Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
14.45 MB
2015-04-03 13:17:37
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
845
3281
Rövid leírás | Teljes leírás (292.67 KB)

Zalai Közlöny 1910. 054-061. szám július

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, igxo JULIUS 4
49-ik évfolyam, 54 szám
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■ilJilMlk hátion ét csltirtikla.
fcl«n<«Usl írak: EgéM trIC 10 kvrona. MUik 6 koron», negyedévio 9 korona 60 Ali. — Egyaa iiim ára fo Ali.
KaUlöa nerk«ill<l :
Kertrfna Jó«i<rl.
KIntiJii : i^rrkrnstŐMrK.
SzirkMztisíi ii hfarféhlvatal liák-tér I
Tataion : III. — HlrdaUaak dljxabi« Marin«.
Zárszámadás.
Gróf Zichynek lapunkban közzétett levele mély és általános hatást keltett. Az államférfiú objektivitása, a \'nemesen érző szívnek ós lélekemelő tisztasággal gondolkodó agynak eme klasszikus megnyilvánulása még az ellenkező véleményen\' levők elismerését is kivívta. Nemes befejezése a kfi/delemnek, hisz elmegy odáig, hogy a győztes ellenfél előtt a lobogót is meghajtja, Rövidlátás és cinizmus sok mindent belemagyarázhat e levélbe, a mi abban ninos, de- az abban megnyilvánuló magaé erkölcsi világnézetet letagadni, elkobozni nem leivel ■ és nem is szabad.
A választási harc aktái ezzel ugy hisz-87.(1 k teljesen le vannak zárva, de van a levélben valami, a mi göndolkodóba ejthet mindenkit, a mit jó lesz míndegyikőnknek megszívlelnünk. ,
Rágalmakról beszél, rágalmak a mik bántanak, rágalmak, a mik az egyéni becsületet piszkítják, mocskolják
A mi közéleti küzdelmünk arzenáljában az utóbbi évek csatározásában szinte polgárjogot nyertek már a rágalmak. Valaki suttog valamit, azután beszélik, a nyilvánosság hamis mezét magára öltve a nagy Ga-leottók színes sima szólamain át be lopják a közvéleménybe. Nincs vádló, csak vád, nincs tehát védekezés. A „nem zörög a levél" és más hasonló kétes értékű szólamok elegendők, hogy a könnyelműen és ellenőrizhetetlenül világgá röpített rágalmak letörölhetet-lenül tapadjanak bárkin.
A különböző és folyton munkában levő érdekek és érvényesülési törekvések mohón ragadják meg az alkalmat, hogy céljaik elérésénél ezeket a kis mérgezett nyilakat fegyverül használják
A viszonyok emez elfajulásával szemben az egyén tehetetlen. Mindaddig mig e tisz-tultabb erkölcsi felfogás kenetteljos hangoztatása ül az ajkakon, benn a szivek mélyében azonban a káröröm ül orgiákat minden egyes alkalomkor, mikor másról van szó, állapotaink javulni nem fognak.
A mérges kígyónak fejére kell tiporni. A suttogó piszkolódóuak torkára fojtani a szót, mielőtt a méreg elterjedne; ez mindeneknek kötelessége.
Ha Ziohy gróf levele nyomán csak ez az ogy tanulság maradna meg nálunk, ez maga megérne mindent, megérné az elmúlt napok heve« ós bántó csatáit, sót megérné gróf Zichy bukását is.
Nekünk pedig nagy elégtétel a levél. Igazolja a múltban elfoglalt álláspontunkat, hogy mi nem vívtunk harcot a néppáriórt, nem láttuk a felekezeti pártot, mert azt a
mi szemeink elől egy nemesen érzó sziv, egy kiváló egyéniség, egy a pártérdekek és pártkeroteken messze felülemelkedő államférfiú eltakarta.
Spectator..
A vad hazugsál, a hivatottság a tehetetlenség és végűi a pukkanás.
A val Jiungiáf.
Ilit hol van a petíció? Kérdett a réaivénjr-lArsasági nagyhatalom. Meghagyj* egyutUl, hogy a kérdésére ne- tennék véláuolni. De. bízouy akár tetszik, akái nem, Dekllok tetszik válaszolni. Hát bizony petíció ni nos. Kit mi nem \'«zégyeljűk bevallani Uram bocsáesl A Zalai Közlöny ait irta, hogy lem. irta pedig a legilletékesebb információ alapján, é< nem leli Mást gondollak, vagy \' kellő bizonyítékot nem szerezhettek. Szóval nem lelt Kz a mi vad hazugságunk. Testek csak a többit is fel vonultatni az nrzvnálból, nyugodt mosolylyal várpik.
tJaakhogy a nnrmáli\' méretű emberek máskép értelmezik a hazugságot Az a hazug, aki tudva állit vallót lant. Ha például azt Írják egy pártnak a jelöltjétől hogy nem lép fel, megkapják rá a legilletékesebb cáfolatot, és a hírt mégis fentarlják, akkor már hazudnak. Akkor is hazudnak ha a jelöltről, — tudva hogy az bizton többségre számit — posiliv formában ismételten híresztelik, hogy visszalép. tizek párttaktikai hazugságok Mikor végnl ráadásul még azt is mondják, hogy a jelöltnek százezreit költötték el, hogy a százezrekkel- rosszul aáfárkodlak, akkor is hazudnak, de ez már nem párltaklikai, hanem gyanúsítással minósitett magasabb fejlettségű hazugság
A hlvatottsAg.
A szokástól eltéróen a továbbiakban egyes számban beszélek. Utóvégre a hivatottság a képesség egyéni tulajdonságok, a habzó dűli is esak egyént pukkaszthat meg. Ha az ezekból szólt finomságokat óvatosan n Zalai Közlönyre adresszálták is,, egyénre vagy egyénekre céloznak A Zichy Aladár gróf leveléhez a bevezető kommentárt én irtam. Strucpolitikáuak tartanám, ha a Zalának a cikkem által provokált gorombáíkodása elól kitérnék. Tehát: a hivalottság, vagy hivatlauság. Kzeket tüzetesen determinálni egy liítsé baios Annyi bizonyos, hogy nem azonos a hiválásszerűséggel. Mert Iliit vaunak hivatásszerű politikusuk, újságírók, ez azonban nem jelenti, hogy egyúttal hivatottak ia. Klleubeu lehetnek nem hivatásosak, akik uagyou is hivatottak. Bgy megkülönböztetési kritériumot azonban mind a két kategóriára nézve bízvást felállíthatok. Azt t. i., hogy melyek azok a mozgató erók, amelyek egyiket vagy a másikat a cselekvésre késztetik. Miudegyík fajtából mindenesetre az a hívatott, aki igaz meggyőződésből, a közjóért való őszinte lelkesedésből, önzetlenül harcol, még ha sárral dobálják is; ellenben az olyan, aki cinikus elvleleuséggel tehetségét áruba bocsátja s inig egyik részre Qti * nagy dobot, addig a másik részhez felkínálkozik, a hivatottságnak tnílllaképe éppenséggel nein lehet.
A tehetetlenség.
Klleutétje a tehetség. Nagyon alá van vetve az
evolúciónak. Minden téren. Kicsi, tolvajok idővel híres betörőkké fejlődnek. \'Az újságírás mezején ez a fejlődés sok iráoyu és kűlöuös qualításalt az igénybe vett eszközök adják meg. A publikum nagy réaze
?yenge éa gyára. Krre i fejlődő tehetség biaváat pithet. - Meglehet aat csiklandozni. Kgy kiaaé kellemetlenül. Tűri. Kz a tűrés a tehetséget nagyban fejleszti. A fejlődés magasabb fokán már • csiklandott otéasé, rúgássá válik éa • védtelen publikum nem Ot nem rug vissza, hanem inkább rendel, hirdet és előfizet. A tehetségnek ilyen magasabb kifejlődése mellett a Zalai Közlöny Is Írhatna pl. IpwvállaUt megtámadása miatt megesett igazgatósági megrovási kalandról, megbolygathatná bizonyos érdekkörök pusaziroziaát. szóba hozhatná a (\'seugf ri-utí csődületet stb. De az ilveu és hasonló eszközöket átengedi • magasabb fejlettségű tehetségűik. — A gorombáako-dás is, amint tetszik látuí, fejlesztőleg hat a tehetségre. Tessék csak gorombáskodni.
Végűi a pakk ím ás.
A .Bőregér* című operettben énekelik a karban : .Nevetséges ha- ha- ha-1 ez a dolog ha- ba- ba-l*
A Zalai Közlöny több cikke foglalkozott a Zala» közleményeivel, soha sem személyekkel, mindig csak a közlemények tartalmával. Krőaen de tárgyilagosan A Bosnyák üéza levele, » fóisnáu, ingyenes reklám, kijárási készség stb, Kzek azok a cikkek Talán kevé\'a tehetség nyilránnlt bennük, de annál több igazság Lenyelték gyönyörűen. Nem tehettek egyebet. Szimuláltak. Adták\' ai előkelőt, mintha a heti lapocska közleméuyeit észre sem veunék. Taktikának ez elég jó volt. ís moat ó hivatottak éa tehetségesek! hogy lehet a szerepet igy elejteni. Gorombáskodni akkor, mikor arra ok nincs. Legalább szellemes lenne. De csak pusztagorombáa-kodás. Nem a felgyülemlett harag pukkanása-e ei, -moly érvek Inján meztelen inzultoaokban tör tollúkon a napvilágra, lgazáu nevetséges.
8zőrják csak inzultusaikat, csak egy kiaaé szellemesebben lodulalba azért nem hóinak vele. Kz ellon van egy -UtQni óvszerem. A japánoktól tannltam A japán-orosz háború alatt Írták a hírlapok a japán katonákról, hogy kritikus pillanatokban veraet énekeltek vagy mondottak és ezzel megőrizték lelki nyugalmukat Nekem is van egy ilyen melódiám. Ha olyasmi ér, aini indulatba hozhatna, ennek a melódiának a hirtelen felidézése, helyreállítja az egyenaulyt. Kz a melódia ia katonai aquizició. A lefujáai kürtjei melódiáia. A bakák szöveggel tanulják. A szöveg egy kissé drasztikus, nem idézhető.
A pukkanásról még egy phaedruszi meae is jut az eszembe. A .rana rupta el bo9", — Mikor a béka olyan nagy akart leuni mint az ökör. Felfújta inigál. l\'orsze a végéu felpukkadt. A Justh párton is symbolíkus nagyság az ökör. A nagyratörő békák vigyázzanak. Dér.
A Dunáotuli Dalos Szövetség Választmányától Keszthelyen.
A Dunántuli Dalosszövetség, miut már említettük, IUIO. julius 9., 10. és 11. uapjin rendezi Keszthelyen jjalosűnnepét. A szövetség 12 éves fennállása óta az le«x a IX. dalosflunepo. Az olőbbí évi székesfehérvári, nagykanizsai, pécsi, győri, szombathelyi slb. versenyeket mindig a legnagyobb siker koronázta A keszthelyi dalosverseuy azonban, az előjelekből ítélve, az ósszea eddigieket telni fogja múlni. Mig a
2
ZAI-AI KÖZLÖNY
JDLIÜ8 4.
legutolsó székesfehérvári dilosvorsonyeu 7 vidéki dalárda vett réstl, addig a keszthelyi versenyre 19 dalárda jelentette be réstvételét. A versenyen a következő dalárdák veatoek résit teljes számban. Budapesti Onkrász dalkör, Budapesti Lyra dalkör, Budapesti III kerületi dalfüzér, „Egyetértés", Budapesti Férfi dalegylet, Győri finek- és ZeDokedvelók Egyesülete, Komáromi róm. katb. Kgyliáti énekkar, Körmendi dalosegyesület, Pápai rém. kath. kör
o kérvényeket. A népiskolák megépítésére vonatkozó versenytárgyalási pályátat közre adatik. Valóatiuü, bogy a kískauizsai iskola már ez évben tető alá kerül, inig » Botgouyi-ulcai csak a ¡övó évben késiül «1. Erról at iskoláról ugy értesülünk, hogy bár 12 tantermei lest, máris szűknek bitonyul nagy körletének tanulói »tárnára. At iskola helye is az eddigi megállapodás mellőzésével az utcán feljebb, keletebbre lest kijelölve, hol valamivel tágasabb udvara lesz sí iskolának. A köimunkaváltság össteirására bizottságok jelöltettek ki. Egy-egy kültai.áesos és 2—2
énekkara, Pécsi Polgári daloskör, I. Kuszti Férfi biiottsági tag fog at össteiró munkában részt venni,
dalegylet, Sárvári dalosegyesDlet, Székesfehérvári _ Utolsó hót. A városi tisztviselők remelik,
Délivasut dalegyesOlet, Székesfehérvári Polgári dal- hogy et a hét meglmu végre nekik a 80 ezer
kör, Szombathelyi dalosegyesOlet, Szombathelyi már.\' Államsegély rájok eső részleteit Aionl.au műhely .Haladás" dalárdája. Patatóváros Polgári daloskör, Veszprémi dalárda, Zalaegerszegi daloskör és a Keszthelyi Iparosok dalköre
Küldöttségileg, at orstág minden részéből jelentkeztek dalkörök. Közöltök ott találjuk a temesvári, hódmezővásárhelyi, eeglédi, pécsi stb. dalárdákat. A rendezőség körülbelül 3000 veudégre számit. A dalosok a Déli és Államvasul vonalain külön vona-
még egy utolsó felosztási tervezetet kell készíteni, mert at eddigi nem elég reális, amennyiben méltányosság és stemélyos aspirációk is érvényeaültek benne. A polgármesterek országos egyesületének csütörtöki tanácsülésén az egybegyűlt polgármesterek arról értesültek, hogy a belügyminisztériumban semmiféle felosztási tervet uein hagy jóvá, mely tiein a belügyminiszteri rendelet szigorú keresztülvitele. Minthogy a legújabban készítendő terv ennek alapján fog állani, ennélfogva e lléteu megtartandó
ton érkeznek Keszthelyre 9-én d. u. 0 órakor, ahol közgyűlés, ha elfogadja a tervel, a pénz fel is lesz őket a város elöljárósága és a szövetség nevében dr. |
Detsényi Árpád a mint a szövetség elnöke fogadja őket. Utáua Keszthely hölgyei egy-egy jelige kíséretében meg
gróf Festetils .irodalom főtitkára, ] JKífcu^ *
— A vasutaa szövetség nyári mulatsága A VaMilas Szövetség Nagykanizsai Kerülete
rának. Lesz ott minden, ami stem-st^jnak ingere; amit a magyar művészet, tudomány, ipar. kereskedelem, mezőgazdaság, házi ipar produkál azt mind magyar leányok (fehér tótsa, piros róisa, azőke leány barna) fogják utolérhetetlen báj|al és még eddig nem látott és nem hallott olcsósággal egy mű vés ti illéssel berendezett batárban a nagy közön-séguek elárusítani. Egyebet ma még nem árulhatunk el. De annyit már indiskréció nélkül is moudhatuuk hogy a uőegye>ülel választmánya és a felkért uri^! uyok minden eddigi és a nyáron szerzendó tapan. lalataikat mérlegbe vetik, hogy et a honibazár Iáivá-uyossági számban is elsóreudü legyen
— Faludy repülőgépe. A régi gimnázium tornatermében a XX. század legmodernebb alkotása áll: egy repülőgép. Kr a repülőgép azonban nem Farman vagy Blériot gyárából kertllt ki, hanem magyar ember még pedig Faludy Károly a Köresy színtársulat jeles tagjának konstrukciója ós a motort kivére magyar anyag. A gép háromsiku (Aroplán); mert az omelőfelülete három síkban helyezkedne el. A magassági kormány elől van egy síkban, mig a ép egyensulyoió farká biplán és a két sik közölt
koszorúzták minden egyes dalkör zászlóját. Kste 1 Sturovy Géza főfelügyelő, Schill.ám János felügyelő,
a Balatonon ismerkedő est lest. Másnap reggel* Biuschenberger Adolf felügyelő, Zímmermann Gusztáv
körülbelül 4000 ember részére épített dalcsarnokban í*\'0«*!6;, JAwef állomás^nök védnökségével
, , . .... . 19H>. julius hó 10-én, (kedvetőtlen idő eselén 17 én)
lesz az összkarok probá|a melyen 1000 dalos vesz , he|;Jbfl„ „ ár kerti és fedett kelyiségeiben.
réait. lláoa dist köigyülés, disz bankéit, déloláti xérlkOrO nagy nyári mulatságot rendez. Kezdete
pedig at ünnep tiilajdonképeni réste, a kötött dalver- déluláu órakor. Belépti dij: személyjegy I korona,
seny lest megtartva. A dalkörök négy különböző esaládjeity (.1 személyre) 2 kor, mely jegyek előre
csoportban énekelnek. At első csoportban a mull válthatók Ali és Bőim. urak Ötletében és a pályaud-
... .„ ,,..,. .... i vari tő tud ében. Tekintettel a jótékony célra, felQlfuo-
hónapban öngyilkossá lelt ifjú leuestenő. Latlhorsikj L,;^W„t ktolína,to| fogadnak és hírlapilag nyugtáinak.
Aladárnak a «töveimig pályátaláu első díjjal kilüule- A nagy közönséget a vasutasokhoz olyan erős lett műve. .A hazáról" Petőfi Sándor szövegére, szálakkal fűzi a rokonszenv, hogy tekintettel arra,
kerül előadásra. A második nehéz műdal csoportban. 1><W « mulatság liszta jövödehne a vasutasok árvái-
Hévfy Géza .Ismerek egy szép országot" cimü a\'l8!\' f«4"™ mn«» J* % ,,,
. 1 ... \' , , ,, T. , A közönség impozáns sznmábali fog e mulatságon meg-barmadik műdal csoportba... Aggháiy Karoly .Öszi je|„ni|i ,)e\' ,, .......... butJé|kod(iH, a közönség
dal" a uegyedik népdal csoportban, Arany János mulaltatásáról is bőven gondoskodott Mert nemcsak
.Népdalegyveleg" ciinű pályáilyertes művei ailalnak a sélalmngverseiiy confettí csata, szerpentin, világ-
elő. Hangverseny után a dalkörök menetre szerenádot P"sld dijlekézés és reggelig tartó lánc van felvéve ji
Festetils Tasziló főudvarmester,iek, at l"»K™\'"n,b« .előkelő nívójú «bjwt is les«.
melyen a helybeli Hiintársulatnak kiváló temperámon-Iréu, a kötkedveltségü Izsó
biztosíték, hogy a
adnak gróf Festetils Tasziló főudvarmesternek, at IHinep fó véd nőkének Este a Balatonon nagy uép-Ouuepély, velencei est lesz, melynek keretében a fővédnök veudégül láija az összes dalosokat.
A harmadik hétfői nap prograinmja szinléu a legváltozatosabb. Ezen nap délutánján lesz at ugyno-vetetl stabadonválasttoli dalverseny és a dijak kiosztása. Diiakra a kormány, a fővédnök. Zalamegye, Keszthely, város, a keszthelyi takarékpénztárak, a keszthelyi hölgyek, a stüvetség elnöke és alelnöke, a védnökök s mások állományából löbb mint 4000 korona gyűlt össze. Ili említjük még mog, hogy a szövetség a keszthelyi városházában irodát létesített, inely készséggel szolgál mindennemű felvilágosítással. Ugyauoll jegyezhetők elő a belépőjegyek ia naponkint déluláu 3— t óra közi.
tumi művésznője Hidy Iréu, a közkedveltségü Miklós és a jeles bariton Hajagos Káról/ is közreműködik és a „Thália" műkedvelői társaság is szerepelni fog.
— Nőegylet! alapító tag. Lówe Adolfné iirnő házasságának 2r> éves évfordulója alkalmával i <>o korona tagdíjjal az Itr. nőegyesület alapító tagjai közé lépett.
— Áthelyezés A pécsi posta és távíró igazgatóság Burkovits Gyula p. t. tisztel a nagykanizsai 1. számú postahivatalból a 2-ba helyezte! Kengyel István p. és t tisztet pedig helyébe a 2. számú postahivatalból az 1-be helyezte át.
— Jegyzők gyűlése A Zalavármegyei Községi éi Körjegyzők Egylete az alapstabályok 11. §-a alaj jáu 1911 évi julius hó 11 -ik napján délelőtt
0 órakor Keszthelyen, a városház közgyűlési lermé-i |ben évi reudes közgyűlést eit megelőzőleg 1910.
_ M julius hó 10-éu délutáu fél 6 órakor, ugyanott
HÍREK. választmányi ülést tart.
— Monstre honi reklám bazar. Ai ur. - jótékony nőegyesület egy szenzációsnak Ígérkező
— Tanácsülés. A pénteki tauácsUleseu jótékonysági akciónak telte le az alapját a tegnapi ujabb taudijeleugedések iráuti kérvények terjesztettek nappal. Mintegy 60 meghívott urleáuuyal tartott a elő. Mivel a péuzügyi bizottság |avaslata a kérelme- választmány egy bizottsága értekezletet Vidor Siinuné tőket elutasítja, majd a képviselő testűiéi lest hivatva elnöklete alatt Itl döntöttek arról, bogy novembe»-arra, hogy méltáuyossági alapra helyezkedve tárgyalja ben egy honi batári nyítanak meg a houibatár oliá-
gőlegeson áll az oldalkormány. A középső emelő-felületek körül az alsó és felső körülbelül fele a középső nagynak, ami két réstbői áll. At oldalkormány lábbal kormányozható a magassági kézzel A gép farészei határozottan gyengék A 96 lóerős Anzam motor egy kbl. 8 méter hosszúságú légestvari hail A három kereket a leszállásnál sem szán talp, sem pedig rugós szerkezet nem védi, ami a sima leszállást megnehezíti, a kerekek épségét pedig nem védi.
— Aa iparos iskola Jótevői. Talán sehol sp oly foutos a tanulók jutalmazása, miut at iparos tanulóknál Elért az igaigaló nagyobb akciót fejlett ki, bogy a polgárok és egyesületek áldozatkészségéi eunek megnyerje. így aztán 8í8 K gyűlt be a következők hot tájárulásával. Az ipartestület elnöksége 40 K, A városi tanács 80 K, Franz Lajos és Fia cég 25 K, a Zalamegyei Gazdasági, a Délzalai, a Nagykanizsai takarékpénztárak 20—80 K, Weist Tivadar 20 K, Falér Mihály. Nikolai és Társai 10—10 K Grűnhut Henrik. Weíser Jótaef, Zorkovilz Lajos, Josifovics Milivoj, Miltényi Sándor, Helui József, Kardos Sándor es Társa. Strém és Klein 5—fi K, Bazsó Jótaef 4 K, Kaan Irma. Makovicky Gyula 8—A K, Danis Kálmán. Eperjesy Gábor. Móger Károly. 8omogyí és Geró, Martou János 2-2 K.
— Megjutalmazott iparos tanulók A rajtban tanúsított kiváló előmenetelért: Filípovies Ferenc, lakatostanuló egy drb. 20 koronás Hraunyal. Kozgonyl Lajos, fénvképéstianiiló és Palkó József, nyo.ndászUnuló egy-egy drb. 10 koronás arannyal, Gödinek Fereuc egy drb. Hichter-féle r^jzestköuel, Gerócs Jenő kőmives tanuló, Gozdán László ár«-tauuló ö—6 koronával. Kiállított s legjobbnak talált munkáért: Nováth Lajos lakatostanuló egy hustkoro-uás arannyal, Márkus István lakatostanuló, Kapoli János asztalostanuló. Goldsleíu Fereuc szabólanuló egT-W >" koronás araunyal, Gyergyák György cipésztanuló, Mózes Sándor eipésztanuló, Zábó József cipófelsőrészkészitó. Márkus I>stló lakatostanuló. Imrei János rézművestanuló egy-egy drb. fi koronással. Kiváló magaviselet-, storgalom- és előmenetelért: lf|. Farkas János, Kovács István, Malaetics Péter, Török János és Bedeuek Jótaef egy-egy kettősfedelü ezüst órával és lánccal. Anhofer Ferenc, Dolmányos Lajos Stijártó Mihály. Jakupák József, Kiss József, Buzási István, Hotfer látván, Márkus László, Zollner Fereuc, Stecső Károly, Kállovics György, Gozdán József, Merc Béla és Mózsi József egy-egy dist-kőtésn .Iparosok Olvasótárával".
— Színházi szemétdomb Mert hát ilyen is van ; di-zére a Kölcsey-uleának és bosszantására at arra |áró publikumnak. Egészen a léckerítés mellett vau. Bár a iiiűvéizviláguak sok privilégiuma van. de hogy a köztisztaság és kötizlés tekintetében a rendőrség is bizonyos engedméuyeket test a sziuháznak. att eddig nem ludluk. Nem akarunk
Os 9 K
AVILKA SUCHARD :
: , _l - 1 • különlegesség.
J0LIU8 4.
ZALAI KÖZLÖNY
8
bövebbau foglalkozuí »ml, hogy mi minden distlik azon a szemétdomboo, de felhívjuk figyelmét a rendőrségnek, hogy ha magAnosokuak nem engedi ineg a köztisztasság ellen való ilyetén vétséget, ne egyen kivételi akkor a színházi szemétdombbal se.
— Fedák Sirit bepörölték a cigányok. FedAk Siri uébáuy hóuappal előtt Londonban lépett fel a Varielte Colosseumban. TAncaihoz Biti ÖAndor keszthelyi cigányzenekarét szerződtette. Bizi Sándor és 7 társa most keszthelyi (tgyvédje uljáu, beperelte Kedák Sárit a nagykanizsai járásbíróságnál. Keresetűkben azt adják elő, hogy Fedák Sári írásbeli szerződésben kötelezettségei vállalt arra, hogy őket és hangszereiket a 8 heti szerződéses idő után Londonból hazaszállítja. A nevezett azonban az útiköltséget a 8 hét leteltévei két nappal később küldte a londoni megbízottjának. K miatt kénytelenek voltak Londonban maradni. A részükre váltott jegy se volt helyes, mert különben rá kellelt fizet-uiök. A cimbalom és nagybőgő pedig Fedák Sári hibájából elvámolatlaiiul 8 nappal később érkezett Keszthelyre, fizért 8 napig nem játszhatott a zenekar. B miatt munkamulaszlás és kártérítés címén perlik Fedák Sárit. Arra kérik a bíróságot hogy őt 700 korouaban marasztalja el, mert felnólitásnkra az megtagadta.
— Fertőzött kut. Arany János-utca 11 sí ház tulajdonosa ellen feljelentés érkezeti a rendőrségre piszkos udvara és kútja Dgyében A rendőrség a városi orvossal együtt megvizsgálta a ház udvarát. BeigazolA*t nyert, hogy a ház udvara piszkos, a kul mellett víziócsák vannak, az árnyékszék a kúthoz közel van. A kut befedve nincs a »ízben pedig nyUvek, férgek élik világukat Tekintetbe véve. hogy a házban 7 lakó éa ezeknek 18 gyermeke élvezi ezt • vizet, nem csodálkozhatunk, ha ott tömeges megbetegedésről kellene hírt adnunk.
— Gyűlés. A kereskedelmi alkalmazottak gyűlést hirdettek a Polgári Kgyletben, hogy szervezkednek szociáldemokrata alapon. Azonban összeseu P-en jeleutek meg a nagydobbal hirdetett gyűlésen, így nem tartatolt meg.
— Pőatyén vezet! Érdekes eredménnyel jár a betegségek statisztikájának összehasonlítása, miből legutóbb megállapították, hogy hazánkban a reuina és kösz-véti y grasszál leginkább.
Noin csoda tehát, ha Pö81yón fürdő, melynek kénos iszapforrásai tudvalovöleg éppen ezen betegségeket gyógyítják az egész világon elismert páratlan hatással, felülmúlja az összes többi hazai fürdőket ugy a vendég létszám magassága. mint a külföldi látogatók aránya tekintetében.
— A Osány-Mobor. A Csány-szobnr ugy látszik hosszú, kitartó agilAIAs után a megvalósulás stádiumába lép. Krre enged következtetni, hogy jul. lit-ára d. e. 9 órára a azoborbiráló bizottság összehívatott. A rengeteg sok műértő bíráló bizottsági tag között két szobrász szakértő vau ínég pedig Szamavolszky Ödön és Tólh István szobrászok.
— Tüzérek Nagykanizsán Ma jöttek visszs a Hajmáskéren gyakorlatozó tüzérek, kik akkora riadalmat okoztak május hónapban Kiskanizsán. Ott t. i, azt hitték, hogy választási missíójtik van a katonáknak és a megbámult Agyuknak. A tüzérek most is békés szándékkal jötlek. Kgy napig pihennek, keddeu már tovább mennek.
— A sánci gyújtogató. Még ősszel égett le Halász István sAuci lakós hAza* MAr akkor valószínű volt. hogy a ház szándékom gyuitogaUsuAI lelt az áldozata, de a nyomozás nem vezetett a kívánt eredményre. A cseudórségi ujabb nyomozás való-
színű. bogy nemsokAra felfedezi a lettest egy bűnös ulra tért awtzouy szentélyében. Kz ugyanis maga árulta el magát tőle elváltán élő férje előtt, önvallomását mások is hallották. Az asszonynak 11—18 éves fia is vau, akit a rendőrség az állami gyermekmenhely kötelékébe vétetett fel, meri az aastony környezete a gyermekre nézve káros hatásúnak mutatkozott és még iskolába se járatta A gyermeket az anya elleuállása dacéra is kénytelen volt a hatóság tőin elszakítani.
— Elgázoláa Varga Kimics JAuos kiskanizsai fuvaros, ki arató munkásokat szállított, a Jakabhuzli-utcáu Neumayer János 1 éves Anna nevű leányát ellípratta. A kis leány sérülései nem életveszélyesek.
Színészet.
Csütörtökön Henri Baldíko nagyhírű színmüvét adták félig telt ház előtt A francia szerző darabjával mindvégig lekötötte érdeklődésűnket, csupán a váró jelenettel, ki nem fejezte he darabját a várt sikerrel. Lévay Feriout, Zöldi Vilma Ohartoke szerepében brillíroztak.
Pénteken telt ház olólt adták elő a „Tatár-jArást "
Szombaton telt házat vonzott Fali Leó kitűnő operetieje az nKivált asszony*. Szövege mindvégig derültségbe tartott bennünket s az igazán flllbecsengo muzsika élvezetedé lette az elóadAst. Az operctle fübb szereplói Luese weglic t Faludy), Jami a felesége (FAbíAu Linka), Wander l-oo (Hidy). Scropp (Izsó), kik játékukkal magas színvonalra emelték az elóadAst. KAr, hogy a zenekar sokszor tul erősen kisért, s a megnyitó zenerészt határozottan rosszul jAtszollák
A in a h a in ó d c. vígjáték szép számú közönséget vitt a Bzinházba Hár a szereplők tehetségűk legjavát bocsátották Heltay Jenő vígjátékának rendelkezésére, de különösebb sikerről még sem számolhatunk be. A vígjátékhoz való komikai .ér csak itt-ott csillan fel, ami drAm&i momentum van bonne és érdekessé akarja tenni az eseményt, az pszichológiailag eltévesztett. A itaixamód leánynak (Zöldi Vilma) karaktere és kélfolé liuzó vonzalma lélektani tévedéso az írónak. A kiválóbb szerepek Nagy Sándor (HAtóti gróf) Abonyí Tivadar, (AdAm festő) Lévay Klemér, (Mák hírlapíró) Faludy Károly (kereskedő segéd), Izsó Miklós (színigazgató), Zöldy Vilma (masainód), Sponer Ilonka (divatárunleáiiy), és Hidy Irén (Bója éuekespő) közében voltak.
* Az Én Újságom. A vakációzó gyerekek boldogan fordítanak most hátat egy időre az iskolapadoknak és az iskolakönyveknek, de annál türelmet leuebbül várják hélról-hétrn az ó hűséges, eleven, jókedvű kis barátjukat: Az Én UlsAgom-at. l\'ósa Lajos kitűnő ifjúsági lapja vidAmságot, derűt jelent számukra. Itt szAmol be északsarki utjAnak mulatságos kalandjairól a Maekó nemzetség hires-iieves ivadéka. Tényértalpu koma, akinek történeteit íródeákja Bocs BAlint írja meg fürge tollal. Kívüle még a magyar irodalom valameunyi jeles tollforgatója ii hélről-hétre szép mesét, csöngő verset, mulattató történetet és a kellemes szórakozás közben, szinte észrevétlenül játszva, jókedvűen tanul az Írásukból minden gyerek. Klófizetési ára negyedévre \'2 korona 60 fillér. Az uj évnegyed julius l én kezdődölt. Klófizetni lehet a kiadóhivatalban (Budapest, Audrássy ut 10.) vagy bármely más könyvkereskedes utjáu.
KÖZGAZDASÁG.
Nagy áresés a gabonatőzsdén. Olcsóbb lesz a kenyéri
Két nap óta 1 60 fillérrel métermázsénként olcsóbb lott a huta. Mai áraink:
Buza.....K 980/30
Kozs 6-80/30
Zab......™ 6-60
Tengeri . . . . „ 670
NYILTTÉR
K rovatban közlőitekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség.
Hej iUm, menj eoolDl!
Kii meghűltem egy kicsit éa ha most még hegyi útra is indulnék, holnapután bizonyosan beteg lennék Oatobaség, a meghűlés ellen szedj azonnal néhány valódi Fay-féle stódeni ásványpasztíllát; holnap veatűnk odalent a gyógyszertArban egy egész dobozzal, magnókkal visszük s meglátod, milyen |ól esik a hegyi ut, ha a szódeni paazlillákat előírás szeriül használod Egy doboz ára csak 1 kor.\'¿5 líll. Fóképviselet Magyarország éa Ausztria részére: W Th. Guutzert cs. és k. udv. szállító, Wien 1V/I Grosse Neugaase 17.
Szőlő-mentő por
permetezéshez, egy adag elegendő 200 liter kék gálic oldathoz, használati utasítással 40 fillér.
Főraktár: Drogéria
Nagykanizsa.
-•• 24 évea szőke, csinos, fess alkatú árvaleány, 100,000 korona készpénzhozománynyal.
jelenleg egy öreg néqjénél lakik, férjhez óhajt menni. Csak oly urak jolentkozzuuok (esetleg vagyontalanok is), a kiknél gyors nősülés akadályokba nem ütközik. Schlesínger, Berlin 18.
lefft*rt*lmMabb,
legelőkelőbb
legjobb
napilap
á á
,,kZ ÚJSÁG
BUDAPESTEN.
Egy évre a8 korona, félévre I4 korona, negyedévre 7 korona, egy hónapra a kor. 40 ftll., egyes példányára lo fill., vasárnapi szám ára ao fillér.
«U4ob valtai dobos 36 drbot Uitelui
▼laaa» * ka«l.it»4»7.kk.l, matt kártik..,ik
Szereti egészségét?
Kí ne tudná, hogy utolérhetetleuül legjobb hashajtó a világhírű
PURGO-BAYER

<kuu a.k.i aa ue ívuiau
Vlaaaa a k.ml.1 tri.rokkau. rnort kiitakamya*
2 ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
JTTOMAIT- cigarettapapírt vagy hüvelyt
Figyelmeztetés?
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
Schicht
névvel és a „szarvas" véd* jeggyel!
Fürdő
GLEICHENBERG
ÜB!
Stájerország
Idény: május 16-töl szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek összes bajainál.
Világhírű gyógyforrások
és
GLEICHENBERG.
Tüzifa-eladás.
Jó minőségű száraz bükkfahasáb erdei öl 220 cm. magas, ölenkint 39 korona.
Waggononkint (lOOOO Kg.) 185 korona. Kisebb mennyiségben métermázsánkint házhoz szállítva 190 K. t Megrendelhető:
Rosenberger Pálnál
Csengery-ut 36. szám.

OSZI TRÁGYÁZÁS!
% ll«,i| St^TarV.!
T IIO MASSA Lj A K
A LEG 10 13 ti LEGOLCSÓBB FOSZFOR SAVAS MŰTRÁGYA!
Csak akkor* valódi, ha ilyen zsákokban
van és eredeti ólom cár van rajta. OVAKODJUNK A
I Thomasschlacke
V
L-~---:
Minden zsák
tartalomjelzéssel van ellátva. 4 HAMISÍTÁSOKTÓL!
, KALMÄR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin vezérképviselöje Budapest, VI, Amlrássy-ut 49
Urpvltteldséff éH ruktiír: IMKLIN cn |"1 VIKII N/.uiuliulliely.
a laptul&jdonos Ifj. Wajdite József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
T
nagykanizsa, 1910 julius 7.
49-ik évfolyam 55. szám
csütörtök.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilialk kétíén él cillértlkla.
tiani.14.1 árak: Kgéu évr« 10 korona, félévre fi korona, n«fy«dévra 3 korona SO flll. — Egyaa aiám ára 10 flU.
KcIeWi iieikeatlö :
Kerten. Jiucí.
Kiadja :
•urkMil«*«!.
Szirkiaztiiéi és kiadéklvatal liák-tér 1
Talafon: III. — Hlrdaláaak dljaiabáa aiarlnl.
Igazi függetlenségiek.
Ismeretes az az árjegyzék, melyben valódi tokaji, príma tokaji és hamisítatlan tokaji bort kinál valamelyik borkereskedő. Tessék most már ebből kihámozni, hogy melyik az igazi. A vevők ilyenkor azt nézik, melyik a legdrágább és azt tartják a leg-valódibb tokajinak. Igy vagyunk mn a függetlenségi pártokkal is. Az árjegyzékben mindegyik szerepel egyik igazi, a másik valódi függetlenségi jelzővel. I)e a közönség tisztában van ezekkel a jelzőkkel. Jól tudja, hogy a jelző nélküli tokaji bor is kitűnő, ha becsületes termelótól kerül ki.
Ez a hazafiság termelő pedig a nemzet óriási többségének bizalmát megkapta, minden epitheton nélkül. Éppen azért, mert a oimeres függetlenségi hazafiak hamisítványoknak bizonyultak.
Volt idó, mikor a Kossuth Ferenc név volt nimbusn a magyar hazafiságnak; lázba jött a magyar tőle. Ki ne látta volna azt a képet, melyen Kossuth Ferenc először járult ö Felsége elé Szép plasztikusan meghajtja magát az agg uralkodó előtt. Ez a kép öltött testet a Kossuth régime alatt. Csakhogy nem a király, hanem annak tanácsadói elölt hajolt meg mindenkor a nagy Kossuth. A diadém azután Juath homlokára került, aki fokossal a, kezében akart szétvágni mindenkin, aki KrístófTy-féle szabadgondolkodói eszmékkel ístentelenkedík ebben a drága hazában. Mi lesz a magyarral, ha az ezektói hirdetett általános, titkos választói jog törvénybe kerülne. Egyet jelentene ez Juslhék akkori felfogása szerint a haza gyilkolással, a magyar pusztítással. Csak a nemzetköziséget hirdető szooialdemokraták zászlójára való elv ez, de nem azéra, aki a magyar supremáolának egyedüli patentirozott őre és hősi harcosa. Hazátlan bitangok voltak még azok is, akik elvileg nem voltak az általánosnak ellenségéi. Csak a bank, az önálló, a nemzoti az fogja ezt az országot naggyá, hatalmassá és gazdaggá lenni.
Ez legyen tehát a jelszó. Ezzel élnek és ezzel buknak Hát elbuktak Nem látták a szirteket, melyek lábuk alatt voltak és nem látták a nemzetgazdasági örvényeket, melyek az ónálló bank előtt tátongtak. Most pedig jött a választás; uj árjegyzéket kellett a tokaji borról kiboosátani, hogy vegyenek belólo ós conourrensei lettek az igazi negyvennyolcasok Ausztriának és Krístófíynak. Ugyan olyan hamisítatlan általáuost kináltak a hazafiaknak mint előbb azok. A portéka ugyanaz, de most ók kínálják, hegyenek belőle jó magyarok Ez a portéka meg itthon nem kellett, nagyon internacionális szaga van. Hordó szagot kapott. A magyar omber ilyet
nem sieret. Úgyis azt látja, hogy a nemzeti munkapárt árjegyzékén benne foglaltatíí mindaz, ami a magyar államháztartáshoz szükséges. Nem osodu, tehát, ha a zagyvaléktól kijózanodott magyar nép bizalommal megy a nemzeti munkapárthoz, hogy hazafiúi áruit ott beszerezze
Iskolai értesitők.
Kőgimuázinm. A kegyen lanltóreiidiek vezetése »lati álló nagykanizsai katholikus főgimnázium értesilójót Horváth György ig«gató szerkesztette. A 111 oldalra terjedő értesítő felölel mindent, ami az iskola 1909—10. taultási évről tájékozást nyújthat-
Klsöuek Divéoyi Gyula tanártól Miksxátb-ró van egy Hiépirodalmi bee»ü értekezés. Lehet arról beszélni pro et eontra, hogy értesítik alkalmasak-e akár tudomáuyos, akár szépirodalmi cikkek elhelyezésére, de amennyire ilyen rövidre szabott, úgyszólván egy felolvasási időre számított munkában képet lehet alkotni Mikszáth jellemzéséről, munkáiról, nagyságáról, azt Divényí tanár élvezetesen és nagy tudással tette meg. Haszonnal olvashatja diák és szttló egyaránt.
Az iskolának 11 osztályában a hittanitókon kivQl 19 tanár végezte az uktalást. Még pedig IS rendhez tartozó és 7 világi tanár. Ruuek a kolönb-séguek a feltüntetése azért fontos, mert a 7 világi tanár közOl csak a rajz- és tornatanár állása végleges, mig a löbbi egy-két évig tarló. Azérl amiül az értesiló meg in emiili, évenkinl uagy a változás a teslOletben. ami sehogysem válik javára az íutézet-lu-k, tekintve, hogy rendesen elsó szárnypróbálgatása ez az állás a világi tanárok paedógiaí tehetségeinek Mintha csak kísérleti állomása volna ez a fógimuá-zíum az állami alkalmazásra törekvő alapvizsgás tanárjelölteknek. így éveukiut sajnálkozunk és örQ-lOnk. Sajnálkozunk, ha egy-egy derék lelkO buzgó fiatal tanár itthagy bennllnket és örülünk, ha valamelyik hívalástalsu Unférfíutól megszabadul ez a főgimnázium, mely városunk teljes szimpátiájával találkozik minden alkalommal.
Amint említettük 11 osztálya van az iskolának, lévéti az I. S. és 3. osztályok párhuzamosítva. A negyedik osztály még nagyon népes. Hatvan tanulója volt. A két 3 osztálynak összesen 69 Ha figyelembe vesszők a bukottakat és elmaradókat, valószínt), hogy a jövő évben se lesz több a 4 osztályban; de kevesebb se. Nem lehetetlen, hogy a párhuzamosítás itt is szükséges lesz.
Az iskolába felvétetett 41 fi tanuló, az év végen osztályvizsgálatot teli 400. Érdekes, hogy a magántanulók között évről évre leányok U szerepelnek. Az idén S-en voltak. Nagykanizsa város 87 tanulónak teljes és 21 tanulónak fél tandiimenlességet adott 487ft K értékben Tehát a tanulóknak több mint iij°|.,-a volt taudijmenles.
Az iskola kobelébdu fönnálló Gyakorlóiskola (önképzőkör) Divényí Gyula vezetése alatt dicséretes inAködést fejtett ki. Tizenhét rendes gyűlést tarlott.
A pályatélelek kidolgozására elegendő buzgalom mutatkozott. Páljanyertes tanulók: Hírschler Jenő 7. o. t., Kausehenberger Gyula 8. o. t. két izben, Knausz László 8. o. t. két izben, 8cbossberger Ármin 8. o. t., Neumann Lajos 8. o. t , Mezgár Lajos 8. o. t. két izben, Dénes 7. o. t., Scbulteist Lásiló és Sommer József és Mezgár Kerenc 7 o. tanulók.
UJitás volt ei évben a céllövő tanfolyam, melyen 67 tanuló vett részt. A tanfolyam tanulóinak oktatására Hzígethy József honvéd őrmester önként jelentkezett; s haugászok kiképzését Köszörűs József zászlóal|kOrtös vállalta magára. .Az egész tanfolyam, éltető lelke pedig gömorpanlti Bodó Pál honvédszázados volt, ki egész éveu át határozott tervszerű Béggel kérésziül vitt tanterve, nyugodt, óvatos és tapasztalt paedagogusra való tauítási módjával telte lehetővé, hogy a tanulók érdeklődéssel sót lelkesedéssel teljesítették feladatukat.
A tanári testület tagjai közQl Horváth György igazgató, Kováts Antal, Divényí Gyula, Lukács József és Sáfrány Károly működtek a társadalmi és közművelődési téren.
Az iskolának van természetrajzi-, földrajzi-, vegytani-, fizikai-, történelmi-, filologial-, rajt-, ének-, zene- és tornaszertára. A nyolcadik osztályt 33 tanuló végezte, kik mindannyian érettségire jelentkeztek. Közölök II lelt jelesen érett, 6 jól érett, mely kiváló eredmény dicséretére válik az iskoláuak és tanulóknak egyaránt.
Móric! ahhoz maga nagyon fiatal.
„Kicsoda ez az ember?" Kérdezi a Zala. Ilyen kérdéssel csak a középkori zsarnokok sligmatízálliat-ták vazalusukat, ki valamely parancsuk ellenére cselekedett. Igazán joggal kérdezhetjük, hogy ki az. a ki ilyen szuverén gőggel merészel beszélni, ki u a ki kegyesen hajlandó leereszkedui, hogy még egyszer szóba álljon, ki u a ki oly nagynak érzi magát, hogy az ismeretlen tettest magas szine elé rapportra idézze. Azt hisszük, hogy ez a kérdés sok\'-al aktuálisabb mint a Zala kérdése; mert hogy ki ezen soroknak az irója, azt a kíváncsi a Zalai Közlöny szerkesztőjétől mindenkor megtudhatja. De bogy milyen talajból nő ki az a szuveréu góg, ez a kérdés inkább instigál a kíváncsiságra. A Zalának van igazgatósága, lapvezére, főszerkesztője és felelős szerkesztője. Alkalom adtáu arról győződtünk meg, hogy a Zalának valamely általános megaiközést keltett támadó közleményére az igazgatóság egyikmásik tagja vállat vonogatva jelentette ki, hogy az igazgatóság távol áll a szerkesztéstől. A Zala egyénileg intéger lapvezére szintén elhárította magáról a morális felelősséget azzal, hogy ó cs*k » lap politikai irányát elleuórzí. A köztiszteletben álló főszerkesztőnek, köztudomás szerint, a lap irányára semmiféle hatásköre nincs. Nem marad más hátra, mint a felelős szerkesztő. A lap tehát nyilván az ó képmását tükrözi vissza A hang az ó hangja. Ugy harsog, mintha valamely értelmi és erkölcsi összességet képviselne. I\'edig pusztán . . csak a szerkesztő ur beszél . . . Csak ő ... és vájjon ki ő és merre vau hazája? . . . Igaz, hogy a pózról meg is feledkezik és taláu pártállásából kifolyólag egyéniségének megfelelőbb demokratikus eszközökhöz is nyul, pl. an)ikor 8 — 10.000 ártatlansági tauura hivatkozik. Ezt, ugylátszik bohém voltára való tekintettel, a
ZALAI KÖZLÖNY
JULIOS 7.
cigányoktól UnulU. A cigány is, mikor lókölés miatt a biró elótt áll, at egész falu népire hivatkozik, a kik nem látták, hogy 6 lopott. A Zala 8—lO.Oo\'O ártatlausági tanuja, ugrlátszik, pártbéli analfabéta. Nem tud olvasni. Kzek tanúskodhatnak mellette. Egyebekben tanúskodik a nyomtatott betű No de nem foglalkozunk a szerkesztő ur egyéniségével, Móric) ahhoz maga uagyon fiatal. Legalább is komikus a hangjának szuverén gógje, nevetésre ingerel az a Douqjzsóti kijelentése is. hogy még egyszer hajlandó vélünk szóba állni. Köszönjük, de egyeulóre rapportra nem megyünk és hs szóba állunk is, rajtunk áll a módja, hogy bogyau. Most caak a lapjával foglalkozunk és azzal, a mit abban irnak. Hogy ki irja, arra nem vagyunk kíváncsiak. Mi meg tudunk rá felelni az iró szeméirének ismerete nélkül. Önök az iró személyére kiváucsiak. Kz önökre vall. Pedig nem a személy, hanem a tárgy a fontos De a személy is rendelkezésükre áll, ám ezzel a tárgyat megkerülniük nem lehet.
Ebból a dologból csak egyenes uton lehet kievickélni. Az a taktikájuk, hogy máaokat akarnak előtérbe tolni, teljesen hiábavaló. Nagyon átlátszó furfang, mikor ut állítják, hogy a .Zalai Közlöny* cikko személyeikben támadta meg a .Zala" igazgatósági tagjait. Ka szimpla valótlanság. Amikor pedig a semmit el nem áruló távoli oélzást, amely arra volt hivatva, hogy bizonyos urak figyelmét a .laissez fairé* elvének veszélyes voltára felhívja, — családi intiini táaok bolygatásának mondanak, nyilván önmaguk kezdik meg a bolygatást és felhívják olyanra a figyelmet, amire a Zalai Közlöuy cikke támpontot nem ad. Ezt majd köszönjék meg önöknek az érdekeltek. De mi semmiféle inszinuációt észrevétlenül nem hagyunk, ferdítést el nem tOrünk, azért hiába is evickélnek, osürnek csavarnak, csak az önök ügye vau napirenden.
Miután most már miudeut tudnak, megindulhat a piszkolódás az ismert tónusbau. Ezek a jelzők .dühös., .őrült és rendszertelen", .néppárti kis piszkos*, .vetemedett irótoll", fekelemájii alattomos ság", .pökhendi mellverés", .zagyva cikk\' stb. stb még igen szépen kiegészilhetők lesznek. Ha tetszik, egynéhány hasonlót még rendelkezésükre is bocsátunk pl. .ügyefogyott fiskális", .elcsapott szerkesztő", .strómant»". de hát uem szorullak ránk lesz még ilyen egyébb hijján raktárukon elég.
Ez minket egy bizonyos halárig nem alterál, de aemmi esetre sem fog visszatartani attól, hogy a közjó iránti kötelesaégludásból ellenőrizzük lapjuk közleményeit: rámutassunk a lappangó tendenciákra és parírozzuk támadásaikat. A közügy érdokében a támadásra is vértezve vagyunk és lévedoek azok, akik azt hiBzik, hogy a Zala árnyékábau fedeti sáncok mögül biztonságban szórhatják mérges nyilaikat ; a (iszta lelkiismeret taracklővegei a sáncok mögé is behatolnak. Dér
70 évvel később egy birodalmat romba döntöttek. Ma is minden városban szóles e világon találunk olyan elemeket, melyek a szabadság egyedüli letéteményeseinek mondják magukat és fcki az általuk nyújtott maszlagot nem falja meg, az áruló, vagy anarkhista. Bölosességl Az csak náluk van, minden kérdésre csak ók tudnak felelni ítéletet minden bűnösre csak ók mondanak. A tudás fájáról csak ók ettek. Az öröklét problémáit osak ók fejtik meg. A legbonyolultabb politikai helyzetből osak ók találják meg a kivezető utat. És ha kérdezzQk, kik ezek az ók. Hát kik? az ó-kanizsaiak.
Az ó kanizsai természetének megfelel, hogy az a lyuk, melyet élettérnek magának vájt, érintetlen maradjon, azért vaskapuval zárkózik el minden uj légáramlattól. Senki sem képes annyira felgerjeszteni haragját, mint az idegenből ideszakadt polgár okossága Ilyenkor félig mosolyogva, gúnyosan szokott felelni. Véleménye mellett szilárdul megáll, mert a dao jellemének egy kimagasló tulajdonsága. Uatalma nagy, mert a hasongondolkozásnak pártját fogják. És ha hatalomból vezeti le azt a jogál, hogy számon kérje a közéletben is minden uj ember szereplési jogát, melyet természetesen vakmerőségnek bélyegez.
Elméjét folyton olyan gondolatok környékezik : miképen lehetne a veszélynek útját állni, hogy avatatlanok felül ne kerekedjenek ? Legszívesebben látja maga körül azokat, kik minden nap rebegni kexdik dicséretét és leróják hiilájuk adóját különböző hangon. Ez esetben nem baj. ha az illető néhány évvel ezelőtt Mocsoládon még a honorátiórokhoz tartozott. Kanizsán még lehet belőle hopmester.
Fülének époly követelése van mint gyomrának. A helyeslés hangját kell hallani mentül többször. A füle persze el van rontva, mint a gyomra, de csak a gyomrát gyógyítja Karlsbadban.
Ilyen karlsbádi ut alkalmával egy ó-kanizsai Uéosból fölfelé pápaszemes úrral utazott együtt egy szakaszban. Mindjárt avval kezdett diosekednl előtte, hogy hát ó bizony nem sokat ad a doktorokra. Ó azt a forrásvizet issza, mely neki jól esik. Az étrend pedig bolondság. Karlsbadban az ó-kanizsaiak szállodájába szállt, a Residenz-be. Jól bevacsorázott és másnap reggel megkezdte kúráját egy pár pohár Múhllbrunn-nal. Az ebédnél se fukarkodott a falatokkal. Ebéd után lehevert a mi földink a kerevetre és szörnyen nyögött; iszonyú kólika gyötörte. „Hamar egy orvosi" 1 sóhajtozott. Tíz perc múlva ott termett egy pápaszemes ur, ugyanaz akit a expressvonaton orvosi tudásával
szórakoztatott. „Mit wem hab ioh das Vergnügen?" suttogott a földink. „Én Strftmpell tanár vagyok", felelt a pápaszemes ur és megvizsgálta a beteget. „Nagy baj nem lesz", mondta „heveny gyomor-hurutban és egy kis önhittségben szenved" és barátságos kézszorítással elajánlkozott.
— Városi közgyűlés. Mint értesülünk Nagykanizsa város képviselőteslületo kedden, e hó 12-én közgyűlést tart. A gyűlés programmját most állítják össze és a meghívókat azután küldik szét. Legfontosabb tárgya a 20 ezer koronás államsegély szétosztásáról való intézkedés lesz. Ez elé érthotő ¿rdeklódéssel tekintenek a városi tisztviselők.
— Társas ügyvédi iroda Kerenczy György dr. ügyvéd társas viszonyba lépett Sebes lény Lajos kír. tanácsos ügyvéddel.
— Hirtelen halál. Vastag János nyug. tapolcai tanár a napokban Szombathelyen járt s a Forlschy féle szállodában vett fel éjjeli szállást. Éiuek ide|éu rosszullétéről panaszkodott és kérte a szállodást, hogy hivasson neki orvost Dr. Dános József orvos meg is jelent a betegnél; megvizsgálta s orvosságot rendelt neki. Heggel 4 óra tájban azoubau annyira rosszul lett, hogy rövid haláltusa után kilehelte lelkét, ötven éves volt. Szivszélhülés ölte meg. A holttestei Tapolcára átállították, hol ma helyezték örök nyugalomra. Vastag mint megyebizoltsági tag, mint birtokos is jelentős muukálkodást lejtelt ki megyénk közgazdasági életében.
— Halálozás. Hild Lajos volt műegyetemi hallgató f hó 6-én életének 24. évében hosszas szenvedés utáu elhunyt. Temetése ma d. u. volt nagy részvét megnyilatkozása mellett.
.— Ingyenes gépvarró ós himzőtan-folyam. Amint értesülünk a Siuger 0. varrógép rt. a most folyó hosszú szünidőben |ul. 18-án kezdódó-leg egy 14 napig tartó gépvarrási, mflbimzési, ruha és harisnya stoppolási tanfolyamot rendez. A tanfolyamon csak polgáriskolai leány tanulók (vagy a kik már ott végeztek) vehetnek részt. Biztosra vesszük, hogy ez a haaznoa tanfolyam nagyon látogatott lesz ; azért leányolvasóink helyesen cselekesznek, ha n Singer Oo. varrógép r. t. helybeli Deák Kerenc-tér 2 sz alatti üzletében minél előbb jelentkeznek. A tanfolyamon a polgári leányiskola egyik tantermében fog megtartatni.
-- Húsz éves találkozó. Akik a nagykanizsai főgimnáziumba ezelőtt 20 esztendővel végeztek egy rögtönzött minden ceremóuiát nélkülöző barátságos találkozóra gyűltek össze teguap. D. u. G órakor találkoztak a Szarvas szállóban, hol lársas vacsorát is rendeztek. Több tiszt is volt, melyek közül dr. Vajda Manó egy elhunyt barátnak, Kéthy Lajosnak szentelt néhány meleghau;u szót. A voll tanárok közül Karsay János pozsony-senlgyörgyi gimn. tanár hollétéi tudták, akit levélben üdvözöltek. Elhatározták, hogy 3 év múlva ugy nagyobbszabásu találkozót rendeznek. Némelyek az éjféli, mások a reggeli vonalokkal elutaztak. Megjelentek a kővetkezők : dr. Láudor Tivadar a Magyar Nemzet szer-keszlóie, Vidos József az E. Ml Alt. Ilist. társ. fólisztviselóje, Csigaház! Kálmán premoutrei tanár (Szombathely), dr. Vajda Manó ügyvéd (Szombathely), Bődy Zoltán megyei I. aljegyző, dr. Herger Héla ügyvéil (Zalaegerszeg), Palkó József plébános (l)lós-berény), Samueli Oltó albiió (Csáktornya), Eliren-reich Nándor plébános. Larnszák István, körjegyző (llotoriiya), Sinkovils Nándor plebáuos (Szeulbouedek)
HÍREK.
ozi...
Az ó-kanizsai.
Irta: Elektra.
Mikor a pharisaeusoknak sikerült a hatalmat megragadni, egyre kiabálták: „Mi egyedül képviseljük a szabadságot I" És ezt a szabadságol olyképen gyakorolták, hogy
(tttdő)
Köhögés, szamárköhögés, Influenza és a légzőszervek bajainál
az orvosi kar kiváló erodménnyel alkalmazza &
SIROLIN „Roche"-t.
SIHOLIN .Roche\'-t kellemes iza éi klválS li.láa* olytin axlvsaen vsailk Aa Oaaua gy^Ryaaertírakt an erideti SI.\'tOLIN .Roche" oaomairoláal kér|Unk éa hatá-
rocottan Mta-ft»unk visa/n minden pólkásxItniAnvt,
F. HOFFMANNLA ROCHE & 00. BA8EL (Sohweizi ORENZAOH (Badeni.
JULIUS 7
ZALAI KÖZLÖNY
8
Stern Kornál óh 8tern Sándor birtokosok (Szentador-ján), Szlojanovíts Jenő plebáuos (Csestlrog), Karácsony Kálmán fóbiró (Tapolca) Pálffy László főbíró (Pacsa).
— ítélet. Kohu Simon még nagyon fiául, mo:>tanában siabadult fól a Ledofszky-féle üzletbeu. I)e politikai siereplóso máris számottevő. Például az ó folytonos követelózésére jelentene ki nagy kellet-leulll a Juslli-párliak vezérombore Bosnyák Géza programmbeszédje alkalmával, hogy igonos követelik az általáuosat és titkosai. Az ó szereplése is közbe játszolt, hogy egy csendőrt húsvét liétfóu Zichy Aladár gróf bevouulásakor véresre dobtak. Szóval neki múltja van és valósziuü, hogy inulijának mártírja lesz nemsokára, mert a nagykanizsai kir törvényszék hatóság elleni erőszakra izgatás miatt 8 hónapi börtöure ítélte. A büntetés kiszabásánál egyhitó körülménynek vélték a vádlott fiatalságát (19 éves). Kobn Simon az ítélet ellen felebbezett.
— Lopás Siófokon Várady Jáuosné a siófoki fnrdótelepeu nyaral. Kgy kellemetlen látogató azonban megzavarta üdülését, amennyiben e hó 9-áu egy vésett fedelű női aranyórát, egy másfélméter hosszú aranyláncol, kék kövekből kirakott csattal és egy kis arany zsuzsukönyvecskét 600 K értékben ellopott tőle. Ax isineretleu tettest nyomozzák és a helybeli rendőrségei is felkérték erre.
— Rendkívüli közgyűlés. A nagykanizsai emberbarát temetkezési egyesület f. hó 10-on délután 4 órakor a régi gimnázium rajztermében rendkívüli közgyűlést tart. Tárgy: Ax alapszabályok 4., 11-, U>, 20. és 20. §-ainak a m. kir. belügyminisztérium által elrendelt pótlásokkal való kiegészítése.
— Ipartestületi gyűlés. Az ipartestületi elöljáróság hétfőn tartotta havi rendes gyűlését, melyen néhány iparengedély megtartása érdemében\' határoztak. Tudomásul vettek a veszprémi íparteslű- 1 lelnek aina intézkedését, hogy a inunkásbiztositó pénztár revizió|a céljából tervezett országos congresz-szus bizonytalan időre elbalasztatik. Indítvány tétetett az iráut, hogy egy közös cipészmúhely létesíttessék Az indítvány tárgyává tétetik és egy későbbi gyűlésen fognak róla érdemlegesen határozni
— Kaposvár uj rendőrkapitánya. Kapós, vár képviselőtestülete f. hó 4-én tsrtotl rendkívüli közgyűlés keretében iktatta hivatalába Stec László dr. rendőrfőkapitányt. Mintán dr. Steo a hivatalos esküt leiette. A polgármester üdvözlő szavaira az uj főkapitány vázolta működésének irányelveit.
— Uj gyógyszertár. Oséby Lajos keszthelyi gyógyszerész Hévízen fűrdói gyógyszertári rendezett bg. A vármegyei főorvos dr. Thassy Qábor a mult héten vizsgálta felül az uj gyógyszertárt.
— Céllövészet. A 20-ik honvéd gyalogezred folyó hó 19-én és 80-áu tartja meg nagy céllövészeti gyakorlatait Rajosa, Szepetnek és a Principális csatorna közötti téren. Az arra járókat már előre is figyelmeztetjük, hogy tartsák magukat hűen a régi szokásokhoz.
— Kifogott hulla Még pünkösdkor történt, hogy Taaay Aulai inurasza rdahelyi ulmesler 7 éves Kálmán fia a Mura partján jálszodozott, miközben lába a töltés csuszamlós földjén megcsúszott, a kis fíu a vízbe fordult és mire segítségére mehettek,1 eltűnt a habok között. Dacára a leglázasabb keresés-; nek, löbb mint négy hétig nem tudták a kis holttestet megtalálni mígnem a vízbe fult kis gyermek oszlásnak indult holttestét a mull héten Bottornyánál egy halászó ember kifogta. A kis hullát liuiajzálliiot táli Muraszerdalielyre és olt átadták az anyatöldnek.
— Nagy Baltis László áldozata. A múltkori számunkbau megírtuk, hogy Nagy Haltis László nevelő atyját Horváth Gyurik Györgyöt több helyen megszúrta. Horváth Uyurik György ezen szúrások következtében tegnap reggel G órakor kiszenvedett. A vizsgáló bíró Horváth Gyurik György felboncolását elrendelte.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Szinészet.
— Hétfőn másodszor került színre Kostaud A sasfiók-ja ugyanoly szereposztással mint először s ugyanoly lelt ház előtt. Kz világosan mulatja, hogy közönségünk nem bomlik a frivol operettek után meg tudja becsülni azokat a műfajokat is melyekben esztue gondolat, probléma vau letéve/
Nem lehet tagadui, hogy a Kövessy társulat ez idén elég pretniérrel lép a közönség elé. Hogy ezek a darabok nem mindig élik el a kilátásba helyezett diadalt, az nemcsak a társulat fogyatékos erőinek, hanem annak is rovására írható, hogy a termés silány volt ezen |a téren is. A fővárosi sxinházak fényes kiállítással, kiváló művészekkel palástolják a darab Jiiányail, amint mi egész unal-masságábatr, néhol ízléstelenségében vagyunk kénytelenek lenyelni.
Ilyeu csekély sikert aratott darab voll a Molnár Ferenc Lilioma, melyet kodden játszottak. Az igaz, hogy Moluár szelleme nem sablomba, nem szabálykerelbe gyúrta darabját, melyei ő külvárosi legondának mond, mintha érezte volna mennyire távol áll ez a darab a közönség felfogásától. Mqd beleszokunk valahogy mi is, hogy a színpadon meuyországot látunk angyalokkal, szt. Péterrel, Istennel, akit hosszú fehér szakállal és magasszáru csizmával képzel a dus fantázia. Máskor meg majd a pokol tárul fel elóllOuk ördögeivol és kínlódó árnyaival. Kddig csak az eposzok birlák ezt, meg a legendák, most már színpadi szabadjegyet is kaptak. Sói azt is láttuk, hogy az égbeu sincs egyeulóség, pedig ez voll eddig a szegény ember vigasztalása. Liliom a csirkefogó akiben egyetlen emberi érzés van a gyermeke iránti vonzalma, van hivatva, hogy a társadalom első rétegének kicsinyes küzdelmeire napvilágot vesseu. Szellemes Moluár Ferenc a darabjában is, de realismusa nem vonz berniünket oda, ahova a költő tekiutetüuket fordítja; mert nem találunk olt semmi vonzót.
Kgyébként Izsó Miklós (Liliom) ax egykedvű csibésxl, akiuek senki se iuponál és se jóval, se rosszal nem törődik kifogástalau csirkefogói olegan-ciával játszotta. Sponer Ilonka (Juli) nem tudjuk miért olyan merev bibliai hitves volt, amilyent abban a körben nem laláltiuk, Zöldi Vilma se igen találta
meg helyét szerepkörében. Faludy Károly (Piesur, csirkefogó) mint alakítást nyújtott. Károlyíné (fotog-rafusné) talán kissé túlzott szegényes toilleljével jól betöltötte szerepét. Sáudor Ilona (körhíolásoé) Is elemében volt. A báz tele volt, «de az elismerés tapsai csak gyéren hangzottak.
Szerdán A szép gárdistát adták kötepM báx előtt. Kz operette újdonságról kevés a mondani valónk. Nem rossz, de nem is jó. Különös szerencse kell ahhoz, hogy e darab megérje a 300 egymásutáni előadása KíválUk Fábián Linka, Ha|agoa, Hidy és Faludy. Hajagos néhány szépen előadott énekszámával z^jos tapsot aratolt, úgyszintén Hidy axép táncaival.
NYILTTÉR.
K rovatban közlöttekért nem vállal felelősséget
a szerkesztőség.
Köpenyt, szemvédőt, fátyolt és kalapot
minden okos nő visz magával eutomobil-ntra, azonkívül azonban még egy nagyon fontos
0 apróságot is: Fay-féle valódi szódenl ásvány-pasztillát. A poros levegőben és az erős légáramlatban a szódeni paszlillácskák megbecsül-^^ hetetleuek a meghűlés veszedelmei és a nyálk-^^ hártyák izgatása elleu Egy doboz ára I kor. ^^ 2b fillér, mindenütt kapható. Fóképviselet Magyarország és Ausztria részére: W Tb. Guutzert os. és k. udv. szállító, Wien IV/1 Grosse Neugasse 17.
Tüzifa-eladás.
Jó minőségű száraz bükkfahasáb erdei öl 220 cm. magas, ölenkint 39 korona.
Waggononkint (10000 Kg.) 185 korona. Kisebb mennyiségben métermázsánkint házhoz szállítva 190 K
Megrendelhető:
Rosenberger Pálnál
Csengery-ut 36. szám.
Fürdő IHHIHilMtiNW Stájerország
Idény: május 16-til szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek
összes bajainál.
Világhírű gyógyforrások
BS
a mraoiB
GLEICHENBERG.
2 ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
Szőlő-mentő por
permetezéshez, egy adag elegendő 200 liter kék gálic oldathoz, használati utasítással 40 fillér.
Főraktár: Drogéria Nagykanizsa.
Mi a
Dr. Oetker-féle
sütőpor?
Dr. 0«tk«r-féle sütőpor
egy tökéletes, hygienikus, az orvosok által legmelegebben ajánlott
élftsztópótszer I Kgy csomag ára 12 tlllór ós egy \'/, kg. számára ólesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogua-Qzletekben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
I F RFI IÍIF cigarettapapír LL ULLIÜL cigarettahüvely
mindenfitt kapható.
IMS. óta íny. ón bavtlt
\\mm íiíghítéi-MII
a Hell & Co. lyártmánya.
KlriW IrfoU nrvoaok aJAnlaWra •úr«!» twAu, Allamilwn tt-nraa arrdlu4iijr»yol alkalmiuiAk
mindennemű bőrkiütések
(»W« krfalkiu 4a pikk<-l>.6m0r 4a 414 .11 k,(l;4«-k. lorábM rra-. orr. fa«) «-(»k Itl ljia.1«», fa). t, , pikk.\'lfok . lU-i, Ilim kitráay-iiapaana «0 iiiuMk takálrin/l I «lal maxit,*,, *• V "Mtrwii rllar a kareakadalaraboii I irifo
ni-ktAI. Kikt
-------- ito ,«>4!> kitrkiiy nappá-
Mrbklokiiál alkalmast Vk a in< liatAau
Berger-féle kAtniiiy-kéiiN/uppniit
k li|MM kAtriny-iiappan gyanánt* a Wr tlsiUUanitfal ellan, llIWiwtrk I «<•• 4a f. J r, »14 klOfwl »11,11 »alarmul mindennapi ti««anAlatra mist talQlliiuDiaiatlan mo>44- 4i Urdi-uaa-uol«AI A
Heiger-fí\'le glycerlii-pipeienzappan
nvlrbrn .11 .«Ajal4k rliocrln f,«:altafflk tamívlt lll«l-.lt»a raa. K ItAIó I 4rip .ló M.rk«nt hia:i«i|u UitM kliSn« «Ikerrel •
Bei ger-fí\'le borax-sznppant
*• (>»11« Hrwafcak. "iHl»v >i*»W)c. «Ifiiákk «■ rali bírkajo«
állon.
Ar* diribonkénl mM.n IklUMI 70 tllltr, l.vu-nAIall ui.,-l\',Wal o*>6tl, K4r)m * tA.IrliUnAI nyomaMk -«ii tarfMWIa kMrány ««ppaii.ikal I I. .r«i .jtppiii\'.kM, 0. 11«II * 0>rap. rrirl-\' liUu)all A« vlfyáuon - — u 111 tl.rl><,lt iM\'
|,«>n> 4a » inolMta i. vó o>f*Ulrtara. m»ly
minden dmkAn ott koll hoct lc«y,-n. Klianulra IIAmWh IIM Iu dlaXMliinAnrnyal 4a • airUI 1*00.
ért vUtfklillltiaon arany irammal. A Barjar -r.\'djToO minden niAa «.afto• 4a l>>itl»i,lku< .»app*íi<V a li,<uAJuk inellékalt haaanAlatl uta.IIAw.kon I I Tannak aorolau. Kaphatók minden toóiryaarrtArNan 4a »»»kl.a»Airó tUtothon. Nagyluui: O. H«U A Oomp., Wien. X., T Ibaratr. MayyarorosAf I fArokltn TSr4k Jdiaat gy4 lyaaar-Ura. Huilapaal. Klr*.y-u. I*. Thallmaycr 4a Salla, , loabmalatar Fr. ulóda. HoU-utia a.
u. nan a u>nip. crari
Zrlny l-utaa Molnár ém Moaar dro«ulalák utoa 9. aaim ~---- — "
IV., Kvronahoraaa-Dalalnyl Frigy«« flr.it,vrlq. Marok*
kol utoa I. klaalnyb»,, MagyaroroaAu baaaaa gyógy uantrai*aa,
Raktár Nagykanizsán: Fráger Béla gyógyszeriára.
HIRDETMÉNY.
A nagykanizsai fürdó-rószvónytársulat 1910. ápril. 30-án tartott közgyűlésében a társulat feloszlását elhatározván, felszámolásba lépett
Ennélfogva a kereskedelmi törvény 202. §-a értőimében felhivatnak mindazok, kik a nevezett társulat ellen követelést formálnak, hogy a jelen hirdetmény harmadszori közzétételétől számított 6 hó alatt követelésüket annál inkább érvényesítsék, mivel a ö havi határidő letelte után a társulati vagyon a részvényesok között felosztandó lesz ós a késedelmes jelentkezők kielégítést nem nyerhetnének.
Kelt Nagykanizsán, 1910. junius 30-án.
Na|ykanlutl ffirdő-róas vény társulat felszámolás alatt.

ÁRVERÉS! HIRDETMÉNY É$ FELTÉTELEK.
1. A nagykanizsai fQrdó részvénytársulat felszámolás alatt ezennel közhírré teszi, hogy a nagykanizsai 3000 sz. tjkvbon 877/c. 2. hrsz. a. felvett tulajdonát képező iugatlan, az azon levő fQrdó-, lak-és melléképületekkel: uszoda és gépezettel együtt, nemkülönben a meglevő fúrdóruhakészlet és mindennemű ingóság felszorelés és a fürdő kezeléséhez kívántató eszközök, szóval minden, ami az 1904. augusztus l én kelt szerződéssel 8oherz Kmilnek és nejének bérbeadatott s amit ez idő szerint Csillag Jenóné szül. Nóvák Julcsa bir bérben, dr. Pliltál Viktor nagykanizsai kír. közjegyző vagy helyettese közbenjöttével, a nevezott kír. közjegyző hivatalos helyiségében 1910. augusztus lió 4 napján d. e. 10 órakor megtartandó szóbeli nyilvános árverésen a legtöbbet ígérőnek eladatni fognak.
2 Kikiáltási ár 41,200 korona, melyen alul az 1. pontban körülirt vagyontárgyak eladatni nem fognak.
\' 3. Árverezni kívánók tartoznak bánatpénzül a kikiáltási ár 10V«-At vagyis 4120 koronát készpénzben az eljáró kír. közjegyző kezéhez letenni.
4. Vevő a vélelárt azonnal készpénzben kifizetni, illetve bánatpénzét a beígért vételár erejéig kiegészíteni tartozik. Ha ezen kötelezettségének eleget nem tesz, igéreto figyelmen kívül marad és az árverésben, mely haladéktalanul folytatandó, részt nem vehet, lia az árverés folytatásában senki sem tesz ujabb ígéretet, előbb azonban más is árverelt, az 1. pontban körülírt vagyontárgyak az által, illetve több ily árvereló közül a legtöbbet igéró által meg-vettnek jelentendók ki. A bánatpénz osak az árverés teljes befejezése után adható ki annak, aki kevesebb ígéretet tett.
5. Csillag Jenóné szül. Nóvák Julosa nem fokozatos Ígéretet is tehot s az ó és egy más árvereló azonos ígérete között az övé tekintetik magasabb géretnek s egyúttal uj ígéretnek is. A bánatpénzre vonatkozó s a 3. és 4. pontban előadott szabályok reá is irányadók.
ö. Vevő az 1. pontban körülírt vagyontárgyaknak az árverés napjától kezdve birtokába lép. G naptól kezdve ót illeti azoknak haszna, de viszont ó viseli az azokat terhelő adókat és egyéb költségeket, valamint a vétclügylet után kirovandó kinustári illetéket s az átírással esetleg járó mindennemű költségeket.
7. Az 1. pontban körülirt vagyontárgyak, melyekről készült leltári jegyzék a Délzalai takarékpénztárnál van, a helyszínén megtekinthetők. Meg-jegyeztetík azonban, hogy az azokban netán előforduló hiányokért eladó szavatosságot nem vállal.
8. Vevő az 1. pontban körülirt vagyontárgyakat tehermentesen kapja, miért is eladó tartozik az árverés megtörténte után azonnal az ingatlant terhelő adóságokat kifizetni s arról a terheket töröltetni. Viszont vevónek megengedtetik, hogy az I. pontban körülírt, a nagykanizsai 3090 sz. tjkvben 877/c. 2. hrsz. ingatlanra nézve a tulajdonjogot az árverés befejezte után azonnal bekebeleztethesse saját költségén á nevére.
Kelt Nagykanizsán, 1910. évi julius hó 2-án.
Nagykanizsai fttrdő-rószvényt&rsalat felszámolás alatt.

öttomán-
.Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papír!, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű ♦ utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptul&jdonos Ifj. W&jdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán
NAGYKANIZSA, 1910 JULIUS Ii.
49-IK ÉVFOLYAM. 56 SZÁM.
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY

Politikai lap.
■■iJilanlk hitlón ii ciitörtökön.
klflfliaUil irak: E*4n tvio 10 korona, fítívr« & korona, n egyedévra 2 korona 60 flll. — Egy«» aiim éra 10 flll.
Kalolda a>«tkciat<J : Hertens Jóaaef.
Kiadj« :
Szarkfltztisii ii kiaiihliatal laák-tir I.
Talaíon : — HlrdaMaak dljaaabia aatrlnt.
k kvalifikáció ellenértéke
és az iparos-pálya.
At értelmiség fejlesztésére irányuló törekvéseket, amelyekkel nianap lépten-nyomon találkozunk, vég-elemzésükben csak helyeselni lehet, ha azok párhuzamban haladnak a szerzeit szellemi Ifiké kamataival. De mit látunk ? Azt, hogy a javadalmazások éppen nem tartanak lépést a kor követelte igéuyekkol, a folyton fokozódó drágasággal és ami fó, nem hozzák meg a szellemi tökének megfelelő kamatait. Kitekintve az erkölcsi értéktói, amelyet az emberben a becsületesség, a tudományos képzettség képvisel és azon fáradságtól, amely a tudományok megszerzésére fordíttatott: ha számításba vesszük az anyagi áldozatot, amelybe a »ok évi tanulás került, akkor fogjuk megtudni, hogy mennyibe kerül egy pálya elvégzése, illetőleg az oklevél.
Kötepszámitással a nyolc középiskola kerül állag fiOOO koronába. Négyévi felsó iskola 4000 koronába. Osszeseu 10,000 koronába. Ezou kiképzésre felhasznált pénztőkének C"/0-ál számítva csupán, ezen az alapon jogosan számíthat a diplomás ember, amint az életbe kilép, évenkiut kerek számban (¡00 koronára, anélkül, hogy szellomi tökéjének kamatú »-¿ámításba vétetnék. A szellemi töke értékét pénzben kifejezni nem lehet, csak annyit lehel konsta-tálui, hogy tizonkét évi tanulás után az oly értéket képvisel, hogy tisztán annak kell meghozni a tisztességes megélhetésre szükséges kamatjövedelmet Ha ezt egy kezdő iutelligens garszou-embernél 3400 koronába számítjuk, akkor a méltányosság és igazságosság ugy hozná magával, hogy ebhez hozzá-adassék a tanulásra befektetett tőke kamata, vagyis GOO korona. Kszeriut egy középiskolát végzett diplomás embert, amíut élelfeutartó pályájára lép, 3000 korona értékű javadalmazás illetne inog, amely azután fokozatosan emelkednék. De mit látunk az élelbeu? Azt, hogy sokan éveken át díjtalanul, vagy csekély dijérl szolgálnak és ezt az összeget tlz évi szolgálat előtt alig érik ol, sót akárháuyau egész életük alatt sem jutnak ilyen javadalmazáshoz.
A kvalifikációnak tehát nincs meg a megfelelő ellenértéke. Knnek oka pedig abban rejlik, hogy a tudományos pályákon nagy a lulprodukció. A tanulság ebből az volna, hogy jobbun fel kellene karolni az ipari és kereskedelmi pályákat De ez sem történik meg. Hogy miért? Kimondjuk a következőkben
A kisipar hanyatlását kétségbe vonni nom lehet. Knyek oka a nagyipar térfoglasásában rejlik. A nagyipari munkások tagadhatatlanul jól vannak fizetve,
csakhogy ezen viszonyban levőknek nincs meg az az önállóságuk, amely meg van a kisiparosoknak. Már pedig az alárendeltségi viszouyban nincs meg az az erkölcsi erő, mely sulylyal bir a társadalomban. A kisiparos sokszor a legszerényebb viszonyok mellett is több erkölcsi Bulylyal bir, mint a legjobban fizetett munkás. Kz országnak pedig olyau polgárokra van szüksége, akik a saját meggyőződésüknek bátran merjeuek kifejezést adui, nem pedig olyanokra, akik felsőbb nyomás allatt állván, előírás szerint gondolkoznak és cselekednek, akikuek meggyőződésük nincs, vagy ha van, nem érvényesíthetik kellőleg.
A haza érdeke tehát azt parancsolja, hogy fe|leszloni kall a kisipart. Hugy ez bekövetkezhetnék, meg kell könnyíteuí a kisiparos helyzetét., Meg kell könnyíteni az önálló iparosinesterekre nehezedő nagy terhet, amelyei elviselni csak egyik-másik képes, mellelte a többi tengődik, alig bir megéluí,
A kisiparos nem fizethet munkásainak auuyít, mint n gyáros A kisiparos kiképezi a munkásokat s amint telszabaduinak átmennek a nagyipar szolgálatába. így kaparja ki a kisiparos a gesztenyét a parázsból a nagyiparos számára.
Ha virágzó kisiparuttU volna, mint volt régente n szükkeretü gyáripar mellett; ha a kisiparosmunká-sok önállóságra és biztos ekzisztenciára tudnának szert tenni, mint kisiparosraesterok : akkor bizonyára sokkal többen mennének iparon pályára, mint a jelen víszouyok között, amidőn már az iparostanonc tisztában van azzal, hogy ó belóle mester alig lehet, hanem egész életét, mint alárendelt munkás lesz kénytelen eltölteni. Ezt pedig vajmi kevesen ambicionálják.
A kisiparos a gyárossal versenyezni soha sem lesz képes, meit előbbi az anyagot kicsinyben kénytelen bevásárolni, míg a nagyiparos nagyban vásárol és így jelentékenyen olcsóbban is jul hozzá A nagyipar aránytalanul nagyobb állami szubveueióban részesül, mint a kisipar, ennek pedig társadalmi tekintetben az a nagy hátránya, hogy a nagyipar segélyezésével, szorosan véve egy ekzisztcucián van segitve, inig a kisipar segélyezését közvetelleuül sok ezeren élvezik. így segít az állam egyeseken, mig ellenségévé tesz százezreket. A gyári tuuukások nagy része nemzetközi szociáldemokrata elveket val, míg a kisiparosok jó hazafiakat nevel uek.
A gyáraknak uagy előnye, hogy sok munkást foglalkoztatnak. Ámde munkások a kisiparosoknál is találnánk munkára, ha a mestereknek maguknak ehhez elegendő munkájuk volua. Azt pedig senki sem fogja kétségbe vonni, hogy a munkán sokkal jobb iskolában volna a kisiparosnál, mint a gyárosnál,
amely utóbbi helyen kívül álló tényezők vezetése és hatalmi befolyása alaU áll.
Hogy hasonlattal éljünk, tegyük föl, hogy a kisbirtokokat nagybirtokokká alakítanák át. Mi lenne ennek a következménye? At, hogy független ember alig volna Magyarországban Oazdasági és ipari munkásokból állana az ország lakosságának 90*/(-ka. Kuuélfogva valóságos szolga országgá alakulua át a mi hazánk, «moly nélkülözné at erkölcsi és gazdasági alapot.
Kellenek nekünk a gyárak. De a kisipart sem nélkülözhetjük. Azt erósbileni kell.
A korszellem azt követeli, hogy az ember, emberi méltóságához illó jogokkal ruháztatnék fel és hogy benne hivatásának megfelelő nemes ambicíó ébresztessék fel. Kzzel a törekvéssel pedig homlokegyenest ellenkezik a szolgaaágig menő alárendeltség, amely szellemileg, erkölcsileg lesülyesiti at embert, tibből nem az következik, hogy ne legyen különbség értelem, inAveltség, vagyon és foglalkozás tekintetében ember és ember kőzött, hanem at, hogy minden ember bírjon oly ekzisztencíával éa joggal, amilyent erkölcsi, szellemi értéke éa munkássága alapján joggal megérdemel, vagyis, hogy a rajta kivül álló körülmények ne gátolják meg öt nemes célja elérésére irányult törekvéseiben. Kelemelni, emberi méltóságának, erkölcsi és hazafias kötelességének tudatára kell ébrestleni az embert, szemben a nemzetközi vallástan, erkölcstelen és hazafiatlan tanokkal, amelyekkel csak sülyeszteui tudják erkölcsileg is, anyagilag is.
V. M.
Iskolai értesítők.
II Felaő kereskedelmi lakol«.
Az éleinek gyakorlatiasabb felfogása mindinkább tért bódít a magyar társadalomban is. Knnek az egészséges fe|lődésnek tulajdonítjuk, hogy ífjaiuk mind jobban keresik fel azokat a pályákat, melyek nemzetgazdasági szempontból minden • állam első fontosságú foglalkozási ágátteszik. Ma már a kereskedelem nem lenézett foglalkozása Magyarországnak, egyik elsőrangú fontosságú tényezője. Azért szívesen konstatáljuk, hogy a Nagykanizsai Felső-kereskedelmi Iskola ilyen értelemben városunknak kiváló fontosságú iutéi.niéuye és az izraelila hitközségnek, mely az iskolát létesítette és lentartja, egyik kiváló kulturális és közgazdasági érdeméül tudjuk be.
Az iskola értesítőiét Buu Samu igazgató állította össze. A siokásos sablon szerint. Mégis, akik figyelemmel kísérjük.ez iskola statisztikai adatait, azt tapasztaljuk, hogy ez az iskola még mindig a fejlődés
I ."J1." * ■ —-------- ■>■«*. vaU*I.*aboa IS «lkat tartalmas Szereti egészségét? Ki ue tudná, hogy utolérhetetlenül legjobb hashajtó a világhirü PUR60-BA YER I «M« »«1**1 «Oka* aa «rb.t tartalma* I
^ A
Vluu a hamisítványokkal, Biri ktrUkaayak ▼la iu a hkülaltvUjrtlüuLl, m«rt kAHéktay&k
2
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
alján halad. Ok» ennek ogyréstt a gyakorlatias áramlat. másrészt az a körülmény, hogy a Nagykanizsai Fel»6 kereskedelmi Iskolát végzett ifjakat különös szeretett«! alkalmazzák • honi és külföldi minden rendU vállalatoknál. Mutatja ezt at értesiló 45. oldalán lov( kimutatás, mely a múlt évben végezitek alkalmazási helyéről számolbe, de tanúskodik mellette az a sok megkeresés si, mely évenkint az intézet igazgatójához érketik, hogy a végzett ifjakból hivatalnokokat ajánljon.
A tanulók száma a harmadik osztályban 112 volt, kik közQl at év végeu 107 maradt meg. Az itr. hitközség 8900 korona tandijolongedést nyújtott tanulóinak. Oly összeg ez, mely magában rejti a dicséretet, melyet a hitközség áldotalkóstségeérl megérdemel.
A tanári kar az igazgatón kivDl 6 tagból állót.
Az iskolának vau if|usági és tanári könyvtára. Rt utóbbi 971 művet, 1754 kötetet foglal magában.
Krettségi vizsgálatra Hl ifjú bocsáttatott, kik közül Nagy István felelt meg jelesen.
A Felsőkereskedelmi Iskola tanárai női kereskedelmi tanfolyamot is létesítettek az izr. iskolaszék felügyelete alatt. Rbbou 32 tanuló nyert egész évi oktatást. Ha legalább 30 tanuló jelentkezik, akkor a jövő tanévben is megnyittatik ez a tanfolyam.
A Nagy Samu ur támadása.
A „Zala" felelős szerkesztője három hosszú hasábéit foglalkozik velőm. Egész csomó olyan dolgot imputál nekem, amelyek luíndegyiko elsó pillanatra szembeötlő, szomen-szedett valótlanság. Az ó ismert módszerével tényeket állit folólem, melyek magukban véve semmit som mondanak, de a sorok közt tág teret hagynak a gyanúsításra. Klóré megjósolt piszkolódásai engem nem érinthetnek, állításaival foglalkoznom nem érdomes, reá pedig még csak egy megjegyzésem van : az, aki testi gyengesége és állítólagos szívbaja miatt elóre könyörülo-tcsségf.rt rimánkodik és ennek a reményébon olyant cselekszik, amiért a saját felismerése szerint osak iltés dukál, az az ember már maga kvalifikálta magát akként, hogy vele szóba állnom nem lőhet. Szerkesztő ur, önnel itt végeztem A lapjával még nem. Annak a közleményeit éber figyelőmmel kisérem és szerény tohetségemet az ön lapja ellen is a kö/.ügy szolgálatába bocsájtom.
művészetet és nyújt vendégszerető otthont a haza művészeinek. Kestlhely hatalmas erőkifejtéssel megy • haladás utján, fiatalos energiával bontja ki szárnyait, hogy a Balaton gyöngyét Keszthelyt bevésse az égést ország sőt a kOlföld szeretetébe. Sikerülni is fog.
Szombaton e hó 9-éu 15 dunántúli dalos egyesület érkezett Keszthelyre, hogy részt vegyen a „Dunántúli Dalos 8tövetség" IX. Dalos ünnepén. A vasúti állomáson Nagy István városbíró üdvözölte a vendégeket, kik mindegy G00 an lehettek. Azután egymásután vonultak be a premontrei rendház elé selyem lobogóikkál : a budapesti Cukrász Dalkör, a budapesti Lyra Dalkör, a győri Ének és Zeneegyesület, a komáromi r. katli. Egyházi Énekkar, a pécsi Polgári Daloskör, a körmendi Dalosegyesület, a ruszti Férfi Dalosegyesület. a sárvári Dalosegye-hület, a székesfehérvári Dpli Vasúti Dalegyesület, a székesfehérvári Polgári Dalkör, a tatalóvárosi Daloskör, veszprémi és végül a zalaegerszegi Dalosegyesület. Az érkezett vendégeket Lakatos Vince premontrei tanár üdvötölte költői szárnyalású bestédben, ma|d az egyes zászlókat a koszorús leányok egy-egy jeligés mondás kíséretében uemzetistin szalagos zöld koszorúval ékesítettek fel Kste minden daloskör szereuáddal kedveskedett a saját koszorús leányainak.
A verseny első réste, a kötött dalverseny 10-én d. u. 3 órakor kezdődött. Az óriási katonai lovagló iskola átalakított termében mindegy harmadfélezernyi hallgatóság gyűlt össze. Az első páholyban, mely gazdagon volt drnperíázva megjelent gr Festetics Tasziló és neje szül. HamiHon Mária hercegnő és Klla comtesse. Minden daloskör bizonyságát adta komoly törekvésének és a karmesterek nagy buzgalmának. izléiéuek és tehetségének. Verseny után a lobogós daloskörök rengeteg uéptömog kíséretében felvonullak a Festetics palotába inelyuok mesés parkjában szerenádot adlak a fővédnök tiszteletére. A gróf lement a földszintre és ott mondott köszönetet a gyengéd figyelemért. Kste n Ralatouparton nz összes dalosokat megvendégelte a grót Az idő addig kedvező volt, de 7 óra ulán \'eső tavaita szét a városhau hullámzó tömegeket. A dalosverseny befejezése ma délután lesz.
HÍREK.
— Aratnak a katonák? Az aratás — ob sohóii, ob Hegen — serényen folyik. Ks ha kellemetlenkedik is az esős idő. jó órában legyen mondva, annál |obbau viselik magukat az aratók, akik az ídéu — amint ezt a közgazdasági rovatunkban bővebben kifejtjük — ugy viselkednek, ahogy azt komoly, öntudatos, lelkiismeretes munkásoktól joggal elvárható. Mindössze itt ott inulatkotlak szórványos, hamarosau elaludt, amolyan halvaszületett sztrá|kjeleuségek az AlfőUlóu, ezektől eltekintve azonban szaporán suhognak a kaszák, pengenék a sailók. hullanak a reudek s kellemes ritmussal csendülnek föl az aratódalok. Kzeknek az aratóuótákiiak az idéu jelentékenyen kibővül a repertoárjuk olyan uj. zamatos, hélyeiikinl erősen szókimondó szövegű notskkal, melyeket a kaszárnyából plántáltak a búzaföldekre Hiszen az idén tudvalevően a katouák is aratnak, mert a hadügyminiszter meg a honvédelmi miniszter, mint ismeretes tényleges állományú legé nységel három hosszú llétre szabadságolták s elküldték — aratni Pár éve gyakorlatban van már, hogy az aratáshoz a szegényebb családok katouaflát hazabocsátották, most azonban ez az engedmény általánossá lelt. Az idéu minden gazdasági inuukákoz érté katona szabadságot kap és bárhol munkát vallalh.it. A munkára utazó katonák a vasúton iiiuukásigazolváuuyal félároii utazhatnak. Mindez uagyou szép. Amolyan valóra vált régi álom, Im elgondolja az ember, hogy mennyi szó esett erről a dologról valamikor a parlamentben s meuuyi tűzzel és jóakarattal sürgették ett az aratási szabadságolást az elontékí padokról. Most megvan.
Deliál az álmokuak ébredés a vége. A katonák
Dr Lőke Emil
A keszthelyj Dalosverseny.
— 8aj át tudósítónktól. —
Keszthelyen e hó U-éu a hajdani helikoui élet támadt fol demokratikus alapon. A nagy Festetics korában ceak a grófi kastély urai és a kiváló vendégek járulhattak Múzsák magyar nemzeti oltárához. A késői utód gróf Festetics Tasiílló az egész Duuáutult összpontosította védósége alá, hogy a dal Múzsájának oltárt emeljeu. És az oltár méltó volt a uagy névhez, melynek stelleiue otthonos maradi a Festeticsek fejedelmeket látott kastélyában.
Kz évben már másodszor lordult az ország és a sajtó figyelme Keszthely városa leié, mely elókeló érzelemmel, kaiuisilallau liazalisággal karolja fel a
at idéu uagy számban éltek az engedelemmel s még a mult heten el is indultak aratni. De Ml csak ugy mondták, amint innen is, onnan lg hallik. A 13. sz. hadtest szabadságolt katonái egy )ó részének Szlavóniában lakó stülei például beadványt intéztek a napokban a hadtestparancsnoksághoz, hogy hívják csak be a szabadságos katonákat, mert az ó aratási tevékenységiekben bizony niucsen köszönet. Szent-heverdel napnak nétik az aratás idejét, dolgozni nem akarnak, eholyett még inkább a többi aratót tartóztatják. Főként az aratólányokat No .peiszn íme az érem máBÍk oldala. Hát hiába ugy van az, hogy a katouagyerek, aki a császár kenyerét eszi, amig ki nem adták a szabadságos kis könyvét, már csak azt tartja, hogy „cibil" noki nem parancsol. Mégha az édes szülője is. Még ha aratás ideje van Is. Hogy is jellemezné az ekként alakult helyzetet a jó Ollen-dorf-rendater a maga kérdésével és feleleteivol ?
— Aratnak a katonák ?
— A katonák nem aratnak.
— Miért nem arainak a katonák V
— Pardon. Krre az Ollendorf-grainmatikánál sokkal aiitalikusabb választ adhatuak * — marok-szedólányok
— Áthelyezett .szolgabirák. A vármegye alispánja Farkas István alsólendvai szolgabírót, aki ideiglenesen 8ólyomy Tivadar főszolgabíró betegsége alatt a sümegi szolgabírói hivatalt vezeti és Vizkelety Árpád dr. sümegi szolgabírót, továbbá Szilágyi Dezső zalaszonlgrótí és flájássy Lajos letenyei szolgabírót kölcsönösen áthelyezte Az áthelyezés augusztus l-jével vétetik foganatba.
— Kftvesi elvesztette Pécset. A Pécsi Nemzeti Színház uj igazgatójává szombaton, e hó 9-én négy pályázó közül Füredi Bélát választották. K ö v e s i, az eddigi pécsi direktor tehát elesett a színháztól, mort — mint egy pécsi lapban olvassuk — „a szinQgyi bizottság elismerte ugyan érdemeit, de gyengéi előtt sem hunyt szemet."
— A zalaegerszegi Osány-szobor 17
művész pályázott, hogy szobrot késtit Osány László volt közlekedési miniszternek a vértanúnak. A pályázó művészek a következők: Cser Károly, Nemessangi Andor, Istók János, Horváth (léu, Kolosvári Steaták Ferenc, Gárdos Aladár, Körmendi Friiniu lottó, Kisfaludy Stróbl Zsigmond, Lukácsy Lajos. Kara Mihály, Vass Viktor, Andrejka József, Horváth Adorján, Somló Sári, Hódy Kálmán, és Kapás Sándor A beérkezett tervezetek közül, hogy melyiké az elsőség az még csak folyó hó IU-án dül el, amikor a bíráló bizottság tanácskozni s dönteni fog.
— Pénzügyi bizottság javaslata. Ismeretes, hogy a nmn rendszeresített városi alkalmazottak a kormánytól kitiíalL 20000 korona államsegélyből semminemű részt ném kaptak. A rendőrök tehát még a múltkoriban azzal a kérelemmel járultak u pénzügyi bizottsághoz, hogy a mult évbon megtakarított pénzből némi összeget utaljanak ki. A pénzügyi bizottság a rendőrök kérőimét méltányolta s restükre lO°/0-ot fizetésük arányában megszavazott A pénzügyi bizottság nagylelkűsége felbátorította a többi non) rendszeresített alkalmazottakat is s most már ók is kérelemmel járullak a pénzügyi bizottsághoz A pénzügyi hízottság a legutóbbi ülésén tárgyalta a többi alkalmazottak kérelmét, h ugy liaUi-rozott, hogy a dijnokok, vároeí becsüsök, végrehajtók, szolgák és erdősök fizetésűknek 5%-át a rendőrök ellenben lü-ot kapjanak. Igaz nagyon csekély a megszavazott 10®/» is, de a méltányost-ág ugy hozná magával, hogy legalább minden alkalmazottat egyformán jutalmazzanak. A dijnokok ezt a méltányosságot annál is inkább megérdemelnék, merték ép
MILKA SUCHARD
Csak , . ..
- ^^ _: alpesi tej • A DR , kakaó
U & czukorból áll
~ 1
■• : Különlegesség.
JULIOS 11
ZALAI KÖZLÖNY
8
(áy*m¡1 nfffHfSMfift*,\' mint a rendszeresített tisztviselők iiíaizük, hogy tt városi képviselő testü-Jot a -a méltányosság szempontját tartva szem előtt, a pénkügyi bizoitség javaslatát megváltoztatja s a fobbi .alkalmazottaknak is megfogja adni azt, amit egyik1; részttktiek a pénfcflgyi hizottság már megadott.
4— Kinevezés a gyermekmenhelyben. A , belügyminiszter Geiszl Kilát, Geiszl Miksa nagykanizsai póslafőtiszt leányát a szomhatholyi gyermekmenhelyhez tartozó nagykanizsai telepe felügyelőjévé nevezte ki.
— Vasutas szövetség vasárnapi nyári mulatsága a Sörgyár kertliolytségében kedvező időben nagy. látogatottság mellett folyt le. A mulatságot kabarel előadás vezetto bo, melynek műsorán sok száiu szerepeli. A színtársulat tagjai közOl Hajagos, Hídy és Izsó is közreműködtek énokOkkel a hallgatóság zajos tapsaitól kisérve. Rajtuk kivQl műkedvelők énekeltek, szavaltak 8 egy bohózatot is eljátszottak. Azután vacsora, majd tánc következett konfettivel, világpostával s egyéb szokásos alkalmi jókkal kivílágos virradtig.
— Főrdőélet Varatsloplicáról jelentik, hogy a kies xyógyfürdőbejji sokan keresnek ndillést s gyógyulási bajlifra\'. A lAnevü régi fürdő látogatónak száma a mult hó elejétől 190 volt. A fürdőzők közölt szokásszoríut több nagykanizsai is vau.
— Elmebetegek körül észlelt visszásságok megszüntetése. Jakabffy államtitkár az összes törvényhalóságokhoz körrendeletet bocsátolt ki, melyben felhívja a törvényhatóságokat, hogy az ll\'Od-ik évben kiadott 10583 sz alatt kell körreudo-let 3-ik bekezdésének összes intézkedései pontosan betartassanak. Így tehát a jövőben megfognak szUnni az elmebetegek körül észlelt visszásságok.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szíves figyelmébe a ItudaoestVu VIII. Főherceg Sándor-utca 30-Ík száma alall fennálló Magyar Otthon penzióban. Évek ót:» általánosul) kedvolt, pompásan bevált, csadádi szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronaéri is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozod külön bejáratú szobákhoz lehet jutni. Vidékivk, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban lölleui, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékában nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos jellHutkezőkuek. utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásuak-nak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Ollhant Villamos világítási Tükrös szekrények !
— Aki nem fór a bőrébe. Légrádi János kiről az újságok már hasábokat irtuk, többed magával a Gőzfürdő vendéglőben alaposan benyakalt Légrádi ilyenkor nom akarja ismerni az omberi törvényekéi. hanem vadálat módjára ellenfelét összeakarja marcangolni. Ilyen állapotban hozta a sors összo Káró Jenő cipógyárí munkással, akiuek a büuo épen csak az volt. hogy a múltkori óralopás alkalmával, amoly a gyárban történt 6 is a kutatók sorai közé állott. Légrádi, a mit sem sejtő cipógyári munkást ngy agyba fóbe verte, hogy az vártól biritva összo eselt. A rendőrség Légrádi ellen a vizsgálatot megindította Igazán ideje volna, hogy az ilyen elemektől városunkat, megtisztítsák.
— Uj betéti társaság Leopold Gyula hirdetés! irodá|a budapesten. melynek nemcsak n belföldi, hanem a külföldi nagy hirdetők is állandó üzletfelei és mely a legtekintélyesebb és legnagyobb apparátussal dolgozó vállalat e szakmában, betéti társasággá alakult\' A törvényszéki bejegyzés julius li án megtörténi. A betéti társaság egyedüli beltagja Lnopold Gynla, ki a vállalatot kiváló szaktudással és elismert agilitásával továbbra is vozeti Mint értesülünk, Leopold Gyula több nagyobb vidéki lap kiadójával egyesülve a vidéki lapok részére egész külön szakosztályi fog létesileui, moly csak a vidéki lapok hirdeiési ügyeivel fog foglalkozni.
— Az éjjeli csend háborítok, h\'. J. aszta los segéd, B J. szabó segéd és V .1. közős hadseregbeli őrvezető hétfőn viradóra a Hákócy-utcában olyan patáliát csaptak, hogy az ügyeletes rendőrtisztviselő kénytelen volt éket figyelmeztetni. No de nem olyan legények ók. hogy u rnnd hű őrzőjének engedelmeskedjenek, sót annál inkább meg kell mutatni. hogy óket felelősségre vonni nem lobot. A botrányt ók tehát még inkább fokozták. Az ügyelő •
tos rendőr tisztviselő látva, hogy a legénykék szavának nom engedelmeskedtek, igazolásra szólította fel őket 8 ekkor látta a rónifőrtisztvisolö, hogy u katona civilbe, a civil pedig katona ruhába bujt- A rendőrség Vince ellen megtette az illetékes halóságánál n följelentést, n többiek ellen pedig a rendőrségen.
— Lopás. Újvári Géza Teleki utcai lakós zárt udvarából ismerelleu tettesek több szegfű virág csoportot elcsentek. A virágot kedvelő gazda feljelen tést tett a rendőrségen az ismeretlen tettesek ellen. A rendőrség á vizsgálatot megindította.
— Börtönből megszökött honvéd Flór István 20-ik honvéd gyalogezred közbakája vasárnap virradóra zárkájából megszökött, ügy a katonaság, mint a rendőrség körözi. Szegéuy Flór ^István drágán fogja megfizetni, vakmerőségét.
— Lapunk zártakor értesültünk, hogy Flór István, aki a honvédségtói megszökött az est folyamán már önként jelentkezelt.
24 éves szóko, csínos, fess alkatú árvaleány, 100,000 korona kcszpénzhozománynyal. jelenleg egy öreg nénjénél lakik, férjhez óhajt menni. Csak oly uruk jelentkezzenek ^esetleg vagyontalanok is), a kiknél gyors nősülés akadályokba nem ütközik. Schlesingor, Berlin 18.
Tudományos megfigyelések a moszkva1 császári orvosi egyetemen megállapítottak: „Valamennyi hashajló ásványvíz közöli a FirilC JÉIIlf-keserfivi/. gíaubersóbun és keserüsóban a leggazdagabbnak bizonyult. Ennél a sajátságánál fogva, melyet még fokoz az, hogy szódabikarbóna-tartalommal is bír, minden más hasonló ásványvíz fölé helyezendő. természetes Ferenc József keserűvíz még kis adagok használata mellett is, gyorsan és biztosan ható hashajtó."
A valódi Ferenc .József-keserüviz csakis teljesen természetes .állapodban, minden hozzátétel nélkül kerül forgalomba és ásvány -vizüzlelekbon, gyógytáVakban ós drogériákban kapható.
ugyanis nem adtuk fix-fizetést, csak úgynevezett proporciót, vagyis a tiszta jövedelem bizonyos osztalékát 0 hetenkiul. Ez bizony kevés volt Romvári tehát mellékesre volt utalva s ezt mint súgó kereshette meg legmegfelelőbb formában, ideje maradván igy szinlapírásru. ami darabonként 2 kru:cárt, szék-rendezésre, ami 20 krajcárt, szinlapmásolásra és ki-szerepezésre ami — még többftli jövodelmeze.tt, — 1878. julius havában is elvitték — Boszniát okku-pálni. Több kisebb ütközeten kívül részt a magnji csatában is. Ugyanez év december havában szabadságolták. Ekkor miután egyebütt állás nem akadt, kórista lett a Gyapju-utcai német színháznál Budapesten. Németül nom tudván, magyarul fújta a kórust, amit persze senki som vett észre, ltl 40 pengőt fizetlek neki, mint kóristának s egy-egy úgynevezett néma szerepben 50 krajcár „spíelhonoráriu-mot*. 1879-ben a Népszínházhoz került, honnan azonban 1880-ban a fizetés gyenge volta miatt ujru vidékre szerződött 8 ott is maradt 1891-ig: Aradi Geró Itakodczav Pál, Tóth Béla, Ganz Ujos társulatával végigdöcögve Thespis-kordéjáii Szeged, Szentes, Arad, Kas.a, Miskolc, Eperjes, Ungvár, Temesvár, iSátoialjatyhely, Igló, Zombor. Bija, Nagybánya, Zilah Nagyszeben, Brassó, Szatmár Székosfthérvár, Nngyenyed, Trencsén, Léva városát. 1891-ben Evva alall újra a Népszínházhoz, innen 1908 bau a Vígszínházhoz került sugánuk. 1899-ben az utóbbi színház vezetőségének biztatására — felcsapott direktornak. Nagy társulatot szervezőt\', összekuporgutoU garasain s egy évig Erdélyben működött Csikszoredás, Székely udvarhelyen, Fog ártson, Gyulafehérvárt, Brassóban, Tordán és Vnjduhunyadon Nem volt szerencséje. Pénze ehiszott, — társulata feloszlott. — 1900-ban újra súgónak szerződött SzRlkni Lajoshoz Szalmáira. K társulattal 1908-ben Kövesihez jölt A színész-nyugdjj rendezésében nagy része vau neki is. Egyike volt o téren az olóhareosoknak, még 1879-beil Példás családi életet élt.
Miután elsó felesége meghall, tyból megnősült. Ebből a házasságából egy fin származott, aki most végezte Pécsett a főreáliskola I. osztályát.
Munkáját mindoukor lelkiismeretesen végozte Direktorai becsülték, Uirsai szerelték. p\'Oyáj • csöndes folyású patak, amely észrevétlenül kígyózik el az élet HT iklái között, sohasem csap ki medréből s nincsenek szennves hullámai.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Szinószet.
Romvári jubileuma.
Romvári Várudy Ligos, a színtársulat súgója az idén tölti he munkássága 40-ik esztendejét. Negyven év, úgyszólván valamennyi odalent a sugól)tik-Imii eltöltve, nem mondható valami fényes" irigylendő pályának. Am az észrevétlen s mégis nélkülöz-h -tleii munka, amely ehhez a hosszú, szürke pályához fűződik annál bocsfllésre méltóbb s érdemes arra, hogyAiijint azt ma este teszik meg e városfalai közült: a tárja lat és a szi iházlálogalók megünnepeljék.
Munkatársunk felkereste a jubilánst, aki negyvenéves színházi működéséről érdekes adatokat közölt.
18 éves korában, 1870-ben állott be Thália p.ipjai közé. Kincses Kolozsvárt FobérvAry Antul társulatához szegődött stigón ik. Éppen arra volt. szükség s miután ez a társulat fix-fizelésl adott, nnti abban az időben nagy szó volt. Bomvári készörö-most vállalta a súgást havi kemény 18 pengA forintokért, amelyek amaz olcsó érában nagy értéket képviseltek Három évig miradt a társulatnál s ez idő alatt megfordult vele az erdélyi metropolison-kivül Marosvásárhelyt, Brassóban, Aradon és Budán-í 8 73-ban katonának állt A 29. sz akkor még lla hormanu-ezroduél szolgált Debrecenben. 1875-ben .szabadságolták. Ekkor 3 évig kisebb társulatoknál működött. Igv Völgyi Györgynél, Borsos Józsefnél s llubay Gusztávnál, akiről büszkén jegyezto meg a jubiláns, hogy a fia cseudórhudnugy Nagykanizsán. E- három év során egyebek közi Nyitráu, Rimaszombatban, Győrött és Komáromban működött ltom-vári. Mindenütt mint súgó. Hogy ezt a miliőt választotta magának, oku, meri családot alapított s igy > könnyebben tudott megélni Ezek a kisebb társulatok >
* Jack, a senki. A budapesti Magyar Színház, meg a bécsi Doutsches Volksthcater egyik tavalyi kasszadarabja. Pompás londoni import, amely a maga hazájában éveken keresztül vonzotta a színházba a publikumot A parvenü angol társadalmat szatirizálju s lelve van kitűnő megfigyelésekkel, kacagtató helyzetekkel, amelyek fölött, nol jóízű angol humor ömlik el, hol meg könnyed froucia elménc-kedés sziporkázik Valóban, ebben a darabban annyi a belső érték, hogy szinte lehetetlen volna egészen rosszul játszani.
A nagykanizsai arénában mull csütörtökön ment először, kisszámú közönség előtt — amely a csatakos idővel dacolva jött cl — és persze itt is állandó derültségben tartotta a publikumot. A szereplók az elsó felvonásban egy darabig kedvetlenül, kissé nehézkesen mozogtak. Hanem aztón bele melegedtek Nagyon jó volt Izsó (Jack) és Károlyiné (Jenuingsné.). Patuky, uzonkivül Zöldi és liévész, valamiül a kisebb szorepekben Sándor, Nagy, Abonyi, Lévuy mind hozzájárullak az est sikeréhez
Valamivel jobb szereptudás aligha ártott volna. Es a díszletek! Jaj, kérem, azokról ne is beszéljünk.
* Trenck báró. Szombat este a horvát Albini Félix fülbemászó zenéjü operettjének veit az elsó előadása a mi deszkáinkon, közepes teltségü ház előtt. A kellemes rutinos muzsika nagyon tetszett s a szebbnél-szebb énekszámokban pompásan érvényesültek : Hajagos és Fábián, akiknek játéka is finotn voli, diszkrét s meleg. Könnyen, kedvesen oldotta meg feladatát kivált az énekbon Faludy s szokott temperamentumával játszott Hidy. Izsó és Károlyiné alakítási helyenként harsogó kacajt fakasztott.
* A Divat Újság minden hónapban kétszer
leluuík meg Előfizetési ára nagyon olcsó : negyedévre postán való szétküldéssel két koroua husz fillér. Előfizetni legcélsz\'irübbou a kiadóhivatalba intézett postautalványou lehet A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIII . Itökk Szilárd-utca 4 számú liánban van
4
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU
Ha ketten találkoznak az életben
0 0 0
a kik meghűltek, limuivo-.au van kOtöUOk egy a ki maciival viszi az <5 kis kincsét: egy doboz Far-féle valódi azódeni ánránypiszlillAt. Csaknem imszúuöt esztendő óta tudja mindenki, hogy Fay valódi pasztillái nem tünk a köhögést és a rekedtseget, megszűntetnek minden elnyélkAsodiUt s azonkivfll kitűnő hatással / vannak az egész szervezetre. Fij szódoni I pasztillája minden gyógyszertárban és drogériában *e idevágó üzletben 1 korona \'JTt fillérért kapható dohoyonként.
96-4/1910. végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajtó az 1881. évi LX. I. o. 102. §-a értelmében ezennel közhírré teszi; hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak 1905. évi V. 8fifi szánni végzése kdvolkeztében dr. Sor k\'rnó ngyvéil pécsi lakós javéra 100 kor h jár. erejéig lHOó évi május hó 20 foganatosított kielégítési végrehajtás utján lefoglalt és 131)8 kor. beofllt szobabútorok sth.-ból álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak. Mely árverésnek n nagykanizsai kir járásbíróság 1910. évi V 630/t számú végzése folytán 100 kor tőkekövetelés ennek 191)6. évi április hó 4. napjától járó 6€|., kamatai. "|B°/0 váltó díj és eddig összesen 38 K 78 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Nagykanizsán (Csengery utca 87 sz ) leondó eszközlésre 1910. évi julius hó 16 napjának délelőtti 8 órája határidőd! k ¡tüzelik és ahhoz a venni szándékotók oly megjegyzéssel hivatnak meg. hogy az érintett ingóságok az 1881. évi LX. törvénycikk 107. és 108. §-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet igérónek becsáron alul is el fognak adatni. A mennyiben az elárverezendő ingóságokat mások is le- és felülfoglaltalták és azokra kielégítési jogot nyerlek volna, ezen árverés az 1881 : LX. t.-c. 120. §-a és a vh. u 2u S-a értelmében ezek javára is elrendeltetik.
Kelt Nagykanizsán, tUlO. évi julius 1-én.
Maximovlts György
kir. Hr...|l (éirabajtt.
Tüzifa-eladás.
Jó minőségű száraz bükkfahasáb erdei öl 220 cm. magas, ölenkint 39 korona.
Waggononkint (10000 Kg.) 185 korona. Kisebb mennyiségben métermázsánkint házhoz szállítva 1 90 K.
Megrendelhető:
Rosenbergrer Pálnál
Cseng-ery-ut 30. szám.
Hirdessen a .Zalai Közlöny\'-ben.
_•_ _____ _
•Pozsonyi Elektrotechnikai Szakiskola
Pozsony, Vallon-u. 14.
Tanintézet elektrotechnikai laboratóriummal és tanműhellyel elektrotechnikusok és műszaki hivatalnokok kiképzésére. Tanulmányi idő két év. Szükséges elóképzeuség 3—4 középiskolai, vagy polgári osztály. Kívánatra teljes ellátás az igazgatósági internálásban.
Értesítőt es felvilágosítást, válaszbélyeg mellett, ingyen küld az
AZ IGAZGATÓSÁG.
;
12H02/HH0.
Versenytárgyalási hirdetés.
A rozgoiiyi-ulcai és templomtéri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállításokra és munkálatokra — a v. képviselőtestület jóváhagyásának fenntartásával — verseny" tárgyalást hirdetek.
Az előirányzott összeg a rozgonyi-utcai iskola felépítésére kereken I ¡3000 kor., a templom-téri iskola felépítésére kereken 8AOOO korona. \'
Az njánlatok a kiírási mdvelefVéz csatolt mintán teendők m«g. Csáki* szabályszerűen kiállított és pecséttel lezárt sér\'jllen borítékban elhelyezett kOzratlenlll a tanácsi iktatóba vagy posta utján beadott ajánlatok vételnek tárgyalás alá.
Az ajánlatok borítéka a következőleg ciniieiidó.
A városi tanácsnak Nagykanizsán. .Ajánlat a 12692/910. sz. versenytárgyalási hirdetményben kiirt a rozgonyí-ulcaí és templom-téri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállítások és munkálatokra."
Az ajánlatok posta utjáu vagy közvetlenül a tanácsi iktatóba adandók be.
lienyujtási határidő 1910. évi julius hó ?G-ának d. e. 10 órája. Ajánlatot lehet tenni az összes munkálatok és szállításokra, vagy az egyik vagy másik iskola összes munkáira é> szállításaira és végül az egyes szállítási és muiika csoportokra is. Mindkét iskolára vonatkozó ajánlatban azoubau iskoláukéut elkülönítve kell megadni az árengedményt.
Káiiatpénz gyanánt az ajánlati végösszeg 5%-a készpénzben, vagy óvadékképes értékpapír alakjában, vagy 10000 K-íg terjedő részében a .Nsgykanízaaí Ikpl. r. t." a .Délzalai Ikpl. r. t. Nagykanizsán", a .\'¿alamegyeí gazdasági tkpt. r. t. Nagykanizsán", a .Néptoksrékpénzlár r. t. Nagykanizsán" végül a .Nagykanizsai liankegyesUlet r.\' t." ily összegről szóló betétkönyveivel teendő le és az az ajánlat benyújtásával egyidejűleg versenytárgyalási hirdetés ügyszámára való hivatkozással a városi pénztárba a Uijj/alás határidejéig befizetendő, vagy oda beküldendő és sz erről szóló letéti nyugta vagy poslai feladó vevény iiz ajánlathoz csatolandó.
Az ájanlatok az l\'HO. évi julius hó 2li ik napjának d. e 10 órájakor Nagykauízsn város tanácstermében fel fognak bontalni. mely alkalommal ajánlattevők, vagy igazolt megbízottjaik jelen lehelnek
Az általános szállítási\' és munka feltételek, a részletes munkafeltételek, költség-ütések, tervek és szerződés tervezel a városi mérnöki hivatalban megtekinthetők, ugyanitt az ajánlati minta díjtalanul kapható.
Kgy aiánlaltevóuek sincs semmi néven nevezendő igénye arra, hogy az ajánlata elfogadtassák és Nagykanizsa város közönsége szahad rendelkezési jogát minden tekintetben fenntartja.
Az ajánlat egyéb módozataira, valamint ajánlattevők egyéb kötelezettségeire nézve az ajánlati minta általános és részletes feltételek, költségvetések és a tervek, végül a szerződéstervezet irányadók.
Nagykauizsán, 1910. évi julius hó 9-én.
Vócsey Zsigmond s. k.
polgármester.
mra8 11.
ZALAI KÖZLÖNY
S
i f nn iíif ^jw
ll UlLIuL Cigarettahüvely
mindenütt kapható.
A Zalai Közlöny
S/arkiiztiié|i ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van Szőlő-mentő por
permetezéshez, egy adag elegendő 200 liter kék gálic oldathoz, használati utasítással 40 fillér.
Főraktár: Drogéria Nagykanizsa.
Az üzleti siker titkát
három dologban Utálja meg az Ogyes kereskodó : az utaztatásban, a jó kirakatban és az ujaágbirdotésbeu Kz utóbbira ajánljuk unnok Zalamegye legrégibb újságját, a Zalai Közlönyt


HIRDETMÉNY.
A nagykanizsai fürdó-részvénytársulat 1910. ápríl. 30-án tartott köz-gyülésébon a társulat feloszlását elhatározván, felszámolásba lépett
Ennélfogva a kereskedelmi törvény 202. g-a értelmében felhívatnak mindazok, kik a nevezett társulat ellen követelést formálnak, hogy a jelen hirdetmény harmadszori közzétételétói számított 6 hó alatt követelésüket annál inkább érvényesítsék, mivel a 0 havi határidő letelte után a társulati vagyon a részvényesek között folosztandó lesz és a késedelmos jelentkezők kielégítést nem nyerhetnénok.
Kelt Nagykanizsán, 1910. junius 30-án.
Nagykanizsai ffirdő-ré»vtaytáriulat felszámolás alatt.
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY ÉS FELTÉTELEK.\'
1. A nagykanizsai fürdó részvény társulat felszámolás alatt ezennel közhírré teszi, hogy a nagykanizsai 3090 sz. tjkvben 877/e. 2. hrsz. a. felvett tulajdonát képező ingatlan, az azon levő fürdő-, lak-és melléképületekkel: uszoda és gépezetlel ogyütl, nemkülönben a meglevő fürdóruhakészlet és mindennemű ingóság felszerelés és a fürdó kezeléséhez kívántató eszközök, sióval minden, ami az 1004. augusztus 1-én kelt szerződéssel Soherz Emilnek és nejének bérbeadatott s amit ez idő szerint Csillag Jenóné szül. Nóvák Julosa bir bérbon, dr. Pliliál Viktor nagykanizsai kir. közjegyző vagy helyettese közbenjöttével, a nevezett kir. közjegyző hivatalos helyiségében 1910. augusztus hó 4 napján d. e. 10 órakor megtartandó szóbeli nyilvános árverésen a legtöbbet Ígérőnek eladatni fognak.
2. Kikiáltási ár 41,200 korona, melyen alul az 1. pontban körblirt vagyontárgyak eladatni nem fognak.
3. Árverezni kívánók tartoznak bánatpénzül a kikiáltási ár 10\'/»-¿t vagyis 4120 koronát készpénzben az eljáró kir. közjegyző kezéhez letenni.
4. Vevő a vételárt azonnal készpénzben kifizetni, illetve bánatpénzét a beigért vételár erejéig kiegészíteni tartozik. Ha ezen kötelezettségének eleget nem tesz, ígérete figyelmon kívül marad és az árverésben, mely haladéktalanul folytatandó, részt nem vehet. Ha az árverés folytatásában senki sem tesz ujabb ígéretet, előbb azonban inás is árverelt, az 1. pontban körűlirt vagyontárgyak az által, illetve több ily árvereló közül a legtöbbet igéró által meg-vettnek jelentendók ki. A bánatpénz osak az árverés teljes befejezése után adható ki annak, aki kevesebb ígéretet tett.
5. Csillag Jenóné szül. Nóvák Julcsa nem fokozatos Ígéretet is tehet .s az ó és egy más árvereló azonos ígérete között az övé tekintetik magasabb géretnek s egyúttal uj ígéretnek is. A bánatpénzre vonatkozó s a 3. és 4. pontban előadott szabályok reá íb irányadók.
ö. Vevő az 1. pontban körülirt vagyontárgyaknak az árverés napjától kezdve birtokába lép. E naptól kezdve ót illeti azoknak haszna, de viszont ó viseli az azokat terhelő adókat éa egyéb költségeket, valamint a vételagylet után kirovandó kínostári illetéket s az átírással esetleg járó mindennemű költségeket.
7. Az 1. pontban körülirt vagyontárgyak, melyekről készült leltári jegyzék a Délzalai takarékpénztárnál van, a helyszínén megtekinthetők. Meg-jogyeztetik azonban, hogy az azokban netán előforduló hiányokért eladó szavatosságot nem vállal.
8. Vevő az 1. pontban körülirt vagyontárgyakat tehermentesen kapja, miért is eladó tartozik az árverés mogtörlénte után azonnal az ingatlant terhelő adóságokai kifizetni s arról a terheket töröltetni. Viszont vevőnek megengedtetik, hogy az 1. pontban körülírt, a nagykanizsai 3090 sz. tjkvben 877/e. 2. hrsz. ingatlanra nézve a tulajdonjogot az árverés befejezte után azonnal bekeboleztethesse saját költségén a nevére.
Kelt Nagykanizsán. 1910. évi juliiis hó 2-án. 1
Nagykanizsai fttrdS-réiavénytáraalat felszámolás alatt.
i>
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
2 ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a kővetkező árak mellett.

Szétküldés utánvéttel. — Kozeskodek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belQl az Átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
• .rrtY"
:l • >j|j n»>
¿a mcstír-
BO, a, a-«\'»,
Hegedűk.
Iskolahegedük : 6, 8, 10, IS. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 39, 34, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny hegedűk: 70, 80 egész «00 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, ós •/« uagyságban 4, 8, B, 10 kor.-ért. — Hegedüvonók: 1, 1 3, 4 kor-ért. Hegedüvonók fernamlmkfából nagyon könnyű 6. 8. 10 kor-ért. — Hegcdütokok: 6, 7 6) kor és följebb. — Hcgedülábak ; 4, 10, 13 K és feljobb. — Álltartok: 1, 140 K és.feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 9i\\ 35, 37, 38 és 80 kor. — Zenekarcello: 40 60, 60 és 70 kor - Cello vonók: közönséges 1 60 lói 3 kor.-ig — Cellovonó fernambukfából 6 kor.-tól 18 kor.-ig. — •/4-es 73 kor. */t-t>8 76, 80, «0 ós 160 kor. — Nagybőgóvonó: 4, 6, 6, 8 és 9 korona.
Oxitorák.
Primeitora, jávorfa, gépe/ot nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetővol 30 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primeitora palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primeitora egész 64, 70, 80 kor
Koncerlcitoru a fent felsorolt minőségben is, azonban drhja 4 koronával drágább. — Magyar népcitonik koBónsége» kivitelben, egész-kótás 0 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor., utánz. palisándfiból 14 korona.
Bézfnvóhangsserek.
Minden rézfnvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 33 kor. Basstrombita: 49 kor. Piston: 33 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 54, 68, 60 kor. Hass: 40 kor-tói 70 kor.-ig Trombitakürt 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok K: 60, 68, 73 kor. Kombárdonok 0 vagy B. 110, 130, 133 kor. — Helikon: 108, 110, 133, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából njezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 34 kor., 10
billentyűvel 30. 30, II) kor. 13 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 60, 66, 60 kor. —
Piccolóflóták : 5 30, 6.60, 6 40 korona.
Klarinettok.
Fekete graimlillából, ujezüst billentyűkkel: 10 hilleutyűvel 36 kor. 19 billentyűvel 43 korona stb.
■ •
Dobok.
Nagy dol| réz faabronesesnl 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézsbroncs ós 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Hnzóharmonikik.
Iliuóharinoiiik.t, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, || korona. Ugyanazok liáro uszor»« hanggal 16, 16, 17 koron*. Ugyanazok 3 soros, 19 billontyü dupla hangokkal Our és Moll-b&ssus, dupla hanggal: 16, 34, 38 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 63, 60 koroua.
Kimentő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállitok.
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangazerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. vVajdits József kóiiyvnyoindájában Nagykanizsán.
nagykanizsa, 1910 julius 14.
49 IK ÉVFOLYAM 57 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.

■agjalaalk bitién íi ciBtlrtikii.
tl6fli«té«l Hr«k: Eg«u ívre 10 koron«, félívic 6 korona, nogyedévre 2 koron* 60 flll. — Egy«» »iám ára 10 (III. !
Kelelós >ierk»»lá: Kertéi» Jéuer.
Ulmljn ! a NB*rkriniit«s«K<
Szarkiizlétii áa kiadóhivatal Daák-tir I
T»Ufon: III. — Hlrd«léa«k dlj.i.bi. aitrlnl.
Justhek és a bankdátum, Miért ettéVmeg a békát?
A felirati vita, legalább eddig, osen-des mederben hömpölyög, előkelő nívón mozog. Várakozás ellenére, ment minden szenvedélyességtől.
A parlamenti pártok bár éles elvi ellentétben állanak egymással szemközt és állandóan a legsúlyosabb szemrehányásokkal illetik egymást, még sincsenek annyira elkese-redvo egymás ellen, mint amilyen vad ós ádáz harag dult a közelmúlt folyamán a koalioióban.
Ott ezt a vészes kavarodást köztudomás szerint Juslh, meg az ót vakon követők okozták. Tették ezt a bankkórdós üszkóvel. amelyet beledobtak a pártközi szövetség kazlába, amelyben pedig még sok szem várt kioséplósre.
Ennek a körülménynek figyelembe vételével bo kell látnunk, hogy a most tárgyalás alatt levő felirati javaslatok közül éppen ezé a koa-lioió-bomlasztó párté a legkevésbbé konzekvens, akár a legközelebbi múlttal, akár önmagával szemben.
Ugy vagyunk e párt feliratával, hogy szinte azt kell kérdeznünk :
— Voltaképen miért vették be özek a jámbor lények Juslh Gyula tudományát és azt a bizonyos bankdátumot?
Mert a Justhék felirati javaslatából nyilvánvalón hiányzik a nagy garral hirdetőit
bankdátum, az a bizonyos kisvelejü koponyában mogszületett 1911 január 1.
Még egy fél éve két kézzel rázta a fokosát s két ököllel verte mellét Justh Gyula, igy. meg ugy, fel fogja állítani az önálló bankot jartuár l-re. Ezért az ostoba dátumért szétrúgta a pártját, megbuktatta a koalíciót, paktált össze-vissza, lejáratta a 48-as eszmét, amely pedig az ó pártjának evangéliuma s most egyszerre kihagyja még a felirati javaslatából is a bankdátumot.
Hát csak ennyire volt komoly, következetes programmpont nz a trónig felvilt bankdátum ? Csak arra kellett, hogy a saját pártját elzüllesse? S most jó már ugyanazt hirdetni, amit Kossuthék: az önálló bank felállításának elhalasztását?
Száz darab kibuko;t Justh-pártí képviselő, akiket Justh a bankdá\'uiumal ugratott ki a mandátumból, most elhűlve kérdezheti: — Ugyan miért isotlük mi meg a Juslh Gyula békáját ? .. .
Nem zavarjuk őket konteinplációjukban. Megérdemelték sorsukat —
Visszatérve a ház munkásságára, nem kell prófétai ihlet annak megállapításához, hogy a nyári ülésszak Immár rövid idó alatt véget fog érni, az államszükséglotek megszavazása után. Ősszel előreláthatólag újra kigyúl az ellenzék haroí készsége, de akkor som fog kicsapni a legális medrekből.
A kormány ügyességétől s bölcseségé-tól függ, hogy a parlamentben levő nagy erejét tudja-e, akarja-e és miképen a nemzet javára felhasználni. Mert az cgyszor evidens
dolog, hogy a mandátumok akkora tömegével hűségesebben és okosabban kell sáfárkodni a közjó érdekében, mint ahogy azt a közelmúltban a békanyeló Justh-párt tetto.
Várni közgyűlés.
A folyó lió 12-én megtartott közgyűlésen, mintegy 50—00 város-atya vett részt,
A bó tárgysorozatnak több érdekes poutjavoll. K pontok köztit a 4-ik pont érdekelte legjobban a képviselőket.
A közgyűlést az elnöklő polgármester nyilolta meg több indítvány kíséretében.
A 9-ik pont volt a városi közkórbáz költségvetése.
A városi közkórbáz jövő évi szükségleteire 71101 korona van előirányozva, melyből azonbau 69000 korona fedezetlen. Ennek az összegnek fedezetére a bizolttág a betegápolást dijak nagyságát napi és szeinélyeukiutí l kor. 69 fillérben állapította ineg. Ezután a képviselők tudomásul vették a Sáudy Gyula építész tauárral kötött szerződést.
Klénk érdeklődés tárgya volt — a 4-ik pont, amelyet az összes megjelent képviselők mély-| sóges nagy figyelemmel hallgattak. A polgármester utalt a helybeli lapok közléseire s igy feleslegesuek | tartotta ezen pontnak újból való ismertetéséi. A képviselők a tanács javaslatát majdnem egész teljességében elfogadták. Módosították Halis Istváu, Horváth István, lieuedek József, Hajós Ferenc, Csiga-házy Antal, Hzékoly Nándor, Hitzelbergar Lajos és Ruesz Antal tisztviselőknek lizetésrendezését.
Ezután az államsegély kiutalására került a sor. Kiutalás csak akkor fog megtörténni, ha a belügy-
A kalász.
Nathan Martin ezrede közepén le s föl járt a napon. Csákója keményen csillogott a napfényen, arca vörös volt a naptól « a merev tartástól.
Mit lehet csinálni az embernek, ha ki van adva a rendelet, hogy tiz lépést föl, liz lépést le, azontúl egyetlen egyet sem szabad tenni, különben szökevénynek tekintik.
Bizony, ez szűk halár annak, aki megérzi, hogy volna kedve s ereje tiz- meg tízezer lépésre is. mig csak el nem ér oda, messzire, egy kis lombos falucskába, ahol Oatheriue most bizonyosan almát hámoz az ebédhez.
Hiába a parancs paruncs s Náthán teljes szabatossággal lépi ki a taktusokat. Tiz lépést föl, tizet alá.
Fegyverét kifogástalan gépiességgel tartja s aki messziről nézi, kitűnően megszerkesztett automatának gondolhatja. P«díg ha üvegből volna ez a mozgó bronz-alak s bele lehetne látni a beune forrongó gondolatokba, nagyon is naiv, kellemes, üde emberi lényt fedetne fal
Istenem, mennyi mindent el tud gondolni egy lélekzó. meredt derekú s komor badli.
Virágos kis házikók lebegnek a hadi sátrak helyén. A füstös muskétások könnyű, libegő ruháju lányokká változnak s a rezes csákók helyett különös, szívingerlő hretaguei fókótőcskék csillognak a nap ragyogó féuyéu.
Paripa nyerít aiuoll a tüzéreknél. Dehogy, az istállóban nyihogott a jó igás kanca. Pusksropogás hallik messziről, ostorpattogás az csak a falu utcáján.
Kacskaringós szitkozódás kerül elő a sátor belsejéből, — óh, az is a falut juttatja eszébe. Ott sem hallani virágosabb stílust.
Nathan Martin egyre szabályosabban lép s egyre mohóbban rohan képzeletében előre a jól ismert utakon
ó. Oatheriue, Oatheriue.
Előtte a hideg, szép leány, akit ó oly reménytelenül szeret. Vajjou gondol-e rá, vájjon ha most látná pompás egyenruhájában, barátságosabb volna-e hozzá 7
Hogy lehet az, hogy egy leány olyan hideg tud lenni ahhoz, aki életét aduá egyetlen mosolyáért. Nathan Martin könnyen elképzelhotué. hogy Oatherine szerelmes belé, reá mosolyog, csókot ád neki s uagy dióbarna szemével bizalmasan köszönti ót. De nem teszi, katonai pompájában sem bízza el magát.
Ö most is hidegnek, büszkének, elérhetetlennek tartja Catherinet és még szabályosabban lépi nwg a tiz lépést fölfelé s tizet alá.
Dörögnek az ágyuk és a katouák fádul rohannak keresztül ai érett rozson.
Sarkuk alatt letörik, szétmálik a pompás szalma, a súlyos kalász s mikor az utolsó is átmegy az árkon, mögötte niucs többé, csak gyászos pusztaság.
A tisztikar föut van egy emelkedésen sizgatottan látcsövozi a környéket. A katonák sóvárogva néznek fel rájuk Dühíti őket a nagy bizonytalanság.
Ók csak rohannak, rohannak előre vaktábau kiadott vezényszók utáu és sohasem tudjuk, hol találkozuak az ellenséggel, a halállal.
Nathan Martin vágtat előre, ál a tűskerózsák roncsain s tejébe száll az indulatnak mámora.
Keresztül tudna vágui egymaga az egész világon. Nekimenne a tüzuek, víznek vakon, egy gondolat nélkül; megviaskodna ezernyi ellenséggel, ha tudná, hogy szabadon rohanhat tovább a maga utján, amely egyonesen oda vezet Catberiuehei.
Óh, milyen erőt érez izmaiban, milyen életet mellében. Egy örökkévalóságra elégnek tartja a benne levő energiát
És ekkor ütést érez valahol a testében,1 nem is tudja, init, hol, nem tud egyebet, csak hogy felbukik és tehetetlenül fekszik a földön.
Körülötte, fölötte mások rohannak el...
Valaki átugrik rajta, másik rálép kíméletlenül s ahogy keservesen föltápászkodik annyira, hogy végignéz a síkon, látja, hogy valaki tiz lépésre tóleéppeu ugy elesik minden ok nélkül, mint ahogy ó elesett. De az meg sem mozdul többé.
S ekkor agyábau valami gondolat szökik fel.
— Elestem Csatában. Ellenség golyójától. 8 nem is láttam az ellenséget.
Végtelen kétségbeesés fogja el, a tehetetlenség halálos levertsége.
Fájdalom hasította végig a hátát.
— Sebesült vagyok.
Kezo erőtlenül hanyatlott le s vörös volt.
— Vér. s
2 ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
miniszter a városi képviselik etea felosztási határozatát jóváhagyja.
A 4-ik pont letárgyalása után a képviselők nagy része eltávozott, inert a hátralevő többi pont őket, mint képviselőket nem érdekelte. A hátralévő többi pontokat a még ottmaradt képviselők hamarosan letárgyalták.
A közgyllléa este 7 órakor végett éri.
A kaszthelyi dalosverseny.
— Saját tudósítónktól.
A Dunáutuli Dalosszövetség IX. dalversenyének 2 napja nem csókkeni érdeklődés mellett folyt le julins 11-én. A szabad verseuyben is finomult ízlést mutattak be a dalkörök. A verseny után koszorút helyeztek Festetich Qyörgy szobrára és hatalmas ösatkarban hangzottak fel a Szózat méltóságos akkordjai. Ktzel a verseny véget ért. Este fél 9 órakor a Balaton partján sok ezer ember jelenlétében hirdette ki az egyesület titkára Lányi Viktor a dalosverseny zsűrijének ítéletét, melyuek rníuden részét egeiverő éljenzéstel fogadiák. A nehéz mddal-csoport I. dija (Ooldmark brouz-relief. Festetics ajándéka) a „Uyóri Kuek és Zenekedvelők Kgyesfl-leiének" ítéltetett oda. A nehéz műdal II. csoport első dijára ABC sorreuben a Pécsi Polg. Daloskör (Keszthely város dija, ezflsts.-rleg). Székesfehérvári Polg. Dalkör (a keszthelyi hölgyek ajándéka, lovasszobor), a Szombathelyi DalegyesOlet (Zalavár-megye ajándéka, ezüst babérkoszorú) és a Veszprémi dalárda (Keszthelyi Takarékpénztár ajáudéka. női szobor) érdemeailteltek. Ugyané csoport II. diját a budapesti Cukrász Dalkör (dr. Dersényi Árpád szöv elnök ajáudéka, lant) és a székesfehérvári Déli Vasút dalárdája (Keszthelyvidéki Takarékpénztár a|áudeka ezűslserleg) nyerték el. A harmadik di|ra a körmendi Dalosegyesűlel (Kráuiit Kálmán védnök ajáudéka. ezüst babérkoszorú) és a szombathelyi M A. V műhely Haladás Dalárdája (a keszthelyi Zenekedvelők ajáudéka, babér koszorú) érdeinesittetelt. A módul 1. dija a komáromi róm. kath. Kgybázi énekkarnak jutott ($r. Festetics Taszilóné ajándéka, ezüstserleg), a II. díj a sárvári Dalosegyesületnek (Itakovszky Hé In képviselő ajáudéka, ezüst serleg), a III. dij a talatóvárosi Polg Olvasóköri Daloskörnek (dr. Burány tlergely dija, ezüst serleg) ítéltetett oda.
A uépdalcsoport I. dija a zalaegerszegi Dalos körnek (br. llornig Károly püspök ajándéka. Keet-hoveu azobra), a II dij a ruszli Férfi Dalegyletnek (keszthelyi iparos hölgyek dija, majolika kulacs) ítéltetett oda.
Versenyen kívüli éneklésért jutalmat kapott a budapesti Lyra Dalkör (Nagy István szövetségi alelnök dija, Uoldmark-plaketla); míg a keszthelyi Dalkört üaray Sándor karmesterben tüntették ki,
kinek gr. Zicny tiéza ajándékát (karnagyi pálca) nyújtották át.
Nem hagyhatjuk megemlítés nélkül, hogy Lányi Viktoruak „A sieutmihályi kápolnában" cimfl románcát Pető Imre klastikus megzenésítésével a keszthelyi Dalárda általános tetszéssel adta elő.
A dijakat maga Festetich Uyörgy gróf adta át az egyes dalárdák karmestereinek, barátságos szavak kisérelébeu.
Annál kellemetlenebb hatást keltett, hogy mikor a zsűri már szétoszlott: a körmendi, a budapesti Cakrást Daloskör és a szombathelyi Máv Dalos körök sértódölt elégedetlenséggel visszaadták a nekik ítélt dijtárgyakat. Ezek most az egyesület tulajdonába mentek át
A dalosverseny egyike volt a legsikerültebbeknek. Két év múlva Veszprém lesz színhelye kasonló ünnepségnek.
HÍREK.
— Személyi hlr. Deák Péter rendőrfőkapitány szabadságáról visszatért s ma már \' hivatalát el is foglalta
— Jegyzői közgyűlés. (8iyát tudósítónktól.) A zalavármegyei községi és körjegyzők f. hó 11-én tartották évi rendes közgyűlésüket Keszthelyen, Mol uár István szeputki jegyző elnöklete alatt. A megelőző napon választmányi ülés volt, melyen javaslatokat állapítottuk meg, ugy hogy a tárgysorozat majdnem minden hozzászólás né\'kflí tárgyaltntott le. A magyarországi jegyzők központi egylete „Uj Politika" címen politikai napilapot akar létesíteni, moly a jegyzők érdekeit és a községi közigazgatást fokozottabb mértékbe i szolgálná. Bár elvben nem mondott ellene u gyűlés, de egyetlen részvényt se jegyeztek a 10 percig e célra felfüggesztett gyűlésen. Az elnöki jelentés szerint, melyet Takács Imre ralaapáti jegyző, köri főjegyző olvasott fel, a dunántúli jogi zők fiainak iutorn itusa ez évben Győrben 40 tanulóval megnyílik. Közéjük 4 za\'amegyei fiu is felvétetett Elhatároztatott, hogy a különböző járásokban levő árvaalapok cgyesitletnek Fer.-nczy János kískoináromí nyugalomba vonult jegyző, (dr. Perenczv Uyörgy nagykanizsai ügyvéd atyja) egybingu lelkesedéssel tiszteletbeli tagnak választatott A gyűlésen jelen volt Takácli Lajos keszthelyi járási főszolgabíró és dr. Korhni Károly zalaegerszegi polgármester, kik felszólaltuk. hogy a jövő évi közgyűlést az ő városukban tartsák. A megejtett szavazás Keszthely mellett döntött
— Lelkészválasztás. A szepetueki evangélikus hitközség Kirchkuopf János eddigi segédlelkész! lelkészé választotta.
— Kavarodás a Csány szobor körül. A
Oaány szobor pályázati határidejére 17 pályamű érkezeti be, melyek o hó lö-áig megszemlélhetók
Feje hátrabukott s felnézett az égre lankadlau. elkeseredetten, fis lassan, mint valami buborék, gyűrődött fel benne utoljára egy gondolat:
— Vájjon most, ha ilt látna Catheríue, összetörve, betegén, most viszonozná-e szerelmemet?
Hódoltság fogta el.
Kiájult.

A rozs megint érett. A zöld kalászok szürkültek. Egy-egy magasabban álló kalá-z sárgán mosolygott szét a többiek feje fölött.
Nathan Mariin parasztrnliában, vállán kaszával ment közte a gyalogösvényen.
Most nem lépett szabályosan mereven. De mintha a friss és szabad ábrándozáshoz szükséges volna, hogy a test a katonai fegyelem merevségébe legyen bilincselve — most ugy látszik, iniutha nem volnának olyan szilajok és elevenek gondolatai
Előtte a valóság, a- meggyózheletlen valóság.
Vállán a nehéz munka s a kedvetlen, magános.\' társtalan élet. A távolba néz, mintha keresné ót, az 1 idegen, kevély leányt, aki egyéb szóra nem is tudja nyitni szép ajkait vele szemben csak erre:
— Nem, nem.
fis íme, mintha gondolatai megelevenednének, ki jó szemközt vele? Catherine.
Nathan megállt A leány egy kissé zavarba jött. Egyedül voltak a roistenger közepén.
Nathan ugy érezte hogy most hatalmába került a leány.
Elébe ment Megfogta a kezét s beszélui kezdett neki. Keresetlen szavakkal mondta el, milyen aterelmes volt a messte távolban. A súlyos betegség alatt a kórházban, fis most a munkát is csak az (eszi tűrhetővé neki, hogy még mindig számit rá.
A leány csendesen lóbálta aranykoszolus fejét s egyre integette vele, fáradhatatlanul, hogy :
— Nem, nem.
Nathan végignézett a rotsföldön.
— Nézd, ez a nagy tábla mind az enyém. Már azt kalkuláltául, most mennyi lesz rajta az araiás Pár hét alatt beérik s aratni lehet.
Leszakított egy kalászt és szétdörzsölte kezében. A puha, nagy. duzzadt szemek benne maradtak.
Leszakított egy kalászt és szétdörzsölte kezében. A leány odanézett. Ugy látszott, megpuhult ó is.
A legény szájába vett egy szemet s ajkaival nyomta szét a puha fehér tejes magot.
Hirtelen merészen átölelte a leány fejét s ajkát a magáéhoz szorítva, szájába adott egy szem magvat.
A leány nem küzdött az erőszakosság ellen Kiharapta az édes szemet s uyelvével megízlelte azt
— Kell, kell? — kérdezte a férfi — Mennyi rozs, mennyi aralui való. Et mind a tied lesz. Az uj házban, az uj rozs... Kell?
8 a leány mintegy megbűvölve sióit csöndesen:
— Igen.
8. Solari
Zalaegerszegen a megyeház nagytermében. A Koszt-helyi Hírlap tudósítója kiváló szimpátiával ir Lukácsy Iiajos szobor-niodeiyéról, melynek invenciója megfelel annak a legendás nagyságnak, ami Csány Unzló nagynevéhez fűződik. Szakértő látogatók pedig azt a megjegyzést teszik Istók János pályázati művéről, hogy nem tartotta meg a pályázati feltétel ama pontját, hogv a minta a szobor egv ötöd része lehet csak. Az ó modelljét ezek egy harmad nagyságúnak tekintik Ez ugyan felfogás dolga, mert ha Istók kijelenti, hogy a modell a valódi nagyságnak egy ötöde, akkor ezt neki el koll hinni. Legfeljebb nagyobb szobrot uyiyt ugyanannyi pénzért, mint a többi művész Sokkal érdekesebb azonban, amit a Nap kipattan tolt, hogy Istók modelljén a Hungária mellékalak Bosnyák Gézánénak a képmása. Kz ugyan magában véve nem bimou, inort Bosnyák Géláné bizonyára van olyan magyar upus-stépség, akit a művész vésője Hungária istennőjéül teremthet egy szobor piedestáljára. A bibi azonban abban van, hogy Bosnyák Géza a Csány szoborbizottság elnöke és mint ilyen elfogulatlanul nem ítélhet Istók János és a többi szobrász müvei felett. Rőt talán azok a zsűri tagok sem, akik baráti, rokoni, vagy egyéb összeköttetésben állanak Bosnyák irtával. Érdeklődéssel várjuk, vájjon a Nap leleplezésének minő hatása lest; vájjon a tsüri uj tagokból fog-e megalakulni, akiknek indifereniismusa minden kétséget eloszlat.
— Tűzrendészetünk fejlesztése. Örömmel konstatáljuk, hogy városunk vezető férfiai szakítva a mult hagyományaival olyan intézkedéseket eszközölnek, amelyek mindnyájunkat érdekelnek. A közelmúlt bebizonyította, hogy mióta városunkhan hivatásos tűzoltók őrködnek a tüzesetekre, azóta ugy a tüzesetek stáiua, mint azoknak pusztitáaa kisebedelt. Ép ezt látva elhatározták rezérférfiaiuk ennek fejlesztését ugy. hogy a következő költségvetésben már 4000 koronával emelkedik tűzrendészed kiadásaink. Kzen kiadásokból fogják fedezni az iijonau alkalmazottakai is Tűzrendészed kiadásuk ezeu. többlettel együtt 8400 koronára emelkedett fel. Ideje is már, hogy a régi maradi reudster sutba kerüljön s helyette üdvös újítások lépjenek olólérbe.
— Katonaság köréből 3ö honvédet augusitua 13-ára, mint ma értesülünk behívtak. Az idei uagygyakorlat nem lest oly ntgyatabásu, mint a legutóbbi volt. Katonáinknak azonban ez is teljesen elegendő.
— A nagykanizsai katonai hadastyán betegaegélyezési- és temetkezési-egylet 25 éves jubileuma A uémetujvári gróf Batthyány Lajos ur ónagyméltósága védnöksége alatt álló nagykanizsai katonai hadastyán betegsegélyezési- és temet, kezési-egylet 1910 évi augusztus hó 14-én tartja a Polgári Egylet kertjében és tánolermeibeu fennállásának 26 éves örömünnepéi. Az ünnepély főbb rendezői: Kperjesy Gábor vigalmi bizottsági elnök. Nagy Károly főparancsnok. Ráct János eluök, Friedenthál Mór alelnök, Tantsits Béla egy. jegyző.
— A két jómadár. Míhalccz László helybeli lakostól Flumbort (Goetpon) József és Gozdáu (Dómján) József fiatal suhancok 103 koronát elloptak. A lopást azou ¡dó alatt követték el, ainíg Mihalec és házi népe mezei munkájával volt elfoglalva. A két suhanc azután a pénzt felváltás végett Flumbort József kómüvesinasnak átadta "A kómüvesina» a pénzt egyik helybeli kereskedőnél fel váltotta s azután a három cimbora a közös szerzeményen meg-osztozkodott. A rendőrség azonban Mibáloc panasza alapián a két jómadarat hamarosan lefülelte. Mint ezen esetből is láthatjuk, javuluak az erkölcsök Nagykanizsán.
— Büz a Petőfi-utcában. 8krivalics Potőfi-utcai csizmadiának valami betegség következtében elhullott 3 drb. sertése. Skrivalics hogy az elhullott állatok elszállítása költségébe ne kerüljön, egyszerűen udvarábau elásatla. Az elhullott serlések azonban oly undorító bűzt terjestleltek, hógy a szomszédok panaszt omeltek a rendőrségen. A rendőrség a panaszok alapján utasította a gyepmestert, hogy ezen elhullott állatokat szállítsa el.
— A rendőrség köréből. Simon Miklós helybeli lakós panaszt emelt rendőrségen, hogy ismeretlen tettesek lakásába betörtek s ouuau több értékes tárgyat elemeitek. A rendőrség az ismeretlen tettesek ellen a nyomzást megindította, de az eddigi nyomozások eredményre nem vezettek-
JI\'LICS 14
ZALAI KÖZLÖNY
A gőzgépkezelők és kazánfűtők legkö-zelebbi képesítő vizsgái Sopronban julius Iió 17-ik napján délelélt 9 érakor a Sopron városi villany telepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. kor iparfelügyelóség-liez küldendők Deák-tér 35.
— Jó tett helyébe jót ne várj. Karny Ferenc közjegyzői írnok a szőlőhegyből jött haza csaladjával és több ismerősével, midőn észrevette, hogy a tnezőn egy mozitlábos omber fekszik mozdulatlanul. Karny azt hitte, hogv itt valami szerencsétlenség történhetett oda sietett a mozdulatlanul fekvő emberhez s azt rázni kezdte. Ez felébredvén, fütykösével ugy megütötte Karnyt, hogy ez harcképtelenné tolt s hogy több lltloget nem kapott, annak egyedül az volt sz okozőja, hogy egy vasutas Karny védelmére sietett ,s ót ezen ütni szándékozó embertől megvédelmezte. Karny feljelenté támadóját
— öngyilkosság. Hojtás Józsel 59 éves ko-márváro-i gazda már régen rossz viszonyban élt családjával. Kzen rossz viszony érlelte benne azon gondolatot, hogy öngyilkos lesz Tegnap reggel azután végre is bujtotta tervét. Ugyanis Budapest felől Nagykanizsa felé haladó vegyes vonat elé vetette magát, amely őt elgázolta. Holttestét a kontár-városi temető hullaházába szállították.
fi *** —~—* — 1 1
A hányásra ingerió rioinu« olaj helyett számos orvos a Ferenc* Jó-
ataef-kescrüví/.et rendeli. Klinikai tapasztalatok igazolják, lipgy ez a tiszta, természe les gyógyvíz még oly esetekben is a nyákhártyák izgatása nélkül gyors és fáj
dalommeiites tisztító hatással járt, amelyeknél más hashajtóazereknek már nem volt meg a kolló hatása. A fóváros egyik legrégibb köz kórházának igazgatósága ezért ekkép fejezi ki elismerését: „Mint igen hatásos levezető* és hashajtó-ásványvíz a „Ferenoz József keserűvíz kiválóan ajánlható"
Utánzatoktól tessék óvakogni 1 Ahol raktár ninos, a legjobb közvetlenül a Ferenoz József-keserüviz források szétkűldési igazgatóságéhoz, Budapesten, fordulni.
gyarázatában fenekestül felfordul minden, amit az emberiség etikai szükségleteiből fakadónak tartunk De Vorsannes, a darab egyik alakja például bevezeti a szeretőjét a családjába, aki ott meleg ott-\' honra talál s az osztozkodó természetű feleséggel vigan barátkozik, amit a színdarab-írók amolyaij üdvös, követendő párisi példaként állítanak oda. AmdeJ mindakét asszony a csapodár Hoiillaiussal kezd pást torórákat rendezni, amit megtudván de Vorsannes,1 válaszútra állítja Herkulest, hogy válassza tetszése1 szerint akár a feleségét, akár n szeretőjét. Aki neki jobban esik. Amelyik neki kell, arról do Vorsannes lemond. De, akit nom választ, anntk azt in hagyjon békét.
Du hört sicb allos auf! Ezek után mellékes, hogy akit e dilemma elé állítottak, ugy menekül holólo hogy egy kedves, mo rész. derék és tiszta lánykát választ, akival becsületes családi életot szándékozik élni —
A hétfői bemutatón az est pálmáját Zöldi vitte el. Főként a harmadik felvonás végső nagy jelenetével, amelyet sok műgonddal, érzi-linosséggel, sznb-lilisan játszott meg. A darab főhősét Izsó alakította, előadásának megszokott kerekdodgégévcl s biztonságával llidy játékát ezúttal is te Isin* kisérte végig Sikere volt egy inas szerepében Patakynak is A többiek is jók voltak. A kö\'.önség megmutatta, hogy nem azonos felfogás dolgábtn a vígsziuházival s aj darabot bizonyos tartózkodással fogadta A színészek\' játékát azonban amelyről konstatálni kell, hogy n szöveg triviális érdességeit finoman letompította, nem egyszer nyílt szinen is honorálta
* Jánoska. A keddi előadásról nincs mit mondanuuk. Elvégre hogy egy s szinlapon is .tündéries látványosságnak" jelzett fantasztikus játék nem való a mi szerfeleit primitív berendezésű arénánkba, az csak
kézenfekvő dolog. At, ami kedden reprodukálódott előttünk, bizony csöppet sem volt tündéri s egyáltalán nem ment a sző jóindulatu értolmébou vott látványosság szántába Ilyesmihez kevés a jóakarat, ilyesmihez káprázatos díszletek s olyan technikai fogások szükségesek, amelyek nem mondjuk, hogy a Király-színházon kívül ogyebütt nem mutathatók fol, do hogy nálunk az adott körülmények között nem, azon nincs mit vitatkozni. Ez.-k nélkül pedig az a bizonyos karácsonyi álom. amelyet a Dickensénél jobb fol-dolgozásban már ugysoui láthatunk, ha még annyian variálják is ezt a gondolatol, csak arra jó, hogy a néző is elálmosodjék mellette. Ami végül a gyermekszereplőket illeti, ebben a formában sem vagyunk barátai a kicsinyek szellemi túlterhelésének, a színpadon való szereplés fárasztó éjjeli munkájának meg még kevésbbé.
• Ingyenes magyar fürdő kalauz. Fürdők és nyaralóhelyek címen az összes magyar fürdőkről évente ismertető kalauzt szerkeszt dr. Fodor Oszkár a magyar fürdők egyik legalaposabb ismerője, hogy a hazai fürdők fellendiléséuek fontos ügyét előmozdítsa azáltal, hogy o kiadványt egész éven át ingyen használhassa, aki a magyar fürdők Ugye iránt érdeklődik. Az idei XIV. évfolyam gondosan összeállítóit kötete tartalmazta az összes hasznos tudnivalókat a magyar fürdők szépségéről és gyógy-hatásáról. A fürdók és nyaralóhelyek kiadóhivatala Budapesten, Dobáuy-ulca 39. 20 fillérért portódij ellenében bárkinek ingyen küldi meg a kötetet, mely un is egyedüli a legjobb ingyenes ismertetője az összes hazai fürdőknek.
Pásztory cs és kir. udvari szállító virág» kereskedése. Itudapesl. VIII.. Itákóci-ul 3 Képes árjegyzékei kívánatra díjtalanul küld.
\\mU
a kiadóhivatal,
és —
Wajdits könyvkereskedés

IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Deák tér --
és iniudou bel- és külföldi hirdetési iroda.
vaiaa- izaphö roaaáaoa s4« -4»*
Kiea vidék, remek park, nagy erdő. Márvány-, porcellán-tokörfürdók, láplürdók. Faugó gyógykezelés és hideg-vizkura. lég- és uapfúrdók szabadban való fekvés ■■■■I Kiváló gyooyeredinények valamennyi női bajnál, vérstexé.jyaégnél. csutuál, kösivéuyuél valamiül idegfáj -dalmakuál, különösen ischlasnál. Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a fttrdölftsfatósáf.
Színészet.
* Romvári jubileuma Komvárí Várady Lajosnak, a társulat súgójának 40 éves jubileuma, ahogy aztsol.6^ joletlűk, a hétfó osti előadás keretében ked- j ves ünnepséggel folyt le A 69 gyalogezred zetie-kantmrir nyitánya után s felgördült kárpit nlalt pálya-1 lársai, férfiak s nők élén Izsó Üdvözölte szíves szó vil a jubilánst, aki aztán sok közvetlenséggel felelt\' a köszöntésre, elmondva néhány derűs epizódját annak a szinészpályáuuk, amellyel legutóbbi számunkban már hosszabban foglalkoztunk Az ünnepelt később, nliután átvette a szeretet ajándékait, visszabujt megtilt az 6 kis házikójába és hűségesen súgta a darabet annak rendje-módja szerint
* Buridán szamara. Flers és Gaillavel a szin-dlrulj-esinálás elsőrangú mesterei, akiknek az ötlote uanyi, hogy egyetlen alkotásukkal ki tudják félévre elégíteni a párisi közönség igényét. Ismerik a színpadi hatás legfinomabb eszközeit, sót nemcsak ismerik, hanoin ujukat tereintenek. Alkotásaik felépítése biztos, egy pillauatra sem lankadó, emberismeretük
ott, ahol csak győngeségekrol vau szó — igaz, «!• erkölcsi érzékük egy mákszemnyi sincsen. Annyira nincsen, hogy vallott elveik belyoslóséhez már szinte IMiologikus lelkiállapot szükséges, mert kettejük ma-

HIRDETMÉNY.
A nagykanizsai fürdó-részvénytársulat 1W10. ápril. 30-án tartott közgyűlésében a társulat feloszlását elhatározván, felszámolásba lépett.
Ennélfogva a kereskedelmi törvény 202. §-a értelmében felhívatnak mindazok, kik a nevezett társulat ellen köve\'jlést formálnak, hogy a jelen hirdetmény harmadszori közzétftelétól számított tí hó alall követelésüket annál inkább érvényesítsék, mivel a tí havi határidő letelte után a társulati vagyon a részvényesek közölt felosztandó lesz és a késedelmes jelenuezök kielégítést nem nyerhetnének.
Kelt Nagykanizsán, 1910. junius 30-án.
Nagykanizsai fürdő-ré«zvénytár»ulat
felszámolás alatt.
4 -
ZALAI KÖZLÖNY
JÖLIU8 14.
NYILTTÉR.
K rovalbau közlöttekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség
Jóság,
ár és
súlyi
kell a izappan öttzehatonlíliiánil éa beviairliianil ügyelni. A vilig egy azappana sem éri el a
szarvas
. szappanát
minden jó tulajdonságában, tinta- i
ságiban, niosóképességében, lágyságj- J
ban és olcsóságában f
Egy okos fej
nem használ mást, mint
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlóit éleszti pótlék, ti prúparatum 12 filléres csomagokban kapható báimely élelmiszer,- drogária é8 egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. listt erjesztéséhez elegendó Milliószor bevált Kalácsokhoz süteményekhez ós tészta-
Versenytárgyalási hirdetés.
A rozgouyi-utcai és templomtéri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállitá. sokra és munkálatokra — a v. képviselőtestület jóváhagyásának fenntartásával — versenytárgyalást hirdetek..
Az előirányzott összeg a rozgonyi-utcai iskola felépítésére kereken 112000 kor., \' a templom-téri iskola felépítésére kereken 85000 korona.
Az ajánlatok a kiírási művelethez csatolt mintán teendők meg. Csakis szabályszerűen kiállított és pecséttel lezárt sértetlen borítékban elhelyexett közvetlenül a tanácsi iktalóha vagy posta utjáu beadott ajánlatok vétetnek tárgyalás alá.
Az ajánlatok borítéka a következőleg cimtendő.
A városi tanácsnak Nagykanizsán. .Ajánlat a 12692/910. sz. versenytárgyalási hirdetményben kiirt a rozgonyi-utcai éo templom-téri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállítások és munkálatokra."
Az ajánlatok posta utján vagy közvetlenül a tanácsi iktatóba adandók be.
Benyújtási határidő 1910. évi julius hó 86-ának d. e. 10 órája. Ajánlatot lehel teuni Az összes munkálatok és szállításokra, vagy az egyik vagy másik iskola összes munkáira és szállításaira és végül az egyes szállítási és munka csoportokra is. Mindkét iskolára vonatkozó ajánlatban azonban iskolánként elkülönítve kell megadni az árengedményt.
Bánatpénz gyanánt az ajánlati végösszeg fi0/»-» készpénzben, vagy óvadékképea értékpapír alakjábau, vagy 10000 K ig terjedő részében a .Nagykanizsai Ikpt. r. t." a,\' .Délzalai Ikpt. r. t. Nagykanizsán", a .Zalamegyei gazdasági tkpt. r. t. Nagykanizsán*, a \' .Néptakarékpéuztár r. t. Nagykanizsán" végül a .Nagykanizsai Bankegyesület r. t." ily összegről szóló betétkönyveivel teendő le és az az ajánlat benyújtásával egyidejűleg versenytárgyalási hirdetés ügyszámára való hivatkozással a városi pénztárba a táigyalás határidejéig befizetendő, vagy oda beküldendő és az erről szóló letéti nyugta vagy postai feladó vevény az ajánlathoz csatolandó. <
Az Ajanlatok az 1910. éri julius hó 26-ik napjának d. e 10 órájakor Nagykanizsa város tauácsteriuébeu fel fognak bontatni, mely alkalommal ajánlattevők, vagy igazolt megbízottjaik jelen lehetnek. w • >
At általános szállítási és munka feltételek, a részletes munkafeltételek, költségvetések, tervek és szerződés tervezel a városi mérnöki hivatalban megtekinthetők, ugyanitt az ajánlati minta díjtalanul kapható.
Egy ajánlattevőnek sincs semmi néven nevetendő igénye arra, hogy az ajánlata elfogadtassák és Nagykauizsa város közönsége szabad rendelkezési jogát minden tekintetben fenntartja.
Az ajánlat egyéb módozataira, valamint ajánlattevők egyéb kötelezettségeire nézve az ajáulati minta általános és részletes feltételek, költségvetések és a tervek, végül a szerződéstervezet irányadók.
• -
m
Nagykanizsán, 1910. évi julius hó 9-én.
Vócsey Zsigmond s. k.
polgármester.
ételekhez való receptek ugyauott ingyen kaphatók.
Az üzleti siker titkát
három dologban Ulálja meg az ügyes kereskedő: az utaztatásban, a jó kirakatban és az újsághirdetésben Kz utóbbira ajánljuk unnék Zalamugye legrégibb uiságját, a Zalai Közlönyt
A Zalai
tirhi;liii|i éi kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
öszi trágyázás! VABOWi Szarka ™DJE«*iü
t iiomabsalak
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORBA VAS MŰTRÁGYA J
Csak akkor valódi, ha ilyen zsákokban
van és eredeti ölomxár van rajta. CIVAKODJUNK A
Minden zsák tarta lomjelzésael van ellátva. HAMISÍTÁSOKTÓL !
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselője Budapest, VI , Andróssy-ut 49.
liépvlselöséjt és raktár: JVfKLIM én ri VICIt N/oiiiln»<liel)
JUL1U8 14. ZALAI KÖZLÖNY 6
947». szám/ni 1910.
Tárgy: A vármegye központi hivatalos helyiségének fűtéséhez szükséges tüzelőanyag szállításának biztosítása.
Versenytárgyalási hirdetmény.
Zalavármegye törvényhatósági bizottságának 17397/nl 909. jkv. 665. sz. véghatározata alapján a vármegye központi hivatalos helyiségeinek fűtéséhez szükséges és & kimutatásban feltűntetett tüzelőanyag szállításának 1911. évi január 1-tól 1913. évi deozembor hó 31-ig terjedő időre leendő biztosítására ozennel versenytárgyalást hirdetek.
A szállítandó tárgy neve Évi szükséglet megközelítőleg Egységár köb-méterenkint Jegyzet

K K
Minden korhadástól ment első osztályú száraz, bütyök nélküli bük k fa vagy: kirostált (pormentes) magyarországi termelésű koczka diószén 630 köbméter 66 köbméter (08,500 kilogramm) A bükkfa helyett ugyanoly mennyiségű oserfa szállítására is lehet ajánlatot lenni.
1. A vármegye közönsége fentartja magának a jogot, hogy szabadon határozzon a felett, vájjon tisztán bükkfára, vagy cserfára, vagy pedig a kőszénre vonatkozó ajánlatot fogadja-e el, va^y pedig megosztva vegyesen: a fa és kőszén szállítását az általa meghatározandó arányban. j
2. Szállítási határidő kezdete 1911. január 1-je A szükséglet a szükséghez képest eselról-esetre fog megrendeltetni, ugy hogy az évi rendelés a viszonyokhoz képest több is, kevesebb is lehet
3. Csak a szabályszerűen kiállított és pocséttel lezárt, sértetlen borítékban elhelyezett és közvotlenül, vagy posta utján beadott egységáras ajánlatok fognak tárgyalás alá vétetni
Az ajánlat boritékának mintája:
ZalavArmegye aliapánjának
Zalaegerazag.
„Ajánlat a 9479/ni 910 sz. versenytárgyalási hirdetésben kiírt tüzelőanyagok szállítására" (családi ós utónév, illetőleg a cégnév olvashatónn írandó a foglalkozás megnevozése mellett )
4. Az egy koronás bélyeggel ellátott írásbeli zárt ajánlatok, amelyekben nyilatkozat teendő arra nézve is, hogy a pályázók az időnkint esetleg összegyűlendő dara (por) szenet elfuvarozással együtt, métermázsánkínt minő árban hajlandók visszavenni, legkésőbb 1910. évi augusztus hó 10 napjának reggeli 11 órájáig nálam illetőleg akadályoztatásom osetén a vármegye főjegyzőjénél nyújtandók be. A később beérkező ajánlatok nem vétetnek figyelembe.
5. Bánatpénzül a fűtőanyagok toljes mennyisége összértékének 57.-ka (készpénzben vagy biztosítékképos értékpapírokban) a 4. pontban kitett határidőig a zalaegerszegi m. kir. állampénztárnál a jelen hirdetmény számára való hivatkozás mellett teendők le. A bánatpénzt az ajánlathoz csatolni nem szabad, hanem a bánatpénz letételét igazoló nyugta vagy annak közjegyzőileg hitelesített másolata (esetleg a bánatpénz összegről szóló postai feladóvovény) csatolandó az ajánlathoz
6. A versenytárgyalás a vármegye gyüléstermében 1910. augusztus hó 17-ik napjának délelőtti 9 órakor fog megtartatni, amikor is a beérkezett ajánlatok bizottságilag fel fognak bontatni.
A versenytárgyaláson az ajánlattevők, vagy azok igazolt képviselői jelen lehetnek.
7. Az ajánlat szövegezésének mintája, valamint a szállításhoz szükséges egyébb tudnivalók az alispáni kiadó hivatalos helyiségében mindennap délelőtt 11—12 óra között megtudhatók.
8. Az odaítélés iránt érdemi határozat a vármegye törvényhatósági bizottságának 1910. évi szeptember havában tartandó közgyűlésen fog meghozatni, amely időpontig illetve felebbezés esetén a végérvényes döntésig az ajánlattevők ajánlataikkal kötelezettségben maMdnak.
9. Azon vállalkozó, kí a szállítást elnyeri, a letett bánatpénzt köteles az elfogadott ajánlati összeg 10\'/,-kára biztosíték fejében erre történt felhívástól számított 8 nap alatt kiegészíteni.
10. Azon pályázók, akik ajánlatuk benyújtásakor a vármegyével üzleti összeköttetésben még nem állottak, illetőleg előtte ismeretlenek, tartoznak szállítóképességűket ós megbízhatóságukat azon kereskedelmi és iparkamara bizonylatával igazolni, melyhez vállalatuk telepe szerint tnrtoznak.
11. A szállítandó tüzelőanyagok az alispán kiadó-hivatal fónöko által vétetnek át.
12. A vármegye bizottsági közgyűlése fentartja a jogot, hogy a beérkezett ajánlatok között az ajánlott árakra tekintet nélkül szabadon választhasson.
13. Egy ajánlattevőnek sincs követelése abban az irányban, hogy a szállítás egészben vagy részben neki ítéltessék oda ós a közszállítási szabályrendeletnek akár az eljárásra, akár az odaítélésre vonatkozó határozmányai megsértéséből netán előállott kár (elmaradt haszon) megtérítését az ajánlattevők sem a hatóságtól, sem annak közegeitől nem követelhetik
14. Ha a nyertes ajánlattevő a hozzá intézett felhívás vételétől számított nyolc nap alatt az előirt biztosítékot le nem tenné és a szerződést alá nem Írná. ugy visszalópettnek tekintendő.
Ily esetben ugyan ó a szállításra minden igényét elveszti és a hatóságnak jogában áll az általa letett bánatpénzt birói közbenjárás nélkül visszatartani, az esetben pedig, ha a szállítás vagy munkálat más uton esak magasabb egységárak vagy végösszeg mellett lenno teljesíthető, ugy a különbözetet is megtéríteni tartozik.
16. Többek részóról együttesen tett ajánlatoknak nyilatkozat leendő az iránt, hogy az ajánlat tekintetében egyetemlegesen felelősek; továbbá még megnevezendő az a megbízott, aki az üzlet viteléért felel, illetve az értesítések, továbbá a pénzösszegek és értékek átvételére jogosítva van.
Zalaegerszegen, 1910. évi julius hó 10-én. *
ARVAV LAJOS, Zalavármegye alispánja.
, ,- \' v,
HANGSZEREKET
HUZÓHARMONIEÁKAT
I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedok arról, hogy c-takis jé és az értéknek rnegfoleló hangszórókét szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ba az 3 napon belQl ai átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Ai árak darabonként értendók.
Hegedűk.
• l! ••• \'»
Iskolahegedük : fi, 8, 10, 18. 14 kor -ért. — Zenekarhegcdük: 18, 88, 84, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny és mester-hegedük: 70, 80 égést 800 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és »/« nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegcdüvonók: 1, 160, 8, 860,
3, 4 kor-ért. Ilegedilvonók fernimbukfából nagyon könn.tű 6. 8, 10 kor.-ért. —
Hegedűlábak 4. MMHMMMHBHHIIHÍ
feljebb. — Álltartók : 1, I 40 k és feljobb. — Hurok minden árban és ^^^BB
minőségben. — Viola avagy Uracsa alkatrészei 10%-kal drágábbak — ~
Cello. Iskolacello: 8", 86, 87, 88 és 3n kor. — Zcnekarccllo: 40 60, 60 ^PMBiűi^B^^^^BiB^Bfciöl^^^^ és 70 kor - Cellovonók: kőzOnséges I fiO-tól 3 kor.-ig — Oellovonó fernambukfából 6 kor.-tól 18 kor.-ig. — Nagybőgők: \' v »/4-es 78 k..r «/«•\'•» 76. a°. 9<> ós 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 6, 6, 8 ós » korona.
RAzfuvóhangasarak.
Minden rétfiivólmngszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 38 kor. Rasatrombita: 48 kor. I\'isioii: 38 kor. Vadászkürt: 71 kor. ü\'uphonium: 64, 68, 60 kor. Hass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig TrombitakOrt fi1. «4. 70 kor. — Hombárdonok V: 60, 68, 78 kor Hombárdonok 0 vagy II. ilo, 180, 138 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 korona.
Klarinettok.
Fekete granatiltáből, ujezűst billentyűkkel: 10 billeutyűvel 36 kor. 18 billentyűvel 48 koroua stb.
Dobok.
Nagy dob rét faabroncscsal 10 esavar 56 kor. — Nagy dob réiabroucs és 10 csavar «0 kor. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig
Czlmbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Hiuóharinonika, 10 hillentyO.ol, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, rét sarkokkal, nagyon itép alkatú, kitűnő hanggal, drbja tf^Ho, ti korona Ugyanazok hironszoro< hanggal 16, 16, 17 korom. Ugyanazok 8 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-lussus, dupla hanggal: 16, 8i, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 68, 60 koroua.
Fekete grnnatilfából ujezüst billentyűvel 3n, :»!, n> kor.
Fuvolák.
billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 18 billentyűvel 48, 00 kor. 13 l\'iceolótlóták: 6 80, 6.60, 640
kor., 8 billentyűvel \'24 kor, 10 billentyűvel 50, 56, 60 kor. — korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
If). WAJDITS JÓZSEF
hangazerkereakedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám.
Ozitorák.
Primcítora, jávorfa, gépeet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander tetővel 80 kor.-tól 30 kor.-ig. — l\'rimcitora palizandertető és gépezettel: 87, 80, 34, 36 kor. — Primeítpra égést 64, 70, 80 kor
Koncertoitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Mugynr népcitorák közönséges kivitelben, egésa-kótás 9 kor., jobb mlnőaógU, fél v 10 kor., diófa tetővel 12 kor., uUm. pallsándfából 14 korona.
Nyomatott a Uptulajduno» Ifj. Wajdits Jó»9ef könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio JULIUS 18.
49-IK ÉVFOLYAM. 58 SZÁM
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
iaiJiltRlk hétfőn is csütörtökön.
fclOflioU.I Irak: Egá.i évre 10 korona, féltvio 6 korona, negyedévre 2 korona 60 flll. — Egy*« eiAm ára 10 flll.
Koleló» saeikcaaló: H«rléaa Jtisaef.
Klailjit : u »■«•rkenktömég.
II
Szirkiiztoiig ít kiadóhivatal Diák-tir t.
Telefon : 112. — Hirdetitek dllaiabii aaarlnt.
Numerus clausus.
Annyi a panasz az igazságszolgáltatási mizériák ellen, hogy régen ideje lett volna már valami segítségnek.
Hallunk igen mélyreható változtatásokról az igazságügyi szervezet és az ügykezelés terén, do a legégetőbb kérdéshez, az ftgyvédkérdéshez csak egy ujjal nyúlnak hozzá, holott ez az a pont, itmolyet nem kisujjal, hanem erős kézzel kelleno megfogni.
Általános a panasz, hogy sok az ügyvéd. Nemcsak a közönség panaszkodik emiatt, hiszen maga a közönség édes-keveset érzi, hogy tőbb-e az ügyvéd, vagy kevesebb, de joggal panaszkodnak igenis maguk az ügyvédek, mikor azt látják, hogy ez a pálya, mely egykor nem nagyszámú embernek tisztességes kenyeret biztosított és még arra is képessé tette őket, hogy önzetlenül áldozzanak a közért és ingyen munkákat is végezzenek, ma egyre jobban megtelik olyanokkal is, akik előtt ennek a pályának ideális magaslata elhomályosul. Az ügyvédi kar színvonalának esésével kapcsolaiosan, egyszersmind a megélhetés is egyro nehezebb lesz. Mert a drágaságot az ügyvéd egyformán érzi mással. De mig a munkás sztrájkkal kicsikarja magának azt a többletet, amire szüksége van, a tisztviselő pedig az állandó fizetésemelések kioszközlósévol segit magán, addig az ügyvédtől ma is épen ugy mint azelőtt, megvárják az önzetlenséget, h sok ingyenmunkát, (ez utóbbi téron az állam jár elől jó példával, mikor a pártfogó ügyvédi kötelességet nyakába varrja az ügyvédnek) de még a mai alacsony ügyvédi dijakat is sokalják és ahol csak lehet, lealkusz-nak belőlük Bnnyit, amennyit lehet. Közben megcsinálták az ügyvédek a maguk nyugdíjintézetét, nem valami szerencsésen, sok teherrel, de legalább toljesen a maguk erejéből, őzzel azonban ismét óriási terhet róva saját vállaikra.
Az ügyvédi ideális pályán is felütötte fejét a merőbon üzleti fogalom, a konkurren-oia és pedig * túltermelés folytán; itt a baj.
Az uj javaslat azzal kivált ezen segíteni, hogy az ügyvédi oklevél megszerzését megnehezíti. Eddig az olsó szigorlat letétele után még három évi gyakorlat kívántatott meg, most megkívánnak az ügyvédi oklevél megszorzése után még két évet ráadásul.
Ez az intézkedés nemcsak igazságtalan ós fölösleges, hanem merőben céltévesztett is.
Kezdjük a céllal. Az volna ennek az intézkedésnek a célja, hogy az ügyvédi pályától elriassza a ma odaözönló és sokszor bizony épen nem odavaló elemeket. Nos hát ezt a célt el nem fogja érni. Két évvel tovább fog várni az illető a diplomájára, ennyi az egész. Addig pedig beáll valamelyik-jó barátja vagy rokona irodájába és annak a neve alatt fog folytatni pereket. Lesz tehát ügyvédi zugirászkodás is. Sót bizonnyal fog akadni az élelmesebb fajta ügyvédek közt olyan is, aki megél abból, hogy a kétévi várakozási vesztegzárban leledző kollégáknak rendelkezésére bocsájtja a nevét. No nem igyen, az bizonyos
Célt tehát két évi várakoztatással nem érünk, de igenis osinálunk merőbon fölösleges bosznságot a várakozásra kárhozta-totlaknak. Az eddigi három évi gyakorlat, ha a jelölt valóban gyakorlaton töltötte, nentosak elég, hanem bőségesen elég a szükséges gyakorlati készség megszerzésére. A régi magyar törvények sokkal bonyolultabbak voltak és mégis, akkor elég volt két évi praxis. Ma mindenben egyszerűsítik a tőrvényeket, ma ne volna elég 3 évi gyakorlat ?
Mikor valakinek megvan a kellő képessége valamely pálya ellátására és mégsem léphet arra a pályára, mert az időre kell várnia, még pedig ugyan hosszú fonalra eresztett türelemmel: az egyszerűen boszan-tás és igazságtalan visszaszorítás. Nem az a cél, hogy valakit minél tovább hátravessünk életpályája megkezdésére nézve, hanem inkább segíteni kelleno azt a kezdőt, hogy minél hamarább ónálló egyedként állhasson bole a termelő nemzeti munkába. Mit fogunk csinálni, ha azt látjuk, hogy a praxisnak ez a fölösleges és az illetőkre osak igazságtalanul boszantó kinyújtása nem használ és éppen ugy szaporodnak az ügyvédek? Sót ha esetleg azt látjuk, hogy ez a kicsinyeskedés éppen az atnbiciózusabb értékesebb elemekot tereli más pályára és még jobban elszaporodnak az ügyvédi pályán az oda nem való elemek ? Még feljobb emeljük a korhatárt? Ezzel a kormányzati bölcseséggel akkor csakhamar eljutunk oda, hogy mindenki csak bozonyos számú unoka felmutatása után, ősz fürtökkel vagy teljesen megkopaszkodva, remegő
inakkal, aggastyánsorban lehot „kezdő fiatal"
ügyvéd ?
Macskatempó, csak kerülgetni a forró kását. Tessék beismerni, hol a hiba és akkor ne féljünk a valódi, radikális orvoslástól. Sok az ügyvéd, mert a fiatalság túlságosan nagy számmal özönlik a jogi pályára egyáltalán és mivel a hivatalok ezt a nagy anyagot megemészteni nem birják, a kint szorultak rávetik magukat a szabad ügyvédi pályára. Ne pályája végén, az ügyvédi iroda ajtajánál csináljuk a fölösleges és igazság-talnn akadályokat, hanem a baj gyökerén, mindjárt a kezdetnél lépjünk közbe. Akkor tereljük el a fiatalságot a jogi pályától, tűikor még kára nélkül tehetjük.
Tessék megszabni, hány ifjú iratkozhatik be az egyetemnek jogi karára és a jogakadémiákra I Ezzel nemcsak azt érjük el, hogy kevesebb jogvógzetl egyén fog az ügyvédi pálya után kapkodni, hanem a mai egészségtelenül tultömölt jogi karok intenzivebb, jobb munkát, szebb munkát végezhetnek. Akkor nem fog a jogászok kilenctlzedrésze a kávéházban hallgatni előadásokat, mint a hogy a mai rendszer mellett kész lehetetlenség is máskép. És akkor nem kell azon törni a fejüket, milyen vén embernek is lehesen megengedni az ügyvédi iroda megnyitását ?
Numerus clausus — de már az egyetem kapujánál I
Iskolai értesítők.
III. Állami polgári Iskola.
Kgy mostohagyermek melankolítmuséval lép elénk a nagykanizsai állami polgári fiu- és leány iskola értesítője. Nem a kiváló tanárnak, néhai Hajgató Sándornak a nekrológja, nem is a ritka korrektségll és energikus rátermettségü Hartlia Gyula dr. igazgatónak nyugalomba vonulása okozza az elegikus hangulatot, hanem az a közügy, melyben a polgári fiúiskola részesQl a kormánytól és a Közönségtől egyaránt. A kormány a/, iskola 88 évi fennállása után som változtatta meg azt a tantervet, melyet G osztályra dolgoztak ki és mely most a 4 osztályt végzetteknek befejezetlen ismereteket nyújt ég nemakarj« észrevenni, hogy ez az iskola mai szervezetében teljesen fölösleges intézmény, mert mind a reáliskola, mind a gimnázium alsó négy osztálya ugyanazt
■lnden valódi dobos as drbot tartalmas
(In d • n t a b 1 ■ 11 án*r aj ta van e két axó
Vlaaa« » kamleltványekkel, ni.rt ktrt4t,ony*k
Szereti egészségét?
Ki ne tudná, hogy utolérhetetlenül legjobb hashajtó a világhírű
PURGO-BAYER
Minden valódi dobol 96 drbot tartalmú tlndon tablettán rajta van ekét a«ó
VI..1« e. hamisítványokkal, mórt kártékonyak
2
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
a célt szolgálja aiiuélkül, hogy a 10 éves gyermekünk a polgári iskola választásával sok pályái kellene maga előtt elzárnia. Amiut az értesítő kesergi, régen a kereskedelmi iskola sarjadzott ki a polgári iskolából, ami fényt, tekintélyt és bizonyos célt jelölt ki a növendék elótt- Most ez megszDut, önnállóva lévén a kereskedelmi iskola. A polgári pedig elvesztette koronáját, hasztalau sürgetik, hogy hétoszlályu közgazdasági vagy egyébb gyakorlati értékű romplet iskolává fejlessze a magas kormány. Pedig, hogy a közönség szereti az iskolát azt mutatja a létszám folytonos emelkedése
Mintha csak a atűlők tájékozatlanságát mutatná az a körülmény, hogy a latintól való félelinökbeu egyre nagyobb számban küldik a gyermekeiket a polgári iskolába. Az értesitó szerint a lefolyt tanévben a törvényes létszámon (60) feltll Ott fiút vett fel az igazgatóság és még igy is 22-őt kellett visszautasítani. A tantestület és a tanfelügyelőség az I. fin osztály párhuzamosítására megtette a kellő intézkedést, de valószínt), hogy annak egyelőre eredménye alig lesz. A leányiskola II. osztálya szintén elodázhatatla-nul követeli a párhuzamosítást, hiszen tt\'.i leányt csak összezsúfolva tudlak elhelyezni, a rajzteremben pedig egyáltalán neiu férnek el rajztábláikkal.
A másik közöny a publikum részéről éri ezt a jobb sorsra érdemes iskolát. Szinte alig vesz róla tudomást és inéit nem az előkelőség gyermeke1 nyernek ott oktatást, szinte azt se tudják az intéző körök, hogy van a városban egy polgári fiúiskola és hogy miliő célt akar ez szolgálni.
A leányiskola e tekintetben jobb helyzetben van, mert oda meg a johbmödii szlllők gyermekei járnak, mint egyetlen középfokú leányiskolába, Bár ujabban tobb azOló szívesen íratta be leányát a főgimnáziumba. hol sikeres magánvizsgálatokat teltek. Knnek az áramlatnak az okát most nem kutatjuk. A fiúiskola 4 osztályában összesen 191 tanuló volt; inig a leányiskola fi nszlájáhan (I. A. II.) 228; bele nem számítva a kimaradottakiit.
A fiúiskolában a hitlanitókou kivQl G tanár tanítóit, a leányiskolában 8
Újítása az értesítőnek, hogy a tanulóknak oak neveit közli, osztályzataikat ueiu.
Az iskola fin és leány növendékei tanulmányutat tettek Veleucébe, Triestbe és az adelsbergi barlangba, tanáraik vezetése melleit.
A Imiskola loruaversenyt is tartott, melyen a győztesek ezQst és bronz érmekkel jutalmaztattak.
1 A leáuyiskolai növendékeknek tanfelügyelői engedéllyel iniut rendkívüli tantárgyat a francia nyelvet is lauitották.
Az értesitó közli még az iskola jótevőit, beszámol az ösztöndíjak és jutalmakról, a hesználaudó tankönyvekről és a jövő tanévi beíratasokról ad tudósítást. Az értesilót Waligurszky Autal helyetles igazgató állította össze.
— A nagykanizsai katonai hadastyán egylet nagy örömünnepe Városunk monoton nyári életét ez év nyárán egy megle.t>őeu ritka, fényes ünnepi aktus emeli ki a vidék ismert, sablonos vigalmaiuak köretéből. Ugyanis augusztus 13. és 14-én tartja a helybeli katonai lisda.slyáu beteg-segélyezési és temetkezési egylet fennállásának negyedszázados jubileumi Ünnepélyét. A nagyszabású országos Ünnepségre — mint értesültünk — az ország valamennyi meghívóit lestvéregyesOlele már bejelentette részvetelét, melyeknek nagyszámú üdvözlő küldöttségei, már az első napon megérkeznek vámsunkba és részt vesznek az nap este, a Polgári Egylet helyiségeiben tartandó érdekes ismerkedési estélyen A második napon az Ünnepség már a kora hajnali órákban a kedvpezsditó d\'szébresxtivel kezdődik ; maid utána magyaros vlilásregelírn gyűlnek össze nz Egylelkertbeu. A délelőtti órákban az ünneplők zenés Te Deuuira vonulnak a rom. katli. Kelsótomplomba. melyen a zenét a helybeli műkedvelő zenészek szolgáltalják az elnök vezetésével.
Mise után díszközgyűlést tartanak a városház közgyűlési termében, melyet déli I órakor közös disz-lakoms követ. A délutáni programin kedélyes népünnepélyén többek között szerepelnek a helybeli Irodalmi és Művészeti Kör dalárdája és a Déli Vasúti dalárda — közben 300 különféle értékes tárggyal mulatságos lombolajátékot, tekeversenyt és karika dobást reudezuek. Este a «agyieremben táucvigalom lesz mely bizonyára kivilágos kivirradtig fog tartani. Az elnökség a nagyszámú vidéki vendégeket a helyszűke miatt a helybeli iskolákbau fogja elszállásolui. Az egylet elnöksége és a vigalmi rendező bizottság ezúttal is kéri azokat az érdekelteket, kik talán tévedésből meghi vót nem kaplak panaszukat jelent sék be az uluöknek.
HÍREK.
— Áthelyezés a kegyesrendieknél Karkas Miklós helybeli kegyesrendi tanárt Veszprémbe s helyelte Nagykanizsára Eberhardt József kegyes rendi tanárt helyezték át. Farkas Miklósnak városunk ban nagyon sok igaz lisztelójo volt Eltávozását körünkből sajnálattal vesszük tádomásul.
— A Csány-szobor pályázata eredménytelen. A Csány-szoborbizottság szombaton. o bó 16-án döntött a 17 szoborpályázat fölött. A döntés eredménye egyelóre negatívum. A bizottság ugyanis a beérkezett pályttiriinkák közül egyet sem találl kivitelre érdemesnek. Egyúttal azonban a legjobb ti pályaművet ujabb zárt pályázat elé utalta. Végleges döntés hiányában a pályadíj természetesen nem volt kiadható. A határozatot a bíráló bizottság heves vitatkozás után. szótöbbséggel hozta. Az ülésen a bizottság 46 lagja közül 87-en voltak jelen. Az uj pályázatban Jutók, Szöszik, Pfeffer, Nemes-sányi, Kara és Lukács; vehetnek részt.
— Tanácsülés. Pénteken, e hó 16-én a városi tanács ülést tartott, amelyen több aprólékos ügy nyert elintézést
— „Elindultak a batyucskák" A kivándorlás rég nem volt olyan nagymérvű, mini amilyen az idén. Egyik vármegye a másik után panaszolta az utlevélszaporulatot Igy a legutóbb a mi legközelebbi szomszédunk Soinogyország. Pedig még itt sincs az ősz, a hajótársulatok szürete, amikor a betakarított termények ára az amerikai útra fizetődik el Ez kivált az idén fog bekövetkezni rendkívüli arányokban, az idén, amikor annyi Isten-csapása érte az amúgy is nyomorúságos gazdasági helyzetben siulódó magyar népet Tűz, jégverés, árvíz összeesküdött ellene. Indulnak hát a batyucskák egyre többen többen, sok reménnyel, kevés pénzzel, hol útlevéllel, hol auélkül „az uj kontriba". Éi ha talán visszahoznák őket a batár rendőrök, neki vágnak a nagy utuak újra, mígnem egyszer mégis csak sikerűi. .. Mindez Zalában sincs különben. A novai járás fószolgabirája például 38 állitáskötelest köröztet. Kitudja hányan vaunak ezek közül is odaát, lul a nagy tengeren ? Dohát mi ez a 38, amikor manap már 38 ezer kivándorló sem megy ii|donság szántbaI Megérjűk-e még azt az időt, hogy a magyar kivándorlást nem csupán kívülről haló okok és erők — mint egy-egy amerikai péuz-vált.ság — tudják apasztani, hanem az ország közjó-létének emelkedése ? Bajosan.
— Vegyes bizottsági ülés Pénteken d e. a polgári és katonai hatóságok tárgyalták, hogy mi módon épilseuek egy katonai raktárt a Sugár-mi közös kaszárnyában. A tárgyaláson részt: Kolheuslag Lajos v. megyei főjegyző, mint alispáu helyettes, Tripammer Uyula, (ioszleth Lajos kir. főmérnök, Vécsey Zsigmond, Kácz Kálmán dr., Király Sándor v. mérnök és a katonaság részéről több kiküldött. A bizottság az épileudő raktár terveit készítette el.
— Zsinagóga-avatás Hévizén A Keszthely szomszédságában lekvö kénes vizévol csodás hatású Hévíz- íűrdón tegnap avalta fel dr. BOchler Sándor főrabbi az újonnan épült zsinagógát A templomul a Héviz bérlője, Beischl Vencel sajál
költségén építtette, míg a felszerelést közadakozásból teremtette eló Keszthely buzgó főrabbija. A felavatásnál Beischl Vencel átadu a templom kulcsát a főrabbinak, ki magas röptű beszédben mutatott rá e világhírű fürdő templomának magaaztos rendeltetésére. Ezután a kulcsot Beok Sándornak, a keszthelyi izr. hitközség elnökének adta át, ki viszont a közigazgatás jelen, levé fejének oltalmát kérte a templom számára. Ekkor a Tórát bevitték a templomba: i fehérruhás leánykák virágot hintettek szőnyegé útjára. Azután megtartották az első istentiszteletei. A felavatáson nagy közönség volt jelen.
— A nagykanizsai Magántisztviselők Egyesületének választmánya f. hó U-iki ülésében nagy felháborodással tárgyalta a napilapokban is megjelent egyik budapesti ker. elöljáróság oly határozatát, mely szerint egy magántisztviselőt állásának elfoglalására különbeni karhatalommal való kényszerítés terhével kötelezett. Hogy e sérelmes határozat, mely minden törvényes alapot nélkülöz, a jövőre nézve gyakorlatul ue szolgálhasson s magánjogi kötelmet büntető utou való renldelkezéssul ue biztosíthasson, átiratban keresi meg a keresk. minisztert e sérelmes határozat megszűntetésére. Mint értesülünk az egyosűlet hasonló akoióra liivja fel a budapesti és vidéki to8tvéregye8ü leteket.
— A keszthelyi villamos. Keszthely város közgyűlésén a villamos vasútra a képviselőtestület 80.000 K törzs és 4O.0<JO K. olsóbbségi részvényt jegyzet.
— Államosítják a rendőrséget? Régóta vajúdó kérdést óhajt fnegvalósítaui a Khtieu-kormány. A vidéki rendőrség államosítását. Az államosítás kérdésével a koalíciós kormány belügyminisztere már behatóan foglalkozott, ugy hogy a mostani kormáuy. mint sok egyébben, ebben a kérdésben is már kész anyagot, tökéletesen feldolgozottjlervet vett át tőle. Az igy már meglövő tervezetet Kliuen-Hédorráry a közel jövőben be fogja nyujta a képviselőháznak Az államosítást azzal indokolják, hogy at az egész ors/.ág közbiztonságának érdeke. Látjuk, tapasztalhatjuk ugyanis igen sok eselbeu, hogy a legbuzgóbh és ügyesebb rendőrség is, sziute tehetetlen egyes, a közbiztonságot veszélyeztető ügyekben s ha nagyobb bűnügyről vau szó, már segedelemért kell a fővárosi államreiidórséghez fordulni. Több vidéki városban n rendőrség kérdését ugy oldották meg, mint pl. Miskolcou, hogy a reudórtisztvíselók állásának meghagyásával, a csendőrség tagjait vonták be a városi közbiztonság szolgálatába. Ez az intézkedés azonban a kellő Hredméuyt alig éri el, legfeljebb az éjszakai csendháborilást apasztja, ami uotil megvetendő eredmény ugyan, de a végcélt tekintvo mégis csak édeskevés Az államosítás kérdését egyébként a csendőrség szervezetének mintájára akarják megvalósitani. Haaonlólag a csendőrkerületekhez, lesznek rendőr-kerületek, szárny és srakaszparaucsuokságok aszerint, mennyi lakósa van az illető vidéki városnak. Az igy államosított rendőrség élén egy ügyosztályvezető lesz a belügyminisztériumban, sőt vannak, akik egyenesen külön reiidórminiszterium kreálásáról — álmodoznak
— Himző tanműhely a munkaközvetítő egylet Nagykanizsán A zalaegerszegi kir. ker. iparfelügyelóség leíratott intézet a városi tanácshoz, hogy egy esetleg felállítandó hímző tanulóhely s munkaközvetítő céljaira szükséges ingyenes helyiség, világítás, füléi, néhány szék, asztal, ágy és szekrényből álló berendezés nyújtásával hajlandó volna-e a felállításhoz hozzá|árulni, mely esetben az egylet a szerződésileg alkalmazandó egyén járandóságát fedezué s a vállalkozó munkásnők kioktatásáról gondoskodnék. Megemlíti még a leirat, hogy az iparfelügyelóség az elmúlt esztendőben 481 hází-iparosuőt foglalkoztatott s ezeknek kerek számban kiutalt 66796 koronát. A derék intézméuy valóban érdemes a kért városi támogatásra, amely bizonyára nem is fog elmaradni.
— Glelohenberg gyógyhely. A fősaíson a legjobb menetben van. A 1!). számú gyógycédula 1790 személyi mutat ki. Többek közt kuraliaszuálalra érkeztek: Tolstoy Mihály gróf, a gróf kisasszonnyal St. Pétervárról, Szápáry Iván grófné Bohru Ella úrasszonnyal Dunakesziből. Nagyméltóságú Szechéiiy Jetiuy grófnő Ernestiu és Justin Batthányi gróf-kisasszonyokkal Marburgból, Smóle Adolf vezérkari őrnagy ur és Milenkovícs Sándor Grazból, Qscheider Henrik hadbíró ur (irazból, Hírek Alajos ezredes Budapestről Metternich-Wiuneburg Lothar hercegnő komornával Bécsből, Nagyméltóságú Vietoris Miklós földbirtokos, udvari tanácsos, Vágujhelyról.
JULIUS 18
V
1, A 1, A I K A 7, I, ö N Y
— Roform előtt a városok. A belügyminiszter, i közeljövőben megalakítja a városi törvényt. Ezen törvény redukálni fogja a városi képviselők számát ugy, liogy ezentúl miuden 1000 lakósra egy városi képviselő jut, A reform nagyon sok ttdvös ujilásl felölel, de hogy mily haszon fog belőle háram-laui a közönségre az a jövő titka.
— Lóállitáa. Kedden, e hó 19-én reggel 6 óráiéi <i óráig általános lóvizsgálatot tartanak. Az érdekelt tulajdonosok 200 korona péuzbuntetés terhe alatt kötelesek lovaikat folvezettetni.
— Eltüut a kia Veronika Horvát Veronika leudvanyiresi születést), római katljolikus vallású, 10 éves, termete korához képest közepes, haja és szemöldöke gesztenyeszínű, szeme szürkésbarna, orra kissé lenyomott, szája csúcsos, arcszíne pirosas, ismertető jele nincs, ruházata feketo fehér tarka rékli, píros szoknya, fekete fehér tarka kötény, fehér fejkendő, mezítláb járt, vend nyelvll, leányka e hó 1-én, anyjával Alsólendván tartózkodása alatt, nyomtalanul ellOnt. Hozzátartozói most kétségbeesetten keresik, köröztetik a kisleányt. Aki véletlenül megtudna róla valamit, az alsólendvaí járási főszolgabírónak tegyen róla jelentést.
— Fürdőélet. Daruvárftlrdó az idén is uagy látogatottságnak örvend. A fürdővendégek száma jul. 1-tól jul. I l-ig 4\'¿3 volt.
— Lov&giatlan Imádó Marci Józsel szabósegéd szombaton este, amikor még a nóta szerint is el illik menni a legénynek a rózsájához, nem ezért kereste föl szive bálványát, hanem azért, hogy helyben hagyja. K célból ki is kezdett a kis nővel s íia a publikum védelmére nem siet a legszebb rózsaszálnak, hál helyben is hagyja a kegyetlen — iinádó. Tudjuk azouban, a publikum ilyenkor lovagias szokott lenni. így hát most sem tagadta meg magát, hímem tldvös beavatkozásával véget vetett a csúnya jelenetnek. Dehát írva vau, hogy a szerelem néha az utcai botrányoktól sem riad vissza s nemcsak virággal (Ili a nőt. A dupla kero»ztiievü szabó esetében is csak ez történt.
— Határrendőrség Fiumében. Jól értesült forrásból értcslünk hogy a fiumei határrendőrség napokban kezdte meg miíködéset. A tiumei rendőrfőnök ugyanis Jaknbffy államtitkár rendeletére halár-reudór-állomást szervezett, melyhez egy rendőrtiszt vezetése mellett tíz tíz rendőr van szolgálattételre beosztva. A batárrendórí állomás feladata ellenőrizni az osztrák batárt, a kikötőt a kivándorlók hajóit és és a pályaudrarl. minthogy a ,Cuii.ird"-társ*ság, mely a kivándorlási forgalmai Fiúmén, ál közvetíti, igen sok visszaélési követett el Kivándorlásra jogo-sullanok tehát a jövőben nem fognak Kiuméu ál utazhatni valamint hogy nem is lehet maid őket Trieszten át kicsempészni. Mindez azonban nein csökkenti a kivándorlást. .Ultonia" nevü gőzös a Fiumei kikötőből most indult el üOO kivándorlóval Három hétre van szüksége ennek hajónak, hogy Amerikába juthasson s a szegény kiváudorlók éppen nem irigyletnlókl különösen, ha tekintetbe vesszük, minő ósdiak a Kiuméból induló hajók.
— Megkerült óra Kardos Jáuos Teleky-ulcai lakoshoz beálitott a minap l\'reposl Józsel csavárgó A háznépből ebben az időben csak egy öregasszony volt otthon, akit Prépost arra kért engedje meg ueki, hogy átöltözködhessek, mert átázott a ruhája, l\'répost áltöltözködését arra használta fel hogy egy kezeügyébe eső ezüst órát ellopott. A házboliek\' a lopást csak l\'répost eltávozása után vették észre Jelentést tettek a rendőrségen. A rendőrség Prépostot hamarosan elcsípte, de az órát már egy másik csavargónál találták meg.
— Elveszett Kocli Viktor mórichelyi bérlő l\'Ji) korona készpénzét tárcájával együtt elvesztette. Hogy hol arra visszaemlékezni biztosan nem tud. Ha igy is vau a dolog, azért hizik a becsületes megtalálóban. hogy elviszi :i pénzt rendőrségre
— Rendőrség köréből Maries Antal panaszt emelt a rendőrségen, hogy ót Zieglur György kocsis megrágalmazta s többször meg is ütötte \'/jiegler azért támadta meg Marícsot, mert ez ól 14 nappal ezelőtt egy kocsiközlekedésnél többször rendreutasiiolta. Igaz\' tehát a közmondás: „Szólj igazat, betörik a fejed."
i_
* A Vasárnapi üjeág julius .7-iki száma nem kevesebb, niiiit f>3 képpel, dusau illusztrálva jdleul meg. Zsoldos l.iiszló eredeti regényének és a folytatásán kivül Lampérth Gézától közöl uovelát, Kiss
Menyhérttől éjthényi Györgytől költeménye^, Júniustól történeti rajzot lirieszki János lengyel király özvegyéről. Siklóssy László a modern érem és plaketl-művészetról ir cikket suk illusztrációval kisérve. Kgész sorozat kép e van számban a magyarországi várakról s az időszerű illusztrációk közt találjuk a spauyol miniszterelnök és király lauáckozását, a siófoki lóversenyek, az amerikai fehér és fekete boxolókat stb. — A .Vasárnapi Újság\' előfizetési ára negyod évre négy kor., a .Világkrónikáival együtt négy korona 80 fill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában t Budapest, IV. kerület., Kgyelem-utcii 4. szám). Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" legolcsóbb ii|ság a magyar nép számára, félévre két korona |0 fillér.
NYÍLT
TÉR.
K rovatban közlőitekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség.
Vadásztertilet bérbeadása.
A Szentháromsági erdei vadászterületet albérletbe adom.
Hermán György
vandáglöt Kólátaxeg.
KÖZGAZDASÁG.
Az idei aratás.
Kbbeu az évben az enyhe tél következtében hamar elérkezett az aratás ideje. S az aratással az idéu nem is igen volt komolyabb baj. lírlve ill most baj alatt azokat a rosszlelkl) mesterkedésekkel szított munkászeiidülésekel, amelyek még esak pár évvel ezelőtt is oly sok galibát okoztak A télen elszerzó dóit aratók java bizony nem remélte volna,thogy ily jó keresete lesz. Nem báulák meg, hogy még a télen elszerződtek az aratásra De föltéve, hogy a jó Iston áldása nem is volna olyan bőséges, mint amilyen, az előre való gondoskodás az aratási részkeresetről a munkásra uézve mindenkor előnyös, mióta az ó praktikus, |ó törvénye, a mezőgazdasági munkás-törvény érvényben vtn.
Nagy jelentősége és hordere|u rau annak, hogy a mezőgazdasági muukáslórvény megadla a lehetőséget. hogy a munkásember a iiiunkábaállá* előtt nyilatkozzék: részre akar-e dolgozni vagy pedig holdszámra, termény vagy pénzbeli díjazásért ?
Mikor gyengébb a termes, akkor szokoM meglátszani, hogy ez a kikötés ,a gazdára terhes, de a munkásra határozottan áldott törvényes intézkedés. Kmlékezzüuk csak vissza, hogy a lelketlen izgatók annak idején ezt a tórvéuyt, mely u munkásról is gondoskodik, merték rabszolgatörvéuynek elnevezni. Hány nehéz eszleudóben világosodott ki minden »zónái szebben, hogy e törvény a gyöngének védelmeért születeti meg !
A törvény miuden betűiében méltányos és emberséges szellemtől van álltatva
Az n törvény, amelyet a munkásosztály feltolt apostolai oly csúfondárosan megrágalmazlak, az a tőrvény a szeretet, a méltányosság, a gyöngék védelmére állt és a munkásosztályról való gondoskodást ez évben sok >záz aratópár igénybe is veszi.
Több egy évtizednél, hogy érvénybeu vau és ahol meg volt az vgymásl megérteni vágyás száu-déka : ott tiz év óla békés aratás vau. Nem egyszer tapasztalták a munkások hogy mennyire igazságosan szablák meg ebben a térvényben a gazdák és munkások jogait és védték meg a gazdát is és a munkás anyagi érdokéi is. Ahogy ezt a becsületes szándékú, a lársailalini békét liiven szolgáló törvényt rabszolga-törvénynek lehetett legyalázni éppen olyan jogosak, éppen olyan igazak a/, egyéb csufolódások is, amelyek a törvényes intézkedések leszólására, a békétlenség, az elégülellenség konkoly-hintésére, a keserűség érzésének felköltésére vaunak szánva
Géljük a rendbontás, zavar teremtése és a zavarosban való halászás.
Kz azonban az idén sem sikerül. Kunok elejét vette a helyes, az emberséges törvény, amely minden körülmények közt gondoskodik róla, hogy a munkás munkája béréi megkiipia, mert raita. áll : részi akar-e. vagy holdanként való készpénzt?
Köpenyt, szemvédői, fátyolt és talapot
O minden okos nó visz magával automobil-utra, azonkívül azonban még egy nagyon fontos
0 apróságot is: Kay-féle valódi szódeni ásvány-paszlillát. A poros levegóheu és az erős légáramlatban a szódeni pasztillácskák megbecsül-
O hetetlenek a meghűlés veszedelmei és a nyálk-hártyák izgatása ellen Kgy dobot ára I kor. Vb fillér, mindenütt kaptató. Kőképviselet Magyarország és Ausztria részére: W Tli. Guntzert cs. és k. udv. átállító, Wien IV/I Grosse Neugasse 17.
d Mfua\'j,
me*/ ryyjtrur /ui/</ rJ /r/tr\'n/ .<4, J sm*y/nsftit// rnttif/!»rt /aiat/juyt / ti ntry* Irtíiííá//
Szölő-raentő por
permetezéshez, egy adag elegendő 2ÜÜ liter kék gálic oldathoz, használati utasítással 40 fillér.
Főraktár: Drogéria Nagykanizsa.

három dologban bilálja meg az ügyes kereskedő: az ulaztatásbau, a jó kirakatban és az újsághirdetésben Kz utóbbira ajánljuk unnék Zalamegye legrégibb u|ság|át, a Zalai Közlönyt

ZALAI KÖZLÖNY
JÜLICJ8 18.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
JTTOIHAIT- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
^WETTESOf
KPOJt/wßX\\of>OJl
LE DÉLICE
apir
mindenütt kapható.
MM. «ta ínyé .»u b.rilt
-FÉLE
1-
Q HUI I Co. (yártmánya.
KItíM Mwl orr,»ok illnlalin Baróita In « .11 Államaién fé-nrM »r*>l itiAí»rn r^l alkalmauAk
mindennemű bőrkiütések
Mir« krótilkiu !>» nlkkolr.«mór 4. ( í .11 kiutak. tov*l>l>* ms orr. lM»«-l*k. Ul.luadAa. fr). 4a u«k4:plkkrl>«k »II™. Bar«« Ulráaj.llayaatia 40 iiiulék lakilrio/l (..«tat tna«AI>a<> 4» V nr*f*»oii rltAr a kora.ked»l«intirn f.\'r«o rw>i\'N k*lrin> «a»pp» nőktől, kuao bórhaJoknAI alkalinaaiAk a nac) liatAau
Berger-fóle kátriiny-kéiiNzuppunt
b Injkikk kllriay-liappa" »»atlAnt. a Mr UuUUanikf al »Hrn. aarrrtuokok lór- Í» írjon raló klBttel i\'llt\'U. ralajnitil tnindéa-"«»I haMnAlau» mint faiaiinulhatatlan moldó- «1 tuidó-uap. pan «ii»lff*l a
Berger.félo glyccrin-pIpeiCBznppan
nutlyl*n 3SuA>al«k (l)0»-riu f,<giaHallk óaanulr Illat.altra tu. Kiváló I4r4p.,ló >arrk«iit haaanAIJAk u.iáüb* kliOnó .Ikerről a
Berger-féle horax-azappant
4a r~ii« HrHi>«Mk. »ay4|4v iii»HMI»\'"« Mrkdo»
illan.
Ara 4uak«ak4at alédaa laltikól 10 dlltr, hu.
nAIatl utadtAaaél r»)Btl. KirJ.n a riUArlAaiiA! n?ontatók<»an Sarfar («I» k«trénr-i«ppaii,,kal I Ixirax aaappanokat, 0. Hall * Ojrup. grArt-
ŐSZI TRÁGYÁZÁS !
it^^Tark.
VALÓDI
1EIIJEGÏIJ
thomassa lak
A LEGJOBB ÊS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYA!
ha ilyen zaákokban
van ¿a eredeti ólomzár van rajta. OVAKODJUMK A
I Thcmassctitacka j
tartalomjelzéaeel
van
ellátva.
HAMISÍTÁSOKTÓL!
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselője Budapest, VI., Andrássy-ut 49
KepvlHelÖHejc én ruktiír: nF.MN vh FlvrÚll H/omlnilliely.
[otó aécalAlrAara. mal; r
minden oámkén ott koll hu«» tetrra. K Il0nt.tr» B4oat>an IISI-béa dlaaokmAi,rural *< a aárlil 1*00
«>1 TláfkláillUion aran; (rimmtl. \' A lartw TÍÍJrtrO mlndon uiAa »(4«) • tt hiirlrniku. uappamk a hiaiAjuk moll»k»lt haaanAlall utaallAaokun (rl vannak ,\'mi« Kaphatók minden f;ó«raa»rlArl>aii fi* uakl>ar«có Oilrtlwn. Nagyban: O. Héll * Oomp., Wlan. I., Plbaratr. (. MagyéroréaAgl rórakllr: TBrSk Jóiaof gyógr.Mr-lára. Budapaét, Klrélr-o, 1«. Thallinayér óa Holt. Zrlnyl-uléé. Koéhmalatar Fr. utóda, Hold-nloa a Ifálnév 4é ami drogulélAk, IV., Koronahéréag-utéé ». évén Dotalnyl Krlgyaa drogéria. Marok. kél utaa a. Kléélnybén Magyaréraaig Baaaaa gyógy
linktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
HIRDETMÉNY.
h sült galmab
ma már cuak a példabe-azédé. Ha valaiuibon sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az Qgygyel Ha eladni akar. ha venni akar, célját csekély munkával, kevés pénzért elérlieli. Atlia fel a szükséges hirdetését a ZALal KÖZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa melleit, poutosan az Öu állal kijelölt helyen és formában fog megjelenni.
Tervezetet dijmeutesen készítünk o o o o o
A kiskomáromi volt urd. közhírt, tulajdonát képezó s Kiskoniárom községben levó „Korona" nagy vendéglő f. é. aug. hó 15-én d. e. 10 órakor megtartandó nyilvános árverésen 1911. év január hó 1-tól kezdódó 3 évre haszonbérbe adatik.
Az árverési föltételek a közjegyzői hivatalnál megtekinthetők.
Kiskoniárom, 1910. jul. 16.

K/SS OYÖROY
tanács elnök.
ÉÍWSÍhíW
A Zalai Közlöny
3/arkaiztöiigi ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Nyári mulatságokra kerti lampionokat óriási választékban
ajánl
Ifj. Wajdits József Nagykanizsán,
Hntk\'ler 1 n/.úiii.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio JULIUS ax.
49-ik évfolyam. 59 szám
csütörtök
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■ilJilailk hétfőn él ciBttrtókAn.
ElOfliaUtl 4rak:Kg4iá 4»ro 10 korona, I4I4vio 5 korona. nog]rt<l4«i« 3 korona 80 AH. — Egy«» at4m ára 10 flll.
KalalAa »aokuald: Kertén« .ló*»«-l.
KIhiIJh I
M NKerkrnalöarg.
Sztrkiiztiiíi ¿1 kiadóhivatal Diák-Ur I
i .l.fon : 11?. — Hird.iíi.k dllaiabát Marint.
Átmeneti idifc a társadalmi élein.
Ha figyelemmel kísérjük a társadalmi életben lázas siolséggel működő embereket, mind tisztább képet nyerünk arról, liogy azok, bár bizonyos körülmények közepotte különböző társadalmi állás szerint külön külön csoportot alakítva helyezkednek el, mégis egy teljes egészet igyekszonek alkotni, hogy a lélfentartás ösztönétói sarkalva, saját erkölcsi s anyagi érdekük biztosítását, tólük telhetőleg a legnagyobb mértékben elősegítsék. A kereskedelem ennek a vajudú. társadalomnak egyik legfontosabb ága lévén, idézzük egy percre szemünk elé a jelen időben uralkodó téves fölfogást a maga valóságában, hazánk kereskedelmét s iparát illetőleg. A kereskedelem a gyakorlati életben oly szerepet tölt be, mint amilyet a sziv, az ember szervezetében. Éltető szerepet. Mihelyt a sziv megszűnt dobogni, az ember megszűnt élni. Ha a kereskedelem megszűnnék, az egész társadalom merev, mozdulatlan helyzetbe kerülne. Tudatában ez éltető elem fontos szerepének, mégsem tudjuk azt kellóképon megbecsülni. Nem ápoljuk azt elég odaadással, nem v<igyuttk hozzá kellő ragaszkodással, sót mondhatni, kicsinylőleg fordulunk el attól a pályától, melynek hivatásától egy egész nemzet er-kölosi tekintélye, jóléte s boldogsága függ. Ha egy futó pillantást vetünk kereskedelmünk jelenlegi helyzetére, azonnal szembetűnik annak beteges állapota.
Anglia, vagy Németország gazdasági helyzetét, kereskedelmét s iparát tekintve, méltó megilletődéssel emelhetünk kalapot ezen országok olótt, melyek a kereskedelem és ipar torén oly óriási haladást értek el, jóval megelőzve hazánkat, hol sajnos, a testi munkát még mindig alárendelt dolognak, sót sokszor szégyennek tartják. E szomorú, de való tényállást konstatálva, önkéntelenül is az a kérdés merül föl előttünk, lehet-e egy ország népe nagy és gazdag, hatalmas és boldog, haladhat-e lépést minden tekintetben más müveit államokkal, ha a munkát, mely isteni rendeltetés mindnyájunk számára, megvetjük? íme, szomorú példa rá hazánk, hol igen nagy átalakuláson kell még társadalmunknak átmennie, mig rá fog jönni arra a meggyőződésre, hogy egyedül a komoly munka megbecsülése az, mely ogy ország exiszten-cíáját biztosítja s a társadalmi életben minduntalan megujuló súrlódásokat lényegesen csökkenti. Ma még a kereskedő és iparos osztályt sokan lenézzük.
Visszatartjuk fiainkat a kereskedelmi és ipari pályától, kiölni igyekszünk belőlük a gyakorlati pálya iránt való hajlamot s mig
lehet, fenyegetéssel tartjuk vissza még a gondolattól is, hogy félbonhagyva tanulmányait, a gyakorlati pályák valamelyikére lépjen. Be kell látnunk, hogy társadalmunknak o téves s káros hatással biró nézete egyik legfőbb oka kereskedelmünk pangásának.
A szülő igen csalódik, midőn azt hiszi, gyermeke, ha a tudományos pályán teljesen hajótörést szenvedeti, még iniudíg boldogul a kereskedő vagy iparos pályán. Ez nagy tévedés. Ma már nem ugy van, mint volt régen. Ezelőtt boldogulhatott két alsó iskolával is, ma már nagyon ajánlatos, hogy minél több, de legalább 3—4 középiskolája legyen.
Vessünk egy pillantást a külföld, akár Angolország, akár Németország helyzetére, éppen az ellenkező felfogással fogunk találkozni. Tapasztalhatjuk, hogy mennyivel jobban megbecsülik a kereskedelmi s iparos osztályt ottan. Mondhatni, az az ideáljuk. A Vagyonosabb osztályú szülők gyermekeiket kereskedőknek és iparosoknak nevelik, kik nőin szégyenlik, ha fiaikból nem lesz főispán, vagy államtitkár, mert már rég tudatában vannak annak az igazságnak, hogy a praktikus, öntudatos munka az. mellyel legelőbb lehet célt érni. Nálunk, ha valamelyik keres-, kedónek vagy iparosnak az életben nagyobb szerencséje van. ugy. hogy tekintélyes vagyon birtokába jut, félben hagyja mesterségét s többé nem dolgozik. Azt mondja, szereztem eleget, most már lesz miből öreg napjaimra megélnem, a gyermekeim vagyonát is biztosítottam, s nyugalomba vonul, dacára annak, hogy még igen sok esetben, a legjobb munkaerőben van s szó sincs róla, hogy gyermekét kereskedőnek vagy iparosnak adja. most már csak urat akar fiaiból nevelni, tudományos pályára adja, melynek ma uiár minden ága annyira tul van zsúfolva, hogy a megélhetés alig-alig lehetséges, vagy legalább is nagyon nyomorúságos. Éppen ez a baj nálunk, hogy mindönki „ur" akar lenni, könnyen szeretne élni s azért rettennek vissza attól a pályától mely bár küzdelmes és fáradságos, de kellő energia és kitartás mellett nagyon is meghozza fáradságának gyümölcsét, miáltal az. aki e pályára lép. neinosik magának biztosítja a jólétet, de a társadalmi életben is előkelő szerepet tölt be s hazáját erkölcsi és kulturális, valamint anyagi jólétének biztosítását, az ország keroskedolméuek s iparának felvirágoztatását, ogy bizonyos mértékben elősegíti. Vigasztalódjunk abban, hogy társadalmunknak e felfogása csak átmeneti. mely különböző körülmények lefolyása következtében teljesen meg fog változni s helyét a belátás, »a meggyőződés s az ön-
tudatos munka szelleme fogja — talán ínég elég jókor betölteni.
Értesítők.
IV. Iparoa tanalók lakoiája.
A* iparoa tanulók iskolája \'¿4. esztendejéről számol he I\'eredua Antal igazgató mindenre kiterjedő figyelemmel az Idei értesitóbeu. Nagy elismeréssel nyilatkozik Vécsey Zsigmond polgármesterről, akinek buzgalma folytán a lelolyt tanévben négy uj osztályt nyitottak, ugy hogy jelenleg miuden oazlály-n.ik 3—S párhuzamon osztálya rali éa igy az osz lályok és tanerók az iskola fennállása óta mega ötszöröződlek.
Kz az örvendetes fejlődés azonban még nem betetőzése az iparos tanulók iskolájának Addig mig külön iskolai helyisége uein lesz, melyben állaudó iparkiállilás lesz elhelyezhető és mig az eredinéuy-telen esti oktatás helyolt a délutáni nem lest bevezetve, addig az elért eredményt nem tarthattuk olyannak, inely az iparos osztály művelődéséi kellő aránybau szolgálná Ismerjük az iparos iskola igazgatójának ebbeli felfogását, ismerjük Vécsey Zsigmond polgármesternek és az iparos iskola felügyelő bizottsági eluökéuek, Weisz Tivadar keresk. tanácsosnak helyes szociális érzékét, tehát tudjuk, hogy amint ez a kérdés napirendre fog kerülni, sziveseu latba vetik mellette meggyózó szavaikat.
De nem volt kielégítő az értesítőnek az a kimutatása sem, mely a tanulók előképzettségéről szól. Mert a törvéuy a ÍJ. életévig a mindennapos iskolára kötelezi a gyereket, tehát csak az elemi iskola VI. vagy a középiskola II. osztályából léphetne a fiú az iparos pályára.
Mégis azt az elszomorító statisztikát látjuk feltüntetve, hogy vannak iuasok, kik teljesen iskolázatlansággal vétetnek fel az iskolába, ám a szükséges halódik elemi, illetőleg második középiskolai előképzettséggel a tanulóknak csak csekély száma bír, mig a legtöbb az elemi I. osztályából lép az ipai^a pályára. Kz az egészségtelen körülmény egyrészt a szigorúin végre uein hajtott beískolázatlau-ág következménye, másrészt a mesterekre sem vet jó fényt, akik nem törődve ttuod\'uik műveltségi fokával bármily tanulót (elvesznek, ha tesileg megfelelők. Addig mig a statísztik« ilyen kimutatást közölhet, művelt, versenyképes iparos o-iztály képzéséről beszélni alig lehet.
Az értesítő külön szaka^z^ szentel a rajz, mutikakiállilásnak Az előbbiről nagy dicsérettel emlékezik meg és kiomili, hogy a raizkiállitáson US tanuló 400 szakraizot állított ki és dr. Ruzsícska Kálmán kir. tanácsos is legm-degebb elismeréséi fejezte ki. Szívesen konstatáljuk, hogy a szakrajzot Németh Mihály polgári iskolai rajztanár tanítja, kinek iparos iskolai szakraizoktatását már a tanügyi kormány is dicsérettel tüntette kí.
A munkakiállitás azonban nagyon sovány volt : az értesítő szerint az íparosmesterek közül többen
2
zalai közlöny
JDLIÜ8 2!,
nem engedték meg tanoncaiknak a kiállításon való réaivételt. Érdekes volna kutatni, vájjon közönséges elítélendő uetntöródőmség-e ennek oka. vagy az iparos mesterek szegénysége. Vau az iskolának tanoncot) hona is, mely ez évbeu vetítőgépet is szerzett be és használta az .Ingyenes Népkönyvtár" könyveit, melyekből 225*1 kivevő 12178 könyvet váltott.
Tanulók jutalmazására 256 Kát fordítottak.
A téli tanfolyam 4 osztályában 73 tanuló volt Az egész évi tanfolyam 11 osztályában Gll tanuló ; ugy hogy egy-egy osztályra állag 55 tauuló jut. Olyan szám ez, mely a párhuzamos osztályok felállítását okvetlenül megköveteli \'az erdméuyes tanítás érdekében.
A tanítótestületnek a hitoktatáson kívül 14 tagja van.
Vfcgott but, Itllögram, fillérben
mai bahut borjuhut i«rl(tbut
I. II. 1. 11. I. II.
Arad . . . 136 120 180 160 168 140
Ha|a . . . 128 120 144 136 132 124
Debrecen . . 152 186 160 130 192 160
Eszék . . . 136 108 160 136 164 148
Győr . . \\ 152 136 a— 180 190 180
Kassa . . . 160 144 166 116 180 160
Léva . . . 128 120 160 140 170 160
Losonc . . 120 112 160 152 168 —
Miskolc . . 128 120 144 136 168 160
Nagybecskerek 120 112 120 122 14 4 140
Nagykanizsa 150 116 160 140 154 136
Nagyvárad 128 112 180 160 180 I60
Nyíregyháza 130 122 144 120 168 152
Nyílra . . 120 112 160 152 160 —
Paucsova 120 112 140 120 160 112
Sopron . . 180 160 260 180 S 20 150
Szolnok . . 148 — 160 — 180 —
Temesvár 128 — 180 — 150 —
Zalaegerszeg 120 112 140 120 152 150
Zeula . . 112 104 ÜO 12n 152 130
— Oéllövóepet A helybeli houvédség e hó 2\'J. és 30-án a szokott helyen céllövészetet tart.
— Az Ingó töke. Az lglo év második évuegyedo folyamán uj pénzintézet alakult a fővárosban 5, összesen 3.450,000 korona bevétel, a vidéken 50. összesen 9.250,000 koroua részvénytőkével. Az első negyedben Dudapesten 3 intézel 230,000 K, vidéken 2-) 6.533.300 K alaptőkével. Uj iparvállalat és egyéb részvénytársaság Budapesteu 2H létesüli az utolsó évnegyedben 11.856,000 K tőkével, a7 „ vidéken 11.362,000 K-val. Tóké|ét Budapesten 11 péuziutézet szaporította 57.320,000 K-val, 48 a vidéken 17.090,000 K névértékű uj résivéuy kibocsátásával, az ipari és egyb részvénytársaságok közül pedig Budapesteu 8 vállalatnál 4.332,40\') K és 9 vidéki részvénytársaságnál 14 950,000 K volt a tóko-szaporulal A két negyedben ugyauis az első félévben léhát uj vállalatok alapításába összesen 85.185,30(1 korouál tektettek be, a tőkeemelések révén pedig 121.101,000 K hoztak forgalomba, az alaptőke-leszállítások következtében pedig 3.065,000 K kivonlak a forgalomból, ugy hogy az u| tőkék tiszta összege a két évnegyedben 204.290,200 koroua A pénzinauipulánsoknak ilyenformán nincs okuk semmi panaszra.
— Életmentő végrehajtó. Hétfőn az Eötvös-térről egy motor száguldolt féktelen sebességgel a Magyar-utna felé A sebesen haladó motorral szemben egy kocsi jött, melyen egy 15 éves liatal leány ült. A lovak a motortól megijedve, felfordították a kocsit és eliramodtak. A kis leáuy a fölfordított kocsiból kibukott és a gyorsait haladó motor elé esett. Miltényi Ignác látva a kis leáuy halálos veszedelmét, oda ugrott a a kis leányt saját élete kockáztatásával felkapta s gyorsan vele együtt felreugrott A közönség látva Miltéuyi hősi bátorságát, lelkes óvációban részesítette
HÍREK.
A husdragasag ellen.
A miniszter leirata.
Általános a panasz a husdrágaság ellen, amelyről azt hinné az ember, hogy már nem is lehet nagyobb. I\'edig amilyen ina a helyzet, még sokkal nagyobb dimeuziókat is ölthet. A marhaállomány ugyanis napról napra apad. Nemcsak a legelók feltörése, de és főkép a belterjes tejgazdaság arra készteti a gazdát, hogy a borjukat eladja, mert a tej ára pótol|a a nevelést. Azzal okolják a gazdák a borjuk eladását, hogy nincsen takarmány. Ezzel szemben 11 pozitívum az, hogy az idén rengeteg takarmány termett. A nagy bajait segítendő, a földmívelésügyí miniszter körrendeletet intézett a törvényhatóságokhoz, amelybeu utal arra, bogy az idéu az országnak jó takarmány-termése vau és az aratási kilátások is kedvezők. Az ország fontos anyagi érdekei szempotjából szinte helyrehozhatatlan mulasztás volua. ha az idei bővebb takarmány és szemterméskészleteket a gazdaközönség nem használná fel arra, hogy teuyészállomáiiyát lehetőleg szaporítsa és ezzel állattenyésztésének bővebb jövedelmezőségét a közel jövő esztendőre fokozatosan biztosítsa. Oda kell hatui a törvényhatóságoknak és gazdasági egyesületeknek, hogy a gazdák az idéu uemcsak a kiváló bikaborjuk továbbnevelésére feklesenek súlyt, hanem főleg az űtzóbor-jukból is lehető nagy számol igyekezzenek tovább-uevelui és ezzel az ország teuyészauyagálloinányái megszaporilaui. A miniszter több iulézkedést száu-dékozik foganatosítani, bogy a gazdaközöuséget a kitűzött fontos cél elérésébeu támogassa. Így már most jelzi, hogy az állami támogatást és közvetítést a jövőre az anyaállatok tekintetében is kiter|eszleni szándékozik olyau irányban, bogy az országnak szegényebb szarvastuarhaálloinányu vidékei fokozatosan a kellő mennyiségű anyaállattal is elláttassanak. Tátim- ! gatui szándékozik a miniszter azt is. hogy Aszóborjuk a legelőben szegényebb vidékekről bővebb és olcsóbb legelót szolgáltató vidékekre való legeltetés végett elszállíthatok legyenek. E célt részint vasúti szállítási kedvezmények kieszkózlésével. részint pedig a bővebb legelőkkel rendelkező vidékeken megtelelő legelő-gazdasági berendezésekkel kívánja egyelőre támogatni. Kívánatos, hogy a nagyobb gazdaságok az űszósta-porulalról az illetékes gazdasági felügyelőséget tájékoztassák és azt, hogy egyes községekből a gaztiák hajlandók távolabbi vidékekre üszőket legeltetés végeit szállíttatni, a felügyelőségnek bejelentsék, bogy a tél folyamán a jövő legeltetési évadra szűk-séges legelógazdaftági berendezések foganatosítása iránt a kellő időben gondoskodás történhessék.
Eddig a miniszteri leirat s hogy mennyire indokolt, legjobban igazol|a a legutóbbi hileles kimutatás az egyes városokbau levő húsárakról, amely a következő:
— Személyi hir Rómay lléla őrnagy csendőrparancsnok helyettes folyó hó 19-én Székes fehérvárról városunkba érkezett, hogy a csendórséget megszemlélje Kolyó hó 20-áu már ol is távozott városunkból.
— Elmaradnak az ellenőrzési szemlék A belügyminiszter az illetékes miniszterekkel történt megállapodásuk alapján körrendeletei intézett az összes törvényhatóságokhoz az idei ellenőrzési szemlék tárgyában. K szerint az idén ugy a közös hadsereg, valamint a honvédség nem tényleges állományú legénységnek ellenőrzési szemléje elmarad A liszteké azonban, miut rendesen, ugy most is meg lesz tartva
— Knortzer György jubileuma Augusztus 20-án fogja a helybeli tűzoltóság Knortzer Uyórgy főparancsnokunk, mint tagnak 30 éve« jubileumát ünnepelni Ismerve Knortzer Uyörgynek városszerte való népszetuvgét, az ünnepély oly nagy szabásúnak Ígérkezik, a milyenhez hasonló városunkban még ezideig nem volt. Az üunejiély tárgysorozatát a jövő számunkban log|iik közölni.
— A hadastyánok negyedszázados jubileumáról .Már a múltkori számunkban hírt adniuk azon uagyszabátu ünnepélyről, amely a jövő hó folyamán fog városunkbau lefolyni. Az egyesület helyiségében lázas buzgalommal folyik az előkészület nagy tuuukáia Az ünnepség minden tekintetben nagyszabású lesz A már ismertet«!! műsor tudvalévőéit oly bólarlalmu bogy kivíte|e mindnyájunk várokozásál felül fogja múlni. A befolyó jövödelem kizárólag intékoiiy célra fog fordíttatni Az ünnepség elé széles körben nagy érdeklődés néz. A jelek arra engednek következtetni, hogy maradaudó hatású, szép napja lesz ez az ünnep városunknak
— Pénzügyi bizottsági ülés Ma d 11 a pénzügyi bizottság ülést tart.
— Az ldet liszt. A hazai vám malmokban az idéu már julius l-éu vette kezdetét általánosságban az itf&í buza őrlése. Sőt egy temesinegyei tilalomban még előbb már június 28 án őröltük idei búzát, egy bácskai malomban június 3il-án óutóttek föl idei termést. Ilajdumegyében szintén ezen a napon, sót Qömörbeu is — amely vármegye tudvalevően egyike a magasabb fekvésieknek s éghajlata is zordabb — julius 3-án megkezdték az idei termés őrlését. Mindez azl mutatja, hogy a kisgazdák nagyon kifogytuk a terményekből. Ami a minőséget illeti, általánosan jónak, súlyosnak, acélodnak jellemzik és legfőbb sajátsága bogy sokkal tisztább, miut más években, mert gyom és fűmag alig elvétve található beuiiiv
— A honvédség köréből Kolyó lió 27 én a fiumei díszszázad, 31-éu pedig a körmendi 3-ik
1 zá-zlőal| fog városunkba érkezni. Honvédségünk ezredgvakorlalait városunk környékén fogja megtartani
— Épitóazett bizottsági ülés Teguap tartotta tueg az építészeti bizottság a szokott ülését. Az ülésen több apróbb épilkezéai ügy iutéztetetl el.
— Aki nem akar javulni flálló József házi szolgának a lelkét löhh kisebb nagyobb hüu lei Itelt A legutóbbi időben, midőn Nagykanizsán szolgált, a Szarvas szálló pincérjének zárt fiókját feltörte s abból 20 koronát elrabolt. A rendőrség azonban akkor hamarosan lefülelte Most pedig, miut értesülünk, Slreichen Mihály veszprefajszi lakóMol ioOtl koronát elrabolt s ezon rabolt pénzel megszökött. A csendőrség azonbau már nyomában vari tiálló tehát ismételten nem »okáig fog|a élvezni a rabolt pénzt.
— Figyelmeztetés Nagykanizsa város polgármestere hirdetményt bocsátott ki, amelyben fel-hívja a város összes lakóit bogy akik bármily ueinl) házi állatot tartanak, kötelesek a birtokukban levő állatoknak mindennemű megbetegedését, vagy elhullását a rendőrség.\'ti, vagy a itt. kir. állatorvosnál bejelentéin. A ki ezen rendeletet nem leijesiti, az HB8. VII. t c. 23 j a szeriül kihágást követ el. A gazdák saját érdekűket szolgálták, ha ezen rendeletnek eleget tesznek, mert hisz csak közös egyetértéssel tudunk ezen nemű betegségeknek gátat emelői. Oly esetekben, midóu a betegség sem emberekre, sem állalokra nem veszélyes, ezen törvény 154. jj-a alapiáu 20O koronáig, ellenben ha a heioleuteut elmulasztót! betegség akár az emberekre, akár az állalokra veszélyos és az ily állatot tulajdonosa el nem különíti, vagy máskép ártalmatlanná uein teszi, » 1-19. §-a értelmében 500 koronáig terjedhető pénzbirsággal büntethető.
— Takács Oéza Ki ue ismerné e név viselőjét? Ki ne hallott volua ezeu otnber tetteiről? Réme a sétatérnek, papkertnek, utcának szóval mindennek. Leáuy vagy asszony jól imádkozzék, hogy a sors szeszélye össze.ne hozza ezen férfiúval, akinek szemtelen vakmerősége már nem ismer hatást. Kgyik legutóbbi kalandja a kúvtkezó . Egy jobbképO társaságot, akiknek névszerinti tagiait ezultal elliall-gatjuk, megtámadott s kényszerítene őket. hogy bizonyos pénzösszeget adjanak össze, hogy ó szomias torkát kielégíthesse. A társaság tagiai kénytelen keletlen megmrolták önmagukat, hogy Takácsot kielégíthessék N\'ent akarjuk a társaság cselekedetét hirdetni, de azt hisszük, hogy őzen cselekedetükkel iniudnyáiunk érdeke ellen lettek. Botot az ilyen embernek, de nem kenyeret.
— 18 éves csinos széke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kissé tulsá gosan fejlett testalkattal mielőbb férjhez óhajt menni lisztes jellemű fiatal emberhez. Csakis komoly ajánlkozók kapuak választ. -- Scblesiuger, Berlin 18
JULIUS 81
ZALAI KÖZLÖNY
8
-•- 24 éves szőke, csinos, fess alkatú án leány, 100,000 korona kcszpénzhozománynyal. jelenleg egy ¡»reg nénjénél lakik, férjhez óhajt menni. Csak oly urak jelentkezzenek (esetleg va gyontalanok is), a kiknél gyors nősülés akadályokba nem ütközik Schlesinger, Boriin 18.
Orvosi kísérletek a wűrzburgi királyi klinikán, inely Németország egyik legtekintélyesebb tudományom intézete, a kővetkező eredményre vflzettek :
„A természetes FiriüCZ Jézilf-keserü-vlz biztos hashajtó hatású és semmi-iioiuQ kellemetlenséget nem okoz Még oly esetekben is a mikor nagyon •rzékllf biliknél alkalmazzák. .Ferenoz József"-keserűvíz fájdalotunélküli széke-lést eredményez"
Kérjük a bevásárlásnál határozottan valódi „Ferenoz József-koserQvizet és ne fogadjunk el kevésbbé értékes hashajtószert.
Kanizsai Kita kisasszony, kinek választását uem mondhatjuk szerencsésnek. Tiszteiéitói szép csokrokat kapóit A szereplók mindéül elkövetlek de a darab mégis megbukott.
* A Divat Ujaág ininduu hónapban kétszer leleuik meg. Klótizetési éra nagyon olcsó : negyedévre postéu való szétküldéssel két korona busz lillér. Kiélhetni legcélsZ\'Ttlbbeil a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat U|ság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Kükk 8zilárd-iitca 4. számú házban van.
Vadászterület bérbeadása.
A Szentháromsági erdei vadászterületei albérletbe adom
Hermán Oyörgy
vendéglőt KóUt«s«g.
K0ZGAZDASA6.
Ne bántsuk a madarakat.
Minél nagyobb tért hódit magának a kuliura. annál nagyobb védelemre számíthatnak az állatok Az állatvédelem ina már nem humanizmus, hanem a kultúrának bizonyos fokmérője. Kddig az emberek szivéhez folyamodtak azok, akik védelmükbe vették az állatokat, most már uz álalklnzét műveletlen embernek bélyegezi mindenki Az állatvédelem mindazonáltal még most is nagyon sok.ii alapit az emberek jóérzésére. Ila azonban még ettől is elle-
kintUuk, ugy Ouzó érdekeinkből is kell, bogy felemeljük védő kezünket az állatokkal szembeu. Minden állat egyforma védelemre számíthat az embernél, azouban, ha osztályozzuk az állatokat védelem szerint, azok hasznosságára való tekintettel, ugy elsősorban a madarakat kell, hogy védelembe vegyOk. a madarak elsósorbau legjobban vannak kitéve ugy a természet, mint az ember szeszélyeinek és legtöbbet is szenvednek.
I\'edig hány madárfaj vau amely sokkal több haai-uot ha|t az embernek, mint a milyet az ember ezen a téren nagy fáradság illán sem tudna elérni. így nem lelíet kimutatni azt, hogy milyen terméuypusz-lulások következnének be, ha madarak nem lennének, de azt statisztikai adatokkal uem lehet bizonyítani, hogy a madarak éveukiut átlag millió és millió veszedelmes rovart pusztítanak el. a kolföld, a nyugati államok már tnínd jóval előbbre vannak. Nálunk még e tekintetben hátra vagyuuk. Ne várjuk azt meg még mi ig, azon a fokon leszOnk, ahol a külföld van, lerjesátllk ki kezüuket a madarak védelmére s védjük meg a szegény szárnyasokat, mert ha őket véd|0k, a magunkét védjük.
— Pásztory cs és kir. udvari szállító virág-
kereskedése. Budapest, VIII, Bakóéiul 3 Képes áijegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Színészet.
* A kis cukros Vigszinházi repertoár Ezzel mindent inegmoiidlunk, ami a szövegét s az irányát illeti. Biz ez se nem bor«, se nem mustár, még kevésbbé kaviár. Nem fűszerezi a szellemi táplálékot s nem fokozza a hozzá kellő étvágyat. Kgyszerüeu undort keltő > módon sok disznózsír, amelynek — amennyiben ugyan csömöri nem kelt — legfeljebb az a jó tulajonsága lehel a gasztronómiában, hogy meggyorsítja és erősen meghigilja az anyagcserét. Az előadás, tekintettel a kánikulai hőségben bzöruyen llres bódéra, rendkívül gyors tempóban ment. fis >z jó volt. Mert nincs idegőrlőbb valami, miut az ilyen velnkszületett stupíditásban leledző malacságokat órákon keresztül, unatkozva végigszenvedni. Jól ját-1 szőtt Ahonyi Kedvetlenül, mereven Zöldi. Helyen-kínt Ízléstelenül Izsó. A darab még akkora közönségei sem érdemelt meg, miut aminőben része volt.
* TíIob a csók. Az operett muzsikáját Viucze Zsigmond, a Király-színház karmestere szerezte. Ki. n zene kellemes, eredeti s okkul-móddal magvaros temperamentummal, frisseséggel leli. A szöveg vérszegény. Holmi garniszállók és hálószobák kopott lrükk|eivel tud csak vegetálni, Hajagos, Fábián, Kaludy, Ilidy játéka jó volt. Izsó hajlik a túlzásra s az olcsó hatás kedvéért minden lelkiismeretfurdalás nélkül átlépi a lóizlés határait Elvégre az aréna és u bretlli közölt mégis csak különbség vau !
* Papiilon. Szerdán Papiilon meni Louis Bemer vígjátéka, a Nemzeti Színház műsorából. Majdnem telt házat vonzott, de a kik ellőttek, alaposan (\'«alódtak Tucat munka a legrosszabb fajtából, minden francia esprit nélkül. Itt fellépett lóldiuk
ŐSZI TUAÖYAZA8!
VALOIH \'
Si^^arko
VKHJKUII
T HOMA88ALAK
A LEGJOBB fes LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYÁI
ha ilyen zsákokban
van és eredeti ólomzár van rajta. OVAKODJUNK A
m
»Ine ;
l3 «II»»i^í KMrc n
%
Minden zaák tartalomjelzéaael van ellátva.
Thuinusschlíck*
HAMISÍTÁSOKTÓL l
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselöje Budapest, VI., Andrássy-ut 49
tteptlnelőm\'fc «n n.Ulitr: TIELIW cm PlVIKII N/oiiilmlliely.
Nyári mulatságokra kerti lampionokat óriási választékban
ajánl
Ifj. Wajdits József Nagykanizsán,
Deák-tér 1 mxhiu
■ : . \' .CsaK ■ "
• u\'r■ a nící toi ■
IWm SUCHARD 3
. . . . v.;, ,:-* . *. . különlegesség.
r
4
JULIU8 |
HANGSZEREKET
huzóharmonikAkat
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. - Kozeskodck arról, hogy csakis jó és az értéknek mogfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nom fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Fuvolák.
Fekete grauatilfából ujezflst billentyűkkel: 6 billentyüvol 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10
billentyűvel 30, :M, 40 kor. 13 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 60, lifi, 60 kor. —
l\'iccolóflóták: 5 20, 5.60, 6 40 korona
Klarinettok.
Fekete granatillálml, ujeztlst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 4? korona sth.
Hegedűk.
—^ Osltorák.\'
Priinoitora, jávorfa, gépn/et nélkül: 13, 14 kor. — Palizander tetóvel 20 kor.-tól 30 kor.-íg. —t, Primritora palizandertető és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora ogé.-z 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Mugyar népcitorúk közönséges kivitelben, egész-kótáe 9 kor., jobb minőségű, fél- v 10 kor , diófa tetővel 12 kor , utánz. palieándfából 14 korona
"t
Rézfn fóhangnerek.
Minden rézfuvöltangszer la 3 clllndor géppel van ellátva. Trombita: 32 kor. Basstrombíta: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonium: 54, 68, 60 kor. Kasa: 40 kor.-tól 70 kor.-ig TrombltakQrt 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok F: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy 11, 110, 120, 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Dobok.
Deák-tér 1. szám.
IskolahegedUk: 6, 8, 10, 18. 14 kor -ért — Zcnekarhegedük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny éa meater-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. -- Hegedűk: \'/, és »/« nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — HegedUvonók: 1, 160, 2, 2-6\'\\ 3, 4 kör -ért. Hegedüvonók fornamhukfábúl nagyon könnyű 6, 8, 10 kor -ért. —
Hegcdütokok 6. 7 60 kor. és feljebb. — HcgedUlábak : 4. 10. K flWWWPPWWWWBWHI
feljebb. — Álltartók: 1, I 40 K és feljebb. — Hurok minden árban és ■MMjMNM -minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak — ^^^HH Cello. Iskolacello: 2n, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zcnekarccllo: 40.50, 60
és 7ii kor. - Cello vonók: közönséges I BO-tól 3 kor.-ig — Oellovonó fernambukfából 5 kor.-tól 12 kor.-ig. — Nagybdgók : \'/«■eh 72 kor 4/«-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybógővonó: 4, 6, 6, 8 é* 9 korona.
Nagy dob réz fuabrouowxul 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroucs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig
Czimbalmok ?o koronától feljebb.
Hazóh&rmonikák.
Htuóharmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 koron*. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Kimcritö árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
NAGYKANIZSÁN
If], WAJDITS JÓZSEF
hangazerkereskedóse
Nyomatott a laptulajdonou Iíj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
49-ik évfolyam. 60 szAm
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Naijalinlk hétfon is ciltftrtlkin. Kelelfl, „,lk.llltí:
Matildé»! ¿rak: Kgé.i évto 10 korona, félóvic 6 korona, Kerténs .ló*H«\'f.
nngyedévie 2 korona 60 flll. Egye» aiAm ára 10 flll.
Ulitdju : a N«crUi\'»itl»»i«K.
Szirkuztciíg it kiadóhivatal Diák-tir 1
TeUfun: 112.
Hlrdélétak dljatabéa ««rlnl.
A horvátok.
Szint» hihetetlen, s mégis valóság, hogy a mi országunk, noha minden tényező meglenne ahhoz, sem anyagilag, sem erkölcsileg nem gyarapodhatík csak azért, mert szerencsétlen nemzetiségi viszonyai, a nyugodt, fokozottabb munkát meg nem engedik.
Mindig olyankor, amikor rendbe jönne valamennyire a dolog, a komor felhók mögül előadódik egy olyan incidens, mely ismét zavarólag hat nemcsak a politikai életműködésre, hanem kihalásáoan az egész ország egészséges fejlődésire is.
Íme most is a nemzetiségek kerülnek előtérbe, hogy színleges sérelmeikkel akasszák meg a dolgok rendjét.
Most is ujabb politikai bonyodalmak nehezítik a dolgokat, a horvátok mozgolódnak, kicsinyes, erőszakos politikai követe-lódzésükkel!
A régi kormányok hosszú regimeje alalt nagyra nőtt meg a horvátok szarva s tagadhatatlan, hogy bár jó szándékból, azt a koalíciós uralom is növesztette. A régi jó időkben a horvát képviselők igen csendes emberek voltak s józanul belátva azt, hogy tulajdonképen a magyar parlamentben csakis hallgatólagos szerepet juttatott nekik az 1868. évi XXX. t. c., amely a magyar és horvát kiegyezés eredménye s ezen törvényhez, mint törvényhozókhoz illik is, szigorúan ragaszkodtak és igy sem maguknak, sem országuknak galibát nem okoztak.
Justh Gyula politikája azonban oly merészségekre is ragadta, a máskülönben csendes horvát képviselőket, hogy a magyar törvényházban, az ország pazar pompával épitett parlamentjében horvát nyelven tartották dikciójukat, minden jóérzésű magyar ember legnagyobb bosszúságára és keservére. S hiába volt a sajtó képviselőinek, mint egy embernek tiltakozása, hiába próbálkoztak, még a koalíció keretébe tartozó politikusok is ez anomáliát megszüntetni, az egyszer engedélyezett s megtűrt horvát beszéd még igen sokszor kisértett parlamenti életünkben. Igaz ugyan, hogy épen a most lemondott bán volt az első, aki az első horvát beszédet tartotta a magyar parlamentben, de az elnök akkor már Justh volt s igy tulajdon-képen neki köszönheti az ország azt a kiváltságos és közjogunkat vérig alázó szokást, hogy a horvátok a magyar parlamentbon, akár csak egy reiohsrathi ülésen, idegen nyelven szólaltak fel s kényszeritették ez idegen nyelven meghallgatni mondókájukat.
Most a parlaincnVto - kivül igyekeznek galibát csinálni, hogy ezzel is megakasszák az országnak már régóta kátyúban rekedő szekerét.
A horvát báni válság a legkicsinyesebb politikai okok következménye Olyan kicsinyes okok idézték elő, hogy még a magánéletben sem szabad előfordulnia annak hogy ilyen okok krízisek előidézői legyenek, még kevésbbé a politikában, hol mindenkor a legmagasabb szempontoknak kell érvé-nyesüluiök.
Tomasios Miklós bánnak mennie kell, mert nem hajlandó a hor/át-szerb koalioió-nak amaz igazságtalan követelését kielégíteni, hogy a horvát igazságügyek élén álló tanácsost, csak azért, mert annak idejében erélyesen vezette a szerb hazaárulók pőrét, állásából elmozdítsa.
A bán levonta a koalíció erőszakos kívánságának reá vonatkozó következményét s beadta a miniszterelnöknek lemondását, mert a koalíció Ily igazságtalan személyi hajszáját pártolni s portálni nem hajlandó. Reméljük, h magyar kormány is levonja majd a konzekvenciákat a horvát koalíció viselkedéséből s az uj választásoknál olyan képviselőket hoz a horvát tartománygyülésbe, akiknek politikája nem a földön osuszik, hanem a magabb érdekek szem előtt tartásával készül.
A tisztviselők ós a
20.000 korona.
Megfelebbezett közgyűlési határozat.
Ismeretes, hogy a sok port felvert 20.000 korona ügyében, a városi képviselőtestület határozata ellen a tisztviselők jelentékeny része, akik a közgyűlés állásloglalását érdekeikre sérelmosnek tartják, feleb-bezést nyújtottak be a belügyminiszterhez. A közérdekű felebbozés szószerinti szövegébeu a következőket panaszolja:
Az árvaszéki ülnököt a Vili fizetési osztályba sorozza a képviselőtestület, holott a B. táblázat a IX. fizetési osztályba osztja be. Lehetne ugyau az
Szerelmi történet.
Az öreg grólot minden átmenőt nélkül elhagyta a türelme. Látszott a szeme villanásán, hogy háborog a lelke. Nem volt már a szavában egy parányi vonás sem az acélba szoriiotl kimértségébói.
— Vágy nincs agyvelőd, vagy rossz ember vagy! — kiáltott a fiának.
A llatal ile Rushuc gróf arcát mintha kékes ■zománc borította volna el egy pillanatra, a tekint« tébeu is tompa sávok látszottuk, azután egykedvűen szólt:
— Hossz kedved van ma, atyám.
Az öreg gróf most már kiabálni kezdett:
— Hát tulajdonképpen mit akarsz?
Amaz nyugodt maradt ,
— Én, semmit.
— De bál hiszed-e, hogy igy folyhat tovább életünk? Hiszed-e?
— Igen. Azt hiszem. Nem látom be, miért nem szabhatnám kisebbre az igényeimet, ha viszonyaink azt kívánják, azt követelik, hogy igy történjék
Az öreg szinte toporzékolt dühében.
— De tönk szélén vagyunk, fis egyetlen szavadba kerül, bogy egyszer s mindenkorra megváltozzanak a viszonyok.
Amaz hidegen csak annyit felelt:
— A| ám. ezt az ogy szól nem fogom kimondani.
Egyetlen okot szeretnék hallani ..
— Mondottam tizet. Egyet sem fogadtál el,
legkevésbbé pedig azt, a mi fóok : Itogy nem tudom kimondani az „jgen"-t, mert uein tudom szeretni (loval kisasszonyt firsd meg: nem tudom szerelni.
Az apa cinikusan mosolygott:
— Persze, uein elég jóhangzásu a neve. Persze, azért forr ugy a véred, mert az öreg Geval szappau-gyáros. . .
— De atyám I
Az öreg gróf mindegyik szavából kirítt a szenvedély.
— Üres beszéd I Nehogy azt hidd, hogy éu talán rajongok a azappauszagért. . De legyen már eszed: ha nem történik meg ez a házasság, még a házunkból is kitesznek licitünkéi. A mi régi, ősi házunkból.. .
A fiatalember, mint valami fájó visszhang, ismételte: ,
— A mi régi, ősi házunkból . ..
A másiknak haragja mind tompább lett. .
— Mennyivel boldogabb volnék én is, Itu nem igy eseti volna. De mit tegyünk most már? Fiain, ennek a házasságunk meg k<dl történje I
"A fintal gróf szava már reszketett :
— Nem tudom szeretni . ..
Amaz már csak ismételté önmagát:
— Meg kell törléiiie. . .
... És a llu némán maga elé meredt... *
Geval papa ló ember volt. Ki lehetett ezt I olvasni a szeméből. De imi-l is ki lehetett olvasni
onnan Azt, hogy Geval papát nem áldotta meg az ég valami szikrázó tehetséggel, meg hogy a fejét uem igen erőltette meg azzal, a mit általában tanulásnak szokás nevezui.
Arra, hogy legalább öt tucat vágyát kielégítse, igazán meg volt a módja. Három hatalmas gyártelep adta meg neki ezt módot. De 6 éppen a kielégíthető vágyaival nem törődött, hanem csak egyet, egyetleu egyet akart elérni évek évek óta: hogy valami jó név, nagyon jó név kerüljön családjába, — másképpen nem volt perszo lehetséges, hál vőnek.
Az első leányával ebben az irányban addig kísérletezett, míg végre az elég mulatós kis hölgyet elvette egy — szappangyáros. Neve, jó neve ugyan nem volt neki. 8őt ellenkezőleg! Duraudnak hívták. Miudez nem volt nagy baj, annál kevésbbé volt az, mert a fiatalok nagyon szerették egymást.
Most a második leáuyáról, Jeanettoról voll szó és megtörtént az a hihetetlen csoda, hogy ez a meleg tekintetű, liliomlelkü leány akaratoskodott.
Geval nem vette tréfára a dolgot:
— Ugy lesz, a mint én moudom.
— Nem tudom szeretni — suttogta a leány.
Az apa most reá rívalt:
— Üres beszéd I Minden megjön idővel.
— De éu ahhoz akarok férjhez menni apám, akii szerelek — sírt Jeanette.
Geval a már nem ismeretlen toporzékolási szcénát próbálta eljátszani.
— Azt mondom, hogy iuobI már elég volt a
ZALAI KÖZLÖNY
JULIUS 25,
ülnök magasabb fizetési osztályba való sorozása melle» ezeu állásnak i szervezési szabályrendeletben megállapított címével, az .árvaszéki előadói lanácsos-sággtl,* érvelni; azonbau ezzel szembon a rendelet 2. pontja igy szól : .A tanácsnoknak a VIII., illetőleg a IX fizetési osztályba sorozásánál lisztáu a .tanácsnok"-! elnevezendő uein lebet iráuyandó Majd a 3. pont: .Az a tanácsnok, aki egyúttal más rendszeres állás teendőit ís ellátja, csak abban az esetben sorozható a tanácsnokok részére megállapított fizetési osztályba, ha a tanácsban egyébként is szakszert) közigazgatási előadói teeudóket végez."
Az árvaszéki tanácsos pedig a tanácsban közigazgatási előadói toendóket soha sem végzett, hanem igenis árvaszéki ülnöki és községi birói kendőket, azért miut árvaszéki Qluök a IX. fizetési osztályba sorozandó
A rendelet ezeli helyes felfogását látszik bizo nyitani a képviselőtestület határozata a II. közigazgatási előadó tanácsos (katonaOgyi előadó) sorozása a X. fizetési osztályba, kinek szintén meg van a közig tanácsosi ciiue, de ez idő szerint nem tauácsosi előadó s igy a rendelet határozmányaiuak szigorú betartásával a képviselőtestület nem is sorozta a IX , hanem csak a X fizetéai osztályba.
A szervezési szabályrendelet 49. §-ában segéd-mérnökuek nevezett és ilyennek megvalaaztott műszaki tisztviselőt a reánk nézve sérelmos határozat a IX. lizetAai osztályba sorozta be; annak dacára, hogy a hivatkozott (>911110 számú I). M. rendelet 7 §-a a táblázatokban fel nem sorolt műszaki stb. tisztviselőket csak a X illetve XI. fizetési osztályba engedi sorozni. Igazolja ezen igazságunkat a rendelet azon rendelkezése is, mellyel ugyancsak a magasabb képzettséggel biró orvosoknál az Ogy vezető orvost magasabb osztályba sorozza. Az Ogyvezetó mérnököt a rendelet IX osztályba osztályozza tehát a segéd mérnöknek ugyan azon osztályba való sorozása a rendelet szellemével határozottan ellenkeznék.
Kizárólag a város gazdaságában működő, közigazgatási szolgálatot netn teljesítő városi erdőmestert a IX. fizetési osztály 2-ik fokozatába osztotta a képviselőtestületi határozat, holott egyáltalában uein részesíthető állami segélyben a H M rendelet szerint, mely kimondja : .a város különböző gazdasági javadalmi alkalmazottjai az államsegélyből ki-záraudók."
A kórházi gondnokot, ki nem végez szoros értelemben vett közigazgatási szolgálatot s ki eddig sem a várospéuztárból kapta fizetését, hanem a kórházi költségvetésben van gondoskodva járandóságáról, a X. fizetési fokozatba osztotta be a kepvíselótestll-leli határozat.
Ugyancsak a kórházi Írnokot ís beaorozta a közgyűlés a XI. fizetési osztály I. fokozatába, ki ugyancsak oly viszonyban vau a várossal, miut a kórházi goudnok s legjobb akarattal mm lehet egyi-
ket sem, azon városi, illetőleg szorosabban vett közigazgatási tisztviselők közé sorozni, kik az államsegélyre igényjogosultak. Különben sem a kórházi gondnok, sem a kórházi iruok a városi szervezési szabályrendeletben felsorolt tísztriselők között elő netu fordulnak.
Az adólisztet, a számlisztet, rendórbiztost írnok, tiszteletbeli aljegyzőt a képviselőtestület a XI. fizetési osztályból a X. fizetési osztályba sorozta.
Ezekre vonatkozólag a G9O00 számú H. M. rendelet legvilágosabban rendelkezik, midőn kimondja: hogy csak a táblázatban fel uem sorolt reudórségi, mérnöki, számvevőségi. pénztári, adóhivatali állások sorozhalók a közgyűlés által a X illetve XI fizetési osztályba A H. M rendelet pedig ezeket XI. fizetési osztályba sorozza, igy magasabb fizetési osztályba való sorozásuk a reudelet szellemével elleukezik és a a képviselőtestület állal a XI. osztályuál magasabb fokozatba nem sorozható. Közvágóhidi állatorvos nem teljesít közígazgaláai szolgálatot, a közvágóhídi szabályrendeletben vau felsorolva működési köre ; a szervezési szabályrendeletben is helyesen közvágóhidi állatorvosnak van megnevezve mert uem helyhalósági állatorvos, igy egy fizetési osztályba sem sorozható, azonban ha mégis besoroztatuók, akkor is csak a XI fizetési osztály 2-ik lokozalába lenne sorozható, figyelemmel szolgálali idejére és hogy magáiimiinkálatokat végezhet
A kézbesítőt, Kit a II. M. reudelet meg sem emlil. ki egyáltalán uem is sorozható, inert szolzai munkái végez, a XI. fizetési osztály I fokozatába sorozta a városi képviselőtestület, külöuben ezen kézbesítő közigazgatási toendóket nem is végez, a kir. bíróságokhoz van beosztva, igazságügyi iratokat kézbesít
Igaz, a szervezési szabályrendeletbe kezelő tisztviselőnek van felvéve, ugy mint a bábák (szülésznők), azonbau nehéz lenne bizonyítani, hogy ezek a kezelók közigazgatási szolgálatat teljesítenék.
Mindezek illán benuűnket anyagilag annyira érintő sérelmes határozatot kérjük megváltoztatni a rangsorba porozott és államsegélyből részesíteni szándékolt vároai erdőmestert, kórházi gondnokot, kórházi írnokot, közvágóhidi állalorvosi és kézbesítő szolgát a rangsorból törölni az államsegélyből kizárni ; az árvaszéki ülnököt a IX.. sojiédmérnököt a X., vároai adótiszt, \'stámtiszt, rendórbiztost és írnok, tiszteletbeli aljegyzőt a XI. fizetési osztály, szolgálati idejüknek megfelelő fokozatába, sorozni kegyeskedjék.
Kolobbezesünk során ki kell jelentenünk, hogy uem az a sérelmünk, hogy a képviselőtestület egyes tisztviselótársuukat magasabb rangsorba sorozta ; ez örömmel lölt el bennünket, azonbau hogy az a mi anyagi rovásunkra történjék, az ellen tisztelettel jogorvoslattal élni kell
A 2i).(i()0 korona állau»ogélyból reánk eső rész. ha a felosztás a rendelni szellemében történik, uem fedezi azt a szükségletet, mely a fizetési osztályokba besorozással elő áll; a közgyűlési határozattal joglalauul be. illetve magasabb osztályba sorozott tisztviselők az igényjogosultak járandósáigá-imk egy nagy részét elviszik, bennűnkot anyagilag megkárosítanak.
Értesítők.
sírásból I Olyan embert még csak el sem tudok képzelni, a kinek kifogása lehetne, de Russao ur ellen Remek név, történelmi név. ö maga minden tekintetben kkifogástalai, ur. A külseje megnyerő
— De...
* — Csend legyen. A külseje megnyerő. A modora igazi seigneurre vall és.. .
— Apáin . ..
— Csend legyen, ha mondom És a név. A név ... Érthetetlen, hogy ne fogja el egy nőt a boldogság arra a gondolatra, hogy egy gróf, egy Russac gróf felesége lesz.
— Nem tudom szeretni...
— Atyádat ís boldoggá teszed o házassággal Az öaazekötteléaek . ..
... És a leáuy arcán végigcsordult a köuy. Hallgatott ...

A de Russac és (leval családnak valami közős barátja küldhette be ezt az újságoknak, mert vala mennyiben egyformán jelent meg :
„Eljegyzés. Kedves, rokoszenves frigy van készülőben, mely két országszerte tisztelt és becsült családot hoz egymással rokunságba. Tegnap tartotta kézfogó|át Edmond de Russac gróf idősb Edmond de Russac gróf fia, a közkedveltségnek örvendő fteval Audré Hzappaugyáros urnák leányával, Jeauette kisasszonnyal. A mit széltébeii-hosszábau beszélnek, mi is örömmel adunk bírt róla, hogy szimpatikus szerelmi törtéuetuek befejezése ez az eljegyzés."
Oyp
V. Népiskola.
Az 1909—10. tanitási évről csak az izr. népiskola adott ki értesítőt, míg az állami elemi iskola nem. Okát nem tudjuk. Lehel, hogy az állami költségvetés hiánya miatt uem volt rá fedezet kiutalva Pedig nagyon érdekelt volua bennünket megtudni, szaporodtak-e az iskolába járók száma, a tantermek, a tanerők. Meri tudjuk, hogy Nagykanizsán ezeken a tereken van még lejleszteni való Még emlékezhetnek rá olvasóink, hogy a Zalai Közlöny a tanév elején feliária mily kis teremben lanilauak összezsúfolva sok tanulót: de azt ís tudjuk, hogy némely osztálynak állandóan csak félanuyi tanítási órája volt, mint a miniszteri reudelet előírja, inert nem volt elegendő tanterem és tanító. De az elől sem hunytunk szemet, hogy a be uein iskolázott tanulók összeírásánál 3(i0 Ukolakerllló gyereket mutatott ki a statisztika. Vajjou ezek közül hány lérl be az iskolába. Mert azt uem hisszük, hogy a hatóság és az igazgatók a .boldogok
az együgyűek" álláspontjáu maradva esak a statisztika kedvéért készíttették volua az összeírást 8zeret(Quk volna szakvéleményt hallani az érteaitében, minő eredményről számolnak be az iskolák, tekintetbe réve a járvány miatt volt hosszú évközi szünetet. A tanulságok elmaradlak az értesítőkkel együtt, pedig szerintünk ezek voluának legszebb céljai az érlesitóknok.
Csak az izr, hitközség népiskolájának értesítője fekszik elődünk, a szokottnál sováuyabb tartalommal. Jelentésében megemlékszik a járvány qkozta szünel-ről, de az izr. iskolában előfordul! csekély számú megbetegedések miatt szinte lölöslegeauek tartotta euuek bezárását ; de .a hatóság intézkedése előtt meg kellett hajolnunk. — említi az értesílő. Ámde ennek az iskolabezárásnak sem egészzégűgyi. sem lanulmáuyi hatásáról nein emlékezik meg.
A 4 fiu ós leányosztályban összesen 947 tanuló járt évzárásig A szegény gyerekekuek elengeded tandíj összege 7414 K. Kz a kimutatás a jövőre nézve megszűnik. Mert az 1ÓI0 évi szeptember hónapi beírásoknál kezdődik meg az egész vonalon, községi és felekezeti iskolábau ís az ingyenes népoktatás. Nagykanizsán a közművelődésre ennek nem igen vau jelentősége. Meri az állam\' iskola régtől fogva ingyenes oktatáat nyújtod, az izr. népiskolában pedig minden szegéuy gyermek részesül tandijeleugedésben Legfeljebb az a hatás fog mutatkozni. hogy az izr. népiskola lanitványaí megszapo nak azokkal, kiknek jobb módú szülei a tandíjfizetés miatt elkerülték az izr. iskolát.
A nyolc osztályú iskolának 7 tanítója volt a hitoktatókon kivfll.
Ujilás az értesítőben, hogy a tanulók osztály zalait nem közli. De hogy kik buklak meg azérl fel vau lünletve. Nem tartjuk logikusnak, Dicséróleg emlékezik meg az értesiló Freuud Karniin nyugalomba vonult lauilóuóról; beszámol Iiuzsicska Kálmán kir. tanácsos tanfelügyelő iskolalátogatásáról és elismerő nyilatkozatáról.
HÍREK.
Hajótörés.
Tenger hosszú sivatagján gyorsan siklik a hajó,
A honi föld messze van ínég, de partja már
[látható;
Vígan folyik a társalgás mindenkinek ajakán,
Mindenki azt hangoztatja: .Látlak újra szép
| hazám t"
Félnapi út vau még hátra, a gépkerék |ól
|pörög,
A kapitány paraucsolgat, hang|a szinte mennydörög,
De eközbou megváltozik az égnek is a szine.
Óriási szürke felhők tornyosuluak föléje.
Egyszerre csak kihal minden vigság, pompa és
(a fény,
A tomboló vihar kitört, kevés most már a
(remény,
A szél a nagy vitorlákba hamarosan belekap.
Miiidou szakad, minden törik s hullámheggyé
|lesz a hab.
Árboc törik nagy morajjal éaerősen zug a szél,
Miut elszáradt és felkapott jő nagy csomó falevél.
Leiig a Itajó" szél viharban, élesen szól a vészjel.
De talán még szabadulunk, csak Istenünk ue
|hagyj el I
Vége minden reménységnek, holott a part oly
[közel,
De uem látszik már a hajó, olyan gyorsan
[süllyedt el. Mire ismét tündöklően kisütött az ég napja, Egész nyugodt inár a tenger s pusztulásnak [nincs nyoma . ..
Balaami Miklós.
JILIC8 85
Z A L A 1 KÖZLÖNY
\\
8
— A pénzügyi bizottság legutóbb tartott ülésében elfogadta a Vörösinai ty-iltca csatornázására vonatkozó mérnöki terveket. A csatornázás költségeit felerészben a város, felerészben a háztulajdonosok fizetik, amennyiben a bizottság határozatéi a közgyűlés elfogadja — A délvidéki árvízkárosultaknak 200 koronát szavazott meg a bizottság.
— Szabadságon Halvaz Gyula Nagykanizsa város péuzláro«» ma kezdte meg 3 heti szabadságát. Távollétében a szabadságolt tisztviselőt Hardy Gyula városi könyveié helyettesíti. •
— Pécs végleg Füredié. Pécs szab. kir. város közgyűlése jóváhagyta a sziuűgyi bizottságnak lapunkban már ismerteteti határozatát s a Pécsi Nemzeti Színházat végérvényesen Füredi Bélának ítélte oda az tüll —1911. évekre. Kűredi társul vette tnaga mellé az igazgatóságba Izsó Miklóst, a Köveai-társulat tagját A közgyűlésen noha * városi tanács Kövesi mellett foglalt állást. 35 szavazat esett a színügyi bizottság határozata mellett, míg Kövesi javára csak 16.
— Thespis kordéja kigördül Az aréuá ban ma este, a .Taifuu" előadásában, hosszabb ideig utoljára játszik Kövesi társulata A színészek holnap, kedden már a kora reggeli órákban egyhagyják a várost s Siófokra mennek, ahol szeptemberig fognak játszani, amikor többrendbeli személyi változások uláu újra visszahozza a gőzös a társulatot Kanizsára.
— Knortzer Jubileum Augusztus 20-án, mint azl legutóbbi számunkban megírtuk, nagyszabású leaz. Készletei: A lUzoltó-egyesület díszközgyűlése, a vármegyei szövetség választmányi ülése, társas ebéd és népünnepély. Az Országos Tűzoltó Szövetség, valamint a Dunántúli le*lvéregyo*nle(ok nagy része képviselve lesz a szép ünnepségen.
— Kellert Lajos halála. Kgy derék, muu-kás élet zárult le örökre. Kellert La|ost 3l> évig volt a nagykanizsai izr. hitközség iskoláinak tánára és mindig közbecsűlés kisérto működését Az 18ü7. év ápr. II-én tanártársai, tanítványai és az izr. hitközség fényes jubileumi ünnepségek keretében adtak elismerést eredményes munkálkodásáért. Hat évvel később, lüO.S-ban súlyos betegség után uyugdijaiását kérte és elhagyta azt a várost, mely tisztelettel adózott a lelkiismeretes tehetséges tanférfiunak. Azóta Budapo.sten élt nyuydijáhól szerényen, visszavonulva. K hó 23-án halt meg hosszas szenvedés után r,0 éves korában. Vasárnap helyezték örök uyugalomia a magyar tanügynek azt a munkását, ki lolkesedéssel törte magynr kultur* pariagái már akkor, mikor a nemzeti ébredés megindult. Áldás emlékére.
-■ A kath legényegylet korébői. Folyó hó 21-éu a kath legényegylet vigalmi bizottsága ülést tartott. Az ülésen a szokott Szent István napi málalság megtartását tárgyalták. A mulatság műsorát a legközelebbi üléseu állapitiák meg.
— Kedvezményes gőzfürdő-Jegyek A nagykanizsai Gőzfürdő vállalat » következő kedvezményes jegyeket hozta forgalomba: a városi tisztviselők és a betogsegélyző-egyletí tisztviselők jegye üi fill , a postatiszteké »5 Ali., a tanítóké 46 1111. Mindenesetre humauus dolog. Méltánytalan azonban azon társadalmi rétegekkel szemben, akikre e kedvezmény néni terjed ki, noha mindenképen rászolgálnának. Aki á t mond, moud|oii bé t is. A vállalat se érje be a félinunkával. hanem ha igazán méltányos nkar lenni, akkor vegyen figyelembe minden érdemes szociális szempontot.
— Utóhang a keszthelyi dalosünnephez. |
Megírtuk, hogy a keszthelyi dalosbnnep fináléiéba disszonáns akkordok vegyültek, amennyiben néhány a versenyben részt vett egyesület a neki odaítélt\' pályadijat séitetl ámbicióval visszautasilotla. Közöltük a Budapesti Cukrász Dalkör is. Kz egyesület elnöke most levelet intéseit a Dunántúli Dalszovelség elnökéhez amelyben sajnálkozását fejezi ki a dalkör nevében a történtek tölött. A hullámok ily«» formán lassankint elsimulnak s az ünuep a béke jegyében log lezáródui.
Mi.a.n valódi doboa ab drbot tartatmai tlnden t a b 1 • 11 tn.r a J t a van • két szó
— Fürdői hirek. A híres Lipiki jódfűrdól lolyó évi július 21-ig 26\'J8 fürdóveudég kereste fel.
— Megszakítás nélküli munkanap érdekében, liirt adtunk már a városi tisztviselőknek a városi tanácshoz intézett ama korszerű kérelméről, hogy leendőiket egyhuzamban, a délelőtt-délutáui munkarend egybeolvasztásával végezhessék el s így délutánjuk jó része szabad legyeu. A tanács a kérelem\'teljesítését kilátásba is helyezte. Az Ígéret beváltába azonban még mindig késik, pedig ha valamikor, ugy a mostani nyári hő«égben venné hasznát a közügy is, a tisztviselő is az egyhuzamban való munkának
— Adakozások a Nagykanizsai Katonai Had&styán betegaegélyezósl és temetkezési egylet alapja javara. Kötelességünket teljesítjük, midőn felemlítjük azon nemesen gondolkodó diszla-gok névsorát, akik bókezó adományaikkal lehetővé teszik egy emberbaráti intézménynek további fennállását és fejlesztését, A bőkezű adomáuyozók a következők : Tamás Jenő 200 K, Szájbely Gyula 100 K, Inkey Pál báró. Inkey József báró 50—60 K, Kerndl Jenő, Hírschler Klek, Hirschh-r Miksa 40—40 K, Koller Ferenc, Lóvensleín Kinil, Kaiser Józset, Kppinger Gyula 20— ¿0 koronát Itt omlil|űk meg, hogy az egyesület iroda helyisége Rőtvös tér 10. szám alá helyeztetett át Az ünnepélyre az elő készülitek nagyban folyuak.
— Kútba ugrott. Golog Zsigmond roaszul él a feleségével s ezért vasárnap reggel a Kaziucy-utcai vasúti őrház közelében levő kínba ugrott. Idejében észrevették s kihúzták a korai órákban Kneipp-kurázó atyafit, akinek ilyenformán egy kis náthán kívül egyéb bsja nem eselt. Legalább a kútnál nem. De otlhon, otthon! Ahol a felesége várta, ott aligha meni ilyen simán a dolog.
— Daru vár fürdő A ki most Daru vár fürdőbe jön uem eléggé csodálkozhat, mily nagyszabású átváltozás történt1 rövid egy év alatt ezen fürdőhelyen. Naponta késő éj|elig a legelegánsabb fürdőélet za|lik le az újonnan épüli kávéházi kioszk olólt és még eddig csupán a gyöngéd nem volt képviselve, most már számos férfi is látható kik csuz és közvéoybáutabnak ellen keresnek orvoslást a miiiden kényelemmel ellátott központi fürdő siker dus iszapforrásaihan. Bzen iszapforrás valósággal csoda hatású. Megfelelő szórakozásokról a tevékeny fü.rdóigazgatóság gondoskodik A Kurparkhau mull vasárnap fényes kivilágítás mellett tűzijáték volt, I. hó 24-én egyike a legjobb katouazenéknek, hang-
versenyez Az ujoouan berendezett szobák már eddig iiteu szükségeseknek bizonyultak, mert Dsruvár fürdőnek még aohssein volt oly látogatottsága mint az idén.
Színészet.
* Komeo és Júlia. Abonyi erején felül mert ugvan, amikor Komeo szerepét ambicíouálU magának,
Ído legalább olyan decens miliőt választott ki az nuepi alkalomra, amelyben főhősként szerepelhetni tár magában vévo is jutalom Mert hiába Shakespeare szövege, ha még annyi van is a környezet s az előadás rovásán, mégis örökbecsű marad; gyönyörködtet, fölemel s magával ragad. Rekkenő hőség, piros ceruza, kényelmetlen kis aréna s a szereplők dadogás* es bátortalan lépegetése azokban a nehéz, remekbe alkotott régi koturnusokban, mindez feledésbe merül s a lélek megtöltik nagy gondolatoknak illatával.
Zöldi nem játszott ugyan valami túlságos dis-uositióval, ami az adott körülmények között egészen ltfinész«tfS is, voltak azonban alakításának kiváló valórjei, amelyek nagy haiással járlak. Különösen ekszcellált a mérgezési jelenetben Tömören, plasztikusan játsiotta meg Mercutiot Nagy Sándor Abonyi Rómeójáról mit mondjunk? Jutalomjátszott, aki adta, Iminek kellemetlenkednénk? A publikum is így okoskodott s tapssal, virággal, meleg ovációval és eléggé telt házzal ünnepelte — nem Romeo gyenge megszemélyesítőjét. hanem a maga megfelelő szerepeiben kedves, rokonszenves sziliészt.
Hogy azonban a zenekarnak a mérgezési jele-Delet, tehát a darab csúcspontját követő felvonási szünet közben miért kellett a függöny legördülte uláu mindjárt nagy lármával belevágni az „Ujjé ■ ligetben uogys;.erü" . . nótába, azt talán maga az iiniformisos dirigens sem tudná megmondani, ht ezért a jó Ízlés és az érzelmi összhang rapportja elé állítanák
* Szegény Jonathán. Kin Márchen *us den urálion Zeiten. Kimúlt kedves idők kasszadarabja, fülbemászó, nem raÜluált, kellemes Millöcker-mu-zsika, amely már elfeledeti szép áriákat zümmög a fülünkbe Azt az aránylag nagyszámú nyári közönségei, »mely a szombati reprizre eljött, a multaknak oz a levendula-kötege hozta el. Ks fiát nem is mulatlak rosszul. Krről Fábián és Faludy, Hidy és Pa-taky gondoskodtak
Tisztelettel értesítjük a nagyérdemű közönséget, hogy
¡r József Gfe MNrít meni
a raktáron volt összes árukat azok értékének megfelelően elárusítjuk és saját üzletünket ezen helyiségbe áthelyezve
tovább vezetjük oly módon, hogy a legkényesebb igényeknek is megfelelhessünk.
▼Urna a kamlillváay okkal, m.rt ktrUkonyak
Szereti egészségét?
Ki ne tudná, hogy utolérhetetleuOl legjobb hashajtó a világhírű
PURGO-BA YER
■Utu váltál Mai 1» drbot tartalmú
VT
VI..«a * hamisítványokkal, mart kart Okoayak
SS 4

2 ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 II.
iiNiiimmiiiü
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait. Hurutokat, diabetest.kösT^ónyt, csúzt,caonUöréseket, gyermek-és alkati kórokat. Inr tgyetlen alksIiHus, konyha-fí £4 F.0 ÍW"sósJ6dt«i1almuhéwlz C** •
IVÓKÚRA. (SSÍMSAVAS
NfiVVlárÜROŐK. FÜRDŐK. ViaaVÓCVIMtfctCTJ IRHIURTORIOf*.
A füntáheiycn W kivált on*r míhötlik. IVoapektüKt kflld u Ffirdőiftay.gn<<Wtg.
I- Deák tér _:
és minden bel- és külföldi hirdetési iroiln.
Szlavóniában, a Déli vasút állomása.
vasa«- és izaphö fokbabok 43° -45° 0.
Kifu vidék, remek |iurk, nagy erdő. Márvány-, porcellán-0» tUkdi fürdók, láplürdók. Kangó gyógykezelés és hideg-vizkura. lég- és nu|<i ui\'tlők szabadban való fok v én ■■■ Kiváló gyogyoredinéuyek valamennyi uói bajnál vérezege.iyaégnél, csuznál, köszvény né I valamint idegtáj-dalmokuál, különösen isohittsuál. Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a fürdótgaigató»*«.
c
03
-CD
4->
N
CO
aj aj
O > bp
>03 CD £
aj ^
3 O
S aj 2
•aj C O
Z \'a B
aj
"cd co ívj
s t.
•aj c?
u CO
INI 1
CO
OSZI TRÁGYÁZÁS!
%4,Ü,H S^e ^»J^ll
TII OMASS A I, A K
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYA!
Csak akkor valódi, ha ilyen zsákokban
van és eredeti ólomr/ir van rajta. OVAKOOJUNK A

fi/ 3 $itn
(oi«n
y.JT Í jr^tlMrl i<
Minden xsák tarta lomjel« ésuel van ellátva.
Thcmassclilackfl
1 HAMISÍTÁSOKTÓL!
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselője Budapest, VI., Andrássy-ut 49
14( |MKclös«tf én rulattír: HI I IN «-n l\'DMi lt *,oiiiIm<IiH>.
u«t<a
I
cd
u.
CL)
Pozsonyi Elektrotechnikai Szakiskola
Pozsony, Vallon-u. 14.
Tanintézet ölektroteohnikai laboratóriummal ós tanműhellyel elektrotechnikusok óh műszaki hivatalnokok kiképzésére. Tiinulmányi idő két óv. Szflk siigt\'.s előképzettség 3—4 középiskolai, vagy polgárt osztály. Kiváltaira teljes ellátás az igazgatósági Inlernáltisban.
Értesítőt és felvilágosítást, válaszbélyeg mellett, ingyen ktlld az
AZ IGAZGATÓSÁG.
!

Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOWIAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt\'



y v >~ ¡»
11 »
A.
á

K"05l
ClfCSt
m
OTTOMAN
Sri
Nyomatott » lüptuUjdoaos Ifj. Wajdits József ici)nyvuyoindá|ábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 JULIUS a8 49-IK ÉVFOLYAM. 61 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
NaiJalanlk hétfőn éi csütörtökön. fclflfliaUtl Irak: Kgám ívre 10 korona, rtlávie 6 korona, n cgyeilívifl 1 korona 60 flll. — Egyaa «iám ára 10 flll. Kalalőa «aikaxlö : UUilJit: H ... rke.«l„»e«. Szirkasztiséi ét klaáéhlvaUI liák-tir I. r.l.fon : 11!. — Hlrd.lá.ak dlj.iabá. aaarlflt.

A mm is a korcsmák-
(—a.) Nemrégiben bejária a sajtót az a hir, bogy a belügyminisztérium jóváhagyta Szilágyvármegyének azon okos határozatát, illetve szabályrendeletét, amely a korcsmáknak vasárnapi bezáratását rendelte el.
Örömmel üdvözölte ezt a bátor kezdeményezést a sajtó is.
Sajnos, ez a hir hamis, a hozzáfűzött dicséret és elismerés pedig legalább is korai volt
Arról értesülünk ugyanis, hogy a magyar királyi belügyminisztérium folyó évi május 2tí-án 58(577 — 15)10. számú rendeletével Szilágyvárraegye hivatok szabályrendeletének ide vonatkozó, tudniillik a korosmák vasárnapi bezárásáról szóló intézkedését hatályon kívül helyezte és igy a régebbi szabályrendelet maradt érvényben.
Kgy illúzióval szegényebbek lettünk megint. Hát hiába. Az uralkodó irányzat előtt ugy látszik még mindig nem lebeg más, mint a bérlók érdeke, meg az a látszólagos haszon, amit a vasárnapi alkoholfogyasztás a kincstárnak nyújt. Pedig ogy kis meggondolás után végre-valahára már rájöhetnének arra a való tényre, hogy arra a vasárnapi pálinka jövedelemre a magyar királyi kincstár ugyancsak ráfizet.
Messzire vezetne, ha számokban akarnánk kifejezni az alkohol szörnyű pusztításait. Azt az igazi pusztítást, amit az alkohol a nép egészségében és erkölcsi életében
Útközben.
Karlabadi élet.
Karl.bad, Julius havában.
(ioudócs professzor nap-nap után zárkózottabb lett. A „Korona" vendéglő ozsouai társaságának legvígabb cimborája nem jelent 1110« többé a azokott í> órai kávéra. Az aszlallársak egymástól kérdezték:
— Mi van Göndöcscsel ?
De hiába kérdezték, senki se tudóit rá kielégítő választ, mig Székács dr. le nem rántotta a leplet a titokról és elmondta, hogy Oöndöcs professzor Karlsbailba ment, tehát uem jelenhetik meg a .Korona" improvizált ponyvateteje alait
— Kgy szót sem szólt, kezdte Hettalnn Szilárd .hogy elmegy* , Mi a bajav
— Ilát mí haja lehet annak, aki Karlsbailba megy? Megdagadt a iná|a, felelte egykedvűen Székács dr.
— Vettem észre, hogy epéskedik, vetette közbe Caillag Klek. Mindig rágta a Latabárt, pedig nem volt rá oka.
Göndöes professzor eltűnésének híre messze eljárt a városban. Az ugorkaszezon legjavában dühöngött Kanizsái,. Már egy rendes pártit se lehetett Összehozni, a honoráclorok elszéledtek Nyáron min deukíaek reparálni valója támadt és egymásután sompolyoglak el az urak meg az asszonyok és mire észrevette magát az ember, űres volt a város.
A Karlsbadbaií idózó löldik igen kedvezóeu
ítélték meg llóudócs professzor egészségi állapotát. I Következtetéseiket abból a tényállásból vonták le, \'hogy Oöndöcs csali kél pohár „Kaiser Karl\'-forrást iszik reggeleukiiil. Kz Karlshad leggyengébb forrása. Aztán mikor reggelire elment az Klabllssemonl l\'upp ha vagy a Kaiserparkba. iniudig rózsát vitt magával és a felszolgáló kávésleányoknak kedveskedett vele és emellett busás borravalót is adott, Sói meg is invitálta „az Annát" Nagykanizsáin és biztosította arról, hogy otl meg fog erősödni. amit Anna kisasszony kétségbe se vont mondván, hogy ó csak társalgónóuek megy el öreg asszony mellé. Hízásra azonbau ueki szüksége nincs.
Csöndesen elfolyó napjai! csak egy téves hatósági intézkedés és egy kis kaland zavarta meg.
Módfelett lioszankodotl OOndócs. bogy ót mint lauférfiut az első gyógydi|o*ztálvba sorozták. Ól a ki még a IX. fizelesi tokozalbau volt. ne tekintsék olyan uagy urnák, miut a tőzsdeügynököt, vagy a nagykereskedőt. Meg is mondta a polgármesternek, bogy ó ezt nem veszi kitüntetésnek, hanem kvótafel-einolésliek Csak osztrákoktól kerül ki ilyesmi és mihelyt hazamegy, luegiiiterpellállatja a miniszterelnököt, miiéle intézkedéseket szándékozik (enni az iránt hegy a 33.0(.l(i magyar, aki évente látogatja a cseh lllrdót, a jövőben Ilyen nyugtalauitásokiiak kitéve ! ne legyen.
Krós Justh-párti férfiú volt Göudöcs professzor Alig várta a napot, hogy megérkezzék a Vezér is Karlsbailba, akinek állandó kísérője és árnyéka akart lenni.
Mikor Justh Uyula mogérkezelt, ó üdvözölte a pályaudvaron a Karlsbadbau időző párthívek nové-ben, amin aztán Dénes Lajos olyan eztázisba gurult, hogy egy Justh-emléklábla elhelyezésére azonnal széloskörü gyűjtést rendezett a magyarság közt, ami fényes sikerrel |árt, mert az ó akcióját mindig siker szokta kísérni.
A pénz együtt lelt volna, de a hatósági engedély kieszközlése seliogy.se ment. Még csak az kellett volua az Alldeutsch-ek országában, hogy az önálló Magyarország legkurucabb vezérének emléktáblát állítsanak I Mire való a k. k. Bezirkshaupt-niannschaft ? Talán arra, hogy ilyesmire engedélyt adjon? Ne,\',, is adott, azzal indokolva végzését, hogy politikai személyek emlékét nem örökítik meg Karlsbadbau. Ha most Justh Gyulának emelnek emléket, akkor holnap báró Pejérváry Gézának érdemeit is meg fogják örökíteni. Hosszú orral távozott n kicsi, de lelkes ellenzéki párt. Qöndöcs vigasztalta Dénes Lajost „Nézzo csak, mondta, mit érne az Justh Gyulának. ha olyan szövegű táblát falaznának be a lakóházába, miut a milyen a német nagyságoknak vau" .Hier wohnte Goethe. Hier wohnte Schiller. Ilier wohute Bismarck. Hier wohute Scbliemann". Nem kell ez nekünk. Justh Gyula a mi szivüukbeu lakik. Krre a nagy mondásra aztán már Dénes Lajos is lecsendesedett,
Göudöcs szoros barátságot tartott » kanizsaiakkal Karlsluulban. Kgy idő óla azonban feltűnt Körösi dr nak, hogy Göudöcs nem jelenik meg a vacsorai találkán.
végez, számokban ugy sem lehet kifejezni. És valamire való államférfi olótt ez a szörnyű pusztítás elég arra, hogy lemondjon érte a kincstárnak bármily nagy jövedelméről.
De különben ís tévedés azt hinni, hogy a falusi korcsmák vasárnapi bezárásából valami igen nagy kára lenne az államnak. Mert aki vasárnap inni akar. az utóvégro beszerezheti a szükségletét szombaton, vagy ünnep elólti napon. A fogyasztási adóban tehát nagyon nagy osökkenés nem lenne. De elmaradnának a vasárnapi verekedések, a nép meg lenne óva a korcsulázásnak anyagi és erkölcsi veszedelmétől, -a mé-telyezó társaságtól, a mértéktelen kicsapott-gástól, a zülléstől, az eladósodástól és más efféléktől. Az államnak pedig kevesebbet kellene költenie fogházakra, kórházakra, rendőrségre, clmekóriiázakra és hasonlókra. Egyszóval amit elvesztene a vámon, az igazán megtérülne e réven.
Angolországban, amelyre oly gyakran és oly szívesen szoktak hivatkozni a mi állmuférfiaínk, politikusaink és szociologu-saink, vasárnap be van zárva minden korcsma, nemcsak a falvakon, Itnnem a nagy városokban is. magában Londonban is. Az angol népnek pedig tudvalevőleg van elég érzéke a gazdasági haszon iránt. Nem tenné ezt sem. ha nem látná annak hasznát. Arról sem lehet panaszkodni, hogy nem lennének olt elég liberálisak az omborek. Csakhogy Angolországban a liberálizinust el tudják választani a korcsmák gőzétől.
Cifra nyomorúság.
Szegény Molnár József postással foglalkozott inosl sokat a napi sajtó, ftrdeines is eunek a szomorúságra indító eseinéuynek okál fürkészni.
A közelmúltban törtéül fizetésrendezés alkalmával felülről kezdték a fizetésrendezéat, holott alulról, a kisembereknél kellett volua kezdeni, miről Molnár József tragikus esete is tanúskodik. Kurópaí hírre lelt szert a magyar postaíntézmény a mégis, íme, mily sauyaruu gondoskodik alkalmazottairól. Nem akarok ezúttal a magasabb lizetési fokozatba tartozó tisztviselőkről szólui, hanem a X. és XI.-ÍK fizetési osztályba tartozó s az azou kívül álló egyénekről. kik a postaszolgálat vagy más téren való szolgálat zömét végezik.
Volt a fizetésreudezés alkalmával egy oly foulos pont, mely a kormány figyelmét igazán kikerülte. Kz a pout uemzetgazdászati szempontból lelőtte fontos s ez a sokcsaládu hívataluokok a egyébli alkalmazottak kissé lágabbkörü fizetésrende-. zése. Igaz, történt akkoriban egy felszólalás, amely elárulta, hogy az a törvényhozó teljesen átérezte a nemes Ogy fontosságát, de szava a pusztában elhangzott.
Pedig hol látjuk a szapora, fajfeulartó elemel leginkább, mint a kishivatalnokok s egyébb alkalmaznunk csoportjában ? Mig a nagyobb hivatalnokok 60%-a egy, esetleg két családtaggal bír s vau elég uótlen is, addig a kishivalaluokoknak s a többieknek 7ó°/»-a négy, öt. sót több családtagit és mindezeket ruházni, élelmezui s inikor arra kerül a sor, iskoláztatni kell abból a csekély fizetésből, mely saját személyükre is, esetleg még a házastárséra is, vajmi
a
ZALAI KÖZLÖNY
JULIOS 28.
kevéa. II* hamarosan nem veszi keiébe i kormány eten léren « szükséges intézkedést, ugy i Molnár Józsefek eaete a mai nyomasztó drágaság icellett >él6, hogy nem is egyszer log megismétlődni.
Vegyük azt, bogy egy kiahivatalnokoak, vagy bármely más alkalmazottnak pld. 1000 K fizetése van a az egyik nőtlen, vagy talán ii6s, de ninca gyermeke ; a másiknak ugyanannyi a fizetése a amellett vau például hat családtagja. Már most képes ez a családját ugy fentartani, mint amaz, < akiuek nincs gyermeke 1 8 még inkább, hogy végez heti el a hivatalába vágó dolgot oly buzgón s oly lelkiismeretesen az az egyén, kinek a hivatalban folyton, nem is szólva a családi otthonról, az a szomorú dolog foglalkoztatja agyát, hogy családja éhezik I Ideje volna, ha a kormány tekintettel lenne uagyobb családit alkalmazottaira s azoknak a családtagok számarányához képeat 100, eaetleg 200 koroua kQlón pótlékot nyújtana. Kz mindenképen méltányos volna. At lehetetlen, hogy akadjon oly szívtelen ember, ki azért irigyelné ugyauolyan hivatalnok-társának loo vagy 200 koronával nagyobb fizetését, mert pld ót vagy hat családtagia vau. Aztán e körülmény kissé kedvet is adua igen sok nóllen hivatalnok vagy egyébb alkalmazottnak, kik jelenleg (élnek a húzódoznak a családfenlarlás nagy gondjaitól, a házasodásra.
Hisszük, hogy a kormány és az orazággyülés fontolóra fogja veoui e sürgős kérdést s meg fogja valósítani a nagyobb családdal bíró alkalmazottaknak íizvtési pótlékát. Legyen a Molnár eset intó a elijesztó példa. Sz Gy
egy jutott be a képviselőházba: Hurgyán Aladár. A többi három: Kötvöa Károly, báró Thorotzkay Viktor és Heulz Károly, ugy látszik hiába lépeti ál. Az általános választások alkalmával nem sikerült a Házba bejutniok. Mind mostanáig élt bennünk a remény, hogy a keitós és hármas maudátumok valamelyikét megkaphatják. A nemzeti inuukapárt végrehajtó bizottsága azonban ugy döntött, hogy a .renegátok" továbbra is kimaradnak.
Vadáaztarfilet bérbeadáaa.
A Szentháromsági erdei vadászterületet albérletbe
adom.
Hermán György
vandáglAa Sólitas«*.
HÍREK.
— Az eksz löksz vége. Az 1010. évre szóló iodemnitásl a képviselőház elfogadta éa ezzel megszűnt a törvényen kívüli állapot. Nincs ugyan rendesen megszavazott állatni költségvetés, de törvényes fölhatalmazása vau a kormánynak arra. hogy az állam kiadásait és bevételeit, a legutóbbi törvényesen inegmvazolt költségvetés arányában teljesíthesse
Megszavazták az újoncokat is Lesz adó és leiiz katona Gondoskodik róla az adóvégrehajtó s a vizitáló főorvos. Hhiiuh vagyunk lebál isinél a rendes, lörvéuyes allapotbau. Molu Liebchen, was wiilsl du uoch melír ?
— .Renegátok\' sorsa A politikai élet érdekesen disztingvál azok felelt, akik pártállást változtatuak. Aki a kormánypártból az elleuzék padjaira megy át, az .hazafi", aki ellenzékiből kormánypárti lesz. az .renegát*. A nemzeti munkapárt megalakulásakor uégy ilyen .renegát" képviselő akadt. Négyen léptek be a muuk\'apárlba a házfelosztás előtt s bizony a választások után, közülök csak
Poéta koldus.
S« palotám, még csak kia kunyhóm sincs, Hol néha inegbuzuám magam. Szegény vagyok, mint aanyarl zarándok, félénk, remegő a szavam.
— Miénk a remények csel álma caak: Itt minden való a muláa kénye;
8 néktek kevés a világ ?.. . nekem seinmi sem
[jutott,
Csak a zsarnok vágyak vérző szive
Ki fut, esdekel arany-ezüstért. Az végső percig bérért él. En másnak vetek-aratok napestig, S nem hoz jutalmat se uyár, se tél .. .
— Tiétek minden gyéraáut, drága kincs, 8 a kívánságok jelen üdve;
Kuyém hadd legyen az a megvetett, rut koldusbot, fis egy boldogtalan siró lelke.
Tálossy József.
itéletról persze még nincs szó. Az csak augusztus végére várható. Most csupán a vizsgálati fogságot szQntették meg.
— Japán hadnagy a negyvennégyéé ezrednél Japáuorazág hadserege alaposan lauuliná-nyozza az európai hadseregeket Különösen katonai missziók utjáu. A monarkia hadseregében ez idő szerint egy japán táviróezredbeli százados, a vasút-ezredből egy őrnagy és egy százados és három gyalogos hadnagy szolgál. A hadnagyok közül egyet — mint egy somogyi hírlap értesül — a 44-ik gyalogezredhez osztottak be. A hadnagy neve Tsogu Taka.
— Esküvő a betegágyon. Ungyel Lajos, Nagykanizsa város érdemes főjegyzője köztudomás szerint hosszú idő óta ágyban lekvő súlyos beteg. A már előrehaladott korú főjegyző állapota az utóbbi napok folyamán válságosra fordult s a legkomolyabb mértékben aggodalomra ad okot. Jél érzi a betegség e súlyos fordulatát maga a szenvedő is s ezekben a fontoa pillanatokban, az életlel való vécső leszámolás gondolatának behatása alatt, azívéuek egy kedves óhajtását váltotta valóra. Tegnap, julius 27-éu a kora délelőtti órákban betegágyán házasságot kötött özv. Saller Lqoaué szül. Slangl Franciska úrnővel. A házasság hire csakhamar elterjedt a városban, ahol általános meghatottsággal vettek tudomást a szép eseményről. A polgári kötés ulán Hütter Lajos ág.-ev. lelkész elölt kötötték meg a házasságot. — A főjegyző tegnap végrendelkezett ia.
— A város pénzügyi bizottsága szombaton, julius 80-án d. u. fél fi órakor ülést tart. Az ülés tárgyát iskolaügyek fiuanszirozása képezi.
— Eljegyzés. Tarlós György m. kir. posta-tauaesos városunk szülöttének k. leányát Marinál eljegyezte dr. Petricb Béla pécsi reáliskolai tanár
— Muzeumot Légrádnakl Kgy Csáktornyái lapban figyelemreméltó közleményt olvaauuk Haller Jenő tanár tollából. A cikkíró, aki most gyűjti az adatokat Légrád muraközi uagyközség, egykoron királyilag kiváltságos város monográfiájához, azt a gondolatot veti föl, hogy Légrádou kisehbszerü muzeum létesíttessék, miután erre a város hatalmas tanácaterme bajiékot adhatna, a város levelealádája pedig igen aok olyan abszolutbecaü régiaéget rejt magában, amely egy ilyen lokális jellegű históriai muzeumot általános érdekűvé tudna tenni a a községnek és a vármegyének díszére, becsületére, a magyar históriai tudományos munkásságuak pedig hasznára válnék. Emellett, az ekszponált nemzetiségi vidéken a magyar államestmének ¡1 kiváló szolgálatokat tenne. Légrád archívumában egyebek közt a következő pragmatikus históriai értékű iratok találhatók: Andráasy Pál kuruc-táboruok levele a legrádiakhoz 1706-ból, amelyben a felkelés támogatására szólítják fel a tanácsot. Ezt elleusulyozza Pálffy báu levele, amely a Habsburg-házhoz való tántorilhatatlau liAsé get követeli a végbeli vitézektől. Felettébb értékesek a kiváltság felsoroló latiu oklevelek, kutyabórre megírva és sérthetetlen pöcsétlel ellátva Szép Zríuri Péter 3 sornyi, Légrádou kell, 1667-ból való
Vau Zrínyi Ádámnak egy sajálkezüleg rólt irata is. Van egy magánlevél 1661-ból, amely azért fontos, mert megjelöli Ujzerin helyét Kz a levél alig néhány hóuappal kvlt a nevezett várnak lerombolása után. Meg vau a kuruc galánthai Eazterházy Aulai gr. két protectionálisa 1708 bél. Azonkívül aok kisebb-nagyobb jelentőségű régi okirat.
A szép terv érdemes volna arra, hogy honorál lassék.
— Augusztus 1-én sorosnak. A honvédelmi miniszter a törvényhatóságokhoz tudvalevően ujabb rendeletet intézett a fósorozásra vonatkozólag, amelyben azt a reményét fejezi ki, hogy a fósorozás augusztus hó 1 én kezdetét veheti. A miniszter közli a törvényhatóságokkal, hogy a fósoiozás megkezdését táviratilag fogja elrendelui s a távirati rendelet akként értelmezendő, hogy abban az esetben, ha valamelyik sorozójárásban a fősorozásnak elrendelendő kezdő napja oly időpontra esnék, amely időpontban a tősorozásnak e sorozójárá^ra nézve h felterjesztett tervezetek szerint már folytatólagosan folynia kellett volna s igy ebbon a sorozójárásban zavar nélkül már nem lehet megkezdeni; akkor a fósorozás nem ebben a sorozójárásban és nem a fósorozás általános kezdő napján lesz megkezdendő, hanem abban a abban a sorozójárásban és azou a napon, amely sorozójárásra nézve a tervezetben megállapított első működési uap a fósorozás általános kezdő napja után
Többször kérdőre vouta eiuiall ót Körösi dr., de miudig azt a választ kapta hogy . Loránd dr megtiltotta neki az esti husevést. mert kezdődő érelmeszesedése vau és ennek legjobb orvossága a husevéstól való tartózkodás. Körösi teljes reverencíá-val volt Loránd dr. szaktekintélye iráni, hisz nem rég írt feltűnést keltő múvet az öregedésről, melyei maga Loránd fordilott le 8 nyelven : de mégis feltűnő volt uekí Göndócsnek nyakas elmaradása a földiek vacsorájától.
Az Alte Wiese esti korzóján, mikor kivillaunak a gyönyörű kirakatok lámpái és sok ezer gyémánt kőben megtörik a fény, egy előkelő kűlaejü, a dernier cbíc szerint öltöztetett szép hölgy kelt általános feltűnést. Nem is annyira szépségével vonja magára a közönség figyelmét, — hisz szép divathölgy annyi van itt I — mini inkább azzal, hogv gyönyörű, hosszú fürtű, apród módjára öltöztetett fiúgyermeket vezet Ki ez a fiu? Ki ez a nó ? Azl suttogják beavatott körökbeu, hogy Oöndöcs prolesszor megfejtette ezt a kérdést is. ó biztosau tudja, hogy ez a uó uem anyia euuek a fiúnak De többet nem akart elárulni Göudöcs.
Dénes Lajos ellenben azl állit|a, hogy mióta Oöndöcs ezt a titkot kiderítette, a közös ügyeknek híve, uein pedig az önálló Magyarországnak Meglehet, inert nagy missziója vau a nőnek
Dr Villányi Henrik
— Nagykanizsa törvényhatósági joga. A képviselőház közigazgatási bizottsága szerdán, e hó 27-én délben ülést tartott, melyen tárgyalás alá vette Nagykanizsa város kérvényét önálló törvényhatósági joggal való felruháztatása iránt. Az elóadó tüzetesen ismertette a kérvény tartalmát és javasolta, hogy tekintettel a benne felhozott adatokra, melyek a város kulturális olöhaladá-sáról, úgyszintén további fejlódésképosségé-ról tesznok tanúságot, a kérvény további tárgyalás és ennek eredményéhoz mórt javaslattétel végett a belügyminiszternek adassék ki. A miniszterelnök felszólalása után a bizottság elfogadta az elóadó javaslatát és annak a Házban való előterjesztésével a bizottság előadóját bizta meg. Ugyan-ilyon kedvező elbírálásban részesítette a bizottság Zenta kérvényét is
— Blrk Miksa halála. A tóvárosi lapok révéu már tegnap a déli órákban miuden részletében ismeretessé vált városszerte a bellyei hullámsír rettenetes szenzációja : liirk Miksának, a volt Ugles-puszlai bérlőnek, meg az 6 társának, Tyrnauer Dezsőnek katasztrofális halála Bírk Miksát sok kedves kötelék fűzte Nagykaiiizsáboz s igy halála, amely különös körülményeinél fogva amúgy is megrázó hatással volt az egész ország mságolvasó közönségére, itt még személyes összeköttetéseknél fogva is igen nagy részvétet kellett. <
-- Junga szabadlábon. Székesfehérvárról jelentik, hogy Junga Sebő századost az ismert kínos pokolgép ügy szomorú hírre vergődött hősét, ideiglenesen szabadlábra helyezték. A régóta vajúdó ügynek ez a legújabb, meglepetésszerű fordulata ország-Hzerte nagy feltűnést kelt s a legmeszebb-iiinnő konbináoíókra ad okot. — Végleges
JUL1U8 88.
ZALAI KÖZLÖNY
legközelebb következik. Mindaddig azonban, amig a vonatkozó távirati rendelkezés le nem érkezik, az állitáskötelesokuek boidézése iránt intézkedések nem tehetők Klrendeii továbbá a miniszter, hogy azokban • sorozó járásokban, amelyekben a már felterjesztett utazási és működési tervek szerint a sorozásnak augusztus hó else|e elótt kellett volus megkezdiduíe, ui működési és utszási terv készítendő, még pedig olyan módon, hogy a sorozás szeptember hó ló-ig okvetlenül befejezhető legyen. Tekintettel már most srrs a legújabb fordulatra, hogy a Ház az ujancokat megszavazta, szinte bizonyosra vehető, hogy a reménység pozitívummá alakul, a távirati elrendelés meg-megtörténik s a legények augusztus else|én mérték alá állanak.
.— A jegyzők nyári vakációja Kddíg a községi és körjegyzők szabadságideje nem volt szabályozva, Csak uagynehezen tudtak szabadsághoz jutui és akkor is ugy, hogy egy közeli kartársuk vállalta magára a helyettesítést. Régóta sürgetik a falu pennái e visszás állapot reparálását. Nohát most megtörtént. A belügyminisztérium intézkedett, hogy jövőben a községi és kör|egyzók éveukíut ¡négy heti szabadságot élvezzenek Krról a vármegye kötelessége intézkedni, A rendes szabadság vagy betegségi okból szükséges helyettesítés költségeit a község tartozik viselni.
— Frivol akta A vármegyén folyó lázas munkában ttom egyszer nevetséges tollhihák csúsznak be, különösen a letisztázott iratokba, amelyeken hetekig mulathatnak azok a sokat emlegetett .illetékes körök*. Ilyen nevetséges hiba csúszott mostauá ban az egyik szomszédos vármegye körrendeletébe. Az esel a következő: az alispán felhívta a fószolgs-bírákat, hogy a járásuk terQletén levő tenyésztésre alkalmas inagáuméueket Írassák össze és augusztus elsejére jelentsék be. A rendeletet másoló Írnok a következőképen tisztázta le a felhívást :
... .a járása területén lévő összes tenyésztésre alkalmas m ag á u m é r n ö k ö k et írassa össze* stb. slb.
A rendeletet aláírva ezpediálták is és a legtöbb főszolgabíró jól értelmezte a felhívást s össze Íratta a magáuméueket.
Az egyik főszolgabíró azouban a (elhívásra a következőket jelentette :
— Alispán urnák hozzám iulézetl körrendeletére tudatom, hogy járásom térülőién egyetlen egy magánméruök van, ez azouban tenyésztésre teljesen alkalmatlan.
Kelt 1910 julius 20-án.
(N. N.
főszolgabíró.
Ezen a jelentésen mulat az egész vármegye.
— A postamesterek panasza A postamesterek és postakiadók arra kérték a kereskedelem ügyi miuisztert, hogy adja meg uekik az arcképes vasúti igazolvánnyal járó kedvezést, a féláru jegyet A miuisztertauács elutasította ezt a Kérdést azzal a megokolással, hogy a postamester és kiadó az állam uak csak szerződött tisztviselője és igv nem jsr neki kedvezméuyea jegy. Kz a határozat nagy elkeseredést keltelt a postamesterek körében és tnosl nagy agitáció folyik közöttük, hogy a rajtuk esett sérelmet valahogy reparálják.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, moderu intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szives figyelmébe a littdspesien VIII. Főherceg Sándor utcs 80-ik száma alatt fennálló Magyar Otthon penzióban Evek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, családi szálló ez, ahol mérsékeli napi áron. (mindössze három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön bejáratú szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a tóvárosbau (ölteni, szórakozás, vagy Ozleli ügyek intézése végett, a Magyar Ollhon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos jelentkezőknek, utazók nak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivaiásuak-nsk még kívételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Ollhon! Villamos vilá gíiásl Tükröa szekrények I
— A tanulóifjúság katonai kiképzése. A inult évhen a honvédelmi miniszter az /ország ifjúságának katonai irányú nevelése végett egy üdvös újítást kezdeményezett, amikor több városban állatni segilséggél ifjúsági lövészképző tanfolyamot létesített. Most a belügyi kormány ezeket a tanfolyamokat szaporítani kívánja s ki akarja bővíteni és ezért a
közigazgatási hatóságok figyelmét felhívja erre az üdvös kezdeményezésre és annak támogatását kéri. A vármegyék alispánjához most ment szét e tárgyban a miniszteri leirat.
— Szomorú statisztika Hadihajókra.
civillisia felemelésére jelentékeuy összeget szavazhatunk meg az osztráknak, arra azonban niucs pénzünk, hogy tüdóvészes testvéreinknek — legalább amennyire ezt az orvostudomáuy tnanap lehetővé teszi — megfelelő segélyt nyuitsunk. A belügyminiszter áltsl most kiadotl jelentés szerint 100\'J. december havában b6J6 egyén halt el gümókórban. Országrész, illetőleg törvéuybatóság szerint csoportosítva ezeu halálesetek a következőleg osztottak ineg : Duna jobb partján Barauyamegyében 84, Pécsett 11, Kejérmegyébeu 35, Székesfehérvárt 7, Oyórmegyébeu 83, Uyórött 13, Komárommegyében 68, Komáromban 33, Mosou-megyébeu \'¿7, Somogy megyében 92, Soprouiuegyé-beu 03, Soprouban 6, Tolnamegyébeu (i-t, Vasmegyében 114, Veszprémmegyében 57, Za la in egy é ben 116, Duna balpartján r>!>9, Duua Tisza közén-1017, Tisza jobb partján 443, Tisza balpartján 020, Tisza Maros szögletén 681, Királyhágón lul 063, fiúméban 19, Horvát Szlavonorszígbau 849. Zala-vármegye tehát ebbou a szomorú statisztikában még mindig vezet.
— Az Iskolaegyeaület bélyegei. Az Országos Mlgyar Iskolaegyesület az idéu is Ili művészi kivitelű levélbélyeggel lép a nagyközönség elé, hogy ily módou némi anyagi támogatást szerezzen megbecsülhetetlen kulturális munkájában. Ha meggondoljuk, hogy más kulturállainokbao mily nagy áldozatkészség nyilatkozik meg az ilyeu kultur-egyesületekkel szemben és uézzük a mi magyar egyesületünket, mely csekély 200u (aggal, éppen 25 éve küzd szent lelkesedéssel a magyar glóriáért, — ugy ki nem fejezhető elismeréssel kell adózuuuk enuek a magyar egyesületnek, melynek kultúránk alapköveinek a letételénél elsőrendű szerep jutott. I Az Iskolaegyesület most kiadott bélyegei művészi kivitel lekiutetébeu meg felülmúlják \' az eddigieket. A bélyegek kulturáuk büszkeségeit, épületeket szobrokat, kiváló férfiskat ábrázolnak, és általuk csekély 2 fillérért miudenki a magyar kultura jó- < tevőjévé szegődhetik. A trafikokban és könyvkereskedésekben kaphatók.
— Ugorkaszezon Mindenki tudja, hogy itt a bolt évad, az ugorkaszezon. Azt már kevesebben tudják, hogy Nagykőrösről e hó lö-én 48 waggou ugorkát szállítottak el Prágába, Drezdába, Leipzigba, Kattovicba és Lembergbe. fts ebben uem az a figyelemreméltó, hogy Kecskemét riválisa még az ugorkaterinelósheu is szélbali kuruc marad, hanem az, hogy a megjelölt wnggouokbau kevés híján 6 K)0 métermázsa ugorka fér el. Ma 3—4 koroua között váltakozik az ugorka tuázsá|a. A vasút alig győzi lebonyolitaui ezt a ua<y ugorka ekszporlot. Junius vége óta moxtauáig 81,7(10 mm. szállítottak el különböző külföldi piacokra, mert a körösi ugorká-uak mauap már európai a hire a kouyhakerlészetbeu. Az ára az idén szokatlanul magas. — Mindebből az a tanulság, hogy ahol valamely fogyasztási cikkből sokat és jól termelnek, ott nagyszerű kereskedelem fejlődhetik ki belőle. Hogy a szomszédból vegyünk példát: uem is olyan utolsó dolgot ajánlott tehát figyelembe tehát Nárai Szabó kulturininiszteri államtitkár a szombathelyi helyettes polgármesternek, aki egyetemet óhajtana Szombathelyre is, amikor azt j mondotta, hogy Szombathelynek nem jogi felsóiskola, hanem inkább kenyérgyár és bolgárkertészei kellene Sok vidéki város van igy. Nagy igényeket támaszt
s amig azok kielégítésére siet, nem gondol a mindennapi ugorkára. bolgárkertészeire, ha ugy tetszik — kenyérre.
— A sódrágaság A pénzügyminisztérium
«54Í18S sz. rendelnie értelmében uemcsak a máraina-rosi bányák termékének ára lett kgr.-onkíut 1 fillérrel drágább, hanem az összes hazai sóbányáké. A désakuai és marnxiijvári alaksó, kincstári őrölt só és finom asztali só mm. kint MJ fill. drágult. Megokolás: drágul a szállítás és a munkaerő.
— I 8 eves csinos szőke (pékmester egyetleni eáuya) 400.000 korona vagyonnal, kissé túlságosan fejlett testalkattal mielőbb férjhez óhajt inettn tisztes jellemű fiatal emberhez. Csakis komoly ajánlkozók kapnak választ. - Schlesinger, Berlin 18
A legtöbb közönséges hashajtószer azzal a tulajdonsággal bir, hogy még állandóan nagyobbodó adag használata mellett is folyton vészit hatásából. Az oly sok orvos által dicséri Farenoz JóxMff-keserüvie kitünó oldó és hashajtó hatása ellenben ínég huzamos használat esetén is mindig egyforma marad.
A valódi Ferouoz József keserűvíz & belet görcsök nélkül mossa ki az étvágyat fokozza, annélkül, hogy a gyomrot bármi -kep megterhelné. Ezen kiváló tulajdonságai-
ért a bécsi általános közkórházak V. orvosi osztálya beható kísérletezés után megállapította, hogy
ra Ferencz József-víz a „keserűvizek1\' leghivatottabb képviselője".
IsfYILTTÉR.
K rovatban köztöltékért uem vállal felelősséget a szerkesztőség.
Magyarázd meg nekem barátom
a természetűek ezt a csodáját: nyár derekát, vagyunk, pompás ¡dó van s én ugy meg vsgyon hűlve, mint a legkeményebb téli időben. Mik legyek? — Nagyon egyszerű; a nyári burut nem ritkaság, a ki megkapja, vegyen egyszerűen egy doboz valódi Fay-féle szódeni áaványpasz-tillát és azzal elkergeti a baji. Kay valódi pirulái biztosan és kellemesen hatnak, fölöslegessé tetszik az izasztó kúrát és egyébb kényelmetlenségeket, a mellett nagyon olcsó is: egy doboz csak 1 kor. 26 fillérbe kerül a minden gyógyszertárban és drogériában és ásváuyvit-kereskedésben kapható.

a
\' ■dxsyyifirtfiaf\'i\'a/r //tfur/j, ni**/ ryyjxs-H* Asx/// /SX/H/ t ■J -irtry /uj^tii// /rum/jv* jfita</jtryr/
ej .«^«íiw^a//
A Zalai Közlöny
S irkitzlatigi ii kiadóhivatala
í Deák-tér i. sz. alatt van.
ZALAI KÖZLÖNY
JULIU8 28.
imx ALAPÍTÁSI ÉV 1832. -
ifj rnnjüizs József
JVH6 YKflJVIZ&ÁJV.
jól berer)de$ett
mindennemű nyomdai munk&k diazea ¿a izléaea elkéazitéaére, jutányos ¿rak mellett.

t^éűjcgycl*, körlapok, megbízók, «lj«gy3C5¡ ¿5 C5k«t«5¡ kártyák nyiodlg a legújabb diűat $3cr¡r>t
^«53¡tteto«k «I.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására.

I P Rh IPP cigarettapapír LL ULLI ÜL cigarettantively
mindenütt kapható.
ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY |

V«»u»-.po»ta..1&vtr<U-*«t»lafon-iyiomto ]
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, hurutokat, diabotest.köszvényt, csúzt, cson t löré seket, gyerme k-és alkati kórokat. UT Egyetlen alkalikus, konytií-|í fa C O tarsásjódtartalmuhówlz W*T. IVÓKUMA. ISCÍMSAVAS
hévviühíko&x. fürdöm. VISOVOCVIKYÉXCTJ IMKAt ATOMIUM.
A fürdüVi^n TOltlvdU erttr mü/tddtk. Pr<wpeK(u*t kfiltl n, FGrdöi^ay^atónA^.
ÖBZI TRÁGYÁZÁS!
V.4LOIII

li;»JKU¥ij
T H O MÁSSAL A K
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYA!
Caak akkor valódi, ha ilyen \'zsákokban
van éa eredeti ólomvár van rajta. ÓVAKODJUNK A
V\\ " /

inu^KLuami a
91 /•
Thomasschlacke
Minden zsák tarta lomjelzéssel van ellátva. HAMISÍTÁSOKTÓL !
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselóje Budapest, VI., Andrásay-ut 49.
I4<|mIs»Ios<-<n raktár: HCLIH é* PIXTÚII N/oililmtliel).


Az üzleti siker titkát
liéroiu ilnluubnu KlAlja m>\'g az ügyes kereskedj: »7. nl.itlaUlsli.iu a jó kirakatban és az ujsághirilel égben Kz utóbbira ajánljuk unnék Zalainngye leg. régibb uiságjét, a Zalai Közlönyt
Nyári mulatságokra kerti lampionokat óriási választékban
ajánl
Ifj. Wajdits József Nagykanizsán,
Deált-trr I n/.úiii.
Nyomaton u íaptulajdunos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.