Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.85 MB
2010-02-17 15:48:53
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1352
5508
Rövid leírás | Teljes leírás (264.23 KB)

Zalai Közlöny 1912. 078-086. szám október

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA 191a OKTÓBER 3.
51-IK ÉVFOLYAM 78 SZAM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Megjelenik hétfon ét csfltftrUkftn.
Cl«flx«U*l é»r« 10 korona, fílévre 5 koron..
Negyedi"* 2 korona 60 Ali. — Egya* a*Am Ara 10 Ali.
KnUIAft «*ei We*íl«\'> KhüIsua futván
Kiadja
n/.«rkei\'.tői«i;.
■V
Sztrkuztöiig ii klidthlutil Diák-lér I
SZEMLE.
Talán tamil hatunk a cirkuszbau íh valamit Hiába csak nem jár oda annyi száz ember? Nem! Tanulni, gyönyörködni megy oda mindönki. Talmi inkább gyönyörködni, mint iahiiIfii. 8 mégis tanulhatuuk valamit. Vegyük i dolog végét, a birkózást. Izmon, hatalmas szálle-géuy mindegyik. Gyönyörűség nézni raituk az i-r6t, bz ügyességet. Kiállnak a küzdőtérre. Klóbb békésen, inaid keményebben folyik a küzdelem. Csattan a lapos ülések sokasága. Aíután "rőtebben csap ki a uenvedély. Keményebb ütés is dobban, koppan köz-ben-közben. H a közönség, mely kezdetben nyugodt, egyszer csak felizgult sokasággá lesz. Nyugalmát a rokonszenv űzte tova, mely feltámad benne a küzdő bajnokok egyike mellett. Azzal küzd, azzal libeg, fog, Ql, fekszik. Szóval mindent érez, mi annak tagjait, éri szorougatjn. Tudja a szabályt jobban, mint akárhány bajnok. Mi hát az oka örömének, ba kedvence gyóz, s mi aggodalmának oka. ha rokonszenvének birtokosa kritikus helyzetbe jut? Nem nehéz kitalálni! Mi ináa, mint az, hogy az a Czája a mi vérünk. Magyar ember. Ugyanazon család tagja, kinek szavát megértjük s 6 is megért bennünket.
Furcsa a mai nemzetköziségre törekvó világban. 8 fó. hogy igy áll a dolog. Miért tehát a lehetetlen theoria? Uiába az emberek s nemzetek között emelkedő korlátoknak ledöntéséro irányuló
theoriák sora. Csak lantom mind. Kácáfol jogosultságukra az élet, a való.
Hagyjuk tehát azokat. Ne törekedjünk hiábavalóságokra, mire cáfolatot a komédiában ia eleveuet tanul az ember. Szebb fszme az eredményre juttatott altruizmus és filantrópia. Iparkodjunk azt megvalósítani. Tessék elhinni, ennek több haszna leszi Az internaciouale apostolai itt feilsenek ki egy kis pio-pagaudát. Talán eredményesebb lesz munkájuk. Elhat az a szó a vad cserkeszhez is s nem fog vadul támadni, hanem szelíd lest, s csak jogos eszközzel fog diadala ulán törekedni. Vagy nem ?
A városok olcsó élelmezése.
(V. L.) Már nem is panaszkodunk inon, hogy milyen elviselhetetlen a drágaság, meri már npalikua közónybe fulladunk az árak folytonos emelkedése láttán és meg inkább ii/.on a tehetetlenségen. mellyel a növekvó drágasággal szemben viseltetünk. Végre egy terv! Ugy látszik, mintha mentő idea lenne. Herényi Béla gróf, főldmiveléa-flgyi miniszter a minap egy hozzáforduló újságíró előtt terveiről, szándékairól a föld-mivelésügyi minisztérium tárcája némely területéről nyilatkozott és szólt az elÓKÓszités alatt álló jelenlöségesebb ügyekról is. Ebben az országos érdeklődésre számítható miniszteri
nyilatkozatban megcsendül ezer és ezer kis egzisztencia aggodalma, vágya és mintha a remény sugara is felosillttnna A miniszter ugyanis számba veszi a fii-fizetésből éló tisztviselők és az önálló keresettel biró kisiparosok és kiskereskedők mai nehéz helyzetét, az elet drágaságának elviselhetetlen voltát és mivel leginkább a városban lakók érzik ezt, itl akar mélyreható intézkedéssel segíteni.
A segités módja reális és ügyes. A helyi fogyasztás céljaira akar állami segítséggel a városokban nagyobb zöldségtermelő telepeket létesíteni és egyúttal a kertgazdaságra ismereteinek terjesztésére munkaképzó iskolákat állítani. A piaoi drágaság a termelési rendszer mai állása mellett nem enyhítő. Valóban sürgősen szükségünk van arra, hogy áttérjünk a szántóföldi kertgazdaságra, mely olyan egészen újnak hangzik, hogy olvastára hírtelen megállunk: mit akar ez a jó ember a szántóföldi kertgazdaság emlegetésével? Semmivel sem többet, mint ha a bolgár kertészetet emlegetnénk. Mikor azt látjuk, hogy egy bolgár paraszt minden szívfájdalom nélkül képos százhatvau-kétszáz korona földhaszonbért holdanként fizetni és mégis egy nyáron át. termelve salátát, hagymát, zöldséget, főzelék-
Bayreuth.
Irt. LUKÁCS JÓZSEF.
II.
Minden jegy ára egyforma. Akár i fóldazluti flsfl aorbin, akár a felsóemsleti karzat utolsó sorában Mind 26 márka, Kivétel a fejedelmi galléria az etsfi emeleten, hol 41 márka (60 korona körUl) egy |egy.
— Sok-sok! Gondolom magiamban.
— No, do Parazifál! Ez megéri 1 A zeuééit enuyi áldozatot lehet hozni ? ! Hogyan I Már hozom is!
— Bújtam a sor. föléin fordul szűkre szabott udvariassággal az egyik alkalmazott.
— Nincs több! Feleli szárazon, ridegen. Mind elkelt I
— Hm 1 Ezért jöttem ide... Ezért fizettem it drága szállót! 8 még száz más gondolat cikázik át agyamon. 8 most mind hiAlia I Voltam Bayreuthban a még soiu láttam a Parraiíált I ... Ez lehetetlen I
Mentő gondolatom támad. A megvett sziulapon <lr. Székelyhidy, magyar operaénekesünk nevét is "Ham Hozzáfordulok. Ha már nem elég protekció a pénz, jöjjön még egy ós segítsen az 1
Szerencsémre gondoltam azt Az irodában megtudtam lakásának elmét. Utána gyorsau.
Ott voltam egy báz második emeletén. Pedig még reggel voll, talán tíz óra felé, lm nem kevesebb.
Mávész embereknek pedig hajnal, kik ilyenkor aluszák a bohém élet édes álmát.
Mindegy. Csengelek. Mosolygó szemtt, beszédes német asszony fogad az ajtónyitáson át s kémkedve kérdezi célomat.
Névjegyemmel lelelek. Adja ál a művésznek!
Kg; perc » ajtót nyit eléltem. Én pedig egy halóba lépek, hol művész honfitársunk szép haugil iualrumeulumát tisztogatja Mentegetőzésre fogom a dolgot, ó meg bocsánatra. Ezen ia átestünk.
Végre ia rajiam a sor. üyortuui hadarom el, miért jöltem.
Nem akarom zavarni, de kérem — jöjjön velem n koinitéba! Ennyit kérek tőle, ezt a csekélységet. Egy magyar a magyartól, távol hazánktól, az idegenbeu.
— Jön. Megyünk.
Daliás alak Fölleié ia, oldalt is derék egy ember Az irodában tisztelettel fogadták. Eu bátran húzódtam mellé.
Sokáig alkudoztunk. Végre mégis esak hasznát ! láttáin protekciójának.
Elékerült egy jegy az asztalitokból, melyet \'állítólag egy angolnak tartottak fenn.
Megkaptam. Fizettem érte 41 márkát s boldogan szorítottam Uraimba a zöldes cédulát. De hálásau szorítottam meg dr Székelyliidy kezét is, mert neki köszönhettem, hogy a jegyhez hozzájutottam.
Elváltunk. En a temetó felé mentem, hol Liszt Ferenc nyugszik éa Jean Paul. Nem néztem semerre. Az egyszerű városnak Maiimiliáu útja a legszebb szép botjaival. Azután egy-két feketén patinás éptllet a mullból a vége.
A temetőben sok idegen sOrgött-forgott.
Elóbb kívülről, a környékét néztem meg « azután beléptem.
Egy kis román kápolua Liszt mauzóleuma. Apró, törpe épület, mely négy emberrel már meglelt. Két oszlopos portálé előtte. Högy e sorokat irom, előliem mosl is a képe Vad széllé fonja körül minden oldalról, melynek sűrűjéből néhol piroslik ki a tető piroa caerepo. Borostyánt Is találtam egy árva azálal, mely félénken Iont körül egy vadszőllős oszloplalpol. S ez mind igy van I Senkinek eem jutott eszébe, hogy borostyánnal luliassa be a nagy-meatei nyugvó helyét.
Egy öreg őr próbált véties, köhécselő hangon valamit elmondani. Gyorsan elnémítottam, a tenyerébe lapintva valamit, hogy ue fárassza öreg mellét.
Bementem. Előliem az egyszerű sírkereszt. Megilletődöm. Tohál ennyi az egész. A megeinléke zés éa kegyelet ináa emléket nem állított a bia sir-kápolnán és fakoreszten kívül, Gyenge és vékony megemlékezés egy Lisztlel szemben.
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÖBER a
féléket, ugorkát, nemcsak, bogy " földárendát könnyedén fiieti, hanem ószre kelvin az idő, felszedvén a bolgár káposztáját is, bó nadrágjával elmasiroz bolgár hazájába és bizony jé c^omó pénzl is visz haza.
Mikor ilyesmit látunk, lehetetlen, hogy ne kivánjuk a szántóföldi kertgazdaság terjedését, annál inkább, mert nem jön mindazonáltal hozzánk elég bolgár, aki egymással Sonkurálna és ezek a ravasz keleti emberek ugy helyezkednek el a/, országban, hogy egymással versenyezniók ne kelljen és igy a piacon majdnem maguk uralkodnak, a mellett dacára intenziv termelésüknek, a keresletet kielégíteni nem tudják.
Azt szoktuk mondani, hogy a magyart kertkultúrára megtanítani és még inkább vele a pepecselő munkát megkedveltetni, nem birjuk. A tapasztalat mást bizonyít. A Balaton mentén létesült, hogy ugy mondjuk magyar bolgár kertészet fényes példája annak, miként simul a magyar az uj korszellemhez és hogyan, mily serényen tanul el uj gazdasági fogásokat. Somogy déli partján, talán éppen Koppány magyar vezér ósei, kóstoltak bele. a bolgár kertészetbe és mivel a Balaton mentén kitünó értékesítési piacok vannak, daliás somogyi atyánkfia oly serényen rendezte be az öntöző müvet, használja a locsolót, a kis kapát, a gereblyét, hogy öróm nézni És hogy nemcsak a bolgárok tündérkezén adja ki a szűz magyar föld az
Gránit kólap fedi • sírt. Kajla e felilii: Fnuit Liazl.
Meguézetn a koazorukat s keznem bzégjreuleiií magara. Egyetlen egy ezüst koszorút találok. az ia az oroai zeaei-vilig Ízlését a megemlékezését dicséri. Felirata francia. A la raftmolre de PraDCois Liazl de Is part des compoaítsura Rug4e* et de* aduiiraleurs de son Qeaie — a közben a leveleken Oyrill-betokkel liteunyolc név.
Végre találok egy nemzeti niídQ szalagot, elrejtve s hamburgi opera usgy konzumjának babérjai kötött. Felirata: A nagy mesternek az orot. zeneakadémia zongora osztálya
Azután még egy uemseli szitiQ szalag a követkézé leliratul: Árpád Szendy u. SchQller tleiu uuaterblicheu Meistsr.
Keresés utáu skad még egy harmadik szalag is. L. Makray : Seinem Abgolt: Liszt I — felirattal Semmi más. Vége a magyar megemlékezésnek. Szinte pirulok ezeu szűkkeblűség místl. S ahogy a hulló koszorúk között kutatok, találok olt egy magyar emléket. Ez egy magyar ember névjegy*. Uondoll-o rá, hogy valaki megtalálja. Pedig ö a nyilvánosságnak szánta, azt hiszem.
A névjegy felirata: Tafler Imre ingenienr Budapest, Löuysy-titca 7. A névjegy hálán ceruzával ráírva: Semmi magyar I 1913. julius 23.
Kár találkoztam volnn evvel az édes bonfí-társsmmsl, bogy együtt sírtuk volna el * szomorú tény lölött való bánatunk.
Mi lartuuk Liszt Qunepélyeket — (éppen ma kaptam egy meghívót a nálunk rondezendó (luoep érdekében!) — de ezzel már mindennek elegei tettunk, ugy gondoljuk Az a eir pedig jeltelen a magyar nemtörődömség mistt-
(Vóge következik.)
ó megcsodálandó szép piros paradicsom-almáját, hogy Mauthner diadaláról hallgassunk. azt leginkább a Balaton parti magyar bolgárok telepeinek megszemlélése után láttuk. Minden krajcár jövedelmet kl vett volna számba, a bevallás .lélekre" ment, de igy is mondhatjuk, bogy kataszteri holdanként a siófoki magyarok bolgárkertészkedése annyit jövedelmezett, bogy ezzel legfeljebb a kolozsvári állami gyógynövény kísérleti telep versenyezhet. Hogy a balatonmenti népélelmezésre valami áldásosán hatott volna, a terv, ez egy kicsit merész állítás volna. De mihelyt lesz a Balaton mentén kellő szántóföldi kertgazdasági kuliura és a fogyasztás kevesebb lesz, mint a termelés, akkor majd kialakulnak bolyeseti az árak.
Ugyanezt mondhatjuk közélelmezésünk javítására nézve általában Minden attól függ, hogy a fóldmivelésQgyi miniszter mílymérték-ben fog impulzust adnia szántóföldi kertészkedés megkedveltelésére és hány mintatelep létesül az országban. Mert azt már látjuk, hogy a magyar minden rentábilis dolog illán nagy kedvvel nyul É* semmi kétségünk nbban, bogy a szántóföldi konyliakertészet menni fog, ha erre buzdító kormányintézkedések tétetnek és ilyen mintatelepek, uiuiikásképzés-sel kapcsolatosan létesülnek
Talán nem politika, ha ezért a közgazdasági vállalkozásáért leginkább a gondba borult, konyhapénzükkel kijönni nem tudó háziasszonyok nevében üdvözöljük a kezdeményező minisztert I
Gyermekeink művészi látásáról.
Művészi látás alatt ériem a természetnek olyatén való szemlélését, hogy a látott irapresxio bennünk esztétikai gyönyört váltson ki. Természetes, hogy az ilyeufajta természet szemléléshez bizonyos iskolázottság kell, mely iskolázottság módozaiairól a rajzpedadógusok véleménye igen különböző.
Jelen cikk a drezdai nemzetközi rajzoktatási kongresszus ötletéből Íródik, melyen — sajuos — ugyan nem lehettem jelen, de értesítőjét a napokban tanulmányoztam éa örömmel láttam, hogy ezen a téren magyar iskoláink törekvéseit mily nagy elismeréssel honorálják a külföldi szakiekiulélyek. Nagyon szépen demonstrálták n szakférfiak előadásaikban, bogy a természet művészi szemléléséhez semmi kiváltságos bajiam vagy tehetség uem kell, hogy az ép ngy elsajátítható minden emberfia által, mint akár az írás, olvasás. Az egyéui dispozició persze ilt is játszik szerepet, csak ugy miut máa lelki képesség elxajáliiásáuál. mindazonáltal a kevésbé előnyös egyéni sajátosság csak a tanulmányi idő hosszabb mivoltát teszi kívánatossá. És ezen pontnál örömmel kell konstatálnunk a magyar géniusz főlényét. Isko-láiukbsn, hol a megreformált művészei-pedagógiai törekvések esak mintegy tíz-tizenkét év óta gyakoroltatnak, az életbe kikerülő ifjúság 76—80*/« beváltja ezen a téren a hozzáfűzött reményeket. Hogy azooban végeredményben ezen törekvések horderejét méltányolhassuk, ahhoz persze szükséget* évtizedek perspektívája, a mostani középiskolai generációnak közéleti szereplése.
Mindenekelőtt l\'onlos, hogy s művészi látás önállóságra nevel. Megtanilja az iljul sajti özemével látni, lulajdorf lábáu járni. Minthogy ezl gyakorlati!
uton érjük el, általa egy oly fegyverünk is van, mely ly el az elméleti tanitás túlkapásait jótékonyan ellensúlyozhatjuk. Kzen gyakorlati irány a munka szeretetét és más munkájának a megbecsülését neveli a fiaiul lélekbe, de kihat Hlméleti studiuiuok. esztétikai és művésztörténeti lauulmányok elmélyítésére is, nőt mondhatom éppeu ezen módszer az egyedül üdvözítő eljárás, ilyen tanulmányok eredményteljes művelésére. MásBZÓval műízlést, képzőművészeti alkotások elbírálásához való képességet csakúgy sajá tithatunk el gyakoriali rajztanulással, miut zeuei érzéket gyakorlati zeuelauulással S ilt kell rámutatnom határozott uyomatékkal a sokszor ócsárolt dilu-lautizmus pedagógiai értékéie, mint a műizlés elsajátítására vezető egyetlen lehetőségre. Ezáltal fogjuk csak elérui az általáuoH műveltséggel biró embertípus ideálját, melyet az eddigi középiskola tuluyomó irodalmi és elhanyagolt művészeti disciplináival eddig nem tudott elérni. Ha tanulunk természeti szépségeket megfigyelői ós azokat visszaadni, helyes ér-zéküuk lesz képzőművészeti alkotások megértéséhez. Itt is csakúgy mint egyebütt elméleti megismeréshez tapasztalati uton juthatunk.
Nem is kell hozzá oly nagy éleslélás, hogy ezen törekvések némi eredményét már most is imitt-amott észrevegyük. Mindenki visszaemlékszik, bogy képzőmű v észeii vándorkiállításokról, mfilörténeti ki állításról, slöjdtanfolyamokról és egyéb művészet pedagógiai irodalmi kísérletekről ezelőtt Ifi esztendővel mit sem tudtunk Az utcák és lakások esztétikájának huUlmas és rohamos fellendülésének gyökere szintén ezen törekvések eredményei,
A természetből belénk oltott esztétikai gyönyör utáni vágy mindeu ember természetes hajla mának nevelés általi fokozása a művészi látás tuda los fejlesztése által válik valóvá. Művészi életünk feivirágoziaiásál csak műértő közönségtől várhatjuk, a műértő közöuséget pedig gyermekeink művészi látásának fejlesztése által teremthetjük meg.
Pfeifer Elek.
HÍREK.
Azt mondják..
Azt mondják a pesszimisták, Hogy városunk uem halgd ;
liégi, avult formájában, Sok másoktél elmarad.
Nem ad Bemmi életjelet, Évek óta csak stágnál;
H mint a béklóba vert ember. Ugy féllábon sántikál.
Szombathelyre hivatkoznak. Melynek fejlődése nagy;
8 ma már sok kívánni valói, Maga után alig hagy.
Szombathelynek immár vagyou Moderu város formája;
Klleuben ilt a mienket Ósdi stíl dominálja.
Belsejében imitt-amott, Mutatkozik haladás;
De ez megtévesztésre szánt Csalékony fény, semmi más.
Külső utcáiban meg ránk, Meglepetés más nem vár;
Mint nyáron a tengernyi por, 3 télen nyakig érő sár.
OKTÓBER 3.
ZALAI KÖZLÖNY
8
Pesszimisták nagyítanak, Mi elfogultságra vall ;
Haladást itt az nem észlel, A ki se lát, se nem hall.
Hiszen akármerre megyünk, Osiuosodnak az utcák;
Tucat-számra emelkednek, A szebbnél-szebb paloták.
És igy, ha ma széttekiutOnk, Utcáin és terein;
Gyönyörködve elaudalgunk Hónk mosolygó kecseiu.
(jazdasági politikát, Okosat, tart és követ;
Mert a rohanva haladás, Anyagi Ifinkhöz vezet.
Las.au halad, de biztosan Ahhoz kétség, szó nem fér;
A közmondás is azt tartja: .Ki lassan jár, tovább éri"
Szeressok hát városunkat, Mely fejlődik javunkra;
Lealázó s kicsinylő gáncs, Sóhse szálljon ajkunkra I
Nith Norbert
— Őfelsége névünnepe. Az alsó templomban 4-én délelőtt 10 órakor Icm ünnepi mise Őfelsége névünnepe alkalmából, melyre az összes egyesületeket meghívta a plébánia hivatal.
— A keresztény nőegyletből. A múlt hétfőn tartotta a ker. jótékony nőegylet szokásos választmányi Ülését. A szeptember havi számadás és jótétemények képezték a gyűlés tárgyát, melyen ezenkívül örömmel szereztek tudomást az egylet péuztárába folyt adományokról. A nagy nyomor a kérvények sokaságát intézt« a gyűléshez. Jósziwel intézték el H minden kérőnek juttattak valamit. Szép jótéteményt gyakorolt az egylet Torma Herminnel, Torma muzsikus leányával, k\'t a keszthelyi zárdában bblyezett el, hogy tanulását folylathas8«. A költségeket az egylet fedezi teljesen. 8egélyt adlak egy kis, vidéki gimnazistának is. Az adományok törtéuetében nem kis fontosságú, hogy Dr. 8zekeres József és fslesége 500 korouás alapítványt, teltek a uóegylelnél, hogy aunnk kamatait a szegények élvezzék Fenn-irtották azonban macukuak a jogot, hogy a szegényei* céljaira is fordíthassák az adományt, ha felépül. A jubileumi ünnepség emlékére 8zalacsy Farkasné 100 koronás ujabb adoináuyát örömmel vették tudo-m4iul s a már előbb tett 800 k.-ás alapítványához watolták. Csizmadia Vilma $0 koronát adott. a nó-cgyletuek és Dr. Szekeresek záradékával látta el adoiuá-"ját. özv. Lengyel Lqosné é-» Vu<zll Lajosné 10Q—100 k- adománnyal léptek az alapító tagok sorába, inig Hajdú Sándorné 20 k.-t adott az egyletnek. A Frauz cég
évben H«m feledkezett meg az egyletről, mely i kiwbb adományai mellett 40 ) k.-t adott a jótékony- l % «*en igaz intézményének cél|ai fedezetére. Végül | 1 ®®®h4fios és szép emlékű karácconyi vásárról ha botiak, melyet ez idén is a mulatságos és művészi keretben tartanak meg dec 7. és 8-án.
— Diák tanulminyut. Ma reggel, kora •1\'ialban mentek el a gimnázium növendékei a
szombathelyi kiállítás inegtekiutésére. Szülők és Mermekek rég nem látott sokasága tolongott a pályaőrön. míg a vonat el qem vilte az ismeretre !örekrő »f|u tábort A ífiúság egy hatalmas babér-oszorut is vitt magával, hogy azt a nemzet nagy •öltftjóuok. Berzsenyi Dánielnek szobrára helyezze.
I A koszorú szalagja piros és fehér színű (városunk panoráma számos nézőre talál az utcán járó-kelők , színei) a a felirata a következő: Az erény magasz- között. Sárguló levelek környezetében állauak a hirdető lalójáuak. a bűn oslorozójának a nagykanizsai kath falak a Polgári Egylet kertjében, melyeken a reklám I fógimn. ifjúsága 1912. okt 3 hívogató képei mondanak el rettenetes valótlanságokat
— Halálozás. Méltóságos Mezószegedy 8z»gdy s tneg nem történt rémes históriákat De mikor az I Baseli Sándor báró. megyei bizottsági tag, sz. h. h. I jobban tetszik, mint a színházi jelentés, a színlap
huszárkapitány, folyó hó 2 áu hosszai szenvedés után j egyszerűsége. És mennek. 8e hossza, se vége a moziba ötvennégy éves korában lukén elhunyt. Temetése vándorlók sokaságának. Pedig ini is az a mozi? ugyanott folyó hó 5-ón lesz. | Tulajdonképpeni hivatása az ismeretterjesztés lenne.
— Szüreti mulatság A kath. legényegylet ma nem ezt a célt szolgálja már. Idegfeszítő szép szüreti mulatsága a jövő vasárnap lesz, melyen ! érdekességeket látnak ott, melyek nem egy bűntéuy-a biróué tisztjét Rubint Károlyué úrnő vállalta el, »ek lesznek előidéző okai. Hány határozatlan lélek-
mig Viilendvay Sándor a bírói lisztet tölti be. A szép körmagyar tánc hatásos lesz bizouyára s a hét legszebb spectaculuma len*.
— Uj tőzsde. Tudósítónk értesít, hogy a Temesváron uj érdekelt körök nagy részvétével uyi-tolták meg az uj értéktőzsdét, melyet a délvidék gazdasági életének emelésére állítottak fel,
— Oirkusz Lehetetlen hallgatni róla. Mindig előjön hirdetése * rekláméval nevezetessége, n birkó zás. mely napról napra nagy érdeklődés melleit folyik. Hétfőn a cserkesz bajnok birkózóit Ozájával.\'Hosszú, kemény tma után terűit el egy pillanatra a cserkesz,
ben fogamzott meg a bűn gondoláin, mikor annak Hlikus és köunyn kivitelét látta. S az olhatározását lett követte. Hány ilyen mozi neveltről számolt el már a rendőrségi jelentés? Érdekes lenne erről statisztikát készíteni. De ki törődik ezzel? A fő a mulatság, n szórakozási Szép; de ne feled|ük el, hogy kárt teuni még üzleti spekulációból sem szabad I Jöjjön a mozi, de szép és tanulságos műsorral.
— Szüret előtt. Mosi, mikor tökén érik a gerezd, most gondoskodik a gazda borprésekről és szőlőzuzókról. Hála Istenunek, ma már igen praktikus és olcsó eszközök állnak a gazda rendelkezésére,
mire a közönség lelkesen tapsolt és éljenzett kedvenc hogy u borsajlolás ne menjen a maga régi kezdetleges bajnokának. Ugyanekkor Achmed török bajnok küz- módján. Baecker Kudolf és Melichár Fereuc Express dött diszkréten s eredményesen Dogenkolb német nevű szóló és gyümölcs sajtói és szólőzuzói régi bajnokkal Keddeu Ozá|a János és a török husz perces kedvence a szőlőtermelőknek. A legtökéletesebb erős küzdelme volt az érdeklődén tárgya. A remélt kivitelben, legkitűnőbb anyagból olcsó árak mellett sima és elegáns mérkőzés helyett, tüzes ós dühös\' kaphatók ezek. Magyarországi vezérkópviselő: Szűcs birkózásban volt részünk. C/.ája izgatottan támadóit1 Zsigmond Budapesten, VI., Nagymező-utca 68., ahová
b a csendes természetű Achmed is hamarosan hideg vérét vesztette s így küzdöttek husz percig nz ellenfelek. Egyik sem győzte le a másikat, pedig mindkettő vérzett is A cserkesz és német bajnok versenyében az előbbi lelt a győztes. Azután a hétfői le-gyfizetése felett méltatlankodó cserkesz 100 K-t ajánlott fel s igy hívta ki még egy küzdelemre Czája Jánost A győztes Ozája lett.
— Sok a zsebtolvaj. Szegény fiatal, egyszerű asszonyka sírdogált szerdáu délelőtt a Polgári Egylet előtt. Dnsan folyó könnyeit férjeura. Dési József kocsis szárítgatta vigasztaló szavaival. Nem kevesebb történt Dési hites élete párjával, minthogy 20 K-t emellek ki zsebéből, mig ő a vásárolt kukoricának tartotta zsákját. S ez nem egyetlen eset. Mindeu heti vásáron történik hasonló tolvajlás, hol kisebb, hol nagyobb összegben. Éber figyelemre intjük rendőrségünket a szervezeti és rutinos tolvajok működésével szemben, hogy ezen a téren auuyi panaszos é» síró hang ne hallassék szegény és egyszerű embereink a|akáról.
— A mozi. Nemcsak az őszi gyümölcsfák, hanem a mozi is jelzi, hogy a téli idó>zak beköszöntőben van. A terjedelmes plakátok felujultak s az ingyen
bi/.alommal fordulhat minden gazda, ahonnaujcészséggol küldenek mindenkinek árjegyzéket. A Baecker és Melichár prések és zuzók egyszerűek, könnyen kezelhetők, nagy munkát teljesítenek és olcsók. Ezek biztosították részére a nagy népszerűséget ésezer és ezer számban való elterjedést.
— Lopások. A mult napok egyikén elment Papp Ferenc festőlanonc a gőzmalom mellé, hogy ott megfürödiék a tiszta vízben. Észrevéüenűl ment utána Plnuder Kígyós László csavargó, aki a levetett ruha zsebét kikutatta 8 a szegéuy fiu u;ész vagyonát 2 k. 20 f-ért ellopta. Papp Ferenc azonban a rendőrségre sietett 8 jelentést tett, honnan egy rendőrrel ment ki a tolvaj üldözésére. Ez nem járt eredménytelenül. A pénz 10 filléi hijáu megkerült. Az ügynek a járásbíróságnál lesz a további folytatása.
Kercselits Forenc Király-utcai kóművessegédet Radics Fereuc, aki háziszolga egy ásványvíz kerekedő uél, meglopta. A tolvaj elvitte a károsult ember betétkönyvéi. mely 2000 K-ról szólt és 160 K. készpénzét. A tolvajl a rendőrség kerosi.
— A Divat Újság mindenkinek érdekes, tanulságos és mulattató.
16752/U12.
Nagykanizsa város tanácsa közhírré feszi, hogy a kövágóhidou levó béltisztító és pacalmosó és bélszáritó nyilvános szóbeli árverés utján az egyidejűleg megállapított árverési feltételek melletl 1912. évi november hó 1-től lerjedó exy évre bérbe adatik.
A kikiáltási ár 2315 korona araz Koltőezerháromszáztizenöt korona.
Árverezni kívánók tartoznak a kikiáltás1 ár 10 0/°-át béjLfttfénzűI letenni, ezen bánatpénz bérlő által a negyed évi bérösszegnek megfelelő összegre kiegészítendő lesz s ezen összeg a bérleti idő tartamira biztosítékul fog szolgálni.
Az árverés határidejéül 1912. óvi október hó 17. napjának d. e. 10 óráját kitűzi s helyéül a városház tanácstermébe (űzetik ki.
Az árverési feltételek a közvágóbidi szabályrendelet vonatkozó rendelkezései a hivatalos órák alatt a v. kiadónál a tanácsi irodában bárki állal megtekinthetők.
Mely árverésre a bérelni szándékozók ezennel megbivatuak.
A városi tauács.
Nagykanizsán, 1912. évi szeptember hó J7-éu.
Véoaey, polgármester.
4
ZALAI közlöny
OKTOBKR S.
S62 szv. siáiu.
Székesfehérvári m. kir. állami méntelep parancsnokság
Árlejtési hirdetmény.
A székesfehérvári m. kir. állami méntelep székesfehérvári, komáromi, nyitrai és palini osztályainál elhelyezett katonai legénység és ménállomány részére 1912. november hó 1-től 1913. október hó végéig szOkséglendö kenyér, széna, alomszalma és tűzifa biztosítása iránt a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvivó irodájában ISIS. évi október hó 10-án délelőtt 8 órakor lrá«beli zárt ajánlati Arlejté. fog megtartatni.
A takarmány szükségletre megjegyezlelik, hogy a tormelók nemcsak az egész mennyiségre, hanem 100 métermázsára is tehetnek ajánlatot. Egyenló ajánlatok esetén a gazdák és gazdasági szövetkezetek ajánlatai előnyben részesülnek.
A közelebbi szállítási feltételek a székesfehérvári m. kir. állami méntelep számvivó irodájában megtudhatók, ahol a szállítási feltételek fflzete is betekinthető és a honnan az árlejtési hirdetmény kívánatra mugküldetik.
Székesfehérvár, 1912. október hó 2.
SzÉsIÉmri m. kir. állani mentBle^-parancsnoksá^.
A Zalai Közlöny
Bzerkeaztőuójje ég kiadóhivatala
Deák-tér i szám alatt van
A siilt galamb
ma már csak a póldabe-s\'ít\'dii. Ha valamiben uikert akar elérni, akkor foglal-kotnia kell ai ügygyei Ha eladni akar, tia venni akar. célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adia Tel a Kittkségea hirdetését a ZALaI KÖZLÖNY-nek. hol hirdetése olcsó tarifa melleit, poutooau az Un állal kijelölt helyen és for-mábau fog megjelenni.
Tervezetet díjmentesen készítünk o o o © o
SlroSift" Roclie
ezerszeresen bevált
tüdőhuruíok ellen
f riss és idült
köhögés, hörghurutnál
mdőgyuladások után.
99
Eyészsdgi-s tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.

Kém lyilflirrii
Varasd-Töplitz
(Horút-trizig i
Vasút-, posta-, telefon- ós távirda-Allomás.
Uj gyógyszállója viHanyvMágitássul, hírneves radlnctiv tartalmú kénen hőforrás 5ff C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és íschias sth -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és belbánulninknal. Elektromos masaage. Iszap-azénsavus es napfilrJók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen killd a
fllrdőigazgatóság
Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai KözlSny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik. ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait. melyek h kővetkező helyeken vannak : VI\'l., József körút 28. 8Z. (Bérkoosis-uioa sarkán.) IV.. Ferenciek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kten szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s ennek felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kitárva. — Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
A* áruoaarnokba kltárólag elsőrangú budapesti asztalosok ós kárpitosok dolgosnak.
Nyomatott a laptulajdonus Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 OKTÓBER 7
51 IK ÉVFOLYAM 7Q SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
liiJilHlk Hifii it ciilértlkl).
eiAn««léal írak: Kg«u évro 10 korona, félétro 6 koron., Nogyoűé»re 2 koront BO Ali. — Egyet u*m ára 10 Ali.
Politikai lap.
KaUlói »«oike»nA •
Uuli«a I»tváa
Kiadja: Szirkisztöiíg éi kiadóhivatal Diák-tér 1.
a »iterke«fttőaég. Tolofon: III. — HirdaUaak dljaiabá* «««rln».
SZEMLE.
Hi
Iol van mz a Nagykanizsa, én nem tudom, mondotta egykor ugyanaz a Tisza István, _ aki most a házeluöki lisztet visoli Arról volt ekkor stó, hogy Nagykanizsán munkapárti jelöltet állítanak. Mi az a Nagykanizsa? Lefőzik az egyáltalán? így szólt az akkor miniszterelnök Tisza. Vájjon mit tettünk e kijelentés óla, melynek mintegy hét-nyolc éve, hogy létjogot vívjunk ki magunkunk I ? Haladtunk csak egy lépéft in? Kibontakoztunk a uivótlan-nivóju életQukból? Csináltunk kuliurát? Fájdalom, Tisza Istvánnak akkor nagyot, igaza volt — ebben az egybeu. Amivel uem akarjuk azt mondani, hogy most sincs igaza abban az egyben, valamint azt
sem, hogy ebből következik, hogy másban igaza vau. •
Vannak Budapesten nagy fáimnál fiatalemberek,1 akik elszakadnak Kanizsától, átverekednek egy\' küzdelmes fiatalságot, nagy állásra, névre tesznek hzíTV — egyre megy —. a közbeu titokban ájulják magukban az anyavárosnak képit. Ha kanizsaival találkoznak, megállnak az utcán és kérdik: Mondja még mindig megvan a Cboportház? Hát a Zöldfa korcsma? Mit csiuál X? Mit csinál Y? Tudja, hogy éu már hat éve nem voltam Kanizsán? — Olyau megható ezeknek az embereknek „Mi ujBág van otthon?" kérdése.
Október 6.
(a.) Gyújtsunk fáklyát » kegyelet oltárán az aradi tizenhárom emlékezetére.
Hatvanhárom esztendeje már, hogy a magyar nemzeti történelemnek leggyászosabb ténye tragikus befejezést nyert. Legjobbjaink kibujdostak, vagy a hóhér keze alatt végeztek; hosszú mély sötét gyász borult a nemzetre. dermesztő zsibbadás Mint mikor jégeső veri el a halárt s letarol mindent a virágos mezőn s az ijesztő pusztaságban ninos semmi vigasza a gazdának ugy álltunk mi is reménytelenül, szárnyaszegetten.
De a inártirok kiömlött vére nem hiába teremtő balzsam, melynek minden cseppje uj életet varázsol, nyomában újra élet támad. Kinyiinak u virágok a napsütötte mezón, a lágy tavaszi szelló langyos melegével felolvasztja a dermedt sziveket.
Do a mártírok vére ott van láttatlanul minden magyar keblében s égeti a lelkét, uj erőt önt Ijele, hogy ne csüggedjen a válságos percekben.
Haló poraikban is áldott legyen emlékük. Legyen az emlék mindig fájó, néma bánat, mely mögött nem a meghunyászkodás, feladott remények, de a dacos büszkeség, tettre kész energia várjon a maga kitörésére. Lehet, hogy szükség lesz még erós bizonyítékra, hogy az aradi tizenhárom halála nem befejezőit tény, hanem egy uj élet kezdete.
A inártirok halála az ó halhatatlanságuk kezdete, emlékük tehát annál élénkebb, mennél több ideje léptek át a halhatatlanságba.
De mintha közönyt látnánk, bántó fagyos részvétlenséget. Hatvanhárom esztendő oly kevés a halhatatlanságban s az emlékek mégis oly halaványak, színtelenek. Nem merjük ünnepelni méltón nemzeti héroszainkat; abban hiszek, hogy nem jött el még az ö idejük.
Vigyázzunk, mert az a nemzet, mely gyorsan felejt, melynek ninosenek fájó emlékei, amikre mindig emlékeznie kell, meghalt. Nem hiába mondja a költő is: A múlton épül az s az emlékezeten.
Bayrenth.
irta: LUKÁCS JÓZSEF.
III.
Pedig az elköltözött lelke a milyeuk volt tel-lesen. Költészetét, mint aranyfonál, szövi át a magyar motívum. Nem mást mutat et, minthogy lelkéuek minden gondolatába belezuongott az édes hazai emlék, melytől szabadulni sohasem tudott, ugy áthatotta «gész valóját.
De minek is erról szólni? A lelkesedés tart uálunk ideig-óráig h azután — azt hisszük már mindent megtettünk. A többi süket miokre talál, nyomtalanul vész el.
Pórus gondoktól s szégyentói is terhelten szó dőltem ki a »tük, a uyomoU sirboliból. 8 az egy »agy szellem örök lakóhelyei
Innen Jean Pattinak sirja felé mentem. B/y-«erü kótömb s rajta egy réz lábla.
Bayrenth uagy emberének, Wagnernek sírja nincs » te me tó be n. Lakásához közel egy kertben piheui drök álmát. Ide is elmentein. A muzsikus ember zaráudoklása volt & az ut, hát elmentem kegyeletesen leróni mindenüvé
Borostyán futja b« az altcsouv sirt. A sírhelynek azonban fogadó órája van. Ha\'azt elszalasztod, másnapig várhatsz rá, mig ismét odajuthatsz.
Még két házat nézek meg. Az egyik Wagner \'«ká»a, a másik Liszt Ferencé.
Az elsó a WahnlYied, miut orom inozejébou a \'etirat mondja: „Htor, wo mein Wuhu.m Ft\'iedeu \'»\'"». Wanfried aei diesos Haus von mirbenant."
Fejedelmi góggel bámul ez a kis palota az előtte elterülő kis parkba.
Az utas ember bátorságával csöngettem be az előcsarnokba. Egy iuas fogadott s háta mögött Wagner Szigfried s udvariasan adták tudomásomra, hogy a ház belsejét uem lehet megnézni. Kivételesen azonban bevezettek a szobába, hol a mester lakott. Másra úgysem voltam kíváncsi. Miattam Kozima asszony élhet nyugodtan a kondinkban.
Do érthető a zárkózottság oka is. Nyugtuk az üuuepi játékok alatt sohasem lenne, ha mindeu idegen kíváncsiságának eleget akarnának tenui.
Néháuy lépés innen Liszt Ferenc lakása, hol életét befejezte. Vörö-, tégla épület magas földszinttel Szürke márványtábla jelöli a házat.
Körüljárom, ahogy lehet. Akkor veszem észre egy uti ember alakját az ablakban. Köszönök, megszólítom. Udvariasan válaszol s invitál meg, ha u#y óhajtom, hogy megnézzem Liszt Ferenc szobiját. Mert Liszt Ferenc egész lakása egy szobából állott.
Bemegyek s bemutatkozom. A következő perc-beu egy női szalonban találom magam, — hol Liszt Ferenc meghalt.
A bútorokról nem tud számot adni. () emlékszik még Lisztre, hiszen szüleinél lakott s étkezett, mondja Frostier, állására nézve Fortsamtsassessor.
A szobának ogy ablaka s két Hjtója vau. Az egyik egy kis verandára nyílik, hol Liszt reggolizni szokott.
Szívélyesen köszöntem meg a szívességet 8 mentem tovább a királyi patkot megnézni. Mert Bayreuthiiak is jutott egy királyi palota, miut csaknem ^ninden valamirevaló városuak Bajororsiágban.
összejárom a permetező esőbon a parkot s megnézem Alvót, fáját, virágát és szobrait s azután ki az utcára, a térre, a vasút leié, az ünnepi színháznak. Délutánra jár az idő három óra (elé, már pedig
ilyenkor megkezdődik a zarándoklás és felvonulás az előadáshoz. Kit-kit hogy enged a rangja, a módia.
A szegéuyobbjo az gyalog rója az utat. Annak elég volt a jegy árát is lefizetni, nemhogy még kocsira, autóra jutna, vagy költeni. Felmegy gyalog, elfoglal egy jó magaslatol s opnan nézi, onnan gyönyörködik, hogy menuyl kincs lehet enuek a tulajdona s háuy millióval rendelkezik a másik. Nehéz fogatok s automobilok sora omlik a domb felé I Már ez is egy mulatság. S még hozzá ingyenes. Panoráma grátis. Olysu jó ezt végignézni. Amerikai milliomosok, fraucia miniszterek s ínég ki tudja, mi minden van köztük. Tart egy óra hosszat, mig végre az utolsó lógat is begördül.
Néháuy perccel négy óra előtt három harsonás ad jelt, hogy nemsokára kezdődik az előadás.
Mindenki siet a helye felé. Már jó előre tájékozódott miuden |egy-iulajdouos, hogy hol a helye.
Kivül uem marad más csak az, kinek jegye nincs. Néhányan még itt is próbálkoznak jegy vétellel. Hiába minden. A kívülről igénytelen külsejü szinbáz elnyelte a nagy embertömeget. Pedig a szereplőkkel együtt közel kétezerén voltunk.
Belül világosság, bár korántsem a közmondásos tündéri fényben úszik a nézőtér. Itt zsong ások ember. Már moccanása is egy zörej, suttogása pedig egy halk moraj.
Egy kis jel s halotti csend, némaság, sötétség, minden életjel hiánya. Mintha egy igézet kerítette hatalmába volna raog annyi embert.
Lassan, piano, lehelletnyi finoman kezd szólni a zenekar. Látni nem lehet még a karmestert sem, csak a színpadról. 8 azután, mint tjláoi erők törnek föl a (Öld alól a szépszavu fúvók, küzkódve, birkózva a motívumok erejével. Néhol olhalóan, fájdalmas
9
ZALAI KÖZLONT
OKTÖBER 7.
Pesti levél.
1.
Múltkor éjjel megjelent a pesti háztetők feleit a téli hold, •mi Pesten is időváltozást szokott jelenteni. Eladdig szakadt az esó, megállás nélkül. Azóta azonban teljes kánikulával köszöntött be a vénasszonyok nyara. Megindítóan kedves ez a pesti őszi napsugár. Bár mintha egy kis csináltság volna ebben is, mert pesti. A Múzeumkertben éa a ligetben meghatóan hullanak a fehér, sárga, rozsda, b&rua és tekete levelek. Ragyog, lángol az Öszi verőfény és boldogau telepszik le a mellékutcákban összegyűjtött szemétre, a kávéházi asztalokra, a gangok piszkos rácsaira és a háztetők megfeketedett hálára, ósz van.
9.
Érdekli asszonyomat a szezon eleji divat is talán? Oh, a legszimplább, amit elképzelni rnéllóz-tatik. Amennyire értek hozzá, megfigyeléseimet a kővetkezőkben öszeguzhetem: kalapok dolgában a nagyság kezd némileg irreleváns lenni. Nem lehet azt mondani, hogy végleg eltűntek volna a szakajtó kalapok, de azt sem, hogy a nagyság lenne irányadó a mostani divat tekintetében. Uralkodó a velour-kalap, még pedig ugy fehér,, mint fekete színben. Még nagyon ingadozó a kalap divat, minek oka talán, hogy hetek óta a rossz idő miatt most nyílik először alkalom uj kalapok bemutatására. A kabátban a ragián forma s az oroszka a domináló, viszont a szakszoknya még mindig megőrizte uralmi jellegét, bár most már akad egy-két ráncolt szoknya is. Az ős/i divatban diadalmasan veri a világos és sötétlila a többi sziueket és a oipók is — persze félcipók — a legkülönbözőbb színekkel bódítanak. Még valamit I Pesten most jabot-láz vau A legkülönbözőbb alakban és minőségben lebeg az álcákon és mindenütt, ah\'oí nők megjelennek, a jabot. Bájos disz, mely különösen a sötétkék kosztümhöz illik és áll jol.
3.
A háború I Pest utcáin végigtáncol a közeli
háború démona. Dgy hírlik, hogy a monarchia moz-

gósitása befejezett tény, — ha ugyan meg nem történt. mire e sorok uapvilágot látnak. Mindenki fél és aggódik, különösképen azok, akik olyan hadtestbe vannak beosztva, mely déli batáron fekszik. Külsőleg az izgatottság a kiadóhivatalok körüli csoportosulásban látszik « abban a lázban, mellyel a délutáni boulevard-lapokat szétkapkodják. Mindenki számol a háborúval és a tisztek, mintha egy fejjel megnőttek volna a pesti aszfalton. Itt a fővárosban nem imponál annyira az uniformis, minek természetes oka, hogy az általános csillagás fény és ragyogással nem áll annyira ellentétben, mint a szegényes vidéken. De most különös tisztelettel adózik uekik az utca és az érték és tisztelet szemmellátható testvérei egymásnak.
A szombathelyi kiállításról.
Nem érdektelen a szombathelyi mútörténeti kiállítás. Anyaga bőséges, gazdag tartalmú. Régi korok művénzetének maradványai igazán meglepd sokaságban. De mi rnég nem értünk meg az effajta kiállítások rendezésére, összehordjuk az anyagot, a mennyit tudunk, a mennyit találunk. Azouban nem helyezzük el ugy, hogy a túlzsúfoltságot elkerüljük s kellő perspektívába állítsunk be mindent, hogy ne egymás liátáu legyenek a látni valók. Rz a fóhibája a szombathelyi mútörténeti kiállításnak. Nyomasztó teherként nehezedik ránk a sok nézni való s azt lehetne mondani, nem lápjuk a sok fától az erdőt Ha kérdik, mindez miért? Mert siettetett munka eredménye s mert csak két hét számára állítottak ötsze mindent, így történhetik meg azután az a furcsa körülmény, hogy hat intézet tábornyi apró embere egyszerre kerül be a kiállítás s/.ük helyiségébe. Nincs igazgató kéz ott, mely ügyesen osztaná be az időt a meg tekintésre. Mikor uégy vidéki ihkola növendékei meneziről jönnek, hogy megSeKíntsók a kiállítást, akkor vezetuek be ráadásul még más l^rora helybeli intézetet is, hogy se a vidékiek, se a helybeliek ne lássanak. 8 ez a szerencsétlenség a kiállítás fóhibája: — nem lesz eredménye a nevelés terén, iflprt a kik látták is, azok is alig látlak valamit. De neta baji
A kezdet megindult s talán hamarosan megérjük, hogy több és jobban rendezett hasonló kiállilásban is lesz részünk, hol több idÖl is adnak a megtekintésre* Különben az iQuságon kivül elég bőven látogatják. Nemcsak magyarok, hanem idegenek i» megtekintik. Nem ritkán csendül a német nyelv a látogatók ajakán, kik érdeklődéssel tekintenek minden darabra.
A katalógus jó vehető, csak szűk szavú. R«. gisztrálja szigorúan a tárgyat s a kiállító nevét « azzal vége. Egy kis magyarázat sem áitott volna egy pár helyen. Igaz beszélnek a tárgyak is. De tüstént többet mondanak, ha kissé megvilágítjuk „ rávetitjük a mútörténeti érték patináját. Nem hiányzik a magyarázó hangja sem. De itt is az előbbi hibát látjuk, — tárgynevezók ók is inkább, miut mútörténeti illusztrátorok. De ne gáncsoskodjunk. Örvendjünk inkább, hogy ez is volt, ezt is láttuk Kietlen életünk pusztaságábau jó volt ez a kis oázis. Gyermekeink, ha egyebet nem jegyeztek meg maguknak belőle, mint a tény emlékét, már az is elég s a jövő fejlődéséhez ez is egy mag lehet.
csendesen, mintha a nagy mester lelkéuek nemesebb és halkabb gondolatait akarná odaleheloi, oda súgni minden fülnek.
Kettéválik a függöny s pazar díszlet pompájában énekel Qurnemanz szerepében Bécsből Mayr Richárd. Erőteljes basszusába Amfortes, Weil Herraann (Stuttgartból) szép baritonja csendül n utána nemsokára megjelenik Parszifál (Hensel Heniik Hamburgból) gyönyörű tenorjával.
Félszemem a librettóban Csaknem mindenki így texz. így érthetőbb és világosabb a darab.
Kundryt Saltzmanu Stevens Minnie (Párizsból) énekli, az első lovag rövid szerepét a mi Székelyhidynk.
Menuyi pazarlás a díszletben ! Szemkápráztatóan szép minden, ez tagadhatatlan. De tény az is, hogy révzben látványossága Hülyéd aa előadás
A felvonások végén semmi taps. Itt mindenki egyformán művészit, tökéleteset ad. Senkit sem emelnek a másik fölé.
Felvonás közben uéháuy percre kivonul a nagy tömeg, mire frissítő illatot szórnak szét a levegőben.
Azután iámét harsona haug s ismétlődik az előbbi kép, a csend, a némaság.
Én felvonás közben a zenekarhoz szaladok le. Előttem egy zenész tábor, kottatartó és erdő. A zenészek csaknem mind kabát nélkül ülnek helyükön a nagy meleg miatt. Néhány magyarral is talalkozom. Valami Öten vannak. Egy bőgős, egy klarinétos és két hárfás. Mindannyian a mi kir. operánkból. A nevüket elhallgatom, mert egy sem magyar hangzású. Elég, ha utijegyzeteim és emlékezetem őrzi.
Sok érdekeset láttam itt. Láttam a múvészi boliémiát, mikor nem dirigál a taktuspálca s ad libitum játszik, beszél és foglalkozik miudeuki.
Mindannyian más és más országból valók. Nem egy amerikaiközülök. , •
Idejönnek csekély tiszteletdíjért a elismerésért. Az énekesek szintéu más ós más nemzetbeliok. Kezdőknek ajánló levél, hogy már Bayreuthban is énekeltek.
* baji
u it^i w V
Mmderí,
Egy hónappal • játék megkezdése elóU folynak a próbák. AiuUn, mikor már jól megy együttes, akkor kezdődnek u előadások Miudei. DtOdik előadás utáu tartanak egy napi siQuetet. Pihen a publikum is. mag a művészgárda is.
A fődarab a Parszifál, inert ezt máshol uetn szabad előadni Európában, csak B&yreulhban. Miut birlik azonban, nemsokára leomlanak a Ifi l\'arszifál tilalomfalai a akkor ennek előadásában is siabad trer-aenjre kél a világ minden operája. Erisen biaiem, hogy ez a verseny csak bannára lesz a darabnak.
De nagy kára lest belőle a Wagner celládnak és Bayreuthnak. A vonzó erő megszQuik a nem leax tObbé Eldorádó, melyben aranyeső hull a biyreulhiek ölébe. Nem lesz olt többé soha oly tömeges invázió, ha már a kisajátított operát máshol, a nyugalmasabb és olcsóbb otthonban is megnézti-li az ember.
Tudják ezt jól az érdekeltek, azért mozgatnak iiieg ftt-fát, hogy a lei Parszifál továbbra is odakösse Bayreuthboz az előadási Jouot.
De ugy látszik, hiába Kozima asszony erős-ködéae. Megérjük hamarosan, hogy a patentzár felpattan a a ürallmouda kiszélesített operája minden mübecse melleit is olo óbb porléka lesz s nem kell érte mértlöldes távolságokat befutni s 16 meg 41 márkákkal adózói, ha valaki látni, hallani óbajlja
Este liz óra után a színházból kitóduló közöuség a város minden helyét ellepi S a bayreutlliek aratnak.
Wagn»r Szígfried ueincsak a darabot dirigálja, hanem a kasszái is Az idegen meg Tizet hatszorosan mindeut. Drágább a taxainétei, mert Keslspiel; drágább a lakás, az ellátás s még a kereskedelmi cikkek is, ugyanazon indokolással.
A kirakatokban mindnntut olt díszlik a P.irszifál serleg, a l\'araiifál öltöny, meg a dárda. Al egész város egy Parszifál kiállítás.
Szegény bayreuthiek! Mit fognak ezek csínálui, ha már máshol is fogják játszani a Parszifál! ?l (Vége.)
— Ipartestületi hlr. A soproni Iparkimau értesítene a helybeli ipartestületet, hogy a győri ni. kir. állani fa- éa fémipari szakiskola igazgatósága f. évi dec. 2-tól — 12-ig terjedő időközben 10. napos inérlegkészitő éa javitó tanfolyamot rendez Győrön. A tanfolyamon réaztvenni óhajtók jelentktthutnek az ipartestületi jegyzői irodában.
Egy fővárosi kultúrintézmény.
Ez év májusában egy i^j kulturközéppouttal szaporodott a nemzeti művelődés ügye. Egy magyar múbarát, Ernst Lajos megnyitotta a saját budapesti palotájában, a Nagymező-utca 8. szám alatt tizennégy teremben elhelyezett magyar kulturbistória gyűjteményét, mely maga is páratlan látváoyosság, amellett hogy a szemlélő tanulságokban kifogyhatatlan anyagot talál. Elénk tárul iU a magyar kultúrtörténet sok emléke, a magyar történet sok híres nevezetes jeleuele a legkiválóbb magyal festők alkotásaiban.
A tizennégy teremben — történeti sorrendben — sorakozik az irodalmi, művészeti, törtéueti, színészet zenei emlékek gazdag sora, páratlan ízléssel berendezett, Falus Elek tervei alapján kifestett terVek csodaszép miliüiébeu. E történeti gyűjteményben \\bu néhány olyao világraszóló alkotás is, moly diszérftválna bármelyik európai muzeumnak. Osak 8zékely\\Bertalan önarcképére, Munkácsy, Benotur, Madarász,Ttosn, Lielzenmayer, Lotz képeire hivatkozunk És a Petőfi Rgemre és a festők önarcképgyüjteinényére. És mégis —kultuiintézménynek ez csak az egyik oldala.
A másik az,, hogy hozzákapcsolódnak páratlan szépségű kiállítási helyiségek, melyekben a legnagyobb művészek alkotásai gyönyörűen érvényesülhetnek. Az egész közönség elragadtatása fogadta a Szinyei-kiállilást májusban. Egészen eredeti voll Kemstocknak a nagy üvegablakokra alkalmazott üvegfestmény kiállítása. ]
Most pedig két világraszóló művész, a spanyol Zuloaga festményei és az angol Brangwyn rézkarcai láthatók a termekben. Amilyeu a kozdet, olyan leaz a folytatás. Az Ernst-finuzeum programmja megjelent. A Fényes, Vadász Miklós. Fwrenczy. Ligeti, Pasciu és Hermann gyűjteményes kiállításait, egy előkelő művészcsoport bemutatkozását éa végül ismeretlen magyar biedermajer fejstŐk felfedezendő képeit igéri. Ezt Dr. Lázár Béla, FTaál. László és Szinyei Merse Pál életrajzirója rended és igy valami érdekesre és művészire lehetünk elkészülve. Az Ernst-muzeumal nagyon sokat nyert a\' főváros, középpontja lesz a legnagyobb művészi kultúrának és a képzőművészei
ff
OKTÓBER 7.
ZALAI K fl l 1, 0 N V
& magyar történet terén kétségkívül a Bváros Ing- j a MagAutisjlvisalfik országos egyesülnie Budapestről | eleit a javaslat moat fsksiik, bizonyosan elfogadja és
nagyobb és leguevezelesebb lálváuyossága. most Zuloaga remekművei szeozációzus érdekünk.
HÍREK.
Rég volt.:.
Bég volt, hogy elhúzták az esti harangot. Az éjji magányban pengetem a lantot. Éber gondolatban, messze-messze szállok, Bejárom, bebolygom a szóles világot.
Meglátogatom a régi jó időket, Mikor babér fedte még a hősi főket. 8 a harcias idők zajos világában, Klmulatozok ugy istenigazában.
Maid meg a nyugalom puha pamlagjára, Dőlve figyelek az ész üde szavára. Amikor lángra gyúl elszomornlt lelkem, KI, messze a földről, lel az égbe reppen.
Csakhamar azonban azt is megelégli, Szerle-azól elhullik tündérképe néki. S újra mint azel6U, lent a földön járok, Mert lányok ti adtok való boldogságot.
Olth litván.
Egy magyar főúr halála.
A báró Szegedy Eusch Bándor iukefalusi kastélyban néma csend. Gyász! Kélve iáruak, mint árnyék surrauak el egymás mellett az élők. Lépésük ilig koppan, ruhájuk se suhog, mintha minden zajt rl akarnának kerülni, nehogy megzavarják egy nyugvó álmát. A ház feje, báró Szegody Enacb Sándor fekszik ravatalon. Kemény hangja elhalt, azava Örökre elnémult s daliás termete mozdulatlan merevségben, molalja, hogy az élelrugója elpattant benue. Az átlag fiatal föur haláláról a mull számunkban már jelen-lést tettünk. Nemes özvegyén kivűl négy gyermeke siratja az elhunytat.
Báró Szegedy Eusch Sándor igaz magyar ember volt. Szive-lelke s szerelme kötötte ehhez a földhöz, melynek most örökös lakója lett. Fiatalabb éveit a katonaság kötelékében töltötte, hol a huszároknál l századosi rang elnyerése utáu falusi, magányába vonult, hol családja szeretett kötelékében töltötte éveit. Itt vagyonát kezelte s élt nemes lelki passziójának — ■ vadászatnak a az utazásuak. Magán érintkezésben a legkellemesebb emberek tipuaa volt, kivel öröm volt beazélni. Sobase hittem volna, hogy a mindennél erósebb halál ily hamar dönti ki az élók sorából. Néhány hónap előtt szélütés érte s azóta egy lassú haldoklás volt élete. Bénult tagokkal várta az ápolás segítségét, mely bármily gondos, szerető és gyengéd is volt, még sem adbatU vissza az élet elevenségét, mig végre annak az ütött tagokban levő elevenségét is elvitte a csütörtökön bekövetkezett halál. Szombaton tért az iukei sírboltba örök nyugovóra Báró Szegedy Eusch 3ándor. Ő nyugszik, fájdalma őrökre elaludt. Osak őréi siratják s őrzik om-\'"Mt. fájlalva veszteségüket, melyben annyi ezeren osztoztak résztvevő sorukkal. (I.)
— Szerkesztőségünkből. Lapunk felelős szerkesztője "távollétéből visszaérkezett s mai uappal ismét átvette a lap szerkesztéséi.
— A Magántisztviselők egyesületének helyisége. Szombaton este nagyszabású és kitűnően sikerolt bankettel avatta fel a nagykanizsai Magán-tisitviselők egyesülete helyiségét, mely a Badacsouy-vendéglő emeletén van és bárom kényelmesen és elegánsén berendezett szobából áll. A felavató ünnepségre
Különösen küldüli maga helyett képviselőt, Siuger üéza hivatalnok j pártolóiig terjeszti a közgyOles elé.
személyében. A bankettet megelőzőleg László Vimos,, — Tüz a Oentrálban Tegnap délután vak az egylet elnöke mondotta felavató beszédéi. A tUzi lárma zavarta meg a Centrálban pikkolózó, alaózó banketten, rnelyeu százuál több Isg vett részt, dr és társalgó vendégeknek nyugalmát. A középső oszlop Miklós Dezsó az egylet ügyésze, Péter Hugó háznagy, faburkolata füstölni kezdett és a vendégek riadtan
Forbáth Artúr, Révész Lajos és a pesti, kiküldött szólaltuk fel. A Magántisztviselők egyesülete ezzel a fejlődés egy uiabb fázisán meut koresztül. Csiráit az egyletnek abban az .Egyetértés- uevü asztaltársaság ban kell keresul, melyet dr. Villányi Henrik kezdeményezett, anno 1904. Innen 1907-ig mint az országos szövetség bizottsága szerepelt a kanizsai egyesület, msjd a fejlődés egy ujabb fázisát jelzi, atuikor már mint önálló egylet tagként lép be az anyaegyesületbe. Most pedig külön helyiséget is szerzett magának a törekvő egylet, melynek szükségessége és jelentősége a mai általános szociális szervezkedés mellett kézzel fogható és magától értetődő
Esküvő. Tegnap vezette oltárhoz Siuger
József helybeli kereskedő laiuyát Mariskát, Niissbaum \'\'^közönséget szakembereket.
csoportosultak a tüz körül. Csakhamar kiderült, hogy csak a szél hajtotta le a füstöt és tűzről nem is lehet beszélni. A legérdekesebb, hogy a zavarban egy vendég sem távozott el lizetés nélkül. A fővárosban ilyeu tűznél a főpincér szokott — leégni.
— Iparművészeti rajzklálltás Nagykanizsán. A Drechsler-féle I. pozsonyi női szabászati szakiskola, egyszersmind a vidéki szaktanfolyam női növendékei rajzaiból és kézimunka tervezésekből kiállítást rendeznek. A kiállítás folyó hó 3-ától 12-éig az Ipartestület termében (I. emelet) megtekinthető d. o. 10—ISig ésd. u. 2—ö óráig. Ezen iparművészeti kiállítás megtekintésére, amely egyedül áll az orszá-ban, tisztelettel meghívják a divat iránt érdeklődő Folyó hó 7-én
megkezdődő Drechsler-féte női ruha és fehérnemű szabászali tanfolyamra ugyanott lehet beiratkozni, A látogatás díjtalan. A szabászati tanfolyamon 10. szegénysersu tanuló dljmentea oktatásban részesül az Ipartestület ki|elölése folytán.
— Elektromotor kezelői tanfolyam. A in. kir. technológiai iparinuzoum igazgatósága 1918. évi október 21—66-ig és uovember 18—88-ig két
Marcell fővárosi hívataluok. Az egyházi esküvő nagy-számú közönség julenlétóbuii ment végbe a helybeli izraelita templomban. \'
— Éjjeli telefon Nagykanizsán A pécsi postaigazgatóság a nagykanizsai távbeszélő központ szolgálati idejét egyelőre három havi próbaidóro a jelenlegi teljes nappaliról féléjjelire terjeszti ki, mely szolgálat egyfolytában mindennap éijel 12 óráig tart. eleklromolor kezelői tanfolyamot rendet, melyen motor-
— Okt 6. az Iskolákban. A helybeli fő-\' tulajdonosok, elektromotor kezelók, elektromos telepek gimnázium tegnap ünnepélyt tűrteti a tizenhárom ; művezetői, gépészei és szakmunkásai, erősáramú vértauu emlékére. Az ünnepi beszédei Eórsi István elekiromos szerelők, műszerészek, géplakatosok és mondta verset ketten szavaltak, az iljusági énekkar [ rokonszakm^ju iparosok veheluek részt. A tanfolyam pedig a Himnuszt és a Szózatot adta elő. Szép\' 0 uapíg tart d. e. 8 órai előadással és d. u. négy ünnepély volt a kereskedelmi iskolában is. |órsi gyakorlattal. A taulolyamot rendesen látogatott
............... látogatási
— Nagykanizsa — mozlvállalkozó. Nagykanizsa rendőrfőkapitánya javaslatot terjesztett a városi tanács elé arról, hogy Arad, Nagyvárad és más sok vidéki város mintájára a mozgófénykép-szinházak engedélyét Nagykanizsa is msgáuak tartsa fenn. Ez annyit jelent, hogy Nagykanizsa város lesz a fővállalkozó és csak bérlet utián lehet mozit azerezni és nyitni, ami telemes évi jövedelmet biz-tositaua a városnak. A meglévő kél mozgó szerzett jogait ez nem érinti, de igen az ez után keletkező uj mozgókat. Az életre való gondolat sok már régen vajúdó kérdést hivatott megoldaui, mert a jövedelem színházi és inás közügyekre forditandó. Erkölcsreu-dészeti szempontból is ez a legeklatánsabb megoldása a mozik ügyének. A pénzügyi bizottság, mely
bizonyítványt kapnak. A tanfolyamra jelentkezni lehet naponkéut személyesen vagy az okmányok beküldése mellett Írásban. A bejelentésben feltüntetendő: a név, foglalkozás, lakóhely és az, hogy melyik tanfolyamon kíván részt Tenni. Taudij nincsen, a beiralási dij 9 korona.
Az itteni piacra él környékire
ügynököt
keresek! Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Fia
Értesítés.
A Nagykanizsa, \'Kőszeg ós Kistmirto;r állomásokon elhelyezett katona-; részére 1912. novembor Itó 1-től 1913. október hó 31-ig terjedő időtartamra kenyér ós zab bérleti utón szállításra vonatkozólag.
Az ajánlati tárgyalás a soproni os. és kir. katonaólelmezési raktár 1912. október hó 14-én d. e. 9 órakor fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltételek a soproni os. ós kir. katona-élelmezési raktárnál feltárolt hirdetmény és szállítási feltételek füzeteiben, moly utóbbiak díjtalanul mogszerezhetök. foglaltatnak.
Sopron, 1912. október hő.
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
. köhögés, hörghurutnál tiidőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a
tüdővész ellen.
»&. Varasd-Töplitz ss
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-álfomás.
UJ gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kettes hőforrás 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz ás ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- cs bélbnnfalmaknál. Elektromos massago. Iszap-szénsavas és napfürdók.
Egés?. éven át nyílva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld n
fürdőignzgjtósáK Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Ktfxlöny"-ben.
AK/ BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
sajái érdekében cselekszik, hu vásárlás elfllt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alalt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a, következe helyeken vannak: VI\'I.. József körút 28. sz. (Bérkoosis-uloa sarkán.1 IV., Ferenoiek-tere t. az, (a királyi bérpalotában) Kznn siOvnlk.iuM az .Országos Központi Hitelszövetkezet" lagia s ennek felügyelőt.! alatl áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. — Sülne! modern lakbcrendeiéeck.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
Az áruosarnokba kizárólag alsöructi budapesti asztalosok 4a kárpitosok dolfoznak.
Grammopiionok
és
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
OKTOBEB 7.
IFJ. WAJDITS JÓZSEF hangszerkereskedésében IM-IÉP 3.-
a laptulajdonus Ilj. Wajdila Jozief Jtönyvnyoiudájábau Nagykauizaán.
NAGYKANIZSA 1912 OKTÓBER 10.
5I-IK ÉVFOLYAM. 80 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
li||ilanlk hétlön él ciOlirtikin.
ÉlflfWaUal Arak: Egén óvro 10 korona, félivre 6 korona, Negjredí»ra 2 korona ftO flll. — Egyaa iiim ára 10 flll.
Politikai lap.
Felolái txerke»siA KanlEHa futván
Kiadja: a N(«rkeistőié|.
Szirkaiztöség át kiadóhivatal Diik-tér 1
Tala\'on : 112. — HlrdaUaak ciljaiabAa acarlnt.
SZEMLE.
Balatonalmádin vau a Zsófia gyermekszana-tórium. Lakói azok a szomorúan öreg fiatalok, akik gyerekéveikben tanulják megismerni a földi élol rejtélyét: a \' vége-hossza oincseu, örök egy szenvedést. Azok, akik a magára hagyott gyermekeket olt elhelyezték, kétségkívül nemes munkát végeznek, de magától még a jótett sem mehet végbe, itt is pénz kell, pénz, p Most gyüjtóivekei küld az országos gj.-rmekszana-tórium bz egészséges gyermekek közé — h nagykanizsai iskolákba is, hogy gyűjtsenek beteg testvéreik siámára, hogy felépülhessen a központi nagy gyermekkórház.
*
A Bródy Adél kórházon kivul csak Nagyváradon vau gyermekkórház. Aki egyszer betévedt ezekbe a tinita szobákba, a fehér fókőtós testvérek közé és látta azokat a borzalmasan megindító, fonnyadt gyermekareokal, szomorú, sárga néiésüket: az utolsó fillérjét is odaadja az uj kórház javára. Hisszük is, hogy «z Egylet kanizsai gyűjtése kiváló eredménnyel fog jáiui.
Mozi-rendészet.
Amikor a modern kor nagy találmánya: » mozgófényképBzinház ismerős kezdett lenni a (óvárosban s a közönség tódulni kezdett előadásaira: százával, ozrével akadtak vállalkozók, kik annak óriási jövedelmezőségét felismerték. A fékevesztett spekuláció csak hamar szükségessé tette a hatósági beavatkozást, azonban Budapesten lényegesen másként, mint a vidéken.
A fővárosban már nem volt mód. hogy 11 mozgóknak a többi űzlotágakknl kézzelfoghatóan arányban nem álló produktivitását » város számára tegyék nyereségessé, be kellett érni a numerus clausus-szal. Ellenben » \'idéki városok, Arad, Nagyvárad egész egyszerűen maguknak foglalták le a mozikai, \'ykép, hogy tőlük, mint tulajdonostól lehel bérelni mozgót, ami magyarul annyit jelent, ho«y a tejfelt a város fölözi le a busás
A mozi-rendészet ezen étape-jához érkezeit el Nagykanizsa város is. A terv, n|ely a mozik tulajdonát a városnak abszorbeálja, megemlitést nyert már múltkori •lmunkban. Jelentőségét ós közérdekű kon-"kvenoiáit a következőkben látjuk.
Nagykanizsán jelenleg két inozgófénykép-szinház van. A harmadik készen áll, de a város az engedélyt még nem adta meg. E két mozgó szerzett jogait a város intézkedése nem érinti, ami azonban nem jelenti azl, hogy az engedély a mozgók jogutódaira is álszállana. Vagyis, ha akár az Urauus, akár a másik mozgó megszünteti működéséi, ankor most élvezett privilégiumuk is velük együtt megszűnik.
Tegyük fol, hogy minden ezután felállítandó mozgó bérlője fizet ■ a városnak ezer korona évi bért. Már ebből oly tetemes jövedelemre lehet szert a város, hogy ebból kényelmesen meg lehetne oldani számos olyan ügyet, mely éppen a pénzhiány miatt már hosszabb ideje nem tud megvalósulni, \'természetesen a befolyandó pénz először is a szinházalapra volna fordítandó. Nagykanizsának tényleg szüksége volna már ogy becsületes kŐ8zinházra. A mozik nyújtotta pénzből a szükséges összeget — évek alatt — össze, lehetne hozni.
A város épp ugy, mint az állam természetesen nem nyerészkedési vállalat, hanem óvatosan kell ügyelnie arra, hogy a főcél mindig a lakósság érdeke, — amint pl. a tanügy tekintetében is arra kell törekednie, hogy a fizetendő tandijak a költséget fedezzék. — ha ugyan fedezik, — de nyerészkedésre ne szolgáljanak. Ugyanígy kell eljárnia, ha más közérdekű intézményt létesít: Ilyen a kenyérgyár, vagy városi tejkores kedés a fővárosban, sőt mosl már a vidék egyik-másik einpóriumában is. De most más esettel állunk szomben. A mozgó nem iiyen értelemben vett közérdek, hanem szórakozó hely, hol helyénvaló, ha a többi keresetágakkal arányban amúgy sem álló jövedelem után az adó olyan közvetlen formában hajt-tatik be, amint azt a pénzügyi bizottság előtt fekvő és Nagykanizsa rendőrfőkapitányától eredő javaslat kontemplálja.
Még valauiit jegyezzünk ide. A mozik ugy tüzrendészetileg, mint erkölosrendészeti-leg a város, főleg a rendőrség állandó őrizete alatt Vállaltak. Nem osekély gonddal jár is ez az állandó ellenőrzés El leheti
meg a mozijait és mennyivel nagyobb a garanoia minden tekintetben, ha a mozis mint bérlő alárendelt helyzetbe kerül a várossal, mint tulajdonossal szemben.
Győr városában a napokban bérelte ki három kávés a várostól a mozi-jogot. Az első évben havonklnt 450 450 koronát, a következő években havonkint UOO—900 koronát fizetnek a városnak. El lehet könnyen képzelni, mily nagy bevélel forrása lesz Nagykanizsán is a mozi-jog engedélyezése.
Hisszük is, hogy ez a rendkívül életre való. de kulturális szempontból is figyelemreméltó javaslat ugy a pénzügyi bizottság előtt, valamint akkor sem fog akadályt találni, ha már a közgyűlés elé kerül. Minden nagyobb vidéki város ekképen oldotta meg a mozik ügyét és valószínűleg Nagykanizsa is helyeB gazdasági politikától vezéreltetve, ezen a nyomon fog haladni.
Megye — Város.
(*) Bizottsági ülés Nagykanizsa város
építészeti bizottsága kedden délulán Qlísl tartott. A bizottság hat tg ház épiténéuek a tervéi fogadta el. Az nj házak kiválóan a József Fóherceg-uton, Magyar-utcán és általában a kulsó részeken épQlnsk, smi világos jole annak, hogy az az építkezési kedv és vállalkozás, amely 1911. végén és sz idén szállotta meg Nagykanizsa közönségét, ínég mindig nem atunl meg. AzonkivQl a bizottság a Herkules légiagyár részvénytársaságnak is megadta az engedélyi, hogy egy körkemencét és tObb szárító szinl épitsou.
(*) A zalamegyei tanfelügyeld szabad-e-igon. Dr. Rutsicska Kámán kir. tanácsos, Zalavármegye taufelOgyelöje október 1-tól kezdódóleg egj évi szabadságot kért súlyosan megrongált egészségének helyreállítása cé\'.iából.
(*) Utó állítás. Azok a hadkötelesek, akik a nagykanizsai fósorozásokról lemaradlak, október IS-cn és 26-án és november 5-én kerülnek sor alá.
(") Uj szolgabíró Balatonfüreden. Dr Gozony István szolgabírót 8ümegról Balatonfüredre helyezték át.
(V Hogy gazdálkodik egy község? Tihany község ininlegy három évvel ezelólt elhatározta, hogy a kolostor lövébeu fekvó hegyoldalt parcelláztatja. A uspokban döntött a miniszter, sok huza-vona ulán megengedve a parcellázási. A bslalonparti telkek megvételére kínálkozott is vevó bőven, úgyhogy a parcellázás százezer koronánál is többet hozott volna
gondolni, mennyivel könnyebb, gyorsabb ozj ^ v^rn.pi közgyűlés azonban ngy döntött.
n ... , bőgj mégsem parolláztatnak, mert a pénzt az adó-
a rendeszet, tevékenység .az esetbon, ha ai hivatalhoz kellene betenni* mert a parcellázás költséggel város mint tulajdonos, mint gazda vizsgáljál í» járt volna.
f*
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÓBER 10.
Mi van a zárórával?
Nyilatkozik a rendőrfőkapitány.
— Saját tudósítónktól -
Ntgykaniu*, okt. 10.
Az utóbbi napokban élénken foglalkoztatja a közvéleményt a kávéházak zárórájának a kérdése. Felszólalás is történt ebben az irányban, mely szerint a város fonák gazdálkodást Qz a zárórával. Eszei int a rendőrség tavaly minden kávébázuak kivétel nélkül 400—450 korona évi pausálóórt megengedte, liogy a kávéházat tetszésük szerint reggelig nyitvatarlbassák, minek folyamánya lett, hogy a szegényalap tetemesen gazdagodott, mig az idén, amikor a patináié-rendszert a rendőrség nem akarta meghonosítani, enuek tetemes kárát látta a szegényalap
Tudósítónk ma felkereste Deák Péter rendőrfőkapitányt, aki a következő felvilágosítással volt «éves szolgálni.
\' — Igaz-e, hogy Nagykanizsán éjjel két óra után nincs nyitva tisztességes helyiség, »hol idegen utasnak tartózkodni lehetne kérdezto munkatársunk.
— A dolog nem ugy áll, válaszolt a rendőrfőkapitány. A Zala október 9 i számában megjelent közlemény szerint három idegen utas kénytelen volt éjszakáját egy nem épp korrekt mulatóban tölteni, mert a szállók zsúfolásig meg voltak töltve, a kávéházakat pedig éjjeli két órakor be kell zárni. Vettem anuyi fáradságot magamnak, hogy utána járjak a dologuak. Hivatalosan megállapítottam, hogy a kérdései éjjel a Szarvas-Kzállóbao négy, a Koronában két és a többi szállóban több mint tiz szoba állott Qresen, ugy hogy a szegény utasok, nemcsak ma-gukiak. hanem égési családjuknak is bőséges helyet találhattak volna. Ha azok u — utasok jobban körülnéztek volna, uem kellett volna azon a bizonyos helyen éjszakázniok és családos ember, létükre nekik ineg nem felelő környezetben várni be a reggelt
— Igaz-e, hogy a tavalyi pausálé-rendszer, amikor minden vendéglős és kávés évi átalány összegben váltotta meg a nyitvatartás jogát, többet hozott a szegényalapra, mint az idei rondszer. mi kor esetről esetre kell megváltaui a liszencet?
— íme, megmutatom a főkönyvet. Ennek a tanúsága szerint, amint látni tetszik, a szegényalapra a pausálszerüen beszedett dijakból befolyt a tavalyi évben 1224 koroua 52 fillér. Mig az idéu március 1-től kezdve október 4-ig az esetről-esetre beszedett liszeucdijakból befolyt 3169 koroua 14 fillér. Tehát egy félév alatt a különbözet majdnem kétezer koroua, ami egy évben négyezer korona különbözetet jelent, Ez a rendbzer sokkal gazdaságosabb és a szegényekről sokkal jobban történik igy gondoskodás mint a régi rendfzer mellett.
— Nem találja, rendőrfőkapitány ur, túlságosan korainak az éjjeli kétórai zárást?
— így van ez kérem más városokban is, sőt ínég korábban van megállapítva a záróra. Százötven szabályreudeletet mutathatok önuek. A sok közül vegyülik ki egyet-kettőt. íme: Pozsouyban éjjel tizen két órakor, Kassán éjjel egy órakor, Besztercebányán éjjel egy órakor kell bezárni a kávéházakat. Magá-
ban a (óvárosban, pedig enuek talán van olyan éjszakai élete, mint Kanizsának, egy órában van a záróia megállapítva. Amint tehát látui méltóztatik, minket nem lehet mucsaisággal vádolni, er-kölcs-csószködessel pedig annál kevésbé, mert a záróra kérdése nem is tartozik az erkölcarendészet körébe. Mi csak gondosan ügyelünk a szabályok betartására ós ugy hisszük, hogy ha valaki két órán tul akar mulatni, megfizetheti a uégy korona liszencet, különben is,, megmondhatom, éu nem is hiszek, ttZeu állítólagos utasok létezésében. Mert hiszen nem volt eddig még \'•set, hogy Kanizsán átutazó idegen nem kapott volna szállást és ellátást. Külöu reudelet szól ugyanis arról, hogy a szállótulajdonosok tartozunk az idegen ula*okat bármikor, éji két óra uiáu kiszolgálni és számukra a szálló korcsma- vagy vendégszobáját kínyitani.
pedig, ami szakértők szerint három hót alatt meg-csinálható lett volna, rábízta a jó istenre meg arra az egy árva kómivesre, aki a hid körül lézeng. 1 De az isten szerelmére, mit gondolnak az urak ? Meddig fog ez igy ta\'rtani? Miért húzzák a fizetésüket, ha igy kezelik Nagykanizsa legélénkebb ós kereskedelmi forgalmában legjelentősebb utvonalát? Miféle jstruccpolitika ez? Vagy annyira mellékos önöknek I Zalamegye első ós legjelentékenyebb városának forgalmi biztonsága? Vagy taláu arra várnak, mig egy automobilos herceg utazik erre s töri ki a nyakát az önök ázsiai utvonalául? Ez Zalamegye, ez az állam éa ezért (izetjQk az adót 1
Egy állami ut botrányos állapota.
Kulturkép Zalamegyéből.
Miért fizetjük az adót?!
- Saját tudósítónktól. —
Nagykaniua, okt. 10.
Tudvalevőleg — bár fajnos — Nagykanizsa Zalamegyében vau és ami spiritusz rektorunk még mindig Zalaegerszeg. Ott kell lesnünk, mint a görögöknek a dodonai szeul tölgyfa suttogását, hogy mikor kegyeskedik már egyszer a Zalaegerszegen székelő — mindegy, hogy állami vagy megyei hivatal meglátni a vidékünkön uralkodó hallatlanul el-hauyagolt viszonyokat és ilyenkor Zalaegerszeg neküuk mindig Ameiikábau vau.
Nagykanizsától nyugatra vonul Leteuye felé az állami omzágut Az állami útnak ott, ahol a Zalaegerszeg felé vivő törvényhatósági ut ágazik el belőle, mintegy kétszáz-háromszáz méteres sülyedése van. A sülyedés mélyén egy hid állt, melyet még raárcius-bau leiszedetett a zalaegerszegi állami építészeti hivatal azzal, hogy vasbeton hidat építenek helyébe. A híd el is készült és szeptemberben fel is állították, még pedig felemelve, úgyhogy az uttestet most a Ilidig fel kellene tölteni, hogy járható legyen. A feltöltés szívós agyagból, föléje pedig lehengerelendő kőtörmelékből volt tervezve. Mig ez el uem készül, az ut járhatatlan.
De mit tesz isten? Vagy jobban moudva, mit nem tesz az állami építészeti hivatal ? Csodálatos hidegvérrel hagyja az utat abban a gyalázatos monteuegrói állapotban, mely bon van. Az ut használhatatlan. Most vau a legélénkebb fuvarozás ezen a vonalon: takarmány-, termés-, széna-, szalmaszállítás. A kocsik kénytelenek a vizenyős réteken keresztül hajtani nagy kerülővel. Szekerek boruluak fel, hintók törnek össze, automobilok dőluek bele az ut melletti árokba, az emberok jajgatnak, simák, káromkodnak a végzet elleu, mely Zalaraegyébe tette őket: A hivatal uyugodt, meri a hidat felállított*. a feltöltést
Megvan a fényképész betörője.
Letartóztatják Knrnoz Lajost
(Saját tudósítónktól.) Még élénk emlékezetében vau a közönségnek az a betörés, amely ezelőtt háro:n és fél héttel történi Vértes Antal nagykanizsai fényképésznél. Mig a fényképész családjával egy ült távol volt, egy ismeretlen egyén betört a Osengeri-utca 1. szám alatti ház udvarán levő műterembe és onnan több értékes tárgyal, köztük egy uégyszáz koronái érő lényképozó gépet elemelt.
A fényképész akkor Kuruc. Liyos volt menbelyi fiúra gyanakodott, aki nála inas volt, de ötven egynéhány korona elsikkaszlása utáu tőle megszökött. A rendőrség a legszélesebb körű nyomozást Indította meg, fényképet is küldött a fiúról szerteszét az országba, de a nyomozás eddig uem veze^tt eredményre.
Hétfőn azonban a legnagyobb meglepetésre Vértes Antal levelet kapott a fiútól — Zágrábból. Azt irta ebben Kurucz Lajos, hogy rendkívül sajnálja, hogy oly meggondolatlanul bünt követeti el ellene és elsikkasztott tőle ötven koronát. Bocsássou meg neki és — ha lehet — vegye vískzs az üzletébe. A betörésről egy árva szót sem említ. Még azt is megírta, hogy lakása Kosság Lhj\'os, Escompt-bank-hivatalnnkuál van, llioa 3. szám alatt, Zágrábban.
A fényképész a levelet nyomban felvitte az ügyészséghez, hol azounal táviratilag intézkedtek Kurucz Lajos letartóztatása iránt. A zágrábi reudór-ség azouban mindetideig nem válaszolt.
Ez a levél — hacsak nem száudékosan a nyomozás félrevezetése végett adatott fel — mindenesetre kétséget ébresztene Kurucz Lajos tettes volta iránt. Igaz ugyau, hogy a fiu Marburgból, hol bal hóuapig be volt zárva, éppen hazatérőben volt, igaz. tiogy Vértes Aulainál a helyiséggel ismerős volt, de nem hihető, hogy saját maga vezesse nyomra a rendőrséget.
Épp ezért azt hiszik, hogy ez a levél csak a nyomozó hatóságok félrevezetése akar lenni.
Az itteni piaora ó« környékére
ügynököt
keresek!
Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Pia \'Ztttf?
OKTÓBER 10.
ZALAI KÖZLÖNY
HÍREK.
— Adóintós. A nagykanizsai adóhivatal most állitja össze azok jegyzékét, akik adóval Útra vannak. A hátralékban lévők helyesen járnak el, ha minél előbb befizetik, amivel még tarlozuak, mert ktllön-bun az adbivatal végrehajtás utján fogja kóvotelését rajtuk bevenui.
— Sajtó vasárnap. A veszprémi egjház meglő területén al elmúlt vasárnap gyűjtést tartottak i kalbolikus sajtó támogatására.
— A háború és Nagykanizsa. Még ki ssm tért a balkáni háború és Nagykanizsa kereskedelme máris érzékenyen viseli a háborús készülődések hatását. Több kereskedő panaszkodik, bogy lehetetlen dél felé, Horvátországgal, mellyel a nagykanizsai kereskedelem eminens összeköttetésben áll, megkapni a telefon összeköttetést. Wőfordult már, hogy egy helybeli kereskedő reggel fél kileuokur kért összeköttetést Zágrábbal éa osak este hat órakor kapta meg. De már arra is volt eset, hogy egyáltalán nem lehetett sgísz nap folyamán összeköttetést kapni. A posta a kérdeiósködésekre szzal válaszol: Privát beszélgetésekre a vonal nem adható, mert Hécsból hivatalosan le van foglalva. Nagykanizsán vonul ugyauiB keresztül a Birs-Szarajevó i vonal és hogy az le van foglalva, az nem jelenthet mást, mint. bogy katonai célra van lefoglalva, ami a helyzet koiuoly voltét jellemzi.
— Heltai Jenő felolvasása. Holtai Jenő a magyar közönség dédelgetett iröja, a napekbau felolvasást fog tartani a Kasziuóban.
— Ab iskolák a gyermekszanatórlumért A magyar gyermekvédelemnek országosan fontos ügyét szolgálja a Zsófia Uyermekszanalórium Egyesület, amely a balatonalmádi gyormekszanatóriumban s senyvedő szegény iskolaköteles kisdedek ápolását annyi áldozatkészséggel végzi. Miuthogy azoubau a balatonalmádi szauatóriuin kicsi, mellette egy másik pavillont akar ép ttutnl az egyesület és egy közpouti kórházat le a fővárosban a Rózsadombon. Ez uton kéri fel s közönséget s főleg a tauuló ifjúságot, hogy adakozzanak s beteg gyermekek számára. A magasztos eél érdekében nem kell sok szót vosztegetnünk: Az adományukat az országos gyermekszauatórium egyesület elmére is Ishel küldeni Budapest, Dohány-u. 30. I ttám alá. lls pedig valaki gyüiteui akar, a gyűjtött összeg feltüntetésére szolgáló iveket a tanintézetek tanárai és tanitóitél lehet átvenni és ugyancsak az iskolákhoz kell a begyűjtött összeget átszolgáltaiui
— A Mura szabályozásának felülvizsgálása. A magyar-osztrák kiküldöttekből álló vegyes bizottság most tartotta meg a Mura folyó szabályozási munkálatainak évi felülvizsgálását. A bizottság magyar Izgjai voltak: Qitz mészaki tanácsos, az eszéki folyam-mérnöki hivatal főnöke, — Steingassner Imre mászaki tanácsos, Pósafy Pongrác muraszombati főszolgabíró, » talamegyei államépitészeli hivatal képviseletében Herknlj kir. mérnök. A bizottság Radkersburgban dereglyére szállt s az alsőlendvsi járás Murahely községéig végighajózott a Murán. Továbbá megszemlélte 1 f- évben telesített szabályozási munkálatokat s megállapította a jövő évi munkaprogrammot. A bizottság •ne\'«g elismerését fejezte ki Gillyén Sándor kir. főmérnöknek, a szabályozás vezetőjének
— A postaigazgatóság köréből. Pécsről írjék : A postaigazgatóság a barcsi távírda ós telefon-"olgálalot, mely «ddig ünnepnapokon ós vasárnap korlátolt volt, teljes nappali szolgálatra terjesztette k\'. amely mint ilyen nyáron reggel 7-től, télen reg-Bei 8-tól este 9-ig tart. Nemestördemic, zalamegyei község telefonszolgálatot kapott, mely a községet a
balatoni körtolofouba ós a helyközi telelou szolgálatba vonta bele.
— Szemvizsgálat az iskolákban. Dr. Béta-Kálmán óh dr. Goda Lipót városi tisztiorvosok most végezték a nagykanizsai iskolákban a- hivatalos szem vizsgálatot. A tanulók körében semmi gyanús szembajra uem akadtak. Az izr. iskolában dr. Darányi Árpád honvéd törzsorvos, miut iskolaorvos ma teljesítette n szemvizsgálalot dr. Goda Lipót kíséretében.
— Mi van a gelsei iskolával? Amint értesülünk, Gelse nagyközségben botrányos állapotok uralkodnak az iskolázás terén. A régi iskola hámnál-Imtatlau, az iskolakötelesek nagy része uem jár iskolába, azok pedig, akik mennek iskolába, egy szűk, egészségtelen, sötét lyukba |árnak, melyet csak csu-folui lehet higiénikus iskolának. Ugy tudjuk, hogy Gelsének több ezer lakosa vau, miért tOrik ezeket az antikulturális állapotokat I?
— Tíiz. Kasztl Ignác pacsai vendéglője e hónap 3-áu délelőtt 10 órakor leégett. Élénk beszélgetésbe voltak merülve a korcsmában, mikor a kint járók figyelmeztették, hogy ég fölöttük a ház. Rémes látvány tárult a kijövök elé. Már az egész ház láugban állott. A rögtön ott termett tűzoltóság derekas munkája mentette meg a nagy szélben a tüz tovább terjedésétől a községet. A kár biztosítás révén megtérül. A tüz okát nem sikerüli megállapítani.
— Gyűjtés a tűzoltó otthon javára. Október 12-én és az ezután következő két napon a tűzoltó otthon tavára gyűjtést reudezuek Nagykanizsán. A tűzoltó-otthon létesítése a tűzoltó-űgy minden barátjának régi óhajtása. A gyűjtés gyűjtő ivekkel és perselyezés utján fog történni. A rendezőség külön plakátokon bivta fel a közönséget az adakozásra és ez uton is kéri a közönség támogatását, melyet dőrék tűzoltóink meg is érdemelnek. Azt goudoljuk, bogy a szombaton készülődő és három napon keresztül tartó gyüités szép eredménynyel fog végződni.
— Betegség miatt a halálba. Varga Györgyné szül. Magdics Rozi, 60 éves kapcai asszony, már évek óta súlyos lábbajban szenvedett. Bajái az orvosok gyógyíthatatlannak mondották, ami auuyira elkeserítette a szegény asszonyt, hogy halálra szánta magát Vargáuó pénteken, mikor a férje nem volt otthon, bement a kamrába és ott leiakasztotta magát. Varga alig uéháuy másodperccel a telt .elkövetése után érkezeti haza, keresni kezdte az asszonyt s amint benézett a kamra uyitolt ablakán, borzalmas látvány tárult szemei elé. Ott függött egy kampós, szögön, kékűló arccal, a felesége s még mozgott. Varga késért futott, hogy levágja a kötélről-, de mire visszatért a kamrába, felesége már halott volt.
— Az artisták. Azok a szegény artisták, akik a csődbe került Kolosszeum cirkusz tagjai vol- \' lak, még miudig itt tengődnek Nagykanizsán. Vasárnap jótékony célra érdekükben előadás lesz. Ha rossz is lesz az idő, a közönségnek emberbaráti kötelessége megtölteni a cirkuszt.
— Vasúti baleset. A nemestördemici állomáson nagy szerencsétlenség törtéut. Lakat József lesenceistvándi születésű kisegítő kalauz, a kocsi deszkájáról lecsúszott és a vonat kerekei alá került, ezek e^yik lába fejét elvágták. A szerencsétlenül járt embert beszállították a keszthelyi kórházba.
— Verekedés Tüttősön. Horváth Lajos tüttősi polgár oeudes társaságával iddogált a korcsmában. Barátságosan folyt a beszélgetés, mig Balázbi János oda uem jött ki gúnyolódó szavakkal piszkálta különösen Horváthot, ki viszont nem maradt adós az amúgy is vézna Balázsynak. Mikor aztán Horváth kiment, hirtelen oda ugrott Balázsy és késsel foltövön szúrta. Az első segélyt Dr. Fodor Gyula járásorvos nyújtotta. Bár súlyos a sebe, de felgyógyul. A vizsgálat megindult.
— Hirtelen halál. Salamou György gyenes-diáai lakos, mult hó 80-án szólóbirtokán összeesett és pár pero múlva meghalt. Szívszélhűdés ölte meg.
§. Akik a muzsikus cigányt megszurkálták. Az idén nagy péntek éjjelén Kiskanizsa mellett az országúton Horváth Józs«f Jóm muzsikus cigauyt egy a homokkomáromi szőlőkből hazatérő társaság, melynek tagjai if|. Steszlin György, Mátés Mihály ós Dara Miklós háziszolga voltak, összeszurkálták. A rettenetes sebekből valahogy kilábolt a muzsikus cigáuy, a törvényszék pedig súlyos testi sértés büntette, illetőleg vétségeért vonta őket tegnap felelősségre. A tárgyaláson a vádlottak tagadták bűnös voltukat, de a tanuk vallomása nagyon terhelő volt, főleg Dara Miklós ellen, aki végre beismeite bűnösségét. A vád ós védbeszédek meghallgatása u(áu a bíróság Dara Miklóst súlyos testi sértés bűn-lelte Aijatt egy évi börtönre, Mátést a könnyű testi sértés vétségé miatt kél havi, Steszlin Györgyöt egy havi fogházra ítélte. A vádlottak felebbeztek. A két utóbbi azért, mert egyáltalán nem érzi bűuösuek magát, Dara pedig, mert sulyosuak találta büntetését.
A Zalai Közlöny
izerkeiztöiége éa kiadóhivatala
Deák-tér i szám alatt van
Értesítés
A Nagykanizsa, Kőszeg és Kismarton állomásokon elhelyezett katona-részére 1912. november Itó 1-tól 1913. október hó 31-ig terjedő időtartamra kenyér és -zab bérleti uton szállításra vonatkozólag.
Az ajánlati tárgyalás a soproni os. és kir. katonaélelinezési raktár 1813. október hó 14-én d. e, 9 órakor fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltételek a soproni os. és kir. katonaélelmezés! raktárnál feltárolt hirdetmény és szállitási feltételek füzeteiben, mely utóbbiak díjtalanul megszerezhetők, foglaltatnak.
Sopron, 1912. október hó.
4
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 10.
Sir olin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
M
köhögés, hörghurutnál tüaőgyiilaaások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
«iX* Varasd-Töplitz Kft
Vasút-, posta-, telefon- és táwirda-állomás.
UJ gyógyszílloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénca hőforrás -f 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischlas stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, moll-, máj-, gyomor- és bélbántalmiknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság. Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K5jtlfiny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiok-tere I. sz. (a királyi bérpalotában.) Ezen szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet\' tagja a enuek felügyelete alaU áll. Vásárlási kényszer teljesen kitárva. — Stllatcrü modern lakbercndctesck.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
A* inzoaarnokba klíáróUf olaöranga budapesti asztalosok ás kárpitosok dolgoznak.
Grammophonok

lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak,
IFJ. WAJDITS JÓZSEF hangszer kereskedésében BEÍK-lBI\' 1-
Nyomatott a laptulajdonus Ifj. Wajdiu JóMof könyvnyomdájában Nagykanizsáu.
NAGYKANIZSA 1912 OKTÓBER 14. 5lJK ÉVFOLYAM 81 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
íi||ilinlk hitfin él ciítörtlkln.
l£flfl»etA«l Arak: Kgé«« évre 10 korona, félévre 6 korona, Regjeiívio 2 korona BO flll. — Egye* aiAm Ara 10 flll.
Politikai lap.
Keleló» steikeazl/l
Kauls«K István
Kiadja: »Kerkesat&aéff.
Szirknztiiig éi kladfthlvatal Diák-tér t.
Telefon : II*. — Hlrdeléeek dljeiabAe eierlnl.
SZEMLE. \'
I tekintetes királyi törvényszék bárom , embert itélt el a mult héten, akik egy jj. muzsikus cigányt annyira összeszurkáltak, bogy > szerencsétlen flótás majd, hogy bele nem pusztult sebeibe. A másvilág partjáról tért vissza, hogy jómódú bántalmazóit megvádolhassa a törvény elótt. Elgondolkozhatni azon, bányfélekép és mily nagy számban tör ki az emberekből az az elemi fidság, melyet a bor vált ki az ittas telkekből. Mennyi gyilkolás, bűntett történik az alkohol gőzében, iniat a jelen esetbea is, amikor a saőllőból hazatérő jómódú gazdák csekélység miatt ölték meg majdnem a cigányt. Az alkohol gőzén véres felhők úsznak és txok a csirák, melyeket az idegszálak titkaiban örök pihenésre késztet az emberi iutelligencia, célszerűség és okoság az alkohol misztikus atmoszféráján nyílnak ki, virágzanak és hajtanak vége-hossza láthatatlan indákat, melyek a törvényszéki tárgyalásokba és a börtönbe nyúlnak bele.
Zalamegye Nagykanizsája.
(Pénzügyi bizottsági ülés.) Tárjuk • legközelebbi pénzügyi bizottsági nléat, melynek különös pikantériát ári az a körülmény, hogy ekkor fognak dönteni alfeleit, bogy a város kisajátítsa-e magának a moziengedélyt, azután kerül a közgyűlés elé.
Nagykanizsa, oki. 14.
A Zalai Közlöny múltkori számában le-irta a Letenye-felé vezető útnak hihetetlen állapotát. Megírta, hogy egy ut halad Nagykanizsától nyugat felé, melyen járni egy jó darab részen nem lehet, a zalaegerszegi állami építészeti hivatal hanyagsága folytán. Hidat építenek, de az ut feltöltését már rábízzák a bölcs természetre. Azzal nem gondolnak, hogy éppen most van a legnagyobb szükség az útra hogy most hordják be a takarmányt, a szalmát és szénát éa a szekerek. hintók, kocsik és automobilok kénytelenek egy hatalmas, mintegy egy harmad kilométert kitevő részen letérni a rendes útról ós mellette a hosszas esőktől vi lett réteken keresztül hajtani.
Ez a tény, melyen sajnos megint csak az egerszegi hivatal jóvollából történhetik változás, eszünkbe juttatja azt a szánalmas szerepet, melyet mi Zalaegerszeggel szemben és egész megyénkben betöltőnk. Itt van egy népes, forgalmas, élénk, müveit város és a
sorsát Egerszegen intézik, amely hozzánk képest mégis osak — falu. Micsoda bizarr gondolat volt ez az alárendeltség. Hogy egy buszonötezer lakósu városnak, amilyen Nagykanizsa, az esőt mindig Zalaegerszegtől kell remélnie, holott önmaga lehetne Jnppiter Pluvius és megnyithatná az ég zsilipjeit.
Moddig türjak még azt a gyámságot, melyet rendezett tanáosu város mivoltunkból kifolyólag gyakorolnak felettünk?
Kanizsa predesztinálva van helyzeténél fogva a törvényhatóságra. Itt fekBzik Zalamegye szélen, mi oka volt. hogy nem lett megye székhely. Bár amikor a megye szék-helységek elhelyezése történt, kétségkívül másféle közlekedési eszközökkel kellett BZá-molní, mint a maiak. Akkor még lehetett valami órtelme a „központi" fekvésnek. De ma már a rohanva, repülve haladás korában ez az előny a minimumra redukálódik. Viszont távolabb fekszik bármely más megyo székhelytől; semminthogy más megyékbe lehetne belekapcsolni.
Sajnos, de ugy van, hogy az a buzgalom, mellyel érdekelt körök annak idején
Az ács.*)
ftpol a ház. FeszQl az égnek állvány. Feun a magasban dolgozik az ács. A jólét templomának ujabb bálvány, repül a tégla, döug a kalapács : .Halló, embermarha, a vágóhidra, hajtsd a járomba rokkant derekad, pattog a korbács, kattog a gép szíjjá, gyermeked éhes, törd agyon magad I"
Feun a tetőn s a szédítőbb magasba\', bol ég felé az ember utat ás, mely belenyilal az égi lugasba, izzad, robotol és görnyed az ács. Gyermeked éhes és mind az öt apró, köröttük sáppadt és beteg a nőd. Ki vagy taszítva. Mind az öt csavargó legyen * hazátlan as isten előtt I ?
Isten, ki ur fenn, akará imigyen, hogy nyögjön, hulljon s göruyedjeu az ács. Embert urnák és szolgának irigyen parancsolt meg egy szörnyű varázs. Gyermeked éhes: szörnyű iga rajtad, hulljon hát könnyed és hulljon a vér,
•) Mutatvány a «*er«őnek legköxetebb megjelenő, Kohelíth lelko oimü verskötetéből A könyv as Eggenberger-,kö[>yvker«akedé« bizományiban jelenik meg Budapeaten 9 3 el«jen- EUfiaelni lehet síerkeattóaégúnk utján is. Egy k°t«t ára 3 korona.
isten, ki ur vagy, mégis nagy hatalmad holuap is nap lesz s kenyér- kell, kenyéri
Egyszer egy bus nap, — szürke volt az égalj, fenn a magasba\' megszédült az ács, megroggyant térde és szegett derékkal sodorta le egy szörnyű akarás: A halálhullás rettenetes volt ám, utána csengett az utca köve, ott feküdt s tépett ajakáról folyván, körötte vérnek gőzölgő köre.
öt apró gyermek, mind az öt mihaszna, az éhezésből ujabb koldulás. A feleség ? A sírban táu tavaszra és akad ujabb ezer-ezer ács. Könnyel, vérrel, sóhajjal ós átokkal égnek azér is ezer ház feszül, győti ököllel, pénzzel, gőggel, okkal, mennyben és földön az «r idvezűl.
Roppan az állvány? Vérzuhatag romja? Törik a sin és lehullott egy ács? Emberárját a mély örökké ontja, puha az ágy és fehér a kalács. Csak jöjjön, jöjjön, jöjjön, jöjjön ujabb ezer és ezer I Lehullt egy ? 8ebaj I Holnap a kürtők uj riadót fújnak « jön egy helyébe ezer fiatal.
Kanizsa István.
Jegenyék alatt.
Feketén Olt egy holló egy lehér jegenyén. Jegenyék alatt kis láuy Olt s zokogott, szegény. Valahol, messze kürtő zug-bug, hahó, hahói Valahol egy legénnyel elindul egy h^jó.
Ködös Hamburgban árbocerdő virul az égig, Ködös Hamburgtól jenki partokat nyolc nap érik, Ködös Hamburgban köd lesz a sziv és köd a mult hess el, te csúnya holló, nini, hogy meglapult I
Ónos felhőket karcol Newyork száz palotája, ez a vén magyar töld féri. szűz, piros vért önt rája, nini, nini, hogy ömlik, hogy dagad, hogy bugyog, mint éden Yellewstoneban forró gejzír torok.
Mikor lesz vége immár, mikor lesz vége inár?l Megnyil\' a magyar erdő: a mélye emberár: sistergve, forrva, bőgve elindul egy hqjó. magyar erővel rakva indul, hahó, hahó I...
A magyar pusztán végigszánt, élet uj szeled: Ezt a maroknyi, poshadt népet már elnyeled. Hulljon is el I Jobb lesz táu a semmi mint e hitvány, teugödő lét hazugság s önáltatások bidján.
S mégis, mikor bugyogva raegnyililraz a föld s szár. jó erőt idegen, falánk gyomorba tölt, ugy fáj valóm és ériem, hogy olt távol ömölvén, az én lelkem is úszik a síró leány köunyén.
Kaalna lat vám.
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÓBER u.
0
külön váláöt és külön törvényhatósági város gyanánt való szervezkedésünket propagálták, elaludni látszik. A mostani politikai helyzet, mely Nagykanizsán, ha már erról van szó, minden inkább, mint kedvező, — nem is kivánja meg, hogy angur legyen a szemlélődő, hogy rájöjjön arra, hogy mit sem lehet a mostani kormánytól, a mostani viszonyok között remélni.
Pedig haladásunknak egy lényeges kerékkötője az a lassúság, melyet az adminisztrációnak nehézkessége, a megyei jóváhagyás kivárásának kényszere okoz. Amig ezt a nyűgöt le nem rázzuk magunkról, mint ahogy Herakles a sziklát, mi sem juthatunk a kardhoz. mellyel utat törhetnénk a város boldogulásának, naggyá levésének oélja felé. Mert szörnyű a szikla, mely ezt a kardot nyomja. A vármegye közigazgatási protektorátusa I De még nagyobb a mi közönyünk. mint mind — annyiszor, ha közügyeinkről van szó.
Egy-egy ilyen aroulosapása érdekeinknek felébreszt egy pillanatra, de ezután megint lethargikus álomra hunyjuk szemeinket. Mort mi nem az ifjú Herakles vagyunk, aki bátran halad célja felé, hanem a hordóban lakó Diogenos, kinek mindegy, hogy ki guritja a hordóját és hogy jobbra vagy balra fordul e iránya.
Ki kell vonni a gyeplót a megye kézéből és a zablát szájunkból I
A
A József-laktanya aj lakói.
- Saját tudósitÓMktől —
NtgyktniiM, okt. M
l >bau a hatalmas épületcsoportban, mely a József Fóherceg-ut északi oldalán terQl el, a napokban helyezkedtek el az Önkéntesek. Számra néive mintegy hatvanan vanuak az önkéntesek, akik azonban napról-napra gyarapodnak ujabb és ujabb be-vonulókkal.
Az öukéntes-iskolában az elméleti kiképzés ter mészetszerQleg még nem kezdődött meg, mert elóbb nyolc heti gyakorlati kiképzésben részesülnek az önkéntesek, akik között számra nézve lulsulybau vanuak a tanítók, akik miutegy harmiucöten vannak. Mindaddig mig az elméleti oktatás megkezdődik, az egyéves önkéntesek a századokhoz vannak beosztva.
A hatalmas laktanya két szárnyában helyezték el őket, az északi éa a déli oldalon, egyelőre csak a legénységi szobákban, amelyeknek azonban meglepő a rendje és a tisztasága. Azoubau már a napokban külön önkéntesi termeket kapuak, valamint kosztjuk és ellátásuk is teljesen különböző, persze finomabb leaz a legénységi ellátásúéi.
A gyakorlati kiképzés alatt, mely mint erali-tettük nyolc hétig Urt, két szakaszba vaunak az önkéntesek beosztva. Az egyik azakaszuak 8ounegger Ottó haduagy, a másiknak Vadászy István hadnagy parancsnoka, mig a szolgálati altiszt Jaucló János.
Nagykanizsán jelenleg csak két ezredhez tartozó önkéntesek vannak elhelyezve Még pedig a pécsi 19. gyalogezredhez ós a 80. houvódgyalogez-redhez besorozott önkéntesek Nagykanizsáról a következő önkéntosek vannak a 20 honvédgyalogezrednél: Biró Simon, Jelűnek Miklós, ösztreicher József, Móger Károly, Nagy István, 8zigeti 8Audor.
A hzékesfehórvári kerület második ÖnkónteB iskolája Sopronban van, melyhez a soproni 17. és a székesfehérvári 18. gyalogezred önkéntesei Boroztattak.
Az önkénteseknek az első napokban, mintegy keddig, szerdáig nem is szabad kijöuniök Nagykanizsa utcáira, amig legalább tisztelegni meg nem tanulnak.
Az iskola főfnlügyelője Lederer őrnagy, mig tulajdonképeni vezetője Maróthy Qéza százados leaz Elméleti előadók Vadászi István és Sonnenberg hadnagyok lesznek.
Addig azouban még sok viz lefolyik a Dunán és az önkéteseknek bő alkalmuk lesz megszokni kemény katonai diszciplínát, a még keményebb ágyat — mindenkinek benn kell lakni — és a katonai-egészséges és kitűnő életmód.
Megjegyzendő azouban hogy jövőre már egéaz bizouyofan nem l»sz Kanizsán az önkéntes-iskola, hanem másból, talán megint Sopronban. Az idén is az utolsó percig kétséges volt, hogy itt állítják fel az iskolát Ugy volt, hogy a tanít ó-század jön ide. Csak technikai okok akadályozták meg dxt, amennyiben a kiképzéssel nem tudtak elkészülni, Jövőre azoubau a tanítók leszuek a József laktanya ui vendégei.
Az uj színház.
Eltűnik a oaoporthár.
— Saját tudósítónktól. —
I.
A kanizsaiak egy régi álma megy teljesedésbe. KI fog nemeokára a (öld színéről tDnni Bt a gyalá-istos tákolmány, amely a maga sárga gunyhélval oly ■okáig bolráukotlalta meg Nagykanizsa hygiéna éa esztétika iráut értékeny polgárait. Eltűnik a csoport-Ui. —
Oaoportház I Istenem, gyermekkori emlékek jutnak az ember estébe, régi cikkekről és hírekről. Ai uiságok éveken keresztül táplálkoztak abból, hogy a sárga csoporlbátikról riportosuk, cikkeitek, oatro multák éket n rajtuk keresitQl l város, tnely ezt a szégyent eltűri, sőt — uram booaá\' — ínég egy színdarab is szólt a ceoportházrél, vagy legalább is egy réaze, ha jól emlékszünk — a Zala aterkesttője toll-Iából. —
8 most, miudeunek vége leaz. ltjui emlékek, ábrándok isteo retetek I Kibontják a sárga Cdoporttié tat és helyébe felépítik .... No, ugyau, mit ? I At uj sziubáut köbéi I Kélsiálötveueier, kettőszázötvenezer koroua költséggel.
Velünk együtt talán még egy légió patkány siratja meg a csoporlhát időutáni halálát.
n.
Az uj azinbáz I Szinte látui véljük Impozáns körvonalait, melyek belevágnik it alkonyatba, amint Kiakanizsa felé leáldozik a nyári nap. Előtte a parkírozott Erzsébetiét fékezik, smely piic volt vilami. kor. Piac, közönséges pite, hihetetlen I Host már gyönyörű virágágyak vannak rajta elhelyezve, remek Ittak kanyarognak, raila padok, mögöttük a bokrok. Autók tülkölnek, ostorok pattognak, hintók gördölnek a színház foyer-ja elé. Sürgés-forgás. Azonnal ket-dődik at előadás. A színház előtt széles aszfalt, melyre óriási Ívlámpák ontanak nappali világosságot. A csöngők stólanak Bent fellebben a függöny. A páholyok telve vinnak : elegáns hölgyek, i földszinten frakkos úrik. Ah, • színház I Itt állott valamikor a caoportház? Itt? Ki emlékszik már arral Eltűnt I Vége van I Lehetetlen elképzelni, hogy ez a központi fűtéssel, vigadó ós hangversenyteremnek is szolgáló épület helyén valamikor egy öastelöpörődölt, sárga hátanyóka állott. Hol van et már? Felváltotta a he. lyél a ragyogás, a fény, az Iliit, i pompa. . . , III.
Milyen kár, hogy amint mi a nagykanizsai pályázatok és tervek soraát ismerjük — ez at álom csak évetredek múlva fog megvalósulni.
Football és atlétika Nagykanizsán.
IQisá|l Klr Sport Egyliti: Raiyatádl Atlétikai Club 6:q.
Tegnap délután folyt le a helybeli Ifjúsági Kör Sport Egylete (I. K. S. R) és a Nagyatádi Atlétikai Club (N. A. 0.) football csapatai közt egy atlétikával egybekötött barátságos mérkőzés.
Örömmel konstatáljuk, hogy van már uekQnk is lelkes közönségQuk, melyet eddig, — aajuos — nélkülöztünk, de amely más városokban is. állandó látogatója a sportpályáknak.
A tegnapi lefolyt mérkőzést ia, nagyszámú és előkelő közönség nézte végig, nagy lelkesedéssel, köztQk fiatal, szép hölgyeink, kik nem egyszer formás lábaik rugdalózásaival adták tanújelét a mérkőzés iránt való uagyérdeklódésQknek.
Különösen felttlnt, szép hölgyeink közölt, Nagyatád egy bájos és itgalmában elragadó hölgye, ki ugy drukkolt és szepegett b városának csapatjáért. mint egy diákgyerek\' vagy egy xport-tilkár.
A Sohwarz kaposvári biró által vezetett mérkőzésen, az I. K. S. K. jóképességQ football csapata, állandó fölényben 5 : 0 arányban győzött.
Az első félidő eredménye 4: 0- A. rúgott gólok közOl az elsőt Láng a 31 percben, a másodikat Wagner befutásával (36 p.) a harmadikat Róna, szép sutjával (38 p.) a negyediket ugyaucsak Róna remek fejese révén (44 p.) szerezte csapatjának.
A félidőben lebonyolított 100 m. síkfutás, első győztesként Singet 8áudor (13 mp.) másdik győztesként Zalai Lajos érkezett a célhoz.
A második félidő játéka kissé heves volt. K félidő egyetlen gólját Wagner rúgta, a26-ik percében.
Jól játszottak az I. K. S. E.-ben : Schlésinger Róna, Waguei Kertész és Rajki.
A N. A. 0-ban Polcsay, Krausz és Nyers. S. Zs.
OKTÓBER 14.
ZALAI KÖZLŐN
Megye — Város.
I*) Kiskanizsai házak adómentessége ni hátak építése nemesik Nagykanizsán lelt illtaláuosaá, haliimh Kiskanizsán is, almi ai ntolsó évben nem kevesebb uj liáx épült mint Nagykanizsán. lt uj házak adómentességben részesülnek. Evégből kedden a VI. és VII. kerületben tárgyalást fog tartani ^J adóügyi bizottság, melynek tagjai Richter Vince i«legerszegi pénzügyi kikOldötf és Horváth latrán, Nsgjkanizsán városi adóellenőr ieaznek. Az időközben épült uj bázak részben tizeuöt, részben tizenkét évi idómentesaégben részeaűlnek, aszerint, hogy régi ház-helyen, vagy teljeaen uj helyen épüllek-e. A tárgyalásra, mely holnap, kedden lesz, az összes érdekeltek megírnunk liiva, szám szerint mintegy buszán.
(•) UJ segédjegyzői állás. A 3ö|tör, Puszta tderifs és Puszlaszsutlászló községekből álló söjlöri kórjegyzAaégben éri ezer korona fízetéasel egybekötött Mgádjegyzói állásra pályázatot liirdut a vármegyo. S jegyzöséget most rendszeresítették. Mindazok, kik ezen aegédjegyzői állást elnyerni óhajtják, jegyzói oklevéllel, azQletéai bizonytváunyal, eddigi alkalmaztatásukat és megbízhatóságukat igazoló okmányokkal felszerelt kérvényekkel 1913. évi október hó 84-ig pályázhatnak. A segédjegyzóválasztás 1913. október 3ö-áa deli 12 órakor fog a nOjlöri körjegyzői hivatal, bto megtartatni.
(•) Uj bórkoosl díjszabályzat. Zalavár. megye tórvényhatóaági bizottsága a bérkocsi iparról aj szabályrendeletet alkot, melynek érdekesebb rendelkezései a következők. Miudou bérkocsi a rendór* hatóságtól nyert 6 cm. nagyságú és vörös színű siáiuinal könnyen olvashalólug, feltűnő helyen Iá-lindó el. Az egy és kétfogatú zárt bérkocsi egy be-IQI alkalmazott és miudenkor jó kari/au tartaudó jelzőkészülékkel — pl. kaucsuk síppal — látandó el. A vileldij 1—10 kilómélerig terjodó útra kilométe. tankéul 30 fillér, 10 kilométernél boaszsbbb útra pedig 10 kilométereu felüli utuak minden egyes kilométerje után 30 fillér. A kilométerdíj oda és rima, vagyis kétszeresen számítandó A díjmentes várakozási idó az 1—10 kilométerig terjedi útnál a megérkezéstől azámitva I óra. 30 kilométerig 2 óra. 30—40 kilométerig terjedj útnál 3 óra, 40 kilorné-fcrea tul 4 óra. A várakozási időn tul eltöltött várakozási idó mluden megkezdőit félórájáért ktllöu 40 fillér díj fizetendő. A viteldíjnak azonban IsOlön egyez-ifdis tárgyát ia képezhetik.
HÍREK.
Liszenc-nóta.
Két órakor beosuktak míndeu kávéházat, tetszett, nem tetszett, menni kellett szebb helyre iuneu; csak nem fizethetek liszeucet.
Olt bepezsgóztem, kifosztottak, szörnyű csak elbeszélni eztet, >z utcára kilódítottak, csak nem fizethetek liazencel.
Heudór szól: .Ez magát leitta I" 8 Fűrediék dutyiba lellek, — hogy lehetett a dutyi nyílva, hiszen nem fizetlek liszeucet I?
. ~ Osány László szobra. Zalaegerszegen "állítandó 0sány-8zoborra .13.7111 kor. gyUlt össze. „ °*isl összegből még M,k pár ezer korona hiányzik. "•gmililjUk, hogy a szobor \'alkotója, Istók János \'Htbrászművósz moal a azobor inellókalakjain dolgozik-
— A főkántor gyásza. Súlyos veszteség erte Diviuszky Sándor keszthelyi fókánlorl. Folyó hó II -én egy szűkszavú távirat ludatla vele a lesigtó hírt, hogy édesanyja, kit már hat év óla nem látott, Kidben meghall. A rokonszenves főkántor gyászában igen sokan őazinte szívvel csatlakoznak.
— Uj tűzoltó őrparanosnok A keszthelyi önkéntes tűzoltó egyesület, a Huber Mihály lemondása rolytán megüresedett tűzoltó órparaucsnoki állásra a- !l pályázó közül Bakas Ialváu helybeli kályhás mestert választotta meg. A választási leguap délelőtt ejtették meg a keszthelyi tűzoltó laktanyában.
— Országos vásár. Ma hétfőn országos vásár volt Nagykanizsán. Nagy élénkség uralkodott, ugy a keresletben, mint a kinálalban.
— Uj vasút. Lesz hát vasút Xalalövó és Zalaegerszeg közölt. Barthalos István tlgyvéd vállalkozó már megkezdette az építést Zalalövőtól kezdve.
— Megtért haramal. Végre becsűl-tea életet kezdett egy régi llires rabló. Oroszlány Pál zalai haramia már uein inai legény, meit a börtöulis negyven-két esztendeig lakta. Fiatal kirában Kózsa Sándor baudájáliau is volt. Ezelőtt hat évvel a zalaegerszegi törvényszék ilélte el hat évre, valami súlyos testiBértésért és rablásért. Mosl ez a hat év is lejárt s az öreg Oroszlány Pál megvonult Nagykanizsa melletti faligábi hogy — amint mondja — osendea életet éljen.
— Vörös kakas. Nagyatádról jeleutík : Folyó hó 10-én este a keleti égbolton óriási világosság támadt, mely a község keleti részén levő házakat és udvarokat teljesen megvilágította. Ma reggel azután félhivatalosan arról értesültünk, hogy a tűzvész színhelye Lábod községhez tartozó Sallér puszta volt, ahol a kincstári csíkólelepeu ütött ki a tüz s állítólag elv erővel, hogy az istállókban elhelyezel! lóálloiiiáoyl csak részben lőhetett megmenteni s 30 drb. csikó elégeti. A kár közel 30.000 korona.
— Jószívű tolvaj. Dobos István nagyatádi lakos udvarából a folyó hó első napjainak egyik éjjeléi* egy 4—\') kilós kövér récét elloptak, azonban a tolvkj jószívűségére vall az a körülmény, hogy a kövér réce helyett egy teljesen sovány récét leltek a ketrecbe nyilváuvalóau azzal a szándékkal, hogy majd ha meghízik akkor azt ia ellopják.
- Lopás. Illés Qyűrgy felsó-gőlai magtáros a kezelése alatt álló magtárból a folyó év lolyamáu különféle uradalmi tárgyakat tulajdonított el. Lopás miatt feljelenlették.
— Cigányok a sorozáson. Szombaton délutáu nagy szomorúság volt azok közölt a cigányok közölt, akik a Polgári Egylet előtt táboroztak. Fáraó ivadékai azon sopáukodtak, hogy a sátoralja legszebb két szál cigányát, a Miskót és a Zsiga cigáuyt beaorozták katonának. Különösen a Mirkó cigány fclo-aége voll kétségbeesve. Az egylet folyosóján sirva-jajgatva tördelte a kezeit, majd az Islen tudja, hon uan keritelt ollóval néki ment hosszú, fekete fésűtől nem igeu járt hajának és azt l«vágta. A szegény cigánynak három gyereke marad apátlanul. Persze, a oigányházasságoka! nem kötik az anyakönyvvezető előtt, máskülönben taláu figyelmeztetek volna a derék, uapbarnitotta cigányt arra, hogy az állam uem eugedi meg a család alapítását addig, mig a katouakötelezettség-nek eleget nem tett valaki De most már három évig mundérban kell járni a szegény cigány-családapának, hogy a devla csípje meg I
— Uj vasút. A Keszbely—baiatonszeutgyörgy-vasul újraépítése, illetőleg uj sínpárral és U| talp fákkal való ellátása kezd kibontakozni a valósziliütleuség ködéből. A terv, ha megvalósul pedig az illetékes körök nagyon foglalkoznak vele, igen nagy eredményekkel fog járui Először ia rövidebb tesz a menet-idó. megszűnik a cammogás és az átépítés természetes következménye lesz, hogy a keszlhcly—tapolcai vonat
is mentül előbb munkába kerül. Nincs kétség, hogy a vasút megerősítése a fenéki Tahidnak vashiddal való helyetteaitését is maga utáu fogja vonni.
— Az Bst Pontosság, gyorsaság, megbízhatóság jellemezik Az üst hireit, pártatlanság, függetlenség Az Est politikáját, jól értesültség, őszinteség Az Est közgazdasági közleményeit, tartalmasság, pá-ratlauság Az Esi sportrovatát; éppen azért miuden olvasónk jól teszi, ha ezt a napilapot az itteni árusítónál naponta megszerzi vagy pedig ha környéken lakik, a hova az árusitólapokat nem kézbeait, közvetlen az Est kiadóhivatalánál előfizetéssel megszerzi. Mutatványszámokat, szívesen küld Az Est kiadóhivatala (VII Erzaébol-körut 30 ) mindenkinek a ki a mi lapunkra hivatkozik.
Törvénykezése
§. Mit jelent a .hitvány" saó? Szalai
József ki«récsei lakós bepanaszolta Teperits Imre és Varga József kisrécsei lakósokat, hogy neki azt mondták egy alkalommal: .Megállj, te hitvány ember, addig nem nyugHzom. mig el nem veszted a vagyonodat. Kzért a nagykanizsai járásbíróság nagyobb pénzbüntetésre ilélte óket. Szombatón tárgyalta ezt az tlgyet a nagykanizsai törvényszék mint felebbozósi bíróság. A felebbezési vádlottak ügy védje uj tanukat kért kihallgatni. 8zeriuto a „hitvány" szó csak testi gyeugeaéget jelent, a köznép igy használja, nem pedig becsületsértést. A bíróság azonban más véleményen volt és becsQlelsértésuek találta a hitvány szót s az elsóbiróság Ítéletét belybeu hagyta.
§ A kutyák miatt. Uechnitter Albert és Ilencz Aladár keszthelyi lakósok kutyái egymással összemarakodtak az utcán. Mindakét kutyatulajdonos féltékenyen nézte a kutyák marakodását és segítségükre siettek nekik. Ekközben azonban — hogy — hogy nem, egymással is összevesztek és Rechuitzer és Honcz is egymást megsértették és bántalmazták. A járásbíróság Iíenczet felmentette, Rechnitzert pedig csekély pénzbüntetésre Ítélte, melynek végrehajtását fel is függesztette. Rechuitzer felebbezóse folytán szombaton vette eló az ügyet a nagykanizsai törvényszék. A törvényszék a járásbíróság Ítéletét helyben hagyta.
§. A kiskanizsai virtus. A kiskanizsai buoso híres arról, hogy sohasem muihatik el anélkül, hogy egy-két bicskázás ne essék, egy-két veszekedés ne legyen. A [tavalyi juliusi kiskanizsai bucsun történt, hogy idósb Hajdú László és ifj. Hajdú László és Fereuc összeszólalkoztak. Az összeszólalkozáa a Vidá-kovics-féle korcsmában történt és eredménye az lett, hogy ifj- Hajdú László és Ferenc ósi kiskanizsai virtus szerint megszúrták idósb Hajdú Lászlót. A járásbíróságon az elsó vádlott azzal védekezett, hogy ót idósb Hajdú László azz&l gyanúsítja, hogy feleségével tiltott viszonyban vau, s ezért kezdte a verekedést. A járásbíróság súlyos testi sértés vétsége miatt 14—14 napi fogházra ítélte a kiskanizsai legényeket. 8zombaton foglalkozott az üggyel a törvényszék. A felebbezési bíróság két uj tanút hallgatott ki, akik azt vallották, hogy idósb Hajdú László kezdte a veszekedést, mert egy sörös üveggel fejbe vágta i/j. Hajdú Lászlót, finnek az alapján a feljebbviteli bíróság ugy itólt, hogy a járásbíróság ítéletét ugyan helyben hagyja, de az ítélet végrehajtását felfüggeszti, a másodrendű vádlódat pedig felmentette.
A Zalai Közlöny
szerkesztősége és kiadóhivatala
Deák-tér i szám alatt van
„iSín, Varasd-Tüplitz K
Vasút-, posta-, telefon- és téwirda-éllomás.
Uj gyógyszállód! villanyvilágításnál, hírneves radloctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, ceuz és ischlas stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- cs bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas cs tiapfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényolom. — Uj szállodák. Mesés környák. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld n
fürdóigazgatósáf,\' Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elélt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége aiatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait. melyek a következő helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Fnrenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Ezen szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet\' tagja s ennek felügyelete alaU áll. Váflárláal kénysier teljesen kizárva. — Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
A* áruosarnokba kizárólag elsőrangú budapesti asztalosok ás kárpitosok dolgosnak.
Hirdessen a „Zalai Küzlöny"-ben.
Grammophonok
lemezek
CJ - - \'
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
IFJ. WAJDITS JÓZSEF hangszerkereskedésében DiiHir 1
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdiw József kónyvityomdajábaft Nagykanizsáit.
OKTOHBR u.
NAGYKANIZSA igia OKTÓBER 1.7. 5,.IK ÉVFOLYAM. 8a. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■ilJilialk héttőn él ciltlrtihin.
|Eöfll*tá«l árak: Egán é»ro 10 korona, félévre 8 korona, Nígyedé»ia 2 korona 80 flll. — Egyaa a*ám ára 10 flll.
Kalalfli tatikosilA
Kmiiiia látván
Kiadja: • merkeictfiiéc.
Szarkisztöiig él kiadóhivatal Qiák-lér I.
Tala\'on : 112 — Hlrdatáaak dllaiabáa aiarlnt.
SZEMLE.
Zalavármegye törvényhatósági bizottsága legutóbb tartott közgyűlésén elbntározlA, bogy több uj közigazgatási állást szervez. Eiek között egy járási irodasegédtiszti állási is létesítenek, még pedig a velünk szomszédos perlaki jarásra. Érdekes ennek a határozatnak indokolása. Az uj segédlisiti állás szervezését az a körülmény teszi fölig szükségessé, hogy a lakosság anyanyelve a perlaki járásban többnyire a horvát és a horvát aj-kuakkai való közvetlen érintkezés azért, inert sein ,a járási főszolgabíró, sem a szolgabíró a horvát nyelvet nem beszéli..." uem megy. — Ennek folyláu temérdek idó éa költség pazarlás megy végbe és el lehet képzelni, hogy ezt a rendszert mindennek inkább lehetne mondani, mint előnyősnek. Mi ugj hisszük, hogy nem ártana meg a legkevésbé, >ein (aji és állami szuprémáoiánknak, sót taláu még sovinizmusunknak sem, hogyha vagy csak olyan járási hivatalnokokat rendelnének ki a perlaki, Csáktornyái és más horvátok lakta járásokba, akik a horvát nyelvet is beszélik, vagy pedig — ami még ulilitáriusabbuak látszik — ha a horvát uyelvból valami kiegészítő vagy felvételi vizsgát kövelelnéuek
meg attól, akii akár a zalamegyei akár más Horvátországgal határos megyei törvényhatósághoz felvesznek. Szerény nézetUuk szerint ez volua leghelyesebb megoldása a fonákságoknak.
Vámunk közgazdasági ténykedése.
A városok iránt támasztott fokozottabb igénvsk, melyek a jó adminisztrációra, egészségagyi alkotásokra, kulturális intézményekre és egyebekre vonatkoznak, rendkívül megterhelik a városok költségvetését.
Az adózó polgárok minden költségvetési időszakban bizonyos érlhetó izgalommal várják, hogyan fog eldóini az adózási százalék. Csökkenést e tekintetben nem is remél, csak a nagy emelkedéstől borsózik előre háta. Mert hiábanl Várost igazgatni és a város jelleget minden téren fentartani és fejleszteni tenger sok pénzbe kerül. Ez podig az általános felfogás szerint csak az adózó polgárok zsebeiből kerülhet ki.
L)e csak az általános felfogás szerint. Mert mindjobban tért hódit az a köztudat, hogy
a városok mint ilyenek gazdasági tevékenységüket olyan irányban is kifejtik, mely a városi háztartás vagyonosodását szolgálják.
A városi vállalatok hova tovább számottevő ipari és gazdasági tényezők lesznek, molyok uemosak a hazai ipar és kereskedelem fellendülésének hatalmas előmozdítói lesznek, hanem egyedüli módot szolgáltattak arra nézve, hogy a közjólétre vezető alkotásokat a polgárok adózásával egyetemben megvalósítsák.
Csak kevés város van olyan helyzetben, mint pl. Debrecen mely óriási mezőgazdaságából, méneseiből, gulyáiból szerezi meg a szükséges költséget, hogy a város teljesíthesse a hozzá fűzött kívánalmakat.
Nagykanizsának is van 4000 holdnyi földbirtoka: tekintélyes vagyont képvisel ez, de a városnak aránylag kevés jövödelmet hoz. mindenesetre kevesebbet mintha a birtoknak pénzértéke minden gond és költségi nélkül kamatoztatnék.
Nem akarunk gazdálkodási hibákat fel-
Nagykanizsa|kulturváros.
— Saj. d. ig. t. -
(Ez a rejtélyes alcím aunyit jelent, hogy: Saj-no», de igaz törtéuet. Elég szomorú, hogy így van: de uem tehetünk róla. E lap t. szorkusztójo ugyan áltól félt, hogy kellemetlenségeink lesznek, ha őszintén megírjuk az igazat, mert ugy tudja, hogy az amberek az igazságot Mátyás király óta csak a közmondásokban szokták haszuálui, egyébként kitörüllék szótárukból ezt a szót. De nem lehelek róla, még mindig sokkal éltesebb vagyok, semhogy hallgatni tudnék, üsak azt nem ludom, nem kellelt volna-e még fentebb alcímül odaírnom, hogy korkép, esotleg akcentussal kórkép A dráma személyei. Én és ó, »ki egy barátom, aki most érkezett Budapestről, bogy holnap lovább ulazzék. Idő: Este uegyedtizen-HJ-)
ÉN: Szervusz, kedves barátom. De régen nem láttalak.
Ó: Épp oly régeu, mint éu léged.
én : Mi szél vet erre mifelénk?
Ó: Átutazóbau vagyok. Holnap reggel már topább megyét:.
ÉN: De rég uem láttalak, öregem. Budapesten utoljára\'... ha jól emlékszem.
ö: Hadd el kérlek a ceremóniákat Inkább gyere velem valamilyen vendéglőbe, ahol jól megvacsorálhatok. Iszonyuau összerázott a vonat.
ÉN: Kérlek! Itt vau a Korona. Iti megvacso-álhatsz.
(Bemegyünk. Teljes sötétség. Balkáni, afrikai sötétség. Ajtók, ablakok zárva.)
ÉN: (Restelkedve) Nem órtem, fiam, a dolgot. Miért is vau uegyedlizenegykor a Koroua étterme bezárva?
ó: Nem tesz semmit. Talán a balkáni háború miatt. Vezess más hová 1
ÉN: Tudod, mit?! Elviszlek a Badacsonyba, Ott jól megvacsorálhalsz.
ó: Jó, gyerüuk! De kissé gyorsabban, mert inár igazáu böjti haugulatban érzem magamat.
(Elmegyünk a Badacsonyhoz. Teljes sötétség Afrikai, balkáni.)
ÉN: (Szégy enpirral és mucsai voltomra gondolva.)
Ejnye, de kellemellen I Itt sem vacsorálhatuuk ó: Mondhatom, ez kissé furcsa. Hogy két vendéglősnél van egy este valami ba|. No, ile nem tesz semmit. Meujüuk más hová.
ÉN : Gyere csak ! A Szarvasba I A Szarvasba menjünk. Az nyitva lesz.
(Elmegyünk Afrikai, balkáni sötétség mint fentebb.)
ó: No, itt sem lehet vacsorálni. És a sok jár-kálásban még az a vigaszom sem marad, hogy a végén a cipőtalpamat egyem meg, annyira elkopik. ÉN : (megsemmisülve:) Gyere a Vaskapubal ó: Érdekes város ez u Nagykanizsa. Erős a gyanúm, hogy itt az álutató vendégek számára zsidó-főüouepet reudeznek. Nem gondolod?
ÉN: Gyere a Vaskapuba. Az legyen végsó reményed 1
Ö: Gyerünk I
(Elmegyünk. Balkáni sötétség, mint fentebb )
ÉN: (összeroskadok és eszembe jut, hogy a barátom magán humorista. Hogy fog ez most humorizálni magén, rajtam és rajtunk I?)
Ő: (összeroskad az éhségtől.)
EN: Hallatlan ez a szolidaritás a vendéglőtök közt I Iiát minden be vau zárva ilyeukor ? Te 1 mondok valamit! Most jut az eszembe, van egy szabály-reudelet, mely szerint a vendéglős köteles minden átutazó veudégnek ellátást adui.
ó: Hát csak nem ehejern meg a szabályrendeletet? Hogyan parancsolod? Rántva vagy főzve?
ÉN : Niuos más hátra, mint elmenni a kávéházba. Ott csak kapunk valamit.
(Megtörténik.)
Ó: Mi van?
PINOÉR: Tojás pohárbau, pisztráng és szardínia?
Ó: Debreceni nincs?
PINOER: Nincs !
Ó: Hozzon szardiniát I (Megtörténik.) Nézd, ezt a négy árva halat. Ezt kellene Nagykanizsa címerébe rakatni ós elrettentő jelképül kifügge6zteui a pályaudvarra, hogy ékesen beszéljenek. Váudor, vidd hírül a nagyvilágnak, hogy mi négyen képviselek a vacsorát, a veudégellátást és az idegenforgalmat Nagykanizsán. Hány Óra vau?
ÉN: (Meguézem az Órámat.) Tizenegy óra I Kain.
!
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÖBKR 17.
tüntetni, osak rá akartunk mutatni, hogy maga a városi földtöke milyen kevés hozadékot ad. Azért mindjobban azon vannak a városok, hogy bizonyos városi gyári, ipari és egyéb mőszaki vállalatokat létesítsenek, melyek nemcsak. hogy a munkásosztály foglalkoztatására, a szegénység csökkentésére vezet, hanem magának a városnak olyan jövödelmet helyez kilátásba, mely a városi költségvetés mérlegét mindig kellemes egyensúlyban tudja tartani.
Több város a községi takarékpénztárak felállításával igyekszik pénzügyi helyzetén segíteni. Nem vagyunk ellenségei ilyen intézménynek sem, de azt látjuk, hogy rendesen csak ehhez ért a városi municipium. Magyarországon, míg a nagyobb szaktudást, fáradságot igényli ipari és gyári vállalatoktól irtózik.
Tapasztaltuk azt akkor, mikor a villarn-világitás kérdése forgott felszínen. Meg vagyunk róla győződve, hogy osakis ez a kényelem-szeretet és talán még a szakértelem hiánya adta át kezdetben is a villamvilágitási ügyet magán vállalatnak és hagyta azt ugyanaz okból a felmondási idó idejében.
Városi mészárszékek, városi kenyér gyárak népszerű és hangzatos intézmények, mert újra csak kevés készültség koll hozzá Hogy ezek a vállalatok a saját adófizető polgárainak osinálnak indokolatlan konkurenciái, azt nem akarják sokan észre venni.
Ónak a városokhoz méltó vállalatok, közérdeket szolgáló, nagy tőkebefektetést igénylő városi üzemeknek vagyunk barátai. Mert inig ezek a magánvállalkozás erejét a rendes körülmény között meghaladják, addig igazi közérdeket szolgálnak és méltók a városi kezelésre. Ilyen vállalat néhol a városi közúti vasutvállalat. gázvállalat, de \'idetarto-zik a vízvezeték ügye is, mely nemcsak azért fontos, mert a városi lakók egészségügyéi és kényelmét szolgálják, hanem mert a bele-fektetett kiadások bőségeseit visszatérülnek
Ezért osodálkozik a gondolkodni tudó idegen, hogy Kanizsa még mindig nélkülözi az egészséges jó vízvezetéket és ezért nem értjük miért olyan távol jövő zene, még mindig a vízvezeték kérdése.
Addig csak krajoároskodjunk. Bakjuk egy csomóba a filléreket, míg majd koronákká lesznek, melyekből színház, szegényház, aggokháza. vízvezeték, tüdőbetegek pavillonja stb. létesülni fog. Csigalépésben haladtunk eddig is. Nem botlottunk, de jól hátul is vagyunk. T.
Bevonultak a legények.
— Saját tudósítónktól. —
A Sugár-utuak a körös kaszárnya előtti réste kedden és szerdán az ostromállapot képét mutatta Ember-ember hátán tolongott és a »ok legény és hozzátartozói annyira el lepték a járdát és a kocsi-utat, hogy a forgalom is atinte megakadt é« a közlekedés lehetetlen volt.
Most vonultak be ugyanis azok, a kiket a nagykanizsai sorozásokon, vagy azon községek és városok sorozásain veitek be, melyek a nagykauizsai hadkiegészítő kerülethez tartoznak. •
Elszomorodva üldögélt a sok legéuy a katoua-kufferjén, körülötte pedig szintén szomorú képpel álldogált az anyja, felesége vagy a sieretője, aki bucsutásul egész a Frigyes kaszárnya rácsos kapu jáig kísérte el a bevonuló legényt, akire háromest-tendei gyöngyélet aj, be keserves gyönyörűségei várakoznak.
Mintegy háromezerre tehető a bevonulók száma, akik terraésieteseu nem valamennyien Kanizsára rukkolnak, hanem ki Soprouba, ki Pozsonyba, ki Pehérvarra, aszerint, hogy hová osztályozták be őket. Az előző éjszakát már a városban töltötték; természetesen ennyi embernek nem tudott Kauitsa átállást adni. Sokan csapatosan járták az utcákat egész éjjel, mit tehettek volna egyebet?
Másnap azután szomorkodva várták a rácsos kapu előtt, míg reá|uk kerül a sor. Egyik-másik elővette a hazulról hotolt elemózsiát, v»gy egy Qveg bort, a legtöbben atonbau még erre sem éreztek kedvet. Különösen az asstouy népség volt istonyuao elérzékenyülve. öirtak-rittak az asstonyok fiatal — öregje egyaránt, .uiut a záporeső Az egyik menyecske a földhöz vágta magát és ugy jajgatott. Nem használt semmit Nyill a kapu és a legények egymás után lépkedtek be ny\'ta — bárom hosszú esztendőre.
Zalamegye a tüdőbetegekért.
Nagyk.nissa, oki. 17.
Zalavármegye alispánja a József kir herceg szanatórium egyesület javára az adománygyűjtésre a következő felhívást bocsátotta ki: • r
Főszolgabíró és polgármester uraknak.
A ni kir. belügyminiszter ur folyó évi 106.Ö58. szátnu körrendeletével a József kir. Szanatórium Egyesület halottak napi gyűjtését a folyó évben is a nagy közönség emberbaráti gondjaiba ajánlotta.
Csak egy virág-szálat esdő felkiáltásával fordul az idén l-t a magasztos hivatási teljesítő egyesület a magyar társadalomhoz és azon reményének ad kifejezést, hogy a ne-uieslelkü nagy közönség a csupán ember-i baráti könyörületre utalt Egyesületet ti szám talan mennyiségű tüdőbetegségben szenvedők megmentéséhez kegyes adományaikkal a folyó évben is támogatni fogja.
A Hzegénysorsu tüdőbetegek megmenté-Bének szándéka minden nemesen érző szívben él.
Alig van osalád. amelyben a kegyetlen pusztiló kór valaha nagy bállatot ne okozott volna. Oly nemzeti csapas ez, hogy a József kir. heroeg Szanatórium Egyesület magasztos és lélekemelő szándekában minden igaz hazafi szívnek segiteni kell.
Megjegyzem, hogy a gyűjtendő összeg fele része, mint a mult években ez évben is a tuberkolozis ellen védekező vármegyei egyesület alapja javára fog fordíttatni
Mindezeknél fogva felhívom a főszolgabíró és polgármester urakat, hogy a gyűj-
téshez szükséges és az egyesület által hoz zájuk közvetlenül megküldendő kellékeket megérkezésük után hatóságuk területén azon nal osszák szét és az adományok gyűjtését október 30-tól november hó 4-ig lehetőleg társadalmi uton az e tárgyban inár kiadott előző rendeleteimben körülirtaknak megfole lóén foganatosítsák.
Főszolgabíró urak a községi elóljáróaá-Ságokat a gyűjtött ősszegnek folyó évi november bő 10 ig mulbatlanul leendő beterjesztésére utasítsák
A gyűjtött összegnek fele része kimutatás (a mely az egyes községekben gyűjtött összeget külön-külön is feltünteti) és a beküldött gyűjtő táskák kíséretében egy ősszeg ben postatakarékpénztári uton legkésőbb no vember 15-ig a József kir. Szanatórium Egyesületnek Budapest IV.. Sütő-utoa ti közvetlenül megküldendő, fele része pedig a Tuberkolozis ellen védekező vármegyei egyesület részére a zalaegerszegi m. kir állampénztárba beszállítandó.
A magasztos célra való tekintettel felhívom a Főszolgabíró és Polgármester ura kat, hogy személyes közreműködésükkel is oda hassanak, hogy a gyűjtés mint eddig, a folyó évben is méllón elvárható ered mónnyel járjon.
A gyűjtés eredménye folyó évi novein ber bó 20-ig hozzám bejelentendő.
Zalaegerszeg, 1912. szept. 27.
ÁRVAY, alispán.
A .Zalai KözlOny" már több ízben irt arrúl borzalmas prioritásról, mely Zalamegye kiválósága Hogy a legtöbb tuberkulotikus Zalamegyében van az összes megyék között, az oly szomorú tény, mely előtt nem lehet begombolkozni.
Kétszeres erővel kell Zalamegyének a gyűjtésben részt venni. 8 bár a gyűjtés csekély időre, mindössze egy hétre vsgy csak egy pár napra vau tervezve, nem is emberbaráti, nem Is bumánista kö telessége mindenkinek, hanem önmaga ellen valé egoista kötelessége, hogy minél többet ajándákoziou a tüdőbetegek javára.
Reméljük, hogy a nagykanizsai gyűjtés eredménnyel fog végződni.
Költözködik a rendőrség.
(Saját tudósítónktól.) Még emlékezünk arra feltűnésre, melyet egy kaposvári újság k-ltett akkor, amikor leírta a kaposvári rendőrség épületének botrányos állapotát. Többek között, hogy a rendőrkapitány szobáidban megrepedezik a fal — ott is földszinten van el-helyeivé a rendőrség, mint uálunk — és ott, ahol felsőemeletről a csövek vezetnek le a csaiornábi nedvesség tör elő és csurog a hivatalos aktákra. | Ennél az állapotúéi a kanizsai rendőrségi épület I sincs jobb karban és hogy eddi? a figyelem jobbal nem terelődött feléje, az taláu inkább annak tula|douii-ható, hogy uj helyiséget úgyis csak bajosan lehetett volna szerezni, de nem annak, mintha az átköltözést* már régebben nem lelt volna szükség.
Szerdán végre-valahára elhagyhatta a rendőrig régi. primitív lakosztályát A városház eUóeroeW lakásába megy át a rendőrség amely lakást Köve«lj Boér Gusztáv ezredes bérelte etidáig. Itt rended
OKTOBEB 17.
ZALAI\'KÖZLÖN Y
be az elnöki, közigazgatási, kihágási és büntető osztályokat, inig a régi helyen csakis a bejelentő hivatal marad miuthogy tényleg jobb a bejelentő közönségre nézve, ha ez lent marad a földszinten.
A régi helyiség már egészségtelen, használhatatlan volt, ugy hogy ez a hurcolkodás igazáu a tizenkettedik órában következett be.
Az uj helyiségMk ugy vannak beosztva, hogy az előszobából balra uyilik a bűnügyi osztály, melynek első szobája a nyomozó rendőrök, a második Bay rendőrkapitány szobája, a harmadik a bűnjel, szoba. Szemközt nyilik a rendórfókapitáuyi szoba és a kezelő szoba, melyből a kihágási osztályba lohol bejutni. —
HÍREK.
Üdvözlet az aviatikusnak.
Legyeu üdvöz, óh, röpmester. Ki hozzánk jönni nem restéi 8 ifjú szivvel, ifjú testtel Bennünket fölcserél Pesttel.
Szálljon feljebb mint a zabra. Kinált árak magasabbra Adónál, mit megye szab ragyogva ránk, abrakadabra.
Ne legyen közben egy ág ott, Ahol száll, s kit még nem látott, A kauizsai világ ott. Lássou hál egy Kiemolkedó nagyságot.
— Zalavármegye költségvetése Már
elkészült Zalavármegye költségelőirányzata az 1913. esileudőie. Teljes összegben az 1913. évi költségelőirányzat 658,352 k. 24 fillért tesz ki. Elég tetemes összeg. A megszaporodott költségelőirányzatnál tekiutetbe vette a megyei közgyűlés, hogy a központban egy ujabb közigazgatási gyakornoki állás szervozletett és hogy egy a perlaki járásba beosztott — nj irodusegédtiszti állást létesítenek, .mely állások illetményeit színién be kellett állitaui a megyei költségvetésbe.
— Istentisztelet. Az izraelita templomban a péntek esti istentisztelet t. hó 18-ától kezdve további intézkedésig d. u. & órakor fo/ kezdődni.
— Egy kulosot találtak. Szerdán délelőtt kilenc óra tájbau egy Wertheim kassza kulcsot találtak a főtéren. Igazolt tulajdonosa a rendőrségei! átveheti.
Tánciskola Ai Adorjánná Mayersberg Frida tánciskolájában a tanítás már annyira előrehaladt, hogy a tanítványok igazáu nagy haladást mutathatnak fel. Különösen hódit a .tu-sztep", mely a legújabb, decens é« elegáns táuefornin. Koszorúcska a hó végéu, vagy uovember elején lesz.
— Főzőkiállitás, virágkiállítás, gyü-möloskiállitás. A nagykanizsai izraelita jótékony uóegylet(rendezi ezt a hármas kiállítást november hó 9- és lü. napiáu. A tárgyakat\' melyek a kiállítás anyagát képezik, gyűjtés utján szerzik be. Háromféle áruk ós kiállított tárgyak fognak szerepelni. És pedig leszuek adományozott tárgyak, azután olyanok, melyeket csak kiállítási célból enged át a tulajdonos és végül eladási a szánt bizományi áruk. Ezt utóbbiak
azonban a jótékonyság nevében megadóztattalak, liz százalékát a bizományi vételárnak le kell adui az egyesületnek. Reméljük, ugy az adományozók, akiknek e hó végéig lehet, szabad, kell adományaikat beküldeniök. mint vevők nagyszámmal fognak jelentkezni ós a kiállítás az előző évek sikeréhez mért és méltó lesz.
~ Éjjeli telefon Nagykanizsán. A napokban közhírré fogják tenni, hogy a pécsi posta-és távirda-igaz^atóság legújabb rendelete szerint ok-1 tóber Ifi-tói kezdve január 15-ig a telefon éjjel 12 óráig is a közönség rendelkezésére áll. Szükségesuek tartjuk ezt kiemelni abból a szembúiból, hogy ez a három hónap csak próbaidő lesz, melyuek erediné-uyétől függ azután az, hogy vaijon a féléjjeli teleíou beválik-e uáluuk. Mi ugy hisszük, hogy Nagykanizsa már élénk életei él ahhoz, hogy az éjjeli telefonuak nálunk létjogosultsága legyen, Ezért azt hisszük, hogy nem is lesz szükség arra a tanácsra melyet — köz érdekből — adunk most a közönséguek aziránt, hogy csak használta u telefont minél többször, még ha talán nem is volna reá szüksége — mert h\'t a pécsi posta- és távírda-igazgatóság látin. hogy az éjjeli forgalom elég nagy. akkor ezt a rendszert 1913 január 15-ike után is meg fogja honosítani. —
— Magyar köztársaság Nagy Györgyuek jelenik meg ily ciinen folyóirata Hódmezővásárhelyen. A veresfedelü folyóirat minden hó 14-éu jelenik meg, hogy igy is emlékeztessen arra a 14-ére, mely 184!) áprilisában oly nagy jelentőségű napja volt a magyar szabadságharcnak. A Kossu t h-kor mány ekkor kiáltotta
]ki Debrecenben a magyar köztársaságot. A .Magyar Köztársaság* fiatal szerkesztői között szerepel Euyedy | Barnabás, a Nagykanizsán is ismert, Spanyolországot beutazott, volt zalaegerszegi hírlapíró.
— A fényképész betörője Amint a Zalai Közlöny megírta, a nagykanizsai ügyészség táviratilag intézkedett, hogy Kuiuoz Lajosi, aki Vértes fényképésznél betört, tartóztassák le. E sürgönyre, melyei hegyeshalmi Fischer ügyész a zágrábi rendőrséghez intézett, — miudezideig nem jött válasz. Ami határozott dokumentuma annak a negligouciáuak, mellyel úgy a horvát bíróságok, mint a horvát közigazgatási hatóságok a\'magyar ügyekben járnak el Tudunk perekről, melyeket ueiu lehet Horvátországba)) lefolytatni, inert a horvát bíróságok szándékos lassúsággal kezelik a magyar felperesek végrehajtásait; kereskedőkről, kik nem juthatnak pénzükhöz Eszéken, vagy Zágrábban lakó adósaikkal szemben, mert a horvát ügyvéd, vagy végrehajtó nem jár el a kellő energiá val, - tisztelet a kivételnek. De Nagykanizsa kereskedői sok tekiutelbén érzik azl a fonák helyzetet, hogy a horvát bíróságok stáudéicos és szundéklalau lustasága lehetetlenné teszi a bitelforgalom megbízható lebonyolítását, ami megbenija kereskedelmünket. Mintha Horvátország a Kamcsatka félszigeten volua.
—• A „Zsidó Laci." Nagykanizsa ismeretes arról az emberteleu, csúf és szívtelen szokásáról, hogy állaudóan vanuak olyan szánalomra méltó szerencsét-Iru figurái, akikre valami osúf nevet ragaszt a neveletlen utcagyerekek pajkossága, és aki szegény, attól egész életében uom tud megszabadulni. A szegény, nem is normális város csúfja, amerre megy minden i léplen-uyomon felhangzik mögötte a gúnynév, mire, oktalan, állati méreg fogja el, szegéuy tehetetlen dühében botját emeli a csapni való csibészekre, akikbon
semmi emberszeretet nincs. Sót akad még olyan felnőtt is, aki elég műveletlen ahhoz, hogy ezt a gyakori, imyd mindennapi jelenetet végigmosolyogja, nevesse. Így járt a szegéuy „Zsidó Laczi" ia. Tegnap a Magyai utcán hangzott fel a gúnynév. Elöntötte a méreg és a csúfolódók egyikét, egy inast botjával lejbevágta, talán a fejét is betörte. Ezért most a rendőrségen előállították. Az iskolákban kellene tanitaui, hogy az ilyen csúfolódás mennyire szívtelen, mennyire izlésteleu, meunyire barbár és mennyiie pimasz dolog. —
— Hogy kell cimezni a diplomáciához intézett sürgönyöket? Az „Ausiung" szó etimológiádról már megemlékeztünk egyszer. Ausztria és Ungaru szavak kombinációja ez a korcsszülemény. A belügyminiszter most körrendeletben értesiti Zala-megyét, hogy »z Austuug szó használtassék sürgöuy cimül. Néhol azonban .Koulustuug", vagy .Austung Kinghts London" cím használandó, a pápához intézett sürgönyök pedig .Palveiiezia" címre intézendők.
— Légrádon nincs községi orvos. Orvosok pályázhattuk. Üres a községi orvosi állás Légrádon. A fizetés, mi ezen állással jár természetbeni lakáson kerten és mellékeseken kívül évi kétezernyolcszáz korona. Ezért ingyen kell a halottkémlést, teljesíteni, a szegény betegeket gyógykezelni, iskolás gyermekeknek a bivonyitváuyt kiállítani. A választás Légrádon 24-én lesz.
— Tárgyalás a cserfői gyükos ügyében. — A Zalai Közlöny leírta annak idején azt a gyilkosságot, melynek áldozata Mitli János szolga lett a cserfái erdőben. A nyomozás és vizsgálat már any-nyira előre haladt, hogy kétségtelen a letartóztatott Szántó József búnössége. — Tárgyalás novemberben lesz. Az ügyészség halált okozó súlyos testi sértés vétségért emel vádat.
— Dörmögő Dömötör ur a Királyhágón túlra utazik, olbucsuzva fiatal feleségétől, többi házi-népétől, dolga vau, ujabb kslaudokra kell mennie. Ez most Sebők Zsigmond és Beuedek Elek képes gyermek-lapjának, a Jó Pajlás-uak a legújabb szenzációja. Másik szeuzációja Nagy Endre meséinek sorozata, melyek Prutyi mo-éi címmel bájosan rajzolják a pesti gyermeket. Ruduyáuszky Qyula is folytatja kis ködmöu cimü verses meséjét, Mesemondó bácsi meséie, Kalivoda Kata pompás rajza, a kis krónika rovat közleinéuyéi a háborúról, Zsiga bácsi kedves mókája, Szemere György folytatja nagysikerű regényét, A rejtvények, szerkesztői izenetek egészítik ki a szám gazdag tartalmát. A Jó P^jiás-t Franklin-társulat adja ki; előfizetési ára uegyedévre 2kououa 50 fillér, fél évre 5 korona, egész évre 10 korona. Egyes szám ára 20 fillér. Előfizetéseket elfogad és mutatványszámokat küld a .Jó Paitás" kiadóhivatala Budapest, IV., Egyetem-utca -1.
A Zalai Közlöny
•zerkexztöaáge éa kiadóhivatala
Deák-tér i szám alatt van
<MU»\'
4
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBKB 17.
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
j. köhögés, hörghurutnál tüaögyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
„a*. Varasd-Töplitz E5
Vasút-, poata-, telefon- és tévirda-állomás.
UJ gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctlv tartalmú kénes hőforrás -f 58 C°.
Ajánlva :• köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas cs napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — üj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
lólgazgatóság.
Fürdőorv os Dr. LOCHERT J.
Hirdessen ■ „Zalai Közlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnolwit, melyek a kővetkező helyeken vannak : VIII. József körút 28. sz. (Bérkoosis-uloa sarkán.) IV.. Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzeil szövetkezel sz „Országos Központi Hitelszövetkezet\'\' tagja a ennek felügyelete alatt áll.
Vásárlás! kényaior teljesen klsárva. — StIlsierU modern lakberendezések.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
A* áraoa&rnokba kttirólaf •IsSranffQ badapaatt asztalosok ás kárpitosok dolgosnak.
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
IFJ. WAJDITS JÓZSEF lzangszerkereskedésében HfláMor 1-
Nyomatott a laptulajdonol Ifj. Wajdits József kóiiyvnyoindájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igia OKTÓBER ai. 51-lK ÉVFOLYAM 83 SZAM
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■iljilialk hillin ét cilttrtlktn.
tlflfli*t4»l Arak: Eg4»i 4»io 10 koron*, Í4l4vre ft korona, N«fyod4vf« 2 korona BO 011. — Egy«* aiám ára 10 011.
K«UIÓ( tteckattl^: Kaaiiia látván
Kiadja: i axerke«Ktőa«ff-
Szirhiiztiiéi ii kiadóhivatal Diák-tér 1.
TaU\'on : 112. — HlrdaUaak dljaiabáa taarlnl.
V,
SZEMLE.
.Zalai Közlöny" egyik peuti levele megemlékezett arról, hogy Kövessy Albert volt
Zalai községek.
Nagyítania... okt. 21.
(Sz. V.) Magyarország szociális bajainak, elmaradott kultúrájának, gazdasági vergődésének a gyökere tagadhatatlanul a faluk azaz
Stiupadot a Damjanich-utcáben
Akkor mi, ikik ismerni váljak a budspest közönség mfiitlésót és áldozatkészségéi « tiszta
városok lilán, ininlha mind uim^annyi sötét pont volna az a sok kis magyar falu. melyek-nak hivatása lenne, hogy eleven vért, ériutet-
beteg vér helyett piros-pozsgás, egészséges vért kellene átszúrni a nemzet litereibe, olyan anyaggal kellene fűteni nemzeti törekvéseink kohóját, mely elérte a legmagasabb kalóriát.
Sokat hangoztatják, hogy a nép öldöklő bajokkal küzködik. E gyilkos kórok között szeropel az alkohol, az uzsora, a megrögzött tudatlanság, a modern haladás iránti ádáz ellenszenv, a közigazgatás túlterheltsége, meg az adó. az az átlíozott adó, mely még mindig kevés ahhoz, hogy várakat építsünk belóle magyarságunk, jólétünk, közbiztonságunk, kulturánk védelmére ós fejlesztésére.
Zalamogyében számos község van, ahol ninas községi orvos, nincs rendes iskola,
dátumért, aggódva jósoltuk meg, bog; bajosan fog ■ len ós erót, anyagi és szellemi kinoaeket
próbálkoió direktoraik sikerolui nemes ambíciójú vigyenek a városokba, a kulturának, a tanul-
<•»». \'"«» ti,lU irod.lm.t adjon és emellett - ne 1J|á„ynak „ „a y erkOIoai garatjaiba. Izzó,
fizessen reá. Sajnos, Pealuek még spektákulum és , , , , ,, ... , , .
, , !.,;• J -I I ■ J-. . ■ U X forró munkával ke ene itt megtermelni a lingli-taugli kel 1 es idegizgalom. ha mindjárt ízlés ós e
erkölcs elleue«n is, .ót igy móg jobb. Ugy látszik "J"8 »ny»gpt » gyémántokat, melyekből a, a volt uagykiuizsai direktor mindjárt a mándik aló- városokban űíillogó brilliántokat osiszolnak. (osak múltkoriban emlékezett meg a Mlai adás ulán rájött arra a tapasztalatra, hogy irodalom: Hogy mindez nem igy vau. ez a leg- Közlöny a gelaei iskola tarthatatlan állapotáról) nem csoda, hogy a nép primiliv lelki és értelmi világában marad meg. Osakis a felvilágosodottság és értelemi fejlettség azok a fegyverek, melyekkel a nemzet gyökerén, a népen, rágódó kórt gyökeresen orvosolni lehet.
éa üzlet egymással divergens iráujban haladó ut-1 nagyobb bflne a mi magyar társadálmunknak.
irányok, melyek közül csak egyiket leliet járni be-ssüleltel. Ki szólja meg. ha az utóbbit választja I ? Auule a programm — programm. Ezért kénytelen volt Scbnítzler darabjával takarózni és — s nyomtatott sor többet elbir, mint a színpad — irodalmi cégér alatt pornográfikua bort árului.
— Nincs iskola. Kulturkóp Zalamegyéból daláéról már megírtuk, mily bottáuyos állapotok vianak az iskolázás tcréu. Must arról veszünk hírt, hogy Szentkozmadombján megvették a Kvassay-féle ur.íágí lakást iskola céljára, meiy állami iskola. A miniszter kinevezte ide Németh József okleveles lanitét. Németh ^megnézte az iskolát s nem foglalta •I állását. Ez töWnt szeptember t-éu. Az iskola felszí\'relva áll. Tauitó nincs. Eddig a gyeimekek Zalá-lárnokra jártak iskolába. Most sehova sem járnak.
Jegyzetek.
A falut, az ó naiv népévsl, talán csak a népszinművekból vágy \'egy pár jól vagy rosszul sikeralt novellából ismerjük. Egyébkent hátborzongva gondolunk a kulturátlan falusi életre, arra a sötét elmaradottságra, mely ott kisért osak pár kilométernyire minden várostól. Két tényezóje van itt osak a kultúrának. A jegyző, meg a pap. De egyiknek sinos a kezében az a fegyver, mely nek segítségével sikert várhalna az eltnára-doltság. a sötétség elleni küzdelmében
A falusi nép bajait orvosolni eminens állami érdek volna. A fáradt, elkeseredett
Megye — Város.
(•) Nagykanizsa legtöbb adót flaető polgárai. A városházán most állították össze Nagykanizsa legtöbb sdót lizetó polgárait. Az ösazeállitis lársdságos muukájs több hetet vett igénybe. Felkerestük ínformáció végeit llorváth Islváu, városi adó-ellenórt, aki lapuuk száméra volt aiíves teljes össze-

Eltemették már Takács Sándort, a magyar aviatika elsó vértanúját és a többi bátor kísérletező vissza nem döbbenve folytatja ikároszi tnunkájál, a levegő meghódítását.
A merész légi utasok egyik legkíválóbbjs, Zsemle Elemér járt most vasárnap nálunk, ö is, mint s tóbbi. folytatja nebót munkáját, amikor kél ellenséges elemmel kell megbirkózni, s levegővel — — ez a könnyebbik része a dolognak — és s közönség közönyével. A magyar nemzet híres arról, hogy temetni szépen tud. Ezt megmutstta most mikor szegény Takács Sándurt földelték el. De sz élőket nem segíti. Azok cssk hadd kflzkiidlenek, hadd verekedjenek. *
*
Kint Nagykanizsa szóllóbegyein és a Balatonparton már szüreteltek. Leszedik a szólót, smelyik sem olyan édes, raiut amilyen savanyu. De hát meg kell lenni a szüretnek, mert azt mondják, itt vau már az ősz, csak uom_ vettük észre a belekig \'"rtó eső miatt: Aztán meg üres már a fészek is az S\\
eresz alatt, csícserKÓ lakói elköltöztek melegebb vidékre.
Még tél is lesz sz ídéul Arról jut eszünkbe ez. hogy az utcasarkon árulják már a jó meleg gesztenyét. Pirosszinti sütő-kocsija mellett olt lopog a gesztenyés néni egész nnp és bizouy sűrűn akad neki dolga, meri újság még t gesztenye. Majd minden pillanatbau megáll valaki előtte, hogy vásároljon a kedvelt téli csemegéből. Igaz ugyan, hogy hire-hamva siuos még a télnek a kanizsai utcákon hiszen még őszi nsp Is alig sütöll, de azért jól esik már a gesztenye.
Mikor az utcasarkou gesztenyét kaphatunk már estéu-kiut, hogy ne érezzük ugy a hűvösséget, örömmel iszunk meg egy-egy csésze teát. Mert ill vannak már azok a bizalmas, hosszú esték, amikor fűtött szobábsn, lámpafénynél, miutha jobban megnyitnának az emberek szivei.
A rendőrség is mogkspla már uj helyiségét. Szégyen volt tényleg ai épülelbelyiség, melyben
eddig tartózkodott Nagykanizsa reprezentatív feladatokra is kötelezőit rendőrsége. Sölét. komor helyiségek nyirkos fal, rossz szük szobák, igazán éppen ideje volt a hurcolkodásnak. Azt hisszük, szívből örülnek is neki a rendőrkapitány éa tiszturak, de azért egy helyiség a rendőrségi hivatalok közül még a régi sötét, komor maradt. Mit tetszik gondolni, melyik? A rendőrségi börtön.
| A tánciskolában újra feleleveuednek a régi emlékek. Felhangzik a cigáuyzene ós párok keringenek jobb\', balra, úgymint bajdaoáu. A „Krida kisasszony, kiből azóta már Adorjánué nagyságos asszonyom lelt, még mindig olyas egyforma bájos-sángsl és határozottsággal követeli meg lanitványaílól az első, második,/harmadik és uegyedík táucléposnek elsajátítását és s szenzációk is s régik maraduk, melyek a gimnázisla urakra és a polgárista kisasszo-uyokrs várakoznak. A zongora is a régi ütemre bzóI. a csillárok is a régi lánggal égnek, csak a krónikás lett öregebb és más.
8
ZALAI Unom
OKTÖBER 21.
állítást késiiteni i virilistákról. Ennek alapján kötol-jQk ct\' a meglehetősen hosstu névsori a hitel^bou megállapított adókkal egyetemben ós ait bíassük a sok név éa síim daeira sem lest unalmas at olvasóinknak, mert mindennél Jobban világítja meg városunk vagyoui viaionyait és att, hogy ki mennyi adót Siet. A névaor a kövstkeió:
Herceg Batthyány Strattmauu OdOn évi rdó kfltel 80 eter korona
Báró Gutmann Aladár évi adó kélster 9 eter korona.
Déltalai taklrékpénttár r. t. éti adé 6 eter k.
Zerkowitt Lajos adótik hat és Ot eter kor. kOzt.
Báré Outmann Vilmos, Ödön és Láatló, Célt vasút r.-tára. adójuk 6 és 4 eter korona közt.
Nagykauitsai takarékpénttár r. I , Izraelita hitközség, Dr. Bentzik Ferenc, Stern Sándor adétik 4 éa 8 etet koiona kőit.
Babóchay György, Dr. Hocb Üatkár, Dr. Schwart Adolf, Unger Ullmauu Elek, Bapocb Qyula. Blau Lajos, üjnépi Elek Lipót, Dr. Kreialer JOtsef, Tóth látván adózik 3 és i eter koroua kött.
Dr. Stabó Zsigmond. RelUi JOtsef, Závody Albin, ötv. 8teidmann Stmuné, Pollik JOtsef, Wei-ser JOtsef, Grünhut Alfréd, Dr. Qoda Lipót. Deák Péter, Dr. Stigethy Károly, Bogeurieder Jótsef, Weiat Tivadar, Ledovatky Ernő, Dr. Fábián Zaig-raond, Görögkeleti hitkötaég, Sonuevend Vilma. Kiss Ernő. Armuth Náthán, Bettlhaim Richárd, Dr. Plihál Viktor, Lőwy Adolf, Strém Vilmos, Strém Tivadar, Dr. Szekeres Józaef, Grünhut Henrik, Pongor Henrik, Bzommer Ignác. Ötv Uobrovlte Dőmölörué, özv. Szukita Náudorné, Haas Vilmos, Sartory Ostkár, Reicb Samu. Szájbéli Gyula, Ozr. Bzommer Sándorné, Csillag Jenő, Bettlheim Gyötő 8amu József, Mil-téuyí Sándor, Belus Lajos adőzik kétezer és ezer korona közt.
Weiat Bódog, Özv. Simon Zsigmondné, Leit uer József, Dr. Lóké Emil, Buu Samu, Pesti magyar kereakedelmi bank r. t, Ötv. Vágner Károlyné, Ebenapanger Leó, Leitner Ödön, Lőwy Arnold, Hlatkó János, Scbwarz Gusttáv, Sebvarz Ottó, Reicbenfeld Gyula, Köő Jótsel, Ujnépi Elek Ernő. Nagykanizsai Ksstiuó, Mihályi István adózik 1000 és 800 korona közt.
Weiaz Adolf. Lówenfeld Joaebiin, icél Pál. Sanvéber Józaef, Erdóssy Bálint, Dr. Ritec József, Rothschild Samu, Ötv. Rosenfeld ádolfné, Vida La-jos, Sxattler Mór, Ujuépl Elek Géza, Goldmano Ignác. Waligurstky Antal, Király serfölde r. t, Urá Simon, Özv. Eiaioger Henrikné, Gutb Arnold, Öiv. Berényi Elekné, Dr. Villányi Henrik, Dr. Bátz Kálmán, Josifoviő Milivoj. Öav. Pflanzer Gáborné, Dr. Dómján Lajos, Bölcaföldy Jánosné, Dr. Fereucy György, Masehauiker Ignác, Dr. Ollop Mór, Melcer Jakab adótik 800 és 600 k. költ.
Székács Pál, Polgári Egylet, Somogyi Zsigmond. Gróf Hugonuay Béla. Dr. Rothschild Samu, Ferenc Gyula, özv. Grost Józsefné, Petrica Ferenc. Singer József, Récaei Samu, Véesey Zsigmond. Dr. Tamás János, Babits JOtsef, Dr. Fried Ödön Fatér Mihály, GrOnfeld Miksa adózik 800 és 600 k. kőit.
Meghiusult repülés.
Betiltották a felszállást.
— Saját tudósítónktól. —
Nagykani7.ua, okt. SÍ.
Atok, akik tegnap délután kiseregleltek a katonai gyakorlótérre, hogy Zsemle Elemér éa több más fővárosi ismert nevű pilóta felszállását végignézték : kellemetlenül csalódtak. Több ezerre menta közönség száma, köztük nagy számmal voltak vidé-
klek is, akik Alaóiendváról, Csáktornyáról, Zalaegerszegről éa Zalamegye legtávolabb pontjairól direkt azért jöttek tegnap Kanizsára, hogy a repülést végig nézzék, a repülésből azonban uem lett semmi és Nagykauizaáu ismét uem sikerült a lelszállás még pedig a következő körülményeknél fogva.
Zsemle Elemér fővárosi aviatikus már napokkal ezelőtt plakatiroztatta, hogy ő és Tarján, Nóvák és Minár fővárosi, rákosi pilóták vasárnap délutáu fel-azállauak a katonaréten. Zsemle le is hozatta már saját konstrukciójú repülőgépét, melyen Nóvák Károly pilóta, aki uáluuk is repülni akart, már több sikerült felszállást végzett. Nóvák különben már a Szent-Ist-váu dijat is megnyert* Zsemle gépén.
Deák Péter rendőrfőkapitány a repüléshez az eugedélyl oak ugy volt hajlaudó megadni, ha at aviatikusok előbb próbarepülést mutatnak be. A próbarepülés idejére szombat délutánban állapodtak meg. A rendőrség ekkor megjelent a katonaréteu, de a gép körül dolgozó pilóták sajnálattal voltak kéuytelenek a bató*águak jelenteui, hogy szállítás közben egy kisebb jelentőségű csőrepedés történt a gépen, melynek kijavítása uéháuy órát vesz igénybe. Ennélfogva a repülést szombat délután nem tudják megtartani, hanem vasárnap délelótt be fogják mutatui a próba felszállást.
A vasárnap délelőttre tervezett próbára azonban a rendőrség nem ment el, hanem ehelyett egy végzést kézbesítettek Zsemle aviatikuanak, melyben arról értesítette a rendőrség, hogy a tervezett felszállást nem engedélyetik, mert a próbarepülés idejekor a gép használható neiu volt, a vasárnap délelőtti próbafelszállás pedig oly későn történnék, hogy nem volna a rendőrségnek elég ideje a szükséges óvó intézkedéseket megtenni.
A szegény aviatikusok, akik között 8vachulay, a híres koustrüktör éa Dobos István pilóta is voltak, kétségbeestek. Nagy költségekbe verték ugyanis magukat. Előbb kellett volua természetesen a próbafel-szállásról goudoskodniok, de csütörtökön miuduyájau Pesire utazlak, hogy részt vegyenek Takáca 8ándor-uak, a lezuhant magyar pilótának temetésén.
Sürgönyözlek az alispáunak Zalaegerszegre, mire az alÍHpáu felkérte az iratokat. Ennélfogva Nagykanizsának, de az egész vidéknek is lázas érdeklődéssel várt repülőnapja ismét csődöt mondott
Football mérkőzés.
B. 8. 0. — Z. K. 8. E.
3:2 (1:1) — Saját tudósítónktól. —
Nagykanizsa, okt 21.
Minden játéknak megvan a maga becsülete. Kártyában megvan a kártya becsQiet, tózsdejátékbsn a tőtsdebecsűlel, kell, hogy a footballban is meg legyen a footballbeceület. A footballbecaolet pedig att kívánja, hogy nocsapják be a közönséget Ilyen becsapásnak minósitjük mi att, ha pl. azt hirdetik, hogy a Barcsi Sport Club mérkőzik és játszanak a B. S. C. színeiben idegen játékosak, akiknek annyi köztik mindössze Barc-hot. hogy srra meut koreaitól a vonatuk mikor Kanizsára jöttek.
Tudomásunk van\'arról, hogy a pécsi P. A. C. egyik kittlnő játékosa játszott a B. S C-ben éa még többen is Igát, hogy barátságos mérkőtés volt a tegnapi, de at ilyesmi a közönség miaitifikációja és ellenkelik a jóhiszeműséggel.
Maga a meccs is melyet tegnap végig kellett uétuQnk, a legoauuyább durvaságuk láncolata volt. Csak a biró erélye akadályozta meg. hogy a barcsiak részéről végleg elue faiuljon a játék. Azt hiaiik talán, hogy bikaviadal a foolballjáték ? Vagy talán at elmaradt repülésért akartak kárpótolni, mikor ugy dolgoztak, hogy egymásután repültek ellenfeleik?
A mérkőtés a következőkép folyt le:
Az első félidőben változó játék folyik. Majd , kanizsai csapat azorongatja a barcsi kaput, maid a baicalak a kanizsait. A B S. 0, lölénye barnai ki. ttlut, több Ízben csak a kaptifélfa menti a gólt. A barcsi center lövi a kanizsaiak első gólját. Erre a barcsi csapat támadásai megaokszoroSoduak és « kanitaaiak — elég uem szépl foultolnak, mire a biró büntető szabadrúgást Ítél meg.
Különösen a center: Jóua jobbszélBÓ Farkas voltak jók. Ók játszottak talán a legfiuomnbbau is. Jó volt Kelemen is, de durván játszott, miért a biro öl perore fel is fűggesitette. A kanizsai csapatban Schieslugel volt a legjobb, kinek védése nélkül at eredmény égést másként tltött volna ki. Jó volt Pé-t«r éa Hirschler ia. Végre a 8ő-ik percben a B S 0. kiegyenlít a a labda Baiki védéséből gólba repal Ekkor a barcsiak több gyönyörű lerobanást csiuálnak. miket at I. K. 3. E. többazör kornerral ment A kapa felett repül el a labda. Félidő: 1:1.
A második félidő 17-ik percében rúgja Jón a barcsiak vezető gólját. Rajkl több gyönyörű védési produkál, de szerencséjük is van, mert a labda sok-stór közvetlenül a kapu felett repül el. A 48-ík percben Jón még egy gólt biitoeit a barcsiaknak, majd Tólh egy tiieuegyeaból menthetetlen gólt rug a barcsi kapuba. Eredmény 8: 2 a B. S. 0. javára
A biró Scbreiber volt, ki igatságoaau és erélyesen vezette a mérkőtést.
A meccset mintegy kéteier ember nétle végi*
HÍREK.
— Ax izraelita jótékony nőegylet kiállítása. Amint a Zalai Kötlöny már múltkori számában megírta november 9-én és 10-én szombat ós vasárnapi napon a Kaslinó helyiségében virág-, fötő-és gyOmölcskiállilás lest. At itraelita nőegylet e humánus célt siolgáló kiállítása iránt máris a legmesi-szebb menő érdeklődés mutatkozik. Miut múltkori azámuukbau megírtuk, a kiállított tárgyak réaiben ajándékok, részben hasmálatba, részben bitoinányba adott áruk lesznek. Eddig a zalabéri, kercsavai uradalom küldött tömérdek virágot, vadat, halat s mi jó falat, a vooaini vegyigyár a legfinomabb szilvóriumot, amit csak el lehet képielui, ananászt és másféle linón, gyümölcsöket, hasonlóképen a belislyMÍ uradalom ia, Orabovioáról elküldik a kiállításra at orahoviezai híres vízforrás miniatűrjét, Bozenból a legfinomabb kalvill, rozmaniu, és másféle almák iöttek, finom borok, a cukrászat remekel, az összes uagykanitsai atá-mottévó cukrástok. borkereskedők, és virágárusok egymással vetélkedve állítják ki a pomologia és kertésiet remekeit, ugy hogy a kiállítás a legfényesebbnek Ígérkezik, és pedig ueiuossk atomunk, hanem — ás ez is ér valamit — szájnak is. Ebhet tessék még venni, hogy a kiállítás végén cigánytene szólal meg a terem egyik ssrkából, mire félreviszik a székekel ée asztalokat és aki fiatal és akar annak táncolni muszáj. ki nem fiatal éa akar. mikor táncról van szó ? I Ami a belépti-dijat illeti, valószínűleg egy korona lest at első este ée ötven fillír a második este. Aki a dós vacsorán is résit akar venni, jelentse előre illetékes helyen, hogy hétyet biztosítsanak atámára. nehogy felkopjék at álla, mi egyébként nem ia lehetséges, anuyi lest az enni-inui való. —
— Iakolaaizanatórium a tengerparton. A Délmagyaroratági Magyar Kötmóvelódési Egyesület a magyar tengerparton Cirkvenicán iskolaszanatóriumot és üdülőházat létesített, amelyben oly fertőié betegség egyáltalán uem szenvedő, gyöngélkedő, lá-badotó, gyöngefejlődésü leány és fiu tanulók uyernek csekély díjért kitűnő ellátást és leggondosabb felügyeletet, akik tísitáu a klíma és a tenger állandó hosstabb használata által teljesen viaatanyerik egéai-ségüket és megmentik at élet stámára. At űdülőliát ennélfogva állandóan nyitva tartatik a növendékek végül tanulmányaikat ia a D. M. K. E. iskolaataoa-tóriumnál és at év végén a stomstédos fiumei áll.
OicrODUR 91
ZALAI KÖZLÖNY
itkolában teamek vizsgálatot. Nyírott minden hely be vau töltve at üdülőházban annyira. hogy a [). M K K. gyönyört! két emeleten épületében tanárnők felügyelete alatt a leányok nyernek elhelyezést. a fiuk ,lámára pedig mindig kűlöu villát kénytelen bérelni a kultúregyesület. Télen azonban annyi bely vau D. M K. E.-ben, begy tnindeu év szeptember bajiéi tunius báváig üdülő felnőtteket és családtagokat á felvesz a D. M. K. E., csekély dijért gyönyörű szobákat éa kitüoö ellátást ad. Az iskolaazauatórium t,,n és üdülőházban vili felvételről a L). M. K, K főtitkári Itivatalában (Budapest. Iitván-nt 81 ) lebet bármikor fordulni.
— Mikor nyilllc meg a Népkonyha? Sok ebes ember várja már, hogy megnyíljék a nagy kinizaai Népkonyha, mely egyik leghuutáuisztikusabb intézménye Nagykanizsának. Nem tudom, litta-e va liki miféle konyha van pl. Budapesten a uépkouy-báa. A tányérok piazkoa bádogból, a poharak ezin-tán abbéi vannak éa tnindeu le vau láucolva a meg uem terilelt asztalhoz. Az étel amit Budapeaten ad-óik, kutyának se való. Levest aduak, mely meleg dinéi nem egyéb éa hnat, melyet féléráig rágnak a .vendégek" a lenyelni nem tudnak Az ebéd nem ári meg azt a hatost, melyet érte kell fizetni, Kbltm képest a nagykanizsai népkonyha egy lukullusi lakoma éa az a tisztaság, ami uralkodik. — ami tlliate véleményünk szerint, — kincseket ér. Hogy mikor fog megnyilani a népkonyha, azt egy előzetes gjolés állapítja meg. Vilótnioűleg az idén ia, miut minden évbeu Erzsébet napon, uov. 19-én fog meg ajilni.
— Képkiállítás óe kópvásár. Pár napja ■ kereskedő ifjak Kasziné épülelbeli heiyiaégében egy képkiállítás njilt meg. melyet több budapesti műké-retkedé rendes. A kiállításon, mely — és ezt sztlk-légusnek unjuk kiemelni — képváear ia egyúttal a miut ilyen díjtalanul áll mindenkinek szabad megtekintésére, — azép képek kerüluek a közönség izeme elé. A legértékesebb darabja a kiállításnak egy Hatgilay és több Neogrády festmény, de mi a leg-lobbuak tartjuk Szász Lajusnak két pompás falusi képét, mely Fényes Adolfra emlékeztető féuyfoltjaival ée élő levegő és napsütésével elsőrangúnak mondható. Vbd kép Feazty Árpádtól ia és a közönség jól teszi, bz a kepszükségletét ezen a vásáron szerzi be. A vásár egyébként még két három napig nyitva marad áa a képek ára Kanizsához mérten aráuyosan le vau MáililTa.
— Afrikába eladott leányok. Zala- és Somogytnegyékból napoula tűnnek el titokzatos módon fiztál leányok A hatóságok már régeu nyomozlak ebben sz ügyben, azoubau hiába. Néhány nappal ez-•Ult véletlenül megoldódott a rejtély és a határrendőrség rájött a rejtélyes eltűnések nyomára. Leáztatták Osájda Lajos csurgói lakósl, aki üzletszerűen | jgJMJ. loglzlkozott hadköteles legények
— Szakvizsga. A gözgépkezelők és kazán-félék legközelebbi képesiló vizsgái Sopronban november hő 3. napját! délelőtt » órakor a Sopron városi villanytelepen fognak meglartaftii. á kellően felszerelt vizagálali kervéuyek a m. kir. ker. iparfelügynlóséghoz küldendők Deák-lét 8.
Egy leány öngyilkossága Zágrábból í
Írják : A szávai halászok
női lábbelire akadtak Zágráb mellett, a szávai hid közelében. A cipóben azarkaláb belükből összerótt Írás is volt. amelyből az lűnt ki, hogy az öngyilkos leáuy azért vált meg bús életélól, mivel suyaí örömök elé nézett e mivel kedvese elhagyta hűtlenül. A halászok ciakbamar cjónakra üllek s keresui kezdték a Ilid környékén mindenütt a leány holttestét. De csak nem bukkanlak rá. A véletlen azoubau ilt is világot derített a homályban Az egyik ott cirkáló rendőrnek eszébe jutott, hogy a mult héten öngyilkos lelt lliás Fáni, akinek egyik cipője elveszett. A
— Sztrájk. Tizennyolc magyar szabó-segéd tegnap silráikba lépett, hogy magasabb bért érjenek
el. —
— Bicskázás. Knzamér László Jámbor József kiekanitsai lakósl tegnap éjjel Kiskauizsán egy korosmai veszekedés inialt megtámadta és kilencezer megszúrta Jámbort a közkórházba szállították.
— A .Vasárnapi Újság" október Jo-ikl mlnapábau formás kis, száménak legnagyobb réazét a balkáni háborúra vo-
astiiII..ál .. __1__: I.:J \' ...it___i i ti , . . ....
nstkozó azeuzáeiÓB képek adják, melyek egy mozgólénykép hűségével mutatják be a háhorua készülődéseket. A cikkel e képekhez egy Szófiában tartózkodó magyar hírlapíró irta. A többi képek bemutatják Ta-káca Sándor aviatikus halálát. Hoald Admundaent. Pest cégi bástyáiuak maradványait, a rulzkiczabányai márváuybáuyál. az Éva, Lehár Ferenc operettje előadását a Király Sziuházbau. atb. Szépirodalmi olvasmányok : Szende Dárday Olga regénye, Lengyel Qéza novellája, Kárpáti Aurél verae. Barrie angol regénye. Egyéb közlemények : Evva Lajos araképe, Kossuth
rendőr helyes nyomon Járt következte lésével. Killtnt Ferenc ceeglédi beszámolója.
ugyanis hogy a most talált cipellő csakugyan a bol doglalan lliás Fáni hagyománya volt. Akit a meg terhelt szive kergetett a . . . halálba
a Szenl János kórházi
— Ellopták a tyúkjait. Benkő
uj Wodianer-azobor s a rendee hetirovatok : Irodalom és művészet, eakkjálék, stb. - A .Taaárnapi Ojaág-előfizetési ára negyedévre öl koroua, a „Világkrónlká"-Fereticné | J"1 W hal kotona. Megreudelhetó a .Vasárnapi
a Bákóoy-utcában lakik. Mint minden jóravaló gazda I Ui"áR" kiadóliivatalábau (Budapest, IV.. Egyetenl-utoa
asszonynak — vároa külső részein — neki is volt egy pár lyukja, akik szorgalmasan rakták neki a to-jáal, ami manapság annyira drága a kanizsai piacon. Ugy látszik, hogy valaki szintén rájöll arra, hogy a InjáB módfelett drága, ha venni kell éa ellopta múltkor éjiol Benkő Ferencné mindekéi tyúkját. Benkó Ferenoné szomorúan tetl panaszt a rendőrségen, ahol most meginditották a nyomozást az iránt, hogy ki az a titokzatos valaki, aki ha rántottára éhezik meg. a szomszéd tyúkjait lopja el.
— Közgazdasági hírek. Zalaegerazegról jelentik: A szüret egykettőre megtörténi e hónap 7-éu és 8-Hu. Uiudeu azólóa gazda panaszol, hogy kevés lett. A fogyasztó közönség pedig azért pauaszol, hogy savanyu bor lesz. — A sok esőben uagyrésze elrothad a szőlőnek. A szőlős gazdáknak azonban kevesebb okuk van a panaszra, mert ók a kevésért is, s a savanyuéri is eleg pénzt kapnak meri az idén a leghitványabb a a legolcsóbb mustnak ia 60--59 fillér az ára. ■- Legkeservesebb sorsa vau a fogyasztó közönségünk
— Megölte a feleségét. Gyilkosság történt Náprádfán teguapeiótt. Egyed Károly a feleségél szóvita közben hihetőleg ezereletn féltésben megölte. Értesülésünk -szeriül Egyed vad, brntália ember volt, aki a feleségét verte a áz asszonyunk hozoiuáuyát mintegy húszezer korouát elprédálta se miatt ia civódás-bau voltak.
Egy nyúl. Tegnap délután, mikor a kétezernyi „ moly a repülésre jön, várta hogy megkez-. .it.h .. idódjék a footballineccs, hirtelen egy uyul futott ki a Amerikába vato ^ kukoricásból a lootball pályára. Jobbra-balra ira
4. szám.) Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" a legolcsóbb uiság a magyar nép számára, félévre kél korona 40 fillér.
— Megjelent A Kultura Almanach, az 1913 ik évre, gyönyörű kiállításban, számos \'mé-melléklelet tartalmazva, magas nívón álló szövegrésszel. \\ díszes könyvből vissamaradt néhány példány a ezeket szétosztjuk a Kultura azon uj előfizetői között, kik lapunkra legalább is egy fél évre előfizetnek.\' Kik egy egész évre előfizetnek, a Kultura Almanohou kivül díjtalanul megkaplák a Kultura 1919. okt. Mól. 1018. jan. l-ig megjelenő összes példányokat is. A Kultura előfizetési ára: egész évre 90. K., fél évre 10. K.,
Szerkesztői üzenetek.
„111... . . ,..,.,. , , ... . I -6J »U»UllWM««l o luoiuau pnijwin. üUUUlo-Mim IIU
szalmásával, akiknek három-uégyszáz koronáért ut raülJou , SMglSuy „,„1, ,„ely vsszlére jött a versenyre, \'""lel is szerzett. Oaéjda ezenkívül összeköttetésben j de miudeuűtt csak emberekre bukkant, kik el akar-r°lt Krabira Arkiu afrikai kereskedővel, akinek rend- Iák fogni. Végre egy csomó gyerek fogta el a kózöu-""t«eu szállított fiatal somogyi és zalai leányokat 1 >•* gaudinmára, mire a rendőrség elkobozta
"kikér, rendszerint 4-SoO koronát kapott. Osájda " ~ mMuélkül I5" ■ «««»)"»•
lakáaáu házkutatást tartoltak, ahol egy levelet talállak I „. - Öngyilkosság. F. hó 19-én reggel 8 óra
.......■ LM- "r három fekete- ^^tyi\'^a^tM^:?"
i " fekeleazemű leányi, akikért fojenkiut ezer iakör „|5u nb helyen oliuetszelto nyakát s pár koronái Ígér. ! percnyi kínlódáa után meghall. —
Mezarthim Helyben. A beküldőit versről
látazik, hogy igaz érzés szolölte. Maga a veri azonban teljeseu a régi, régen kitaposott örvényekeu halad éa bizony — hogy őszinték legyünk — nem egyszer primitív és közepes. Azonban a nagy közönaég -nek leguagyobb réazben ez az ízlése és az ilyen szerelmes vers az olvasóknál igaz tetszésre talál Azért ha legközolebb elfogadhalóbba! tud produkálni ebben a zsáuerben, azt közölni fogjuk. Osak tessék lehetőleg kertlui a banális képeket, mint .a felhő, mely a kék égre borul", a .kedves, aki másaa! éli világát". Bizza magát egészen az érzelemre, a versit ásnak az a legelemibb szabálya, mely sohasem caalja meg u Írót.
Érdeklődő. Helyben. A kérdezett betegségről nem adhatunk lelvilágositáat. Tessék egy orvoahoz lordulni.
HIRDESSEM A „ZALA! KÖZLŐMf "-BEM
4
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOIIER ii
Sirolin" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővé SZ ellen.
Kinn
gyógyforrás
Varasd-Töplitz
(Nnriát-orizig i
Vasul-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyazátloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás ■: 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és isohias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknát. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfürdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust iugyen küld a
fllrdőigazgatóság Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Közlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elfltt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZŰVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak-: VIII., József-körűt 28. sz. (Bérkoosis-uloa sarkán.) IV., Ferenoiek-tero 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzeu szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" lagia s ennek felügyelete alatt áll.
Viaérláat kínyaier teljcaeii kizárva. — Stllsicrü modern lakbcrcndciéatk.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Az aruosarnokba kizárólag alaóranffu budapaatt aaxtatosok és kirpltoaok dolgosnak.
Grammophonok
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkor eskedésében ŰBÍUfil"
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits József kóuyvuyomdájábau Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a OKTÓBER 34.
51-IK ÉVFOLYAM 84 SZAM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJlliilk bétlin él ciltlrllkin.
(ISOiaUal árak: Egén 4vro 10 korona, r«lév(* B koron*. N«gjr*d4rr« 2 korona 60 flll. — Egy** • *4m ára 10 flll.
Kalalói sr.«ikeitló : Kanlsia látván
Kiadja:
i »r.erke»*tőiiér
Szirknztiiéi ét klarféhlmtal Diák-lár I.
Tataion : 182. - Hlrdatáaak dljaiabáa «**rlnf.
SZEMLE.
i:
Íallgatagon fekszik a csillagos ég alatt, egy utca. Kint a régi gimnáxiumtól kez-
___. dödik és mesze nyúlik taláo egészen
Sáncig. Hatalmas úttest, melynek szélessége Kzinte páratlan Nagykanizsán. Arról ugyanis lehet beszélni, hogy a többi utcáink milyen szűkek. Ugyan az első pillanatra elég tágasoknak, BzellŐBeknek s a két oldalt álló házak elég világosaknak látszauak, a dolog azonban ugy áll, hogy ex a szélesség csak relativitás. Ha eljön — és reméljük, hogy eljön — az az idó, amikor az utakat és utcákat két oldalt három és négy emeletes házak fogják szegélyezni két felé, a kanizsai utcák szűkebbek lesznek, mint akár a pesti ó-utca,
Aviatikusok Nagykanizsán.
Nagykaniaia, oki, 24.
Ki ruházza fel a mezők liliomai? Ki viseli gondját az égi madárnak ? Igy dalolta a költő ezelőtt mintegy félszáz évvel és Nagykanizsáit még mindig ehhez a vallásos megnyugváshoz tartják magukat az emberek, a hatóságok. Él még a jó Isteni Bízzuk reá az aviatika árva ügyét. De hogy az aviatikusok megélhetését valamely úton-módon lehetővé tegyük, arról sem nálunk, sem Magyarországon, nem sehol a vidéken nem gondoskodik senki. Sót!
Nem tagadhalja senkisem, hogy Nagy
akár a Szerewenulca. Akkor jut az ember eszébe ez, kanizsa rendórfókapitányának formailag igaza
époU uj házakat názi !?an ft |,Uüíte „ próbarepülésre az időt. A
amikor a Osengery-utcábau
Ha képzelelbeu az ember meghosszabbítja az W I prób&repaiéa ideje szombat délután öt óra, emeletes házakat négyemeletessé, rájön arra, hogy 1 az ntak lervezésénól sajnálatos félénkséggel jártak el annak idején, mert ba kétszer oly szélesre veszik
az utcákat, valamikor szökekuek fognak bizouyului. De a Teleky-ut kivétel lesz. Bz a legszélesebb utcánk-Akárhogy épilik is valamikor a házakat az ég felé, az bizonyos, hogy oly sivár képeket, mint a pesti mellékutcák, melyeknek elsőemeleli lakásaibau novembertől — márciusig egész nap ég a villany, a Teleky-ut sobaaem fog nyújtani.
Ua a repülés ekkor sikerül, a másnapi felszállás engedélyeztetik, [ia nem, nem lesz felszállás. A gépben hiba történt, holnap fel-szállunk, inert este hétre már kijavítjuk, mondották az aviatikusok. A rendőrség tartja magát az Írott betűhöz, másnap már nem hajlandó a próbarepüléseit megjelenni. Ehhez joga van, az kétségtelen.
Hanem hátra van még a méltányosság kérdése. A méltányosság előzékenységét, az előzékenység pedig éppen nem azt a rideg modort kívánja meg, mellyel a hatóság az aviatikusok ügyét tárgyalta.
Itt, ebben az esetbon, mikor az aviatikának Magyarországon igazán árva ügyéről volt szó, a rendőrségnek méltányosabban kellett volna eljárnia és akárhogyan is, valahogy lebotövé tenni, hogy a felszállás megtörténhessék. Ha hivatalos elfoglaltsága miatt a rendőrfőkapitány nem ért esetleg reá, helyetlest küldhetett volna maga helyett. El kellett, el lehetett volna tekinteni ebben az esetben a szombati próba nem sikerültétől és az intézkedéseket, melyek szükségesek, a kelleténél gyorsabban is eszközölni.
Mert a vasárnapi repülőnap osődjének káros követkeiményei lesznek azokra a repülő napokra, melyek most következnek. Az bizonyos, hogy az a sok ember, akik Csáktornyáról, Alsólendváról, Zalaegerszegről, Keszthelyről direkt s vasárnapi repülőnapra sereglettek össze, nem fog ismét eljönni, ha egy ujabb repülőnapot hirdetnek, miután
SliT.
Irta: KÁDÁR ENDRE
(Nyári éjfél és az az óra már, amikor szép és fiatal úriasszonyok nem igen szoktak egyedül járni. Ez a gondolat zavarja a férfit is A nó, aki elótte halad, szép és fiatal: a ruhája tölötte egyszerű. Az >rca feltünó, inkább bájos és kacér, szomorkás, ápolt vc; a férfi megállapodik abban, hogy szinésxuóuek kell lennie. Jö hossxan tart a szivet izgató játék: bs a uó megáll, a férfi is megtorpan; végre, már a liget közelében bátorságot vesz és megszólítja).
A férfi: Jó estétI
A nó: (bizonytalanul int és valamit szól). (Hallgatnak).
A férfi (a gyerekek zavarodott bátorságával):
Erre?
^ A nó: Igen . . .
A férfi: A ligetbe?
A nó: Nem (késóbb ; bizalmasan) Nem . . .
A férfi: Oly gyönyörű éj|el . . .
A nó (reánóz, mdegen): Igen . . .
A férfi: Higyje el: csak éjiel érdemes élni ? I
A nó: (hallgat).
A férfi (örül, hogy témát talál): fin raiudeu «ímka fenn vagyok . . .
A nó: És mit csinál? — 0|ságiró?
\'X férfi (öiibizskodva): Nem. Én ügyvéd va: gyok, — (elgondolkozik és most már határoxatlanab bul szól) Ügyvéd vagyok ... de jól gondolta: éu érzésben ujságiró vagyok . . Hisz írtam ia (most gyorsau beszél) Éu szerelem a szegény embereket A nyomorultakat, ha tehetem, segítek is rajtuk, (örül, hogy a uó figyelemmel hallgatja és ezért — kezdi szeretni). Tudja, tudja, nem mindenütt van igy mint ebbeu az országban. — Én voltam most kul földön, nyaralni. Beszéltem emberekkel, oroszokkal, lengyelekkel, poroszokkal. Oly mások, oly egyszerűek, oly jók; oly természetesek, (mind lassaboau, mert nem tudja kifejezni amit érez)... Éu azt hiszem ... másutt, kevesebb a boldogtalau ember. — Vagy ha boldogtalan is, de nem oly elhagyntott . . . (várakozóan) Szólt valamit?
A nó: Nem . . .
(Hallgatnak).
A férfi (tanácetalauul): Erre ?
A uó (áll és hallgat).
A férfi: Mi az?
A nő (zavarodottan): Haza kelleue menni . . .
(Alinak).
A férfi: Hogy haza?
A nó: Haza . ■ ■
A férfi: Merre? (vár).
A nó: (hallgat).
A férfi: Nem bizik-tofusm? Azt hiszi, hogy én egy aszfalt betyár vagyöx ? \'
A uó (alázatosan felnéz reá).
A férfi: Merre?
A nó (reá néz: kérdve, magyarázva, mindent elmondva): Én . . .
A férfi (csalódottan): Nos, merre ?
A uó: (erőtlenül) Ha akar: elmehet. Én csak-ugyau num vagyok olyan, mint amilyennek gondol. A szegénység, a szerencsétlenség • • • Higyje el, nincs egy órám, amelyben ue sírnék ...
A férfi (az asszQny arcába néz; tetszik neki; karjába karol és elfeledkezik mindenról, megbocsát a nőnek, kicsit száuja is, megcsókolja s mig az ut tait, azon igyekszik, hogy a szivéh-z beszéljen): — Mit, sírni ? I Hát vau magának oka sirui? — A kenyér a fó. Hát jobb volna padlót súrolni, egy suszter, vagy egy uyoinorék dijuok mellett? Jobb volna ?! Nézze azt a konfliskocsist I Télbe-hóba, fagyban a bakou és mégis szépnek találja az életet. A maga élete — bár — mégsem olyan vigasztalhatlan. — Eb ha egy kis szerencséje van II — Mindjárt mondok rá valamit: A uyáron oda voltain. Münchenben a hotelben megismerkedtem egy krimui ügyvéddel, egy orosz úrral. — Néhány uap alatt annyira megbarátkoztunk, hogy bemutatott a feleségének. — Éu alig tudtam szóhoz jutni, amikor megláttam. Egy budapesti kávéháxba járt azelótt . . . A nó (érdeklődve): Igazán? A férfi: Szavamr*.
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÖBER 24.
egyezer már csalódtak várakozásaikban. Ezt pedig a következő repülők s egészben a magyar aviatika zeebe érti meg.
Mi viail eieket a derék fiukat arra, hogy törjék-reriék magukat, dolgozzanak és kttzködjenek az aviatika ügyéért? Higyjék el a kulturának igazi harcosai ők és annak inkább megérdemlik mindnyájunk elismerését, mert anyagi segítség hijján igazi kálváriát kell nekik végig járniok, inig végre egyszer sikerül levegőbe emelkedniök. Halálveszéllyel küzdenek állandóan, a veszedelem az övék, de a diosőség már a miénk is. Igazán a levegőből élnek a levegőnek.
Ezzel az aviatikával, ezekkel az aviati-kusokkal szemben a legnagyobb előzékenységgel. a legnagyobb jóakarattal kell eljárni és velük szemben a formalitásoknak nem szabad nagyobb súlyt tulajdonítani, mint amennyit a formalitásoknak általában.
Elég szomorú, hogy a magyar aviati kának látványos, oirkuszi produkciókkal kell magát fenntartania, de ha már egyszer igy van, rajta kell lenni, hogy ez a derék re-pülókuek minél jobban sikerüljön, és — ha igazunk is van — mihelyt a közönséget akárhogyan biztositani tudjuk az iránt, hogy veszély a repülésből nem éri, a legmesszebb menő méltányossággal lehetővé tenni a felszállást.
Megye — Város.
(•) A tanfelügyelőség uj vesetője. A aokbaju tanfelügyelőség élére • vilién és közoktatásügyi miniszter e héten Scoaaa Dezső Csongrád megyei beosztott tanfelügyelőt állította ideiglenes minőségben. Az uj tanfelügyelő a jövó hé elsején fog-Islji el állását.
(•) Áthelyezés. Pálffy Gézi lb.j,szolgabiré, közig, gyakornokot a vármegye aliepáuja Sümegre helyezte át.
Vásár. Zalaegerszegen s Simon Júdás napi országos kirakodó éa marhavásár folyé évi október h6 96-ik napján log megtartatni.
(•) Zalaeaentgrót járásbíróságot akar. Xalaszeutgróiról, a vármegye egyik szépen fejlődésnek indult járási székhelyéről járt tegnapelőtt nagyobb küldöttség dr. Bálás Béla főispánnál. A küldöttség a Zalaazenlgrótou felállítandó uj járásbíróság ügyében tett lépéseket. A kia járás uem kevesebb, tuiut három járásbírósághoz tartozik területileg s igy telekkönyvei is részbeu a sümegi, részben a zalaegerszegi, részben pedig a keszthelyi kir. járásbíróságnál vannak, míg a járás közigazgatási központja Zala-szenlgrót. A SóuO lakosú városka a |árás középpontján fekszik a így lakosainak elemi eideke, hogy ily deceutralizáotó folytáu ezer és ezer kellemetlen jár kálásuak, utazgatásnak ue legyen kitéve. Dr Bálás főispán a in aga részérói a legnagyobb elózékeliyeeg-
gel helyezte kilátásba a küldöttségnek, hogy minden lehetőt el fog követni Zalaszentgrót jogos igényének kielégítésére.
(•) Várost kűsgyülás. A városi közgyűlés október \'zö-én, kedden lesz.
Idill
vagy: N* járj a korzón!
Ezt a történetet niiudeunemü kommentár mellőzésével le fogjuk Imi, ugy abogyau történt, ahogy láttuk éa hallottuk, mint szemtanú. Nem füzünk hozzá semmiféle megjegyzést, nem is .állítjuk" be a históriát szándékos hutái előírása végeU. cssk regísztáljuk a dolgot ugy ahogy folyó évi október hó ül-én, hétföD esti tiz óra körül a nagykaulzsaí korain történt.
A jelzett időben a koizó koronakávéházi oldaláu az egyik kapuban egy szabólegény álldogált égy cseléd-lánnyal. Ugyanakkor a korié aszfaltján három fiatalember, kettő közülük hivatalnok, sétált fel és alá. Hit csináljon az ember, ha kávéházba nem megy I s olvasni otthon uem akar? Bétái.
A jelzett szabólegény beiueut a házba, a kapu alá, de a hölgy kint maradt. Ekkor hirtelen egy részeg ember tfint fel a sarokról, aki valami gorombaságot mondott a leánynak, azzal niiutha mi seiu történt volna, gyors léptekkel megy tovább eléri 8 elhagyja a bárom fiatalembert, kik történetesen háttal voltak fordulva az eseménynek s igy abból mit sem láttak.
A szeladóu kiugrik a kapu alól és telt torokkal kezd kiáltozni: ,
— Hogy mer ilyet tuoudaniI? Csirkefogói Gazember!
Ée a reprodokálbatlan kifejezések özönét. A sértegető akkor már rég eltüul a láthatárról, de a szabólegéuy elfelejtkezve arról, hogy nincs olló a kezébeu, állandóan kiáltozott. A három sétáló meglepetve fordult hátra, uem tudván, miért ordítozik annyira az ifiu. mire az ráiukförinedt:
— Hit bámulnakl? Takarodjanak mert megjárják velem I
Most már egészeu bizonyosak lévén afféléi, hogy a szidalmak ókat illetik, a sértegetóhöz mentek, aki erre még dühösebben folytatta asidalmail.
Többen szóluk a rendőrnek, Kocsis Józsefnek, aki ugyanakkor a Kaziuoi-uti sarkon állott.
— Bendőrl Bendór 1
Az nem mnzdul.
— BendórI Bendór I
— Ha megsérülték a .hölgyet", hat ónak verekedjenek. (Szószeriut ezt mondta.) S állt mint a szobor.
A fiatalemberekben volt aunyi ízlés, hogy usin álltak tovább diskurzusba seiu a rendőrrel, sem a szabóval, hauem elment a korlóról.
Azonban megkérdezte valaki a tömegből Kocsis József rendőrt, miért uem avatkozott bele a már majdnem tettleges veizekedénbe, iu«ly i korié kellős közepén, az ő orra előtt törtéut.
— Kérem, én ilt .posztolok", váluzoltl ■ rendőr a a helyemet nem hagyhatom el.
Nem Itizünk ehhez kommentált, de kérdezünk valamit. Tegyük fel, hogy valakit gyilkolnak tiz lépésre akkot sem hagyuá el Kocsis urain a helyett?
Még egyszer az aviatikusoknil.
N*Kykanimá, oki. 24 Mai számunk vonató hülyén foglalkozunk * Nagykanizsán járt aratikusoknak megakadt ügyével. Ott kiemeltük, bog; t rendőrségnek formailag igaza van, de a magyar aviatika árva ügye megérdemelné, bogy formalitásoktól eltekintve a méltányoaaág legvégső határáig elmenjünk vele szemben. Az érdekesen fejlődő Qgy legújabb moz auatairól alább számolunk be, egyúttal ismertetjük azokat at igazi intenciókat, melyek a rendőrséget a betiltás körül vezették.
Mint ismeretes, a Nagykanizsán járt aviatikusok v*zető|e Tarján Andor, aki különben flnaneialiter vau érdekelve a dologban, amennyiben a pilótáknak, mint a gép tulajdonosának fizetést ad s aki mint ilyen legközvetlenebbül van érdekelve, megfellebbezte sürgöujileg a rendórfókapitányi betiltást.
A fellebbezést az alispán elutasította a következő szövegű végzéssel.
2856/1918. Zalavárraegye alispánja. Tárgy : Zsemle Klentfr kérvénye Nagykanissáu a katonai gvakorló téreu tartandó repülés engedélyezése iráut Határozat: Nagykanizsa r. t. város reudórkapitáu)á-nak ad H/iDl\'i számú elsőrendű határozatát, mellyel Zsemle Elemér aviatikus budapeilí lakost azon kérelmével, hogy Nagykauizaán f évi október hó U0.áu a katonai gyakorló téren tarnudó repülésre a rendór-balósági engedély kladasiék, elutasított!: Zsemle Elemér fellebbelése alapján felülvizsgálván, i fellebbezés elutasításával, indokaival helyben hagyta Zalaegerszegi 1912. évi okt Sl. Alispán távol. Kolbenvcbog i. k v. jegyző.
Ehbes i határozathoz, minthogy ugyia elvesztene aktuális jellegét, uiuos hozzáfűzni valónk. Érdekesebb, mivel indokolja a rendőrség i inul! visárnipra tervezett repülés betiltását ée mi volt a rendőrség igazi intención e tekintetben
A rendőrséget legelaósorban i> as vezette, hogy közönséget fel ue ültethessék akkép hogy a belépti dijakat elveszik tőle és a repülést várva, ehelyett csak gurulási láthat. A rendőrség jelaösorbau azt akarta garantirotui, hogy a közönség ne biábi fizessen, lunem láisou is vilainit a pénzéért.
Vezércikkünkben, melyet jelen iuformációuk előli irtunk, hangoztattuk, hogy a legnagyobb méllányoeság-gal kell eljárni. Ez pedig azt kivánja, hogy nem szabsd sajnálni azt sem, ha a közönség le is fizeli a beléptídíjat s a pilóta repülést netu tud bemutatni, dókat levon azonban a dolog értékéből, hogy ilt úgyszólván magánvállalkozással állunk szemben, bel biztositani kell tényleg azt, bogy a közönség lát is valamit a pénzééri, amellyel különben lein az egyea pilótákon és aviatikusokou segít, tehát a tényleges repüléssel foglalkozókon, hauem a impresszáriójukon Tényleg Péoselt ugyanezen Tarjánék repülőnapot hirdetlek s a közönség, mely még a kanizsainál is uagyobb számban tódult ki a repülésre, mit seiu látott, mert a gép nem tudott telemelksdui. Ugyauigy cselekedett Kvssz Andlás is legutóbb Szabadkán Kétszer is megpróbálta a felemelkedést, egyszer sem sikerült, mii seiu látott s közönség és a pénzt már vissza nem lupva, elégedetlenül távozott el a ,repülés"-ról. Más tárotokban is történi ilyesmi (Olvashsté a Pesti Hírlap keddi számában.)
Mindez arra kesztutte s vidéki vár»*"k lelt,.-
OKTÓBER 84.
ZALAI KÖZLÖNY
3
őrségeit, hogy egy minimális eredményt felmutató próbát kívánjanak ineg az összes repülőktől, kik fel akarnak szállni valahol.
Ugyanígy járnak el Svachulay Sáudorral, és pilótájával szembeu. A reudőrség próbarepülést kiván tőlük, melynek oólja nem az, hogy a gép veszélytelen-Bégéről meggyőződjék illetőleg nem elsósorbau ez, hanem, hogy bebizonyítsa a pilóia és a gép, hogy tudnak repülni. Maga Svachulay volt az, aki felhívta t rendőrség figyelmét erre a körülményre, ő maga ajánlotta fel a próbarepülést és kérte, hogy ettől tegyék függővé vasárnapi felszállását.
Arai most már azt a kérdést illeti, hogy nem lehetett-e volna, vasárnap délelőtt próbarepülést tartani e tekintetben kérdést intéztünk a rendőrfőkapitányhoz, aki igy válaszolt:
— A repülésnél a közönségnél sokkal fokozottabb óvó intézkedéseket kell ezközölni Az egész repülő teret, mindeu oldalról el kell zárni és rniud-azt a helyet, mely fele\'t a repülőgép elszáll, egészen meg kell tisztítani emberektől. A rendőrség nem veheti magára a veszélyt, ha u gép a legcsekélyebb kárt is teszi a nézőkben. A téruek kordounal való elzárásán és minden oldalou való elkerítésére pedig at a három óra, mely a 11 órára tervezett próbától félhárumig a verseny megkezdéséig a rendőrség rendelkezésére állott ueiu volt elegendő. Svachulay miuden óvó intézkedést maga tesz meg.
Tánciskola.
HÍREK.
Mozivilág Nagykanizsán.
Jobbra mész, itt egy mozi! Halra mész, ott is mozi, Mennyi mozi, mennyi mozi, S mindez nagyon sok pénzt liozi.
Sok pénzt hoz, de nem nekem, És nem önnek, kedvesem,
S ha szól, hogy jól megy a mozi, A mozis jól felpofozi.
— Tessék kérem foglalkozni I
— Kinek niucsen vis-á-vis-ja?
— Tessék két kolonba azonnal felállanil
— X ur ne álljon ott a kályha mellett, hanem kérje fel azonnal 1. kltasszouyt, aki ott4)l a diványou.
— Egy-kettői Egy-kettői
— Kérem a zenét I *
Össze-vissza kavarodó hangok, kérdések, feleletek és zongorahangok fogadnak, mikor belépek a kaszinóbeli tánciskolába. Készül az esti tánciskola clou-ja a Iránom négyes. A zongora megszólal és egymásután rajzolódnak fel elóttüuk a négyes megszokott figurái, a OHAlNE ANGLAISE BALANOÉ és a löbbi.
A kályha mellett OlOk és nézein a táncot Mi lyen iskolás rend és mégis mennyi fesztelenség! És mennyi fiatalság I
Adorjánué büszke is tauitványai tudására Odajön hozzám és a zongora hangján fa a négyes elkerülhetetlen zaján és tul csengő hangon kezd beszélni:
— Látja kérem milyen ügyesek már. De azt hiszi, hogy emlékeznek még. mily Qgyetleuek voltak keidelbeu I? Óh, már régen elfelejtették! Pedig tessék elhinni, nehéz munka volt.
Teljesen osztozom Adorjánná véleményében, Nem hintem, volna még valami olyan nehéz a világod mint a tánc. Miudeut meglehet tanulni köuy-uyeu kiuaiul, cseremiszül is, — ha gondolkodni hagyják az embert. De a táncnál n-m lehet gondolkodói. Nem lehet előre megfoutoloi. hogy most így, inoHt ugy rakom a lábamat Oda egy picurka érzék kell és olyan türelem és tanítás, mint amilyenben az ré«tfHÍti tanítványait, ki velem e percben diskurál.
Itt említjük meg. hogy szombat este öt órakor közös gyakorlat lesz. Utána boszton estély. Vasárnap este pedig közös gyakorlat a felnőtteknek.
— Hadkötelesek jelentkezése. Azon hadköteleseknek akik i9l3-bau kerülnek sor alá, a jövő hónapban jelentkezniük kell az illetékes katonai ügy-osztAlyual, bogy a jövő évi «or alá kerülők névjegyzékét már inost össze lehessen állítani Ugy n helybelieknek, miul az idegeiteknek. akikéi" nagykanizsai
I hadkiegészítő parancsnoksághoz tartoznak, jolentkez-I ketniök kell. A jelentkezés napát a katonai ügyosztály hirdetméuyi ul<m logia közölni az érdekeltekkel és pedig már a napokban.
— Dr. Fenyves Ferenc uj munkál. A tudományos irodalom terén már egyetemi hallgató korában nagy uiuktaágol kifejtett foldmk dr. Fenyves Ferenc polgári iskolai igazgató egy ujabb terjedelme,, munkáját bocsátotta sa|tó alá a napokban a kövoikezó címmel: A theorelikus fa|hó-megtuitározások egy uj priuoipinmaról. Ugy értesülüuk, hogy e munkát a szerző a Debrecenben megnyíló egyetemen való magántanári babiIHálása céljából adja ki, melyre illetékoB helyről buzdítják. A tanszék betölléséuél kedvező szerepet játszik at a körülmény, hogy jolen-legi működési helyéről, Püspökladányról járhatna be előadásainak megtartására a közelfekvó Debrecenbe, anélkül, hogy mostani állásáról le kellene mondania. Ezek, körülbelül busz ivre terjedő munkájával párhuzamosa dolgozik egy budapesti kiadó megbízásából egy mennyiségtani tankönyvén, melyet a középiskolák V—VI osztálya számára ir.
— A magándfcütviselök egyesületének l felolvasásai. A magántisztviselők egyesületének
helyiségében tegnap este László Vilmos előadást tartott. Az előadás, melyre külön nyomtatott meghívókkal bivla ineg az egylet tagjait; a nyilt könyvköve-telóiek leszámítolásának kérdésével foglalkozott jogi és könyvelói szempontból- A komoly tauulmányra való előadást nagy .számú hal Igatót-ág kisérte figyelemmel. Egyúttal az egyesület reudszeresiteui fogja ai elóadasokat Eddig a következő előadások vannak kilástásba helyezve: Elek Mór lauár lules Thoyer módszeréről több több tétel kanidtszámainak összeadással való meghatározásra é* Inles Thoyer é* Oau-chy egyesitett módszeréről; Hamburger Zsigmond a határidőüzlet technikája és a ló/sdebirógági eljárásról, Dr. Miklós Dezső ügyvéd a csődeljárásról tog felolvasni, illetve előadni; Balog Dezső tauár felolvasásának tárgya még nincs meghatározva.
— A Rozgonyi-utcai iskola tornatér mének ós kövezetének felülvizsgálata. A Bozgonyi-utcábaii. mint ismeretes, xzép és kényelmes elemi isko\'át épitetiek s ezzel kapcsolatban az egész utcát kikövezték bualttal. mely most már Nagyka-
nizsán általáuos kövezóeszköz a tégla helyeit. A Roz-gouyi-utcai elemi iskola tornatermének és a Rozgonyi-utca kövezetének, csatornázásának tegnap volt a felülvizsgálaté, mely a végleges átvételt megelőzi. Miulhogy pedig a.. állam uagyobb segélyt adott az építkezéshez ós kövezéshez, fenn tartotta magának azt a jogot, bogy az építkezést ő vizsgálja felül. A felülvizsgálat különben csak a tegnapi nappal kezdődött, de még folyamatbau van. A zalaegerszegi magyar királyi államépitészeti hivatal képviseletében mint kiküldött Orovecz Győző királyi főmérnök jelent meg a felülvizsgálaton. A felülvizsgálat az elemi iskolával kapcsolatos tornacsarnokra az égést utca kövezetére* és csatornázására terjedt ki.
Magy. kir. szab osztálysorsjáték milliója. Az a már szinte elmaradhatatlan jelző, hogy ,a legkedvezőbb esetben- egy millió nyerhető az osttály-sorsjátékou, immár nem jelző, hanem valóaágl Az október hó 23-áu megtartott utolsó húzásán a XXX sorsjátékoak a Török A. és társa budapesti főe)áru8Ító álUl négy negyedben eladott 103,881. számú sorsjegy szerencsés vevői uyerték a 400,000 koronás főnyereméuyt, melyre a 600,000 korouás lutalom is esett, ugy hogy ezzel a sorsjegygyei egy millió koronát nyerlek. A nagyközönség e sorsjegyeket ugy elkapkodja, akár csak a mindennapi kenyeret ugy hogy mindegyik uj sorsjátéknál már az első buzási nap előli |óformán miuden sorsjegy vevőjére akadt. Ezt az eredményt a sorsjáték szerfölött kedvező nyerési esélyének, valamint annak pon lós ütleti szelleműek köszönheti, mely a közönséggel immár 16 év óta megkedveltette e sorsjegyeket és megerősítette az irántuk való bizalmat. A most következő XXXI. sorsjáték 1. osztályának húzása november 91-én kezdődik.
— Szabászatot tanuló kanizsai urinök ós urileányok. Mint a Zalai Közlöny egy mullkori száma megírta, Nagykanizsán DreschUr I. pozsonyi szabászat! tanító szabászati tanfolyamot nyitott meg az ipártestület helyiségében. A szabászati tanfolyamnak. melyei rajzkiáliitás előzött meg, azou tanítványok rajzaiból, akiket Dreschler Érsekujvárott, Galánlhán, olóbbi állomáshelyein a szabászatra oktatott, mintegy negyven nagykanizsai úrinő és urileány a tanulója, kik már nagyon nagy haladást tottek a tanulás hármas turnusban folyik az ipartestület olvasótermében, melyei e célra direkt átalakítottak. Délelőtt, délután és eate tanulnak a tau\'tványok, akik most a szoknya varrásnál tartanak. A tanfolyam, mely 7-én kezdődött, egy hónapig fog még tartani, mely idő alatt módjában lesz miudegyik tauulónak annyi ügyességet elsajátitaui a szabóművészet tekintetében, hogy sa|ál maga készítheti el ottbou magának a legjobb és legszebb toilettoket.
Szerkesztői üzenetek.
Mezarthin Helyben. A beküldött vers legnagyobb sajnálatunkra uem üti meg a közölhetőség mértékét. Múltkori verse jobb volt mint ez, s mi azt irtuk Önnek, hogy annál is elfogadhatóbbat küldjön. Osak ilyet közölhetőnk
Dr. F. F. Püspökladány. Várjuk a könyvet, mert azt hisszük, hogy nunc veniamus . . . . Üdvözlet. —
HIRDESSEM A ,.ZALAI KÖZLŐMf"
I
Hirdetmény.
BEM
I
Kzennel közhírré tétetik, hogy miután a Magyar Királyi Pénzügyminl.zterlum ellenőrző közegei a Magy. Kir. Szab. Osztíilysorsjáték [XXXI. sorsjáték) 1 osztályára szóló sorsjegyeket felalvizsgálták, azok a föárusitóknak árusítás végett kiadattak. — A Magyar Kir. Pénzügyminisztérium által jóváhagyott sorsolási terv itt következik:
Az I. osztály húzása 1813. november hó 21. és 23-án tartatik meg. A húzások a Magyar királyi állami sllsn-Srző hatóság, és királyi közjegyz« jelenlétében nyilvánosan történnek, a huzási teremben. Sorsjegyek a Magy. Kir. Szab. Osztály-sorsjáték valamennyi árusitóinál kaphatók.
Budapest, lorz. évi október hó 27-én. Magy. Kir. Szab. Osztály sor. Játék Igazgatósága.
Tolnay. Hazay.
4
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOIIER ii
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokalt, melyek a következő helyeken vannak : VIII, József-körűt 28. sz. (Bérkuosis-uloa sarkán.) IV., Perenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzen szövetkezel ai „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja a sunek felügyelet., alatt áll. Váaárliai kényszer Uljaain klaánra. — StilaaerG modern lakherendeaéeek.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Aa Arnoaunokba UxArélMT ataOxanfv badapaatl M«Uloa«k 4a kárpitosok dolfoaaak.
„4fc Varasd-Töplitz sss
Vasút-, poata-, telefon- és távirda-állomás.
UJ gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás | 58 C;
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. Elektromos masaagc. — Iszap-szénsavas és napfíirdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényolem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Kd*löny«-ben.
Grammophonok
és
lemezek
miatt olcsón kiárusittatnak
XFJ. WAJDITS JÓZSEF
hang-szerkereskedésébeii Mí-lflf
Nyomatott a laptulaj.lon./s Ifj. W.íjdtts József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a OKTÓBER a8
51 1K EVFOI.YAM 85 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Millilmlk hittan él ciölírtSkin.
£lOdi»l*«l Arak: Kgáu ávro 10 korona, íilévto 6 korona, Nagy*1*1\'" 2 korona 80 — Egyaa axám ára 10 Alt.
SZEMLE.
Pechünk vau, kérem szépen. Határozottan pechünk va^. Emlékezni méltóztatik taláu
__ még, amikor Faludi kísérletezett az ó
itecessziotiális biplánjával a katouarélen ? Napokon keresztül dolgozott azegéuy, rqta éa körülötte nngy sokibág bámult, hogy készül a misztikus gépmadár Azután kifólták, gurult egyet, mire rendszerint valami baj történt, mire u|ra egy hétig dolgozott a szinész-aviatikus, újra gurult, újra dolgozott, mig egyszer e-ak eltört a gép. Adakoztunk, ujat épitett, nekiment egy fának, vége. Jöu Láuyi hadnagy, most lesz repülés. Kimegy Nagykanizsa, mire Lányi nekigurul a kórház filáuak, megint ninca repülés. Megjelenik Zsemle Elemér, betiltják, de nem is valósziuQ, hogy tudott volna repülni, hiszen megpróbálta. Megint nem láttunk ripQléat. Tegnapra kellett volna Svachulay pilótájának Dobottnak repülni. Próbál csütörtökön, beleszáll a kukoricás mögött nedves, puha, friss szántóföldbe, beleragad a kerék, a pilóta ivbeu röpül ki, eltörik a légcsavar: M*gint uem láltuuk repülést Ez már a negyedik próbálkozás Kauizsán. Nem hiszem, hogy ne akadna egy-két olyan hitetlen Tamás közöttünk ki ne gondolna arra, hogy voltakép az egész röpülés csak sviudli, hiszen nem tudunk repülni. Lehat egyébként, hogy a térben is hiba van, mely a katonai gyakorlatok céljára elég uagy ugyan, de a villámgyorsan repüló gépnek kicsi, minélfogva mire végig gurult a gép a réten s a levegőbe emelkedett, már vissza ih kelleue lorduluia, ami uem éppen könnyű.
I\'elelóa tteikautA Kanlita látván
Kiadja
/crkea/.tőaég;.
SzirkiiztöiéB ii kiadóhivatal Diik-tér 1
Tata\'oa : 112 — HlrdaUaak dljaiabáa aiarlnt.
Vezércikk,
a hadkötelesekről, akik kivándorolnak a katonaság elöl.
N.gyk.niis., okt. 28.
Mégis csak elszomorító az a jelenség, hogy nem is egy- két járásiján, hanem minileu Zalamegyei járásban liz, husz, harmiuu számra megy azoknak a legényeknek a száma, akik a sorozás olól kivándoroluatc. Most a zala-szentgrótl járás felöl jelentik, hogy onnan nagyobb számú legény maradt Igazolatlanul távol az 1912. évi fósorozásokról. Ezek még katonaszökevények számába mennek és a körözletéeük is el van rendelve. Jaj lesz nekik ha a nyomozó hatóságok kezébe és azok révén a katonai biróság elé kerülnek.
De mi azt hisszük, hogy ezek a legények már régen odaát vaunak az Óceáu másik pariján és a listának nincs már egyetlen tagja sem, aki biztos révben ne érezné át az ó katonaszökevényt mivoltának minden kövotkezménytól mentes állapotát. Elég szomorú, hogy igy van, de aki ismeri az útlevél nélkíl kijutottak uagy szamát és azt, hogy mily könnyű az ellenőrzést kijátszani, az nem fog meglepődni azon a tüneményen.
Okokat? Okokat mondjunk? Hisz tuda-
tában van mindenki, légyen bár legnagyobb antipódusa is a szooiológiai érzéknek, hogy az a bűvös szirén, melyről Kiss József énekel, ínég mindig osábitóan dalol az Úoeán másik partján. Mi nálunk a parasztnak az élete? Mi a munkás élete? A földturás és a gépek rabszolgasága, nyomott munkabérek, a faj szaporítása és korai megrokkanás. At élelmiszerek árai és lakásbérek — amikor Nagykanizsán tizenkét fillért fizetnek egy tojásért, nyomasztóbbak mint valaha, az óriást adók éa a legteljesebb jogtalanság, melyben a paraszt és munkád proletár siny-lilí, rikító ellentélben állanak a demokrácia Igazi hazájával a Lincoln Ábrahámok Amerikájával, ahol ogyforma joggal bir a cipőtisztító és a petróleum király, ahol nincs katonaság és katonáskodás, ahol a munkabérek és a többi jövodelmek aránya sokkal kedvezőbb mint nálunk. Minden drágább mint nálunk, természetesen, de a munka jobb fizetést kap, mint itt.
Ennélfogva meg lehet érteni, ha a hadkötelesek Amerikába vándorolnak ki a sorozások elől. Mert nem a sorozások elől menni, hanem a nyomor elöl. mely itthon leselkedik reájuk. Azt akarják elkerülni, azért szállnak hajóra és vitorláznak át Amerikába. És csak
Szít.
Irta: KÁDÁR ENDRE.
II.
A nó: És az oroaz tudta róla ezt ? A férfi: Hogyne.
A nó (elgondolkozik): És jól éltek?
A fürtí (türelmetlen, de nem mutatja): Nagyon.
(Hallgatnak.) A férfi art a goudol, hogy holnap kilenc órát. tárgyalása lesz, ahonnan biztos el fog késni. Magával sinei mogelégedve, pipogyának tartja magát).
A nó : És lett gyermekük?
A férfi: Volt. (hogy magát csititsa) De milyen
maga I
A nó (elgoudolkozik): Nekem ia volt. Kis K»m. Pistukának hívták. Meghalt I
A férfi (már iugerült, de illó kíváncsisággal): Meghalt?
A nó (egy tükröt vesz eló; a hátát reudezi és w lfcát nézi): Két éve. (odafordul) ügy-e, rosszul uézek ki?
A férfi (rá akar szólui): Ne . .. (nein tudja eltalálni a hangot, kényszeredetten belemegy a tó-l"ába.) Olyan mint egy láuy. Az arca olyan, mint leánjé.
A nó: Igazán? (szinte öntudatlan kacérsággal) — Nézzél — Az uramnak is az tetszett ....
A férfi (magában káromkodik, de nincs lelke szólani): Igen ? I
A nó (szomorúan): Az uram postatiszt volt...
A férfi: (leül egy padra, egyszerre nagyon fáradt lesz és erejébe kerül, hogy ne dideregjeu.)
A uó (elmélyedten): Igen, postatiszt volt ós...
A férfi: Leütötte a hajókötél? (Rögtön megbánja.)
A uó (elbámul; uem érti): Nem. Megfázott, influenzában, sokáig feküdt (elhallgat; a lámpába néz; arca mind szomorúbb lesz. A kezei mozdulatlanul mar adnak.)
A férfi (figyeli az éjszaka hangjait; bzomoru dolgokra emlékezik s ellelejti, hogy nincs egyedül; ki vau merülve s otthon szeretne lenni; feláll): Is-teu vele!
A nó (felnéz reá; döbbenettel): Elmegy ? És...
A férfi (kesernyésen, int a kezével): Ne féljen Azért ne féljeu I (egy arauyat tesz a nó kezébe: nagyon csalódott, letört ós szomorú) Isten vele!
A nó (elámul; ijedteu ós alázatosau néz): Elmegy ?
A férfi (visszamegy ée megcsókolja a nót); Isten vele .. .
A nó (álöloli; lassan megered a könyje ; szava alig vau): Maradjon . ..
A férfi (határozottan): Nein.
A uó (átszorítja a nyakát): MaradjonI Maradjon I
A férfi (meg van elégedve a gavallériájávalí határozottan): Nem.
A uó: Miért?
A férfi: Mnrt .. .
A uó: (könyörögve reánéz).
A férfi (kényszeredetten): Nem .. . Semmi. .. Nein maga miati ... De oly szomorú I ... Nekem vau szivem ...
A nó: (elbámul):
A férfi: (kimegy; a szive heveseu dobog, meg van elégedvo Önmagával s örül, hogy igy végzódött az éjszakai kaland; majd menni akar, de elébb azt gondolja, megnézi, mit cselekszik a nó. Visszafordul és egy darabig uéz.)
A uó (az aranyat uózi, felveszi éa újra leteszi).
A férfi (c-sititva szive dobogását): Ne . .. Ez a uó tényleg szép ... Nagyon szép ...
A nó: (elteszi az aranyat).
A férfi (egy darabig habozik, majd hirtelen \'elhatározással eliudul az éjszakábau).
a
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÓBER 28.
ilyenkor, amikor kezünkbe vesszQk azoknak a hadköteleseknek az ijesztő listáját, akik ninosenek itt. amikor a legfőbb hadúr fegyverbe hivja Őket, látjuk szomorúsággal azt a nagy pusztítást, melyet Amerika a mi sorainkban véghez vitt.
Megye — Város.
(♦) Kitüntetés A kirAly Calcó Béla keszthelyi gazdasági ipaigatónak a felsőfokú gazdasági szakoktatás terén kifejtett -munkássága elismeréséül a III. osztályú vaskoroua rendet díjmentesen adományozta.
(*) Tapolcán állami less a polgári Iskola. Ott az eddigi iskola inagáujellegü polgári leányiskola volt. De tavaly küldöttség járt a miniszternél s kért államosítást. A miniszter ur megígérte, hogy 1913-ban államosítani fogja. Tapoloáoak ez persze örömhír.
(*) Nincs pályázó a segéd jegyzői állásokra. Említettük, hogy a belügyminiszter az alsó leudvai járásbau levó murabaráti, bagonyai és zorkó-bázai körjegyzők mellé segédjegysói állások szervezését engedélyezte. Mindhárom helyen a minap, szombaton lett volna a választás, de egyik helyen sem volt pályázó. Székely Emil alsólendvai főszolgabíró most uj pályázatot fog kiirni. — Tessék elolvasni a Közigazgatási Közlönyt. Abban szépen le van irva a segédjegyzök nyomorúságos fizetó-e. Akkor senkisem csodálkozik, hogy ilyesmi történik
(♦) Választások. A bucsuszentlászlói képviselőtestület egyhangúlag aljegyzővé választolta Boros József okleveles jegyzőt. — A vonyarcvashegyi körjegyzőségbe e hó 19-én aljegyzőnek megválasztották Pruska Sándor karraacsi segédiegyzót. Zalagyertyán osbau az újonnan rendszeresített aljegyzői állásra Csiszár Barnabás alsólendvavidéki aljegyzőt választották meg; Oserfóldöu megválasztották Grasanovits Géza cserfóldi lakóst. Mindkét választási aktuson Szilágyi Dezső szolgabíró elnökölt.
A városi közgyűlés előtt.
(A piaci alöváaárláa azabáljazáa*. - Várul muzeum- éa kiiyvtár nyitása >
— Saját tudósítónktól. —
Nagykani*»a, okt. 28.
Október V 80-án, szerdán közgyűlés lesz Nagykanizsa r. t. váiósnak A közgyűlés összesen huszonkét pontot foglal raagábau és több nevezetes határozatra van kilátás.
Érdekes lesz az a szabályrendelet, melyet a város a piaci elővásárlás tekintetében hoz majd szer-dáu. Mint ismeretes, Nagykanizsán a piacon széltében, hosszában grasszál a fogyasztó közönség érdekeit mélyen sérló az a szokás, hogy a kofák sietve összevásárolnak minden összevásárolható!, aminek következménye lesz, hogy az élelmiszerek árai a nagy kereslet folytán, de meg azért is, mert ezután már a közönségnek a kofák nyereségét is meg kell fizetni, oly magasi a szöknek tel, hogy drágaság dolgában legalább ix az élelmiszerek drágasága dolgábau Nagykanizsa vetekszik Budapesttel. De nemcsak a piacon történik ez a gyors összevásárlás bauera megvárják a szomszéd falvakból a vásárra bejövő parasztasszo-uyokat és elszedik tőlük az élelmicikkeket, mielőtt még a piacra érhettek volna. Ez még jobbau sérti a nagyközönség érdekét és okozza az árak felszállását.
Vác városa küldte át a maga szabályrendeletét,
melyben a piaci elővásárlást rendszabályozza éa a a vároai tanács egy kis változtatással ugyanilyen értelemben fogja javasolni, hogy
1. §. A zöldségnek, baromfinak, malacnak, azopóa báráuynak és gödölyének, tojásnak, tejuek, tejfeluek, túrónak, vajnak, gyümölcsnek, hüvelyei veteménynek és inás effélének kicainybeni ismét eladásával foglalkozóknak (azaz: kóláknak* sz élelmi cikkeket összovásárolui Nagykanizsán — a vásár megkezdésétől számított két óráu belül — nem szabad, kivéve, ha sa|át szükségletükre vásárolnak. A meg-eugedelt időben is csak a piacon vásárol hat uak.
A 2. §. a gomba áiulással való házalást tiltja meg. Kérdés, hogy célirányos e paragrafus elfogadása A 8. § az elővásárlás büntetéséről szól Három napi elzárás éri a paragrafus ellen vétőt.
érdekes pontj.t lesz a közgyűlésnek az is, mely a városi muzeum és könyvtár felállítására vonatkozik A váro»l régiségek, könyvek annyira felszaporodtak, hogy egy külöu muzeum és köuyvtár felállítása vált szükségessé A muzeum helyiségéül a városi bérpalotának ez a lakása volt kiszemelve, amelyet Kövesdi Boér Gusztáv ezredes bérelt azelőtt. Minthogy azou-ban most már ide a reudőrsé^et helyezték, valósti-uüleg más helyiségről fognak gondoskodni. A könyvtár ós muzeum élére Halis István városi tauácsost állítják.
Dispensaire Nagykanizsán.
A József királyi herceg
szanatórium-egyesület nagykanizsai fiókja.
— Saját tudósítónktól. —
Nagykanizsa, október 28. Egy olyan intézet fejlődésének legifjabb étápe-járól számul be a Zalai Közlöny alábbi soraiban, amely egyes nemes sziveknek alkotása, de egész Nagykanizsának és környékének humáuus és jótékony intézménye. *
Mintegy bét évvel ezelőtt létesült a hazánk lakósságát oly vehemeus erővel pusztító tüdóvész elleni védekezés céljaira a József kir. herceg szanatórium és vele együtt, annak nagykanizsai fiókja. Az egyesület nagykanizsai elnöksége óriási megerőltetéssel iparkodott egyrészt a közönségei áldozatkészségre birni. másrészt pedig — és ez képezte minden lö-rekvésóuek vég-célját — legfőbb vágyát az képezte, hogy Nagykanizsán, ahol sokkal több a tüdőbeteg, mintsem elképzelui lehetne, létesitessék egy dispensaire azaz olyan hely. ahol a könnyebb, kezdődő betegek gyógyitást, orvos-szereket és útbaigazítást kapnak, s ahonnan a súlyosabb betegeket közvelleaül el lehet lielyezui a szanatorium-«gyesület különböző kórházaiban: —
Hosszas fáradozások után mosl vozetiek eredményre az eluökség törekvései. Még pedig nem a nagyközönség áldozatkészségéből, mert a közönség mindig azzal érvelt: Minek adakozni, mikor a pénzt mind elviszik tőlünk, hanem az egyesület budapesti elnökének Lukács György képviselőnek és az államnak támogató közreműködésével és nagylelkűségével Az elnökség kezdeményezése folytán már a nyáron tárgyalások indultak ineg az előkészítés és a szükséges intézkedések megtétele nz iránt, egyúttal sírnak megállapítása végett, hogy mennyit és mit ád a város a dispensaire höz és mennyit az egyesület központja. —
A folytatott tárgyalások eredményeként a nagykanizsai dispensaire tízezer korona segélyt kap évente még pedig ugy, hogy ebból öt ezret a belügyminiszter, öt ezret pedig a szanatóriumi egyesület központja ád a nagykanizsai fióknak. Azonban mint miudenüU nálunk ia a világítást, helyiségei és fűtést a városnak
kell a dispensaire rendelkezésére bocsátani. Az egyesület nagykanizsai fiókja már fel is vette a helyiségül, még pedig a Huuyadi-utca 7. szám alatt, amennyi, ben illetékes helyről feltétlenül biztosították, a kórt támogatás megadását. Épp ezért nem ia értjük, miérl nincs a szerdai közgyűlés tárgysorára kitűzve a < pensaire-nak adandó városi támogatás kérdése.
Az ügy ugyanis, miután október 19-én egy választmányi ülést tartottak már evégett, aunyira megérett a megvalósításra, hogy már mi egyéb sem állja útját aunak, hogy a dispensaire működéséi megkezdje, miut egyedül a városi támogatás, — lakásnak a megszavazása. Orvosi és műszereket, a központból kap a dispensaire
A dispeusaire-ban ingyen kezelés lesz a szegéi-bejáró betegek részére, heteukiut háromszor és pe-dig az esti órákban, hogy az a beteg ninukáH, aki egész nap dolgozik, réazesülbeaaen az iogyenes gyógyulásban. A kezdődő betegség helyes gyógyítása és a test edzése, helyes életmód stb. tekintetében felvilágosítást kapnak ezen ambuláns betegek, míg i súlyosabb betegekuek azonnali elhelyezéséről gondoskodik a dispeusaire. A betegekel azonfelül lakásukon is fel fogják keresni a dispensaire ápolói, akik a beteg családját is megvizsgálják, nem fertőzte-e niej őket is a rettegett Koch-féle bacillus.
Akik ismerik a tuberkulózis pusztításait, ezt mi szomorú nevezetességünket, inely különösen Nagykanizsán képezi a városi statisztika egyik súlyos gra-vamenjét, az (udjar mily kívánatos volna a dispensaire mielőbbi megteremtése. Az efielól intézkedő választmányi ülést novemberbeu tartják meg, amelyre a szanatórium egyesület titkárát: Pakots Józsefet küldi le, és minthogy az állami segély már folyósítva vau és Lukács György, az egyesület elnöke < központi segélyt is bármikor hajlandó átadni, való-sziuűleg már november kimondják a dispensaire megalakulását, mely működését is azonnal meg fogja kezdeni. -
Az egyesület nagykanizsai fiókja reméli, hogy a megye és magánosok támogatása ezután sem fog elmaradni és siker fogja koronázni hosszas fáradozását. —
Egész városunkuak ós egész környékünknek jótevő intézménye lesz a disfftÉrsaire, vagyis magyarul : tüdőbeteg gondozó intézet, s kívánatos volna, ha a város a megígért segélyt vagyis a lakbér fizetését mielőbb megszavazni.
Ugyancsak a novemberi gyűlésen fogják dispeuBaire tisztségeit betölteni; a dispensaire orvos-teeudóiuek ellátását egy helybeli orvos vállalta el, — ingyen, jótékonyságból.
Egy kereskedő tragédiája.
- Saját tudósítónktól. —
Nagykaniíía, okt. 28.
Egy derék köztiszteletben álló s mindenki által becsült kereskedő Marton Iguác, a Marton és Hubvr nagykanizsai csemegekeroxkedés tufajdonosi hasonlott meg tegnap az életével és csinált végső leszámolást emberi körülméűyeivel. Teljesen áterezzük a fájdalmat, mely mélyen sújtott családját éri a családié elvesztésével és sokkal jobban megvagyunk illetődve ebbon a pillanatban, mint sem hogy gyarló kalkulációt mernénk csiiiálui most, mikor a végzet hullámainak az ókori tragédiákra emlékeztető lökéseit érezzük. Kái nekünk, hogy le kell iniunk a tragédiát, mely alább következik, de ha tudnók azt, hogy csak egy cséppel is euybitiük köztiszteletben és becsületben álló családja fájdalmát azáltal, hogy hallgatunk, megliltanók betűinknek, hogy számot adjonik arról a szerencsétlenségről, mely őket érte
Tegnap este fél hét órakor Marion Ignác be-ineut a Főúton lévő üzletébe, a Marton és Huber-féle csemege- és fűszerkeresbedésbe. Minthogy • {i\'
OÍTOBBR
ZALAI KÖZLÖNY
3
jj„j elöl lo »oll tárva, meri vasárnap volt, udvar felöli ajtón meni > boltba
! ... , ,_ull-------- „.,!„ M.n. I
Marfon : keltett bocsátanunk, kiket a pestisért be nem bocsát- ] ügyministter ,elnökölt. A szálas bitolleág több bitoll-baluttk, at faltikról pétiig paraszt puskásokat be nem ■ ságot alakitolt meg, melyekben nagykanizsaiak ia
„incére, aki megkérdezte: \' _ Mit csinál ilt Marion nr?
_ Qssk az üzletbe megyek válaszolta a keresőié aki uuy látszik, akknr már el volt szánva a iffa&re.
begy még udvari i bent
legvégsőre
Kilenc óra Iáiban feltűnt Nagynak
Kkk.l!í SlkSJSíLI^" N*gí \'"""\' * T\'r""*k61\' hozhatunk, miut egyébkor, ntiért hogy odaki ia bal- szerepelnek. így at aiilonomiai és propojauda bizotl-
uak . . . Ságban dr. Neumanu Kde főrabbi, a gazdasági bizotlaág-
* ban mir,t elnök báró Quttmann Vilmos, Grünhut
Kauitsa. 16116 jul. 83 (Siaíay Benedek Ná- Henrik és Rapoch (iyula. Egyébként a százas bliolt-dasdy Tamásnéuak ) ségtiak tagja at említetteken kivQl Barta Lajos és
Nagyságod ír at török felől, kit az uraim j dr OHeP Mór. kik a gyűlésen sziutéu résti vettek, hoztak, hogy te nagyságodnak harmada jár iniudeu- — Gazdanapok. Az 1900 évi X ik törvény-
ből, kit az uraim hoztak, látja Isten ezt énnekem oikk "\'»í\' változást tartalmaz az eddigi adótörvénnyel seuki sem mondla . . . Ennek utáuus . . . más s 8,ob»" » ol> lónyges ennek ismerete,1 hogy egy gondot viselek róla ... Itt vagyon az török, de at K"\'1" »»\'" nélkülözheti az ui adózási eljárásra^vouat-török utagyarból lett. ba az gályára adnánk is el, ko\'6 utasításokat. Arra való tekintettel, hogy at uj adhatnájok ötveu forinton. Az uraim kérik vala tll \'^törvény hiányos ismerete érzékeny anyagi kárt lem, hogy koltya vetyére vethetnélek, de én uem , okotbal a gazdakötöuséguek, a legmelegebben ajánlhatjuk minden egyea gazdának, hogy att az elóadáat hallgassa meg, melyet a jövedelmi adóról üüuther
miudig nem jött ki at lltlelból. Odament ajtóhoz, benézett, látta, hogy világosság Beatólt:
Marton url
Nem kapott válásit. Rosslat sejlett, s miután Inába zörgetett. a rendőrségre sietett, abonuau Köreit! János rendőrliait atouual a helysziueu termett.
Minthogy a rendőrtiszt ismételt kopogtatásra Mm kapott választ, betörte az ajtót.
Bent borzalmas látvány tárult a belépők elé. A eUgedem nagyságod hire nélkül szerencsétlen kereskedő egy zöld zsinórral követte el
(Páiety
ti önevilkosságot, melyet sz ajtóra erősített Mikor
boiulmas helyzetéből megszabadították, az előhívott 156» Jul 33
„„os csak a balált konstatálta. j»sjy Tamásuénak.)
Levelében, melyet egy ív papírra Vetett, s mely ... Ennek előtte is irtunk volt. hogy útra voltuuk,
csak három németnyelvű sorból áll, nem iris meg é,,ti,ten egy kis nyereséget adott volt. ki uem te uagy-
öngyilkoaségának okát. Csak sunyit, hogy kíméletesen ^^ >M (oU mw| miod UM|J| a|s|le rae|.
árteaitsék^hoizátartozólt. ^^ ^ ^ becaülték, te újságodnak is odaadjuk at terek,-,, gyorsan terjedt el Nagykanizsán ahol M. rton Ignácot! mést i" atonképeu ha oly rab volna, de ez csak egy
mindenki ismerte és tisztelte. Épp ozélt oz a hir a kocsis, és három hitváuy lovacskája volt, lm megér-legnagyobb izgatottaágot keltette mindenfelé és ceak- |,ogy la „a^yságod harmadot kiván ebből is .. . hamar nagy csomó ember gyűlt az Üzlet köré, mely- K«p,0rgBok te nagyságodnak, hogy »l ne vegye tő-
bí° \'a \'tem\'t\'éa Wnt\'L az ügyészség valószínűleg \' « "»«>. ™ « harmadot is belőle, hadd segít-minden további nélkül megadja az engedélyt. | «űk magunkat vele . .
Marton Iguácban Nagykanizsa keieskedelmi élete egyik legigazabb és rokonszenves tasjál veszíti, _ Kik énekelnek Veszprémben. A Dunáitól. A Marion és Huber féle ütlet, mely a város egyik t|l(| |),|aui<j,etaégnek tudvalevőleg Veszprémben lesz legelőkelőbb üzlete, jól ment és a sieronosétlen ^óget , k , fcbi ,itlosveTOnyí. Enuek a batárideje ért kereskedő rendezett anyagi vtaionyok kőit éli. J...........
Teliének okát nem tudjak Igat. hogy kártyán 1913 |umus 28. es 89. A bejelentés hstáildoje tollak kisebb nagyobb veszteségei, igaz, hogy rend-| 1913 március 31-ike, de már eddig a következő kinti itlegea ember volt s igsz, hogy a cssládban dalárdáit jelentkeztek: a budapesti (köztük a hires utóbbi időkben több gyászos esemény történt. (Marton da|kAr, keszlhelyi, komáromi, sümegi,
MM^\'^t^cn^\'itl \' J-Ut«nfi,r«dl áa „Aktert,* J^B^ -.
kereskedő, akit KauizsSn mindenki jOlismert és szere- hogy városunk épugy miut Győr, Sopron. Székcste-telt. A közbecsűlésben álló család iránt óriási a részvét. | hérvár, Stombathely, Kaposvár, Tala, Zalaegerszeg
És mi is megilletődve és részvéttel tesszük le a tollat. A krónikás kötelessége, ntely az események regisztrálását stabja reánk és emberbaráti együttérzésünk a legigazibb részvétté olvad össze bennünk
HÍREK.
A kanizsai török foglyok.
A török hódoltság idején tudvalevőim sok ma gyár embert elvittek a törökök fogságba és rabszolgául sdtsk el. De történt megfordilva is, a magyarok is elfogdostak török katonákat és házi munkát végeitettek velük, mint at Oretágos Levéltár Ná-ilasdy-levoletéseinek követkeiő szemelvényeiből is
kitetszik :
Kauitsa. 1563. nov. 88. (Szele Jakab NAdasdy Tamásuénak.)
. . . igen félő at rabok pestistől, miért begy •gyűlt kell őket (miamink, ha egyiken rajla lost, at többi is eldöglik tűle, itt ponig jeles foglyok vaunak, kiknek halálok ha történik, kár lésteu. Az foglyok psnig felessen vaunak, at őrzésre is kevesen vannak meri immár ia egynéhány kapun állóuak kinek lelu-«ége holt meg, kiuek gyermeke, alféléket házakhoz
s a löbbi dunántúli kisebb-nagyobb dunántull város e méltóan képviselve ieat Veszprémben
— Diákok katonai kiképzése. Mint minden évben, az idén is katonai kiképiést kap a nagykanizsai gimuáiistáknak tegyverforgatáara alkalmas résw. Már mégis alakult a diákatálad és a legközelebb tnegls kezdődik a diákok elméleti és gyakorlati katonai kiképzése. A diákok katonai kiképtői Treiber Kálmán státados ós Sohreiber látván hadnagy.
— Nagykanizsaiak a zsidó autonómiáért. Ismeretes at a mozgalom, moly a hazai isidóságban megindult avégett, hogy annak két, illetőleg három pártja egyesitessék ésoiulán.a zsidó hitfelekezetnek olyasféle autonomiá biztosíttassák, mint a löbbi hátai feleketeleknek. Nagyréatt ugyanis at itraelita felekezetnek ágra válása illetőleg az, hogy nincs egy kötponli egy háti szerve, eredményezte eddig, hogy az autonomiá ki nem alakulhatott és tőrvényi szabályo-lásl uem nyerhetett. Ez eredményezte, hogy mást ne mondtunk azt ifc hogy a tsidó felekezetnek a főrendiházban nincs-u képviselete, — minthogy köt-ponti egyházi\' méltósága nincs három orthodol, neolog ésstslusquo isidóságnak. At sutouomia előkészítésére alakult stázas bitotlság október ri-éu tartotta Budapesten uagygyűléaet, molyeti Székely Ferenc igmzeág-
Atnbrus Ná- Ferenc tart. Az előadás s gazdasági egyesület székházában Zalaegerszegen november l t-ón délelőtt 9 órakor fogja ketdetét venni s kis megstakitáaaal délután fél két óláig fog tartani.
— Uj gőzmalom Kaposvárott. Kaposvárról leienlik: A kaposvári gőzmalom részvény lársaság naizy ezporl gőzmalmot akar létesíteni és erre a célra kedvezményes áron á—6u00 uégyszőgöl telket kér
árostól.
— Elégett flu. Sümegről jeleutik: Miletics Jáuos négy éves goudotollfiucaka Stiiárló Sándor sümegi földinivesnél volt ^ondoiásliMzUMyó bó 15-éu este vscsora után gondoló anyia lefektette a fiúcskát, azután kimentek a szobából abban a hitben, hogy a gyermek elalstik Egysler csak nagy rémületükre égó ingben szalad ki a kis liu. Röglöu eloltották az égó gyermeket, azután lefektették s orvosi hivattak. De megmenteni nem lehetett Másnap reggel kileuo órakor súlyos kínlódás után meghalt. A kis fíu ki-mészéit az ágyból s a takaréktúzhelynél meggyulladt ingecskéje a így lett a borzabys tűzhalál áldozata.
— Kiugrott a vonatból Tegnap délelőtt a kömöudőlnéri csendőrség táviratilag értesítette a kanizsai rendőrséget, hogy Péutek János uagykaniiaaj lakos a szentiváni—kiscelli vonalon a 3lö stámu személyvonatról Nemoaapátiuál leugrott. Azouual meghalt. Péntek at .Utolsó garas" cira alatt Petőfi-utcai korcsmáros volt, családta a siereusétieuségbet elutazott. —
^KOTILLONOK^f
dus választékban
jutányos árban kapható
Ifj. Wajdits Józsefnél.
A Zalai Közlöny
•lerkesitősége éa kiadóhivatala
Deák-tér i szám alatt van
4
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOIIER ii
Sirolia" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdögyuladások után.
Egészséges fiic/öh erős étvágy óvszer ű tüdővész ellen.
JXn, Varasd-Töplitz R
Vasút-, posta-, talefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kttld a
fürdőigazgatóság Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai KSxlöny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elölt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a kővetkező helyeken vannak : VIII. József-körűt 28. sz. (Bérkoosis-uloa sarkán.) IV., Ferenciek-tero 1. sz. (a királyi bérpalotában ) Kzeu szövetkezet az .Országos Közpouti Hitelszövetkezet\' tagja a eonuk felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljcaen kizárva. — Stllasartl modern lakborendeaések.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
Aa áruoaarnokba klaárálaff alaörnn^n budapesti asztalosok és kárpitosok dolgosnak.
Grammophonok
lemezek
L. -
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
1FJ. WAJDITS JÓZSEF
haugszerkereskedesében D&aK léi"
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igi2 OKTÓBER 3,
51 1K ÉVFOLYAM. 86 SZAM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
MiiJtliilk kéltin íi cillirtikia.
fciOfUatéal Arak: Egén 4»ro 10 korona, ÍAIdv.e 6 korona, N«g/ad(vre fi korona BO flll. — Egya* atám ára 10 flll. j
t-alaló* aserkaatlö: Kanlua IitvAa
Kiadj*
»*erke«»(6*ég.
Szarkaaztaaé| éi kiadóhivatal laák-tér I
Talaja : fit. — Hlrdaláaak dljaiabáa aaarlnl.
SZEMLE.
f inden halottak napján két érzelem hulláin Ütközik az emberben. Az egyik a meg-y mt -Mi inditó, a megható a tiszta kegyelet forrásából fakadó érzés, melynek jól esik látni a tametók sirbautjain felgyúló mécseket, az emberek bánatos komor hangulatát, a temetőnek koszorús dinét; a másik érzelem már kellemetlen: a kegyeletnek vásári sceneriája, a rekláinkegyelet, mely egyre bántóbban éa egyre hivalgóbban hirdeti az átlagos ember közönséges színvonalát, kicsinyes gőgjét és stréber ostobaságát. Mert mit tagadjuk, a temetők fényűzésében szinte több az álság, mint a valóság. Nem lát|uk-e, hogy a tisztult házasfél, akinek szerencséje, hogy tovább él, mint az örökóletbe költözött bitvese, akkora vásári zaji üt a halottak napján az 6 hivalgó kegyeletéből és olyan krokodilus könnyeket tud ereszteni, az ember ueiu hisz a szemének uoiu hisz a fülének. Hiszen a zokogó hitves, mig az örökéletbe költözött itt élt vele e szomorú sártekéu uem tett egyebet, iniut csörölt-pörólt, zsörtölődött sót egész házi zenebonái cselekedett hites párjával, kit inost benépesedvén a temető, oly hangosan sirat és ■ziues mécsvilágok százait, drága virágok halmazát szórja a hideg hantra ahol már nem fáj semmi. Mi ez a multuak vezeklése? Bűnbocsánat, megalázkodás?
virágszál, a hervadó élet megmentésére: az lenne csak a temetőknek miudannyiuuk által dicsért leg-uagyobb fényűzése. Mert bizvást mondhatjuk, hogy akármilyen embermészárlás lesz is a balkánon, uem fog annyi ember el^ni* amennyi nálunk évente | tudó vészben elpusztul. Nyolcvanezer ember meg-1 inentésoért kiáltják oda: Ha csak egy virágszálat 1 { Ismert jeligét, oh árts meg szíves olvasó és kltld el kegyeletednek halottaidért v aló megazentolt vámját! ,
Helytelen városi politika.
Nagykanuta, okt. 31
1.
Vajha temetik halotlakuapi nagy Ünnepén a ■irra lelt minden koszorúból hiányoznék agy hervadó
A vonat iepül.
Kormányozni annyi mint előre látni I Ezt a közhellyé vált igazságot ugy látszik még mindig nem tanulták meg a kanizsai városházán. Ugy látszik, hogy ott még mindig abban a várospolitikában bizakodnak, amellyel valamikor eleink igazitolták el a világ sorját.
Ne álltassák magukat egy pillanatra sem. Ai utolsó évek legnagyobb szabású tervét sikerült agyonütni a tegnapi közgyü-léseu. Ami után a közvélemény éveken át sóvárgott, amit a város anyagi erőinek elégtelensége miatt közpénzen nem lehetett rneg-osinálni, amit az érdekeltek a diskreditáll
szövetkezeti alapon sem tudlak létrehozni, azt tegnap egyesült erővel hiúsították meg osak azért, mert magánvállslkozás próbálkozott meg vele. A tanács és közgyűlés elvetette n Bettlheim-féle utoa nyitás és városrész alakítás tervét.
Nem feszegetjük ennek a tervnek a kézen fekvő előnyeit, Ma. amikor a lakáspolitika. a városépítészet mindenütt a perifériákat keresi fel, ahol olosó. bőséges terület áll rendelkezésre, ma amikor széles e világon kert városokat alapítanak, amikor a közfelfogás a lakás és házbéruzaora hathatós ellenszerét egyedül a családi házak kolóniájában találja, uta csak Nagykanizsán eshetik meg. hogy egy ilyen tervet tönkre silányítanak. Tanács, közgyűlés, egyaránt.
önkéntelenül kérdezzük, hát éppen most szállta meg a jóindulat a tanácsot, éppen most akar uj utcákat nyitani a város belterületén, amikor évtizedeken át nem tett semmit és amikor már két év óta halogatta a döntést ebben a kérdésben? Talán még nagyobb lápot akar adni a telekspekulációnak, a lakásdrágaságnak — egy-két következő évtizeden ál.
Minden más város, a mienkhez hasonló
■I
A hervadt földeken lila az ószi köuloj, beuu kék a lég, fehér a mozdony füstje kint, lent a zengó kerék bús, azOrke és kózömböa a biborbuosut a nap a barna éjnek int.
A dróthuzal repttl a búgva simul a lOldhdz, be kagylé-kaudi azem — az ablakon lekiut, benn két bús balga szem emléket kOouyel öütOz, a távol vél lengeui egy azDz árnyat megiut.
ti aggódva várja, hogy megrázkódiék a töltés, a végzet vonata jOjjűu a aiui-keu, éa dóljöu véi patak le vólgyóu és begyen.
A kattogó agyat bezúgja halálhörgés, viruló teste vér. egy emberroucs legyeu éa zilált jajgatás az elhaló dübörgés C 010. október.)
,->. Kaulzaa Ietváu
Halottak estéje.
November 1.
Megélénkül a holtaknak
Csendes birodalma; Végig fut rajt az alkonyuak Beszédes fuvalma. Szava titkos. Szívre irt hoz.
Titkos hangon azt susogja, Ne rettegiüuk, féljünk ; S a síroknak selét *uga, Rejti egy reményüuk. Lé az támadás, Viszontlátás.
Kz a %mény visz sok uépet
Ma, a temetőbe; Erőt vesz rajt fájó érzet, Köuny csillog szemébe. Keble szoroug, Lelke borong.
Koszorút visz a Birokra, Mit font a kegyeié"; öywrtját i* rak rájuk sorba.. Mely ad fényt eleget. Imát rebeg. Ajka s remeg.
Nyugalmat kér é« esd nekik,
Szendergést boldogat; Mig a nagy uap elérkezik, S trombita bivogat. ítéletre, Szám vétel re.
Akkor jÖ|jenek mind eló
Megdicsőült testtel; Mert Jézus jó az iléló Angyali sereggel. \' Jutalmat szab A jóknak, s ad.
Jutalom lesz egy korona.
Kényes ós ragyogó ; dx csak az Isbz méltó arra, Ki a harcban kitartó. Lelki érték, Lesz a mérték.
J
tiLil K Ö X L 0 N Y
OKTÓBKR SÍ
viszonyok között kapva kapott volna Bettl-heim ajánlatira. Évtizedek óta mesterségesen elterelték a város fejlődését a vasúttól az ellenkező irányú perifériákra Évtizedek óta tudjuk hogy a város legszebb és legegészségesebb vidéke a vasul felett fekvő terület. Oda vitték a sétateret ott vannak v legszebb zöldbe burkolt utoáink, ott vau az ipari vállalatok természetes konoentráoiója s oad nem kellenek olosó egészséges lakások.
Miért? Mert nent kívánatos, a szegényebb elemek egy osoporlba való tömörülése, — azoknak a szegényebb elemeknek, akiknek a munkáskezén épül fel a magyar városok jóléte, az ipari munkásoknak. De azon ugy-e tudunk szánakozni, hogy nincse-neb gyáraink, nagyipari vállalataink, azt tudjuk regisztrálni, hogy Szombathely, Kaposvár, öyór, Péos túlszárnyalnak bennünket, de amikor a munkásokért kellene valamit tenni, mikor nekik keltene olosó lakásokat teremteni, akkor egyszerre feltámad bennünk a gőg. — ez nem kell nekünk.
De ahelyett, hogy leazögeznók ezeket az igazságokat, melyek kézzel foghatólag bizonyítják mennyire helyes és a város fejlődése szempontjából kívánatos lett volna a Bettlheim féle ajánlat elfogadása, inkább vegyük szemügyre a tanácsi véleményt es lássuk annak tarthatatlanságát.
A lanács elvben ellene van a város külterjes fejlesztésének. Ez a vélemény azt bizonyltja, hogy a tanáos nem látta ál azl a történeti fejlődést, melyet Nagykanizsa városa végigélt. A város eddigelé is csillagszerűen fejlődött. A Magyar-utca, Teleky-ut, Csengery- és Petőfi uioák mind ennek a osillagszerü fejlődésnek a tanúbizonyságai. A város maga ezután is ugy fog fejlődni, inert ez a természetes és orgauikus fejlődés, melynek oka az, hogy a falvakba vezető utvonalak azok a helyek, ahol a házak szükségképen sorakozni fognak, amely fejlődési tervnek, minthogy a város belső természetéből fólyik, sem a városi tanáos, sem seiurni-
Uiszilse hát fejüket majd Korona, „sáp, ékes;
8 ragyogjon a insnuyben is rajt, Hol nioea felhő, részes. Örök a fény, 8 lietu tünemény
Stivimáia ad megnyugvást, Háborgó lelkének;
8 a szent Hit uyujt folyton folyvást Tápot retnéuyének. 8 erére kél, Sirban is él.
8 így lelkében megnyugodva, Távoz a nép onuaa;
Kuyhült kinja. csökkent buja, Könnye, kevesebb vau. Égi béke. Szállt Isikébe I
Nltta Norbert
féle politika ulját nem állhatja. Utak, utoák ott keletkeznek, ahol azokra szükség van, nem pedig ott, ahol a városi rendészetnek az a legkényelmesebb. A rondőrségi teendők azt kívánnák, ^hogy a város körkörösen. | egy góo közül fejlődjék, sajnos, a gazdasági, társadalmi tényezők ennél a kívánságnál erísebb tényezők, melyek érvényesülését osak ideig-óráig lehet elhalasztani.
Igaz, hogy a közigazgatásra egy kissé több feladatot róna az uj uloa de egy fejlődő és haladni vágyó városnak nem szabad elzárkóznia az áldozatoktól, amikor a vele járó előnyök sokkal nagyobbak lesznek.
A közigazgatásnak nem lett volna nagyobb nehézsége az uj utcával, eddig sem volt oly nagyon megterhelve. A villamos kérdést is az utolsó peroben próbálták megoldani. amikor már kifogytak az időből, amikor ugy állottunk, hogy vagy nincs világitá-suuk, vagy kénytelenek vagyunk egy milliós vállalatnak egyszerűen behódolni. A rend,-vagyon,- és személy biztonság különben Is Kanizsau — valljuk be ~ éppúgy nyugszik a lakosság nyugodt és intelligens vérmérsékletén mint a rendőrség — ezt konoedáljnk --gyakran megfeszített tevékenységén és őrködésén. Tessék elhinni, ahogy a Teleki ut külső részein, vagy ahogy a Magyur-utca végén iiíiios vezsélyezleive a szemé\'y- és vagyonbiztonság, bár ninos rendőri poszt, ugy itt sem volna veszélyeztetve az. Igaza van egészen dr. Fried Ödönnek, ne a város fejlődjék a közigazgatás után, hanem a közigazgatás alkalmazkodjék a város fejlődéséhez. Ez az álokoákoskodás éppen annyi volna, mint: Minthogy a nagyobb cipó drágább volna, érjük be a meglévő kicsi cipővel és vágjuk le a lábunkat, hogy beleférjen a kis oipőbe. Voilil
A városi lelkek ériéke az utolsó évek ben alig emelkedett? Ugyan tekintet** városi tanáos. Itt kissé a oélon lultetszelt menni. Amikor a városi lelkek közül a legolcsóbbnak (Forenorendi zárda telkének négyszőgőlenklnt) 140 koronán felül emelkedett nz ára, akkor ezt nem lehet mondani.
A tináosi javaslat lehetetlenségeiről helyszűke miult a következő számban fogunk beszámolni. egyúttal azokról a káros következményekről is. melyek e helytelen várospolitika uiiatt a várost és a sérelmekről, melyek a munkásosztályt érték u tegnapi dolog folytán.
Városi kAzgyüíét.
Múltkori számunkban ismertettük hogy mily Ugji\'k kurüJtek a tegnapi közgjülés .-lé, mely a kö vetkezókép foljt Ih :
Az üléeen, melyen mintegy százhetven—száznyolcvan városi képviselő Tolt jelen, Vécsey Ziigmoud polgármester elnökölt.
Az elnöklő polgármester az ülés megújítása után elparentálta Leitner József volt városi képvise-| Ifit, aki eltávozott az élfik torából. Az ö halálával
megüresedett heljet a legközelebbi póttag behívásával töltik be.
A napirend előtt még egy indítványt terjest-tett eló a Nagykanizsáról kiiadulólag épitendó vicinális vaautak előkeszitésére alakítandó uti bicottságra vonatkozólag. A nagykanizsai utibizottság tagjaiul helybeli városi képviselőket ajánl, amely javaslatot a közgyűlés vgyhangulag el ia fogad.
Ezután tárt át a közgyűlés a tárgysorozatra.
A közgyűlés tárgysoiának elsó pontját n városi közkórház 1911. éri zárszámadás, és I»13 évi költségvetése képezte. R tekintetbeu a közgyűlés egyhangúlag tudomásul veazi a bizottsági bejelentést Kisebb ügyek elintézése után áttér a közgyűlés
a városi muzeam és könyvtár
kérdésére Elfogadják a tanács javaslatát. Alkalmat helyiségről később fognak gondoskodni, fizutéo kö vetkezett
a plaoi elővásárlás
tárgyában alkotandó szabályrendelet, melyet a Z k. múltkori számában egész terjedelmében közölt «» ismertetett.
Dr. Rothschild Jskab ellensége az ily megszorításoknak és tulságóa szigoruunk találja a tervezett szabályrendelet büntetési szankcióját, mely miudjárt szabadságvesztéssel bünteti a rendelet ellen vétó kofát.
Dr. Fried Odöu utal arra, hogy Váonál, melynek szabályrendelete szolgált mintául, Budapest közelsége volt a rendelet motívuma.
Deák Péter, üjváry Uéza, Remete Géze, He gedQs László és dr. Málék László ielszóialásai utáu a xzabályrendeletet „tual a módosítással fogadják el, hogy először csak 40 K-ig terjedő pénzbüntetés, s csak aztáu elzárás érje az ellene vétót.
Ezutáu következeti a nagy érdeklődével vári
Bettlheim féle utoanyitási kérvény.
Miutáu az előadó fójegyzó ismertette az egyes bizottságok szakvéleményét és s városi tanács javaslatát, dr. Fried szólalt fel.
Nem fogadható el á városi lanáes javaslata, — úgymond — mert helytelenül indokolja a városi tanács a kérvény elvetését. A városnak Bzociális érdeke hogy a munkások, kiknek uincs módja a városban lakást felveuui, olcsó lakásokat kapjanak. A munkások kint dolgozuak a városon kivül. Ott vannak az összes gyárak, olt van a vasút. (Közbeszólások és állandó saj) A városi tauáos arra alapiba javaslatát, hogy uem engedhet külterjes tejlódést. Az ajáulkozo óriási áldozatokat hoz. A városnak ezt fel kell használnia. Hivatkozik a pénzügyi bizottság véleményére. A város drágán meg fogja fizetni, hogy most e kedvező alkalmat elszalasztja.
Ujváry hosszasau fejtegeti aggályait az uj utca ellen. A temető utbau van, melynek a városon kivül kell leuuie. A muukások ozerinte kiokauizsaiak, kik szegények arra, hogy ott vegyeuek fel lakást. A városban úgyis vau elég sok üres lakás.
Hosszasabb polémia utáu a városi közgyűlés a lauacs javaslatát fogadja el s elveti a BelÜheiui-léle ulcauyitási kérvéuyt.
A közgyűlés további folyamán megtagadták ismét a Fraoz cég által kért halasztást a vilamosvilá-gitás átalakítása és kibővítése tekintetében és elhatározták, hogy a városi és gyámpénztári készleteket a pesti magyar kerebkedelinl banknál is elhelyezik.
Kisebb jelentőségű ügyeken kivül elhatározták, hogy Nagykanizsa belép a magyar városok országos szövetségébe. A helybeli biiottság negyvenkét tagból megalakult Tudósító Király Sándor városi mérnök lelt.
Az ülés hátralévő része kisebb ügyek eliutézé-vel telt el. —
OKTOBKR 31
ZALAI KÖZLÖNY
HÍREK. ;» wieneit.TO.tidU footli.ll pályán áll ki mérkőzésre.
__Kl álkalomiaal, ha a tárgyalások, melyek a football-
._____.„„ ,„kll„____klubhok közöli most lolyuak. eredményre vezetnek
Ooldmann Samu jnbll.nma, ,, u2 Ik„„ , ,JÍMUjh((lji,klel „^J^, ,ud |uUli
Uaeodea elvouultságbau, minden profán jajtól1» Wleuerneusladter Football-Vcreiu lesz a kanizsai tárol tlnnopli meg Goldmaun Samn a nagykanizsai esspat ellenfele. A Wienerneuttadler Football-Verein izraelita hitközség alrabbt,. mákédéséttek ötven eve,; ,„.,nrég mérkőzöl! a bécsi W A F-f„l, mely csap,, jubileumát. Ötven éve, hogy Ooldmann Samu a naev- ,„. „,?.. ,. , t, ... , , \' . f
kanizsai izraelita hitközségbe,i szolgálja az urat. Ö\'t- " •\'•""AlroK\'a. ha a vasárnap, márkóze.
„a év hosszú ideje alatt generációit születtek és. ,lUí?l,wl> ,u*r «z it uagy eredmény lesz az I. K. S É-re, mentek el mellette s ó tnegrendilheletleii erével és ba egy ily csapattal kiáll a porondra, még akkot is, avval az igazi áhilatés kitartással áll helyén, melyet ha — miut a lelett eaelbau is — s győzelemre ki t„k a feltétlen vallásosság nyujl az istenhízó férfin- „„,„ 1b1,61. „, , „„^„g,,,.,^ „k„r0li „ ,„„ uak. Korunk tele vau szkepszissel, kételkedő lélekkel , . . - .. , , „,
kapkodunk mint a fuldoklóa ........szál „Ián. minden """\'" ,"",r""1\' h*l""lb"0 U"I°\'k Wiener,urastadth,.
igazságnak vélt gondolat felé és a forrongó élei nagy — Katonai eskü Holnap mindenszentek
átalakulási procedúrák csiráit hordta méhében. Ilyen napján katonai eskü lesz a gyakorlótéren Az összes kor látni egy olyan ólelel, mint amilyen Goldmatui ujonezok, mintegy hatszáz ember teszi le a honvéd. Samuuak jutott osztályrészül, egy ilyen egyszerű és esküt az erre a célra felállított sátorlian. boldog, igazi emberi életei, mely nyugodtan áll ki- _ Rendőrségi intézkedések halottak ,11 és felül az élet reális bullámtíusk verésén - napján Kitódul Nagykiiuiz-a „epe a temetőbe és több miut gyönyörűség mindenkinek. Csak kiválasz- ,, „ , „ , , ,,,,,, , ,
tottakoak szabad az égő esipkebokerhoz járulni és k*W«líll»l ^resi fel, akinek halottja van kedvese ml őszintén gratulálunk Ooldmann Samunak, hogy "ifi" A uagy tolongás és a szokotluál élénkebb ő itumár ötven éve tartozik ezen csekély számú ki-1 sürgés-forgás ez alksloinmsl is szükségessé teszi, hogy választottak közé. — s rendőrség a rend lenularlására a szokottnál is
— Nagykanizsaiak a zsidó autonómia- nagyobb óvintézkedéseket tegyen melyekről mái árt. Múltkori Ily cím alatt megjelent hírünkhöz helyre- ! történt is gondoskodáa
igaziláskép hozzáfűzzük, hogy Barta Lajos hitközségi. _ Tánovlzegált Adorjáuné May.rsberg titkár már a februári nagygyűlésnek Jegyzőkönyv. Kr|l), kotlfadvelz tánciskolájában október 31-én, .zaz vszelóje, valsmint s múltkori gyűlésnek egyik jegyzője 1 lna Unl ljr„kor ,B>t , diáktar,folyam táncvlztgája és volt, egyúttal az autonómiai hizot\'aág tagja is. november 8-án d. u négy órakor a gyermeklanfolyam
— Megint egy panaszos levél Hányadik u0(» izsgája,
már, melyei a tisztaság, illetőleg tisztátalanság dol-1 _ jártUbiróság Baroson. A kormány »z gábau kapunk ? íme a lerél: or.zig külömböző részein tiz járásbíróságot szándékozik
„Mélyat Ihtlcll Sitrkcszt&sig/ felállítani, —a melyek közül egyiket valószínűleg
Tetsék szóvá, tenui azt, hogy milyen álbpoJok: Unnntiak juttatja, mert a folyamodó negyven község uralkodnak a korzóit. Tessék csak megnézni, hogy köinl B»rra ™l1 «• ■melJ " legszebb és legellogad szeles időben, milyen vasleg rétegben rakódik fel a h"l4l>1\' ajánlatot tette.
korzónak a Usengery-ut felőli részein a széltől oda-l — Állatorvosokat keresnek. A ca. és kir. hajtott piszok. Hullott levél papírdarab, elehnaradvá hadkiegészítő parancsnokság me;keresést inlézelt nyok ás gyümölcsbéjak húzódnak meg, ott méla ] az összes megyei fóblróaágokhoz, hogy írják össze csendéletben egymással a forgószéltől Összehajtva azon állatorvosok és gyógykovácsok ueveil, kik inozgi-Hégse illik ez, listUletlel egy korzólatogató." I silás esetén a lóavatásuál közreműködnének. Az állat
Dehogy is illik, korzólátogaté uram, vagy hlil-1 orvosokuak Ili) K, a gyógykovácsoknak B K napidíjat gyem. Dehogy la illikI De hál inoudia — könyör- 1 ajánlanak fel. azonkívül ingyen utazást, glluk — mit tegyünk? Me\'t a sajátkezűnkkel uem _ Q^oit az alsólendval vonat. Alaó-
hcrdhaljuk el azt onnan, azt ön is belátja, ugyebár \' |eud\'váról írják. Péntekén délután, mikor a Zalaeger Méltóztassék egy kissé arra a bizonyos f»rgé- i,zeg felől jövő személyvonat berobogott az altéleudtai izéire várni, amelyik odahozta az ön megállapítása liliomáéra, az állomás azeinélyzole észrevette, hogy s nerinl. az majd talán el is viszi idővel onnan. j vonat kerekei véresek, ínég pedig olyan mértékben,
— A pénzügyi bizottság a Nagykanl ! hogJ , kerekekre tapadó rengeteg vérből nagyobb Mán felálUtandó dispenaalre-nak. Múltkori szerencsétlenségre lehetett következtetni. Az állomásou Málnában részletesen megemlékezett a .Zalai Köz- sokHle találgatásra adott okol ez a lelfedezéa, mig-Hny a Nagykanizsáu felállítandó dispensaire érdo-|oara a vonat vezetője hivatalosan Is lelenlette, hogy kiben lolytaloll előmunkálatokról. Szóvá lellük tob-1 nzuruuraétleiiaág — igaz — törtéül, de emberélet-luk közi azt is, hogy a tüdőbeteg gondozó intézet t,eu UBra esett kár, mert csak csikóvérben gázolt az
számol tart a város segélyére is, mert sz a segítség melyet as államtól és a Jozsof-szanaioriumegyesület
ukk—Csáktornyái expressz. Még pedig öt csikóuak párolgó, meleg vérében. Ugy törtéül, az esel, hogy
kezjiutitlátöl kap, nem elegendő Miul most értesü- amim a vonat Zalaegerszeg felől Alsélendv-i felé Iánk, a pénzügyi bizotlság legutóbbi ülésén elltatá- ; pöfögött, valahol Leutiszouibalhely körül egy hídon
rezts, hogy ezerkétszáz korona segély megszavazáséi egeszén véletlenül összetslélkozolt Síréin Déues bérlő
M\' aiánlani a közgyűlésnek a dispeussire számára, öt virgonc csikójával. A vouat csuk pölögötl. pölőgölt,
hitel a dispensaire ügye egy hatalmas lépéssel lutolt az ot virgonc csikó pedig cssk virgonckodott, de,
közelebb s megvalósulás sládiutnáhos és valószínűleg kerülni, azt egyik fél setu akarl. Ka összementek. A
» közei jövőbeu már meg is kezdi működéséi Hu- másik pillanatban a vicinális utasai rövid egymás- i
uyady-utcal helyiségében. utáubati öt kis zökkenést érezlek: a vicinális ssug
— Az Ikse Wienerneustadtban. Mint géu» kérésziül utent az öt virgonc csikón, szcgéuyeken.
♦ttesülOnk, Nagykanizsának lörekvó footballklubja, A voual dóoögölt es Alsóleuilvnu azinte hivalkodott
njkae^varfrnap délüléu miuden valószíuüség szeriül\' hói vértél pirusié_ kerekeivel. __
— Rendőr a footballpályán. Élénk érdeklődéssel kísérjük mi ugy a helybeli, miut a környékbeli sport eseményeit azért el kell, bogy referáljuk olvasóinknak ezt a derűs epizódot, mely • szigetvári atlétikai klub és a kaposvári .Teatvé-riség- vasárnapi inérkózéséu történi Szigetváron. A versenyen Kardos István vezetésével bat rendőr őrködött a rendre. Játék közben a játék csak kl-
I nos Incidens uláu folyhatott tovább. Igy adja elő a -Somogyvármegye" : a szigetvári csapal egyik barcsi játékosa rendkívül eróa iramban rohant n kaposvári kapu felé és közben az egyik kaposvári jáftkost föl-lókle. A következő pillanatban a reudőrblzloa a pá-\' lyán termett és a köiöuség, valamint a foolbalislák bámulatára a következő kijelentést telte:
— Ha az ur verekedik, akkor előállíttatom I — mondta kipirult arccal és erélyea hangon.
— A gyilkos vő. Vasváron pénteken gyil-I kossá* történt Horváth, ki Regenspergcr János káp-1 lalani jószágkoouáiiyzé parádés kocsisa, s hozomány
és örökség kérdéseiben már régóla ellenkezésben állott vejével Fai kas Istvánnal szemben. Érdekeiket ; nem tudták összeegyeztetni s egymással annyira rneg-I g.vült a bajuk, hogy miud a kellő bújva bujt egymás elől s egy szót sem váltottak egymással Míg végre i Fark,>e István inegsukalla a dolgot revolvert vásárolt éa mivel apósa már többször fenyegette, s pénteken | is egy vssrillát ragadva kiáltott: .Agyonszúrlak gaz-; ember1* elhatározta magát és az apósára IŐU háromszor. Mind a 8 golyó talált. Horváth Qyörgyöl haldokolva .szállították a zalaegerszegi kórházba, ahol nemsokára meg is hall. A gjilkos vöt letartó tattákés bekitérték \'a szombathelyi ügyészség fogházába.
— Tolvaj borbélyinas. Nagyatádról Írják: Vágó Ödön, nagyatádi borbélynál már egy, két éve tsnonckodolt Herbán György, voll bodvicai, most
I kutssi illetőségű 14 éves fiu. Az egész idő alatt állandóan rosszul viselkedett; löbb kisebb-nagyobb lopásokat végzeit, öt-hat swr meg is sx^kött gazdájától. Gazdija dacára a fiu rosazaságáuak mindig megbocsátott, visszavette a fiút abban a reményben, hogy megjavul: Meg különben oly nagy a tanonc hiány az iparosoknál, hogjr bizony uem igen lehet válogatni bennOk ... A napokban Herbán Oyörgy tanouo ismét lopott és pedig if|abb gazdája Vágó Lajos zsebéből öl koronát és ezzel tovább is állt A tolvaj — megszökött inast fel jeleni ették a csendőrségnél. A csendőrség a tolvaj rovott multu liut biztosan elfogja küldeni Aszódra, a javítóintézetbe.
— Pályázat. Kiskeszthelyeu jövő hó i9-óu lesz a segédjegyző-választás. Bzideig két pályázat érkezett be n keszbelyi fószolgabirósághoz
^KOTILLONOK®
dus választókban
jutányos árban kapható
Ifj. Wajdits JózBefnól.
HIRDESSEM A ,,ZALAI KÖZLŐKf"-BEK
4
ZALAI tOUÖNI
OKTOHER 31
Sirolin." Roche "
i ezerszeresen bevált
\\ tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdögyuladások után.
jí; Egészséges tüdők erős étvágy óvsier a
tüdövész ellen.
...\'! \'JU ■ \'A J nmmmmm
Kinn gjíljfirrái
(Horvát-arizág i
Varasd-Töplitz
Vasút., posta-, telefon- éj tévirda-éllomés.
gyógyszállód* villanyvilágítással, hírneves radtoctiv tartalmú kénes hőforrás {- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischlas stb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfUrdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fUrdőigazgatóság. Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen ■ „Zalai KözlSny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait. melyek a kővetkező helyekeji vannak : VUI., Józseíkörnt 28. sz. (Bérkoosis uloa sarkán.) IV.. Perenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotaban) Ezen szövetkezel az .Országos Központi Hitelszövetkezel■ tag|a a ennek felügyelete alatt áll. Váairláel kényszer teljesen kizárva. — Stílszerű modern lakbcrendcctk.
Jutányos Arak I Szavatassáig atru minőségéért
Ai ánzoaarnokba ktsárátag alairan^m badapeatt Kitztnok éa kárpitosok dolgainak.
Grammophonok
lemezek
D L-
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
rpj. WAJDITS JÓZSEF hangszerkereskedésében DöílMÉr 1\'
Nyomatott a laptulajdonus Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.