Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
25.12 MB
2013-07-05 08:41:30
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
748
3683
Rövid leírás | Teljes leírás (357.24 KB)

Nagykanizsa 1907. 224-249. szám október

3. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


III. évfolyam.
Csütörtök 1907. október 224.
237. szám.
Előfizetési irak Helyben házhoz hordva:
Egy hónapra...... 5C fillér
Negyedévre 1 korona 50 fillér
Vidékre postán küldve: Egy hónapra „ .. 1 korona Negyedévre .. .. 3 korona
Egyes szám ára 2 fillér.
fővárosban megjelenő politikai lapokhoz mellékelve: 1 fillér.
AGYKANIZSA
Megjelen Cnnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Szerkesztőség és kiadóhivatal
Csengery-ut 1. szám.
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Telefon-szám:
Szerkesztőség és kiadóhivatal: 162.
Nyomda: 148.
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
IIJ ÁRUHÁZ
nyílt meg Nagykanizsán, hol feltűnő szép kész
férfi-, fiu- és
gyermek-ruhákat,
finomabb uri öltönyök s tartós iskolás fiu ruhákat kitűnő anyagból, divatos szabással a legszolidabb árakon, valamint női kabátokat is árusi. 11
Kondor Ödön
cég
Fő-ut, Korona kávéház mellett.
Postaforgalom.
(K.) A mai ember, még a legszegényebb is, minden gondolkodás nélkül iog a levélíráshoz, mert tudja, hogy elküldése nagyon csekély pénzébe kerül és hogy lehető legrövidebb idő alatt rendeltetési helyére juttatja a kitűnő postarendszer. Nem igy volt az régen. Számításba vették, hogy milyen messzire kell a levelet szállítani és hány lapja volt a levélnek. Mert ha 3 vagy négy lapra terjedt, 3 vagy négyszer annyi portót kellett érte fizetni, így megtörtént, hogy egy angol ember Görögországból kapott leveleket és újságokat egy csomagban, melyért nem kevesebb mint 1848 koronát kellett postadijat fizetnie.
Elgondolhatjuk, hogy még a nagy kereskedőházak is csak a legszükségesebb levelezésekre szorítkoztak és még igy is sok ezer forintra rúgott a postaköltsége évenkint.
Az angol kereskedővilág dicsősége, hogy a postaköltség
olcsósága életbe lépett, mert Hill Roland 1837-ben megjelent röpiratának hatása alatt 1840-ben leszállították az óriási portót annyira, hogy minden levél (bizonyos súlyig) a belföldön egyenlő portót fizessen. Azután a levelezőlapok, a pénzesutalványok, az utánvételezések, hirlapibélyeg stb. mind olyan újítások a posta történetében, hogy ma úgyszólván \\iipcs ember, még a koldusok között sem, aki tevőlegesen hozzá nem járulna a postaforgalomhoz.
Hogy milyen óriási munkát bonyolítanak le a világon a postahivatalok, azt elgondolhatjuk, ha Magyarország postaforgalmára vetünk egy pillantást.
Magyarországon jelénleg 5459 postahivatalban 28957 postai alkalmazott buzgólkodik a forgalom lebonyolításában. De ugy a postahivatalok száma valamint a hivatalnokoké folyton szaporodik, részint a forgalom nagyobbodása miatt, részint uj hivatalok iétesitésé "miatt egyes falvakban.
Levélgyűjtő szekrény 12489 állott a közönség rendelkezésére. Levél, levelezőlapok, rek-Iám-nyomtatványokat összesen 45 millió 31 ezer 438 darabot közvetített a postahivatal. A pénz és csomagküldemény száma 6 millió 935 ezer 90 volt. Újságot 1 millió 301 ezer 695-öt szállított, utánvételt 106 és fél millió korona értékben, postai megbízást 14 és fél miilió korona értékben 9 és fél millió távirat ment rendeltetési helyére. Telefondrótunk hossza pedig 124 ezer 671 kilométer hosszú.
Elgondolhatjuk, hogy ennek az intézménynek személyi és dologi fentartása mennyi temérdek pénzbe kerül és mégis a mult évben a sok 1, 2, 5, 10, 20 stb. filléres bélyegekből 15 millió 651 ezer 494 korona tiszta haszna maradt a kincstárnak.-
Ha még hozzátesszük, hogy magyar postaintézményünk a
világon a legjobb éz legmegbízhatóbbak között foglal helyet, akkor elmondhatjuk, hogy az ujab kornak ez a legnagyobb-szerü és legszeb...

Insert failed. Could not insert session data.