Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
10.49 MB
2016-08-24 13:33:25
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
553
2172
Rövid leírás | Teljes leírás (135.5 KB)

Zalai Hírlap 1921 025-031. szám február

Politikai napilap
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám, telefon 41.
Kiadóhivatal: Deák-tér 1. szám , telefon 182.

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Zalai Hírlap
W»eJ**etrtk naponta (Miután 4 ómkor. I|y«« szint ára 2 korona.
MylItUr éa hlrd«t黫fe dl jai«bá« sr.erlnt.
POLITIKAI NAPILAP
IX. évfolyam.
Szerkesztőség: C*«ng«nr-nt 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal.
_____Deák-tér 1. - Teletoa 182.
Nagykanizsa, 1921.\'február 1. kedd AvX^\\ i szám.
i i ...........> Ér-- ■ 1
Zolnvünneiiie o beltlíynilnlszter ellen-
Budapesl. Zalavármegye ma délelőtt rendkiviili közgyűlést tartott azon leírat megfelebbczése tárgyában, amellyel Per-dinándy belügyminiszter a megye ismeretes határozatát megsemmisítette. Minthogy a minhzter határozatát a letelt idő alatt nem változtatta meg, a rendkivfill közgyűlés elhatározta, hojjy a miniszter határozatát megfelebbezi a közigazgatási bírósághoz.
Igazoltatnak a csehek.
Pozsony. Az egész felvidéken szombaton és vasárnap általános igazoltatás vujt. Az utcákon feltartóztatták a járókelőket és a vasutakat is átkutatták. Poz^órtybae az igazoltatás nem járt eredménnyel, KáS-sán azonban mintegy 200 egyént letar-* tartóztattak, de másnap ezeket is szabadon bocsátották.
a hdw nóta kouetliezményel.
Pozsony. Az elmúlt éjjel a Modern Kabaré helyiségében jelen volt Eszterházi magyar herceg Is. A herceg a cigányokkal magyar nólát húzatott, amit a jelenlevő csehek nem jó szemmel nézlek. Mikor a herceg távozni akart, nekiestek és meg akarták verni. A jelenlevő csekély számú magyar védelmére kelt és körülfogták, de a túlnyomó többségben levő csehek legyUrték ellenállásukat és véresre verték őket. Egy jelenlevő detektív letartóztatta és a rabkórházba szállíttatta a több sebből vérző herceget.
Károlyi Mihtílyné tartásdíja.
Budapest. Károlyi Mihályné tartásdija ügyében Grecsák Károly ma kijelentette, hogy szerinte a felebbezésnek a kir. kincstár minden bizonnyal helyt ad, a megítélt tartósdijat hatályon kivül helyezi, mert jogilag nem képzelhető cl, hogy fix összeget állapítsanak meg egy olyan vagyontömeg terhére, melyet számszerűleg és pontosan nem Is Ismernek.
. Orosz-romún tárgyalások.
V I
Bukarest. Csicserin orosz külügyi népbiztos távirati megkeresésére a román kormány azt a választ adta, hogy hajlandó azonnal tárgyalásokba bocsátkozni, ha Oroszország elismeri Besszarábiának Romániához való tartozását.
Attila éj a Habsburgok.
Basel. A budapesti angol főmegbizott, Cooler Genfben kijelentette, hogy Anglia semmi körülmények között nem fogja tOrnl Károlynak királlyá választását. Anglia azt ajánlja a magyaroknak, hogy sem hercegi vérből származót, sem arisztokratát ne válasszanak királlyá.

A noM Döntettek, g
Budapest. A belügyminiszter rende tó" adott ki, hogy a budapesti államrendőrség is, épen ugy mint a vidéki kapitányságok, a nagyobb bűncselekményeket azonnal jelentsék be a belügyminisztériumnak
k lufi! mmmúl ÉikjÉlljei.
Budipest. A kormányzó elé most terjesztették a legfőbb számvevőszék három elnökjelöltjét: Hencz Károlyt, Simonyi-Semadam Sándort és Kenéz Bélát. A kormányzó fog a három jelölt közül választani.
Varjassy paplrpanamója.
Bukarest. A román kormány Clienoju ezredest bi/ta meg, hogy vizsgálja meg bukaresti Hírlap papiiügyét\'és ezzel kapcsolatban Varjassy papityanimáját. A miniszterelnök kijelentette, hogy minden intézkedést megtesz az állam kárának az elhárítására.
Puslcs állapota rosszabbodott-
Belgrád Pasics szerb miniszterelnök állapota rosszabbodott. Az orvosok megállapították, hogy a miniszterelnöknek spanyolnáthája van, ami könnyen veszélyessé válhatik az öreg államférfimra.
Esküsznek a kommunisták.
Belgrád. Az alkotmányozó nemzetgyűlés szabályainak értelmében a kommunista képviselők is le fogják tenni az esküt. A kommunista képviselők hajlandók is már erre, mert nein akarnak kimaradni a\'z ülések vitáiból és igy több joguk lesz kritizálni a kormány működését.
A diákok és a szsdállslák.
Róma. Amig a kamarában a szociálde mokraták indítványát tárgyalt ik, hogy a rendőrség nem nyújt lm g védelmet nekik, a diákság nagy tüntetést rendezett a szocialisták ellen. S/ámos középületi, i, igy a postát is megszállották, melyet a királyi gárdának rohammal kellett visszafoglalnia. A postái katonai felügyelet alá helyezték. Számos letartóztatás történt.
Főltetceíi eljegyzés-
Grácz. A Grazer Tagepost az Epoca azon hírét közli, hogy Habsburgi József Ferenc főherceg eljegyezte az olasz király legidősebb leányát Joíandát. József Ferenc József főherceg idősebb fia, aki most 25 éves és már hosszabb idő óta Olaszországban tartózkodik. A hercegnő 20 éves.
Hassaryk fieíeg.
Prága. Massaryk etnOk spanyol iulluenzábcn megbetegedett. E\'lálja ugyan az ctifölU leendőket, azonban orvosai truácsára rövidesen délre, Capriba kell utaznia Az elnök állapota nyugtalanságra nem ad okol.
Tőzsde.
Márka 900, dollár 485-95, oaztrák korona 77-79.
Lefülelt tolvajok.
Á Valic8 és Deutsch cég csendes „beltagjai".
(A Z. //. tudósítójától.) Egy igen érdekei bűncselekmény pattant tegnap napvilágra, melyet egy ravaszul összejátszott tolvajszövetkeiet valószínűleg már tietek, sőt talán hónapok óta rendszeresen tUÖtt a Valics és Deutsch cég kárára. A nyilt üzlet mellett a ravaaz társaság mint önkéntes és csendes .beltagok" működlek és a cég kttűnő árult Igyekezett minél nagyobb mennyiségben a nagykanizsai piacod elhelyezni és evégből figyelemreméltó buzgalommal fosztogatták a cég raktarail.
Bt.alinas utón napokkal ezelőtt a cég arról értesült, hogy fosztogatják a Felső templom átellenében levő raktárait. Deutsch cégfőnök nem akarván a hivatalos nyomozással járó kel-lemetlenségeknek magát kitenni, megbizott egy magánnyomózót, hogy járjon utána a dolognak. A nyomozók három napon át, éjjel és nappal megfigyelés alatt tartották a raktárhelyiséget, mlg végre tegnapelőtt délután ugy látszott, hogy kitartásuknak eredménye Is lesz.
Kocsi jelent meg a raktár előtt és a kocal melleit levők Izgatottan járkáltak fel és alá, gyakran tekintettek türelmetlenül abba az irányba, amerre az üzlet fekszik. Nyilván vártak valaikre. A nyomozóknak sikerült azt |s megállapítani, hogy az egyik segédet várják, akt egyedül szokott n raktárba jönni és akiről az volt a gyanú, hogy a tolvajokkal összejátszik. A segédnek azonban szerencséjére más dolga akadt, nem jött a raktárba és igy a kocsival kivonult tolvajok elvonultak anélkül, hogy a lesben álló nyomozók tcttenérhelték volna őket.
Tegnapra azután Deuisch meggondolta magát és jelentést tett a dologról a rendőrségnek is, amely csakhamar előállította a tolvajok e#y részét, kik cselekményüket be Is vallották es mnV niár megfelelő őrizetben is vannak. — A lelt menyes cégiársak neveli azonban részint fiatalkorukra, részint a nyomozá- érdi kelre való tekintettel nem Írhatjuk ki.
Hl REK.
Ceruzajegyzetek.
Nem tudjuk, mi válik hasznára az országnak: n sok párt, mely nem alakul meg avagy a sok alakulás, mely nem tud pártot létrehozni. Annyi bizonyos, hogy soha annyi akarás, annyi pártalapltásl törekvés nem volt észlelhető a magyar politikai életben, mint éppen most, amikor hivatalosan csak egy, az u. n. egységes kormányzópárt létezik. Pedig alapjában véve a dolog nagyon egyszerű. Az egységes kormányzópárt ereje hü tükörképét találja a sok alakuló párttörekvésben, n külön álló pártalapitások sikertelenségét pedig már jó előre biztosítja wi egységes kormányzópárt melege. .
Zalnvármegye közönsége szerint nincs jona a be ügyminlszternek, de van joga a vátme gyének ; a belügyminiszter szerint viszont nincsen joga a vármegyének, de van joga a belügyminiszternek. Nagy éa nehéz kérdés éa megvagyunk győződve, hogy ezen dől el az egész kormányzati rendszer, az cgé« ország boldogulásán >k a sorsa. Caupán azt nem tud luk, lehd-e ebből a .gyökeredző" jogból egy karéj kenyerei levágni.
2. oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. február 1.
Az árdrdgifásl (örvényről mindenki tudja, hogy rossz és ezért természetes, hogy beléütközni nem jó dolog. Pedig az árdrágilási törvény fddig liatározo\'tan jó, 3mig az el méletben él, de ha n gyakorlati itlk dmazására kerül a sor, nem egészen odi üt, ahová szín-Mk. Pedig tulajdonképcn a törvény aik«l-mazása a jó és az elméleti törvényalkotók számították el magukat. T.itán* cjért is van, hogy aki a gyakorlati életben többet számit, mint amennyit illik, az elméleti árdrágítás! tör vénybe ütközik. „
Debrecen bizonyára nem a világ közepe éi ebből — amint pontosan következik — a deb receni sérelem sem a világ séreime. Elítélendő é3 felháborító egyéni bltncielek.nény, mintha c>ak valakinek az. elhagyott küízöbéröl volna szó. Hogy kegyeletes szimbolumok meggyalá-zásáról van ezúttal szó, az merő véletlen, melyhez az elkövetőnek semmi közo. Elvégre a véletlen utjai kifürkészhetetlenek; — Mindenesetre ellogadható okoskodás, azonban semmi esetre sem elfogulható. A mi a világ közepéből szintén pontosan következik.
— Már megint szénmizéria. Körülbelül liz nap óla ismét súlyosan nehezedik rá városunk ipari életére a szénhiány. Tíz nap óta csak az estéli órákban szolgáltat áramot a villanyüzem. A Franz-gyár rai beadvánnyal fordult a városhoz, melyben annak\' köztgmjá-rását kéri és egyben rámutat a hiány okaiia. A gyár az utóbbi időben közel egy millió koronát fizetett ki különböző bányákból kiutalt szénmennyiségre, de ennek dacára 10 nap óla nem érkezett hozzá szénszállítmány, mert tárnáid* pusztít az egyik bányában, a másik bánya termelését pedig a MÁV. foglalta le. Igy a gyár csak a Pátria és a vasút jóindula táuól, ezektől kölcsönkapott szénnel korlátolt üzemet tarthat fönn. — Mint éltesülünk, az Országos Szénbizollság a város szénszükségletének biztosítására azonnali közbelépését helyezte kilátásba. Szeretnők remélni, hogy a közbejárásnak meg lesz az eredménye. Itt csak annyit akarunk megjegyezni, hogy a szénbeszerzés horribilis nehézségeinek ellenére is annyi figyelemmel lehet a villanyüzem vezetősége a publikum iránt,-hogy a villanyok kioltását mondjuk fél órával eíöbb jelezze. Ez azt hisszük semm féle szénpazarlással nem jár, de ha járna, akkor jogosan elvárhatjuk a cégtől, hogy legalább hirlapilag publikálja a villany kimúlásának az idejét, amihez igr.zán nincsen semmi köze a szénhiányuak. Ezt legfeljebb a város közönségének az érdeke kívánja. Meit csak legutóbb is a villanykörték hirtelen kial vása kellemetlen következményekkel járt, de közbiztonságilag is veszedelmes lehet, ha az emberek a megfelelő időre nem térnek haza és igy a koronibötélség az utcán vagy pedig hazulról távol találja őket.
— Megindul a vasúti forgalom Jugoszláviával. ftgnapl somunkban megiituk, Hogy rövidesen újból megindul a vasúti forgalom Jugoszláviával. Eme hi.linket mcgeiősiti Cor Hon Róbeit, a délf vasút vezérigazgatójának alábbi nyilatkozata, melyet avval kapcsolatban tett, hogy febiuár 4 én Bícsben az utódállamok tárgyalásokat kezdenek a DV. átmeneti helyzetre vonatkozólag.
— A bécsi tárgyalások — mondotta a vezérigazgató — az ideiglenes rendezés kérdését ölelik fel. Remény vau arra, hogy u tárgyalá sok folyamán az összes kérdesekben teljes megegyezés jön létre. Tulajdonképpen nem is a Délivasut tárgyalásai lesznek ezek, hanem az egyes államoké, mert a Dílivasut csak mint meghívott fél szerepel a tárgyalásokon. A bécsi tárgyalásokon lesz megállapítva, hogy ha esetleg lenne deficit, ugy az egyes államok ennek a deficitnek hányadát viselik, ha nem lesz, ugy természetesen ez a kérdés elejtődlk. Magyarországot a tárgyalások folyamán Fi-náncy miniszteri tanácsos fogja képviselni. A megállapodások az eddigi tetvek szerint 1922. évi június hó végéig maradnak érvényben. Ezeken a tárgyalásokon nyer elintézést a Jugoszláv Magyarországi vasutforgalom kérdése Is. Már éppen itt van az ideje — folytatta a vezérigazgató —• annak, hogy Magyarország és Jugoszlávia között végre rendeződjék a vasúti forgalom kérdése. Az eddigi tervek szerint lehetséges, hogy a két állam között már február hó második .felében megkezdődik a rtadei vasúti forgalom teljes mérvű felvétele.
— Elitéit láncosok. A Kéri-téle vendéglőben történt serlésláncohh lettesei fölött tegnap ítélkezett dr. Kentdy Imre táblabíró elnöklete alatt az uzorabiróság. Az ujsorabiróság Kéri Józsefet 8 napi fogházra és 10000 K pénzbüntetésre, Dömse Andrást 8 napi fogházra és 2000 K pénzbüntetésre, Tóth Lajost, Farkas Ernőt, l\'orulszky Józsefet, Szabó Ferencet, Balog Pált és Demistky Mihályt óOO—50ü K pénzbüntetésre ilélte. A lefoglalt 1(3 sertést elkobozták. Kéri és Dömsii az Ítélet ellen íelc-bezett. — Itt említjük meg, hogy Kéri József ellen alig hangzott cl az ítélet, máris uj>>bb eljárás indult meg. Kéri elmére u. i. 140 pír cipő érkezeti, melyből eddig csupán ölöt vál tolt ki. A nyomozás megállapiioita, hogy Kéri a cipőket addig nem akarta kiváltani, amig jó nyereséggel cl nem l&lyí&l őket, amit az öt kiváltott cipő sogitségi4.vel akart elérni. Az is megállapítást nyeri, hogy Kériiuk a cipőket Cfcjy pesti cipőgyár küldte megrendelésre. Az ügyészség elrendelte a cipők lefoglalását, Kéli ellen pedig az uj ügy miatt is megindult az eljárás.
— Egy volt miniszter fél a menykőtől.
A volt iivinisiter sokorópátkai S^abó István s Ö az, aki fél a menykőiöl. Ne méltóztassanak valami olcsó élcre gondolni: Sokoró, valób.in tart a villámcsapástól, dc sajátságos észjárás sal c?ak — villanycscngelyün át. Minap a rokonszenves kisga:dá!kodó meglátogatott egy fizikai széttárt s a szaktanár, miután Pista b«-tyánknak elmagyarázott nénuly magasabb-rendü elektromos jelenségeket, felhívta a kedves kegyelmes ura», érintse meg mutatóujjával a leidenl palack kisütőjét. Sokorópátkai nagyot nevetett:
— Azt már nem I
—■ Miért — frtgtía ta kíváncsion n tanár.
— Meit a könyökömbe ülne, — felelt kedélyesen Pista bácsi. — Sőt — telte hozzá, — ha égzengés van, még a villanyosgombot se szoktam megnyomni . . .
— De miért? — álmélkodott a tanár. Pista bátyánk most már k?cogolt hosszan,
a lelkéből, szinte fidélisen:
— Majd bolond vagjrok, hogy a hónom a\'á-c^apjon a menykől
— A kerület válogatott mérkőzése. Mi. t
éitesülünk, a kerület valogatoit futballcsapatának ellenfele a tavasszal a pesti elsőosztáiy b. válogatott csapata lesz. A mérkőzést Győrben játszák le juniusban. — Tavaly ősszel sok szó eselt arról, hogy egy ilyen válogatott mír-kőzés Kanizsán kerül lejátszásra. Az egészből csak annyi lett iga;, hogy még az alosztályközi mérkőzés is — elmaradt. Minthogy Kanizsa sportéletének propaganda szempontból sokkal nagyobb szüksége van ily mérkőzésre, mint Győrnek, hisszük, hogy a kanizsai sportkörök megpróbálják a Győrnek iiélt mérkőzést elhódítani. Ha e tekintetben fellépnének, bizonyára siker kísérné lépésüket,
| — Megengedték a katonáknak a bajucz-borotválast. A hadsereg tagjainak eddig a bajuszt borotválni nem volt szabad, kivételt egyedül a volt 14. Wmdigcligratz gyalog zred kalonái képeztek, akiknek meg Mária Terézia császárnő engedélyezte ezt a kiváltságot annak emlékére, hogy a kolini csata sorsat ennek nz ezrednek a beavatkozása düiüötle cl az ő ege szen fiatal, gyermekareu katonáival. Az. öltözet és felszerelési szabályzat helyesbítésére ay most kiado\'t miniszteri rendelet szakit ezzel a tradícióval, aiuenyiben annak a bajuszborotvá-lást tiltó rendelet^ hatályon kívül helyezte.
(x) Egy barna fehéres boa, bordó bélés-stl január 30-án este 6 órakor a barakk-kórház és Somogyszentinlklós közötti utón elveszett. A becsületes megtaláló ilió Jutalom ellenében szíveskedjék leadni a nagykanizsai sörgyár sörmesterénél.
Hétfőn, kedden és szerdán
Tiírisorcu ember
III. része: fl uóratlon CrflKös-
JödI JÓKJI mm mm Jön
Wévtelen vér,
ülőadások köznapokon este », >/»7 8 órakor. Vnsár- és ünnepnapokon 3. B, V»7 B-kor.
RÓTH FAL bank- és íözsdebizoniáiiyos
Nádor ufco 9. — Interurbán telefon: 293.
d
ollár, Dinár, Márka és
egyéb külföldi pénznemek
F/Sr eladása és vólele.
Tőzsdei megbízások a budapesti és bécsi tőzsdén.
Külföldi átutalások pontos effektuálása.
Forgács és Gyulai
Budapest
RAkóel-ut 80.
Nagykanizsa
Klnlxay-utca 0.
Idegen pénznemek (dollár, dinár stb) valamint értékpapírok vétele és eladása a legju-túnyosabb áron. — Külföldi átutalások pontos és gyors effektuálása. — Tőzsdei megbízások teljesítése a budapesti ===== és bécsi tőzsdén. ■ -
Telefon Budapest József 33-44. - Raijktalui 3-78
I Eredeti erfurti

főzelék- és virágmaovali
Importált „MetteMéle óiomzárolt talinrmányrépamag, ni indennemü gazdasági vetőmig, cnzdnsáRi- és C kerti eszközök kaphatók
LáSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAOYKANIZSA
TELEFON 130.
I Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
Bnna«miin mmmn ,
A szerkesztésért telel: Dr. HIRSCHLER JENŐ
MAYERKÁROLY
ruhafestő , v« gytisztitó-, pllslrozó- és gőzmosó gyára
ismét rendszeresen elvállal c szakmába vágó munkákat.
Ci). r: Kölcsey-utca 19. sz.
Gyüjiőu Ívp: Fő-ut (Korona szálloda)
Dunűníull RuhaőFuhíz ueíytlsz-= tltú és laulttt üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, Javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, Jutányos árban. Gyüjtőtelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Téleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fiu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns uri öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
DUHiHmi ROHAARDHÍZ
Erzsébet-tér 20.
\\
Nyomatott a kUdólulaJdonoMál, ÜMleoberg nyomd*, Nagykanizsa.
Zalai Hírlap
M»x|»!«nlk naponta délután 4 órakor. Egyes szám ára 2 korona. Nyltttér éi hirdetések díjszabás szerint. POLITIKAI NAPILAP 1 Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i DeAk-tér 1. - Telefon 182.
IX. évfolyam. | Nagy kanizsa, 1921. február 3. csütörtök | 26. szám.
A nemzetgyűlés ülése.
Budapest. Rakovszky István Vili órakor nyitotta ineg az ülést. Felolvassa Teleky miniszterelnök átiratát, mellyel közölte, hogy a kormányzó a nemzetgyűlésnek köszöni az ujévi üdvözletet, továbbá égy másik átiratát, mely a külügyi tárca változását jelenti be. Jelenti továbbá, hogy i3ródy Érnö lemondott jegyzői tisztéről. Felolvassák Abauj és Békés vármegyék feliratát, mely Károlyi Mihály vagyonának az elkobzását kéri.
Hermann Miksa és Szijj Báilnt sürgős interpellációra kért és kapott engedélyt, melyre egy órakor tér ál a ház. — Pa-czek bejelenti mentelmi jogának megsértését. Rassay Károly összeférhetetlenségi bejelentést tesz Szigray Antal gróf ellen.
Ezután rátérnek a napirendre: a kormányprogram feletti vitára.
Tankovics János beszél a munkás-kérdésről, a keresetről és a drágaságról és ezzel kapcsolatban a kormány programjáról. 4
Rubinok Gyula: magáévá teszi a kormány programmját. Betegségére való tekintettel csak röviden és azért fog . beszélni, mert személyes kérdésről is szó van. Legfontosabb problémája az ország nuk a gabonakérdés, melynek területén mindkét oldalon fordultak elő visszaélések. Ha a jövőben minden termőföldet felhasználnak, az ország lakósságának nincsen oka félelemre. A keresztény kurzust nein törvényekben, hanem lelkekben kell megteremteni, i atározoltan kijelenti, hogy a szabad forgalmat vissza kell állítani, meit leromlott valutánkat csakis ez javíthatja meg. A pénzügyminiszter tei veinek örül, mert bennük a saját gon dolatainak egyrészét látja megvalósulni. A munkáskérdés is igen fontos része a megoldandó problémáknak. Beszél az orosz helyzetről, ahol a kizsákmányolás és szolgaság jobban uralkodik, mint bárhol.
Lapunk zártakor még beszél.
A házszabályok.
A kormányzópártban tegnap este az összegyűlt képviselők rögtönzött értekezletei tartottak, melyen elhatározták, hogy a nemzetgyűlés ülésszakát addig meg kell hosszabbítani, amíg el nem fogadják a házszabályrevizlót. A ma esti értekezleten elhatározzák, hogy az uj ülésszakon eddig semmi egyebet nem tárgyalnak, mig a házszabályokkal nincsenek készen. Az erre vonatkozó javaslatot S i m o n y i S e-madain terjeszti elő.
A ma esti értekezlet.
A kormányzópárt ma esti értekezlete igen könnyen felborithatja az egész politikai helyzetet. A szabadkirályválasztók ugyanis elhatározták, hogy fontos okokból elvi kérdésnek deklarálják a királyság ügyében való állásfoglalásokat, viszont a párt igen tekintélyes része a királykérdést
/v
egyenlőre klalurja knpc olnj az aktuális politikából. Ha ezen u/. ütközőponton nem sikerül az áthidalás, az egész politikai helyzet felborul.
Nagyatádi.
Politikai körökben érthető feltűnést keltett Nagyatádi Szabónak a korir.ányzó-párli értekezleten tör\'ént ama bejelentése, hogy a kormányzó ót szerdán délután külön kihallgatáson fogadta, amikor részletesen beszámolt a pártközi helyzeti ól.
A debreceni merénylet.
Meskó Zoltán, aki tegnap érkezett vissza Debrecenből kijelentette, hogy debreceni impresslóiról még a belügymi-niszternek nem Mt jelentést és i^y semmiféle közlést nem tehet. Parlamenti felszólalása holnapra maradt.
Hémetorszúfi és az antant.
Berlin. A német sajtó és a nemet nép a legnagyobb legnagyobb lelkesedéssel a kormány mögé állott s azt nem is fogják cserben hagyni, hanem rendületlenül ki-t;:> tanuk az egyszer kimondott nem mellett.
Milánó. A Corriera dela Sera pálisi párisi tanácskozásokkal foglalkozva kijelenti, hogy az, amit Parisban kieszeltek, nem béke. A megszállás és büntető rendszabályokkal való fenyegetőzés csak meghosszabbítja a hadíállapotot.
München. Á bajor külügyminiszter tudatta a német kormánnyal, hogy Bajorország fentartás nélkül visszautasította a párisi konferencia határozatait. A belügyminiszter az öSszes farsangi mulatságokat betiltotta.
Páris. A legfelsőbb haditanács tegnapi ülésén általános helyesléssel fogadták a párisi konferencia határozatait. Behatóan mtgfárgyalták azokat a katonai természetű rendizabályokat is, melyeknek alkalmazására sor kerülne, ha Németország vonakodna a kiszabolt feltételeket teljesíteni.
Berlin. Loraine francia követ tegnap családjával együtt elhagyta Berlint és többé nem is tér vissza. Loraine a német francia megértő közeledésnek a pártfogója volt.
Tőzsde.
Budapest. Az irAuyzut Lriolt. Az előtÖ/s-dén a következő valuiaértékeket jegyezték:
Napoleon 1720, dinár 547, márt a 882, szo-kol 643, lenRyel-mArka 68, lubel 2t0, lira 1920, osztr. kor. 73, lei 705, dinár 1300
I QROSS ÉS TÁRSA
bank- és tdzsdeblzományosok
NAGYKANIZSA.
Iroda: Sugár-ut 1., I. emelet. — Telefon: 321-Lakás: Eötvös-tér 28. — Telefon: 44.
Külföldi pénznemek: (dollár, dinár, márka stb.) valamint
értékpapírok Qétete és elcdísa
a legjutányosabb napi árakon. Tdzsdsl megbízások pontos és kulans effactuálása.
:: A- Pcljórl Egylet KflziyOlfte.
Kolozsvári Kizárását a közgyűlés helybenhagyta.
— Saját tudós Hónktól. —
A Polgári Egylet tegnapi közgyűlése áttörte egy társadalmi testület évi rendes kö/gyülését és bizonyos szempontból megvilágító fényt vetett egé>z Nagykanizsa társadalmi és politikai életére. Bizonyos, hogy a Polgári Egylet nem az egész város közönsége, de ennek keretei között él és működik a város egyik legértékesebb eleme: a dolgozó iparos- és középosztály és igy annak határozatai ennek az egész osztálynak a mozdulását jelentik.
A beavatottak régóta tudták, hogy a közgyűlésen heves összecsapásra kerül a ser a szélsőségek és mérsékeltek között. Mindenki tudta, hogy a Kolozsvári nevezetű urnák felebbezése csak ürügy az összetűzésre, a dolgok mélyén tulajdonképen sokkal nagyobb_és átfogóbb ellentétek lappanganak. Igen soknak sajog a hazafi lelke ebben a városban, hogy szilárd alapokon áll a jogrend és hogy a megbolygatott társadalom kezd már e város falai között egymásra találni, hogy összefogó és komoly munkával és egyesült erővel dolgozzék az ország talpraállitásán.
Meg kell állapitanunk, hogy a közgyűlésen e különös hazafi-fájdalom nem talált valami nagy rokonerzesre. A Polgári Egylet régi és dicső tradícióihoz képest nem adta oda magát ezúttal sem a titkos jelszavaknak, hanem nyílt és férfias bátorsággal, imponáló többséggel megmaradt egyenes utján: Kolozsvári felebbezését visszautasította Mondjuk, maga az eset nem valami nagy dolog, aminthogy kicsike az a személyiség is, aki körül a nagy vita forgott, de elvi jelentősége van. Nyilvánvalóvá vált, hogy Nagykanizsa dolgozó társadalma, a közhivatalnokok és iparosok nagy tömege a mérséklet becsületes álláspontján áll és amilyen mértékben elitéll az erkölcsi züllöttsége!, ugyanolyan mértékben becsüli a tisztességes munkát, bárki végzi is azt. — Ez ad Különös súlyt és jelentősiÉget a tegnapi közgyűlésnek, ame-lyen egyébként elsólzben dűlt el nyílt harcban a régóta lappangó kérdés.
Tegnap délelőtt 10 órakor tartotta a Polgári Egylet évi rendes közgyűlését. A litkáil és szám-vizsgá\'ói jelentés után következeti a tárgyso-rozut egyik legérdekesebb pontja: Kolozsvári Ödön teiebbczése.
Kolu/bvaii Ödönt viseli dolg.ii mi itt az egyesület valasztmanya tudvalevőleg kizáita tagiai sorából, mely nyilván nem esett jól af nevezett urnák, mert mcglelebbvzte a határozatot. A jó öreg ur nem találta elég nyomatékosnek a választmány elitélő határozatát, ezt még meg-akuila pecsételletni kO/gyttlr-si hn\'áu-z-ti.il is, meiyet — elismerjük— könnyűzenei sikerüli elérnie. Elemit- ,ugy latszolt, hoty M sem ol vassak több ivre terjedő hosszú felebtiezését, azonban dr. Tamás János külOi Os s/ü-ségei érezte annak, liogy a szorongatod Icleobezes-nek segítségére siessen. Felállott és azzal a tömör és tailalmas hasonlattal, hogy az apagyilkos védekezését ls meghallgatják a biróság Ciőti, kérte, hogy olvassák tel Kolozsvári be. adványát
2. oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. február 3.
E«re következeti a hosszú felebbez\'s, m;ly minden volt, csak nem védekezés. A hatc as öreg ur a felebbeiés során végignyargalt a kanizsai közéleten és mindenkit bemocskolt sárral. Hogy halott-e az illető avagy eleven, hogy nő e vagy férfi, a dühös haragtól csepegő Írásban nem számitolt, mindenkire ráfújta a maga erőtlen fu\'lánkját. Csupán egyről feledkezett tneg: saját magáról, pedig magát kellett volna védenie. — A közgyűlés érthető íelbáborodás&st fegadta ez alacsony, bosszú* érzéstől piszkos kis Írást és amikor a végén az elnök azt kérdezte, hogy van-e, aki ezek után a választmány határozatát nem\' helyesli, sokáig nem jelentkezett senki.
Kováls Antar paptanár finom lelke előtt\'azon-ban megjelent az erkölcsi kivégzés árnyéka, Hmely a haláro/at következtében Kolozsvári ősz leje hö:é fonódott és lelkének finomsága gyorsan egyezségre lépett a kizárt denunciáns erkölcsi durvaságával, hirtelen megbocsájtott neki és azt kérte, ho^y a felebbezésénck adjanak helyet.
Eberhardt Bela Igazgató, aki ugyancsak pap és tai\'á\', kénytelen vot» flnomlelkü tanárának tévédé" v\'re íá-\'.iuhtni. A brr,-; u rM itt csak a Kolozsvárinál lehet beszélni, a kereszténység
Íledig szeretetet és nem bosszút jelent. A .vá-asztmány határozata tehát helyes és jogos volt.
Dr. Tatnás Jánosnál ezek után még egyszer felmerült a különös szükség, hogy a szoron • gatott felebbezésnek segítségére siessen. Az ügy azonban nkkor már el volt veszve, mert a hangulat mind élesebbé vált, hogy az elnök jónak látta a vitát gyorsan bezárni és szavazás alá boc?ájtani a kérdést. 142. szavazattal 65 ellenében a közgyűlés helybenhagyta Kolozsvári-Klein Ödön kizárását.
A közgyűlésnek más érdekes pontja nem Is volt, még csak a tisztikar megválasztása vo\'t hátra. Ezen a téren is teljes győzelmet aratott a mérsékelt álláspont, amennyiben az u. n. ébredő listával szemben a hivatalos lista győzött minden vonalon. Érdekesnek tartjuk itt megemliteni, mint az általános hangulat meg-nyilalkozásá\', hogy a hivatalos listán a legkevesebb szavazatot dr. Haján Gyula kapb, dr. Szabó főügyészhelyettes, akinek neve előzőleg semm\'féle listán nem szerepelt és jelölése csak rögtönözve, ott a közgyűlésen került szóba, alig egypár szavazatkalönbséggcl maradi el a hivatalos lista jelöltjétől.
A közgyűlésen megválasztották az uj tisztikart. A választás eredménye a következő: Elnök: Falcs Lajos. Alelnök: Knorlzer György. Titkár: Veliák Jánor. Háznagy: dr. Málék László. Pénztáros: Eperjesy Gábor. Ügyész: dr. Etlényl Géza. Gondnok: Tóth István. Könyvtáros: Boros Ferenc
HÍREK.
— Kolbenschlag Béla — nem kinevezett
főispán. Laptársaink mar megírtak, tői üdvözöltek is Kolbi-nschlag BtMát főispánná való kinevezése alkalmából. Mint értesülünk Kőiben schlag Bélát hím nevezték ki főispánnak, ő to vábbra is a megye alispánja marad, csupán hivatalinál fogva a főispáni leendők ellátásával bízatott meg. Megbízható forrósbői azt is tudjuk, hogy Kolbenschlag egyelőre semmi szin alatt nem váltója a főispánságot.
— Színház és Kultúrpalota. Értesülésünk szerint Nagykanizsa kul.urélttére igen fontos ajánlat érkezett tegnap a varoshoz. Egy többmilliós vállalkozásról van szó, mily a váios közepén bizonyos koncessziók ellenében kultúrpalotát hajlandó építeni, amely szinházat, mozit illetve előadó és báltermet foglalna ma gában. Az éidekes és nagyfontosságú javaslatot a városi tanács megfontolás tárgyává tette és hamarosan fog benne dönteni, mert a kultúrpalota a jövő őszié m.\'r meg akar nyílni.
Igazán kivincsiak vagyunk.
— Az NTfc tisztújító közgyűlése. A Nagy-kanizsai Torna bgyiei tegnap lariotia évi rendes közgyüasct a polgári iskola tornatermében. Elnöki megnyíló ulan dr. Gyulai főlitkír terjesztette eló jelentéséi. Az uj tisztikar megválasztása egyhangúlag történt, csupán a titkár es löpénztarosi Jiszlség betöllésénél volt kisebb választási harc. A választás eredménye a kővetkező: Elnökök: Bogenrieder Frigyes, dr.
Kráflty 1 Iván V 1 lökök: B "só József, Teu\'sch Gusztáv. Titkár: KrVky Jó;sef. Főpénztáros; Tripammer Jenő. Pénztáros: Krausz Andor. Jegyzők: R\'cz Lsjos, Viola Ferenc. Ellenőrök: dr. Pelrics József, Vékássy Károly Szertárosok: Krammer Zoltán, Lehoczky Ferenc, Volhnz Józsii Futballin\'éző: Hirschler Imre. /U.élika-szakoszlályvezető: dr. Fülöp G>öigy. Birkózó osztályveze\'ő: Kol\'arits Géza. Sporlielügyciök: Horváth Kipót, Vas Sándor. Orvos: dr. Halász Pál. Ügyész: dr. Darás Liszló. Ii>y a hivatalos je\'öllek valamennyien megválasztattik, csupán a választmányból bukott ki Balogh Károly éi Samu József. Helyeilük Friedenthal Lászlót és Babócsay Györgyöt választolták meg. Kijelölt azonkívül a közgyűlés egy igazgatótanácsot is, me\'ynek feladata len a halaszlást nem tflrő ügyek gyors elintézése. — Részünkről a választás eredményével a legteljesebb -\'rtékben megvagyunk elégedve, mert egyr sít a régi\' k már ismert rgilitásóból és nmlt évi sportmü-ködésébő\', másrészt az ujak sportszeretet\' bői biztosítva látjuk az idei sportizezon teljes sikerét.
— Vallgurszky Antal n.-al c\'ő tr>i a S:a
bad LyeenmbaH a kouccd miait vasárnapin halasztódólt.
— A Kereskedelmi Alkalmazottak tánc-estélye. A Kereskedelmi Alkalmazottak nagykanizsai csoportja e hó 6 án a Polgári Egy leiben műsorral egybekötött táncmulatságot rend-Z; Az estély pontosan 7 órakor kezdődik. A inüiorl az est\' lyeii teszik csak kö/zé, de — mii.t éttesü.tlnk — annak minden egyes száinu a legkiváiólb szereplők kezébí van lelévc s így a legmagasabb igényeket is kifogja elégíteni. A műsor szenzációja egy cowboy-taric és egy táncos ének-duett lesz. — Az előbbit Engelleiter Bözsi és Hild Pista táncolja Szol ó István betanítása után, a másik tzereplők pedig \'Eppifiger Manci és Sáfrán Ferenc. Mindkét szám a fővárosi színpadok jelenlegi s!á gere. Az.est tiszta jövedelmét az egyesület könyviárának -gyarapítására fordítják. Jegyek a Törekvésben yálthatók előre.
— A tengeri jogos vásárlásának megakadályozása ellen rendeletet adóit ki a közeielmezeM miniszter. Számos esetben elő-fordult ugyanis, hogy .i iiözsigi jegyzők vagy lu buzgóságból, vagy vétkes tájékozatlanságból akadályokat göiditettek a kukorica vásár iások elé. Ezen anomáliák nu-ggállrtsára a közélelmezési miniszter megállapítja, hogy a tengeri feleslegek lefoglalva nincsenek, tengeii kontingens nincs és ezértUntndazon termelő, ki a tengeri besiolgáttalási kőtelezeitségémk eleget tett, illetőleg azt felajánlotta és a beszolgáltatást biztosította, a szabad forgalomban értékesítheti felesleges kukoricáját.
ix) Csak egy napig kerül bemutatásra az Urániában: a Pillangókirály eimii kivaió táisodalmi dráma, melyben. a főszerepet Ria Jende jáisza. Pénteken, szomba\'on és vasárnap pedig Jok.it / .ói icgS/.cbU müve: A ncvlelcn vat, tuwiyie a jegyek ma már v»lilidtók.
BS3T3St:8T i jtt .-J5--SJT .-JarS
I
A szerkesztésért telel: Dr. HIRSCHLER JENŐ
IlfiJ! Ml A Mozgóképpalota Rozgonyl-UKHÍllMütCH 4. sz. Telefon 259,
Csütörtökön, csak egy nap!
Nordisk szenzáció!
P: MangóKtrö 1 y
Társadalmi dráma 7 felvonásban.
A főszereplő; RIA JENDE. Pénteken, szombaton es vasárnap JÓKAI MÓR legszebb mii ve:
névtelen
Etfodifok köznapokon este B, xí%7 it 8 órakor. Vasár- és ünnepnapokon 3, 5, Vi7 éa 8-kor.
Teljes lakásberendezés, EbéM Mltizoba. k&nyHa és ffyéb biM
sdroősen ohdólr. "«a
Bővebbet Csengcri-ufca 6.
ÉRTESÍTÉS.
Tisztelettel értesítjük a nagyérdemii közönséget, hogy Kiiulyt-u;ca 35. sz. alalt (özv. dr. Plo«semé házában)
Fakereskedést
nyitottunk. Rdktáron lat unk minden e szakmába vágó anyagokat.
Sz\'vcs pár.i g.-\'ist kérnek
Bíró TeMk.
Legszebb ajándék* MT~ egy pár
MILTÉNYI CIPŐ
ífliltényi Sándor és Fia
cégnél
Nagykanizsa Fő-ut, a város palotájában*
Szekrények, asztalok,
sublód, faállványok, faliórák, lámpák, ágyncmQek stb. Deák Ferenctér 10 szám alatt az emeleten eladók.
Forgács és Gyulai
Budapest
Ráköel-uf 60.
Nagykanizsa
Klnl*sy-iitea ».
Idegen pénznemek Cdolfár, dinár stb) valamint értékpapírok vétele és eladása a legju-tényosabb áron. — Külföldi átutalások pontos és gyors effektuálása. — Tőzsdei meg* bizésok teljesítése a budapesti - ...— és bécsi tőzsdén. »— ■
Telelen Budapest Jinel 8-44. - Vmltiiui S 71
Eredeti erfurti
főzelék- és virágmagvak
Importált „Mette«-féle ólomzárolt
.laharmanyrt-pamag, mindennemű gazdasági vetőmag, gazdasági- és kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ él ORSZÁG cégnél
NAŰYKANIZSA
TELEFON 1!0.

Magvakat színes tasakokban viszonteladók* nak bizományba adunk.
Duitánfiill Ruftflíruhúz neíytlsz-= tltú és Jflwltú üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javil, mindennemű férfi \'öltönyöket/ felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyűjtő telep: Erzsébet-tér 20. az. Üzem: Teleky-ut 16. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fiu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns uri öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szíves pártfogást kér
DÖHÁHTÜH RUflliftülAZ ErutteMIr 20.
Nyomatott t kiadótulajdonosról, Gutenberg nyomda, Nagykanizsa.
Zalai Hírlap
M»«|»l«nlk naponta délután 4 órakor. Kfcjpa laém ára 2 karom liyHÍUrré* lilrdattttk <ilJ»/*t>A» í/ertr.U\' POLITIKAI NAPILAP Szerkesztőség: C**HK*ry-ut 7. sxéiu. — Telefon 41. Kiadóhivatal i l)eák-tér 1. - Telefon 182.
IX évfolyam. | Na* ;yk«nia*a 19*21. február 4. péntek 11 27. szám. \' V
Budapest: Rakovszky István \'/«I2 órakor nyitotta meg az Ülést. Elnöki be-jtjlaniéaak sotán jelenti, hogy Vitsadi-Ballig, Ciyüigy. sürgőst interpellációra kért és kapott engedélyt, melyre egy órakor tér ál a ház.
BtV)dy Ernő szeinélyeskérdéebensp.ólnl fok megmagyarázza, hogy miért jáit I egyeshalmy kereskedelmi miniszternél.
Friedrieh István szintén személyes-kérdésben kijelenti, hogy soha egyetíeir egy, fegyvert; de még csak egy gombot sem vásárolt Svájcban. Patak tényleg rregje-leut.nál*, num tagadja támogatott isegy, fegyverbehozaiali akciót, de. a tárgyalásokat nem PMak\\ hanem a badílgyminisz téflüni egy. tisztje végezte. Adott át Pa\'aknak levelet, azonban abban egy szó rifirr, volt megbízásról. Uesz-I a siófoki öxpo/ituráról, mely egy Girtner nevű főhadnagyot- eltett láb alól, mert" nert* akart ellene vallani. Ennek részleteit jobb. idókie taitja.
Apponyi Albert gróf a napirend alapján szólalt fel: A kormány bemutatkozása óla már hosszú idő elmúlott s ő nem 3fólait volna fel még most sem, ha nem lőtt volna kényszerítve. Rosszul ősik neki egy amerikai lapban megjelent köz* lemény, mely szerint ő a szabsdkirályvá* lasztókwt forradalmároknak tartja. Akik figyelemmel kisérték hosszú politikai n;ú* ködését, azok tudják, hogy ő a politikai ellentéteket sohasem terelte személyes térre, ó igenis mondja, hogy akik a ko-ronás királyt nem isitterik el, azok toriam d knárok. — Egyébként a forradalmiság nem. mindig, perhorreszká ó, mert fon-duirak elő cselek, mikor a nemzet is kénytelen ennek segítségéhez folyamodni. Kovács J. István azon kijelentését, hogy ó a kormány pénzét pazr.rolla Párlsban, -visszautasítja. Megnyugtathat mindenkit, hogy politikai éleiében nagyon kevés esetben vette igénybe a kormány anyagi táiHügaü\'Hát. Mostani utazásának kettő1? célja volt. Párísbn a Népliga üléseire ment, ütníbe pedig azért, hogy tudományos előadást tartson. Elutazása előtt tudomására hozta a kormánynak, hogy a mai vaUitárls viszonyok mellett magánpénztára nem bírja a költségeket s a kormány áHnmi érdeknek tekintve utazását, a költségek egy részének viselését vál!a\'ta. Ó svájci tariózkodása alatt kötelességének tartotta; hogy koronás kliályánál tisztelegjen. (éljenzés).
Kovács J. István: Éppen ezt kifogásoltam.
Appiniyj: a. rekonstrukciós numká-rótf,aiijw^\'tfiihttLyri\'állitásái(Mi és a.pénz-regenerálásról .szól. Szociális pplitíkát és megértési követel. (Baloldal és a közép felállva lelkesen éljenez.)
LkuUu. Kovács J. István azou kijelen\' téscért, mellyel Apponyit a tegnapi pártértekezleten aposztrofálta, bocsánatot kér,
— Saját tudósítónktól.
Ma, amtkot Németország szövetségeseivel a roppant súlyos béketeltélelck miatt ismét szembckekerQlt, különösen érdekes az a kép, melyet egy nemrégen hazatért elbeszéléséből veszünk és amely élesen megvilágítja a „diadalmas* Franciaországot.
Ném régen érkeztem haza Franciaországból, ahol hét évet töltöttem; az utolsó öt évet ke serves internáltságban. Nizzából Marseillen, Lyonon, Párlson, Mdlhausencn át JöHein. Pá fisban három hetet tötöltem. E hét év ola t alkalmam volt megismerni ugy Franciaor^zag nak a viszonyait, mint a nép életét és gondolkozását. Laktam a városokban, laktam a vidéken, állandóan olvastam az összes francia lapokat, a konzervatív Le Temps tői kezdve a bolsevistákkal rokonszenvező Popnlaire-ig, láttam a francia nemzet szenvedéseit a vesztett csaták után és láttam, mikor a győzelmes békét ünnepelték.
Talán némi megütődéssel fogják olvasni, ha azt mondom, hogy a győzelmes Franciaországon a megélhetési viszonyok még nehezebbek és a drágaság még kevésbé elviselhető, mint nálunk. Tudom, hogy ezt minálunk alig tudják elhinni. A mi népünk s különösen a középosztály a háború alatt s a háború óta annyit szenvedett, hogy el sem tudja képzelni, hogy másutt, különösen egy győztes országban, szintén ugyanennek volt és ván kitéve a lakosság. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy Franciaország produkálóképessége már a mozgósítás pillanatában csaknem teljesen megszűnt; az ország 39 millió lakosa közül
— nem számilva a gyarmatokat, — több mint 6 millió katonát hívtak be a hadseregbe. Sujnt produkció hiányában tehát az ország teljesen a külföldi és a gyarmati behozalalra vau UtalvA a háború kezdete óta\' s iiyen aztán az élelmezése is. Egy kiló burgonyáért épp ugy kellelt hetekig is várni Pátlsban, mint nálunk a legrosszabb Időkben s nagy dolog volt, ha valaki két három kilóhoz hozzájuthatott.\'
Meg kell azonban említenem, hogy a francia nép minden nélkü:ö/éssel s/emóen valóban hazafias módon viselkedett. A gazdag éppúgy, mint a szegény, zúgolódás nélkül logyasztotta el szegényes ebédjet és vacsoráját, amely a legtöbb cselben nem állott egyébből, mint egy tányér levesből és olajjal- leöntöt salátából. „// fant serrer la ceinturt; c\'est la guerre" (meg kell szorítani a nadrágszíjat; ez a háború)
— ez a mondás járt szájról-szájra.
A győzelem dacára nem sokat javult a hely zet. ÖKtóber végefelé nagyon hideg időjárás volt Párisban, de egy kiló szenet sem lehetett sehol vásárolni. Egy párisi nővel, aki a város össiea titkait ismeri, végigjárunk egész sereg szénkereskedőt, de szénnek sehol nyomát se láttuk. Igaz, bogy amíg a nő bement ac üzletbe, nekem kinn az utcán kellett várakoznom, mert ha egy fétfl egy hölggyel együtt megy bc valamely üzletbe, (már tudniillik olyanba, ahol nincsenek szabott árak) mindjárt sokkal drágább lesz az áru. A lánckerosktdés, árdrágítás és áruhalmozás egyáhlán nem sp icalitáí, sőt mondhatom, Párisban még rettenetesebb mértékű, mint minálunk.
Mikor hazafelé jöttem és láttam Votalberg és Tirol lakóinak éhimégét, Bécs vidám népének nyomorát, nagyon megdöbbentem, mert arra gondoltam, hogy vájjon mi lehet nálunk odahaza? Mióta itthon vagyok, nagy örömmel látom, hogy Bzok a hírek, amelyeket a francia lapokban Magyarország életmiízírekben és ipari cikkekben való Ínségéről olvastam, mégis csak túlzottak. Franciaországi tapaszialatalmhoc mérve* azt kelt mondanom, hogy a helyzet nálunk súlyos u^yan, de int\'gscm kétségbeejtő és éppen a ftar.ciak említett magaviseletét is-
de hozzáteszi, hogy a szabadkirályvílasfc tőkat. nem lehet forrad tímároknak nevezni^ meit törvényes eszközzel akarják meg va\'ósitani elveiket. Visszautasítja azt a kijelentést, hogy ó Károly királynak a pribékje volt
Elnök: E\' kifejezésért utólag reudteuta sitja Cettler Jenőt. \' • ^
Kovács: Közte és Apponyi közölt tu lajdonképen nem sok elvi. distancia van, a nagy különbség- azonban az,. hogy-Ő meghajol a nemzet akarata előtl,\'Apponyi azonban nem. . \'
Ezulán Gratz Gusztáv külügyi\' expozéját adja elő, amilyben kitér Nyugatmagyarország és Baranya kérdésére is. Az ülés- még tart.
*
A mai nemzetgyűlés lagjail a lemond vagy nem mond le nagy kérdése Izgatta. A tegnapi esli pártértekezleten négy suwazatty győztek a szab.ulkirályválasztók és ennek alapján biztosra veszik, hogy a dlssidensek és a keresztényszocialisták elhagyják a többségi páitol, inert.a szabadkirályválasztás kérdését a győzök törvényi utón akarják szabályozni.
Teleky miniszterc\'nök még az éjszaka folyamán jelentést tett Horthy Miklós kormányzónak. Ma a kormány tisztázta a maga állás pontját éa azt eljuttatta a felsőbb kelyre.
A fólyosón mlndenkt a kormányválság lehetőségével foglalkozik. Híre járt, hogy a ma délelőtti minisztertanács már a lemondással foglalkozott, de sokan tudni vélik, hogy nent lemondásra, hanem a ház feloszlatására kerül a sor. A válsagbiiekkel szemben a mérsékeltek azt hiszik, hogy mégsem lesz. kormányválság, mert ez kényszerítőiig a nemzetgyűlés feloszlatására vezetne.
A tegnap esti értekezlet után n kormányzó-párt Jelentékeny része a Nemreti Kaszinóba vonult és olt rögtönzött értekezletet tartott. A megbeszélésen elhatározták, hogy a kormány rem mond le. Vasadi Bnlog sürgős interpellációt terjeszt a miniszterelnök elé a kérdéssel kapcsolatban, melyre Teleky azonnal vála-szólni fog és kijelenti, hogy a királykérdést jelenleg nem tartja időszerűnek. Beszéde után felveti a bizalmassági kérdést, ha leszavazzák, a kormány azonnal lemond, ha pedig., nem, helyén marad. Ebben az esetben uj kormányzó többség alakulna, melyből Nagyatádi Szabó kiválik, meit ő a tegnapi értekezleten Teliky ellen sxavazob. — Beavatottak biztosítva látják Teleky többségét, mert a Frieddch-párton kívül a dissldenstk és partonktvflliek szavazatára is számitauak.
Budppdst. A közel jövőben felmentik a politikai államtitkárokat.
Párbajoznak.
Budapest. Snlyos feltételű párbujt viv ma lireky Károly és Korányi Frigyes abból nz al-f ér bői kifolyólag, m«!y Ereky egyik felszólalása alkalmával a cukorügyből kifolyólag keletkezett. A segédek a legsulyosnb feltételű pisztoly-párbajban állapodtak meg. Korányi segédei gróf Széchenyi Viktor és Hotthy István, Erekyé l edlg Csilléry Andrái és Wei$» Konrád.
Tőzsde.
Budapest. At Irányzat tartott. Az előfőzs-dén a következő valutaértékeket jegyezték:
Napolcon 1720, dollár 542, márka 892. lei 703, fzokol C8S. Ura 1960, frank 3760, osrtr. korona 78, rubet 240, lengyel márka 67.
A nemzető* ülése.
Nem fenékig tejfel.

oldal.
zalai hírlap
1921. február 4.
merve, sajátságosunk Iflnik fel előliéin az ein betek íolylonos paiusíkodása a drág.iság miatt. De még sajátságosabb liatásl lesz rám az a gyermekes naivság és reménykedés, amellyel nálunk a békekötési várták. Ki kell nyiltan mondanom, hogy lm helyzetinket más nemzetekéhez hozzámérjük, akkor bármilyen bajban vagyunk, kétségbeesésre még sii/tsen okunk.
II ■ ------—■» ■» ............
HÍREK.
— Működik az uzsorabíróság. Tegnap délután ismét ítélkezett az uzsoialmóság.,Ezúttal árdrágitassal és láucolással vádolt kereskedők állottak a biróság előtt, mely ezekre is teljes szigoml sujloll. Dóri Pál budapesti kereskedőt két hónapi fogházra és 3000 K pénz-büntetésre, Lodisztau J\'.\'iiőt ped/g 15 napi fogházra és 1500 K pénzbüntetésre itéile; Wein-berger Jenőnél és IVeisz Józsefei azonban felmentelte.
— A gimnázisták koncerije. A teginpi diákhangveiseny a béke-idők két megyében híres, legfényesebben sikerült difk\'toiiceitjeinek méltó liválisa volt. KitÜnó rendezés, precízen előadott müsyiszámok, forró hangulat éi sürgőforgó, udvariaskodó diákok voltaK a jellemzői. Az ének és zeneknr megérdemelt tapsokat kapott. Kitűnő szcivezésük Surányi professzor uagy siakéilclméről tett tanúságot. A legna gyolb elismerésiéi kell megemlékezni Lányi László gyönyörű hegcdüjátékáról, mely hellyel-közei művészi színvonalon állott. Sanermatiu Antal VII. o. t. ügyesen kisérte zongoián. — Csillag. Károly szavalala é< a Bitlera Zoltán által Kemény Lucy zongorakiséretével előadott melodráma jól egésziletle ki a míisorl, melynek u\'.olsó száma az ,Igazgató ur" cimü egy-leivonásos vígjáték volt. Svastics Iván, Li\'tnyi László, Ktehler Gyurka, Molnár József, Bitlera Zollán és Fodor Lucika II. o. ». voltak ennek a szereplői. Törekvő igyekezetüknél semmivel sem kisebb hozzáértéssel, a legnagyobb sikerrel alakítottak a darabot és sokszor kacagtatták meg a hallgatóságot. Műsor után az összes termekben a legkellemesebb hangulat uralkodott s igazán jóleső volt nézni, mint buzgólkodott a nagy rendező sereg, hogy minden leányka láncoljon, Ncui is maradt partner nélkül egyik sem s annyi táncoló pár voit, hogy megegyszer akkora terem is kicsiny lett volna. — h koncerllal kapcsolatban küiön meg kell emlékezni arról a meglepő pontosságról, mellyel a közönség megjelent. Pontosan a kitűzött időben el lehetett kezdeni a hang-.versenyt. Örömmel következtetünk ebből a gimnáziumban urilkodó vasfegyelemre, mely kiterjed még a — papákrl ós mamákra is . . .
— Báloznak Keszthelyen ... Szombaton este a keszthelyi kereskedó iljusag az Amazon-szálloda nogytermében báit lendezell, A mulatság nagyon kedéiyesen indult meg. Lefolytatták a táncot megeló/ö kábáiét minden fenn akíidtis nélkül. Ennek üt fejezte után beállított a helyisegbe több csizmás, lovaglónadrágos fialalember, akik egy egy táncos pár elé r.liot-tak es rajuk livaltak;
— Eicdj innen zsidó, ezzel én akarok táncolni I
Nagy riadalmat okozott ez az incidens, a rendezőség felhívta a toLkodókat a távozásra, erre liiitelcu kialudtak a tánczteiem vilUinos lámpái, mert valaki elvágta a vezetéket. A sötétben aztán berohant 50—60 fiatalember es nagy verekedést rendezett. A nők iszonyú sikongása törtek ki és hanyat-bom\'ok menekültek a táncteiemböl. Tiz percnyi hatc után a támadók véres fejjel vonullak vissza. A báli mulatságot azonbau nem lehetett folytatni, mert a nők időközben hazamenekültek.
— friedrich István ellen vádat emeltek, t,?) A N. Fr. Piesse Kbiuár íi-ikl szómában első helyen a következő tartalmú, Buda ■ pestről keltizett távirat foglaltatik: Amint azt itteni politikai körökben tudják, az ügyészség elhatározta, hopy a bizonyítékok alapján Tisz^ itl/án meggyilkolásában íclbuitás elmén Friéflp rich István ellen vádat emel. Ugyanezen szám következő oldalain hosszú cikk foglaltatik az esettel kapcsolatban, amely a jelenséget mint a visszaállított magyar jogrend első és félreismerhetetlen bizonyítékát latju. — Az eset c»ak azéit érdekes, inert a Friedrich-esclről mi typen ellentétes taitalmu jelentést kaptunk.
— Kereskedők amerikai utazása. A m.
kir. kereskedelmi muzcuin igazgatósága olyan megállapodást kötött az amerikai misszióval, amely szerint üzleti ügyben utazó kereskedőink a m. kir. Kereskedelmi Muzeum ajánlatára előzetes beutazási engedély nélkül ullevélvl-sumot kaphatnak. Ennek megszerzéséhez személyes megjelenés melleit szükséges: ai útlevél, cégbejegyzés (esetleg iparigszolvány), a cég pontos cime és szakmája, a cég eddigi amerikai összekötetéseit igazoló üzleti levelek, a cég vagyoni viszonyainak megbízható igazolása, a városok megjelölése, ahová az ulazás terveztetik, az utazó jó hírnevét, tiszta múltját és azt a körülményi igazoló rendőrhatósági bizonyítvány, hogy a bolsevlzmussal semmiféle összeköttetésben nem volt.
— Felhívás. Felkérem azokat a hölgyeket, akik az elmúlt 30 év folyamán a nagykanizsai polgári leányiskola növendékei voltak, szíveskedjenek f. hó 5 én délután 5 órakor a polgári fiuiskolá raj\'.termében megjelenni.
Dr. Krátky Islvánné.
— A NTE felkéri összes atlétáit s atléli-j?álni akaró tagjait, hogy február 5 én délután óVórakor a klubhelyiségben jelenjenek meg.
— A karika és késdobás ellen. A belügyminisztérium rendeletet adolt ki, amelyben nyomatékosan felhívja egyes rendőrségek ligyel mét, hogy a vásári és piaci alkalmakkor oly annyira divatos szerencsejátékokat mint a ka rika, golyó, késdobás stb. szigorúan tiltsa el. A szerencsejálékosok működése szigorúan megakadályozandó.
(x) Jókai Mór egyik legszebb műve,-a Névtelen vár kerül bemulalásra az Urániában. Budapesten oly nagy sikere volt ennek a film-műremeknek, hogy bemutalásaira a jegyekért napokig sorban állt a közönség. Sikerét elősegítette az a körülmény is, hogy a főszerepe ket a legnagyobb magyar művészek játszák. Jegyek egész nap kaphatók a pénztárnál,
A szerkesztésért felel: Dr. HIRSCHLER JENŐ
— 1 ■ <f ...... .......
A nagykanizsai kir. tflrrényszék mlot büntető bíróság
B. 2319/1920./3.
A magyar állam nevében I
A nagykanizsai kir. törvényszék mint uzsora biróság árdrágító visszaélés- vétsége miatt Vidovlcs Józsefne szül. Kránitz Róza ellen a kir. ügyészségnek 7207/1920. k. ü. \'számú vádinditványában foglalt vád feleit dr. Kenedl Imre kir. Ítélőtáblai bíró mint elnök, dr. Biba Ferencz kir. törvényszéki biró és Újvári Qéza birtokot mint ülnök, valamint dr. Bentzik Ferenc kir. törvényszéki jegyző mint jegyzőkönyvezető részvételével. Metz József tor. ügyésznek mint közvádlónak a szabadlábon levő vádlottnak és dr. Málék László ügyvéd mint védőnek jelenlétében Nagykanizsán 1921. január hó 13. napján az 4950/1920. M. E. sz. rendeletben előirt gyorsított eljárás szabályai szerint megtartott nyilvános főtárgyalás alapján, vád és a védelem meghallgatása után meghozta a következő
Ítéletet:
Vidovlcs Jó/sefné szül. Kránitz Róza vádlott 46 éves, róm, kath. vallású, nagykanizsai születésű, nagykanizsai lakós, magyar állampolgár férjes, 2 gyermek anyja, vagyonos, földműves bűnös az litóU. évi XV. t.-c. I. §-ának 1. pontjában ütköző árdrágitó visszaélés (ár-tullépés), vétségében, amelyet ugy követett el, hogy Nagykanizsán 1920. évi december nó 3. napján a tehéntejért, tehát közszükségleti cikkért Dobos Mártontól a törvény értelmében erre jogosult hatóság az Országos Központi Árvizsgáló Bizottság elnökének 7090/1920. sz. rendeletével megszabott legmagasabb árnál 5 Kor. 50 fitt. magasabb árt 8 K-t köveklt és fogadott el.
A kir. törvényszék ezé.t Vidovlcs Józsefné szül. Kránitz Róza vádlottat az 1920. XV. t.-c. 1. §. 2. bekezdése alapján a Btk. 92. §. alkalmazásával 300, Háromszáz Kor. pénzbüntetésre mint főbüntetésre, ezenfelül 200 Kettőszáz Koiv pénzbüntetésre, mint mellékbüntetésre itéli.
A pénzbüntetést behajthatatlansága esetére a Btk. 53. §. alapján 20 K-ként egy napi fogházra kell átváltoztatni ; a hivatalvesztést és a politikai jogok gyakorlatának felfüggesztését a Btk. 64. §-ának 2. bekezdése alapján mellőzi.
A pénzbüntetést az Ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 nap alatt kelt végrehajtás terhével a nagykanizsai kir. ügyészségnél az 1892. XXVII. t.-c. 3.§-ában meghatáiozott célra megfizetni.
A vádlott a Bp. 480. és 481. §-a értelmében köteles az esetleg felmerülő bünügyi költséget az államkincstárnak megtéríteni.
A kir. törvényszék az 1920. évi XVI. t-c. 7. §. 3. bekezdése alapján elrendeli, hogy az ítélet rendelkező része |ogerőre emelkedése után elitélt . költségére a „Zalai Hírlap" c. napilapban egyszer közzététcssék és Nagykanizsa városház kapuján 30 napon át klfüggesz-tessék. Indoklás stb.
Nagykanizsa, 1921. évi január hó 13.
Dr. Kenedl Imre s. k. Dr. Blba Ferenc s. k.
»i uuora blröüc «lnOk«. ki/. \\tt*U bitó, cl6«4ö.
A kiadmány hiteléül:
Amon János
t. htv. IlMtvlMlO.

ugfljjw SS*? "tr-TeSsraí:
Pénteken, szombaton és vasárnap JÓKAI MÓR legszebb műve: Magyar film. — Két részben*
Hévtelen uűr
Főszereplők: Fenyvesy Emil, Töfxs Jenő, Lukács Pál, Dénes Oszkár, AI-mássy Sári, Cslzkowszky Mária. — Rendezte: Oarass Márton.
Előadások köznapokon este 5,»/»7 éa S órakor. Vasár- és ünnepnapokon 9, 0, Vt7 éa S-kor.
Két gyermek mellé
egy kisasszony felvétetik lehetőleg németül beszélő. — Cim: HIRSCH és SZEOÖ cégnél.
RÓTH PÁL báni- és tözsdebizominyos
Nádor utca 9. — Interurbán telefon < 293.
D
ollár, Dinár. Márka és j egyéb külföldi pénznemek
eladása és vélels.
Tőzsdei megbtzá- Külföldi átutalások sok a budapesti és pontos
bécsi tőzsdén. effektuálása.
Dnnfintall Ruhaúruház öejytlsz-= Utó és laoitú üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javit, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árbao. Gylljtőtelep: Erzaébet-lér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fiu- és gye/mekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-lól feljebb.
Elegáns url öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, Jutányos árban.
Szives párlfogást kér
oimlimi inilinli
Emttit-ttr 20.
ÉRTESÍTÉS.
Tisztelettel értesiljük a nagyérdemű közönséget, hogy Királyt-ulca 35. sz. alalt (özv. dr. Plosserné házában)
Fakereskcdcst
nyitottunk. Raktáron tartunk minden e szakmába vágó anyagokat. Szives pártfogást kérnek
Blrfi Testvérek.
Eredeti erfurti
főzelék- és vfrágaiaflvak
Importált „Mette"-féle ólomzárolt iHkarmúnyrepaniag, mindennemű gazdasági vetőmag, gazdasági- és " kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAOYKANLZSA
TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
Nyomatott a kiadólulajdooosuá), Gutenberg nyomda, Nagykanizsa.
1 *


M»gJ«l«nlk naponta délutAn 4 órakor. iKgyss szám ára 2 korona. | NylltUr ét hirdetések díjszabás szerint - j POLITIKAI NAPILAP Szerkesztőség: Oengery-nt 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér J. - Telefon
IX. évfolyam. 1 Nagykanizsa. 1921. február 5. szombat 1 ,28. szám. ;
A nemzetgyűlés ülése.
Budapest. Rakovszky István \'AH órakor nyitotta meg az ülést. Felolvassák az interpellációs könyvet, melybe 16 interpelláció van bejegyezve, melyre egy óra után tér át a ház. Folytatják a napirendi vitát.
Báró Szterényi József: hosszan polemizál Hegedős pénzügyi programmjá/al. A részvénytársaságok vagyonváltságáról fantasztikus hireket kolportálnak, > pedig a vagyonváltság legfeljebb négymilliárd korona jövedelmet jelent. Be kell hozni a forgalmi adót. Legteljesebb elismeréssel van a pénzügyminiszter tervei iíánt, de rá kell mutatnia a pénzpolitika hibáira, mely katasztrófára vezethet. Beszél a Máv 100 milliós szállítási üzletéről.
Sréter ezeket mondotta :
— Semmi sziu alatt nem csatlakozunk Telekyhez. Csak koalíciós alapon tudom elképzelni az együttműködést. Mi mindeneseire megtartjuk egységünket.
Budapest. A hivatalos lap mai száma közli a kormányzó kéziratát, mely szerint a kormány előterjesztésére ••Meskó Zoltán belügyi, Uvták Pál kereskedelemügyi, Maycr J^ios földművelési, Grecsák igazságügyi, Patacsi hadügyi és dr. Kuthafahi nemzeti kisebbségi államtitkárokat saját kérelmükre hivataluktól felmenti s egyben szolgálalukért a legmagasabb elismerését fejezi kf. A kormányzó ezen elhatározás még január 6-án kelt.
ip kérdés ai ouírák képviselőül.
Bécs. Mayr dr. szövetségi kancellár tegnap a képviselőház, ülésén nyilatkozott Ausztria külpolitikájáról. Megállapította, hogy legutolsó exposéja óta • a helyzet semmit sem változott. Azon van, hogy. a nyugatmagyarországi kérdésben megakadályozza az elkeseredést, de másrészt az antant óhajának is eleget kell tenni. Hogy á határkérdésben Ausztria kezdjen tárgyalást a magyarokkal, arra vonatkozólag az antant-jegyzék még nem érkezett meg, Ezután B e n e s s e 1 való tanácskozásáról beszél s örömmel állapítja meg, hogy Ausztria és Csehország elfögádja & kötelező választott bírósági határozatot.
Ezután Renner szólalt föl: Különös veszélyt lát abban, hogy a győző szövetségesek beleavatkoznak a pártviszályokba. Ez a legnagyobb szerencsétlenség lenne Ausztriára nézve. Biztos abban, hogy az annak idején közzétett akták valódiak. A külföldi követségeit ugy akarnak berendezkedni Bécsben, mint a háború előtt a cári követségek a Balkánon. Ez a magyar körök akarata, de világos, hogy sem Ausztria, sem az osztrák kormány nem változtathatja meg politikáját. Ma a beigazolódna a legszigorúbb eljárás indi-tandő a sajtó képviselői ellen.
Bauer: A Nyugatmagyarországra vonatkozó tárgyalásokat érdemben elutasítja, l a az antantnak van ezirányban kívánsága, az csak az átadás módjára és esetleges határkiigazitásra jvonatkozhatik. Ezt az antant közvetítésével keresztül is lehet vinni és Ausztria nem utasítja vissza mereven.

Megnyílott.
Hosszú él jóleső naiigatas utan ismét meg nyitott a nemzetgyűlés háza. Bizonyára a hosszú idő alatt kipihenték fáradalmaikat, a nemzet atyái és igy uju t erővel foghatnak ismét a munkához. Ahhoz a munkához, mely már idáig Is leudütetes erővel segítette a kátyúból az ország szekerét és észrevehető nyomot hagyott az állam reorganizációjának az utján.
Bizonyára nem a nemzetgyűlés űgybuzgó tagjainak a személyes tulajdonságaiban, hanem a körülmények tárgyi összetételében rejlik annak az oka, hogy a hosszú szünet után ismét személyi kérdésekre, siklott le a tárgyalás menete. Bizonyosnak vesszük, hogy ezek a személyi kérdések igen fontosak a rekoiiütnkció neiiez rnunkájában és ezeknek tisztázása elsőrendű érdeke a magyar nemzet ujabbkori történelmének. A dunaparii palotában mindenesetre finoman és igen tiszteletreméltó módon gondoskodnak nap-nap után olyan témákrló, melyek teljes joggal közérdeklődésre tarthatnak számot és amelyek állandóan képesek a kÖz,ér> dc:klődést a politikai élet szintetérc koncentrálni.
A tiszteletreméltó és elsőrendűen fontos személyi kérdéseken kívül hasonló erővel nyomult előtc az uj ülésszak alatt az u. n. királykérdés is, amelynek egyelőre az «z eszreveu tó hátasa, hogy az eddig lappangó ellentétei a koimányzó-páriban észrevehetővé telte. Ebben a pillanatban meg nem tudni, vájjon ebbeli halasa, nem sikerült-e annyira, hogy az ellentétek kiélezését kormányválsággá dagasztó)ta. - Bitor»yo3 az is, hogy a királykérdés, ax\'alkotmány revíziójának a kérdése szinten a meg oldandó problémák legeslegfontosabbika. A gazdasági kérdések, melyek az . emberek legegyénibb életébe hatolnak, amelyek a,házi tüzlteiy közelében a ruházkodás, az élelem, a lütés, a világítás stb. alakjában ránk leselkednek és amelyek temérdek keserűséget és gondot képesek okozni annak az osztálynak, melynek nincsen, mind eltörpülnek, semmivé enyésznek a nagy probléma mellett. Az alkotmányos gondok égelik kéiein az emberek agyvelejét, kinozzák a gyomrát éi nem az éhség és hiányos táplálkozás. Bizonyára rz tudja csak megmenteni az orszrig lakosságát és a hosszú alkotmányjogi vilák, a parlamenti hatcok kielégítik az emberi gyomor legdifferenciáltabb igényelt Is.
Ma megbirjuk érteni a nemzet gondoktól leilies atyáit, hogy ezek után remegő féltéssel nyúlnak a fontos kérdéshez és nemes haragra kepesek gerjedni akkor, ha elodázásáról beszélnek. Megvagyunk győződíe,- -hogy \'ma megdönthetetlen az az érv, hogy minden e szép I erek világon a királykérdesböl indul kl és oda is tér vissza. I ten már nincsen személyi kérdésről szó, itt a személyi kérdések minden elvitatlan fontossága mellett az elvi Jelentőség nyomul előtérbe, a tiszta és s?ép elvi harc, amelytől a nélkülözésektől megrokkant országbbtt minden gyógyulni kepen, amelyben nincsen semmi ötues, pártpolitika és egyé. i érdek, hanem c-ak elv es elv.
Megnyílott a nemzetgyűlés es már az első két ülésén ezeket a szempontokat juttatta ér-vényte. A parlamenti díszes padsorok körött buzog a sok beszt-d, a tudosiiások betűin gördül a sok személyi szenzáció. Kiváló és tömör programmitrvezet, melyet a k«p\\isetŐK hasonló lelkesedéssel harcolnak keresztül. Igazán nem csodáljuk, az ilyen gazdag programm melleit egyelőre olyan bagatell kis ügyekre, mint a pénzügyi és gazdasági reformok, nem telik és hogy a képviselők drága idejét ezek mellett a többi fontosabb Ogyek teljesen lefoglalják.
Csak az az apró kellemetlenség érhet bennünket, hogy belepusztulunk. i J . -
Hegyeshalmy miniszter: kezével legyint.
Szterényi: Az ő beszédjét nem lehet kézlegyintéssel elintézni. Kéri a pénzügyminisztert, hogy ne indemnitással, hanem rendes költségvetéssel dolgozzék, hogy végre a nemzet., a gazdálkodásról tiszta képet tudjon alkotni. Eddig közel husz milliárdot utaltak ki a kormányoknak, melyet az egyes minisztériumok tetszésük-szerint költöttek eh~ ^
Teljes szabad forgalmat követel. Törvényt hoznak a láncosok ellen és mindig ujabb es ujabb közvetitő szerveket állítanak fel. Mi szükség van arra, hogy a paprika, mák és dió forgalmát, melyek nem képeznek közszükségleti cikket, kivonják a szabad forgalomból ? Miért nem a szabad forgalom lárgya a petróleum ? A felszabadítás helyett állandóan a mono-pollsztikus gondolkodás folyik. A szövetkezeti rendszer ellen tiltakozik, mert a szövetkezetek monopolisztikus alapon dolgoznak. Ml szükség volt arra, hogy a gyapjút, melyet a katonaság ruházatának örve alatt kivonták a szabad forgalomból, egy klikknek kiszolgáltattak ?. Ugyanígy van az újságpapírral is. Tiltakozik a klikkrendszer ellen és a teljes forgalmi szabadságot kívánja, mert az országot csak ez mentheti meg az elmerüléstől.
A közerkölcs nevében elitéll a cenzúrát. A cenzúra csak árt és nem használ. Beszédjét Apponyi szavaival végzi: Több szabadságot kérünk I (A szónokot számosan üdvözlik)
Hegedűs: reflektál Szterényi beszédjére. »
Immár kétségtelen, hogy a nagy egység keltészakadt.. A mesterségesen egységessé kovácsolt párt abroncsai szétpattantak és n tartalma kiömlött. A felszabadult képviselők most uj pártok keretében iparkodnak elhelyezkedni.
A régi kisgazdapárt a nemzetgyűlés megnyitása előtt ma 10 órakor a képviselőházban értekezletet tartolt, melyről nagyatódl Szabó ezeket mondotta:
— Semmi valószínűsége annak, hogy mi Telekyhez csatlakozunk. Azt hiszem a ma esti pártértekezlet ily értelemben fog határozni.
GFtOSS ÉS TÁRSA
bank- és tőzsdsblzományosok = NAGYKANIZSA. =
Iroda: Sugár-ut 1., I. emelet. — Telefon: 321-Lakás: Eötvös-tér 28. — Telefon: 44.
Külföldi pénznemek: (dollár, dinár, márka stb.) valamint
értékpapírok vétele és eladása
a legjutányosabb napi árakon. T6zsdel msgbizáuok pontos és kulans sffsctuátása.
TmXmm k atonazena - ba ng ve rse ny !
Számos látogatást kér Kiss Ernő Korona szállodás.
BeMptidij 10 koron*.
2. oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. február 5.
HÍREK.
— Eafcifő. ÜQHitor István és Ronm/éld Ella holnap 7*12 (ifikor tartják esküvőjüket az Izr. templomban. (Minden külön értesítés helyett.)
— MuaUár Firtoc posUfőfelügyelő ün-nepláse Kaposvárott. Kedden este ünnepet-tik u Hivatalnokok Társas Körében Muzikáw Ferenc posiaíőfeUlgyelő 2S éves szo\'gálaJI ju-bllCiítoit Muzikárt a nagykanizsai postástársa-dalom is jól ismeri, mert sokáig az ünnepelt közéjük tartoiqtt. Az Ünnepségen sokan voltak jelen, hogy ■» munkás, tatodig a közért dolgozó barátot és lőnököt méltó Ünneplésben részeeitsák. Klekner Alajos postaigargató mint (>oiitos, lelkiismeretes hivatalnokot, Mozsgay a barAU jóindulatu főnököt, Siposs Qéza a város, Litay Qyula tábornok a tisztikar, Hélter üyula az altisztek, Cztráky János a postás da lítrda nevében köszöntötték fel. Beszéltek még Kaffka József nyug. főfelügyelő, Bogyay Jenő árvaszéki elnök és még mások.
— Hl rak az államrendőrség átsiervexé-aérfflL A városban olyan hírek vannak elterjedve, melyek az államrendőrség gyökeres át szervezéséről szólónak. E hirek arról beszélnek, hogy a kátouaság bizonyos mértékben a rendőrcégbe olvad, viszont a volt államrendőrök h csendörséghez oszlatnak be. E hitre vonatkozótag kérdést intéztünk dr. BeusterUn fríeh rendőrtanácsoshoz, aki kijelentelte, hogy minderről semmit sem tud, hozzá ebben a kérdésben semmiféle hivatalos Írás vagy ren delet nem érkezett. A híreknek szerinte semmi alapjuk nincsen.
— Z«!!ri és kamarai bíróság az Ozletl tisztesség védelmére. A budapesti kereske dejml és iparkamara az általános jellegű ér dektesttHeték, a kereskedelmi és igazságügy minisztérium vezető férflainak bevonásával értekezletet tártott. Bányász Jenő dr. kamarai titkár bemutatta a zsűri és n kamarai válasz-tolt bkóság ügyrendjét, amely szerint a kamara az érdektestületek bevonásával az üzleti tisztesség fokozott védelme érdekében zsűrit, a kereskedők és iparosok között telmerülö vitás ügyek elintézésére pedig kamarai választott. bíróságot létesít. Az . érdektestületek kiküldötteinek felszólalása ntán az értekezlet az Ögyrcndtervezetet általánosságban elfogadta. Az érdt&teslületek az egyes szakaszokkal szem-ben előadott észrevételeiket Írásban terjesztik a kamara teljes ülése elé. A kamarát ez alkalommal ugy az érdektestületek, mint a minisztériumok kiküldöttei melegen üdvözölték ás a legmesszebbmenő támogatá-ukról biztosították.
— Bélyeget készíttet a város. Annak Idpjén njegírmk, bogy a. város minden beadvány mán 10 K pótilleléket ?ted. Eddig ezt iu illetékei készpénzben kellett, leróui. Most ugy értesülünk, hogy a város városi bélyeget szándékozik csináltatni. A bélyeg megierve-záníre pályázatot teáz közzé, mély a két legjobb tervezetre 800 és 400 K dijat tüz ki.
. - Kereskedők az Qzlethe ylségek föl-mootfása ellen. Az OMKE igazgatósági tié-s^n egyhangúlag S legnyomatékosabban tiltakoztak az ellen, a főiméiül! terv ellen, hogy a kereskedők üzlttbelyhégeiie nézve a felmondási jog már moaj vJftszaállitassék. Ez a kereskedők széles rétegeire néz.ve a tökéletes anyagi megsemmisülést vonná maga után. Az OMKE e& irányban sürgős előterjesztéssel fordul az igszságPgy^lniszteriumhoz.
— KOtetatö ie*x a betéti karaa láb emelése. A pénzintézetek, magatartása közbele-pésre kényszeritette a pénzügyminisztert, aki magához kérette a Tébe vezetőit és tárgya-Iáét kezdett velük a betéti kamatláb felemeléséről. A tárgyalások eredménye az, hogy a pémlntézetek márc. 1 tői kezdve kötelesek felemelni a betéti kamatlábat. A felemelés az Illető intézetnél szokásos betéti kamatlábnak a duplája leu. Ez az intézkedés ideiglenes jellegű és ba szükség lesz, követni fogja más rendelkezés is, minthogy a pénzügyminiszter sst akarja elérni/ hogy a bankjegyek a ládafiából és a szalmazsakból a pénzintézetekhez jussanak.
—- Utcát lógnak aqpernl. a cseh láncotok. A eseti börtönök túlzsúfoltak. Annyi Ctfh ttl a fegyintézetekben is, bogy módosl-
laniok kell azt a törvényjavaslatot, am?lyet az árdrágítók és láuckereskcdők ellen fognak most a képviselőház elé terjeszteni. A módosítás szerűt a drágilók és láncosok cliléltetésük idején ellenőrzés melleit lakásukon tartózkodhatnak, a fegyőrök naponta eljönnek értük, kényszermunkára: utcasepiésre, hólapátolásxa, sze métszállitásia viszik el és re bene gesia újra hazakisérik. Mert hogy kü\'ön még börönöket is építsenek nekik, bizonyára azzal Is láncolnának.
Aranyat, ezüstöt, platinát, brillánsot és aranyfogakat legmagasabb árban veszek. Arany, ezüst és orajavitások valamint uj ékszereket művészies kivitelben készítek. FR1ED JÓZSEF ékszerész, Sugár-
ut 2. szám. (Fő-ut és Sugár-ut sarok). _ _„ pQR T
: A SzDVE blrkózóversenye. A székcsfe-hérvári DV Előre szerdán délután rendezte meg nagyszabású biikózóversenyét. A verseny irSiit igen nauy volt az érdeklődés, inett az NTE néyy kiváló birkózója is benevezett rá Nagyszámú közönség elölt a Polgári Lövölde nagytermében folytak le a mérkőzések s erős kű/dciem után a nagykanizsai allélák kétszi r első, egyszer második és egyszer harmadik helyen végeztek. A verseny részletes er dmúiye a következő:
frlulonstUy: l. KJiHgot látván, NTE. 2. Tóth János DVE. 3. Lehóczky Ferenc NTE.
Köntiytlsuly: 1. Frigler Lajos DVE. 2. D II-rich Nándor SzTC 3. Vadász István DVE.
Közép A): 1. Franki Jenő DVE. 2. Szeibert János SzTC. 3. Kiss János DVE.
Kötip B): 1. Faragó István NTE. 2 Tilt tő NTE. 3 Szirkovits Sándor DVE.
A pehelysúlynál az első <?s m teodik hely kér d »e óvás alatt áll.Friegler és Dit\'rich között n verseny íeidöutetlen maradt és igy pontozás utján történt döntés.
— Az NTE blrkózóversenye. E hó 13 án,\' vasárnap, a Nagykanizsai Torna Eyylet bir kózóversenyt rendez. Igen nagy érdeklődés előzi meg e sporteseményt, mely nagyszabásúnak Ígérkezik: a kanizsai birkózógárdái) kívül az eddig beérkezett nevezések szerint a szé kesfehérvári, szombathelyi, kaposvári és kecskeméti birkózók vesznek rajta részi. A verseny dija egy vándorserleg, melyei László éksze rész ajándékozott;.
A szerkesztéséit felel: Dr. HIRSCHLER JENŐ
özv. dr. Molnár Jákóné szüt. Rosenberger Jozefa, upy a saját, mint rokonai nevében tájdalomtól meg •őrt szívvel jelenti, hogy felejthetetlen testvére, illetve rokon
ROSENBERGER PÁL ur
I. hó 3-án este 8 órakor életeink 70-ík évében hosszas szenvedés után elhunyt.
A megbo\'dogult földi maradványa f. hó 6 án, vasámnp délelőtt 10 órakor fog a Csengery-ut 36. sz. gyászházból a liolybeli izx. lemetőben örök nyugar lomra tétetni Nagykanizsa, 1921. február 5
Nyugodjék békében I
lm iitnliiis- is jííböIcsösImI
megmunkálás ellenében fele; be bérbeadó/— Bővebbet Vörffsmarty-utca 63,
Erecfeti
főzelék- és vlpágmsgvak
Importált „Mettew-félo ólomrainlt
|.ikurinnnyrfp:imag, in i n d e n n c m ü gnzdasági vetőm.re, gazdasági- és kerti eszközök kaphatók
Üllit és ORSZÁG cégnél
NAGYKANIZSA
TELEFON 120.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak, bizományba adónk.
ÉRTESÍTÉS.
Tiszfeleliel értesi\'jük nagyérdemű közönséget, hogy Királyt-utca 35. sz. alalt (rtzv. dr. Pioíserné házában)
Fakereskedést
nyitottunk. Raktáron tar\'.unk minden e szakmába vág-s nnyagofc;i!.
Szives pártfogást kérnek «.
Bíró TeslwércK.
| Pénteken, szombaton és vasárnap JÓKAI MÓR legszebb műve: Magyar film. — Két részben.
Névtelen vúr
Pős7fropirtk: Fenyvcsy Emil, Törzs Jenő, Lukács Pál, Dénes Oszkár, Al-m.Assy Sár, Csizkowszky Mária. — R ihK-.i.-: Qarass Mártott.
Előadások kOzna|K>kon este 8, és 8 órakor. Va&ár- és ünnepnapokon 3, 8, \'/*7 és 8-kor.

Két nyermek mellé
egy kisasszony felvétetik lehetőleg németül beszélő - Clm: H1RSCH és SZEGŐ cégnél.
Dunűntull Ruftaóruház üeiytlsz-= tltú éj IböIíí üzeme =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javil, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, nói kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtótelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon : 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi,, fiu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns url öltönyöket gyapjur-■ szövetből kéozitünk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
DUHÁlfTULI ROHAÜROHAZ
Erzséöei-Sér 20.
MJIlCSNáks
ClPft cdfemet
HASZNÁJUION, MEÖT NINCSEN
JOBB A VILÁGON

Nyomatott a kiadótulajdonosnál. Gutenborg nyomda, Nagykanizsa.
M*«i»|»ff4l< n-pont* ctMuttn 4 ér* kor. j Kiry«« ttxAm árai 2 korona. Nyílttá «• hirdetések 4<Jsxabis werlnt. \' | POLITIKAI NAPILAP Szerkesztőség: í CMAg»rr-ut 7. oxánu — Telefon <1. 1 Kiadóhivatal ■ Oeák-tér I. - Telefon 18*.
IX. évfolyam, § N»eykaniz«a, 1921. február 7. hótfö 20, szám.
A Habsburgok nem térhetnek vissza.
Budapest. Hooler antant diplomáciai főmegbizott ma a magyar nyilvánosság számára a kővetkező nyilatkozatot telte :
— Legutóbbi londoni tartózkodásom alatt, december közepén alkalmam nyílott arra, hogy a I absburgok visszatérésének a kérdéséhez a miniszterelnök közös konferenciája elölt gróf Stoisával, az akkori francia miniszterelnökkel és Lord Oeorgeval tárgyalják. Az egész antantnak az az egységes véleménye, hogy a Habsburgok visszatérését semmikép sem engedheti meg. E kérdést nem tekinti tisztán Magyarország belügyének, hanem európai politikai kérdésnek. A Habsburgok politikája olyan bázison nyugszik, mely Európának örök liáborut jelent. Hogy visszatértük esetéit az antant milyen Intézkedésekhez folyamodik, arra vonatkozólag nem nyilatkoztatom. A magyar belpolitika az antant előtt Jeijesen közömbös, Miattunk akár teokraciát is űzhetnek, ha az konszolidációra vezet. Ami pedig a konszolidációt illeti, arra a megállapításra jutottam, hogy Magyarország sokat haladt a legutóbbi időben.
Huszár — előtérben.
— A politikai helyzet, — v
Budapest. A ház szombati üléssel is-, inét egy kis megérdemelt pihenőre tért, ezúttal a farsangi ünnepekre való tekintettel. Legközelebbi ülését csütörtökön tartja
A politikai helyzetben azonban még mindig nem állott be a nyugalom. Teleky tegn9p esle tanácskozott a pártok vezetőivel, azonban megegyezés nem jött létre közöttük. A kisgazdák csupán pártszövetségre hajlandók, Teleky azonban egységes pártot kiván. A miniszterelnök személyéhez közel álló egyéniség ma ugy nyilatkozott egy újságíró előli a politikai helyzetről:
— Teleky csak abban az esetben hajlandó továbbra is megmaradni a kormánykerék mellett, \'ha kompakt többségre tá-maszkodhatik. Ha csak koalicióta vezetnek a tárgyalások, abban az esetben kormányalakításra Huszár Károlyt terjeszti elő, mert Őt tartja a legalkalmasabbnak a koalíciós kormányzásra, nemcsak azért, mert tapintatos és Jólklprócált egyénisége van, hanem azért is, mert a koalíciós kormányzáshoz megfelelő gyakorlattal rendelkezik. Azonkívül a pártoknál kivétel nélkül közszeretetben áll.
Budapest. Jelentettük már, hogy a kor-, mány komolyan gondol a cenzrua megszüntetésére. A kormány novelláris uton igyekszik a bajon segíteni, amennyiben a sajtötörvényt rövid pár szakasszal akarja kipótolni, amely azokat a korlátozó intézkedéseket tartalmazza, melyeket az ország mai viszonyai megkívánnak. Teleky miniszterelnök a kérdésben legközelebb a pártok vezérelvei tanácskozást folytat.
Tisza Istvánért. *
Budapest. Tisza ezredének tisztikara lovagias elégléteit kért Kacziány hírlapírótól a Tisza ellen irt cikkek miatt. Egy alezredes és egy kapitány keresték fel Kacziányt, de ez kijelentette előttük, hogy törvényileg leszegezett és bíróság által megállapított tényekért nem tartozik lovagias elégtételt \'adni. Erre a tisztek eltávoztak, de Kacziány feljelentést tett ellenük a városparancsnokságnál. Kacziány állítólag az összes lapok és a Tiszát védő bizottság ellen sajtópert fog indítani.
A cinkotai gyilkos él?
Budapest. A francia idegen légióból megszökött F u 11 é r Péter légionista elbeszélte, hogy Algírban találkozott Kiss Bélával, a hírhedt cinkotai gyilkossal Elbeszélte azt is, hogy ő, aki még Magyarországból ismerte Kisst, határozottan felismerte a gyilkost, de az viszont sehogy sem akart ráismerni. Az igazság-ügymtniszter e jelentéá alapján a diplomáciai összeköttetés utján lépéseket tett Kiss kiadatásáért s a kiadatást kérő átiratot a napokban küldi el a francia kormányhoz.
Látogatás a királynál.
Budapest. Zürichből jelentik, hogy herceg Windischgrátz Lajos párisi utazásával kapcsolatban épugy, mint Apponyi tetie, tisztelgett Károly királynál. Előzőleg Bécsben Vázsonyi Vilmosnál folytatott tanácskozásokat a herceg és e tanásskozások után utazott a királyhoz. Windischgrátz tudvalevőleg a Karlista párt egyik magyarországi vezetőembere. Állítólag Garamival, az emigráns szociálistavezérrel is tanácskozott Windischgrátz.
Csernin berlini követ.
Bécs. Az osztrák kormány felajánlotta gróf Csernin Ottokárnak a berlini oszlrák követséget. Cscnin gondolkodási időt kélt és még ez Ideig nem mondott határozott Igent.
Ausztria nem csatlakozik Németországhoz.
Bécs. Itt az a hir terjedt el, hogy a párisi konferencia határozatot hozott az ellen, hogy Ausztria Ncmeterszághoz csatlekozzék. A tiltó rcndtzabályok áliitólag tbban a jegyzékben lesznek közölve, melyet a párisi osat.ák követnők fognak átnyújtani a párisi konferenciáról. Az esetben, ha Ausztria csatlakozna Németországhoz, Bécset cseh szlovák csapatok szálják meg, Karinlhiát pedig jugoszláv csapatok.
Tőzsde.
Budapest. Az Irányzat tartott. Az előtőzs-dén a követkerd valulaértékekct jegyezték:
N> polcon 1070, dollár 571, márka 807. lel 718. szokol 6(6, dinár 1420. font 2075, líra 1960. frank 8800. lengyel márka 67\'/,_
Hirdetések felvétetnek lapunk kiadóhivatalában.
Színház,
(»6 J Nem tudjuk még ml lesz belőle, de komoly tonnában szó v«u arról, hogy N^ykaol-zsán színház épü\'. Eltekintve attól, hogy a várost épen ma éri az a megtisztelő és esetleges sois, hogy színházhoz juthat, amikor tudvalevőleg minden roppant drága, bironyr* elfogó dóssal gondolunk arra, hogy talán el fog követ-ktzni a boldog pillanat, amikor hz elmúlt hosszú évtizedek hibáját jóvátéve egy díszes éj modern szioház kitárja Nagy\'<hnlzsái! a kapuit
Nem akarjuk megvádolni Nagykanizsát azzaj hogy falni köbölt tombol a kultura és csaknem bizonyosra vrsizQk, hogy a ié%l állapotok megmaradásával Nagykanizsán belátható időn beliit nem kapott volna kőbőlépitett olthont a színészet. Ennek a városnak képviselőtestülete előtt mind g fontosabb volt mondjuk a lfgelő avigy annak a kérdése, hogy a várost csorda kanáüait milyen alapból kell javadalmazni. A régi jó időkben ezekben a lontos közgyűlési harcokban a képviselőtestölet tiszteletreméltó munkaképessége kimerült és olyan lényegtelen ügyökre, mint a nemz.-ti kultura, nem igen került v sor.
A régi jó idő azokban sajnos elszállolt, Ex a város ma hibáján kívül az ország egyik legnagyobb városává avanzsált előre. Lakóinak s/áma—-épen á \'.napokban ludtok meg — elélte a harmlncezret, főt a aiotuoru békekötés azt is tudtunkra adtá, hogy\' áz országnak délfelé egyik legfontosabb és legnagyobb hatúr-váiosa leltünk. Mindezekhez mondjuk a tbx-telt közgyűlésnek nincsen sok köze, öt ebben a nagy változásban semmi hiba nem terheli. Nem ts okozzuk érte.
Azonban a változás m*£mn- B«ről tudomást kell venni, akármilyen nehezünkre esik is. Szokjunk hozzá, hogy «nagy" város vagyunk, hogy a határszélen etünk, hogy itt a végeken a legelő- ós a kanászkérdések fontos ptoblémá-ján kivUl annak is tartozunk valamivel, amit jószándéku emberek nemzeti kulturának nevezlek cl. A kultura bizonyára nem olyan nehéz kéidcs, mint a fentebbi ptoblémák, amelyek igen sok tekintetben alkalmasak aira, hogy a nemzetet visszavezessék regi nagyságához, ez egyszer mégis tárgyalni kell róla.
A városj tanács ezutlal tehát igen meréss elhatározással elvben elfogadta a már lapunkban la ismeitetett kultúrpalota tervéi. Végtelen nagyrabecsüléssel üdvözöljük ezen elvi elhatározást és nem gondolunk arra, hogy itt minálunk az elvi elhatározásokat szokás szerint nem szokta követni a telt, hanern komolyan elpróbáljuk gondolni, hogy Kanizsán is lesz egyszer már színház.
Ami magát az ajánlatot Illeti, ahhoz nincsen sok szavunk, mert nem ismerjük a tervezet és a tárgyalások részleteit. Leszögezni kívánjak azonban, hogy a szinház ügye nem csapdw üzlet, hanem egy magasabb kultúrpolitikának az irányítója Is, melyet Nagykonbwi vá\'O^ánsk éppen határszéli fekvésénei fogva etkölcsl és hazafias kötelessége szem előtt tartani. Másrészt azonban az illeiékes köröknek megfelelő ébeiséggel kell vigyázni arra, hegy ne jussanak bizonyos részvénytársaságok a nemzeti ku\'tura álarca alatt könnyű és busás jövedelemhez. Több fontos okból szükség vau arra a palotára, melyet oi ajánlatok e nluget-nck, de nincsen semmi szükség arra, hogy « palotából mindönkinek legyen hassna, caak annak nem, aminek a nevét a homlokára írták.
A múltért nem sok hasznot jelen\' szemre-hányni a jelennek, de a jelent nem Art figyelmeztetni a jövőre A régi Idő, mely magával temette s kanizsai színházat, romjaiból életre kelti a jrtvő számára ;» kullurpalota eszméjét. A tis telt közgyűlés talán majd egy pillanatra
oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. február 7.


ucf.rvu
megfeledkezik a m.i^u nagyszerű és nagykiterjedésű problémáiról és a szőlővenyigék avagy a mezöcsöszök elláimányi kérdésein kívül szakit magának eyy kis idői, ho^y a maga tartalmas eszmecseréjének a körébe vonja a rnagyj.r nerazefi «kultúra ügyét Is. Aminthogy azt mar néhány évtizeddel ezelőtt is meg kellelt volna tennie.
— HjRJEK
% n«iii»« 11«
— Halálozás Goldberger Jónás 82 éves korában elhunyt. Te ictése folyó hó 8 án d. c. 10 órakor lesz az izr. temető halottasházából. Az elhunytban Goldberger Vilmos, a „Zalai Htr ap" kiadója édesapját gyászolja.
— Kaphat-e Iparengedélyt, aki fogságban tanulta mesterségét? £X-b;ec.-nboi Jelentik: E;;y hadifogságból visszoiéit debreceni katona cipcszipar folytatására kért engedélyt. A cipészipcit Szibériában tanulta ki négy es*» tendón keresztül, bizonyitváuyni azonban ter-mészeteren nincsenek. A váiosi tanács felkérte kérvényeiről, hogy az ipartestületnél tegyen vizsgát szakképzettségéről, egyben elhatározta, hogy ezen országos érdekű kérdésben felir a kormányhoz,. rendezze törvény vagy rende\'ct utján ugy ezt a kérdés\', hogy azok a hadifogságból visszatérők, akik a fogságban valamely ipart kitanultok, ha itthon s?akképzetlsé-gllket az ipartestület előtt teendő vizsgával igazolják, törvényben clőiit további leltételek mellőzesével is kaphatnak iparigazolváuyl.
— A vármegyére kivetett adógabonát békés utón, önkéntes felajáulas utján akarta behajtani u gabonagyüjtés oiszágos kormánybiztosságának egetsze^i kirendeltsége. Az e-re vonatkozó tárgyalások a vármegye négy járá súbah már befejeződtek, de Sajnálattal kell megállapítani, hogy nem kieléRÍiő eredmény nyel. Ezért most a gazdatársadalom jcnilens magatartása miatt a katonai as»;isr.tenci.i melletti eljárásra, illetőleg az egyénenkénti ebzá moltatésra kerül a sor.
— Most már tudják a korzózók, hogy hogyan ís kc-il toalettet cinámi. Mejjjmulták ezt tegnap délelőtt egy bájos ismeretlen szives jóindulatából. Az történt ug)anis, hopy a délelőtti kotzózók nem kis meglepetésére és mu latságára a Korona szálló egyik ablakában megjelent egy hölgyikc, csipkés ing takarta csak bájait, tükröt támasztott oz ablakhoz és a legnagyobb flegmával hozzálátott utcának, nyakanak, kebleinek kikészilést-hcz. Mindezt .a kötí-ózók a legnagyobb érdeklődéssel és tanulni vágyással szemléltek és elis-\' méréssel emlegettek a bájoska Önérzetes és cseppet sem 7nvan fellépését. Egy jó félóráig tiirlött út iskola, s mindenki megtanulhatta, hogyan kell a púdert az .írera rakni, hogyan kell gondosan elmázolni, hogyan — mint kell a nyakat, keblet, karokat s;építeni, szemöldököt, ajkat kifesteni, hajat fésülni és kisütni. A kozmetikai előadás befejezése után élénk vita fejlödötl ki a korosabb szemlélő\'* kö/t. — Sokan art mondják, hegy a hö gyike ellett eij4rá^t kellene indítani. SzeiinlüK ugyanis határozottan bünős Ő^zépségc az — ugatás bűntettében. Mások a2t mondták, ho^y az izgatás bűntettének isméivei egészen mást foglalnak magukba, s hálátlanoknak nevezték azokat, kik eljárást akarnak indíttatni. Hát — izgatott-e, nem e, ez volt a kérdés, ezen vitatkoztok s nem jutott eszükbe r> legegyszerűbb döntés: megkérdezni valakit a szemlélők közt levő diákok közül.
— A kereskedelmi alkalmazottak tánc-
estélye a legteljesebb siker jegyében folyt le. Tánc e.iött gondosan öiszeállitoti műsor gyönyörködtette n publikumot. Egy egyfelvonásos komédiával kezdődölt az előadás. A kis komédia szereplői kiválóan oldották meg\' {"tudatukat és sokszor kacagtatták meg a jfienlevőkét, Goldsthmid Károlyné iongonjliélia után Garámvölg)i Iván szavait nagy művészettel. Eppinger Manci a Lysislrata operettből énekelte a Jánoslogár részletét igen tehetségesen és nagy sikerrel. Sáfráu Ferenc ir edenta dala megilletődött hatást váltott ki. A műsor egyik igen kedves száma volt a cowboy-tánc. En• geUeikr Bözsike <*s Iliid P.sln láncolták és meg kellett ismcUlpiük. Ugyancsak meg kellett ismételni az „Én Mariskám" citnü énel>
duettel is, melyet Eppinger Manci és Sáfráu Ferenc ndtik elő. Teljes kabaré hangulatot váltottak ki s a közönség velük együtt énekese a refrént. — Külön meg kell emlékeznünk a konferáltról. El kell ismernünk rettenetes bátorságát! hogy tehetetlenségéi oda merte íillilani a közönség gúnyt .Májául. Voltak, akiket vérig bosszantott gyámollalanságá-val, végeredményben azért iné^is csak megoldotta felad ilát, meri a nagyobb rész mulalott ügyetlenségén és a . bosszankodók mérgén; Am<ly jtiváiói uyujtoita\'< az egyes szereplők ép oly csapni való rossz volt a konferáló. A tánc a legmelegebb iinngula\'baií hajnalig tartott.
\\ X • \' (US.)
—• Detektívek a bankokban. Az\' utóbbi időben mind gyakiabbnn felmerült bankcsalá so!< és sikkasztások megdöbbentették a budapesti bankok veze óit. A nap »\' ban értekezletet tnrtnlhk. melyen elhatározták, hogy kiképzett dcteklivcket fogadnak lel tisztvisolŐkül, kiknek feiadíituk lesz megfigyelni a bank tisztviselőinek nemcsak hivatalos ténykedéseit, ha nem magánéletét is. Mihelyt megtudják, hogy a hivatalnok jövedelméhez képest aránytalanul költekrzik, röglön jelentést tesznek, valamint megállapítják azt is, hogy az illető kiadásait miből fedezi. Értesülésünk ;zerint330 leszere t katonatisztet képeznek majd ki «:rr<> a célra, kiknek alkalmazásától remélik a baukbiműgyek\' csökkenését.
(x) Közellátási közlemény. A Közalkalma zottak besz-rzéM csopor j dtoz tar ozó cVsszes ingok felhívatnak, hogy Élelmezési hivatalnál kipott 1921. evre szóió hatósági igazolványukat az igazoló "Értcsi;ő*-v<l együtt legkésőbb íeb\'U.tr !ió 10-ikéig az Élelmezési hivataliul adják le, hogy a megfelelő lisztjegyeket megkaphassák, amennyiben továbbra G3ÜÜ/920 P. M. rendelet élteimében a lisztéi csakis azok ellenében kaphatják meg. Az egyes hivatalok az igazolványokat összeszedve, jegyzék mellett csoportosan is beadhatják. h\'ö;e(látási Üzemek, (x) Biagusz Elek oki. tánctanár tánctanfo lyama í. nó lG-áu nyílik meg a Polgári. Egylet diszteriuénen. Betanítása kerülnek az összes uj es modern táncok Különös gond forditlatik a régi és uj magyar láncokra. —- Külön gyermekcsoportok lesznek, melyre tanítványok hiár 6 évrs kortól kezdve is felvételnek. Ezenkivíll exclusiv zár.körű csoportok alakíttatnak, külön magánórák és ő-szta/icgyakorlatok bgnak tartatni. f\\7. iskolát személyesen vezeti Blagu z Elek a keszthelyi főgimnázium, a polgári leányiskola, a keszthelyi\' kath. zárda, a ga/di sá^i akadémia es a kőszegi szent D^mo^nos zárda o\'<l. tanára. lilagusz Elek a Dunán\'ul legiobl-iit vll tánctanára és igy hisszük, h"gy tmfolynma a szokásos erkölcsi sikeit aratja. Beiratkozni e hó 15-i\'téiől kezdve lehet a Polgári Egylet dísztermében.

A y/erke«itéV6rl felel: Dr. HIRSCHl.ER JENŐ
——Bltai \'Hi\'tf **
ilfi/ttf IA Mozgóképpalota Kozgonyi MKHfllHutca 4 az. - Telefon 289.
Hétfőn, kedden ós szerdán
Tiirijorcu embef
141. része, ízíflimus és forüulatohban tiö-uelhcöö ometlkol „PnfhÉ"-fllm. fl főszerepetRUIH ROlflHD Misa
tuoaaanok koznapokon este 0, l/t7 fca 8 őreikor. Vasdr- és ünnepnapokon 3. 8, \'/»7 ét 8-kor.

RÓTH PÁL bank- és tözsdetományos
Nádor utca 9. — Interurbán telefon: 293.
i-•-■-" - .-J•,-;.—•-,t------ÍTTi. 1 "VViT.^ íríijfl íi „T"
o 11 á r, I) I u\'á r, Márka és
......... »■ »
eyyéb ktilíöidi penznemek eladása és vólele.
Tőzsdei ntegbizá- Külföldi átutalások sok a budapesti és "pontos
bécsi tőzsdén. effektuálása.
D
ÉRTESÍTÉS.
Tisztelettel értesítjük a nagyérdemű közönségei, hogy Királyt-utca 35. sz. alatt (özv. dr. Plosserné házában)
Fakereskedést
nyitottunk. Raktáron tartunk minden e szakmába vágö anyagokat.
Szives pártfogást kérnek
Blrfi Testvérek.
Dollár, Dinár
és egyéb külföldi pénzek megvétele és eladása.
Bécsi kifizetések. íe&
det megbízások szolid és gyors teljesítése.
PANNÓNIA BANK és TŐZSDE Bizományi iroda Kaposvár NAGYKANIZSAI FIÓKJA
Zrínyi Mlklós-u, 33. I. cm. Int. telefon: 285. sz. Sürgönyeim: Szlgrlszt, Nagykanizsa.
Mft YER KÁROLY
ruhafestő-, vcgytlsztitő-, plislrozó- és gőz-
mosó gyára
ismét rendszeresen elvállal e szakmába vágó munkákat
Gyár: Kölcsey-utca 19. sz.
> Oyüjiőtil p: Fő-ut (Korona szálloda)
Eredeti erfurti
főzelék- és virágmagvak
Importált „MetteM-féje ólomzárolt takarinányrepatnag, ui ind enne mii gazdasági vetőmag, gazdasági- és kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAOYKANIZSA
TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizottmányba adunk.
\'MT Leonhardi tinták
kökorsóban, — a világ legjobb Irótlntája kapható; < •
IFJ. WfíJDITS JÓZSEF
könyvkereskedóse()c:».
Dunántull Ruhaárulidz nefiytlsz-— tltú és fcyltí ozetne. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltöket, téli kabátokat, nöi kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtötelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi,-fiu- és gyermekruiia raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns uri öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
D9HÍHT0U RUHAARÖHÁZ
Erzsébet-tér 20.
Nyomatott a kiadótulajdonosnál, Gutenberg nyomd*, Nsgyksnixsa.
Maratonik naponta déluftAn 4 órakor. B|y«« szám ára 2 korona. NytttUr ét hirdetések dijuabás nerint. POLITIKAI NAPILAP I 3x«rkMxt6*4g: C»etjg*ry-«it 7. sxám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Ueák-tér 1. - Telelőn 113.
IX. évfolyam. Na gykanizsa, 1921, február 8. kedd • SO. asáim
A polltlboi helyzet.
Budapest. Politikai körökben iramár biztosra veszik, hogy az egységes kormányzópárt alakulására vonatkozó tárgyalások zátonyra jutottak. A keresztény nemzeti egyesülés pártjához tartozó képviselők csütörtökön ^este hat órakor értekezletet tartanak, melyen rekonstruálják a keresztény nemzeti egyesülés pártját, egyúttal uj vezetőséget választanak és egyidőben megkezdik a vidéki pártszervezkedést. Csak azután küldenek ki egy bizottságot, mely a kisgazdapárttal felveszi a tárgyalás fonalát.
Budapest. A szabadkirályválaszlók eddig öt tárcát követcinek a maguk számára. Qörnbös Gyulát a kormányzó sürgős kihallgatásra . magához rendelte.
Budapest. Rhppert Rezső a helyzetről ma egy újságíró előtt igy nyilatkozott:
— A 1 válság megoldása legkevésbé sem érdekel, mert megvagyok győződve akár ha koalíció, akár nem, a nemzetgyűlés mai összetételében nem tudja feladatát megoldani. Előbb utóbb ispiét felmerülnek, a kontraverziók és a házfeloszlatásra kerül a sor. Én máris minden időmet a jövendő választás előkészítésére fordítom.
Az indiai helyzet.
London. Hendersohn, az indoeurópai társaság tagja egy blrmighaml gyűlés alkalmával ezt a bejelentést tette, hogy az indiai helyzet nagyon komoly. Angliának igen nagy összegekre volna szüksége, hogy India elvesztését megakadályozza. A mohemedánok és indusok egy pártban egyesültek, mint 1857-ben, csakhogy ez a szövetkezés sokkal veszedelmesebb forradalomban törhet ki, mint az akkori.
itrvöi fcsEMisttt \\iWm-
Kris/tiana. A Maasbode közli,\' hogy n krisztiániai rendőrség kezébe kerü.t a norvég kommunisták forradalom tervezete." E terv szerint felgyújtották volna Krisztiánja fakészletét s a nagy füst okozta sötétségben és az evvel kapcsolatban előálló zavarban megszállották volna a posla, a táviró, a rendőrség és a katonaság épületeit. A kormány tagjait, a parancsnokló tábornokot és egyéb vezető állás ban levő férfiakat ártalmatlanná tették volna. Ezután táviratokban értesítették volna a vidéket,, hogy a fővárosban a munkásság elfoglalta a hatalmat, mire saámitásuk szerint kitört volna a fórra dalom.
Krízis előtt Németország.
Berlin. A birodalmi kormány ma tár gyaha a válaszjegyzék és az ellen javas latok kérdését. A kormánynak az a né zete, hogy a párisi konferenciával összefüggő kérdéseket kell mindenekelőtt tárgyalni, e mellett minden más kérdés hát-
térbe szorul. Müncheni jelentés szerint Ferenbacli elnök és a bajor miniszterelnök tárgyalásai nem nyerlek M\'L\'gitő befejezést. A helyzet rendkívül kritikus. A Münchenben tartott minisztertanácson arról tárgyallak, hogy a bajor kormány együtt működjek e e téren a birodalmi kormánnyal. Az általános felfogás az, hogy Bajorország inkább elszakad, de nem fizet hadiköhséget, f
Hegedűs és o francia sajtö-
Páris. Az összes francia lapok hosszasan foglalkoznak Hegedűs pénzügyminiszter legutóbbi parlamenti beszédjével. Mint a lapokból megállapítható, a beszéd a francia közvéleményre a legkedvezőbb benyomást tette. Különösen »fzt a kitételt fogadták örömmel, hogy Magyarország becsületesen, de csak adóerejéhez képest teljesíteni fogja fizetési kötelezettségeit.
Benes Rómában. ,
Róma. A hivatalos körök mindenütt a legnagyobb előzékenységgé fogadják Benes cseh külügyminisztert. Benes az olasz államférfiakkal megfogja állapítani azokat az alapelvéket,"melyek a két állam politikáját a jövőben irányítani fogják. Politikai szempontból közös érdeknek állapították meg, hogy miudakét államnak a Habsburgok visszatérése ellen kell küzdeni. A mi a gazdasági kérdéseket illeti abban állapodtak meg, hogy Csehország tengeri forgalmát Trieszthez kell csatolni. Ami pedig a kis antantot illeti, a politikai alakulatokkal Itália a legteljesebb egyetértésben akar élni.
A ropolűl szerződés elhalasztása
Róma. A Corriera d-.la Sera értesülése szerint a belgrádi kormány jegyzéket intézett az olasz kormányhoz, melyben a rapallói s/erzódés p. utjai végrehajtásának májusig való elhalasztását kéri. Amint a jugoszláv lielyz\'.-t tisztázódik, Pasics Rómába utazik. Pasics Rómában gazdasági megbeszéléseket folytat és rapallói szerződés keresztülvitelét szorgalmazza.
Tőzsde.
Budapest. Az irányzat tartott. Az előiözs-dén a kővetkező valutaértékeket jegyezték:
Napol\' on 1720, dollár 533, márka 886, lei 720, szokot 686, dinár 1430. font 2100, lira 1960, trank 39"0 rubel 236. lengyel márka 64.
HÍREK.
Húshagyó kedd.
Soha nem hangzott fájdalmasabban ei a név: húshagyó kedd. Máskor ugy szokott taml, bogy ezen a napon lekerült az sutáiról a hus ■h következtek a böjti napok bus nélkül, de tejjel, vajjal és ballal. Ma? Istenem, a bua már régen lekerQlt az asztalról és ;nür régen itt vannak a böjti napok is, de tej, vaj sőt hal nélkül. A húshagyó kedd ma már csak egy régi emlék a múltból, amikor még vott mit elhagyni. Ma már csak az a jogunk ma-radt meg, hogy elhagyjuk a husevést, de maga a hus már régesrégen eltűnt a tányér Hókról,
Azaz egészben véve mégsem Igy van teljesen. A hus a húshagyó kedd dacára sens lönt el minden tányérból, mert lovábbru fa Itt kl-séit a töldi emberek között fokhagymás rostélyos, pirított szelet avagy mondjuk borjú-lité Ízletes maszkjában, csupán a standard of life-ét emelte lel a tisztességen túlmenő batáron. Eddig a borjuszelet hajlandó volt &Q K-áu alul is ránk mosolyogni, ma már 50 K az a standard, melyen alul — hogy ugy mondjuk — nem tudja megtalálni a maga becsületes azA-tnitásál. Az ötvenkoronások száma azonban sajátosképen nem tudta követni a borjuszelet emelkedő karrierjét és Igy igen ^oksn kénytelenek voltunk a különféle sreletck é« lilék jóleső barátságáról csaknem teljesen lemondani.
Az emberek nagytészét tebat a busha^yó kedd csak mint egy kedves emlék a múltból, a szigorú böjti napok pedig mint régi, immár megszokott ismerősök köszöntik. A húshagyó kedd már ciok név és forma, me>ynek jelen tősége nnbr régen megvalósult. Azok a kevesek, kintiek módjukban áll a húsételekkel való naponkénti táplálkozás, bizonyára .nem értik azt a fájdalmat, ■ -lyet a mai kedd jelentőségének az elvesztése képes az emberekből kiváltani. Ezek a szerencsések bizonyára örömmel gon-dóinak n böjtre, amikor nem kénytelenek naponta hust enni, mert a hus a maga kiválasztottjai nak a gyomrát sem kiméli és a napi érintkezés áMal unotlá válik. Sőt ha megharagszik egye-* nestii undort vált ki maga ellen, valami olyas iszonyt, amikor a jóból is megárt a sok.
A fájdalmat: érzésből, amely a kedd előtti kényszerít hus elhagyással jár, egy vigasztalás marad a számunkra, hogy a bússal vaió sQrü érintkezésből csalódás nem érhet bernünM. A szerencsések undora minket nem ér utol, a rosztböfök és bölutökök kellemes és Jóleső emlékek gyanánt lisztán maradtak meg a műit emlékeiből. És ba majd ezek a mosolygó em lékek ismét visszatérnek egyszer a tányérunkba, zavartalan boldogsággal fogadjuk és ÍOKyaizu juk őket. Csupán a keddi napon vettünk tő lük egy kis időre bucsat, amikor a tradíciók szeriül el kell hagyni a hust.
— Halálozás. LkhtensUi* Mónté tegnap
délután megbalt. A gyászoló család mlndeot megtett a szeretett halott megmentésére. Telefonon lehivatlák dr. Kfoessy Qéza egyezetni professzort, de mire ez megérkezett,
pz úrnő már meghalt. Szerdán déiután tél 5 órákor temetik.
GROSS ÉS TÁRSA bank- és tózsdeblxományosok ===== NAGYKANIZSA. =
Iroda: Sugár-ut I., I. emelet. — Telefon: 321-l akis: Eötvös-tér 28. - Telefon: 44.
Külföldi pénznemek: (dollár, dinár, márka siti.) valamint
értékpapírok uétele és eladása
a legjutányosabb napi árakon. Tózcrdei megbízások pontos $s kulans sfftciuálása.
2. oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. február 8.
— Köfcs&nt kér a várraegye. Zalavár. megye törvényhatósági bizottsági közgyűlése határozalilag kimondotta, hogy a vármegye ellátására szükséges közélelmezési cikkek beszerzéséhez felmerülő összegeket a vármegye lakósságától veszi fel kö\'csönképpen 6% os kamatfizetés és három hónapi felmondás mellett. Mindazok, kik e feltételek mellett hajlandók a vármegye közélelmezése rendelkezésére bocsájtaoi pénzkészletüket, közöljék szándékú kat és cimüket az alispánnal. Tekintettel ezen akció nagylonlosságára és közérdekű voltára, azt hisszük, hogy az egész megyében a legmesszebbmenő támogatást fogják nyújtani.
— A lánc és a szervezetek. Báró Szte rényi József a nemzetgyűlésen legutóbb azt mondta: törvényt hozunk a láncolás ellen és s»ervezeteket és testületeket alkotunk a mesterséges táncolásokra. — Nem gondoljuk, hogy báró Szterényi Ismeri a kanizsai viszonyokat, mert ha ezt ismerte volna, akkor bizonyára máskép mondta volna. Ha pedig mondta, akkor bizonyára ismeri máshol a viszonyokat, — ahol viszont cseppet sem mások a viszonyok, mint olt, ahol nem Ismeri. Ha ez igy van, akkor csupán azt nem tudjuk, miért mondta, hogy törvényt is hoztak a láncolás ellen. De viszont akkor mégis ismernie kell a kanizsai viszonyokat is.
— öhgyllkos lett egy hadnagy. Ferencty hadnagy, a csurgói gyalogezred fiatal tisztje tegnap éjjel önkezével véget\'vetett életének. A hadnagy, akinek halála mély részvétet keltelt bajtársai körében, már régebben foglalkozhatott az öngyilkosság gondolatával. Legutóbb lenn volt a kereskedelmi alkalmazottak táncostélyén és ott feltűnő jó kedvvel mulatott. A hölgynek akivel együtt szórakozott az estélyen, jó kedvét avval magyarázta, hogy nagy útra készül, azért olyan vlg. E kijelentéséből akkor még természetesen semmit sem lehetett sejteni, — Tettének oka ismeielleu.
— Enyhítik a kiviteli tilalmat. A hivatalos lap közli a pénzügyminiszter rendeletét az értékek kivitelének szsbályozásáról szóló rendelet kiegészítésére. A rendelet szerint mindazok a tilalmak, amelyek valamely értéktárgynak az ország területéről való kivitele tekintetében iöonállanak, amennyiben ez a rendelet máskép nem intézkedik, hatályukat vesztik, de az adóköteles vagyontáigy kivitele bejelentési kötelezettség alá esik. Az utazási forgalomban 20,000 korona értéket meg nem haladó pénz kivitele esetén a bejelentés mellőzhető. A kiviteli tilalom fönnmarad a következő esetekre: Aranynak es ezüstnek, valamint arany és ezüst ötvözeteknek, valamint aranyból és ezüstből készült fémgyjrtmányoknak kivitelére. Aranynak vagy kUIföfdi érlékre szóló magyar érlek papíroknak kivitelére. Külföldi pénznemekre. Muzeális értékű tárgyi emlékekre, valamint a nem élő művészek képzőművészeti alkotásaira, kéziratokra, művelődéstörténeti emlékekre, természettudományi értékű tárgyakra, stb. Tilos továbbá a fölül nein bélyegzett bankjegyeknek a kivitele, továbbá a magyar koronajáradék, a 4 százaiékos magyar földtehermentesilési kölcsön és a 4 százalékos tiszai és szegedi nye-reménykölcsön kötvényeinek kivitele. Behozatalt tilalom alá esnek a (elül nem bélyegzett bankjegyek.
— Hegedűs Lóránt, Wolf Károly, a lipicaiak és a takarékosság. Mikor Hegedűs Lóránt átvette a pénzügyminisztérium vezetését kitörő örömmel fogadta mindenki azt a kijelentését, hogy a legkönyörleleuebb takarékosságot fogja alkalmazni, eltörli a felesleges hivatalokat, eladja az autókat és kifejezetten megemlítette, hogy a takarékosságot — a kor-
mányzó egyenes óhajára és utasítására — a leglelsőbb helyen fogja megkezdeni. Eltörli tehát az udvarnagyi bíróságot, amelynek semmi éztelme nincs, mert hisz udvari életünk és udvarunk c pil\'anatban nincsen. Ugy látszik azonban a pénzügyminiszter megfeledkezett az udvarnagyi bitóságról és inegfe\'edkezeti arról is, hogy nemcsak az autók kerülnek manapság rengeteg pénzbe, hanem a fogatok is, különösen ha tüzes lipiciaiak vannak a kocsiba fogva. Legalább ez tűnik ki ma egy éidekes napihir-bői, amelyet Milotuy István lapjában, a „Magyarságában olvasunk es amelyben többek közöli az foglaltatik, hogy „mialatt szivünk kiesőidül a könyörtelen takarékosságon érzett viharos öiömünkbc.i, napról napta ámult arccal kell látnom egy fényes udvari fogatot, két tüzes lipicaival és a hátulsó ülésben — indus kényelemben elvetve — egy jól táplált, pec-i kesre viaszkolt bajszú urat". Az ide-oda kocsizó ur, mondja a „Magyarság", senki más, mint Woljf Károly az udvarnagyi biróság elnöke. A kérdés felvetése valóban helyes és Hegedűs Loránlon a sor eldönteni, hogy megfelel-e a takarékossági elveknek, hogy az ál-;lam lipicai méneket és udvari fogatot fizessen Wolff úrért, hogy naponkint agitációs párt-gyűlésekre vitethesse magát az állam kényelmes fogatán.
— Mit hazudik a cseh sajtó Apponyiról ? Apponyi párisi utazásának sikerei igen fájhatnak a cseheknek, mert Benes után most már a sajtó is neki esik a tiszteletre méltó államiéit unak és koholt mesével nevetségessé akarja tenni, — A prágai „Venkov" szerint Apponyi a Népszövetségi Ligaegyesületek elnökének RuJJini olasz szenátornak meglüvásáia utazott Pári>ba Ez alkalommal — irja tovább a „Ven-kov" — Apponyi gróf megkérte Ruffinit, hogy matassa be Appelntk, a párisi Soiboune rek torának. A szenátor teljesítette kérését, amikor azouban Apponyi kezet akart nyújtani a rektornak, ez keresztbe te\'.te karjait és kijelentette, hogy nem nyújthatja kezét o\'yasvalaki-nek, aki bűnös a világháború felidézésében. Erre Apponyi Ruiflniliez fordult és kijelentette, lio^y Appel ugy látszik nem tudja, h^gy ő a hadüzenet idején Svájcban laitózkodott. A kínos jelenetnek a rektor azzal vetett véget, hogy elhagyta a termel. Amikor néhány nap múlva a Népszöve\'ségi Liga bankettet rendezett, Appel kijelentette, hogy ó és francia kollégái csak akkor vesznek reszt a banketten, tia az Appo nyi részére elküldött meghívást visszavonjak. Ez meg is történt, miié Apponyi azo;mal elutazóit Párishól. — Így ir a esek ujsfig. Bai hírének célzatossága azonnal látszik, mégis megkérdezte egy u|sagiró Apponyit, hogy mi i^az a lnrből. Apponyi mosoiyogvj ciloita meg a liir minden egye* sorát.
— Muzeumba teszik az oláh királyt. Ugy
látszik, az OlállOK nagyra vannaK „hódító" királyukkal. Bukarestből jelentik, hogy Rascanu tábornok hadügyminiszter megbízta Jordackescu szobrászt, hogy az oláh király elelnagyságu szobrát készítse el. A szobrásznak az a feladata, hogy az oláh kiráiyt „mint hazafit glo-rifikálja". Érdekes, hogy a szobrot nem közhelyen, nem is valamely díszteremben, sem nem az oláh katonai iskola parkjában, hanem — muzeumban fogjak elhelyezni. Gyöngéd célzás lalpn arra, hogy Ferdinánd gloiilikala-sáról csak ott lehet szó, ahol az idők néma emlékei nem tiltakozhatnak e „dicsőítés" ellen.
— A Nagykanizsai Iir. Hitközség Elöljárósága felhívja mindazokat, kik laskara igényt tartanak, hogy ebbeli szükségletüket /. hó 13 ig bezárólag a hiik. irodában okvetlenül bejelentsék, mert későbbi igénylések semmi esetre sem lesznek figyelembe veheiők.
I lift flNIII Mozgóképpalota Rozgonyl-I UKHIllHutca 4 sz. - Telefon 258.
Hétfőn, kedden ée szerdán
Tiirijorcu ember
IV. risze.
izgalmas és fordulatokban bővelkedő amerikai „Patbé"-fllm. A főszerepet ROTH ROLflBD Jtttsza
KlOad&sok krtinapokon e.stc 6 d 8 órakor. —• Vasár- és flnnepnapokon 3. 0, >/*7 és 8-kor.
ÉRTESÍTÉS.
Tisztelettel értesítjük a nagyérdemű közönséget, hogy Királyt-ulca 35. sz. alalt (özv. dr. Plosserné házában)
Fakereskedést
nyitottunk. Raktáron tartunk minden e szakmába vágó anyagokat. Szives pártfogást kérnek
Bíró Testvérek.
Legszebb ajándék MT* egy pár
MILTÉNYI CIPŐ
Miltényi Sándor és Fia
cégnél
Nagykanizsa Fő-ut, a város palotájában.
Házmester
azonnali belépésre kerestetik. Rokkantak előnyben. Cim a kiadóhivatalban.
Eredeti erfurti
főzelék- ée vipágmagvak
Importált „Mette"-féle \'ólomzárolt takarmányrep.imag, mindennemű gazdasági vetőmag, gazdasági- és kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAGYKANIZSA
TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
Modern Iiorliélyterem Pereniiezés
Jutányos áron eladó. - Cim a fcloúóbo

A »x«rk«sutéa4rt (elei: Dr. H1SSCHLER JENŐ
Dunántull Riihaiiruház üeíytlsz-— tltú és mit üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javit, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtőtelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é közönség b. figyelmét dúsán felszerelt kész-férfi, fiu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns uri öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
D0HÍITUU mmust Emttef-ti 20.
■ILI JW.t)»f?«
Nyomatott a kiadótulajdonosnál. Gutenborg nyomda, Nagykanizsa.
Zalai Hírlap
Megjelenik naponts ddluttn 4 órakor. Biyn szám ára 2 korona.
Nyllttér és hirdetések díjszabás szerint.
Sxerkeextóeág: Csengenr-ut 7. szál. — Telefon 41. Klatfófalratal i Deák-tér I. - Telefon 113.
IX évfolyam. j
Nagykanizsa, 1921. február 9. szerda
T
31. szám.
A pöliJjüí helyzet.
Budapest. A politikai helyzetben még mindig nincsen végleges megoldás. A mai nap folyamán gróf Bethlen István tárgyalt a pártok vezetőivel, azonban e tárgyalások eredményre nem vezettek. Ma délelőtt fiivei közül sokan keresték fel nagyatádi Szabó Istvánt, hogy vele a politikai helyzetet megbeszéljék.
Budapest. Teleky kabinetije tegnap este öt órától éjjel V»2 óráig minisztertanácsot tartott, ninlyen a politikai helyzettel is foglalkozott.
A kisgazdapárt holnap este ujjáalakul, uj nevet vesz fel: Független Kisgazda, Földműves és Polgári Párt nevet. Az alakuló értekezlet egyhangúlag nagyatádi Szabót vallja vezérének, a vezetőségbe megválasztják Rublnek, Mayer, Gál Gasz-ton és Meskó Zoltán képviselőket.
Budapest. Andrássy Gyulának a kereszténypárthoz való csatlakozása még mindig nem befejezett dolog. Andrássy megvárja a kereszténypártban kialakult állásfoglalást és ettől teszi függővé elhatározását. A párt vezetésére csak abban az esetben vállalkozik, ha a pártvezetőség megválasztásának módja is lehetővé teszi programjának megvalósítását. Ezzel a párt intézőbizottságának a megválasztására céloz és ha ez megfelel, ebben az esetben Apponyi is belépne a pártba. Apponyinak ebben a tekintetben teljes egyöntetű az elhatározása Andrássyval és azok, kik a két államférfiú szerepére nagy súlyt helyeznek, egy olyan intézőbizottságot óhajtanak választani, mely Apponyi, Andrássy és Prohászka Ottókár képviselőkből állana.
Budapest. Andrássy a politikai helyzetről a következókép nyilatkozott a Magyar Hírlap munkatársa előtt:
— A inai helyzetből két ut vezet ki: az egységes párt és a koalíció. Aki csak a dolgok felületét szemléli, annak szá mára az egységes párt az ideál, de akii gyakorlati szempontok vezérelnek, a koalíció hive, mert ez azt jelenti, hogy az adott körülmények között hogyan lehet legjobban együttműködni. Véleményem szerint az egységes kormányzópárt egy nagy hazugság lenne ma, aminthogy az volt a múltban is. Ebből származik a nagy eredménytelensége. Ellenben a koalíció lehet becsületss is, annál inkább, mert a két nagy párt között programbeli eltérések nincsenek, csupán kisebb kü lönbségek. A kisgazdapárt célja elsősorban gazdasági, a kereszténypárti szociális kérdés. Ez nem jelent nagy ellentétet, mivel teljesen különböző körzetben mozognak és egyik megfér a másik mellett. Koalíciós programntot könnyű létrehozni, nem nehéz megállapítani egy olyan tervezetet, mely a királykérdést kikapcsolja és mellette a gazdasági és politikai téren is párhuzamosan halad.
— ! :a azonban a képviselőket bele{« erőszakolják egy egyiéges pártba, meg-v-maradnak a különböző pártszervezetek, megmarad a külön klubhelyiség és az animus, amely az egységet folyton áttöri, jsmét csak egy nagy hazugság keletkezik, melyből épen elég van a közéletünkben és amely komoly munkának nem lehet az alapvető bázisa.
Szabadonbocsátották.
Budapest. Pécsről jött hirek szerint a politikai foglyok nagyrészét a pécsi ko-munisták — nyilván £>z antant parancsára — szabadonbocsájtollák.
Valütacsempészés.
Varsó. A lengyel halárrendőrség egy autót tartóztatott fel, amelyen 80 millió aranymárkát akartak kicsempészni. A nyomozás folyamán megállapították, hogy a lengyel valuta leromlásának a nagybankok az okai, mert az utóbbi időben nagyarányú csempészést űztek.
Fizetnek a németek.
Bécs. A .Wiener Miltfg" Írja: Szombaton a párisi északi pályaudvarra tu\'gy wagRort érkezett 24 tonna aranymáikával, amelyet a Banque de Francé nál helyeztek el a jóvátételi bizottság számlája jovára.
* Németország ellen?
P/ágn. Észak- és Közép Csehországban az utóbbi időben a német lakosság nagyaiányu csapatellolásokat észlelt. A katonaságot, mely túlnyomó részben gyalogság, nem vasúton szállítják, hanem teljes harci felszereléssel gyalog m?iK\'tcltelik. A bcs.-\'állásülás-.\'k n falvakban történnek. Emiatt a lakosság körében nyugtalanság észlelhető, annyival is inkább, mert azt sejtik, hogy az antant eyvel a Németország elleni fenyegetéseket akarja érvényesíteni.
Cseh híresztelések.
Prága. A Tribuna mai száma közli, hogy gróf Szapáry, a magyar külügyminiszter megbízottja, területi kérdesekról tárgyalt a prágai kormánnyal. A lap szerint Szapáry oly fantasztikus ajánlatot tett volna a magyar kormány nevében, hogy Csehország adjon vissza annyi területet, hogy Magyarországnak közös határa lehessen Lengyelországgal és hogy ez európai érdek a tavasszal várható bolsevista támadások miatt. Rekompenzáció-képen a magyarok lemondanának a tótföldről egy megye kivételével. — A külügyminiszter e hírrel kapcsolatban kijelentelte, hogy az merő koholmány. Szó sincs róla, hogy Magyarország ily irányban tárgyalásokat kezdett volna?. vagy hogy ilyen tárgyalások vezetésére bárkinek is megbízást adott volna. Különben is a magyar külügyminisztériumnak Szapáry nevü megbízottja nincs és nem is volt.
< :v -

A gabonaellátás.
Két megoldási javsslst —
Bizonyos, hogy az ország egyik legéletbé-vágóbb problémája a gabonaellátás kérdése és természetesen e^en a téren uralkodik egyik legerősebb egyenetlenség egyrészt a szabadforgalom, másrészt az állami beavatkozás hívei között. Pedig a két alapelvnek ni összeegyeztetése szükséges. Feltétlenül kompromisszumot kell kötni n kereskedelmi szabadság és az ellátatlanokról való gondoskodás alapelve közöli.
Ha valósággal nem volna más mód a város ellátatlanjairól gondoskodni, mint egy rnono-polisztikus szervezet utján, akkor egy gabonakereskedő sem kívánná, hogy a szabadforgalom szép eszméjéért a városi fogyasztók kenyér nélkül maradjanak. A dolog azonban ugy áll, hogy az ellátatlanokról való gondoskodás megoldható, sőt biztosabban oldható meg a szabad forgalom utján, mint kényszerintézkedé-désekkel. Alábbiakban két kompromisszam-lehetőséget mutatunk be:
Csonka-Magyarország saját termése bizonyos mértékben több, miut a saját szükséglet, amennyiben fehér lisztből feltétlenül számíthatunk exportálható fölöslegre. Másrészről a kenyérliszt csak jó termés esetén íedezl a saját szükségleteinket és magas világpiaci árak mellett korlátlan szabad kivitel esetén a kényé-liszt ára is feltéllenül világpiaci paritásra emelkednék. A megoldás ott van, hogy fehér lisztet több buza behozatala ellenében endgedjflnk kivinni. Ezáltal a kivitt fehérlisztncl megkapjuk a teljes világpiaci árat, mlg másrészt módunk ban van a kivitt fehérllszt árából nagyobb mennyiségű gabonát világpiaci áron behozni. Nim volna szabad tehát a fehérliszt kivitelének engedélyezése előtt még olyan alaposan egybeállított statisztikai munkálitot sem bevárni, hogy attól tegyük függővé, hogy engedjük-e a lisztet kivinni, vagy nem, hanem a lisztkivitelt a nagyobb mennyiségű gabona behozatalától kell lüggövé tenni. Ekkor nem fogjuk a bevásárlásnál és az eladásnál elmulasztani a legmegfelelőbb világpiaci konjunktúrát es módunkban lesz a belföldön elfogyasztható gabonamennyiséget a behozatali többletnek a lévén lényegesen emelni. A malomipar foglalkozást talál a feldolgozásra kerülő kmiöldl gabonának a raegőrlésénél. A kereskedelem a gaboiiabehozataliiál és a liszt kiviieleaél juthat szerephez. A nemesiési eljárás révén hozzánk ke/UIÖ gabonatöbblet az ellátatlanokról való gondoskodásra szolgálhat.
A kikészítést eljárásnak megfelelő alkalmazása révén tehát előteremthető az »>. gabonamennyiség, amennyi a természetben fizetett gabonavámon felül az ellátásra szorulók szükségletére kell. Minthogy pedig liszt kivitele csakis nagyobb mennyiségű gabonának a közszükségleti célra való behozatala és felajánlása -ellenében engedélyeztetik, a belföldi árak mindenesetre annyiban raaradnAuak mögötte a világpiaci áraknak, amennyi áldozatot jelent az exportőr részéről a cserébe behozandó gabonának olcsó áron a kő/szükséglet céljalia való felajánlása. Ez a gabonapollUka lehetővé leszi a kereskedelmi szabadsagot cz ország
2. oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. február 9.
terűidén belől, sőt bizonyos mórtékben a külföldi,relációkból is, biztosítja a közel látásra szor*UókteJje*azükséglelének a fedezését, ennek dacára megakadályozza azt, hogy a szabadforgalom ára teJfesen fölemelkedjen az import-parUás. Magaslatára.
Másik kompromisszum-formát sematikusan következőképen mutatjuk be;
Exportálunk 2 millió métermázsa nullás lisz-\'el, amiéit txíolyik a»étermázaánkint 4000 ko-roiw ö milliárd korona illeték az állampénztárba. Ez az összeg tulajdonképen csak elszámolási al«p volna, amennyiben az állam ugyanezen összeggel mozdítaná elő a gabona importját.
Importálunk 4 millió métermázsa búzát. Az állam megtérit minden métermázsa buza behozatala után 2000 koronát, összesen ő milliárd koronát az importőrnek.
OyakorlatI hatása ezen megoldási módnak s az volna, ami a kikészitési eljárásnak. A kereskedők ilt több szerephez és mozgási szabadsághoz jutnának.
Nem dll bz, hogy a szabadkereskedelem kizárja az ellátatlanokról való gondoskodást. Meg kéli találni a minden érdeket kiegyenlítő kompromisszumos megoldási módot. (b. b.J
hírek"
Keftezotases etuttűs helyett -tízszeres fizetés?
TerveM a tisztviselő-probléma megoldására. Mint értesülünk, Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter meg akarja vonni a tisztviselőktől a kedvezményes ellátást és más utou fogja kárpótolni őkeL A kárpótlásra nézve két terv is vop. Az egyik az, hogy a tisztviselők törzsfizetését felemelik az eddigi fizetések tízszeresére, a másik pedig, hogy a törzsfizetést meghagyják a mostani nivón, de a törzsfizetésnél jóval nagyobb háborús és drágasági segélyeket emelik fel az eddigi összeg háromszorosára.
Az uj fizetésekkel a munkaidő tartama is módosul. Hivatalos órák reggel 8 órától 3 óráig lesznek s a kűlönóradijakat eltörlik.
Az uj fizetések megállapításánál mindenesetre szó férhet ahhoz, hogy vájjon a tisztviselők tízszeres fizetése arányban áll-e azokkal az-árékkal, melyeket a kormány — vagy annak szervei — hivatalosan állapitoltak meg? Aligha.
A terv természetesen még csak terv, amelyről mai stádiumában és ebben az alakjában alig lehet megállapítani, hogy megvalósításra alkalmasé? _
A DéilvAMt rendezése. Bécsből jelenti tudósítónk: Szombaton kezdődtek és rna folytatják a tárgyalásokat a Délivasut régime pro-visoire-ja körűi. A tárgyalásokat előreláthatólag még négy-öt napig fognak tartani. Ezidősze-rínt csak arról van szó, hogy ideiglenesen biz toaitsúk és rendezzék az 0i«m fenlartását. Az olasz annuitások és általában a pénzügyi kérdések most nincsenek napirenden, ezekről később k&ftn konferencián lesz szó.
— Cseh és jugoszláv állampolgárok Is ksrpfcataftk Iparengedélyt A kereskedelmi miniszter arra való tekintettel, hogy a cseh szlovák kÖ2táisaság és Jugoszlávia kormánya a magyar állampolgároknak megengedje az iparűzést, elrendeli, hogy a cseh-ssiovák állam és Jvgosslávla polgárai részére az iparigazol-vlny, illetőleg Iparengedély (hatósági engedély) a magyar állampolgárok részéről megkívánt előfeltételek feuforgása esetében szabályszerűen klszolgáltassék.
— Uj doktor. Szombaton avatták a budapesti tudományegyetemen a jogtudományok doktorává Báron Pált, városunk ifjuságának széles körökben szimpatikus tagját. — Az uj doktortól értesültünk arról, hogy a doktorrá avatásnál a cum summa laude és a cum laude fokozatokat megszüntették és csak a sub aus-piciis gubernatoris létezik.
— A Nyukosz bálja. Az idei rövid farsang nem szűkölködött mulatságokban. Egymást érték a sikerültnél sikerültebb bálok s bezárta a gazdag sorozatot a tegnapi Nyukosz estély, melyről csak a legteljesebb elismerés hangján lehet megemlékezni. A jelenvolt előkelő és elegáns társaság bizonyára sokáig vissza fog emlékezni erre a mulatságra, mely az előadott műsorral határozottan művészit, a műsor után következő tánccal pedig felejthetetlen szórako zásl nyújtóit. A hazafinssággal és irredentiz muss.il leit műsort a katonazenekar nyitánya vezette be. Utána A \'agy Győző szavalt városunk közönsége előtt jól ismert művészetével. A .Virágos bolt" cimü egyfelvonásos vígjáték állandó kacagásban tartotta a közönséget s az egyes szerepeket alakitó Molnár Istvánné, Suntpály főhadnagy, Molnár százados és Mágics Dódi a legteljesebb sikerrel oldották meg feladatukat. Oly kiválót nyújtottak, amilyent ciak jónevü hivatásos színészektől szoktunk látni, fíurtl Róbertné Köteles Imre hadnagy .Mnlatnik Erdélyben" cfmfl költeményét szavalta mély átérzéssel és semmivel sem kisebb tehetséggel és rátermettséggel. Szapár Tibor hadnagy S irredenta dalt énekelt és sikerét mi sem bizonyltja jobban, mint az, hogy a közönséget lelke mélyéig meghatotta. A zon-gorakisérelet Aghy főhadnagy látta el ügyesen. Befejezte a műsort egy melodráma-jelenés, melyet Af«s Lajosné irt, alakított és rendezett. A karddal a kezében álló Hungária (Kiss Lajosné) körül átlőttük-az elszakitAsra Ítélt országrészek, Észak (Tripammer Jenőné), Kelet (dr. Kan/ mann Lajosné), Dél (dr. Sándor Miklósné), Nyugat (özv. Pós/ay Pongrácné) és hűségesküt fogadtak Hungáriának. A jelen szomorú helyzetét alakitó, de mégis a reményteljes jövőt mutató élőkép mély hatást váltott ki: a közönség felállt és lelkesedéssel énekelte el a bymnuszt. — A tánc a legforróbb hangulatban ű katonazenekar muzsikájára egész a késő reggeli órákig tartott s még a legátalkodottabb későnkelők is korán keltek ahhoz, hogy ne lássák a bálból hazatérő jókedvű hölgyeket, arakat.
— Az NTE birkózó versenye. Beszámoltunk már arról, hogy e hó 13-án, vasárnap nagyszabású birkózóversenyt rendez a nagykanizsai Torna Egylet. Ismerve az NTE agili tását, és azt a kiváló rendezést, mely mindig jellemezte az NTE versenyeket, előre biztosítva látjuk eme verseny legteljesebb sikerét is. Legutóbb szerzett értesülésünk azonban minden várakozást felülmúl. Az eddig beérkeiett nevezések szerint a Dunáidul legkiválóbb birkózói fognak találkozni s oly prős konkurrencia lesz, mely csak a lővárosi versenyeket szokta jellemezni. Még mindig érkeznek a nevezések, de már is biztosítva van Kaposvár, Szombathely, Székesfehérvár, Keszthely, Zalaegerszeg leg. kiválóbb birkózóinak indulása. Több, mint 80 birkózó méri majd össze erejét s igy a verseny kimenetele igazán nyilt. Nem lehet előre megjósolni a győztest, de szeretnők remélni, hogy az NTE gárdája, mely eddig a vidéki versenyeken és a fővárosi versenyeken is min denkör a legteljesebb sikerrel szerepelt, ezúttal is maga alá gyűri a konkurrenseket s megszerzi az általa alapított vándorserleg védnök ségét. Az egész város társadalmában érthető érdeklődés előzi meg az izgalmasnak Ígérkező versenyt.
- A Nagykanizsai Izr. Hitközség Elöljárósága felhívja mindazokat, kik táskán igényi lartanak, hogy ebbeli szükségletüket /. /ni 13 ig bezárólag a bük. irodában okvetlenül bejelentsék, meri későbbi igénylések semmi esetre sem lesznek figyelembe vehetők.
A ItrcTkttTTtsérrTeieiTDr. bÍrscHLER JbnÖ
í mmms^sST
Hétfőn, kedden és szerdán
Tiirijnrcii ember
IV. részt.
izialmns és fordulatokban bővelkedő amerikai „Pamrffltn. fl főszerepet R1ITH HOLMID Ifllszn
hlöauasok no/.iiap.jkon este Ote B ór*kor. — Vaslr- éa ünnepnapokon 3, 8, «/s7 és 8-kor.
r _ ** -- w —\' I -
^nnnHBBDVMMMMMHMNl
ÉRTESÍTÉS.
Tisztelettel értesítjük a nagyérdemű közönséget, hogy Királyt-ulca 35. sz. alatt (özv. dr. Plosserné házában)
Fakereskedést
nyitottunk. Raktáron tartunk minden e szakmába vágó anyagokat. Szives pártfogást kérnek
Blrfi Testvérek
Eredeti erfurti
főzelék- és virágmagvak
Importált „Mette"-féle ólomzárolt
idkarnúnyri-p\'trnag, m i n d en n e m ü Kazdasit:\' velőmfK, gazdasági- és kciti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ ÉJ ORSZÁG Cégnél
NAOYKANIZSA
TBLEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk. >
RÓTH PÁL bank- és tözsdebiMminjos
Nádor utca 9. — Interurbán telefon: 293.
d
ollár, Dinár. Márka és egyéb külföldi penznemek
MT eladása és vélele."W
Tőzsdei megblzá- KOfTöldI átutalások sok a budapesti és pontos
bécsi tőzsdén. effektuálása.
Dunániull Ruhaúruhűz oeiíllsz-= iltó és Jairttt üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltöket, téli kabátokat, nöi kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtötelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319,
Felhivjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fiu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns url öltönyöket gyapjúszövetből készitUnk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
DDHÍ8TVU tniimlz ErutiKt-tfr 20.
Nyomatott a WwMuUjdouosoil, Ovtenbarg nyomda, Nagykanizsa.

Insert failed. Could not insert session data.