Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
15.49 MB
2015-06-22 14:38:09
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
905
3440
Rövid leírás | Teljes leírás (268.67 KB)

Zalai Közlöny 1912. 009-017. szám február

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NÁÖVMNlZSA igia FEBRUÁR i. 5i-l"K ÉVFOLYAM g SZÁM
CSOTÖRTÖK
mm
i
Politikai lap.
Hhljéíiiiik bitfíD ét cifllirlllli.
E!0(1««li»l ír«k: E(4.i 4»rc 10 korona, félévié 6 korom, Nojy«ilt»io 9 korán« 60 Alt. — Egy» Kim árt 10 Ali.
KeUIfi» tteikciilA : Kertén* JlaaeC.
Kiadja : a mrrlieRMloiég.
Izirkiiztiiii is kiadihlvatal Diák-tér 1.
r.l.foo : llt. — Hlrd«Ui*k dlj.i.bá» axcrlnt.
Az ország consolidációja.
A nemzeti munkapárt körében őszinte és fényes ünneplés középpontja volt Khuen-Héderviry Károly gróf, miniszterelnök. Az ováoió nemcsak az embernek szólt, aki visszanyervén szemefényét, hosszú idö óta előszér jelent meg a parlamentben és a pártkörben, haaem ünnepelték a tömören egységes munkapárt vezérét, akinek bivó szózatára állottak fel legjobbjaink, hogy aszerte-buzó ország oonsolidációját megteremtsék.
Ennek a pártünneplésnek országos tartalmai és súlyt adott az üdvözlő beszéd, melyet Tisza István intézett nem annyira az ünnepelthez, aki a kötelességének teljes tudatában van helyén, nem annyira a munkapárt tagjaihoz, kiknek éjiemé, hogy a hivó szózatra a miniszterelnök mellé sorakoztak, mint inkább az ország népéhez, akiknek jó része az ábránd hatása alól uiég mindig nom tud a munka valóságára ébredni.
A nemzőt consolidációja hiányzik éppen abban az időben, mikor „küzdelmes és következményeiben beláthatatlan horderejű fordulóponton" vagyunk. Ezt megalapítani a munkapárt van hivatva, ennek a kötelességnek
teljesitéseért ók felolósek a nemzet ós történelem itélószéke elótt.
A oonsolidáoió munkájához elsó sorban a véderótörvény, másodsorban a választójogi \\ reform megoldása vezet. Erről a két vitális j érdekéról a hazának Tisza István felfogását tartjuk egyedül helyesnek, melyet az aláb- j biakban közlünk:
„Az elsó lépés: végre-valahára tető alá! vinni a véderótörvény kérdését Eminens nemzeti érdek ez. Senkinek sem nagyobb érdeke ez, mint a magyarnak. (Igaz I Ugy van 1), mert senkinek sem nagyobb érdeke, mint nekünk, hogy nemzetünk rendelkezzék a biztonságnak ós a külügyi akcióképességnek összes katonai elóföltételeivel. (Igaz 1 Ugy van!) Életérdek ez, a biztonság, a nemzeti lét érdeke; de életórdek, mert a magyar nemzet megtámadott politikai hitelének, tekintélyének, reputációjának az érdeke. (Ugy van!) Ne állassuk magunkat. Az a körülmény, hogy liz esztendőt fecséreltünk el a nemzet életéből ennek a kérdésnek megoldása körüli tehetetlen vergődés közepette (Ugy van I), az a körülmény, hogy közjogi szórszálhasogatá-sokba mélyedve, a párttusáknak féktelen küzdelmei kőzött hagytuk véderónket olyán
helyzetbe jutni, a melyben az nem rendelkezik többé a teljes versenyképesség föltételeivel (Ugy vanlj, ez a körülmény mélyen megingatta a magyar nemzet politikai belátásába, érettségébe, életképességébe vetett hitet. (Ugy van!) Ez a körülmény csorbát ejtet a magyar nemzet politikai jó hírnevén (Ugy van!) s ennek a osorbának kiküszöbölésé neküuk elsó sorban, a kikre ránk bizta sorsát a magyar nemzet, eminens hazafias kötelességünk. (Igazi Ugy van I) Létérdeke tehát ez a nemzetnek, A nemzeti konszolidációt munkáljuk, ha megoldjuk a véderő kérdését már önmagában véve is. De a nemzeti konszolidáció munkáját müveljük ezáltal azon körölmónynél fogva is, hogy a véderő megoldása által tesszük szabaddá a teret a belügyi reformok és elsó sorban & választójogi kérdés megoldására, (Élénk helyeslés.)
A választójogi reform kérdését meg kell oldanunk. (Ugy vanl Ugy van!) Ezzel a kérdéssel semmiféle tekintetben nem szabad frivol játékot üznünk. (Taps.) Meg kell azt oldanuok komolyan, beosüietosen, ugy hogy jelentékeny lépés legyen az előre, a demokratikus haladás terén. Ue meg kell oldalunk
Jön a viz.
Irt*: fukia Emid.
Korhadt, vén szomorúfűz törzsén Olt az aggastyán.
Várt valakit, vagy rettegve gondolt valamire, mert aovány, beesel), pergamen areáu ideges remegés futott végig s gyakran égési testében összerándult. Nem messze tőle a Duna hömpölygette rúgva kavargó, sárga hullámait. A folyó medre kiszélesedett. A parti kavicsok fölött tajtékos habok verődlek össze, dobálva, harapdálva egymást, maid szerető gyöngédséggel egymásba omolva. A szél egyre lursogóbb riadéssal pattogtatta sziláiul suhogtatott korbácsát. A hullámok felrohantak, mint domboldalra a riadozó gyei meksereg, inajd ismét lefutottak, mély völgyeket haaitva a folyam ágyábau.
A viz szemlátomást nólt, babon taraja duzzadt, szélesedett s majd mini egy óriás kígyó nyújtózott ki, majd^ínint egy hernyó húzódott össze. A lankás part kiálló kavicsait, beiszapolt sziklaköveit egymásután nyelte el a növekvő áradat.
Az aggastyán szeme mozdulatlanul tapadt rá pupillája kitágult s o\'yau tflz villant föl benne, mint az esőtől vert pásztortűz.
Iszonyú kin és keserű vád hörgött a hangjában. A Duna felé szaladt, de hirtelen megállt és riadtan
hátrált. Lábai remegtek, mint a meghajtott paripáé. Arcán vörös lázfollok ütöttek ki, amiknek a szegélye sárga volt és szemében a dQh és félelem birkóztak egymással.
Néhány pillanatig mozdulatlanul állott, majd nyers, állati üvöltéssel fordult meg és Lacháza felé rohant. Lábai meg-megrogytak. A melle besOppedt, la válla előre bukott, de lihegve, fújva, fuldokolva I rohaut tovább. Mikor az elsó házakhoz ért, meg-\' fogódzott egy akácfa törzsébe és levegő után kapkodva harsogta:
— Jön a viz!
Iszonyat és rettegés nyöszörgött ebben a fuldokló kiáltásban.
Az cmbeiek szánakozó részvéttel mondták :
— Igazáu jöu, András bácsi ?
— Jöu, jöu, a tulajdon kél szememmel láttam, mentsétek meg gyermekeiteket.
Azután eleresztette az akácta törzsét és tovább
rohant
Így mondották el az ó történetét.
— A neve Balogh Audrás, — 1876. február 3i;-íka szomorú emlékO napja Lnoházának Heggel megindult a jégzajlás a Dunán Délután két órakor mogtorlódott a jég s eltére már hatalmas jégtáblákat sodort felénk az ár. A nép fáklyákat gyújtott, a férfiak csónakokba ültek ós csáklyákkal tördelték a
jeget M^jd a gátakat erősítették meg. De az áradat percről-percre nőtt, a gátakat összezúzta és elsodorta. Egész éjjel koqgott a vészharang és pörgött odab. A nép sírva, jajveszékelve menekült a magasabban fekvő helyekre. Az ár féktelen erővel tört vároaunkra Hatalmas hegyi zuhatagok dörgésével rohant keresttQl az utcákon. Három oldalról nyomult a váróiba. A temető felőli városrészben, abol a szegényebb nép lakik, ölmagasan harsogtak a hullámok. A város északi oldalán magányosan állott egy kis hát. Egy beteges özvegy ember lakott benne két kis tarájával. Senki sem tudta, hová lettek ; a mentők nem mertek odáig hatolni a dereglyékkel. Hajnalban, észrevettük, — mondja az elbeszélő, — hogy a ház meginog és düledezni kezd. A házat minden oldalról széles jégtáblák törték, ostromolták. Néha akkorát reccsent, mintha rájuk omlott rolna. A falak már erősen ingadoztak. Tudtuk, hogy a viskó bármely pillanatban összedőlhet. A nők kezüket tördelve zokogták :
— Jaj, a két kis árva I
— De egyszerre csak a tömeg komor arcán átcsillaut a remény szivárványa. A beteg Balogh András lóhátou jelent meg a bedőlt kapu helyén. Sárga volt, mintha ravatalról kelt volna fttl. Két kis gyermekét ölébe szorítva egyetlen lovára biita a maga és kicsiuyei életét. A sovány gebe felszegte a fe,ét és prüsszógve, fújva úszott az árral. A szegény
4.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 1
a nemzet elevónjébe mélyen belevágó életbevágó fontosságú kérdések teljes tekintetbevételével, Ezt pedig csak akkor fogjak elérhetni, ha ennek a reformnak megoldását nyugodt időkre halasttjuk. Amikor annak megoldásába semmiféle melléktekintet, semmi zavaró körülmény nem játszik közbe. (Élénk tetszés )
Szabaddá kell tennünk a tért azért is, hogy intézményszerüieg biztosítsuk a magyar parlamentárizrausnak n nyugodt működését. Mert hiszen meró guny a konszolidációról beszélni addig, amig tojástáncot kell járnia mindenkinek, aki a magyar parlamentet valahogy zátonyról-zátonyra, botlásról-botlásra vinni nem akarja. Nehéz kérdések ezok, a melyeknek megoldásánál szükségünk lehet minden szellemi és erkölosi crónkre. Do megvallom, bármily nehezeknek tartsam óket. semmiféle belsó szükség által nem látom indokoltnak azt, hogy magyar embert és magyar embert ellenséges táborokra szakitva, késhegyig inenö küzdelem árán kelljen azokat megvalósítani. Hiszen a mi a végcélokat illeti, azokra nézve alig lehet eltérés hazafiasai! gondolkozó magyar emberek között.
A Zalai Közlöny
Sirkuztisi|i ii klaiiklvitala
Deák-tér i. sz. alatt van
ló feje néha fáradtan bukott le. Balogh András ilyenkor lábaival megszorította, biztatóan sióit hoztá és a sovány állat megint tovább unott. Lábait véresre hasogatták az éles singnyi) jégtáblák. Kgyszer már el is merült a feje. A gazda a sörenyéhez kapott, de ekkor a fiacskája kiesett az Óléból. A> asszonyok dermesztó sikoltásban törlek ki. Bennünk, férfiakban is megdermedi a vér.
— És tui történt ■ fiucskával ?
— Kgy jégtáblára bukott. Hz volt a szerencséje. Apja lehajolt és ölébe kapta. És néhány fliükké-valóságuak tetszó pillanat múlva észrevettük, hogy a ló inár a földön gázol. Közeledett a temetó si>\'lébez amely magasabban lekodt.
— Szóval megmenekültek !
— Uram, — folytatta az orvos, — nincs fogalma arról, inilyeu örömujongás támadt erre. Mindenki elfeledte, begy háza összedőlt, vagyona, jószága elpusztult. A tanitó felütötte a zsollirköny vet és az egész gyülekezett szent áhitat\'al dicsérte at Urat
— De hát akkor miért borult el a Balogh Audrás lelke?
— A kiállolt szörnyű izgalmaktól. Mikor dereglyével érte mentünk, sirva ölelte, csókolta két kis didergó gyermekét.
— Ne sirassa a házát András gazda, adjon hálát az istennek, bogy megmenekült, próbáltam vigasztalni!
Balogh zavarosau nézett rám és megrázkódva
— Jön a viz !
Gazdakör! közgyűlés.
Nagykanizsa város- és járási gazdakör jau. 31. megtartotta uagyobb számba« megjeleni tagok rési-vételével Vizlendvay Sándor elnöklete mellett liszt-ujitó közgyűlését.
Klsó sorban Tóth István titkár előterjesztette a körnek nrult évi iárszámadását*és a lolyo évi költségvetéséi, >>zek szerint n kör vagyona lU6í 43 kor. volt iull. év végén, a foiyó év végeu pedig lenne :260 kor. A leltár szerint a gazdakör ingóságaiban más váliozás nincs minthogy a szakmúvek száma 60-ra emelkedett, melyekról a jegyzék niiadeu tagnak meg lett küldve.
A tagdi| hátralékok ügyében elhatároztatott, hogy a még beváltatlan nyugták az illetó körjegyzőknek inexkOldesseuck beváltás végett, inelly ha kelló eredniéuuyel nem jár ugy azok fizetési meghagyással az illetékes bíróság utján hajtassan|k be. A kör tagjainak száma 851.
Kzek után elnökló Vizlendvay Sándot meg-köszönve az eddig iránta tanúsított bizalmat az elnökségről lemondott s felkérte a közgyűlést, hogy az uj Oyklusra a tisztikart és az igazgató választmányt megválasztani szíveskedjék. A közgyűlés lelkes egyhangúsággal eddigi elnöküket Vizlendvay Sándort kiáltják ki újra elnöknek ; ügyvezető elnökké szintéu egyhangúlag Szanveber Józsefet, tilkár és pénztárosnak ismét Tóth Istvánt választották meg. Az igazgMtó választmány 30 tagja szíutén megválasztatott. A nagykanizsai tagok ezek: Vérsey Zsígmo.id, Viosz Kerenc, Dr. Plihál Viktor, Dauscha Ottó Sommer Ignác ( Uiváry Géza, Hegedűs László,
Mositott tag máris hulla volt. Nagypénteken, amikor ! az érsek a legöregebb emberek lábát megmoata a \' legvénebb zágrábbi lakónak a uéveorál is hotlák és a Jadran ügynöke \' nyomban biztosította ezeket az öregeket azok tudta nélkül. így manipulált * Jadran éveken keresztül A biitositotUk a 3 hírhedt zágrábi szövetkezetbe (Jadran, Balkán, Zagreb; 10 milliót fizettek be. ▲ Jadran alapiőUjének 60,000 koronának kellet volna lenni«, de csak 41,000 korona volt meg tényleg és et is eltűnt. A vizsgálataorán eddig megállapították, hogy a Jadran províziókra 180,000 koronát, reklámra 15,000-et adott ki, tisztviselőinek • pedig 60,000 koronát fizetett ki. Hiányzik azonban 1 millió 200,000 korona. Itt említjük meg, bogy s Jadran sorsára jutott a Zagreb és a Balkán ig, amelyek ellen szintén megindult a vizsgálat. A zágrábi törvényszék rendeletére. —a mely a szövetkezetek azonuali felszámolására vonatkozik — természetesen igen nagy az igalom, mert sok ezer ember kisebb nagyobb összeggel van megkárosítva. így manipulál a Balkán nevű szövetkezet Nagykaniisán és az egész Zalamvgyében. Orvosokhoz forduluak félholt egyének megnevezésére és azokat biztosítják azok tudta nélkül.
Remél|ük, hogy a rendőrség teljes tájékozottságot szerez e szövetkezett működéséről és aszerint fog intézkeduí.
-1 «~M . uu
Hogyan lehet könnyen pénzt szerezni?
A „Balkán" nemzetközi segélyzzövetkezet Nagykanizsán.
A helybeli napilapban és több megyei lapban nagy hangzású hirdetés látott napvilágot. A „Balkán" nemzetközi segélyszövetkezet képviselete telepedett ugyanis le Nagykanizsán és gyűjteni igyekszik az egész vármegyében a tagokat. Tegnap osztogatták a házakban a társaság körleveleit azon a cimen, .Hogyan lehet könnyen péml szerezni?" És azt írja feleletül: Ön biztosit náluuk rokonai, vagy ismerősei közül bárkit, akiről előre látható hogy sokáig élni nem fog Befizeti a csekély belépési összeget és ha az illetó három hó múlva meghal, megkapja a biztosított összeg negyed részét, ha 5 hó múlva hal meg az összeg ■/, ét, ha fi hónapon tul hal meg, megkadja a leljes biztosított összeget minden levouás nélkül.
Ilyen ígéretnek reális alapja nem lehet Keltéve, hogy ait a biztosított összeget ugy auiint ígérve van, ki is fífcetik, azt u szövetkezei nem a sajátjából hanem az életben maradt tagok járulékaiból fizeti ki így at egyik oldalü pénzszerzés a másik oldalú pénzveszteséget kell, hogy jelontsen. De erkölcsi alapja sincs ennek az üzleti manipulációnak, ha félholt embereket, rokonok vagy teljesen, idegenek biztosítanak. Kz utazás a tagok zsebeire, akiknek minden halálesetnél jelentékeny járulékot kell lefizetni.
Ha nem Nagykanizsái választotta volna székhelyéül a Balkán, nem foglalkoztunk volna vele, de igy a közönség érdeke kötelességünkké lelte ezt.
Hogy mikép működik a Balkán és a vele hasonló Jadran és Zagreb szövetkezel Horvátországban, arra nézve igy ir a Világ:
A Jadran kölcsönös önsegélyző*" szövetkezet bukásáról a következőket írják : A vizsgálat megállapította, hogy a .Indiánnál olyan biztosítások is voltak halálesetre, amelyek megkötésénél a halálesetre biz-
HÍREK.
— Megyebál. A következő meghívót kaptuk : .Meghívó dr. Slpeki Balázs Béláné főispánná Őméltósága védnöksége alatt 1918. éri február hó 14-én Zalaegerszegen az „Aranybárány" szálló termeiben tartandó megyebálra. Belépődíj^ Személyjegy 6 K, családjegy 80 K, páholy 26 K. Kezdete este 9 órakor. Tiszta jövedelmet a tüdőbetegek istápolására fordítjuk." A meghívóból két érdekesség tűnik ki. Először is, hogy a rendezőség számban és személyben oly tekintélyes nevekből vau össznválogalva, hogy ha egy csapásra névszerüvé lelt főispánná őméltóságának védnökségét hozzátesszük, akkor itt egy fényes, megyére azóló uagy eredményű bálról tehetünk előleges jeleutést. A második érdemesség a nemes cél, a tüdőbetegek istápolása. Hiszen tudjuk, hogy Zalamegye áldott területén a tüdőbetegség mily uagy mértékbeu pusztít. Knnek a> országos kórnak leküzdése a legszentebb cél, amit az illusztris védnök maga elé tűzhetett.
— A Patronázs egyesület gyülóso. A
Patronázs ogyesület választmánya jan. 89-én választmányi gyűlést tartott. Rotschild Jakab dr. elnöklote alatt. Napirend előtt rámutatott azokra az értékes szolgálatokra, melyeket Jureczky Iván kír. ügyész a Patronázs egyesület megalakítása, alapszabályainak kidolgozása körűi kifejtett, fölismeréssel szólt arról a lelkes tevékenységről, melyei az ügyész állásából kifolyólag oly eredmenyesén fejteU ki és arról a nemes gondolkozásról, mely az ügyészi állás fölfogásának objektivitásával sokszor homlokegyenest ellentétesnek látszott. Minthogy az ügyész urat az igazságügyi miniszteri áthelyezés, bár saját kérelmére, elszólítja innen, a választmány nevében köszönetet mond a távozó ügyésznek a Patronázs egyesület körül kifejlett áldásos működéséért. A választmány egyhangúlag tudomásul vette-az elnöki előterjesztést és az ügyésznek, ki a gyűlésen nem vett részt átiratban fogják tudomására adni a választmány elismerését. A gyűlés azontúl folyó ügyeket iutézett el.
— Egy eaép kirakat Utóbbi időben Nagykanizsán néhány fővárosba illő poriáiét készíttettek egyes üzlettulajdonosok, amikkel nagyban emvlték az utoa képét. A szép porlálék azonban nem mindig
FEBRUÁR 1 ■ , ULAi SÖUÖNt
8
jelentőnek »tép Uzlelkirnkntokat ¡8. Némely űtlet árui erre nem is alkalmasak. Meit bár, ba angolna, koloisvári szalonna, déli gyümölcs stb. hívogató is a közönségre nézve, uem lehet éppau szépnek mondeni. De vaunak üzletok, melynek kirakatának szépségéhez az áruk megvannak, de esetleg a tulajdonos, vagy a segédjének ízlése hiánytik, azéit megy ri.kaság számba kisvárosban, hol niucsenek külön kirakatreudetók alkalmazva, valami Ízléses, a figyelmet lekötő kirakat 8ziveaen elismerjük, hogy e tckintetbeu a Délzslai Takarékpénztár épületben levő Weísz Miksa üzletének kirakata semmi kívánni valót sem hagy maga után Nemcsak hogy gondoskodik a fónök, hogy a kirakat idöukint kellő változatos felújítást tüntessen fel, de miudannyistor olyan finom Ízlésről tanúskodik, mely Nagykauizsa Kó-utcá|ának gyakran egyik látványossága. Ezért stíveaeu adózuuk neki elismerés»«! és hisszük, hogy a kirakatok ízléses, stép elrendezésében többi kereskedőink it kellő buzgalmat fognaic kifejteni, ahol a nép portálé nem hiánytik hozzá.
— Menhelyi gyermek sorsa. Vézna, bátortalan li éves fiu Maricsek János. Apja nincs, anyja valahol Trencsénben nyomorog A fíu a szombathelyi menhelybe került. Mintegy hét hete a Temető-utcai Varga János asztalos mesterhez kerüli iuasnak. Nem aunyira a mesterséget tanulta, mint inkább mosogatott, meg padlót sikolt. Etelt nem tudjuk mennyit adlak ueki, de verést sürUen kapott a szegény. Most legutóbb a szegény Hu megtaszította valahogy az asztalt és ledöntölte a lámpacilindert, mely ezer darabra törött. A fíu a biztos verés elől elszaladt, de a majstterné utánna. Elfogta és a seprűnyéllel alaposan helybon hagyta. A szomszédok már nem néthették a fiu szenvedését, jelentést tettek a rendőrségen. Itt kiderült, hogy a fíu már két hét óta nem is iparosinos, hanem csak konyha-inas, mert a Varga asztalos mester hetek óta Budapesten dolgozik. At égést d logban az at érdekes, hogy a menhelyi telep felügyelőjének erről nincs tudomása. Pedig az ő kezébe vau letéve a menhelyi gyermekek testi és lelki jóléte. Neki kell gondosan őrködnie, hogy a nevelőszülők miként bánnak a gyermekekkel és vnire használják őknt.
— Feloldott községek. Becsehely és Mólnári községekben a ragadós száj és körömfájás megszűnt és így a zárlat álól feloldatott és a belföldi forgalomra szabaddá tétetotett. Külföldi forgalma 40 nap múlva indulhat még.
— A por a halál. Vau BudapesUn egy szegény sorú, de jó nevű újságíró eiuber kit ép a poros szerkesztőségek látása vitt a gondolatra, hogy eltüntesse a port, megölje a por baktériumait és korlátot állítson a túdévész s a halál rombolása elél Találmánya fényesen bevált 1907. óta amennyiben számtalan jobbára állami intézet állaudóau használja ma is találmányát az általa föltalált vegyi anyagokkal itatott portörlőt. És mert szegény az ember, tőkéje 8oha sem volt, csak kicsiben mozoghat ezzel -a korszakalkotó találmányával a melyhez hasonló sem a külföldön, se a belföldön még nem volt. Folyamodott is szegény feje állami segítségei kérve, hogy mindenkinek, kinek kedves az élete kedves és becses megvehesse porttörlóit! fis ... 1 Ilyenre, niucseu állami segítség, dehogy van. Közel lehelünk Ázsiához de uagyon; mikor ... egy 1907. óta kitűnőnek elismert és at egészséget valóban megőrző talal-
mányt így utook agyon. Ha a külföldről hozná be\' > valaki ezt az árut, ezer kereskedő veuné át százezrekkel annak a képviseletét és így . . . magyar találmány, hát egye meg a feue I (Ideál impregnált portorló kapható: Budapest, IX. Bokréta-utca 29. st. j II. 81. ajtó.
— Aa Uranus mosiban holnap Gyergya-steutelö nap|án uj nagysterü műsor kerül bemutatásra. Az előadások már d. u. 3 órakor ketdődnek és esti lo óráig tartanak.
— Kihágást pénzbüntetések a kapitányságnál. Az 1911. évben a rendőrségi kihágási osztálynál a következő pénzbüntetések történlek:
, Kirótt pénzbüntetések 981u K 14 f, eljárási költség 471 K 10 f; kárdij 1071 K 7Ü; összesen H3GI K 94 f. Ebhól befolyt kihágási péuzbüutetés f>382 K 80 f; eljárási költség 319 K 30 f; kárdij ¡ÍU7 K 00 f; leíratott részint ismeretlen helyei] tartózkodók utón, résziül elhalálozás miatt, réstiul mert vajyon-talauság miatt a pénzbüntetés holyébe elzárás járt : 15IC40 K fi7 f, hátralék 2.\'02 K 81 f, kihágási díj 97 K 50 f., eljárási költség és i 11 K 30 f költség. A mull 1910. évi hátralék 2001 K 63 f, volt tehát ez évben jóval kevesebb pedig at 1910. évi kirovás csak 9187 K 67 f. volt az 1911. évi 11301 K 94 f-rel szenben. A 1910. évben 2138 kihágási büntetés volt, 1911. évben pedig 2403.
— Klskanizaai kuruzslók Kiskauitsán beteg is vau elég, a doktorok is sűrűen megfordulnak olt, patika is van, do átért egy darab idő óta feléje se néztek a patikáuak. Még csak bajuszpedrőt se vettek olt. Mi lehet auuak az orvosság istouynak at oka, senki se tudta. Mobt végre kitudódott. Egy bizalmas
1649/912.
feljelenlés ugyanis megsúgta a rendőrségnek, hogy Kiskanizsán nagyon sok az oklevél nélküli doktor, akiket az irigy doktorok, meg a törvény kurutslók-nak hi. Orvosság is van elég égést csomagok ér-kezuek Hódmezővásárhelyről a legkülönfélébb orvossággal. l\'ohó, bravó, napsí, paglián por, gasitoron, aether tlb. stb. Jó ez kérem külsőleg, ha rheuma, vagy csut bántja at embert, nátha ellen, stegedés elleu, de belsőleg is finoman lehel használni has\' görcs, fejfájás, heplika, akrofula és míndeunemü belső baj ellen. Csak tesaék bitalommal Kískanitain a tudós nénikékhet fordulni. A rendőrség már néhány ilyen népsterű „doktort" ki is nyomozott. Az egyik Krisztián Ferenc kískanizsaí Felső-temető utcai lakóa aki Hódmetóvásárhelyről hozatta csak ugy blindre > sokféle agyonreklámozott mindenható szereket. A másik B^j Barbacsi Lástlóné, aki meg egy helybeli patikából szerezte be a pagliano port. A rendőrségi nyomozás folytatódik, fel fogják deríteni, hogy rftilytn árban ostlogalták a jóléle orvosságot. Azután bt a bizonyítékok együtt lesznek, akkor kioktatják a kurutslókat, hogy kinek stabad és lebet gyógyítani, kinek nem.
GYAKORNOKNAK
jó fizetéssel azonnal felvitetik
IQu Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér l.
Pályázati hirdetmény.
Nagykanizsa r. t. város Tanácsa a v. képviselőtestületnek 1912. óvi január hó fi-ón tartott közgyűlésében 10 jkvi sz. a. hozott vóghatározata alapján Nagykanizsa városánál üresedésben lóvó 1300 korona óvi fizetés és 240 korona lakbérrel javadalmazott l-só osztályú és 1200 korona évi fizetés ós 240 korona lakbérrel javadalmazott 11-od os/,lályu
ÍRNOKI állásra
pályázatot hirdet.\'
Felhívjuk mindazokat, kik ezen állásokra pályázni óhajtanak, hogy szabályszerűen felszerelt pályázati kérvényüket a v, tanácshoz oimezve f. óvi február hó ls-ig napjáig a v iktatónál nyújtsák be, esetleg a tisztujitószék napján a k\'jelöló választmány elótt az elóirt okmányokkal személyesen jelentkezzenek.
Pályázók tartoznak kérvényükhöz iskolai, születési ós erkölosi bizonyítványaikat csatolni, avagy a kijelöló választmány elótt való személyes jelentkezés esetén a választmánynak átadni.
A vároai tanács.
Nagykanizsán, 1912. óvi január hó 26-án.
VÉCSET Z8IOMOKO,
polgármester.
J ó 1 j e g y o/d meg: csak 0tt@IHáfl,B
cigaretta-papírt, vagy hüvely! hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
i.
fkbrüAr 1.
MEGHÍVÁS.
$ „6a5dasági ö^segélys© 53ÖiíetN«5et ^ággka^Sár)"
XIV. rendes évi közgyűlését,
folyó óvi február hó 18-án délelőtt II órakor a „Zalamegyei gazdasági takarékpénztár r. t.u helyiségében tartja meg
melyre a t. o. szövetkezeti tagokat tisztelettel meghívja.
AZ IGAZGATÓSÁG.
T ár gy s or ozat:
1. Igazgatósági és folagyuló bizottsági-jelentesek az 1911. évi számadások és üzletmenetről.
2. Az 1911. óvi számadások előterjesztése, a mérleg megállapítása, a ttyerosség felosztására vonatkozó határozathozatal és a feltnenlvény megadása.
3. A szövetkezet hivatalos közlönyének kijelölése.
4. Az alapszabályok 36 §. értelmében a működési sorrend szerint kilepó Fai-is József. Hegedűs László, Kránilz József, Klein Unáo. dr. Ritz Kálmán ós Samu József igazgatósági tagok helyett ujak — vagy ugyanazoknak — 3 évre; az alapszabályok 40. §. értelmében felügyelő-bizottsági 3 rendes ós 2 póttagnak 1 évre való megválasztása. — A megüresedett elnöki állás 1 évre való betöltése, az azzal kapcsolatban esetleg üresedésben jövő alelnöki; nomkülónben igazgatósági tagi állás a beválasztottak műkö-dési évének megfelelő időtartamra való betöltése.
Kelt Nagykanizsán, 1912. évi január 23-án.
JKQYZET : A fulUgyeló-biiolt^g Által felülvizsgált és hitelesített számadások és mérleg, ngy az Dzleti jelentés a szövetkezet helyiségében a hivatalos ¿rák alatt megtekinthetők. Szavazólapok ugyanott február hó 18 án és 17-én átvehetik.
VAGYON
MÉRLEGE
TEHER
Felosztott évt. függő
1908— 1911. évi kötelező
1909—1912. „
1910-1913 „
1911-1914. „ Ideiglenesen elhelyezett tőke Kintlevó kamat
Pénztár
korona fillér ! kMooa nilár
számlában 210 87 ; 1908-1911. évt. üzletrész számlában 178496
96618 — 1909—1912. „ 165980 —
»< 88860 — | 1910-1913. „ 160476 —
H 120219 .— 1911-1914- . 146406 —
159008 — I 1908-1911. . tőkésített nyer 10885 46
24442« 26 1909-1912. „ 6022 09
4207 14 1 1910-1913. „ 2266 84
»1 3586 76 i Tartalékalap 19367 68
Függő kezelési költség „ 5063 38
Tiszta nyere8ség 27204 08
717135 r>3 S 717135 53

FA/CS LAJOS s. k.
alelnök.
Nagykanizsán, 1911. deo. hó 31-én KNORTZER GYÖRGY s. k.
elltnör.
ÖSTERREICHER JÓZSEF s. k ktajrvuA
Jeleit zármérleget a bemutatott fő- és mellékkönyvekkol megegyezőnek találtuk Nagykanizsán, 1912. január hó 20-án
SCHAHHT FRIGYES s. k.
lelugy. bit. Lg.
ROTHSCHILD SAMU s. k.-
faliigy. bit. tág.
WALIGURSZKY ANTAL s. k.
filügy. bii. lag.
\'Roche
közkedveltségét bebizonyult kiváló: tulajdonaágainak köszöni, mert • tüdót erósltl, e mellett élvágyasrk«nt6 ée jóizü, ézért évek óta orvosok ée patieneek előnyben részesítik. — Sirolin \'Roche\' e legjobb sikerrel vált b*
(óhoflós, hurutok, hörghurut, Influenza ée lörvélykórtiiM
A légzőszervekre kiváló elónyöa befolyásael van éa meghotéa kezdetén alkalmazva felette meglapd fcflnayitóen hat. — Már néhány nap múlva e tudólevékenyaég szebályoztetik és a terméezetee hang, nemkülönben az általános közérzet helyreáll. Joggal nevezik a Sirolin \'Roche\'-t a legjobb óvszernek
tüdobajok
ellen?
MB_I
Nyomatott a laptulajdonos líj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

NAGYKANIZSA i9rs FEBRUÁR 5. 5t-IK ÉVFOLYAM. 10. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
!l
■•iJilinlk hétfii ¿1 MltlrUkla.
ElöOtatéal árak: Bgin ívre 10 korona, féli»« 6 korona, Negyedévre S korona SO Ali. - Egyaa «ám ára 10 Ali.
Egy goromba idegen.
Nagykanizsán eddig példátlan fellendülése tapasztalható az építési iparnak. Földszintes és emeletes házak, a város középpontjában ós külső telkein mint mesébe illó gyorsasággal nőnek ki a földből. És éppen azért, mert ilyen rohamos az építkezés mindenfelé ötletszerűen, a háztulajdonos erszénye és az építőmester Ízlése vagy gazdasági érdeke szerint rakják*meg az Qres telkeket házakk&l. Földszintes, emeletes, kétemeletes, sőt amint halljuk három emeletes paloták fogják Nagykanizsát nemsokára tarkítani olyan összevisszaságban, hogy osódöt mond előtte minden kritikai Ízlés.
Pedig az építkezés java még osak a jövőben fog igazán benyúlni a város képébe. Mert amint látszik a főgimnázium felépítése keid komolyabb formában jelentkezni. A posta palota 1913-ban feltétlenül — lebonta-tik, de talán fel is épQl.
Az igazságügyi palota bérszerzódése 1916-ban lejár és minthogy az állam a törvényszékek felépítésében bizonyos rendet tart, nagy a valószínűség, hogy ekkorra rá kerüJ a sor a nagykanizsainak is felépítésére is és igy a mai postaépülettől a Zöldfakert közepéig egy monumentális épület fogja ékesiteni az Eézsébetleret és eltünteti szemünk elől a börtön apró misztikus ablakait. Melette a dohány rak tárig a pénzügyi palota vau tervbe véve, mellyel az Erzsébettér nyugoti oldala teljesen beépül.
Lehetetlen hogy a város egyes külön engedélyek alapján történő épitkezései között bizonyos összhang ne nyilvánuljon meg. Mái-többszőr elmondtuk, hogy varosunk epitke-zesei nem adnak Ízléses jelleget utcaiukuak. Egyes díszesebb, stílszerű epületek teljesen izolálva vannak a környezettül, semmi összhang. nemim közössege nincs egeiknek u masulioz. Akárcsak egy lulcsulu uuierikut gyarmat epületei.
KelelA* aitoike»«IA :
Kertána Jóumrf.
Klitdjn : m ■>«>rkeMm(őii«K.
Szarkasztiséi ii klartihlvaUI laik-tér f.
Tala\'on: ||J. — Hlrdatáaak dljaiabáa aiarlnl.
Budapest palgármestere egy európai tekintélyű berlini épitót hívott meg, hogy a fóváros szabályozásának uj tervét átvizsgálja. Ez a tudós építő agy lekritizálta az agyondiosért fővárost, hogy öröm volt hallgatni. „Végre egy goromba idegen" — irja „Az Est" — aki arcába vágta a mi városrendező, városszépítő mérnöki és egyéb hivatalainak hogy amit Budapesten az építkezések. az uj utcák nyitása, uj városrészek alkotása terén csinálnak, vérlázító bűn és gonoszság.
Az a goromba idegen, aki nem dicsérni ment Budapestre, hanem igazat mondani, elszörnyekodött azon a barbárságon „hogy itt mindenki olyan házat építtethet, amilyent akar. Olyan tarkát, olyan Ízléstelent, olyan egészségtelent, a szomszédoknak olyan kényelmetlent, amilyent csak Ízléstelenségtől és tapintatlanságtól .telik.
Rendkívül találók ezek az észevételek Nagykanizsára, ahol ilyen goromba előkelőséget ugylátszik teljesen nélkülöz a város fejlódéset Itt a házak osak adóalanyok, hogy hol milyen környezetben van és mikép rí ki a szomszédok közül arra vájjon hol gondolnak és ki törődik vele és kinek kellene ezt számon tartani és kit illet ezért a felelősség. Az építőmestereket, akit osak a saját ós legfeljebb a megbízó érdekeit szolgálják vagy az építő bizottságot, vagy a mérnöki hivatali, vagy a tanáosot. Nem volna jó egy goramba idegeut megszólaltatni ez érdemben V
Orvosi Jelentós.
l)r. Háti Kálmán városi tiszti orvos Nagykanizsa |uuuitr hónapi közegészségügyéről a következő jeleütést adta be a tauácshuz : Az idó|árati viszouyok kedvezik voltai; uagy siáraz liideg, havazás es enyhébb napok váltakoztak.
A közeg ész égi állapot felnőtteknél nem volt kedvezőtlen. Leginkább uralkodtak a legcsószervek liurulos es lobos, az Izmok és izületek reuiuatikua betegséget. Leginkább kedvező lefolyással.
A gyermekeknél sziutéu » légzőszervek liur„
tos betegségei észleltettek a legtöbb esetben. A kanyaró járvány mcgszUnl csak szórványosan jelentkezett. Báráuyhiriilő rolt két esetben, tifus* 1, difteritis! és torokgyik 3, kanyaró 11 és vörheny 1 esetben, összesen 18 fertőző betegség.
Törvényszéki boncolás kettő volt. Segesi Margit 9 éves leányka hullája, ki jaouár 1-én nzéugáiniér-gezésben balt ineg és Gáspár Mari 3 éves [leányka hullája, ki január "lo-én inegégés következtében balt meg. K kél bulla orvosrendórileg is megvizsgáltatott és véletlen baleset konstalAltatutt.
A város teroletéu jelonleg 1 elmebeteg van, kiuok ellszálitására az intézkedés megtörtént. Január hónapban 49 haláleset volt: tüdőbetegség miatt tő lOdögtlinókór 4, ráuggörcs 1, veselob 1, szerviezív-baj 3, májdagauat 8, gyomorfekély 9, kimerülés 6, koraszülöttaég 1, vele született gyengeség 9, ttén-gázmérgezés I. megéjrés 1, agybáutalmak 9, kauyaró miatt 1 esetben.
Tanítók gyógyfürdője és üdülőtelepe.
Megbízható helyről örömmel vesszük hírét, bogy a tanítók, alapítás alatt álló társadalmi gyógyfürdője, Qdolő és gyermek nyaraló telepe iránt, az egész ország területén nap-nap után igen meleg érdeklődés, általános támogatás nyilvánul meg.
Székelyudvarhely város képviselő testülete tnidóu nagyobb inenuyiségO részvényt jegyzett, meleg hangú átiratban koreste meg Magyarország összes városainak és nagyobb községeinek képviselő testületét a tanítók fürdőjének részvények fegyzésével való támogatása érdebén, Tanítótestületek Országos Szövetsége külön felhívásban a|ánlja támogatásra a tanítóságnak ezen alapítást; az Udvarhelyvármegyei Tanítótestület lelkes olhalározása alapján, erejéhez mért tömeges tészvéuy jegyzés után, kéréssel járult a vallás- és közoktatásügyi miuiszterhez, hogy a szervezendő gyermek nyaraló telep javára engedélyezzen az ország összes népiskoláiban gyűjtést. Az ország különböző vidékein lelkes tauitók részvény jegyzésre és további pártolásra szervezik az egész helyi társadalmat. liaukok ajánják fel legmesszebb menő támogatásukat, hitel és fogyasztási szövetkezetek sietnek ré]zvé»v-jegyzéseikkel bebizonyítani, hogy a tanítóságnak, nemcsak üzleti munkásságát kiváuják, de közérdekű ügyeiknek támogatásánál \' is ott Vaunak. De nincsen egyetlen foglalkozású köz, melyből az emberek ue a legmelegebb érdeklődéssel szemlélnék és támogatnák ezeu eszköz javára és végtelen uagy
/Al LKA SUCHARD
Csak .
alpesi tej •
kakaó é czukorból all
Páratlan különlegesség.

ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 6
hasznára megalkotni termelt társadalmi zóna fürdő éa üdülő telep ügyét.
Magyarország ősaztanitóságának, tanulóifjúságának és az egész társadalomnak használatára és gyógyulására megteremteni egy teljesen modern berendezésű s e mellett olcsó zóna árszabásu, az érnek minden réazében használat, illetve szezon alatt álló hideg, meleg és gőzfürdővel kapcsolótos gyógyfürdőt a Székelyudvarhely határában levő Szejke fürdőn; a felnőllak és gyermekek üdülő és nyaraló telepét a kitűnő levegőjű, ivó és fürdői gyógyborvizű nagy-baooni (Erdóvidék) Uzonka fürdőn a kijelölt cél melynek szervezése a tervezeti részvénytársaság, alapon már ez idő szerint is biztosítva lévén, igen sokan az építendő magánvilla telkek után érdeklődnek és tesznek előjegyzéseket.
A tanítók társadalmi fürdője és üdülőtelepe az egész hazai közönség és gyermek sereg közegész ség Ogjét kívánja hathatósé szolgálni zóna rendszerrel, miért is azt az egész kőzönségnok meleg pártolására a kibocsátott részvényemen jegyzésével való támogatására a legmelegebben ajánljuk.
A részvénytársaság szervezési munkálatait Gyer-kes Mihály igazgató-tanító Bzékelyudvarhely végzi, aki bármilyeu irányú tájékoztatást készséggel megad és prospektust kuld.
mindig ugy tűnik fel, mint az anyagi élet sivár sivatagján egy szép zöld ideális oázis. Talán azért megy oda valláskülönbség nélkül a publikum, hogy egy kis tiszta önzetlen érzelmet merítsen annak a nagy férfiúnak emlékéből, aki fényt, gazdagságot, dicsőségei és rangot áldozott azért, hogy a szegény gyermekek tanítója, nevelője lehessen Horváth (iyörgy főgimnáziumi igazgató, rövid precíz vonásokkal jellemezd Oalasanzi Szent Józsefet, kinek élete a lelki meghasonlás korából tiszta ideálismusával emelkedik ki; akiuek élete az emberszeretet oltárán való áldozat volt. Eldobta a bibort, hogy a szegényeké legyeu. Az elhagyott gyermekek nevelésével az emberiség áldása lett. Maga a piaristn rend pedig a nemzetek történetébe áldásosán belejátszó tényező volt 4 század óta. A uagy figyelemmel és tetszéssel hallgatott beszédet Horváth György igazgató erkölcsi intelemmel zárta be. A zenekar Gherubiui Vjzhordók c. operájával kezdte az ünnepélyt, mélyen megragadva és ellágyitza a hallgatóság lelkületét. Calasauzí Szt. József c ódát Osáuyi Lászlótői Turek Kereno 8. o. t. szavalta magával ragadó érzéssel. Regina Coeli c. melodrámát Váradi Antaltól hatásosan adu elő Varga Sándor 8. o. t., Kasza László 7. o t. zongorakísérete melleit. A főgimnáziumi zenekar és ifjúsági énekkarról, melyek két-két számmal ezorepeltek osak elismerés hangján írhatunk. Hiszen tudjuk, hogy Lukács József tanár, lapunk munkatársa fáradtságot nem ismerő lelkesedéssel és a tőle megszokott finom ízléssel oktatja és dirigálja őket.
Szombaton este a Kereskedő ifjak estélye volt. Az időjárás nem tartotta távol a közönséget az es-télytól. Tömött sorokban várták a művészeket, kik tehelségök országos hírével odavonták őket. S jött Sarkady, előadta az Uzsorást s Ady paródiákat.
Loirhatatlan lelkesedéssel használták előadását a további számaiban is. Szoyer nem kisebb hatással énekelte Kriguet Itózsi áriájáig Pnccini Mussette dalát s a Kacagó dalt a Denevérből Dicséretlel volt hangos a terem egész este a művészet sikerétől s Szoyer és Saikady Duettje után, hangosan kért, zajos tapssal a közönség ráadást. A zongora kíséretet Márkus Dezső, a Népopera igazgatója adta, nevéhez illó művészettel. S mert az utolsó [dicséret az agilis vezetőségé, élén Síréin Ottóval, kik a művész estélyt megteremtették. De dicséret illeti még a Koretkedó Ifjak Önképző egyesületét, mely ilyen művészeti élvezetet szerzett a közönségnek
betöltetlen, szüntesse meg a város és helyette egy rendórfogalmazói állást szervezzen. Azonkívül kél közigazgatási gyakornoki állás szervezése is javaslatba hozatott. Mindkét ügy a pénzügyi bizottság véleményezésével a szombati Unáosülés elé került. A városi tanács a javaslatokat neui tartotta idAszerü-uek, mert a rendőrség államosítása küszöbön van, másrészt pedig a városi ház\'artás helyzete nem elég kedvező ttj állások szerezésére. Elért a tanács érdemlegesen nem határoz, hanem a javaslatokat irattárba helyezi s a rendórfogalmazói állás szemezését a rendőrség államosításéi*, a közigazgatási gyakornoki állás szervezésének kérdését az államsegély törvényes rendezéséig nyilvántartja.
— Házasság. Dr. Darás László nagykanizsai ügyvéd f. hó 3-án kötött házasságot Szurovy Erzsi urleánuyal, Szurovy Géza Déli Vasúti főfelügyelő leányával. A polgári esketés tanúi voltak-: Darás Zsigmond Budapestről és Moluár József fűtőházi főnök Székesfehérvárról.
— Halálozás. Dr. Mestrics Mátyás mura-csányi kórorvos f. hó 3-án életének 74-ik és boldog házasságának 30-ig évében rövid kinos szenvedés után elhunyt Temetése 6-án d. e. 10 órakor leaz Murscsányou
— Déli vasutas-fluk tnternátusa. A Déli Vasút alkalmazottainak egy régi óhajtása közeledik a megvalósuláshoz. Ugyanis amint értesülünk: az igazgatóságnál azzal a tervvel foglalkoznak, hogy a Déli Vasút magyar vonalai azon alkalmazottjainak gyermekei részére akik a vonalakon vaunak állomásozva és gyermekeiket vagy egyáltalán nem, vagy csak nehéz körülmények között járathatják iskolába. Nagykanizsán a Kaziocy-utca végén egy gyermekotthont építenek, ahol a gyermekek felügyelet mellett mérsékelt díjazás ellenében ellátásban részesülnek, otthont nyernek és a honnét ki ki a megfelelő iskolába járhat. Ezzel lehetővé fogja tenni az igazgatóság, hogy a kiaebb javadalmazásu vasúti alkalmazottaknak a gyermekei is a tehetségükhöz képest magasabb oktatásban részesülnek és igy egy uagy szooía-Ijs kérdést fog megoldani. A M. A V-uak már több helyen van ilyen internátusa iskolával kapcsolatban.
— Esküdezéki tárgyalás. Ma kezdődött a Nagykanizsai törvényszéknél az esküdtsiéki tárgyalás, mely elé öt ügy vau utalva Az elsőben Kis János 26 éves felsőzsidj lakós a vádlott. Kis János ugyanis egy bucsun megszúrta Márkus Istvánt, mert visszatartotta mások szurkálásától. Ezért Kis János a mult év novemberében a nyílt utcán rátámadott Márkusra és rövid szóváltás után 4 kéaszurással megölte. A tárgyalást vezető elnök Kenedi Imre dr., a bírák Mutschenbacber Edvin dr. és Székács Pál voltak. A vádat Kis Lajos dr. képviselte, a védelmet Bród Tivadar ügyvéd látta el. Kis János vádlott a tárgyalás folyamán elismerte, hogy szándéka arra irányult, hogy Márkust megölje, azért mikor az első szúrás után az mindjárt elesett] még S szúrást ejtett rajta, melyek feltétlenül halálosak voltak. Az ügyész szándékos emberölés bűntettével vádolja; a védelem pedig azt indítványozta, bogy az esküdtekhez az a kérdés is intéztessék, hogy nem erős felindulásban követte-e el Kis János tettét. A kérdéseket ez értelembeu%szövegezték és az esküdtek mindkét kérdést t i. a szándékosságot és erős felindálást magokévá tették. Ennek alapján a bíróság Kis Jánot 8 és fél évi fegyházra ítélte. Az ítélet jogerős,
— Sorozóbizottsági elnökök. Zalavár-megyo törvényhatóságának 1911. deo. 11-én tartott közgyűlése az ltflí. évi «újoncozás Idejére a vármegye tő járására nézve megalakítandó mozgó so-rozó-bizottságok részére polgári elnökökfll a következőket küldi ki: Alsólondvai járásba Hajós Mihályt, a balatonfüredibe Gsemer Pált, (tánkai lakó«) a csáktoruyaiba Tóth Istvánt, a keszthe\'yibe Dr. Lénárd
Három referáda.
Dr. Stekeresné, Lajpczig Antalné, Farkas Vilma és Dobrovíts Milán fáradbatallr.u lelkesedése, múiz-lése teremtette meg a Ker. nőegylet meseestélyét S mit a lelkesedés kigondolt, a művészet hozzájárulása betetőzött 8 e kettő együttese oly szép, harmonikus egészet produkált, a milyent sikerben gazdag nőegyleteink még alig hoztak létre. Bá^ki találta is meg jelenleg a meseestélynek ideáját, csak dicséret illeti az impozáns estélynek megteremtőit. Taruay Lajos neve és zeneszerzői nimbusa erósebben ragyog semhogy külön méltatásra szorulna; Bíró Malvin magvarázó éneke pedig összevágó együttes a darabbal-találéknny a hálás előidézésében, édesen cseng, melodikusán hangzik, fül és szív tapad a hallgatóságban minden hangjához. S azután jön a mese. Nom is az Óperenciás tenger goudnlatvilágbeli partjain túlról, hauera ugy előttünk színesen, összhangzaloi gruppi rozás«al, álombeli tündér, törpekertek meglepően eleven piros arcok, égő szemek 8 mind mesebeli és mégis való Ha nem tapsoluáuk, nem mulatnánk rajtunk, nem gyönyörködnénk bennük valóságban, még ait hinnénk káprázik a szeműnk, vagy gyermeki, égő fantázia bővüléssel forgatjuk a nagybetűs meséskönyvet, a csipkerózsáról és a boszorkányról, a kékszakállú hercegről s hamupipikéről és törpékről, Hüvelyk Matyiről és Piroskáról meg a farkasról s osak ugy képzeljük az egészet. Pedig dehogy is. Lajpczig Bözsi gyönyörű kis csipkerózsa, Bogenrieder Lulu oly szépen tud nézni és könyörögni, hogy ue bántsa az a tőr forgató kékszakái], s azután Lajpczig Lolly, — honnan is eretl ide ez a tündér? — egy mosolygó és tündér álom. S azutáu még sokan. Mesebeli uagy számmal. Miudmegannyi komoly apróság, mely meg nem mozdul, még egy — cukorért sem most. mert ók mind udvarhölgyek, fontos, föperszo-uák a király udvarából, kiknél a cerimóniák komoly betartása, ma este elöl mosolyt, sírást, pajzánkodást, álmot, mindent 8 csak az a dagadó kis, kedves arc marad meg náluk, mely annyi szülői szemnek kincse, ] reménye, boldogsága, mesés álma. De talán elég is j róluk. Ki tuduá ezt leírni? Piktor ecsetje kell ide-\' nem iró toll, az hívebb képet ad a uemeslelkü fáradozást munkájának szép sikeréről. ,
Gyertyaszentelő napján tartotta a piarista főgimnázium ifjúsága a rend uagy alapitójának emlé- • kére a szokásos Oalasanzi ünnepélyét. Ez az ünnep
HÍREK.
Vármegyénk főispánja Sümegen
Nagy ünnepséggel és őszinte lelkesédéssel fogadta Sümeg lakossága folyó hó l-éu dr. Bálás Béla főispáut első látogatása alkalmával. Tiszteletére díszes diadalkaput állíttatott, melynél a városbíró üdvözölte a község nevében. A főispán a városháza tanácstermében fogadta a küldöttségeket: a község képviselőtestületét, a róm. kath. és izr bilfelekezet, a közigazgatás, a kir. |árásbiróság, állami reáliskola^ a m. kir. adóhivatal, polgári leányiskola, állami elemi népiskola, nőegyletek, az ipartestület küldöttségét, valamint a csendőrségei. D \'-lben a főispáu tiszteletére a Kisfaludy Kaszinó nagytermében bankett volt, amelyen ugy a városból, mint a közvetlen vidékéről számosan tettek részt politikai pártkűlömbség nélkül. Este részt veit a közigazgatási tisztviselők által, a Osány-szobor javára redezelt, kitűnően sikerüli fényes bálon. Vármogyénk főispánja a legszebb emlékkel hagyta el a várost, melynek közönsége ót oly lel-keseu megünnepelte.
— A rendőrfogalmazói állás szervezéséről. Deák Péter főkapitány az iránt tett előterjesztést, hogy a rendórbizto8Í állást, moly jelenleg
I
FEBRUÁR 5
ZALAI KÖZLÖNY
8
Jánost, a lolonyoibfl Slromazky Eruő (polai) a nagykanizsai járásban és nagykanizsai városi sorozó-1 járásba dr. Plihál Viktort a novaiba Stódel Jánost (zalatárnoki) a pacsaiba Szentmíhályí Dezsőt (andor-liázi), a perlaki járásba Dr. Zakál Lajost, a sümegibe Dr. Tarányi Ferenoet* (nyirlaki), a zalaszentgró\'i járásba Hayden] Sándort (szalapai), a tapolcaiba br. Puthean Gézát (szigligeti). A nagyksnizsán működd sorozóbizottságba a vármegyo alispánjának helyettesítésére Vécsey Zsigmond, a megyei tiszti főorvos helyettesítésére pedig dr. Rátz Kálmán városi orvos küldetik ki.
— A polgári Egylet közgyűlése. Febr. 3-án tartotta a P. E. évi rendes kö?gyülését Beutzik Ferenc dr. elnöklete alatt. Elnök üdvözölte a megjelent tagokat és a jegyzőkönyv hitelesítésére Ferenozy Jáuos és Bauer Ferenc tagokat kérte fel. Rosenberg Mór dr. egyesületi titkár jelentésében rámutatott arra az áldozatra, melyet az egyesület a tagok érdekében hozott. Kél üj billíárd asztalt szerzett be 9700 K éttékben. A nagy termet és kistermeket tyra festette. Sajnálattal adta tudtára a közgyűlésnek, hogy Hütter Lajos háznagy obbeli tisztéről lemondott, a szerotot és részvét hangján emlékezett meg néhai Hertelendy Béla tagnak elhunytáról, ki a Polgári Egyletnek egyik legrégibb, legtiszteltebb tagia volt, Azután Eperjessy Gábor egyesületi pénztáros tett jelentést az 1911. évi zárszámadásából mely az eló-irányzatot mintegy 4000 K forgalommal multa felül. Elfogadta a közgyűlés az 1919. évi költségelőirányzatot is, mely szerint a bevétel 12708 K 10 f-ben. a kiadás 1 .\'701 K-b«n van megállapítva. A számvevőknek a felmentvény megadatott. Kisorsoltattak a következő kötvények: 23, 84, 4o, 60, 98, 20», 945, 859 263. 288, 310, 427, 489. 620, 564. A Közgyűlés az elnököt és tisztviselőket tyra egyhangúlag megválasztotta. Csak a bemondás által megüresedett háznagyi hivatalra választatott meg Síanvéber József az elhalálozás folytán megüresedett választmányi tagságra pedig Brandlhofer Antal választatott meg. \'W
Este a szokásos tár8asvae»oráu több«n mint h_at_ vanan vettek részt. A harmadik fogásnál szólásra emelkedett Dr. Beutzik Ferenc a Polgári Egylet "el" uöke és a legnagyobb figyelem közt fejtegette a Polgári Egylet hivatását, s nagy hatással beszélt a bekövetkezendő demokrácia diadaláról, melyei városunkba a Polgári Egylet van hivatva előmozdítani. Felszólaltak még Dr. Hajdú Gyula éltelte az elnököt, Dr. Fereuczy György. Oszterhuber László alelnököt, Eperjesy Gábor az egyleti tagokhoz intézett szózatöt s végül Dr. Fried Ödöu az egyleti tisztikar és Samu József Vécsey Zsigmond polgármejj^art^|köszöntötlo fel. A hangulat mindvégig kitűnő «IC dicsérőleg emlékezünk meg Blaskovich János egyleti vendéglős konyhájáról és piucé|éról. A szokásos peúsenyeborral ismételten Zerkowítz Lajos kedveskedett az egyleti tagoknak.
közgazdaság
93 K, 1910-ről 35 K, 1911-ről 28 K.) a választás alá került igazgatósági la^ok, ». in. Dr. Goda Lipót, Dr. Havas Hugó, Rosenberg Richárd és Rothschild Zsigmond, valamint a felügyelő-bizottság tagjai: Barta Lajos. Ötvös Emil, Plachy Jenő és dr. Rosenberg Mór egyhangúlag újra megválasztanak. A közgyűlés ulán megtartott igazgatósági Ölesen az igazgatóság elnökévé Remete Géza, helyettes elnökké Dr. Kreisler József és Rosenberg, Richárd választanak meg.
Városunk e legifjabb pénzintézoti alkotása, amint a folyton fokozódó eredmények mutatják a közönség bizalmának épugy letéteményese mint a régebben alakult intézetek. Az igazgatósági jelentés megemlékezik a Dunántúli parcellázó ¿s finanszírozó bank r. I. megállapításáról, mely az ó kedvezményezésére és részvételével történt.
Megemlítjük\' hogy a tiszta nyereség 3%-a » tisztviselők nyugdíjalapjára, &•/»-» p^dig tartalékalapra fordíltatik.\'
legfényesebb volt a Baukegyesűlet fennállása óta. Ez arra késztette az igazgatóságot éa a közgyűlést, hogy az osztalékot, » tavalyi 12 K-val szemben 14 K-ban állapította meg. Az osztalék mától kezdve a Bankegyesület pénztáránál folyósiltatik. Az alapszabályok egyuémely pontja ez alkalommal a\',,modern ügyvezetés mellemének megfelelőleg átdolgozva a közgyűléstől elfogadtatott. Weisz Tivadar kilépő igazgatósági tag egyhangúlag tyra megválasztatott.
3. A Zalamegyei Gazdasági Takar¿kpinziár r. t. Nagykanizsán f. hó 4-én tartotta 15. évi rendes közgyűlését Koller István elnöklete alatt. A szép számban megjelent részvényeseket üdvözölte és örömmel konstatálta az Ozletév hogy az intézet elért eredméuye az eddigiekei is felülmúlta, ami u igazgatóság és tisztviselői kar bnzgó és harmonikái együttműködésének köszönhető. Knortzer György igazgató felolvasta az igazgatóság és felügyelő bizottság jelentését és javaslatát, melyet a közgyűlés egyhangúlag magáévá tett. E szerint a tartalékok erős-bitésére az 1911. évi nyereségből 30000 K-átfordit, osztalékul pedig részvényenkint 35 K-át, ami 8\'/»0/»" nak felel meg és a Gazdasági Takarékpénztár pénztáránál a mai naptól kezdve kifizettetik. Ez az űzletév a Gazdasági Takarékpénztárnak eddig legeredményesebb asztendejo. Ez a folyton tartó fokozódás mutatja hogy az intézet izmosodás! processusa még egyre tart. A betétek nagysága, ami mindig a közbizalom mértéke, 1,400.000 K emelkedéssel a lefolyt évben több mint 5 millió K-ra emelkedett. Az igazgatóságnak 3 éves mandátuma lejárván egynek kivételével az eddigiek választattak meg. Uj igazgatósági tagnak Pósfai Horváth Jáuos választatott meg. A választmány uj tagjai lettek : Bóhm Emil, 8omogyi Gyula (Palin) Pálfíy Alajos és Sebestyén Géza (Gelsa).
A Nagykanizsai BankegyesUld r. I. Nagykanizsán f. hó 3-án tartolla 38. évi rendes közgyűlését ujnépi Elek Lipót elnöklete alatt. A közgyűlés egyhangúlag elhatározta, hogy a 400 ezer K alaptőke 6íH) ezer koronára emeltessék fel.
Enuek szükségességét az elnök azzal okolta | meg, hogy a Bankegyesűlet betétje az iden három milliót meghalad, ami míg egyrészt a közönség bizalmának örvendetes fokmérőié, másrészt azonban intézett kötelessége és jól felfogott érdeke kívánja, hogy az alaptőke aráuylagosau felemeltessék, hogy az üzletfelek bizalma necsak megmaradjon, hanem még fokozódjék.
A lefolyt 1911. év üzleti eredméuye talán
Ii« lVQgi aranyárami l«a»«tyobb Iilt0nl««a
WOLF
MAGDEBURG-BUCKAU
Boros flrtur oki. jípíazmémöh,
■UOAPCST, VI, TtU-kérdi 8».
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gózzel működő lokomobilok
Pénzintézetek közgyűlései.
Három nagykanizsai pénzintézetnek évi közgyűléséről akarunk beszámolni olyau sorrendben, aminőben azok megtartattak.
1. A Néptakarikpbtzlár Nagykanizsán f. hó 2-án tartotta a részvénye- ek élénk érdeklődése mellett VI. évi rendes közgyűlését Remete Géza elnöklete alatj, Részvényesek az igazgatóság összes előterjesztéseit egyhangúlag és megelégedéssel? vették tudomásul. Az osztalék részvényenként 98 korouában (5.6%) állapíttatott meg s az 5. számú szelvények ellenében f. hó 3-től kezdódóleg fizettetik ki. (Eddigi osztalék: 1907-ről 90 K, 1908-ról 99 K, 1909-ről
WOLF eredeti szerkezete 10 - 800 lőerőig. Az Ipar éa mezőgazdaság leggazdaságosabb. legtartöaabb éa legmegbízhatóbb Qztmgáprt.
istspirins
Minthogy sűrűn előfordul, hogy a valódi Asplrlnt utániatokkal helyettesítik, kérjQk az Aspirtnt csak Is ai állatunk forgalomba hozott
Aspirin -Tabletta
alakban vásárolni, a melletti lerajzolt eredití csomagolásban. (I üvegcső 20 Tablettával á 0.5 gr. K 1.20).
Minden Tablettára az Aapirin azó van rábelyegezve.
Csak i* wen Tabletták nyújtanak btiloillékot a késiltmény valódiságáén, és minden más mint nem valódi visszautasítandó. ?
Aapirint kizárólag erediti tablettáinkban kérjen.
Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co., Elberfeld und Leverkúaen b. Molhelm a. Rhein.
HlBifK&^i+i^
t.: ,. .feed .. íIíla^mmL^m
■JEr*
^liit -vurn
YXSPIRIN
k O.k.GR.-
\' ^ II
4.
ZALAI KÖZLÖNY
KEBRÜAR 6
SflLVHTOR
Gummi« sarkak
Utólérhefeflen t\'arfósságú.
Mindenütt kapható!
Veiérképviselő: Hermann Hirsch,
Oh jajl
Megfőj t ez az Átkozott köhög*» I
Köhögés, rekedte ég ós elnyál-káeodáe ellen gyors ée biztos hatásúak
nigger moiipntiltái
Az étvágyatjnem rontják és kitűnő lxüek. Doboza 1 ói 2 korona.
- Próbadoboz 60 fillér. =
Kó és szétküldés! raktár:
NÁDOR
(y oiynirtiri
Sndapaat, VI., Vloi-kínit 17.
É 1j • n!
Illír Hilpatitlllal.
Ciskbiair ■i|||é|)lt«tt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban. Geltsch és Graef dj-oguákban.
Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
HIRDESSEN a ZALAI KÖZLÖN Y-ben
Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tóvutra vezetni.
As IMS. 4y «te forgalomban.
Bsror PÍO- és hliieios szapaii.
Óvakodjunk
utiaaatekttl *a máa kéaaltménjrtk baoaaaa
fiitMtiL
E megjelölések :
Berger kitrányaiapana, Berger glycerln-kétrányaiapana éa Berger kén-kátrányszapanal, Berger gygy- éa higiénikus azapanai.
égUnk rétiére mint uóbelt védjegyek ét MonktvUl e póttá-
•okkal: valódi és aradét! védve vannak. Minden elárusító, ki sien kliíróleg valódi ée eióbell védjegyekkel blstoeltott, 40 év óu kipróbált Berger-féle sstppanok helyett más kéeaitményt csempén be, megsérti védjegyjogunkat. A mi ueppenaink e valódiság jeléill u Itt lenyomstott védjegyet és cégaláírást viselik.
Teeeék tehát eien két ismerteti jelre-ügyelni és klfejesetten Berger-féleueppanokst kérni,mintekövelkesó cég gyártmányéit:
& Comp. Troppau.
Kaphetó: Magyar-oeitrák monarchia ée a kdlfSId gyógy-exerlárelben áe aiakbavágó Őrletekben.
Tisztelt háziasszonyaink
Szíves figyelmébe ajánljak az
„TJJ PATRIA" pótkávét
& „BIVALY" gyári jeggyel.
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zam&toss&bbá és izlatesebbó teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minőségéről.
Siroliiv" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaő gyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
I
, Nyomatott a laptulajdooos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
frÁWftft\'NIZSA 191a FEBRUÁR 8. ¡M* ÉVPOLVAnÍ >it SZÁM
CSÜTÖRTÖK
VJtlíi\'/il (JjliH ! ■ .\' ! a njH,
ti ¡a(i*i\'>yiJ i)ii.\'\' •■itüUi-fir MMfii\'i •1*1*- HjJjlililtf/ i:,i>ltj V/. Imid ,II.7|(||
!• I
Politikai lap.
V,pil éi^\'iitll\'tlkla.
6Wn««l*»l *r»k;.Bj[«>» 4,ro 10 koron*, íí|í,r0 6 koron», IKtfWr. iTlíor-orSa\'áO ml. -i -fgV.« kr» 10 nu.
FoleUÍ« tMtkcftiló .
K«ri««i JÍMef.
Ulii.u
KinítJ« : a •urketal«M(.
Zatoármegye törvényhatósági bizottsága.
1919.
Zalavármegye törvényhatósági bizottsá gának 300 virilis ós 800 választott tagja van. Azonkivűl az alispán, a megyei főjegyző, 5 aljegyző, u megyoi tiszti főügyész, árvaszéki elnök, árvaszéki ülnökök, megyei főorvos, a járási fószolgabirák, Nagykanizsa ós Zalaegerszeg polgárnittstere, iu államépi-téssseti hivatal fónóko, megyei levéltáros ós 3 árvaszéki aljegyzőnek össwésert 39-nek van a megyei közgyűlésen szava/.ali joguk.
„ i így, i, tehát á vármegyei közgylllósoek 03» tagja van, Ezek közül Nagykanizsa váróé jelenig 09 virilis és J2 választott taggál \'víin a vármegyén képviselve. , Dó Palidban Viosz Fereno fóbiró ós Remete (>óza Ügyvéd nagykanizsai polgárok vannak megválasztva, Letenyón pedig Dob-rovics Milán. így Nagykanizsáról 84 megye-bizottsági tag vehet részt a magyegyülése-kon. Az adófizetők kőzöl első helyen van 63494 k. OÖ fillérről gróf Pestelioh Jenó (Csáktornya), a legutolsó helyen 714 kor. 99 f.-rql Spitzer Hugó Zalaegerszegről, •i\' A. nagykanizsaiak közül első Ijelyen van ujnépi Elek\' Lipót ipkt. 24175 k, t>i f.-reí, áz utolsó helyen dr. Hoob Oszkár 721 k, oO fillérrel.
A nagykanizsai legtöbb adót fizető törvényhatósági bizottsági tagok a következő sorrendben vannak fulvéve:
üjnépi Klek Lipót ipkt., Báró Gul^naii Aladár tű. d:, Báró Guttman László, Báró Guttmán Vilmos, Báró Guttman Ödön, Zer-" kovitz jiájofl, Steril\' Sándor, í)r. ^Béntilk Ferenc 0. o,,Bogén rí wler József, Óabőohay György <1, o., Sartory Oszkár, Dr. Sobwar* Adolf Qi oi, Unger Ullinaun Blok ipkt.(| K*-pooh Gyttlá &:\'« , Blatt Lajos, Tóth István g.i Haltai Józséf ipkt., Deák Péter, Weiser József, Grünhut Alfréd, Weiaz Tivadar, Lft< dufszky tírnó, Ármulh Náthán, l\'ollák József, Dr, Eabian Zsigmond ü. o., Bottelheim Kozsó,
lz*rkaiztiii| éa kiaUhlvaUI Baáh-tér I
T.l.fon : III — HlrtUt«Mk 4IJ«ráb4. ii«H«l.
---—--3-£Í_- ■■\' ■ ......... \'" -
Haasz Vilmos, Dr. Szabó Zsigmond 0; o, Strero Tivadar, Strem Vilmos, Dr. Szekeres Józsei\' o. o., Dr. Plihál Viktor u., Pongor Henrik, Dénes Lajos. Ebenspangpr Leó, Grünhut Henrik, Dr.( Dóry Józsof ü. o„ Bettelhelin GyŐzó, Hlatkó János, Kéry Jenó, Bun Samu t. o, Samu József ipkt . Ujnépi Elek Ernő, Leitner Ödön, Belus Lajos gy. o.. Dr., Tripaiumer Rezső ü. o., Weisz Bódog, Ujnópi Klek Géza, Lövi Adolf, Mihályi István, Miltényi Sándor ipkl., I\'órs József, Dr. Goda Lipót, Sommer Ignáoz, Sohwarz Oltó, Sehwarz Gusztáv, Dr. Lóké Kmil ü. o.y Csillag Jenő, Köó József, Reichenfeld Gyula, Weisz Adolf, Aczél Pal ü. o., Dr. Ollop Mór ü. o„ Günsberger Jakab. Oroszváry Gyula ö. o., Sohertz Géza, Dr. Hooh Oszkár.
Kurucemiéh Csobáncon.
Ül; mellém a kandallóhoz, Kel van siítva melege. Üsobáuovárról, édes kedves, liu halljad egy rgg rege. Fél«« irjuk le a leüti címet. Még megszólunk érte, hogy maradiak vagyunk, akik azt hisszük, hogy »annak még houfmk ét hojileáuyok ós hogy egyáltalán kell-e eit az érzelmet táplálni, amikor ma már elavult Ing,doninak akarják (ultUululni a haza fogalmit is. Anti folUnkbeu meg ídeaen csengnek Kisfaludy Sándor kedve* sorai, a mi képzeletüukben még mcgelevenfllnek egyszer másszor Csobánc, Tátika élt Szigliget romjai éa látjuk beuuők a meleg magyar szivü férfiakat éa asszonyokat, kikuek lelkében a haza mAg ideál, as erkölcs kényes ée a becsület életcél Kzeknek ttx ápolásáért atireseu tért nyitunk a Balatoni &6v«t*ég liivó szózaUuak mely (JwbAucot kin uceinlékkel akarja megjelölui. A Zalai Ktaltiny bármily ceekély össjegít elfogad, melyei hasábjain nyugtat és rendeltetési helyére eljuttat.
A Balatoni 8iötet«ég felszóliláaa n: „Kédves Honleányok és Honfiak!
AZ elódók emlékét megbecsülni, a nagy éa dicső lettek emlékét itiegír\'rcoi, a Wgwebb honleányi és hazafi ni kötelesség. \'"" h "
Yan-é aribál emlékezetesebb idó a magyarok tört^netébéh, mint a mikor a kurucok csillaga fénylett, a miitor a vitéz kurUc csapatok lovai patáinak robaja remegtette meg a hiua ellenségeinek a szivét és telte baszkén dobogóvá a magyarét.
És van-e a uagy harci lusáuak szerény, de rsgyogóbb eseménye miul a kis csobánci sziklavárba szorultak mesébe illó hóxieasége ?
Ha Osobáun alatt vitt el az utunk, vájjon eszünkbe futott-e az a fonyes diadal, melyet 1707. évi február hó 2l-én, fenn a hegy ormán, egy maroknyi kuruc csapat, mintegy harmincan, a várba lólmeuekfllt környékbeli nemesség és azok hozzátartozói. a talamegyei liAalelkfl asszonyon segítségével a vad kegyetlenségéről híres Itabutin osászári vezér hatalmas serege fölött kifirotl.
A császári vezér elvonulni igyekezett Osobánc alatt seregével, mikor t tárbeli vakmerők közül valaki közibük lőtt. Ezrével támadtak erre a kis sziklavárnak.
Csodálatraméltó küzdelem következeti t A középkor fegyvereivel küzdi várbeliek a jól fölszerelt ¿8 tekintélyes hadsereggel szemben vitézül megállották helyüket. És mikor a csepp hadsereg lankadni kezdett, a hóslelkU zalai asszonyok is munkához láttak. Forró viz, gerenda, szikladarab volt az asszonyok letteuetes fegyvere. És a vége az lett a küzdelemnek, hogy az ostromló tábornokot a várból lelőtték, a uagy császári sereg pedig jeleuiékeny veszteséggel szégyenszemre megszaladt.
Kedves honleányok és honfiak I Tegyünk róla, hogy a kuruc bátorság eme féuye« napját senki ue feledjel Állítsunk olyan emlékjelet Csobáncra, mely idótlnn-idókíg hirdesse Rákóczi vitéz katonái és a zalai asszonyok dicsőségét.
llazalias szívvel és őszinte bizodalommal fordulunk a magyar királyi belügyminiszter ur 155 089/ 1911. számú engedelme alapján mindazokhoz, a kik igaz magyaroknak érzik ós vallják magukat, szerény hozzájárulással tegyék lehetővé, hogy a bazalt kövekből emeleudó emlékoszlop rövid idó lefolyásával állhasson már a csobánci tetőn.
BaJatonfüredfürdó, 1911. évi november hó 30-án.
Hazafias üdvözlettel llatthyány Lajos gróf, v. b. I. t. elnök., Herleleady ^erenc, fórendih. lag, földbirtokos, alelnök., óvári Kereue dr., orsz. képv., ügyvezető alelnök., 8zéchényi Aladár gróf. földbir., alelnök., Cséplő tiruő, titkár.
A Zalai Közlöny
lzirU«ztiié«a is klriihlvatala
ti r -i .,*M >t«» mi : ■ . < , \' ,t
| 1
Deák-tér i. sz. alatt van-
--H^tMHfrW - -
"III ITIII\'MH
\'V:\\V.N

/AI LKA SUCHARD
Csak .
alpesi tej kakaó"
í5 czukorhó! all Páróitlan kulőnleqöööéQ. ^
i . -ii
iti.i.\'.j

4.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 10
HÍREK.
— Zalavármegye főispánja Tapolcán. Si\'olfi Hala« Béla dr. Zalavármegye főispánja mini értesülünk f. hó 10 én Tapolcára megy. A község képviselőtestülete elhatározta, hogy ö Méltóságát ünnepélyesen fogadja. Az ünuepélyes fogadtatáa prog-rammjinak megállapításával megbizla az elöljáróságot.
— Vármegyei kö/gyülés A zalavármegye törvényhatósági bizottság lebruár ha\\i közgyOlése 1918 évi február hó 12-én Icbz Zalaegerszegen a vármegyeház gy Üléstermében megtart* a. Kezdete d. e lo órakor. A közgyűlésen felveendő 106 pontból á ló tárgysorozatból megemlítjük a következőket: Alispáni jelentés a törvényhatóság állapotáról és a megyei számonkérószék jegyzökönyve. A keszthelyi és nagykanizsai ipartestületek kérelme az ipartörvéuy inódositáaa íráut. Bogyay Máté, dr Duost Feienc és társai keszthelyi lakósok felebbeZése a keszthelyi községi hiró válaiatás ügyében. Nagykanizsa képviselőtestületének határozata 6000 K., 3173 89 K., 10000 K kölcsön felvétele tárgyában. Ugyanannak határozata a városi napidijasok és egyéb alkalmazottak 1911 évi drágasági pótléka tárgyában. Ugyau-annak határozata szénkénegraktár építés« tárgyában. Özv. Vend! Antalué nagykanizsai lakós kérvénye segély iráut. Nagykanizsa képviselőtestületének a Szemére- és Kaziuczy-utcák csatornázása tárgyában hozott határozata.
— Pásztor Irma sikere. Lapunkban közöltük annak idején, hogy a székesfehérvári filharmonikusok meghívták Pásztor Irma zongoraművészt, hogy cóncertjükön közreműködjék Pásztor Irma a meghívást elfogadta és a f. hó 2-án Székesfehérváron tartott XXVII. filharmóniai hangversenyen 3 számmal szerepelt A coucertre Tlioman István mester, ki a művésznőnek tanára volt sok előkelőséggel maga is lerándult Budapestről. Nagykanizsáról a művésznő édosatyján, Pásztor Miksa zenetanáron kívül, többen jelentek meg. Pásztor Irma Nagykanizsa zeneértő közönségét mar elragadta briMáns játékával, most pedig szülőföldjén Int kezdi pályájának babéréit szedni. Szíves örömmel számolunk be sikeréről, melyről a Székesfehérvárott megjelenő két lap a következő kritikát közli. A Székesfehérvári Friss Újság f. hó 4-iki száma igy ir: .Ez alkalom mai egy eddig még csak szűk körben ismert nevű, de kétségtelenül diadalmas művészi jövőre hivatott fiatal zongora művészuót, a nagykanizsai Pásztor Irmát umerle meg Fehérvár zenekedvelő közönségei Pásztor Irma.elsőben Ohopiu „Noelurno— Dob dur" és Liszt ..„Rigolettó — Paraphrase* művét azután Schumann .A-moll zougorahangversenyét" adta elő bámulatra ragadó, briliáns technikával, sok finomsággal éé gyakrau előnyösen megnyilatkozó eredet felfogással. A közönség szivesen és lelkesen tapsolta, a fiatal művésznő művészi játékát.1\' A Székesfehérvár és Vidéke ezt inon Ija febr. 3-iki számában: .A pódiumon a zenekedvelők működő csapata és a honvédzenekar erős együttese foglalt helyet s igy teljen fortlssimóval vonult be a ,Farsang Kómában" cimt) hatalmas Berlioz-kompozíció. A tömérdek szépségekben bővelkedő zenekép-sorozat megalapozta a közönség hangulatát, melynek középpontiba a következő szám szereplői« a hájo>an szerény megielenésü hpesti zongoraművésznő foglalt helyet. Pásztor Irma kivel z-n-kedvelőink már tavalv Nagykanizsái) együttműködtek, Tlioman mester tanítványa, a legtehetségesebb a fiatalab zongoraművészek között, kinek hát au jósolhatták ismerősei, mesterei a legfényesebb nevet Obopiu Noclurne-jél és Liszt Kigoletto parafrázisát játszotta mint szóló-számokat s különösen az utóbbival szinte rendkívüli hatást ért el. Bámulatos teknikája és dinamiká|a, tnely lányos törékenységével in- iduem ellentétesnek látszik, a tanítvány éa mesterének zsenialitását egyaránt dicséri."
— Házasság. Markovils Dávid pécsi felső kereskedelmi iskolai tanár f. ho 18-án d. e. II órakor köt házasságot Pécsett (János-utca 6. szatn alalt) FOrst Margit úrhölggyel.
— Hivatalos átvevés Deák Péter rondör-fókapiláuy közel 4 heti szabadsága után teguap újra átvette a hivatalát.
— Kinevezés. A pénzügyminiszter Balázs József k"szlh»lyi m kir. adóhivatali tisztet adóhivatali ellenőrré a tahi m. kir. adóhivatalhoz kinevezte. Balázs József lapunknak muuka-lársa Szakcikkeit a Magyar Kereskedők Lapja is szívesen közölte. Jóízű tárcái a megyei lapokban gyakran olvashatók. Reméljük, hogy uj állomáshelyéről is felkereai a .Zalai Közlönyt munkáival. Gratulálunk nz előléptetéshez.
— A tüdőbetegekórt. Gyakrau jön szerkesztőséginkbe egt-egy sovány köhécselő uó, férlL aki azt kéri segítsük be tüdőbeteg szanatóriumba. A József királyi szanatórium Egyesület elnöke többször teljesített» kérelmünket, legutóbb azonban arra kért, hogy mi viszont a helyi társadalmat buzdítsuk, tegye lehetővé a második, a debrecenben felépítendő kétszáz ágyas szanatórium építését és a farsang folyamán rendezzenek városunkban a azegénysorsu tüdőbetegek számára egy vigalmat Az vau tervben, hogy egy kiváló ifjú novellista, a Petőfi Társaság tagja s egy ismert fővárosi művésznő jöune városunkba művészeatély rendezésére. Nagyon kérjük azokat, kik városuukbau a jótékonyság ügyeinek őrállói: gondoljanak a tüdőbetegekre. Legiobb sikerrel járna, ha msgál a?, egyesület elnökét. Lukács György v. b. t. tanácsost keresnénk föl (Budapest. VI. kerület Süló-utca 6.) levéllel, aki készséggel válaszol inidarra a levélre, melyet azegénysorsu tüdőbetegek sorsáról a jótékonyság szolgálatában hoz á intéznek.
— A Piknik Ma már csak ugy kell iroi: A piknik, é.s uiiudenkLtodja, hogy a Jórsef királyi herceg szanatóriumi egyesület nagykanizsai bizottságénak piknikjéről viu szó, mely szombat est« lesz a P E. termeiben. Az elite-mulalságoknak egyik leg-népszerübbike hz, azrá telt» a szent cél és az a magyaros vendéglátás, mely ott meghonosodott. Hogy az idei siker vetekedni iog az eddigiekkel az már biztosítva van. A fáradhatatlan bizottsági hölgyek még egyre folytalják a gyűjtési, mely szép eredménnyel fog végződni.
— Portómentesség a szanatóriumi bizottság levelezéseinek Lukács György v. b 1.1. volt miuiszter, levélben tudatta Kövesd! Itoér Uusz-távué ezrededével, hogy a kereske\'elmi miniszter méltányolta a nagykanizsai szanatóriumi bizottság kifejtett működését és levelezésetek porlómenl. sséget engedélyezétl. Ez míg egyrészt fényes elismeréa számba meg a kanizsai bizottság működésének, másrészt abban leli fontosságát, hogy évenkint tekintélyes összeggel több jut a szegény tüdőbetegek gyámolilásara.
— Kamarai gyűlések A soproni kereskedelmi és iparkamara a f. bó 13-án rendes közgyűlést tart. A tárgysorozatból kiemeljük ezeket Munkás jutaimi dijak szétosztása. Elnöki és titkári jelentés. A soproni állam! és vármegyei tiszlviselók-nek a helyi drágaság enyhítése érdekében szükséges intézkedéseket sürgető emlékirata A magyar-bos-uyák-heri-egovinai gazdasági központhoz való csatla kozás Ugye A tárgysorozat előkészítése céljából f. hó 9-én ugyané ak a kamara helyiségeiben bizottság\' gyűlés lesz Halvaz Frigyes kamarai aleluök eluöklele alatt.
— Esküdtszéki tárgyalások. A tárgyalás második napján Petlánovíis János 4t éves galauboki asztalos ügye tárgvaltatolt, ki házigazdája Csapó Imre házából num akart akkor Re kikóltözködni, mikor a lárásluróság kilakoltató Ítéletet hozott ellene. Sőt mikor Csapó Imre bement hozzá aógorával ifj Szépe Józseffel, hogy kihurcolkodásra birja zsebéből revol-
verét rántott elő és rálőtt Csapóra, de Szepe Józsefet találta. Az esküdtszék súlyos tesji sértés vétségében lalálta bűnösnek Petlanovicsot és a bíróság hét havi fogházra és 50 korona pénzbüntetésre Ítélte. Az ítélet ellen a vádlott aemmiségi panasszal élt.
A harmadik nap Keszi József 39 éves fóldiní-ves és özv. Nagy Gyftrgynó szül. Streifer Katalin 28 felsózsidi lakósok üllek a vádlottak padján. A vád az bogy Keszi József szeretőjének Nagy György-nének felbujtására agyonlőtte Nagy Györgyöt ki feleségével durván bánt. Az esküdtek verdiktje alapján a bíróság özv. Nagy Györgyuél^életfogylínlag, Készi Józsefet pedig 15 évi fegyházra ítélte.
— Iparhatósági megbízottak. A mult hónapban kellet volna már az iparhatóság! megbízottak megválasztásának megtörtéuie De a meghívott iparosok és kereskedők közül a gyűlésen aenki se jelent meg. Most febr. 9lére, d. u. órára uj gyűlés / vau összehiva. Hogy vájjon most megtartható lesz a választás, vagy nem az az érdekelt iparosok éa kereskedők megjeleneaélól fűgg.
— Az állatkínzás meggátlása Serényi Béla gróf földmivelésügyi miniszter igen helyes rendeletet adott ki. Szinte naponta láthatók az utcán azok a fölbáhoritó esetek, amelyek arcul ütek minden állatvédelmi intézkedést. Fiakkeresek, de főleg nehéz lárszekerű fuvarosok gyönge elerótlenedolt gebéket fognak a kocsik elé. A siegé„y ló a legtöbb esetben nincs ia élesre vasalva. A síkos uton nem tud kapaszkodni, Csetlík-botlik, egyébként sem birja a nagy terhel. A gazdája pedig vad kegyetlenséggel esik neki és üti veri, kínozza a nyomorult állatot. A földmivelésügyi miniszter most kibocsátott rendeletében fölhívja az összes törvényhatóságok figyelmét, hogy a maguk hatáskörébeu szigorúan ügyeljenek föl az az ilyen felháborító esetekre és ugyancsak ezigoruan járjanak el az állatkínzókkal Bzembon. A rendelet igen üdvös s most már csak az a kívánság marad hátra, hogy a törvényhatóságok tényleg aiigoruan a rendelet értelmében járjanak el.
— A népesedés eUen. Dr. Goda Lipót városi orvost a napokban sürgősen hivj^k egy házhoz. A gyorsan megjelent orvost Vértes Áooa cselédleány ágyához vezették, ki tényleg rosszul is volt. Az orvos konstatálta, hogy a leány a népesedési statisztikát akarta egy ludlolvonástal kik irrigálui. Abból származott a baja. Azonnal a kórházba szállították. Ma már tul van a veszedelmen. A rendőrség kihallgatta, tettét be is ismerte és azoknak a nevét is bemoodta, akiknek tanácsára a magzatelhajtás műtétét elkövette. A rendőrség ezek ellen ia bevezette a nyomozást.
— Utcai támadaB. Scbeiber János gelse-szigeti lakós tegnap bejölt a hetivásárra Hozzászegődött Légrádi János foglalkozás nélküli cipész-legény és egy rézből való .arauygyOrül" kínált neki megvételre. Scheibernek ugy látszik van már tapasztalata effélékben azért elutasította magától az .elő nyös vásárt. Ez bnszanlolla Légrádil és később méltó társával Mersiccsel újra felkutatták 8oh-ibert Állítólag meri Scbeiber léptétől a sár Légrádi ruhájára frócosent, Légrádi fólQtötie Scbeiber állát, Mersila meg polonv.irte és hogy vér nélkül el ne múljék az eset, hát egy bottal ugy vágta feibe, hogy a fején szájáu azouoal m-tgeredl a vére. A rendőrségen bekötötték. A két |ómadár ellen pedig megiuditotlák a büntető eljárást.
Kisasszony kereskedelmi képzettséggel, ki német nyelvet is birja azonnal alkalmazást nyer. — Bővebben
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
KON >• VKBRBSKBDÉSÉHBN
NAGYKANIZSÁN.
FEBRUÁR 8
ZALAI KÖZLÖNY
KOZGAZDASAG
— Pénzintézeti közgyűlés. A nagykanizsai takarékpénztár részvény-társaság február bó 6-án tartotta hatvanhetedik évi rendes közgyűlését ujuépi Elek Lipót kir. kereskedelmi tanácsos elnöklésével. Az igazgatósági jelentés, cons tatálja, hogy a lefolyt évben az összes üzletágak gyarapodást és emelkedést mutatnak. Az ólért liszta nyereség a mull évi 252H2 K 43 f. nyereség áthozattal együtt 9í ar. 206 frauk 933604 K 80 f. vagyis 10 ar. 8223 K 58 fillérrel több az elözö évinél. Ezen nyeremény követkozó képeni felosztása határoztatott el. A tartalékalapra 5 ar. 10 frank, 10416 K 62 f., Igazgatósági jutalékokra 10 ar. 3o frauk, 31246 K 85 f., A rendelkezésre álló tartalékra 1000 K helyeztetik. Osztalékra részvényenkint 120 K„ 1250 drb. részény után 150,000 K fizettetik. Városi közhasznú és jótékony célókra agomáuyoztalik 2070 K., A házérték leirá-sára^2000 K fizettetik. 28880 K 33 f. pedig a jövő évi nyeremény és veszteség számlára vitetett át. Az igazgatósági és felügyelő-bizottsági tagok változatlanul a régiek maradtak.
— Magvizsgáló kirendeltség. A földmive-l lési miniszter Zalavármegye alispánja utjáu értesítette Nagykanizsa városát, hogy a Nagykanizsán felállítandó magvizsgálói állomási kirendeltség in. é. augusztus 5-én kelt 42610 sz. leirat értelmében csak az ólomzárolási munkákat fogja a helyszínen ellátni. Ellenben az önálló magvizsgálati, nevezetesen a tisztasági és származási vizsgálatok továbbra is^ budapesti in. kir. magvizsgáló állomásnál fognak végeztetni. Egyébként tudomására adjuk a gazdaközöuségnek, hogy magvizsgálói kirendeltség krauka vizsgálatot is végez. A közel jövőben beálló vetési időben a gazdák saját érdekűkben oselekesznek, ha a vetés alá veendő magát minden alkalommal a magvizsgálói kirendeltség vizsgálata alá bocsátják.
— Állatbetegségek a következő községekben vannak: Zalaszentbalázson lépfene, Becsehelyeu száj és körömfájás. Jukesantalfalváu rühkór, Homokkomáromban, Üzentén, Letenyéu és Nagyrécsén sertésvész, DiÓ8kőlon és Misefán sertésorbáuc.
volt, szakembereink közül való „Hegyvidéki agrárpolitika" cimen tanulmányt közöl, amelyekben uj és meglepő eszméket és terveket közöl a nyilvánossággal. Nagyszabású történelmi tanulmányt kezd meg Seross László .Kossuth, Görgei és Szemere" oímen, amelyben a szabadságharo e három kiváló vezérének eddig kiadatlan és ismeretlen leveleit publikálja s e levelek kapcsán a szabadságharc eseményeinek meglepő beállítását adja. Méhely Kálmán, a Magyar vasművek és gépgyárak országos egyesületének vezértilkára érdekes cikkében „A választójogi reform kérdése" cimen szól hozzá a választójog aktuális problémájához. még pedig ezúttal a munkaadók szempontjából. .Egy szerbiai levél" amelyet „Balcauicus" áluév alatt iró szerző közöl, alkalmas lesz arra, hogy Szerbiával való viszonyunk számára uj szempontokat Hd|on. Szépirodalmunk rovatában Krúdy: Juliette cimtí bájos olbeszélését találjuk, míg Ambrus Zoltán szokott magns színvonalú színházi kritikája szerencsésen egészíti ki a gazdag tartalmat. A feljegyzések rovalában. amely teljes ivet foglal magában, találjuk Adorján Andor, Horuyáuszky Gyula, Kemény Simon, Sztrakoniezki Károly, farkas Pál és Herceg Ferenc aktuális feljegyzéseit, amelyek sokoldalúságuk és
w
Globus
LfémtiszHtókivonaHail 5
a világ legjobb fémfozfilószére
MEGHÍVÓ.
A Kotori Takarékpénztár Részvénytársaság
huszad
RENDES KÖZGYŰLÉSÉT
igia február hó a5-én délután a órakor üzlethelyiségében tartandja, melyre a t.
részványesek ezennel meghívatnak.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
— A „Vasárnapi Újság" február 4-ikí száma valóban pompás kivitelű képekben mulatja be Benczúr Gyula bajza-utcai műtermét, a hires brassói fekete templomot, Bíró Lajos uj darabjának előadását k Magyar Színházban, Báthory Istváu lengyel király magyar vitézeinek emlékeit Liihvániában stb. Néhány kép Nagy Frigyes születésének kétszázadik évfordulójára vonatkozik. Érdekes olvasni valóul kinálkozuak Bzemere György reáéuye, Knflka Margit és Pásztor Árpád versei, Lampérlh Géza uovellája. Egy 8záz év előtti angol utazó útleírása Magyarországról, stb. Egyéb közleméuyek: E. de Martonue náluk járt francia földrajztudós arcképe, Divéky Ador|áu és Makoldy József cikkei s a rendes bet\' rovatok. Irodalom és művészet, sakkjáték, stb. — A „Vasárnapi újság" előfizetési ára negyedévre öt korona, a „Világkrónikáival együtt-hat korona. Megrendelhető a „Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV., Egyetem-utca 4. szám) Ugyiuitt megrendelhető a „Képes Néplap", a legolcsóbb újság « magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
— A Magyar\'Figyelő II. évfolyamának 3. száma oly gazdag és érdekes tartalommal jeleut meg, hogy méltán magáru vonja iniudizok figyelméti akik egy igazán előkelő és magas színvonalú magyar szemlének kialakulásán ötűlui tudóik. Pirkuer János országgyűlési képviselő, aki az aprárpolitika terén, melynek Sokáig egyik legilletékesebb aktiv téuyezójo
A közgyűlés tárgyai lesznek;
1. A jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes tag kiküldése.
2. Az évi zármérleg és eredmónyszámla bemutatása, valamint az osztalék megállapítása.
3. Az igazgatóság és felügyelőség részére a felmentvény megadása.
4. Két igazgatósági tag megválasztása.
5. Az alapszabályok ÖB. ós 69-ik §§-lnak módosítása. t5. Esetleges indítványok tárgyalása.
Köhögés, rekedtség ós elnyál-kásodás ellen gyors éa biztos hatásúak
Élj
m e11ü a sztillái
Megfojt ez az átkozott köhögési
Az étvágyat nem rontják és kitűnő
izüek. Doboza 1 és 2 korona. _—r~ Próbadoboz 60 fillér. Fő és szétküldés! raktár:
M Á D O R
gyógyszertára Budapest, VI., Viol-kBrat 17.
ggír milpaiztlllai-
Cukktaar ■i|i;é|yltitt
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula,
Szabó Albert gyógyszertárakban. Geltsch és Graef droguákban.
Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
\\

őszinteségük folytán e szemle barátainak legkedvesebb olvaMnánysi közé tartoznak Előfizetési ára nogyedévre 6 kor. Kiadóhivatal Budapest VI. ker. Andrássy-ut 10.
FEÖßÜAR 8.
Nyersolaj-motor.
t:
Világhírűek
Magáajáré-ot 0?
Gőz- ós motor-cáéplőkéázletek
U&nik egyszerű kezelés, olcaó ¿a biitas Üzem által.
mert a
legjobbak
ti8
legegyszerűbbek
ElsórendO gyártmány, Otome olcsó kezelés egyszerfl. C
i >
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kő törő
- ~ Mielőtt gépet vesz, nézze meg
, Aií\'-H\' 41
gépkiállításunkat KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Kálmán-utoa 14.
A ti országutakon magát rofttatjá és igen jól tőr. Mettfcitbfetó ügynökdket keraaünk.
KiiOuó gyártmány.\'1 a -
igeit célsZerttek, mert a ■nalomjárat\'al e^ytltt van sikszila szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom liaire és darára
At íaea. ér óta forr»te«kaa. fJ
O0O- 8S.....
J I uttaaatoktól más
juiik
F. megjelMételc
Hergor kátrányszapana,
Berger glycerin-kátrányaupana éa
Berger ken-kátrányazapanai,
Berger gy^y- és higiénikus szapanai. égünk rétiére mint uóbetl védjegyek é* aionklviil e pótlt-
inkktl: valódi éa eredeti védve vennek. Mldtn «Utualló, ki e»en kiUHIU WMI <t axóbelt Ttd)»- • gyakol blltoillott, 40 év óla kipróbált Bcrger-fele Kappanok htlftll mát kcaattiaénjrt 4<o<npési be, megérti védjegyjogunkat, I A ii\\i titpptnaink a
í\\Utj2yoni»tott Úfafó^Kt^tf \' védjegyet ée cég- fr. \\ > I
•Uirtm vitetik.
Tellek tehii u« wj.-(amerletó jetre-ttgyelnt ét kií»Ju«tt«n ; -fél<«iep|wn«kMkáMl,iBjnt«kovelkeaó <ég gyárimínytili
Hall 6 Conp., Troppau.
■ / * Kapható: Migrer-ÓMlrák roontrcHlt ót • kfllfSId gyogf-trerUrelbtn 4t utkbtvigó {lilétekben.
ttltth*ttff+TÍ!t" -T t -—t r. -
I : .1
11 . ...
« -« / Tisztelt h á zi asszonyai Szives figyelmébe ajánljuk az
„UJ PATRIA" pótkávét /
a „BIVALY- \'• i ir■<■■-.: j . • , , */ gyári jeggyel.
A kávófőzetet zamatoasabbá. és izletesebbé taBzi, annak szép barna szint kölcsönöz. meggyőz annak kiváló minőségéről. : I.I
\' i \' • • •• -Egy főzőpróba ■V .i í\' <. >j (í :S\' l : 4- , () j
" \' ¿i » v. ^r
: «\'.iinbl.fi
-Ih r.Sí, Irtrtfl.-ifft ! e&göxl
OD
jegyezd me>r: csak
-«»() 1 : n/.\'t.v61« dqiiX
^cigaretta-papírt, vatty hüvelyt hozz és no en-rgedd ma^ad hasonló kiu^zésil silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni

Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 FEBRUÁR la. 51-IK ÉVFOLYAM 12. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilialk hétfőn ét ciBtftrtBkin.
FololAs uoiketitA :
KU.II.« :
ElOfU«M(l Irak: Kgto évre 10 korona, íélívi. 6 korona, M„_,,• i ,
N«|jroii«»ro 3 koron« SO Ali. - Egy»» tiAm ara 10 Ali. ■»««««■ .»o*««m. h «Krrk«*KlUn«|c;.
Sz«rkitztiti| ii kiadóhivatal Diák-tir 1
T»l«\'on: llf. - Hlrd»U»»k dlj.i.bá. »«»rlnl.
Az esküdtszék! tárgyalásokról.
A krónikás elmélkedése.
Néhány országos érdekességü esküdt-széki tárgyalás az általános felfogásául any-nyira ellentétes ítélettel végződött, hogy már ez a körülmény is érdekességet ad minden ujabb tárgyalásnak. De az esküdt széki tárgyalások magukban véve sem nélkülözik az izgató momentumokat a törvényszéki birákra, az flgyéftzi\'O, a védőkre és a közönségre egyaránt így csak természetes, hogy Nagykanizsának a múlt heti főérdekessége, a kávéházi és " egyesületi beszélgetések fóté-mája azok az esküdtszéki tárgyalások voltak, melyek a nagykanizsai kir. törvényszéket egy teljes hétig foglalkoztatták.
Az esküdtszék elé utalt bűnök mind a magyar vérmérsékletben gyökerező okokra vezethetők vissza. A csekély okokból szárma/ végzetes következményeket uiéhökbcn hordó harag és az ebből keletkezett boszu-állás. Azután pedig a szerelmi őrület, nielv a következményeket nem látja, nem mérlegeli, hanem izzó gerjedelmében könyörtelenül hárítja el az akadályokat, amelyek a szerelem útjában állanak. Ezek a bűnök mindig emberiek, az önuralom hiányában elbukó ember büntetését vonják maguk után. Ezeknél az apró tragédiáknál is mindig megvan az embertársak rokonszenve, ha mindjárt elítéli is a társadalmi erkölcs megsértőjét.
A polgárok, kik mint az esküdtszék tagjai, bírálói embertársaik cselekedetének, önérzetükben megnövekedve, megnemesedve teljesitik e fontos hivatást és tagadhatatlan, hogy ha rendes polgári foglalkozásukban e tárgyalások megzavarják is, mégis szívesen áldozzák érte idejöket.
A törvényszéki bírák, az ügyész e tárgyalásokat a sablonostól eltérő ambícióval fogják fel. Az ügyvédek pedig, kik a vádlottnak a jogvédelmet nyújtják, itt gyakorolják legszeb hivatásukat. Ht összpontosul az az atubicíó, az ábránd, melyet még--jogász korukban tápláltak, mikor a híres szónokok védő beszédei» élesítették dialektikai tehét-8égöket. E tárgyalásuknál nemcsak a birói kar. az ügyész, a vádlott válnak hallgatóivá\' hanem a polgárság jobbjaiból kikerült es-jtüdtek és a tárgyaló terem megr^övekedett
hallgatósága, mely kőzött egyszer másszor éppen a leginlelígensebb eleinek foglalnak helyet. Ezért az ügyvéd kiváló ambícióval teljesiti itt vedói kötelességét és valljuk meg legszebb hivatását. Mert miként az orvos, ó is gyógyít. Lelki sebeket Amint az orvos nem gyógyít ki minden \'»eleget, ugy a védő ügyvéd legzseniálisabb és u lélek legkifür-készhctetlenebb rejtekét feltáró beszéde se mossa fehérre vádlott embertársát, de az okok iV-\'kőrüliiiéuyek, az ember testi, lelki vonatkozásainak helyes f> hálásával eléri az objektív íteletet, mellyel i jogrendet helyreállítja, a büuös lelkébe pedig az igazság balzsamcsepjével nemesei»\'.. emberi érzést olt. Ezekért a külső és belső körülményeknél fogva szívesen áll az 1 gyvéd az esküdtszéki védelem szolgálatáig
A lefolyt 5 esküdtszéki tárgyaláson a következő nagykanizsai ügyvédek szerepeltek : dr. Bród Tivadar,- dr.-Fried •ödg», dr. Hujdu (iyula, dr. Lóké Emil dr. liotschild Béla (uj) és dr. Sohwarz Adolf. Amint látjuk városunk legtekintélyesebb ügyvédei közül kerüllek ki a védők, akik nem a busás honorárium kedvéért, amire rendesen nincs kilátásuk. hanem a legszebb ügyvédi functio az embertárs védelme érdekében fejlik ki tehetségük legjavát, A<t hiszem nem vétünk a szokás ellen, ha dr. liothchild Béla ügyvéd nevéhez odaírtuk, hogy uj. Hiszen a pénzintézeti igazgatósági és az egyleti választmányi tagoknak is odaszokták tenni a iapok ezt az érdekességet célzó „uj" szót. Mi is azért irtuk oda. Mert míg a többi ügyvéd már vihaivdz.li a iníikódesben, akiknek qualí-tásaí már megteremtették a kedvező kritikát, addig dr Rotholiild Béla ügyvédnek ez volt első esküdtszéki szereplése. Itt váll először valóra a kivívott sikernek az az álma melyet a nagy védőkapacitások nyomán haladva magának studiuma közt megrajzolt. lstt»u mentsen, nem akarunk ennek az ismert nagy tudásu fiaiul ügyvédnek reklámot csapni, hiszen szerény egyéiiiaegenek volna ez éppen a legkéllemeilcn-bb, de ha már elmélkedést írunk nem térhetünk kv az elől, liogyaz ó első esküdtszéki működésével külön ne foglalkoz- \\ zuiik. Meri hogy csakugyan érdekesség, volt ez a védő ügyvéd k szereplése közöli,, mutatja az az őszinte gratuláció, mely a nem közönséges szinvonalu fejtegetésekben\'
bővelkedő védőbeszédet a tárgyalási elnök, a bírák, az ügyvéd kollegák részéről követte. Azért vált nekünk mint krónikásnak kötelességünkké, hogy az „uj" jelzőnek magyarázatát adjuk.
Kötelességszerűen be kell számolnunk arról az általános elismerésről is, mellyel a tárgyalasokat végig hallgató közönség és a jogászvilág adózik dr. Kenedi Imrének, mint tárgyalási elnöknek és dr. Kiss László ügyésznek ki mindvégig a vádhatóságot képviselte. A hat napig tartó ciklus szinte emberfeletti munkáját ucmcsak hatalmas jogászi készséget eláruló pualilással és ob-jectivitással végezték, hanem leiköknek ki-ki csillanó humánus tartalma is jótékony hatással volt vádlottra és közönségre egyaránt.
Még csak annyit akarunk a lefolyt esküdtszéki tárgyalásokról megemlíteni, hogy az egy hétig tartó tárgyalások f> bűnesetének vádlotiai közül egy sem kapott felmentő ítéletet. A törvényismerók és a laikus művelt közönség egyaránt megnyugvással fogadta a verdiktek alapján hozott ítéleteket.
Tarlózás az ipariskolában.
Városunk Államilag segélyzett községi Iparis-ko\'ája olyan mint a jó asszony: kövesül beszéltei magáról. Egy-egy hír kiszivárog belőle a helyt lapokba néha-iiapjáu, például mikor az ipariskolai főigazgató látogatáséi jelzik, vagy a tanév végén, mikor a konstatált évi sikerről beszámolnak, amely siker, — mellesleg megi\'gyezvo, — sohasem a lanitószemélyzet érdeme, hanem egyéb közrejátszó körülményeké, tényezőké.
Spougyát rá! Ez még a legkisebb baj. Elvégre ha az ipariskola tanítótestületének lelkéből kiszorult volna az idealizmus s csupán a tanítói becsQlotért dolgozun, — akkor is a .kor sziuvoualáu" állana az iskola. Erre a színvonalra hatökrös szekérrel húzná fel, — ha nem, — a tanévvégi értesítőkben közzétett jelentés, vugy éppen a felügyelő-bizottság. Mert hiszen ez esetben is áll a katonai téren axiómaként ismert régi mondás: nem a hadsereg, hanem a vezetőség Mtpie.nt¡«ja nyeri meg a csatái. S véglére is a bölcsesség bölcsesség marad, « melynek szomszédszágábau .szörnyűséges .módon eltörpül a munka érdeme.
Es jól van ez így I A inunkénak ősidők óta egy érdome van az, hogy hallgat. Nem ordítja tele a világot, hanem csend \'sen porverés nélktll tényezőjévé válik n haladásnak. 8 hagyja a kiabálást azoknak, kiknél a semmittevés ügyes csoportosításából áll a tevékenység.
Haladni akarsz? Ordó fájdalmaid vaunak?
8
ZALAI KÖZLÖNY
FEBBUAR 13
Alkalmazkodj a mai kor uralkodó nézeteihez. Két-három évtized óta sok senki semmiból emelkedett valamivé. Vannak emberek ezrivel, akik ltom tudnának beszámolni azokról a nagy érdemekről, melyeknek segítségével felfelé buktak. Pontius Pilátus nevét az egész keresztény világ ismeri — a Oredóból Ez is érdem. Nohát egy ipariskolai tanító nem ebbe az ingyen dicsőséget biztosító credóba törekszik. Nem is neki való hely ez I Neki a megfeszítésre, agyonkövezésro Ítélt apostolok és megváltók koldus-során vau a helye
Íny fogja fel az ó helyzetéi a felügyeló-bizotl-sátf, a pénzügyi-bizottság, a nemes város stbi. Elismerésből is kijut néha-néha, hu pénzbo uom kerül. De az az elismerés is kényszeredett valami Ki érez együtt az ipariskolával ? önzetlenül — csak « tanító \' 0" ha annak bajairól beszél, ha feltárni törekszik sz intézet hiányait, azt a sok akadályt, mely becsületes céljai elérésében gátolja; akkor a tanító legalább is a fogadatlan próká(or szerepére vállalkozott, — természetesen unnak a honoráriumával.
Hát ez is valami I
8 éppen azért, mert ebből a honoráriumból aligha olvashatná ki valaki az önzést, én rámutatok néhány olyan dologra, mi az én igazságérzetemet sérti. Inkoguitómat pedig csupán azért tartom meg, nehogy egy-két közérdekű cikk alatt a nevemet látva, hatóságom valamelyes, a fent nevezett prókátor fizetésével egyeuló értékű címzetes direktor^ággal való kitüntetésre terjesszen fel. Az ördög nem alszik. Az ilyen herosztrátusi dicsőség a mai világban könnyen érheti az embert. Még nem találták fel b villámhárítóját.
Van az ipariskoláknak egy u. u. „Szervezet"-« Jelentőségre a zsidók Talmud|a, a keresztények Bibliája és a mohamedánok Alkoránja melleit áll. Az angol Magna Charta és a magyar Arauybulla állaiujogílag pem oly fontos, mint ez a szervezet-Én ugyan még soha nem olvastam, de szavahihető emoerektól hallottam, hogy vahnnk emberek a kik nem csak látták, de olvasták is. Hát ebben ar. ipar-iek >lai szentírásban van hevésve Márlouffy Márton által feltalált ruuák és hieroglifákkal, hogy : „foltéi-lenül a cél elérésére szolgál azon köiülméuy, hogy egyik osztályban \'24—Í8 uövendék, a másikba 6¥—80 laniuc-csemete helyeztessék el. Ha az illető csemeték analfabéták és magyarul abszolúte nem tudnak, akkoi egy osztály maximális létszámú 70-nél kevesebb s 200-nál tsbbnem lehet.
8zegéuy Dante Alighieri nem ismerte még a magyar ipariskolai Szervezet rouiek Írásművét, mert ha ismerte volna, akkor a Diviua Cotnedia infertiális pokoli élvezeteiből nem feledte volna ki például a helybeli államilag segélyzet községi iparostanonc iskola előKészitő osztályába beosztott tanító helyzete-felsorolását. Hát ez már csak egy ujabb kor költői zseuiiének lesz tárgya a pokol szemléltetéséhez Addig azonban ennek az X tanító uruak homlok, körül nagyon megnövekszik a szenvedők maitirko-szoruja, Mert a szerveiéiben sok minden benne vau. de az 08ztály»zétválasztás es a tunerószaporitáa hiányzik. Alihoz pénz. pénz pénz — és jóakarat kellene.
Pedig özekből egyik sincs, siucs, sincs. Igaz, hogy az ii-kola a városé. De az is igaz, hogy az állam anyagi Itozzáiárulással lámogalja. A város a felemeli pótwlók labirintusából keresi Ariadné fonalával a kimenekülést s ezenközben olyan tormán monológizál, hogy adjon nagyobb segélyt at állam s miodiárt lesz liejehujtt, tánc, muzsika, ének, — még-.uj tanító\' állás is.
^ Az állam pedig visszamouológizál: tied az iskola, fejleszd te magad! Én nekem a magam iskoláinak fejlesztésére sincs meg u szükséges anyagi erőm. A jó X kollégánk pedig igazi keleti fatalizmussal vásárolja uapuuta az ó helyzetébeu egyetlen
szükséges taneszközt —1 a spanyol nádat. Legalább fegyelmez! Mert hiszeu az adott körülmények között egyebet nem tehet. Tanítani? 7ti vásott 13—18 év közölt lévő analfabétát? De ezt már próbálja meg a szervezet I Hisz oz mindent tud. Hátha ehhez is konyít.
Vagyuuk vagy lizenöteu ipariskolai tanitók. Nem jutván tekintélyt emelő buudakabátra, — néha egyikünk, nélin másikunk betegedik le. A szervezet ez esetben helyettesítést kövelel. Természetes! E?y király-gyakorlatnak vagy hadsereg óíszpoutositásuak el szabad maradni, — de ogy ipariskolai tauitási órának nem! Mit lesz isten ilyenkor? Hát utal szegény a szervozetre! Abban azt hiszem meg vau írva, ükéiként el van rendelve, hogy ha az iskolafenntartó helyettesítésről nem gondoskodik, amint hogy esze ágában sincs, — n lsi(testülel n saját keservesen megszolgált koldus-alaniizsuaszorii fizetésből havonként vonasson le bizouyos összeget, » helyettesítő tiszteletdíjának fedezésére. Igen kérem! Ez nem szatíra! Mi tizenöten lizet|ük az esetleges helyettesilék diját. Nem az állam, nem is város, hanem mi. Mert a mi érdekünk egyedül, hogy beteg tuuitótársiink előadása el no marailjou. Klvégro is lényeges, hogy a „spanyol kiviteli cikk"-hol raktáron nu szoruljon egy darab, az előadás elmaradásának miatta. No meg n szegény napi munkában elcsigázott inasktknak is c.-ak szükséges az a két óra. mely alatt magukat kialudjék. Ett a jól felfogott humanizmust kell ueküuk főképpen honorálnunk, mikor a helyettest önmagunk fizetjük.
A pénzügyi bizottság pedig, mikor fizetésemelést kérünk struccá változik, pedíe^r- ka-, ménné, — és halad. ^—
róla, hogy igaz agilitással végzik munkájukat. Meghívásukra jön le a székesfehérvári katona zenekar ia. De éppen oz az » pont, hol az estély nagyon sok jelenlevőnek inkább hoszuságol, mint élvezetet szerei. Ki a visszás helyzet évről évre megujul 8 bátran tnundhatjuk, nem dicséretünkre válik az a zugáé, mely a katonazenekar hatalmas forlíssimoít elnyeli Nem tudom mit gondol Ericsay karmester ilyenkor mikor egy túlkiabált zonekart dirigál, (ugy néz ki, mintha a közönség lármás társalgását dirigálná), de biztosan állíthatjuk hogy a pikniken való szerepléstől már előre fél. A sörös hordóba ilyenkor ütik a Csapot, a kést és villát ilyetikor legeiősebbbti csapkodok s most még tombola üzlet is járult a vásári zűrzavarhoz. Ezen segíthetuéuk. És pedig legyen meg előbb a hangverseny s aztán nz eszem-iszom. Végtére is talán a mfiélvezet kedvéért hívják meg a zenekart. Ha igy van, akkor ne legyen csak toldalék, hogy nagyobb és zavarosabb legyen a piknik hangulata. Mert igy hiába adják a Carmen, Hoffmann meséi és más szép számokat, lm u fő a lárma s csak három, négy ember figyel bosszankodva a zeneüarra.
Pénzügyi kinevezések. A pénzügyminiszter Ötvös Emil nagykanizsai m. kir. adóhiviu tali tárnokot adóhivatali főpénztáruokká kinevezte. Zalaváry Józ-of és Lábas üyula nagykanizsai adó. lisztek pedig adóhivatali főtisztekké neveztettek ki.
— Ezüst lakodalom. Csendes, békés, házas életének huszonötéves évfordulóját Olte tegnap Porpácz János délvasuti fütőházi kézműves. Az ünnepelt rokonszenves személye, jó modora számos tisztelőiét vonta hozzá tegnap, kik elhalmozták jó kívá-uatokkal. Nem is csoda, ha haugos tetl a Gyár-utca tájéka is este hét órakor, mikor a Hűtőházi dalárdi is megjelent husszu. lampíonoa menetével 8 szerenáddal tisztelte meg egyik legbuzgóbb tagját Örömmel regisztrálok o tényt, hiszen oly ritkák már mauap az ilyen lelkileg is derék emberek, mint amilyen Porpáiz János, kit nemcsak^ karfással, hanoin eluljárói is lisztéinek, szerelnek, jó szaváért jó lelkéért, mély tisztelettel » okossan szól mindenkihez, kinek mondauivalója van. Szóljon még gyémánt lakodalmáig szereteltei althoz kit huszöuöt év óta »zewt békésen együttlétben, kivel mosi együt lakodalmát ülte I Délelölt egybázilag is megáldatta huszonötéves frigyét a jubiláns pár, este pedig jó barátai mondtak rá áldást egyszerűen, jó szóval, mint kinek-kinek lelke, szive súgta.
— Városi kűgyilléa lesz f. hó 16-én. A tárgysorgzat pontjai közül megemlítjük az l!)12. évi költség*etést és a tisztviselők államsegélyének felosztását.
— Tornaegylet! közgyűlés. A Nagykanizsai Tornaegylet 1912 evi február hó 14-én szer-dáu este 8 órakor tartja éri rendes közgyűlését. Tárgysorozat: 1. Évi |elentés. 2. Az évi zárszámadáé bemutatása. 3 A jövő évi költségvetés. 4. Indítványok 5. A tisztviselők ésa valasztmány megválasztása.
— Február hónapi vásárok Zalaegerszegen 14-én, 8zentiben 2:-én, Belaiincon, Letenyén és Zalaváron 11 én lesz országos vásár.
— Uj bérlő a Szarvasban. A Szarvas szálló f évi május 1-éti bérlót cserél. Knldmanu József tekintélyes újpesti kávés veszi át az üzletet amint halljuk az utca frontra egy polgári vendéglővel bővití ki helyiségeit. Keldmann Újpest r. t. városnak víi ilír képviselője ós Pestmegyéuek is inegyebizottsági tagja virilis alapon, »
— Elitéit csavargók Nagykanizsán több olyan helybeli illetőségű notórius csavargóia vau. kik a közbiztoiisigot folyton háborgatját. Vidéki emberek becsapására, kifosziogntására utaznak, verekedésoket idéznek elő. Ezek közül a rendőrkapitányság előállított hármat és érzékeny büntetéssel sujto\'ta. hogy n munkanélküliségiéi elvegye kedvűket. Légrádi János 10 napi, Deutsch Jenőt 10 napi és Takács Gyulát 20 napi elzárásra ilélt-v Mivel azonban az ítélet kihirdetésekor mind a hárman felebhezégl jelentettek be, az iratok áttétettek az alispáui bivtulhoz, mint 11. fokú bíróság.
HÍREK.
E főispán "Capolcán.
Ebben a uirmegyébeu még nem fogadtak oly őszinte szeretettel és mugyuros vendéglátással egy főispánt sem mint dr. sijwki Bnlás Bélát, Zalavár-megye uj főispánját. A zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi, sümegi látogatások mellé most a tapolcai sorakozik, mely ugyanoly eclaiáns módon fejezte ki a főispán iránt <iseltPt«jt hivatalos és nem hivatalos nagyrabecsüléséi és tiszteletéi, mini az ő megelőző várót ok f. hó 10-éti d. e. 9 és iél órakor érkezett Bálás Béla főispán Tapolcára Ahsbas Sándor titkárának kíséretében. A vasúti állomáson a város és járás élén Karácsony Kálmán lőbiró üdvözölte. A főispán válasza után mintegy 60 dis es fogat kisérte be a fellobogózott városira. A városházán fogadta a küldöttségeket, melyek mindannyian a főispáu egyéniségének kudtező- hatásával távoztak. D. U. I órakor mintegy másfélszáz terítékű bankett volt, melyen a főispánt Ley József tapolcai prépost plébános üdvözölte. Takács Jenő kir. közjegyző pedig a főispánná óméllÓ8ágát. A tár asebéd mán a főispán látogatásokat tetl este pedig ré-zt volt a Zalaegerszegi Irodalmi és Művészeti Körűek Tapolcán reudezeit hangversenyén.
— Szanatóriumi piknik. Zsúfolt leiem, zúgó beszéd, mulató közönség, terilett asztal, ez alkotta a szombati szanatóriumi pikniket A larsaug legteltebb inulatlsága toll az. Minden terem megteli a szó teljes «Meinlében. Társadalmi korlátok leomlottak s a deinokrntiku» alapou összejött közönség bőségesen áldozod az este .^nömes céliának. Az évenkíut meguiuló piknik rendezősége örömmel tekinthet mindig vegzell munkáiéi a s az elért szép eredményre, mellyel a farsang egyetlen mulatsága s»m dicsekedhetik. Boér (iiisztávné és Vidor Samuué első sorbau erdemeinek itt dicséretet, ki oly nemes lélek odaadó inuukájával töltik itt be feladulukat. Szó sem lebe:
FEBRUÁR 12
ZALAI KÖZ LÖN*
8
— Esküdtszéki tárgyalások. Az esküdt-siók elölt mint negyedik ügy Ágoston József 29 éves iiemesliflkki legény ült n védlotUk padján. Ez üaragosát Palkovics Perencet ainiulán h korcsinában már többfélekép inzultálta, le akarta lóni A korcsma elólt álló tömeg közé rohant és kéUzer egymá-utau elsUlölle levolverét és lé\\edesból Pompor Kálmán lóite agyon. Mikor tévedését m.\'gludta, üldözóbe vette Palkovicsot és egyetlen lövéssel megölte. Az esküdtek Ágoston Józsefet erós felindulásban elkövetett kétrendbeli szándékos emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, mire a biióság 12 és fél év fegyházra Ítélte. Az ítélet ellen dr Fried Ödön védőügyvéd sommiségi panaszt jelenteit. Páninkon délután kezdto az esküdtbíróság a kiikauizsai Kaios György vádlott ügyét tárgyalni, aki uz elmúlt kurá. csouy elótti napon Deutscb 8ulamouné szomszédiét egy előzetes korcsmai verekedés miatt felingerelve agyoulölto. A vádat dr. Kiss László ügyész képviselte, ki először szándékos emberölés minit emelt vádat, de n tárgyalás befeieztével a tauu-vallomások-ból nyert impressziók alapján nem kis meglepetésre erős felindulásban elkövetett szándékos emberölés^, modosítotla a vádat. A védelmet Hajdú Gyula láttg el. A bizonyító ol|árás d. u. fél l-ig befejeződött. Délután fél 4 órakor a tárgyalás Iblytatlatott és az ítélet este fél 9 órakor hozatott meg. Az esküdtök a közvádló lelfogáaát telték magukévá, minek alap. jáu a bíróság Faics Györgyöt 3 évi (maiimalis) fogházra Ítélte. A vizsgálati tagságból egy hóuapot beszámítanak.
•— Ulánusok Nagykanizsán. A Budapesti 4 hadlest parancsnoksága az alispán utjn értesítette Nagykanizsa városát, hogy a cs. és kir. 12. sz. ula«u8 ezred 2. és 3 százada és altiszti iskola már-pius 7-én Nagykanizsán érkezik. Az ulánusok márc. 1-én indulnak Tolnáról 8-án Nagykanizsán pihenőt (Ártanak aztán Csáktornyán keresztül Varasdra mennek.
... — Bizottsági gytÜ^s. A ^ városi építési bizottság ma d. u. 6 órakor Knortzer\'György elnöklete alatt gyűlést tart.
Olt ugyan gyomormonén! végeztek rajta, de a vérbe felszívódott méreg befejezte pusztító munkáját éa a iatal leány ma d. e. kiszenvedett.
— Folyammérnőkség Nagykanizsán A földmivelesllgyi miniszter 10786. eln. 1911. sz. a. értesiti Zalavármegye alispánját, hogy az 1911. évi költségvetés alapján az eszéki ni kir. folyammérnöki hítalalt szétosztáséval Nagykanizsa székhellyel ui folyammérnöki hivatalt szervez. K hivatal luűködéHét május hó l-cii kezdi meg. Működési köre a Mura folyóra az ország haláráról annak torkolatáig. — a Dráva folyóra az ország határától Somogy és Baranya vármegyék határvonaláig és a somogymegyei Dráva menti árnieniesitó érdekeltségre, Vas, Zala és Somogy vármegyékre valamint Varasd, Belovár, Körős és Verőce megyékre terjed ki Amint egy alkalommal már megírtuk a folyaiiimérnökség helyiségei Eölvös-téren a Szegő-féle házban lesz.
KÖZGAZDASÁG
— A Zalamegyei Gazdasági takarékpénztár r t igazgatósága ii I hó 4-éu tarlóit kö\'/giülés által rendelkezésre bocsájiottl összegből u következő jótékonycélu kiosziást teljesítette :
it helybeli siiuházalapr« 200 K
„ szegéiiyllázépilésí alapra 60 „
a városi szépítő egyesületnek 50 „
a helybeli szépítő egye-ületuek 50 ,„
„ „ Ker. jót. nőegylelnek 3o .
izr. jól uóegyletnek 30 .
„ » népkonyhának 50 .
, „ magánlisztv egyl. 26 „
öuk tűzoltó testületnek 25 .
. . felsőket esk iskolának 20 .
lógimn segélyegylet ao „ „ . önképzőkörnek 20 „
„ . községi iparisko áuak 20 .
áll. el. iskolának 40 .
, „ Patrouage ogyletnek 20 .
népkönyvtárnak 20 ,
a keszlthelyi gazd akadémiának 60 . a tapolcai vincellér iskolának 20 .
Összesen 890 K
Szövetkezeti közgyűlés A Nagykanizsai Takarékpéuztár állal alapított önsegélyző Szövetkezet f hó ll-éu tartotta l.\'i évi közgyűlését Uuger Ullmann Klek elnöklete slatl. A nagyszámban megjelent szövetkezeli tagvk egyhangúlag elfogadták az igazgatósági lavaslaiokat és a felügyelő-bizottság előterjesztéseit. Az elért üzleti nyerességból a következő osttalék jut üzletrészenkint: az egy éves könyvekre I 50 K, a 2 éves köuyveire 63 K, a 3 éves könyvökre 13 69 K, a 4 éves könyvekre 24\'54 K, az 5 éveR könyvekre 38 73 K, n 6 éves könyvekre 57 79 K. A kifizetések f. hó l.Vétól kezdve minden hét pénlekjéu és szombatján eszközöltetik. Ai igazgatóság tagjai lőttek : Czápári Adám, Urűnhut Henrik. lioseiifeld József, Halvax Frigyes Halvax Gyula és Muraközy Lajos, póttag : Leitner Kruő. A felügyelői. izotlsag lagiai: Krsmer Lajos, Rosenberg Ernő és dr. KVrenczy György (uj. a lemondott Dezhf Béla helyett), póttag dr. Etlényi Géza. Hivatalos lapunk a Zalai közlöny jelöltetett ki.
Üzletmegnyitás.
Vau szerencséin a n. é. közönség becses tudomására hoiní, hogy helyben (a Zerkoviti palota felépité éig ideiglenesen Kazinczy-utca lo. az. alatt (Casínóval szemben)
kalap, arliliat éa aiyaarahizatl clkkik Izlatét a hé IS ia
nyitom meg
A fővárosban hosszt: éveken át szeriett tapasztalataim folytán azon kellemes helyzetben vagyok, hogy a legmagasabb igényeknek is megfelelhetek.
Midőn a n. é közönség szíves pártfogását kérem maradok
kivili tliztilittil ADLER BÉLA
Kaslaoiy-ntoa 10.
Kisasszony kereskedelmi képzettséggel, ki német nyelvet is btiy/r azonnal alkalmazási nyer. — Bővebben
1FJ. WAJDITS JÓZSEF
KŐ.VT VKBRRSKRDÉ S/tlIBN NAGYKANIZSÁN.
\'1 r . v:
MEGHÍVÁS.

A fcjéfzálái Takarékpénztárral Egyesült
Önsegélyző Szövetkezet
folyó ávi február hó 25-én dálelőtt 10 órakor saját helyiségében tartj»
XXXI. rendes ótí
■i
— Szégyenből a balálba. Süleo Anna 18 éves daruvári születésű csilédleány egy Kórházutcai családnál szolgált. A nzári hónapokban a gazdának iitlion időző tanító fiával viszony! kezded és már 6 hónap óta anyai örömöknek nézett eléje, ami azonban neki csak szégyent é8 bána\'ot jelentelt. Nem is tudta elviselni tovább. Egy skatulya kénes gyufa elvégzett mindent. Pénteken megitta a gyufa-oldatot, kezdetben csak csekély gyomorfájás érte, de szombaton rosstul lett és bement a közkórházba.
melyre a t. üzletbírtokosokat tisztelettel meghívja
AZ IGAZGATÓSÁGI.
Tárgysorozat:
I. A szövetkezet elnökének a lefolyt üzletévról szóló jelentése.
II. A felügyelő-bizottságnak a szövetkezeti könyvek és számadások 1911. évi felülvizsgálatáról szóló jelentése, ennek alapján a vagyonmérleg és osztalék megállapítása s az igazgatóság és számadók felmentése.
III. A szövetkezeli hivatalos közlöny kijelölése.
IV. A alapszabályok 22 g-a értelmében kílépó Kárlovits József, Miltényi Sándor, Plánder György, Streiu Vilmos és Sohwarz Ignác igazgatósági tag urak helyett ujak vagy ugyanazok megválasztása, továbbá lemondás és kilépés folytán megüresedett 1 — 1 igazgatósági tagsági állásnak az alapszabályok 24. g-a értelmében választás utján leendó belöltése, végre az alapszabályok 47. g-ának rendelkezéséhez képest 3 tagu felügyelő-bizottság megválasztása.
Kelt Nagykanizsán, 1912. január hó 27-én.
Jegyzet: A folügyelő-bitoltság által felülvizsgált vagyonmérleg a szövetkezeti helyiségben bármikor betekinthető
A társulat könyveibe bejegyzett űzletrészbirtokósok szavazólapjaikat folyó évi február hó 28. és 24-ik napján a »zövetkézeti helyiségben átvehetik ; a köigyülés napién a szavaiatlapok ki nem adatnak.
F?
ZALAI közlöny
FBBRÜAR 8.
Nyers olaj-moto.
Világhírűek
Magánjári-motoraink
Gőz- ós motor-cséplőkészletek

kitQuilc egyszerű kezelés, olcsó és biztos tizem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
HIsórendü gyártmány, üteme olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
es
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kőtörő
Az országutakon magát vontatja és igon jól tör. Kiitlnó gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze meg gépkiállításunkat
KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Kálmán-utca 14. Megbízható ügynököket keresünk.
¡Ken célszerűek, mert a malomjáratlal epyUtt vau sikszila szerkesztve. Kevés helyei foglal el, alkalmas finom liszro és darára
Ai 18*8. év óta forfalomban.
ífííí- ÉS
Óvakodjunk
ntiaaatoktól él mia kéaaltményak beosem-páaiáaátöl.
E megjelölések :
Berger kátrányszapana,
Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrán\'yszapanai, Berger gygy- és hi^íe.iikus szapanai.
águnk részére mint szóbeli védjegyek és atonkivül e pótlásokkal: valódi és eredeti védve vannak. Minden alárulfitó, ki őzen kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biitositott, 40 év óta kipróbált Herger-lele szappanok helyeit más készítményt csempész be, megsérti védjegyjogainkat. A mi stappanaink a valódiság jeléill az ^A.B?^ Itt\'lWyomatott védjegyet és cég-aláirást viselik.
Tessci tehát ezen két ismertető jelre-ügyolai és kifejezetten B«rge--féle«zappanokat kérni,mintakövetltMÍcég gyártmányait:
• Möl 1 & Comp. Troppau.
Kapható : Magyar-osztrák monarchia ás a külfflld gyógyszertáraiban ás szakbavigó üzletekben.
»

Tisztelt háziasszonyaink
Szives figyelmébe ajánljak az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggyel.
A kávéfőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izlntesebbé teszi, annak szép barna\' szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minősegéről.
Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hoz/ és ne engedd inasad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni,
v> s
i-j J
K
Ö
WlEHr
OtPOií /wŐJ|v\\ OlfOSl
OTTOMAN
Nyomatott a laptulajdonos líj Wajdits József könyvnyomdájába:! Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igxa FEBRUÁR 13. 51\'lK ÉVFOLYAM if SZÁM. CSÜTÖRTÖK \'
zalai közLöny
Politikai lap.
Na|jalaalk hétfőn é< talMrlikia.
£lífll»U»l ir.k: Kgéu évre 10 koron«, Íílévie 6 koron», Nogy.divro 3 koron* 60 Alt. — Egy»» tiám árt 10 ntl.
Iskola az alkoholizmus ellen.
Zalavármegye népiskolai igazgatóinak és tanítóinak.
Vallás- ós közoktatásügyi Miniszter ur az alkohol fogyasztással való visszaélés raeg-gátlása, illetve az alkoholizmus elleni küzdelemnek az iskolában való érvényesítése céljából, a hivatali elódei által kibocsátott rendeletek kapósán, az azokban körvonalazott tevékenység eredményének támogatása ós minél hatékonyabbá tétele oéljábólV W»lt évi november hó lü-én 8182. elnöki rendeletében meghagyta, hogy az 1912. évtól kezdve minden állami, községi, társulati ós magán elemi népiskolában, továbbá tanító és tanítónőképző Intézetek gyakorló iskoláiban minden évben a gondnokságok, iskolaszékek és tantestületek együttes megállapodásával (meghatározandó külön nap szenteltessék kizárólag arra a célra, hogy az alkoholizmus káros hatásai az iskolák növendékeivel behatóan megismertessenek.
Az ezen napon az iskolában tartandó előadásokra nézve gondoskodott Miniszter ur a népiskolai gyermekek értelmi fokának megfelelő mintaszerű előadásnak megiratásáról, melyet ide mellékelve minden iskola récére egy példányban ozennel rendelkezésre boosát.
Látva a nagy és súlyos veszedelmet, mely az alkoholizmus által népünket egész-ségügyi, anyagi és erkölosi téren egyaránt, a legfélelmetesebb következményekkel fenyegeti, nem kétlem, hogy gondnokságok, iskolaszékek és tantestületek a saját hatáskörükben készségesen el fognak követni mindent, arai a jelzett baj nyomába járó, vészterhes hanyatlás terjedésének gátot vethet.
És miulán kétség nem férhet ahhoz, hogy az emberi szenvedelmek ellen a küzdelmet — eredményre való kilátással — leginkább a fogékony gyermekkorban lehet felvenni; miután ez a zsenge kor az, melyben a mérlegelve és gondosan irányító nevelés valóságos csodával határos eredményeket képos elérni: Miniszter ur szükségesnek tartja, hogy az alkoholizmus elleni küzdelem olyan alakba vitessék be a népiskolába, amely tanulságos voltánál fogva a nemzet jövő reményének, az ifjúságnak a szívót és lelkét megragadja, de megjelenése külsőségeinek ünnopíes jellege által elméjét
Kalclós »teikeiuA: Kiadja:
Kert.:». Ji.,ef. „
Inrkmtiiéi ¿1 kiadóhivatal Daák-tir I
T.l.fon : llt. — Hlrd.lAa.k dlj.i.bá. .a.rfnl.
es a tárgy fölötti gondolkozásra serkentse.
Ha ezen ünnepség mindig és mindenhol az intencionált szellemben fog megtartatni, akkor ez az egy, a szorgalmi időből kikapcsolt nap az ő áldásos eredményeiben dus kárpótlást fog nyújtani a csekély mulasztásért, mit a tanulmányi rendben előidéz.
Felhívom címet, hogy ezen intézkedésemet a gondnokságnak illetve iskolaszéknek haladéktalanul bemutassa s egyben a helyi viszonyok figyelembe vételével kitűzendő napon megtartandó ünnepségről ez évi junius hó elsejéig hozzám, minden további sürgetés bevárása nélkül, kimerítő jelentést tegyen, mely általam Miniszter úrhoz fog folterjesz-tetni. Dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos, tanfelügyelő.
A Budapesti Bank R. T.
A Budapesti Bank r. t. igazgatósiga Lukács György dr. eluOklésévet ina tartott igazgatósági ülésén megállapította az intézet 1911. évi mérlegét. Az igaigatóság tevékenységének java részét az intézet teljes konszolidására és mobilitásának fejlesztésere fordította. Ceökkentotte, illetve lebonyolította mindazokat a vállalatokat és érdekeltségeket, amelyek nem állottak arányban az intézet tőkeerőjével, vagy nem biztattak eredméuuyel. Teljes realitásra törekedvén, leirla aktíváiból mindazokat a tételeket, amelyek a múltban veszteeségeket eredméuyeztek. A vesztességek leírása fedezetet talált egyrészt a Diana-Üzlet fölötte kedvező fejlődése következtében, az áru-osztálybau boállolt értékemelkedés, másrészt a folyó-üzlet nyereségéből elvout 030,000 korona által. Igen szép eredményt ért el a bank folyó üzletében a Szentlóriuci Téglagyár érdekeltsége egy jó részének lebonyolításánál és a jelenleg fönnálló egyéb érdekeltségeinél. Az elmull esztendő üzleti nyeresége 1.191,3*8 korona 22 fillért tett ki, amelyből levonva a fóuteinlitet! 630,00) korona leírást és hozzávouva az 1910. évről áthozott 67.470 koróua 14 fillért, összesen 69-1,833 korona 36 fillér áll a közgyűlés zeudelkezésére. A február 26-áu megtartandó közgyűlésen öt százalék, azaz részvényenként 26 korona osztalék kifizetését és kz igazgatóságnak kiegészítését lógja az igazgatóság javaslatba hozni. A mérleg a következő: Mérleg-számla. Vagyon: Készpénz 521,057 korona 08 fillér. Pénzintézeteknél elhelyezve 1.539,208 K ;>ö fillér. Vljltó-tárca 7.674,"61 korona 78 fillér Rlóleg értékpapírokra 8.906,935 korona 73 fillér. Vállalati érdekeltségek 2.920,090 korona 24 fillér. Fii-lombard kölesönök 28,271 koron* 71 fillér. Értékpapírok 675,200 korona 80 fillér. Váltóüzlet 206 892 korona 07 fillér Adósok fedezet mellett 557,460 korona 49 fillér. Aru osztály 3.986,400 korona. Ingatlanok
291,160 korona 50 filléi. Berendezés 1 korona. Összesen 27,306.437 korona 95 líllér.» Teher : Alaptőke 10.000,000 korona. Tartalékalap 300,000 korona. Külön tartalékalap 100,000 kctfSk». Iugatlan-tartalék-alap 100,000 korona Ilitelegyefflleti biztosítéki alap ! 37,670 korona. Betétek 9.971,8^7 korona 13 fillér. Hitelezők 6,011.314 korona 42 fillér. Föl nem vett osztalékok 1642 korona. Átmeneti kamatok 155,101 korona 04 fillér, Tiazta nyereség: Nyereség-átbozal 1910. évről 67,475 korona 14 fillér. ,1911. évi \' nyereség 661,\'148 koroua 22 fillér. Ósazeaeu 27.806,487 Koroua 95 fillér. Veszteség-nyereségszámla. Vesztesség: Kifizetett ós tőkésített Kamatok 321.261 korona U9 fillér. Tiszti fizetések 101,736 korona 28 fillér. Tiszti lakbér 43,601 korona 26 fillér. Költségek 216,742 koroua 96 fillér. Tíz százalék tókekamat-adó 32,126 korona II fillér. Leírása vállalati érdekeltségeknek és követeléseknek 630,000 koroua. Adók 75 068 koroua 31 fillér. Tiszta nyereség 1910. évi uyereség-álhozat 67,475 koroua 14 fillér. Kaiualok 1.153.157 korona 74 fillér. Jutalékok 161,240 koroua 26 fillér Áruosztály nyeresége 525,548 korona 68 fillér. Váltóüzleti eredmény 139.295 korona 01 fillér. Fiók nyeresége 11,648 koroua 64 fillér, összesen 2.048,359 korona 37 fillér.
Nagykanizsa gyárai.
Alapítsunk uj gyárakat
Örömmel kell konstatálnuuk, hogy e téren némileg haladtuuk, mert van gazdasági gépgyárunk, a Weiser-féle, amelyik különJseu vetógépek, ekék, rosták, borsajtók és malomlelszorolósek stb. tekintetében kiállja a versenyt nemcsak a hazai hasonló cikkek gyártásával foglalkozó gyárakkal, do felveszi azt a külföldiekkel is.
Van egy másik vasgyárunk is a „Mercur", mely különösen esztergált kocsi és hiulóteugelyekben ós gyári felszerelési cikkekben még a stájer gyártmányt is felülmúlja.
Van sörgyárunk a „Király serfőző részvénytársaság", mely a mióta aunak vezetését a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vette át, nemcsak, hogy gyártmányaival felülmúlja az összes vidéki sörföző-kel, de .egyenlő minőségű sört gyárt a budapestiekkel, sót a budafokit hatáiozottan felülmúlja.
Van pótkávégyárunk a „Patria", mely amióta a neves Frank-cég tulajdonát képezi, cikkeit a legjobb minőségben gyártja, a inil legjobban bizonyít az a körülmény, hogy forgalma folvtou emelkedik.
Vau gőzmalmunk a „Frauz-féle részvénytársasági" a villainosvilágitásí üzemmel Iftypcsolatban, melynek lisztproductuma egyenlő a budapesti nagy malmokéival, a világítása pedig igazáu oly intenzív fényű, hogy már nem igen hagy kívánni valót hátra.
Van kefegyáruuk a .Kardos és Társa" cég alatt bejegyzett, mely kitűnő minőségű áruival messze vidéken uagy forgalmat csinál.
Van cipógyárunk a „Neu és Társa"-féle, mely
9
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 15
szintén igen jó minőségű árut gyárt és különösen torna oipöiről uevezetes.
Van jáiékgyárunk, mely jó minőségű gyártmányaira! lassankint kiszorítja a silány osztrák gyáit-mányt.
Van gzeszrinomítónk is, mely azintéu igen jő forgalmat csinál.
Van szalma kupakgyárunk a palackok becsomagolásához, nádfonat gyártással kapcsolatban a Beltel-heim-féle, mely szintén nagy mennyiséget produkál-
Van cognac gyárunk a Blau-féle, mely gyárt mányaival elég jó hírnévre tett szert.
Van végül három gőztéglagyárunk is, mely kitűnő építési anyagot gyárt.
De ha már ennyi és ilyen gyáraink vaunak, amelyek, miután csak jót produkáluak, mind igen szépen prosperálnak, miért ne lehetne még bőrgyárunk és ezzel kaposolatban kesztyűgyárunk ? Továbbá miért ne lehetne posztó és pokrócgyárunk is, ugy mlut Pinkafőn hány ilyen gyár vnu és mind nagy fqrgalmat csinál és vagyonosodik. Most különösen, hogy a hadsereg felszereléséhez a quóta arányában Magyarországon kell az anyagot beszorozni, miért nem lehetne a hadsereg részére a borjúból t, a bak kancsót, csizma és szij felszerelési anyagot itt készíteni, szintúgy a hadsereg részére a kesztyűket, az egyenruhához a posztót, a téli és nyári pokrócokat előállítani. Mindezek olyan cikkek, a melyek mindenkor kelendőségnek örvendnek és ezen gyárakuak a felállításához különösen kedvező és alkalmas a principális kanális. No meg földrajzi fekvésénél és vasúti összeköttetésénél lógva is igen alkalmas fokvéso van Nagykanizsának. Ezen gyárak gyártmányai piacot találnának Boszniában, Hercegovinában, de meg az egész Balkánon is.
Szintúgy lehetne kartonfestő gyárunk is, aféle mint az óbudai Goldberger gyár, mely óriási forgalmat csinál. Ilyen gyáraknak létesítése óriási vidéket kapcsolna Nagykanizsához. Sok munkás kezet foglalkoztatna, amivel csökkentené az Amerikába kivándorlók számát. A fogyasztó közönség megszaporodása a kisiparra és kereskedelemre is kedvező hatással volna Pénzintézeteink szívesen támogatnák e vállalatokat, melyeknek visszahatása ezekre is kedvező befolyással volna. Igaz, hogy vannak pénzintézetek, melyek ilyen gyáralapitást teljeson a saját tőkéjűkkel eszközlik mert a gyárak prosperitást a részvényeknek olyan emelkedését jelenti, amilyent a pénzműveletekkel csak ritkán lehet elérui. De ha már maguk a pénzintézetek ilyen gyáralapitásba direkte nem bocsátkoznak, semmikép se zárkózuak el attól, hogy lyeuekre alakult conzorciumokba lényeges tőkével be ne lépjenek. Csak kedvezményező szakemberek kellenek hozzá, a siker el uem maradhat. A várostól ilyen alapításokat nem várhatunk, ugy látszik a város fázik minden vállalkozástól midaddig, míg a pótadó rohamosan nem közeledik a loO°/«-hoz. Pedig kár, hogy ilyen gondolatokkal uem bajlódik mert hisz az állam subvonliól ad az ilyen ipari vállalatoknak és gépeket és felszereléseket Is ad. Ha már nincs senkink aki Nagykanizsának dohánygyárat kí ludn« eszközölni, ugy törekedjünk arra, hogy az itt proponált gyárak létesüljenek. Hasznára válik az alapitóknak a közönségnek és a városnak egyaránt. Ky.
HÍREK.
Titok.
Magáuyos fényes szép éjsitkáa, Míkoron minden: egy mély néma uagy álom S a város oly csendes, jó tanya: Én szemem lehunytát hiába várom.
Akkor:
Az utcák nagy árvája vagyok , . . Csak néha jön egy éhes, kósza eb velem, S pirulva kell elsietnem tőle —
Mert nekem sincs egy falat édes kenyerem
>
Aztán megyek sötét házsor mollelt Jégvirágos törölt, kicsi ablak elé, Hol hideg falak közt virraszt egy leáuy Most kezd epedni ó sugó titkok felé . .
Ott állok soká, uem sejti sonki Csak késő éj tudja — mondani nem lehet: Talán átkozódom vagy imádkozom . . . Míg égő gyötrelmem könysirba temet.
. . . Magányos féuyes szép éjszakán. Mikoron minden: egy néma nagy inély álom Egyszer igazán álmodni szeretnék : Megbosszulni képzeli, átkos boldogságom.
Tálossy J.
A hercegprímás jubileuma.
Vaszary Kolos hercegprímás, Keszthely város nagy szülötte születésének 80-ík évfordulóját illí. Ebből az alkalomból Budapesten a Katit, kör feliéi-termében fényes ünnepséget rendeztek vasárnap a keresztényi szeretet fejedel/ni példaképének tiszteletére.
A lefolyt printásí 20 esztendőben örök példát adott Magyarország egyházfejedelme, hogy a béke jelszavában működni a legáldásosabb az emberiség javára. A béke az \'emberszeretet, a haladás, a jólét, az istenfélelem. Ennek a megtestesülése Vaszary Kolos hercegprímás, az ö ünneplése a béke sankoionálása. Áldás működésére. Áldás nevére és tóvábbi életére. Az ünnepélyen Rajner Lajos felszentelt püspök, érseki helynők ós Széohenyi Emil gróf, Esztergom város képviselője mondta az ünnepi beszédet. Keszthely képviseletében megjelentek az ünnepen Dr Duust Ferenc apát plébános, Berkes Ottó főgimnáziumi igazgató és Reísohl Imre városbíró.
Kisasszony kereskedelmi képzettséggel, ki német nyelvet is birja azonnal alkalmazást nyer. — Bővebben
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
KÖN Y VKBRBSKBDÉSfiHBN NAGYKANIZSÁN.
— Egyházi hir. Antal Gábgr dr. dunáululí ref. püspök a daruvári misszió auyaegyliáz lelkészévé Eóri Szabó Dezső kazsoki helyettes lelkészt nevezte ki
— Istentisztelet Az izr. templomban a péntek esti istentisztelet f. hó lti-álól kezdve további intézkedésig fél G órakor fog kezdődui.
— A pécsi uj postatgazgató Opris Péter pécsi posta és táviró-fóigazgató közelebb hosszabb szabadságra megy. amelyből rövid időre: az igazgatóság 2> éves fönuállásáuak és 25 éves igazgatói működésének megünneplése végett tér vissza, aztán, 45 évi szolgálat után, végleg nyugalomba vonul. — Vele együtt távozik helyettese Sebők Géza címzetes posta- és távíró-igazgató is, aki 42 évi szolgálat utáu ugyancsak nyugalomba vouul és már májusban végleg el is költöcik Pécsről. — Helyettük az igazgatóság ideiglenes vezetését Halusz László posta-tanácsos voszí ál, ki eddig is jobbkeze volt Opris főigazgatónak. — fiz év folyamán a postaigazgatóság vezető-
állásban levő közigazgatási tisztviselői közül még tizenegyen adják át helyüket fiatalabb erőknek, uj \', vérkeringést hozva a posta adminisztrációjápa. Uj igazgatóvá előreláthatóan Halust, Uszlót fogják ki-nevevni, ki már megalapítása óta tagja a pécsi postaigazgatóságnak r igy az ügyek legalaposabb ismerője.
— Főgimnázium a művészetért. A nagykanizsai kegyesrendi főgimnázium művészeti oktatása még soha sem volt olyan magas színvonalon, miut jelenleg. A gimnáziumokban általában véve mostoha gyermek volt ¿minden művészet, de különösen a rajzoló és festőművészet. Pfeifer Elek rajztanár azonbau nemcsak tehetséggel, hanem kiváló ambícióval ápolja növendékeinél a művészi törekvéseket. Hogy milyen dicséretes eredménnyel, arról meggyőződést szerezhetett a nagyközönség a mull évben rendezett rajz és fostméuy kiállításon. Az orkölcsi sikeren felbuzdálva az idei tanév végén újra bemutatja a főgimnázium egy kiállítás keretében a növendékek munkáit, de egyszersmind pályázatot is hirdet már most különböző tajzfeladalokra vonatkozólag különböző díjazással. A dijak csekélyek, mórt az erre szolgáló forrás csekély, de kihatása o pályázatnak biztató és helyeselhető. Lesz három 20 K ás és két 10 K-ás három 5 K ás pályadíj. Kttlöu jeligés munkával is lehet pályázni, de kQlönbeu minden tanulónak rajz- és festménymunkája pályázónak tekintetik. A biráló-bizottság tagjai. Horváth György főgimnáziumi igazgató, Pfeiffer Elek ós Vpgele Károly főgimnáziumi tanárok, Németh Mihály polgáriskolai rajztanár és dr. Horválhué Kenedi Erzsébet polg. isk rajztanáruő. A pályázat eredméuye a tanév végén rendezendő j-qjzkiállitáson fog megtörténni.
— Villamoebizottaág gyűlése. A városi villamos bizottság f. hó 13-án Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alait gyűlést taltott, melyen mint a város szakértője Hollós József műszaki főtanácsos ¡8 részt vett. A Frauz Lajos és Fiai r. t. képviseletében jelen vol, Hoyos Miksa gróf a r. t. elnöke, Elrk Lipót alelnök, Pongor Henrik igazgató, Frauz Rudolf dr , Frauz Károly és a társaság műszaki szakértője. A bizottság sz eléje lerjuszlett összes kérdéseket, melyek a forgó áramra való áttérésből folynak, letárgyalta. A tárgyalás alapján szerkesztendő ajánlatot a cég máicius 1-éig tartozik beterjoszteni. Az ajánlat poutjaival, a szerződési módosításokkal újra a villamos bizottság fog foglalkozni és csak azután kerül a tanács elé.
— VároBl közgyűlés. Nagykanizsa r. t. város képviselőtestülete 1012. február hó 17-én d. u. 3 órakor a városház dísztermében reudes közgyűlést tart. Tárgysorozat: 1. Az 1212. évi költségvetések. 2. Az 1908—1911. évi államsegély maradványainak, valamiül az 1911. évre pótlólag utalváuyozott 5000 kor. államsegélynek feloszlása tauácsi javaslattal. 3. A városi legelók javítása s kibővítése tárgyában tanácsi javaslat. 4. A Déli vasúttársaság és a Tárházakkal az őrizet tárgyában kötendő szerzódésak bomutalása tauácsi javaélattal. 5. Füredi Béla pécsi színigazgató arenaterület átengedése iránti kérvénye tanácsi javaslattal, ti. Ebadó hátralék törlése. 7. Néhai Ábrahám Károlyné alapítványának 191o. évi zárószámadása. 8. Néhai Físcher Józsefué alapítványa tárgyában tanácsi javaslat. 9. A Pelófí-uti ovoda bérletére vonakozó szerződós bemutatása lugatlau eladási és illetőségi ügyek.
— Reformok a hadseregben. Bécsi tudó-sitóuk jelenti: Kapcsolatban a véderóreforramal, a hadügyminiszter több érdekes újítást készül életbe léptetni. Az egyik terv az, hogy minden hadtestnél úgynevezett oktatószázadot állítanak fól, amely hadilétszámból, vagyis 2\')0 emberből fog állani. Legnagyobbrészt altisztek és altiszlségre alkalmas közlegények lesznek e századokban, mert itt fogják ki-kepezui az uj altiszteket. Ezenfölül iniudeu hadtestnél
FEBRUÁR 15
ZALAI KÖZLÖNY
külön lövőiskolát állítanak föl, vagyis a brucki lóvész-iskolát decentrízálják. Egy másik újítás, amelyet a hadügyminiszter máris életbeléptetett, mozgósítás esetére szól. Mozgósításkor ugyanis, de még a fegyvergyakorlatok idején is igen sok idót és fáradtságot okozott a legénysegnek lábbelivel való ellátása. A katonáknak gyorsau kiadták a cipókét, atok uem voltak jók és két három nap múlva a legénység egy jó részének megfájdult a lába. A hadügyminiszter most elrendelte, hogy mozgósításkor mindeuki be rukkvlhat a saját megszokott cipőjével, vagy csizmájával, azt meg fogják vizsgálni a csap-.toknál és ha jóuak találjak, akkor az illetó megtarthatja a saját lábbelijét és kárpótlásul bizonyos pénzösszeget kap. v
— „Tarlózás az ipariskolában" cimü cikkUiiket, miut értesülünk, többen ugy értelmezték, miutba az a felttgyelóbizoitság, igazgató és tanítótestület ellen íródott volna, vagy éppen azok működését akarta volna lebecsülni. Mivel a cikk ogyes kitételei tényleg alkalmasok ilyen és ebhez hasouló értelmezésekre, a cikkíró kötelességóuek tartja kiio-lenteni, hogy cikkének megírásában nem ez a szándék vezette és ó sem a bizottságot, sem az igazgatót és tanítótestületet megsérteni, vagy azoknak az intézet színvonalának emelésére irányuló eredményes működését lekicsinyelni nem akarta, — de nem is akarhatta.
— Kis gyermek halála. Somogyi Zsigmond városi képviselő és ipartestületi vendéglősnek kis Pali nevQ 7 éves fiát ma d. u. 3 órakor helyezték örök nyugalomra A kis fiu az első elemi iskola tanulója volt Kis p$t4s»i koszorút küldtek elhunyt osztálytársuk koporsójára ; a család iiáut pedig uagy. meleg részvét nyilvánult 4jiog.
— Halálozás. F. hó 13-án kisértek örök nyugvóhelyére Sneff Józsefnél, született Dávid Terézt 28 éves korában. Koporsójánál Audorka Sándor a budapesti Országos Pénztár fogalmazója, a socialis eszmék egyik jelentós harcosa larlott bestédet. Feltárta a társadalom bűnét, mely a keuyérérí fiatal leányokai, fukat már 10—12 éves korábau gyárakba* nyomdákba kéuysteríl. Ez okozta korai halálát Sueff Józsefnének is, ki már 12 éves korábau a nyomdaműhely gyilkos levegőiében áldozta életét a sovány léiért melynek oly hamar vége szakadt. Két kis árvája siratja az elköltözött jó anyát.
— Iparkamarai közgyűlés. A soproni kereskedelmi és iparkamara ez évi első közgyűlése kedden a bel és kültagok szép számú részvétele mellett folyt le. Képviselve volt a közgyűléseu Mosou, Magyaróvár, Kapuvár, Kőszeg, Szombathely és Nagykanizsa, tehát a kerület mind a négy vármegyé|e: Nagykanizsáról Halva* Frigyes alelnök, Míltényi Sáudor és Samu József voitak jelen. A közgyűlés eleje ipari munkások állami jutalmi dijaiuak ünnepélyes árnyalásából állt. A kerület ezúttal is hat ily julalmi dijat nyert. A díjazott munkások közül Ludvig Alajos (Qürtlor Ágost kesztyűsmester segédje) nagykanizsai, A közgyűlésen két soproui munkásnak buzdító beszéde keretében nyújtotta át Ulloiu József kamarai eluök a kereskedelmi miniszter elismerő oklevelét és a 100 korouás pénzjutalmat. A közgyűlés ezután örömmel vett tudomást arról a 20.001) koronás alapítványról, amelyet" liegyfalusi Sugár Sáudor ciornai díszpolgár (a kamarának levelező-tagja) tett a esoruai gazdák, kereskedők és iparosok javára. A napirend főtárgya az az emlékirat volt, amelyet a soproni állami és vármegyei tisztviselők a soproni piac drágaságáuak a mérséklése érdekébeu a város tanácsához intéztek. Az emlékirat a soproui pénteki hetivásárnak szombatra való áthelyezését, az elővásárlás korlátozását, városi mészárszék állítását, a vidéki hus árusításának a megkönnyítését, a bolgár kertészet fe|lesztését, a vásárcsarnok létesítését és az uj lakóházak (tisztviselőtelep) városi pótadótól való mentesítését sürgeti. A kamara, mely gyakorlati szempontból mérlegelte a lisztviselók e javaslatait,
kénytelen volt konstatálni hogy a sQrgotett intézkedések többje (hetivásár-áthelyezés, elővásárlási tilalom) a város áruforgalmának a rendjét megzavarná, az átmeneti kereskedelmet elterelné és ezzel az élelmi cikkek mai jeleutékony felhozatala mérvét csökkentené, ami a ma tagadhatatlanul meglévő drágaságot csuk fokozná. A bolgár-kertészetre vonatkozó javaslat az egyetlen, mely helyig iránybau még pedig a termelés fokozásában keresi a mai állapotok orvos-gzerét. E téren azonban már is történt intézkedés, inert Sopron város legutóbb tartott közgyűlése uyolc holdnyi értékes földet engedett át föidmivelésügyi kormánynak, mely ezeu a téren minta-konyliakerté-szetet fog meghonosítani és szakközegeivel egyidejűleg kertészeti szakoktatást nyuiUtni. A Magyar-Bős-uyák-hereugovinai gazdasági központhoz való csatlakozást u közgyűlés a kamarák közös megállapodásának tartja fenn. A vasúti szállításra kerülő áruk biztos csomagolása alapelveinek n megállapítását a kereskedelmi kormánynál sürgetni l\'ogju. A kamara és a nyugdíjalap, valamint a Gerencsér-félo és az iparszakiskolai alap 1U>I. évi számadásait a közgyűlés elfogadta és Herufeld Vilmos kamarai pénztárosnak ügybuzgó és eredményes munkáiéért köszönetét lejeztu ki. A soproni muukásgiinnázium 10 t, u balatonfüredi tanonciskola 200, a szombathelyi uótisztvi-selők egyesülete loü, Tólll Jáuos soproui szabómester loo, Szántó Sándor soproui cipészmesler 75, Lówin Mór mosoui szabómester 76 K segélyt nyert. E három iparosmester a budupesti mestertanfolyamot hallgatja.
— A farsang szenzációja. Az Ifjúsági Kör 1*112. évi február hó 17-én esti 9 óiakor könyvtá-alspia tavára jetákonycélu nagy látványos Varázs-estélyi rendez Nagykanizsán a Polgári Egylet termeiben, ének, zene, tánccal, 80 szereplő közreműködésével. Felüllizetések tekintettel a jótékonycélra köszöueitel fogadtatnak és hirlapilag iiyugtáztatuak. Jegyek előre válthatók Koliu L Lajos ur üzletében. Jegyáruk : Emeleti páholy 30 kor. Földszinti páholy 20 kor. I—II- sor 5 kor. UI-V. sor. 4 kor. VI-IX. sor. 3 bor., a többi sorok 2 kor. Erkély ülés 2 kor. Karzati állóhely 1 kor. Földszinti belépő 1 kor. 20 flll.
— Álarcos-bal. A Nagykanizsai Kalholikus Legényegylet február 18-án (Farsaugvasáruap)a Polgári Egylet nagytermében saját házalapja javára zártkörű jólékouycélu Álarcos Jelmez-eslélyt rendez. Kozdele esti 8 és fél órakor, iielyárak; Emeleti páholy 6 K. Földszinti páholy 4 K. Belépőjegy 1 K. Osaiádjegy 2 K 50 fill. Karzati állóhely (<y fiilét. FelűIfízetésHk, tekintettel b jótékonycélra, köszönettel fogadtatuAk és hirlapilag uyugtáztaloak. Az estély jellegéuek kitüntetése végeit felkéljük, hogy lehetőség szerint álarcban v. jelmezben szíveskedjenek meg,elennl. Álarc alall megielenók magukat a terembe lépéskor a lendezóség előtt igazolni tartoznak.
— Dalestély. Nagyságos Schilhan Jáuos felügyelő futóházi fóuök ur védnöksége alatt a Fű tó-házi Kézművesek Önsegélyző- él Dalköre .912. évi február hó 20-áu a Maschanzker-féle „Kápolnához" cimzett vendéglőben Zártkörű Dalestély11 reudezuok, kezdete este 8 órakor. Belépli-díj személyenként ÜO fillér. Családjegy (3 személy) 1 kor. 20 fillér. A zenél egy közkedvelt zenekar szolgáltatja. Felűl-fizeléseket köszöueitel fogaduuk. Műsorral a helyszínén szolgálunk
— A tűzoltóság közgyűlése. A nagykanizsai önk. tűzoltó-testűiéi f. é. február 18-áu délután 3 órakor saját holyiségébeo tartja 41-ik rendes évi közgyűlését. Tárgysorozat 1. Eluöki és féparancsnokí jeleutés. 2. Számvizsgáló bizottság jeleutése az 1911. évi számadásokról. 3. Az 1912. évi költségvetés megállapítása. 4. Szolgálati érmek kiosztása. 5. Netáui indítványok. Jegzzet.fr Indítványok Írásba foglalva a közgyűlést 2Í órával megelőzőleg az eluökkel közlendók.
— Tenyószbikavásár. Nagykanizsa város
és járás gazdaköre a szarvasmarhatenyésztés fejlesztése végett f. évi március 2-án d. e. 9 órakor Nagykanizsán n régi sörház mellett Zerkowítz Lajos borkereskedőtől e célra átengedett helyiségben tenyészbika-vásárt tart. Akik eladásra vagy tenyésztésre alkalmas magyar vagy nyugoli fajtájú bikát felhajtani akarnak, ebbeli szándékukat f. é. február 26-éig Tólh István gazdukörí titkárnál (Nagykanizsa Sugárul 18. szám ) jelentsék be. A bejelentésnél megjelölendő a felhajtandó állatok száma, fajtája, kora és eladási végső ára.
— A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban március hó 3-ik napján délelőtt 9 órakor a Sopron várogi villanytelepen lógnak megtartatni. A kellően Matereit vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparfullűgyelőséghez küldendők Deák-tér 8. szám.
— Rossz gyalogjárók. A rendőrség ugy néha-néha incidentaliter arra is kiterjeszti figyelmét, hogy a városi szabályrendelet némely lényegtelenebb pont|ainak, például a gyalogjárók jókarban tarláaáuak érvényt szerezzen Kár, hogy egy két esetnél megáll és uem folytat energikus fellépést at egész vonalon és az is kár, hogy a saját hatáskörébe tartotó gyalogjárók fentartásával nem jár elő jó példával. Most a rendőri figyelmeztetés alapján nébány házigazda gyalogjáróját u városi tanács kijavitaudónak minősítette és utasította a méruöki hivatalt, hogy 8 napon belül az illetó tulajdonosok költségére iutéz-kedjék azok helyrehozataláról.
— Országos vásár az u. n. Mátyás napi vásár lesz Tüskeváron f. hó 19-éu.
— A magyar napisajtó uj iráuyt, uj formát öltött altol a uaplól kezdve, a mióta a fővárosban megjelenik Az E»t, ez a minden izében újszerű .és modern napilap. Csak francia vagy angol földön láttunk oly napilapot, a mely a hírszolgálatnak oly tökéletes ollátására volna berendelve, mint Az Est. Déli 1 órakor,\'amikor Az Est megjelenik, ugy a fóváios, mint at egész orstág, de még a külföld összes napi eseményeiről már pontos értesülése van a lapnak, mert Az Est tudósítókat tart a vidéken él a külföld miudvn számottevő városában a kik táviratilag ég telefouon minden eseményt közölnek a szerkesztőséggel. Ez a magyarázata annak, hogy At Est ugyan alj^, kétéves, de uiucs at orstágbaU egyetlen iutelligoíís család, melynek aszlaláu uaponta ott ne látnók* áz^íüst legfrissebb számát, a mit at is érthetővé legt, hogy Az Egt ez a vidékre at össtes budapesti napilapok közül a leghamarabb, ugyanis a délután fél két órától kezdve induló összes gyorsvonatokhoz Az Est uapi példányait automobilon bzálht|a, ugy hogVmég ugyanazon a napon a vidéki városokban levő kirendeltség, mindenkinek kétbet juttathassa a lapot. A mely városokban At Est-nek árusilója nino, legcélszerűbb azt előfizetés utján megszerezni, mert az előfizetési dij mindössze 4 korona, teliát>oly csekélység, a melyért igazáu érdemes ezt a rendkívül gyors bírstolgfílatra berendezett, i legjobb fővárosi ujságirók által szerkesztett lapot járatni. Az Est kiadóhivatala Budapest, Erzsébet-körűt 21). Olvasóiitkuak szívesen küld mutatványszámot.
A Zalai Közlöny
• S/irkMztésé|i ii klariihlvatala
Deák-t^F i. sz. alatt van-
i
4.
ZALAI KÖZLÖNY
FKBRUAR 15
Nyers olaj-moto. Világhírűek
Gőz- ós motor-csóplőkószletek
motoraink
kitűnik egyszertt kezelés, olcsó és biztos Özem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsórendű gyártmány, Uzeine olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
/
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kőtörő
Az országutakon magát vontatja és igen jól túr. Kitűuó gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze meg
g\'épkiállitá.snnkat KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., K&lmán-utoa 14. Megbízható ügynököket keretünk.
igen célszerűek, mert a malniii járattal együtt van t-iksziia szerkesztve. Kevés helyet foglal el. alkalmas finom üstre és darára
Óvakodjunk
At 186*. év óta forgalomban.
Beror ooo- és lipiiite szapul
utániatoktól ¿1 mi« kiaattmények beoaeui-péaiéaétöl.
E megjelöleaelfct
Berger kátrányszapana, Bergcr glyccrin-kntrányszapana cs Berger ken-kátrányazapanai, Berger/gy^y- ét hijie.iikus sz.tp.tnai.
ágünlc rémire mini szóbeli védjegyek és azonkívül c pótlatokkal: valódi és eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki e/.on kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óta kipróbált llorgcr-íclc szappanok helyett más készítményt csempész bc, megsérti védjegyjogunkat,
A mi szappanaink a lj|áá valódiság JeléUl az
itt lenyomatott védjegyei ét cégaláírást vitetik.


Tessék tohál eaen két ismerteti jelre-ugyclm és kifejezetten ilcrger-félcszappanokat kérni, miniskóvolkezó cég gyártmányait:
6 Hell & Comp. Troppau.
Kapható : Magyar-o«j»rák monarchia ás a killfóld gyogy-siertáráJban ás szakbavágó (lilátokban.
Tisztelt háziasszonyaink
Szives figyelmébe ajánljuk az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggyel.
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zaruatossabbá és ízletesebb» teszi, annak s/ép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minősegéről.
j>
Jól jo^yo/.d, 111 egcsak
ciííaro11ii-]>a 1 >irt, vauy hiivolyt ho// ós no <mi-ucdd inasad hasonló kinézésű silány minőséin nlán/atoktól tévútra vezetni.
>
£ £ 1
uJ « Ö
£
Mityr
HFOIÍ AÍSjEVN «fost
•0TT0MAN-
NyotnaloU a Iaptulajilonos lfj. WajJits Jo\'zsef könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 FEBRUÁR lg._5i-IK ÉVFOLYAM r4 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
MiiJilmlk hitlön éi ciütSrtAkfin.
£i«n»U>l Irak: Eg4u 4»re 10 korona, (4l««io 6 korona, Negyedévre 2 korona 60 flll. — tgy.. atim árt 10 flll.
relcl.í» aceikeaclA; Kert黫 Jósnel.
Kiwiljn : n »acrkpuíluaég.
Szirkisztöség ii kiadóhivatal Diik-lir I
r.l.\'on: III — Hlrd.lt..k dljeiabáe aitrlnl.
Vihar előtt.
A nemzet visszafojtott lélokzettel várja, lesi a kö?el jövó eseményeit. A miniszterelnök csütörtöki „beszámoló"-ja a parlamentben a nemzet jobbjainak lelkéből ugyanazokat az érzelmeket váltotta ki, amelyekből azok fakadtak. Nagyon megérett már a parlamenti munkaképtelenség arra, hogy azt fájáról leverjék, ha már önmagától lehullani nem akar, vagy nem mer.
Ma már osak egy vékony szál az, mely a Justh-párt küzdelmét igazolni akarja: a választójogi törvény priusza. Ebbe a gyenge szálba kapaszkodik a Jusih-párt; inert hiszen Héderváry gróf miniszterelnök csütörtöki beszédében bejelentette, hogy ez óv végéig a választójogi reform törvényjavaslalát beterjeszti. A választójognak kettős alapja van Tiála is: az egyik a demokratikus haladás, a másik az, hogy a magyarság eddigi pozícióját megtartsa. Ennél többet, vagy ennél kevesebbet a leghazatiasabb és a legliberáli-sabb önhittségü függetlenségiek se akarnak és akarhatnak.
De hát ezeknek a megvalósítását nem másnak, nem a munkapártnak szánták. Ezért jók voltak a katonai követelések, melyeknek megalkotása ugyan nemzeti, vagy ha ugy tetszik monarohiaí létszükség, amit a Justh-párt is elismer, de hát ez a legkinálkozóbb alkalom megmutatni azt, hogy az ország
zsebét, a polgárok teherviselési képességét senki se félti jobban, mint a hazafiasságban uszó Justh-párt.
így élesedtek ki azok az ellentétek, a melyek nincsenek. Így vált munkaképtelenné a parlament hét hónap óta és így van megakasztva Magyarországon minden szellemi és anyagi haladás. A nemzet eróit a párt-kü/.delinek foglalják le,, melyet megtóvus/.tó nemzetiszínű ostyába burkolva adnak be a nemzetnek. A rövidlátók be is veszik, pedig bizony maszlag van benne.
Most osend van. De nem a nyugalom csetídje, hanem a vihart, a haroot megelózó nyomasztó levegó csendje, mely égi háborúi, vihart rejt méheben,
Készül a parlamenti áldatlan harc. Obstrukció és kormányhatalom fognak egymással megmérkőzni. Ím újra ki fog derülni, hogy a házszabályok nom alkalmasak arra. hogy az ország többségének akarata érvényesüljön, ha egy makacs kisebbség a saját akaratát ellene szegezi. Mint ultima ratio, jön az uj választás. Kibukott képviselők mellében dagad a remény, hogy újra felkerülhetnek a fővárosba. Kortesek porolják már a magyarruhát Korcsmárosok gondoskodnak alkotmányos italokról. Lesz keresete mindenkinek; a muzsikus oigánytól a zászló-gyárosig A jelöltek bugyellárisa ontja a váltóra felvett pénzt, melyet még akkor is
nehéz visszafizetni, ha a hitelbo vett záazló diadalra jut is.
A közel napok meg fogják mutatni, ki kell-e tenni az országot az uj választás izgalmainak, vagy nem. A felelősség érte nem a békés munkát szolgáló kormányt illeti, hanem akik személyes aspirációikat nemzeti ügynek akarták tekintem.
Városi közgyűlés.
A szombati közgyűlésre a városatyák Oszter-liuber Uszló itólö-táblai biró halálának lesújtó hatása alatt mentek. Szájról-szájra adták a frissen érkezett hírt és egymásután tünedeztek eló a gyászlobogók a Társaskörön, a Polgár Egyleten, Városházán és az Igazságügyi palotáu. Vécsey Zsigmond polgármester megrendülve meghitt barátjának váratlan elveszténén halván; arccal, sziute reniegó hangon jelentette be a gyászos esetet a képviselő testületnek, melynek az «IkölWíött bosata ideig tagia és a "zfnogyl bizottságnak lelkes elnök» volt. A kiváló iember emlékét jegyzökönyvbon örökítette meg a közgyűlés, ravatalára koszorút helyez és nővérének átiratban fejezi ki mélyen érzett részvétét.
Kz történt a tárgysorozat előtt. Azután ai 1912. évi költségvetés tórgyalása következett, melyen egészen Ujváry tié^a ötnegyed órás mozaik beszéde dominált. Kz alkalommal megmaradt a tárgyilagosság keretében és sok mindenféléről beszélt amiről szólni helyes volt Kár hogy oly sok félét ölelt fel és kár hogy egynémely dolgot alaposan előkészítve nem terjeszti be konkrét indítvány alakjábau.
A gy illés kezdetben elég uépes volt, szónokok is szép szambau vonultak fel, később azonban meg-
Á Zalai Közlöny hashagyúkeddi hírrovata 1925-ben.
Személyi hir. Ungváry Géza Nagykanizsa törvényhatósági joggal lelruliázott város polgármestere tegnap váratlanul\'iiudapeslre utazott. A be avatottak tudui vélik, hogy az utazás összeköttetésben vau a küszöbön levő kormány-válsággal. Nem lehetetlen. hogy városunkban ennek következtében polgármester váltó.ás áll be. A hírt fonutartással közöljük.
Nagykanizsa főispáni ^székhely. Amiut jó forrásból értesülünk Iguolus Antal ZaTauiegye és Nagykanizsa törvényhatóságok újonnan kiuevezeit főispánja állandó székhelyül Nagykanizsát választja Lakása a Strem-palota elsó emeletén |esz Minden valószínűség szerint május elsején érkezik hozzánk és már előre kikérte, hogy beiktatéüi üuuepélye minél egyszerübbou rendeztessék
A városi vízvezeték. A városi mérnöki hivatal a jövó héten fogja megkezdeni azokat a munkálatokat, mulyek a városi vízvezeték és a vele kapcsolatos csatornázás előmunkálataira vouatkoznak.
A munkát szakértőknek fogja a város elbírálás végett kiadni és igy remélhető, hogy ez a fontos kérdés a kezdet stádiumába nemsokára belekerül. Amint erlesUllluk a polgárság nem szívesen veszi se a csatornázás se a vízvezeték ügyét. Tóbb képviselő a régi állapotok /eutarlása mellet fog a közgyűlésen felszólalni.
A figimnázium sorsa. A főgimnáziumi építő-bizottság tegnap tartott ülésén elhatározta, hogy a főgimnázium közöl jövőben való épitését javasolni fogja a tanácsnak. A városi tanáos véleményezés végett a pénzügyi bizottsághoz teszi át így remélhető hogy még ez év folyamán a közgyűlés is foglalkozik vele. A tervek és költségvetések elkészítésé mártsak alig egy két évi munkát követel és igy ha a megfelelő pénz is együtt lesz, remélhető, hogy az uj főgimnázium 1930-ban rendeltetésének átadatik. A felszeutelési programm is elkészül addig llir szerint Csóti Márk piarista igazgató, ki valamikor p kaszárnyagimiiáziuiiilian is működött, nagy beszédbon fogta méltatni Nagykanizsa város kulturális áldozatkészségét.
Jubileum. Érdekes jubileumra készülnek a Kalholikus Legényegyletben. Eperjessy Qábor örökös elnököt ugyanis a „Modern ifjak egyesülete* közlelkesedéssel elnökké választotta. Minthogy igy Bper-jessy az ezredik egyesület eluöke lett, fényes ünnepségek keretében akarják a népszerűség e halhatatlan bajnokát Onnopelni. Az ünnepély egyik érdekessége az az album lesz, melyben az összes ezer egyesület tagjainak arcképe lesi. Az album egyelőre 50 kötetre van számítva.
Mi lesz a színházzal. Az uj színház építése élénkeu foglalkoztatja a város polgárságát. Egyik része sürgősen követoli, hogy a pályázatot irják ki, a másik része, azon az állásponton van, hogy a v . Csillag-féle arona teljesen megfelel a kor és város ízlésének, Előreláthatólag izgalmas harcok lesznek e lárgy körül a hamvazószerdára hirdetett közgyűlésen. Mi a magunk részéről a színház felépítése mellett foglalunk állási, de sürgetni nem kell az ügyet, nehogy elhainarkodással vádoljanak bennünket. A jelszó: ráérünk,
9
ZALÁI KÖZLÖNY
FEBBUAR 19
unták a hamura nyúlt tanácskozást és a tárgysorozat végső pontjai már Qres padsorok előtt peregtek le. A gyűlés háromnegyed hétkor végződött.
Délután pont báromkor vonull be a terembe a y. tanács. Vécsey Zsigmond polgármester, dr. Sabján Gyula főjegyző, dr. Bentzik Ferenc v. ügyész, Deák Peter rendőrfőkapitány és Ahnhofer Gyula v. számvevő foglaltak helyet az emelvényen. Napirend előtt Vécsey polgármester az elhunyt Oszterhuber emlékének áldozott őszinte szavakat.
Azután megkezdődött a költségvetési vita Elsőnek (Jjváry Géza emelt szőt. aki sorra vette megfigyeléseit, észrevételeit. Szól a katonai lövő-térről, mely mig Cfak évi 400 K csekély bért hoz, másrészt a kiskanizsai polgárokat akadályozta a mezei munkában. A Pioh-féle birtok megvételét javasolja e célra és a katonaság esetról-esetre fizessen érte.
A tűzoltóságot, ha már annyiba kerül, községinek szerotné látni. Az utcák tisztán tartásán a külső perifériákon is kövoteli, ne csak „ahol a papok Unoolnik." A heti marhavásár-piac átalakításáról is figyelemre méltó mondanivalója volt. Az iparosisko-lai taoitók óiadiiáuak felemelését sürgeti, ha a városi költségvetés nem birja, nagyobb államsegély iránt tegye meg a kalló lépéseket. A megüresedett régi iskolaépületek bérbosdását atlrgeli. Városi légiagyár és takarékpénztár létesítését sürgeti, melyeknek jövödelméből vízvezeték, csatornázás, színház, minden kikerül; ne csakja polgárok zsebére appellál|on a város. Végül arra kéri a tanácsot, hogy Kibkauizsá-nak 3 kerületbe való beosztását minél előbb baitsa végre.
Weíss Tivadar a községi takarékpénztárról mond el figyelemre méltó szavakat, melyekot nem elég megalkotni, és nem elég az üzlotfoleket a hivatal-helyiségben bevárni, hanem üzletek után kell járnia, amire a városi kezelés nem alkalmas és igy kérdés, hogy a város pénze a most élvezett] 4J/iV«"°l nieg-hozoá-e. Nagy elismeréssel beszél az iparosiskolai tanítók működéséről és a rendkívüli kiadások terhére óradíjaiknak 90 K-val való felemelését javasolja általános helyeslés mellett.
Villáuyi Henrik dr. a Gyár-utca rendezése ügyében interpellál, amit a közgyűlés már felebbe-zéare való tekintet nélkül elrendelt.
Malek László dr. a csoportbázak leboutását és a Rozgonyi-utcának a heli marhavásáriérig való meghosszabbítását teszi szóvá.
Blau Ottó a tűzoltóság foglalkoztatásáról tesz észrevételeket.
Deák Péter főkapitány a tűzoltóságnak másnemű elfoglalása ellen szólal fel. Rothschild Jakab dr.
ajánlja, hogy az egyes indítványok határozathozatal előtt a megfelelő bizottságoknak adassanak ki. A költségvetést ezek után egyhangúlag elfogadták
Az 1909—1911. évi államsegély maradványainak és az 1911. évre pótlólag utalványozott ,\'»000 K felosztási javaslalánál Ha|du Gyula dr. Hal is István árvaszéki tanácsig érdekében szólal fel, ki szerinte nem a megfelelő ratigoszlályba van sorozva A közgyűlés Haidu Gyula dr. felszólalása értelmében határoz. A városi legelók megjavítása érdekében államsegély kéretik.
A Déli Vasul és Tárházakkal az őrizel tárgyában kötendő szerződés elfogadtalik. Füredi Béla pécsi színigazgatónak az arenaterület 3 évre átenged-tetik. A tárgysorozat löbhi pontia egyhangúlag elfogadtatott. miro a közgyűlés 7 órakor befejoztelctl.
HÍREK.
Oeztcrhuber László.
Kisiklás a villamoson. A nagykanizsai villamos vasúttársaság elleu lolytonos a panasz. Naprólnapra adhatunk hirt. vagv egy ártatlanabb természetű kisiklásról. Tegnap is a Hunyadi-utcai vonalon hibás váltóállítás miatt kisiklás történt. Ekközben egy autóbusz, mely a Déli Vasútról utasokat szállított a tüzérlaktanyába, beleütközött. Szerencsére előbb leszálltak az utasok és ugy emberben kár nem esett.
Alkohol ellenes vendéglő A nagykanizsai iparosok vasárnap monstre értekezletet tartottak, melyen egyhangúlag elhatározták, hogy részvény\'ár íasági alapon alkoholellenes vendéglőt ég szállót fognak építeni. Állítólag a kültelken felépült elmegyógyintézet mellé tervezik. Készvéuyeket az ipartestületi vendéglőben lehet jegyezni.
A közvágóhíd felépítéséről szenzációs tudósítást kaptunk, melyet azonbau, valamint a népiürdö részvénytársaság tervezetét és helyszűke miatt csak a övó évi farsangi számunkban közölhetjük.
MÁ MOROS húshagyói riporter.
Szombaton d. u. mikor a városi képviselők a közgyűlésre indultak, azt a lesújtó hirt közölte egyik a másiknak hogy Oszterhuber László Budapesten d. u. 1 órakor meghall. Minthogy csak kevesen tudlak Oszterhuber betegségéről és igy mint ép. erős ember élt az ismerősök tudatában, rendkívül |P8U|tóan halott a szinte hihetetlen hír. Pedig saj-uos, szomorú valóság volt. Oszterhuber még a Szanatóriumi pikuikeu fényes jó kedvé\'en vol.
Azután belsó bajok gyötörték, mely miatt pénteken dr. Szabó Zsigmond kíséretében Buda-pestée utazott a Grünwald-szanaloriumba. De már csak meghalni ért oda; segíteni n«m lehetett rajta. Halálának Ilire ritkán tapasztalható részvétet keltett Nagykanizsa legszélesebb rétegeiben, de a vármegyei előkelőségek köreiliou. is Egyéniségének ritka va rázsa^ult, mely magához vonzotta iiomc-ak barátait, tisztelóit, hanem mindazokat, akiket sorsuk valaha hirói széke elé állított Az igazságos Itiró, a melegen érző szív, a migás nemes felfogás jellemezték e kiváló fértiul Nyájas humora tnindig háláit keltett. Mindenki iránt tanúsított barátsága mellett is bizonyos önérzetes tartózkodás jellemezték. Jótékonyságáról nem beszélhettek, mert jövödelméhez aránytalanul álló jótékony »igát a legdiszkrétebb módon gyakorolta
Egyetlen nővére él még szül Oszterhuber Ferike, \'/alavármegye néhai lő«rvoséoak Háry Istvánnak özvegye, akit általános öröködévé lett. Végrendeletét, melyei tegnap bontollak fíl, 1907. ju-uius 92-én maga irta és Aláirta Ebben foglalt jótékonysága és alapítványai a következők: A zalamegyei nemesi pénztáralap javára ÖOOO K. A nagykanizsai főgimnázium javára - lOnO K. alapítvány, melynek kamalai ösztöndíjul szolgálnak Színház , alap javára 300 K , Felső templom építésére 5 Mi ; K.-át; Keresztény nóegylelnek ötio K„ Izr. nőegy-letnek 300 K., Népkonyhának 300 K.. Szépítő Égve sűlelnek 300 K.; a járásbiróaági diurnistákuitk 100 — llltl K-ál és a járásbirósági szolgádnak öt)—\'0 K. át és a városi szegényeknek 500 K.-át.
Temetése ma d. u. 8 órakor volt a r. kath. temető halottas házából, ritkán tapasztalható nagy közönség részvéte mellett.
A családon kivül kartársai is bocsátottak ki gyászjelentést a következő szöveggel.
A nagykanizsai kir. törvényszék, kir. járásbíróság és kir. ügyészség tagjai szomorodott szívvel tudatják, hogy nyírlaki Oszterhuber László kir. ítélő táblabírói címmel és jelleggel felruházott kir járás hiró, a nagykanizsai kir. járásbíróság vezetője f évi február hó t7-én d. ii. I órakor, rövid de kiuos szenvedés illán Budapesten meghalt. Földi maradványai Budapestről Nagykanizsára szállíttatván, itt f. évi február hó 19-én d. u. .1 órakor fogunk az auyalöldnek visszaadattli Nyugodjék békében és áldva legyen emléke! Nagykanizsa, 912. febr. 1-«.
Ko>.zoiut helyeztek ravatalára Nagykanizsa városa a nagykanizsai törvényszék, (rA nagykanizsai kir. törvényszék, kir járásbiró.-ág és kir. ügyészség szereled kartársának\',) a Társaskör, („ A nagykanizsai Társaskör szeretett választmányi tagiénak )
Az engesztelő szent mise-áldozat f. hó 20 án d. e. In órakor fog a helybeli plébánia lemplombau az Urnák bemutattalui.
— Oszterhuber alapitvany A nagykanizsai ügyvédi kar tagjai mn d. e. értekezlett tartottuk melyen az elhunyt táblai bíró örök emlékére alapítvány létesítését katározták el. Aláírás utján nyomban összegyűlt 1400 Ki Egyszersmind egy bizottságot küldött kí az értekezlet, rnelv a gyűjtést befejezi és az Oszterhuber-alap céljaira & Alapítvány módozataira nézve javaslatot .fog tenni.
— Eljegyzés Pfeifer P. Klek főgimnáziumi rajztanár eljogyezte Fatér Ilona úrhölgyet, okleveles tanítónőt, Fatér György söjlőri földbirtokos leányát.
— Házasság Sehestóny Ferenc nagykanizsai magányzó szombaton kötött házasságot Safarics Juliannával. A polgári esketés^tanúi voltak Füredi János és Jutási István.
— Magyar név. Hirschfeld Rezsó nagykanizsai tanító és kiskorú leánya Ilona uevét belügyminiszteri engedéllyel Havas-ra változtatta
— Jubiláris diezgyíllós A következő meghívót kaptuk: Tekiutotes Kertész\'József uruak, min\', a Zalai Közlöny szerkesztőjének, helybon. Van szerencsénk értesíteni, hogy intézetünk 50 éves fenuállása alkalmából f hó 24-én d. e. 10 órakor lubiláris diszülést tartunk. Ezen díszülésen fogjuk volt elnökünknél\', nélmi Vidor Samu uruak arcképét ünnepélyesen leleplezni, melyre tekíutetegségedel ezennel meghívjuk. Teljes tisztelettel Nagykanizsa, 1912. felír. 16-án. Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet Dr Szabó g. k , Kapoch 8. k." Szívesen vesszük meghívását annak a Segélyogyleluek, mely első volt Nagykau zsáu azon intézmények közül, mely a szegényebb osztály anyagi helyzetének javítását, könnyen hozzáférhető hitelét célozta. Az ilyen egyesület 50 éves működése anayira közügy, hogy jubileuma szélesebb körök érdeklődését érdemli meg.
— A üclzalal Takarékpénztár jótékonysága. A Délzalai Takarékpénztár tegnapi közgyűlése után az igazgatósági gyűlés a következő célokra terjesztette ki jótékonyságát: Népkonyhának 100 K, Keresztény Jótékony Nóegylelnek 100 K, Izr. Jót. Nő-100 K, Patronazs Egyesületnek 20 K, Ingyenes népkönyvtárnak 30 K, Szépítő Egyesületnek 40 K, Állami el. isk. szegény tanulók felruházására (0 K, Első magyar asztaltársaságnak 20 K, Önkéntes tűzoltó egyletnek 60 K, Általános betegsegélyzó Egyletnek 10 K, Ipariak, tanulók jutalmazására 90 K. A főgimnázium önképző körének 1 db. csász. arany,
— Országos izraolita értekezlet. A hazai izraelita felekezeti egység érdekében tartandó országos naggyülés előkészítése céljából f. hó 90 án Budapesten értekezlet lesz, melyre a hitközségek legnagyobb része a központi bizottság felhívására megbízottaikat kikűldötték. E kiküldetés alapjáu a gyűlésen Nagykanizsáról a következők vesznek réazt. Gultnauii Vilmos báró, Grüuhut Henrik, dr. Neumann Ede főrabbi, dr. OPop Mór és Szommer Náthán, Barta Lajos. A központi bizottságtól az értekezletre közvetlen meghívást is kaptak dr. Neu-maun Ede főrabbi és Barta Lajos titkár.
— Fe\'lődő egyesület. A Nagykanizsai magánlisztyi8elók egyesülete ez évben helyiséget bérel, ami a tagoknak az egyesület élete iránti érdeklődését lesz hivatva emelni. Ez a fokozódó érdeklődés már előre is mutatkozik. Mind tijabb és ujabb tagok jelentkeznek felvételre. Az évi közgyűlés március 10-én lesz. A szokásos tárgysorozaton kivül az alapszabályok módosítása is napirendié kerül A Csütörtöki választmányi gyűlés, Eperjessy Gábor elnök-lésével ezeket az ügyeket készítette elő. Az utóbb: napokban a következő adományok folytak be az egyesületnél: Zalamegyeí gazdasági takarékpénztár r. t. itl K 26.— tagok koszorupótló adománya K 26.— (Rosenberg Jenő halála alkalmából.) A választmány a következő táviratot küldte el az Első magyar papíripar r. t Budapest sztrájkoló tisztvi»lóinek is .Helyzetűk javításáért fjlytatoit küzdelmükkel együt
FEBRUÁR 19
ZALAI KÖZLÖNY
8
értünk, erkölcsi és anyagi támogatásukat felajánljuk, kitartást és sikert kivárniuk. Nagykanizsai magántiszt-viselők egyesülete." A kari összetartás ezen szép megnyilatkozása a nagykanizsai magántisztviselők táborában élénk helyesléssel találkozott és meggyőződést szereztek arról, hogy az egyesület vezetősége a kari érdekekben folytatott küzdelmekben mindig az elsők soráhan vau.
— Fodrászok sérelme. Egyik helybeli lapban hirdetés jelent meg, hogy Englander Béláné született Liditt Emma, mindenféle hajmuiika elkészítését magára vállalja. Minthogy a fodrász és hajmunka ipar képesítéshez kötött iparágnak vau minősítve, a nagykanizsai fodrász mesterek jogtalan iparűzésért panasszal fordultak Engländern« ellen az ipartestületnél. Az ipartostület az ügyet még a ni. é. augusztusban áttette a városi tanácshoz mint elsőfokú iparhatósághoz, hol már történt is a dologban kihallgatás, határozat mindeddig nem hozatott. Az ipartestület most a soproni iparkamarához lordul hogy adjon véleméuyt, vájjon az emiitelt hirdetésben közölt hajmunka készités tényleg képesítéshez kötött ipari foglalkozás-o. Ez esetben t i iparengedély nélktll e keresntág nein volna folytatható
— Az Uranus mozi szenzációja. Szerdán f. hó 91-én az Uranus mozi valóságos rekord műsorral kedveskedik közönségének. A l\'athé Fréres jól ismert művészei, köztük Max és Mórítz szerepelnek kitűnő alakításaikkal. Az érdekfeszítő műsorból kiemeljük Max szereti a szabadságot (kómikusi, Mórítz felfedező utján. Franzensbad fürdő, természet után való felvétel. Romeo és Julia, világhírű dráma 2 felvonásban 1000 in. hosszú filmen. Az előadások d. u. 6 órakor kezdődnek.
KÖZGAZDASÁG
A Dclzalai Takarékpénztár R. T. közgyűlése. A Délzalai Takarékpénztár f. hó 18-án d. e. 10 órakor tartotta évi rendes közgyűlését dr. Ben-tzik Ferenc elnöklete alatt. A gyűlésen 36 részvényes jelent meg 316 szavazat képviseletében. Az elnöki megnyitó után Reinitz Józsel takarékpénztári igazgató ismertette az igazgatóságnak jelentését, melyből a részvényesek örömmel tapasztalhatták a megszilárdult renomméju intézet folytonos fejlődését. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta ugy az igazgatói, mint a felügyelő-bizottsági jelentéseket és a nyeremény felosztására vonatkozó javaslatokat. Az igazgatóságnak és a felügyelő-bizottságnak és a számadóknak a felment-vény megadatott. Az osztalék részvényenkint 110 (egyszáztiz) K, mely f hó 19-étől kezdve kerül kifizetésre az intézet pénztáránál. Hivatalos lapul a Zalai Közlöny jelöltetett ki A megejtett választásokon ugy az igazgatósági, mint a felügyelő-bizottsági tagok újra megválasztattak.
— A Gazdasági önsegélyző Szövetkezet közgyűlése. A Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár által alapított Gazdasági önsegelyző Szövetkezet folyó hó 18-áu d. e. 11 órakor tartotta közgyűlését Faics Ltyos ügyvéd alelnök eluöklete alatt. Kuortzer György takarékpénztári igazgató, mint szövetkezeti ellenőr ismertette az igazgatósági és felügyelő bizottsági jelentéseket, melyek a szövetkezet folytonos gyarapodásáról, megizmosodásáról és népszerűségéről testnek tanúságot. E\'ismeréssel emlékezett meg néhai Hertelendy Béla elnökről, ki a szövetkezet felvirágoztatásán hathatósan közreműködött. Az igazgatóságnak a zárómérlegbe és az évi nyereség felosztására vonatkozó javaslatait és a felügyelő bizottság jelentését egyhangúlag elfogadta « közgyűlés és az igazgatóságnak felűgyelóbizottságuak és a számadásoknak a felmentvényt megadta. Az egyéves könyvekre üzletrészenkiut 1 k. 35 f ; a 2 éves kfyiy-vekre üzletrészenkiut 6 k. 53 f; a 3 éves könyvekre 12 k. fit! f; és a 4 évesekre üzletrészenkiut 22 k. 79 f. O\'Ztulék esik. Ezeknek kilizetése minden pénteken és szombaton eszközöltetik. A Szövetkezet hivatalos lapjául Újra a „Zalai Közlöny\'1 jelöltetett
ki. Azután a választások ejtettek meg. A szavazat-1 szedő bizottság tagjai dr. Lóké Emil, Wollheim Manó és Gráf Simon voltak. M«gvála.szLattak : Faics Lajos ügyvéd elnöknek, dr. Tripammer Rezső alelnöknek. Igazgatósági tagok lettek Faics József. Hegedűs László, Kráuilz József, Rosentlial Jakab, Klein Ignác és Samu József. Ezenkívül legtöbb szavazatot kapott Sneff László Péter. A felügyelő bizottság tagjai Schmidt Frigyes, Waligurszky Anial és Rothschild Samu. A megválasztottak és a maga nevében Faics Lajos elnök a bizalmat megköszönte és a gyűlést bezárta.
— Állatforgalmi feloldás A szarvasmarhák közt a mult évben dühöngött ragadós száj-és körömfájás miatt a külföldi áUattorgalmunk is zár alá került. Minthogy a járvány már majdnem teljesen megszűnt mindenfelé, azért a külföldi, illetőleg Ausztriába irányuló állatforgalmunk újra megiudult. Zalamegyében ma már csak a novai és zalaegerszegi |árás és Zalaegerszeg r. t. város van állal fogalmilag kitiltva, Nagykanizsa szabad lillallorgalma újra életbe lépett.
IRODALOM ÉS MjVESZET.
Turgenyev u gyermekeknek Egyre nagyobb népszerűsége van Sebók Ziígiiiood és Benedek Elek képes gyormeklapiában, a Jó Pajtásban a világ legszebb meséi rovatának, amelyben, valódi nagy gonddal és fiuoin érzéssel vannaa kiválogatta azok a mesék, amelyek valóban legbecsesebb gyöngyei a világirodalomnak. A legújabb, február 18 ¡ki számban Turgenyev egy gyönyörű meséje van elmondva. Ugyanebbe a számba Ábrányi Emil irt verset, Szemére György elbeszélést. Dörmögő Dömötör uiázását Budapest körül folytatja, Sellők
Zsigmond, kedves mesét mond Elek nagyapó, Fkragó bácsi mozija pattogó versekkel mulatságos képeket mutat be Magyar Balázs Budapest újabb szépségeit mutaijs be. Zsiga bácsi elmondja egyik kacagtató mókáját, Rákosi Viktor folytatja regényét, mely a török világ képeit eleveníti meg pompás színben. A rejtvények, szerkesztői ¡zenetek egészítik ki e száin gazdag tartalmát. A Jó Pajtás-t a Franklintársulat adja ki; előfizetési ára negyedévre 2 korona 6u fillér, fél évre 6 korona, egész évre 10 korona. Egyes szám ára 20 fillér. Előfizetéseket elfogad és mutatványszámokat küld a „Jó Paitás" kiadóhivatala Budapost, IV., Egyetem-utca 4. szám.
— Á .Vasárnapi újság" február 18-iki száma a budapesti műgyűjtemények egyik legérté-kesebbikét, Souuenfeld Zsigmond gyú|(eményét mutatja he, közte Munkácsy Mihály, Paál László s más magyar és külföldi nagy művészek eddg ismeretlen, vagy kevéssé isméit képeit, Bérezik Árpád ötvenéves drámaírói munkássága alkalmából elmondja öuélei-rajzát. Színi Gyula a legújabban nyelvrokonainknak mondott otruszkokról közöl éidekes adatokat, a nevezetesebb etruszk művészeti maradványok képeivel. Aktuális arcképek. Frigyes Lipót porosz herceg szemléje a magyar huszárok fölött Brassóban, a budapesti társadalmi életben feltűnést költeti uj eljegyzések, stb adják a többi képek tárgyait Szépirodalmi olvasmányok; Szenioré György regénye, Szóllősi Zsigmond novellája, Jansen Bürge németből fordított regénye. Egyéb közleméuyek: cikk a dum-duni lövegekről s a rendes heti rovatok. Irodalom és művészet, sakkjáték, slb. — A „Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyedévre öt korona, a „Világkrónikáival együtt hal korona. Megrendelhető a „Vasárnapi Újság* kiadóhivatalában (Budapest, IV. ker., Egyetem-utca 4. szám). Ugyauilt megrendelhető a „Képes Néplup", a legolcsóbb újság a magyar nép stámára, félévre két koroua 40 lillér.
MEGHÍVÁS.

A Nagykanizsai VI—VII, Kerületi Keresztény Fogyasztási
Szövetkezet
XIII. évi rendes
■ \\
■■
folyó évi február hó 25-én d. a. 4 órakor Ja kiaráo-utoal iskolában tartja meg, melyre a szövetkezet tagjait tisztelettel meghívja
AZ iaAZaATÓSÁO.
Tárgysorozat:
I. Az igazgatóságnak a mult Qzletévre s a szövetkezet állására vonatkozó jelentése.
II. A felügyelő-bizottság jelentésével a záró-számadások előterjesztése, a Mérleg véginegállapitása, a mutatkozó nyereség felhasználása s a számadók felmentése.
III. Felügyelő-bizottság s a lemondott igazgatósági tagok helyett ugyanazok, vagy ujak válasz\'.ása.
IV. Az alapszabályok több §-ának módosítása.
V. Esetleges indítvány tárgyalása, mely az igazgatósághoz a közgyűlést megelőzőleg 3 nappal bonyujtatott.
á.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 19.
Nyers olaj-motor. Világhírűek
Gőz- ós motor-csóplőkószletek
Magánj fúrómotoraink
kitűnik egyszerű kezelés, olcsó és biztos üzem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, üzeme olosó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kőtörő
At országutakon magát vontatja és igen jól tör. Kitűnő gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze meg
gépkiállításunkat KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Kálmán-utca 14. Megbízható ügynököket keresünk.
igen célszerűek, mert a malomjárattal együtt vau sikszila szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom liszre és darára.
Úvakodjunk
Aa ÍM«. *r ÓU forgalomban.
Beror déd- ís \\\\m\\ln szacanai.:
utániatoktól éa más káaaltménysk baoaar-.
pénéiétei.
E megjelölések :
Berger kátrányszapana, Bcrger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányezapanai, Berger gygy- éa higiénikus szapanai.
ágiink rétiére mint uóbell védjegyek ee eionkivül e pótlásokkal : valódi és eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki eien kiiáróltg valódi ét MÓbell védjegyekkel biatoaitott, 40 év óla kipróbált Berger-féle sísppsnok helyeit más kéttitraényt csempési be, megsérti védjegyjogunlul.
A mi sieppeneink a V
valódiság Jeléül s itt lenyomatott viítJegyet él cég-aláirátt viselik.
Teesák tehát eien kél itmerletó jelre-ügyelni és kifejezetten Berger-féleetappenoktl kérni, mini «kővetkező cég gyártmányait:
fi^ Hall & Comp. Troppau.
Kapható: Msgyer-oeitrik monarchia át t külfóld gyogy-extrtártlbsn át tiakbavágó Ősietekben.
Tisztelt háziasszonyaink
Szives figyelmébe ajánljuk az
„ÜJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY- gyári jeggyel.
A kávéfőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbó teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minőségéről.
Jól jegyezd meg: csak
rigavetta-papirty wy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
5?
w 1«
- s-\'
ü fc, « »
^^ETTESOR/f/Vr
CfPOíl /w®V\\ OCPOSÍ
OTTOMAN -m
t s

Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igia FEBRUÁR „ 5i-IK ÉVFOLYAM. 15 SZÁM CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilmlk hittön ét c.ütörlökön.
EiöfU.iáel árak: Bgáu tvrn 10 koron«, fíUv.o 6 koron«, Negyedévre 9 korona 80 flll. — Egyee eiám ára 10 (III.
A határ kultúrája.
Ezekben a napokban, mikor az előlegezett tavasz osalóka melege olvasztja a tél fagyát — "SMemes gondolkozni afelól, hogy van-e kultura a határon? Igenis van. Sót ninos is szédületesebb haladás ebben a kul-turátlan, kissé keletre hajló országban egyéb téreken, mint a határon. De miben mutatkozik ez a kultura? Abban a hatalmas eló-nyomulásban, molyet a mezőgazdálkodás évről-évre elér. Ninosen az az eldugott helye az országnak, amely kisebb nagyobb mértékben ennek a haladásnak ellenállana. Ha utazunk és rohanó teher koosisort látunk, alig van olyan, amelyen különféle mezőgazdasági gépek ne mennének minden világtáj felé. Ha érdeklődünk, hogy kiknek mennek^ ezek a mezőgazdasági gépek és eszközök, azt a csodálatrakultó felvilágosítást kapjuk, hogy ezeknek nagy részét falusi kisgazdák rendelik. Ugy látszik, hogy soha a miniszteri padokról elhangzó jelszó vagy programm annyira nem ment át a gyakorlatba, mint Serényi földmivelésQgyi miniszternek a „termeljünk többet" oiruü jelszava.
Valóban boldogulásunknak más utja, módja, sem titka nincs. Mi nem ukkupál-hatunk ujabb területeket; mi nem vándorolhatunk ki; nekünk itt élnünk, halnunk kell.
Előkelő família.
Budapesti kóp.
Irta: Balta. Ignáo dr.
A büntető járásbiró előtt megieleuik ogy fokele-ruhás, hervadó asszonyság s miután aiiuak rendje és módja szerint megfelelt az általáuos kérdésekre, elmondván, hogy Sipeczky József szabómesternek a hites felesége, szapora nyelvvel imigyen folytatta vallomását :
— Az ón családom, alássan k-irem, nagyon finom és előkelő osalád. Atyáin nyugalmazott pénzügyőri fővigyázó, nagyatyám iniut őrmester magas rangot viselt a badseroguél, egyik testvérem egy konduk-toruak a felesége, a sógorom podig erdőkerülő Weuk-heim bárónál. Csak engem ért az a szerencsétlenség, hogy egy szabóhoz mentem feleségül, de az is kizárólag előkelő ombereknek dolgozik.
— Az ön családja iránt mi itt mindhyájan a legnagyobb tisztelettel viseltetünk, jegyezte mdg a biró, ebben a tekintetben tehát teljesen nyugodt lehet. Már most szíveskedjék elmondani vaj|on igaz-e az, hogy ön február tizedikén beroutott Kováos Gábor hádogosmester lakásába és sértő bzóval illette a feleségét ?
helelói exeikcs&td: KinrIJn:
Kerté« Jóa.ef. a ..erk«..te.é(.
Szirkisztiséi éi klariéhlvatal Diák-tér 1.
Telefon: 112. — Hlrdeláeek dljeiabáe aaerlflt.
Nekünk az őseink által véren szerzett földön kell boldogulásunk minden tényezőjét megszereznünk. De még azok az országok is, amelyek gyarmatosító politikát űznek és hatalmas milliókat tudnak az öt világrész minden tája felé a nemzeti vagyonoBodás érdekében megmozgatni, — még azok az országok is, a szülőhaza minden talpalatnyi földjén u legintensivebb mezőgazdasági kultúrával fokozzák föl jövedelmeiket. Csak Németországra legyon szabad hivatkozni, ahol a jobb múvelési módok elterjedésével háromszorosra szökött fel a föld jövedelme s olyan termelési átlagokkal dolgoznak, hogy olvas-táru kábul a fejünk és azt hisszük, hogy e statisztikai táblázatról, Háry János beszél.
Pedig azok a táblázatok a német alaposság olyan vaskalapos körültekintésével vannak ipegszerkesztve, hogy arra a mint , mondani szokták, mérget vehetnek. Dehogy mérget I Hatalmas lelkesítő példát, melyen sürgősen el kell indulnunk, hogy nemzeti nagyságunkat szolgáljuk. Mert ninos különben. Ma még jobban igaz Széchényi Istvánnak az a mondása, hogy nemzeti aspirációinkat csak nemzeti anyagi erővel valósithatjuk meg. Azért örülünk, ha látjuk a határ kultúráját; ha látjuk azt, hogy az érzéseiben, szokásaiban konzervatív magyar paraszt el tud távolodni a hátrainuradottságnak attól a
tradícióitól, mely évszázadokig nyűgösködött rajtunk, amely miatt a Lajtán tul már meg is gyökeresedett rólunk az a vélemény, hogy mi a saját zsírunkban fogunk megfúlni.
A magyar kisgazdáknak a modern gazdálkodási fogások megkedvelésére felköltött vágya sok tálból táplálkozik. Sokfelől jött inger a haladásra. De kétségtelenül a log-i nagyobb siker a földmivelésügyi minisztérium téli szociális munkája. Mikor arról tudunk, hogy Magyarország egyharmad részét bevonták ebbo a szociális munkába; ötezer községben rendeztek a tél folyamán gazdasági tanításokat, mikor arról tudunk, hogy ezeken a gazdasági kurzusokon őszbe csavarodott férfiak nem átalják beleülni az iskola padba és tanulnak. Mikor azt olvassuk, hogy az öreg mestergerendáról leVették és kikeresték a pókhálós rozsdás tollat és valami százötvenezer izbeu kérnek a földmivelésügyi miniszternek abból a kiadványából, amely a nép gazdasági kultúráját szolgálja, — ez már olyan siker, amelyre büszkék lehetünk. Mindenre inkább, de erre nem lehetett számitaUi. Ezekből a jelenségekből állapithatjuk meg, hogy van kultura a határon. ennek nyomában a nemzeti vagyono-sodás képe, habár még ma ködfátyolszerüleg, de — látszik I
— Ugyan mit mondana hozzá a tekintetes biró ur, ha,becses családját egy nyilvános táncmulatságon elueveznék az emheriseg szégyenfoltiának ? Lássa ezt mondotta nekem Kovácsné asszonyság, nekem, aki előkelő családból származom. a nagybátyámtól hallottam, hogy nemesek is volnánk, ha akarnánk, mert egyik ősünk, aki a saját élete kockáztatásával egy grófkisasszonyt kimentett a Dunából, ezért a hőstettéért ezüst érdemkeresztel kapott, Egy unokahúgom szürke apáca, egy másik . . .
* - Az ég szerelmére kérem, nefolytassa, meri akkor sohasem lesz vége a tárgyalásnak.
— Miattam akár rögtön abba hagyhatjuk, meri ne tessék hinni, hogy szivessen jöl\'em ide. Egyál-tsírni n«m értem, hogyan lehetett engem, egy ilyen p«rszóna miatt a vádlottak padjára hurcolni. Engem aki olyan magasau állok fölötte , . .
— De most komolyan intem, hogy tartózkodjék minden kitéréstől s feleljen egyonesen arra, amit kérdezui fogok. Igaz-e az, hogy megsértette Kovácsné asszonyságot ?
— A dolog kérem ugy történt, hogy Kovács ur a kőművesek báljáu táucra hitt. Amiut a felesége ezt észrevette, megszállta a féltékenység s ott a bál^yu, száz ember füle hallatára, elnevezett engem cafatnak.
Tetszik tudni, mi az a cafat? Az kérem egy nagyon közönséges teremtés, ami hála Istennek az éu családomban soha sem fordult elő. En született Lestákné vagyok, egyik nagynéném egy királyi tanácsosnak • gazdasszonya, egy másiknak egy taraburmqorral van viszonya. Mi Lt-stákok egyáltalában csak előkelő emberekkel folytatuuk viszonyt, a nekem mondja valaki, hogy cafat ? s
A vádlottad mélyen mogrendülve hirtelen elhallgat s kétségbeesetlen tördeli a kezét.
— On tehát ezek után berontott Kovácsné lakására, — szólt a biró — s megfenyegette a , .»naszosnőt, hogy megöli, megfojtja, ha a keiébe kerül. így történi?
— Igaz, de nem komolyan mondtam, hanem csak nagy felháborodásomban. Hiszen a szelíd galamb is vérengző farkassá válik, ha ugy felingerlik, ahogy engem felingereltek.
A járásbiró tiz foriut pénzbüntetésre Ítélte i vádlottat.
— Elitéltek, — sóhajtott megtörve 8ipeozky Józsefe», született L°sták Jozefin* — Mit fog hozzá
szólani a családom ?
vj --%
ZALAI KÖZLÖNY
FEBBUAR 2 2
Szigethy doktor fűrdőbérlő.
HÍREK.
Stigethy Károly nagykaníisai orvosdoktor és Bariss Gyula, a Balatoni Halászati Társulat igazgatója beadványt terjesztettek Keszthely város elöljárósága elé, melyben Kesitbely-fűrdót. a város tul^jdo-nábnn lévé szállókkal együtt bérbe akarják venni.
A .Keszthelyi Hirlap* valóságos vagyoni öngyilkosság kísérletnek" tartja a város részérói a ftlrdó bérbeadását és hosszasan foglalkozik a szerencsétlen és nagyveszedelmet magában rejtó eszmével, melyról a beadvány .éppen két\' oly egy.intól érkezett, akiknek nevét a máriatelepi parcelláié» révén nem valami nagy dicshimnusz kiséretébeu emlegette a zalai sajtó -
Ebhez az Ogyböz, mely tisztán Keszthely város érdeke, nem szólhatunk hozzá; de a Keszthelyi Hirlap és a Balatouvidék c. újságok között máris polémia fejlődött e kérdés körül. Sót már uem is maradt egészen a tárgyilagosság határain belül.
Ugy látszik azonban, hogy a képviselőtestület nem hajlandó kockáztatni az eddig dicséretes törekvéssel megszerzett fürdői népszerűséget semmiféle bérbeadással. A magyar fürdők átka a vendégek kizsarolása, eddig Keszthely fejlődését megkímélte. Valószínű, hogy a város látva az ebből aiármató eredményt, ezentúl is fáltékenyon fogja a „fördósök" érdekeit niegóvtii.
Reánk nézve csak azért volt érdekes ez a hír, mert az egyik ajánlattevő nagykanizsai orvos. Maga a beadvány szórói-szóra igy hangzik:
. Tekintetes kötségi elöljáróság
Keszthely
Tudomást szereztünk arról, hogy Keszthely község képviselőtestületében számosan vaunak (?l), akik a parti és vasúti szállodák bérletének közeli lejárata alkalmából a balatoni fürdőnek és a fent jelzett bérleti tárgyaknak hosszabb időre való együttes bérbeadása mellett foglalnak állást.
Etre való hivatkozással mi, tisztelettel alulírottak kijelentjük, hogy halandók lennéuk a keszthelyi balatoni ftrdöt a mostani bérlet tárgyát képező szállodákkal együtt hosszabb időre, esetleg 35 évre is (II) bérbevenni s felkérjük egTUtlal a tek. elóliáróságot, hogy abban az esetben, ha a kötségi képviselőtestület a balatoni ftlrdó és vasúti szállodák együttes bérbeadását elhatározná, a község fűrdőfeilesztése tervének és bérleti feltételeinek megismerése, valamint részletes bérajánlatuk előterjesztése végett minket meghívni méltóitassék.
Addig Is kérjük megengedni, hogy tájékozásunkra a fürdő és szállodák lövedelmezóségi adatait a községi számadásokból kijegyezhessük.
Kisasszony kereskedelmi képzettséggel, ki német nyelvel is birja azonnal alkalmazást nyer. — Bővebben
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
KON Y VKBRBSKBDÉSÉBBN NAGYKANIZSÁN.
A földmiveléstigyi miniszter a lovódelemórt
Az Országos Állatvédő Egyesülethez a következő nagyfontosságú rendelet érkezett: M. kir. Főld-mivelésügyi minisiter 887/1912. elu. szám. Valamennyi törvényhatóságnak.
Általánosan tapasztalt tény, liugy nemcsak a uagy városban, de még a vidéken is bérkocsisok é# fuvarosok oly teljesen elcsigáiolt és nyomorék lovakat Ihis .nálnsk, hogy szánalon azokra uézve s általános megütközést kelt az az embertelen bánásmód, a melyben a lovakat részesítik
Lépten uyotnon látható, amint ily kiéheztetett lovak kegyetlen ostorozás által serkeutve túlterhelt szekereket vonszolnak és végkimerülUég folytán az úttesten összeroskadnak.
Hozzá|áru! ehhez az éles vasalásnak ininduuta lan tapasztalható hiánya, a mely kiűzés számbau menő goud.itlau»ág különösen téli időben síkos utou a lovak tönkre lételét eredményezi.
Nemcsak humanitárius érzések, de gazdasági szempontok is elkerülhetetlenül megkövetelik, hogy az állalokkal való ezen kíméletlen bánásmód s különösen a leromlott lovaknak fuvarozáshoz való használata hatósági utou is minden rendelkezésre álló módon és eszközzel megakadnivozlassék és hogy az idevágó törvényes rendelkezéseknek mogtartása, ha kell a törvéuy teljes szigorának alkalmazásával is, megóvassék.
Felkérem ennélfogva cimet. hogy ozhii kevéssé méltatott állatvédelmi állapotok megjavítása érdekében saját hatáskörében a rendet helyreállítani és a törvényes intézkedések elleu tudatosan vétó fuvarosokat és alkalmazóikat ezen intézkedések szigorú betartására szorítani szíveskedjék
Megjegyzem, hogy az idevágó törvényes rendelkezések megtartását saját közegeim állal is ellenőriztetni fogom. Budapest. 1912. február 1 Gról Serényi Béla s k.
A földmivelésügyi miniszter ur *zt a rendule-letot egyidejűleg valamennyi in. kir. gazdasági felügyelőségnek és valamennyi m. kir. állatorvosuak megküldött» azzal, hogy az abban foglaltak szem előtt tirtásával a vonatkozó törvényes rendelkezéseknek szigorú megtartását figyelemmel kisérie ós adaudó esetekben az ellene vétők ellen az Illetékes közigazgatási hatóságnál a megtorlás Iráqji szükséges lépéseket tegye meg.
— Oazterhuber László temetése. Meg-népesűlt a temető hétfőn délután akárcsak mindenszentek estéjén. Akit életében mindenki szeretett és nagyrabecsűlt, annak váratlan elmultát mindenki fájlalta. A sírt az egész város részvéte állta körűi. Nagykanizsa város képviseletében oit volt Vécsey Zsigmond polgármester; a törvényszék képviseletében Závody Albin kuríui bíró, a járásbíróságot Kat-zenbach Józs\'ef kir. jbiró; az ügyészséget Fischer Imre kir. ügyész, a honvéd tisztikart Heide Rezső ezredes, a 48-as gyalogezredet Ebner Emánuel őrnagy, a főgimnáziumot Horváth György igazgató, a kir. adóhivatalt Ötvös Emil fópénitáros, a járási szolgabiróságot Viosz Ferenci főszolgabíró, a Déli vasutal Szurovy Géza főfelügyelő, a Keresztény nó-ogyletet dr. 8zekeres Józsefné, az Izr. nóegylelei Vidor Samuné elnökök képviselték. A koszorúk özöne borította Oazterhuber kihalt tetemét, mely immár átadatott az örök életnek.
A következők koszorúit jegyezte fel tudósítónk: Felejthetetlen jó testvérem Isten reled — Ferike. Kegyelete jeléül — NagVkauitsa város köiönsége. Szeretett kartársunknak — a nagykanizsai kir. járásbíróság és ügyészség. Szeretett alelnökének — a nagykanizsai Polgári Egylet. Szeretett választmányi tagjának — a nagykanizsai Társaskör. Nagykanizsai ügyvédi kar — el nem muló uagyrabecsülész jeléül, őszinte jő barátjának — a Vécsey család. Felejthetetlen jó barátunknak — báró Gutmaun Vilmos. HA barátjának — Szűcs Miklós. Isten veled — Soós Pongrác. Dr. Bentzik Ferenc és családja — szeretetük jeléül. A jó barátnak — Elek család. Szeretett jó Laci bácsinak — Clarisse, Imre. Felejthetetlen jó Laci bátyjának — Leuko, Ödön és Ferike Sie-retett barátunknak utolsó Üdvözletül — dr. Fábián Zsigmond és neje Béke veled — Lőke Emil. Felejthetetlen barátjának — Götz Virgil. Isten veled — Ebenapauger Leo. Szeretetüuk kisér — Pillitz Sámuel.
— Zsur. Az izr. Jótékony nóegyesűlet f. hó 25-én, délután 5 órakor kezdódóleg műsoros zsurt tart. A progranim meglepetés számba megy, de egyik ponlját mégis elárultuk ízelítőül. Maschler Isi vénné szül. Hartos Szidi úrnő, aki művészies előadásával már nemegyszer ragadta tapsra a közönséget, fog költeményeket szavalni.
— Filharmóniai hangverseny. A\' in. kir. Operaház zenekarának tagjaiból alakult filharmóniai társaság juniuB második felében körútra indul és ^Nagykanizsát is útba szeretné ejteni, ha módozatait a város elfogadja Vécsey Zsigmond polgármesterbe! intózott levélben tudatják, hogy a filharmóniai társaságot Kernor István a Operaház első karnagya vezeti. A koncertér 2500 koronát kér, ha pedig magáninűvést (óitok, lougora, hegedű vagy celló-művészt) szereplését óhajlanók akkor 3000 K-át. Minthogy a körút programmjál márc. 3o-áig megállapítják, azért a választ ez érdemben márc. 16-éig
JBL Zalai Közlöny
S/.irkisztiii|i ét klaiéblvatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
\'Roche!
közkedveltségét bebizonyult kiváló tulajdonaigainak köszöni, mert %-tOdót eröaltl. e melleit álvágyaerkentó áejóiiű, őzért évek óta orvoaok éa patiensek «lényben részesítik. — Sirolin \'Roche\' a legjobb aikerrel vált be
ktthösés, hurutok, hörghurut, influenza flörvélykór
p
A légzőszervekre kiváló előnyös befolyáaaal van éa meghűlés kezdetén alkalmazva felette meglepd köMyfcfen hat. — Már néhány nap múlva a túdótsvékenyiég azabályoztatík 4a a terméazetea hang, MmkOtönben at általános közérzet helyreáll. Joggal nevezik a Sirolin \'Roche\'-t a-legjobb óvuemek
t ü d o b a j o k
ellen-
FEBRUÁR 22
ZALAI KÖZLÖNY
S
kérik. A válasznál mindeuesetro tekintettől kell lenni h nyári üres városra, mely a telt házat szinte eleve kizárja ás az itt müködó színtársulatra, melynek existenciá|ára okvetlenül figyolemmel kell a városnak lennie.
— Az „Ifjúsági Kör" estélye szomhatou este tartatott meg a .Polgári Egylet" nagytermében a közönség óriási érdeklődése mellett. Ily nagy kö zönség talán még sohasem volt együtt a . Polgári Egylet\'\' uagy termében. Ott volt a véduöknó Gróf Batthyány Pálné mellett városunk minden osztálya. Bemutatóra került Djbrovics Milán , Mese a szerelmes kertészről" című látványos táncokkal, sót ínég Jóslásokkal is bóvitett látványos darabja, melynek koreograftkus részét Szabó Istváu okleveles tánctanár állította egybe. A legnagyobb elismerés hangján kell tuegeinlékezuUuk Dobrovios genie-jéról, mely ily szép estét létesített. A közreműködők s tehetségük legjavát szolgáltatták s a diletantizmuson jóval felülemelkedett táuctudásuk. Gürtler, Lukács és Pásztor triót játszott s a tánczenét Bágyonyíué szolgáltatta, Megemlítjük meg Böhm Gézáué és Sattler Gíza igen ügyes énekszámait.
— Országos mezőgazdasagi ankét Az Országos Magyar Kereskedelmi Egyesülés f. évi március 5-én és következő napjain d. u. 4 órakor Budapesten a Pesti Lloyd-társulat dísztermében széleskörű ankétet fog tartaui. Egyedüli tárgy n földmive-lési miniszternek progremmját képező mezőgazdasági löbbtermelés lesz, melyből a?, élelmiszerek drágaságának enyhítése várható. Az ankétre Nagykanizsa város tanácsa is meghívást kapott.
• — Az Izr. Szent Egylet közgyűlése. A nagykanizsai .zr. Szent Egylet f. hó 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a templomban Ünnepélyes istentiszteletet és ezt követóleg d. e. (él 12 órakor az izr. hitközség tajiticstenuébnn évi rendes közgyűlést tart. A közgyűlés tárgysorozata: 1. Elóljárósági jelentós az 1911. évről. 2. Az 1911. évi zárszámadások előterjesztése. 3. G vólasztiuáuyi tag és 3 számvizsgáló bizottsági tag választása. 4. Netáui indítványok tárgyalása. A 6 visszalépő választmányi tag: Guttnanu Vilmos báró, Halphen Mór, Dr. Nou-mauu Ede főrabbi, Löwe Adolf, Scbwarcz Ignác ós Weiser József, — a 3 számvizsgáló-bizottsági tag: Loewy Aruold, Rosenberg Richárd ós Rothschild Samu, akik újból megválaszthatók, illetve helyettük mások választandók. JegyzetAz évi zárszámadások a hitközségi irodában megtekinthetők A közgyűlésen csak azon indítványok tárgyalhatók, melyek három nappal előbb irásbau beadatnak.
1 — A szónsalak- lerakóhely parkosítása Nagykanizsa város megvette a Déli Vazultól a Kazinczy-utcában levő szénsalak lerakására szolgált területet. A Déli vasút parkosítás céljából (beépítésre nem) uégyzetöleukiut JO K-jával a területet átengedte. Az erről szóló szorzódés aláirásokkal ellátva tegnap érkezett meg a városhoz. Éppen jókor, mort most vau az ideje, hogy a parkosítás nemsokára keresztül is vitessék.
— Katonai gyengélkedöház. A Kossuth Lajos-téren a volt katonai pótraktár helyén egy k itouai gyengélkedöház építését határozta el a váró;. A terv és költségvetés elkészítésevei RaUscher Miksa szombathelyi múépitó bízatott meg, aki a tervezetet elkészítette és beterjesztette a városhoz Az épület egy emeletes lesz, míg a mellékhelyiségek földszintes épületben lesznek. A lulaidonképeui gyengélkcdóliát 1 tiszti és l\'i legénységi ágy részére vau tervezve, melyhez még a ragályos beteg számára is les/. 1 szoba 2 ággyal. A legénység számára 2 szoba lesz 4—4 ággtsl, egy szuba 3 ággyal ós 2 külön fzoba t — 1 ággyal. Av egésiséges legénység számára 1 altiszti szoba áll reudolkezésére és egy legénységi szobu 2 butegápolónak, 1 kórházi szolgának, 1 tiszti szolgának ós 1 szakácsnak (5 ember). Egy szoba áll
gyouát 24 K-át clomelte. Azután becsületesen elbúcsúztak a szállásadótól és elmentek, bogy hová, ait a rendőrségi nyomozásra bízta a szegény asszony.
— Gyermekrontó pereces. Műller Henrik pereces kiváltképpen az iskolás gyerokekuek ^szerette eladogatni pereceit. Azt hitték, hogy azért állott ott az iskola kapujában, mert ott jó üzletet csinálhat. Pedig kitűut, hogy másért is ólálkodott a gyermekek körül. Becsengetéskor az egy-két hátul járó gyermek után bement a closetba is ós aljas tréfákkal riasztotta a líukat Most pedig panasz érkezett a rendőrségre, hogy 5—7—10 éves fiukat pereccel, pénzzel, cukorral kicsalt az erdőre és ott undok céljainak eszközéül akarta óket felhasználni A rendőrségi nyomozás nagyon terhelő a perecesre, azért letartóztatta és az iratokkal együtt átudia az ügyészségnek.
— Sörlopás. Weiss Soma cemeutgyáros kárára kocsisa Peszlek László egy láda sört elcsent. A kocsiról a pattéba tűntette és onnan akarta lasiaukin1 l\'ölplvezni ; de railveszictt.
— Háziállatok összeírása. Az 1894. évi 12 mezóreiidóri törvény 2>. §-a alapján a földmi-velési miniszternek 111/904. és a f é. 100. számú rendelőiével a hasznos háziállatok összeírása elrendeltetett. Az összeírás Nagykanizsán f. é. február 2ti-ától kezdódóleg fog végezielui. A gazdák felhívatnak, hogy az adatokat pontosan adják le, mert az állatállományi statisztika nem egyebet, mint az állattenyésztés fe lesztését célozza. Az összeírást Kiskanizsán a kltltauácsosok, Nagykanizsán pedig Pa bocsa István és Horváth Boldizsár fog|ák teljesíteni-Az ellenőrzést pedig Elschléger Elemér 111. kir. állatorvos látja el.
a ragályos beteget ápoló rendelkezésére. Külön orvosi szoba, egy műtő-szoba, 3 fürdő-szoba, konyha, halottas kaiura. mosókonyha, pince stb egészítik ki az építkezést. Hogy & gyengélkedő katonák kellő nyugalmat, csendet élvezhessem^, a beteg-szobák az emeletei! helyeztetnek el. A díszes épülettervek inellé magyar és uémet nyelvű terjedelmes és kimerítő leírási, felvilágosítást csatolt az építőmérnök. Ha majd megvalósításra kerül, egy díszes, közliasznu épülettel lesz gazdagabb városunk
— Iparkatósági megbízottak A f. hó 21-én megtartott gyűlésen megválasztanak az ípur-hatóságí megbízottak az 1S84. évi XVII. t. c 109. és 172. ;•§. értelműben. A hatóság részéről jelen voltak: Halvas Frigy** iparbiztos, Pálffy (iéza tb. szolgabíró és Orbán József v levéltáros. Megválasztattak 1.) a városi lanácü mellé: Siuger József. Láng Miksa, Grünfeld Márk, Dedovác Béla. Mutáu Ödön, Boros Jáuos, Pollák Ernő, Wellisch Márk, Kumanovits Pál. Pilczerl Aliiért, l\'álfkSáudor, Német Iliire, Horváth György bábsütá, Sánta János, Perger Imre, Krtlovíts Jáuos, Perlaki József, Síukovics János, Nóvák Vince és Muzikár Vince. 2 ) A szolgubiróság mellé: Streui Oltó, Koseiithál Jakab, Beréuy Árpád, Radnai Jenő Balaton Béla, Schwarz Oltó. Műnz Jeuó, Krausz Jakab, llolfmaiin lienrtk. Müller Karoly, Martiucsovics Imre, Hermáim Józsel Torma tiyuln, Moluár Gábor c pész, Somogyi Zsigmond, Vajda Jáuos, Ooldberger Károly, Jacli Frigyes, Marton János, Roin Ernő.
— Két Írnoki állás betöltése. A Nagykanizsa r. I. városnál betöltendő I és II. osztályú írnoki állásra vouatkozó pályázati határidői\' hó 15-én lejárt. Beérkezett összesen 3 pályázat. Az I. osztályú írnoki állásért Polai József városi diuriilsla folyamodott, ki legrégibb diurnistája a városnak és mér több mint két éve önállóan látja el az iktatói hivatult. A II. osztályú írnoki állásra a szolgálati időre nézve második helyenlevó Vidos János napidija pályázott, ki évekig a levéltárosi állást töltötte be önállólag; jelenleg pedig a számvevőséghez vau beosztva. A helybeli napidíjasok közül a mindenkor tekintetbe vett méltányossági szempontból más: nem is pályázott, igy ezek megválasztása Inttó-ra vehető. Van ugyan egy harmadik pályázó és 8zócs István kézdi-vásárhelyi napidíjas, aki akár II. osztályú Írnoki állásra is pályázik, de természetesen minden kilátás nélkül. A városi tanács a f. hó lii-án megtartott gyűlésén foglalkozott sz üggyel és intézkedett a választási közgyűlési nap kitűzése iráni. Ha az alispán a dátumot elfogadja, rövideseit megtörténik a választás.
— Késelő inas. Szuuharda Károly lakatos iuas hétfőn k ment Rabinek lakatos műhelyéből. Az utcéu Tóth László iuaslársa — amint ó előadja — se szó, se beszéd, zsebkésével beleszúrt a jobb öl-dali mellébe. Körülbelül 5 cm. hosszú rést nyitott ra|ta a baráti kés. Az orvosi látleletlel együtt átteszik az ügyet a járásbírósághoz.
— Kitiltás. Klem Hermauut és Matola Marit a leudórs.g tiltott kolduláson értő, azért előállította óket. Minthogy kitűnt róluk, hogy sem lakájuk, sem foglalkozásuk nincs és megélhetésóket bűnös uton módon szerezték be, a város területéről örökre kitiltásuk.
— Szállásadó asszony panasza Szegény öreg asszony Klausz Istvánné, de azért tiszta asszony ; mint mondja már 23 éve, hogy özvegyi soron vau. Hétfőn est ve egy |ól öltözőit férfi meg egy nő. akit feleségének mondott, léit be hozzá Hallották, hogy tiszta ágyai vaunak, hát szállást kérlek jó péuzórt. Ki is fizették annak rendié, módja szeriül. Sokat beszéltek helybeli rokouaikról is, de különben pestiek. Hét lón délután, inig a menyecske az öreg asszonyt a konyhában szóval tartotta, addig a férj a záratlan szekrényből a szegéuy özvegynek összes va
Kalap-Urldivat is
Egyanruházatl clkkak Ozlata.
Van szerencsém tisztelettel értesíteni, hogy Nagykauizsáu \'fa Zerkowitz-palota felépítéséig) ideiglenesen Kazincy-utca 10. sz. a.
KALAP, DUMÁT- ÉS
üzletet nyiióttani.
Legválaaziékosabb raktárt tartok az e szakmába vágó összes cikkekből, a legdivatosabb és legizlésosebb kivitelben.
Midőn kérem szíves támogatását, bittó sitom előre is a legjobb és legpoutosabb kiszolgálásról és vagyok
kiváló (iszlolettel
ADLER BÉLA.
Ei^s^oial __
3

•jj
•3
o
►J
*>
CO
Tisztítsd csak
BSSSr-
Glóbus
[FémtiszHI-ókivonattalJ
a világ legjobb femtíszfitószére
4.
ZALAI KÖZLÖNY
FEBRüAR 2S
JSTyera olaj-motor. Világhírűek
n
Gőz- ás motor-cséplőkészletek
kitűnik egyazerO kezolós, olcsó és bizton üzem által.
mert a
legjobbak:
és
legegyazerü bbek
Magánjáró kőtörő
At országutakon magit rontatja éa igen jól tör. Kitűnő gyártmány.
Ab 189$. ér óU forgalom ban.
¡nzr im is
vakodjunk
uUnMktoktóí éa mia kéaaítményok baoaam péaaéaétöl.
B megjelölések: Berger kitrinyszapana, Berger glycerln-kátrányazapana és Berger kón-kátrányazapanai, Berger gygy- ói higienikun azapanai.
Mire mint aaóbell vádjegyeit és azonkívül e pátit lókkal: valódi éa aradéti védve vannak, ualtó, ki ezen kizárólag valódi éa szóbeli védje isitolt, 40 év dia kipróbált Uerger-féle szappanok iszítményt csempéit be, megsérti védjegyjogunkat. A ml axappanalnk a valódiság Jeléül az
itt lenyomatott védjegyet éa cég• aláírást viselik. i líét itmerletó jelre-ugyelní ¿a kifejezetten okat leérni, mint akövetkezA cég gyártmányait:
S Comp. Iropp&u.
motoraink
Elsírandó gyártmány, Otorae olcsó * kezelés egyszeri!.
mert a
leg-olcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Mielőtt gépet vesz, nézze meg gepidái tásunkat
KELLHER ÉS SCHAHZER
Budapest, V., K Imán-atoa 14. Megbízható ügynököket keresünk.
¡Ken célszerűek, inert a malomjérattal együtt van sikszila szorkeszive. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom ÜHzre és darára.
Tisztelt háziasszonyaink
V Szives figyelmébe ajánljuk az
„ UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggye-1
A kávéfőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbó teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minő-
I
ztrák monarchia ét a külföld gyógy-
i át atakbavigó üzletekben. \'
_ ^____
Jól jegyezd ni eg: csak
* I s
cigaretta-papírt, vaay hüvelyt hozz év ne on-gedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól térutra vezetni.
Nyomatott %laptulajdonos líj. Wajdtts Jomí Jrónyrayomdájábaa Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 FEBRUÁR 26.
51-IK ÉVFOLYAM 16 SZÁM
_a____
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
laiJiliRlk hétfőn íi csütörtökön.
BAflaattal ír»k: Bgín évto 10 koron», (íltvio 6 korona, Nogjrxiérr« 9 koron* 60 fltl, — Egy*« »ám irt 10 Hit.
K«leli5» "»»ei kentlA ; Kerté» Jitiief.
Klmljn : n Kirrkeii>tSa«(.
Szirkuztásíg ái kiadóhivatal Daik-tir 1
T«U\'on:tlt. - HIrdaMuk dtjaxabáa aiortnl.
jubiláris díszközgyűlése.
A Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet f. hó 24-én tartotta saját helyiségében dr. Szabó Zsigmond elnöklete alatt évi rendes közgyűlését.
A közgyűlés jubiláris diszgyűlés volt, mert 50 éve, hogy városunk ez elsó ilynemű pénzintézete alapíttatott és mert ezen leplezték le alapitójának és 46 évig elnökének, néhai Vidor Samunak arcképét.
Meleg ószinte ünneplésben volt része Rapooh Gyula ügyvédnek is. aki mint a Segélyegylet ügyésze az üzleti korrektség és emberszerotot összeegyeztetésével 25 évi működésre tekinthet vissza.
A gyűlésen a kegyelet, a humanismus és a körültekintő üzleti szellem szép harmóniában jutott érvényre bebizonyítván, hogy egyik a másikat nemcsak hogy ki nem zárja, de áldásos munkát csakis együttesen teremthetnek.
A népes gyűlésen ünnepi hangulat áradt el, amit emelt az a körülmény, hogy elókeló hölgy vendégek is jelen voltak,- akiket rokoni szálak fűztek az egyosület néhai Elnökéhez, Vidor Samuhoz és ünnepelt ügyészéhez. Ott volt az elhunytnak hitvese Vidor Samuné születőit gelsei Gutmann Hedvig urnő, Rapooh Gyuláne urnó, Grünhut Henrikné, Ro-senfeld Józsefné és Zerkowitz Lnjosné urnók.
A gyűlést dr. Szabó Zsigmond elnök nyitotta meg, aki visszapillantást vetve az intézet alapítására a többek közt ezeket mondta: „Tiszteletbeli állásoknak tekintették és tekinthették is ugy az elnöki, mint az igazgatósági állásokat ugy annyira; hogy intézetünk alapítója és egy emberöltón át volt humánus elnöke, Istenbeu boldogult elódútn Vidor Samu ur, hosszú évek soráu át iugyon, tiszteletből és inégis s legbuigóbb odaadással, szeretettel vitte ezen intézet Ügyeit, olyan lelkiismeretességgel, mint az az spa, aki édes gyermeke ügyével tőródik, sót ezen gyermekének betegsége alkalmából még a sajátjából rá is fizetett anuak egészsége feutartására.
Utóbb két-három majd uégy versenytársa is
-i--------- ------ -»
akadt az intézelii"k, de anuak dacára évről-évre fejlődött és folytonos fejlődésében ma oda jutott, hogy fenállása óta íntézotUnk éppeu ezen jubiláris esztendőben dicsekedhetik a legtöbb taggal és a legtöbb üzletrész-tulajdonossal.
Ez egyrészt libetális igazgatóságunk érdeme, másrészt előzékeny buzgó és becsületes tisztviselőink-uek. Mindkettőnek egyetlen főtörekvése volt mindig és lesz ezután is, hogy tlgyfeleiuk igényeit, kívánságait lehetőleg gyorsau minden nehézség nélkül kielégíthesse.
Még egy jubileumot ülüuk inog ma, tisztelt közgyűlés I Azt is szerényen házi ünnepségben. Egye-sülotüuk ügyésze, Rapoch Üyula ügyvéd ur \'¿5 év óta tölti be ezen állását olyan odaadással, Ügyhuz-góan, hogy ueki ugy is. mint at egyesület ügyészének, ,ugy is mint igazgatóságunk legtevékenyebb tagjának\'\'is\'oroszlánrésze van az intézet anyagi es érkötési felvirágzásában, valamint az egyesületi békés együttműködésben.
Inditváuyózoni, hogy a közgyűlés Rapoch üyula egyesületi ügyész ural "5 éves jubileuma alkalmából üdvözöljo és «zen üdvözlését, valamint az intézet köszönetét számára a mai jegyzőkönyvben megörökítse."
Azután ltoseuberg Oszkár az intézet főkönyvelője olvasta fel az igazgatósági jelentést, melyben az iutézi\'t alapításáról felejibetetlon elnökéről néhai Vidor Samuról ömlékozik meg.
Az igazgatósági jelentés Rapoch Gyula ügyvéd, segélyegyleti ügyészről igy emlékezik meg:
„Örömmel iagad|uk meg az alkalmat, hogy hálával és köszönettől emlékezzünk meg jogtanácsosunkról Rapoch tiyula úrról, aki teljes 8a év óta fáradhatatlan buzgalommal és körültekintéssel végzi szövetkezetünk Ügyészi teendőit. Igen sok érdeme vau abban, hogy iulézméuyüuk ily uagygyá ós erőteljessé fejlődhetett és azt hisszük, hogy a t. Közgyűlés Igni és ószinto érzelmeit tohuáosoljuk, midóu irányában elismerésünket fejezzük ki."
„Kiemeltük idősb Kesselhofer József urat is ,ki lB7ú. óta alelnöke és igy |olenleg legrégibb igazgatósági tagja intézetünknek."
Ezuiáu Rapoch Üyula ügyvéd következő nagy tetszést és hatást keltett üunepi beszédet mondta néhai Vidor Samu elnökről."
Tekintetes kötgyUlis/
Az emberi eleiben alig van a lolzismeretes tevékenységnek uemesebb és- féuyesebb jellemv uása, míut azon buigó törekvés, melylyel tisztelet és elismerés adó|ál azok irányában leróui igyekszünk, kik a közjót önzetlenül szolgálják és kik azun ügyel
melyei a közbizalom kezeikbe telt, szivük egész melegével és lelkük egész hevével, befolyásuk egész súlyával felkarolják, támogatják és sikerre vezetik.
Ha testületek, egyesülelek és társaságok mé. I.ven érzett hálájuk és nagyrabecsülések mellett olyan férfiakat,
Kik a közjó előmozdításában elismerésre érdemes tevékenységet fejtettek ki némileg julalmaxni kívánják azt az által fejezik ki, hogy nekik emléket emelnek és ezzel ueincuak őket, hanem Önök magukat is dicsőítik. \' ^
Ilyenek voltak azon érzelmek, melyek ezen szövetkezet összes tagjait áthatotta akkor, amidőn 1908-ban tartott közgyűlés alkalmából elhatározta, hogy felejlhetlen elnökének hold. Vidor Samu urnák kép-feslményényével e hivatalos helyiségét feldíszíti és azt alkalmas időben ünnepélyosen leleplezi.
A mai uapot mint ezen szövetkezet fanállásának 60-ik évét tartottuk erre legalkalmasabbnak, . mert e inai napon ünnepeljük az ő alkotásának évfordulóját. - - . ■
Nagyon szerény jutalom ez, mit az ő emléké-nuk szenteltünk, de azért ezen jutalommal ki akar juk fejezni iránta hálánkat és elismerésünkül azért a páratlan jóakaratért, buzgóságért. humánus eljárásért, melylyel ezen szövetkezet ügyeit 45 éven keresztül vezette azért az ideális felebaráti szeretetért, mely ót egész életében jellemezte.
Legyen ezen festményünk örök időkön át tanúja kegyeletüuk és szeretetünknek.
Tanuja azou hálának, azon igazi elismerés iránti igyekezetünknek, melylyel o szövetkezet minden tagja az ó alapítójának, jótevőjének emlékét di-csóiíeui akarta."
Áldás legyen emlékén I
Ekkor a lepel lehullott és előttünk volt Vidor Samunak Hardócz Dezsőtől festett kiválóan sikerült arcképe.
Azután a jubilált Ügyész megköszönte az ót ért ünneplést elhárítván magától az érdemet azzal, hogy az ólért eredmény oroszlánrésze az igazgatóság és a tisztviselők lelkiismeretes munkájának eredménye.
A gyűlésnek kegyeleti és érzelmi része ezzel befejeződött, azután a; üzleti része következett, a molyeu aroubau veres fonalként húzódott végig a humauismus; akár a nap omlékére kiosztott 8100 K. jótékonysági összeget, akár a tisztviselőkről és azok nyugdíjáról hozott határozatokat, akár a nagy közönség érdekében módosított alapszabályokat tekintjük-Az 6) éves évforduló alkalmából a tartalékalap ter"
í
ZALAI KÖ.ZLÖNY
PEBBüAR 26
hére a következő összegek adományozását határozta el a közgyűlés.
Nagykanizsa város szegényei részére 200 kor. Iztaelita hitközség 200 k. Városi szegényház részére 203 k. Izraelita aggokháza részére 200 k. Róm. kath. templomalap részére 100 k. Népkouyha 100 k. Szépítő Egyesület r. 100 k. Szinházalap r. 100 k Kereszt, jótékouy nóogylet r. 100 k. Izraelita jótékony nóegylet r, 100 k. Pígimn segélyegylet r. 100 k Kereskedelmi iskolai segélyegylet részére l\'O kor. Tűzoltók részére 100 k Elaggott iparosok meuháza r. 100 k. Kiskauizsai polgári olvasókör r. 7ö kor Ev. ref. templom építése 50 k. A, hítv. evang. nóegylet r. 50 k. Magyar asztaltársaság r. 60 k. Nagykanizsai tanítói internátus alap r. 50 k Nagykanizsai magántisztviselők r. 25 k összesen 2100 korona.
Azután elfogadta a közgyűlés az üzleti nyeres-ség feloszlására vonatkozó javaslatokat is. Ezek szerint az 1 éves könyvro üzletrészeukint 1\'09 K, a a éves könyvre üzletrészeukint 4 85 K, a 3 éves könyvre üzletrészeukint 1 I-90 K, a 4 éves könyvre Qzletrészenkint 22 71 K, az 5 éves könyvre 37-32 K. a 6 éves könyvre űzlelrészeukiut 57 79 K jut. Az igazgatóságnak, a felügyelóbizottságnak és a számadóknak a felmentvttny megadatott. A megejtett választás eredménye a következő:\'Elnök dr- Szabó Zsigmond, alelnök Fesselhofer József ellenőr Kaufer József, igazgatósági tagok: Nen Lajos, Pollik József, Rapoeh Gyula, Rosenberg Henrik, Tóth József Sirem Tivadar, dr. Rapoch Aladár, Ltsky Pál, Major József, felűgyelóbizott-ségi tagok: Halphen Mór, Lendvai Mór, Spítzer Gyula, póttag Horváth Istváu.
nyugotmsgyarországi és dunántúliburgonyatermelő gazdákat. E hó 18-án volt az értekezlet gróf Pálffy Béla eltiöklelo alatt. L\' Huillier István ismertette a burgonyabetegségek elleni védekezés terén szerzett tapasztalatait és kifejti, hogy a burgonyalevél-spdróso dás rohamos terjedésének gátat vetni csak a gazda-közönség kioktatása utján lehet. I)o szükségesnek tartja egészséges vetőmag és a jobban ellenálló fajták előállítási végett burgonyanetnesitó és kísérleti telepek lelállitását.
Az 0. M. G. E. országos értokezletén részt vett ujuépi Elek Ernő ujnépi nagybirtokos is, ki az 0. M. G. E. igazgató választmányának tagja. Fel-szó\'alásában behatóan ismertelte a burgonyalevél-sodrósodás fellépte körül szerzett tapasztalatait. Rámutatott arra n káros körülményre, hogy az egész országban csupán csak a magyaróvári akadémiáu vau növénykórtani állomás. Ez pedig egymaga nem tud oly működést kifeiteni, mintha működésében több hasonló intézet támogatná. Ez okból javasolja, hogy minden hazai gazdasági akadémiáu növény kórtaui intézetek szervezése érdekéheu létessék javaslat u töldmivelési kormánynál. Az országos értekezlet a javaslatot egyhangúlag magáévá tette.
Elek Ernőnek e sikere annál uagyobh jelentőségű, mert ó egyszersmind választmányi tagja a Zalamegyei Gazdasági Egyesületnek ¿s a Nagykanizsa város és járási Gazdakörnek is.
Igy módiában lesz, hogy széleskörű tapasztalatait ott is érvényesítse. Es mindaddig, inig javaslatát, amin uem kételkedünk — a földmívelési kormány megvalósítja, és a növénykórtani intézetek eredményes működésűket kifejtik, a burgonyabetegségek ellen való küzdelmet vidéküukön eredményesebbé fogja tehetni.
pedig a tagok \'/,-ának jelenlétéhez kötötte a határozatképességet, ami helyes Intézkedés ugyan, de az iparosság nemtörődömségét uem vette figyelembe. Eddig ugyanis a közgyüléseu csak uagy nehezen leheteti 100 tagot összeterelni, most a 150 vagy 180 tag annál kevésbé hozható össze.
Ali §. 10. pontjába betoldotta a miniszter, hogy „a testületi, vugyon hovaforditására vonatkozó határozat is kormányhatóságí jóváhagyást igényel". Ezzel bzemben törülte a miniszter az alapszabályoknak azt a szakaszát, moly szerint az egyesület feloszlása esetén a testület vagyoua Nagykanizsa város tanácsa kezelése alá jut és annak évi jövedelmét a tanács a város elszegényedett feddhetetlen előéletű munkaképtelen iparosok segélyezésére fordítja. Ezek azok a lényegesebb módosítások, melyek az ipartestületnél meglepetésszerűen halottak és való. szinü, hogy ugy az elöljáróság, mint a március elején megtartandó közgyűlés is foglalkozni fog e változtatásokkal.
Kisasszony kereskedehni képzettséggel, ki német nyelvet is bírja azonnal alkalmazást nyer. — Bővebben
t
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
KON Y VKBKBSKBDÓSÉBBN NAGYKANIZSÁN.
Az 0. M. 6. E. gyűlése.
A burgonya betegsége.
A burgonyát a fillokszera pusztításhoz hasonló veszedelem fenyegeti. Míg azonban n szőllóhotegség a nagyúri asztalok pecsenyeborát akarta megsemmisíteni, addig a burgonyabetegség a szegény ember szájából akarja kiveuni a falatot Innen vau az, hogy a burgonyalevél-8odrósodásról úgyszólván csak a szakemberek, meg a nagyobb birtokosok tudnak valamit; a nagy közönség szinte tudomást se vett róla. Pedig, hogy milyen fontos s burgonyatermelés a szeszgyártáson, állathizlalásou kivül a uépláplálekra nézve, az annyira köztudomátu, hogy szinte fölösleges bizonyítani.
A burgonyalevél sodrósodás nevű betegség mint-ogy 6—7 éve terjedi el. Olyan gomba okozza ezt, mely már a gumóban rejtőzködik és a fejlődés alatt a szárba és levelekbe megy. A levél összesodródik tőle, idő előtt lesiárad és igy a burgonya gumó nem fejlődhetik; sót ez is betegséget rejt magában és a pusztítást fokozottan tovább terjeszti.
Mig a politikai hatcok eredménytelenül vívatnak a parlamentben, addig az 0. M. G. E. felismerve a burgouyabetegséghen rejlő veszedelmet, országrészí értekezletre hívta össze Pozsonyba a
Az ipartestület módosított alapszabályai
A nagykanizsai Ipartestület a mult évben alapszabályaiban némi módosításokat eszközölt, melyeket jóváhagyás végeit felterjesztett a belügyminiszterhez. A jóváhagyás visszaérkezett, de olyan törléseket és beszúrásokat eszközöli a miniszter azoknál a pontoknál, melyeket az Ipartestület változatlanul hagyott, hogy nem tartjuk érdektelennek azok ismertetését.
Törülte azt, hogy a testület kebelében segély-pénztár létesüljön. Sokkal fontosabb törlés a 3 § o. pontja, mely szerint az ipartestület megállapítja a tanítás napját és gyakorolja a tanítás fölött a közvetlen fölügyeletet E törlésnél nyilvánvaló a miniszternek az az iiiteuciója, hogy az iuasiskola tanulmányi ügyeit kiveszi az Ipartestület balásk.lréból éi teljesen az igazgató és a felettes tauhatóság körébe ulalja-Erre a felfogásra vall a következő törlés is. T. i. a 3. értelmében a tanoncok, tanonciskolák és segédek ügyeinek állandó ellenőrzésére kebeléből egyes megbízottakat esetleg bizottságokat; ebből a tanonciskolák szót törölte a miniszter.
A közgyűlés határozatképességének megkönnyítését célozta az uj módosítás, mely az eddig 100 tag jelenléte helyett 80-at javasolt. A miniszter
HÍREK.
— Részleges tisztújító közgyűlés. Zala. vármegye alispánja helyben hagyta Nagykanizsa r. t-városnak egy első és egy másodosztályú iruoki állás betöltésére felterjesztett javaslalát. A valaszlás meg. ejtésére egybehívandó tiazfuiitó közgyűlési március 10-án d. u. 3 órára (űzi-itf E képviselőtestületi gyűlésen az elnöki teefljók ellátására a törvényhatóság álul az alispáu henteséül dr.Plibál Viktor közjegyző kéretett fel. ff j
— Á Szent Bgylet közgyűlése. A nagykanizsai Izr. Szent Egylet tegnap tariotu szokatlan érdeklődés mellett évi reudes közgyűlését dr. Ollop Mór elnöklete alatt. A testvériség, felebaráti szeretet és jótékonyság körűi forgó lendületes megnyitó beszéde általános tetszéssel fogadtatott, anuál is inkább, mert amint rámutatott, éppeu ezek a huma nus ténykedések alapjai a Szent Egylet működésének. A gondosan és szépen összeállított titkári jelen lést Uarta Lajos liitk. titkár olvasta fel. Ebből meg. tudtuk, hogy az egyesületnek 2102 K vagyona van, az 1911. évi zárómérleg 480 70 K fölösleget mulst és hogy az egyesületnek 380 Ugja ¡vau. A mult évben Guttnann Ödön bárót és Szabolcsi Miksát az Egyenlőség szerkesztőjét tiszteletbeli taggá választották és művészi okiratban juttatták hozzájok e hatá. rozalut Egyhangúlag megválaszoltak: Gutmann Vilmos báró, Halphen Mór. Lówe Adolf. dr. Neu-
Sirolin^Roche"
biztos hatású tarlós köhögésnél, a légutak hurutüiílál, hörghurut és asthülánál. Influenza és tüdőgyuladások urán a jóizü
Sirolin "Roclie"-al való hosszabb kura megvéd az összes á r ta 1 in a S kö ve t k e z m ények tői. S/ROl.IN„fíoche" oldóhuj és fertőtlenitóleg £at ■ elősegíti az étvágyat és emésztést. SzívcsKojéK <s yyógytjrakbhn határozottan Sirolin\'Roche"-t kérni ■

FEBRUÁR 26
ZALAI KÖZLÖNY
S
mann Ede, Schwarz Ignác, Weiser Józsel választ-mányi és Lóewy Aruold, Rotsoliild Samu és Raduai Jenő (uj) számvizsgáló tagoknak
Magántisztviselők közgyűlése A nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülnie f. évi március hó 10-én. vasárnap d. e. fél 11 órakor a Polgári Egylet kistermében tartja évi rendos közgyűlését a kővetkező tárgysorozattal: 1. Elnöki megnyitó. 2. Titkári jelentés. 3. Zárszámadás, az 101J. évi költségvetés megállapítása és ezzel kapcsolatban a felmentéi megadása. 4 Elnök, alelnök, tisztikar, választmány és számvizsgáló-bizottság megválasztás«, fi. Alapszabályok módosítása. 6. Iudltványok. — Az alapszabályok 14. §-a érlélmében csak oly indítványok tárgyalhatók, melyek a közgyűlést megelőzőleg 4 nappal nyújtattak be.
— Vármegyei jóváhagyás Zalavármegye törvényhatósága jóváhagyta Nagykanizsa városnak a lelépdelt dohány raktér számára eladott telekterülotet. Az illető terület a szabályozási vonalba eső részlet volt és 9H0 K vételért kapóit érte a város.
— A Magántisztviselők Országos Szövetsége ezidei rendes közgyűlését márczius 24-én (kettős ünnep) vasárnap délután Budapesten, az Országos Iparegyestllet helyiségében fogja megtartani. A Nagykanizsai magántisztviselők egyesülete, mint az Országos Szövetség tagja, ezúton felkéri a tagokat, hogy akik a Szövetség közgyűlésén résztvenni óhajtanak, jelentsék be az itteni egyesület elnökségénél legkésőbb március 15-éig. A vidéki tagok meuetdii-kedvezményben fognak részesülni.
— Szigethy ,dr. beadványa elutasitta-tott. Nemrég megírtuk, hogy Szigethy Károly dr. és Bariss Gyula Keszthely városhoz beadvánnyal járultak a fürdő és\'-szállók bérbeadására vonatkozólag. A f. hó 17-én megtartott Keszthely városi képviselőtestületi gyűléson Hü városatya közül egyetlen egy sem akadt, ki a fUrdó bérbeadása mellett foglalt | volna állási. így a fürdő bérbevétele iránti beadványt egyhangúlag elutasították.
— A pacsai váeár. A f. hó 22-én megtartott pacsai országos vásár edddig nem tapasztalt látogatottságnak örvendett. Az állalfelhajlás oly nagy volt, hogy a rendes vásártér szűknek bizonyult és a lovaa egy része a szántóföldeken talált elhelyezést.
— Népgyűlés. Gyenes Dezső, Soefl József, Horváth János és Katona Mihály a rendőrhatóságtól engedélyt kértek, hogy f. hó 27-én kedden este 6 órakor a Maschanzker-féle vendéglónen és a Gőzfürdő vendéglőben népgyűlést tarthassanak. Tárgyalás alá kerül az általános választói jog és s március 4-ére tervezett tüntető felvonulás jelentősége. A rendőrhatóság a gyülésré at engedélyt megadta.
— Lovak, kocsik, szekerek összeírása. A m. kir. honvédelmi mínisztei rendelet értelmében a vármegye községeiben a lovak, lovas fogatok és ökrös szekerek f. é. ápr. 20-áig összeírandók. A bejegyzett lóállományban később beállott változás a lóosztályozásig miudonkor bejelentendő, mert az elmaradt lovak szükség esetén kényszer alkalmazása által is utólagos osztályozás alá fognak vételuí.
— Utó állítás. Minthogy a főüorozás az 1012. évben a reudes időben meg nem tartható, azért az állandó soretó bizottság március és április hónapok ban is működésben marad. A legközelebbi utóállíiás eszerint Nagykauizsáu márc. 5-én és április 5-én lesz, de azzal a korlátozással, hogy működése osakis » gyámolitásra szoruló férfi rokonok megállapítására keresetképességének, továbbá a magyar szent korona országaiban tartózkodó VLffiegkeresés utján itten utóállítandó osztrák honosságú, nemkülönben bosz-niai-hercegovtnai tartományi illetőségű állitáskötelesek megvizsgálására szorítkozzék.
— Egy jó házból való fiu, kinek 2—3 középiskolád van, nyomdász tanoncnak azonnal fe-vétetik Ifj. Wajdíta Józsei könyvnyomdájában.
közgazdaság
— A Kotori Takarékpénztár R T. f hó 85-én tartotta 20. évi rendes közgyűlését Pollák Lipót elnöklete alatt. Az igazgatósági jelentést Pataki Viktor főkönyvelő ismertette, moly előnyös üzletévról tesz tanúságot. Az 1911. évi tiszta nyereményt még a régi 400011 K alaptőke eredményezte, amennyiben csak \',1911. év dec. 31 én emeltetett 80000 K-ra. Ezt a közönség bizalmából eredt nagymértékű betétek tetlék szükségessé. A közgyűlés a jelentéseket tudomásul vette és a felmenlvényi megadta, az osztalékot részvónyenkint 20 K-ban állapította meg. Jótékony célra 100 K szavaztatott meg. Az igazgatóságba beválasztattak Zwosecz András és Fuudák Miklós.
— Szövetkezeti közgyűlés. A Délzalaí Takarékpénztárral egyesült Önsegélyző Szövetkezet f. hó 26-én tartotta évi rendes közgyűlését Fischer Iguác eluökléte alstt. A nagyszámban megjelent szövetkezeti tagok helyeslőleg vették tudomásul a kedvező
üzletévról való elnöki jelentést. Az igazgatósági és felügyelő-bizottsági előterjesztések alapján az osztalék végérvényesen inegállapittatott és a felmentvény az igazgatóságnak, felügyelóbizottságnak és a számadóknak megadatott. A választás alá került Karlovits József, Miltényi Sándor, Plander György, Strem Vilmos és Schwarz Ignác újból megválasztattak, mig az időközben üresedésbe jutott 2 igazgatósági tagságra 2 évi időtartamra Altslaedter Ignác és Mihályi István póttagokul pedig Bitder József és Bazsó József vá~ Úsztattak meg. A felügyelő bizottság tagjai: Köhler Antal. Rechenfeld Gyula és Strem Tivadar, póttag Mathea Károly. Osztalék koronánkiut a következő -Az 1 éves könyveknél — — — 130 K, a 2 . . - - - 5.25 .
a 3 „ , — -- — 11.80 „ a 4 . . - - — 21.30 . az 5 „ . — — — 33.26 .
» 6 . . — — — 47.85 „
Az osztalék márc. 1-étól kezdve folyósíttatik.
lalap-Urliliat ii
Egyinruházall^clkkih üzleti.
Van Kíenmc >ém tisztidétől értesít «ni, hogy Nagykanizsán (a Zerkuwitz-ipulota felépítéséig) ideiglenesen Knzincy-utca 10. az. a.
- ES
üzletet uyitótlam.
Legválasztékosabb raktárt tartok az « szakmába vágó összes cikkekből, a legdivatosabb és leji ízlésesebb kivitelben.
Midőn kérem szíves támogatását, bizto sitom előre is a~)legjobl> és legpontosabb kiszolgálásról és vagyok
kiváló tisztelettel
v ADLER BÉLA.
Szőlő-oltványok
Szőlővesszők és Gledltschla (élő kerítésnek alkalmas) csemeték beszerzésére legmelegebben ajánljuk a legjobb hírnévnek örvendő
SZÜ08 SÁNDOR FIA
■a«lgUl*p4t BIHAKDIÓBZEOEH.
Ha a saját érdekét tartja szem előtt, ugy ne vegyen addig oltványt vagy vesszőt, inig a fenti cég nagy képes árjogyzékét nem kérte ; ingyen és bérmentve. Ezen árjegyzék minden szőllóbirtokost érdekel hasznos tartalmánál fogva.
Olcsó ár és ponUs kiszolgálás. Számtalan elismerő leráL
t tisztáit éríiklid.k a tilip auitaklatéaéra iiIhiii
láttitnk.
HIRDESSEN a ZALAI KÖZLÖN Y-ben
ijtfsp iritis
Minthogy sd-ón eiótordut, hogy a valódi Aspirint utánzatokkal helyet-teaillk, kérjük az Aspirint csak is ai állatunk forgalomba hozott
Aspirin -Tabletta
alakban vásárolni, a melletti lerajzolt erediti csomagoláaban. (1 Qvegcsí
20 Tablettával á O.S gr. K 1.20).
Minden Tablettára az Aapirin azó van rábélyegerve.
Csak is ezen Tabletták nyújtanak biztosítékot a készítmény valódiságáén, és minden más mint nem valódi visszautasítandó.
Aspirint kizárólag erediti tablettáinkban kétjen.
Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co., Elberfeld und Leverkuaen b. Matheim a. Rhein.
4.

ZALAI KÖZLÖNY
FEBRUÁR 26
Nyers olaj-motor. Világhírűek
M&gáajáré-
motor
Gőz- ós motor-csóplőkószletek

kitűnik ogyszerü kezelés, olcsó és biztos Qzem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, Qieme olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
i -
Magánjáró kőtörő
Az országutakon magát vontatja í Kitűnő gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze meg
ffépkiállitáiSimkat KELLHER ÉS SCHANZER
Budapest, V., K lmán-utoa 14. igen jól tőr. \' Megbízható ügynökökét keresünk.
igen célszerűek, mert a malomjárattal együtt van Bikazita szerkesztve. Kevéa helyet foglal el, alkalmas finom liszre és darára.
Aa IMI. év ót* forgalomban.
Bsrpr oóo- ss Htinlbn mmi
Óvakodjunk
nU»«atoktól él mii káailtmányik bioiim pilléié tői.
E m»gjel«lések:
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gyógy- és higiénikus szapanai. égünk rétiére mini sióbeli vádjegyek ét asonkívűl e pótlásokkal: valódi és eredoll védve vannak. MIndán elárusító, ki eaen kizárólag valódi ét szóbeli védje-gyskkel blaiosltott, 40 év óta kipróbált Berger-féle szappanok hslyett más kétlilményt csempén be, megsérti védjegyjogunkat. A mi ssappanaink • valódiság jeléül az 1U lenyomatott védjegyet és cégaláírást viselik.
Teuék tehát eten két ismerten* jelre-iigyolni és kifejeaetten B*rg«r-íéle«»»ppanokal kérni, mint «kóvetkezó cég gyártmányait:
G. Hall & Comp., Troppau.
Kapható: Magyar-osztrák monarchia ás a külföld grogr-»•rtáralban ás stakbavágó ütletekoen.
Tisztelt háziasszonyaink
v\'v Szíves figyelmébe ajánljuk: az
„U J PATRIA" pótkávét
a „BIVALY- gyári jeggye-1
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá, és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló mind-Bégéről.
¡Sl Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papirf, vagy hüvelyt hozz ós ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdonos Hj. Wajdits József könyvnyomdájába:! Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igia FEBRUÁR 29. 5I-IK ÉVFOLYAM. 17. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•|Jili>Ík hétlón él eiltirtlkia.
EIOA<*té«l árak: Egéat éri« 10 korom, Iélév,o 6 korona, Nogyctlévfo fl koron* 80 HU. — Egy«« «iám ár« 10 Ali.
KelelA» »«keulö: Kert黫 Jduef.
Kiadj» : a »«rrkemlőaéf.
SzirkMztiiii ii hiadéhlvaUI Daák-tár 1.
Ttla\'nn: tlt. — Hlrd«U««k dljuabt« «««rlnl.
A leghasznosabb iparpártolás.
Irta: Sasai Nagy Lajos.
Hazánk 1911-ben körülbelül háromezer millió Ijorona értékű gyáripari cikket állított eló. Ebból hétszáz millió korona értékűt külföldre szállított, a többit (23üO milliónyit) idehaza fogyasztotta el. De e gyáripari termés nem elégítette ki a szükségletet, ezért kénytelen volt ezerötszáz millió korona erejéig külföldi ipari oikkeket vásárolni.
Való igaz, hogy Magyarország háromezer millió korona értékű ipari termése nagy haladás a közelmúlthoz képes is. Ha azonban a fönti egyezerötszáz milliónyi ipari behozatalra gondolunk, kétségbe kell esnünk e roppant összeg kivándorlásán. Szegény országnak évi ezerötszáz millióval adózni a külföldnek, a tönk szélére vezetó luxus, kivált, ha tekintetbe vesszük, hogy kereskedelmi mórlegünk egyre rosszabbodik. A mult évben pl. külkereskedelmi forgalmunk majdnem háromszáz millió korona deficittel végződött.
11a nem akarunk elpusztulni, ha az általános drágaságot enyhíteni törekszünk, országos mozgalmat kell létesítenünk a magyar ipar öntudatos támogatásával. Tudjuk, hogy a hatalmas nyugoti ipar századokou át fejlödött. Védó vámok, fejedelmi, fóuri, főpapi kiváltságok istápolások révén jutott el mai magaslalára. A mi iparunkat a mo-
hácsi vésztói kezdve senki sem támogatta. Isten csodája, hogv annyi száz ellenséggel küzdve idáig fejlődhetett. Iparunk jóságát semmi sem bizonyítja jobban, mint az. hogy száz külső és belsó akadályt leküzdve, immár tisztes helyet vívott ki magának Piacokat teremlett s a párisi, milánói, turini világkiállításon egész sereg kitüntetésben részesült.
De a legfőbb akadállyal közönségünk bűnös közömbösségével még meg kell birkóznia. Ha ez sikerül, akkor a külföldi ipari cikkekért kiadott évi ezerötszáz milliót legalább felerészben rnegtakarithátjuk. i . De hogyan? tJgy, — hogyha a/, alábbi örvendetes eseményt állandósítjuk s a magyar iparpártolást haszonhajtó, öntudatos divattá nemesítjük. Kbból a nemes, okos divatból fog kisarjadni Magyarország gazdasága, mert tapasztalni fogjuk, hogy a magyar iparpártolás nem iparos érdek, hanem mindnyájunknak kamatozó elsőrendű orszá-gos ügy.
A követésreméltó példa a következő: Izabella királyi heroegnó pompás kelengyéjének egy részét a legművészibb magyar háziipari munkák alkották. A főhercegnő a Magyar Háziipar Szövetség remek cikkeinek egyik fóterjesztóje, szebbnél-szebb magyar stilu és magyar eredetű munkákkal ajándékozta meg leányát.
Izabella királyi heroegnó igen nagy
szolgálatot tett e remek munkákkal az egész magyar társadalomnak, »mert bizonyos, hogy főrangú és vagyonos hölgyeink divatba hozzák\'a magyar háziipari cikkek viseletét. É , dicséretes és hasznos divatból azután könnyen kifejlődhetik a magyar textil áruk dzeretete, amely évi ötszáz milliót menthetne meg a magyar társadalom számára. (Átlag ötszáz milliót adunk ki szövetekért, vászon, selyem árukért, hímzésekért stb.)
Az akciót a külföldön is kapós magyar háziipari munkákkal kell elkezdenünk, amely most európai divatcikk.
Osak nem régen járt Budapesten Poiret, a hiros párisi dívatkírály, aki egész sereg magyar csipkét, hímzést, varrottast szedett ésszé, hogy ezekkel díszítse a párisi hölgyök ruháit 8 hogy Parisból szállítsa Budapestre mesés összegekért a magyar stilu toiletteket a niagyar ^lókglóségjek számár*.
Ha megbocsüljük a magunkét, ha követjük Izabella királyi heroegnó szép példáját, a magyar cikkek divatba jönnek s milliókat mentünk meg anélkül, hogy mindez áldozatunkba kerülne.
Nevetséges, vagy inkább, szomorú a kalotaszegi, a osányó, a székely varrottasok, ji ósetneki, a halasi osipkók, a mezőkövesdi hímzések hazájában külföldre juttatni az ol-vasatlan milliókat. Hiszen például a halasi osipke s a kalotaszegi varrottas az egész
. A félelmetes Páris.
— Apacs-világ. —
l\'áris, február 22.
A páriái bíráknak meglehetősen sok a dolguk, a .világ fővárosáéban, inint Páriát büszkén nevezni szokták, uem múlik el nap, hogy valamilyen szenzációs, vakmeró gyilkosságot ne tárgyalnának. A napokban ugyancsak gyilkosság tárgyalása volt napi-renden, azonbau voltak részletek, amelyek még a komoly bírákat is meghatották.
Louis Hugrou volt a vádlott. Amiut ott állt a börtönóröz között, sápadtan, szerényen, lehajtott lóvéi — általános rokonszenvei keltett.
Azutáu elmondotta szereucsélleu sorsát.
Párisbau, a rue Moutmartroou veudéglót nyitott. Az üzlet azonban sehogy sem ment. l)e azért uem esott kétségbe, várt türelemmel. Már nem volt több pénze, mint huszoor frauk Kkkor egy görög ero-detü ember hozzáférkózött óh midig beszélt neki, addig áltatta, mig reábízta, vagyona marad váuyét. A görög azutáu egy szép uapou megszökött. Ilugron kétségbeesve mondotta el íeleségéuek :
— Tönkre vagyuuk téve, mit osiuáluuk. -
És ekkor felesége térdre borult elótte\'.
— Hogy-hogy...
— Én is .. t éu is pazaroltam a pénzedet.
Az asszony megvallotta, hogy férje egyik alkalmazottjával bűnös viszonya volt és állaudóan naponkint kisebb-nagyobb összegeket volt ki a pénztárból.
— Ölj meg! — kiáltott az asszony.
A férfi azonbau uem ölte meg.
-— Meghalunk mind á kettőn I — mondta azután kétségboesellen.
— Mind a hárman! Miért maradna kis leányunk életben.
Kbbeu megállapodtak. Összes pénzük háromszáz frauk volt.
— Ha már meg kell haluutik, — mondta a férfi, legalább az utolsó órát töltsük kellemesen.
Sorba járták a mulatókat, vendéglőket, mig minden pénzük elfogyott. Gyalog mentek el egy szállodába Lefeküdtek Kora reggel a szálloda vendégeit dörrenés riasztotta fel. Uugronné és férje az ágyou feküdtek; a kis leány a szoba közepén, a,
padlón hevert és koserves^u jajgatott. A karján volt megsebesítve.
— A gyermekemet nem is akartam ipegölni, azért lóttem csak a kariába, — moudotla a/vádlott.
— A feleségét pedig, nemde, aiért öRe meg, mert megcsalta önt? — kérdezte a biró.
— Nem azért; ót megöltem és magamét is meg akartam ölui, mert tönkremeutüuk.
Az elnök intésére bevezették a leánykát. Tizenöt éves.
— Kisasszony, tudja öu, hogy édes atyja és anyja, mint öngyilkosok akartak meghalni ?
— Igen, - uram, — felelte gyenge hangon a leáuy.
- És ön is meg akart halai?
\'— ó, nem I
A leányka ekkor észrevette atyját.
— Atyám I Édes atyám!
— Édes kis leáuyoml
Apa és leánya összeölelkeztek, összecsókolóztak. .A vád és vádbeszéd után a bíróság (elmentő ítéletet hozott. A hallgatóság az ítélet kihirdetése utáu zajosan tapsolni kezdett...
s
ZALAI KÖZLÖD V
FKBBüAR 29.
Európa hölgyközönségét meghódította. Nos, ha Londonban, Párisban, Berlinben a legelőkelőbb köröknek jó & mi művészi izlósö portékánk, akkor kétszeres büszkeséggel használhatják hölgyeink is. Szakértők állapították meg, hogy a halasi osipke szebb, művészibb, eredetibb a világhírű brüsszeli osipkénél.
De van olosóbb háziipari portékánk is bőséggel; ki-ki kedvére válogathat belőlük. Szépek és olosók a torontáli, a krassószó-rényi, a selmeohodrusi, a borsod-, a pozsony-raegyei, a zsebelyi, a torookói, a székely, a osánvő háziipari cikkek, a helényí kézi ajour munkák stb. Alig van vidék Magyarországon, ahol eredeti szép és olosó háziipari vagy textil-áruk nem találhatók.
E oikkekre vonatkozóan hazánk legnagyobb iparvédó egyesülete, az 1844-ben Kossuth Lajos és Deák Ferenc által alapított Magyar yédó Egyesület bárkinek ingyen szolgál felvilágosítással.
Kövessük a felülről megkezdett szép | példát. Álljon például előttünk a sok közül Apponyi Albert gróf és Deák Lajos kir. tanfelügyelő, akinek házában más mint magyar oikk nem található.
Osak igy szabadulhatunk meg a le sújtó szegénységtói s a másfél milliárd évi bűbéradótól.
hogy az Irodalmi és Művészeti Kör vezetői mindig konzervativismust lannsitoltak a még erjedésben lévő tanításokluk, mint kést igazságoknak hirdetésében. Hogy azonban a művelt közöhség ezt uem vette zokon, bizonyon, hogy városunk intelligenuiájának mindig a legnivósabban gondolkozó része jelent meg e felolvasásokon.
A mult vasárnap lett volna az idoi elsó felolvasás. Ki megtörtént, hogy közönség hiányában nem volt megtartható.. Ez a deprimáló jelenség arra indította a Kör elnökségét, hogy tegnap d. u. 6 órára az igazgató választmányt gyűlésre hivja. Horváth György főgimnáziumi igazgató «luöki megnyitója nagyon elegikus haugulata , volt. Rámutatott arra a szinte hihetetlenül hangzó köröltuónyre, hogy Nagy-kauizsán a Polg. Egyleti nagytermen kivűl nincs hely. hol az I. M. K. felolvasásait tarthatná. Mivel pedig ez rendesen estély re, bálra lo vau foglalva a mult vasárnapig hajléktalan volt az ogyesűlet. Ha ezt a körülményt a közönség indolenciájához hozzá fűzi, a maga részéről nem mer senkit se lelolvasás-tsrlására animálni vagy felkérni. Igy önkéul előtérbe tolul az a kérdés, hogy nem heiyesebb-e, ha az II. M. K működését egyszersmindeukorra beszünteti. I)r. Neumann Kde alelnök hálás elismerést lejez ki j azoknak, kik önzetlen munkásságukkal a kör érdekében fáradoztak. Indítványozza, hogy Kovács Antal főgimnáziumi tanárnak fejezze ki saiuálalá\', hogy a körülmények véletlen összejátszása miatt felolvasása megtartható uem volt. A gyűlés ezt egyhangúlag elfogadta, de Lukács József lanár indítványával együtt, hogy küldöttség kérje fel Kovács tanárt, hogy legközelebb tartsa meg nagy érdeklődéssel várt (elolvasását
Az igazgatóválaszdnány egyhangúlag a Kör további működése mellett foglal állást. Felkéri a várost, hogy nyújtson neki pénzbeli segítséget, hogy felolvasásait díjmentesen tarthassa és adjon neki helyiséget is. Elhatározza, hogy zenekart is létesit a dalárda mellé mellyel előadásit még vénzóbbá teheti. Határoztalott, hogy a március 15-én hazafias ünnepélyt fog h kör reudezni Igy az lrodulmi Kör egyelőre uem roskadt össze Hisszük is, hogy 87 ezer lakost számláló iutenllígensnck mondott városunk közőusége méltányolni fogja a választmány e kitartását és anyai; i és erkölcsi támogatásét uem vonja |meg egyetlen kulturális egyesületétől
Az Irodalmi és Művészeti Kör végnapjai.
Az Irodalmi és MtVvészeti Kör hosszú esztendők óla egymaga szolgálta Nagykanizsa társadalmának kulturális igényeit.\'Nemcsak hogy dalárdája szint éa életei öntött uémely estélyünkbe só idegenben is tiszteletet szerzett nevűnknek de az irodalmi szakosttály felolvasásai nem egyszer akadémiai színvonalon állottak. Közönsége o felolvasásoknak mindig volt, bár nem egyszer uem állt arányban a felolvasó buzgalmával és a felolvasás értékével. Támadások se kímélték egyszor másszor az Egyesületet. Pedig tudományos színvonala mindig modern volt, sót egyes témái egészen a mai kor vívmányait Ölelte fel. Abban azonban igaza volt e megszállásoknak,
-De ezzel az esettel még nem zárult le egy párisi nap rendórkrónlkája. A fürge lábu camelotok hangos rikoltozással száglldtak végig az ulcákou és ugy kiabálták a legújabb szeuzácíót: a Passaga des Panoramas egyik üzletébe világos nappal betörtek. Egy férd, amint az üzletbe lépett, revolvert rántott elő a ráfogta Marié Gertrand-ra, a tula|douosnőre.
■ — Ha egy szót szól — lövök I Ezalatt egy másik férfi az ajtónál állt, a harmadik pedig kiürítette a pénztári, összegedéit minden értékes holmit ar.ulán elsiettek A rendőrség nyomozza óket, de eddig még nem tudta megkéri teni a vakmerő betörőket. \'
A harmadik eset a következő; Augusta Vuillaumo, egv kisebb énekeskávéhá/. csillaga barátnőjével, Beiiioh Simonnal éijelí egy órakor hazafelé tartott, mikor a Le Beletier-utca sarkán két útonálló támadt reájuk. Kést szegeztek a kél megrémült nő melléuek és ezek halálra rémülve, 8zó nélkül tűrték, hogy sz útonállók kiszedjék fülbevalóikat, elvegyék pénzüket, apró ékszereiket tgy fest mostanában a közbiztonság
HÍREK.
— Személyi hir. Sipeki Bilás Béla Zalavár-inegye fóispáuia tegnap a déli gyorsvonattal Buda-
I pestről Nagykanizsára érkezett. Vécsey Zsigmond polgármestert táviralbau értesítette érkezéséről A Szarvas szállóban ebédelt, bonnau a polgármester társaságában a polgármesteri hivatalba ment. Némi iuformativ ügyben értekezett a polgármesterrel. A délutáni gyorsvonattal a főispán visszautazott a fővárosba.
— DieneB szolgabíró halála A mély sa|-nálat. őszinte részvet tölti el lelknuk\'t, mikor D.eiies Sáudor nagykanizsai járás szo\'gabirójáuak \'halaiáról kell hírt adnunk Nemesak mert hozzá a napon-
{kinti baráti együttlét szálai fűztek de mert éppen o folytonos eg\\Ottlétben i-mertük meg lelki ueiiles-ségé^, igazság szeretetét, ériékes lelki tartalmát, amelyhez foglaló ebben az önzéssel telt világban ritkaságszámba megy Hivatalában bő alkalma nyílt ideális lelkének érvényesülésére. Éppen ezért cserélte fel a j bban jövödelmezó ügyvédi praxist a bírói hivatással. Tapolcai működése korábau hírlapírói munkássága is elismerési szerzett neki Az ő buzgósága is köz ojálszott abban, hogy a badacsony-hegyí Kisfaludi-ház emléktáblával jelöltessék meg.
A nemzeties iránynak rajongó híve volt és mert a Balatonhoz egy szép kor emléke fűződik, rendíthetetlen hive volt a Balatonkultusznak.
Most immár kihűlt ez a nemes szív. öt hete, hogy az asztmától gyötört férfit bénulái érte, azóta folytonos haldoklás volt élete, mig végre e hó 28 án a jótékony halál lezárta fáradt szemelt. Haláláuak hírére a Polgári Egylet kí űzte a gyászlobogót és ravatalára koszorút helyezett.
A család a következő gyászjelentést adta ki: Nemesnépi Dienes István, Díenes Benő, Dienes La-jos, Dienes Jolán férj. vámosi 8aáry Gáspárné, Díenes Blanka férj. forintosházi Forintos Lajos né, Dienes Ida a maguk, valamiut családjaik ós az egész rokonság nevében fájdalmas szívvel jelentik, hogy jó testvérük, sógoruk, nagybátyjuk, illetve rokonuk nemP8népí (másképpen alsó- és Msőlialastói Dienes Sándor ur köz- és váltó ügyvéd, a nagykanizsai járás szolgabírája 1919. évi február 28-án reggeli fél 8 órakor, példás türelommel viselt szenvedés után, életének 62-ik évében meghalt. A boldogult hűlt teteme 1912 évi március 1-én délután 4 órakor fog a róm. kath. temető hslottasházáaál az ev. ref. vallás szertartása szerint megáldatni és ugyanazon temetőben örök nyugalomra helyeztetni, Nagykanizsa, 1912 február 28-án. Áldás és béke porairal
— A Liszt-ünnepély előkészítése. Bosnyák Gézáné urnó nevében most küldi szét Vécsey Zsigmond polgármester a meghívókat az üunepély rendezését előkészítő bizottság tagjainak. Az értekezlet inárc. 3-áu d. e. 11 órakor lesz a városháza tanácstermében.
— Rendkívüli Ipartestületi gyűlés. A nagykanizsai Ipartestület elöljárósága ma d. u. G órakor rendkivűlí gyűlést tart. A meghívó a gyűlés tárgyáról csak annyi felvilágosítást ad, hogy sürgős ügyben. Az elóljárósági tagok Démelyike ugyan be van avatva a gyűlés tárgyáról, de diszkrét természetűnek tartván, gyűlés előtt nem nyilatkozhattak. Annyit sikerült megtudnunk, hogy az ipartestület ügyvezetésein történt tények felderítésére fog szorítkozni az elöljáróság tárgyalása.
- Az anyakönyvvezető szabadságon. Ihászi Horváth István, nagykanizsai helyettes anyakönyvvezető, kinek hipnotikus ügyeivel az egész ország tajlója foglalkozott, márcíuB 1 étéi ke\'tdve egyhónapi szabadságra megy. Az utolsó hónipokbau kiállóit izgalmak sunyira kimerítették a különben uyugodt lemperaiueutumu lhászlt, hogy idegeinek restaurálása nyugalmat és vizkurát igényel Hivatalát távollétében Ats József városi tanácsos fogja ellátni.
— Iparüzők és háziasszonyok flgyel-mébo. Korunkban gyakran tapasztaljuk, bogy kiváló gyárak gyártmányainak jelzésével sok visszaélés történik, hogy a vevöközönséget tévútra vezessék. Ajánlatos, hogy kűlöuösen a varrógépek vásárlásénál résen legyen a közönség, mert a világhírű Slnger uévvel történik a legtöbb csalás. A Slnger Oo. gyárnak több mint 50 éves mullja van és 8000 üzlete van az ó ás újvilágban Magyaroiszágban és Horvátországban 130 elárusító űzleto van, ugy hogy mindenkihez közel esik valamelyik raktár, vagy annak ügynöke, ukiiől eredeti Singer varrógépet vásárolhat. Az eredeii Singer eluevezes a l\'gMibb garancia, hogy jó gépei kap a vevő. Azért ne un ;edj>< magát b -csapni, hanem kérdezze meg a vá-ái lámái, hogy az a varrógép a Singer Co gyárából való-e; kitérő felelettől no elégedjünk meg Legcélszei űbb ha a veyó közönség Nagykanizsán » Deák Ferenc-tér 2 sz alatt levő rsktárüzletben veszi a gép i, hol feltetlenül csak eredeti 8ingei varrógépeket kaphat. Ilyen Singer Oo üzletek ma már minden valamire való városban vannak.
— Hangverseny. A Nagykanizsai Oasin-1912. március 2 áu könyvtáralapja javára Dömötör Iloua uruő a m. kir. opera tagja és Nagy Géza ur
FEBRUAR 2tt
ZALÁI KÖZLÖNY
!
a m. kit. zeneakadémiai tanéra közreműködésév«! saját dísztermében hangversenyt rendez. Kezdete pontban esti 9 órakor. Jegyek olóro váliliatók Koiin L. Lajos cégnél. Helyárak: I. és 2. sorban 6 K 8—4. sorban & K, 5—8. sósban 4 K, a többi sorban 8 K. Karzati ttlóhely\'s K. Belépőjegy 2 K. Műsor: Nagy Géza: I Chopiu: Szonáta opusr C>8. h. moll. Maesloso 8cltörzo Largo Finale. Dömötör Iloua: 2. Debussy: Aria a: „Luufaut prodiguu\'ből. Ch\'aminade: Berceuse. Nagy Géza: 3. Nagy Géza: Preludio Capriccio. Bliuueufold: Cloches et plocbettes. Smetana. Am Secgeslado (Kouzertetüdo.) Dömötör Ilona: 4. Rubiustein: Die Waudcrschwalbe. Nagy Géza: „Unter der Linde gelbon Dach." Leoncavalló: Attbade Osiky: Bánkódás. Nagy Géza: 5. Liszt: Norma fantázia.
— Halálozás. Szamek Lajos életének 04-ik évében Nagykanizsán elhunyt. Temetésé ma d. u. volt óriási részvét mellett. A megboldogult miut nagyeszű, kiváló és correct kereskedő volt ismeretes. A Centrál kávéháznak egyik legnépszerűbb alakja volt, kinek csillogó humora, sziporkázó ötletei állandóan egész kórt vonzott maga köré, ha káitya vagy sakkpartihoz leült. Barátai az elhunyt emlékére alapot gyűjtöttek, melynek kamatai évenkiut jótékony célra fognak fordíttatni.
— Félnapi munkaszünet. A szociáldemokrata párt kedd estére két helyre is hirdetett népgyűlést. A Masolwnzker vendéglőben az előadókon kivül egy lélek se jelent meg. A Gó/filrdó vendéglőben mintegy l&U-en gyűltek össze. Sneff József beszólt i választó jogról. Elhatározták, hegyennek érdekében márc. 4-én félnapi munkaszünetet Urtanak és tüntető felvonulást rendezuek. Gyülekezés d. e. 9 órakor az Eötvös-téren. Indulás 10 órakor Fő-utou, Nádor-utcán, Kazinczy-utcán vissza Erzsébet királyné-tért mcgkerülvo Fó-ulon vissza a Polgári Egylet kertjében megtartandó népgyűlésre. Itt az általáuos választói jog ós politikai hulyzclról történik előadás.
— ApaáUatok megvizsgálása Nagykanizsa város mezőgazdasági bizottsága a kültanácsosok segítségével és Elschléger Elemér áll. állatorvos felügyeletével a városban levő apaállatokat márc. 3-áu egészségi szempontból megvizsgálni.
— Ml az első teendő a gyümölcsösben ? A szolnok-dobukamegyei egyesület legutóbbi vitsülé-hód a gyümölcs telepítés első legsürgősebb jífadaTft-nak mondotta, uem a talajrendezést, bitiem u gyümölcsösnek kiszemelt tetűlei elkerítését. Aki modern, haszonhajtó gyümölcsöst akar. az mindenekelőtt kerített, és podig nem palánkkal, nem dos.kával, mely tudvalevőleg jeles kitelelő helyo a gyümölcsöt tönkre lévő élósdioknek, hanoin — sodronnyal. Szerencsére van hazánkban egy reuormirt cég, Kollnrits Pál és fiai (Budapest, IV. Ferenc József-rakparI 21. sz.) a mely cég Delta néven forgalomba hozott sodronya verseuyeti kit ül áll. Tartóssága, erőssége és olcsó volta egyaráut ajánlja A cég bárkinek, aki árjegy-
zéket kér. díjtalanul ós készségesen küld. NWie-gyezzük, hogy o neves cégnél rendelte meg i ml évben a keritkezésro szükséges sodronyt József főherceg ki»jeuói és bánkuti uradalma, Festetích Pál, Sotnsich János, Széchényi Aladár grófok uradalmai. Kollerits Pal és fiai általában vevői közé .számítja Magyarország nagy és kisgazda világát, amit szolid üzleti elvei, megbízhatósága é.s páratlan produktumaival ért el
* Hirdetmény.
A Dunántúli parcellázó és finanszírozó bank r. t. tisztelt részvényeseit ezennel ér-\' tesitjük, hogy jegyzett részvényeik után a IV. részletfizetés fejében a névérték 20*/«-a. azaz részvénvenklnt 20 korona
A Zalai Közlöny
Szerkesztőségi ét kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
folyó évi március hó 1-én fizetendő.
Felhívjuk tehát a tisztelt részvényeseket, hogy az alapszabályok 10. §-ában megállapított joghátrányok (erhe alatt a fonti határidőre a Néptakarékpénztár részvénytársaságnál Nagykanizsán a befizetést teljesíteni szíveskedjenek.
Kelt Nagykanizsán, 1912. február hó 28
Az igazgatóság.
Eternit
erős. ruganyos és szép palát gyárthat bárki
négyzetméterenként 80 fillérért.
Gyárakat bevált szabadalmak szeiint 60,\'100 koronától feljebb: l-a minőségéit. teljesítőképességért legmesszebbmenő garanciául berendez:
müazaki vállalata liiapMl, II . Iiiiíj «tíi II. II.
KENDE MARTON
a kiadhivatal,
Deák tér
éK minden bol- éa külföld hirdetési iroda.
dtíspiriit/
M
» W Minthogy söiűn előfordul, hogy a valódi Asplrlnl utániatokkal helyet
tesitik, kérjük az Asplrlnl csak is az állatunk forgalomba hozott
Aspirin -Tabletta
alakban vásárolni, a mellein lerajzolt erediti ciomagoláaban. (1 Ovegcsí 20 Tablettával á 0.5 gr. K 1 20).
Minden Tablettára az Aapirin szó van rábélyegezve.
Csak Is ezen Tabletták nyújtanak biztosítékot a készítmény valódiságáért, és minden más mint nem valódi visstautasllnmlö.
Aapirint kizárólag erediti tablettáinkban kérjen
Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co., Elberfeld und Leverkusen b. Malhelm a. Kheln.
U-dll :>v,>,\\*s,„.


Sirolin" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdögynladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
m

4.
ZALAI KÖZLÖN V
PHBRUAR 20
Nyers olaj-motor. Világhírűek
Gőz- és motor-cséplőkészletek
Magánjáró-

motoraink
kitűnik egyszerű kezelés, olcsó és biitos üzem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Klsórendű gyártmány, flzemo olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kő törő
L
At orsxáguUkon msgát vontatja és igen jól tör. Kiiűnó gyártmány.
\'Mielőtt gépet vesz, nézze meg
gépkiá,llitá.simkat KELLHER ÉS SCHANZER
Budapest, V., K ImAn-utoa 14. Megbízható ügynököket keresünk.
igen célszerűek, mert a maloinjárattal együtt van sikszita szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom liszre és darára.
Am MM. tr óta forgalomban. |
Bwíir im is Minta mwi
Óvakodjunk
ntáaMtokUl éa mii kéasltményak baoaam-péaséaéUL
E megjelöléeek :
Berger kátrányszapana, Berger gtycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gyógy- és higiénikus szapanai.
égünk rétiére mint ttóbeli védjegyek éa uonkiviil o pótlásokkal: valódi ét »redetl védve v>nnak. Minden elérulitó, ki eten kitérőiig valódi él szóbeli védjegyekkel biitotltott, 40 év óla kipróbált Bergcr-léle szappanok helyett mée kéuitményt csempéi» be, megsérti védjegyjogunkat. A mi aaapptntink a valódltig Jeléül 11 Itt lenyomatott védjegyet é> cég-atáiráet vUelik.
Taaaék\' tahit eien két ismertei« Jelre-ugyelni és kifcjeietten Berger-féletMppanokat kérni, mint «köveik«S cég gyártmányait:
6. Hall & Comp., Troppau.
Kapható: M»gr»r-oeitrAk monarchia éi a kOlfóld g/og/-•■•rtAraiben ée ttakbtvigó űrietekben.

Tisztelt háziasszonyaink
Szíves figyelmébe ajánljuk az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY- gyári jeggye-1
A kávéfőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minősegéről.
Jól Jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz ás ne engedd magad hasonló kiuózás\'ü silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptiffajdonos Ifj. Wajdits „József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
^mmmm
oiPüil Ai&v\\ otPiisí

Insert failed. Could not insert session data.