Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
124.2 MB
2013-08-26 15:09:20
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1350
10008
Rövid leírás | Teljes leírás (1.4 MB)

Nagykanizsai Friss Újság 1904. 152-183. szám június

Hiányzik: 183. szám

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


IV. évfolyam 152. szám
<&■ Ftlaiői >B»ck««stó:
A/ICV>/A OEZA » { \' . " Krausj (i futm papitkemked黫.
Megjelenik naponta korún reggel
Nyomatott a *N»gykami*»i Frin UJaig\' siorslJáa*
i \', nyomcUjiban.
/ 1 -
h részletek a kincsui csatáitr
tartva, v«l»inl mosőszorszámmal, a I mely a ta^ziUust itieg: nom liirj.
Ha mfl^fl^papán-orosz csala elmúlt, ma;d röl^rftnH tijra az egészségünkre. Addij? ne érzelegjünk köz. e^ószsé^iiíryröl, veszedelmes köpós-• öl éa piszkos dézsáról.
Dráma a kaszárnyában
A tudomány uir« szervezkodott a túdővóez ellen. Tegnap éil végot o szervezkedő kongresszus Londonban, neptk és nemzetek llgyelmetlűnFügo fcüít. A mindont romboló tudomány I nyal f zömben, amely változatos bor-\' u!raassií;aivnl szórakoztat a keletén, másodrendűvé sülved az u lu-domlny, amely na esztendőket szaporítja az élet számára.
A nanjr tudósok cok bölcsességéből a laikus értelem számára alig ,nt valami. Amit belőle megérthettünk, annyi, hogy e védekezésnek két eszköze: a köpés lilalmazása és Kái ivó és evóeszközök összegyűl lése I piíikos \' dézsákban. Az elsőt már tilalmazzuk régen. És e tilalom óta Vaporábban tör életre a köpési ösztön 6*hordár őrhelyeken port-arluri jelen-!<K4:jxc.. «elődnek t-gye*; aiwfftU \' foltok a köpete füzérében. A j&ióta t hivatalos rendelkezés egészségi köpetfogó ceészúkot helyezett cl a tasuií kocáik folyosóién: valóságos köpet httusse van a vasúti utasok liözt. Sajnos, az utasok legnagyobb részén meglátszik, hogy nem fonott rajtuk a Szemoro Miklós iskoláin ós bfaony-bizony nagyon elmaradtak a caéllövészetben.
A másik, n mitől {illoltnk: a pisz kos dézsa. Mi ez? Bizony mondom, hogy maca az ulálat. A legpiszkosabb dézsával, a közdézsák közt a legfertőzöttebbel n lóversenyen lakkoztam, a halvan filléres helyen. A hol az öblögető dézsába pohárral gyűjtik a piszkot, • ragályt, sörrel, limonádéval, ivóvízzel. Egy pállott szájú meg alighogy kojtyontott sört, vagy vizet, már neked hozzák bonno, az italt. Monnyi ragályt tcrioszt őzen a ho-lyon egy puhár. De 0-4 a nugy példa» A kia példák eléd állnak ulon-ut-fé^n. A hova betérsz inni, vagy *rn\'» vendéglőbe, kávéházba, ott látod a? egyotemes dézsát, amelynek »izében összegyűjtik a bacziliust; az is hozzájusson, akinek uem
»oít.
A* a/ujo! korcsr.Ulalási törvény — ®l- V\'i törvény is van —
\'onoHi rhűn\'y pohornt, edény^ Uln«\\»»i/*n Pioíssinac, nem dCná-Un. h*nf] n fumetdhek «»Iá
A sorozás áldozata
A muzeum-kőruli Weiss Béla-féle ciukrászda elöko ő, lényt» padlóiét 111» reg(jol nyo\'cs órakor véresri íosleua egy fiatalember vére, A fiatalembert Krskó Mihálynak hívjá!., huszonegy éves éa a katonaaég elöli félelmében akart megválni az öleitől.
Krskó Mihélyt tegnap «orozták. Szép, erői fia volt, A katonaorvos kapva* kapott rajt*, besorolták h*rom wsstondűre katonának; Roppant elbuautl oien Kiakó Mihály. Egyellon ezót aem szólt a sorosa óta, már eate nyolca órakor lefeküdt, da oem Luayla ír a rtiniít\' tgy plKamura aam. irr,Hügffel m gazdija 1 »ztért küldta éa mikor visszajön megkérdezte tői«:
— Mi baia Mihály?
— Elpusztulok én, vapy elpuaztitom magam, de három eaztendeig nem akarok szolgálni.
Azután még kiment a konyhába, ki. csomagolta a lisztet éa egy önzetlen pillanatban, mikor senki nem volt az tűiéiben, lőbe lőtte magái. L»velel talál-t>k a zsebében, a hadügyminiszterhez van c*im«zve és az áll benne, hogy a katonaság miatt rtkart meghalni.
A mentők bekölőziék a sebét éa bevitték a Rókusba. Az állapota aulyos
Véres szerelmi dréma játszódott lo a műit héten ejjy var«di kaszárnyában. Lubinazky Szani-zd őrmester, a ki c kaszarny au lakott, rájult, lionj h«i«í öt e...

Insert failed. Could not insert session data.