Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
22.7 MB
2016-08-23 09:33:27
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
590
2131
Rövid leírás | Teljes leírás (292.22 KB)

Zalai Hírlap 1919. 074-089. szám április

Politikai napilap
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám, telefon 41.
Kiadóhivatal: Deák-tér 1., telefon 182.

Hiányzik: 90. számtól

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Zalai Hírlap
M«0*i«ni« naponta délután 4 órakor. ! Havií elöífaMési hegben wSÍThJivi V kor., Nrllffi?*? i\'JÁlL0! ,iAm 20 NylltUr éa hirdetések díjszabás szerint. Ipoliti kai napilapI [ Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal. j Deák-tér 1. - Telefon 182.
VII. évfolyam. | | Nagykanizsa 1919. április 1. kedd | 74. szám.
Frontjelentések.
Budapest. Az orosz szovjet-köztársaság hivatalosan jelenti március 27-ről:
Északi arcvonal: Sineda községben csapataink offenzívába léptek és kemény küzdelemben elfoglalták a Sinedától délkeletre 25 versztnyire felvő Toromskoje községet. Az ellenség 15 versztnyire Sinedától délre erősen elsáncolta magát.
Nyugati arcvonal; A Pecsor-térség-ben harcolunk.
Déli arcvonal: A Donesz-térségben heves küzdelem után elfoglaltuk Krinda-csevka állomást és Sorovkától 12 versztnyire délre állunk.
Budapest. A litvániai szovjetköztár-saság hivatalosan jelenti:
Csapataink Onovestől keletre és innen délre, s Vilkomirtól 6 versztnyire nyugatra állanak. Minszk irányában elfoglaltuk Vorockojt és még néhány várost Novogrodektől délkeletre. 25-én litván csapatok és orosz vörösgárdisták elfoglalták Barinovicit.
Barátkozás a somogyi demarkációs vonalon.
Kaposvár. Koller elvtárs katonai megbízott tegnap autón kiutazott a somogymegyel demarkációs vonalra, hol somogyi hadsereg áll Őrt. Megállapította, hogy a szerbek védelmi állásban helyezkedtek el, és köztük és katonáink kőzött barátságos érintkezés áll fenn.
Vorarlberg gerinces.
Bregenz. Vorarlberg tartományi kormányzósága elutasította Berchtolt volt grófnak azt a kérését, hogy Vorarlberg-ben telepedhessék le.
(Mék tárgyalgatnak.
Bécs. A Neues Wiener Tagblattnak jelentik Hamburgból: Wilson és Clemenceau a következő megállapodásra jutottak a német-francia határ kérdésében: A Rajna jobbpartján a rajnaparti terület és a várvidék a németeké marad, ha kötelezik magukat, hogy a Rajna balpartján sem erődöket, sem helyőrséget nem tartanak. A várterület egész kőszéntermését a franciáknak kell kiszolgáltatniok mindaddig, mig Franciaország elpusztított területeit nem állítják helyre.
AaehekerfiszaMlolanyltra-mejyel szocialistákkal szemben
Nyltra. Nyitrabányán a csehek feloszlatták a bányamunkások szakcsoportját és azokat az elvtársakat, akik a szakszervezet érdekében agitáltak, felakasztották és agyonlőtték. A nagybányai elvtársak a sző szoros értelmében éheznek. A bizalmi férfiak állandó felügyelet alatt vannak.
Gyűlések tartását a csehek nem engedélyezik, s katonasággal és gépfegyverekkel zavarják azokat széjjel. A városban az elkeseredés oly nagy, hogy a lakósság egyetlen éjszaka három cseh katonáf agyonlőtt.
Az olasz leszerelés.
Bécs. Rómából jelentik hivatalosan; Olaszországban március közepéig körülbelül 7 millió ember szerelt le. Április 15 ig le fogják szerelni az 1888—89. korosztályt, és a leszerelési tervezetbe még további két korosztály leszerelése van felvéve.
LlKi/Míljík a katonai
bíráskodást.
i
Budapest. A forradalmi kormánzóta-nács a katonai ügyészséghez katonai vádbiztosul kirendelte Kiss Ferenc elvtárs volt törvényszéki birót, ki a háború alatt a honvédügyészségen teljesített szolgálatot. Az igazságügyi népbiztos pedig kinevezte a hadosztálybirósághoz megbízottul dr. Medgjrcs Andor elvtárs szatmári ügyvédet. Az a feladatuk, hogy együtt lebonyolítsák a régi uralomból itlmaradt ügyeket. Elvileg szabadon bo-csájtanak mindenkit, aki nem visszaeső bűnös, vagy akit nem kell politikai okokból fogvatartani. Az uj rendszer értelmében a katonák is a forradalmi törvényszék elé tartoznak mindazokért a tettekért, melyeket a forradalmi kormányzótanács rendeletei odautalnák. A többi bűncselekményeknél az esetleg szükséges vizsgálatot a katonai vádbiztosság folytatja le. A katonai fogházakban ezentúl polgári bűnösöket is helyeznek el. -
A cseh szociálisták
a proletárdiktatúráért.
Prága. A szociálisták nagy-gyfliése elhatározta, hogy minden városban és községben megalakítják a munkástanácsokat, és hogy megkezdik a harcot a proletárdiktatúráért.
II11 Á í! nagymozgó színház m M lm W% Szarvas szí
Szarvas szálloda.
1919 március 31-én, és április 1. és 2-áo.
ROBINSON = KISASSZONY
(Todesfahrt nach Monté - Sllva.) kalandordráma 6 nagy felvonásban.
PI/iaHdcnlr • Hétköznap 5 és 7 órakor. Vasár-DlUttUttööl. ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
A Vörös Hadsereg
toborzásáról szóló kormányrendelet.
Dr. Pogány József hadügyi népbiztos a Vörös Hadsereg szervezéséről és toborzásáról ujabb rendeletet adott ki, melynek lényegét az alábbiakban ismertetjük:
1. A toboruis vezttise. A toborzást minden hadosztály területén belül a hadügyi népbiztos által kirendelt politikai megbízott irányítása szerint a kinevezett hadosztályparancsnok vezeti. A politikai megbizolt és a hadosztályparancsnok kötelességei: Vezetik a hadosztály területén belül a toboizást és az alárendelt alakulások szervezését; megalakitják és utasításokkal ellátják a toborzó bizottságokat; ideiglenesen beosztják a parancsnokokat századparancsnokoktól lefelé; felterjesztik a parancsnokok névjegyzékét végleges kinevezésük végett a hadügyi népbiztoshoz; gondoskodnak a volt tisztek neveinek sajtó utján való közzétételéről, akik a vörös hadseregbe jelentkeztek felvételre; ideiglenesen összeállítják a hadosz-tályparancsnokságokhoz beosztandó személyzetet.
2. Toborzó bizottságok. A toborzás végrehajtására a politikai- megbízottak és a hadosztályparancsnokok minden dandár-csoport részére a szükséghez képest toborzó bizottságokat állítottak fel. A bizottságok hatásköre a politikai megbízottak, illetve hadosztályparancsnok utasításai értelmében vagy az egész dsn-dárcsoport területére, vagy annak csak egy részére (vagy egyes fegyvernemekre) fog kiterjedni. A toborzó bizottságok székhelyéül elvileg a vörös hadsereg állomáshelyei válasz-tandók. A megszállt területektől menekültek toborzására közvetlen a demarkációs vonalak mögött, a fővonalak mentén a hadosztály-csoport parancsnokságok által szintén toborzó bizottságokat állítanak íel. A toborzó bizottságok egy katonai orvoson kivül három tagból állanak, kiknek kijelöléséről a hadosztályparancsnok gondoskodik mindenkor a politikai megbízottai és a helyi direktóriummal egyetértően.
3. A toborzás végrehajtása. Az alapé. , amelytől semmi körülmények között elté m nem lehet, az, hogy a vörös hadseregbe vt ó toborzás csakis a fentmegállapitott toborzó bizottságok utján történhetik meg. Minden *iiás szervezet, vagy testület által esetleg * összetoborozott emberek, mielőtt a vörös hadseregbe véglegesen íelvétctnének, a területileg illetékes toborzó bizot\'.sághoz vezetendök, mely ezután a toborzott embereket a toborzási lajstromba felveszi és a vörös hadsereg hadrendje szerint Leosztja. Csak azután biztosítható a toborzottak élelmezés?, felszerelése és
a vörös hadsereg iervszerU szervezése.
A jelentkezőkkel következőleg kell eljárni. Minden jelentkező, amennyiben a toborzó bizottság által megbízhatónak mir.ősittelett és katonai szolgálatra alkalmasnak • találtatott, volam\'.nt magát a .kötelező" felvételeknek aláveti, a vörös hadseregbe felvehető. Mindenki, aki a vöiős hadseregbe ily módon felvétetik, a tobo.\'zó bizottság által .igazolvány\'-nyal
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919, április 12.
látandó el, melybe a bevonulási állomáshelye, csapalteste és a bevonulás napja bevezetendő Minden jelentkező a már kiadott lajstromba bevezetendő. Elvileg minden jelentkező azon fegyvernemhez veendő fel, amelynél a világháborúban szolgálatot teljesített.
A katonailag ki nem képzett jelentkezők tartózkodási helyük (lakásuk) és foglalkozásuk nyilvántartása mellett külön lajstromba veze-tendők be. A jelenleg tényleges szolgalatot tel-jesitó katonák a vörös hadseregbe átlépni tartoznak: megkapják leszerelési illetéküket és a magasabb zsoldot március 25 tői visszamenőleg ; a rajtuk levő kincstári ruházat tulajdonukba megy át, de tartoznak azt a vörös hadseregbe való szolgálatuk alatt az előirt térítés ellenében viselni; tartoznak aláírni az uj .kötelezőt\'. Természetes, hogy a tobortó bizottságok a nem megbízható elemeket kizárhatják a vörös hadseregből.
4. Jelentések — kiegyenlítések. A toborzó bizottságok naponkint az elöljáró hadosztály-parancsnokságnak jelentik, hogy fegyvernemenként hány embert toboroztak. A hadosztály-" parancsnokságok ezek alapján szabályozzák a szervezést, intézkednek a raj- és szakaszparancsnokok azonnali megválasztásáról és a hadosztályon belül szükséges kiegyenlítéseket rendelik cl. A hadoszlályparsncsnokságok pedig a toborzás eredményéről naponként a hadügyi népbiztossághoz tartoznak jelentést tenni.
HÍREK
— A nagykanizsai Munkás-Tanács ma,
kedden este 8 órakor a váiosház közgyűlési termében ülést tart. Tárgy: a pénzintézetek szocializálása.
— Kinavezés. A direktórium Mágus Jolán ideiglenes minőségű ovonőt Nagykanizsa
VI—VII. kerületi rendes óvónővé nevezte ki
\\
— Hazudni nem szabad. A magyar tanácsköztársaságtól azzal a híreszteléssel akarják elvenni a kedvet, hogy a tanácsköztársaság a kisipart, a kisbirtokot és a kisházakat is kommunizálni akarja. A kormányprogramm-nak ez a hazug elferdítése csak azt céloz hatja, hogy az érdekelt lakósságból ellenállást fakasszon. Ezért a nagykanizsai direktórium az ilyen hirek terjesztőit elfogatja, és szigorú megbüntetés végett a forradalmi törvényszék elé állítja. Az erről szó\'ó rendeletet plakátokon hozzák a falvak tudomására.
— Elmaradt tárgyalások. A nagykanizsai forradalmi törvényszéknek tegnap délután 5 órára hirdetett tárgyalásait cl kellett egy időre halasztani, mert a törvényszék egyes tagjai egyebütt voltak hivatalosan elfoglalva.
— Nincs forgalomredukcló Nagykanizsán. Tegnap az a hír járta,hogy a Delivasut-nak Nagykanizsát érintő vonalain az eddigi vonatjáratok egy részét ismét beszüntették. Illetékes helyen érdeklődtünk e liir alapjáról s azt az értesítést kaptuk, hogy a Vasúti Direktórium, mely az összes magyar vasutak dolgát irányítja, nem küldött Nagykanizsára semmi ilyen utasítást. Vasúti forgalmunk a mult héthez képest a következőkben változott: a barcsi vonatok az elmúlt hét szerdája óta csak Gyékényesig járnak, ellenben a bécsi vonatok, miután az osztrák vasutasok sztrájkja megszűnt, egészen Bécsig közlekednek. (A forradalmi kormányzótanács egy rendelete azonban további intézkedésekig betiltotta a kQltöldre utazást.)
— Gyászrovat. A minap letűnt burzsoá-világoak e^yik legjellegzetesebb képviselője hunyt el tegnap Nagykanizsán. Kbenspanger Leó a megboldogult, aki az első héten itthagyta az uj világrendel, amelybe bizonyára sohasem tudott volna beleilleszkedni. Valamikor a v/ros legelső kereskedőinek egyike volt, de már évtizedekkel ezelőtt nyugalomba vonult. A sors azonban hozzá sem volt mindenben kegyes: közel tíz évvel ezelőtt vaksággal sújtotta. Néhány hetei ezelőtt influenzában betegedett meg, mely a minap tüdőgyuladássá sulyosodott. 77 évnek terhe alalt elagott szervezete a veszélyes betegségnek nem tudott ellentállni és tegnap este 6 órakor megszűnt élni. Az uj államrend által halálraítélt címeknek és társadalmi kiváltságoknak cgísz sorozatát viszi magával sírjába : Igazgatósági tagja volt a Nagykanizsai Takarékpénztárnak, a Nagykanizsai Bankegyesületnek, a Tárházak részvénytársaságnak, választmányi tagja a minap megszűnt Casinonak, stb. stb. Elek Ernő, Elek Géza és Elek Pál nagybátyjukat gyászolják benne. Halála széles körben mély részvétet keltett. Temetése holnap, szerdán délután 4 órakor lesz.
— A lakástulajdonosokhoz. A lakásbiztosság rendeletet adott ki, hegy mindenki, akinek két szobánál nagyobb laKása vau, ezt azonnal jelentse be a Rozgonyl utcában, a régi élelmezési hivatal helyiségében szé-keio lakasoiztosságnál. A felhívás eticnére meg mindig vannak olyanok, akiknek két szobásnál nagyobb lakásuk van és ezt a köiünnényt nem jelentették még be. A lakásbizlosság felhívja a mulasztókat, hogy lakásukról 24 órán belül tegyenek jelentést. Aki ennek a felhívásnak nem tesz eleget, forradalmi törvényszék elé fog állíttatni. A lakásbizlosság felhívja a lakókat, hogy lehetőleg odahaza tartózkodjanak, mert ellenesetben a lakásrekviráló buottsag a lezárt lakásokat fel fogja nyittatni. A lakásbiztosság ezenkívül felhívja mindazokat, akik lakásigazolványt kaptak, hogy a lakás elfoglalását azonnal jelentsék be a lakásbiz-tossagnál. — A lakásbiztosság ma költözik át a Rozgonyi utcai helyiségebe. A mai nap folyamán a lakásbiztosság nem tart hivatulos órat. A lakásbizlosság működését uj helyiségében szerdán kezdi meg.
— A nagykanizsai szzclalista nők sza badszervc/fit helyisége, mely euülg a Fö-ut 24. számú házban volt, mai nappal a Casino I. emeletére költözködölt. A szakszervezetbe való jelentkezesek itt történnek.
— Értesítés. A nyomdal termékek országos elosztásával a nagykanizsai direktóiium megbízta XVeltner Zsigmond, László Boldizsár és Kajái Gyula nyomdász elvtársakat. Figyel-mezteljük az összes pénzintézeteket, vállalatokat, közhivatalokat, szakszervezeteket, hogy nyomtat-ványmegrendelések csakis nálunk a Kaszinó helyiségében (a pártirodában), eszközölhciők. Aj ml ellenjegyzésünk nélkül semmiféle nyomdai megrende\'ésl a nyomdák iiem fogadhatnak el. Weltner Zsigmond, László Boldizsár, Kajdi Oyula. — Ez az intézkedés nem vonatkozik magánosok és üzletek nyomtatványrendeléseire, amelyek tehát ezentúl is bármely nyomdának feladhatók.
— A cement munkások bérmegállapítása
Felhívom a bérme^állapftÓ bizottság tagjait, a cemcntvállalkozókat és a cemenimunkások tíizaltniférfialt, hogy ma este >/,7 órakor a Munkásotthonban gyűljenek össze. Jancsecz Imre.*
— NagykanUaán ls megszűnt a borbély-borravaló. A fövítrosi borbély és fodrász-segédek példájára a kanizsai borbély és föd1 rászüzléti alkalmazottak is akciót kezdtek a borravalórendszer megszüntetése és rendes megélhetést biztosító fix fizetések iránt: A nagykanizsai direktóiium közvetítésével folytak napokon át a tárgyalások a főnökök és az alkalmazott-elvtársak között. E tárgyalások örvendetes eredménye, hogy a mai nappal tnegszíint a nagykauizsai borbélyüzletekben is a borravalórendszer, és a segédek az alábbi ffze-teseket kapják: A két évnél rövidebb idő óta működő segédek 130 koronát, a 2—5 év óla működők heti 150 koronát és az 5 évnél régebb idő óta működők heti 170 koronát. Munkaidő reggel 7-től 12 ig és délután 7,2-101 7-ig. Az uj munkabéreknek megfelelően a borbélymesterek 40 százalékkal emelték a bérlet árát, az egyszeri borotválás pedig 2 koronába, hajnyirás 4 koronába^ s a kettő együtt 5 koronába kerül. Lakásán senkit nem szolgálnak ki, kivéve a betegeket. A közönség zúgolódás nélkül vette tudomásul a borbély-tarifa ujabb emelését, mert ez az egyszer nem a munkaadók, hanem az alkalmazott-elvtársak helyzetét javítja meg.
— Táncgyakorlat. Magántisztviselők és Kereskedelmi Alkalmazottak holnap, szerdán este 6 órai kezdettel közös táncgyakorlatot tartanak a Kaszinó dísztermében.
(IRAMA
1919. április hó 2. és 3-ón;
Hollay Kamilla, Gál Annus és Dán Norbert felléptével
dráma 1 előjáték és 4 feiv
PIfíflfMf nlr • Hétköznap 9 éi 7-kor, Vasár- és LlUUUUilm, ünnepnap 3,4>/i, 6 és 7V» órakor.
III. ügyosztály.
PlrehtOrlom Homonim
4785/1919.
A VllftltŐS MtOZÚtt.
A szénkészlctek nagyon csekélyek. Takarékoskodnunk kell a világítással, hogy mindenkinek jusson.
Figyelmeztetünk mindenkit a világítás korlátozására és zárórára kiadott rendeletekre.
Ezek betartását bizalmi egyénekkel -fogjuk ellenőrizni és túllépésüket a légszlgordabban fogjuk büntetni.
Nagykanizsán, 1919. évi március hó 27-én.
BAráily s. k.
pol. megbízott.
A Nagykanizsai Takarékpénztár Igazgatósága, felügyelő-bizottsága, választmánya és tliztvlselől fkara mély fájdalommal Jelenti, hogy
Ebenspanger Leó ur
rtcl 42 éven át volt az]igazgatóaág Qgybuzgó tagja márduvh6491< hethunyt.
Nagykanizsa, IBI9. április hó 1-én.
A megboldogult emlékét hálás kegyelettel őrizzük meg.
II
Rf*Bi«i«niK naponta délutAn 4 órakor Havi eJÖNzeUs: helyban házhoz hordva 4 kor
NjrHtt<r éi hirdetések dljucbéa werlnt
Sxerkwxtflíég:
C»engery-ut 7. szára. — Telefon 41. Kiadóhivatal t Deák-tér 1. - Telefon 182.
VH. évfolyam.
Nagykanizsa 1919. április 2. szerda
1
75. szám.
Kllrtllk o szovjetvűlosztlbokot.
Budapest. A Forradalmi Kormányzótanács 26. sz. rendeletében ..elrendeli a kővetkezőket:
A munkás-, katona- és parasztanácsok választásánál választó és tanácsiaggá választható nemre való tekintet nélkül mindc-nki, aki 18 évét betöltötte s a társadalomra hasznos munkából él, vagy a Vürös Hadsereg katonája, valamint, aki munkaképességét egészben vagy részben elvesztette. Választók és választhatok más állam polgárai is, ha az elóbbi leltételeknek megtelelnek. Nem választók és nem választhatók, akik nyereségszerzés céljából bérmunkásokat alkalmaznak, munkanélkül. jövedelmet élveznek, kereskedők, lelké, szek, szerzetesek, elmebajosok, gondnokság alatt állók és azok, akiknek politikai Jogai aljas indokból elkövetett bűncselekmény miatt fel vannak függesztve. Munkás-, katona- és földmfivestanácsai utján juttatja Migyarország akaratát kifejezésre. A falvak és városok tanácsainak választását legkésőbb április hó 7-lg a járásiakét 10 ig, a megyeiokét 12-ig, a tanácsok országos gyűléséé szóló választásokat leg később április bő 14-ig keli megtartani. A válaszlásl eljárásra vonatkozó részletes utasításokat a Forradalmi Kormányzótanács külön fogja kibocaájlani.
Nem jön az antant
Genf. Itteni Jól értesült körökben általános az a meggyőződés, hogy egyetlen francia katonát sem lehet Magyarország ellen küldeni a prole táruralom leverésére.
Rotterdam. A párisi Temps Jelenti: Wllson az Egyesült Államok egyik küldöttségének kijelentette, hogy Amerika semmi szín alatt sem hajlandó KÖzép Európába csapatokat küldeni és az Oroszországban lévő amerikai csapatokat Is, amint lehet, hazarendelik.
A bolsevizmus o külföldön.
Budipcst Az orosz szovjetkormány március 20-i harctéri jelentése a szovjet-csapatok (ujabb nagyarányú e\'őnyoniulá-sáról ad számot. Porradulmi lángoszlop lulad a szovjetcsapatok előtt, mindenütt megalakulnak a tanácsok és csatlakoznak az ukrán kommunista kormányhoz. A szovjet - csapatok előnyomulása folytán mindenütt forrongások törnek ki. Szta-niszlavovban már megilekult a munkás-és parasztképviseletek központi tanácsa, és a hatalmat kezébe ragadta. A tanács küldöttséget meneszteti Vinizába, hogy a kormány, képviselőivel tárgyaljon. Remény van rá, hogy Krim félszigetet, Oroszország második éléstárát sikerült elfoglalni. A jelentésben rendkívül figyelemreméltó, hogy a nemrég megalakult Estland szov-etköztársaság most felállított hadserege is
résztvesz a küzdelemben. NarvátóL keletre az ellenség támadását visszautasítottuk. Az uKrán direktórium ellen irányuló operációk mindnagyobb eredménnyel járnak. Sitomir irányában az ellenig számos fogoly és nagymennyiséit! hadiszer hátrahagyásával pánikszerű futásban menekült A podovcei felkelés nagyobb arányokat öltöt\', s a városban a munkásság ragadta magahoz a hatalmat. Mogilev—Podolszk-ban a szovjet kikiáltotta az ostromállapotot. A városban felfegyverkezett munkásosztagok gyűltek egybe (melyek a vidéken szervezkdlek) és a szovjet-csapatok megérkeztét várják. Az általános felkelést rendkívüli módon elősegíti a szovjet-csapatok előnyomulása. A galíciai felkelés óriási arányokat ölt.
Hága. Londonbői jelentik: A német tanácsosok, pétervári képviselői beszámoltak Leninnek és Trockijnak a németországi bolsevista mozgalom eredményéről. A jelentés* szerint Radek, az orosz szovjetkormány küldöttje Németországban huszonnyolc bolsevista szervezetet létesített.
Amsterdam. Londonban a Hyde Parkban vasárnap a szakszervezetek ülést tar tottak, melynek egyik szónoka többek közt a következőket mondotta: „Az angol munkások, ha akarnák, olyan kormányt tudnának alakítani, amely az egész társa dal-nat átalakítaná." E beszéd közben ez a közbeszólás hangzott el: ,.A királyból például kitűnő kéményseprő lenne."
Lugano. Milánóból jelentik: A milanói munkáság számszerint mintegy 60,000 főnyi tömeg zenekarokkal éa zászlók alatt tűntető felvonulást tartott Bazini sírjához. Majd a temetőből a prefektura elé akart vonulni, de a rendőrség elzárta az utat. A munkások azonban áttörték a kordont, mire a tüntetők és rendőrség között összeütközés támadt, melynek igen sok sebesültje volt. Ezután az Avanti szerkesztőségéhez akarlak menni a munkások, ahol újra áttörték a rendőrség sorfalát és újra összeütköztek a rendőrökkel. A tüntetők folyton a forradalmat éltették.
A békekonferencia Ködje.
Bécs. Politikai körökben híre Jár, hogy Clemenceau és kormánya lemond, mert nem képes programmját a békekonferencián végrehajtani. "
Vélsz Manfréd flnsyllkossdsi kísérlete
Budapest. Welsz Manfréd, a csepeli tölténygyár milliárdos tulajdonosa ma déli ViT órakor 5 gramm veronállal megmérgezte magát. A Park-szanaló-rlumba szállították, ahol gyomormo sást végeztek rajta. Állapota súlyos. Welsz Manfrédot, a vér- és hulla-szagú hadimilliók legnagyobb hará-csolóját a lelkifurdalás és a bűntudat vitte végzetes lépésére.
HÍREK.
Kedves „elvtársam",
ki tegnap inog arról álmodoztál a boltodban, hogy \\alamlkor mint megtollasodott nagytőkés minden jóban lürösszed elpuhult testede\', s aki ma ime mégis a proletárok 1 mellé sorakoztál, hogy köztük érd meg ábrándjaid megsemmisülését:
én igen jól látom, hogy te csak a testeddel, a két elfátyolozott siemeddel fordulsr n mi Keletünk felé, de titkon telki szemeid a Nyugat felé sandítanak, hátha o;inan tust kap az egész. É l ezt jól tudom, de ma még nem sürgetlek akasztófára. Én bízom benne, hogy rájössz hamarosan atra, hogy a proletár-üdv néked is üdvöd, a p\'oletárjövő o te jövód Is.
Mert, ugye, valamikor nagyon régen (van annak már vagy öt éve Is) a te életed sem volt a U-gaijálg tejföl? Vasúton rázattad magad, pult mellett álltál, kiszolgáltál hajnaltól éjié lg, kiveri Vutya módján hetekig dagasztottad a falu sarát kuncsaftok ulán, őröltetted az idegeidet a (óváros ekszpressz életében a portéka miatt. Csaltál aprókat, hazudtál nagyokat, ha éppen kellett. És mid volt belőle? Szereztél a lányodnak 10000 forintot s feleségül adtad vele egy magadformán robotoló krajzleroshoz. Kötöttél egy tizezer íorintos biztosítást, amit öreg napjaidra szántói magadnak és feleségednek. Hat ha jól meni, igy ment. D.\' hi egyszer a nagytőke megnyomta a gorabo\', akkor neked lóttek, akkor fuccs hozomány, fuccs aggkori sütkérezés a Centrál terrasszán: Robotolni kellett a koporsóig. Ma -csak véikes bukás címén egy kis üdüléshez nem jutottál közben a nagyhalban.
Jott a háború. A hadsereg mlut egy tel hetetlen Moloch ette a hust, etle a talpbórt, ette a cérnát, ette ami csak nemehetö. Lett nauy tülekedés a portéka után. Te vettél, cladtöl, csempésztél, láncoltál, árdrágitotlál, hagytad a beleidet kiátkozni (igaz, hogy közben tenejól éltél I) Nos: és most van egy negyedmilliódI Te magad sirod el mindig, hogy ez a negyedmillió csak papiion annyi, valójában a háború előtti kis szatócsboltodat sem tudnád berendezni rajta. Ha megmaradna a kapiláJhn.its, U olyan koldus lennél benne, olyan szolgAjii « boltodnak, mint voltál azelitl.
Hát mondjad kérlek: nem Jobb, ha te mint a társadalom hivatalnoka biztos pénzért, ké nyelmcsen, napi nyolc vagy kevesebb órát állsz a pult mögött, szabadságra mégy éven-kint, a keresetedet nem kell kuporgatni, mert öregkorodban dolog nélkül is kapod a megélést, s lányodat hozomány nélkül teszik asszonnyá ?l S a szorgalmadért nem szidaU rnat, de dicséretet kapsz ?! És a hányásra em-lékeitstő .burzsoá* helyett a büszke .munkás" lesz a neved?l
Hát nern jobb lesz ? I
Kedves .elvtársam*, ha ezt átgondolod, te is tényleg társam léssz az elvben, és nem epedsx vágyó, sóvárgással a Nyugat csapatai felé, hanem bizó reménykedéssel várod a dolgok balrafoidulását ott is és velünk üdvözlöd a Kelet (elöl pirkadó hajnalt. Rézkarc.
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919. április 2.
- A kanizsai forrtMUtml törvényszék
vádbiztosa. A minap Najtykmizsára kineve-zcil forradalmi tönénys *kmk mindeddig nem volt ügyésze, va*y, abogy az uj ideológia nevezi: vádbiztosa. Mai nappal e» a hiány is pótolódoti. A nagykanizsai Munkástanács ugyanis ma az igazságügyi népbiztostól az alábbi szövegű táviratol knpta:
A forradalmi kor lünyzótaiücs megbizi
sáhJI a nagykanizsai lorradaimi törvények
vádbiztosává Bariba Józsefet nevezem ki.
Rónai, igazságügyi népbiztos".
Bartha József ügyvéd eddig a forradalmi törvényszék tagja volt, s e kinevezés folytán a birói széket az ügyészi székkel cseréli fel.
— Nagykanizsán Is megszűnt a pincér-borravaló. Amit évtizedek elkesereJett küzdelmei nem tudlak megvalósítani, azt tegnap es\'e egyetlen gyűlés megteremtene : pincér-elvtár-saiuk lisitességos bért és jutalékot kapn-.k és nem lealázó borravaló képezi megélhetésük alapját. Tegnap este a .Központ" éttermében Marvalics József muukástonácsi elvtárs elnök-léiével megállapodtak a kávéházi, éttermi és szállodai alkalmazott-elvtársak állagban kb 100 K alapbért biztosit és a bruttó bevétel 10 százalékát. A borravaló tehát teljesen meg szűnik. A technikai kivitelt illetőleg egyes helyeken megmaradt a száinolópincéri rendszer, másutt viszont a revier-rendszert léptették életbe. A megvállozoll viszonyokra való tekintettel emelkednek persze a kávéházi italok és ételek árai is. (Körülbelül annyival, mint amennyit a kétfelé adott borravaló is kitelt.) így például a leketekávé 1 — K, fehérkávé 120. tea 2 50 kenyér —\'20, tejeskenyér - 70 málnaszörp 2 —, fölt tojás darabja TC0, rántott tojás dirabja 2— korona mától kezdve.
— Elmozdított városi tisztviselők. A
kommunista állumrené fokozatos kiépítésével kapcsolatosan e nagybetű munka sikerének egyik biztosítéka az, hogy a közhivatalokban oak olyan emberek maradhassanak meg, kiknek politikai megbízhatósága az uj rendszer szempontjából minden kétségen felül áll Vagyis el kell távolítani városházáról, vármegyeházától, s minden h<uuiiió helyről a régi bűnös rendszernek mindazon exponenseit, akik a felsőbb hivatali kényszer állal vieájuk parancsolt mértéken tul, tehát saját ferde és eltévelyedett világnézetük á\'t.il fokozottan közreműködtek aunik idején a gyönyörű proletármozga\'mak letörésebeii, vagy pláne még most sem édve meg a kor szavát, apró kis machinációkkal visszafele szeretnék még torgatui a világtörténelem kcickét, amelyet a legremekebb emberi ideálok ereje hozott gigászi lendületbe. A nagykanizsai direktórium is felfedezett az itteni varosházán ity bűnös és konok embereket, akiknek elmozdítása iránt már napokkal ezelőtt megtették a kellő lépéseket. Nagykanizsa váios tisztviselői karának Öt tagját, dr. Prack István közigazgatási ta nácanokot, Novai Imre ll-od aljegyzőt, Füredi János levéltárost, Orbán József katonaügyi nyilvántartót és Jutási István írnokot fellüg-gesztette állásaiktól a direktórium. Ezeknek sorsa fölött való dönlésre a Munkástanács volt illetékes, mely tegnap esti ülésén itélt. Hosszú vita előzte meg a példát statuáló döntést, melynek értelmében dr. Prackot, Novait és Füredit ehnoutUotta állásukból a Munkástanács, Orbánnak és Jutasinak azonban megkegyelmezett. A büntetés, mely a három elcsapott tisztviselőt valóban nem érdemellenül érte, annyival súlyosabb, mert a Munkástanács határozata értelmében azok semmiféle nyugdíjra nem tarthatnak igényi. A drága leckéből sokan alapos okulást meríthetnek.
— Halál a Csengery utcai járdán. Ma
délelőtt II órakor Fülöp István volt riv-yáci 1 bérlő lia és leánya a Pesti M.iuyar Keieske-delmi Banknak a Csengery-u\'cában lévő Hók-intézetébe igyekeztek, hogy ott mint betéttulajdonosok személyazonosságukat igazolják. Amint a leány, Fülöp Ilonka be akart lépni a bankbfl, hirtelen hanyatt esett és élettelenül terült el a járdán. Fivére és néhány járókelő a banképület házmesterének lakásába vit\'ék, de dr. Szigethy, aki véletlenül arra vetődött, már csak a halál beállását konstatálhatta. A hirtelen halállal kimúlt leány mindössze 19 éves volt. Halálát az orvosi megállapítás szerint szívszélhűdés okozta. Szülői iránt általános a részvét.
— A nagykanizsai pénzintézetek szoclá-lizálásának előkészítése. Varga Jenő elvtárs pénzügyi népbiztos a nagykanizsai és környékbeli pénzintézetek szocializálásának előkészítésével és felügyeletükkel Forbáth Jenő elvtársat bizta meg, ki a Munkástanács tegnap esti ülésén körvonalazta munkaprogrammját és kifejtette a banktőke szocializálásának jelentőségét. A bankok és pénzintézetek — úgymond — a jövőben nem n kizsákmányoló nagytőke várai lesznek, hanem bizalommal loidulhnt oda minden proletár. Az intézkedés jogát kiveszik a nagytőke exponenseinek a kezéből, és a megbízható szocialista érzésű tisztviselők bizottságára ruházzák. Nagykanizsán ez könnyű feladat lesz, mert az itteni pénzintézetek tisztviselői — valamennyi szervezett elvtárs — az uj rend első hetében már fényes tanúságot tettek arról, hogy teljes szívvel és lélekkel proletárok. A kanizsai pénzintézetek mai állapota példa lehet minden város számára. Akinek bármi pénzügye van, forduljon csakis a bankjához, és ne a direktóriumhoz. A tisztviselők, ha neláti szükség volna erre, Forbáth elvtátstól kérjenek utasítást.
— Felfüggesztették az adókivetést Zalaegerszegről köili tudósiónk: A pénzügyi népbiztos táviratilag utasította a zalaegerszegi pénzügj igazgatóságot, hogy az adókivetéseket azonnal fel kell függeszteni. A táviratból azonban egyelőre nem tűnik ki, hogy minden adó, vagy csak bizonyos adónemek kivetése szünetel e.
— Semogybói tilos a tejet kivinni. Nagykanizsának amúgy is igen gyenge lábon álló tejelláiását súlyos csapás érte. Soinogyvár-megye direktóriuma ugyanis tegnap rendeletet adott ki, hogy somogyi területről tilos bárminemű tejtermeket kivinni. Nagykanizsára naponta több száz liter tej jött eddig So «ogy-szentmiklosról, Móiichelyröl és Bagolasáncról. Mindez ezentúl elmarad. Itt volna valami nagyatányu városi tejtermelő szövetkezet léte-sitésének az ideje.
— A szerbek túszokat vittek el Barcsról. Kaposvárról jelentik : Ballia János barcsi határrendőrségi tiszt egy itteni ujsághó előtt meglepő adatokat közölt a szeibek barcsi szerepléséről. Ballia csak a legnagyobb életve-vcszedelmek közölt tudott elmenekülni a szerbek elől, akik mikor észrevették szökését egy megerősített járőrt küldtek u!ánna. Ha elfogják életébe kerül, mert fontos iratok voltak nála Mi Ballia kerülő utón táviratot kapott a barcsiaktól, melyben közlik, hogy a szerbek elfogták és túszként eltávolították Barcsról Tessényi József drt, Hermán József határrendőrségi igazgatót, Loevel pénzügyi felügyelőt és a barcsi csendőiség vezetőjét.
—. Táncgyakorlat. Magántisztviselők és Kerejkedelmi Alkalmazottak ma, szerdán este 0 órai kezdettel közös táncgyakorlatot tartanuk a Kaszinó dísztermében.
Ilrefctórlűffl Hcnrokanlzsfl. m. ügyosztály.
4785/1919.
A világítás borlútozttsa.
A szénkészleiek nagyon csekélyek. Takarékoskodnunk keli a világiassal, hogy mindenkinek jnsson.
Figyelmeztetünk mindenkit a világilás korlátozására és zárórára kiadott rendeletekre.
Ezek betailását bizalmi egyénekkel fogjuk ellenőrizni és túllépésüket a legszigoruabbau fogjuk büntetni
Nagykanizsán, 1919. évi március hó 27-én.
Bárány s. k.
pol. megbízott.
Nagy k«rt gyümölcsössel és szőlőültetvénnyel megmunkálás ellenében, csali* szakembernek felesbe bérbeadó. — Bővebbet llj. Wajdits József könyvkereskedésében, vagy Vörösmarty-ulca 63. szám alatt.
^^^mmmm^mmmmmmmm MMMMHnMM H ta—mmmmmm—mmmmmmmm
Egy komplett kök tnokelt férfiszoba költözködés és helyszűke miatt eladó. Bővebbet a kiadóhivatalban.
Fényképező gépek, filmek, lemezek, papírok, felszerelési tárgyak legolcsóbb árban SZAB0 ANTAL fényképészeti szak üzletében Nagykanizsán. \'
URANIA SSttrí^ÖStt
Il919. április hó 2. és 3-án
Hollay Kamilla, Oál Annus és Dán Norbert fellépt pel
Pl leányasszony
dráma 1 előjáték és 4 felv
BlKfflMf fllf • Hétköznap 0 és 7-kor, Vasár- ét ClUUUUilm . ünnepnap 3,4»/», 6 és V/t órakor.
If 11 Á 12 nagymozgó színház W II lafl II Szarvad azt
Szarvas szálloda.
1919 Dfirclos 31-én, éj április l.b2-ún.
ROBINSON= KISASSZONY
(Todesfahrt nach Monté - Silva.) kalandordráma 6 nagy felvonásban.
RMadéufr\' Hétköznap 5 és 7 órakor. Vasár-DlUttUaaUA, és ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
Kereskedők
figyelmébe!
Mielőtt szlvarkahüvely és szlvarka paplrszük-ségletét fedezné, tekintse meg dúsan felszerelt raktáramat, melyben niegtaláthatja a világ legjobb gyártmányait, úgymint:
S.D.Modlano, Fekete Club Samum Riz Abadie Le Déllce Janlna Club . JACOB1 és még számos más gyártmányt. Ugy hüvelyben, mint papírban a legolcsóbb áron kaphatók. Ajánlok azlnas és sadrka naaykanlaaal k*pMl«v«|«z0lapokat 100 drb. 10 K-ért
Goldstein Ábrahámné
Natykanlna, NMor-utca 1. az. j = TBLBCON 3-42. izAm. =
U m,*lSRí*nAK n«p°"*« délután 4 órakor.
«a,VAelöflzelé8:i,elybcn háíh°* hordva 4 kor.,
ÍIWE?Í? kor- "Am 20 fHlér.
WyiltMr és hirdetések díjszabás szerint
rlap
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. széni. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér I. - Telefon 182.
VII. évfolyam. | Nagykanizsa 1919. április 3. csütörtök_| 76 szám.
Az Eszme
A csehek nem harcolnak a magyar proletárok ellen.
Ungvár. A cseh köztársaságban rendkívül nagy ijedelmet keltett az uj magyar forradalom. A csehek Ijedtségét fokozza, hogy a cseh katonaság nyiltan hangoztatja, hogy nem hajlandó a magyar proletárság ellen harcolni. A cseh hadseregből törne gesen szökdösnek, különösen a tótok. A csehek Perecseny, Nagyberezna és Uzsok felől bevonták őrségeiket.
Ojztrákok a Vflrös Hadseregben.
Bécs. A lapok jelentései szerint a bécsi népőrség többszáz tagja, miután szabályszerűen leszerelt, Lajta-Bruckba utazott, ott jelentkezett a magyar toborzóbizott-ságnál és besoroztatását kérte a magyar Tanácsköztársaság vörös hadseregébe.
Budapest. Soproni jelentés szerint ott is serényen folyik a toborozás munkája. Több, mint száz osztrák állampolgár is, főleg bécsújhelyi és környékebeli gyárak munkása, belépett a vörös hadseregbe. Balassagyarmaton is kitűnő a toborzás eddigi eredménye. Esztergomban megye-szerte nagyszerűen halad a toborzás. Az élelmezési viszonyok kitűnőek.
Az erdélyi románok a Tanácsköztársasás
mellett.
Nagyvárad. Biharmegye harmincegy községében megalakultak a katona-, munkás- és paraszttanácsok. A román proletárok mindenütt csatlakozlak a községek tanácsaihoz és küldöttségek utján kijelentenék, hogy csak a kommunizmusban látják fajuk jövőjét biztosítva.
A szovjet-csapatok sikerei.
Budapest. Annak a küzdelemnek a során, melyet a kitűnően szervezett szovjet-psapatok folytatnak az ellenforradalom hadaival, a Fekete-tengertől a Krim-félszi-getig terjed az orosz Tanácsköztársaság hadseregének az arcvonala. Bennünket legközelebbről az Ukrániában és Podoliában történő események érdekelnek. A porbahullt militarizmusnak voltak olyan csodái, min-a Párisi 120 kilométerről bombázó német ágyuk: a proletáruralom csodás fegyverét
— a forradalmat — még messzebbről kildi maga előtt. A Voloscyk (Podwolczyska)
— Kumenev-Podolszk-vonal, egyszóval a keletgaliciai határ elérése a cél. Kelet-galiciában úrrá lett a proletárforradalom, amely előre kiépíti a terepet az előnyomuló zöm számára. A podoliai fronton a Vörös Hadsereg az Irsa-Zitomir-Bedisev Smsinka-Mogilev közti általános vonalon harcol,
140 -160 kilométerre a Zbrustól. \\A kelet-galicjai határtól Proskurovon át Tar\'nopolba vivő vasútvonalon\' azonban már tuljutott s mindössze 60 kilométer választja el attól, hogy egyesülve a keletgaliciai Vörös Hadsereggel hatalmas áradatban vonuljon Bukovina és Románia felé.
Az essem elvársak üdvözlete.
Budapest. Az esseni bányászok me eg-hangn táviratban üdvözöliék a magyar és orosz Tanácsköztársaságokat. Kun Béla elvtárs külügyi népbiztos, megköszönve az üdvözlést, lelkesítő szavakkal fordult az esseni bányamunkásokhoz. Felsorolja a magyar proletáruralom eredményeit. „Serényen dolgozunk — úgymond — a szociálista társadalmi rend megteremtésén. Rendkívül örülünk, >. hogy ti, forradalmi bányamunkások, is velünk vállvetve akartok küzdeni. Ne engedjétek magatokat megfélemlíteni, ne ijfedjetek meg az áldozatoktól, melyeket felszabadító munkátok megkíván. Gondoljatok arra;*iogy a gyalázatos imperiálista háború nem kevesebb mint 20 millió ember életét emésztette fel. Ma minden proletariátus egységes lesz, a töld minden hatalma sem tudja visszaállítani a kizsákmányoló kapitalizmus uralmát."
Párlsbon már tialbakaptak a bolsevizmus győzelmei miatt.
Genf, Párisból jelentik: Clemenceau továbbá a francia politikusok és tábornokok hónapok óta sürgetik, hogy a szövetségesek nagy haderővel forduljanak Oroszország ellen. A terv teljes \'kudarcot vallott. A francia miniszterelnök ugyanis sem Anglia, sem Amerika támogatására nem számíthat, s ennek folytán Clemenceau a béketárgyaláson megbukott. A francia szocialista újságok és a szociáldemokrata párti vezetők fokozott harcot kezdtek Clemenceau ellen, hogy kormányával együtt megbuktassák. A „Hutnanité\'* legutóbbi számában Cachin Clemenceau és Pichon külügyminiszter ellen kegyetlen szavakkal támad, mert Pichon volt a bolsevisták elleni rágalmazó hadjárat főtervezője. Cachin rábizonyítja Pichonra, hogy minden szava hazugság volt. ,,A vörös gárda mindenfelé győzelmesen előnyomul, — irja Cachin, — s ezzel szemben a franciák nem tudnak ellentállnl. Naponta számos levelet kapok Oroszországból, amelyekben arról értesítenek, hogy a francia csapatok ott legszánalmasabb állapotban vannak."
Fényképező gépek, filmek, lemezek, papírok, felszerelési tárgyak legolcsóbb Árban SZABÓ ANTAL fényképészeti szaküzletében Nagykanizsán.
Kincs ÍM,
kedves Barátom: nem vagy le sem elveszett ember ebben az uj társadalomban. Nem vesztetted cl a kenyeredet, nem veszt\'ttod cl még a mesterségedet sem. Mi, Te meg én, igazán nem mondhatjuk inog pontosan, miiyen lesz a gazdasági élet uj rendje. Nem mondhatod hát, hogy ügyvédre nem lesz szükség és hogy Te iro^t a tizenkilenc év tanulásoddal mehetsz szemetet söpörni. Aiíelöl viszont én nem nyugtathatlak meg, hogy Rátok ügyvédekre, mint olyanokra ksz szükség; de ez sincs kizárva. Lesznek kisiparosok, kisbirtokosok, kistőkések, hát a\'<koi bizonyára lesznek jogviszonyok, jogviták is. Akarjuk, hogy olyan egyszerűek legyenek a törvények, miket mindenki megért, s ne kelljen néki ügyvéd segítsége. De lehet per két külön városoan tartózkodó (él közölt is, s akkor az egyiknek, ha csak nem akarja a diága munkaidőt az utazgatással fecsérelni, képviselőt kell megneveznie. Az az egy azonban szent bizonyos, hogy a tízezer koronás perköltségeknek lefnjtak.
És ha egészen feleslegessé válnának is az ügyvedek, nam lenne számodra más vissza, mint a szemétseprés? Ej, cj, Barátom, mintha nem tudnád Tc is nagyon jól azokat az elemi igazságokat, amivel rádcáfolhatdk :
A dolgozó emberek milliói pusztultak el az utólsó öt évben. Akik megmaradtunk,- azoknak el kell végeznünk az Ó munkájukat is meg-feszített igyekezelül, többtermcléssel. Az erre szervezett táisadalom kollektív termeleje minél több értéket akar előállítani, és semmi értéket nem engedhet kárba veszni. Ezért az az érdeke, hogy minden cinber ott foglalkoztasson, ahol az a legjava képességeit tudja kilejteni. Nem bírhat semmit kontárokra.
Barátom I Mérhetetlenek a kapitalizmus oktatási rendszernek a hibái. Az azonban ki mondaná, hogy egy ügyvédnek a mesterségén kívül annyi tudási sem adott, hogy az a söprésnél éitckcsebbet is tudna produkálni. Megtanítottak téged is sok mindenre, értesz statisztikához, társadalmi gazdaságtanhoz, konyítasz jócskán a közegészségügyhöz, városi háztartáshoz, stb. Annak a kollektív termelésnek pedig, amely a központban akarjn megállai-\'-tani a társadalom szükségleteit, s onnan ak j dirigálni a termelést, annak igen sok ol) u emberre van szüksége, aki a Tc képességeidül. rendelkezik. És az ilyen preciz gépezet nc v követhet el olyan hibát, hogy odadobjon téged, ahol te nein állód meg a helyedet, a te szerepedet meg egy másik kontárra bizza.
A kollektív termelés rendjében mindenki a megfelelő ember legyen a megfelelő helyen.
És a mi ré^i gyerekes álmunk I Az, hogy sose legyen ielesleges sok pénzünk, de mindig maradjon még egy krajcár a zsebünkben I Ládú-e, ez a- ho\'napi rend szimbóluma. Nem lesz nagy vagyona senkinek, de mindenkinek jut arra, aini muszáj, hogy legyen; és telik még az egyéni ízlés Kielégítésére is. A munkaképtelennek és az öregnek isi
Küensvárásban, pervesztésben, licitációkkal mikor érthettétek ezt cl ? És hányan értétek el?
Rézkarc.
tw
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919. április 3.
HÍREK.
- Tanári áthelyezés. A közoktatásügyi népbiztos Kelting Ferenc állami polgári iskolai rajztanárt, a kitűnő művészt Nagykárolyból, ahova egy évvel ezelőil került Nagykanizsáról ismét Nagykanizsára helyezte vissza Kelting tanár régi állását a nagykanizsai állami pol gáii iskolánál ma foglalta cl.
_ Városi, Járási, megyei és országos szevjetválasztások előtt. Gőzerővel és expresszgyorsasággal dolgozik a magyar szov-jetköziársaság kormánya. Annyi nagyszabású okos és célszerű rendelel után tegnap megjelent a legnagyobbszabásu, legokosabb és legcélszerűbb forradalmi kormányzótanácsi rendelet: mely végérvényes tormában körvonalazza az uj Magyarország alkotmányát és parlamentáris — igazi népképviseleti — alapokra lekteti a gyönyörű perspektívákban ki-oontakozó uj államrendet. Négy napon belül Magyarország egész dolgozó népének meg kell választania a városok és falvak végleges helyi Munkás-, Katona- és Földmüveslanácsait, további három napon belül pedig a járás ik, ismét két nap alatt a vármegyék tanácsait és másik két napon belül pedig a tanácsok országos gyűlését, más szóval: a kommunista Magyarország népparlamentjét. A nagykanizsai Munkás-, Katona- és Paraszttanács, mely fet.-állásának rövid ideje alatt annyi buzgósággal és kölelességtudással látta el feladatát, a mai nappal tulajdonképpen már megszüninek tekinthető, mert legkésőbb jövő hétfőig már az uj Munkás-, Katona- és Földmüvestanácsnak kell ennek helyét elfoglalnia. Az uj városi szovjettanácsot (ahogyan ezt a forradalmi intézményt a legrövidebben nevezhetjük) azonban nem a nagykanizsai szociálista párt egyes szakszervezetei alakítják meg az egyes szakszervezeti tagok delegálása utján, hanem a város egész dolgozó proletár társadalma fogja annak tagjait megválasztani titkos szavazással. S az uj nagykanizsai szovjettanácsnak többé nem közel 200 tagja lesz — mint amekkorrára a kanizsai Munkástanács létszáma legutóbb már emelkedett, — hanem mindössze csak mintegy 60 tagból fog az állani, mert a koi-máuyrendelcl szerint a városok minden 500 lakósára egy-egy tanácstag esik Nagykanizsa 30,0\'X) főnyi lakóssagánnk tehát CO városi szovjdkepviselő felel meg. A szavazati joggal biró városi lakosság összességenek a váiosi szovjet megválasztása után nem lesz azonban gondja sein a járási és megyei szovjetek, sem a szovjetoiszággyülés tagjainak megválasztására. Ez utóbbi valasztások közül mindhármat Nagykanizsa részéről már csupán a kanizsai szovjet tagjai végzik, ók válasszák meg a faluk szovjetjeinek tagjaival együtt a járási szovjeteket, azután pedig a járási szovjetek tagjaival együtt a megyei szovjeteket, s végül a megyei szovjetekkel együtt a tanicsok országos gyűlésének tagjait. Nagykanizsának mintegy 10—12,000 szavazati joggal biró proletárja tehát csak a nagykanizsai Munkás-, Ka tona- és Földmüvestanácsot lógja megválasztani, s a további választásokat (a járási, megyei és országos szovjetválasztásokat) Nagykanizsán már csak ez a hatvan egynéhány jól megválogatott, mindnyájunk bizalmát élvező proletárelvtársunk lógja gyakorolni. Nagykanizsa dolgozó népenek tehát kiváló gondja legyen arra, kiket választ be a városi szovjet gyétszámu tagjai közé, mert ezúttal már egyedül csak ezen,, városi képviselőválasztás" utján lolyhatunk be a nagykanizsai járás, Zalavármegye és Uj Magyarország sorsárrtk irányításába.
— Előadások a kommunizmusról. Tegnap este a városház közgyűlés termében Sa-kntsch és Fritz elvtársak nagy hallgatóság elölt ismertetlék a kommunizmus történetet, eddigi eredményeit és jövő kilátásait. Az előadásokat nagy tetszéssel fogadták.
— A kanizsai kereskedők informálása. Mí este 6 órakor az összes nagykanizsai kereskedők jelenjenek meg a városház közgyü-léstermében, ahol Adler Béla elvtárs tájékoztatni fogja őket az üzletek kinyitásával kapcsolatos rendelkezésekről. — A fővárosi üzleteket mint a tegnapi lapokban olvasható, már kinyitották. A kanizsai fizktek is pár napon belül megnyílnak, amint a leltározás nálunk is minden üzletben befejeződött.
S— Ismét biztosítva van a Franz r. t szene. Néhány napon kérésziül megint az a veszély fenyegette Nigykanizsa városát, hogy nem lesz villamos világítása és ipari üzemeinknek motorárama. Több mint egy hét óta ugyanis semmi szénszállítmány nem jött a Franz r-t. részére. A nagykanizsai direktórium a legutóbbi napodban már onk ugy tudta a villanygyár üzemének megállását megakadályozni, hogy magánosoktól rekvirált szenet. Közben a direktórium minden követ megmozgatott, hogy a dolgon segitsen. A közbenjárás eredményes lelt: a szénügyek országos kormánybiztosa mi délelőtt telefonon közölte Brónyai Lajos elvtárssal, a nagykanizsai direktórium tagjával, hogy a Franz r-t. részére ezentúl naponkint útnak indítanak egy-egy wag-gon szenet, ezenkívül hat waggon szén az esz-tergom-szászvárosi bányából máris ulon van Nagykanizsa felé.
— Ma délután tárgyal a forradalmi törvényszék. A nagykanizsai forradalmi törvényszék, mely első tárgyalását hétfőn, múlt hó 31-ikén a népbiróság tagjainak másirányu elfoglaltsága miatt nem tarthatta meg, ma délután 5 órakor fog tárgyalni. A tárgyalás a törvényszéki épület főlárgyalási termében lesz.
— A gyékényes — dombovári második sínpár építése. Jeleztük a minap, hogy a budapesl—gyékényes— fiumei vasulvonal gyékényes— doml ovári szakaszán a második sínpár kiépítését határozták el Azóla már a munkát is megkezdték ott. Mint ugyanis Kaposvárról közlik velünk, a mérnöki kar, mely a vasútépítési munkálatokat vezeti, már Kaposvárra is érkezeti. Az építésre 40 millió koronát irányoztak elő. A munka közel két esztendőt fog igénybevenni. Ezzel egyidejűleg intézkedéseket tettek a i aposvári vasuli állomás kibővítésére is. Ez a kibővítés, valamint a második vágány lefekjetése a kaposvári vasuli állomás melletti városrész rendezésével is kapcsolatos, atneny-r.yiben olt, az egyik legnagyobb forgalmú utcánál egy fölüljáró hidat fognak épiteni, ami a vasúti sinek mentén fekvő egyes házak lebontását vonja maga ulán.
— Népgyűlés. Vasárnap, április 6-án a Magyar Szocialista Párt az ország minden városában hatalmas népgyülésekel rendez, melyeken a magyar Tanácsköztársaság intéz ménycit és terveit ismertetik. A nagykanizsai népgyűlés délelőtt 11 ómkor lesz a Fő uton, a városház elötl. Mindenki legyen ott. Előadóul a párt egyik legjobb pesti szónokát küldi.
— A magántisztviselők és kereskedelmi alkalmazottak vigalmi bizottságának tagjai ma délután 5 órakor a Kaszinóban ülést tartanak. Tekintetlel az ügy fontosságára minden tag pontos megjelenését kérjük. A vezetőség
— Zslrosatás. Mindazok a zsírral ellátatlanok, akik március havi zsirjárandóságukat még nem kapták meg, ma délután jelentkez-
zenek a Fogyasztási Szövetkezet hussz<k>ben akik már knpt.ik márciusban zsiit, azok holnap péntek reggel jelentkezzenek.
— A festómunkások szlnlelőadása A nagykanizsai lestőinunkások f. hó 6-ikán, vasárnap este V»7 órakor a volt Polgári Egylet nagytermében színielőadást rendeznek, mely alkalommal a „Piros bugyelláris" cimü nagy énekes népszínmű kerül s;inre. Az előadásra ez ulon hívják meg a t. közönséget a rendezők.
— Értesítés. A nyomdai termékek országos elosztásával a nagykanizsai direktóiium megbízta XVeltner Zsigmond, László Boldizsár és Kajdt Gyula nyomdász elvtársakat. Figyelmeztetjük az összes pénzintézeteket, vállalatokat, közhivatalokat, szakszervezeteket, hogy nyomial-ványmegrendelések csakis nálunk a Kaszinó helyiségében (a pártirodában), eszközölhetők. A mi ellenjegyzésünk nélkül semmiféle nyomdai megrendelést a nyomdák nem fogadhatnak el. Weltner Zsigmond, László Boldizsár, Kajdi Gyula. — Ez az intézkedés nem vonatkozik magánosok és üzletek nyomtatvány-rendeléseire, amelyek tehát ezentúl is bármely nyomdának feladhatók.
lg— A . Szamere -Palay - Kurucz estélyi tegnap ismét nem leheteti megtanani, miután a művészek nem érkezheilek meg Budapestről. Az opera-estély megtartásának időpontját egyelőre nem lehet pontosan meghatározni, de a .Múzsa" hangversenyrendező cégnek határozott szándéka, hogy az estélyt mielőbb megtartsa. Akik a megváltott jegyeiket esetleg vissza akarnák adni, forduljanak Szerb Ernő könyvkereskedőhöz. Simonyi Sándor.
— A Magánalkalmazottak Szabadszervezetének Szövetkezete leikéri a szűkebb szervező bizottságot, hogy f. hó 5 én délután 4 órakor Barlha József elvtárs ügyvédi irodájában pontosan jelenjen meg. A teljes bizottság ugyanezen napon 6 órakor a Kereskedelmi Alkalmazottak Kaszinói (földszint) helyiségeben ertekezletet tart. Feltetlen megjelenést kélünk. A Szövetkezet vasárnap, azaz f. hó 6-án délelőtt 10 órakor tartja alakuló közgyűlését a városháza dísztermében. Akiknek aláiiási iv vau, tartoznak legkésőbb f. hó 4 én d. e. li óráig a Munkapáholy helyiségben átadni.
Egy komplett kék mokett férfiszoba költözködés és helyszűke miatt el-adö. Bővebbet a kiadóhivatalban.
ímANIIt Mozgókép-palota,Rozgonyl UKUlllH utca 4. sz. - Telefon 259.
1919. április hó 4. és 5 Id. Szenzációs magyar attrakció! 11 varkonyl H.és Laczkó A. felléptével
A
szerzetes
jzlnmO búrom nagy felvonásban.
Plffflllítffllr • Hétköznap 0 és 7-kor, Vasár- és ClUUUlnUllt Bnnepoap 3,4\'/t, 6 és V/t órakor.
VILÁG
nagymozgó szinház SzHrvas szálloda.
1919 íprllli 3. b Un.
Kick Winter ideislső MMip!
detekíiv dráma 4 felvonásban.
. Hétköznap 5 éj 7 órakor. Vasár-■ éa ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
Zalai Hírlap
U délután 4 órakor.
H.*..lő«z#t4.: helyben házhoz h.rdva 4 kor
^HSÍSS^ ií&íll\' S/P" 2°
Nyílttér é» hlrdetéaek díjszabás szerint
POLITI KAI NAPILAP
VII. évfolyam.
Nagykanizsa 1919. április 4. péntek
Szerkesztőség: C«engery-ut 7. szánt. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér 1. - Telefon 182.
77. szám.
Antant-megbizottak jönnek Magyarországra.
Budapest. Az a hatalmas lendület, mellyel a proletárhatalom öklét erő teljes ütésre emelte, ugy látszik, be-látlatta az antanttal, hogy nem léphet fel fegyveresen Magyar Tanácsköztársaság ellen. Párisból szikratávíró azt a hivatajos kommünikét hozza, hogy Smuth angol tábornokot Magyarországba küldik, hogy a fegyverszüneti szerződéssel kapcsolatos kérdéseket megvizsgálja.
Bécs. A "Neue Frelsse Presse" jelenti Genfből, hogy Smuth tábornok megbízatása ugyanolyan jelentőségű, mint az Oroszországba küldött Alice francia tábornok megbízatása. Valószínű, hogy Smuth és Alice egymásnak be fognak számolni benyomásaikról. — Elégtétellel lehet megállapítani, hogy mindkét antant-megbízott kiküldetése nagyjelentőségű közeledés az antant részéről.
Bécsiek a magyar
vörös hadseregben.
Budapest. A tegnapi bécsi vonat bécsi vörös gárdistákat hozott Budapestre. A vonat a keleti pályaudvarra robogott be, hol a perronon a budapesti Nemzetközi Vörös Ezred egy szakasza állt fel disz-őrségnek Zoltán Imre elvtárs parancsnok vezetésével. Az ezred nevében Steinbruch Ottó elvtárs üdvözölte a bécsi testvéreket. Vidám fiatal férfiak légiója a bécsi önkéntesek csapata. Mikor a vonat megállt nyomban leugrottak a kocsikról és egy perc alatt zsibongó élénkség töltötte be a pályaudvart. Bécsi elvtársaink elmondták, hogy valamennyien tagjai voltak a bécsi népőrségnek. A „Freier Sóidat" és a ..Ko nmunist" cimű lapokban olvastak a Magyar Tanácsköztársaság toborzó felhívását s ennek hatása alatt jelentkeztek a Selterstrassei toborzóhelyen. A legnagyobb részük már többször járt Budapesten. Parancsnokuk Rotziegel Oltó elvlárs, aki mint közlegény küzdötte végig a világháborút. A pályaudvari fogadtatás után a bécsi elvtársak a Hungária-uti laktanyába vonultak, hol már. szállás volt előkészítve számukra. Itt már nem volt parádés üdvözlés, hanem egyszerűen, de szívélyesen fogadva, beosztották őket szobáikba.
A bácskai menekültek
Vörös Ezrede.
Budapest. Kiskunhalasról jelentik: A Bácskában garázdálkodó szerbek elől elmenekült bácskai lakősok Kiskunhalason megalakították a „Bácskaiak Vörös Ezredét". Ezek a szegény menekült magyarok kiket a szerb imperialista őrület hajléktalanokká tett saját hazájukban, még ki sem
pihenték magukat, máris összegyűltek, \'•ogy egységes szervezetben küzdjenek a betolakodott hódítók ellen. Bizvást lehet remélni, hogy a bácskaiak vörös ezrede nagyszerűen fogja teljesíteni vállalt feladatát.
A budapesti tnnnltáj és Katonatanácsok a pírteiyjéiért.
Budapest. Az összes munkás- és katonatanácsok még tegnap este együttes értekezletet tartotattak a Oellért-szálíóban. Elítélendőnek tartják a tegnap esti tüntetésen résztvevő egyes szervezeteket, melyek teljesen saját felelősségükre jártak el. Vágó és Hamburger elvtársak előterjesztésére egyhangúlag elfogadták a határozatot, mely lényegében a következőket tartalmazza ; Kimondják, hogy a csütörtöki sajnálatos eseményből levonják a tanulságokat. Arra törekednek, hogy a Vörös Hadseregben legteljesebb legyen az egyetértés. Lemondanak a kaszárnyákra biztositett befolyásukról és á hadügyi népbiztosnak kívánják fenntartani a teljes jogot. Minden néven nevezendő működésűkben egyértelműen járnak el a népbiztossal és a fővárosi -direktóriummal, akiknek rendelkezéseinek alárendelik magukat. Kiemelik, hogy a lakaskérdést ugy találják sürgősen és radikálisai megoldhatónak, ha az országos lakáshlvatal az Intézkedési joggal a kerületi tanácsokat bizza meg. Legsürgősebbnek tartják a pártegység megóvását. Aki a pártegység ellen vét, az áruló, azt ki kell zárni a pártból és forradalmi törvényszék elé kell állítani.
Mit kap a Vörös katona?
Budapest. A Vörös Hadsereg katonája napi háromszori étkezésben részesül, dohányt, szappant, teljes alsó és felső ruházatot , fegyvert és egyéb katonai felszerelést kap. Törzsfizetése havi 450 korona, ezenkívül kap családi pótlékokat, ruhatéritést (ha saját ruháját használja,) pótdijakat, leszerelésekor jutalmat. Az a nőtlen proletár-katona tehát, aki saját ruháját használja, a teljes ellátáson kivül össesen havi 893 korona díjazásban részesül, az a családos katona pedig, akinek felesége és két gyermeke van, ha ugyanilyen feltételekkel szolgál, havf 1093 koronát kap ellátásán felül.
Garaitiii * Szánéra
dohánynagyáruda Nagykanizsa
Ajánlunk legjobb minőségű szivarka hüvelyeket szivarka papírokat szivar és szivarka szopókákat szivarka és dohánytirakat, — levélpapírokat, — képeslap újdonságokat
Pontos kUzolgdJöJ
Bélyegfirndo \\
HÍREK.
Az átmenet heteit
kivált óz elsőket, valljuk meg az igazat, nagyon keservesnek gondoltuk. Attól tartottunk, hogy a kapitalista rendszernek a lerombolását tényleg csákányotéseknek kell végezni, allól tartottunk, hogy a kapitalizmus várainak össze-dőlése az emberéletek ezreit lógja maga alá temetni. Attól tartottunk, hogy az élet ötévi pazarlása után most nem béke jöhet, de ujabb harcok tűzzel és vassal.
Minden ember minden hálója érle, hogy nem igy van. Hogy a vagyonkiegyenlitést nem kézrátevéssel, hanem bankszámlai átírásokkal W-net megcsinálni. Hogy a szocializálások kél három udvarias mondat váltása után egy szimpla jegyzőkönyv felvételével megtörténnek. Hogy a proletárdiktatúra nem rémuralom, de a vasakaratnak erélyes parancsa, melynek mindenki engcdelricsen tesz eleget. És főleg, hogy a munka, a termelés egy percig sem akad f*nn, megy az élet a maga rendes utján előre.
Minden hála érette a magyar prolelárság-nak, aki nem hagyta magát a/, orosz bolsevizmus első napjairól szóló rémmesék példáitól elragadtatni. Aki megértette azt. amit a kapitalizmus eddig nem tudott és aztán nem akart volna megérteni, hogy a hatalmat az egész tarsadalom érdekében kell gyakorolni. Hogy megértették Marx tanításait: a proletár-ságnak nem elpusztítani kell a burzsoázia tagjait, dc proletárrá .kell" őket tenni. Hogy az éleihez való jogot nem aszerint mé*l. hogy a múltban dolgozott-e valaki, hanem, hogy akar-e ma és a jövőben dolgozni.
A mi hazug magyar életünknek is van valami része abban, hogy az átmenet ilyen zök-kenés nélküli. Kiderül most, hogy a magyar burzsoázia nem az a hatalmas tábor, aminek látszott, hanem csak egy jelmezbe bujtatott megtévesztett slatisztasereg. Az a sok millió burzsoá, aki itt Magyarországon improduktiv, sőt k$ros munkában törte magát egy életen át a zsíros koncéri, az ö tartalmatlan kifelé élésében azt hitte, hogy ő egy tényezője a ka pitalista rendnek. Pedig csak egy jelentéktelen íüggvényo volt: ha a nagytőke egy mérK.-s > fordult, akkor a proletárok ezreivel a burzto... százai is koldusbotra jutottak. Tudták ők de a világért nem vallották volna be, hogy o! a proletárok, nem kapcsolták volna bele étik-keiket a többi proletárokéba, őket az aranyborjú vonzotta, amelye\\ elvakultan körülláncoltak.
Elég volt az aranyborjut ledönteni, hogy a burzsoázia nagy része felébredjen álmából, s rájöjjön arra, hogy eddig is, csak jobban fizetett, proletár volt. Az ő számukra csak annyit jelent az uj társadalmi rend, hogy ma már be kell vallaniuk proletárvoltukat és az eddig nagyrahajszába pazarolt energiáikat ezentúl a termelő munka szolgálatába kell állítaniuk.
Rézkarc.
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919. április 4.
— Kinevezés a várobázán. A Nag)kani-
zt* városánál minap rendszeresített alszámvevói álláara a direktórium Oszes:ly Máfta rendőr-•é^l írnokot nevezte ki.
— A kanizsai iskolák tanügyi biztosa.
A nagykanizsai direktórium Földts Miklós állami polg. iskolai tanárt az összes nagykanizsai iskolák tanügyi rendjének és tantestületi ügyeinek ellenőrzésével megbízott tanügyi biztossá nevezte ki. Földes Miklós elvtárs régi kipróbált, s egykor sokat űldöiött harcosa volt a közoktatási radikálizmusnak és e íontos pozíció betöltésére keresve sem leheteti volna nála alkalmasabb szakunbert találni.
— A kanizsai volt matrózok a vörös
Dunaörségben. A volt haditengerészetnek Nagykanizsán tartózkodó leszerelt matrózai gyűlést tartoltak tegnap este a városház közgyűlési termében. Szommer István elvtárs rá-mutatóit arra, hogy az első forradalmi hadseregnek is legfőbb támaszai a matrózok voltak és felhívta őkel, hogy a Tanácsköztársaság Vörös Dunaörségének is bocsássák rendelkezésére acélizmaikat és proletárlelkescdésükel.
— Táncestély. A nagykanizsai Magántisztviselők és Kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete holnap, szombat este 6 órakor tánc összgyakorlatot tart a Szociális Klub tánctér mében, a volt Kaszinóban.
— Harminc kanizsai üzletet szocializáltak. A forradalmi kormányzótanács XXXI. számú rendelete értelmében mindazokat az Üzleteket, melyek nagybani árusítással foglalkoznak, vagy amelyek tíz, vagy ennél több munkást foglalkoztattak, szocializálni kell, vagy uhogy a rendelet szószerinti eredeti szövege mondja: köztulajdonba kell átvenni. Nagykanizsán harminc ilyen üzletet állapítottak meg, s ezeket a direktórium a mai nappal szocializálta. A szocializált kanizsai üzletek a következők: Rőfös üzletek: Kisfaludi és Kraujz, Weiszfeld és Fischer, Singer József és Társa, Fürst József, Szántó Salamon, Krámer Ignác, Barta Miksa, Steiner Jenő, Kirschuer Mór, Perlsz Jenő, Heisler Ignác, Stern Vilmos és Siern Jó\'sef; rövidáru Üzletek: Hoffmann és Frank, Hirscl> ler testvérek, Schlesinger és Preisz, Deulsch József, Bőhm Antal, Goldberger Károly és Kabos Pál; fúszerkereskedések: Schwarz és Tauber, Síréin és Klein, Vallcs és Deutsch,
" Rosenfeld Adolf Fiai, Neu és Klein, Hirsch és Szegő és Beck Henrik; vaskereskedések: Fischer és Báder és Beltlheim és Gulli; üvegkercske-dés: Weisz Jakab. — A szocializált üzletek eddigi tulajdonosai ezentúl mint alkalmazottak ; lesznek az üzletekben és pedig mint üzletvezetők: Az alkalmazottak minden üzletben ellenőrző tanácsot alakítanak, mely résztvesz az üzlet ügyeinek intézésében. Az alkalmazottakká leli eddigi üzlelfőnökök fizetését holnap állapitjak meg. A,fizelés azonban a havi 2000 koronát meg nem haladhatja.
— A nagykanizsai termelési megbízottak. A szocializált üzemek felelt tudvalevőleg termelési megbízottak fogják gyakorolni a felügyeletet. Az egyes üzemek választmányai nekik tesznek jelentésekel, s ők vigyáznak arra, hogy a termelés folytonossága {ineg ne akadjon. A termelési megbízottakat a kormányzótanács nevezi ki a helyi direktórium előterjesztése alapján, ez az előterjesztés pedig a szocializált vállalatok volt tulajdonosainak (most vezetőinek) és a bizalmi testületeknek a meghallgatásával történik. Ma délelőtt Sneff József politikai megbízott elvárs elnök-lésével értekezletet tartottak az érdekeltek és egyhangúlag elhatározták, hogy a kereskedé-
sekre Adler Béla elvtársat, a gyárüzemekre Tenner József, és László Vilmos elvtársakat kérik termelési megbizottakul kinevezni. Ten-ner elvtárs a technikai, László elvtárs pedig a kereskedelmi vezetés felett fog felügyeletet gyakorolni.
— Készül a kanizsai villanygyár uj dinamója. Már n múlt nyár végén ott tartottunk, hogy néhány nap múlva forgóáram-mai lesznek telítve a kanizsai utcák fölött kifeszített villanydrótok az eddigi egyenáram helyett. Mérhetetlen megtakarítást jelentett volna ez elsősorban szénben, ami ma a legnagyobb rubrika. Már fel volt álli\'va n Franz r.-t. villanytelepén a forgóáram fejlesztéséhez szükséges óriási uj gép is, midőn azonban azt míikódésbe hozták és első próbaképpen bekapcsolták a város dróthálózatába, valami kezelési Inba következtében a hatalmas dinamó egy szempillantás alatt elpusztult. Romokban szállították vissza készítési helyére, Budapestre a Ganz-gyárba és Nagykanizsa város legalább egy esztendőn) i távolságra zuhant a várva-várt forgóáramtól. Azóta azonban jó néhány hónap elmúlt és a Ganz-gyár serény proletárjai uj dinamót építettek Kanizsa részére. Ha minden rendben megy, májusra talán már fel is lesz az állítva az iuunár közlulnjdonossá lett Franz-gyárbati. A Ganz cégtől ugyanis tegnap a kanizsai városházára az alábbi szövegű távirüt érkezett: t Franz-féle turbógene-rátör jövő Itét folyamán próba alá kerül és előreláthatólag a jövő hónap közepén szállítható lesz. Ganz\'.
— A nagykanizsai forradalmi tőrvényszék első Ítéletei. Tegnap\' délután tartotta első tárgyalásait a nagykanizsai forradalmi törvényszék, melynek bírái Szenes Dezső elnök-elvtárson kivül Polai János és András Lajos voltak, a közvádat pedig Barlha József vádbiztos-elvtárs képviselte. A forradalmi törvényszék Ginter András 21 éves letenyei parasztlegényt tiltott szeszfogyasztásért és botrányos részegségért 1 havi fogházra és 500 korona pénzbüntetésre, Bazsinovics János nagykanizsai török cukrászt, aki egy üveg pálinkát küldött kimérés végett a kaszárnyába, tiltott szeszmírésért 5C00 korona, a két asszony közül pedig, akik a pálinka kimérésére vállalkoztak, Rnsz Lajosnél 20<0 K és Meszárics Jánosnét 300J K pénbüntetésre ítélték. A rablással vádolt cigányoknak, Lakatos Lászlónak és Kalányos Józsefnek a bűnügyeiket áttették a polgári büntetőhalóság elé, mert a biróság megállapítása szerint bűncselekményük csak a lopás fogalmát fedi és mint ilyen kivül esik a forradalmi törvényszék illetékessége körén.
— Házbizalmiakat kell választani. Minden egyes házban bizalmi férfiak haladéktalanul választandó c és ezek nevei 24 órán belül (Városház 1. emelet 15 a. szám alá) Adler Béla elvtárshoz bejelentendők. A leltározott üzletek ismét megnyílnak, de áru csak a házak bizalmi férfiai igazolásával adatik ki. Ez az igazolás arról szóljon, hogy a vásárolni akaróknak az árura szükségük van. Az utalványokra a Direktórium kereskedelmi osztályának láttamozása nélkül áru nem adható kl. Oly hd/ak lakói, hol háromnál kevesebb lakbérlő van, utalványokat közvetlen a Direktórium kereskedelmi osztályánál igényelhetnek. Nagykanizsán, 1919. évi április hó 4-én. Direktórium. .
— A festőmunkások színielőadás*. A
nagykanizsai festőmunkások f. hó 6-ikán, vasárnap este »/|7 órakor a volt Polgári Egyle nagytermében színielőadást rendeznek, mely alkalommal a .Piros bugyelláris" cimü nagy énekes népszínmű kerül színre. Az előadásra ez uton hívják meg a t. közönséget a rendezők.
— A Magántisztviselők Szakszervezete
vasárnap, azaz f. hó 6-án délután 6 órakor a Munkapáholy helyiségében taggyűlési tart. Tárgy: Kollektív szerződések megkötése. Megjelenés kötelező.
— Meghívó. A Nagykanizsai Első Temetkezési Egylet folyó évi április hó 6-án, vasárnap délután 3 órakor a régi gimnáziumban levő helyiségében közgyűlést tart, melyre az egyleti tagokat tisztelettel meghívja az elnökség. Tárgy: az alapszabályok módosítása és a temetkezési járulék Iclemelése.
— Ifjúmunkások flgyelm be. Folyó hó
6-án vasárnap délután 3 órakor a Munkás-olthon nagytermében gyűlést tartunk. Minden ifjúmunkásnak kötelező megjelenni. Az ifjn-munkások vezetősége.
— Lázas munkában a kanizsai lakáshivatal. Amióta kommunista köztársaság lett Magyarországból, a kanizsai lakashivaialban is a legradikálisabb szellem lelt úrrá. Egy ket nap alatt tudomást szereztek erről n kanizsai lakasinségesek, — a hatan-nyolcan egy szobában összezsúfoltak és a vasúti marliawaggo-nok lakói, — és mind nagyobb száminál mennek könyörgő szavakkal a lakáshivatalba, amelyet az uj rendszer óta Rauch Ferenc elvtárs vezet óriási energiával és még óriásibb türelemmel. Egy hét óta, amióta igazán a dolgozó népmilliók érdekeit képviseli Magyarországon minden közhivatal, kerek 3C0 lakás-nélküli családot látott el egészséges és minden tekintetben megfelelő lakással a kanizsai lakáshivatal. Hogy ez miként volt lehetséges? Ugy, hogy a nagykanizsai szocialistapárt önzetlen, lelkes és áldozatkész tagjai házrólházra járnak a városban minden lakást, s (ihol egyetlen nélkülözhető szobát fedeznek fel, arról jelentést lesznek a lakáshivatalnak, mely nyomban intézkedik, hogy a lakásrészt a város Munkaügyi Hivatala elkülönítse a lakástól, ott, ahol konyha nincs, esetleg eg)ik szobát alakítsa át konyhává, előszobákat fallal kettéválasszon stb., stb. Naponta 30—40 la-káskeresö jut igy lakáshoz, sajnos azonban az ujabb lakáskeresők száma napi 60—70 körül van. De ha ilyen tempóban dolgozik a hivatal, rövidesen nem lesz lakástalan ember Nagykanizsán,
lllftflNIA Mozgókép-palota, Rozgonyi-UKUniH utca 4. 8Z. Telefon 259.
1919. április bú 4. és 5 én. Szenzációs magyar attrakció 11! Vúrkoni/I H.és Laczkp JL felléptével
A
szerzetes
szlnma búrom nagy felvonásban.
BlfifffMtflIr* Hétköznap 5 és7-kor, Vasár-és blUUUUSOll • ünnepnap 3, 4\'/j, 6 és V/t órakor.
VILÁG
nagymozgó színház Szarvas szálloda.
1919 Ml 3. ti 4-én.
RjGk WiDteridBí első detekf ir-sláaere f
detek\'.iv - dráma 4 felvonásban.
Rlőfldllwir\' "*közn*P 5 és 7 órakor. Vasár-DlUttUtlWI. é, ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.

al
/j
9 [ "ti
.J u
1 rr IH II
■ » .j WM
s IX
■ kj ikJS
->1
O L I T I KA I NA P I LA P
Vll.» évfolyam. i<|
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefort 41. KUdóhivaUI i Deák-tér 1. - Telefon 182.
Nagykanizsa T919. április 5. szombat
<
78.y szám.
Eüútt « átüt
Saiirti IM KUittmto.
Bécs. A Neue Freie Presse budapesti levelezője ■beszélt-Simíts tábornokkal.! ki a következőket mondta: ,.Azért jöttem Budapestre, hogy a magyarok, románok és az antant között Belgrádban megkötött fegyverszüneti szerződés némely pontját megvizsgáljam, r Már tárgyaltam . a magyar kormánnyal. Ez minden, amit mondhatok."
-Smuis tábornok tárgyalásai.
í Budapest. Smuts tábornok tegnap reggel őta itt van és tárgyalásokat folytat a mfgyar köztársaság\' forradalmi kormányzótanácsával. Nem kétséges, hogy az antant kiküldöttje ta békés megegyezés útját egyengeti megbízói és a imagyar kormány kő zött.-Nein a jobb beiátás, < hanem ia kénvszerüség késztette t az antantot arra, hogy minden gyűlölete dacára is az: egyezkedés útját válassza.
A hantitok izirújkkal feayeietlk a szerűiket.
Kaposvár. A demarkációs vonalról jelentik:\'A horvát és a magyar vasutas elvtársak testvéries egyetértéssel határozták el, hogy nem engedik meg a magyar proletariátus elnyomását és ha kell,1 a sztrájk fegyveréhez ny,újnak. A horvát vasutas elvtársak, akik ismerik a magyar proletáriátus fölszabadulásának világmegváltó jelentőségét, a magyar vasutas elvtársakkal elhatározták, hogysem szerb, sem pedig antant csapatokat nem hajlandók a Dráván át átszállítani és ha erre kényszeritenék őket, sztrájkba lépnek. A szigetvári és barcsi járások vasutasai szintén kimondották, hogy a demarkácionáiis vonalon innen-nem szállítanak szerb katonákat.
. sek voltak, melyeken a független szociá-listák vezérein kivül katonák is résztvetteK. A kormány megneszelte a dolgot és külön rendszabályokat foganatosított.
Lngano. Az északolaszországi fő vasúti vonalak és a kisvasutak személyzetének kiküldöttel április 3-lkán Milanóban tartott értekezletükön elhatározták, hogy 6-lkán^ általános sztrájkot kezdenek.
Spaaban megegyeztek,
Berlin. Erzberger birodalmi miniszter és Foch tábornagy tegnap este 7«8 órakor aláírták Spaaban a lengyelek átvonulásáról szóló egyezményt. Az egyezmény értelmében a lengyel csapatokat nem Danzigban teszik partra. Erzberger kijelentette, hogy az antantnak a fegyverszüneti szerződés 6. pontjáról való felfogása nem egyezik a német kormányéval, mert a francia felfogás szerint a németek kötelezve lennének Haller tábornok csapalainak Danzigon vaió átvonulását megengedni. A tegnapi egyezmény kompromisszum a német felfogás és az antant álláspontja között.
Góttal á jzodflllsta műkőkhöz-
Kaposvár. A kaposvári szabadgondolkodó szocialista diákok „Ifjumunkás" címen lapot indítottak, mely a tanulóifjak kommunista irányú oktatását irta zászlajára. G a r b a I Sándor elvtárs, a Forradalmi Kormányzótanács elnöke a lap legújabb számában a következő buzdítást intézte az ifjúsághoz:
— Az uj rendnek csak oly szellemi munkásokra lesz szüksége, akik már kora ifjúságuktól teleszívták magukat a szocl-álista világszemlélet igazságaival. A tudomány csak annyit ér, amennyit abból az emberiség javára hasznosítani lehet. Ezért ne zárjátok magatokba a megszerzett tudományt, haaetn szórjátok szét azt a dolgozó nép kőzött. Tanuljatok, legyetek szocialisták és meg fog becsülni benneteket minden dolgozó ember.
HÍREK.
>> mmmmm—rn
Szovjetképviselőket
választunk holnapután. Nagykanizsa proletárjai kiválasztják maguk közül azt az 56—60 proletárt, kik ennek a városnak a jövőoeli sorsát teljesen intézni fogják s akiknek közvetítésével a város dolgozói részlvesznek a szocialista Magyarország alkotmányának va (megállapításában.
Soha nem volt még ennyire szükség arra, hogy a dolgozók elővegyék az emberismeretüket, és minden oldalukról vizsgálat alá vegyék azokat az embereket, akikneK nevéhez, szt mélyéhez hozzáfűzik a bizalmukat..Eddig a proletárján^ megbizotiainak, akáihova delegálták is Őket, a!ig volt döntő befolyásuk a dolgokra, a kapitalista testületek legfeljebb kegyesek voltak odahallgatni a beszédeikre, de a követeléseiket nem hallgatták meg. A múltban ilyenformán igazán mindegy volt, hogy a legjobbakat vagy a legjobbaknak is a legjobbjait választotta e a munkásság.
Ma azonban parancsoló rz\'Jkség, hogy a proletárság a legeslegjobbjait küldje ki a jövő megalapozására. Amit ezentúl a proletárság képviselői akartisk, mondanak és megszavaznak, az nem a pusztában elhangzó szó lesz, hanem minden eddigi törvénynél erősebb népakarat. Ennek a népakaratnak a kinyilvánítására és megszövegezésére a leghivatoltabba-kat szabad csak kiküldeni. Nehogy a szociálissá átszervezendő Nagykanizsa és a Magyar Tanácsköztársaság alkotmányát is majd ugy kelljen folyton foltozgatni, mint a létünk korszakét. Ahhoz illet a foltozgatás, mert a kapitalizmus egy folyton fejlődő rendszer volt, melynek ép az volt a feladata, hogy a réges-régi fejetlen termelést szervezze és végűt önmagát túlélve, helyet adjon a Fejlettségnek : a kollektív termelésnek.
A kolletiv termelés rendje már egy végleges állapot, melyet örökre elrontunk, ha a megalkotáskor hibázunk. Ezért kell az első szovjet tagjait a legjobbakból kiválasztani. Azokból, kik a kollektív termelést igazán, s a maguk érde kéből is akarják, és meg is van a hozzáértésük, hogy meg is csinálják. Rézkarc.
Forradalom mindenütt. fl mm „^„j mmi
Rotterdam. Atrtant körök ben Bel glumra. vonatkozólag Igen nagy aggodalom uralkodik, mert atlól. tartanak, hogy rövid Időn belül ott is kllör a forradalom. Azok az utasok, akik Franciaországba akarnak menni, nem mehetnek Belgiumon\'át.
Stuttgart. A.sztrájk a kormány nyilatkozatai\' ellenére tovább tart. Az egyesült proletárság kiadta a jelszót, hogy mindaddig •• folytatják az általános sztrájkot, rnig.a katonai kamarilla el nem i tűnik az utcáról.
Berlin :> Több városban < katonai zendü-lést terveztek a nemzetgyűlés szétrobban-tására és a tanácsköztársaság kikiáltására. Berlinben és Magdeburgban titkos gyülé-
Budapest. A hadügyi népbiztosság ma a következő rendeletet adts ki:
,,A Vörös Hadsereg katonai toborzó-bizottságaihoz : A toborzó bizottság munkája egységes intézése, elleuórzése és az .egységes szervezés céljából az ország minden toborzó bizottsága köteles április hó 8?ig a hadügyi népbiztosság VI. osztályához táviratilag jelenteni: a bizottság működésének helyét, ki vezeti a toboro-zást — hány embert toborzott a távirat feladása napjáig — a toborzott katonákat, mely városba irávyitják felszerelés céljából ? Akik a távirati jelentést nem küldik be a hadügyi népbiztossághoz, azok mint a Forradalmi kormányzótanács tudtán kivül toborozók fognak tekintetni.
— Nagykanizsa és « jugoszlávok. Azv •
nak a rémhirnököknek, akik Kanizsa e> ielkészülő jugoszláv hadseregről suttognak, l szíves figyelmébe ajánljuk alábbi értesülésünket. A Magyar Tanácsköztársaság és a vajúdó Jugoszlávia között oly szívélyes a viszony, hogy a legcsekélyebb eilenséges indulat sem zavarja a jó szomszédságot. Söi már a fo-golyvlsizaküldésnél tartunk. Holnap harminc fogoly jugoszláv tisztet kalauzolnak Nagykanizsára, kiket innen parlamenterek udvariasan átvezetnek a demarkációs vonalra és átadják őket a jugoszláv parlamentereknek:
— Szocializálták a kanizsai szállodákat A Forradalmi kormányzótanács 33-ik rendelete értelmében ina a három legnagyobb kanizsai szállodát, a Centrált, Koronát és Szarvast köztulajdonba vették. A szállodák alkalmazottaiból mindenütt 3, illetve 4 tagu ellenőrző
2. oldal
ZALAI
munkástanácsot alakitoltak, a szállodák eddigi tulajdonosából pedig üzletvezetők leltek. A szállodák ezentúl közüzemek lesznek, melyek bevételeit hetenkint kétszer a direktórium megbízottjának, Adler Béla termelési biztos elvtársnak kell átadni, s azok kiadásairól a már korábban szocializált kanizsai pénzintézetek egyike fog gondoskodni. A jövő héten megkezdődik a nagytakarítás a kanizsai szocializált szállók között és a szállók állandó lakóit kiparancsolják, hogy a szállodák kizárólag eredeti rendeltetésüket, az átutazó vendégek elszállásolását szolgálhassák.
— A kanizsai szovjetválasztás élőké szdletei. Holnapután, hétfőn jár le a terminus, amit a forradalmi kormányzótanács a városi és falusi szovjetek megalakítására kitűzött. Nagykanizsán már minden előkészület megtörtént a tanácsköztársasági .város képviselőtestület" megválasztására. Szükebbkörü bizottság intézi a kanizsai választások ügyét, melynek tagjai: Bartha József, Báron Ferenc, Beck Soma, Jabcrics Lajos. Pálfi Zsigmond, Popp István és Verem István elvtársak. A választás két szavazóhelyiségben log folyni és pedig: a központi állami elemi iskola és a Rozgonyi ulcai iskola épületeiben. A szavazók igazoltatása a szakszervezeti igazolványok alapján fog történni, mert a nagykanizsai szovjet-választóknak legalább 95 percentje tagja a szociálista pártnak. Aki pedig nem párttag, s mégis lenne szavazati joga, ezt bármi elfogadható módon alkalma lesz a szavazáskor igazolni. A hétfői választások tárgyában ma este S órakor a városház nagytermében a Munkástanács ülést tart, mely e munkástanácsnak egyszersmind utolsó ülése lesz. Itt felolvassák a kanizsai szovjet azon 60 jelöltjét, akiket a helybeli szocialistapárt kandidál a kanizsai uj Munkás-, Katona- és Paraszttanács. (a városi szovjet) tagjaiul és általában megbeszélik ott a hétfői választásra teendő összes intézkedéseket. — A nagykanizsai direktórium intézi a közigazgatási illetékessége körébe tartozó nagykanizsai, pacsai, keszthelyi, letenyei, perlaki és csáktornyai járásbeli választásokat is, ahová mindenüvé Nagykanizsáról küldenek ki választási bizottságokat. Ezek közül egyelőre még csak a kanizsai járás választási bizottsága van összeállítva melynek tagjai: Bárány Antal, Fischer Adám, Havas Hugó, Kcgiovics István, Polai János, Savanyu Ferenc, Samuelly Ottó, Tálosi Lajos és Wugrinecz Károly elvtársak.
— Nagykanizsa újra kap Somogyból tejet Ábaiauos megdöbbenést keltett a napokban Nagykanizsán a somogymegyei direktóriumnak az az intézkedése, amely eltiltotta Somogyvármegye területéről a tejnek kiszállítását. Ez a rendelet a nagykanizsai tejellátás csődjét jejentette, hisz a mi tejbehozatalunknak legalább fele a somogymegyei So-mogyszentmiklós, Bagolasánc, Fakos, Mórichely, Gánnapuszta, |Sand, Fazekasdenc*, Po-gányszentpéter, Liszó, Iháros stb, községekből kerÖl ki. Ha a somogyi direktórium fenntartotta volna a rendeletet, akkor Nagykanizsán még a csecsemők ellátására sem lelt volna elegendő tej. Ezért a kanizsai direktórium sürgősen megkereste a somogymegyei direktóriumot, hogy a Nagykanizsa közelében fekvő somogyi községeket oldja fel a tilalom alól. Mára megérkezett a somogyi direktórium értesítése arról, hogy a megyehatártól 20 kilóméterre húzódó körzetből megengedi a tejnek Nagykanitsára való szállítását. Ezzel az engedéllyel az előbb megnevezett összes községekre megszüut a zárlat.
— A zalaegerszegi direktórium mun
kában. Zalaegerszegről közlik velünk: A zalaegerszegi direktórium bizalmi férfiakul Zalavármegye alispáni hivatalához és a megyei árvaszékhez Hódy Lehel megyei árvaszéki ülnököt, Za\'aegcrszeg város közigazgatásához dr. Hollósi Pál ügyvédet, a zalaegerszegi járás főszolgabírói hivatalához Sípos Lajos kőműves-munkást, a postahivatalhoz László József posta- és távirda főtisztet, a zalaegerszegi törvényszékhez és járásbírósághoz — a bírói függetlenség teljes épségben tartása mellett — dr. Tüskés Dezső törvényszéki birót, a zalaegerszegi pénzügyigazgatósághoz Kosztrabszky Ferenc pénzügyi főtanácsost, a megyei tanfelügyelőséghez özv. Madarász Andornet bizalmi nőül kirendelte.
— Megszűnik a gyufahiány. Egyik mindig jól értesült kereskedelmi szaklap a következőket irja: A volt kereskedelmi minisztériumnak sikerült száz kocsirakomány gyufának Magyarországba való behozatalát, minden rekompenzáció nélkül biztosítani. E száz kocsirakomány közül 40 kocsirakomány Svédországból való, mig a többi, résziül nemet ausztriai, részint csehországi eredetű. A gyulát a Nemzetközi Behozatali és Kiviteli Részvénytársaság hozza be a Gyulaárusitó Részvénytársaság számára, és a szétosztás munkáját a Gyufagyárosok Szövetsége fogja végezni. A Svédországból behozott gyufa után a vételárat módunkban lesz koronákban megfizetni. A gyufa vételára ab Budapest fajtánkint 12—20 fillérbe fog kerülni dobozonkint, mig a közönség valószínűleg 4-5 fillérrel drágábban fog ahhoz hozzájutni. Tizenhat kocsirakomány a szóban forgó külföldi gyufából máris útban van. A gyufainség lényeges enyhítéséhez hozzá fog járulni az a körülmény is, hogy a vo\'.t kereskedelmi minisztériumnak sikerült gyufagyáraink termelőképességét csaknem háromszorosára felemelni, amennyiben el tudta őket látni foszforral, klórkálival és egyéb nyersanyagokkal, valamint a szükséges üzemszén-nel is. Az a körülmény, hogy az ország nagy része meg vau szállva, a gyufaellátás szempontjából különösebb jelentőséggel nem bir, mert szerencsére meglehetősen egyenletesen oszlanak meg az országban a gyufagyárak, vagyis aránylag annyi gyufagyár esik az ország meg nem szállott területére, mint amily arányban áll ez a terület az ország megszállott területével szemben. — Mint ma értesülünk, Nagykanizsán a napokban várható a gyufahiány pillanatnyi enyhülése. A nagykanizsai direktórium egy megbízottja holnap Szombathelyre utazik, hogy ott Nagykanizsa részére négy láda gyufát átvegyen. Nem nagy mennyiség, az igaz, de takarékosan használva egy hétre elég lesz.
— A lótartó gazdákhoz. Felhívom azon lótartó gazdákat, akik hajlandók az erdőben tűzifát szállítani az iparvágányhoz, továbbá akiknek eladó szekerük van, szíveskedjenek vasárnap délelőtt 10-11 óra közt a magyarutcai fatelepnél jelentkezni. Hof/mann üzemvezető.
— A Magántisztviselők Szakszervezete
vasárnap, azaz f. hó 6 án délután 6 órakor a Munkapáholy helyiségében taggyűlést tart. Tárgy: Kollektív szerződések megkötése. Megjelenés kötelező.
— A festőmunkások szlnielfcadása. A
nagykanizsai leslőmunkások I. hó 6-ikán, vasárnap este »/,7 órakor a volt Polgári Egylet nagytermében színielőadást rendeznek, mely alkalommal a .Piros bugyelláris" cimü nagy énekes népszínmű kerül színre. Az előadásra ez uton hívják meg a t. közönséget a rendezők.
Fényképező gépek, filmek, lemezek, papírok, felszerelési tárgyak legolcsóbb árban SZABÓ ANTAL fényképészeti szak üzletében Nagykanizsán.
\'i 55 mun
dohánynagyáruda Nagykanizsa
Ajánlunk legjobb minőségű szivarka hüvelyeket szivarka papírokat, szivar és szivarka szopókákat, szivarka és dohánytárcákat, — levélpapírokat, — képeslap újdonságokat.
Pontos kiszolgálás
Bélyegárnán
IIRANIA Moi*óké^p*lot^ozgo-#*
utca 4. sz. — Telefon 259.
1919. április M 6. és 7-én.
A
fantasztikum 4 nagy (elvonásban,
BlffnfMfnlf • Hétköznap 5 és 7-kor, Vasár- és LlUUuQMJIl* Ünnepnap 3, 4\'/i, 8 és 7\'/» órakor.
II11 Á Q nagymozgó színház » ■ ** W Szarvas szálloda.
1919 április 5. és 6-án. A fővárosi mozgók nagy ságerképe"
Tizév
eS9 kűrtyűs HetCMl
társadalmi dráma 4 felvonásban.
RI/SwMcaV\' HétkOznap 5 és 7 órakor. Vasár-filUttUabük, és ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
Kereskedők
figyel móbe!
Mielőtt szivarkahUvely és szivarka* paplrszük-ségletét fedezné, tekintse meg dúsan felszerelt
raktáramat, melyben megtalálhatja a világ legjobb gyártmányait, úgymint:
S. D. Modiano, Fekete Club Samum Riz Abadle Le Délice Janina Club JACOBI
és még számos más gyártmányt, ügy hüvelyben, mint papirban a legolcsóbb áron kaphatók. Ajánlok sxlnes és szOrk* nagykanizsai k«paslaval*z6lapokat 100 drb. 10 K-ér«.
Goldstein Ábrahámné
Nagykanizsa, Nádor-utca 1. sz. = TSLSFON 3-42. szám. I
Zalai Hírlap
m*c7«i«nm naponta délután 4 órakor. Havi előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., fldékre postán 4 80 kor. Egye* szám 20 fillér. NyiltUr és hirdetések díjszabás szerint. | Ipolitikai napilap S Szerkesztőség: Cscngery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i \' Deák-tér 1. - Telefon 182.
VII. évfolyam. Nagykanizsa 1919. április 8. ksdd | 79. szám.
A botor TandcskOztűnosttt
bejelentő Jefyzélie.
Budapest. Bajorország átalakult tanácsköztársasággá. Müncheni elvtársaink a forradalom ezen ujabb térhódítását a következő táviratban közlik Kun és Lenin elvtársakkal:
Bajorország Tarácsköttársaság f
A forradalmi munkásság, parasztság és katonaság kötős erővel megvalósította a proletárdiktatúrát, s hogy a szocialista kommunista társadalmat, a mi társadalmunkat meg-valósítsuk, vörös hadseregei állítunk fel..
Eztel a cselekedelünkkel megteremtettük a a kapcsolatot a: orosz és a magyar Tanácsköztársaságokkal, természetesen szövetségeseinkkel.
Küldjük első üdvözletünket.
A bajor Tanácsköztársaság megtagad minden közösséget a kapitalizmust szolgáló potsdami és tveímarí kormányokkal.
Felhívjuk Németország, Európa és az egész világ népeit, hogy kövessék példánkat, aminthogy mi is követjüh Orostország és Magyar-ország példáját.
Bízunk a világmegváltás napjaiban !
Éljen ax Inlernacionale! Éljen a világforradalom !
Dr. LIpp Eriik Mdhsam
külügyi népbiztos a forradalom központi
tanácsnoka.
Az u] tojor kormány.
München. Hétfőn délután tették közzé a bajor népbiztosok ideiglenes tanácsának hivatalos listáját, mely a következő: Elnök : Nikisch, külügy: dr. Llpp, belügy: Soltmann, népjólét: Hagemeister, népoktatás: Landauer, pénzügy; Gesell, igazságügy : Kóbler, közlekedésügy : Pau-lukum, földmüvelés: Steiner, közgazdaság : dr. Jaffe, hadügy betöltetlen, közélelmezés: Wustelhofer, lakásügy: dr. Nadler.
Bajorország Ünnepel.
München. A város közönsége a tanácsköztársaság kihirdetését nyugalommal fogadta. Az utcákon normális élet folyik, s a gyárakban dolgoznak a munkások. Az utcákon csoportok verődnek össze, melyek hevesen vitatkoznak. A közúti vasút nem közlekedik s az üzletek zárva vannak. A város sok helyén tartanak népgyűlést, többek közt tömeggyűlést tartottak a volt katonai gyakorlótéren is, melyen mintegy 5000 főnyi tömeg tüntetett a Tanácsköztársaság mellett. Délben ünnepi harar, ?zugás köszöntötte a nemzeti ünnepet A rend érdekében az első bajor hadtest területére szigorú ostromállapotot hirdettek. Csoportosulás, tüntetés szigorúan tilos, aki fegyveresen ellenszegül, öl, fosztogat, rabol, lop, azt föbelövik. Záróra este 10 órakor, szombaton és vasárnap pedig Vtl2 órakor. Záróra után egy órával mindenkinek
otthon kell lennie. A rendelet végrehajtásáról a|forradalmi katonaság gondoskodik.
München. JRegensburgban, Würzburg-ban, Rosenheimban, Braunsteinban és a déli határvédő^csapatok körében lelkesen tüntetnek a Tanácsköztársaság mellett. Az 1. bajor ezred uyilatkozatban követeli, hogy mint az alakulandó Vörös Hadsereg első ezredét^ rendeljék a proletárforradalom védelmére. Követelik a tiszti előjogok és fizetések azonnali megszüntetését.
Nagytakarítás.
Budapest. Az éj folyamán letartóztatták Hazay Samu volt honvédelmi minisztert, t most a^reiidőrségen őrizetben tartják. Letartóztatták még s a gyűjtőfogházba {^szállították Balog Jenőt (a hírhedt reakciós tőrvénygyár-tót), Hohenburger Antal volt tábornok hadbírót, Egyed Lajost, Pataki Ernőt, Láng Boldizsárt, Zsejonka József volt csendőrőrnagyot, (aki a MAV. gépgyár sztrájkoló munkásait sortűzzel gyilkoltatta májúiban) és Raab Kálmánt.
Smuts éj o magyar ügy.
Budapest. A Magyar Távirati irodának jelentik Bécsből: Bolgár Elek bécsi magyar követ, aki tegnap Smuts angol tábornokkal együtt visszaérkezett Bécsbe, a Neuer Tag muakatársa előtt az alábbi közléseket tette:
— Smuts tábornok a magyar kormány javaslatára mind a négy antanthatalomnak, tehát nem csupán Angliának meghatalmazottjaként jöttJBudapestre. A magyar tanácsköztársasági kormánnyal folytatott tárgyalásainál a legnagyobb jóindulatot tanúsította és igy, minthogy Smuts otthon Angliában feltétlen tekintélynek örvend, budapesti tartózkodásától kedvező hatást remélhetünk. Smuts tábornok láthatta Budapesten, hogy a kommunista uralom alatt az élet a legnagyobb rendben és nyugalommal folyik, s hogy az állami és szociális organizmus a legnagyobb rendben működik. Smuts azt a benyomást nyerte Budapesten, hogy a bolsevizmus nem az, mint aminek különösen az angol sajtó feltünteti, mert az minden erőszaktól távoltartja magát.
— Smutsszal természetesen területi kérdésekről is tárgyaltunk, de közöltük vele, hogy nem állunk a területi integritás álláspontján,Js hogy nálunkjnem nemzeti, hanem proletárlntegritásról van szó. Tiszta magyar területeket Is megszálltak a csehek, románok és .szerbek, ami által oly területek is idegen borzsoá Impérium alá kerültek, amelyek tulajdonképpen a magyar proletárköztársaság területéhez tartoznak. Smuts nem zárkózott el ezen gondolatmenet elől, Tegnapi búcsúzáskor ezt mondta: „ín a magyarok barátja voltam és az Is rmradok." Végül ígére-
tet tett arra. hogy ez értelemben fog Párisban jelentést tenni. Smuts ma este vagy holnap utazik el Párisba.
A UOrOj Gárda Odessza alatt-
Berlin. A párisi lapok jelentése szerint Odessza kapuinál nagy;icsata fo-lyik egyrészről az ukrán s orosz bolsevik! csapatok, másrészről a megszálló antantcsapatok közt. A harc áz egész várövre kiterjed. A bolsevlklek nehézágyukkal lövik a várost. A megszállóknak, miután a városban ls fellázadtak ellenük, nem marad más hátra, mint a város kiürítése. A Matln szerint a Dnyeszter mögé fognak visszavonulni Besszarábia és Románia védel-mére.
A kanizsai szovietvOlasztás.
Tizenegyezernét többen szavaztak.
— Saját tudósítódtól. —
Tegnap a mindössze alig három hetes magyar tanácsköztársaság megkapta az alkotmányosság első hatalmas pilléreit, melyeken további egy hét tüneményes gyorsaságával a magyar tanácsköztársasági parlament monumentális építménye fog fölépülni. Országszerte tegnap, héttőn volt a városi és falusi Munkás-, Katona- és Földmüvestanácsok választása. Igazi ünnep, a munka ünnepe volt ez a nap, mert a dolgozó magyar népmillióknak tegnap nyitott alkalmuk legelső ízben ahhoz, hogy az ország sorsának intézésébe szavazatukkal döntő befolyást gyakorolhassanak. Nagykanizsán is hamisítatlan ünnepi hangulatban zajlott le ez a gyönyörű tavaszi nap, amelyet a természet is segített ragyogó napsugárral bearanyozni.
A Polgári Egylet vendéglői termében folyt te tegnap reggel 8 órától délután 6-ig a kanizsai szovjctválasztás. Először két urnánál kezdődött a szavazás, melyek egyikénél Polaí János elvtárs, a másiknál pedig Wugrínecz Károly elvtárs elnöklete alatt dolgozott a két szavazatszedőbizottság. Hatalmas tömeg hullámzott már fél 8-tól kezdve a Polgári Eby:et épülete előtt, türelmesen várva az urnához jutást. Délelőtt 10 órára azonban a tömeg akkorára nőtt, hogy az eredeti tervtől eltérve meg két szavazatszedő bizottságot kellett alakitani és munkába állítani. Ezek is, melyeknek Brónyai Lajos és Jaberics Lajos elvtársak lettek az elnökei, szintén az egyleti étteremben helyezkedtek cl, ahol tehát délelőtt 10 órától kezdve négy urnánál szavazott Nagykanizsa szervezett proletársága. A szavazók személyazonosságát és szavazati jogosultságát Bárány József, Balázs Ernő, Beck Soma, Dezső Aladár, Lukács Ernő, Pálfi Zsigmond és Hauch Ferenc elvtársak ellenőrizték, továbbá két budapesti kiküldött is aktiv részt vett a választási üzem óriási gépezetének kezelésében. Majdnem egész napon át ott voltak Snejf József és Sanmelly Ottó elvtársak is (utóbbi a választási bizottság elnöke), kiknek sok dolguk akadt a választási kormányrendelet többször szükségessé vált megmagyarázásával.
Elsőknek Narsay György postafőnök é»
2. oldal
.ZALAI HÍRLAP
1919.T április 8.
MaschUt Istv.lti postátóliszt szavazlak le, majd utánuk gyors egymásutánban délig összesen kerek 3000 íérli és nő. Csoportosan jöttek szavazni a rendőrség, a határrendőrség, a vasút, posta, a törvényszék, járásbíróság, a városi tisztviselők, a katonák és — a kórházi apácák. (Ezek már mind levetették szerzetesi dresszüket és egyszerű polgárnői ruhában, mindnyájan fekete selyem kendővel a fejükön jelentek meg.) Minden egyes szavazó nevét jegyzőkönyvbe foglalták, amit minden urnánál két-két példányban készítetlek.
Felejthetetlen kép, ahogy tegnap kora reggeltől késő délutánig a Polgári Egylet felé \' özönlött Nagykanizsa egész dolgozó népe: orvosok, ügyvédek, hivatalnokok, nők-icrliak vegyest igazi demokratikus összevisszaságban a kérges tenyeiü munkásokkal, s olyan szegény emberek ezreivel, akik a régi összeomlott gyalázatos rendszer alatt nem is álmodtak választójogról. Vagy harminc szavazni akarót vissza is utasítottak, mert vagy tőkéseknek minősítették őket, vagy mert alkalmazottat tartó iparüzók. A visszautasítottak közölt volt több közismert kanizsai ügyvéd. Meglepő volt a nők rendkívüli arányú érdeklődése a választás iráni. Az összes szavazatoknak iübb mint egyharmadát nők adták te. A választási piocesz szus nem nélkülözte a humoros jeleneteket sem, de ezekről szóló feljegyzéseinek közlésére majd csak legközelebb kerülhet a sor.
Délután 4 óra tele kezdeti csökkenni az .emberáradat, s 5 .órakor az elnök kitűzte a zárórát és pontban fél 6 kor lezárták a választást. Összesen 11,283 szavatol adtak le, ami-Nagykanizsa (beleértve Kiskanizsát is) egész lakosságának kerek egyharmad teszét teszi ki. Meglepően óriási szám ez, mely mindinnél ékesebben mutatja, hogy Nagykanizsa város egész dolgozó társadalma mint egy test és egy lélek állt az igazi emberi jogok diadalát jelentő tanácsköztársasági államrend mellé. A választás teljesen egyhangúnak mondható, s annak eredménye az alabbi névsor, mely a Nagykanizsa város képviselőtestületének \'helyébe lépő nagykanizsai munkás; katona és földmüvestanács tagjait tartalmazza: Sneff József Savanyu Ferenc
Marvalics József Virág János Szamuelly Ottó Néma József Wugrinecz Károly Ifj. Plander Boldizsár Polai János Hordós Vince
Posner Izidor Kajdi Gyula
Bárány József Kleinfeld Ignác Popp Ernő Dr. Viola Ignác
Talosi Lajos Kommerszka Frigyes
Balázs János Dezső Aladár
Rauch Ferenc Verem István Dr. Havas Hugó Kolarics Imre Brónyai Lajos Tálosi József Dr. Elek Mór Gaál Imre Dr. Bariha József András Lajos Jaticsecz Imre Dömös Gyula Adler Béla Kovács Endre
Torma Pálné Szcdelmajer Ferenc
Ro»enthai Adolf Plander Boldizsár Földes Miklósné Varga Károly Kolovics Ferenc Jaberics Lajos Beck Soma Jankovics János
Zsohár Gyula Horváth Ferenc Balázs Ernő Papp Péter
Földes Miklós Karczag Rezső Szűcs Ferenc Vida Lajos Báron Ferenc Palfi Zsigmond Bárány Antal Tiboya József
Tenner József Gócza János Siukovics Sándor Csonták Ferenc Lukács Ernő Holfer Karolin
Dr. Fodor Aladár Rozsanics Erzsi Horváth János Juhász György Szenes Dezsőné Ország György László Vilmos Flumbor Mucer György E hetven városi szovjtllag választja csütörtökön a kanizsai járásbeli falusi szovjetekkel együtt a járási, majd szombaton a megyei és iövő betíőn az országgyűlési szovjelképviselőket.
HÍREK.
A pénzügyi népbiztos rendelete folytán a kisiparosokat és kiskereskedőket támogató hitelakció fölfüggesztetett, de beszüntetve nem lett. KözöljDk ezt az érdekelt felekkel, hogy a forradalmi kormányzótanács a pénzügyi műveletek átformálására kényszerítve van, azonban legelső feladatai közé sorozza, hogy ezt alkalmasint a kisiparosokat és kiskereskedőket támogató rendelettel helyreigazítsa. Pénzügyi népbiztos politikai megbízottja.
— Nóvák Jánost a Tanácsköztársaság rágalmazásáért letartóztatták. Amikor a választási propaganda során kaposvári elvtársaink Sand községben jáitak s ott hatalmas néptömeg előtt kifejtették a Tanácsköztársaság programmj.1t, Nóvák János volt országgyűlési képviselő kiállt a pódiumra és izgatott hangon támadta elvtársaink szavait. Azt mondotta a tömegnek, hogy a szocialisták elveszik a néptől a vallást, elveszik a templomot,.s hogy a nagybirtok után rövidesen a kisbirtok elvételére kerül a sor. Szavai annyira felizgatták a kedélyeket, hogy kaposvári elvtársaink indokoltnak látták Nóvák János eltávolítását. Sietve bckociiztak Sandról Kanizsára és az itteni direktóriumtól karhatalmat kértek Nóvák János letartóztatására. A direktórium nyomban telefonon érintkezésbe lépett Vái^ó Béla belügyi népbiztos-helyettessel, aki elrendelte Nóvák letartóztatását. Két kocsin nyolc vörös-őr ment tegnap délelőtt Novákért, akit fakosi majorjában találtak. Délután fél 3 órakor érkeztek meg vele Nagykanizsára, ahonnét nyomban a vasúti állomásra vitték és a délutáni vonattal Kaposvárra kisérték, ahol forradalmi törvényszék, elé fogják állítani. Nóvák János esete annyival is súlyosabb megítélés alá esik, mert már egy héttel* évelőit ellenforradalmi lázítás miatt a nagykanizsai direktórium elé állították, ahol akkor minden szípet és jót igéit, hogy alkalmazkodni fog az uj rendhez: de igéidét még egy hétig sem tartotta be.
— Házasság. Kovács Klári és Szigriszl László házasságot kötöttek. %r /
— Halálos szerencsétlenség Letenyén.
Letenyei tudósítónk jelenti: Hétfőn este fél öt órakor u Letenyén szolgálatot teljesítő vörös őrség egy járőre szolgálatból tért vissza a kastélybeli őrszobájába. Amikor a járőr tagjai töltött fegyvereiket levették s a töltényeket kiemelték, az egyik puska elsült, s lövedéke az ablak előtt kinttartózkodó Kósa József letenyei népőrt szivén találta. A szerencsétlen fiatalember szörnyet halt. — Ma délután vizsgálóbizottság inegy ki Nagykanizsáról Le-tenyére, hogy megállapitsi, kit terhel felelősség a halálos szerencsétlenségért.
— A házbizalmiak tájékoztatása. Holnap szerdán délután pontosan 6 órakor az ,összes nagykanizsai házbizalmiférfiak és - nők jelenjenek meg a városház közgyűlésiemében, ahol Adler Béla elvtárs részletesen iufounálja őket feladataikról és kiadja részükre a hivatalos utasításokat.
—. A posta takar ck-be tétek Igazolása. A
postatakarékpénztár direktóriuma 9118/919. sz. rendelete szerint a postatakarékpénztár betevői személyazonosságukat a meg nem szállott területen bármely postahivatalnál igazolhatják. Ha a betét 2000 koronát meg nem halad, a személyazonosság igazolása nem szükséges. 2000 koronától 50000 koronáig terjedő belétek tulajdonosai 14 nap a\'att kötelesek sze-
mélyazonosságukatjigazolni.\'í,Igazolás céljaira nyomtatványokat a postatakarékpénztár küld a postahivataloknak. A csekkszámla-tulajdonosok közvetlenül|k%pják a postatakarékpénztártól azjgazoló nyomtatványokat.
— A nagykanizsai kereskedők szakszervezete holnap szerdán délután Vi6 órakor a Szocialista Club (volt Casino) helyiségében választmányi ülést Jart, melyen .minden választmányi tag megjelenését kérjük. A tagsági könyvecskék átvétele végett jelentkezzék 3_na-pon belül minden tag Teutsch Gu^z\'láv jegyző elvtárs drogériájában. — A vezetőség.
Fényképező gépek, filmek, lemezek, papírok, felszerelési tárgyak legolcsóbb árban SZABÓ ANTAL fényképészeti szak üzletében Nagykanizsán.
tnKariíőne
[elvétetik- — Clm o kiadöfinn.
IIRANIA
1919. Április fiö 1.1: 9 ín.
Kettős
aurtz alatt
ima nén ísIyonúsüDö, jrtto MIra, Carmen CartelllerI Szepesi Vilmos felléptével I!
ElXifrtárilr • Hétköznap 5 és / kor, Vasár- és
ElOQQQlW.V fit,nenoan 1.41/\' 71/.órakor.
IIII Ék 12 nagynK~«A»*lrthiz lf 11- ff* U Szarvas ^ Ja.
1919 április 8, és 9-én. Rét részben csak 6 napig lesz lötbató!
I. rész.
Rejtelmes történet; 5 nngy (ggitojn,
. Hétköznap 5 és 7 órakor. Vasár-• és Ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
>dők
figyelmébe 1
.ShOvcly és szivarka" paplrszük-, tekintse meg dúsai) (elszerelt
ra%. Jyben megtalálhatja a világ leg-
oo gyártmányait, úgymint:
S. D. Modiano, Fekete Club Samum Rlz Abadle Le Délice Janlna Club JACOBI
és még szimoi más gyártmányt. Ugy hüvely- I ben, mint papírban a legolcsóbb áron kaphatók. Ajánlok aalnaa és szQrks nagykanizsai képsslavslszölapokat 100 drb. lOK-ért
Goldsteln Ábrahámné
Nagykanizsa, Nádor-utca 1. sz. = TBLBFON 3-42. szám. =
Zalai Hírlap
Nagykanizsa 1919. április 9. szerda
M»g7«t«niK naponta délután 4 órakor. II [j
Havi előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., Inni ITIITAI M A D i i adI vidékre postán 4-50 kor. Eiryes szám 20 fillér. POLITIKAI NAPILAP
Nyllttér és htrdetések díjszabás szerint. | __I
VII. évfolyam. |_
A hazaffyak üzelmei
Csehországban.
Prága. Az utolsó hét folyamán a magyar polgári pártoknak egyre több és több képviselője járt Prágában s Massaryk elnöknél és a kormánynál sürgették, hogy a cseh hadsereg fegyveresen lépjen fel Magyarország ellen és szállja meg Budapestet. Azonban mindkét helyen süket fülekre talállak. Legalabb azt szerették volna elérni, hogy a csehek által megszállt szlovák terüleíen önkéntes csapatokat toborozhassanak a budapesti bolsevista kormány ellen. Massaryk és a kormány a leghatározottabban visszautasította őket ét legszigorúbban megtiltotta, hogy a megszállt területen magyar soviniszták propagandát folytassanak a budapesti bolsevista kormány ellen. A cseh kormány semmi szín alatt sem akar Magyarország belügyeibe avatkozni, s fegyveres intencióról szó sem lehet.
ötvenezer fönyl munkdsaúrűa alakon Csepelen.
BOhm népbiztos beszéde.
Budapest. Bőhm Vilmos hadügyi népbiztos ma hajnalban Csepelre utazott, hogy az otlani 50,000 főnyi munkásgárdát szervező népgyűlésen résztvegyen. Zugó éljenzés fogadta Bőlimöt, aki az üdvözlésre adott válaszában hangoztatta, hogy a vörösgárda tartja a írontolt ott kint és munkászászlóaljak dolgoznak itt benn. Ez a tartalék, melyre ha szükség lesz, — úgymond — valamennyien ott leszünk. Azért lesz szükség a tartalék-zászlóaljra, mert első a munka, mert az itthoni termelés adja az életet, de ha élethalálharcról lesz szó, ugy egy percig se íoglok ilt késlekedni. Nyolc napon belül 50,000 főnyi gyári munkászászlóaljat állítunk fel, s nyolc nap múlva 50,000 felfegyverzett vörös gyári katona bevonul Budapestre és meg fogja remegtetni csontjai velejéig a burzsoáziát. — Bőhm beszéde után felvonult hadügy népbiztos előtt a vörös gyári őrség két zászlóalja, mire Bőhm a legnagyobb meghatottság és öröm hangján újból szólt a katonákhoz és ezeket mondotta nekik.
— Legyetek büszkék arra, hogy orosz testvéreiteknek elóharcosai vagytok a világ proletárságának világharcában. Vegyetek példát az orosz szovjethadseregról, melyben másfélmillió vörös katona harcol példás fegyelemben a proletárság felszabadításáért. Nagyszerű kötelesség vár tireá-tok is. S ha olyanok lesztek ti is, mint orosz testvéreink, ugy a proletárság győzni fog Európában és győzni fog az egész
világon. ,
A szemle után a gárda az Internacionalet énekelve vonult el, Böhm népbiztosnak
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér 1. - Telefon 182.
T
80. szám.
pedig megmutatták a teljes üzemben levő csepeli lőszergyárat és a Körmöcbányáról odahozott pénzverdét, a Tanácsköztársaság hivatalos pénzverdéjét.
lm A szakítás ÉL
Newyork. (Szikratávíró.) Wilson erélyes állásfoglalásától megbízható forrás ezt jelenti:
Az elnök érzi, hogy a hallgatás ideje elmúlt és parancsoló szükség kívánja a cselekvést. Wilson egyszerűsíteni akarja a kérdéseket és vissza akar térni a Németország által elfogadott 14 pontra. Ha Franciaország, vagy valamelyik más szövetséges neui hajlandó ebbe beleegyezni, akkor az egész amerikai békedelegáció visszatér Amerikába. Wilson akkor összehívja a kongresszust és felkéri annak kijelentésére, hogy Amerika nem tekinti többé magát Némeloiszággal hadiállapotban levőnek. — Fiume ügyében állítólag ugy döntöttek, hogy ez szabad kikötó lesz olasz protektorátus alatt.
Győz a bolsevizmus.
Bécs. A Neues Wiener Journal budapesti tudósítója beszélgetést folytatott Pogány József hadügyi népbiztossal, aki neki ezeket mondotta :
— Egész Közép-Európa legfeljebb két hónap alatt szovjet államok hatalmas blokkját fogja alkotni. Oroszország, Ukráuia, Galícia, Magyarország legnagyobb része és most Bajorország is a proletárság diktatúrája alatt állanak. Szászország és Würtem-berg is követni fogják példájukat. Poroszország sem fog soká váratni magára, s ha Csehország is belekerül a sorba, akkor ez oly zárt terület lesz, amely önmagát tudja élelmezni és a legfontosabb iparcikkekkel ellátni. így akár esztendőkig Is ellent lehet állni a világ kapitalista részének. De a tömegpszichológia hatásai az eddigi proletárállamok példája azonban a kapitalista világot megfogja tanítani, hogy nem sokáig állhat ellent. Máris látni, mily örvendetesen hatolt a magyar proletárság példája Münchenben, ahol ez uj gazdasági rend kiépítésére oly feltétlen szükse-ges intelligencia is a proletárdiktatúra mellett nyilatkozott meg.
Amerika amerlkázlk.
Bécs. Helytelen az a párisi jelentés, mely szerint Wilson betegsége idején a négyes bizottság ülésezik. Wilson megbetegedése óta ez a bizottság nem ülésezett. Ugy látszik, hogy Wilson megbetegedése nem egyéb mint Amerika tiltakozó sztrájkja. Mert hisz Wilson helyett House ezredes is tárgyalhatna, amint Wilson távollétében is helyettesitette ót.
HÍREK.
Szovjetválasztási epizódok.
Felejthetetlen az a kép. amit a kapitalizmus polipkarjaiból kiszabadult kanizsai proletárság uj életre ébredt tömegei a Polgári Egylet termében tlenk tártak, midőn ez életben első izben járultak a szavazó urnához, bogy évszázados Küzdelmük eredményét, slkotmáryos jogaikat gyakorolhassák. Ez a világtörténelminek nevezhető aktus természetesen nem volt hijjával a lírai és hurioros jeleneteknek sem, melyek közül néhányat az alábbiakban jegyeztünk fel:
Ü.incplöbe öltözött, ragyogó csizmás galambősz földmunkás remegő ujjakkal dobja be a szavazólapot az urnába. Látszik, hogy a lelkének egy darabját veleküldi. Bemondja s nevét a leszavazottak listájába, és meghatott hangon imádságfélét rebeg:
— Aldassék étellé a jóságos Isten, hogy megengedte ezt érnem. Munkában megöreged-tem, becsületben megőszültem, de eddig még nem szavazhattam.
És mintha mise végeztével a templomból menne ki, oly átszellemülten. baktatott kifelé
a görnyedhátu vén cseléd.

Akkor volt, mikor legjobban tódoltuk a szavazók. Fiatal gyári munkásnő igyekszik legnagyobb csoport felé. Mivel az egyik ur« nánál már végzett a turnus, odaküldik, hogy olt könnyebben leszavazhat. De ő csak ma-t.id, mert úgymond: -v
— Kii ilt akarok szavazni, mert itt subb elnök van. ,
És tovább szorong Brónyai elnök-elvtárs szavazó asztala előtt.
Fáradtan jön be egy szellemi munkás f\' ségc. Miközben elintézi a szavazás formai sait, ezt rebegi: v .
— Olyan beteg vagyok, igazán félholt. Üc azért mégis eljöttem szavazni,
Bróuyai elvtárs (az ördög érti, hogyan tud mindenre odafigyelni) jó kabaré humorral megjegyzi rá:
— Jól teszi elvtársnő. A Tisza-rendszer az egész-holtakat is leszavaztatta.
Bájos proletárbaba akar szavazni. Megkérdik tőle, hány éves. Szendén mondja: tizenhat. Jön a sajnálkozó válasz: Elvtársnő nem szavazhat, a tizenhatéveseknek nincs választójoguk. Naiv ravaszsággal vágja erre kl a mentséget:
— Ja, azok nem szavazhatnak?/ Akkor én sak tizennégy évss vagyok.
— A nagykanizsai forradalmi törvényszék Ítélete. A kanizsai forradalmi törvényszék tegnap délutáni ülésében Domonkos Kálmán murarátkai lakost tiltott szeszfogyasztás miatt egy havi fogházra és 200 korona pénzbüntetésre Ítélte.
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919, április 12.
— A kanizsai saovjat első Illése. Nagykanizsa városának bélfőn megválasztott Munkás-, Katona- és Paraszttanácsa ma szerdán este V,7 önkor tartja a városlráz nagytermében első ülését. Az ülés tárgysorozatán a Forradalmi Kormányzótanács XXVI. sz. rendeletének 9. § a értelmében kijelölendő liuszlagu intéző bizottság és a 10. §-a értelmében a járási tanácsba delegálandó harminc kiküldött megválasztása szerepel. (Az intéző bizottság tagjai a szovjetek országos gyűlésének is tagjai.) A szovjet ülése nyilvános, de a közönség csak a terem karzatán jelenhet meg, az ülésterembe csak a szovjettagok léphetnek be a Direktórium meghivó levelével.
— Holnap megnyílnak a kanizsai Üzle-tok. A nagykanizsai direktórium intézkedésére holnap, csütörtök reggel megnyílnak a kanizsai üzletek, amelyek a forradalmi kormányzótanács leltározási rendelete miatt több mint két hét óta zárva vannak. Ezalatt fellcltározták őket, napvilágra kerültek a készlelek, megválasztották a házbizalmiakat, a Kormányzótanács rendeletekkel megállapította, kiknek mit és mennyit szabad vásárolni. Holnap reggel tehát megindul a rendes üzleti forgalom; Nem a régi, hanem a rendes, amelyben nem a pénz ad jogot a vásárlásra, hanem a szükség. A közszükségleti cikkeket csak az vásárolhatja, akinek a házibizalmija igazolja, hogy szüksége van az árura. A házbizalmi férfiakat és nőket ma délután 6 órakor a városház nagytermében instruálja kötelességeikről Adler Béla termelési biztos-elvtárs. Legközelebb részletesen közöljük azokat a közszükségleti cikkeket, amelyek utalványra vásárolhatók. A nem közszükségleti cikkeket árusitó üzletekben (női kalap-szalonok, ékszeiüzletek stb.) már tegnap óta minden korlátozás nélkül lehet vásárolni, s ezekben nem is lesz utalványkényszer.
— Uj iparengedélyek Nagykanizsán. A
városi tanácsot helyettesitő direktórium a legutóbbi napokban az alábbi uj iparengedélyeket adta ki; Kaufmann Adolné és Wollák Erzsi fényképészeti ipar, Janisa Mátyás férfiszabó, Walaschek Gyula cipész, ^udri Júlia női szabó, Donátit Ferenc lát/és ^íüszetész (hatósági engedély), Molnáty Oéiá cipész, Kovács Imre férfiszabó, Petőfi Sándor cipész, Tascltner József csizmadia, Gyergyák Pál cipész, Nenusics Mihály utcai cipőtisztító, Vádi-tták János asztalos, Varga István cipész és Klein Regina női szabóipar üzésére.
— 40 waggon amerikai zsír Budapestnek. Vasárnap került a nagyközönség elé a Magyar Tanácsköztársaság és Smuts tábornok jegyzékváltása, melynek többek közt legjelentősebb pontja volt az a követelés, hogy az antant lássa el Magyarországot zsirral és szénnel. A jegyzékváltásnak az első örveudetes következménye máris mutatkozik. A gyékényes, állomásparancsnokság tegnap este telelonou jelezte a nagykanizsai direktóriumnak, hogy hétlön éjjel a gyékényes! állomáson át 40 waggon amerikai zsirt szállítottak Budapestre. Ez a zsirmennyiség legalább 4—5 hónapra ledezi a főváros szükségletét, melynek ellátása eddig a vidék feladata volt. így most ez a 40 waggon nemcsak a főváros zslrinséget enyhíti, de közvetve az egész országban feljavítja a zsiradagokat.
— A nagykanizsai Magántisztviselők
szakszervezete ma este 8 órakor választmányi gyűlést tart a Munkáspáholyban. — Felhívatnak egyúttal mindazok a kartársak, s kartársnők, akik a gyorsirási- és könyvelési tanfolyamon résztvenni akarnak, ezt azonnal Jelentsék be a titkárságnál.
— Mindenkihez I Egyes hitvány emberek, akik a vallást mindig politikai célra használták ki és a vallás kihasználásából \'hizlalták magukat, az a hazugságot terjesztik, hogy a proletárdiktatúra a katholikus vallást el akarja törölni. Ez a legszemenszedettebb aljas hazugság es csak arra való, hogy a becsületes dolgozó embereket félrevezessék és újra zsebrákok és nagybirtokosok igájába hajtsák. Mi a vallást mindenki magánügyének tekintjük, azt soha nem bántottuk, és aki mást hirdet alávaló rágalnia\'zó. iFelhivjuk a jóhiszemű becsületes embereket, hogy az illetőket csipjék fülön és állítsák forradalmi törvényszék elé. A tanácsköztársaság kormányzótanácsa. Nagykanizsa, 1919. április 9. Direktórium.
— A nagykanizsai gyárak termelési biztosságának ideiglenes helyisége a Mercur-gépgyár irodájában van. (Telefon 332.) A biztosság hivatalos órái délután 2-től 5 óráig vannak: — Itt közöljük a gyári termelési biztosságnak azon tilalmát, mellyel megtiltja, hogy a gyári íogatokat az alkalmazottak, vagy bárki más magáncélokra használják. E tilalom értelmében tehát ezentúl a városon kivül fekvő egyes gyárak lisztviselői sem járhatnak kocsin hivatalba.
— A hadiözvegyek és hadiárvák nyugdija. Az állami pénztári hivatalok utasítást kaptak, hogy a volt közös katonák özvegyeit és árváit hívják föl, hogy közöljék saját érdekükben a felszámoló közös pénzügyminisztériummal (Wien, I. Singerstrasse 17.) a következő adatokat: milyen nyugdijat élveznek, ennek évi összegét, a pénztár megnevezését, ahol a pénzt kapják, nevüket, lakóhelyüket és illetőségi helyüket. Ezekhez az adatokhoz az állampolgárságot, illetve községi illetőségüket igazoló helyhatósági bizonyítványt is csatolni kell.
— A Piros bugyelláris. A nagykanizsai
feetömunkások szakszervezete vasárnap este nagyszámú közönség előtt rendkívüli sikerrel adta elő a .Piros bugyelláris" cimü népszínművet. A főszereplők igyekeztek a legjobbat produkálni és ez sikerült is nekik, ugy, hogy nagyon sokszor nyiít szilien kitapsolták őket. Különösen jók voltak Benedek Annus, Koczor Imre, Garai Gyula, Farkas Bözsi, Horváth Sándor, Koczor Ferenc, Szakácsics Károly, Gerócs István elvtársak. Kisebb szerepeikben kiválóan megállták helyüket Selncr Sándor, Németh József, Kamper Gyula, Váradi Gizike, Kohári Boldizsár, Piru Bözsi, Szabó Mariska, Kornis Margit, Köszönetet mondunk a kitüuő rendezésért Bágyoni Szabó Ödön elvtársnak és az ének kíséretért Bágyoni Szabó Ödönné clvlársnőnek, valamint Kremzier Ernő elvtársnak, aki a sugó szerepét töltötte be. — A rendezőség.
— Eltűnt k\'itya. Misszi névre hallgató barna, mellén szürke, rövidszőrü vizsla, kedden délután 6-7 óra közölt a helybeli alreálisko-Iából elveszett. Biztos nyomravezető, vagy az esetleg megtaláló 50 K jutalomban részesül. Cim: a Teleki-uti tdreáliskola (uj kaszárnya) kapusa.
— A nagykanizsai háborús segélyezés
bizottsága (jóléti bizottság) iölbivja a város mindazon közsegélyezésre szorult szegényeit, az Özvegység, betegség, rokkantság folytán keresetképteleneket, a hadi áivákat, a többgyermekes hadi özvegyeket, hadifogolyíeleségeket és egyéb vagyontalanokat, akik ettől a bizottság, tói eddig segélyezésben még nem részesültek, hogy sfgélyigényeiket folyó április hó 13-án délig a bizottság irodájában (Zrínyi Miklós utcai polgári iskola földszint 4. számú terem) hétköznaponkint d. e. 9—12-ig és délután 3—5 óra között jelentsék be.
— Felülfizetések. A Hadirokkanlak március 15-iki hangversenyén a következő felülfizetések eszközöltettek, amiket ezennel köszönettel nyugtáz a vezetőség És pedig: A 20. magyar gyalogezred tisztikara 300 Koronát, Adler Miksa 200 Koronát, Szabó Antal, Kisfaludy Gyula 100-100 Kt, Dukász Dávid, Glasgal Viktor, Berzel Albert, Aden Mehmed, Skopál Lajos, Székely Vilmos bútorkereskedő, Weiszfeld és Fischcr, Vig cimborák 50-50 Kt, N. N. 43 Kt, Dr. Krátky István 40 Kt, Dr. Sabján Gyula, Lenk Józsefné 30-30 Kt, Schlesinger és Reisz 21 Kt, Simon György, Glosz József, Dr. Bartha József, Adler Béla, Snefí József, N. N., N. N., Darvas Lajos, Stern József, Rosenberg Salamon, Grünbergcr Sándor, Dr. Sándor Miklós, Kéri Jenőné, Heider József, Strok Pál, Deulsch József, Kálardi Albert, D. V. tisztviselők, N. N. 20—20 Kt, Székely Nándor 16 Koronát, Tóth József, Leipzig százados, Köő János 14-14 Kt, Polgár Manó 11 Kt, Dr. Halphen Jenő, Récsei Imre, Dr. Lukács József, Tenner József, Harkányi István, Kohn L. I.ajosné, Halmos József, Koch Vilmos, Stoiner Jenő, Reisz Lipót, Ve-szelák Nándor, Schönbcrger Aladár, Simkovics, Vugriuecz Károly, Szekeres Dezső, Dr. Goda Lipót, Szigriszt százados, Szántó Imre, N. N., Spigl Géza, Boer Gusztávné 10-10 Kt, Vida Ernő, Sidó Béla 6-6 Kt, N. N., N. N., Somogyi Zsigmond, N. N. 4—4 Kt, Dr. Gyulai Béla 3 Kt, N. N. 5 Kt. Skrilecz József 5 Kt, N. N., N. N, N. N., N. N. l-l Kt.
Perfekt ezabónő házakhoz ajánlkozik. Megkereséseket a Zalai Hírlap kiadóhivatalába kér.
Házmester! állásra ajánlkozik, egy háromgyermekes hadiözvegy. Cime Bratkovics Jánosné, Alsólendva,
CokoritínS
felvételik- — Cím a kiadóban.
UftANIA K^ö
1919. úprllll 6610. ti 11 én. Löth lla (s Petertfv Riflra feUépte
GOG
társadalmi dráma 4 felvonásban.
Elffnrth?flU • Hétköznap 5 és 7-kor, vasár- és ClüUUlhu.V ünnepnap 3, fél 4 és fél 8 órakor.
VILÁG
nagymozgószinház Szarvas - szálloda.
1919 óurllls 8. és 9-én. Két részben csak 6 napig lisz láttató!
, I. rész.
Rejtelmei tőrtánet 5 nagy lelwnáflmL
RI/iArlfknk\' Hétköznap 5 ét 7 órakor. Vasár-CilUaUttbUI. és ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
Zalai Hírlap
«*C7*i«nra naponta Miután 4 órakor. Harl előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., rléékre postán 4-BO kor. Egye* uia SO fillér. 1 Nylltttr éa hirdetések díjszabás szerint. POLITI KAI NAPILAP Szerkesztésé*: Csengery-nt 7. szán. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér 1. - Telefon 182.
VII. évfolyam. Nagykanizsa 1019. április 10. csOtörtBk | 81. szám.
Jugoszlávia nem támad
ellenünk.
Budapest. A Jugoszláv Távirati iroda hivatalosan jelenti: „A párisi legfőbb haditanács azt a kérést Intézte Jugoszláviához, hogy hadseregével vtgyen részt a bolsevizmus elleni akcióban, különösen Magyarország ellen. Mint beavatott forrásból értesülünk, a szerbek, horvátok és szlo vének királyságának kormánya ezt a a követelést visszautasította, és azzal indokolta álláspontját, hogy az antant nem Ismerte tnég el a szerbek, horvátok és a szlovének országát." A belgrádi Távirati Iroda közleménye
azután elkesergi, hogy Magyarország-
fal két oly állam, Cseliszlovákország s Románia határos, melyeket az an-
tant már elismert; és megjegyzi, hogy Jugoszlávia csak akkor lép akcióba a bolsevizmus ellen, ha nemzeti aspirációit teljesítik. Nyilvánvaló, hogy Jugoszlávia az antant állítólagos követelését zsarolásra használja lel, mint ahogy bizonyos, hogy Jugoszlávia proletártága sem feltetekkel, sem teltételek nélkül nem mozdítható meg a magyar tanácsköztársaság ellen.
egfti Európában
terjed o bolsevizmus.
Welmar. A birodalmi kormány ismét ideköltözött. Tegnap este minisztertanács volt, mely a késő éjjeli órákig tartott és a birodalom súlyos belpolitikai helyze-zetével foglalkozott. Berlinben a tanácskongresszuson Ledebour azonnali szaba-donbocsájtása körül súlyos konfliktus támadt, mert a kormány tudni sem akar Le-bour szabadonbocsátásáról, mig azt a munkásság, sőt a kormányszocialisták nagy része is követeli. A kormány minden tüntetést és mozgalmat fegyvereá erővel akar elnyomni és minden intézkedést megtett az erőszakos beavatkozásra. Beszélik, hogy Nosket, a vérengző hadügyminisztert diktátorrá nevezik ki.
Berlin. A müncheni események következtében a berlini munkásság körében is rendkivül nagy lett az izgalom. Ha a ta . nácskongresszus megnyitására tervezett általános szitájk a Scheidemann-kormány nagy katonai intézkedései következtében elmarad is, a helyzet a végsőkig fes?íilt. fűidig többségben voltak a koirnányszo cialisták, de Ledebour fogvatartása miatt könnyen kisebbségben kerülhetnek. A kor-máay katonai intézkedései miatt is nő az elkeseredés és mind többen pártolnak át a független szocialistákból is a kommunistákhoz. A látszólagos nyugalom ellenére Is rendkívül harcias a levegő, és senki nem tudhatja, hogy a kormány ellen felgyülemlett keserűség nem tör-e kl a napokban.
Majna Frankfurt. A spartakuszok vezetőinek agitációja következtébenj a Ruhr-vidék bányásztrájkja ma tovább terjed.
Wöllersdorf. Az itteni munició - gyár összes munkásai sztrájkba léptek. A tisztviselők szintén anyagi követelésekkel álltak e!ó és csatlakoztak a sztrájkhoz.
Róma. A munkáskamara mára 24 óra sztrájkot rendelt tiltakozásul a párisi konferencia lassúsága és tárgyalási rendszere ellen, valamint az igazságos béke, a proletárság igazának közvetlen elismerése melleit és a berlini Vörös Hét áldozatainak ünneplésére. A rendőrség betiltotta az utcáig ünnepléseket, de a munkásság elhatározta, hogy kikényszeríti a főbb utakon való elvonulást. A nyomdászok egyön\'etü elhatározása folytán a lapok sem jelennek meg.
Ollion nem engem
Amerikát rtfnktímadnl-
számlán javukra írják, A becslés és osztályozás munkáját hat bizottság végzi, melyben a pénzügyi népbiztos és a Hitelbank bizalmi testülete képviseltetik magukat.
Oenf. A Newyork Herold párisi lapja jelenti: Wilson a párisi sajtó képviselői előtt tett nyilatkozatában kijelenti, hogy ő semmi szín alatt nem törődik bele és nem \'OH, hogy az antant fegyveresen lépjen fel Középeurópa ellen. Mindenesetre tudni fogja a módját, hogy megakadályozza benne Amerika részvételét.
tlémetorszfifl a tünk szélén.
Berlin. A birodalmi költségelőirányzat 14 milliárdos egyenleg mellett is 7 milliárdos deficitet mutat, melyre fedezet nincs. A kormány ezt a hiányt adóbevételekkel reméli csökkenteni. Schiffer pénzügyminiszter kijelentette, hogy a pénzügyi helyzet rosszabbodása várható, s hogy a következő költségvetések még rosszabbak lesznek. Emellett nem tudni, milyen kártalanítást keli Németországnak az antant részére fizetnie. Német-Ausztria csatlakozása is ujabb nehéz terheket hozna magával.
Moglmdltllk o vetOmuvokat.
Budapest. A Tanácsköztársaság földművelésügyi népbiztosa az ország területén forgalomba kerülő és szabad kereskedelmi forgalom tárgyát képező legtöbb kerti és mezőgazdasági vetőmag árát 1919. szeptember l-ig terjedő hatállyal megállapította.
Az ékszerek beszolgáltatása
Biuh.past. A Hitelbank József-téri fiókjában hétfőn kezdik az 500 koronánál drágább áru ékszerek osztályozását és megbecsülését. — Kedden a magánosok kerülnek sorra, kik a 2000 koronánál értékesebb ékszereket tartoznak beszolgáltatni. A tnagánfelek a beszolgáltatott ékszerekről nyugtát kapnak s az ékszer becsértékének megfelelő összeget folyó-
Munkűbon o szovjetek.
A nagykanizsai városi és járási tanácsok első ülése.
— Saját tudósainktól. —
A nagykanizsai Munkás-, Katona- és Pa* raszttanács tegnap este a városház közgyűlés-termében taitotta eiső ülését. Sneff József elvtárs politikai megbízott magával ragadó lendületes beszédben nyitotta meg az ülést.
— Akik Itt a proletárság akaratából együtt ülnek — mondotta többek közt — biztosan megtalálják a módját és rendelkeznek a képességgel, hogy a szociálizmus igazságait tettekre váltsák és e város naggyátételét előmozdítsák. Nagy feladatok várnak ránk, millió bűnt és sérelmet kell orvosolni. De biztos kalauzaink nekünk Marx és Engels eszméi. Ai egyesek kezébe tévedt nagyvagyonoknak • szociális állam kezében összeropparitva, szét kell hullani, hogy parcellákra esve a millióknak jusson. A múltban a falu a város ellen, a varos a ialu enen küzdött, ruost már majd közös munkával haladhatnak a közös cél felé. Hisz a tanácsok nem különböző pártok küldötteiből állnak, haneui az egységes proletárságé, mely egységes erejével egy kivánságért küzd: hogy minden a dolgozó proletáré legyen.
A napirenden a városi intéző bizottság és a járási tanács tagjainak megválasztása volt. Földes Miklósné, Balázs ErnÖ, Kolarics Imre, Jaberics Lajos és Beck Soma elvtársakból álló bizottság szedte össze a szavazatokat, melyek eredménye majdnem csorbítatlan egyhanggal az alábbiakat választotta meg.
Nagykanizsa ;áros tanácsa intéző bizoiu/ gának tagjai lettek, egyben tehát a szovje. •• országos kongresszusának (a proletár pari mentnek) is tagjai: Sneff\' József, Marvalics József, Samuelly Ottó, Polai János, Tálosi Lajos, Kandi Ferenc, Dr. Havas Hugó, Bró-nyai Lajos, Adler Béla, Földes Miklósué, Siukovics Sándor, Dr. Fodor Aladár, László Vilmos, Savanyu Ferenc, Kleinfeld Ignác, Verem István, Dömös Oyula, Plánder Boldl« zsár, Jaberics Lajos és Tibotya József elvtársak.
A nagykanizsai járás tanácsába a következőket delegálta a szovjet: Sneff József, Mar-valics Józsel, Wugrinecz Károly, Polai János, Posner Izidor, Tálosi Lajos, Brónyai Lajos, Dr. Elek Mór, Tóth György, Dr. Bartha József, Jancsect Imre, Beck Soma, Zsohár Üyula, Balázs Ernő, Földes Miklós, Báron Ferenc, Bárány Antal, Horváth János, Szenes Dezsőné, Virág János, ifj. Plánder Boldizsár, Dr. Viola Ignác, KommarszJta Fiigyes, András Lajos, Kovács Endre. Szedlmayer Ferenc, Pálfy Zsigmond, Rozsonics Erzsi, Ország üyörgy és Flumbort Muczer György elvtársakat.
A választások megejtésévíí Földes Miklós elvtárs a Járási tanács tagjait külön is felkérte, magyarázzák meg teljes ügyszeretettel a falvak x lakóinak, hogy minden taipalattnyi föld meg*
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919., áptUis. 10.
rmmluUév* a proletárság érdeke. Ne kellje* majd végrehajtani azt a készülő \' re»<telelet,
melyntk értelmében elveszik a földit attól, aki pavfaieoii hagyja. Ilyenek ue legyenek.
Sneff elvtárs ujabb lelkes beszéde után Néma József elvtárs a zsirclosztás nehézsége miatt interpellált. A Direktórium megnyugtató válaszát a szovjet tudomásul vette és Brónyai
Lajos elvtárs pol. maizott a* ülést bezárla.
*
Ma délelőtt roáx a járási Tanács is ülést tartott Nagykanizsa 30 delegáltjával és megválasztottak a 15 tagu járási intézőbizottságot.
H IR E K •
— A visszatéri fiatal foglyokhoz. A magyar hadflgyi népteztjssrtg 7353/cln. 6. 1919. számú rendelete kapcsán a volt hadseregben tértyleges katonai szolgálatra eddig kötelezel! 1896, 1897. és 1898 születésű évlolyambeli, hadifogságból visszatérő egyének a vörös hadseregbe való belépésre felszólitandók, de erre nem kötelezendők. A leszerelési illetékre való jogosultság az eddig kiadott rendeletek értelmében érintetlen marad. Budapest, 1919. ápr. hó 9. Hadügyi népbiztosság.
— A forradalmi törvényszék Ítélete. Tegnap délután a nagykanizsai forradalmi törvényszék a Vörös Hadsereg három árulója felett Ítélkezett, akik szolgálati utjukon Szepetneken lerészegedtek és a lakossággal erőszakoskodtak. Az ítélet mindhármukat kitaszította a Vörös Hadseregből s ezenfelül egyiküket Varga Jenőt egy évi, a másik kettőt: Orbán Józsefet és Kiülai Lászlót 6 — 6 havi fogházra Ítélte, Negyedik társuk is voll, Geigler József váci születésü vörös katona, aki azonban bűnét még azzal is tetőzte, hogy megszökött s igy nem volt eddig felelősségre vonható Mára Oeigerről az ia kiderült, hogy itt elkövetett gyalázatát megelőzően már Pesten is összeütközésbe került a forradalmi törvényszékkel, s Pestről is ugy szökölt meg. Körözik.
— Országos vásár Nagykanizsán. Április hó 14-én az országos vasár ló és szarvasmarha (elhajlással mrg lesz tartva.
— A házblzalmi férfiak és nök kötelességei. A házbizalmi férfiaknak és nőknek óriási tömege jelent meg tegnap délután a városházán^ hogy az előadást, melyet Adler Béla elvtárs kereskedelmi termelési biztos a házbizalmiak feladatairól és kötelességeiről volt elmondandó, meghallgassák. A megjelenteknek azonban csak egy csekély hányada fért be a városházi nagyterembe, s igy az előadást meg sem tartották, hanem azt Adler elvtárs sajtó utján az alábbiakban hozza az érdekeltek tudomáséra:
A házbizalmiférfiak állítják ki az egyes cikkekre szóló utalványokat; kötelességük megvizsgálni, hogy az illető lakósnak a kért árucikkekre tényleg szüksége van-e. A bizalmi* férfinak joga van a tényleg fennálló szükség* ről a l«ká»ban meggyőződni; A rendelke ésre álló készleiek csekélységére való tekintettel a bizalmi férji ab csak a legszükségesebb csekkben utal jónak ki árul. Luxuscikkekre utalványt nem kiállítani kell, Minden bizalmiférfi utalványköny vet kap. A könyvben lövő lapok leszakítható részét a bizalmilérii kitöltve és aláirva a lakósnak adja átk aki az utBlványt az élelmezési hivatalban elhelyezett kereskedelmi biztosságnál lMUmorts végett, bemutatni tirtozik. A betelt könyvecske a keresk. blz.osságnál leadandó. — A blzalmiférflak mükCdéaél a dl-rektörtöm esetenként kiküldöttek utján ellenőrzi.,— Ac üzletekben i mazimált cikkek ár-
;;■ jegyzéke ki van függesztve. A mazimálásnál magasabb árat a kereskedők nem kérhetnek. Visszaélés eseten az illető kereskedőt a kereskedelmi biztosságnál fel kell jelenteni. A maximális árak áthágóit forradalmi törvényszék elé állítják.
— Ingyen főzelék szegény proletároknak. A Magyar Mezőgazdák Kereskedelmi Részvénytársasága Nagykanizsán, Csengery-ut 6, szám alatti Irodájánál, illetve élelmezési üzleténél a Direktórium jóváhagyásával szombaton, e hó 12-én reggel 8 órai kezdettel 600 szegény proletár család részérc savanyitott káposztát fog ingyen kiszolgáltatni. Az Igényjogosultak megfelelő edényt hozzanak magukkal. Az igényjogosnltságot a Direktórium által kiküldendő bizottság fogja ellenőrizni. Esetleges visszaélések megbüntettetnek. Az illetékes adag megállapításához ajánlatos a közélelmezési beszerzési könyvecskét mindenkinek magával hozni.
— A Kanizsa TQkrc ezentúl szombat helyett hétfőn a déli órákban jelenik meg.
— Magánfogatok bemutatása. A direktórium elrendelte, hogy a város területén lévő összes magánfogatok, nem véve ki az üzemek tulajdonában levő hintókat sem, holnap pénteken reggel jelenjenek meg a városház udvarán.
-T- A kanizsai közalkalmazottak fogyasztási szövetkezete. A helybeli tényleges és nyugdíjas közalkalmazottak „fogyasztási szövetkezetének" üzletrészt jegyző ivei a mai nap* pal az egyes hivatalok címére külön ki lettek bocsátva. Egy üzletrész után 50 korona és minden\' egyes rész után 2 kor. 40 flll. alapítási költség fizetendő be és pedig 7 kor. 40 f. az üzletrészek jegyzésekor, s a további 45 kor. az alakuló közgyűléstől számított 10 nap alatt. Az alakuló közgyűlés f. hó 16 án d. u. 3 órakor lesz a törvényszék fötárgyalási termében. Azok a hivatalok, amelyek jegyzési ivet tévedésből nem kaptak; pótlás végett forduljanak a mozgóposta főnökséghez (Pintér Nándor postatiszt). Ugyanott részvényjegyzések is elfogadtatnak.
— Köváesszén szükséglet bejelentése. A direktórium (elhívja mindazokat a kis és nagyüzemeket, melyeknek üzemük fenntartá* sához kovácsszénre vau szükségük, hogy szükségletüket legkésőbb holnap, péntek délelőtt folyamán jelentsék be a direktórium I. ügyosztályában.
— A szarvasmarhák fertölenltése. Elrendeljük, hogy minden szarvasmarha tulajdonos legelőre kijáró szarvasmarháiról esténkint mikor a legelőről hazaérkeznek, a kullancsokat szedje le, mert ezen kullancsok idézik elő a szarvasmarhák vérvizelését, (vérhugyozást) amely nagyobb részt elhullással végződik. A kullancsokat mielőtt leszedik nyerscarbol, ter-pentin vagy petróleummal kell még a szarvasmarhákon: bekenni}. hogy elbóduljanak. Ezen védekezéssel 15—20 drb. szarvasmarhát lehet évenkint: az elhullástól megmenteni. Nagykanizsa, 1919. április 1-én. Direktórium.
— Ifjúmunkások figyelmébe. Vasárnap, 13 án délután 3 ómkor gyűlést taitunk a Munkásotthon: nagytermében. Tárgy ? Az ipa ros-tanulók fiietésrmdeiése. A tagok teljes számú megjelenését kéri a vezetőség.
■ {■
dohánynagyAruda Nagykanizsa
Ajánlunk legjobb minőségű szivarka hüvelyeket, szivarka papírokat szivar é« szivarka szopókákat szivarka te dohánytircákat, — levélpapírokat, — képeslap újdonságokat.
MttkfsiMttfei
BéJKuárndQ
Harmat 9fnf*it rftfö4 és női dl
vatáru üzletét Bazár udvarban a Délzalai
Takarék fejjárata mellett megnyitotta*.
1 111 . \'..\' M úix rm aton éllili ■ ajánlkozik
egy háromgyermekes hadiQzvegy. Cime^
Bratkovlcs Jánosné, Ateóleüdva. ,
Varrodóműi
SuíúMit 8. színi, Dr. RottaWld flíyuéd háziba helyeztem dt.
Boron Mid m am
IIDANIA Moagókép-palota, Rozgonyl UXJtlllM utca 4. sz. - Telefon 259.
1919. úprllls hó idé! 11-én. L6tb Ha ii Peterfj Klára filiftfte ir
társadalmi dröma 4 felwnfljlm
Pfflnrfátftb* HátMsnapfite 7-kor, "si* és LlUÜQUlCÍ!- Ünnepnap 3, léi 4 és (él 8 ómkor.
FWé» HéiKiiy ^yMéé&f
ranklin = kézilexikon
3 tartó* dlsxkdttaban, 99 K boltl_árban.

Wiltfts Jiznf HmkimlittsébBii
Tekintve azon körülményt, hojy a „Pallas" lexikon elfogyott, a a Révai féle még néhány év múlva lesz teljes, a Franklin lexikon nétkOHJzhetetlén.
If 11 JB |2 nagyntozgóaalnház WILflII Saarvas - szálloda.
1919 Mlls 10., 11. is 12-én. Húxodlk rísi csak 3 boíb lm íltlntó I
II. rész.
Rejtelmei fórtéief 5 Hogy fdwiHMHri.
. Hétköznap 5 és 7 órakor. Vasár-
• és ünnepnap 3, 5 és 7 ómkor.
\' i
Zalai Hírlap
M*tT«i«niK naponta délután 4 órakor. I tavi előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., »ldékrc postán 4-BO kor. Egyes szám 20 fillér. Nyiltttr és hirdetések díjszabás szerint. | P O L 1 T 1 K A 1 N A P j L A P | j Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i 1 Deák-tér 1. - Telefon 182.
VII. évfolyam. | Nagykanizsa 1919. április 11.- péntek jl 82. szám.
A horvátok a szerbek ellen.
Bécs. A Neues Wiener Tagblattnak táviratozzák Luganóból: A zágrábi francia katonai misszió tiltakozó írást kapott a horvát parasztpárttói a szerbek horvátországi erőszakosságairól. A parasztpárt arra kéri a missziót, hogy juttassa el tiltakozását a párisi békekonferenciához, amelytől azt követelik, hogy Horvátország önálló maradjon és a szerbek azonnal hagyják el annak területét. Felsorolják a szerb katonáknak a horvátok ellen elkövetett kegyetlenkedéseit, fOfftt-Isn horvát parasztköztársaság kikiáltását k6vstsllk és kQlön horvát nsmzstgyQlés összehívását.
Zágráb. Jugoszláviában oly komoly ellentétek vannak az egyes nemzetiségek között, hogy a kormány nem is gondolhat a bolsevizmus elleni fellépésre, amire a párisi konferenciától felszólítást kapott.
Az orosz szövetségesek letörték a reakcionáriusokat
..fv , ■ — • - t
Pétervár. Hivatalos. Az orosz szovjetköztársaságnak az elmúlt hónapban a reakció hatalmas offenzivájával kellett megmérkőznie, melyet minden oldalról, kívülről és belüről inditottak ellene. A szovjetköztársaság újból győztesen került kl és Ismét bebizonyította szilárdságát, s az orosz nép rendithetlen elhatározását, hogy minden fenyegető hatás ellen megvédi magát. A támadás terve félelmeles volt és Perm elfoglalásával kezdődött. Azznl egyidejűleg, hogy Kolcsak összeszedve minden erejét keletről készült hatalmas csapásra, nyugatról Foch útmutatására a német, finn, lett és eszt fehérgárdák rohanták meg a szovjetköztársaságot. Ugyanekkor Varsóból Noulens vezc lésével hatalmas ellenforradalmi mozgalom indult meg, a frontmögötti falvakban és a Volga mentén egyre terjedő oknélküli zavargások törtek ki. Az ösz-szeesküvések mindnagyobb méreteket öltöttik, mígnem napfényre kerültek és szálaik elvezettek Janin tábornokhoz Omszkba, Niesel tábornokhoz Varsóba, Berthelothoz, Anselmhez és Franchet d\' Esperayhez Jassyba. Az orosz nép győzedelmeskedett, a forradalom összeomlott és a félrevezetett munkások és parasztok megujult ragaszkodással tértek vissza a szovjetköziársa sághoz.
A bolsevizmus utja.
Lu^ano. Olaszországban megalakultak a munkástanácsok. Milanóban már i proletárság kezében van a hatalom,
Rómában a bolsevista-kommunisták
^Ssen dolgoznak. Rómában a köz-
(.ükségletl cikkekben mutatkozó nagy
lány nagy összeomlásra vezethet. A
v
lakósságnak halálbüntetés terhe mellett tilos a fegyverviselés, ellenben a királyi család állig fegyverkezik/ A királyi palota őrségét francia\'katonák adják, s az őrséget megkettőzték. Egyik olasz kikötőben fűlött hajó várja a királvt szökésre készén.
Berlin. A birodalmi munkaügyi hivatal, a bankok vezetői és a banktisztviselők szakszervezetének képviseiői közölt megindult egyeztető tárgyalások tegnap éjfel végleg megszakadtak. A berlini bankhlÉ-talnokok ezérl általános sztrájkra hivwk fel berlini, hamburgi és lipcsei kollégáikat.
Bukarest. A legutóbbi napokban itt súlyos zavargások törtek ki. A kivezényelt katonaság nem volt kapható arra, hogy a tüntetők ellen fellépjen. A forradalom kitörése minden pillanatban várható.
Uj. bonyodalmak
a békekonferencián.
Budapest. (Szikratávirat) A Newyork Times jelenti Párisból: A békekonferencia helyzete ujabban azzal komplikálódott, hogy Lloyd Georgehoz az angol alsóház 300 tagjának aláírásával sürgöny "érkezett, melyben azt követelik, hogy a konferencia Németországtól Angliának teijes hadikárát követelje. Hir szerint Lloyd George hétfőn visszatér Londonba, hogy a képviselőkkel megbeszélje a helyzetet.
Nagykanizsa példája.
Eger. Eger város és vui-ikének prole-társága mezógazdaségi szakosztályt létesített, mely elhatározta, hogy Kaposvár és Nagykanizsa szép példáját követve Eger vidéke is akciót Indít a fővárosi proletárság élelmezésének feljavítására. Sőt már meg is kezdik a szállítást Szombaton 360 juhot és 15 ökröt indítanak útnak Budapest felé. Egyben a vidékről Egerbe is lioznak 150 juhot.
Repülök jelentkezzenek!
Budapest. A hadügyi népbiztosság rendeletben hivja fel a repülő szolgálatban kiképzett katonákat, hogy jelentkezzenek a Vörös Hadseregbe. Repülőket toborzó bizottságok működnek a budapestin kívül az albertfalvai, győri, kaposvári, szombathelyi, kecskeméti, békéscsabai és debreceni repülőtelepeken.
Kivégzett zendülő.
Sopron. Az innen Fülesre kiszálh forradalmi törvényszék golyó általi halálra Ítélte Szedeniker Antal plébánost, ki Fülesen fegyveres csapatot vezetett a Vörös Hadsereg katonái ellen. Az ítéletet kihirdetése után félórával végre is hajtották. A plébános 15 főcinkosát 1 — 6 évi fegyházra ítélték.
A nagykanizsai kereskedelmi biztos elrendelte, hogy az Qzletek további Intézkedésig 7 árva tartandók. Csak azok tart hatók nyitva, melyek a leltározáskor is nyitva lehettek.
. Miért nem állunk a területi Integritás alapján ?
A vámhiz az emberi és \\. állampolgári jogok folytonos sérelme. Proudon.
Amikor liresztiitovszkban TrockiJ az ablakán át beszelt a világ népeihez és Holímann tábornok kardjára csapva a legszégyenteljesebb imperialista békét diktálta az első szovjetköz-társaságnak, még az orosz kommunisták között is sokan okádtak, akik a megalázó béke aláírása ellen foglallak állást. A breszti béke feltételeiből világosan látszott a militarista Németországnak az a tendenciája, logy a kommunista tanácsköztársaságot tulszoiitsa a Narva folyón, izolálja saját ipaii területeiről elvágja a tengertől és a hermetikus elzárás metódusával a bolsevizmus! Ázsia felé irányítsa. Maga Trockij is érezte ezeknek a feltételeknek a súlyosságát és nem akarvái, viselni az ódiu- * mot értük, — megszakította a tárgyalásokat. Ez aggodalmakkal szemben Lenin — ebben az esetben is az előrelátás csodálatos koncepciójával rámutatott arra, hogy tulajdonképpen mindegy, akármennyire szorítsa is hátra az imperialista öiület az uj világrend berendezkedésének első etapját, mindegy, hogy milyen nehézségek, élelmezési zavarok lesznek átmeneti következményei a világforgalomtól való elszigeteltségnek: a kommunista mintaállam bármily kis területen varázserővel ható példa lesz a világ proletárjai számára. Elfogadta Lenin tehát a békét és azokkal szemben, akik mégis elleni z\'ék aláírását, ezt mondotta: .Akármilyen gyalázatos is a béke, mégis biztosítja számunkra a lélekzctvétcl lehetőségét. Ami most következik, az a fellélegzés korszaka".
Az események igazolták Lenint. A. breszt-liiovs/ki békekötés megalázó feltételeket szabott a szovjetköztársaság számára, de az orosz proletáriátus hozzálátott ahhoz, hogy lerakja a kommunista társadalom alapköveit, hogy lélegzetet vegyen az imperializmus fojtogatása közben és példaadásának szüntelen agitációjá-val forradalmositja a nyugat országainak dolgozó tömegét. A lenini koncepció világosan látta, hogy az imperializmus utolsó erőícs<i tésével szemben az eszme hódító erejűn k győzedelmeskednie kell, mihelyt egyetlen oly<i>i archimédesi pontja van a kommunizmusnak, amelyen berendezkedve a kapita izmus korhadt világát kiemelheti sarkaiból. Nem meglepő tehát senki számára tulajdonképpen, hogy a forradalmi kormányzótanács az antanttal szemben nem helyezkedett a területi integritás merev álláspontjára. A kommunista termelési rendben és gazdasági berendezésben teljesen éltest a határok jelentősége, mert nincs kapitalista érdek, amely előírná azt, hogy valamely orsuíg termelési viszonyai miatt elzárkózzék egy másik országtól. A kapitalizmus minden országban harcban állt a másik ország kapitalizmusával, nagyobb hasznot és előnyöket akart magának kizsarolni s ezért szükség is volt arra, hogy vámsorompó\'cat állitson fel, határokat jelöljön ki, amelyen belül a maga elnyomott tömegeit gazdaságilag szabadon
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919, április 12.
uzsorázhatja ki. A magysr agrárfeudálizmus-nak nagy szüksége volt arra, hogy Szerbiával szemben csendőrrel és finánccal elzárható vámsorompója legyen, mert a szerb disznó és marha szabadon jöhetett volna be az országba, itt olcsóbb lett volna az élelem és az agráriusok nem drágíthatták volna tetszésük szerint ezeket a legfontosabb élelmicikkeket. Az ipari burzsoáziának szüksége volt határokra és vámokra Ausztriával szemben, hogy annak olcsó iparcikkei ne jussanak el a magyar proletáriá-tushoz és Románia nyersterménycivel szemben is védekeznie kellett a magas árak fenntartásáért a remegő magyar kapitalizmusnak.
Mindeiek a szempontok a kommunista társadalmi és gazdasági berendezkedésben természetesen hiányzanak. Az országhatárok jelenthetik az egynyelvű és egyfaju népek kulturális egységét, de megszűntek gazdasági egységek kifejezői lenni abban a percben, amikor az egész világ a kommunista termelési rend alapján egyetlen gazdasági egységbe olvad össze. Fölösleges az erdő, bánya, vasérc és földterületek integritását addig védeni, amig a kapitalista kizsákmányolás megakadályozhatná azt, hogy az ezeknek hasznosítására fordított munka gyümölcse azt illesse meg, aki a munkát végzi. Amikor szabad proletárok főderelizációja a természetben ugy sem létező határvonalak kiküszöbölésével a szük ország-keretek helyébe a nagy kommunista gazdasági egységet ülteti, akkor a dolgozó tömegeknek egészen közömbös, l ogy a nacionalizmus a múltban miként használta fel a területi integ ritás jelszavát. A területi integritás ideológiája helyett a proletár ideológia integritásán kell a hangsúlynak lenni.
Ha az adott katonai és hatalmi helyzet figyelembevételével területi koncessziókat is kénytelenek xohiánk tenni, akkor is kezünkben marad az a fegyver, amely a hódítók minden reménységét pozdorjává fogja törni. Hiába kisérti meg az imperializmus utolsó erejével népeket és tömegeket a hódító szándéka szerint ide-odatologatni, kísérletének hajótörést kell szenvednie azon a megismerésen, hogy az emberek a nagyobb szociális nyomás vagy felszabadulás helyeire áramlanak át. Hiába jelöl az entente uj határokat Magyarország tótjai, szerbjei és románjai részéic a tó*, szerb és román elnyomatás területéről szükségkép az elnyomást nem ismerő Magyarországhoz fognak vonzódni mindaddig is, amig a körny-nyezö országokban is diadalmaskodik a forradalom ereje és megszünteti végkép azokat a mesterséges korlátokat, amelyeket a kapitalizmus állitott az országok dolgozó népeinek összefogódzása és forradalmi akarata elé. Ha mi e pillanatban nem helyezkedünk a területi integritás álláspontjára, ez szükségszerűen azért történik, mert egyfelől teljes megnyugvással nézünk a körülöttünk élő népek és világ proletárjainak múlhatatlanul elkövetkező forradalma elé, másfelől, mert nagyon jól tudjuk, hogy addig is, amig ez bekövetkezik, a dunai államok között azon a Magyarországon lesz a súlypont, amely a tömegek számára legvonzóbb ideológiát, a kommunizmust képviselt.
Harmat Simon rőfös és női divatáru üzletét Bazár-udvarban a Délzalai Takarék feljárata mellett megnyitotta.
Háamsstari állásra ajánlkozik egy háromgyermekes hadiözvegy. Cime Bratkovics Jánosné, Alsólendva.
hírek.
A 20-as vörös katonák
tüntetése és Követelései.
— Sajól tudósítónktól. —
Impozáns tüntetést rendezett ma délben a nagykanizsai vörös ezred. Ez egész ezred zárt sorokban felvonult a Marseillaise hangjai mellett a vájosház elé, hol egy kü\'döttség memorandumban nyújtotta át kívánságaikat a direktóriumnak. Mielőtt a bizottság a direktóriummal a kövbtelések tárgyalásába kezdett volna Sneff József politikai megbízott elvtárs a városház erkélyéről beszédet tartott a leisorakozott vörös katonákhoz. Biztosította őket, hogy kívánságaik jó kezekbe kerülnek, várják be türelemmel az elintézést s ne üljenek fel izgatóknak, kik abszurd kívánságok hangoztatásával csak az olyannyira szükséges egységet bontják meg. A katonaság a proletárdiktatúra lelkes éltetésével katonai rendben vonult el.
A memorandum az alábbi kilenc pontot tartalmazza. Követelik:
1. Ad\'er Béla termelési biztos eltávolítását.
2. Az üzletek ipari árucikkei árának 50 százalékkal, az élelmiszerek árának pedig 2) százalékkal való leszállítását.
3. Négytagú termelési bizottság szervezéséi.
4. Az általános munkakényszer életbeléptetését, a munkakerülőknek karhatalommal való kényszeritétét, s a munkanélküli segély beszüntetését.
5. A közfürdőknek hetenkint 3 délutánon a proletárgyermekek és 3 délutánon a vörös katonák rendelkezésére való bocsátását.
6. A lakásbizottság elsősorban a családos vörös katonák részére utaljon ki lakásokat és ezért a bizottságba két vörös katona vonassék be mint bizalmiférfi.
7. A 20-as Vörös Ezred vezetésében szereplő budapesti fiatal, tapasztalatlan és megbízhatatlan egyének azonnal távolittassanak el és helyükbe komoly helybeli munkások rendeltessenek ki.
8 A helybeli szovjet és a 20 as Vörös Ezred bizalmiférfi testülete nélkül az ezredhez ismeretlen parancsnokokat ne lehessen kinevezni.
9. A vöröi katonák étkezési pénzét napi 5 koronáról 15 koronára emeljék fel és a zsoldot előre fizessék. A direktórium az ezred elvonulása után nyomban tárgyalni kezdte a katonai megbízottakkal és a memorandum összes pontjait elfogadták, az első pontot azonban azzal a módosítással, hogy Adler Béla termelési biztos megmarad a helyén, de melléje proletá-riátusokból négy tagu ellenőrző bizottságot osztanak be. A kanizsai munkakerülők ellen pedig sürgősen erélyes intézkedéseket fognak alkalmazni.
— Fél vármegye Nagykanizsa alá van rendelve. Mintegy kél héttel ezelőtt az akkori Munkástanács ülésén hatalmas vihart, a szivek mélyéig ható elkeseredést okozott a régi vármegyei bagolyvárnak, Zalaegerszegnek az a csökönyösködése, mellyel lehetetlensége dacára is, egy csak egypár nappal előbb megkötött rgyezség megszegésével a saját impériumá alatt akarta tartani az egész Zalavármegyét. Azon a munkástanácsi ülésen — most már elárulhatjuk a direktórium és az egész Munkástanács a helyénmaradását tette függővé attól, hogy legalább az egyezségben kijelölt megyerész a kanizsai direktórium hatáskörébe tartozzék. A Zalai Hirlap olvasóközönsége előtt nem kell külön magyarázni, hogy ez az gyöntetü állásfoglalás Nagykanizsa városának, a megyének, s a magyar proletárságnak az érdekében történt. Csak a vasszervezetü nagykanizsai proletárság lehet hivatott arra, hogy a nagykanizsai, letenyei, pacsai, perlaii, Csák-tornyai, keszthelyi és alsólendvai járások centruma legyen, és ezzel párhuzamosan csak mi
tarthalunk igényt arra, hogy e területik fölöslegei felelt rendelkezzünk. Zalaegerszeg régi urai presztízskérdést csináltak az impéikimból és a közérdeket majdnem kisiklatták. Tegnap este azonban a belügyi népbiztosságtól jtaeg érkezett Nagykanizsára az alábbi távirat ai • Direktórium Nagykanizsa.
A zalaegerszegi direktóriumnak a következő táviratot küldtük: Elrendeljük, hogy Nagykanizsa a hozzá beosztott hét játáisal külOn megyei tanácsot, valamint önök is külön megyei tanácsot alakítsanak a Zalaegerszeghez beosztott öt járásból.
Landler Jenő s. k. Vágó Béla s, k.
belügyi népbiztos. belügyi népbiztoi.
Ezzel elérkezett Nagykanizsa oda, hogy csak néhány formalitás kell ahhoz, hogy a régi értelemben is .megyeszékhely" legyen. Nagy-kanizsa megyéje nemcsak a most hozzárendelt öt járásból fog állni, hanem Somogymegye egy részéből is, ahonnan Somogyszentmikló\', Sánc, Bagola stb. már a múltban is kérték, hogy egyelőre legalább élelmezési tekintetben Nagykanizsához csatolják őket. Rövid idő kérdése, hogy az a somogyi terület, mely földrajzi és gazdasági értelemben amúgy is Nagykanizsa Hinterlandja, közigazgatásilag is hozzánktarlozzék.
— Nőgyógyászati osztály a kanizsai közkórházban. A nagykanizsai direktórium kiváló szociális érzékről tanúskodó intézkedéseinek egyikével a városi közkórházban külön szülészeti és nőgyógyászati osztály felállítását rendelte el. Az uj osztály a régi kórházi telek mögött pár évvel ezelőtt épült két hatalmas pavillon egyikében lesz. Tegnap megjelent a közkór ház nőgyógyászati osztályának főorvosi állására szóló pályázati hirdetmény, s annak már eredménye is mutatkozik, még pedig — véleményünk szerint, — végleges eredménye. A nőgyógyászati osztály főorvosi állásának első pályázója ugyanis dr. Dalia János nagy^" kanizsai orvos, aki a pályázati hirdetmény föltételein jóval túlmenő garanciákkal rendelkezik ahhoz, hogy a biztos siker kilátásával pályázzon. Dr. Balla János, aki mint nőgyógyász-specialijta ismeretes városszerte, hat évet töltött az európai hirü magyar nőgyógyász, Tau-fer professzor oldalán, mint egyetemi tanársegéd, holott a pályázati hirdetmény mindössze egy évi kórházi specialista • gyakorlatot ir elő. A pályázat egyébként május elsején jár le, s a pályázatokat a nagykanizsai direktóriumhoz kell benjujtani.
— A Magánalkalmazottak Szövetkezete
f. hó 14-én délután 4 órakor a Munkáspáholy helyiségében igazgatósági gyűlést tart, melyre az igazgatósági tagok pontos megjelenése kéretik.
— A Magántisztviselők Szakszervezete
gyorsirási és könyvelési tanfolyamot nyit í. hó 15-ével. Beiratkozni lehet egész nap a Munkapáholy helyiségében.
IIMHIA
1919. Oprlllí M lum-tn.
A
szégyenfolt
j • ,
Dráma az orosz forradalom Ide Dől ntn nagy felvonóiban.
PlAftftófftlr • Hétköznap 5 és 7-kor. vaiár-% LlUUUUiUrl Ünnepnap 3, (él 4 és fél 8 órako
Zalai Hírlap
u . W,"A* n*P°nt« délután 4 órakor. Havi előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., 1 fldéMrm?í>,tín * EJPm 20 fillér. NylItUr ét hirdetések dlftzabás szerint. j POLITI KAI NAPILAP Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. j Kiadóhivatal i Deák-tér 1. - Telefon 182.
VII. évfolyam. Nagykanizsa 1919. április 12. szombat | 83. szám.
JuioszIM -szouletköztMí.
Elkergették a Karagyorgyevlcs dinasztiát. — Akar.Ufai direktóriuma Mura-frontra utazott. — Nagykanizsára jönnek a szerb proletártestvérek.
M;i délelőtt 10 órakor a világhódító bolsevizmus ujabb diadaláról szóló jelentést kapott a nagykanizsai »direktórium. A jelentés Kaposvárról érkezett, s annak tartalma szerint Belgrádban kikiáltották egész JugosJávia területére a szovjelköz-táriaságot ís a proletárdiktatúrái. Alig félóiával később a Muravonalról is hasonló értesítést kapotl a direktórium, mire ennek tagjai Sneff József és Brónyai Lajos politikai megbizott elvtársak elhatározták, hogy azonnal kiutaznak Murakereszturra s a szerb proletár elvtársakat, akik már letették a fegyverl, mert netn ellenségek tóbbé — meghívják Nagykanizsára, hogy együtt ünnepeljük a proletáiiátus gyönyörű ünnepét, mely n hóditö kapitalizmus egyik Védőbástyájának, <t regi jugoszláv államnak összeomlása folytán ma reggel ránk köszöntött. Egyben elrendelte a direktórium a város utcáinak fellobogózását és értesítették a szerb proletártestvérek érkezéséről az összes helybeli szakszervezetekel s felhívták ezeket, hogy a fogadtatásra minél számosabban vonuljanak ki. Ma délután 5 és 6 óra között jön a szerb proletártestvéreket hozó különvonat, melynek fogadására az állomáson megjelennek az összes szakszervezetek, s a 20-as vőrösezred dlszcsapata. Kirendelték azonkívül oda á kanizsai cigányzenekarok összes muzsikusait is.
Kaposvár. A kaposvári direktórium távirati rendeletére a somogyi demarkációs vonalról parlamenterek a következő proklamációt hozták a velllk szemben állolt szerbek tudomására: „Szerb Testvérek I Hazátok felszabadult a rabigától, fltött a szabadság órája, szabadok vagytok I Belgrádban kikiáltották a proletárdiktatúrát, a királyt és a nagyurakat elzavarták. Nem állunk egymással szemben fegyverben. Francia katonatestvéreink segítettek Szerbia felszabadításában, e munkában ml magyarok is segédkeztünk Hegy megünnepeljük e nagy napot, meghívunk benne tekét Kaposvárra, hogy örömünnepet üljünk. Tiszteletetekre angol, amerikai és francia delegátusok Kaposvárra jönnek. Siessetek, hogy holnap ll-án délután 4 órakor ott legyetek. Aki haza akar menni családjához, az akár Kaposvár, akár Pécs vagy Gyékényes felé hazamehet. Mindenkor kész segitség-tekre. leszünk. Éljen a testvériség I Él-\' Jen a nemzetközi groletáruralom! A ka-■ posvárl direktórium."
E/zel egyidejűleg a .kaposvári direktórium azt a parancsot ?dta a írói tori álló vörös katonaságunk, hogy a helyén maradjon és tovább ne menjen.
A cseh bolsevizmus munköbon-
Prága. A Cesko $lovo irja: Szeidán este Kladnoban a bolsevik. vezérek, Muhna és Znpotki összehívták a bizalmiférfiakat és egy 12 tagu bizottságot alakítottak, hogy az legkésőbb május 1 ig megalkossa a munkástanácsok tervezési szabályait. A tanácsoknak kötelességükké teszik, hogy a közigazgatást és az államhatalmat magukhoz ragadják. Aki akaratuknak ellene szegül, azt m;n( közönséges gonosztevőt, rablót és\' fosztogatót halállal büntessék. Délután a kommunisták a munkanélküliekkel illést tartottak, melynek tárgya volt: a polgárság és az uzsorások harca a proletárig diktatúrája ellen.
Ifémet-franclti egyezd.
Newyork. Pálisi szikratávirat jelenti, hogy a franciák elfogadták azt az egyezséget, hogy a Saar-völgy szénbányái 15 évig nekik szállítsanak s addig francia közigazgatás alatt ni<had a vidék. 15 év után pedig népszavazás dönti el a vidék hovatartozását. Ennek ellenében a franciák lemondtak a Rajna-kikötők semle-gesitéről,
Az ulMit -- proletárok.
Budapest. A szakszervezeti tanács legutóbbi ülésén elismerte az Újságírók Szakszervezetét és felvette a Tanács kötelékébe.
Páris jajveszékel.
Genf Párisban a hangulat rendkívül feszült. Teijesen tájékozatlanok, hogy mi történt a békekonferencián. Sejtik, hogy ott a legnagyobb egyenetlenség dul és félnek, hogy Wilson otthagyja a konferenciát. A Maiin feljajdul Odessza eleslén és elkeseredetten irja, hogy a konferencia öt hónap alalt egyetlen problémát »em oldott meg. A Temps beismeri, hogy a budapesti és müncheni forradalomnak a legsúlyosabb következményei lehetnek. Az imperialista lapok meg Wilsont támadják. Cleniencau a munkástüntetések hatása alatt benyújtja a 8 órai munka töi vényjavaslatát, de ez már elkéselt. Cachin odadörgi laojában: „ÜtBtt a mély szociális átalakulások órája. A népek maguknak akarnak dolgozni. És nincs erő, mely megakadályozhatná, hogy céljukat elérjék."
Beuonják a Z5 és Z00 koronásokat
Bécs. Az Osztrák-Magyar Bank főtanácsa elhatározta, hogy Április 30-án tul nem adnak ki 25 és 200 koronás bankjegyet és bevonják a forgalomba levőket is.
Beszüntették Hasykonlzsűn a vásárlási utalványok kiadatását.
Bajok a házbizalraiakkal. — A falusiak ostroma az üzletek ellen. — Leszállítják az árakat.
Tegnap c\'é!utá^.a nagykanizsai kereskedelmi termelési biztosság beszüntette a házbizalmiak által kiállított vásárlási utalványok láttamozásit, s ezzej a pár nappal ezelőtt megnyílott üzletek ismét úgyszólván teljesen szünetelni kénytelenek. A nem várt intézkedésnek igen mélyreható okai vannak. Elsősorban is az, hogy a házbizalmiak közül igen számosan nngyon laza lelkiismerettel lógták fel megbízatásukat és derürc-boruia áüjtották ki az utalványokat, ugy hogy az első két nap megállapításai szerint sokkal nogyobb számban kapott a korlátolt mennyiségű árucikkekből a jól szituált kanizsai burzsoaosztály, mint a mindenéből kifogyott proletártársadalom. A másik ok az volt, hogy a környék földműves népe, mely szintén ott tart, hogy nem tudja már mit csiná\'jon a pénzével, a tegnapi hetivásári napon oly tömegesen rohanta meg az otthonról hozott utalványokkal a kanizsai üzleteket, hogy egész szembeszökővé vált az a veszély, hogy rövidesen a falusi parasztság még azt a portékát is széjjcihofdjj a kan\'zíai üzklebfeől. amit ott az ipa.cikkekre éhes burzsoázia még meghagyna. Mindezen tapasztalatok tetejébe jölt tegnap délben a kanizsai Vörös Ezred fegyveres tüntető felvonulása, mely alkalommal a vöiös katonák ultimátumban többek között az iparcikkek árának 50 százalékkal (vagyis felére) való leszállítását követelték.
A direktórium mindezekre való tekintettel tegnap beszüntette a vásárlási utalványok szignálását, s ezzel a vásárlás lehetőségét. Hogy ez az ujabb szünet meddig tart, az még bizonytalan. A direktóiium ugyanis azzal a tervvel foglalkozik, hogy lehető pontossággal megállapítja a kanizsai proletariátus stitkség-letét, azt összehasonlítja a Nagykanizsán leltározott közszükségleti cikkek statisztikájával és megállapítja, hogy mennyi a nélkülözhető fölösleg, s csak ezt bocsátja a városi burzsoázia és a falusi nép rendelkezésére, mig a többit kizá-rólag a kanizsai ptolelárság részére tartja fönn. Értesülésünk szciint alapos revizió alá veszik a házbizalmiak tarka listáját is, s ott, ahol a proletárszempontok szerint szüksége látszik, egyes házak lakóit felhívjak más, megfelelőbb házbizalmi féríl vtgy nő választására. Intézkedés történt azonkívül az iparcikkek árának ujabb, az eddigieknél lényegesen alacsonyabban való maximálásra nézve és a direktórium evégből táviratilag fordult az it.^ kes kormányzati szervhez.
Természetesen azonban a továbbra is nyi\' tartott üzletekben minden korlátozás néihüi lehet eladni azokat az árucikkeket, amelyekhez a kormányrendelet szerint nem kell vásárlási engedély. E cikkek a következők:
Papir- és félpapirszövetek és ezekből készült ruházati cikkek, női és férfi kalapok cs sapkák, keztyü, gallér, kézelő, nyakkendő, haris-nyatartó, nadrágtartó, csipke, szalag és fátyol, továbbá mindennemű élelmicikkck, gyógyszerek, droguaáruk és díszműáruk, játékok slb.
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919, április 12.
hírek.
R«nd«l«t.
A Forradalmi Kormányzótanács XI. sz. rendelete folytán a proletárállamban csak azoknak van joguk élni, akik dolgoznak, miért is elrendeljük, hogy minden egészséges munkabíró férfi 18 tói 50 éves korig tartozik munkát végezni. MUNKÁTLANOKAT 1ÖBBÉ NEM TÖRÜNK.
Azok, aldk nem tudják igazolni, hogy a proletárállanT érdekében hasznos munkát végeznek, karhatalommal lesznek mmkára kényszerítve.
Nagykanizsán, 1019. évi április hó 11-én.
DIREKTÓRIUM
— Prlkler Oyula anyakönyvvezető. Budapestről táviratorza tudósitónk-r A belügyi népbiztos a nagykanizsai anyakönyvi kerületbe Vtikler Gyulát állami anyakönyvvezető helyettessé nevezte ki és megbízta, hogy a házns-sagkötéseknél polgári tisztviselőként szerepeljen és a házassági anyakönyvet vezesse. Prikler elvtárs a leszerelés óta a városi iktatót vezette.
— Húsvéti sportünnepély Nagykanizsán*
A sok szigorú parancsot, felhívást hirdető plakátok közölt ma egy régen nem látott kellemes ismerősre is bukkantunk a hoss u háború után. A Nagykanizsai Torna Egylet jelenti be a sport barátainak, hogy folyó hó 2l-én húsvét hétfőn déluián a Katona-réten tíz programmszámból álló atlétikai propaganda-mérkőzést és utána a Zákányi Vasutascsapattal bemutató fotballmérkőzést rendez. A verseny célja a városunkban eddig mostohagyermekként kezelt sportéletet fellendíteni, tömegsportot nevelni. E tekintetben nagyon sokat kell még tanulnunk pl. Kaposvártól és Szombathelytől, ahol a város által létesített gyönyörű pályákon 3-4 egyesület is dolgozik. Az atlétikai versenyszámokra nevezni lehet Singer Sándornál (a Gazdasági takarékpénztárban) és az egyesület keddi és péntek esti gyakorló óráin, a Polgári Iskola tornatermében. 1919 április hó 18 ig. Nevezési dij, tekintve a propaganda célt, nincsen. A győztes és a helyezettek éremdíjazásban részesülnek Itt említjük meg, hogy az egyesület vas\'map délután 5 órakor a Katona réten össztréninget tart.
— Nagykanizsa fürdőket építtet. Azok a kulturális és jóléli problémák, amelyeket az elmúlt kapitalista rend hatóságai és testületei évtizedes tanácskozás, vitaikozás és tervezgetés után sem tudlak nyélbekalapálni, most a proletárság akaratából és erejéből egy keltőre megoldódnak. Tegnap a nagykanizsai nőgyógyászali kórház megteremtéséről tehettünk jelentést, ma egy másik régi hiányosság pótlásáról tudósíthatunk: Nagykanizsa proletársága elhatározta, hogy két fürdőt építtet. A Zöldfakert telkét szemelték ki arra a célra, hogy olt egy hatalmas göz- és kádfürdőt emeljenek téli uszodával. Ezenkívül megépíttetik a Principális-csatorna mentén azt a nyári fürdőt, amelynek gondolata bár ott volt mindenki vágyai közt, de hivatalos tárgyalás alá sosem került. A direktórium már ulasiiot a a mérnöki hivatalt, hogy a Zöldfa-telken és a Principális csatorna partján sürgősen tartsa meg a hely. szinl szemlét és késziise el a fürdők terveit. Amint a tervek elkészülnek, nyomban megkezdik az építkezést, s Igy remélhető, hogy a nyári-fürdőt már az idén át is adhalják a használatnak.
— A tegnapi tüntetéshez. A 20 as vörösezred tegnapi tüntetése alkalmával a direktóriumnak átnyújtott memorandum elintézéséről szóló tudósításunknak egyik részlete helyesbítésre szorul. A dink\'órium ugyairs nem Adler Béla termclésUbiztos elvtárs ellenőrzésére, hanem a házbizahniak utalványainak felülvizsgálására rendelt ki négy ellenőrzőt és podig a katonaság részéről kettőt és a szervezett munkásság részéről kettőt.
— A nagykanizsai magánfogatok a köz
sz Igálatában. Tegnap az összes nagykanizsai magánfogatokat bemulatták a városház udvarán. Szakértői és állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy az összes kocsik és lovak jó állapotban vannak. Ezért valamennyi magán-fogatot igénybevételre jelölték ki. A fogat-tulajdonosok gondoskodnak n lovak ellátásáról és t irtóznak a fogatokat a Direktórium rendeletére és az általa megjelölt közcélokra bármikor rendelkezésre bocsájtani. Nehogy azonban az összes fogatoknak állandó perina nenciában kelljen állni, rövidesen megállapítják a melyik inspekciós kocsikat kell készen tartani s a többiek a tulajdonos magáncéljaira használhatók.
— A szabómesterek szakcsoportja f. hó 13 án, vasárnap délelőit 10 órakor taggyűlést tart, melyre ugy a férfiszabó — mint a nő-szabómestereket ezúton hivja meg a vezetőség.
— A nagykanizsai szociálista párt tagdijait a szabómester elvtársak Kaufmtnn Mór elvtárs főúti üzlethelyiségében szíveskedjenek lefizetni. Ugyanott vehetik át tagsági könyveiket is.
— A Plroa bugyelláris szereplőinek tisztelétérc a-vigalmi rendezőség holnap vasárnap >/,4 órakor a Szarvas-szá\'ló tánchelyiségében táncos Uadélulánt rendez, melyre a táncked-vclő közönséget ezennel meghívja.
— Meghívó. A nagykanizsai Első Temet kezési Egylet i. évi április hó 13 án délután »/,5 órakor a Fő ut 24. szám. I. emeleti egyleti helyiségében (Badacsony féle vendéglő) közgyűlést tart, melyre az egyleti tagokat tisztelettel meghívja. Tárgy: az alapszabályok módosítása, a temetkezési járulék felemelése.
— /I; elnökség.
— Táncestély. A Magánlisztviselők és Kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete ina" szombaton este 6 órai kezdettel táncestélyt tart Sárközi Dezső zenekarával, a Szocialis\'a Klub tánctermében.
— Méhészek összejövetele Nagykanizsán és a gazdasági és forgalmi viszonyok folylán idetartozó területen méhészkedő társaink óhajának engedve, felkérem az érdeklődőket, hogy az okszerű méhészkedés gyakorlása, ismertetése és terjesztése, valamint ezen cél elérésére szolgáló eszközök és módok megbeszélése végett f. hó 21-én (húsvét hétfőn) Nagykanizsán, Zrinyi-ut 2. szám alatt levő irodahelyiségemben megjelenni szíveskedjenek. Méhész-társi üdvözlettel: dr. Htch Oszkár.
— Nincs többé törvénytelen gyermek.
A forradalmi kormányzótanács Vil. számú rendelete tudvalevőleg kimondotta, hogy a házasságon kivül született gyermekek jrgii ugyanazok, mint a házasságból születelt gyermekekéi. A rendelet folytán a helybeli árvaszék te\'jes erejével dolgozik a házasságon kivül szQlotett gyermekek teljes egyenlősítésének megvalósitásáért. Az árvaszéki ügyek előadója felszólítja tehát a proletártestvéreket, hogy aki cselekedni akar házasságon kívül született gyermeke érdekében, menjen az árvaszékhez. Az árvaszék ezekben az ügyekben mindennap délelőtt 11 — 12 óra kőzött a proletárlestvérek
rendelkezésére áll, akiket kér, hogy okvetetlenül jelentkezzenek, mert máskülönben a rendelet csak papíron marad.
Felhívás
a mezőgazdasági Szemek mutiez.
Hivatkozással a Földművelési Népbiztosság 2. F. N. szánni rendeletére, felhívom a nagykanizsai, keszthelyi, pacsai, alsólendvai, csáktornyai letenyei, perlaki járások gazdasági biztosait, valamint ezen járások területén fekvő 100 magyar holdnál nagyobb gazdaságok le lelős vezetőit, illetve — amennyiben a gazdaság még szocializálva nincs — azok tulajdonosait, hogy Nagykanizsán a városháza épületében levő hivatalos helyiségeidben folyó hó 16 dn délután 3 ómkor személyesen jelent- \' kezzenek.
Horváth Bcla
megyei gazdasági biztos.
Háxmesteri állásra ajánlkozik egy háromgyermekes hadiözvegy. Címe Bratkovics Jánosné, Alsólendvn.
Varrodámat
Suídr-ut 8. szóm, Dr. Rotfscblld flíyuéd házába helyeztem át.
BarOll MICl nöl szabó
IIRAHIA
Mozgókép-palota, Rozgonyl-ütea 4. sz. Telefon 259.
1919. április hó 12, és 13 fin.
V * •"♦ti1. - - 1
A
széfiyenfolf
Dráma u orosz forradalom ideiéből négy naay felvonásban.
Flfíniflfcfllr* MWznap 5 és 7-kor, vasár-LIUllUINbtl. ünnepnap 3, fél 4 és (él 8 órakor.
nagymozgószlnház Szarvas - szálloda.
VILÁG
1919 úprlllj 13.. 14. (J 15-én.
JlkÉ Wr Mhinf mtiyi i fflwi!
aranyember
• I. ráftx.
Jttil Mór rtjfafi filmen i felvonásba^
Előadások* Hétköznap 5 és 7 órakor "Vasári\' aiuauoaui. é» ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
Fényképező gépek, filmek, lemezek, pa pírok, felszerelési tárgyak legolcsóbb árban SZABD ANTAL fényképészeti A«ak üzletében Nagykanizsán.
alaiHj

í Mtamianm naponta détutAn 4 órakor. Bavl előfizeti*: helyben házhoz hordva 4 kor., Hdékre postán 4 ÖO kor. Egye* szám 20 fillér. Nylltttr és hirdetések díjszabás szerint. | P O L 1 T 1 KAI NAPILAP| Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér 1. — Telefon 182.
f VII. évfolyam. | Nagykanizsa 1919. április 14. hétfő íj 84. szám.
Jugoszlávia forrong.
Zürich. Olasz forrátból Trieszten t érkezett táviratok közlik, hogy ágrábban ét Horvátország más vá-osalban nagy zavargások voltak. A ■tömeg mindenütt a köztársaság mellett tüntet ét fel van bőszülve a. tzerb uralom ellen. A zágrábi mozgalom vezérei közül a tzerbek tokát agyonlőttek s több neves horvát politikust foglyul ejtettek ét Szerbiába hurcoltak.
Bécs. Zürichből jelentik : A Scfiweizer Telegrafen Information párisi diplomáciái körökből a izerb dolgokról a következőket jelenti: A mostani belgrádi kabinet pozíciója nigyon bizonytalan. Valószínű, hogy az egész kormány lemond. A súlyos helyzetből a régenilierceg ugy próbál kivezető utat keresni, hogy négy miniszteri tárcát a szocialistáknak ajánlott fel.
Budapest. Ismeretes, hogy Szegeden és környékén nemcsak a szerbek, de a francia katonaság jelentékeny része is megtagadta az engedelmességet. Szeged városparancsnoka egy pompásan megszövegezett kiáltványt intézett a megszálló francia csapttokhoz, kiket felszólított, hogy térjenek vissza hazájukba és terjesszék a szent eszmét.
Hinuratliiui érik o helyzet
Berlin. A Vorwerts jelenti: Kommu-aista agitátorok Berlinben és egész Németországban általános szrájkot készilettek elő, melyet a legközelebbi napokban szeretnének megkezdeni. A kommunistákat ugyanis kiábrándította a mostani tanácskongresszus és minden módon azon vannak, hogy májút l-re kihirdették a proletárdiktatúrát.
Illeni horcoK DDsulMon
Düsseldorf. Tegnap este egyes házakból és a háztetőkről több izben lőttek le az utcára, a a főpályaudvart is tűz alá vették a szomszéd kaszárnyákból. A lövések több embert megöltek, ketten súlyosan, egy ember pedig könnyen megsebesült. Az esti órákban és éjjel Ismét harcok kezdődtek t kaormánycsapatok és a Spartakusok között, kik az Oberbriick városrészben elbarrikádozták magukat. Ma délelőtt 9 órakor heves tüzelés indult meg ágyukkal és aknavetőkkel.
Konmunlsto-oyQIéseK Bécsben-
Bécs. Tegnap délelőtt a bécsi városi kommunista-párt a III, kerületi Dre-hertaalban ét a Praterbell Busch-clrkutzban nagygyűléseket tartott, melyeken főleg rokkantak vettek részt, ét jelenvoltak magyar kiküldöttek it. A Busch-clrkuszban lefolyt gyűlésen a\' Volt Hadifoglyok Birodalmi Szövetlégének elnöke kijelentette, hogy a népőrség, ha szükséget, a szövettég
tagjai által támasztott követelésekhez gépfegyverrel és tüzérséggel is segítséget fog adni.
« »
Clemenceau titkolózik.
< .<
uenf. A francia kormány helyzete tegnap felette kritikusra vált egyrészt a békekonferencia késlekedése miitt, másrészt meg azéit, mert Clemenceau a parh.numtet bizonytalanságban hagyja. A kamara folyosóján pénteken izgatottan tárgyalták a helyzetet. Minden pártárnyalathoz tartozó képviselők kifakadtak a kormány ellen. Nagyon komolyra vált a •helyzet azzal, hogy Pteret volt igazságügyminiszter Clemenceauhoz levelei intézett, melyben sajnálatát fejezi ki affölött, hogy az országot, szánalomraméltó helyzete ellenére, a kormány bizonytalanságban hagyja. Clemenceau erre ridegen azt valaizolta, hogy ha a kamara nem ért egyet ezzel a hallgatással, buktassa ót meg. Ez a válasz még súlyosabbá tette az amúgy is kritikus helyzetet.
Forradalmi ítéletek,
\'\' .4 H * ■ • . *
Szolnok. Játzárokszáliáson a forradalmi törvények Gedey Lászlót, Obál Imrét és Borda Balázst golyó általi halálra Ítélte. Az ítéletet nyomban végrehajtották.
ROzkAlik a Mkehonferencla
Rotterdnin. Egy párisi távirat szerint Lloyd George titkára ma a következő kijelentést tette: A békekonferencián az összes kerdésekben megegyezés jött létre, kivéve a cseh-szlovák határok, a kártérítés és a lengyel határ kérdését. Három héten belül megérkeznek a német delegátusok Versaillesbe. A németek már nem tárgyalhatnak ax egyes területi feltételekről, hanem változatlanul el kell azokat fogad-niok. Elleresetben a szövetségesek a fegyverszüneti szerződést megszűntnek fogják tekinteni.
Páris. (Szikratávirat) Lloyd George ma Párisból Londonba utazott, honnan csak a hét végén tér vissza. Holnap az alsóház ülésén nyilatkozni fog. Távolléte alatt Balfour helyettesíti.
lei viliik Db a 25 is 200 karolásokat
Budapest. A pénzügyi népbiztosság közli: Ellenőrizhetetlen forrásból a lapokba is bejutott az a híresztelés, hogy a 25 és 200 koronás bankjegyek bevonásra kerülnek. A közönség téjékoztatására és megnyugtatására kijelentik, hogy e bankjegyek bevonásáról szóló hir nem felel meg a valóságnak. Felelőtlen hir, melynek a/, a tendenciája, hogy oktalan nyugtalanságot idézzen eló a közönségben. A pénzügyi népbiztosság mindenkit int. óvakodjék e hir terjesztésétől, egyben figyelmeztet, hogy a 25 és 200 koronásokat mindenki köteles elfogadni.
Testvért Öletett az alkohol
Két kanizsai vörös-katona drámája.
— Saját tudósítónktól. —
Szombaton este 10 órakor a katonai lövölde közelében Kellermanu Mihály vörös-katona íclszuronyzolt szolgálati fegyverével részegen linsbaszurla az ugyancsak részeg testvéröccsét, Kellermann Lászlót vörös-katonát, aki sérülése következtében nyomban meghalt. A testvérgyilkos katona elfogatásakor fegyverrel védekezett és a keletkezett harc folyamán oly súlyos sebeket kapott, hogy kórházba kellett szállítani. Most élet-halál közt fekszik. A megrendítő alkohol drámáról az alábbi részletek*\' jelenti tudósítónk:
Kellermann László pénteken jött haza p.w nap szabadságra a demarkációs Mura-vonalról. Szombaton kilátogatott a lövöldébe az ott szolgálatot teljesítő bátyjához. A két testvér mindig jóban volt egymással, most Is vidáman élvezték a viszontlátást. Délután együtt kimentek homokkomáromi szőllőjükbe, hogy az alkoholtilalom dacára is áldomással ünnepeljék meg a viszontlátást. Itt tökrészegre itták magukat és igy tértek vissza este a lövöldébe. Mihály telefonálni akart, de nem kapott elég gyorsan kapcsolást, amire rémmód feldühödött, fctlüzlc a puskájára szuronyát, és kirohant azzul, hogy majd ő rendet teremt a telefonközpontban. László-ezalatt már bandukolt Is a váios felé. Mihály mikor közeledett az előtte baktató alak felé, tiem ismerte fel benne mindjárt az öccsét, és .állj, ki vagy?" kiáltással „kész"-be vágta a fegyvert. Vallomása szerint öccse sem ismerte meg őt, hanem nekirontott, egyenesen beleszaladt a szuronyba, melytől rálálosan megsebesült.
Kellermann Mihály erre a borzalomra ugy-látszik magához tért, visszarohant a lövőidére és társait hivta öccsének segilségére. Majd mikor látta, hogy a segítség hasztalan, kérte a katonákat, tegyenek jelentést az esetről a kiskanizsai rendőrség utján; addig ő őrködik a hulla mellett.
A központi Vörös őrségről, a telefonjelentés folytán Pollcrmann János rendőrkapiiány és dr. Fodor Aladár tisztiorvos kikocsiztak a színhelyre, megszemlélték a hullát, amely mellett azonban már nem őrködött a testvér. Keller-mann Mihály addigra már visszament a lövőidébe, magára zárta az ajtót és a iegerélye-sebb felszólításra sem nyitotta ki. Karhatalmat rendeltek ki, melyre nz ablakon keresztül rálőtt. Rövid harc fejlődölt ki, melynek során Kellerinann több golyótól életveszélyesen megsebesült. Beszállították a hadikórházba.
A két katona-testvér drámája szomorú iga• tása annak, hogy a mai uehéi időkben mily szükséges az alkohol-tilalom, és mily szükséges volna annak méi; hatályosabb végrehajtása.
Fényképező gépek, filmek, iemezak, papírok, felszerelési tárgyak legolcsóbb ái* ban SZABÓ ANTAL fényképészeti szaküzletében Nagykanizsán.
2. oldal
ZALAI HJRLAP
1919. április 14.
hírek.
— Ma éjszaka 2 órakor kell az óramutatókat egy órával előreigazltani.
— SzovjetgyOléssk.JA megyei tanács és a városi tanács 14-én délután 6 órakor a városháza nagytermében együttes ülést tart. Tárgy: A tanácsok országos gyűlése tagjainak megválasztása.
— A demarkációs vonalról. Amikor Budapesten október 31-én kitört az őszirózsás forradalom, a fronton álló katonaság Buda pestről még aznap parancsot kapott, hogy tegye le a fegyvert. Mégis még november első napjaiban véres csaták folytak, a királyért harcolt még a magyar baka. Miért? Mert gaz osztrák generálisok visszafogták a magyar kormány parancsát, tovább őldököltették le a magyar bakát Habsburrg Károly trónja védelmében.
\' Ugyanez most a helyzet Jugoszláviában. Belgrádban már a proletárdiktatúra bontakozik, a szegcdi demarkációs vonal már leszerelt, de a muraközi frontra még mindig nem érkezett el a belgrádi üzenet. Jugoszláv proletárlestvéreink még őrt állnak a Mura túlsó pariján, de nem arra figyelnek, mi történik ideát. Tudják már, hogy innen nem veszedelem les rájuk, de testvéri ölelkezés várja őket. Belgrád felé figyel tekiutetük, várják, mikor érnek hozzájuk hivatalosan is a belgrádi üzenet szavai. Mikor látják be a cenzorok, hogy az ő kisded játé kaikkal ellopott napjai a szabadságnak csak egy röpke pillanat a felszabadulás örökkévalóságához.
Addig is a legszívélyesebb érintkezés folyik a demarkációs vonalon álló őrségek közt, sőt a vonal egyes pontjain máris elunta a jugoszláv őrség a feszült várakozást és megindult visszafelé.
— A megyei szovjet kanizsál tagjai. A
nagykanizsai Munkás , Katona- és Paraszttanács szombat este tartott ülésében választotta meg a megyei tanácsba küldendő tagjait. A majdnem egyhangú választás eredményeként megyei szovjet-tagok lellek: Sneff József, Marvalics József, Szamuelly Ottó, Vugrinecz Károly, Polai János, Posner Izidor, Popp Ernő, Tálosi Lajos, Balázs Jánoj, Rauch Ferenc, dr. Havas Hugó, Brónyai Lajos, Adler Béla, Földes Miklósné, Beck Soma, Földes Miklós, Tcnner József, dr. Fodor Aladár, Szenes De-zsőné, ifj. Plander Boldizsár, László Vilmos, Kleinfeld Ignác, Kollarics Imre, Tálosi József, András Lajos, Dömös Gyula, Plander Boldizsár, Jaberics Lajos, Karczag Rezső, Tibolya József és Hoffer Karolin elvtársak.
— Vörös május 1. A szervezett munkásság nemzetközi ünnepe, a május elseje az idénre az egész magyarságnak is legnagyobb ünnepe lelt. Az egész magyarság felismerte proletár voltát s az idei május 1. az egész dolgozó magyarság ünnepe lesz. immár nemcsak felvonulásos tüntetése az elnyomott munkásságnak az elnyomók ellen, de a felszabadulás örömtől pirosló ünnepe. Keletről a ránkköszöntött Hajnal, Nyugatról a kitörő forradalom lángja feslik vörösre az idei május elseje egét. A megvalósult akarások első májusi ünnepét soha nem látott fényességgel üli meg Nagykanizsa proletársága- A kanizsai szovjet intézőbizottsága elhatározta, hogy május elsején az egész napot betöltő ünnepséget rendez, mely ugy külsőségeivel, mint t*lsö értékével örökké emlékezetessé tegye az első május l ét, amelyet nem készültségben leselkedő Minllcherek szuronyai, hanem a felszabadulás boldogsága tesz csillogóvá. A
szovjet intéző bizottsága az ünnepségek prog-rammjának megállapítását egy vezetőségre bizla, melynek tagjai Antal Jenő, Beck Soma, Brónyai l^jos, D »bes István, dr Fod >r Aladár, Güriler István, dr. Krátky István, Perger Róbert, Sassné Farkas Böske és Szűcs László elvtársak.
— Házasság. Schnilzer Géza és Goltlieb Teréz f. hó 13-án házasságot kötöttek. (Minden külön értesítés helyett).
— Népgyűlések a környéken Vasárnap Füldts Miklósné és Brónyai Lajos Pdcsán, majd ugyanők és Mayerhoffer Franciska elvtárs Felsőtajkon népgyűlést tartottak. Mindkét községben a lakósság zöme résztveti a gyűlésen, ugy hogy az Pacsán több mint ezer, Felsőrajkon pedig mintegy 600 főnyi közönség jelenlétében folyt le. Elvtársaink nemcsak nagysikerű beszédekben magyarázták el a falvak lakosságának a jövendő rend előnyeit, de közvetlen fesztelen beszélgetésekben hozzáférlek a nép szivéhez, és sikeresen eloszlatták azokat az aggodalmakat, miket a falusiak lelkében a tudatlanság és rosszakaratú rágalmazók ébresztettek a Tanácsköztársaság iránt.
— Vasárnapig kell beadni az ékszereket.
A direktórium figyelmezteti mindazokot, akiknek 2G00 koronánál nagyobb értékű ékszerek vannak birtokukban, hogy azokat a vonatkozó kormányzótanácsi rendelet érielmében legkésőbb e hó 20-ig beszolgáltassák. Ezen terminus után megkezdődik az eltitkolt ékszerek után való nyomozás és házkutatás. Aki ékszerét a jelölt határnapig be nem mutatja, forradalmi törvényszék elé kerül.
— Hajlékot a hajléktalan proletároknak I Nagykanizsa proletárságának sok nehéz szenvedése között legsúlyosabb gondja a lakás-nyomoruság. Kötetekre menne azoknak a rombolásoknak vázolása, miket a lakásuzsora a proletárság legértékesebb javaiban, erkölcseiben és egészségében véghezvitt. A lakásuzsorások és városházbeli kilarlottjaik lehetetlenné tették, hogy Nagykanizsán elég lakás épüljön, mesterségesen akadályozták a közlekedés javulását is. Mindezt csak azért, hogy a lakásuzsora konjunktúrája ne romoljon. Ezért lettek tömeglakások 1 Megannyi fészke a luberkolózisnak és erkölcsi leromlásnak I Ezt kell most a lakásbizottságnak reparálnia, erélyes intézkedésekkel, melyek megszegői forrada mi törvényszék elé kerülnek. Házigazda és lakó egyaránt kell, hogy támogassa munkánkat. Egyes házigazdák még mindig megkísérlik, hogy uzsoráskodjanak. De erre már nincs módjuk. Május l-lől kezdódóleg a lakások árát 20 százalékkal le kell számtani. Aki e rendelkezésnek ellene szegül azt forradalmi törvényszék elé álliljuk. iMkásbizottság. Polai s. k.
— A saját portáján Is söpör a kanizsai rendőrség. Kinos háziügye volt pénteken a kanizsai rendőrségnek. A múltkoriban csempészektől elvettek többek közt 51 vég zefirt, melyet a bejelentő hivatalban, majd a bűnjel kamrában helyeztek el. Pénteken át akarták adni a portékát elárusitás végett a magánalkalmazottak helyi csoportjának, s akkor megdöbbenve fedezték fel, hogy öt vég hiányzik. Kínos volt a helyzet. A bünjelkamrához csak a főkapitányság belső személyzete férhet hozzá, tehát a tolvajnak köztük kell lenni I A tisztviselők nyomban csoportokra oszlottak és házkutatást tartottak egymás lakásán. Persze semmi eredmény. Szombat reggel aztán Simán István rendőrségi hivatalszolga József-uti lakásán a szennyesláda mélyén Vajnovics Lajos polgári biztos rábukkant a hiányzó zefirböl három majdnem teljes végre. Simánt erre a bizonyí-
tékra, bár tagadóit, őrizetbe vették. Még mindig tagadja a lopást, de felajánlotta a teljes kár megtérítését. Folyik ellene az e\'já\'ás.
— Lakáskeresők figyelmébe. A lakásbizottság semmi fáradságtól vissza nem riadva dolgozik azon, hogy a jogosult igénylőknek lakást szerezzen. Kérem a lakástkeresőket, legyenek kis türelemmel, mig rövidesen elegendő lakás áll rendelkezésünkre. Polai lakásügyi bizlos.
— Vásári bünkrónika. Poszovecz János kiskanizsai gazdát a marhavásártér közelében a régi recept szerint erszénydobálással ki akarta két fiatalember rabolni. Pénzéből oz egyik, Lódi Ferenc már magához is vett 46CO koronát, de a gazda és felesége le tudták Lódit addig fogni, mig a közelben járőröző rendőrök segítségül érkeztek. Bűntársát Pataki Andrást is sikerült elfogni. Mindkettő a budapesti 1. nemzetközi ezred méltatlan tagja. — Fuchs János szepetneki gazdát ma a S\'rem és Klein-féle üzletben egy ismeretlen katona barátságosan átölelte s egyben elemelle tőle 1448 korona pénzét. Mire Fuchs a meglepetéstől magához tért, a tettes eltűnt. Nyomozzák.
— A Máthé-kabaré szombati estélyéról a nap politikai eseményei elterelték a közönség figyelmét, vasárnap azonban zsúfolásig megtelt a volt Polgári Egylet nagyterme. A hallgatóság várakozáson felüli műélvezetben részesült. Máthé Gyula és társulata a közóhajnak engedve, a gyéren látogatott szombati est pótlásául ma este, eredeti tervüktől eltérően, újra előadást tartanak.
— Az Általános Fogyasztási Szövetkezet érlesill tagjait, hogy az Első Magyar Altalános Biztosító Társaság palotájában (Csengeti ut) fióküzletet nyitott, hol a Csengeri, Teleki és a többi közelben lévő utcák lakói vásárlásaikat megkezdhetik. — Továbbá értesítjük tagjainkat, hogy a május havi cukor f. hó 15 tői kezdve mindkét üzletben kivsztásra kerül. Az igazgatóság.
Felhívás
i rnimim iitmk ruiito.
Hivatkozással a Földművelési Népbiztosság 2. F. N. számú rendeletére, felhivom a nagykanizsai, keszthelyi, pacsai, alsólendvai, csáktornyai letenyei, perlaki járások gazdasági biztosait, valamint ezen járások területén fekvő 100 magyar holdnál nagyobb gazdaságok felelős vezetőit, illetve — amennyiben a gazdaság még szocializálva nincs — azok tulajdonosait, hogy Nagykanizsán a városháza épületében levő hivatalos helyiségemben folyó hó 16 éit délután 3 órakor személyesen jelentkezzenek.
Horváth Béla
megyei gazdasági biztos.
URANiA
1919. április bő 1*. is 15 in. Olga D. bQlltttűacosBO feliéitével A táncosnő
káluáriájn űrflnB bftrto non ftifonúiban.
Flfiflrtffantr HéUcözr*P 5 \'/-kor. vasár- és MUUUUMi.V ünnepnap 3, fél 4 és fél 8 órakor.
Zalai Hírlap
m«aj«isniK naponta délutAn 4 órakor, flavt előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., vidékre postán 4-flO kor. Erfes arára 20 fillér. Nylltttr és hirdetések díjszabás sxerlnt. Ipolitikai napilap! Szerkesztőség t Csengery-ut 7. érám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i / Deák-tér 1. - Telefon 183.
VII. évfolyam. | Nagykanizsa 1919. április 15. kadd 85. szám.
A francia muMtöttQvetsft nz imperallzmu; ellen.
Newyork. (A Magyar Távirati Iroda szikratávirata) A Daily Newsnek jelentik Páriából: Az általános munkásszöveiség, melynek több mint kétmillió tagja van, Haris utcáin « követkazö kiáltványt ragasztott? ki :
1914. augusztus 19-től 1918. november 18-ig folyton azt mondták, hogy a béke önrendelkezési jogot fog hozni a népeknek, és az altalános leszerelés meg fof történni, mert csak iz teheti lehetővé a háborús adósságok likvidálását. Ezeket az ünnepélyesen tett Ígéreteket ma megszegték. A diplomaták a népszövetség oly tervezetéi ajánlják fel, mely nem azonos a nemzeteknek azzal a társasagával, melyet Wilson határott meg 14 pontjában. A világ minden népe az Igazságért szomjazva elfogadta a 14 pontot, s mi is magunkévá tesszük. A francia munkásosztály, hiven ahhoz a felfogásához, hogy háborút kell viselni a háború ellen, felemelkedik a béke szabottázsa ellen. A népeket nem lehet arra Ítélni, hogy mostani kínszenvedéseiktől kiszabadulva, ne legyen fás céljuk, mint azoknak az adóknak a fizetése, melyek a hadügyi költségvetéshez szükségesek. Az általános munkásszövetség ezenkívül elítél minden blokádpolitikát, minden politikai kényszert vagy fegyveres beavatkozást.
Polgárháború Balororszdgban.
(Bambergben székel az ellenkormány. — Münchenben hevet utcai* harcok dúlnak. — A tanácskormány csapatai fölényben vannak.)
Bécs. Berlinből jelentik a Neue Freie Pressenek : Münchenből kerülőuton érkezett jelentés szerint déltájban tüntetések voltak a tanácskormány mellett. Nem igaz, hogy a tanácskormány összes tagjait letartóztatták. Hogy hol tartózkodtak néhány napig, azt senki sein tudja. Bizonyos, hogy a tanácskormány nem adta fel a játékot és biz.k benne, hogy a helyőrségi csapatok ismét a kormány mellé állnak.
Berlin. Münchenből jelentik: Azok a csapatok, amelyek tegnap este lt-kőtötték magukat a Hoffmann-kor-mánynak, nagyréazt Ismét átpártoltak a Vörös Oárdához. Repülők hirfll hozzák Münchenből, hogy a főpályaudvar, a többi állomások és más középületek Ismét a Spartakuiok hatalmában vannak. A polgárság lefegyverzését szigorúan végrehajtják s a prolefárság felfegyverzése gyorsan halad. A Hoffmanu-kormány repülői röpcédulákkal Izgatják a népet, hogy fegyveresen álljon ellen a müncheni mozgalomnak. Arról nem lehet szó, hogy az országgyűlés Bambergben összeüljön, mert az államhivatalok ■ara költözködhetnek át Münchenből.
Bécs. Bambergi távirat szerint oda a Hoffman-kormányhoz Münchenből jelentés jött, hogy a SpartHkusok és a tanács hivei hevesen harcolnak, s az utcákon véres küzdelem folyik. A Sparlakusok a főpályaudvart aknákkal ostromolják. Sikerült is bevenniük, és más középületek is kezükre kerültek. A főposta, távírda és sok középület a hatalmukban van.-- Közvetlen összeköttetést nem leheU kapni Münchennel. — Későbbi berlini táviratok hirülhozzák Münchenből, hogy vasárnap sürü lövöldözés folyt, a főpályaudvar tele van puskalövésekkel. A Spartakusok teljesen urai a helyzetnek. Eddig 80 halott van. A Vörös Gárda 500-500 főnyi egységekre oszlik.
Augsburg. Münchenben dul a polgári háború. Hétfőn éjjel a pályaudvar körül elkeveredetl ütközet, folyt a város-őrség és a tanácsköztársaság csapatai közt. Az ütközetnek 60 súlyos sebesültje volt, kik közül sokan belehaltak sebeikbe.
ItaszoRzUg már nem jzímlt a békekonferencián.
Newyork. (A Magyar Távirati Iroda szikratávlrata) Véglegesen elhatározták, hogy Németország békemegbizottait április 25-re hívják meg. Wilson tegnap délelőtt és délután tanácskozott Orlandóval az olasz probléma felől, főleg az Adriakérdést illetően. Amerika szilárdan ragaszkodik ahhoz, hogy Fiume Joguszláviáé legyen, Olaszország pedig ezesetre azzal fenyegetőzik, hogy elhagyja a békekonferenciát és különbékét kőt Ausztriával. Annyira kifejlődtek az események, hogy Olaszország visszavonulása ma már nem jelentene az antantnak kárt, mig két hét előtt ennek végzetes hatása lett volna
A lopok bejelentése.
Budapest. A belügyi népbiztosság elrendelte, hojy az összes helyi, járási, megyei tanácsok területén megjelenő bármilyen napi-, hetilap, havi- és folyóirat, egyszóval minden időszaki sajtótermék kiadója a sajtótermék címét, szerkesztőjének nevet, munkatársainak aévsorát, a szerkesztőség és kiadóhivatal pontos megjelölését 48 óra alatt a törvényes következmények terhe mellett a Sajtótermékek Országos Tanácsával (Budapest, Morkó utca 25. IV. 445.) közölni köteles. Ugyanakkor a lap legutóbbi számának egy példányát is be kell küldeni.
5*2\'5/919. száin.
A régi giitíiiii inwiiiik Irttailúse-
Akik a régi gimnázium anyagaitól venni akarnak, igényüket az „Építő munkaügyi tanácsnál* (Sugár-ut 4. 52.) jelentsék be. — A kiutalt anyngok véielnrát ugyanott kell lefizetni. Nagykanizsa, 1919. ápr. 16.
Szék&ly
mérnök, a város megbízottja.
Nem fordult fel a világ,
nem igaz, houy most, aki ctidij alul volt, az felül van s aki Mül volt, az alul van. Még senkit, aki szerencsétlenségére palotában született, nem duglak be dgányputriba, és senkit, aki eddig koldulva kopogta végig az ajtókat, nem tettek meg birodalmi kancellárnak, ilyen helyzeteket csak a vígjátékírók produkálnak.
Ami pedig mert itt körülöttünk lefolyik az nem komédia. A proletárságnak sem ideje, sem kedve ahhoz, hogy haszontalan tréfákat űzzön. És sokkal is jobban ismeri s mult hibáit és ez«?k orvosszercit, semhogy ugy akarná az átkos multat megjavítani, hogy eztán mindent pon\' (ordítva rendez, mint ahogy eddig volt. N .ír az az elv, hogy aki eddig henyélt és uraskodott, az most doigozzék és száraz-kenyeret ?gyék, az ellenben, aki addig robotolt és koplalt, az eztán pihenjen és lakmározzék. Igy megint csak nem lenne jól berendezve a világ. Mert az eddig dolgozók fennakadás nélkül ellátnák ugyan a henyélók múltbeli teendőit, de a herék nem tudnák elvégezni mindazt, mit eddig a munkáskezek és agyak produkáltak.
Aí uj rend gazdasági elve az, hogy mindenki produkálja azt, amit legjobb képességei és a társadalom szükségletei alapján el lehet tőle várni, ennek ellenében kijár néki annyi, amennyi az egész társadalom lerme!vényelből egy emberre jut. Aki nem végzi cl a tőle megkívánható munkát, aí szabottá!, tehát büntetendő, aki pedig többet igényel} és vesz Is el, mint nini néki megjár, az tolvaja a többi embernek, tehát ezéit büntetendő.
Amíg pontosan meg lehet állapítani, hogy mcnn>i a szükséglet, mennyi tehát oz egycstk teendője, és hogy mennyi a produktum, tehát mennyi nz egyes ember jogos fejquotája: addig még sok mindent kell megkisérleteznl. Egy azonban feltétlen bhonyos. Az, hogy senkisem élliel meg munka nélkül és senki-sem duskálhat azokban a javakban, miknek más ezer meg ezer ember n szinét sem láthatja. Bizonyos még az is, hogy senkisem jogosult önmaga elbirálni, mennyi nz ő dolgoz-nivalója és mennyi a jussa. Ez a jog minden körülmények között a társadalom bizalmau;< a letéteményeseit illeti meg.
A társadalomé minden jog. Az emberru* csak az éleiéhez való joga van meg, az »s csak addig, amig a társadalom érdekeit nem veszélyezteti. És ha a saját maga dolgaioan nem rendelkezhetik az egyén, még kevésbbé rendelkczheiik a máséiban, Aki a más dolgaiba beie akar avatkozni, az társadalomellenes, antiszociális ember.
Azok, akik mindezeknek az igazságoknak az ellenkezőjét vallják, azt, hogy az embernek annyi joga van, amennyit meg tud valósítani, és nem ismernek el maguk fölött semmi hatalmat, sem államot, sem társadalmat: azok eszménye az állapot, ahol nincsenek szabályok, rendeletek, törvények, ahol mindenki addig nyúlhat bele másnak az eletébe is, amig végre egy másik az ő életét meg nem akasztja. Örökös harc: mindcuki harca mindenki ellen.
Ez volt az emberiség élelén»k nz első formája. Innen fejlődött és fejlődik nz emberiség tovább, egészen a tökéletességig. De a fejlődés csúcsa nem lehet az :i zűrzavar, amelyből az egész fejlődés kiindult. Rfekare.
ZALAI HIRLAP
1919. április 15
hírek
— Hava* Hugó elvtársunk a belügyi
népbiztosság tagja. A belügyi népbiztos Havas Hugó elvtársunkat berendelte a belügyi népbiztossághoz szolgálattételre Havas Hugóra,— ki, bárhova állilotia is ót a múltban a kapitalista rend, mindig meggyőződéses társunk volt az elvekben, — nagy mukakör vár u népbiztosságnál. Helyettese lesz Landler Jenő elvtársnak s átszerve;ője az egész népbiztossági ügykezelésnek. Havas elvtárs távozásával nagy személyi veszteség éri a kanizsai pártot, dt viszont erős kapocs lesz ö a nép-biztosság és a kanizsai tanács között.
- A városi éa megyei saovjet együttes gyUléae. A nagykanizsai városi és megyei Munkás-, Ka\'ona és Paraszttanácsok tegnapi együttes ülésükben az országos lanácskon-gresstus tagjaivá gondos méilcgelés után Sneff József, Wugrlnecz Károly, Marvalics József, Fodor Imre, Reiter Emő, Havas Hugó és Tamási Károly, póttagokul pedig Polai János, Boa Jó-.sef és Kcglevich István elvtársakat delegálta A megyei direktóriumba újra megválasztanak az eddigi direktórium tagjai: Sncft Jóssef és Brónyai Lajos elvtársak, a Budapestre a Déllvasut személyzeti ügyeinek vezetésére kinevezett Bárány József elvtárs helyére ped\'g Tálosi Lajos elvtárs. A megyei intéefl-HtoHtág lagjai lettek: Sneff József, Marvalícs József, Wugrinecz Károly, Polai János, Tálosi Lsjos, Plánder Boldizsár, Brónyai Lajos, Földes Miklósné, Földes Miklós, Dr. Fodor Aladár, András Lajos, Jaberics Lajo?, Dr. Elek Mór, Dávid István, P.d Sándor, Vajda Lajos, Fehér Sándor, Kawrin József, Nóvák Ferenc, Beierédy Feienc, Lendi Feici.c és Keglovics István elviársak. — A választások megejtése ulán Sneff József elvtárs beszéddel fordult a szovjethez. Rámutatott arra, hogy inost mát • helyi képviseleteknek nem lehet feladata a helyi érdekek kiforszirozája más érdekek rovására. A kollektív rend ahogyan nem ismeri egyes emberek, egyes osztályok előnyben részesítését, azonképen egyes vidékeket sem részesíthet kiváltságokban. De viszont arról is biztosak lehetnek igy a helyi képviseletek, hogy joghátrányban sem lesz része egy vidéknek sem. Zajos éljenzés togadta a he szédél.
— Szeelállsta nögyöléa. A Szociállsla Nők Szabidszervezete vasárnap délulán n.igy nőközőnséggel gyűlést tartott az nrénában. Dr. SzaU Mihály elvtárs kitűnően felépített elő adásban jellemezte a nő helyzetét n társadalomban és ismertette jövő kilátásait Nagy tet széssel fogadolt előadása után Szigeti Lajosné elvtárs erős színekkel ecselelte a dolgozó asszony nyomorúságos helyzetét a kapitalista múltban. Polldk Lajai elvtárs rámutatott a kósza rémhírek romboló hatására és kérte az elvtársakat, hogy a rémhirgyártókkal sz«mbfn könyörtelenek legyenek, rejtegetései minden-kit meggyőztek. A gyűlést SetHes DezsŐné elvtárs buzdiló szavai fejezték be.
— A szocializált üzletek volt főnökei és ezek ellenőrző munkástanácsainak tagjai f hó 15. este 7 órakor Jelenjenek meg a Nagykanizsai TnkaréV helyiségében, ahol a szocializáló népbiztos politikai megbizotlja értekezletet tart a termelés folytatásának lehetőségéről. Termelési HsUt.
— Táncestély. A Magántisztviselők és Kereskedelmi Alkalmazottak f. hó »6-án este 6 órai kezdettel táncmulatságot rendeznek Sárközi Dezső zenekarával a volt Kaszinó dísztermében.
— Villamos helyatt autóbuszt I Most, hogy a kapitalizmus nyujtot\'a kiváltságok megszűntek, vége a vasúti privilégiumoknak is. Ezrei a kanizsai villamos kö/uti vasút megépítésének a monopól urna is kiesett az előmunkálati jogos vál alkoió kezéből. N\'gj-kanizsa város prolelársága, In szükségesnek tartja, megépítheti márjmaga a sil\'amos vasutat. Határo.\'ollau szükséges, begy val.uni gyors, o\'csó és alkalmas eszköz összeköttetést létesítsen Nagykanizsa\' szélszórt proletáilaká-sai és az üzemhelyek között. De az már kérdés, hogy a közüli villamos vasút lenne-? ez? Aligha! A .villamos vasút alapépítményei, vo-uallefektetese, vezetékhálózata milliók befektetését igényli, és még a legnagyobb bőkezűség melled is csak félmegoldást kapnánk, mert alig van utcánk, amely a duplavágányt elbírná. A mi szűk utcáinkon csak egyvágányos villamost lehetne\' építeni, amelynek ki-lérőmél az egymással szembe jövő kocsiknak negyedórákat kellene várakozni az ellenkocsira. Az előbb említett milliós befektetések s ez a forgalmi nehézség eltűnnének, ha a nagykanizsai közúti forgalmat nem villamos-vasutlal, hanem társas autókkal bonyolitanók le. Egy egy autóbusz beszerzési ára aligha sokkal nagyobb a vlllamosvasuii motoroskocsiénál, üzemköltsége nem több, és nem lévén mozgása útvonalhoz, sínekhez kötve, a legszűkebb utcán is a legnagyobb forgalmat is lebonyolíthatjuk vele. 14 — 15 tágas autóbusz az egész város közúti forgalmát olyan könnyedén ellátná, hogy a kocsipark kibővítése hossni esztendőkig nem lenne szükséges. Sokkal hamarabb meg is valósitható az autóbuszközlekedés, mint a villamos. Amint a határok felnyílnak és a termelés megindul, könnyen lehet autókat kapni, melyek a megérkezésük utáni napon már be is állíthatók a forgalomba, mig a villamos vasút megépítése a nagykanizsai uttestek állapota mellett hosszu-hosszuhónapokat venne igénybe.(K—c)
— Felhívás! Felhívjuk mindazokat a szak szervereteket és csrporlokat, akik a mostani ruhaelositásban nem részesültek, a tagok számáról pontos névjegyzéket terjesszenek be, amennyiben a pár nap alatt kiosztásia kerülő ruhamennyiségből ők részesülnek elsősorban. A párttitkárság.
— Elgázelás Ma délelölt a sörgyári vasúti vágány és a Szentmiklósi ut keresztezésénél egy vasuii mozdony elgázolta Kálovics János kiskanizsai földművest. A szerencsétlen egyik lábát teljesen levágták a mozdony kete-kel, s a másik lábát is csak néhány börcsik tartja. Életveszélyes sebesülésével beszállították a közkórházba. A vizsgálat megindult annak kiderítésére, kit terhel felelőség a szerencsétlenségéit.
— Felhívás a kereskedőkhöz A nagykanizsai kereskedők szervezetének tagjai, okik tagsági könyvecskéiket már befizették és akik még beiratkozni óhajtanak, könyveik átvé\'cle és beiratkozás céljából e hó 16-án délelőtt 10-12 óráig a Szocialista Klub (volt Casino) nagytermében okvetlen jelenjenek meg. .4 ve-zetiség.
— A aagykanlzsai üzletek kinyitása.
Mindaddig, amig pontos képet uem lehet megalkotni arról, hogy a nagykanizsai üzletek árukészlete milyen mértékben fedezi a szükségletet, nem lehet kinyitani az összes üzleteket, nehogy a készletek pár nap alatt el-fogyjanak. Viszont, hogy mégis eszközölni lahessen a sürgős bevásárlásokat, naponta néhány üzlet nyitva lesz. Ezekben a közszük-ségleli cikkek utalvány alnpján szolgálhatók
ki a boltban kifüggesztendő hivatalos áíjcgy-zéle szerint, mely a múltkori árjegyzékbe;, képest 5C% olcsóbbodást mutat.\'— Nem közszükségleti cikkeket pedig szabadon átusit-halnak. Szerdán nyitva lesznek a K\'sfaludi és Krausz, Kitschncr Mór, Barta Miksi, Kohu L. Lajos és Grünbcrger Sándor íél<- üzletek és a vaskereskedések.
Felhívás
i BtzDjaifaüi izeik milíilu.
Hivatkozással a Földművelési Népbiztosság 2 F. N. számú rendeletére, felhívom a nagykanizsai, keszthelyi, pacsai, olsóleitd-\'ai, csáktornyai letenyei, perlaki járások gazdasági biztosait, valamint ezen járások területén fekvő 100 magyar holdnál nagyobb gazdaságok le-lelős vezetőit, illetve — amennyiben a gazdaság még szocializálva nincs — azok tulajdonosait, hogy Nagykanizsán a váiosháza épületében levő hivatalos helyiségemben folyó h• Ifi dn délután ó\' órakor személyesen jelentkezzenek.
Horváth Béla
megyei gazdasági biztos.
Veaitk fiatal 8—12 hónapos barna róvídszőrü, némel lehetőleg nőstény vizsla kutyát. Ar mellékes. — Szíve* jelentkezések Csengery-ut 30., első ajtó balra a kapu alatt.
Varrodámat
Suiír-ut 8. szám, Dr. Rottschflú Ottóid hűzűba helyeztem dt.
Boron MICl női szabó
IIDANI/I Mozgókép-palota, Rozgonyl-UNHIllM utca 4. sz. - Telefon 250.
É
1919. április bó 16. és 17 éu. ártenvl Hibáinak feliével <
szlnmfl bot nagy (elvonásban,
PlffmMtftlr\' "é»M*nap 5 *» 7-kor. va»ár- fa CJUUUU&bftt ünnepnap 3. fii 4 éa fél 8 órakor.
1# 11 ÍL& 12 nagymozgószlnház ■ ■■ifi W Szarvas - szálloda.
1919 április 13. 14. és 15-én.\'
Júkai Múr irőkbecsf rioéiyiifiliii!
aranyember
I. rész.
Mü\\ Hár reaéngi filmen i felvonásban,
R|/|«í|áoflk« Hétköznap 3 éa 7 órakor. Vaaár-DlUttUaSOi. a ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
Zalai Hírlap
MrogyatamK naponta délután 4 órakor. Havi előfizetés: helyben házhoz herdva 4 kor., vidékre postán 4-BO kor. Egye* száa 20 fillér. Nylltttr és hirdetések díjszabás szerint.
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal» Deák-tér 1. - Telefon 182.
VII. évfolyam. |
Nagykanizsa 1919, április 10. szsrda
i
86. szám*
Letört a bajor
ellenforradalom.
Bécs. A Neues Wiener Tagtblattnak jelentik Bambergből: Münchenben ma kikiáltották a kommunista-kormányt, melynek vezetőjévé dr. Lewint választották meg. A tegnapi kouoiy utcai harcok után ma némileg helyreállt a a nyugalom.
München. A kommnnista-kormány hétfő óta kezében tartja a hatalmat. Tegnap minden bank lefoglalásáról tárgyaltak, lefoglaltak minden autót. A városból kiinduló és beérkező minden jármüvet ellenőriznek, nehogy a burzsoázia megszökjék, vagy fegyvert csempészen be a városba. Az áruelrejtő-raktárakat lefoglalták és minden házat Átkutattak. A vasutak biztosítására nehéz ágyukat állítottak fel. A befelé tartó vonatokat megállítják rs amelyik nem akar megállni, azt ágyúzzák. Bizottságot küldtek ki az ellenforradalom megakadályozására, egy sereg túszt\' már le Í9 tartóztattak. Az általános sztrájk jeléül a város vörös lobogódiszt öltölt. Vasárnap este óta teljes nyugalom van Münchenben.
Hamburg. A Hoffmann-kormány helyzete váratlanul komolyra vált. Ugy-látszlk, hogy a kabinet segítségül akarta hlvnl az Epp-fále szabadcsapatokat. Hoffmann miniszterelnök és Schneckenhorn hadügyminiszter délután eltávoztak Bambergből, de senki nem tudja, hova 4itaxtak. Hír szerint a müncheni pályaudvar lángokban áll.
Augaburg. Tegnap délután 1 óra óta helyrsállt Augsburg és München között a telefonforgalom. München teljesen a kommunisták hatalmában van, kik kiltiáll-tották a proletárdiktatúrát. A főpályaudvari harc három óra hosszat tartott és valóságos ütközet jellege volt, mely 150 halottat és sebesültet követelt áldozatul. Az ütközet a kommunisták győzelmével végződött, kik a kormánycsapatokat lefegyverezték.
Általános Mit Bírni.
Berlin. Kt alkalmazottak összes egyesületének elnökei elhatározták, hogy általános sztrájkba lépnek.
A párisi konferenciáról.*
Bécs. A Neue Freie Pressenek jelentik Genfből, hogy Wilson állítólag a kővetkező nyilatkozatot tette az olasz területi igényekről: „Méltányolom Olaszországnak Triesztre, Trientre és Pólára irányuió kívánságait és egyéb kívánságait is, tel jesitésüket azonban nagyon aggályosnak tartom, mert a keleti hatalmaknak ily módon való átcsoportosítása veszélyeztetné £ világ békéjét.
Párís. (Szikra\'ávirat) Wilson hivatalos közlés szerint, newyorki beaiédéhez hiven, addig marad Franciaországban, rnig a németek alá nem írják a békeszerződést. A szövetségesek azt hiazik, hogy a német békekötéssel egyidejűleg megkötik a többi békét is. Ha ez lehetetlennek bizonyulna, akkor a további tárgyaiások folyamán Houae ezredes helyettesítené Wiisont.
Páris. (Szikrajávirat) A szövetségesek legfőbb gazdasági tanácsa elfogadta azt a tervet, hogy a szövetségetek nyersanyagfeleslegét még a békekötés előtt felajánlják megvételre Németországnak. Ugyanekkor egy bizottságot jelöltek\'^ki, hogy az az olasz szénhiányon aegitsen.
Az olasz kormány
fél a szooializmustól.
Párís. (Szikr.távirat) Az olssz határt ismét megnyitották. Eddig azért tartották zárva, mert attól tartottak, hogy az olasz munkászavargások forradalommá fejlődnek. Az olasz hivatalos körök nem is a bol-sevizüustól félnek, hanem a szocializmustól, mert Olaszország \' helyzete aggodalomra ad okot.
A legújabb rendeletekből.
Budapest. Székely Béla pénzügyi népbiztos felhatalmazásából a munkástanácsok és megyei direktóriumok utasítást kapnak, hogy a hitel- és önssgélyzőszövetkezetek működését sehol ne akadályozzák, hanem várják be a Tanácsköztársaság erre vonatkozó intézkedését.
Budapest. A közélelmezési népbiztosság elrendelte, hogy minden nyilváno3 jellegű étkezési üzem (vendéglő, kifőzés, kantin, korcsma, kávéház, kávémérés, panzió), amennyiben hatósági élelmiszerellátásra Igényt tart, az üzem terjedelmét és jellegét jelentse be. A rendelet megszegői felett forradalmi törvényszék ítélkezik.
Budapest\' Terjedelmes rendelet jelent meg%z utlevélkiállitásról. Miután az útlevelek a fővárosban három, a vidéken tiz nap alatt kiállíttatnak, az útlevelek sürgetése a népbiztosságnál szigorúan tilos.
Árdrágítók pellengére.
Budapest. A Vörös Órség ma a következő árdrágítás! ítéletet tette közzé : Kiss Jánosnét, mert a zsír kilóját 70 koronáért árusította, elitélték 2 havi elzárásra és 600 korona pénzbüntetésre, Melián Máriát tojásdrágitásért 20 napra és 200 K-ra, Sányiel Pált cipőjavítás drágításáért 1 hónapra és 300 K-ra, Borbély Istvánt cipő-drágításért 2 hónapra és 500 K-rJ, Dara Feiencet cipójavitás drágításáért 1 hónapra és 300 K-ra. Dinosér Oszkárt ruhakészi-tés drágításáért h napra és 2000 koronára.
hírek.
Randaléi
A hadügyi népbiztosságtjoz uoérkezett ie lentések szerint egyes városokban és községekben a vörös hadseregbe való felvétel végett nagyszámban történnek jelentkezések és Ily esetekben egyes direktóriumok saját hatáskörükben foganatosítottak különböző intézkedéseket a jelentkezők toborzását illetőleg. Minthogy a tobor/áa pontos végrehajtása egységes irányítást követel meg, a direktóriumok {elhivatnak, hogy e kérdésben szigorúan tartsák magukat az alábbi utasításokhoz:
1. A vörös hadseregbe történő toborzásokat a terület szerint illetékes hadosztályok vezetik, melyek egyes fontosabb helyeken állandó toborzó bizottságokat állítanak fel. Eren állandó toborzó bizottságok székhelyei a sajtó utján lesznek köztudomásra hozva.
2. A városi és községi direktóriumok kötelesek a vörös hadseregbe való jelentkezések eseteibenia városhoz, illetve a községhez legközelebb eső állandó toborzó bizottságokat megkeresni oly célból, hogy az utóbbi utján a hadosztály a toborzás megejthetése végett úgynevezett fióktoborzó blzottcágot küldjön kl az Illető községbe, mert csak ezen rendeletileg szabályozott toborzóbizottsápok által felvett elvtársak tekintetnek a vörös hadsereg tényleges tagjeinak.
3. Amennyiben valamely városi és községi direktórium saját hatáskörében az illetékes hadosztály értesítése nélkül más toborzást eszkö?ölt volna, köteles az illetékes hadosztályt a legközelebb levő toborzóbizotlság utján értesíteni a toborzás „megejtésé" végett.
4. Bárki, vagy bármely illetéktelen haléság, vagy személy részéről ezentúl megejtendő toborzás; vagy a már megejtett toborzásnak a harmadik pont alapján történő be n«m jelentése bűncselekményt képez és a tettesek forradalmi törvényszék elé állíttatnak.
Hadügyi népbiztosság.
-
— Elismerés a nagykanizsai prolatárság áldozatkészségéért. Országszerte elismerésre és követésre talált Nagykanizsa proletárságá-nak az a példás viselkedése, hogy a Iegmesx-szebbmenő áldozatkészséggel nagy élelmiszer-készleteket engedett át az éhező tóvárosi elvtársaknak. László Menyhért elvtárs, a közellátási népbiztos nagykanizsai kiküldöttje legutóbbi budapesti referáló utján tett a népbiztosságnak jelentést a kanizsai és környékoMi proletárság nemes buzgalmáról. A népblz\'u ság László elvtárs utján a legmelegebb *<«• szönő üdvözletét küldi a nagykanizsai pro.c-társágnak, ésateljes bizalommal várja el tőle, hogy továbbra is testvéri igyekezettel fogja a budapesti proletáriátus sovány élelmezésének feljavítását elősegíteni.
— Kanizsai magántisztviselők tömeges balépésa a Vörös Hadseregbe. A nagykanizsai magántisztviselők szakszervezete vasárnapi ülésében az érdekelt lagok egyhangú lelkesedésével elhatározták, hogy az állásnél-kül lévő magántisztviselők löbbé nem is kísérlik meg, hogy fölösleges állásokat kreál-tnssanak maguknak és munkanélküli segélyért sem jelentkeznek, de nem is ajánlkoznak olyan munkára, ahol csak másod-harmadrangu erők lennének — szóval s«moii formában sem
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919, április 12.
akarnak a dolgozók társadalmának improduktív eltartottjai lenni, - hanem jelentkeznek a Vörös Hadseregbe. A határozat folytán eddig már 65 magántisztviselő ajánlolta fel erejét a kanizsai Vörös Ezrednek és közű ök 35 alkalmainak is találtatott. Természetesen az alkalmailinok mégis kényt^enek lesznek a közt egyébként szolgálni- és ezért ellarlásukat Igényelni.
— A kanizsai illetek uj rendje. Amikor a mull pénteken a Vöiös Hadsereg impozáns tlntetése a keresktdelmi árucikkek 50%-os ármérséklését követelte, Sneff elvtárs már tartott tői?, hogy a kormányzótanács nem fogja Nagykanizsának ilyen irányú kivételes intézkedését helyeselni. Valóban Landler elvtárs népbiztos arra az álláspontra helyezkedett, hogy az árak helyi leszállítása csak elterelné innen az irut, és hogy az árak nagysága ma már nem a kereskedőt hizlalja. Tehát az árleszállítást nem engedélyezte. — Az üzletek egy jó ideig csak felváltva lesznek nyitva, a nagykereskedések, vasüzletek azonban nyitva tarthatók. Cslltörlőkön in pckciót tartanak Weiszfeld és Fischer, Szántó Salamon, Fonyo Mihály, Steiner Jenő, Barta Alfréd és Stcrn Józief cégek, pénteken pedig Sluger József és Társi, Schwarz Dezső, Füist József, Elchner Sándor és Heislcr Ignác cégek. Holnaptól kezdve nyitva lesznek az összes férfi-ruházati is szabóQzletek, üveg- és porcellánkereske-dések.
— Nyagilj és tMgényOgyek.\'A direktórium a nyugdijssok nyugtáinak láttamozásával és a szegényfigyek kezelésével Kisfaludy Márton elvtársat, a rokkantügyek kezelőjét bizta meg, ki a Méntelep-laktanya (Kossuth Lajos-tér) I. emeleti helyiségében naponta 9 órától 1 óráig tart hivatalt.
— A pénalatézetek ellenérzés alá helyezés*. Miként azt már megírtuk, a nagykanizsai és zalamegyci pénzintézetek ellenőrzés alatt állnak. Minden pénzintézetet pénzügyi rasgbizottak ellenőriznek, kik a kerületi pénzügyi direktórium utján Forbáth Jenő elvtárs-nak, a pénzügyi népbiztosság zalamegyei politikai megbízottjának referálnak. Forbáth elvtárs kinevezte a pénzkerületi direktóriumokat és az egyes intézetek pü. megbízottait. Ezután már a felek minden ügyben a bankjuk meg-bizottalhoz forduljanak, kik vitás esetekat úgyis felterjesztenek a pü. direktóriumhoz, illetve Forbáih elvtárshoz. A Nagykanizsa pénz-kerületi direktórium tagjai: Hudi József és Kleinfeld Ignác. A Tapolca-Kesztkelyvidéki pénzkerület direktóriumi tagjai: Somogyi Hemlk, Kálmán Henrik és Szenas Jenő. Az •gyes pénzintézetekben a megbízottak és helyetteseik a következők: Pesti Magyar Keies-kedelmi Bank fiók: Hudy József, h. Schaprin-ger Etel. Osztrák Magyar Bank fiók: Tripam-mer Gyula, h. Kaposi Óéra. Nagykanizsai Takarékpénztár: Hochíluss Soma, h. Wilde Fe-rcac. Nagykanizsai Baikepyciülct: Miklós Gyula, h. Nyitray Olga. Délz;.lui Takarékpénztár: Rledlmayer Károly, h. Martinék Gyula. Néptakarékpénztár: Gellért Henrik, h. Vermesné Spitzer Irma. Zalamcgyei Gazdasági Takarékpénztár: Kleinfeld Ignác, h. Oesteireicher József. Nagykanizsai Segélyegylet: Rosenbcrg Oszkár. Letenyel Takarékpénztár és letenyci önsegélyző Egylat: Bezeredy Ferenc, h. Fodor Margit. Zalaszentgrót és Vidéke takarékpénztár: Welsz Lajos. Keszthelyi Takarék-péaztár r.-t.: Kálmán Henrik, Nagy Imre. Kaszthely vidéki Takarékpénztár r.-t.: Rech-Hitter Ernő. Keszthelyi Ipar és Oazdasági Szövetkezet mint az OKH tagja: Rosenberg Zoltán. Tapolcai Takarékpénztár r.-t.: Szűcs Jenő és Fodor Nándorné. Balatonvidéki Takarékpénztár: Somogyi Henrik. Tapolca-vldéki Gázda?ági Takarékpénztár és Központi mint az OKH tagja: Sebestyén Jenő.
— Iparengedélyt csak a népbiztosság
adhat A szociális termelés népblziosságn ma táviratban értesítette Nagykanizsa városát, hogy IX. sz, rendeletének az a pontja, mely szerint üzletek megszüntetését illetve nyitását csak a szociális termelés biztossága engedélyezheti, minden üzletre vonatkozik. Vonatkozik tehát kereskedésekre, képesítéshez kötött és nem kötött iparra, egyszóval mindenre, amihez
iparengedély kell. Az iparengedély kiadása iránti kérvények tehát ezentúl nem a városi tanácshoz intézendők. hanem a szociális termelés népbiztosságához, de Nagykanizsán a direktóriumnál nyújtandók be.
— Gazdaértekezlet A közélelmezési népbiztosság. kiküldöttje április 17-én délelőtt 9 órakor a városháza nagytermében a termény-rekvirálás ügyében értekezletet tart, amelyen a Nagykanizsa járási 103 holdnál nagyobb bitók művelői, valamint a községi tanácsok I —1 kiküldöttje okvetlenül jelenjenek meg.
— Az utalványok kiadása. A ruházati és egyéb hözszükségleti cikkek utalványai I. hó 17-iől kezdve naponta délután 2-től 5-ig a közellátási üzemek épületében földszint (hatósági husszék melleit) adatnak ki.
— Szocializált kereskedők gyűlése. Tegnap este a Nagykanizsai Takarékpénztár tanácstermében összegyűltek a szocializált nagykanizsai üzle\'.ek volt tulajdonosai és bizalmi-férfiai, hogy meghallgassák Forbáth Jenő elvtárs, népbiztosi megbízott előadásában a Tanácskormány külkereskedelmi expozéját. A megbízott elvtárs kifejtette, hogy a Tanácsköztársaság politikai és közellátási okokból nagy súlyt helyez a külkereskedők munkájára és azt tisztességesen meg is fogja fizetni. Csupán azt akadályozza meg teljes szigorral, hogy a behozott áiu nyerészkedésre, lánco-lásra szolgáljon. Mindenképen lehetővé lógja tenni, hogy a kereskedők árut hozhassanak be az országba, de azt át kell aduiok a Magyar Áruforgalmi Iroda helyi megbízottjának. Nélkülözhető áruinkat szívesen bocsájtjuk a szűkölködő külföld rendelkezésére, de ez nem történhet máskép, csak a politikai megbízottak engedélyével. A csempészek forradalmi törvényszék elé kerülnek. Forbáth elvtárs előadása után a külkereskedelemben leggyakorlottabb elvtársakkal Marvalics és Adler elvtársak bevonásával az aktuális külkereskedelem részletkérdéseiről tanácskozott.
— Magántisztviselők ruhaigénye. Ruhára ezúttal csak azok tarthatnak igényi,\' akik a második forradalom (március 22) előtt már tagjai voltak az egyesületnek. Felkérjük ezen elvtársakat és elvtársnőket, hogy a Munkapáholy helyiségében felfektetett iven jelentsék be igényüket, de legkésőbb holnap, f. hó 17 én este 6 óiáig. — Ugyancsak 17 én este 8 órakor választmányi gyűlés.
— Magánalkalmazottak figyalmébe I A
könyvelés és gyorsirási tanfolyamra jelentkezett kartársak és oktatók, f. hó 17-én délután 5 órakor a Munkapáholyban jelenjenek meg.
— Balatonvármegye újra kisért. A Munkás-, Katori8- és Földmüvestanács március 30-án tartott ülésén Fodor Imre elvtárs indítványára elhatározta, hogy Balatonvármegye felállítását fogja kérni a belügyi népbiztostól Keszthely székhellyel, melyhez az összes 30 kilométer körzeten belül fekvő községek tartoznának. A kérés előterjesztésével Pammer István Mór elvtársat bizták meg, ki el is utazott, hogy a kérelmet személyesen terjessze a belügyi népbiztos elé. — Nem hisszük, hogy keszthelyi elvtársaink törekvése ebben a formában elismerésre fog találni. Az általuk tervezett uj megye nem megoldása a Balaton egységes közigazgatásának, sőt éppen ennek a decentralizálása. A keszthelyiek Balaton-megyéje által a Balaton Immár négy megye között oszlanék meg. De aligha aktuális is a kívánság, hisz a megyeirendszer kezd már egészen a múlté lenni.
keresünk 4-es vagy 5 ős vas pénzesszekrényt
Megvételre Építő NiiMuti Tanács, Sigír-it 4. siti
Hirdetmény.
A dohány-jegyrendszer életbeléptetése tárgyában értesíttetik a város lukóssága, hogy a dohány és szivar elosztás arányos keresztülvitele és a dohány kiosztása körüli torlódás elkerülése végeit a direktórium a dohányjegy-rendszert lépteti éleibe.
Dohányjegyre igénye van minden lg évet túlhaladott nagykanizsai férji lakosnak, ki e: Ideig is dohányozni szokott.
Az igénnyel birók dohányjegyeikért az élelmezési hivatalban jelentkezzenek és ugyanakkor hatósági igazolványuk felmutatása mellett a házbizalmi férfi tanúsítványával igazolni tartoznak, hogy ezideig is dohányozni szoktak.
A házbizalmiféifiak figyelmezleínek, hogy a tanúsítványokkal a valóságnak megfelelő adatokkal igazolják, mert minden visszaélés a forradalmi törvényszék által fog megtorollalni.
Csak azok jelentkezzenek, kik a fentiek szerint dohányjegyre igénnyel birnak.
A jelentkezés sorrendje a következő : Áp\'i is 17., 18., 19-én az Altalanos Fogyasztási S*ö vetkezet tagjai. 22-én Beck Henrik vásárlói. 23 án Band Adolf vásárlói. 24-én Berger Adoli és Berger Benő vásárlói. 25-én Bruncsics József és Balaton Testvérek várlói. 26 án Dedo-vácz Béla és a Délivasuli raktár vásárlói. 28-án Mezriczky Józsel vásárlói. 29-én Fleischacher Albert vásárlói. 30-án és május 2-án Fischer Ferenc vásárlói. 3-án Sipos Andor vásárlói. 5 és 6-án Köztisztviselők beszerzési csoport tagjai. 7-én Lnckenbacher József vásárlói, t, 9-én Mersils Nővérek vásárlói. 10, 12., 13 án Neu és Klein vásárlói. 14-én Rosenfeld Adolf vásárlói. 15-én Rácz utcai Szövetkezet és Rosenberg Bel a vásárlói. 16-án Reich Mátyás vásárlói. 17-én Rosentliál Jakab vásárlói. 19., 20-án Stampf Zsigmond vásárlói. 21. és 22-én Sziger István vásárlói. 23-án Valics és Deutsch vásárlói. 24-én Wollák Mór vásárlói.
Nagykanizsa, 1919 április hó 15.
Közellátási üzem.
Veszek fiatal 8—12 hónapos barna tövidszőrü, német lehetőleg nőslény vizsla kutyát. Ar mellékes. — Szíves jelentkezések Csengery-ut 30., első ajtó balra a kapu alatt.
HU ANIA Mozgókép-palota, Rozgonyi-UKHI1IH utca 4. sz. - Telefon 259.
1919. április h616. és 17-én. Várkonyl HIMlynDk felléptével •
nlnmQ bal nnsn felvonásban.
PlfinrfhCAtf • Hétköznap 5 és 7-kor, vasár- és ClUUUUMir. - ünnepnap 3, tél 4 és fél 8 órakor.
VILÁG
nagymozgószinház Szarvas - szálloda.
1919 Mi 16. is 17-én.
Richárd osvald rendezésével! l
A szenvedély HP- rabjai
kuliur-fllm öt nagy felvonásban.
.. Hétköwap 5 és 7 órakor. VasAr-\' ét ünnepnap 3, 5 és 7 órakor.
/ í
f \\
Zalai Hírlap
Mr»tT*t«niK naponta délután 4 órakor. Havi előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., vidékre postán 4-80 kor. Egyes szám 20 fillér. Nylltttr és hirdetések díjszabás szerint. Ipolitikai napilapI j Szerkesztőséi: j Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal t Deák-tér 1. - Telefon 182.
Vil. évfolyam. | Nagykanizsa 1919. Április 17. csütörtök | j 87. szám.
A bolsevizmus dlodolntio.
Rotterdam. A Daily News jelenti Párisból : A legújabb hirek szerint a bolsevista csapatok előnyomulása a Krim-félszigeten és Galíciában egyre tart. A Kma-félszigeten elfoglalták Jaltát valamint keletről Szabasztopolt fenyegetik, melyet az angol flotta tart megszállva. Szabasz-topol előrelátható kiürítésével a szővet-ségéiek szerepe Déloroszországban véget ér. Galíciában a bolsevista csapatok a Dnyeszter völgyében haladnak előre. A román csapatok hirszerint a Dnyeszter folyó völgyének egész hosszában a tenger felé vonulnak vissza és így feladják Besszarábiát, ahol különben is elő van készítve a talnj a bolsevizmus számára. A román sereg ellenállása folyton csökken. Az orosz délnyugati és déli offenzívát valószínűleg követni fogja az Archangelszk és a Murman-part elleni offenzíva.
Drezda. MQnchen kapui előtt tegnap óta gyalogság áll tüzérséggel és aknavetőkkel. A még Münchenben tartózkodó korríiánycsapatokat a kommunisták teljesen megverték.
Augsburg, A müncheni forradalmárok a város kapui elé őröket állítottak. Ezek egyre-másra ássák a lövészárkokat, melyekben gépfegyvereket állítanak fel. München minden nagyobb utcáit tüzérség tartja megszállva. A müncheniek nern engednek be ujabb vonatot a városba.
Salzburg. A forradalmi szervezés gyors erővel folyik. Az egész tartományban paraszttanácsok alakultak, melyek fegyverrel és munícióval rendelkeznek.
Bécs. A kommunisfa-párt az osztrák főváros minden kerületében népgyülése-ket hirdetett.
Berllu. Az általános sztrájkol éjjel 12 órakor proklamálták. Mindenki sztrájkol, csak a villamossági munkások dolgoznak. A közúti forgalom szünetel. A kikötőben Is áll a munka, Így persze a kikötőben álló amerikai élelmlszerszállltó-hajókat sem lehet kirakni.
Uígfi népbiztos elvtárs a hal- és belpolitikai helyzetről.
Budapest. Vágó Béla elvtárs a Szocialista-párt II. kerületi gyűlésén nyilatkozott a kíil- és belpolitikai helyzetről. Többek közt a következőket mondotta:
— A nemzetközi helyzet változatlanul jó. Az osztályharc az egész világon mindenütt élesebbé válik. Münchenben a felfegyverzett proletárok letörték a fehérgárdát és helyreállították a proletárdiktatúrát. Csehországban csak rövid idő kérdése a proletárdiktatúra. A román imperializmus hadserege is züllött, és Vörös Ezredeink már ott állnak a demarkációs
vonalon mindenre készen. A cseh-szlovák fronton és mögötte sztrájkok és forradalmi mozgalmak vannak, és a felfegyverzett tót-ajku proletárság szívvel-lélekkel a magyar proletársághoz huz.
A belpolitikai helyzetről így nyilakozott Vágó elvlárs:
A munkástanácsok, áthatva a diktatúra következményeitől, szilárdan állnak a burzsoázia teljes elnyomásának politikája mellett. A diktatúra átmeneti Ide\'e alatt r munkásságnak nem szabad szentimentálisnak lennie. Ilyen ellágyu.ás a legveszedelmesebb a diktatúrára és a legjobb talaja az ellenforradalomnak. Bizonyos ideig a burzsoázia elleni harcban megtörténhetik még, hogy annak egyes tagjai is áldozatul esnek.
Lloyd fleorse íj o bolsevizmus.
London. Lloyd George miniszterelnök tegnap mondotta el bejelentett nagybe-szédét a párisi békekonferencia munká* járói. Többek közt\' a következőket mondta : ..Hárotn nagy birodalom omlott össze: Oroszország, Törökország és Ausztria-Magyarország. Nyíltan kimondom : szó sem lehet arról, hogy az orosz köztársaságot elismerjük. De ha valaki a/.t indítványozná, hogy fegyverssen lépjünk fel ellene, ezt. az ajánlatot nagyon alaposan fontolóra kellene venni. Nekem az a véleményem, hogy a legnagyobb balgaság lenne, ha Oroszország ellen fegyveresen akarnánk fellépni. — A Németországgal kötendő békeszévződés alapelveinek kérdésében a nagyhatalmak között teljes a megegyezés."
Pichon el akar bújni.
Páris. (Szikratávirat). Nagyjelentőségű események történtek a francia kamara tegnapi ülésén. Régóta lappangó elégedetlenség robbant ki a Clemenceau-kor-niány ellen. Franklin Bouillon, a külügyi bizottság elnöke jól megindokolva bejelenti, hogy sem ő, sem pártja nem bízik többé a kormányban. — Utána Pichon külügyminiszter zárt ülésben fel akarta tenni a bizalmi kérdést, indítványát azonban elvetették.
If 11 Á 12 nagymozgószinház W ■ wM Szarvas - szálloda.
1919 április 16. tt 1740.
Richárd (tarold rendezésével!!
A szenvedély = rabjai =
kultur-fllm öt nagy felvonásban.
DlfioHáoftk\' Hétköznap 5 és 7 órakor. Vasár-DlUtlllabOl. éa ünnepnap 3, 5 éa 7 órakor.
A Vörös, Őrség szervezete.
Hosrtoiilua saikíVirB^EuédiftsxIkkilvi
— Saját ludósitinktól. —
A régi kapitalista-rendszernek egyik legkeményebb diója volt a vidéki rendőrség államosítása. Ahány kormány jött, mind megkísérelte ennek a nehéz kérdésnek a megoldását, de a megoldásban egyik sem jutott tovább a keretek nagyvonalú ielvárolásánál. Annyi ezer és ezer probléma között ezt is itt hagyta átkos örökségül a proletárdiktatúrának. S a proletárdiktatúra máris talált megoldást. MóJunkban a megoldás részleteit közölni.
Az ország csendőrsége, a városi és községi rendőrségek, a határrendőrség, a pénzügyőrség, a vasutbiztosi ó nemzetőrség és a nemzetőrség megszűnik. Helyükbe 1 ép, és összes feladataikat oltatja a Vörös Őrség országos, egységes szervezete. Ezzel tehát az összes közbiztonsági testületek egy olyan zárt, fegyelmezett és egységes katonai szervezetet alkotnak, mint a regi csendőrség volt. Tagjaiul felvétetnek a megszűnő intézmények tagjai, amennyiben egy vizsgáló bizottság döntése erre őket alkalmasnak és megbízhatónak találja. Ebben a bizottságban helyet foglalnak a kormányzótanács egy kiküldött megbízottja, a munkástanács, a szociálista párt, a községi rendőrség, a határrendőrség, a csendőrség, a pénzügyőrség, a vasútbiztosító nemzetőrség és a nemzetőrség delegáltjai. A hiányzó létszámot pétiig Önkéntes jelentkezőkből egészítik ki.
A Vörös Őrség tagjainak díjazása ideiglenesen a következőképen van megállapítva: 15 korona napi illeték, 15 korona étkezési váltság, minden ellátatlan családtag után havi 90 korona pótlék, kintlakás esetén havi 50 korona lakáspóllék, saját ruha használatáért napi 2 korona megtérítés, hat havi kifogástalan szolgálat után 200 korona jutalom. A Vörös őrség tagja, ha állomáshelyén toljesit szolgálatot, napi 10 korona pótdíjat kap.
A Vörös őrség tagozódása tekintetéhen az ország l budapesti és 11 vidéki Vörösőr-ke-rületre osztódik fel, melyek több dandárt foglalnak magukban. A dandár 2—3 ezredből áll, melyek {eloszlanak 2—5 zászlóaljra, ezekbe 3 —6 szárad tartozik egyenkint 3—5 szakasz-szal, a szakaszokat 10—20 őrt számláló rajok alkotják. A Vörösőr-keiületek élén egy vörös-kerületi parancsnok áll egy helyettcb parancsnokkal és egy politikai megbízottal.
A szervezési rendelet a Vörös őrség főegységeinek székhelyeit és a kerületi parancsnokok kinevezését is tartalmazza. Etek szerint Nagykanizsa egy Vörösór Ezred székhelye és működési köre kiterjed Zalamegye felére. (Nem okvetlenül a most közigazgatásilag hozzánk-csato t felére, mert a beosztás nem mlndertutt követi a közigazgatási beosztást. így az egységes Somogymegye is két Vörösőr Ezred területe: a kaposvárié és a nagyatádié) Zala-megye másik fele Zalaegerszeg Vörösőr Ezredéhez tartozik. A nagykanizsai ezred a sop.o i dandár egyik ezrede, és kerületi\' parancsn sága az ugyancsak soproni IV. Vörösőr-ke u leti parancsnokság, élén Jngovics István uv-táissal, kinek helyettese Vitnyédi József elvtárs, politikai megbízott pedig Renk Vilmos elvtárs.
A Vörös őrségnek külön szervei lesznek a vasúti és hajózási vörösőrség közlekedési csoportjai, melyek a kerületek kihagyásával egyenesen a hadügyi népbiztossá,^nak vannak alárendelve és a nagyobb vasuii és hajózási gócpontokon állomásoznak. Nagykanizsán egy ilyen közlekedési csoport székhelye Is leSz. A Csoport már szervezés alatt van és eddig felvett tagjai meg is kezdték működésüket, mely a vasúton végzendő biztonsági szolgálat egészét
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
1919. április 17.
rt yncr-Ai n i ■——cirm«a »>■■• "l.» ■ i nw—tmtmm
felöleli. A kanizsai csopoit parancsnoka Pintér Józsel elvtárs, helyettese pedig Sclnteeweiss Sándor elvtárs. A csoport működési körzete a Szombathely-Gyékényes és boglár—Miksavár vonalakra terjed ki.
hírek. Rendelet.
A hadügyi népbiztosságboz beérkezett jelentések szerint egyes városokban és községekben a vörös hadseregbe való felvétel végett nagyszámban történnek jelentkezések és ily esetekben egyes diiektóiiumok saját hatáskörükben foganatosítottak különböző intézkedéseket a jelentkezők toborzását illetőleg. Minthogy a toborzás pontos végrehajtása egységes irányítást követel meg, a direktóriumok felhívatnak, hogy e kérdésben szigorúan tartsák magukat az alábbi utasításokhoz:
1. A vörös hadseregbe történő toborzásokat n terület szerint illetékes hadosztályok vezetik, melyek egyes fontosabb helyeken állandó toborzó bizottságokat állítanak fel. Ezen állandó toborzó bizottságok székhelyei a sajtó utján lesznek köztudomásra hozva.
2. A városi és községi direktóriumok kötelesek n vörös hadseregbe való jelentkezések eseteiben a városhoz, illetve a községhez legközelebb eső állandó toborzó bizottságokat megkeresni oly célból, hogy az utóbbi utján a hadosztály a toborzás megejthetése végett úgynevezett fióktoborzó bizottságot küldjön ki az illető községbe, mert csak ezen rendeletileg szabályozott toborzóbizotlságok által felvett elvtársak tekintetnek a vörös hadsereg tényleges tagjainak.
3. Amennyiben valamely városi és községi direktórium saját hatáskörében az illetékes hadosztály értesítése nélkül más toborzást eszközölt volna, köteles az illetékes hadosztályt a legközelebb levő toborzóbizottság utján értesíteni az .áttoborzás" megejtése végeit.
4. Bárki, vagy bármely illetéktelen halóság, vagy személy részéről ezentúl megejtendő toborzás, vagy a már megejtett toborzásnak a harmadik pont alapján történő be nem jelentése bűncselekményt képez ég a tettesek forradalmi törvényszék elé állíttatnak.
Hadügyi népbiztosság.
— A szoclálista párt végrehajtó bizottsága ma este 6 órakor a városháza nagytermében Ölést tart, amelyre az Összes helyi szervezetek vezetőségét, blzalml-férfialt éa a vörös hadaereg bizalmlférfiait meghívja. Napirend: Állásfoglalás a tün tetőkkel szemben.
— A boltok rendje. A kereskedők kötelesek az árukat az eddigi maximált áraknál 20 százaléknál olcsóbban adni. Aki e rendelkezések ellen vét, forradalmi törvényszék elé állíttatik. Figyelmeztetjük a kereskedőket, hogy mindazon kereskedők, akiknél a kiárusítást Igazoló utalványok nem fedik a leltárban fel. vett árumennyiséget, forradalmi töivényszék elé állíttatnak. Direktórium. — A holnap nyitvalevő üzleteknek lapunkban már közölt listájához hozzájön Harmat Simon üzlete is.
— Játékkártyaadó Nagykanizsán. A bur-zsoának mén mindig igen sok a .szabadideje. Nincsennek olyan képességei, melynek folytán a mai társadalom a maga számára hasznosítani tudná a burzsoáknak minden percét. Egyelőre még sok kártyázni való ideje van a burzsoának. Jó. De ezentúl legalább megadózik érte. A nagykanizsai direktórium megbízásából Kaufmann Lajos dr. aljegyző és Hetiméit Károly főszámvevő elvtársak szabályren-dc etet dolgoztak ki, mely a kártyajátékot adó alá veszi és az adólerovásnak olyan ravasz ellenőrzését fundálták ki, hogy adózatlanul aligha lehet majd kártyázni. A szabályrendelet szerint Nagykanizsa város terü\'etén a játékkártya valamint nyilvános helyiségekben (kávéház, vendéglő, egylet, kaszinó stb.) folytatott mindennemű kártyajáték után kártyaadó fizetendő. És pedig; egy csomag ujkártya után az eladás előtt 10 korona átalány és a
nyilvános helyiségekben folytatott kártyajáték alkalmával egy-egy játszma uian személyen-kint 1 korona játékadó fizetendő. Egy játszmának tekintetik ugyanaz nap ugyan; zon lu-lyiségben megszakhás nélkül folytatott kártyajáték. Az átalányadó lerovása céljából az eladásra szánt kártya uián eladó köteles csomónként 10 koronát a városi pénztárba befizetni. A befizetés megtörténtét a városi számvevőség a kártyacsomó lebélyegzésével bizo-nyilja Lebélyegzés nélküli játékkártyát forgalomba hozni, ilyet venni, vagy azzal játszani tilos. A játékos a játszma megkezdésc előtt a nyilvános helyiség tulajdonosától, bérlőjétől vagy vezetőjétől, illetve az általa ezen célra megbízott egyéntől kártyaadó jegyet váltani s azonnal a megváltás után tintával vagy tinta-ironnal nevét ráírni kötele?. Jegy nélkül, alá-iratlau jeggyel, más nyilvános helyiségben, vagy előző játszmára megváltott jeggyel játszani, illetve már egyszer eladott jegyet a jelen szabályrendelet kijátszása céljából másnak átadni tilos. A nyilvános helyiség tulajdonosa, bérlője, vezetője vagy az általa ezen célra megbízott egyén tartozik minden nap, ameny-nyiben azon nap kárlyajegy kiadatott a legutoljára kiadóit kárlyajegy tömszelvényére tintával az évet, hónapot és napot belükkel és sajátkezű névaláírásával ellátni A kiadott kárlyajegyek szelvényei egy évig megőrzendők. A jelen szabályrendeletben foglaltak megszegése — amennyiben a cselekmény súlyosabb beszámítás alá nem esik — kihágást képez és 30 napig terjedhető elzárással és 20,000 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő., A szabályrendelet holnapután szombaton lép életbe. A nyilvános helyiségek tulajdonosai tartoznak összes még használatlan vagy már használatban lévő játékkártyáikat azonnal lebélyegeztetni.
— Szocializálták a kanizsai mozikat A
forradalmi kormányzótanács rendelete értelmében a nagykanizsai direktórium végrehajtotta n kanizsai mozgóképszínházak szocializálását. Az egyes mozikat az eddigi tulajdonosok üzletvezetőként igazgatják n személyzetből megalakult ellenőrző munkástanácsokkal. A mozik első szociális cselekedet^ az lesz, hogy holnap délután mindkét mozi előadást tart a Vörös katonák számára.
— A lakásblztossághoz járni nem passzió, de o\'t dolgozni szintén nem lehet élvezet, órákszám kell ácsorogni kinn az ajtónál az elvtársaknak, kiknek pedig talán csak félperces dolguk lenne benn, mert mások meg óraszám tartják fel a biztosokai, mig végül kiderül, hogy egy tizfilléres levelezőlapon is bőbeszédűen adhatták volna elő mondókájukat. No és mennyi baj van a lakásigények jogosságának az igazolásával! Ennek a teihes ácsorgásnak, a biztosok fölösleges zaklatásának és a sok utánjárásnak az elkerülésére a lakásbiztosság egy- és másra kéri az elvtársakat. Akinek olyan a közölnivalója, amihez nem kell a személyazonosság igazolása, az közölje Írásban a dolgát a lakásbiztossággal. A la\'<ásigénylők hozzák magukkal szakszervezeti vagy katonai igazolványukat és a házbizalmi tanúsítványát arról, hogy n jelenlegi lakásuk lakhatatlan. Mindenekelőtt pedig vegye tudomásul mindenki azt, hogy a lakásbiztosok bárkit is csak a hivatalban és a hivatalos órák alatt fogadnak.
— Városi alkalmazottak szakszervezetének tagjaihoz* A városi alkalmazottak szakszervezetének mindazon tagjai, akik a kiosztásra kerülő ruhaneinüekre igényt tartanak, legkésőbb f. hó lö-áig Földy Imre János (Ív-társnál (Városi erdőhivatal) okvetlen jelentkezzenek, később jelentkezők igényei nem lesznek figyelembe vehetők.
— Aranyember II. A Világ mozgószinház húsvéthétfőn, kedden és szerdán játsza az Aranyember II. részét. Ezekhez az előadásokhoz jegyek már holnap délelőtt 10—12-ig és délután 2-5 óráig előre válthalók. Ajánlatos a jegyekről idejekorán gondoskodni.
— Felhívás. A nagykanizsai élelmezési munkások szervezete felkéri az összes férfi és nő tagjait, hogy f. hó 18-án este 6 órakor a Munkásotthon helyiségében ruhakiutalás ügyében pontosan jelenjenek meg. Pénzt mindenki hozzon magával. A vetetóség. Götl.
1919. El. 25/F. 1.
Hirdetmény.
1. A nagykanizsai "forradalmi törvényszék hivatalos helyisége Nagykanizsán\': az Igazságügyi paloiában (Erzsébet-tér földszint 3. szám) van, ugyanitt az Államügyészség helyiségében van a forradalmi törvényszék vldbiztosáuak hivatalos helyisége (telefonszám 52.)
2 A nagykanizsai forradalmi törvényszéknek illetékessége kiterjed a keszthelyi járás kivételével a nagykanizsai törvényszék egész teiű létére.
3. A nagykanizsai forradalmi törvényszék területén elkövetett minden büncselekinényie vonatkozó feljelentés és jelenlés a nagykanizsai forradalmi törvényszék vádbiztosához és pedig ennek hivatalos helyiségébe (1 pont) küldendő be (Forr. Korm. XLV. sz. rend )
4. Névtelen feljelentések elvileg hivatalos ügydarabonként nem kezeltetnél^.
5. A politikai bűncselekményre vonatkozó feljelentések és jelentések zári borítékban küldendő be. A boritékro „Politikai bűncselekmény" jelszó irandó.
6 Ügyiratok, pénz, bűnjelek s őrizetbe vett gyanúsítottak átvételére jogosított a forradalmi törvényszék vádbiztosa, s ennek megbízása alapján a vezető államügyész illetőleg helyettese.
7. Előzetes letartóztatás és házkutatás csakis a vádbiztos sajátkezű aláírásával ellátott írásbeli parancs alapiáu foganatosítható.
Tettenérés és a tettenért teihelt üldözése esetén a rendészeti közegek (vörösőrség, csendőrség, rendőrség, karhalalmi kirendeltségek stb. az örizctbevétel és házkutatás foganatosítása körül az eddigi szabályok szerint járnak el.
Öiizcthe vett gyanúsítottak, lefoglalt ingóságok írásbeli jelentés mellett haladéktalanul a vádbiztosnak szolgáltatandó be.
Aki az őrizetbe veit gyanúsítottat az őrizetbe vételtől számított 21 órán (huszonnégy) órán belül a vádbiztosnak írásbeli jelentés mellett át nem adja, úgyszintén az, aki a foganatosított házkutatásról a \' foganatosítástól számított 24 órán (hu zonuégy) belül a vád-bktosnak a lefoglalt ingóságok beszolgáltatása melleit írásbeli jelentést nem tesz, a Forradalmi Kormányzótanács XLII számú rendelete szeiint bűncselekményt követ el, halállal is büntetendő
8. A Munkás-, Katona és Földmüvrstaná-cok bűnügyekben a vörösőrséget, illetve nndé-szcli közegeket és a Katonatanácsot tartoznak a fennálló szabályok szerint igénybevenni.
Nagykanizsa, 1919 évi április hó 15.
Szenes Dezső s. k. Dr. Bariba József s. k.
forradalmi tvszók elnöke, forradalmi tvszék vádblztota.
i r.7< ^tl; : * Hegvételr Épilő Mnitaí q keresünk 4-es vagy 5 ös L vas pénzesszekrényt mi Tanács, Sigir-it 4. m
2 drb. borakot tűzhely eladó. TeleHI - ül 3.
HUIVHIIft Mozgókép-palota, Rozgonyl-UKmllH utca 4. sz. — Telefon 259.
1919. Mis 18., 19. és 20-án. J0a bemutatóra LorI L. relléatével
Nemezis
Csodás jartlsíadrőma 5 felvonásban. Hagy clrkaszűlfrnkcló!
PYfflVlIli\'Ctlr • Hétköznap 5 ós 7-kor, vasár- és ClUUUUtar. ünnepnap 3, fél 4 és fél 8 órakor.
Zalai Hírlap
wiaffuttniK naponta délután 4 órakor. Havi előfizetés: helyben házhoz hordva 4 kor., vidékre postán 4-80 kor. Egyes szám 20 fillér. Nyllttír és hirdetések díjszabás szerint. POLITIKAI NAPILAP SMrfceaztócáf x Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41, | Kiadóhivatal > Deák-tér I. - Telefon 182.
VII. évfolyam, j | Nagykanizsa 1919. április 18. péntsk | | 68. szám.
Ultimátum m bajor bupzuintk
Berlin. A müncheni tanácskormány a Münchent blokáló elienkormány fejéhez, Hoffmann miniszterelnökhöz ultimátumot intézett, melyben azt követeli, hogy péntek éjjel 1 óráig szüntesse meg az éhségzárlatot és ne akadályozza az eleségszállitást, mert különben a tanácskormáuy hatóságai megvonják a müncheni burzsoáziától az élelmiszerjegyeket, elrekvlrálják annak szenét, hogy ne legyen tüzelőanyaga és beszüntetik a gázszolgáltatást.
Kommunista szelek Bécsben.
a\'í
Bécs. Nagy tüntetések szinhelye volt tegnap délután az osztrák parlament épülete. Készülő nagy események előjátéka volt a nyomorgó nép elkeseredésének kitörése. Eleinte ugy látszót\', mintha csak egyszerű tüntető felvonulás lenne, de csakhamar kiderült, hogy véresen komoly elhatározásokkal tele tömeg nyiivániija akaratát. A munkanélküliek és rokkartak tegnap tartott gyűlése volt a tüntetés kiinduló pontja, innen több mint 2000 főnyi tömeg zárt sorokban vonult a parlament elé és bebocsájtását követelte Renner allamkancellárhoz, hogy előterjesztést tehessenek követeléseikről. A népőrség nem , akarta a küldöttséget beengedni, mire a tömeg egy arra haladó szénkocsiról levetle a széndarabokat és beverte velük a parlament összes ablakait. Erre, mint egy adott jelre, megindult az általános ostrom. A tömeg «inden oldalról ellepte az épületet. A népőrség még mindig ellenállt és csak akkor bocsájtotta be a küldöttséget, mikor már több lövés dördült el. Renner megkezdte a küldöttekkel a tárgyalást, ami még nem ért végére, mikor ujabb lövés esett. Egy fiatal ember átlőve bukott a földre. Már-már csönd lett, a tüntetők a parlament ablakaiból lerántották ablakpárnákat, bemártották benzinbe és meggyújtva Joedobták őket az épüietbe. A tűzhöz előhivatott tűzoltókat a tömeg nem engedte a tűzhöz. Végre hosszú harc után a rendőrök utat nyitottak a tűzoltóknak.
Dr. Adler Frigyes mára összehívta a központi munkástanácsot, hogy megbeszéljék a tegnapi eseményeket és a teendőket. — A tüntetők tegnap rálőttek az olasz katonai misszió autójára is. Ezért Scgré tábornok még tegnap elégtételt kért Deutsch hadügyi államtitkártól, akinek a válaszadásra ma délután 4 óráig adott határidőt. •— A tegnapi tüntetésnek két halottja volt (két rendőrfelügyelő) és 36 sebesültje, köztük néhány súlyos.
1 , Bécs. Ma a déli órákban híre kelt, P Hogy osztrák kommunista matrózok Megszállták a volt közös hadügyml-ílfztériutn egykori tengerészei! osz-
tályának épületét és oda seukit nem engednek be. A bécsi népőrség állítólag parancsot kapott, hogy szállja meg az épületet.
Naclonalitfáli zavargása
Milanóban.
Berlin. A Localnnzeigernek jelentik Luganőból: Milanóban a szerdai véres zavargások alkalmával a fegyveres csapatok tehetetlenek voltak a nagy tömeggel szemben. A nacionalisták, akik felülkerekedtek, felvonultak a szociálistn Avanti elé, melynek épületét fegyveres erő őrizte. A naciona isták az őiséget ártalmatlanná tették és behatoltak a nyomdába s a szerkesztőség helyiségébe, hol mindent szétromboltak és tüzet gyújtottak. Három szerkesztőségi munkatársnak a háztetőn át kelleti elmenekülni, r- A zavargásnak négy halottja és 60 sebésültje van. Az események következtéén a munkásság el van keseredve, és egész Olaszországban beláthatatlan következményei lehetnek ennek a zavargásnak.
Megállapították ü cseh-tót . J állam halárait.
Geni. Párisból jelentik: A Temps közlése szerint a békekonferencia négyes tanácsa mai ülésén "döntött a Cseh-tót köztársaság határainak kérdésében. A cseh-tót köztársaság határai a történelmi határoknak megfelelőek lesznek.
Két- és félmilliós holdon van már szövetkezeti termelés.
Budapest. A mezőgazdasági termelési szövetkezetek alakítása a proletárdiktatúra kikiáltása óta országszerte gyors tempóban halad előre. Az első termelési szövetkezet egy, a Hitelbank által bérelt 44,000 holdas Eszlerházy-birtok volt. Ezt követték a közel 600,000 holdnyi területen alakult Somogymegyel Termelési Szövetkezetek A földművelési népbiztossághoz beérkezett jelentések szerint eddig már több mint 2 és félmillió holdon alakultak földművelési termelő szövetkezetek. A földművelési népbiztosság most egységesen állapítja meg a földművelési termelési szövetkezetek szervezetét.
Ausztriában U életbe lép a nyári Mmltái
Budapest. Ugy volt, hogy Német-Ansztriában, Németország és a csehszlovák köztársaság példájára, nem léptetik életbe a nyári időszámítást. Mint most Bécsből jelentik, Németausztria kormányzótanácsa elállt ettől a tervtől és elhatározta, hogy április 27-ről 28-ra virradó éjszakán mégis előreigazitják egy órával a mutatókat.
HÍREK. Kandalai.
A hadügyi népbiztossághoz beérkezelt jelentések szerint egyes városokban és községekben a vörös hadseregbe való felvétel végett n.igyszámban történnek jelentkezések és ily esetekb:n egyes direktóriumok saját hatás-körűküen foganatosítottak különbözó intézkedéseket a jelentkezők toborzását illetőleg. Miulhogy a toborzás pontos végrehajtása egységes irányítást követel meg, a direktóriumok felhivatnak, hogy e kérdésben szigoruair tarlsák magukat az alábbi utasításokhoz:
1. A vörös hadseregbe történő toborzásokat a terület szerint illetékes hadosztályok vezetik, melyek egyes fontosabb helyeken állandó ta-boizó bizottságokat állítanak fel. Ezen állandó toborzó bizottságok székhelyei a sajtó ntján lesznek köztudomásra hozva.
2. A városi és községi direktóriumok kötc* lesek a vörös hadseregbe való jelentkezések eseteiben a városhoz, illetve a községhez legközelebb eső állandó toborzó bizottságokat megkeresni oly célból, hogy az utóbbi utján a hadosztály a toborzás megejthetése végett úgynevezett fióktoborzó bizottságot küldjön kl az illető községbe, mert csak ezen rendeletileg szabályozott toborzóbizotlságok által felvett / elvtársak tekintetnek a vörös hadsereg tény-Ipges tagjainak.
3. Amennyiben valamely városi és községi direktórium saját hatáskörében az illetékes hadosztály értesítése nélkül más toborzást eszközölt volna, köteles a* Illetékes hadosr-tályt a legközelebb levő toborzóbizotlság utján értesíteni az „áltoborzás* megejtése végeit.
4. Dá* i, vagy bármely illetéktelen halóság, vagy személy részéről ezentúl megejtendő toborzás, v;;gy a már megejtett toborzásnak a harmadik pont alapján történő be nem jelentése bűncselekményt képe/ éa a tettesek forradalmi törvényszék elé állíttatnak.
Hadügyi népbiztos***.
— Va<árnap délután 3 órakor a városháza előtt népgyűlést tartunk. Előadó: Vántus Károly elvtárs földmáveláaUgyi népbiztos lesz. — Tárgy: A politikai half-s«t Ismertetése. Minden proletár ott legvan.
A SZOCIALISTA PART.
(Az első híradás szerint Szántó Béla elvtárs hadügyi népbiztos lett volna a szónok, de ő akadályozva van a leutazásban.)
— Változások a kanizsai vádblztasaág* ban. A nagykanizsai forradalmi törvényszék mellé vádbiztosul kinevezett dr. Bartha József elvtárs felkérte a Direktóriumot, hogy tegyen lépéseket az ő tetmeniése iránt. A Direktórium magáévá tette Bartha elvtáis érveit, htfgy az ügyvéd, aki egész életén" á.t védőként szerepelt büntető-tárgyalásokon, nem töltheti \'oe elég eréllyel <iz ügyészi szerepet, ezért megkereste az igazságügyi népbiztost, hogy Bartha elvtársat állásától felmentve Nagykanizsára vádbiztosul Polai János elvtársat nevezze ki.
— Uj vasútvonal készül Éazak-Zalábea.
Sümegről jelenti tudósítónk: Az Orsz. Munkaügyi Tanács vasútépítési hivatala a munk»> hiány enyhítésére a gazdasági tevékeny megindítása végett elrendelte a pápa—de cser—sümegi gőzüzemü vasútvonal megép < sét. Az építési munkálatok a legrövidebb idón
2. oldal
belül megindulnak. Legalább erre mulat az Országos Munkaügyi Tanácsnak Sümeg községben intézett leirata, amelyben utasítja a községet, hogy a vasútépítésnél alkalmazott munkások és mérnökök számára elhelyezésről gondoskodjék.
— A kanizsai üzleteik Inspekciója. Az üzletek a Zalai Hírlapban már ismerteiéit elv szerint inspekciós szolgálatot tartanak. Az eddig közölt három csoport tart naponta felváltva nyílva. Holnap szombaton az I. csoport (Kiífaludi és Krausz stb ), kedden a II. csoport (Weiszfeld és Fischer stb.), szerdán a III. csoport (Singer Józseí és Társa stb.)
— A Nagykanizsai Tornaegylet választmánya ma, péntek este 8 órakor a polgári iskola tornatermében rendkívüli fontos ügyben választmányi ülést tart. Az ülés tárgyai: A kanizsai sportpálya sürgős megépítése, és a húsvéthétfői sportnap részleteinek végleges megbeszélése.
— A Zala szabályozása. Zalaapátiban értekezlet volt a napokban, melyen Vigyázó miniszteri biztos a szombathelyi kultúrmérnök-aég kiküldöttje, a zalamcnti érdekeltség és elvtársaink vettek részt. Az értekezlet a szombathelyi kultuszmérnökség tervezetét ellogadta és elhatározta, hogy feliratban keresi meg az illetékes népbiztosságot, hogy a Zala szabályozását közmunkával minél előbb kezdje meg. Tudomásunk szerint 5—10 milliós befektetésről van szó. Kétszeres örömmel fogadjuk a jó hirt, mert egyrészt a munkanélkülieink kedvező munkaalkalomhoz jutunk, másrészt eddig vizzel elárasztott nagy területek nyílnak meg, a mezőgazdasági termelés számára.
— Magántisztviselők tömeges jelentkezése a vörös Hadseregbe cím alatt megírtuk keddi számunkban, hogy az állásnélküli magántisztviselők közül 65 jelentkezett a Vörös Hadseregbe. Ma annak a közlésére kértek fel bennünket, hogy ez a jelentkező csoport natt csak magántisztviselőkből, hanem, és pedig legnagyobb részében, keieskedelmi alkalmazottakból is állt.
— A vlllamesáram árjegyzéke. Közhírré tesszük, hogy 1919. január 1-től kezdve további intézkedésig a helybeli villamosüzem jogosítva van világítási áramért hektowatlórán-ként 18 lillért, munkaátvileU áramért hcktowalt-óránként 8 fillért, 20 gyeityafényü átalánylámpa világításáért és pedig a lépcsőház, udvar, kapualjban alkalmazott lámpákéit évi 72 koronát, a többi átalánylámpákélt évi 60 koronát {elszámítani. Nagykanizsán, 1919 évi április hó 15-én. Direktórium: Sneff s. k., fírónyat s. k., Tálosi s. k , pol. megbízottak.
-- A Kanizsa Tükre húsvéti duplasiáma pótolni fogja a lapok békebeli husvcii számát. Sok szenzációs riport, novella és egy teljes hátomfelvonásos helyi vígjáték teszik éidekessé a számot, melybe még több kanizsai újságíró is ir kanizsai dolgokról. A riportokhoz Sass festőművész rajzolt karrikaturákat. Megjelenik húsvétvasárnap délelőtt.
— A tehenek igázása. A háború tartama alatt a kisgazdaközönség a viszonyok hatása alatt rájött, hogy igában ökrök használata nem gazdaságos, azért ökrök helyett teheneket fogott be. Rájött arra a tapasztalatra, hogy a tehenek tejet, borjut és munkát adnak, és általuk a gazda szénát takairt meg,, mert az ökör többet eszik, mint a tehén, és azonfelül késő ősztől tavaszig, tehát majdnem 4 hónapig, az ökör ingyen eszi a szénát. Horvátországban é* más nemzetiségi vidéken a tehenek igázása általánosságban cl van terjedve, ökröt nem lehet igába lógva látni. Felhívom a kisgazdaköiönséget, hogy a gazdaságokban a tehenek igázását a legelterjedtebben alkalmazzák, nehezebb munkákat a szomszédok teheneiket összefogva végeztessé* el. Nagy kanlzsa, 1919. évi április hó 14-én. Tálosi s. k., pl. megbízott.
ZALAI HÍRLAP
— A májusi házbérek A köztulajdonba vett házakban levő lakások után a házbérek a pénzügyi népbiztos rendelete szerint ezentúl havi részletekben lizetendők: a heti, kétheti, negyed, fél, vagy egész évi bét fizetések megszűnnek. A házbérek beszedésének központi kezelésével a pénzügyi népbiztos a postaiaké-r ék péti: tárt bizta meg, amely most széleskörű intézkedésekkel kívánja [biztosítani, hogy a köztulajdonba veit házak bérfizetései az oiszág egész területén pontosan befolyjanak. Az e célból kiadandó ujabb rendelet szen\'nt a házbéreknek a lakóktól való átvétele a házbizalmi egyének kötelessége^ akik e teendőikben a házfelügyelő közreműködését vehetik igénybe. A beszedett házbéreket a házbizalmiak együttes felelősség terhe mellett kötelesek legkésőbb minden hó Véig az e célra készült postatakarékpénztári házbér-fizetési lapok utján az ál lami há/bér-számla javára beszolgáltatni. Torlódások elkerülése végett a befizetések Budapesten egyrészt bármely postahivatalnál, másrészt a kijelölendő pénzintézeti helyeken eszközölhetők; a vidéken a belizetéspk a postatakarékpénztár megbízott pénzintézeteinél, illetve az ezek által kijelölendő pénztáraknál történnek. A házbérfizetések ellenőrzését Budapesten a kerületi, vidéken a helyi lakásbizottságok végzik, s ennek lehetővé tétele céljából a házbizalmi egyének kötelesek az általuk beszedett házbérekről, valamint az esetleges hátralékokról a kerületi lakásbizottságokhoz pontos kimutatást beterjeszteni, ellenőrzés céljából kötelesek egyúttal minden házban a házbérek-röl nyilvántartást vezetqi, amelyben a házbérek összegszerű helyességét az egyes lakók aláírásukkal igazolják. Az uj rend a májusi bélfizetések alkalmával már hatályba lép.
— Rendelet az Összes fogyasztási szövetkezetekhez. Hamburgéi Sándor, a fogy. szövetkezetek részére kiküldött politikai megbízott első rendeletében többek közt az alább következő utasításokat adta a vármegyei és városi diiektóriumoknak: Minden fogyasztási szövetkezet köUles működését folytatni, üzletét abba nem hagyhatja, másra át nem ruházhatja, a felszámolást ki nem mondhatja. A vezetők és alkalmazottak kötelesek minden erejükkel a szövetkezetet tovább szolgálni. Az üzletvezető vagy a pénztáros végleges távozása cselén az üzletről vagy a pénztárról pontos leltárt kell felvenni. Érvényben .maradnak az üzleti forgalomban elrendelt zárlatok és korlátozások. Ruházati cikkeket és anyagokat, bútort, edényt, evőeszközöket csak vásárlási engedély ellenében szabad áiusitani. Egyáltalán nem árusíthatók a további intézkedésig szeszes italok és katonai felszerelési cikkek. A fel nem említett árucikkeket szabadon lehet forgalomba hozni, de a lehetőség szerint igazságosan és arányosan szolgáltassák ki. Legmagasabb és tájékoztató árak egyelőre érvényben maradnak. A nem maximált cikkek eladási ára a beszerzési áron kívül csak a költségeket foglalhatja magában. A szabályok betartását a direktóriumok ellenőrzik és visszaélésekről a politikai megbízotthoz jelentést tesznek. A helyi direktóriumnak tilos a fogyasztási szövetkezetek üzletét bezárni, pénzt vagy üzleti könyveket birtokba venni, a vezetőket vagy alkalmazottakat a politikai megbízott hozzá-já ulása nélkül eltávolítani, az alkalmazott\'fi-zctését felemelni és kiutalványozni, uj alkalmazottakat az üzletbe beállítani és az árakat önkényesen megállapítani. A bevételek kezelése dolgában a szövetkezetekre ugyanazok a szabályok állnak, mint a magáncégekre. Az 1918 üzleti évre osztalékot és visszatérítést további intézkedésig nem folyósíthatnak, és a felmondott üzletrészek értékét vissza nem fizet-
1919, április 12.
hetik. A politikai megbízott a felügyeletet sa ját magának tartja lenn. A szövetkezetek ügyvitelébe tehát a diiektóriumok be nem folyhatnak, ellenben őket működésükben, különö sen az áruszállításában támogatni tartoznak.
— Hibaigazítás. A fotradalmi törvényszéknek lapunk tegnapi számában közölt hirdetményében a 8. pontba hiba csúszott be. A helyes szöveg igy hangzik:
8. A Munkás , Katona- és Földmüvestaná-csok bűnügyekben a vörösőrséget, illetve rendészeti közegeket és a katonaságot tartoznak a fennálló szabályok szerint igénybevenni.
— Táncestély a Kaszinóban. A Magántisztviselők és Kereskedelmi Alkalmazottak szakszervezete folyó hó 19-én este 6 órai kezdettel táncmulatságot rendez Sárközi Dezső zenekarának közreműködésével a voll Caslno dísztermében.
Hirdetmény.
A magyar tanácsköztársaság kormányzó tanácsa XLVII. 5 M. N. N. szárnu rendeletével elrendelte a gyógyszertárak köztulajdonba való átvételét s leltározását. E rendelet értelmében a nagykanizsai gyógyszertárak is kötelesek leltáraikat elkészíteni. A leltározás oly módon fog történni, hogy egyszerre csak egy gyógyszertár fog a leltározás miatt zárva maradni, a másik három ellenben nyitva marad, ugy hogy proletártestvéreink gyógyszereiket a nyitva maradt gyógyszertárakban szabadon beszerezhetik.
Nagykanizsa, 1919. április 17.
( Tálosi s. k.
2drb.b«rak«ttt0z half eladó. TtlíM - Ot 3.
lf 11 áil nagymozgószlnháa ■ Szarvas - szálloda.
Ma, nagypénteken = mozIszQnat. «—
1919 tor! nj 19. is 2HL
Mária Feln mozldiva fellépésével a
NEME! VAD
Oyönyörfl 4 felvonásos filmregény.
Blőadtaok: rs^yffitaS:
URflHlfl \'
11919. Ml 18.. 19. <! Ml I I JOn bemutatűra LorI L. felléptével I
Nemezis
I Csodás artfitodrdma 5 feh/o-| Dúibtm, Harc flrtmgtrúdl!
Plffflfffcflb* Hétköznap 5 és 7-kor. vasár- és CIUUUIÜWR - ünnepnap 3, fél * és lét 8 órakor.
Zalai Hírlap
m*anrai*ntK naponta dAtutAn 4 órakor. Hnvl előfizetés: helyben házhoz h«rdva 4 kor., I vidékre postán 4-50 kor. Egyei fttám StO flllár. Nyltttér és hirdetések dfjaxabás nertnt. j POLITIKAI NAPILAP ) Sx«rk«**t6*ég i ! atsagsij-^ T. Mám. - TeltNsi II. í Kiadóhivatal i 1. - T«t«faa ÍM.
VII. évfolyam. | Naifykainlxnn 1919. április 19. mmmmhmí | saárn.
A román offenzíva.
Budapest. A Magvar Táriratl Iroda jelenti: A románok tegnap 18-lkán folytatták támadásukat. Csapataink a lulcrő elől Királyháza, Szatmár, Nagy-* károly, Ermlhályfalva és Élesd környékére vonullak vissza. A harcterfl felre erősítéseket küldöttünk.
Bécsben ma i]oM
forradalmi up len*
Becs. Az osztrák kommunisták ma délután öt gyűlést tartanak és pedig a Práterben,[a íandsstrassei kerületben, a Fa-voritenben, a Mariahilfen és az Ottakrin-gcn. Az öt különböző helyen gyűlésező munkanélküliek és harctérré! haza\'.értek tömege ismét a városház és a parlament elé fog vonulni. A stiftgasaei kaszárnyában, ahol a 41-ik népőrségi záazlóalj, az úgynevezett vörös gárda v«in elszállásolva, e/eknek egyik verére, Ebért Mthály forradalmi szocialista egy hrlapírónak eze ket motidotta :
— Alár tegnapelőtt délután eldőlt Bécsben a szociálisa forradalom flgye.
Arra a kérdésre, hogy ezt mlböl kövelkeztethetl, Ebért Igy fel«lt:
— A néphangulatból és a népőrség magatartásából.
liürarsztttaD irtiötfüt
i hommonnmos.
Béc«. Bajorország déli részében a Hoff-mann kormány helyzete katasztrofálissá kezd válni Rosenheim tegnap óta az orosz hadifoglyokkal rnegerőtitelt Sparla-kusok kezén van.
Francia MptrtjelWi Clemenceau polltlbdla ellei.
Genf. Párisból jelentik: A francia szociálist! párt parlamenti csoportja tegnap este afelől tanácskozott, nem volna e helyén való Clemenceau Imperialista politikája ellen óvást emelni és a képviselői mandátum gyakorlásáról lemondani arra az Időre, amig ez a kormány fenáll.
Az nrchamielszlU Kaland.
Oeni. A Humanité Clemenceau rendeletét közli, mely elrendeli önkéntes csapatok szervezését az archangelszki expedícióra, noha Abrahami államtitkár klje-lentette, hogy egyetlen katonát st? küldenek többé Oroszországba. Clemenceau toborzó rendelete hangsúlyozza, hogy a parancsnokságok minél több önkéntest toborozzanak, nehogy hivatalosan kelljen szervezni az expedíciót.
Newyork. Az oroszországi amerikai vöröskereszt-misszió egyik megbízottja, ki visszatért Arcliangelszkből, Jelentést tett arról, hogy az Északoroszországban har-
coló amerikai csapatok közt felbomlol* a fegyelem. Sürün fordulnak élő tarergámk : az amerikai csapatok ntra akarnak harconi. A bolseviki propaganda nagyon erős hatást teltt körtük. Az antantig csapatok különben is sokkal gyengébbek, mint ac orosz Vörös Hadsereg. Az antant katonái ugy érzik, hogy torsukra hagyták őket.
A népbiréságtk sztrvtiitt.
Budspest. Az igazságügyi népbiztoatég-nál most folyik a biiótágok álteanacété-nak munkája. Ládái János elvtárs igazságügyi népbiztos az uj bírósági szervezetről a kővetkezőket mondta tudósítónknak:
Minden hatalom a dolgozó nép kezében van. Oda kell jutni a bíráskodási közhatalomnak is. Polgári Ügyekben való bíráskodásra minden faluban, minden vá-rosbin, minden járási s*ékhelren az ott működi Munkás-,Katona-, éa földműves-tanács keretében községi, vároai Öletve járási tsnácsblróságok alakulnak. A hatóiköri aa értékhatár nem befolyásolhatja, Aa Illetékesség a következőleg oazlik meg: a falusi tanácsbiróság ítélkezik az olyan ügyekben, amelyek ugyanazon falu l«kól költ folynak; a városi tanácsbiróság prdig azokban t perekben, amelyek alperese a rároa terftle-tén lakik; a járási Unácsbirósáf elé vannak utalva azok az ügyek, melyek különböző falvak lakói között folynak, továbU a ve-gyesv falusi ét városi felek pertl, ha felperes városban lakik ludaptft kerületi tanácsai keretében kerületi hnácsbirőaáfjok alakulnak Minden birói hnáes három tagból áll, kiket a helyi III. járási tnnlea intéző bizottaág.i az egész dolgozó lskós-ságból jelöl ki. KI lehet jelölni mindenkit, aki 18 életévét betöltötte, nemre való tekintet nélkül. A szervezet elve a/, hogy a bíráskodás nemcsak jog, de kötelesség is. A falusi tanácsbiróíág kivételével minden bíróság mellé szakelőadót jelöl ki az igazságügyi népbiztos. Így, alakul az első-folyamoaásu polgári bíróság szerveiete. A büntetőbíráskodásban\' ai az irányelv, hogy politiksi természeti! bűncselekmények a forradalmi törvényszék elé tartoznak, minden más esetben a büntető Igazságszolgáltatást is ugyanszok a szervek végzik, mint a polgári igazságszolgáltatást.
HÍREK. VIrft* húsvét.
Eddig csak piros pltkötdje vall az emberiségnek, de holatp ráakvlrrad az évezredet rabszolgaságból fetsvabadalt aépaiilllök eltő piros húsvétja is. A názáreti Jéxas feltáratdá-sáliak kö-.el ewkilencszázsdik évfordulóját Onaepli a v»lág kereexténységa, annak a Jt-zntnak feltámadás! Saarpét, aki a legelső éa a legnagyobb aiociálisták egyike volt, aki elsőnek hirdette t tóidén a mfndca ember taljea egyenlőségét. • akla-ek gyöayöril tanításit az ó későbbi követői oly ratuf meghamisították, hogy abból aem at rmberek egytnlővé tevéiének, hanem az emberwiltiók rtbsaolgasort-ban vsló tartásának egyik legerőiebb estkösét formálták Magasztos szimbóluma a hasrét a szent forradalmak tarében mrgiwmeaedett 4« önmagára talált ernberitég gigászi tömegwior-gaimáaak. Mcgiat föltámadás vsa. Akkor ~ az evangélium szériát, — Jézat támadott Í<K, most pedig ni ő világmegváltó aagy eaamél, melyek eddig megkaralsHtt éa elnyomorítva majdnam két éverrele* kereestal várták *»t a tflaéőkll, gyönyört katvétat, amikar ék it kimabadalhntnak rettentő kövekkel elferlaszalt kriptáikból és ac egHt dolgozd emberiséért megválthatják évetrejet megestfoltatÉMltól. Szóljanak a karangok, éa dicsérje minden hivő lé\'ck az tg arát, hogy föltámadott a Nártrctt és kory testté lön végre at I Igéje it. A tzent Ige. melyért 6 mtgt éa alAnt még oly tok ereren vértaaaktlélt kaltak. Hoxtinna né-ked Oendrhelé?, kegy az emberiségnek eii az eltö, vörös etlnban izzó Igád httvétját megadtad nékflnkl («<J
- Vasárnap HMém S érakw a ráró*, kása dŐtt népfy«Mw« tártnak. M&*4é: Várta* K«r*%r afrttr*, fnMmltrerffcíBfyl ■épbfatet Imm. - Tárgy A *tW«1i«iMr
VRLAQ
hu cifflii ii. b a-a.
Mária Fsln maaldtva MMpMvtl a
öyönyörfl 4 felvanáaoa Mairafény.
j Elfladisok: StSiVí
ór«Wr. Vaaár-U 7 traWr.
A SZOCIALISTA rkm\\
Ax igatságfgyl népblttosság * Bariba ehrlárt lemondásával metflraeedett ntgykantzsai vádbiztosi állásra a Direktórium előterjesztésére PoUi János elvtársat már ki ie nevezte. — Polai ehtárs itté szociális gondolkodásával, megalkuvást nem isméid forradalmi érzéseivel mindenkép hívatott e felelőeég-teljcs állás betöltésére.
— Nyári éa kéli satvécreá Nagykaatlatáa
Fehér Vüntoi silnlgtxgató jól felszerelt sztnétz-társulatánnk, mely jelenleg Zalaegertaegea játszik, a ungykaatisai direktórium engedélyt adott, hogy májas hó 16-tól keidre Nagykanizsán egyelőre JO, főleg propaaanda-tránya színielőadást tartson. A szintársolat a Polgári Egylet nagytermében fog játszani. — Itt közöljük azt is, hogy n jövő télen ogyancaak Fehér Vilmos társulata 4—• havi sztnlszazont fog tartani Nagykanizsán, rae<y az államosított színészetnek zaíamegyei központja lesz.
— Munkaidőben tftaa Kanfaaáa kártyázni. A nagykanizsai direktórium a kávéházakban naphosszat tomboló kártyázásl dflh megfékexésére az a\'ábbl Igen helyénvaló rea-deletet bocsátotta kl:
Nagykaaltsa város és a nagykanizsai direktórium hatásköre alá tartozó összts járások terflletén a mai nantól kezdve a munkaidőbe* (délelőtt 12 óráig és délután 3 órától § óféle) mindennemű kártyajáték tilos. Abban az léében, amikor a kártyajáték mag vsa mgUht
2. oldal
ZALAI HÍRLAP
(délután 19 ófáiól 3-ig és elte 6 órától 9-lg), sem asabad hazárdjátékot, va-jy más kártyajátékot hazárd alapon játszani. Aki a tilos Időben klrtyálik, vagy a kártyaidóben hazárd játékot játszik, kényaiermunltára fog Ítéltetni. A kártyaadd siabályrendclet NagykBiiiisa város területin ma lép életbe. Direktórium.
A rendeletnek Polai elvtárs, az uj vádbiztos tegnap a kávéházakban már érvényt is ízer-xett, nem kis riadalmat keltve a harminckét-levelű biblia kanizsai rajongó hivei között.
— Husvéü vonat Nagykanizsáról Buda-peatre. Folyó hó 21-én, húsvét hétfőn, egy menetrenden kívüli vonat is megy Nagykanizsáról Budapestre. Ez a vonat reggel 8 óra 38 perckor indul Nagykai.iz:áról és Budapestre érkezik délután 5 óra 40 perckor.
— Játék a paskagolyóval. Tegnap délután az Eötvös ter 10. számú hlzbjn két kis 9 évei gyermek Papp Sándor* és Abruhnn István, egy Manllcher golyóval játszadoztak. Játék közben Ábrahám István rákalapált a töltény gyutacsára, és a töltény felrobbant. A szerte röpködő szilánkok egyiKe megsebesítette Papp Sindor combját FoJnt-n igyságu sebet ütött a írnoka bőrén és behatolt ;mélyie a comb Izmai közé. A szilánk kioperálása vegeit Papp Sándort beszállítottak a kórházba. — A vizsgálat megállapította, hogy a puskagolyót Ábrahám István csente el az apja lakjáról, aki mint egyik gyári őrség tagji, jogosítva volt töltényt tartani a lakásán. .
— Aa iskoláztató sxQlökhös ét tanonc* tartókhoz I A népiskolai igazgatóságok jelentései szerint egyes szülők mindennapi iskolaköteles gyermekeikit <6-12 év) indokolatlanul visszatartják, illetőleg lünk azoknak igazolatlan iskolai mulasztásait. Ex az eljárás nem egyeztethető össze a inai kor széliemévé! s figyclembevévc, nogy a törvény • mindennapi iskolakötelezettséget két évvel löl is emelte: a mulasztások a jövőben tulyosabb bcsztmi-tás alá esnek. Felhívom tclut a szülő <et, hogy a törvényhez pontosan és lelkhsinerclt^n annál is inkább alkalmazkodjanak. Mert az Igazolatlanul rua\'asiiókkal szemben nem a régen megállapított — de ina mar te\'jescnjha-tástalau — 1 —f.koronásbirságokat alkalmazni, hanem sokkal szigorúbb éa egységesebb megtorlásról fogok gond rtkodni. Egyes mesterek (kereskedők) még most is visszatartják tanoncaikat a tanonciskolától vagy nem ellcnőizik azoknak pontos iskolalátogatását. E/ek megfeledkeznek »rr«VI, hogy ei a mu atitá* na^y vétség a proéetariá.us aietemt >s|nvouata ellen s bogy ez a mai viszonyok közöü iiKiiy-uyivel sulyotabb beszámítás alá esik. A mulasztások azért harapóztak cl, inert a letűnt kor hatóságai a prolctárknltaiát sokkal ála-renJeltebfcszerü tényezőnek tekintették s a mulasztókkal szemben nem alkalmaztak » törvény izigorát. Figyelmeztetem az é\'dekeltekct, hogy a jövőben a mulasztókkal szemben a törvény teljes szigorát alkalmazni fogom s a visszaesőkkel s.ernben a loiradaliui Hatóságnál a taiionctarláti jog megvonását is javaslatba hozom. Nagykanizsa, 1919. április 12 én. A Uh ügyi biztos.
— Bélyeg gyűjtemények ^^szolgáltatása.
A pénzügyi népbiztosság XVT számú rendelete saerwu olyan belycggyfljieniénye\'iei, illetve készleteket, melyeknek értéke kettőezer koronánál magasabb, valamint mindazon egyes bélyegekel. melyeknek jelenlegi lorgalmi értéke 20 koronát meghalad, a Pénzintézeti Központ által megjelöli intézethez ez év áptilh hó 29 be kell szolgáltatni. A hivatalos lap közlese szerint Nagykanizsa és köizete részére ilyen bélyeggyüjtemények, Illetve bélyegek átvételével n Pénzintézeti Központ a Pesti Ma~
Íyar Kkreskedelmi Bank nagykanizsai fiókját lita meg, mely in\'ézet a lezárt és lepecsételt csomagban átadott bélyegekről elismervényt ad a beszolgáltató egyénnek.
Vasalónőt keresünk férfi ingek és gallérok vasalásához. Fó-ut 6.1. em balrat
—• Táncestély. A nagykanizsai szervezett Összmunkásság, holnap vasárnap este 7 órakor táncgyakorlatot tart a Szociálista Club (volt Casinó) dísztermében.
— Elhalasztott befizetés. A Délzalai Takarékpénztárral egyesüli önsegélyző Szövetkezetnél r folyó hó 21--e cső befizetések az ünnep mlalt 25 én, vagyis pénteken délelőt* tartatnak meg.
— Hirdetmény a vlllamosárammal való takarékosságról. A villamosáram fogyasztása tekinteteben a kővetkezőket rendeljük: 1. A villamosmotorok további intézkedésig üzemen kivül helyezendók. Ezen rendelkezés alól kivétetnek oly motorok, melyek a tűzbiztonság, az egészség, a vízellátás, a világítás és a közüzemek fentarlásához, továbbá a közlekedési eszközök gyártásánál és javításánál, a ruházati és élelmezési iparoknál, a tüzelőanyagok aprításánál, a napilapok előállításánál, a nyomdaüzemeknél szükségesek. Használatban maradhatnak még oly kis üzemek motorai is, melyekben a motorok együttes teljesítménye a 8 In rőt meg nem haladja. 2. Egy-egy helyiség megvilágítására csak egy drb. legfeljebb 6J wattos égőt szabad használni, minden további égőt — kivéve a hordozható lámpákban lévőket — ki kell csavarni, illetőleg el kell távo li\'aiil. Irodákban, műhelyekben és általában minden oly munkahelyiségben, ahol egynél több személy do go/ik, minden munkahelyre legfeljebb egy drb. CO watt* s égő alkalmazható. Áruházakban, vendéglőkben, étkezőbe lyiségekben, kávéházakban cukrászdákban és korcsmákban, cgylttck és táisaskörök helyiségeiben, hangversenytermekben, nézőtéren és egyéb szórakozóhelyiségekben stb. a helyiségben tartózkodó 6 személyig egy darab, minden további 6—6 személy után számítva további egy-egy darab 60 wattos hzólámpát szabad csak égetni. Oly helyiségekben, melyeknek területe 50 négyzetméternél nagyobb, általános megvilágításra 50 négyzetm.-ként további 2 drb. 60 wattos égő alkalmazható. Oly helyen, ahol világításra szükség nincs, világitani nem szabad. Ezen korlátozások orvosi rendelőkre, egészségügyi intézményekre nem vonatkoznak; úgyszintén oly fogyasztókra sem, akik saját telepükön termelt áramot hasinál-mi*. Ezen rendelet megszegői lelett a forradalmi törvényszék Ítél. Nagykanizsán, 1919. évi április hó 9-én. Direktórium, fíéráuy s. k., jiol. megbízott.
Jtgyxtlth.
HusvHját üli holnap a katholikus világ, és benne a Magyar T.u.ácskö/tauaság kithoiiku sai is. Ime, a legmegbízhatóbb cáfolata ároknak a dőre rágalmaknak, hogy a szociálizmus ki akatja irtani a Iclkckból a vallásos érzést. Kuuli elvtárs tegnapi rendeleteiben megnyilatkozott a Fonadalmi Kormányzótanács akarata a vallásokat illetően. Nem hinnők, hogy » legrosszabb indulalu félremagyarázással is sikerülhetne valakinek ezekből a rendeletekből mást kiolvasni, mint azl, hogy a szociálizmus, amely a földi javakban nem ismerheti cl a magántulajdont, mert az bilincse a lélek szabadságnak , éppen ezért a szabadtágéit meghagyja a vallást mindenki magánügyének. Követheti mindenki a maga vallásos meggyőződését, tisztelheti istenét a megszokott szertartások szerint. Csak azt az egyet nem engedheti meg a szociálizmus, hogy a vallásból akárki is tökét kovácsoljon. A pap, aki a hivők vallásos istápolását vállalja, csakúgy munkása a táisadalomnak, mini uiás dolgozó. A nagy vagyonnak épugy le kell olvadni
a pap kezéről, mint máséról.

Kötelességévé teszi a szociálista társadalom a papnak, hogy prédikálja a szószéktől a vallás legszebb igazságát: az emberek egyenlőségét. A pap a krisztusi igék igaz hirdelé ével a szociálizmus egyik legjobb agitátorává válhat. Kincse a szodáli.musnak minden szó és minden szimbólum, ami az emberek egyenlőségét hirdeti.
Sok mesterséges különbséget tettek a múltban az emberek közölt. Vagyon, mesterség, nemzetség stb. mind széf\'kaiulyázta egjmár-tól az egyformának született embereket Ped-g az újszülöttekből csak kcíféíc en.bcr vábfc hasznos és haszontalan. A haszontalanok, a henyék előfognak tűnni\' a jövő táisndaimát-oi: vagy beolvadnak a Imsznosak, a dolgozók közé — vagy elpusztulnak. A hasznosak, « dolgozók pedig egy hatalmas, az cgé*z világot betöltő nemzetet alkotnak: a munka nemzetét. Az egész világ az országuk: a Mumk t Birodalma. Valamennyien, akik dolgozank, a Munka Birodalmának vagyunk polgárai, va*a mennyien egy zászló alatt sorakozunk a munka vörös zászlaja alatt H-g.
Hirdetmény.
A magyar tanácsköztársaság pénzügy: fő biztossága I. évi márcins 26-án keit számú körrendeletével cliendelie, i«iljf •< állampénztárakban (adóhivatalokban), aSal a pénztári szolgálat különleges k6vctei»éa|Tt» való tekintettel a ügyeletes stolg.ilat be nem vezethető, vasárnapokon 4a az 0w««a •■-nepnapakon hivatalos órákat aem Ml tartani \\
Na e napok a hónap clu-jcrc vagy mét ára esnek, ugy at esedékes iizetéaefcct nappal előbb, a nyugdijakat pedig egy később kell kifizetni
Ha prdig a vasárnap vagy flnnepaep a hónap utolsó napjára esik, akkor at etadébtt napidijak is egy nappal előbb ftiHmJII M
Magyar áüaaapéaztár.
Nagykanizsa 19:9 évi április hó 14 4*
zalavAkv ti

u M Hl IA Mntaófcén nalriti ! utca a. sz. — ■«
1111 fertts II, 11 fe M. JMmMJnUriLI
Nemezis
2drb.b«r«k0tttls hely •Iádé. T&kl • tf 1
Ktrnkidók
flgy«lméM> t
Mielóa nivarfetkarter ét —--——-
stgietét káért*. Maii mm émmhüm« raktáramat. m«lyb«n a t*Ég tar
S. D. Modlano, Pafccta Samum Rta Ai Le Délica laalaa J A COIII
és més számos más gyári mányi Ugy
ben, mTnt papírban a legolcsóbb án«Ajánlok asinaa«a aatrfcaaMrUialim képaalavalaxfliaaokat HMM. M KWkt
Qoldataln Ábrahámné
Nagykanlaaa, NMae-vtaa 1. to = TKLKFON

Insert failed. Could not insert session data.