Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
43.56 MB
2016-05-10 11:13:38
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
631
1536
Rövid leírás | Teljes leírás (381.14 KB)

Zalai Hírlap 1917. 249-273. szám november

Társadalmi és közgazdasági napilap
Alapította: dr. Hajdu Gyula
Kiadóhivatal: Gutenberg-nyomda Csengery-ut 7. szám

Hiányzik: 271. szám

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

V* évfolyam.
Nagykanizsa, 1917. rrovsmbsr 2 péntek
249 szám.
HÍRLAP
társadalmi és közgazdasági napilap.
Helyben házboi hnntva 1 hórn 1 K. mám 6 Mnér. Vklékre pofiin . . | hóra 1-90 K. Kftltéf ét HfécNsck lUfíll^nunri tralr wnlnt
AUollOttlI
Kiadóhivatalt Qrtwbw| ■yow« C*e*g*ry-«t 7.
Df. HAJDÚ OVBLA. j Taleíon: Swirkotitrt^K 41.
Kiadóhivatal 41.
A vilúshaboru.
A Magyar Távirati Iroda délutáni telefoujelentéseí.-----
li ttUd UliSllTlíija.
délután kifüggesztett távirataink kúJöllik. hogy az egyeiúlt osztrák—magyar-német csapatok ujabb Óriási csa-paat mértek a megvert olasz hadseregre, mfytót hmíi 60,000 ember letette a egy vert a Tagliaroentó folyónál, ahol Cadoma, az olasz fővezér me« akarta ál-gytoetracf csapatainkat. Uj gyözel-i ax oútiok elvesztettek a vonalat és lovább menekülnek Velence Woyábön. At uj diadal
ii i iMfa J »UkM Li* irlanljía «|Al •
< VI ífWi/l/i "" J\\nkfi»C 7 Mvl .
3 NQZ KNBfl tUOtftflJ-
_ A i^umcnio loiyo-
_ _____ iMrgsi oéasx tűd
MaMt kenyatcrnettunk árva. hogy lerakja a If i t helyen 311 «taa üteg <180
akttiuét a T^É—lt> atkeini. inamul éti uomöen megverték knek toszes Agyúi a _ H irtuknál kezünkre Az %[yttk között volt számos «J * Idea mi«»ár »
200,000 ilast fogoly.
A ívu»enU>nal el tgy történt; , u<dy Toiuiei tsonzoi trontpt áttörte, való tuJnyomuias közben Az (gyík rev egyenesen Irarylwi imádva ioiyuita az
n «kinyu-vagjon az amelyet a kergetett
m. A megetözea sikerűit, mi-ekat v«it az oiait ludsereg * a DoüerdJTVM vwzavonuio abö Tagiiainen-«mé iNi oia>z had
tuxcrsegukkel és trenjükkel Lim kényszerűitek. Ezekkel «gy bet óta ejtett olasz íog-zuu,UUü-re emelkedett.
A Piave folyónál van
az uj védelmi vonal.
Genf. Az olasz hadsereget a Tagllamentó előtt ért ujabb caapia következtében Cadorna kénytelen egészen a Piave folyóig vlaszavo-nulnl, ahol már aegltaégére leaz •z angol és francia ütegek akcióit Is.
(A Piave folyó a Tagliamentótól kerek 30 kilométernyi távolságra ömlik az Adriába. A két párhuzamos folyónak egymástól való távolsága átlagosan 40—45 kilométer. A Piavetól Velence már mindössze 28 kilométernyire fekszik.)
Mattan MízaM félnek
I.ugano. Rómában az olasz hadsereget ért csapások miatt leírhatatlan az irgalom és nyugtalanság. Az olasz íóváros rendőrségét katonai felügyelet alá helyezték, hogy a népakarat készülő kitörését bárminő eszközökkel is elfojtsák.
0] Dinét tenseralattmrúk.
Berlin. A német tindltengerészet legközelebb u,fajta tengeralattjáró cirkálók alkalmazását kezdi meg, amelyek Amerika ellen azolgálnak hathatós eszkóz gyanánt.
Az orosz holta Kerauzkl és o kormány ellen.
Stockholm. Az orosz katonák kormányellenes hangulata folytonosan emelkedik. Mind egységesebben nyilatkozik meg a hadseregnek az az akarata, hogy a kormányt a szovjet (a katona és munkástanács) vegye kezébe és Kerenszkit állítsák haditörvényszék elé. A balti tengeri flotta legénysége kijelentette, hogy nem engedi Széntpétervárt kiüríteni és szükség esetén nem riad vissza a kormány tagja-nak letartóztatásától sem.
HÍREK.
Sob Homok m orvosságo.
A legnagyobbik baj természetesen ez a háború, amely elől nemzeti becsületünk és területi épségünk cserbenhagyása nélkül ki nem térhettünk, amelynek oly temérdek áldozattal s oly bámulatos vitézséggel sem tudtuk még véget vetni. Igaz, hogy harctéri helyzetünk ma kitűnőbb, mint valaha volt s az árulóvá lett volt szövetséges, az olasz ellen most megindult támadásunk ...

Insert failed. Could not insert session data.