Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.18 MB
2015-06-22 14:42:52
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1090
3399
Rövid leírás | Teljes leírás (244.57 KB)

Zalai Közlöny 1912. 018-025. szám március

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA „». MÁRCIUS S. 51.IK ÉVFOLYAM. :8 SZAM
KEDD
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijalulk hétfin ét csltlrtikli.
ClOAicUal irtk: Kg».. *,r« 10 koron«, fíUvto 6 koron*, Nagjredí.i. a koron« 80 (III. _ Egy«« «iám ári 10 flll.
KelalAt laetkoaalA : Kert**« Ji»«r.
KU.IJ« ! n N>erk«nBlőa«K.
tiirkiutiiéi íi kiadóhivatal Baák-tér 1
T«l«fon:l|i — Hlrd«U«*k dljaiabáa •«•rlnl.
Justhók ós a béke.
Nyugodtan Állíthatjuk, líögy e pillanatban DÍD08 okuuk sem a kormányt, sora a munkapArtot a Justh-párttal megvívandó harc eredményétől félteni. Ez a harc a mai parlamenti helyzetben senki előtt bbiu lehet káté«. Ha a választójogi priusz és a provizórium ellen kell küzdeni. akkor nemcsak a többség éli szemben az obstrukció csoportjával, de az egész parlament. A parlament minden pártja kéaz a priusz és a provizórium ellen küzdeni és a Justh-pArt is tisztában lehet rele, hogy harcAval a kormAnynak legföljebb csak muló zavarokat, de magénak véglege« vereséget okolhat, mert nincs az a parlament a világon, mely eltűrné, hogy egy harmincöt lagu párt döntó politikai kérdésben a maga akaratét rAoktrojAlja az egész törvényhozásra.
A helyzet az hogy ma már miudenki tisztában van vele, hogy ez az obstrukció immár uem a védarójavaslat ellen és uem a választójogért folyik. Justbék is ha|laudók véderót adni, a kormány is hajlandó megcsinálni a választójog demokratikus reformját.
Hogy miért tehát az obstrukció, nem tudjuk és e pillanatban uem is kutatjuk. Azt is tudja mindenki, hogy a provizórium nera a véderőjavaslat bukását jelenti, hanem annak összes terheit, összes kedvelései nélkül. Az obstrukció pedig nem hozhatja meg sem az általános, egyenlót és titkost, de még a demokratikus választójogot sem, hanem CBak
az lehet a Justh-pártra legjobb ecetben a vége, hogy a demokratikus választójogot nem alkothatják meg idejében és az uj parlament nem ülliot össze az uj választójog alapján.
Ka csak a kormány és a többség ekszisztenciá-lis érdekét uézzQk, azt kellene mondanunk, kezdje meg a kormány a harcot ina és ne holnap. 8oha harc kimenetele nuin volt kétségtelenebb, mint ezé. De esak győzelmet, sikert, a kormány és a többség pre>ztizsének emelkedését hozhatia meg. De vannak szempontok, amelyek arra indítanak, hogy az utolsó órákban meggondolásra iutsllk a béke konok ellenségeit : a Justh-pártot.
Az elsó szempont, hogy nem hisszük, nem hihetjük, hogy az a szó, melyet Justh a minap kimondott, az utolsó, február 19-ikí párthatározat, a proviziórium uem lehet egy függetleuségi párt harci kiáltása a halálos kirohanás elólt. Itt félreértésnek, elkeseredettségnek kell a háttérben lenuí, de a félreértéseket el lehet oszlatni, az elkeseredést meg lehet szüntetni. — Justh Gyula sokkal régibb politikus, semhogy ne látná a helyzeti t uem tuduá, vagy be nem látná, hogy küzdelmében a provizórium csak gyűlöletes, uépszerütleu és a pillanatban lehetetlen eszköz. A cél uem lehet más mint a demokratikus választójog biztosítása. Kzl pedig uem csak elérheti, de megkaphat|a olyau formában, mely nemcsak az egész erszágot megnyugtathatta, de neki és pártjának megszerezheti azt a nyugodt és büszke öntudatot, hogy küzdelmét becsülottel, eredménnyel, presztízsének teljes megbecsülésével befejezte.
Egy harmincöt tagu kisebbség nem követel heti, hogy az egész ország és az egész parlament az ó programmját fogadja el minden részielében. De uem oktrojálhat a parlamentre olyan politikai monta-rumot sem. Ellenben becsülettel, tisztességgel és elv hűséggel vArhutja, hogy azt a küzdelmet, melyet a demokratikus választójog nagy elvéért folytatott, a kormánypárt is megfelelő formában honorálja.
Magyar tüntetők a horvátok közt.
Magyar középiskolát Eszékre.
A Szlavóniai Magvar Újság surkestlöjHuz a következő levél ¿rknetl:
Tekintetes szerkesztőség!
Értesülésein szerint a február 34-én lezajlott tüutelésboii, amit dologtalan horvát diákok rendeztek Magyarország és a bán ellen: a magyar diákok is részt vettek és — tanuk állítása szerint — nagy hetykéu szidták Magyarországot és éltették Horvátországot. Pirulva iroin le ezeket a sorokat. A megtévedt ifjak közül bárom kamasz, 3 eszéki magyar-uak a fia, aki a uáv. eszéki iskolájában tanultak évekeu át s akik noha csak fi hón$> óta járnak a horvát reáliskolába máris vad illérekké vedlettek át. Mivé lesznek később ?
A szülék perszo kényszerűségből adták be gyermeküket a horvát középiskolába, mivel magyar középiskolánk uincs. És ennek a keserves állapotúak már érezzük az átkos gyámölcseit. Gondoljuk meg,
F&sztor Irma.
LUKÁCS JÓZSEF.
Egy pát,darab újság papír került a napokban birtokomba. Zsebre dugtam s azután, mikor haza mentem, lenyugtattam azokat az ssztalfiókomban. Olt pihentek néhány uapíg, míg ma sorra vettem s elolvastam őket. Valami ismerős baugra találtam ben-uük.; mintha a sajténak lokou vonásai lennének. Pedig neiu azok. Nem itt írták soraikat. Tólűuk idegen helyen, más városban kelt azoknak miuden betűje s ha mégis figyelmet fordítok ma rá, uem más az oka, míuthogy azok a sorok velüuk nagykanizsaiakkal is szoros vonatkozásbau vaunak. Egyszerűen egy kauizsai leányról szólnak azok, ki előttünk fejlődött nagygyá, hatalmassá és hírnevessé.
Pásitor Irma oz a kanizsai leány, kiíiek nevével városunk a zeneművészet törléuetébe is bevonul a közel jövőben — Még élénk emlékemben él egy fehérruhás kis leány, ki hárurn évvel előbb a Dunántúli közművelődési egyesület estélyén szerényen odalépett a pódiumra s leült a zongorához egyszer, majd másodszor is játszott Mozartot, m^jd Beethovent s azután csendesen ellüut, hogy csak két év multán mutassa magát légié* alakjával s tüneményes művészetével. Az estély Pásztor Irmának csak egy Ígérete volt, hogy rövideseu megmutatom magam nektek igazi eredetiségemben, művészi felfogásommal, ha majd uem foguak siettetni a Uóth hazaspár, hogy
vonaljukról le ne késsenek, hanem én fogok souve-rain mővészi hatalommal rendelkezni önmagammal. 8 ez megtörtént a múlt év márciusában.
A filharmóniai hangversenyen Schumann A moll hangversenyének eljátszásává! oly diadalmas taps és dicséret adta meg művészetének az elismerést, hogy azóta Pásztor Irma szeműukben tekintélyes alakja lett a zongorajáték tudásának s ez a dicséret és taps a napokban Székesfehérváron is visszhaugra talált. Meit ezek az említeti iijnágcikkelyek a székesfehérváii hangversenyről szólnak. De hogyan I Nemcsak sab Ionos kritikák özek. amelyek azé t születtek, hogy megteljék a lap s arról is legyen valami, a mi a 8z. István leiemben törtéül.
Ezekben a zenei enthű iasmus dicsérete csendül, melyet Pásztor Irma művészete keltett életre. Etek a kritikák kiléptetik ót a szük körbeu ismert művészek sorából, s kétségtelenül diadalmas művészi jövére hivatott mávésznőnek nevezik, ki Chopin Noc-turuejét és Liszt Higolítto-ParophrAseját, Sohumauu A moll zongora hangversenyét bámulatra ragadó, briliáns technikával, sok finomsággal és gyakran előnyösei! megnyilatkozó eredeti felfogással látszotta. (Székesfehérvári Friss Újság.)
De nem marad el a Fejérmagyei Napló sem a dicaéret és osztatlan elismerés szavával. Kedfée vendégnek nevezi, Thomáu István ezen fiatal tanítványát, ki elragadta a közönséget nagy .készültségével, briliáns tekníkájával s érzésteli játékával. És
Székesfehérvári diadaláról szól még egy harmadik tanú is, Székesfehérvár és vidéke. S az sem moud mást, mint dicséretet.
A bájosan szerény megjelenésű Pásztor Irmát s legtehetségesebb zongoraművésznőnek nevezi, a kinek ismerősei és mesterei bátran jósolhatják a legényesebb nevet. — Bámulatos tekuiká|át és dinamikáját, mely lányos törékenységével majdnem ellentétesnek látszik, a mester és tanítvány zsenialitására vezeti vissza. De hogy ia tudnám mind összefűzni, a mit Pásztor Irináról már hallottam.
Mesteréuek ó a büszkesége. A szigorú Thoman édesen és csodálattal emlékezik meg mindenütt róla. S hogy njil^ büszke növendékére, a ki az ő mesteriskolában nőtt ily erős művész tehetséggé, ezt azzal is megmutatta, hogy Pásztor Irmának székesfehérvári haugrersenyén 6 ia jelen volt.
Nem, ez a mester hiúsága volt, ez a lerándu-lás; ez a mi vész tisztelete volt egy ifjú lélek ge-niális művészetének megnyilatkozása előtt. S mert a hozzáértő UBgy mester ennyi tUitelete környezi Pásztor Irmát, azért születtek ezek a sorok is, hogy mások dicséretének visszhangja legyen náluuk is.
Ó már most is több, mint egy nagykanizsai leány s mások haugiáu s igazmondásán felbátorodik jósoljuk neki a nagy jövőt a városunknak pedig a nagy dicsőséget, hogy nevét eztel a névvel együtt fogja emlitení a zeneművészet története.-
A
I ZALAI KÖZLÖNY
MAR0IU8 12.
--—-
sághósöknok és vértanuknak emlékére szeutolttnk ünnepet. Fölhívjuk tehát a figyelmet s fölkérjük mi íh a községek vezetőit különösen a lelken ¡fiúságot, hogy a szoborbizottságnak óhajtása ós kérése szerint rendezzék a rnárc. 16. emlékünnepe\'. A gyűjtött összeget Zalaegerszegre kell illldeui a Csáuy szoborbizottság címére.
hogy az eszéki középiskolákba körülbelül 40- 50 magyar fiu éa leány iratkozik be évenkiut, akiket apránkint mind elvesztőnk. Hová rezet ez? Mivé leszQuk igy? Statisztikailag be lehet bizonyítani, hogy a horváttá lett magyar renegátokból támadnak a legvakmerőbb éa legádázabb ellenségeink Kzek az igazi férgek a haza testén. És az ilyenek még gyakian ösztöndíjakat is élveznek. — Jó lesz ilyou-formán a szülök utján a megtévedt fiukat észretéri-teni s ideje lesz/ hogy az a középiskola Estéken megnyíljon már, amíg nem lesz késő s amíg törekvéseinket a saját vérOnkbó| átvedló horvát janicsárok meg nem fogják akadályozui Hazafias tisztelettel
Egy aggódó apa.
Március 15 s a Csány szoborügy.
Zalaegerszeg város közönsége az idén is megfogja ünnepelni március 16-ét, a magyar szabadság történetének legnagyobb, legemlékozetesebbnapját. Ünnepi szónoknak föl is kérték már Dr. Hollósi Pál fiatul ügyvédet. Kiváuatos, hogy vármegyénknek többi városaiban éa községeiben is megünnepeljék Zalaegerszegen már évek óta, mióta csak megindult a Osány szoborra való gyűjtés, mindig e stoborüggyel kapcsolatban ünnepelik márc. 15-ét, vagyis a közöu-ségnek öukényes adományaiból mindig gyü|t a bizottság a szoboralapra s ez évben is. A szabadsághősök szellemével legiukább összefér az ilyen tartalmú emlekünnepély. A szoborbizottság melynek elnöke Bosnyák Géza országgyűlési képviselő, óhajtja a arra a célra tisztelettel löl is kéri a helyi és vidéki egyesületeket s ünnepélyrendozóket, hogy az idei márc. 16 emlékünnepélyt az egyes községekben szíveskedjenek ugy rendezni, hogy vagy a néhány filléres belépőkről vagy csak az önkéntes adományokból juttassanak egy-egy kis összeget a Osány szoboralapra. Erre különösen felkéri a bizottság e lap u^ján a tanító és jegyző urakat, akik löbbuyire eddig is már sok jó indulatot tanúsítottak az ügy iráut s akik többnyire élén szoktak állani a községi és környékbeli hazafias összejöveteleknek. A szoborbizottság nem ok nélkül hivatkozik a hazalís nemes ügyben most a tanitó éa |egvző urakra; hiszen ók a mi gyakorlati, szellemi és erkölcsi életünknek a mozgó szervei. Aztáu a szoborbizottság, elmúlt _ immár egy éve, hogy semmi gyűjtést nem rendezett e célra. Nem hanyagságból, hanem szándékosságból történt ez igy, hogy a közönség ne zaklattassék folytonosan. Azonban a gondos figyelmet most már megkívánja a gyüités, mert igaz, hogy 30 ezer korona összegyűlt már, de még szükséges legkevesebbet ötezer koronát gyűjteni s a határideig immár csak másfél év van. Másfél év inulva már betetőzést kell nyernie a díszes és méltó művészi emlékműnek, mely egyúttal Ztlavármegye közönségéuek eikölcxi nagyságára is fog felépülni, űrre a gyűjtésre kitűnőbb alkalom nincs, mint március 15-ike, mikor a szakid-
HÍREK.
- OLVASÓIMÉHOZ. Wyomdánk ssemélysa-tén.k a tttnUtö felvonulásban való réssvét.1* miatt lapunk a rendes ldöban nem Jelenhetett mef. Asért .»Ív.» «lnéséit kér a kiadóhivatal.
Liszt-ünnepély.
A Liszt Ferenc ünnepélyt előkészítő bizottság vasárnap tartotta első ertekezletét i Bosnyák Gézáné urnó elnöklete alatt a városháza dísztermében. A meghívottak közül nem sokan jelentek meg, de ¿kiket a nemes ügy összegyűjtött azok tapasztalhatták, hogy a Liszt ünnepélynek lelkesebb, tartalmasabb i vezérét gondolni sem lebet. Elnöki megnyitója oly tapintatos és a tárgy mélyébe ható volt, hogy a közönség egy nem várt szónoki siker hatása alatt egyhangúlag az ünnrpély megtartása mellett, foglalt állást. Hogy Lisztre büszkék lehetünk arra a nagykanizsai közönséget nem kell animálni. Pregnánsán fejezte ki Lis/.t, hogy magyar, bár a magyar nyelvet nem beszélt. Hiszen 10 éves gyermek volt, hogy hazáját elhagyta és mint férfi jött vissza — de visszajött. Ezzel dokumentálta, hogy Magyarország a hazája. Százezrekro ment az az összeg, mit hazájának jótékony célokra áldozott. Ennek a világhírű magyarnak Budapesten szobrot kell állítani. Ennek a céljaira rendez Tho-man István a nagy mester tanítványa az ország nagyobb városaiban hangversenyeket, melyek iránt Zichy János gr. miniszter élénk érdeklődéssel viseltetik. Thoman reputációját ezek már sem nem emelik, sem nem csökkentik, mert az ó renoméja rnár meg van alapozva. Körülbelül ezeket mondta csengő hangon üosnyákné urnó szónoki tehetséggel, melynek varázsa leikos éljenzésben került kifejezésre.
Vécsey Zsigmond polgármester is a finom lelkű szónok hatása alatt állott. Éppen erre való tekintetből, nehogy az anyagi siker kookáztassék rámutat arra, hogy Nagykanizsa közönsége zenei téren, a most lefolyt sok koncert miatt ki van merülve. Felteszi a kérdést, neui volna-e helyes, hogy erre való tekintetből a hangverseny megtartása őszre halasztassék Több oldalú helyeslő hozzászólás után az értekezlet az ünnepély megtartá-
sát elhatározta de azt az őszre halasztotta. Erről Vécsey Zsigmond polgármester a minisztert is értesíteni fogja.
Dr. Neumann Ede az Irodalmi és Művészeti Kör alelnöke bejelentette, hogy az I M. K. a hangverseny rendezésénél szivesen felajánlja közreműködését A legközelebbi értekezletet az ügyben Bosnvák Gézáné urnó Vécsey Zsigmond polgármesterrel egy-értelmüleg fogja összehívni.
— Személyi hir. Orosdi L^jos dr., volt nagykanizsai ügyész, miniszteri osziálytauácsos a liumei kormányzóságnál, vasárnap Budapestről Nagykanizsára érkezett. Vasárnap este feun járt a Polgári Kgylelben, melynek társalgó termében egy óra hosszait elbeszélgetett régi jó ismerőseivel. Hétfőn d. e. több látogatást tett a városban, d. u. pedig visszautazott Fiúméba.
— A Kaszinó hangversenye. 8zombaton ¿véren lelt padsorok előtt lépett Nagy Üéza a magy. kir. zeneakadémia tanára éa Dömötör Ilona, operaházi művésznő a pódiumra. Művészeink a Ka-ziuó meghívása következtében jöttek ide, mely mécenási bőkezűséggel törekszik a műélvezet megszerzésére mindazoknak, kiket érdekel a művészet. Hogy Nagy Géza neve nein volt vonzó, ez még csak érthető, mert Nagy Géza már nem uj ember Nagykanizsán ; de hogy Dömötör Ilona neve és ismert művészete nem vonzolt. azt igazán csodálhatjuk. Ugy látszik, közönségünk hamar telítve van a múélvnzeitel s inkább köznapi szórakozásainak hódol, minthogy néhány órát a művészetnek szenteljen. Nagy (iéza kezdte meg a műsort Chopin Szonátájának (op. 68. h moll) eljátszásával. Kezdetben bizonyos elfogultsággal játszóit, saját szerzeményeivel (Preludio, Capriccio) azonban erősebb hatást ért el, mely Blumen-feld. 8 muiaiia darabjaiban, Cloches et cloohetteg, am Segestade, majd Liszt Norma fantáziájában általános sikerrel honorálta zenei kiválóságát. Dömötör Ilona kétezer lépett a pódiumra. Harmadszor műsoron kivül ismételte számait a közönség általános kívánságára. Debussy Áriájával (L\' eufaut prodigue-ból) kezdte műsorát. Bemutatkozása evvel a számmal eldöntötte a további sikert és szüuui nem akaró t.ps honorálta mindeu szá.nát azután. Énekelt Chamina-dotól (Berceuse) Rubinsteinból (Di Waudurschwalbe) Négy Gézától, Leoucavallotéi, Osikytól s minden »lámában megmutatta művészi tudását, természet adta hanganyagénak gazdag tartalmát.
— Dicnes szolgabíró temetése. Az az ósziute rokonszenv, melyet Dieues Sándor szolgabíró életében minden oldalról találkozott a temetésén megnyilatkozott általános részvételbeu nyilatkozott meg. V. hó 1-eu d. u. 4 órakor a temetői kápolna melletti téren állták körűi koporsóját a uagyszámbau megjelent temetői gyülekezet. Ott volt az elhunyt testvérei ós rokonságáu kivül Arvay Lajos Zalavármegye al-ispá ja. Nagykanizsa város részóról megjeleut Vécsey
Siroliiv" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgynladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
MÁRCIUS 5.
ZALAI KÖZLÖNY
3
Zsigmond polgármester és dr. SabiAn Gyula főjegyző ; a nagykanizsai járás főszolgabírája Viosz Ferenc ; a nagykanizsai törvényszék több bírája Závody Albin törvényszéki elnök, kúriai bíróval; a Polgári ügyletnek sok tagja Dr. Bentzik Ferenc elnökkel; a helybeli közös hadsereg és honvédség tisztikarának több tagja, Horváth György főgimnáziumi igazgató. Ötvös Emil kir. adóhivatali fópénzláros; a nagykanizsai jAráknak több plébánosa, jegyzője. Kádár Lajos ev. ref. lelkész emelkedett szellemű beszéddel búcsúztatta az elköliözöttet. Rámutatott a mártiromságra, mit életében az isteui gondviselésben való megnyugvással viselt el a sok testi fájdalmat szenvedett ember. Kiemelte azokat az eréuyeket, melyek Dienes Sándor egyéuiségéuek becsülést, tíszti\'letet szereztek. Igazságszeretetét, hivatali kölelességtudását példaképül állítván a pályatársak elé. Azuláu elkísérte a nép a .becses vendéget* .a kicsi ajtóig, mellyel a világi élet becsukódik.*
A koporsót borító koszorúk szalagjain ezek a felírások voltak olvashatók : A legjobb testvérnek Ida, Blanka. — Utolsó utadra szeretettel Lujza. — öze rátett testvérének és nagybátyjául Beuó és Irénke.
— Szeretőit társunkuak a I\'olgárí egyleti asztaltársaság — Kedves Sáudorunknak Lajos és családja.
— Felejthetetlen testvéremnek Gazsi és Jolán — Szeretett öcsémnek Istváu és családja. — A rokoni szeretet teléül Orosaváry Gyula és ue|e. — Ktnlekol Dienes Sándornak a Polgári Egylet tagjai. — Nyugodjál békében: sterető hivatali társaid. — Szeretelt kartársuak ¿alavármegye szolgabírói kara.
— Közegészségügy februárban Rátz Kálmán dr. városi orvos jelentése szerint Nagykanizsa város február hónapi egészségi viszonyai kedvezők voltak ugy a felnőtteknél, mint a gverme-kekuél. Gyermekbetegségek csak szoiváuyosan fordultak elő. A fertőző betegségek köztll báráuybiruló 6, kanyaró 4, fültómirígylob 1, dilterilisz 1. vörheny 2 és tífusz 2 esetben (összesen 10.) Klófordult 40 haláleset és egy halvaszUletéa.
— Automobilok védelme A kereskedelmi miniszter körrendelettel felhívta a városok és törvénybalóságok figyelmét a közutak jókarbautartásái a. Tette ezt azért, hogy a folyton növekvő automobil-közlekedésnek segítségére lehessen. Kgybou utasította a hatóságokat, hogy éber ligyelemmel órködjeuek, hogy a nép körében az automobiljáratok ellen tapasztalható ellenszeuv nem gördit-e akadályokat az automobil elé. Klófordult, hogy vasdarabokat, szegeket szórnak az uira, mely a gummit használhatatlanná teszi. Az ilyen szándékos kártevők ellen ulren-dőri kihágás cíiué\'i büntető eljárás iuditaudó.
— Jelmcz-estéty. A nagykanizsai Kaszinó 1918. március <J-én köuy> táralapja javára Trélás Jelmez-Estélyi reudez. Belepő dij személyjegy 3 korona, családiegy ti kor. Kezdete este 9 órakor. Ta gok által bevezetett vendégeket szívesen látunk. A t. hölgyek és urak lehetőleg jelmezben jelenjenek meg
— Tandijelcngedcsck. A városi tanács tudvalevően csak bizonyos százaléknyi tandíj mentességet engedélyezhet. Minthogy azonban a szegénység nincs percenthez kötve, azok is kérik a kedvezményt, akik a summán kívül esnek. Ilyenektől 18 kérvény étkezett a városi tauácshoz, akik ai eliuult lulo—II. évről nem fizetett tandíjuk elengedései kérik. Három kérvényező féllandijmenteaségért, 16 pedig egészeért
folyamodik. A tanács a kérés teljesítését javasolja a képviselőtestületnek. Az igy elengedett tandijak összege 825 K.
— Subvencio az areua átalakításhoz A kanizsai atenaOgy is szépeit hozzáfog osatolódni a többi városi tengeri kígyóhoz. Annyiszor szó volt már róla a tanácsban, a bizottságban, a hírlapokban de azért az arenapajta még mindig csak a régi.
\\ Változás csak annyiban történt rajta, hogy a lécke- j ritését a téli fagyos időben zajtalanul ellopkodták. Most újra foglalkoztatta az arenaügy a tanácsot. Füredi Béla sziuígazgató ugyanis beadvánnyal járult a tanácshoz, hogy a 1G ezer koronái kitevő átalakítási költséghez 3000 K-val járuljon hozzá A tanács vélomény:dás céliából hova teszi át at ügyet? A I pénzügyi bizottsághoz. És a bizottság? Valószínűleg nem fogja véleményezni. Kddig az átalakítási költségvetés csak 12 ezer K-ról szólt. Mos már 16 rúgott. Nem lehetne ezen a pénzen egy teljeseu uj, ! célszer!) arénát építeni, amely 10—15 évre is kielégíteni a város színházi igényeit? Mert kóíziubáz annyi ¡dón bellii nem log épülni.
— Kötelező koronaaaámitáa Temérdek csalás és visszaélésnek vet véget e kötelező korona-szAmiiásról váló 1912 t. c. A Zalavármegyei Hivatalos Lap (ebr. 88-iki száma hozza annak Zalavármegyében való elrendelését. Nagykanizsa város laoácsa a pénteki tanácsülésen foglalkozott az üggyel és bár a városházán már régóla megszűnt a forint és krajcár uralma, mégis teljes szigorúsággal csak most lép itt is életbe a koroua és filléres számítás a felekkel szemben. A magyar steul korona egész területén • kereskedők, iparosok a közönseggel szettben csak a koéonaértékbeu való számítást használhatják. Számlákon, jegyzékeken, miudeuféle kimutatáson tilos eunélfogva más mint korouaérték használata. .Aki a tilalom ellen véi, kihágást követ el és az illetékes kir. játásbiróság által »00 K-ig terjedi pénzbüntetéssel bünteteudó.*
—• Halálozás. Nemes Fábiánics Iguác uy m. kir. adóhivatali tópéuztáros f. hó ü-áu reggel 8 órakor életének 09. évében 8opronb>n hirtelen meghalt. A megboldogult évekkel ezelőtt Nagykauizsán adótáruok vott.
— Bikavaaár. A Nagykanizsa város és járási Gazdakör f. hó ¡ián tartotta meg a tervezeit bikavásárt, melyet Szauvéber József ügyvezető eluök nyitott meg. A vásár ez alkalommal is Zerkowitz Lajos borkereskedő bordóraktar helyiségeiben ment végbe, melyet már napokkal azelőtt kiüríttetett és Önzetlenül Uazdakör céljaira áleugedett. Jelen voltak: Flandorfer Ignác gazdasági felügyelő. Mihályi Sándor, Sárközi Viktor zalatuegyei gazd. egyesületi titkár, ujnépí Klek Kruó, Szilly Kálmán, Plihál Viktor dr, Koller Ferenc, Viosz Ferenc fóbiró több kisgazda és Tóth Istváu gazdaköri titkár, aki a reu-dezeat intézte. A vásár d. e. 9-kor kezdődött. Fel-hajtatott 38 db. uyugoli fa|u apaállat, részben ura dalinak, reszbeu kisgazdák teuyéstei«iból. Leginkább kivált ¡altisztedig es neveles tekiuteteben a 9 darabból álló Elek-léle colleciio. A gyenge lelhajiásból azt következtetjük, bogy a gazdák a kelleténél kevesebb gokdot fordítanak a tenyészbikák nevelésére. A magyar la|u bikák uevelése szinte el vau hanyagolva; pedig a magyar fajit ökrök a munkában gyorsabbak es kitartóbbak múlt a njugotiak. Csupán a bus és tejtermelésben kiválóbbak a uyugoiiak ; bár a minőség lekintetebeu a magyar taju tehenek tejlermeke lotib A vásárou 9 db. btku adatolt el. Legmagasabb áron (940 K.) a Klek-fele tenyészetből kelt el. míg
legkisebb vételár! (600 K.-át), Horváth János\'iharosi kisgazda kapta. A vásárt Tóth István gudaköri titkár d. u. fél 1 órakor zárta be.
— Tüntető felvonulás. A szociáldemokrata-párt máre. 4-iki tűntető felvonulása várakozáson felül sikerűit. Nemcsak azért, mert j impozáns részvétel nyilatkozott meg, ugy hogy 4—500 iparos vett részt a menetben, hanem azért is meri ugy a felvonulásban, mint a népgyűlésben intelligens iparosokhoz méltó reud uralkodott. A Polgári Kgylet kertiében összegyűlt tömeg előtt Horváth János szombathelyi kómives tartóit bestédet s politikai helyzetről és az állaláuot választójogról, mely után a tömeg békésen szétoszlott. Kste a Kápolna vendéglőben uj népgyűlést akartak tartani, melyen a Déli Vasúttól elbocsátott munkások érdekében akartak tüntetni, de a kapitányság nem adta meg az engedélyt.
- Megvádolt fuvarosok. Vojka János a bAnokszentgyörgyi erdógonduokság megbízottja jelentette a rendőrségen, hogy Adlor Mórnénak a múlt hónapban 12 köbméter Treiber Kálntáu századosnak pedig G köbméter fát szállíttatott megrendelés szerint Faics János, Kálovits György, Dolmányos Jónsa József és Bartol József fuvarosokkal. Mikor a fa árat Vajka be akarta kasszálni, kitüut bogy Adlerné csak G, Treiber százados pedig 4 köbméter fát kapom. A vizsgálat fogja kideríteni, hogy ■ többi fa hova került.
— A magyar munkás Amerikában. A newvorki .Szabadság" legújabb számában következőképpen jellemzi a magyar munkást Amerikában: .Csodálatos dolog az, bogy a földművesnek született magyar ember itt, Amerikában a gyáripari életbeu mily könnyűséggel lanul meg mindent. Lehet, hogy ennek egyik oka a kényszerhelyzet, de másik oka bítouyosan az erős akarat .Pénzt csiuálni* jöttek a legtöbben s igy a pénznek nem is sajnálják at árát. Annyi bizonyos, hogy a különféle foglalkozásokban népünk olyan Uuulékouyságról lesz bizonyságot, amiről otthon fogalommal sem bírnak.
Amerikaszerte ismert lény, hogy nehét munkában a magyatnak párja uincs. HonŰlársaiuk nagy réste nem bálija, akármilyen neheten kell is dol-gozni, csak a munka legyen állandó.
A munka utáni vándorlásnak is tényleges nyomait látjuk. Ha egy uj vasgyár vagy kószénbáuya nyilík, az első munkások között majduem bizonyosan van egy néhány magyar is. Ha s helyzet jó, a posta | viszi a levelet, a honfitársakat hozza a vonat. A viszonyokkal ismeretlen embernek feltűnik az, hogy ! egyik-másik helyen túlnyomó az egy faluból vagy egy környékről Hfirmazó magyar. Pedig ezen uincs mit csodálkozni. Az első települők, eleinte különösen, haza Írtak b jöttek a rokonok és ismerősök. Később, mikor a magyar kolóuiákuak híre máshová is eljutott, tuás vidékek magyarsága is ellátogatott a .plézro* (l\'lace —• helység.) Az utóbbi idóbeu már köunyebb kitirtatui a jó helyeket Ka honfitársaink ki is tud, ják fítlatui. A távolság és fáradalom oem határoz Csapatostól mennek oda, ahol olosóbb a dollár.
HIRDESSEK A . „ZALA/ KŐZLŐNY"-BEM
4.
ZALAI KÖZLÖNY
MÁR01Ü8 5..
Nyers olaj-motor. _ Világhírűek
Maginjfctó-mólói1
Gőz- ós motor-csóplőkészletek
kitQnik egyszerű kezelés, olcsó és biztos Üzem Altai.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsórendű gyártmány, Dzeme olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kőtörő
Az orszAgulakoti magát voutatja és igen jól tór. Kilűnó gyártmány
A* 189». év 6ta forgalomban
ím és Bi
Mielőtt gépet vesz, nézze meg
ffépkiállit&snnkat KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Klinán-utoa 14. Megbízható ügynököket keretünk.
¡lien célszerűek, ,-_mert a malomjArattal együtt lao siksziia szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom liszre és darára.
cr~
Óvakodjunk
uUnaatoktól á« mái kóamltmányck b»oa«m-péatéaétó).
K megjelölések :
Bcrger kátrányszapana, Bcrger gtycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gyógy- és higicnlkuit szapanai.
égünk réssére mint szóbeli védjegyek éi azonkívül a pótlásokká I: valódi és aradall védve vannak. Mindan eláruaitó, ki azan kizárólag valódi cs szóbeli védjegyekkel biitositott, 40 év óu kipróbált Herger-íéle stappanok helyett mát készítményt csempéit be, megsérti védjegyjogunkat. A ml ttappanaink a valódiság jalétll at Itt lenyomatott védjegyei és cégaláírást vitalik.
Taasik tehát «len kél lamerletó jaira-ügyalni és kifejatetten Batger-félastipptnoktl kérni, mini «kóvetkaió cég gyártmányait:
G. Hall & Comp. Troppau.
Kapható: Magyar-ositrák monarchia és a külfSId grogt-aurtáralban ás sztkbtvágó a<l«takb«n.
Tisztelt háziasszonyaink
Szíves figyelmébe ajánljuk az
„UJ PATRIA" pOtkávót
a „BIVALY" gyári jeggye l
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minősegéről.
Jól jegyezd uhíjí : iwik OttOHláll-
eiiiitrotta-papirt, vauy httyelyi hozz ás ne cn-t>edd inasad hasonló kinézésű silány minösó^ü utánzatoktól tévútra vezotni.
Nyomatott a laptulajdonos Iíj. Wajdits József. könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igia MÁRCIUS 7.
51-lK ÉVFOLYAM 19 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•llalaill hétüi ét caltirtlkla.
EiOfUaUal árak: Kg«u íri» 10 korona, (ílí.to 6 korona, Nagyadtrra 9 korona 60 Ali. — Egy.« atim ára 10 flll. --i-*-
Kelold* ataikeatlö: Kurtna JUm.ef.
Kiadja : ■ aurk«ii({aé|,
Szarkaaztiaéi éa kladéklvatil laák-tér I
Tolo\'o*: 111. - Hlrdalíaak dljaiabéa •«•rlnt.
Takarékpénztárak.
A takarékpénztárak múlt évi sáfárkodá-aairól a közel napol^an számoltak be. A takarékpénztár, mint a legvitálisabb nemzeti érdeknek, a hitelügynek munkása, nemosak a saját részvényeseinek, nemosak a megtakarított pénzét gyümölcsözően kamatoztató betevőknek, hanem a közönségnek is számadással tartozik. Sáfárkodása a nemzet becsü-letébe vágó mert valóban nem közömbös a nemzeti becsületre nézve, hogy takarékpénztáraink mily húséggel, odaadással és gonddal végzik közjóra irányuló munkásságukat.
Még évek elótt egy-egy botrányos baók-bukás szédületes lelkiismnretlenségról rántotta le a leplet és akkor mi hírlapírók, akiknek pedig nem igen volt elúszott betétünk és teljesen devalválódott papírunk — jajveszékeltünk legjobban az állami ellenőrzés érdekében. Ma, ha tárgyilagosak akarunk lenni, azt kell mondanunk, hogy még a kissé könnyelműen alakított takarékpénztárak szórványos, igazán néhány esetre zsugorodó zavarai is olyanok voltak, hogy a közérdek megsértéseinek nem tekinthetők. Még Angliá-
ban is van olyan eset, amilyen a szegedi éa nagyváradi felszámolás és fizetésképtelenség volt. És oly kevés jelenseg merült föl a pénzvilágban, ami osak nem eléggé szabatosnak is látszik, hogy azt a bizalmat, melyet a jól vezetett takarékpénztárak méltán erdemeinek, szinte kivételesen kiterjeszthetjük egész hitelügyünkre. Nagy tisztulás van a szipolyozó szövetkezetek osöndes kimúlása óta; özeknek az uj végrehajtási novella — hála az égnek — meghúzta a halálharangját Ha még az eldugott falvakban meghúzódó Apró takapékpénztárak is beadnák a kulcsot, melyek telepítési dijakkal és egyéb pótilletékkel a törvényesen megengedett kamatot itt-ott a 12%-ig is fölhajtják, — rendezett bitelügyekról beszélhetnénk. Ott az alaptőke osekélysége. a drága visszleszámitolás, de leginkább a osekély forgalom közetkeztében megdrágult adminisztrációval lehet menteni az uzsoraszerü8ég határáig kitpaszkodó bitel-kielégitést, De ha menteni próbálja ezzel valaki, mindjárt kitűnik egyben, hogy azok nem szolgálnak közérdeket s egyetlen becsületes föladatunk, leszámolni.
Bzerenoséjére a hitelkeresó közönségnek,
ami patriánkra mindezek, amiket eddigelé megírtunk, nem vonatkoznak. Nálunk modern,^, üzletszerü és szolid alapon dolgozó, viszonyaink szerint jól fundált takarékpénztárak 8 hitelintézetek állanak, amelyek néhány év nehez tiszonyai után fellendült gazdasági helyzetről, jó üzletévrŐI számoltak be az idén.
Örvendezve Írjuk ezt. S a megindult gazdasági lendülésnek, mely nem helyi, hanem országos jelenség, további folytatását kívánjuk. A további folytatás pedig aligha marad el. Nemcsak a kereskedelmi élet folytonos élénkülése ad e reményre alapot, hanem az a valóban uj és örvendetes jelenség, hogy a iöldmivelési üzem a több termelés jelszavában egyre több tőkét, lehetőleg olosó tőkét keres s a nemzeti termelésnek ez a fejlődése hitelintézeteinket uj munkaterületre hivja.
Ma már a többtermelés jelszava nem miniszteri programra. Az érdekelt gazdaosttály komoly gondjai közé sorozza. A gazdasági invesztioiók tőkét igénylő korszaka következik : értsék meg hitelintézeteink, hogy ebben az uj korban rájuk nagy hivatás vár, a varrans és személyi hitelnek kiterjesztése a
Budapesti levél.
Ma a ftlvllágosodoltság korát éljQk éa meghalnak éhen az emberek az utcákon, elpusztulnak a hidegtől ? I, . . Ma irgalmatlanok éa lelketlenek az emborek, mint valaha, régen; mikoi azt mondták az ilyenekről, hogy barbárok, mfiveletlenekl.. Ma, ha • szivtelenségei cselekvő emberiséget egyetlen szóval kell jellemezni; elmondhatjuk, hogy felvilágoso-dottak IT.. Mert bár igaz a tudományt kedvelők összeségét szoktuk eme általános gyűjtő fogalom alá venni; ugy vagyunk vele, hogy a fSIvilágosodottsá-got ma — mindenkitől elvártuk, megköveteljük. Föltételezzük ós nem egy ember megsértődnék, inár, ha ót kivonnék-e fogalom alól ? I Pedig belyesebbeu Ugy vagyunk ezzel ia, mint sok mással, például: az ur és urnő titulussal I Ma nr és úrnő mindenkit megillet, a kl másnak ir és megilleti azt, ki olvasni tud. Mert ki tagadhat ma le az igazságot, hogy a parasztgazda ax 6 házában uem ur, neje nem urnő, minthogy e jelzés szolgál egyben a társadalom közepét is tetejét alkotók számára isi.. És arai a legigazibb, hányszor inkább láttam olyau parasztot és ennek feleségét; ki különben viselkedett emberi dolgokban, embéri felfogásokban; mint az, kinek ax urnő és ur címeken felül Ib volt egyéb cime. kiváltságos rangja ? I Mert ember teszi szerintem első sorban az embert és osak ha ax, ismerem el urnák, úrnőnek... föl-vílágosodotteágnak I .. A fölvilágosodottsággaí ,Njs így
vagyunk, nagyon sokan sajátították ki manapság saját énjük számára... ezt a címzést; holott.., de aokan vannak azok, kik magával a stó igazi értelmével tisztában uincsenekl
Mert.., ha lennének; tudnák, hogy a fölvi-lágosodottaág igazi értelme ... az emberek szeretete, megbecsülése és megmentése, életágaiknak elismerése és ntiuden tekiutetben való xegitésnyiytás és támogatása
Mqjd, ha mindenki megérti azt a nagy rais-tériumot, a melynek élet és élés a neve; megérti, hogy nincs más és egyéb ... csak ember van,,_»z is egészséges és beteg ember. .; több az/ éhezó, miut a jól lakott, a szenvedő, mint a bem szenvodő; gazdagnál több a koldus és szegény ; több a szolga; akkor, elhiszem az ilyenekről, az ilyenekkel ... jót cselekvőkről, ho^y . .. valóban föl világosodottak I Mert nem a rendjel, cim és pénzzel bírás a.., föl -világoBodottság alapja; de... tudása annak, hogy ez alatt... a legtisztább és átlátszóbb szivei és gondolatot magáénak való embert értem; kinek magyar szóval beszélve ... helyén van a szive, meg az esze mindenkor, megérti, hogy mindenki .. / isteni joggal él az Istenitől és iey joga is van az életéhez, melyet megkeseríteni, megölni, elpusztulni engedni .... egyenesen vétek ... az lstén ellen I
Az élet mindenféle, groteszk dolgot produkál 1 így esett meg a minap, hogy egy szegéuy teremtés, egy gyönge leány leugrott a Gellért-hegyről ás minden degenerálódik kérem, igy a Gellért-hegy is,
onnan lehet ezt látni, hogy ez a hegy valaha képes volt egy Gellért nevű püspököt megölni es ,ma... elképzelhetetlen ; leugrott róla egy leány ... öngyilkossági szándékkal és nem tudta öt megölni.
Ez a szegény leáuy pedig leugrott azért, mert beteg volt; kórház nem akadt, hogy befogadja öt, pénze sem volt szegénynek gyógyszerrel
És?... Az nap láttam itt az Cllói-uton egy négy lovas, hatalmas szekeret a lovakon az első bal lovon és a második bal lovon egy-egy szekerész katona Olt a nyeregben ; elöl pedig vezetve a fogatot lovagolt egy altiszt. Mi lehet ez gondoltam ? I Talán a detronizált kiuai császárt hozzák, vagy valamelyik vitéz tábornokunkat temetik ilyen rém parádéval I ? Hát elolvasom a szekér oldalfeliratát, ez állott a ; hatalmas butoros-kocsí formájú szekér oldalán.
.Országos állatvédő egyesület. 8tekér, beteg lovak számárai"
L)e erre már gyökeret rert a lábam I De, hogy is nel Az ember, mert ninos kórház, orvos, gyógyszer, le kell, hogy ugorjék • Gellért-hegyről és csak a begy irgalmán raulik, hogy nem balt meg. Beteljesedett a példabeszéd, hogy: .hamarabb indul meg baján a kő, mint az ember" — éa ellenben a beteg, vagy sérült lovat négylovas díszhintón cipelik!. Haj ti szegény magyarok, szegény embertársaim, szenvedő és jajgató matériái az életnek, no de nincs tovább, pont!
Bilsi Dalia Jenő.
t
ZALAI KÖZLÖNY
MAR0IU8 7.
tőkeszegény gazdaosztályra, erre a legjobban, legpontosabban fizető adósra, hogy a több termelés jelszavát valóra váltsa, hogy idővel az adóst takarékpénztári betevővé fejlessze.
A divat.
- A Divat Újság-ból. —
Ei idő szerint mintha csak egyetlen fontos Jiérdés foglalkoztatná a divatul nagyon sokat törődő nők világát ; szűkebb vagy bővebb lesz-e a szoknya; hozzávágott vagy külön szabott lesz-e az Ufj; rövidített vagy rendes lesz-e a derék vonala.
.Divat őnagyságáról" senki sem tételez fel állhaiatosságot; mindenki tudja, hogy szeszélyes és bármi áron, de változatosságot akar és igy a nyári divattól szinte bizonyosan elvárjuk az ujat a minél meglepőbbet ugy formában, mint vonalban. És mintha ez a sok újság már hirdetőé is valamiképpen a maga jövetelét. A ki alaposabban nézi az ujabb modeleket. felfedezhet bár egyelőre csekélyebb, de mindenesetre már észlelhető eltéréseket, melyek mind a nyári divatnak az előhírnökei.
Lás«uk már most, mivel felelhetnénk arra a legelső kérdésre, hogy szűkebb lesz-e a szoknya vagy rövidebb? Annyit már most mondhatunk, hogy szűkebb ugyan nem lesz, de bővebb se igen. Csak legfeljebb, hogy nem lesz sunyira szűk, mint volt eddig. Az ujjik is nagyobb részt bozzávágottak maradnak, de azért már gyakori a külön szabott u|j is és éppen ugy divatos rövidített minta rendes hosszúságú derékvoual. Tehát itt csak részben való változásokról számolhatunk te.
A várható, változásokban talán sz a legérdekesebb, hogy az ly divatban nagyou sok régi hagyományra fogunk ismerhetni, természetesen kiválogatva a régi dolgokból mindazt, amit fejlett ízléssel ujjá alakíthatunk a régiből, anélkül, hogy ezzel valami .merész" divatnak hódolnáuk.
A legjobban bizonyítják a »ok réginek a feltámadását az uj modellek. Itt vannak például mindjárt a felszedett tunikája aljak ; a sok fodor és különösen a bodordisz, amely leginkább tnfotából készül. Csakhogy ue goodoltuuk ám arra a régi tafo-tára, amelyet olyan uagyon nehezen lehetett megfékezni. Az uj tafota teljesen lágy, nem suhog és akár mintás, akár sem, feltétlenül simulékony, mint a leglágyabb libertiselyem. »
Az uj tafotából készülnek a legszebb kabátos ruhák és van sima tafota: kétszínű, amelyuek .taft changeant" a ueve és háromsziuű, ez a „taft came-leou."
A tafotakabátos ruhákhoz derekat is varrnak, ami különösen látogatásokra uagyon alkalmas. Ugyau-ilyen ruhának nagyon szép az úgynevezett damasz-tos tafota; a dupla oldalas, nehéz libertiselyem és egy .fleur de soie glaoé"-nak nevezett szövedék.
Meg kell még jegyeznünk, hogy ugy a két-, mint a háromszínű tafotánál az .ósdi" színösszeállításokat kedvelik, inínt például: bronzszhit zölddel; ugyanazt lilával stb. elvegyítve, ami jelentékenyen növeli a régi stíl benyomását.
A szoknya eddig meglehetősen báltérbe szorult a maga egyszerűségével. Most annál változatosabb a formája és külön figyelmet kíván. A féloldalu disz, amely a téli divatot, olyan jellegzetessé tette, mind kedteltebbé leszen. Féloldalu a szoknya redőzése és féloldalt tűzik fel egy-, két-, sőt háromszorosan is a rézsut pántokat, Nagyon csinos néhány uj model hosszabb vagy rövidebb csipópánttal, melyhez az oldalrészek nehezebb szövetnél simán, könuyebbnél szegélyezve vannak hozzá tűzve. Az oldalt hasított nagyon szűk azokuyához, a hasítékba lefyezószerű csipkeliszé vau bele illesztve, ami tetszetős megoldása a könnyebb mozgás nehéz kérdésének.
A kűlöu szabott ujj is látható néhány modelen, de hosszú ujja inkább csak a deréknak van : a bluz ujja továbbra is bővebb, félbosszu vagy egészen rövid. A varrást Itt is csak valamilyen disz fedi olyan formábau, hogy mégis csak a kimonó ujj hatását teszi.
Egyetlen előnyét tudjuk az úgynevezett szűkobb divatnak, hogy ugyanis a kevesebb szövetszükséglet folytán: olcsóbb. így a.tán, amit a mennyiségben megtakarnunk, s/t a minőségre fordíthatjuk. A disz nem drága, mert hiszen c^ak a saját anyagéból vett fodor, dudor és bodor adja a legtöbb díszt; emellé egy kis hímzés, amely házilag is elkészülhet.
A kalapdivatról most rövidesen csak annyit, hogy a nagy kalap továbbra is divatos inarad. Változás rajta, hogy inig a kis kalapnak magas a teteje, ezé minél alacsonyabb lesz és mélyebben az arcba téve viselik, mint eddig. Újdonság a kivOl selyem, belől szalmaforma, ez utóbtö csak a karimán; ebből uéháuy példányt már a télen is láttunk olyau hölgyeken. akik csak a legújabbat kedvelik, do tavasz-szal már ália\'ánosabb lesz. Ilyen kalapra legstive-subbeu, kócsakforgót tűznek, minden egyéb disz felesleges
A pékek szakegyletének feloszlatása.
Nagykanizsa rendőrhatósága az élelmezési ipari muukások országos szövetségének helyi csoportja ellen vízsgálátot folytat»«. Eunek eredménye az lett, hogy Zalavármegye alispánja e szakszervezet felosztását mondta ki véghatározatában. E reudelet ellen a szakszervezet felebbetéssel élt a belügyminiszternél, ahova az iratok hivatalból is felterjesztettek A belügyminiszter 1633Ó8/911 Rt. rendeletével az alispáni 2801/» II sz. határozatát megerősítette és az élelmezési ipari munkások Országos szövetségének nagykanizsai helyi csoportját feloszlatta, mert a vizsgálat atyán megerősítést nyert, hogy a szervezet a helyi csoport tagjait munkaszerzési és munkaválla-
lási jogaikban erőszakosan és jogtalanul befolyásolta illelólng akadályozta.
A belügyminiszter rendeletét kedden d u. hajtotta végre a rendőrhatóság. Füredi János rendőrtiszt fél 4 órakor két rendőrrel megjeleni a szakszervezetnek a Badacsony vendéglő udvarán levő helyiségében és az ott jelenlevő Qeísler István elnök, Rosenthal Adolf péuztáros és Ofirtl l)e*»ő ellenőr és néhány tag jelenlétében felolvasta a belügyminiszter feloszlató végzését és annak értelmében járt el. Lefoglalta az egyesület 22 K fill. pénztárkészletét, mely azonban már beszolgáltatott Kardics Kálmán központi titkárnak és igy erről csak a nyug-tatváuy lesz beszolgáltatandó. Lefoglaltatott 35 drb. könyv, szekréuy, csengelyü, vonalzó. Az egyesületnek 44 tagja volt. A jelenlevők a rendőri intézko désnek ellenkezes nélkül engedelmeskedtek és a felvett jegyzóköuyvet aláírták.
Magyarországon ez az első és egyetleu sütő helyicsoport, mely feloszlattatok.
HÍREK.
— Március 15-e az asztaltársaságnál Az etsö nagykanizsai magyar asztaltársaság tradioióí-hoz hűen ez évben is ünneppé avatja a márc. n-ét. A Vaskapu veudéglóbeu levő helyiségében estve tartja ünnepét. Az ünnepi beszédet Nagy Lajos áll. taniló, lapunk muukatársa tartja. Dolmányos Ferenc pedig a Talpra magyart fogja szavulni.
— A polgármester Budapesten Vécsey Zsigmond polgármester egy deputácíóval Budapestre utazott a délutáni gyorsvonattal, hogy a város kü-lönbözó ügyeiben a kormánynál eljárjon. Zichy János gróf vallás- éi közoktatásügyi miniszter táviratban értesítést küldött, hogy vagy péntekeu d. e. az országházban vagy d u. a minisztériumban fogadja a küldöttséget. A főgimnázium építésére kérendő ujabb 300 ezer K. államsegély ügyében; a párhuzamos gimnáziumi osztályokkal felmerülő személyi és dologi kiadásokra vonatkozó államsegély ügyében és a polgári leányiskola 2. osztályának párhuzamosítása ügyében tisztelegnek a vallás- és közoktatásügyi miniszternél. A polgármester a pénzügyminíszterué is iuterveniál ez alkalommal a kataszteri felmérés felügyelőségnek Nagykanizsán leendő felállítása ügyéiben Míg a földmivelósi miniszternél a városi legelő feliavitása éa kiterjesztése érdekéhen fog tisztelegni. Ugy halljuk, hogy a küldöttséghez Budapesten Gut-inanu Vilmos báró is csatlakozni fog.
— Társasköri piknik. A Nagykanizsai Tár»a*köt f. évi március hó 16-án -ajdt helyiségeiben tánccal egyb"kötött pikniket rendez. A piknik eate pont 8 órakor társasvacsorával kezdődik. Részvételi díj 8zemélyenkint 2 korona. Tagok által meghívott vendégeket szívesen látnak.
— Áz írod. ós Müv. Kör felolvasása. Az írod. és Műv. Kör f. hó lo-éu, vasárnap délután y,5 ómkor a Polgári Egylet nagytermében fel
Sirolin." Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
m
MAROIUS 7.
ZALAI KÖZLÖNY
3
olvasást rendei következő műsorral: I. Petőfi a ftlo-zofus, felolvassa Kováts Antal főgimn. tanár ur. 2. Sohubert, vonós-négyes. Adagio és allegro; előadják: Hofrichter Emma urnó, Dr. Krátky láttán, Sauormanu Béla és Saueriuann Józset urak. Belépő díj a Kör tagjai és \'»\' tanuló iljuság részére 20 fillér, nem tagoknak 40 fillér
— Utóállitáe. Tegnap volt az első utóllitás. mely csak a férfirokonok keresetkiptelenségéuek megvizsgálására és osztrák állampolgárok sorozására terjesztette ki működését. Megjelent 18 férfi rokon, kik kazal 10 nyilváníttató tj keresetképteleunek. Két osztrák alalv aló pedig a katonai szolgálatra alkalmatlannak találtatott
— A Magyar Figyelő március elsejei ezámábau Beress László folytatja és befejezi .Kossuth. Görgey és Szemere" ciniU nagyérdekQ történelmi tanulmányát, amely a szabadságharc történetéhez ty, eddig ismeretlen adatokat szolgáltatott. Iioszner Krvin báró „A suftrage uníversel Franciaországban\' cimü dolgozatával a választójog egyenlőségét á gyakorlati valósághan mutatja be Nagyon érdekes dr. Závodszky Levente oikke az 1437-iki paraszt lázadásról amely e történelmi folyamatuak hamis világításba való beálli-tása ellen a történetiró igazságait állítja szembe. A szépirodalmi részben Bársony István bájos novelláját óv Krúdy Gyulának korfestó raizát találjuk. A .Kel-jegyzés" rovatban, amely e számban a rendesnél is gazdagabb. Tisza István, Villec János, Adorján Andor, Almáay László ós még számosan Írtak külön-böző lárgyQt de egyaránt érdekes dolgozatokat. A Magyal Figyelő előfizetési ára negyedévre t> kor Mutatványszámot kérésre ingyen ktlld a kiadóhivatal Budapest, VI, Audrássy-ut 10.
— Nyilvános köszönet. Az első nagykanizsai magyar asztaltársaság, mint jótékonycélu egyesület részére szegény és árva gyermekek felruházása és felsegélyezése céljaira beérkezett adományokról: Nagykanizsai segélyegyleti szövetkezet 50 K., Nagy-kauizbai takarékpénztár ÍÍO K, Délzalaí takarékpénztár \'¿o K, Zalamegyei gazdasági takarékpénztár \'20 K, Nyiirai Jakab 15 K, Osztrák magyar bank fiókja, Pesti kereskedelmi bank fiókja, Bankegyesület, Tárházak, Néptakarókpénztár, Kiss Ernő ö—5 K, De-dovácz Béla 4 K, Veinovios Kde 9 K, Pusofszky Béla 2 K, Bauer Ferenc 1 K. összesen 164 Kor. Fogadják a szíves adományozók hálás kíszönetüuke:. Az egyesület nevében : Át elnökség.
— A Vasárnapi Újság március 3-íkí száma meglepően gazdag és változatos sorozatát adja a pompás kivitelű, aktuális érdekességu képeknok. A hadsereg tátrai ski-gyakorlatai, « mexikói forradalom, a Nyugat lánya az Operában, A cárnő a Nemzeti Sziuházban, at augol királyné magyar ősei stb. adják e képek tárgyait. Steuiere György regénye. Kaffka Margit novellája, Hndródi Sáudor, Balla Ignác versei, Szabados Ede Bi-hepin-fordiUsa. Jauseu Börge regénye, adják a szépirodalmi olvaomáuyokat Kgyéb köziemének: Kóvári Szilárd kiállítása a MAvészházbau, aktuális arcképek, a rendes heti rovatok. Irodalom és művészet, sakkjáték, stb. A Vasárnapi Újság előfizetési ára negyedevre & koroua, a Világkrónikával együtt hát koroua. Megrendelhető a Vasárnapi üiság kiadóhivatalában (Budapest, IV. j ker., Egyelem utca 4 szám). Ugyanott megrendelhető a Képes Néplap, a legolcsobb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
— A villamos bizottság gyűlése A városi villamos bizottság tegnap d. u. 6 órakor gyűlést tartolt Vécsey Zsigmond piti, elnöklete alait. Egyedüli tárgy volt Frauz-téguek|a villamos egyenáramról a kőrforgóáramra való áttérése miatt telme-rOlő szerződés módosítása. A korábbi bizottsági gyűlésben, melyben a Franz-cég megbízottai is résztvettek, a cég arra kötelezte magát, hogy, a szerződés módosításra vouaikozó tervezetet márc. 1-éíg a tanácsnál benyújtja Azonban a cég a szerződés tervetet bemutatása nélkül egyszerO beadványban jelölte meg ajánlatának egyes részelt. Ezért aj bizottság ugy határozott, hogy hivassék fel a Fraut r. t. újra a szerződéstervezet beadására. A most beterjesztett beadvánnyal érdemlegesen most nem foglalkozik A gynlés csak rövid ideig tartott. Ugy látszik az indilotta a bizottságot e határozatra, hogy csak a beadandó sterzódéstorvezelból fog világosau kitűnni hogyan és mit akar a cég; csak er alapon iudulhat meg a tárgyalás a város és a részvénytársaság között.
— A Kazlnczt-uti parkosítás A Déli Vasút igazgatósága Nagykanizsa városának megkeresésére megeugedt», liogv a város az általa parkosítás és sétaút céljaira a Kazínczy-ut mellett tőle megvett területen saját veszélyére az előmunkálatokat megkezdhesse, illetőleg ott fákat ültethessen. Minthogy azonban Lackeubscher Edéin k és Brück Márkusnak bútoros kocsijai vannak ott elhelyezve és csak egy hóuapi lelmoudási idő múlva lesz a tér szabad, azétt most csak az előmunkálatokat, földhordásokai fogják teljesíteni, inig maga a parkosítás csak az ószre vagy a jövő tavaszra marad. A mérnökség már utasítást kapott a parkosítás tervének elkészítésére.
— Piaol tolvajláa Tuplák Katalin szakácsné jelentést tetl a rendőrségen, hogy a tegnapi hetivásáron meglopták.. A szatyorban egy tejfölösbögróbe tette bórtárcáját, melyben 30 K pénz volt. Mikor fitetni akart, már neiu volt ott. At ismeretlen tettest keresi • rendőrség.
— Szabálytalanságok az Ipartestület ügyvezetésében Megírtuk, hogy at Ipartestület ügyvezetésében bizonyos szabálytalanságok nyomára akadtak, tniuek felderítésére endkivüli elöljáróság! gyűlés tartatott. A gyűlés egy bizottságot delegált a könyvek, levelezések átvizsgálására. A bizottság azóta több gyűlésbeu 5 évre visszamenőleg terjesitette ki a vizsgálatot. Nyomára jutottak olyan eseteknek, melyek az egyesület pénzbeli megkárosodását mutatják. Kitűnt, hogy többeknek kellő óvatosság uélkül szol-gállatták ki muukaköuyvet Kgy berlini szűcsnek a bi«-toMiási nyugta alapján állították ki; még egy törökországi pék is itt szeriéit be munkakönyvet. Ma este elöljáróság! gyűlés lesz, mely a bizottság működését fogja megvizsgálni és az iratokat a városi tanácshoz, mint első loku iparhatósághoz fogja felterjeszteni.
— Alakuló gyűlés A városi tanács mellé beosztott iparhatósági megbízottak tegnap tartották alakuló gyűlésüket Sabján Gyula dr. főjegyző elnöklete alatt. A mogbízottak elnökévé egyhangúlag Matáu Odöu választatott meg, legyzóje pedig hivatalból Orbáu József városi levéltáros. A beosztások a következők: 1. Iparlajlsromok megvizsgálására: Láng Miksa, Pollák Ernő, Siuger József, Grünfeld Márk ¡1. Gyájak megvizsgálására: Matán Ödön, Sánta Jánas Perlaki József, Kumánovics Pál. 3. ipariskola látogatására: Kálovics János, Horváth György bábos, Németh Imre, Wellisch Márk. 4. Műhely megvizsgálására : Dednváo Béla, Boros Jeuő, Pilcer Albert, Pál fi Sándor, if| Peiger Imre, Sin-kovícs János, Nóvák Vince, Muzikár Vince.
— Hirtelen halál. Szerdahelyi József a Viktória téglagyár 4<J éves munkása kedden muuka-közben hirtelen rosszul lett. összeesett és ¡meghalt. Az orvosrendóri boncolás megállapította, ^ hogy szivszélűtés ölte meg.
A Zalai Közlöny
8arkaaztiai|a ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
dtispiritv^
Minthogy súiűn előfordul, hogy a valódi Aaplrint utániatokkal halyat-tealtlk, kérjak az Aaplrint csak Is az ¿halunk forgalomba hozott
Aspirin -Tabletta
alakban vásárolni, a melletti lerajzolt erediti caomagoláaban. (1 dvegcsí 20 Tablettával á 0,5 gr. K 1.20).
Minden Tablettára az Aapirin azó van rábélyegezve.
Csak Is ezen Tabletták nyújtanak biztosítékot a készítmény valódiaágáért, és minden más mint nem valödl vlaszautaallandó.
Aapirint kizárólag erediti tablettáinkban kéljen.
Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer A Co., Elberfeld und Lcverkuaen b. Mrflhelm a. Rhein.
4.
ZALAI KÖZLÖNY
MARGIÜ8 7.
Nyers olaj-motor. Világhírűek
«
w
ft/i
Magánjáró
is o t o
Gőz- ós motor-csóplőkészletek


w.
kitQuik egyszerű ketelóa, olcsó ós biztos üzem által.
mert a
legjobbak
¿8
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, üteme olcsó kezelés egyetertl.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kőtörő
Az országutakon magát vontatja és igen jól t.ór. KilQnó gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze me
gépkiállításunkat KELLHER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Klmán-utoa 14. Megbízható ügynököket keresünk.
igen célszerűek, mert • m&lomjárattal együtt tu slkszits szerkesztve. Kevés helyet fogltl el, alkalma* finom liszre és darára, í
ii ISSS. *T 6U forgalomban.
Bntít réy- is lipnita marni
Óvakodjunk
utániatoktól és mis Unltmiayik btoitm péaxéaátöl.
E rnagjaiméaek
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrúnyszapanai, Berger gyógy- és higiénikus szapanai. ágUnk ráaiére mtiil aaóbali védjegyek ál aionkiviil • póttá-
•okkal: valódi áa eredeti védve vannak. Mtndan aláruailó, ki aaan kilátóiig valódi áa nóbeii védje-gyíkkal blitoittott, 40 áv óta kipróbált Borgei-íele aiappanok halyett mái káaaUinányt ctempi.i be, magiért! védjegyjogunkat. A mi atappanaink a valód tiág Jiléól u itt lenyomatott védjegyet ál cég-aláiráit viaatik.
T«»ik tahit aaan kát iamarletó jatra-úgyalni áa kifejesattan 1 Barger-féleauppanokat kárni, mint «kovetkoió cág gyártmányait:
6. Hall & Comp. Troppau.
Kapható : Migyir-ontrák monarchia ái • kOlfSId gyógy
axartáralban áa axakbavágA Qilatekban. >
Tisztelt háziasszonyaink
Szíves figyelőiébe ajánljak az
„TJ J PATRIA" pótkávét
a „BIVALY- gyári jeggye-1
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minősegéről.
.)ól jegyezd meg: csuk
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits Jozaef könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igta. MÁRCIUS ia.
51-IK ÉVFOLYAM 20 SZÁM
KEDD
I
Politikai lap.
ii|jilinlk hitlön ii csütörtökön.
EiOfli.U.I árak: Egim évce 10 korona, lélí»,c 6 korona, Negjredtvre a korona B0 011. — Egy., aiám ára 10 Ali.
Föleid» eaaikeKt/i: Kerté«* Jóaxcf.
Klmljit : h nterk«ait£aé|[.
Szarkatztiiig it kladöhlvatal Daák-tir I.
Tala\'on: tlt. — Hlrdaláaak dljeaabáe aaarlnt.
Az összetartás sikere.
Igen sokszor rossz véleményünk van a magyar népűnk értelmi színvonala felöl. Akiknek rossz véleményük van, azok nem ismerik se a német, se a francia parasztot. Bátran lehet mondani, hogy népünk sokkal intelligensebb, mint ennok a két kul turném -zetnek a fia. Legyen Hzért jelszavunk: Ne bántsd a kisgazdát I Ne bánlsa senki a kisgazdát. Ne vádolja mog senki, hogy a haladásnak nem barátjA, hogv aziránt ninos érzéke. Igen szép beszédes példák vannak arra, hogy a mezőgazdasági munkások és a kisgazdák a maguk kis társulataival, a szövetkezeteik, köreikkel nagy sikerre vittek egyes okos kezdéseket a maguk és községük jóvollát szolgálták vele.
Ennek az összetartásnak, ennek a jóra való iparkodásnak egy pár beszédes sikerét írjuk itt le.
Messze az ország szivétől a székely trdós hegyes zárt völgyében van egy község: Felsóosernátony. A múltból arról volt bires, hogy a régi magyar irodalomnak egy örökhires tagja, Bod Péter itt született. Ujabban a község szövetkezetei es az ezekkel elért sikerek révén tetto biressé a nevét. Van minta méhese, minta gazdasága, gépbeszerző szövetkezete.
Gépszíne telve gépekkel. Kendős kör-helyiséget tart fenn hol 20 napi és szakújság tesz tanúságot a haladásról, Felszínen tartja a gabona, gyümölosértékeslló, fogyasztási szövetkezet eszméjét és a székelység legégetőbb sebét: a logelökétdést megoldani törekszik. Népháza most épült fól.
Mezógyán biharmegyei községben alig lakik kétezer lélek. De ez a kétezer ember, mint két jó testvér összetart. Kibéreltek a 634 holdas kosa pusztát, amelynek fennálló forgalma immár 21)000 K. Pénztárnok es könyvelő ketten mindössze 80 K fizetési kapnak. Aki ebben a haszonleső korban ezt
nem mondja önzetlenségnek, az nem tudja megbecsülni a közjó érdekében való lelkes munkát.
Huj községe Szabolcsban van. Bíz ez a község ígon siralmas helyzetben volt néhány óv előtt. Uzsorások karjaiban nyögtek a gazdák. Ma a lakosság helybeli hitelszövetkezeteitek betéte 150000 K. Boltjában, mely a maga házában van, a maga busát, a maga /sírját, maga vetőmagját árulja. Ahol összesen 57 lakóház, van, az ugyancsak öklöm falu. Ilyen Uszor község Pozsonyban. De amilyen kicsi a falu. olyan derék a népei Van népháza, benne gazdakör, háziipar foglalkoztató mfihely. fogyasztási szövetkezet, népkönyvtár, ineg a szegényeknek menedéket adó szobája. Mindezeknek okos kezdeményezője Sweiger Etelka tanítónő volt.
A példátadó községek közé súroljuk Szfcbadbárándot, ahol a kisgazdák és tuuit-sok köre megszervezte a gépbeszerző, a tejszövetkezet, a munkások rokkant és nyűg-dijegyletét. Szövetkezetének forgalma a félmillió koronát jóval moghaladja.
V Somogymarcali élelmes nép.» viszont a legelófóljavitás komoly es évekre terjedő munkájával, a jobb legelő tehenek elterjesz tésével, az állattartás jövedelmező tételére tette nevét ismertté.
A nagybelicsi munkások és kisgazdák rákaptak a tnezzögazdasági háziiparra és hogy anyag hiányában telente ne kényszerüljenek kezüket összetenni, berendezkedtek nemes fúzvessző termelésre A mezőgazdálkodás oly nagy fokú, hogy ma már a kisgazdák 3000 métermázsa műtrágyát vesznek. De azt se veszik és szórják el Hübele Balázs módjára, hanem kísérleti telepükön kipróbálták, mit erdeme», hogyan érdemes, mi a haszna, menyi a haszna?
Ilyen a mi népünk. De vezetékre, — arra igazán sokfelé szükségünk volna.
A rendörségen.
A legérdekesebb hivatal kétségkívül a rendőrség Ott végződik gyakran emberi törekvések, olt tűnnek ki azok az okok, körülmények, melyek sok szépen indult emberi karriéreket tesznek tönkre. Maga a rendőrség az emberi térsasélet legfontosabb szerve. Még a közönséges rendőrnek is bizonyos egyéniségnek kell lennie. A durvaság és erélyuek párosulva kell lennie a tapiutatossággal, udvariassággal, sót sziimaritánusi jó szívvel. Auuál inkább szükséges, hogy a rendőrség tisztviselői, akik hivatva vannak embertársaik tévedéséit, botlásait, bűneit számba venni és azokon ítéletet mondani, finom érzékű pszichológusok, filantropok legyeuek E paragrafusuk ridegségébe emberi érzelmeket, vonatkozásokat koll vinniök. Ks éppen azokra kell kiter-feszleniök humánus pualitásu működésüket, akik legjobban ki vannak téve a megtévelyedéanek és akik legkevésbé részesülnek környezetük védelmében.
Ilyenek az i(ju iparosok, akik még mai viszonyok kőzött is ki vannak téve a mesterek önkényének. Mintha az iparosok a saját inaséveiket saját inasaikon akaruák megbőszülni. Az inast mindenki koptatja a mester, a mesterné, a mesterlegény ; az ipariskola, még az ipartestület is. Talán még az iparhatóság is. Sokszor igazán osak a büntető rendőrség az egyetleu fórum, ahol ez a mindenkitói mogrugdoBott jövendőbeli ember védelmet talál. Sok züllés sót elzüllés vezethető vissza azokra az időkre, mikor az iparofinnsbau nem a jövő tisztességes iparos polgári tekintették- hanem azt a rougyot, melyet mindenki megrugdoshat. KinbBr, törvény egyaránt. Azaz hogy a törvény nem. csak enuek hibás alkalmazása.
Egy megszökött inas áll a rendőrség előtt. Hogy miért szökött meg? Mert a tanonc ideje lejárt ós nem akarta a mestere felszabadítani. Hasztalan mondja az iparlörvény 101. §. d. pontja, hogy aki lö. évét betöltötte és igazolja, hogy valahol mint segéd felvétetik, az munkakönyvvel látandó el. Akárhányszor megtörtént, hogy mivel inasískolai mulasztásai és fegyelmi vétségei miatt bizonyítványt nem kapott, hát fel sem szabadították. Hát iukább elszökött, iukább csavargók közé ment. inkább a büu útjára lépat, semhogy jogtalanul inasnak vissza-tartassa magát. Pedig a keresk. miniszternek 1808. 2404, sz. Itatározata világosan kimondja, hogy a tanoncidó meg nem hosszabbítható. Osak ha az iuas 3 hóuapnál tovább tartó betegség gvagy más
I
ZALAI KÖZLÖNY
MAR0IU8 12.
ok miatt távol volt mesterségétől, akkor ei időt rá. kell szolgálnia.
Láttunk olyan esetet, mikor a gazda egyszerűen, talán azért, hogy a már hasznavehető inas ingyen dolgozzék, holmi apró sérelmek miatt kérvényezi az iparhatóságnál, hogy a tanoncidó meghosszabbíttassák-A hatóság természetesen elutasítja kérésével, de mire a határozat kötelezi a mestert a fölszabadításra, addig már 1—9 hónap eltelt és a cél el volt érve
Láttunk a rendőrségen zOlléanek indult 19 éves suhancot, ki már néhány év óta befejezte inaséveit és még mindig nem szabadították fel; nem kapott munkakönyvet. Miért ? bizonyosan nem kapott inasískolai bizonyítványt. Pedig a mesterség iskolai qualifikációhoz nincs kötve, a munkakönyv ennélkül is kiadandó. A 19 éves iparos azóta dologkerülők közé jutott; a korcsma, az utca lett a tanyája, honnan az ut börtönbe visz. A rendőrség, mely büntetni van hivatva nem elégedet^ meg a züllött ifjú vétségének kiderítésével, hanem a züllés okát is kutatta. Mikor ez tudomására jutott büntetés helyett védelmet nyújtott az eltévelyedettuek Gondoskodik, hogy munkakönyvet kapjon a különben értelmes iparos és rátériti arra a becsületes útra, melyről a törvény nem ismerése, vagy helytelen magyarázása, vagy szándékos elferdítése miatt onnan hivatalosan leszorították
Az Ipartestület van hívatva e gyároságuélkül való inasoknak védelmére kelni. Nem megnehezíteni, hanem megkönnyíteni kell az iparoa pályát. Az iparbiztosnak eminens kötelessége legyen, hogy ezekre gondosan felügyeljen.
A miniszteri rendelőt szerint nem szabad-dijat szedni a felszabadulásért, csupán dologi kiadásokra lehet 40 fillértől 2 koronáig terjedő dijat azedni, de a miniszter megjegyzi, hogy ez az összeg ia lehetőleg felére szállítandó le.
A nagykanizsai ipartestület ennél jóval nagyobb dijat szed az elstegődésnél is. meg a felszabadulásnál is. Valószínű, hogy ezt autouoinikus jogához számítja. De ugy az iparhatóság, mint az ipartestület és iparbiztos figyelme kiterjesztendő arra, hogy se iskolai bizonyitváuy hiánya, ie pénzbeli ok ne működjék közre, hogy az inasévek leteltével a jogos munkakönyv kiadassák. Az a segéd ép oly örömmel és büszkeséggel számit erre, mint a jogász az ügyvédi diplomára. És tessék elhinni, hogy a társadalomra nem kisebb jelentőségű egyik dokumentum se.
A kapitányság mAködésétól pedig nom tagadhatunk meg egy elismerő szót, azért, mert a büu-tetóparagralusok útvesztőjében emberi értésektől engedi magát vezettetni,
A Zalai Közlöny
Szirkuztiiiii is klaiihlvatila
Deák-tér i. sz. alatt van
Tömörülnek a magántisztviselők.
•— A vasdrttapi közgyűlés. —
A Nagykanizsai magántisztviselők egyesületének vasárnapi közgyűlése nagy lelkesedéssel kimondta atokat a végső intézkedéseket, melyek az uj helyiség megvalósításához szükségesek Természetesen ez nem jelenti ad, hogy az egyesületnek ezentúl nem lesz más célja, mint a klubélet fejlesitése. A klub csak az erkölcsi és gazdasági érdekek, még az eddiginel is intenzivebb ápolását lesz hivatva előmozdítani. Bizton hisszük, hogy — bár az egyesületnek inár ezidószeriul is 150 tagja van — azok is sietni fognak az egyesületbe belépni, kik még uein tagjai az egyesületnek.
A közgyűlés igy folyt le:
A gyűlésen László Vilmos aleluök elnökölt. Sajnálattal jelentette be a közgyűlésen megjelent | mintegy 50 jelenlevőnek, hogy Eperjesy Gábor elnök széleskörű elfoglaltsága miatt lemondott. A tagok lelkea helyeslése mellett méltatta a lemondott elnök éédemeit, kinek vezetésével az egyesület eljutott ama fejlődési 8iádiumába, hogy saját helyiségébe költöz-hetik. Vázolta a helyiség alapítás fontosságát és kérte a közgyűlést, hogy a bemondást ne vegye tudomásul (Felkiáltások: Nem vesszük tudomásul.) A jegyzőkönyv hitelesítésére Wilde Ferenc és Dezső Alfréd tagokat kérte fel.
Dr. Miklós Dezső egyesületi ügyész szintén Eperjesy kiváló elnöki qualitásuit állította a közgyűlés elé, ki minden mozgalomban az arany közép uton vezette az egyesületet, de aki miiideu mozgalomban támogatta a legradikálisabb irányzatot is, ha súlyos házi sérolemról volt szó.
Majd östereicher J. titkár jelentésben referált a múlt év eseményeiről. A működés legfontosabb réste a magántisztviselők nyugdíjügyének propagálása. Ezt célozta Kreulzer Lipót szövetségi elnök látogatása és Meisl Gusztáv, az M. 0. Ny. E. igazgatójának előadása. Az előbbi több látogatást tett Nagykanizsán, hogy a vezető köröknek figyelmét a magántisztviselők szociális érdekeire felhívja. Az egyesület éléukeu résztvett a választó jogi mozgalomban-Ez ügyben kérvénynyel fordultak a képviselőházhoz. A szociális mozgalmak közül megemlékezett a vasárnapi muukaszüuetért folytatott akcióról és az első tisztviselő sztrájkról. A jogi ügyeket az egyesület ügyésze látta el uagy ügyszeretettel. Indítványozza a közgyűlésnek, hogy a rendes evi tagdijt évi tizenkettő, (negyedévi részletekben beszedve) a uólíi-zt-viselők bat, a kültagokét kettő koronábau állapítsa meg: A titkári jelentést élénk helyosléssel fogadták. Rosenberg Oszkár, Lányi Pál, Révész Lajos és Miklós Dezső dr. hozzászólása után a titkári jeleutést nagy többséggel tudomásul vették és a tagdijakat az előterjesztés értelmében állapították meg. — A helyi sajtónak támogatását megköszönte a közgyűlés.
Miklós Gyula pénztáros pénztári jelentését he-
lyeslően vették tudomásul. Az egyesület vagyona K 1950-55, ebből K. 803 55 kolöji kezeltetik, mint „Segítő alap." Rendelkezésre áll még az egyesületnek ezenkívül K 1336 67, mely összeget a helyi cégek és magántisztviselők adományozták a létesítendő helyiség beszerzésére. Elfogadták a pénztáros állal tett költségelőirányzatot ir.
Az alapszabály módosítások ulán megejtették a választásokat a következő eredménynyel: Eluök: Eperjesy Gábor. Alolnök: László Vilmos. Titkárok: Marosi Gusztáv (uij, österreieher J.. Pénztáros: Miklós Gyula, Ellenőr: Büchlor Mór (ty), Ügyész: Dr Miklós Dezső, Háznagyok: Péter Hugó (uj), Klein Gyula (uj). Választmány: Balazs Vilmos (uj). Bokor Gyula. Dürr Vilmos (uj), Dezsó Alfréd (uj)> Ehreostein Jakab, Fendler Hugó (uj). Gáspár Béla, Gellért Henrik (uj), Haffner János, Hochfluss Soma, Kálmán Leó. Kleinfeld Ignác, Krausz Albert, Krautb Margit, Luria Sándor, László József (u|), Nagy 8aiuu. Polgár Zsigmond, Révész Lajos, Rosenberg Oszkár (uj), Spitzer Gyula, Szerb Ernó (ui), 8tolzer Zsigmond, Thalmayer Alfréd, Vidos József. Felügyelő-bizottság: Martinék Gyula, Orbán János, Reményi Pál.
Az írod. ós Művészeti Kör
felolvasása.
A Polgári Egylet öreg termében tegnap délután kétféle érdekesség I k volj. Kováig Antal tartotta meg tartalmas felolvasását Petőfiről, a filozófusról. Ez volt a műsor egyik gazdag érdekessége. A másik, hogy a torern igazán it művészet csarnoka volt. A Faragó és Sas képkiállitásának környezetében igazán jól hatott az a magas áziutáju vonós-négyes, melyet Schuberttól Hofrichter Emma, dr. Krátki István, Sauermanu József, Sauermaun Béla játszottak. A teremnek nagy számú hallgatósága gazdag tartalmú délutáunak volt élvezője, hol a tudás és tanulraányos előkészület, a művészi készség uemes versenyre kelve adták a tudás, a gyönyörködtetés auyagál. Kováls Antal, piarista tanár volt a felolvasó, említettük. Igazán nagy mulasztás történt volna, ha közönségünk ezt az egyéni munka uagy gyümölcsét nem élvezhette volua. A magyar irodalom ezen büszkeségét más oldalú világításban mutatta be Kováts tánár,-miul a hogy közönségesen--a-fnagyar ember szemében és lelkében él. Terjedelmes ossayjében, mert Kováts Antal egész tanulmányt olvasott fel, megvilágította Petőfi költeményeit a böicselet eszmélkedő-sének oldaláról, ki egyetemes eszméket hirdetett az emberiséget foglalkoztató nagy dolgokról. Állításait uagy goudolkodók nézetével is megerősítette s befejezését azzal a kívánságával fejezte be, ismerje meg Petőfi nagy bölcselő költészetét legalább a magyar közönség, ba már uyelvüuk zárkózottságánál fogva hazánk határán kívül uem csodálhatják költőnk nagy szellemét. A uagy figyelemmel hallgatott felolvasás
Sirolin" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
I - friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
ilr
MAROIDS 12.
Z A L. A I KÖZLÖNY
3
előtt és után az említett vonÓBuégyestársaság játéka részesült nagy tetszésben. 8 az csak természetes következménye volt annak a művészi játéknak, melyben részesítette hallgatóságát a művész gárda.
A művészi ndansz, technikai reprodukció egyesültek e játékok alatt s örömmel uéztük, hallottuk, hogy e társaság a mienk teljesen s ezek muukéja és művészete, mindenkor akér kibővülve is, rendelkezésünkre készen áll. 8 ha igy vau, ne állapodjunk meg a kezdetnél, hanem hozza a közérdek szolgálatába miudenki zenei tudását, s a kinél ez hiányzik, az anyagi támogatását. Szóval alakítsunk zenekart és zenekedvelő egyesületet. — Minden eszköz rendelkezésére áll a nagykanizsai közönségnek. Csak az eredmény az késik. Nézzüuk utánna, hogy ez se maradjon el soká! Közönségünk pedig istápolja az objektív tudás szolgálatában álló egyesületet s mutassa meg érdeklődésével, hogy az elfogulatlan tudománynak nemcsak akar, hanem tud is. csodálója és méltáuylója lenni. A munka érdeme és a tanulsága is a közönségé, mely részvételével és érdeklődésével tehetségeket s intézményeket sarkal munkára, tevékenységre. Az Írod. és Műv. Kör már múltjánál fogva is igényt tarthat erre a pártolásra.
~~ ^ HI R ET
Esteli ének.
Ne még, ne szállj le fátylas alkonyat, Ne leritsd szét addig homályodat: Mig lelkem elbuzogja csendesen, Nagy uevedet, én édes Istenem. Kinek kegyelmed nem borul homályba... Jóvoltodnak soha siucs éjszakája.
Te vagy, te voltál nappal is napom, Kézen te hordasz élet-utamon. Én menedékem, törhetlen paizs, Tied, tudom, az éj nyugalma is. Sátra alatt a lappangó sötétuek, Te vagy csak a világító szövétnek
Szivembe hát oltári rakok neked, Mondok dicsérő, hangos éneket, S magamra öltve bOuöin tudatát: Megzörgetem kegyelmed ajtaját. Az éj — Uram — már itt kisélt felettem1 Szárnyad alá, hamar, fogadj be engem I
Ultalraad ne vond tőlük se\' meg,
Kinek szivével tudod szivem egy,
Ha köny közötti sóhajtanak feléd,
Tedd át szivemre báuatuk felét:
8 ne hagyd felednünk, hogy fénybeu, viharban,
Te állsz felettünk, órök Változatlan 1
— Ezt, ezt jelentsd meg a világ felelt, Hol elhagyott sir, árva kesereg fizzel kötözd be a szegény baját; £ hittel adj nyugodt, jó éjszakát. Hogy sziv. ahol csak dobban a világon: Holnap, s örökre, téged, léged áldjon 1
Szabolcska Mihály.
— Szünetel az országgyűlés, A képvise-: lókáz f. hó 7. gyűlésének vegén az elnök indítványára
m ház gyűlései elnapoltattak. Miudaddig mig a Khuen kabinet lemondása folytán olőidézetl válságból a kibou-takoiás rneg num történik, addig az országgyűlés szünetel.
— Tanácsülés. Nagykanizsa város tanácsa pénteken tartolta heti rendes gyűlését Babján üyula dr. főjegyző elnöklete alatt. Az adminisztraciouális ügyeken kívül foglalkozott a tanács a villamos bizottságnak a Franz r. t. cég áramváiioztatási bead-
ványára vonatkozó határozatával: A városi tanács a bizottság határozatát a kérvényező cégnek hivatalos másolatban kiadja azzal, hogy a szándékolt módosítások figyelembe vétele mellett elkészítendő szerződési tervezetet a tanácshoz nyújtsa be. Egyúttal figyelmezteti a városi tatács a céget, hogy az áram-válioztatás iránt benyújtott kérelme s az ez alapon megindított tárgyalások a cégnek a jogelőde által a várossal kötött szerződésben foglalt kötelességeit nem érinti.
— Házasság, Kálmán Leo, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bau nagykanizsai fiókjának pénztárosa f. hó 10-én kötött názasságot Spitzer Berla urleáunyal. A házasság kötés tanúi voltak Forbát Artúr btnkfó-nök és Rothschild Kamu.
— Gyási . óvat Tegnap helyezték örök nyugalomra Kohu bajos helybeli kereskedőt, ki f. hó 0-én életének 58 évében elhunyt. A megboldogult szorgalmas, becsületes keroskodó volt, ki polgártársainak becsülését kiérdemelte. Temetésén a részvét iiipozáiis módon nyilatkozott 1110*. Özvegye, szül. Frank Szidónia és három kiskorú gyermeke
1 gyászolja.
— Györgyike halála. Hosszú viaskodás után i a halál lagyos dere diadalmaskodott a feslésnek indult rózsabimbón. A leggondosabb Ápolás, a páratlan szülei szeretet könnyek, imádságok hasztalan voltak. Az édes gyermek, a kedves Györgyike, meleg, puha otthonát, hol mindeneknek szeretete környezte, felcserélt« a sir rideg, hideg ölével Mi a kik majdnem napról-uapra élveztük bájos lényének varázsát, megreudült szívvel könnyezve gondolunk bus enyészetére ; ebból érthetjük inog a teugermélységU bánatot, a marcangoló fájdalmat, mit a korán elköltözött a sztllók és nagyszülők lelkén ütött Az egész város megnyilatkozott részvét balzsama hull enyhi-tóleg a gyászoló szülők sajgó sebére. Isten veled kedves Györgyikénk: a „tanár bácsi", meg a „Néni" fájó szívvel kisért utolsó utadon. Áldás hamvaidon :
A család gyászjelentése következő: Dr Kreis-ler József és neje szül. Armulh Erzsi fájdalomtól megtört szívvel jelentik, hogy lorrón szeretett leánykájuk Györgyike I. hó 9-én d e. 11 órakor életének 13-ik évében elhunyt. Drága kis halottunk földi tetemeit folyó hó 11-én d. o. 10\'/» érakor fogjuk a gyáazliázból (Erzsébet kWlyuó-tér 4. az.) a nagykanizsai ízr. temetőben örök nyugalomra helyezni. Áldás és béke lebegjen drága porai felett I Nagyka-uizsa, 1918. mároz 9. Armuth Náthán és neje sz. Kohn Hermina, Ozv. Kreisler Dsvidné, nagyszülők. Kende Simou, dédapa Kreisler Gyuri, öccse.
— Gyáriparosok gyűlése. A Gyáriparosok országos szövetségének nagykanizsai fiókj^L vasárnap tartott évi rendes közgyűlését a városház tanácstermében gelsei és bellscei Gutmauu Vilmos báró elnöklete alatt. A gyűlésnek kiváló érdekeltséget és súlyt kölcsönzött az a köiülméuy, hogy Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselő a gyáriparosok országos szövetségének igazgatóis, a zseniális nemzet-gazdái is lejött a gyűlésre Budapestről. A gyűlésen elmondott egy órás szakboszédében rámutatott azokra a bajokra, inelyek a magyar gyáripar fejlődésére béuitólag halnak. Az iparfel ügyelők kicsinyes akadékoskodásai, a munkásvíszouyra rossz visszahatással levő magas söradó, a parlament munkaképtelensége, az eunek nyomában járó vállalkozási kedv hiánya.
A hosszú eszmékben gazdag beszéd állaudóau le tudta bilincselni a majdnem teljes számbau megjelent tagokat. A beszéd hatása alatt dr. Rothschild Jakab, ki, nem gváros, hanem mint egy vállalatnak és igazgatósági tagja feiczte ki a jelenlevők köszönetét a nagy tudású értekezésért. Magyarországon szükség vau e téren agitációra. Alkalmasabb egyéniség pedig; erre nincs, mint éppen Hegedűs Loránd Óhajtana azért, hogy széles körben hintse el közöttünk eszméit, melyeknek meg lesz az a hatása, a tőkésekre, hogy az eddiginél nagyobb kedvvel és bátorsággal fogjanak a gyáralapitisokba. Kívánja, j hogy Magyarország javára magasan szárnyaló lelke-\' sedése még nagyon soká ne csökkenjen. Fleischner Miksa gyárigszgatónak tiikári jelentése egyhangúlag elfogadtatott, mire Gutiuanu báró a gyűlést berekesztette. A Szarvasban társasebéd kövelte a gyűlési. \' — Nőegyleti közgyűlés. A izr. jótékony nóegyesület f. hó 10-éu tartotta évi rendes közgyűlését Vidor Samuné szül. gelsei Gulmann Hedvig urnó elnöklete alatt. A nagyszámban megjelent tagokat üdvözölvén, elismeréssel beszélt Sauer Ignácné
pénztáros működéséről, ki több éven keresztül buzgólkodott az egyesület és a szegény ügy érdekében-Minthogy Budapestre költözik, tisztéről lemond. — Hévész Lajos titkár gondos és lendülettel megirt titkári jelentése felölelte az egyesület kifejtett műkö-désénok minden ágát. A közgyűlés ugy a jelentést, mint a zárószámadást tudomásul vette és a felment-vényt megadta. Ezután Zerkowitz Lajosné urnó szónoki hatásokban bővelkedő beszédben üdvözölte Vidor Samunét az egyesület nagyérdemű elnökét; aki buzgóságában láradhatatlan és az egylet javát oélzó eszmékben kilogyhatatlan. ügy a választmány, mint a közgyűlés köszönetét, tiszteletét, ragaszkodó szereteté1 tolmáesolia. Hasonló érzelmekkel eltolve üdvözölte Sommer Sáudorné úrnőt és az egyesület alelnökét is. Dr. Rothschild Jakabné elnöklete alatt a kilépő választmányi tagok helyének betöltésére választási bizottság küldetett ki, melynek tagjai Forbát Arlurné, Kardos Józsefne, l\'ollák Ernőné, Iieitner Józsefné uruók, hivatalból Révész Lajos voltak. A kilépettek újra megválasztattak csak a le mondott Sauer lguácné helye töltetett be Szegő Gyulánéval.
- Képkiállítás. Sass Ferenc festőművész harmadszor állítja ki műveit közönségünk előtt Ez a három kiállítás oly iépcsőzet, melynek harmadik fékén most áll. Klsó tárlatán erősen kontúrozott dekoratív művekkel szerepelt. A másodikon már csak ritkán találtuk meg oseket.
Fokozatosan érvéuyesiti őzen dekoratív elve és nem csekély haladással. Tehát ez a dekorálás nem lázas kapkodás, amit a nyugatosok produkálnak, ha-uom szépen megrajzolt s jól átérzett festészet. Először mint figurális festót említjük. 8zerintűnk az ember ábrázolása az ó bírálása. A legnehezebb és leg-elrontabb mozdulatot egyforma bravúrral oldia meg. Arcképeir pedig uemcsak a festő, hanem a psziholo-gus is meglátszik. Faragó arcképe a tárlat egyik legjobb alkotása. Alakjai az emberi test ismeuéséről tesznek tanúságot. Figurális képei közül a legjebbak az előbb emiitett „Faragó arcképe", Dió leány". Külön emlékszünk meg egy nagy vásznáról melynek címe : „Eh mindent el fog önteni a szennyes ár" . . A sztrájkoló munkások tömege finoman illeszkedik a kék tónuxu környezetbe. Tájképeinek szin- és folthatása kiváló jó. E tájképek a természet ismertetéséről jesznek tanúságot Egy nagy lombpartiet mesteri egyszerűsítéssel foglal egy ecsetvonás alá. De ezt csak azt teheti aki a lomb minden levelét és annak is minden erét ismeri, Szóllóbegyi ut. Mosás a patak mellett c. képei ezekről tesznek tanúságot. Néhány naraucsos csendélete kellemes színezésnek. Kívüle felesége S. Farkas Böske állított ki szépen meg figyelt csendéleteket és színes utca részleteket. Faragó Márton festészetén) idegen hatásokat is veszünk észre, de a baladást rajta is tapasztalhatjuk. Napos képei a legjobbak, mindenhol fényhatásokra törekszik. Színei is szépek üdék. A kiállítás ma este záródik.
(Teszla.)
— Ulánusok Nagykanizsán Amin a Zalai Közlöny olőre jelezte hó 7-én csakugyan megérkeztek az ulánusok. Azonban a hivatalosan tévesen jelzett 2 század helyett 4 század jött; még pedig a ós, és kir. 12. ulánui ezreo 2. 3. és 5. 6. százada. A 2. ós 3. szézad Tolnáról az 5. és 6 század Székesfehérvárról. A 6. század Nagykanizsán a többi Kiskanízsán zolt elszállásolva. Polet János alezredes és még 16 tiszt jött a századokkal, kik részben Kiskanízsán. részbeu a Korona szállóban laktak. Szombaton, azaz 9-én meutek tovább állomáshelyükre Csáktornyára és Varssdra.
— Egy jó házból való flu, kinek 2—8 középiskolája vau, uyomdász tanoncnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsel könyvnyomdájában.
HIRDESSEK A „ZALA! KŐZLÖMf-BEH
4.
ZALAI KÖZLÖNY
MAROIÜS 14.
Nyers olaj-motor. Világhírűek
Gőz- és motor-csóplőkészletek

motóraink
kitűnik egyszerű keielés, olcsó és biztos Üzem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, üzeme olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és v
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kő törő,
Az országutakon magát vontatja és igen jól tőr. Kitűnő gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze me gépkiállításunkat
KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Kim m-utoa 14. Megbízható ügynököket keresünk.
igen célszerüok, mert a malomjárattal együtt van sikszita szerkesztve. Kevés helyet foglal ol, alkalmas finom liszre és darára.
A.% IMS. ót óta forgalomban.
i- és
Óvakodjunk
utániatoktól éa má« káexltményak baoaam-pé.aéaétöl.
B megjelölések :
Berger kátrányszapana, Bergcr glyccrin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gyógy- és higiénikus szapanai. égünk rénére mint szóbeli védjegyek és Azonkívül e pótlásokkal: valódi és ersdstl védve vannak. Minden elárusító, ki etcn kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óta kipróbált Bergcr-féle szappanok helyett más késsitményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi ssappanaink a valódiság jelédl az Itt lenyomatott védjegyet és cégaláírást viselik.
, Taasik tehát ezen két ismerleló jelro-ügyelni és kifejezetten Bergor-féle szappanokat kérni, mint «következő cég gyártmányait:
6 Hall * Comp. Troppau.
Kapható : Magyar-osztrák monarchia ás a kdlfflld gyógy szartáralban ás szakbavágó üzletekben.
Tisztelt háziasszonyaink
Szíves figyelmébe ajánljak az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggye l
A kávéfözetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és ízletesebb» teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minő-• ségéröl.
Ml jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésitl silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
«/> 5 i
w ; ;
t ? $ £
2 ö
jL
Bfi1\'».\'••>■/ • ~\'c te&ÍM
KPOSf ÁtotPC A ■ ■
OTTOMAN
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 MÁRCIUS 14.
51-IK ÉVFOLYAM ax. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
ligjilaalk hétfőn ít csütSrtttkön.
Eisni*l4«l Arak: Kgin ««re 10 koron». félAvro 6 korona, Negyedévre 2 korona SO flll. — Egye. (iám tra 10 flll.
Kalelőa eieikeatlA : Kertrns Jósaer.
Kiadja : a as«rkeaatáaég.
Szirkiiztiiii it kiadóhivatal lalk-tir I.
Tala\'oa: tll. — HIrdalíaak dljeiabáe atarlnl.
A márciusi ünnepek tanúsága.
(V. L.) Az a nemzedék, mely mároius 16-ét ünnepli, méltó elődeihez, mely a márciusi szabad eszméket kiküzdte. Hatvannégy esztendó távlatán nem látszik az „esernyó forradalom" kisebb jelentőségűnek, sót a hogy e népjogok fegyvereivel egyre erótel-jesebbon, bátrabban, a nemzet és az egyetemes emberiség javára nagyobb sikerrel élünk, — látjuk osak tisztán, milyen nagy kincset szereztek meg elődeink mároius 15-ével. Szilágyi Dezső Napoleonnak történelmi nagyságát abban összegezte, hogy e vasaká-ratu hadvezér győzelemtől megittasult kalonái egész Európán végighordozták a szabadságeszméket; ha ez az egyetlen igazán nagy történeti hivatása volt a korzikai hősnek vagy ahogy legitimitás bebódolói mondják: a korzikai kalandornak, mily nagy történelmi hivatást teljesítettek a mároiusi ifjak, akik közül egyről, a dadogó Sokéiról megmaradt ez a szállóige: Nem az o-kos embe-berekre van mosfc szükség, de a bá-bátrakra Esernyővel csinálták, de remekbe osinálták, Diosósége a mároiusi eszméknek, hogy vér-nélkül vivták ; glóriája, hogy az ősi alkotmányért a harcmezőn 5300U magyar halt meg utána. Mi azt a szabadságot, melyet napjainkban leszólunk, drágán fizettük meg.
De nem adták olosón e beoses emberi javat sehol.
Ali mást kívánhatunk ennek az édes, szent hazának, ha nem azt, hogy a nemzet válságos napjaiban adjon az Isten a nemzet egyetemének szilárd akaratot, megállni a nemzeti jogok mellett. Mennyire illett ez évben is márciusnak szabad tavaszi fuval-uiához, hogy a Lajthán túlról újra kisértvén a nemzet jogaitól való inegtántorodás szirénhangja, a nemzet bű maradt múltjához, tradícióihoz^
Minden jel azt mutatja, hogy azt a nemzeti lendületet, mely ez «lőtt t54 évvel megszállta a magyart, ma is hón kell ápolnunk és a múltnak minden tradícióival melengetnünk kell. A hatvannegyedik évi márciusi eszméknek kitartó munkával nekünk kell tartalmat adnunk. Az a magyarország, melyet ,,Mit kíván n magyar nemzet" oimü kiáltványban ezelőtt 54 évvel megalapoztak, ma sincs megépítve. Ennek a generációnak nem uj jogkiterjes/.tésekre, de az 1848-as eszmék teljes diadalára, belső, tartalmas megvalósítására kell törekednie. S mily okos, mily szép, mily nagy nevelő hatású a mároius 15-ki ünnep, amelyek az eszmék kultuszának szolgálnak 8 ezzel ráhántják a következő generációra a nemzetfejlesztés munkáját. Olvasva az országszerte rendozett már-
oiusi ünnepekről való tudósításokat s látva ezeket pátriánkon is, Örvendező hazafias lélekkel Arany János nagy nemzetbuzditó szózata kél ajkakon:
Nép, mely dicsőt, magasztost igy
[magasztal, Van abban élet, hit jog és erői
A város ós a villamos ügy.
Újra a villamos flgv foglalkoztatja a városi magisztrátust. A multak tapasztalataiból következtetve újra hosszas tárgyalásokra, úgyszólván küzdelmekre lőhetünk elkészülve. Mert ezelőtt is inkább küzdőfe-lek voltak a Kranz-cég meg a város, semmiül szer-zódófelek. Akárcsak Ausztria és Msgyarorstág barátsága kicsiben, hol az egyik azt hiszi, sói hirdeti, hogy sokat enged, a másik meg folyton a becsapástól tart.
A viszony annyiban változott, hogy most részvénytáisasággal áll a város szemben. Olyan vállalattal, mely nemcsak mint tekintélyes adólizetö, de inint nagy tókével dolgozó, sok munkáskezet foglalkoztató társaság előzékenységet érdemel • város részéről.
Ezt az előzékenységet a város nem is tagadja meg tőle, sót hajlaudó mindannyiszor rendelkezésére állani, valahányszor a gyár érdeke ezt megköveteli. Most ozemváltozás vau készülőben. Az eddigi villamos egyenáram helyett kórlorgó áramberendezésre akar a gyár áttérni. Hogy miben áll ez, abból mi laikusok csak annyit fogunk fel, hogy ez által a társaság egy nagyobb környék községeinek is szolgáltathat villamvilágitást ós villamos erőt. Még azt is
Képek a szabadságharcból.
Március 15-ke alkalmából irta : Farkas Kmód.
A oaodaágyu.
Mikor a honvédek Vác előtt táborozlak, Ber-nátsky Antal köztüzér hazafulott s édesanyja jól tartotta kedvenc ételével: turósgombóccal.
Pukkadásig jóllakott s amit uem tudott bekebelezni, azt papirosba gyömöszölve, elrejtette az ágyu-osóbe.
Egy óra múlva ágyuszemle volt. Az ütegpa-ranosnok le- s felhajlittatta az ágyucsöveket t> belenézett, hogy uem rozsdások-e?
Amiut Beruátsky ágyujához ért s lefolé fordította a csövét, ebből egy halom turósgombóc potyogott ki.
Az Ulegpsrancsnok elbámult. Beruátsky meg kékült-zöldült.
— Miféle csodaágyu ez? — kérdezte aztán.
— Ideiglenesen éléskamrának rendeztem be, — mondta Beróálaky bátorságot kapva.
— No szép tUiér, aki turósgombóccal akar lövöldözni az ellenségre.
— Ezzel én csak magamba akarok lövöldözni, az elleuségnek jobb a vasgoinbócz, mert az örökre megfekszi a gyomrát.
Az ütegparaucsnok mosolygott s tovább ment, Bernátsky pedig felszedegette a porból a gombócokat, megtörülgette s ismét eldugta a furcsa éléskamrába.
A makói httaök.
Az aradi véres utcai harcban, — mikor a hon -védeket első ízben kiszorították a városból, a SO. zászlóalj három közvitéze, Bombiák János és két makói földí|e elrejtőzött a Téköly-ház udvarán.
— Felnyársalnak itt beuneteket a rácok, — mondta az egyik közvitéz.
— Ne félj tőle, csinálok én köztük olyan ribilliót, hogy mire észre térnek, már mi ungou-ber-keu tul leszünk! — felelte Bombiák.
Azzal a körítéshez támaszkodtak s a résen át figyellek.
Egyszerre dobpergést hallanak s a hírhedt Joanovícs Mihály őrnagy alakja tűnik fel előttük, aki ficánkoló, büszke ménen, kivont karddal vezette zászlóalját a Tóköly-ház felé.
Bombiák célba vette Joauovicsot s ledurrantotta.
A szerbek ijedten álltak meg, mire a másik két honvéd is rájuk tüzelt.
A Bzerbek észrevették a lobbanás fényét s rémes ordítással törtek be a Tököly-báz udvarára.
— Utánam, bajtársak I -- kiáltotta a bős Bombiák s átugrott a kerítésen.
Társai követték s csatlakoztak Asztalos őrnagy csapatához, mely ép ekkor indult a város visszafoglalására.
Héff éjjal a* hagynak nyugodni I
Egy Kossuth-huszárcüapat é|fél után érkezett Torda városába s jelentkezni akart báró Kemény Farkas őrnagynál.
A kapu zárva volt, de a huszár könnyen feltalálta magát. Megkopogtatták az őrnagy ablakát. Nagysokára kinyílt az és liálóköntdsben egy álmos fej kandikált ki rajta.
— Mit akarnak ? — szólt rá mérgesen a husiárokra.
— Jelentjük alássan, őrnagy ur, megérkeztünk.
— 0, hogy ínég éjjel se hagynak nyugodni — kesergett a báró.
i
ZALAI KÖZLÖNY
MARCIÜ8 14.
olvastuk a cég ajánlatában, hogy a villamos Ívlámpák\' feltárásával ineg éppen kötelességet teljesítünk, mert
helyett fémszálas izzó csoportlámpákat akar a város megvilágítására alkalmazni. A városi villamosbízolt-ság febr. 13-án foglalkozott először a cég boadvá-nyával. E tárgyaláson a vállalatnak 7 igazgatósági tagja is jelen volt, kik tudomásul vették a bizottságnak ama határozatát, hogy a város azt kiváuja. hogy egy márc. 1-éig beadandó szerződéstervezetben nyújtsa be ajánlatait a Kranz r. t. Amint tudjuk ezt tenni elmulasztotta, hanem ajánlatát újra beadvány alakjában nyújtotta be. A bizottság ennek tárgyalásába előbbi határozatahoz híven uem rneut 4 bele, hanem \'megmaradt álláspontja mellett.
A városnak is, a cégnek is egészen mindegy volna, akárki készítené is á szerződéstervezetet, ha világos, tisztázott helyzet előtt állna.
De éppen mort megállapodások nincsenek, szükséges, hogy az ajánlattevő cég adjon be tervezetet, melyet a város elfogad, vagy módosít, vagy egészen elvot. De a város nem teheti ki magát annak, hogy az ó szeiződéstervezetél a Kranz r. t. igazgatósága visszautasítsa. A város vagy állam csak az esetben síolgál szerződéses ajánlattal, ha annak elfogadása a vállalkozóra kőtelező jellegű. A város nemcsak a városnak, mint erkölcsi közösségnek érdekeit tartozik védelmezui, hanem az egyes polgárokét is. Azért teljesen osztjuk a helyi napilap ama felfogását, hogy ez a Ugy teljesen a nyilvánosság eié kívánkozik. Mert nem meglepetésszerűen kell ez Oggyel foglalkozni, hanem teljes nyíltsággal. Igy kívánja a város és a közönség érdeke meg a jó viszony, mely a cég és város között kívánatos.
Azért nem tartjuk fölöslegesnek, ha rámutatunk, .hogy a fémszálas csoportlámpák csak 600 gyertyafényt adnak az ívlámpák 1000 gyertyafénye helyett. És bár égésök nyugodtabb az ivlámpáéuál azért se Wtonbon, se Budapesten nem alkalmazzák utcák, terek megvilágítására éppeu a kisebb fényhatásoknál fogva. De ha már a cég Nagykanizsán ilyen lámpa használatára akar áttérni, amelyhez se óraszerkezet, se széurud megújítás, se külön lámpa-gyujtogató nem szükséges, jogosan várja a város, hogy az igy nyert előnyökből a városra nézve is háruljou valamelyes haszon pl. a csoportláinpák számának szaporítása.
Ezek olyan dolgok, melyeket a laikus közönség is megért. Sót azt hisszük a következő dolgok
ezekkel a város nein a maga. hanem egyenesen polgárainak érdekeit szolgálja. A Kranz cég beadváuya ugyanis azt at ajánlatot tette hogy az eddigi lámpákat árauiváltozás esetén ingyen kicseréli. A jelenlegi használatban levő villamos motorokat pedig azok jelenlegi értékökben beváltis és az áramfogyasz-tók az u| motorra a differenciát ráfizetni köteleztessenek. A hizot\'ság ezt az ajánlatot elfogadhatónak nem tartotta, inert azon uz állásponton volt, hogy senki sem kényszeríthető arra, hogy jól működő, ha nem is uj motorját pénzáldozat\'al kicserélje. A szóbeli megállapodásnál a cég ezt tudomásul vette, az nj beadványban mégis megmaradt régi ajánlaláuál.
Az itt felsorollak körülbelül ütközópout>i a cég és a bízottság felfogásának. Hisszük azonban, hogy a cég szerződéstervezetében sikerül olyan ajánlatot tenni, melyei a bizottság s város és a közönség érdekeivel megegyezletóuek tarthat, akkor nőin fog ad infinitum huzódni ez a tárgyalás, mely a cégnek mindenesetre hálrányos és akadályozza ót abban, liogy az eddigi szerződésében a várossal szemben vállalt kötelességeinek megfeleljen.
A magántisztviselők egyesületének működése.
Hozzászólás. —
— Nem bizony, őrnagy ur, — felelle ogy Csaló nevű víg huszár, — meri katonák vagyutik.
k báró mitsein szólt, csak nagy mérgesen be-Csnpta az ablakot az orruk előtt.
— No ez is iobb lett volna kisasszonynak, mint katonának I — morogták a huszárok.
Hanem a kéuvelmes mágnásból csakhamar igazi c ataoroszláu lotl s főleg neki köszönheti a nemzet hogy Bem apó a piski-i hidal elfoglalta Osak utánam flalml
Mikor llranyiszkónál a 34 tót zászlóalj csata en \'be álloli. (iuyon eléiük lovattoll és i*.-y szólt:
— Klói dupla lénung, hátel kartács!-
Erdósi Imre, u hős\'piarista tábori pap pedig a lobainjelre fellaitotta a keresztet s tótul ifry kiáltott;
— Csak utánam, fiaim!
— És a fellelkesült zászlóalj oroszlánként roham előre.
A győzelem után hozzájuk lovagolt Guyon, nagyon megdicsérte őket s ezzel végezte beszédét:
— Két hónapra dupla lénung !
Egy jókedvű huszártiszt erre Guyoiihoz fordult
— Hát a páter mit kap ?
— Lelki feloldozást! — mondta mosolyogva Guyon.
Kégi tagja vagyok a magántisztviselők egyesületének és erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy ezentúl is az insrad|ak. Sót buzdítom a fiatalabb generációt, hogy saját jól felfogott érdekében haladéktalanul legyen részese azoknak a küzdelmeknek, melyeket s magántisztviselők jövője érdekében ki akar fejteni az egyesület. Eppon mert hű osztályosa akarok maradni a magántisztviselők sorsának, örömmel üdvözlöm az egyesületnek saját egyletholyiaégére vonatkozó határozatát. Nem azért, mintha ezt az exclu-siv clubéletel a magántisztviselőkre nézve üdvösnek l&rtanám. Nem, sőt Bókkal helyesebbnek látom, ba a magántisztviselők belevegyülnek azokba az egyesületekbe, melyek a társadalom minden rétegét és foglalkozáságát magukba ölelik. Fölösleges bizonyitauom, hogy az minden tekiutetheu üdvösebb akármelyik tiszlviselókarra, mintha ugy munka, mint szórakozás idejében a hasonló gondolkozásuak és a hasonló branche-beliekkel töllik idejöket. Hogy ez bizouyos egyoldalúságot nevel az emberbe, azt eltagadni uem lehel. De hi.-z a vasárnap lefolyt közgyűlés is hangoztatta, hogy nein a klubélet fejlesztése lesz célja a magántisztviselők otthonának, haueiu hogy igy iu-tensivebb és nagyobb sulyu működést fojihesseuek ki azoknak a megvalósítása érdekében, amit az egyesület célul tűz maga elé.
És itt egy kis iudískréciót vagyok kénytelen napvilágra hozni; tudom, hogy sokakuak kellem ellen lesz az igazság. De megteszem az igazság érdekében. Mikor a titkári jelentés önérzettel mulatott rá a va sárnapi munkaszünetért ío ytatolt akciójáról, egy közbeszólás hangzóit: .Most jövök az irodából." — Ennek a két igazságnak a komikuma az, ami engem felszólalásra kés/tel ej ez az, amiéit szívesen áldozok felemelt tagdijai, hogy az egyesületnek s.i.át otthona legyen
Mert bizonyosan tudom, hogy azaz egy közbekiáltást sokan elmondhatták; volna, ami biton.tilja, hosy uz Önérzett»! kivivőit vasárnapi munkaszünet a magántisztviselők jó részénél még csak papiroson van meg; a valóságban nincs.
Az iparos világ vasárnapi munkaszüueto valóság; a mienk még megvalósításra vár. Azt is tudjuk, hogy leginkább a magáncégek azok, akik a vasárnapi munkaszünetet Csak a záit irodaajlókkal respektálják, míg benn foly a hétköznapi munka
Ha az okokat kutatjuk, ami azt felidézi látjuk, | hogy uem egyéb ez a főnökök takarékossági elvé-
nél. Abból a közmondásból indulnak ki, hogy ahol hatan jóllaknak, ott a hetedik, sót a nyolcadik sem marad éhesen. Csakhogy ók mogforditva alkalmazzák ez igazságot- T. i. ahol 8 embernek való munka akad, elvégeztetik 7-lel, sót hattal. Hát hogy un végezné »1. ts\'em kell egyebet tenni, mint a napi munkaidói meg kell hosszabbítani és a vasárnapi munkaszünetet a papirosra Írni. Tisztviselői pihenés, egészség, nom s főnök dolga. Fontos csak az, hogy a zárómérleg jól üssön ki. Egy-két munkaerő fizetése iniudenesetre a péoztárbnu marad és ez nem utolsó gondolat.
Hát tisztelt vezetősége a mi egyesületeinknek ezért hozom én meg az áldozatot és volein együtt még sokan, hogy ezeken a bajokon sogitsen a magántisztviselők egyesülete. Ezekről kell tárgyalni uj otlhonitnkbau. Gyűlésen ós azon kívül. Hogy a a vasárnapi munkaszünet realizáltassék, hogy a munka-eiók kiuzsorázása a hosszú munkaidővel ne legyen lehelő. Az iparosok muukásvezéreitól tauuljanak e tekintetben. Hadikálisnn kell intézkedui az ingyen munka ellen, a mit még elsőrangú íutézetek sem szégyelnek elkövetni. Van még más kérdés is ami mind egyesületi intézkedésre vár. Szükséges azonban, hogy városunk miudeu magántisztviselője belépjen egyesületünkben mert csak igy lesz súlya batáro-atainknak. Ilyen értelemben üdvözlöm én a magántisztviselők leendő otUionát.
Mercur.
HÍREK.
— Ünnepélyes szent mise. A nagykanizsai róni. kath. plébániai hivatal értesítette a város polgármesterét, hogy f. hó I6-én d. e. 10 órakor nemzeti ünnepünk alkalmával a Szent Forenorendiek templomában ünnepélyes szent misét fog tartani. Egyszersmind meghívta a városi hatóságot az ünnepi misén való részvételre.
— Ab Irodalmi Kör szabadság ünnepe.
Az I. M. K holnap d. u 4 órakor tartja március
15-kí szabadságüuuepet a Polgári Egylet nagytermé-jben. Programmja: 1. Hymnus énekli a kör dalárdája. U. Ünnepi beszéd tartja Nagy Lajos állami
I tauiló. 3. Kossuth nóta. 4. Szózat, énekli a kör dalárdája.
— Március 15-e az iskolákban. A március 15-íki nemzeti »zabadság Ouuepét valamennyi középiskolánk ünnepély kerelé\'-en tart|ák meg, míg a népiskolákban az egyes osztályok tanítói magyarázzák a gyermekeknek s uap jelentőségét.
A polgári fin- és leányiskola a tervezett ünnepélyt a közbejött testületi gyász miatt nem tarijs meg. Csak az ünnepi szent miséu vesznek részt a tanulók.
A felső kereskedelmi iskola ünnepélye d. e. 9 órakor lesz. Műsora: l. Hvmnusz Énekli az ifjúsági énekkar. 2. Némzeli dal. Petőfi Sándortól. Szuvalja Zsubory István k. o. t. 3 Ünnepi beszéd. Mondja Domáiiy Ármin tanár ur 4 Tavasz elmúlt. Énekli az itj énekkar, n. A vén cigány Faikas Imrétől. S/aial|a Reich Andor f o t. Kossnih-nóiu Énekli az ifj énekkar.
— A főgimnázium ünnepélye <1. « ít. órakor a kövtlkező műsorral lesz: 1. T»borzó. tönekli s fógíinn. éne-kar. ti. Ounepi beszéd. Tartja Meizger János VIII. o. t. 3 Ábrányi Emil. Mi u hazu. Szavalja Eórsi lslván VII. o. I. -t. Rákócy, Béresén\\i emlékezete, töneklt a l\'ógimn. énekkar. 6. Mai cíus IA. Irta és felolvassa Beck Ferenc VIII
o. t. li Salgó Sándor. Mugyainak lenni. Szavalta Na>;y Győző VI 0. t. 7 Hertelendy induló Énekli u fógíinn énekkar.
— Tisztújító közgyűlés. Nagykanizsa város képviselőtestülete Zalavármegye alispánjának 3712/ni yisi. sz. rendelete folytán a városuál megüresedett két írnoki állás betöltése céljából 1912. március hó
16-án d. u. 3 órakor részleges tiszti^jitó közgyülésttart.
MÁR01ÜS 14.
\\
ZALAI KÖZLÖNY
— Zichy Aladár a király előtt. A kormányválságból való kibontako/.ás céljából kozdetét vették a királyi kihallgatások. — Ezekre clsó sorbin az országgyűlés két házának elnöke Csáky Albin és Gróf Návay Lajos kaptak meghívást. Ujabban Andrássy Gyula gróf, Széli Kálmán és Zichy Aladár grófot, is kihallgatáson kivánja fogadni a király. Zichy Aladárt szombaton fogadja a Felség.
— .Piszkos concurencia" címmel tárgyalja három sűrűn szedett hasábon át a Magyar Könyvkereskedők Egyletének hivatalos Közlönye Fischol Ernőnek a Físchel Fülöp Fia helybeli könyv-és papírkereskedő cég tuláidouosáuak, Ifj. Wajdils József könyvkereskedő lapunk tulaidonosa ellen sajtó utján elkövetett becsUletsértési perét. A cikk mind a három bíróság ítéletét egész terjedelmében közli, melyek Ifj. Wajdits József teljes folmeutését tartalmazzák - s mind a három bíróság elismerte, hogy lf|. Wajdits József jogo>au használta lapunk nyill-teréheu annak idején közólt Pixellel Fülöp Fia cég ellen ama kitételt, hogy novezett piszkos concurreu-ciát űzött azáltal, hogy nemcsak azoknak ad tl zsebórákat, kai kötőket és óraláucokui, kik nála Írószereket vásároltak, hanem azoknak is elsősorban, a kik iskolakönyveket vettek. Igy hát a páratlau geuiáli-tással kieszelt falragaszok és ajándékok, ha meg is hozták Fischel Fülöp Fia cégnek a fényes anyagi hasznot, kartársai előtt uem szerzett magának a páratlan genialitásával kieszelt concurrenciával tekintélyt hanem az egész ország színe előtt, annak ellenkezőjét. Lapunk terjedoline ueiu eugedi, hogy 11 három bíróság ítéletét közöljük de érdeklődőknek kiadóhivatalunk 14 napon át szokat bemutatia.
— Hálalhir. Lapunk zártakor kapjuk u megdöbbentő hírt. hogy Tarlós Uyörgy pécsi póslatauá-csoí városunkban is általánosan ismert és kedvelt Matild \'eányát megmérgezték.
— Előléptetés. A fóldmivelési miniszter Elsoléger Elemér nagykanizsai m kir. állami állatorvost s X. fizetési osztályból a IX-be léptelte eló.
— Halálozás. Szigolhy Lídia a nagykanizsai áll polg. iskola luuárnóje f. hó l.t-áu óul-ou elhunyt. A testület külön gyászjelentésben tudatja a veszteséget és ugy a testület, inint a uövendékek koszorút helyeznek az elhunyt ravatalára,
— Nagykanizsai Ftitőházi Kézművesek Dal-estélyén 1913. február hó 20-án felülfizettek: Blumenscbein Mór 10 k., Koseubeig Sámuel, Bartha Pál, Koliu Lipót 20—20 k , Perger Itóbert, Szendrei Károly, Kudili Béla, Uugár Sándor, Lozer József, 5—5 k., Perger János, Gyeuesoí Pál 3—3 k„ Kral József, Végli István. Antal Samu, Breuer Miksa, Karosi Józsei, Opemica Miklós 2—2 k., Junker Rezsó 1 k. 80 f, Táncos János 1 k. 40 f., Grünwald Bernhard 1 k. 40 f., Meisner Oszkár 1 k. 40 f, Marvalits Laios 1 k. 30 f., Szommer Ignác 1 k. 30 f, Hovany János Ispaics Péter, Horváth János, N. N. 1-20—1 20 k , Ales József, Fűnk Jó-
zsef, LÖriucz István, Bojtár József, Mishon Károly, Mishon János, Gáspár Sándor, Bojtor Mihály, Fran-csícs Ernő, Kudich Ágoston, Takács Mihály, Veohofsicz .Autal, Schifrik fíyula 1 —| k , Peczena Kálmán, Andrasicz N., Molnár Vendel, Özv. Voj-uovitsné, Autal Kálmán, Karóvics János, Jakáb József. Murkó Józsei 80—80 f„ Baa Károly, Kóbor Elek, Csorba Béla, Taiiuer Rezső, Perger István, Behm Gyula, Schilliir Aladár, Berhe Lajos, Völker Dániel, Stumpf Ferenc, Horváth Imre, Nagy Sáudor, Markó János, tio—6\'J f, Mosliammer Károly, Németh Béla, Szítár Autul, l\'miér Psl, Klein Ignác, ifj. Szommer Ferenc, Göllesz Feronc, Meisner Frigyes, Titz József, SohultheisK Antal; Schullheiss István, Itilter Károly 40—»0 f, l\'eucz András, Szór Lajos, Kern Károly 20—20 f., a melyekért ezúton nyilvánítja hálás köszönetét a rendezőség.
— Háboruskodáaok egy rabbiszék körül A lengyellóti-i izraelita hitközség már barom esztendő óta nem töltötte be a megüresedett rabbiszéket. línilek az oka pedig uz volt hogy uem találtak megfelelő rabbit. Balalonhegliir, mint a lengyel-tótt-i rabbi kerület egyik községe miiutvégig élénken résztveti a rabbíszék körül töriént intézkedésekben, de ezalatl titokban akciót kezdett a lelixyellóli-i kerület szék Hely ének Nalalunboglárra vsló áthelyezése érdekében. A lengyultóliuk erről » titokban .folyt akcióról csak akkor szereztek tudomást, »mikor a kultuszminiszter, mint érdekelt léit éket is értesítette, hogy elvileg megszünteti a lengyeltóti-í rabbikerületet és anuak székhelyéi Balatonbogiárra helyezi át. Természetesen nem hunyták nnuviban a dolgot. A hnlatoi.hoglármk akcióját iiieggállaudó, beadványt intézlek ez ügyliuu Somogyvsrmegye közigazgatási bizottságához, melyben meggyőző érveléssol mutat-ták ki a lungyeltólt-í rabbisZékhely megszüntetése, által származó hátrányokat. A közigazgatási bizotthá.: elhatárolta, hogy a lengyeltóll-i izraelita hitközség beadványa álapján fölir a kuhuszmiiiiszlerhe/. és kéri, liouy » rabbisZékhely Lengyeltótiban maradjon, amennyiben a hitközség három hónupon belül a törvény intézkedéseinek elogűl tesz és a rabbiszéket betölti.
— Legényegyleti közgyűlés. A nagykanizsai Kath Legényegylet 191,2. évi mára. hó 17-éu délután 4 órakor saját helyiségében (Kazíncy-u. 8.) reudes évi közgyül\'st tart. Tárgysorozat: 1. Titkári teleülés 1911. évről. 2. Zárszámadás, költségvetés előterjesztése, evvel kapcsolatban a foltneiiivéiiy megadása. 3. Alelnök, liszjikar, választmány és számvizsgáló-bizottság megválasztása. 4. Indítványok.
— Uj téglagyár Nagykanizsán. Ugy látszik a múlt kó/.gyüléseu tolt Ujvári-félo felszólalás nem maradt a polgárok körében eredményteleu. Újvári Géza ugyan városi téglagyárat érteit, do a vállalkozó tőke megelőzte a lassan járó és lassau gondol kodó várost és részvénytársasági alapou tégla és tető-cserépgyárat akar létesíteni. A gyár a Magyar-utca végén a Cserfó-felé vezető ut be|áratáuál 15 magyar holdnyi területen lesz. Körkemence szárítóval, szá-ritószinuel, gépházzal muukaterein és felügyelői lakással tervezik A pénteki tanácsülés foglalkozott a beadványny.il, melyet a részvénytársaság nevében
Grüufeld Miksa leendő üzletvezető adott be. Minthogy a beadvány nem volt kellőleg felszerelve, a tanács felhívta a kérvényezőt, hogy az ipartörvény 26. §-a szerint szerelte (el beadváuyát, nevezze meg a telep szomszédait, hogy a telepengedély a vizsgálat iitáu megadható legyen.
— Szolnokdobokamegyei gazdasági egylet egyik legutóbbi vitagyülésén eldöntötte azt a kérdést, mi a leglontovabb leendő a gyümölcsösben ? Megállapította azt, hogy még a tavaly rigolí-rozása előtt keriikezui koll és pedig nem -palánkkal, mely kitűnő fészke és telelőhelye a gyümölcspusz-litó ólösdiekuek, hanem sodronnyal. Szerencsére van egy kitűnő hazai beszerzési forrásunk Kollerioh Pál és fiai (Budapest, Fereuc-Jőzsef rakpart). Ez a cég Delta néven kitűnő sodronykeriiést hozott forgalomba mely is, lartós is és a célnak mindenképen megfelel. A cég legelőkelőbb gazdaságoknak szállítja azt a sodronyt, mely versenyen kívül áll. Készséggel küld bárkinek áriegyzéket. -
— A marokkói sáska. A városi tanács a Zulavármeicye alispánta reudolete alapján a marokkói sáska felléptének vizsgálatára Nagykanizsa város határában az összes mezőőröket és erdóóröket utasítja illetve azok kutatására felhívja. A mezőőrök és erdt-óiök ellenőrzésével a v. kültanácsosokal és a v. erdőmestert bízza meg s utasítja azzal, hogy a vett észrevételekről április 30-ig tegyenek jelentést. Egyben felhívja a v. tanács a város határában lévő uradalmi bérlőket, hogy az általuk bérben birt területeken a marokkói sáska-irlAst a legszorgalmasabban eszközölték s az esetben, ha a marokkói sáska felléptét észlelnék, azokból egynéhány darab bemutalásával n helyre jelentést legyenek.
- Egy szélhámos kísérletezései Szómba tholyen. Vasárnap ogy előkelő megjelenésű, su-: dér, magas fiatalember egy szőke uó társaságában
megjelent Szombathelyen, hol főleg a távozó huszártisztek társaságát kereste s egyiknek miut dragonyos, másiknak mini uláuusliszt, egy civilorvosnak pedig mint erdészgyakornvk mutatkozott be. Előkelő megjelenésével mindenkiben bizalmat gerjesztett, míg nem dr. Guáry Leó vármegyei aljegyző le oem leplezte. Bitterünk ugyanis meg akarta vásárolni Guáry hálaslovát, mikor azonban fizetésre került volna a dolog, a Bittér von und zunak már hűlt helye sem volt városunkban. Kiutazása előtt azonban dr. Steiner Ede orvosi, kíuek erdészgyakornoknak mutatkozott be, 20 koronával útiköltség fejében mugpumpolta. A rendőrség a nagystílű szélhámos után nagy apparátussal k ulat.
— Istentisztelet. Az ízr. templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 15-tól kezdve további intézkedésig d. u. 6 órakor kezdődik.
HIRDESSEM A „ZALAI KŐZ LŐ NY "-BEK
Sir olin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.

4.
ZALAI KÖZLÖNY
MAROIÜS 14.
Nyers olaj-motor. Vüághirüek Gőz- ós motor-cséplőkószletek
; M&g&BJ&PÓ- ———
m01Ör&iik
kitűnik egyszerű kezelés, olcsó és biztos Özem álul.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, üzeme olcsó kezolós egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
\\ • -
Magánjáró kő törő
Az országutakon magát vontatja és igen jól tör. KitOnó gyártmány.
"Mielőtt gépet vesz, nézze me gépkiállításunkat
KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Klmin-utoa 14. Megbízható Ügynököket keresünk.
igen célszerűek, mert a malomjárattal együtt van sikszita szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas rmom liszre és darára.
A* lsea. tv ¿ta forgalomban.
Berpr mii És üitólis sapaii.
Óvakodjunk
utánzatoktól éa más káaxltmányek baoaam-ptaataátöl.
E magjelölések:
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kin-kátrányszapanai, Berger gyógy- ée higiénikus szapanai.
égünk részére mint aióbell védjegyek és azonkívül e pótlásokkal: valódi és eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óla kipróbált berger-féle szappanok helyett mis készítményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi azappanalnk a valódiság jeléUl az itt lenyomatott Védjegyet és cégaláírást viselik.
Tessék tehát ezen kél Ismerteti jelre-ügyelni és kifejezetten Berger-féle szappanokat kérni, mini akóvetkezó cég gyártmányait:
G. Hall & Comp. Troppau.
Kapható : Magyar-osztrák monarchia áe a kOIfíld gyogy-ezartáralban és szakbavágó Ozlatakben.

>
Tisztelt háziasszonyaink
Szíves ügyeimébe ajánljuk az
„TJJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY- gyári jeggye-1
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minőségéről.


Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és no engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.

"" i I
i- S !
wi J;
« O
O
kp05í /f<$>)\\ OtPOSÍ
OTTOMAN
£
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
\' NAGYKANIZSA 1912 MÁRCIUS 18. 51-IK ÉVFOLYAM 22 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
NílJilialk hétfőn él cilltörtőkön.
£l8fl««U»l irak: Egált «vre 10 korona, félévre 6 korona, Negyedévre 9 korona 80 flll. — Egy*« Mim ír» 10 flll.
Felelt\'»» •leiketiln; KUrtJn : tzirkiiztiség ét klatthlnUI liik-tér 1.
Mert黫 Jóxxt-f. M aaerkeaaten^K. T.l.foi.: III. - Hirdetitek dljuabáa taarlnl.
Sötét jövendölés.
Cserháti Sándor a mezőgazdasági irodalom sajnos immár néhai és európaszerte ismert miveióje jósolta meg az alföldi gazdálkodás C80djét. Miért? Mert mi oly extensiven termelünk, mint a texasi farmer. A földet kiéljük. ÁlUtot nem sorzunk. Pedig az nagy baj.
Az ember az első pillanatra azt gondolja, hogy az egy sablonos közigazgatási munka, melynek ez a sémája: a miniszter rendelkezik, az alispán rendelkezik, a főszolgabíró paranosol. A főszolgabíró parancsát a községi elöljáróságnak kellene végrehajtani. De a községi elöljáróság rendesen nem hajtja végre ós tisztesség ne esvén mondvást, az egész, állatösszeirást hasból osinálja A jámbor publikum erről a rendelet ily kedélyes végrehajtásáról örvendezve vesz tudomást, mert hiszen mindenféle közigazgatási összeírásban, még a néhány év előtt elrendelt vándoroigány összeírásban is adóemelést látott és lát és ugy is hajlandó, még ha a községi elöljáróság veszi is magának azt a fáradtságot, hogy házról-fiázra, tanyáróltanyára a háziállatokat összeírja,• állataiból legalább a felét letagadni. (Aztán azzal a boldog tudattal fekszik le, hogy sikerült egy nagy veszedelmet elhárítania, az ó eszén
földje, háza, tőkéje és jövedelme után fueti és nem pedig az udvarán, a tanyáján található haszonállatok fejszáma szerint. Agyrém és sanda gyanú egyaránt, hogy a tavaszi állutösszeirás az adó irányában történik. Mert egész más irányban megy végbe. A mezőgazdasági irodalom egyik, fájdalom immár porladozó híressége, Cserháti Sándor egész Alföldünk gazdasági csődjét jövendölte meg az uzsora gazdálkodás következményeként ; ezt tudatlanságból, kényelmi szempontból, kapzsiságból ós meggondolatlanságból eddigelé a föld termó erejének kiélésével érjük el Az ó jövendölése szerint rövidesen be fog következni az Alföldnek terméketlensége. Márís mutatkoznak a gabonában olyan epidémiák, melyek a Cserháti jövendölésének megdöbbentő előjelei. Ninos más remédíum, mint állatokat tenyészteni ós ennek a kizsarolt földnek termóerejót valahogy pótolni.
A gondolkodó ember ebből a néhány idevetett\' szóból, mely a maga katasztrofális súlyosságával ugy beszél, mint a sorstragédiák hősei a bukás előtt, megállapíthatja, hogy igen nagy kérdés az a sablonos tavaszi közgazdasági munka és vajha éppen ezért végrehajtóit lelkiismeretre ihletné. De a közigazgatás ezen munkájának korrekt voltát teljes erővel a közönségnek kell támogatnia.
ugyan nem jártak tul. Ebből ugyan nem lesz adóemelés.
Az egész kérdést azért fogtuk meg, mert valóban nagy nemzeti javak fűződnek ehhez a szürke sablonos közigazgatási munkához. Annyit elsó pillanatra lát az ember, hogy alighanem hiba vau a kréta körül : a tej, a Itus ára rettenetesen nagy. Mi az oka ennek ? Valószínűleg az, hogy kevés a tejelő szarvasmarha ós drágák a termelési viszonyok. Mindnyájunkat szőrit a csizma. Mindnyájan elvértolenedűnk, elszegényedünk, ha ezt a szörnyű piaci drágaságot alaposan nem orvosoljuk. Mindnyájunknak van ebben kötelezettségünk. Az » gazda, aki a tavaszi állutösszeirás alkalmából satyla gyanújából kifolyólag, titkolódzik, vaTős&ggal állampolgári vétséget követ el Mert segít a való helyzetet meghamisítani és lehetetlenné teszi a tisztánlátást.
Mert hiszen miért megy végbe ez a tavaszi állatösszeirás ? Nem valami tartalmatlan kíváncsiság és közigazgatási hókusz pókusz, hanem nagy közgazdasági érdekek fűződnek nyomában. Nekünk tudnunk kell, nekünk látnunk kell, hogy melyik vidéken míosoda stádiumban van az állattenyésztés és mely vidékeknek kell sürgős segítséggel menni? Kötelessége mindenkinek, aki a néppel érintkezik felvilágosítani, miosoda balfogás, ha titkolódzik, hiszen az adót a gazda
Hitetlenek.
Az Istenháza mindig állni fog, Míg lesz ember előtt egy titok, Amelynek egyéb megfojtéso niucseu, Csak ö, az Isten I
A költészet, a dal örökre él, Mig az ember, hisz, szeret és remél. Mig lesz a szirén bánat, mely megeuyhül, Ha dallá csendül I
— Hitünk, dalunk, eszményüuk csillaga: Világitónk, sok sivár é|szaka. Holond mind, aki ezek ellen fordul, K földi sorbull
Szabolcsba Mihály.
Budapesti levél.
Azt moudják, hogy tégy jól és Istennek szolgálsz velel ... Ma igen kevesen követik ezt e valóban szép és nemes lélekre való példabeszédet Régente nem igy volt. Hiszen ezt bizonyítja a ma-
gyar vendégszeretetről ma is tauulságot tevő igen sok hitelus följegyzés, megemlékezés.
Volt idő, tnikor ugy üldözték uáluuk a hazafiakat, ittiut a nyulakat, vagy a fulo betyárokat és ekkor . . . valóban bebizonyosodott, hogy kinek az ajtaja ér többet, ki a jó magyar és hazafi I ?
Sok üldözött magyar bolyongott, mint az üldözött vad és halálra kereste az ilyeneket uz osztrák zsandár. Ha jól el ludlák az üldözöttet rejteni hon \' fitársai, vagy ki tudták külföldre csempészni . . . megmenekült; ha uem, legjobb esetben golyó elé került, vagy fölakasztották őket.
Ilyen üldözött volt egykor nagy költőnk és írónk: Vörösmarty Mihály is Éjjel le rongyolódva, éhesen és agyongyötörve kopogtatott be egykor a nagy költó a 48-as időben nagyatyám Hulla Károly Pestmegyében levő Póthaiaszt nevezetű pusztáján. Nagyatyám Pestmegyének 40 éven át volt udvari-kapilánya és világhírű tudós, több külföldi és a magyar akadémia tagja, író stb. Vörösmarty Mihály, Kazincy Ferenc stb. valamennyin jó barátai voltak, j Képzelhető uagyaiyám rémülete, mikor országunk ¡eme nagy Íróját, mint a kivert ebet, üldözött vadat
látta maga előtt. Bár halál várt arra, ki egyetlen rebellis magyar kutyát pártfogásába merne venni ; nagyatyám kockára tette a maga életét; méltó volt a magyar névre, két fia harcolt ekkor már a harcmezőn . . . ogyik fia Kálmán az atyám volt, ki tüzéi főhadnagyságig vitte föl.
Swechálnál egy ágyú ment át a mellén, Buda ostrománáL.karddal vágták fejbe atyámat; fogságba kerüi>én előbb halálra Ítélték, majd egy várat\'an ítélettel a kufsteini várba iutornálták és gyalog vitték el Magyarországról Kufsteinig. Nem halt bele, haza jött és idővel rettegett, fő csendbizlosa lett Pestmegyének, C fogta el a híres Bogár Imrét.
Vissza térve . . . tulajdonképeni tárgyamra . .; igen Vörösmarty Mihályt nagyatyám éveken át birtokán tartotta » legnagyobb vendégszeretettel látva el . . . itt élt nála Vörösmarty Mihály Vadász Miklós néven. És. ma számilhatna-e egy üldözött magyar iró ilyen védelemre?! Alighal Ma más a kor, Mások az emberek. De jól esik a régmúlt idők felett ha pillanatra is elmerengeni.
fíálsi Bulla Jenő.
a
ZALAI KÖZLÖNY
MÁRCIUS 18.
í
A polgármester utja.
Vécsey Zsigmond polgármester f. hű 7-ód több rendbeli vlrosi Ügynek a minisztériumban történendő elintézése tárgyában a fővárosba utazott. A városi képviselótestOlet kebeléből Horváth György főgimnáziumi igazgató, dr. Plihál Viktor kir. közjegyző és dr. Lóse Kmil Ügyvédből álló bizottság kisérte a polgármestert, a fővárosban pedig Szölgvémy János piarista kormánysegéd csatlakozott hozzá. A depti-táció először is Zichy János gróf kultuszminiszternél tisztelgett, ki a parlamentben fogadta őket. Amint a kihallgatásra jelentkoztek, Kisfaludy min. titkártól értesültek, hogy Zichy Aladár gróf van éppen a miniszternél, Nagykauizsa volt képviselője csakhamar kijött és örömmel Üdvözölte a polgármestert és a többi jó ismerőseit. Amint a piarista ktlldöltségi tagokat látta, azonnal tudta, hogy a gimnázium építési Ugye vezette városunkat s miniszter elé.
Rövid ideig tartó barátságot" beszélgetés utáu Zichy Aladár eltávozott, a küldöttség pedig bejutott a miniszter elé. Vécsey polgármester ismertette a gimnázium-építés Ügyét és kérte a miniszter jóindulatát a város kérvényéhez, melyben ujabb 300000 korona államsegélyt kér a főgimnázium építéséhez. A miniszter rendkívüli előzékenységgel fogadta az előterjesztést utalt arra, hogy bizony inár nem tekinti magát aktív mínisztornek. (Tudvalevő, éppen azuap jelentette be Hédervári a háznak a kormány lemondását). Ezért döntő ígéretet uem tehet, de arra fog törekedni, hogy az tlgyet ugy megalapozza, hogy utőda is ebben a szellemben foglalkozzék ez Qggyel. A polgári leányiskola \'). osztályának párhuzamosítására vonatkozó kérvényt ugyancsak ekkor adta át a polgármester. A küldöttség a legjobb ímpressiókkal távozott a minisztertől
Innen a kataszteri földmérési felügyelőség felállításának Ogyében a pénzügyminiszternél akart a küldöttség tisztelegni, de Lukács László miuiszter már nem volt a házban. Kttól fojva a többi kérvény ügye már egészen a polgármester tevékenységére volt bízta, mert a deputáoíó tagjai elszéledtek.
Vécsey polgármester azután a legelő feljavítása iránti kérvénnyel a földmivelésügvi miniszternél tisztelgett : Serényi Béla gróf földmivelésügyi miniszternek, ki rendkívüli nyájassággal fogadta ót, részié-teseu referált a kérvény tartalmáról és a város óhajáról. Egyszersmind a város köszönetét tolmácsolta azért az előzékenységért, hogy a városi legelő megvizsgálására szakközegei küldött ki. A miniszter tudakozódott városi viszonyunkról és megigéite. hogy Bálás Béla főispán utján, kiről nagy elismeréssel nyilatkozott, informáltatni fogja migát. Csak szonbaton, 9-én került sor arra, hogy Lukács László pénzügy miniszternél tisztelegjen. Amint a budai pénzügyminiszteri palotához ért a polgármester, már automobil várt a miniszterre, ki a lórindi-báz gyplésére igyekezett Latiuovics miuíszteri titkárt fcizta meg a miuiszter, hogy a kérvényt átvegye és a hozzá fűzött szóbeli információkról neki referáljon-
Vécsey Zsigmond polgármester ezenkívül részt vett a rendezett tanác&u városok polgármestereinek gyűlésén. Majd édes anyja haláláuak évfordulóján tartott requiemon vett részt szülőföldén, honnan f. hó 14-én este tért vissza Nagykauizssra.
Tisztujitószék.
Szombaton, f. hó 16-án tartott városi tisztújító közgyűlés két üresedesbeu levő Írnoki állást töltött be. Nem sokan jelentek meg a városatyák közül; nem lehettek tóbbeu 60-nél és csak alig tartott fél óráig az egész közgyűlés mert a választáson kivül más tárgya nem volt. A gyűlésből mint érdekes momentumot emiitjük meg, hogy titkos szavazásra nem került a sor, egyhaugulag, közfelkiáltással, sót hozzá tehetjük közlelkesedéssel választották a két iruokot. Ebből azt a tanulságot meríthetik, hogy az eltöltött dijnoki évok Mimikájával a polgármester és a képviselótestOlet tisztában volt. Bizonyára jól esett Polai Józsefnek és Vidos Jánosnak az éljenzés, mely a város polgármesterének, főjegyzőiének és az égési képviselőtestületnek ajkáról többször felhangzott. Bár ezt aprópénzre felváltaui uem lehet, de a szorgalom elismerése hozzátartozik a tisztviselő boldogságához csak ugy, mint a só az ételhez. Kz az elismerés meguyugtató buzdításul szolgálhat a jövőre nézve.
A közgyűlés lefolyása a következő volt:
Kevéssel 3 ora után bejött a közgyűlési terembe dr. Plihál Viktor kir. közjegyző, kit az alispán maga helyett delegált a liszluiilószék elnökéül. Vele volt Vécsey Zsigmoud polgármester és dr. Sabján (jyula főjegyző Klfoglalváu az emelvényen helyeiket, dr. Plihál Viktor elnök üdvözölte a képviselőket ós felolvasta az alispán megbízó rendelkezését. Bejelentette, hogy a közgyűlés ogyetleu tárgya egy I. és egy II osztálju városi írnok választása. A szavazás raeg-ejtesére az elnök és a képviselótestOlet 3 —1 bizalmi-férfit választ. Ezek : Hegedűs László, 8cherz Richárd, Samu József es idősb Orbán János. A kijelölő választmányba a következő 2-^í tag választatott: dr. Malek László, dr. Schwarz Adolf, Nith Norbert, dr. Kereuczy üyörgy. A kiielöló választmány ezután az elnökkel, polgármesterrel és főjegyzővel visszavonult, hogy a kandidálást teljesítse. Tiz perc múlva az eluök újra megnyitotta a gyűlést és bejelentette, hogy három pályázó van; Az 1. osztályú Írnoki állásra Polai József városi dijuok és Szöts Istváu kézdivásárhelyi dimok ; a II. osztályú Írnoki állásra Vidos János városi dijuok és 8zöts István kézdivásárhelyi dijuok. A kijelölő választmány ebben a sorrendben jelölte is a kérvényezőket. A közgyűlés hangos éljenzéssel tűntetett Polai és Vidos neveik mellett. Dr. Plihál Viktor elnök ebből joggal következtethette, hogy a közgyűlés közfelkiáltással akarja őket megválasztani , aini csakugyan meg is történt uiabb éljenzés közben. Igv Polai József 1. o«ztályu, Vidos Ján<s pedig II. osztályú írnoknak közfelkiáltással
inegválasztatván, nyomban le is tették a hivatalos osküt. Dr. Plihál Viktor elnök a rövid gyűlést ezzel bezárta.
HÍREK.
Sirolin." Roche
Március 16. Nagykanizsán. Városunkban a szokásos keretekben folyt le a szabadsajtó megünneplése. A város fel volt lobogózva, a városi hatóság részt vett a Szent ferencrendűek templomában tartott űnnepies szentmisén. Ugyanitt volt a polgári iskola es az állami népiskola tanuló ifjúsága is. < A. főgimnázium ifjúsága a felsólemplomban hallgatott miaét, hol Tőkés Lajos piarista tanár éa áldozópap magyar inisót celebrált és azt a hazának ajánlotta fel. Ünnepélyeket rendezett az Irodalmi és Művészeti Kör a nagy közönség számára, honnan a rnagy közönséget" meglehetősen távol maradt. A főgimnázium ünnepsége szokatlan lelkesedések közt folyt le, a Metzger János és Beck Ferenc beszédei, Eörsi István és Nagy Qyózó szavalatai reűdkivOlí hatással voltak ^az ifjúságnak szabadságért dobogó lelkére. Sikerült ünnepélye volt még a felsó kereskedelmi iskolának is. Na/y közönsége volt az Asztaltársaság, Ki8kanizsai és a Katii. Lpgéuyegylet szabadságünne-péuek is. Tegnap 17-én, vasárnap d. e. a helybeli református egyház is kegyelettel adózott a vértelen forradalom évfordulójának; a temploinalap gyűjtés céljából távol levő Kádár Ltyos lelkész helyett itt is Nagy Lajos tartotta az alkalmi egyházi beazédet. Ugyancsak 17-én délután 5 órakor a kiskanizsai polgárok adóztak kegyelettel a nap emlékének, hol a kiskanizsai hitoktató szent fereucreudi szerzetes tisztelendő ur és Nagy Lajos beszédet, 8zénás Ferenc pedig szavalatot tartott. ^
— Főigazgatói látogatás. Kárpáthy Kelemen székesfehérvári tankerület főigazgatója f. hó tő-én a helybeli fógimuázium látogatására Nagykanizsára jött.
— Zichy Al&dár gróf a király előtt.
Szombaton ^tlent meg a király előtt Széli Kálmán, Andrásy Gyula gróf és Zichy Aladár gróf. A király a magyországi polikai holyzetröl kitűnően van informálva a függetlenségi politikusok közül ez alkalommal kihallgatásra senkit se fognak meghívni, ami megdönti azt a véleményt, miutha a kibontakozás nem tiszt« 7-tes alapon történuék. Osak lléderváry miniszterelnök és Lukács pénzügyminiszteé jeleunek meg még a királyi kihallgatáson a hét folyamán. Zichy Aladár gróf egy fél óráig időzött a Felség irószobájában. Audouciá|áról következőkép nyilatkozott: Kife\'lette, hogy ó szintén az országos határozat mellett van és hogy Khueli lléderváry grófot támogatná. A piovizorium elfogadására semmi kilátás nincs; a véderóreform. kell és pedig főleg s kétéves szolgálat behozatala végett.
— .Alkotmányunk hü öre". Igenis, nem őre, hanem öre, Igy volt nyomtatva azon a hazafias képen, mely szombaton egy helybeli üzlet kirakatá-bau volt látható. Kossuth Lajosnak, pzt hisszük, ceglédi szobra volt a képen. A háttérben a főgimnázium épülete látható. Kiölte pedig egy térdeplő volt. melyen egy nyitott könyv feküdt alkotmányunk
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
sgj

ipa-g
MÁRCIUS 18.
ZALAI KÖZLÖNY
>
3
címmel. Melette Alit Justh Gyuláuak diszmagyarban leró alakja Reá vonatkozik tehát a kép aláirt címe, hogy alkotmányuuk hú ö r e. A nagy függetlenségi vezérnek ez a népszerűsítése ugy látszik a beállott kormányválltság szülötte és a remélt uj választások előfutárja. Hanem hogy annyi gondosságot se fordítottak a nagy hazafi érdemének colportálására, hogy belyee ortografiával irták volna a szöveget, az gondolkozóba ejtett bennünket. Elvégre ilyen sajtóhiba egy fontos missiót teljesítő képeu, hogy őre helyeit „öre* van, nem csekélység. Ugy lálszik igaza lehet egy barátunknak, kivel együtt szemléltük a nem nagy ízlésről tanúskodó képet, hogy ez bizonyosan bécsi import. Sót nem lehetetlen, hogy a Justh-párt kormánybuklató szövetsége Auffenberg hadügyminiszter utasiroztotia be hozzánk.
— A katonai kórház tervelnek felülvizsgálata A minap közöltük, hogy Bauscher Miksa szombathelyi mAépiiész elkészült ennek az uj kanizsai középületnek részletes terveivel, melyet a tanács a pozsouyi V. badtestparaucsuoksághoi ler-
■v jesztett fel azzal, hogy a tervekuék polgári és katonai vegyesbizuttaág előtt való Megszemlélésére kitűzendő terminus iránt iutézkodjlr.^>— A badtestpa-rauc-snokságtól ma érkeztek vissza az iratok, amelyek , mellett azt kötli a hadtestparancsnokság, hogy a vegyesbizoltaágoak Nagykanizsán a helyszínére való összehívására nézve f. március hó 26-át javasolta Árvay Lajos alispánnak, aki a bizottság elnöke. A bi/oiteágot e javaslat alapján az alii-pán fogja egybehívni. — A hadlestparancsnokság már most. az átiratban is közli, hogy a katonaság a részletes terveken és mfl8zaki leírásokon némi változtatásokat fog kívánni.
— Hitközségi közgyűlés. A nagykanizsai izr. hitközség e hó 24-éu, vasárnap délelőtt fél 11 órakor a hitközség tanáosterinében tartia évi rendes közgyűlését. Tárgysorozat: l. Klóljáróságí jelentés ax 1911 évről. Az 1911 évi zárszámadások elő-terjesztése. a. Netání indítványok tárgyalása. 4 16 előljárósági- és fi számvizsgáló-bizottsági tag választása.
— Halaíosás. Nagykanizsának egy köztiszteletben álló polgára dőlt ki egy hosszú munkásélet plán az élők sorából. Schmidt Frigyes, a Strallmann Batihyáuy Qusztáv herceg kanizsai és Indbregi uradalmainak volt tisttlarlója, később ugyauazon fóur főbémökségéuek fópéuztarosa I. hó 17-én este éle-tének 81, boldog házasságának 4<J. évében megszűnt élni. A megboldogult sok esztendő óta tevékenyeu vett i;észi Nagykanizsa társadalmi és gazdasági életében. 8ok esztendőn keiesztűl elnöke volt a Társaskörnek. Egyik alapitóia és mindvégig igazgatósági tagja volt a Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztárnak; a Qazdasági Önsegélyző Szövetkezetnek és a Baukegyesűletnek felügyelő-bizottsági tagja volt. Haláláuák hírére a Társaskör, a Bankegyesűlet és a Qazdasági Takarékpénztár kitűztek a gyászlobogót. Temetése holnap, 19-én d. u. 4 órakor lesz a Zrínyi Miklós-ii. 48. sz. gyászházból.
— A patronázs közgyűlése. A nagykanizsai Patronage Egyesület f. éfi március bó 31-én vasárnap d. e. fél 11 órakor, határozatképtelenség esetére pedig ugyanazon nap d. e. 11 órakor iart|a a városháza tanácstermében évi rendes közgyűlését. Tárgysorotat: I. Titkári j-leutés. 2. Pénztári jelentés. 3. 1912. évi költségelőirányzat 4 Indítványok.
— Pénzintézetek adománya a patronage egyesületnek. \\ Nagykanizsai l\'alronagx Egyesület humánus céljaira ujabban a következő pénzintézetek adományoztak : Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár r. t. Nagykanizsa K 20 — Délzalai Takarékpénztár r. t. Nagykanizsa K 20.— Keszthelyi Takarékpénztár r. t. Keszthely K 20.—
. — Közgyűlés. A Nagykanizsai Ifjúsági Kör 1912, évi március bó 22-én péntekeu, határozatképtelenség esetén mároius hó 27-én szerdán este \'/,9 órakor az egyesfllít helyiségében rendes évi közgyü-
gyülést tart. Tárgysorozat: I. Legutóbbi közgyűlés jegyzőkönyvének felolvasása. 2." A választmány évi jeleutése 3 Számadások előterjesztése és a mérleg bemutatása. 4. Kllenórzó-bizotthág előterjesztése, a választmánynak és számadóknak felmentvén* megadása. 5. Tisztújítás. 6. Indítványok. (Ezek csak ugy tárgyalhatók, ha a közgyűlés előtt 2 nappal az eluök-séghez Írásban benyujtatnak.)
— Haszonállatok megvizsgálása. Vécsey Zsigmond polgármester a földművelésügyi miniszteri rendelet nlapján a tavaszi haszonállat vizsgálat pontos végrehajtására a következőket rendelte el: A vizsgálattal Elschleger Elemér, Kertész Lipót, Gűns-berger Lipót állatorvosokat bizza meg. A folyó évi haszonállat vizsgálat határnapjai a következők: Március hó 18-áo, d. e. 7 órakor Nagykanizsán a VI— VII. ker. Városháza előtti téren; — mároius hó 21-én d. e. T órakor I—V. a tűzoltó laktanya előtti téren fog megiartalni. I. Ez időre kötelességévé teszi raiudeu lólulajdonosuak, hogy lovait (tartásra kiadott kiucstári lovait), csikóit, szamarait, öszvéreit
j a kitűzött helyre és időre pontosan elővezesse. Azon állat birtokosok, akik lovaikat a kijelölt vizsgálati helyre és időre elővezetni nem Kívánják, kötelesek allaiaíakt 8 napon belül saját költségükre állatorvossal előbb megvizsgáltatni és ezen vízsgálutról kapott igazolványt a a városi m. kir. állatorvosnak átadni. 2. Ha valakinek beteg vagy beteg gyanús állata van, a kitűzött napon díjtalan állatorvosi gyógykezelési utasításban részosül. 3. Hibás szemű, fedeztetésre kerülő kanca lovak, szintén di|talanul lesznek megvizsgálva és igazolványt kapnak. 4. F. évi március hó Ifi —25-ig az összes mészárszékek, hentesüzletek, vágóhelyek, húsfeldolgozó műhelyek, továbbá vendégfogadók, szállodák, korcsmák istállói is meg lesznek vizsgálva. — evégből elrendeli, hogy a kitűzött időre minden ilyen ueinü helyiség, istálló a legalaposabban ki legyen
tisztítva, mert akik ezen rendelet ellen vétenek, szi-
*
goruan meg lesznek büntetve. &. Felhívja a Reud-órkapítányi hivatalt, hogy e hó 18-án 7 órakor 1 Nagykanizsán VI—VII. ker. városháza előtt, továbbá e hó 21-én d. e. 7 órakor a tűzoltó laktanya elólt ! tartandó lóvízsgálatuál a rend rend feutartartásáról goudo«kod)ék.
•— Háziipari tanfolyam befejezése. A
bagolasáncí gazdaszövetség kezdeményezésére asomogy-megyei gazdasági egyesület a föl Imivelési miniszter támogatásával háziipar tanfolyamot rendezett. A tan \\ folyamon 36-an vettek részt, kik vesszőből készített asztalokat, székekel, kocsikast, kocsiülésekel és külön-1 bözó dísztárgyakat állítottak elő. Tegnap volt az olóállitolt, minlegy 600 tárgynak kíállitása és a tanfolyam űunepies bezárása. Ez alkalommal megjelent a kiállításon a csurgói járás Tőszolgabirája Bóné Kálmán, titkára Bogyay Emil, a vármegyei gazda sági egyesület titkára és a csurgói tanítóképző intézet gazdasági szaktanárai A megjelentek nagy elismeréssel adóztak a tanfolyam vezetőjének Steinhard | János tanítónak és a tanfolyam munkásainak. A kiállít>lt tárgyak legnigyobb része eladásra kerüllek.
— Anyakönyvi hirok. F. hó 11 —16-iki napokon a nagykanizsai anyakönyvi hivatalban házasságot kötöttek: Kálmán Leo Spitzer Bertával,
\' Borissza Sándor Hauschur Erne*ztinnel, Keszei Lajos Bendekovics Erzsivel. — Elhallak a fenti napokon: Skrivalitz József 3 éves, Kolin lgnácné 76 éves, Molnár Vilma 22 éves, özv. Szélesi József 75 éves, Schwarz Mihály 58 éves, Fehér lika 36 éves, Pintér János 36 éves, Szukovilz Bozálía 2 éves, Lend-vai Borbála 8 i éves, Benkó Ferenc 16 éves
— Ellopott fujtató. Wagner József a nagykanizsai sörgyárnál vasbetou munkát végeztetett mint munkavezető. Á hideg idők beálltával a munkát beszüntette é* a szerszámokat egy fabódéban helyezte el, mit gondosan beszegezett. Távollétében egyszer fölnyitották és egész nap nyitva hagyták a szerszám-raktárt, honnan egy 80—90 -K. át érő szabadban is múködó fujtató eltűnt. A rendőrség az iránt is nyo- I
moz, hogy azon a napon tünt-e el a fujtató, vagy máskor törlek-e oda be.
— Egy fuvaros halálos baleeete. Rotorról több fuvaros fatörzseket szállított a nagykanizsai állomásra. Szovics Viucze fuvaros kocsijára fel-kérezkedett egy asszouy, aki a lovakat is hajtotta, míg Szovics a rudszárnyon ülve szundikált. Azonban szundítás közben egyensúlyt vesztve leesott 8zovics és tár csak fél oldalt sértette meg a nehéz koosí, mert a lovak hirtelen megálltak, súlyos sérülésébe mégis belehalt a kanizsai közkórhátban.
— Szolnokdobokamegyei gazdasági egylet egyik legutóbbi vitagyűlésén eldöntötte azt a kérdést, mí a legtontovabb teendő a gyümölcsösben? Megállapította azt, hogy még a tavaly rigoli-rozása előtt kerílkezni kell és pedig nem palánkkal, mely kitűnő fészke és telelóhelye a gyOmölcspum-lító élősdíeknek. hanem sodronnyal. Szerencsére van egy kilünő hazai beszerzési forrásuuk Kollerich Pál és fiai (Budapest, Ferenc-József rakpart). Ez a cég Delta néven kitűnő sodrony kerítést hozott forgalomba mely is, tartós is és a célnak mindenképen megfelel. Á cég legelőkelőbb gazdaságoknak szállítja azt a sodronyt, mely versenyen kívül áll. Készséggel küld bárkinek árjegyzéket.
T
P
e v .a
s
«
»
s
a *
I
A por a halál!
Caak ugy klmcll\'meg cgiasaigit, bútorait, festményeit, ha az Ideál Impragnilt por-tBrló Mih»tJha»iM»tj»{állandósn.
Az „IDEÁL" impregnáli;portörló ruha ruha jó tulajdonságai:
I Törlés alkalmával a port teljesen magába szedi és leköti s Igy 2. Nem veri föl a port, mint a közönséget portörló, amelynek használatánál ugyanaz a por ismét ellepi a bútorokat s megtámadja a lakásban tartózkodóknak a tüdejét. 3 A törlött bútorokat a por ellen egy rendkívül 6nom réteggel vonja be, miáltal 4. a por újbóli lerakodását meggátolia. fi. A bútorokat nem rontja, azokon foltot nem ejt, sót 6. szép fényt ad a törlött felületeknek 7. állandó haszuálatánál teljesen pormentesiti a lakást s abból a tüdőre legártalmasabb finoman szálló port, mely szemmol alig látható, teljesen eltávolítja. Az .IDEÁL" impregnált portörló ruha, reudes használat mellett, hosszú ideig használható éa közbon a szükséghez képest — uéhány-azor — hideg vizben szappan nélkül kimosható.
Árak: I. rendű 6 drb. K. fi.fiO
II. . 6 . K. 480
I. . 12 . K. 1I--
II. .U.K. 9 60
Uendeléskor a pénz előre boküldendó, vagy utánvéttel posta, rendelőt terhel, esetrői-esetre 72 fiiI. Megrendelhető : .IDEÁL" impregnált portörló ruha vállalat iroda:
Budapest, II k. Ranolder-a. 30. 1L 22.
„Illái" patflilirlü ¿aratja I kirtaa II lllér\' Uiyaaslyaa lslsj<saiá||il klr. ■!■! lO.IIEU"
Mrtiri«.
I
>
M
?
f a
í
A Zalai Közlöny
|/.irknzliié|i ii kliiMli
Deák-tér i. sz. alatt van-
4.
ZALAI KÖZLÖNY
MAROIÜS 18.
Nyers olaj-motor. Világhírűek
Gőz- ós motor-csóplőkószletek
kitOník egyszerű kezelés, olcsó és biztos tizem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Magáaj&ró m o 10


Magánjáró kőtörő^
ElsóreudO gyártmány, Qzeme olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Az országutakon magát vontatja és igen jól tör. Kitűuó gyártmány.
Mielőtt gépet vesz, nézze me
gépkiállításunkat KELLAER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Klmín-atoa 14. Megbízható ügynököket keresünk.
igen célszerűek, mert a malomjárattal együtt van sikstita szerkesztve. Kevés helyei foglal el. alkalmas finom lintre és darára.
Aa 1868. 4v ÓU forgalomban. I
Berer rá- és hióDikis mmi
Óvakodjunk
utániatoktól 4a máa káaattmánjak baoaam péaséaétöl.
E msgjelólések :
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gyógy- és higiénikus szapanai.
ágiink rcjxctc mini szóbeli védjegysk ei azonkívül o pótlásokkal: valódi is eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi ée szóbeli védjegyekkel biztosított, «0 év óta kipróbált (Bergcr-féle szappanok helyéit más készítményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi szappanaink a valóditág jeléül az itt lenyomatott védjegyet és cégaláírási viselik.
Taas;k tehát ezen két israetletA jetre-ügyelni és kifejezetten Berger-féleszappanokat kérni, mint «kóvetkezó cég gyártmányait:
6. Hell & Comp. Troppau.
Kapható: Magyar-oaztrik monarchia ás a kUlfflld gyogy-szarláraiban ás azakbavágó Ötletekben.
V
Tisztelt háziasszonyaink
Szives figyelmébe ajánljuk az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggye-1
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbó teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minőségéről.

Jól jegyezd meg: csak
cigaretta-papírt, vakry hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József kőnyvnyomdájábaa Nagykanizsán.
rv b.hioh/,|/
NAGYKANIZSA igia MÁRCIUS ai.
51-IK ÉVFOLYAM 33. SZÁM.
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•íJtltaik hélféa ét tiltirlikia.
tl«ftaotéal árak: Egé» líra 10 korona, féMvr* 6 koron«, Neg)r«dl»n B koron* 80 Ml. — Egy*« (iám irt 10 (III.
K«l«l4t ■»•iktaití: Ker trina Jáucf.
Klarfja :
SztrktizUiéi ét klariéhltaUI liék-tér I.
rotoron: tsz. — HlrdoUaok dlJ.i.bZ. taorlnl.
A megoldás utján.
A Szombathelyen megjelenő liberális Vasvármegye" szenzáoiós híreket kőzöl a magyar kormányválság megoldásáról. Auffenberg közös hadügyminiszter bukását befejezett ténynek mondja a lap híradása és a közös hadügyminiszter bukása állal véli megoldhatónak a kormányválságot. Beosi beavatott helyről kapta eme értesülését a fönt nevezett újság, melynek megbízható, tárgyilagos híradásaiban nincs okunk kételkedő.
Mi ugyan ebben a kérdésben nem informálódtunk magyar kormánykörökben, mert hiszen a magyar kormány most osak az ügyeket vezeti és a közvélemény irányításába befolyni nem kíván. De azért pontosan és autentikusan megállapíthattuk a nemzeti munkapártnak a hadügyminiszterrel szemben elfoglalt álláspontját. A nemzeti munkapárt eszerint csöppet sem rokonszenvezik Auffenberg úrral. Ez másként nem is lehet. Ez az ur ugy lett hadügyminiszter, hogy bizonyos befejezett lényeket vállalt.
Aztán tavaly december elején egy minisztertanácsban megígérte, hogy többé nem fog a megállapodások ellen dolgozni, egyben újra vállalta ezeket a megállapodásokat. De már a legközelebbi delegációs ülésen a a saját kötelezettségei ellen szónokolt. Később megint visszakozott, de csak azért, hogy egy parlamenti ellenzéki csoporttal szövetkezve aláaknázza azt, amit képviselni tartozott volna
Ez a szereplés egyáltalában nem szimpatikus, de legkevésbbé alkalmas arra, hogy népszerűvé tegyen egy a saját hadseregének fejlesztése ellen kétszínűén inlri-káló hadügyminisztert azon parlamenti többség előtt, mely ezt a véderófejlesztést nebéz harcokban a saját népszerűségének kockáztatásával képviseli. A munkapárt ellenszenv» Auffenberggel szomben ezért indokolt. Indokolt az okoskodás is, hogy ez a többség, ba a véderő fejlesztését megakarja osinálni, rászorult a nemzet előtt való népszerűségre, ezt azonban feltétlenül veszélyezteti éppen Auffenberg viselkedése és szereplése. A nemzeti munkapárt tehát amellett, hogy alapos
oka van Auffenbergéktől megtagadni becsülését és rokonszenvét, azt is érzi, hogy számára nagyon nehéz, sőt talán lehetetlen a hadügyminiszter úrral eredményesen együttműködni.
Azonban a munkpárttól távol áll minden olyan szándék, hogy a korona jogkörébe avatkozva Auffenberg eltávolítását követelné vagy ebben az irányban a királyra pretMÍót gyakorolni igyekeznék. A munkapárt egyszerűen arra szorítkozik, hogy Auffenberg intrikáit leleplezi, föltárja és visszautasítja. De a munkapárt a hadügyminiszter viselkedésének konzekvenoiáit osak a saját alkotmányos, parlamentáris jogkörében szándékozik reá nézve levonni és esze ágában sinos Auffenberg elveszett pozícióját azzal megerősíteni, hogy az uralkodónak miniszterei személyére vonatkozó rendelkezési jogára ingerenoiát gyakorolni igyekezzék.
Azt hisszük, hogy a folyamatban lévő politikai kihallgatások az uralkodó előtt tisztázzák a munkapárt ebbeli álláspontját. Ezzel azután megdőltek azok a legujtbb rá-fogások, mintha a magyar parlamenti több-
Alkalmi rigmusok.
L
A rozzant Színkör újra épül Oh nem • város kegjslmébül, Hauera Füredi direktornak Lesz „diaiét" otthona maholnap. Más senkié, — övé az érdem, Miénk pedig — csupán a szégyen, Hogy Thália ÍU nem találhat Más menhelyet, osupán faházat Vivát mfivészetl Szép a sorsa, Kiég neki éppen a — morzsa. 8 mi, domború mellünket verve Belátjuk, hogy Isten kegyelme (Meg egy direktor-zseb) gondoskodása Kiég a magasba jutásra. Lesz szinkör, szépen renovált, A melyben újra haugzik a magyar szó 8 lesz benne taps, orkánszerü, viharzó. A .mérsékelt" és „tónaárak" mellett Lelkünkben a közöny jege fölenged Megnézzük, ha frivol az operett, 8 elalszunk a Shakspore tragédián Futóbolond lenne az csakugyan Ki Kanizsától egyebet kiván. 8 ha éhezik majd a múvészcsapat, Hiszen évszázados szokása az I Külömbeu is spenótot, retket és Vereshagymát — nekik hoz a tavasz.
II.
Bekomendálom mindeneknek Kik jól élni olcsón szeretnek, Hogy hajtsanak a jó tanácsra Kz ám a Kolumbusz tojásai
Herényi jelszava — hiányos 1 Iielátja Vegetáry János, Hogy a fö is derága nálunk Hogy lőle felkopnék az állunk.
Van egy növény, — milyen szerencsel óh éhezó nép I ez a lencse\' Színész, tanító, djjnok éhen halna, A sírig koplalva telelne, Ha ez nem volna... Kzt egyétek 1 Probatum esti Hus is vau benne!
III.
Férjemuram bú«au bandukol a járdán, Ballag, majd meg-megáll, valakire vár tán. Szomorú az arca, fanyar egész lelke, Mint kiuuk nem jutott kenderföldes telke.
Kérdi egy barátja: mi a bajod János? Hogy a régi kedved oly nagyon hiányos. Tán anyósod halt meg? Ne sírj, mqd feltámad I .Már ezért csakugyan uem gyötör a bánáti
Más nálam a bibi. A lelkem baja az, Hogy ezer gondjával megint itt a tavasz. Hejh, ha nem szégyelném, sírnék mint a gyermek Megint uj kalap kelt a feleségemaek I"...
I
IV.
Magyarázgat a .tanár ur" A pálinka hatásárul 8 mig meggyőzi a gyereket, Kgéez tjangja beléreked.
Világos a magyarázat, Föltehetünk egyre százat, (Itt a helyzet egész tiszta;) Kgy se lesz alkoholista.
/
Kiindul az owtlály haza Agyába motoszkál az a Magyarázat, ékes beszéd — Mind megterhelte az eszét.
Hanem akkor a tanár ur r" Klóhuz a katedrábul Valami folyadék félét -Látnád: pálinkának vélnéd.
Véletlonül tekint vissza Az ajtóból Csomós Pista
S nagyot bámul Láml önmagának prelegál A tanár ur ..
Hanem aztán tovább lohol 8 azon töpreug: milyen (ura, Hogy a tanár urnák uem árt Az alkohol. ..
ZALAI KÖZLÖNY
MAB0IU8 81.
ség ft király jogkörebe avatkozva Auffenborg eltávolítását követelné. Már "pedig mihelyt ez tiseiiihan-van, — Auffenberg megbukott
Meg kell buknia előszőj mert szembekerült saját királyának és legfelsőbb hadurának felfogásával, más&dstoí, meri szembekerült hivatásával és elvállalt álláspontjával és harmadszor, mert Auffenbergnek és a magyar parlamentnek egészséges, eredményes együttműködését semmiféle alakulás mellett elképzelni sem lehet. Ez éppen elég alkot mányos ok arra, hogy a király elboosássa miniszterét. Ezt nem kell megoldani semmi féle presszióval. Éh éppen, mert minden press/,ionálás fölösleges, azért- világos, hogy akik a munkapártra e/.t a-, presszionálási szándékot ráfogják, — megint csak a nemzet és a dinasztia harmóniájának megbontására irányuló intrikákkal dolgoznak.
A Szent Ferencrdiek telekjiamllám
UJ városrész.
Nagykanizsa váron fejlőd黫 é» szépülése érdekében hosszú évek éta nem történt olyan jelentőség lel|ea lépés, mint a milyen inost van folyamatban Azt az intézkedést értjük azalatt, melyet a Szent Kerenerend birtokában a Kazincy-utcában elhúzódó teleknek parcellázása fog a város képén változtatni A rend ez idei nagykanizsai házféuöke é plébánosa Bőrzsey Tivadar, kiváló szeretettel láradozolt azon. hogy a város egyetemes érdekéből tnegvaló.suljon a leieknek olyan beépítése, amely elóuyern váljon Nagykanizsa városának. Elért önzetlenül ingyen ajánlja fel s városnak az utaate-tekel, melyek a t Ulken épüli házak mellett elhúzódnak
Most jött viasza a kultuszminisztériumtól, a római rendkormányzótól és Vaszary bercegprimásiól már jóváhagyott telek paieellázásí tervezet, a lelek értékesítésére vonatkozó jóváhagyásával. Börzsey Tivadar plébános ur előzékenységéből alkalmuk volt a parcellázási térvet megtekinteni, melyet a városházán a .polgármester és főjegyzőnek is bemutatott. A terv szerint 2-t házlel»kre osztatik fel a terület. A Zárda utca folytatódni fog egyenes irányban a Kisfaludy Sándor-utca meghosszabilásáig. A templom méj< egyszer akkora kibővítésével fog az utcavonalba esni. A mellette levő két háztelket a rend önmagának tartja meg, nehogy a zárdaépület az utcától el-szigetellessék. A Oinlitoriumban körösköiűl emelendő épületek olyanformán fogják környezni a templomot, mint Kómában a Szent Péter templománál látható. A Nádor-utca a Oinktoriunii bejáratnak megbossza-bitásaként csatlakozik. Tekintettel a hatalmas, égbenyúló szentegyházra, bár erről ínég városi szabályrendelet nem intézkedik, el sem képzelhetünk itt más épületeket, mint harmonikus stílszerű emeleteseket.
A telekárak a környezőinek és a viszonyoknak megfelelők, de épen ezért csak emeletes házak épi-. lésénél renlálódnak.
A 22 telekre már előjegyzések — minden kölcsönös obligo nélkül törtéutek, de bármily irányú uj előjegyzés illetőleg vételre inost tehetők ajánlatok. A Kazincy-utcában 9 házhely lesz; az első sarok lelek négyznlüle 150 K , a többi 120 K. A Zárda-és Kisfaludy Sándor-utcai telek ára UU K.-bau van conteftiplálva.
A lerv lefotografáHa nemsokára kitétetik a Drogéria kirakatába!]. Kbből megláthatja a közönsi\'g. hogy itt olyan városrész van keletkozóhon, mely Nagykanizsának díszére fog válni. A rend nemsokára headváuynyal |árul a városhoz melyben a tervezett utennyitásra kér engedélyt és felnjánl|a iugyen az utcalesteket. Nem kér érte másl, minthogy tekintettel, hogy az utcák a szentegyházba vezetnek, vállalja magára a város az utcáknak azonnal való rendezését (csatornázását, kövezését, közvilágítását.) Természetesnek tartiuk, hogy ez az ajánlat a város részérói a kellő előzékenységgel fog találkozni.
H I RE K.
A magántisztviselők vasárnapi munka.szunete.
Az egyesület nyilatkozata. —
A Nagykanizsai \'.Magántisztviselők Egyes ü leltf a következő sorok közlésire kért fel bennünket: Tekintetes Szei kesztóség I A Zalai Közlöny március 1 i-iki számában „Merkúr" aláírással egy cikk jelent meg tnelyben az igen tisztelt, előttünk ismeretlen cikkíró, ki mint Írja .régi t.igia a magántisztviselők egyesületének" lelkes karfársi szreteltel foglalkozik egyesületünk működésével. Sok igazságot tartalmaz a cikk, melynek közlésért mi bálás köszönetlel tartozunk a lek. Szerkesztőségnek. Kgy dologról azonban nem lett em ítésl a cikkíró és ez az, hogy a cikkben felsorolt sérelmek prograinniptmljaibau mind feltalálhatók. Anélkül, hogy cikkel polémiába akarnáuk bocsátkozni, melynek jóhiszeműségéről megvagyunk győződve, néhány megjegyzésre reflektálnunk kell. A magántisztviselők egyesülete tudvalevőleg azért tart közgyűlést, azért számol be az eliuult évi működésről, hogy a tagok a referáláshoz hozzászóljanak. Meg kell állapitauuuk, hogy a vasárnapi muukaszü iietről szóló akciónk referálásánál a vezetőség egyik tagja sem hallotta az idézelt „Most jövök az irodából\' közbeszólási. A .régi lagunknak\' tudnia kell« hányszor tettünk a hatóságnál a munkaszüneti ügyben följelentést, hányszor figyelmeztettük a cégekel körlevélben annak betartására. Sót azt is ludi.ia kellene a I. cikkírónak, hogy ez ügyben évekkel ezelőtt terjedelmes táviratban fordultunk megyénk Alispánjához. Sajnálatosnak tartjuk hogy a lisztviso-lók nem hozzák tud másuntra a konkrét eseieket. Kz természetesen nejű zárja ki azl, hogy a megjelent cikkből tudomásul be vegyük, hogy Nagykunizsáu a legtöbb helyen „a vasárnapi munkaszünetet csak a zárt irodaajlókkal respektálják, míg benn foly a hétköznapi munka", (iendunk lesz arra is, hogy erről a rendőrség is tudomást vegyen. •
— Schmidt Frigyes temetése Kedden d. u, 4 órakor hantolták el 8chmidt Frigyest, kinek temetésén impozáus módon nyilatkozott ir.eg a részvél, mellyel a család iráut és a tisztelet, mellyel az elhunyt iránt viseltetett a közönség. A gyászházbau végbement temetői szertartáson nagy közönség jelent meg. Ott volt Závody Albin kúriai biró, a nagykanizsai törvényszék elnöke, mint a Társáskör elnöke, Vécsey Zsigmond polgármesteri a Gazdasági Takarékpénztár igazgatósága Kolier István elnök vezetésével ; tisztikara pedig Knorlzer György igazgató vezetésével; a Usnkegyesület igazgatósága, a bitói és ügyvédi karnak számos tatíja; sok barátja, ismerőse az [elhunytnak AJ temetési szertartást Börtsey Tivadar plébáno« papi segédlettel végezte. Sok koszorú fedte a ravatalt; etekből a következő feliratokat sikerült megludtiunk : Tiszteletbeli elnökének a nagykanizsai Tarsaskör; Szereteti Sclnnidl bácsinak — Pállfy család; Isten veled — Dina és gyermekei; A znlamegyei gazdasági Takarékpénztár tisztviselői; — Felejthetetlen Schmidt bácsinknak; Nyugodjál békében — Mutiia, Ziig.i, Frigyes; Islen veled Friczí bácsi — Plihál család ; A Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár és Gazdasági önsegélyző szövetkezet — Schmidt bácsinak ; Kegyelete jeléül — Nagykanizsai Hsnkegyesület B. T.
— A Franz cég benyújtotta a szerződései} ajánlatot. Talán egyetlen városi ügyet se kísér a közönség olyan érdeklődéssel, mint a villamos világítási ügyet. A helyi lapok is olyan delicai ügynek tartják, melynek minden fázisát érdemesnek tartják a nyomdafestékre. A Frauz r.-társasággal a városnak érvényben levő szerződése körűi bizonyos módosítások válnak szükségessé abból az alkalomból,
hogy az egyenáramot körforgó áratuiual akarja a cég felcserélni — amint ezt a közönség már unos-untig tudja. Még »rról is nézeltérések voltak, hogy ki adjon uj szerződésformulát\':;"a vfcos-o^\'vagy a Frauz-cég. Mi abb*u a nézetben voliu\'nk ; hogy ez at ajánlattevő cég joga és itftetfssége. \'Mert hiszen ó tüdia mit ajánlhat fel a ..*áro$iiak reápmpentáoió-kép a tőle kért st*rródé|ijf;: elóirtökért. A villamos bizottság előző felfogását \'Vtllotwí mi ia ($ben és a cég ezea-. n«n» is jtkadt ..feiiu, haqeifr f fh> 19-én tényleg beadta a szerződéstervezetet. Nem "vélt módunkban még olvasni a szerződés formulát, de att hisszük, hogy a inár előzőleg beadvány alakjában beadott ajánlatban foglaltaktól lényegileg nem tér el. A szerződés tervezet most a villamos bitolUág elé kerül, mely rheg.fagja tenni az egyes pontokra vonatkozó észrevételeit és e szerint fogja, véleipényét a tanácsúak uegteuuj. .\' \' , .
— A tanfelügyelő szabadságon. A f. hó 12-én Hálás lléla főispán eluöklete alatt megtartott közigazgatási bizottsági gyűlésen jelentés tétetett arról, hogy ftuzsicska Kálmán dr. Zalavármegye tanfelügyelője egészségének helyreállítása végett a minisztertől egy hónapra szabadságot papolt. >Kz időre a tanfelügyelői hivatal vezetésével, valamint a közigazgatási bizottságban való helyettesiléssel Kórössy Sáudor kir. segédtanfelügyeló bízatott lyeg a közoktatásügyi miniszter részéről
— Pályázat szolgabírói állásra. A Dienes Sándor sxolgabiió elhalálozást folytán megüresedett I. osztályú szolgabírói állást a zalaváimegyei törvény halósági bizottság f. é május 13 án tartandó közgyűlésén fogják betölteni. A pályárali kérrórtyt a vármegye főispánjához ciuietve az alispáni hivatalban kell benyújtani. Pályázati -hilfridó ápr. 13 ika. Az állással 9G0O K. évi fizetés és a IX fiietési osztálynak megfelelő lakbér van összekötve.
— Selgethy dr Beállódat épít. Az utolsó időkben bok mindenféle vállalkozással kapcsolatban merült fel Szigethv Károly dr. nagykanizsai orvos ueve A márialelépi bit lokparoelláiás, a keszthelyi nem sikerűit fürdóbérlet ajánlatnál mindenütt egyült jött forgalomba Hariss volt máriatelepi felügyelő neve is. Most arról éttesiienek bennünket, hogy B»Uioukerestturou 60—70 ezer K.-val. amin\' mondani azokás a modern követelményeknek mindenben megfelelő szállodát építtet Szl^ethy Károly dr. és társa Bariss Gyula. At építést már meg .¡a kezdték, ttnuek következtében a .balatoukereszturi fürdőegyesület, mely eddig a közönségnek najyr izoigálátokat tett, és olcsó nyári tartózkodást blttotltoh a Balaton -parton, feloktloll. Nem tudták megveirti « horribilis áron felkínált, mintegy 7 hold területet, melyen eddig olcsó bérlet mellett a fürdőéletet roegtef-em-tették.
-r Antialkoholista nap Gr. Zichy János kullusiminiuler nenj régiben, /$i)4ulet?t adott ki arra nézve, hogy at alkolml káros hatásáról at elemi népiskolák tanítói világositták fel at iskolák növendékeit Eme célnak kívánt szolgálni t helybeli állami elemi iskola tantestülete, midőn f. hó }8-án hétfőn délelőtt körzetenként előadást tartottak a tanítók növendékeiknek főleg a páliukaiVás szenvedélyének veszedelméről Feltűntették azt a romboló1 hatást, mit a pálinkáivá« szenvedélye az emberi stervetetre gyakorol; valamint rámutattak arra, hogy a társadalomnak milyen vestedelme rejlik az alkohol, nagymérvű élvezetében A gazdasági viszonyok állandó rosszabbodását, a kivándoi Iss kulforrását, a nagymérvű halandóságot, a nemzet degenerálódátál. a családi életben előforduló víszálykodásokat mind ennek a sze-! lencséden szenvedélynek dominálásában keresik és talál|ák fel.
Szép, szép! Hanem az államhatalom ue csupán az iskolák küzdelmére i-zorlikozzék, de tegye tneg kötelességét önmaga is az alkohol ellébi védekezés terén Mert mégis csak furegáu haugzik, hogy míg a kultuszminisztérium\' és belügyminiszter röpiratok- , buu, rendeletekben kelnek ki az alkoholizmus ve- * szélyo ellen, ugyanakkor a pénzűgyminlstler arany-bányaként kezeli a szeszadókat, mini a melyek az ország bevételi forrásainak legjelentékenyebb részét teszik. Kgyébként az is ér\'beietlen intézkedés, hogy miért kell az alkohol elleni küzdelemnek szánt napot az ugyU tuNok „madáruap" mellé még egy ifjabb iskolai szünnapként elrendeluí? A „békenap"-ot is megüli a népiskola, de nem szünettel, hanem az álialános béke eszméjének ismertetésével, — s azután I tovább folyik az előadás. Itt ia meg lehetett volna I ezt így csinálni I
MÁROIÜS 81.
ZALAI KÖZLÖNY
— A m. kir. állami magvízegáló állomás hivatalnokai, kik jelenleg szemlét tártának a vidéke«, .hogy tpegüid|ák, kik árusítanak arankás heremagvakat, tegnap sürgős utasítást kaptak, hogy a legszigorúbban ügyeljeuek, miszerint az országba került silány, kevert csiraképtelen répam^got ne hozzanak a kereskedők esetleg forgalomba. A mi kersskedíink is siiját és a köz érdekében cselekednének, ha c-sakis legeVőraiigii cégnél szerzik be répapiagvakat, amennyiben nem az olcsó ár riytijl biztosítékot a. tnag megbízhatóságira nézve, bánom annak fajazonoftsága és jó csiraképessége adja meg az igazi éltékét. Étért a gazdaközönséget is figyel mezteljük, hogy csakis ott fedezze rópama/ szükség-letét, ahol tel|esen megbízható magvakat árusítanak
— Március 20-lka a magyar nemzet legújabb históriáiénak legszomorúbb dátuma. E napon volt H-ik évfordulója Kossuth Lajos halálának Emlékezzünk e napról kegyeletlel; hisz épen ma, az epigonok korábau érezzük leginkább, hogy init vesztett a magyar nemzet Kossuth Lajos halálával.
— A Gazdasági Egyesülőt közgyűlése A Zalavármegyei Gazdasági egyesület, úgyis miut Zalavárinegye Központi Mezőgazdasági Bizotisága e hó í\'fi-án délelőtt 9 órakor, illetve d. e. 10 órakor Zalargersiegen, saját házában riudes közgyűlést tart. A\' niárciu« 26-án délelólt I) órakor tartaudo mezőgazdasági bizottsági ülés tárgysorozata: I. A Törvényhatósági Uizottság állal vísszaulasilolt költségvetés újbóli lárgjrab.sit. 2. Az 1912. évben tariandó állatÜljMások terrézelépek megállapítása. 3. Az állategészségügyi ebkdóttlap mikénti felhasználására vonatkozólag határozat hozatala. 4. Állatbiztosító szövetkezetek szervwése. 6. Folyó ügyek -Jndítváqyok. A mátvius hó 86-án\'\' \'délelőtt lt) órakor tartandó gazdasági egyesületi rendes közgyűlés tárgysorozat».: 1. Klnök; jelentés az lilf, évi működésről/ \' 2. Számvizsgáló biz. |eleutése az lHll. évi zárszámadásokról. 3. Balatoni Szövetség kérvénye »\'\'„Uazdaszövetség" siófoki nagygyűlésének .költségeihez való l|ozzájái ulás tárgyában. 4. A Sümeg-vidéki és Novai Gazdakörök számadásainak s működési tervezetének jóváhagyás végett való előterjesztése. 5. Az 1918. évi állatdi|azások tervezetének megállapítása. 6. Népies mintagazdaság létesítése feleUi határozat. 7. FöJdiuivelésügyi miuiszter 2381 l/V. a. 911. sz rendelete a lendvavölgyi lecsapoló társulat kölcsöuügyében. 8. A cséplóvállal-kozók által alkalmazott munkásoknak az 1907. évi XIX. t.-o. értelmében. való biztosításra vonatkozó Omge. felterjesztés tárgyalása. 9. Folyó ügyek, indítványok. A közgyűlést megelőzőleg — a szükséghez képest — igazgató-választmányi gyűlés fog tartatni. , \' • \'
— A\' nagykanizsai lüagántisztviaelök egyesülete választmánya szerdán esU-kászlé Vilmos alelnök elnöklétével gyűlésezett. A g)ülésen felolvasásra kerüli Eperjesy (Jábor elnök lemoiidólev«le, melyben tudatta hogy ismételt megválasztása ellenére is lemond, mert sajnálatára egyéb elfoglaltsága miatt a megtisztelő megbízásnak nem tehet eleget. A választmány a lemondási sajnálattal tudomásul vette. A kviilésen tárgvaltak még a nsérnapimuukaazüoet-
géuy 6i) fillért ka|). A csekély maradék a külső szegények között fog feloszlatni.
— Egy jó házból való flu, kinek 2—8 középiskoláin van, nyomdász lauoucoak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józset könyvnyomdájában.
KÖZGAZDASÁG
röl, az egyesületi helyiség berendezéséről és más folyó ügyekről
1- Öngyilkos vasutas A szombathelyi vasulállomáson egy év elöli összeütközött egy tolató-mozdony a kftnizsai gyorsvonattal Kbkól kifolyólag a szombathelyi kir. törvéuyszék vád alá helyezeti két vasutast, köztük Prtszlovlci József helybéli, mozdonyvezetői. Azouban l\'raszlovics büntetésére uem került a sor, mert időközben a büntetéstől való félelmében a szerencsétlen ppiber megőrült s családja a lóvárosi léholydák egyikébén helyezte el. A mull héten azonban Prasztovícs Jjiset uiiigszökótt a lébolvdából s egy Kanizsára Indilló tehervonat fékjéu hazakerült. Itt borongott pár napig a kíftiyék^u mikor hozzátartozói hazavitték. Kedijen virradóra \' a szerencsétlen émber kiszökött hálószobáinkból s a konyhaablak, vasára felakasztotta magát. Felesége .és az elhívod\' reudóiorro* nrer csak a íhidég trillát találták u Liitéleuf
— Riadalom egy caaládnáL Nágy riadalmat kelteit f. Iló 17-én éjjel a /»rko« itr. b.iz |máÜ födik,emeletén lékó családnál egy betörőnek «éli ember megjelenés. A családnál szolgél Nagy Rozi, kinek r-régebb . ismeretsége veit. Tokád*. Ken-m-rovott mttllti emberrel. Az emlUett éijel azonban a nő zárt\'-jkgióvat fogtála. Tukáus nem jöJLt zavarba; az udtaib in "valamelyik ajlóiK egy kníe-mt talált, ezzel akarta ki/árui a DuhlogfágáhQ» vezető a.tot., A kulcs uem volt jó, de ez se Uózta zavarba emberünket, hajiaméul »yjy reszelóert és jobb sorsra . éjr-domes tehelséggeí á.kulclyukhoz liozzáigujjolfh a kulcsot, mely az osiroiníott ajtót ugyan Ciiíegnyitotta előtte, de a hajadon szivét uem. SJt lárinázui kezdett az erőszakoskodó hősszerelmes megjelentékor. Krre a házigazda felebredt. azt híite belöiók > járnak lakásán, kinyitotta az utcára néző ablakot és \' rendűiért kiállóit. Meg in jtlniitek >:sakh»mar Kovács Lajos ésT tforrtth János t-efidórők, kitrtek V-tűíajíoiios ledobta a kapukulcsot, Takácsot azután a konyhában elrejtőzve találtuk és a\' rendőrt zárkába ililclWlek, hol szomoiusn elmélkedett arról, hogy mindenféle stereleninek vége szokott lenni. A íendérség a nyomozási telicsUi. sz iratokat aztán az ügyészséghez teszi át.
— A pécsi szerelmi dráma. A Kanizsán is általánosan ismert, tragikus sorsú Tarlós Mntyika ttmetése után hamarosan meghalt l>mnjau István,
a szerencsétlen fiatalember is. ki a rendőrségi vizsgálat szerint a szép fiatal leány halálát szerelem-féltésből elóidézle. Igy most két családra borított inérhetlen gyástl az „örök relytéjü értés, a szeralehi •
— Istennek ad, ki a szegénynek Bd
Szombaton d. e. 9 óra körül szokták a kanizsai városi szegények heti alamizsnájukat felvenni az Eötvös-téri helyiségben. Most. 2»-áni szombaton aeiu-csak n heti járulék váf reájuk, h^iem kiosztás; alá kerül az a 800 K. is, melyei a Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet oo éves jubileuma alkalmával a város szegéin einek juttatón. Ebből minden beiktitott szegény l K 20 f. kap Ugyancsak most kerül kiosztásra dr. Kreisler Józset ügyvédnek 100 K 4a adománya, melyet az egész várostól megköuuyezett kora sirba szállt Györgyike elhunyta alkalmával\' juttatóit a város polgármesteréhez. Ebből minden sze-
Hitelszövetkezetl közgyűlés A Bagola-Sáuci hitelszövetkezel miut az országos hitelezővel-■keftt tagja közgyűlése f. é. március 26-én d u. 3 teakor lesz a bagolasáuci róni. kath. népiskolában. Nkpneud: 1. A mull évi ütleteredményról szóló jülentesek tárgyalása. 2. Zárószáraadások megvizsgálása\'és a felineulvény megadása. 3. A mérleg megállapítása 4. A tiszta lövedelemról való rendelkezés. .6» Két igazgatósági tag választása 6 Indítványok.
szövetkezetnek 191,1, év végén 77 l«g|a voli 215 üzletrésszel. A tiszta nyereség 10% a a tartalékalaphoz csatoltatik, a fennmaradó összegből osztalék esik.
— Mezőgazdasági tanfolyam a honvédségnél A helyben állomásozó 20-ik honvéd gyalog-ezrod- parancsnoksága az utóbbi években esetenként intézkedett arról, hogy a legénység a gazdaaági írjtijn tárgyakból a téli idósz. kban oktatást uyerjen. Igy lett a lefolyt léiben is. mikor ai ezredparaucs-nokság kidolgozta a legénység részére tartandó guzdasAgi irányú tanfolyam tervezetéi A tanfolyam elóatlóiul felkérte a helybeli rkalli. lógimnáziuin és állami elemi iskola tanári-, illetve tanítói karát, kik közül ar. előállások tartására Lukács József. Vegele Károly, Mllouts Károly. Balogh; Sándor, dr. Fodor Aladár gimnáziumi orvos es Nagy Lajos állami lonitó vettek tészt. A tanfolyam január—március hóban folyt l<j, a legénység nagyszámú részvétele mellett
— Szoluokdobokamegyel gazdasági egylet egyik legutóbbi vitagyűlésón eldöntötte azt
a kérdést, mi\' a legfout\'>sabb leendő a gyümölcsösben ? Megálla|iitotla azt, hogy múg a tavaly rigoli-rozása előtt kerilkezni kell és peilig nem palánkkal, mely-kitűnő feszke és telelóbelye a gyűiuölcspusz-titó élósdiekuek, hanem sodronnyal. Szerencsére van egy kitűnő hazai beszerzési forrásunk Kollerich Pál és fiai (Budapest, Ferenc=Józsi»f rakpart). Kz a rég Delta néven kitűnő sodrotiykerilést botolt forgalomba me)y jó is, tartós is és a célnak mindenképen megfelel. A cég legelőkelőbb gazdaságoknak szállítja azt a »odronyt, mely versenyen kívül áll. Készséggel kaid
bárkinek áriegyaélcel.
■ \' *\' t \' \' • •
A Zalai Közlöny
S\'irkuzUsiii ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Sirolin" Roche
99
ezerszeresen bevá/t
tüdőhurutok ellen
---------- - friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdogyuladások után,
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tÜdÖvéSZ ellen.
\'•vTÍ. / >>ízKis 1} íttis*»)\'
ZALAI KÖZLÖNY
5ÍÁB01D8 21
H CÍS L.
Nyers olaj-motor. Világhírűek
Magfajáró-
Gőz- ós motor-csóplőkészletek

motoraink
ÍUflail íi-.
kitűnik egyszerű kezelés, oloaó és biitos üzem Alul.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, Oterae olesó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
.;»»,. Lxuö A Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kőtörő
Az országutakon magát vontatja és igen jól tör. Kiiünó gyártmány.
A> MM. év óta rorralwbua.
[■ és
I ataaaatoktól 4a máa kóaaltnóayók kacatot póaaóaótól.
E megjelölések:
Berger kátrányazapana,
Berger glycerin-kátrányezapana és
Berger kén-kátránystapanai,
Berger gyógy- és higiénikus szapanai. I
égünk részére mint szóbeli védjegyek és azonkívül a pótlásokkal: valódi és aradatl védv« vannak. Minden elárusító, kl eien kizárólag valódi és szóbeli védje-gyakksl blitositott, 40 év óu kipróbált Bergcr-fele szappanok helystt mis késaitraényt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi stappanaink a valódiság jeléül ai
IU lany.omaloll irti
védjegyei és cég- - "
aláírást viselik.
Taasék tehát eseti kél iamertetd jelre-ügyelni ás kifejezetten Borger-íéls szappanokat kérni, mini akó vétkezi cég gyártmányait:
6 Hall & Comp. Troppau.
Kapható : Magyar-oaztrák monarchia ós a kalfBId gyógy uartiralben óa szakbavágó »«Utakban.
"Mielőtt gépet vesz, nézze me l?épUá»llitá,siiiikat
KELLNER ÉS SGHAIZER
{
Budapest, V., K lm in-utoa 14. Megbízható ügynököket keresőnk.
igen oélsterűek, mert a malomjárattal együtt van siketila szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom liszre és darára.
-T—
Tisztelt háziasszonyaink
Szíves figyelmébe ajánljuk az
„TJJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY- gyári jeggyrl
A kávófőzetet
Egy főzőpróba
, <i .. 1< \' \' 10
zamatossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minőségéről.
-7-r-
H\\ jegyezd meg: csalt QttOJIlá&"
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdonos IJj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a MÁRCIUS 25.
51-IK -ÉVFOLYAM. ¿4 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ilalaalk hitlön ia caltirllkia,
E46(lialíel Arak: Egén ívta 10 korona, tálávia 6 korona, Nagjradéna a korona 80 flll. — Egyaa aiám ára 10 Ml.
Kalatds saaikotalA
Kerténi Jó*a«r.
Kiadj« i
tzirkaiztiiéi ía kladikltalal laák-tér I
Tala\'o.: |||. — Hlrd.lá.ak dljaiabáa aiarlnt.
k Kazincy-utca forgalma.
Elkerftlhetetlen a kiszélesítése.
Külsó kézből kaptuk az alábbi sorokat, melyeknek szívesen adunk helyet, minthogy nagyon íb megszívlelendő városi érdeket ölelnek fel.
„Jóleső örömmel olvastam a Zalai Közlöny utolsó számában, hogy a torz, csonka Kazinoy-utoa, mely arra volna hivatva, hogy városuuk legszebb része legyen, végre a fejlődés útjára ért. A Szent Ferencrendiek kertjének paroellázása Nagykanizsának szép perspektíváját tárja elénk, melynek elmaradhatatlan tartozéka lesz a közel jövőben, hogy a majornak uloai frontján is folytatódjék a város kiépítése. Hogy ez el nem marad és hogy nem is a távol jövő zenéje, arra elég garanola Kanizsa fejlődése, mely most ugy-látszik rohamlépésekben fog haladni és a vállalkozási kedv, mely városunkban sohase hiányzott.
De éppen, mert ez a városkiépités okvetlenül be fog következni, szükséges, hogy a részleges építkezést is olyan terv szerint engedélyezze a város, mint azt az utcának teljes kiépítése, az ezzel előálló változás megkívánja. Tudjuk, hogy a postapalota tán már az 1913. évben felépül. Ez nem azt jelenti, hogy a Kazincy-utcábau egy impozáns palota fog emelkedni. Ennek mélyebb jelentősége van arra az utcára és közvetlen környékére. Az itt beálló értékemelkedéssel nem foglalkozom, ez most nem fér e keretbe, de rá kell mutatnom arra, hogy a postapalotának ide helyezése a városnak egy uj súlypontot kölcsönöz. Egy olyan pontot, mely gravítalis erővel fogja vonzani körébe az üzleti életet és ennek nyomában járó óriádilag megnövekedett forgalmat.
És éppen ez az, amire a városnak már most kell gondolnia és amire a városi hatóság figyelmét felhívni, tartozó kötelessége a sajtónak. A Kazinoy-ulca Nagykanizsa személyforgalmának fővonala. A vasúti személyközlekedés ezen bonyolittatik le. A mi eleven közlekedési életünknek már ma sem felel meg ez utoának aránytalan keskenysége. Ujabb utcáink, melyeken fél akkora forgalom sínos, szélesebbek.
Mi lesz tehát-^akkor ez utoában, ha már megvalósulnak azok az építkezések, melyek
a közel jövőr« vannak tervezve. Hiszen maga a postapalota és a környéken létesülő üzletek is olyan mértékben fogják ennek az utoának a forgalmát növelni, hogy a mai keskeny útvonalon szinte lehetetlen annak lebonyolítása. De meg az uj épiikezések okvetlenül megnövelik a gyalogforgalmat is, de a koesíforgalmat is.
Szinte lehetetlennek tartom, hogy a városi mérnöki hivatal és építési bizottság ezt figyelembe ne venné és már most ne gondolna ez utoának szükséges kibővítésére. Éh ez nem is ütközik nagyobb nehézségbe Hiszen a postapalotával meg lehet kezdeni vezt a kiszélesitési eljárást. Mellette mind olyan épületek vannak, melyek a közeljövőben újraépíttetnek. A hercegi hatalmas, do ósdi ház már régen várja, hogy modem épület emelkedjék helyébe. És hisszük is. hogy a heroegi uradalom intézósége nem térne ki olyan modern építkezés elöl, mely tőkebefektetésre okvetlenül ajánlatos. így tehát nem kell a kellő pénzáldozaton kivül egyéb, ~ mint városi előrelátáson alapuló akarat, hogy a Kazinoy-utoa a jövő forgalmának megfelelő, sőt szükséges változáson menjen keresztül. Hís*en elvégre valamikor mégis osak lesz akár automobil járatunk, akár villamos közúti közlekedésünk. Ez pedig a Kazinoy-utoát nem kerülheti el. Már pedig, ha a beálló uj építkezéseknél ez utca kiszélesítése .elmulasztatik, akkor olyan hiba csúszik be a város rendezésébe, amit csak évszázadok tudnak kireparálni." t
Yan-e hus elegendő?
Még mindig tart a tülekedés a magyar Állat-tenyésztés érdekei ellen, még mindig sápítoznak az argeiitiniai hus után ainiiól pedig már Bécs is megundorodott, még mindig akadnak olyanok, akik készek diadalkaput felállítani a Romániából, Szerbiából, legújabban Bulgáriából beereszteudő vágó állatok részére, pedig azóta inár bekövetkezett a szarvasmarha és seités árak lényeges csökkenése is, amit persze a fogyasztó közöuseg észre nem vehetett, mert hiszen minálunk a hus árak nem függnek az állatáraktól, haneiu csakis a mészárosok és hentesek önkényétél.
Azóta még jelentékenyebb esemény ia történt, ami észre téríthette volua a magyar gazdák ellenségeit, nevezeteseu u közelmúltban publikálták az
országos statisztikai hivatalnak az országos állatszámlálásról készült adatait. Nos ezek az adatok kétségtelenül beigazolják azt, hogy a magyar állattenyéax-*-tés, ha nem is fejlődőit valami túlságosan, de nem is csökkent; ugy számbau, mint pedig aulybau elegendő magyarországi vágó állat áll a fogyasztók rendelkezésére, semmi szükség sincs arra, hogy különösen a keleti államok silány vágó állatait beeresszek, mert a magyar ájlatteuyésztés amint lépést tudott lartaui eddig is a fogyasztással, ugy lépéat fog tartani ezentúl ia.
Különösen a szarvasmarha tenyésztés fejlódött igen örvendetesen, a szai vasmarha állomány nem csak számbelileg szaporodott, de ama körülménynél fogva, hogy a hizlalásra kevésbé alkalmas s nem tejeló fajtákat csaknem kiszorította az ogész országból a uagyo\' b testű, bizékouyabb és iól tejelő nyugati lajta, ezáltal igazáu nagy mennyiségbeu mi\'gszaporodott a fogyasztókö önaég rendelkezésére álló husauyng. Szabad-e tehát ilyenkor, ha osak egy kicsit szem olótt tartjuk a magyar mezőgazdaság érdekeit, követelni azt. hogy a keleti orazágok folyton betegséggel fertózötl silány szarvasmarháit beboesássák Magyarorazág területére?
Nem, határozottan nem szabad. Azok, akik ilyesmit kiváuuak, azok okulhattak volna ^bból, hogy mit jelent ¡11 az ország fogyasztására nézve a legutóbb Romáuiából becsempészett száj- és köröm- / fájás. — Egész vármegyék, egész járások álltak zár alatt, a legtöbb vásárt nem lehetett itt megtartani a addig, mig mz állatforgalmi korlátozások érvényben voltak, tényleg valóságos husinség uralkodott Magyarországon. Most, hogy a korlátozások megsiüuöben vannak, már is csökkenlek a vágóállatok árai. Igaz, hogy a fogyaszióközönség uem lud erról, mert — sajnos — a mészárosok és henteseknél az olcaó hus forgalma már érek óta ismeretlen. De bezzeg próbálnának nekik a hatóságok konkurenoiát teremteni, bizonyosan észrevenné a fogyasztóközönség ia az árak esökkeuését.
Krre azonban ne igen számítsunk. A szociális érzés hiánya miatt csak igen kivételes helyeken rendszabályozzák meg a közvetitókel Nagyon ritka város az, ahol városi mészárszéket állítanának fel. Aiutie majd minden városban szidják a gazdákat, holott ók igazán nem okai semminek.
A Gazdaszövetség kívánatosnak mondotta ki, hogy Bulgáriával kereskedelmi szerződést kössünk, ámde csak ugy, ha az élő állatbehozalalt nem ougedik inog ebből a keleti országból sem. a Magyar Gazdaszövetség a bulgáriai élő állalbehozatal eltiltását szintéu igen jelentős dolognak tarlja, mert

a
ZALAI KÖZLÖNY
MAR0IU8 35.
állategészségügy szempontjából Bulgária sem áll a többi Halkán államok nívóit fölött. A Magyar Gazdaszövetség ez akciójának támogatására felkérte a többi gazdatársadalmi szervezőteket is. Ezt a támogatást a szövetség megkapja minden igazságosan gondolkozó embertől annyival is inkább, mert rideg számadatok igazolták, hogy nálunk vágó állat és Ilus van elegendő bőven s állatállományunknak betegségekkel való ujabb megfertőzését csakis a fogyasztó közönség siratná meg.
Továbbképző tanfolyam
tanítók ós tanítónők róaxóre.
A vallás- és közoktatásügyi miniszter urnák folyó évi 33771. szám alatt kelt rendeleiére az 19015. évi január hó 10-én 102594/1905. sz. a. kelt rendelettel kiadott szervezeti szabályzat értelmében, a folyó iskolai évnek befejezése után a f. évi julius 1-től 20-ig terjedő idóbeu több állami képző intézetnél a korábbi évekhez hasonlóan három hétre terjedő tauitói és tanitóuói továbbképző tanfolyamok fognak tartatni; még pedig: tanítók számára a bnjai, kiskun-félegyházai, stubnyaftlrdói és temesvári állami elemi iskolai tanítóképző iutézetekben; tanítónők részére pedig az eperjesi és a szabadkai állami elemi iskolai tanítóképző iutézetekben.
E tanfolyamok egységes pr grammja a következő :
1. Tájékoztatás a szociális paedagogia legu|abb törekvéseiről és alkotásairól a külföldön és hazánkban, 10 óra.
2. A rajz és kézügyesség a szemléltetés szolgálatában, 4 óra.
3. A magyar uyelv tanítása nem magyar ajkn népiskolában (az uj lantorv és ulasilások magyarázatával), 10 óra.
4. Az ének, rajz és kézügyesség lanilása a népiskolában (a népiskolai tauterv és utasítások magyarázatával), R óra.
6. A természettudományi és mennyiségtani tárgyak tanításában a szociális vonatkozások gyakorlati érvényesítése, 5 óra
6. Gyakorlati minlalauitások a 2., 3., 4. és 5. alatti előadásokkal kapcsolatbau, 12 óra.
7. á gazdasági szövetkezetek és a néptanító, 6 óra
8. A gazdasági számtartás legegyszerűbb módjai, 2 óra.
9. Gyakorlati foglalkozások a rajzból és kézimunkából, 24 óra.
III. A patrouage isméi tetése, 3 óra és
II. kirándulások, közir.lézelek slb. meglátogatása a délutáui órákban a helyi körülmények szerint.
Mindegyik tanfolyamra 5o—50 hallgató vétetik fel, akik közül lanfolyamoukinl 30—30 hallgató állami költségen kap az intézet internátusában szállási és étkezést és ezenfelül 15—15 korona utazási költségben is részesül. A saját költségükre jelentkező hallgatók ingyen szállást és mérsékelt áron étkezést is kapnak a képzóiutázeiben.
A fent felsorolt laufolyajnok bármelyikére való felvételért folyamodhatnak az ország bármolyik részé ben lakó és bármilyen jellegű elemi népiskolánál inüködó okleveles tanítók és tanjlónók.
A feltételért Való bélyegteleu kérvények annál az illetékes királyi tanfelügyelőnél nyujtaiidók be, akiuek tankerületében a folyaijwdó működik.
A pályázat határideje 19Í2. évi április 1.
A felvételért folyamodó jelezte kérvényben: a) hegy milyen jelli\'gű iskolánál működik, b) szolgálati ¿veinek számát, C) volt-e már szünidei tanfolyamon s lta igen mikor?
HÍREK.
Palini Vajda-majori szóllótelepen eladásra kerül
b azonkívül
sima és otas yafloirt.
Megrendelhetők:
ADLER MIKSA ispánnál.
Telefon szám: 96.
— Muzeumi könyvtár Nagykanizsán Már ltom egyszer szólalt fel « .Zalai Közlöny" egy nagykaoizsaí muzeum és a vele járó muzeumi köuyv-tár érdekében, llalis István városi tanácsos is szinte két évtized öta buzgólkodik n Nagykanizsára vonatkozó történeti munkák, képek és egyebek gyűjtése körül. Ugylátszik most nemsokára testet fog ölteni, mert már a tanács is konkrét alakban foglalkozik az ügy-uyel. A pénteki tanácsülésen ugyanis azzal kapcsolatosan, hogy Halig István v. tanácsos Vécsey Zsigmond polgármesterrel történt előzetes megbeszélés utáu egyes régibb müveknek a városi muzeum és könyvtár részére loendő megrendelése iránt telt előterjesztést, tárgyaltatolt a városi l^önyvlár és muzeum rendezésének és elhelyezésének. Oly határozat hozatott, hogy ez érdemben megkeresi a pénzügyi bizottságot, hogy a reudezésre adandó megbízás, mint a szükséges helyiségek rendelkezésre bocsátása kérdésében nyilatkozzék. Minthogy a helyiség kérdése pénzügyi kérdés, helyén valónak találjuk a pénzügyi bizottság megkérdezését, de a rendezésre történő megbízásra nézve, mely tisztán személyi kérdés nem latjuk szükségesnek, hogy a pénzügyi bizottság adjon direktívát a tanácsnak ós a képviselőtestületnek. Különben is azt hisszük, hogy városi emberre akar-
i |ák ezt bizni ahol pedig csak egyetlen rátermett egyéniséget ismerünk, t i. Malis István tanácsosi, akinél jobban, behatóbban és több tehetséggel még senki se foglalkozott Nagykanizsa históriai és Bibliográfiai kérdésével. Ugy hogy e muzeumi rendezési megbízás ulán szinte önkéntelenül is az következik hogy Nagykanizsa monográfiájának megírására :s keressék fel A közönség ié|ékozására uézve közöljük, hogy a sok érlék-s mű, mely alapját foyja képezni a városi köntvlárnak, most egy dohos, ablaktalan helyiségben vau elzárva. Első teendő léhát a helyiség kérdése Ugy tudiuk, hogy egy városházi lakás a közel jövőben megüresedik. Ezt kell elfoglalni a könyvtár céljaira. Ehhez 4 szoba leltétlenűl szükséges a hozzávaló cél- és stílszerű szekré yekkel és egyéb bútorzattal. Azután nyomban elkészítendő a
j katalógus, mely kinyomtatva ^ városi képviselők és polgároknak kezébe |uthassou. Csak ekkor nyerünk
; világos képel a meglevő müvekről és tárgyakról és csak igy veheti kezdetét a gyarapítás vétel és ajándékozás utján.
— Tanáil képesítés Milosits Károly, a nagykanizsai főgimnázium tanára a budapesti tudományegyetemen a uapokban letett paedagogiai vizsgálat ulán tanári oklevelet kapott.
— Az Osztrák Magyar Bank köréből. Thalmayer Alfréd az Osztrák Magyar Bank nagykanizsai fiókjának tisztviselője a Wieni köipoutba helyeztetett ál. Uj állomáshelyét f. hó I-én foglalja el.
— Tanácsülés Nagykanizsa r. t. város tanácsa pénteken tartolta lieii rendes gyűlését Vec-ey Zsigmond polgármester elnöklete nlatl A polgármester
|jelentést lelt a tanácsúak budapesti injáról, melyei városi űgxekben egyes szakminisztériumnál leit. A tanács köszönő iratot fog intézni a küldöttségben részlvett városi képviselőkhöz (Horváth György fó-
|gimnáziumi igazgató, dr. Pliliál Viktor kir. közjegyző és dr. Lóké Emil ügyvédj kik költséget és fáradságot nem kiméivé buzgólkodtak a városi ügyek előmozdításában. Ugyancsak köszönetét fejezi ki a piarista rendfőnöknek hogy a küldöttséget egy kormánytag <al támogatta Kel fogja kérui azonkívül a tanács Bálás Béla Zalavármegyo főispánját és a város országgyűlési képviselőiét. Bosnyák Gézát, hogy befolyásukat érvényesítsék, hogy a városnak a minisztériumnál benyújtott kérvényei kedvező elinlé zést nyerienek. A tanács it heti sdniinisztracioualis ügyeken kívül még határozott abban hogy a Frauz cégnek szerződéstervezetéi átteszi a villamos ad hoc bizottsághoz.
— Hitközségi közgyűlés. F. hó 24-én tartotta a nagykanizsai izr h tközség évi rendes közgyűlését Rothschild Jakab dr. alelnök elnöklete alatt. A jegyzóköuy hitelesítésére Melczer Jakab és Bölirn Emil hitk tagokat kélte fel Barla Lajos olvasta fel az évi jelentést, melyben szépen domborította ki a vallásos, kulturális, jótékonysági és emberbaráti missziót, melyre a hitközség hivatva van. A nagy tetszéssel fogadott, gondos, mindenre kiterjedő jelentés után az 1911. évi zárószámadás terjesztett elő.
Ebből kiemeljük a következő számadatokai: A hitközség kultusz és jótékony célra 29631.57 K-át fordított, iskolai célokr* 41670.77 K-át ós hitoktatásra 2000 K-át. Kegydijuk 1710 K át: a tisztviselők és hitk. alkalmazottak nyugdíjalapjának növelésére 2400 K-át. Összes bevétel 104342.67 K kiadás 03230.91 K volt. Az 1111.76 K fölösleg átvitetett az |1!H2. |év számlájára. A zárószámadás kapcsán Blankenberg Imre lilik, tag bizonyos intern dolgot vetett telszinre, melyre n zve az elnök megadta a kellő felvilágosítási. Hozzászólt ehhez Halpheu Mór és dr. Weisz Lajos. A zárószámadás egyhangúlag elfogadtatott. A közgyűlés folytatólag f. hó 96-én választotta meg az elóljárósági tagokat. Az érdeklődés az előző évekhez képest mogcsappantnak mondható, ugy liogv csak 123 szavazat adatott le. Az adólizető nők közül senki se élt választói jogával. Az eddigi elóljárósági tagok újra választattak, csak a három megüresedett helyre választatott meg Pongor Henrik 90. Elek Ernő 73 és Weiss Jakab 33 szavazattal és számvizsgáló bizottsági tagnak Fleischer Miksa.
— Ipartestületi közgyűlés. A nagykanizsai Ipartestület e hó 31-én délután tél 3 órakor a Városház nagytermében tartja rendes évi közgyűlését. A közgyűlés tárgyai: I. A mull évi közgyűlési jegyzőkönyv felolvasása és a közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítésére 2 tag kiküldése. 2. Az elnökség évi jelen lése 3. A számvizsgálók jelentése 4 Az 1911. é i zárszámadások előterjesztése. 5. A felinoutvény meg* adása. 6. Az 1912. évi költség előiráuyzata. 7. Ne-, táui indítványok. 8. 19 rendes, :> pót-elóljárOsági. — 3 rendes és 1 pót számvizsgáló lag megválasztása.
— Rendkiviili városi közgyűlés Nagykanizsa r. t. város képviselőtestület* 1912. március 27-én d. u. 3 órakor a városháza dísztermében rendkívüli közgyűlést tart. Tárgy oiozat: A Nagykanizsa-Bajcsa-légrádi községi közlekedési (vicinális) ut kiépítése tárgyában lanác-i javaslat. A törlésbe és szaporodásba hozandó községi pötadók tárgyában tanácsi javaslat. Strém és Klein és társai bódé építés iránti kérvénye Hitzelherger Latos kórházi gondnok drágaság! pótlék iránii kérvénye. Gimnáziumi tandjj elengedés iráuti kérvények tanácsi javaslattal. Busics Árpád, Muth László,\' Vlasics József, Kovács Pál és Schubert Ferenc tandíj elengedés iránti kérvényeik. A zsigáriköz megnyitásához elfoglalt ingatlanok adásvétele tárgyában tanácsi javaslat. A gőzfürdő tétel-árának elszámolásáról tanácsi jelentés. A kalonatar-tási slípból 47,000 illetőleg 15,\'K)0 koroua kölcsön vételének bejelentése tanácsi javaslattal- Illetőségi ügyek
■— Elhalasztott befizetés. A Délzalai Takarékpénztárral Egyesült önsegélyző Szövetkezet i hétfőre esett befizetéseket az üunep miatt folyó hó 29-én, azaz pénteken délelőtt tartja meg.
— Football-verseny. A Nagykanizsai Tornaegylet vasárnap d. u. 3 órakor tartotta első mérkőzését a főgimnázium felső osztályainak válogatott csapatával. A katonaréteu tartott mérkőzési, mely mindvégig tiszta ég fair volt szép számú közönség nézte végig. A matchet a Tornaegylet csapata 3:1 arányban nyeri» meg. Három óra 16 perckor adott jelt a biró a kezdésre A játék eleinte változatna, de nemsokára Winjfsl- (T. E.) az eltévedt lapdát a gimnázísiák goaliáfa juttatja Az uj kezdés után 4 perccel Varga (Gimn.) szabadrúgásból kiegyeulit. A gimnazisták kapusa, Ferenczy ekközben néhány bravúros védési produkált A félidő végén Róna a Toruaeg}let vezető goalját rugia. Félidő 2:1 a T. K. javára A második félidőben a lapda majdnem folyton a középen vau, de Kocsiás iefuiása a Tornaegylet - 3 goalját eredményezi. Ezután a félidő végéig szép ós változatos játék volt miudkét részről. A Tornaegylet főlényét abban látiuk. hogy football-cipóik ellen a gimnazisták felszi-releilen csapata nein igen mert támadni A biró: László Józsel főgimnáziumi tanár volt. A T. K. játékosai közül Kocsiás, Schlesinger A.. Kaucz és Róua tűnlek ki; a gimnázisiák közül Vaiga, 8zukíls, Ferenczy ; mig Váci köiépcsatár egyenesen elsőrangút produkált. A match-nek zuhogó • eső vetett véget.
— Oyászhir. Tillhof István nagykanizsai állami adóhivatalunk f. hó 25-én életének 34, boldog házasságának 10 évében elhunyt.
Érdekes hangverseny. Akik az ó héber melódiák iránt érdeklődnek, azoknak figyelmét felhívjuk arra a hangversenyre, melyet ScWlom Dávid főkántor két más kántor közreműködésével rendez. Schlom Dávid tüneményes hangjáról, művészi éneké-
MARCIU8 86.
ZALAI KÖZLÖNY
röl a székesfehérvári és zAgrábi lapok a legnagyobb elismeréssel szólnak. Azoknak a kesergő, siró reménykedő, majd lemondó melódiáknak, melyek az ősi izr. zsinagógák istentiszteleteit karakterizálták mesterének mondják mind Sctilom lökáutort, mind társait. Az előadás némi belépődíj melleit f hó 28-án csütörtökön este 8 órakor lesz sz izr. iskola ,kis-templom" helyiségében.
— Gazdasági ismétlő iskola szervezését határozta el a helybeli állami elemi iskolák III-ik körzetének tantoslOlete a mult ősz elején. De hál a határozat megvalósulásáig sok-sok akadálynak az útból való elhárítása várt az illetékes tényezőkre. Ezen akadályok között a legelső és legfontosabb volt- at iskola felállításához szükséges f>—6tlO négyszög öl terület megszerzése, melyen a gazdasági irányú ismétlő iskola növendékei a megbízott t&uitó vezetése mellett a gyümölcsfateuyószlés, nemesilés s más egyéb a tanfolyam gyakorlati tárgyú tananyagának keretébe larUzó ismereteket sajátították volna el. A tantestület tehát első sorban kérvénynynl kereste meg a városi tanácsot, hogy a kiskanizsai körzet területén megfelelő lelket adjon a célra; s hogy az Ugy gyorsabb "elintézését előmozdítsa, a lelterjosztéalieu meg is jelölt egy olyau kert-területet, mi a gardasági irányú ismétlő iskola céljaira telieseu alkalmas voll. Kine felterjesztést a városi tanács áttette a városi mérnöki hivatalnak elintézés végeit A mérnöki iroda abból hogy azonban novembertől máig. vagyis március 86-ig folyton a nagy horderejű kérdésiielH miként leendő nyélbeütésén gondolkozik. Igazán nem lehet eléggé méltányolni a mérnökségnek ezt a hí va\'ali eljárásában tanúsított uagy skrupulozitását, annál inkább sem, inert ezzol már a folyó tanévre megakadályozta a tantestületet azon jóakaratú céljának megvalósításában, hogy a gazdasági irányú ismétlő iskolát megteremthesse.
— Két. napig tartó gépkiállítás volt a Tatter-sal-tfelepen. A sok kiállított gép közül a legjobban tetszettek Kellner és Schauzer magánjáró-motorai! és cséplői. Különösen az qj rendszerű inagániárókat dicsérték, ugy a szakemberek, mint a gazdaközön-1 ség. Motoraik iniuden tekintetben tökéletesnek mond-j hatók, mert nemcsak nagyon szép kivitelűek, hauem a legjobb anyagból is vannak készítve, a szerkezetűk tökéletes és mégis egyszerű, ugy hogy anuak kezeiévét bárki könuyen elsajátíthatja Ennek a motornak uagy jövője van, mert azzal nemcsak csé-pelui, hanem száutaui is lehel, és igy biztosan kifizetődik miudeukinek. Kelluer és Schsnzer miut megbízható eég van az egész országban elismerve, amely cégnek nyersolaj és szivógáz motorai is elsórendüek
)— Anyakönyvi hírek. F. hó 18—88 napj-kon Naiiykauizsáu 27 születés történt és egyetlen házasságkötés. Molnár Gábor cipész kötött házasságét Weisz Bitivel, El haluk a következők: Sohmidt Frigyes ii)uk. tiszttartó 81 éves; Marion Ádám 1 napos; Milhofer Adámné, szabó neje 6S éves; Praszlovics József mozdonyvezető 62 éves; Sós I\'éterné napszámos 33 éves; Klobticsár Ferenc aszialossegéH éves ;• Varga Imre szahósegél 28 éves; Dervalics György földmivcs 80 éves ; Varga Mária 86 napos.
— öyanus körülmények között szülte meg Szabó Katalin Kossuth-tér 9 sz. alatti lakón gyermekét. A félrehelyet felbontván a tűzoltók, ott eity téliesen ép, élő újszülöttet találtak, s a reudórség eme gyanús körülményekre való tekintettel sz ügyben megíuditotta a vizsgálatot
- Eltűnt ós megkerült 60 korona Lackeubacher Ignác házaló tegmp iltas állapotlun
betéri a Zöldfa kertbe, hol szóváltásba elegyedett Deutsch Jenő és Takács Gyula közismert csavargókkal, kiket birkózásra szólitoit lel. Birkózás közben Lackenbacheriiak kiesett rongyokba burkolt 80 koronája, iniL egyik csavargó megtalált és elro|tett A pénz eltűnése miatt Lackenbacher panaszt emelt a rendőrségen, eme panaszra elrendelt vizsgálat eredményeként a ÖO koronát a szomszédos jégverembe, hova a csavargó rejlett«, megtalálták
KÖZGAZDASÁG
naptára, melyet minden előfizető ingyen fog kapni karácsonyi ajándékul és a Divat-Szalou cimti divat-ujság kedvezményes áron való megreudelhetése. Ily körülmények közi inéllán mondható a Pesti Hirlap Magyarország legnagyobb és legolcsóbb uapilapjának, melyet magunk is melegen ajápluuk a t. olvasóközönség figyelmébe. Előfizetési ára egy hóra 2 korona 40 fillér, negyedévre 7 korona; a Divat-Szalonnal együtt negyedévre 9 korona. Megrendelhető poata-utalványuyal a Pesti Hírlap kiadóhivatalában: Budapest, V , Váci-körut 78.

Uj lóvásártér Városunk egyik bizottsága régóta vajúdó b mindix aktuális kérdés közeli elintézésén fáradozik. Ugyanis elhatározta ez a bizottság, lioity a Nagy- és Kiskanizsa közötti terüle-len, a szeszgyártól Kiskanizsa felé terjedőleg lóvásár-töret fog berendezni Eme mindenesetre okos gazdasági irányú újításnak állattenyésztő közönségünk bizonyára várakozással uéz elébe a közös óhaja az érdekelteknek, hogy a lerv mielőbb a megvalósulás stádiumába jusson.
Csáktornya telofon-ügyei. Csákto uyai ke-resx.idö körök kife|ezetl óhaia következtében a soproni kereskedelmi és iparkamara lépéseket tett a kere-kedelmi kormánynál az élénk forgalmú batár vidéki kereskedelmi gócpont telefon-kapcsolatai fejlesztése érdekében A kereskedelmi miniszter elózé kenységet tanúsított a kifejezett óha)okkal szemben és a Csáktornya és Várasd kozt folytatott telefonbeszélgetések diiál, figyelemmel a két városnak egy máshoz való közelségére, 1912 évi április hó 1-tól hzámilóleg 2 koronáról 1 koronára szállította le. Ami a távbeszélő-forgalomnak Csáktornya. másfelől Bruck a/in. Gilli, l)eut«ch-Feistritz, Deutsch-Lamlsberg, Klagenfurt, Laibacb, Leobeu, Marburg, Triest Villach közt való életbeléptetését illeti a miniszter megjegyzi, hogy ez csak a tervbe vett Csáktornya-inarhnrgi közvetlen telefon-összeköttetés Üzeiubevéte lével lesz megvalósilható s hogy a szóbau forgó u| vonal osztrák területre eső részeuek kiépítését illetőleg a tárgyalások az osztrák kereskedelemügyi minisztériummal még folyamatban vaunak
Irodalom.
* A Pesti Hirlap a második évnegyed kü szőbéu előfizetésre hívja íel a magyar olvasóközönséget A Pesli Hírlap ma az ország legjobb, legel terjedtebb és legbővebb tartalmú napilapja. Példányszáma közuujiou 86—90.nO i, vasárnap 186—130 ezer, amit még a legolcsóbb boitlevard lapok sem értek el nálunk Fontos ez a hirdetö-közöui-ég szempontjából is. Tartalmas, napról-napra a legbővebb és legváltozatosabb. Égy-egy vasárnapi számában &—6 tárcát és ^elbeszélést közöl, a leggazdagabb hír- és vegyes-rovai mellett. Ily lartalombóséguek példáját napilapnál uemcsak hazánkban, de egész Európában sem találhal|uk. Munkatársai közé számil|a korunk legjobb nevű és legnépszerűbb íróit, kik közül legyen elég fölemlíteni: Abouyi Árpád, Osergó Hugó, Er dós Renée, Gárdonyi Géza Gellért Oszkár, Hullai Jenő, Lampért Géza, Lengyel Menyhért Lux Terka, Kézdi-Kovács László, Molnár Ferenc, Murai Károly, l\'akots József, Pásztor József, Porzsolt Kálmán Rás-kai Ferenc, Szabóné-Nogáll -lanka, Sziui Gyula, Szoinaházy István, Tömörkény István, Váradi Antal uevoit. A Pesti Hirlap külön kedvezményeket is nyújt előfizetőinek. Ilyeuek: a Pesti Hírlap nagy képes
A
por
halál!
P
e «i
A

f-o n
I
Csak ugy klmóll meg cgcsxaégét, bútorait, festményeit, ha ai ldc«l Impregnált por-t&rli ruhái haainátj* állandóan.
Az .IDEÁL" impregnált portörlő ruha ruha jó tulajdonságai:
1 Törlés alkalmával a port teljesen magába szedi és leköti s igy 8. Nem veri föl a port. mint a közönséges portorló, amelynek használatánál ugyanaz a por ismét ellepi a bútorokat s megtámadja a lakásban larlózkodóknak a tüdejét. 3 A törlötf bútorokat a por ellen egy rendkívül liuom réteggel vouja be, miáltal 4. a por újbóli lerakodását meggátolta. 6. A bútorokat uem rontja, azokon foltot uem ejt, sót 6. szép fényt ad a törlőit felületeknek. 7. Állandó használatánál teljesen pormentesili a lakást s abból a tüdőre legártalinaaabb tinotnan szálló port, inely szemmel bük látható, teljeseu eltávolitia. Az .IDEÁL* impregnált porlörló ruha. reudes használat mel> lett, hosszú ideig használható és közben a szükséghez képest — néhányszor — hideg v Ízben szappan uélkOl kimosható.
Árak: I. rendű 6 drb. K. 6.60
II. „ 6 . K. 4-80
I. . 12 . K. 11-—
II. . 11 » K. 9 60
Rendeléskor a pénz előre beküldeudó, vagy utáuvé\'.tel posta, rendelőt terhel, esetrói-osetre 72 flll. Megreudelhelő : .1DEAL" impregnált portörlő ruha vállalat iroda:
Budapest, IX. k. Ranolder-u. 30. IL 22.
„Utál" prilétirli darikja I kiriia II Illír1 lljiuljai tilajáaaiáiiat kir. alít K „IMít"
1
2 «>
■D
r
I ?
a j
A Zalai Közlöny
S/arknztötégi it ¡kiaiihltiUla
Deák-tér i. sz. alatt van-
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüa őgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tÜdÖvéSZ ellen.
i.
zalai közlöny
MARÓI US 25
Nyers olaj-motor. Világhirüek
U
Gőz- ós motor-csóplőkószletek
Magánjáró-, > —^ ^
otoraink
V «>■
kitüuik egyszerű kezelés, olcsó ó« biztos Üzem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Klsóreudü gyártmány, üzeme olcsó kezelés egyszerű.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat



Magánjáró kő törő
Az országutakon magát vontatjn és igen jól tör. Kitünó gyártmány. ✓
Mielőtt gépet vesz, nézze meg
gépkiállításunkat KELLHER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Kim n-utoa 14. Megbízható ügynököket keresünk.
¡HÜ.1
igen célszerűek, mert • maloinjárattal együtt van siknila szerkesztve. Kevés helyet foglal el, alkalmas finom üstre és darára.
Aj laea. 4v öt* forgalomban.
tar im és Hnil\' í
Ivakodjiink
utániatoktól «• aaáa kiaittményitk baoaam páaaásátöl.
K intlaleléMk
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Y Jfefcfc*- gyógy- és higiénikus aaapaoal.
égúnk réaaére mint sióbeli védjegyek és atonkivül • pótlásokkal: valódi és aradatl védve vannak. Minden eláruyu^ ki «jmu kixárólsg valódi és SíóbcU védjegyekkel blstosilolt, 40 év ól* kipróbált Berger-lele szappanok balyelt mát kéaaitményt cserapéss be, megsérti védjegyjogunkat. A mi siappanaink a IMA valódiság jeléül aa f \\ ICV lu lenyomatott védjegyei és cég-aUirisl viacUk.
TossHc teHit esen két israsrlat* jílto-iliyelni éa kifejezetten Bergw-félesiappanokat kérni, mim akövetfissó cég gyártmányait:
6. Hall & Comp. Troppau.
Kapható : Magyar-ositrák monarohls ás a koirstd gyógy szertáraiban ás átakbavágó Oxlatskban.

Tisztelt háziasszonyaink
t •• ■ •
Szives figyelmébe ajánljak az
„U J PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggye-1
A kávéfőzetet
Egy főzőpróba
zamatossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minősegéről.
i < llfíi\'JÍAijiÜ
¡51 Jól jegyezd meg: csak OttOnjáH\'
wú n
cigaretta-papi rt, va«y hüvelyt hoz/ ós ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
v> j-i
UJ * *
C J
5 fci
V 1
^Ü^tTTtAOR/f/V/-
i oipoU OCPOÍ!
OTTOMAN
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a MÁRCIUS a8. 5t-lK ÉVFOLYAM 25. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
NaiJalaalk hétfőn ii caOtlrtlkin.
ean»U*l árak: Kgéw ívre 10 korona, fílí.ie 6 koront, Nígyedévi« 9 korona 50 nil. — Egy» (iám éri 10 flll.
KelalAi •«•ike»|A : Kertén» Jáu«f.
Kiadja ;
Szarkaaztiiég ii klariiklvatal latk-tér I
T.l.\'on : Ili. — Hlrd*U»k dljaiabá* .nrlnl.
Virágvasárnap.
Nem az egyetlen, de a legfölségesebb az Isten-ember tragédiájában a töraegszenve-dóly változódáaa. A virágvasárnapi jeruzsálemi bevonulás, a felhevített tömeg csodás lelkesedéséből elsőrangú fogadtatás volt, melyet a nagy küldetés szerint Jézusnak el kellett szenvednie, holott minden emberi érzésünk azt súgja, hogy a zajos fogadtatás és osódü-lot osak kellemetlen lehetett annak, ki az ünneplés központja volt. De azoknak, akik ez eszméket hirdetik, a külsőséges hatások nagy erejét is inozgósitaniok kell és az Isten-ember, aki arra volt hivatva, hogy a kereszténység eszméit az egész földön elterjessze, nem vonhatta ki magát a virágesőből, a pálmaágakat hintő tömeg ünnepléséből. És mily nagy tanulság az ő felséges maiWíutna, hogy ugyanaz a tömeg, amely Hozsannát kiált, nébány napra már a „Feszítsd meg" terrorismusával szorította Pilátust, hogy Jézusban felségsértőt lásson és miut a római imperiam gyalázóját halálra Ítélje
Tízenkileno századot fordult azóta az idő kereke. És hányszor megismétlődött ez idő alatt a tömegrajongásnak gyűlöletté való változása. Uralkodók, próféták, filozófusok, államférfiak és más egyetemes ember-boldogítók hányan érezték, hogy a tapsból a vesztőhelyig mily rövid idő alatt leltet megfutni az utat. A tömeg lélekrajza ki-számithatatlan. A tömeg érzés mindig más, mint az egyéni. Lehet százezer ember a legjobbakból összetóinöritve, ha sikerül az aljasabb szenvedélyt feluszítaní," — sohase tudhatjuk, hogy a népitélet micsoda uagy, végzetes tévedésekre és bűnökre vetemedik? Van azonban éppen korunk történetében a tömeghangulat megváltozásának egy más pendantja is, És éppen a politikában, ahol a kölcsönhatások mindig kiszámíthatatlanok, ahol mindig meglepetésekre lehelünk elkészülve. Napjainkban a szemünk előtt folyt le az a jelenség, hogy meglehetős gazdag és sikeres közéleti mull után a királyi bizalom az ügyek intézésére szólit egy fertiui, aki pártokra nem támaszkodva, céljainak pártot alakítani való hivatással megjelenik a forumon s ott tentatartóval dobálják meg. A közéleti hivatás ekkora reménytelenséggé! kezdődik, de aztán a vén idő őrölvén a napokat, — egyre több bizalom sarjad föl
A tiszta törekvések ugarában kikelnek a ragaszkodásnak és a szeretetnek rózsái. És ami eddig a politikában mindig fordítva ment, hogy tudniillik nemzeti hősök vedlettek ál — már tudniillik a tömeglátás szemüvegén — a kamarilla lakályaívá, iuie ez esetben a megrágalmazott „granicsár" mint nemzeti hós az ünneplés tárgya. Nem elmélkedünk e fölött; ám érdekes jelenségnek tartjuk, hogy a tömeghaugulat ilyen változatos formákat mutat. -. *
Senki akkora felelősséggel nem tartozik önmagának és a történelem itélőszékeiiek, mint akit hivatása, vagy a véletlen a tömeg vezetőjévé lesz. A tömeg lelkét ó alakitja és bizonyos dolog, hogy a virágvasárnapi Hozsannát s rá a legfönségesebb eszméket hirdető Isten-ember kivégzését is egy-két, a tömeget vezető demagóg csinálta meg. Óriási nagy katasztrófák történtek amiatt, mert a tömeg vezetői véres fenevadak voltak. Ha csak emlékünkből kivethetnék Robespierre és Murát rómalakját, mennyi vér kímélődött volna meg és mennyi gazlett maradt volna el. Ha Dante most ihia meg\'"a DivltTá Comediát — vájjon ezeknek ós egyéb tömeg-szenvedélyt mozgató alakoknak pokolbeli szenvedését hogyan imá meg ? Volna-e gazdag képzelet, mely az 6 gaztetteiknek pokolbeli szenvedését elképzelni tudná?
Hol a méltányosság?
Az idei tavasz kezdetén szukatlao lellendülésl látunk az építkezés terén. Bármerre vessük tekintetünket, azon mindenesetre Örvendetes tapasztalás szűrődik le benuüuk, hogy a megbocsülhoileu szociális érzékre valló, tekintélyes szánni lakásépítkezés ujabb jeleként mutatkozik közönségünkben egy régóta húzódó kérdés végleges megoldásauak: az állaudóau érzett lakásszükseguek. 8 mikor az építkezés szokat-lau mértékében nyilvánuló eme jelenséget örömmel konstatáljuk, nem zárkózhaluuk el attól a jól felfogott kötelességteljesitéstól sem, hogy néhány megjegyzést ne legyi\'-ik az épiikezésokre vonatkozólag arra nézve, hogy városunk ipari érdekeinek inegte-leluek-e vagy ezen érdekekkel összhaugban vannak-e teljesen azou gazdasági elóuyök, mifcU az érdekelt iparos k az ily jel ntékeny ipari fellendüléstől joggal válhatnak ?
Ismeretes azon nexus, mi az egyes iparágak között létezik. Egyik ipsiág fejlődése a másik, harmadik és tizedikét voniaVaiiaga után ; az egyik jólé-
tének feltétele alapja a másik fejlődésének ii. Az épitöípur fellendülésétől sok tekintetben várja virágzását a lakatos, asztalos, ácB, bádogos ipar stbi. Már mi>8t ha az épilóípar jelenlegi lényeges vállalatai magasak az építőiparnak örvendetes gazdasági erőforrásaivá válnak, ugyanezt az örvendetes haladást re-mél|ük és várjuk a többi ipari szik téren is. De igy vau-e hál valójábau 1 Az egymás között létező viszony meghozza-e mindeniknek a várható anyagi eredményt?
Itt leszögezüuk ogy jelenséget. Tudomásunk van ugyanis arról, hogy a városunk területéu folyamatban levő építkezéseknek egy jelentékeny réazét vidéki épiló-vállalkozó kapta. Semmi kifogáaunk ellene! A magánosokat éppen ugy nem kötelezhetik egyéb tekintetek a saját érdekeiknél, mint «hogy nem lehetnek hizouyos szempontokra tekintettel a középületek emelését célzó nyilvános árlejtések kibocsátói, a közhivatalok vagy hatóságok sem. Mindkét osetbeu első és fő szempont, hogy minél jobb munkát, minél olcsóbb pénzért biztojilsanak önmaguk részére. Ilaueni aztán öumagától kínálkozik mégis egy szempout: a méltányosság. Méltányosság : a helybeli ipar iréat. Sót tovább megyünk 1 A méltányosságnak ikertestvéreként jelentkezik ez esetben az igazságérzel is. Pedig ez se kulya I Ha már most a városon kívül álló, tehát vidéki épilóvállalkozót bízunk meg valamely magán — vagy középület emelésével, megtörténhetik nagyou köunyen, hogy a vidéki vállalkozó minden tekintet nélkül, tisztán egyéni felfogásbél a legutolsó munkásig a a legutolsó drótszegig összes szükségletét aunak a városnak vagy községuek ipari és munkaanyagából szerzi be, \'— melyhez ót lakásviszonyai kötik. Teheti ezt pAtrió-tizmnsból, meggyőződésből, vagy anyagi érdekből. Akármely eset előálltával mi osupán a méltányosság figyelmen kívül hagyását látjuk. Ezt elsősorban. De hol nrarad az igazságérzet?
Itt már egy fontos körülményre bivalkozuok. A helybeli iparos, kereskedő vagy Ipari munkás városunk szükségletének arányában direkt- és indirekt adókkal járul a város köziutézméuyeínek fenntartását biztosító bevételek gyarapításához; mikor tehát mellőzve lesz valamely vállalatuál a városi kötelékeken kívül állókkal szemben, — kik pedig az állampolgári kötelességnek az adózásbau nyilvánuló terhét uem a nn városuuk javára hordozzák: nyilvánvaló az igaztalanság mi őket mint helybeli adófizetőket éri. Tegyük fel, hogy ez esetben a vidéki vállalkozó tisztáu a méltányosság vagy lelkébei kifejlett igaz-ságéizetból kiindulva, a helybeli iparosoktól szerzi be vagy azoknál reudeli meg a vállalkozásához szükséges muukák és anyagok előállítását s hogy minden
• J
ZALAI KÖZLÖNY
ZALAI KÖZLÖNY
MABOIÜS 28.
ipari munka elvégzéséhez helybeli munkást alkalmaz; ez esetben eleget tett a méltányosságnak s megalkudott ¡gazságérzetével is. De ki biztosítja a helybeli ipart arról, hogy nem az ellenkező eset áll eló? 8 követelhet-e a város valamelyes rekompenzáció! a vidéki vállalkozótól azért, hogy az illetó vállalkozó anyagi boldogulásának terét a város fala\' közölt kereste és találta fel? 8 teszi ezt ugyanokkor, mikor a helybeli iparvállalatok tulajdonosai a város érdekeinek anyagi támogatásával szemben a város kötelékébe nem tartozó vállalkozók mellett nolle-velle anyagi károsodást szenvednek.
Mi meg vagyunk győződve teljesen arról, hogy a helybeli ipar fejlődése bármily vonatkozásában kiállja a versenyt a hasonló ipari emporiumok ipari viszonyaival Éppen eme meggyőződésünkből következőleg szükségesnek láttuk a fentiek elmondását Mert nem elég szájjal, frázisok áradatával az ipar- j fejlesztés előmozdítására törekedni; ezen a téren lények, tettek kellenek. 8 ne csupán a méltányosság vagy igazságérzet, hanem valamelyes stilárd jogi bázis is keljen védelmére ily esetekben a helyi ipari érdekeknek.
- «y -B
telárának elszámolásáról szóló tanácsi jelentésnél dr. Rothschild Jakab a gőzfürdő kibővítését és modern réstaurálását indítványozza. Hoffmanu Henrik és Ujváry Géza fűztek néhány megjegyzést hozzá és az indítvány és a számadás is helyeslőleg tudomásul vétetett.
Elengedett még a közgyűlés egy csomó tandíjat ; elintézte a Bajcsa—-légrádi vicinális közlekedési ut kiépítésére vonatkozó tárgysorozati pontot, valamiül tudomásul vette azon tanáréi jelentést, mely a katonatartási alapból 47 ezer illetve lő ezer korona kölcsön felvételét indítványozta; Hítzelberger Lajos kórházi gondnok részére pedig az 19ll-ik megtakarítás terhére 1912. jan. 1-tól 300 kor. díágasági pótlékot engedélyezett.
A közgyűlés összesen 40 percig tartott. Nem csuda I Olyan ragyogó napfényes tavaszi délutánon, amilyen a tegnapi tolt, nem szívesen tárgyaluk a városatyák zárt falak között; törekedett mindegyik ki az Isten szabad ege alá a legelső, valóban tavaszi nap gyönyöreit élvezni.
MMW városi kteyis.
Tegnap délután 3 órakor Nagykanizsa r. t. város képviselőtestülete rendkívüli közgyűlést tartyt Vécsey Zsigmond polgármester eloökletével. A közgyűlés tárgysorozata nem igen izgathatta a képviselő urakat, mert uagyon sokjüres szék tátongott a közgyűlés termiImo, összesen 40 tagja volt jelen a képviselótestülmnok. Napirend előtt az elismerés és hál« szavaival Rjrelte rá a képviselőtestület figyelmét Wlassios (iyula közigazgatási bírósági elnöknek, és yolt;miniszternek 60. szülelésenapjára. Zalavármegye e úagy -nolőttét ifjúkori emlékek fűzik Hagykaui-V-ihoz Kiváló egyéniségével fényes állást vívott ki magának és magas pozíciójában hálásan éreztük rokonszenvének megnyilatkozását. A város iskoláinak államosítása és fejlesztése is az ó iböve. Mivel ma van első alkalma a képviselőtestületnek erre, azt hiszi eltalálja a képvisetótestület értelmeit, ha indítványozza, hogy Nagykauizsa városa juttassa el üd vözletét a uagy férfiúhoz. Kívánja, hogy áldásos tevékenységét a haza javára még soká érvényesíthesse. Az éljenzéssel fogadott előterjesztést a képviselőtestület egyhangúlag elfogadta.
A közgyűlés külömbeu vita nélkül elfogadta a városi tanácsi javaslatok jó részét; csupán a Strém és Klein cég bódéépités iránt kérvényének tárgyalásánál szólalt fel dr. Villányi Henrik; a Zsigárdi-köz meguyitásához elfoglalt ingatlanok adásvételi ügyében pedig Oyőri László volt egyetlen felszólaló; e kérdésben a polgármester névszerinti szavazást rendelt el, melynek eredményeként 40 városi képviselő, tehát az összes jelen voltak igennel szavaztak a tanácsi vélemény elfogadására nézve. A gőzfürdő vé-
A villamos bizottság gyíiléso.
A városi villamos bizottság f. hó 26-án vette tárgyalás alá a Kranz cégnek az áramváltozlatással járó szerződés tervezetbe foglalt ajánlatait A közönség azt-, hitte, hogy a város és a cég közölt - szűrte alig van más nézeltérés, mii-thogy a város szerző-déstorvozetet követelt, a cég pedig beadványban terjesztette be ajánlatát, sót némelyek azt is vitás pontnak látták, liogj kínok a kötelessége a szerződéstervezet elkészítése; a városé vagy a cégé. Pedig most kitudódik, hogy ezek lényegtelen pontok voltak, mert hiszeu a cég a íelh -vásra azonnal elkészítette a szerződéstervezetet, mely 26-án került már bizottsági-tárgyalás elé. A bizottság felszólította azokat a fő-vezérpoutokat, feltételeket, melyeket a céggel való megállapodás alapjaínak tekint és amelyek nélkül az egyezség léttrejötte szinte kizárt dolog. A bízottság azt is konstatálta, hogy a szerződéstervezet lényegesen eltér attól az ajánlattól melyet a cég előzetesen betdváuyábau előterjesztett és pedig nem a város előnyére váluak ez eltérések. 8ót a szerződési tervezetet kísérő beadváuyban a cég nem hajlandó elismerni a városnak ama figyelmeztetését, hogy a korábbi érvényben levő szerződés kötelezettségeit ezek a tárgyalások nem érintik. Ily körülmények közölt a bizottság a szerződési pontok érdemleges tárgyalásába nem ment bele, hanem közölni fogja a céggel azokat a fellételeket, melyek mellett az áram változtatás és a vidékre való áramelvezetés megengedését a képviselőtestületnek elfogadásra ajánlani hajlandó. Mielőtt a bizottság a feltételeket a céggel közölné a szakkérdések megszövegezése végett Hellós József műszaki főtanácsoshoz foidul a város. Eunek eszközlése céljából Király 8ándor v. mérnök a na pokbau Budapestre utazik.
HÍREK.
1
Wlassics Gyula plaquette a főgimnáziumban.
Wlassios Gyula, a közigazgatási bíróság elnöke, kit a helybeli kath. főgimnázium is üdvözölt születésének 60-ik évfordulója alkalmából, a következő levelet küldötte Horváth György főgimn. igazgatóhoz:
„Főtisztelendő igazgató url Az elnökletem-alatt álló magyar királyi közigazgatási bíróság itélóbirói hatvanadik évfordulóm alkalmából egy nagyobb plaquette-tel leptek meg és ennek kisebb kiadásaiból is több példányt boosátottak rendelkezésemre. Főtisztelendőséged szíves üdvözlésére válaszolva és azt megköszönve, jobb helyre alig küldhetők egy példányt, mint annak a főgimnáziumnak a muzeuma számára, hol a négy alsó osztályt végeztem.
Kanizsához kőinek legkedvesebb gyermekkori emlékeim, második szülőföldemnek tekinfem, mert hisz ott kezdtem eszmélni, tanulni, gondolkozni, de fogadja főtisztelendőséged ezt a kifi művészi alkotást bálám jeléül a kegyos-taniUjrend iránt is, melynek középoktatásomat köszönhetem s amely rendhez az egykori tanítvány igaz szeretetével ragaszkodom. Fogadja főtisztelendőséged nagyrabecsülésem kifejezését. Budapest, 1912. mároius. Wlassios."
— Személyi hir. Árvay Lajos alíspáu ma Nagykaniisáu tárgyalást folytatott a városházán a Nagykanizsa—Bajcsa—Légrádi vicinális ut kiépítése tárgyában. A. tárgyaláson az érdekelt községek elöljárói, Nagykanizsa táros képviseletében pedig Vécsey Zsigmond polgármester, dr. Bentzik Ferenc v ügyéé» és Király Sándor v. mérnök vettek részt. A tanácskozás az érdekeltség és a hozzájárulás megállapítása körül forgott.
— A postafőnök Kanizsán. Róth Miksa p. és t. felügyelő, a nagykanizsai 1. sz. posta és táviróhivatal főnöke a napokban Nagykanizsára érkezett. Hivatalát április első napjaiban veszi át Csoutos László főtiszttől, ki 1911. augusztus 1 óta vezeti a postahivatalt. Az uj postafónököt sokszoros baráti és rokoni szálak fűzik városunkhoz és mindenül rokonszenves fogadtatásban van része.
— Pranger dlqgpolgársága. Rohono nagyközség képviselőtestülete díszpolgárrá választotta Prauger Józsefet. A díszpolgári oklevelet, melyet Vass Béla főgimnáziumi tanár készített a legközelebbi napokban köldöttség nyújtja át Pranger Józsefnek az osztrák-magyar bauk vezértítkárának.
— Előléptetés. A vallás- és közoktatásügyi miniszter Villányi Henrik drt, a nagykanizsai felső keresk.-delmi iskola tanárát a VII. fizetési osztály 3.
Sirolin." Roche"
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
MÁRCIUS 98.
ZALAI KÖZLÖNY
és Domány Ármint, ugyauez iskola tanárát a VIII. fieetási osztály 3. fokozatába léptette eló.
— A magyar Delta. A Duna mielőtt a Fekete tengerbe szakad, deltákat alkot Tudunk a Nilus deltáitól is, ahol egy esztendőben kétszer aratnak; a magyar Deltáról azonban csak azok tudnak, akik már eddig gyümölcsöst, szólót, vadaskertet kerítettek. A magyar Delta, amelyet Kollerích Pál és fi«i (BudapeK,- Ferenc József rakpart) hoztak forgalomba, a legkiválóbb kerhkezö anyag, mert olcsó, tartós és a célnak mindenképen megfelel. Kollerich Pál és fiai ezzel a sodrouyukkal a magyar ipartermelésnek kiváló szolgálatot tettek. A cég a legelőkelőbb gazdasáffokuak szállítja a sodronyt, moly versenyeu kivtll áll. Készséggel küld bárkinek árjegyzéket.
— Nagykanizsai országos vásár. Hétfőn, azaz ápr. 1-én leaz a nagykanizsai virághéti országos vásár, mely látogatottság tekintetében egyike szokott lenni a legjobbaknak.
— Orvosi továbbképzés. Az orvosi továbbképzés központi bizottsága által az l!»12. évben rendezendő tanfolyamokon, előadásokon bemutatásokon, orvosi internátusokon és cxternáliisokon való továbbképzés előmozdítása céllából Zalavármegye törvényhatósága 10896 ni. 907. ez. végbatározattal adományozott két, egyenként 3<)0 -30U koronás ösz töndijra pályázatot birdet. Kz ösztöndíjra pályázhat minden vármegyei orvos, de közszolgálatban álló orvosok előnyben résiesittetuek, valamint itzon orvosok, kik szegényebb vidéken lakva, csekély jövedelmüknél fogva arra leginkább rá vannak utalva és egyúttal reményt nyújtanak arra, hogy a tanfolyamot sikerrel fogják berégezni. A Budapesten, Kolozsváron és több vidéki városban tartandó előadásokra, I emutatásokra, interuátusokra és eiiernátusokra nézve Összeállított programot és bővebb felvilágosítást l)r. Scholtz Kornél egyetemi magántanár Budapest, VIII. Mária utca 39. sz) ad.
— Muraközi Lajos iparteBtüloti jegyző lemondása. Az ipartestület elöljárósága f. évi március hó 37-én tartott rendkívüli ülésében Muraközi Lajosnak jegyzői állásáról való lemondását elfogadta.
— Felhívás az ipartestület tagjaihoz Az alapszabályok 11. § pontja értelmében azon testületi tagok, akik egy évi tagsági illetve beiralás\' díjjal hátralékban vanuak, azok a közgyűlésen szavazati joggal nem bírnak s igy előliáróvá nem választhatók meg. Ennélfogva felhívja az elöljáróság a t. tagokat, bogy akik ezen jogokat gyakorolni óhajtják, a hátralékosokról feltüntetett kimutatást a mai naptól kezdve a testület helyiségében a hivatalos órák alatt betekinthetik és hátralékaikat még a közgyűlés előtt befizetni módjukban áll.
— Tanítói Internátus. A Banekovich János helybeli állami tanító agitációjának teljes sikeréről adhatunk örvendetes hirt t. olvasóinknak. Ugyanis a tanítók internálusa oly rohamosan halad a megváló sulás felé, a mit a legvérmesebb reményekkel sem mertünk volna gondolni. A m. kir. kultuszminiszter-lói lefelé minden tényező arra törekszik, hogy ez az igazán fontos intézmény okvetlenül inegteiemtódjön és pedig városunkban, hol minden életfeltétele meg van a virágzáshoz. A környékbeli tanítóságot, kiknek taníttatni való gyermekeik vannak, abba a helyzetbe hozza az internátus megvalósulása, bogy a mire anyagi helyzetűk szökős volta miatt alig gondolhattak, — e/után aránylag sokkal kevesebb áldozatiéi adhatják tauului szerető fiaikat a helybeli lelsóbb intézetekbe. S ennek az intézménynek közeli megvalósulása előtt állunk. Nem kellelt más hozzá, mint kitartó agilitás, erős akara\' és sok-sok levelezés, utániárás, s a szegény vidéki lanitók érdekeinek őszinte, becsületes lélekkel való szolgálása. No meg ilt-amott egy kia gáucavetés, gúnyos lekicsinylés ball-gatólagos tIIrése. Hjah I Nemcsak a költők, --- etiAin preceptorea irritabile vatum. 1
— Csendőrök a Balaton körül. Április 1-én megszűnik a halak háborgatása — beáll a halászati tilalom. Hogy a balak nyugalma még jobban
biztosítva legyen, a balatoui halászati részvénytársa- \' ság eltéróleg a múlttól, nem polgáremberekkel, hanem 30 csendőrrel óriztoli a lialatouvidéket. A 30 csoudór liz órségeu lesz olhelyezve. Remélhetőleg ezen szigorúság halása alatt a balatoui fogasok vigabbau lubickolhatnak és teljes szabadságukat élvezhetik.
— Női lapszerkesztő Sopronbán Sopronban az „Oedenburgor Zeitungénál szerkesztő változás állt be. A felelős szerkesztői állásról lemondott Elllnger Jonő helyett Szauer Mari jegyzi a lapot, mint felelős szerkesztő A második nő Magyarországon, aki politikai napilapot szerkeszt.
— Letartóztatták a lakodalmán Pet-rovícs Gusztáv 17 éves szilváéi cigánylegény pár nappal ezelőtt ollopta Kopács György néinelií sátoros cigány lovát s azt hamarosan el is adta 170 koronáért. A cigánylegény azért vetemedeti a lopásra, mert tegnap tartott lakodalmára akait pénzt szerezni. A lakodalom tegnap meg is történt Bo-donyban, de mikor a lakodalmi ebédet akarta elfogyasztani a veudégserog, csendőrök érkeztek, akik letartóztatták Petrovics Gusztávot. A lakodalmas vendégsereg egész a falu határáig kisérte nagy ai-ránkozással a szitkozódó vólcgéuyt, akit a csendőrök Szalántára kisérlek.
—■ Két jó madár. Kpper lapunk legutóbbi számában emlékeztünk meg Deutsch Jenő és Takács Gyula helybeli csavargókról, kik valamelyes 60 koro-uáuak eltulajdonítása miatt kerültek a rendőrkapitányság gondjai alá. Ma ismét róluk szól az ének. Bűnügyi nyomozat indult meg ellenük a tulajdon szentségének fogalmáról táplált téves véleményük miatt. A rendőrkapitányság 30—30 napi elzárásra Ítélte a két jeles firmát. Azonban az ítéletet megtelebbezlék a vármegye alispániához és igy addig, inig a felébbé-zésben (iónlés nem történik, a végreha|táal a rendőrség felfüggesztette.
A
por a
halál!
P
e
«
■ö
«
a
n
I
C»ak ugy kíméli meg cgínieígét. bútorait, festményeit, ha ai ideát impregnált por-tOrlő ruhát hasinálja állandóan.
Az „IDEÁL" impregnált portörlő ruha ruha jó tulajdonságai:
I Törlés alkalmával a port teljesen magába szodi és leköti s igy 9. Nem veri föl a port, mint a közönséges portörló, amelynek használatánál ugyanaz a por ismét ellepi a bútorokat a megtámadja a lakásban tartózkodóknak a tüdejét 3 A törlött bútorokat a por ellen egy rendkívül finom réteggel vonja be, miáltal 4. a por újbóli lerakodását meggátolja. 6. A bútorokat nem rontja, azokon foltot nem ejt, sőt 6. szép féuyt ad a törlött felületeknek. 7. Állandó használatánál leljesen pormentesíti a lakást s abból a tüdőre legártalmasabb finoman szálló port, mely szemmel alig látható, teljeaen oltávolitia. Az „IDEÁL" impregnált portörló ruha. rendes használat mellett, hosszú ideig használható éa közben a szükséghez képest — néhányszor — hideg vizben szappan nélkül kimosható.
reudO 6 drb. K. . 6 . 12 . 11
Árak: I.
II. 1. II.
Rendeléskor
K.
6.60 480 K. IP— K. 960
a pénz előre beküldendő, vagy utáuvéllel posta, rendelőt terhel, esetrót-esetre 79 fill. Megrendelhető: .IDEÁL" impregnált portörló ruba vállalat iroda:
Budapest, II k. Ranolder-u. 30. IL 22.
„IIEIL" pWIitirli «aratja t kertit tl «Mér / lliaaaljraa talajáeaiái^ri klr, alít az „Iliit"
I
5
M
!
I i
Paliui Vajda-majori szóllótelepen eladásra korfll
öifcem szilit
s azonkívül
sima és oöfceros
Megrendelhetők:
A.DLER MIKSA ispánnál.
Telefon szám: 96.
A Zalai Közlöny
Szirkuztiiip éi ¡kiriiblviUla
Deák-tér i. sz. alatt van
Aki bii®?t
BUDAPESTEN m\\\\ VÁSÁROLNI.
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
.BUDAPESTI ASZTALOS IPARTESTÜLET" védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruc^arnnkait. melyük a kővetkező helyeken vannak: VIII. József körút 2«. sz. (Bépkoosis-uteza sarkán) IV., Fereaciek-tere 1. sz (a királyi bérbalotában.)
Ezen szövetkezet az „Országo-i Központi Hitelszövetkezet" tagja n ennek felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. Stílszerű modern lakberendezések.
Mjjro árat.l Szavatossága áru minise«!.
W Az árucsarnokba kizárólag elsőrangú = _budapesti asztalosok és kárpitosok dolgoznak.
Hirdessen a Zalai Közlönyben
4.
ZALAI KÖZLÖNY
MÁRCIUS 28
Nyers olaj-motor. Világhírűek
Gőz- ós motor-csóplőkészletek
Mag&njáró-

motoraink
kitűnik egyszerű kezelés, olcsó és biztos llzem által.
mert a
legjobbak
és
legegyszerűbbek
Elsőrendű gyártmány, Ozeme olcsó kezelés egyszerQ.
mert a
legolcsóbbak
és
üzemük biztos
Szabadalmazott
Malomjárat
Magánjáró kő törő
Az országutakou magát rontatja és igeu jól tör. Kitűnő gyártmány.
"Mielőtt gépet vesz, nézze meg
g-épkiállit&snnkat KELLNER ÉS SCHANZER
Budapest, V., Klmán-utoa 14. Megbisható ügynököket keresünk.
itten célszerűek, mert a malnmjáratlal együtt van sikszils szerkesztve. Kevés belyet foglal el, alkalmas finom lirara és darára.
As láss. év Ate forgalomban.
\' f- «s nini
Óvakodjunk
utániatoktól éa máa késaltményak baoaam-(éiiélétiL
E mcgjelöléaek:
Berger kátrányszapana, Berger glycerín-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gyógy- és higiénikus szapanai.
éjjúnk icazére mint azóbeli védjegyek óa azonkívül o potlá-
aokkal: valódi és eradetl védve vannak. Minden elárusító, ki eten kizárólag valódi éa szóbeli védjegyekkel blztoaitott, 40 év óta kipróbált llergcr-féle szsppanok helyett más késsitményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi stappanaink a valódiság jeléül az \'jLB^B \'«nyomatott védjegyei és cégaláírást viselik.
Testek tehát ezen két ismerteti jelre-ügyelni éa klfojezetten Berger-féleazappanokat kérni, mini »kóvotkazó cég gyártmányait:
G. Hell & Comp. Troppau.
Kapható: Magyar-oaztrák monarchia át a külföld gyófy-axárt áraiban át tzakbavágn Ötletekben.
Tisztelt háziasszonyaink
Szives figyelmébe ajánljak az
„UJ PATRIA" pótkávét
a „BIVALY" gyári jeggye-1
A kávéfőzetet

Egy főzőpróba
zam&tossabbá és izletesebbé teszi, annak szép barna szint kölcsönöz.
meggyőz annak kiváló minő-sngóről.
Jó 1 jegyezd meg: csak OttOIHáö®
cigaretta-papírt, vatfy hüvelyi hozz ós ne en-Kodd martul hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tÓYUtra vezetni.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. VVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán

Insert failed. Could not insert session data.