Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
28.28 MB
2013-07-02 15:06:27
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1058
3914
Rövid leírás | Teljes leírás (333.51 KB)

Nagykanizsa 1907. június

Hiányzik: június 8, 15.

2. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


Szombat
1907. junius 1.
Hirdetések\'
.. *. ... a
megállapodás szerint.
Nylíttér petit sorónkint 40 fillér.
NIZSA
Ü9F
A szerkesztőség hivataloj órája d. u. 6—7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Telefon-szám: 148.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Bálázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNÓ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal: Csengery-ttt 1. sz.
E héten eladásra kerfilnék finom hímzett
vászon és batiszt
= talmisok ^
darabon-ki nt
frt
K ONDOR ÖDÖN
divátáruraktára
Fő-ut, Korona-kávéház mellett. Berendezés átadó.
Szemere Miklós lova,
A magyar kulíura.
Bankett, cigány, orfeum.
Szemere Miklós, „A* nem boldog a magyar" szállóige hatalmas kigondolója, a napokban lakomát adott lova, a Horkay cimü állat tiszteletére.
Es ez a körülmény jellemez .Is bennünket boldog magyarokat.
Nálunk, ahol kis politikai kérdéseken szörnyű módon tudnak gondolkodni, elmélkedni, veszekedni és hajbakapni az emberek; nálunk, ahol csöpp kis politikai emberkék csele-
irás a saját mesterségének tekintélyét, az irodalom becsülését, a művészet szeretetét nem igyekezik növelni. Az újságírók egy része politikai tultengés-ben tobzódik, más részük kül-fftldiesksdő gondolkodásvilá^ba elmerülve lenézi a magyar kul-turát. A nemzeti gondolatnak nincsenek rajongói, csak lené-zői, nincsenek segitői, csak ábrándozói. Ábrándoznak az irók, de nem rajonganak az olvasók. A magyar könyv, a magyar szobor .nem kap se jó, se igaz kritikát. Ha itt irnak könyvet, az ördög sem veszi észre. Kupiét kell írni, hogy becsüljék az embert. A kupiét fizetik, a kupléirót emlegetik, de a komoly irónak nincsen becsülete még a sajtó kritikájában sem.
Szomorú igazságok ezek, de megcátolhatatlanok. Azaz mégsem, kell a kultúra.
A különböző orfeum előadásokon nálunk mindig óriási közönség van jelen, és Budapesten Szemere Miklós lakomát rendez díjnyertes iova, Horkay tiszteletére. Hát néni kultura éz ? ! . . .
tudjuk, az be is fog következni. Perlak szintén közjegyzői székhely lesz s ezzei a perlakiaknak egy régi óhaja valósul meg.
Értesítés!
kedetei örvényeket és hullámokat támasztanak, itt Magyarországon az irodalmat és a művészetet — magyarán szólva — kutyába sem veszik. (
A könyv, a kép, a szobor, a zenemű ebben az országban nem tud jelentőssé lenni a komolysága, vagy az értéke kedvéért. Reklámmal, dobbal értéktelen handabandázásoknak fölül ez ország népe, de komoly dolgoknak nincsen talajuk. A söngeisztek itt csak az orfeumig, a cigányig és az oSajnyomásos vadászképekig akadnak, az irodalomban pedig megakadnak a párbajkodekszen és a részletfizetéses diszkötésü fércmurikán.
Szbmoru igazságokról kellemetlen irni, de még kellemetlenebb a bűnösök megnevezése. Nem kellemes megvallani, de ugy van, hogy a magyar ujság-
SELYEM ZEPHYR
BATIST
bloüz-kelme
különlegességek
:: rendkívül nagy választékban ::
kaphatók
Piry és Horváth
divat, vászon és fehérnemű áruházában
Nagykanizsa, Erzsébet-téri.
Utazási kedvezmények Pécsre.
A kereskedelemügyi miniszter a pécsi kiáilitásra utazóknak minden nagyobb állomásról azon kedvezményt engedélyezte, hogy az alacsonyabb kocsiosztályra váltott jegyen magasabb kocsiosztályban utazhatnak" Felhívjuk a figyelmet arra a régebbi rendeletre is, meiy szerin: ha tíz embernél több együtt tanulmány célból utazik, akkor fél jegyet valthatnak, egyszerű bejelentésre.
Bővitik a sétateret.
A nagykanizsai Szépitö egyesület megvásárolta a szentferencrendiek birtokát képe/.ö körülbelül 1 holdnyi s a „Mercur" gyár háta mögött elt...

Insert failed. Could not insert session data.