Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
20.71 MB
2023-07-26 12:29:29
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
195
318
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 010-013. szám március

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Kugy-KiuMjCHO. Jíotodik ¿Vfotyam.
10. szám, nmrezius 7. 1808.
•r il . ''
i''í
SOPRON- és
Kitotjedve
Vogyea tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar,''''^hsedászat;.tudomány és művészet köréből.
i MIB4M UMUIM,
A i •
*a«rkeh*iM Iroda é* ¿l«d<i Mv*t*li
WAJDITU JOMKr k6«y»k«rMk44Mk*o.
Előfizetési föltételek :
lUljb»u bilhoi hofJi«»l U vidikrs po«lin kOUv«<
»ÍM ITT« 1 - • «r*. - kr. Y *rr* - •--» . — J ¿viit^jríJtj • l , 40 „
M
A a.-kanizsai realgymnasium-nak részint alaptőkéje, részint épitkezési költségei fedezésére új^bb^n adakoztak.
(Fot/UUb.)
llartou János ur Nagy-Kanizsáról 100 tor.
Lovák Károly gyógyszerész or 60
forjntot.
wélltruMUtfi Jdnos ur 100 frt,
Haydeti Mihály ur gyüjtoményo Ili-pyáoziól: Inkey Kiinni a ur 00 írt. Csuzy Károly ur 30 frt. Özalatsy Fnr-kns ur 20 frt. llaydon Mihály ur 20 frt. Vajda Feronoz ur 5 írf, — Kíbs Ágoston ur 2 frt. Hild Ousztáy ur 2 frt. Ujlaky Simon ur 2 frt. Hirsohler Miksa ur 2 frt. Himohler N. ur 2 fit, Privavka Flórian ur 2 fr Kováon Dániel ur 2 frt. Pragor orvos ur 1 frt. összesen 140 frt.
J Szabó Lajoe galamboki tanító ur gyűjteménye: Wcist Lajos ur Galan»-bókon 2 frt. Kozlovazky Kde ur 2 frt Szabó Lajo» ur 1 frt. Körmendy Sándor ur 1 fri. Itechníozer Lipót ur I,frt Kéclmiozer Ábrahám ur 1 írt. összesen H frt.
Scmotko Lajos kiskomáromi kaAt-nár ur gyűjteménye : Somotko Lajos ur 100 frt. Hergel Lőrinoz ur 20 frt. C*íuo»ios Xlajojj ^r H) frt. Smidíng La-r (i frt. Mészáros Ant«l ur
Íos in
ú
6 Irt.
•inothy Gusztáv ur 6 frt. Goth György ur 2 frt, Cseto László ur 10 frt. Horváth János ur 4 frt. összesen 1Ü4 írt. ! x
N. Etl István murakeroszturi apát ur u tanárok fizetéséhez évetikínt aján-lult 40 frtot, a* első évi ajánlatot készpénzben be is fizette.
M.1 Uedokovits Kálmán varasdmo-gyei főhpání Helytartó ur 60 frt.
Nm. líaulik György zágrábi blbor-nokérsok ur ő Eminentiaja 100 friot.
M. Kuiuáruiny Ödön osztrák Bzont-kor«»zti apát ur ftO Irt.
Valamint a kegyes adományzók, ugy a gyűjtők fogadják nemerf szivü jó-tetteikórt legőszintébb köszönetünket h rnidtfn ezt nyilvánosságra hozni kedve» kötelességünk, el nem mulaszthat, juk kijelenteni, hogy a nagykanizsai roalgynmasiuini ¿pillét tiagyobbitására iKolgáló előleges intézkedések megté-tetvÓk; a tavasz bokösjsöntével az építtetés is megkezdetik, mirenézve va> l^mjnt az épitkezési költségek fedezéke, ygy »« iskolai alap növelését® történi! Kegyes adományok folyton elfogadtatnak a hálás elisnioréssel nyilvánosadra hozatnak.
t A tat\llgyi bizottmány nevében:
.. , , Hunok alajos m. k.
alelnök.
(FoljUUu kO«*U*>ík )
Sóhaj, Naoy-Kanlzw febr.végén, 1868.
Ha valaki, ugy én vagyok, ki figyelemmel kinérem városunk mozgalmait, akár a politika, akár a tudomány terén, s valahányszor egy oly eszme valósul, mely városunkat minden tekintet-beu emelheti, dobog szivem, s mintegy azt súgja fUlombe: „Nagygyáles* városunk, errtsaé szép hazánk." .i Örülök, mondom nagyon örUlök, ha látom, hogy i városunk majoritása fölfogja a mintegy előtte lebegni látja azon három nemes ozélt, melynek vh-lósitása az ember (öladti^H t. i. az igaz, sxép és a jó érzékitése, örUlük, ha átlátja, hogy Otfiipáu a tudományos quali-fioatio as, mely kiemelheti a a embert, emberrel a várost, váronnal a nemzetet az élqt mindennapi köréből, azon poloz-ra juttatja, hová illtf, hogy minden rnU-velt európai nemzet jusson*
Veasltnk egy rövid pillantást a nemzetek jelenlegi oultúrai állására, hasonlítsuk össze hazánkat a többi mit-veit nemzetek hazájával, kétségkivUl föl*ólu\jthatunk : „Nagyon hát.rava-gyünk." Oh, de igaz, nem oso^a, liiss anyagi javainkat, mely tevékony emeltyűje a szollemnek, nem a magyar, hanem liaohok és Sohmevíingek rako-gatták láda (iokjokba, mindazonáltal na-g)0U téved az, ki elégséges oknak találja a hátramaradás ókori eszméjét, pengetni azért, mórt 18 évig nyögtünk, nem tehutUnk többet, elég az, mi kell több stl>, oh ütved, nem kell-o inkább most minden erőnket megfeszítenünk, s küzdve küzdenünk azon állásért, hova illő, hogy egy „Isten ostora" egy „Árpád" egy „ Korvin Mátyás" unokája jusson, nem ke\l-e azért az eszméért íiarozolnuuk, hogy „Legyen a magyarnak hazája, oly hazája,melyro minden önzésnélküli honfikebel büszkén tekint. hosMou vissza." De ismét ne gondoljuk ám azt, hogy csak fegyver, kard b Ilyen eszközök vezetnek bennünket a ozélhoz, oh uem! tudomány, mUvé*zet, iparlen-dület azok, melyek kiemelnek bennünket a sárból, hova mind önmagnuk hibáiból, mind a balsors vaskezo álul sújtva estünk ; néztük csuk a hajdani lióma nagyságát, váljon, mi tette azt oly nagygyá, kard-e vagy tudomány? Karddal osak egykorúit tudta lebilincselni, de szellemi műveltségével minket is a tizenkilenozedik század olassi-cismusát is legyőzte. Tehát eddigi so-raimbülaz tUnik ki, hogy tanulnunk kell.
De ismét tudjuk azt, hogy minden tény, oszköz, molylyel ozélt akarunk elérni, tanulunk remény fejében, hegv egykoron tudományunkkal gazdagitsiiK a hazát, pótoljuk tudósainkat; igen ám de ha ninos méltatva a tudomány, nem kAtolják fel azt, ki howiu éveken ke-
■ ■" M ''! í '' >
^rdetések
,,,A >»» |<mAIk>« j>»ÜUor<n l-MSr T kr. l''Uor 8 U mlnd.n (oribbl b*lkUli«M 6 kr, mi)«j4lJ wlndoo HRTM t>«ikt4UUArt (O kr. , A »Njrlli Ura»'' pMlt »of btlkUOil d(J» IS kr.
.1,1,
resztül küzdve Ínséggel magát a tudományokban képezi, s ha mint szakkép* artt szülővárosába szolgálatot teendő visstajŐ i azt a keserű tapasztalatot kénytelen Venni, hogy a nép zászlóján azt hirdeti : „Nem kell törvénytudó, nem kell diplomatikus.14
! Ily körülmények között csüggedni és reményét veszteni kellene a tanuló ifjuságnnk a nem osoda, ha már is találkoznak oly szülök, kik ugy gondol-kosnak, ozélsxorübbazon pénz monnyi-ségot, melyet gy>-miokeik kiképcxhuté< r.éro fordítanak,, kortesek közé vinni, gyermeke kkel duemagog szerepet játszani, általok oly eszméket hirdettetni, melyek a nép szájízének tetszenek, a * népszerűséget megszerzik, azonban bizsunk abban, hogy az alkotmányos fagalom ezen kinövéseit a hon atyjai bolátva oly törvényeket alkotandnak, melyekkel a népnek ezen vészteljes irányát fékezendik, c üdvös népnovelósi intézetekkel megismortetik u néppel nz alkotmány b a szabadság fogalmát, de bízom egyszer*mind népünk jó szellemében is, mely majd idővel megérve, belátandja, hogy nem igaz és üdvhozó irány volt az, melyen haladva a szá-jaskodó oleonok az izgatás gyújtó szavait hiutotték keblébe.0)
OLÁÜFI GYULA.
Az oj ipartörvény érdekében.
18üy. jauuar hóban.
(VI,..)
A törvónyben lényeges hibának találjuk továbbá rzt, hogy az iparllzleti engedély elnyerése ninos a szakképzettségtől függővé téve, hogy valaki egy iparüaletet kezdhessen meg, ahoz elég a nagykorúság, a kifogástalan előélet, p a feljogositvány kimutatása, igen gyakran ezen bizonylatoknál is a szigorú törvényszerűség helyett, visz-szaélések jöhetnek alkalmazásba.
KszÜi)k ágában sinos azt állitani akarni, hogy minden iparválallatnál a szakképzettség feltétlenül szükséges vagy hogy ezt talán utánigazolui kellő..e, s pedig annál kevésbé: mert maguk a régi ipartörvények is több üzletet, nevozotesen; aszövészségot, a hjm-varrást, a gyapot osinálást sat. szabadoknak ismerték el, mindazonáltal tekintettől a hazai ipar kifejlődésre ki-kerülhetlen szükségesnek tartjuk mi azt, hogy az úgynevezett most or emberies ijmrüzleí csak feltételesen gyakoroltathassák, b ezen feltételt nxon igazolás győzze lo, hogy az ipar rendszeresen tanulva volt.
•) llotiuk o h» »fU» »nMkttl. kofx a W-
▼«ti lW* klvluUl luMuukivi UnpSk, boitak aiiii 1», n*rl .»*ii5b»u t*<p t«h*u4f ajrom»l tÁUiauak, * « tireu »ok *a(«<t »^irtnOuk. Siol(4l)on
bttiditiiul nl(M meg|.jj»í«lliiV, k»(jí ly.AUbl MÍkk«l-u»k u «jrituuk Ufiakbaa Uit.
Iiwtí.
Hirdetéseket elfogad :
M.-XssUaás:a KIADÓ IM VATAI,. PMtsa: ZU4LKRU, ■ÍM-, Mwlsrf-, tsrtte-. dUJ»*H«.-Fr*»krsrt- U ttoM-IM«: HAA8KK0TKIK k VOOLgK. llpo»»-. B»rs-, i* 8twttjirtt»a : SACttSK 4c TÁK8A.
felett való értetion törvény hibájának
Az egyesületek határozatokat is a tartjuk.
Alig lonno valaki, ki az iparügyeket komolyan tanulmányozván az iparos osztályoknak egyesületekké, vagy ha jobban tetszik, ozéhekké való alakuU-sát, ugy ax ip»rüzlot érdekében, mint a fogyasztók érdekében is, parancso-lólag szükHégoHnek nora tartaná, — osakhogy a törvénynek ezen irányban kötő határozatokat kell tartalmaznia, a a haeterogen elemeknek zagyvát a legnagyobb gondossággal kerülnie.
Kell, hogy a hazai törvényhozáa osztatlan figyelmét minélelőbb az ipar-ügyro fordítsa, ha nem akarja", hogy a» iparügy, a társadalmi és népgaidásMti életnek ezen hatalmas tényezője, ni ég érzékonytbb visszautasítást szenvedjen nem lehet, hogy az iparügy szomorú állapota sokáig tartson, annak nem szabad sokáig tartani, osakhogy a törvények alkotásánál teljes tárgyilagosság uralkodjék,ésuemuii befolyás reaoiíona-rius értelemben helyet ne foglaljon. v A kormány, ugy hisszük, kiváló szemügyre veeudi a oiéhügyet, a ren-dézott iparüzlet ezen legkiválóbb ténye« »őjét.
A jövendőbeli egyesületeknek, vagy ha jobban tetszik a ozéhoknok négy fŐ czélra kellene törekedníök. ,
Az első: az ipartauulás előmozdítása.
A második: a dolgosok teohnioai kiképeztotésének előmozdítása kéziutt » ipar iskolák által.
A harmadik: a társulás, az elforgácsolt erők egyesitéso egy tehetős egészszé.
A negyedik végül: a fegyolmozett-ség a ozéhhez tartozók között.
Minden «gyéb ragaszték az egyesületi tevékenységhez osak is niellékozél.
Ezen végcéloknak szakadatlan követése által a mai nap kopár, silány, minden támasz és tokintet nélkül itt sántikáló ipar feléledni, erősödni kezd a azon helyzetbe jő, hogy az üzletet, mind a készítésre, mind a kelőségre nézve a jelen követelményeinek uiegte-lelőleg berendezi, a képesiti magát a borontó conourrentianak bátran ellenébe állani,
Hogy a kormány ezen törokvátt n közel mult tapasztalatai —■ b a nemzeti jólétnek ijesitő tünedezése által sarkalva, ugya realianodák Ksaporítána, és tökéletesítése egyéb teohnioai intéietek felállítása valamint más oldalról hatalmas befolyása által leg hatályosabba a támogatni fogja, arról, a*on férfiak jól ismert hazafiúi azándékaik után, kikre az ország soraa bizva lett, minden utigon-dolat nélkül meggyőződhetünk.
Ezen csikk végén azonban iparálla-mányunkho* egy évi felszólítást nec* fójthatunk el.
Si*rkAJitfoÁji példány.
''Áh iipatoxkarx .«¿rJwJthátik
azon nieggyííztf belátás elöl: hogy az ornz-ig anyagi kifejl.tfdáaénok viaszai»-kötése rája íh nagy ró*tbcn neho/.itfitr, hogy ejjy jelentékeny a
mai idő jelenségei oltftj ^lytouoairt^ csukva tartja h a több^''netoí fcövkjKrtt régihez való morov éa f/.iVárt^wg^ kodása álltai hiszi afc ido jjplyamát megakaszthatni, s » világot kényeaoriihetni, hopy ez igazodjék hozzájuk; ahelyett, hogy önmaguk a világhaladásával egyenlő lépést tartnnának. — Ide tur-toznak kiválólag mind azon haszontalan türekvértéhogy az lolíibbi egyed ározó ozélméírtíndtfcésok Iftnluvtattaníut-'' 1 uik, továbbá. minden borzonk$il&L.ft?; ujabb koii tUlet c^eltyUk V( mint a munka megoszlása, az erok O^yOsitése, a''g^k'' ulkaln\a*íísa sut. ellöH'',Í!végUl á lú^áság,'' á'' közijnbősség a HzUkséycs képző iivtézetpk fplállit.á^a körül, nie-Jyuk,ipar»ílly.uiiijuyunkbau a ozakkíp-zettségot sokszorozzák.
Snh. R
A „HA''ZA"
1»M '' / ■ [ s
ólotbiztositó bank.
iFoliUti..)'''' '''' * -1
Ám nézzük, hogy ily eaetben szükségkép. értékosithotlcn-c azon összeg vagy igen ?■ > ■ • - .
)ii<Erro kereken azt fololem, hogy igen irt;'' ugyaniba valaki pl. 10000 írtig biztosini magát a már 20, avagy keve-awbUév lei''orgása ulatt a tárnulat jién*-liiráha lökúlotfsen be ia fiioté, szeretné azon. 10000 frtot valamely fekvő vugyonba fektetni,. Bommi'';máK néni kell hozzá, mini az, hogy jelenti szán-dok(»t az ügynökségnél >a un a víhzoii-biztopitiU .erejénél. fogva, mely vngy egyezkedés által történik, kili/.eti neri ki a kiviint 10000.re menő összegot. lyltno tehát o rövid felolotdia elégsége» arra nézvo, hogy moglcdiertsen ér« tani belölo, miszerint még- az ily ösz-h''/og H''im liuvor értékcsitbotlon, mit különben, még ha ugy volna is, a társulatnak nem vothetnők azomére, minthogy az, ily Quliotőségru nem számit, üiiddn bennünket bizonyoa kívánt összegről biztosit és pedig ugy, hogy az a kővetkező nap történhető < luddlunk esotén is pontosan kifizettessék. l)o a „Hazau bi/.toMtö banknál ''«, felhozatni ellenében lehet agy is biztoaiUiii bizonyos összegűt, hogy a b«fiiu»"tt Összeg kamatja in évről évro Utr.ta»''. iíog szá-mittatik.
r .Nino^, ninoson tehát egyetlen egy kibuvő boly is, melylyol muntegothetné maflát az ember uz''életbiztoaitiU éllon-órdokóbon, mert egyaránt jó az gaxda^r.; i''.ak szegénynek, tőkepénzesnuk, föld-birtoi iíinak, bivhtjün^kiiak,í h»vonbér-lőnek v*Hí egy szóval mindönkinek.^ -iA nagy lölubirtokoa t<ü/£ti ninoalrá-morulva, hogy biltQMt»''..« öumngát, nwft alili) ijrt bizonyosan >van,. hogy tyvéL » táliin ínég ké»ő. unokái Ví kó*. nyelmuion és uriaann, hugélhot-
ugk jUvedelmokböJ, do azonfülü\„kogy u, *pjrOz<MscéU''t} válto/ó, ogy ily gazdag bírtykqsnuk; jutott mi» VvMi. jr. mint egyedül osak , J^véi .bukvugitíi ^ ogy,>zc|U inaga»zti>s hivatás. ,.uit'' ha!
betölt moglolel|(IwoA^iikötelo¥«»égé»^^,
mig ollenkciő esetbon osfhi bír aina n.enivP c/.iinct .%-hui»i»>.:vj.;r. -1
Van, vgyanis, ¿nj .h»»ak
líjég »ok. jwíókvny {ntézoUí mttlyekkol a , k^lowxágok ,nulr diose-kedhetn«k»., HÚg Jioilunkban o»mk a k^zjfyuik, ,<,4}gy,^i; lépjen,,t«Mt,a. 1íí\t, l.ftiv^ Konib^é» liamíim neme? 6i4koiiyr »A^a álul a i|i^r lé.''*''*"'' ík ^yv/íHpit^ár« a ínég qM^k tfhajW^ knak pedig létre-, jbjlOt^rO, , • : , Ni.. ,
Vajmi édo»í egy valódi'' honfiúnak azon tívjat, Jtvgy -n^ nyire sinlltmii és anyagi tfchplM''g/;, !*dé, bfttoltó a, honpolgáii — köte''jt^cg bzabti* oa^lt,
mely ogyazerBinind mindjárt « ténye Által meg is van szontelve. Ks orro iuio mily alkalma« ^szköz a „Haza" élotbiztobilí bank Egy ínagft, illdoz-haűfc Sunyit, hogy nioglogyen'' egy I nlapja. J)o hu .tóbb lel.
k« t öm^Áetd) a l)i«tositó t4i>ntytinU ^véhWmt lííoÁfúlfti''ősszeg'' -iizetf-séi 1» kötelezi minden. eg)cs magiit, ix^ny év és áll, a századokon nevét hirdető, nevét áldó intéiQt! Éh nem kelV ''áit1 moftd{ini, hogy nagy idCbo "TirtUl ,na'''',> mtfrtha mindnyáján i^ry gondolkodunk,^ haladás helyezi P«ntfáfb^i> tHiulÜnkr-f beszeg JIWU. vplnaMieut/celi bziuhá/unk, !takarék, pénztárunk,»'' VaköW> intéfcete^ kórgdánk, tn(}(ja||jtr<ftgágunk atb., lm elődeink is hasonlóan gondoskodan-dattak. Tonnf mertnylt'' Má^iint bir, de rögtön — bit» dát etoittt'' qúi oito dat
?»• "'' V '' niTyif! J -fi .
ml qiu numera tardat — éa elmondhatja nemes pjiérzettel {. igyekeztem megfelelni honfiai Ivőteímuégomjiük; >> ha még talán életében emelkedik föl az épület, -mélyítők alapjához Ő is íIIohz-tott egy kövar, felkiálthat a« öreg Si-n\oonnal:''hUram, moHt 1)oon1k(1 el a te »-xolgádat békességben ; mert látták szemeim az < épülotut, • molybon meg fognak áldatni''a jótevők nevei { látták szemeim honom fölvirágzását, moBt békességben boosálbatsz ŐKeiinhez.al Es niuos-ü mogédositvo végső peroze azon honliunak, ki''ezt1 elmondhatja,> önmagái ól 1 ;;i >'' ; , '' '' .<h:l Ha széttekintünk hazánkban,'' nom oxokély bzámát fogjuk találni azon je-lesoknek, kik eiollomi adományaikkal igyekezik loróni hazájuk iránti tarto/.á-sukat. Tisztelet ezeknok, kétszeres tiszteletet mondom, hiszen ezek mindonö-ket oda rakják a haza ''oltárára, a >mig szellemi tehetségeikkel annak anyagi hasznát is emelik t maguk alig ton-gőtlnck, a azáraz diosdség babéra! po-dig, vajmi Hatyrious koszorút képez verejtéktől gyöngyöző homlokukon! Itno ogy i fényes alkalom iámét 1 o»ak akarniuk kell • leróhatják honfiúi kÖ« teloaaégtfkotu ozok érdemében! igen, , biztosítják ezek életét: a meglehetnek győződve,"hogy a hazának tették azt; s a bohloginköntudat jutalmán kívül, még a nemzet háláját ia kiérdomlendik maguknak.
I tV<u» Viw.)
) i

Heti Bzemlo.
Mnrciiua Ü. 18Ü8. — Az ftrndi vértanuk oiulék»íobrám od-tlig 22 csűr forlat uyult üísbo. — üorlia-boa n^y ^astorgáljrti tini) nom aludt, o linlogaó^ot >ör a thoniváltól nyortu, ino«t orvofj l''olUgy^ldt ulatt vad, oNö orvottú^» mAkony volt. — A po«tí u^gkuuylia Tvlál-Illák i 4 exor ndágnyl ételro íü t*ur furlat-ba kortO/''-t- A"p.ktt vUv.J»otóknól cg/ Uko«»tAly í frt 60 krt.'' tí*ít ¿vonkiSnt. K''ip utUn »!»nyi vjnot, c inoiii.yi tot«»ik.— KoloztViUl Z>»ld Forcno* jeg^aa kovntvA-liiMlAü i»lk«liiiáv«l a néphoa «¿ólluni uknrt, •do u roiidúraó({ olfogtn, emiatt n Jug^k»dc-iniiiból kltlItHtók. iFAklyAa aoaét knp.>tt. — |Laju* bnj<>r király fobr. 20-én inoglialt. — !Livorp.ilb.» ugy ujonüro a«jt van, 7*o»or ti-.ión l''ojó<óbiil yaló • nyom G280 Tantot. — V.iUiai a d»logAiio 0lé«cicAiál)6l : Bnuko : |Ti magyarok oly kótkodiik vagytok I H* nokUiik, Móló VA>-ndy OAbor — annyi anyagot nyujtaonk ex''ioll» iátok a bualümr*, mint nyiOtatl^k olőduik na o''|qnko^(/ro, bi-»onynyal orótobbok lontUnk olykor bitbon, itt int vagyunk 4U"»t a kótelkodó»bun. — A poron »király lovAról looavo vosiólyoátín uii''g«tsb»«Ult. — Hlraterint nagy varotokban ine^opg.''dtdtotl n katona (¡«atoknok ,« pol-i;tiri öltitoy. vi»o!ó«n. A ,a*ikál tilalo a i* <i|fog tiirOlfotni- — As utAbbi longyoí f>-lki-Iűh Aldoxnta t 134,212 «gyAn volt. — FeUö MagyaróranAjjoii «/. oroaa iz^aiAa''ik nagyliaii f'' lynnk. — Fiumo ét kömyoko vAgro magyar koi''inanyxóaAg alatt leaB. —A holilgymlníat-torlumban mart. 10 ón «''góaaaAgtl^yt tanAoi-k»amány tartatlk, inolyro tObb vidóki orvot ia magbivatik. -—
Zala-megyei hirek. Jllí;
— Barezn Sándor zalamcgyei eltö iapan ura nagykanizsai polgfrcgykt rendoa tagjául jogyoxtotto in) inagnt, 1''krftMikodnimi ogylwt poilig ditxUgjaul válnanlOtta a köi-Uaztel«tQ aliapán urat»
— 4 nngyknnisaul rtlaraeijta nóog j 1otu tmrCi!4>ón kiior»o|AssAl jjastnkótatt fAnya«<«ArÍki)rü AUroaertAnöWyigalinat rin''-'': doícad. Hulépti díj 1 frl. sorajo^y 40 kr.
— Galambokon e^y „ulvaaó ogylot" i.Ulvdl, melynek oddigcló 20 tagja van, mindo^yik liotonkjuj egy ha*Q.at hxotvón, St<''() osuzegeosko jB fnóg is bo.''i oziijn ij.i^.lAn kia-irólng lAp^t iiordatnak. óliajtanái; lio^y
0 u^u\o« jntózküdóst rniiióí tobb köaaóg kö-voa''so. " r
j; u V i Ifti.o fa Rudolf. Bjatoa farrá«bél t Mrteatlltlíik; ii''.gy Yílmora Kudolf birnova»-xíuigurajuüvéa* Jfolyó maroziua hó t-\tAú vidékünkön hai gvuraonyt adand. lliaaxUk, mÍB/.<u int)ipUvé»*ct i ,<>gáo. efe rondü caillag n luginultiicubb rokonszenv ós pártr fogásban rósxosUlund lolUca küzibiaógQnk róazóröl; hisz ismorjdk .Vilmeranuk, ki svód orodetilp* magyar-líono óa Magyaror-sxjig iránti órduiucit, tOrhotiun rokon»».:nvót, mely inüvuibon akkor ia nyilatkozott, midőn hí Európa olött még alig iamertotott, valamint akkof^ tnidíín miiítie^ umi magyar volt, vótokkónt UldOatotott. 6. Volt az, ki a külföldi mQvószok krixtttt »UB ösmorto
01 a magyar eono órdokeltiógót ós ast lia spidithatiaa u.Üvósxi ililottoi fölfogva mu-tatta bo a raüvell világnak. Azórt bíston roméijdk)"'' hogy a tnOvóskotkodvclÖk kÜ^ rflnkbon méltó lulkotcdóssol fngadhndják.'' <
1 -- P ó u to k. mi mart. tí-An natn many* dörgéa ós villáiulAssal art« jógosö lopott r^og bonnOnkot. Nagy-KanU«4n nyugotról kolut folé l.u/ódoti. ''
,—r Sormáson néhány héttal ''e''aelBtt a a tomplomot folrelrtók ''» mintegy 1B0 írt. értékű tárgyakat oromlak el. Alapot'' gyanú folyUa ogy kolompai TOkölynovü f 6 tag ból álló oaigánybandát bo is fogtak.
— Lapuplc i^al néhány fiámáhoi, ktllö-nflson a gAzdásznttal foglalkozó t. olütiao-töink számára Rov«r«tóból Tamburini Antnl takarmány, növónyfólo inagüsloli Jolantéiét mollékoltUk. Ajánljuk aa illőtök llgyolmébo.
I,
,ii >
Somogy-megyel hirek.
1,1 /I ""i J4'' , , • .. ni
— Csurgón a nap ikban tartntlk raog aa
omanolp»tip flA^opély, a« egyhásl annépélyt tát-ana toatvéralós! obód kOvoíl; oétVe pé''dig báli ln«nd. . (. •:''(!'' > i ;
— Lapu a k mult aaámában köxölt<í<«t»f hogyi a l''igyoll^|i jótókpnyozóla bál frtot J''ivudelmoselt, oa ossáogbon a''tl''aiU j.Wedcloin 12Ö frt. u kogyos folülfisötéá 174'' frt. Tolt.1" ''•• '' '' ,
— A kaposvári hoovidvigalóm 900 frtoa falitl jö^edolnifSaU'' j •
— Ujabb hír azorlnt a ZákAny-zágrábi vnspályanAl a munkálatok april hó alojéa luindoii blzonynyal koxdotükjt vaondik. ;;
—• M l h á l y d o n korcsmai vorokodóa fordult elö, egy kanáaxt anyira mogvortek, liogy óletvoaxóly közt van, ;
Sopron-megyei hirek.
"rí
ea= Sopron, martiua 4-óo, 18Ö8. Folyó hó 2. 8 és 4 ón mogtkrtott pra&ágoa vásárunk egyik a leggyöngébb volt mind aa qladókat, mind padig a vovőkot iliotüiog, a gabona asálllioiányok axonban jelontókonyok valá-nak, s inlvíil osckély volt a vovö, a* árkk sxáilottak. Jólolmt a soproni 4 orsxágns Vá-aArnak os a legrosseabbika, hostája ktitütt roiuéiiy9Íi)kot uiég a»m ológitetto k|, lopások mint ilyen alkalommal sxokások, történtok, nom hiánysottak apróbb vesxekcdésok és Cxi vakodáa''ok ao m as alsóbb nóposatály között, molyok azon sxomofltó Upaittalatoí igaxtilják, hogy a falusi nép a vásárok Iá-togatásál iogkadvosobb Unnopoi ko*ó a»Aiuit-ja, óa mintegy axon hiodolembou van, mi«»a< rint llyonkor a atesies italok mórtékotlon h isxnáUtáVa jogo-iiva van, ex ux oi*köldsl oldala vásiWJainknak, és avért u«y '' lilstom n klsobb királyi haasoiivétolok tul \jdonosni Aa bérükön, ngy a fogadósokon kivOi alig fog találkoxni ertoliuus ombor, ki asámtalai^ vásárjaink, inogsxap.iritAsAt vódoní ha|lánr dó volna. A vAsár.ik at uJabbkoru''k.Jzíeko'' déli oaWkOxök kitérjadése, és a vasutak ló-téaéaa óla fontosságukat vosxtollók, és tnannéi inkább aa.porudlk a kötlekedéa, annál bijonyosabbsu aiUuik fontosságuk, önnek folytan ÜdvÓs voln», ha a vásárűgy álapoa ssabáiyoxásnak nláveitetilék. '' ta ü U.klwn már rfg Idfl óla nom té-totoll oóiIilés kutya adólnK. folőlr pt>dig, oaou holyi a^abályuok, olüljáróságunk által miképpon keaoltolik, uiogérdsuili,
hoKy felöla mogomlókoaitlnk. K vArosbau .^ibfn^y ÍM kuly''a van ''adi alá WjelontVo, axonban a kutyák ssáma magkösolitia 2000-rot, ha ax utoaán fgy csoport ily állatot IA-l''tnk, bi»onyoaak Uhetttnk, hogy tia köittl , van kelt«, mily1 a sxnbálysxorU bólyog-^el ellátva volna, és misem történik, hogy onen helyi »»alíály érvénye, ugy aaon tealü-Uta''ok tekintélye, mely esőn sxabályt alkotta, mngoyntnék, éa omoltotnók a aaért fel sem tUnnék, liogy sokan megbánták már, hogy aa adót butították. Ön lapjában jóval oa olött köxillvo lett, hogy ax ugy nevoxott Walohgraben város rósxon máig Is moglovÖ várbAslya lorornboltatik, lássa es ismét nagy nyomda hiba volt, mi azonban uora a betUsxcdüt terhel'', hanoiu vároaunk o oon-aervatl v atyáit, kik ax ox óvi köxségi k ölt -''éi&pyir foh>JfiiU«''nát:skft*AA alk^jmával gyó-xelmot ny<irtok azon rósx folott, kik as Ös bástyák loroauUAt Uirvoaték, és ennek kö-volkoxóso ux, h"gy oson, a logaxobb város réaxt ódous^ofttségében tartó bástyAt még soká fogjuk látni, títon párt voxóréuok 1a mindazok, kik o párton állottak, nem kell tollát hacatini wtiükot hikrdotö omlók aspbor felett aggódni, au ö tottoik, már imaga ia
•<uiék , do uiilyon V us más kérdési Egyébiránt halljuk, hogy ogy társulat van nlaku-u»«ily , o^ou vároa, róast megvonni akarja, ós o sxotint még inegls csbétik, hogy a bástya olfo^tUnni, Vedorarool
VaH-rríögyei hirek. 1
* Tolvaj! ás. Városunk ogyik vendéglőjében a mult napo,.'' egyikén kótvi-doki sxálló a holy sxUko'' miatt ogy. .saobAbf kényasorUlt vonulni, osok ogyiko, Uvaának uti börOiuljót foltftrto a több ruhitr^uüi elsikkasztott bulólo — a tettes e)fog( to\t.
* Tttívóis.'' Folyó hó B-én vtu.dóra Tana köxségbon tUs (itvón ki, köxtlsstoletbeu álló lváukovich János ur holyottos alispá-nunk, a ottani birtokoanak p.ijtája gab&a nemUvel együtt a lángok martaléka lett,
VAlasstások. Folyó hó í An Vette kezdetét a megyoi gyQlés, lcgulöaxör ia egy Arvaeséki Ügyvédi állomás rciidssorositto-tett, a erre Sxnbó Foronoa holybelL Ügyvéd válasslatptr meg, — es alkalommal L«ky Antal ura Jo:uoai vagyonpénstArpok« hivataláról lokös»önvón, holyébo AJkaa KAroly vAlasstatott mog. '' : -
* Nyári sx i nh áx. E csira Alatt alakult Ruppreoht Jóséf igazgatósága alatti társulat a főtéren i<gy nagy kitor|odéaft bolyon mulattatja a . uéxiiküxüiisogel, — iga», hogy ioloa d»rah''>kat mutatnak, s küllnös órdokolt-sógot láualk a fér ti világ tanusilni a tol-szí>toa tfioot „>Ubujtu n«l tagok iránt.
* Eiuatioi pátion álif/. banquott. Koroiulai Sohoy N. ur as om^noipttio mog-örOkitóaénok otnlókoro Ssombathelyec hlr ssorivt iiAgyszorü banquottot Ad 400 teri-
tékkol.
1 11 " . ■ > ,
. i r
Irodalom,
-Ti Nagy-Ssomhatban. márosius l-t öl „Pannónia''- oximU holi lap Indult meg. As „Esti Lapokkal" mi is ast kérdeasUk, miért nom magyar ?
— llok Uldo tot l hüsa ánk « „Népiskolai könyvtár" olsö fUsoto. E «sltkségot pótló, gaxd ig tartalmú irodalmi vállalAtra figyelmeztetjük a lelkéss és tanító urakat, Sxörkossti Molnár Aladár, a magyar t. akadémia lovolrxrt tagia a igen joies képxettsé-gUUatal iró. As elaX fUsot Ssalay Lássló, Gyulai PA», Qünpxy P/ll, Ssabó Imre. tísAfa Károly, gr. Mxár Kálmán, Kakf» MArjton, Vaa (iíf«ibon. Tompa Mihály, Kbrekea Jó-ssef, Petőfi Sándor, Rélhi Li\joS, Oirókútl, Arany Láasló, Szilágyi Sándor, éa Arauy Jánostól hoz mUvckut. ül/ órdekca köuyv oa, moly nomcsnk as iskolák növondékoi-nok lelki képséséro ssolgAlhat, do mely bon gyönyört találhat bármily rondU olvasó ia, A tnAr oa olstf év folytán iiat fQxetbon legalább 00 nyomatott (8-«<l rétü) iveu taegja-lenö „Népiskol ii könyvtár" olöfiseté^i Ara „postán való megküldéssel" füsve csak 2 0. é. frt. Faluhelyen nehjsobb éa költaégo-sobb lóvén a könyvköttetéa, «»ért „kemény kötésre" ]a is nyitnak elöfiketést 2 frt 40 krrnl. Aa olöHzotAsI- pánxok Oatíriamm Károly kiadúköny várijahos , (Erasóbottér) küldendők, ;
, -r Tóvölgyi Tituas előüsetósi ivót bo-csáto''.t ki Jíaóh Korspak" oxlniti aa-lírikus munkára. Elörtxotési Ar 1 frt. 18ÖÖ-re ssóló naptárt is kapnak vele as elöfi-sitök- E képes munka valóssinüleg kelendő l ia ».
•— Mogjelöni „Munkások UjsAga" osimtt hetilap. SsérköSíti Kunsági. Ara e^éss évre 4 frt. KöshiAoyt pótló joles vAllalat.
Moghultuk nóvjogyzóke.
Saorobatbolyen február tidban.
, Krinol (lUela 3 lián. UÁ''| ir Jáoo» .1 h.''nj. Kuio-vlc»'' Károly 7 ¿vei. Kueha T..y»tW7A ¿vas.í >¥olnll4«f llSrtnina a é» fiI ávc», Mtighnmer Karolina 14 n»|>. Nojrinaaky Imre.''.! éi fél éytyy (Kitje dÁno* fii 4vc*f, l-''ogjcr András1 6 lidrt. Khróviet* Kíronci fól évei. Horvát <lyöi)y A vej, IWptjq £crph<?V-« fVfijj Jubel Kerenc» 3-» ívoi KiiiFnbachrr Mírla 10 évei MayW Hirbála U {ital ''«itali-Jésfaí X A»,«^ fiH^J I ryea. Perina» Jdiiof l<> év.-t, livlotíle» Károly 5 bén. Körmendi Anna.8 lióitapvi, l|ra|)cd| ^sronea'' «ve»,
JSTsrLit ]pct>at:eL(
, ! I) 11 ■ i I . ,. -I. . ü. . '' . i ■ ■ I
^ ,,Somogyu utóbbi szAnia nyilt poajá-otlioBua htíaloményko van, mély lapunkban megjelent I ¿,iarAolittu ctikkot t igy cnjátUgi;|apil|ikat:ki»*tija rend rontani -inni, uiiijt ii''- »riftjajom t^gntélyébo hibátlanul tolakodóid iport roaz akarattal s at irodalom t^kljjtolyéh''dí jriém töéltá'' haog 6» irálylyál''(r nont Ihlll/hl) nokl ront a törvények Báuczniba bovott \%r. népnek a n/.t yéi^g bántja. A „raudroulatiláa" a SomOgy »aorkeBütöjétül liaveflég., és még valami. A ''„tényleges" rqndroulnsitánt 6 már any-nytra moRítolWá''A" NéiiieiW-K >bot Ügyben, hogy o szót önkénytelenül hivaatiálj»; tekint-non naptárába pirulva villaq<\ji) bo |iiva-tatlmiBágátf * jikuratra ^lézvo podlg,
liéÍ OVO 8 ¡V Inptjuknak elég vU/.-
tzavágó tény; hogy''Valaki a törvény sán-".zain belül van — furcsa,, hogy annnk hibái az Eszt. Közlöny azerint is no volnának! czikkünk, ha a „Somogy" azerint vérig bántja a* illőtök,»*, Inít a „SQU)ogyu Bzerkosztöjéuek I3«liton-r .''íredről a 1''. N-ba közlött zaldó ollonos erikkei akkor a cíont velojoig bánthatták. No do LnAs idők, luáa emberek I a népdal szorint: némely ombor uiint iiz idő villtoírtiidó 1 llf.VH»; . 15X3Ú'')
,-lla ^bAr % st'',,i«"8yu BjierkcBstüjo diplo-m(itilíIrudalmát'', inégi» bAl«rkoil\inW njAnlahi: vé^yo kotébo a tnngyar ííyoivtftnf koadftk Bzáruár^ a a nMgy.b«lttkot _iijipiUgur inert „nélia^''«njtéhlbAiif In fóliaW'' fel,''- Mo liBtEiiiiljn, k(ilonl)öi) n tionnalistAk U növelik, attrtn talAn a „gabitafl/.lulllnk lanyha kodé» ly<) bolvKeto" ns plnoiunkon épon ntt ellenkező előfordulü Bat. snt. biu. nem bérlik a „irodalom szentélyébe''-4 botűkíntoni bátor-kodé mn>;yar embert.
Az iroiluloui oly korUtlun tér, hova inin> donkinck, ki kodvot, hajlamot ét tannl-inUnyt éroz, belépni jog-\ van. A inaga«tbb fogalmit irod''tlmi aerabél a Somogy szer-kecziöjo is bitkfonoxot hány. Egyébiránt UícIm''Iíimi Bztrinl: néinolyok irodalmi ter-inékoi viiutioÁiaV l''-liolliok ii''g''jaií, do ártók Bolia. A ini b ftu ni(tk<)désénok (« megvan tollút —» baszna,
— T. (I, U4c*. l(ociin»t 1 mtl U|>unk lioii*. A uiln<»ala|(at kijavíloliiik.
;■ I.I-.I .......wwgm-----BW—------i--
— K. G. JAnoihii». K*ga<lja kOttOnetank«! s ba-
iXli iilvJlve» lldvOílelOnkíl. !)ec»e» lff<r»líro (timo-Inak, a ríR pUteaB l»nt |i»Dg«U>o v»Ub»n Br8mM »irrrínr (>lra*^<nkrtafc. t^r)"«, t''l''irjjtf. tlík «n-míMvriMi lett ti«rem ífnV vilavi» akkor A.lí.atuuk
— S«. A. Koiiliely. MagAn lovelet Inink.
— il. M I.uujtéIUÍU. VottOW, do még tU''omton nem vilK>tollia(ank.
TTX«
f''.O-Jj
>11111
T AR>CZ A.
Móla búsan ...
i''
Méla bi''i«*|i ko«g a toron/
HarinnJ«. 1,1
l(iVa l>frangxé) a halottat
Siratja.
Birok éti li, kBnjr p«rUflt lo (
Arcionion | (, ¿a vatrynk a legkrvÁbb a ''! . VlUgon.
(• , , ( ¡V
H(r a harang, a halottat
Mum». ,
Yluhangra lel kchcleuihtn
néa ''hWngJa. Att rebogt biLa vitiUaugJa
Balvemnek ¡ Hej bo boldog, akit ott ktlnn
Totocluok I ,
8ZKKKHVI.
'' ISTEN KEZE.
(Történeti b a a z é 1 y.) Kg)LáxnHbükki UervsrlcB KáliuóattSl. (Források: IstvAjiITy a Feaaler él a hagyo-
máoyyk.)
Soliman meghalt I | A♦ -j
,E r«Uonotc» hir azArnyalla bo a török had-aoregot l&QlMk évi »opl. i-óti, éppen Szigot-vArAiatroinlAsa alatt. "
K hir, mint a* öldüklS fokoto halál, habár CskU «jry pa^idrjyU, képe» . voll megAllifeaui tóbb uzor s»(v illését. Sollhian «melto a» o»-luau birodalmat a dic.aöség éa haUloéanak fénypontjára, lyo«y i Íoki«tot«í alatt U«i* világrész reszketett, de utánna beküvotko-tolt a> t\p ihuU^Ag kora a a nagy munka, ''níeíy annyi tÖm4rtíok fárad»Aghaa lengornyl embervérbo koi jilt, az nj neinzodók olkoroto-dá»A i i ilt''Üktz|r<iBkad''..
Solíman, ki liitúrtHlan g<lgjébon dicsatwiíi-tél oli''a^i\(l tiltva Hí agát Uót vllágré«« -urénnk, két teng.»r fólötji uralkodónak, K.oJhlUntlJ''á* poly,- Adrianopol éa lirusia oaászArjAnak, Kairó, Hnlob, Damaskt»», Jáagdad óa üelgrad paratioanokAnak, Buda és Hhodua nicghudi-téjának, Kőszeg és Ué<>« uiogtiAllójának |»mojrlm nom vpli ,
, fl«fv£iiliat évee korában érto ol a kolotl jArvány a a testben kifáradt agg. kl oly gyakorta szemközt,Alit a> cllenaéggjl a oly sokszor szemébe néz"lt n ImlAlnak, ki annvi M
Nagy-Kanlzia, inÜiei, 0. IBOR. Ma a kérdii at:
vajjoli n gabona forgalomban ugy még további ctök-kené» vagy egy vltiiahaUi Ali-o be 7 vájjon * gahna némi kia íiAtrAnynyal eUrtulúiidd-e, vagy van o kllA lét kedvoaőbb kvlondőiégro •«Anilthatiií ''/
N''eklliik ugy akar a dolog'' láUianl, hogy néhíoy krrall tet''i.<lllúl temmi jeleletégol''hem blC, mert, ha a kivitel mér ctakugyon befejeavo volna, a< Arrlma-niiiifn;! Ulsi^iatsbb lenne | .— a* egyiieliéuy krrall IrtiiUlljU''Aaoubau ^hbkd iormkicu « moigadotéta ai (lilotu.euvtnsk, mfly lu''mely kinaierQ mellékké-idlniéiivrk éllal raikeiMtrllk. — Azonban egy jelentékeny inagasoiJAia lein vArliató ai áruknak, kivAltkép ino>t, mikor.t»áf » VWUfW»«ak xorencttteii elhiiiédjtt ét mi {aiM.>i-la««au a jobb jnvjj /elé kftteledUnk.
ValaMSnuyi l.''rtúAoy-li »Uniátaérét okoitia l>4i a> agloknnk fuljtonos vi)a«af«á''e, í or ^alainvmiyl víil-i^tuak uioguyiláta, 3-or a »«épen nuftalkoió lavan( 1 tr * fóldmlveiek munkára kéaxfllnék a a mi felet-legük van, eladagatják, Valdixlntl atphban, hogy aia táj ílKlt még drágaaá; fog úralkodul.''
j
''A gabnaAilet lanyha. Kaktárakba hem aaeduek, a Igy a< adáa^vevéa oaklt a helyi fogVaaitáira saorul. Márk ¿ kSretk«i6 ''.-íiakat jfletheljílk :
- •'' PUwH ÍmÚvW Wítáfok.
NAUV-KANI/.SÁN, jnáre/iua » Án, 1808 ban. • Aláé-anaitrial mírfinként Terwényok i Uusa «a—aó foutoé 6 frt 60 kr.
»6—Hd ionio» 6 tr. 80.kr. ar£-b« fontoa Ofr.tOkr lt o K a 78-70 int.'' 3 fu 80 k*. 7®. -80 fnl. i fr. - Tr. Árp a »«rfíadosk ,70—71 futa». & kr 71 — 73
.1 fr». Oókr. Á r |i a k''Ul>nté«o» Ö6--í>ti fin a fr. 80 kr. tt7-0lí.fu»..» fr^öü ^J^.uk»>,rlc»a 1 frl Uü kr. Kokerlm». ol*»« (c»lu<juan»lu) 3 (,t. 3 frt lt> kr.
fna. 1 frl 70 kr. 47 -48 Aia I fr«. 80 kr. l''ohaok.A fna. 2 frt. 8u k|. 08 -70 fonloa
? frt.y0.lfK l''a»»uly fVbér 4 frt'' W) kr. I''aa.uly tarka'' ü U fto''Kr. " ^ 4 l ^ • • —
Llutek : «á<
1
*. Kir/
L H T I
ály ll aat 0. axéfn 15 frt IS kr. L A n g 11 S a t ináz*. I li»i Kr. I.ángll»>> mái». 2 ss. 14 frt, X6 kr. üt« mlahsM J M*''» 13 frt. 76 kr. z je in I e II s a t 4 k/'' ti irt *f> kr Kanyérliaat S « 7f t. kr. KaayérUs''t 6 1». II frt. 75 kf.'' Keny.-l. in. 7 ««. 10 frt 75 kr. Keuy.l. in 8»^. » frt. 76 kr. IU»»Ung m I. iiáia 10 frt. f- jkr. lt o • a I á n g i^ánája 2. »aám
• taUAOkkr K 1 k <)'' l <j « a 11 • < t ai. 4 trt, k» KUlüafélik. Méa, Alitól» frt — kh VUik «. 110 frl — kr K»í>|tj|iti nyer* "K;*0 fortr»t kr*>
Ka^ygyá xáioi nj. Ííl f>» ^ Wri Uyaplá íi^M-tni 1Í0 frt. - kr. (lyapjá liatárőrvldékl m, 60( ft^ r« ,kr.
TéhTr''rónjfJ- M. 0 trtr — kr TarkÁio.l)tr 6 frt
— kr. Htalm\ m — frt., 80 kr. 8«éna m 1 frt
— kr.r Buf kéve li krf llurg-»njra marojo I , f,l kii Ma/liabflr ««écoa, «ahé» mist 60¿v-04 frt. , _ kr. Mafh*li.;^»»árO^ kftuhyí »át.AjA.6^ f¿ tr
Hmjobór fejjel 110 -6 frl — kr. Ilorjubír fej nélkül 170— lífi fii kr. -
üyíwiölos&ki AJ-na-mér."I» — f''t. 7- kf. IllémA^. 0 fn i''l kr." A»»alt ¿yB.nhlca mér. 8 frt V) kr. ''
Borik 1 VldékUnkbtli. Ajbor .tHi)7-dik(, fehér »>iy Schiller akája 3 frt* 60 kr Vldékllnkbell é-bor I8«0. I8íi-b«ll/»bér vagy aehlller aV. T frt — kr. Bala-toB-mtHékl 1897-hell fehér ak. 6 f t, — kr., UaU-ton mellékl tMöS 06-brli feS. /». »cbil. ak,'',10l fétist
— kr.. »«iinlay l803-«Vbeli ak. 1« frt. — kr. Som-lay 1807-beli — frt. — kr. Uadacaonyl l8í1-«5-b»ll
10 fii — kr.
Splritas (P*/ g<a«\) fekookint — frt 60 kr. 8»ilvapá Unka hord<W»( *(] foM* H ti*. — kr. T''>''kelyi>állnka bordévai ÍO fokú 18 irt —'' kr. ''
Klspiaozl árak : Marhahu» fontja kr. Hertéahua fontja ttjkl- u^lpga f»». 44 kr. Borjohu. íu^ *» kr. Jiibhtr«tkr. 4»lrnik fot <9 ke. WMaf fontja ]
li) kr. LenhlaioW M/f* V- pc»«o|a| (entún« k.
Iroérdok csatAt vívott ét nyorl, őzen legutol-aé csatáját » haUlltl elvoaztollo.
Utolaé parancsa is az volt, miként a kli-ázsial hndsoregek ia axAllittassnnak át Kuro-pAlia, hoKy azt ÖSji^Qt.hadaer^ge egyesült ore-jévol egészen moghódits''n k A kerusutényaé-gel nltoroljo.
llotltinotoa paranca, borzasztó torvl ¡jg^, H parancs halála «lytt UI érával lőtt kiadva, « öt óra uiulva unnak kiadrttá»» után tnegsfcflnt élni aAsOiiiiian''n«niz«t logíldiinbb, legnagyobb aultAnja, kl % IfortimtépytiAgro annyi nyomort hozott''t a Wbl*esrtéíiyoket oly réraitö kínzásokban réazoaitotte, hogv SHjná-lat ti oly ott méltán azok Atka neh^s^dett alr-
jAr»-„ fl»> -''» .tib tJnli! J.J.mi.Iii !
Az ö tervo sserint oitromoltatott Szigetvár
ia, azonban bovétolét nem érto mog, moly
harmiocz cser mozlim lejébo korült j el<j»01t.
benno a hős Zrinyl Miklós ia, kipek fojo lo-
vágttlatván a magyar sorguk fövozéréuok
k(¡Métáit cl.
Szigetvárban a^fgy^r bazAnak egyik log''
erésobb védfala dőlt romba, ploito után viz-
Arként tódult bo a több csnlAk nyoréao Állal
erejében elbizakodott törükcaorda a a mely
vidéken Atkolt, az oly airalmaa Állapotba
jutoll, mintha a rettonotoa poatia a legbor*
zaattóbb viharral karöltvo vonult volna ol
fölétto, a a szegény magyar nép n pogány
faj 0 rémítő dúlása közbon eem aaitkozódolt,
lm nem öasaetell kezekkol lmaazorUon
rebegte :
Kottenlö nagy a to hatalmadoh laton I • roltonolea a to bUntotd kosod, Aldaaaék növöd mindörökké t I
r.
'' KikAzsiAban a földközi tenger partján kőtől a karoau ozodruaok hazAjAhot, gyönyörű paradiosomi vidéken egyj a tongdrpart fölött omolkodbtt dombod a biíráonypuha fübon ogy ifjú hovrréazbtt.
Szép éa uúmea vonású férjfiat árotátl ol-alinitbatatlan nyagtalanaágirdlt/ mi annak moulepö balaványaAgot köloaönto. ( A iiyugtalántág rinttíjln nfltt. végro oről vett rajta, at ifjú felugrott, mellette haveri) szablyáját derokára koté, t> tarka azövotek-b«l göngyftlllott turbánját ájsölét gOndör-hajzkttul eláraiatott fejére llloatlvo aiotott a tonuerpírtra vezető kigyóősvényon alA. ifja SAavAr aga vull, 0 egy dusgatdng egyptoml k« roakodőnok fia lévén, mini llyún kllOnő nUeltotétbob részesült. Iskoláit Al«xandriába|i bámulaloa saorgaí^mmAtvégo^to öNnnylraí hogy hu-azonnegyedik évea korában a íudomAnyok minden Ag4ban, novozetoaen peqig a óailla-gá»zatba<i jártat, Ifjú az alexandriai világhírű iskolákba egyik tanári ''azékro lön. meghiva. . I s
Szfllüi n mecllaateltetés Által vé|;lelenfll
boldogoknak érték magukat, látva, hogy * folnov«lt.ite»ael járt fár*daln>aik fíukUa oly fényotou nti-gjutalmatva leendőnek.
SAavárt azonban o megbiváa éa azülŐinok Örnmo rtindkivül komorrá tette, 0 azoroncaét oiák gyermekéveiben óh^ltotu ö, mott azon» buli, miUtAh a tiidWmAnyok utáni szomja |»i-olégitv/^ lön, uj vAgy dagasztá keblét: <ll-'' osiisrget, hirt és n«*vet tterozni a harctok tér ■•in. ; >j i >; -1
K kiolthatAtlftn *á>:y legtrégro it m»g-rögíillt atenvéliélylyé fajult at ifjú koblébm, határozatában h szülök kOnyet Mm ingadh* lAk viog öt • neliAny hót múlva a kiaAztiai Ctapatolt élén1 daAr mini aga parancanokolt t mint ilyoat találjuk » tpogorpari fölótU dombon hevtirve.
Sás vár a klgyó.lavényen1''» tongirpartra ár»e hoíszu pill «nláat vetet: a lábai olölt végtelenül oltorttlö háborgó elomro.
A lAthatár ködéből lassankint egy parányi fokoto pont oohtikozott ki, 0 latvápy-ra Sáayár arozáa pillanatnyi vérpir futott végig, raiot villám fényo uz lijsölói folhökOn.
A parányi fokoto 1 p''im *perozonkiút nagyobbodott éa közeledelt« végro ia mint könnyű aajka lünt kl k háborgó hullAmok közül.
SáavAr aroza kipirult, azivo hovoaon vert, turbánja belaojéböl egy odn rojtoll fohár kendőt vont olö a attnl intőit a aajka fplé, melyen AiubAr a lávolaAg miatt az alakok kivehetők nem valAnak, do felzaklatott képtolele által teremtett alak ép .m Volt, klro ü oly nyugtalanul várt.
A aajka mott már- oly kötol jutott a
Ínrlhoz, hogy boono két férliu alakot U eteti nogkUlOAbötletnl, ér végi» la egy lurltánoa ifjút éa egy ovettf rabszolgát.
Hurrthl húrVahl A kUltnlt Sás vár a fehér kendőt még orÖsebben lobogtatva, inig <a határtalan öröm igázó uiofi)lyokat tare''u-totl ajklra.
Végre kikötött a aajka, melyből egy magnó tiyuláqk, termolü ttttko ifjú ugrott a partra. .)!■ „ ,
Allah legyen ,v<ilod 1 I mondlAk miudkot* len egymAtnak üdvotletlll * aton peruaben a viszontlátás örömporczcit airták egymAa karjaiban. 1 '' '' •
At újonnan érkezőit Ifjú HueUn ,, aga volt, i'' , !.•:''!,
Huatan az oly tömérdek omborélelén vá-»Arlott llbadioa kurmAnytójAnak fia volt.
0 azinle szép ,rlŐmoneteleket tett a tu-domAnyokban a ml köblét ét azon redályát óriAal erővel lobiliuoakdé, aa a rajtolás volt.
ltualan rajzai aa olatt oaarnokoklmn is hel/ot foglalhatának Yala, oly romokuk voltak atok.
W v" fi (Tijljta««t;kOT/i»ka»lk.)
H I R N Ö .
I'' lroleum fnt|. 22 kr. 0«ukor Unom fiitj. 31 kr. Kávé
fl. oj hq KooyliMAftpi^lO''kr. Mohaid fn. 4 kr. S<<yigy''erjyA fonti» kr. S.appad fontja 24 kr. (UtlkU* luis4i«::ft kr Keleikáaa ltokj. • kr. Haj-4Ina IU>»j. 10 kr. >''«hér bab (pJU»dl) ltoa|. 7 kr. Tarka hab (pa»».ij) He.}. « Kr.- AiV»(l*ra fnt| U kr. I)or»4 b\b lt. U kr. kr Md, «ovAoy t frt kr. l.ud hlzótt S frt. DO kr. pária t frt. 60 kr.
I''uika pArja I frt 6(> kr, TváV-»íji*[ « d»r»S 10 kr. HerUi I roAuA» tf> ff|i , * in*iaá» 60 foctnt.
Ujbor Ileiéj• 10 kr.'' Ó bor lt«. l«l kr. Pe»i .«r (toaj- 14 kr. Kfát^«) (Kr! UM ''tO kr. 8»ilra p A-Iinka'' iticaj. 75 kr. Ifemértvf*''hte t»ároa 9 frt - k r. Nyer»fa öU 7 kr. Ka-»xén| mérSJ« »0 kr.
Nyúlnák pArja — flrt. — kr. o. é
r SZOUIt A''l''HKI/VI gabna piacai árait márc»iu« 3 án, 71 u a.a l*ao oxtályá : 4 frt. 60 kr. t-dlk oaslilyá a, frt./-» kr. 3 lk ont e frt. 70 kr. — Ilon 1-aft o»it. 4 frt. 00 kr. t-ik o»»L 4 frt. — k/..— i.*.p.a. 1»J o»-t. 2 frt. 76 kr. 1 lk o««t. S «{.t. 60 krajea. — Z a b l-»3 otít, t frt 86 kr. Srljp o «1. | frl. 05 kr. Ku kori 0*''a t-»3 o»sL 8''frt. — k(. »-Ih o|»Uly<|
* frt!:««. kr. oa.tr. ért. '' , MOHÁC8. íoHfuir 46-An 1S68. T e r tp 6 ny © k. Arak.
forgalom éa Idtljáráai (po»«unyi mérőnként) II u a a l-»5 o»»V 6 frt. 00 kr. »-lk olit. 6 Irt. 60 kr. K ^saA^''ik ''r. 01». 6 frt — kr. s] o. 4 frt 80 kr. Kon i: olt. 4 frt SO kr. 3. o»a. 4 At — kr. Árpa I. OSI. 1 frt. 40 kr. 1. o«s. 1 frt. — kr. K u k o r I c i a
iWM^PMrfrM?,? 1líí^a-
Marhahu» fontja 18 kr. Ilorjuhui fal)j >4 kr. 8erté». I»y» fntj. 21 kr. Z*lr itc»éjo 61 kr- ^»alonna fontja kj; oa.tr. ért.
A Vili kAilekedéa • aó 18-án v^vén keadetét, a kersakedelmi forgalom la éreibaf! UndQletet nyert. A ttoiyiálliU* nagy mérvben ketdJáik, mert mull Caisjál''a ákillité ot«k.i»8k elégíti.i|tége wlall ifeu
• ''■»k maradt via»«a. r
t " "
Ü e t 1 ia a p t á r. MarlJus 8 tói »4^1668
H- ét b. U- . i. In»|i tt »»P« ll''io''lwtXitl M»M}-oro»< 1 nf|.t*r | '' 1 j r A''-iitik lianl, i . . . i . T i , ■ 1 1 -
■■ K i U o 10 II lt «Ili; éa prot Vasároap Uílfd K.dd '' 8«tr.\a (''.«Wrtflk t''éuUk Riembat • KV. iótria világi» " lt«)tr,i|WAI r»irin Seboty, 10 Uerakliut fl«K-l/ pép. UunnA III.M Maibilil k 1 r. Isutkyiigyi unt fenárdl Ü?2. Kern. í''raliritka k''t.lka HtiUr lka fí. Kiiaiiina Aiendike meg. t.uk. A \ Málé VII, l -i 25 f 4. Ilk^|(. .''ti Porphyr i7 I rokup 211 Vaaal ¿9 Tralíul 1 Martius 2 Tlirodor 1,31 II llor • (4/ K»>t*rf. U. " 16 Nag; Puliin 10 17 JWat N IA • Jdstfa 19 20 A. Tln''ptta 1 áj 4''i.
Idíiárátunk állandói
Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N.-K«nlaai|é| lloda felé. délutin 1 lir« 2* pti« Ji< ,i ''„ ,, 1» <.rakov
IdSjárátunk állaudllag""b orua még A mait
év dtc^emberl nagy hd dia tObbnrlro ctak aiáraa, fatyéi., A fíld ..»K} aiujrók kiKár^dl • miulegy hal bél dtA hlánysik a nodvettég.
80PKON, 184». martiul t. A laia n.lat s a bécal ulolad gabnatSndén a bu<a é» roiaárra iiéav* é»al«ll vlmaeiéa n«o» iaar»''lba|oU vlaujtHjtU» nélkíU a ml knldebeu arS»eu látogatott gabnaplaeindkra. ->-A v«v8k nagyon lart4»X"d^k vnllak, »tért ll a baia 10-, (9»i 10-lé- ás a kukorlcsa 10 krral olotúM.an kelt Sl. — A (*bn<l ár ti. k ,y«!k.-.t.ik :
83-81 fontai A frl. ti*> Vr. d frt. 8* 86 futa 6 frt 10 kr. 0 frt 40 kr. Kon 78-80 footoi 4 frt éo k. 4 frt 70 kr. Kukqrteia 78-80 fontot i frt 1> kr. i frt. — k^: árpa 10 ~7rroato''i 3 fit. fO kr. »f t 10 kr. 71 -7< t''opti 3 frt. 15 kr. Z*b 44-46 foatoa 1 frt, 80- >0 kr 47 |0 f„l<| J frt.
''— A .IÍAZV- l.r.í-.TTTí bank VlétulatAat f. ár fobr. havárdl : Usnyujtatoii 1018 darab b^rallái I,t20476 frt. tJkírá 1,400 arany; ftV<«b»n maradt a mwtthd-Dióbél 017,493 frt 76JO fiauo •• 110O arany. Aiiih. ^,<07,908,frt. 7400 f" i)> í'' Af, Kbbdl kUflitU-
; toU ftiS jíarab halájMe|éf« evi.doo''f.-» t.''ko frk,
145 drb éleUl otér« frt tftk»'' VOO aratay.''tO
drb. luléléti caoport''Aba 60,720 fn I3ke. 63 darab allenblitoaitAara 47,HÍ5 f-t t.lke, fUggSbeit maradott 776 833 frl tők«, I8O9 arany, «luUiilUtotl 41 060 frt Önteten 1,8*7,96''*^ M.{ fMo fH»de * WO''arany. A baak míkodéiéoek k«tdntq ^u l.ij. 1-a^jéMI
február végéig benyújtod ön»«» b»»alli»ok ninog* •^IB,''»)! frt f 6 IQo trhhy, H8''W> tallér ^,600 franc.
Bócsl póazarfolyam, mArcz. 8.
£>•/, inetalírjuoí 57fL(): &•/. nenu. kölcaüa G5.G0; IdflO-ki álladalml köh-a^ «WO : Unk-réatténjrek''Í.Ort; hiteUntéxotl rírtvfnok I»?, áü; London UU.-''kM ©»lUI ág''" I darabja 6.6p>/tu

I >11 X.

•I .1
,, raggel 7 <ral6 porckor
,, ,, dél u, ">,r«*0 „ ; Trieat ,. d1 u. 1 6r> 60 „
9 ¿ra 25 ,, j
6 óra A parsakor
dálnláu 1 ,, 10 1
díll.«u II „ 31 ,
• lira 11 7 „ 28 ,
6 ,. »» »
44lbau 11 .. 62 .
(
\ '' I l> J L * ■ V '' ''"ff ,
¿/kelik K.-katlatára lla l. t. Ifll: re^ol
IWe.
i i '' k Trl.tt
Orazáyfts vátároR
mar«-», hdhan.
•■> ón V. lt.: I''.ila. I I ;» lloroati á.ikó. 12 én C''aorna, tS Ktilooka, Vetapréw, Hagy Altid tt-áa s<„i
18 én Mura «tombalbely, VaavArj KI* Marton. 18 in lUIUM^k. IiM''A
1« én Zirc»: Hiklés, llab''xri». n. Vií, Kar Ad. Adand. 26-áu 1|¿(/¿ét, LeUnyá, Zala ApAli, rt.eul Urdlb.
íí-áa Kftmieud, Dsas • K»MrAr, KapotvAr, «____MareaaM ét Pápán._
Felolöt saerkoaat^t Wajdlt» J«Wf.
n«».s¡¡iu A-

il-.» i, J
1
«SS®®®®
S£ felwpl m részletes eladás,
i. i
A buda pesti
t '' ... f
-G Y ft ISMO-
rósxvtoy^fámM
a tili idény alatt oly nögv szAiúu bútorokat Allitott elő, és oly nagy mennyiségben, hogy mí e bjrodalomhun IétCzó eféle
legnagyobb .
butor-raktárunkat
a t. czínifi közönség szivei figyfclmébe PESTEN, nádor-uteza 9. SX. a. bcrcudezctt rakhelyünkön bizton ajánlhatjuk.
A biUorok kitünd mln&tfgc és a rendkívüli olcsóba szabott árak számos látogatásai kecsegtetnek.
11 i ''i'']. '' i i :
Ih\ Kiss György,
szem- és flllorvos a villanygyóflyász Szabadkán;
WgyógyU m i ndou ne uvU.szem fájást, mútaszfuUrkehályogot.W ^ batidss* ságot, imilátát. HzaiuL^upot, wcmgolyó clöcsést,^ s a szeni{)illákon előforduló eltorzltásokat. Oyógyit mindciiheniA fnlíájdulmat, fulzugást, ftílfolyást, nagyot ^ JuOlúst; süketséget, a legújabb módszer szerint, eltávolít a knlsó halljáratból habarcot (polip.) 8 mindennemű idegen testet. Alkalmam a villany mindkét nemét, a bevezetett és állandó villamáromot, csüzos, köí''zvényeq bántalmaknál, iró görcs, érzéketlenség, túlérzékenység t> ¡i liQdések különböző nemeinél, u. ui. féluldalu üxéj- s arcr-hlldésnél, arcz-sábánál stb.
A horgany és szénclomekból álló valóban nagy-»zertt villanytelep liipcsében Stőhrernél készült saját SjL
fAní H-

SCHLESINGER VILMOS
(«6-2)
minden nagy városban Igen kedvelt sorsj egy társulatot itt.is NÁGY-KANIZSÁN megalakította.
Húsz lmvi í> forintnyi rdszletfit^íés n.illett azon kedvezményben r<*8$e*it, hogy <• jegybirtokosa 20 darab 1884-diki álla maci fáj egy nyereményeire, melyek a túraulut ideje tartalma alatt kiaorHoltatnií.iak, igényt tarthat ;húsz hónapon tífi emlős befizetés után a rénztvevö egy eredeti sorsjegy birtokdbajut.
Különösen : 1864-ki sorsjegy 9 húzására 5 frttal; Hitelsorajegyre 8 húzásra ö frttul; 18(JÜ-iki ötödre 6 frttal 3 húzásra és hüsz hónap utá» a t. cz. résztvevők szelvényeikkel együtt 10 írt vissza flroté3 mellett; Salm-sorsjegynél 4 húzásra 2 frttal; Waldstein sorsjegyre I írt. 40 krral 4 húzásra; Itudolf-soi sjegyért 4 húzásra | frttal és Clary sorsjegynél 4 húzásra 2 frt-tal részt vehetni.
A n. <S. nkütvovű köxönaégot tiaxtoIetcljoMii meghívj« a« o tokintotboni meg. viutató értckorlot végett váltdírodájAba N.-Ksoi««áü • „ZÖLDFA" »zálloda mollutt
gjggr Mindennemű kamatos és kamat nélküli állam- és kölcsön-paplrok, fdldtehermentealtésl kötelezvények, sorsjegyek és részvények gyüjteléke, szelvények, különféle bankjegyek, AHANY*'' és .EZÚ8Ta pé.nztK-mek be- és fölváltása.
C». klr. aiab. ela5 amerk éa ang eaabadalommal bírd
jrxrxas
, i ,,í)r. Popp J. G.-től,
gyakorló fogorvo« ll4c«bfh (Stadt, Uoguergaa»« Nro %■)
Egy Üveg ára I frt 40 kr. Csomagolásl-dl] 20 kr.
K Jcle» «»er híre é» haianálala 16 évi fVnnálM»« Ma egía» Kurépán lúl hafott KUMnflaen Jeleinek blionytilt ralttdíime»4U fogfájás, a uál lágy réuetA«k »«laden btttQtéga, tuoigA fogak, kisnyrn vírzö bíteg fo c»<mt»jril 6 a vér»érv cl!in. Kéloldja a nyálkát, miáltal megakadályoxta foflkd képiédéss; UdlttUfl, t* iiUvltél«B hat n eiála, és alapsian elUi-ai«R k''llew»tl«n aiao«t. mely tafl- vagy lyakaa fogakból, ételckbél vagy da-báayzáatél azáraplilk. XIIiiihh emo »»Ajvli a f^(t»k.» é< izij rtimkr« a«m-nilkép »mi ha» A>arólai( vai(y kártékonyán, umálfoirra «nln» a «aájaak íoljf t«no< tlutlté táeia la u UgUletebb nol|{áUt«kat te»»l, ét anuak utlndan rénét a Itfma^xiahU i''^lkorin lelj») '''' cgé»»iéKben tartja. Ma-
K« urvoii t«Vliitélyek .>Uonyllváoyal nylUtkomak ennek ár(alm«tlauiá(* éi a)áulhat<5»ága mtllel? é< gyakran »ok nsveiete» nrvod^l rendallallk.
Fogolmok. lyukas fogak megolmozására, ára 2 frt. 10 kr.
llérmcntcs
^ • X
levelekro rögtöni l
módszór szeridt. válasz.
Állandó lakása: Szabadka, a színház sorában.
(70—J.
8> 3
xtf
»»
tmmnm kûvwmt
fí\r
Freundte der Tj.lt&jreLt\^jr.4t
Anatherin-fogpászta, ára 1 frt 22 kr. NOvéijyi fogpor, ára Ü3 kr.
P^- \a ,AMti«rln-iiá|vlz"'', v*l«mlnl ai ,Aaatherla f»^*»!''.»
mn.......
(aptialó Magy k»nlilán : ])«ló< J6««f gy gyaiofé»», lto»aub«rg, Ho««nf,ld Wajdlii J., Wellirh, Ke»»«lliuf. r tt btUwar* A. urak kereakedétébeu ájtájli Tachcpim J., BUrapfl O. éa l-3wy I. uraknál, Keilthílyen: fllngír I. Zala Ejífaiíflen : AuUl K. ry¿8)»«eré»» é« lUudler U. — Kaofonotáa ; Werll gyógyiieréaa — Varaidon: Maller K/df/iioréa». — Sit.^yírgyön VAthlff. — SlMMH: Domcr Kajcl. éa UUioboiaakr L. witrhnii* urak-ál.
'' V (64-)»
^llüiwlúifíljliíj 1
P8SIMO. BCHttUKR. OÖTHB 40 LUÍ. » ao k». »ii Wim»
rtniimi
[71 2-2)
In der Buchhandlung des J08EF WA1DIT8 In
GR0SS-KANIZ3A.
JikoUmotlorok éa kántortmntók réazóra kö«hi»)nyt pótló fontna uj kUnyv ii)ng|clondio I
WA1DIT8 J0Z8EF könyvnyomdájából «Mg^ot és könyvkereskedésében kapí.^.11 HsoTnEi^zsi: aöKTEiBa^oisnirv,
II. teteuiesen bíivitett « átdulgozott kiadása, szunt-kercuttmjiráni képekkel di«xitve, Xr«t l<f>mé»ij- bat^MbfH, mv»ti) II) Hl i.yomvn, ennk «« kr
k KIK TÖBB PÜID^yt RENDELNEK MEG, JELENTÉKENYl
_mmi«\m részesülnek. i
Jelentés.
Alulírott tíaxtolott ol jolviitiini n imgyórdoiuU kíizönaógnek, hogy HxomlxUhulyon » píauton foiniálló korcakcdóaom mullolt uri utcaábun «gy iiok
fUszer-, anyag- és festék-
KERESKEDÉST
a ,.Magyar Király''*-hoz
cbIidckvo nyitottam, koroakodóanm csikkéit a Icgolaö raktárukból ssoroxvón bo, aaok mínbtógro u legkitűnőbbek.-'' Kgy-iittnl kijolentom, hogy áruoaíkkoíinot »Urü kuroaottoégUk folytán u logjutányoiabb áron udhatom.
Szulubutbely, tiovorob. hó lö(>7k (40 —18-0) tíastolottol
ToTaia Jóassef.
109 A » Ali) .
1868.
Kapornukí jitrA« í<5arolgabíró»ágát<51.
Aitvi;m;zi;si mhm;tmé\y.
Teklntetea Z«l» negye árva tnrvény»iékénak folyA ávl febr. hd 8-án ''w/l»e« »»ámu végaéae folytáa kaponiaki Járáa fSaaoIxablróaága réiaélSI aaeunot kntblrré tétetik, hogy Ma<r-Kécién ellialt Karkaa Kerenca ba-gyatékáboa lartaad a 1500 ftra becaOlt báaá í/i telek é» éptllatakkal egyntt mar«*, hé 28-án d. o 0 drakor ugyanannak a Mária hegyen lévS pincét a>6leje, mely ¿00 fitra beraalletelt aa nap délutáni 8 Jrakír, atbktég eaetében fulyd évi april 28-án a klllUnit ¿rákban a helyaalnéa nyilváoyoa árvereaéa utján aladatol fognak.
MlrSl a vonni aaáu<t4koa<Sk aaon hoaaáadáaaal ért«altutn«k | mlaia-a kltdaOtt IdSben éa hetyeu megjelenvt, magukat a bccaár 10»/a-Dyl bánatpénaael ll>aák el.
Aa árveretéal föltételek naponta a kapornakl Járáa f3aaolgablrd»ág Irodájában aléllrt kiküldöttnél a* árveraiéal napon pedig u Iteljraalnén be-teklnlbetSk.
NAGV-KANIZSAN, 1888. febr. 28.
Sjnigetliy Károly.
eakOdta». klküldtttt árvcre«8.
Friss csiraképcs vetőmagvak.
U. m.:
Franczla luezerna eredeti mag. , Belföldi luezerna, Btájer veres lóhere. Fehér virágú réti here. — Török baltaczim. . , Buraun»« ríi» Úszta 8ár^v „'' , tiszta veres. Czukur répa fehér. Angol ALACSONY ftWrwg, fi anczla, olasz. FűmagvogyUle^ SZÁHAZRÉT olkészltéséhez } legjobb
„ HEDVESRÉT elkészítéséhez ) takarmánynak
ós valaatetítiyi ^asidasftgi füinag fajok: TAVASZI 11EPCZE, bükköny, muhar,
stb. nagy ''mennyistgbon tisztán és jutányos áron kopható:
»/ • ,. i
VHdessy l^os M^r^k^bn

I •✓»et
Pesten,
•>) duaaaor I. ax. a.
SOMMER JÓZSEF
(68—2)
KTagy-Kanlaaaiét^ Kórlaajc -utoasAt>an,
kíllönöHen figyelmeete^i a c. közün»dget,
i.
kW nmmmmi ^ % ^imkm
! . j \
nagybani éu klcslnybeni mellett nála folytonosan,
a legnagyobb ^értóköen,
»'' - • » r • i
VALÓSÁGOS KÖTÖPAMIJT,
a legjobb FEHÉRÍTETT és FEHÉRÍTETTLEN SZÖVŐPAMUT ós 6ÉPF0NAL ós
tnimlonnomíí tormÖ vetemdnv- fők^''^en káposzta aavanyitani, KEL-KÁPOSZTA-, KARALÁB1-, fítfPA- :olnapo$ h Kii feUtt RETEK-,
USork«S karfiol-, <<J-, cveiler- c* pftrv»»flyeiu-magv*k,
t { j, * *
és azon kellemes helyzetben van,
HOGY A LKGJÜTÁNx >ABH ÁRON SZOLGÁLHAT.
I n
Unterleibs-Brachsalbe Betr.
AeralllehraZeugnlaa.
Kur. VVohlgebor-n «rauch« Ich hl«r-ratl erf bonat. mir nirPatWatAn wrle-d rhoit 7 Tdpfcfcoo Ibr.r b8oh«t vor-adflti k«n OrucKaalb« an a.ndvu, ua t »war Ton der ichnKrL-r.n Borta 2 Tdpf«, v«n der aUik ru 6 Tdpf«. DI« bla j t» von Iho«n erhaltenen Portio-um» hib.-u it.o nl. («ahut n (filn»;l-<to Urfolf gehabt, und lal mithin ImchHo der l.ld d-n Mona-L''lt ein MltUI »[r«o»drn, trelch.-a nl«-hi nur all au Theorien apoli.t, aouderu a«ah dla brU''hkranken Nllnsnachan Ihnen mit nicht au ba-rjiroil^iMi''n Wortaa dauk.n aegneud v.rpfilcht. t »lud-
bltuda-''>i-Si«f.adorf, Rn-1. Hiynau, l''reun. 8<hUal.n, den 81. Juli IR6T-
___ l>r Kraudt.
ObljpÄ Palb« l<t aowvhl dtrfkt vo» Ki find er OattHtt) 8U)r/eB«w«r In H*-
Immi, C» 11 ton Appemtll (t-''ch»eia) aa ileiien, al« auch durch llr. F. F*f-ij}l, Apoth. «ur hell. Marl'' tu Pilt. .''eUnyl-l''ruwi na lo 26, und Ur. A-Oulrlay, 8ladt-Apolh.ko mm ach>»arvB Adlrf In Tiataivar. M«X. von Hsrvilil Apothak.r in -Agra« und Hr. MM Wjlk«v»llt, ApoL aur halL Dreifaltigkeit In Soh«aua)U.
Fiel» pr. ttfpf fl. ». 10 kr. (MK Klnai-nd mg de» Batra«.. N*U«»C W* CatiUadwog, Im w. Hau. den maliua PjLlan alchtr. 0«brau.ot»aaW*na|t ii .bat weiteren Z«ugola».a «•JcUultlsM Lajsr U BrwuMlaiir«.'' *
Wajdita Jdiuef kiadó-; lap- éa nyomdatulajdonos Nagy-Kan¡«aán
Nagy-Kanizsa. Hetedik
11. szám, mátfcisiiw 14. 1&Ü&.
i
• i
m
ll 1. .
Kiterjedve \ ; ''
SOPRON- és VASMEGYÉERÉ.
Vegyes tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
Meadelenlk: s
minden mMbtton,
tgí»i iven.
ftitrkeftxtfl Iroda éa kiadó hivatalt
WAJDITÖ JOZ8KK köftjrrkoraAadiííban.
Elöflzotósi feDiiváö!
»
,ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY''
kiterjedve SOPRON- és VAS-megyékre
czimli vegyes tartalma hetilap f. óvi április óvnegyedi folyamára.
1 • 1 . i , Mindinkább tapasztalhatjuk, hojry Hlggetlen mííküdóaünk na-gyobb-imgyobb körben mcUtányol-tatik, mely méltánylás lelkesitőleg bussdit bennünket a további ernyedetlen munkásságra.
Kezünkről mindent megteszünk, mi által topunkat órdokesebbd tehetjük. nevezotescn jelentékeny s elismert tehetségű irók igéretót bujuk, hogy kttaremííküdésükköl a aztíp czólhoz járulni fognak, melyet magunk elri tüztünk.
Kérjük tisztélt közönségünket, hogy lapunkat körükben ajánlani szivoskedjenek, melyot mi többszörösen kiérdemelni iparkodunk.
A jövő évnegyodro télj«sen új betűk rendeltettek még, a kiállítás várakozáson fölüli leentL
Előfizetési ár az eddigi: április—junivs V* év 1 frt. öO kr. április—szept. ''A „ 3 „ — „ április—márcz 18Ü9. G * „ — „ A szerkesztőség.
MEGHÍVÁS.
A nagykanizsai takarékpénztár folyó évi márczius hó 23-kán flét-fön, délelőtti 0 órakor szokott helyiségében évi közgyűlését tartamija, melyre a t. cz. részvényes tagok oz uton is tisztelettől meghivatnak
az elnökség ¿Utal
A n.-kanizsai realgymnasium-nak részint alaptőkéje, részint építkezési költségei fedezésére újabban adakoztak.
(KoljruU*.) 1 »''•"•; -
Fdő Dolmányos Döme bz. Ferenoz r<-ndü hitszónok ur gyüjtoményo Pécsről: 6«okoioH Ferenc* szubolosi plébános ur 10 fi t. Horváth Ferotioz sza-Ixjlcpi ispán ur, Szö.-nörios 8imon ur sz. Fcr, r. péosí zárda főnöko 6—6 frt. N&ueth Iiariibán, Takáos Ambrus, Dolmányos Pünie, NovAk llékés, Gpegoríts ílonor urak mindannyi »zent Ferenoz. rendűek, végro Széplaky Forenoz aba-
Előflzetési föltételek
ITelyben liiihos hordiwal ét vldékro poitin kQldv« > Kgíu Irt« i fíl ¿rití -
BűLraetéseü:
A hat liMiboi p«UUor4ri t-*K9r 7 kr. 1 ttot 0 U mludeii tovibbl bílkUUUírt 6 kr. llétyegdU minden ogytt belkUUUért 80 kr. A .Nyílt téren" «Kr p«Ut tor belkUti.l dija 16 kr.

Hirdetéseket elfogad :
N.-IU»U»A»:«KIAl>Ó.HIVATAL.P»»t«; %KWLKR M.
HttiWr»-, Bwthi-, M«jM-tM<''rftJ*(Wi- 4» bm: MAASKN8TKIN & VOOI.KH. Lipóté. Bttrí-, lo 8tuttftartban ; HACJI8K & TAKSA,
baazoaen:
ligeti plébános ur 1—1 26 frt.
Fdő Tiborcz István nlaó osányi plo-bánoa ur 6 frt.
Plihál Ferenoz zalamegyoi aljegyző ur gyűjteménye; Hrabovazky, Plihál Foroi,*» urak 2—2 frt, Horváth György, Ilirio''8 János, Varga Imro, Kerkápolyi Baláza urak 1 — 1 frt, N. N. Czuhol-ter, Horváth Betű'' in ¿a Sándor, Fi-sohor Miksa, Ktfniíf Mórío Doronoaóry 60—60 kr. Mayor Jánon 40 kr, lkok J<W 80 kr. N. N. «5» Woiaa Sándor 20—20 kr. «at. öaazecen 13 frt, 10 kr.
T. Viola Jánoa morcnyoi plobanoa ur 6 forint.
Mitliollor Feronoz axámtartd ur 4 fr.
Szabé Jánoa vadtU«/ ur 1 frt
T. Szókoly István dobronoki plobá-no8 ur 2 frt.
Torbdczy György muráközijárá« alad vidtiki azolgabiró ur gylljloméuyo : Légrád városi Köaöftaég 100 frt,Li»*iák-Forenoz ur Draskovoozröl 60 frt.
Valamint a kegyes adományzók, ugy a gyíijt^k fogadják nemoa axivU jó-tetteikért legőszintébb köszönetünket a midőn ezt nyilvánosságra hozni kedves kötelességünk, el nem mulaszthatjuk kijolentoni, hogy a nagykanizsai realgymn«8Íumi ópület nagyobbitáaára azolgáló előleges iulézktidéabk rnegté-tetvék; a tavaa» beköszöntével az építtetés íb megkezdetik, niirenézvo va* lamint az építkezési költségok fedezése, ugy az iskolai alap növeléséro történő kegyes adományok folyton elfo-gndtatnnk a hálás elismeréssel nyilvá-nosaígra hozatnak.
A tanügyi bizottmány nevében: TÁRNOK ALAJOS m. k. alelnök.
(FoljUtí«» kOv«tVc»ik.)
Tervek Nagy-Kanizsa
jövőjéhez.
ív.
A meszet általában azon sajátsága teszi érdekessé, melynél fogva kőhöz téglához erősen ragad, keményedik és a viznek elloutáll: a közönséges kövér mész és a sovány vagy is vízálló mész közli különbség abban áll, hogy az első osak szárazon és osak lassan koményedlk meg és c»ak ezután nem olvad fel vizben, mig az utóbbi viz alatt is gyorsan azilárdul és általában sokkal erőaebb lesz; a vízálló mész legjobb neme a cement pár nap alatt kőkemény, pár hét múlva oly kemény, hogy szikrát is ad.
IsmerelOH dolog, hogy hází''alnink nedves volta ollen egyetlen orvosság n cemont vakolat köztudomásu, hogy párkányok, diszitményok sőt folyosó Imrkolatkövek, léposők, kádak kénsité-sére * hydrauli mésx igen alkalmas: miért ne lehetuo tehát ax útépítésnél
divatba hozni, hol n vízollenos tulajdonságra legnagyobb szükség van.
Egyetlen ellonvotés lőhet, hogy a hydiauli mész éa cement drága portéka, de már egyszer bizonyítgattam, hogy ozélirányoaabb jó utat osinálni drágán, mint somilyon utat olcsón. A*tán nora íe oly igen drága lesz az útépítés, ha nagyban és okszerűen folytatjuk : a gynkorlnt sokra fog tani-tani b okkal mdddal sokat meggazdálkodhatunk.
Elsőben ia jól megkell gondolni hol, miféle útburkolat felel meg leginkább a körülményeknek; melyik a legolcsóbb és legtartóaabb egyszersmind : osztályozni koll utozáinkat és tereinkot és kezdeni a legszükségesebbeken.
Kovéabé járt utak éa széloa utczák burkolatához használható még a murai kavics is, do az eddigi oljárás oda módosítandó, hogy mielőtt kavicsoznánk as utat szénen olegyongetni, közepét 3—4 öl szélességben kimélyíteni kell, ezután egyszerre egy nraaxnyi vastag kaviosrétegot felhordani, ezt híg vízálló malterral jól megöntözni és végre meg-sulykolní szükséges. Néhány nap múlva az egész ujon felhordott réteg egy összofüggö, kemény a a mi fődolog vízhatlan tömeget fog képezni, mely alatt többé sár nem képződhetik; igy az ut alapja és felülete is szilárd lesx a kerék a burkolatot át nem vágja n ogyes apró kaviosok izét nem hányódnak és ol nem aülyednck mint eddig.
Jártabb utakat nagyobb szorgalommal kell elkéssiteni; itt a buikolat két rétegből állhat, az alsó a fentirt módon készítendő; mivel azonban a gömbölyű sima kavicsot a legjobb malter sem köti jól Összo, az ut felületéhez szegletes kavics kívántatik. Ezt vagy Keszthelyről lehetne azállítani vagy § Muránál készíteni kiválogatván és összetörvén diónyi nagyságra a nagyobb kődarabokat. Félarasznyi ily kőréteg vízálló malterral ösazokötvo a legjobb téglakövezotnél tartósabb, olcsóbb és simább fog lenni, és még azon előny éretik el, hogy az utat javítani igen könnyű és azegyazor megszerzett anyagot félig olhasznált állapotban félro vetni nom koll, mert ha az ut közepe kí vásik vagy gödrük képződnek, a hibás hely felvágatván, anyaira uj kavicspót-lékkal és maitorrai vegyitvo ismét régi helyére alkalmazható s igy osak annyi kő vesi el a mennyi elváaik.
Keskeny fŐutakra tagadhatlanul leg-ozéls/erübb a gránit koozkakövezet: pazarlás volna ázonban járdát ós csatornát is a drága granittal burkolni, mint a hogy múltévben a kftpronoyai úton tervezve volt; járdának már sikos volta miatt sem ajánlandó az igen kemény burkolat. Do a szokott módon homokba rakott koozkakövezet nálunk
nem állaná ki a sarat, mert a kő illesf-tékei kö*t s a homokon átszivárog a víz és felolvasztja a* alsó iszap föl<fct. Itt is hydrauli moszet koll tehát alkaln^s-nunk éa pedig kétféloképen: elsőbben a kövezet alatti r^teg, hogy orŐ.<cbb legyen, vízálló malterral megöntözendő, azután a kövezet is ccmentinaltprlm r«» kandó le; igy ogyik kőa másikhoz ragasztatván s a kövok közti hézug kemény .anyaggal kitöltotvén, egyes kövok le-sülyedéso és nsarkak lepattogozása meg-gátoltatik, egyenetlenség tehát csak aa áltnl támadhat, ha egy kő hamarább; vásik mint a többi, a o bsjon a kövek kiosoréléso vagy a koményobb kövek időnkinti lefarngása által lehot segíteni. Igy olkészitctt kövozotjmajdnem örökké, tart, mort a gránitkő igoo kepíény és annál kevésbé vásik, ha felülete egyen-lotcs éa a koosik nem zökögnek r^jia-Korüljön tehát bármonyibo, m^g. ^ ol-osó lesz az ily ut éa rajta könnyen s-fiíl-iíthatunk tizszer annyi terhet mint most ugyanannyi erővel, —
Mire nevelje a magyar ember gyermekeit ez idő szerint 9*-)
Miután u tapasztalás és természetes kövotkeztotés ugy a régibb,! mint aa ujabb nemzedékeknél aztmotatja, hogy bármi pályán, bármi körülmények közt osak az az ember képes hivatását kel-, lően betölteni és boldogulni, aki, testileg és lelkileg egyaránt össze-! hangzatosan erőssé lott nevelve: a azUlőknek saját gyermekeik" érdoku io hozza magával, hogy gyermeküket testileg és lelkileg egyformán erőssé neveljék. Az élet küzdelmeire erőt> ember kell. Akár a test, akár a lélok legyou gyönge, az embor tökéletlen. A testet tiszta, jó, elegendő táplálék, szabad mozgás, testgyakorlat. rendes életmód növeszti erőssé; a lelket pedig a vallás, erkölcsi nevolés, « szellemi tulajdonok rendszere», fokozatos fejlesztésű testi erőssé, okossá, hatalmassá. A ki a teot nevelését elhanyagolj», a szellemi képzést pedig sietteti és a lelket, az észt kifejlődése előtt túlterheli, elcsigázza — osonevész embert nevel az; oz pedig mind Hzülöinek, mind a társadalomnak éa államnak osak terhére lesz, mort ugyszólva élhetetlen,
Midőn a tosti és tolki nevelés nxon pontig jutott, hogy a növendékben
f.
»
¡it
. i.
A i A
•) KtroiuUut nuUlriajrul „\p i)J»»»i*déV 4* Úriadat ml r a to t m''J A? «slntS ÍB^nkiMbil, molyro n<ar« irUtlttm a L otvAni k<«AA*4frt, iaU»<. riat f. 6. inajui \ifiig \ frt aUM«*«! olfv(«Jvw •(ytt«ra levélben k Mi^ftr«i<d»l4«t {| éf *« 11/ mnikik Irintl érdekeiül 4j<k.uiU»!*.tf»tt ftj Ma7V végía t kiUlendoui a uajrrcndulűk uinorii j ka pudlg addig •«■» Jrtu ann/i aUlré*, li0|ty á'' nyonxUtson, pot^a, koajrrinnoa kfinyvknt''tií klrfll a > 4 a luutikAm U K)oi(lofy«n Itaotr«: q>tg«Ufa<aiu t> goi 1iolUé((ík ritiUSigirt), tJ »0 frt. kárral »Ullok 4 muuka klaiUia .IUwSW^ÍI l''ttt, I8«s. f«br. XI.
KXKOSI IJ(«ZI.Ó!
ÚMfr-*itc/ÍbÍMMsitbl ikiVAlóan «doM ttx hotaég és hajlani mutatkozik: ol Ő áll a nőm kevesbbó fontos, s egész élet bol-dugságár* lié»»« «lhajározó k«$i d«S»< A pálymváUaztáa. T ^-í
A pálya váWtáanál .jthájr maga a természet mutatja, ki súird a»U leteti, m\*6 koll hinnie, éa nMy térért fesz ké)*s vaűcMi derék emberré nőni ki magát; különben hft* pályát akár a szülők elfogultaiga, akár hanyagság, ♦a^y gondatlan*ág elhibázta: méltán elmondhatjuk, miszoript "gy jár vulu a világba lépő, rniot akiről a közmon-ilátt tartja, hogy a ki Oiogbotlik a kü szöbön, átbb^rkáljh ftts egész Hátat;
H nem u*iki való pályát választott pe-***
Most mar ez idő szorint minő pá.-fyiít;* UÖvoljo n magyar onibor gyormokéit? i i,
Miigyarorüságnak földirati (gcogra-phiai) ítíkvctUJ, u azouiszúdorazágokhoz való műveltségi állása éa politikai viszonyai, végre népének testi és lelki tehetségei » képességei matatják, hogy túlra nevoljUk az uj nemzedéket?
''Európa nyugati és nyugot déli országainak s népeinek végzetes hivatásául látszik fenni,''hógy az úgynevezett nvugoti ozivilizatiót terjesszék ; ezt pedig (Knropában) nem tehetik másfelé, mint észak, kelet éA délkelet felé.
Azon irányt ''tekintve, melyben e nyngoti'' miveltség terjed, et előtt ne-lulrty évtizeddel még Magyarország majdnem végpontja volt, e a helyzet most már olyan, hogy hazánk vau hi-vntva, — nc''iú mondom a civilisatio ;Vo''rp ost j ána k" (előőrsének) csak tí/tább kltldésére, hanem a gazdálkodás, ipar és kereskedelem « mindotok-kel együtt ft természeti tudományok alkalmazása terén fejlődve, bolfogyasz-tásátca játjából látni el, nindustriájának részben éízak, kelet és kelet-dél felé is térti piaezot szerezni, —> vagy is mintán'' á köimivélődéssel fejlődésnek indult iparunk és kereskedelmünk, s igy a nyers nnyagok termeléso is hálá-most uiár nopf csak eleget, baaei^ fqlqslegpatis kell termelnünk, unióin olcsón a k''litföldto ¿tud va, a kész ipar ozikkot drágán vissz« vásárolnunk hwnem dolgoztunk, gyártsuk fel, kereskedőié in »ltján ''''igyllk ki h anyagilng boldoguljunk általa ; különben a nyu-gotvnépeklul testnek rajtunk, h ugy sióivá rabunk mennok keresztül tudományukkal, iparukkal és kereskedelmükkel, — mint wl áradat; ez pedig nemzeti létünket ia veszélyezteti,ini vei hz nrazágot gyarmattá sUlyeszthoti.
firre nézvo meg van nálunk az anyagi és szellemi tehetség, képesség és tőke, cink akarat kell: de az a 1 baj, ''hogy sokan clöitélotesek, a osaládi származásaikra, rangjukra, nemességükre büszkék, áw idegertkodnek gyermekeiket az ugy nevezett reális irányú pályákra nevelni; holott az ahgol, fran-ctia, belga aat. mind ezt igen természetimnek és ozélszetünek találja; mert lehet valaki nemes • ember, nagyságúi, méltóságos; semmit sem von az le^ha anyagilag bistositja jövőjét, s hivatala, vagy földbirtoka mollett biztosan jövedelmező Üzlete gyára, szállító hajója aat. van; de sőt tekintve azt, hogy u földbirtok tőkéje a leghálátlanabb, a mennyi be negy éven át oaak egy -szér''forditha tó, ''tnig az Üzlet tőkéje gyakran, a ez nem lévén szárazságnak, fagynak, jégesőnek sat. kitéve ha aaerenoaétlen üzlete van Íh maga az üzlet jövodohuező marad, mert a tüld-birtok jövedelme alig ud 4 — 11% hasznot, mig az ipar, kereskedelemé f><) ig » följebb ia emolkodhetik ; tehát nem kell minden gyermoket a földjövedel-mére szorítani, s mugát a földbirtokot clnptózva azt túlnópcsitcni, illetőleg
jövedelmének fogvasttóival tiUtorholni.
Továbbá véve tekintetbe, hogy, akár a földmívaléaj, ^kár mi, más pályán csavar, nz Hnnbor bolfwgul, aki bjvetá.^ «gcUott kellően képeavo vanV af. uj ím> kef ugy kol 1 n^velni. • hiijjy fyármüjy pályáján e1e({0Ádő\t»''alnv po8 míXeltség • mellett szakképzetséggel bírjon, szakember legyen. J
Ha ezt nom toszik, különösen, a kisebb földbirtokosok, nnyagi jélétök S ugyszólva létütök veH/.éIyor.tetvel0s«,
(V<fo köf .) K ■
Heti szomlo. .. . ... Márczlus ia. lÖÜtí.
A poitl doinooráta köc további müküdósót a bolütryralilsBtor botiltólt«;'' — D.> ininiHCi tábornok utolíó mankója Koosi aradi lakó» birtokában van, — Mihály nzorb f-ijodolom a bolgradl nomsotl aahiháara 40 oiúr ara-nyot adott. — Egy vollorodorli itiollér a kin lutriu 2''u2 irtot uyort a oromóbon moghalt.
— A magyar aoadomia vah\»rin(llog saját nyomdával birand. tt- Egy ^tlamegyei nö a Möszörmányi pOr 2ppU t''rluyl pónxbirtág födOzóíóro «aját ¿a gyormnkoi rcsiérOl 1 db arany, i db tatlór ós 2 db. húszast kUldhtt.
— Az orosz hadserog móg az idún 8 '' »fái ocor tij, hátultöltő fogyvort vesz át rószinl állami, részint magán gyárakból, — Koos-komóton Klapka tábornokot brutális módon támadták mogj » vonatott, molybon Ult kőzáporral fogadták, do a Vount síibos tovaro ptllcso miatt nom az oUü, hanoin a harmadik osztály ablakai törettok bo. MUnuhonbou Tuxii beroteg egy azinés^uíibo ezoruliue», berezegi rangjáról leakar mondani, hogy nőül vehusso. —A kfcálynó iulius közopóig inarsd Hutíáo. A« Őszt Oödöllőn töltenók. — Csor-novitznál 2 mozdonya vonal alatt a vaihid lotörötta a teker vonat alábukót. — Triost-boii Mikaa császár omlékero mUépUlotot kóieittűtiiok. — I\jy foarOny ombq^ hjilt meg küzolobb Ilamburgbuu, 1). nnobúrg nevű hajóépítési, kinek háza 10 év cltitt elégvén, u kár miatt egésaon nokl keaorodutt, ogy vároavégi házban bérolt szobát, » uoui lévén családja mindönkitől elzárkózva ól to ott nap-
Íalt. Alig ovott sajtnál és kenyérnél egyebet, ^gy ki» koreakodÖvol volt öss/oküttetésbeu kitől a sajtot és konyorot vásárolta, ■ minden három hétbon egy tallért váltott föl nála. A kis korcakedö beszéli, hogy ó tudta tnár a napot, m|dőn D*nuoborg egy-egy tallért) fog váltani, s ez minden 19 uupban tőrtént, Néha azonban megesett, hogy a lÖ-lk vagy 17-ik nap már hozta tallérját beváltani, s » ilyenkor gyötrelmesen pimaszkodott, hogy sokba korUlaa élet. Midőn JJauuohcrg beteg lott nvm <j)igedte, hogy szobiját fűtsék, vagy orvost hozzanak. Halála uUu 8Ü00 darubb lallért óa 12,(XXj dar.«b aranyat tulál-tak ágyában. — Magyarország Prímása az akadomla alnptökéj ébuz ujabliau 1U ozor forinttal járult. — A Lengyel királyság ozí: inét bivataloaan már oltüi ülték u hülyébbe telték \ a Ylsztu|a, tartomány kormáuyzó-sága". 8 Európa öaizsdugott kézzel nézi o neinzolgyilkolást,, száxAtliiíik a legnagyobb1 gyalánatál I — Erdélyi lgnáoz magyar »»ár- '' maziau hittérítő él Chlnubim. Erdélyi Zsigáidon azülotott éa az évig oszlergau»'' mogyoi áldozár vala, képőbb a sxl. Vinouno de l''aula kzerzotptidc kőzé lépett, a jelenleg '' CslnaóDuaelbou hlttéril, hol is elsiórt hit«'''' községe Aintogy 2000 lelket számlál. Yélot-! lenül megtudá, hogy volt tanára Zalka győri pUapökké lelt kiuoyozvo, » bogy a magyar, király mogkoronáslátott. E felelt örőmébou ogy iratot intézott Zulka níUniikhü*, mely-ben többek közt azon szándékút tudatá, hogy ezen utóbbi örvendetes usoinény omlékérc, ogy azt. Istvánnak felajánlott kápolnát akar Chináb.\D, qzon világroazl><m,Ui melybon a magyar nép hajdan élt, építtetni. Minthogy azonban «ajit. azorény anyagi orojo o*t riein engedi kivlhétnl, h''aziifiu lániogátáara számol. Szotnélyoa intiködéniöl említi a hitté-ritő, hogy habár a ohinal nyelvet annyira birja már, hogy azt folyékonyabb.«! beazéli, iniul anyunyolvét; mégis a uh>in«i>ik szellemi dolgok iránti közönyómégn e» az ott uralkodó haram''ak. ébsztlkíOg 6» dögvéazok. nslatt működése Igen tíívlaoS és kóllyelmotloii.
Lapunk mai hirdetési rovat'',^a^ olvasható, hogy Willmera Hudolf hiriioVoa songoramU vósh Nagy-Kanizsán tuárcslus 21 -én hangvoraonyt ad. Mologoit ajánljuk a t.
közSn^é^ ft^yqlnió.bo, mi Altpl Ün.nagunkat tiszteljük meg, ha teUl<igv»eu beismerjük, hogy a mdvésset fönkolljét, a magyarzoao ogyík legérZolmotb s h< lye* folfiigátu elfl li«rugósát kőiÜnkbon a kitidhotő jazivélyrs séggel fogadjuk a hangvorsonyét minél íáto-gatottabbá tesszük. Innou Varasdrn mogy « ugy «tovább Horvátországban. Hordozza a mflvészot géniusza szoronoaéson.
-1- K k o a a t h oly i orHirágosi gazdasági foladhl) tanintézet folytODbaati nagy^1''!) hívla-dila- é. gyarapodásnak örvend ; 1807—Üfó-ra bo Van írva 70 olaŐévi hallgató, másod évi. A foldmjvea iskolában pedig Vt nyer nktatáat.
— Lakató a Sándor iamort tánoz-íuQvéiz Nagy-Kanizsáról Koisthelyro me-nond a nyfri idéuyro, őazaxel Iámét városunkba jő viasza a kö/.kodvoáaégü tánezísko-láját itt nyltandjo meg.
— Kórház. Zalainogyo határozata azo-rint mindon foloalogoa éptlloto a mogyo to-rüloton adasaék ol. Nagy-Kanlzaán azlnto van a temotönél ogy raktára, mely olőbb katonai kórház volt, ajánlanék nnnak megvételét az illetők figyolmébo, hogy a jelohlogi alkalmatlan a ogéazségtolon fekvésű kórház oda roudoztetúék bo, moly mind egészséges és alkalmas voltánál, mind terjodoliueaaégé-nél fogva aokkal ozélszorübb volna.
— F r i d o n t h n 1 nagykanizsai kereskedő ur lovai méret. iO én déluláti megbokio-«udlak • n kooall magukkal ragadták. Váro-aunkbnn itmerl <16 óvos Wo/sa Kati izr. oémn I nŐt olyannyira öbbzo zúzták, hogy ináauop ittonyu kínok kőit moghalt.
— ''A n agy k a n I z b a l béosi utezában o hó 9-én a gyormokek kukbriozattárl éget-tok, egy; 0 éves leányka ruhái moggyulad-váu, daczára a korán érkuzott sogólyuek, máinap n aérülétck küvotkuzléhen meghalt,
1 — Ijanunk I. olvasóit tigyoliii ezletjük a 1 „poat-büdal" bútor kózmttzotl részvény tárául nt hirdetményére. !
— Lapunk ti-i 1c számából viaazaváltunk néhányat 1Q krjá^al.
— A déli vaspálya táraaaág vonalain mároz 10-tUl kozdvo az uginpótlér., a pálya-illotókoknól 1B% többlettől fognak boszo-dotnl.
— Kadnrkulon irt „Néhány szó Völgyinek" otimü ctikkoHolvMtuk a oauk azért nem fololünk rá, mort o jKilomlát lapunkban bofojoiotlnok jolonlettük ki. Annyit azonban azabadjon megjogyoznünk, hogy a „ctiklráara ligyelmoitotolt" iró egyik abaurdomból a másikba etik, mert igen Igon őröltetik a dolgot, podig a tzorocaonl hiába mosták Otak fokoto maradi az, a későbbi gen.orAllo talán majd máa szinti lesz, mindon moaáa nélkül U. E czáfoló caikk s ogy bltonyot izr. kör szánandó nézoto azerint aértéat kövottünk ol, foltévo lóhát, du mogorn en-godvo, hogy igoo, váljon mit tolt a „Somogy" ütikko akkor, mtdőu a magyart inaostoti-cut kifojotésoivol agyba főbo veri ? I — No do ot régi dologi mlnoküuk magyaroknak szabad egymást megtépázni, hiszon még ha nom is értét — beazédre való tekintettel mintegy hat milló magyar vmt o hazálian.— ¡Egyedül lapunk azon szoron^aétlín orgánum, moly a kiaoW» uemzetiaégüek hibáit is folttlutotnl nom irtózik. Horrouduin dietul —• Caak haladjon, szaladjon a „Somogy" Irodalmi novotaégoa főlénytégévol, mi megfelelünk kitűzött Ctélunkuak. Átért ha kodvo vau poloinitálni, állunk elibo. Lapunknak azonban nom az % czélja, mint a „Somogy*-faak, hogy olttfizetöiaknok holon-kint egy iv ősato. vittta nyomtatott papirost küldözgessünk, a igy érdoktolon polemizálással töltsük mog hasábjainkat, azért külön mellékletben adandjuk, „ha koll 100 meg UX) adattal lllnatráljuk állttáauinkal. — Nem Völgyi I. munkatáraunk novébon toaz-stük o megjogytést, banoni a aterkotztötég részéről, miután a czjkkot közöltük a igy magunkévá, tettük.
ork<iltyn«t»^«jttt jatétkedá#4»| tölti, moly a láraatló munka után rondólkotétéro áll.
— Nagy Atád meafivárosban oddlg hétfőn t{irlalni aaokotl hotiváaár otontui lantokén fog tartatni.
{

Zala-megyei hirek.
** A n agy k a n 1 z s a I magyar kir jfivo-déki IÖrvény»ték f évi inárcziu» hó 7-lkén megkoidotto működését.
Kit-Kanitaa város szcirvo»ktnlik. Marót 8 ¿u a válastlát osond- és rendben megtörtént. Vároabiró lett: Var^.i István. Jagytőt Hóbor Oyörgy. Ttnácioaok : H''igo-düa Lávtló, flandor István, llnntuzou b''erono.
Somogy-mogyei hirek.
1— A tomogy mogyoi honvéd - ogylet a,nHonvédM-lap támogatására 25 frlol, a köt-ponti választmány költségei fedoaétéro tain-lo W frto^kUjdqit. <
—(Mllkodvolői elbadáat tart több itbon a marotaji legényegyl it log„löazör, a „Hüaég j)róbájau''é« "Okoa Fohiaég" ozlmü vígjátékokat hozzák atiure. Máskor n atinlapon ió loaz, ha a darab saerzöjénok novét ia köalik, mert »nás jutalma a azogény Írónak ugy siucs, legalább eszmószülöttje apai nevét in viaoljo. A nemes czélu mflkedv.,161 előadásokra a legjobb sikort kívánjuk s az orodményt lapunkban készséggol hotzuk. Igon holyoten Utat a leikos ifjúság, hogy ily »»¡vképaö ós
Sopron-megyei hirek.
Soprot^, marozius''10. 1808. Aton hir moly l)ár alaptalannak mondatik folytonosan fontartja magát itt, hogy M. Széchenyi Gyula Uróf mogyoi főispáni helyottoa ur a külügyi minisztériumba ogy magát állásra volna mogbiva, sót már uovokot említőnek, kik közül valamelyik eddigi méltiaágában öt körolui fogja. \ ] '' -
t= A zBÍdóllgy városunk képviaeloté-boa. Aton váróéi és mogyoi municipumok, hol valóságot szabad kollom létoz azonnal a mind a Zaidók ogyonjogutiUsa törvényesen kimondatott, kötolesaégUknek iamorték, kő-tülök nohányat titstolotboll képviselőkké kiuovoani, a okép a» ogyonjogotitda^ tettleg érvónyoaitoni. Sopronban it ogy előkelő aaabad azellomtl szónok által ludltvány léto-tolt, hogy nohány ttldó a vároti képviselolba tieztolo^bell taggá nnVQztcaaók ki, azonban a a város atyjainak többsége nom omolkodglt a szabad szellem magasabb fokárá, meri azon ürllgy alutl, hogy a képviselők testületébe osak választottak jöhotnok bo, az ügy olejtotoli, ét eton intézkedéatdl megtagadói nom lobot a törvényeasóg árnyékát, hanoin ki itólno azért moly képviselőinket, lm ko-bolükbo tiszteletbeli tagokat vonuénok tol.
= A Pros bo f. hó ti-káról azt köziílto, hogy Sopronban mintegy 4U00 katboliou» vnlláau, gyUlokozotett tartott. Ezou közlemény azonban azzal igtziltatik kí, hogy valamint már a Zala- Somogyi-közlönyben jelent vo volt, ogy ily gyUlokozolbo nom 4000, liánom oaak 400—B00 orabor volt réazt, • őzen bzám a tüntotés jellegétől megmenU n gyttlokezotott.
=: Az időjárás is nagyon változó, majd tavaazi, majd hideg, a tonyóastésnok azonban még eddig nom ártalmas, kívánatos Ictl volna, hogy a mnreziusi odglgi osözéaok elmaradtuk volna, mort a folu és bxőIő mívolés, Száraz napokat igónyol.
= Mull szombaton és vasárnap aziuliá-zunkba, „Luther Márton" színdarabja, mely 1848 óta tilalom alaC állott, Jőadutott, és oton történelmi darab mégfaltirólit oly. doh ombert bocaalt, minő számot axiukátunkban, régóta láttunk, a véloményok a darab felölt mrgoazlunak, némolyok a mostani íjdől, melybon Concordatura fölölti vita foglalkoztatja az omborokot,alkalmainak látjá, mátok ollonben előforduló /allátheli izgatások miatt nem tartják színpadra valónak. At olőadás romokül ment végboa.
= Sopronra nézvo itniól ogy a közloko-déti téren támadott olőhiiladást közölhetek.: A hattonbérlöjo a vároti kőszén .tolopnek etoo tolepoklől kozdvo Agondorlig lóvvuatu, vasutat akar éplttotnl. At előmunkálatuk már mogkozdottok. I . u,v
== A k is m a r ton 1 tanáoa, mint bíróságra o napokban kollomotlan foglalkozás vár, mort halálos itélotott kell kimondani^ ogy ottani órog omborru, ki uojél luvgöltó, miután a vizsgálat már bofojozéséhet köxelog.
Mait szombaton zsidó polgártársaink puriin Uunopén ogy'' igen fényei ét látogatott tánezmululeágot tartottuk, havoulynu cselekedtek a kapuváriak it f. hó 7''én.
=> Gatdáink igon fájdalmatan vestik némely megyének aton egyoldalit inlétke-détól, mely a keleti marha vétt ellen élellio léptottotott. mort kövét hely van o zárlati tilalom alól kivévo, ét tehén ttdksógloiü-kot caak lotomot áron kúpotok ily helyekon boatoroznl. Eton intóskodéinok a húsár magaaágára it ntgy bofolyáaa van. Esamo lánoaolatnál fogva itmét látjuk inily tzükté-goaok a megyei gazdasági egyesületek, melyeknek köréhez tartozik, ily tárgyak folott a txQkség és czélszerüség szorint intézkedni.
» Párbaj. Már hotszabb idö ótai boazé.h a várothát ogy párbaj folől, mtly, két vylt honvéd kötött megtartatott, at eaetnok a honvéd életből azármaztik ok a 17'' A párbaj aoká hutódott, míglen a múlt hótf tv arró) mint már megtörténtről, mindönki bóazólt, éa hir atorinl ozon párbaj P. éa N. urak kötött karddal vivatott, molybon a», utóbbi tíem óppon jolontéklolon tobot kapott. A« ogétsbo az különös, hogy kotdotbón N. ur bitouyot V. ur által lott kiblva, ki azonban P. urat holyoteaitölte, hirlik, hogy N. úr a karddall. pJrbaj vívást olöatör magától elulaallolta. éa bltonyitványnyal igazolta, hogy a ksra forgatására jobb karának csonkasigA miatt kepteUn, most azonban N. ur kiblvata, állal a karddali párbajt magára ho«ta éa az árá| mogaát A dolog magáotn vévo Igqp tőiét.
— Vákopj ftt^Am-ni u n k ák. LAhne tuultvAnynitták vékony fü ¿aa in unkái. Egy uyilt aljukban n bástyakiHfoen igon aok vé-kopy 1''(Írása muuka van kOassuinlóro kitiWc. Esou igoa nagy fáradsággal kóssitolt munkákon nonj sunyira a tanítványoknak, mint iukább lungiuuk Lnbnonok rnQvAasot« tttnlk fel. Egyúttal tapaatftaljuk, hogy u* ldöaebb tanítványok m oktatáaban már a moatort pótoljak; átaljábau egy oly intóaotbon, ahol a rajnoláa alapoaan tauittutik, nom oly no-hó» ily jó oroamónyü időtöltóet gyakorolni.
i
}> i, Vas-megyei birok.
FELHÍVA8.
Váawegyo honvád-ogylot róaeóről folhl-válnak mimlen vnamogyoi honvéd tinztck, inioBorint a jövő auril hó tíán tartandó honvéd gyűlésre minél ssáuioaabban wcgjolon-ionok, hogy oa Alkalommal egyszersmind A Ktiebol fényképeké» essküiüllossók. Ujváry l«tván, mp. honv. egyloti olnük.
* Honvéd válnuutuiányi gyűlés. Folyó hó 10-én délután réndkivüli honvéd-
ÍyGléa tnrlatottp-*- molynok több tárgyát énetó n kiacsolli honTédbál tlsata jövoilol-taonek kéíípénaboni átvétolo, moly monnyí-aégéro néavo nu ogéaa oraaágban, a Buda eat(t kivéve, legeroduiény -dúsabb volt, — döab folaö büki Nagy Sándor ur által nagy lolkUlog adott 100Ű pfrtoa úrbéri kütolorvény 4a aarlvényein kívül 410 fit. 01 kr. é«^ db. ca. k, arany tették a tiaata jüvcdolotn egéte össsegút. Eaon ösacognok mimódoni olholyo-áa kfl»elé*e feletti inténkodéí az aprll 0-án tartandó nagy honvédgyüléaro tartatott fenn; addig ia a takarók pénatárba lotétotott Nagy Sándor urnák pedig a kövotkoati lovél kuidotctt as egy lot réaséröl: Nagyaágoa ¡döab Nngy Sándor urnák l A tiaatelol ogy nomóvol, moly vegyülete ogyaseramint a, hála éraet-nek, vette Vaamegyo honvédegyloto aton kollemu»»!! iiicglupU hírt, miaaorint nagyaá-god tnegértvo korunk néinán kiáltó aaósatát, — átérxé a nyomorult caonka honvéd horcao-nok fájdnlom facsarta kónyoinok ógotiJ melegét, — eljött, hogy áldáat hosó kozóvol lutörülje ua inueg caoppjoit, boköaao n hnaa évca nyitott aobokot, melyek a««nt haaánk tórvényea védolméhon nyerőitek. Egy eddig iaraerotlon neme ki örömnek ro»gi át ló-
nydnket a midőn nlka kedven kötoleaaóget tol
mat nyortünk axon eaithotni, hogy nagy
■»>g"d hagatiui orényukban gasdag asomélyé-hez a megvlgaaaralt honvédok novébon kö-rxrm«PMMMMaB=si
aaönotot, — hálásan oÜaraarö kOaEÖnotot Beavassunk. Mig ogy réaarOl tehát a hála éa köszönet eme halvány viazonaágát az általunk mai.napon tartott válaaatmányi gyüléa-ben áttott lOOOpfrtoa nagylolküadományért r. jogyiÖkönyvilog loondö mogörökltóat ol-határontufe, e est nngyaágoddal ogy idejűi cg n midőn jolon lovolünkkel tudatni aaeren-caéaek vagyunk. Hasafiui tisiteletünk nyilvánítás». mollutt maradtunk nagyaágodoak Saombathelyon 18G8-ik évi márcaiua hó 10-éu R vaauiogyoi honvédogylot novébon Ujváry látván mp. aloarodoa uonvéd ogylot olnöko. Vidoa Márton mp. honvéd egyloti aloInSk. Pillich Foronoa m. p. honvéd egyletifüjogyaö.
* Hajdanában n azégyen pírja boritá el aroaát Jullua Caeaamak Nagy Sándor aroaképo látáaárn, ki a világot hóditá inog akkor, midőn ama» még mit aom tett. — Nagy Sándor világhiro mint villany aaikra áthatott minden kebelt, midőn a harca riadó hangját a nép köxé vototto, ogy órzolom ébredt minden Bsivbon, ogy akarat, ogy Öaitön uralgott minden folé font, — alant, éa min-dontltt, — a ob volt a harcai dioaÖaégl Ama nagy koraiak legnagyobb omborénok fényea pályáján, babérral hintett öavónyen sokan követék Öl, hogy a nngyságbun mogköaollt-aék. Korunkban lé élnok ínég nagy orabo-rek, kiknek magaaztoaultaága a honaxerolom legtiaatább égen ragyog mintegy intve a minden naplaág göaköréből follll emelkedni nom akaróknak, hogy kövoaaék őt, — szálljanak ki a chaoa sárvánkoaai közül, — fol, — ő hozzá... Ha az ogéaz ország fenn hangon nem hirdetné o homo« tettet, Momnon szobra is mcgszóltalna; hogy a hazatiaág e ritka jollomU omborét, ki n honvéd névnok nom oaak dicaőaógéboa, — do hanyalláaa okozta fájdalmában ia osztozott,''— novón novosné azon ogyóut, ki Vaamogyo honvé-deiuok 1000 pfrtnyl tökét ajándékozott. Do nom szorult o férfiú a ml dicaérolürkro, mely cenk azorényaégét aértonó, inoly caak darodiája lonno azo«j glória fénytől övedtott öntudatnak, mely a lélekben azülotott, hogv halhatatlan maradjon.E férfi folaőbükkl időao Nagy Sándor. A nomzot goniuan fUzondi homlokát kömyozü horvadhatlan koazoru-hoz omez ujabb totto logdrágább győgyét, moly tul ragyogja a caak puszta azavakbau rejlő álfóny oaillogáaát. A nagyhírű névrokona Nagy Sándor a gordiuai csomót kardjával vágta szót, — korunk Magy Sándora podig » részvétlonség fátyolát tépto lo a axumnkröl, hogy kövothosaék az ösvényt
mely a tüz-oazlop . által fénycaon világitrA'' van. Saorotjük romóuyloni, hogy tolielŐab urainknál a példa gyújtani fog, a JuIíub Caesarnak arozpirját nem loaenok kénytelenek oaztani. Sanlmay Anlal.
* A kia caolll honvéd tinoavlgalom alkalmával bejött fölül fiaotéaeküt a komo-noai ifjúság hirlapiUg fogja kökölni, — nekünk meg fonn maradt a axeroncao hálás eliamoréaünk nyilvánítása mollott a rondo-Bőségnek kösxönotünkot uyilváoitanl.
* Hnthyány L aj osólott) agyság ti arczkópo a mogye közgyűlés toromo számára mogérkocott.
* Fiatal anya. Egy 13 évoa kislányt aa ég egy nagy fiueskával Ajándékozott mog Kőszegen, — súlyra 11 fontot nyom.
* A Oyör-Griltai vasútvonal győri órdokoltaégónok küldöttől viasznérkoztok Qrützböl éa a grllsiokkel a véglogos ogyosil-lési szorződést mogkötötték, az egyesülés ogyik biztosítási pontiát képozí azon
nős kótclezottség, molyot a sScrxődö felok, vállaltak, hogy t. I. négy évig bármily máa őzen irányú vonalra nézve ujabb corsortl-umba lépni aomroi szín alatt nem fognak; a szorződéa formasBorülog kiállítva mindkét fél meghatalmazottjai által aláíratott.
— Müncheni lapok j elöntik, hogy Chorinsjky gróf leveleit fölfedezték, molye-ket E. bárónőhöz irt{ tartalmuk: ne hagyd magad részvét által mogingudtatni, a porokat fol uo csóréid. A hamis utlevolet is a gróf szorozta n kisassony résxére. Márcz. G-án állotta utolsó előtti vallatását a kisasz-saony, mindent tagad. Óhaját fejnzá ki, hogy végrondolotot akar irui, jogi tanács-ádóul egy magyar jogászt kiván*
~ Nyiltór ifl^éTnieztetóa. *) ''
Mély fájdalommal bái^ do osi^ladntyai ol-utasithullau kötelességemtől kényasoritvo, figyolinoztotok mindenkit, hof;y ^/fiamnak gróf E r d ő d y Lászlónak, <ein kö|. caönt no adjon, som bár mi más''módon neki no hitoL-zzon, aom podig volo azorződésro no lépjon, mert én nevozelt fiam holyott semminemű, akár már.fonálló, akár ozután kelot-kezondőtartozást kifizetni n''oiu fogok, és a netalán általa kötondő terhes szltrzöd^sokböl reám háramló kötolezottségek teljoaitésót el nent vállalom.
Vörösvár, márcziuB 12, 1868.
üróf EKDÖDY ISTVÁN.
i n r .a .''..
TÁRCZP
I« 11
•> : t>w
• í JiMKÍ BncBu.
; J7Í''")
, Látlak én mi* t Iától foKUk
. És maritalon goaiUlúk ii4 KI ncm válok seha tSIrd, , . t
I»,— in ég 1» -r- Utcu honid! — .
% • • , .) _ :.*.-.-: .-r i''.t. • . . . I , .
Vau remlnys a távolosk,
A. báláinak vau «uilúko, Ult vlicasital a''balsonbs», .
Hőnek Is mind vége .. vég« 1 . f .
<
Oh nem a kOnjOrtelen sort . i
Nem a boéiheUcu UryJ, Nem as ¿let ne<a a lialil,
Nem ii .''¿U*i| el egymá*t<SI.
>lon<l nekem ms)J, beicjr euylia
8 bog/ tttioU'', leborulok rád, B véghetetlen fájdsloinmal
A»t felelőm. — Irton houédl
B én elhagyni még se t-jdUk,
Hoitád Járok é« rád néiek, 8iélslan éi iiionyon mist (I) ¡IkoiArs a kísértet
H valsml fáj mind kettőnknek,
Nekem ■ bfin neked a vád, Pá»*tor óra kéje helyett,
ttselletn éfA — léten liOiuld.
No kérdést ha ajkaimról
Néhv bua sóbaj repíti, Bnbánato^i s sisnvedéeem, Te limered egyedül.
* i i '' J No kérdeid ha nemelmbo.
Néha nélia kOny ragyog, t Te tudod ait legjobhau, hogy Boldogtalan méH, vagyok
fi injnél nagyobb ."A íitjdaloin.
Hierelmcm annál nagyobb, Betét éj kell a celllsgnak, ''
Kényeiebbeu ügy ragy.ig.
BÍ^ALJfAY ILI A1*)
•) Kájdaloiuroal kOiOljük a dobog«!, keráu mof-i>ünt nemet s»lv hattyúdalát. A tavasa k.txclnllérol tiolgáljun a köUémény gyá«x>irhilinárf. — bervad-batlaA nefelejUtlI Bxerk.
*) Ax Itt kdxlottekért caak ban vállal felol&xégot isiét ......—i ^ ■■!■■ im-T
•ajté
liatdxág Irányá a xierk.
xunx I-
Nyílt Póata.
— .Hasa I rá g'' As essin''e''jé; ^ ktfltől gond.il.ti Ix van bonno/.ls.a kldolgoiáa mUtt neoi Ifliot k''t-xftlnl. A nae.''nlt»;« több tlgyoluivt. Ax A > \ tíik, voéuxsk cgéxi.«-!! elat-1 a lobbitól, -r- Jc.t»l>''.aK- ké rank.
Nagy-KaaÜSd, máics. 13. 180B. K hiten gyenge Ualet tfirténl as eyfformán naradt jaboa-árak mellett) valamint a tulajJuuoiok, ugy a vevők vlsaxalaiták magukat. As elxök ason okbél tartják vlseaa gabná-jokat. mert a kéestei már eiekély, a vavSk ellenben as flaJetisaBst laatusáfábap és a vetéieV kitaaS állo-aában Indokolják a vervéahesl kedvetleniégSkeL Bokáig ea Igy nem állhat és pedig a tulajdonol eladék javára kimondjuk \ bogy a raktárak üresek és a késsiet feltdnoen keveikidvén, a ix ép vetéieH még exen ratiiéu/« nen. elégíti kl a fugyaxxtáx''.isailkségeiiéget. Tenék a vevőknek a moitsnl állapiéi haltunkra fordítani.
Plaiil hetivásár 6/
NAOY.KANIZBÁN, márox.¿Mt-ban.
AUé-aosstrtal «ii^itói? .
Teriaáayak t llnxa 8S--85 föntox t, frt. 80—40 kr.
Kf, fut Jl fr 70_S0kr «7 «í fnt. 1 fr. »0 $0 kr lista 78-70 fut 4 fr, 70-80 fn''. 4 ft 05—10 kr. Ar p » x«r<í»3nek 70—TI fnt 8 fr. 80—tO kr. TI—78 S-S írt. 10kr Árpa kOxOuaégcx Cft — 00 (u*. 1 fr. 70 kr. öt - OH fni í frt. 76 kr. K u k o r'' c s a 8 frt 80 kr. H fi. tk kr. K u W vi J« ol»»* (cfin<{iiantni) .1 Irt 80 kr. 7,*V ft». I fr» kr. 47-48 ín* l frt. 80 kr. •
1» ab- -Jíí 00-08 fna. 1 fri. 60 kr. 68- 70 fontox *,fH. kr. VaSsttly''fehér 4 frt 10 kr. l''aaauly tárW a Ottb.4 .4xŐr4>idd 16 írt. -- kr.
■■ x — í '' r)» ? «• -swaW^kMWHraaMBtMMfl
etl n a p t
Ü Z L, B T I
Llaitek : mái». K''rályllaxt 0. exáui 16 frt. 8i kr. Lángllast máxs. Ass. 11 l"rL 76 kr. Lánglls» t mán. 2 »«• 14 frt. 86 kr. 7. s o ui I o 11 s x t 3 axáui 13 frt 76 kr. Zsomlollsat4 «s. 13 frt. — kr. Kenyérllast 5 a«. 12 frt. 36 kr. KouyérlUat g ii U frt. 14 kr. K ony.-l. m. 7 ax. 10 frt 60 kr. Keny.-l. m. 8 ax. 8 frt. 76 kr. Koxaláng m. I. axátn 10 írt. — kr. H o x a l A n g máxiáJa 2. ixáui 9 frt _ kr. Kukorlesalisst ra. 6 frt. — kr.
KOISnfilék. Méx máxaája 50 frt. — kr. Vlaix m. 110 frt — kr. Fagygyá nyer« in. 80 forint — kraj. Fagygyú axárox m. 24 írt — kr. Oyapjá finom tu. 120 frt. — kr. Oyspjá határőrvidéki in! 60 frt — kr. J''ebérrongy m. » frt. — kr. Tarkarongy u. 6 frt kr. Bxalma m. — frt. 80 kr. Bxéna ra 1 frt. — kr. Egy kéva axup 12 kr. Burgonya mérője l frt. — kr. Marhab3r axáros. nohéx máxa 60 — 06 frt.
Vr MatbabXf axáro*, kUnnyS máxiála 68 frt — kr, DorjubRr fnjjel 110-6 frt. — kr. Uorjubör fo>.uélkat 180-1Í6 írt kr.
QyiimSIoxök : Alma mérője — írt. — kr. Dlá má^s. 6 írt 60 kr. • A«xslt gytlmOlr. ra ér. 6 frt 60 kr.
Bárok : Vldékankbell djbor 1867-dlkl, fehér vagy scblllor akéja » írt »0 kr. Vldékankbell <5 bor 1860. IMöa-b«" fehér vagy sehlller ak. 7 frt. — kr. ton-millékl IHü7-bell fehér ak. 6 f t. — kr. ton<msllékl 1H1Í3-0A bell íoh v. aobll. ak. 10 forint
Ö K
Hala Dala-
H I R N w
— kr. Bomlay 18«S—«5-bell ak. 16 írt. — kr. Som-•lay t867 bell — frt. — kr. Itadaeioi.yl 1843—66-beU a kéj a 16 frt. — kr. lladaeionyl 1867-bell ak. — fmt.
— kr. Villányi él axekxxárdl fekoto 1867 kl akéja 10 frt — kr.
Splrltaa (per grad) fokonklnt — frt 60 kr. Rxllrspi-linka hordával 80 fokú 22 frt. — kr. T.VkBlypállnka hordóval 20 fokú 18 frt. — kr.
Kispleezl árak : Marhahut fontja 28 kr. Bortéabiix fontja 80 kr. Bxalona fnt. 44 kr. Ilorjuhus int. 2t kr, Júbhus fnt. — kr. ''/.ilinak fnt 48 kr. Paolaj fontja •0 kr. I.e-.magolaJ fnt. 35 kr. Uepcxnplaj fontja 28 k. IVtroleum íntj. 22 kr. Cxukor finom fi|tj. 32 kr. Kávé fntj. 06 kr. Konylia«il fntj. 10 kr. MarhuA fn. 4 kr. Kagh''yilgyorlya fontja 3H kr. Bxappao fontja 24 kr. Kliikáxa Itcxéjo ''.8 kr. K«le»káia itoxj. 9 kr. Hajdina Itcaj. 10 kr. Kehér bab (paixai) Itcxj. 7 kr. Tarka bal) (paxjuj) Itcxj. 6 kr. Árpadara fntj 14 kr. Borsé bab lt. IX kr. kr l.inl, aeviny 2 frt — kr. LudUlsoU 3 írt. 00 kr. Kv»a pírja l fit. 60 kr. l''iijka párja 2 frt 60 kr. Tyúk tojái ö darab 10 kr.
Srrtéi 1 iu.Ux.li 25 frt. Bertét 3 máxiát 00 forint, jbor ltoxéje 10 kr. o bor Itex. tO kr. Pest »8r Unj. 14 kr. Kanlxial sőr Itrxj 10 kf Bxllva-p á-Unka Itcxj. 76 kr. Kotnéuyfa «lo ssárox 0 frt — kr. Nyerafa ölo 7 fit. — kr. Fa-axén mérője 30 kr. Nyúlnak párja — frt. — kr. o. é
80PU0N, 1808. luircxlui 0. A (.-abonaOilclbeu bltonyoa laityha*á)f érMog é» íl.''uX jil nr>rn inntrt-koxik. Némelyek nem találják macikat lt«la ni ér.ikbél engodjettok, Kttla.l .iD<''grendp|>iark hiány-xanak.
Ax árak a kOvetkexök : éipedlg iiurínk''nt a llmk H3-81 fonloa 6 frí. 0 frt 10 Vr. M3 Sf.''f.iUOfr. 30 kr. 0 frt 80 kr. Ilox« foplvs, 4 írt 40 krt
4 frt 60 kr. Kukurl.-.xa 78 .80 fonUsa tv frt. W) ko 3 írt. — kr. Árpa 70—72 íontoa í , ír». - kr. » í.t. 10 kr. 71—72 fonti 3 írt. kr. 2ab 44.-46 font©« I frt. 80 —UO kr. 47 — 49 ínta 2 frt.
■ '' ;>
Bécsi pônzàrfolyftui, mArnz. «
l
&9/o motaliquoa 57.00 ;1 B% ikmu. kiileaön <15.10 ; 1860-kl álladalmi kflloartn ft2.il.» ; J,R ik-rtfazvényok 7.08; hitollntéíoti ''riWvrfnok 187 ; 80; London 110.35; ezüst Agio 114.35; arany darabja 6.54 kr.
"R" ''he?
liap _
Katii, éa prot. K
Katholik...
át r.
Márcthia 15-tél 24^ tMfr
napi.
Froteetáua
i.Aptár
líraoliták na;
lf> Vssámap
Iá Hélfíl
17 Kedd
18 Ba»r<U S J9 U''.atartök SO [PénUh
fc«sV
Wörug-oroix iiaptAr
Jéxui nrdögftt 6. kl. Lak. M, ^4-20 ÜOr. ev Jéxux követé««. M*rk VIII, M IXI.
0. 8. Krlsstlna Merlbert pk. Oertrud Böjt kV)M
Jdxaef pátriát/««
Bentiek a^ ''
0. S. 0<M»..! Ábrahám KOldlke I »ándor
I
IKube-l fltene
3 F P.III bJj.ltl
4 Ue>a«lm >22
6 f- pua Í2S
0 y^L.i |*4
7 í .''jonln di
Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N..Kaalstár.ll Huda felé; délután 1 óra 32 peroxkor,
» .1 «•»»• 9 6r»kor . . . Uécs reggsl 7 éra 16 perotko» .
„ „ déln. 8 Ara 30 , 4 Trlest „ «Hin. 1 óra 60 „ I
„ eitvo 9 éra26 „ Krkexlk H..K*nlx#ir* Ua.1. felöl: reggel 6 óra 6 psreskor
„ délután 1 „ 80 ! . lléc« délben 18 „ 31 . *
ifili
Országos vásárok
mkrex. héban.

I6 ín Mura Hiombalhoty, Vaiviri Kii Marton. 18 án IlaUasslk, AUd Leadva. .Cl ■
lli-éu Zlrcs, Slkléa, Uaboeis, N''.-Vld, k''.AfLl. AdanJ. 26-án llögyéxx, I^iteayc, /jtU-Apátl, Hxont llr.Uij,, 20-án I.oés. Körmend, Duna • Vol^vár, Kaposvár, Maros all és Pápán.
Kololöa aaorkeaatii t W«j4tU Jú^rf.
íi iiiii.it-1! : uiiJ ij.i » iii..^ a_i ^1.1 x ur I Ji . m »
WILLMERS RUDOLF
hlrltfvca xoii(/orMi»iftvé»a, l.evn vnrosl dixx-|iolKÚr N a g y - K u n i i . ■ , luArczivw lut v<t 21 -iki^a S /. o m haton a „7 >LD vendéglő nagy teromóben
„Kt A lí V E 8 B N Y mJC44
fog adni.1
Vi < < y
RUDOLF WILLMERS
k. k. Kftniuii''1''iihiiiÍHt und Klirciibürnrr der Slndt Lóvn in rngnru
wird ain 21-tcn Márz in (xross-Kanizsa uuwiederruflich cin
„O O 3XT O H B T" im Saale zum ,GRÜNEN BAUMJ
vcrauhlaltou.
Kfíntxék-jegyek .1 frf. - O kr. ZirUíók va«y bementi-jogyok 1 frt. Kanoiti-jcgyck 50 Der IlUlcton-Vcrkatif auf Ccfcle-pliUzc á 1 fl. ßO kr. Sj««rsit7.o oder i''artorro-1 II. krajcárjával Wr.." i« FíhcIioI Külftp ós Volisoli N. uraknál und Gallctio-billctcn 60 kr. habon dio Herren Josef Wajdits, l''h. Fischöl
i égősen is kaphatók. Kstve a ix''mztAniAl. und N. Welish übcrnomuien. Abends ¡in der (Äissa. (Hl —1)
tnrtÓM ffinem,
elvetve, mint takarm&ny-növépy.
i, M *
Ktoti nevén/ n lcgélfnkobb ÍBnomek köti Ultoiik, melyek oddif-«13 l.mereteífk. 1Ia*AJa CaUfornU (Auierlk») é. uiogit-51 n8 a KUlk é« I^twl« foljrík putjaln, eUÖ »olt 8chr*d«r, kl (1830) Ind« flcmlnu» cilmfi rannkAJAbAu énen ncveiet aIaU Ceratoohlo» PenduU Umertetto pieg. Kunt AluU Atonbána Bromue-ok ontilyibA, njelyhe« *»l«Jb»n tártoilk 1», «oroitatott <« <u cli8 Umertotí Irintl hodoUtbdl a .Hromue B^hrtderl" iieveiütet'' 1« megUrtoUv ,... ,
Ilyen Hromue kltünS meiel növény t« e«ároe fekvéett földím li folytono.An dleillk • e*iUgo»<J gyökereínéi íogv« elnyom tólndeu körUl-lottó larjadii növényt é* A.ért oly helyeken, hol a UroAtu olvettetlk 4« mi* «nem vlxhlAujr ml»tt kle»ArAdr ««, mint a Cypreuo fölemel fővel áll.
E*on uöviny kUlönöe gondot nom Igényel, mert minden UWu földön dleillk i a föld, melybo elvettetik mélyen föJAiAiidd vAgy f0l»*AnUiid<5, tovAbbA oly Urtó» termé«»«tfl, hogy évok utia U, ugy»n»ton ogy földben, tApereje tt termíkeliyeiSge meg nem fogy.
II* elvettetett, A ftlJ keményen meghengereiendö, Aiért, hogy mAgvA pyomun ciirA»ba«»on, Ily bAuAemódot Igényeli «» elretéj ulAn 11—16 n»|>r» e«lrA»ul keid, két hdnap útin. h» mArcilu* VAgy AprllUben elvettetik, már kAíUlhíté, »» utóbbi k«»tili«o»k Idejo A tenyÍJitélhei alkui-maiandd, Irnpedlg őteuel -vettetik el, már mArcilue ét Aprllle havakban kajailhatd, írért e»en növény (mely még télben li n5) niAr februir h<5 elején megindul. E«eu Hromue, a franola gaidaiAgl egyeiület UDAMtA-lala exerlnt felette »elroe ée teje« terméeietd növény é( he töld takarmí-nyul ha*»nálUÜki évonklnt 4—6-»»ör te (mArí«iu»tól novemberig) k«iiAl-batd, ha t I. már aa Guuel elvettetett.
PiArogatva Igen kiadd takarmány nyerhető belőle, é> mogtartja magában a«on tulaJdorteágaJt, melyek nyer» állapotában bennciöltalállia-tdk. Minden háti állat, (a lertéiek ít lovak le Ide értve) akár »»Aro», akár nyeri állapotban kívánva Milk.
A» Allatok, melyek eien növénynyel táplálkomak folytono»«n egé*i>égef«k, mert bőiégoien tartalmaiba magában a«on éltető rétieket, melyek a* állatok égi»»égéro nagy befolyá»»a] vannak ugy hogy tápanyag P. l''l Dahaoraln tanár »«érint «oktior 4, 41 námhoi aránylik.
hovallée népgaidá» ««eilnt exen Hromue Bchraderl kltflnŐ hatAaial van a fejő» tehenekre, mert a> e«ekkel élők 10 »/,-el több tejet adnak, ua Irdtvaj nyáron keményebb, könnyebben eltartható é» Igeu l«Nt«>.
(A majlandl gaidaaágl egye«tllet 1K65. évi 40. »».) Kaen növényaet magva árultatlk ; éipedig egy kilogramm vagyl« bée«l ÍS lattal-7 forint minden megrendelétre, mely 10 kllogrammou vagyi« 10 bécd fonton ff,1(111 tétetik 6 percent dlj adatik.
A ««lvA« megrendelések utánvét mellett gyoreau toljetllleluek.
Észrevétel.
A Bromn* Bchraderl ai év minden hónapjában elvethető márcilu*-tól krmlvo egé.»» novemberig, úi mivel tartói takarmányt ád, a marha tartóknak Ignn riljnyft« növényietkép ajánlható.
f»O0 p metrr (IS8 bée«l □ öl) kltorjedéíO földbe 4 kilogramm (béc.l font) oiag iiOkiégeltetik.
tffT llérmente« megrendvléakro kétiégét ajánlj*
1.)
Antonio Tamburlnl,
Ilovoreto 101. Corto Nuovo Trldentlno,

PUBUGiTÄT.
Wir wnpffhlw uueer Iwtitgt dorn Interirenden Publlcuin aur Übertragung yoa latent(o«4Auf. trlg« Je4i« Uaifki»««!, un/ftth-r«t> nachatehend dl« hierduroh envachjendeu VorthftlW »ur go-Odllgr.ii HerSckdchtlauog ap.
Duch dl« UM von «Immtllchea Zcltaaot-Exbedllloiitn gQnstlgsl OMtclltOfl CwldltkMtM »lud wir In den Stand getetat, die un« Obenrleaenen AuArltg« unter folr gonden billigen Bedingungen am-luftlhreo i
I. Wir berechnen mir die Original Prelle, i. l''orto oder 8pe-• en «Verden nicht bdnitet. S, llui gröiern und wiederholten Auftrugen enUpreohender Rabbatt.
8peolal-Conlraoten mit besondere ullntllgcn Ued''nguagea bei UeberiraiitiBfl de< geeanunten In-lertiontweien«. 4. Belege werden In allen KKlIcii fttr Jede« Iiuertt von uut geliefert, ti. Kino einmalige Abiohrlft de* Initrau «ei Itgt auch bei Ai)fka!<e für Mehreren Zeitungen, 0 Ungetlumto Kcall-■atlonon am Taje dor Auftrager-thellung. 7. Uebereetaongen in allen Sprachen worden koitcnfrel
auigcfuhit. 8. Koiten-Amohllge werden bereltwllligat auf Wtimch vorerit aufgotellt. f. Corretpon-denz frattco gegen franoo.
Utuer neuester u. oorreoteeter
INSERTIONS - KALENDER
Venoichnli« lAmmtllcher Zeltuu-gen und Zeitschriften mit genauer Angabo der Autlagen und ioiiMU gen fflr die Iruerenlcn wlchtig. n Notlaen ileU gratis »n Dl«nit«n.
i Sachse & Oo.
Zeltung e-Anoncen Expedition l.eipilK, Filialhandlungen vorlluflg In:
Rem und Htulfgitrt.
Annahme von Inseraten Mir die Allgemeinen Anzelgenf der .Gartenlaube.- Auflage 230,000 Exeaipl.
__ ..... (cini).
fcpítészctS árlejtés! hlrd«lés"
Nagy-Kanizsa véros részérói cxcunel közhírré tétetik, hogy a foiyó éri építészeti idény alatt, az itten már létező gymnasiunii épület nagyitA« aíé f»g vétct»il és pedig oly módon, hogy a jelenleg álló iskolaépület egy új emelettel lü^liosszil és fi''/j^ széles tcrjedolomben fog épittetui; — továbbá egy egész:n alapjából újon építendő 29^, hosszú és 6V»~ szélos hasonló emeletes magasságú kívántatik építés alá vétetui. Az építésre vállalkozók f. évi april lén, reggeli 9órakor, a nagy-kauiniai vátwi tauátoto-rémben tartandó árlejtési hirdetmény foganatosítása végetti mcgjéíenfare felhivatnak.
Az építészeti terv előlegesen f. évi márczius 12-étói kezdve a pólgártóésterl hivatalban a szokott hivatalos órákban meg lehet tekinteni.
(..-»,..) . '' S POLGÁRMESTERI HIV1T6L.
SP Na^liaiil és részletes eladás. %
A pest-budai
r6m6ay4émlftt
a téli idény alatt oly nagy számú bútorokat állított elő, és oly nagy mennyiségben, hogy mi e birodalomban létező eféle
legnagyobb
bútor-raktárunkat
a t. czimü közönség szíves figyelmébe PESTEN, nádor-utoza 9. 8/. a. berendezett rakhelyftnkön bizton ajánlhatjuk.
A bútorok kitűnő minőségű és a rendkívüli olcsóra szabott árak számos látogatá>8il kecsegtetnek.
Az lgazg;atósá>ff.
MISI-MONDÓ KOll iK,
pluviálék, (lalmatikák, albák, rochettck, vclumok, oltárpárnák ós teritők stb. China ezüst es tüzaranyzott
.llotmlrniixok, kelyhek, riborluiuok, parillcAl K)orlyntnr-ték, rUHlflluk löiuéiiyfnrtévnl, bxriitelö-vlxtnrtó »HpnMO-rlutmtial, Intiipiík Hib.
Egyliázl-, czéli- és Iskolai-lobogók,
B&LDICHINUMOK ÉS PANTIFICAL ESZKÖZ, KESZTYŰ INFÜU, PASTORAL, GREMIAL, HARISNYA, CZIPÖ STB.
s a legpxdagaMau E:láfilitott OENÁTOK, és minden
EGYHÁZI SZEREK
Jcgjutáuyosb áron kaphatók: Otjeröauer Alajos
gyárraklárábuti, vácri utczu 16. szAm ft. l''JKSTHN.
.. 1 ■ : ( . ; I • .————
ÁHJEOYZtKKK h UTASITXHOK KIVANATIIA BKKOLDKTNEK.
(09- -S8-S)
n
A „Döbatte" és a „Wiener Lloyd" szerkesztőségéhez be-klildMt, ezen ujságlapokban megjelent és fogorvos Dr. J. a POPP-hoz Bécsbe intézett nagybecsű elösmerő irat.
Egyiidül ó« öíupán it emborbArát? «»orutottöl 6» neon vdgytdl, ll^^y ««envodÖ oinbortArenimnnk lioBsnálhuaBKk, ¿rr.otu iimgnrn índittntvn * kövotker.ö tónyAlliUt tnrlfilmnxó sorok.it nylívánoa»Ag oló hozni: 18 óví orvoii gyitkorlntom idoju alntt á hzAjljotogBégok ti)t>b Dotuoit olój(»sor volt alkdlinnm gyógy-kctMi ■MVclÁli''j do ''a lRghnthatósnblinok volt » nugy kOltsó-ot icAiiylö »torok i«ni voiottok gy.ikrnn a kívánt orodiuóny-ce. Kn tehát vógro raogkisérlóm n lúrliodt
Dr. íOW''-féle Aiiaüicriii-szá)viz
h«»*nAl»tb» vótclót, at«lyly«!l bs ¿linjtutt c*<5li v^lóbnn ó/i toljo-•cd elórtom. ('' í {
Eli tollát, inind»*okiiBk,klk sxájfájdnliiinkbnti »zonvodtiuk, o anort, molyW^ ''háMnálntn legcíok''élyolib koll<-m"tlcu»^ggnl •ont jár ós »ohív uointul félő ro«e utóhatást tiom von ni«ga ut|ln, « lqgnielogobbon ajánlóin.
UunUóIdvár, inárceiu» 5. 18GÖ. >
l)r. (JrofcM, gy«k. orvo«. Ara 1 fr, 40 kr., göngyMvofogtál) 20 krrnl több.
Au«thc-rin fonpnh11n 1 tr. -¿"i kr. .NOvéuy fogpor 03 kr. FokóIoiu odvns fog''ik inját ólmoiiUáro % Trt. 10 kr.
'' (W-7 •)
IO0 níut.
-1HÜ8.
Knpornnkí járá« fó»tolg»bíró«ágAtdl.
ÁltVKKEZÉSI HIRDETMÉNY.
hA 8 in rinírSI
Kor®nc«* lm
Tcklntrtc» /»UniriTYO irr« tOnrínjrJiíkíntk íol/ö írl febr. ll%i>r» »».-tinn v6fxfm folyUn kAj>orn*ki ¡irit fói«ol(?«lilr<5«ÍK« oiciint''1 kotlilrró iitctlk, íio«jr K»(ry-lWc«Í5 clhult K«rk»«
tartoxá * Ifc(K) ftr» bcc»0lt liá*» 3/4 tflck ¿pttlotc kkel r^yM» marót- hA Í8-An d. c- 0 ¿mkor iigyantmmk « Mir!» hfgy«n livő plnoié« •ililcjo, mely 400 frtr/i W*(llt«UU »* o|ip dilutánl 3 drAkor, «»Uluíg e*«Ub«n fylyó óvl April *S-án a kltaiöU dr/lkbAn a hely«*ln<n nyllvinyó» inrerfxí» utJAn oIxdAtnl fo|(uAk.
Miről a vouul «iAivlAkoidk Aion hoi»ÄAdi»»Al <rt«ilt»«tn»k ; mlno-A kltUintt Időben I« hol;«Ii niCKjclonv«, niARukAt a bccíAr 10»/»-nyI bxMsIpóiiiiol láitik ul.
A* 4rv«r«<lal /»Itútolok íiApontA a kApornAkl jár it fí»«olgAblrá»í(c IrodijAbiin Alúllrt klkOldfltlníl a* ítvorttíil nApon pedig a helyemlnín bo-teklnllirtők.
NAOV-KANIZSAN, 18C8. febr. 28.
Szigothy Károly.
-o^kllilt »I. kiküldött árrereiő.
t''-ll

Legolcsóbb árak I
Ismoretes pontos ¿s hiteles szolgálat!
Fraucxin, ) , ,
''/ luczorna here Magynr (
b''TO
T i;; ,

IWti
Svód ( Stíriai ) Pej v. zMrg<5 ( Kók ) Tarldr^pn iniigvuk, fulidr,
gÜinü''ilyU, liurguiidi tukAriiiÁnyrúpa
magvak, Klump» r^jmmng/iik, Valódi angul Inrnips rójw-magvak,
lu-yolib ininősógbün kaphatiík
IFJ. WALZEL AUGUST Än
lléexbcn, Kfiriiturr-BlrAttu Nr. II.
CxukomStm magvak, Frau cici a ) Angol ( Uroaukb Olaaji ) magvak, Nómot ( Tliimotrf fflmag, Muhar, Bükköny,
lirnunswoigi) kájioszta Tulluí ( magvak, MindonnnmU ugorka műgyaít.
Sárgar<5im magvak, Fűmag kovoriUc,
(7Ö-Ä, 1.)

•^tazaratym."
ÍHAASEHStEIN & VOGLER | xisr&^iFLA.''j^m
Amioxia''U-Kx|ietlition,
; W X ÍJ N,
WolUeílo 0.
Hamburg, Berlin,
^.JuUAiiiMtr. 14, (lortrAudloiutr
J Frankfurt a M.
Iiruuii (lAlluutrAMo 31.
Basel, Leipzig.
-
i
werden pruinpt vermittelt unter Berechnung n. d. Oflglnalprelte»
Iii dia
y * Zeitungon nllor iJlndor.
r Zeltungs vcrzclchnlsse RtAli» u franoo.
!8elefl«blütt«r aber jede lutvrUoa. Rabat tvor (helle, r .i.« iucIi den bei deu
ZetUlDK«ii Keilenden Uiaiicoii.
Koitenamohlkgo «trhru Auf Wuiu.b vorher «u Uleuaten.
I)r. Kiss György»
¡jü szem- ós fUlorvos 8 villanygyógyósz Szabadkán;
pVyógyit mindennemű szemfújást, mútesz wüikohdlyogot J ^ X bandzsnságot, mű Iá tát, sziirncsapot, 8zeingtilyúclöc.sést,^ [ o. s a szcinpillákon clófordulú eltör/,itásokat. Uyóg^ it ¿Z mindennemű fülfájdalmat, fülzugást, fülfolyást, nagyot X
liallást, süketséget, a legújabb módszer szerint, eltá-a volit a külső hulljáratból bubarcot ((Xilip ) h iuiudon-^ nemű idegen testet. Alknliuuzza a villany mindkét qJ nemét, a buvwtetett és állandó villamánimot,/Csiixm, köszvényes bántalmaknál, iró görcs, érzéketlenség, túlérzékenység 8 a büdések különböző nemeinél, n. m. féloldalu szél- s arcz-hüdésnél, arez-sAliánil stb.
A horgany és szénelemekból álló valóban nagy- fo Hzcrü villanytelep Lipcsében Stöbrernél készült saját — módszer szerint. Bérmentes levelekre rögtöni válna/.
Állandó lakása: Szabadka, a színház sorában. Q
ÜGYVÉDI ÜGYNÖKI IRODA.
Vidíkl llftyvédtiríAimtól, egyletek, tir«nUt«k, kn,.ígek ét niAgAnsóktdl »At, elfogAdok mindea DiegbliAiokAt, melyek tflr-Tínykeií«! vAgy kfltlgAigAtAil Ogyekben a HudA-Pe«t«n oéketB klr. inloliterluraok, klr. CuHa, vAlt<S- U vAiojI lört<ny«»Akek, tArtuUtok i* egyleteknél kÖxbeqjAriet, mtgdorgAltniiijt, írte->it(fícket >At. Igényelnek.
CbAIJa (Igyvédl IrodAmnak A vidéki npye«l>Ajo«okM n jöví« mou&el, iitinjArAal, IdfitOlU»! terhe* kSIUrgektől ningnent«nl, gyort, kimerítő, AUpoi tudJ»llA»okksl »«olgAInl it hol AkAdi-lyoivA lennének, képvlxeltetnl «At.
A dljAk legménék el lebben WAmiU«to«k fül, egy /él-iApi Időnél többet nem Igénylő cljAtA^éit 1—3 (,t.
Irodám helye IVht, l,Övé»iutcii> 8 h*. KiiHeMi *.
Hóső Erisei Sándor,
kö. <U vAlt< Hgyvéd.
(78—S. •
lakolauioaturck ó» kántortanítók réaiáre ki>*liianyt pótló fontos uj kiinyv megiolonfi»«; I
WAIOITS JÓZSEF könyvnyomdájából megjelent és könyvkereskedésében kapható: EGYHA5SI ÉHNTBKKÖKTYV,
11. tetemonen bóvitott « átílulgoíytt kiHtlií««, szont-kt''rcszlnijií^bi képekkel diazilve. Ar« : kciiM:;tv kOi^ftbrit, «rnnyn v n! nviiinvn, c««k Ä!) Ur.
A KIK TÖBB PÉLOANYT RENDELNEK MEG, JELENTÉKENY
KEDVEZMÉNYBEN RÉSZES
EG JEL ŰLkEK.
Wajilití« Júz»ef kiadó-, lap- é« nyonidutulajdono* Nagy-Kanizsán
Nagy-Kauizwi. Hetedik évfolyam.
12. szám, nió
1868.
)» Mi;/..
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
<'' Ve«yea tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
«ki
Megd elenlK:
taJadcn axombatta,
«(MM lv«u.
M*erkeH»től Írod« ra kiadó hivatal:
WAJDITH JOZtíEK küi>yvkcf«k«Mtí»4b*i..
Előfizetési föltételek :
Ilelybeu háihox bor<IA«*al ft \ Mikro poalAn kttlilvn > Kí4»« Avra i - fl írt. — kr. Wl Arre - -3 . — .
MOjfyoili« • l
60
Hlrdetósels:
A hat haiAboa |>elluior4rt l-«i(lr 7 kr. S-«»or 0 4* mlnrtun tnvAhht b<>Iktal4>t<rt 6 kr. lMlyrgdlj mluJi-u egyo» b«iktatAj4rt 30 kr. A .Nyílt t«Sr«ii* ogy palit aor belktalAjl <11J.i 16 kr.

Hirdetósoket elfogad :
N.-IUaU»Aa:aKlAI>ó IIIVAVAUPeatw: 2K18L.KRM. 8*0»-, Haaibani-, B«r)la-, Hajoa ». FraaKNft- 4* Sawl-
Llpot*-. Btra-, 4«
Á84
ben: HAA8KN8TKIN k VOQLEK
Stuttgartban : öachsk & TXttQA
Mire nevelje a magyar emtíer gyermekeit ez idő szerintP
'''' '''' <y*t«)
Nálunk magyaroknál a népesség »zárna arányához képeat — a külföldről került 8 letelepedett elomot leszámítva — az ipar ás kereskedelom torén folotto kevés szakképzett ember foglalkotván, e tér igen háládatos; mert, hogy gazdasági példával éljek : oaak annak a czíkknek vau keresető, a niolyik szükséges, do kovéa vau bolőlo, bank annak a produktumnak termelése háládatos, u molylyel a piaoz még ninos halmozva; e* áll az ember pályájával iu az életben ; a miro sok ombor van azon kovéa boldogul ugy, mint a uiely naakra kevés van — és igy koresettobb valamonnyi.
Végro mindozekot ŐBszevévo átláthatjuk, hogy a korazollomo, a miYo-lödés haladása éa hatalma, hazánknak földrajzi fekvése, politikai viszonyaink, anyagi és «zcllemi tehetségeink, mind inkább fojlődő \i«i, vasúti közlokodé-sünk, szóval minden körUluiény arra int éa utal, hogy oz idő szerint az uj nomzedeket testileg a lel kilóg egyaránt erőssé nevelve, a természetes kivétellel — képezzük reális irányú pályákra, minő a közgazdaság, mezei gazdálkodás, erdőszet, nzőlőszót, borászat, kor-tészot itat. az összes kézmű éa gyári ipar és kereskedelem minden ága, a mütani szakpályák, az építészet, mértan, bányászat sat. még pedig a vagyoni tehetséghez képest a mennyiro lehet tudományon és szakból! képozéssiti nevoljük az ifjúságot; hogy bárki lehossop, bármely pályán, egyszersmind legyeu annyi és oly műveltsége, hogy magán éa társadalmi életébon tnirtt mivolt lelkű és nemessé polgárisuk ember éljen, sőt a közügyekben ia tájékozza magát, u ha ideje, alkalma és képessége vau, köz-aégi, társulati llgyben, a ha mogvá-lasstják, mint országos képviselő —• szakmája szerint az országügyeiben is megtegye azt, a mit a haza minden polgárától méltán megvár.
Erre és igy kell az idő szorint nevelnünk ez uj< nemzedéket. ,
(E rövid kivonat pedig osak tájékottásul szolgáljon a t. olvasónak a aki érdekelve vau, a 10 ivro kiterjedő közmivelődési és társadalmi irányú font «miitett uiuukát rendelje meg, és állandó köunyü házi olvasmányt nyer, melyet nem osak a szülők olvashatnak, hanem a fiatalság is kezébe vohoti, mi« vei oz nem akar száraz leczkéztotés.lonni, «a <rgénxaaem ilyen komoly, do sőt itt—ott humoroB elüadásu, midőn a régi és uj nomzedóket hasonlítja össze, és a társadalmi kinövéseket «at. sat. rajzolja és statistikai adatokkal a eluvonro
találó jegyzetekkel kiaérvo rövid következtetésekben adja olŐ a korszerű teendőket, a reformot, ugy a osaládi, mint a társadalmi életbon és az uj nomzedék neveltetésében, hogy no csak jó hazafiak vagy honloányok legyünk, hunom a nemzet minden tagja egyszersmind anyagilag és szellemileg lehotőleg. boldoguljon, s Iston, önmaga, a haza és u társadalom iránti kö-lességét toljesitvo, fololjon meg azem-bor magasztos nevének, fogalmának és hivatásának.) RÁKOSI LÁSZLÓ.
/
A „HAZA" életbiztosító bank.
(Víg® )
Vannak továbbá olyanok, kik bár csokély vagyonnal bírnak mindazáltal hivatalaik utáni jövedelmök jelen kényelmük kiolégitéséro olégnégos, addig pl. mig élnok, avagy néha uddig som, mort állásuk vagy ideiglenes, vagy olyan, moly az öregség beköszöntésével mogszünik, anélkül, hogy nyugdijt biztositana számukra. Mily jó, mily üdvös ilyenokro nézve az életbiztosító bank! néhány foríutot könnyön megvonhatnak önmaguktól, a molyokot pl. haszontalan fényűzési ozikkekro pazarolnának különben, s e néhány forint ogésr. jövőjének veti inog biztos alapját.
4/dvÖ8 aztán olyanokra, kik osak tudományuk után élnok, minők az orvosok ,Ugy védők, tanárok, kik mindannyian biztositvdk fényes jolenökről, do jövőjök titkát átláthatlan burok födi.
'' Do legyen az érdoklett bár egyházi fétfiu, tehát olyau, kiuek azoios érto< lemben véve családja ninoa, vájjon az ilyonro oz intézőt fölöslegos, avagy hasonlóan üdvös-e? óh! ha valaki ro, ugy az egyházi férfiúira nézve a legszebb alkalmul szolgáló intézet, ez már caak a hitszabta jó osolekedetek gyakorlása tekintetéből is; hát ha még fontolóra vosazük, hogy hitünk elvei szorint noki mindenkit családja tagjául kell tokin-tenio a hogy ezenfelül még valódi vérei, rokonai is vágynák, kik épen az ő jótéteményoiro kénytolonok szorulni, s gyormekoik is, ha nem vohotnék igénybe jószívűségét, beosületeson nom is neveltethetnének, nem is iskolázhatnának, mig ha o jótéteményét élvezhetik, hasznos honpolgárokká képződhot-nok ki. Igon, do ki tudja, hogy a holnapi napon kinyujthatja-o még áldást osztó kozoit c jótékonyság gyakorlására? ogy hirtelen halál nem szakithat-ja-o ki az élők sorából a akkor mitévők logyonok a beosületos tostvérok, rokonok, ezoknok osaládjai, kiknok élettá-maazuk egyedül ő volt? Számtalan tapasztalás bizonyítja, hogy ilyen családok ogészon tönkro vannak tévo. Ls ezoknok aztán az élőt annál kosorühb, minél több jótékonyságát vohotték
igénybe az elhalt rokonnak! Ugy van, mort köré bon a jólét édosségét is megízlelvén, most a keserű nélkülözés kétszeres sulylyal nohezedik reájok s a közönsége« munkához pedig szokva nin-csenok.
Aztán hány, ogyedill szont hivatásának élő egyházi férfiút találunk, ki hívei körében tehetségesebbet találván nemos nagylelkűséggel a porból ki-emoli, iskoláztatja, hogy mind az egyházat, mind pedig a szerotett hazát egy jeles polgárral ajándékozhassa meg. Szont, magasztos ozél! ámdo lohet-e egy nyugodt porozo, ha nioggondolja, hogy a gyormok egy vélotlon halál által megfosztatván nemes jótévőjétői a haladásban pályája közepén mogakadályoztatik b ez által nemhogy boldoggá, do száz-szór boldogtalanabbá, szoroncsétlonobbé tetto, mintha ott hagyja azon körbon, melyben születőit; mert most már azé-gyelvén soraoaai közé vísazamonni, kiknok köböléből önhibája nélkül bár kiszakadt, a megkezdett pályát podig alig vagy épen nem folytatja, a ily osotbon talán csavargó, ingyenélő osaló válik belölo; mig ollenkozŐ osotbon, l)e-oalllotoa föld míves, iparos vagy mestor-embor loendhetott; lm nioggondolja mondom ozt, obalsejtolom a jövő miatti aggodalom nom riaaztja-e vissza a legnomoaeb érzéaü jóttonni akarót is? Mínok ''.»övezzem tehát azon intézetot, moly mindozon sötét aggodalmakat csekély részlotenkint fizetendő összegért eloszlatja? Pedig oz élotbiztositó tár* sulati intézőt csért is van.
A növendék papok vagy káplánok szinte biztosíthatnak magoknak 6—10 sat. évro bizonyos összogot, mikorra plébániát kapnak, hogy a borondezésfioz szükséges pénze moglogyeu.
Hát még az olyanoknak, kiknek keresőtök csekély és egy ezer forint már életboldogságok alapját mogvoti; mondom, az olyanoknak tanácsoljam-e, hogy biztosítsák élotökot, munkálják boldogságukat ?
Nem, ki ennyiből bo nom látta az életbiztosítás kiszámíthatatlan üdvös hatását, az előtt bár mennyit beszélnék is még, igéim a pusztában kiáltónak szavaiként hangzanának ol.
Elég tollát mostanra, hiszen én elmondottam, mit ezúttal akartam, igyo-koztom megmagyarázni azt, minek eddig sokan osak nevét ismorték, oliajtottam .felvilágosítani azokat, kik oddig o tárgy-bun sötétségben botorkáltuk, én tehát meg akartam tenni, mit az emberbaráti részvét édos kötolosségkint rótt reám: a többi tied szíves olvasó. Vedd fontolóra o pár sort a ha nótán még nem bírtalak tökéletesen meggyőzni az életbiztosítás jótékonyságáról: Ígérem, hogy még e téron találkozni fogunk s akkor ki-
merítőbb loendok tudósításaimban, különösön ennek szabályait illetőleg, u ezért ojak arra kérlek ne törj hideg kö-zönynyol fölötte páloaát, mort szent meggyőződéssel ogyelőro is csak annyit mondhatok, hogy a „Haza" életbiztosító bank áldása népről áldása honra, melynek köbeiében gyökeret vert.
Hdnyfóle lehet az esküdtszék s micsoda hasznai ós előnyei vannak az esküdtszékeknek.*)
Az osküdtszék többfélo loliat, úgymint sajtó, politikai, fenyítő és polgári ügyökben itélő esküdtszék. A három elsőro nézve — csaknoai az egész miivolt Európa, sőt Amerika is; a negye-dikro, vagyia a polgári ügyokro nézve uxouban , cst>k maga Angolország állított fel esküdtszékeket.
Az esküdtszéknek hasznai éa olőnyoi pedig igen uugyok, mondhatui. kiazá-mithatlanok, tnolyokből nuhduyat sorolok csak olŐ a következőkben:
1. Hogy az esküdtszéknél a polgárok éloto, szabadsága, beosületo éa vagypna felett nem választott, avagy kinevezett birák, kik többé-kovéabé, do mindig bizonyos függésbon vannak választóik, illetőleg azoktól, kik ŐUot kinevezték, s mint ilyonek résúehajlatlanul eljárni nom raindonkor képesek; hanem 12 bocsűlotos, józan cszü polgártárs ítél, akik som alulról, sora fölülről nem függvén senkitől, szabadon követhetik lelki
tiszta meggyőződésűket, a részre-hajlatlan itélotot képesek hozni minden előforduló osotbon.
2. Hogy az esklldtokot nom lehet mogvosztegotni, mint némelykor a választott, vagy kinevezott bírákat, mert számuk először roppant uagy, másodszor mort a bevádolt az utolsó perozig sem tudja, hogy kik fogják őt elitélni.
3. Hogy az esküdtokot nom kötelezik lo semmiféle szabályok, látón és saját lolkiismoretök előtt levén ők felelősök ogyedill, szabadon Ítélhetnek; mig a tisztviselőt törvények korlátolják, s igy nom egyszer jő oly helyzetbe, hogy ol kell itélnia azt, kit lelke sugallatával szabadon boosájuma, o ment föl
■>) MuUtTAj\yul k.inftlJUU t. MuaV*Ur«unk )U»5 Emel Jóudí «gjtk Wö«UHn»l j><U).J kanyr^kíjibíl.
Citinc I ,A* cikttJUxík M»jtr»rornii{tu.'''' K u^i nAiuira itt » jrt layra UrJaUS fcíu»» i,a IS kr. Hrg>t«ruili*t<5 WajJiU Jiu-( VflnyvkorcjkcJÍ.Jbon 1«, .''it kit .laaua potuilaf magkoldnlik. ¿ytu Éviit vau aajt.''. atau ugyaa »i*n niuiika i>4<a«t 4« «Elnyelvén. K>ir»icftl»(íícíl einfll a k.limya Iriiy, mely a ««»ra^qek e^jfik. Ivg<>«l>b (olaJJuúa. AlkalwiU^ mfj joKyeiiük, hogy h»i.\iik>-an joloulog Peal, Ufbr*«i*a, K)i«rj»a, N»x/"*t»»inl>*t- ¿t «<(»«0401! VA11 »«kUdUrlk. A* HUSbbt »,WU.\U»ik, ií* k«4JWí-Ubla MrA»-
ko<14»a »ti lúroitaltAk : Xoton, Siipton, Viu, Zala, Vo.iprilm Soiuo)(;aiegj4k 4i o«ik tertlUlÁn ftk-vo «». klr, vArutok. 8*<rk.
Mai számunkhoz lapunk előflzetósi felhívása ós a „Hírmondó" mutatvány száma van mellókelve.
^;iiV>|íi)il, bizonyítékok e 1 <5g t u a ég 4 b ö 1 kiről meg van győződve, hogy a roá fQgott tettot csakugyan elkövette.
4. Hogy ezen intézmény neveli a népet, fejleszti-annak itélőt ebet »égét, a a polgári szabadságot hatalmasan ótal-mazza. A népet azért neveli ezen ifttéz-ménv, niert az esküdtök az olóttllk lefolyt tárgyftlások, vád- és védboszé-dekböl, melyekre a legjoloBobb férfiak szoktak rendszerint, vállalkozni, » melyeket, hogy helyenitélotet hozhmanak, folytonosan feszült figyelemmel kell kísérniük, nagyon sokat tanulhatnak, s tanuliiak is.jiuint az* a tapasztalánqtt,
llol CM
kÜdtHsié''ltikÓiöSh/.abb idő óta állanak Icyn. tökéletesen igazolja. Az ítélő ^tcfiőtV^gcinedig azírtTejíepzU ^esküdtszék1'' 1 fuf/dkIvUlilég, mort az esküdtek > Ítélnők a bürttett el vagy el nem követése njl®H) nU itélőtehetségöknék egész ¿ri''jé^ni I»ab;''.n41«ta, jj, ft több izboni használat annak fejlesztését idézj okvot-re az esklldszék azért hatalflwa. ótaluáazója a Baabadeágnnk, nitlt hul esküdtszék van, a kormány . uvju vélogathotjaki a népközül tetszése ajMii ijvt jildozatjait, nem támadhatja meg , a bt oi-Uleto«, aa kormány hibáira figyol-mefctető polgátt. 8 innen van, hogy a ^zabadságskefető angol mindenéről lemondana, »/ inkább, mint esküdtszékéről. S innen van az, hogy az cukUdt-t«zúket osak a szabadság oUouei gylllö-íik M''rdT^gilt/dii tisztelik annak ba-iMÍ-twiJ ttie^t»» Mútbadttág ebben menedé-
HM.vM.W«« romlott-
ság éa folekezoiesség által minden más védimdzeto felforgat tátott.
Hogy a bovddöltra nézve is nagyobb ''megnyugtatást széréz, ím tudja, hogy •feletto VíOm zártkörű testület, állandó lői véityszék, melynek tagjai, mint fö-nebb ia már megjogyoztein, vagy alulról, vagy ielUlröl, do mindenkor bizonyos függésben vannak, hanem szabad, hebsilletes,'' 12 józan oszü polgár itél olyan ''eniborek, inint ő maga.
ir
ogy az osklldtszékck igen hatal-.inu.ivn növelik azok számát, kik buzgó ragaszkodással szövetsége«! lesznok a büntitő hatalomnak, a kik Őrködni kiváltnak a köz állomány s egyos polgártársai^ biztonsága és nyugalma fölött, pbdig .csak azon egyszerű körülménynél fogva, mivel időnként részt vosznok 1 a
ntülő igazság kiszolgáltatásában. Az o''iklldtszék elé jelenleg az 1848. X VIII. t. o^ikk értelmében osak a sajtó-vékaégök!''tartoznak. Ily vétség alatt''á hiilÁiiók, könyvek a egyéb nyomtatvá-ílyók, neoiUSlöiibeu képes ábrázolatok "thjftfl'' eiköUtett a a hivatkozott törvényben elősorolt törvényazogésoket ''kíil éiítemihk. '''' ;; Báj (óWít''ség okot az kö vet el: ért''ki egyenes és határozott folhi-vífet tí''rtfc valamely büti avagy vétség elk.tívetéséí-fc;''
b) kí a ''nyilvános köz és vallásos
.^öjosjs^^il OS^füt íizj
,, c^kjj az álladalmi egység vagy bi-^.»aln^, kapoaolat tettleges . :felbontá-
. ,u li< ...>
d) az alkotmány erőszakos meg-r á közbéke és osond orö-
Vjikf" ^megzavarása, a törvényes fol-sp»éji''„«Uei»» engedetlenaégre lázit;
r" v.a király személyének sérthetik f i '' 6a székbeli örökösi ''íéaének mogíMiapitott rendje ellen kikel;
ki a király szoraélyo éa az uralkodó ház tagjai ellen sértést követ el;
g) s végre ki a törvényes hatóságok, vagy testületek, köztisztviselők, vagy magánszemélyeket rágalmazza.
Az időszaki lapok kivételével minden nyomtatvány, metszés és kéjes ábrázolatok utián elkövetett sajtóvétségért a szerző, ha j t-dig ez nem tudatnék, a "kiadó, s \égre ha cz sem tudatnék, tlo
osak is azon osotben, a nyomda vngy motszdo tulajdonosa büntettetik.
Az időszaki lapokban mogjolent ozikkokóft pedig,, ha a sitevző bármely okból felelősségre nom vonnttathatnék, i'' nyilatkozatban kijolölt többi felelőn s/.omélyok i« felelet terliévol tartoznak, moly felelősség azon ozikkokro Is kiterjed, mulyok nuis lapból, vagy könyvből köloaönöztottok.
KÉSŐ ENSEL JÓZSEF.
» u
'' A magyar tudós társaság.
Pest, marozlu* 10. 18(18.
A magyar tudós ukadomia hotí üléséit kizárólag a hét alaő rtupjin tartja.
Ma, márczius 1G-tVit a phíloaophlai, törvény- ós törlénot-tiidómAnyi osztály tartotta ülóaét, molyon mind a tagok száma, mind a hallgatóiig, oly nagy mórvbon volt képvisel vo, dacsára a kulloinotlon osös ¡(Ionok, hogy ily számmal caak nagy ritkán taUl -kozhutunk az akadomia tormeibon. Oka hiho-tőlog Ipolyi Arnold kitűnő tudóaunk Által tartandó emlókboszód boldogult Lonovlcs Jótoef kalocsai érsek a magyar egyház egyik diaztagja fölatt volt, a ml azonbun nlötttink lamerotlon okból olmaradt.
Elaö órtokozü volt llollmann Pál I. t< a «gyetomi tanár Cicoro WPgAnjogi porekbon, törvóoyazókl beatódol jogi «támpontból to-klntvo I) Pro Publio Qulntio. rtsorzil ozen órtokozóibon boncskéao alá voazl Cicoro hároni bűnvádi Ogyokro vonatkozó bosr.ódót, a foltUntotl, hogy fi* által nomcaak a nytdv a irodalomnak hsainál, nomoaak öaztötiEi a jogiatokat az antik klasaikuaok forgatására xnolyokböl a jogtudóa annyi t»p»»ztalatnt inorithot t bánom egyazorsmint a jogtUrtó-notnok la alapoa szolgálatokat tóaz.
Fulhoz néhány éftjátságos a a többi noro-zotek jogi eljárásából ktllönböatt inulzványo-kot, molyok ogyedill oaak a rónial jogban találhatók, mint púldaul, ha uz alperoa elmarasztaltatott: azonnal koze»t kellett állítani, mort oddig ez olmaraaztalás >níg nom tör -tónt atb. Sióval Dr. HolTmann Cicero boíz''é-deinok ily azompontbóli analyaisa által a jog-törtónetnok hatalmas »«olgáUtokat tett.
2-ik az órtokozö a kis hevoa atatistikua Dr. Konok Sándor egyotonii tanár volt, ki Dr. Tormay „Poat ólot óa halulozáai viaxo-nyal, különöa tekintettel nz 1H31-B1-63 tiü-bau uralkodó oholorni járványokrn''i oslraü munkájával lópett fel, inelyot Konok Sáudor tanár tuagyarázatokknl bovitott, alkalmazván ogy az o czólra készített tórkó-pet, hol jololvo volt hőfok, azólirány, lóg. nyomat, lógterjodók, hojdváltcuás, villám, cgihAbora »tóval mindon olyan körülinóny, molynok Tórmay állítása szorint, ki már élutében körUlbolUl 73 ozer botogot vizsgált meg, tovókony bofolyAsa van adudéra járvány nagyobbitáaára vagy ciökkentóaóro, állítása szorint nv. lHfil''-bnn uralkodó járt Vány alkalmával 68 cr^r halt meg: tehát Jóval kevoaobb, mint 1801-bon, midőn 108 eior lott áldozata. Aliutí.n o tárgyra vonatkozólag Dr., Itózaay nómoly non» igen fontos, aőt mondhatni nom ido való mogjogy-zóaokot lott Toldy Foroncz cgyoloml tanár a ugy stólvAn ol«ö litoratorunk Ölt a tölt asttal málló, óa a történeti bizottság flgyó-ben jolontóst tön, novezetoson a hozott intÓBvónyok közül a 7-ik pontot olvaata fol, melyben az omlltott bizottság az igazgató tanáca figyolmóbo ajánlja, a munkálatok szaporodását óa anyagi aogólyórt oid. Az olnök Ib Eötvöa József vallás- óa közoktatásügyi mlniaztor ur válaszolt na Igazgató-aág uovóbeö ajoennylbon igérí, hogy a ml lohctsógoa, mcg''fog törtóuui.
Erro Venczel ogyotomi tanár áll fol a óloa szavakban pattogóan kópviaolto a tör* • téaell blaottsig érdekót, ós kArhoztalta aa igazgató tanács azon eljárását, hogy moh menuyisógen icivUl, melyet 0 Fulaógoa kul ft}k kiadáaárft inóltó*tatolt adui, a történeti bizottság ogyobot nom kap, jwdig a kútfőkön kivül, asámtalan egyéb munkák mint p. lUkóczy levéltár máaoltntáaa a más ktisór-dekü törlénettudományi dolgok as anyagi •ogély nagyobbitását igénylik.Toldy Fcrinc* haaonló véloutónyhon v;m, Szilágyi Áron ugyanott kéri, Horváth Mihály kitünö történet tudósunk szintén a bizottság érdekében aaólott.
Mindozokra Tóth Lörlnos válaszolt s lohe-letlennek lartá elnökkel ogyütt a péíinuenyi-aóg szaporítását, mivel oz által vagy az ojjyik vngy n másik osztály járulékából kellene valamit lovonni, nini jx>dig nom lenne semmi tokintotben s<>m j''-gos eljárAa. Hosszú vita után végre Zuoldos rendea tag indítványára elfogadta az nkademia, hogy • kérdés «Idönléao az igazgató tanács cU tar jiaaleaaék.
Kótaég kivül nagyon pártolható neti bizottság kérése, do mógia caak a''ddig lobot nyújtózkodni, moddig a paplan ór. Ezután a titkári jolontés kóVetkezott, moly tudatta, herczqgprimás egyoliiro az nk^dc- ! mini fllaptiikót 10 ozer forluttal gyarnpltá a Síóohonyl szoborra 200 frtol mól^-zfatült adományozni, tovAbbá kljolenle att, hogy n magyar tudományos akoduuiln óvi nagy gyűlését jövő Bzoiubaton azaz f. bó 21-ón tartandja, s végro némely nom igen fontos jolontóa után az akadémiai ülés föloszlott. OLÁHFI OYULA.
Heti szemle.
.Márexiu* 20- 18Q8.
''L '' !
— A delogitllók o hólon befejezik mftkö-''-dóaükol. — A Uudán törtónen 10 kor«azto: léai ünnepély alkalmá''--l a magyar toatőr-ség niAr azcrcpoltil fqg. -ri''Azíaradt vértanuk cmlókazobrára eddig 24 etor forint gyűlt oe. — Napravszky Pál, magyar, a napokban szabadult meg sttborini fogságából, hová a lengyel forradalom után került. —
— Nagy Károly kitűnő magyar csillagáaz, Páriaban moghalt. - - Klapka Párlaba utazott. — Pesten a napokban ogy nöt tomottok ol, ki négyszer halt mog. Háromazor feküdt koporsóban ■ mind hárómazor föltámadt,'' do már negyedszer eltomotlók, niost som akarták hinni halálát, asórl oaak akkor hagyták oltomotnl, midőn kótsógbo vonhat-lan jelűi mutalkortak, hogy valóban meghalt.
— Kolozsvárit is tartatnak honvéd fololva-aáaok. — A trónvosztott nápolyi király teje Budára Jő, lealvéról, királynénkat meglátogatni. — A kötö« liadügytuíniaz-tor éa a magyar honvédelmi .ujinls/.tor kozt 12 törvónygzikkro nézvo ogyofsóg jölt^ótro. Ezután mindazon os ipatok, molyok Magyarországban »oroztfttnak bo követkozoldion Msgyarôrszàglisn holyoztelnek ol éa a budai magyar hiulparanoanokaág alá rondcllotnok. Nagyobb . usapat,. öazpontositAai parancsok n királytól erednek.
Zala-megyei hirek.
. i
— Mai fiztíniunkhoz vrtn molló-Jcolv.o jövő óvnegyedi olcífizctdsi fcl-liivásuuk, melyet szabadjon t. kö-z<iii8d{riitik bc''CHCH fípydmóbe h párt«-fo^ánába ajánlani. II< <xy Imladunk, Iiátra nom maradunk, tannsifjaazon kürülmóny, hogy lapunk belinún-katáraai közt elinmert tckiutólyi''í neveket is van szcsrencsénk lidvil-zöihetni, mincik : jeles publicziatánk Királyi Pál, kitűnő gazdászunk Kodo lányi A utal, jeles tan-fdrfiú s nópnevele''szUnk Könnye A1 aj o s, fáradhatlau jo^törtdaelmi búvárunk Uéao KuhoI Sándor, jeles borászunk Tersánszky Jó-zseT, kedves dalköltiöink, Ih''Maj-thónyi Flóra, Rákosi íjász ló,
Maivina, Kossá Gusztáv, szor-
'' . ...
galmas novellistánk I) e r v a s i c s Kálmán, kedves nópdalzcneszer-zÖnk ''Szabadi Frauk Ignáez Bftt. Sût. sat. •
.''r-t Szab ad 1 Frank Igoácz a msgyar ucmzoli zene emolóaoós torjeaztéaocséljából t>gy állandó neiuzoti aonekarl állit baaso, moly kiválólag a nemzeti zouót kónvisoljo méltólag ugy a hasában, mint a külföld olött. A zenekar öt olaO, bárom másod hogedüböl két brácaa, két klarlnot, kót czlmbalom, egy kis éa egy nagy bögöhöl fog állani. Első nagyobb útját Amorikában kezdi meg, bírjuk Ígéretét Ssabadi barátunknak, hogy amerikai élményeivel különösen a művész világból, lapunkat tisztol/>ndi mog orodeti lovól-i rAsban. Szabadi o vidék fia, itt kez-dette a aok szép magyar dalt irui, bizton roméljttk, hogy gyormokkori omlókelt a férfikor élményoivol felkereaondt • nekünk kedvea örömet azores.
— Pa Unt Inkoy Tivadart a oi. kir. Thoresia akadomia nÖvondókét ö Felsége es. kir. nemes apróddá legkngyelme-aqbben kinf-vezto.
— Napjainkban, hogy mily előnye van a köny vnyomdAszati iparágnak, tauuai|j*a azon körülmény is, hogy alig van lap, mely-ba.ii gyakornokot ne kereatetnénok. É lapok klado tulajdonosa is azon kullemes-holyzot-bon van a naponként »t*Pn<"odó munkák
Oil^tti Jh[dgy kót,jóhá»hól ,vsló Iskolázott fi„ hetüszedö gyakornoknak azonnal felvétetik. Biivobb órtesitósaol Wajdlts Józsof könyv-kereskedíaóiiöfc szolgálhatni.
— M á r os. ''14-ón a képviselőházban fol-^Uosott kérvények között Volt n N Knnizaa város boterjoszvónyo is a-'' vaautügybon, melyről a következő rövid tudósítást vet-tük : N.-Kanizsa vároa közönaégo pannszo-aan olőro bocsátván, hogy as előbbi Furonca József keloll pálya társulatnak, B»on remény-bon, hogy akkori, tervo szorint; N. Kanizsa Öl irányban ágazandó vaapályának esomó-poníjává loond, pályalndónak éa müholyqk-nnk 60 hold földet ajándékozott; do hogy a déli táraaaág műholyoit oda ¡jsoui,. hozza, s az o czólra ingyon kapott tér iingy róatót mezői ga''zdiUkodAara használja, hogy midőn ''értésére osott, misaerlnt a plca-kanitsal vonalát Mura-Kerostlurra nem is n megyének ativón, do legdélibb féizícTTíórFíz''TÜl''ha Iá-rotá á köalelt- dósügyi kabjlaitvf.lumiiill több izbon jiannszt emelt .Jj.-Kanizsn-Koltorl közötti indópontnak Bárcaigj torvozett saároyy.ooalihe.lytplpa.i^MfAjlom,fegy »ala-somogymugyel bizottsággal óvást ismé-lolt fölterjesztést tolt, de mindannyiazor sl-kertolonül. Ezúttal a m. vas''uthúlózatr torv 1-íö pontjának azon módositását kéri, hogy a bu«In-fiumol vi''nal%o ''Jf.-KeVáíztli^háb do K.rtlaítt alfcttv TRg''y ''leg^khi,-Aljjklósnál ágastatv&n ol, a Drávának, Illetőleg Zákánynak, Kaproncza és Zágráb, feló vlleaaék. Indokolja azt atzal, ho^y ''a^UulA, javaslóit vonal Buda-Fiumo javára legalább $ tnfdilol rövldobb, ámbár az alfölij''trieszti leányban körülbelül annyival hoHzabb l«eeu, — liogy a déll TSSllt társaság Iránt, foaálló szersüde-aíjogallgy némileg éryénybfla páradnak, — hogy a tvrvefotl w, kéreazluH kerülő oaak Trieatl előnyére ós Fiumo hdttórbo szorítására azolgál, hofe- ^ a légradl hógy óa a lrávai ópitós irtlatt dokkal* több íkölt-aégb:. Időbe, tollát köavotv«: ia államnak nagyobb terh.-ltoléaébo kefülne. N.tKa,n|fia városiU.ak 00 holdnyi torflUt Ingyon átpn-godésóből, frtIletolok netalán meg nom tar-táaáböl koletkozhotolt sérelmótjók orVOsláia magánutra tartozván, miután a közhangalat Fiumo érdekét Trieszt otlenében haUroaot-tan megóvni kitrái\jn, <. kónvóny a köz|oke-dósügyi miuisíteriumlio^ intózkedéa, avogy nuuak Idojóbon adandó folvilágoaltáa vógctl áttétolni vólemónyoztétlk. ''
_ Lapunk előbbi azáma a aegódazér-
kosztő távolléte mintt joazantó aok hibával jelenvén meg, t. elŐflaotólnk kegyoa elnéaé-aét kérjük. • ü -t «••.''
A fö I d m i vol éal- ipar éa kórsa-kedolmi miniatoriura a gáKdnMgl egylp^k-her. opy kibocsálványt pj^t}Ma*|ott, molvheu vólomónyadáara hi vja fol az ug . letokut, hogy roinélbelö-u biztoaan, miazerlnt a gazdasági ogylotak koholUUbcíiúa gazdasAgi érdokeket újból busgalmftían akllarlAsra azámitva fol -karolnndjAk ? — Várható o hogv a kormAny Által öaazebivandó gyűlési rokunazenvyel üdvödondlk a nrri^ mogbizottjníkat folkül-doni fogják? Ezen minlslorl fölhívásra Z»la-mogye gazdasági ogyUto együttoa vélrtményü választ kívánván adni f. óvl márcziua hó 80-An Zala-Egerszegon gyűlést, tart, melyro a tígok minél sairaoiabb iv»ajnl«pésrn St! lyel J^ászló alelnök ur által — felhivatnak.
— Nagyságos óa fóliáz!. Somhegyi X*v. Foronoz kogyearortdl-szerzet főnök ur f. hó 24-ón érkezik Nagy.«lantsaira, ctsö hivatalos látogatáaa e hó 21í lg terjod- Neu^oa«k a kegyoa lanitórjnd, 4" pirosunknak ia logszivélyeaobbcu fogadott kedvca vendége loond.
Szá intalaaaor lott mAr panasz téve aziránt, hogy a falttar figarótok Nagy-Kanízsin megittasodvin lóhaláliban vágtatnak a vároabol klfolé.»E*történt a napokban la, egy gaUmhvklflRy^ "»kl erosztoll lévaival a po»ti Ulczib''n Pénzes terencz négy éves gyermekét óletVtfl''zélyesnn meg-tlportalta. Érdemlőit jutalmát a hilvtiaDn virjs. '' ""• , -•''i
& Mura- Koros «túron, népnyelvén Kollitstogen e bó Hfén ogy állítólagosán veszott eb, 7 ótos figy-rme^ol aob»«tt mog balkarján. A gyermek Na^y-jíaniaaára a fŐ-azolgabirói hivatalba liofcaVotf » felügyelet alatt van. Hendolot folytán mhlrlon gyanúa kutya as egéas kÖzaégWh Agyonlövet«!!.
— Brutális tol«." Majdnsm napoala láthatjuk Nsgy KnniaatUi» a mint a gyep moster összefűz nohAny kutyát.» ré^ig hur
czolja at ulczán, kisérlelvo egy soreg gyer köcztöl. Ha ily teltok a mull században történtek volua, jolenlog csodálr.ók, ásottban e brutátis mlvalotben li.gv«» azömyöködhetönk még napjainkban is. l''elhivjuk e botrányos é» barbAr tett megszüntetésére a balóaAg figyelmét.

Somogy-mogyoi hirek.
— A fiumei vasútról érlesittoténk, hogy a». indóház építése legközelebb megkezdetik. A azcrzödéa Vornaszi Pongráczczal a töltési munkálatokot illetőleg marczius 12-ón megköttetett. Az előmunkálatok annyira halódtak, hogy az egyea vonalokra vonatkozó azor-zŐdésok megköttetéso nyárra várható.
—- A kapOivA r i nójiuovcléai egylet megalakult. A* egyleti tagok azátna foly-tónusán gyarapodik , ami na irántai lelkese-«lésnek tulajdonítható és nnnak, hogy mindon I lokeseteaaég ki vau várva. A nagygyűlés t. hó H> in volt.
— Köttaén a tagosr.tályi egyezség Svastiea Józsrf főszolgabíró ur erélyes intéz-kr «1 é t o és l''éohy Imre mérnök ur tapintatot eljárni» kövotko»tébon végleg mogköttotott.
Sopron-megyei hirek.
— Sopron, márc/.. 18. 18G8. A» ugy-novosott „légi»ot»világitáti naptár", mely iv goproni lógtsetkvílágl''ó társulat által aa utctai világitásnál irányadóul szolgál, váltóséinak né» oléboi Azon ójtzakákon, melyen e naptár holdtöltét mutatja, sciniui Ügyelőm sínes a» időjárásra; lugyon borue, esős, azért a lámpák csnk felerészben gyújtatnak fol, mindenhol egyptomi tetótiég uralkodik. Elképzelhető, mily kellemet» helyzetben vagyunk gázvilágítás mellett la, mennyivel jobb volna, ha az ország fővárosa a potti azerin*. valainonnyi gázlámpa meggyújtatnék 1
Valahára gazdáizatl haladátról is toliotünk ■említést. T. i. egy „soproni ftfldétzotl gépgyár" létosittotik. A tzdktég.''B pónztőko már ÖBszetótotolt.
A fogyasztási vámegylut alapszabályai fulsőbbilwg raegorőtltvo leérkeztek, ét így »«marii akadály tem levén a» útban, tové-kenyaégét megkezdhoti.
Márcziut 16-én vohi- ss ujonan válaiztott petófalvi ovang. lelké«» ¡nsullatiója. ;,
Koboldon o hó 17-én volt a plébános vá-Inaztát, moly alkalommal ogy dőrék tlioo-logtta Válasstatott meg.
Alighogy elmultak a vidám fartang napjai, eaendeaobb mulatóéi vak köszöntöttek be. Mároz, 15-én a oasinóban zenétzoti tojro rondoztotott tombula játékkal.
Mint hirlik egy társaság alakult, moly az ugynovazott „WalchgrabonMt szándékszik megvenni ét ott ogy ozólnak mogfolelő Ciiaínó épülőt lótotittetik.
a* (Gr. Saéohonyl Oyula udvari tanácaoa ciimmol lép bo a közös külügymi-«Itktéfluraba.
t*> (Boküldetott). A Zala-Somogyi Közlöny Sopron márczioa 14-én 11-ik az. alatt közlött párbaj történetére vonatkozólag — olnéave bb flgy kényősségénél fogva a tárgy érdemétől — ctak *nn)''it tartok szükségesnek mcgjagyeani, hogy a felek közötti aurlódáe kicgyonlitésénék egyik réazrőlaöm történt holyottoiitéi, —
Sopron, márczius l&-én 1868. t V.
VaBmegyei-hirek.
UnlnzHHl.(Vaamegyo) marcs. 8'' 18G8. Midő n tollamat a papírral özönnel érint-kczéabo toazom, mi olsarkózott taorény rábaparti lakotok nom a legkellemetobb helyzet-bon vagyunk ; mort a furfangot Kába vizé-nok már négy hét óta tartó folytonot dagálya, via alatt tarlja legelőinknek, rétjolnknok legnagyobb ét földjeinknek Ss nagy rétzét — neui kia károkat tzonvedvén oz által már Ctak annyiból it s hogy logolőink ét föld-jóink viz borította részein ük használ hatására talán april végoig aom loond kilátásunk; pedig a t. gazda közönségnek vajmi otokély része dicHokodhelik — barmainak inájua hóig tartó iatallóztathntálával 1
Fájdalom 1 hogy a Hába vízével ily barátságtalan viszonyban élünk, mikor könnyű szerével jó lábon iv állhatnánk; ét még ia mi békén balozaaiak, ugy a közöl azomazéd '' rumiak, mogyeaiok — kik leginkább alája | vetvék a kellemetlen vendég látogatásainak, békévol szonvodjük egy nogyodik szomszédunknak fölöttünk gyakorolt kényét — töt olösogitjük ön károtitátunkkal annak roppant hasznát.
Nom irok ujtágot — ctak a már tzámo-tak által olojtett fonalat emelőm újra fel, midőn az előttünk* fél órai távolságban fekvő ikorvári nyoloz koroktl nagyszerű malom még nagyobbazorU gátjának roánk nézvo káros voltát oinlittom fel. Dützkón áll helyén 9 zsarnok, t kárörvendve tokint vittra hozzánk : hogy noki jutott a hatalom, minkot »tárnok pálezája alatt tarthatni !
l)o nom elég: hogy említett malomnak partok tzinéig emelkedő gátja kegyetlenül nyomja a vizel a háttérbon terülő birtokoknak vittza; a gátunk izmos válai ölnél magasabb oaéaét okozván a víznek, egész „Niagarái" zuhatagot tüntotvo elő — még lábánál etak rendes apalyszerü minőségében száguld tova az. Még ebben nem lelto elegendő gyönyörét a tok. Ikervári ur.odal^m, liánon* mól* tóztiltott — a Kábának „Uiini* mezőváros határában kítzakadó Etztlior nevet vítelő ágán — Ikervárhoz közolető ugynovozett kóroti malomnál, luitonlólag partokig 1» »tó gátat omoltotni, melynél az előbbivel ugyanazt tapaiztalja a azomlélő. Ki nem otodál ennyi békottlrő kitartást egy nagy bofolyátu Cziriky grófban, egy Kumy Miklósban ét többekben, mint érdekalt birtoktulajdonos urakban ?í kiknok egyotomlegoa orélyea fellépéso a» ikorvári malom gát ollen, végot vothotno az eddigi káros vizőntéaoknok ét bo lonnénok gyógyítva az eddig isenvodett tobok. — Vajmi kivánatot lenne, hogy támadna o megyének egy erélyet férfia, k nem nyugodnék meg addig még ernyedetlon buzgalmával a megyét a Hába tsabályozáta által, minkot három azomazédot a» ikorvári híres gátnak mihamarábbi eltörlése által boldogítana 1 l
A nagy böjt majdnom önkóntoa illominá-tioval köszöntött bo a txomtzéd Megyotbon ogy tr.éltö »tuppot fedélzetű uriházban, melynek kéményo gyuladott ki, — do alkarült gyort oltat által a nagyobb vcstélyt mogolőzhotni. A kivül különben tiiztán őrzött lak bolső kényostégének nom nagy elönyéro válik 1
Tavaszi vetegotéseinkot tfibbon már fobr. 28-án megkezdvén; azonban az alkalmatlan időjárás egy hét óta.tiltva tarlja tőlünk földjeinket.
Humnál a Hábán általi közlekedés raog van akadva — a lebruáriatl jégjárás inasába Ölelvén a rozzant hidat, Scégyon I a vámi ropnant jövodelmot ho*ó megyei hídnak jó karban tartátára nem tok figyelőm fordíttatott , do még nagyobb taégyen s hogy a hídnak folépítéso otak nagy kotoryeton rendel-tetott el, és ha ily rák módon kétzttl, aligha a már négy hét óta tartó köslokedéai szünetelés még egyezer négy hétro nom nyúlik 1 Heg ed fl a I in r 0.
— V o t » p r é mm o gy o bizottmányl gyll-létébon o hó olojén tzőnyogro jött u Uuda-Fehér vár-Votaprém-Molnári vaaut ügyo, melyben elhatároatatott, hogy Jáiioaliáza ét Nagy-SzÖllőt érdokoi Yctzpréramcgyo érdo-koviel azonosak lóvén, egész erővol pártolják. A jelen volt jánntházi érdokoltok elismerték az ogyüttmükődét helyességét t a fuzlv megtörtént.
• Folyó marcsiut hó 30-án reggoll 9 órakor fog a mcgyoháa toromében a mogyokatonák számán» készítendő ruha nomüek készítése iránt a» árlejtés mogtör-ténni, — melyro minden vállalkozó mog-hivatik.
* Ámult napokban Vépközségbon ogy földművot , fiával a» erdőn fát vágott, t a vigyázatlanokat a ledülöfa agyon ütötto, a» apa rögtön moghalt, do a fiu életéhez siucs
remény. ___
TARCZA.
Tudom ón . . .
Tmluni íu, hogy »«¿j> T»k''jr, Mio.tijc *a Is vüIUI; Arraoil l>AJut<ibb a Tavsiil lútaáiiid.
, 1 Haetito aa tat - callla^
Ábrándul inaira, OyOiijrörtlca r«ifjroK»a A nlv-i''jiiaUAra.
Ajkad a «traínynsk llAvO* caalogiaya. To \i%y a ncrelem W.jiuI/k^ Iránya.
Mier«l5bb vagy mlndtn í Korrd iierclcmníl. (''•alfa, — oh c»ak Imroár Engem l< »«eretnil!
Virágos a Zala partja . . .
Virágot a Zala partja, * ,
Mert a *lio raoiugátját Hervadt virág »rciom, »ílinm, Mart kOnyemmet öntflígolain.
Hama kla lány, toklnla reám Heglta Immár rilveni bajául Add k«i«del a kaiarobs — H Induljunk aa eiktlvSre I
IIuJkhIö Sándor. *)
9) Mutatvány aieraSn<k lajtá alatt 1«v8 .Kikelet'' calmfi ksltamáay fUieláböl. K könyv WajdlU Jóiiaf könyvnyomdájából Jelenend mag igen dinéi kiállitiaban ; as «ISfliaUtl határidő U há >0-án lejárván, alkalmat veaatlnk magunknak klí^Uptanl, hogy I. munkatáriuuk e kedvei mfiveárt al5fl»et<i«kít 80 krjával íolyton elfogadunk. 8 a a r k.
ISTEN KEZE.
(Tört(<noti licszély.) KgyháznsbüUki Dervnrlrtt ICáluiúiitól.
(Kolyulái.)
Fi két iljit az alexandriai Itkolában it-morkodott inog ogymáttal, iamerattégök első porozó óta a baráttág eltsakailhatatUo kötelék« fonta Sk«t öttzo; ac öröm ét fájdalom közöt volt náluk; a gyormokkor örömporozoit együtt viaalték.
Ki o két ifjút történeti régiaégok után tóvárgó Ielkolkkol aa egyptomi gúlák Itzo- . nyu magasságú totejére fölvezető vetzélyes fokokon, vagy a» óriási Memnon taobroa botorkálni látta, önkénytolonül Is saon meggyőzödét támadt kabtébsn, hogy o két ifjú, oomcaak, hogy tzereti egymátt, hanem határtalanul taorolinotok egymásban, ogyik a mátikának minden lépétéro tigyolt, minden lépten flgyxlineatoték egymást as etotlog történhető votzélyre, molynok kö-aöt erővel mindenkor a»erenoaéton elojét vették.
Kik kösslobbről ismerték o»en ifjnknt, azt a megje^yzéit tették róluk, hogy it-merolségök két rokon lélok találkozása; tohát bizonyára már a teremtés porozébon olhatárosva lön, hogy o két ifjú legbensőbb vonzalommal legyon egymás irányában.
lla ogymáa körébon folytak le perozeik, ugy pillanatra olieledék mindazon keserve-kot, tnolyokot minden gyorinekkor szülni szokott, ét minden, ml o kedvűt együttlét körvonalán kivül csott, érdoktolenné lön clőttök, tzóval ők, mintha ctak külön nem-boliok lettok volna, ogy lélokké forrtak összo.
Mindketten Kisár.siában szolgálták a törők hadterget, mint agák ; Hutlán it ctak utyja látogatására .''volt több hetokig Kho-duvon, honnan azonban vittsatéruio kollott csapatához, moly Mugyarhon ellen szinte kirondeltetctt.
Sásvár ét Kuttáu egymás karjaikból ki^ i bontakozván a kanyargó Ösvényen felsétál-I tak a domb itmort pondjára, hol ouy tero-I bélyet piatan árnya alatt a tmaragd aomáti-czn gyöngo fübo dőltök.
Néhány peresig rvidám cteregét folyt közöttök, Ruttán olbotzélto azon örömei, molyet HHodutonni mogjolenétével tzülüi.iok ét tettvéreinek izorzott, azután nyilgyort''»-tággal kalandozta bo tokintotök a háborgó tenger fölött a végtolontégbo elnyúló órl áti láthatárt, molynok tzéleit aa éppon le-áldoaó nap aranyot csipkével tzogto be.
Hutlánsaemébo Hhodut gyönyörű llgotel ötlöttek, Sáivár i)<;dig a távolban féktelen képzelete által alkotott tengorpartban Egyp-tomot vélte látni ■ kobloikből akaratlanul nem ogy tört tóhaj tznkadt fal,
Még néhány porosig időatnk, tokintotök tzabadon kalandozta be a kedvet tájt, és a balról gyönyörUea viruló erdötég bokrai kö»»é tűntek el.
(Folytatás* kOvetkaalk.)
IVyrllt: Fóatet.
— S>. A. Uig nem olvaatuk.
— 8. O. Tamáal. f. K. J. FSrcd '' áa D. K. A. Leadván baráti köiiOnet a aatvaa metemUkeiáairt-
— ltSgyáisrs. Patvlláfoalld lavelfluket nem vatteT
«My-tUaUaa, márca. 110. 18(JH. A gabona Uilot Wrg ntladlg lati a ii m»jy etíre, a kttidi* roíg nem Wta végit. A kölet jSvő mulatja meg, melyik véle. ináuy volt Igaa. Aa árak egy kevéiié vissiaeilek, mígls jelenthetjük, hogy kllálásba ,y»n belyöavt, mliaertnl egy nagyobb mírvű tl.letkntíi Uteitttétik. Aa árakat kevelkeaSleg JegyeihetJUki
Ptaoil httlvásár ás kelttárok.
NAOY.KANI2sAk, mároaloa SO^in, 1868-baa. Alsó aiuslrlal uórfiokáot.
Ttméaytk i Huta 83-84 foalos 6 frt 10--kr.
S5--8S fttl, ,6 flr, 40—80 hr. 87 - 88 fnt. 6 fr. 7«--kr.
Hoat 78-7» fa». 8 tr. 80kr.79- 80 fnt 4 fl. — kr.
«Ö*«»^ 70—71 ftí«- * fr. 40--kr. 71-7S
— itri. 40kr. Árpa kSsOnsvgea 66 — 60 fni. Z fr. 80 kr.
tlr^J—i,*''^ 60 k"ukorUaa t írt. 80 kr. w. Vh.Katarleaa-via.a(aa4mqniat<B) 8 frt 10 kr.
* « 1. 46 17 fui. I frt. 60 kr. 47-48 fua. t frt. 60 kr.
?
p .1 h a n k fa 1. i frt, 7o kr. 4S—70 fontoi
» frt. »0 kr. f*»»«!; 4 frti 70 kr. l''at.uly
•á.ka H frt. 70 kr. GuM iliírcndÖ 15 frt. — kr.
UmUM : »áss. Királyit,., 0. aaám 16 frt. - kr. M»fM«a» »ása. I sa. 14 íVt 16 kr. báuglisst •tiaa. 2 M. 1» frt. 76 kr. 2 t • » I e 1 i s a I 3 i»áiu
18 Iw. Zaemlellsal 4 aa 13 frt - kr.
Ü Z L. T I
Kenyér llnt 5 ts. 11 frt. 76 kr. Kouy 4rll.it 8 1». 10 frt. 76 kr. Ken y.-1. m. 7 aa. 10 frt. — kr. K « n y -I. m. 8 •< 8 frt. Sfl kr. U o a a I 4 n g m. I. ssám V frt. 60 kr. It o a • I á n g máiiája 2. isám 8 frt. 60 kr. K u k o r I c » a I l • » t rn. 4 frt. 60 kr.
KUttfnfélék. Mé. m án áj a SO frt. — kr. Via.« m. 110 frt. — kt fc''agygjré nyeti m. 10 forint SO kraj. Hagygyd asároa w. 18 frt 20 kr. Oyapjá finom m. »6 — 100 frt kr. Uyapjá határSrvidókl ui. 60 62frl kr. k''ekárrouKX ra. » frt. 60 kr. Tarkarongy nu 6 frt. 86 kr. Haaltna m. — frt. 80 kr. flsína m. 1 frt.
— kr. Kgy k4ve ssup 1» kr. Burgonya mórSJe 1 frl. — kr. MarhabSr siároa, nehás ináas. 00 — 70 frt
— kr. MarhabSr asároa, kflunyfi másiája 68 SOfrt kr. llorjubSr fejjel 1Í0-8Ö frt. Ju ki. BorJubSr fej nílkül 186 — 130 frt kr.
SyMIetSk I Alina mórSJe — frt. — kr. DIÓ máss. 0 frt 60 kr. At.alt gyüraOlca n»4r. 0 frt. 60 kr.
Borok : Vidékünkből! újbor 1807 dikl, fehér vagy iohlU«f «k.''.ja »frt 6 fr. VidékOakb^lj ó-bor 1809. l86/> b«li fehér va^y schtllnf ak. 8-l| frt kr. Bilá-tonmelléki IS67 beli fehér ak. 4^-0firt, kr. Balaton melléki 1803 —06-b»li foh. v. sehil, ak. 10 forint
— kr. Homlay 1863—65-bell ak. 14 frt. — kr. Som-lay I8C7 boli — frl. — kr. Badacsonyi 1803 —66-bell
I R N Ö
akája 18frl, — kr. lladacsonyl 1867-bell ak. 14 frul. - kr. Villányt él ssekssárdl fekete 1867-kl akója 8 írt -
Splritus (per grad) fokonklnl — ír*. 60 kr. flsllvapá-llnka bordóval 80 fokú 82 frt. 60 kr. Törkölypátiak» hordóval 20 fuku lü frt — kr.
KIspIsoll árak : Marhahús fontja 28 kr. Hertéihui fontja 26 kr. Ksalona fnt. 44 kr. Horjuhui fnt. 21 kr, Jiihhus fnt. - kr. Zsírnak fnt. 48 kr. KaotaJ fontja 60 kr. Lenmagölaj fut. 36 kr. Kepcieolaj fontja 88 k. l''ctroleum fntj. 28 kr. Csukor finom fntj. 38 kr. Kávé fntj. 06 kr. Konyhaié fntj. 10 kr. Marhaió fn. 4 kr. i KaKgydgvertya fonlja 38 kr. 3»»Pp»»» íonlja Hí kr. 1 Klsskása ilcséje :8 kr. Köleskása itcsj. » kr.x HsJ-diua ttcsj. 10 kr. Kehér bab (pMsnj) tU.J/ 7 kr. Tarka bab (passuj) tlesj. « kr. ''Arpaíara/ntJ. 14 kr. Borsó bab lt 18 kr. kr. Lud, sovány 8 frt — kr. Lud hlsotl 3 frt. 60 kr. Kac»a párja 1 frt 60 kr. l''ujka párja 8 frt 60 kr. Tydk-tojá« 6 darab 10 kr. Kertét 1 mássás 86 frt. Sertés 8 máss it 60 forint. Ujbor itcsijo 10 kr. O-bor lt«s. lO kr. l''esl afir ! itoaj. 14 kr. Kaalasat sír Itesj 10 kr. Ssltva-p á-Unka Itesj. 75 kr. Keményfa ölo ssáros 9 frt — kr. , Myer.fa öl« 7 frt. — kr. Ka-isén mérSJe 30 kr. I Nyúlnak párja - frt. - hr. o. é
> f i H. e t 1 naptár. Mároil«»22 -tói 28 lfl 1888.
J: nap Katholiku. napi l''ruteitiiu naptár Ö0r%-oross naptár IsraellUk napi. Hold Htja
j) Katii, áa prot Er. Jéaua 6000 ember { 0«». •». HSjtrűI és aaimli.ná megvendégel ról. Málé VI, . János VI, 1-14. >4—tl.
b! pt hs U6 137 S.crda C.atörtök féotek «MMbst 0. 4. OkUvián Vlelorla Oábor fSaa. •y. oltá B. A. Jen«, Maaó Kuperl ptsp. (M»4us pápa D. 4. Oosl. Kitlel. 116 Uábor Uy. ó. b. a. J... . liupoll VIrUy 10 F7.IVMJ. 11 Bophron 18 Theophan 13 N''lcephoi 14 Benedek 16 Agapln. lt Sabiaus 88 Aat. rend 8» [vlsssavét t Nlzás H. -8 «»ron gyar. 3 |hal. o 8. Vajikra. l
Vasúti naponkinti menetrend :
Indul N.-Kantsiáról Bada feléi délután 1 bra 81 pweskor.
„ „ r.tve 0 Arakor Béca „ reggel 7 óra 16 pereikor
, .....«U. »éra 30 „
. Trlest „ délu. 1 óra 60 „
. „ ,, .. »óra 86 „
Krkestk H.-Kanlssira Bada fel9l:r*gg«l 0 óra 6 pereskor
......«W«"*» » .. »0 a
" ., B4o. „ délbe« lt „ tl .
eslve „ 88
rttg*l 6 ,. 81 , délben lt ,. 68 (
l>
Trlest
• \ > " '' ,t
Sopron, marcs 10.1868, Mai hetivásárunk meg-. lehetSien látogatott volt, mégis kev4s vetélkedes ural-I kodott és as árak egy kissé vtsssaeetek. Bnaa fel-. tUnSen sok volt, de as eliS oistálybell mégis hiány-
I »0«. =
Basa Sí —84 fonté. 6 frt. 80—60 kn 84-86 futa 6 fr. 60 - 80 kr., 86 -17 font 6 frt. 0 frt. 30 kr„ 88-8» font. 7 Alj. Koss 78- 80 foatos 4 frt. 40— 60 kr., 81-8» fpíl. 4 frt 60- 66 kr. KukuHcsa 78— 80 fotos 8 frt, 80 kr. 81 — 88 fnto. 8 frt »0 kr. Árpa 70—71 fntos 1 frt 60—65 kr. 71—73 fntos J frt 70 80 kr Zab 44-1-40 fatoa 4 frt. 60-80 k^ 47-4« fntos t Hi. ¿0 kr. - •
BécsipónaÁrfolyam, márcz. 21.
b''/9 metaliquoa 67.— ; 57„ nouiz. kölcsön 04.85; 1800-kí álladalmi kölcsön &2.00; b*nk-ráaevények [7. Ll | hitelintéaeti réwvének 190
40; London 115.40; eztlst ágio 112.75; arwiy
» i l ■ i ! T
darabja ö.f>4 kr.
Or82ágos vásárok
msrrs, hóban. 86 án ItÖgyéi., LeUnye, Zala ApáU, Hient (Jróth. 26 án t.oós. KörmenJ, l>uu* - Kftldvár, Kaporrá»'', Marcali és Pápán. j
Felelöa szerkesztő t Wnjriltrt Jósarf.
\
nv;-- ï VI.I/ ''Í
II L R D E T E S l«I K
Oi''ll)''
i. h
Épiíészcíí árlejtés! lilrdcíés
Nagy-Kanizsa város részről ezennel közhírré tétetik, hogy íi folyó évi építészeti idény ulutt, az itten már léteid gymnfuduml éptilet nagyítás alá fog vétetni, és pedig oly módon, hogy a jelenleg álló iskolaépület egy rj emelettel 1 <>_2_ hosszú és 5 ''/j széles terjedelemben fog építtetni; — továbbá egy egészen alapjából Ujon épitendó 29.1 hosszú 6» széles hasonló emeletes magasságú kívántatik épités alá vétetni. Az építésre vállalkozók f. évi april 1-én, reggeli 9 órakor, a nagy-kanizsai városi tanácsteremben tartandó ilrlcjtési hirdotmény foganatosítása végetti megjelenésro felhívatnak.
Az építészeti terv előlegesen f. évi márczius 12-étól kezdve a polgármesteri hivatalban a szokott hivatalos órákban meg lehet tekinteni.
os-VD .. A POLGÁRMESTERI H.VATAL.
Alulírott tisztelettel jelentem a n. é. közönségnek, hogy uj
VARRÓ-GÉP
• - ■ j ■ v „ ,
érkaaett intx, melylyel oly helyexetba jfltUm, hogy nametak fehérruhaaemReket, hanem a gépnek erröiaégo folytán a legrövidebb idő aIaII 6Zcr a x á rí lehet
GABONA és eféle ZSÁKOKAT
clkrxítcni, cicnkirlll a tllxngetil kirarráit nyeregjártónak , ciiprax ét »((cinek, ngy kalapot éa iiabóknak gyvraan ''t Jutányosán állítjA el5. A cain, olcsóság és gyottAtág oly AjáulAtoná tosxi, hogy «iámon megrendelőt! reménylek, mlro aíivo a n. 6. köxOuség becses biiAlniAért csedcxcm.
MÓZES SAROLTA.
i N.-Kanlxaáu, fSntcxa, Vlaticibáx
(Rî -I)
jj: Nagybani cs részletes Mis. 3S
A pest-budai
BUTOR-
UM
a téli idény alatt oly nagy számú bútorokat Állított eló, és oly nagy mennyiségben, hogy mi e birodalomban léte/ó eféle
legnagyobb
butor-raktárunkat "
a t. czimii közönség szíves figyelmébo PESTEN, nádor-utoza 9. 81. a. berendezett mkhelyftnkön bizton ajánlhatjuk.
A bútorok kitűnő minősége és a rendkívüli olcsóra szabott árak számos látogatásai kecsegtetnek.
(73 —Ö-3)
ass lvazvatóbéiff.

!
Legolcsóbb árak!
Ismeretes pontos ds hiteles szolgálat! |
Franczia, ) , ; , ,, ''/ luezerua hőre Magyar {
, ) tívéa (,
Stíriai ) hero l''oj v. zörgó ( Kék ) Tarlórépa magvak, fuhér,
gümbiilyU, . Hurgundi takarmányrépa
magvak, . ______
Klumpï répamugvak, , i magvak.
Czukorréna magvak, Kranczia y -Augol ( Uriraab Olaea ) magvak, Német ( Thicnoté fűmag, Muhar, HUkkOny,
lJrounswcigi") káposzta Tullni ( íi mg vak, MíndcnnomU ugorka
Valódi angol Uirnipe répa- I ívárguréna magvak, magvak, 1 Fűmag Kovorék,
logjobb mínfaégbon kaphatók
IFJ. WALZEL AUGUST SZ,
(70-S, 2.) Hécibt-rt, Kámtner-fJtrAt.io Nr. 11.

_
J í. V.
Bécsben, belváros, Üomorgassc 2. sz.
Jo (J. Popp tr. és gyakorló orvos által
«
készített
Áüatherín-szájviz
kitllnő hatását
- j ..«<•:
BKOMIS SGHRAMBI
• tnrtÓH ffinetti,
elvetve, mint takarmány-növótiy.
Kien növény a legélénkebb fAnemek kHxé Urtoaik, melyek eddig-elo liraeretesek. Katája CAlifornia (Amerika) ve magától uö a Klath és Letwla folyók pArtjAin, c «ö volt 8chrader, kt (IH30) Index Scmlmvm cilmR mnnkáJáliAii exen novexet alntt CerAtochloA Peudula Umertelte meg. Knnt álul AionbAn A llromtu-ok otílályábA, melybe» vAlóbAn tartorik la, • oroitAtott ét Ax et«S linicrtelő nántt hudoUtbél a .Itromua 8chradcri'' nevexetet 1« megtArtottA.
Ilyen llroimn kitllnő meiel nCv/ny ¿1 axárox fekvéxU frtMím Is folytoiotAii <\!»xllk ■ axétágoxó grnkcroluél fogva elnyom minden knrtll-lOtte ».írjAdxd nOváuyt ét axirt oly helyeken, h»S a ltrouua elvettetik él máa ffincm vlxblány nílAtt klaxáiAd, ai, mint a (''ypretle fdleuiel fővel áll, V''xrn nbvény klllnnnt gondot nem Igányel, mert minden taltju fol dün díixlik ; a fttld, melybe rlvottotik mólyen fúláxaudó vagy fnUxáiitAiuló'' továbbá o(jr tArtó« termé«xot<l, hogy óvek után 1«, ugyatiAxön egy földben (á|>er«Jo í» tormíkenyafge meg nem fogy.
Ha elvultctctt, a fold kemóiíycn meghengervxe.ndö. Axárt, hogy inAgvA gyoriAU cnlráxbAMon, Ily bánátmódot Igíuyol j ax elvetél után 12—16 MAiira calráxnl koxd, két hónap után. Iia márcxini vagy Aprllilben elvettetik, inár káaiáltiató, ax utóbbi kaatáláanak Idejo a tcnyéattéihex auai-maxandó, hapedlg Snatel vettetik cl, már márcxlue ét á|>rllU bavAkbAU kaixálbató, mert exen nttvény (mely még télben ii nő) már február hó elején megindul. Kxen Ilromua, a frAncxiA gaxdatági ogyeiUlct tApAixlA-IaIa axorint fclctto aalroa éa tejea torméixetU nüvéiiy éa hn xOld takarmányul huanáltatlk : évenkiut -1—6-axllr la (márcxluatól novemberig) kaaxál-liAtó, hA t. I. már ax Saxaxcl elvettetett,
fraárogatva Igen kiadó tAknrionny uyorhelS belőle, éa megtattja niAgábAii Axon tulajdontAgait, melyek uyera álUpotáliAn benne fölUlálliA-tók. Minden háxl áH»t, (a aertéaek éa lovak la Ido értve) aítár axárox, akár nyera állapotban kiváiiYA eaiik.
Ax állatok, melyek exen uftvénynyol táplálkgxnak folytonoiAii egéixaégeark, mert böiégeien tArtAliAAaxa migábau Axon éltető "Véneket, melyek Aa állatok égéaaégére nagy befolyá''iAl vAnnAk ugy hogy táp-anyAg I''. I''! DAliAcrAln tanár axerint aokaxor 4, 41 »xámhox Aránylik.
1.¿vallén népgaxdánx axetint «xen Ilromua KchrAderl kllfiuő hátánál van a fejői telonekre, tneit na oxekkel élSk 10 <>/ -el tr.bb tejet adnak, aa Irétvaj nyáron keményebb, knnnyvbben eltart!iató éa Igvu Ixl-tea.
(A uiajlaitdl gaadatági cgye»nl«t 1S05 éyl 20. a»,) IJaen nlWényxet magvA árultatik | éapedig egy kilogramm vagyii Wcal 13 lattal 7 forint minden megrandeléare, mely 10 kilogrammon vagyia 10 bécal fonton mlllU tétetik 6 percent dfj adatik. V • ''
A axlvea megrendelések utánvét mellett tfy''ortr*1 toljoalttetnek.
újra mogerősiti e bizonyítvány.
lgnti lUatoli orvos ur!
{¿Ketlv«« kölote»ióg«nmök látnorata a» Öü által föltalált, a »«puvgdö otnboriaágnok irt nyiytó: Auathorin aeAjviaóórt log-öaulntóbb hálámat kifojoxhotni. E a*er félév) lu»h*iinl«tu által meneküKvm rneg: n mélyen gyökcri-tett foKfájdHlntak-tóli Igy lyukán foguliu mut rp oly jól hnMxnnlhntotit, mint »u tfgú.ixnégfNi''ket. Urattágod k''tttuó chHOiitinja e^y-uttnl uilndoii fog-iiidagmuÁt ¿» íuvérxéMöl inegHinbudltott. —• Lágyon Ön nioggyöiödvo, hogy bzoi''o ajAnlnUra mindont folhaaztiiVhik, mi tuliutaágoiubon áll. .Magamul hajlamaiba ajánl
C-0+
Észrevétel.
A Ilromua Schraderl ax év minden hóiiApjában elveti »ti márcxlna-tói koxdve egéax novemberig, éa mivel tartós takarmányt a.!, a marha tartóknak Igen elCuyOa nOv.''nvxetk.''p ajánlható
600 (J meter (1SS béc»''i f] öl) kltcrjedéstt földbo «kilogramm (béeal font; mag axflkiégeltetik. ,
Uórnionte* uegreudeléakro késxégét ajánlja
(7T-S, 3.)
Antonio Tamburinl,
Itovereto 101. Corao Nuovo Trldentlno.
Friss csíraképes veiőmiigvak.
U. m.:
Franczia luczerna eredeti mag. Belföldi luczerna, Stájer veres lóhere. Fehér virágú réti here. — Török böltaczlm. Burgundi répa tiszta sárga. ,, j
„ ; tiszta veres. Czukor répa fehér. Angol ALACSONY fűmag, franczia, olasz. FflmagvegyUlet SZÁRAZRÉT elkészítéséhez ) legjobb NEDVESRÉT elkészítéséhez ) takarmányod és valamennyi gazdasági fűmag fajok:
TAVASZI REPCZE, biikVöny, muhar,
stb. nagy mennyiségben tisztán és jutányos <f)t>/i kapható:
Földessy LniOS magkereskedésébeti
109
-18Ü8.
71- i
- »
Pesten,
al-dunator I. u. a.
Jelentés.

tl»*tolottol jolontom n nngyérilomtl krtr.ttnaégnok, bogy bzombatholyun a piaezon funnálló korcskodéautn mollull uri utoKÁbun eg/ tiok
fűszer-, anyag- és festék-
KERESKEDÉST
• * . é/ . )l '' «
a »Magyar Királyihoz
cilmcívi nyitottam, koreakodéaoin ozikknit u Ifgclaö raktá-rukbúl vioroavón bo, ar.ok mlnöaógro a Ivgkittlnöbbok. — Kgy-úttal kijűlnntftm, liogy áruoaikkuimot »ürü korügotteógUk foly-liiil a k''gjutányoaabb áron ndhatom.
Sícnbatlidój, novotnb. hó 1867. (40-13-10) tlaztulottol
Tololö JóKaef.

va uiaradtaiu..
Dóriin, Anna-ut -17.
>■¡0
Lobeck T., hadnagy.
__ V. .Anatharln "»iflvfi*, valainlut aa .Anathtrln-fogpánta
Kackaló Nagy kaaltaáa : UeluT^Ióasef gy-''-gyiatfín, Koaenborg, Koseufold A.. Wajdilí J., Wellach, Keaaelhofrr éa ÖeliwarA A. urak kereike<lésébe''n Taehepen J., 3Umpfl ü. és L5wy 1. urAkoál, Kíailbelyen: 8lng»r. w Zala Egeraiegeo : Antal K. gyógysaerésa és Handler H. — Kaproooián : Wailt Mógj4,oró«a. — Varaidoa: Halter gyógysacréaa. — Szt. Uyflrjyín :
,T ÍWMa^W Morfer Kajet. éa ataavhoraa^y L. cyógysacréaa urak-
liál. 1
(64-1)
Kn(>oruaki járás fiSszolgahlrtSaágától/
ÁRVEltEZÉSI HIRDETMÉNY.
Tekintetes Zalamegve árv» tOrvényaxékének folyó évi fobr. hó 8-án ''*°/i«ta aaámn végxéao folytán kApornAki Járás tfsxolgAblróságA réixítSI exennel knahlrré tétetik, hogy NAgy-ltécsén elhalt farkas Kerrncx ha-fcyaUkáho» tartóié a 161H) fira bccaUlt háia J/f lelek éa épnUtekkel ogvlttt marex. hó 28-Án d. 6'' 9 óraVhc tigyauannak a Alárla hegyen l.ivo pinc<c> asoleje, m«ly 600 frtra hecaUltetvtl a» nap délutáni 3 lírakor, sa''H>»ég csetébeu folyó évi aprll 28 ár. a kltUaött órákban a helyaalnén nyllvái>yoa árv«r«a^a utjáu eladatni fognak.
llIrSI a venni aaándékoxók axon hoaiáadáasal értesíttetnek ; mlsae-a kltdaOtt.'' Idfiben éa helyen inegjalenve, magukat A becaár luo/o-nyl báuAtpénxxel lássák el.
Aa árv«resé<á feltételek naponta a kapornak! járás fótsolgablróság irodájában nlóllrl kikdlditttnél ax árverei^sl napon pedig a helysxlnén tv taklulhetJk. ,
NAQV-líANIZSÍS, 180S. fel,r. 28.
Szigethy Károly.
esktldt ax. kikUldMt árt«r«a C.
I

Vidéki *t*i d ••
kSr.''viáUterlu''rok, klr. Cntl ■ Utalok r'' Irtekni
IRODA.
'' * ¡h
V ^«ársalmtól, egyletek, tára.-latok, kStségelt éi1
¿To''gadok minden megUit»sika». tielyék tör- |
_ I - ____.i.i 1.___LU.. - 11«.
jxlgaxgatáil U(fyekl»»u n |(uda*l''«<t«-> sxókelÖ ''nila, váltó- éa vároal tnrvénysaékek, lói kösbenjárátl, megsxqrgalmaxást, árt«-
* „ tf^ Jpx
Caélja Ügyvédi irodámnak aifldékl (lgyeabajoaokAt a jövés ''rásl
altéiiiku eii. lí.rúyalnak. f .1
Caélja Ügyvédi irodámnak aifldékl ügy . menéal, utánjáráal. Idntöltásl terhea-keita4fakt8t megmentant,
gyors, klmeritS, alapot tudósításokkal axolgálnl.éa hol akadá-iyoav* Jíiinúnck, képvlioltatul aat-
Ü Ujak Icginértékeltebhen axánilttatnak fel, egy félnapi
Id''lné'', -Ibj.er''nem Igéuyl« eljáráaéit 1—5 írt.
Iroi ''W" helye Pc«l, |aOvé»*ule*n 8 ht Krtwcl-h ''».
Réső Ensel Sándor,
(■:s 3, 2.)
k«» éa vártó-Ugyvéd.

Wajdilü József kiadó-, lap- és nyomdatiil otton Nagy-Jlamzsán.
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
13. sznii), ni
Kiterjcdvo
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdámt, tudomány és művészet köréből.
Megjelenni:
minden szombaton, ,
.,;.''•<■ iveit.
»«urkenatól Irodn út* kindó lilvxtal:
4, .'' :WAJI)IT8 JOZflRK könjrTksreikodfcíben.
Előfizetési föltótelek:
H«l)rbsii hjtalioi )iortU«4«l ft vi<Ukrc |>o»Un MlMvo '' Kjíu 4»ro i -.0 frt. — kr. Kél ívre • 3 , - , rivnepvoilro - l » 60 .
•''-"<■ u - > -i-.ii i j;.i.''.i'''','' ■■ '',.■. ■.
'' Hlraetéeelc
A list liuAbon |>(itlUurArt l-tiflr 7 kr. 2 >>or 0 it mlmlcn tovAbbt lielktAtiMrt 6 kr. ltíljrejriUj inlmlvn »jtveir <>eiM»U«M 30 kr. A .Nyílt Ursu* '' egy petit >ur bnlkUlAti illja 16 kr.
Hirdetéseket elfogad :
N.-Knnlzsán:a KIAIh''miIvat.W..Pesten: ZEMLKK M. BÍ0S-, Hamburg-, Berlin-, Majnz-m.-FrsokfUrt- vi Baselben: haaskn8tk1n fc VOULKU. ÜftM*. Bara-, f 8tuttgartban : sacii8k tc TÁttSA.
Előfizetési felhívás
... Jl\ l ■ - j k:
,ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY*
kiterjedve SOPRON- VAS-megyékre
czimü vegyes tartalmú hetilap második dvnogyedi (april—juniusi) folyamára.
Lapunk előbbi számával küldöttük szét előfizetési felhívásunkat, melyben kijelentettük, hogy hét éves pályafütdau lapunknál rendszeres programmot nincs szükségünk ismételni,hivatkoztunk csupáu tisztelt munkatársaink névsora- ff s becses igéretükre, hogy feladatunkban hazafias támogatással leendőnek.
Mint eddig, ugy ezentúl is fői eladatunk e négy szomszéd s testvér-megye viszonyaira irányadókig hatni, anélkül, hogy politikai színezetű pártorganum lennénk, a közérdeket képviselvo a tényezőket lelkesítőn buzdítani.
Akik feladatunkat félremagyarázzák, lapunk czikkeit balul értik, sajnáljuk, de nem kötelességünk magyarul tanítani, hanem függetlenül s elfogulatlanul küzdve bár, előbbre mennünk.
Fölkérjük tehát lelkes hazánkfiait, hogy szilárd s férfias törekvésünk minél sikeresb elérése érdekében szellemileg közreműködni s lapunkat körükben lehetőleg terjeszteni szíveskedjenek.
Előfizetési árak az eddigi: április—junius Va év 1 frt. 50 kr. április—szept. ''/, „ 3 „ — „ apriiis—márcz 18(5M. <> „ — „ A szorkesztöség.
V". Vn''^iTjLLlMitiíüLlIi: '''' . ! j 1
A n.-kanizsai realgymnasium-nak részint alaptőkéje, részint építkezési költségei fedozésé-re újabban adakoztak.
(Folytatás) '' •''■
Gatmaim S. H. ur adott f>% status-kötvényekben 400 írtot.
Tótb Ujos ügyvéd ur 200 frt.
• I''losszer Ignácz mérnök, Axcnti György, Matulnik Antal, és ''fótit József urak egyenkint magyar or. fóldtehermentesitósi kötvényekben 100-100 frtot.
Készpénzben hunét (Juttiuann S. II. ur az építéshez 100 frt. Ngos és Fát. Gózony György székesfehérvári kanonok ur 20 frt.
Ngos Chernél Ignácz ur (''sak-Rendekról 10 frtot.
FŐt. Wirth Mihály knpornnki esperes ur ö frtot.
Zala-Egcrszogról: iütleg Jósef és Mél-tényi urak 2—2 frtot. Hűsíts K. ur 1 fr.
Dénes Károly fittyeházi ker. jegyző ur ''■ gyüjteméuyo: Mura-Kereszt ur és Kollát-szeg 1 frt. 70 kr., Sorirási W frt. 4ü kr. Szepctnek 11 frt. 52 kr/összesen : 21 frt. 54 krajezár.
Nagykanizsai takarékpénztár 100 i''i1 t. Valamint a kegyes adományozók, u {y a gyűjtők fogadják nemesszivü jótettoíkért legőszintébb köszönetünket. Kegyes adomá-,nyok valamint az építkezési költségek fedezésére — ugy az iskolai alap növelésére folyton elfogadtatnak g hálás elismeréssel nyilvánosságra hozatnak.
A tanügyi bizottmány nevében: TÁRNOK ALAJOS m. k. alelnök.
(PoljUUí* köfílkf.ik.)
A megyorendezés kérdéséhez.
Hazánk számos megoldatlan kérdésének főbb fontossága egyikét a nemsokára napirendre jövendő, megyék és községek rendezésének kérdése képezi. Ezen kérdésben! véleményadással nálunk Somogymegyében egy választmány bízatott meg, mely mun-kálódásának gyümölcsét márcz. 23-ra hihetőleg az ekkorra összehívott bizottmány! gyűlésnek bemutatandja.
liogy ezen választmány a neki feltett kérdéshez szakavatotton szólhat, arról biztosit bennünket az e ezéha megválus/.tolt férfiak sok oldalú tapasztalata mind a megyei, mind a községi ügyekben.
Azonban ugy hiszem, hogy ezen kérdéshez szólni és véleményt adni nemcsak a választmány, vagy bizottmáuyi tagnak, hanem minden, a hazája sorsát szivén hordozó polgárnak kötelessége; porszemekből alakúi a hegy, s ha alkotmányunk bérczé-nek szilárdításához egy porszemmel járulunk hazafiúi kötelmünknek egy bizonyos részét betöltöttük.
Ezen lap megyei közlöny s mint ilyen kiválóan arra van rendeltetve, hogy a megye közönségének tolmácsául szolgáljon, s illőnek tartanám, hogy a'' megyék rendezése kérdésében szakismeretüknél fogva hivatott egyének közölnék nézetöket ezen, a minket oly közelről érdeklő, nagy fontosságú tárgyban, mielőtt még az országgyűlése által elővétetnék s belőle törvény for-m aláztatnék.
Jól tudom, hogy azon vélemény, melyet egyes, s az is, melyet a választmány és megyo Ad, az országgyűlésre nézvo zsinórmértékül nem szolgálhat; valamint az ezen hasábokon megjelenő o tárgyú czikk aem a választmánynak.
Mégis, miként az egyes megyék által beadandó véleményeknek az országgyűlés,
ugy az egyesek által közlötteknek a megyo némely részben hasznát veheti. ■ Azon ősi intézményünkről yan szó, melyet századokon át az alkotmány bástyájának nevezték! . . már akár az volt, akár neui, ezt megvitatni politikai lapban lenne helye, annyi igaz, hogy fontos szerepet játszott a magyar politikai életben, és hogy még most ís igen fontos, mutatja azon óvatosság, melyet o kérdés megpendíté-sénél, mind a kormány, mind az országos képviselő testület, mind pedig a hon egyes polgárai tanúsítanak.
Bármely pártbeli emberrel találkozzunk, mindegyik elismeri a megye és a községi ügyek rendezésének szükségét kisebb nagyobb mértékben, amint saját pártállásánál fogva ezt szükségesnek véli. Mindamellett, ha a „hogyan" és „miként"-re kerül a kérdés, mindegyik vállvonogatva húzódik vissza tőle, mintegy „no nyúlj hozzám virágtól."
ftn ez»,.« semmit sem csodálkozom. Min-don azt> ''1()í>v valami még hiány-
a megye ?s községi rendezés óhajtása.. és testé válása között. .. Érzi azt, hogy még azon hézag betöltve nincs, addig a megyék rendezése kérdésében a legnagyobb óvatosság és körültekintés igényeltetik.
Nézetem szerint bármely áilamférfiunak ís fejtörést okozna az, miként egyeztessék meg a parlamenti kormány egy oly megye rendszerrel, melynek az országos teendőkbe beleszólása, hogy ugy mondjuk interpella-lási, s a kormány-rendeletek végre hajtása kérdésében tagadólagos felinlsi joga van, vagy ezen jogokat gyakorolni akarja. — Es mégis gyors kormány igazgatásra szükség van! — Most minden a vasút sebességével halad. A közigazgatás és egyesek érdekei sürgős elintézést igényelnek, minek az eddiginehézkes megyei eljárásmegnem felelhet.
Viszont a honpolgárait a közügyek vezetéséből szintén kizárni nem lehet, Ita nom akarjuk azt, hogy a megyék egy léleknél-kűli, mindegy sodronyon mozgatható géppé aljasuljanak, s a polgár az eddig a megyei téren elveszett jogának kárpótlásul más, tán az államra nézve veszélyes irányban érvényesítse képességét; mi 11. Eötvös XIX. százada szerint is csak ugy érhető el, ha a polgárnak elegendő tér hagyatik, melyen bizonyos korlátok között tehetségeit az Allamjavára kifejtheti, s magát saját kicsiu-körében mintegy az állammal azonosíthatja.
Alig is hiszem, hogy egy tapintatos országlár ez utóbbi körülményt egészen eltekintve, a megyo képesített polgárait minden térről leszorítani, s a megyék gyűléseinek puszta formalitasi mintába Öntését megkísérteni óhajtaná; ez egyelőre helyrehozhatatlan hibás lépés volna, mely magát hova hamarább hazánk kárára mcgboszulná. Mert a mi Államszerkezetünk nem egy év szüleménye, b megvannak az ő nemzeti sajátságai, melyek a népben már vérré váltak, $ oly kérdések, melyek az osztrák örökös
tartományokban tán csekély fontossággal bírnának, nálunk főfontosságunak tekintethetnék.
Egyebekre nézve a megyék és községek rendezésénél, (ha ez komolyan szándékoltatik és a mennyiben ez még a jövő követválasztási időszak előtti kivitele kabinet-kér-dés is komolyan szándékoltatni és keresztül vitetnie is kell) szerény nézetem szerint egy politikai pártra se lehet fótekintcttel lenni; a mennyiben minden párt a szélsőségeket elfogadni hajlandó.
Nekünk a megyék rendezésénél nem lehet tokipfettcl nem leintünk azon sajátságos viszonyra, melyen alkotmányunk legújabban alapul az osztrák örökös tartományokkal szemben, valamint azt sem, hogy parlamenti formával bir.
Valamint szükséges, hogy oly megyei jogok bírásáról lemondjunk, melyeknek csak az egykori cancellári igazgatás alatt volt értelme, épen oly szükséges a magyar és parlamanti kormányok közötti nagyfontosságú,.sajátságos h a maga nemében páratlan különbségnek is belátása.
A görögök- és dunaiakról irják, hogy valamint az idegeneket, ugy az ezektől kölcsönözött intézményeket is, ngy magokba tudták olvasztani, s nemzeti mozbe öltöztetni, miszerint a jelenkornak csak fáradsággal sikerült egynémelyikét ezeknek megkülönböztetni. — Netu leszünk tehát elsők a történelemben, ha tniis ezt cselekedjük.
Tanuljuk meg más nemzetektől a mi jó, de öltöztessük ezt magunk mezébe s alkalmazzuk saját nemzetünk szokása és sajátságaihoz, hogy vérré válhasson. Ne kövessük majomilag az idegen államokat, sem azokat, kik az osztrák, angol, franczia, s. t. b. rendszereket magasztalják. Azoknak mind jó lehet az ő rendszerük. Nekünk semmi állam és nemzet intézményéhez nom hasonlítható ezred évek folytán fejlesztett kormányrendszerünk van, melyet csak ugy tökéletesíthetünk sikeresen, lm a történelem, államviszonyunk s hazánk szokásai és nemzeti sajátságai iránti figyehuot folytonosan fenntartjuk.
A mi o kérdésben még mondani valóm leend, jövő levelemben elmondom.
Szigetvár, mArcz. 20. 1868.
PIJÁNOVIT8.
Magyar tudós társaság
Peht, márczitis 23. 18GS. '' Jolen alkalommal egyezerre három todomá-nyoa gyűlésről vau szerencsém tudósitan) a azorkeaztőaóget, a* egyik f. hó llWn tartott ösezqjövotel, u másik aa éri közgyűlés és a harmadik a szokott hétfői osztálygytllé*.
F. hó 10-ón azaz: csütörtökön Száaz Károly aok oldala tudóeuuk foglalta el az ertokMők helyét s u Teleki ixOyéznt eredményéről tudósította az akadémiát. melyre, örömét foiozvéu ki, hogy n«m minden liivatlap igyekszik magái a,rugaausra föltolni, coak uégyon pályáztak, azonhun sajnos, hogy esek közül ia caak egy '' érdemli Ui n »zinirói nevot, « oz a „llujunzu czimll \ igjáték «¿őrzője.
l\ 1 ilvr.só oltérvo a jelen pályázati kérdés teréről, gyönyörű sxavaklmn fejozé ki ide vá-gólag a joíon irodalmi színvonal állását, a többi között tölti) ntoté, hogy neiu cselekednék a milvésxi joggal, ha |K<l(lAtil a drámai irodalom színvonalát oda helyezné, moly jiouton K«t<ina ,. It,-inkbán"-ja foglal állást, rngy ha a uiomtt-irudnluin színvonalát ott ktoftsué, hol Saiglig«*! sikerült darabjai állanak; felhozza továbbá hogy a kritikának ugyan nusn szabad középszerű költői tehetséget ismernie, mindazonáltal bármint iparkodjék is a müitélet, tehetségeket soha som teremthet, logfölobb fejleszthet, ¿a iia a nai> sugaraiban nem gyönyörködhetik. mog kell biz annak elégednie a lámpaoluj pislogó világával is.
Knuélfogy* as irodalmi iw.iuvonalat sohasem lohot azon állásra holyexnünk, melyet a legjob bak, mint például liazai költészeti irodalmunk ban a négy laurcatus költő: Vörösmarty, PotóH, Arany János, Tompa Mihály foglalnak el, murt ezek a színvonalon felül omelkedtok Aj kiváló irodalmi tehetségek.
l''izok után felolvasó áttért a „Bajusz*1 cziinü vígjáték bírálatára, molyrOi ox alkalommal c«ik azt mondom, hogy bolbocso ugyan a darabnak nincs, do köny llségo, szabályszerűsége és a^on körülmény, hogy monVmíudeii idegeu-s&ftkt.''l, az irodalom színvonalára emelek, a ezekért felolvasó k^rl a birálók nevében az akadémiát, hogy a „(tyőzzön a jobb" jeligével ellátott levelűt fölbontani s a 10«» arany jutalmat kiadni méltóztassék.
1''olboututYiin n jeligés levél, kitűnt, hogy szorzó .Szigligeti Kde, ki már nom tudom hányadszor nyorto ol a''lelöki diját, do mint Szász Károly mondja nctn cwxla, hisz a másik három
mit t. i. Az „Önkényt«»"1, „Irigy-, „Csalárd féltékenyek" még iskolás gyormoki dolgozatoknál is rujznbbak.
Kxck után az illés fóloszlott.
1''*. hó 21-keelérkoxvén t. i. a magyar tudományos akadémia évi köxgyüléso, csoportosan haladtunk az akadémia felé.
Az llléa disztoroinbou tartatott, hol oly nagy mérvben volt a tudományos hallgatóság képviselve, hogy ltt''/t óra után jövök osak a toruá-ozon hallgathatták szerencsélloitségílkro az ol-ní»k megnyitó-beszédét, molynok tárgya a tudomány jelenkori haladása volt. 11. Kötvös József emu romek In-széilére egyebot nem szólhatok, mint azt, hogy azorzőjo ugyanaz volt, ki a ruuiuknKiirthaasil4t megalkotla mély phi-loeophiál tartalmazó tömör stylusAval.
Másodízben a szószéket a nagy kohó Arany János akadémiai titoknok foglalá el, ki jelentést tón az akadémia munkálkodásáról az 1867, január 31-diki kózUléfl óta.
Harmadik értokozó Toldy Forouoz rendes tug volt, ki omlékhcszédet tartott Ozuczor (ler-goly elhunyt rendes tag, jolos lyrikus s a nyelvészet egyik előbnjnokn fölött. Az emlékbeszéd mélyobb bírálatába nem bocsátkozhatom a hely sxüko miatt, hanem annyit mégia megjo-gyozhjitck, hogy elég lott volna kisebb koszorú Ixirostyáuból, mint olyan nagy rózsa, szegfű, liliomból, ntit a nagy Czuczor homlokára fűzött az említett szónok.
Toldv eltűnt éa csakhamar a nagy történettudós Horváth Mijiály lépett fol; mindenünk szem, t''ill volt, roig egyaxerro megszólalt ércs-liaugjan a nagy férfiú és mély kinwritó törtó-uotí ertokoxést tartott ily czim alaf''r; „A megyék szuropléso nemzetünk élotéboii" hogy mily nagyszerű volt ez , nem sxűV>éges cowtelne/fi, mert a kl Horváth Mihályi/ismeri, jól tudja, hogy nagyszerű férfiú ő, /a nagyszerűsége csÁk nagyszerűt alkothat.
hxok után ltónay Jáczint akad. jogyxő tőn jelentést a lefolyt pályázatok eredményéről éa uj jutalmak kihirdetéséről, miro az olnilki zárszó után az évi küxUléá fölosztott.
A f. h. 23-án tartott heti ülésen megható jelenetnek valánk Uutui, Szász Károly 1. t. lépett fel n szószékre éa a következőkéjien szólott : Tomim Mihály koszorús költőnk, már rég hutkará róni háláját a m. t. akadémia iránt egy nngyobl)*z«irliop08sal vagy ódával, do minthogy bologségo 02ek megalkotásában szüntelenül aka-dálvozá, haldokló ágyán sem feledkezett meg a m. akadémiától úi három költeményt küldött bo hozxám, hogy kérjem a t. akadémiát, hogy a haldokló költő székfoglalójául méltózta*.iék
ert tekinteni...........
. . . A három költemény felolvastatott a <*ek mindegyikét''oly mély elégiái hangulat, oly óda Mzerü szin jellemzi, hogy Tompa Mihály lauruAtua költői szelleméről tÖubangon tantiskodnak. Midőn ezikkem végo felé járok, és éviden megenilékestem a nagy költő felől W, utoljára nom szólhatok m4aképon, mint kérvo a költők Utenét, hogy ha már a költő teatét a rordon ínyéazet fnvalma járja ia körül, legalább azolhsnm maradjon uiog közöttünk éa más emberi towtbeu ''munkálkodjék az»át a pályán s oly orővtd, milyen s mivel vitte pályafutását a na^y Tompa Mihályban.
OLAHFI OYULA.
Hotl szomlo.
Márnius 2tí. 1808.
I — Az angolok egy tüxoltósxert találtak fel, rnelylyol ogv p» nz alatt iszonyú lángot lehut ol lu ni. —■ U<lúórményi ve«zélveaen l«»tcg. — Állítólag Szegeden 8 fegyverzett egyé« a va#. jMllyán megérkezett uUutokat kifosztogatták, egy |)oix''z alatt eloltván minden lámpát. — A katonai norarium azon ökriikot, melyek König-grittznél futás alkalmával elszaladtak, folyton k/restoti hivatalos levelekkel, ha nincsenek e a kőxtégbcn oa. kir. ntarhák V — A „Magyar Újság"-nak" ismét sajtój>ero van, ogy privát egyén iríditolta ellene. — Kgy frauezia hajó lirandom sziget közelélM>n hajótörést szenvedott A legénység egy nagy aajkáu és kis csolnakon megmeneküli. Kgv éljél a kis oaolnak elmorült. 13 nap öveztek Madagaskarba, do élelmi szőrük nom levén aorsot vetettek, melyik táránkat eszik mog elevenen. A sors ogy utasra esett, ki ima után nyugodtan átengedto magát szomorú sorsáuak, de sonki nem merte éhsogök daczára az első csapást megtenni, végre erro-nézvo is koczkát vetettek. A sors egy ácsra esett, ki az áldozat nyakára egy csapást tott, mire meghalt. A matrózok a holttetemrorohantnk s midőn már első éhségüket csillapiták, a testet daraltokra vagdalták s uajion szárítva reg-golenkint egy egy darabot osztottak ki maguk között, miro Madagaskarba érkoztok u tutom-nek cwik ogy réuze volt még meg. — A magyar kontnu országaiban az idén megjelenik hirlap, 63 jiolitikni, nyelv szerint ll 1 magyar, 03 német, X cseh, 1(1 szerb, 12 horvát, (i román, -l olasz, 3 tót, 2 héber, 1 illyr és l orvaz. 1803-ban 7l> magyar lap volt. A magyar dolegatio márcz. 24-én tartotta utolsó llh^sét, mely alkalommal a határozatokat szentesítő királyi leirat fidolvastatott. — A Vezúv láva-folynmu uagyobbodott. — Vratizlaw Uila>rnagy lléeabeu rokonai kizilrásával egy hölgynek ó milíó forintot hagyott végrendelotilog. — Az akadémiai Telekyfélo 10(J arany jutalmat Szigligeti „Hajusza" nyerto ol. — 70 karin-thiai német vándorolt haziinkba, az nlduna vidékén akarnak letele|>e<lni. — Szerbiában jelentékeny a fegyverkezés. — 1. I^ijos bajor király végrendoíetileg meghagyta, hogy jegygyűrűjét holtUstéro, a sziv helyérő tegyék. — Az országos dalünnopély ez évi szent. 18-án tartatik meg, Dobroezenocu; előlege»bejelentések már májfut lö kéig történjenek. — 18U7-ben Ausztriából Amerikába lo,2l)3-au vándoroltak ki. — A jtesl városi főU''irvényszék Méssáriis Károlyt mint a „Sóit szava" ^elelőa szerkesztőjét felmentén cautio letétele alól iVj a kir. fiscust a perköltségekben elmarasztalta. — As oroszok egész Turkostant elfoglalták és a kaschgati és van kandi szorosok birtokába jutottak. — Mahomed etnir, Az«ia khánja, agyonlövetett.
ző<lni óhajtván a tanulók előmeneteléről, délelőtt és délután a gyrnn. V. osztályát jelenlétével tiszteié meg, szigorúbb kisérlot alá vette az ifjakat s tapasztalatai folytán a tanulmányokban tott előnn iiotelök felett, mogelégodé*ét nyilvá-nitá. Ugyanez nap déli órákban ar. izr. küldöttség tisztelgését fogmlta a helybeli főrabbi szónoklata mellett. Szombaton pedig az elemi osztályokat votte szoinle alá. A nevelészet iránti lángbuzgaltnának adu jelét, midőn l''iriu-gej Uóza nónöveldéjét is látogatásával megtisztelni méltóztatott.
— Vásár. A nagy-kanizsai húsvéti országos vásár április Ü-án leend.
— A n a g y k a n i z s a i takar»(k|>énztár f. h. 23-án tartott közgyüléao alkalmával több határozata közt jótékony czélokra kövotkoző atlo-mánvozások tétettek:
Különféle kitételekre.....44-i frt.
Főgymnasiumi alapra.....100 „
Hely buli kor. közkórház segodeltno-
ztWro.........80 „
Ae izr. kórházra.......60 „
Házi szegényeknek......150 „
Katii, leányiskola javára .... 100 „ Kvang. iskola javára ..... 75 „ Izraelita . _ .....75 _
Zala-mogyei hjrek.
— Vau szerencsénk t. olvasóinknak jelenteni, hogy la)mnk számára az uj hetük nagy mony-nyiségben megérkeztek s valamint jelen s/á-inttnk már külszinro nézve is diszwb, ugy az csutáni számaink toljiweti az uj lxitókkel fognak szétütni, miáltal uz érdemben is kiáltjuk a versenyt lkárkive.1. Tényekre hivatkozva, még ellenségeink ia beismerik , hogy laimnk ,kill és béltartalma emelése tekintetéből költséget nem kimélünk ; szabadjon tehát roménylonüuk, hogy a müveit közönség kiváló tigyolmo és pártfogásában nWusitend bennünket. Hazafias bizalommal kérjük lapunk terjesztését,
— Főt. Somhegyi Aav. Ferenc z kegy örvendi korniányfónök ur f. hó 24-én N.-Kanizsitra szerencsésen megérkezvén a gymnosium előtti téren as összea ifjúság nemzeti zilszló alatt várta; a lépcső alján podig fehérbe öltözött kis leánykák koszorút nyújtottak át az érdemekben tündöklő jeles tanferfiunak. F.ztttán a tanári ét tauitói kar tisstelkodését fogadta. 20-án díszebéd tartatván a megye és városi elóbbkolóbbok közül mintegy 24-én valának hivatalosak, mely alkalommal hasa Has felküazönté.tek mondattak el. A többi közt nom mulasztluitjitk el megemli-toni nson szép toasztot, melyet Vhuwiclt Antal ur mondott: hogy a jeles kegyesrendi tanári kar mily tlgybiizgnlom, kitartás és ornyedetlc-u szorgalommal működik a nevelté nehéz pályáját), hány kitűnő férti foglal jelenleg is helyet a hongyülés teremében, kiknek ifjú axivökben ők fejleszték a honszerelom szikráját én most köbölökben lánggal ég. Kbéd alatt fiit. Könnye Alajos igazgató ur bevozető szÓMtta után a tanuló ifjúsági küldöttség numseti magyar bltöuyben kánlosan jelenvén meg, szónokuk lelkesítő s kogyeletteljes érzülettel üdvözlé n mély tudo-mányu rcndfónököt,mireőbusditólag válaszolt, ssivtikre kötvén az ifjúságnak , hogy szomök előtt tartsák a mit tólöh a sokat axonvodutt haza kiváu s eszerint lelkesen megfelelni törekedjenek tanulói kötelmeiknek. Krro a tanuló ifjúsági dal-kör 4-ca bangban <M/.hangzó«n s lelki« hévvel zengé a szówitot s utánna több alkal-
daru''jot. 27-én a nagy tanférfiu meggyé-
mi
Összesen 1084 frt.
— A ci. k i r. szab. déli vaspálya társulat l''ragcrhof-Huda, Ujsxőny-Sz.-Fohérvár,
opron-Kanizsn, Steinbrück-Ssiszok és Zágráb-Károlyváros vonalainak hossza U8.80 mértfÖld. Ax engoilélv tartama li)C8-ig. llefoktctott tóko 08,f>71,1)23* ft. Az állam 1800 évb«n ax egész déli vaspálya-hálózatnál U1 exer ft nyers bevételt biztosított mértfbldenkint. Kzen biztosítási öss/eg a/, emiitett évtől kezdve minden évbon Khki írttal növekszik,mindaddig, mig UK) ezer frt. magasságot el nom ért. Ax engedély tartamnak ezentúl fenmaradó részérő nx utóbb említett összeg lesz a biztosított nyers bevétel.
— I. a punk egyik számában közöltük, hogy az anglo-magyar bank üzletét N.-Kanizsára is kiterjosztoni akarja, azonban as általunk tigyclmoxtotott leszámítoló(escompt) bank részvényesei már főbb hatóságilag kioszköxlött engedélyük alapján jogukhoz ragaszkodva oly eleven mozgást vittek véghoz, hogy ax anglo-magyar bank tervétől visszavonulva az egyesülést az itteni bankkal (escompt) létre hozni jobbnak találtA. Az egyesülés egyik föltétele volt, hogy az anglo-magyar banknak részvényei közül fi(K) db. á tengőd teteti, a többinek alájegyzéso N.-Kanizsa és vidéke számára tartatott fenn. Kgy részvény 200 frt. Az alapszabályok még ugynn kihirdetve nincsenek, azonban egyelőre tudomásunkra esett, hogy az igazgató tanácsban oly részvényesok választathatnak mog, kik legalább 5 részvény folett rendelkezhetnek. Axért figyolinoztotjük olvasó közönségünket, hogy a kik tehetik, tgyokezzo-nuk anyerotnényes üzlet részvényeiből maguknak néhányat beszerezni és egyúttal jó eleve arról is gondoskodni, hogy a szükséges üzleti hitel részükre megnyittassák. Kzokböl tehát láthatja az olvasó közönség, hogy nagyban virágzó kereskedelmünk élénkítésének előmozdítása tekintetéből mint fontos vállalat van ismét készülőben itt, hol már úgyis a fenálló takarékpénztár és a segély-egylet novexetos tőke összegekről rendelkezik é* a koreskodőkro s iparosokra, ugy n vidék egyéb lakosaira, kik ezen intézetek jótékonyságit igénybo veszik, üdvös hatást gyakorolnak.
— A városi képviselőség a nagy-kanizsai gymuasittin építését, illotőlcg nagyobbltását ogy a kegyes tanitórend kormánytanácsával köx-lött terv alapján meghatározta és as építkezésre az áriejtést már kiirta,do minthogy az építkezésre a begyült kegyes adakozás /Isszogo korántsem elégséges, azért a holyboli takarékj>énztár egy lf> ezer forintbél álló kölcsön megnyitására felaxólittatott, mely intéxot,dacxára annak, hogy a tanári |>énxnlnphoz szép összoggol járult, ezen vállalatot még azon kedvezésben ts nisxosité, hogy a szokásos inxlai díjakat, luolyoket a kölcsönöktől megvesz, elongedto. Kxokből tehát ax oskolaügy baráti meggyőződhetnek íí.-Kanizsa város lakóinak nagy buzgósággal vevíett vál-lalatttknak valósititsártU, és minthogy mind ax épitko/Zs, mind pétiig a tan-, torna- éa raj.'',teriuok felszerelésére, ugy a tanári laka»?bók butoro-zása is még tetemes költsi''geket igényelnek, sziveskedjenok ezen közhasznú vállalatiak fiil-segélyezéséro omberbaráti segéilkosok it nyújtani.
— K m li t v o volt o lapokban, hogy a koszthelyi balntonfilrdó ügyét egy részvény társulat akarja felkarolni. Mo.tt már miut vidékünkre nézve fontos eseményt tudatom, hogy a társulat megalakult és a fürdőt átvotto. — Magában egy ily, nálunk szokatlau társulat alakulása, igen örvendetes dolog, de másrészt a társulat kitűzött czélja, Keszthelynek jól rondexott fUr-dőhelylyé alakítása, nem csak a városra, do egész környékére néxvo üdvös és jótékony. A társulat erodetilog lftO db. 40 frtoa részvényre volt tor vezve, azonban várakozáson felül 2(H) db. részvény íratott alá. A Balaton parti jogot ntn. gr.
Festetics Tasziló úrtól 30 évre kinyervén, s a
régi fürdői éi,illetőket 4000 frtért megvásárol ván, a társulat már is egésx erélylyol a fürdő gyökeres átalAkitásához fogott; mindenek olőtt a leondő sétatéren f>()<) db. fa lett elültetve: azután táneztér, borpiueze, utak és koritésok munkába vétettok s a Balaton fonekének mélyi-téso az isxapnak ponmdali eltöltés, sót a női fürdőnek desrkapadlóval ellátása is legközelebb megtörténik. Uondoskodni akar továbbá a tár-sasiig, lakások-, xeno-, színészet-, közkocsikról, szóval az ujabb kor igényeinek megfelelő min-den Alrdői kényelemről A fürdőház még ax idén a régi marad ugyan, mórt az idő rövidsége és a Balaton vizsziuének változandósága miatt ujat épiteni most bajos lett volna , azonban teendő tapasztalatok és kísérletek alapján jövő évben uj ÍUrdó is fog létre iönni: addig a régi épület kiesiuosiitatik, s tniinthogy a Balaton víztükre a tél folytán már sokat emelkedett elég alkalmatos lesz a fürdésre. Most már tehát csak a Alrdő közönség részvététől ftlgg, hogy Keszthely régi jó hiro és élénksége mily arányban fog megttjulni és növekedni: a hévvixi csodáj erejU gyógyfornls közel lé te, a vilrosi és falusi életmód együtt feltalálható előnyei, a gaulász-tanintézeti ifjúság jelenléte, a vidék szé|Wgo és az aránylag olcsó fürdés és életmód, oly vonzerejű tényezők, inolyek alapján Keszthely legszebb reményekkel nézhot a jövőbe. 11.
AA ''n. -kanizsai tak.-i)énztár o hó 23. tartá közgyühVét, mindenek olőtt az üxlet enxl-ményo olvastatott fol, éa ennek alapján kitűnt, togy a jótékony czélokra ajánlott öszvegokon felül ez év a részvényeseknek bofizetott tőkéik lamatai, s nyeromény fejében lf» frt. gyümölcsöt hozott.
Az igazgatói állomásra ideiglenesen, luig t. i. vagy a megerősítés végett felterjesztett Jalap-szabályok visszaérkezte egy rendkívüli közgyűlés tartását szükségossé toeudí, vagy |>edig a rendes tisztújítás korszaka — a jövő év — elérkezond , boldogult Szép Károly igazgató halála óta e tisztet viselő Tárnok Alajos ur felkiáltás utján megválasztatott.
A gyűlés moglohotős zujos volt, abban különösen a szükséges tanácskozás remijét nélkülöztük, és igen feltűnt, hogy a midőn a szerto ágazó és némolyoknok talán kellemotlen indítványok rendes kerékvágásba — hogy no mondjuk mellőzésére —■ ogy részvényes által a napi rend, és programmra történt az utalás, kitűnt, hogy a közgyűlés legtöbb tagja előtt ax ismeretlen, és velők tudatva sem lelt,
Kgész általánosságban Bzólva, annyit észleltünk, hogy blxott a takarékpénztárnál több és nagy roibriUra lonno szükség, miszerint fontos hivatásának megfeleljon, a résxlotekbo exut-tal nom szándékunk boesájtkozni, még is ogy pár folmorűlt ferdeségro az illetőket figyelmeztetjük.
Az alapszabályok''lgon sok részvényes olőtt ísmeretlonok, és azokat több inturiwllatio daczára felmutnttatni nem sikorűlt, sőt még axt is hal-Iánk felomliteni, hogy nincsenek Alapszabályok ! nohoxon gondolták mog oxen urak azon állítás jogi kövotkuzményét, mert ha alapszabályok nom létoxnénok, ugy ax intézet nom működhetnék s l»o kcllono zárni I vagy talán ezáltal csak azon indítványt akarta ogy némely ur jmrali-zálni, hogy ax alapszabályok szerint a választmány ''/j részo évenkint kilépni tartozik, és uj választás alá esik, mert habár ennok oizközlóso indjtványoxtatott, mind a mellett találkozott oly választmányi tag, ki ezzel ellenkezőleg két év előtt történt Választását három onztendei időro szolónak állitván , nx Inditványt viisza utasította. Meglohot, hogy a választás ax alapszabá-lyoklta Utközőlog hibásan történt, az is igaz, hogy axt a inult évi közgyűlés elhallgatta, do mindoni«elro optMirtunus lett volna az inditványt nem ily okokból mi^üimadni, mertből az alap hibás, arra éniteni, vagy Is jogokat árro-gálni nom lehet, általában ugy láttuk, hogy egy két választmánvi tag a közgyűlés jogkörét sem ismeri, s azt véli, hogy az igazgató választmány annak felette áll, pedíig üraim csak ennok man-datariuasA a választmány I
Egy részvényes több indítvány nyal akart tuég előállni, s azokat elő is akará adui, d >a déli óra elmúlván, a részvényesek nagy résx« eltávozott, azt pedig , hogy a gyűlés délután vagy másnap folytat Üssék , kivinni nom lohotett, r^- már l>oc»ánat uraim, ily eljárást ogy moValia testületnél ao Ismerünk, hogy a gyUh''j két óránál tovább no tarthaMon, és azt máskor folytatni no lohosson, sőt tnindoa részvényos társulatnál ax ellonkoxő gyakorlatot tap:ia/.taljuk , senkit jogaiban ily uton Korlátolni, vagy logalább azok érvény esi tésé ben egy évro visszataszítani nom lohot,"oz már nom loyalia tett. — Volna ugyaa még több mogjogyziVtűnk , de hiwzilk oz 1» ol®* gondé a nyilvános téron, hogy némely ur átlássa, miszerint egy intézetnél Is osak ax alapszabályok kerete között kell maradni, s prflrogativát arrogálni nom lehot.
— Albort főherczeg f. b. ''28. miként már aopron- éa vasmegyei híreink köat olvas-ható , a nagykanizsai indóházhoz érve, két órai m''gállmiődás uttn Buda felé utazott. A
hely hon állomásozó ezred katonai diazUnnc-, |>Alye*»éggid fogatlía.
V'', — Fadrágaságso mellett még fahiáuy U nagyban érózhotő a nagykanizsai piaczon.
— W i H m a r a Rudolf hangverwonyo f. h. 21. megtartatott, uom nagy számú közönség előtt. Willmors oly tünemény a classicai zenéazot terén, kit megsértenénk, ha a darabok bírálatába bocsátkoznánk. Általában, ki azono bármely hangszerét művészileg kezeli, annak maga* ihlettsége s érzést lehelő daljátéka előtt minden neme« érzésű egyén meghajol és pótolhatlaii élvezetet talál joíonléto alkalmával.
— Sertéstőlvajokat csíptük cl derék é« éber |kandurjaínk. K v<*»edolmea két égvén hulta éa duplacsövű erősön töltött pisztolylyal vuhlnak ftjlfegyverkozve, Slavoniából hajtottak 13 hizott sertést; egyik somogymegyei vízvári lakos, máiiik krajnai származású.
— A „Rajta fiuk, vígadjunk!" czi-infl dalkönyv II-dik kiadása érdekében érte-sittetnok a nagyszámú előfizetők, hogy húsvéti piros tojás helyett a díszesen kiállított mii minden bizonynyal meg fog küldotní.
Somogymegyei hirek.
— A bol ügy m i n is zto r iu m fiilhivta a hazai törvényhatóságukat , hogy u külföldi hatóságokkal ne közvetlenül , hauetn az ő Felsége oldala melletti minisztérium utján közlekedjenek.
— Apécs-barcsi vasút munkálatai oly gyorsan haladnak, hogy három hét alatt befe jeztotnuk. Mozdonyok és kocsik már érkoztek * igy a közlekedés nem sokára megnyittatik.
Sopron-megyei hirek.
Sopron, jnárcz. 2b. 18l>8.
(Márczíus 22.) A szép és kellemes idő, mely az elmúlt vasárnap mindenkit a szabadba csalt, elsó tavaazí szép napunk volt és sokan a közel fekvő vrandorti Hrauhaus-reatauratióba rándultak kí, azonban csalódva kellő visszatérniük Sopronba. Kson rcstaurntio minden tekintetben irgalmatlan állapotban van. Az itulok rosszak, nz ételek tisztátalanok, a helyiségek rablóknak való kínézésüok. Valóban szégyen, hogy Sopronunk o legközelebb fekvő kies inulutő helyén létező vondéglöro semmi gond som fordittatik.
(Hídépítés). legközelebb megkozdotlk nz rrv«ng. Bcmiuarium melletti hídépítés és n vrandorti tó szabályozása.
(Szép ítésze ti bizottmány) csekély uszkozzel rövid inűkíkléso alatt már is jelentékenyen hatott és tett, miről a város jobb oldalán emelkedett Bzép épületek elég bizonyságul szolgáluak. Valóban kívánatos volna, hogy I ozon életrevaló tevékeny társaság fennebb is ! liatnu éa városunk szépitéezotéro erőteljesen működnék.
(A 1 bort fóhorezog.) Hétfőn délelőtt ért városunkba Albert főhorczeg N.-Kanizsa felé utazandó. A* itten állomásozó ezred folett szemlét tartva délután fél három órakor tovább utazott. A pályafőnél a megyo és a városi tisztikar hódolólag fogadta.
(N é p n o v o 1 é s i ogy 1 o t.) F. hó 16-íkán tartotta a kutli. népnevelési egylot gyűlését a megyeház teremében, mely alkalommal felirat hutároztatolt a vallás óh közoktatásügyí-mliii«z-teríum és n prímáshoz.
(Ka to u ui zonuktTr.) Az itt /JJow-Al.«^ uhláu regement zenekara már foloe 4»
a legénység az ezredbe osztatott íw.
(Jámbor k i v á n n t.) Mint beszélik a báró John félő gyalogság regonientatabja idebelyoz-tetnék Klagenfurttól. Mennyi igaz vano dologban, nem tudjuk, de annyi bizonyos, hogy inkább a jámbor óhajtások közé sorozható,
mlvol ezredI zenekar, mint fentobh említők, náluuk már nluca.
(Magyar k ö r.) Mint tapasztaljuk Sopronban egy magyar kör alakul. (Óhajtandói Sz.)
(Kedélyes társaság.) Szombaton, o hó 21-dikén az ugynovezett kodélyee társaság (gomüthlicho (lesellschaft) cgy szokáson felüli egyleti estély trendezett, moly igon látogatott volt. Különben is o társaság kollomcs mulatságai miatt általánosan kedvolt.
(Katonai szomlószot.) Albert főher-ezognek f. h. 23-án történt Sopronbani időzéso alkalmával tartott katonai szomlészetnél hadgyakorlat Ih tartatván, árkon bokron keresztül rohantak. A greilingeri malomnak rohammali bevétele czélul tüzotett ki s egész Wándortíg nyomultak .előre, u főparancsnok teljes mog-clégcdését fejezte ki; de mit mondanak a mezei gazdák, hogy a votésok oly annyira összota jwstattak? Váljon nom nyujtauak-o bo kártérítési folyamodást ?
Vasmegyei-hirek.
Szombathely, márcz. 25. 181)8.
* Márczius 23-án, "délután 4 órakor Albert főherczeg érkozeit pályaudvarunkba, s 2(J per-czig tartó időzéso alatt szomlét tartott a teljes díszben felállított helyőrség felett , a zászló kibontvu a fenség előtt meghajlott, s pár szót váltott egy a sorból kilépő őrmesterről, — a kint lévő jKilgári osztály üdvözlését is szívósén viszonozta, — azután néhány perezro az elrobogott vonattal Kanizsa felé vette útját.
* A napokban cgv helybeli lakatos mister műhelyében egy ott inaai minőségben lévő fiút az egyik -lakatos segéd vasvesszővel annyira megvert, hogy a fia rémületében ott hagyta helyét, s mai napig sincs hollétéről senkinek is tudomása, — az ily zsarnokság mcggátlá-sára az illető mesterek figyelmüket kitoijumt-hetné.k.
* K o g y o 11 o a molnár. Farkas János ikervári molnármester, őr állásának elhagyása végett Mojszer Soma segédjével szóvítába kovo-rodvén, oz utóbbit gazdája fóbo ütötto, mely ütés követkoztélnm lerogyott, azonban kevés szünet múlva magához jővén gazdája ingerültségét kikerülendő futásnnk eredt, azonban ismét el esett, gazdája utol érvén s az egészet tettetésnok vélvén ütlogokkcl akarta folkölteni, — s végre fején több rúgást is tőn , — midőn azonban a helyzet veszélyességéről meggyőződött, s vizzcli öntözgetéssel akarta őt az élotnck vissza adni, — két napi kínos küzdolom után agysxélhüdéabcn '' kiadta lóikét. — Az Ítélet kimondása nem késeiül sokáig.
— A v a s ni o g y o i szülétlen s vagyontalan árvák gyámolója, inelyot a szombathelyi llizol-laogylot 1857-ben alapított, 18G7-ik évi szám-adá''át hozzánk boküldvén, obből kitűnik, hogy óvunkint hat árvát tart, ruház és novol s jelenlegi vagyona 75 ft 13''/i krt tesz.
— K i s - C zo 11 bon april 2-An a „Korona" vendéglőben d. 0. U órakor loaz a kemenesí domokratnkór alakuló gyűlése, moly ro a rokon-elvű polgárokat tiszteletű.'' meghívja Vidoa János.
TARGZA.
Főtisztelendő a Tudós
Somhegyi Xav. Ferencz úrhoz
Nagy-Kanizsán, tavaszelő hó 24-én, 1808.
Keink derült a virt lton
O.lltfi koraaaka, Új ¿let árad mlndenOtt Smlld fuvaliaira.
Knyelgvo lejt a caennelyárj,
Zöldell liget, vlrány, ViK»n hallatja bájdalát A kisded caattogány:
ÜZLET
Hagy-gaalisa, máit*. *T. 1808. A ked''/íStleu IdSjáráalian l.-f«/tyl háton a jjabna ttalet aacuibettinil pangáanak lódult, mindamellett piaciunkon c-aak Igen eaekóly bafolyáaaal vollj innen''Vövetkeatrlro ait hl-beljtlk, hogy a fentebbi vidékek*« a gabnaár iegaal-tárdabli (iouljAl órte el, A forgalom igen gyenge, de eglom falban« »a nlnrs. A legalacaouyabb agio, n-ely adandó alkalmim aI innét enietkedul fog, bialoa jelo I>jo annak, bugy »« Italét egjrállalábau pang.
Plaoxl hstlvásár ía kelstárok.
NA(1Y KANIZSÁM, n>áre>las ST-áo, 1S68 ban. Al«(i au«»tri»l oiérSnkánl. Ter*4aytk : llui a SS— 80 fontos 4.80i frt. »0 kr. 84- 8« fut. 6 fr. 80—60 kr. 87—88 fal. b fr. 70—»0 kr. Kok 7« 70 lat. S fr. «0kr.79-80 fuL .1 fL »0 kr.
Ar|. » »oi í''.«''inek 70—71 fnt. í fr. 60--kr. 71 — lt
r _. i frt 10kr árpa kö»0ntff»t 66—66 fn«. 9 fr. «0 kr.
67- Ilrt fu« i frL 60 kr. IÍ\t k o r i o » a ii frt 80 kr. 1 S .:; - kr. K u k or le a a olati (eiiu<ju«ntiii) 8 frt 10 kr.
H e> t: ¿, rfv^fT
_________Márctkts 2f-t4f ayH ¿¿ h M, "
l.fiiállt kStink, mint tldreugár, K (Aidánk l''inyoi > l o p a, YoilrttMa ihlett iiivünk, Hieut lángra gyulada.
KinljkfDiárrj fejte kl
Kcbtank virinyiaU, Wih'' a fiái vóiuatum Dlcsdalba ulvada.
Iloiott az ¿g, Ugy (ldvSiOlt
K tanfalak kOiOtt, UovA tanári hajnalod ¿deededen fUiöU I
As adv szavát Itt blrdetúk
Kloi.ör ajkaid, llivau foJle«>tve axent hazánk Kerainy-vlrágalt.
Utóbb minő diisUet ada
Magaiito» »lelUincd Tancaarnoklnk viráginak T Tanái: l''ett, Uieged.
A mull, ádái ■ balvágiettl
Siabadtág-harca után LsverUjg • hontl-bánat Ult V. fnMult »«¿p haiáu.
A honban hooUlaa lere
Aa üldOiStt mimyar, Zilált a fold, mely annyi aok Klvíraett liSat takar.
KeaerrOnk gyáa> borálaláu Veaíraáaalód kivált, >''enneu lobogtatván : aaeread latén-, hon- it Királyt
Irányt adál a tannieaőu Ilon aaebb jOvüjeúrt Ugy k&adni, hogy kinyorjQk aa lgax polgárbabért,
K o r m A n y-v o í i r r i tőn a Kend
Nagy érdomid nyoieáu, Hogy aaende bjk oUn lteá DcrUljOn Udvkorány.
Ugy tldvfli, ílj soká, fejed
DlraCaíg fonja át, Haeretve boldogitad eaeu Imádott aaonl haaátl
KONNTH ALAJ08.
ISTEN KEZE.
[Történeti beszély.) Kgyhnzusbakki UcrvarlcN Kálmántól.
(folytatás.)
II.
Hagyjuk el n gyönyörűen viruló vidókot s a képzelet azAruyaín röpüljünk át Ma-
gysrorsságba.
•Szegény, asogény Magyarországi
Legvéreaobb korazakodnak törtéuotírása hever azomolm előtt, molynok mindon egyes lapján vérfoll sötétlik, mindon egyos betűjében rejlik valami nyomasztó, mi óri-áai sulylyal nehezedik köblömre; lolkomot kinoi fájdalom tépi, ha a képzolot szárnyain a a történőt iráa nyomán visszarepülök oz onyészot tengőiébe morttlt harcsiaa múltba a önkénytolonül la o ki-nos tohaj tör ki ajkimon: ogy ogésa nemzedék szenvedései parányiak o uomsstéliva
mérvo.
Valljon, hogyan moréazolték bántani e békéa nemzetet honában, hova öt öai iato-nénok azollomo vezette Azaia puaztáiról ?
Nomzetnok ugy, mint egyos ombornok noraa születni, virulni a megaommiaülni, vagy ia lotöröltotní a földről; aoraa épen olyan, mint a virágé, moly bimbajából fakad, virul óa az onyéazot sírjába döl, ily csapás fonyegolto a magyar nomzetot is. • Asl mondják a bölosok, hogy a nemzetek sorsa mogirva van a csillagokban, mint mindon ombornok,
ugy ralndan nom-
zotnok ia megvan a m> <a csillaga, moly ha aa égről lohull. ugy «oa ember vagy nomzet, kió o csillag "olt, menthetetlenül ulánna véss.
Isteni népek hatalmas Iatono l adj e szegény nemzetnek hosazu életet, ougodd, hogy ö.rök tavaaa viruljon határán éa no engodd, hogy lohulljon csillaga, liisz to vagy latenol
Aa 1584-ik óv viharosan köszöalött bo Magyarországot), a vérengző török hadak feldúlták legvirágzóbb Ujait s rabigába vorték a szegény magyar oépot, a morro caak szétnézott as ombor o szegény országon, mindenfelé sötét romók, elpuaatult, felgyújtott házak, tömérdek uj sir • legázolt temetők zárták be a láthatárt.
Ssivtolonaek kollono lennem, hogy képes logyok o szomorú látványt loiral.
Gsak a logvadabb vidékek, s a durva félelmes ordei tájak, hol madár is alig járt, menekedhotott mog a duláatól.
Ily ordot tájon, járatlau utakon, vagy inkább a torméizot alkotta ösvényeu százados bükk éa caerjok állal árnyékolt hogytetöro felérve as őzen tul oltorülő katlanazerű völgy kebelébon ogy kiadod f>lu házai fehér-Ionok oléuk.
Közepén e falunak egy a többi házaktól oltérő t >gl móratylbou, bizonyára valamely jóies épitéss torvo azorlnt finom ízléssel omolt épület állt történetünk korában, mely épüloluok azonban ma már oaak helyérő omlékoznok.
E falu Koppány volt Somogymegyében, mely ina már mosóvárot, éa Török*Koppány novol viael, nz épülőt pedig as ott szálláaoló törökhad kaazámyája ós parancanokAnak azá)láaa volt.
Éjfél körüljárt az idő, as ogéaz faluban, as egéaa völgybon oly rultonoloa eaoud uralkodott, mintha mindon kihalt volna belőlo, caak a hegyükben éa ordön hallatszott a faluból elriaaztott egy ogy obnok kínos 4sa* holáaa.
A hold már lehajlóban volt s a falu hoss-azanl elnyúló egyotlon szólea utesán itt ott buauló^utgémok hosszú hioroglypL*««rtl árnyékot vetettek a földro.
Néhány perez múlva azonban aavarva lőn a csoud, az utczán lioaasu sorban nehéz aso-kerok mozogtak egymáaután, mig vegro a török laktanya eló érlok a ott megia álltak.
Lépjüuk közelebb o izokerokhoz a tartsunk vizagát fölöttük.
Aa olaő szekérről ogy károsít nyalánk míutegy 35 évos liszt lépőit le, fejét turbuii holyotl most vóroa ruha födi»-, mi miudon-eaotro azt a hiodeliuet táplálja bennflnk, hogy o férfiú a o szekerek csatából tártok visaza; hiedelmünk nom ía caalt meg, mert az éji homály daczára-is láthatjuk, hogy o végtelen aoru azokore\oo aoboaültok fetron-genok, a unnetot végi« törölt koruktt s ha-asontalanná váll ágyúk zár''.A be, molyok után bekötött fojü ós iiiogoaoiikitolt tüzérek ballagtak orejökból kifogyva s kínosan nyögvo.
(KoljrL köv.)
KTyllt Póata.
— N. K. Sopr»». Kan t«tj»«ithetink.
—- U. 1). ráca Uigkaptuk, rendben van minden. Odvflalett
— llolongAanak. Mind megüli a uártákot áa fel is haaináljuk eofba, raak türelem.
— A tolnai leveleket nem hajinálhatjuk. Jit nevettunk rajta, de ha kiadaik, a kSiOutág mog ml
rajtunk navetue.
— 8i. A. Kgy nappal elSbb kárjak bekQldenl,
Íerl nyomdal fenakadáa tArtánlk aa elkáaáa miatt. Italában kárjak t munkatárealakat, hogy becsei kSalemányelket ugy lotáaaák hoa^ánk, hogy citttOrtO-kön megkapbaaauk, külJuben kánytelenak vagyunk lapunk JövÖ a aA ui ár a hagyni^
— O. 0. l''eat. Akadnmiáróli tudósításának tö-möllaáge áa álánkaága foletl Örvendve, OdvösOlJOk !
— Galambokra. Ilocaánat 1 JövS aaámunk hona.
. '' Cl
H I
R N Ö K
II. í. hrtl- I
Zab 46-47 fna. I frt. 60 kr. 47—48 fna. 1 frt. 66 kr. l''ohanka 63-68 fna. 1 frt 60 kr. 68-70 foatoa 1 frt. 70 kr. Passuly fehér 4 frt 60 kr. Paaaoly tarka 3 frt. 60 kr. O u b á elaftrendO 16 frt — kr.
8ZOMISATHK1.YKN, martiua 24 án elkelt gabna árak jegyaákei Iluaa 1-tff rendO 6 ft SO, 9. r. 6 frt »0, S. r. 4 ft 66 kr. — Ko»a 1. r. 4 frt 30, *. r. 4 fl _ kr. — árpa I. r. 1 76, J. r. » 66 kr. — Zab t- r. I lt 80, ». r. 1 ff 60 kr. — Kukorieaa 1. r. S
ft 80, ». r. » n 65 kr. Sopron, marca. 16. 1868. A tahonaCaletben tar-
Katholik».
napi.
K»ih. it prol. K
Vasárnap 0. 5. flfc Vaa.
Ilílfj |Augy«U aafla
K..14 ''ICoruolla
|Ha< rda llug.l pQipak t''aUlSrtOk IPaat Kerenca
l''ártek ''Pájdalinai »«.
IHaeiiibat ilaidor, Amlir.
D. 0. is a.
ángyaik". Kornélia llugo
P. T*r. Reaamun. Arabra* I
Hold
Proííft''.ínia Uöióg-orota I , . .... •■*plár | neplár V.;.Ml''Uk "*''''*• 1 Htja
. .. —i-1 l > i » i . '' ''
t- Kv. A .«i-RiT meg »hariw J ...t ko i''\Ct* VII, 46 — 69
CSr. Bt. Zebedea* .4.
o. s. rak. vaa n S. la a , V v. I.U a
tV.WíTa
18 Cyr''l
19 Ch<Uv.i«&í it tO Joh. 8er, (4 Jakab ap »3 Vaaul ''¿S Arlem
9 Metqaal.
10
tl Manaaiea 12 Sab. N

Vaauti naponkinti menetrena ;
ludul N.-Kanla.ár4l «oda felái délután 1 bra M percakor.
• » i, ,, eatve 9 órakor
Uáoa .. reggel 1 óra 16 psr«»kor
• • ii d«lu. S óra 60 „
Trleal „ dJiu. 1 óra 60 „
a • „ _ ii |i „ esi ve 9 óra S6 ,,
Krke.lk N.-Kanla»ára Bada felöl: reggel 6 óra 6 pereakor
•• •• ,i . „ Uálulán 1 „ »0 .
•• Wo „ délbea II „ 31 ,
" I. ,, eatve 1 „ *8 .
•• Trieat ., reggel 6 ,. »1 >
• . délb.u tl ,. 6S .
tóa pangáa állott bd ás aa árak Umu caOkkeoáat Mutatnak. A buaa mlnSaégro násve kereaeU. ám Arak kOvetkeaSleg alakulrák i
Ilma 81 — 83 fontoa & frt. tO kr. 84 _M fntoa 6fr 40—70 kr, 86-87 6 frt. 90 6 frt. »0 kr, 88-8» ftit 8 frt 40 kr. 7 frt. Boai 78-RO fost«« 4 frt 19—>0 kr. 81—M font. 4 frt. 40 kr. Kukorlcaa 78 - 80 fnt. t a 70—80 kr., 81—81 ftit. S frt 80 - 90 kr. árpe 70—71 fht. 2 frt 60- 60 kr., 7» -73 fal. 2 frt 80- S frt. Zab 44 — 48 fnU 1 frt 80-90 kr., 47 -48 fnt. I frt 00-- » frt márSnkánt , ,., ..
Bécsi pénzárfolyam, mftrez. 27.
&•/. motaliquoa 56.00 ; 5*/, nom*. kölcaőa 63.70; 1860-ki álladalmi kölcsön 82.00; bank-réaavt''.nyok 7.05; hiudiutéxeti nSasvóaok 189., 30; London 115.40; ezüst ágio 113.25;; arany darabja 5.64»/,, kr.
Felelős asei keaztt^i WajUita Jtizarf.

II I R I) E T E S E K :
r ''
Mpilmeíi Árlejtés! hirdetés
3agy-Kani/.sa város részéről ezennel közhírré tétetik, hogy n folyó évi épi-észeti idény alatt, az itten már létező gyinnasiuini épület nagyítás alá fog vétetni, és pétiig oly módon, hogy a jelenleg álló iskolaépület egy új emelettel 11!Ji hosszá és 5''/,± széles terjedelemben fog építtetni; — továbbá egy egészen alapjából rtjon építendő 25)1 hosszá és f>''/:— széles hasonló emeletes magasságú kívántatik építős alá vétetni. A* építésre vállalkozók f. évi april l én, reggeli U órakor, a nagy-kanizsai városi tanácste-remljen tartandó árlejtési hirdetmény foganatosítása végetti megjelenésre felhivatnak.
Az építészeti terv előlegesen f. évi márczius 12-étól kezdve a polgármesteri hivatalban a szokott hivatalos órákban meg lehet tekinteni.
».) A POLGÁRMESTERI H.VATAL.
TüöT lt
Hirdetmény,
Nagy Kanizsa városa törvényszéke részéről közhírré tototlk, hogy néhai Szép Károly hagyatékaihoz tnrtoző s Nngy Kanizsán 26 íz. tjkönyvlxiii ¿1. 4. f> és H-sor számok alatt felvett v.uut düléi hosay.u (íijdokhoni, s fecske partdülói 3 db szán tő földnek és a város réten felüli fekvő 2 k dűlőben! rétnek 1 8l".8 őy april 20-án, s ha nkkor a becsár meg nom iigértotnék f. évi május 20-én mindenkor délutáni ¡1 érakor a helyszínén meg kezdendő nyilvános árverés utján leendő ehulatása elrendeltetett. Melyre a venni kivánők lü*/o bánnt pénzzel ellátva oly kijelentéssel hivatnak meg, hogy a becslési okiratot, és nz árverési feltételeket eleve a bíróságnál is meg-t kiülhetik.
A vfinwi törvényszék. .
i ,
Nagy-Kanizsán .Marcz. 21.
(85—!l.l)
SS Nagybani és részletes eladás.
A pest-budai
BUTOR-KÉZMÜZETI-
résx?éay*fémlat
a téli idény alatt oly nagy számit bútorokat állított elő, és oly nagy mennyiségben, hogy mi o birodalomban létvzó efélo
legnagyobb
butor-raktárunkat
a t. czímü közönség szíves figyelmébe PESTEN, nádor-uteza 9. 82. a. berendezett rakhelyünkőn bizton ajánlhatjuk.
A bútorok kitűnő minősége és a rendkívüli olcsóra szabott áruk számos látogatással kecsegtetnek.
(78-0-4)
■A an lffazgatóBá«.
MISRMOXDÓ iiniÁK.
plnviálék, dalinutikúk, albák, rockcttek, vcluniok, oltárpárnák és teritők stb. Ohina ezttst ós tüzaranyzott
Monatranxok. keltitek, clbnriumok, pacillenl «yortyatno-• tők, füstölök töménytartővnl, azcntclő-viztnrtő nMpanr-1 riumtnnl, lámpák atb.
E&yMzh czéli- és iskolai-lobogók«
BALDÍCHINUMOK ÉS PANTIFICAL ESZKÖZ, KESZTYŰ INFULA, PASTORAL, GREMIAL, HARISNYA, CZIPÖ STB.
s a íoggazáapfeMa feiáílitatt 011 NA TOK, és minden
EGYHÁZI SZEREK
legjutányosb áron kaphatók: Ot>©rt>auer Alajos
gyárraktárában, váezi utoza lő. s/ám a. PESTEN.
IMT- áRJKdV/.áKEK U tITABlTáSOK KIVáNATKA I1KKPM1KTNKK.
__i<19~«rt.H)
Különleges Imthiitóaága na
ANATHEHIN-SZÁJYIZ -nek
dr. Popp J. G. gyakorló fogorvostól Bécsben,
előadva Jnue ÍJyula Kjttkttilő orVua atb. által, dr. pru/«s iur 0|i(iulxer llrctor, tiut<jmf. kir. udtz udvari (andctoi, dr tiletzkuaki, dr. Hranta, dr. Heller atb. által rendelve ne*, k kőrődnbnu, llccaben. A fogak tlutltáaAr a axolgAI Cflyátta lábas.

ó rakta r.
A ch k. «zab. onzt. hitel intézet magyar €ó Üzletének hó raktára NA(iY-KANIZSÁN a vasúti állo-máa közelében a GLTTMANN-félo raktárakban a t. közönség részére mnrezius 23-án megnyittatott.
(80-^3.1)
i
t J
<5
HIRDETMÉNY.
Alólirott bátorkodik a t. cz. által feltalált
(j''omboM llertal^n
Végy lant lulaJJonaAgalnAI fogra feloldja a nyAlkit a fogakon.
fogak kSxt it
KblSnoaen ajánlható annak haainA-fala r.t fti ulAn, mert a fogak k<M TÍM44>n*iaiIl lntarJaiicakék a rot-hailAabani Átmenetkor a fog anyagot vr»*íl/c»Ulik a a »iijb.''>] di ol/ ki''llc-metlrn l.ilit ter|<a<tlk.
Még nmn e»«tben 1», hogy ha a borkő a fogakon ¡Ülepedni keid,nagy elíny-
a« aaatharla-azájvlz a foghsa rothad* aa allaa, blitoa aacr aaou f&JiU''iuak •ItAvolltAaAra. melyek ai llrea fogak tói rrrduck, Yalainlnt caóaoa fogfáj dalinak ellvn.
Aa aaatharla-azAjvIi ealllapttja kí nyon, hlatoaau, auAlkdl, hogy vala mely kAroa kArrtkoa^atill tartania kellrno a fAj<Uluiat a IcgrÜrl.Ubb MX alatt.
UvgbeeaUlhotlan UgklrAllk^p a. analh-rin-aiAjTl« a lélekzet kílkmca UlathaaJ tartáaára, u«ya<lnto a meglc pi kelleanotlen btLxil lilekiat eaitléatra a aaaak ettávotltáaAra, mal^ro »''.>( rli''gaAg.» hogy l<a a<AJ o vlatel naponkint tfbbaiAr kitblltfllk
Mest fltjg* ajánlható az, tapló« fog huaaál. Aa aaatherla aiAjvIxet alig 4 héleii At utaaitA* aa-rint hi«<i>Alv« > beteg foghnarAI a halarAnyalg i-lruyi • iik,<''* k''llrmea piroa lila Up lifljíl.» en ugy JHesnek bUonyult be ai
„erősítő italt"
} jii tisztelt közöns<''g becses ügyeimébe ajánlani. Ezon t ^erősltii-ital előmoztlítja n jó étvágyat, könnyíti a jó* ^ leiuéaztést és meghútés ellen mogóv, és átalálmn nz egész« jjj^idegrendszerre melegitóleg cs crösitőleg liat. (IJgy szintéi Jajánltutik mindazoknak, kik hideg lég befolyáailnak ki^i vannak téve, továbbá a lábadozóknak, kik a kiállott-i. belégségek után erejüket visszanyerni nem Képesek ;vjf végro iv tengerre utazóknak, miután a tengeri ut ismert'' j kollomutlunségoitól megóvja az uUizót. i j
Ezon crŐHitü-Jtat megbizás utján it tulajdonos nrí j jHCnétjével ellátott üvegekben az utasítással ogyüttS? alolirtnál kaphatók.
1 K vidéken egyedüli raktár nlulirtná) lóvé
jtiastelettel ajánlja e kitilnó s nugy hitlibiu szert. Ara használati utiuitársul együtt 1 frt-
Wajdits József,
1) Nagy-Kanizsán.
ik/a
Épen _
aiuihcrlM arAjvIi Ingón fekvő fogaknál.
nyíl alkalmaibató; a iu«gk«inánye<lAat (Átoljn « ai ellen iingynau in(lkA<llk.
«kkwr la: hogy há a fognak lrg-kiaabb pondja taorbllva »aa, a aaala-iloii Allo fog a caontt.A Által megtA-mmlUtik, okr (Wu a aa rgiaa-
»¿f»a fogaknt ia mo^rnngAij*.
Afogaka.ik ajóp a tarmóaiataa art-
Mt vTaaiaa''lj''* • uiiulhotf/ ásóknak tniuilen JUrgcoajorü burokjall v gjri''-r<il(''g •Wt->« Iji t l{hbljli. i KUI6»4.i ha*ion»«J jár a múfogak tiailAotartáaAoAl, fcuiurtja a«»k>t «/< 1
ilell «rlnSkltru, lrnvlll>U<ii, '' a bo(ki)
i.''I ak g\t • 11>% . ^ oly k.-llaui* t
len lú''l.tSI ivJa I ( I
CnyMtl nemoaak «ion fAJdalnukal, B)< !y«k a. lír a •!• kóa foguktól • <^ruiai uak, h iii''W »»ok utyibblurje-la III'',''gAt >lja. ''H»''l)4*Sa«^k btkouyalt Uj tovibb.\
Ai. .Aaatwu-azá|v|i», valamint aa .Aaatherla-fogpáixta KaphaU Kagy-k^nl/aAs: Itelu« jAaaef ^v-''gyaaeríaa, ltoaeubarg, Roa«nfnl<) A. W,j,|||, X, Weli.rli Keatalbvf. r .''a'' hrhwa» A urak k. rr«Ve.t/«óben Hapáa: ''IVIie|xin J., Htampn U. ¿a I.Cny I. uraknál, Keailhrlyen: Klnger >1. Zala-C^raJtafM : Ant*l K. gyígyaaeríaa /a Kaudlrr h. - kurmib t1 Warll fjigjaieií»« — Varaados Halt«r g»<5g_»«xerr»«. — S>t-4ylrfy9fl Sviliig ttbM0*ai ll*/iirr K«J«t. U 0Umboraaky I.. gyAgyaaertaa urak aUU. C>4-»)
5BBE

Legolcsóbb áruk!
i1 Ismeretes pontos én hiteles szolgálat!

UC^tuü lion
i.
d oly baj mvlylieu aiAmUilan »krofn-Uaok a-ouve Inl a okt*k, valamint oly rti''lekb-n hogy ha at rlitrehalaJot1 koil.an n fogliua «It-nyi''ai^a,- ke/iin<li
BUIes »/tr hi anatherln aiAJvl könnyen vér/fl foghuanál, mely a l''og-.i.l/ iiyek x jrengeaAg llieo k roa,iii>lil. Xl^c
Í>fillg c« raotben keményebb fogkofc iaa»nAlart>ló,tnltitAu afjgh''iat karcolja m l/ AlUl tttllagaaa^g liliitotík tld.
l*''ranc/.ln, ) Magyar ( Itéti )
Svéd (
Stíriai ) hero l''ej v. zörgő ( Kék )
Tarlórépn magvak, fehér,
gömbölyű, iiurguuüi t^karmáuyníp:»
magvak, k1uih|m rápamag/ak, Vahiili angol Uirni|M réjiu-magvak,
t''zukorrépu magvak, Krniiczia ) Angol ( ilrozab Olasz j magvak, Német ( Thiuioté fámáé, Muhar, lliikköny,
Jlraunsweigi) káposzta Tu||hí (magvak, Mindennemű ugorka magvak. Sárgarépa magvak, Fúmag keverék,
S, 3.)
legjobb minőségben kaphatók
IFJ. iVALZEL AUGÜST HSSf;
UAcabon, Kírniner-SIra.«« Nr,
Wajdits .lőzsel kiadó-, lap- és n>onulatulajilonos N''agy-KanizMÍn.
- SOMMER JÓZSEF M
Kórház -utczátoan
különösen ti^velmezteri a u. é. közönséget,
M$y rnnmmai és rqvidíeg
nagybani és kicsinybeni eladása mellett nála folytonosan,
a legnagyobb mértékben,
YALOSÁGOS Pottenaorfl KÖTÖPAHUT
a legjobb FEHÉRÍTETT és FEHÉR ITETTLEN S2ÖVÖPAMUT és 8ÉPF0NAL és
mindennemű tt-rmö veteuiénv- foképen káposzta savanyítani KEL-KÁPOSZTA-, KARALAB1-, RÉPA-, holnapot ¿5 téli fekete HETEK-
□ Rorka-, -alatt)-, korOol-, paréj-, «-zeller- ct petrcxweljrcni-magvak,
és azon kellemes helyzetben van,
_ HOGY A LEG JUTÁNVOSABB ÁKON szolgálhat.
f MT Ezenfelül 8 mázsa utolsó termésű SPABGOTA MAG, múzsája 1 2 írtért knpbató.
ÜGYVÉDI ÜGYNÖKI IRODA.
ViO^Vi CsTTWtiiwwtól, egrietek, tivoliitok, kSuérek « »Mcjuuoklul eifoj„.)ok miodcu r^birWit. melrek Wr-I Ölekbe« « Bc<U-Pe«*n'' «¿kel? k,r. m,,ltm,m0 > l,f. Curi.V vilti- ¿, vAroíi tArWnr.xckrk,
Mti-»«ket »«t icényelaek.
Cxilj« Ot^rríii {rodimijik a ridíki Ogyc.bajo.okAt a i3rc» maé* uuryi^-iaatelt^i terhe» kSh^ktGl -poeítea" por.. kunetít''.. ,Upo. todO.itiaokkal «xolgilm hol akadi-
l.voxr» leout-uck. kjéprOfeKetul
M- fximittjtoak fel. e-r id-wl többet ne* ^¿„vtr, rlj»-»»crt 1-3 írt. ^
Irodán, bel ve Pr»l, Lövé»xulcxa 8 wt. Knnel-b >
Réső Ensel Sándor,
. . k5i-éa ráltó-qrvrrj t«>— 3.)

Insert failed. Could not insert session data.