Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
1.48 MB
2016-08-23 09:43:23
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
505
2117
Rövid leírás | Teljes leírás (20.11 KB)

Zalai Hírlap 1919. 172. szám augusztus

Az újságcím megváltozott: Munkás
A nagykanizsai szocialista párt délutáni hivatalos lapja
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám, telefon 41.
Kiadóhivatal: Deák-tér 1., telefon 182.


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

H*»a?«t«niK fiftponta délután 4 órakor. Havi •I6fii«t4«: helyben házhoz hordva 4 kor., vidékre poétán 4-áO kor. Egyes szám 80 fillér. NjriitMr ée hirdetések df]az«bá> szerint.
11MMMMM
NA69NMIHII »8CIIUnM0HHinni DEL0T1HI HIVATALOS LAPJA
Sz«rke»»tfl»é*: Ceenfery-Kt 7. sxá*«. — Telefon 41. Kiadóhivatal * í>*ák-téc J. - Tetefon 1KL
VII. évfolyam. |
rl" .......««»«.>. H >M)jMttwiiiiw»»»"<i> MWWJII wiuiHttnimfflff
Nagykanizsa 19t9. augusztus i. pén«ak | 1*2. «tám
Hivatalos fnnt]elHif& tf^mm és mutfmi
Budapest. A Magyar Távirati Iroda hivatalosan jelenti julius 3l-én:
A románok Tokaj és Szolnok között egyes helyeken megkísérelték a Tiszán való átkelést. Legtöbb helyen meghiúsítottuk kísérletüket, egyes helyeken azonban mégis slkerítlt az ellenségnek átkelni. Csapataink a románok visszaverésére ellentámadásba mentek át.
A helyzet a többi arcvonalon vál tozatlsn. MwmmMÍÍM\'km,
IMiiui MMMta?
Bécs. Rotterdamból jelentik : Szófiából Londonba érkezett hirek szerint Bulgária azon az uton van, hogy Magyarország példáját kövesse és Boris cárt elkergetve kjkiáitsa a szovjetköztársaságot.
St.-Oermain. A bolgár békedelegáció etsö jegyzéke Bulgária számára követelte Macedóniát, Dobrudzsát és Thráciát.
MM Sílift 0 Mtefli?
Párb. Az Echo de Paris jelenti: Klo& pénzügyminiszter közölte, Hogy a világ összes háborús kiadásai 1005 milliárd frankot tesznek ki, amiből 700 milliárd esik a szövetségesekre és 308 milliárd a központi hatalmakra.
A párisi béke
Páris (Szikratávirat). Polk, az aimrtkai delegáció nj vezetője kijelentette, hogy semmi utasítást nem kapott Wilsontól az Oroszotszág elleni blokáddal és a magyar kérdéssel szemben való állásfoglalásra. Továbbá nincs szándékában a görögországi, a konstantinápolyi és a román kérdésben sem lépétt tenni addig, mig a német békeszerződést és a népszövetségi szerződést Amerika nem ratifikálta.
Bécs. At Olaszországban levő hadifoglyok hozzátartozói a városháza üléstermében értekezletet larlottak, melyből küldöttség kereste fel az olasz missziót és felkérte, hogy siettesse a hadifoglyok szállítását, akikkel már a levelezést is el tiltották nékik.
Bécs. A Neue Frele Presse irja: A Bécsben időző antant-misszió képviselői a st.-germaini békeszerződéstervezel pénzügyi feltételeit tulkeményeknek találják és erről ilyen értelmű tudósítást küldtek Párisba is.
St.-Oermain. A békekonferencia kártérítési bizottsága ma Versaillesben ülést tartott, amelyen megbeszélték a német szén elosztását. A csehszlovák megbízottak kijelentették, hogy Ausztriának nem tudnak több szenet adni.
Bécs. A londoni lapok jelentése szerint Amerikában jelenleg több, mint hatvan sztrájk van folyamatban. Több helyen a vátosi alkalmazottak is sztrájkolnak. Állítólag ell>ocsájlott katonák vezetik a mozgalmakat.
Bécs. Hágából jelentik: Amerikában a feketék és a fehérek közt kiujultak a hircok. Megállapítható, hogy ennek a négerek közti bolsevista mozgalom az oka. A zavargásokban 25 négert és 12 fehéret megöltek és száznál többen megsebesültek. A helyi hatóságok négyezer katonát vezényeltek ki. A zavargások még tovább tartanak.
Btc<. Lugaoóból jelentik: A milanói törvényszék palotájában kedden felrobbant egy bomba. Az explosioröl szóló jelentésében a Coriiete delta Sera megjegyzi, hogy politikai merényletről lehet szó. mert ujabban Olaszország legkülönbözőbb részeiben torténnek fosztogatások és a fegyveres katonasággal való összeütközések
Basel. A Svájci Távirati Pgynókség
jelenti: A munkátwzíketeég végrehajtó-
bizottsága általános sztrájk előkészítésé: határozta el.
Kfez l Béül ülcMiy.
Bécs A Timesnek jelentik Wrimarból: Miután az összes pártok szónokai felszó laitak a vitában, a nemzetgyűlés harmadik olvasásban is elfogadta a német alkotmánytervezetet. Az alkotmány elkészültének örömére a házakat fellobogózták.
München. Hivatalosan jelentik: A tar tományi gyűlés összes tagjai hozzájárul tak a Koburg hercegségnek Bajorországhoz való csatlakozásához, mos! már csupán a hercegségben rendezendő népszavazás van hátra. A tervezet szerint Koburg herceg ség két mandátummal lesz képviselve a bajor taitoiuánygyülésben.
Határzár Svájcban,
Bern. A központi sajtóiroda közli, hogy augusztus 1-től kezdve csak azokat az idegeneket engedik át a svájci határon, akiknek a svájci hatóságoktól tartózkodási engedélyük van.
— A Szakszervezeti Tanács szabályzata megérkezett Nagykanizsára. A szabálytat 7. pontja értelmében a szakszervezeti bizottságot Nagykanizsán angnsztns 4 én, hétfőn este /ét if órakor fogjuk megalakítani a városháta közgyitléú termében. A szakszervezeti bizottságba a helyi szakszervezetek mindegyike 200 tagit! 1, azon-tul 2 tagol küld ki. Csak olyan munkás választható, aki legalább 3 éve tagja valamelyic szak. tervezetnek. Kivételt képeznek az újonnan alakult szakszervezetek tagjai. Felhívjuk a szakszervezetek vezetőségeit, hogy küldötteiket a hét fői gylllésre küldjék ki, hogy a szakszervezeti bizottság megalakulhasson.
A nagykanizsai szociálist* kommunista párt végrehajtó bizottsága.
HIREK.
Mm -----■*■ lÉiiaki^Él^ll
AZ 6fH3! ffu&IIififiP
g tauMssk MI MtmL
A mm mm § MiMi.
— Budapesti tudósítónktól. —
Az életbevágóm fontot é$ aktuális gazdasági kérdjek sorában is elsőrendfl hely jut az ország tüzifmükséglete biztosításának. E tekintetben a tanácskormány a minap tetjhala-latommal ruháit» tel Szattek Móf elvtársa*, « fahlvatal vezetőjét. Ót kérdezte m«g budapesti tudósítónk » helyzetről és ax eihánya ktlátí-tásokról lő\'e nyert felvilágosításokat k kővetkezőkben foglaljuk össze.
Azzal kezdem, ami a közönségtt bizonyára a legjobban érdekli: a helyzet elég komoly, de aggodalomra egyáltalán nincsen ok. Céltudatos munka, akadályoktól vissza nem riadt) fái adózás, a rendelkező hatalom intézkedéseinek egységes végrebajflsa esetén minden aka-dály rl fog tűnni utunkból és « lakosság ttt-lifasíükségtetének ellátása Hz ositottnak te. kintbető.
A í>iker első teltvHete. hogy a vidéki direktóriumok engedelmeskedjenek a központi in téző hatótág — ex esetben a Fahivatal — ren-delkezétieuek, me«t ellenkező esetben megeshetik, hogy egyes vi lékek túlságosan el tesznek li\'va, mig viszont mások teljeseit fa nét-kö\' ma adnak Ha az erdőségekbem gazdag fht-nánliil: l\'a* , Somogy , Zala-. Veizpi émwegyék s az Égit - IhUuok limaion Ut ó vidékek nem ódnak fá\\ a Tisza-Unna kOztnek lakossága fa kW**/ marad. Ennek pedig nem szabad meglőttél nie, meit a mi (eladatunk, hogy su ország egétz szükségletének arányos kietégité-sétői gondoskodjunk
Egységes eljárás és abszolút alkalmazkodás esetén bizonyosau te fogjuk győzni azokat a nehézségeket, melyeket elsősorban a fuvar és a munkaerő hiánya gördítenek elénk. Erre annál is inkább számíthatunk, mivel a közélelmezési népbiztosságtél ígéretet nyertünk arra nézve, hogy annyi ételmkikket bocsit majd rendctkczésOnkre, amennyf az előbb emlitett két ténye/ő biztosítására szüksége*.
Az ország tüzifa-siükséglete moit négy mit lió kObméteit tesz ki és a kitermelés bősége-5en elegitrdő ennek »z igénynek a fedezésére. Minthogy azonban — mint már említettem — az ellátás csak arányos lebet, vaseréliyei kelt útját állani annak a lehetőségnek, hogy az erdővel legjobban megáldott vidékek útját állják a tűzifa kiviUt\'nek.
A Magyar Tanácsköztársaság Fahivatalának megalakulása idején, folyó év áprilisában, a főváros ugy volt ellátva, hogy még a pékeknek sem volt iájuk. A Fahivatal kiküldőit 10 ipari munkást avégből, hogy a kitermelt fát a fővárosba szállítsák. Ebből s primitív kezdetből építettük ki szervezetünket és a* ellátás már már megfelelő vágányba került, amikor « téli ellátásra szánt fát csépiési célokra kellett átengednünk. Ez a feladni újra nehéz feladat elé álütott bennünket és ez követeli meg az erők megkétszerezését. Előttünk a súlyos probléma, de meg fogjuk oldani, feltéve, ha a Tanácskormány minden rendelkezésre álló eszközzel érvényt szerez a Fahivatal intézkedéseinek, amelyek a közellátás biztosítását célozzák és ba a vidéki direktóriumok és egyéb illetékes hatóságok köztudatába minden kényszer nélkül át megy az az igazság, hogy a Tanácskormány ellen követ el bflnt az, aki a faeltá-tást szabottálja,
2. oldal
-- Sajtókülönltmény Nagykanizsán, A
közoktatásügyi népbiztosság Vll/6. ügyosztálya Alsó- és Felsőzala-, Somogy-, Tolna- és Vaskerületek területére Nagykanizsa Székhellyel sajtók ülőn itményi rendelt ki és ennek vezetőjévé Kacür liléi, tagjaivá, (,\'ács Demeter (in-punknak hosszú Időn át volt felelős szerkesztője), Dóczy Gyula és Lengyel tolván budapesti ujságiióelvtársakat nevezte ki. A bizottság, amelynek feladata a jelzett területek Összes sajtóorgánumainak egy pontból való dirigálása, már a hét folyamán meg is kezdi működését,
— Térzene a Központ előtt. A tegnapelőtt Kanizsára érkezett teljes katonai zenekar ma délelőtt 10 órakor máris térzenével kedveskedett Nagykanizsa város proletárságáriak. Mint értesülünk, vasárnap délelölt 10 órakor tatáét térzene lesz sokkal teljesebb és szebb programmal^
— Tárgyalás « fogait uiajdonoso kkal. A
„Munkás" tegnap megírta, hogy a hadügyi népbiztoss4g Wrata szerint a íod*tokzt ctak a legszükségesebb esetekben szebad fuvarozásra igénybe venni és akkor Is tehet >leg megegy -lés szerinti díjazás ellenében Ezen leirat ér leimében a nagykanizsai intéző bizottság hit-főn délután 4 órára a városház tanácstermébe tárgyalásra hív ti meg azon fogaitulajd znoso kai, kiknek fogaid} igénybe szokták venn*, és ott megállapítják velak az ezentu\'i igénybe-vétet mikéntjét
— Imz elég boroshordó a szüretre.
f ÜnJajvsft IndésHóm* tátit ah jdenUsej A magyar swaret az i», raitM tavaly, igen Jó-nék igézetik. Mintegy 4-5 millió bektóitter tortermés r*t»^ií>stő. tt várhat eredmény, vaJ*«i*t «z a körgimény, hogy az ország többévi bortermése még mindig hordókban van. arra todítotu a kormányzótanácsot. hogy min-dm tr&sége* lépést megtegyen s mattnak teM dóban való elbetfatéaett. A Fahtvatalboz beérkezett Mentések sírnia! az országban levő ujj hordó* és a jsútásra nem szoruló régi hordók * uftrtt várhat) md<«ényét atm tud iák magakt* fogadni é» a wékségtetaek csak 2S Mtd. Vigasztaló aa a k*0l-
taéay. bogy agy a Tokajitegyal$Aa mmt a tekintélye* maaaytaéaü h<*Jófc*sz« let van, aaveiyrói pontos számadatok cutk aa pofc aialva áUsnafc r«a4etkezét>re — A javításra »ao«tttó bordók öi*«*en mintegy i5Ö eset beltóMert képviselnek StáariUafca mt a weszijiaio® euyhitéstft, megállapítható, hog> At idei bortermés legnagyobb\' részét az uj. a régi é« a j*vitásra szoruló kordókban el kínt helyezni, A nagyobb Siólő\'erasó vidékeken €<meotbordókat építenek. A Fahivatal most #xmeti a doagatatagó msakásokat, hogy mi nét tőt b bordót tudjon ctóáMtaai; emelkti oda törekszik, hogy a javításra szoruló bor dókat a tagiét idejére mind elkészittes e és rendeltetési helyére s*áU>tsa Mindezeket a hőrglmínytket egybevetve, megvan s remény arra, hogy * szüret idejét* a megtelelő számú bordó rendelkezésre fog állani. — A boros bofdófc s«éU»ztá*át a Népgazdasági Tanács borászati psaiáiya vagaL
vásyolL A tténgazdaagi tanács közelU^i íóoaztálya rendektet adott ki, melynek értelmében az összes eddigi bevásárlási Igaiolváty hatályát veszti, semmluemö katonai alakulat tük, illető cg szervnek uim » jogában vásár-
engedélyeket kiadni. A mai naplót kezdve kiadóit bevárás! engedélyek csak ugy érvé nyesek, ba azon a népgazdasági tanac* közellátási főosztálya vesetőjének, Kuloár elvtár*-nsk neve és pecsétje vau rajta.
- A hadifogságból visszatérők kátonsl sxaJgft&ta. A Belügyi Népbiztosság az öss/es halóságokat értesíti, hogy a hadifogságból vagy kCUlöldi internálásból visszaérkező polgári egvé nek, amennyiben sorozás alkalrnávafőket Katonai szolgalatra alkalmainak minőiilik, csakis a visssaérkezéstöl számított nyolc hét után kötelesek szolgálatteljesitésre bevonu\'n1. Ezt az igényűket a sorozás, vagy beblvójegy kézbesítése alkalmával jelenthetik be, kellő igazolás melleit.
—- Mesedéintán, Vasárnap délután 4 órakor a városi színkörben nagy mesedélutánt rendezőnk. Mesélni fog Küllemé és Szabó István né. Belépő díj: 60 fdlér.
MUNKÁS
augusztus 1.
— Közellátási közlemények. Felhívatnak mindazok, akik ez ideig Hencz Ferenc palini tehenészetiből kiplak tejet, téjutalványuk átvétele végett ar élelmezési hivatalban (a postával szemben) jelentkezzenek. Közellátási ütemek.
~ Háztartási és egyéb közszükségleti cikkek bejelentése. A szociális termem nép-biztossága a háztartási és egyéb közszükségleti iparcikkek beszerzésén k, nyilvántartásának, kezdésének és szétosztásának végzésérc külön hivatalt lélcsit. A háztartási és közszükségleti iparcikkek hivatalának rendelkezése alá tartoznak 1. a vaslemezből, öntött vasból é6 egyéb fémből készült összes edények és háztartási cikkek, 2. az összes konyhai őrlő, daráló, vágó\' és egyéb eszközök. 3, mindennemű porcellán, majolika és egyéb kőanyagból készült konyhafelszerelési cikkek és edények, 4. valamennyi üvegből előállított háztartási cikk és edény, 5. az ötsres inból, cirokból, gyökérből készült konyhrtfelszerelési cikkek, a konyhabútorok ki vételével, 6 a háztartási kefeáruk, 7. minden nemit nemes fémből készült evőeszközök, továbbá az itt még fel nem sorolt egyén há -tatás! és konybafelszeretési cikkek és végűi 8. a iiorinbergi disznói, dohányzó és játékáru cikkek. A fent felsorolt cikkek előállításával foglalkozó ütemek, v< hmiut az et< n cikktk viszontelátu itásáv^t foglalkozó üzletek kötelesek raktáron tevő készleteikről felvett pontos leltárt három napon bslfll a Kerületi Ipari Tet-metésí Tan ácsokhoz megküldeni.
A kíiííWWftí í® ^^ ^ti íl^i^íkis A ^/ifOÍÍ* km Ut*Iá jtinteniexe. A hadügyi népbiztosság ma leiratban éitestlette Nagykanizsa város munkás-, katona- é« íoldmavestanácsának intéző bizottságát. hogy a már a frontra vezényelt etvtarsak lel mentése érdekében nem szabad a hadsereg főparancsnoksághoz fordulni, hanem továbbra is az tliftéket népbiztosság leimen tési osztályához miu\'án aa illető elvtársnak a )»ont >n vifó nétkfilőzhetősége addig ug) sem vétetett fontolóra, amíg a felmentés okának to*»?o4«ág* megéllapítva nincs — A hadügyi *Já Uttotvk fdnmUte* Ugyancsak ma érkrtett le a varost intézőbizottságból a i»ad%yí népbiztosság egy másik rendc etc, tmeywk éiteimeben a fttdügyt wtot<ízto»»ág f«*t»»eKt#*i owtálya megs*<tb>t és tKíeol -»<ft a hadagyi -biz\'aatig közp u t HmatM osz ulyátm. Ez^tul tehát a hadügyi népöiztoas^g a!* tartozó eívtáraak leim niété- egyenesen itt keli itérrt nézni, ahova egyébként vJgiö /<*kon a tóbbt oépbiitosságok alá tartozó cini sak t -imentési agyéi is kémáttétetnek a< illetékes népbéztosságokfol
- A Hsaiért jelenik aga sorrendje, Hol-mp szombaton a iisttcUSiJb dolgában a következő wreodbeo tartoznak jeleutkf.ni a lele^ a városi éktmezisi hivataiban. Délelőtt zi-9 óráig M<t-lo00 hatóit s».
»~I0 . 1501 ~\\W .
10-11 . . . 11-12 . IHI-IWJ .
vlétután 2-3 . 1621—U*U m
3-1 . IMI- |74U .
4-Ó . 1741-1100 . . I90I — I970 .
tartoznak megjelenni az éiebaezesi hivatalban (a postával szemben) éa magi al hozni a ba tóstgi (kimérést konyveevkét, továí-bi a házi bi?a>mi igazolását a hízta Ushoz Uitozó cl\'á tatlaaokrM.
A jelentkezés további sorrendjét a Mnnkds na.-orra fogja közölni.
- Rendelet a közszükségleti célokra lefoglalt termények forgaiomfeabozatalAról.
t lliutapati tudósítónk távirati jelentért). A Népgazdasági Tanács a kö.-étkező rendeletet adta ki: ,A Magyar Tanácsköztársaság területén folyó évbeu termett mezőgazdasági terményekből közszükségleti célokra igénybevett készletek, az azokból készült őrleuséuyek és egyéb terméuyek forgalombabozaUlára és szét osztására Országol Terményhivatal állíttatik fel, amely a Népgazdasági Tanács közellátá tási fóosztálvá\'tak rendelkezései értelmében jár el. Az igénybevett terméuyek azok öile-nténycl és egyéb te»m lr yek szétosztására nézve a már létesített kerületi Tcrményh vata-lok és azok belyí szervei az Országos Ter-ményhlvalalnak rcnde1ke>é>eit és utasításait pontosan végreltaj\'ani kötelesek Az Országos
Terményhivatal a Malomüzemi Központtal enyelértöen fogja nu-gállapilani, hogy at át • veti lerményuieuiiyUég mely malomvilUlaibo? kerüljön féldo\'ROzás céljából. Ai Országa Terményhívataíiiak joga van a szoiiilir.iH inalomtelepeken báimikor clhnörzŐ fz<n»lélH tartani. Nem szocializált malomválUlatoknak az Or<zágos Terményhlvatathoa való vi*í».mya •á gyában külön rendelet fog infézkt-dtii leien rendelet kihirdetése napján lép életbe.
Szakszervezeti hírei
Magántisztviselők helybe^ csoportja f. b»> 2-ik napján d. u. 4 órakor válwtminyi tart. A rendkívül fontos \'á\'gyra való tdtÉSMat» tel a választmány tagjai a pontos megjek* nésre felkéretnek.
U|umnnkásök mavészestétyére kijekM s e replok szombation d. n fi ótáta hhajnnt meg hivatalos helyiségünkben Az irjumvahé sok szervező bizottsága szomtou** d 7 Irakot gyűlést tart. I e*rtMg.
SPORT.
A N. T. E. ma, pénteken déistán 6 választmányi fttést tart a tomvlertmbea.
AiV.
Hwa&p^nu
Nagyfcanltláa A nelyt sportékt meiy a< utóbbi időben erős le.tdáieüte km* a szunnyadó kanizsai spíxk^, eanrk a mMét-zétnek a mt[feitd«*é*évei ismét laanylH tét* rátermettségének VakHatni. boey at NTE ét a VAC el fogják veszitv*i a m«**ef éa t«y olcsó babértót szó em lehe«. A mm és hl nspi meccsek srép propaganda méfháainkmh stámtianaV, ahol nem aonyha a góAaténíaé-geket, mint a Mték sbaaolat éttéhét és a gét kell kms>ti. N<«yk«aiata t>«ftal tn»atoai^ dájátói miudraeseire szép éa dteaémtramfré, hogy a magasabb iponizr^ta érMtlNa is kedvvel mfl .ódtk és mi hHsztk. h vgy s U zOnaég s meg hwja találni azt, amn a gandzt-mecc^k j^e»»ten< ak«ra«h.
ium HKMbt IIÍÉMI fehér emaiiozttt kfymym
HcMUeNÉk kttÉB
m 8 Patria fftkMftMm
CIRCUS
NOVACSEK
Kizklvínotro
litlfli aifisztis Hl
uj vMezMs iiser
keretében naponta előadásokart tart
mm, mm ü hm
házhoz is járok.
linlxshttea M» ^Wf

Insert failed. Could not insert session data.