* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.
24.79 MB | |
2014-04-28 14:35:29 | |
Nyilvános 2834 | 3638 | Rövid leírás | Teljes leírás (301.13 KB) | Muraköz 1894 1-4. szám január Muraköz II. (Medjimurje) Magyar és horvát nyelven megjelenő társadalmi, ismeretterjesztő és szépirodalmi hetilap Čakovec. [Csáktornya.] 1884. jún. 10.-1944. [jún. 30.] Szün. 1918. [jún. 30.]-1941. szept. 11. Megj. hetenként egyszer. Szerk. Margitai József Kiadó: Fischer Fülöp, Strausz Sándor Nyomda: Fischer Fülöp, 1894. aug. 19: Fischer Fülöp, Strausz Sándor A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével: Csáktornya, 1894 janurtr 7~én SsmIimsMtaI kUkrol l^.tlbűjta. 4«on»p 11 ki 18 ór* kftsttt — A lap »Mlleml rits4r« vonatkoaé wlnd.n kOsUminy Hargitai )6ia*f MMikMstO atvir* kUdwttl HlrdaWMk mig »lfo^tatmaki BuđaiMaUn: GoMbsrj« A. T. U KckaUia B. klrd. Írod. nittbwi 8«kaUk H, Dukaa M, Oppalik A-, Damba ö. L. ta Urainál ia Hanrft. BrAaban: Stara M. , .. SJtfYÍR ft HORVÁT KYELYRN IMltó TÁRSADALMI, ISMKRETTERJESríő * SZÉPIRODALMI HETILAP, WeK)clenlk lietciiklnt egyugert vasárnap. A »Muraközi tjgzU önsegély*« szövetkezet«, a »Csáktornyái takarékpénztár«, a »Muraközi AO^X takarókpénztár« sat. hivatalos közlönye. Vfeektl Ffllftp könr^J| Ida k»ldwd«k am nyilttarak 4a hlrdttfaufc KyHttir ptliltora 10 kr* latnwrw m.<er A tej megvizsgála^Ql Mennyire^ fontos lápanyagaink tiszta, hamisitlan vollái ismernünk, azt mint régi igazságot csakugyan emiékezetökbe akarom hozni a kedves olvaaóknakVs ujbó! hangsúlyozom t nézzük, vizagáljuk meg inkább háromszor az ételt, mielőtt megesszük, mert csak egészséges étel válhatik hasznára testünknek s ne felejtsük el egy nagy ember mondását, melylyel minket mint egyedüli ismertető jellel az állatoktól megkülönböztetni akart: >Az ember méreg keverőt« fcuphraaia. ^ésre következtethetünk\' mit egész biztonsággal is a következőképen lehet kimutatni. Néhány csepp \\ tejbe" pár pprszem diphenylamint teszünk, ha kék ^színeződés mutatkozik, salétrom van a tejben, mi csakis kutvizzel kerülhetett a tejbe, u mennyiben a salétrom a hamisítatlan tehéntejből ki van zárva, minden kutvizben főleg pedig az oly udvar kutvizében, melybep tehenet tartanak salétrom foglaltatik, melyre a diphenylamin rendkívül érzékeny reagens, Persze, ha )ep6ro!t vizzel történt a hamisítás, pem vagyunk képe sek a viz fölöslegét kémiailag kimutatni, de vigae\'lalhat ama körülmény, hogy a mi közön ségeb tejhigitóink legtöbbje nem ösmeri a destiláll vizet. Ha furlangos tejhamisitóva! van dolgunk, az, vizzel föleresztvén a léj«t, bizonyosan ösmeri a tej fijsu\'yát is. s igyekezni fog a hígabbá lelt folyadékot egyéb anyag belekeverése által a kellő sűrűségre hozni, amikor a tejmérő — hazudik. Többnyire keményítőt kevernek a tejbe, mit jóddal lehet legköny-nyebben és legbiztosabban kimutatni. Jód-tinklurából egy cseppet öntve a tejbe, az megkékül, ha keményilő van belekeverve. Legnehezebb a tej, vaj és sajt tartalmát, illetőleg ezek faggyuvnl slb effélével hamisítását kimutatni, de szerencsénk, hogy ezek hamisítására egyrészt romlott erkölcsű, másrészt redkivül furfangos ember szükséges, a milyen csak nagy városokban akad, hol megint az ellenőrzés is annál éberebb, annál gondosabb módon vitetik keresztül. Legfontosabb s legjobb tápanyagaink egyike ugy a táparány, valamint a tápérték tekintetében a tej. Ezt nem akarom hosz-szabban bizonyítani; hiszen, hogy a tej •vagy magában, vagy mint a legtöbb ételünk lényeges alkotó része különösen a gyermekek életében mily jelentékeny szerepel játszik, az közludomásu dolog. Jelen soraimban éppen csak rá akarok mut tni arra, hogy tápanyagunk e legfontosabbikét, hogyan lehet megvizsgálni, váljon tisztáé nem hamisított-e. mert bizony mi tűrés tagadás, benne van az emberben a nyereség vágy, k<vésből sok hasznot szeret huzqi, eladni valóját szaporítani szereti s legalább is vizet önt... |