Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
13.53 MB
2015-04-03 13:09:13
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
1011
3639
Rövid leírás | Teljes leírás (284.92 KB)

Zalai Közlöny 1910. 027-034. szám április

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1910 ÁPRILIS 5
Tf
<1 Mnjí.ij ,»t .
tfijLIrJij/q if.
ÉVFOLYAM. 29. SZÁM.
KEDD
■•iJilialk hétfőn ii ciíitörlikín dilfain.
£IAfl«*U«l *r»k: Kg«» í»r« 10 korona, (élívio 6 korona, n«gjreil4»io 2 koron* 60 Ali. — Egy«« »«ám irt 10 flll.
Kcloló* ttti ktittt^ :
Hcr(i>)> Jó*«ef.
Kimljn : n Hrrkeatlóarg.
Szarkaaztöiég ii kiadóhivatal Daák-tér 1
T«l«fon: 112. — Hlrd«U««k dlj«r»b*« »x«rlnl.
Védekezés a tuberkulózis ellen.
Mnnká« otthonok.
A véletlennek nagyszerű tnlálkozása, bogy Rosenberg Auguszta előadása a tuberkulózis ellen való védekezésről egy nappal megelőzte azt az értekezletet, melyet vasárnap d. u. egy Munkásotthon létosiiésén fáradozó csoport tartott. Merő véletlen, pedig e két működés annyira egymáshoz tartozik\', hogy szinte el sem választhaló egj mástól Mert aki a tuberkulózis terjedése ellen emeli fel apostoli szózatát, az lelkes szószólója a munkáslakásoknak, aki pedig a munkásotthon léteaitéBén fáradozik, az legradikálisabb gyógyszert ajánl az emberirtó betegség ellen.
A Zalai Közlöny hasábjai már sokat foglalkoztak ezzel a kérdéssel Amit Villányi Henrik dr. mint lapunk volt szerkesztője és jelenlegi munkatársa ebben az érdemben irt\', ami munkásságot ez irányban kifejtett, az maga ia egyik érdemét teszi az ó hírlapírói működésének. Az az irány, melyet lapunk a szociális alkotások terén követett, ma íh a ttfgi maradt A munkás nép jóléte, eg4M44K«ri|«gki*to8abb alapja a nemzet vagyonosodásának, boldogulásának. Minthogy pedig a munkások egészsége a legszorosabb összefüggésben van azok lakásviszonyaival, nem lehet semmiféle népjóléti intézkedés sem oly sürgős, mint a munkásoknak egészséges lakásról való gondoskodása És aki ez irányban működést fejt ki, aki a megvalósításhoz segíti azokat az embereket, kiknek karjai az egész társadalomért fáradoznak, a legteljesebb támogatást érdemli meg.
A munkás nép értelmessége folyton emelkedik, izlése fejlődik, finomul, sót igényei is szaporodnak és mégis családi otthonában visszaesést és viszonyainak romlását találhatjuk fel. Mert a munkásosztály az utóbbi időszakban rohamosan szaporodott, a drágaságban való lélküzdelme nehezebb lett. Csak lemondások árán tud családjával tengődni. Már pedig ha a lemondás szükséges, elsó sorban a lakás kényelméről mond le. Hiszen az egy családhoz tartozók szerelettel húzódnak meg szQk helyen is. Nem gondolnak az igy összezsúfolt lakásban rejlő veszedelemmel, mert következményei nem mutatkoznak azonnal. Nem látják annak az egy kis szobában való tneghuzódásnak sem etikai, sem higiéniai jelentőségét. De tapasztalja a törvényszék, a börtön és a kórház. Minden munkáslakás a bíróság és a doktor munkáját csökkenti és gyarapítja a nemzet produktio munkáját.
Évekkel ezelőtt tisztviselőtelep létesítésén fáradoztak városunkban. Nem sikerűit; nem kaptak olcsó telektömböt. A mostani törekvést talán eredményre vezeti az a körülmény, hogy a munkások szávai nem bánják, ha a kűlielken építhetik is fel egészséges
tanyájukat; azon a vidékén a városnak, amerre a gyárak elhelyezkednek; ami tudvalevőleg a vasúti állomáshoz esik közel.
Magával a megalakulandó szövetkezettel ez alkalommal nem foglalkozunk. Lesz még idő. hogy arra is visszatérünk. Egyet azonban jó elóre a szövetkezet tervezőinek, a munkás otthonok megalapítóinak figyelmébe ajánlunk.
A munkás hozzá\' vau szokva, hogy bármekkora legyen is családja egy szobában tölti nappalát, éjjelét Sót amint tudjuk, uradalmakban még ma is több családot, hármat négyet interfál egy szobába, a földesúri középkori felfogás. A spanyol fal pedig nem divatos nálunk ; annál kevésbbé s majorok béres lakásaiban A többit a fantáziára bizsuk. Minthogy pedig a művészi és etikai nevelés karöltve jár és most szinte hangos lólök a világ, vigyék az alapítók be e két eszmét a munkáslakáaokba, még pedig ugy, hogy az egy szobás lakást teljeson mellőzzék. Az csak legényeinbernek való. A családi lakások feleljének meg annak a kívánalomnak, amit mi a családi élet szentségéhez füzünk. Nagytin elenyésző csekélység az a kölUéglöbbltíl ahhoz az erkölcsi tőkéhez képost, amit ezzel a szép szociális alkotással az emberies felfogás nemesítésének oltárán elhelyezünk.
igy életit ? Ks akik éluek és r mindennapiért iu»6-get szenvednek, atok se gondolták, bogy ez a ma vár rájuk Amerikában.
8 mig ilyeu viszoiftok vannak, miket jelent Ueen János hivatalosan hí. »munkai szövetséglaoács «Imikének ? El az ur a kivándorlók vesztegzárának, Kliz-Izlandnak ai amorikai beváudorlásra ügyeló hivatal vezetője. Ureen elmondja, hogy sikerült 3812 bevándorlói muukába állítani A »zát tízezerből, akik Amerikába kikötöttek, csak ennyit. Hit ezzel kár dicsekedni. Hál a többi munkanélküli hol »au, atok hol csaUugoluak?
Kzen eredményt elérnie annál könnyebb volt --mondja a jelentés — mivel a tarmerek uagy muu-káshiányban szenvedtek és tömegesen fordullak az irodához munkásokért. (Persze a jeleulé* elhallgat^, bogy a luuukásváudorlókat Délamerikába szegődtetlek olyau helyre, ahova csak a viszonyokat nem ismerő és iniudeuóból kipusztult kivándorló szegődik csak.) Az iuspektor jelenlése szerint a lefolyt ipari és kereskedelmi pangás nagyou káros befolyást gyakorolt a munkásviszonyokra. Sok mesterember és egyéb munkás, kénytelen volt bármily kínálkozó munkát elfogadni, csakhogy az életfentartáshoz szükséges keresethez jusson, később pedig a talált munkát dacára annak, hogy tauull mesterségükben ismét muuka kínálkozott, elhagyni nem akarták. Mások ismét — munkához iutui képtelenek lévén, minden eszközt, utat és módot megragadtak, hogy valamiké-pun eltengődjenek és elég sokan még tisztességtelen eszközökhöz is nyúltak.
Amerikai borzalmak.
Mozi...
Pouoveoné Amerikában.
Hogy Amerikában óriási szerencsétlenségek! pusztítanak életet és vagyont, annak egy részéi i Európában is borzadva olvassuk De olvassuk-e vala-meunyit? A lütvész állal okozott kár egyetlen világvárosban siucs olyan nagy, mint New-Yorkban, Amerika e legnagyobb kikötő városában. Kzt igazolja az a statisztika, melyet az east 117-ík utcában fekvő tűzoltóállomáson készítettek. A kimutatás a legutóbbi 23 érről szól s valóban megdöbbeutők annak adatai Megtudjuk ebből a hiteles és most közzétett jelentésből, hogy 1886-tól 1909-ig 18» ezer 490 esetben pusztított tüzvési az Egyesült Államok legnagyobb városában és a tűzvész állal okozol! kár lj7 millió dollárt (esz ki.
fiveute tollát ötezerre lehet tenni a tűzvésznek számát s az okozoll kár értékél öt millió dollárra. A lllzek legnagyobb része n Manhsllanés Bronx városrészekben pusztított, tehát ott, ahol kivándorlók tul-zsulultau burdosházakban laknak. A derék amerikai tűzoltók csak azt tartják érdemesnek föl|egyezui. hogy vagyoubau mennyi áldozatot uyelt el évente a sok-sok tűz. Ámde az/.al a gyakorlati érzékű tűzoltóság nem igen törődik, |iogy hát hány emberélet pusztult el. De azok a magyarok oda kint, akik bur-do>házakbau szenvednek képtelen nyomort, haiineresztó dolgokat tudnak beszélni arról, mennyi emberélet pusziul el. Rendszeriül éjjel ülnek csak ki a tüzek A munkában elfáradt s mélyen alvó munkásokra rátör orvul a tűzláng, százával menekülnének, ha tudnának Hány ilyen sírt hantolnak el. Hány végezte
Senki se tudja, hol leli gyászhelyét, vizén e vagy szárazföldön, hazájában vagy idegenben ? Poszovecné se tudta, hogy Amerikában Philadelphiában lesz valamikor szakácsné a Koedelhaim családnál. És ha a múltnak tengerét) tekintett át, visszaemlékezett kiskanizsai kunyhójára és Hogedüs László városi képviselőre és a zsigárdi útra és a Nagykanizsát Kiskanizsával összekötő nagy útra. És ezeket uz emlékeket a „Zalai Közlöny" egy száma újította fel. egy szám, mely véletlenül kezébe akadt. És ezt a számot a Schenkcr és Ta szállító cég közvetítette neki. Poszovecné valamelyik komája a szállító cég közvetítésével régi holmikat küldött neki. Egyik-másik tárgy a „Zalai Közlöny" egy példányába volt becsomagolva. Poszoveoné csomagját megkapta és a Z. K. számait szépen kisimítva elrakta. Ezek voltak tolmácsa, a szűkebb haza és a nagyvilág közt. Múljanak bár Philadelphiában hátra levő napjai, a múltja oda kapcsolta a principálison tuli sárfószekhoz, melyet osak most szeretett rajongóan. A „Zalai Közlöny" egyik számában olvasta, hogy Nagykanizsát a VII. kerülettel összekötő nagy utat bazalt kockával ki fogják kövezni. 0 most fénycB nagyvárosban élt és abban a kunyhóban,
2
ZALAI KÖZLÖNY
ÀPBILI8 :>.
melyet elhagyott, magányban és sötétségben töltötte életét, de ennek a híres útnak ki-kövezése meteorként osillant fel elméjében. Kevés esemény zavarta meg annyira csendes létét, mint ez a hír és ilyenkor bólyön-ganí vágyik a kivándorlott képzelete. 6 is hát tollat vett a kezébe és irt haza ügyetlen vonásokkal:
Kedves komám I Kívánok jó egészséget mindnyájuknak. Bánatos szívvel irom ezt a levelot Messze elszakadtunk egymástól. Hídon nem lehet átmenni a tengeren. Az ember mégis osak visszavágyik magukhoz, bár itt elég jó dolgom van és már egy pár garast is takarítottam. Azt olvastam a „Zalai Közlönyben" kedves komám, bogy a kanizsai nagy országutat kockákkal kikövezik. Hejl az én időmben, mennyit jártam a nagy sárban és most a kiskanizsai menyecskéknek milyen jó dolguk leszi Itt még a legszegényebb ember is egymaga lakik egy házban és annyi apró ház van itt, mint a mennyit egész Kanizsa nem tudna megvenni. A Wanamaker uraságnak meg olyan nagy bótja van, hogy 100 Singer és Kothsohild bolt is elférne benne.
Puccos dáma itt nagyon sok van, csakhogy mind lutyi. Én óket jobban szeretem, mint a zsidóassumyokat, pedig ezek nekem mindig jól megfizettek a zöldséget Kanizsán.
Isten áldja meg komám uramat. Tisztel telem a Dani Julit meg a Mihalecnét is: maradok örök barátságban
koinmaasszonya P o s z o v o o Mária.
ezt bevallani. Hárkit kérdeznék, mindenki azt mondaná: „Igenis, én szeretem a kertet, a virágokat és a madáráneker. do az sz egy körülmény, bogy valaki nem tagja az egyesületnek, ellene vall.
Megállapított lány, hogy pld. egy Nádor-utcai ás egy Bajza-utcai háztulajdonos nem tagja a Hzépiló Egyesületnek.
Uraim, önök avval vannak vádolva, bogy nem tagjai a Szépíti Kgynsllletnek I
Soliwarz ur I Kihiszi ön ezt ? Kérdem egyik kávéházi alaktól. Krre Schwarz ur uyugodtan azt feleli: Kii uein hiszem el. És mégis így vau. Nézze csak meg a tagok névsorát és meg fog róla gyózódui, hogy igazam van.
Pedig azok a nem tagok előkeld úriemberek, akik megérdemlik, bogy tiszteljük és szeressük óket és mégis nem tagjai a Szépítő Egyesületnek és csak éppen azért, mivel erre óket fel uem szólítja senki.
HÍREK.
A Szépltő-Egye süléiről.
(v.) A Szépitó Kgyesűlet tegnap tartotta meg közgynlését. Sok házlulajdouo* és vagyonos ember még uem lagja a Szépitó Egyesületnek Az ember jó családapa lehet annélkül, hogy Ingja a Szépitó Kgyesüleluek. — Ma mos! odaálluék egy ismert nagyság •lé és kérdeném lóle: .Miért uem tagia a Szépitó KgyesUleluek"? egyszerUei azt fel«lbetué: „Ml köze hozzá"? fis ez igaz Legyen valaki szegény vagy gazdag, ez ídószoriul uem kéuyszerilheló arra, hogy \' a Szépiló Egyesület lagia legyen Tegyük fel a kérdést másképen. Miért legyen valaki lagja a Szépitó Egyesületnek? Aki szereti a természet szépségeit és aki a szabadbau üdülni akar az legyen tagia a Szépítő Egyesületnek, inert ez az intézmény tartja fenn a városban a sálalerel. Ks csak \'¿80 ember szereli a természetet ? Kiinyi a tagok szim.i. Nem. ez lehetetlen, hogy csak ennyi ember vonzódjék a fákhoz, virágokhoz és a nis Járéiiekhez. S/.égteu volna
— Goldmark ünnep Keszthelyen A
Utildmark Uuuop elókésziló bizottsága lapunk szerkesztőjét a következő értesítéssel kérte fel a nagy reuilezóbizotiság tagjai kőzött való részvételre: .Keszthely város nagyszülődének, Goldiuark Károly zeueszerzónek H\'i-tk születése napja megünueplésére l\'.ill). május hó 21-én nagy zeueüuuepélyt rendez. Hogy ezen ünnepélynek mennél fényesebb siker! bizlositsou, a váro»i tanács kiegészíti magái hazánk nak a zenei élet iránt kiválóau érdeklődő előkelőségeivel nagy rendező bizotlságá. Van szerencsénk t. címedet felkérni hogy a nagy bizottságba való beválasztását elfogadni kegyeskedjék. Keszthely l\'jlo. március Sii-áu. Ilazalias üdvözlettel a helyi bizoltság nevében: Nagy Istián, városbíró elnök Lakalos viuce dr, tauár, eluik. Iljgn.tr liure, legyzó. titkár. Zalamegyából l \'-en, Budapestről 98-au. Wi-nból egy kapott ilyen felkérést.
- Rosenberg Auguszta előadása A József Kir herceg szanatórium egyesület meghívására jött városunkba Hosenberg Auguvzia uruó, hogy a lüdővész elleni kűzdelembeu missíouarius munkát fejtsen ki nálunk ia, hol ftddíg egyáltalán semmise történ! ebben az iráuyban. Nem ludoináuyos. A Polgári Egylet nagyterme a földszinten is karzaton is annyira megleli hallgatósággal, hogy a később érkezők nagy sokaságát már nem ludta a terem be ogadni. Az intézkedók bölcs tapasztalata mellett tanúskodik, hogy éppen a munkás osztály volt nagy mértékben jelen, mert hiszen a felvilágosítás, mely a védekezésuok elsőrangú fegyvere éppen náluk hiányzik legnagyobb mértékben. A tudós előadót Kövesdi Hoér (ilistlávné alezredesué a szanatórium egyesület lárseluóke a következő szavakkal üdvözölte .Szívélyesen üdvözlöm a szép azámbau uiegieleul közönségei lioldog vagyok, liogy nekem julolt a szerencse, hogy hazá.ik lelkes bonleányát, székes fővarosunk egyik vezércaillagát Roseuberg Auguszta úrhölgye! Nagyknliizsáli üdvözölhettem. Üdvözlöm mint a Magyarországi Nóegyeaülotek Szövetségének, az Országos Uékeegyesührtuek stb. eluökél, a modern tudományok és «zociális célok előbarcosát Odvözlöin mint a jótékonyságnak geuiusá!. ki hazánk nagy gépezetének egyik megalkotó részéi képezi és a jótékouysig magvai! széthínli az egész országban munkatársai közöl! Isten hozta városunkba I Felkérem, hogy előadását szivesked|ék megtartani * A nagy tetszéssel fogadott üdvözlő után két óráig tartó népszerű, figyelmet lekötő előadásában kiterjedi mindazokra az ótÓíulézkedé«ekre a tudós előadó ailelyekio
az utcáu, a házban, az átkelésnél, a tisztogatásnál, életmódnál, foglalkozásnál szükség van, hogy a társadalmak összefogva megbirkózhassanak a gyilkos kórral. Elmondhatjuk, bogy ez az előadás míudeii reudO és raugu hallgatóra haszonnal járt. Senki sem ment el onnan annéTkOl, hogy egy vagy más dologban ub nyert volna felvilágosítást arra nézve, ami eddig figyelmét elkerüUe. Hogy mennyire foglalkoz. talták az előadás közvetlenségében felkeltett képzetek a hallgatóság lóikét, semmi se bizonyítja jobban mint hogy a néhány gyengébb idegzetó urnó és ur a hatás következtében előállt rosszullét miatt kénytelen volt a lermel elhagyni.
— A Szépítő Egyesület kömgyüléaét
vasárnap d. e. II órakor tartatolta meg Tripamjner Gyula elnökletével • tagok élénk részvételével. A jegyzőkönyv hitelesítésére Rtanvéber József ás Loewy Arnold tagokat, a jegyzőkönyv vezetésére Gürller Ferenc titkári kérte fel. A titkári jelentés szerint csak szerény anyagi erő áll az egyesület rendelkezésére bogy céljait megvalósíthassa, azért a gondozás főtárgya a Sétatér mely kedvenc helye most már a város közönségén) k. Itt egy uj pavillont épiteti, tervbe van véve egy remetelsk építése is. A (eljárat a Sétatérre a Csengeti ulról még nein valósulhatod meg. mert a Deli Vasút igazgatósága hova a szükséges néhány uégyzalöl terület átengedése iránt is-méiellen kérvénnyel járult, még iniudig nem telte lehetővé előzékenységével az egész várostól óhajtott híd elkészítését, mely (ervének elkészítésére Taudor Olló mflegyelemi Unár telt szíves igérelet. A Batthyányi utcáiól a Sétatérre vezető hid terve már csak kivitelre vár, ainil városi hozzájárulással remáuyli az egyesület elkészi\'lelui Elismerését fe|ezi ki az egyesület Weiser J. 0. vasgyárnak, mely at olt reudelt 12 vaspadot ízlésesen és jól készítette el és egyet adomáuykép engeded át Az egyesület tJOtl. évi bevétele 2H76 K 78 f. volt. Kiadása 2712 K .0 f. Az egylet vagyona a külön kezelt Loewy Ödön féle Goo K ás alappal egyOtt 4193 K 87 f. Villányi Henrik dr a hirdetési oszlopok felállítása érdekében szólal! fel, melynek Ogye a városi csínnal szorosan összefügg. Tripsminer Gyula elnök jelenti, hogy ezzel már a városi tanács is foglalkozott, de valahol késik az elintézés, de gondja lesz rá, bogy az akták közül előkerültön. Szekeres Jó^ff dr. a Gutmaiiu palota elótli kis park reudlto hozására hívja fel h figyelmet. Hajdú Gyula dr. felszólalására a közgyűlés jegyzőköuyvi köszönetet mond Tripammer Gyula igazgatónak, aki fáradhatallau. önzetlen és leíkos munkálkodásával szolgába városunk köz-csiuosodását.
— A Nagykanizsai Magán tlaatvlaelök Egyesülete f. hó 3 áu tartotta évi rendes kői-gyűlését a tagok élénk részvétele melleit, Marosi Guaatáv titkár terjedelmes jelentésben számol be at egyesület évi működéséről, mely uem volt oly mozgalmas, tuiut az előző évekbeu. A titkári jelentés Ulöu fejezetben emlékezik meg Stolczer Zsigmond kartársról, ki 27 évi becsületes munkássága elismeréséül kitüntetésben részesült. A jelenlevő tagok Sielozert lelkesen ünnepelték Miklós Gyula belerpiszted zárszámadását és költségvetéséi a köz gyűlés egyhangúlag tudomásul vette. A közgyűlés egy nagyfontosságú indítvány felelt is határozott. Az iuditváuy értelmében országos mozgalom iudul meg azirául, hogy a különböző kerületek országgyűlési képviselői mindig flgyelmezlendók. amin! a parlamenti bizottságok a magántisztviselők érdekei! tárgyalják, hogy a régi óha|ok végre teljesüljenek. Kzekitlán megejtették a választásokat Kínok : Kper-jesv Gálior. alelnök László Vilmos, titkár Marosi Gusztáv, pénztáros Miklós Gyula, ellenőr Kleiufelil
Gümökór,
köhögés, szamárköhögés, influenza
•ul*lb*n u orvotok csak
SIROLIN
„Roohe"-t
r«nd«lnak.
lik vannak a Siroltn „heh"-« utalva?
1. A kik boaaau ld«n kw*ectal köhOgá* bán tat-maiban szenvednek.
8. Mindatok, kik Odttlt Kigahanitbu aa*nreduek.
S. Asztmában szenvedők lányagM könnjrabbttl*«* éreznek már rövid huuilat utin.
•sem- és orrkaUr-■urt ■ 8|/olii>
4. Skroluláa, nurlgvdaziadáaos, rtiaos írvermakeknek tomoa „RooBa •
Á. tiplálkosást nigjbin atíaegltl.
Csak la eredeti Cfomago-láeu SiroHn „Itoche\'-t kár|\'\'n. oilnden után-Htot v»gv pótkésut-ményt kérőnk a 1-nha-UroaotUbban vteasa-ntwltanL
F. HOFFMANN-LA ROCHE & Co. BASEL (Schwei») SREIZâCM (IÁIÉI.)
APR US V
ZALAI KÖZLÖNY
3
Ignáe, ügyész dr. Miklós Dozső, haznagy Rhrenstein Jakab ¿a Í5 tagu választmány.
— A Polgári Egyleti nagyterem tÜB-blztúnsiga Vasárnap este adták a Katii Ugény egylet műkedvelői, harmadszor a Náoi cimO uép sziumAvet. A legfőbb dicséret az olóadókra nézve az, hogy a harmadik olóadásnak is nagy közönsége-volt. Az olóadásnak krónikái fontossága is van, amennyiben Deák Péter főkápitány az elóadás megtartását a Polgári Bftylet nagytermében tűzbiztonsági szempontból* nem engedélyezhette és csak felebbezé« ut|án aliapáni engedélyei volt megtartható. Külöu-bözőkép kommentálták a fókapitány ez eljárását; kivált, akiket ez ügy közelebbről érdekelt. De a nagyközönség, mely tapasztalatból tudja, hogy micsoda tolongás van normális viszonyok között a ki|áratra használni szokott egyetlen lejáraton, amely tudja hogy egy népesebb elóadá< alkalmával 25—10 perc sót ennél több is kell mig a Polgári Egylet nagyterme régre kidről: az teljesen méltányolja és mecuyugváaaal fogadja a fókapitány szigorúnak látszó intézkedését Hogy Arvay Lajos aliapán afelebbezés-nek heíyet adott, att bizonyára csak oly feltétellel tette, hogy minden óvóintézkedés megtétessék, melyek ez elóadás biztonságéi elómoxditt|ák. De azt histUk. hegy ha ilyen fókapitány! tilalom uiabb felebbezése érkezik az alispánhoz nein fogja a felelősséget tókapitány vállairól a magáéra venui akkor, amikor a közönség élet biztonságát nem engedékenységgel, hanem a rendszabályok szigorú megtartásával lehet kellőkép szolgálni Éppen ezt bizonyítják azok megrendítő katasztrófák, melyekből egy világ vonja le tanulságait.
— Szanatóriumi köagyülés A József kir Herceg Siauatórium nagykanizsai bizottsága tegnap tartotta évi rendes közgyűlését Kövesdi Hoér Gusztávné társelnök vezetésével Az elnöki, titkári és pénztárosi jelentések eayhangulag elfogadtattak Rosenberg Augustta úrhölgyet a Magyarorsz. Nóegyletek Országos Szövetségének elnökét tisztoletbeli tagul választották. A tisztikar következőkép választatott raeg: Elnök Vidor Sainuné szül. Gelseí Gulmauti Hedvig, társelnök Kövesdi lioér Gusztáv tté alezredesné Alelnökök: GrOnliut Heuríkué dr. Rotschild Samuné. dr. Szekeres Józaefué, Vécsay Zisíginoodné. ujnépi Elek Ernő, bogátj Hajdú Qyula dr. Titkárok : Kádár Lajos, dr. Gfirtner Antal, Révész Lajos ; pénztáros Radnai Jenő. Ügyész dr. Etlényi Géza, dr. Miklós Dezső
— Munkás lakások Vasárnap d u. a Szarvas szálló egyik termében népes értekezlet volt egy létesítendő munkásotthon szövetkezőt létesítése érdekében. Az értekezletet Ihászi Horváth István anyakönyvvezető hívta össze, aki ismertette a szövet-kezet célját és vázolta az anyagi forrásokat, melyek a munkásotthon megvalósítását elősegítik. Egyetlen hozzászóló Somogyi Ede volt. Azután egy 8;> tagu bizottságot választottak az alapszabályok elkészítésére, amit a két bét múlva összeülő alakuló gydlés elé fognak terjeszteni.
— Kanizsa építkezései. Már évek óla nem volt oly épiléai kedv NagykauizsAn, mint ez évben. Ugylátszik, a munkabérek és munkásviszonyok konszolidációja, megbízhatósága, uieg uj, olcsó házhelyek okozzak ez örvendetes fellendülést, mely nemcsak ipari, de egészségügyi szempoutból is örvendetes. Az építési bizottság legutóbb tartott gyü lésén is hét UJ [akóházra adatott engedélyt.
mr tmiht ¿yi»
A Linimení. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pílUk.
*tj ráejinak bizonyult hizlaxar, moly már aolr ev óta legjobb bedÓrzMjlteoek bizonyult k9azviayr.it,
■" 1 eaiiznál ée negtiülteeknél ..................
tifralaeitaUs. Silány bamioitványok miatt be-ráaárláakor ivatoeak legyünk U caak oljan erodeti ttTaget fogadjunk «1, mely a „Harfony4\' védjegygyei fa a Riohter cAgjegy^Mol ellátott dobatta van oaomagolrau Arm tlregekbeii K—.80, K 1.40 és K2.— áe úgy a ió Irán nunden gyógyaierttrban kapható. -fíraktii: Tírlk Jázaef jyigyuortwnil. Budapatt.
lí llrttír lyéiytztrUn u „Kruy irmliiku",
Prágába«, EUaabeUutraaae 6 noa.
— Alispán a gyermekvédelemért A*.
Orazágos Gyermekvédő Liga azzal a kérelemmel fordult Zalavármegye alispánjához, hogy a gyermeknap megtartására a mull évben megalakult bízottság ez évben ig vállal|a a gyermeknap szervezését. E kérést ujabbau Khuen Héderváry gr. miniszterelnök is ügyeimébe ajánlotta a vármegyének. Arvay Lajos alispán a Ligának hozzáintézett átiratát valamennyi főszolgabírónak és polgármes\'eruek azzal adja tudó mására, hogy a f. évben országosan rendezendő gyermekuap megtartását Zalavármegye városaiban és községeiben f. é. május első napiaira tűzze ki. Felhívja az alispán a figyelmet arra, hogy a Liga által gondozott gyermekek 7 éves korukon tul nem terhelik az illetőségi községet mert ezek a díjak a gyermek napi jövödelméból nyernek fedezetet, minélfogva a községek egyenes érdeke, hogy a Liga a gyermekuap jövödelmoból annyira ir.egcrősódjék. hogy lehetőleg sok ilyen gyermeket vegyen gondozásba miáltal a községek terhén enyhít. A gyermeknap megtartására vonatkozó hirdetéseket és nyomtatványokat közvetlenül az országos gyermekvédő Ligától fogják megkapni
— Elhalasztott befizetések A Délzalai takarékpéuztárral egyesült önsegélyző szövetkezetnél a hétfőre eső befizetések az ünnep miatt, f. hó B án pénteken d. e. tartatnak meg
A Gazdasági takarékpénztárral kapcsolatos öu-regélyzó szövetkezőt hétfőre e.-ő bellzotései az ünnep miatt pénteken (s-áll) d. e. tartatnak meg.
— Országgyűlési képviselői jelölések A zalavármegyi függetlenségi párt szombaton Zalaegerszegen .Bosnyák Géza eluöklete alatt gyűlést tartolt, melyen Nagykauizsáról Tripammer Gyula, Hajdú Gyula dr. és U|vári Géza vettek részt. Az értekezlet a vármegye egyes kerületűiben a függetlenségi párti képviselői jelöléseket eszközölte. A nagy kanizsai kerületbe» Vizleudvay Sáudor földbirtokos jelöltetett, bár egyelőre a jelöltséget elfogadni vonakodott A baksai kerület jelöltje Stadel János (Kossuth-párti); a keszthelyi kerület |elöltje Batthyány József gr.; a zalaszentgrótié Kituer Zsigmond; a letenyeié Dobrovics Milán; az alsólendvaié Sziuéry Gusztáv szinói (Komárom m.) plébános (a központ ajánlatára); a Csáktornyáié Pilipich Lajos; a tapolcai lelölént a kerület pártiéra bízva; a zalaegerszegi kerület lelöltje Batthyány Pál gr.
— Kihallgatások a rendőrségen A húsvéthétfői tflutetések foglalkoztatják a rendőrkapitányságot. Ugyanis részint a rendőrük, részint a csendőrök olyan feljelentéseket teltok egyesek elleu, hogy a tömeget résziut közöttük inegioleiivo, részint ablakból integetve buzditva izgatták. Ilyen feljelentés létetett Krausz Hamu korcsmáros, Kulin Jakab kereskedő-segéd. Masznyák G\'yöigy knzánkovács. Kis József. Dolmányos Károly napszámosok, Fischel Lajos nyomdaigazgató ellen. Ezeket a rendőrség már rész-beu kihallgatta, részben még csak a megidézést kézbesítette nekik Volt mintegy 10 fiatalkorú is beidézve oz ügyben, kik mogdorgálásb.m részesültek és házi fegyelem alá bocsáttattak.
— Korytnloa Mióta a Rózsahegy-Korytnícai vasút megnyílt, a gyógyulásra és üdülésre szoruló kUöuség fokozottabb mértékben keresi fel a magyar Karlsbadot: az ozottdus levegőjű, gyönyörű fekvésű, festői Korytuicál A közlekedés kényelmével a fürdőközönség kéuyelméról való gondoskodás is karöltve halad. Dr Ormay József kír. tanácsos, főorvos, fürdótulsjdonos nem kímélve költséget és láradságot, egész sereg uj építkezéssel gyarapította a hatalmas fürdőtelepet. Tavaly épült a rendkívül kényelmes Huugária szálló, továbbá a modern kor igényeinek teljesen megfelelő uj vizgyógy intézete, melynek berendezésével kevés világlUrdó hasonló intézete; il letődhetik. Tavaly adták ál a forgalomnak a SUuek Albert uj erdei sétautat, mely ui festői tájakat tár fel, u Kárpálok változatos, meglepő panorámáiéból a a sétáló közönség előtt. Gyomor, cukor és ideg betegeknek ma már igazán nem kell küllöldi gyógyfürdőkre törekedniük; K orv tincs az ó elismert kitűnő
! gyógyhatású vizeitel, tiibalpiiiikus levegőjével, klima-(tikus fekvésével, dietatikus konyháival és lóleg kéuyet-I mes szállóhal ma inár minden hasonló külföldi I fürdőivel vetekedik De nent csak a betegek, hanem ; a fáradtak is megtalálják — amit a fürdő mind i| fokozottabb, népszerűsége igazol, — itt erősítő "üdülésüket.
— Szerződés aláírások Mindazok, kik 11» városházi palotában bolt vagy lakásbérletet bírnak,
felemelt bérek alapját! szombaton Írták alá a
szerződést. Megjegyezzük, hogy minden bérlő elfogadta a városnak a béremelésre vonatkozó határozatát és miatta egy se költözött el a városházából.
NYii/rn<R.
Ha szomorú Dcm lenne nevetői kellene rajla!
OEgy hétig vesződtem a katarusommal, beszedtem míuiien elképzelhető szert s csak a gyomromat rontottam el vele. Végre mtlein egy doboz valódi Kay féle azódem ásv.iuypasztíllát
01 kor. 85 fillérért — és minden baj elmúlt! Hogy a legjobb gondolat mindig utoliára jön I De Kay valódi azódeni pasztillájára esküszöm s többé sohasem fogy ki a házamban ! Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére: W TtiyGuutzert CB. és k. udv. szállító, Wion 1V/I Grosse Neugasse 17.
Dunánini legrágibb ekszerttalete
Berény József ás Fia 1
NAGYKANIZSÁN.
Arany ¿8 ezüst ékszerek készítése villany-erőre berendezett műhelytlnkben.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom Ízlésben.
Legszebb női- és férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt ea színes diága-kövü tárgyakban.
Régi vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes étkezókéazletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jntányos, olcsó árak! Eladás részletfizetésre isi
A berndorfi gyár főcláruaitó helye csakis első minőségű Alpaccaezüat étkészletekről.
Wí\'aniot, iréiaoiot, arain- Usilifirai leiDid-?a íbb arbao mejiretetnak: Mft líMerfltítiet.
•bb hatása
Hashajtó.
e\'usteinj
asTTajT^TIaljdacsa
(Neusteln Erzsébet-Pilulál)
felülmúlja uiln.lon tekintetben a ha<oul4 kéultmányaket Kernt «ter mente» minden káros alkatrészektől a legjobb »Ikerrel használjak a> alléit hintalaalnál, kAunyü uekletttet »terez, Cjjy vtrtlsitiiA gyAgyster >ein knaluimU iut)t> ¿» atk»tai»«abh a
Székrekedés
Icgyöiétére, mint a legtAht, lietegaíg okoiójára. Cukioioti volta nitail, a ijyorinekek 1« »xfvesee veizlk. tCgy dobul |J j.ilula tarlaloiunml 30 Oltár egy tekeie» 8 doboiu-tchát l-\'U pllulával a korona. A p*n< előre bckaltláte mcllutt tiármeutve,
i. Á W f Utánratoktól ¿rakodjunk, »\' .Nt«M Fülöp haahajtó
pltutált. lenek kérni I Ciak akkor valftdl, ha minden dotxuon a tört. Iirjegyiel Sient I.tpAi vádjegy ti l\'hlli|\'i N\'euileln íyógyneráa» aU-Iráia lekele vöiAt nyomaiban olvuihatA, A kcre»k. Iftrviny által vádáli c»0(n»([j»tukon cájfUnknek rajla kell lennie.
Itaitili Fulíp |yé|)tiartára, ti.
Wien, lMankenga<«e 6.
Llfatkti
Kaphat« NagykanUlán: Ralk Qyula, Balua Lajo», Práger Bála át 8iabó Anlal gyógy»i«ráazeknál.
7, A h
A Z L ô N
LE DÉLICE
9apií
üTBly
mindenütt kapható.
Globus
Fémtíszfitókivonat,
jobban tisztit mint minden fele más.
I
Fémtísztitószorek.
ISiO-es modellünk újításai:
InumU lin^/ö, mely Rjor-■ >n (orral e< knrii srctil
IkairíeteW.
Kr.ii jlktlráereV, melyek kicierílhtldk <• liantlhalAk. >lü»4>il klvliet (moilrrti
• illm. Galtenl.ah lirom •rlneio. — lloiriaüva n ,Ko|«i° blilonaágl gyortfürö
eddigi előnyeit, a
„Rop." 1910.
* jelenkor legtichb, leg-MtfÓMbh, legbUtoubb t\\ lcgtakaieko*»abh auiall (Út-helye. 11« feldűl. elaUilk.
A weis ki ricm folyhatt
Ára Budapesten: *.— korona.
ím Imiül réKéiytku >
Ifir J kirítt io llllir
rifiiiléiitl ieie-ii ■•<nlrt
titril ál.
Kaj\'haló minden uakmába vtgó füleiben
PS" Fcmárugyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. Táosl-nt 74/S«.
llalyl elitualtoV: Weieer J. 0.. Beltlheim it Qulh. Roeenfetd Adolf fial, KAhler Tettvérek, Unger Ullmann Elek.
Kepvlaelok vidéken kerestetnek.
ModclL
1910
Április 5.
Homokon ét ttlöll ftifóii
A ki borait mindenkor jó áron éa hamar akarja eladni. Olteasen Delaware szőlőt szántóföldekre ia,
és lia a hiányzó tóiéit ezzel pótolja, az ilyen vegyes bor oly finom lesz, hogy _ drága és hamar elkel.
Kai bizonyítjuk, kik már termeliOlt és bizo uyitják a nagy borkeresk.idók, a kik 00 80 koronáért is megveszik hektóját, ha százezer hold ilyent teremne ia. Permetezés uélkO a mull évben is pereuosporá\'ól mentes nngy leiméit adott (holdanként 35 he tó).
Vess/öiöl árjegyzék ingyen éa bérmoqtve.
lAtr BABOK uó óiigjl/irlolos IOLT Bíkir-n-
ruta. távírás ét tériméit álltait, tinlmi aanar. riaii, Itrifl, tiirkétaéait tjtliti
Szölőoltvány eladás!
~ Aki egészséges, olcső szép szólót akar, bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
• lelkllemeretesen vetet*tt — oltTánytetepéhea - —
Ös-Ciaiáioi (Toroulai-io-)
ahol szokvány minőségi) I. rendo fás, gyökeres és sima z ö I d o 11 v á ii y o k b o r-és csemegefajok valamint amerikai sima éa gyökeres szólló vesstók, nemkülönben ugyanazon fajok II rendQ osztályzatban a leg-olcsóbb árban kaphatók Szólólugosnak kölőn a célra választolt fajok. — (lyöinólcsfa- és rótsa-(•Itváuyokban nagy választék
Faj- ir árjegyzék Ingyen éa bérmentve.
A számos elismerólevél közül itten csak egy ;
A küldött oltványokkal teljesen meg vagyon elégedve A kedvetó időjárás mellett igen szépek megeredtek, az elmaradottak száma I— \'¿"/.-"él többre nem tehetó. Fajtisztájáról ezidó szerint még nem uvilatkozliatom.
Tiszteletiül Dr. Gróf Árpád
Szeged, 1909. juli.us IO. ügyvéd.
N
f Alsói

larésljtt alatfta erSeklede. hl lalft fektet Iliiméi Itjllitta ityiiri
fehér
Gyümölcsfacsemeték
litiaylák. Oltztttrjtk. Tlltialiak. larltéaaitéafak. OaifáifiBilciiik itk.
Szölöoltványok. "¿\'.T*
ttrtptl ai aatrlktl itat ét (yékaraa mizik. (eklaté álirárjiijtik Utálatra laijta).
co
CD I
CO
c=
CO
CO
oo
CO
NOXIN
IIICICIU
Minden jobb üzletben kapható
Msiiör teslvérek liiitnl v
BOUNDER
nrersotajmotorok Brenolailokomobliok
csak
Szabó Emil és Társa
Budapest V., Ferenc» József tér 6 sa
tireiham.palou. 1.inchtddal nemben kephalók.
Sürgönyeim : BZABÓÉK
BUDAPEST.
TELEFON 76-48.
Sglvógázmotorok. benzinmotorok cséplőgépek, malomberendezéeek. Árjegyzék ingyenjée bérmentve.
Aki bútort
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében oselokszik, ha vásárlás elölt megtekinti a
..BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET"
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
tiruca&rnokait, melyek a következő helyeken vannak: VIII. József körút 2« sz. (BérkocMs-ntoza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz (a királyi bérbalotában.)
Ezeu szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s enuek felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. Stílszerű modern lakberendezések.
JÉnyos irat! toalossát áru uiiniséioflrl.
iMT Az átucsarnokba kizárólag elsőrangú \\ budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak.
József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
í
NAGYKANIZSA, 1910 ÁPRILIS 7.
ZALAI KÖZLÖNY
■•íJalinlk hátion it ciütftrlfikön délban.
fclOfli.U.I ir.k: E||*» ¿»re 10 koron*, Ulévrt 6 korona, n.gye.lí«!« 2 korona 80 (III. — Egy«. síim ára 10 flll.
\' -—r.
Széchenyi István.
Irta. DITÉJtm OYDLA tanár.
*
Fél százada, hogy meghalt Széohenyi István, a kit Kossuth Lajos a legnagyobb magyarnak nevezett.
Hazánk ujabb korszakának valóban ő volt a legnagyobb embere.
Gazdag fóur, a ki nemzete érdekében a saját előjogai ellen ktt/.d.
Daliás huszártiszt, a ki a kényelmes ée kalandos élet helyett, idejét, tehetségét, tapasztalatait és vngyonát hazájának szenteli.
Államférfiú, a ki egy párthoz som tartozik, de mindenik párt az 6 hatása alatt áll. Hideg, számító ész, de a szive meleg ; tele van hazája iránt való lángoló szeretettel.
Újjáteremt egy romlásnak indult nom-zetet. —
Fellépése a nemzeti önállóság legválságosabb idejére esik. Metternich magyur-öló politikájának már semmi sem állott útjában. Kémei elárasztották az országot A szabad szót elfojtották és börlönnel büntették. A nemzet sirja jól megvolt ásva és ellenségoiuk nyugodtan készültek a temetésre.
De a pusztulásra szánt nemzetot Széchenyi erős keze kiemelte a kétségbeesés örvényéből. Felrázza tétlenségéből a magyart és a régi dicsőségbe vetett íiittel hozzáfog átalakító ^terveinek megvalósításához, önbizalmat, önérzetet lehel az emberekbe és a miről eddig álmodni sem mertek, jövőt biztosit a nemzetnek. Ébresztő szava, hogy Magyarország nom volt, hanem lesz. mint valami varázsíge járja át a sziveket.
Felvillanyozza a honfiakat és minden téren, lázas küzdéssel látnak az üdvös átalakításokhoz.
Magyarórszág társadalmilag és politikailag kezd kibönlakozni középkori hagyományaiból." Széolienyi fellépéséig osak u múlt dicsőségében keresett vigasztalást a magyar, a jelent sivárnak érezte, a jövőben meg nom igen remélt.
Széchenyi inkább meggyalázta a multat, hogy leszoktassa honfitársait az ábrándozásról.
Hitel cimü munkájában merészen boncolja politikai és társadalmi bajainkat. Szétrombolja a nemzeti nagyságról ápolt hagyományos közvéleményt, elitéli a/, örökösen panaszkodó sérelmi politikát és egy uj Magyarország megalapítását sürgeti. Az uj Magyarország gazdagabb, műveltebb s azután függetlenebb és boldogabb legyen, mint a régi volt. Legyen virágzó ipara ós kereskedelme. — Az ősi jogok ós nemesi kiváltságok féltékeny őrei eleinte hallani sem akartak a régi állapotok felforgatásaról. de Széchenyi nem rettent vissza.
Minden vállalatát siker koronázta, mindegyik mutatta, hogy eszméi életrevalók, hogy tervei hazánk jövendő nagyságát fog-
Kololős sseikciztA: Hrrtr»« Júa.ef.
lilucljii :
n nmrrkttNKtŐHt>u;.
Szerkesztőség ét kiadóhivatal Daák-tér 1
Tataion : ||t. — Hlrd.U.ak dljazabta Itarínt.
|ák előmozdítani. Teremtő szavára uj világ épül a régi romokon. Megdől az ősiség, lehull a jobbágyság lánoa, lesz az országnak fővárosa, lesz a vidéken is magyar társasélet. Gőzhajók járnak a folyókon, vasutak szelik át az országot.
Kialakul az uj Magyarország ós nemze-tünk felemelkedik a művelt uépok sorába.
„Nincs sziv, melyet őszintébb és forróbb hazaszeretet éltetne, miit az enyém". Ezt a gyönyörű kijelentést irt i Széchonyi 1823-ban a Naplójába.
Valóban Széchenyinek az erős fuj és hazaszeretet valóságo: szenvedélye volt. Imádásíg szerette a u agyar nemzetet. A magáról megfeledkezett magyarság vádoló lelkiismerete volt Érzékeny lelke átszenvedte népe minden nyomorúságát, do felséges vízióiban meglátta nemlete jövendő nagyságát is.
Érezte, hogy a jívővel földi pályája szoros kapcsolatban marad
Ő a jövőbeli magyar nemzetért rajongott. Szégyellő jelenét, de bízott fejlődésében E rajongó szeretetéből folyt lángoló gyűlölete is.
Gyűlölt mindent,, t mi a magyar fejlődést gátolta és az átalakulás sikerét kockáztatta. Ezért támadta olyan szenvedélyesen politikai ellenfeleit. Meggyőződése volt, hogy így teheti nemzetét nagygyá, boldoggá.
„Oda kell törekednünk, hogy hazánkban mindenkinek, vagy legalább a lőhető legnagyobb résznek gyomra, feje és erszénye ne legyen üres. A haza javára az ország terhének egy részét vállainkra kell venni, a nép sorsát könyiteni és méltóságát emelnünk kell."
Arany szavak ezek. A legnagyobb magyar szivéből fakadtak.
Minden tettén, minden szaván a leg-önzetlenebb hazaszeretet melege sugárzik át. Bármilyen pártállásunk is legyen, tettei és szavai örök forrásai maradnak lelkesedésünknek.
életben e nagy küzdelemben csakis az boldogulhat akinek esze kelldleg ki vau csiszolva.
Az alsóbb iskola, az a. n, elemi iskolában való tanulás, melynek kötelezővé tétele az ujabb kor egyik leghumánusabb vívmánya, csupán s legkezdetlegesebb alapját nyújtja a további fejlődésnek. A földmivelő nép köréből vajmi kevesen jutnak a közép iskolákba s innen a felsőbbekbe, legtöbbje akár öuszáutából, de legtöbbször kényszerűségből nem tanul tovább, hanem megelégszik azzal, hogy ir és olvas, ugy ahogy tud. Kzeknek a csupáu irui és olvasni tudóknak további ismeretet, tanulást mi sem nyújt, mint legfeljebb mások elbeszélése, de főleg a könyvek, melyeket maga a nép saját költségén be uem szerez s nem is szerezheti be, hauom másoktól kér kölcsön — olvasásra Ha feltennénk azoubau azt a kérdést, hogy a falvakban ugyan hány parasztgazdának van (uem beszélve a tehetősebbekről) ai álmoskönyvön s naptáron kívül más olvasni való könyve, nem is lehetne csodálkozuuk a válaszul kapandó igen csekély szám felett. Indoklásul teljesen elegendő volna a szegénységet felhozni, mely uem engedi meg, bogy a keservesen szerzett fillére* ket .könyvekre dobálják ki*.
Amit azonban egy nem tud létrehozni, létrehozza az egyesek összessége. Ma pedig rég tul vagyunk azou a koron, amidőn az együttmflködés óriási erejét nent tudják kellőleg mérlegelni Kg ész államháztartásunk s benne minden község élete az együttműködéseit alapul. S a községek maguk is felismerték annak foutosvágát s egyre-másra jönnek létre a községek heléletébeu azok az intézmények, amelyek egymáson segíteni, egymást szorosabb kapcsolattal összefűzni vannak hivatva. A különböző gaidakörök, szövetkezetek, uem egy helyen „kasiuók", mind-mind a szorosabb együttélést és haladást célozzák. Ezek-uek keretében jöttek azutáu létre több helyen a népkönyvtárak, mint olyau intézmény, amely az ismeretlerjesztésuok hatalmas eszközét képezi.
Amióta a földmívolésügyi minisztérium nyilvános könyvtárakat állitolt fel, azóta óriási arányban szaporodtak uépköuyvlárak, de még ma ís\'tau elég kis és nagyközség, ahol ilyen könyvtár nincsen. Ilyen helyeken a jegyzőuek, vagy helyettesének erkölcsi kötelessége egy-egy könyvtár felállitatása, annyival is inkább, mivel kőzludomásu dolog, bogyba a községek anyagi helyzete nem eugedi meg egy ilyen nyilvános népköuyvtár felállítását, de ha a község képviselőtestülete határozatilag kimondja, ugy a iöldmivelésűgyi minisztérium, ha <t határozatot bemutalják a folyamodó községei részesiti a népkönyvtár áltinsábau. Áldásnak nevezem, mert valóban az isi Meri minden betű áldást képez, ha jó célokat szolgál s átok, ba bűuös célzatot szolgálva, lázítja az embereket. A föltlmivelésűgyi minisztérium részéről engedélyezett, azaz ajándékba adott népkönyvtárak pedig amellett, hogy a legkomolyabb és legnemesebb célt szolgálják, nemcsak a gazdasági élet vezérfonalait s hasznos útmutatásokat tartalmaznak, banem megtalálhatók beunök a lélek fiuomilására s az erkölcs emelésére irányuló hazai Íróink raövei is kezdve a legkisebb elbeszélésektől, mesék, adomák, történelmi köuyvek. regények stb.-től a versekig és költeményekig
Népkönyvtárak.
Irt«: Dr. MIHÓK EK ITő.
Amióta az iskola a lielü szeretetére megtanította a népet, amióta a mindennapi élet úgyszólván létszükségletévé iette az emberekfek az írni és olvasni ludast s amióla a rohamos fe|lódés elsöpri útjából mindazokat, kik assimilálodni, az uj keretekbe belehelyezkedni nem tudnak, n könyv életszükségletté vált. A mindennapi életben fölmerülő ujabb és ujabb találmányok, a kultúra haladása s a technika fejlődése nem engedik ai embereket egy Is ugyanazon eszmekörben pihenni, megkövetelik, hogy az ember, az öntudatos ember, ki élni vágyik és jogot formál az életre, együtt haiad|ou, együtt tartson a fejlődéssel Hazánk magyar népe s nemzetiségei közül a német elég gyors felfogású, értelmes elem s lépési tartva a fejlődéssel, régen rájötl már arra, bog y az
2
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 7.
At a stégén; földmivelónóp pedig amely sajtijából képtelen könyveket besteretni, csakis az ilyen népkönyvtárakból kaphat kölcsönbe olvasásra könyvet s csakis itt nyilil\' neki alkalom hiányos ismeretein«!\' kibővítésére, lelkének nei^esilésére. Jól tudja mindenki, hogy egy-egy köuyvnek-rogénynek milyen nagy hatása lehet a fiatalabb generatióra. 8 nem tekinthetó-e az az akár 60 éves földmives is az iljabb generatió tagjának akkor, amidón hiányos ismeretét, tapasztalatlanságát könyvekból akarja pótolni s ötven éves korában fog hozzá, mivel azelótt nem volt ahhoz módja és alkalma. Az erkölcsi érzOletet nevelni, hajlítani soha sem késól Az ember lelke élete végéig fogékonyt De amiképen a jóra lehet nevelni és oktatni köuyvek utján, épugy nem ment tóié a másik rést sem: a rossz. A mai moderu irodalom pedig elég bóveu szolgáltatja azokat az irodalmi muukákat, műveket, amelyek egy kiforrod gondolkodású intelligeos embernek, egyrészt szórakozásul, másrészt nézetének és gondolatainak leszüré-sére szolgálnak, mig egy kiforratlan, olvasatlan s tanulatlan ember az ilyenból példát meritve. akár egész lövendó életiuód|át, akár pedig gondolkozás világát az ilyen olvasmány ferde irányba tereli.
Mert amint a hasznos és jó könyvekból lelieióvé léve a nép szegényebb osztályának íb atok használatát — csak ujabb ismeretek, szép eszmék, gondolatok fakadnak s egy szebb jövó képét festik at olvasó elé, ugv a haszontalan fércmunkákból ép eteknek az ellenkezője származik A népkönyvtárak pedig kulturminissiót vannak hivatva teljesíteni s legtöbb helyen leijesitik is azt, mert megfelelnek a kitilzölt célnak: a tanításnak és művelődésnek.
megmásítani. Kzért egy héttől későbbre ápr. i ára tllzték ki az operálás napját. Sobeslóiiy Lty\'os kir. tanácsos c napra Budapestre utazott, moly gyengéd figyelem a grófi családban észrevehető örömmel találkozott A műtét Bársony István dr. klinikáján, ntoly közel van a grófi palotához, a legjobb ered ményuyel történt meg. Nyomban utánna levélben tudatta Zichy Aladár gr. a szerencsés operációt Se-bestény tanácsossal Hétfőn a megboldogult kegyelmes asszonynak fájdalmai volink, ami a családot lehangolta. Kedden azonban ismét jól érezte magát és mikor Sobcstény tanácsos a kegyelmes úrtól elbúcsúzott, a felgyógyulás biztos reményinek adott előbb kifejezézt így érthető, hogy a másnapi halálbir annál megdöbbentőbben hatolt roá. Kgy ideálisán boldog házas élet szakadt meg a nemes grófnő elhunytával, akinek neve a nemzeti nagystílű jótékonysági akoiók-uál mindig elül szcrepolt Ilyon szellemet vitt magával a kéthelri flunyady grófi udvartól, melynek nagyasszonya néhai llunyady Imre gróf özvegye született tiyörgy Felicítas grófnő ma is a vidéknek jótékony angyala és aki egyik birtokán csak azért nem engedett nagy jövödeleminel kecsegtető szeszgyárat létesileni, mert az alkohol lognagyobb átka az emberiségnek. Ilyen lelkit anyától fosztotta meg meg a végzet csapása a serdülő Lyvia és Mária com-tesseket Az elhunytat a fehérmegyei Vsjthai család sii boltban helyezi* örök nyugalomra.
A Szcítovszky-léri Zichy palotában felállított ravatalt nemesük a főúri világ részvéte állja körül de Zichy Aladárnak, politikai életüuk e kiváló egyéniségének, városuuk volt képviselőiének és díszpolgárának gyászában Nagykanizsa városa is ósziutéu osz tozkodik, aminek kilojezést adandó Vécsey Zsigmond polgármester részvétiratot intéz a város mélyen sújtott díszpolgárához.
— Széchenyi ilnnep A nagykanizsai főgimnázium öuképzököre. Széchenyi háláljuk félszázados évfordulóién azliutézel tornatereiében ápr. 8-án reggel !l órakor emlékünnepet tart a következő műsorral: I. Himnusz. Kiiekli a főgiinn. énekkara. 2. Megnyitó beszéd. Mondja Divényi Gyula, az önképzőkör vezető tanára. 3. Arauy, Széchenyi emlékezete. Szavalja Barta Ferenc 8. o. t. 4 Ouitepi beszéd. Mondja Mezgár Lajos 8. o. t. az önképzőkör elnöke, ő. Széchenyi művei. Irta és felolvassa Kalmár Géza 7. o. I. Ü. Szózat Énekli a fógimn. éuuekkara.
— II Filharmóniai hangverseny 1910. április lo. lesz a Polgári ügylet nagytermében Nagykanizsán : Szigeti József hegedűművész, a székesfehérvári zeuekedvelők egyesülete és az V-ik honvéd-kerületi zenekar közreműködésével. Karnagy: Frichaj Richárd. Műsor: 1. Prometheus nyitány, (zenekar) Beethoven. 2 Hegedühangverseny I) Dur. Tschsi-kowaky. Allegro moderato. Andante (Oanzouetta). Allegro vivacissiino. Klóadja Szigeti J. hegedűművész, zenekar kísérettel. 3. a) Szereuád vonós hangszerekre. Jámbor Jenő Andante. Allegretlo moderato (Marcia) b) „Valse triste* „Kuoletna\' cimü dráma zenéiéből Sibelius. Klóadja a zenekar, t. Ilegedühangvorseny K Moll. Meudelsaohu Allegro molto appasiotialo. Andante Allegretlo non troppo. Klóadja Szigeii J hegedűművész, zenekar kísérettel 5. I. M.igyar rhapsodía. Nagy zenekara. Liszt. Kezdete este U órakor. ,
— Dalos ünnep A Dunánluli Dalos Szövetség julius 9. lo. és llén tartja meg Keszthelyen Festetics Tassiló gróf fővédnöksége ala(t IX dalos üuuepét.
— Himlő ellen védő oltás Vécsey Zsigmond polgármester mint 1. fokú közegészségügyi hatóság iulézkedése alapján a vármegye alispáuja
LE DÉLICE
iapir cigarettakvely
mindenütt kapható.
HÍREK.
Gróf Zlohy Aladárné halála.
Tegnap délutáni órákban elterjedt a hír Nagykanizsán, hogy Zichy Aladár gróf hitvese, született Hunyady llenrivtte grófnő csillagkcresztes hölgy jobblétre szenderült. A valónak bizonyult liirre tudósilónk felkereste Sebestény Lajos, kir. tanácsost, ki a grófi családdal intimebb összeköttetésben áll. Itt a következő információt, kaptuk. A kegyelmes asszony ezelőtt 3 évvel súlyos természetű betegségen ment keresztül, melyből csak a leggondosabb ápolás tudta az éleinek megtartani. Az időtől fogva azonban mindig gyengélkedő volt. A mult évi orvoskongresszus legkiválóbb orvostanárni consultállak Zichy Aladár gróf, akkor még miniszter meghívására a kegyelmes asszony állapota felett. Kgybohangzóan egy operáció szükségét ajánlották, melytől azonban ugy a beteg, mint a család idegenkedett. A grófnő állapota az utóbbi idóbeu rosszabbra fordult és végre operációra határozták el magukat A húsvét hélfói kanizsai beszámolót a kegyelmes ur kezdetben el is akarta halasztani emiatt, de a polgármesterhez előzetesen irt levelében kitűzött dátumot nem akarta
\'6643. n. i. 910 sz. rendeletével a himlő ellen való oltást a következőkép rendelte ei. Iskolás gyermekek ujraoltása ápr első felébeu laítalik meg a megfelelő osztályokban. A csecsemők beollását az I.—V. kerületekben máj l-én d. u. a órakor a Városi adó hivatal helyiségében ; a VI.—-VII. kerületekben pedig ápr 21-éu d u. 2 órakor a templomtéri iskola helyiségében fogják a városi tiszti orvosok teljesíteni.
— Szinházkérdés. Krjed. érlelődik et « ügy, mig egyszer csak kibontakozik belőle a valóság : egy hatalmas kősziuház. Addig jövel Arenal Kövessy azt szeretné, ha a régit lehetne kifoltozui. A téri megfelebbette at alispánból a lauács ama határozatát, hogy at arénát használhatatlansága miatl le kell bontatnia. A felebbozés már Kgerstogen van kíváncsian tárjuk at alispáni határozatot mely szerintünk más nem lehet, mint t tanácsi határozat érvényre emelése, amit szakértők meghallgatása ulán hozott. Megkeresés ment az orsz 8ziuészegyesület igazgatóságához is. hogy stólilsa fel a színigazgatókat (csak elsőreudQeket) nem voluáuak-e hajtandók 4 évi játékengedély fejében egy arénát építeni Nagykanizsának. A szinOgyi bizottság pályázati terveit a lauács állette a pénzügyi bizottsághoz, mely már iliOó-ben is foglalkozott ily tervekkel. Valósziuü, hogy mos! inkább hajlandó az épité« véleinéuyetésére annál is inkább, mert a tervek díjazására már akkor is megszavazott 4000 K ál és mert a kormányhoz uj petíció megy egy kőszinházhoz való szubvenció tárgyában Hátha ennek több foganat lunue.
— Pénzügyőrök mozgalom Olyan mozgalomról adunk hírt, amely amennyire ui a maga nemében, épp annyira örvendetes a kereskedők ós korcsmárosok szempoutjából. A mozgalom a pénzügyőrök körében vau keletkezőben n arra irányul, liogy a tetteiiérési és külön jutalékok eltöröltessenek. Öliajuk az, hogy ne legyen olyau lealázó keresetűk, mint amilyent a lelteuérési jutalékkal maguknaz szerezni kénytelenek, de ahelyett olyau rendes javadalmazásuk legyen, mint minden más állami alkalmazottnak. Hogy ezt elérhessék, készek ónkéul leiuoudani a jutalékról és azokuak eltörlését a pénzügyminisztertől kérelmezni fogják. A kereskedők és korcsmárosok természetesen csak örülhetnek a mozgalomnak, mert az említett jutalékok miatt sok és boszantó zaklatásokuak vannak kileve a pénzügyőrök részéről.
* — Istentisztelet. Az izraelita templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 8-ától kezdve további intézkedésig fél 7 órakor fog kezdődni.
— Rendőrök oktatása. Az uj rendőrök betanítása foglalkoztatja most a kapitányságot. Hogy ez mily nehéz muuka, elképzelhető, ha tekintetbe vesszük a cullfvélatlau u|oncokat és a nagy terjedelmű tauanyagot. Naponkiut foly a lantját d. e.
y_12-ig és d. u. 3—6-ig. Felváltva kapnak oktatást
Bay György kapitánytól a bűnügyekből, Farkas Ferenc kapitánytól a kiltágási ügyekről; Hajós Ferenc reudőrbiztos a piaci és városi szabályrendeletekkel és a dzsiu-dzsikuval ismerteti meg óket; Füredi János reudőrtiszt a gyermekvédelem, állatvédelem, egyesületi és gyülekezési Jogról és a reudór szolgálati leendőiről nyújt nekik magyarázatokat. Azoukivűl a főkapitány uj terve szerint beteukiut 2—jj órában a tűzrendészetben is képezik a reniiórlegéuységei, bogy szükség eseléu a\' tűzoltókat hathatós ntmoga-lásbau részesíthessék.
— Iparos munkások jutalmazása A kereskedelemügyi miniszter száz, egyenkint 1U0 koronás állami |utalomdi|ai rendszeresíteti az ipari munkásuk buzgalmáuak ós jó magaviseletének jutalmazására. K jutalmakból a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara területén hat kerül szétostásra. Csak magyar állampolgár, 16 évi megszakítás nélküli ipari alkalmaztatással részesülhet a jutalomban. A beadvány f. évi május 31-éig terjeszthető be a munkadók állal. Bővebb felvilágosítás az ipartestületben kapható. —
— Pásztory cs. és kir. udvari szállító virág-kereskedése, Budapest, Vili., Uákócí-ut 3. Képes árjegyzékei kívánatra díjtalanul küld.
V.
APPIL18 7.
ZALAI KÖZLÖNY
— Triesti általános biztosító társulat
(Assicurazioni Generáli) Budapest, V., I)p.r»Uya-iitcu
10 és 12 A „ Közgazdaság- rovatában közöljük a Triesti általános biztosító társulat (Assicurazioni Ge-nerali), e legnagyobb, leggazdagabb és legrégibb biztosító intézetünk mérlegének főbb adatait Teljes mérleggel •« társulat mindenkinek, aki o célból hozzá fordul a legnagyobb készséggel szolgál. Az intézet elfogad : élet-, tűi , szállítmány-, üveg- és betörés elleni biztosításokat. Közvetít továbbá : jégbiztosításokat a Magyar jég- és viszontbiztosító r. t.. baleset és szavatossági biztosításukat az Klsó o általános, baleset ellen biztosító társaság, valamint kezességi és óvadékbiztositásokat, eltulajdonítás, lopás, hűtlen ke-1 xelés és sikkasztás elleni biztosításokat és verseny lovak, telívérek és egyéb értékesebb tenyészállatok biztosítását a „Minerva" általános biztosító részvénytársaság számára — A nagykanizsai fóugynökség; Danneberg I. és Weisz.
— A honvédség harogyakorlata. A honvédség április 8 11 és l.Véu Kiskanizsa és Szépéinek között harcászati lőgyakorlatot tart A jelzett napokban a lótér közelében tartózkodni életveszélyea.
— Az Ipartestület gyüléae Az Ipartestület e hó 6-án este tartott gyűlést Samu József eluökléeével. Kluöki megnyitójában üdvözölte dr. lla|du Uyulát, mint az Ipartestület f. évben megválasztott ügyészét. Az egyesület szolgai állására 11 pálvázó közül Horváth Józsefet választották meg Az elöljáróság közinuukatermeket óhajt létesítem és ez ügyben a Zalamegvel Iparfelűgyelóség valamint a Soproni Iparkamara támogatását kérelmezik. Kihatározták még, bogy az ipartestületi szálló ódon ingóságait o hó 18-án uyilvános eladásra bocsátják
— A Dunántuli Rabsegélyző Egylet 1600. évi jelentése K magas célú egyesület fenállásáuak tizedik évében terjedelmes jelentést bocsátott ki mult évi működéséről. A jelentésben kimerítően ismerteti azokat a szánalmas, szomorú élet mélységeket, ahouuau már csak az igaz szeretet szikrájával lehet fölemelni sülyedó embertársainkat. Az elmúlt 1900. évben összesen 5U13 koronát adtak segélyezésre. Ks pedig 60 család nyert havi aegélyl 2lwö K 8 család egyszersmiudenkori segélyt 180 K. 18 rab kapott ruhára, anyagra és szerszámra 390 K. Hr> rab egyszersmindenkori segélyt és útiköltséget
11 OH K, a Soproni m, kir. fogháziskola löt) koronát.
— 18 éves csinos szőke (pékmester egyeli leánya). 4oo 000 korona vagyonnal, ki-só tul-ság. fejlett testalkatú, óhajt mielőbb férjhez menni tisztess. jellemű liatal emberhez. Csakis komoly
a|ánlkozók kapnak választ. L. Schlesiuger Berlin 18.
A bőr pattanásai és egyébb tísziátlan-ságai, melyek anuyi ember uroát elcsúfítják, majdnem mindig a nehéz emésztés következményei. A ki gyomrát a Ferenc József-keserüvizzel következetesen rendben tartja, ónnak mindig egészsépes ós liszta lesz az arcbőre, inert ezen természeti gyógy-1 kincs tartalmaza a legtöbb tisztító sókat Állandó használatra elegendő, ha kétnapon-kint reggelizés előtt körülbelül fél pohárral iszunk.
korona 01 fillérre rúgott ós ez összogból 13 658,715 korona 83 fillér mint díjtartalék minden tehertől menten jövő évre vitetett át. A jövő években esedékessé váló ilijkötelezrényck összege 127.799,977 koronu 76 fillér. A szállítmánybiztosítási ágban a d(jbovétel kilett 3 851.471 korona 90 fillért, mely a viszontbiztosítások levonása után 1 772,890 korona 57 fillérre rúgott. — Károkért u társaság I9ti9 ben 3S.550,3i6 korona 41 fillért és alapítása óta 977.344,1)67 korona 32 fillért fizetett ki K kárteri tési összegből hazánkra 192.4S»,457 korona 63 fillér esik. A nyereség tartalékok közül, melyek összesen 24 677,880 korona 19 fillérre rúgnak, különösen ki-emelendők: az alapszaltályszerintí nyoroséglnrlalék, moly_ 6.300,0011 koronát test ki, az értékpapírok árfolyamingadozására alakított tartalék, mely at idei átutalással együtt 16 336,461 korona 71 fillérre rug, továbbá felemlítendő a I60.00U koronára ritaó kétes követelések tartaléka és az ingatlan tartalék, mely az idei átutalással 1.621418 korona 48 fillért tesz ki. Részvényenkéut 600 arany frank osztalék kerül kifizetésre. A társaság össze» tartalékjai és alapjai, melyek első rangú értékekben vannak elhelyezve, az idei átutalások folyláu 346 151 371 korona 42 fillérről 366 829,741 korona 68 fillérre omulkodt>k. melyek következőképpen vannak elhelyezve: 1. Ingatlanok és lelzálog követelések 77 884,424 korona ll f — S. Életbiztosítási kötvényekre adott kölcsönök 31.094,716 korona 81 fillér. 3 Letéteménvezctt értékpapírokra adott kölcsönök 3 609.138 korona 57 fillér. 4 Értékpapírok 237 547 »14 kor. 18 fillér. 5. Követelések államoknál és tartomAnyoknál 9,372,603 korona 39 fillér 6. Tárca váltók 581 948 koron« 79 fillér. 7. Készpénz és az intézet követelései a hitelezők követeléseinek levonásával 6.738,996 korona 83 fill. Összesen 366 829,741 korona 68 fillér. Kzen értékekből 71.6 millió korona magyar értékekre esik Az Assicurazioni Generáli a mult évben a .Minerva" általános biztosító részvénytársaságot alapította meg Budapesten, mely társaság a kezességi és óvadék-,t valamint az eltulajdonítás, lopás, hűtlen kezelés és sikkasztás elleni biztosítást, uemkOlönhon a versenylovak, telivérek és más értékesebb tenyészállatok biztosítását vezette be mint uj ágazatokat hazánkban, Uj vasút Somogyban. 8zigetvár község képviselőtestülete elhatározta, hogy a Drávavidéket bevonja érdekkörébe. Kit legjobbau egy uj vasul létesítésével véli megvalósitaní, amely Szigetvár éa Somogyszentmárlon között közlekednék. Szigetvár község képviselőtestülete az előmunkálati engedély eluyeré8eért kérvényt intézett a kereskedelemügyi miniszterhez és a legközelebbi napokban küldöttség! leg is fölkeresik Hicronymi Károly ministlert, hogy az uj vasúihoz az előmunkálati engedélyt megkapják.
NYILTTÉR.
Megérdemli rossz hirét
Szőlő-oltvány,
szólóvesszőról és borról nagy képes árje£zékemet
INGYEN
és bérmentve küldöm meg. a ki Cimét tudatja. Kzen könyvet még az is kérje, a ki rendelni nem akar, mert ebből megtauulhaija a szőlőtelepítést • emellett sok szólókép vau benue. Szólóoltváuyokból éa más egyéb európai éa amerikai sima éa gyökeres vésnökből, a világhírű Delawaréból állaudóan több millió készlet eladó, olcsó ár mellett Több erer elismerő levél, közte több hercegi és grófi uradalomtól.
Cím: Szttos Sándor fia, »zölőtelepe,
Bihardiószeg
BOUNDER
Dferiolajioiorok DfersolUlokinokllok
csak
Szabó Emil és Társa
Budapest V.. Ferencz Józaef tér 6 sz
Ciesham-palola. I-Anohlddal ucnbeo kaphatok.
Sürgönyeim : SZABÓÉK
BUDAPEST.
TELEFON 76-48.
Szivógázmotorok benzinmotorok, cséplőgépek, malomberendezéaek
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
KŐ Z GAZ D A S AG.
ez a szeszélyes hóuap és minden embernek van rá oka, hogy az egészségét féltse tőle. Kzeket a veszedelmeket azonban el lehet kerülni Fay valódi szódoni ásváuypasalilláinak rendszeres használásával. így el leltet kerülni a meghűlést, a meglevőt pedig mog lehet m
szűntetni, azonkívül megmarad az a jóleső fcföSft**^ ^HÜ^^il^^í^Sií^^l
gondolat is, hogy a pasztilluk a szervezetnek is liaszuáluak. Fay valódi szódeni |iasttillája I korona \'J6 fillérért minden idevágó űzőben kapható.
& Triesti Általános Biztosító Társulat
(Assicurazioni Generáli> f évi március hó 17-én tartolt 78 ík közgyűlésén terjesztettek bo az 190U. évi mérlegek. Az előttünk fekvő jelentésből látjuk, hogy az 1909. december 31 én érvénvben volt életbiztosítási tőkeösszegek 1.034 103,231) korona és 09 fillért teltek ki és az év folyamán bevett díjuk 46 594,164 korona és 37 fillérre rúgtak. Az életbiztosítási osztály díjtartaléka 20.902,176 koftna 14 fillérről 3ii4.144.877 korona 43 fillérre emelkedett. A tűzbiztosítás-! ágban, beleértve a betörés- és tükörüveg biztosítást a díjbevétel 18 260,363 korona biztosítási összeg után 30 032.601 korona 67 fillér volt, miből 11 650,831 korona »6 fillér viszontbiztosításra fordíttatott, ugy, hogy a tiszta díjbevétel 18.381.669
Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére: VV \'I\'ll, Guutzert <Ín. és k. ndv. szállító, Wien IV/I ürosse Neugasse 17.
Köszönetnyilvánítás.
Alulírottnál az alább felsorolt kegyes adakozások folytak be melyeket a temető híd melleit lévő kőkereszt rácsozatára és díszítésére fogok fordítani, miután értesülésem szerint a helybeli Szent Ferenc-relidieknél oly nagymérvű adakozások folytak be, melyek egy feszület (elállítását lehetővé teszik. A munkálatok befejezése után a lek Városi Tanácsnál fogok teljesen elszámolni. Fabik Tivadar v. kertész. Az adakozók a következők: Tripammer Gyula A nagykanizsai takarékpénztár részvénytársaság, Franz Laios és fiai 3 3 kor. Dr. Szekeres Jozselné, Dobó Márton 2—.\' kor. Buváry Lajos. Potrics Ödöa,
Ejíy \'»kos fej
nem használ mást, mint
Dr. Oetker sütőporát
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlóit élesztő pótlék. K prüparaltim 12 filléres csomagokban kapható hátm«ly élelmiszer,- drogéria és egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. liszt erjesztésehez elegendő. Milliószor bevált. Kalácsokhoz süteményekhez és tészta-ételekhez való receptek ugyanott ingyen kaphatók
Oroszváry Gyula, Sehuech Lajos, Dauscha öttóné, Milléuyí Gyuláné. Szent Ferenc-r. Zárda, Kugler Aulai. Jáek Frigyes, Asztalos Iléla, Asztalos Jánosné N. N., Kegyes-r ház, Bogenriederné, IQ. Wajdits József, özv Tobik Józsefné, Csányi János I—I K. Incze István 70 lill., Bartos N. Bay György, Krdély János 50,-50 f N N Urbanek N-, T. F., Somogy-Sit Miklósi major, I\'erger Mór, Varga János, Mattea Károly 40—40 f. Szili 3o f Farkas. Hajós, Fehér, N. N., N. N.. N. N„ N. N. 20-20 fillért
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni, hogy a lap küldése fennakadást ne szenvedjon.
4
I-sórendU minőséget ajánlok a kővetkező árak mellett.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
HANGSZEREKET
. ÉS
HÜZÓHARMONIKÁKAT
Fuvolák.
Fekete granatilfából tyezüst billentyűkkel: 6 billontyUvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor , 10 billentyűvel 80, üti, 40 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 60, 66, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 20, 6.60, 6 40 korona.
Dobok.
Nagy (lob réz faabroncscsal 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 etuvur 90 kor. — Községi dob 14 kor -tói
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Huzéharinonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hauggal. drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok liáro uszoros hauggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dnr éa Moll-bassus, dupla hauggal: 16, 24, 28 koroua, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Ssétküldés
utánvéttel. — Kezeskedek arról, hogy csakis jó ós az értéknek mogfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést lig az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nom fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
Iskolahegedük: 6, 8, 10, 12, 14 kor -ért. — Zenekarhegedük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny és mester-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/« ^ \'/« nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonók: l, 160, 2, 260, 3, 4 kor.-ért. Hegodűvonók fernambukfából nagyon iönnyű 6. 8, 10 kor-ért. —
Hegedűtokok 6, 7 6 » kor feljebb. Hegedülábak: 4, 10, 12 K ós fl—MWMMHMBmi ..
feljebb. -- AllUrtók: 1, 140 K és feljebb Hurok minden árban ■
minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — ^^^^Hhül^^^^Hr^^^^^^^N^^I Celto. Iskolacello: 2(>, 26, 27, 28 és 30 ko^. — Zenekarcello: 40 60, 60
és 70 kor. - Cellovonók: közönséges 160-tól 3 kor.-k — Cellovonó fernambuklából 6 kor.-tól 12 kor.-ig. — Nagybőgők: »/t-es 72 kor. </»-*• 76, 80, 90 ós Í60 kor. — Nagybőgővonó: 4, 6, 6, 8 ós 9 korona.
Gzitorák.
Primcítora, jávorfa, gépetet uélkűl: 13, 14 kor. — Palizander-tetővel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizaudertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé>z 64, 70, 80 kor-
Konccrtcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópoitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 0 kor., jobb minőségű, fél v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. palisáudfából 14 korona.
Rózfuvóhangizor jk.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Vromblta: 32 kor Basstrombita: 4» kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 64, 68, 60 kor. Basa: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakürt 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok F: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110, 120, 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42
korona stb.
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio ÁPRILIS n.
49-IK ÉVFOLYAM, ag SZÁM
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
■•Ijitaalk hitfia is eiltlrtlkii Jilbu.
tlAfll«téal árak: K(*ai évi« 10 koron*, UlíYie 6 korona, negyedévi« 9 korona 60 Ali. — E(r*a aaim ára 10 flll.
KalalAa aaatkaaald : K«rM» Jéaaef.
KU<ljn :
• «afrkraltíaff.
Izsrkasztiii| ii kiadóhivatal laák-Ur 1
" TaUfon: III. —\' Hlrd.tá.ak dijat abáe atarinl.
Hamis élelmiszerek.
KI ne olvasta volna azt a hirdetést, hogy egy liter jamaikai rum 2 K., egy liter finom jamaikai rum 3 K. és egy liter valódi jamaikai rum 4 K. Igaz, hogy megmosolyogjuk boszankodás közben az ilyen élelmes hirdetést, de az is igaz. hogy az iljen és ehhez hasonló élelmesség a fogyasz-tóközönség birkatürelméból, nemtöródömségé-ból él, no meg az arra illetékes hatóságok intézkedéseinek hiányosságából.
Mert nemcsak a rum, mely akármilyen finom, akármilyen jó is, mégsem jó már t. i. az emberi szervezetnek nem, hanem sok más élelmiszerünk is ki van téve a hamisításnak, a pancsolásnak, mely vagy olyan, hogy az emberi egészségnek nincs \'ártalmára, de néha bizony drága pénzünkön az ilyen élelmiszerrel betegséget is szerezhetünk magunknak.
Egészen közönséges a borpanosolás, melyet pedig szigora törvény tilt, de csekélyebb szigorú felügyelők ellenőriznek. Do sokkal fontosabb az életbon az a visszaélés, amit tejben, vajban, zsiradékban követnek el a lelketlen hamisítók, pancsolók, hogy ne mondjuk méregkeverók. Mert ezuk a cikkek a szegény ember asztalától kezdve az uralkodók dejeunerjeig mindenhol otthonos; a beteg embernek osak ugy ajánlja a doktor, mint az egészségesnek. Most aztán tessék elképzelni, ha a beteg gyomorba
ezok a tápláló eró nélküli kollemetlen izü, sót gyakran káros összetételű moslékba való étel jut, hogy minő rombolást okozhat az a várt üdvös hatás helyett.
A rendőrség az utóbbi idóben elég erélyes fellépést tanúsít a tejfogyasztók érdekében. Feltételezzük, hogy ez a buzgalom állandó inarad és nom fogja mogtürni, hogy a közönség zsebje és egészsége kilegyen szolgáltatva » tejgazdák önkényének. Azt is tudjuk, hogy a iuúvajnt osak ugy szabad árusítani, ha az tenyleg mint mövaj hozatik forgalomba Dú hogyan óvja meg a közönséget a hatóság attól, hogy sütóinestereink, cukrászaink, vagy tésztagyáraink vajas és zsíros gyártmányaikba nem ilyen miivajat vagy zsiradékot kevernek^e. Ha a múvajat csak ugy szabad elárusítani, ba rá van irva. hogy múvaj; ha a lóhusbol készült kolbászokat csak ugy szabad árusítani, ha az üzlethelyiség™ e felirat: „lóhuskolbász" van illesztve, akkor jogos az a követelésünk, hogy pékjeiuk a vajaskifiik helyett csak ugy adhassanak margarinnal gyúrt kiflit, ha a fogyasztó kőzőnsoget tudósítják bármely módon, hogy a náluk készült vajas-sütemény margarinon" sütemény. Nemrég egy péküzlet ajtaján olcsó vajat kínáltak, majdnem féláron kilóját. Votték is sokan, de osak egyszer, mert mindenki rájött, hogy az az olosó vaj nem vaj, hanem margarin, melyet a boltban még sokkal olcsóbban lehetett volna megszorozni. Néhány nap
múlva le is került az olcsó vaj hirdetése az ajtóról.
Ugy vagyunk ma már, hogy csak abban az élelmiszerben bízunk, amit magunk termelünk. Megrendült az általános bizalom mindenfelé, mert nem elégesznek meg ma már a termelók azzal, hogy horribilis árt kérnek a fogyasztótól, hanem magával az élelmioikkel is rut visszaélést követnek el ellenünk. A rendőrség, közegészségügyi-bizottságok és a sajtónak meg a fogyasztónak együttes közreműködésére van szükség, hogy sikeresen megküzdhossünk ez embertelen visszaélésekkel.
Kezdődik a tavaszí munka.
Fecskék érkeztével, a nappalok hoasxabbodisá-val, a hivatalos tavasz beköszöntésével, kezdetét vette a tavaazi inuuka. A munkás ember, a napatámoa is
kiszabadul ha|lékából és hálát ad a (londvisolésuek, hogy uem kell többé a tél szOköa napjait azenv^uie. Vau uapszáiu, vau kereset. De most egy máa veszedelem ólálkodik reá. Mióta a mezőgazdasági baleset-atatiazlikát vetetjük, tudjuk csak a busa-eséptéan él mennyi szerenctélleuség történik. As etetőt, ba vigyázatlan ember, igen könnyen keze, karia uélkül, vérbe borulva emelik le a dobról, mert a kévével együtt a keze is a dobba ktrül. Odalent a gőzkazán mellett a azijak kapnak el könnyelmű muukásokal, ba mellette vigyázatlanul lépkednek, vagy alatta birkáinak. A gazdasági munkások eegitó-péuztárához majdnem százig való balesetet jelentettek he, aajnos, igeo sok köiQle olyan baieset, mely balállal végzódöU.
Magunk megható U| esetet olvasunk a Mebár
Ami édesebb a szerelemnél.
— Orosz életkép. —
Lapkin Ivanovics Iván, egy kellemes külsejü fiatal ember és Jambliekája 8zem|ouovua Auna, egy fitos orrú kiaasazony, leültek a padra a patak partja mellett Nagyon kitüuö helyen állott ez a pad, lehajló águ fák vették körül. Kíváncsi szem uem láthatott át a lombok sürüaégéu csak a tízből fel-szökelló halak láthatták ki, mi történik a padon Kezükbe a horogvesszó a a horgon a reáhuzott féreg. Mindjárt hozzá is foglak a horgászáshoz.
Mily boldog vagyok, hogy végre egyedül lehelüuk — szólalt meg Lapkiu. — 9uk, nagyon sok mondanivalóm van neked, Szemjouovua Anna . Midón először láttalak, akkor tudtam meg c»ak igazán hogy miért vagyok a világon... Akkor tudtam meg. hogy mi a szerelem... az igazi, a forró szerelem... Már pedzí .. Ne, ne húzza ki még a horgot I Hadd harapjon bel e a hal... Mond, Szemjonovna Auna reinélh»tem-e, hogy te is szeretsz eugum ?... De most gyoraau ráetsa ki a horgot...
Szemjonovna Anua gyorsan kirántotta a horgot éa felsikoltott. A levegőben egy ezüstös hal ficánkolt a borogtsiuor végén.
— Jaj, hamar fogja meg 1 — ujongott a leány.
A hal kisiklott Ivanaiica Iván keiéból. egy darabig vergódött és csapkodott a fűben — egy locaauuás — éa megint benn volt a patakban
Lapkin midón a hal után kapott, a halacska helyett Szemjouovua Anna kezét kapt/ el s ajkához azoritva, megcsókolta. Szemjonovna Auna szabadkozott egy kissé, de már késó volt. Az elsó csókot nyouiou követte második, utáuua a harmadik, a negyedik...
Midón már a sieri-száina sem volt a csóknak, vidám kacaj szólalt meg a hátuk mögött. Megfordultak s látták, hogy a\'vizból egy fürdógyerek bukkan fel előttük. A Hzemjouovna Auna öccse lubickolt vigau a liüa palakbau. Megállt előttük aztáfi iámét kacagott.
Hi, hí, hi. He. he he I Osókolództatok! Megálljatok megmondom a mamának I
— No, de ha vau benned, tisilesség — hebegte Lapkin még sem fogod megtenui. Gyalázatosság volna leselkedni másra, de még gyaláiato- j sabb aztán be is árulni.
— Ha Kapok egy rubelt uem árullak el benneteket! De ha uem adtok, meglássátok!
Lapkiu elővett egy rubelt a zsebéből s odaadta a lurkónak Kólya — igy hívták — füttyentett egyet1 és beleugrott a viibe. De a fiatalok uem mertek többet csókolózni.
Lapkiu másnap tussal és festékkel kedveskedett a Kólya gyereknek, Anua pedig egy darab csokoládét tört neki. De a gyerek mindig olt lábatlankodott körülöltük, egy lépést sein leheltek, hogy a nyomukba ne lett volua.
— Kicsi gyermek még — dühöngött magában
Lapkin — a mágia mily szörnyű gazember. No ebből ia szép akasztófavirág válik még valamikor.
De Kólya ahelyett, hogy magába szállt volna, utóbb még követelőbb, még azemteleuebb lett; folyton fenyegetőzött, hogy igy elmond mindent a mamának, ugy ehnoud mindent a mamának. Szóval zsarolta a szerelmeseket. Vágro már órát is követelt tőlük.
Az is megtörtént egyizer, hogy Kólys ebéd közben hirtelen felkacagott. Kezdetben csak ugy odakancsalitQlt Lapkíura, de aztán alattomoaan vihogva oda súgta ueki:
— Meséljek valamit?
Lapkiu oly vörös lelt mint a rák, Szemjonovna Auna pedig kilutott a szobából.
Augusztusig tartott ez a gyötrelmes állapot. De augusztus végen Lapkin megkérte Anna kezét.
Mily boldog nap volt az? v \'szülők belegyezlek a házasságba. Nyomban atutáu, hogy ez megtörtéül, Lapkiu szaladt kí a kertbe, megfogta Kólyál a ugy helybenhagyta, hogy a jövendőbeli sógor ordított, mini a sakál.
Jött Szemiouorna Anua is, az meg a fűiét rángatta meg a kedves öcscaikéjéuek.
Később, midón már boldog házastársak voltak, kölcsönösen megváltották egymásnak, hogy sem mátkasá-guk előli soha oly boldognak uem érezték magukat, luiut midőn kikölthették mérgüket azon a gaz Kólya gyereken.
3
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILI8 11.
fiúról. Mehár István borondai Itlcos növen..ék fiáról, akinek ingecakéjut, miközben a polyvát gereblyézte össte, fölkapta a síéi. a gyorsan forgó szíj magával sodorta a ltot vele. Halálkiáltások hallatszanak. I)e a gápet egyszerre megállítani nem lehetett, a gép elszakította a fíu karját s messze dobta a tarlóra magcsoukult vóres teatét. Borulhattak rá szerető szőlei
Ilyen hajmeresztő esőtek fagyasztják meg odakint a nótázó leányok ajkán a dalt. Okául a vigyázatlanságot mondják. I)e bármilyen legyen a vigyázat, az bizonyos, hogy a gép mellett sUrüu ólálkodik a halál.
Mivel pedig ez igy van már régóla. ezért van érvényben országos törvénnyel, hogy a munkásember baleset ellen igen olcsón biztosíthatja magát olyan péuztáruál, melyre az állam vigyáz. Kz a pénztár a gazdasági munkássvgitö pénztár, melynél a muukásember csak egy koronát fizet évente a pénztárba
Mi esik egy koronából egy hétre? Kgy vas, munkáslestvérek, egy vas, vagyis egy krajcár. Nos. hát arról vau szó. hogy sajnáljak-e én egy krajcárt, kél fillért azért, hogy véletlen baleaetemkor a családom ne legyen mindjárt kitéve a nyomorúságnak ? Nem nevetni való bolond lennék-e ? Vau e a mi szép hazánkban olyan eleseit ember, aki heti keresményéből ne tudna felhasználui két fillért arra. hogy feleségének, családjának csak valamounyire is sorsát biztosítsa. Niucs egy ilyen ember.
Mi hát annak az oka. hogy mégis ebben a pénztárba, amely kolönb lakat alatt ran. mintha bét tűze*fe|0 sárkány őrizné, amelyért az egész állam vagyonával felel, inoudjuk, hogy ebbe a pénztárin, ahol a munkások minden varasa biztos őrizet alatl vau eddig csak vagy 600.000 ember lépett be ? Az az oka, hogy nem tudták még sokan euuek a pénztárnak a létezését.
Megmondjuk Hűnek a pénztárnak igazgatósága Budapesten, Alkotmány utca 10. szám alatt tan De nem oda kell irui, hanem, aki a muukáspétiz-lárba be Akar lépni, az jeleutkezik a községi elöljáróságnál és bejeleLli, hogy egy korona évi belizo-téssel rendkívüli tagja akar lenni a pénztárnak
Mit kap ezért?
Kisoroljuk í
Ha a tagol halesel éri, ingyen gyógykezelik, ha a baleset miatt egy hétnél lovább munkaképtelen, mindaddig inig munkaképessége helyre nem áll. 60 napon bellii naponkint I korona. 60 napon tul pedig mindaddig inig munkaképessége helyre nem áll, lebát esetleg életfogytáig havoukint 10 korona segélyt kap; ha a baleiet következtében meghal, hátramaradt családjának egyszersmindenkorra 40« korona segélyt, vagy ha cialádja nem maradt temetésére 100 korona segélyt ad a pénztár.
8 mindezek mellett a pénztárban öregségére havoukint halálra tartó rendes nyugdíjra lehet beiratkozni évi 10 korona 40 fillér fizetni valóval, akkor meg már uera is akar reudkivnlí tag leuni, hauem mindjárt rendes tagnak iratkozikv
Faluban, városban aligha lehet »z^egyszerü, munkásember melogebb, igazabb barátja, mint az. aki lelkes, ható szóval arra hívja fel lakó társait, hogy iratkozzék be a gazdasági munkássegitő péuz-tárha, melyről még azt közöljük, hogy eddig három és fél millió koronát osztott szét tagjai között. tis mennyi könnyet törölt le ezzel.
— Páaztory cs. és kir. udvari szállító virágkereskedése, Budapest, Vili., Itákóci-ut 3 Képes árjegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
V_
A II. filharmóniai hangverseny Nagykanizsán.
- Saját tudósítónktól. —
Kgy felejhetlen magas nívójú művész-est emlékével távoztunk tegnap a Polgári Kgylet nagyterméből. — Filharmóniai hangverseny Nagykanizsán I Kzt ugyan egy kanizsai benszOlött sem remélte, hogy ilyesmiben is lesz réazüuk egy-két deceuniumou belOl. íls a csoda mégis megtörtént, hála a körül-ményok szoroncsés alakulásának. Mindenesetre köszönettel tartozunk Böhm Emilnek, ki városunkra nézve határozott nyereség, inert tespedésnok indult zonei életünket uj életre keltette és kinek agilitása és lelkesedése nélkül nem sikerült volna oly impozánsan a tegnapi estély. A Polgári Kgylet nagytermének minden zugát betöltötte városunk inAértő közönsége, s dicséretére legyen mondva, van már hangverseny közönségünk is, moly nont csak részvételével, hanem hallgatásával is rászolgál e jelzőre.
A székesfehérvári zenekedvelők egyesülete, az V. houvédkerületi zenekarral, a minden idők legnagyobb zenei lángolméjének Beethovennek Prometheus nyitányával kezdte műsorát. Szerencsés választás volt ez Frycsty karnagytól, hogy megismertette velünk, Beethoven egyik legnépszerűbb zenekari múvévet, melyet a zenekar igazán szépen és precízen adott elő. Különösen feltűnt a hegedűsök- bámulatos összjátéka Második számul következett az est „piéce de resistance" Ja Szigeti Józsi a zseniális fiatal hegedű művész, városunk kedvencének fellépte, ki Tschaikowskv hatalmas conceptíóju d. dur hegedű hangversenyét adta elő. Az első tétel Allgro inode reato kemény próbára teszi mind a solista művész, mind a zenekar technikai tudását s bámultuk a fiatal mAvész idejét túlhaladó férfias széles tónusát, sz előadás elegáncíáját és az édes behízolgó cantilouát. Az e tételben előforduló „cadenzát" a mflvészi tökély befejezettségével játszotta Az andante részlet gyönyörűen meg volt componálva s inig az Allegro vívacíssimo egy vad patak szédületes gyors csobogásával hatott ránk A műsor 3 számában egy magvar zeneszerző aratott őszinte és jól megérdemelt sikert s Jámbor Jenő szerenádját interpretálták, melynek vidám „Marcía" tétele frenetikus tapsra ragadta közönségünket. Sibelius „Valse tristo\'-jo szép zenei illusztráció Mint 4 szám „Mendelssohn" örökké szép ós hervad hat lati hegedűversenyét játszotta Szigeti Józsi Dacára annak, hogy e hangversenyt rövid időközökben Katiról, Burinester, öeyor Stefi és már egyszer Szigoti Józsi is játszotta, mégis az igdousAg varázsával hatott ránk, miután most zenekar kísérettel hallottuk ti műnek meghallgatásánál önkéntelenül eszünkbe jut Mendelssohn és "Beethoven nagy vétke, miért csak egyetlen egy hegedű hangver^anynyol gazdagították a zeneirodalmat. Magáról az ^előadásról az a megjegyzésünk, hogy az első tételmmpóját tul gyorsuak találtuk s ennélfogva ehnosóiltakV^ű egyes gyönyörű tételei s az andante részlet pedigítsso nyújtott volt Itt történt, hogy Szigeti hegedűjének egvik húrja elromlott, minek következtében egy másik hegedűn kellelt a záró tétel szédületes futamait eljátszani.
Ila tekintetbe vesztik, mi egy hegedűjátékos-nak megszokott hcgcdű|e, ugy bámulatosnak kell 8zigeti teljesítményét jelenlétiünk A zugó tapsvihari és lelkes ünneplést Szigeti mesterének llubaynak egyik csárda jolenetéiiek eljátszásával köszönte meg. A hangverseny utolsó száma Liszt Ferencnek nagy zenekarra írott I. magyar rhapsódiája volt A „Besze-
f;ődtein" régi magyar dalra felépített rhapsódiáuak langszorolése, a szólam vezető* változatossága, a
zeneirodalom egyik legértékesebb gyöngyét képezi s legnagyobb nemzeti büszkeségünk egyikének nnvezbeió.
Utoljára hagytuk Frycaaj Richárd karuagyot, kinek legnagyobb érdeme van a szereplők közül. Hogy mit művelt katonáival a két hegedű hangverseny kíséretével, annak kellő mélialáaát terűnk szűk volta nem engedi, őt csak egyszerűen megbámuljuk. A rendezés sikeréből kivehetik részüket még Haduai Jenő és Kperjesy Uábor urak, kik mindent elkövettek, hogy az estély fényesen sikerüljön.
I W. J.
HÍREK.
— Gazdasági iskola. Régóla húzódik már egy földmíves vagy ha ugy tetszik egy gazdasági iskola felállításának kérdéae. A városi tanács már régebben hajlandó volt a városi erdőből 20 holdat e célra kíhasitani, de ez a várostól messze eaík és nem volt kellőkép hozzáférhető a tanulóktól, igy a minisztérium se hagyta helyben ezt a tervet. Most a pénteki tanácsülésen jolentetto a városi mérnök, hogy a kiszemelt területet felmérte. Kt a terület az izr temető mindkét oldalánál elterülő mintegy 18 hold. mely elegendő volna o célnak. Annál inkább megfelelő volna ez a telektömb, mert Kiskaniisáról egy dűlőül vezet hozzá és a város többi részéről is hozzáférhető. Minthogy pedig inkább a kertészet és gyűmölcsészet. kultiválása volua a főfeladata a létesítendő iskolának ez a hely teljesen megfelelne a kívánalmaknak. Az Ogy legközelebb a képviselőtestület elé kerül oly tauácsi javaslattal, vltogy bízza meg a tanácsot a telek megvételével, vajflr hosszú lejáratú bérlet megkötésével. A telek ugyanis Batthyány Sratlmaun he rcegi hitbizomáuyhoz tartozik,
— A keszthelyi Goldmárk-ünnep helyi bizottságán kivQl vidéki tagok között a kővetkező kanizsaiak vannak: 13óhm Emil. Franz Lajos. Gelsoi Guttman Vilmos báró, Hertelendy Béla, Horváth György, Kertész József, Szalay Sándor, Vécsoy Zsigmond, v\'iosz Ferenc Zerkovítz Lajos.
— Felolvasás a választói Jogról Ügyetlen társadalmi kérdés sein foglalkoztatja most a polgárokat annyira, iniul a választói jog. Mindazok, kik még a köreten kivűl állanak, a uóket sem véve ki, be akarnak oda |ului. De ezt a bejutást különböző oleiqek kűlönbözókép kommentálják és más-más klauzulához akarták kölni A Nagykanizsai Kereskedő Iljak önképző KgyesOleto egészséges sociális érzékéről ail hizuyságot azzal, hogy ebben a fontos társadalmi kérdésben tisztán, vagy legalább is tisztábban akar látni, ti célból megkereste Ágoston Péter nagyváradi jogakadémiai tanárt, hogy e fontos kérdésről tartson városunkban felolvasást vagy előadást. Nem tudjuk, a tudós tanár hajlandó lesz-e eunok elvállalására, de azt konstatáljuk, hogy iráuta már inost is nagy érdeklődés mutatkozik.
— Hangverseny után. A tegnapi feledhetetlen művészi est után a zeneimádók egy szép csoportja Szigeti József hegedűművész és a fehérvári filharmonikusok tiszteletére barátságos lakomát rendeztek. Lukács József a művészi életet élő tanár elragadó színes szavakkal köszöulötte fel a lehérvárí zenekedvelők egyesületét és annak oluökét dr. Kuthy
(tüdő)
köhögés, szamárköhögés, influenza és a légzőszervek bajainál
az orvosi kar kiváló ored mén nyel alknlmazza a
SIROLIN „Roche"-t.
8IROLIN ,Roch«\'-t kellemes ize és kiváló ll-táaa lolytín a/lveaen veazlk Áa öaazea gyígyszertárakl.an eredeti S|.\'tOLIN .Hoche" oaomajolásl kér|Qnk áa hat*, rorottan ola II-ut>k viasza iienden i»>tkía».iiiii*n> i
F. HOFFMANN-LA ROCHE & CO. BASEL (Schwaiz) GRENZACH (Baden.)
ÁPRILIS 11.
ZALAI KÖZLÖNY
S
József Ifir. tanácsost, » ki viszout a ksnízasi előkelő műízlésre ¿a a tanmlalt insgyaios barálságrs Oriteito poharát. AiuUa isméi Lukács lauár éltette a nagy művészt Szigeti Józsefet, kinek nevóben dr. Kuthy Józsel a kanizsai bolyéketélleKé; dr Klléuyí Gézs pedig a kiváló karnagyra emelle poharát. A lelkes hangulat a reggeli órákig együtt tartotta a Uraaságol
— Polgármester az orvosokhoz Kgy postai kézhesitft fiának kanyaréban történt megbete gedése esi\'téu a helybeli posta és táviró hivatal főnöksége megkereste a város polgármesterét, mint közegészségügyi hatóságot hogy a poslaszemélyzel-nél történt ragályos megbetegedésekről a fóuökségel a kelló óvóintézkedések megtétele céljából érlasitse Vécsey Zsigmond polgármester ez Ogyból kifolyólag s következő határozatot közölte a város területén máködó orvosokkal: A nagykanizsai I. számú m. kir. poala és távirda hivatal főnökségének ezen át iratát tudomásul veszem s euuek alspián felhívom a város területén lakó ö»szoa orvosokat, hogy oly eltetekben, amikor poata alkalmazónak, knlönösen pedig posta kézbeaitók család iában fertózó betegség lép fel, arról batóságomon kívül a helybeli I. számú m kir posta és távirda hivatal fóuókét is haladéktalanul — de legcélszerűbben távbeszélőn — értesítsék, hogy a szüksége* éa célirányos óvóintéike déaek velük egyetértóleg azonnal megtehetők legyenek.
— Nyilt levél Tlazához Az általános választói jog li^a 1000 aláírással levelet intézett Tisza látván grőfhoz, bogv hatalmas erkölcsi és szellemi képességeit ne fordítsa a modern gazdasági és lárssdslmi fejlődés szelleme elten, mely felé az általános titkos és közvetlen választói jog vezet Az aláírások között találjuk Kried Ödön dr és Run Jeuó dr. nsvét is.
— Tanfelügyelők a miniszternél. A kir. tanfelügyelők küldöttsége szombaton tisztelgett Zichy János gr. közoktatási miniszternél éa Molnár Viktor államtitkárnál. A miniazterl llidvéghy Beuó borsódi tanfelügyelő, az állainlitkárt pedig Kuzsicska Kálmán dr salavármegyei tanfelügyelő üdvözölte.
— Ab Eat: a hlrlaplrás szenzációja. Április tő-én Miklós Audor szerkesztésében Budapesten uj napilap indul meg Az Kst címmel Délután kél órakor jelenik meg s az első teljes újság lesz, mely mág aznap este a magyar városba viszi a fővároa, az ország éa a világ az uapi híreit Az Kst mindennap délutáni legelső gyorsvouatlal indul Ss miuden más újságol megelőzve érkezik a magyar városba. Az ICal függetleu politikai napi láp, azabad és meg nem alkuvó a pulilika, a lárxaság, a színház, sport és közgszdaság leguiabh híreivel; szókimondás ban ós radikális függetlenségben vele senki sem konkurálhat. Mottója ez: .Senkise lehet olyan nagy, vagy olyan gazdag, hogy Az Kst ne mondja meg róla az igazságot és senki sem lehel olyan kicsiny és szegény, hogy ATItjst meg no haltja a szavát • Szerkesztősége a íegelsőrangu. Munkatársai: Ignotus, Bródy Sáudor, Moluár Ferenc, Pásztor Árpád, Kéry Pál, Adorjáu Audor, Uergely István, Keruéuy Simon. Szép Ernő és Sslusiuszky Imre helyettes szerkesztő; olyan gárda, melyet magyar lap alig mutathat lel. Sport rovatát az országos liirtl allilóta (Jilleinol Fereuc vezeti s minden rovat élén a legkitűnőbb emberek állanak Technikai kiállításában Az Kst páratlan. Klófizeléai árai: egéiz évre 16 korona, félévre 8 korona, negyedévre 4 korona és egy hóra I kor. 40 lillér. Egyes szám ára 4 fillér (kél krajcár) a mindennap legalább U 4 hasábos oldalon jeleuih meg. Az Kst szerkesztősége és kiadóhivatala Budapest, VII Mikaa-u. 8. (Atheaaenm palota).
— Pacsai tűzoltóság l\'acsa nagyközség az Országos Tűzoltótestület egységes gyakorlati szabályai szeriül tűzoltóságot szervezett Elnöke Szeutmihályi Dezső, főparancsnoka Széhely Krnó lett. A Zalavár megyei Tűzoltó Szövetség elnöke Kuortzar Hyörgy tegnap hivatalosau megvizsgálta a kioktatott legénységet, kik ugy a gyakorlati, mint elméleti ismeretekben kelló jártasságot tanúsítottak.
\' — Műkedvelői társaság Oda lehetett volna azt is írni, hogy Klső; mert ilyen célú egyesület Kauizsán nem volt eddig. Teljes cime ez: .Tliália Művészeti a Műkedvelő Társaság\'. Ebben ki van fejezve a cél, amiért létesült, hogy szűkség volna az egyesületre, nem erősítjük, de hogy dicséretes az, j[ia mindkét nembeli fiatal kereskedők, iparosok ilyen nemes azórakozásban keresik kedv-telésöket. az tagadhatatlan Szombat eslve volt a szárnybontogatás a Szarvas szálló nagy termében. Inkább cssk a társaság maga akart meggyőződést szerezni tagiainak különféle iráuyu tehetségéről. Azért a nagy közönséget még uein hívták meg, csak az egyésűleli tagok és a sajtó képviselői előli mutattak be változatos programmot Volt szép zongorajáték, figyelemre méltó szavalás, énekszám, kupié, monolog. melyek mind arra s reményre jogosítanak fal berniünkéi, hogy ezek a műkedvelők izmos tehetséggel törnek s művészeti célok felé. Amint értesülünk nemaokárs érdekes programmal fognak bemutatkozni a nagy közönséguek
— öngyilkos legény. Szombat éjjel egy kiskanizsai ifjú száutó-vetó legény akart bucsul mondani eunek az álnok árnyékvilágiiak. Msrtiuec János 18 éves legény sz illető, ki Körmös-utca 36 számú ház udvarán éjjel II—19 ér* közöli <j mm revolverrel a szá|ába lőtt. A fiatal életuntat a reu-dóraég még azon é|jel a közkórházba szállilalla. hol ezideig élet-halál közölt lebeg Súlyos sebesülése miatt nem lehetett kihallgatni.
KÖZGAZDASÁG.
m
A gabonailzletröl.
Nagykanizsa. 1010. *pr. II,\'
A kedvező időjárás nagy hatással volt a tőzsdére. A fel és lefelé való |átéli végeredménye a nagy krach, mely különösen u| búzánál nyilvánult meg a legiobban. Ahol a készáruűzlet dominál jelenleg teljesen az egy-két inálom kénye-kedvének vagyunk kitéve A tárházak majdnem üresek, uagyobh búzakészletek uincseuek és igy az áprilisi kurzus slalti áraik nem |ogoBak.
A Meteor áprilia közepére hideg és fagyos időt jósol és ha jóslats beválik, isiuél tere lesz s felfelé való spekulációnak. Elkeli uissági buxs 13-30 Kanizsán, 13 40 Komárváro*, 18-20 Zala-szentmihály l\'acsa Szép rozs 8 30. zsb 7-35 Kanizsa árpa irául nagyobb a kérésiét la. sörárpáért 7—7\'60 fizetnek gyengébbért ti—ti fiO
Piaci áraink;
NYILTTÉR. Kérem ne beszéljen ostobaságot!
Ki tudja, mit fogadott el Szódeuí áaványpasz-tílla helyetti Az igazi Fsy-íéle, a melyben a szódeui gyógyforrások vizének minden bstásos slkoló része benne van s uein hagyja cserben az embert, a ki nyakfájás, köhögéa, rekedtaég eluyálkásodás és gégehurut ellen használja. Csak mindig a valódi Kay-féle szódeuí ásvány-pasztillál kell kérni, e melyek doboza 1 kor. 25 fillérbe kerül és miuden idevágó üzletben kapható.
% % £
— Aki szép fajtiszta szőlőt akar. Vityé Miklóa őscsanád (Torontálmegye) elismert tisztáa és lelkiiameretesen kezűit szőlóoltváuy telepről hozasson oltványokat, inely telepet t olvasóinknak a legjobban ajánlhatjuk.
Buza
Rozs -Zab Arpa
K 36.— . 16— . 14 60
18-. i a so
Tengeri
Egy aszfaltgyár átalakulása A Nagykanizsán is ismert Klső Fiumei aszfaltgyár. melyei a kereskedelemügyi minisztérium auuak idején a köz-szállításokból bitiltott. egy wienl bank finanszírozásával átalakult .Magyar-horvát aszfalt részvénytársa-ság\'-gá. Ugy Iái szik szabadulni akartak a nem épen előnyösen ismert cégtől.
Záró vizsga A nagykanizsai tizedik hús-vizsgáló tanfolyam záró vizsgája f. hó X áu tartatott meg. A vizsgálóbizottság tagjai voltak: Mayer Ottó törvényhatósági iii. kir. állatorvos Zalaegerszegről, dr. Rátz Kálmán városi tiszti orvos és Kertész Lipót vágóhídi állatorvos, tanfolyam vezető Virágára ösi-zeseu llen jelentkeztek^ akik kőiül képesítést nyert 8, a vizsga újbóli letételére utasíttatott 3. Meg kell emliteuünk, hogy eddig a legtöbb lanvizsgáló lantoltam városunkban Urlatoll Az eddigi liz tanfolyam kiképzést nyerte össze«eu 122 husvizsgáló A legközelebbi tanfolyam április 16-án veszi kezdetét, amelyre a jelentkezők közül 12 hivatott be.
807/1010. végrh. szám. •« >•
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajló az 1881. évi LX. I. o. 102. §-a értelmében ezenuel közhírré teszi, hogy s nagykanizsai kir. lárásbiróaágnak 1910. évi V. 8H/I, 147/1, 160/1 316/1 száiuu végsése követ-kezűiben dr. Rudolf Kürth, dr. Kari Qeorg Wurcel, dr. Ollop Mór, dr. Euger 8chojanitz ügyvéd állal képviselt Pistc testvérek, Weinberger Adolf, 0. A. 0. Jaeger és Stroheíii) A. Comp. cég jsvárs 693 K 23 fill., 653 K 44 fill, 107 K 17 fíll. és 94 K 80 fill. s jár erejéig ilMO. évi február hó 7-éo foganatosított kielégítési végrehajtás utián le és felOl foglalt éa 1031 kor. becsüli női kslspok, sipkák, bollifelszerelésekból álló ingóságok nyilváuoa árverésen eladatnak. Mely árverésuek a nagykanizsai kir.. járásbíróság 1910. évi 8«/2 számú végzése folytán fenti tőkekövetelések és járulékai erejéig Nagykanizsán. (Kszincy-utcs 8. szám) leendő eszközlésére lölO. évi április hó 16. napjának délelőtti 0 órája határidőül kilűzelik és shhoz s venni azándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érinlstt ingóságok az 1881. évi LX. törvénycikk 107. és 108. § a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet ígérőnek becsáron alul is el foguak adatni. A mennyiben az elárverezendő iugóságokat mások is le- éa felűlfoglallatták éa azokra kielégítést jogot nyerlek volna, ezen árverés az 1881: LX. t.-e. 120. és a vb. n 2o§-a értelmében ezek javára ia elrendeltetik.
Kelt Nagykanizsán, 1910. évi április 1-én.
Maiinovltril; Irgy
kir. klréláll i*|r«kajt4.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMIÁIT- cigarettapapírt vagy hüvelyt!

ModcLL
1910
IBlO-ea
modellünk ujitáaai:
Intenilv Ungió, m«ljr gjfor-iftu forral é> keréi tulil
fogyeiil. Erői elkilrétiek, melyek kicserélhetők él tUitilhatók. Müvéül kivitel (modem itiliu). üalvanliélt broai uineiéi. — Hoitiadve a ,Rop»" biilonlégl gyorifí»8 eddigi előnyeit, a
„Ropa" I8I0.
e jelenkor legüebb, leg lerlúielib, legblitoiabb «1 legtekerékomhh »itali IlU-
hetre. Ma feldal, elaliilk. A sxeit ki nem folyhat I
Ara Budiputm:
4.— korona.
léi! kiméit riliáiialal a Ijar I kirisa II fillér rifliilinil mi t» ■•lailri •nrél ál-
Kapható minden uakméba végó Oxlelbcn.
ZALAI KÖZLÖNY
i r nn ipf
LL UlLIÜC cigarettaíüvely
mindenütt kapható.
Április n.
ilészvénytársaság
„R 0 P S" Fémárutryár
■ÜDAPEiT, T. Váoat nt 74/M.
II lyl eléruiliók: Weleer J. 0., Bettlhelm éa Outh, Hotenfeld Adolf fial, Kflhler Teatvérek, Unger UHmann Bak.
Képviselik Tldákaa kerestetnek.
Danántül legrégibb ékmrttilBtBl
Bárány József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany ¿a exüat ékszerek készítése vlllany-eröre berendezett műhelyünkben.
Dusán felszerelt ékazer, arany ¿a ezüstáruk raktára. f-
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes ¿a különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom Ízlésben.
Legszebb női- éa férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt és azines drága-kővü tárgyakban.
Régi vagy váaott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan éa tartósan műhelyünkben átfog-Uű tatnak.
Teljes étkezókeazletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árú! Eladás részletfixatósre isi
A berndorft gyár fóeláruaitó heWe csakis első minőaégü Alpaecaezüat étkészletekről.
Brllliaitot, iféinantot, arain- ezttsliarfcfat leua-taiabl árban mesretelnet mi bscseréitetnek-
Szőlő-oltvány,
szólóvesszóről éa borról nagy képes árjegyzékemet
I M O T E ■
és bérmentve küldöm meg, ■ ki Cimét tudatja. Kzen könyvet még az is kérje, a ki rendelni nem akar, mert ebből meglauulhatja a szőlőtelepítést s emellett sok szőlókép vau beuuu. Szőlőoltványokból éa más egyéb európai és amerikai sima éa gyökeres vesszőkből, a világbíró Delawaréból állandóan több yillió készlet eladó, olcsó ár melleit \'I\'Obb eier elinnerő levél, közte több hercegi és gróll uradalomtól.
Cilii: Szttos Sándor fla, azőlő telepe,
Blhardiósaeg
JM«. óta iaytiM bevált
MWm BTÉGT-IlTflA NT-SZtPPIH
0. Mail 4 Co. gyirt iránya.
Kiváló bé<ul orroeok ajánlatéra Kurópe le»tó,b étiemében fényéé epodméuynyei elkelmaeeák
míndennemtt bftrkiütéNek
tólo« króulkue * .....-.....
orr. tecreebek. kátntnj\'iiapeaa
nyegeeeti fltcr *»., ■■■■n.wimwii i x>u m,,u rtirur uiDi noktól Mekeoe bórbejoknál elketmaeeák e o*r heUeo
Berger-féle kitrány-kénuzappaut
b. Knyhékkkílráe,-i..,Ma ryenánt.e Mr UiiUUaiuigal ellen. • arerawkek bír- ém lejen Teli kNtieeJ ellen, veleinl.timliiden-napi heiená létra mini f*lü lm élhetetlen aeedt- él nt<t-UU-r» eaolgál e
Berger.fóle glycerin-piporc szappan
molybeo »1 uéeelék (lyoeria feleltetik íeer ely llleloeltva no. klráló lórápoló ee<-rként heeenélják t,v»bbá kliOnó elkérni e
Berger-féle borax-ttzappaut y
*> »»neeéeek. >iH|t<, uitltt, IMilki ti Mrtikle*
ellen.
láttákét TO tUlér, Ifírlen a i
Ara derekanként ___
nélell uleslléeeet e«rfltt. Kérjen • váeárláenál njoineUkaeen kerger tété kátrány-u«ppen;>ke\' >"\'r»i ueppennkel. 0. Heti * 0>ae. (fért
ináuyell ée >lxyéeaon ------\'
ee Itt ébréé olt véd-losrr* ée e mellette Utó oécelétréere. mely



minden dmkén olt kell bory k»)rn ____
KllSn tetve Béahen_ (SSl-ben dbaokménynyet é. e aérlil 1(90
íremmel.
«ahen taaa-bu dleeokménrn évi vttágktAlllUeea ereey irei A lerger «íd|. «rfl minden mée aróer- ée 1»
e hoeeéluk mellékelt heeaDáleU oUeltieokon _ _____________
Kap\'.etólc mlnd<i^ (rógreaerŰrben ée uekbevéitó aelxtben.
*yt#y ée by«loiiíku ueppen<-k iteelUeokon r <1 vennek wmH.
N"-rvI.«i : Q. Hall a Oomp., Wl«n, L, r tbaratr. s.
Ua)y>Nlalé|t Mnktltl rtrék Jililtgyéjyaiar. lére, BudepMl. atlrélr-a, ia. Thellmejper ee aatu, Zr nyl-ulee. KoehmeUler Fr. elééi, Hold-ntee a. Hnlnér ée Mee.r dra«ulSlAk. IV., Koranab^reete-oioe ». eiéa. Detelayt Frigye, droucrle, M.rok-két-UMa Kle.l»Fken Megrexoreeég Seeeee By 0«r
Raktár Nagykanizsán. Práger Béla gyógyszertára.
BOLINDER
írenolajiooiorok írenolajloíoinotiliot
csak
Szabó Emil és Társa
Budapest. V., Ferenon József tér 6 be
Graebam-palota. Utachlddel szemben kaphatók.
Sürgönyeim : SZABÓÉK
BUDAPEST.
TELEFON 76-48.
SalvÓKiizmotorok. benglnmotorok. oséplőgépek. malomberendeaések Árjegyzék infyen éa bérmentve.
Szőlőoltvány eladási
Aki egészséges, olcsó szép szőlőt akar, bizalommal forduljon
VITYÉ MIKLÓS
a lolkllemereteaen vaialatt ~ «ltviajtelapékeB —
Ös-CiaBáion (Toroital-n.)
ahol szokvány tninőaégO I. rendű fáa, gyökeres éa sima zöldojtványok bor-és eaemegefajok valamint amerikai «ima óa gyökeres szőllő vesszők, nemkülönben ugyanazon fajok II. rendű osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatók Szólólugoanak ktllön e célra válanzlott fajok. — (iyümölesfa- és rózsa-oltváuyokban uagy választék
Faj- éa ázjegymék la|jw éa Unantvi, A számos elisiuerólevél közül itlen caak egy : A küldött oltványokkal teljesen meg vagyon elégedve A kedvező idójáráa melleit igen szépek megeredtek, az elmaradottak száma 1—2"/.-nál többre uem tehető. Pailisztázásról ezidó szerint még nem nyílalkozhalom.
Tisztelettel Dr. Gróf Árpád
Szeged, 1909. julius 10. Ogyvéd.
Hirdetéseket
felvesz a kiadóhivatal
C1D
W0-
rey (iriiljil ■!■<•■ ériakiiéi, kl iiljt liklat iliiraill lajtliita atyaira
ífdiw
Gyümölcsfacsemeték
létéaylák. Iliniirjik, Tllnallik. Iirltáialiéiyak, Itiyiijiaillcitik ilk
Szőlőoltványok. (I\'4V.\')"\'
•arépai ét aairlkai ilai éi nikirn Minik. (Iktalé iliiárjtijiék kliáaatra li||ii).
-----
r^-J
co
\'Aki bútort
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
.BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET"
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruos&rnnkalt, melyek a következő helyeken vannak: VIII- József körút 2«. HZ. (Bérkoosis-utoza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. m (a királyi börbalotában.) Kzen szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s ennek felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. Stílszerű modern lakberendezések.
Jflláavos árat!_ara mMséprí. _
SSF* Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak.
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.
11021039
NAGYKANIZSA, igio ÁPRILIS 14
49-ik évfolyam, 3o szám
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Miljilulk hétfőn ii ciltirtikln iáiban.
ItSfliotéal ír«k: Egi» évre 10 korona, fíH.ie 6 korona, ncgy«iU«io 2 korona 60 flll. — Egyai aiám ára 10 Ali.
KolelA« tzei kettt«\':
Hrrlr» Jáairf.
I
Kiadja : a HKerkcHxlŰNrf.
Az anyákhoz ós apákhoz.
Irta: IÁXOII JTBSÖ.
Az ujabb kor legnagyobb és legdiesóbb vívmánya az, hogy az értékek benne helyet cseréltek. Régen az arany és ezOst, a drágakő, a selyem és bársony éa a pénz minden neme éa az anyagi érték ezer formája volt emberi felfogás szerint a gazdagság fogalma. Az egyesek ma is ezek után az értékek után futnak káros versenyben Az összesség sem hanyagolhatja ol az anyagi javak e tömegét. De immár ott trónol a legvilágosabb elmékben a megismerés, hogy a nemzetek legdrágább kincse, legértékesebb vagyona, legfőbb ereje az ember anyaga.
Minden mozgalomnak tehát, a melyet eddig humanitáriusnak tartottunk, óriási gazdasági jelentősége van. A közoktatásügye, a közegészségé, és mind az, a mi az ember-tőke gyarapítását és megjavítását szolgálja, elsősorban közgazdasági szolgálat. Iliszen a vésőnek, a kalapácsnak, a tollnak és az ekeszarvának is az ad nagyobb értéket, hogy hányan forgatják és kik veszik kezükbe. Az ember teszi becsessé az anyagot, nem megfordítva. Az ököritói rémes katasztrófának isszonyusága épen abban rejlik, hogy uem a gazda veszítette el birtokát, hanem a föld veszítette el gazdáját.
Iparkodás, munka, takarékosság, okosság minden elveszett értéket vissza tud szerezni. De a legáldottabh föld sem képes az elvesztett gazdát, az elpusztult embert életre kelteni A kezdetlegesen összerótt vityilló kastélylyá nő a szorgalmas ember kezében; a legfényesebb vár összeomlik, ha az ember, kipusztul belőle.
Az utolsó tiz év magyar államférfiai e megismerések alapján oly munkát indítottak meg, a meiylyel Magyarországot a civíli/.á-oió élére állították. Az omber s főleg a gyermekvédelem oly szervezetet nyert hazánkban* melynek szinte mondhatnám oso-dájára járnak a nyugati társadalmak vezéralakjai. Ki merrtó tagadni, hogy Magyarország jövondőjének a kérdése a magyarság hatalmas és ellenállhatatlan kifejlődése. Kincs ennél nemzetibb, nincsen függetlenségibb politika De sót nemcsak Magyarország históriai nagyságának holyroállitása fordul meg ezen a kérdésen, hanem Európa keleti részének békéje, művelődése, biztossága és virágzása is. Meri a Duna-Tisza hatalmas völgyeben, a Kárpátok gyönyörű koszorújában ninosen egyetlen faj sem, a melyre egy birodalmi szervezet biztosan támaszkodhatnék, kizárólag csak a magyar. Abban a pillanatban, a midőn e fajnak számbeli, műveltségi és vagyoni ereje megtöretnék a sors csapásai alatt oly mértékig, hogy le kellene mondania vezénylő és egységbe kapcsoló
hivatásáról: abban a pillanatban a fajok ádáz versenyzése és visszavonása Qtné fel hydrafejét. A bomlást külső hatalom ideig-óráig fenntarthatná, de osak a szabadság árán, csak az autókráoia vaskezével. Minthogy pedig az ily hatalomnak semmi etikai célja nem volna hatalmi érdekén kivQl, hova-hamarább meg kellene ó«\'lödníe s ez a gyönyörű, az Isten által is egységesnek teremtett ország, prédája lenne prédakeresöknek és szétlagoltatnék s latrok osztozkodnának Krisztus urunk e ragyogó számunkra kiterített köntösén, melynek amíg mi itt vugyunk, Magyarország a neve.
Ez a jelentősége annak a mozgalomnak, mely minden alakjában az emberanyagot védi ebben a sok külső és belső ellenségtől tépett országban, a melynek legújabb alkotása a tíyormekszanatorium.
A Gyermekliga szárnyai alá szedi az elhagyott, a zülött, a védtelen gyermekvilágot, hogy megmentse az országnak. A öyermekszanatórium Egyesület a beteg gyermekeknek vet ágyat, nyújt segítséget, és rendel ápolót, hogy megmentse az életnek.
Társadalmunk jeles és önzetlen vezér-férfiai állanak ez alkolás ólén és küzdik kí hívó, kérő, buzdító szavukat u nemzet társadalmához. Szegény és gazdag, a ki meghallod, nyisd ki elejbe a szívedet. Nincs a világon irgalmasság szebb, és meghatóbb, mint a moly a beteg gyermek ágya fölé hajlik. Te a kit az Isten gyermekkel áldott inog, jer és segils és ezzel háláld meg a gondviselésnek azt, hogy képes vagy a magad gyermekéről gondoskodni anyai, apai szived boldogságára. Te a kitől a sors megtagadta a gyermek örömét, jer és segits épen ezért. Mert meg vagy kiméivé attól a pokoltól, mely az elhagyott, szegény szülő szivet oly iszonyúan sanyargatja: attól, hogy nem képes beteg gyermokéról gondoskodni
Gyertek mind, akik ezt olvassátok meggondolván, bogy az isten munkáját végzitek; meggondolván, hogy a nemzet beteg gyermekeiről veszitok le a s/.onvodóst.
Mily fenséges látvány: a társadalom páros viadalban a köztünk orv.szándékkal bujkáló halállal. Nem fogjuk legyőzni, mert a földön ninosen halhatatlan semmi és ssnki, icsak épen egymaga a halál. De szembe szállunk e rémmel, ós nom engedjük, hogy szövetségben a szegénységgel, a nyomorral, a könnyelműséggel, könnyű prédához jusson.
Akit lehet, ahol lehet, ahányat lehet sápadt kicsinyeink közül kiragadjuk kegyetlenül fojtogató csontos kezéből: ez a szegény gyermekek szanatóriumának isteni hivatása.
tzirknztöiii éi klaiéhliatal Diák-tér I
Talafon : Ili. — HlrdaUaak dljsiabáa Martat.
A gondnokság loszavazta.
lliába I Az idd még nagyon közel van hozzánk, melyben az elavult ískolaszéki intézményt is ineg-Hzfluletto a törvény. Nagyon közel van, mi még benne éltek a gondnokság tagjai ia. Ks ezek az urak azt hiszik, hogy a gondnokság az iskolaszék helyébe lépett, hogy a szerepkör ugyauaz, csak a neve változott ineg. Hát ez kérem uem ugy vau. Az iskolaszéket elsöpörte a józan belátás, mely a tanítótestületek több évtizede« jajgatáaaira felülkerekedett a legfelső tanügyi hatóságbau. Ks eltörülte az a megszámlálhatatlan visszaélés, amit a paedagógia és a * kötm&velódéB szeut nevében a tsuitó személye és az iskola elleu elkövetett. De uem helyébe állíttatott fel a gondnokság, hauem mint uj, tisitáu adminiszlrá-cionális testületet állította oda a tauügyi kormány at állami iskolák mellé, hogy ha az iskolának valami dologi kiadásai vanuak, legyeu egy fórum, mely a rendes és rendkívüli kiadásokat előre saukcionálja, hogy ne legyeu kénytelen az igazgató-tanító miudeu kis üggyel a minisztériumhoz fordulni. Hát kérem ilyen feladata, tniasiója vau a gondnokság különben tisztelt testűletéuek; és ha belevágja sarlóját az iskolát paedagógia vetésébe, akkor hatáskörét átlépte iucoinpeteuciát követett el.
Kbbe a hibába esett Nagykanizsa állami iskoláinak gondnoksága a szombati gyűlésén. Ott olyau ügyben Ítélkeztek, mely tiszláu a tanítók és a felettea tauhatóságok hatáskörébe tartozik. Az állatui lauilók ugyanis városunk üdvös egyltuzamu munkaidói mozgalmába nagyon helyesen beleakarták illeszteni az iskolákat íh. Latba vetve a sok ide vonatkozó elhangzott érveléseket, a saját paedagogiai tudásukat és a már adott városi helyzeteket, többszöri tautestületj gyűlés után elhatározták, hogy a jövó szeptemberiéi kezdve az ó növendékeiket is részesíteni akarják az egyhttzamu tanításnak testet lelket edzó áldásaiban . Nem akarjuk most századszor elismételni, bogy ez az ujitás nemzedékek testi és szellemi meguyomori-tásától akarja megváltam az emberiséget. Nem célunk most auuak bizonyításába bocsátkozuuuk, hogy a régi reudszer menuyire elvouti, elszakította az ifiuságot a testi munkától. Hiszen a napnál világosabb, hogy ez az egyetlen oka, ba ma a leány a háziisságlól, a Hu a kézügyességtől és a kenyérkereső munkától idegenkedve csak hivatal utáu áhítozik Kit bizonyítgatni inast uem oélunk. Bizonyára az állami tauítók is azt ¡hitték, hogy ez igazságok már régen bevésődtek a népkulturát figyelemmel kísérő lelkekbe és beadváuyukat bizonyára nem fegyverezték fel megunt igazságokkal. Rosszul számítollak Irataik a tanfelügyelőség rokonszenvével lekerültek a gondnoksághoz, mely uem vette figyolembo, hogy a tanítók beadványa csupa merő udvariasságból került hozzájuk, mert hiszen máskülönben a tantestület őt tekintette volna első fórumnak suem a laufelOgyelóséget. Arra nem is számítottak, hogy irataik a gondnokság elé kerüljenek. Talán akkor a gyengébbek kedvéért bőven, részleteseu kifejtették volna az okokat és célokat, melyek óket e lépésre bírták; és talán akkor még a gondnokság érthetetlen conservativizmusa se állta
ZALAI KÖZLÖNY
ÁPRILIS 14.
volna ulját az üdvös újításnak. Megismételték tolna benne azt a klaszikus közmondást: „Meus sana ín corpore sano". Rámutattak volna arra a fonák helyzetre, hogy ma a felnőttek szánkáznak télen a Tátrában, mert a satnya iskolásgyerekek, a jé tanulólt uem érnek rá a sok betlUóI ilyen testedző játékra Talán igy belátta volna a gondnokság, bogy az ifjúságot bőn egész napra elvonni a szabadságtól meg a szabad levegőtől. De nem folytatjuk tovább.
Denique a gondnoksághoz kortllt a beadvány csupa udvariasságból és mivel olt ezt nem tekintették annak, tehát gondnoksági paedagógiával, mely kivétel nélkül hitoktatói érdekből fakadt, leszavazták az egyhuumu tanítást. Különben a gondnokság járt utakon haladt. Taláu csak öutudatlauul. Mert a mult nyáron hasonló mozgalma volt egy alföldi városnak. Csakhogy ott a tanítók minden gouduoksági beavatkozás nélkül életbeléptették az egyhuzamu tanítást. A gondnokság pedig nagyhatalmának téves érzetében az intézkedési megszüntette. A tanítótestület uem hagyta annyiban a dolgot, hanem megföinbbezte az ügyet; és a minisztérium ügy döntött, hogy az iskola beléletére való minden intézkedés a tanitótes- I tület hatáskörébe tartozik; a gondnokságunk abba beleszólása nincs. Az egyhuzamu tanítás pedig jóváhagyatott.
Biztosra vesszük, hogy nagykanizsai állami lanitók érett meggondolással hozott határozatukat nem eLgedik egyéni érdekből laszavazlatuí ott, ahol ez az ügy tárgyalás alapját sem képezheti. A tanfelügyelőség és minisztérium bölcsessége nem fog elzárkózni olyan iskolai újítástól, melynek óriási fontos, jóravivó hatása cnak elfogult emberek előtt nem világos és amely intézkedés alapját teszi annak a nagy kflzdelemuek, mit az emberiség testi és lelki épsége érdekében az egész világon kifejtenek.
t Rip. Igen a kávéházban De a jó függetlenségiek nem kávéznak ; az csak labancnak valo. A kurucok bort isznak uram és kanizsai sört. Az étteremben történt a jelölés. Most megyek a Oentrálba, hogy megtudjam milyen ott a politikai légmérséklet.
Szerk. (Ir. \'/, óra múlva berobog ismét a riporter) Na mi hir Budán; azaz a Oetjtrálban-f \\
Rm Uram már nem Németh Lajod a jelöltünk. Még a neve se legyen német, Uj jelöltje van a Centrál publikumának.
Szerk. Kíváncsi vagyok.
Rip. Micsoda bajusz! Ismerte nagy Bercsényi Miklóst?
Szerk. Néhányszor találkoztam vele az ipartestületben.
Rip. Hát igen. Olyan bajusza van. Magyar Lajosnak hívják. Nem amolyan felkötött bajusz ez, httnem kipödrötf, magyar stílű. Fogadni mernék, pártvezér lesz ezzel a bajusszal.
Szerk. Természetesen 48-as program-mon áll.
Rip. Micsoda szónok uram I Ha beszél az Ipartestületben, a többi mind hallgat. Pedig nagy sor ez. Rögtön ineglelefonálom Jusih Gyulának.
Szerk. Még ne, hátha a Vaskapuban nem fogadják el a jelölést. Nézzen el oda is. (Rip. cl \'/< óra múlva vissza.)
Rip. Éppen jókor értem oda. Annyi éljent még Mátyás király se kapott. Biztos győzelem 1 Ugy folyik ott a sárga lé, mintha már választás volna
Szerk. Beszéljen már\'
Rip. Hát amint beléptem a Vaskapu uri termébe, ott tartotta éppen habzó sörös korsóval a kezében a beszámoló — azaz bevezető beszédét Barna Gyuri.
Szerk. Kí az?
Rip. Ki; hát nem tetszik ót ismerni? Persze, nem is ismerheti, mert már 15 óv óta csak este megy ki, azaz be a vendéglőkbe. hol bus honfiak pohárba fojtják bánatukat a szegény haza sorsa miatt. Nappali álomban piheni ki az éjjeli gyötrelmeket.
Szerk. Szintén képviselőjelölt?
Rip. De még milyen. Akárcsak Wekerle angol csupasz képét látnám. Szőke feje, kék szeme egyenesen a függetlenségi ábrándokra vau teremtve. Beszólni ugyan nem szokott, de sok gondolat van abban a fejbon el-hautolva. Megtelefonálbatom a . . .
Szerk. Ne még. Először nczzvn el a Szarvasba. (Rip el. \'/, óra múlva visszajön).
Rip. Jó hogy körültekintők vagyunk. A Szarvas az igazi honfiak tanyája. Szili-magyarok, fajmagyarok, vadmagyarok tanyáznak olt, könnyeznek ott és isszák a hegy levét.
Szerk. Hozott onnan is egy jelöltet ?
Rip. Hozni nem hoztam, de hogy más nem lesz, mint a Szarvas jelöltje, fogadok ezer pengőbe.
Szerk. Ki a jelölt?
Rip. Egy római szenátor, egy Caesar
egy... városi tanácsos. Nagy Frigyes a neve, de nem a porosz ágból származik. Beszél ez urain szocialistául, kalholiktisul és munkapártiul egyaránt. Már amilyen a hallgatósága. Én erre szavazok. De most még elmegyek a Fiume kávéházba, a Slujtner korcsmába,. Vida vendéglőbe, meg az Ipartestületi vendéglőbe és elhozom onnan is a kanizsai képviselőjelöltek neveit.
Szerk. Hát csak menjen és ha bele nem bolondul visszajöhet. (Rip. el.) Sohse hittem volna, hogy ennyi nagy embere van a ibi szeretett városunknak.
HÍREK.
Képviselő jelölések a
kávéházban.
— Tulproduotio -—
Riporter, (lihegve beszalad a szerkesztőségbe) Szerkesztő ur I Szenzációs hir. Politikai életünk uj korszak előtt áll. Uj emberek emelik fel a nemzeti lobogót.
Szerkesztő. Ki azzal a világraszóló hírrel.
Rip. ón azt hiszi Szerkesztő ur, hogy Kanizsa képviselőjelöltje Zichy Aladár, vngy Batthyány Pál, vagy pláne Vizlendvay Sándor.
Szerk. Hát ugyan ki?
Rip. (elragadtatással) Micsoda termeti Egy Kinizsi Pál. Micsoda vállak I Egy kínai akrobata. Ha ez vágja a tintatartót valaki fejéhez, tudom hogy a koldusok közé se veszik be. Nagy ember ez uram alulról fölfelé és felülről lefelé. Csak Fabick nagyobb ennél.
Szerk. Hát mondja már kiről van szó?
Rip. Igaz még meg se mondtam. Ismeri ön Németh Lajost, a polgárt, a hazafit, a nagy magyart? No hát most kiáltották ki a Korona éttermében képviselőjelöltnek.
Szerk. A Koronában ? Hiszen ott munkapárti asztal van.
— Házasság. Heisler Beuő szabadkai főtisztviselő f. hó 17-én vasárnap d. e. II és léi órakor köt házasságot a nagykanizsai izr. templomban Buti Sári urleáunyal, Buu Samu felső keresk, isk. igaz^ gató leányával.
— Halálozások Zichi és vasonkeói idősb, gróf Zichy Ödön cs. és kir. kamarás, főrendiházi tsp beleznai és surdi nagybirtokos f. hó 12-én hosszas szenvedés után 77 eves korában meghall.
Zalaegerszegnek egyik legképzetteb ügyvédje Obersohu Mór városi képviselő és megyebízottsági lag f. hó 12-u Zalaegerszegeu hoszas szenvedés után 61 éves korában olbuuyl. Halálát özvegye, szül. Klein Fauuy, hal gyt.rmeke és kiierjedt előkelő rokonsága gyászolja.
Dr. Horváth Károly, pastucbi cituz. apát, zalaegerszegi nyugalmazott esperes plébáuos, ki az utóbbi időben a szombathelyi uyuginztézetbeu élte utpjait, 85 éves korábau, áldozó papságának 6J. évében f. hó IS-án meghalt.
— Városi közgyűlés. Nagykanizsa rendezett tanácsú város képviselőtestülete f. hó I 6-éu déluláu 3 órakor kezdódóleg a városháza nagylermébeu rendkívüli közgyűlést tart. Tárgysorozat: l. Az esküdtbirák névjegyzéke összeállítására kiküldöttek választása. 2. A Frigyes Főherceg laktanyában építendő kocsiszín terve és költségvetése előterjesztése. 3. Kgy kisegítő állatorvos felvétele tárgyában tanácsi javaslat. 4. özv. Thoraka Kudréué kegydii iránti kérvéuye, javaslattal, ö. A Teteki-utí árkok beépítése érdekebeu lauácsi teleülés és javaslat, ti. A két városrész kózötli állami közút kiszélesítése és az ott folyó kővezési munkák idejére egy ideiglenes ut átengedése erdekébeu tanácsi javaslat. 7. A VI. kor. uagykorcsina helyiségének ovoda célra való átalakítása iránti terv , költségvetés és javaslat. 8. A gyepinosteri telepen két kocsis lakás építése iráoti javaslat. 9. /.alamegye törvényhatósága által kezelt állategészségügyi alap hova fordítása lárgyábau tanácsi javaslat. 10. Vojkovits János és Verhás (iuszlávnak a házadó kataszteri munkálatok utáu jutalom iráuti kérelmük tanácsi javaslattal. II. Klapper Miklós napidiijas kérelme a vágóhídra történt kirendelése utáu pótdíj tárgyában tanácsi javaslattal. I J. Fabick Tivadar v. kertész fizetés javiláN iráuti kérelme tanácsi javaslattal. 13. lyou. evbeu behajthatatlanná * vált legelőbérhátralókok leírása iránt javaslat. M. A m. kir. Péuzügyigazgatósng által 1909. évben törölt és előírt állami adók utáu a v pótadó törlése és előírása érdeinébeu Javaslat, lő. Az 1909. évi természetben leszolgált közmuu-kákról szóló kimutatás és a hátralékok leírása iráuti javaslat. ||j. Blau bajos ingatlan eladási aiáulata tanácsi lavaslattal. i 7. Szerződések jóváhagyás végetti bemutatása. 18. A vároaházbau levő lakások és bolthelyiség bérleti szerződéseinek jóváhagyás végett i buinulaiása 19 Illetékességi ügyek.
— Zichy Alagár gróf jelölése. Vasárnap Kiskanizsán értekezlet volt, melyeu Kalovíts József városi tanácsos, Steszliu Ferenc és többek hozzászólása után Zichy Aladár grófot egyhaugulag képviselőnek jelölték.
— Hirdető oszlopok. A Szépiló Kgyesület legutolsó közgyűléseit Villányi Henrik dr. szólalt lel,
APRILI8 U.
ZALAI KÖZLÖNY
S
hogy mi stediumbaii von a hirdető oszlopuk ugye Altkor Tripammer Gyula elnök ígéretet tett, hogy a 8 év óta húzódó ügyet megsürgeti anual ia inkább, mort annak idején szabályrendelet tervetetet is nyui-tolt ét a tanácsnak. A raegsOrgetésre nem volt szűkség mert akkor már kószeu voltak a hirdeti oszlopokra vonatkozó szabályrendeletek és a haszon-bérleii szerződés terve is, ha a város osetleg nem házilag kezelné a hirdetések felragasztási jogát. A város egyelőre az I—V. kerületben 7 hirdető oszlopot, 2 hirdető pavilont és 7 hirdető táblát akar feállitani, inig a VI—VII. kerületben 5 hirdető táblát. Azt hisszük. a hirdető pavillouok egyszersmind illemhelyek is lesznek, amelyek létesítésétől a város már el nem tekinthet. A hirdető oszlopok használati jogát valószínűleg a város maga fog|a megtartani és a hivatásos tűzoltókkal, kiknek számát szaporítani óhajtja, fogja a hirdetési Ügyeket elvégeztetni.
— Aréna az építési biaottség előtt. E hó 5-én az építési bizottság ülést tartott Knortzer György elnöklete alatt. Apróbb átalakításokat és f> nj házépítését engedélyezte. Azután sorra került llaaa Vilmosnak a Szarvas Málló tevékeny bérlőiének areua építési terve. Az aréna, amint már egyszer ismertettük a Szarva» kerthelylségébeu épülne fel ngy, hogy a bejárat a jelenlegi uagytermeken keresztül történne. Az épitóbízoltság némi módosítással megengedhetőnek véleményezte ozt az építést. Nevezetesen a görögkeleti egyház udvara felöl, ha. két kijáratot és a karzatról és páholyról egy lépcsős lejáratot alkalmaznak, földszinti páholyokkal a kijárást nem engedi elzárni; az ajtók fölötti magasságban helyeztetnek el. A Szarvas udvara felöl is volna két kijárat. így tehát a közönség biztonsága lehetőleg meg volna óva. Hátra van még a környék házainak biztonsága tüz esetén, minthogy fontos kérdés, hogy ilyenkor a tűzoltóság mennyire közelitheti meg az épületet. Hírre nézve érdeklődtünk a tűzoltófóparaucsuoknál, aki azt a megnyugtató kijelentést tette, hogy a leendő areua játéktér felöli szabad téréről is teljeseu szembeszállhatnak egy esetleges tOzzel, de a bár keskeny görög keleti udvarba is bevezethetik a fecskendő csövét és erős támadást iutézbetuek a tüz ellen Úgyszintén a Szarvas udvaráról ia oldalvást így tehát e tekintet-ben sem lehet aggodalomról szó.
— Uj trachoma-orvoe. Murakereszlur és vidéke számára a belügyminiszter kinevezte dr Rudas Józsefet Murakeresztur székhelyei trachoma orvosnak. A kötelező gyógykezelésnek, a felállított bár szerény igényű trachomukórháznak már is meg van az eredménye. Hz a veszedelmes szembetegség inind kisebb méreteket ólt a Muraközben a megbetegedettek pedig sikeresen gyógyíttatnak. Mayer Ferenc dr. járási orvos is gyakrau megvizsgálja a vidéket és ellenőrzi a kirendelt járványorvosok nHködését; ezzel is hozzájárul a baj legyőzéséhez,
— A polgári iskola tanulmányútja A nagykanizsai áll. polg. fiú- és leányiskola (anátikiirn. dicséretes buzgalommal igyekszik növendékeit szűk látóköréből kiemelni tervszerűen elkészített utazásokkal. Kgyik évben megtekintették a Balatont, egy másikban Kiuniét most pedig püuközsdkor Velencébe vezetnek kirándulást. Készt vehetnek az iskola jelenlegi és volt mindkét nembeli uöveudékei. Az utazás ő napig tart és 60 korona a részvételi dij belértve az utazási és teljes ellátást. Piuinén keresztül Velence a célpot Meglátogatják Triestet, Mira-maret é» az adelsbergi barlangot is. Jeleutkezni lehet uaponkint a polgári iskola igazgatóságánál,
— Segély a tartalékosok családjának A közönség már rég elfeledte a boszniai annexíót. de a katonai ügyosztályokat még foglalkoztatja. Ugyanis a mozgósításkor bevonult tartalékos katonák családjai, méltánylást érdemlő egetekben állami segélyben réazesiltetuek. Most már meg van állapítva a segélyezendők névsora és segély összeg is. de még mindig késik a pénz. Mert a katonai ügyosztályok kérésére fogja ezt nemsokára a pénzügyigazgatóság kiutalni. Kanizsán 11 tartalékos családja körülbelül 76» korona segélyben fog részesülni. Az ide vonatkozó kiutalási kérelmet most terjeszti fel Nagykanizsa város katonai ügyosztálya a pénzügy-igazgatósághoz,
— Katonai hír. Pénteken és szombaton a houvédség nagy éjjeli gyakorlatokat tart. A gyakorlat este fi órakor kezdődik a Lazsnaki kápolna, a honvéd kaszárnya és a récseí gát közti területen, hol s jelzett időben veszélyes a tartózkodás.
— A munkáebiztoeitó pénztár közgyűlése. A nagykanizsai kerületi innnkásbixtositó pénztár április végén vagy május hó elején tartja közgyűlését, mely irát már most mutatkoznak az érdeklődés jelei. Különösen az elnök személyére nézve folyik a tárgyalás\' az érdekeltség körében. Az elnökjelöltnek ugyanis be kell jutnia az igazgatóságba, melyet a közgyűlés választ, viszont az igazgatóság választja az elnököt és a kél aleluököt. Az elnök és az egyik alelnök — mint hírlik — munkaadó lesz a másik alelnök alkalmazott. Az igazgatóság arányszáma foglalkozási ágak szerint ugyanolyan lesz, mint a közgyűlési kiküldötteké. A pénztár már elkékült zárszámadásával, mely egybevetve más pénztárak számadásával, a beavatottak szerint eléggé kedvező.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szíves ügyel mébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor-utca HO-ik száma alatt fennálló Magyar Otthon penzióban Évek óla általánosan kedvelt, pompásan bevált, családi azálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindöesze három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön bejáratú szobákhoz lehet jului. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy Qzieti ügyek iutézéae végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásnaknak még kivétele-sebli kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon 1 Villamos világítás! Tükrös szekrények 1
— A Magántisztviselők Országos Szövetségének tanácsa az a fórum, mely a mindinkább fejlődő országos egyesülés ügyeit vezeti, ¡rányitja. A* Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete szintén tagja a szövetségnek és a maga részéről Bokor Gyula banktisztviselőt, választmányi tagot delegálta a tanácsba
— Népgyűlés. A helybeli földmunkások vasárnap, e hó 17-én délután 3 órakor a Gőzfürdő kertben alakuló szervezkodó gyűlést tartawilí.
— Az öreg katonák keserve. Azok a katonák, akiknek szolgálati ideje október elsején letelik, félve remélgetvu találgatják, hogy mi lesz velők. Mert ha a sorozások hamarjában megunni történhetnek, akkor december 31-ig visszatartják őket. A nagykanizsai 2i>. honvédgyalogezred már elkészítette az lt)0U-osok lajstromát, hogy szűkség esetén o tartalékosokat behívhassák a létszám kiegészítésére.
— Az , Országos Gyermekazanatorium Egyesület\'. Gróf Zichy János vall. és kozokt. miniszter kormányzósága alatt áll. Központi irodája Budapest, Dohány-utca sz. alatt vau. A tagok kötelezettségei a következők : a) a rendes tag három évre 5 korona évi tagdi|at fizet; b) pártoló tag. aki egyszttfsmindeukorra legalább luo koronátad; c) az alapító tag legalább 1000 korona alapítványt tesz 8 ezt legféljebb 6 év alatt befizeti; d) örftkalapiló az, ki legalább fiOOi) koronával járul az egyesület céljaihoz és ez összeget legalább fi év alatt befizeti; el ágyalapitó tag az, ki legalább lO.Ot\'O korona alapítványt tesz. Az ágyalapitó jogosítva vau abban a czanaióríiimban, melynél ágyalapítványát telte, egy ágyat évenkint díjtalanul az általa ajánlóit beteg számára igénybe venni. — Az alapítványok gróf Zichy János kormányzó címére is Budapest Vas-utca 10. sz. intézhetők.
— A mulatság vége. Veltner Zsigmond nyomdász többed- magával kirándult Sáncba. A bor jó volt és igy kellelinéi többed szedett bo macába. Kgy paraszlkocsiu jöttek hazafelé. Minden áron ó akarta hajtani a lovakat fikközben kalapja leesett, 6 pedig utána ugrott, de oly szerencsétlenül, hogy az\' alsó lábszára eltörött. Beszállították a kórházba.
— Gyujtogatók a Békástóban. Valami
alávaló lélek már az^ az egyetlen, kedve« kiránduló helyünket is fel akarja pörkölni. Mióta a szeutképes tölgyfát fölgyújtották, azóta olt állandóan garázdálkodik valaki, vagy valakik. A rezulábun majdnem minden egyes fenyő törzsön láthatjuk a gyuitogatás nyomait. S ha ez továbbra is tart, egy szomorú
uapon majd csak arra ébredünk, hogy a mi csendes árnyú erdócskénk a lángok martaléka lett. Kedden alkonyat előtt arról értesítették a rendőrséget, hogy a békástói erdő ég; mire Deák rendőrfőkapitány egy montócsapattal rögtön kihajtatott az erdőbe, hol egy magános öreg tölgy haldokolt a tüz emésztő lángiábau. A kivonultak az égő fát eaakbamar eloltották és a szükséges ovőiutézkedéseket megtéve, visszatértek A rendőrség erélyes nyomozást indított a lelketlen gyujtogatók kípuhitolására.
— 18 éves csiuos szőke (pékmester egyetl. leánya). 4oo 000 korona vagyonnal, kissé tul-ság. fejlett testalkatú, óhajt mielőbb férjhez menni lisztess. jellemű fiatal emberhez. Csakis komoly ajánlkozók kapnak választ. L Schlesinger Berlin 18.

A budapesti M. Kir. Tudományos E^yt tem II. \' belgyógyászati klinikáján végzett kísérletek alapján meg lett állapítva: 1. hogy a Huiián eredó Fereno Józaef-keserüvit
szilárd alkatrészeinek mennyisége ugy viszony-lik más vizekéhez, mint 4 a 3-hoz. Tehát mig iiuis vízből 200 — 250 grammot adunk egy adagra, a Ferenc József-kesorüvizból már 150 — 170 gramm elegendő. 2. A , Ferenc József "-víz az étvágyat növeli éa alkalmazása után a bélhuzamban semmi kellemetlen utóhatás vissza nem marad.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
♦ A „Vasárnapi Újság* április 10-iki
számában Széchenyi halálának ötveuedik évfordulójával foglalkozik Viszota Gyula oikkével a több érdeke« képpel. Bemulatja ezenkívül a kassai (Ukóoi-muzeu-mol, az uj államtitkárok arcképeit, a Szent György-cég árverésének novezetesebb mfttárgyait, Kushími japán herceg budapesti tartózkodását. Lliasszát a a dalai lámát, a csepeli Weisz Alice-kórházat, Cárin /iolláut. a megsérült urlovast, stb. Szépirodalmi olvasmányok: Kosztolányi Dezső és Peterdi Andor versei, Zsoldos László elbeszélése, Szemere György regénye, Rákosi Viktor korrajza a párizsi kommün-ről — Kgyébh közlemények: Itác Lajos cikke Rousseau magyar barátjáról, Rutkai Rátli Péter arcképe, tárcacikk a hétről — a a rendes heti rovatok: Irodalom és művészet, sakkjáték stb. A .Vasárnapi IJjság" előfizetési ára negyed évre négy kor., a ,Világkrónikáival együtt négy korona 80 fill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV. kerület., Egyetem-utca 4. szám). Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" a legolcsóbb Újság a magyar nép számára, félévre két korona -10 fillér.
LE DÉLICE
iapir cigarettáilvaly
mindenütt kapható.
NYILTTÉR.
legtartalmasabb. legelőkelőbb legjobb
napilap
„AZ ÚJSÁG" l
f BUDAPESTEN.
Egy évre 28 korona, félévre I4 korona, negyedévre 7 korona, egy hónapra 2 kor. 40 fill, egyes példány ára lo fill.t vasárnapi szám ára ao fillér.
4
6084/1910.
Versenytárgyalási hirdetmény.
Nagykanizsa város tanácsa részéról ezennel közhírré tétetik, hogy a városi rendórlegénység, hivatal szolgák ós erdóórök részére 1910. évben beszerzendő egyenruházati oikkek szállításának biztosítása tárgyában 6222 kor 92 üli., azaz hatezerkettószázhuszonkettő korona 92 fiit. költségelőirányzat mellett nyilvános Írásbeli versenytárgyalás fog tartatni a megállapított minták, költségvetés és szállítási föltételek alapján.
A szállítási határidő a nyári ruházatra a v. tanácsnak a nyertes ajánlat tevőnek a megbízásra vonatkozó határozata kézbesítésétől számított 14 nap, más minden egyéb a költségvetésben fölsorolt ruházatokra s egyéb szállítmányokra nézve ugyanazon naptól számított hat hót.
Amennyiben nyertes ajánlattevő a szállítást a meghatározott idóre nam teljesítené, tartozik a kereseti összeg 167.-nak megfelelő az ipari ós kereskedelmi alap javára eső kötbért fizetni.
Csak a szabályszerűen kiállított és pecséttel lezárt sértetlen borit-tékban elhelyezett közvetlenül beadott vagy posta utján beküldött ajánlatok fognak tárgyalás alá vétetni. \\
Az ajánlatok boritékára rávezetendő „A városi tanácsnak Nagykanizsa. Ajánlat a 6084/1910. számú versenytárgyalási hirdetményben kiirt egyenruházati cikkekre."
Az ajánlatok legkésőbb a versenytárgyalás megkezdéséig lesznek a m. kir. belügyminiszteri 83000/907. sz. szabályrendelet 18 §-ának megfelelő ajánlati mintán a városi iktatóba beadandók. Később beérkező ajánlatok figyelembe vétetni nem fognak.
Bánatpénz letétele a szakmabeli iparos mestertől nem kívántatik; azon ajánlatot tevő azonban, a ki a szóban levő ipari munkálat teljesítésére törvényes képesítéssel nem bir, tartozik 6222 kor. 92 fill., azaz Hatezerkettó-százhuszonkettó korona 92 fillér költségvetése munkadíjnak 6*/«-kát, vagyis 911 kor 1& fillér, azaz Háromszáztizenegy korona 15 fillért készpénzben vagy blztositékképes értékpapírokban legkésőbben a versenytárgyalás napjának délelőtt 10 órájáig Nagykanizsa város pónzláráral letenni s az erről szóló nyugtát az ajánlathoz csatolni.
A letett bánatpénz után a hatóság kamatot nem fizet, azonban a készpénz, megfelelő értók papírokkal bármikor kicserólhotó.
Az órtók papírok kamat szelvényei, amennyiben azok lefoglalva nincsenek. esedékességük idő pontjában kívánatra kiadatnak.
A versenytárgyalás Nagykanizsán a városház tanácstermében 19x0. évi április hó a8 napján délelőtt lo órakor fog megtartatni, mely versenytárgyaláson az ajánlattevők vagy azok képviselői, amennyiben ebbeli minőségűket igazolják, személyesen jelen lehetnek.
A versenytárgyalási hirdetmény a szállítási föltételek, költségvetés, valamint az ajánlati minta a hivatalos órák alatt a városi kiadóhivatalban megtekinthetők, ugyau ezek másolatai ott 6 korona, azaz hat korona másolási dij ellenében megszerezhetők, valamint a szövetminták ugyanott megtekinthetők.
Az ajánlattevők ajánlataikkal a végleges döntésig kötelezettségben
maradnak.
Azon ajánlattevők, kik ajánlatuk boadásakor a versenytárgyalást hirdető hatósággal üzleti összeköttetésbon még nem voltak előtte ismoretlenek, tartoznak kömállitási képességűket ós megbízhatóságukat azon kereskedelmi és iparkamara bizonyítványával igazolni, melyhez vállalatuk telepe szerint tartoznak.
A tanács fentartja a jogot, hogy a beérkezett ajánlatok között az ajánlott árakra tekintet nélkül szabadon választhasson. —
Nagykanizsán, 1910. évi március hó 26-án.
YÉCSEY ZSIGMOND
polgármester.

A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pótWk.
blionjrull báziuor, niaty már aok fv [jobb bodftrt-olóan.\'k blionyull ktuvénynél, •aáiaál <<* atghüKaakaél ...m—.........
KIijHiuciIcUi. Silány lumiaittanyvk miatt bt-váaárláakor óvatoaak tegyünk M oaak olyan mthIoü üveget fogadjunk el, mely a „H»r|»ay" »oJj<yy«ytl
h a Riohltr \\ ¿óaa«l ellátott duUiU vas
oeomagolva. Ara tivagokben K .«0, K 1.40 «• K2.— is úgyaiólván minden gy.igjsMrtárban kaphat*. — mnktár: T»rWl JáiMf gy^yanráunál, Budapavt.
11 Mcfclir |y(|ytiirUri « „Aruy irittlükai"
Prágában, Kliaabotbalraaae & nau.
Vodiefjy f
OffKcr
Mi a
Dr. Oetker-féle
sütőpor?
Dr. Oetker-féle sütőpor
egy tökéletes, hygienikug, az orvosok állal legmelegebben ajánlott
élesztőpóUzer I Egy osomag ára 12 fillér ós egy \'/, kg. számára élesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogua-üzletokben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
A Zalai Közlöny
S irhisztiiéii ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
BOLINDER DrerioliiJillo>oro11
Dyersolajlotouiobiiot
csak
Szabó Emil ós Társa
Budapest V . Forencz József tér 6 sb
U(a>bam-|>alota. I.ánchldilal nembou k.yh.lóV.
Sürgönyeim :
SZABÓÉK
BUDAPEST.
TEJLEFON 76-48.
Szlvógágmotorok. benzinmotorok, cséplőgépek, malomberendezések
Árjegyzék ingyen és bérmentve.

Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hoz/ és ne engedd magad hasonló kinézésű silány ininőségfi utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 ÁPRILIS 18.
49-IK ÉVFOLYAM 31. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
MiiJilanlk hátfón ¿1 csütörtökön dilbin.
Kelctöa uttiko.xló:
lilndjii :
tiafw.u.l iréh: Ktf.. *«r. 10 koron.. (416,,. 6 koron. Kífté« Jim.eí. ^ Telefon: llf. _
niivnUm 9 koron* 60 nll. — Ecvai aiim .m 10 MII.
Szirkeutösíg éi kiadóhivatal Diák-tér 1
rlnl.
»
Városi közgyűlés.
Ilosszu hallgatás után ismét kibeszélhettük magukat a városatyák. Hónapok óla nem volt közgyűlése Nagykanizsa r. t. városának. nem csoda tehát, hogy a 20 pontból álló tárgysorozat elég órdeklódó képviselőt vonzott a gyűlésre. Bár érdekesnek igérkezó tárgy egy sem volt a prograuimon. de csináltak belőle a szónokok. így három kiemelkedő pont körül forgott az igazi gyűléseié* : a Telekf-uli csatorna, a kiskanizsai kisdedóvó és a boltbér szerződések körül. Meg kell jegyeznünk, hogy mikor ez utóbbinál a tárgyalás és a szavazás volt, a körülbelül 00 képviselőből, kik a gyűlés elején jelen voltak, nem maradt több 24-nél. Hallottunk később az utcán, a kávéházban olyan hangokat: ha én lettem volna, ha én elmehettem volna, ez nem történt volna. Azért azok az urak ismét csak nem mennek el. Szinte utoák, terek és egyéb érdekek szerint jelenik meg a képviselőknek más-más csoportja a közgyűléseken. így aztán természetes, hogy a szubjektív hangok dominálnak a kellő objektivitás helyett, amit ilyenkor majdnem egyedül a tanáosi javaslat képvisel.
A gyűlés végeztével szinte általános beszéd tárgya lett a városház egyik üzlethelyiségének kérdése. Fesselhofer bérlő 60 óv óta fizeti hiánytalanul a boltbért A ta-náos továbbra is biztosítva látta a bérösszegeket, azért a szerződést helybenhagyólag terjesztette a képviselőtestület elé a többi szerződéssel egyetemben.
E tárgynál Elek Lipót, aki mint a pénzügyi bizottság elnöke, a város gazdasági érdekét hajlitliatatlan magatartással szokta védelmezni, a tanáosi javaslat mellett emelte fel szavát, Havas Hugó dr., Sahján Gyula dr., Weisz Lajos dr. és Matán Ödön tanácsi javaslat ellenes felszólalásaikkal szemben, felszólalása eredménytelen volt; a tatiácsi javaslatot 11 szat azatlal, 10 ellenében elvetették, föltűnést keltett, hogy a Fesselhofer-féle boltbér tárgyalásánál még az is, hogy a szavazáskor Vécsey Zsigmond polgármester figyelmeztette a szavazni akaró Josifovtus képviselői, hogy ó e tárgyban nem szavazhat, inert érdekelt fél.
Tudósításunk u következő. Mikor Vécsev Zsigmond polgármester a gyűlést megnyitotta, napirend elótt a képviselek ujnépi Klek Lipót indítványára JOO k segélyt szavaztak meg nz ókoritói károsultak javéra és városi yyUjtést is foganatosítanak c célra. A tárgysorozat első 4 pontja hamar I.-őröltetett Hosszú vitára és sok felszólalásra adott alkalmat a Teleky ut árkának megépítése. C ak mikór Véesey Zsiginnnd polgármester és a városi mérnök felvilágosította a képviselőket, hogy az általános csatornázás elölt legcélszerűbb, ha a tanács javaslata emeltetik határozattá, akkor fogadták el, hogy egy méter széles n\\ilt tégla csatornát húzzanak a Teleky-uton.
A Kis- és Nagykanizsa közt húzódó állami ut megépítésénél a szüksége, kiszélesítés iránt a tanács n kellő intézkedést megteszi Hogy u hidakon \'J in. széles gyalogjáró ia legyen Tripauliner Gyula felemlíti, hogy ez az ut milyen indokolatliiiiul magas a hídnál. Leszállítását kéri, és azt, hogy a töltés mellé fákat ültessenek A tanács jautxlntii fogadta tott el
ííagy vitát provokált kiskanizsai ovodiüg< a kis. kanizsai városatyák két pártra oszoltak kocsin.ipártra és ovoda pártra. Az\' eddigi nagykocsinál az egyik rész nagyon szükségesnek tartotta továbbra is koo-iiiínak fentartani. Kálovits t .náesos okos b -szódé pedig az óvó mellett haigzut< el Végre Kaics Lajos ügyvéd felvilágosító beszéde u áii ItU-ali, I ellen elfogadták, hogy az eddigi nagy kocsma < I9*> kor költséggel kisdedóvó céljaira lilulakitawk.
A tárgysorozat Oiiyéb |>Quljuiuál a tanácsi ja vaslat érvényesült Megemlítjük még, hogy a gyűlés d u 3 órától fél 7-ig tartott.
Roosevelt Magyarországon.
Amikor a ini egünk alatt a magyar tavasz fújja meg csodálatos zengésű tárogatóját, amikor kint a határban barackfák virágzanak, a réteken nyulacskák kergetőznek, a magvető kezével szétszórt szemek logolycsapatokat rebbenteuek fel a barázdák kü/öl, a a vándormadarak érkezése a a tengerentúlra igyekvő vándoremberek indulása idején egy a inaga leikénél, egyéniségénél fogva előkelő idegent lát vendégül ei az ország :
Mr Rooseveltet, a nagy észjkanierikai Uniónak egy mán után két izben volt elnökét.
fírkezéso koronás államfőkére emlékeztető. A fogadtatás,i uralkodókat illető, fis, aki valamikor, sok-sok esztendő elmultával, talán száz-százötveu év után a világ leghatalmasabb impériumáuak, az északa m erikai császárságnak, amely messze fölül fogja múlni a rómait és a német-rómait, ahol talán iiiegiut ueiii áldozik le majd a nap, annyi és annyiféle fekvő gyarmata leszeu és amelynek csak egy félelmetes ellenséggel kell folyton farkasszemet nézni: a délamerikai császársággal — megírja történetét az, a rendkívül aprólékos, bő hírszolgálati! és az Amerikát, az ó vezetőembereit élt megtiszteltetéseket, oly szorgalmasan nyilvántartó jelenkori \'¡világi sa|tó lejegyzései nyomán valószínűleg rá tog mutatni erre az uralkodói fogadtatásra, amelyről bizonyára azt fogia mondani, hogy a maga idejéu a |övó uagykoucepció|u zenéjének halk prelúdiuina volt.
Dohát, ezt majd Csak akkor fogják mondani. Ma udvariasaági aklus az tgesz s liár Roosevelt, aki nemsokára harmadszor kerül az elnöki szekbe, csakugyan nagyobb halaimat összpoulosil a kezében uein egy uralkodónál, nálunk valakinek alig jut eszébe, hogy igazi uralkodót lá-sou benne.
A mi szempontunkból most nem e/. fontos. A magyarság szem|>oul|ából örvendetes az. hogy a volt l>rezidens egyáltalán eljött hozzánk Nekünk ug)is az a bajunk, hogy messiire esünk a világlurgalom országutjátol. Rólunk a nagyvilág vagy nem hall semmit, vagy Bécsen keresztül liallia amit miióliiiik rosszat beszélnek, vagy ha közvetfen értesüléseket kaphat lelőlüuk, ugy az okát talán a huiigara export talán az ököritói katasztrófa, vagy egy-egy bicskázó amerikai csárdajeleuet szolgáltatják.
Hogy értessük meg mi például a nem túlságosan széles ismeretű amerikai társadalommal, hogy államalkotó nemzet vagyuuk ? Hogy győzhessük meg a kulturiiépekot arról, hogy mi a nemzetiségeket el nem nyomjuk, ha még annyit irtak is ellenünk Björnson és Scolus Viator a mások, hogy hitessük el Amerikával azt, hogy az élespengéjü, hosszuuyelü bicskák nálunk nem a fán téremnek, hogy ■ mi kivándorló napszámos népűnk nem gyanúsítható Szieilia és Kaláhria söpredékével a hogy ez a nép, ha még olyan szegénv ia. azért nem hal meg éhen, ha itthon marad ia, ha nem vándorol is ki, hogyan érte.sük meg. hogyan hitessük el mindezt, amikor a mi nyelvűnk nem világnyelv, a mi köuyveiok oly kisazáinuak a világirodalom piacán a a mi országunk oly messzire esik a nagy kikötővárosoktól a oly nehéz a megközelítése.
Amerika, amely hosszú idő óla aunyi vérünket veszi, az utóbbi időben foglalkozik velünk s érdeklődni kezd irántunk. Bécsi jóakaróinktól segítve Ízléstelenül neki támadt sajtója a mi -- előtte nem is ismert — társadalmunknak a Széchényi-Wanderbilt náaz idején. A Sigray-Ualy esküvőt már nem kommentálhatta oly durván. Hiszen éppen most járt New Jorkban az ifjú Széchényi grófi pár, amelynek boldog házasélete Amerika szerte általános megelégedést keltett. Contra factum non valel orgumentum. A magyar máguást tehát, aki amerikai milliomos leányt lesz úrnővé a szittya-ősök kaslélyábau, csupán azou az alapon, hogy magyar ináguás, többé uem meri meghurcolui az újvilági saitó, amelyre ebben a kérdésben is rácáfolt az élet
8 most ilt vau Rooaevelt. Maga a látogatásnak ez a téuye dokumentum. Bizonyítéka az amerikai iutézókörök érdeklődésének. Ha Rooseveltet nem érdekelué Magyarország, uein is nézné meg. Igaz, Roosevelt most uem elnök. I)« az lesz megint. Ka, ha nein is lenne soha többé at, Amerikai gondolkodásmód tipikus képviselőjének, az olt való kö z-véleméuy leghivatottabb megszemélyesítőjének bízvást tekinthetjük. Kimondhatjuk tehát, hogy Roosevollben, miut magánemberben ia a nagy Amerika kivánesi a mi kis Magyarországunkra. A nagy Amerika, amelynek rekláinzaju s • rikiló szilieket kedvelő sajtója mostanában talán egy, talán két napon keresztül velünk tog foglalkozni plakátbetüs, szenzációs alcímű tudósi-tásaibau, amelyek sok badarság mellett nem egy olyan igazságot mondanak m^jd el rólunk, arai dicső-ségüukre, becsületünkre válik a nagyvilág előtt,
. . . Csak az a kár, hogy Rooseveltnek nálunk való mulatása oly rövid idejű De hiába, minden amerikai egyúttal busiuessman is, aki ugyancsak megméri az idejét, amely pénzt, drága pénzt ár
— öt percem vau az fin számára I mondja a kereskedő az 6 űzletfeléuek, odaát a nagy tengeren tul.
Ks Rooseveltnek három uapja van a mi országunk számára. Kz alatt államférfiak között mozog, nagy kultúrintézményeket tekint ineg a a fehér asztalnál iszik áldomást. Megnézi a szép eberhardi uradalmat s valamelyik állami ménest is megtekinti a híres lovas Aztáu .üood bye"-t mond a rai országunknak s elköszön tőlünk
Nem jut tehát ideje arra. hogy egy-két szín-
magyar paraszti vidéket, egy-k ijl fajmagyar falul IÁI -hisson az orsiáguak kivándorl^íujtotta vidékein.
Kár pedig, mert azeretjOk vala, ha megismeri a mi szegény földmiveló népOukel, amelyeket odaát oly ferde világításba helyeinek, az 6 igazi otthouábau, a maga tisztán, épségben megőrzöd isi erényeiben.
A közvetlen tapasztalatok hiányát pótolja ki aton nagyjaiuk iuforinációja, akik az elókoló idegent nálunk idézése alatt környezik.
Kzek közQl a legkimagaslóbb az ó régi barátja, Apponyí Albert gróf.
Dr Helvey Lajos.
ZALAI KÖZLÖNY
í -"I ÍREK.
Mozi...
Az aréna ügye.
Ez jelenleg a legfontosabb kérdés, mely megoldásra vár. Háttórbo szorítja az össaas városi ügyeket, mint a milyenek: kórházügy, csatornázás, szegényügy, iskolai építkezés stb.
Közéletünk ós a tudományos világ néhány kitűnőségéhez intéztünk kérdést és megkértük ókét vélemény-adásra. A sok közöl csak 3 válaszolt; de nem vagyunk feljogosítva, e három fontos vélemény el-sikkasztására sem.
Wolf József fizikus-.
En az aréna kérdéséhez hozzászólni nem tudok. Egész időmet a laboratóriumban töltöm. Az N. sugarak törvényeinek tanulmányozásával vagyok elfoglalva. Ha majd ott tartunk, hogy az N. sugarak segítségével hz agyban végbemonó psichikai folyamatot észlelhetjük, akkor meg lehet íhajd tudni azt is. hogy a megvizsgállak hogyan gondolkodnak az arénáról.
Einsiedler Géza észak sarki utazó.
Én a padlózatlan nem fűthető arénát károsnak tartom az egészségre. Én megfázom az arénában, azért hócipő és bunda nélkül uem megyek odn. Hisz tetszett látni, hogy hócipő nélkül eg.t általán nem megyek az utcára.
Fekete Károly dr. Önöknek tudtommal még bonctani arénájuk vagy bonctani termük sinos. Hát miért akarnak a víg múzsának arénát építeni? Építsenek egy bonctani helyiséget vagy kórházat fertőző betegek számára.
Gártner Lajos agglegény.
Aki szükségéi érzi a társas összejöveteleknek és a nemesebb szórakozásnak, csak örömmel veheti tudomásul, hogy Kanizsán annyi hivatott egyén foglalkozik a színház-üggyel és evvel kapcsolatban az arénával.
A rokkokó-korszak szalón-élete megszűnt. A rámslis-zsur, az inkább kártyajátókhoz, mint társalgáshoz hasonlít. Én a mennyire csak lőhet, előmozdítom az aréna építését. Mert az már csak mégis élvezet, ha" az ember páholyban, nők társaságában végigélvezheti a színpadon űzött erotikus jelentitek borzongását. Tehát, építsenek arénát, ha mindjárt barakk-stilben is. Csak ápoljuk a nemesobb társas életet. l>o a nő mindenek előtt I
Olvasóink láthatják, hogy bizony a vélemények meg vannak oszolva. Leginkább n nőtlen emberek vaunak a/, arenaépiiéa
At orvosi liar által alánt»».
GUmőkór (tttdöbájok), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, influenzánál.
Csatornázás.
(V.) Ismerjük azt a khiuaí embert, aki minden évben eljön bozzáuk Wutifangból való. Nálunk kőből faragott szobrokat adogat el a kávéházakban Vele beszélgettem több közigazgatási berendezésről, egyebek közt megmutattam neki a mi csatornázásunkat, melynek rendbehozataláért Blau Ottó él Ujváry Uéza oly hősiesen küzdenek Nehezen ment a társalgás, mert ó csak Piggin-angol nyelven tud, én meg caak rosszul-angolul, de az ó cinikus nevetéséből megértettem, hogy valami kUlöuöseu kellemes gondolat csiklandozza öt eg ismételten avval adott tetszésének kifejezést, hogy ismételten „Wulifangol" emlegette amivel azt óhaitotta kifejezni, hogy náluk Wutifangban is hasonló viszouyok vaunak.
Kimondtam én ezt Király Sáudor városi mérnöknek, aki azt mondta, hogy bizouy a nyitott árok Wutifangban is lehet ép oly jó, mint Nagykanizsán. Általános csatornázási rendszer nélkül nincs helyes kanálizáció, de mielőtt ebhez hozzáfognánk a vízvezetékeket kell megépíteni legalább is öblitési célokra, Mert a szenyviz a nyitott árokban és a fedeti csatornában egyaránt stagnál, különösen ott, bol nincs a talajnak olegendó esése. Ilyenkor a záporeső pótolja az öblítő vizet, de ha zápor nincs, minden csatorna bűzlik. Klsó sorban tehát vízvezeték kell, aztán csatornázásról lehet szó. V éc se^ Zsigmond polgármester mindenekelőtt lehetségesnek tartja, abban a pillanatban, amikor a város közönsége megszavazza reá a költséget, mert a minisztériumban a tervekeu már dolgoznak. Fedett csatornát olyan utca kaphat, bol a háztulajdonosok \'/,-á azt kívánja és hol az összes háztulajdonosok a csatornázás terheihez a költségek felével hozzájárulnak
A nyitott árkokra a Teleky-uton most olyképen lesz segítve, hogy az egész Teleky-ul a mintaszerűen megépített úttesttel párhuzamosan felső betoncsatornát kap, de Ujváry líéza evvel nem elégszik meg, mert a Teleky-ut szerinte Nagykanizsa legszebb t utcája Bár igaz, hogy a Teleky-ut ¡¡5-ször kevesebb pótadót fizet mint a Fó-ul, azért mégis Teleki-utat ép ugy kell gondozni mint a Fő-utat. De ez uoin a „do nt des" elve. Amint te nekem, ugy éu ueked.
Dr. Rothschild Jakab ugy 12 év múlva reméli a csatornázás és vízvezeték megemlítését. Fél, hogy nagyon közel jár a valósághoz
ÁPRILIS 18.
mellett és nem indokolatlanul. Az arénában érez az agglegény osodás varázst, itt lát kerektagn szép ifjú nőket, itt árintkezhetik a társadalom kiválasztottjaival stb „ . .
"Elektra
— Átutazó főherceg. Józsof Ágost fyheroeg f. hó 16-ón, péntekén délben 202. sz. gyorsvonattal Budapestről—Nagy. kanizsán át Graz melletti Slúbingre utazott vadászatra.
— Az ezredes szabadságon Nagyváradi Horváth Dénes honvéd ezredes hal heti szabadságra ment. Szabadságát részben Karlsbadban, részben Budapesten fogja eltölteui. Ez időre a honvéd-állomás parancsnokságát és az ezredparancsnokságot Priulz Ferenc őrnagy tölti be.
— Változások a 20 honvédgyalog-ezred tisztikarában. A honvédelmi miniszter 8cliranz Ödön honvéds/ázadost a honvédelmi minisztériumba vezényelte. Fűzik Dezső főhadnagy ugyancsak a honvédelmi minisztériumba a népfelkelői osztályhoz vezényeltetett. Oltó Emil százados, az I. zászlóalj parancsnoka Zágrábba a „>£>. houvédezredhez helyeztetett át; helyébe hradztini Razsinsky Krull Emil helyeztetett ide Kassáról az I. zászlóalj parancsnokául.
— Gyenes bíró halála. A helybeli birói karnak egyik rokonszenves tagja a művészlelkű Gye-nes Sándor törvényszéki bíró tegnap 38 éves korában elhunyt. Tegnap ebéd után kiment kertjébe, hol azivesnn elbabrált virágai között. Mikor a vihar kitört, neje szólította, de mivel nem fololt, azt hitte, hogy talán szó nélkül a városba ment. Mivel azonban esto sem tért vissza, keresték, kutatták, inig régre a kertben a nedves pázsitra dőlve holtan megtalálták A helyszínen azonnal megjelent dr. Ooda Lipót városi orvos és Hajós Ferenc, kiknek intézkedésére a holttestet a temető haloitos házba szállították. A megellett vizsgálat kiderítette, hogy a fiatal birót szivszélűtés ölte inog. Halálát özvegye, született Szalay Gizella és két gycrineko siratják Teme-téso holnap d. u. 5 órakor lesz A megboldogult a dilettantisniuson messzo felülemelkedő amatőr fényképész és festő volt. A mull évben Nagykanizsán rendezett amatőr kiállítás sikore nagyrészt (iyenes érdeme volt Az igazságügyi palotán és a Társaskörön kitűzték a gyászlobogót.
— Főigazgatói látogatás Scliack Béladr. kereskedelmi iskolai főigazgató tegnap d u. Nagykanizsára érkezett, hogy a helybeli felső kereskedelmi iskola tanulmányi ügyeiről személyes tapasztalatokat szerezhessen Az előadásokon ma niindahároui osztályban jelen volt és távozása előtt a tapaizlall fegyelem és tanulmányi eredmény fölöli teljes megelégedésének adott kifejezést.
— A Justh párt kanizsai jolöltje. á nagykanizsai lllggetlcnségi 48-as párt tegnap bizalmas értekezletet tartott, melyeu Bosnyák Gézát a zalavár-megyei függetlenségi párt elnökét jelölték a nagykanizsai kerület képviselőjének. Az érlekezleton helybelieken kívül részt vettek 8zentiváuy Dezső, Vizlmidvay Sáudor, Grunnor Károly, Tliassy Imre és Táncos Ujos földbirtokosok. Az értekezlet a jelölésről táviratban ériositetle Bosnyák Gézát, szerdán pedig küldöttségileg kérik fel a jelölések Hlfouadá-ára.
Sirolin
Roehe"
ka*kaM tnlad.n aitytmf
Mrbu. Am avtg.ok.nl 4 korau.
Li ki hol..a Idín korM.101 khh»»*.
bantalinalban iHn**d. 1 Hlo,luob, kik (4..liunitb.il aaanvad-B.k Hlrollo .Koch.* .Ital rtrlà Him b.101 ma.tyócjrulnak. a iatnibu av.nv.dAk mArrSvId hu»
RI haaxnáljon Slrolln» î
nilat uUn Unj«... ka.njrabbalM éraui.k.
A. Hkrofulá., mlrigyduaaadiaea, a.am-4. orvhurutoi fyarm.kaknak randklvtl fontoa ...r . Blrolln. A tiplálkoaáat uairbaa alíaarfrt.
9f
LWk M»d«u oaomagoltau SIKOLIN „Roche"-t kárjlluk U pöUieraktt határoaot-t*o utxiUunk vi.ai.
F. HOFFMANN-LA ROCHE & CO. BASEL [Schweiz] GRENZACH*(Baden.)
APR1LI8 18.
ZALAI KÖZLÖNY
8
— Magyar név. Spitzer Lajos nagykanizsai illetőségű budapesti iakos a Síeinens-Schuekert rég mérnöke családi nevét belügyminiszteri engedéllyel Bolgár-ra változtatta.
— Áthelyezés. A kereskedelemügyi miniszter Mair József posta és táviró főtisztet Nagykanizsáról a pécsi I. számú postahivatalhoz helyezte át.
— Tüzérek Nagykanizsán. Május 7-én Marburgból egy ezredes, egy alezredes, egy öruagy 26 tiszt vezetése alatt a 3. számú tábori tarrark ezred Nagykanizsára-érkezik. Mn pihenőt turtanak és tt ón tovább mennek tlaimáskérre. A legénység Kiskanizsán lesz elszállásolva, inig a tisztek Nagykanizsa szállóiban fognak lakúi Értesülésünk szerint 240 ember, 1G ágyú, 12 szerkocsi és 210 ló fog idejönni.
— A tavasz]kezdctc idejében, figyelmeztetés elővigyázatni, nagyon helyén való Sohasem hűlünk meg könnyebben mint most, s már sokan megbánták, hogy kisebb katarrhusukat nem vették komolyabban. — Itt megemlítjük, hogy a kitűnőnek elismert Eay valódi sodeni ásvány pasztíllái, ép most kiváló szer meghűlések elleu. Ki meghűlésre hajlammal bír, tartsa a pasztillákat folyton kéznél.
— Állandó választmányi ülések. A törvényhatósági bizottság folyó évi májua havi rendes közgyűlésén tárgyalandó IHOH. évi házi pénztári számadás és a vármegyei összes alapok ugyauazou évi számadásai tárgyában a közgyűlés elé terjesztendő javaslat elkéntitése végett az állandó választmányi ülése 1910. évi április hó 22-él. délelőtt órakor, a közgyűlésen felveendő egyéb ügyek közgyűlési tárgyalásának elkészítése végeit pedig 1910. éri május hó 2-án délelőtt !l\'/, órakor Zalaegerszegen a vármegyeház kis t»rinében fog megtarlalui.
— A földmunkások szervezkedése. A nagykanizsai szociáldemokrata párt vezetősége néhány héttel ezelőtt mozgalmat indított hogy a négy évvel ezelőtt szervezett, de 1907. évben feloszlatott földmunkások helyi csoportját ismét életre keltse. Annak idején eredménynyel járt a nagyarányú agitáció, mert mintegy 1100 tagot toborzott össze a párt vezetőség és igy érthető, hogy a vasárnapi gyűlést is sok agitálás előzte meg. A vörös falragaszok Csizmadia Sáudor ismert szociálist« pártvezér érkezését hirdették, ki azonban más irányú elfoglaltsága miatt nem jöhetett Helyette Nyisztor György jött lo Budapestről, mint központi kiküldött. Az előadó egyike azoknak a párt agitátoroknak, kik egyszerű munkássorsból küzdik ki maguknak a vezetői helyet. A Gőzfürdő vendéglő zsúfolásig megtolt nagytermében mintegy 300 földmunkás, napszámos, gyári segédmunkás jelent meg a központi kiküldött meghallgatására. Nyisztor a többi gazdasági osztályok-szervezkedésére rámutatva, hangsúlyozta a földműn kások szervezkedésének szükségességét. Beszélt a munkások rossz lakás és élelmezési viszonyairól, a munkaidőről, melyet nagynak, a bérviszonyokról, melyet rossznak tart Elítélte a felekezeti villongásokat. Miyd az Alapszabályok egyes főbb pontjait ismertette Beszedő végén — melyet helyesléssel fogadtak — a gyűlés kimondta a földmunkásuk helyi szakszervezetének megalakítását. A gyűlés elnöke Acs István, jegyzője Kovács József volt A csoport) elnökeinek megválasztották Beiikó Józsefet, jegyzőnek Kovács Józsefet, pénztárosnak Sebesi Mihályt.
— Művészet a kirakatban. A naprólnapra fokozódó verseny a k-reskedeleinben. arra késztet néhány kűltöldi kereskedőt, hogy ugy llzle télien, miül kirakataiban ne, sablonos, hanem művészi Ízlésű elrendezéssel állítsa ki áruit. Nálunk Lőw Sáudor ékszerész Budapest. VIII., József-ltörut Hl. volt az első. ki észrevette a haladó kor követeimé nyeit s minden h&souló szakmát megelőzve, ó rendezte he üzletét és kirakatát a magyar ékszer- és ötvösinúipar olyan remekeivel, amelyek méltán beillenék bármely párisi üzletbe. Hogy e kiváló Ízlésű ékszerész az idegenek és a vidéknek is bemutathassa a magyar ipar e művészi produktumait, az interna-tionális jellegű Trencséli Téplicz fürdőn fióküzletet rendezett be, amely valóságos látványosságba megyés valószínűleg első kiviteli foirása lesz a magyar ékszeriparuak.
— Ágoaton Péter nem jön 11 irt adtunk arról, hogy a helybeli keresk. ¡fiak Önképző kőre Ágoston Péter |ogakailémia tanárt felkérte, hogy a választói jogról felolvasást tarUou. A tudós tanár — mint velünk közlik — nagyon szívesen fogadta a meghívást, de tekintve óriási olfoglaltságát és a
Nagyvárad—Kanizsa közötti összeköttetés fárasztó és sok időt igénybe vevő voltát, nem vállalkozhátik az eljövetelre. Kiszivárgott hírek szerint az egyesület valamely más neves szaktudóst fog felkérni, hogy e témáról előadást tartson a körben.
— Gyilkos csavargó. Teguap délután rémes gyilkosság történt Piek Vilmos pallini gazdaságához tartozó POréezmalom nevű majorban Ugyanis Steril Mór gazd. ispánhoz beállított Horváth Mihály csavargó napszámos * követelte, hogy feleségét, ki Sternékuél vau szolgál,itbau bocsássák el vele. Sleru szép szóval figyelmeztette, hogy távozzon, mire a boros állapotban lövő ember még inkább botrányosan erőszakoskodott. Erre Stern megfogta, hogy kilóditsa a lakóházából, mire az illető kést rántott elő és ót hirtelen lágyékon szúrta. Az ispán ettől megtántorodva, holtan összeroskadt, — mire a gyilkos megfutott, de a telefonon értesített rendőrség a Magyar-utcai kertek alalt elfogta és bekísérte A rokottmultii gyilkost mu pedig átadta az ügyészségnek. Stern Mórt a helybeli izr. temetőben fogják eltemetni.
— Pásztory cs és kir. udvari szállító virágkereskedése, Budapest, VIII , Itákóci-ut 3 Képes árjegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
— Öngyilkos jelöltek Baj érle Gábor Katót, szAruyű nagy ba|. Alig voll még 10 éves és már a gólya kelepelgetell körülötte. Elpauaszolta szörnyű nagy baját szerelmesének, aki maga is csupasz arcú ifjonc Nagyou megiiedt a két bünöa lélek. Kéltek Gábor uram szörnyű haragiától Elhatározták tehát, hogy öngyilkosok lesznek A tíu méreg után nézett s egy jöbarát szerzett is neki valami gyilkos inzert. A kel szerelmes kiment a hegyre, elbúcsúztak a világtól s megitták a folyadékot. Es várták a hatást. Ami uem is maradt el, mert a jóbarát. aki valami édes szirupot adott uekik, figyelmeztette az apát, aki megjelent a hegyen egy ha|lós bői bottal. A Kató atillán eltűnt. Valahol a gólyát várja.
— Orvtámadás apa ellen Major Ignác 70 éves gyenesdiási gazda otthagyta feleségél és gyerekeit, mert azok ülőitek verték és azzal a váddal, hogy delírium Iremeusheu vau, gondnokság alá akarták helyezni De uem sikerült nekik Major János az öregnek 2!) éves fia egy éjjel keszthelyi lakására lopózott és mikor az öreg kiiueut az udvarra, egy kisfejszével fejbe vágta A segélykiiiltásia a bázbeliek kijöttek, a merénylő liu pedig n kalapiát és a ballát otthagyva elmenekült. A derék fiu már két izbeu volt az apia ellen elkövetelt testi sértésért börtönnel büntetve Most emberölés kiséilete miatt fognak ellene vádat einelui.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletröl.
Nagykanizsa, 1910. ápr. IS
A vetés állapotú a fÖldmivelósügyi miniszter április 9-én megjelent jelenlése szerint országszerte nagyobbára kedvező. Nemcsak az őszi, hanem a tavaszi is a kedvező időjárás hatása alall fólfrissüll.
Beszélnek ugyan a rovar ós fagykárról, amelynek nagysága egyelőre nem állapítható meg.
A gabonatőzsdén az irányzat alaposan ellanyhult, mert a felette kedvező vetésállapot tetemes eladásokat eredményezett
Kéxzbuza fogytán van és tekintettel arra. hogy immár idegen áru nem jöhet be. egész határozottan mondható, hogy kevés ó áruval megyünk az uj kampany elé.
Ma szombaton a nagy lanyhaságot hausse váltotta fel.
Piaci áraink.
Búza . 20 (50 (26 —)
• Rozs . 10 —
Zab . 14-
Tongéri 1260
NYILTTÉR.
Megérdemli rossz hírét
ez a szeszélyes hóuap és mioden embernek van rá o\\a, hogy az egészségét féltse tőle. Ezeket a veszedelmeket azonban el lehet kerülni Pay valódi szódéni áaványpisztilláinak rendszeres használásával. így el lehet kerülni a meghűlést, a meglevőt pedig meg lebel szűntetni, azoukivül megmarad az a jóleső gondolat is, hogy a pasztillák a szervezetnek is használnak. Kay valódi szódeui pasztillája I korona 25 filléréri minden idevágó üzletben kapható.
Kóképviselel Mngyarország és Ausztria részére: W Tli. Guntzert ea^és k. udr. szállító, Wien 1V/I Grosse Neugasse 17.
Dnnántnl legrégibb éksmtt&lete
Berény József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-
erőre berendezett műhelyünkben. Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban. Kemck menyasszonyi ajándékok finom
ízlésben.
Legszebb női- és férfi aranyóraláncok. Szép raktár brillant, gyémánt és színes drága-
kövü tárgyakban. Régi vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak divatosan cs tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes étkezőkészletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás részletfizetésre isi
A berndorfi gyár főelárukitó helye csakis első minőségű Alpaccaezüst étkészletekről.
BMIiamor, uréuNolot, árán/- eJkiurcrat leírna-fiasaöb aröao megreletnet mi íecserélletiet-
Az üzleti siker titkát
három dologbau találja meg az ügyes kereskedő: az utaztatásban, a jó kirakatban és az újsághirdetésben Ez utóbbira ajánljuk önnek Zalamogye legrégibb ujságiát, a Zalai Közlönyt
TMJHJ „H»r»*ajf
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pótleka
egy rfgjínak bizonyult liáziazor, mely már «ok er óu legjobb bedórzsolejnek bizonyult köménynél.
.................. otu/nál m meghulfsíknél ...........——
>\'lgyrlim-zli-tés. Silány Iiimiimi , anyuk miatt i» váaáiláskur ovalosak legyünk\'éa\'csak olyan ensieti fogadjunk cl, mely- a „Morjoay" vé-ljegygyel ét a Richter cégjegyzéssel ellátott dot«iha ran oaomagolT». Ar» üvegeiben K -.80, K I 40 ee K2.-é* úgyszólván minden gy>gyszertaib.vi kapható. — Hraklir: Tírík József gyógyszer.»inéi. BadiM\'t
9\' Richter lyiijrutrUn u „Arany muliita", jgS
Prágában, Kliaabetkitraaae 6 neu.
4
Április is.
i
faoament éi valódi aaifalt-
Umtsbafadáaak • legsioli-dabb kivitelben, a legmesszebbmenő txavatotsAggal. Minden szakbavágó kátrány-
tarmék gyártása. Minden fajta Ut8- ét «Ull-getelölemeieknek készíti»«. Költségelőirányzat h miliukl
felvilágosítások Ingyen Sxabadalmaxott horony-lamex
nedves falak
ellen. A jeleskor legtökéletesebb egyedül célszerű íi legolcMlib elszigetelő eszköze. — Védeszköx Istállógőz ellen. Számláim elitmeiőlevél. Prospektus Ingyen. KEL K. O. Ponony. Klók: ■»ombatkely.
ROPJ

Globus
Fé mtíszf iíó kivonat
1 jobban tisztit mint mindenfele más. J 1
Fémtísztifószorpk.
i9IO-ea modellünk újításai:
Intenzív Ungió, mely győrien forral éi kerít szeszt
fogyaszt. Kroi alkatrészek, melyek kicserélhetők és tUnllbalók. Müvéül kivitel (modern itiltu). Galvanizált broni izinexét. — I loiiiadva a , Kopt* biztonsági gyursffiiiS eddigi előnyeit, a
„Rops" I9!0
a jelenkor legszebb, legtartósabb, legbiztosabb ét legiekarékoitabb aiilali tűzhelye. Ha feldűl, elalszik. A szesz ki neui folyhat I
ára Budapntin:
4.— korina,
lili bairsált pil(ii)ibl a
iyír l kereti il fillér réflittéml tlll-M ataíHlri inril ál.
Kapható minden tzakmába vágó iltlelben
„R (IP S" Fémámgyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. Váoal-ut 74/31.
llelyi elátuiltók: Weiter J. O., Bettlhelm ét Quth, Hotenfeld Adolf fial, Kflhler Teitvérak, Unger Ullmann Elek.
Kápvlaaltik vtdékan karaatatnak.
Aki bútort
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében oselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
.BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET" védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árucsaruokait, melyek a következő helyeken vannak: VIII. József körút 28. sz. (Bérkocsis-utoza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz (a királyi bérbalotában.)
Bzou szövstkuzet az .Országon Központi HitelazövetkozuC tagja a t>nuek felügyelőt« alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. StilszerU modern lakberendezések
Jutányos árat! Smalossaa m mínöséodrt.
19* Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú _budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak.
isetó
a kiadóhivatal,
és
ls
— Deák tér
hn> IBSrfafr Tiff? .
¿a minden bol- és külföldi hirdetési iroda.
le délice
mindenütt kapható.
NOXIN
H
0 X
1
N
Élaluitaierek. bal- és külföldi taraiényakat értékesítő villalat
BEEK SÄMUBL ES TÁRSA
A székesfővárosi pénztárnál óvadékot elhelyexelt
tflrvényaiéklUg bejegyzett magénblio\'n*">\'o«ok BUDAPEST KÖZPOKTI vA»A»0»AKHOK
Iroda:\' Oslllag utca I. T.lafon 42-20- Sürgönyeim: Beer Oalllag-utca. Póatatakarék Ohequa sxámlaa >l&3 Elfogadjuk mlnd.nfél. él.lmlclkk bizományi érté-k.liléiét a legmagasabb napi árban a lagjutányo-•abb feltételek mallatt. gyors éa alönyfla labonyo-lltáaaal.
Marhahúst, «1811 borjukat, juhokat, bárányokat, terlése-ket, fUstólt kolbász árukai, nyers és limait aoukákal. vadakat, élő ét vágott tiiitllolt baromfit, halakat, é ő rákokat, tojáat, mézet, tejfelt, vajat, tehéntúrót, juhturót, sajtokat, hüvelyes veteményekel, mákot, paprikát, sóld-tégfélékel, burgonyát, korai főzelékeket, gyümOh töket, alma, hirialma, körte, siarnóca, málna, pöszméte, ti iske, megy, cseretnye, barack, tzliva, görög ét sárgadinnye,
csemegeszőlő, borszőlő, mutt, ltor stb. ttb. A küldemények clmOnkr«: Központi Vásárcsarnok
vasútállomáshoz intéxendök. Hatl jelentét! kívánatra küldünk éa készséggé axol-gélünk mlndanoamO felvilágosítással.
BOUNDER
nrersolajoioiorok nr ersolajloKomobilot
csak
Szabó Emil és Társa
Budapest V.. Ferencz József tér 6 az
Gresham-palota. Unchiddtl szembeu kaphatók.
Sürgönyeim : SZABÓÉK
budapest
TELEFON 76-48.
Szivógázmotorok benzinmotorok. . cséplőgépek, malomberendezések Árjegyzék ingyenné« bérmentve.
Fürdő frHHMIHMB Stájerország
Idény: május 16-töl szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek összes bajainál.
Világhirii ayajyfarrások
FölvilámsitásöK és mmiM a firi£i®fcfaíi
GLBIGHBNBERG.
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio ÁPRILIS ai.
49-ik évfolyam 3a szám
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
■•iJilaalk hétlön át csütörtökön dalben.
tlflfli.láal árak: Kgáat ívre 10 korona, ítliiuc 6 korona, negyedévi« 2 koron* 60 fill. — Egyet «iám ár* 10 fill.
Felelős aieikeaatő : Kert黫 Jdsutrf.
KInaljii : n HKerkeRxInaég.
Szirkuztoiég él kiadóhivatal Diák-tér 1
Telefon: III. — Hlrdelás.k dljsiabát sterlnl.
Kórházi orvosok lakbóra.
Annak idején nagy lelkesedéssel szavazott meg Nagykanizsa város képviselőtestület közgyűlése a körházi fó- és másodorvos részére lakbért. Nemosak a lolkosedés volt nagy, hanem a nagylelkűség is, mert minden számítás nélkül, tekintet nélkül az orvosi fizetésekro állapították meg a lakbért; még pedig a főorvosnak 800. a/, alorvosnak 600 K-át. Mindenki tudja, hogy hu ebből a pénzből kellene a doklor uraknak lakást szerezniök, bizony nem kapnának állásukhoz és igényükhöz megfelelőt ennyi pénzért. De u nagylelkűségnek és lelkesedésnek még más rugója is volt. Az t. i., hogy a képviselőtestületben a tanáos rámutatott arra is, hogy ez a kiadás soha sem terhelheti a városi költségvetést, hanem osak a kórházit, így aztán szinte helytelennek tarthatta volna az ember azt a szűkmarkúságot, mellyel igazán buzgó és érdemes orvosainknak a lakbéreket kimérte a képviselőtestület.
Annak rendje módja szerint megjárta ez n határozat a fórumokat. Elment a vármegyéhez, hol a közigazgatási bizottság, meg a törvényhatósági rostán keresztül a lakbérösszeg nagysága keresztül ment ugyan, de már az a része a felterjesztésnek, hogy a város háztartását soha\' semmi körülmény között sem terhelheti ez a lakbérösszeg, megsemmisíttetett Erre a város polgármestere a kellő lelebbezéssel élvén, felkerült az ügy a belügyminiszterhez, honnan a napokban érkezett vissza. A határozat az a része, hogy a város nem felelős a lakbérokért, megsemmittetott. „A lakbérekre vonatkozó részét pedig oly módosítással hagyom jóvá — min. loirat — hogy fizotésük arányában az igazgató főorvos részére 640 K., az alorvos részére pedig 480 K lakbért állapitok meg; mogjcgyzvén, hogy e lakbérek osak 1911. évben lesznek költségvetésileg eló-irányozhatók; 1910. évben pedig a tartalékalap jutalékából, valamint a takarékos gazdálkodás mellett az összes rovatokon elérhotő megtakarításokból fedezendók. A közbetett felebbezést azért kellett olutasitanom, mert a kórháztulajdonos, Nagykanizsa város, fizetési kötelezettsége, ha végső sorban is. de tényleg fennáll, mert az 1902. évi 85000 sz kórházi szabályrendelet 28. g-ának utolsó előtti harmadik bekezdése világosan kimondja, hogy a kórházi zárós/.ámadás rondjén megállapított hiány a kórház fontai-tójának terhére esik - (A miniszter holyott dr. Bezerédy államtitkár.)
Ezekből tehát látjuk, amit a város sohase tagadott, hogy a kórház a városé és ha annak költségvetése külön kezeltetik is a városi háztartásétól mégis ennek csak egy része az. He világos ebből az is, hogy a kórlifai tisztviselők, sót talán nem téve-
dünk, ha azt állítjuk, hogy a kórházi orvosok is a városi tisztviselői karnak tagjai. Ez állításunk mellett szó! az a körülmény is. hogy a kórházi tisztviselők tagjai a városi nyugdijegyesülethek. ami abszurd helyzet volna, ha nem volnának a város tisztviselői. I)e nézetünk melleit szól az a körülmény is, hogy a belügyminiszter a lakbért a tisztviselők, illetőleg az orvosok fizetésének Arányában állapította meg. Ez a nexus világosan dokumentálja, hogy a kótház városi alkotás, költségvetése a város kezeléséhez tartozik. — ahogy tartozik is és tísít-fTselói városi tisztviselők.
Amint értesülünk. Vécsey Zsigmond polgármester utasítására a városi ügyész, dr. Bentzik Fereno a város fizetési kötelezettségét megállapító miniszteri határozat ellen jogorvoslattal fog élni.
Miért drága a sertéshús?
Mit mond a miniszter?
A sertéshus ós serlés-zair Ars napról napra emelkedik. Ma már olyan Ara van ugy az egyiknek, mini a másiknak, liogy osak a vagyonosabb ember engedheti meg magának azf a fényűzést, hogy sertés-husi egyék. Valóban uem csoda, ha a fogyasztó közönség, különösen a szegényebb osztály el vau keseredve és nem győz eleget panaszkodni A fogyasztók szidják a hentest, a hentes a drágaság okát a tenyésztőre és hizlalóra, ezek pedig a sertésvészre hárítják. Lássuk hát, hol az igazság? Mi az oka annak, hogy a sertéshús és zsír ennyire megdrágult?
Nézetem szerint a drágaságnak kél oka van Az egyik a sertésvés«, a másik közgazdasági helyzetünk Tény az, hogy a sertésvész az utóbbi esztendőkben nagymértékben uralkodott és e miatt a sertés állomány igen megfogyott. A sertésvész okozta vesz-lesség miatt sokan felhagytak a sertés tenyésztésével, akik pedig tovább folytatták azt, kénytelenek voltak az átvészeli és felhizlalt serlések árát jelentékenyen felemelni.
Az igazság kedvéért meg kell azonban jegyeznünk, hogy a sertésvész ily nagymérvű elterjedésének és ez állal a sertéshús megdrágulásának részben maga a tenyésztő is az oka.
tíyakrau tapasztalhatjuk, hogyha a serlésvész valamely falkában fellép, a tulajdonos vagy egyáltalán uein, vagy csak akkor jeleuti be a betegséget az elsőfokú állategészségügyi hatóságnak, amikor már egész falka he vau fertőzve.
Itár az állategészségügyi törvényeink Hzigoruau elrendelik, hogy minden belső megbetegedés, vagy elhullás azonnal bejelentendő, euuek azonban a tenyésztők gyakran uem tesznek eleget Pedig, ha a bejelentés azonnal megiörténue, ha a helyszínére kiküldött állalorvos a beteg sertést, a még egészségeseknek látszóktól elkülöníthetné, vagy leszuralhatuá és az egészségeseknek látszó sertéseket beójthatuá: a serlésvészt még csirá|áliau el lehetne fojtani és a nagymérvű károsodásnak elejét lehetue veuui. \\ gyakorlati életben azonban legtöbbször ennek épeu az ellenkezője történik.
A serlésvész elterjedését még elősegíti az is hogy igeu sok helyen a sertéstenyésztők a sertésvész-ben elhullóit serléseket nem ássák el, hanem azokat árkokba, folyókba dobják, vagy elfftldeletlenOl hagyják, sokszor pedig kóbor cigányoknak adják, akik azulán szerte hurcolják a betegséget.
Amint látjuk a sorlésvész nagymérvű elterjedésének és ezzel kapcsolatban a sertéshús megdrágulásának — ba nem is közvetlenül, de közvetve — sok esetben maguk a tenyésztők és kisgazdák az okai.
Hogy ez tényleg igy van, legjobbau bizonyítja a földmjvelésllgyi miniszternek f. évi március hó 10 éu kell 2300/010 számú reudeleto, amelyből érdekesnek tartjuk az alábbiakat ídézui:
. A mulasztás elsősorban az által történik, hogy a sertéstartó és sertéstenyésztő közönség a határozóit szigorú rendelkezések ellenére a betegségek fellépését csak késedelmesen vagy pedig egyáltalában be nem jelenti s egyes állatbirtokosok igyekeznek a fertőzött állatokat eladni, nem törődve azzal, hogy a betegség szélburcolása által mily óriási károkat okozuak. Nagyban elömozdit|ákr főleg a kisgazdák közt uralkodó ezen káros szokás fenntartását a sertéskupecek. Ezek a fertőzött helyeken olcsóu összevásárolják a még láthatólag egészséges, de már befertőzöU sertéseket a azokat községről-községre hurcolva, eladogatják és ekként terjesztik a betegséget mindenütt, ahol csak megfordulnak.
Másik igeu foutos körülmény, mely a sertésvész és a sertésorbáuc elleni küzdelmet meghiusítja és e betegségek teriedését elősegíti az, hogy a betegségekben elpusztult állatok hulláit különösen a kisebb gazdák nem takarítják el az előirt módon, hanem elfüldeletleiitil hagyiák vagy a folyókba, a patakokba dobálják vagy pedig a cigányoknak adják, miáltal a sertéshullák a fertőzés állandó forrásául Bzolgáluak s azokkal távol vidékekre széthurcoltatik a betegség.
Ezeket a fölötte káros ég az állategészségügyi törvénybe ütköző eljárásokat fokozza az a körülméuy, hogy az ilyen helytelen eljárást lauusitókkal szemben a törvéuy szigora fsak kivételesen gyakoroltatik, legtöbbször azonban csak oly enyhén torollalnak meg az ily káros állategészségügyi kihágások, hogy mi seír riasztja el azokat az egyesre nézve vagy hasznot hozó vagy sokszor csak nemtörődömségből vagy kényelmi szempontból, ritkán azonban tudatlanságból is elkövetelt kihágás iP\'gisinétlésétől.
Nagy befolyással van ínég a sertésvész és a sertés orbánc terjedésének előmozdítására az is, hogy a sertéstartó és a sertéstenyésztő közönség részint bizalmatlanságból, részint előítéletből uem veszi még eléggé igénybe a védóójtásokat, jólehet kétségtelenül, beigazolt tény, hogy a sertésorbáuc elleni védóójtások-kal a betegség ellen sikerrel Jehet védekezni és a sertésvész (sertéspestis) ellen ujabban alkalmazott vérsavó-ojtás által is a fertőzött sertésállomány tetemes százalékát meg lehet menteni".
A tenyésztők tehát serlésvész fellépte esetén a mulasztásukkal és nemtörődömségükkel okozott kárt, áthárítják a közönségre és saját mulasztásukat sok esetben a közönséggel fizettetik meg. Sajuos a közönség a jelen viszonyok között ez ellen védekezni nem tud. Nem marad más hátra, mint fizetni.
ZALAI KÖZLÖNY

ÁPRILIS 91.
A sertéshús drágaságainak másik oka at, hogy éjjel, érketik Budapestre 7*\' reggol. 310 sz. személy-
vonat indul Kauitaárél 6" reggel, érketik Wr Neustadtba 12" d. u 909 st ateinélyvonat indul Barcsról 9" oate érketik Kanitsára 18 éjiel.
— Áthelyezett tanitók Tóth Károly csab-reudeki és Bartos Sándor mindstenli tanítókat a vallás- és közoktatásügyi minisiter kölcsönösen át-
! helyette.
— Vasúti baleset Folyó hó 17-én reggel (5 — 7 óra kötött Murakeresttur állomásban a 953 st. (ehervouat tolatását eszközölte és eközben eddig ismeretlen okból ft kocsija kisiklott olyannyira, hogy a vágányt elzárta Murakeresztur állomás Kanizsáról azonual segély mozdonyt és munkásokat kért mire Schilhau János felügyelő, fűtőház! főnök és Kohu Lipót alfőnök munkásokkal rögtön a helyszínére utaztak és ott munkál és fáradtságot nem kiméivé, iniuden * leheléi elkövetlek, hogy a vágány szabaddá tétessék. Ami rövid idő alatt sikerült ia. A kocái sérüléseken kivdl egyéb baj nem történt A beemelési munkálatok még mindig folynak, mivel néhány kocsi teljesen felborult.
— Auguszta szanatórium A József szanatórium egyesület, mely vármegyénkből és városunkból ismételtei! vett föl ingyenesei! tüdőbetegeket, hoizátogott második népszauatóriumáuak létesítéséhez. Az eddig begyült alapot fogja öregbíteni az Auguszta lárgysorsjátek, melynek hutása már május 24-én lest. A nyeremény tárgyak ki is vaunak állítva a régi nemzeti színház foaréjában a ez idósze-rint alig van a fővárosban szentációsahb látványosság, iniut ez. A néző kötöttséget naponta 50 eterre teszik, akik a pénzértékben 100 000 koronára becsűIt értékes tárgyakban gyöoyörködnek Méltán népszerűek az Auguszta szanatórium sorsjegyei, melyek városunkban is 1 koronáért kaphatók. Ninca kétségünk abban, hogy a nemes emberbaráti célért mindenki meghozta a maga áldotatál.
— Ki akar haditengerész lenni? Zala-vármegye alispániának 6454/910. at. a. rendelete alapjáu Nagykanizsa r. t. város polgármestere közli, hogy a ca. és kir. közös hadügyoiinistlériuin len-gerésteli osztálya, a fiumei cs. és kir. hadtengerészeti akadémia I9I0|II iskolai évokre való felvétel tárgyában 36048/24. 910. II. M. sz. a pályázati hirdetményt bocsátott ki. Rien pályázati hirdetmény az érdeklődők által, a hivatalos órák alatt a v. levéltárosnál betekinthelők
— Színház ügy Balla Kálmáu színigazgató uevébeu. helyettes« dr Fatek Béla fiúméból levelet irt Nagykanizsa polgármesteréhez információt kérvén mekkora tőkebefektetési kivárnia az arenaépités és ineuuyi ideig tartó sziníszezonnak vau jogosultsága Hajlandó sziukört építeni, ha uein uagy áldozatot kiváii. A felelet ia elment már Balla igazgatóbot. melybeu a szükséges felvilágosítást megkapta de a tőkebefektetésre uézve legcélszerűbb, ha Balla direktor a helyszínén steret iiifirmációt. Amint a hangulatul ismeriűk, közön-énünk szívesen látná Balla társulatát városunkban, meri nemcsak hogy a legkomolyabb törekvésű igazgatót ismerjük benne, de társulna is kiegészíthetné Nagykanizsa fejlett ízléséi-Legujabb értesülésünk szerint Arvay Lajos alispán az areua lebontását elrendelő határozatot megsemmisítette és ii| vizsgalatét reudelt el, amit holnap fognak fogaiialosilaiii.
— Hivatalos órák a sóhlvatalban. A zalaegerszegi ui. kir. pénzügyigazgalóaáguak folyó évi április hó ti-áu kelt I7I.M) sz. rendelete folytán a nagykanizsai sóhivalalnál a hivatalos órák folyó évi május hó I tói égést stepleinber hó végéig bezárólag reggeli 7 órától délután 1 óráig egy huzamban, országos- és hetivásári napokon pedig reggel 7 órától déli 12 óráig, déluláu 2 órától 4 óráig lógnak megtartatni.
— Lezuhant a toronyról. Kémes sterou-csétleuség törtéül Muraszombatban Javítják a muraszombati templomtornyot s a bádogos munkálatokat Dielrich Oustláv muraszombati bádogos segédje
Szerbiából, ahol a sertéstenyésztés elég fejlett és elég magas fokon áll, nem engednek 80.000 drb. sertésnél többet Magyarországba behozni. Kt at igen csekély behozatal is Bécs felé gravitál Ha at agrár érdekeknek t közönség érdekeit nem rendelnék alá és megengednék, hogy külföldről ia hozhatnának be lertéseket: a sertéshus ára rohsmosan csökkenne és ugy a huafogyastló közönség, különösen a szegényebb néposztály ia abba szereucsés helyzetbe jutna, hogy sertéshúst ehetuék.
Sajnos azonban nálunk uem igen törődnek (vagy legalább eddig uem törődtek) a fogyasztók érdekével. Nálunk a termelőket és teuyésztőket dédelgetik. Pedig nein ártana evve) a kiszipolyozott és és agyonterhelt kötönséggel is valamit törődni.
K L
LE DÉLICE SST
mindenütt kapható.
HÍREK.
— A pénzügyi bizottság ülése. Tegnap a pénzügyi bizottság ujuépi Klek Lipót elnöklete alatt ülést tartott. A városi mérnök beterjesttelte at utcai villamlámpák elhelyezésének tervét De mivel a stertődésben megállapított ftliO lámpa helyeit bit lámpát vell fel a tervbe, a bitotlság uem járult hottá és utasította a mérnököt at elhelyetési tervet SOO lámpa steriut elkészíteni Köluéghiány miatt azt a tervet se fogadta el a város, hogy a Sétatéren 40, a feláraiig pedig a Osengeri uti őrháztól kezdve 10 lámpát állítsanak fel. Knnek befektetési költsége 8242 K 20 f. volna. A Sugár uti kertben elhelyezett ló lámpa befektetési költsége 7sH-H() K Kllenbeii a temető bejáratától a kápolnáig 4 iámpát fognak elhelyezni, a boncoló teremben pedig egyet A 880 K befektetési költség a temetóalapol fogja terhelni.
— Munkásházak At 1907. törvény a muiikásbátak létesítéséről iutétkedik. Knnek alapjáu a pénzügyi bitotlság elhatározta, illetőleg véleraényeti, hogy a város próbaképpen 10 muukáshátat építsen a kiskanizsai Bikaréteu. Kgy-egy hát 2100—2700 K-ba fog kerülni, ötveu évre stóló törlesztési annuitásához at állam ü\'/.-kal járul.
— Uj utca. A Osengeri úttól, a Merkúr gyáron túllévő stabad telektől ketdve a temető hátulsó kapujáig levő utca kinyitását a pénzügyi bizottság elfogadta. Ebbe fog nyílni a ti vár utca is. Az ott fekvő telkek kisajátítása is megkezdődött. Steril téglagyáros ajáulatál (négytelöl 12 K) a bitotlság elfogadta, míg liaba Pál cserébe ajánlja fel ioga^lanát De mivel a városét kevésre, a sa|át telkét sokra becsüli, vele alkudotásba fog lépni a város
— Menetrendváltozások a cs. és kir. sz. Déli vaspálya társaságnál f. é. máius hó 1-től kez-dődőleg: 202. sz. gyorsvonat indul Budapestről 7" reggel, érkezik Kanizsa 1|" d e. 802. sz. gyorsvonat indul Kanizsáról 12" d. u., érkezik Prágerhofra 9" d. u. 234 sz vegyesvouat B Szl. (Jyőrgyröl 6" reggel, érkezik Kauitsa 7" reggel, 206 st. axemélyvouat indul Budapestről 6W reggel, érketik Kaniata 2" d. u 211 st. stemélyvuuat indul Kanizsáról 4 reggel, érketik Budapestre 9" d. e. 201 sz. gyorsvonat indul Kauizsáról 5" reggel, érkezik Budapestre 10\'4 d. e. 209 st. személy vonal indul Kanitsáról 91\' d. e., érkezik Budapestre 4" d. u. 207 at. személyvonat iudul Kauizsáról Íz*\'
RiedJ Pál 56 éves bádogos segéd végozto, Riedl munkaközben megszédüli s a magas toronyról lezuhant. Holtan terült el a földön.
— J¿akaró figyolraeztetés A bátvezetés egyik legszükségesebb gondjai kötíé tartozik a használatban bepiszkolódott vagy fakult ruhák és csipke-nemüek vegyi tisztítása vagy mflfeatése, de éten-, eljárásoknál uagy sterepel látszik \' az elővigyázatos kezelés, hogy a. tárgyak ne rongálódjanak a munka alatt. Akinek csipke, függöny vagy ruhaféle *«gyj tisztítására vagy festetésére van stűksége, küldje azt teljes bizalommal az országszerte előnyösen ismert Berkeit István utóda (cégtulajdonos- Kováls Kndre kelmefestő és vegyi tisztító gyárába Budapest IX., Kiuizsi-utca 14.). hol szakszerű kezeléssel, gondosan és jutányosán teljesíttetnek a megbízások. Férfi és női ruhák fejletlen állapotban is festetnek. A vidéki megrendelések gyorsan éa a legnagyobb ligyelemiuel eszközöltetitek. Árjegyzéket(a cég ingyen küld.
— A vasárnapi munkaszünet és a magántisztviselők Mig a gyárak és egyéb ipartelepek, közhivatalok szigorúan respektálták a vasárnapi munkaszünetet, addig a magántisztviselők még mindig kivannak léve főnökeik zaklatásának hogy vasárnap legalább délig az irodában görnyedjenek. A magántisztviselők egyeaülele utasította ügyészét, hogy a visszaélések meggátláaára a főkapitányi hivatalbau legye meg a szükséges lépéseket Ez megtörténvén, már a mull vasárnap is inlétkedetl a rendőrség a magáuhivalalok megvizsgálása tekin leiében. Néhányban muukánál találta a tisztviselőket; ezek ellen at eljárás megíndittatik, at ellenórté8t pedig minden munkastOneli napon gyakorolni fogja.
— Sohasem lehet elegei tanulni. Bten benyomást kapjuk önkénytelenül, ha Dr. Oelker leg-uiabb Rricepikönyveil lauulináuyottiik Ajánljuk öaazes olvasóinknak ezen könyvet. Mindenkinek ingyen és bérmentve küldetik Dr. A Ovtker Baden-Wien áltál Kérjük küldését.
— A pletyka áldozata K hó 18-án esle Farkas János kiskanitsai asztalosmester kél segédje, Vidlinger István és Rujber János a műhelyben valami pletykázás miatt összevesztek, mire Vidlinger társát kétszer arculütölte Kujbert erre aital válaszolt, hogy fölkapta a nagy gyalut és ettél támadóját ugy fejbe sújtotta, hogy az mentőn öaaterotkadt A helyszínen kevéssel utóbb megjelent a rendőrség és a súlyosan sérült legényt behozták a közkórházba, bol a hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a nagy ütéstől halálos természetű koponyazuzódást stnovedeil. Kujbert«! a rendőrség előállította éa ellene at eljárást megindította. A sebesült Vidlinger ínég annyira rosstul van, hogy bestéin! sem tud és mikor bűnös társát ágyához vetették csak kétiuléssel bizonyította, hogy ő volt a tettes.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, moderu intézményi ajánlunk tisztelt olvasóiuk szive» figyelmébe a Budapesleu VIII Főherceg Sáudor utca So-ik száma alatt fennálló Magyar Otthon penzióbau. Kvek óla általáuosan kedvelt, pompásan bevált, családi szálló et, ahol mérsékelt napi áron, (mindösste három koronáért is és fokotatosau feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön beiáratu szobákhoz lehet jutui. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, stórakotás. vagy üzleti ügyek iutétése végeit, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos jelentkezőknek, utalóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásnakuak még kivétele-sebb kedvezmény jár ki Iskolák vakációs, tauulináuyi kiráudulásai számár« egyeneseu megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítás! Tükrös szekrények I
— Megölte a villám. A környékbeli falvakból sürűu érkezuek hozzánk a tudósítások, hogr a vasárnap délutáni zivatar milyen károkat okozolt náluk. Nagybakónakról írják a szomorú bírt, hogy Kádi- Vendel földúlivest agyonvágta a villáin Ualam-bokon pedig a felhőszakadásszerű záportól a patakok kiáradlak és amerre az ár vounlt kerítéseket, fákat,
Aprit.is íi.
7, a L a i KÖZLÖNY
3
lombokat, ludakat ragadt magával. Újudvaron meg az erdőn egy kiszáradt gémes kulba vágott bele a mennykő és az a különös, hogy aztán a kut színig tele lett vízzel A hirtelen jött zápor ugyan a legtöbb helyen kisebb károkat tett, de a jégverésről sehonnait sem panaszkodnak.
— Az Influenza ismét átvonul az országon ós súlyos megbetegodések maradnak viss,.a utána Miuden náthát, miudeu huzatot ezért komolyan kell vennünk és egy szer sem képes lobban halni a tulajdonképpeni tüdőpetegségeket elhárítani, valamint az influenzánál gyakori tüdőgyulladásokat távol tartani, mint a „Sirnlin Roche". Kzen szert, mely minden gyógytárban beszerezhető kellemes, izu miall gyermekek is szívesen veszik és mivel a legelóuyö-aebb alakban tartalmaz kreosotot, kétségtelenül megöli a bevándorolt sok bacilusokat és evvel megfoszt)a a betegséget tulíjdonképeni alapiéból. De alkalmazásé nak idejekorán kell történuie; minél előbb használják, annál gyorsabban és biztosabban hat. ezért már at egészség napjaiban rem szabadna egy házban sem hiáuyoziia, hogy megbetegedéskor kéznél legyen.
— Felfalták a disznók. Hegyesd községben alaposan ráfizetett egy falubeli gyerkéé a disznókkal való játszásra Ugyanis a kanász országos vásárra ment, a disznók őrzését tehát Horváth Károly 18 éves és Magyar Károly 14 eves flufa bízta A magára hagyott két imposztor aztán neki látott a látóknak. Magyar Károly felkapoit egy malacot és elkezdte rikatni, erre aztán a feldühödl anya diszuók összeröffenve rárohanlak A pajkos gyerekre és pár perc alatt teljeseu lellalták. A pajtása is csak gyors futással tudott megmenekülui a haláltól.
Egy kis gyomorrontás, melyet a kevésbé kényes ember fel sem vesz, az érzékeny embernél gyakran súlyos megbetegedést von maga után. Az ilyen embernek mindig odahaza kell tartania egy palack természetes F ere no JÓMef-keserüvizet, mert az épp oly kiméletes, tuint megbízható a gyomorból eredó rosszullét gyors megszüntetésére. Ha reggeli elótt \'/, pohárral beveszünk, valóban ideális módon szabadulunk meg fájdalmunktól és mindjárt nagyobb bajnak is elejét vesszük.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Pusztuló világ.
Halis István regénye.
A .Magyar Hírlap\' szombati száma egy uj regény közlését kezdte meg .Pusztuló világ" címmel. Kz a regény kél okból érdekel minket, Először is azért inert inegjeleuéso irodalmi eaeméuy. Igaz nem «lözte tueg a redukciók nagy dobja a megszületését, nem harangoztak eléje hetek óla, mint a felhő elé. de az nem a regény hibája és nem is s szorzóé,, hanem egyszerűen, mert llalis István nem valamely fővárosi napilap redaclió|ában rójja a belüket, hanem nappal Nagykanizsa r. t. város árvaszéki hivatalában, szabad idejében pedig Huuyady-utciKtizeiéuy lakásában. De ez a regény uj nyomokon halad. Uj a hangja, uj a (elfogása sőt n szerkezete is. Nem moud|iik, hogy iskolát fog teremteni. Mert a l\'nsztuló világhoz hasonló regény megírásához olyan finom megfigye-lésü elhuografiai ismeret, olyan összehasonlító nyelv-búvárkodás, históriai és társadalmi tájékozottság és olyan romlatlan nyelvhasználat s zükséges, mint a milyent llalis Islván regényében találunk. Írói készségét ueiu említjük Kzzel a kvalitással ma sokan vaunak felszerelve. A másik okot amiért
érdekel bennünket a könyv, inár elárultuk, hogy t. i Halis István városi tanácsos irta, aki már tekintélyes nevet vívott ki magának az irodalom terén. Sokkal közelebb áll hozzánk llalis István, semhogy dicséretünket a baráti érzelem és egyénisége- iránti; tisztelet elfogulttá ne teuué. azért éltől elálluuk De álljon itt a .Magyar Hirlap" kritikusának néhány sora a Pusztuló világról:
„Kz a regény megérdemli az olvasóközönség; kiváló figyelmét. Es pedig mind tárgyának érdekességénél, mind feldolgozásénál fogva.
Vafami sajátosság árad ki belőle, minek alig luduánk megtelelő nevet adui. Mintha a múlt rejtelmes homályából hangok jönnének, melyeket tnegér-tüuk és mintha letűnt korszakok alak|aj suhannának előttünk, kiket el tudnánk" érni a kezünkkel.
Ugy látszik az a gondolat vezette a szerzőt, hogy egybeállítsa és a késő ivadéknak bemutassa a magyar ősök pogány istentiszteletének képét és a hajnal üdvözlését.
Hál ez szinte lehetetlen vállalkozás. De a szerző mégis megbirkózott vele. Még pedig olyan módon, hogy a hagyomány, a népszokás, a néprajz, meg a magyar nyelv alapián, valamint a régi krónikák feljegyzései után -.indulva, egybeállította mindazokat a töredékeket, amelyek iiap|ainkig len-maradiak pogány őseink istentiszteletéről,
Kuuek bravúros egybeállításával vetekszik a regény többi része is. Ks az egész regény pompás humorral vau megírva elejétől végig. Az alakok pedig oly rokousz^ivea világításban állanak, hogy mindnyájukat megszeretjük."
Mi csak annyit teszünk még hozzá, hogy a Pusztuló világ alakjai élő alakok, tárgya pedig meg történt, vagy ehhez hasonlóan ment végbe.
Régen történt, hogy Nagykanizsa az irodalmi élet forgatagába került volna és még régebbeu, hogy ilyeu értékes munkával, melyuek irodalmi becsére és sikerére mi Nagykanizsaiak méltán büszkék lehetünk.
K0Z6AZDASÁG.
Kisiparosok panasza a bőrárak drágu látta miatt. Tekiulve, hogy a bóráraknak 30--40 "/o-kal történt felemelése a lábbeli ipar megsemmisítésével fenyeget, az 1010. évi április hó IO-éu a soproni ált ipartestület üléstermébon tartod összejövetelen a soproni cipész- és csizmadiaiparosok elhatározták. hogy : I Kzen kellőképpen uem indokolt váratlan áremelés ellen erélyesen tiltakoznak és felhívják n bőrgyáraknak milliós lulajdonosail, hogy eme hallatlan áremelésektől tekintsenek td, mert ellenkező őseiben a kisiparos további munkálkodása teljeseu lehetetlenné válik egyrészt azért, mert a megrendelőket kizsarolni lehetetlennek és lelkiismeretlen dolognak tartja, másrészt pedig nem kívánhatja a gyáros, hogy az ó érdekében a kisiparos az esetleg meglévő vagyouáiiak egy részét ipara folytatására feláldozza, ií. A közönséget a sajtó inján arra vonatkozólag felvilágosítani óhajtják, hogy a lábbeliek áremelkedése nem a cipésziparosság előnye, hanem kizárólag a bőrgyárosok lelbeteileu igényeinek és a hóranyag uem indokolt folytonos emelésének a következménye. 3 Megélhetésük biztosítás i végeit felkérik a nagyérdemű közöusóget, hogy a jeleni» gi nehéz viszonyok között a bőrrel dolgozó kisiparosságot támogassa, mely támogatás abban uyilváiiiiiioii meg elsősorban, hogy a cipész- ét csizinadlaniesterek \'számláit mindenkor azonnal, vagy pedig legkésőbb a követkézé hó elején kiegyenlítse
Zalaseentgrót-tapolcal vasút Zalaszent-
grót község «dóljárósága Tapolca állomásból kiágazó-lag Leseneeiomaj, Németfalu, Zalaszánló Oserhálmajor, Vindornyalak, Senye és Udvaruok érintésével, esetleg Vindornyaszóllós és Kisgörbő érintésével, a duuáutuli helyi érdekű vasutak Zalaszentgrót állomásig vezetendő szabványos nyomtávú helyi érdekű vasútvonalra egy évre előmunkálati engedélyt kapotU
BOLINDER W6rlo^,,,ürrt
BienolaJlotoioMlok
csak
Szabó Emil ós Társa _
Budapest. V.. Ferencz József tér 6 sz
liiciham-|>alota. I .tnchidital Kémben kaphatók.
Sürgönyeim : SZABÓÉK
BUDAPEST.
teLefon
76-48-
Szlvógázmotorok. benzinmotorok, cséplőgépek, malomberendezések Árjegyzék ingyen ét bérmentve.
faoement éi valódi tiifalt-lamtmbafadéaak a legitoll-dald, kivitelben, u legme«ft«eM>-
inenft »uvalotiAgg.l. Minden tukhavágo kátrány-
Urmék gylttki.. Minden fajta t«tö- ét elaal-fjetelÖUmeaeknak ktuiitae. KAIIitgelSIiinjTMt /a milnakl
felviláfoiltáiuk ingyen •labadalmaiott horony-llBII
nedves falak
ellen. A jeleiiko, lcgUYk«leletel>b egyedül cclueiiUi legolcaóbb elulgetelo ceikAie. — VtfeukA« iiltllógöi ellen. Siániialui elliiueidlevel. I\'rotpektua Ingyen. MEHZEL K. O. Poaaony. Klók Bxombathaly.
■T^B Kgy okos fej
ft nem használ mást, míut
I ^ Dr. Oatker sütőporát
tmely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlod élesztő pótlék. K priiparatum 12 filléres csomagokban kapható hát mely élelmiszer,- drogéria és egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. liszt* erjesztéséhez elegendő Milliószor bevált. Kalácsokhoz sütoinéuyekhez és tészta-ételekhez való receptek ugyauoll ingyen kaphatók
Jól jogyozd ineg: csak
cigarotta-papii\'t, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
^tTTESOR/fAfr
otwsf aooal

OTTOMAN^
ZALAI KÖZLÖNY
aprili8 21.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeakedek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedom a kicserélést ha a* 3 napon helQl az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok viasza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
IakolahegedUk : 6, 8, 10, 12, 14 kor-ért. — Zenekarhegedük: 18, 82, 24, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny és meater-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és \'/, nagyságban 4, 6, 8, JO kor.-ért. — Hegedüvonók: 1, 150, 2, 260, 3, 4 kor.-ért. Hegedüvonók fernambukfából nagyon könnyű 6. 8, 10 kor-ért. — HegedUtokok: 6, 7 60 kor. és feljebb. — HegedUlábak : 4, 10, 12 K és
feljebb. — Álltartók: 1, 1 40 ,K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácaa és alkatrészei 10%-kal drágábbak — Cello. Iskolacello: 20, 26, 27, 28 ós 30 kor. — Zenekarcello: 40 50, 60
és 70 kor. - Cellovonók: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Oollovonó fernambukfából 5 kor. tói 12 kor.-ig — Nagybőgők: »/,-es 72 kor. */t-ea 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Ozitorák.
Primoitora, jávorfa, gépe/et nélkül: 13, 14 kor. — Palizander tetővel 20 kor.-lól 80 kor.-ig. — Primcitora palizaudertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcítora egész 64, 70, 80 kor-
Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nőpoitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővej 12 kor., utána, paüsándfából 14 korona.
Bésfnvóhanf iserek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Rasstroinbita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonium: 64, 58, 60 kor. Hass i 40 kor.-tói 70 kor.-ig. Trombitakürt 60, 64, 70 kor. — Borabárdouok P: 60, 68, 72 kor. Kombárdonok 0 vagy B, 110, 120, 132 kor. — Helikon 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából tyozüst billentyűkkel: 6 billentyűvol 16 kor., 8 billontyüvol 24 kor., 10
billeutyűvel 30, 36, MJ kor. 12 billentyűvel 18, M) kor. 13 billontyüvel 50, 56, 60 kor. —
Piccolóflóták: 5 20, 5.60, 6 40 korona.
Klarinettok.
Fekete granatilIából, ujezüst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz foabroncscsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rózabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tél
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Hutóharmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, leétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok liáro uszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal l)ur ós Moll-bassus, dupla hauggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Kimeritő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSAN Deák-tér 1. szám.
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.
nagykanizsa, igio április 35
49-ik évfolyam. 33. szám.
hétfó
ZALAI KÖZLÖNY
Migjalinlk hitlön él cilltörtíkön dalban.
U6fll«U»l Arak: Eg*it <»ro 10 korona, (élívro B koront, nogyedtvro 2 korona bO (III. — tg»«» *aám ára 10 ftll.
Kclclns sieikenl" :
Hcrtéu JéaMttf.
KU.IJ« : n nr<\'rk<M»».(őm\'K.
Szirkuztoiég él kiadóhivatal Diák-tér I."
Telafon : III. — HlrdaU.tk dljaiabá« aiarlnl.
nézve a külföld vélekedése. Ököritó előtt néhány nappal a parlamenti róztentatartó gonosz merénylete festette a külföld előtt a magyar barbárságot. Legalább azzal ne pellengérezzenek a külföld előtt, amiben ártatlanok vagyunk t
Do hogyan tehetünk ez ellen? Csak egy eszköz van reá. a világsajtó informálása Ez az ország beosületének kérdése és akármilyen szegények vagyunk, erre nem szabad a pénzt sajnálni. Büró állítandó fel. melynek alkalmazottjai nyelveket tudó zsurnKliszták. akik amint olyan esemény történik, mely bejuthat a világsajtóba közvetlen a világlapokkal ók állnak szóba, informálnak tárgyilagosan és elkövetnek mindent, hogy közvetlen összeköttetésük legyen a világsajtóval
Most az a gyakorlat, hogy a politikai, nemzetközi bonyodalmakra vezető, vagy kiáltó valótlanságot a külügyminiszter demen-tál, rendszerint akkor, mikor az ügy a hivatalos retorlához átment és mire magát a közleményt végképen elfelejtik. Erre pedig a világsajtó fittyet hány. Az elkésett demen-tízés nem menti meg nemzeti becsületünket. Azért kell rajta segíteni, ha féltékenyek vagyunk megtépázott kincsünkre, - nemzeti beosülotünkre.
gyásza miatt nem jelenhetett meg eddig, de öljön s az izgatások inzultusa sem fogja távoltartani kiskanizsai vslasztóitól. A zajongás és közbeszólás eddig tervszertlon ujult inog. Amikor azonban Huttykay Antal az emelvényre lépett, a helyzet egy csapásra megváltozott. A közbe kiáltókat érveivel s szavának hatalmas arzenáljával levette lábukról: „Hallja, maga, piros nyakkendős! üzenek magának valamit: Vagyok olyan legény, mint te! Vágok olyan rendet, inint tel lla nem hiszed, gyere velem, fogd meg az én kasza-nyelem. * — Szólt az első obstniálóhoz Majd mikor inásik, az elkoptatott — le a csuhásokkal I — jelszót kiáltotta, megkapóan felelt rá: — jöjjön Me. vegyen le!" — A mint a szónak hatalmas erejét látta a tömeg, elnémult, A polemizálás hangja az általános tetszés csendjébe halt el. Hosszú, kimeritó beszéde megfogta a kiskanizsaiak lelkét é« Zsiska Uentilis szavaira a meggyőződés egységébe forrt tömeg az ünnepi csend után kitörő lelkesedéssel tette fogadalmát, hogy szavazatával Zichy mellé áll. sőt a ragaszkodás o szavaival üdvözölték táviratilag:
tiróf Zichy Aladár, Budapest A Éptanizsán ápr. \'24 én népgyűlésen egybegyűlt sokazámu hívei törhetetlen párthúséggel és mély tisztelettel köszöntik szerotett követjelöltjűkot. Zsiska Uentilis zárda-főnök és Karlovits József népgyűlési elnökök."
Zichy Aladár gróftól a következő távirati válasz érkezett:
„Szíves üdvözletükért, valamíut zászlónk győzelmének érdekében történi fáradozásukért fogadják hálás köszönetemet."
A gyűlés után levett kalappal kisérték a szónokokat a városon végig, miközben hatalmasan zengett a hömpölygő emberáradat qkán a Himnusz, a Szózat. Szóval Qnnepies komolyság, nemzeti érzés éa felbuzdulás mindenütt, nem pártszenvedély.
Lukács József.
öróf Zichy diadala Kiskanizsán.
Az objektív tudósítás más nem lehet a tegnapi kiskanizsai népgyülésről, minthogy az fényesen sike rüli Kombinációk dűllek romba, a párt szenvedély terrorizmusának fütyülói bedugultuk, kiáltásai elhallgattak Pedig mindent megkiséi\'lellek, azt látni lehetett a tényekből s találgatásokból, hogy egy tízennégy éves kitartást és elvhAséget ingassanak meg s térítsenek el eddigi Htjáról. A fegyver csütörtököt mondott s a népgyűlés sikere általános volt A kudarc azokat érte, kik a népgyűlés kudarcáról beszéllek már jó előre, S ezek csak egyet láthattuk, — kínált portékájuk nyakukon maradt s árulhatják tovább másutt. — Kiskani/,sa nem kér belőle. Csendőrség, rendőrség, nagy erővel jelent meg Dolguk azonban nem igeu akadt.
A magyar nép történelemből ismert józansága feleslegessé tette n karhatalmat S ha itt ott néha a bérelt ajkak lármáját és füttyét valami különös csattanás némította el, ez is esak azért történt, hogy n szabadszóláx hamis apostolait elveikhez való ragaszkodásul intsék Már délután k- t órakor hullámzott a nép Kiskanizsán. Nagykanizsáról is sokan mentek ki. Nagy számban, sok torokkal képviseltette magát a szociáldemokrácia A vasárnapi hangulatit városrészben, mintegy öt <6) Bosnyák zászló lengett. A litánia után a nép izgalmasan lódult u Flóriántéri nagy-koresmii elé Háromezer körül lehet\'ek itt. Az emelvény körül zárt tömör sorokban komoly, meglett polgárok állottak impozáns tömeggel Kél oldalt gyönge értékű izgatott tömeg képviselte az ellenzéket, A gyűlés vezetői Zsiska Uentilis, Karlovits József, Dr. Kutik.i Miklós, kath népszövetségi jogtanácsos és Buttykav Antal páter Budapestről. Karlovits a helyeslés és ellenmondás hangjai között nyí totla meg a népgyűlést, a ki után Zsiska Uentilis, intézett néhány szót a kiskaniz-aiakhoz, kérve őket, hogy Zichy gróf 11 év óta lengetett zászlója mellett tartsanak ki. Kultka dr. megemlíti, hogy Zichy
Magyarország pellengérezese.
Az a szörnyű autodafé, moly háromszáz halálorditó magyar véreink borzasztó pusztulását okozta húsvét vasárnapján, — nemcsak mélységes gyászunkra, hanem nagy szégyenünkre zúdította reánk a Gondviselés. A külföld sajtója még mindig kéjjel hány-torgatja az ököritói katasztrófa nyomán kisült barbárságunkat. Megkezdte a Frankfurter Zeitung, melynek tudósítója állítólag a helyszínen járt éa ezt jelenti lapjának: „Budapestről indul a világ leggyorsabb vonala. Mert Budapestről elindulva, hat óra alatt n legsötétebb Ázsiába érkeztem: Szatinár megyébe. És ezután következik, hogy milyen barbárok vagyunk mi: az ököritói égett sebekkel borított szerencsétlenek hétszámra orvosi segély nélkül hagyattak és nyomorultul igy pusztultak cl. A hullák eltakarításáról senki som gondoskodott, a hullaszag döglelotessé tette a levegőt. Ázsia ez. Ázsia kiált fel a német ponnaforgató sógor. És a Frankfurter Zoitung után üvölt, fenekedik a Lajtánluli német sajtó, különösen buzgón hirdetik barbárságunkat Lueger kedves kreatúrái, az osztrák keresztény szocialista sajtó. Ezen a nyomon aztán urbi et orbi hirdetik barbárságunkat és pellengérezik a világsajtóban Magyarországot
Oly mértékű az ország becsületének sárbarántása, hogy a belügyminiszter vizsgáló-biztost küldött le a világgá kürtölt vétkes mulasztások földerítésére és a hosszú ideig tartó szigorú és alapos vizsgálat megállapította, hogy az ököritói szörnyű katasz trófa épen olyan vakeset, mint a bécsi Ringsziuház és n párisi jótékonybazár tüz-katssztrófája. De még Bécsben és Párisban meg volt minden világvárosi intézmény, mely a katasztrófa nyomán az emberi irgalom sziunaritánusi feladatait végezte, bizony Ököritón nem vonultak fel az Önkéntes mentők, a Vörös Kereszt sebeket kötöző serege sem volt kéznél, bizony hiányoztak a jól berendezett klinikák és a osengeri orvos a katasztrófa első lángoszlopának fel-gyulása után ospk két óra múlva érhetett oda, hiszen az őt hivó lovasombernek, meg a doktornak sötét éjszakában 24 kilométert kellett megtenni. De orvos volt a borzalom első éjszakáján és a belügyminiszteri vizsgálattal meg van állapítva, hogy amit tudomány ós nemes emberszeretet képes, abban emborfeletti munkát végezett a csengeri doktor, mint első segélynyújtó Es már másnap három orvos volt.
Mindez minisztori vizsgálattal igazolva van. Bekövetkezett azonban az, amire el voltunk készülve, hogy a külföldi sajtó az igazságot nem publikálta ós az ököritói barbárság híre rajtunk szárad.
Bedig bizonnyal nem közömbös reánk
ilá
egylet.
Sok csoportosulás, társulat, szövetkezet, vagy más elnevezésű egylet van, mely hivatva volna egy vagy más humánus munkál végezni; de a sok közül, talán egy sem teljesíi oly igazán áldásos, valóban jótékony hivatási, mint a fönti címben jelzett egylet, mely egyetemleg -- választás nélkül — társadalmunk inindou egyes tagját gondos rédelmébe fogadja és liiven gyámolítja.
Ugyanis ha tagjai sorában valamelyiket bármikor baj ér és ezért betegség gyötörné, rögtön iugyenes orvosi kezelésbe veszi és a kellő gyógyszerekkel is ellátja mindaddig, inig csak vissza nem uyeri jó egészségét. Sót ha a betegség oly méretű, hogy amiatt a szenvedi tag uein lud dolgozni, akkor az orvoson és gyógyszereken kívül at egyesülettől még helenkínt megfelelő segélyősszegben ia részesül De az egylet még miudezekeu a támogatásokon felül, ha laláu haláleset történik, akkor az elhalt tag gyászoló családjának temetési költséget is adományoz.
íme tehát lehet e már buzgóbban és atyaibb odaadással gyámolítani valakit, mint azt ez at egylet cselekszi. Nem lehet, azl sehol másutt nem találhatjuk föl.
Azért városunk nagy közönsége mihamar belátta és megértette eme szeretetteljes működési éa szives örömmel lépnek be érdemes tagjai sorába.
Kniellett a rendes tagsági díj oly csekély, hogy azt bárki könnyedén befizetheti: I. osztályú tagsági
1
díj heteakint 30 fillér, mely ulán a segélyezés heten-kiüt 12 kor 00 fillér; II. osztályú tagsági dij lieten-kiot 80 fillér, azután a segélyezés hetoukint b kor 40 fillér.
Nemes célját az elmúlt 190». érben is szakadatlanul teljesítette, még pedig a fekvőbeteg egyleti tagoknak kifizetett 1 Stift kor. 63 fillért; ezenkívül 43 fentjáré beteg ingyenes orvosi kezelésben és gyógyszerekben részesült.
Jelenlegi tisztikara: Dants Kálmán olnök, Pollák Kde alelnök, Hajós Ferenc titkár, > KUrscbuer Ignác, pénztárnok, Balázsy Károly ellenőr, dr. Fodor Aladár egyleti orvos, ezenkívül a választmányi rendes és póttagok és a számvizsgáló bizottság.
Látjuk tebát, hogy vezetősége is társadalmunk köitiszteletbeu álló tagja sorából került ki.
Az egyletnek a ltozgouyi-utca 6. szám alatt saját háza vau, bol inindeu vasárnap délután 2—4 óráig belebet iratkozni.
TádjHjr: ^•tfmjT
A Uniment. Capsici comp., i Horgony-Paln-Expeller
raiuk.
*fj rifjfaak bliooyoll hiitaur, m«ly már tok tr Ma laoobb bed«rsaölfea«k blionyult ktuváayail,
- Mánál ás MfkUliMkaál. ..................
rifvelMeaUUa. Silány hamiaftrányok miatl be-TWrUakor iratosak Unünk m owk olyan eredetí W to«a<tj«nk »1, milj s „*«ri«ay" vWjagygy.l ka ülakter, oárjnyikMl ellátott dobul» tu •MaaagolTa. iraaragekbeo K—.80, E 1.40 áa K2.— áa ágyasáivá« aiadw gyógyiwrUrban kaphatá. — ff rak tár: TMt Mzaef gyAgyaaerée.nél, SadapMl.
lí Méter ififftiirtiri u „Aruy iriulüta",
F>4fábu, niMkotkatruM ft an.
ZALAI KÖZLÖNY
oly alázatos hangú levélben az alispánhoz, hogy engedtessék meg neki az idei szetooban az alaposan megreperálandó színkörben a játék. Nagykauizsa városa engedékenységének szép tanúságát tette azzal, hogy szinte villamos gyorsasággal vitte dűlőre ezl az immár kellemetlen ügyet. Pénteken újra vizsgálat alá vetette a bagolyvárat. Ott volt a vizsgálaton Oszterhuber László kir. Ítélőtáblai biró, mint a .színibizottság eluöke, dr. Lóké Emit, dr. i\'illitz Soma bizottsági tagok, a rendőrség részéről Farkas Ferenc alkapitáuy, Kövessy részéről Ueiszl Viktor építőmester és Károlyi Lajos titkár; a város részéről a városi méruök, ki s vizsgálatról a jegyzóköuyvet is megszerkesztette.
A tanács még azuap délután tanácsülést tartott, hol a bizottság véleménye alapján megengedte, hogy az areua alapos kiigazítás (uj oszlopok) után ez évben még Kövessytól használatba vétessék. Természetes, hogy a renoválás után ujabb bizottság fogja az arénát megvizsgálni, hogy a közönség közbiztonságának megfelelő állapotba hozatott-e.
Tehát Kövessy mull évi társulatához lesz ismét szerencsénk ; hogy vájjon ismét zongora szezon is lesz-e, arra nézve nincs értesülésünk. A társulat junius ekjén vonul be a megfoltozott arénába.
ÁPRILIS 86.
HÍREK.
Kövessy Nagykanizsán.
Kegyelem az arénának.
v Kövessy meg lehet elégedve azzal a humánus elbánással, mellyel a városi tanács lehetővé lette neki, hogy ne maradjon uyári állomás uélkül Kövessy általában már évek óta í hivatalos és nem hivatalos város jóíndulatu elnézését vette igénybe idejövetelével és ill tartózkodásával. Az Ízléstelen aréna már 6 év óta diszteleukeilik a városban és a Kövessy\' társulat ugyanaunyi idő óta jön megy anuélkűl, hogy I a közönségnek hozzáfűzött reményeit valóra váltolts volna. Ez évbeu erősen felkelt a vágy egy másik aréna és másik társulat ellen; egyiket halaszthatat-1 lausága, a másikat a varletas delei-lat elvénél fogva1 unta meg a közönség. A megejtett hivatalos vizsgáiul leboutásra ítélte a düledező színkört; a szinibizottság pedig felszólítást intézett indirect a sziniderectorok-boz, hogy valamelyik állitson arénát és jöjjön el hozzánk. Kövessy így a nyári szezonban állomás uélkül maradt volna.
Megfelebbezte tehát a városi tanács határozatát egy alázatos beadványban és irt külön, de már uem
Gümökór,
köhögés, szamárköhögés, influenza
•••tőiben az orrotok csak
SIROLiN
„Roohe"-t
rendelnek.
— Személyi bir. (iünzl Antal cs. és kir. tábornok, a 82. bonvéd gyalog.-daudár parancsnoka, tegnap d. u. 2 órakor Nagykanizsára érkezeit katouai szemlelartás céljából. Lakása a Korona szállóbau van.
— Programm beszéd. Bosnyák Géza, misefai földbirtokos a nagyInuizsai választókerület függetlenségi és 48-as partiénak országgyűlési képviselőjelöltje máj. ö-én tl. u. fél 2 órakor az Erzsébet téren, d u. 4 órakor pedig Kiskanizsán a Flórián-téren tartja programrabeszédét.
— Magyar név Spitzer Lajosnak a Siemeus-Schukkert cég mérnőkéuek névmagyarosítását lapunk tévesen közölte. Nevét Bognárra változtatta belügyminiszteri engedéllyel.
Hollandi mérnökök városunkban Örömmel értesülniük, hogy a szabadalmakból kimeríthetetlen Schilban János Déli Vasúti felügyelő, fütóházi főnök szénemelódaruja iráut éléül érdeklődés indult meg a külföldön is. Nemrég az Osztrák és Olasz Államvasutaktól jártak mérnökök városuukban, hogy ezen rendkívül hasznos éa sok emberi erőt megtakarító gépet tanulmányozzák. Most tudomásunkra jutott, hogy f. hó 23-án Pogány Sáudor budapesti felügyelő, gépészmérnök kíséretében a Holíand Állam-vasutak kiküldöttje Tliysseu, van Osrdt és vau Nes utrechti mérnökök tekintették tlieg a helybeli fűtőházban dolgozó széuemelóket. A látottak feleli megelégedésüket fejezték ki éa gazdag tapasztalatokat szerezve térlek vissza Utreohtbe.
— Blériot repülőgép felazálláaa Sopronban. A budapesti „Helíos" automobil-társaság Sopron városával szövetkezve elhatározta, hogy Blériot mintája szerint készült repülőgépeivel felszállásokat eszközöljön Pünkösd napján a város melletti hatalmas szabad térségen mutatja be a mai kor legcsudálatosabb technikai vivmáuyát. A felszállással kapcsolatban hatalmas üunepségekben lesz ¿részük az odatolongó idegeneknek, amennyiben néhány főhercegi
Kik vannak a Sirolin Jocha"-ri utalva?
1. A kik hoaaiD Idfln kematOl köböt*» biaUt-maiban •sanTedntk.
í Mlnduok, kik OdtlXt gágcbaratbaa «Morédnak.
Autmábia eienYedflk lány«*« könnyebbtiW*
4rein«k már rövid ha»aoiUt olio.
4. bkrotulá», mirlKTdu»»adisoi,»»«m- áa orrkaUr-rusoa gv«rm»kekn»k lonto« »w« a Blrolta „lloone ■
A táplálkoaáat uagybaia »l«a*glU.
család, a mágnásvilág és technikai tudomáuyok előkelősége mind magyar, mind osztrák részről oljönuek Az ünuepséguek részletesebb programrajáról a lapok és plakátok utján értesül a közönség.
— A Hadastyán egylet ünnepsége A nagykanizsai katonai hadastyán egylet iflio. évi április hó 17-én tartott üléséu elhatározta, hogy az esküt ínég uem tett uj hadastyánokat feleskoti, valamint az 6, 10, 16, 20, 26 éves lagiait, szolgálali kereszttel tűnteti ki. Ünnepélyes formában fog e két aktus megtörténni a következő lormában Pünkösd első napján, vagy kedvezőtlen idő esetén másnapján, a gyakorló téreu a reggeli órákban. Műsor. Ünnepi reid: I flyűlekvés az egyleti helyiségben. 8. Dísz-lelvonulás a tábori miséhez. 3. Tábori mise. 4. Eskülétei. 6. Szolgálali keresztek kiosztása beszéd kisére-
j lében. 6 Díszmenetbeni elvonulás az elnökség előtt. , 7. Este ismerkedési est a Polgári Egyletben. Ez j ünnepélyre a rendé«, disz és tiszteletbeli, valamint pártoló tagjait, és a nagyközönséget tisztelettel meghívja az elnökség.
— Utó állítás apák réazére. Május «-án a sorozó bizottaág vizitáció! tart, amikor azonban csak a folyamodó apákat fogják megvizsgálni.
— Uj fényképészeti szakkönyv jelent meg .Modem Fényképezés" cim alatt. A szerző Leopold Kornél, ki ezeu könyv kiadásával oly praktikus kéziköuyvel ad a magyar amatőr közönség
j kezébe, mely a modern igények s kívánalmak mindegyikéi kielégíti. Irálya könnyű, folyékony, úgyhogy megértése senkinek sem okoz nehézséget Felkarolja at ujabb eljárások között az olajnyomást, ozobrom-nyomást, ozotipiát, melyek szép szinhatásuk s könnyű elkészítési módjuk folytán már is óriási tért hódítottak. A szép és diszes klállilásu könyv ára I K 80 fillér. Megrendelhető a szerzőnél, Leopold Kornél. Budapest. VII., Erzsébet-körut 41. \'
— Olelchenberg fiirdő Stájerországban A (lleichmiberg-kogel lábánál egy gyönyörű fenyőerdő közepében fekszik a pompás Oleíchenberg fürdő, mindazok eldorádója, kik a légzőszervek megbetegedéseiben szenvednek. Qleichenberg gyógyforrásai már a rómaiak idejébeu miut kitűnőek és gyógyító erejüeknek ismerték, az évekiuti szélküldési számok legjobban bizonyítják az elért gyógyered-ményeket. A fürdőhely fekvése párallauul szép. Egy hegyektől övezett völgyben fekszik, s ennélfogva zord szelektől megóvaiík, a klimaiikai viszonyok állandóság és enybeséglól tüiiuek ki. A jó ápolt parki és erdei utakon, örökké zöld fenyők és tű levelüek közt, élvezik a világ mindeu részéből egybe-sereglelt fürdővendégek az erős, ozoudus fenyő-illatot és megtalálják a keresett gyógyulást. Az összes balneologiai berendezések a legjobban és célszerűen vaunak kiállítva, s a céltudatos igazgatóság folyton a fürdővendégek kényelmére és jól érzésére gondol és fáradozik, hogy (lleíchenbergí tartózkodásuk az a lehelő legkellemesebbé tegye. A most má|ii* hó liVéu kezdődő idényben is sokoldalu újítás és jatitás törtéül A gyógysziuház igazgatása a jelen idényben Lamberg M. úrra a gráci városi színház tagjára ruháztatott, ki egy gondosan|ö88ze-állitott, együttessel nemcsak operett, vígjátékot és drámát, hanem miuden szombaton Kabaré estéket rendez és igy a fürdő vendégek |ókedvéról és vidám hangulatáról- is gondoskodva van.
— A felső légutak hurutjainál, terhes, makacs eluyálkásodásnál, kínzó köbögésuél és köpet-uél a „Sirolin Roche* használ. Magában egyesíti az összes kreozot-készitmények rég bevált gyógytulaj-donságát és teljes izgalom- és méregmentességgel. E mellett jóízű és hónapokon át is szívesen használják. _
Caakla «rodaU csomagolású Slrollo „Roctio\'-l kárjon, minden ulán-Mtol rag? pótkéailt-ményt kírlink a l«gha-tiroaotUbban vlili»-nUattenl
F. HOFFMANN-LA ROCHB & Co. BASEL (Schweiz) 6REIZACH OAOEfl.)
ÁPRILIS 35.
ZALAI KÖZLÖNY
— Uj sainházterv A berlini Theater-Bau-Uuternchiuuugs A. Q kifogástalan magyarságú levelet intézett a városhoz, melyben lelbivja figyel, uiót arra, hogy nemsokára egy olcsóbb kóaziuház tervet bocsát rendelkezésére 190 ezer K költségkivi-telében. A levélben emlitést tesz, hogy magyar lapokból ériesolt arról a soviuisinnsról mellyel Nagykanizsa ollentámadtak azért, mert egy berlini szin-liázépitó társasággal ériutkezésben lépett. Ók nem ismerik a soviuismust, amit mutat az a körülmény, hogy egy uj uémet színházépítését egy budapesti magyar cég uyerte el és liogj az ó társaságukban 27 magyar mérnök és építőművész van alkalmazva, sót a részvénytársaság elnöke maga is inagyar.
— Nem szabad sorozni. A honvédelmi luiuiszler leiratot intézett Zalamegya alispánjához, melyben értesítette, hogy az ex-lex ideje alatt újoncozni uem szabad. Az önként jelentkezőket és at egyéves önkéntes! joggal bírókat sem szabad sorozás alá bocsátani. Osak a uem magyar hunosságu önként jelentkezőket szabad sorozni, ha erre az önként jelentkező külföldi illetékes hatósága meg keresi a vármegye halóságát.
— Kanyaró éa körmenet. Orvosi körök helytelenítik, hogy most. mikor a kanyaró városunkban annyira dühöng, a buzaszenlelő körmeneten a tanulók is részt vesznek A betegség csirája néha hűtekig lappang a gyermekben és ha meghal, aminek a körmenetben ki vau léve. sokkal erósebben för ki rajta, sőt lOdógyuladásig fokozódbatik, ami végzetes következméuyO lehet Értesülésünk szerint ez t)gy miatt holuap közegészségügyi bizottsági Qléi lesz.
— Május 29. Blériot-repülógép v fehzállása Nagykanizsán.
— A kaposvári színház A Kaposvárott építendő nyári színház felépítését a legelőnyösebb ajánlatot lelt Melocco Péter cégre bízták, ki azt 1118 ezer koronáért felépíti. A szerződési a céggel már megkötötte a város. Az építés helyére és megkezdésére nézve a tárgyalások még folynak.
— Magyar kir. szab Osztály sorajáték A 26. sorsjáték uj sors|egyeít immár kibocsátották s azokat mini eddig is régi tulajdonosaik lefoglalják A külföldön már több évszázad óta bevált rendszere at oszlályaorsjátékriak nálunk is kilDuően bevált s a szerlölött reális és körűltekiuiő vezetés folytán közön ségOnk évről-évre mind nagyobb bizalommal viseltelik az osztálysorsjáték iránt.
— Emberölés. Murauyirádon a Murából egy holttestet fogtak ki; majdnem 3 uapig feküdt ott. míg a halottat felismerték és rokonai koporsóval érte mentek és a muraszeiitiiiárloui temetőbe eltemették Kovacsics látván holtteste volt. Akik a vízparton látták, észre vették, hogy a szeme alatt homlokán meg a fején véres seb látszott. A megej-
tett vizsgálat megállapította, hogy Zadravec A^hály Oáborvölgy községhez tartozó csalfadombi 40 éves löldmives a mezei dűlőúton verte agyon a 70 év körttli Kovacsiesot azért mert állítólag a korcsmában megsértette. Az elfogott Zadravec tettét beismerte, de azl adja elő. hogy részegségében követte el a büulettet. A korcsmáros azonban nem emlékszik arra, hogy Zadravec ivott volna. A végzetes napon többen halotlák jaj és segély kiállási a gyilkosság vidékén, de azt liillék kisebb verekedésnél uem egyéb. Amerre a hullát a Mura felé hurcolta vér-nyoinok voltak
— Haragos üzletfelek. Két kiskanizsai iparos-polgár, Uozdáu Károly ácsmester és Palkó Péter kóinives valami Üzleti ügyből kifolyólag ször-uyeu megharagudtak egymásra Többször ígérgette egyik a másikának, hogy igy meg auiugy bánik el vele. Április n este azláu Oozdán be is váltotta hadüzeneteit és ellenfelét ki a város felé jött a kiskanizsai patika előtt megtámadta A megrugdalt Palkó a veszedelmes kaland után mégis csak belépdeli a városba, ill orvoshoz inent. hol magáról látlelotet kért és azulán szótárté haragosát feljelentette a rendőrségnél.
— Holttest az uton. B hó 84-én éjjel értesítették a rendőrséget, hogy egy emberi hulla fekszik a szenlgyörgyvári hegyre vezető ut mellett. Mire Füredi rendőrtiszt és dr. (Inda orvos éjjel 12 órakor kimentek a helyszínre és intézkedtek a holttest elszállításáról. A vizsgálat megállapította,f-bogy az elhall Lak Antal 74 éves napszámos, ki Kislaludy-utca 30. sz házban lakott és a boroslejü öreget éjszakai hazatértében a szívszélhűdés ölte meg
— Pásztory cs. és kir. udvari szállitó virágkereskedése, Budapest, VIII , Kákóeí-ut 3 Képes árjegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
— Auguszta szanatórium. 1 József Hzanatóriinn egyesület, mely vármegyénkből és városunkból ismételten vett föl ingyenesen tüdőbetegeket, hozzátogolt második uépszauatóiiumáiiak létesítéséhez. Az eddig begyült alapot fogj« öregbíteni az Auguszta tárgysorsjáték, melyuek hutása már május 24-én lesz. A nyeremény tárgyak ki is vaunak állítva a régi nemzeti színház fóaréjábau s ez időszerűit alig van a fővárosban szenzációsabb látványosság, mint ez. A néző közönséget naponta fit) ezerre teszik, akik a pénzértékben 100 000 koronára becsült értékes tárgyakban gyönyörködnek Mélláu népszerűek az Auguszta szanatórium sorsjegyei, melyek városunkban is 1 koronáért kaphatók. Niucs kétségünk abban, hogy a nemes emberbaráti célért mindenki meghozza a maga áldozatát.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szíves ügyeimébe a Budapesten VIII. Főherceg Sáudor utca 30-ik száma alatt fennálló Magyar Oithou penzióban. Bvek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, családi szálló ez. ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronáért is és fokozatosan feljebb) tel|ea ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön beiáratu szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebli-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Oithou barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos leleulkezókiiek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokokuak és más hivatástlaknak még kivétele-sebli kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthoni Villamos világítás! Tükrös szekrények !
NYILTTÉR. Kérem ne beszéljen ostobaságot)
Ki tudja, mit fogadott el Szódeui ásványpasz-JÜ► (illa helyetti Az igazi Fay-féle, a melyben a 5 szódeui gyógyforrások vizéuek minden hatásos alkotó része benne van s uem hagyja cserben inni az embert, a ki uyakfájás, köhögés, rekedlaég aUkai eluyálkásodás és gégehiirul ellen használja. Osak mindig a valódi Fay-féle siódeni ásvány-pasztillát kell kérui. e melyek dbboza 1 kor. ^AP 25 fillérbe kerül és miuden idevágó üzletben
M k»pb»16 /
Fóképviselel Magyarország és\'vAssztria részére: W Th. Ouutzort cs. és k. udv. szállító, Wien IV/1 Orosse Neugasse 17.
Ab 1H6N. év óta forg*loaabaa.
író
Óvakodjunk
Dnnántnl legrégibb ékszerüzlete!
Berény József és NAGYKANIZSÁN. Fia
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-crörc berendezett műhelyünkben.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk ^aktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom Ízlésben.
Legszebb női- cs férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt és színes drága-kövü tárgyakban.
Régf vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes étkezőkészletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva
Jutányos, olcsó árak! Eladás részletfizetésre isi
A berndorfi gyár főelárusitó helye csakis első minőségű AlpaccaezUat étkészletekről.
Briliiaitol, wnaitot, araa/- cdMiarirak Icw-íasabb arbao mMtoek uii becierélloioet-
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletről.
Negykeniiea, 1910. ipr. 26
A vetésekről érkezó állandóan kedvező hírek következtében az árak tovább is hanyatlottak.
Piaci áraink\'
Búza K 24.—
Rozs „ 15.— 16.20
Tengeri . 13.00 13.80
Árpa „ 12.20
nUautoktól ia káialtméayak biiiwa-péeiéaátöl. —
K megjelölések:
Berger kátrányszappana. Berger glycertn-kátrányszappan* éa Berger kén-kátrányszappana. Berger gyógy- és hygien. szappanai
cégllek téliére mini aaóbell védjegyek él aiookJval e pótlások-
kel: valódi él eredeti védve vannak. Minden eláruliló, ki eien kUárólag valódi éa tióbell védjegyekkel blitotlloll, 411 év óla kipróbált Berger-féle iiappanek helyeit mla kétiilményt ctetnpét« he, megiértl védjegyjogunkat.
A ml tsappanalnk a valódi tág jelétll aa
ill lenyomatott védjegyet! ét oég-alátráal eltelik.
Tealék lehat eien két limottelőjelre ügyelni ét kiíejeaettea Ueigei-téle ttappanokat kérni, mini a kóvetketO cég gyártmányall.
6. Hell * Comp., Troppau.
lapkit» • ■aiiar-autrák anarchia él a kllfilé mélM\'ir táraiba* éi •takknéi* liliUlkti.

Kátránytetűlemez-,
faoement ét valódi usfwlt-lemexbefedések a legaioli-
dabb kivitelben, a iegmeauebb-
menö iiavalottAggal. Minden uakbavágó kátrány-
termék gyártáaa. Minden fajta Uti- éa elaml-getelólemexekaek kénltéee. Kóliiégellíiiánjraal éa tnliiiakl
relvllágotlláaok ingyen Ziabadnlmnxott horony-lemei
nedves falak
elleu. A jelenkor leglftkéleletehb egyedül céluertiél legolcaóbb oliligeieln esrkóie. — VédetlkSt iltiilógSl ellen. Stámlalu elitmerölevél. I\'roipeklut ingyen. ■BMSL K. e. Foxaoay. Fiók: taombathaly.

4
április 26
í Hirdetmény. I
Ezennel közhírré téletifc. hogy iuíntán a Magyar Királyi PénzUgyminiearterium ellenőrző közegei n Megy. Kir Szab. Osztály sorsjáték (XXIII. «.\'órajáték) I osztályára szóló sorsjegyeket felnivizsgálták, azok a fóárusltóknak árus/ifc végeit kiadattak. \' *
Az I osztály húzása 1910, május hó 19. és 21-én lartatík meg. A húzások a Magyar királyfi állami ellenőrző hatóság, és királyi közjegyző jelenlétében, nyilvánosan történnek, u hitzási teremben. Sorsjegyek a MagyTKir Szab. Osztálysorsjáték valamennyi árusítóinál kaphatók. Budapest, 1910. évi április hó 24-én.
MAGV. KIR. SZAB. 08ZTALYS0R8JATÉK IGAZGATÓSÁGA.
Tolnay. Hazay.
I9l0.es modellünk újításai:
lntan.lv lingió, mely gyor-■an forral é. karé. tutit
fog)ra><t. KrO. .Ik.lr4.iek, melyek klcterélhetók é> tiullthalók. Müvéül kivitel (modern illluji, (¡alvaultáll broni ulneríi. — Houtadra a .Kopt* Milonitgl gjrunfSiO eddigi elünjreli, a
„Rops" 1910.
a jelenkor leg.ieM,, l.g-tattóiabb, legbliloiabli é> leglakat ékosiabl, aulait llli-heljre. lia feldúl, eUlulk. A ueai kl nem folyhat I
Arait Iriapistii:
4.— karaaa.
léil kiutált pélláiri\'it a Ijtr 2 ktriti II llltér rifliitéinl tltl-n ••Illírt • urél át.
Kapható minden aiakmAba vlgó Oaletben
ár Részvénytársaság
VAoat nt 74/SS.
I. 0., Bettlhelm 4| Qulh, r Tattv4rak, Unger Ullmann • k.
k«a karaatataak.
MEGHÍVÁS.
A Bánok-Szent György és Vidéki Keresztény Fogyasz tási Szövetkezet
X. évi rendes közgyűlését
1910. évi május hó 8-án a községi iskolában délelőtt n órakor tartja, melyen a szövetkezet tagjait tisztelettel meghívja
az IGAZGATÓSÁG
TÁROYAKI
1. Igazgatósági jelentós az 1909. évi üzletmenetről és a szövetkezet állásáról.
2. A felfigyelő bizottság jelentése az 1909. évi számadások megvizsgálásáról, a mérleg végmegállapitása, a nyeresség felosztása és a felmentvény megadása.
3. Az alapszabályok módosítása.
4. A hivatalos hirlap kijelölése.
5. Felügyelő bizottság választása 1 évre.
6. Valamely indítvány, mely a közgyűlés előtt 3 nappal az Igazgatóságnak írásban .nyújtatott be.
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.
7177/1910
HIRDETMÉNY.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa közzé teszi, hogy a közvágóhídon levő béltisztító, paoalmosó jog nyilvános szóbeli árverés utján az egyidejűleg megállapított árverési föltételek mellett 1910. évi november 1-tól kezdódóleg két évre berbeadatik.
A kikiáltási ár 1200 korona, azaz egy ezerkétszáz korona.
Árverezni kívánók tartoznak a kikiáltás ár 10\'7,-át bánatpénzül letenni, ezen bánatpénz berló által a negyedévi bérösszegnek megfelelő összegre kiegészítendő lesz, ezen összeg a Ihleti idó tartamára biztositékképpen fog szolgálni.
Az árverés határidejéül I9I0. junius hó 18 napjának d. e. lo órája, helyéül a város tanácsterme tűzetik ki
Az árverési feltételek a kozvágóhidi szabályrendelet vonatkozó rendelkezései a hivatalos órák alatt a v. kiadónál a tanácsi irodában bárki állal megtekinthetők.
Mely árverésre a bérleni szándékozók ezennel meghívatnak.
Nagykanizsán, 1910. évi április hó lti-án.
\'sÉCSEY ZSIOMOMO
polgármester.

„ROPS" Fémárugy
BUDAPEST, T.
Helyi eliiiuilók: Wel.er „ Ro.enfeld Adolf fial, Kflhle El
KépvUalftk vtd*
Hirdetéseket
felvesz a kiadóhivatal
I P llh IPP cigarettapapír LL ULLIUL oigarettabttTely
mindenütt kapkatö.
XXVIII ik mayyar királyi
jótékonyczélu államsorsjáték.
Eten pénz ¡»»játék remélhető tiszta jövedelme közhasznú ét i^tékooy czélokra fog fordiltalui Kzen aoraiátékuak öatfteaen 110«» nyereménye van, melynek ömea értéke 306,000 koronára rug kéazpéazheu
Főnyeremény 150.000 korona készpénzben.
továbbá:
10 nyeremény á — 1.000 kor. kéeap.
16" . , - 100 .
MO . , - HO .
1400 . , - 20 ,
10000 . . - 10 .
I főnyeremény — 20.000 kor. késap. t . — 10.000 . , I , — 5.000 . 5 . — 2.000 .
Húzás visszavonhatatlanul 1910. évi junius hó 30-án. ump Egy aor^jegy ára 4 korona, -^g
Sonjegyek a< óssaeg elóietes beküldése mellett a magyar kir. loitójdvedéki igaigal^a^Kt\'^ ltudapesten (Vámpalota) pnriómenteaen kdldetnek, ezenkívül kaphatók valamennyi po.ta-,\' adó- vám- él aóhlvatatnál, «t óasae» vatuti állomásokon » a legtöbb dohánylóitdébeo ét váltó-üalelben Játéktervet ingyen és bérmentve küld.
a magy. kir. Lottójövedéki igazgatóság
NAGYKANIZSA, 1910 ÁPRILIS a8 49*1« ÉVFOLYAM 34 SZÁM * CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
■•iJilanlk hétfőn it csűtirtShAn dalban. tlOAi.táal árak: K|[4<I ing 10 koron*, Klívio 6 korona, n.gy.da.ra 9 korona 60 Ali. — Egy.a a«ám ára 10 flll. KelelAs scai kasaid: . Ktniljn: Kerté»» Jéaaef. 1 , ««erke»mt«»é*. Szarkaazliaég it kiadóhivatal Daftk-Mr 1 Talafon: tlt. — Hlrd.tis.k dljaiabá* si.rlnt.
Tavaszi problémák. (v. 1.) Ha cl is hangzott itt-ott a pau-porizrausnak egy-egy elszomorító panaszszava, — bizony nyal könnyebbült szívvel köszöntjük a tavaszt s vele reményeink ébredósét. Tavaly kegyetion, snlyos esztendőnk volt. Vidékenként nem is tartották érdemesnek learatni a kalászba alig szökkent búzát. És ami szomorú: éppen a jellegzetes, búzatermő nagy Alföld egyes vidékein volt ekként. Arról, hogy takarmány nem termett és már az első őszi dérre a gazdák kétségbeesett panaszai hangzottak, — nem is beszélünk. Nagyon szívből fakadt tehát mindenkinek reménye, hogy ellenére az abnor-mistáknak a gondviselés bő termést adjon a magyarnak. És egy óhajtott bő esztendő nemcsak a gazdák könyörgésénok tárgya. A néhány év óta mutatkozó silány tertrés, melyhez érthetetlen vámforgalmi elzárkózás társult, hallatlanul megdrágította az életviszonyokat. Egyáltalában nem parodoxon, hogy mióta a tisztviselők fizetését javították, mióta a mun-kásbérek - emelkedtek, azóta nyomorba sodorták a tisztviselőt, a munkást, a napi ke l-eseiéből élő mindenfajta foglalkozású embert. Nézzük csak a magunk piacát. Húsért, kenyérért, cipőért, hogy egyebet ne emiit-sünk, olyan árakat fizetünk, hogy kétségbeejtő l A tisztviselő, akinek még egy igényes kor fényűző áramlatával is úsznia kell, szívességi váltókkal, nagy kamatú kölcsönökkel őrzi a látszatot; a tisztviselő pedig, aki- nok nincsen hitele, permanens nyomorúságnak részese. Még átlag a munkás viseli el súlyosabb gondok nélkfll ezt a megdrágult életet, mert hiszen a munkásosztály igényei néha emelkedtek is, de ezek az igények nem sodorják ugy a fényűzés áramlatába ót, mint a hivatalnokot. Alikor azonban a megélhetés a százezreket érintő súlyos kérdését fölvotjük, -nem e hiábavaló reménység, csalfa ábrándját kergetjük, ha azt hisszük, hogy azt egy bó termő esztendő egyszeriben megváltoztatja. Kétségtelen, hogy egy bó termő esztendő sokat fog segíteni és legalább a napi kenyérből fog jutni elegendő mindenkinek. De hogy a megélhetés socialis nehézsége sokban fog enyhülni, vagy hogy ezen a téren mutatkozó súlyos bajokat egy jó termés megszünteti, — arról bizony ne is ábrándozzunk. Mélyrehatóbb é9 országos intézkedések segíthetnek a jó Isten áldásán kívül. Meg kell szűnnie annak a gazdasági törekvésnek, hogy Londonba exportáljuk a tojást, Berlinbe a zöldséget, Bécsbe a liust, mikor magunk itthon is megennénk. Meg kell szűnnie annak a nagy vámforgalmi elzárkózásnak, amely az olcsón exportáló Balkán termékeit jóformán osak transito engedi át. Nagy kérdés ez mélyen tisztelt olvasók, megérdemelné, hogy e harci zajban megélhetésünk e súlyos kérdését Brennus kardjaként, jelszóként odadobjuk. Hiszen úgyis moudódik sok oldalról, hogy közgazdasági kérdéseké a jövő. Ez a közgazdasági kérdés pedig százezrek eiistentiájának ügye egyúttal. A tavasz a reménység, az újraéledés gyönyörű évszaka. „Vidul a határ", mondja a költő és milliók kívánsága, hogy viduljon is. A viduló határon nyüzsög a sok mun-káskozű ombor ós gyönyörködve nézi a tavaszi olorofil buja zöldjét, mely mintegy nagy szőnyeg terül el messze-messzo, ahol délibábot formál a szem gyönyörűségére. — Annyira tartalék nélkül vagyunk, annyira megszogényitett az elmúlt néhány keserves gazdasági esztendő, hogy soha aktuálisabban nem szólt fel Istenhez a könyörgés, mikor a harang imára kondult, hogy add meg nekünk a napi kenyerünket, — mint ezekben a napokban, amikor mindannyiunknak éretni kell, hogy egy Ínséges esztendő nemzetünkre katastropha lenne
Közegészségügyi bizottsági ülés. Bezárták a népiskolákat. Amint lapunk előre jelezte, kedden a városi közegészségügyi bizottság csakugyan illést tartott. — Minthogy Szekeres József dr, akadályozva volt, Neumann Ede dr. főrabbi vezette a gyűlést A városi tiszti orvosok jeleutése szerint a városban a vörös járványszcrllleg fellépett ós a polgármesterhez, mint közegészségügyi hatósághoz azt az indítványt terjesztették elő, hogy a népiskolákat e miatt zárják be. Ez indítványt a polgármester a közegészségügyi bizottság elnökének tárgyalás végett kiadta. itátz Kálináu dr. tiszti orvos jolenti, hogy április eleje óta a bejelentett megbetegedések száma 889 re rúgott. Ezek közül egy 4 hónapos gyenge gyormok és egy 3 évos, ki mér születése óta kiüté-
A riporter rossz napja. Irta: TÁX.OMBT J. Ha van valaki, ki komolyan beszélhet egyster-mássior rossz napokról, ugy akkor lbgelső e nemben a vidéki (idevalóknak értve a fővárosi riporter-moa-tereket) koca riporter miudeu boldog halandó közül-Csak 6 a hivatott orrtauuja, a csemege csapásnak is nevezhető rossz napoknak. Azt mindenki tudja, hogy miféle csodabogár it, az a riporter. Már valamelyik letűnt századtól tiszlá-bau vannak ókegyeltnével. Fut, szalad és rohan — megéli, vágtat és újra kezdi. — Mert óh 1 Kiismerhetetlen az 6 pilyaterQk. Jól tudni, hogy mér a goudos anyatermészettől elhanyagolt vérszegénységgel bocséjtaluak a sors keblére. Mert iiáluk a vér, mindenkor csak a leg-mellékeaebb. \\gy |,át ebből kifolyólag kecses pipaszár tagok lefegnek 1« ciiikokarcsu, fiuom törzsükről. Megjegyzeudfi, hogy állandóan rosszul uézoek ki, — különben Hátuk színről egyáltalán szó se lehel, mert keyés kivétellel mind megrögzött sziuvakok.) Kmtflletl mégis jóképftek. ámbár e> Ízlés dolga, mert ők kérem az ábrázattfkból már rég kiábrándultak Jusson estOiikho. hogy a szépség mulandó. Kiért az arc a legmegbiihnlallanabh alkatrész. IsmerjQk el hogy ezzel ellentétben a legmegbízhatóbb a hát, mert az rendszerint nem szokott kiosvrepesedni. Mogsugjuk még. hogy ők örökké buskomorak, ámbátor ezt a megható nemes vonásukat sohasem fitogtatják. ... Hizonnyal tapaszUlták hogy i-ily görcsösen kacagtató, ha a riporter esejlen alkata végig osou az utcán. Ilyeukor zsákmányra szimatol, borzasztó kaliberű pupilákkal kauditva a vesékbe, már ahol csak valamicske hír is rejtőzik. Neki mindenki jó ismerős: ki mozog, hangol ad. lát és hall : szóval csak szemledél ue borítsa. Naponta a szokott helyekre be uéz egy pillanatra, de csakis egy pillanatra. Az már aztáu, hogy mikor jöu ki; az megint egy egészeu más kérdés. Igazáu érdekes alakok özek a riporterek, mégis talán a legjobbak küzdi, vagy közé való a mi hold-vílágképü kedvenc riporterünk, kit mindenki per tu csak Uyusziuak szólít. Lássuk csak : Kgy reggel beállít a rendőrségre, ez az ó paradicsoma — Jó reggelt kapiiáuy url . . eclte . . eche . . ce. .. ma szép az idő . . . eche . . . clt . . e . .. — A lene megotte öcs . . . öcb . .. cscs . . cs . • öcsém . . . Ililili . . . lili .. Iiápci I . . Iiápci 1, . h . . há . akkora imlhám vau öcsém, alig látok .. -\'- ""--- ~l — t------- — Lássa kapitány ur ón meg bonaaitóan köhögök, ugy berekedtem, hogy «ehe . . . eche . bh.. — Mi meg kirekedtünk, ma nincs fiam semmi hápp ... p ... pci 1 . . . — Az már rnegiut az éu bajom kapitány ur Adieu! Jó mutatást! Uyuszí ezzel meghajtotta macát és kibillent a folyosóra. — )l)»j! .. gondolta magában; még hátra van csendőrség, ügyészség, tüzőraég, mérnökség, bíróság, gondnokság, kórház, vasút, egyletek, a clubok meg a inázsaház. Lelkendezve iramodott a csendőrségre. De szörnyűség ma ott siucs semmi Gyuszi a fületövit riszálta, mikor onnét is üresen távozott. I)e még hagyján ! Erősen bízott, hogy a aok kőiül valamelyik helyeu csak Had valami. Aztáu sorba vette a többieket mindegyszálig, amit csak tudott. De mintha az ég és föld, meg a más ntiudeo egyebek összeesküdtek volna ellene, ma még egy utcai csend-háboritásl egy közönséges kávéházi botráuyt se kapott. Se tllz, se betörés, se öngyilkosáig, se utouállás, «„ gombamérgezés, se se semmi, semmi. — Megesz az öreg, ha igy bemerek állítani a redakcióba 1 üyiiszit, mint riportert kezdte a hideg borzongatni. Azzal feltűrte a gallérját és neki vágott a piacnak.
2
ZALAI KÖZLÖNY
APRILI8 98.
»«8 volt, halt meg. A többi betegség mind enylio lefolyású volt eddig, azért nem tették meg az iskolák bezárására vonatkozó indítványukat Minthogy azonban a szlllók egy része aggodalommal kllldi gyermekeit iskolába, más része egyáltalán nem kllldi. azért tartjuk szükségesnek, ha az I—V. kerületben az iskolák egy ideig szünetelnek, inig Kiskanizsán, hol eddig csak 4 megbetegedés történt, nem tartja szükségesnek. Mivel pedig a polgári iskolában, gimnázium és felső kereskedelmi iskolában a beérkezett jelentések szerint nincs megbetogedés, ennélfogva oz iskolák szünetelésére ok nem forog fenn. A járvány a Magyar-utcában lépett fel és ugylátszik, hogy az áprilisi északi szelek terjesztóleg hatottak a betegségre, újólag megteszi azt az indítványt, hogy az emiitett elemi iskolák m^jus 16-áig szüneteljenek.
Szigethy Károly dr. az egymással való érintkezést tartja a járvány terjedése okának. Neki súlyos esetei is voltak a vörös betegek között, tohát az iskolabezárási indítványhoz hozzájárul és iuditvá-nyozza, hogy a bízottság az iskolák megnyitása előtt okvetlon ülést tartson. Hun Hamu igazgató jeleutí, hogy az izr. népiskolában a megbetegedések száma nagyon kevés, de azért hozzájárul az indítványhoz. Valígurszky Autal polg. isk h. igazgató szerint a flU polgáriban 8, a leányoknál 4 megbetegedésről van tudomása.
Poredus Antal ipariskolai igazgató nem tartja szükségesnok, hogy az inasiskola is ivüneteljen; nincs tudomása, hogy az inasok között ineghetogo-dés volna Neumann Kde dr. alelnök felolvassa Szekeres József dr. abbeli indítványát, hogy tekintettel a járványra az iskolák ez idén ne vegyenek részt a szokásos körmeneteken. Szabó István áll. isk igazgató nem tartja szükségesnek, hogy ezt Kiskanizsára is vonatkoztassák. Valígurszky Antal hozzájárul, annál is inkább, mert a gyermekek födetlen fóvol kénytelenek menni és így inkább ki vaunak téve a meghűlés veszedelmének. Mindamellett, hogy a jelenlevő doktorok is az indítvány mellett nyilatkoztak, még sem emeltetett az indítvány határozatié, pusztán rosszul alkalmazott vallási érdek miatt. Pedig meg vagyunk róla győződve, hogy az indítványozó dr. Szekeres se áll vallásos felfogás tekintetében hátrább a bizottság többi tagjainál, do ha indítványát megtette, akkor bizonyosan nagyon fontos közegészségi ok bírta e kérdés felvetésére, melyet a
bizottság semmikép sem szolgál olyan intenziven az indítvány elvetésévol. .1
Zichy Aladár Nagykanizsán.
Zichy Aladár kedden este a 10 órai voualtal ideérkezett. Az államásnál Sebestéuy Lajos kir. tanácsos várta, kinek vendégszerető házánál szállt meg Szerdán értekezletet tartott a nagykanizsai választókerület leglohb községének küldötteivel, kik közt a plébánosok és jegyzők is részt vettek.
Megállapították, hogy a kerület 3000 szavazója közül körülbelül ÍÖOo-ra bizton számíthatnak. Tekintettel, hogy gyászára, csak máj. ti-ika után fog a volt miniszter megjelenni kerületében, melyre impozáns módon készülnek a községekben. Már Kilimán-nál 80ii kocsi lógja várni, további útja valóságos diadal meuet lesz.
Tegnap látogatásokat tett Závody Albin kúriai bírónál, Oszterhuber László és Osesznák Miklós Ítélőtáblai bíráknál. Legközelebbi alkalomra tartotta fenn további látogatásai!.
Vécsey Zsigmond polgármester tegnap adta vissza azt a látogatási, mit Zichy Aladár gr. a mini a város díszpolgára nála húsvét másnapján lett. Ez alkalommal felkérte a kegyelmes urat. hogy a városi tisztviselők lakbére érdekében alakult küldöttséget vezesse a miniszter elé. Zichy Aladár gr. kijeleutette. hogy ezt meglenni mint kanizsai polgárnak murális kötelessége. Ismeri a tisztviselők ez igazságos kérel inét és mái az előző kormánynál is interveniált et Ugyb»n, de reméli, hogy most diadalra fogja vinni ez ügyüket.
Auuak hírére, hogy Zichy Aladár gróf képviselőjelölt Kanizsán vau. a kiskanizsai választók tömegesen tisztelegtek uála. Tendenciózus az a híresztelés, mintha a városban járt grófot akárhol is ahcugollák volna, vagy bár ml kellemetlenségnek lelt volua kitéve, (feltétlen bizalmat érdemlő helyről vett értesülésünk ezt megcáfolja, sót amerre járt, mindenalt a kíváncsisággal vegyes szeretettel közeledtek feléje. A délutáni gyorsvonattal visszautazol! a fővárosba.
— Uj fényképészeti szakkönyv jeleni ineg .Modern Féuyképezés" cím alatt. A szerző Leopold Kornél, ki ezen könyv kiadásával oly praktikus kézikönyvöt ad a magyar amatőr közönség\' kezébe, mely a modern igények s kívánalmak mindegyikét kielégíti. Irálya könnyű, folyékony, úgyhogy1 megértése senkinek sem okoz nehézséget Felkarolja az ujabb el|árások közolt az olajnyomást, ozobroin-nyomást, ozotipíát, melyek szép szinhatásuk s könnyű elkészítési módjuk folytán már is óriási tért hódítottak. A szép és díszes kiállítási) könyv ára I K 80 fillér. Megrendelhető a szerzőnél, Leopold Kornél Budapest. VII.. Erzsébet-kőrut 41.
Gondolta ott csak biztosan lesz valami: vizes tej, záp tojás, avas zsir, állott hal vagy a legrosszabb esetben kofa harc atb. stb.
— Isten ueki megnézem !.. . Bámulatos kígyómftvészeltel befurakodott a zajongó tömeg közé és vércse szemekkel leselkedve, föl alá selteukedett a kofafertály körűi.
Hamarosan valamit csakugyan észre is vett, mert megállt és lopakodva maga elé tekingetve egy keskeny papírszeletre kezdeti jegyezgetui.
Azalatt a háta mögölt egy boszorkány külsejű gyümölcsös kofa összesúgott-búgott a többi cimborái, val a közbe-közbe téveszthetetlenül Gyuszira -- a fírkálásban. mélyen elmerült riporterre mutogatott
— Hát nézetek ez ám az az éhetetlen himpellér, aki be tett bennünket az újságba, hogy mi éretlen baracot árulunk.
— Ez az ?.. ez az a firma? .. tudakolták a többiek dühösködve. Lehetlek vagy tizeu.
— Persze hogy ez az a görlies tintanyaló .. . Hogy a hét kórság tőrje föl a. . . össze-vissza átkozták szegénynek minden legkisebb porcikáját.
— Nézzétek most is fölirkál bennünket az ijesz-ték, még ma|d fizettet velünk, — hogy a tüzes . .
Csak egyre fújták a követ, meg csak szidkozód-tak ; tíyuszi pedig mit sem sejtve, angolos nyugalom-inal rótta a sorokat
A következő pülaualbau egyszerre vad lárma keletkezett. Gyuszi gallérját hátul hirtelen megragad ták és éktelen sípitás s átkokkal kisérve agyba-fóbe verték
Gyuszi szinte inegmervelt a rémülettől s rá sem éri figyelni az ellene elkövetett súlyos becsület; sértő kifejezésekre.
— Megállj csak le rougy I ... te siheder! . ,. le. - gyüssz-e ínég ide? 8zóval mindennek elmondták ami! csak egy rőfös kofanyelv kiejthet. De ez még csak szalmal hanem aztán hipp-hupp . . . Iiipp-hupp . . egyre csak apacsollák a kegyetlen kezek
A szerencsétlen riporter már-már elbukott szörnyű fájdalmában s tüzesen ficánkolva valahogy kiugrott a forró darázsfészekből. Erre keresztül-kasul gázolva a bámuló csoporton, eszeveszetten rohant a szerkesztőség felé.
Ott meg már inhlden türelmét vesztve, nem győzte várni a szerkesztő, ki majdnem balálra vált a borzalomtól, mikor a riporter merő egy véresre nyúzva, kalap nélkül bevágódott az asztal elé.
— Mi az ? t... Mi az ? ! .. . Az Istenért I Gyuszi mi történt magával ? I . .
— Szr. . . szr... rr. .. szrrkeszlő ur m ... unna . .. rossz . . . npp. . v pom . .. van .. .
HÍREK.
Városházi ügyek.
Hétfőn este a pénzügyi bizottság ülést tartóit ujnépi Klek Lipót elnöklete alatt. A hosszura nyúlt gyűlésen a következő jelentősebb ügyek kerültek szőnyegre: Horváth Mihály\'püspöknek, a nagynevű törtéuelirónák, ki száműzetéséből Erzsébet királyué közbenjárására térhetett vissza, szobrot akar emelni Szentes városa. Nagykanizsa város pénzügyi bizottsága e célra 10 koronát szavazott meg. A magyarországi munkások rokkant és nyugdjjegyesülete javára 25 korooa adományozását véleményeti. Ez összegből azoknak a heti dijai fedeztetnek, kik be-tegségök miatt azt teljesíteni nem tudják. A szinliái-űgy természetesen elmaradhatatlan. A bizottság at aréna átengedését javasolja a tanácsnak Kövesy Albert színigazgató részére az 1910. évre. Egyszersmind uémi módosítással magáévá telte a szini-bizoltságuak a kőszinház építésére vonatkozó előterjesztéseit. A színházi pályatervek dijait ugy álla* pitotta meg, hogy az 1. díj löOO, a II. 900. a III. 600 K legyen, ezenkívül egyik tetszésszeríuti tervet 600 K-áért megvehessen a színházi alap terhére. A közkórház kibővítése tárgyában Sandly Gyula móépitővel kötött szerződés megkötéséi a bizottság tudomásul veszi és elfogadásra ajánlja.
Jókai dr. Hangba Sáudor ajánlatot tesz a városnak adósságai és kölcsöneinek konvertálása ügyében. Husz millió kölcsönt hajlandó külföldi pénzintézetektől szerezni 4\'/i(7.-os annuitások mellett. Készpénzben, uein értékpapírokban nyújtja a kölcsönt. Magának költségeivel együtt 1\'/, jutalékot kér. A bizottság kimondta, hogy az ajánlattal foglalkozni fog.
Magáévá lelte a bizottság a tanácsnak Deák Péter javaslata alapján tett ama előterjesztését, hogy az Eötvös téren az u. u. régi várlaháxlian a 4-ik rendórkülőuitményl létesítse 4 reudörlegénnyel.
Végro a 20 ezer korona állami segély feloszlása is napirenden volt A bizottság a tiszt viselőktől készített tervezetot nem fogadta el, hanem u|ból megkeresi a tanácsot, készítsen oly felosztási tervel, mely a miniszter inteucióinak másban megfelelő le gyen, de a tisztviselők javadalmazása a VII. fizetési osztályig terjedjen, még pedig a törvényhatósági városok részére megállapított fizetések szerint.
— A letenyei kerületből A letenyeí választókerületben alsódomborui dr. Zaláu Gyula lépett fel nemzeti munkapárti programmal. Mint velünk közlik, megválaszlása biztosra vehető.
— Halálozás. Ifjú Keömives Izidor felső kereskedeli iskolai tanuló ma reggel 7,8 órakor 22 éves korában elhunyt. Temetése 29-én délután 5 órakor lesz.
_ Elmaradt programmbeszéd. Bosnyák
Géza képviselőjelöltnek május 5-éro hirdetett prog-rammbeszéde elmarad.
— Előléptetésük a honvédségnél. A
Heiideletí Közlöny a honvédség köréből a következő előléptetéseket közli Prinz Ferenc őrnagyot alezredessé, zythavai Róbert Mátyás, Jozofovics József és Markoviié József főhadnagyok századosokká léptek elő. Főhadnagyok lettek \' Soós Audrás, Jeskó Lénárd, Weinhardt Tibor, Miklósi Aladár és Farkas 8ándor hadnagyok. Fessel János és Schueider István zászlósok hadnagyokká. I\'erger Róbert és Nagy István tart. hadapródjelöltek tartalékos hadapródokká léptek elő.
— Hegyközségi gyűlés. A Cserfői hegyközség évi remlos közgyűlése kedden volt Vécsey Zsigmond polgármester ve etésével. A gyűlés a mull évi zárószámadási és az 1910. évi köstségvetést jóváhagyta illetőleg elfogadta Gyűlés után Bagonyay György megvendégelte a gyűlésen ré*ztvetl Jagokat
ÁPRILIS 8P.
zalai közlöny
a
— Választási töltések. Mér megérkeztek és
valószínűleg szerte ez országbnn szétküldték azokat a gyengített hatésn töltéseket, melyeket a katonafegyverekbe tesznek a szokásos élostöltéaek helyébe. A manlicher tudvalevőleg 10 — 18 egymás mögött álló embert kérésziül fur és így esetleges fegyverhasználat alkalmával a katonai fegyver, mely az ellenség ellen készül, irtózatos pusztítást tehetno a polgárság között. Azért olyan töltésekkel szerelik (el választásokkor a kivezényelt katonaságot, molynok öló ereje <-sak egy emberre terjed ki. Természetes, hogy caak rendkívüli eset alkalmával élhet a katonaság a polgárok ellen fegyvereinok használatával.
— Rendőrségi szolgálatok. A rendőrség elmondhatja magáról, hogy: .megnehezült az idők járása felettünk". Mindenkor (terhes szolgálat ez, de különösön ugy képviselőválasztások id«<|én, mikor a különböző pártok méikőzésoiuek előjátékaiban kell a rendel fentartaníok. Természet««, hogy rendesen az a párt illeti vádakkal a rendőrséget, mely a talajt elvesztette lába alól ; de at is természotes, hogy az esejleg elkövetelt hibákért a rendőrkapitányt meg a rendőrtiaitviaelőket teszi a közönség meg a sajtó felelőssé. Az eddigi úgynevezett meleg napok alall rendőraégünk dicséretesen möködötl Sziveseu megadjuk az elismerést a főkapitánytól fogva a réttdőrlegény-tégig mindenkinek üsak az ó tapintatosságuknak írhatjuk fel. hogy sem a szólásszabadságban, sem a gyülekezési jogbau sérelem nem esett és hogy mindamellett a felizgult kedélyek holmi ügyetlen intervencióval tettre nem ragadtattak. Ilizalominal tekintünk a választások elé, melyeken bizonyára szintén megfogja Deák Péter rendói főkapitány mutatni, hogy a reudőrtisztviselók és reudórlegény-ség at ő tapintatos szellemében fog.ák a közbiztonságot szolgálni.
— OaUlökre magyar. Megmozdult a kis-kanizsai virtus a választások érdekében. A va-árnapí Zichy-nárli népgyűlésen erőseit megizmosodott kebellel iddogáltak a Juli néni-féle korcsutábau egy társaságban a néppárt lift vezéremberei éa önérzettel beszéltek a bekövetkezendő választás eredményéről. Egyszer csak oda tértek ám az ellen|iárt férfíai is, akik csakhamar fenyegetőleg léplek fel a kisebb számú néppártiak elleti. Hogyan, hogyan se, de a Rác utca neszét vette a veszedelemnek és rohaiulépésben meni a korcsma felé a párthívek védelmére. Azt moudják, hogy n kískanizsai kántor, aki pedig revorvert is szorongatott, ma sem tutija még, ki segített neki a kimenetelben. Egy másik, aki már politikai szereplésével is ismerős alakja a városrésznek vitézül megszökött egy éaarovétlou pillanatban. Egy másik polgár, kinek valamelyik őse Apelles képeit kritizálta ösazetetl kézzel könyörgött gráciáért, amit meg is kapott Így végződött a nevezetes vasárnap és igy kezdődött a pártküzdelein Kiskauizsán
— A munkáapónxtár közgyűlése A
nagykanizsai kerületi munkáspéiiztár igazgalósága legutóbbi ülésében elhatározta, hogy a pénztár évi reudus közgyűlését május 8-án lartják meg
— Magántisztviselők gyűlése. A nagykanizsai magántisztviselők egyesülete ma csütörtökön este választmáuyi gyűlési tart
— Várost tisztviselők inzultalása Kel-\' kérettünk annak közlésére, hogy egyes útszéli politikusok a városi tisztviselőket a legközelebbi városi választásokkal fenyegetik, meil azok Zichy Aladár, gróf, a város díszpolgára iránt a köteles tiszteletet • meg nem tagadják; illetőleg nőm hajlandók azok felfogását magukévá tenni.
— A mozi Az Uranus mozgóképszínház szombat, vasárnap és liélfón tartja utolsó előadásait Kumulálóra kerül Mózes élete és halála. Rendkívül érdekes látvány & felvonásban, 36 részben. A film j hossza aoon láb. Nagykanizsán ez még nem volt látható. Felhívjuk rá a közönség ügyeimét.
— A vadorzó halála. Sukszor megüzente Tóth Péter és János, a sormási hírhedt két vadorzó liőjte János uradalmi erdőkerülőnek, hogy elteszik a lábáról. Azonban a véletlen ugy intézte jól, hogy a gonosz testvérek jártak porul, mert a minap este egyikük a fűbe harapott, Vasárnap este történt a rövid, de véres leszámolás Kinkau^sa melleit a Uerina öreg erdő néma csöndjében Hőjlo szolgálat-\' szerűen a határt kerülte, mikor a leselkedő két ádáz zsivány kilépett a bokrok sűrűjéből és útját állták Abbau a pillanatban három fegyvercső villant meg a hold fényében s rémes puskászó dörej verte föl a szendergő tá;al. Mire az egyik vadorzó. Péter höröv« a pázsitra roskadt. A golyó megölte. A másik eszeveszetten eliramodott. Hőjte erdős erie jelentkezett a csendőrségen és tollba mondta a véres erdei drámát Aiuián álkisérték a fogházba A vizsgálat megindult.
— Állami ösztöndijak fiatal kereake-dők számára. A kereskedelmi miniszter az Erzsébet királyné ö-ztöndij alapból három 2&00 éa egy-egy 4ii0i> ési BOOO koronás ösztöndíjat készül oly fiatalabb magyar kereskedők között kioaztaui. akik katonai kötelezettségüknek eleget tettek, a keleti kereskedelmi akadémiát legalább jó eredménnyel végezték és ezután legalább három évet gyakorlati kereskedelmi pályán töltöttek. A pályanyertesuek valamely jelentékenyebb külföldi /árosban vagy kikötőben legaláb egy évet kell lölteuie a tengerentúli kivitel és a kereskedelmi szervezetek tanulmányozása céljából. Részletes felvilágosítás a Hoprouí Kereskedelmi és Iparkamarától nyerhető, hova a kérvények legkésőbb juaius hó lfi-ig beuyujlaiidók.
— Baleset. Kedden délután a Wei>er gyárban egy fiatal munkást saját vigyázatlansága miatt súlyos természetű balosét ért. Kolongya István 18 évos vasöntó munkás az öntvények kiemeléséhez használni szokott darut nyugvóhelyén) akarta visszahúzni. A darun működő mintegy 2 métermázsa sulyu csiga a tengelyéről leesett és Kolongya a ballábszárát összetörte, sőt baloldalát is súlyosan megsebesítette. A szerencsétlent meiitókocsín a közkórházba szállították, hol lábát valószínűleg amputálni fogják.
— Auguszta szanatórium A József szanatórium egyesület, mely vármegyénkből és váro-suukból ismételten vett föl iugyeueseu tüdőbetegeket, hozzátogott második iiépszanatóriumáuak létesítéséhez. Az eddig begyült alapot fogja öregbíteni az Auguszta tárgysorsjáték, melynek húzása már május
én lesz. A nyereméuy lárgyak ki is vannak állítva a régi nemzeti színház lóaréjábau s ez időszerűit alig vau a fővárosbau szenzációsabb látványosság, ni int ez. A néző közönséget naponta tfO ezerre teszik, akik a pénzértékben 100,000 koronára becsült értékes tárgyakban gjöuyörkóduek. Méltán Aiépszerüek
az Auguszta szanatórium sorsjegyei, melyek városunkban is 1 koronáért kaphatók. Nincs kétségünk abban, hogy a nemes emberbaráti célért mindenki meghozta a maga áldozatát.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézinéuyl ajánlunk tisztelt olvasóink szíves figyelmébe a Rudapesten VIII. Főherceg Sándor utca ílo-ik száma alatt fennálló Magyar Ollllnii penzióban. Evek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, családi szálló ez. ahol mérsékeli napi árou, (mindössze hároiu koroiiáft-l is és fokozatosan leljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozod külön beiáratu szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Otthou barátságos hajlékaiban uyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turiaUkuak, hivatalnokoknak éa ináa hivttásuaknak még kivétele-sebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, lauulmányí kirándulásai számára egyoueseu megbecsülhetetlen a Magyar Otthoni Villatnoa világítási Tükrös szekrények I
— Pásztory ca éa kir. udvari szállító virágkereskedése, Hudapest, VIII , Rákócí-ut 3 Képes árjegyzéket kiváltaira díjtalanul küld.
A kinek gyakran fáj a feje, a ki
szédülésben vagy szivdobogásban szokott szenvedni, kérdezze meg orvosát, nem székrekedés következménye-e az egész baj? Ha igy van, biztos segitséget talál a Fereno Józaef-keserüvizben, mely a legtökéletesebb tormészetalkotta hashajtó. Állandó használat mellett reggelenkint éhgyomorra \'/, pohár valódi Ferenc József-víz elegendő arra. hogy a belek rendszeres működését elérjük és |igy az eldugulás kinzó utókóvetkezményei-tól is megszabaduljunk.
üMotOniz-,
faoamant 6« »«16(11 aaafa.lt
uifklt-
lamt abafadáaak a Ugiioll-Uabb kivitelben, . Icgtaetsxabb-
monti ».avatoiiAggal. Mimién iiakba.ágA kktriay-
tarwék gyktiUn. Minden fajta Ut#- *> alul
K*Ulölam«iakn«k kéuiirte.
Kdll.tgeliífrfcnyiat \'« miiiukl
t0lvllAgo.lli.ok ingyen. Iiabatalaaiott horony Umax
nedves falak
ellen. A jelenkoi legtAktlateiehb egyeilttl cíUierüéi legolcaóhb eUllgetelo csikóié. — Védeukfti iltillógtti ellen. Siámtalia ellimeriJIevíl. l\'roipektui Ingyen. HEIIEL K. 0. Poaaony. I\'i.A. Sioinbathaly.
A Zalai Közlöny
8zirkiiztiii|i ¿1 kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMÁN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
ZALAI KÖZLÖNY
Április js.
Fürdő
GlElCHENBfRG
Stájerország
Idény: május 16-től szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek összes bajainál.
Világhírű gyógyforrások
a foripzeiísinái
GLBIÖHBNBBRG.
Ve jjefjy
f
OCfKCr J|
| Mi a
ür. Oetker-féle
sütőpor?
Dr. Oetker-féle sütőpor
egy tökéletes, hygienikus, az orvosok által legmelegebben ajánlott
ólesztópótszer I Egy osomag ára 12 fillér és egy \'/, kg. számára ólesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb faszer és drogua-üzletekben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
7177/1910
HIRDETMÉNY.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa közzé teszi, hogy a közvágóhídon levó béltisztitó. pacaimosó jog nyilvános szóbeli árverés utján az egyidejűleg megállapított árveréni föltételek mellett 1910. évi november 1-tól kozdódóleg két évre bérbeadatik.
a kikiáltási ár 1200 korona, azaz egyezerkétszáz korona.
Árverezni kívánók tartoznak a kikiáltási ár 10"/,-át bánatpénzül letenni, ezen bánatpénz bérló által a negyedévi bérösszegnek megfelelő összegre kiegészítendő lesz. oien összeg a bérleti idó tartamára biztositékképpen fog szolgálni.
Az árverés határidejéül lglo. junius hó 18. napjának d. e. lo órája, helyéül a város tanácsterme tűzetik ki
Az árverési feltételek a közvágóhidi szabályrendelet vonatkozó rendelkezései a hivatalos órák alatt a v. kiadónál a tanáoai irodában bárki által megtekinthetők.
Mely árverésre a bórleni szándékozók ezennel meghívatnak.
BO LINGER urerio^Dio>orok
írentlajloiiiikliik
csak
Szabó Emil és Társa __
Budapest. V.. Ferenc« József tér 6 ss.
(Ji«.b»m-l>»M» LAarhldtUI nemben kaphatók.
Sürgönyeim :
szabóék
BUDAPEST
TELEFON 76-48.
Salvógázmotorok. benzinmotorok cséplőgépek malomberendezéaek
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
Nagykanizsán, 1910.
évi április hó 10-án.
VÉCSEY ZSJOMOMD
polgármester.

I F nfl lí!F cigarettapapír Lt UlLIÜL cigarettahüvely
mindenütt kapható.
Aki bútort
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI.
saját érdekében cselekszik. ha vásárlás elótt megtekinti a
„BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET" védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruca&rnokait, melyek a következő helyeken vannak: VIII- Jóísef-körút 2«. sz. (Hérkoosis-utoza sarkán) IV., Ferenciek-tere 1. sz (a királyi bérbalotában.)
Riód »»ővetkezel az .Országúi Központi Hitelszövetkezet" tagja a enoek felügyelete alatt éli.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. Stílszerű modern lakberendezések.
Jl

és
70S
ara
■V Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok ¿3 kárpitosok dolgoznak.
Wajdils könyvkereskedés
— Deák tér
és miodon bel- éa kQlföldí
hirdetési inula
Élelmiszerek, bel és külföldi terményeket értékesítő vállalat
beér Sámuel és «társa
A a«íkeef«v*\'\'Oel péniUrnál óvadékot elhelyeiell lflrv*n»«i4kll«g bejegyiatt maginbliományoaok
atmuin központi vAiáioiaiiok
Iroda: Otillag utca I. relafon 42-28. SűrgAnycIm : BaerOalUeg-ulca. Pó»t«taka-*k Oheque arlmlaIM Elfogadjuk mindanííle «lelmiclkk biiominyi *rté-kaa\'Utét a legmagasabb napi árban a legJuUnyo-eabb Ulltlalai mailéit, gyora ét elOnyAa lebonyo-llláaaal.
Maihahu.l, illón botjukat, juhokat, liiiiliyokat, tertéee-Vet, ÍJ. 16I1 kotbáu iiukat, ayai, éa fOaialt awaktkal. vajaiul, *l<> ti rigóit llaitiuHI liaioaitit, halakai, tS likukat, tuji.i, «e/et, lejfeli, njn, tahéalurút, juhtuiot, «ajlokai. nJvrljre. véleményeket. rnikot. paprikái, tíH-xgfelekai, buigonyál, koiai (Statikákéi, gyauilcaMat, Jl na, btiuleu, kArta, aiamúca, miien, (.oain»íia, \'I \'*a*> megy, c.ere.n/e, barack, aiilva, girJg éa »irfaJtaaya,
cte na^aiiillo, borti.ilU, mun, lior alb. alb. A küldemények elmünkre: Kíaponll Váeéroearnok
vasutállomáaHoa InUiandflk. Hali Jelenttel kiranatra küldO-ik *a kéaiaággel aiol-gátunk mtndennemO felvilágoailáaaal.
Nyomatott a laptulajdouoH Ifj. Wajdits József könyvnyoradájábau Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.