Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
11.15 MB
2015-06-08 16:27:16
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
831
3259
Rövid leírás | Teljes leírás (194.89 KB)

Zalai Közlöny 1911. 071-078. szám szeptember

Hiányzik: 73-74. szám

Politikai lap.
Megjelenik hétfőn és csütörtökön.
Felelős szerkesztő: Kertész József
Kiadja: a szerkesztőség

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, ign SZEPTEMBER 4. 50-IK ÉVFpi^YAM, 71. SZÁM
hétf<5
■•tJtlMlk bitfia ii ciltlrtikla.
EISAi*M*l árak: K(ét> évr* 10 korai», UUtr* S koron*. N«gr«M... 8 koron* 60 Ali. — Egy** Mim Ír* 10 «11.
K*I*IA* tttikctiió: KtrUu Jémaef.
Kiadja : ■ aurkcuUi^i,
tzarkiiitiai| ii
T.I.íob : 1». -
dlj*i*bi* norlnl.
Az uraskodás illan.
Nagykanizsán már régóta vajúdik egy gazdasági iskola kérdése, de nem mondunk le a reményről, hogy egyszer osak megvalósul. Nem tartjuk tehát fölöslegesnek, ha a jelenlegi fóldmives iskolák tanulságaival megismerkedünk :
Régen kívánjuk a földmivelésügyi költségvetési tárca tárgyalása során, hogv» miniszter kövessen el mindent, arra nézve hogy a földinivesískolák ne neveljenek urakat, hanem értelmes kisgazdákat. Ugy látszik, most ezt a kérdést sikerült szerencsésen megoldani. A miniszter számolva azzal a körülménnyel, hogy kétségtelenül szükség van a nagyobb és középbirtoknak munkafelü-gyelókre és elómunkásokra — ketté osztja a mostani földmivesiskolákat a két óéinak megfelelőleg, A miniszter azt tervezi, hogy a nagyobb földbirtokkal rendelkező töldmives-iskolákon ezentúl gazdasági altiszteket képeztet ki hosszabb gazdasági kurzuson azután egyrészét a már meglévó földmivesiskolákat kizárólag arra a célra alakittatja át, hogy azokban kisgazdák gyermekei otthon szerzett gazduüági ismereteiket kiegészítsek. A tanítás ideje is rövid lesz itt és elvégzése ulán a növendék semmiféle oly bizonyítványt nem fog kapni, amely valami gazdasági tisztségre kvalifikálna.
Mindössze hat hónapig fognak ezekben a legalsófoku gazdasági iskolákban a kisgazdák gyermekei tanulni, abban az időben, amikor odahaza a két kezük munkájára kevésbé lesz szükség Ezekbe az iskolákba, mint eddig a 16 éves életkort betöltött ifjakat, de csakis kisgazdák gyermekeit veszik fel. Ellenben a gazdasági altisztképzó-ben a felvétel a ¿2. életkor betöltéséhez vau kötve ós ott már másfél esztendeig fogják a tanulókat tauiiani. Az iskola végsó bizonyítványában meg is lesz jelölve, hogy anuak sikeres elvégzése után az illető ké-
pesítve van a birtokokon gazdasági munkák figyelésére és elómunkásul is alkalmazható. Egyszóval ez az iskola arra képosit. hogy a belőle kikerült ifjak gazdasági altisztekül alkalmaztassanak. Hogy az uj reformnak az életben való beválása milyen lesz, azt a miniszter három-három iskolában akarja megfigyelni és egyelőre hat hónapos kurzusokkal meg fog nyilni a jászberényi, a kecskeméti és nagykárolyi földmivesiskola; gazdasági altisztkép-zóvé alakították át a rimaszombati, pápai és lugosi már meglévő földmivesiskolákat. Az uj reform már most az uj tanévben megvalósul.
Természetese hogy az iskolai szellemet és a növendékek gondolatvilágát, valamint az életigényeiket kormányrendelet iskolai szervezőt nem érintheti, Hogy ez a gyakorlati és régen érzett baj megszűnjék, es hogy a földmivesiskolák eredeti céljaikat valÓBitsák meg, azt nem annyira szabályzat és rendelet dönti el, hanem az iskolák ta-nitóserege és az a szellem, melyet az iskola falaiban, a korszellem ellenére, meghonosítanak. Bizonnyal tudja ezt a földmivelésügyi miniszter is és érdekes újítását olyanokra bízta, akik intencióit egész jelentősége szerint megértik.
Nincs kétségünk abban, hogy amint a földesgazdák észre fogják venni az idők fordulását azt, hogy a földmivesiskolák tisztán gyakorlati alapon az ó gyermekeinek gazdasági tudását bővítik, de nem nevelték ki uraskodó hajlamait, ezek a fóldmives iskolák népszerűek lesznek. Nem kell többé a pályázati hirdetményeknek azt tartalmaznia, hogy előnyben részesítik a fóldmives-gazda és munkás gyermekét a felvételnél, houem azt lehet mondani, hogy nem is vesznek fel mást, csakis ezeknek gyermekeit. De nem is kell mondani. Az uj rendelettel elérik, hogy nép-»erüek, kapósak lesznek a földmüvesiskolák és sürgős szükség lesz az, hogy számukat szaporítsák. De egyben szük-
ség lesz arra is, hogy minden égy«8 vidék iskolájának más-más legyen a tananyaga A hegyvidéki földmivesiskolák a maguk zónájának gazdasági érdekeit szolgálják, a fekete talajú Altöld és a nyírségi pestmegyei homok mezőgazdálkodása különbségeinek érvényesülni kell a lokális szükség szerint ezekben a földmivesiskolák gyakorlati tanításában. " •
A néppárt régen azót emelt a földmivesiskolák eredeti hivatásának érdskében. Évek óta sürgeti, hogy ezeket az iskolákat adjuk ál egészen az érdekelt osztálynak, a kisbirtokosságnak. Helyeseljük, hogy a miniszter ilyen irányban intézkedett és sikert kívánunk újításának. ,f WjT
Erdösy Eugénia.
: j; t i\'»v/ \'< Ji>| 1886. szeptember 9-én oltotta ki Erdósy Eugénia önkezevel fiatat 6let§t egy jól irányzott lövéssel. És ma 25 év után is még megemléketnek a berlini lapok a bájos, felejthetetlen múvésznó|-ól. Néhány nap múlva, Írja a Roland von Berlin, 26 év fog elmúlni azóta, hogy Erdósy Eugénia fiatal életét önkezével oltotta ki, egy olyan életet, mely örömteljesnek, nagy rátermettnek ígérkezett. Fiatal, szép és tehetsége« volt, három olyau adomány, mely osak ritkán van egyesítve a színpad valamely művésznőjében. A közönség kedvence volt. A gazai ja nagyon magas volt ós menyasszonya volt olyan férfinak , akit gyengéden szeretett és a kitől remélhette, hogy a társadalom legfelsőbb köreibe fogja bevezetni. Erdósy >Eugénia Kámzsán született és nevelkedett és a bécsi Theater an der Wtenben lépeti fel elósz&r. Olt aratta „a királyné, oaipkekeodóje",, oimü operettben első nagy sikereit Bokáig vonakodott, míg első nagy szerepét wlalta, mert nadrág-narep vott, és ó ilyenben nem akart fellépni. Megjelenésének b^ja, hangjának üde csengése, es megigéző, minden helyzetben diszkrét ildomos játéka . miatt meghívtak Berlinbe, hol korábban a Friedrích-Wilhelm. stádter Theaierban, később a Walhalla operetté színházban lépeti fel, Akkor élte fény.
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 4.
korát, a régi értéke», aiinoperette, melynek Bsenói, 8trausz- Millöoker, Sappé és a a francia komponisták voltak. Különösen mint „Nanon" bűvölte el Erdósy Eugénia a berlinieket. Mindenütt énekelték annak a már ina feledékenységbe jutott operettenek dallamát; .Sietek houád drága jó Nánon„.
Egy szép napon hire járt, hogy Erdósy Eugénia egy előkelő házból való fiatal tiszttel jegyben jár, s hogy nemsokára Slrachwitz grófnó lesz a neve. Nemsokára a házasság elé akadályok gördültek. A gróf barátai és rokonai lebeszélték ót szándékáról. Osunya pletykákat hoztak forgalomba a gróf menyasszonyáról, melyek szándékosan megingatták és a szép operettdiva végül hősies eszközhöz nyúlt, hogy rágalmazóinak ráfogásait megcáfolja, öngyilkos lett 1886 szeptember 9-én és meghagyta, hogy holttestét orvosok vizsgálják meg és állapítsák meg szúz ártatlanságát. És megállapították erényességtU ott, hol gonosz rágalmazók boostelenségét keresték.
Halálának negyedszázados évfordulóján mi. akik ót jól ismertük és szerettük, akik művészi pályájának magas részét igaz érdeklődéssel követtük, bensőséges szeretettel szenteljük e sorokat az erény martyrjának. a mi nagyhírű földink emlékének.
V. H dr.
Tudnivalók a koleráról.
A belügyminiszter a szórványosan előfordult koleraeaetekre való tekintetből * következő ludniva-]ókat közli t közönséggel:
1. A kolera hasmenéssel, hányással, gőrccuul éa gyors elgyengüléssel jár.
9. A kolera nagyou ragadós betegség ; csiráj« (ragálya) a beteg bélürnlékéhen és hánysdékában van
3. Átragadhat ex egészségeire miodairóJ, ami
• kolerás bélOrOlékével, vagy hányadékával bepiszko-lódott és pedig különösen: a betegról, ápolójáról,
• ruha-, fehér- s ágyneműjéről, evő-, ivó eszközeiről
• edényeiről, ételéről, italáról. Veszedelmes az a holmi k, amelyet a koleráa beteg nem használt ugyau, de a lakásából, bálából való. Veszedelmes •s i», ami sok ember ketéo fordul meg. pl. piaoi, koreamai kávéházi evó és ivóeszközök, továbbá fbepísz-kolódott pént stb
4. A kolera legiukább arra ragad ál, aki a beteggel, vagy holmijául bánik éa mosatlan kétiel eszik, isiik, »agy mosatlan kétbe fogott tárggyal (dohányzó, iró vagy egyéb aszközzel) nyúl a azájábox.
ö. Igen sokan betegedhetnek meg akkor, hu a kolerás beteg OrOléke, bánysdéks, vagy szennyes ttoadóvize kútba, forrásbs, folyóvízbe vsgy egyéb Ivóvízbe jnt, amelyei sokan bastnálnsk.
6. Leginkább ai betegszik meg kolerábau aki gyomrát romlott (soká állott) eledellel, nyers zöldséggel (pl. ugorkával, salátával, hagymával) gyOmölccsel, szeszes itallal elrontotta, aki magát s lakását tisztátlanul tartja és zaufoltan, azaz sokadmagárai szQken Iskik. . i .
7. A kolerától megóvhat ¡a magát az ember: ba nem látogat koleráa beteget ; ha nem jár összejövetelekre (balotti torra, ráaárokra stb-re); ba gon-
dosan mosakodik a különösen kezét minden étkezés előtt tiszta viszel szappauual mossa; ba csupán frissen f&zölt «agy sütött «ledellel ¡él ée evő s ivóesz-közeit forró lúgos fiiben mossa, a kolera-fertőzésre gyanua vizből származó halat pedig forró vizben bontja éa mossa meg; ba ivásra olyan vizet használ, amelyet felforraltak, aztán lehűtöttük éa ha az eltett eledelt s sz Ivóvizet gondosan fedve tartja: ha evésbe ivásba mértékletes és gyomorrontó eledeltől és gyomorrontó Italtól tartózkodik; ha önmagát, ruházatát, ugyazintén- lakását (házát) és udvarát tisztán tartja. Gondoskodni kell arról, hogy a báz udvarán gödör legyen Ölökével s hogy ott végezze a szükségét az egész háznép, mert abból is veszedelem támadhat, ha a bélürOlék szanaszét szivárog (kutbs, folyóvízbe), vsgy ha kutya, tyúk vagy egyéb háziállat szétbordjs.
8 A kolerás, úgyszintén a gyanús beteget az elő járóságnál menüéi előbb be kell jelenteni.
9. Az egészségesek tói azonnal el kell kQlöniteui és gondosan ápolni, orvossal gyógyíttatni. Mindezt a leghelyesebben kórházban tehetjük.
10. A kolerás beteg — ha caak teheti — edénybe Qritseu. BélOrQlékét, háuyadékát mosdó- és mosóvizét ártalmatlanná kell tenni (tertótleniteni) ugy, hogy ugyanannyi oltott meszed öntsenek hozzá, vagy más szeri, amelyet az orvos fertőtlenítésre rendel.
11. Aki a beteggel bánik, gondosan mosakod jék; kezét szappauual s vizzel s aztán ecettel mossa száját (napouta töbször) ecetes vizzel öblitse és ne ngyék, ne igyék a beteg szobájában. Tauácaos a kolerás szobájának küszöbe elé ecetbe mártott rongyot teríteni s arra lépni.
19. Ha a beteg egétzeu meggyógyult, langyos, szappanos viszel tetőtől talpig mosakodjék vagy ÍOrödjék meg és tisztába öltözködjék.
13. Ha a heteg meghalt, nem kell lemosni s öltöztetni, hanem csak azt cselekedni, amit az elől-láróság reudel.
14. Akár meggyógyult, akár meghalt a koleráa beteg, szobáját mindenestől ártalmatlanná keli lenni (fertőtleníteni). Nevezetesen : Mosható szeunyes ruhát, ágy- s fehérneműt csak akkor luhet kivinui s mosásba adni, ba legalább 9 órán át forró, lúgos vizben áztatták (pl. teknőben, dézsában). Szalmazsákot, ugyszietén dunnái, párnát, paplant a külső boríték lehúzása s forró, lúgos vizbe ázlatása után, erőa ecetes ruhával jól le k«ll dörzeölui ás a napra kitenni. Nem mosható ruhát ugyauigy, vagy oijau szerrel kell kezelni, amelyet orvos rendel. A beteg szobájában tartott holmit, ha nem is használta a beteg, úgyszintén a mosott, tisztogatott holmit is a napra keli kitenni. A kolerás ágyszalmáját, ételinaradékát és a szobájából kikerülő izemet«! el kell égetni. Bvő-ivóaezközeit, edényeit forró vizzel tisztára kéli lemosni. Festetlen ágyai, széket, szekrényt s egyéb festetlen bútordarabját forró lúggal, vagy szappanos vizzel, festett vagy finomabb bútort a némely más tárgyakat olyau szerrel kell lemosni, smelyet az orvos arra a célra rendel. A szobát, amelyben a koleráa fekOdt, ki kell meszelni, még a földjét is ; ajtót, ablakot és ha a szoba padlózott, a padlót is forré lúggal, vagy oly szerrel, amelyet az orvos reudel, kell fertőtlenítem ós azután súrolni. A szoba ajtaját, ablakát nappal tárva nyitva kell tartani. \'
HÍREK.
— Kossuth, szobra Kaposváron. Tegnap leplezték le KombI h Lajosnak a magyar nemzet atyjának szobrát fényes ünnepség keretében Kaposvárott. A szoborra a nemzett! munkapárt nevében Nagy Ferenc dr. a kaposvári kerOlet orsz. képviselője, a Kossuth-párt nevébev Kapotsfy Jenő orsz. képviselő, a Justh-párt nevében Sümegi Vilmos orsz. képviselő helyezett koszorút. Ez Kossuth apánkuak 68. szobra hazánkban, amelyről a Somqgyvárme c. lap azt a tudósítást Írja, hogy .igénytelen, pici szerény a nagy Koasuth kaposvári szobra, de a lelkekben élő Imádat azent (Qze őszintén lobog körülötte ás oltárunkká leta az a hely, ahová ércalakját a kegyelet állította"\'.
— A Gyár-utcáról. A pénteki tanácsülésen Babján Qyula dr. főjegyző bemutatta a tanácauak a Oyár utca rendezése tárgyában felvett jegyzőkönyveket. A tanács elhatározta, hogy az egyes ingatlantulajdonosok nyilatkozatai alapján a forgalomnak kO-lOnben is már átadott ás egyesek tulajdonát képező utcaterületet (a Babóchay Qyörgy nyugalmazott nagykanizsai polgármester ingatlaoából esetleg az utca területébe eső terület kivételével) a város közönsége nevében birtokba veszi. Egyben utasítja a mérnöki hivatalt, hogy a Oyár utca még be nem épített alsó részletén, valamint Steru Sándor és Habe Pál ingatlanairól a temető bátsó kapujához vezetendő uj utca voualát tűzze ki, hogy az érdekeltek a kerítéseket és gyalogjárókat megépíthessék. A mérnöki hivatal ideiglenesen snuyí földmunkát végeztessen, hogy az utcában a közlekedés a csatornázás és kövezés megkezdése előtt biztosítva legyen. A Haba Pál ingatlan eladási ajánlatát, melyet a Gyár utca rendezése céljából vezetett tárgyalások során lett, a tanács kiadta a városi péuzügyi bizottságnak véleményadás végeit.
— Ab Iparkamara elnöke Nagykanizsán. Ullein József kir. tanácsos, a soproni keresk. év. iparkamara «luöke értesítette 8amu József helybeli iparteetoleti elnököt, hogy a f. hó 17-éu tartandó jubileumon részt fog venni. ValószínQ, hogy az iparkamara alelnöke és titkárai is eljönnek ez alkalommal Nagykanizsára."
— a. Teleky-ut rendezése. A Teleky-ut rendezése befejezéshez közeledik. Egyike lesz a legazebb ulcáiukuak és ba teljes föl dalalti csatorná-
és vízvezetéke volna, akkor coiuplet városi jellege volna. A földfeletti csatornázása már elkészült azzal a módosítással, hogy a város leié néző végen mintegy 900 m. hosszúságban fedett csatornát kapott, hogy az ottani parkosítás lehetőbbé tétessék és hogy inkább városi jelleget öltsön. Az utca mindkét oldalán kettős fasor lesz gőmbakáo és juharból. Ezeknek ültetését a városi keitész az őaszel elvégzi. A szélesebb útrészeket pédig gyeppesii. partositja ugy, ahogy azt a Kaziucy-utcábau láthatjuk.
— Az ipartestület jubileumi prog-rammja. 1. A vidékről érkező vendégek fogadtatása. 9. Szeptember 17-én délelőtt fél 10 órakor gyülekezés sz ipartestület helyiségében : ugysnolt a zászló-anya és védnök fogadtatása onnan */4lO órakor a menet a Sugár-uton, Rozgouyí-uicán, Erzsébet királyné téren es Főúton k eresztol a városi rom. katb. felső templomba vonul. 8. délelőtt 10 órakor Qnnepélyes isteni lisztelet a ■ városi felső templomban, ízleni tisztelet után OnuApi menetben levonulás a városházára. 4. Délelőtt II órakor ünnepélyes díszköz-gyOlés a Városháza dísztermében 6. Délután 1. óra-
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
Cif „OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt
8ZRPTRMBRR 4.
ZALAI KÖZLÖNY
S.
kor társasebéd az ipartestület helyiségében. 6. Esti (él 8 órakor műkedvelői előadással egybekötött jó-tékonycélu zártkörű táncmulatság, melyuek tiszta jövödelme at elaggott iparosok segélyalapja javára fordíltatik. Belédő dij a táncmulatságon: I—II sor S korona, III—V. tor 2 korona, a többi sor l kor. 20 fii. Földszinti állóhely 1 Kor. - Karzati állóhely (táncra nem érvényes) 50 fillér. Műsor a> estélyen lest kiadva.
— Pintér Imre folyó hó 9-én im szombaton a Polgári Egyletben reudeieudó egyetlen eatélye azokailin érdeklődést kelt Nagykanizsa szinházláto-gató közönsége körében a ha u előjelek nem cssl-oak, Itt i« mint mindenOtU uufolt nézőtér fog tapsolni at ide ránduló kin osapataak. Legutóbb Miakolo, Kassa, Eger város stloháiaiban Urtották estélyeiket Pintér és Parlagi Kornélia, ahol olyan iutenxiv volt a siker, hogy a Tátra) esték ulán újra viasta kellett ntasbiok a műsor megismétlésére. A Brassói két atluháti est után a román és német lapok is legmelegebb elismeréssel adózlak Pintér művésti válalkozáaának ; abbeli óhajuknak adva kifa-jetést, hogy a febár mindvégig mulattató programra ot mielőbb megismételje. Parlagi Kornélia soubrette primadonna a legszebb, énekszámokkal lép sorompóba a sikerárt azonkivOl a .Mai cselédek* és * „Kíméletes férj" színpadi apróságokban ujabb bizonyítékát fog|a adni stiopadi otthonoságáusk. A mfivésiestre szóló jegyek árusitását Alt és Bőhra nagy divalárubáta vállalta el.
— üj segédlalkésa. Most végette theologiaj ta nulmányalt Pozsonyban Páter Rerniug Skolyák. Nagykanizsára helyeztetett a 8zt. Ferencreudtl tárdába segédlel-késznek. Vele együtt a zárdai hitélet ellátására 8 pap áll a hivők rendelkezésére.
— Felhívás mérkőzésre A Nagyatádi Atlétikai Klub, mely rövid működése óta m&r diadalmasan mérkőzött, f. hó 10-ére ajáulkotott a Nagykanizsai Sport Egyesülőinek egy footbull-mér-köiésre. At ily versenyek nemcsak a két egyesület közötti bariuág létesítésére alkalmas, hanem fontos azért, hogy a kanizsai közönséggel a sportot megkedveltessük. Aiért helyesnek Urtanók, ha az ajánlkozást szíves meghívással viszonozná ai L K. 8. E.
— Footballmatoh. Az I. K. 8. E. tegnap nagy kötönség jelenlétében tartotta revauche-mérkó-zését a telső kereskedelmi iskola (fehér) csapatjával a katonarétea. A fehérek kezdenek és az első félidőben ók vannak frontban, de a kékek voualát csat néhányszor sikerül áttérői. Eredmény 0:0. A második félidőben a játék változatoaabb képet mutat és hol a fehérek, hol a kékek kapuja előtt foly a küzdelem. de eredmény egy csapatnak te sikerül (0:0) A mateh qualitáaa silányabbról! a« eddiginél, látszik, bogy a csapatok szerveseit összjátékban Bem gyakorlottak. 1 fehérek kötül ktváluk 8chlesinger I. és U.. Róna II. Nev ét Kertész; a kékek közül Lóké, Kanta, Kocsiét ét Szeri). A versenyt Bognár Zsigmond bixó nagy aaakérteiemmel éa kiváló precizitással vezette
— Vasbeton kerttée. Sok nézője van ennek az érdekes munkának, mely a városi kertnek Rozgonyl-utca felé ető kerítését készíti. Ugyanis at eddigi léckerítés helyett vasbeton-alappal vasráotke-ritést kap a sétákért. A vasbetonmunkálat keritési célra Nsgykanizsán még nem vétetett igénybe, de azt hisszük, hogy aunak tartóssága és csinossága sok bivet fog szerezni.
— Teherpróba A Rozgotiyi-ulcai uj iskola építésének egyik érdekessége az, hogy födémé (plafon) vasbetonból kéatült. Ennek a próbaterhelését a v. mérnöki hivatal az állainépitéazeti hivatal kiküldöttének közbejötte mellett most eszközli. Négyzet-méterenkint 600 Kg-ot raknak rá ét megfigyelik a lödéin meghajtását, vagy esetleges megrepedését. Az iskola különben rendeltetésének e hó közepe Uján fog átadatni.
— Bérkoosl-TiMgálat. v At utóbbi időben ugy a hivaUlos fórumnak, mint a kötönségnek feltűnt, hogy egyet bérkoctik lovai szánalmas állapotban vauuak. Kedden d. a. a randórtég a m. kir. állatorvos közbejöttével bérkocsiviugálatot Urt. hol nemcsak a kocsi és felszerelésének jókarban lételét fogja a vizs -
gálát tárgyává tenui, hanem figyelmét ki fogja terjeszteni arra is, hogy a bérkocsi elé fogolt lovak megtelelők-e egy rendezett tanácsú város forgalmi igényeinek
— Kirekedt diákok. 8zabályoaan megismétlődik minden évben csak fokozottabb arányban, hogy a helybeli polgári fin- ét leányiskola nem tudjs befogadni a jelentkező tanulók nagy Btámát. A leányiskola I. osztálya párhuzamosítva van ét 86 tanu\'ó helyezhető el, de máris jóval többen vauuak beirva, akiknek elhelyetését at igazgató valahogyan •lintéii, de a második osttály párhuzamosítása is parancsolólag szükséges. A fiúiskola II. ositályába a törvényes 50-en felül még 46 tanuló van eddig előjegyezve. Eteknek felvétele at osztály párhuzamosítása nélkül teljét lehetetlen. Azért Waligurszky Antal igazgató sürgős felterjesztést telt (Ki tudja hányadszor) hogy a miniszter s párhuzamosításról intézkedjék. Oélsterü volna, ha a gondnokság, miut ilyen stlntéu sürgős lépéaeket lenne a kormánynál et érdemben. A belytet tarthatatlan ét a népesség ataporodátával, a gyakorlatias irány terjedésével a polgári iskolából kiszorult tanulók száma évről évre nagyobb lest.
— Állami ménvásárlások Atok a tulajdonosok, kik méolovaikat megvételre az állami lótenyésztő intézetek részére felajánlották, értesíttetnek, hogy ménjeiket szeptember 14-én Nagykanizsán, vagy 16. Nagyatádon vetessék elő. A bizottsági szemle, vagy esetleges megvásárlás helyéül Nagykanitsán a Stóchenyi-iér van kijelölve.
— Lövöldöaő borbély. At Ökörkorcsmából egy csomó fiatalember ment ki teguap d. u. Mikor Harsay borbély segéd a gyalogjáróról at úttestre akart lépni elesett. Ekkor hajtott arra Oaraj Ferenc llakkeros. kire Harsay egy botot feléje irányozva rákiáltott, hogy álljou meg. A flakkeros látta, hogy réeteggel vau dolga megállt, majd mikor a borbély káromkodni kezdett odább hajlott. Ekkor a borbély botpuaká|ával rálóll és a karján raegsebe-ailette a flakkerost. A botpuskás borbélyt a járáabi-róság fogja felelősségre vonni.
— Drótnélküli táviráa. A hamburgi hajó-tulajdonoaok egylete at ltflO/ll.-lki évről nemrég köttétett éti jelentésében nagyon behatóan íoglalko-tik a drótnélküli táviráasal. A jelenlés uUl arra, hogy német kereskedelmi hajéraj nagy mértékben használta ki a találmányt, ami már abból is kitűnik; bogy immár 189 drótnélküli állomás van német hajókoo és több teherszállítási h^jóaválalat — habár egyelóra csak kiaérletképpen — la kezdett már ily állomásokat berendezni. Et mindenesetre bizonyítja, mily jelentőséget tulajdonítanak a drótnélküli táv-Írásnak német hajétáti körökben ét mennyire buzgólkodnak a hajóstársaságok, bogy ennek az utasokra, a hajóra éa a rakományra nézve annyira fontot berendezésnek hatását minden módon fokozták.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern iutétinényl ajánlunk listlelt olvasóink síives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor-utca 80-ik száma alatt fennálló Magy^f. Otthon pentióban. Evek óta általánosul kedvelt, pompásan bevált, család »tálló ez, abol mérsékelt napi áron, (mindösste bárom koronáért it éa fokozatosan feljebb) teljet ellátáthoz ét lakáshoz, szépen bulorozoU külön bejáratú szobákhoz lehel jutui Vidékinek, kik rövi, debb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni-stórakotás, vagy Otleli ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos bajiékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentketóknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és mát hlvatásuak-uak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyeneseu megbecsülhetetlen a Magyar Otthoni Villamos világítás I Tükröt ttekréoyekI
— Természet csodál talán sehol sem nyilatkoznak meg oly meghapó módon, mint Pöstyénbeu, a hires iszapfürdőu. A páratlan gyógyerejtt források oly rendkívüli bőségben fakadnak itt fel, hogy nagyobbréstük a szomszédos Vág folyóbt árad, ugy hogy e ponton a vit télen nyáron gőzölög. Mintka
csak figyelmetsé akarna tenni bennünket a terméazat eme csodás erejű tarraékére, melynek ezer ét ezer reumát, köszvényes beteg köstöoni gyógyulását,
K0Z6AZDASa6.
_ i
CUbon»ttsl«t
latrkutw íau. «s*pC 4.
Piaci árak:
Buza . . . . . 11-86
Rozs ....... 960
Zab............9-
Tengeri .... 960
Fehér bab .... 14-—
NYILTTÉR ._J
£ rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Nagyérdemiü közönség.\'
A midőn két évtizedes működésem után visszavonulok a helybeli .Korona" szálloda bérletének ve-zeiététől, nem mulaszthatom el, bogy azon \'kedvet kötelességemnek eleget ne tegyek hogy azon kitüntető, szívélyes támogatásért, amelylyel a n. é. közönség egész működétem alatt szerencséltetett, őszinte, hálás kötzönetemet fejezzem ki. Kérv$, hogy azt utódom tzámára szintén megtartani méltóztassék.
Egyúttal értesítem a n. é. közönséget, hogy a Vasúti vendéglőmet személyesen tovább vezetem ét kérem a további szivet támogatásukat.
Bogenrieder Józaef.
Hivatkozással fenti közleményre, van szerencsém t n é. közönség szivei tudomására hozni, bogy a „Korona" szálloda bérletét — szállodát, kávéházat és éttermet átvettem ét azt ngyanolyan szöKd ét tzaksterO alapon, mint t. elődöm, fogom tovább vezetni. Minden törekvésem oda fog irányain!, hogy változatlan, kifogástalan éa előzékeny kiszolgálásáéi, kitűnő konyhával és elsőrendű italok tartásával a n, é. közönség bizalmát kiérdemeljem ét arra magam mindenkor érdemessé tegyem.
Magamat a n. é. közönség b. támogatásába ajánlom
Kiss Krní.
-:--?»—t—\'—
3722/tk. 911.
Árverési hirdetmény.
A uagykanizsai klr. törvényszék mint tkvi hatóság közhírré leszi, bogy s nagykanizsai kir. járásbíróság 1910. Sp. III. 1069/3 tz. Ítélete slagján Pollák József kérelme folytán a nagykanizsai kir. törvényszék területhez tartozó, t a nagykanizsai 411 sz. tjkvben »/. részben Pollák József, »/a részben Nóvák Mária f. Markotán Istvánné, >/. részben Nóvák Juli, >/, részben Nóvák Erese ét >/, részben kiskorú Nóvák Eleonóra tulajdonául felvett 465 hrsa. hát és udvar 1032 K becsértékben a közösség megszűntetése céljából 1911. évi szeptember hó 25-ik napján d. e. 10 órakor ezen telekkönyvi hatóságnál Dr. Lóké Emil ügyvéd vagy helyettese közbenjöttével megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár s fentebb kitett beesár., apelyoek felénél alacsonyabb áron at ingatlan el n«ai adatik.
Árverezni kivánók tartoznak a beoéár 10%-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött keiéhez letenai. ... -
A kir. törvényszék mint tkvi hatóság
Nagykanizsa, 1911. junius hó 28.
Qózony s. k., kir. tszéki biró.
4
ZALAI KÖZLÖNY
«DÍMÖBM *■
FriU Schulz |tin K T Ahssio L
Tiszta nyersanyagok! Tiszta ruha |
A 9HIOHT-.8ZAR V A8. MOSÓSZAPPAN * legjobb, gondosan megválogatott ¿8 tisztított njforsai,vágókból késiül, nemoeak hogy minden készülék, kazán és gép, hanem a gyári helyiségek is a leheli legtisz-lábban vannak tartva, hogy igaián oaakis teljesen tiszta stappan kerOljőn ki a gyárból. A 8GI0BT-.8ZARVA8\' MOSÓSZAPPAN tfantasága és utói nem ért jó minősége évthedek tapasz-talataiuak eredménye.
A rak* baástatáeUiea a legjobb as AMSO«TDXO«»urr m«»4kwon»t.
Tiszta szappan! , Tiszta ruha!
A ruhát osak ugy lehel kifogástalan fehérre mosni, anélkül, bogy ax megrongálódjék ha toljesen tisxta. hamisítatlan sxappaut hasxuálunk. Mi 8A OOO Koronával gtavatolunk aaért, bogy a 8ZARVA8 védjegyű SOHIOHT-SZAPPAN teljesen lisxta ás mentes minden káros alkatrésztől. At ujabb időknek minden vívmányát és a tudomány és technika terén jelentkező taiálmáuvt felhasználunk arra hogy a "80HI0HT" 8ZARV8 MOSÓSZAPPAN gyártását legolcsóbbá legyük Tökéletesítésén folytou dolgozunk.
A rak» boásUUaákoa a lsc]«M aa AMXOSTDIOsfiutT moséklvonat.
Egy erősítő szert
gyenge gyomrú aknak
és asoknak, kik meghütéa, vagy a gyomor túlterhelése, htányoe, naheaan eméextheió, ivagyon meleg vagy tul-hldeg ételek élvetéee folytán
Gyomorgyengélkedéat, mint Gyomor-hurut, Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfújod*» atb
betegségeket kaptak, minden körülmények kttztttl a
Dr. ENGEL-féle \'
in
BALDRIANUMOT
" " heaanálják. ■alArlesom a legtökéletesebb hatáau gyógy-bornak blaonyull a gyomorgyengeségeknél, killönöeen ba etek míg kezdetlegesek, mart magakadályossa ások kAvatkaaményeit, mint aa Uocewác, álwatlaosáy, aiiáUM rohamok, azonüia atb
.Öaaaetételénél lógva Stmoabor, Baldrtaa aslptkit, málaaayrap éa oiamzayilivat tar-letmaa. A BoldrUotam Igan Jó hetáaeel vm am4k-wkslásiál ca határozottan eilaitőlsg hat ez océam •akart uarvaiitri. A dr. 8a*el Ml* BalJrla-aaaa nem tartalmaz semmiféle káros aaoroket h tgy gyengék é* gyermekek la még hoaasabb idalg la hatják. Leghatáaoiabb, ha ast raggal éhgyojuorra és 4ata lefekvés etóu ezedjtlk agy UVJró« puháiig. Gyang» agyénak éa gyarmakak réaaéra a BaJdrUnnm meleg vlasal hígítandó éa agy kevée cukorral édaaitendő
A\' dr. Baffol féle lallnaaum üvegben a éa 4 koronáért kapható Magyarazág öaazea gyógyeaer-táraiban Diraokt váaárolhatjuk: Nagykantaaa, Kiakanlaaa, becaehely, Tótazenlmárton, Nemeedéd, NéataeWd, Caár kány, Kiakomárom, Bánokazentgyörgy, SzantUaaló, Tótfalu,, Kerkaazealniiklóa, Mureaserdehelv, Ceáktoinye, Letenye, Kotor, Parlak, Vldovac, Alsódomboru, Légrád, Bukköed, Murakai aaztur, Ihároaberény, Bohónye, Tap-aony, Szakáoal, Marcali, Sámaon, Kéthely, Vor«, Bale-I toneaentgyörgy, Apáti, Keazthaly atb) gyógyaxartáral-ban, ugyaxlntén Magyarország, mináen nagyobb éa klaabb helyeégében levi gyórgyazertárban, Ulatva (U-" \' Iban,
xsroi-i
nisaat gyógy«sertárek a éa több Uvag megrendelteinél •a aradaU árak mellett Magyarorazág bármely helyiségébe i »állítják.
esertlaletaibei
Bt. facol-féle BaMtHaaamot a nagyka-k a éa több Uvag
óvakodjunk utánzatoktól!
Kéljünk határozottan Dr. 4xU>«mot.
faeol-Nto Bal
r
Ruberoid
legjobb fedőanyag
bármily hajlású tetőzetre kátrány- és aszfaltmentes
Mrnk fitaríási hé "
minta és prospektus ingyen
Avenarius Művo&, Ligetfalu (Pozsony).
léseKst
• kiadtaivata,
Wajdits könyvkereskedés
Dek tér
I .lUXIiil mi unMtr
ép minden bel- és kQlMId hirdetési iroda.
Glahin
HsÉ nmn^Taramra! SS?
JL Zalai Közlöny
t*arkasztiai|a •« klaiibliatala
Deák-tér r. sz. alatt van
VAR ASD-TOPLITZ Si;
Vasút-, posta-, telefon- és \'távirda-állomá*
Uj ijógyazálloda villaayvilágítással, blrscvas ritoactlt tartatna kiaai kiforrás + 61°. — Ajánlva: hlszvésy. ctiu it licklai itk.-ail Ivéfcsrák lakaei tirak,|i|i.
■•11-, Háj, íjaaar •• kilbáatalaukaál Elaktraaai sanaia. — lizap-széaiaiai ia Mpllriik.
Egész éven át nyitva. Modern kényelem. Uj saáltodák. Me-sée környék. Katonazene. Prospektust Ingyen ktlld a
fftrdőlffAZfatóaáff. \'"1 mmmmmmmmmmmmmmmmmm—i—mmmmmmm
Hirdessen a Zalai Közlönyben
Nyomatott a laptulajdouos lfj. Wajdiu Jótsef köuyvayoiadájábau NagylcaaizsAu.
NAGYKANIZSA, igii. SZEPTEMBER 7. 50-IK ÉVFOLYAM 7a. SZÁM
------------ ^ • \'-"-T-t--•-—
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap
turkuzliiéi éa fclarfililvatal »«Ah-tér I
Tatafo»: Ili. - Hlrdalíaak dljsaabáa sserbrt.
KU4J« :
társadalom sorsát intézni. Ha az igaz, hogy „ép testben ép lélek" — aminthogy igaz, akkor egy romlott testű ifjúságról éplelkű államirányitó férfiak nem fejlődhetnek.
Mindaddig, mig országos, különös intézkedések nem sietnek a baj megszűntetésére, továbbra is iskolaorvosok kezébe van letéve a nemzet reménységének épsége. Az ó munkájában az iskolai szigorú fegyelemnek nem gátlólag, hanem segitóleg kell közreműködni. A művelt szQlók segítségére és hálájára tarthatnak számot ebbeli működésűkben.
Dr. Bors Lajos orvost pedig elismerés illeti meg, hogy ez országos bajra ráirányította a kompetens körök ügyeimét.
Az obstrukcló a vármegyén.
Óriási erőfeszítést fej» ki a Justh-párt országszerte, bogy a parlamentben hónapok óta folytatott technikai obstrukcíö a polgárok szemében hazafiasnak és így jogosnak lássák. A katonai létszámemelést ugy tOnteti fel, mint amelynek terhei alatt az ország teherviselő képessége összeroppanna, anélkül, hogy ez a magyar viszonyoknak az eddiginél jobban meg^ felelne. Másrészt pedig megtévesztéekép az általános titkos választói jogot tolja előtérbe, melynek megvalósítása után jöbetűé csak á katonai reform-nemzeti viszonyaikkal.
Azonban a polgárság gondolkodó része nem kapbaló múbazafiságra Tisztában van azzal a humbuggal, amit a hazafiság szent jelszava alatt Őznek a Juatb-iak. Sok kiváló férfi, akinek magyar érzése, fajszeretelD mindenkor fényesen állt áldozata lett annak az álftlggetlé iségl eszmének, mely a személyi kultusz kod véért kürtöltetik világgá.
Zalavármegyének is megvan az áldozata. Akit mindenkor közbizalom veti körül es al nek hazafiságához soha kétség se férhetett, aki a nemzeti haladásban, a békés fejlődésben látta a nemzet megerősödését, aunak félre kellelt állnia azok miatt, akik eddig a rombolásnál egyéb mnnkát nem végeztek.
O^sMMtsMu^
lám Strolin „RoohoM kárfan. műiden átinti tot vagy pőtkésiH-ményt kírflnk • tároaottabban Tlliu-üUaltanl.
Gümökór,
köhögés, •xamárköhögés, Influenza
aaataíban u orraeok
L A Idk boaaan ld«n karaastol kDhOráa bántál-maiban aaenvadnek.
A Mindaaok, ktk ttdttlt jégahuratban aaenvadnek.
A Asztmában manradök lányagaa kOnnyebbMSa« árasnak már rövid haamnilat után.
A Skrotuláa, mlrigvduisadáaoa, ssam- áa orrkatar» ruaoa ryanaakeVnek tonloa axara a Blrolla
r. Hoffmann-La Roche a Co.
Basel (Svájci), Orenaack CBadtn).
SIROLIN
A táplálkozást nagyba« elflaagiU.
Az ifjúság egészségi.
Ninos az a kincs, mely az egészséggel felér. És ninos az az áldozat, melyet az egészség érdekében meg ne kellene hozni. Éppen ezért megdöbbenéssel olvassuk dr Bors Lajos péosi iskolái orvosnak észleléseit, melyet mint egy középiskola orvosa az ifjúság > > körében tapasztalt. Az iskolaorvosok legtöbbje abban látja kimerítve működését, ha * tantermek levegőjére, világosságára, a oélsterű padokra felügyeletet gyakorol; nó meg a traohoma miatt a szeinvizsgálatot is pontosan teljesiti. 8ót némely középiskolában még egészségtani is tanítanak. Dr. Bors Lajos iskolaorvos tovább ment ennél. Annyira houáférkózött\' az iskola ifjúságának lelkéhez, hogy ezek bizalommal fordultak hozzá olyan bajokban, melyet rendesen titokban kuruzslással, vagy egymástól eltanult módokkal gyógyítanak, inert a szülők előtt is rejtegetik , i a bajt, de az intézet tanárai előtt még inkább; nehogy a kizárás veszedelmének tegyék ki niagukat.
" Az Iskolaorvos diszkréten magához rendelte a tanulókat és a vizsgálat szomorú adatokat hozott napfényre. — Vérfertőzés, bujakór, vérbaj dult az ifjak között olyan százalékban, amilyent még ó is hihetetlennek\' tartott.- • \' - • \'
\'"Valószínű, hogy az az iskola, melyben ez a humánus lelkű orvos működik, nem rosszabb a többinél. Ezért szinte biztosra vehető, hogy az ország minden .középiskolájában fettelhetó az ifjúság között duló romlás,\' ha nem is mindenhol egyenlő mértékben.
Bizonyítja ezt Prof. dr. Havas budapesti egyetemi tanár, aki a következő nyilatkozatot tette: .A vérfertőzés leginkább
az intelligens osztályokban terjedt el magas percentekben — a tanuló ifjúság, a kereskedelmi alkalmazottak és a hivatalnokok között" (utóbbiak is nagyrészt már a középiskolákban szerezték a bajt).
Ez késztette dr. Bors Lajost arra, hogy az egyetemes baj ellen egyetemes orvoslást keressen és magát Ziohy János gr. minisztert keresse meg egy levélben, hogv országosan vegye gondjai alá az ifjúság egészségét. A miniszter a következő levélben válaszolt:
Tisztelt Doctor Ur!
Hozzám intézett — ás az ifjúság egészsége Iránti meleg érdeklődéséről és gondoskodásáról tanúskodó becses sorait köszönettel vettem. Teljesen át vagyok hatva annak szükségességétől, hogy e téren intézkednem kell, csupán a megoldás módja kényes és igen nagy körűitekintést igényel. Reménylem azonban módját ejthetni annak, hogy a tanulóifjúság speciális egészségügyének, — és ezzel egy fontos nemzeti kérdés megoldásának helyes módját megtaláljam.
Fogadja a t. Dr. Ur hazafias és önzetlen buzgólkodásáért és eredményes működéséért teljes elismerésemet.
Hazalias üdvözlettel Zichy.
Amint látjuk Zíohy János gr. fontos nemzeti kérdésnek tartja ez űgy megoldását. Lehetetlen válaszából ki nem érezni a megdöbbenést, az aggodalmat, mellyel ezt az országos bajt fogadta.
Hisszük, hogy a miniszter meg fogja találni az iskolaorvosokkal és a tanári karral vállvetve azt a módot, mellyel a nemzedékek egészségét megóvhatjuk. Annak a nemzedéknek egészségét, mely hivatva van a
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 7.
A parlamentben most duló obitrukció egy stic !mas epizódja politikai életünknek. Restelkedés nélküli ne» beszélhetünk róla a külföldiek előtt, kiknek nemében eddig Magyarország parlamentóris-mnia tekintélynek Örvendett egy Tisu Kálmán, 8zílágyí Dezső, Báoffy Dezsé, Wekerle, Hédsrváry, Tisu Isván, Lakács László stb, kiváló szellemek szereplése folytán. Ezt a nimbust tépdesik, szaggatják azok, akik pedig azt hirdetik hangosan, hogy ók az igazi hazafiak, ók reszketnek legjobban a na^gyar asupremáoiaérl, ók a magyar állam eszméinek egyedüli szirtjei, oszlopai. Azonban azon tul vagyunk már, hogy a hivők megfogyatkozott és letört seregébe gondolkozás nélkül beállanánk. Tisztán látszik a hatalmi vágy, a személyi kimagaslás érdeke melyért a Justh-párt feláldozzs az ország békéé fejlődését az országnak és a monarchiának erejébe vetett hitet.
Elveknek, irányoznak, eszméknek mindenkor lehet híveket toborozni, de személyi kultusz elől kedvetlenül fordul el az ország népessége, ha bármily hangzatos jelstavakba takargatva akarják is azt beadni.
Most a vármegyei törvényhatóság elé kertll az obstrukeló kérdéae. Helyes-e vagy helytelen-e az a rut komédiát, amit az országgyűlés kis töredéke Qz a nemzet boszautására. Zalavánnegye ítélete még a jövőé. Nem is akarunk eléje vágni, de konstatálnunk kell, hogy a technikai obstrukoió helyeslését csak az elvakultság, a azemélyes ambíció kielégítése mentheti, de nem igazolhatja.
Állategészségügy,
Zalamegye alíspáui jelentése sz 1911. évi április-juliusi időszakról a következő :.
A lefolyt időszakbau a ragadós állatibetegségek és ezek közül különöseit a ragadós száj éa körömfájás és a sertésvész nagyobb mérvQ elterjedést nyertek; miért is az állategészségügyi viszonyok kedvezótleuek voltak vármegyénkben.
A ragadóa száj- és körömfájás í. é. március hó végén 188 községben uralkodott; az áprílis-julíusi időszakban 809 községben állapíttatott meg és 176 községben nyilváníttatott inegszOulnek a így fertőzve maradt 167 község.
Hogy ezen, a mezőgazdasági viszonyokra felette káros hatású ragadós állatti betegség nagyobb mérvben elterjedt éa számos községben újból föllépett, részben annak tulajdouitható, hogy az óvintézkedések körében a forgalmi korlátozások közkívánatra enyhittettok, résziül pedig arra vezethető vissza, hogy a tavasz kinyiltával a mezőgazdasági muukák éa a legeltetés megkezdódvéu. az állatforgalom tetemesen növekedett és ezzel a betegség terjedésének az esélyei is növekedtek. Hogy egyes községekben újból föllépett a betegség, anuak az az oka, hogy a mesterséges befertózés mellőztetett s a marhaállományban folytonosan változás áll be. A gazda-közönség figyelme felhívatott ugyan a mesterséges befertőzés elóuyeire; minthogy azonban a betegség általában véve kárral és hátrányokkal jár és gyakran épen oly időben lép föl, amikor nagyobb éa sürgősebb gazdasági muukák végezendók és miuthogy a gazdakózönaég méltán az esetleg bekövetkezhető elhullástól tart, a mesterséges betertózés nem igen tud tért hódítaui. E tekintetben fölötte kívánatos volna az óvrendszabályok olyaléu kiegészítését kiesz-
közölni, hogy a mesterséges befertózés következtében elhullott állat lulsjdouaa teljes kártalanításban réáze-sitessék az államkincstár által.
Hogy mennyire fontos ez a kérdés, azt eléggé bizonyítja az a tény, bogy Dunámul a betegség fellépte óta — a borjakat h számítva — 8000 szarvasmarha hullott el.
A sertésvész terjedésének oka nemcsak s melegebb nyári évad beálfla, hanem a nagyobb mérvű közlekedés, az egyedeknek egymással való érintkezése a nagyobb mérvű sertésforgalom is Ber-tésvésszel fertőzött község maradt március végén 18 ; az április- juliusi hónapokbau 65 községben állapíttatott meg ; 95 községben nyilváníttatott megszűntnek, fertőzve msradt 48 község.
Hl RET
Teljes a létszám.
Lehet-e valakit a tanulásban, továbbképzésben megakadályozni? Lehet-e tanulókat helyszűke miatt vi8szsutasitani ? Hogy lehet, azt mutatják a megilletődött szülők, a könnyező gyermekek, akiket nem bocsátottak be az iskolákba helyszűke miatt. Hát már anuyira vagyunk a kultúrával Nagykanizsán, hogy tanulót visszautasíthatunk helyszűke miatt ? A katonai létszám sohasem elég magán, csak a lauulók létszáma telik be minden évbou, ugy bogy százan maradnak Kauízsán polgári iskolai ineg kereskedelmi iskolai oktatás híján. Ha lelkűnk palotákat áhitoz, akkor csak iskolapsloták lehetnek azok, nem pedig színház. Az igazi kullnrpalota az iskola, ha elég iskoláuk van. csak akkor goudolh\'tunk színházra. Marhatenyésztésre, lótenyésztésre milliókat áldoz az állam, sőt a község is csak az emberanyag szellemi testi uevelésére kevesebbet a szükségesnél. Rongyos köntösben mutatkoznak be a mí ¡»kóláink Az iskola uem hódol a divatnak, nem öltözködik ki, csak toj&mgyos cseledlánynak marad meg. Nem hallja az iskola segélykiáltását e városban seukl csak a bukott tanulók jqgstását veszik észre.
megb
— Vármegyei kOagyttlés. Zalavánnegye törvényhatósági bizottságának közgyűlése f. hó 11-én d. e. 10 órakor kezdődik Zalaegezazegeu a vármegyeház gyűléatermében. A tárgysorozat 176 poutja közül kiemel|űk a következőket: Alispáni jel«utés a törvényhatóság állapotéról. A vármegye 1918. évi háztartási költségelóiráuyzsU; Zalavármegye gyámpénztárának 1910 évi számadása; Bosuyák (iéza ét társai Ivbató-sági bizottsági tagok indítványa a vóderőjavaslstok-nak a képviselőház uapirendjéról való levétele lár-gyábau ; Versec város tvh. bizottságának az általáuos egyenlő és titkos választójog melleit hozott határozata ; Versec tvh. bizottságáuak a parlamenti obslrukció elitélése tárgyában a képviselőházhoz iutézett felirata és ezzel kapcsolatban Selmec és Bélabánya városok hasonló felirata; Bosnyák Qéza tvh bísottsági lag éa társai inditváuya az argeutiuai husbebozatal tárgyában ; Az aradi vértauuk gyátzűunepére IrQidöltség egybeállítása! Somogymegye átirata, melyben gróf Apponyi Albérlőt amerikai utja alkalmából üdvözli; Nagyvárad átirata sz Osztrák-Magyar bank részvényeinek vásárlása tárgyában ; A Magyarországi Hir-
lapirók Nyugdíjintézetének kérelme, támogatásért. Ennek kapcsán 8z«ged szabad kir.° táros átirata; A Ganz-féle Villamossági Réfttvéuytár»asáfc kérvénye a keszthely—hévízi h é. vasút segélyezése\'tárgyában ; Aliapáui előterjesztés a fogadókban, vendéglőkben, kávélmakbaa, korcsmákban és sörházakban a záróra osszkbitáfának bizonyos dijak szód éltéhez való és a mulatságok nngedélzezéseért szedhető dijak szabályozása tárgyában; Dr. 8imon Qéza keszthelyi lakos ügyészi megbízott lemondása és Dr. Vadnay Béla elhalálozása fqlytán tg Ogyéazj megbízottak alkalmazása; Nagykanizsa képviselőt eslűleté-nek a várps tulajdonát képező .Frigye« főherceg laktanya színjének kibővítése tárgyában bozott határozata ; Nagykanizsa képviselőtestületének. ax 1910. évre kiutalt államsegély felosztásé tárgyában hozott határozata; Zalaegerszeg képviselőtestületének az 1910. évre kiutalt államsegély felosztása tárgyában hozott határozata; Nagykanizsa képviselőtestületének véghatározatai állami elemi iskolák és tornatérén) építése, a Rozgonyi-utca kikövezése, csatornázása és és kerítéssel leeneő ellátása tárgyában ; Kotör képviselőtestületének szervezési tárgyábsn hozott határozata ; Nagykanizsa képviselőtestületének az Osztrák Magyar Banknál éa a Pesti Hazai Takarékpénztárnál levő tartozása fedezésére kölcsön felvétele tárgyában bszott határozata; A zalaegerszegi városi közkórház l!il2. évi költségvetés előirányzata.
— Előléptetés. A király Márffy-MantQinó Rezső dr-t egyetemi magántanárt, a kereskedelmi muzeum helyettes igazgatóját, a kereskedelmi minisz teriumi osztálytanácsossá léptette elő.
— ügyetlen mövésa-eet Mindenképpen elsőrangú szórakozásra vau kilátása Nsgykauizsa színházat kedvelő közöuségéueK folyó hó 9-én azaz szombaton, ekkor rendezi ugyanis egyetlen művész-estéjét Pintér Imre az ismert színművész a Népszínház volt elsőrendű tagja, aki legutóbb Kanizsán volt Kövessy Albert opera és operett rendezője. tíz estéu alkalmunk leaa újra gyönyörködni Parlagi Kornélia soubrette primadonna értékes iskolázott bangjábau, akinek kedves alakításaira most is a legmelegebben gondol vissza, Nagykanizsa közönsége, aki mindenütt, mint legutóbb is Miskolc, Eger, Kassa, Zorabor, Nyílra színházaiban, mint vendég egyszerre bódította meg a közönséget. Az est harmadik szereplője Fehér Artbnr a Népopera elsőrendű tagja, akiben a komoly múzsa talál hívatott képviselőre, a zougorakiséret kényes leiadatát pedig Kereszthy Jenő oki. zenetanár végzi el. A műsor, mely szigorúan ragaszkodik ahhoz, hogy urí leányok is végig hallgathassák felöleli a zeneirodalom legszebb újdonságait; ép ez tette lehetővé, hogy Pintért és kis művész gárdáját az ország legelső nziuházaí látják vendégül és mindenütt zsúfolt ház honorálja a mindvégig mulattató prograiupot. A mővészestre, melynek részletes programmját falragaszok hirdetik, a legközelebbi számunkkan vissza térűuk.
— Tanulók létszáma. A nagykanizsai főgimnáziumba 4ti0 Unnló iratkozott be, a mult tanév évvégi létszámához képest az emelkedés 10. Jtak-hez járatnak még • magántanulók. Az ólső osztályba összesen 99 tanuló jelfutkezett, kik A áf B osztályba helyeztetlek el. Oeak megemlítjük, bogy még mindi* a honvédkaezáruyábttu élvez a gimnázium vendég-
szerété, de uem célszerű bajiékot.
-*—------ \' ■ W \' ---
V.
8ZEPTEMBER 7.
ZALAI KÖZLÖNY
8.
A polgári leányiskolában 261 Uouló irstkoiatt be. A II. osztályban 70 leány fog valahogyan el-szorongani párhuzamos osztály hiányában, mig az eléő A és B osztályba összesen 9t> tanuló véte\'ett fel. A polgári fiúiskola elsó osztályában 64 tanuló nyert felvételt; 87 pedig eljegyeztetett az esetleges párhuzamosításra való kilátással. Az eddig felvett tanulók összege 206.
A felső kereskedelmi iskola tanálóinak száma 188. A tavalyi létszámnál 6-al több, Az első osztályba 48 tanuló vau felvéve. Az izr. elemi Iskola tanulóinak száma 288. Az állami népiskolákban a beírások még folyamatban vannak.
— Repülés a katonatéren. Lányi \'Lan-ctendorfer Aulai hadnagy a ,M. Aero Rt." ehef de pllotja, ki nemrég Badaosonybsn végzett kitttnóeu sikerolt repülését és aki elaő volt a Balaton álrepü-lésébeu, f. hó 10-én, rossz idő esetéu 11-éu repülést fág végezni a katonatéren. Lányi megbízottja Balázs, badacsonyi kereskedő itt járt a repQlés előkészítő munkálatainak megtételére. A Katonarétet e célra a katonai hatóság már áUugedte, sz engedélyt a rendőrkapitányság megadta és igy csak az időjárás Iftdvezése lesz a repülés feltétele.
— A Blautelek beépitéee. A külső Oseti-gerí-uton a sóházon Innen elterülő Blautelek beépítésére vonatkozólag a tulajdonos uiabfe beadvaunyal iárull a városi tauáos elé. A beadvánnyal és tervvel a tanács még érdemlegesen nem foglalkozott.
— Bérkocsivizsgálat. A kedden megtartott bérkoosivizsgáliton meggyőződött a hatóság, hogy a bérkocsi alkalmatosságok Nagykanizsán sok kívánnivalót hagynak maguk után. Hogy a helyzet némileg javuljon, elrendelte & kapitányság, bogy 19 fiakerló egy hóuspou belül másikkal helyettesitlessék persze jobbakkal; 8 ló pedig jobb tartással és kevesebb zsarolással feljavítandó. A kocsik ellen is volt kifogás 3 teljesen használhatatlannak bizonyult, a többi is kevés kivételiül javításra szorul. Ez az állapot telje-aeu Igazolta egy mielőbb meginduló automobil-köz-Iskedést.
•»- Megnyílt a kaposvári felső kereskedelmi Iskola. A kaposvári felső kereskedelmi iskolát \'e hó 5-éu nyitották meg ünnepélyesen. A megnyitásnál Makfalvay Oéza föispáu, Kauskovics Lajos alispán éa az iskola igazgatóváluztmánya Vésel Sándor vezetése, mellett vett részt. — Vései Sándor elnök szép beszéddel adta át az iskola vezetését Ráday Gyula igazgatónak. Mskíalvay Qéza főispán átintén mondott beszédet.
■ MMja* Elaggott szegény Iparosok. kik a
f. hó 17-én megtartandó iparteatületi jubileumi segélyre reflektálnak, néhány sorbau jelentsék be ebbeli kérésüket f. hé 14-jtf az Ipartestületi jegy-zóségnél.
— Aa L K. 8. E. és a N. ▲. O. Mult i-zámunkbsu emllteUQk, hogy a Nagyatádi Atlétikai 01 ub barátságos mérkőzésre ajánlkozott a nagykanizsai Ifjúsági Kór 8port Egyletének. Tudósítónk felkereste ez Ogyben Dobrovits Milán volt frszággyü-lé*i képviselőt, az egyssület elnökét, hogy : az ajánl-kozás elfogadást nyer-e az egyesület részéről. Azt az információt kaptuk, hogy az 1. K. 8. B. tniajdon-képeo az Ifjúsági Körnez egy kQlöoltménye. Minthogy pedig az lfiosági Kör is csak most támadt fel halottaiból és alapszabályai gyökeres módosításnak lesz slávetve, azért zz 1. K. 8. B még alapszabállyal
sem bir és igy megalakultnak nem tekiutbetó. Ezért a N. A. 0. barátságát máskorra fogják fentarlani. Azok az okok pedig, melyek a .Zala" 802. szárná-bsn R. Uy. aláírással fel vannak sorolva és amelyek miatt az ajánlkozást nem fogadhatja el zz I. K. 8. E. csak R. Uy, tudósítónak saját (elfogását tolmácsolták nem az egyésületéét.
— Istentísstelet. Az izraelita templomhau a péntekesti istentisztelet f. hó 8-tél kezdve további intézkedésig d. u. 6 órákor fog kezdődni.
— Zalus«r«J egészségügye április— júliusban. A fel nőttek egészségi állapota kedvező volt, amennyiben csak a légzó és emésztő szervek hurutos és lobbos bántalmai észleltettek szórványosan és a halálozási szám Is esekély volt. A gyermekek egészségi állapota, .— május hónap kivételével, amikor a kanyaró és hökhnrut járványserQleg lépett fel, — elég kedvező volt. A kanyaró-járvány |elenleg már szünófélbeii van és csak ítt-ott lordul elő szórványo San néhány megbetegedés. Egyéb fertőző betegség sehol sem mutatkozott járványosán. A fertőző megbetegedések általában könnyű lefolyásúak volUk. A fertőző báutalmakban 971 beteg volt. kik kőiül meghalt 38. Öngyilkosságot 12 egyén követett el, véletlen szerencsétlenségből bekövetkezett hslálnak 14 egyén esett áldozatul. Az elmekóruak 18 esete képezte hivatalos beavatkozás tárgyát s az Illetők közül A házi ápolásban hagyatott, 4 a zalaegerszegi közkórház elmeosztályába szállíttatott, 8 a pécsi, 8 a pozsonyi, 1 pedig a lipótmezei állami elmegyógyintézetbe vétetett fel.
— Halálos baleset. Stróber József 44 éves munkás már 6 óv óta dolgozik a helybeli kelegyár-bau. F. hó 6-án is a kefefához szükséges fát hsso-gstta egy villanyerróre bereudezvtt körfűrésszel. Egy csomós dsrab fa beleszorult a fűrészbe s mielőtt megállíthatta volna, a fűrész visszalökte a fát a munkás hasához A hatalmas ütéstől a munkás veszé-lyesou megsérült ugy, hogy azonnal a kórházba szállították. Ott kihallgatták és megállapították, bogy balesetét véletlen üzemi baleset okozta. Felgyógyulásához kevés h remény. Neje és 6 gyermeke vsn.
— Elmentek feoekék. A régi emberek tapasztalata szerint s fecskék Kísssszonynsprs eltávoznak tőlünk És imel Holnap lesz Kisasszony napja; nyári verőfény önti a földre melegét és afeeslék ma reggelre kelve itt hagytak bennünket.
— Zalamegye olg Anyai A vármegye terűletéu 888 állandóan megtelepedett cigány van ezidó szerint, akik közül llö-uek rendes lakása van 408 azoubau mág miudig satrakbau lakik. A cigányok 131 tanköteles gyermeke közül az elmúlt tanévben 46 tett eleget tankötelezettségének. A mulasztók felelősségére vonása iránt az iutézkedések megléteitek. Nagykanizsa város területén, továbbá a balatonfüredi ós csáktoruyai járások községeiben állandóan megtelepedett cigány nincsen.
— A kolera. Ugy látszik a kolera diadallal tartja bevonulását hazánkba. A Duna vize már fertőzve van; a halóságok legerélyesebb tilalma se elegendő ahhoz, hogy a hitetlen butaságot visszatarthásJHl aunák használatátél. Most Nsgykanizsát közvetlenebbül érinti ez a hír, mint amikor Trieszt és Fiume volt fészke a veszedelemnek. A városnak ezért a legszélesebb kórt intézkedéseket kell tennie,\' hogy egyrészt a kolera beburoolását megakadályozza, másrészt mindazokat az óvintézkedéseket foganatosítsa, amelyeket rendeletileg már úgyis ismer a közönség. A csatorna tisztogatás, kutvizsgálat,-de főkép\'a tejvizsgálatnak kell elsóraugu gondjának lennie a ren-
dőitégaek. Mert sajnos « romlott vizzel bővült tej allanfléán ott található pítounkOn.
Pöstyén fürdő nyárutóján és ősszel nyújtja a legkellemesebb tartózkodási. Ilyenkor az időjárás rendszeriut kedvező és amikor más fürdőhelyek már kapuzárásnál tartauak, akkor Pöstyénben még mindig élénk, kellemes fürdőélet uralkodik. Jelentékeny mértékből! vau ilyenkor képviselve a külföld előkelő köjöésége is, mely olöszeretettel keresi W Pöstyént utókuráre, miután itt s fürdőközönség nagy számára való tekintettel a vendégek jóférzése és szórzkozáss < iránt minden időben a legmesszobbmenó gondoskodás történik.
— Marhavásár Nagykanizsán Most már mint biztos bírt közölhetjük, bogy a jóvó hetivásár már szarvasmarha felbaitással tartalik. Az egész vidék fel van oldva a zár alól. A fertőtlenítések az egész vonalou mngtétettek és az erről sZóló jelentés az alispáni hivatalhoz felterjesztetett. Innen lehet, hogy egy kél nap múlva leérkezik a hasított körmű állatvásárokra vonatkozó engedélyt Nem lehetetlen, hogy , oly sok vevő torlódik öasze Nagykanizsán, bogy a azarvasmarhaárak ára léaysgeeen emelkedni fog. Vsgyis hogy még drágább hust eszünk az eddiginel.
— Elintézetlen akták. Az alispáni jelentés szerint sz elintézetlen űgydarabok száma az alispáni hivatalnál 1138 ; a megyei árvaszéknél 8438 ; Nagy. ksnizsa r. t. városnál 1056; Zalaegerszeg r. t. városnál 464; Alsólendvai járásnál 61 ¡Csáktornyái járásnál 811 Keszthelyinél 18; Lelenyeinél 08; Nagykanizsai járásnál 178 ;\'Pacsaínál 69 : Perlakinál 89 ; Tapolcainál 98; Zalaegerszeginél 14|; .Zajsszsn^ré« nál II. Restanciája nem volt a Balatonfüredi, Novai és Sümegi járás hivatalainak.
— Utcai támadás, Egyik rendőr jelentette, hogy a Kaziucy-utcábsn tegusp este a vasútról bejövet egy pincért hárman megtámadtak. A rendőr közeledésére azonban kereket oldottak. Sőt a megtámadott személye is sz ismeretlenség bomályába maradt. A reudőr csak Pímeizl Gézát ismerle fel, aki már gyakran adott dolgot a kapitányságnak. Ha elcsípik, qj" vendége lesz a rendőrségnek.
Azért telnek meg a nagy fardók ezernyi ezer magyar beteggel, mert a magyar ember még mindig keveset tQródik a gyoy-rával. A nagy nyugati államokban már rég tisztában vannak azzal, bogy ,a valódi Feranoz József keserű vizet mindig A háznál kell tartani s ha bármily csekély indis-pozioiót éreznek a gyomorban, vagy a belekben, azonnal előveszik e*t a megbecsülhetetlen, szuverén\' gyógyszert és reggelen-klnt egy fél boros pohárnyit megisznak. A Ferenoz József" viz gyomor ós a belek működését csakhamar helyreállítja. Magyaron-azágon is sokkal kevesebb gyomorbajos volúa és a nagy fjürdók is kevésbé hangtanának á magyar szótól, ha> Üit in követ-a nékmflvelt nyugot példáját.
A Zalai Közlöny
l/arkasztiii|i ét ;klriéblvatal>
Deák-tér i. sz. alatt van-
Hogry
mersz nekem más egyebet
i , | j V \' | - . ; v *
*, , hozni, mint a kipróbált
;,OTTOMAN" cigarettapapírt uy, hüitljt! J
Tisztítsd csak
SZEPTEMBER 7
Tiszta szappan) Tiszta ruha)
s
A ruhái csak ugy lehet kifogá talán fehérre mosni, auélkol, bog; as megrongálódjék bt teljesen tiszta. hamisítatlan szappant bassoálunk. Mi Só OOO Koronával szaratoluuk azért, bogy a SZARVAS védjegyű 80HI0HT-8ZAPPAN teljesen tiszU ás mentes minden káros alkatrésztól. As ujabb idóknek minden vivatányái és a tudomány és technika terén jelentkező találmányt felhasználunk arra. hogy a "B0H1GHT" 8ZARV8 MOSÓSZAPPAN gyárfását legolesóbbé tégy Ok Tökéletesítésén folyton dolgozunk.
A raks Mitatisáksi a legjobb as
Tiszta oyirsanjagQk! Tiszta ruha)
A 8HI0HT-.8ZABV A8. MOSÓSZAPPAN a legjobb, gondosan megválogatott és tiszti tolt nyersanyagokból készt) 1, nemcsak bogy miudeu készOlék, kazán és gép, hanem s gyári helyiségek is s lebetó legtisztábban vaaaak tartva, bogy igazán csakis teljesen tissla szappan kerflljfln ki a gyárból. A 8GI0HT-.SZARVA8" MOSÓSZAPPAN tisztasága és utói nem ért jó miuóaéga évtizedek tapaaz-talataiuak eredménye.
éiatsájsat s éiüséjiak a
laalsltásstlál I ¡ gSáM-rks >\'■"»*««»*"
4100 Valódi " 1 védjegyű.
Thomassalak
a li|j«bk ét lifcleiébb fnzfiriaiai ■itriiyi!
Caak akkor » ¿¡f) valódi ha
ilyan IV Vff\'ff^^^&mll aeákban
van 4a ^JM aradali
ólomsár \' I; a,«*10" van rajta.
Gummi» sarkak
E megjelölések: v
Berger kátrányszapana, Berger gtycerin-kátrányacapana és Berger kán-kátrányszapsnai, Berger gyógy- és higiénikus aaapanai. cégünk réasére mint ssóbali védjegyek 4a azonkívül a pótlásokkal: valódi 4a .r.d.tl vádva vannak. Mindan elárusító, ki nm kizárólag valódi 4a tsóbeU védjegyekkel blatoeltott, 40 4v ÓU kipróbált Berger-féie aaappanok halyett máa kéeaitmény t caemp4sa be, magaárti védjegyjogunkat.
A mi axappanaink a IMÉ valódiság Jaléiil as jyjB »tt lenyomatott
ITj&y védjegyet éa cég- Z—.--—
jfí?; aUiráat viaalik.
Teaaók "iabát ezen kél teaarWtó jalre-ügyelni éa kifejezetten Berger-féle asappwiokat kérni, mint akóvatkaaó cég gyártmányait:
c2m#\' Utolérhetetlen tarfósságú.
Mindenütt kapható!
Vwérltépvisetó: HermannHirsch,Wien!%
i monarchiát t* a külfíld gyógy aiekbavágó Oiletekben.
Lampionok,
i« ti i ^ i ^
konfetti
nagy választékban kaphatók
FémUsztitókiviinatta1
MBBBBWi
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
V
NAGYKANIZSA, ign SZEPTEMBER 18. 50-IK ÉVFOLYAM. 75. SZÁM « HÉTFÓ
AUgjílnilk halton >1 ciütdrttkön.
li,on*«lá«l árak: Kg«., «<■« 10 koron«, fílávia 5 koron«, Nagyad«,,« S koron« 50 <111. — tg,.. stám ára 10 Ali.
Német társalgási érák.
UJItás ■ falai kariakiiilml Itkilábai
A nagykanizsai kereskedelmi iskolának jó hírnevét néhai Eiohberg Adolf igazgató alapította meg. Végzett tanítványait nemosak Magyarország bármely nagy kereskedó házában és elókeló pénzintézeteinél fogadták szívesen, hanem Ausztria legnagyobb városaiban is a legjobb Ajánló levél volt a nagykanizsai bizonyítvány. Természetesen abban az idóben ez könnyen ment, mert a nagykanizsai iskola bár már magyar volt, kivált érzésben, de a tantárgyak jó részét, kivált a szaktantárgyakat német nyelven tanulták a növendékek, sót a kereskedővilág maga is inkább német volt nyelvében, mint magyar.
A nagykanizsai kereskedelmi iskola meglévő jóhirnevére mindig kényes volt ugy az iskolaszék, mint a tanári kar és minden áldozatra kés? volt, mely annak fen tartását elősegítette. Azért a most fenálló felső kereskedelmi iskola végtett tanulói is a közgazdasági foglalkozások minden ágában megállják helyüket és közülük sok elókeló pozíciót vívott ki. a mi az iskolára minden esetre jó fényt vet.
Az idők azonban nagyot változtak. A régi kereskedelmi iskolában hazafias magyar ssellem mellett az oktatás inkább német volt.
Ma nemosak a szellem, de a tudás minden ága a tipikus magyar iskola jellegét mutatja. Körülötte az ország gazdasági élete nagyot fejlődött. Kereskedelmünk a belkereskedelem szük korlátait ledöntötte és összeköttetést létesített nemosak a szomszéd országokkal, hanem a távoiiakkal is. A kereskedelem egyetemessége a kereskedelmi iskolák nyelvoktatására bizonyos kényszerűséggel nehezedik rá. Ua azt akarjuk, bogy a kereskedelmi versenyben, a magyar is elókeló helyet foglaljon el, akkor képesíteni kell ifjainkat azokra a nyelvekre, melyek a világkereskedelem piaoán leginkább dominálnak. Ez volt a tanügyi kormány intenciója, mikor a német, francia, angol, olasz, sót a román és a török, görög nyelveknok a kereskedelmi akadémiákon tanszékeket állított. Osakis bizonyos nyelvismerettel vehetik fel kereskedelmi iskolát vegzett növendékeink a versenyt a külföldi aspiránsokkal. Hiszen ismeretes, hogy a cseh kereskedelmi isko-
Kalolia a«aika»»i4 . liiadjn:
L«rlén* Júxaef. H <iwrk«<iat«a«(.
Szarkaiztiiag ét kiadóhivatal Deák-tér I
r.l.fon: ||2, — Hírli.láa.k dljaiabát ai\'arlni.
Iák növendékei közül a legtöbb négy-öt nyelv ! alapos tudásával kezdik meg pályájukat. | Ilyen körülmények között természetes, hogy1 a magyar iskolák nyelvoktatása elsőrendű kérdése nemcsak ifjúinknak, de magának a kereskedelmünknek íb.
A német nyelv, meg a francia eddig körülbelül egyenlő mértekben képozte gondját a kereskedelmi iskoláknak ; az angol, olasz stb. osak mint rendkívüli tantárgyak szerepeltek. Ámde a tapasztalat azt mutatja, hogy a német nyelvre sokkalta gyakrabban és nagyobb szüksége van a magyar kereskedőnek, mint a franciára. Ez okból szükséges, hogy annak elsajátítására az iskola több alkalmat adjon, mint emennek. De azt is tapasztaljuk, hogy a ma már teljesen megmagyarosodotl társadalmunkban itt Nagykanizsán is az iskola az eddigi eszközök mellett a német intenzivebb elsajátítására nem igen alkalmas. Örömmel írjuk ezt városunkról, melynek utcáin 26 évvel ezelőtt még leginkább német szó hangzott. Ámde éppen e magyar szellem és az iskola oélja követeli, hogy a kereskedői pályára lépő ifjaink német nyelvű alaposabb tudásáról gondoskodjanak. Ez vezette a kereskedelmi iskolák országos vezetőit, ez vezette a kereskedelmi iskolák ta-• ♦
n&raít és fentartóil, hogy a rendes tanórákon kivül is alkalma legyen a tanuló ifjúságnak, hogy magát a német nyelvben gyakorolhassa.
A nagykanizsai felső kereskedelmi iskola fentartó hatósága a tanári kar előterjesztésére elhatározta ezért, hogy német társalgási órákkal toldja meg a tanulók tantervét. Ezeken az órákon kizárólag német lesz a tannyelv; külön osoportokban lesznek a kezdők (illetőleg gyenge németek) és külön osoporlban a haladók. Az eredménv el nem maradhat; a tanárok buzgalma és a tanulókba öntött az a tudat, hogy erre a nyelvre a megélhetési versenyben szűkség van, elég garancia arr.i, hogy a nagykanizsai felső kereskedelmi iskolából kikerült ifjak használhatósága továbbra is tekintélyben marad és a jó hirnevü kereskedelmi iskola eddigi ejlódésére ez az üdvös újítás osak megeró-sitóleg fog liatui.
Az Ipartestűlet jubileuma.
. Az 187(1. évben a céhek megszűntével, Kápli Antal összehívására alakították meg a nagykanizsai ipartestületet, melynek eleő elnöke Henc Antal építőmester lett. Ennek a megalakulásnak és szakadatlan fenállásnak 26 éves jubileumát ünnepelte az Ipartestület ós mondhatjuk vele együtt a város. Ab iparon világ meg lehet elégedve. Az a megbecsülés. tisztelet, melyet meggyarapodott intelligenciájánál és jól felfogott társadalmi érdeknél fogva megérdemel, ki is jutott neki bőven. A város polgárai házaikat fellobogóz-gózták és készséges segédkezet nyújtottak abban, hogy a jubileum minden pontja fényesen sikerüljön. » , Még az időjárás is kedvező volt, ugy hogy a jubileum lefolyása biztosítékot nyújt egy eredményes uj időszakra, mely után a jövő nemzedék újra letüzheti utmutató oszlopát. .! ,l.A I.J A jubileumi ünnepségek a következőkép folytak le : .n.i s» 4. A
Gyülekezés. —
Vasárnap (17-én) ttggel %10 órára összegyülekezett az iparoaság azine java. Nemsokára virággal gazdagon feldíszített fogatou megérkezett dr. Benlsik Ferencné urnó at IpertestOleti zászló keresz taayj a Vérsey Zsigmond polgármester védnök kíséretében. Velők dlt és részt fett mindeutott a kis csöpp Bentzik Katuska is. Azután felállt a menet elül sz Ipartestület zászlójával, melyhez odább a Kath. Legényegylet zászlója csatlakozott. Hos«zu vonalban meatek s Sugár-utón, Bozgonyi-utoán, Erzsébet királyné-téren és a Fó-uton végig s tötoltó zenekar kíséretében a felnő templomba. A zsúfolásig meglelt templomban fényes Ünnepi oeremóniis mise volt, melyet a Kovács Antal kegyesrendi tanár és áldozó pap oeleb-rált papi segédlettel. Az Irodalmi és Művészeti Kör dalárdája énekelte a Hyrnnust és a többi agyházi fjeket áhítatra hangolva az ünnepi közönséget.
Dtsaköagyülés.
Mise után Evéssel 11 őrs után a menet a városház felé vette ut|át, hol a díszes közgyűlési termel teljesen megtöltölte. A zászlóanyát Téossy Zsigmond polgármester vezette be és egy pálmákkal körülvett asztalnál az emelvépy mellett foglalt helyet. Az emelvényen ült Samu.József ipartestületi elnök, Mursközy Lajos ipartestületi jegyző, Dllein József kir. tan. a soproni keresk. és iparkamara elnöke, Halvax Frigyes kamarai alelnük és Kransz Jakab ipartestületi alelnök és Hajdú Qyula dr. Ipartestületi ügyész. j I /
Samu József üdvözli a vendégeket és iparos társait, Isten áldáséi kéri az egyesület működésére ée a díszközgyűlést magnyitja. A jegyzőkönyv hitelesítésére Holfmaun Henrik és Németh Imre tagokat kéri fel.
4 ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 18.
Hajdú Gyula dr. ünnepi bestédét azzal ketdi, hogy mig egyes emberek sorsiban 86 év alatt elszakadnak a saálak, stertefostlanak a remények, addig at agyesOleti életben at évek több-több erőt egyesítenek. Pedig éppen at erő ad hatalmat a munkára. Egynek minden nehét, soknak semmi sem lehetetlen. At erő mellett a társadalmi öntudat vetesse at egyletet. A magyar iparra nagy feladat vár, mert a ffidmívelés mellett életet st ipar és kereskedelem sd; etek fejlettségi fokáhot van kötve a bata sorsa. Régen egyedol ai iparosok voltak a városalkotó elemek, kell, bogy ma védő bástyái legyenek a magyar állam törekvéseinek. Et ai ünnep Nagykanitaa történetének, fejlődésének is jelentés lapja. Mflködéséhet egy stocialis olajcsepp is kell, bogy fejlődése nyugotí államokéval lépést Urtbasson Eten kívül a batasterelet veiérelje őket, mely áldo-tatra késsti a polgárt at égést társadaloméit, Et vetesse Nagykanizsa Ipartestületét, ebben vetessen\' á nagy figyelem kött elmondott bestédet nagy tetstéssel fogadta a kötgyülés. At ipartestület feuu-állásánsk 25 éves történetét, minthogy at kinyomatva kiositatott Ksnler Jótsef indítványára felolvasottnak tekintettek Öltéin Jótsef a kamara elnöke, a soproni iparkamara nevében fldvttli az Ipartestületet. Körüljárva Nagykanítsán ennek fejlődésében, külső képében látja as iparosság működésének tükrét, smihez gratulál. Kívánja, hogy tovább is ez uton haladjon.
Heltai József keresk. tanácsos, "a nagykanizsai keresk. testület nevében üdvözli a testvér egyesületet, melynek vágyai, panaszai az övékkel azonosuk. Ha visszapillant az agrárius törekvésekre, nem nagyon biztatót lát. Ha a Nyugot szele megérinti Magyarországot, akkor meglógják érteni, bogy csak *z a\' ország gazdag és boldog, melynek földmivelése mellett virágzó ipara és kereskelme is van. Hogy a usgykauizsai ipar fejtódéjék gyarapodjék és virágozzék, erre törekedjék at Iparteatület. Ezután a díszközgyűlést az elnök berekesztette
A bankét.
Délután I órakor az Ipartestületi jubilálók bankettre gyűltek össte at Ipartestület emeleti helyiségében. Mintegy 120-au voltak jelen. Vendégek is szép számban. Ott volt dr. Bentzík Ferencué zászlóanya, Vécsey Zsigmond polgármeeter, védnök, Ullein József kir. tanácsos, kamarai elnök. Bosnyák Géza országgyűlési képviselő, Remete Géza, Dobrovits Miién volt országgyűlési képviselők, Pálffy Alajos hercegi fóerdész, dr. Bentzik Ferenc v. ügyész, Király Sándor v. mérnök, Kováts Antal, Lukáts József főgimn. tanárok, a helyi sqtó képviselői és még sokan a város előkelősége közül. A vidéki ipartestületek közül képviselve voltak az égerstegi, csáktornyai, pac^ai és kiskomáromi. Üdvözlő táviratokat küldtek: Vidor Samuné elnök az Izr. jótékony nó-egyesület nevében, Révész Ltyos a Muukásbiztositó Pénztár igazgatója, Spiegel Siegfried kamarai alelnök és a zalaegerszegi ipartestület elnöksége. Ilyen alkalommal a tósztok elmaradliatatlanuk. A legelső pohárköszöntő a legelső magyaremberuek az apostoli királyi felségnek szólt Vécsey Zsigmond polgármester qkairól. Samu József elnök, Dr. Bentzik Fe-rencné zászlóanyát és Nagykanizsa első polgárit Vécsey Zsigmoud polgármestert, a jubileum védnökét élteti. Halvai Frigyes kamarai alelnök Ullein József kamarai elnököt üdvözli, aki Nagykanizsa iparosai
iránt érzett rokonszenvéi nemcsak jelenlétével dokumentálja, hanem bebizonyította ezt azzal is, hogy befolyásával Nagykanizsának helyet biztosított a kamarában. Az elnök is mindig számithat Nagykanizsa támogatására, amiről annál inkább is biztosíthatja, mert Vécsey polgármester a helyi törekvéseknek legmelegebb protektora. Ullein Jótsef válaszában ürömét fejezi ki, hogy a». Ipartestület jubiláris első útja a templomba vezotott és ahol az spostoloknak oly kiváló utódja emelte áhítatra a hívók lelkét, mint Kovács Antal piarista áldozópap. Hoffm&nn Henrik Bosnyák Géza képviselőt Odvötölte, aki hosszabb válaszában Oarueíge-t meg Frauklínt állította például és az önálló vámterületre is kiterjeszkedett. Pilzer Albert a zászlóanyát, védnököt, vendégeket és a sajtót éltette. Remete Géts, 8amu Jótsef elnökre és Halvn Frigyes kamarai alelnökre ürítette poharát, akik terhes és ingyenes hivatalukat pontosan betöltik. Vécsey polgármoster s zászlóanya és a maga nevében szellemes feiköszöntőben köszöni meg sz ókel ért ünneplést. Végűi általános kivánságrs Kovács Antal szólalt mog Azzal a csolekodottol, hogy sz Ipartestület ünnepét s templomban kozdte, erkölcsi bátorságának is kifejezést sdott. Szivébe markoltak ezzel a cselekedettel. < rvend, hogy ó volt az oltárnál és eljuttatta vágyaikat, reményeiket a Mindenhatóhoz és hiszi, hogy a féuyes múlthoz még fényesebb jövő fog csatlakozni. A hosszas, zajos éljenzés után ssztalbontás volt 3 órakor. Külön meg kell említenünk, hogy Somogyi Zsigmond ipartestületi vendéglős ízletes étkeit és kiváló italait általáno» dicsérettel halmozták ol a bankett veudégei.
Estély.
Méltó befejezesét alkotta a Polgári Egylet nagytermében lefolyt estély miudatou részleteknek, mellyel sz ipartestület 85 éves jubileumát ünnepelte.
At írod. és Müv. kór dalárdája kezdte meg az eatélyt. — Lányi Flemértől Régi nóta, bires nóta c. darabot énekelték. A műsor számát helyeseu cserélte fel a karmester, mikor ezt a darabolt lette előre. Et az általános tetszés, mely a szám után felzúgó tapsba!) tört ki. legjobban bizonyította a darab előadásának sikeret. Nem tudom, mikor voltak énekeseink így diszponálvs, mint tegnap este. Kár, bogy nem ismételték meg a darabot
Hegedűs György dr. szabad előadása volt a s második szám. ttok mindent lehetne mondanunk erről az előadásról. Közvetlenség az előadásban, szorgalmas előáéstűlet a kidolgozásban, mind dicséretre tartanak számot. Rövid és hatásos volt az előadás s általános tetstés követte Hegedűs dr. előadását s jutalma hatalmas tapsvihar kötött hozta előadásának stlnterét
Huber Károly Fohászát énekelte azután a dalárda. A nehéz darabol sikeresen sdták elő. Vidos József osengó leuorja b Hafuer hatalmas baritonía Btép egységet adott s dongó karral s Gürtler karmester örömmel dirigálbstta a nehéz és művészi számot.
Az est fénypuntjs a Hofricbter Emiua, Öauer-mauu Jótsef, Gűriler István és Sauurinann Béla vonósnégyes volt. Bobuberttól játszottak egy adggiót és prestót. tökéletes mUanszszsI, jellegzetes egyéniséggel, önálló felfogással aj páratlan előadással A kö-zöuség szinte elnuujjlt.aa élvezet mélységébn, n e-lyet a jeles játékosuk előadása nyújtóit.
A dalárda befejezésül a katonakart énekelte a Fausttól. Külön nem dicsérjük s \' darabot, hiszen már máskor elhalmoztuk ennek a darabnak előadását as osztatlau tetszés őszinte kritikájával. Hantán jókedv és lánc vette át a szerepet. At Ipartestület jubile-leuma Így táródott be. Érlhetetleu, bogy miért maradtak távol városunk intelligens körei oly nagy «iámban at estélyről. Pedig manap annyian hangoztatják a demokráciát. Egy stámot ebből is kértünk volnál
A legradi állatdijazás.
— Levél a szerkesztőhöz. —
T. Szerkesztő Ur I Tudva azt, hogy a Z. K, hasábjai a közflgyek számára mindig nyitva vannak, tisztelettel kérem, kegyeeked-jók alábbi tudósításomat a légrádi tenyészállat-díjazás lefolyásáról közre adni. Hivatalos lapunk ugyan a Zala, melynek szerkesztője az állatdijazás napjára meghívatott, de ott meg nem jelent sem pedig tudósításért hozzám, bár ezt megígérte, el nem fáradott. Minthogy pedig a Gazdakör möködéséröl a nyilvánosság elólt el szokoit számolni, a Zalai Közlöny ismert barátságához fordulok, ismételve kérem az alábbiak közlését.
Kiváló tisztelettel Tóth István
gazdakör! titkár.
A Zalavármegyei Gazdasági Egyesület a Nagykanizsai Gazdakörünk közreműködésével f. hó 7-éu Légrádon a hirdetett tenyészállat díjazást megtartotta. Tekintve, hogy Légrádon ilynemű díjazás előstör volt, at érdeklődés elég nagynak mondható. Jelen voll Légrád intelligenciáján ktvűl a Gazdasági Egyesület réstérői 8árköty Viktor titkár, Mihályi Sándor m. kir. gatd. segéd felügyelő Zalaegerszegről, a járás föszolgabirája Viosz Ferenc, Vécsey Zsigmond Nagykauitsa polgármestere, dr. Zalán Gyula a kerület országgyűlési képviselője, és több vidék plébános; a Gazdakör részéről Vizlendvay Sándor elnök és Tóth István titkár.
A Légrád község ez alkalomra űnnepiei tászlódiszt öltött; a tűzoltóság zenekara fogadta at érketó vendégeket, kiket Slartsiustky László légrádi helyettes jegyző űdvötölt az elótyiráság élén. Szavaira Vizlendvay Sáudor elnök válaszolt röviden, buzdítva a polgá rságot a gazdasági ténykedésben való haladásrs.
A felhajtás ugy mennyiség, mint minőség tekintetében kielégítő volt. Felbsjtalott 98 drb. tehéu és 64 drb. üsző, melyek között szép számban volt képviselve a jobbfajta nyugotí irinytaL Et a körülmény Légrád környékén méltánylást érdemel, mert euuekelőtte az itteni állattenyésztés korosfajokkal voll képviselve.
A programra szerint kiosztandó volt 460 K államdij, melyet a földmívelésügyi miniszter e oélra folyósítóit, melybet hozzájárult még a Zalavármegyei Gazdasági Egyesület 6u K, Gazdakörünk 60 K, Vizlendray Sándor elnök 50 K, Légrád nagykötség 20 K és Traubermanu Ádám ur 20 K-val (össtesen ti 10 K).
szbptbmbrr ts.
ZiLA! KÖZLÖNY
8.
A fent megnevezettekből össrtállitott bíráló bizottság liatározatAból következők nyertek dijakat: Díszoklevelet kaptak: Fábián Gyula lég rád í plébános az egész bemutatott tenyésietéért, Ottieu Lajos légrádl lakós 1 drb. tehén után. Mráz Kálmán nagykanizsai lakós 14 hóuapos Uszóje után, aki a galamboki dijazás alkalmával a neki megítélt pénzdíjról önként lemondott.
Pénzdíjasok : a) Tehénér,: Salamon István 50 K, Rantics Imre 40 K, Lubics Antal 2b K, Ferenci Kázmér 20 K, Garangya Mihályné 20 K, LuUer-schtoldt Mátyás 80 K. Szabó Miklós 20 K, Pöcsét István 90 K, Vanits János 35 K (légrádi lakósok).
b.) Üstök után. Ostteo La(oa 76 K, Polai György (kiskauizsaí) 60 K. Auer Ferenc 50 K. Lukasils Ignác 96 K, Matisa András 25 K, Pöcsét János 25 K, Lutterschmidt Mátyás 96 K, Topo-lovetz Mihályné 95 K, Löffler Jánosué 85 K, Salamon István 20 K- t
Az állatdijazást Vizlendvay Sándor elnök rövid beszéddel zárta be. Ezután társás ebédhez gyOltek, auiely lelkes bsugulatban több lelkes hangú (elköszöntével faszerezve folyt le.
HÍREK.
— Főúri eljegyzés. Bílatineról jeleutik : Az ősi battyánfalvaí (rakitsányi) kastélyba® főúri nász készül. A család szép viragszálát, uehai Saint Julién Kelemen gról\' salzburgi helytartó és ueje, Hatthyány Georgina grófnő leányát, 8aiut Julién Ilona grófuót eljegyezte Dürckheim Alfréd gróf nagybirtokos, az osztrák főnemesség egy előkelő tagja.
— Személyi hir. Deák Péter rendőrfőkapitány U napi szabadságáról hazaérkezett és ma átvette hivatalát.
— Halálossá«. Thassy Miklós a zalaegerszegi járás volt fószolgabirája, uy. megyei árvaszéki elnök és volt országgyűlési képviselő f. hó 17-én esti 8 órakor éleiének 69 óvében agyszélütésben hirtelen meghalt. Délelőtt öltözködés közben hirtelen rosszul lett, a gyorsan elhívott Fodor Aladár dr. látva a katasztrófa bekövetkezését, táviratoztatott Thassy Káttaszékeu időző családjáért, de már csak a kihűlt tetemhez érkeztek meg. A temeló halottas házából fog 19-én d. u. 4 órakor örök nyugalomra helyeztetni.
— ▲ Polgári Egylet megiQodáaa. A
Polgári Egylet elnökségo és választmánya sem fáradságot, sem költséget uem kiméi, hogy a tagok minél kellemessebb otthont Utáljanak az egyesület helyiségében. A nyári forró időszakban, míg a tagok a Katakomba hűvös belyiségébu menekülve szórakoztak, az emeleti helyiségekben serénye-, folyt munka. A társalgó, billiárd és játéktermet újra leölelte. Kz utóbbinak mennyezete művészies freskókkal ékes, ami dicséretére vállik Petrokoviu Józsel nagykanizsai iparosuak. A uapokbau érkezik meg Budapestről két leijes uj billiárd- asztal. Kemélhelő ezek után, hogy az őszi idő beálltával újra eleveu elet lüktet majd a uiugujult barátságos, ottbouias egyleti termekben.
— Vasmegye elitélte az obstrukoiót. Vssváriuegye állandó választmánya pénteken tartott gyűlésében a verseci átiratot, mely az obs rukciót elítéli m^jduem egyhagulag magáévá lette. Kimondja továbbá, hogy a most tárgyalás alatt levő törvényjavaslatok levételét a napirendről helyén valóuak nem tartja. A válaszlói reformot pedig a jogegyenlőség immár elodázhatatlan követelményei és a
magyar nemzeti állam létérdekeinek szemmeltartása mel lett óhajtja megvalósítatni. Ilyen értelemben külön feliratof intés\'a képviselőházhoz.
— Monstre olrkusz. Azok után a nagyhangú semmitmondó cirkuszok után, melyek az utóbbi időbep városunkat felkeresték, hatalmas érdeklődésre számíthat a Sctraszburger féle cirkust, mely a ka-toualéren 4600 személy efogadásáraépül. A megnyitó előadás 30rán este 8 órakor lesz. Tekintve, hogy ez a mesés berendezésű és ritka látványosságokat mulató cirkusz csskis a nagyobb proviuc városokat keresi Isi, biztosra vehető, hogy a négy nspi itt tar\' lózkodása alatt Nagykanizsa idegenforgalma nagyon jelentékeny less. Jegyek előre válthatók a nagyira, fjkban. Egyóbbkéut a t. olvasók figyelmét felhívjuk a cirkusznak inai érdekes hirdetésére.
4 — Érettségi vizsgálatok A nagykanizsai felső kereskndelmi iskolában f hó 19-én szóbeli érettségi vizsgálatok tartatnak. Miniszteri biztosok: Neterda Modest és Hettai József.
— Önképzőkört megalakulás. A nagykanizsai főgimnázium önképzőköre f. hó lö-éu tartotta megalakuló gyOléaét Dívényi Gyula tanár vezetése alatt. Elnök lett Metzger István 8 o t., főjegyző Beck Ferenc 8. o. t., jegyző Eőrsi István 7. o. t, pénztáros Toppler Jenő 8. o. t , ellenőr Ksdics Kálmán 7. o. t. bíráló bizottság elnöke Fehér Miklós 8. o. t., könyvtitiosok Berger József, Szilárd Árpád 8. o. t. és Kertész Béla,Schneetnaiin János 7. o tanulók.
— Megnyílt ass Uranua A tanuló diákság niiudig szívesen kereste fel az Uranua mozit ; nemcsak hogy elszórakoznak olt, de még az iskolai
j leleleteknél észreveszi a tanár a diákon a moziban szerzett tapasztalatokat. Urak, úrhölgyek, katonatisztek, iparosok, kereskedők, miud olcsó élvezetet találnak az Urauus változatos előadásaiban. Természetes hogy úgy mint eddig a Polgári Egylet katakomba teunébeu van az Uranus kényelmes és barátságos helyisége.
— A.* csurgói tanítóképző-intézet sorsa. Nemrég (tó volt róla, hogy Csurgóról elviszik a tanítóképző-intézetet, mert a község nem akart a tervbevett uj intézet részére megfelelő telket s közoktatásügyi kormány rendelkezésére bocsájtani. Később Osurgón felülkerekedett s jobb meggyőződés és s kultuszmíniszleríuiuuak fölajáulollák a jeieulegi tanítóképző telkét 3 hold területtel együtt, de egyben arra kérték a minisztert, hogy a három év múlva lejáró szerződés révéu a Csurgót megillető 10.000 korouás szerződési premiumot ne vonja el a községtől. A képviselőtestületnek ezt a határozatát többen megfólebbezték azzal, hogy uem adnak telket i kultuszkorináuynak. A felebbezés elutasításával i belügyminiszter |óváhagyta Csurgó képviselőtestűle tóuek határozatát és erről értesítette Somogy, vármegye slíspáujál.\' A közoktatásügyi miniszter egyben biztosította Osurgó községet arról, hogy a tu.iioO korouás premiumot a szerződés lejártával megkapja, ily formán legközelebb inár megkezdik Csurgón az uj tanitóképző-íutézet felépítését.
— Asszonyhiány Kanadában. A gyorsan lejtó Kanada bőségesen nyújt ültetyéuyesekuek úgyszólván mindent, csak egyben szeuveduek a a fiatal ültetvényesek érzékeny hiányt; asszonyokbsn I Az Ige szavalt híven követő érzelmeikben elhatározták, hogy e bajon segítenek. De honnan venni nőket? A legegyszerűbbnek mutatkozott at angol anyaorstághot fordulni, ahol tudvalevőleg sok a szűz, különösen az aggszüz. Az asszouyokat vágyó kanadai ültetvényesek megbízásából most egy Howell
mulatságokra, nem kiméli a fényes aranyakat éa ékszereket, szóval : jól üti a mesterségét. Éa a siker nem marad el: már nem egy aagol miaa utazott Kanadába abba az országba, hol lágy kenyér mellett megtalálja azt ia, mit egykor Sva asszony is annyira becsült: almái nagy bőaégbsn
— Magyar kivándorlási bank alapítása. Korn feld Pál báró, s Magyar Általános Hitelbank igazgatója -— mint az Atlas értesül — már visszs-tért amerikai útjáról és az amerikai magyar kivándorlási bank alapítására vonatkozó tárgyalásokat alighanem befejezésökhöt közelednek. Korofeld báró e vállalat alapítására minden előkészítő intézkedést megtett Amerikában, ugy hogy at nj bank létesítésének már semmi akadály nem áll útjában. Az amerikai bauk szeptember végén vagy október elején megalakul. Alapitói gyanánt a Magyar általános hitelbank, a Pesti Magyar Kereskedelmi Babk és a Magyar Lesiámítolo és Pénzváltó Kank szerepelnek.
— Ankét a közvágóhíd ügyében. A városi mérnök előterjesztésére a városi tanács szaktanácskozás megtartását rendeli el f. hó 82-én d. a. 3 órára. A szaktanácskozás ki fog terjeszkedni a közvágóhíd kibővítésére és álalakitáaárs Rsuscher Miksa műépítész által készített általános tervek megvizsgálására és megbirálására. Et ankéten á város réstéről jelen lest Vécsey Zsigmond polgármester, Stbján Gyula dr. főjegyző, Király 8ándor v. mérnök Uátz Kálmán dr. és Gods Lipót dr. városi tiszti orvosok. Meghívattak eteken kivül Klschléger Elemér m. kir. nagykanizsai állatorvos, Kertész Lipót városi közvágóhidi orvos, Gűnsberger Lipst kisegítő állatorvos, Fürst Sándor m. kir. nagykanizaai járási állatorvos. Az érdekelt husiparosok közül meghívattak Darvas János, Petrics György, Vokoun Károly hentesmesterek; Kaufer József, Práger Ferenc és Kardos Vilmos mészáros mesterek, Az ankétről értesíti a tanács Trombitás lgoáo m. kir. állategészségügyi felügyelőt és Augusztini Gynla törvényhatósági in. kir. állatorvost. A tervekről adandó felvilágosítások megadáss céljából a szaktanácskozáson Bauscher Miksa műépítész is jelen lest.
— Horvátország kolerám en te a. Zala-vármegye alispánja táviratban értesítette Nagykanizsa várost, hogy Horvátország koleramentessége hivatalosan megállapiltatott
— Mozivizsgalat A rendőrhatóság szombaton d. u. tűt és személybíztonsági vizsgálatot tartott az Uranus mozgóképszínházban. Minthogy a követelményeknek teljesen megfelelőnek találtatott, a játékengedély részére megadatott.
— Halálos baleset. Kiskomáromi tudósi-tóuk jelenti, hogy tegnap egy szántógépet vontattak a községen keresztül. Egy Hqdu Sándor nevü 10 éves fíu csintalanságból fel alá ugrált a gépen. Egyszerre megcsúszott, leesett és holtan tarolt el a földön. A vizsgalat fogja megállapítani a halál okát és hogy kit terhel a felelősség a szerencsétlenség miatt.
— Felakasztott anyós. Kslaszentgrótról írják: özv. Gócán I.-né Osáfordi hegyben lakott kisebbik leányával s (iondán I. nevű vejével. Közös háztsrtást vezettek. Hosszsbb idő óts az öreg asszonyt arrs erőltetve kényszeríteni akarták, hogy a birtokot írattassa át, de minthogy még egy leánya van, erre nem vol hajlandó kijelentette: míg ő él azt nem teszi. Kijelentése után veszekedés, olvakodás napirenden volt, nem adtak enni at anyjuknak, gyűlölték stb., mig végre at öreg asstony a járásbíróságnál bepanaszolta és at lelt a vége, hogy a fiatalokat a lakásból és birtokból kiutasították; s veje erre bo88iut esküdött s nyíltan ki is jelentette, bygy az
nevü ur járja be Angliát. Ellátogat lakodalmak« ¿«lőreg asszonyt elfogja pusztítani. Saombaton reggel
T
i
4
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 18.
tok keresés uUo az asszonyt felakasztva egy eldugott helyen megtalálták oly helytetben felkötve, hogy a lába a földet érte, a szomszédok nyíltan azt rebesgetik, hogy a vejo megfojtotta éa azután felakasztotta, mit a bíróság lesz hivatva kideríteni.
— Munkáagyülés. Tegnap d. u. 4 órakor a Badacsouybau gyűlést tartottak a kómives munkások. Osak nagyon kevesen vettek részt és uem tartót tovább 80—85 percnél. Inkább értekezlet volt ez, m lyen egyesületi érdekekről, köztok a nyugdíjügyről tanácskoztak.
— Rendőri hírek Knortzer Qyöigy takarékpénztári igazgató lakásából egy értékes arany kai kötő eltűnt. A beérkezett panasz alapján a nyomozás megejtetvén, megállapittatott, hogy az olt szolgáló cseléd, Hegedűs Verona keze működött közre a karkötő eltűnésében. Az eljárás elleue folyamatba tétetett.
Németh Józsefné kiskanizsai lakós egy szekér szénát vitt haza két tehenével. 8zemközt jött vele Davidovits Sántiván Károly, aki hosszat fekve a szekéren hajtotta a tinókat. Mikor a két szekér agymásbs akadt még akkor se egyenesedett fel
Davidovits és így történt, hogy Németbné szénásszekerét feldöntötte Az eldűlt kocsi ráesett Német-nére, ki súlyos sérülést szenvedett. Oondatlauságból származó súlyos testi sértés miatt fogj» a bíróság felelősségre vonui Davidovicsot.
* .Jézus legszentebb Szive nagy ké pee naptára aa 1912. évre" most hsgyta el a könyvsajtót és indul körutjárs. hogy a magyar nép szivébeu Jézus legsz. Szive iránt való imádó tiszteletet. az egyház és a lisza szeretetének tűzét ápolja és őt egyúttal szükséges útbaigazításokkal, életbevágó tanácsokkal, kellemes, szórakoztató elbeszélésekkel és vidám éloekkel nemesítse, mfivelie. A 176 oldal terjedelmű Naptár gyönyörű szines inűmelléklettel és" közel 40 sikerűit szövegábrával van díszítve, tartalma pedig minden tekintetbeu kifogástalan fii változatos. Tömeges reudelésnél, már 10 példánytól kezdve nagyon kedvezményes árban szállitjs, az Kgyházmegyei Könyvnyomda Szombathelyen. Ezeu-kivűl kapható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében Nagykanizsán. Egyes példány bolti árs 60 fillér.
Dr. Ferenoy György ügyvédi Irodáját Fő-ut 18. »ámu házba az Osztrák Magyar Bank palotája mellé helyezte át
Tisztítsd csak
OQ
Globus
tfémHsztitókivonallalj
ó u»láu legjobb fémfisztítós jére
Tiszta nyersanyagok! Tiszta ruha I
A S H I 0 H T-.S Z A R V A 8. MOSÓSZAPPAN a, legjobb, gundosau megválogatott és tisztított uyersauya-gokból készül, ueuiC8ak hogy minden készülék, kazán és gép, hanem a gyári helyiségek is a lehető legtisztábban vannak tartva, hogy igazán csakis teljesen tiszta szappan kerüljön ki a gyárból. A 8GI0HT-.8Z Alt VAS-MOSÓSZAPPAN tisztasága és utói nem ért jó minősége évtizedek lapasz-tslstaiusk eredménye.
A ruha baá»tat*aáhoi"a leejobb ai AMSOrrOXOláSET moaóktvonat.
Tiszta szappan! Tiszta ruha!
A ruhát csak ugy lehet kifogá-talan lehérrn mosni, anélkül, hogy az megrongálódik ha toljesen tiszta, hami-»italian ,szappant használunk Mi HG 000 Koronával szavatolunk azért, hogy a SZARVA» védjegyű SOHIOHT-8ZAPPAN teljesen tiszta és mentes minden káros alkatrésztől. Az ujabb idókuek minden vívmányát és a tudomány és technika terén jelentkező találmányt felhasználunk arra. hogy a "80HI0HT" 8ZARV8 MOSÓSZAPPAN gyártását legolcsóbbá tegyük Tökéletesítésén folyton dolgozunk.
A ruha bsAstatAsákos a larjobb as A»a*0*YDI0BÍKET moaóktvonat.
15291. 1911. sz.
Hirdetmény.
Nagykanizsa város rendezett tanáosa közhírré teszi, hogy a város tulajdonát kópezó belső píaoi és heti marhavásári helypénzszedósi jogot 32108 korona évi bér kikiáltási ár mellett ós az országos marhavásár! helypénzszedósi jogot 3400 korona évi bér kikiáltási ár melleit a folyó évi október hó. 8. napján 4, e. 10 órakor a városház tanácstermében nyilvános Szóbeli Ó8\\ zárt írásbeli »ajánlatok mellett megtartandó árveróson, külön-külön, i legtöbbet igórónek az 1912. évi január hó 1-tól kezdódó három egymás következő évre a közgyűlés jóváhagyása fentartása mollett bérbeadja.
Mely árverésre bórbevenni szándékozókat azzal hívja meg. hogy a szóbeli árverésen résztvevők tartozuak a kikiáltási ár lO\'/a-át óvadókul készpénzben, vagy óvadékképes értékpapírban, esetleg helybeli takarékpénztári betétkönyvben az árverés megkezdése előtt a kiküldöttek kezeihez letenni, a a zárt írásbeli ajánlatok pedig a fönt körülírt óvadékkal ellátva a folyó évi október hó 9. napjának d. e. 10 órájáig, vagyis a/, árverés mogkozdósoig a v. iktatóba annyival,is inkább beadandók. mórt a később órxezök figyelembe nem vétetnek. *
A feltételek a hivatalos órák alatt a v. kiadó hivatalban betekinthelők.
Nagykanizsán, 1911. szeptember hó 1-ón.
A városi tanács.
Öszi trágyázás!
éiakaSJaak a
bialiltáisktél I
4100 Valódi
Stern,
itafclájaak a kasstaltáasktál I
J v<<Jjagyü.
Thomassalak
a li|jobb ét lagalcatbb taizfiraavai
■fltráiyal
ttaaialláalél siliarsas tarlézkaájssl
Kalmár Vilmos
llsáaa nák
tsrlslaajsl-lássál vas allátva.
a 1ksaiaa»k»apkattakrlkaa lirtls.
• azérkápilaaltja III1PEIT «., áaáráiajit 41.
«V KttlBattaen a jslsnlayt rendktvtllt olosó Arakra ftgyalmeauytlk a vásárlókat.
Képviselő és raktár Melis és Pintér Szombathely.
8ZÉPTFMBRR 18
1W&fcfc I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
----—-—
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedek arról, hogy csakis jó és ai értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserél* az 8 napon belől az átvétel ntán történik. — Megsértett árnkat nem fogadok vissza. Az árak darabonkánt értendők.
IakolahegedUk: 6, 8, 10, 18, 14 kor -ért. — Zenokarhegedük: 18, 88, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és mMter-
hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: •/, és •/» nsgyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonok: 1. 160, 8, 260,
3, 4 kor.-ért. Hegedüvonók fernambukfából nagyon könnyű 6, 8, 10 kor.-ért. —
Hegcdütokok: 6, \'/ «0 kor. és feljebb. — HegedUlábak : 4, 10, 12 K és
feljebb. — Áiltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban ás ■
minőségben. — Viola avagy Brácaa ós alkatrészei 10%-kal drágábbak. — ^^^^HkJH
Cello. Iskolacello: 20, 26, 87, 88 és 80 kor. — Zenekarcelto: 40, 50, 60 ^MMBÜJMBII^^^^^^^®"*^^^^ és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Cellovonó fernambukfából 6 kor.-tól 18 kor.-ig. — Nagybőgők : r/4-es 78 kor. «/«-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybégővon : 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Ositorák.
Primoitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetóvel 80 kor.-tól 30 kor.-ig. — Priincitoru palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primoitora egész 64, 70, 80 kor. Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópoitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor., utánz. palisándfából 14 korona.
Béafuvihanf aaarok.
Minden rézfuvóhangszer 1* 8 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 38 kor. Basstrombita: 49 kor. Plston: 38 kor. Vadáazkürt: 74 kor. Euphonium: 64, 88, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. TrombltakQrt 60, 84, 70 kor. — Borabárdonok P: 60, 68, 79 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110, 180, 188 kor. Helikon: 108, 110, 138, 144 korona
Fuvolák.
Fekete granatílfából qjezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, 36, 10 kor. 18 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. —
Picoolóflóták : 6 80, 6.60, 640 korona.
1 »\'; i Klarinettok. 1 ^bS^U
. I #v*aSMMb v»->■•■ ^-íW!""-jrVII ■•\'¿Wm «\' — — —..«►—»••
Fekete grauatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 18 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok. JiBílltfea^V
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól.
40 koronáig.
Czicabalmok 70 koronától feljebb. 1 K J iií. \' Huzóharmonikák.
Huzóharmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros 19 billentyű dupla hangokkkl Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 84, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 68, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállitok.
NAGYKANIZSÁN
\'{ *\\ \' ) ) » » I . 4* , i |
Deák-tér 1. szám.
ZALAI KÖZLÖNY
SZBPTÇMflSR \'8.
Nagykanizsán, a katonai gyakorlótéren
Stra.sslrarg\'ex\' Adolf városunkba érkezik.
Nagykanizsa és vidéke t. o. közönségét tisztelettel értesítem, bogy egész vállalatommal rövid időre külön vonalon ideérkezem, hogy
oly előadásokat nyújtsak, mely az összes eddigieket felülmúlja.
Különlegesség : Tömegló-idomitás. Egyszerre 46 ló produkcióinak bemutatása.
idomított elefántok.
Saját elektromos üzem. Saját
tűzoltóság. Saját nyerges- és
.
szabómúhely stb.
Egész műfajcsoportok :
12 mameluk arábiaiak, rytkabilok, * kínaiak, japánok, indusok,
kik » honi prodnkolók legtökéletesebbjét nyújtják
I I i lléliétl fh > I I illái Ifi yfi »
A kiállítási darabok maguk fél millió értéket reprezentálnak.
| „| > • I . i,,. t\'M 1 I Y I \' 1
Vasárnap, október 1-ón két előadás.
par CSAK 4 NAPIG! nBl


I ■
í 1
A jelenlegi gazdasági viszonyokkal számolva elhatároztam, hogy a 4600 személyt befogadó óriási cirkuszomat mindenki számára hozzáférhetővé teszem és emiatt a LEGOLCSÓBB BELÉPTIDÍJ AK. AT szabtam meg

■r
run * l..\\V. r JA I, UjH ■ Y ,---
TT 1 , 1 Páholy 6 személyre K 24. Páholyülés K 4. Zártszék K 3.—, I. hely K 2.—, H. hely K 15°. HPI Vr5"Tr3 K * III. hely K 1.20. karzat 60 f. A délutáni előadásoknál 12 éven aluli gyermekek és katonák Őrmester
Aiwjaiarv. tői lefejé m&rt Jetnek. \' : \' \' ** T
------ ---
Jegyek előre válthatók: SCHWARZ és TAUBER
1 \' i
dohánytőzsdéjében.
Nyomatott » laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, ign SZEPTEMBER ai. 50-IK ÉVFOLYAM 76. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•iJilinlk hétfőn ii ciit&rtlkSn.
ElOtlialáal Irak: Kgáu ívre 10 koron*, fálávra B korona. Nagyadávta 3 korona 60 Ali. — Egyaa aiám ára 10 Ali.
!
Kelőit*»» aaaikaatlá: Kertáns Jóaaef.
Kiadja : » aHrkesilőa«(.
Iiirkuztiiíi Ét kliiihlnUI Diák-tír 1
Talafon: II! — Hlrdaláaak dljaiabáa aaarlnl.
Yámsorompó az iskolakapuban.
„Fogyunk, gyöngülünk I Véreink kivándorolnak, mert itthon még kenyér sem jut mindenkinek. Tartsuk honfitársainkat vissza azzal, hogy itthon biztosítsunk munkát és kenyeret nelyk és saját derék munkásainknak juttassuk a külföld ipartermékeiért kiadott óriási összegeket. 1907-ben több mint másfél milliárd koronát adtunk ki külföldi árukért. Egymagában iskolaszerekért kereken 28 milliót.
Ne vásároljunk tehát külföldi iparcik-kekot, mert az értük kiadott pénzzel szegényebbekké válunk. Irkunk \'<i körünkből mindent, ami idegen, ha az hazaival pótolható"
A „Sorompó Liga\' felszólítása, szózata ez a hazai ifjúsághoz, melynek tanszer-szükségletei évról évre nagyobbodnak és, ha vaskövetkezetességgel nem szegódünk a hazai iparcikk mellé, akkor az az óriás szám, melyet fent leirtunk, évről-évre növekedik. Az iskolák úgyis melegágyai a hazafiság ideális erényének. A tanárok kristálytisztán csepegtetik ezt a tanuló ifjúság lelkébe, melyet, ha az élet támadásai bármennyire ostromolnak is, kiirtani onnan teljesen nem tudják. Pedig a hazai ipar védelme nem olyan abstrakt honfiúi erény, mint az az elsó pillanatra látszik. Sót na-
gyon is a gyakorlati életbe, a nép gazdagodásába. megélhotésébe vágó kérdés az, hogy hova küldi el a magyar használati oikkeiért pénzét. Oda-e, ahonnan soha többé vissza nem jón. vagy osak csekély része, vagy oda e, ahonnan újra meg újra visszakerül a körforgásban a már egyszer kiadott ösz-szeg Nem hazafinskodás tehát ez, hanem életkérdése minden ország megélhetésének és nemzeti szaporodásának. Amit az ifjúság magyar ipartermékekre áldoz, azt a magyar munkásoknak, ezek kezén keresztül a magyar őstermelőknek és ezek által a magyar honorátioroknak és a magyar kulturális intézményeknek áldozza. Ezt magyarázni .{¡P lösleges, megérti ezt az érettebb ifjúság is. Mert nem képzelhetünk tanférfiut, — aki ezt az életkérdést elég fontosnak ne tartaná arra, hogy tanítványai elótt megvilágítsa.
Addig míg a politikaban harcok vívatnak az önálló vámterület, a magyar várasorompók felállításáért, addig zajtalan osend-ben felállíthatja mindenki a saját otthonában a vámsorompót az idegen áruoikkek behozatala ellen. De az iskolák kapui elótt feltétlenül ott kell lennie a magyar nemzeti sorompónak. Bár a szózat az ifjúsághoz vau intézve, a végrehajtás kötelezettsége a tanfórfiakra hárul. Nekik kell- a növendékek oselekvését olyképen irányítani, hogy a cél
megközelittessék, sót nekik kell órködniök hogy a kereskedők ne is juthassanak abba a helyzetbe, hogy idegen tanszerek találtassanak náluk, mert annak használata a tanuló ifjúságtól igénybe nem vétetik. Ha a kereskedő erre a tapasztalatra jut, akkor helyiségeit csak honi árukkal fogja felszerelni. Nem hazafia8sági ügy ez, hanem kenyórkór-dés; nem táraadás ez a külföld ipara ellen, hanem a magunkénak régen elhanyagolt védelme. És ebből az ifjúsági szózatból tanuljon mindenki: íöldmives, iparos, kereskedő urak és hölgyek egyaránt. Ez az egyetlen módja a kivándorlás csökkentésének és az ország gazdasági sót kulturális megerősödésének
— Zalavármegye főispánja. Másfél év óta ninos betöltve Zalavármegye főispáni széke. A helyzet a legutóbbi megyei közgyűlésen tisztázódott, kiviláglott, hogy bár a kuruokodások még dominálnak a vármegyeházán. de a vármegye szavazópolgárai torkig vannak az obstrukoiólo vágok kai ós még azok is elfordulnak tőlük, akiket eddig a függetlenségi eszme idealizmusa hozzájuk fűzött. A munkapártnak Zalamegyében olyan tömör tábora van, hogy osak a megalakulásra vár, mellyel többséget dokumentálhatja. Ilyen körülmények között a főispáni kinevezés már befejezett ténv Balázs Béla dr. fölmivelés-ügyi osztálytanácsos kinevezése legközelebb megjelenik.
Szeptember...
Irta: TáXOMT J.
Védtelen, hervatag színek fátyola alatt szenderült a Uij. Valami méla, félig hun mosolytél ragyogott a meny bolt uefelejtses keble, mely könny ü vonzalommal simult a vidék sárga-hamvas Üstéhez.
Szeptember közepét mutatiAk a uapok, mi a sejtelmes, mélyen sóhajtó öszi órák kezdetét jelenti. Jóval délen tul siklott már az idö: s bár a uap pazar örömmel szórta ragyogó kiucsét, mégis a bokrok és a lekaszált mező cvendss szenvedése már némileg éreztette a közeli, bánatot keltó uagy elváltozást.
— Áh . . , igazán éu csak most kezdem konstatálni, hogy elmentek azok w uualnias, azáraz nyári uapok ... Itt ... itt a kedves őszi sportok legfóbb ideje . . . Bizouy Isten I . . . eljöttek . .
Ezeket gondolta el gyorsau a különös váudor, ki az útszéli nyárfák árnyában bzuudikáll, inikor egy lágy csekély koppauást érzett a szempilláján. Oda kapott s ogy fakult nyárfalevél roppant össze moz-gékony, pálcás ujjai között Erre nyitotta ki báutódott
Bzemét, mig a másik még csak meg se rándult. így félszemmel likszirozta a fölötte borzougó sötét lomb-sátort s a magasból rákukkauó üdekék foltokat, amiket az ég tiszta arcából a gályák résén át láthatott.
Ez a csodálkozó piheuó ember pedig nem volt más, miut Barázdy Dénes ur, — ki született báró létére feküdt hanyatt az árokparton a legközönségesebb korónemüek közvetlen otthonában. De ó végzett volt s így hát bátran megtehette ezt a különben kompromittáló leereszkedést."Világosabban kilejezve: iugónomüvé változtatta át hatalmas méretű ingatlan örökségét.
S ritka szerencsénkre csakit igy lehetséges, hogy itt találkoztunk szegény nagyreméuytelen báró felebarátunkkal.
Mire teljesen porrá morzsolta az élettelen, durva levelet, a behunyt szemét is kitárta s most már teljes kép Hlgött szánalmas tekintetébe. Mélyebben elmerült a természet szomorú múlásának csodálatába s fanyar ábrázatáu a büszke elégedetlenség szögletes vonásai futottak át.
Közben többször íb. összeszorított fogborral mormolta:
. . . Szeptember . . . szeptember . . .
Keserű fohásszal párosulva ismételgette e nevet s hallotta, hogy a szállongó tépett lombok is erről beszélnek.
Nem tudott tovább aludui; azért nem mondott átkot arra a tévedt falevélkére, melyiket a szeszélyes véletlen véletlenül az 6 szemébe ejtett.
Aztán lelki Bzemeit nyitotta fel s elvonultatta pontos egymásutánban rózsás múltját: — mikor még annyiau szerették ót és imádták, mint a buta pogány a faragott bálványt. Ó akkor hitt mindenkinek és boldog volt A szava is szentebb volt. mint a lelki, atyáé. Akkor ugy tett, amint akart, senki s6 merészelt elleue tenni.
— ... Ej I ... ej mily szép igy ós* felé - .. suttogta halkau, bár egészen más gondolatokka-foglalkozott.
Nagy fekete madár szállt fölötte a fa caucsárá. De nem sokáig maradt ott: — kár . . . kár . . ., kár . . . kiáltott néhányszor és szárnyra kelve elröpült tovább, messze. Távol, ezüstös felhők közé* A szegény vándor sokáig nézte a távozó nyugtalan madarat; sokáig . . . míg el nem takarta fáradt
)
4
c
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 18.
„Maisai izr. Milililit".
K&rtsohmarofT León zenetanár é• főkántor müve.
A teremtésnek 5678. esttendejének első napját most szombaton Ünneplik itr. polgártársaink. Et a reugeteg idő egy röpke pillanat at örökkévalóság végtelenében és mégis ami véges emberi gyarló lelkünk elfogulva emliti meg, hogy Karlschmaroff Leon íenelanár és fókántor majdnem félszázad óta áll a nagykanizsai Itt, hitélet oltáránál, melynél művészi énekével a hívók eueinek lelkét hangolta imára ós lágyította meg ai élet kQtdelmeiben elkérgesedett stíveket. Kwtscbraaroff Leon fókántor neve fogalom lett aa égést világ iir. hitközségeiben Ahol a templomi énekművészek mestereírói van stó, ott elsó helyre kerül mindig a Karlschmaroff név. Mikor Nagykauitsára érkeiett a mult siáxad derekán as ifjú kántor, akkor már hire megelóxte ót, mégis teljesen kibontakozott művészetét a nagykauizsai zsinagógában fejtette ki a művész, elragadva hallgatóit és istenéhez fordította lelkét bármily valláshoz tartottak is bámuló hallgatói.
Amilyen nagy mávést at éneklésben, oly kiváló zenei talentum is. Nemcsak at idegen stertók évszázadok alatt meghonosodott melódiáit énekelte ó at isten stine elólt, hanem a zsidó traditióktól megtermékenyült tehetséggel a saját szerzeményeivel bájolta el a híveket. A kötél fél századnak tenei munkásságát gyűjtötte most össte Karlschmaroff Leon és adts ki ,A nagykanizsai itr. islentistUUli ¿nekik\' cimen. A pompásan kiállított művet a uagykanizsai itr. hitközségnek dedicálta. A hitközség ezt a kitüntetést elólegesen nagy örömmel vette tudomásul. Hiszen e mű s hitközség nevéuek és tekintélyének örök idóre emléket emél a világ legtávolabbi tugában is, mert a mű csodálatos gyorsaaággal jut el mindenbora, ahol a Karlschmaroff nér tisztelete otthonos.
A művet mi nem tehetjük objektiv kritika tárgyává. Nem pedig átért, mert mi annyira közvetlen, gyakran elbüröló hatása alatt állunk énekművé-szetéuek, hogy csak at elragadtatás hangján írhatnánk róla. Azért helyesebben vélünk cselekedni, ha
szeme elól azt az elótöró forró könyoseppek árja. Vékony, remegó ajkába harapott és újra ismételte;
— . . . Szeptember . . . szeptember . . .
Majd hirtelen heves durrauás Hasította fel
Botjához kapott, igen megdöbbent a hangtól. Felalt s izgatottan körültekintett. Báta mögött törtetve ugrott feléje egy hatalmas vadástkutya és éktelenül ugatni ketdte. Ijedve fölugrott, fogta kalapját és átlépett at orstágutra. Erre már a kutyát csendesíteni kezdte valaki. A vándor most megállt és visatalekinteti a barátságos hang irányába.
A kukoricásból magas vadástöltönyös férfiú lépett sió és kutyáját magához szólította. A távozó ismeretlen pedig megnyugtatva utána kiáltott:
— Ne féljeu barátom, egész nyugodtso mehet tovább, nem bánija semmi . . .
Az sietve távozott el a nyárlás ul mentén s csakhamar eltűnt közel az ut emelkedése mellett.
A vadást stivarra gyújtott s amint a puská a fához támasztotta, önkéntelenül lehajolva egy hosszúkás, gyürötlszéltt pspirlapkát szedett Tel a poros gyepról. Havannája kihullott, mikor s régi, zsírfoltos szürke pergameutkártyán olvasta :
Báró hatfslvi Barázdy Dénes
Elgondolkodott s fegyverét vállra vetve sietett ki az ut közepére. Ágoskodva nézett a félénk vándor utáu, de már nem látta sehol a boldogtalant . . .
Sínger József wien-i fókántor, csástári tanácsosnak egy német lapban megjelent kritikáját szólaltatják meg; »ki így ír: .Előttem fekvó műnek nem kell khórő levél, nem kell elismerés és egyéb művósti stépségflastrom. A KsrUchmaroff név évtizedek óta fogalma lett a legkiválóbb kántori qualitásoknak, átért minden at ó neve alatt megjelenó művet, mint at ó programmját kell fogadnunk. Amit Kattschmaroff művében nekünk elóénekel, azt az ó óshatájában meguyilatkotó zsidó néplélektól leste el; amit azonban a saját egyéuiségével a népiességból leszűrt, att művéstiesen modern megnyilvánulással adta vissta. Karlschmaroff elismert művést lelkében bitonyára hatalmas ánekmotívnmok élnek, de ó előbbre helyezi, talán a régi taidó iskolából keletkező alap-tónust, — amely még a mi fülünkben is oly hatalmasan otthonos, miutha régen elhangzott dala a letűnt tsinagógáknak ujuluának fel benue. De az össthangtatok teljesek és a modern időknek szólnak e komponálások, ugy, hogy teljes hatást érnek el.*
A résaletekre mi nem torjesikedünk ki, csak sz általános karakterisitikumát vettük ki a bírálatnak, mely mindvégig a dioséret, at elismerés hangjáu ir Karlschmaroff művéről. Megemlítjük még, högy at .Egyenlőség" és a .Neues Pester Journál" is a legnagyobb dicsérettel emlékeinek meg róla. At utóbbi lap att Írja: .A mű teuéje hűen csatlakozik a tradicionális imák szelleméhet, majd • megrázó akkordok majd lágy, behitelgó melódiák ragadják meg at ájtatos bivek lelkét."
A holnap este belépő roshasono ünnepen is Karlschmaroff énekszereeményei fognak dominálni a párját ritkító kanitsai istentiazteleteken. Az áhítatos imákhoz simuló .núvészi énekek, sz énekkar kiváló ízlésű összeműködése mind az ó érdeme, az ö dicsérete. Kívánjuk, hogy a templomi áhítatnak ez a nagy mestere még sokáig emelje az izraelita hitközség vágyait, penasiait a Mindenható zsámolyához
HÍREK.
Tüzoltónap.
A magyar társadalom sohasem kérdezte, honnan veszik a hatalmas lelkierőt, a katasztrófákkal dacoló szorgalmas tudást, a segítségre kész mélységes lelkesedést a magyar tűzoltók. Nem kérdezte, mert ezek évtizedeken kérésztől csak dolgoztak és szenvedtek, de igényeikkel, vagy sebeikkel a társadalomhoz soha sem fordultak. Most azonban ez a közjóért harcoló tábor: az országos tűzoltó szövetség fenállásának negyvenedik évéhez ért s ezt megörökítendő és bizva a\' társadalom áldozatkészségében, a közcélokért való rajongó szeretetében szeptember hó 24 -2ö. napokon tQzoltónapot tart, mikor az utoákon urnákat állit és perselyeket hordoz, hogy adakozzélr ki-ki tehetsége szerint a szövetség által emelendő Tűzoltó otthon javára. Ebben az otthonban nyer enyhülést, gyógyítást és segélyt a tűzveszedelemben megsebesült tűzoltó. Itt nyernek további oktatást a szakismeretekben, hogy a modem haladással \\lépéat tartva, mindinkább sikeresebben szállhassunk szembe a tűzzel. Zalavármegye alispánja a vármegye területére a gyűjtést megengedte a r t. városok polgármestereit és a járási fóbirákat kérto, hogy a hatóságuk területén eszközlendó gyűjtést kelló támogatásban részesítsék. Nagykanizsán a fenti napok valamelyikén lesz a gyűjtés. Amint minden nemes törekvés számíthat közönségünk pártolására, ugy bizton hisszük, hogy a tózoltó otthon javára is meghozza áldozatát.
— Pongor Henrik a kamarában. At ér
elején történt kamarai tagválasitások alkalmával Pongor Henrik gyárigazgató néhány szavasat híján majdnem bekerült a kamarai tagok közé. Akíor sajnálatunknak adtunk kifejezést, hogy értékes egyéniségét a kamara tevékenysége nélkülözni kénytelen. Most Pongor Henriket u a kitüntetés érte, bogy a kamara ipari szakosztályának f. hó ló-én tartott gyűlése levelező tagnak ajánlotta ól, mire a kamara közgyűlése f. hó 19-én egyhangúlag meg is választolta. Ez a kitüntetés egyaránt szól atokuak a szolgálatoknak, melyeket Pongor Henrik már eddig is a a kamarának telt és ezentúl tenni fog, valamint aunak a hatalmas gyárűzemnek, mely Franz Lajos és Fial gőzmalom és villamossági üzem r. t. eimen szinte páratlanul áll a Duoáutul.
— Izr. Istentiszteleti sorrend At izraeliták nagy ünnepi istentiszteleteinek sorreudje : A kis é< nagy templomban roshssono mindkét estélyén szeptember 22-én és 28 án 6 órakor mám. szeptember hó 28-án szombaton roshasono elsó napján, sachrift ima reggel 7 órakor, ifjúsági istentisztelet d. e. fél 9 órakor. Mustaf ima */tl0 órakor. Miucba ima d. u. fél 4 órakor. Szeptember ¡4-én, vasárnap roshasono második napján: Saohrist ima reggel 7 órakor, Mustaf ima d. e. 9 órákor, Miucba ima d. u. fél 4 órakor. A hitközség elöljárósága felhívja a t. templomlátogató közöuséget, hogy amennyiben ezt eddig meg nem tette templomi jegyét mindenki mielőbb váltsa ki. Szegények, ugy férfiak mint uők díjtalanul kapnak templomi jegyeket, ha e célból a hitközségi irodában ielentkeznek.
-r Filredt Béla aránaja. Ki tudja hol épUl fel és ki tudja lesz-e a jövő évben szini steto-nnuk, hiszen sehol se kap a kedves Mutsa helyet. Az épitó bizottság ugyanis a Füredi Béla arénater-vének a helyét a Szarvas-szálló udvarán tüzveazélyes-nsk találta és nem engedélyette. Különös körülmény. A mult évben Haas Vilmos ugyanarra a helyrs kért engedélyt, mely a Rosgonyi-utsáhot hasonló ideiglenes jellegű tapajta lett volna és különös, hogy az épitó bizottság erre az \' építést engedélyezte. Mig füredi 60 ezer K-ba kerülő siilárd tégla ós vasbetonból épiteudő neves műépitó által tervezett uagy. stabásu arénát tűtvestélyesnek találta. Igát, bogy a fabódéban nem volt táncterem és vígadó terem. Különös az idők járása.
— Párhuzamos osztály a polgárt fiúiskolában. Apilt a helyi s^jtó és s polgári iskola igaigatósága annyi éveu át sürgetett, végre testié lön. A vallás és köiektatáaűgyi ministler Waligurszky Antal igazgatónak sűrgós felterjesztésére elrendelte at elsó fiuoszlá y párhuzamosítását és egyben kius-vezte az iskolához Wehry Hugó oki. polg. iskolai tanárt. Mindazok a tanulók, akik a beírások alkalmával elójegyetlellek, de helyszűke miatt felvehetők nem voltak, inost felvételre jelentkezhetnek a polgári iskqla igazgatóságánál. Etek után majdnem biztosra vehető, hogy at iskola további fejlesttése, illetőleg a második osztály párhutamositása már a jövő évben elkerülhetetlen lest.
— Ünnep után. At ipartestület 85 éves jubileuma nemcsak erkörcsileg sikerűit, bsnein a rendeteti esti előadás fényes anyagi eredménnyel is járt. A felül fizetések közel járnak at 1000 koroná-hot. Ami a költségekből feumarad, azt az elaggott szegény ipsrosok segélyezésére szolgáló alapra fogják felhasználni.
— Bizottsági gyűlés Ma d. u. 7,6 órakor a kórházi bizottság gyűlést tart a közkórház helyiségében. A tárgyak kötűl legfontosabb a bizottságnak at a ténykedése, hogy a kórhát stámára at 1912. évre beszerzendő mindenféle stűkségletek beszerzésére beérkezett ajánlatok közül valasszon
— Orvosi hlr. Dr. Pollik Eruó szabadságáéról megérkezett ós megkezdte orvosi működését.
8ZBPTEMBRR 21.
ZALAI KÖZLÖNY
— Jubileumi kóp.\' Matliea Káról; fényké" pési jól sikerült képel készített arról a Jeleoettól, .iraikor az Ipartestület és a hozzá csatlakozott testületek zászlókkal a Fó-uton a felsó templomos vouul-Uk. A jól sikerült képea sok személy teljesen jól felismerhető. Egy példánya az ipartestületi terembe kerül, hol még sokáig fogn hirdetni a 26 éves jübileum napját, •
— Leszállt a postagalamb. Tegnap d. u. 8 órakor a Kinizsi-utcá 19. számú házba egy postagalamb szállt le Keller Mátyás mosókonyhájába. A fáradt postás piros bóbiláju volt Lábán fémgyűrű volt, melybe .Columbia No. 19" volt bevésve, ügy látszik valami ellenség elól menekülhetett, mert a mosókonyha ablakát beverte, hogy bejuthassou. Elvitték a reudórségre.
— b&latonkereazturi fürdőegyesület. Vasárnap volt a balatonkereszturi fürdőegyesület közgyűlése, melynek egyik legfontossbb tárgya volt, bogy az egyesület további fenmaradásáról vagy feloszlásáról határozzanak. A gyűlés kimoudta, hogy az egyesületet fentartaodónak tartja. Mivel azonban a megváltozott helyzet uj teendőket követel, egy háromtagú bizottság küldetett ki, mely husz napon belül megállapítsa azokat a módozatokat, melyek lehetővé teszik az egyesület további eredményes működését.
— Romboló diákok, liiu Fabik Tjvadar jelentést tett a rendőrségen, hogy diákok, kiknek nevét, kimélelbói elhallgatjuk, a városi ketlben még agusztus folyamán a nyirfapadokat, székeket széttörték, a növényzetet letiporták. Mikor a kert öreg Őre rájuk szólt, gorombáskodtak vele, sót egy kővel megdobták a száját. A védelmére kelt ifjú Kabickot pedig szintén sértegették.
— Tüz. Teguap d. u. 2 óra utáu a Oengeri-utou az u. n. Négyházak területén ismeretlen okokból egy kisebb istálló teteje kigyúlt. A gyorsan ott termett tűioltóaág és reudórségnek köszönhető, hogy még a mellette levő szalma kazalt is megmentették a tűztől. A kár uagyon csekély. De megemlítést érdemel, hogy azon területen mindössze kél kut vau, melyek közül az egyik évek óta rossz. Felhívjuk rá a tüzrendészeti hatóság figyelmét.
— Rendőri hírek. Maudó József kit a miháldi bucsun életveszélyesen megszúrtak, a helybeli közkórházban kiszenvedett. Az íukei csendőrség s gyanúsított Horváth Jáuos récsei lakóst előállította; a szembet>ilé8 azoubau uem volt foganatosítható mert Mandó mindvégig eszméletleu maradt.
Tóth Rozi napszámos panaszt tett a rendőrségen, hogy 16 éves fiát, ki téglagyári munkás Szmodits László megszúrta. Kedden ugyanis, mikor a déli órákban sovány ebédjüket egymás mellet\' el fogyasztották, Szmodics sót kért Horváthtól. Mivel ez nem adott, munkatársa zsebkésével megszúrta és rajta közűlbelül 19 napon belül gyógyuló sebet ejtett. A pauaszos auya fiának véres ruháit is elhozta a rendőrségre.
A székesfehérvári rendőrség táviratban értesítette a nagykanizsait, bogy egy Molnár Istváu nevű 60 év körüli biiliárd készítő segéd az ottani Várady és Mossíuger-léle kávéházból 4 fehér és kél piros billiárdgolyót ellopott A kár 94o korona. Valószínű, hogy a tolvaj Nagykanizsa felé vette útját.
Reehnitzer Mór (űszerkereskedó tegnap észrevette, hogy a pincéjébe, mely az uradalmi házban van betörtek. Mivel a Betllbeiin és Qutb vasedény raktáros pinoéje mellette van, a gyanú ezeknek háziszolgájára irányult. Kovács József szolgál a rendőrség\' előállította, a pincét kikuUatták és benne szalma között több üres boros üveget találtak, me-Izet Bechuítzer magáénak ismert. Kovács lakásáu is találtak üvegeket. A nyomozást a reugőrség folytatja.
— A féltékeny férj merénylete. Julai Sándor keszthelyi iparos ember esak nemrég szabadult ki a soproni börtönből, ahol lopás és váltóhamisítás miatt másfélévi börtönt töltött. Fogsága alatt felesége cselédnek szegődött, miután két apró gyermekét a budapesti lelencházban helyezte el Legutóbb Lehrinauu gazdasági akadémiai pénztárosnál szolgált, amidőn egy éjszaka ablakáu férje zörgetett és bejelentette, hogy az asszouy azounal hagyja el szolgálalát és térieu hozzá vissza. Az asazonynak azoubau kisebb gondja is nagyobb voll annál, hogy börtönviselt férjéhez, visszatérjeu, annál inkább, mert közben uem egy férfi vetett szem et a csinos asszonyra. A férjet uagyou bántotta felesége hűtlensége és miután több estéken át az asszony Budapestre akart szökui előle, végzetes teltre határozta el magát. Pénteken délután megleste az asszonyt és amikor ez épeu az udvarbau foglalatoskodott, hirtelen rárohant és nagykést rántva elő .most meghalsz kutya" kialtással az asszony nyakának szúrta. A kés a sze-renésétlennek a nykkszirtjébe hatolt és koponyáján is mély tátongó sebet ejtett. A merénylő férjet a ház-beliek mihamsr megfékezték, az asszony pedig most élei-halál közt fekszik s kórházban
* Magyar Figyelő. Szokatlanul gazdag tartalommal jelent meg a Magyar Figyelő 18. száma, amely Tissa Istváu és Herceg Ferenc kitűnően szerkesztett folyóiratának ujabb emelkedését jeleutí. A lap ólén találjuk Audrássy Űynla grófnak az érdekes polémiáját, amelyben Réz Mihálynak „A magyar pailameuta-rizmus" című tanulmányával foglalkozik. Andrásy Gyula grófnak az első cikke egy nagyobb szabású cikksorozatot kezd el, amelyben e kérdésről vezető politikusaink egymásután részt foguak venui. Rosz-nor Krvin báró befejezi az olasz választói jog és reformja című sorozatos muukáját, amely szeles körökben nagy feltűnést keltett adataiuak gazdagságával és felfogásának érdekességével. .Sajtó és szellemi munka" cimeu találjuk Kenedi Uéza dolgozatát, amely a sajtószabadság kérdéséhez nagy bátorsággal és objektív becsületességgel szól hozzá. Liszt Ferenc emlékéuek szenteli Lövik Károly a maga megemlékezését. Farkas Pál .A római köztársaság alkotmányválsága" cimeu igen érdekes tanul-
mányban ismerteti azt az anyagot, amelyet legutóbb Ferreró dolgozott fel és amely meglepő bizonyítékokat szolgáltat amellett, hogy a köztársaság bukásának idején Rómában mindazon szellemi áramlatok megvannak, smelyeket ma egészen tájaknak tartunk, így a ílokudoua irodalmi áramlatok mellett megtaláljuk a tökéletesen kifejlődött technikai obstruk-ciót is. A szépirodalmi részben Balla Ignác .Medio evo" című hangulatos novelláját olvassuk. A gazdag és elmés .Feljegyzések" rovat egészíti ki a mai számot. A Magyar Figyelő elófízetéai ára negyedévre 6.— kor. Kiadóhivatal Budadest, VI. Andrássy ut 10.
Azért telnek meg a nagy fardók ezernyi ezer magyar beteggel, mert a magyar, ember még mindig keveset törődik a gyomrával. A nagy nyugati államokban már rég tisztában vannak azzal, bogy a valódi Ferenoz Jézsef-keserüvizet mindig a háznál kell tartani s ha bármily os kély indis-pozioiót éreznek a gyomorban, eagy a belekben, azonnal előveszik ezt * becsül-hetetlen, szuverén gyógyszert 00 r0ggelen-kint egy fél boros pohárnyit me8\'8lnak. A „Ferenoz József"-viz gyomor és & "e\'ek működését csakhamar helyreállítja- Magyaror-azágon is sokkal kevesebb gyomorbajos volna és a nagy fürdók is kev^bé haug-zanának a magyar szótól, ha itt is követ-a nékmüvelt nyugot példáját.
Dr. Ferenoy György ügyvédi irodáját Fő-nt 18. száma házba u Osztrák Magyar Bank palotája mellé heyezte át
2—3 középiskolát végzett jó házból való ftu
GYAKORNOKNAK
Jó fizetéssel azonnal felvétetik
IQu Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kivánatra házhoz is szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits fozsef könyvkereskedésében.
Csakis Pilseni sört igyunk a „Szarvas szállodau éttermében, a sörök királya; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kitttnő.
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
i
ZALAI KÖZLÖNY
8ZKPTKMBKR 81.
Tiszta nyersanyagok! Tiszta-ruha I
A SHIOHT.„SZARV A8„ MOSÓSZAPPAN a legjobb, gondosan megválogatott és tisztitől t nyersanyagokból késiül, nemcsak hogy miuden készülék, kazán és gép, banem s gyári helyiségek is s lebetó legtisztábban vannak tartva, hogy igazán csakis teljesen tiszta szappan kerüljön ki a gyárból. A 8GI0HT-.8ZARVA8• MOSÓSZAPPAN tisztasága és utói nem ért jó mlnÓHége évtizedek tapasztalatainak eredménye.
A rak» bsAstatisáhos a legjobb u AMXOHTDIOftáAET moeóklvonat.
Tiszta szappan! Tiszta ruha!
A ruhát csak ugy lehet kifogá-talan fehérre mosni, auélköl, hogy az megrongálódik ha teljesen tiszta, hamisítatlan szappant használunk. Mj. 96.000 Koronával szavatolunk azért, bogy a 8ZARVAS védjegyű 80HI0HT-SZÁPPAN teljesen tiszta ós mentes minden káros alkatrésztől. Az ujabb idóknek minden vívmányát és a tudomány és technika terén jelentkező találmányt felhasználunk arra. hogy a "8GHI0HT" SZARV8 MOSÓSZAPPAN gyártását legolcsóbbá tegyük.
Tökéletesítésén folyton dolgozunk.
A ruha bsAxtatisAhox a legjobb ax AB8ZONYDIOBÉRET mosóklvonat.
Aa UN. év 6ta forgalomban.
Btrpr m- is ttiituj szapanai.
Óvakodjunk
atiaaatektöl káealtmányek beoaem pássésétöl.
E megjelölések .
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanaí, Berger gyógy- és higiénikus szapanai.
cégünk részérő mint asóbell védjegyek és szonkivül a pótlásokkal: valódi és eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óta kipróbált Uerger-fále szappanok helyett mis kéesltményt csempén be, megsérti védjegyjogunkat. A mi sxappanaink a valódiság jeléül a itt lenyomatott védjegyet éa cégaláírást viselik.
Teeeék tehát esen kát iamertetó Jelre-Ugyelni éa kifejezetten Rerger-féleezappanokat kérni, mini «követketó cég gyártmányalt:
G. Hall & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-oeztrák monarchia áa a külföld gyógyszertáraiban ás ezakbavágó üzletekben.
SflLVRTOR
Gummi: sarkak
UtólérhefeHen tertósságú.
Mindenütt kapható!
Ve/érképviselŐ: HertrMnnMiPSch,Wien!%
Lampionok,
«
konfetti
v •
papírszalvéták
nagy választékban kaphatók
i • s
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyv kereskedésében NAGYKANIZSÁN.
öszi trá,g>yá.z&s!
éiaksájuk a iiititjut s
kaalsltáisktál I sJM^k, k«I.Há..ktél 1
4100 Valódi F^ I védlegvü.
Thomassalak
a li|jtbb ét la|ilciibb fiizfaraarai
Műtrágya!
aisáss tsák
tartatsajsl-lástst vaa •Itália.
a Tkaaaapkaipkatfekrlkai Isrlla.
vsiárképitssllj* llláMIT II . tsáráiaj il 41
«V Xttlönttaen a. Jelenlegi rendkívüli ölesé Arakra flgyelmeite«ttk a vAsArlAkat "M
Képviselő ós raktár Melis ós Pintér Szombathely.
tartáikeájaak.
Kalmár Vilmos
HIRDESSEM A „ZALA/ KÖZLÖNY"-BEM
a vüay legjobb femtíszlitoszére
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdita József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, xgn SZEPTEMBER 35. 5°IK ÉVFOLYAM 77. SZÁM HÉTFÓ
. . HM H—14 Ill.\'dl- ------------ -------■ .■ j.i ■! -■_\'. . . ■■ \' . __________\'.1_______—-----
Politikai lap.
■•■Itlinik hétfőn ii ciUtftrtlkin.
ElOtlialáal Arak: Kgáu ávra 10 korona, íálávro 6 korona, Nagjradávra 2 korona 60 fllt. — Egyaa aiám ári 10 flll.
Kalalóa aaaikaaal^ ; Kcrtéa« Jdnitf.
Kiadja : « aurkfaiiáaég.
Izirkitztóiég éi kiadóhivatal Oiák-tír I
Talafon: III. — Hlrdaláaak dljaaabáa aiarlnl.
R 0 Y A L kávéházban
Főnt 15.
Ma este Zsolnay Vilmos
kitűnő zenekara hangversenyez.
SATTLER LAJOS
kivéa.
Szüret után.
Az országos ampelológiai intézet egész évben ugyanosak ijesztgette a szőlőtermelőket, hogy a peronoszpora mily rohamosan terjed az országban. Ennek meg volt az a foganatja, hogy az egész országban hihetetlen mértékben használták a bordói levet elany-nyira, hogy aki idejében nem gondoskodott permetező anyagról, annak a beszerzés nagyobb gondot adott. A szorgalmatos permetezésnek pedig az a sikere volt. hogy amint a legutolsó jelentések mondják, átlagosan középtermésre lehet számítani. Ez pedig nagy szó 1009-ben bő termés volt. nyolo millió hektolitert jóval meghaladó. Ha ennek osak a fele terem az idén, akkor is kerekszámban százhatvan millió korona összeg fog a gazdák zsebébe jutni borért. Ez a szám egyáltalán nem mondható merésznek, mert hiszen
a legjobban termő franoia borvidéken alig volt termés. Az olasz szüretet is jól megdézsmálta a tartós szárazság. Nálunk a hegyi szólók nyáron is kaptak egy pár hevesebb záport, a homoki szőlőket pedig a májusi hatalmas esők mentették meg. Igaz ugyan, hogy a szőlővel is ugy vagyunk, mint a búzával, hogy ameddig nincs a hordóban elhelyezve, a pinoe ászokfáján, — addig a gazda mindig félhet attól, hogy jön egy fergeteg s oda lesz minden munkájának veritékes gyümölcse. De gondoljuk azt, hogy a jó Isten kegyelme elveszti a szólótermelóról ezt a csapast és módja lesz a középtermés sikerével lélegzethez jutni.
A helyzet ugyanis az, hogy alig van társadalmi osztály, melynek oly nagy osa-pást kellene kiheverni, mint ópon a szőlőtermelőnek. Kerekszámban 500.000,000 K tőke ment tönkr* a filoxera pusztítása következtében, és ezt a tőkét veritékes munka által a gazdának kell pótolni, és részben pótolni fogja, részben már ezt meg is osele-kedte. A filoicra által kipusztított terület négyszázötvenezer kat. hold volt. Bár az elpusztított területnek a beültetése rohamosan halad, még százezer holdnál kevesebb a szőlővel beültetett terület szama, mint a filoxera előtt. Egy hold hegyi szőlőnek a betelepítését 2000 koronára kell tennünk, így még mindig mintegy kétszázmillió ko-
rona összeget kell fordítani a szólórekon-strukoiójára. De a szőlősgazdák súlyos helyzete nem a leendő, hanem a drága pénzen telepített szőlőkre már felvett kölcsönökben van. Bizonyos dolog, hogy a szőlő felújítására eddig szükségelt hétszázmillió korona nem a gazdák zsebéből, hanem a bankok wertheimjeiból került e!ó. Ezután pedig terhes kamat jár. Ua hozzá vesszük, hogy a munkabérek is hatalmasan emelkedtek, nem nagyon irigyelhetjük a szőlősgazdák helyzetét, sót örülnünk kell, ha ezekben a nehéz időben a gondviselés néhány jobb termést ad.
Hogy nincsen olyan kár, amiből haszon ne állana eló, semmi sem bizonyítja jobban, mint a filoxera veszedelem leküzdése. Az a csúf élősdi bogár tönkre tévén a régi szólókét, újra kellett ültetni és az újra ültetést már okszerűbben cselekedték a gazdák. Az okszerűbb művelés következtében pedig sokkal többet terem a szóló, mint eddig. Voltaképen épen azért is birja ki a szólótermelók a mai nagy terheket, mert ugyanazon a területen az okszerűbb művelés következtében sokkal több bort szüretelnek, mint hajdanában.
Nincs is másra a magyar bortermelőnek szüksége, mint egypár jó esztendőre és legalább azokra a borárakra, amelyek ma megvannak. Még egyre van szűkség : a szó-
A Kopolya.
Apostag faluban, mintegy kétszáz lépésnyire a Dunától, van egy kis tó. K\'opolyának hivják. Az egyik fele mély, a másik oly sekély, hogy kender ázlató-nak használják. Azaz csak használták, mer biz\' olt réges-régen se hite, se hamva a kenderáztatásuak-A jámbor apostagiak, ha arra mennek, keresztet vetnek és ugy mennek tovább.
Gyönyört! virágos rét veszi körül a kis áztatót és tavat. De Isten irgalmazzon annak, aki nem ismeri a mélységet és bemerészkedik. Az bizony ott vészt A tó partján annyi a kék katáng, hogy a |áiókeló akaratlauul is a földre, majd az égre néz, hisz\' a virág azine vetekedik az ég azúrjával.
Csodálatos, hogy a pyermekek, bár az egész faluban nincs oly sok és szép virág, mini a Kopolya körül, mégis inkább boérik a kamillával, szarkalábbal, vadrezedával, mintsem a tó mellé merészkedjenek S ha egyikei-másikat mégis odébb csábítja a vakító kétség, a többiek hamar visszahúzzák, ijedten, sut. togva marasztalják, mintha még essk az említésre is vékzt hozna.
— Ne menj oda, mert jön a keuderhaju asz-szony, elvisz magárai! Azt hiszem, .kis pajtásaim\' szeretitek a regéket. Hadd mondom el a Ko\'poly, regéjét, tán ti is oly sziveseu hallgatjátok meg, mint amli.ven jó szivvel mesélte azt nekem az öreg Krzsók néni.
** -*
Sok, sok eszteudóve\' azelótt, — kezdte Krzsók néni — nagy kendörtermeló falu vót Apostag. A merre csak a szöm uizött, szép sárguló kendörfóde-ket lehetett látuyi
Mos mán azoknak helyén szólók és gyOmöl-csös kertök vaunak. A legeslegszöbb kondér mégis csak az én gazd\' uram, Kalmár Pétor föld)iu terinött.
Vót is neki mit a tejbö* aprítani. GyUltgyüít a garas a ládafiába. De mi\' haszna ? -Ijja-lijja se\' vó\' szögénytiek. I)ej\' szen ezön se* köllelt soká törui i fejét. M&gálu\' gyütt a mögoldás.
lppeg abba az idótájba tért másvilágra Bodnár, a falu takácsa, magára hagyva egyetlen cselédjét) Lenkét. Leányul logadtu az én áldott jó gazdám — isten nyugoszta\' já szögéuyt — mert biz\' alig egy féleszteudó után ótet is magához szólította a Teremtő.
Másod izbe\' löU most máu árva a kis Lenke. Szép gyerök vót az Istenadta I Szöszke a haja, búzavirág a szörne. Körülbelül tizenegy éves vót a leiköm, a mikor észre vöttem, hogy uapru-napra szomorúbb, sápadtabb lött, oszt mindig Kopolyát kerfll-gette. Hiába intöttem, hogy hát ne mászká\' jon arra\' mert hisz, aki nem tudja a járását, ne is próbákoz-zék arr, mer\' .kukk", az oem sok, de még annyit se mou\' hat és ottvész.
Mintha csak borsót hánytam vón\' s falra. Mindig ott lehetett ttt«i látni.
Kgysző azt\' mégis kérdőre vontam, hogy hát mi bántja a lelkét. Huzakodott, vonakodott, de osz\' mégis csak előadta a baját. Tisztán van még az eszömbe\', szóru\'-szóra e\' mondom.
— Krzsók u\' ém, — így szóllitott a drágám — már kétsző\' egymásután álmomba\' megjelent előttem egy kendórhaju asszony, fehér ruhát víse\'t, mög e\' csomó kék katáug vót a kézibe\'. Hozzám gytttt, oszt a szömömet érintette véle és skkó\' ugy éröztemi miutb moguyi\'na a főd. És mi mÖntOnk. A kezemné fogva vezetött. Aztán egy gyönyörű rétet értOnk. Csuda égszínkék virág nyílt a merre csak oíztem
4 ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 18.
lómAvelés okszerű végzésére és különösen azon visszásságok megszüntetésére, amelyek a szüretelés idején és a borkezelés terén fenforognak. Azért a gazdák figyelmét felhívjuk azokra a vidék szerint rendezett minta szüretekre, melyeket az állam az okszerű ismeretek elterjedésre rendez. Senki jobban nem tapasztalta, hogy a szakértelem mily fontos tényezó abban, hogy a művelés alatt illó föld minél többet jövödelmezzen, mint éppen a szólómöveló. Azért ne mulasszon el egy alkalmat sem, amikor szakértelmét emelheti.
A drágaság.
Irta: BUEXTKA.
.Kvoe\'l keltátokkal ndvötőlto a római nép a győztes gladiátorokat, kiknek homlokát borostyái) ővetle. „Panem et ciroenaesl\' .A látványosságot és kenyeret* kiabált. A nép ma szerényebb lett. Nem kell neki cirkusz, caak kenyér és élelem. De az élelem ma már hihetetlenül megdrágult. A drágaságokról már a Wskerle kormány idejében tanácskoztak a ministterek, ma ia tauácskoznsk, de a tanácskozással elkéstek, mert nem ankét, nem tanács kell a népnek, hanem élelem, át őstermelés védelme protekciós estkótókkel, védvámokkal megtenné gyümölcsét. A nép a nagy drágaság miatt lázad; lázad Franciaországban, Bécsben és Angliában. A nyugat mozgalmának hullámai átcsapnak majd hoztánk ia, mert mi is mindnyájan a nyomasztó drágaság alatt stenvsdQnk és tOrQuk. A lobogó szenvedélyek lángján csak (elcsapnak és ég felé törnek, ha azokat el nem fojtjuk.
ZendOléssel és lázadással azonban a nép hely-tétén nem segíthet. A drágaságot caak a kínálat hiáoya okotas ás ha a városok néps lángba borítaná aa az országot, at élelmi szereket nsra növelné, ellenketó-leg minden sróstak caak még nagyobb drágaságot teremt.
Oly fényesség vöt olt. Oly fényesség I Kgy palotábo értünk Azt Is minths csupa apró kék csillagokbu-rakták vón össte. Bémöntűak a palotába. Sok-sok kis magamfajta gyerök játszott at udvaron. Közéjük vstózött, ont játszottunk egyQ\'t. Egyszörrs adagyOt, hozzám mefesleg a kendörhaju asszony; haza akart vón\' vesetnyf. Ríttam nagyon nem akarództam slmönni. De ast mondta, csak ugy maradhatok, ha nem kívánkozom többé haza. Azt akartam mondani, hogy hál „igön", mikor aztán fölébbrodlem. Et másodszó\' is csak ugy történt. É« én még most is itt vagyok. I\'edig Dgyé Krzaók néném, ugyé nem?
Ugy sírt, a leiköm, hogy maj\' megszakadt a szivem bánatába\', — folytatta a .falu bölcse" bóbe-szédUeu — mert hisz\' nem segíthettem rajt*. Pedig raógvót\' mÍLdöue, amit c»ak szöme szája kiváut. Hiábé Egyre sápadt. Mán csak az árnyéka vót itt.
Egyszó mikón kendörázlatás után hazafelé ballagtunk, inögáll a kis Lenke, hallgatódzik felsikolt: .A kendörhsju ssszouy I oszt- szalad vissza. Mi is bátra néztünk, de nem láttunk egyebet, mint egy pár szál olyan kék virágot a Kopolya mély telinél, kint a milyen azelólt nem vót soha. Ds ó mán azko\' ott vót, utána nyúlt, le akarta szakajtaui, de megcsúszott a lába ... és mire mi odaértünk, már nem láttuk sehunn, csak a víz bugyboríko\' t hangosan, mintha a* is moudogalná. volt, nincs! Volt nincs 1 A kis árva mán skkor lönt játszott * többi gyermökke\'.
Másnap aztán tele \'volt a Kopolya környéke szép kék virággal melynek színe vetekedik a végtelen égbolt azúrjával.
Vtttmann Ilas.
A vidék iakósságs épugy, mint a fóvárosé érti s drágaság súlyát. Mi kanizsaiak halljuk a néphsrang kongását, mely az oattrák lóvárosban megindult, ds uekduk nem jelent véstt, hanem valami ájtatosság-félét. Mi nyugodtau fizetünk, már atok akik tudnak, a többiekkel skik nem tudusk fizetni, s jó vidékiek módjára nem löródonk.
Mi juhok vagyunk, kiket at agrár pásttor szépen megnyit1 és mint juhokhoz illó birkatürelem-mel várjuk, hogy a nyáját at állam pásttorai vetessék és irányítsák. Mi nem tanácskozunk, nem látadunk. Mi estünk, ha van mit, és koplalunk, ha nincs. Engedüuk környékünkből elvinni minden élelmet és megenged)Qk, hogy eltárják a vámsorompókat at élelem elótt, vagyis mvgnyugstunk abbau is, hogy a föld tulajdonosai, kiké at ország, még kölön protekcióban, miut védvám ós államsegély részesüljenek.
Elvistik gyümölcstermésünket, gabnánkat, mar háukat, baromfínkat külföldre, ds nem engedjük, hogy külföldról ugyané termékeket behották. Megvan tehát a természetes kereslet és evvel szemben egy mesterséges megszorított kinálst. Ez okotta a nagy drágaságot, nem reklám a sokat emlegetett kózvetitó kereskedés.
Az aranykalász leng a magyar róuaságou. A gazda drágán adja el termékeit,—vagyonosodik és mi kapunk helyette kartellirozott gyáraktól ersdó ipartermékeket Két rétege a lakosságnak adja meg en-uek az árát: a fix fizetéses hivatalnokok és a sze mélyes szolgálatból éló polgár.
A termelók védelme tehát nem bitonyult áldásos iulétkedéseanek. At orstág lakosságának 60 atázaléka ugyan fóldmiveló, de a többi 4(1 százalék az ors ág lakóinak igen értékes eleme, mely uélkül az oratág tönkremehet a termelók védelme dacára. 8ulyos gondo\'. forognak malomkerék módjára minden földnélküli János fejében. A Jánorok malma nem listlet Ml, hanem msgórli at embereket. A malom hajtására at eról — a drágaság stolgálUtja.
HÍREK.
— Tülekedés a főigaagatóaágért. Et alatt a cím alatt már a legképtelenebb hirek kerültek a közönségbe. Egyik vidéki lap pl. ast irta, hogy Berkes Ottó székesfehérvári igatgató éa valamikor a premontrei rendhet tartoioU, de onnan kilépett; att is bűnéül tudják be, hogy még osak 81 évea tehát nem érett még meg a tóigazgatói álláara. At igát-ság kedvéért közöljük, bogy Berkós Olló a kesst helyi premontrei gimnázium köttisttelelbeu álló igatgatója, eunélfogva a rendet el sem hagyhatta. Ami pedig korát illeti bizony ctsk egy lépése van még a 40 esztendóhöz, tehát ez a „fiatalkorú* bűne is elesik. At ügy pedig ugy áll, hogy a fóigazga-tói székbe fennálló egyetmények értelmében okvetlenül premontrei rendű fog kerülni. Ezért a csornai prépoat a keszthelyi és a szombathelyi igazgatókat terjesztette ku\'tuszmiuiszterhez. De a jászói prépostnak is van egy jelöltje. Bizonyára el nem mulasztja egyik pályázó sem, hogy a hozzá hajlaudóságot mutató előkelőségek pártolását fel ne haaználja így valószínű, hogy Herkes Olló a gróf Festetics, vagy talán Vaszary hercegprímás kózbeujárását keresi, a szombathelyi igazgatóért talán az igazságügyi miniszter, a jászói prépost jelólt|e mellett talán éppen Tisza Istváu gróf vagy ki tudja ki fog interveniálni. A küzdelemnek ez s módja ép oly régi, miut a megüresedett állások betAhéae és beláthatatlan időkig így is fog maradni.
— Favágók panasaa A megélhetési versenyben a stegéuy ember mindig slul marsd és nem igeu tudja még a mádokal se, hogy hogyan lehetue a ssnyaru sorson valahogy lendíteni. A favágók
munkája nehét ás kemény. A belőle fakadó jövedelem nem csurran, hanem csöppen. Átért Összebeszéltek — mert hát ók nem kartell kötnek — hogy etentul csak 8 koronáért fűrészelnek és vágnsk fel egy öl fát. Meg is kapták, ameunyit kértek, mert nehét munka, kemény munka stb. Most sttán jöu egy favágó gyáros egy bentinmotoros körfűréstes és vállalkozik, hogy a fái ölenkint 3 K 40 fillérért felfűrészeli; felaprítás inár olesóbb. És íme a város, amely máskor mindig s szegény embert pártolja, most elpártol tőle, nem is annyira átért, mert olcsóbb, hanem mert gyorsabb a munkája és 40 öl fáját etekkel a még nem is kanitsai füréstgyárosok-ksl munkáltatta fel A. szegény lavágók torkát elszo-ritotta erre a keserűség és elmentek a rendőrségre. Mert a rendőrségnek sok mindeure van flaslroms, be is gyógyít sok sebet; kit szigorral, kit könyörületességgel. Hát inár, hogy éljenek meg ók, a szegény favágók, ha a város iparengedély nélkül, adómegterhelés nélkül dolgoitat a vestedelmea konkurenciával. Hát most bitony csak anuylt érnek el a favágók, hogy a vároa megköveteli, hogy a motorfűrészeitek iparengedélyt váltsanak és azután m«g fogják őket adóztatni A város mást nem tehet, de tehetuek s polgárok sunyit, hogy ne mellótte szokat a jóravaló favágókat, akiknek ez at egyedüli jövedelmi forrásuk és reménységük a hosstu téli Időre.
— A Potyliba vezető at Potyll malom, hirea malom; volt idő mikor kírádulások célpontja is volt; no meg fürdőhely Potylifüred néven. Atou-ban a Kanálisi gyógyfürdő hHtása elhomályosította hírnevét. De a malom áll, a vitorlája pedig netn és et a fő. Sót ifjabban nemcsak vizieró hajija a kelepelő malmot, hanem uyereolajraotorra berendezett üzeme van. így érthetjük meg a fokozódott forgalmát. Somogyszenlmiklós felöl jövet, a Csengeri-ut iráuyá-bau egy bejáró ut vesét már a kanitsai hstárban s malomhoz. Et as ut at éltető ere a gabonaforgalomnak. Most a ksskeny ntat a mellette levő birtokosok slakarják tiltani, att állítván, hogy et dűlő ut. Stabó Lajos malomtulajdonoa, kit így nagy kár érne, a városi tanácshoz fordult, hogy állspitaa meg as ut jellegét. A pénteki tanácsülés foglalkozott at üggyel. Kihallgatott Unuk alapján megállaplttatott, bogy azt az ulat a somogyszeutmiklósisk és áltslábsu as őrlő közönség etuber emlékezet óta használják. A tanács ennélfogva azzal a javaslattal fogja at ügyet a képviselőtestület elé tsrjeszteui, hogy at utuak közlekedési ut jellegét állapítsa meg és a fentarlás költségét fsleréasben a molnár, felerészben at érdekeltek vfseljék.
— Lakodalom eaküvő nélkül. Szokat lau
érdeklődést holtett ma egy jegyes pár mely sz anyakönyvi hivatal felé igyekezett, hogy elrebegjék egymásuák s holtomiglan), holtodiglant. Ki ludja mekkora ez a terminus. Isten kezében vau ifjú és öreg. A mátkspáruak pedig már csak a szive if|u Mert Kure Károly Kinizsi-utcai hátiur. á jól megtermett vőlegény. 1888 bau született, tehát s szabadságharcban már akár honvéd lehetett volna. A menyasszony a gyászos emlékezetű évben 1849-bou pillantotta meg a napvilágot, és immár a harmaidik lérjnek a boldogitását tette hitvesi kötelességévé. A kicsi ssszouyks hófeher mirtuszkoszoruval, hosszú fehér menyasszonyi fátyollal boldogan Olt deli vőlegénye mellett a szallagcs, bokrétás kocsibsn. Akkora érdeklődés kisérte s boldog párt az auyakönyvl hivatalba, hogy mire odaérlek, már at emberáradat között a rendőrnek kellelt közbelépni, hogy bejuthassanak at anyaköuyvi hivatalba. Itt atouban keserű csalódás várt rájuk. At ezerszemű ihászi Horváth István snyakönuyvvezetó észrevette, hogy míg ó szabadságon volt. a kihirdetés egy helytelenül kiállított halotti bizonyítvány alapján történt. Ugyauís ebben at Írásban Tisttlartó Mária ueve helyett Tóth Sarolta neve volt, mintha ó lett volna néhai Hajducki Ágoston hitvese. így a hátasságkötés elmaradt, A menyasszony majdnem könnyezett a váratlan akadály hallatára A snájdíg vőlegény atonban ait mondta: „Sebaj a lakodalmat most inár megtartjuk ;
SZEPTEMBER 25.
ZALAI KÖZLÖNY

hiszen egyOtt van a násznép is. A sok pecsenye és süteniány is elromolna. Meg a cigányok is megvannak fogadva" Míg e sorokai Írjuk, már bizofiyára jo kedvel foly a lakzi. Sohase halunk m?g!
— Strassburger oirkusa a katonaréten. A Hamum cirkusz óla olyan óriási érdeklődést még egyetlen látványosság se keltett, mint a 8traszburger mesésnek* Ígérkező cirkusza, mely 80-án szombat este 8 órakor tartja első előadását a katonaréten A kiragasztott plakátok maguk is látványosságok, melyek előtt folytonosan kíváncsi tömegek hullátnzanak. A hozzánk juttatott programm egy nagy stilD estélyre nyújt kilátást Kiemeljük ezeket a pontokat: Qrand tableauz 46 lóval 8trassberger igazgató által; szelídített fókák mini jongleurök és equiíibrÍBlák ; Milten-berg baronesse lippizáni telivér ménlovával; 8trass-burger igazgatónő idomított elefántjaival, a háiom Szymauns repülő emberek; Charles ur a jeleukor legjobb mfllovaglója ; Aribo úrnő parforee lovaglónó ; a felülmúlhatatlan négy Károlyi testvér magyar mágnás lovsglási csoport stb Jegyek már most ksphatók s nagylrafikbao.
— Tüsoltónap. A helybeli tüzoltóegyeaület választmánya slhstározts, hogy sz országos Tűzoltói otthon jsvára f. hó 36-én és 26-án városszerte gyűjtést eszközöl és e célból egy végrehajtó bizottságot delegált Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt. Polgármeater felhívására Erdélyi János, Kame-nár Géza, Fehér István, l\'olai József, Vldos János, Klspper Miklós, Anhoffer György, Zieger József, Taucenberger János városi tisztviselők fogják a jelzett napokon s gyűjtést gyüjtóivekkel eszközölni. Szombaton d. u. s módozatok megbékélésére a feut nevezett tisztviselők értekezletet tartottak.
— Máriatelepi snüre: A máriatelepi hegyközség inult heti gyűlése elhatározta, hogy az általános szüretet oklóbet ő-én kezdi meg. A szőlőtermés miuóségileg és mennyiségileg is kielégítő. Állandóan sok kereskedő látogatja a szólóbirtokosokat, különösen s stájerországisk, akik a mustot 86—40 fillérjével Teszik
— Iskolai viaega Amerikában. A Gle-velaudban megjelenő .8zab*ffság"-nak szeptember 8. száma Daytou városban — Ohló állam — lefolyt vizsgáról Így ír: „At itteni kél bóuapos nyári ma-gyar református iskolába járó gyermekek vizsgáját suguszlus utolsó vasárnapján délután tartolták meg s a magyar szülők talláskűlönbség nélkül nagy számban voltak jeleu. A vizsgán egy gyermek kivételével ki a lemploiuajtóban ácsorgott az egész vizsga ideje alatt, az összes tsuulók megjelentek. A viz-ga tárgyai voltak: ó-kor történet, Magyarország töitéuele. egyház történet, bibliai történetek. Kurópa és Ma gyarország földrajza, zaoltárok és dicséretek, imák, erkölcsi szabályok egyházi énekek, hazafias s gyermek dalok írás és olvasás. A gyermekek kivétel uélkűl fényes bízouyságát adták aunak, hogy Kovács Endre lelkész szskszerű és szigorú fársdozása megtermelte gyümölcsét. Vizsga utáu az örvendező gyermeksereg az egyházi elöljáróság vezetésével a Kuruc Magyar Rézbanda zeué|e mellett a magyar negyedben körutat tett, uiiudeo egyes gyermek zász-lócskál lengetve. A marob után az ískolaierembeu ice-cteam estély volt, hol késő eslig mulatott az egybegyűlt közönség.
— A Gyár-utoa rendezése. Nincs hét, hogy a Gyár-utca rendezése a városházán dolgot ue adua, Ur. Sabjáu Gyula főjegyző nagy ambícióval és buzgalommal foglalkozott ez üggyel es euuek köszöu-
hető, hogy az egyes érdekeltekkel « szerződést a város már magkötötte Hogy a teljes utcarendezés lehető legyen, s Gyár-uioai ház és telektulajdonosok ajánlatot teltek a városi tauácsuak, hogy az utcának mielőbbi kövezési és csatornázási költségeihez 50°/«-ksl hozzájárulnak A városi tanács véleményadás végett a pénzügyi bízottságuak adja ki az ajánlatot. Azt hisszük, hogy más utea polgárai is hajlandók volnának e nem mindennapi áldozatra és igy a város utcáinak osaioruázása és kövezése hatalmas lépésekkel haladhatna előre.
— Árverés a vaeuton. A Déli vasul nagykauizssi állomásán ma árverezték azokat a tárgyakéi, melyek bizonyos időn belül nem váltattak ki. vagy amelyeket a várótermekben, vonatokou felejtettek az utasok és uem jelentkeztek értök.
— Felülfizetések. A uagyksnizsai Ipartestület \'25-éves ünnepélye alkalmával az olaggatt és munkaképtelen iparost alaptőkéjének gyarapításához adoiuáuyaikkal saiveaek voltak hozzá járulni; Dr. tíenlzik Ferencué 6 uagysága, Joszifovics Milivoj, Samu József lyo-too K, Nagyságos Bosnyák Géza orszgy. képi. 50 K, Véesey Zsigmond polgármester, a,soproni iparkamara 8\')—30 K, Halvaz Frigyes v. lánácsos 26 K. Nagykanizsai Takarékpénztár, Zalamegyei Gazdasági Takarékpénzltár, Pótkávé gyár, Eperjesy Gábor, Délzalái Takarékpénztár, Polgári Egylet Í0—üti K-val, A Nagykanizsai Első Temetkezési Egylet, A Nagykanizsai Vendéglősök és Pincérek Egylete, Köhler testvérek, Htern 8ándor, Nagykauizssi baukegyesület, Bélusz Lajos gyógyszeiész, Nagykanizsai futóházi kézművesek önsegélyző egylete. Pálfy Alajos, Bazsó József, Nagyságos Oszterhuber László, Nagykanizsai -Kaszinó, Miltényi Sándor, Milteuyi Gyula. Veiszberger KAI-máu, l)r. Benczik Ferenc 10—10 K-vál, Kis Ernői 9 K-val. Hermáim Józseí, N. N. 7—7 K-val.| Kohn 8ama. özv. Kész Józsefné 6—G K-val. Tripamer Gyula, Pollák József, Zíiska Geutilis, dr. Fábián Zsigmond, Piloer Albert, 8zanvéber József, Luszlig József és fia, Hoffmauu Henrik, dr. Lóké Emil, Uuger Ullrnau Elek, Szattler Lajos, N. U ein József kamara elnöao, Fischer és Bader, Zalaegerszegi ipartestület, Somogyi Zsigmond, Ber-ger Ignác. dr. Plibál Viktor, dr. Kottshild Samu, dr. Málék Uszló A—6 K-val, Uuger üllman Viktor, Blau Ottó, Kardos és Steiner, K¡»komáromi ipartestület, Boros János Goldmanu Ignác 4—4 K-val, Gombos Józsez, Lózz József, Vörös Gyula 3—8 K-val, Steiner Mór 2-80 K-val, Szalai János Klosofszky Ernő, Závodi Károly, Perlaky József, Petermau Jó-zset, Darvas János, Tálos Ferenc, Ország Kálmán, N, N. lieisz Béla, Vlasits Kázmér, Szívós Antal, Kőbán János, Sió József, Balázsi György, Mankovics Jakab 2—2 K-val N. N. 1.60 K-val, Heffer Gyula, Pacsai ipartestület 1.20 K-val. Korouya László, Vodiuak István, Itassai Zalaegerszeg, Goldberger Káro|y, Eugel Gyula, Németh Imre, Balog Agostou. Schweitzer József, Geró Soma, Lidii Miksa Németh Gyula, Tóllősy Péter, Berkes József, Kománovics Pál, N. N. l-l K-val, Halász Ödön, Németh Fereuc üo —CO fillérről és Horváíh Károly 40 fllérrel.
— A Royal kávéháa megnyílt Nagykanizsa kávéházai egy modern berendezesű uj kávéházzal szsporodiak Tegnap uyiit ineg a Fó-ut 16 sz. a. a Boyal nagykávéház, melyei az első nap is számos vendég látogatott. A meguyitásuál Zsolnai Vilmos bandája koncertezett a tőle megszokott művészettel Ugylátszik a Royal rövid idő múlva népszerűen fog beilleszkedni az eddigi kávéházak sorába.
— Röpirat aa egyházi vagyonról. A jövő hóuap elojéu egy rö|iirat fog megjelenni Bertalan Viucétól, amely .A róiu. kath. egyház vagyouá-uak tulajdonjoga, kezelése éa gyumölcsöztetéBe" címet viseli. A röpirat a kath. közvéldinénybeu szerzett és
megnyilvánuló színtiszta kívánalmaival és azok oka-datolásaíral foglalkozik. A röpirat megszerzése mindenki részére ajáulbató, a kik a magyar kath. egyház vagyona iránt érdeklóduek. A röpirat a szerzőnél 1 kor. 20 fill. előzetes befizetésével megrendelhető. Cim: Bertalan Vince Rákospalota-Ujfalu Arany-János utca 6. szám.
KÖZGAZDASÁG.
Gabonaüzlet
Hagykanlaaa 1911. aiapt. 96.
Végre beköszöutött az ősz; az egész országban esik az eső amely az elkéselt vetési munkálstokat megkönnyíti. A tőzsdén az eső hatáaa alatt lanyha irányút\' uralkodott.
Piaci árak: ,
üuza . . . . . 23 —
Rozs......19 - .
Zab......18\'i-
Fehér bab ... . 30 —
Tengeri.....19 —
8806/tk. 1911. f
Árverési hirdetmény.
A nagykauizsai kir. törvényszék, miot telekkönyvi hatóság közhírré (eszi, hogy a Zalamegyeí Gazdasági Takarékpénztár végrehajtatónak Tóth Miklóané szül. Biliege Katalin végrehajtást szenvedett elleni 300 K tőke, enuek 1907. évi október 21-16; járó 8\'76"/« kamatai, 0-76% késedelmi kamatai, 30 K per, 93 K 60 f. végrehajtás kérelmi, 14 K korábbi, 22 K ujabbi árverés kérelmi, — mégis a nagykanizsai takarékpénztár 120 K tőke éa jár, — a nagykauizsai takarékpénztár által alapiiotl önsegélyző szövetkezet 500 K tőke és |ár. és a még felmerülendő költségek iránti végrehatási űgyébeu s nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a sormási 439 sztjkben 87 hrsz. ház, udvar és kert s az 1637/a hrsz. dsllosi száulóföld 1339 K becsértékben 1911. évi október hó 0 napján d. e. 10 órakor Sormás község házánál Dr. Tripammer Rezsó, dr. Fábiáu Zsigmond éa Acél Pál felperesi ügyvédek vagy helyetteseik közbeujöttével megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár s lentebb kitelt becsár, melynek kétharmadánál alacsonyabb árou az ingatlan al uem adabk.
Az árverezui kívánók tartoznak a becsár iO%-át készpénzben vsgy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letono,.
A kir. törvéuyszék miut telekkönyvi hatéság
Nagykanizsa, 1911. julius hó 6. napján.
Gózony s. k., kir tszéki biró.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kívánatra házhoz is szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits Jozsei könyvkereskedésében.
V
ZALAI R02LÖNI
8ZKPTKMHER 25.
Csak 4 napig Nagykanizsán, a katonai gyakorlótéren.
Bejelentés!
A legnagyobb és legtökéletesebb Strassburger Adolf utazó
mr CIRKUSZ -w városunkba érkezik,
KI I A IU-.:ij / f viA \\ V
Nagykanizsa és vidéke t. o. közönségét tisztelettel értesítem, hogy egész vállalatommal rövid idóre külön vonaton ideérkezem, hogy
oly előadásokat nyújtsak, mely az összes eddigieket fölülmúlja.
Egész népfajcsoportok:
12 mameluk arábiaiak, rytkabilok, kínaiak, japánok, indusok,
kik « honi prodakoiók leftöké-
lete.ebbjét nyojtják
A kiállítási darabok maguk fél millió értéket reprezentálnak.
Különlegesség:
Tömegló-idomitás. Egyszerre 46 ló produkcióinak bemutatása.
idomított elefántok.
Saját elektromos üzem. Saját tűzoltóság. Saját nyerges- és szabómúhely stb.
Vasárnap, október 1-ón két előadás.
A jelenlegi gazdasági viszonyokkal számolva elhatároztam, hogy a 4600 személyt befogadó óriást cirkuszomat mindenki számára hozzáférhetővé teszem és emiatt a LEGOLCSÓBB BELÉPTIDIJAKAT szabtam meg.
TT _ 1 \' „„ Páholy 6 személyre K 24. Páholyülés K 4.-, Zártszék K 3.—, J. hely K 2.—,11. hely K 150,
lld V ctl ClK. ! 111 hely K 1.20, karzat 60 f. A délutáni előadásoknál 12 éven aluli gyermekek és katonák őrmester-
től lefelé félárt fizetnek.

Jegyek előre válthatók: SCHWARZ és TAUBER dohánytózsdéjében.
SflLVRTOR
Gummi: sarkak
Am laaa. év 6U for»alembaa.
Berpr oiü- is hipiMs ami
Óvakodjunk
K nj^filáMk:,
Berger kátrányezapana, Berger glyeerin-kátrányezapana ée Berger kén-kátrányszapanal, Berger gyógy- és higiénikus szapansi.
cégünk tinire mint sióbeli védjegyek és azonkívül a pótlásokkal: valódi áa eradatl védva vannak. Mlndan alárualtó, kl ezen kizárólag valódi éa szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óla kipróbált Berger-féle szappanok helyeit más kéazitményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi azappanaink a valódiság jeléül ai Itt lenyomatott
védjegyet éa cég-alálráat viaalik.
I Taaaék tehát azan két iamerletó jelre-ugyelni éa kifejezetten Berger-féleszappanokat kérni, mini < kóvelkezó cég gyártmányai
Tiszh\'ted csak
UtólérheteHen tartósságú.
Mindenütt kapható!
VezérképviseKi: HermannHirsch,Wien!%
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
6. Hell & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-oaitrák monarchia áa a külföld gyógy szar-táraiban áa azakbavágó azletakban.
A Zalai Közlöny
S/irkuztisé|i éi kladihlvatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
NAGYKANIZSA, 1911 SZEPTEMBER 28. 50-IK ÉVFOLYAM 80. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•íJalinlk hition ét ctfliBrtakfln.
ElSOiatáal árak: Egál» í»r« 10 kor»na, fálévre 5 korona, Negjradíirro 9 korona S0 011. — Efyae aaám ára 10 OM.
Kalali. .aeikiaalú: Kertén* Jóuavf.
Kliadjai : «■«rkenatőaég.
tzirkaiztiiéi ét kiadóhivatal Diik-tér 1.
Talafon: 112. — Hln
Uj szálló és kávéház.
Gaak kávéházat «karnak.
Ma már senki se vonja kétségbe, hogy a szállók és kávéházak csak olyan husznos és szükséges intézményei valamely városnak, mint akár a hivatalok; sót egy kis merészséggel azt mondhatnók, mint akár az iskolák. Mert ezek közgazdasági «zerepök mellett kultúrintézmények is. Kivált olyan városban, mint Nagykanizsa, amelynek kulturalkotásai az iskolával teljesen kimerülnek.
Fontossága a szállóknak- az idegenforgalom tekintetbe vétele mellett feltűnő. A kávéházak pedig nemcsak ebból a szempontból előkelő tónyezói a városnak, hanem mert ma már a társadalom tekintélyes része kávéházi életet él. Itt érintkezik embertársaival, itt köt üzleteket, itt talál szórakozást; de a kávéházi folyóiratok és lapokból meríti ma már a közönség legnagyobb része egyedüli lelkitáplálékát. Mindezekért nagy fontoságu, hogy a szállók és hávéházak nemcsak kényelem tekintetében feleljenek meg az emberi haladásnak, hanem közegészségügyi kívánalmaknak megfeleló ízléses berendezésüek s legyenek.
A városnak illetékes hatósága ügyel is arra, hogy mindezek a feltételek Nagykanizsa
város szállóiban és kávéházaiban megvalósítva legyenek, És ha itt ott hangzanak is fel egyes panaszok, azok rendesen osak a nagyobb városok szállóival és kávéházaival való összehasonlításból származnak.
Ezek a meg-megujuló biányemlege-tések okozták, hogy már többször foglalkoztak hirtelen fellobbanó gründolók, hogy rószvénytársasági alapon olyan modern szállót, éttermet és kávéházat alapítanak, amelyek egy csapásra meghódítják a világforgalmat Nagykanizsa részérő ós természetes tönkrejutással fenyegették az eddigi hasonló vállalatokat. Ugy látszik azonban, hogy amint nom a szalmaláng dominált a szállóalapitás-nál, hanem a hideg számítás, nem akadtak részvényesek ós a modem szálló halva született. Pedig igazán sajnáljuk, mert ha az eddigiek lebonyolítják is teljesen az idegenforgalmat, mégis jól esett* volna látni, ha egy inpozáns szállót mutatott volna az idegenvezető Nagykanizsa vendégeinek. Meg kétségtelen, hogy némi fejlesztő hatása mégis volna az idegenforgalomra.
A most lefolyt nyáron azonban egy betéti társaság a Fő uton házvételt eszközölt és az egész város tudta, sót a lapok is közölték, hogy azok a házak lebontásra kerülnek és helyökbe impozáns két, vagy
talán háromemeletes szállóépület fog emelkedni kávéházzal, étteremmel, olvasóteremmel, fürdőkkel és mindazokkal a berendezésekkel. melyek az u. n. modern szállókat karakterizálják Mi is örömmel üdvözöltük ezt a tervet, aminthogy városunk minden haladásának barátai vagyunk. Ugy látszik azonban, hogy a nagy hűhó nagyon szerény eredmény magvát rejtette magában. A nagyszerű építési terv egy sablonos kávéház^ tervére zsugorodott össze, mely holmi épü- \\ let átalakítással volna megoldandó.
A/, a betéti társaság a városi tanácshoz kávéházípari engedélyért folyamodott. A tanács azonban a kérelemnek helyt nem adhatott, mert a városi szabályrendeletben mogállapitott kávéházak száma oz idószerint be ven töltve. Értesítette tehát a kérvényezőket, hogy ha kellő tervekkel indokolják, hogy a létesítendő üj kávéház szükséget pótol, akkor a városi tanács nem zárkózik el az elől, hogy a képviselőtestületnek a szabályrendelet olyan módosítását ajánlja, mely az engedély megadását lehetővé tegye.
Erre a botéti társaság egy — ugy látszik — laikustól készített prímitiv általános tervet adott be, melyben újra csak egy kávéház, szálló nélkül van felvéve és a hirdetett építés helyet újra osak belső átalaki-
A csokor.
Irta: HORVÁTH 3EZ8Ö
I.
A szivarfosttól és parfüiuillattól teljes levegőjű szalonban vig kedélyes társaság volt egyQtt. Léha, üresfejű ficsurak akartak szellemeskedni, ötletükkel téli beszédeket elmoudaui, ami azonbau egyiküknek sem sikerült. De hiszeu nem is olyan nagy csoda; szegény szalonfiguráknak egyebük sem volt az élesrevasalt nadrágjukon, hófehér kézelőjükön és kifogástalan kikefélt éa kivasalt szraokíngjukon kívül, azat dehogy ia nem : az Qr«s fejük . . .
Sióval a szelleme* mondások nehogy sem akartak »¡kertllni, hiába próbálta már meg vagy harmincszor Kende, a banktisztviselő, sehogy sem tudott egy iei-pici rövid tósitot összehozni, kiszorítani.
Pedig Hajón Marinka iieveuapjára még a statisztikát is részletesen áttanulmányozta, hogy csak össze tudjon állítani valami közepes dikcíót, amibe az ötleteket ö tuaga fogja belevinni. Talán épeu ezért nem sikerültek a próbálkozások.
Mariska az est starja, az ünuepelt leányzó, kacagva szemlélte as ót állandóau körülrajongó szalon-figurák nagy dilemmáját s neut kisebb felsülését éa
— noha gyakrau leintette azokat — jól mulatott azoknak konok állhataxosságán,
A társaság mindazonáltal elég jó hangulatban volt együtt. Az urak jobbára egymás között szórakoztak, mig a lányok, akik nom kevés számban jelentők meg a nevezett estélyen, többnyire a jelen uem lévőket szapulták, — amit ugyan teljesen fölösleges lenne leírnom, mert tudja mindenki, hogy az ilyen jour-prié-ken mi minden megyen végbe.
A házikisasszony, a bájos, alig tizennyolcéves Mariska végtelenül kedves volt vendégeihez. A sok jó kívánatot, amellyel elhalmozták figyelmességgel és kedvességgel igyekezett Itálássn viszonozni s különösen — mint illik — az urak érezhették magukat legiukább a kegyei által kitüntetteknek.
Néha-néha meg-megszólalt rózsás ujainak csap-kodása alatt a zongora is, belesirva néhány melódiát a vidám egészséges «acagás, vig lárma közé.
Uánattól mentes, könnyed melódiák suhantak föl, a kellemes hangulat gondatlanabbá léteiét még inkább fokozváu s e melódiák még sokáig olt úsztak, olt kereugtek a bódító illatoktól telitett lövegében.
Kgyszer azonban a bogaras Szelégyinek valami az eszébe jutott l\'ózba vágta magát és rettenetes komoly képei csinálva (mintha legalább ís az ó apját
ütötték volus agyon a boldogasszonyai erdőben) szavait egyenesen a házikisai-szonyhoz intézte:
— Mivel pedig a vendégeknek virág ia dukál, tisztelettel vagyok bátor szerény előterjesztést tenni,
miszerint :
— Igen igen I Kérünk virágot I Virágot kérünk I Kérek én is virágot I — hangzóit össze-vissza éa pár perc alatt az égést társaság talpon volt.
Mindenki az egyik nipp-asztalkáu heverő csokrok /elé igyekezett s már-már az a rettenetes veszély fenyegette a drága elegáns csokrokat, hogy a profán kezök álul szétszedetnek, amikor a házikisasszony mosolygós képpel feszült a merénylők elé.
— De bizony ezekből egy szálat sem kapnak I — moudotta kedvesen miközben bájosan ingatta barnaíürtös fejecskéjét. — Haneiu . . .
Hanem abban a píllauaibau — belépett a mont&augyal, akarom mondani: a cseléd és egy jókora csokrot hozott csupa szegfű és krizantém szálakból összeállítva.
-— Ah — hangzott a csodálkozás fölkíáltása, vegyesen férfi és női aikakról.
— Ki küldi? — kérdezték a kiváucsíabbak.
— Mindjárt megnézem — szólt Mariska és elvéve a cselédtől egy kis borítékot, gyorsan szaki
és
i-;
>
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 28.
tásról van szó. Ezzol a toldozás-foldozással Nagykanizsa igazán nem nyerne semmit. Mert mig a város népességének szaporodására való tekintet most egy uj kávéházat hozott életre, mely csak a inult vasárnap nyilt meg, addig a közönség érdekeit ez se szolgálná kalönben, mint az eddigiek, amelyek elvégre mégsem nélkülözik azokat a kellékeket, amelyeket Nagykanizsa közönsége kávéházaitól joggal elvárhat.
GnniMliliii is iparrejleszles
,Nem valami ál enthuziazmus hatása aiail, hanem jól megfontolva jelentem ki, hogy véleményem szerint a magyar agyvelő a legtermékenyebb éa a magyar aziv a legforróbb. Polgárosodásuk rendszeres terré: ben, amelyben ogy nagyszerű magánjótékonysági testület: az Országos Gyermekvédő Liga együtt móködik sz állami gyermekvédelemmel, oly előnnyel használják eszüket éa szivüket, hogy az utáuuuk kővetkező első generáció a magyarokat fogja az egész világ civilizációjának legfelsőbb lokán látni."
Ezeket irta Horace Pletcher, a világszerte ismén sngol iró, aki uem ugy mint Edison tette, átfutotta Budapestet, hanem öt hónap óta itt él közöttünk Itt tanulmányozza az egész világon bámulatot keltett gyermekvédelmi intézményeinket. ,
E tekintetben azt álljuk, hogy a külföld jó véleménye a magyarok erkölcsi és értelmi kiválóságáról még fokozódni fog, ba cssk egy kis igyekezettel több gondot fordítunk majd a gyermekvédelem ügyére, amely az emberkultusznak legszebb bevezetője.
A nimzetnek nincs szebb ügye az emberkultusznál a ha a közigazgatás, mint a közélet vezetője, érvényesíteni akarja óriási hatalmát: ugy szebb tér nem kínálkozik számárs a gyermekvédelem felkarolásánál, hogy megmutassuk, miszerint a magyar agyvelő és magyar sziv bámulatba ejtheti a világot az alkotás terén is ugy, miként ezelőtt ezer érvel bámulatba ejtette harci vitézségével.
Minő hatalmas tényezője lehetne a gyermekvédelemnek számos község, ba az elhagyott, gondozásié szorult és nyomoréi gyermekek részére megszavaznának egy két hold földet, hogy azou családi otthon létesítésére az államtól kérjenek segélyt, mert közmunkával a lakósok is bozzájárulnáuak az épit-
lotta Rtl azt. Kissé összeráncolt alabbástrom homlokát, amikor a nevet elolvasta, de aztán hirtelen ismét elömlött rqta a vígság a mosoly és nevetve szóit a társaságához :
— Az a poéta gyerek küldi; tudják az a Németh, aki tárcákat ír a M Hiradó"-ba. No ez éppen kézre jö\'t.
Aztán egy vandál durvaságával érzéketlenségével tépte szét a csokrot éa osztotta szét ez urak között, akik hálásau köszönték meg azt . . , II.
Valahol egy coöndes, rideg kis hónapos azobá-bau egy hosszuhsju ábrándos tekintetű ifiu Olt a pislogó lámpa mellett és miközben ujjait hosszú bajába fúrta, fölsóhajtott.
— Talán már meg is kapta a csokrot . . . Es talán megörül ueki ...
Msjd ökölbe szorult a keze és megvillámloU a szelid kék saeme :
— Kell, hogy örüljön ueki, kell, hogy szive sen vegye I Hiszen utolsó pénzemen vettem, hogy örömet szrrezzek ueki ... Az utolsó pénzemen — és moat meg kell koplalnom azt ar öt koronát . . .
kezéshez. A község úgyis köteles gondoskodoi szegény gyermekeiről, de ha az államhoz fordulnak segélyért olyan célból, bogy csiládi otthont akarnak létesíteni: akkor a segélyt megadja az állam. K tekintetben Ruffy Pál dr. az állrmi gyermekmenhelyek országos felügyelője a legnagyobb jóindulatul támogatja a községek törekvéseit. És hogy miuél szivesebben hozzájáruljon a költségek fedezéséhez at állam is: ahány gyermek csak elhelyezhető az ilyen osaládi telepeken, annyit küld oda, fizetvén érette az állam az événkínli 60 koronákat, minden gyermek után.
U
Ahol tehát van olyan épület, nagy udvarral és kerttel, amely alkalmas lenne ilyen családi telepek létesítésére, jól tennék a községek, ha minél nagyobbra építenék, átalakítanák azt, hogy igy auuál több gyermek találua elhelyezést.
Akkor aztán lehetno a 10—\'9 éves gyermekeket háziipari kézügyességre ia kitanítani és föld-mivelési. gazdasági, kertészeti foglalkozá-okra ia kioktatni, amihez az állain minden gyermek tápdiját öt koronával pótolja. Az ilyen gyermekért évente 90 koronát fizet. Ha tehát száz ilyen gyermek van elhelyezve egy község családi leiepén, akkor évente tizennyolcezer koronát kap a község az államtól tápdgakban s a háziipari munkákból vagy gazdaságból befolyó jövedelem pedig az illető gyermekek között lenne kiosztva, akik igy az ipari pályákra már előkészülettel bírnának s az ipariskolák legkitűnőbb növendékei lennének.
Az iparos pályáknál úgyis nagy hátrány az, bogy niuc»enek megfelelő számú tanoncok s akiket szülőik erre a pályára küldenek, nem szeretnek tanulni, hisz épen azért akarnak iparosokká tenni, mert ugy gondolják, hogy az iparosnak ms sem kell — ugy miut ré/eu — tudni egyebet, mint a nevét lefirkantani \'a az egyszer egyel elmondani.
A községi alkalmazottak az összes közigazgatási tisztviselők között legtöbbet foglálkoznak a néppel, legjobban tudják, hogy hol volna alkalom ilyen caa-ládi otthonok létesítésével, a háziipar tsnilásával kapcsolatosan egy egész iparos nemzedéket nevelni a magyar polgárosodásnak, a nemzeti vagyonnak és nemzeti államuak ?
Milyen rengeteg összeggel segitenék előre ezek a gyermekvédelem ügyét, azt egy-két év múlva statisztikai adatokkal bizonyilhalnáuk
Dr. Hollós? István.
HI R E K.
— Még egyszer az államsegély. Majdnem 3 évi bizonytalanság ulán a belügytni-miniszter végre rendet teremtett az államsegély felosztásának módozataiban. Az elsó államsegély 1909-re szólt; akkor a képviselőtestület és vármegyei veghatáruzattal megállapított felosztási tervet sok városi tisztviselő és Hajdú Gyula dr, városi képviselő megfellebbezték a belügyminiszterhez, akinek döntése ma jött le Nagykanizsa városához. Ez a döntés ugyan az 1909. felosztásra vonatkozik, de irányadóul szolgál minden további esetre nézve.
A miniszteri intézkedés a volt rendőr-biztost llajós Ferencet szolgálati idejének tekíntetbevételével a IX. fizetési osztály 2. fokozatából az 1. fokozatba helyezte. Benedek József t. aljegyzőt 1909. nov. végéig a XI. oszt. 2. fokozatából az 1. fokozatba sorozta. Ozulek József városi irézbehitót minthogy nem tartozik a tisztviselői státushoz, nem tartja rész\'esitendónek az államsegélyben, (Most látszik milyen helyes volt a városi tanácsnak az az előrelátó intézkedése, hogy
a vármegyei határozat szerint a kézbesítőre eső részt nem ulalta ki, hanem a felebbozé-sig letétbe helyezte.) Ugyancsak elutasitta-tott a városi segéd mérnöknek elkésve érkezett fellebbezése is. A miniszteri leirat még-megjegyzi, hogy az államsegély elégtelensége miatt aránylagosan leszállított pótlék-összegek e módosítások következtéken fel-emelendők. Végül megjegyzi, hogy azok a városi alkalmazottak, kik államsegélyben nem részesülnek, a város házipénztárának terhére bizonyos pótlékban volnának részesitendők.
— Kaposvár gyáesa. Németh István ka-posvár polgármestere f. bó 94-én hosszas azenvedéi után 62 éves korában elhunyt. Kedden d. u. helyezték ftiök nyugalomra. Németh István 16 éven át volt Kaposvár polgármestere és ez idő alatt hatalmas lépésekkel fejlődött a város. Temetésénél impozáns módon nyilvánult meg a lészvél és nagyrabecsülés, melyet mint ember és mint polgármester kivívott magának. Nagykanizsa polgármestere Vécsey Zsigmond, a tanács és a tisztikar nevében réazvélét fejezték ki Kaposvár városi tanácsánál.
— Házasság. Dr. Rátz Kálmán. Nagykanizsa város liszti orvosa f. hó 37-én kötött házasságot Kiiály Etelka úrhölggyel. A polgári házasságkötésnél tanuként szerepeltek Málits József zalavármegyei árvaszéki helyettes elnök és Belus Lajos gyógyszerész.
— Jomkipurkor az ízr. templomban az íatentiszteletek következő sorrendben lesznek megtartva: október hó 1-én vasárnap d. u fél uégy órakor mincbs ima; 6 órakor esti ima, október 2-án hétfőn reggel 7 órakor schschrisz; d e. 9 órakor iljuságí istenlisztelet, a halottak lelki üdvéért való Házkára imával kapcsolatosan, melyen mindenki fásat vehet; d. e. fél II orakor mossál aiintén Házkárával ; d. u. háromnegyed 4 órakor mincha és est köretőleg neila és marív ima. A hétfőn d. e. 9 órakor kezdődő ifjúsági istentisztelet kivételével, fenti istentiszteletekhez is csak a njegíeleló belépti jegyek előmutatása mellett lehet a templomba bemenni. Templomi ülések még most is kaphatók a hitközségi irodábau; ugyanott a szegények teljesen díjtalanul kapják meg belépti jegyeiket.
— Halálozás Kiss Józsefné, szül. Bebeiics Amália f. hó 96-án 66 éves korában elhunyt. Teinr-tése ma d. u volt.
— A nagy Strasaburger-féle cirkusz Nagykanlasán. 8trassburger Adolf, a legnagyobb utazó cirkusz lulajdnnosa, aki jelenleg Pozsouyban nagy szenzációt srat. szombaton, szeptember bó 30-án különvonaton érkezik varosuukba vendégszereplésre és előadásait a katonai kisgyakorlótéren fogja tartani. A „Urazer Tagespost" a következőkben számolt be a cirkusz mutatványairól: 8trassburger Adolf cirkusz tegnspelólti megnyitó előadása a közönség feszes várakozásában mindenben megfeleli. Az egész vállalat elsőreudó művészekből áll, kik remekül végzik mutatványaikat a számos lóval, az elefántokkal és jól betauitoU kutyakkal. A gazdag programúi, mely harmadfél óráig tartott 46 lónak a színtérre vezetésével kezdődött. Adeliua kisasszony kitűuű partorce lovaglónónek bizonyult. Bosszi kisasszony egy ezűsthuzatou szerpentlntánczot pródukált, ami atiupompájávai felséges látványt nyújtott. Plesz-szis és Lustiuanu urak, valamiut a kis Strassburger Károly a legnagyobb biztonsággal végezték hajmeresztő mutatványaikat Kosszony ur lömegídomitáaai is bámulatba ejelték a közönséget Seymanea testvérek mozgó trapezeu nyaktörő gimnasztikát végeztek. Koaazuuy ur lovagolta telivér „Dollárkirálynő" valósággál elragadta a nézőközönaégel. A további pontok Is mind remekűi sikerültek. A magyar csoport merész ugrásai és lovagló gyakorlatai is álta-
8ZBPTEMBER 28.
ZALAI KÖZLÖNY
Y
lános tetszést arattak. Strassburger Igazgatónő két ¡ól idumilott elefauttal lépett fel. Nem hagyhatjuk szó nélkül a bohócok humoros és kacagtató mutatványait és egynéhány kitűnően idomított kutyának a produkcióját sem. A közönség, mely az óriási teret uufulásjg megtöltötte, minden pontnál örömének és tetszésének adott kifejezést, Több tekintetben mondhatjuk, kogy Strnssiiurger cirkusz páratlan a maga nemében.
— Főgimnázium Dombováron. Egyre hajtogatjuk, hogy iljaink még miudig kerUlik a gyakorlati pályát. Olyan fényes példa, mit Hazay honvédelmi miniszter ad, aki fiát egy német kereskedelmi iskolába vitte, sem igen hódit jobb belátásra. De maga a kormány is támogatja azokat ^írekvégeket, melyek az itjuságot a lateiner pályára terelik. Dombovár régen vágyódik egy főgimnáziumra és most ugy láUiik sikerül szert tenni egy kalh. főgimnáziumra. Barkóczy Sándor min. tanácsos f. hó 21-én Dombováron járt és kiszemelte a szükséges telket. A község ezenkívül 120.000 K-át és a szükséges téglái adja. A többi államsegélyből kerül ki. Azt hiszik a Dombováriak, hogy az uj gimnáziumot már a jövő tanév elején megnyithatják.
—■ Bizottsági gyülÓB. Nagykauizsa városi
pénzügyi bizottsága holuap, 2!)-én d. u. \'/t6 órakór gyűlést tart.
— Rendkívüli közgyűlés. A nagykanizsai ált. Ifjuságképző Egyesület f. évi október hó 10-én kedden este 9 órakor, határozat képtelenség esetéu okt. hó 18-án bzerdán este ugyancsak 9 órakor az egyesület helyiségében rendkívüli közgyűlést tart Tárgysorozat; I. Egyesület uj alapszabályának előterjesztése és jóváhagyásit. 8.\' Az üresedésben levő tisztségek betöltése.
— Tankötelesek összelrasa A be nem iratkozott taukötelesek összeírása október t-éu megkezdődik és a mulasztást elkövető szülők ellen a tör-véuy szigorát fogják alkalmazni. Az összeírást 4 városi tisztviselő teljesili.
— Petermann József kertészete Nagykanizsán. Egész Dunámul elsőrendű modern kertészet. Szakszerű növénynemesités és fajalanyok tenyéaztáse. Világhírű hollandi virághagytna telep. Magas és törpe nemes gyümölcsfák legjulányosabb árban kaphatók. — ÉI6- is müvirágkereskedésibcH Fő-ut 1 ss. — Mindenszentekre nagy választék élő-mövirágkoBZoruk és sírcsokrokbau mérsékelt árakon.
— Kolerás beteg Sormáson Szabó János sorntási lakós, táviróiounkás hosszabb ideig Orsováu, m^jd Temesvárou dolgozott Innen vasárnap betegen érkezett haza A kezelő orvosnak koleragyauusnak tűnt fel és mindazokat az óvóintézkedéseket megtette, miket ilyén esetekben a gyakorlat megkövetel. Az országos bakteorologiai intézetbe felküldtek a beteg váladékából és tegnap megjött az értesítés, hogy Szabó csakugyan kolerában vau. Tekintve, hogy a kolerá nein Sormáson keletkezett és ugy a szolga-birósag, mint a körorvos és a sormási jegyző minden óvóintézkedést szigorúan foganatosított, azt hísz-szük, ez az íncidebtalíter előfordult koleraeset tnagá bau is fog maradni. A beteg már feujár. A községet a csendőrség tartja megszállva és élelmiszert 5 napig Sormásról kivinni neui engednek. A lakosság szabadon közlekedelietik.
— A drágaaági pótlók Most már nemsokára meglesz. Október elején valósziuüleg lesz városi közgyűlés, melyen megfogják szavazni a drágasági pótlékot. Részesülnek pedig belőle a dij-nokok, végrehajtők és becsüsök, rendőrök, hivatalszolgák. erdóörök, házmesterek, s városi gazda
egyéb szolgák és mezőőrök, csordások, városi bábák ; összen 96 alkalmazott Mindegyik fizetésének lO\'/o-át fogja drágasági pótlék fejébeu megkapni. Ez pedig a városi ssámvevói hivatal ööszeállitása szerint 6894 K 89 fülért tesz. Jut tehát átlag egyre-egyre 61 K 90 fillér.
— A népfelkelői szemle elmarad. A honvédelmi miniszter rendeletileg utasította a katonai hatóságokat, hogy s kolerára való tekintetből a népfelkelői szemlél ne tartsák meg. A mull évben ugyauoz okból szintén elmaradt.
— A leleno gyerekek. Szűcs István már 17 éves. És hogy hogyan nevelődnek a .lelenciek" azt az ö sorsa fényoseu illusztrálja. A város neveltette és fizetett érte. Azután Koseuberg Miksához adta pékíuasnak. Két évig volt itt, de 12 szer szökött meg és mindannyiszor egy-két ellopott koronával. Güii8berger Jakabnál 3 hónapig volt ós hétszer szökött meg; Frk hentesnél 3 hónapig szolgált, lopott kolbászt, liust stb. megszökött. Lenk József pékmes terhez kerüli végre, de 6—7 K pénzel onnan is megszökött. I\'est felé utuztábaii elcsípték, a rendőrségi zárkába adtak neki ideiglenes szállást Itt rabtársának mellényzsebéből egy drb. kél koronást lopott ki és a leggondosabb kereséssel se akadtak rá, usak mikor véletlenül leejtette A sokszoros toloucolással tetemes költségébe kerüli egyes községeknek. A rendőrség most már a javító intézetbe adja.
Ugyanígy jár Karkas József is, a szegény féllábú 17 éves csavargó gyerek. Nyolc éves korában ogy tehénrugás következtében amputálták egyik lábát combban. Kotscbild Samu terménykereskedő egyszer megszáuta és Hudspeslen múlábat csináltatott neki. Eltörte. Ez se maradt meg sehol, csavargó életre hajlandó. Szintén n javítóintézetbe kerül.
— Becsüle\'-. Istenein milyen nagy kincs! kivált a uői becsület Erre olyau kényes Imrei Teréz, kinek szőke baja előtt, ki tudja hány férfisziv dobogott. Es nem is rég lehetett ez, mert a mindenre kíváncsi kapitánynak ugy mondta be, hogy: .Hiszen már • tegnap már megmondtam, hogy izé 41 éves vagyok." Igen, háta uői qecsületét sértegeti Haverka Karolni tegnap is, tegnapelőtt is; meg kitudja, hogy hányadszor már. „.Mondja meg ueki nagyságos ur, hogy eugem hagyjon békében, mert én le — No ezi nem írjuk ki, hátha bajba koverednék ral atta \'a békességszeretó Teréz. Egy nemespálrói asszonyt hozott magával lauuuak, aki látta, hogy Haverka Karolin ököllel hogyau megütötte az utcáu mikor éppen szilvát vett ó. Előtte való nap meg esernyővel Ötölte verte. Szóvei lesz dolga a kapi lánynak, inig helyre állítja a uői becsületen meg zavart világrendet. Nehéz feUdat vár rá, mert valami féltékenységi ok mozgatja a szőke és barna lázadó sziveket.
— Oabonatolvaj. Kovács Uábor Kiuizsi utcai házigazdának egy világtalan asszony lakója vau Ez észrevette éjjel, hogy a padláson kotonozuak Megkopogtatta hát a falut és ugy felhívta házigszdája figyelmét is. A gazda a padlásajtóhoz ment, de reu deseu zárva volt. Azouban két telt zsákot vett ott észre sót hirtelen két egyén is előugrott egy sarok bői és elszaladt. A rendőrségi nyomozás a gyauu szálai Esztor János és üönc Józsefhez vezették kik n szomszédban laknak. Előállíttattak és Gönc ki Alsólendváról jött ide, be is ismerte a lopási száudékot. Letartóztatták.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kivánatra házhoz is szállít. £gy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits ozsef könyvkereskedésében.
Vendéglő-átvétel.
Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget, hogy szept. 28-ától kezdődőleg a
Polgári Egylet
vendéglőjét HALÁSZ FERENC úrtól átvettem és azt
október 3-án, kedden
Horváth Jozsó zenekara közreműködésével
ünnepélyesen megnyitom.
Kitűnő magyar konyhámmal
és a legjobb minőségű
Itnlatonmelléki és gyöngyösi boraimmal, valamint pontos kiszolgálással törekedni fogok vendégein) rokonszenvét és megelégedését tiérdemelni.
Kitűnő borok Lesence-Tomajról
gróf I)eym pincéjéből.
Minden este zene.
Magamat a nagyérdemű közönség szives
pártfogásába ajánlva
kiváló tisztelettel
Blaskovich János
taadillii,
SflLVflTOR
GUMI SARKAK
VIIÁ6 CZIKK
UTÓLÉffllETfTUa TARTÓSSÁGI! I
MINDENÜTT KAPHATÓ.
4
ZALAI KÖZLÖNY
SZEPTEMBER 18.
Csillár
perzsa szőnyeg rézbutor, bronzáruk
Valamint előkelő uriszoba berendezésük, eredeti olaj -festmények, úgyszintén többféle dísztárgyak, miut.
alkalmi arak
a legelőnyösebben beszerezhetők
ludapasts Andrássy-nt 35, I. em. alatt
Viszontelárusitókuak nagy engedmény.
TiszNtsd csak
s •í
\'3 g
5
03
PH
HIRDESSEM „ULM KÖZ LÖH Y
a
BEM
750. s/.v. szám.
löTT
Székaafahirvárl m kir. állami niatalap-paraacaaaksi|
Árlejtésí hirdetmény.
A székesfehérvári m. kir. állami méntelep palini osztályánál elhelyezet ménállomány részére 1911. november hó 1-étól 1912. október hó végéig szükséglendó zab, széna és alomszalma biztosítása iránt a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvevő irodájában 1911. Ifi aktibar hó 6-18dílllltt 9 érakar Iráahill zárt ajánlati irlajtéa fog na|tartatal.
A takarmány szükségletre megjegyezteiik, hogy a termelők nemcsak az egész mennyiségre, hanem 100 métermázsára is tehetnek ajánlatot. Egyenló ajánlatok esetén a gazdák ós gazdasági szövetkezetek ajánlatai előnyben részesülnek.
A közelebbi szállítási feltótelek a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvevő irodájában megtudhatók, hol a szállítási feltételek füzote is betekinthető ós ahonnan az árlejtésí hirdetmény kívánatra megküldotík.
Székesfehérvár, 1911. szeptember hó 10.
Székesfehérvári m. kir. állami méntelep parancsnokság.

2—.1 középiskolát végzett jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó fizetéssel azonnal felvétetik
Ifiu Wajdits József
kéuyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Csakis Pilseni sört igyunk a .Szarvas szállód«" éttermében, a sörök királya ; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kitűnő.
A Zalai Közlöny
9*arkaaztaaá|a ia kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Csak 4 napig Nagykanizsán, a katonai gyakorlótéren.
Strassburger Adolf
CZIRKUSZA
.
Szombaton, 1911. szept. 30-án este 8 órakor
Disz-premier
Vasarnap ^W«» gjjj. { ^ jj j ^
Óriási szenzációs műsorral.
KOlOnvonal megérkezése szeptember 29-én rej^el.
j. ö, 10 -12 óráig; nyilvános piát 1*1* FbIMií 40 Illír, imMA 20 Hier.
Helyárak:
Páholy 6 személyre K 24. Páholyülés K 4. --, Zártszék K 3.—, I. hely K 2.—, II. hely K 150, III. hely K 1.20. karzat 60 f. A délutáni előadásoknál 12 éven aluli gyermekek és katonák őrmestertől lefelé félárt fizetnek.
-vr
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.



Insert failed. Could not insert session data.