Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
20.92 MB
2013-06-28 13:11:16
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
731
3435
Rövid leírás | Teljes leírás (297.54 KB)

Nagykanizsa 1906. augusztus

Hiányzik: augusztus 12, 17, 22

1. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA
Szerd«
Hirdetések
megállapodás sierint.
Nyilttér petit »orookint 40 fillér.
Nagykanizsa
1906. augusztus 1.
A szerkesztőség hivatalos órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vrss7a a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó:
Ofembeck és Baláiay.
Felelős szerkeszti: GÁBOR ERNÓ. j Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ut l.sz.
Néhány szó
az (önk. tűzoltó-testületről, x Irta: OSZY.
II.
"Ezzel az önk. tűzoltó testület működő tagjainak tápanyag nyújtatott az elkedvetlenedésre. Azt hittük ekkor, hogy uton-módon intenzivebbé fogják tenni a vezetők a felebaráti szeretet magasztos hivatását ezen intézménynél, de sajnos, csalódtunk. Azt láttuk, hogy sem a vezetők, sem a hatóság nem törődik sokat ezen a téren.
így aztán bekövetkezett a válság: hivatásos tűzoltókat kellett fogadni, kik lesik (?) most a tűzvészt s egyrésze szanaszét! az utcák tisztántartására (?) van kirendelve.
Az adófizető polgároknak ezen ujabb megterheltetését elkerülhettük volna, ha a vezetőség az önkéntesek elkedvet-1 lenedését okozó hibákat meg-; keresi s ha azok a kedvezmények megadattak volna a testület önk. tagjainak, ami őket buzgó szolgálataik után méltán i megilleti. Akkor ma époly kötelességtudó önk. tűzoltókkal rendelkeznénk, mint évekkel ezelőtt és a város kiadási rovatát sem kellene megterhelni évi 2500—3000 koronával.1 Ezen összeg azonban még nem elégséges, mert ebből alig futja a jelenlegi 11 hivatásos tűzoltó1 nyomorúságos fizetése.
A 11 hivatásos tűzoltó pedig a Minimaxal együtt nem ér egy fakovát sem egy ilyen nagy kiterjedésű városban tűzvész idején, dacára a tüzoltóilag kiképzett katonaságnak; mert utóbbit csak ritkán lehet aktiv szerepre megkapni, pláne nyáron, amikor a különféle gyakorlatok a várostól távol tartják a legénységet. Szükséges lenne legalább is 25 hivatásos tűzoltó, ami megint óriási megterhelése volna az adófizető polgároknak.
Ismételjük, ezt nagyon könnyen elkerülhettük volna, ha csak némi kedvezmény is adatott volna az önkénteseknek, mi
összesen évi 1000 koronát igényel s mely összeget évente kétszer rendezett mulatság jövedelméből könnyen lehetett volna fedezni. Megmaradt volna ezzel a 110—120 tagból álló, erkölcsileg fegyelmezett önkéntes tüzoltó-testítfet egy agilis parancsnokság vezetése mellett.
A buzgóság fentartására ösztöndijakat kellene kiimi, mely ösztöndijakra az az önk. tűzoltó reflektálhatna, ki egész éven át a reá rótt heti ŐTséget pontosan teljesiti; ki minden tűzvésznél jelen van ; ki gyakorlatok s tűzvész alkalmával önfeláldozásával és bátorságával magát kitünteti; és végíil az a tűzoltó, aki régi és hosszú szolgálataival az ösztöndíjra rászolgált. — Ezen méltánylások felkeltenék az érdeklődést, nem járnának sok kiadással és bizton számithatna a parancsnokság buzgó önk. tűzoltókra.
(Folytatjuk.)
HÍREK.
A ker. betegsegélyző uj titkára.
Hétfőn este fél 9 órakor tartotta a ker. betegsegélyzőpénztár rendes havi ülését, amelynek egyedüli tárgyát a megüresedett titkári állás betöltése képezte. A titkári állásra az igazgatóság — szótöbbséggel — Révész Lajost, a .Zala" szerkesztőjét választotta meg.
Rendelet a járványos állati betegségek ellen.
Nagykanizsa város rendezett tanácsa ezennel közhírré teszi, hogy a takonykór behurcolása és továbbterjedésének meggátlása végett a város belterületén levó köztereken, valamint a város külterületén és a mezei utak mellett levő kutaktól az itató vályúk eltávolíttattak, a vedrek vasrácscsal láttattak el, miért is a v. tanács figyelmezteti a város és a vidék gazda-közönségét, hogy a hazulról fogatokkal hosszabb útra, vagy hosszabb időre távozó gazdák az itatá...

Insert failed. Could not insert session data.