Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
117.81 MB
2014-01-31 14:02:29
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
977
5019
Rövid leírás | Teljes leírás (1.51 MB)

Nagykanizsai Friss Újság 1903. 274-304. szám október

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

III. évfoly. 274. sz.
/ ív*\'* > wt i
flagykaní^a, 1903. csütörtök, októberi
1 mrnim ■
Egyas szám 2 fillér
NAGYKANIZSAI

■ M-i».
Előfiz91frsi ára:
Helyben báího« hordv» «tjy hóra «0 Miéi. .•. .\'. .%
Vidékre pötUi küldene; egy hóra 1 koroaa 26 lUtór.
-*-----

Kiadó tulaj dongtok: y Fililii eaeikoiaté:,
Kr*usx és Farksa. «\'"S u*osva artjcó. ,
Sztrk«*stísét t* kiadóhivatal: Knuaa él Karta» paplrkswsksdé*.
V >
MenJilenlk napinU korán rtggil.
NysauaUi a ,Xa(yÁasUaal K.tm Ujai«\' ucti*Ün*u i»> vMadájákaau
Wéres munkásharcok Budapesten.
pfugati pálpudvsirt megostromolták
Sok súlyos sebesülés történt.
Meryezések.
(Fővárosi históriák.)
Yálogatlan sorreudbeu, egymásután három közleményt adok ki it-teu, ugy, ahogyau azokat a fővárosi lapokban ma olvastam. A közlemények egyenként is roppant érdoke-sek, de egymás melié állítva, szinte megdöbbentően hü képét adják a tóvárosi hivatalos életnek.
Imo, tessék meggyőződni, hogy igazat irok. Üres jelszavak.
Tömegével vaunak, a legsűrűbben ^hangoztatjuk, támogassuk a magyar lV)art í ívja egy lap : • a közszállitásoknál a kormánytól leíelé minden hivatalos és nem hi-vuUdos testület azt az elvet vallja, liogy a magyai\' ipar tamogatása hazafias kötelessége. Sajnos, az elvet inkább vallják, mint gyakorolják s bizony a törekvő magyar ipar igen sok esetben lemarad a befolyásosabb osztrák vagy kühöldi iparral szemben. A legújabb ilyenfajta jelenség mutatkozik abban a hirdet-uénybeu, amelyben a főváros évi 14.000 mm. szénre keres vállalkozót. A szén csupán fűtésre kell: a hivatalok, az iskolák, intézetek szamára. Azért hangoztatjuk ezt, meu nem az üzemek gépházaihoz való nagyobb kalóriáju, hanem e yszerü kályhafűtésre alkalmas szén kell.
a fóváios a hirdetményben mégis elsó sorban a porosz szenet kivánja s csak második bclyen a magyar szenet. A tanácsnak löltétlenül igaza volna, ha csak egyetlen porosz vagy osztrák hatóságot tudta felmutatni, amely első sorban a magyar szenet keresi. De ilyen nincs 3 a tanács, amely annyiszor hirleti a magyar ipar pártolását, amikor gyakorlatilag bizonyíthatna az elv szükségessége mellett megfeledkezik arról hogy, Magyarországnak nagyszabású báuyái, elsőrangú szene vau. Megfeledkezik arról, hogy ueki mint közhatóságnak, amelynek minden tette a nyilvánosság ellenőrzése alatt áll, első sorban kötelessége a részéről hirdetett elvek megtartásával jó példát mutatni.
„Mert ha ó nem tartja be a szavát: ugyan kire támaszkodjék a magyar iparos, akinek minden téren ellenséggel kell megküzdenie, még <ödig 110111 annyira külföldi versenytársaival, hanem polgártársai közömbösségével s a közhatóságok nornbánomsígával. A tanács hirdetménye tehát igon helytelenül ád teret a külföldi versenynek, épp ma, amikor gazdasági életünk évek óta a s/.omoru tengődés botegségében szenved."
Ez tehát a példa, hogyan mérgezik meg nálunk hivatalból mindazt, a mi hivuá az ipart elsó norbau.
Mérgesé« a axegénjrháxbaa.
A főváros jóvoltából ma 180 embert mérgeztek meg.
A főváros szegényházában ma este a benlakó szerények között tömegesen mutatkoztak mérgezés jelei. Száznyolcati lettek ma rosszul a szegényház ápoltjai közül és míg Prasser Tivadar dr. és Schwartsj •*1ór orvosok megérkeztek egyikük Zimmermanii Borbála, 85 éves agg lány kiszenveded. A szigorú orvosi vizsgálat megállapította, hogy a mérgezést rézedényok okozták, amelyeket uem tartottak kellő tisztán, Zimmeru.anu Borbála teteuiét a törvényszéki orvostani intézetbe szállították, ahol felboncolták. a szo-oéuyház vozetőségo ellen mej fogiák iuditaui a vizsgálatot.
Igjr élelmezik nálunk a szegényeket. És egyben példa ez arra, hogy...

Insert failed. Could not insert session data.