. Vöröskereszt egyletnek 50 K. 11 Ingyenes népkönyvtár javára 50 K 12 Betegsególyző egyletnek 60 K. 13 Izraelita kórház javára 140 K. 14. Koresztény jótékony nőegyletnek 50 K. IV Főgimnáziumi múzeumnak 50* K. Összeson 2070 K.
Az osztalékot a közgyűlés részvényenkiut egyszáztizenöt koronában, vagyis 1260 részvény után 143,760 koronában állapítja meg, a fenmaradó 22061 K 70 f pedig az 1910. évi nyeremény és veszteség számlára való átvitele határoztntik el, végül tudomásul" vétetik, hogy a sorreiulszerint kilépő 6 igazgatósági tag helyett nyolc igazgatósági tag választunk a mai közgyűlésen.
Az 1909 évi ügy- én számvitelre vonatkozólag a feliiieiitvéuyt a közgyűlés, az iguzgatóság, valamint a felügyelő bizottságnak egyhangúlag megadja.
III. A tárgysorozat Ill-lk pontját a hivatalos lap kijelölése képeivén, a közgyűlés a részvényesek és a közönség kényelmére való tekintetből ugy a Zala. valamint a Zalai Közlöny cimü helyben megjelenő lapokat jelöli ki az intézet hivatalos közlönyéül
IV. Követkozik az alapszabályok 26 , 27. és 43. §§-ai értőimében kilépő alelnök, a\' sorrend szorint kilépő 6 igazgatósági, valamint a 4 tagból álló felügyelő bizottság megválasztása és pedig az alelnöknek 3 évre, u hat igazgatósági tag helyett tt jelentés, illetve most már határozat értelmében nyolc igazgatósági tagnak ugyancsak 3 évre, a 4 felügyelő bizottaági tagnak egy évre leendő megválasztása.
Elnök a közgyűlés hozzájárulásával a szavazat-szedő bizottságba Unger Ullmann Elek, Sommer Ignác, Forintos Károly és dr. Etlényi ttéza urakat jelöli ki és a választás tartamára a gyűlést felfüggeszti.
A szavszatszedó bízottság befejezvén működését, a folytatólagosan megnyitott közgyűlésnek a bizottság nevében Unger Ullmann Elek a következő választási eredményt jelenti:
Beadatott összesen 771 szavazat, ebből nyertek dr Fábián Zsigmond mint igazgatósági alelnök 3 évi időtartamra 764 szavazatot.
Mint igazgatósági tagok 3 évre: Blau Lajos 771, ujnépi Elek (iéza 771, Fes-elhofer József 771, Orünhiit Henrik 771, Kűrschner Ignác 771, Rosenfeld József 771, Sanvcber József 771, dr. Schwsrz | Adolf 77 szavazatot. — Mint felügyelő bizottsági tagok egy évre: (ioldhaminer Károly 771, Ileimler József 771, dr. Rothschild Jak«b 771, dr. Fried Ödön 771 szavazatot, inely eredményt a közgyűlés tudomásul veszi és az elnök a fent elősoroltakat megválasztottaknak jelenti ki.
V. A tárgysorozat ötödik pontját neiául indítványok képezvén, indítvány azonban az alapszabályok 19. §-ának megfelelően bejelentve nem lett s a jelenlevők közül inditvány-tételre ki sem jelentkezik, elnök a tárgysorozatot kímeritettnek és a közgyűlést befejezettnek jelenti ki.
Miről jelen jegyzőkönyv felvétetik és aláirattatik.
Trfpammer Gyula ujnépi Elek Lipót.
Igazgató, jkv. veictó elnök.
Jelen jegyzőkönyv hiteléül: Dr Halphen Jenö. Dr Rátz Kálmán.
H l R E K.
Közegészségügy az iskolában.
Sok minden furcsaaágol találunk az életben A közel lek vő, (ontos dolgokról alig veszünk tudomást, inig a távolabbi viszonyokról, amelyekről legtöbbször uein közvetlen tapasztalat utján értesülnek annyit tudnak beszélni, hogy szinte szaktudósnak nézi őket az ember. A csillagos ég. melyet szerelmesek és nem szerelmesek annyiszor liámuluak és a költők auuyiszor illesztik,metaphoráik közé a legtöbb ember előtt szinte (eljesen ismeretlen. Szerencset hogy azért a föld is tovább mozog, meg a csillagos ég se homályosul el a tudatlanság mialt. Van azonban olyan tudatlanság is, mely mélyen belevág az ember életébe, mely úgyszólván a boldogság alapja Ez az egészségi szabályok nem ismerése. Pedig nein kell meggyózó erővel bizonyítanunk, hogy belás-
a
sák ennek elsőrangú fontosságát. Hogy melyik az alany, meg az állítmány, azzal évekig nyomorgatják a kis diákot, de hogy azt az almadarabot meg ne egye, amelyikei baráti logak harapnak a számára, arra kevés tanító figyelmezteti.
Sok olyan apró cseprő fogásai vannak az egészségnek, melyeket rendesen akkor tanul meg sz ember, mikor már nem ismerése miatt hajt okozott magának. Kísérendő kötelessége az iskoláuak, hogy a sok haszontalan ismeret helyett, melyeknek az életben soha hasznát nem veszi az ember, ilyen egészségi tanításokat illesszen. Így fogva fel hivatását a helybeli izr. elemi isk. tanítótestülete, legutóbb tartott értekezletén Bún Samu igazgató indítványára elhatározta, hogy a közegészség és közrendészet érdekében az eddiginél nagyob munkálkodást fejt ki iz iskolában. Nemcsak a mindenféle köpködésról igyekszik óket leszoktatni, megértetvéu a gyermekekkel euuek közveszélyes voltát; nemcsak az alkohol pusztításáról világosítja fel óket, hanem az utcai reud elemi szabályait is bele igyekszik uevelni. A narancshéj, gyDmölcsdaiabok, diunyehéjak eldobálásá-uak sokszor tragikus következményeire hivja fel figyelmöket. A nyilvános kertek, Qltetvények, a madarak kímélését pártolását igyekeszm-k beléjök oltani. A szem, fül, fogak, száj rendszeres ápolása, tisztántartására is felugyoi különösen ott, hol tapasztalható, hogy a család ez irányban neveló hatással nincs. Az iskolának ily irányú működése a legnagyobb méltánylással találkozbalik, mert az igazi kulturember nevelésének ez az alapja.
város közönsége 5 éven bellii uem épit sem sziukört, sem állandó színházat, mert az építésre szolgáló kölcsön az & éven bein! amortizálódnék. Érdeklőd-tűnk a helyszínen a tervezett aréna elhelyezése iráni. A nyári kert, mely a Szarvas szálló kisebbik éttermével vau kapcsolatban teljesen beépíttetnék ugy. hogy e kis étterem képezné a színkör előcsarnokát. A nézótér patkóalakpban két oldalon páholy -sorral lenne elláttva és az udvarra a földszinten 3 kijárással bírna. Amint a tervezótól értesülünk közvetlen a zsinorpadlás mellett a magasban mintegy 25 Hl. víztartó helyeztetnék el, mellyel a színpad másodperc alatt teljesen vit alá helyezhető, lia ez megvalósul, tekintettel a Szarvas szálló nagy mellékhelyiségeire, hangversenyekre is kiválóan alkalmas lesz Kár hogy uem szilárd anyagból készül, hogy télen is használhatnák. Ez esetben hosszú időre megoldaná Nagykanizsán a színházépítés kérdését.
— Ifjú munkások egyesülete Csak gyerek az. aki gyerek; akár iuas (pardon ifjumunkás), akár diák legyen az. A diákok is suttyomban öu-képzó körösdit alakítanak (lásd Jókai .Csittvári krónika") az .ifjú munkások4, recte inasok pedig szakszei vezetesdit alkotnak. A diák a tanulást az inas meg a munkáját hauyagolja el ezek miatt, de uagy baj egyikből sem keletkezik. A rendőrség se fogta fel ugyan tragikusan a leleplezést, sót a hivatalosan Összeráucoll homlokok a vizsgálat után homerosi kacagásban simullak el. De hát mi is történt ? Hát az, hogy az iuasgyerekek, akiket ezentúl ifjúmunkásoknak tiszteljen a haladó kor. .szervezkedtek." Igen. a Békástónál, a Polyliuál, a Katonaréten tartották gyűléseiket. A rendőrség neszét vette ennek, de ha megjelent közöltük, előkerítitek a lapdák és ártatlan játéknál egyebet uem tapasztalt. Pedig nagy dolgokat leszegettek a kis inposztorok, a nappali tauitást akarják kiküzdeni az estéli helyett és erre a célra szervezkedtek. Titkáruk Perondi Mihály kereskedő inas lett, aki valóságos népszónok. Önérzete pedig nagyobb, mint egy orosz miniszteré. A rendőrség előtt ugy beszélt, mintha az ó védelmétől íügne az inas társadalom jövendő jóléte. Kioktatta a rendőrségei, hegy minden polgárnak megvan az egyesülési |oga. Pénztáros Skorjanecz Ferenc cipész iuas. ellenőr Lechoc.zky Sándor szabóinas. Háznagy Viola Jenő Ugyan nem tudjak, melyik háznak a nagyja, mert a Békástóban, meg a Potylibán csak a békáknak van házuk, mog az egereknek. A rendőrségnek deuique dolgot adtak az ifjú munkások. .Éljen a nappali oktatás" ordítással rohantak ki hétfőn este sz iskolából.- Egy abeugoló diákot pedig jól elvertek. Ez adott okot a rendőrségi beavatkozásra. Sikerült a rendőrségnek a .céhládát" is megszerezni. Szép rendben volt benne minden. Ellenőrző cédulák, hogy mily komolyan veszi I\'erendi öcséin a titkárságát, mutatja, hogy egy .Qyakorlati Szónoklattan" munkások számára is voll a sok papiros közöli. A rendőrség szigorúsággal fogja feloszlatni az egyesületet. Az ifjú munkások pedig tanuljanak egyelőre este, a nappali oktatás ideje is elérkezik rövidesen -
Helyreigazítás. Mult számunkban azt irtuk, hogy Freuud Lajost a vendéglóból meuet él te a vérhányás, aini kioltotta fiatal életét. Hozzátartozó felkerésére közöljük, hogy híradásunk léves információn alapult, mert Freund Lajos teljes életében józau életű volt és már régen tartózkodott miudeu-féle alkoholtól. Szívesen adunk ezzel elégtételt a halott emlékének és a gyászoló családnak.
— Sütni ós főzni művészei s ezek mesterei naponta dicséretet és tiszteletet aratnak. A ki a házi sütő művészetbe behatni óhajt, az tanulmányozza az előttünk fekvő sütókönyvet Dr. A Oetker, Baden-Wien, mely a hölgyek érdekében ingyen és bérmentve küidelik. Egy levelező-lap a\' küldő címével elégséges.
— Sörlopás. Csillag Jakab gőzfürdői vendéglőstől egy láda sört, melyben 30 tlveg volt elloptuk A nyomozás megállapította, hogy Filák Lajos cipész iuas és Samoszky Lajos szobafestő inas voltak a lettesek. Tanuk látták, mikor a jókedvű tolvajok iddogállak belőle. Egyelőre uem tudják óket előállítani, mert megugrottak.
— Osecsemő hulla a hid alatt. A 12 esztendős Oudlin gyerek jelentette a rendőrségen, hogy a második kanális hidja alatt egy csecsemő hullája fekszik A rendőrség a helyszínen azonnal megjelent és konstatálta, hogy egy teljesen kifeilódött újszülött fiúgyermek hullája van egy blúzba és egy fekete alsó ruhába belegöngyölgetve, mit csak néhány
— Mikszáth ünnep Az Irodalmi és Művészeti kör f. hó 27-én d. u. 5 órakor a Polgár Egylet nagytermében Mikszáth ünnepet rendez. Eluökí megnyitót Neumann Kde dr. mondja; Mikszáth írói működését Divéuyi Üyula tanár fogja méltatni, Kaffka József szavalni fogja Szávay Uyula .Douáclós level"-ét; Perényi Jolán .A legdicsóbb nő\'-t szavalja Mikszáth lói. A zenei Iriobau részt vesz Lukács Józsel, Pásztor Miksa ésUürIler István. Az irodalmi kór dalárdája két énekszámmal fog szerepelni.
— Ipartestületi közgyűlés. A Nagykanizsai ipartestület 1910. évi március hó ti-án délután 3 órakor a Városház nagytermébeu tartja rendes évi közgyűlését A közgyűlés tárgyai : I. A mult rÓvi közgyűlési jegyzóköuyv felolvasása és a közizyülési jegyzőkönyv hitelesítésére 2 lag kiküldése. 2. Az eluökség évi jelentése. 3 A számvizsgálók jeutése. 4. át évi zárszámadások előterjesztése és a felmentvény megadása, ö. Az 1910. évi költség előirányzata 6. A hátralékos tagok neveinek előterjesztése. 7 Netání indítványok. 8. Az elnökség és elöljáróság megválasztása. 9. 3 rendes számvevő és 1 póttag megválasztása.
— A tüzoltóteetületi közgyűlés A nagykanizsai öuk tüzoltó-leslűlet 1910. évi február hó 27 én délután 3 órakor saját helyiségében tartja 39-ik reudes évi közgyűlését Tárgysorozat: I. Elnöki és fóparancsnoki jeleutés. 2. Számvizsgáló bízottság jelenlése az 1909. évi számadásokról 3. Az 1910. évi költségvetés megállapítása 4. Szolgálati érmek kiosztása. 5. Netáni indítványok. Jegyzet. Indítványok írásba foglalva a közgyűlést órával megelőzőleg az elnökkel közlendők.
— Magánvállalat szinháza. Kedden d u a szinügyibizottság Oszterhuber László Ítélőtáblai birói elnöklete alalt ülést tartott. Bemutatásra kerültek azok a színházi tervek, melyeket a Zalai Közlöny már ismerteteti. Nem a mi viszonyainkhoz mérlek ezek. mert nekünk a uagy ambíciónkhoz képest kevés a pénzűnk, állami segélyt pedig egyelőre nem kapuuk. Hanem egv éleire való tervet jelentett be a főkapitány. T. i. \'egy magánvállalkozó hajlandó a Szarvas szálló nyári kertjében a jelenlegi árénáuál nagyobb, tűzbiztonsági, egészségi és egyéb követelményeknek megfelelő nyári színházat építeni. A bizottság megbízta Deák Péter fókapitáuyt, hogy a f. hó 28-án tartandó bizoltsáui ülésre az illető vállalkozó részletes tervét árajánlatát terjessze a bizottság elé. hogy vele érdemlegesen foglalkozhasson. A magánvallalat színháza csak akkor épül fel, ha a
nappal ezelőtt helyezlek oda el. A rendőrség nyomozu az embertelen anyát, ami nem lesz nehéz, mert a ruha, amibe be vau takarva a kis féreg, árulója lesz a tettesnek •
— Óriási értékpapír lopás. A lüttichi (.belgiumi) rendőrség megkereste a helybeli kapitányságot, hogy az ottani Mark börzeügynök kárára elkövetett értékpapír lopás tetteseinek kézrekeritését esetleg elősegítse. A tettes vagy tettesek behatolUk a banküzletbe és olt a péuzszekréuyl feltörték, előzőleg I cin. átmérőjű fúróval megfúrták. Körülbelül egy órai munkára voll szükség, mig az ajtót kileaiit-hették. Azt hiszik, hogy Brijszkí Lieb lehetett egyik (elles ki miut utazó kereskedő szobát bérelt Maroknál. Nagy értéket képviseluek ez értékpapírok, melyeknek minőségét és számait is közlik a rendőrséggel. A betörő elfogéiára 5000 frauk jutalom vár.
— ELVESZETT folyó hó 22-én esti 8\'/f órakor a vasútállomástól fogva Kazlncy, Szemere és Csengeri-uton egy kézi táska barna bőrből, barna vászon burkolattal nikkel zárral; kéretik a becsületes megtaláló azt e kiadóhivatalban átadni szíveskedjék, melynek ellenében illő jutalomban részesül.
— Budapest tündérkertje. A Bákóoi-utou a főváros egyik legszebb és legforgalmasabb helyén és Orosz ódöu tulajdonát képező Ostende-kávéház a maga nemében való exotíum. Fényes nagy terem pompás berendezéssel, keleti szőnyegekkel dusau megrakva A kávéházi hideg ételek a francia szakácsművészet remekei, a borok és a valódi francia likőrök kitűnőek. Lapok a világ minden részéről. Specialitása a helybeliek találkozó helyét is képezi, kávébázuak az .Ostende-reggelí" (kivé, tea vagy csokoládé vajjal és mézzel 50 fillérért), mely immár közkedrelté lett. Esténként Vörös Miksa hirueves cigáuy zenekarának meghallgatására a legfényesebb elite közönség tölti meg szorongásig a kávéház ragyogó termeit.
— Pásztory cs. és kir. udvari szállító virágkereskedése, Budapest, VIII. Rákóczi-ul 3. Képes árjegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
!!! Arisztokratáknak!!!
alkalom nyujtatik. fiatal és szép amerikai nőt több millió dollár hozománnyal elvenni. Az amerikai pénzvilágban tisztelt közvetítő a legjobb összeköttetésekkel legközelebb Amerikába utazik, hogy néhány házasságot közvetitseu, s akik jé körülmények közt levő arisztokratákkal óhajt összeköttetésbe lépni.
Levélbeli megkeresések KLEIN GYULA úrhoz Wien IV , Mühlgasse 2.
iutézendók.
Kereskedők, hivatalnokok, munkások és mindazoknak, kik napestig zárt helyiségben foglalatoskodnak, nem kell okvetlen vérkeringési zavarokban szenvedniök, mert azt könnyen elkerülhetik a természetes Ferenoz József-keserüviz célszerű használnia állal. A kúra nagyon olcsó és egyszerű. kétszer az évben [akármely évszakban] három héten keresztül reggelizés előtt Va pohár valódi „Ferenc» József-keserü-vizet iszunk a nélkül, hogy rendes életmódunkon bármit is kellene változtatnunk. E megbízható gyógyvíznek egy háznál sem szabad hiányoznia.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* A Vasárnapi Újság lebruár 20-íki száma gróf Pálffy Jáuos híres baimócí kastélyát mutatja be szép képekkel és Kadisics Jenő cikkével. A többi képek bomulatnak egy elfelejtett magyar történeti festőt, jeles magyar festők egy sorozat festményét, Szemere Qyörgy .0" című darabjának előadását stb. Szépirodalmi olvasmányok: Sajó Sándor és Mezei Sándor verse, Szeinere Gyötgy regénye, Bihari
\' \\
Imre novellája, Rákosi Viktor történelmi korrajta a páriái kommüuről, Diósady párisi levele slb. stb. A .Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyed évre négy kor., a .Világkrónikáival egyOU négy koroua 80 fii). Megrendelhető a .Vasárnapi Ujeág" kiadóhivatalában (Budapest, IV. kerület., Egyetem-utca 4,. | szám). Ugyanitt megrendülhető a .Képes Néplap" a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
• A Sport-ujság, a Budapesti Ogetőverseny Egylet hivatalos lapia, melyet Szomory Emil kollégánk szerkeszt, egyelőre belenként egyszer mindenkor díszes kiállitásbau színesen jelenik meg. Nem szárazon foglalkozik a sporttal, de éléuken, élvezetesen, nemcsak a szakemberek, hauem a közönség számára is. Sportrovatain kívül van lársaaág, repülés, színház, szalon, vadászat, kártyarovala ia. A Sportújság előfizetési ára egész évre 24 korona. Mutatványszámot a kiadóhivatal (Budapest, Dohány-utca 36.) szívesen küld.
20 év óta bizonyul
ZALAI KÖZLÖNY
FKBRüAR 24.
fogyasztás szedte fel 14 koronás árban. Oinquantin-érl 16 koronát fizetnek. (Az árak 100 kilónként értendók.)
Előadás a csődtörvényről. A nagykanizsai magántisztviselők egyesülete sorozatos előadó ciklusában hétfőn este Miklós Dezső dr egyesületi ügyész a e-ódtörvényról tartott előadást, melyben főleg a gyakorlati részeket fejtegette, mit feszült figyelemmel hallgattak a jolenvoltak.
Tenyészbika vásár Nagyon szép és élénk vásári rendezeti a Nagykanizsa Város és Járási Qaidakór e hó 21-ón Zerkovilz Lajos bornagykereskedő villamféunyel kivilágított istállóiban. Különböző községek itt szerezték he állami kedvezmény igénybevételével a tenyészállatokat Még Sopron megyéhől is voltak, kik két apaállatot vettek. Felhajtottak ót drb. uyugoti íaju bikát Kiadatott Ift drb.. melyek közül & drb. Klek Ernő uinépi istállójából került ki. A többi kisgazdáké volt. A maximális eladási ár <136 K, a minimális 390 K volt A vásárt Vlzlendvay Sándor elnök nyitotta meg. Jelen volt még Qallubich Lajos alelnök. Tóth István titkár. Viosz Ferenc főszolgabíró, Sárközy Viktor gazd. egyesületi titkár, Flandnrf Ignác és ílallhauser Ottó m. kir. gazdasági felógyelók. továbbá sok birtokos, községi jegyzők slb A vásár \'/ 10 órától d. u. t óráig tartolt.
NYILTTÉR
a fKathrtiner-féle ¡JCneipp-maláta-kávé kitűnő pótléknak a babkávéhoz és helyette is, ahol az izgató halasai miatt tiltva van. Qyermekek részére nem létezik egészségesebb kávé-ital, mint a
tiszta íKathreincr. ¡Hogy virulnak annak élvezése melletti
könnyen kitalálja, miért lesz Fay valódi szódeni ásványpaazlilláia minden meghűlésnél olyan |ó szolgálatot: a pasztillákban a legtökéletesebb alakban nteitvan a hires szódeni gyógyítóforrások vizének minden alkotrésze, természetes tehát, hogy éppen llgy balnak, mint a forrásvíz maga. csakhogy gyorsabban. Hogy a pasztilla sója a gyomorra is jó hatást tesz, az csak kellemes mellékes haszon. Fay valódi szódeni paszlillái minden idevágó üzletbon kaphatók. Egy doboz ára I -lő kor
Főképviselői Magyarország és Ausztria részére: W Tli. Ountzert cs és k. udv. szállító, Wion IV/I Grosse Neugasse 17.
KÖZ6AZDASA6.
Gabonapiac
Szívesen konstatáljuk, hogy legutóbbi »éleké-1 désüuk a lefolyt másfél héten át beigazolást nyert E sorok írásakor az ismét lanyha, habár amiül jeleztük is jóelóre a liausse érdekeltség csakugyau csinált egy két mozgalmas eladásra alkalmas napol.
Az utak javulásával a helyi piac élénkült. A tegnapi hetivásárra rég nein láloll nagy hozatal volt. A vételkedv e hozatallal mindenben arányban állott.
Búzát K 27 60 körül, rozsot K 17-80 körül vásároltak. A jó tengerit nagyrészben a helyi
szállít, amerikai sima és gyökeres vesszőket különféle fajokban, fajtisztaságért jótáilva legdúsabb választékban a már évek óta elsóuek és legmegbízhatóbbnak ismert:
Xűkflllomintl ilii s/illosltvioy tilip tulajdonos: OA8PARI FRIGYES
Medgyea 89. se (Nagyknkfllló-megye).
:--Tataik képű árji|i<ikit kérall —---
Ax árjegytikben utálhatok ai orsiág minden részéről ¿rkcieit •lliiatri Imiik, ennélfogva minden »«ólóbir-tokos megrendelésének megtétele elölt az ismerő» tze-tnélyiségcklól ugy it<S., mini iiásbetileg biaonyaágot szerezhet magának fiill izéltltlip filtétlia miklz kiléiáiáril.
R0P5
1910-es modellünk újításai:
Intenzív liagió, mely gyöt-tan forral és kevés »zesil
fogyaszt. Kr6s alkatrészek, melyek kicserélhetők és tUtlIthatAk. Müvéül kivitel (modern stílus), Galvanizált \' bront színezés. — Hozzáadva > ,Kops* biztonsági gyorsfűző eddigi előnyeit, a
„Ropa" 1810.
a Jelenkor legszebb, legtartósabb, legblslusabb és legtakarékossabb asztali llls-helye. Ha feldal, elalszik. A sseas ki nem folyhat 1
ári liiipitlii: 4.— korost,
Kapható minden lukmába vágó Üzletben
„ROl\'S" Fémárugyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. VAoal-ut 74/S7.
Helyi elárusítók: Weiaer J. 0„ Betllhelm 4a Quth, Roaanfald Adolf fial. K«hler Teatvárak. lingar Ullmann Bak.
KépvUalók vidékan karaatatnak.
ModcIL
1910
Be fan bizonyítva,
hogy at utcai falragaszokat kevés ember olvassa, meri ritka ember töltheti at idejét utcai plakát olvasással. A kultur államokban az ujaág a fö hirdetett etakot. On olcsö pénxért hirdethet Zalamegye legrégibb újságjában, a Zalai KBilOnjrben.
Gazdák |
Ha elsőrendű gépet akarnak venuí, kérjenek árjegyzéket ouiópaszorle hit neves
uiaíaujaró és rootdtliatú beuzioiokouiobilok, Uid£áajáró és mlatiiatfi tLőzIokomobitolcröl- Teljes cséplótétzleiet i
ksxnalB otoros aonro, ta*prlto(ap*k
vontatásra M maxSn)»rO saerkeiattel Stabil benslnmotorok. •«iTÓgiiUlapak.
Kellner és Sohanzer
Brzdapaat, V. kar., Aulloh-utoa a. ax. Sürgöny ,VUá|Ollk(\' Budapeat.
Jól jegye/d tnou : csali
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz ós no engedd inugad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laplulajdonos Ifj Wajdits fóssof könyvnyomdájában Nagykanizsán.

5
NAGYKANIZSA, 1910 FEBRUÁR 28.
49-ik évfolyam. i7 szám
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
■aiJalaalk kétlia ¿1 caltirtikia dalban.
tlftfliaUal árak: KgAii ívre 10 kftrorta, fílívic 6 korona, n»gyedéire 2 koron* 50 flll. — Egye* aiám ár* 10 flll.
Kelelii Hevesítő : Kerté«* J4a««r.
Kiadja :
a Maerkeaatfiiiéjc.
Szarkaiztiiii ii kiadóhivatal Diák-tér 1
T.l.fon: tat. — HlrdaUaak dljaiabáa ii.rlnl.
Üli
A sajtó értéke.
(As) Végre visszahúzódtak medrükbe azok a szennyes hullámok, melyeket a mi romlott, bomladozó félben lévó társadalmunk három szerenosétlen tagjának meggondolatlan cselekedetei csaltak ki ágyukból és amelyeket a kíváncsi sajtó leplezetlen cikkei oly szédületesen magasra korbácsoltak fel.
Mikor egy-egy ilyen megrenditóeu kegyetlen bünúgy részletei megrázkódtatják az emberiséget, akkor tűnik csak ki, hogy milyen óriási értéket képvisel a sajtó a társadalomra nézve.
Az a sok romlottlelkű, bűnös egyén, akik a nagyváros kloakáibau mint társadalmi erkölcsünk patkányai tanyáznak, megrettenve gondolnak az elkövetendó bűnre, inert hiszen nem csupán a bírák, az ügyész, az ügyvéd és az esküdtek szereznek bünéról tudomást majdan, ha esetleg ó hurokra kerülne, hanem az egész világ, mindenki, még abba a kis völgyben fekvó, bogárhátú faluba is elviszi róla a gonosz hirt az újság, ahol minden rög vidám gyermekségéről és boldog, csapongó ifjúságáról regél.
Már az, hogy az újságok feltakarják minden bűnösnek álarcát és odakiáltják ország-világ elé, ime emberek, ez az egyén követte el azt az állatias cselekményt, ennek az embernek a lelke kivetkózött emberiségéből, tehát óvakodjatok tőle, — már ez a körülmény óriási értéket képvisel a társadalmi rendre nézve. Mert megrettenti a bűnre hajlandó embert és elveszi tőle a kedvet a bűn elkövetésére.
Azonkívül magára a bün elkövetésével vádolt egyénre nézve is megbecsülhetetlen az. hogy ügye a nagy nyilvánosság elótt tárgyaltatik. Megóvja attól, hogy esetleg a nyomozással, vagy az ítélkezéssel megbizott egyének visszaéléseket követhessenek el az ó terhére.
Emlékezzünk csak a nemrég lefolyt és annak idején oly nagy port felverő Dreyfus ügyre. Vájjon nem nyomták volna-e el ügyét, ha az újságok oikkei közt meg nem szólal az igazságot kövoteló közvélemény, ha nem emel szót mellette a jogt ilanságot meg nem tűrő sajtó.
Mai nap talán valami bűzhödt börtön fülledt levegőjét szívná és még mindig reá lenne sütve a hazaárulás bélyege.
Mert a sajtó nem egy egyén véleménye, hanem mindenkié, az egész emberiségé. A
sajtónak köszönhetjük, hogy a nemzetek legnagyobb része felszabadult az elnyomatás igájából és majdan ennek fogják köszönhetni szabadságukat azok a népek is. melyek még most a szolgaság jármát hordozzák.
Nagy és szent adomány az emberiségre nézve a sajtószabadság. Mert ahol ez van, ott minden jog megvan. Ott egyenlővé lesznek az emberek, mert a sajtó ledönti a társadalmi válaszfalakat, ott naggyá és gazdaggá lesz a nemzet és annak minden ogyes tagja, mert a sajtó megjelöli azt az utat, melyen a népnek haladnia kell. Kzérl félnek a sajtó szabadságtól azon országok hatalmasai, hol még a deszpotizmus uralkodik, mert tudják, hogy ha ez megadatik népüknek, ugy vége az ó korlátlan hatalmuknak.
Azért nyög az orosz nép is a szolgaságban, mert a világos fejű embereknek nem szabad véleményt nyilvánítani és ezért tartja a szegény muzsik cárját egyenlő hatalmúnak istenével.
De mindez megváltozik és a szegény paraszt egyenlő jogú l^sz uralkodójával, ha kivivja a sajtószab; dságát, mert ennek szabadsága egyenlő ua emberiség szabadságával.
Mikszáth-ünnep.
Az Irodalmi éa Művészeti Kör elnöksége feladatához éa kötelességéhez liiven beleilleszkedett azoknak az Uuneplésekuek a számai közé, meljekkel a nemzet nagy fiának korszakos működésének 40-ik esztendejét megjelöli. (Vömmel jelenthetjük, hogy az Uuuep azzá lett a minek az Irodalmi Kör szánta és a minek leunie kellett t i. a város egész polgárságának Ünnepévé. Mert olt láttuk nemcsak a város polgármesterét Vécsey Zsigmondot, aki külön-beu hazafias és kulturális adó|ál mindenkor lerója, de ott láttuk társadalmi előkelőségeink közül olyanokat is, kik nagyúri góggel maradnak távol miudentól, melyben nemzeti lolkosedésuek kell meguyilalkozuia. Azért a művelt nóközöuség volt tuluyomóau képviselve a Polgári Kgylet zsúfolásig megtelt termében. tis bár a programul egyik másik száma a kelletéuél jobban megnyúlt, a közönség türelemmel hallgatta meg, mert iniut igazi Mikszáthüuuephez illik, az unalom messze szállt az emelkedett hangulatú teremtél. Horváth Oyörgy fógimn. igazgató, sz 1 M K. elnöke uiitolta meg az üunepet. Tömör világos beszédével visszapillantott a magyar elbeszélő költés bölcsókoráig és plasztikus vonásokkal ecsetelte a határjelzőkkel, melyek elvezettek Mikszáihig.
Második volt Kaffka József szavalata ; Szávay Oy illának „Douácios levelét" interpretálta olyan művészettel, ininlha a költemény éppeu most fakadt volna lelkéből és uem a közönségnek, hanein magának Mikszáthnak mondta volna el. Azután a megerősödött dalárda énekelte : „Bércról visszauéz a vándor" románcot a megszokott precizitással. Ezt követte Lukács József. Pásztor Miksa és Űürller Istvántól előadott zouelrió, mely művészeti hatásával elragadta a közönséget. Erre következelt az ünuepség magva, a felolvasás Mikszáth életéből, melyet Divényi Oyula fógimn. tanár oly meslerieu rajzolta meg, hogy még akik Mikszáth műveit ismerik, szinte tgra, jobban, tisztábban átélvezték azok hatását. Kedves intimitásokat mondott el az íróról való bírálatokból szegedi tartózkodásáról. Meglátszik, hogy Divényi tanár Szegeden szívta magába Mikszáth iránt a lelkesedést, ilyen óriási hatású felolvasást Nagykanizsa közönsége már régen élvezett; méltó volt ahhoz a missióhoz, mit az Irodalmi Kör az ünnep rendezésével kifejtett. Majd Perényi lloua kisasszony szavalta értelmes, kedves hanghordozással Mikszáthuak a .Római nő" c. költeményét. A közönség hosszas tapssal adóiott a neki nyújtott élvezetért. Végül az Irodalmi Kör dalárdája a Honfidallal zárta be az ünnepet.
Jelentés a Nagykanizsai
Ipartestület 1900. évi müködéiéről.
A Nagykanizsai Ipartestület eluöksége a tnáro. (j-áu megtartandó közgyűlés elé terjesztendő jelentésből a következőket közöljük :
.Az ipari viszouyok az év folyamán sem változtak, mert báriuere tekintünk is, mindenütt az általános paugás volt észlelhető, amely hazánkban min deuütt bénitólag hatott az iparosságra és mindaddig javulás uem is várható, míg a magyar iparosság az osztrák gyári ipar uyomása alól lel nem szabadulhat.
És ezt elérni alig vau reményüuk, mert tör-véiiyeiukbei) gyökerezett jogaiok az osztrákok ármánykodásain iniudig hajótörést szenvednek, amit a jelenleg feuuálló viszonyok eléggé igazolnak és azért uáluuk az ipart fejleszteni és virágzóvá tenni soha sem lehet. Intéző köreink is uem a nemzet viuo-uyaihoz, haueiu más nemzetek viszonyaihoz alkalmazkodnak. Kiég példa erre az ipartörvénynek már másodizbeu módosított tervezete is, amely uem hogy az iparosságot védelembeu részesítené, hanem axt folytouos büntető-határozatokkal fogja suitani, mintha az iparosság ueiu is képezué az államnak ugyanoly polgári osztályát, mint bármely más osztálya. Nem ez volt az iparosságnak busz éven át elhangzott pausszá, hanem az, hogy a nyitott sebek orvoaol-tassauak -- és ehelyett az ipartörvéuytervezet minden egyes szakasza az iparosságot fogja sújtani. Ily véde-
0
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 28.
Ai Rmulato »á*á(
jUáaál • scorr-
IMt mAd»i«r Víd.
f««?M — a h»1l*»l
l«mt>« venni
HÍREK.
lemre nem volt szüksége az iparosságnak". A jelentés megemlékezik i mttukásgimpázium megalakításáról is. Vádolj* azokat, kik az intézményt folytonos támadásaikkal oda juttatták, hogy rövid milködés után bezárultak kapui a nagyszámú hallgatóság előtt.
Hivatalos mAködéséról és ügyforgalmáról a következőkben számol be:
Az 1909. év folyamán 1 rendes közgyűlés, 12 rendes és 1 rendkívüli olóljárósági ülést tartott, mely üléseken 193 tárgy nyert elintézési. Fanasz bejelentetett 84. Ebből békés ulon a jegyző állal 54, békéltető bizottság állal 27 intéztetett el.
Az 1909. év elején taglétszám voll 550. Az év folyamán iparigazolványt nyert 46 Ezekből eltávozott és meghalt 42, maradt 854. Segédlétszám volt 838, tanonc az év elején volt 602, beszegődött az év folyamán 247, ebből felszabadult 127 Tanviszony leibontatott 115 esetben, az év végén tanonc-létszám volt 595.
VÁRANDÓS ANYÁK
erősítő és sz erősítéssel egyidejűleg üdiló szer találnak a
Scott-fele csukn majüiaj Emulsó-ja
Gyors ós erőteljes hatása meglep és gyönyörködtet mindenkit. Bevétele kellemes, emésztése könnyű.
Egy kísérlet meg fogja Önt győzni, hogy az Ön eselében is mily jólékouy hatású
Ssoptatás esstében a
SCOTT féle EMULSIÓ
elejét veszi a bágyadsaguak. bőségesen biztosítja a tejet és rózsás és virágzó arcúvá teszi a gyermekeket.
A SCOTT-féle EMULSIÓ a legkiválóbb
Egy eredeti üveg ára 2 K 50 fillér ^■Kapható minden gyógytár ban.
— Eljegyzés. Zalaegerszeg társadalmi és társasági köreinek egyik előkelő és rokonszenves lagja Bubics Tivadar vármegyei al|egyzó eljegyzési ünnepélyt tartott Odeschalchy Amália herceg kisasszonnyal
— Zalaegerszeg városi mérnöki állására 23 szavazattal 21 elleuében Klosovszky Ernő választatott meg.
— Kinevezés Az igazságügymioiszter Horváth Gyula nagykanizsai törvényszéki dijnokot írnokká nevezte ki és Mohácsra helyezte ál
— Halálozás. Ozv. Schlesinger Mérné, szül Fóliák Janks f. hó 24-én életének 54. évében rövid szenvedés után elhunyt. Temetése legnap d. e. volt nagyszámú résztvevő közönség jelen léiében Somogyi Zsigmoudné az ipartestületi vendéglős neje édesanyját gyászolia a megboldogultban
— Gazdaköri gyűlés A Süinegvidéki gazdakör évi rendes közgyűlését 1910. március 2-án délelőtt 10 órakor Sümegen, a Kisfaludy-kaszinó termében lart|a.
— Munkaidő az állami hivatalokban Cdvös és mindenütt örömmel fogadolt ujitást eszközölt a minisztérium valameuuyi állami hivatal munkaidejében. Nevezetesen reudeleli uton ugy szabályozták a munkaidői, hogy ezentúl télen nyáron egyhuzamban délelőtti 8-től d. u. 2-ig tartsanak s hivatalos órák. A többi időt használja fel a hivatalnok család-Iának, egészségének, emberi voltának Vasárnap és ünnepnapokon természel esőn egész nap szünetel a munka. Nem hisszük, hogy ezek után az összes városi és magáuhivatalokban is 11» jussanak jobb belátásra az eddigi testei, lelket ölő munkabeosztás helyettesítésére.
— Koazorupótló adományok. F. hó 24-én elhunyt Schlesinger Mérné urnó iránti kegyelet jeléül kotzoruinegvállás ciinén adományoztak: Gyászoló család 20 K-át, Dobó Márton 10 K át, Révész Lajos és Shltler Mór 5—5 K-át. összesen 40 K-t, azaz negyven koronát. Izr. szent egylet.
— A lucernáe uj veszedelme Francia-és Olaszországból ujabban lucerna magot szállitta-nak Ausztria-Magyarországba s több kereskedő ezeu külföldi termékkel akarja gazdáinkat ellátni. Gazdasági iutézetek kísérletül tette a különféle származású lucerna magokkal s arra a meggyőződésre jutottak, hogy a magyar lucerna a legjobb, mert az Idő viszontagságainak legjobban ellent Ind állani, egészen tél álló és igen dus növényzetet ad, mig az egykor oly hires Proveucei lucerna mag, — miután a hírhedt lurkesztáni mag után uyeretett. — nemcsak, hogy sem a fagyot, sem a szárazságot ki nem birja, hanem azonkívül rendesen megtámadja a lisztharmat és ez annyira elgyengilí a növényeket, hogy fejlődésében nagyon is visszamarad s legfeljebb csak egyharmad rész annyi hozamot nyújt, mint a hazai lucerna. Külöuben gazdáink figyelmét ezen különféle káros következményekre Mauthner Ödön magkereskedőok ugy több rendbeli cikkeiben, inint árjegyzékében állandóan ébren tartja.
— Az önkéntes tűzoltó egyesület közgyűlése. Tegnap d. u. tartotta a nagykanizsai önkéntes tüzoltó-lestület évi reudes közgyűlését. Minthogy az elnök és alelnököt halaszthatatlan ügyek a várostól távol tartották, a gyűlésen Knortzer György főparancsnok elnökölt A zuhogó eső miatt sokan elmaradtak a gyűlésről, bár a határozatképesség kotislatállatolt A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a lóparancsnoki jelentési, melyből megtudtuk, hogy a lelolyt érben Ifi tűzesetnél teljesíted szolgálatot a; tűzoltóság. Az előterjesztett zárószámadások is elfogadtattak és a számadóknak a felmentvény megadatott Az 1910. költségelőirányzat, mely szintén hatá rozalra emeltetett érdekes azért meri 012 korona fedezetlen hiányt tűntet fel. Ugyanis 60 míiködó és 141 pártoló tag ulán és a péoziulézetek adományaiból befolyó összeg a legszükségesebb kiadásokat som fedezik A hiány fodezéseért a városi tanácshoz fog fordulni az egyesület; és meg vagyunk győződve, hogy a város a támogatás erkölcsi kötelezettsége elől nom is fog kitéru), mert előbb utóbb úgyis eliön az ideje, mikor a tűzoltás ügyét a városnak rendeznie kell ésnein hagyhatja az önkéntes tűzoltóság ingatag alapján. A titkári jelentés szerint Knortzer György főparancsnok 30 évi tűzoltói mdködésro tekinthet vissza. A szolgálati érem átadását Szigelhy Károly dr. indif\'ányára egy legközelebb egybehívandó rendkívüli közgyűlés keretében fogják teljesíteni; igy a főparancsnok érdemeiről, mi is akkor fogunk megemlékezni. Öt éves szolgálati érmet kaptak a teguapi gyűlésen 8zékely Nándor, Vugrinec József és Zákouyi Károly önkéntes tűzoltók.
— Szinház Keszthelyen Keszthelyen eddig a Sörházkertben egy deszkával bekerített fedélzet nélküli arénában húzta meg inagát a nyári színészet. Most végre megoldották egyidóre a színház kérdését. Briher János és Kovács Mór az Amazon bérlői szerződést kötöttek Szalkay Lajos színigazgatóval, hogy ők a saját költségükön sz Amazon szálló udvarán arénát építenek, melyet az igazgató öt nyári évszakra bérbe veit. Az areua építése modern berendezéssel 10 ezer koronáim kerül
— Katholikus olvasókör. Tegnap délután 4 órakor gyűlést tartott a Katholikus Népszövetség helybeli fiókja. Napireudeu volt egy nálunk felállítandó katholikus népszövetségi olvasókör. Klóadó Börtsey Tivadar plébános volt. A gyűlésen mint egy 3t)0 au vettek részt, akik egyhangú lelkesedéssel megalakultnak nyilvánították az olvasókört.
— Jó reggelt! Ez a szokásos köszöntés a nap kezdeténél. Abból a tapasztalatból ered, hogy az első reggeli órák lefolyása egész napi jókedvére döntő marad Azért fontos olyan reggeli, a inely nagyszerűen Ízlik és uem izgat. Legszívesebbet] issza az ember általánosságban reggel a kávét. De csak akkor vau jó ize káros idegizgatás nélkül, ha Kath-reiuer-féle Kneipp malátakávéval vau készítve. Erre figyel a gondos háziasszony s hogy értéktelen utánzatokkal meg ne károsítsák, a bevásárlásnál uem csak malálakávét kér. hanem mindig való Kathreiuert I
— Póttartalékosok bevonulása A helybeli honvéd gyalogezred ei|dig még ki nem képzelt póttartalékosai számszerint \' mintegy 400-au 8 heti kiképzésre márc. 29-érjB behívatnak.
— Óriási tűzvész Szombaton délután Szentpélerur községben tűz ütött ki, mely harmincegy lakóházat és melléképületet hanvasalott el. Osak akkor ludtak megbirkózni a tűzzel, mikor a pacaai tűzoltóság a helyszínén megjelent
— Terjedő haj betegség. Évek során tart az az okos, hygienikus intézkedés, hogy a fodrász termekben a tisztaságot ellenőrzik és megállapított szabályokkal lehetetlenné kívánják lenni a veszedelmes és fertőző bőr és hajbetegségek továbbterjedéséi. Mint orvosi körökből értesülünk, dacára ezeknek az egészségügyi és köztisztasági intézkedéseknek, egy veszedelmes haihetegség vau terjedőben ugy a fővárosban, mint a vidék városaiban. Kz a veszedelmes betegség: a hajmoly. Hatósági elleuőrző vizsgálat azouban megállapította, hogy azokban a fodrász üzletekben, melyekhez a Diauna sósborszesszel desíuficiál|ák a borbély eszközöket, ott a hajmoly egyáltalábau fel nem lépett. Ez a körülmény egymagában alkalmas arra, hogy kitűnő magyar háziszer rohamos térfoglalását igazolva lássuk. Es mivel megállapittatott az is. hogy olyan hajat bajuszt és szakállt a hajmoly meg uem támad, mely»t állandóan Diauua sósborszesszel ápolnak, azt hisszük e bír kapcsán a Dianna sósborszesz bevonul oda is, ahol még kitűnő hatását nem ismerik.
— Segélydijak Iparosok özvegyeinek és árváinak. A kereskedelmi miaiszter a Goldber-ger Erzsébettől lelt alapítvány kamataiból nyolc 3—300 K ás segélydíjra hirdet pályázatot. Pályázhatnak szakmájukban kivált józan életű, dc fiatalon elhunyt képesítéshez kötött ipart űzött magyar houos iparos mesterek szegéuysorsu özvegyei vagy lftN évet még be nem töltölt árvái (Fiu esetleg leány.) A felszerelt kérvények a soproni kereskedelmi és iparkamaránál legkésőbb ápr. 15-éíg nyújtandók be. A kérvény felszerelésére nézve útbaigazítást ad az ipartestületi jegyzőség.
— A Küküllömenti első szólóoltvány telep Medgyesen (Erdély), melynek tulajdonosa Gaapari Frigyes. Nagykükülló vármegye volt szőlészeti biztosa és szőlőbirtok.!*, amerikai alanyon készült leg-kiválőbh csemege- és borfajokból telj«sen lajtiHtta, dus gyökérzetü példányókat szállít szokvány minőségben, úgyszintén lugasszóló oltványokat mérsékeli árban. Ezeu szőlóoltvány telep, mely szakszerűen van kezolve és az ország egyik legnagyobbika, minden tekintetben megérdemli t. olrasóink bizalmát és figyelmükbe ajánljuk annak hirdetését jelen szá-muukbau. — Nagy képes árjegyzékei kívánatra a vállalat ingyeu és bérmentve küld.
— Szabó ipari tanfolyam A helybeli ipartestület in. é. decemberben felterjesztést tett a soproni kereskedelmi és iparkamarához egy létesítendő szabó ipari tanfolyam szervezése ügyében. A napokban innen leirat érkezett, hogy a kereskedelmi miniszter jan. 25-ikéu kolt leirata szerint utasította a technológiai iparmúzeum igazgatóságát, hogy egy Nagykanizsán tartandó szabó ipari tanfolyam szervezése ügyében a szükséges előkészítő intézkedéseket tegye meg
- Szerencsétlenség a téglagyárban. A Stern-féle téglagyárban f. hó 35-én Kolarits József és Szabó József munkások egy iparkocslt vezettek, amely 150 drb. téglával voll megrakva. A kocsi Horváth János 2 éves Juliska leányára ment, akit összeroncsolt. Az esetnek 4 tanúja is volt. A szerencsétlenül járt kis leányj még élve vitték be közkórházba, a rendőrség pedig megiudilotta az eljárást, hogy kit terhel a felelősség.
— Bűnös foglalkozás Takács Gyula zseuiálitásáról eddig a rendóiség is csak keveset tudott. Auuyil már tudod róla, hogy értéktelen rézgyűrűket s egyéb ékszereket szokott tapasztalatlau falusi fehéruépeknek eladogatni Mos! egy uj ügyességet fejtett ki. Bement özv. Weíss Antalné főtéri italmérésébe és két deci bori reudelt. Ki is fizette becsületessel) egy ezüst forintost adott oda. araiból Weissué visszadott egy koronát 4 drb. 20 fillérest és 3 drb. 2 fillérest. Takács összesöpörte a pénzt majd elfordult, egyet-kettőt lepett, aztán odafordult a meglepelt asszonyhoz: „Maga megcsalt engem egy korona hiányzik\' és goromba kezdett lenni ugy, hogy az asszony rendőrért küldölt annál is inkább, inert tudta hogy jól adott vissza. Takácsot előállították. hol egyre azt állitolla, hogy ót megcsalták. De a keménynyakú rendőrség sehogy se akart hinni a megcsalt embernek, hanem alaposan megmotozlada és íme a mellény belsejébeu egy kis kettős zsebet fodezett fel, hogy szerényeit húzódott meg az eltün-
FEBRUAR 28.
ZALAI KÖZLÖNY
3
Intelt koron», Igy állván az igazság, Takács Gyula kereset nélküli csavargót letartóztatták ós csalás kísérlete miatt fogják felelősségre vonni.
- Budapeet tündérkertje. A Rákóei-utou a főváros egyik legszebb és legforgalmasabb beljréu és Orosz ÓdOn tulajdonát képező Ostemle-kávébáz a maga nemében való exolium. Fényes nagy terem pompás berendezéssel, keleti szőnyegekkel dusau megrakva A kávéházi hideg élelek a fraucia szakácsművészet remekei, a borok és a valódi francia likőrök kitűnőek. Lapok a vilsg minden részéről. Specialitása a helybeliek találkozó helyéi is képezi, kávéháznak az „Ostende-reggeli" (kávé, tea vagy csokoládé vajjal és mézzel 00 fillérért), mely immár közkedvelté leU. Esténkéut Vörös Miksa hírneves cigáuy zenekarának meghallgatására al eglényesebb elité közönség tölti meg szorongásig a kávéház ragyogó termeit.
— FIATAL intelligens keresztény kereskedősegéd állást keres. Bővebbet Wajdita könyvkereskedés
— Páeztory cs. és kir. udvari szállító virág-kereskedése, Budapest, Vili. Hákóoti-ut 3. Képes árjegyzékei kiváuatra díjtalanul küld.
Felhívás kegyes adakozásra!
A temető híd előtt lévő kereszt dacára annak, hogy évekkel ezelőtt elkészült még mindig nincsen felszentelve, miután hiányzik oda u feszület. Ez utóbbit elkészítendő, azonkívül n kókercszlnek vas-rácscsnl való ellátásé™ hívja l\'cl Fabick Tivadar városi kertész közönségünket kegyes adakozásra s az e célra szánt összegok nevezetthez küldendők, melyek hirlapilag nyugtáztatnak.
!!! Arisztokratáknak!!!
alkalom nyujlatik, fiatal és szép amerikai nőt löbb millió dollár hozománnyal elvenni. Az amerikai pénzvilágban tisztelt közvetítő a legjobb összeköttetésekkel legközelebb Amerikába utazik, hogy iiéhány házasságot közvetítsen, s akik |ó körülmények közt levő arisztokratákkal óhajt összeköttetésbe lépni. Levélbeli megkeresések KLEIN OYULA árhoz Wien IV., MOhlgasee 2 iutézenáők;/^
Szálloda és kávéház részvénytársaság Nagykanizsán? A városban elterjedt hírek aze-rint néhány nagykanizsai polgár moigalmat akar indítani egy nagykanizsai szálloda és kávébáz részvénytársaság érdekében. Némelyek már arról ia tudnak, hogy e célra a Kaszinóval átelleuben levő, a Délzalai takarékpénztár tulajdonát képező báz telkét szemelték ki. Az érdekesség kedvéért közöljük e hírt, melynek valódiságáról pozitív adatot nem sikerült szerezuünk, azért a tervről való véleményüu-ket máskorra (ártjuk fenn.
A gőzgépkezelők ás kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban március hó 6-ik napján délelőtt 0 érakor a Sopron városi villany-telepen fognak megtartatni. A kellően felsierell vizsgálati kérvények a in. kir. ker. iparfelűgyelóség-hez küldendők. 8zenl-György-utca 20.
Vásári rendtartás. Zalavármegye törvényhatósági bizottságának f. hó 14-én tartott köigyüléaén a vásári rendtartás módosítása fogadtatott el, melynek érvénye Nagykanizsa és Zalaegerszeg r. t. városokra is kiterjesztetett mindaddig, mig e városok saiát hatáskörükben hasonló szabályrendeletet nem alkotnak. A szabályrendeletből kiemeljük a következőket :
2. A vásár április hó t-tól október hó l-ig reggeli 6 órakor, október bó l-tól április hó l-ig pedig reggeli 7 órakor kezdődik.
A vásáron való elhelyezkedés éa sátorütés csak ezen órákat megelőzőleg fél órával veheti kezdetét
Vásárokon az elárusitás (április 1-től, október
l-ig) este 7, (október l-tól, április l-ig) este 6 órán tul tilos.
5. § A vásárról ki vannak zárva, illetőleg el-tíltandók: a rovott előéletű s a közbiztonságra nézve veszélyeseknek ismert egyének, a koldusok, kocka-velők, szerencseszám árusítók, kárlyavetők a általában véve a szerencsejátékosok és mindazon mulattató üzletek, amelyek szemérmet, közerkölcsöt sértő, vagy botrányt okozó látványosságokat mutogatnak és a melyek a testi épséget veszélyeztetik.
6. § Országos és hetivásárokon kenőcsöket, tapaszokat s általában vére emberek éa állatok számára bármely egysaerü vagy összetett gyógyszert s mérgeket, repesztő és durrantó anyagokat árusítani tilos.
26. §. Aki valamely árura oé»re az eladóval alkuban áll, az alku tartama alatt annak tárgyára nézve vételi előjoggal bír, amiből kifolyólag tilos két fél közti alku alatt egy harmadiknak közbeigérni
U § Tilos az is, hogy az eladó az általa már eladott, .de a vevő által tőle tényleg még át nem veit árucikket másnak újból elarfa.
Hasonlókép tiltva vau, hogy bárki is oly árucikket, amelyei tudja, bogy már másnak eladatott, megvásároljon. \'
29 § A vásáron miuden adás-vevés a fentálló törvények értelmében csakis hatóaágilag hitelesített méter-mérték szerint történhetik. A vásáron talált minden inás mérték elkobzandó.
Mit
kell innom,
miután orvosom mrgmc\'yarázta, hogy a babkávé ax én egétiscg< -nnekártalmat?
Válási:
9(athreiner-féle íKneipp malátakávét, mely egy sajátszerű eljárás által, a babkávé izét és zamatját nyeri, amellett tápláló és olcsó. ZNrm létezik job ital nggelire nagynak és kicsinynekI
KÖZ6AZD ASÁ6.
NYILTTfiR.
E rovatban közlőitekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség
EZ
1 iíí ti
^^ Az osztály fele hiáuyzik, a másik fele meg T vau hűlve Így uem végezhetem el az osztállyal * * a kitűzött anyagot. Csak szoknának már hozzá a szülök, hogy odúdig adnának gyermekeiknek néhány valódi Fay-féle szódéin ásványpasztillál. ^^^ Ezzel jót tennének magukkal az iskolával sa Jk gyermekkel is. Azok a gyermekek, a kik reud-vj szeresen szedik a Fy-féle szódeni ásványpasz-""ét, tapasztalásom szerint mindig frissek és ^^^ vidámak és könnyön csuszák át a legkeményebb ^^^ telet is. Fay valódi ásványpasztillái minden íde-r vágó üzletben kaphatók, egy doboz ára 1 . Jő kor. ^^ Utánzatot ne hagyjon magára erőszakolni. Főképviselőt Magyarország éa Ausztria részére: W Th. Uuutzerl, cs. és kir. udv. szállító Wíeu IV/l. Orosse Neugasse 17.
A Délzalai takarékpénztárral kapcsolatos önsegélyző szövetkezet tegnap lai tolla évi rendes közgyűlését Físcher Ignác elnöklete alatt. A népes gyűlés egybaugulag tudomásul vélte az elnöki és felűgyolóbízottoági előterjesztéseket, melyekből kitűnik, hogy az elért űzleteredmény az előző évvel szemben emelkedést mutat A megellett választáa eredménye a következő: Elnök Flscher Ignác, alelnök Ollop Mór (uj); igazgatósági tagok Dants Kálmán, Kardos József, Muzikár Vince, Frank Vilmos; felügyelő bizottsági tagok Kohler Antal (uj). Steru Tivadar, Reíchenfeld Gyula Hivatalos lapnak a Zalai Közlöny jalöltetett ki
Támadás egy pénzintézet ellen A Keszthelyen megieleuő „Balalonvidék" egyik legutóbbi száma „Pauama" cíiumel cikket közölt, melyben a Tapolcai gazdasági takarékpénztárt különböző szabálytalanságok elkövetésével vádolja meg. A cikket az intézet egyik elbocsátott tisztviselője iíta nevének aláírását al. Ez a körülmény nagy részben világot vet az eset hátterére. Az intézet igazgatósága mégis módot akar nyújtani a részvényeseknek, hogy meggyőződést szerezzenek a cikkben emelt burkolt vádaskodás alaptalanságáról és ezért — Tapolcáról vett értesülésünk szeriül — az igazgatóság reudkivüll közgyűlést hív össze Megjegyzendő, hogy az intézet vezetése szakavatoll kezekben vau. a felügyelő bízottsági tagok sorában pedig a megye pénzügyi életének egyik Bzakértő, érdemes embere foglal helyet, ami a támadás adatait már egymaga is valószínűtlenné teszi.
A kereskedelmi oégek lajstromából. A soproui kereskedelmi és iparkamara közli velünk : Uj cégek: Preisz és Ligeti üvegező-iparos, üveg- és porcelán kereskedő közkereseti társaság Tapolcza székhellyel. A társaság tagjai: Preisz Manó és Ligeti Henrik, külön külön cégjegyzési jogosultsággal.
Rollt Laura férj. Schweiger Ariioldné női | kalapkoreskedó, Nagykanizsa
Tóth István gazdasági közvetítő iroda Na#y-|" kauizsa.
Fischer és Báder vaskereskedő közkereseti társaság Nagykanizsa székhellyel. A társaság együttes cégjegyzési joggal lölruházott Ingjei: Fischer Jakab Károly és Báder József.
Változások a cégeknél: Pátria nagykanizsai pótkávégyár Schwarz és Tauber cég * szövege töröltetett.
Muraközi takarékpénztár részvénytársaság Csáktornyán. Az alaptőkéi liOO drb 600 koronás részvényre oszló 300.00D koronára emelte.
Halphen L. és fia nagykanizsai divat- és rőfös árus cég e szövege töröltetett.
Csáktornyai takarékpénztár részvéuytársulat alaptőkéjét fiuO.OOO koronára emelte.
Dunáiituli gazdasági szeszgyárosok szeszlluomitó részvénytársasága alaptőkéiéi 129.000 kor. emelte.
Murakirályi keresztény fogyasztási szövetkezet felszámolás alatt cég töröltetett.

Egy okos fej
nem használ mást, miut
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlóit élesztő pótlék. E práparatum 12 filléres csomagokban kapható bármely élelmiszer,- drogéria és egyéb kereskedésvtffeft és \'/> Kg. liszt erjesztéséhez elegeudó. Milliószor bevált. Kalácsokhoz süteményekhez és téaata-ételekhez való receptek ugyanott ingyen kaphatók.
v
4
l A I. A i KÖZLÖNY
KBBRUAR 2*
6132 szám/lkv. 190».
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telek-könyvi hálósig közhírré leszi, hogy a zalamegyei gazdasági takarékpénztár végrchajlatónak Molnár János végi.-hajtási szenvedett elleni 736 K 66 f. tóke, ennek 190» junius hó 1 napjától járó 6 \'/»*/-kamatai. 6\'/,"/» késedelmi kamatai. 35 K <35 fillér kárpótlási díj, öl K 60 f korábbi árverés kérelmi, 20 K ujabb árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek iránti végrehatási Ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék lertlletéh«z tartozó e a garabonei 39 sztjkvben JI. 3ü/a hrsz ház udvarral, 39|c brsz beltelek, 781 le hrsz. szántóföld a merenyei mezó dűlőben, 144 |a brsz. szántóföld és rét a nagyrét dolóbeu 836 K , továbbá a f 031 hrsz. szóló s kaszáló pincével a keleti oldal Miegyen 620 K becsértékben 1910. évi március hó^lS-ik napján -délelőtt 10 órakor darabont, községházánál, dr Tripammer Rezsó felperesi Ogyvéd, vagy helyettes« közbeujöttével megtartandó nyilvános birói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kitett becsár, melynek kétharmadánál alacsonyabb áron az ingatlanok el nem adatnak.
Az árverezni kívánók tartoznak a becsár lO^.-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldőit kezéhez letenni.
A kir. törrényszék mint tkvi hatóság.
Nagykanizsa 190H. évi december hó II -én Gózony kir tszéki bíró.
\' VWiMjr: „Horgo.yf
A Linimení. Capsici comp., a Horgony-Paín-Expeller
fáUááa
agy tudónak biionyult hátiater, moly már sok év óta legjobb bedBr»sílá«nck bizonyult kSmáayaél, oaáraál ée ne«h<ilésekn*l.
Figyelni eatetéa. Hitány bamiiltritnyok miatt bevásárláskor óvaloaak legyünk éa caak olyan erodálj üveget fogadjunk el, mely a „Heraaay" vádjegvftyel m a Rlchler
ri^gjxgysfaael ellátott dohait* van oeoma-lva. Ara Üregekben K -.80, K 1.40 ás 2.— és úgyszólván minden gyégyaaer-tárban kapható. — Főraktár: TBrlk liiaet gyógyeaeráaanál, Bedapetl.
OLRicuter oyógywertift u „Aniy »mzliMnr.
I\'rágáhan, Kllaabethatraaae fl nen
LE DÉLICE a
apir
oigarettahüTely
mindenütt kapható.
A Zalai Közlöny
S\'irkmlésíi* éa kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
szállít, amerikai siina és gyökeres • vesszőket klllrtu-
féle fajokban, fajtisztaságért jótállva legdil-sahb választékban a már évek óla elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert
IlklIléMiti ilii azillaaltiiay talap tulajilouoN: 0A8PAKI FRIGYES
Medgyes 89 sz (S\'agykUklllló-megyeV
fmét téf«« írjiijrnbil kérdi--——-
Az árjegyzékben laláihalok az oraaág mindén teáséról éikezeii illimiri Imiit, ennélfogva minden ssőlőblr-lokoa megrendeleienek megtétele előtt as ismerői axe-mélyiMgektőt ugy sió-, mint tráabellleg blinnysigol »zereihet magának flill izílllllip flllétlia n*|kll-kiléiáiárél.
\'^•LVliMárfá Hashajtó.
feli síéin
nsn^jfolabdacga
(Neuatein Erzaébet-Pilulál)
\'elolinulja minden tekintetben a hatonló kéttltméayeket Komi tter mentea minden károa alkatrészektől a tag-jobb sikerrel hasináljék a> allén báulalmaioál, kónnyü
»réklrlélct mierei, egy vértlutitó gyógyster >em ártalmail» nahb ét alkalmasabb a
Székrekedés
legyöiéiére, mint a legtöbb betegség okozójára. Cukioaotl volla miatt, a gyermekek U iitvete" veitlk. tgj dobol |J |>ilula tartalommal 30 flllár egy tekeiM 8 dobotxa-lehát 120 ptlulával 9 korona. A pánt előre beküldése mellett bérmentve.
Utánzatoktól óvakodjunk, Neuatein FOlOp haahajló pitutáit• lőtték kérni I Caak akkor valódi, ha mtnden doboton a lótv, liejegyiet Szent Lipót védjegy át l\'blltp Neutiein gyógyítóiéit aláírása fekete vör&t nyomátban olvasható, A keretk. törvény által védeti »»magjainkon cégünknek rajta kell lennie.
Imtili Filáp iréijiiirlári. ti. Llpethet
Wien, l\'lankengatté 6. Kaphat.! Xagykanlitán: Relk Gyula, Belua Lajoa, Práger Bála áa 8zabó Antal gyógyszerészeknél
O YANI
Oh jftj!
Köhögés, rekedtség ós Éljen! elnyálkáaodáe ellea gyors és biztos hatásúak
Egger mellpasztilla
Az étvágyat nem rontják és kitűnő izüek Doboza 1 korona ós 2 korona
Próbadoboz 60 ÖJlér
fi ét\'iiálklhtáil raktár
lm* la „N A D 0 R"
Megfojt ez az át-__,
L 8y 6gy izert
Ikozott köhögés I |,<M„(| ti„ n(inf,i 17
Vapbaío liffkiiiztái Szabó Aibirl, lilui Ujai, Prágar lála, Ilik I/1I1 él Ctik tora/in Pali Jaai gyigyi;artárakban
Eggir millpaiztllli
iii»i«ir ■t|iré|fll»H
SliliíltTÜTIt
I oszt. igen szép. erós, egy és két évea Riparia Portális éa Rupeszlris Montisola alanyra oltva. 74 ktllöuböz\'ó bor- és csemegefajlákliaii, kóztllk a Csaba gyOngye, mely már ¡ulitis 20-án érett. KzonkivUl Riparia Portalia éa Rupeaxtris Monticola sima és gyökeres, peronos pora mentes hazai aima éa gyOke-res vesszők
Kérjünk árjegyzéket, melyet ingyen és bérmentve kQld az-
nErzsébet-szölőoltv4nytelep\'
Tulajdonos: Schmidt Mátyás. BOQÁROS (Torontálmagya)
Danántul legrégibb óksserüsleteI
Bárány József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-eröre berendezett műhelyünkben.
Dunán felszerelt ékszer, arany éa ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és kUlttnleges formákban. Remek menyasszonyi ajándékok finom ízlésben.
Legszebb nói- éa férfi aranyóralánook.
Szép raktár brillant, gyémánt és azinea drága-kövü tárgyakban.
Régi vagy vásott foglalatú drágakétárgysk
divatosan és tartósan műhelyünkben átfog, lattatnak.
Teljes étkezókészletek valódi ezüatból hivatalos ellenórzó próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás részletfizetésre is I
A berndorfl gyár fóelárusltó helye csakis elsó minőségű Alpaccaezüst étkészletekről.
Briü\'aDtok. íTémantoli, aranr- fitüsilarnat íe^ma-:afilib arbao nieMnek TaiT becseréiteloet-
ÖN
vigyazatlan
ha hitelbe ad anélkQl vevője lizetó képességó-ról tajékozva leuue — Olcsó, majd iugyeoes
megóvást veaztes-sógek ellen
nyújt tagsága a Creditreform egyltduél Uraz Haydengansu 10. Kórján proMpektusI Ht 21013
Gazdák
11« elsőrendű gépel ukaniak venni, kérienttk árjegyzékot auiópaszerl« hirneves
loaiaojaro a Toitaitiatti tiGDzinlokoaioliilot, maeáQjárö ti TODtatHatú &.özlolomobilok:rúi- Teljes cseDlótéuletei >
ntin 0toros zotoro, laaprltogepsk
vonlatáira (• magánjáró uerkezellel •Ubli benzinmotorok. »zlvógáztalapek-
Kellner és Sohanzer
Budapest, V. ker., Aaltoh-ntoa a. sz. ■ttrarüny .Világossá«\' Budapest.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj Wajdita Jóísef köuyvayotndijibau Nagykaaizsáa.


Insert failed. Could not insert session data.