Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
20.44 MB
2015-06-22 14:48:12
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1096
3735
Rövid leírás | Teljes leírás (276.26 KB)

Zalai Közlöny 1912. 034-042. szám május

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

V I I
NAGYKANIZSA 1912 MÁJUS a.
5I-IK ÉVFOLYAM 34. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Nagjilaalk hétlön ét ciltlrllkii.
£ian«»l*«l árak: Egén évié 10 korona, fílívr« 6 koron«, Nogyctlévro 2 korén* 80 flll, — Egy» nim ár* 10 Ml.
Kcleló» taei ketstA ; Kertéi«* Jó»«ff.
Kiadj«: • »*orkc»*tö»ég.
SzirkisztéiiB •« kiaíikluUl laik-tér I
TaU\'o»: Ili. — Hln
Nagykanizsai közkönyvtár.
Wlassics Gyula levele.
Mihalik József Nagykanizsán.
A középkori kordovai kalifalusról feljegyezte a történelem. ho^y virágzásának korszakában 17 főiskolája ós 7u nyilvános könyvtára volt, melyekben 600 ezer kötet könyv volt elhelyezve. A történet búvár ezekben a tényezőkben lálta kicsúcsosodni az arab birodalom kullurájál mely amint tudjuk sok tekintetben tanítója lett egész Európának.
Nem érdektelen, hogy Wlassics Gyula Véesey Zsigmond polgármesterhez irt levelében szintén mily fontosságot tulajdonit egy városi közkönyvtárnak. A levél igy szól:
,,Kedves Barátom I Szíves soraiban ér tesit a könyvtárügyben megindított kezdeményez^ lépésről. Én csaknem tűrhetetlennek találom, hogy oly intelligens város, mint Nagykanizsa, közkönyvtár nélkül legyen Egy város értékének az a fokméróje, mennyit tesz a kulturáért. Idezárom Mihalik fófel-ügyelóségi és orsz. tanáosi titkár levelét, melyből láthatja, hogy én a legkomolyabban akarok mindent megtenni, hogy az a város, melyhez engem a8zülóföld szeretete csatol - mert hisz ott
töltöttem gyermekkorom és Ifjúságom egy részét — legalább megtegye az első lépéseket egy nagyobb közkönyvtár létesitéBe érdekébon. Figyelmeztetem arra is, hogy még ogyéb terv ír merüli lel. melyről azonban még nem szólhatok, Kanizsán tudom, hogy nagy a pótadó — de vannak elég vagyonos emberek, kik némi áldozatot talán mégis csak hozhatnának. A kanizsai kereskedő polgártársaink között is vannak bizonyára többen, akiknek van élénk érzékük az iránt, mit jelent egy jó könyvekkel, folyóiratokkal ellátott közkönyvtár.
Népkönyvtárakat állitoltunk már Kanizsán. Mindent megtettem, hogy ebben az irányban kielégítsük a kívánságokat. I)o oly nagy városban nélkülözhetetlen a kö/.könyv tár. Kanizsának intelligenlíája bizonyára felkarolja ezt az ügyet. Mindent állami segély-
termi nem lehet, de amit lehet azt az államnak meg is kell tennie, mert ott a halárszélen nemzeti missiót teljesít minden kul luráli8 intézmény. Kiváló tisztelettel híve Wlassics. 11)12. február 19."
Ennek a levélnek előzményei vannak. T. i. Wlassics, mint az országos muzeumok ós könyvtárak elnöke levelet irt Véosey polgármesterhez, melyben bizonyos városi
hozzájárulás mellett egy nyilvános közkönyv-tár felállítását helyezi kilátásba állami adományból. Hogy milyen őrömmel vette ezt tudomásul a polgármester, azt csak az tudja, aki ismeri, hogy e város minden kulturális mozzanata milyen odaadó, buzgó pártfogóra lalál benne. Azonnal felelt a levélre\', hogy a város minden tőle telhetőt megtesz ez érdemben, sót hajlandó bármikor a tárgyalások megejtésére Budapestre utazni, ha erre nézve Wlassics őt felszólítja. Az üggyel foglalkozott nyomban a tanács és a pénzügyi bizottság, mely az eddigi évi könyvtár költséget 200 K.-val felemelni véleményezte, azt be is iktatták az 1912. évi költségve-tésbr és a képviselőtestület szívesen meg is szavazta.
Hogy egy lap mégis támadást intézett a polgármester ellen, mintha az ügyet a fiókjában hevertette volna, az az ügynek teljes nem ismeréséből származott. Amint a fenti levélből látjuk, február 19-ig nem ment előre a könyvtár kérdése, mig ekkor a fenti érdekes levélhez mellékelve egy másik is jött Mihalik József kir. tanáosostól, az országos könyvtárak tudós előadójától. A levél igy szól:
„Kegyelmes Uram! A nagykanizsai ügyet állandó evidenoiában tartom, de mert
Poutpouri asszonyoknak.
(Tízparancsolat asszonyoknak. — Az öltözet végnapjai. — Mikor még nem volt cselédmizéria).
A jó felesig tízparancsolata. Maurice Maeter-línck-nek van egy gyönyörű allegóriája, a Kik madár. A földi boldogságról van benne szó s végső következtetése az, hogy az ember hiába rohan a boldogság (a mesebeli Kék madár) ulán, mely soha sem is lehet az övé. A költő felesége azonban, aki Ueorgette Leblinc néven nz egész világ szinházba-iáró közönsége ismer, urának vezérgondolatával kedvesen és ötletesen, de szembehelyezkedik. Az egyik párizsi újságba cikkelyt itt arról, hogy a földi boldogság igenis elérheti. Még pedig a jó feleség tud)» megszerezni az uráDak. A jó asszony tízparancsolatát megírta, mely a következő :
1. Sohase felejtsd el. hogy az igazi asszony mindig láthatatlan fele egy teljes egységuek, mely két egyéuíségból, még pedig önmagában véve nem teljes egyéniségből áll.
2. A házassági egység mindkét felének a maga sajátos földadatait kell megoldania. Neked, feleségnek. az a föladatod, hogy vigyázz mindenre, és széles körültekintéssel, okos, előrelátó tapintattal gondoskodj arról á házirendről ós nyugalomról, mely férjed szellemi erejének a szükséges felfrissülést meghozza.
3. .Sohase szabad férjed testi jólétéuek gondozását a cselédségre bizui, tehát magad fózz a számára.
4. Mindennap magad gondoskodj arról, hogy férjed ruhája tisita, rendes és az időjárásnak megfelelő legyen.
6. Finom és megbízható légsulyméró légy, amely » házasélet egén közelgő viharokat mindig megérzi és eleve mogérzi és eleve ártalmatlanná teszi.
fi. Tekintsd magad a férjed rossz kedve ellenmérgének ; ha pedig jó kedve van, tudj vidám pajtása lenni.
7. Minden gyöngédségtől tartózkodj mig meg nem győzőikéi róla, hogy készen van a reggeli.
8 A nyelvedet csak arra használd, hegy helyeselj az uraduak ; ha ellent akarsz neki mondani, csak a szemeddel add tudtára.
9. Ha az uradnak reunn\\ja vau, ne csalogasd
bálba.
10. Ha arról akarod meg<yőzni az uradat, bogy többet érsz mini a legcsábítóbb orfeum-díva, előbb győzd meg arról, hogy többel érsz. mint a legtöbb szakács.
*
Az isi öltöut végnapjai. Angliában mostanság néhány világtól elmaradt keserves sirámokkal tölti
be a levegőt. Hajuk ac a szörnyűség, hogy az idei rettenetes hőség megadta a cilindernek a kegyelemdöfést. Ezt a kttrtös kalapot Loudoubau ma már uem viseli senki, tehát nyilvánvaló, hegy ugyanarra a sorsra jut, amire a szalonkabát jutott. Valamikor nem ment úriember számba, aki uem viselt ilyen kabátot, ma pedig nem lehet másutt lálni, mint az udvar kerti Ünnepségein. London utcáin ma már csupáu Londjuderry lordon, l\'embrake lordon és még néhány öreg urou vau a szalonkabát; állandóan csak a király szolgálattevő kamarásai viselik. Hogy mennyire lekerült a szalonkabát után most a cilinder is, arra leg|obb bizonyságot ai ad, ha egy pillantással körülnézünk a londoni klubbokban Még a legelőkelőbbekben is, mint a (iiiardsbau, Korltonban, Poriban, Athenaeumsban csupa puhtinges, vászou-nadrágos vászoncipós lír ül, fejükön pedig pauima vagy éppen sapka. A Guards klub egy megöregedett tagja, aki 86 évvel ezelőtt nagy divaltekintély számba mont, fejcsóválva mondotta: .a Quards-klub tagjai ma már egyáltalában nem öltözuek fel, vagy legalább nem öltöznek ugy, amit én öltözésnek nevezhetek Lehet, hogy az automobilsport, lehet, hogy a póló és a golljáték nagy elterjedése az ok, nem lehet ozt bizonyosan ludni, de lény, hogy ebédre, leára, mindenüvé a legkényelmesebb öltözetben járnak el az angol urak. Akad ugyan még néháuy gentleman, aki irodájában, lakásában állandóan ott
ZALAI KÖZLÖNY
MAJÜ8 t.
a kérdést a helyi tényezők nélkül düióre vinni nem lehet, várom az enyhébb tavaszi napokat amikor Kanizsára fogok utazni 8 ott az ügyet előkészíteni. Erről annak idejében szerencsém lesz Eioellenoiádat behatóan értesíteni. Hódolatteljes tisztelettel alázatos híved Mihalik József. 1912. február 1(3.
Nos hát Mihalik József kir. tanácsos táviratban értesítette a polgármestert, hogy ápr. 27 én ideérkezik, hogy a közkönyvtár ügyéről való tárgyalást folytassa. Meg is érkezett és a kérdés kellőkép el is intéztetett elvileg. Ezek szerint az állam egy gazdagon felszerelt könyvtárt ajándékoz Nagykanizsának. Nem lehetetlen, hogy a hozzá szükseges állványok vagy szekrények, sót talán az olvasószobához való bútorzatot is megkapjuk az állam jóvoltából. A városnak azonban legalább 4 szobából álló alkalmas helyiséget kell e célra rendelkezésre bocsátani. a hiányzó berendezést elkészíttetni és könyvtárosról gondoskodnia.
Kultúrpalotáról, amit a helyi lap emli tett, egyelőre nincs szó, sót a könytár is lekésett az 1912 évről, de nem a mi hibánkból, hanem mert Magyarországon 1912-ben minden stagnál, minden elnyomo rittattk az áldatlan obstrukoió miatt. De reményünk van. hogy illusztris jóakaróink és városunk áldozatra készségéből 1913 ban olyan közkönyvtárunk lesz. melyre Nagykanizsa önérzettel mutathat rá
tartja i hosszú kabátot és a cilindert, hogy minden eshetőségre késien legyenek, de rendszeresen uem viselik ezek sem. Olyanok is akadnak, akik azt hiszik, hogy vasárnapon a cilinder az egyetlen méltó viselet még vidéken is, de ezek száma egyre kevesbedik és a huszadik század kényelemszerető népe inkább a szalmakalaplioz, a könnyű sapkához folyamodik.

Amikor még uem volt cselédmizéria. A .Ma gyar Kurír" száz éves lapban olvassuk: .A tselé-dekre nézte tavaly május l-só napján kilőtt határozások között, ÓfelségH Uéváltótzédulábau százötven forintokat rendelt vala tii oltván tselédek közzul mindeniknek, a kik szolgálatjokbéli bizonyság leveleik által megmutathatják, hogy huszonöt esztendőkig jó erköltS8el, szorgalmatossággal és húséggel való szolgálatot tettek s ezen idő alatt valameily szolgálatban tiz esztendeig egyvégtiben megmaradnak. Beieleutették magokat száznyolcrankileuc fórjfi és oszazhatvaukét as zonyi nemen lévő, mind együtt lietstázötvenegy tselédek, akik közölt ötszázán ta lállaiUk, akik a kivánt feltételek közzul mindeniknek eleget teltek, ugy, hogy enuyi érdpmesok köz-ztll igen bajos vala a tiz ieg érdemesebbeket kiválasztani.
k több termelésről.
Irta: RUDINAI MOLNÁR ISTVÁN
Bármit fognak a mi szép hazánkról irni. hogy t. i. Magyarország tejjel, mezzel folyó Kánaán, melynek égalja ós földje mindenre alkalmas, — én ezt határozottan tagadom. Ezzel ellenkezőleg kimondom, hogy a legrosszabb kiírna, amely Európában található — Dóloroszország után — Magyarországon van. Hazánk égalja megbízhatatlan ós 12 év óta nagy átalakuláson megy keresztül, mely abban nyilvánul, hogy november és december hónapban nincs tél; januárban pedig avagy néha csak februárban jón a szigorú hideg és fagy, mely olyan kárt tesz a gyümölcsfákban és a zöltségfélékbcn, hogy a termesztés sikerét meghiusítja Hol vannak ezenkívül még a májusi fagyok I És ez ellen ninos segítség, sem védekezés I
Nyáron ál akárhányszor az Alföld teljesen le van sülve; a burgonya, tengeri, de sót még a rét is ki vau száradva. Kgy ily szárazság azután elegendő arra, hogy a kisgazdának minden olyan törekvését, — hogy löbbet termesszen — meghiúsítsa.
A második termelési tényező a munka. Hogy többel termeszthessünk, ahhoz több és több munkaerő szükséges; sót ha áttérünk egyes intenzív gazdasági ágakra, amilyen pl. a szólómiveles, a gyümölcs, vagy zöldségtermeszlés, akkor még (öbb munkásra, több intelligensen dolgozó kézre van szükségünk. Nos, hogy állunk ebben a tekintetben? Bizony nagyon rosszul I Vaunak egyes vármegyék, ahol a birtokos három év óta nem képes bérest és éves cseledet kapni. Akárhány más helyen, pl. ahol én is gazdálkodom a homoki vidéken, — amely vidék pedig mégis népies, nagy városok közelében fekszik — a nyári nagy munkaidőben nem vagyunk képesek bármely magas napszám mellett is elegendő embert kapui.
Ez irányban különben van egy tapasztalatom, amely nagyon szomorú, tíajualaital ugyanis konstatáltam, hogy a magyar föld-mives — a munkaképességéről hires magyar paraszi — meguula az izuiokal fárasztó földmunkái, a magyar nép húzódozik már az izommunkatól, az u. n. fizikai munkától, ulálja azt, igyekszik atlól szabadulni es részben a főváros felé veszt utjál, reszbeu egyéb nagy városokba gravital, ahol kevesebb munka uian is több bén kap es — ami a fó — ahol e8teukint szórakozhatik is. Hogy a legmuukabiróbb része népünknek Awerikaba vaudoroll ki — ez úgyis kóziudomásu dolog.
«iába való az a panasz — aminek egy előttem szóló adott kifejezést — ,z ipar óriási haladasl tévén az utóbbi evtizedben, attól a mezógazdasagi haladás messze visszamaradt. Hogyan haladjunk az iiitenzivilás felé, amikor nincs is kellő munkaerőnk és a munkakedv is erősen hanyatlóban vau ? I
Ezen a muukásmizéhán valamiképen és mielőbb segíteni keli, metl különben nem-
csak hogy többet nem fogunk termeszthetni; de a termesztésben visszaesünk minden gazdasági ágazatban.
Sokat gondolkoztam már azon. vájjon miképen lehetne segíteni e végzetes bajon és azt találtam, hogy nem lebel mást csinálni, mint a népet már gyermekkorától kezdve a fizikai muftikára nevelni. Ne osak szellemileg, elméleti ismeretekkel tömjék tele a falusi gyermek fejét az iskolában; hanem párhuzamosan szoktassák a gyermekeket gyakorlati ós erejének megfelelő munkához is; mert különben néhány év múlva még rosszabb lesz a termesztő gazda helyzete. Ez irányban leghelyesebb lenne a svéd népiskolai nevelési redszert alkalmazni.
Az igazaághoz híven, meg koll jegyeznem, hogy Kecskemól, Nagykőrös, Félegyháza vidékén a nép munkásságára nem igen le\'iet panaszkodnunk. Ennek a népnek fórfia, asszonya, sót már gyermekei is munkaszere-tók; de boldogulnak is. Ha ezt a népet pulverizálni tudnánk és porát más vidékek lakóival be tudnánk sertun helyett vétetni, nem lenne okunk ilynemű panaszra.
A több termelés harmadik faktora a tőke A földmivelésügyi kormány a kisgazda közönség segélyezésével lulajdonképen a .hiányzó tőkét akarja némileg pótolni, amikor | a gardáknak minden vonalon segítségére siet. Azt lehetne mondani, hogy e tekintetben a magyar ga/.da meglehetősen el is van kényeztetve.
Jóformán •ismerem az összes európai államok ósterinelési budgetjét és mondhatom, ezek összesen nem támogatják oly mérvben a gazdákat, mint azt a magyar kormány leszi, részint pénz és hitel alakjában, részben tenyészállatok, gépek, vetőmagvak, osemeték. oltványok, éhkaptárok és sok más egyéb dolgokban.
A több termelés kérdésében a kereskedő fontos közgazdasági szerepét a gazdára nézve első sorban abban látom, ha a kereskedő a vidéken tömegesen előállított termé\' nyeket a termesztótól átveszi. Lépjenek tehát a kellő tökével bíró kereskedők evégből a termesztővel érintkezésbe, biztosítsák a termeszlót a terménynek átvételiről, adjanak neki előleget. Az átvételnél és az ár megállapításánál azután tartsák a kereskedők szem előtt azt a szép és humánus Kereskedelmi elvet: „Leben und lebon lassen" 1
HÍRDETMENY.
Közzétesszük, hogy intézetünk a Nóp-takarekpénztár Készvény társaság Nagykanizsán cégbe beolvadt ós ezen egyesüles folytán megszűnt.
Felhívjuk a társaság hiulezőít, hogy követeléseikel ezen hirdetmény harmadszori közzétételétől számítol! hal hónap alatt ervéuyesitsék, mert ezen határidő eltelte után a társasági vagyonnak elkülönített kezelése meg fog szüuui.
Nügykauizsáu, lyJU. évi ápr. hó 30-án. Dunántuli Parcellázó és Finanszírozó Bank
Részvénytársaság igazgatósága.
MÁJÜ8 2.
»
ZALAI KÖZLÖNY
B
HÍREK.
— Bérmálás. Megyés püspök Uruuk ¿nagyméltósága, segédpüspökével, Kránltz Kálmán püspök ur Öméltóságával az idei tavaszi bérmálást a következő sorrendben fogia kiszolgáltatni:
K. évi május hó 26-án. pUnkósdvasárnap Sümegen, a sümegi plébánia híveinek. — 87-én, pün-köshétföu Sümegen, a mihályfai, sümegcsehi és zala györaörói plébániák híveinek — 28-áu, kedden Csali-rendeken, a csabreudeki és káptalanfai plébániák lii-veínek — \'/9-én, szerdán Gógáufáu, a gógáufai> ukki és zalaszegváii plébániák híveinek — 3o-án, csütörtökön Nyirádon, a nyirádí s a városlidi kerülethez tartozó halinibai plébániák híveinek
Junius hó -2-án, Szentháromság vasárnap, Márkén, a márkói, nemesvámosi és sienlyáli plébániák híveinek. — 3 án, héllóu, Nagyvázsonyban, a nagyvázsonyi, tótvázsouyi és vöröslói plébániák híveinek — 4-én, Vörösberényben, a vörösberényi, balatonkenesei és szentkírályszabadjai plébániák híveinek.
— Elismerés Horváth adóellenőrnek. Kevés embernek van inogadva, hogy a rideg számok özöuében nemcsak fejét uem veszti el, hanem a szivét is épségben tartja meg. Ilyennek ismerjük Hor váth István városi adóolleiiórt, kinek óriási munkaerejére akkor állták ki a tüzpróbát, amikor a volt adóellenőr betegsége alatt egy maga viselte vállaiu a reászakadó felelősséggel teljes munkát Naponkint van alkalmunk tapasztalni, hogy mindenkinek a legszívesebben áll rendelkezésére az adóügyek bonyolult kérdéseiben. 8ziute azt hinné az ember, hogy a felekkel való folytonos érintkezés és szakszerű útbaigazítás miatt alig marad ideje Nagykanizsa r. t. város adóügyeinek elintézésére. Ks ime kitudódik, hogy példásan elvégzi azt is Auuyira, hogy a felettes hatóság dicséretót érdemelte ki. Ismerjük Horváth adóellenőr szeréuy, őszinte, egyenes jellemét, tudjuk, hogy a kitüntetést nera kereste, a nyilvánosság meg talán éppeu nincs is ínyére; de mi nem is öt akarjuk kiemelni, hanem Nagykanizsa város adóhivatalát, melyben a nagy munka kellő szak-avatottsággal és a megkívántató poulossággal bajla-tik végre. Azért ad|uk közre a zalaegerszegi péuz-ügy igazgatónak, Odor Uézáuak kitüntető átiratát: „A nagyméltóságú m. kir. pénzügyminisztériumnak f. é. 33039. sz. rendeletével nyert felhatalmazás alapján az 1911. évben az adóügy kezelés körül kifejteit buzgó tevékenységeért elismerésemet lejezem ki. Zalaegerszeg, 1918. ápr. U én Odor s. k. m. kir pénzügy igazgató."
— Háborúság egy rabbiszók körül. Már foglalkoztuuk a lengyeltótiak és balaioubogláriak ama harcával, mely a rabbiszék betölléeo körül támadt. A lengyeltóti i izraelita hitközség nein töltötte be a kerületi rabbi-állást, aminek az lett a következménye, hogy a balatonbogiári izraelita hitközség mozgalmat indított, hogy a lengyeltóti-l kerületi rabbiszék 13a-latouboglárra helyeztessék át. Somogyinegye köz-
igazgatási bizottsága pártolólag leijesztette löl a miniszterhez » balatonboglári iziaelita hitközség kérni inét. Néhány nap múlva megjött a miniszter válasza, mely a balaioubogláriak kérelmét teljesiti. Krról értesítették a lengyeltótiakat is. A lengyeltótiak természetest.....lindent elkövettek, hogy a balatonbogiáriak aki\'ióia meghiúsuljon. Sérelmesnek tartották magukra nézve a miniszter intézkedését. Ily körülmények között az ügy aklái visszakerültek a kultuszminisztériumba A miniszter az ügy olintézése olótl újból kérdési intézőit az országos központi izraelita irodához Mint autentikus forrásból értesülünk, a központi ir da a balnlonbogláriakuak adott igazat és igy kétségleleu, hogy a miniszter is a központi iroda álláspontjára helyezkedik és a balaioubogláriak akciója eredmétiuyrl fog végződni — A közel jövőben már le is érkezik a vármegyéhez a a miniszter leirata, mely intézkedni fog, hogy a leugyellóti-i rabbikerUlet Haiatoiiboglárra helyeztessék át.
— Szemvizegálat. Zalavárm-gye alispánja rendeletére dr. tioda Lipót váiosi oivus és dr. Darányi Árpád iskolaorvos az izr. elemi és felső kereskedelmi iskolákban f hó 2 áu felévi szemvizsgálatot tartottak. A tanulók közölt semmiféle gyanús szembajra uem akadtak. A vizsgálatról szóló jelentés f. hó 4-éig terjesztendő fel
— Április hónapi egészségügy. Ur. Hált Kálmán városi orvos jeleulése szerint az áprilisi egészségi állapot Nagykanizsán nem volt kedvező a hűvös, szeles osós időjárás miatt Felnőtteknél a légzőszervek hurutos, az iziuok és izületek rheumás betegségei uralkodtak. A halálozásokat többnyire idült szervi betegségek okozták. Gyermekeknél is a légzőszervek hurutos báiilalmai észleltettük, több esetben kedvezőtlen lefolyással. Fertőző betegség volt í) esetben (kauyaro 3, vörheny 1, tífusz 1,\' gyermekágyi láz 1, difterítisz 3). Az ískolásgyerine-kek ujraoltása befejeztetett. A kisdedek oltása folyamatban van. Klmebeteg volt 3, (Kis Gergely, Kis Gábor és Antal Gábor) kik a lípótuiezei tébolydába szállíttattak, összesen 64 baleset völt a inult hóuap-bau.
— .Tisztességtelen verseny." Beudkivüli érdeklődéssel várják Nagykanizsán dr. Kirchkuopf liyulának, a soproni keresk és iparkamara fogalmazójának ily cimü felolvasását, mely május ö-ón este 7 órakor lesz a városháza .dísztermében. A kereskedő és íparosvilág előkelő résíe szívesen latja, ha illetékes helyréi rámutatnak koukurrenciáuak azokra az ártó kinövéseire, melyek rendesen csak momentán haszonnal kecsegtetik a vele élő .ötletes" főnököket, mig a nyomában járó visszaesés és a kartársak gyűlölete semmíkép sem ér fel az igy elért kétes eredménnyel. A felolvasás után az Ipartestületi helyiségben bankett lesz a tudós előadó tiszteletére. Akik azon részt akarnak venni, jelentkezhetnek az Ipartestület irodájában levő aláírás ivén vagy Hullai József keresk. tanácsosnál vagy Halvsx Frigyes ipar-biztosnál. Sainu József ipa\'\'testületi elnökkel távirat-
ban tudatták, hogy a felolvasásra Ullein József kir. tanácsos, kamarai elnök, Spiegel Szigfried alelnök és dr. Taizs Károly kamarai titkár ia lejönnek.
— Sport egylet alakulás. A helybeli Ifju-ságképzó Egyesülőt mult szombaton este 9 órakor saját egyleti helyiségében Dobrovics Milán elnökletével rendkívüli közgyűlést tartott; eme közgyűlésen az egyesület keretében sport egylet alakult, melyro á tagok közül eddig 45 jelentkezett. A megalakult egylet megválasztotta tisztikarát és nagy vonásokba" megállapította az állala fejlesztendő sport egyes ágait.
— Mi kellene a gyümölcsben, szőlőben? Kgyelóre |ó idő, mondja a magyar gazda. De kell más is. Kerítés. A kerítés nélküli gyümölcsös, szóló ezt a nevet alig érdemli. Ks a mióta a Delta cimü versenyen kívüli kerités anyagot oly olcsón, jutányosán szállít a Kollerich Fái és Fiai (Budapest, Ferenc József lakpart) hírneves cég, azóta nem képez gondol a gyümölcsösnek, szőlőnek vadaskertnek elkerítése. Olcsóság, tarlósság, szilárdság egyaráut aiánlják e magyar gyártmányt. A oég bárkinek küld egy egyszerű levelozólapou nyilvánított óhajtásra küld árjegyzéket.
— Honvédségi bakkance-szállitáa. A
m kir. honvédség 1913. évi reudes lábbeli szükségletének 50"/,-a vagyis 12 ezer pár bakkan cs és 40 ezer pár könnyű cipó kis iparosok uljáu fog beszereztetni. A méret nagyságokhoz képeat a bakkan-csok p/ rönk ifit 12 K. 37 fillértől 15 K. 2» fill. ig; a könnyű cipók 10 K. 60 lillértól 12 K. 83 fill.-ig terjedő egység áron Azok az iparosok, akik a szállításban részt akarnak venni, f. é. május lö-éig küldjék be ajánlataikat a soproni kereskedelmi és iparkamarához. Kz ügyre vonatkozó bármely felvilágosítás ágyancsak a kamaránál kapható, valamint a nagykanizsai ipartestületi jegyzői hivatalában íb szerezhető tájékozás.
— A gőzgépkezelök és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Supronban május hó ft. napján délelőtt l> órakor a Sopron városi villanytelepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a in. kir. ker. iparfelügyelőséghez küldendők Deák-tét 8.
Köszönetnyilvánítás.
Istenben boldogult édes anyánk elhunyta alkalmával a részvétnek olyan széleskörű megnyilatkozásában részesültünk, hogy lehetetlen külön-külön köszönetünket kife|ezni. Azért mindazou rokonainknak, barátainknak és ismerőseinknek. kik gyászunkbau részvétüket kifejezni kegyesek voltak, ez ulon mondunk bálás köszönetet.
Nagykanizsa, lulS. május 2.
8TEIIER CSAL AD.
Sirolm" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdő gyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
MÁJC8 2.
HANGSZEREKET
huzóharmonikAkat
_ Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskedok arról, hogy csakis jó ós az értéknek mogfoleló hangszórókét szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Mogsértott árukat nőin fogadok vissza. Az árak darabonként értendók.
Fuvolák.
Kekete granatilfából ujozüst billontyükkel: 6 billontyOvol 16 kor., 8 billentyűvel \'24 kor., 10
billentyűvel 30, 86, 40 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel fto, ftft, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 20, 6.60, 6 40 korona.
Dobok.
Nagy dob réz faabronososal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rózabroncs és 10 csavar 90 ltor. — Községi dob 14 kor.-tói
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
.. Huzóharmonikák.
Huióliarmoniki, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitünó hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal I)ur és Moll-b.Hsus, dupla hanggal: 16, 34, 28 korona, 8 soros 31 billentyűvel: 48, 68. 60 korona.
^ Hegedűk.
Iekolahegedük : 6, 8, 10, 1«. 14 kor.-ért. — ZenekarhcgcdUk: 18, 28, 24, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny és meeter-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és >/4 nagyságban 4, 6, 8, lo kor.-ért. — Hegedtlvonok: 1, 1-50, 2, \'J\'60 3, 4 kor.-ért. Hegedűvonók fernambukfából nagyon könnyű 6. 8, 10 kor-ért. — Hcgedütokok: 6, 7 6 ) kor. és feljebb. — Hcgedülabak 4, 10, 12 K és feljebb. — Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskojacollo : 2o, .26, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40 60, 60 és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Oellovonó fornunbukfából 6 kor.-tól 12 kor.-ig Nagybőgők
r/,-es 72 kor. 7,-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 6, 6, 8 és 9 korona.
Primcitora, jávorfa, gépotet nélkül: 13, 14 kor. — Palizauder-tetóvel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertotó és gépezettol: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé»z 64, 70, 80 kor
Koncertcitora a font felsorolt minöségbon is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népoitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. palieándfából 14 korona.
Xtézfuvóhangazarek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppol van ellátva. Trombita: 32 kor. Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. fiuphonium; 64, 68, 60 kor. Basa: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakürt 6.), 64, 70 kor. — Bombárdonok K: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 120 132 kor. - Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezüst billentyűkkel : 10 billontyüvol 36 kor. 12 billentyűvel 42
korona stb.
IfT
WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
N AO-YK ÁNIZS ÁN Deák-tér 1 szám
Ositorák.
NAGYKANIZSA
MÁJUS
ÉVFOLYAM 35 SZÁM
HÉtfFÓ
Politikai lap.
Miijalmlk hétfőn éi cifltirtlkfin.
£i0n«U«l ir«k: Kgá«i évro 10 korona, Íílívre 6 korona, Nogyedéyro 2 korona 60 flll. — Egye« eiám 4ra 10 fllt.
DoIo£talansá£ra szoktat az iskola.
Az Iskolarendszer rossz.
Sürgős ujitás szükséges,
A „Zalai Közlöny" mult számában Rudinai Molnár István, a tudós nomzet-gazdász cikket irt a „több termelésről." A magas látókörű felfogással megirt oikkben a mezőgazdasági visszamaradás okairól a kővetkezőket mondja: „Hogyan haladjunk az intenzivitás felé, mikor nincs is kelló munkaerőnk és a munkakedv is erősen hanyatlóban van. Ezen a munkásmizérián valamiképpen és minél előbb segíteni koll, mort különben nemosak hogy többet nem fogunk termeszthetni, de a termesztésben visszaesünk minden gazdasági ágazatban.
Sokat gondolkoztam már azon. vájjon miképpen lehetne segíteni e végzetes bajon és azt találtam, hogy nem lehet mást csinálni, mint a népet már gyermekkorától kezdve a fizikai munkára nevelni, Ne csak elméloti ismeretekkel tömjék tele a falusi gyermek fejét az iskolában, hanem párhuzamosan szoktassák a gyermekeket gyakorlati és era-jének megfelelő munkára is; mert különben néhány év múlva még rosszabb lesz a termesztő ga^da helyzete."
Keletóe »Kei keettó . KertéftB Jóannf.
Kiadja:
« i<r.Brkei>tőié(.
Izirkuztiiii ít kladéhitatal Daák-tir 1
Tala\'on : 112. — HlrdeUaak dlj»«abie «Mrlnl.
Előkelő gazdász helyről jövő e felfogás mellett nem haladhatunk el megállapodás nélkül, mert hiszen ugyanilyen felfogással irtunk már akárhányszor arról az iskolarendszerről, mely nem való egyébre, mint a nemzedékek egészségének aláásására, a tébolydák megtöltésére, testi, szellemi elsatnyu lásra, a gazdasági élet válságára és a vele járó folyton fokozódó drágaságra.
Ma már a kisdedóvóban kezdik nyomorítani az emberanyagot. Az iskola pedig a legkegyetlenebbfll a legbutább rendszerrel folytatja.
Örömtelenné teszi az embernek azt a korát, inely éppen a gondtalanság a szabadság levegőjében képezheti alapját az elérhető boldogságnak. Amint iskolába lép a gyermek, megszűnt családtag lenni. És éppen azok a bizonyos jó tanulók a legboldogtalanabbak, mert azok ott görnyednek az iskolában folytonos figyelem közt, délelőtt délután. Azután folytalják otthon a lecke tanulásnál.
Az emberölő rendszer keveset törődik azzal, hogy az egész gyermeksereg ideges, hogy az arcok halványak, tagjai fáradtak. A szülőknek pedig gyermekök sápadtságáért, főfájásért boldog kárpótlást nyújt egyelőre a jó bizonyítvány. Ezek a szegény jó tanulók teljesen az iskola nyűge alatt vannak. A
földmives szülő gyermeke csakúgy. mint az iparos és kereskedőé, vagy hivatalnoké. Egy kalap alatt vannak mindannyian. A leányok a háztartás munkájától irtóznak, a fiuk meg minden dologtól elidegenednek, ami pedig az életben a legtöbbnek a kenyérkereseti foglalkozása kell, hogy legyen.
Tudjuk, hogy Nagykanizsán minden évben 300-an felül van azoknak a száma, akik csak a legenergikusabb hatósági kényszer alatt lépnek az iskola szent hajlékába — novemberben. Ezek ugyanis munkás, dolgos embereknek gyermekei, kiket mezei munkára vagy ipari foglalkozásra szántak a szülők már ebben a korban.
A természettől való eltávolodás mindig megboszulja magát a gazdasági életben csakúgy, mint a közegészségben. Ma már ugy vagyunk, hogy a gyermek az almafát is csak akkor ismeri, ha már az alma csügg rajta, Teljesen tájékozatlan az élet minden vonatkozásaiban. Csak az iskolai aprólékosságok, elméletek érdeklik. Mig a multak értéktelen eseményeivel teletömik fejőket, addig a jelen viszonyai teljesen ismeretlenek előtte. Egyszóval a való élettől teljesen eltérő ideális de reális érték nélkül való ismeretekkel nyomorittatik meg az ifjú agy. És ha szerencsésen elhagyja az iskolát az egyjk
Machiavelli.
Az Álnokság és hitszegé* mestere. Logiokban azt vélik szemére, hogy nevén nevezte a gyermeket és nem kertelt soha, kimondta egyenesen azt. amit gondolt. Legjobban kárhoztatott iratában a II priucipébeu (a fejedelem) maga mondja, hogy nem tömte meg írását nagyképű meghatározásokkal, dagályos szólásokkal, azt akarta, hogy ne ékesítse azt más, csak tárgyának „igazsága\'. Ebből a századok óta gáncsolt, kiátkozott, zsinatok és a pápa által kárhoztatott munkából és éppen a legkritikusabb részt közöljük most, foutartva, hogy az eszes diplomáiéról máskor elmélkedtünk :
Nem teliBti és nem is szabad egy fejedelemnek megteuuie, hogy hűséget tartson, ha az kárára van és a helyzet megkívánja, hogy szavát megszegje. Hogyha az emberek mind jók volnának, ei az állítás helytelen volna; minthogy azonban gyalázatosak és nincsenek reád semmi tekintettel, te még inkább elfeledkezhető! róluk. Sohasem hiányoztak egy fejedelemnek hiteles okok, smellyel hűtlenségét kiszi uezze. Erre rengeteg sok jelenkori példát tudnék felsorolni és kimutathatnám, hogy mennyi békekötés és igérel bomlott föl és szűnt meg a fejedelmek hitszegése miatt: ós az, aki jól követte a róka példáját, a vógén mindig jól járt. Ezt a szerepel azonban ügyesen koll játszani, nagy lottelónek és leple-zónek koll lenni. Az emborek különben olyan buták és aunyira engodolmeskednek a mindennapos szük-
ségnek, hogy az, aki félre akar valakit vezetni, mindig talál olyant, akit félre vezethet. Nem akarok elhallgatni egyet a legu|abb példákból.
VI. Sándor sohasetu tett egyobet, míul félrevezetett embereket, sohasem gondolt másra és mindig talált, akit orránál fogva vont maga után, sohasem volt einber, aki o téren nagyobb sikereket ért volna el, miut ó; aki jobban esküdözve igért volna mindent és hamarább elfelejtette volna esküjét és furfangja mindig fényesen sikerüli, mert ezen a téren valóban otthonosan mozgott. Kgy fejedelemnek nem feltétlenül sitikséges a fönt emiitelt tulajdonságokat magában egyesíteni, de mutatuía kell, miutba birna azokkal. Sót nem habozom kimondani: hogy aki mindig figyelemben tartja ezt ég aszerint cselekszik, kárt okoz magának, mig aki csak tetteti, hogy bírja azokat, haszuál vele céljainak. így teltetni kell a kegyességet. hűséget, emberiséget, vallásosságot, állandóságot és ugy berendezni a lelki világát, hogy ha ennek ellenkezője szükséges, képei legyen ugy is c-ielekodni. Értsük meg jól, egy fejedelem, de főként egy uj fejedelem nem lehet mindenre tekintettel, amik a jó ember tulajdonságait teszik ; mert igen gyakran szüksége van arra, hogy államának érdekébon a hit, kegyesség, emberiesség és vallásosság ellen cselekedjék. Épen ezért szükséges, hogy olyan lélekkel birjoti, nmely arra fordul, amerre a szél fuj és arra tekint amerre a szerencse fordulása hajtja. Mint feiltobb említettem, ne hagyja el a jó\' utat tetszésből, de birjou rosszal is cselekedui szük-
ségből,. Nagy göndja legyen a fejedelemnek arra, hogy soha száját olyan kijelentés el ne hagyja, ami nom felel meg a fenti öt tulajdonságnak és emellett lásson és halljon mindent; minden kegyes, hú, állandó, emberi és vallásos dolgot. Sommi sem fon-tosabb, minthogy ezt az utolsó tulajdonságot tettesso leginkább, mert az emberek általában jobban megbíznak szemükben, mim a kézzelfogható valóságokban ; látni miu\'leuki tud, érezni nagyon kevés. Miudenkí IAlja, milyennek tetteted magad, nagyon kevesen érzik, hogy ki. vagy és azok a kevesen nem iparkodnak arra, hogy a többieket is az ó véleményükre térítsék; azokat a szolgákat akik meghajolnak az őket védelmező állam méltósága előtt és minden ember cselekedetében, főként pedig a fejedelmekében, ahol ugy sem bátorsága a bírálat, az eredményre néznek.
A legfőbb törekvésed tehát az legyen, hogy fentarlsd államodat: az eszközöket mindeuki tiszteletre és dicsőítésre méltóknak fogja találni, mert a nagy tömeg tniudíg a látszat után indul és az eredményt nézi; pedig az egész világ egy néptömeg, a többi kevesekuek még akkor is elég helyük lesz a földön, amikor a tömegek már nem tudnak sehová elférni. Néhány fejedelem napjaiukban — erről jobb nem is beszélni — örökösen a békéről és hűségről szónokol és mind a kettővel a legnagyobb hadilábou áll. Külöubeu ugy van, hogy mikor akármelyikéi használni igyekszünk, nagyon Hoks/.or elvesztjük hatalmunkat és befolyásunkat.
a
ZALAI KÖZLÖNY
MAJOS 6.
otóbb, a másik utóbb osetlik-botlik az élet valóságaiban. A munka akár fizikai, akár egyéb, terhére van. Osekóly munka, sok jöve delem vagy semmi munka, dologtalanság utján való megélhetés passzol leginkább a fáradozáshoz hozzá nem szokott emberhez.
A testi, lelki degenerálódás jól megalapozott melegágya tehát az iskola, mely okvetlenül rászorul arra, hogy az élethez alkalmazkodjék. Hogy ehhez a legelső lépés az, hogy ne foglaljuk le az ifjúság egész életét az elméletre, hogy embertelen kegyetlenséggel ne szakítsuk el teljesen a szülói élettói és munkakörtói, az bizonyos. De szinte resteljük már leirni. annyiszor mondtuk, hogy a gyermek egyhuzamu elméleti oktatása elengedhetetlen. Ha a különféle magánérdekek, a rövidlátás útjában állnak az egyhuzami tanításnak . a szülőknek, az iskolaorvosoknak, a nemzetgazdászoknak és az illetékes hatóságoknak kell követelniök. hogy adja vissza az iskola gyermekeiket az egészségnek, a munkának, az életnek.
A tisztességtelen verseny.
Dr. Kirchknopf felolvasása.
9
A városháza dísztermében nagyszámú kereskedő, iparos és egyéb foglalkozási) érdeklődók előtt tartotta meg dr. Kirchknopf Gyula kamarai fogalmazó felolvasását a tisztességtelen versenyről. A léniában mindenesetre van bizonyos pikáns érdekesség, mert hiszen az emberi küzdelmek fertőjét tárja fel, mely minden önzetlenség mellőzésével akarja elérni a földi jólétet.
Egyrészt ez, másrészt a szimpatikus felolvasó és nagy tudásu, éléuk előadása kötötte le a hallgatóság figyelmét tovább egy óránál. 8ok mondani valója tolt dr. Kirchknopfnak és sziveseu látnók, ha ez összefoglaló felolvasás után kolön-kalön beszélne a céhrendszer erényeiről és bűneiről A tisztességtelen versenynek kQlönbözó ágai miud megérdemlik, hogy kfllöu ismerkedjék meg vele nemcsak a kereskedő és iparosvilág, hanem a fogyasztó közönség is. Azért hatását igy is méltányoljuk a felolvasásnak.
A jó kereskedő pontosságával pontban hét órakor Hamu József ipartestületi elnök és Sohweilzer József alelnök között foglalta ol helyét. A hallgatóság első soraiban ott volt Vécsey Zsigmond polgármester is, aki egy alkalmat se mulaszt el, hogy gazdasági életünk iránt való helyes érzékéről tanúságot ne tegyen. A kereskedelmi társulatot Holtai József keresk. tanácsos egyesületi titkár képviselte A soproni kereskedelmi és iparkamarából megjelent Ullein József kir. tanácsos elnök és Spiegel Szigfried alelnök.
8amu József üdvözölve a megielenteket, felkérte dr. Kirchknopfot felolvasása mogtartására.
Definiálván a tisztességtelen verseny fogalmát kifejti, hogy alig van sürgősebb teendője a keies-kedelem és ipar érdekében a törvényhozásnak luint erről kellő szigorú törvényt alkotui Tárgyalások már folytak a magyar és o.-ztiák korir.ány között, de tovább még nem mentek. Waschingtonbaii 1911. nemzetközi kongresszus tárgyalta ezt.
A középkorú cébrendszer sikerrel küzdött ellene, de ennek önös céljai és felszinre jutott bűnei a gazdasági liberalizmust juttatták uralomra. Ebből fakadt a laissez aller, laissez fair elve, melyből a tisztességtelen versony sokféle neme kelt életre, mely a concurrenciából minden erkölcsöt száműzött.
Ma már minden állam gátat akar vetni a verseny kinövéseinek. Frauciaországbau a concurrence deloyal korlátozza csak. Itt az üzlelekx akár éjjel is,
vasárnapokon is\'uyitva tarthatók. Svájc némely cin-tonja is törvénynyel védi a lisztes versenyt.
Azután egyenkint szól a felolvasó a tisztességtelen verseny fajairól. A haiuis hirek . terjesztéséről, cégbitorlásról, hamis áriyelzésekról, zugkiállitásokon nyert kitüntetésekről, az ok uélküli végoladásokról, külföldi áruknak magyar jelzéssel (turul, nemzeti szili, Hungaria, korona stb.) forgalomba hozataláról és a legvis«7.fttaszitóbb módról, a hólapdarendszerról. KOlón foglalkozott a konkurrens cégek üzleti titkainak megvesztegetés utjáu való elárulásáról. Ez\' Németországban 3000 márka pénzbüntetés és 1 évi börlöuifl sújtják. Nálunk csak a tisztesség srab korlátol. Legbiztosabb védelmet nyújt a tisztességtelen vereeny ellen a kereskedők, iparosok szervezkedése.
A nagy figyelemmel hallgatott felolvasást a közönség zajos tapsolá-sal honorálta.
A felolvasást a felolvasó és vendégek tisztele-léte az ipartestület helyiségében bauket követte. Sok, túlságos sok tószt hangzott el, melyből kidomborodott a sopr ni keresk. és iparkamara rokonszenve Nagykanizsa iráni. Tüntető meleg szeretettel ünnepelte az iparosság Vécsey polgárinkért, ki mindig ószinto barátja az iparosságnak és az iparnak hathatós támogatója. Érdekes szóc.-ala folt Hajdú (iyula dr. az ipartestület ügyésze, ki az idealizmusról beszélt és Heltai József kero&k. tanácsos Lözt, ki a matéria-llsmus mellett mint első fontosságú feltétel mellett tört lándzsát, noha az idealizmust, melyet Hajdú (lyulában mindig tisztelt, szintén m-m tagadja meg. Ebbe beleszól dr. Kirchknopf is, ki féuyes eloquen-ciával beszélt Nagykanizsáról mely gyáraira már már azért is büszke lehet, mert ezek. magyar alkotások. Tósztokat mondtak Samu Józsof dr. Kircbkuopf felolvasóra; Kirchknopf dr. az ipartestület vendégszeretetét köstöui, poharát az ipartestület elnökére és Halvax Frigyes iparbutosra üríti. Pílcer Bernát folytonos éljenzés közt Véesey polgármestert élteti. Véesey polgármester Nagykanizsa iparos és kereskedőiért oiuel poharat. Ezek ketében van letéve a |övŐ fejlődése; dr. Hajdú Oyula Ullein kamarai elnökre; Ullein elnök Nagykanizsára a soproni kereskedelmi és iparkamara gyöngyére emeli poharát. Hal vax Frigyes a kamarai alelnököt Spiegel Szig-friedet üdvözli. Spiegel, ki a kanizsai keresk. iskola tanítványa volt Nagykanizsa közönségét élteti, kik a kamara egységét védték. Darvas János a vendégeket köszönti fel, Ullein alelnök nagy elismeréssel beszél Hal vax Frigyes kamarai aleluök és iparbiztos kiváló egyéniségéről. Heltai József a kereskedők üdvözletét adja át iparos testvéreinek Majd dr. Hajdú Uyula felel Holtainak, Vécsey polgármester Samu József elnök érdemeit méltatja, mit Samu József elnök meghatva köszön meg Halvax Fiigyes Hajdú flyul» ipartestületi ügyészt élteti, kinél különb ügyésze még nem volt. Majd újra Heltai és végül Kircbkuopf dr. szólalnak fel A derült hangulatu bauket a késő éjjeli órákban ért véget.
A divat.
- A Divat UJtág ból. -
Valahonnan a mosolygó déli partról azt irja egy olvasónk: „A ragyogó veróféunyel, a tavasz virágpompájával vetélkednek a nyári kalap csillogó színei, mely iniutogy kerete a divatos hölgy szebbnél-szebb tavaszi öltözékének,"
Bizony irigység fog ol bennUuki-t, amikor e sorokat olvassuk és sóhajtva nézzük, amialalt le is írjuk, nem aludt-e még ki a tűz a kályhában. Mert ini egy kis tűrhető melegre most, május első felében is csak mesterséges utón tehetünk szert
De hát, mivel azt tartja a közmondás, hogy niucsen olyan bosszú, aminek ne legyen vége, mi is reméljük, hogy mi ránk is csak lesül egyszer
végre a nap több melegséggel és akkor egyszerre csak itt lesz a nyár, & maga minden szépségével egyűlt. És ez bizony akár máról holnapra is bekö-vetkezhetik. azért jó lesz elkészülnünk a fogadására, nehogy váratlanul találjon bennünket.
L/ssuk mindenekelőtt az uj kalapot. Hogy melyik a divatos, azt nagyon nehéz volna megmondani, miután úgyszólván minden forma az: a tokkalap szines szalmastalagból összevarrva csakúgy,, mint a virágos szélű barett: az erős reeecsipkéből összeállított fókötóforma, mint a mellőzhetetlen óriás kalap, amelynek kissé fölfelé van hajlítva a széle. De vau olyan is, amely egészen merész hailásu. Amint már jeleztük a drága lagaiforma mellett megint itt a szép firenzei kalapnak a divatja: igaz, hogy uem a kecses, lágyan lehajló régi karimával, hanem durvább a fonása, ezáltal természetesen keményebb és a színe is sárgább.
A kalap legkedveltebb sziue: a kukoricasárga, arauybarna, tengerészkék és ujvörös. A nagy kalapon feltűnő a lapos fejforma, díszítésnek kedvelt a laposra tűzött rózsakoszorú minden elképzelhető elfa kult színben. Tipikus példája a színösszetételnek a kukoricasárga tagaUzalniáfa tűzött kékesvörös rózsakoszorú, amelyre balra áttűzött püspökkék\' bársonyszalag van illesztve.
Sok kalapon az erős kukoricasárga siiuen enyhítenek virágos sifon bevonással, mely varrás nélkül ráfekszik a szalmára. Egy különösen szép kalap pasztelkék sifonnal voll bevonva, melyen fekete szélű rózsaszínű rózsák voltak elszórva. A baloldalon pasztelkék és halvány rózsaazin mályvabokréta. A selyemből varit virág és bogyó is nagyon kedvelt ka-lapdisz
Mindent egybevetve azt mondhatjuk az idei kalapdivatiól, hogy a karimát keskeuyeu szegélyezik lafotával vagy bársonuyal, mely a disz színével megegyezik. A plöróz áiadta a maga helyet előkelő testvérének, a structolluak, melyet göndörltetleu vagy göndörített állapotban egyformán kedvelnek. Újdonság a rojtos szélű pettyes fátyol, de ezt csak igen nagy kalapon viselik.
A napernyőnek most is még karcsú és magas a nyele, ami a használatban meglebetőseu célszerűtlen. A tafota, mely annyira egyeduralkodója az idei nyári divatnak, itt is a maga számára hódította ineg a teret. A színjátszó tafota éa a .taft cameleon* a legkedveltebb. Uyönyörü kivilolü tafotaernyóket láttunk éppen nem közönséges színárnyalatban. Legszebb a zöld és szamócaszín, a pasztelkék sárgával, a teu-részkék pirossal, a zöldeskék sárgával stb.
A hozzálüzölt szélmiula a napernyőn is szépen érvényesül. A könnyű selyemmel bélelt ernyők na. gyón kedveltek és szép voll egy mohazöld ernyő fehér selyembéléssel. A nyelét patináit szamárrózsa és fehér meg zöld tafotaszalagból kötött csokor díszítette. Kedveitek a .skótkockás, fekete-fehér csíkos eruyók is széles fekete segélyezéssel A hímzett fehér vászonernyő mini mindig, inost is nagyon kedvelt lesz.
A cipó formája nagyon eltér attól, aminőt mostanig megszoktunk. A hegyes forma majdnem teljesen háttérbe szorította a széles orrul. De még a kényelmetlen formával sem elégszik meg a divat, hauein ránk parancsolja :\\í oly kevéssé hajlékony lakkot. A félcipó glasszé- vagy svédbórból készül, de abból nagyon kevés látszik, mert a cipó feje lakk és ráfekszik a világosabb bőrre. A magas széles amerikai sarok helyett is most francia sarkot viselnek.
A harisnya színe alkalmazkodik a cipó színéhez. Parisból híre jön egy lyukacsos fekete selyem harisnyának, mely alatt zöld, kék, sárga stb. színű harisnyát viselnek. Ha már most az alsó harisnya megfelel az öltözék színének, könnyen kelti azt a hatást, mintha a fekete harisnya tarka selyem-
MAJÜ8 6.
ZALAI KÖZLÖNY
mel hímzett volna. Ez ie egyike a szép, de olég
költséges dlvatuJdoiiságuiikuak.
*
A Divat Újság minden hóuapbau kétszer lelenik meg. Előfizetési Ara nagyon olcsó: negyedévre postán való szétküldéssel két korona liusz tlllér Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézeti postautalványon lehel A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Hókk Szilárd-utca 4. számú házban van.
HÍREK.
— Vármegyei közgyűlés. Zalavármegye totvényhatósági bizottságának inájus havi közgyütéso 1918. évi máius bó 13-án lesz a vármegyeház gyü-léstermében megtartva. Kezdete délelőtt 10 órakor. A közgyűlésen felveendő 173 tárgy közül megem-litjük ezeket: Alispáni jelentés a törvényhatóság állapotáról ós a megyei számonkérószék jegyzőkönyve. Az elhalálozás folytán megüresedett I. osztályú szolgabírói állásnak és az ezen állás betöltésével netán megüresedő egyéb tisztviselői állásoknak választás utján leendő betöltése. A vármegye 1911. évi zárszámadása. A zalaegerszegi, a keszthelyi, a nagykanizsai főgimnáziumi Milleiiiumi ösztöndíj alap 1» 10 —1911. évi zárszámadása A központi választmány tagiainak sorából elhalt Königmayer János elhalálozása folytán megüresedett tagsági holy bolöltése. Arad, Komárom, Székesfehérvár sz. kir. városok, Fejér, Marostorda, Moson, Udvarhely, Csanád vármegyék átiratai a politikai válság tárgyában. Nagykanizsa képviselőtestületének n hirdetési szabályrendelet megalkotása és a hirdetési jog haszonbérletére vonatkozó szerződés tárgyában hoz)tt határozata. Nagykanizsa képviselőtestületének kölcsön felvétele tárgyában hozott határozata.
— Eljegyzés. Glasgall Vilmos zalaegerszegi építési vállalkozó eljegyezte Hirscbler Irma urleányt, Hirschler Samu lüzvölgyi gőzmalomtulajdonos és neje született Lówo Mari urnó leányát.
— Halálozások. Dauscba Ottóné szül. Wlas-sák Franciska életének 59-ik, boldog házasságának 40-ik évében Nagykanizsán elhunyt. Folyó hó 4-én végbement temeléséu nagy, előkelő közönség jelent mog. A boldogult úrinő hitvese volt Dauscha Oltó hercegi uradalmi intézőnek.
Faics József városi kültanácsos f. hó 6-áu reggel \'életének 57, boldog házasságának 36. évében hosszas szenvedés ulán elhunyt. Temetése 7-én d u. 3 órakor lesz a Polgár-utcai 3 > sz. gyászházból.
— A praktikus ipartestületi vendéglős. A nagykanizsai ipartestületi veudéglós a tegnapi banketten a praktikus eljárásnak lenyes jeléi ad\'a. Lehet hogy Nemes-Dédről importált tapaszt latok alapján működött, vagy más hasonló vi ágtárosok példáján okult, do akárhogy van is, tanulhat tőle a Szarvas szálló, meg a Korona szálló meg a l\'olgári Egylet vendéglőse, a többieket uem is említjük, ha a sors valamikor egy hanketti vendégsereget vezet hozzájuk. Önök ugy-e hogy ugy szokták, hogy mikor a vendégek már |órészt elköltötték a bankéit menüjét, akkor sorba menuek és bekasszátják a dijakat. Ez az ami helytelen. Itt tűnt ki az ipartestületi veudéglós fényes tehetsége, ó a lépcsőházba — akár csak a Sipkaszorosba — egy asztalt tett és mielőtt még bomehetett volna valaki a terembe, le kellett drukkolui a terilék árát Polgármester, kamarai elnök, ügyész, titkár az vurst, mind lefizette a dijat aztáu
alig volt pár óráig helyén, megszökött. — Bajosa leié ment és alig hogy beért a községbe észrevette, hogy volt gazdája Horváth János marhakereskedó kinél hajcsár volt, nincs otthon a ház felügyelet nélkül van hagyva. — Flumbort a kedvező alkalmat felhasználta, betört az elhagyott lakásba, a honnét 500 korona készpénzt eltulajdonított. — Azonban a a bűnös utou szerzett pénzt saját céljaira nem használhatta, mert a barcsi rendőrség mikor a lopott pénzen dőzsölni akart, elfogta. Ma reggel hozták meg a fiatal bűnöst Nagykanizsára, a rendőrség azonnal intézkedett, hogy at ügyészségnek átadassák.
— Baleset. Végzetes kimonetelü baleset történt pénteken reggel a déli vasút helybeli állomásán. Amint a fűtőház előtt összefutó sinpárak között Simon József váltókezelő szolgálatát teljesítette, egy tolató kocsi elütötte A sérültet azonnal dr. 8zigetí Károly vette ápolás alá. Simon sérülése súlyos, de nem h.ilálos.
— Rendőri hirek. A rendőrség f. évi május 3-áu reggel a déli vasút állomásán 4 garosnicaí horvát nőt tartóztatott le, kik útlevél nélkül Hamburgba szándékoztak kivándorolni. A nagykanizsai rendór-blróság megbüntette és kísérel melleit illetőségi helyére toloncoltalla őket.
Szombaton virradó éjjel az Ölvös-téri Vokuon-féle hentesüzletbe at ajtó kifeszitéséve! oddig ismeretlen tettesek betörlek onnét kevesebb értékű élelmiszert loptak el.
— Egy jó házból való flu, kinek 2—3 középiskoláin van, nyomdász tanoucnak azonnal felvétetik Ifj. WajdiU Józsel könyvnyomdájában.
NY1LTTÉR.
E rovat alalt közöltekért a szerkesztőség felelőséget nem vállal.
bomehetett egyeukint Nem is ment ott el fizetés; uélkül még az utolsó kályhás legény se. Ezt tessék megtanulni és követni a jövőben, ha esetleg njra lesz valami főispáni installáció vagy efféle. Meít hát sok a hunefut
— Lemondott jegyző. Hajós Ferenc megválasztott ipartestületi jegyző szombaton közölte az ipartestületi választmánnyal, hogy jegvzói állásáról lemond.
— Uj ügyvédi iroda A fiatalabb ügyvédi gárda egyik igen előnyösen ismert agilis tagja dr. Vajda Béla megnyitotta öuálló ügyvédi irodáját Hogy inííyeu ambícióval készült annak idejéu az ügyvédi pályára, bizonyítja, hogy iogi • stúdiumával egyidejűleg a budapesti kel. kereskedelmi akadémiát is elvégezte és olt oklevelet kapott. Dr. Vajda Béla évek óta működik mint ügyvéd városuukbau, tevékenységét azonban eddig egy másik, régebb idő óla fennálló ügyvédi irodában fejtette ki Eddigi működése alatt is sokszor tanújelét adta több oldalú tudásának. Volt alkalmunk bűnügyekben is kiváló képességeinek tanújelét látni.
— Kitüntetett úrhölgy. Fényes kitüntetés érte Lorschi B>iáné szombathelyi úriasszony!, f miskolci háziipari kiállításon. Nevezett urnó ugyanis — kinek a női kézimunka és mühiinzés terén már igen szép sikerei voltak — arany érmet nyert a miskolci háziipari kiállításon, ahol a közönség részéről is nagy dicséretben és elismerésben részesült. A tavaszi áruminta kiállításon is igen szép kollekciót állított ki, hol Kálmán Gusztáv államtitkár és Szűry János min tanácso* külön is elragadtatás at nyilatkoztak munkáiról. Lorschiué urnó nagykanizsai és nővére dr. Hoch Oszkárnak.
— Tanulmányuti ösztöndíj iparosoknak. A kereskedelmi miuiszter a soproni kereskedelmi és iparkHinara területére egy (¡00 K-ás külföldi tanulmányuti ösztöndijat rendszeresített. Akik ez ösztöndíjat el akarják nyerni. |iályázati kérvényüket f. hó 15-ig uyujtsák be a soproni kamarábál. A folyamodóknak kötelezettséget kell vállaluiok az iránt, hogy az ösztöndij visszafizetésének terhe alatt vissza fog térni hazájába. Kískoiuaknál atyjuknak vagy gyámjuknak kell e kötelezettségért kezességet vállalni. Akik katonai kötelezettaégöknek még nem tettek eleget, az ösztöndíjra nem számiihatnak. Bővebb felvilágosítást nyújt a nagykanizsai Ipartestület elnöksége.
— Olimpiai céllövő verseny. A magyar olynfpíai bizottság céllövő szakosztálya folyó évi május 88—.\'5-ig Esztergomban a csász. és kenyérmezei katonai lóvóterekeu 6 császári és királyi fensége József főherceg ur magas fóvódósége alalt ó fensége tiszteletdíjáért és az 1918 -1916. évi időszakra .A legjobb magyar céllövő" ciinéért az I. magyar olym-piai céilövóversenyl és ünnepel renjdezi. A versenyt Esztergom vármegyén és Esztergom sz. kir városon kivűl több igen előkelő személyiség védi.
— Tartalékosok bevonulása A nagykanizsai 8 ). honvéd gyalogezred 65 tartalékosa, illetőleg póttartalékosa f. hó 2S-ára 87 napi gyakorlatra behívatott. Valószínűleg a kaszárnyában vagy a régi gimnázium épületében lesznek elszállásolva.
— Fiatalkorú bűnös. Mult heti számunkban megírtuk, hogy Flumbort Uoszpou József lü éves fiatalkorú, löbb hason körű l\'iuval szövetkezve betörő baudát szervezett, kik a város VI— VII. kerületeibe több betöréses lopást követtek el. Négy rendbeli betöréses lopás uláu a rendőrség letartóztatta a betörőket, kiket tekiutellel fiatal korukra különböző helyeken, a törvényszék iiéletéuek meghozataláig. tauoucuak elhelyezett. — Flumbort üosz-pon József cipész tauoucuak helyeztetett el, azoubau
Dr. Vajda Béla
ügyvédi gyakorlatát Nagykanizsán, a Délzalai Takarékpénztár épflletében
nyitott irodájában folytatja.
Házeladás.
Nagykanizsán a Hunyadi-utcza 15. sz. ház kerttel és hozzátartozó földdel együtt 12000 K.-áért azonnal eladó. Gretca, Mezőkövesd.
HÍRDETMEHY.
KózzétesszQk, hogy intézetünk a Néptakarékpénztár Részvénytársaság Nagykanizsán cégbe beolvadt ós ezen egyesülés folytán megszűnt.
Felhívjuk a társasig hitelezőit, hogy követeléseiket ezen hirdetmény harmadszori közzétételétől számított hat hóuap alatt érvéuyesitsék, inert ezen határidő eltelte után a társasági vagyonnak ulkUlOui-lett kezelése meg log szüuui.
Nagykauizsáu, 1918. évi ápr. hó 30-án.
Dunántuli Parcellázó és Finanszírozó Bank Részvénytársaság igazgatósaga.
4 ZALAI KÖZLÖNY MAJD9 16.
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozoskodek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfeleli hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon bellii az Átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként érleudók.
HANGSZEREKET
HUZÓHARMONIKÁKAT
Hegedűk.
iNkoluhegcdük: fi, 8, 10, 12. 14 kor -ért. — ZenekarhcgcdUk: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny és mester-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig — Hegedűk: \'/, és »/, nagyságban 4. 6, 8, 10 kor-ért. — Hegedüvonok: 1. 160, 2, 2\'6o 3, 4 kor -ért. Hegedűronók feruumbukfából nagyon könnyít fi, 8. 10 kor-ért. — HcgedUtokok 6, 7 61 kor és feljebb. — HeKedülábak 4. 10, 12 K és foljobb. — Álltartók : 1, I 40 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacollo: 20, 26, 27, 28 és 30 kor. — Zcnekarcello: 40 60, 60 és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Oellovouó foruainbukfából 6 kor.-tól 12 kor.-lg Nagybőgők:
7,-es 72 kor «/4-es 78- 8,)\' 90 ,\'\'8 160 kor — Nagybőgóvonó: 4, 6. fi, 8 és 9 korona.
Ozltorák. .
Primcitora, jávorfa, gépetet nélkül: 13, 14 kor. — Palizauder-tetővol 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — l\'rimeitora piilizamiertotó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor Koncertcilora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népei tórák közönséges kivitelben, egéBZ-kótás 0 kor, jobb minőségű, fél- v 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utána. paliaándfuból 14 korona.
Rézfavókangszerek.
Minden rézfuvóhaugszor 1« 3 cilinder géppel vau ellátva. Trombita: 32 kor Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 71 kor. Euphonium: 64, 68, 60 kor. Hass: 40 kor tói 70 kor.-ig. Trombitakort fi i, 64, 70 kor. — Boinbárdonok P 60, 68, 72 kor Bombárdonok 0 vagy B, ilo 120 132 kor. — Helikon: 108. 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Kokét« granatilfából lyezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billontyüvel J4 kor., 10
billentyűvel 30, 3«, 10 kor. 12 billentyűvel 48, h0 kor. 13 billentyűvel .Ml, 6«, «0 kor. —
l\'iccolóflóták: 6 20, 6.60, 6 40 korona
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezüst billentyűkkel:; 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyüvol 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faithroneHCsal 10 csavar 5fi kor. — N\'agy dob rézabroncs és 10 c«*var 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
^Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Hu\'.ólmrmonikt, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, ti korona. Ugyanazok liáro uszoros hanggal 16, 16, 17 koront. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla haugokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Nyomatott a laptulajdonos lfj. VVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán. T
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
NAGYKANIZSA igia MÁJUS 9.
51-IK ÉVFOLYAM 36 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•liilaall feétlia ii eiltlrtlkla.
£l««aaUel árak: Kgiu 4via 10 korona, fílóvie & koron«, Negyedévre 8 korona SO «11. — E«ii «iám ára 10 Ali.
HalalAi iieikeeil,V Kerlé» Jéiief,
Kl«dja: ■ »erkntiMi.
tzirhiiztiiii \'ét kiadéhlvatal laák-tér
T flf\'od : 112 — Hlrdaláaak dljatabáa •«•HM.
A mai parlamentnek két sürgős föladata van: a véderóreform ós a választójogi reform. Az elsót sürgőssé teszi az ország védelme és biztonsága és az a nagy érdek, hogy ez a kérdés, mely nyolc esztendő óta annyi válságot okozott, végre megszűnjék torlas/.a lenni a továbbhaladásnak. A választójogi reform pedig az a kérdés, melynek megoldása nólkQl ninos béke, nincs alkotó és munkaképes parlament.
Milyen legyen az uj parlamenti reform\'( Demokratikus, tehát népies legyen és magyar legyen. Nivós legyen, tudásban, értelemben oselekvóképessógben, hogy elvégezhesse föladatait. De mindenekfölött magyar legyen. Hő kifejezője legyen az ország minden nyelvű és rendű lakosságának, de a magyarság államföntartó hivatását, a magyar fölsóbb-séget, a magyar állam alkotmányát és függetlenségét idegen és ellenséges törekvések ne veszélyeztessék.
A népiesség, magyar fölsóbbség és értelmiség, ezek legyenek a megalkotandó parlamenti reform uralkodó plánétái. A d«mokráoia és a jogegyenlőség legszélesebb alapjain épüljön föl a leghaladóbb szellemű irányban, de a haladást osak annyiban kell mérsékelni, amennyiben ezt a magyarság érdekei szükségessé teszik. Olyan átmenetet kell ezért teremteni, moly egyelőre legalább megóv bennünket a tulrohamos haladás ismeretlen veszedelmeitől. Olyan időben, amikor a magyar államot és a magyar föl8Őbbsóget annyi veszedelem fenyegeti, meg kell szereznünk azt a garanciát, hogy a magyar parlament teljes erővel szálljon szentbe ezekkel a veszedelmekkel.
A másik nagy szempont: a parlament munkaképessége. A parlament föladata törvényeket hozni és a kormányzatot ellenőrizni. Több mint egy évtizede, hogy a parlamentnek működése minden untalan fönnakad. A magyar parlament az egyik válságból a másikba jutott és mérhetetlen károkat oko-zoti az ország gazdasági és kulturális érdekelnek. A magyar parlament rákbetegsége lett az ohstrukoió, mely megszűnt kivételes eszköz lenni a kisebbségi pártok kezeiben. Időről-időre visszatért és néha évekre meg-
bénította az ország alkotmányos intézményeit. Az uj parlamenti reform egyik legsürgetőbb föladata lesz tehát a parlament munkaképességének biztosítása.
A parlamenti reformnak tehát egyik része a választójog. A másik része a házszabályoknak olyan gyökeres és modern átalakítása, mely biztoMtja a törvényhozásnak nemcsak tanácskozási, de elhatározási szabadságát is. A magyar parlamentből ki kell űzni a parlament munkájának niegakasz-tására irányuló törekvéseket. Az uj parlamentnek az lesz a föladata, hogy dolgozzon és alkosson.
Cigány állomány Zalában.
Zalavármegye alispánjának törvényhatósági jelentése szerint temérdek azoknak a rendeletoknek a száma, amelyekkel a vándorcigányok garázdálkodásainak az eddiginél hathatósabb módou igyekeznek gátat veim. Különösen a cigánygyermekeknek bizonyos esetekben elhagyottá nyilvánítása és a menhelybe szállítása céljából váltak ujabb rendelkezések szOk-ségéssé. Ugy látszik ezt a kóbor, makacs népet, mely nyelvét, szokásait ezer év óta megórizte és irtózik a civilizáció nyújtotta foglalkozásoktól és az állandó letelepedéstől, maga a kultura fogja lassankint kiirtani. Valamikor hemzsegtek a faluk tőlük, ma már könnyen számba lehet őket venni.
Az alispánhoz beérkezett jelentés szerint Nagykanizsa város területén s a balatonfüredi és Csáktornyái járásokban nem tartózkodnak vándorcígány. k és idegen cigányok nem adlak okot hatósági beavatkozásra.
Zalaegerszeg város területéu 7 cigánycsalád tartózkodik, 34 családtaggal, akik valamennyien zala-egorazegi illetőségűek. A tauköteles gyermekek száma 10, akik közül csak 4 tesz oleget ezen kötelezettségének Kzeu cigányok közül nyolcnak van lova éa szekete. A lendóri büntető eljárás 93 zalaegerszegi és ugyancsak 83 máshol tartózkodó cigány ellen indíttatod meg csavargás miatt. Hat cigány kitiltatott a város területéről, 9 pedig illetőségi községébe to-loocoltatott.
A nagykauízRai járás területén csak 1 cigánycsalád van letelepülve, amely azouban 11 tagból áll . Kzok Nagybakónakon tartózkodnak és odavaló illetőségűek. A családnak 8 lova és 3 szekere van, mert a családfő felsőbb hatósági határozat folytán kiadott iparigazolvány alapján lókereskedéssel foglalkozik. Két tanköteles gyermek van a családban, akik iskolába |árnak. Ugyaucsak a járás területéu tartózkodik ideiglenesen 6 toknóvájó cigánycsalád, összes-in 28-an, 7 lóval és 4 szekérrel, akik munkájuk végeztével tovább menuek. Hatósági eljárás egy cigáuy ellen sem indíttatott.
A leteuyei jáiás területén 4 család tartózkodik, amelyek közül 3 család, összesen 9^-en Várföldén, 0 tagú család pedig Bánok szentgyörgyön lakik. Horvát János várföldi cigánynak 2 lova és egy szekere van, amelyekkel fuvarozni jár. Tanköteles gyermek 7 van köztük, akik rendesen |árnak iskolába. Eljárás ellenük egyszer sem indíttatott, mert arra a főszolgabíró jeleutése »zerint nem szolgállallak okot.
A keszthelyi járás területén 5 család tartózkodik állandóan; ezek közül 3 család 13 családtaggal Alsózsiden, egy 11 tagu család Kezin és egy 4 főből álló család NemesbOköu lakik. Kxen cigányok egy részének a községi illetősége már meg van állapítva a lObbire nézte pedig az eljárás folyamatban vau. Az iskolaköteles gyermekek száma 4, akik rendesen járnak iskolába, ftzen cigányoknak 3 lovuk és 3 szekerük van. Kijárás 13 cigány ellen indíttatott meg, nagyobbrészt mezőrendóri kihágás miatt.
A tapolcai járás területén 8 család, 38 családtaggal tartózkodik állandóan Badacsonytomaj község határában 1 tauköteles gyermekkel és valamenDyieo odavaló illetőségűek. Kzeu cigányoknak I lovuk van és közülük 1& cigány ellen indíttatott eljárás csavargás és knlduJáa miati.
A zalasMMfróti járás területén 2 család tartózkodik Tűrje községben, akik összesen 16-en vannak és mindnyájan türjei illetőségűek. A tanköteles gyermekek száma 7, akik reudeseu járnak iskolába; a két osaláduak S lova és 2 szekere vau; összesen 5 cigány ellen indíttatott el|árás csavargás és mezőrendóri kihágás miatt.
A sümegi )árás területén 1 család tartózkodik Sümegcsehin 6 családtaggal; illetőségük megállapítása folyamatban van; közülük 3 ellen indíttatott eljárás c»avargás miatt.
Az alsólendvai járásban 6 cigánycsalád tartózkodik és pedig egy 9 tagból álló vándoroigány család Csesztregen és & család teknóvájó cigány, 30 családtaggal Petesbázáu. A tanköteles gyermekeik száma 10, skik közül 3 jár iskolába; illetőségük részint megállapított, részint pedig az el|árás az iráot folyamatban vau. Kocsit és lovakat nem tarlaotk. Eljárás 17 cigáuy ellen indíttatott koldulás és csavargás miatt és 13-an leltek illetőségi községeikbe i toloucolva.
A perlaki járás területén kóborcigáuyok nem tartózkodnak és nem fordultak meg; azonban 66 álliudóan letelepedett tekuóvájó cigány lakik a dráva-diósi körjegyzőségben, 19 tanköteles gyermekkel, akik uem járnak iskolába; továbbá Kotor község határában 51 teknóvájó eigáoy tartózkodik, akiknek 11 tanköteles gyermeke szintén nem tesz elegei lankö. telezettségének; hatósági eljárás nein indíttatott ellenük.
A pacaai járás terűle\'én egy cigánycsalád tartózkodik Pötréte községben 14 családtaggal, akik miudoyájau pötrétei illetőségűek; a családnak egy lova van; a tanköteles gyermekek száma 7; haté-sági eljárás egy esetben indíttatott ellenök.
>
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 13.
A novai járás területén 9 család tartózkodik; I ezek közöl 1 család 7 családtaggal Mikefán, a másik szintén 7 fóból álló család pedig Nován lakik; mindkét család tartózkodási községébon bír illetőséggel ; lovaik, szekerük nincsen. Kijárás nem indíttatott ellenök.
A zalaegerszegi járás területén 29 cigánycsalád tartózkodik Összesen 199 családtaggal, akik közül egy 9 tagu család Kaszaházán, egy 11 tagu család Ságodon, egy 15 tagu "salád 1-etóhenjéii, egy 12 tagu csalid 8zepelkon, egy 9 tagu család l\'usztaedericsen, egy U tagu család 8árhidán, 9 család 18 családtaggal Bocföldén, 2 család 94 családtaggal Osácsboxso-kon, egy 4 tagu család Bődén, végUl 16 család 63 családtaggal Keménfáu tartózkodik állandóan. Az iskolaköteles gyermekek száma 36, akik közül csak 13 jár be az iskolába. Kzen cigányoknak Szepetken 8, Pusztaedericsen, Bocíöldéu, Bődén és Keméufán I—1 és Csácsbozsokon 4 lovuk van. Kijárás 19 esetben indíttatott meg ellenük csavargás miatt.
Ezek szerint a vármegye területén 71 cigánycsalád tartózkodik összesen 590 cssládtaggal s ezek közül 10 család 124 családtaggal tekuóvnjó. 61 csa Iád pedig 396 családtaggal vándorcigány; a lovaik száma 36.
Mikor az eperfa rügyez.
Széchenyi egyik legtöbbször emlegetett müvében, a Hitelben mondja: a nemzeti erónek minden forrását meg kell nyitni. \\Ha kötelesség a honi gazdagulás, akkor hazai kötelesség kimoríthotetlen mennyiségű szederfák nak az ültetése, ápolása és fen tartása. Széchenyi István agitatoriun működésének sok része elveszett, sok része lanyhán került a gyakorlati élet megoldása elé és elmondható, hogy a mi selyemtermelésünknek küzdelemteljes múltja van.
A halhatatlan érdem Bezerédj Pálé. aki a magyarok Istenének-jóvoltából ina is azzal a lelkesedéssel, önzetlenséggel szolgálná ezt az ügyet egész szivének szeretetével-; amint azt közel 40 esztendó elótt elkezdte.
A selyemtenyésztés szociális jelentőségűkre az ó múködóse velünk. Érdeklődéssel, élvezettel és gyönyörűséggel lapozgatjuk Bezerédj Pál urnák a selyemtenyésztésról tett évi jelentését. Az 1911 ról szóló jelentésből látjuk, hogy 31 vármegyében foglalkoznak selyemtenyé8zlés8el. Ebben az egy évben Bácsbodrograegyében a termelók 1 263.542 koronát kerestek e téren tett munkájukkal. Legkevesebbet Hajdumegyében szereztek 1746 koronát. A ,31 megyében összesen kapott ez évben 3.468.807 koronát. 1880-tól, vagyis a felügyelőség működése óta pedig 82,424 999 koronát.
Franoiaoraságban ugyancsak 1904-ben 126.244 osalád foglalkozott selyérrt\'tenyész-
téssol, tehát osak 12.f)32-vel több, mint Magyarországon. Ezen tenyésztők 17,420.000 francot kereslek. Egy tenyésztőnek átlagos termése Franciaországban 62\'/, kiló volt és átlag 139 frankot keresett egy tenyésztő.
Ezzel szemben a nálunk mutatkozó kedveződen arány a csekélyebb szakérlelem-nek, de kivált a szederfa-hiánynak tulajdoni-tandó
A 8elyemtenyószté8i felügyelőség fen-állása, vagyis 1880 óta bezárólag 1910. évig ingyenes kiosztott 61.384 liter szederfa magot; 94 670.760 darab 2-3 éves szederfacsemetét és a saját költségén fentartolt 57 faiskolából kiosztott ingyen 2,053.434 szederfát.
Ezenkívül az országos selyemtenyésztési felügyelőség különböző vármegyében a járási faiskola felügyelők utján 5.386 községben évenként kétszer ellenőrizteti a faiskolákat és ezekben a szederfatenyósztóst. A községi faiskolákból a* országos solyemtenyésztésl folügyelóseg működése óta 4.773 287 szederfát ültettek ki A kiültetett szederfák összes száma pedig 6,826 721 darabra tehető.
íme a kis selynmbogár nem is szociális olajcsöp számba megy, hanem valóságos népjóléti tónyözó. Nem is kelleno egyéb, minthogy a termelő szakértelme gyarapodjék és ne keljen messze helyekről az eperfa lombját haza hordani. Itt a községi elöljárók póldaneveló működését várjuk. Tegyük jelszóvá Széohenyi István gróf jelszavát: ültessünk eperfát.
HÍRE K.
Tavaszi esőben.
Irta: LAMPÉRTH GÉZA. Tavaszi eső langyos kövér cseppje Hull kip-kop... csendesen a kövezetre. Bjfél után az óra egyet üt A sarkon a rend éber őre ásit. Egy-két megkésett lump ... nincs senki más ilt Álmatag csend, nyugalom mindenütt. .
Még én volnék itt — ba a lelkem régen Ott nem mulatna, lenn a faluvégen. Hol a laugyosesó barna rögre hull. 8 omlik a hant és nyilik a barázda, 8 az élet ezer millió kis fája Fakad, zsendül, nő, halk — zajtalanul.
A ÍOO évet Davidiknm.
Néhai Zsolnay Dávid fölszentelt püspök 100 évvel ezelőtt alapított 300 ezer forinttal Veszprémben egy fin és leány nevelő intézetet. melyben vallásosság, erkölcs, hazafiság
voltak a nevelési irányelvek. Ernyős ünnepséggel zárta le az intézet vezetősége ezt a tiszteletet parancsoló időt, melyben a Davi-dikum mindig lelkiismeretes^ :teljesitotto kötelességét. Még az ünnepség előtt megjelent Veszprém város küldöttsége Komjáthy László polgármester vezetésével, hogy átnyújtsák a város legutóbbi ülése jegyzőkönyveinek kivonatait, amelyben Petényi Antalnak, a városi érdekekben kifejtett tevékenységét örökítette meg. Perónyi ugyanis 25 év óta áll a Davidiknm élén és lankadatlan eréllyel szolgálta az intézet növendékeinek szellemi és anyagi jólétét •
Az ünnepi beszédet dr. Rédey Gyula nagyprépost tartotta, érdekes visszapillantást vetvén az intézet 100 éves munkájára és küzdelmeire Azután Perényi Antal igazgató válaszolt, majd az egyes testületek vonuflák Perónyi elé, hogy részint az intézetnek, részint Perényinek adózzanak az elismerés szavaival.
Az ifjúságnak külön, érdekes programmu ünnepi volt délután, végül fényes bankett zárta le a kulturális jelentőségű jubileumot.
— Központi választmányi gyűlés. A
Zalamegyei Altalános Tanítótestület f. hó 15-én Zalaegerszegen d o. 10 órakor 8zalay 8áudor elnöklete alatt gyűlést tart.
— Változás a bérmarendben. A lapunkban közölt bértnálási sorrendben változás történt. Sümegen és vidékén fellépett járváuy miatt az ott tervezett ez évi bérmálás elhalasztatott.
— Tanítók gyűlése. A nagykanizsai tanítói láráskör ma délelőtt tartotta évi rendes közgyűléséi Banekovics János áll. elemi iskolai igazgató elnöklete alatl, A tanítók élénk érdeklődése nyilvánult meg, amit a tárgysorozatba kitűzött tnuilói fízelésrendezés ügye okozott K témáról Acs József áll. isk. tanító értekezett, kinek beható ismertelését a gyűlés nagy tetszéssel fogadta. Azután Banekovics János elnök ismertette a Nagykanizsán létesítendő tanitófiuk inter-nálusáuak ügyét és elhatározták, hogy széleskörű intézkedéseket fognak tenni, hogy ez az internátus míuél előbb létesűlfön Az egybesereglett tanítókat Mosnyák Géza orsz. gyűl. képviselő táviratban üdvözölte. .1 ■:\'■
— Sasaék Veszprémben. Április hó 98-tól május l-ig tartott 8assné, Farkas Böske és 8ass Ferenc képkiállítása a vármegyehát nagytermében. E kiállításról a V. 11. így emlékezik meg: .Különös hatással szemléltük az Impresszionista festők munkáit. Felfogásuk éles ofTektlel hat a szemlélőre, mit a plenor visszaad, ¡«az 8zíntónusaiuk finomak, kerülik a nagy kontrasztokat, különöteu dassué — citromok \'-r képének színharmóniája bír.souyos tónusaival nemcsak a kritikus szemlélőt ragadja meg. de megkapja a részleteket látó szemet is. Szinfoltiaik éles megfigyelésről tanúskodnak, színharmóniájuk minden izé-beu a természet hűséget tartia szem előtt. A finomat keresik hatás h«|hászás nélkül. Kcset kezelésük széles ós színeik tiszták. Ezek leginkább kitűnnek
Siriliiv" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál őgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
\' < MÁJÖS 9.
ZALAI KÖZLÖNY
S
Su8 koldus alakjában. Az aláfestés szépen.kiemelkedik s természetszerű Mindezek dacaira is idegenkedéssel fogadjuk az impresszionisták eme úttörőit, mert múveik mindig a kidolgozatlanság hatását Ifeltik
— Fényes esküvőt tartottak csütörtökön »pesten Mikes József földbirtokos vezette ngyanis aznap oltár elé Zalán Ilonát, uéhai alsódontborui Zalán L. János nagybirtokos leányát, a budapesti Jézus szent szive templomában. A esküvői szertartást Tomcsányi Lajos Jézus társasági atya végezte. Násznagyok voltak Somsish Tihamér gróf országgyűlési képviselő és Mariantaik Ármin huszárezredes; tauukként pedig Hamtnersberg Géza és Kállay Ubul országgyűlési képviselő szerepeltek.
— Házasság. Steíner Miksa, a nagyatádi Néptakarékpéuztár igazgatója, vasárnap Nagykauizsán házasságot kötött Krauth Gizella nagyatádi izr. népiskolai tanítónővel.
— Gyászhír. Kreiuor Sándor zalaigriceí r. kath. kántortanító f. hó ti-án életénok 69, boldog házasságának 35. évében Zalaigricéu elhuuyt.
— Istentisztelet. Az izr. templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 10-tóI kezdve további iutézkedésig 7 órakor fog kezdódui.
— Uj felelősszerkesztő. A Vadnay felelős-szerkesztő elhalálozásával inegszOnt „Balatonfüredi Hírlap" njból megindult Székely Gézi felelőaszerkesz-tése mellett. Vasárnap jelent meg a 3. szám.
— Izraelita orvosok Zalamegye két körorvosi állasara, a muraszerdahelyire és a pacsaira izraelita orvosokat választottak. Arvay Lajos ali»páu a zalamegyei torvény hatóság közgyűlése elé leijesz-teudó jelentésében ugyanis szükségesnek látta fel-tüntetui a két orvosról, hogy izraeliták. A többi orvosok iránt tudatlanságban hagy beunünket. Igy pl. nem tudjuk dr. Kardos Henrik, dr. Brauu Nándor, dr Szabó Zsigmond (perlaki) milyen vallású Pedig az orvosi tudomány üteg a szenvedő emberiség üsjtin-tetéból erre iguán nagy szükség vau. Nem tudjuk, bogy az illető izr. körorvosoknak u cégtábláin rajla vau-e az iu.. megjelölés. Nagy kár leune, ba hiányoznék ouuan.
— A tapolcai polgári leányiskola álla mositása. A tapolcaiak erősen szorítják magán-polgári iskolájuk államosítását Jíüldőtlseg ulán kol döttseget tuditauak a iiiiuisztéi iniuba, hol az iskola államosítását ketik. Folyó hó 8 hu ismét küldöttség járult Zichy Jauos gróf vallás és közoktatásügyi miniszter ele. A küldöttséget a tapolcai képviselő, Darányi Iguae dr. vezette, aki előterjesztette a város kívánságát A kultuszminiszter megigerte, hogy az ez évra lolyósilotl államsegélyt a jövó iskolai évre is megadja, de egyúttal keszuek nyilatkozott arra is, bogy a magán polgári leányiskolát az állam számára átveszi, i
— A hőforrásainak kiváló gyógy hatásáról ismeretes Daruvár fürdőben az idén meguyilt a fizikális gyógymódoknak a lürdőoi vos vezetése alalt álló intézete, mely egyéb modern gyógymódokou kivül az Arsonvalizációval és a geriucbajosokuak Dr Frenkel szeriuti gyakorlataival foglalkozik. Daruvár a monarchia egyetlen tbermalfűrdóje, melyben a gerincbqban szenvedő védőket különleges figyolem-mel kisérik.
— Zalamegye népesedési mozgalma. Az alispáni jelentés szeriül Zalaváruiegyebeu at (91*. évi jauuár március hónapokban 39B3 születés, 8693 halálozás történt. A természetes szaporodás fellát 139U. Ebből az alsolendvai |ánisra 132, a balatonfüredire 87, a csáktoruyaira 170, a keszthelyire 111, a lelenyeire 60, a uagykauizsaíia 69, a novaira 90, a pacsaira 87, a perlakira 131, a sümegite 99. » tapolcaira 120, a zalaegorsze6ire 126 és a zala-
egy egyszerű levelezőlapon nyilvánított óhajtásra küld
árjegyzéket.
— Egy jó házból való flu, kinek 2—3
középiskolája van, nyomdász tanoncnak azonnal felvételik Ifj. Wajdits Józsel könyvnyomdájában.
Irodalom.
* Uj Idők. Változatos éa gazdag tartalommal jelent meg a magyar családok kedvelt hetilap-jáuak, az Uj Idők-nek e heli száma. A lap élén Krúdy Gyula művészi szépségekben gazdag uj regényének, a „Francia kastély"-nak érdekes folytatását találjuk. Kanizsay Ferenc kedves és ötletes elbeszélési irt .A polgáimester jó szíve" címmel. Farkas Pál folytatja vidám uj rovatát, a „Kéiutazó naplóját", „Zöldi Márton pedig a színházi kellékesekről ir mulatságos történetet. Az .ldegeu írók" rovatában Henri Duvernois-inik .A detektív" cimü szatirikus elbeszélését találjuk. Kárpáti Aurél cikke Seress László uj Napoleon-Konyvéról, Osváth Eszter versei, króuiki, apróbb cikkek, stb. egészítik még ki a lap szövegrészéi, mig a képek felölelik az elmúlt hét legfontosabb eseményeit Az Uj Idők előfizetési ára negyedévre & korona és minden uj előfizető ingyen meg-! kapja Dumas világhírű regényének, Gróf Monté Urislónak az Uj Időkben eddig megjelent folytatását.
Házeladás. - \'\'
Nagykanizsán a Hunyadi-uteza 15. sz. ház kerttel és hozzátartozó földdel együtt 12000 K.-áért azonnal eladó. Grctcs, Mezőkövesd.
szeulgróti járásra 108 jut: Zalaegerszeg r. t. város,, ban 31, Nagykanizsa r. t. városban 42 a szaporodás. Tehát legnagyobb a szaporodás a csáktornyai járásban
— Madárvédelem a Balaton partján. Hogy a szarkák minő nagy pusztilást viszuek véghez az éneklő madarak közölt, az közismeroles. A balatoni szövetség figyelmét most arra bivták föl, hogy a Balatonnál, főként az akácosokban, rengeteg módon elszaporodtak a szarkák és irtásuk nagyon kívánatos leune. A szövetség épp ezért most Zala alispánjához átiratot intézett azzal a kéréssel, utasítsa a községek elöljáróságait a kártékony szarkáknak minden lehető módou való irtására. — Hasonló átiratot inlézett a balatoui szövetség Somogy- és Veszprémvárinegye alispánjaihoz is.
— Játék vége. Jaberics Gyula lakatos tanonc több társával az úgynevezett kaloua réten vasárnap délután játszadoztak A játszókhoz ment Munkácsi István szabó tanonc is, ki elővett egy vele. hozott forgópisztolyt és azzal azt mondta, hogy ó előbb oltalálja forgó pisztolyával a labdát, mint Jaberics lábával. Munkácsi mindjárt elő is vélte a forgópisztolyt a labdára célzott, a golyó azonban Célt tévesztett, Jabories bal lábába ment. Jabericset ápolás céljából a nagykanizsai kozkórházba szállították, Munkácsi ellen pedig a rendőrhatóság eljárási luditolt.
— Piaoi tolvajok Két-három hete minden lleti vásáron panasz érkezett a rendőrségre, hogy a kereskedők üzleti áruit lopkodják. Ezen feljelenlések folytán a rendőrség éberebb figyelemmel "Visérle a piac és bolt szarkáit ébersége meghozta a vári eredményt. Szerdán tetten érte Nóvák Györgyné, Belec Jakabné és özv. Lukács Józsefné bajosai asszonyokat, kik uem kevesebb mint 7cfcjkendót, 6 különféle vászon darabot, 8 drb vasalót, 3 mozsárt, füstölt, nyers hust, zslrl stb., stb. lopkodlak össze. Betidőr-ségüuk azonban nem elégedetLjneg ezen eredmény-nyel, hanem még tegnap délutáu Itajcsa községbe folytatta a nyomozást és házkutatási Novákné, Be-legné, Lukácsné lakásán, hol egész rőfÖskereskedést la Iáit. A piaci tolvajokat a rendőrség letartóztatta.
— Tűz. Héttőn este tűzi jelzés zavarta meg a polgárok nyugalmát. A déli vasul fatelepén kigyulladt egy uagy rakás távíró oszlop. A belyszinéu gyorsan megjeleni tűzoltók — a távíró oszlopok nagyrészéi megmentették mégis mintegy 50 drb megégett. A tűz keletkezésének okát a rendőrség nyomozza.
— Hálátlan gyermek özv. Péntek Györgyné komárvárosi lakós özvegységre került. Özvegy álla-potbau uagy gouddal nevelte egyetlen fiát Péntek Jánost, ki az anyia szeretetét azzal hálálta tneg, hogy most mikor felcserepedelt, és az auya nem adott péuzt fiának mutatásra, annyira összeverte, hogy sulyös természetű sérüléseivel a nagykanizsai közkórházba kellett szállítani ápolás céljából.
— Mi kellene a gyümölcsben, szőlőben ? Egyelőre |ó idő, mondja a magyar gazda. De kell más is. Kerítés. A kerítés nélküli gyümölcsös, szóló ezt a nevel alig érdemli. És a mióta a Delta cimü veroenyeu kívüli kerítés anyagot oly olcsón, jutányosán szállja Kolleríoh Pál és Fiai (.Budapest, Fereuc-József takpart) hirueves cég, azóta nem képez goudot a gyümölcaösuek, szólóuek, vadaskertnek g elkerítése. Olcsóság, tartósság, szilárdság egyaránt, a|ánlják e magyar gyártmányt. A oég bárkiuek küld
HIRDETMÉNY. ,
Kőzzétesszftk, hogy ¡Mézelünk a Nép-takarékpénztár Részvény társaság Nagykanizsán oégbe beolvadt ós ezen egyesülés folytán megszűnt.
Felhívjuk a társaság hitelezőit, hogy követeléseiket ezen hirdetmény harmadszori közzétételétől számított hat hóuap alatt érvényesítsék, mert ezen/ határidő eltelte után a társasági vagyonnak elkülönített kezelése meg fog szűnni.
Nagykanizsán, 1912. évi ápr. hó 30-áo.
Dunántuli Parcellázó és Finanszírozó Bank
Részvénytársaság Igazgatósága.
4 ZALAI KÖZLÖNY
MAJD9 16.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendU minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskednk arról, hogy «»akis jó és az értéknek megfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva mognngedem a kicserélést ha az 8 napon belnl az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként órlendók.
Hegedűk.
Iskolahegedük : 6, 8, 10, 12. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 29, 24, 30, 40, H0 kor.-ért. — Hangverseny és meater-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és »/» nagyságban 4, 8, 8, 10 kor.-ért. — HegedUvonok: 1, 150, 2, 2 60
3, 4 kor.-ért. Hegodűvonók feruambukfából nagyon könnyű 6, 8. 10 kor -ért. — Hegedütokok: 6, 7 6 ) kor. és feljebb. — Hegedülábak : 4, 10, 12 K és feljebb. — Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban ós minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 20, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40.50, 60
és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 1-60-IÓI 3 kor.-ig — Cellovonó foruatnbukfából 6 kor.-tól 12 kor.-ig — Nagybőgők: 7,-es 72 kor. */»-*» 7<?. 8(>, 90 él1 150 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5, 6, 8 ós 9 korona.
Ozitorák.
Primcitora, jávorfa, gépeiét nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetóvel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertotó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé^z 64, 70, 80 kor Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egéez-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél-v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor , utánz. palleándfából 14 korona.
Bázfnvóhangizerek.
Minden rézfuvóbangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 39 kor Basatrombita: 42 kor. Piston: \' 32 kor. Vadászkürt: 7 4 kor. Kuphoniuin: 54, 58, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. TrombitakOrt 6 ), 64, 70 kor. — Hombárdonok K: 60, 68, 79 kor Boinbárdonok 0 vagy H. 110 120 132 kor. — Helikon: 108 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
fekete granatilfából njezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel i4 kor., 10
billentyűvel 30, 3«, 10 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 20, 5.60, 6 40 korona.
Klarinettok.
Keketo granatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroucscsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
dzimbalmok 70 koronától feljebb.
Hazóbarmonlkák.
Htuóharmonika, 10 billenlyüvol, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kittlnó hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok háro nszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok. a
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse

NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám.
Nyomatott a laptulajdonos lfj. VVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
T
NAGYKANIZSA 191a MÁJUS 13.
51-IK ÉVFOLYAM 37. SZAM
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•llalaalk kétlii ét ciltirtlkin.
ÉjflAiaUal Arah: Kgí.i int 10 korona. UU.ie 6 korona, Safjradéna t korona 60 «111. — Efyaa aiám éra 10 Ali.
KalaMi •laikoitA Kert*»* Ji*mt>t.
Kiadja: m »erkM»tfcé|.

Inrkaiztiiéi éi klUékluUl liák-lér I.
Tala\'on : Itt. — HlrdalAaak «Ijaiabia aaarlnt.
Érdekes volna megtudni, mi ösztönözte Sohróder Gizella soroksári polgári iskolai lanárnöt arra hogy Nagykanizsán, egyelőre saját számlájára, internátussal összekötött felsőbb leányiskolát létositseu. Mert lehet, hogy pusztán Nagykanizsa nőnevelésének hiányai késztették a buzgó paedagogát erre a vállalkozásra, sót az sem lehetetlen, hogy erre valamelyik kanizsai ismerőse, talán a polgári leányiskolával valamelyik elégedetlen városatya animálta. De az se lehetetlen, hogy valamiképpen tudomást szerzett arról, hogy micsoda Flausenburg ez a mi városunk, hogy itt még a kultura is szappanbuborék után indul és sokkal szivesebben veszik a magasból a szalmát, mint az alaosonyabb helyről a szénát.
És ha az iskolát alapító erre az álláspontra helyezkedik, akkor számítása beválik. Mert csak ugy hamarjában Is lehetne 15—20 olyan osaládot találni, akik ilyen „intézetet1\' még nagy áldozatok árán is szívesen látná nak; de osak magánintézetet, ahol a családi összeköttetések, a városban elfoglalt posicíó. teaestélyek, zsurok nemcsak a legjobb bánásmódot biztosítanák a kedves felsőbb leány-csemetének, hanem jó bizonyítványt is. A nagy városokban azért virágoznak az instiiu» tok és az intézetek. Hogy mily képzettséget hoz magával a bájos 16 éves angyal, az igazán mellékes. Vagy nem? mondaná Hegyesi Spitzné.
Isten mentsen, hogy egy még meg sem alakult ós bizonyára a legkomolyabb tervvel és oéllal létesítendő iskolát a tapasztalatok alapján itt előadott sablonba illesszük. Nem, de mi elvből ellenségei vagyunk minden magániskolának, melynek alapja elvégre is nem lehet más, mint a saját jól felfogott anyagi érdek, melynek bizony gyakran sok alárendeltetik. De különösen fölöslegesnek tartjuk a magánintézetet ott, ahol, mint a mi kis városunkban is jól felszerelt állami polgári leányiskola szolgálja leányoktatásunk középső fokát.
Hogy szűkség van e egy felsőbb leányiskolára, arra nézve tudnunk kell. mit nyújt a polgári és mit a felsőbb leányiskola. A polgári lóányiskola 4 osztályának elvégzése jogosít a felső kereskedelmi iskola vagy kereskedelmi női tanfolyam vagy a tanítóképzőbe való belépésre. Ugyanezt éri el az. "ki a felső leányiskola 4. osztályát elvégezte. Hátra van még a felsőbb leányiskola 5. és 6. osztálya. Ennek elvégzése osak önoél, kulturális tekintetben nyújt befejezeti egészet, míg egyébként nem nyit meg egyetlen pályát ss a végzett leány előtt, sót a praeparandia 3. osztályába is bizonyos különbözeti vizsgá-
lat mellett mehet: az egyetemre nem nyújt belépést, se gyógyszertárosi szakra latin ismeret nélkül. Ebből látjuk, hogy az állami felsőbb leányiskola tisztán magasabb kulturális célból létesíttetett oly helyeken, ahol más iskola nemlétében arra szükség volt, vagy ahol nagy népességű városok intelli-genciájának erre is szüksége volt. Hogy ebben az intézkedésben a polgári iskola derogált a szülőknek és a szegényebb családok gyermekeitől való különválás is főcél volt, az bizonyos Mert ha a kultura, vagy a pályaszerzés lebegett volna az alkotók s/.eme előtt, akkor leánygimnáziumokat állítottak volna fel, amelyek a nőképzésnek minden tekintetben legjobb szolgálatot tesznek.
Nagykanizsán a népességi viszonyok — amint azt Waligurszky igazgató kifejtette — polgári- és felsőbb leányiskolát nem bírnak meg. Egyik a másik rovására prosperálna. Minthogy pedig a polgári leányiskola szélesebb néprétegnek az iskolája ósVmert állami intézmény, mely a népmúveltsóget nem haszonért szolgálja és mert - amint kimutattuk — a felsőbb leányiskola se nyújt önálló képesítést, nem szabad a városnak inódot nyújtani, hogy egy konkurrens iskola állitassék fel városi támogatással. Ha városunkban van évenkint 5-6 leány, mert nincs több, sót ennyi se, akik studiumukat tovább akarják folytatni, itt van a főgimnázium, itt van a felső kereskedelmi iskola, a női kereskedelmi tanfolyam, amelyek mindig a legelózékenyebben nyújtottak alkalmat a nők továbbképzésére.
Még egyet a szubvencióról. A városi pénzügyi bizottság 2000 K-át helyezett kilátásba az iskolaalapító hölgynek azzal a feltétellel, ha az államtól is sikerül segélyt nyernie.
Az államról nem hisszük, hogy a saját polgári leányiskolájának konkurrenciát csináljon a saját pénzén. És ha Nagykanizsán felállítandó felsőbb leányiskola kérdésével foglalkoznának a minisztériumban, kikérnék a zalamegyei tanfelügyelő véleményét is. meg a városét is. És ha szükségesnek vagy kívánatosnak mutatkoznék, akkor az állam inkább a saját iskoláját fejlesztené még a szükséges két osztállyal.
A pénzügyi bizottságnak a kulturális ügyben való áldozatkészségét mi nem látjuk olyan fényesnek, mint az önállóan a multaktól elválasztva látszik. Nem pedig azért, mert mikor nemrég az iparosinaitok tanítói fizetésemelést kértek, ami szintén mintegy 2000 K költséggel járt, elutasító véleményt adott a bizottság azzal a megokolással, hogy a város magas pótadóját emiatt még jobban fel kellene srófolni. Hát a képviselőtestület azért megszavazta nekik, (de bizony még
most sem kapták meg.) Igen, de a ,Zalai Közlöny M-nek az a sokak előtt kellemetlenQl ható cikke, melyben az iparostanitók helyzetét feltárta, az is el volt mondva, hogy az osztályok annyira zsúfoltak, hogy eredményt elérni csak a nádpálca kereskedés tekintetében lehet. Tehát a városnak uj osztályok nyitására, uj tanítók alkalmazására égető szüksége van Azt pedig nem hihetjük, hogy mikor ilyen kulturális kötelességek várnak a város áldozatkészségére, akkor ezek elől kitérve annak az osztálynak az érdekében áldoznának, mely amúgy is tud magán segíteni minden körülmény között, mig az ¡parososztály intenzivebb művelése nagyfontosságú és országos érdek.
Hogy milyen népesek szoktak lenni a felsőbb leányiskolák 5. és 6. osztályai, annak illusztrálására bemutatják a székesfehérvári államilag segélyezett községi felsőbb leányiskola Értesítőjének létszám-statisztikáját. Mig a 4. osztályban az 11)09-10. tanóvbeí 36 tanuló volt, addig az ötödikben 9, a hatodikban pedig 6. Pedig ez az iskola akkor élte még 5. évét, tehát az újság ingerével is hatott és mégis oly kevesen vették igénybe a 2 felsőbb osztályt. Tehát amint látjuk. Nagykanizsán azért a 10 — 15 leányért kellene felállítani azt a magasabb fokú, de pályát nem nyitó iskolát és azért a 10—15 gazdag leányért kellene a városnak évenkint 2000 K szubvenciót nyújtania.
A képviselőtestület bizonyára alaposan mérlegelni fogja az előadott körülményeket és csak akkor fog dönteni abban a kérdésben, hogy egy fölösleges magániskolát szubvenciónáljon-e vagy nem.
Tavaszi fagy és a borárak.
(Kit az aktuális. időszerű cikket olvasóink szíves figyelmébe kQlöuösen ajánljuk.)
8tomoru a híradás, mely jelenti, hogy ax áprilisi fagy. kivéve Tokaj-hegyalját és Erdélyt, részben egészen, részben tönkretette az idei szólótermést. Néhol valóban igen szomorú lesz a siOret. Knnek következtében, az elsó hírekre, pl. 8opronban, 10 koronával emelkedett a bor ára.
Ká is fér ez az áremelkedés a termelőkre, csak ue olyan katmtróíálís alkalomból történnék. Mikor más metógazdasági terményeknek és az iparcikkeknek ára oly nagy emelkedést mutst, úgyszólván egyedül a bor az, amelynek ára nemcsak nem tartott lépési a minden más téren tapasztalható áremelkedéssel, sót e tekintetben — talán az utolsó két kedvezőbb évtől eltekintve — sok helyen egyáltalában uem is tapasztalható javulás a Üloxera előtti állapothoz képest.
Ez annál szomorúbb és annál súlyosabban érinti szőlógazdáiukat, mert a szóló felújítás igen
>
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 13.

nagy befektetésekkel jár én fáradtságos munkájukba került, mert lovábbá a szóló rendes é»i mivelési költségei is egyre fokozódnak. Köztudomású dolog, hogy ma kétszer, sót háromszor annyiba kerül egy hold szóló rendes megmunkálása, mint 16 — 20 évvel ezelótt 8 a kiadások ily tetemes emelkedését nem tudja\'elleniulyozni a szólógazda borának jobb áron való értékesítésével. Különösen a finomabb borokat lehetetlen oly áron eMni, amelyet azok tényleg megérnek.
Ennek dacára, a bor, mikor a fogyasztó kö *ön«égbez kerül — a közvetítők révén — annyira megdrágul, hogy a fogyasztó még a silány minóségfl bort is drágán kénytelen megfizetni.
A borértékesítés kérdésével tehát behatóau kell foglalkoznunk és oda kell törekednünk, hogy olyau megoldást találjunk, amely mellett természetesen az üzleti tisztesség feltétlen megóvásával — m\'iid a termeló, mind a kereskedő megtalálja számítását s a fogyasztó közönség megfelelő áron tiszta, egészséges jó borhoz juthastoo.
A hazai szőlő — és borgazdaság terén most ez a legfontosabb feladat, amelynek meg\\aló»itása érdekében valamennyi érdekelt tényezőnek, a kormánynak, a termelőknek, kereskedőknek s a fogyasztó közönségnek vállvetve kell közremúködniök.
á legutolsó években mindenesetre, határozott javulás tapasztalható. Köztudomásu dolog, bogi az f utolsó két évben léuyegesen emelkedett a bor ára \' > hogy az áremelkedés még nagyobb nem vol aunsk jórészt ma^uk a termelók voltak az okai, még a szüret előtt — olcsón eladni termésüket
Mindezekből a statisztikailag bebizonyított lényekből tehát megállapitbatui azt, bogy az uj bortörvény szigorú rendelkezéseinek üdvös hatása a borárak emelkedése és a borkivitel növekvése utján már is érezhető. Egyszersmind megállapíthatjuk azt is, bogy nein volt igazuk azoknak, akik az uj bor tőrvéaj megalkotását károsnak vélték.
A tények bizonyítanak. Ha a bortörvény életbelépte áta emelkedtek a borárak és emelkedett a borkivitel, vibeu nyilvánult bál a bortörvény káros hután? Erről ma már komolyan beszélni sem lehet
Gc,úf Serényi Bél* íöldiuiveléaügyi miniszter legutóbbi költségvetési beszédében ki|elentette, hogy <a bortörvényt csendben, de szigorúan végre fogja hajtani s a teivbe vett állami közpincék létesítésével erélyes akciót iudit az okszerű borkezelés terjesztésére és a borértékesítés s a borkivitel előmozdítására. Mindéit esak helyeselni lehet.
A fMdmivelésügyí miniszter által az ellenőrzés gyakorlására kínevezett pincefelügyelók már is serényen működnek.
A törvényhatóságok közigazgatási közegei is teljesítsék lelkiismeretesen * bortörvényben, a végrehajtás körül előirt toeudóket. Támogassák őket abban\'.a bortermelók, borkereskedők éa a logyaszlókö-zOnség is s használják ki a folyó évben már megnyíló állami közpincék elóuyeít. Am a borárak pangását a gazdák is okozzák PV
Vaunak gazdák, akik nem is szüretelt« \\ itguk, hanem a tókéu adták el a termést, ami reudszerínt a legrosszabb üzlet szokoll lenni a teimelóre. Az is nagy hiba, hogy a termelők uem gondoskodnak előre hordóról ; szüretkor pedig, amint ezt különösen egy nagyobb termés esetén, pl. 1908-bau láttuk, egyáltalában nem kaptak már bordói és így téliesen kiszolgáltatják magukat a vevőknek, kéuytelenek lévén bármily potom áron elvesztegelni a termést.
A borárak emelkedése mellett egy másik igen örvendetesen konstatálható tény az, hogy borkivite lüuk az utolsó bárom évben igen erősen fellendüli. Feltűnő jwleuség, hogy a borkivitel lényeges emelkedése összeesik az uj bortörvény életbeléptével
Kzeket az öiömkeltó jelenségeket értéke szerint li-gyeluie kell még szoknak is, kiknek ez étben a szüretje gyengébb lesz a fagy Következtében. Sőt nekik leginkább I
k pénzügyi bizottság gyíiléso.
Utoakövezé« ói egyebek.
Nagykanizsa város pénzügyi bizottsága f. hó; 6-án ujuépi Elek Lipót elnöklete alatt gyűlést tartott, melyen külöubőió ügyekről hozott véleményes1 határozatot, de legfontosabb az uteák kövezésére vo- | uatkozó intézkedései, melyekben teljesen szakítani látszik az eddigi téglaburkolattal és helyelle a kitűnően bevált bazaltkövezésre tér át, ami összehasonlíthatatlanul jubb és tartósságánál fogva gazdaságo sabb. A várósi mérnök előterjesztésére először is a Szemere-nteának a C-áuyi László-utcától a Osengeri- j utig terjedő részét, a Kisfaludy Sándor-utcának (Koa-suth Lajos tértől a Kazlncy-utcáig terjedő részét) egész hosszúságát. A Zrínyi Miklós-utcának a Széchenyi-tértől a Oseugerí-utig, a Kiuizsy utcának az Krzsébet lérlól a VörÖsmarty-uteáig, a Vörösmarty-ulcának a Kinizsy-ulcától a Sugár utig terjedő részét és az egész Arany János-utcának földalatti beton-csatornázását és bazalt félkuokával leendő burkolását első sorbau javasolja. Mert ez utcarészek ily rendezése közegészségi, köztisztasági és forgalmi szempontokból szükséges
Véleményezi továbbá a bizottság a Csengeri-utuak a vasuli sorompótól a Tárházakig földalalti hetonc^atornáziisál és belou alapon kiskóburkolatlal való kövezéséi. Mert a Osengeri-ut a vasút teherforgalomnak lebonyolítására egyedüli hivatott utca.
Kz utcarendezéseket ugy véleményezi a bizolt ság, hogy a város álul felveendő kölcsönből elóle-gezlessék a költség és felerészben az érdekelt ház és telektulajdonosokra kivettessék és tólök behajtassák.
Ismeretes, bogy Füredi Héla szluigazgató a várostól 3000 K arénaépitésí hozzájárulást kért. A pénzügyi bizottság e kérelem teljesítését nem vélelmezi.
özv. Szepes Sándorné budapesti lakós Nagykanizsán felállítandó hirdetési padokra vonatkozó ujáulalát a bizottság elfogadhatónak nem tartja.
Javasolja a bizottság, hogy s város lépjen be ltlO K lefizetésével a vakokat gyámolító országos egyesület alspiló tagjai .közé, az országos gyermek-azinatorium-egyesülelbe pedig lépjen be reudes tagnak évi & K lefizetésével.
Az ipsros tanonoískolák felügyelő bizottsága előterjesztést telt, hogy egy leány iparos tanonciskola fölállításához szüksége« államsegély iránt kérelmezzen. A bizottság a kérvényezési nem ellenzi, sót sz illető ískolfcíelállÜását sem, ha ebből kifolyólag a városra sjpfiniféle kötelezettség uetn háramlik.
HÍREK.
— Városok kongresszusa. A magyar városok f. hó 17-én és 18-án Budapesten, az uj városház termében tartják II. egyetemes gyülésökei. Nagykanizsáról Vécsey Zsigmond polgármester és Bosnyák Géza otszággyülési képviselő vesznek részt a kongresszuson.
— Tanfelügyelői látogatáa. Rutsek Imre zalamegyei segédtsufelűgyelő I. hó 12-én meglátogatta a helybeli izr. népiskola miudeu osztályát, hogy meggyőződést szerezzen tanulmányi ügyeiről A .tanfelügyelő megelégedésének adott kifejezési, mikor iskola látogatását befejezte.
— Halálozás. 8idUuer Aladár nagybérlő, Somogy megyei törvényhatósági bizottsági tsg és a Franz Laios és Fiai r. t. felfigyelő bizottságáuak tagja f. hó lo-éu, életének 48. évében Nagykanizsán váratlanul elhunyt. A halottat Kaposvárra szállították, hol ma, 13-án d. e. 10 órakor helyezték örök nyugalomra az izr. temetőben Az elhunyt Budapesten volt, hogy idült vesebqát gyógyíttassa, atoubau pénteken Nagykanizsára visszaérve, hirtelen sulyossbbra vált állapota, ugy hogy Herzel tanárt táviratilag hívták sz időközben a köikórházbs szállított beteghez. De bajáu már nem lehetett segíteni, még aznap este */, t\'-kor kiszenvedett Ugy a család, mint a Fhinz cég gyászjelentésben tudatták a halálesetet. A megboldogultban Csigabázy Antalné, szül. Sidlauet Irén fivérét gyászolja,
— Szinügyi bizottsági ttlés A nagykanizsai szinűgyi bizottság legutóbbi ülésén javssolta, bogy Füredi Béla színigazgató részére a szinjátszási eugedély a nyári szluiévadra kiadassek Ezen javaslat alapján Deák Péter rendőrfőkapitány a nyári stinkör tűzrendészen és tűzbiztonsági vizsgálatát elrendelte, melyre a tűzoltó főparancsnokot, városi mérnököt és a sxiutigyi bizottságot meghívta. A bizottság rtieg-hallgalása ulán fog a főkapitány az engedély kiadása érdemében intézkedni. Füredi Béla a színi előad ísok sorozatát f. hó 26-én kezdi meg. Miután égyik helybeli lapban oly tarlslmu cikk jelent meg, mely szerint a főkapitány az engedély kiadását megtagadni szándékozik, ez ügyben érdeklődtünk, és tófa nisjj-nyugtató választ kaptunk, hogy ez irányban semíi érdemleges intézkedés nem történi, csupán egy mf gán beszélgetésben fejezte ki aggályát a főkapitány az épülel és környékének tűzbiztonsági sierapouljából.
— Ankét A nagykanizsai közvágóhíd kibővítési és átalakítási általános tervek felülvizsgálására f. hó 13-án délután 1 őrskor szakértői értekezletet hívott össze Vécsey Zsigmond polgármester. E szak-tanácskozás már egyizben 1911. szept, ¿2 érc vojl összehiva, azonban akkor különböző okok miatt el-lialasztalott. Az ankéten a polgármester fog elnökölni. A tanácskozásra meg van híva dr. Rauscher Miksa múépilő, aki a terveket készítette, a városi mérnök, a nagykanizsai állami állalorvos és a közvágóhidi állatorvos, továbbá néhány hentes és mészárosmester.
— Uj lap. .Tabi Djság* oimmel Tabon f é. juuius elsejéu független, politikai, közgazdasági ás társadalmi hetilap indul meg. Felelósszerkeszló ós laptula|do|ios Mérei Vajda Elemér dr.
— Elhalasztott befizetések. A Délulai Takarékpénztárral egyesűit önsegélyző 8zövelkezetuŐ a folyó bó 16-ára eső befizetések az űnuep miatt 17-éu vagyis pénteken délelőtt tartatnak meg
A Gazdasági Takarékpénztárral egyesűit önsegélyző Szövetkezetnél a csütörtöki, f. hó 16 árs eső bofizelések az ünnep miatt pénteken, 17éud. e. eszközöltetnek.
— A nagykanizsai Ipartestület képviselete az Országos Szöveteégben Az Iparterületek Országos 8zövelsége ápr. 14. gyűlésén Hulvax Frigyes v. tanácsos is részt vett. Ez alkalommal beválasztották egy 30 tagu bízottságba, mely
MÁJUS 13.
ZALAI KÖZLÖNY
nagygyűlése f. hó 16 án d. e 9 órakor losz a Nemzeti Muzeum épületében, a volt lóieu<|iházi ülés-lerem mellett levó teremben. Kz alakuló gyűlés lesz, mely később az 1907. éri XIX. t.-c. (munkAa és baleset biztosítás) reformja tárgyában készítendő memorandum tekintetében fog határozni Mindenesetre meglisztelése ez a Nagykanizsai íparteslületuek, bogy ilyen országos fontosságú kérdés megvitatásába belevonta iz Országos Szövetség, hol tehát Halvax Frigyes iparbiztossal fogja magái képviseltetni.
— Football mérkőzés. A kanizsai közönség lassaukiut beleszokott, hogy vasárnapoukint délután egy két órát a katonaréti „sporttelepen" töltsön, az olt lefolyó trening-mérkőzésekel végignézze. Tegnap a Tornaegylet a főgimnáziummal mérte össze erejét. Mindkét fél szépen és tisztán játszott. A mérkőzés-bői a gimuázisták csapata került ki győztesen. Az első gólt a tornaegylet szerezte meg. mely azonban öngól volt A 41. percben a gimnázium kiegyenlít s a második lélidó 20. percében pedig a vezotést egyszersmind a győzelmet szerzi meg. A gimnazisták kapusa elsőrangút produkált, ugyanilyouek voltak a középcsatár, a jobb és bslszélsó meg a gólrugó összekötők. A T. K. részérói a centorfedezot, a jobb és balszélsó, a hátvédek és a ceutercsatár mulatóit jó formát. A bíró Bognár Zsigmond volt ki a mérkőzést kiváló szaktudással és páitatlanul vezette. Vegeredméuy 3—1 a gimnázium javára. A jövő vasárnap a Szombathelyi Sport Kgylel csapatával bemutató mérkőzést jst-zík a Tornaegylet.
-- Útadó kötelesek lajstroma. Az egyenes állami adót nein fizetők megyei útadó kötelezetlek 1912. évi egyénkinli kivetési lajstroma és főkönyve a mai naptól számított 15 napon át a városi adóhivatalnál közszemlére van kitéve. A hivatalos órák alatt bárki megtekintheti és ellene észrevételeit szóban vagy Írásban megleheti.
— Országos vásárok Nagykanizsán a legközelebbi országos vásár f. hó 20-án lesz; SOntegen 14-éu; Oernyesztgou, Hetés-en 15-én ; Iharosber.\'ny-ben lG-áu; özőllósgyőrök-ön 17-én; Zalaapálibau 33<én; C!sabr«ndelten 98-áa és Muravidon 36 én:
— öngyilkos katona. Vasárnap reggel a Haba-féle légTasziu mellett levó rozsvotésbeu egy katonát talállak átlőtt fejjel, mellette volt szolgálati fegyvore is. A helyszineu megjelent reudórség ér-
tesítésére a katonaság a helyszínén megállapította, hogy iz öngyilkos 8chreÍDer István 4ft-ik gyalog-ezured VI. századához tartozó lovász, ki vasárnap éijel szolgálati fegyverét a század helyiségéből ellopta és a laktanyából eltűnt. A katonai készültség szökése után azonnal keresésére indult, azonban azt élve nőm sikerült már megtalálnia. Az öngyilkosságot ugy hajtotta végre, hogy egyik bakkancsát levetette és az álla alá helyezeti puska ravaszát lábujjával sütölte el, A golyó a koponyán keresztül tört és rögtön halált okozott. Fel uem boncolják, mert az öngyilkosság kétségtelenül megállapittalott. Temetése 11 -éti d. u. 4 órakor lesz Schrehier István kisszenlgróti illetőségű és második évet szolyálta. Zsífkovils Sándor századosnak lövásza volt, kinél nagyon jó dolga volt, a legénység rajongásig szereti a humánus századost. Azt hiszik elmezavar tört ki a szegény lovászon ; erro mulat az, hogy nyakszegély és oldalfegyver nélkül iárl az öngyilkosság előtt a kaszárnyán kívül. Érdekes megemlíteni a százados pechlét: a katona, akit nemrég egy honvéd agyonszuil, szintén az ó szolgálatában állt
— Baleset Minden nagyobb épitkezésuek megszokott lenni az áldozata A Fó-utou épülő Zer-kovitz-féle nagy szálloda bontásáuál dolgozó Sós János kómives, nagykanizsai lakósl egy lecsúszó gerenda ugy találta gyomron, hogy a sérültet azonual lakására kellelt szállítani. Az első segélyt dr Schwarz Károly nyújtotta, a balesetet szenvedett gyógyulásához C hét kelt.
— Elgázolás. A vigyázatlan hajtásnak ismét egy áldozata vau Május hó 10-én délután a kocsi utou játszadozó Fürdős Anna 3 és fél éves leánykát tiporta el Detvalics tiyörgy homok hordó koc»i|a a Honyadi-téieu. Dervalics tiyörgy ellen vigyázatlan hajtásért a rendőrség sz eljárást megindította. Fürdős Anna sérülése súlyos, de uem életveszélyes.
— Elcsigázott lovak védelme. A föld-mivelésOgyi miniszter rendeletet adott ki, hogy a fuvarosok és bérkocsisok lovai, melyek olcsigázottak és nyomorékok a használattól eltillassanak. Ezen miniszteri rendelet folytan Nagykanizsa város polgármestere elrendelte, hogy a bérkocsisok lovai f. hó 18-án a VI—VII kerületi fuvarozók lovai pedig f. hó 19-én megvissgáltassanak és miudazon lovak, melyek nyomorékok és elcsigázottak a forgalomból
eltiltassanak. A vizsgálat a rendőrség és az állalorvos közbe jötto mellett fog megtartatni.
— Egy jó házból való flu, kinek 3—3 középiskoláin vao, nyomdász tanoncnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdíts Józsel könyvnyomdájába*.
Hirdetmény.
Kzenuel értesítjük tisztelt részvényeinket, hogy április hó 38 án tartott rendkívüli köigyűléaŰk határozata értelmében a forgalomban levő 100.— koronás névértékű részvényeinket 200.— koronás név: értékű uj részvényekre cseréljük ki. Oly módon, hogy minden darab 500.— koronás régi részvényünkért 2\'/, darab 200 — koronás uj részvényt adunk díjtalanul cserébe. Fél részvényeket azonban nem bo-csájlunk ki, mert ezek a közgyűlési határozat szerint folyó évi decomber hó 1-íg összevonaudók, egyesilendók. A ki uem egészített fél részvények e határidő letelte után királyi közjegyző közbenjöttével elárvereztetnek és a befolyó vételár a jogosult javára 4\'///0-kal kamatozó betétkéut fog inlézetünknél kezeltetni.
K közgyűlési határozat folytán felhívjuk tisztelt részvényeseinket, hogy részvényeikel folyó hó 81-ig pénztárunknál a kicserélés megejtése, céljából, elismervény ellenében letétbe helyezni szíveskedjenek. Kz alkalommal rendelkezhetnek tisztalt részvényeseink aziránt is. hogy at uj részvények mily névre állíttassanak ki. Ha azonban az uj részvények kiállítása a régi s alapszabályszerűleg igazolt tulajdonos nevo helyett más uj uévre kívántatik, az esetben minden ilyen régi részvóuy után 1 koroua 8B fillér bélyegilleték és 3 koroua 60 fillér átírási díj fizetendő.
Kelt Nagykanizsán, 1913. május hó 10.
i
Néptakarékpónztár R -T.
Nagykanizsán.
Házeladás.
Nagykanizsán a Hunyadi-utcza 15. sz. ház kerttel és hozzátartozó földdel együtt 12000 K.-áért azonnal eladó. Gretcs, Mezőkövesd.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alalt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokaít, melyek a következő helyeken vannak : VIU., József körút 28. sz. (Bérkoosis-utca sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Kzen szövetkezet az „Országos Központi Hilelszövetkozet" tagja s ennek V • felügyelete alatt áll.
Viaírliat kényaxer teljesen kitárva. — .Stílszerű modern takberendeiíaek.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
As iraoatraokba klsiróltf alaöranfn bad»pe»tí aasUloiok 4a _ kárpitosok dolfonak.
,Öv. b.
Varasd-Töplitz ftsfc
Vasút-, posta-, tslefon- és távirda-állomés.
Uj gyógyszállód« villanyvilágítással, hírnevet radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bcIbánUlmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és naftflirdók-
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
I . ,
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kOld a
fürdóigazgatóaág.
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Kffzlffny"-ben.
4
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — KoJtet.lto.inli arról, hogy csakis ¡0 és az értéknek megfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon bellii az átvétol után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza Az árak darabonként érteudók.
Hegedűk.
tskolahegcdük: 6, 8, 10, 12. 14 kor.-ért. — Zcnckarhcgcdük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny ók mester-
hcgcdük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és,»/, nagyságban 4. fi, 8, 10 kor-ért. — Hcgedüvonok: 1, 160, 2, i\'6\'i 3, 4 kor.-ért. Hegedűvonók feruatnbukfábói nagyon könny (1 6. 8. 10 kordért. — Hegedütokok: 6, 7 6 i kor. és feljobb. — Hcgedülábak ; 4. lo, 12 K és feljebb. — Álltartók: 1, 140 K ^feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Uracsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Celto. Iskolacello: 20, 25, 27, 28 és 3(1 kor. — Zenekarccllor40 60, 60 és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Oellovouó feruambukfából 6 kor. tói 12 kor.-ig — Nagyhógrtk : 7 7,-es 72 kor. </,-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgóvonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona.
V / .
Ozitor&k.
Primoitora, jávorfa, gépe/ot nélkül: 13, 14 kor. — l\'alizander-tetóvol 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Príincítora palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — l\'rimcítora egé»z 64, 70, 80 kor Koncertoitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egész-kótáa 9 kor., jobb minőségű. f3l- v. 10 kor., diófa te.tővel 12 ko*, utánz palisándfából 14 korona.
- \' Bézfnvóhangizerek.
Minden rézfuvóhangszor la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor. Basstrombita: 42 kor. I\'iatoa: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Ku|ihonjtttn: 64, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombilakürt 60, 64, 70 kor. — Bombánionok F: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vugy B, 110 120 132 kor. — líóliton: 108, 110, 182, 144 korona.
Fuvolák.
Kekete granatilfából ujezüst billontyükkol: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel -.\'4 tor., 10 billentyűvel 30, 3tl, to kor. 12 billentyűvel 48, r.O kor. 13 billentyűvel 3n, 6«, 60 kor. —
Piceolóflóták: 6 20, 6.60, 6 40 korona.
i
Klarinettok.
Kekelo gran^Wfából, ujezüst billentyűkkel : 10 billoutyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy iljuij réz faahroncsesal 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
C/.imb.tlmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Ilu\'.óharmoniki, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok liáro oszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóöe
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Waidits JÓZSef kftllVVIlvomifüAliaiv Ma.»,,!™
NAGYKANIZSA igia MÁJUS 16.
51-IK ÉVFOLYAM 38 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
lilJilMlk bitlia ét eillirtlklH.
ElAAisMsI árak: Kg«» <>r* 10 korona, fil««io 6 koron», N egy «14 ne 2 koront 80 flll. — Egy«, Mám ira 10 Alj.
Kelolrii •toikettlA Kerl黫 JáaaeC.
Kiadj«! * ■ierke»l(aí|.
tzirkiiztiiéi ii kladéklvaUI Diák-tér 1.
T ele\'nn: llt. — Hlr
rlnl.
A tej ós a tuberkulózis.
A tehenek orvosi felügyelet alatt.
Ez a kettő olyan szoros nexusban van egymással, hogy szinte elválaszthatatlanok ; még pedig jó és rossz értelemben egyaránt. Ki ne tudná, hogy ahol a tuberkulózis sorvasztó munkáját megkezdte, szinte egyetlen reménységét találja a tejben it halálra itélt beteg. A jó tej, a könnyen emészthető, a kellemes étel-ital leghűbb barátja, ápolója, táplálója, sokszor megmentője a benne bizakodónak.
Ninos még 15 — 20 osztendejo annak, mikor az orvosi tudomány a nyers, szüretien („kuh-warme milclt") frissen fgjt meleg tejet rendelte a mindegyre halványodó és elerótlenedó fiatal mellbetegnek. A nagystílű humbuggal dolgozó gyógyhelyeken mindjárt az istállóban, az ammóniákkal telített állat-gózöigéses levegőben itták a meleg tejet. És lelt is hatása vagy jobbra, vagy balra. Ma már nem rendeli a tapogatózó orvosi tudomány a forralatlan tejet, mert tapasztalta, hogy az a tej tele lőhet olyan baoillusokkal, melyek az emberi szervezetbe jutva gyógyítás helyett romboló munkát végeznek. Azért irta már gondosan figyelmeztetik a beteget és egészséges embert egyaránt, hogy csak forralt tejet használjon étkezésénél, mert a forralatlan veszedelmet rejthet magában.
Az ujabb, pontosabb kutatás azonban megállapította, hogy az a hőfok melynél a tej forr, nem alkalmas arra, hogy a tuber-kulotikus állat tejeben levó baoillusokat megsemmisítse, illetőleg azok emberölő energiáját megszűntesse. Ezért aztán az áldott tej. mely kis gyermekeinknek fótáplálékát teszi és amellyel a leggyilkosabb kórt akarjuk legyűrni, -barátunkból ellensegünkke lesz és szövetségese, terjesztője lesz a nemzetirió veszedelemnek, ha kóros anyagot tartalmazott magában.
Nem az a tej rossz, amelyet a lelkiismeretlen lejárusok vizzei hígítanak, feltéve,
hogy a víz tiszta; hanem az a hamisítatlan tej elkobzandó, amelyik beleg állattól való. És itt mutatkozik a legnagyobb könnyelműség. mely a tejhasználat körűi mutatkozik. T. i. míg a hatóság meglrln-tós szigorral felügyel arra, hogy a piacra hozott tej és tejtermék lehetőleg hamisítatlan, addig sem a fogyasztó közönség, sem a hatóság nem vizsgálja, hogv egészséges vagy beteg állattól származik-e az. A közönségnek természetesen nem igen van módjában, hogy ellenőrizhesse a tejelő állatok egészségi állapotát, de annál jobban lehet e tekintetben beavatkozása, sót kötelességszerű beavatkozása a városi és járási egészségügyi hatóságoknak. Ma már az álla\'tegészség-ügy meglehetősen rendezett ügye az államnak : mindenfelé állatorvosok ügyelnek a ragadós betegségek meggátlására; mennyivel inkább kellene feladatukká tenni, hogy a hatáskörükhöz tartozó tejelő tehénállományról, ennek minden változásáról a legpontosabb statisztikát vezessenek. Tejterméket osak állategészségi igazolvánnyal volna szabad forgalomba hozni és a tejelő állatok folytonos állatorvosi ellenőrzés alá volnának belyezendók.
Hogy ez munkál adna, sok munkát, az amúgy is fontos és nehéz feladatokat végző állatorvosoknak, az bizonyos. De mégis nekik kell erre vállalkozniok kellő honorárium ellenében. Sem az allamot, sem más hatóságot ennek költségei nem terhelnék, hanem igenis az állattulajdonosokat kik az állalvizsgálatok, istálló revíziók, tejárulási engedély stb. után bizonyos minimális dijat fizetnének. A termelók azután busásan bevasalnák e költségeket a fogyasztó közönségen. Kz pedig, ha valamivel drágább tejet élvezne is, de meg volna az a nyugodt biztos tudata, hogy drága pénzűért nem vásárolt táplálék helyett emberölő mérget. Akkor a tej minden esetben ellensége lenne a tuberkulózisnak és csak mint ilyen kerülhetne e kél név egymás mellé.
A szőlők állapotáról.
— Hivatalos jelenlés. —
A szőlészeti és borászati felügyelők jelentései szerint, a szőlők telelése n hegyi szőlőkben állalábau kielégítő volt, ellenben az Alföld honioki és síkvidéki szőlőiben, valamiül a többi borvidékek mélyen fekvő szőlőiben a rügyek jelentékeny része még a télen el-fagyolt. Az áprilisi lagyok azonban még uagyobb kárt okozlak a szőlőkben és pedig sok helyen a hegyi szőlőkben is. Az áprilisi szőlő fagykár nagyon változó, aszeriul amíut a szőlők l\'akadása többé vagy kevésbé előre volt haladva.
Az erdélyi országrészben, továbbá az ország északkeleti és északi részeiben, különösen Tokaj hegyalján, lováhbá Bereg, Ung, Ugocsa, Szatmár és Szilágy vármegyékben alig lelt kárt a tavaszi fagy.
Kevés kárt jeleuteuek a budapesti, balassagyarmati, pozsouyi és miskolci szőlészeti és borászati felügyelői kerületekből is. Ezek közül csupán a miskolci kerülethez tartozó Borsod vármegye mezőkövesdi járásában volt nagy kár, ahol pedig uigy kiterjedésű szólók vaunak; ezekben a fagy 60 százalék kárt okozott.
A szegszárdi kerületben Tolua és Somogy vármegyékben az áprilisi fagy a hegyi szólókbpu nem telt számbavehetó kárt, ellenben a mélyebbeu fekvő szőlők rügyeinek (io—70 százalékát elpusztította.
A tapolcai kerületbeu (Zalavármegye) a hegyi szólók jól állanak csak a laposabb fekvésű szölókbeu lehet 10—10 százalékig terjedő kárt észlelni.
A pécsi kerületben (tiarauya tármegye) a tavaszi lagy átlag 26 százalék kárt toll. Egyes helyeken ugyan tio százalék kár is vau, de viszout más helyeken még egyáltalában nem volt kár. A péca-váradi állami szőlótolepeu a Kipária táblák elfagytak, ugyanott a termő szólóbeu kevés kár van.
A pozsonyi kerületben a síkon lévő éa a mélyebb lekvésü hegyi szölókbeu is a rügyek tekintélyes része még a léleu elfagyott, néhol a vessző ía elromlott. Az áprilisi fagy a duzzadó rügyekben már csak 6 — lo százalék kárt lett. A lágytól megkímélt hegyi szőlőkben a szóló szépen fejlődik, a fürtök részben már latbatók.
A soproni kerületben (Sopron és Vas vármegyékben) átlagbau az idei termes egy negyed részét pusztiluliu el * tavaszi lagy, de a lertóiuelléki szólók kurai fehér lajtaibau ós a kék Iraukos ültetvényekben lio százalékig terjedő karok is találhatók.
A bihardiószegi kerület (Bihar és Hajdú vármegyék, Nagyvárad, Dubrecen) hegyi szőlőiben ezek kozt az Érmeiteken is nz áprilisi lagy alig tett kárt,

ZALAI KÖZLÖNY
MÁJD8 16.
ellenben a bor-vidók fószólófaitáiiiak a Kakatornak és at Erdeinek szólóvesszóin, a tél folyamán igen sok szem elpusztult. Az olasz rizling keveset szenvedett Ezen kerület nagy kiterjedésű homoki »zöldiben az Áprilisi fagy 15—30 stázalék, sít egyes helyeken nagyobb kárt is lett.
A kecskeméti kerllletbeu Pestvérmegye alsó részében és Csongrád vármegyében a kár az ujabb becslések szerint a korai fajtáknál 30—f>0 százalékra tehető. A Kadarka fa|tábau mivel késén szokott fakadni, az áprilisi fagy nem tohetelt ugyan kárt, sok rügy azonbau ugy ezon, valamint a többi fajtáknál a a telelés közben romlott el, ugy hogy ez ídószerinl átlag az \'egész kerületben csak gyenge középlermésre van kilátás.
A fehértemplomi kerületben Teraes és Torontál vármegyékben nemcsak a homoki és más sik-fekvésll szólik, hanem a hegyi szólók is igen nagy kárt szenvedtek, mely a hegyi szólókuél 40—60 százalékig, a homoki és sikfekvésü szólókuél 7\')—80 százalékig terjed s A bajt még a folytonos hideg és esós időjárás is tetőzi, amely miatt a szólókben alig lehet dolgozui. A szőlő minden munkája megkésett s az idei termés kilátások nagyon gyengék.
A ménesi kerületben (Aradmegye) is igen nagy a kár. Ménesen a hegyi szőlőkben az alsó és déli részeken 60—70 százalék, a lejtők derekán Galsa, Apatelek és Mokra községek szőlőiben állag 60 százalék. Magyarádon pedig még több a kár, mely a bujább talajú szőlőkben egészen 8iJ—i)0 százalékig emelkedik
Az egri kerületben, Kgerben, Gyöngyösöd és Hevesvármegye jobb fekvésű szőlőiben igeu nagy kár van. Állagban a kár 70 százalékra becsülhető, do némely helyeken még na6yobb mert nemcsak a rügyek, hauem egész csaprészek is megfagytak, sót a fiatalabb tókékuél a tőke test is szenvedett, ugy hogy sok fiatal tőke kipusztulásától is lehet tartani-
elég érdekes arra, hogy felhívjuk rá Nagykanizsa város ós környékének figyelmét erre : a geologiai és természeti érdekességre. Azt \'a kristálytiszta vizö tavat, mely a leghidegebb télen is 16\' 0 hófoku, szinte mindannyian ismerjük, dehogy ez összeköttetésben van a város alatt olnyuló barlanggal, annak feltárása egész a jelenlegi idókig a buzgó barlang bizottságra várt.
Van tehát Zalamegyének egy ujabb pontja, mely érdemes a megtekintésre. Természetesnek találjuk, ha legelóször is a tanférfiak vesznoK róla tudomást, alkalmat nyújtanak az ifjúságnak arra. hogy a közvetlen közelünkben levó természeti ritkaságot megismerhessék. Hiszen ilyenkor vannak napirenden az iskolai kirándulások, tanulmány-utnk. .Ne 8záguldjanak keresztül a/, iskolák u közeli tereken lehunyt szemmel, hogy osak a nagy költséggel eléri tájakon legeltessék szemeiket Oly közei vau hozzánk Tapoloa. hogy m megye minden részéről el lehet hozzá jutni osekély költséggel. Még a népiskola felsó osztályainak is kellemes és hasznos kirándulásra nyújt alkalmat. Hogy micsoda haszonnal jár ily kirándulás, mely folyó, tó erdó, hegy, völgy mellett vezot el, azt a paedagogusoknak nem kell magyaráznunk. Hisszük, hogy Nagykanizsa iskolai elsók lesznek a Tapolcai Tavas Bat lánghoz ránduló iskolák között.
A „Tavas Barlai" mmittH.
liráaialia Tapalcira.
Szívesen veszünk és adunk róla tudomást, hogy Zalavármegye egy idegent vonzó érdekességgel gyarapodott. Erijük a lapolcai Tavas Barlangot, melynek megnyitása f. hó 5-én nagy ünnepség keretében több ezer vidéki ós helybeli órdeklódó jelenlétében megnyittatott ós a közforgalomnak átadatott. A barlangfeltáró bizottság nevében dr. Szűcs Arnold ügyvéd tartalmas beszédben ismertette a barlang történetét és fejtegette annak Tapolcára vonatkozó jelentőségét, mire a barlangot megnyitottnak nyilvánította. Mojzer Endre községi biró a város nevében köszönetét fejezte ki a bízottságnak önzetlen működéséért.
Az ünnepély többi rés\'* f "Síinket nem érdekel, do igen is maga a -/Íviis Barlang
HÍREK.
— A Keresztény Jótékony Nőegyesület jubileuma. Most les», 36 éve, hogy a nagykanizsai Keresztény Jótékony Nőegyesület áldásos működését megkezdte. (ízt a halárpoutot bizonyos ünneplésekkel akarja a nőegylet vezetősége mégszilárditani, hogy visszapillantást vethessen a kötelességben lefolyt mőködésre és tanulságot és erőt merítsen belőle a bosszú, határ\'alau jövőre. Az ünnepségek egyik féuy-poutja lesz az a zenés inise, melyre Lukács József már buzgón tanítja helyi művészeinket, kik mindeu-kor buzgóu és önzetlenül bocsátották rendelkezésre tehetségöket, valahányszor nemes célból erre felkérettek. A jubileum valószínűleg juuíusban lesz.
— Megy egy ülés. Zalavármegye törvényhatósága f. hó l t-áu tartotta dr. Bálás Béla főispán elnöklete alalt tavaszi rendes közgyűlését. A nem uagy számban összegyűlt megyebizoltsági lagok az alispáni évnegyedes jelentési a törvényhatóság állapotáról. Hozzászólás nélkül elfogadták. A tárgysorozat határozataiból lényegesebbek ezek Az állandó választmányba a» elhunyt Königmayer János helyeit Legálh Kálmán apát választatott meg. A Dieues Sándor elhalálozásával inegüresodelt első osztályú szolgabírói állásra Huszár Pál választatott meg Alsó-leudva székhellyel. Másodosztályú srolgabírónak
Gyömörey István választatott meg a nagykanizsai főszolgabírósághoz. Belatinc és Baks\'a községeknek uj ját ás alkotására irányuló kérvényében ugy döutött a közgyűlés, hogy az érdekelt járásbeli mogyebizottsági tagok szűkebb körű értekezletei tartsanak és a legközelebbi közgyülésuek tegyenek róla javaslatot.
— Ankét. A közvágóhíd tervének átvizsgálására és aunak elhelyezése céljából összehívott ankét f. hó 13-áu Osáktornyáu megtartatott Vécsoy Zsigmond polgármester olnöklete alatt. Tudjuk, hogy u uap nem a mi szavunkra kel fel, mégis jól esó örömmel írhatjuk, hogy a közvágóhíd elhelyezésére nézve az a felfogás jutott érvényre, melynek a „Zalai Közlöny" egy terjedelmes szakcikk keretében a szószóiója volt. T. i„ hogy leghelyesebb a kibóvi.tő és átalakító munkálatok helyét teljesen uj vágóhidal építeni, melynek költsége csekély tnéitékben nagyobb amazonéi. És hogy n különböző szempontokat tekiu-tetbe véve legalkalmasabb helyül a régi vágóhíd helye kínálkozik. Ezt a felfogást vallotta a polgármester is, a belügyminisztérium kiküldött szakrelerense és a meghívott állatorvosok és érdekelt mészárosok és hentesek Így tehát kilátásunk vau arra, hogy min-deu tekintetben modern uj közvngóhidat kap Nagy-kauizsa.
— Felvétel a kolozsvári áll. tanítóképzőbe. A kolozsvári áll. tauiióképzóbe a jövő iskolai évre az 1. osztályba 33 bennlakó és 17 bejáró tanuló vételik fel. A felvétel és segélyezés iráut benyújtandó, egy koronás bélyeggel ellátolt pályázati kérvényhez csatolandók : 1. születési bizonyítvány; 3. iskola: bizonyítvány a megelőző iskolai évről és félévi értesítő a IV. osztályról; 3. tisztiorvosi bir.o-nyilváuy a foiyamodóuak a tanítói pályára alkalmas voltáról ; 4. hiteles községi bizonyítvány a szülők vagyoni állapotáról, a családfő polgári állásának feltüntetésével; 6. hiteles családi kimutatás; 6. ujra-ollási bizonyítvány. A folyamodók, mihelyt az utolsó évről szóló évvégi iskolai bizonyítványt kézhez kapják, kötelesek azt azonnal, de julins hó 3-ig mindeneseire alóliroll igazgatóhoz beküldeui. A felvétel és segélyezés iránti kérvények a nagyméltóságú vallás- és közoktatásügyi in. kir, Miniszter Orhoz címzendők s legkésőbb május hó 31-ig az intézet igazgatójánál nyújtandók be. A 33 bennlakó tanuló közül teljes ingyenes ellátásban részesül 8, nevezetesen kap lakást, étkezési, világítást, mosást és fűtési. Egy teljes ingyenes hely havonkénti 30 korona kedvezménynek felel meg. Ugyanilyen teljes ellátásra felvétetik l) tanuló 16 koroua befizetéssel, 6 tanuló havonkénti 80 koroua befizetéssel. A bejáró növendékek közül négy havotikénti 16 kor ösztöndi|ban részesül. A római katholíkus, gör. kath., gör. kel., ev. református, ágost. evaugelikus és uuilárius tanulók az egyházi étiekben és zenében s egyáltalában a kántori teendőkben is kiképzésbeu részesülnek és sikeres vizsgálat után erről külön képosiló bizonyítványt nyernek. A pályázat eredményéről s a jelentkezés idejéről minden egyes tanuló Hugusztus hó 30 ig külön értesítési kap.
Sir olin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer*a tüdővé SZ ellen.
MAJU8 16.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Egy kía darab Kanizsa Abbáziában. Abbázia egyik legkedvesobb legvadregényesebb helyén nyitolta meg szállodáját e hó elsején városunk egyik BZűlötte, ki az összes európai nyelveket ismerve. kedves modorával a legkényesebb igényeket is képes kielégíteni. A szálló neve „Lidó Südstrand" pormentes, legelókelóhb helyén fekszik s mint n legmodernebb berendezésű hotel, a legkényelmesebb helyot biztosítja. Kerti és fedott ólterm», velencei függókertje s fenséges lálkörével az egész Quarnerót uralja. KitUuó magyar, francia konyha, villanyvilági-lás, hegyi forrásvozolék, édes és tengeri viz fürdő a liázbati. Ilázi könyvtár, zongora s az összes napilapok rendelkezésre állanak s ami a leglényegesebb Abbázia összes hoteljei közt a legolcsóbb. Teljes pensió szobával együtt napi 9, 11, 12 Kor. Pensió nem kötelezó, étkezni lehel á Iá Oarle is. Egész éven át nyitva Aki AbbáziábB inegy üdülni, ha kényelmet s jó magyar konyhái kivált, az a „l.idó Hotel"-t el ue mulassza felkeresni.
— Kisfaludy Sándor hegedűje. Kisfaludy Sándor hegedűje, mely vigasztalóin volt a költóuek a francia fogságban, sok viszontagság utáu méltó helyre jutott A közelmúlt napokban szerezte meg Oarnay Kálmán, a Darnay-inuzeum Kisfaludy-lerme részére.
- Uj kántor. Már két hete annak, hogy a Lówingor, halálával megüresedett elsó kántori állásra a keszthelyi izr. hitközség Diviuski Sándort választolta meg. Dívinski kieví (Oroszország) születésű, legutóbb a horvátországi Klódban működött. Kiváló művészi énektehetség, mind mondták, ennek köszönheti különben egyhangú megválasztását is. Magyarul azonban egy árva szót sem lud, de Keszthelyen inajd megtanul.
— Bömutató labdarugó mérkőzés Vasárnap, lfl-én a Nagykanizsai Torna Egylet bemutató mérkőzést tart a Szombathelyi Sport Egylettel, ti bemutató mérkőzés azért fontos, mert csak három ily matcli lejátszása uláu veszi he tagjai közé Torna Ügyletünket a Magyar Labdarugók 8zövelsége s mint annak tagja ősszel már részt vehet a dunántúli kerület bajuoki mérkőzéseiben. Kényelmes ülőhelyekről az Egylet gondoskodik s reméljük, hogy a csekély beléptidíjas mérkőzési minél löbbou fogják megnézni
— Elhalasztott befizetés A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapitolt Önsegélyző Szövetkezetnél a csütörtöki befizetések pénteken, azaz f hó 17 én leszuek megtartva.
— A Holczer-féle moziban ma és holnap is, miut rendesen gyönyörű válogatott műsor mellett
tölthet el a közönség egy órát. A műsorban kellemesen váltakozik a dráma a humorral,
— A felirónők fájdalma Szerdán a déli órákban a rendőrség telve volt kávéházi feliróuókkej, kiket a rendórlókapilány ismételten kioktatott egykét erkölcsrendörí §-ta és annak következményeire. Ugyanezen alkalommal szigorúan megtiltotta nekik, hogy a kasszából távozzanak, vendégekkel dózsölieuck és a kávéházban illetve kávéházon kívül a tórvóuy határain tul bizalmaskotlianak. Ez alkalommal figyelmeztetve tűitek az üzlettulajdonosok is. hogy nemcsak tt felirónők lesznek felelősségre vonva törvény, avagy szabályellenes viselkedésük miatt; hanem u rendellenességre moit nyújtó ós azt nom tilalmazó gazdák is érzékeny büntetésben részesülnek.
— Csavargó leányok. Nincs bel, hogy a nagykanizsai rendőrség egy két-rossz útra tévedt leányi ne toloncolna illetőségi helyére. Tegnap három leány kerüli tolonc útra, kik gazdájuk engedelme nélkül hazulról elszöktek és beingott állapotban erkölcstelen üzelmeket és rsendzavarást Követlek el. A rendőrfőkapitány különös szigorral bánik el az oly fiyta cselédlányokkal, kik gazdájuk tudta és engedelme nélkül este helyükről eltávoznak és kik gazdájuk engedélye nélkül veudégel fogadnak. Figyelmeztetjük mi is a közönségei, hogy mindazon cselédeket, kik a gazda engedélye nélkül hazulról eltávoznak, vagy otthon vondéget fogadnak a cseléd törvény rendelkezései szerint a rendőrhatóság által szigorúan uiegbüntolhetók. Az iennu helyes, ha a gazda minden egyes esetet a rendőrségen bejelentenének, morl ez által alkalma lenne a rendőrségnek a könnyű vérű leányokat felelősségre vonni, ini minden esetben a cselédkérdési részben megoldaná és sok leányt mentene meg a teljes zülléstől.
— Gondatlan szülők Talán a munka utáui hajsza a vagy szülői könnyelműség az oka annak, hogy naponkint 2 -8 éves gyerekekot hoznak bo jószívű emberek, vagy maguk a rendőrök, kik utca végeken anyjuk után sirnak. Kedden este ogy kedves jelenetnek) vollak tanúi a Király-utcai sétálók. Egy 3 éves kifr csöppség egy nagy ostorral sírdogált Király-utca végéu, hol epy rendőr pártlogásába vette. Nem bírta lecsendesíteni a gyereket, hiába csalta nem jött vele, — gondolt egy nagyot a rendőr, ii,oly gondolatol a gyerek kezébo levó ostor adta; elkezdőit lovast játszani a gyerokkel, mire az elcsendesedett és engedelmesen követte a rendőrt a rendórszobába. A gyermeket anyja csak este it órakor vette ál a rendőrségen. Jövőben azon gyermekek szülőit, kik gyermekeiket felügyelet nélkül hagyják, meglógjuk névleg uevezní.
2238/tk. 1912.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék, mint tkv. hatóság közhírré teszi, hogy dr. Ferenczy György ügyvéd, mint 8ebestény Lajos hagyatéki követeléseinek behaitására kirendelt ügygoudnok végrehajtutóuak Vadász József végrehajtást szenvedett elleni 2419 kor. 75 fill. tóke. ennek 1905. évi októbor hó 32. napjától járó 5°/« kamatai, 220 kor. 35 fill. már megállapítod per, végrehajtás és árverés kérelmi, 28 kor. 30 fill. ujabbi árverés kérelmi 42 kor. 62 fill. árverés foganalosítási és a még felmerüleudó költségek iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a nagykanizsai 8452 szénin tjkvbuu t <>96 hrszAinu ház, udvsr és kert J720 kor becsértékben Vetbóvecz Józsefué szül. Bedeuek Anna iilóa|ánlata folytán 1912. évi junlus hó 14. napján d. c. 10 órakor ezen telekkönyvi hatóságnál hivatalból megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni log.
Kikiáltási ár 3740 korona.
Aivérezni kívánók tartoznak a kikiáltási ár l()°/0-át készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint tkvi halóság,
Nagykanizsa. 1912. május hóban.
GÓZONY, kir. Iszéki bíró.
jó forgalmú aarok fűszer üzlet trafik ¿9 ítalmé-réaael azonnal átadó.
Bővebbetftózöef foberceg-ut 61, szám.
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas ós íszaphófurrások 34—46° 0. Fangógyógy kezelés. Hidegvízkura. Szénsavas-, nap- és lógfürdók Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Fürdőigazgatóság Daruvár Slavonia,
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
•». védnöksége alalt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
i
ártt08arn0kait, melyek a kővetkező helyeken vannak : VDI., József körút 28. sz. (Bórkoosis-utca sarkán.) IV., Ferenciek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Kzeu szövetkezet az „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s ennek felügyelote alatt áll.
^ Vásárlási kényszer teljesen kizárva. — Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányos árak 1 Szavatosság áru minőségéért
Aa árnoaarsokba kliárólag elsörangn budapesti asxUloaok és kárpitosok dolgosnak.
Kénes
gyógyforrás
Varasd-Töplitz
(Horvit-•rszág.)
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-álfomés.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kcncs hőforrás 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-ncl. Ivókúrák makacs torok , gége-., mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsava«; és napfürdők.
Egész éven át nyitva. Modern kényelem. — LTj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság.
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Közlőny"-ben.
4
ZALAI KÖZLÖNY
MAJD9 16.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezoskedok arról, hogy csakis jó és az értéknek mogfololö hangszerekot szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon beint az átvétel után történik — Megsértőit árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
tskolahcgcdük: 6, 8, 10, 1». 14 kor -ért. — Zenekarhcgcdük: 18. 22, 24, 30, 40, 60 kor-ért — Hangverseny és mester-hegedűk: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és »/, nagyságban 4. 6. 8, 10 kor.-ért. — Hcgedüvonok: 1, 1-60, 2, 2 60 3, 4 kor.-ért. Hegcdttvonók fernainbukfából nagyon könnyű 6, 8. in kor-ért. — Hcgcdütokok 6, 7 60 kor. és feljebb. — Hcgedülábak 4. 10. 12 K és feljebb. — Álltartók: l, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-knl drágábbak. — Cello. Iskolacollo: 20, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40 50, 60
és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 1-60-tól 3 kor.-ig — Oellovouó fernainbukfából 5 kor.-tól 12 kor.-ig Nagybőgők
\'/.-»s 72 kor. </4-e« 76, 80, 90 és 150 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Gzitorák.
Pfiincitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetóvel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizaudortctó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Prímcitora egész 64, 70, 80 j^or Koncertcitora a fent felsorolt minóségbon is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópcitorák közönséges kivitelben, egész-kótáa 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor., utánz. pallsándfából 14 korona-
Rézfuvóhangszerek.
Minden rézfuvóbangszer la 3 ¿ílinder géppel »an ellátva. Trombita: 32 kor Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vad iszkűrt: 74 kor. Kuphonium: 54, 58, 60 kor. Itass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakürt 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok P: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok C vagy B, 110 120 ¡32 kor. — Holikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, 36, lo kor. 12 billenlyüvol 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. —
Piccolóflóták: 5-20, 5.60, 6 40 korona.
r
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezűst billontyűkkol: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faAbroncsosal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabrouos és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
• • 40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Hazóharmonikák.
Iliuóharinonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitüuó hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok liáromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billoutyű dupla hangokkal l)ur és Moll-bassus, dupla hauggal: 16, 24, 28 koronu, 3 soros 31 billenlyüvol: 48, 52, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
Nyomatott a laptulajdonos lfj. VVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán. T
NAGYKANIZSA 1912 MÁJUS 20.
51-IK ÉVFOLYAM. 39 SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
Ni||alulk bittöa ét caBlirtlkfin.
CltflioUat árak: Kgáii ívro 10 koron*, MI4>,< b koron«, N«g7edé»io 2 koron* 60 Ali. — fcgy«» Mám ára 10 (111.
Keleldi sxoikeiilA Kertéin J<i>a<-r.
Kiadj«: ■>crl(ei>({ié|.
Szirknztöiég ii klariifclvatal Diák-tár 1
T.l.\'on: 112 — HlrdoMaok dljaxabáa •«•rlnl.
Tündöklő példa.
CJsákvár, Kálóz és Sárkeresztur községekben 60 kisgazda fölszedelőzködótt, hogy egy Istenháta inegetti kis faluba utazzanak és pedig Levélbe, Mosonmegyébe.
Minek mentek uda? E község szarvasmarha tenyésztésének tanulmányozására.
Először a legkisebb 3-6 holdon gazdálkodó zselléreknek, iparosoknak az állaltenyésztését mutatták be, majd fokozatosan 20-26, 40-60, 80—100 holdas gazdáknak portáját látogatták meg.
Már kezdetben nagy volt az álmélkodás, hogy a szQk udvarkák egyszerű ide azért betonozott és cemenljászlas) istállói miosoda kincseket rejtenek. Egyik-másik magyarnak osakhamar vásárló kedve támadt, de bizony sajnálattal kellett tudomásul venniök, hogy nincs az a pénz, amiért a levéli gazt)» megválna tehenétől, vagy jó osaládból származó üszőjétől. Ezek a gazdak csak tenyészbikákat adnak el.
A levéli gazdáknak nagy has/.nára van a törzskönyvezés. Immár 16 év óta pontos adatokat vezetnek az egyes állatokról, főképpen a teheneknek tejelóképességéről. Ezeket az adatokat egy-egy kis könyvben följegyezve maga a gazda is kéznél tartja, a hivatalos törzskönyvet pedig a központban, Magyató-várott vezetik. A tejelési adatok hivatalosan ellenőrzött ogósz esztendőre terjedó lejelóversenyen állapítják meg. Ezeknek a megbízható, régi adatoknak köszönheti a levéli gazda, hogy növendék bikáért éves korukban 1000-3000 korona árt kapnak. A legutóbbi bikaárverésen eladott 27 drb bikának az átlagos ára 1141 korona volt. Ezt a magas árt azért fizetik a tenyésztők, mert hiteles adatokból tudják minden egyes bikának a származását, nevezetesen azt, hogy az anyja, öreganyja stb. milyen tejelő volt, szóval, hogy a osaládja milyen jó tulajdonsággal dicsekedhetik ?
A kiránduló vendégek a vezetők legnagyobb örömére teljes mértékben méltányolták az itt kapott fólvilágositasokat és eredményeket.
Mind nagyobb volt azonban a csodálkozás, mikor a 40-60, 80—1U0 holdas gazdák példás berendezésű udvarait, istállóit sorra járva, minta tehenészeteket találtak
nemcsak szebbnél-szebb, de jobbnál-jobb tehenekből és növendék jószágokból.
Mikor a tanyulmányozó csapat a községi bikaistállóhoz ért, kisgazdak csak eskü mellett hitték el, hogy ezt a parádés istállót nem az állani tat lja fenn és a benne levó 10 drb. bikát ugyancsak nem az állam tartja Levél községnek, hanem maga a község. Tíz darab értékes bika, amelyek közül egyiknek az anyja sem adott kevesebb lejot évi öOüU liléméi, de van köztük 6300 literes is. Egy lilástól cement választófitlhil elkülönítve, ce-mentjászolból esznek.
15(ÍQ .lakosra jut 500 teltén. Tehénállományok valóságos nagy fejedelmi vagyon.
A testületi szellemnek, a gazdasági haladásnak beszédes törtenete ez. Az ember öröiukellve olvassa Ima kisgazdák micsoda sikereket érlek el és állag rövid időit belül.
Vezessük el a mi magyarjainkat is a levéli gazdákhoz. Hadd valljanak mindnyájan olyan élelmesekké, mint azok,
A Dórából KQllÉlt PlUl
Avagy az uj életre kelt aréna.
Míg a helybeli sajtó i\'gyre kövelelte, hogy a tuuzsakiiak hajlékot szerezzen » véres és mig a szinügyi bizottság elég serényeu sllrgette, hogy a színházépítés evidenciában legyen, addig Kövessy itt lisgyta nyakunkon az arena p^jlál, melyie a főkapitányság kimondta a lebontási kötelezettség halálos \' Ítéletét. És mikor ezek után valamennyien azt hittük, hogy az 1913. évi szezonban vagy sziuészel nélkül marad Nagykauizsa, vagy mint végső menedékhelyet a Polgári Egylet termét jelöli meg az engedély, addig az aretiai faanyag birtokosa Csillag Jenő ur egy vidám bölcs uyugodtságával járt-kelt közöttüiik es praktikus lolkébeu már kialakulva látta a nagykanizsai sziuészel megfelelő hajlékát. Ks neiu rombolt ott, ahol alkotni kellett és bár úgyszólván magára maradt abban az optimista fell\'ogásábau, hogy a regi arénából egy uj kelhet életre, csüggedetlen lélekkel fogolt hozzá lerve megvalósításához. A aziui bizottság meg a város 110111 pártolta azt a helyzetűt, hogy a nagykanizsai sziuészet illetőleg anuak igazgatója egy magánvállalkozó színházával kéuyszeritó kapcsolatba kerüljön.
Osillag Jenő levonta ebből a konzekvenciát. Nem azt, bogy lebontotta az areuát. Nem; az ó művészet kedvelő lelke uem tudta elviselni, hogy
akármily irányú nemtörődömségből színház és színészet nélkül maradjunk. Amit a város nem ad meg neki, azt mogad|a Füredi Béla színigazgatónak, aki megszerezte az ócska arenaépületet és most már ó kért u benyújtott terv szeriül ureuaépitési engedélyt — meg ugy kis építési segélyt. Hát szubvenciót nem kapott, de hogy neküuk színházat állithat azt nagylelkűen megengedték neki
Aztán megindult a munka. Hogyne ismernek olvasóink Petőfi „Bolond Istójr-jáböl azt az ütött-kopott 11 rí lakol, melyből a derék Holoud Istók rövidesen ti zta, szép, tetszetős kastélyt varázsolt elő. llát\'ez jut eszüukbe, mikor most itt vagyunk az aréna közepén és körüluézve elbámulunk, högy ttli lett abból az ócska bagolyvárból, melyben esernyő alatt néztünk végig egy-egy operettet, melynek kacagtató jelenetei belefúltak a zápor okozta didergésbe. Es ez a munka, ez az átalakító vagy újjáteremtő munka Füredi Béla igazgató és Csillag Jenő közös érdeme. A tervet az utolsó voltaiig Csillag Jeuő agyában lakadlak. A kivitel az ő láradhalatlan y temperamentumát dicsérik. A kora reggel, a késó este ott találta ót az aréna rombolás és ujjáleremlés idejében. Utasított, buzdított, irányitűit, ahol kellett.
Az aréna most olyan, miut egy egyszerű skatulyában rejlő kincs. Kivüi igénytelen, bár méreteiben uagy. A zsiuorpadlásnak hatalmas, magas hasáb|a oiyau hatással van rauk, iniuljtgy reservoir. Azonban csak méltóztassék beljebb kerűlui, lesz itt nézni való. Nem isiuoruek rá a régi színházra. A ket oldalt patkó alakban húzódó í)--9 páholy deko. rációja már inaga észtéiikai érzést vált ki belőlünk. Az automatikusan felcsapódó karos ülőhelyek egyszerű feslésökkel nemcsak a kényelmet szolgálják kellőkép, hanem ízlésességükkel is hozzájárulnak, hogy a színház vonzó legyen.
A zsiuorpadlás a modern sziuházak egyik jellemzője. A zeuészek helyének kellő lesülyesztése, a sugolyuk ceUzerűsitése, a deákhely megjavítása, mind oiyau újítások, melyek a színházlátogatók előnyére válnak. A nézőtér közepén elhelyezett villamos csillár kelletne < ntthuuias hatást gyakorol. De nem hagyhatjuk dicséret uelkűl azt az intézkedést, hogy az árena deszkafalu most kettős ugy, hogy az utcáról eddig behnugzott lárma, netu tog most zavarólag bejutui elóadas közben. Szóval oiyau arénánk van, melyről inúépilók, kik a városi mérnökkel együtt meglátogattak, a legnagyobb dicsérettel uyilatkoztak. És megvau e színháznak, illetőleg Csillag Jenőnek az az érdeme is, hogy csupa nagykanizsai iparos foglalkozott az építésnél. Megmutatták, uem koll ide-
ZALAI KÖZLÖNY
MAJÜ8 20
genbe menni, ha valami szépei ízlésesei és amellell tartósat ós kalló jutányosát akarunk készíttetni. Az aréna építéshez elismeréssel fűződik a neve Németh István ácsmoslernek, Torma Pál asztalosmesternek, Kelsz Zsigmond festőnek, Perkó Péter mázolóuak, Tuksa Béla kárpitosnsk, Horváth György tető fedőnek és Wolf Ernő bádogosnak.
Denique qj, célszerű színház várja a Füredi igazgató színtársulatát és a közönséget. Füredi társulatáról Pécsről sok dicséretest hallottunk, magáról az igazgatóról tudjuk, hogy semmi áldozattól sem riad vissza, hogy a közönség igényeit minél jobban kielégítse, hiszen ezt az aréna építéssel is bebizonyította.
Nagykanizsa intelligens közönségén van a sor, hogy megmulassa, hogy nemcsak a követelésben nyilvánul meg fíuom izlése, hanem a művészetnek a szépnek megbecsűlésébeu, pártolásában is.
k tegnapi Footbal-mérközés.
— Saját tudósítónktól. —
A hossiu, kitartó munkának mog lett hát az eredménye: tegnsp délután lezajlott az első nyilvános football-mérkózés. Ez újság hasábjain ittam nemrég, hogy .Hódító körútján hozzánk s betér a sport, betér és megy tovább hódítani. Szeretném hinni szeretném látni, hogy minket is meghódítóit." 8 most, két héttel utóbb, büszkén kiállhatjuk oda a többi vidéki városnak, hogy mi sem vagyunk már oly elmaradottak, mint voltunk eddig.
Háromezer főnyi közönség gyönyörködött az elaó footbal mérkőzésben. Háromezer ember, oly horribilis szám, melyről vidéki város álmodni sem mer. A Nagykanizsai Tornaegylet megérdemli, hogy Kanizsa város közönsége továbbra is támogassa küzdelmében, nehéz helyzetében, mint támogatta ezúttal. A tornaegylet városunk sportjának megteremtésével óriási munkát végzeit. Mi csak ugy háláihaljuk meg e szolgálatot, ha velük értünk, ha ügyüket a miénknek ismerjük el.
De térjünk a tárgyra.
A bíró sipja megszólal, s feláll a kél csapat. Szombathely fehér — fekete dresszben, Kanizsa piros-fehérben. A második sípszóra megkezdődik a játék. Szombathely kezd s mindjárt oly heves támadást intéz Kanizsa kapuja ellen, hogy csak Schrei-ber, a kapus kirohanása menthet. Már a 10. percben a bíró büntétórugást itél, melyet a 15 percben követ a második: Tizeuegy méterről rug tehát Szombathely a mi kapuukra, de mindkétszer a kapu felelt repül el a labda. Most a mi csatáraink kapják a labdát, kiszöknek, do(".\'. ■ fer lövése a kapufáról pattan vissza. 8iorobalhely t\' -án a legveszélyesebb támadásokat vezeti Kanizsa kííjtuja ellen. Am Szerb a kis center-fedeowt résen áll. Bámulatos fürgeséggel terein ott< abol veszélyes a helyzet. Bravúrosan harcol, minden labdát fog,\'de az erős iramot egyedül megakasztani nem tudja A 36. percben Schreiber kapja a labdát, mely kezéből kiesve, a kapuba gurul 1:0 Szombathely javára. Az első gól utáu Szombathely megtartja a heves iramot. Most már Head segít Szerbnek. Kanizsa védeni vonul vissza, de a szombathelyiek szép összjátékban lévén, a 40. percben még egy gólt rúgnak. Félidő 3:0 Szombathely javára
A második félidőben Szombathely mindjobban veszt fölényéből. Lefutásaik nem erősek, rohamaik We gyengülnek. Az első félidő erős tempója teljesen kifárasztotta őket. A piros-fehéreken ellenben nem látszik meg az elsófélidőbelí védekezés nehéz és kifárasztó munkája. Birják ar iramot. A szombathelyiek egy-két sikertelen kapulövése után Kantz a )obbsz„élen kiszökik, Tóthnak csnlerez, ki azonban - pár lépésről kapu mellé lő. Tóth megsérül és kiáll. Ettől kezdve 10 emberrel játszik a Tornaegylet. A
csatársort felfordítják, Kanz megy be centernek, Schlesinger, a center, az előbbi helyére jobb szélső-nek. Ily felállításban aztán feladatuk megkétszereződik Kanizsa mindig erósebb iramot diktál, hogy ellenfelét teljesen kifárassza. E taktikának, egészen váratlanul meg lelt az eredménye. 8ohlesínger Singért szökteti, ki néhány lépésről Szombathely kapujának jobb sarkába helyezi a labdát. Az egész oly gyorsau s oly váratlanul törléut, hogy a szombathelyiek kapusának, Laitghammernak ideje sem volt a labda után kapni. (83 p.) A píros-fehérek most már a kiegyenlítésen dolgoznak Szombathely egy-két támadást vezet még ugyan, de Szerb és Hoad, majd Lóké és Kolarics mindéül szerelnek. Az utolsó percekben a mezőnyben folyik a játék mig végre n bíró 7 óra 16 perckor lefütyül. Végeredmény tehát 2 : I Szombathely javára.
A szombathelyiek legjobb embere Bader hátvéd, Megdönthetetlen oszlop. Mindeu labdát fog, kapásból ló és sohasem hibáz. Jók voltak még Mustos I. Herger és Wagner. Langliammer, a kapus egyike legjobb embereiknek. A Tornaegylet csapatának s az egész mezőnynek legjobb játékosa Szerb vnlt. Hihetetlen munkát végzeit Minden akciója hatalmas lapsviharral s éljeuzéssel jutalmazta a közönség. Kívüle sokat segített a védetemben Head és liőke. A csatársorban legjobb volt Schlesinger és Kentz.
A mérkőzést Wiltreích Jenő bíró, a Sz. S. E tagja vozelle. R Gy.
tanulója pedig azóta tanító nélkül van, sót amim halljuk, • község pem is szándékozik a |övó tan-évig másik tanítót választani. Éz a jó szándék nem-csak megtakarítással jár, de a boldogok az együgyűek elvét is szolgálja. Mit szól ehhez a törvény?
- Az izr. templomban a pünkösdi ünnepek alkalmából at istentiszloletek i következő sorrendben lesznek megtartva: f. hó 31-én kedden este fél 8 órakor márív istentisztelet; 22-én, szerdán d. e. 10 órakor inuszaf, leányok konfirmálójával; este fél 8 órakor máriv; 23-án, csütörtököu reggel 7 órakor saoltrisz istentisztelet a halottak leik ¡üdve-ért való imával (Házkáráh), d. e. 10 órakor muszaf istentisztelőt szintén Házkárával.
— A megyei tantestület központi választmánya f. hó 16-én tartotta Zalaegerszegen Szalay Sándor igazgató eluöklésével ülését, amel\\ben a sümegi és muraközi tanítói járáskör indítványát a fizetésrendezés és a szolgálati prakmatika megalkotása tárgyában eltagadta s uunak támogatáséi a az országos tanítói szövetséget megkeresi. A sümegi járáskör indítványára a közpouti választmány a megyei tantestület nevébeu dr. Wlassics Üyula közigazgatási bírósági elnököt, a tan tók igaz barátját, 60 éves születése évfordulója alkalmából üdvözli. — Előterjesztetett a sümegi és zalaegerszegi járáskörok indítványa, hogy a közigazgatási bizottság kéressék fel, hogy a tanfelügyelői havi jelentések készítésére nézve telt azt a legújabb intézkedését, hogy a tanítók a jelentésben klasszifikállassanak, szűntesse be. Udvardy Ignác rálasztmáuyi lag lelvilágositására a központi választmány a lett indítványt, mint mely félreértésből származott, tárgytalanoak jelentette ki — Nagykanizsán a tanitófiuk részére létesítendő internátus ügyében Battekovics János tette meg jolenlését. A választmány a központi tisztikart bizta meg ez ügyben tervezet készítésére, amelyet a járás-körök jövő évi gyűléseiken tárgyalnának s ennek eredményét beterjesztve, a jövő évi tantestületi közgyűlés olé a központi választmáuy készítené el Összes körök észrevételeinek figyelembe vételével javaslalát. Egyúttal kitnoudta a választmány, hogy a pár évvel ezelőtt a jaráskörök állal Apponyi azoba céljaira telt gyűjtési, amellyel a kitűzött célt akkor nem érhették el, az internátus céljaira fordítják. Végűi a központi választmány felkérte Szalay Sáudor testületi elnököt, Poredus Anlal testületi ftjegyzőt és Báufí Alajos választmányi tagot, hogy a beteg dr. Ruzsioska Kálmán kir. tanácsos, vármegyei tanfelügyelővel a székhelyen ülést tartott, választmány szívélyes üdvözletét tolmácsolja. -
HÍREK.
— Kamarai közgyűlés. A soproni kerületi kereskedolmi s iparkamara 1912. évi májuR hó 21-én (keddenj délután 4 órakor a kamara gyűléster-móben rendos közgyűlést tart. Tárgysorozat: 1. Elnöki jelentés a sürgős természetük miatt elnökileg elintézett fonlosabb ügyekről. 2. Titkári jelenlés. 3. Pénztári jelentés. 4. Miniszteri leirat a m. kir. államvasutak személydijszabásának a módosítása tárgyában, fi. Miniszteri leirat a soproni vendéglők, logadók és kávéházak záróórájál megállapító szabályrendelet mó-dósitása tárgyában. 6. Az u| állami adótörvények életbeléptetési idejének és ugyané törvények tnódosi-tásának a kérdése. 7. Az árstatisztika újjászervezése és a kamara közreműködése. 8. Hétközi munkabér-kifizetés az iparban. 9. Vasutügyi tanfolyam jk szervezése a kereskedők és íparosftk számára. 10. Javaslattétel a 600 koronás állami utazási ösztöndíjra beérkezett kérvéuyek láigyábau. 11. Ösztöndíj- és segélyagyi kérvények. 12. A meghivó kibocsátása után esetleg érkező sürgős természetű ügyek
— Pénaügytgazgatósági kiküldött. Rich-lor Vince m. kir. pénzügy igazgatósági tisztviselő Zalaegerszegről Nagykanizsára érkezett. Az uj hátak adómentesítését tárgyalja és az időközben beérkezett laküresedést és lakásbérbeadásokat fogja hivatalosan számbavenni E munkálatok körülbelül egyheti időt vesznek igénybn.
— Magántisztviselők vasárnapja. A nagykanizsai magántisztviselők egyesületének elnöksége eljárt a rendőrfőkapitány urnái a vasárnapi munkaszüuelre vonatkozó miniszteri rendelet vógre-baitása tárgyában. A rendőrfőkapitány ur kijelentette, hogy a vasárnapi muokastűuet betartását szigorúan ellenóríztetui fogja Figyelmeztetjük tehát az érdekelt cégeket, hogy irodáikban a vasárnapi munkaszünetet — saját érdekükben — betartsák és vasárnap | magántisztviselőikkel semmi körülmények között munkát ne végeztessenek. Az egyesület elnöksége.
— Iskola tanitó nélkül. Vellák Katalint, a Hosszuvölgyí iskola tanítónőjét a Felső Szentmártoui r. kath. iskolához még április hónapban megválasztották tanítónőnek. Uj állomáshelyét Vellák kisasszony e hó elején elfoglalta. A Hosszuvölgyí iskola 45 !
tat-- v sT-s-s
Ggy jó forgalmú aaroh fűszer üzlet trafik ée ítalmé-réesel azonnal átadó. csnBövebbetJózeef fóherceg-ut 61. azám.
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas és iszaphőforrások 34—46° 0. Fangógyógykezelés. Hídegvizkura. Szénsavas-, nap- és légfürdők Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Fürdőigazgatóság Daruvár Slavonia.
MAJ08 2n.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Kétkoronások. Eddig a \'égi egyforintosok szerepeltek kétkoionás gyanánt és hozzájárullak ahhoz, hogy minél uehezebben szokjék «1 a közönség a forint, krajcárral való számítástól. Májúi 20-áu, tollát ma jelentek meg a körmöcbányai pénzverőben késxOll ezOst kóikorouások. Ez egyszersmind kezdete a forintosok bevonásának, muly lassankint el fog tüiiui egészen a forgalomból. Az uj pénz olyan, mint az ölkoronás, csak kisebb, még a forintnál is kisebb és tetszetősebb.
— A magántisztviselők otthona. A Nagykanizsai magántisztviselők egyesülete helyisége a közeli Hetekben megnyílik. A berendezési munkálatok mos! folynak. A költségekre 6116 koronát adományoztak a tisztviselők, A nagykanizsai cégek és 111a-gáuosok s következő összegekkel seailették eió az uj otthon megalapitását. Frauz Lajos es Mai r. t. k. 100; Pátria nagykanizsai pótkávégyár. Nagykanizsai takarékpénztár N N. 00—60 korona; Zalamegyei gazdasági takarékpénztár, Osztrák magyar bank nagykanizsai fiókia 41—40 korona; Holtai József k. 30 — ; Pesti magyar kereskedelmi bank nagykanizsai fiókia k. 95 — ; Adria biztosító r. t. Nagykanizsa, Délzalai takarékpénztár, Magyar mezőgazdák szövetkezete Nagykanizsa, Nagykanizsai K.iukegyestllet, Néplaksrékpénztár. Sirém és Klein, Steíner Zsigmond, Scliwarz és Tauber, Weiss Jucques 20—20 korona; ifoffmanu és Frank, Nagykanizsai Segélyogylet 15 — 16 korona, Helllheim és Guth, Blankenberg Vilmos, HofTmann Henrik, Halics Lipót, Neumann Aladár, N. N, Beik Gyula, Rosenberg Henrik. Szeszfino-mitó r t.l Weiser József, Weisz Hugó, Sainek Lajos 10—10 korona; Frank Vilmos, Kolin L. Lajos 8—8 koruna, Beck Béla, Bettlheim V. 8amu és fiai Armuth Nálhán ós társa, Fehér VM1110?, Fiioher és Biuler, Geltsch és Graef, Hirsohlet1 és Lustgarteu, Kaulinaun Mór, Pollák József Pnllák Ede és fia, Síngcr József és társa, Neu és Klein 5—6 koroua; Csillag Jenő, L-owy \'Ainold 4—4 korona; Berény Árpád, Krausz és Furltas, Latig Miksa 2—2 korona, összesen 805 koron*.
— Pályásat internátusba való felvételro. A Dinke. makói diákotthonába az 1912 — IS. iskolai évre 160 gimnáziumi, esetleg olemi iskolai tanuló vételik fel. Az ellátási dij havi 40, beiratási-, orvosi-, butorbasználali dij évi 40 korona. A felvételt kéió bélyegtelen folyamodványok iskolai, születési ós I. osztályú lauutókuál ujraoltási bizonyítvánnyal felszerelve 191S. év julius 10. napjáig adandók be a Dmke. makói diákotthonának felügyelő bizottságánál. Készlete« prospektussal kívánatra készséggel szolgál a diákotthon igazgatósága Makón.
— Esküdtek kisorsolása. Z\'ivody Albin törvényszéki elnök, kúriai bíró elnöklete alalt f. hó 18-án (Ortént a f évi juii, 3-án. kezdődő osküdtszeki ciklus esküdteinek kisorsolása. Jeten volt még dr Kenedy Imre és Mutschenbacher Kdvin törvényszéki biró és W itzl Győző tszki jegyző. Az ügyészség részéről Físelier Imre ügyész az ügyvédi kamara képviseletében pedig dr. Bentzik Ferenc ügyvéd. A következő esküdtek nevei soroltattak ki: Kálovíts József,\' Osskó Péter ny. vasúti főnök, Cngár Sándor vendéglős, Goldsteiii Márk ny fókalauz, Táncos Latos földbirtokos (Nemosrédó), Krausz Ernő keresk. tKeszthely), Fizári Viktor keresk. (Keszthely), B.irta Lajos liitk. titkár, Bíuer Fereue ny, vouiitvezeló. Horváth László földmives, Beucte Gyula magáuhíva-inlnok, Dedovác Béla keresk , Darvas János hentes, Hegedűs tiyörgy v. kültanáoos, Guth Arnold keresk , Győrffy János ügyvéd lle\'ics Flórián birtokos Perlak, llalis István v. tanácsos, lhspel Ferenc ács id. Hetbeek József vendéglős Keszthely. Szlraiiia Fereue keresk. O*áktornyn, Biider Józsel keresk., B.i-logb Oszkár nyomdász, Csorna Ödön gazdatiszt Le-teuye, Csigabázy Antul v. erdóinesler, Braudlliofer Antal magánhivatalnok, dr. Havas llugtv ügyvéd, Halva* Frigyes v. tanácsos, Heuez Lajos ny. tanár Keszthely, dr. Simon Géza ügyvéd Keszthely. Póttagok : Székely Nándor mérnök. Mesteri Ferenc szatócs. Sziuhiir Ltván cipész, Sió József magánhivatalnok, Raduai Jenő keresk , Pichler József rézműves, lieinitz József takarékpénztári igazgató, Mayer Káioly vegyvisztiió, Potrici György hentes
— Éjjeli munka a sörgyárban. A nagykanizsai sörgyár r. t. megkereste az ipar- és kereskedelemügyi minisztert, liogy f. é. ápr. 1 tói egész oki l-ig a söl palackozást tióí munkásokkal éjjel végeztethesse A miniszter az ügyet a nagykanizsai városi tanácshoz küldte le, liogy u sörgyárban liely-sziui szemlét tartson. Szombaton d. e. ment végbe u szemle, melyen Sabján tiyula dr. főjegyző. Deák Péler főkapitány, Braun István m. kir. ipurfelügyeló és dr. Ritz Kálmán városi orvos vettek részt. A szemle megállapította, liogy közegészség!, közrendészeti szempontból iiz engedély megadásáru nézvo akadály uem forog fenn. Tekintetbe vévo pedig, hogy ez az éjjeli munka iparfejlesztési célból válik a sörgyárnál szükségessé, valószínűnek tartjuk hogy a tanács véleményezése alapján a miniszter a sörgyár kéréséi teljesíteni lógja. Természetes, hogy az éjjeli munkában alkalmazott nők nappal nem foglalkoztathatók.
— Munkás gyűlés A nagykanizsai épitó munkások f. évi május hó l!)-éii délelőtt a Badacsony vendéglő helyiségeiben alakuló gyűlést tartottak. Az alakulás célját és hasznát Csérnák Pál budapesti kiküldött ismertette. A jelenlevő 60 épitó munká9 egyhangúlag mondta ki a nagykanizssi építő munkások helyi csoportjáuak megalakulását és 2 helyi caoport elnökuek Horváth Györgyöt, jegyzőnek Rózsa Jáuost, pénztárnoknak Szerdahelyi Józsefet választolták meg.
— Siófok villanyvilágítása is küszöbön
van. Tudvalevő dolog a Balatoni SzövtUégnek orós akciója u balatoni kórvilágítás érdekében, mely körbe Siófok község is belépett. A száutódi villanyáram-fejlesztő központi telep már épül és előreláthatólag e hó végén el is készül, mig a körvilágitás julius közepén kezdődik meg. Julius végén tehát kigyúlnak a Balaton körül a villanylámpák.
— Kisiklott vonat. A délelőtt Nagykanizsára étkező teher vonat szombaton délelőtt Siófokon kisiklott. Négy kocsi teljesen összetört, emberéletbe kár nem törtéül A kisiklás következtében a délbe érkezni szokott gyors vonal tél órát késelt.
— Fiatalkorú bűnösök. Napról-napra szaporodik a fiatalkorú bűnösök száma Két napig tartó nyomozás után 7 kereskedő tanoncról állapíttatott meg, hogy gazdájukat állandóau lopkodják és 7-8 koronás értékű tárgyakat 10—20 lillérért adogatták el,és az igy szerzett pénzen mozgó fénykép színházba jártak. A fiatalkoruaknak, kik eddig nem követlek el semmiféle tiltott cselekményt, gazdájuk megbomlott, büutetésüket nom kívánták, a rendőrhaló-"ég a gy. rinekeket a szülőknek adta át a házi fegyelem gyakorlása céljából,
— Bérkocsi vizsgálat. A nagykanizsai rendőrkapitányság szombaton délelőtt tartotta város területén lévő bérkocsik vizsgálatát. A bérkocsisok lovai közül a rendőrség az állatorvos szakvéleménye alapján 7 drbot alkalmatlannak talált, azokat 30 nap nluit kicserélni rendelt; 8 kocsi kijavítását rendelte el, két kocsit pedig a forgalomból kitiltott. H*
— Elvágta a vonat Folyó hó 17-ére átmenő éjjel 2 óra után a rendórórjáral a Király-utca végén elhúzódó vasúti pályatesten egy összeroncsol! gyermeket talált, ki minden valószínűség mellett egy (ieisére menő vasulí kocsira akart felugorni, hogy haza menjen, azonban sz ugrás nem sikerűit neki a vonat elvágta és a szószoros értelembeu összetörte. A sérültet eszméletlen állapotban a rendőrség azonnal a kórházba szállította és megállapította, hogy a balesetet szenvedeti Néber György, 10 éves gelsei születésű és lakós szabótanonc, kinek szülői ugyancsak Gelséu laknak A sérült felgyógyulásához niues remény.
— Egy jó házból való flu, kinek 2—3
középiskoláin van, tiyomdász tauoucnak azonnal felvételik Ifj. Wajdits Józset könyvnyomdájában.
AKI BÚTORT
»
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás clótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
„ védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a kővetkező helyeken vannak : VIII., József körút 28. sz. (Bérkocais-ulca sarkán.) ;IV„ Ferenciek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Ezen szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet\'\' tagja s ennek . \' r ■ felügyelete alatt áll.
Vásárlási kényszer teljesen kizárva. — Siilpacrit modern l&kberendetísck.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minőségéért
A* inMaratkba klsárólag elsőrangú budapesti asztalotok éa kárpitosok dolgosnak.
Varasd-Tttplitz •rizá|)
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszállód« villanyvilágítással, hirneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- cs bélbántatmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napftlrdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — i\'rospekiiist ingyen küld a
fürdőigazgatóság.
FUrdŐorvos Dr. LOCHERT J.
m
Hirdessen a „Zalai K<lzlöny"-ben.
\\
4
zalai közlöny
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
Dobok.
Nagy dob réz faabr "<wal \'jü «mar 56 kor. — Nagy dob rózabroncs és 10 csavar 90 kor. — Kömégi dob 14 kor.-tói
40 korouáíg.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Hu\'.óliarinonikn, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitUnó hanggal, drbja H, 10, II korona. Ugyanazok háro nszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla haugokkal Dor és Moll-basaus, dupla hanggal: 16, 24, 38 korona, 3 soros 31 billentyűről: 48, 62, 60 koroua.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
I-sórendü minőséget ajánlok a ^vetkező árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskodek arról, hogy csakis jó és az értéknok mogfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel utáu történik. — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendók.
RésfuTÓhftiif »serek.
Minden rózfuvóhangszor la 3 cilinder géppel van ellátva. Trrmbita: 33 kor BasstrombiU: 48 kor. Piston: 33 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphoníum: ó4, 68, 60 kor. Basa: 40 kor.-tél 70 kor.-ig. Trombitakart 60, 64, 70 kor. — Bombárdonc* F: 60, 68, 73 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 130 133 kor. — Helikon: 108, 110, 133, 144 korona.
Fuvolák.
\\ Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 13 billentyűvel 43
korona stb.
Hegedűk.
Prímoitora, jávorfa, gépeíot nélkül: 13, 14 kor. t- Palízander-tetóvel 20 kor.-tól 80 kor.-ig. — Primcítora palizandertetó ós gépezettol: 37, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor. Konnertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — \'—\' Magyar népoitorák közönséges kivitelben, egéaz-kótáe 6 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., után*, palleándfából 14 korona.
Fekete granatilfából ujozüst billentyűkkel : 6 billentyűvel 16 kor,, 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, 3«, 10 kor. 13 billentyűvel 48, «0 kor. 13 billentyűvel 60, 66, 60 kor; —
Piccolóflóták: 5 30, 6.60, 6 40 korona.
IfT WAJDITS JÖZSEF
hangszerkereskedóse )
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám.
Iskolahegedük: 6, 8, 10, 13, 14 kor.-órl. — Zenekarhegedük: 18, 33, 34, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny ea moater-
hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, «* \'/. nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonok: 1, 1\'50, 3, a-Bo
3, 4 kor.-ért. Hegedűvonók fernambukfából nagyon könnyű 6, 8, 10 kor.-ért. — .
Hegedtltokok 6. 7 60 kor. ós feljebb. — HegedUlábak 4. 10, 13 K és
feljebb Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és ■ SS
minőségben. — Viola avagy Brácaa és 10%-kal drágábbak. —
Celto. Iskolacello: 30, 35, 37, 38 és 30 kor. — Zenekarcello: 40.50, 60
és 70 kor. - Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Oellovonó fernambukfából 5 kor.-tól 13 kor.-ig — Nagybőgők: 7,-es 73 kor. «/,-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Osltorák.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igia MÁJUS 23.
51-lK ÉVFOLYAM 40. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
TT--—
_ _ _ _ _ ( •
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijiliaik hétfőn éi ciatlrtiklu.
ElOflitlátI árak: Kjéit évre 10 korona, (ílívre » korona. Negyedévre 2 koront 60 011. — Egye* etám árt 10 fill. f
Kelelói iMfkotitA
Kertén» Jós.ef.
Klndjn: • >erkei«tM|.
Sztrkisztiiii ét kiadéhlutal BaAI-lir I
Ttlt\'oit: Ili — Hlrdtléttk dljtttbát •■•rlnt.
A rakoncátlanok ellen.
Lukács László miniszterelnök nem tudott Jtislb- Gyulával megegyezni s ennek következtében kilátás van arra, hogy az obsrukoió újra kitör a parlamentben, még pedig a maga teljes féktelenségébon. Lukacs László, hogy a parlament munkaképességét helyreállítsa, tárgyalásokba bocsátkozott — mint tudjuk — az obstruáló ellenzék vezérével, Juslh Gyulával. A tárgyalások alapja á választójogi reform volt. A miniszterelnök két Ízben is terjesztett Justli elé javaslatot 8 a legkomolyabb formában tanácskozott. S íme kiderfllt, hogy az aflemtöfcnek tk»w kell választójogi reform, nem kell parlamenti béke, nem kell rendes munkaképesség. Az ellenzék nem akar dolgozni, nem akarja az ország vitális érdekeit előmozdítani: az ellenzék obstruálni akar.
Nfr, már most mi lesz ? — kérdezhetnék indokolt aggodalommal. A politika rakonóát-lan nebulói Ismét fenekestól fölfordítják a képviselőházat és a házi béke reményeit szertetépik. Minket, dolgozni akaró, komoly polgárait ennek a hazának ne töltsön el aggodalommal e kérdés? Lukács László olt tartja magánál a házi fenyítéket, amellyel megleokézteti a lármázó, iiandabandázó, erővel fölforgató politikai éretleneket. Csak jusson eszünkbe, hogy mit mondott a miniszterelnök a mult hét vasárnapján tartott értekezletén. Ide iktatjuk szó szerint:
„... ha élni akarunk és ha fejlődni akarunk, ennék az állapotnak véget kell vetni és ón kijelentem, tisztelt barátaim, bogy őzen föladatom megoldásában sem miféle akadályok engem visszatartani nem fognak és bogy ezen kérdés megoldásában kész vagyok minden rendelkezésemre álló eszközt igénybe venni".
„ ... odáig menni, hogy a kisebbség minden eszközzel, megengedett és meg nem engedett eszközzel a maga akaratát ráoktrojálni akarja a többségre és ezáltal a parlamentárizmusnak, hogy ugy fejezzem ki magamat, természeti törvényével ellenkező eljárást követ és hogy ha ezt a oólját el nem éri. akkor munkaképtelenné teszi évekre a parlamentet, ez, bocsánatot kérek, tul megy a megengedett határokon. Ez nem egyéb, mint forradalmi lépés, ez a kisebbségi terrorizmus, amelynek azokon az óriási anyagi és erkölcsi károkon kívül, amelyeket előidéz, meg van az a roppant veszedelme, hogy az akoió és reakció törvényeinél fogva míndon olyan periódus után, amikor a kisebbség terrorizmusa uralkodik, be szokott következni a parlamentárizmusnak nagy veszedelmére égy
másik időszak, amidőn a többségi terrorizmus áll be".
A miniszterelnök nagyhatású beszédéből kiszakított mondatok teljes megnyugvással tölthetnek el bennünket a parlament sorsát illetőleg. Lukács László megadta a lehetőséget a békés kibontakozásra. Elment addig a halárig, ameddig elmehetett s amikor nem komoly öntudatul, hanem a rombolás fanatizmusával találja magat szemben, akkor bekövetkezett az a pillanat, amelyben a törvényes rend helyreállítására, a parlamenti anarkia és terrorizmus letörésére minden rendelkezésére álló eszközt igénybe kell vennie.
Kiterített akták.
A vigBŐ döntés előtt.
XtK.vknnixfta, május üít,
A szombati közgyűlésnek nemcsak egyik legérdekesebb, de hatására nézve kétségkívül egyik leg foutosnbh tárgya a tanácsnak a képviselők elé ter-jesztoudó az a javaslata lesz, mely a Kranz cégnek a körforgó áFaipra való álléréxére és ezzel kapcsolatos apitilatára ,\'vúimlkőzik A bizottság és vele a tanács u/yniii/azt javasolja, hogy mivel a vállalkozó részvénytársaxág az uléjn szabott föltételeket nem hajlandó Inljesiteiii, a képviselőtestület közgyűlése ridegen és rövideu utasítsa el az ajánlatot. Mivel pedig a cég ugy találja, hogy a bizottság oly lehetetlen és teljesíthetetlen elleiiszolgálatokal követel lóle, melyek minden számítását megdöntik, a cég nem fog ujabb ajánlatot tenni,, hanem egyszerűen és végérvényesen eláll áltól, hogy a kanizsai villamos (Izemet modern színvonalra lejlessze. Ha tehát a képviselőtestület minden hozzándás és további jóin lulatu kísérlet nélkül magáévá teszi a bizottság, illetve a tanács javaslatát, akkor Kanizsa világítási technikája további \'J3 évig megmarad mai lejletlségi állapotában és 23 év mulvn a város egy rég meghaladott rendszer\'.) Üzemet vesz át elhasznált fölszerelésével.
Nekünk igazán senki setn vetheti szemünkre azt, hogy ne a l> ¿»krupijlózusabb féltékenységgel Ugyelnéuk a város érdekeire mindenkor, valaliáuyszor ezek az érdekek a világítási vállalkozó céggel kerülnek valami ujabb vonatkozásba. De éppen ezokre a jól felfogott városi érdekekre való tekintettel fog el bennünket a sajnálkozásnak egy neme, látva Azt, liogy a döntő ruoineutumokban is előtérbe tolul a vállalkozó cég irául való rokonszeu.v, vagy ellenszenv haugulata, amire a tárgyalások kezdetén ulaltuuk és hogy ennek esetleg a város egy inesszo jövőbe kiható érdeke áldozatául-eshet. Alkalmunk nyílt arra, liogy alaposan megismerjük a cég terveit és ajánlatát, de arra is, hogy megismerkedjünk a bizottság tagjainak felfogásával és a szakértők álláspontjával. K* mind e számításba jöhető tényezők egyÖevetésóvel
a legszilárdabban alakult ki a magunk megállapítás«, mely így összegezhető :
Kétségtelen, hogy a változás haszonnal jár « cégre, mert ha uem járna, nem óhajtaná a változást ;
de bizonyos, htfgy impouálóaü nagy előnnyel járna az a városra is és ez az, \'amit néhány szóval • - az utolsó percben uem lévén helyünk és időnk a hosszabb fejtegetésre — kísérelünk megvilágítani.
A villamos világítás joga és üzeme * városé -a Pranz r. t. annak csak használati jogát élvezi, mely vissza fog szállui a városra. Ha a cég iejlestti az üzemet, ha azt modernebb színvonalra emeli, nem a sajátját, hanem a város üteméi fe|leszti, tökéletesíti. Ha a cég most háromnagyedmillióval többet ruház be, akkor idővel a város olyan üzemel kap vissza, mely háromnegyedmíllíóval többet ér. Ha a cégnek a távvezetés révén sikerül megnyernie a szomszéd községeket is (mielőtt még «toktt más város hódítaná el, ami előbb-utóbb megtörténhet), akkor a város 33 év múlva már etekkel a köué-gekkel együtt kapja visiza a világítás használati jogát. E kézenfekvő, nagyszabású tények mellett megemlítjük még azt is, hogy kábeletve les* at egész város (inig ellenkező esetben csak 9 kilométer kábelt kapunk) és hogy a villamos telepet a malmon kívül építik fel, tehát azt idővel a város készen átveheti.
Oly kiváló és fontos momentumok ezek, bogy joggal kérdezheti az olvasó/ hogyan, hát mindetekkel nem ismerős és nem stámoll a bizottság ? De igen. A bizottság s a szakértők mindéit éppen oly jól tudják, mint tni. A baj ott történt, bogy a tárgyalásokba valami versengés féle jelleg került, «miből » hangulat elhidegülése s végül • tárgyalások megszakadása következett.
Most a bízottság nyomulásban kiadta • tárgyalások tudósítását s atl megküldték a v. képviselőknek. Nem hísatük, hogy aki eddig nem foglalkotott az üggyel, az két nap alatt — annyi választ el bennünket a közgyűléstől — okosabb lesz belőle. De mi foglalkoztunk a dologgal s meg kell v«llt-nunk, hogy ez a jelentés egyállalabtn :ara győzhetett meg bennünket *rról, hogy helyesen történik az, ha a forgó áram kérdéséi végképpen eltemetik. A jelentés kétségtolenül ügyes kéz munkájt; azok s momentumok, melyek a cég ellen szólnak, igeu hatásosan vaunak csoportosítva.
De a jelentésnek egy hiányára rá keli mutatnunk és ez az, liogy mert objektív megítélendő városi érdektől van benne szó. ezért fel kellett volna soiolni azokat a mozzanatokat is, melyek at ajánlat mellett szólnak; ezeket pedig nélkülözzük ebben • jelentésben.
v Megmásíthatatlan az a felfogásunk, hogy végzetes hiba leune az, hogy ez at Ogy végleg lekerülne a napirendről csupán átért, mert bizonyos kérdések és válaszok netn a leghizelgóbb formában tételtek fel és adattak meg. Ne feledjük, hogy itt nem
9
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 23.
tisztán Franz-érdokról van sió; legalább olyan mértékben van szó ominens és messze kibaló városi ér: dekról is. És éppen ezért föltétlenül bitünk a v. képviselőtestület bölcseségében, hogy a további tárgyalások fonalát nem fogja végképpen elvágni, hanem talán egy megfeHó átirattal, vagy a bizottság, vagy egy más bizottság kiküldésével lehetővé leszi a további tárgyalásokat. És ezek — föltétlenül hisszük közmegelégedésre, eredményre fognak vezetni.
A 70 éves Kartschmaroff aranylakodalma.
Karlschmaroff Leon a nsgyksnizsai izr. hitközség világazerto ismeretes fókántora a közelmúlt napokban üuuepelte 70. születést nap|át és aranylakodalmát. MAködésének színhelyétől távol, egy \\ilág-város zajos forgatagába menokült, hogy szűk családi körben adhasson hálát a Mindenható kegyééri, hogy magas korát lesti lelki erejének épségében engedte megétni és hogy 50 éves, boldogau eltelt családi éleire tekinthet vissza. Azonban a híres emho-. rek sorsa, hogy még a nagyközönségnek nem szánt cselekodeteik és lépéseik is íeltáratnak. így a Wienbe családjához menekült Kartschmaiolf kettős ünnepe is átadatott a -nyilvánosságnak. Welisch Ludmilla úrnő az ismert írónő (Halpben Mór ur nővére) tudósítása folytán került az ünnep a lapokba. Woliseh uruó alaposan ismeri az ünuepló párt, azéit az ó jellemzését, melyei róluk elmond szívesen leadjuk, mint akár a magunkét a következőkben: „Csak kevés halandónak\' jut az aranylakodalom osztályrészül. Auuál szívélyesebb az örömünk ha e szerencse olyan kiválasztottnak jut, mini aminő Kartschmareff Leon fókáptor és zenetanár, a kí egy félszázadnál régebben szenteli már fenséges hangját Isten dicsőségére. F. hó 1-én a legnagyobb csendben ünnepelte arauy-lskodalmát hitvesével szül. Ledner Hegina úrnővel. Karlschmarofl Leon, ki ma is működésben vau, hitközségének határain lul is általános tiszteletnek örvend. Mint kántor és mini zeneszerző a zenei világ ban elismeri és tisztelt nevet vívott kí m^ának. Oldalánál a finom lelkű, müveit nő, ki bibliai aláza-zatossággal és szeréuységgol szentelte életét a szeretett férj boldogságának és gyermekei nevelóséuek".1 (Ida és Olga leányuk wíeui tekintélyes kereskedők nejei. Kél fiuk közül az egyik. dr. Kanizsai Sándor honvéd törzsorvos Zágrábban, a másik Karlschmaroff Arnold fővárosi bizottsági tag és az országos drogista egyesületnek eluöke.)
Így irt a többek közt egy wíeni lapbau Welisch otdó, akinek hiradát-a egyszerre a legszélesebb körök figyelmét fordította az ünneplők felé>A wieni osztrák- és magyar kántorok egyesületének elnöke május 6-áu közgyűlést tarlóit, melyen a meghívott Kartschmaroftot meleg ünneplésben, zajos ovációkban részesítették és az elnök hatalmas beszédben méltatta kimagasló, elismert működését. Kiemelte nemes tulajdonságait, melyek ól mint embeil és iniol kartársat ékesítik. (1)1« Wahrheit c lap.) Az Onuep-li
a nem-vált üunoplést meghatva köszönte meg. Az egyesület azzal is kifejezést adott kiváló tiszteletének, hogy a Hurgtheater uaey művészének Baumeís-ter Rernhard-uak tiszteletére rendezőit díszelőadáson, melyen csak az írói és művészvilág, a születési és péutarislokracia veit részt, az egyesületünk felajáult tiszteletbeli helyen Karlsehmaroff Lcouual képviseltette magát.
Nem folytatjuk tovább a wieni laptudósitásokat, melyek mind az elismerés hsngján szólnak a nagykanizsai fókántorról, ki 48 évi kanizsai működése után arauylakodalmál és 70. születése uapját hitközsége körén kívül és annak tudta nélkül tartolta meg. Most újra itthon van és azzal foglalkozik, hogy Európa minden számoltató városából hozzá érkezett üdvözlő levelek halmazára az ó szellemes stílusával, gyönyört! kaligrafíkus betűivel köszönetei iijon.
Az ünnepelt férfiúhoz minket közel egy negyed század barátsága lüz. Az ó isteni énekművészele, a ritka emberi jellemvonásai, a csodálatos családi harmónia, mely a KarUchmaroff névvel összeforrt, folyton fokozódó tiszteletet gerjesztett bennünk iránta. Minden aranylnkodalomban van tiszteletreméltó és imponáló. De oly kiváló lllűvészlélekuek és hozzá mélió hitvesének ilyen ünnepe az Istenbe veteil hitnek meiiszílárditója.
Azért nom szorítkozhatunk a tárgyilagos tudósítói szerepre. Iiane^ lelkünk vonatkozásait is hele-szőjjük. Amint az o művész lelke és lűueméuyes hangja mindig megtalálta a hivő lelkek fohászára a kellő gyógyító, enyhítő, vigasztaló és iiieguyugtató kifejezést, ugy kívánjuk, hogy Karlschmaroff Leon fókántor, Isten dédelgetett művésze, akiuek Ilire neve feuyt vet nemcsak hitközségüultre, de városunkra is, nemesMkü élettársával, még soká élvez-hesso azt a kitüntető liszteztél és szeretelel, melyet félszázados működésével, egyéni i|iialitásaival méltán megérdemel.
HÍREK.
Kőrösiy Sándor tanfelügyelő.
A hivatalos lap közli, hogy a vallás- és közoktatásügyi miniszter Kórössy Sándor zalamegyei kir segédtanfelügyelót jelenlegi állomáshelyén királyi tanfelügyelővé nevezte ki,
Ez a kinevezés nemcsak egy liosszu működés méltánylását jelenti, hanem a zalamegyei tanítóság általános örömével találkozik. Aki valamikor Kórössy tanfelügyelőnél hivatalos dologban megfordult, vagy ahol a tanfelügyelő ur miftt iskolalátogató szerepelt, mindig azt a meggyőződést meríthette, hogy nemcsak a nagy\' szakértelmű, széles látókörű tanfelügyelőt, hanem a kiváló finom-leik ü embert is lisztelhoti egy személyben, Ezek a qualitások azok, melyekkel a tanítóság szivét megnyerte és ezek azok, melyek-
kel Kórössy tanfelügyelő Zalaegerszeg társadalmának osztatlan tiszteletét ós szeretőiét az ott eltöltölt hosszú évek alatt megszerezték.
- |s
— Városi közgyűlés Nagykanizsa r. I.
város képviselőtestülete a városháza dísztermében 1912. május 26-én d, u 3 órakor rendes közgyűlést tart. Tárgysorozat: 1. Az 1912. évi államsegély felosztása 8 a vole kapcsolatos kérvények tárgyában tanácsi javaslat. 2. A drágasági pótlék slb. megállapítása s ezzel kapcsolatosan a szervezési Bzabályronde-lel módosítása tárgyában tanácsi javaslat. 3. A vallás ék közoktatásügyi m. kir. miniszter leiratának bemutatása a főgimnázium építéséhez nyújtandó ujabb beruházási államsegély eugedélyezése tárgyában. 4. A főgimnázium tervezőivel kötött szerződés módosítása tárgyábau tanácsi javaslat. 6. Két főgimnáziumi rendes tanári állás szervezése. 6. Franz Lajos és Fiai gőzmalom és villamosflzem r. t. árauiválloztalás iránti ügyében a kiküldött bízottság jelentésénok bemutatása tanácsi javaslattal. 7. A létesítendő felsőbb leányiskola segélyezése tárgyábau tauácsi javaslat 8 A Kis Józsefiéle alapítvány 1910. évi számadása.
9. Az esküdteket összoiró küldöttség megválasztása
10. A közmunka kötelezettek ö.szeirására kiküldöttek vnlasitása II óüusberger Lipót kisegítő v. állatorvosnak a pénteki heti és az országos vásárokra kirendelése. 12. Polai József v. irnok jutalmazása.
13. 1\'ancsics Béla kataszteri ^uyilváutartó jutalmazása.
14. Török Jánosné kegydí| iránti kérelme. 15. Takács József ingatlan eladási ajánlala. 10. A közvágóhidi kut építésére vonatkozó tanácsi jelenlés és javaslat. 17. Bradó József és Isai tartásdíja utalványozásának
j bejelentésé. 18. A városi péuztárak félévi megvizsgálásáról jelentés. 19. A kalonaUrtasí alapból 15000 kor. kölcsön felvételének bejelentése. 20. A katona-tartási alapból 5000 kor. kölcsönfelvételének bejelentése. 21. Illetőség ügyek.
— Ajándék a templomnak. Dr. Mut-scheubacher Kdvin kir. töivényszéki bíró neje egy díszes és értékes olláiteiilót hímzett, melyet a Szent János egyház (felső templom) oltáráuak ajánlott fel. A tomplomgondnol\'ság értesítette erről a várost, mely köszönetét fejezte ki az úrinő ^jáualékáért.
— Gyászhír. Üzv. Darásporpáci l)arás Zsig-mondné szül. Hollósy Ilona uruó I. hó 22-én 09 éves korábau elbuuyl. Hűlt tetemeit f. hó 25-én d. u. 0 órakor helyezik örök uyugalomra a nagykanizsai róm; kalh. temetőben levő családi sírboltba. Az engesztelő szent mise a boldogult lelki üdvéért az nap 25-én d. e. 10 órakor lesz a szeul Fereuc-rendiek plébánia templomában. Az elhunyt urínóbeu Gózouy Sándor törvényszéki biró uejo és dr. Tri-painmer Bezsó tb. megyei ügyész neje édes auyju-kat gyászolják.
— Uj postafőnök Tapolcán. A pécsi postaigazgatóság a tapolcai postahivatal vezetésére Leposa Ferencet, nagykanizsai 2. sz. posta a távíró
Siroliiv" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
MÁJD8 23.
z
hivatali főtisztet nevezi» ki. A távozó fótinzt tiszteletére karlársai f. hó 25-én este a Polgári Egyletben buesilbanknltot rendeznek.
— Tisza István házelnök. Minthogy Návay Lajos- házelnöki móltóságáról lemondott, gróf Tisza Istvánt a képviselőház tegnapi gyűlése 210 szavazattal óriási lelkesedés közt a ház elnökének megválasztotta.
— Ujabb 100 ezer korona. A főgimnázium építésére a vallás- és közoklatásdgyi miniszter a már régebben kiutalt 200 ezer koronához most ujabb 100 e er korona adomáuyozását helyezi kilátásba. Ezzel az épités céljaira szolgáló összeg mintegy ti40 ezer Koronát tesz, mely azonban még korántsem elég; mert a kellő körQllekintekintéssel felépülő és berendezett iskola költségei körülbelül I millió koronái fognak igényelni. A miniszteri leirat, moly május 2l-én érkezeit a polgármesterhez az ujabb 100 ezer Koronáról, igy szól: „Vallás-és köz oktatásügyi m. kir. miniszter f)047i>. sz. F. é jan 26-án 19666. sz. *. keit felterjesztésére értesítem a tekintetes polgármesteri hivatalt, hogy amennyiben a szükséges költségvetési fedezet biztosítható lesz, a törvényhozás hozzájárulása esetén hajlandó volnék a nagykanizsai kath. főgimnázium részére emeleu$ló épület céljaira 100 ezer Korona ujabb beruházási államsegélyt engedélyezni — az eugedélyezés idő pontjára nézve azonban ez idő szeriut ígéretet uem Ültetek. Rudapest, 1912 május hó 10-én. A mi-nisiter helyett Balogh államtitkár."
— A munkás biztosi tó közgyűlése A nagykanizsai ketüleli muukásbíztositó pénztár juirus 2-án d. u. 3 órqkor saját helyiségében (Batthyáuy-u
2. sz.) rendes évi közgyűlést tart. Tárgysorozat: 1. Elnöki megnyitó. 2. Az igazgatóság évi jelentése.
3. Az 1911. évi zátószámadás és mérleg és a felügyelő-bizottság jelentésének tárgyalása. 4. Ai 1913. évi költségelőirányzat megállapítása, b. Igazgatósági javaslat a pénztár székházának az Országos tnunkás-betegsegélyzó és t-alesetbiztositó pénztár telokkönyvi tulajdonába való bocsátása iránt. 6. A biztosítottuk közül az ipari csoportban I igazgatósági és 3 igazgatósági póttag választása. 7. A szabályszerűen be-érkezeit iditváuyok tárgyalása
— Érettségi a főgimnáziumban. A nagykanizsai kegyesreildi főgimnáziumban a 8. osztály vizsgálatai valamint az írásbeli érettségi vizsgálatok is befejeződtek. A szóbeli érettségi viz«gAlalok, melyekre 94 ifjú jelentkezel! junius P, 3. és következő napján lesznek. Áz érettségi vizrtgálalok miniszteri biztosa Berkes Ottó, keszthelyi premontrei főgimnáziumi igazgató lesz.

1. KÖZLÖN y
— Jönnek a szinészek. Füredi Béla szín igazgató társulatával I. hó 29-én a déli vonattal ér-kotik Nagykanizsára. Másnap, azaz 30 án tartja az első előadást, melyre a „Táncos huszárok" c. nagy operett van kitűzve, mely a fővárosban nagy tetszést aratott.
— A Király-utca rondezése A városi épitésí bizottság f. hó 2l-én gyűlést tartott Knortzer György elnöklete alatt. Mintegy 11 uj épületnek és több átalakításnak engedélyezése ment keresztül. Az épületek közül mogemlitjük Deák Péter főkapitány uak a Szetnero-utcában és a „Munka" cimü szabadkőműves páholynak a Hozgonyi-utcnbau emelendő földszintes épületét. Elintéztetett a Király-utca rendezésének kérdése is A városi mérnöki hivatal ugyanis már ápr. 3 án beterjesztette a Király utca szabályozásának tervét, amely a Krausz Lipót örököseinek 34. sz. alatti épitkezésével vált aktuálissá. Az épitésí bizottság már előzőleg foglalkozott a kérdéssel és kimondta, hogy a Hírem-ház keleti és a Scherz-ház nyugotí sarka egyenes vonallal összette>»ék. Az egész utca szabályozásának kérdését is kiadta a tanács az építési bizottságnak, mit siiutén a 21 én tartott gyűlésen intézettjei. Ellogadta erre nézve mint célszerűt és könnyen, péuzáldozat nélkül keresztül vihető pro pozícióját a mérnöki hivatalnak, hogy a Király-ulca szóban forgó szakaszának és pedig az 53. szám (posla épület) 61. sz , (fogház) 49. sz., (Berger-ház), 47. sz, (I)euUch-Íiáz) 46. sz„ (Sartory-ház) 43. sz. (Kohn-ház) és 41. sz. (Práger-ház) uj építkezések esetén hátrább menjeuek. Így az utca szélessége 14—15 m. lesz a jelenlegi 11 —13 méterrel szemben. Indokolja a szabályozást az is,. hogy a felsorolt házak nagyobbrészt régiek, melyek a kincstár tulajdonát képező sarok telkére előálló építkezés esetén rövid időit belül uj építkezéseknek engednek helyet. Az épitó hízottság egyszersmind átiratban leiszólítja a külső Usengeri-ulou levő Blatt-telek tulajdonosát hogy a telektömb pftrcellázásál oly ipódon eszközölje, hogy az egyes házhelyek derékszögben helyezkedjenek nz utcafronthoz
— Jegyzői választás. A nagykanizsai Ipartestület választmánya ma este fél 9 órakor választja az ipartestületi jegyzőt. A jegyzői állásra következők pályáztak: Szieger Ferenc, Kisfaludi Márlon, Brüu-nor Ferenc. Malkovics Lajos, Mezei Pál, Bágyoni Ödön, Merczfeld Ferenc, Kozári Jenő.
— Színkör vizsgálata. Szerdán délután voll a nyári színkör használati tűz és közbiztonsági bizottsági vizsgálata. A vizsgálaton a városi tanács rendőrfőkapitány, tűzoltó főparancsnok, városi mér-uök. az épitésí és szinűgyi bizolUág kiküldöttjei vol-
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas és iszaphőforrások 34—45° 0. Kangógyógykezelés. Hidegvizkura. Szénsavas-, nap- és légfürdők Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Főigazgatóság Daruvár Slavonia.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekében cselekszik, ba vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt\' álló
*» BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosHrnokait, melyek a kövotkozÖ helyeken vannak : VI I. József kőrnt 28. sz. (Bérkoosís-ulca sarkán.) IV., Fi\'renolek-tero l.«z. (a királyi bérpalotában) Ezen szövetkezet az „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja 8 ennek felügyelete alatt áll.
Váaárláal kénysier tetjosen kizárva. — Stilszcrtl modern lakberendezések.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Aa irnoaarnokba klsirtla* elsöranfn bud»p«»U uiUlmk 4a kárpitosok dolffoanak.
lyiljfirrás Varasd-Töplitz
(lirvát-•r«zá|)
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-álfomás.
Uj gyógyszállója villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -{- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, osuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák itiakacs torok-, gége-,, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas ¿8 napftlrdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
„ fürdőigazgatóság.
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K8zlflny"-ben.
tak jelen, kik javasolták, hogy a nyári színkörre a használhatósági engedély kiadassék.
— A Pécsi Sport-Olub Nagykanizsán Folyó hó 26-fn, azaz pünkösd vasárnapján rendezi a Nagykanizsai Tornaegylet második bemulató mérkőzését. Ez alkalommal a kanizsaiak ellenfele i Pécsi Sport-Olub lesz A Tornaegylet footballístái szorgalmasan treníroznak. Miután a szombathelyiektől sokat tanultak, az első mérkőzés alkalmával szerzett tapasztalataikat is érvényesíthetik, érdekes mérkőzésre vau kilátásuuk. A matchet Bognár Zsigmond ut vezeti. A jegyek árai: számozott ülőhely 1 korona, ülőhely 60 fillér, állóhely 40 fillér, Deákjegy 90 f. Jegyek elővételben Melczer üvegkereek.-ben kaphatók.
— Huszárok és gyalogosok céllövése. A dandárparaiicstiokság rendeletére a m. kir. pécsi H. honvéd huszárezred Keszthelyen állomásozó 9. osztálya (105 ember, 114 ló) 5 liszt kíséretében f. hó 21-én városunkba érkezeit. A nagykanizsai 90. botivéd gyalogezred legéuységével együttes harcszerű cellóvési gyakorlatokat végzett, azután 22-én vissza-tértek Keszthelyre.
— Megbüntetett háztulajdonosok. A rendőrfőkapitány tegnap 23 háztulajdonost büntetett meg, kik a házuk előtti gyalogiárdát nem öntözték fel. Ugyaueieu alkalommal a főkapitány utasította közegeit, liogy tuindeu egyes házi gazdát, kik öntözni elmulasztottak jelentsék fel.
6gy jő forgalmú earoh fűszer üzlet trafih is ítalmé-réssel azonnal átadó.
Bővebbet ^ózaef foberceg-ut 61. szám.
ZALAI KÖZLÖNY
MAJUB 23.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT

I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
... «iíi>
— Nagybőgők:
Szétküldés utánvéttel. — Kezoskedek arról, hogy csakis jó és az értéknek inogfoleló hangszereket szállítok, onnélfogva megengedem a kicserélést ha
az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
, ( •
Hegedűk.
lskolahegedük: 6, 8, 10, 12. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 22, 24. 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny én mester-hegedűk: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és »/, nagyságban 4, 6, 8. 10 kor.-ért. — Hegedüvonok: 1, 1B0, 2, 260 3, 4 kor.-ért. Hegedűvonók fernambukfából nagyon könnyű 6. 8. 10 kor.-ért. — Hegcdütokok: 6, 7*4HJíor. é^feljohb. — HegedUlábak : 4. 10. 12 K és feljebb. — Álltartók: 1, 1 4ÍTK és feljebb. ,— Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. —
Cello. Iskolacello: 20, 2p, 27, 28 és 30 kor. — Zcnekarcello: 40.60, 60 , —-
és 70 kor. — Cellovonk: közönséges l-60-tól 3 kor.-ig — OeMovouó fernambukfából 6 kor.-tól 12 kor.-ig 7,-es 72 kor. «/res 7fi. 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona.
Osltorák.
Primcitora, jávorfa, géptuot nélkül: 13, 14 kor. — Palizamler-tetóvol 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Prímcitora palizandertetó és gépezettel 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70. 80 kor. Koncorteitora a fent felsorol(*miuöségboH js, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népoitorák közönséges kivitelben, »géSB-kótáa 9 kor., j<)bb minőségű.
fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor, utána. paUsándfából 14 Icorona.
"t-i t
Bézfu vóliangaserek.
Minden rézfuvóhangszor la 3 cilinder géppel vau ellátva. Trombita: 32 kor Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 64, 68, 60 kor. Hass: 40 kor.-tól 70 knr.-ig. Trombítakttrt 60, 64, 70 kor. — Bombárdouok F: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 120 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete grauatilfából ujezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10
billentyűvel 30. 30, 10 kor. 12 billentyűvel 48, ftO kor. 13 billentyűvel 50, 5(1, 60 kor. —
Piccolóflóták: 5 20, 6.60, 6 40 korona.
Klarlnettok.
Fekete rranatilfából, ujezüst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.

Nagy dob réz faabronejiesal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi doh 14 kor.-tól
40 kordáig.
Czinibalmok 70 koronától feljebb. x
Hazóharmonlkák.
Hiuóharmouika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitüuó hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hauggal: 1«, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 koroua.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
—ít
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a MÁJUS 26.
51-IK ÉVFOLYAM 41 SZÁM
VASÁRNAP
Politikai lap.

■«iJilmlk hitül éi ciltirtlkftn.
ElAfU.Ual ir.k: Egln *»r« 10 korona, rél«>ie ( korona, N((7«atrr« fl koront 80 «11. — E(y«a tiim ára 10 flll.
KotelAk izeikoistA
Kiadja: m >«erkeia|{aj(.
Szirkiiztiiii ét kladéhiiaUI liib-tér I.
r.l.fon : 111 — Hlrd.Mt.k dlj.i.bi« M.rlnt.
Vér a politikáiban.
Politika &z utoán,
A magyar nép józansága hirtelen lobbanékony természete mellett is köztudomásu. Válságos esetekben mindig legyőzte a józan ész a szenvedelmet és ha országos veszedelem leskelödött az ajlónál, leomlottak a pártviszály keretei és minden párt elsó és legszentebb kötelességének tartotta védelmére kelni annak, ami magyar.
A majdnem egy esztendő óta dühöngő politikai komédiája a parlamentnek nem tudott idáig jutni, azért bátran mondhatjuk, hogy áz ,a £0Ütjka, . nwlyet a Justh párt erőszakossága képviáéH, sew -lei» józan, sem nem magyar, mert különben ;<lvi\' íllságtfft» ban is észrevehették vulna a veszedelmet, melyet az ország erőinek sorvasztása rojt magában. \'
A fővárosban most lezajlott véres események igazolták, hogy nem az a párt a magyar haza hűséges fiaié, amejyik legjobban verte a mellét, nem ai őrködik féltő gonddal a magyar nemzet fenmaradása mellett. nem az igyekszik a magyar elem 1000 éves szupremioióját továbbra is sértetlenül fentart&ni, amelyik a függetlenségi eszme letéteményesének mondja magát.
Íme, akiket nemrég hazátlan bitangoknak bélyegzett, azokra támaszkodva kivitte erőtelen lejárt politikáját az utcára. Átadta az izgató szociáldemokrata pártvezérek kezébe, akik viszont rábízták az éretlen tömegre, az utcára. Jaj annak, aki a vakságra kár-hoztatotluak az égi világosságot mutatja meg. Nem fény lesz az neki, hanem tüz. mellyel gyújt. Az utca nem alkot, csak rombol. Es ez az elvakult tömeg az izgatók lelketlen hajszájában életükkel, vérükkel, keserves keresményükkel áldoznak azokért a problematikus értékű elvekért, melyeket gyakran fel se tudnak igazán fogni. A képviselő urak pedig addig nyugodtan fel szedik napidíjaikat, a munkásvezérek pedig 1 «ás jövedelmeikből gond nélkül élnek.
l/ázas izgalomban tartották a főváros eszményei nemcsak az országot a szomszéd Ausztriát, de egész Európa érdeklődése felénk volt irányulva. A csütörtökön megkezdődött általános sztrájk a fővárosi lapok megjelenés^ is . Ifclietetlepné tette, Csak a wíeni lapok tudósításai ból és a telefon és táviráti jelentésekből értesültünk, hogy micsoda óriási mérveket ökött a munkásoknak a politikába való beavatkozása Emberhalál, vér, üzletek, villamoskocsik, utcák pusztulása jelezte a sztrájkolók útjait. A katonaság
1 és rendőrségnek kellett közbelépnie, hogy valamennyire védelmet nyújtsanak a polgárság személyi és vagyonbiztonságának. A 1 munkások és katonaság meg rendőrség összetűzése ritkán esik meg emberhalál nélkül. Most több halálesetről számolnak be a tudósítások, köztük Richter Ferenc lovas-rendőréről, kit egy káromkodó munkásember közvetlen közelből lőtt le revolverével. ♦ A rendőrség elkeseredése ezek után a kíméletlenségben fejeződött ki és igy történt, hogy a jelentések 102 sebesülésről és (3 halálesetről számolnak be. . -
Hogy szükség volt-e ez" áldozatok vérére azt mi tagadásba vesszük. Alyk insce-nálták az utca politizálását, felelősek\' cseleke-, deteikért.
Az iparkamara közgyűlést.
A soproni kereskedelmi és iparkamara kedden lefolyt közgyűlésén a bel- és kültagok nagyszámmal jelenlek meg. Soprouon kívül Hoson, Magyaróvár, Csorna, Körmend, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Keszthely voltak képviselve.
A közgyűlés megnyitása után Dllein József kamarai elnök az ósziute részvét hangjau emlékezett meg Laschober József beltagnak, az iparszakosztály Ugybuzgó, lelkes tagjának elhunytáról. A közgyűlés
A másol császárság, leiszi asszonya.
A második császárság ragyogó, de oly hamar szétrebbent udvari társaságának egyik tagja se volt olyan hires és maradt mindmáig oiyau titokzatos, mint az udvar szépeinek legszebbike, az ünnepelt Oastiglione grófné, Cavour párisi ügynöke, akiról azt is beszélték, hogy III. Napoleou kegyeucnóie volt. Fridéric Lollié, a második császárság koráuak o legalaposabb ismerójc és törlénetiróis, most ennek az érdekes asszonynak a titkáról is fellebbenti bizonyos mértékben a fátyolt és a „Kevue"-nek egy cikkében egy sereg érdekes adatol közöl, amelyet a grófuénak még kiadatlan magánlevelezéséből merített.
Oastiglione grófné titokzatossága már a szüle tésével kezdődött, amennyiben származásáról a legkülönbözőbb hírek keringtek és pontosau ma sincs megállapítva, kik voltak a szülei. Egyesek egy tos-canai, majd egy savoyai herceg leányának mondták, mások egy bibornokot tartottak apjának, mig némelyek Nepoleon egyik flérenci rokonában sejtették apját. 8ok jel arra is nfuUt, hogy Pony.tovszky József língyei király volt at apja. Pontos adatok azonban egyik verziót sem támogatták. Bizonyos csak annyi, bogy a polgári életben egy régi génuaí nemes család-ntk a uevét viselte és hivatalosan mindig mint Filippo Oldiui génuaí inarchese leánya szorepelt. Keresztneve Nina volt és már csitri leány korában ¡8 olyan szép Tolt, hogy az udvarlók egész raja vette körül. Tizenhaléves korában szerelem nélkül ment férjhez Oastiglione grófhoz, a szardiníai király palola-tisitjébez, akit elég gazdagnak tartott arra, hogy
szépségével együtt nőtt luxus igényeit kielégítse. Mert a szépséget bálvánnyá tenni és miudeuképpeu ápolni és gondozui, azt tuár igen koráu tanulta meg.
Szépségével vonta magára Oavour ügyeimét is, akinek azutáu az az ötlete támadt, hogy a grófuét választja titkos ügynökévé a párisi udvarnál. Oavour igy szólt hozzá:
— A siker a fő, kedves cousine, bármilyen eszközöket kelljen is alkalmaznia. A siker a fő.
Es a szép Oastiglione grófné uem volt az az asszony aki meg nem értette volna mesterének ezt az intelmét. Amikor 1865. tavaszán — a császárság legszebb tavaszán — először jelent meg a Tuiloriák-bau, valóságos szenzációt keltett. Tökéletes szépségé mély hatással volt mindeukire. Kissé elkésve érkezeit a bátra, a zene már szólt, de amikor belépett a te. ..r:be mintegy varázsütésre elhallgatott a zeue és a láncosok abbahagyták a láueot. A császárné öukén-teleuül egy lépést tett feléje, amikor üdvözölte, a1 császár pedig azonnal láncra kérte és vele társalgott, amig csak a zene el uem hallgatolt. Az udvar\\ vendégei egészen megfoledkeztok az etikettről ós miudeuki a szép grófné közelébe igyekezett jutui. És ez a sikere megismétlődött, ahol caak megjeleni: a ctászáruó hétfői fogadásain, a miniszterek báljain és Oompiégneben. Hogy valóban kegyencnője volt-e a császárnak, azt ma már nem igen tehet eldönteni; hogy azonban diplomáciai működése sikerrel járt, az bizonyos.
III. Napoleon, aki addig kissé tétovázó politikát folytatóit, a szép grófné befolyása alalt iiiind-jobbau bz olasz igéuyekuek megfelelően határozott és at Ausztria elleu való hadjáratra is nagyrészt ó.
bírta rá a császárt. A viliafrauciai béke azonban, amelyik Savoya és Nizza elvesztésébe került Olaszországnak. elkedvetlenítette Oastiglione grófuét és attól lógva csillaga az udvarnál, halványodni kezdett. Szépsége azonban még teljes pompájában ragyogott és még uem volt egészen harminc éves, amikor a császárság összeomlott és ezzel az ó pozícióiénak ia vége szakadt. Először Flórencben telepedett le, ahol Viktor Emáuuel királlyal való barátsága. Auguszta porosz királynőhöz való jó viszonya és Thiersrel való összeköttetései révéu Franciaországnak nagy válságába\'- még sok szolgálatot tett. Thiers akkor Florouz-beu ezekkel a szavakkal inutatla ót be a francia köztársaság képviselőinek :
— Láttak már "o.laha szebbet?
A köztársaságnak azonban uem volt barátja a grólué. Amikor isinét visszatért Párisba, minden energiáiét arra igyekezett fordítani, hogy az Orleau-sokat leltre serkentse és a trón visszaállítására buzdítsa Fáradozása nem járt sikerrel. A lovagias Aumale herceg megtagadta közreműködését a polgárháborúban és a grófné csalódással irta róla egy levélbeu: Hogyan vau az, hogy aki olyan bátor a csatatéren és bátor az éleiben, teljesen energiátlan, sutikor egy nagy tettre való elhatározásra van szó. A grólné illúziói igy lassankint szertefoszlottak. Semmi reménye se volt már, különösen amikor egyetlen fia is meghalt és szépsége is hervadni kezdett. Párisi palotájába vonult vissza és amikor meghall, Európa egykor legünnepelt asszonyát alig kisérték ki néhányan utolsó útjára. A temetőben egyszerű gráuítosi-lop jelöli azt a síri, amelyben a második császárság legszebb asszonyáuak csontjai porladoznak.
>
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 13.
a megboldogultnak emlékét jegyzőkönyvben megörökíti, a megüresedett beltagsági helyre pedig sorrend szerint következő péttagként Sohnoller Jenó soproni műasztalost hivja be.
A napirend élén állt a m. kir. Államvasutak személydüszabása megdiágításának az Dgye. Igaz ugyan, hogy a kamara Kerületében a vasúti fővonalakat illetőleg a magáuvasutak jelentékeuy szerepet játszanak és igy az Allamvasuti személydijszabás megdrágítása közvetlenül \'csak részben érintené a kerületet, de nem 6zabad szem elől téveszteni, hogy Uoson- és Vasvármegyéket államvasút! fővonalak hasítják, amelyek tehát a személydijszabás megdrágulásának a súlyát azonnal érezni fogják; épp igy figyelembe koll venni, hogy a kerületnek a hozzátartozó megyék határain túlmenő vasúti személyforgalma államvasút! vonalakon bonyolódik le és igy a díjszabás megdrágításának minden hátránya ezt a vidéket s érné; tekiutetbe kell vonni a magáuva-uti vállalatoknak dijszabásdrágitási téren az állannasutak-lioz való simulásra irányuló törekvését is, mely szinte automatice fogja maga után vonni a déli vasúti és gyór—sopron — ebenfurti szetnélydíjszabAs revízióját. Ezekből n szempontokból Ítélve meg az ügyet, a kamara aggállyal viseltetik a megyei gócpontoknak saját érdekükkel való személyforgalma jövőbeli alakulási iránt, sunyival is inkább, mert e személyforgalomnak a megyei székhelyek és nagyobb fejlettségű ipari és kereskedelmi gócpontok élelmezése szompont jából is nagy a jelentősége. A vidéknek e központokkal való érintkezése bármily fokú megnehezilé>e a megélhetési viszonyoknak jelentékeny megrosszab-bodását vonhatja maga után.
A díjszabás-drágításnak további káros Itatása a távolsági .-forgalomnak a gyorsvonatokon lebonyolódó részét fogja sújtani, ami egyértelmű a zónadíjszabás révén beállott ipari és kereskedelmi föllendülés visszafejlesztésével.
* A vasúti személydijszabás megdrágítása ellen szóló általános szempontokon kívül a kamarai kerület különleges földrajzi helyzete, moly téliesen 2 szomszédos Ausztria, főképpen pedig Bécs váro.j javára szolgál a díjszabás-drágítás súlyos voltát még kihívóbbá teszi. A mult és jelenlegi kormány messzemenő intézkedéssel, külön gyorsvonatok forgalomba helyezésévei igyekezett Mosön-, Sopron- és Vasvármegyékel az ország gazdasági életével kapcsolatba hozni, vagy Ausztria gazdasági túlsúlyának nagyon is nagy vonzóerejét e nyugati halármenti vidéken gyöngíteni Kormányunk tehát eddigi gazdasági és forgalmi politikájával kerül tehát ellenmondásba, ha csak az imént tett és jónak bizonyult iutézkedését a személy-díjszabások oly módosításával ellensúlyozza, mely az Ausztriának szolgáló régi állapotot helyezi vissza.
A kamara mindezekre való tekintettel csatlakozik a kereskedelmi és ipari érdekeket fenyegető veszedelem elhárítására, vagy legalább is enyhítésére irányuló és országszerte megindult mozgalomhoz és felterjesztésében kéri meg a kereskedelmi miniszteri
— ha a személydijszabás élotbeléptetendó reudszeréu nem lehetne változtatni —< a szomszédos forgalomra szóló évi és félévi bérletjegyek, valamint • menettérti jegyek, a távolsági forgalom megkönnyítésére pedig jegyfüzelek és ugyancsak menettérti jegyek, végül egyes viszonylatokban vagy pedig bizonyos kilométer-számra érvényes bérletjegyek kiadatására. Mindez intézkedéseknek célszerű kiegészítéséül szolgálna a
gyorsvonatuknak III oszt. kocsikkal való fölszerelése. •
A Soproni Kereskedők Egyesülete és a csalla kozolt többi helyi ipari és kereskedelmi szervezőt kérelmére a kainsra fölterjesztést intéz a pénzügyminiszterhez az uj adótörvények életbeléptetésének elhalasztása, e törvények töbhroudbeli módosítása (a kereseti adó kulcsa leszállítása) és e törvényekre vonatkozó végrehajtási utasítás mielőbb való kibocsátása érdekében.
A m. kir. statisztikai hivatal az élelmiszerek és egyéb háztartási cikkek árstatisztikáját uj alapokra kívánja fektetni a kamaiák közieinűködéséiiek jelentékeny mérvű igénybevételével. A közgyűlés a statisztikai hivatal o törekvését támogatásra érdomesnek ítéli és ezért közreműködését készséggel föla|áulja
A kispesti 11. számú ,Kró" Good Templar-pálioly arra kérte a kamarát, hogy az iparvállalatok tulajdonosait buzdítsa a munkabéreknek a hét derekára v) valamelyik hétköznapon való kifizetésére, amely eljárás az alkoholizmus (erjedésének vetne gátat. A kamara azonban » kérés fölött napirendre tér, mert a munkabérek kiűzetésének « módja nem váll be míudenütt és megtörtént, hogy a kerületben az uj rendet meghonosító egyik nagy gyári vállalat kénytelen volt > munkabérek szombati kiűzetéséhez visszatérni.
A kamara oz év ószén Sopronban vasúti díjszabási- és szálliiási-ügyi tanfolyamot rendez. Siker esetén Szombathelyen, Nagykanizsán, később pedig a kerület többi forgalmasabb központjain megismételteti a tanfolyamot.
A közgyűlés a 000 korouás külföldi utazási ösztöndíjra Kiuilzky Antal soproni műaszlalo.il hozza a miniszternek javaslatba.
A nagykanizsai ipaioa-tanoncottlion vezetője 100, a zalaegerszegi miiukásgímiiázium 50, Feldmann Jenó Soltész József és Kalmár Géza keleti keresk. akadémiai hallgatók (szünidei tanulmányútra) összesen ¿00 korona segélyben részesűluek.
A közgyűlésen Nagykanizsáról Halvax Frigyes alelnök, Miltéuyi Sándor és Samu József kamarai Ugok vettek részi.
jó forgalmú sarok fűszer üzlet trafik és ítalmé-réssel azonnal átadó.
Bővebbet József foberceg-ut 61. szám.
H I R E K.
— Pünkösdi ájtatosságok. Pünkösd vasárnap a Szent Ferencrendiek plébánia templomában reggel 7 és fél 10 órakor szentmise leai, \'/,11-kor szentbeszéd és utána ünnepélyes nagymise és d. u. 8 órakor litánia. Pünkösd másiiapján ez ájtatosságok ugyané sorrendbeu megismétlődnek.
A közeli homokkomáromi templomban mindkét pünkösdnapon szeutbucsu taitatík, melyre a kanizsai hivők tömegeseu szoktsk megjelenui. Kiskanizsai hivőn közül hétfőn körmenet megy a búcsúra.
— Tanácsülés. A városi tanács péntekeu lartoita rendes heii gyűlését Véesey Zsigmond polgármester elnöklete alatt Nagyobbára a szombati közgyűlés elé terjesztendő javaslatok foglalkoztatták a tanácsot ; azonkívül a másutt emiitett tandijelengedési ügyek. Foglalkozott azonkívül a gyámpéuztári számadásokkal és a 7 éven felüli elhagyott gyermekek segélyalapjának számadásaival, melyekről a legközo-lebbi közgyűlés elé javaslatot fog (erjeszteni.
— Virágnap. A nagykanizsai Patronázs egyesület az idén is egy gyermeknap rendezését határozta el. Hogy ez ügyben iutézkedés történhessék Véesey Zsigmond polgármester f hó 93-ára összehívta az u. n. uagybizoltságol, inely elhatározta, hogy a gyermeknapot ez idén Virágnap jelleggel tartja meg |un. 2 áu és hogy a Margaréta virág elárusitása fogja alapját képezni a jótékony pumpolásnak A virág megrendelésével Vidor Samuné, Szekeres Józsefné és Kövesdi Boér Gusztávné úrnőket bízta meg a gyűlés. A szakbizottságok és azok elnökei a következők : \' 1. Tőzsdebizotisági eluök dr. Szekeres Jőzsefuó. 2. Agiláló bizottsági -eluök Unger Ferencné. 3. Vásári bizottsági eluök dr. 8zekeres Józsefné. 4. Sajtóbizoll8ági elnök Szalay Sándor. 5. Pénztári b. elnök Eperjesy Gábor. 6 Számvizsgáló b. elnök Unger Ullmanu Klek. 7. Urnabizottsági elnök Vidor Samuné. 8. Onueprendező bizottsági elnök dr. Plihál Viktorné. ». Gyűjtő bizottsági eluök dr. Szekeres Józsefné.
— Tandljelengedések. A pénteki tanácsülés foglalkozoft a nagykanizsai főgimnáziumi tanulók tandijelengedési kérvényeivel. Beérkezett 179 kérvény. Ezek közül 99 részesült teljes tandíjmentességben, 18 fél tandíjmentességben; elulAsitlatott 58, kimaradás miatt tárgytalanná vált 4 kérvény. Az elengedett tandíjak összege 5900 K.
— Kinevezés. Pálfy Gézát, a nagykanizsai főszolgabírói hivatalnál működő tiszteletbeli szolgabírót Dr. Bálás Béla főispán kinevezte közigazgatási gyakornoknak
— Harmad osztályú kereseti adó. Az adókivető bizottság elé terjesztendő 1919. évi III. osztályú kereseti adó kiszámítási javaslatokat kitüo-tetó lajstrom a mai naptól számitolt 8 napon át a városi adóhivatalnál közszemlére kitételvén, azokat mindenki megtekintheti, s az ót, vagy másokat illető adójavaslatokra nézve észrevételeit megleheti. Ez
Sir olm" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
HAJOS 36.
ZALAI KÖZLÖNY
észrevételek a fönli halár idő alalt Írásban a zalaegerszegi m. kir. pénzügyigazgatóságnál, vagy a tárgyalás folyamán az adókivető bizottságnál lorjeszthe-tők elő. A tárgyalások a következő sorrendben tartatnak: A nagykanizsai adókötelezettek III. osztályú keresel adója f hó 39., 30. ós Hl-én vétetik tárgyalás alá; inig a nagykanizsai adóhivatal kerületéhez tartozó vidéki adókötelezettek és juuius 1 -éti tárgyaltatik, Mérő Géza zalaegerszegi pénzllgyi tíikár jelenlétéből). A nyilvános elszámolásra kötelezőit vállalatok és társaságok III. osztályú kereset adó|ának tárgyalása jun. 3-án tf.rlalik meg Gyenge Sáudor pénzügyi tanácsos közbejöttével.
— Érettségi miniszteri biztos. A kereskedelemügyi miniszter Holtai József nagykereskedőt a nagykanizsai felső kereskedelmi iskola 1912. évi érettségi vizsgálataira miniszteri bizlosuak küldte ki.
— Piaci elővásárlás Állaudó a pcitasz, hogy a kereskedők és kofák a terményeket, baromfiakat már kora reggeli órákban összevásárolják ós igy a közönség szükségletét a piacon egyáltalán nem tudja beszerezni, avagy kétszeres árért kényteleu az élelmi szereket megvásárolni. Ezen sz állapoton akar segiteui a rendőrfőkapitány a városi tanácshoz beterjesztett szabályrendelet tervezettel, melynek I. §.-a következőleg intézkedik: I. § A zöldségnek, baromfinak, malacnak, szopósbáránynak és gödölyének, tojásnak, tejnek, tejfelnek, lurónak, vajnak, burgonyának, gyümölcsök, hüvelyes veteményuek s efiéléuck kicsinyben ismét eladásával foglalkozóknak Nagykanizsa r. t. város területén a heti vásárokon a heti vásár kezdetétől számított első 3 órán belül vásá-rolniok kivéve a saját pgy napi szükségletükéi, nem szabad. A megengedett időben is csak a piacon vásárolhatnak. A rendőrfőkapitány előterjesztésében azt is kérte, hogy a piaci elővásárlási szabályrendelet a a városi képviselő testület a közgyűlési határozat jogerőre emelkedése után azonnal léptesse életbe.
— Elhalasztott befizetések. A Délzalai Takarékpénztárral egyesüli Önsegélyző Szövetkezetnél a folyó hó 27-ére eső befizetések az ünnep miatt 31-én, vagyis pénteken délelőtt eszközölhetők.
A Nagykanizsai Takaiékpénztár által alapitolt önsegélyző Szövetkezeinél a Pünkösd hétlói befizetések pénteken, azaz f. hó 31-én lesznek megtartva
A Gazdasági Önsegélyző Szövetkezetnél a Pünkösd hétfőn elmaradt befizetések péutekeu, azaz f. hó 30-án teljesitendók.
— Utolsó előadás az Uranuaban A pünkösdi ünnepeken még gyönyörködhetik a közönség az Uranus mozi megszokott szép előadásaiban.
valóban, ha a színház, mely 30-án megnyílik, át nem veuué a közönség fokozottabb művészi ixéuyei-nek kielégítését, valóságos hézag támadna az Uranus lezárt működés után. Pünkősdvasárnap és Itélfóu inár d u. 3 órakor kezdődünk a mozi előadások és a szenzációs műsorok bemutatása egészen esti 10 óráig tartanak.
— Gazda-nagygyűlés Siófokon. A f. évi
juníus hó 19 én a Magyar Gazdaszövetség szokásos évi közgyűléséi a Balaton partján, Siófokon tartja meg. A gyűlésre nemcsak, hogy az ország legueve-sebb gazdái és agrárpolítikusai eljönnek, hanem azon a gazdákat érdeklő, fontos dolgok lesznek tárgyalva, s a végrehajtásra előkészítve. Az oda és visszautazásra rendkívül mérsékelt áru jegyek lesznek kiadva a Magyar Gazdaszövetség által kiadandó igazolványok alapján, melyek a nevezettnél, Budapest, Ülói-ut 35. sz., vagy a nagygyűlés előkészítő bizottságánál 30 fillér levél\' élyegben beküldött összeg ellenében kaphatók. A gazdasági egyesület tagjait ezúton is lel-kérjűk, hugy a gyűlésre való utazásukat nálunk is bejoleuteiii szivesked|eiiek, esetleg a kedvezményes igazolványok kiadását általunk eszközöltessék, megjegyezvén azt. hogy csak juuius negyedikéig beküldött ezirányu megkeresések intéztetitek el, későbbi megkeresések figyelembe uem vételnek. A kongresz-szus napján a Zalavármegyei Guzdaságí Egyesület tagjai a sátor nyugnti oldaláu jönnek össze d e. 10 órakor, s méltóságos llertelendy Ferenc elnök vezetése mellett vonulnak fel a gyűlésre.
— Az országos Ipartestület f. hó Ki-án tartotta évi rendes közgyűlését, mellyel kapcsolatban 70. évi feuállását ünnepelték nz egyesület fennállásának. A díszközgyűlésen József kir. herceg is megjelent tninl az egyesület fővédnöke és az elnöki emelvényen foglalt helyet. Matlekovíts Sáudor v. b, t. t. üdvözlő szavaira a fenség kifo|telte, hogy nemcsak hagyományos szokásból, hanem a magyar ipar iránt való szoretetból jött el. Ott volt Kossuth Ferenc, Appouyi Alberl, Bárcy Isltán, Hegedűs Lóránt és Láncty Leo budapesti koresk. és iparkamarai el- pQRD(J uök is és Mártonfíy Márton A soproni kereskedelmi és iparkamara tószéről jelen voltak: Ullein Józsel kir. tan. kamarai eluök, Halvax Frigyes alelnök és dr. Taizs Károly titkár.
— Jegyző választás. A nagykanizsai Ipartestület választmánya Szieger Ferenc nyugalmazott jogyzót 15 szavazattal ipartestületi jegyzőnek választotta meg.
— A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsifái Sopronban junius hó 3
uwr
Déli vasút áll omás-
Vasas és iszaphóforrások 34—45° 0. Fangógyógykeielés. Hidegvizkura. Szénsavas-, nap- és légfűrdók Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Firdőigazgatóság Daruvár Slavonia.
AKI BÚTORT
j
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alalt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VM, József körút 29. sz. (Bérkocsís-ulca sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. fa királyi bérpalotában) K^jjtffeetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s ennek
■ Mlwvnlntfl nln
. felügyelete alatt áll.
VáairiáaJ kénysier teljesen kitárva. — Stllsicrü modern lakberendezések.
v
Juiányoijárak f Szavatosság áru minőségéért
Aa áraoaarnokba ktaAróIa* alaSrancn badapaatt aaataloaek éa kárpltoaok dolgosnak.
Kínai
Iféijfirrfct
Varasd-Töplitz iä
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszállója villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massagc. — Iszap-szénaavas és nupfürdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság.
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K8zlőny"-ben.
ti apján délelőtt 9 órakor a 8opron városi villanytelepen fognak megtartatuí. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. íparfelügyelőséghez küldendők Deák-tét 8.
— Baleset Sós István gáspárhegyi takós 5 éves Isváu nevű gyermekével a mezőre akart menni. A kis fiu a kocsin játszadozott, e közben a kocsiról leesett, kerekek közé került, melyek fején súlyosan megsértették. A súlyosan sérült gyermeket Nagykanizsára hozták gyógykezelés céljából.
— Egy jó házból való flu, kinek 1—2 középiskoláin vau, uyomdász tauoucuak azonnal felvétetik Ifj. VVajdiU Józsel könyvnyomdájában.
Irodalom.
* Oilike viszontagságai. A magyar leányvilág bájos itlakja, Oilike, akit Tutsok Anna tett oly ttépszeiQ Írásaiban, e héten ismét raegjelonik a Magyar Lányok hasábjain, miut a korzón sétál. A kitűnő leáiiyifjusági lap egyébként május ötödiki számában uj regény közlését kezdi meg, melyet „Az idegen leány" címmel V. Sípos Ida irt. Elbeszélést Dáuielité Lengyel Laurától közöl a lap, „A uagy leány" címmel. A cikkek közül kiemeljük a virágukról szólót, továbbá a chiuchillát és a ch\'cirelót (ismertető cikkekel, melyek szórakoztatva latolják a jövő kis háziasszonyait. Nógrádi l\'ap Dezső verse, Malol llector regényei, apróbb cikkek számos kép és rajz tarkítja még a lap mai számát. A Magyn Lányok előfizetési ára negyedévre 3 korona. Kiadóhivatal Budapest, VI. Audrássy-ul 10.
ZALAI KÖZLÖNY
MAJ08 36.
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendfl minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskedek arról, hogy csakis jó és az értéknok megfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megwgedom a kicserélést ha az 3 napon belOl az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendók.
Hegedűk.
r.
lakolahegedük : fi, 8, 10, 12, 14 kor -ért. — Zenekarhegedük: 18, 23, 34, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny ea meater-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/» és »/, nagyságbau 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonok: 1, 1-60, 2, 2 60 3, 4 kor.-ért. Hegedüvonok fernambukfából nagyon koufnyll 6. 8, 10 kor-ért. — HegedQtokok: 6, 7 6>> kor. és feljobb. — Hegedülábak : 4. 10, 12 K és feljebb. — Álltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácaa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. —• Cello. Iskolacello: 30, 26, 87, 38 és 30 kor. — Zenckarcello: 40,50, 60 és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 1-60-tól 3 kor.-ig — Oellovouó fernambukfából 6 kor.-tól 18 kor.-ig — Nagybőgők : 7,-es 72 kor «/4-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nugybőgóvonó: 4, 5, 6, 8 és 9 koroua
Czitorák.
Primcitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetővel 30 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertetó és gépezettel: 87, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor. Koncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drhja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egéez-kótás 9 kor, jobb minőségű, fél- v 10 kor., diófa tetővel 12 kor, utánz. paltsándfaból 14 korona.
Bézfavóh»nf«s*r«k.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 38 kor. Basstrombita: 48 kor. Piston: 38 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonium: 64, 68, 60 kor. Basa: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakort 60, 64, 70 kor. — Bombánionok P: 60, 68, 78 kor. Bombárdonok 0 vagy B. 110 130 133 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 korona
Fuvolák.
/
Kekete granatilfából ujezUst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, 3«, 40 kor. 13 billentyűvel 48, »0 kor. 13 billentyűvel ön, 60, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 30, 6.60, 6 40 korona
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezűst billentyűkkel : 10 billentyűvel 36 kor. 13 billentyűvel 48 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroucacsal 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézabroucs és 10 csavar 90 knr. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától, feljebb. " Huzóharmoaikák.
Huzóliarmoniks, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitüuó hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 3 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hauggal: 16, 34, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 63, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
IfT WAJDITS JÓZSEF
hangszerjkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám
Nyciu Uott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
, NAGYKANIZSA igI2 MÁJUS 30.
51-IK ÉVFOLYAM 42. SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijilulk hitfia ia caltlrttkia.
eisn<«l4«l Irak: Kgtai í.n 10 korona, r«lóvre 6 korona, Nagyadávr« 2 korona 60 mi. — Egyaa aiám ára 10 mi.
Városi közgyűlés.
A f. hó 25-én megtartott városi közgyűlés bővelkedett érdekes momentumokban. Maga a tárgysorozat is hevítette a városatyák lelkét, azért a szokottnál jóval nagyobb számban jelentek meg. Érdekos volt maga a szatirikus hang, mellyel egyes ügyek tárgyaltattak és hiába nem akarta észrevenni a közgyűlés iskolázatlan Oioerója a rokonszenv és ellenszenv előtérbe nyomulását nem hiányzott biz az az izzó levegőből. Ha olyan buzgósággal kerülne napirendre a gimuázium-épités vagy a csatornázás, vízvezeték, kórházépítés ügye, mint ahogy a tisztviselők fizetésrendezési ügye, bizony már rég a múlté lennének ezek. A közgyűlési hangulatból eklatánsan domborodott ki a nagyrabecsülés, mely Véosey Zsigmond polgármester működésének kísérője. Az elismerésből kjjnto-í Sabján Gyula dr. főjegyzőnek is, kínéit "riiaB\'-l rtjSIwfö a város általános szimpátiájával találkozik. Legérdekesebb tárgy úgyszólván a közgyűlés attrakciója kétségkívül a Franz r. t. ügye volt, mely tudvalevőleg a körforgó áram bevezetéséről tett a városnak ajánlatot. És itt jóleső örömmel konstatáljuk, hogy a „Zalai Közlöny" álláspontja igazolódott be. Mert inig egyrészt feltártuk hűen a városi érdekeket, addig rámutattunk azokra a kötelességekre, melyekkel a város tartozik annak a hatalmas oég-nek, mely nemosak egyik legtekintélyesebb adófizetőnk, hanem egy egész munkástömegnek kenyéradója és mely a jótékonyság gyakorlásában is példaadóan elóljár. Bzt a oéget a város érdekeinek megóvása mellett támogatni, nem pedig elutasítani kell. És akik bizonyos animozítást nem tudnak a tárgyalásoknál önmagukban legyőzni, azok közgazdasági érzékük fejletlenségét árulják el és rossz szolgálatot lesznek a városnak. A Franz cég áramváltoztatásí feltételei nem oonveniáltak sem a bizottságnak, sem a tanácsnak. Ebből most már nem az következik, hogy tehát el kell brusque utasítani, hanem alkalmat nyújtani arra, hogy a városi érdekek kellő helyet találjanak a céggel kötendő szerződésben. Ugy Weisz Lajos dr., mint Heltai József, Lőtte Emil dr. és Uot-schíld Jakab dr. ennek a felfogásnak szószólói voltak és vógu. V-jcaey polgármester ugyanígy preoizirozta a tanács álláspontját is. A hosszú, majdnem 5 órás közgyűlés lefolyásáról a következőkben számolunk be:
Vécsey Zsigmond polgármester kevéssel 3 óra után megnyitotta a közgyűlést. Napirend elótt meg-emlékezett a nemrég elhalt kaícs József v. kültaná-eaosról, kinek emléke jegyzőkönyvben örökittetett meg. A tárgysorozat 1. pontja, mely az 1912. évi
Kclelót tjíikoittí Kertén. Jó«.«!\'.
Kiadja : a »»erUe.»tőség.
tzarkiiztiiéi ét kladéhlvatal laàk-tir 1.
Tala\'on : Itt. — Hlrdaláaak dlja«abáa aiarlnt.
államsegély (elosztására vonatkozó tanácsi javaslat volt. Kernele Qézáuak hozzájárulása után elfogadtatott.
A tisztviselők drágasági pótlékának megállapítása s ezzel kapcsolatosan a szervezési szabályrendelet módosítása már nagyobb vitát provokált. Újvári Géza azt indítványozza, hogy a löjegyző a VII fizetési osztályba sotoztassék tekintettel nemcsak a megélhetési viszonyokra, hanem mert Nagykanizsa jogvég-1 zettségel kövelel főjegyzőjétől. Kifogadtatott.
A városi mórtlöknek mogszavazott a közgyűlés liOO, a segéd mérnöknek pedig 4 70 K személyi pótlékot. KeudkivQli tetszés kisérte Miklós l)ozsó dt-nak azt az inditváuyát, hogy a polgármesternek ne 1000 K.-ál, amint a tanács jmasolta, hanem 1500 K. -át szavazzon meg Vécsey Zsigmond polgármester az indítvány elhangzása után kijelentelte, hogy 6 semmiféle pótlékért vagy fizetésjavitásért nem járult a város elé és nehogy a láigyalásbau a képviselők feszélyezve legyeitek, átadjn az elnökséget Sabján Gyula dr. fójegyzónok ós a túromból távozik. A képviselőtestület azután az indítványl el is fogadta ós mikor a polgármester újra a terembe lépett, tUnletó éljeuzéssel fogadta.
/
A 8. pont után Újvári Géza indítványára a polgármester a 6. pontot tUzte ki tárgyalásra. Kövei-kezeit tehát a Franz Lajos és fiai r. t. áramváltoztatásí ügye, melyre nézve az volt a tanácsi javaslat, hogy a cégnek az egyenáramról a forgó áramra való áttéréséhez a közgyűlés ne jámljon hotzá. Klsónek WeÍ8s Lajos dr. azólt a tárgyhoz, aki auuak idején azon az állásponton volt, hogy a város vegye saját kezelésébe a villamos Qzemel. Bár foglalkozott az üggyel, de technikai és Dzleti oldalával a kérdésnek még sem foglalkozik, mert a bizottság szétküldött jelentésével az idő rövidsége miatt (8 nap) behaló tájékozódást nem szerezhetett. Elismeréssel fogadja a bizottság működését, de a tárgyalások ilyeu befejezését nem tartja szerencsésnek. Érdekeink megóvása mellett a megértés terére kell lépni azzal a céggel, mellyel 26 éves szerződéses viszonyban éltlnk. A város anyagi előnyt kíváu a coucessíóérl, a cég nom teljesítette követelésünket. Ebből nem az következik, hogy ne álljunk vele többé szóba, hanem hogy a kérdést felsziuen tartva a tárgyalás fonalát újra felvegyük, ha a mód erre meglesz. Észrevehető hatása volt a beszédnek, molynek felfogása a képviselők löbbtégének véleményét tolmácsolta.
Ekkor azután Újvári Géza szólalt fel, aki sza-lirikui modorában, népies, sót piaci stílusban igyekezett a köréje felvonult városatyákat h.idgulatr a kelteni a Kihiu cég elleu, melynek a forgó áramra „muszáj" áttérni.
.Tripolíszt előbb beveszik, mint ez a tárgyalás véget ér." Elfogadja a tanács javaslatát, de azért a város ajtaját nem akarja elzárni ó sem a cég ujabb beadványa előtt
Heltai József szerint a bizottság nem emelkedett arra a magaslatra, melyen ez ügyben állnia kellett volna A Franz céget, mely auuyi embernek
ad kenyeret, nem lett volna szabad ily rideg visszautasításban részesítenie. Még ha teljeseu uj vállalat kérno ily coucessiól, annak is megszavazná, annál inkább enuek a régi cégnek. A Franz cég nem jótékonysági intézet, hanem üzleti uyereségre alapított vállalat. A forgó áramra való áttérés pedig nem „muszáj". Budapesten is fenntartják az egyenáram-reudszert. Csatlakozik Weiss dr. indítványához. Hoffmann Henrik elfogadja a tauács javaslatát, de ty ajánlattételt vár a cégtől. Remete Qéza ia ily értelemben bestéi. Hegedűs László Kiskauizsa közvilágítása érdekében emel szót. Lóké Emil dr. helyesli a javaslatot, de óhajtja a céggel a cdtataktus feotar-tását azért az elutasító javaslat szövegébe .ezúttal\'* szó beillesztését indítványozza. (Helyeslés.) Rothschild Jakab dr. .ezúttal" szó közbeirását nem tartja elég kifejezőnek. Helyette „az eddig benyújtott ajánlat alapján" beillesztését iuditványozza. Weiss Lajos dr. elmóndolt szavait értelmezi, mire Újvári Qéza általános visszatetszést keltve azt a nyilatkozatot teazi, hogy ól felfogásában más rugó mint a város érdeke nom vezeti. Weisz Lajos dr. ezt a szembehelyezkedő nyilatkozatot visszautasítja és bírálja azt a modort, melybaa Újvári részéről a közgyűlési terembea már hozzá vannak szokva. FríéttJÜdön dr. és Villányi Henrik dr. a jelenlevő Hollós főtanácsos szakértő véleinéityét szeretnék hallani. Vécaey Zsigmond polgármester kifejti, hogy a szakértő készséggel áll a képviselőtestület rendelkezésére, bogy a kellő felvilágosítási megadja. De fölöslegesnek tartja, mort a bizottsági jelentésben az ő feltogáaa nyer lufejazéat. Utal arra, hogy az objektív tárgyalási alapot meg kell őrizni, amint megtartotta azt a bizottság ia, mely a város érdeke alapjáu állt. (Élénk helyeslés.) A bizottság jól teljesítette feladatát. Utasítása setumi irányban sem volt, » képviselőtestület is függetlenül határozhat.
De tekintetbe véve, hogy szerződő féllel van a városnak dolga a bizonytalan helyzet nem tűrhető. Nem áll a cégnek útjában semmi; ha érdeke ugy kiváltja a városnál bármikor nyitott ajtóra talál és bizik benne, hogy a felfogások találkozni fognak. Ajánlja, hogy a tanács javaslatát változatlanul, az indítványok mellőzésével, fogadja el a gyűlés.
Weisz Lajos drl a polgármester bölcs, okos és tapintatos kijelentései megnyugtatták és a tanács javaslatában megnyugodott. Így tehát a forgó áram kérdése egyelőre lekerült a napirendről, de hisszük, hogy csak rövid időre.
A tárgysorozat löbbi pontja gyorsan emeltetett határozatra. Mint érdekeset felemiitjük, hogy a főgimnáziumban két rendes civiltanári Állás szervezése határozlatott el. Scbrőder Gizella tanárnőnek pedig egy 6 osztályú felsőbb leányiskola céljaira 8000 K évi subvenció szavaztatott meg azzal a kikötéssel, bogy igazolni tartozik az állami támogatást és hogy az iskola fentartása biztosítva van. A gyűlés l/»8 órakor végződött.
>
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 13.
E d hnszesztenflfis élei lörhele.
A történet hőse, szánalomraméltó, a neve 8onnenf»ld Kéről;, husi tavaszt látott éa Budapesten siOle>ett. Ugy kellene, hogy ne írjuk ki a nevét, de rajt* ez már nem aegit, el|egyezték már a bün-tevéssel éa ez a szerencsétlen gyermekember és a bon már nem tudnak egym/stól szabadulni.
Nincs két hete még, hogy kiszabadult a budapesti gyűjtőfogházból és már uj bűne vau: a gyékényééi vasúti állomáson föltört egy cukrot szállító vaggont és azt megdézsmálta. A oseudórség kinyomozta, nyakonosipte és a pelyhedzó állu legény már legközelebb a kaposvári ügyészség fogházának lesz a lakója. Maga ez a cselekmény egyáltalán nem érdekes, az élete történetét azonban már érdemes elolvasni.
— Kómtlvestanonc voltam Budapesten — mondja — mikor négy évvel ezelőtt 16 napi fogházra ítéltek el orgazdaságért. Azután még kétszer voltam büntotve, lopásért hat hónapi börtönre és megint lopásért 2 évi és 4 hónapi fegyházra. Deoember 9-én szabadultam a budapesti gyűjtőfogházból Akkor a rendőrség toloncuton elküldött Sopronon át Felsópulyára, in«rt odavaló illetőségű vagyok, de olt senkim sincs, egy lelket sem ismerek és a szüleim Budapesteu laknak Onnau gyalog jöttem el a mult csütörtökön. Itt csavarogtam vuárnapig. Vasárnap éjjel kimentem a vasulhoz, ott befeküdtem egy magánosau álló első-; osztályú kocsiba. Azután loptam a cukrot, melyet el : akartam adni, hogy a pénzen szüleimhez Budapestre utazhassam. Egy süveggel el is adtam, egy dobozzal pedig réstben megettem, részben iskolás gyerekek között Biótoszto|Bttom.
Így mondft eJ a maga történetét, akit most betörés, lopás miatt megint súlyosan el fognak ítélni. Ha kiszabadni, megint eltoloncolják a neki idegen Felsópulyára, ahonnan egy fillér nélkül újra menekül és a körforgás megint folytatódik: a szenvedései, a körülményei, a inegsatettságe tgrt lopásra kényszeritik.
Nehéz megállapítani, hogy ki itt a hibás, a társadalmi jótékonykodás-e, mely éppen azokkal nem göodol, akiket megmenteni kötelessége volna, vagy a bürokratizmus, mely fej és szív nélkül végzi a maga teendőit éa szinte rákényszeríti a fogházból szabadultakat: menjetek és lopjatok. — Ez a lényege és valósága ennek az egyszerű rendőri riportnak.
is jelen lesz. Ez a kiállítás hivatva lesz ismét demonstrálni a modern r^jzoktatás menetét, mely nemosak grafikai ábrázolásokból áll, hanem minden oly tevékenységben, mely a formaérzéket fejleszti. Kiállításra kerülnek a rendes kötelező rajzokon kívül a szabadkézi rajztanfolyamon készült rajzok, festmények, fénykép-felvételek, iparművészeti tervrajzok, faragványok és lombfürészmunkák. A kiállítás Űrnap fjun. 6-ig) délig lesz nyitva; belópódij 30 fillér. Három eredeti olajfestmény kerül kisorsolásra. Minden belépó-jegy egyszersmind sorsjegyszelvóny. A sorsolás Űrnapkor d. e. 11 órakor megy végbe. A tiszta jövedelem tehetséges rajzolók jutalmazására fordittatík. A kiállítás megtekint hetó naponkint d. e. 9 —12, d. u. 3 - 5 óráig.
Biztosra vesszük, hogy a művelt közönség méltányolni fogja o kiállítás jelentőségét és minél számosabban fogják látogatásukkal a művészi nevelés oélját elősegíteni.
HÍREK.
Főgimnáziumi nyz-
Még élénk emlékezetében lehet a közönségnek az a kép- és rajzkíállitáe, melyet Pfeifer P. Elek rajztanár rendezett a mult évben a főgimnáziumi tanulók munkáiból. Nemosak gazdagságával lepte meg ez a látogatókat, hanem a művészi ízlés fejlettségé vei és nem egy felszínre jutott tehetség számottevő munkájával. A közönség elismerése és a Pfeifer tanár saját ismert ambioiója serkentőleg hatottak a fiatal művész generációra ugy, hogy a most rendezendő kiállításon a munkák nemosak mennyiségileg, de minőségileg is haladást fognak feltüntetni.
A régi főgimnázium világos rajzterme fogja ismét magába fogadni az ifjúság képeit. Junius 2-án (vasárnap) d. e fél 12. órakor fogja Horváth György főgimnáziumi igazgató megnyitani a kiállítást; Véosey Zsigmond polgármester is Ígéretet tett, hogy ott meg fog jelenni és Berkes Ottó keszthelyi főgimnáziumi igazgató, érettségi miniszteri biztos
— WlassioB Gyula Kaposváron. Wlassics Gyula v. b t. I , a közigazgatási bíróság eluöke, volt kultuszminiszter szombaton Kaposvárra érkezett, ahonnan délután Osztopánba utazott Tallián Andor ftMbirlokoslioz, ahol a pünkösdi ünnepeket töltölte. wlassics Gyulával együtt utazott Beruálb István, a kúria voll alelnök» is. A pünkösdi ünnepeket már évek óta Tallián Andor osztopáni kastélyában tölti. Kedden délután Wltssics Gyula és Bernáih István Osztopánból Kaposvárra érkeztek, ahol Gulyás Ferenc dr. tanfelügyelőnek voltak a veudégei. A volt kultuszminiszter kaposvári tartózkodásáról csakhamar tudomást szereztek b kaposvári tanárok és tanítók, akik üdvözölték Wlassics Gyulát és kikísérték a vasúti állomásra, ahonnan a fél 6 órai gyorsvonattal az illusztris vendégek elutaztak Budapestre. Kaposvár tanítósága Gulyás Ferenc dr. tanfelügyelővel az élén szívesen üdvözölte a veit kultuszminisztert, aki minisztersége alatt atyai jóindulattal viselkedett minden egyes alkalommal a tanítóság ügye iránt és az ó nevéhez több olyan fontos intézkedés fűződik, amivel a tanítóság sorsán segített,
— A BBombathelyi püspök nagybeteg. Mikes János gróf püspök betegen tért vissza bérma-lási körútjáról. A beteg főpaphoz dr. Lumniozer egyetemi tauárt hívták meg. ki diagnózisában a vakbélgyulladás lüneteit állapította meg. A ba| aunyira komoly, hogy az operatív beavatkozás szinte elkerülhetetlen A beteg főpap igazi keresztényi türelemmel tűri nagy fájdalmait.
— Heveal Sándor az Operaházban Mint értesülünk, az Operaházhoz a jövő szezon kezdetétől szerződtetik 16.000 korona fizetéssel, helyettes igazgatói ciinmel és igazgatói hatáskörrel dr. Hevesi Sándori, a Nemzeti 8zinház dramaturg-rendezőjét Gróf Bánffy Miklós kormánybiztos, a mint azt annak ideién hirül adtuk, intendáns lesz és Hevesi Sándor vele együtt fogjs vezetni az intézetet. Hevesi rendezői állását a Nemzeti Színháznál nem töltik be, ugy hogy bizonyos idő múlva, ha a viszonyok ugy alakuluak, Hevesi mostani pozícióját ismét elfoglalhatja a Nemzeti Stinbáznál.
. — Szigethy Lydla hagyatéka. A nagykanizsai polgári leáuyiskola volt tauárnójéuek, a f. é. márc. 13-án Özd-on elhalt Szigethy Lydiáuak hagyatékáról az illetékes hatóság most értesítette Nagykanizsa városát. A hagyaték áll a Nagykanizsai Takarékpénztárnál betétként elhelyezett 17529 K 63 fillérből és a Sátoraljaújhelyi Takarékpénztárban elhelyezett 8202 K 41 f-ból. A hagyaték 1800 K költséggel van megterhelve és igy a tiszta összeg 17932 K 64 fillért tesz. A végrendelet nélkül elhunyt tanárnő egyedüli örököse édes anyja, özv Szigethy Imréné, szül. Szabó Lydia.
— Qyászrovat. Fleischhacker Ádám 83 éves, volt kereskedő f. hő 29-én váratlanul elhunyt. Temetése 31-én d. u. 4 órakor lesz.
Mayer Ferencné, szül. Kárász Mária f. hó 29-én életének 69-ik, boldog házasságának 36. évében elhunyt. Temetése 31-én d. u. 4 órakor lesz a Fó-ut 15. sz. gyászházból.
— Szezonnyitás. Uj sziuigazgttó és újjáalakított aréna. Ma este fogja Füredi Béla színigazgató megnyitani a célszerűen és díszesen reconstruált arénát. Első előadásul — amint azt már közöltük — A táncos huszárok c. nagy, operett van kitűzve. Előadás előtt a cs. és kir. 69. gyalogezred zenekara ünnepi nyitányt játszik, Kondrát Ilona művésznő pedig Prológot mond, melyet Lenkey Henrik irt. Holnap Garvay Audor színjátéka, A becstelen, kerül színre.
— Év végi iskolai vizsgálatok. A nagy. kanizsai felső kereskedelmi iskolában a III. osztály vizsgálatai f. hó 30. és 31-én tartatnak. Az Írásbeli érettségi vizsgálatok juu. 2—7-én; a szóbeli érettségiek 17. és 18-áu. Az alsó oszt. vizsgálatai 20-án és 21-én. A középső osztályé is 20-án éa 21-én (d. e. 8-tól ketdódőleg.)
Az izr. elemi iskola vizsgálatai: Junius 15-én a leányiskola kézimunka kiállítása 23-án d. e. az I. éa II. fíu- és leányiskola vizsgálatai; 94-én d. o. a III. fíu- és leáuyiskola és 9&-éu d. e. a IV. fíu- és leáuyiskola vizsgálatai (d e. 9 órakor kezdődóleg).
A női kereskedelmi tanfolyam vizsgálatai jun\' 26-án d. e. 9 órakor kezdődóleg. Évzáró isleulisz-telet 28 án.
— Virágnap. á junius 2-án tartandó virág nap rendezése űgyébeu f. hó 30-áu d. u, 4 órakor a városház tanácstermében rendező bizottsági értekezlet lest.
— Tornavizsga és majális. A polgári fiúiskola toruavízsgája junius 1-én d. u. 2 órakor lest a városi erdőben. Az ifjúság az alkalmat megragadta és a vizsgálattal kapcsolatban versenyfutással, footbal-mérkóiéssol és lánccal egybekötött majálist is rendet. Kedvetőtleu idő esetén ugy a vizsga, mint a majális jun. ö-én lest.
— Tízéves találkozó. A nagykanitsai felső kereskedelmi iskola 190S. évben érettségiieU növendékei Pünkösdkor tartották tízéves Ulálkotásnkat. Huszonnyolcan érettségiztek annak idején, kik közül kettő meghalt, megjelentek titen. A megjelentek névsora és alkalmatásí helye a következő: Barna Gyula (Dr. Molnár és 8zegő Budapest), Breuer Zoltán (Benkó Mihály Pécs), Bűcbler Mór (Néptakarék-pénzlár Nagykanizsa), Gáspár Béla (Pesti magy. keresk. bank fiókja Nagykanizsa), Gűnsberget László (kereskedő Budapest), Kohn Samu (kereskedő Muraszombat), Levin Samu (Strasser és Kóníg Barcs), Scherz Lajos (Folytm és lengerhajótási r. t. Wien), Schwart Károly (Magyar kender és lenipar r. t.), Weisz Hugó (kereskedő Nagykanizsa). A találkozó űnnepies keretben és jó hangulatban jolyt le. Az iskol* ifjúsági segítő egyesületének 100 koronát, a magántisztviselők itteni egyesülete segitő alapjára 40 koronát adományozlak, ez utóbbit, mint koszorutpótló adományt az elhunyt két társuk iránti kegyeletérzésből. Kimondták, hogy 1927. évben Nagykanizsán 25 éves találkozót tartanak, melyre az összes 1902. évben érettségizőket meghívják. A huszouötéves találkozó intéző bizottságába a következőket választották meg: Barna Gyula, Bűcbler Mór, Gáspár Béla.
— A nagykanizsai magántisztviselők egyesülete kedden este tartott választmányi gyűlésén a legváltozatosabb tárgysorozatot vitatták a szép számban megjelentek. A változatos tárgyalás előjele at egyesület közeli szép fejlődésének. A keddi gyűlésen nagy örömet keltett mintegy húst uj tag bejelentése, kiket a választmány a tagok sorába iktatott. — Elhatározták at ingyenes állásközvetítés szélesebb alapokra való kifejtését. Állásfoglalás történt at irodákban divó ingyen munkákra. Dr. Miklós Dezső egyesületi ügyész részletesen referált a vasárnapi
MÁJÜS 30.
7, ALAI KÖZLÖNY
a
munkaszünet ügyében Deák Péter rendőrfőkapitánynál tett hivatalos eljárásáról. A« egyesület alapjai is fejlődnek. Az Első magyar áltuláuos biztosító társaság 50 koronát adott az egyesület helyiség berendezésére. — A Segítő alapra adományoztak: Az 11)01/1902. évben érettségizettek 40 koronát, Pollák M. Emil 10 koronát.
— Pécsi Sport-Olub Nagykanizsán. Mint előzetesen hirt adtunk, pünkösd vasárnapján folyt le a Nagykanizsai Tornaegylet második bemutató mérkőzése, mely alkalommal a Tornaegyletnek a Pécsi 8portT01ub volt az ellenfele. Az esős és szeles időjárás nemcsak a közönséget tartotta vissza a mérkőzés megtekintésétől, de ifjaiukat is nagyon lehangolta, így aztáu a 3:1 gólaráuy, mellyel a mérkőzés a P. 8. 0. javára dőlt el, nem kifejezője az eróaráuy-nak, mellyel a két csapat egymás ellen liaicba indult.
— Hid a Balatonon Szántód és Tihany között. Az a hatalmas gazdasági föllendülés, mely a Balaton mindkét partján oly szemelláthatólug és évről-évre fokozódó irányban mutatkozik, a Balaton körüli idegenforgalomra való tekintettől is megkívánja a jobb és tökéletesebb úthálózati berendezkedést vízen és szárazon egyaránt. Kégeute megfelelt a kompjárat, ma azonban a megjavított viziköziekedés sem elégíti ki a kívánalmakat. A 80 kilóméter hosszú Balaton felső és alsó partja az esztendő legnagyobb részében teljesen el van zárvA egymástól A tavasz-őszi időben révfülöp-boglárí naponkiuti két hajójárat és a siófok-balatonfüredi csupán májustól kezdődő naponkénti egy hajójárat nem fedi Retn a szükségletet, sem a kiváltai makat. Jó hajóközlekedés csak nyáron van és az a régiós elavult kompközlekedés, mely Száutód és Tihany között fönnáll, szintén nem tekinthető közlekedő útnak. A fejlett viszonyok mást kiváltnak. Azt, hogy a természetes utvouHlon, a természet által kijelölt részen vashid kösse össze az alsó partot a felsővel, Tihanyt Szántóddal. E kívánalom bő indokolásával felterjesztést intézett a balatoni szö-
Árverési hirdetmény.
A Néptakarékpénztár r.-t. Nagykanizsán
zálogosztálya
1912. junius hó 8-án
nyilvános árverést tart, amelyen az 1912. május hó 8-ig lejárt és ki nem váltolt vagy meg nem hosszabbított zálogtárgyak kerülnek iparlmtósági biztos jelenlétében árverésre.
MT Áriarés kazdata dilután 2 órakor.
velség a kereskedelmi miniszterhez, kérve tőle a ti-hany-szántódi áthidalás kérdésének tanulmányoztál*-sál, terv és költségvetéskésziitetését és ezen alapon a balatoni közlekedés megjavítása érdekében az eszme kivitelro juttatását.
— Országos gazdagyüléB. A Magyar Gazdaszövetség f. óvj országos gazdagyülését junius 19-én, szerdán d. e. 10 és fél órakor Siófokon, a Balaton partjáu fogja megtartani. Napirend : 1. Elnöki megnyitó, tartja Darányi Iguác elnök. 2. A mezőgazdasági termelés védelme, előadja Bernát István.
3. Nemzeti földbirtok politika, előadja Meskó Pál.
4. A gazda jövedelme és a mezőgazdasági termények értékesítése, előadja Óváry Ferenc. Naggyülés után társasebéd. Kgy teríték K 3.10.
— Az egyhuzamban való tanítás. A szombathelyi tanítóság memorandummal fordult az
1 iskolaszékhez, melyben kifejtik az egyhuzamban való oktatás nagy tanügyi előnyeit és ép azért a reformnak a helybeli elemi iskolákban való megvalósítását kérik. Az iskolaszék koddi ülésén foglalkozott a memorandummal és a lagok élénk hozzászólása utáu ngy határozott, hogy egy évi próbaidőre az egyhuzamban való oktatást az iskolákba bevezeti.
— Tiiz. Keddre virradó éjjel 3 ómkor a Király-utca végén levő úgynevezett Bárány vendéglő istállója eddig ismeretlen okból kigyulladt, ez leégett. A Nagykanizsa város tulajdonát képező elégett istálló biztosítva volt, így a város kára inog lesz térítve. A tüz keletkezésének okát a rendőrség nyomozza.
— Lopás Kis Zsígmoudné panaszt tett a 1 rendőrségen, hogy zárt helyiségéből egy arany órát,
láncot és két arany gyürllt ismeretien tettes ellopott. A rendőrség a panasz alapján a nyomozási megindította. tz a lettes kilétéi kutatja.
— Kitiltások. Nagykanizsa város rendőr kapitánya kedden délelőtt csavargás miatt Mizger Má-rikát örökre, Itagics Gertrudot 3 évre, Raksa Viktóriát 3 évre ós Larócs Józsefet, örökre kitiltotta és Illetőségű helyükre toloncoltatta.
— Egy jó házból való fiu, kinek 1—2 középiskolája vau, nyomdász tanoncnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsel könyvnyomdájában.
2238/tk. ,1912.
Árverési hirdetmény,
A nagykanizsai kir. törvényszék mint tkvi hatóság közhírt é teszi, hogy Dr. Ferenczy György ügyvéd mint Sebestény Lajos hagyatéki követeléseinek behajtására kirendelt ügygondnok végrehajtató-nak Vadász József végrehajtást szenvedett elleni 2419 kor. 75 fill. tőke, ennek 1905. évi október hó 22. napjától járó 5% kamatai, 220 kor. 85 fillér már megállapított per, végrehallás és árverés kérelmi, 28 kor. 30 f. ujabbi árverés kérelmi, 42 kor. 62 fillér árverés foganatosilási és a még felmorülendó költségek iránti végrehajtási ügyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó 8 a nagykanizsai 8452 számú tjkvben t 096 hrszámu ház, udvar és kert 3720 kor. becsertékbeu Verbóvecz Józsefué született IMenek Auua utóajánlata folytán 1912. évi juniua hó 14. napjának d. e. 10 órakor ezen telekkönyvi hatóságnál hivatalból megtartandó nyílváoos bírói ár-vorésen eladatni fog.
Kikiáltási ár 3740 korona.
Az utótyánlat akkor is kötelező, ha az ajánlattevő az árverésnél meg netu jelent.
Ha az árverésen az utóa|ánlatnál nagyobb ígérőt nem tétetett, az ingatlan az ajánlat tevő által megvettnek jelentetik ki.
Az ujabb árverés költségeit a vevő az igért vételáron felül köteles fizetni.
Nagykauizsai kir. trvazék mint tkvi hatóság 1912, május 7..
Gózony a. k., kir. tszéki bíró.
MEGHÍVÓ.
A Szabari Hitelszövetkezet
t
1912. évi juniua hó 9-én délután 1 érakor
a zalaszabari r. kath. iskola helyiségében 1911. cvre vonatkozó évzáró
Rendes közgyűlést
tart, melyre a tagok az alapszabályok 27. g-a értelmében meghivatnak.
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas és iszaplióforrások 34—4i£ 0 Fangógyógykezelés. HidogvízktftV Szénsavas-, ua|i-és légfürdő* Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Fürdőigazgatóság Daruvár Slavonia.
Tárgysorozat:
1. Az 1911. évi üzloti eredményről szóló jelentések tárgyalása.
2. Zárszámadások megvizsgálása és a felmentvény megadása.
3. Mérleg megállapítása.
4. Igazgatósági tagok választása.
5 Felügyelő bizottsági tagok választása.
Ö. Hivatalos közlöny kijelölése.
7. Netáni indítványok.
Az 1910 évi december, hó 31-én a tagok száma 223. üzletrészek száma pedig 271 volt; az 1911. év folyamán belépett 12 tag 12 üzletrésszel, kilépett 3 tag 3 üzletrésszel, igy az év végén van 232 tag 280 üzletrésszel.
A felügyelő bizottság által megvizsgált évi mérleg a Szövetkezet helyiségében kifüggeszteteti ós mindenki által megtekinthető.
Zalaszabar, 1912. évi május hó 28-án.
AZ IGAZGATÓSÁG.
4
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJ 178 30. .
HANGSZEREKET
ÉS
huzóharmonikAkat
• V
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezoskedok arról, hogy csskis jó és az értéknok megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belnl az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
IskolahegedUk: 6, 8, 10, 19. 14 kor.-ért. — Zenekarhcgedük: 18, 99, 94, 30, 40, 60 kor.-ért. - Hangverseny és meater-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: >/, és \'/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedtlvonok: 1, 150, 2, 2,6o 3, 4 kor.-ért. Hegodűvonók fornambukfából nagyon könnyfl 6, 8, lo kor.-ért. — Hegedű tokok 6, 7 60 kor. és feljebb. — Hegedülábak 4, 10, 12 K és feljebb. — Atltartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 20, 25, 97, 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40.60, 60
és 70 kor. — Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Cellovouó fornambukfából 5 kor.-tól 12 kor.-ig — Nagybőgők : r/,-es 72 kor 7<>. 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona
-"ft-

Ozltorák.
Primoítora, jávorfa. gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizauder-tetővel 90 kor.-tól 30 kor.-ig. — Priincitora palízamlortetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor, Koncertcitora a fent felsorolt minóségbou is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópcitorák közönséges kivitelben, egész-kótá» 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor, uíánz palisándfából 14 korona.
S é z t u v ó h r/n g a z • r e k.
Minden rézfuvóhangszor la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 39 kor Basstrombita: 49 kor. Piston: 39 kor. Vadásikürt: 74 kor. Kuphoniuin: 64, 68. 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakort 60, 64, 70 kor. — Bombárdouok F: 60, 68, 79 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110 190 139 kor. - Helikon: 108, 110, 139, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából tuezQst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel \'24 kor., 10 billentyűvel 30, 30, to kor. 19 billentyűvel 48, ftO kor. 13 billentyűvel fto, 6fi, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 90, 6.60, 6 40 korona.
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 19 billentyűvel 49 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 66 kof. — Nagy dob rézabroucM és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 korouáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Htuóbarmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűuó hanggal drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 9 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus. dupla hanggal: 10, 94, 98 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 59, 60 koroua.
Kimerítő árjegyzéket Ingyen és bérmentve szállítok.
/
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tór 1 szám.

\'Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdíts József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.