Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
16.54 MB
2015-04-03 13:11:40
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
832
3434
Rövid leírás | Teljes leírás (332.51 KB)

Zalai Közlöny 1910. 035-045. szám május

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1910 MÁJUS a.
49-ik évfolyam 35 szám
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Na|jalaalk hétfőn ét csütfirtökfin dalban.
ElAflMltal Arak: Egiai évic 10 korona, (ilévro 6 korona, negyctlivie 9 korona 50 flll. — Egyaa «»Ám irt 10 flll.
KetelAa H«ike»ló :
Urrtóns Jilmrí.
Kintija • h au>rkM«li«(<(.
Szarkaizlatég él kiadóhivatal laák-lér I
Talafon : III. — Hlrd.Ut.k dljaiabia aiarlnt.
A jó viz.
Az nem is lepi meg a jó magyart, ha azt mondják neki: „Gyüjjön komám Lazs-nakra, ott jó bort mérnek." Szívesen megy. pénzt és idól áldoz egy kis hamisítatlan itókáéit. Rossz időb*-n, jó időben szívesen látogatnak el a Látó-hegyre, Szentgyörgyvári hegyre, Sáncba vagy még messzebb is, még az uri emberek is, hogy egy kis hamisítatlan jó borocskát ihassanak. Azt azonban nem igen halljuk, hogy valaki a harmadik határba elmenne egy kis jó vizért. Mert a viznek a fontosságát nem becsQlik meg még nálunk egyes emberek, de még a város sem. Ismerünk ugyan itt helyben egy jóizlésű úriembert, aki nyaranta elvándorol .¿ől&rik egy-egy hónapra; nem tudjuk honi vidékre, vagy külföldire-e, de azt hiteles forrásból mondhatjuk, hogy elkölt 800 - 1000 koronát osak azért, hogy jó vizet ihasson esztendőnként legalább egy hónapig. Maga mondta: „Nem vagyok én uram se ideges, so rheu-más, Karlsbadra sincs szükségem, de a jó vizet itthon nem találhatom föl, hát elmegyek oda, ahol ilyen is van."
És mi igazat adunk önnek az egészséges gondolkozású polgártársunknak, osak azt sajnáljuk, hogy nem Nagykanizsa az a zarándokhely, ahova más vidékről is eljönnének nem a borunk, nem is u sörünk, hanem az egészséges ivóvizünk kedvéért.
Egészséges ivóvizl Talán most preleo tiót tartsunk ennek fontosságáról, elmondjuk, hogy a különböző járványfészkek egyenesen a jó ivóvíz hiányán alapulnak, meg hogy az egészséges jó ivóvíz hiánya tereli rá sok embert a szeszes italra, mely legalább élvezés közben kellemos hatású. Nem célunk e közismert dolgokat felemlíteni, de konstatálnunk kell, hogy Nagykanizsa polgárságának nagy része nélkülözi a jó ivóvizet. Tudunk kutat, melyre egy egész környékből odajárnak, ha megfelelő vizet akarnak az asztalra tenni. Tudunk kutat, melyből még az állatokat se lehet itatni és ni e I y még főzésre se 111 aI k aI m a s.
Kzer szerencse, hojjy valami várostízedeló járvány ki nem tört miatta városunkban. Az ősszel, mikor a tífusz réme vigyorgott felénk, azonnal a kutak felé fordult a közegészségügyi bizottság figyelme. De elmúlt a vész, elmúlt a gondoskodás szüksége is. Pedig milyen régen foglalkozik már a hivatalos város a vizkérdéssel ósa vele szoros kapcsolatban levő csatornázással Azaz, hogy rosszul mondtuk, mert nem fogUlkozik vele ; mutatja ezt, hogy nem történt ez irányban semmi, A közegészség, a köztisztaság, a tűzbiztonság mind ezzel a kérdéssel nyer megoldást.
Nem hisszük, hogy u város polgársága, értjük különösen a háztulajdonosokat, külön, áldozatra ne volna készen, ha a várva várt vízvozetóket a város már egyszer létesítené.
Mind a városra, mind a háztulajdonosokra nem jelenteno ez kiadást, hanem tőkebefektetést, mely az adónál, a házbéreknél meghozná a maga kamatait. A lakók pedig szívesen mennének az emeleti lakásokba is. mert a, legnagyobb háziszükségletet, a jó vizet nőm kellene nélkülózníök ott sem.
Az utcák tisztántartása ideális volna, a most tisztogatás közt felszálló por milliárd bacillusaí nem fenyegetnék a járókelők tüdejét.
Akkor lőhetne kertvárosról, virágváros-ról beszélni, akkor foglalkoznék mindenki szívesen a házához tartozó kerttel, akkor volna minden szállóban, sót minden magánházban fürdőszoba. Szóval Nagykanizsa egy csapásra egészséges és kényelmes otthont nyújtana lakóinak, ahonnan nem kellene a víz kedvéért idegenben elkölteni egy családnak so 800 -1000 koronát.
A fürdórészvónytársaság ügye.
Saját tudósítónktól.
A Nagykanizsai Porció Készvénytársnlat április harmincadikán tartotta évi rendes közgyűlését. A vállalat közgyűlései évtizedek óta nem kellettek nagyobi) érdeklődést a város gazdasági életében, A szombati közgyűlései! történtek azonban nemcsak a vállalat részvényospi. hanem a társadalom szélos rétegének figyelmét magára vonták Azok, kik benne élnek a város g.tzdasági életének középpontjában, kiknek (Ízleli összeköttetésük folytán alkalom nyillik a főváros gazdasági életebe is bepillantást nyerni, tehát a hozzáértők, még ez a társadalmi réteg is szokatlannak és nem mindennapi eseménynek jelentette ki a ftirdőrészvény társaság ügyét Mondhatnánk közgazdasági szenzációként tárgyalják az egész városban a fürdő ügyet. A nagy érdekeltségű eseményt ogy részvényos csoport vetette felszinro, melynek majdnem sikerült egy csendbon toborzott érdekeltséggel oly közgyűlési határozatot elfogadtatni, melyről a pártatlan szemléié a legnagyobb jóindulattal sem mondhatja, hogy a terv beleilleszthető a vállalat gazdasági érdekébe.
Az izgalmas lefolyású közgyűlés csak fináléja volt annak a küzdelemnek, melyet az említett részvényes csoport már hetekkel a közgyűlés elélt megkezdett. A kulisszák mögötti akcióról a vállalat vezetősége a végsó stádiumb.in értesült Kkkor jutóit a vezotéségnek tudomására, hogy a fürdó bórlőj.» lázi-san vásárolta az osztalékot nem hozó részvényeket. Eleinto normális áron történtek a vételek. A részvények 30 -50 koronáig terjedő áron ju\'ottak a rósz-véuvivásárló kezébe Ugyanebben az időben nagyobb mennyiségű részvényátírások történtek a vállalatnál oly nevekre, kiknek érdekeltségi köre nem messze esik a bérlóétól. A vezetőségnek feltűnt a szokatlan sok részvényálíráx és eleinto nem tudták ennek magyarázatát megadni. Azonban nemsokára beérkezett a bérlőnek a fürdő megvételére szóló ajánlata Ez már némileg világot vetett az előzményekre A bérlő azt az ajánlatot lette, hogy ó kifizeti a vállalat összes tartozásit, a tizennyolcezerhatszáz koronát és adják át ennek ellenében a válhlalot Az ajánlatot az igazgatóság mondhatni nem is vetto komolyan. Hisz a vállalat, hozzáértők szerint háromszor ennyit is ér. Azonban az ajánlattevő nagyon is komolyan vette. A részvényvásárlások most már nyíltan még I izasabbau megindultak. A kereslet szhz koronán felül fejezte ki vovókedvét és akadt is részényes ki szívesen túladott
papírjain. Azonban az ajánlattevő valószínűleg érezte, hogy az ajánlatot uehezen sikerül keresztül vinni a közgyüléseu, ami természetes is. Megindult tubát a harc a többségért A közgyűlés előtti napokban a bérlő horribilis árakat ígért a deponált részvények ért. illetve az ezek alapján szerzendő közgyűlési meghatalmazásért. Jól értesolt helyen beszélik, hogy egv ügyvéd részvényesnek két darab deponált részvényéért ötszáz koronát kínáltak, aki azonban már értesülve volt a tervről és kyelentette, hogy emez akció céljaira még nagyobb összegért sem engedi ál részvényeit. Volt olyan részvényes is, ki a közgyűlés napján vonta vissza a részvénye* csoport egvili tagjától a meghatalmazást.
Sok izgalom előzte meg a közgyűlést, mely maga is izgalmas volt. Már egymaga az a körülmény, hogy a közgyűlésen 5ft részvényes jelent meg, mig más években tán a vállalat fennállása óta nem volt az első közgyűlés határozatképes, ez is élénken illusztrálja az esemény érdekességét. Ami még érdekesebb, hogy uj részvényesek közül két budapesti részvényes eléggé fontosnak tartotta a kis vidéki törpe részvénytársaság közgyűlésén megjelenni. Az«nl>an a fővárosi ,szónokok* sem tudták u ügyet nyélbeülni. A szép kis indítvány vizbe esett. Egv-szerüon leszavaziák a közgyűlésen. Nem látták be annak előnyét. Hegedűs Pál és társai vísszavouták felszámolási indítványukat; de bár kapálództak ellene llegedűsék, a vállalat mégis felszámol.
A közgyűlés, melyen B e n t z i k Ferenc dr. társulati ulnok elnökölt kilüuő jogi tudással és mondhatni méltóságteljes higgadtságnál és körültekintéssel — igy folyt- Te :
B e n t z i k Ferenc dr. elnök megnyitva a közgyűlést konstatálta a határozatképességet Megjelent öfi részvényes 21*2 részvény képviseletében.
A napirend előtt Dajor Arinin dr. részvényes (Budapest) azt a kérdést intézi a közgyűléshez, hogy a leteti részvényekhez a szelvények csatolva vannak-e, mert ezek nélkül szavazati joga nincs a részvényeseknek.
Kinos meglepetést keltett e szokatlan és nem nagy bizalomra valló kérdés. Az elnök azonban még i) szokatlan kérdésre Is nagy udvariassággal jelentette ki: *
— A részvényeket egy bizottság felülvizsgálta és rendben találta. K kérdésben további vitának helyet nem adok.
Zajos éljenzés, helyeslés kisérte az elnöki kijelentést csak Bajor izgett mozgott a helyén a nem várt mint ó mondaná .vidéki erélyesség" láttára.
A közgyűlés az 1909. évi zárszámadásokat tudomásul vette és a főimontvényt megadta. Sem vidéki, sem budapesti „szónoklat* nem volt e pontnál.
A harmadik pont már nem ment ilyen simán. (0 pout Csillag Jenöné két irányú ajánlata volt. Az egyik szeiiut 28 ezer korona uj fürdöberuházást kért és a szerződésuuk a lejárattól számított tíz évi meghosszabbítását Knnek ellenében hajlaudó a bérlő évi ezer koronával több bért fizetui mint jelenleg. Ha enuek nem ad helyt a közgyűlés, adják el néki a a fürdőt az összes tartozások lefizetése ellenében. (18,600 korona)
Már sz ajánlatok felolvasásakor gúnyos közbeszólások haugzottak el . . De figyelem. B aj o r dr. em ilkedik szólásra, ami egymagában véve nem baj. 8 felszólalt Olyan kis kerokded beszédet tartott mintha csak készült volna rá .. Szépen nem készült. Hisz olyan gyöuyörű szép értekezést moudott a fürdőkről általában, hogy beillett volna akár egy balneologiai kongresszus keretébe. A közgyűlés azonban nem kongresszus, amit Bajor ur elfelejtett, de nem a közgyűlés tagjai. Zajos közbeszólásokkal figyelmeztették is erre a szónokot Tripimmar Gyula, ujuépi Klek Krnö ét Rapocli Uyula részvényeseké\'
Azonbau mint száz szónak, ugy Bajor ur

"N "
ZALAI KÖZLÖNY
MAJÜS 8.
Az emlékiratot inint értesülünk az Országos Szövetség megktlldötte aNagykanizsai Magántisztviselők tigyeaUlotének is. Az egyesület választmányi gyűlése kimondta, hogy a feliratot helyesli és haitoitló értelemben sziutéu felir a kereskedelemügyi minisztériumhoz.
HÍREK.
felszólalásának egy a vége. 8 nem nehéz kitalálni mi lett t vége : fogadiák el a bér!fi vétefi ajánlatát. Hozzászólt még e ponthoz: H e r z f e I d DezsA részvényes (Budapost), mint mondani szokás: a maga nevébeu.
Csillag Jenó részvényes, a gdzfOrdé berlinijének férje e saját és neje nevébeu.
Más felszólalás nem volt. L)e közbeszóllás sok és heves. y
8 következelt a szavazás. Az igazgatóság javasolta, hogy sem a vételi, sein a beruházási javaslatnak helyt ne sdjanak. Nem adlak. 123 szavazattal a 119 ellenében.
Következett .Hegedfis Hál és társai" a társaság liquidálása iránt lett iuditvánja. De minek liquidálni? Visszavonták a gyDlés folyamán az inditváuyl. Ki tudja mi okból ? Senki. Azat valami cél mégis lehetett, mert uinépi fülek Ernő részvényes magáévá tette .Hegedtls és társa" csoport indítványát
Bajor Ármin dr és Herzfeld Dezső budapesti részvényesek szerint ez nem tárgyalható Az igazgatóság azonban sziutéu teriesztett be ily irányú indítványt, mely a közgyűlési meghívóban szerepelt is. És 123-au szavaztak a felszámolás mellett. A többi 119 részvénynek tulajdouosa nem szavazott. Ugyanazok kik elakarták adui a vállalatot 8 hol voltak HegedOs Pál és társai V
A felszámolási bizottság tagjai lettek: ii|uépi Klek Lipót, Sebestén » Latos, lUpoch Hyula. Uoldhainmer Károly és lt o s e u I e I d József, felfigyelő bizottság: Kperjessy Ciábor, 8 t rém Vilmos és 8zanvéber József.
A gyfilés végén t 128 szavazatot képviselő részvényesek zajosan él|enezték Betlizik elnököt.
Az. izgalmas gyfilés jegyzőkönyvét Reinitz József társulati titkár vezette.
k magántisztviselők
kötelező nyugdíjbiztosításának
speciális, helyi szempontból kell vizsgálnunk.
Nézzük osak a most uralkodó kanyaró járványt. Például Sz«keres József dr. a közegészségügyi bizottság elnöke egy hírlapíró elótt azt a kijelentést tette, hogy a kanyaró járvány nem lépett volna fel ily nagy mértéknél), ha a fertőtlenítést, mindjárt kezdetben alaposabban végezték volna. Mi neiu jártunk titánná, ki végzi a fertőtlenítést, mennyiben érheti az illetőket mulasztás. De ha a kijelontést a közegészségügyi bizottság képzett elnöke teszi, akkor ebben kételkedni nincs setunii okunk.
íme ez is egy speciális .kanizsai" járvány eset. A városban különben elég sok monde-monda van, miért terjednek ennyire a járványok Nekünk nem tisztünk e kósza hírek regisztrálása. A tények azt mutatják, hogy a kanizsai járvány-esetek tényleg spooiálisak, melyeknek orvoslását a magunk részéről fonlosabbnak tartjuk, minden más városi ügynél. ~
Vezető férfiaink működése iránt mindig a legteljesebb bizalommal viseltettünk és ezért most is reméljük, hogy ezt az ügyet is alapos tanulmányozás és ami fontosabb, alapos orvoslás fogja követni I
— Vármegyei közgyűlés Zalavármegye törvényhatóságának bizottsága f. é. május 9-én d. e. 9 órakor kezdődőleg a vármegyeház gyfiléstermében közgyűlést (art. A gyllléa tárgysorozatának 13(1 ponttá közül kiemeljük a következőket: Alispáni jelentés a törvényhatóság állapotáról Alispáni jelentés a tiszli nyugdíjalap állá>áról. Alispáni jelentés \'a vármegyei távbeszélő hálózat létesítése iránt Alispáni előterjesztés a hivatalos órák megállapítása tárgyában. Katona kártalanítási összegek kiutalása. Kesztlioly-hévizi ffirdőbiztoa kirendelése.
— Nyugalmazott alezredes A király Kövesdi Boér Uusztáv nagykanizsai 20. honvéii-gyslogezredbelí alezredesnek saját kérelmére nyugállományba való helyezését elrendelte. Kz alkálimból Kövesdi Boér Gusztáv alezredesnek az ezredesi cimet és jelleget adományozta.
— A patronáza gyűlése Tegnap tartotta a patronáza egyesület elsó választmányi ülését Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt aki bejelentette, hogy a belügyminiszterhez felterjesztett alapszabályok még nem érkeztek vissza Bejelenti, hogy Horváth Dénesiié úrnő nem fogadta el a társelnöki tisztséget, Ozoray Izidor ferencrendi főnök pedig a választmányi tagságról .mondott le. Dr. Kenedy Imre indítványára gondoskodni fog az egyesület, hogy az ítjukoiu bűnösök mellé pártfogó rendeltessék. Minthogy vidéken erre legalkalmasabbak a Unitok és tanítónők, azért ezeket díjtalanul tiszteletbeli tagokul fogja választani az egyesület. Klhatároztatoü a taggyüjtés megindítása, aminek elintézését a gyűlés az elnökségre bízza. Határozatba ment. hogy az egyesülői szeptember első felében gyermeknapot rendez, melynek jövödelmét a Szanatórium egyesület l\'alronázsegyesület, Népkonyha és a Liga közölt fogja megosztani. ű&rtner Antal dr. bejelentette, hogy egy 18 éven alul levő leány lopással vádoltatván, Budapestről hazabivatott a tárgyalásra. Jó érzésű úrnője a vádat visszavonta, a leáuy iránti liumaiiisinusból. Az eljárási költségeket (23 K-át)
előkészítése.
A Magántisztviselők Országos Szövetsége a kötelező nyiigdijbizlositás kérdéséi fennállása óla napirenden lart|a. K fontos szociális kérdés előkészítése miatt az Országos Szövotség részletesen meg-iudokolt kérelemmel fordult a kereskedelemügyi miniszterhez. A felterjesztés a következő kérelmet tartalmazza :
Kegyeskedjék elsősorban lehetővé tenni, hogy a legközelebbi 1010. évi népszámlálás ailalaiból a in. kir. közp. orsz. statisztikai hivatal részüukre egybeállítsa és ogybegylljtse a hazai magántisztviselők, úgyszintén nőtisztviselók címeire vonatkozó adatokat, amely célra bizonyos költségvetési tétel volna megállapítandó
Kegyeskedjék továbbá elrendelni, hogy a közp. statisztikai hivatal az igy összegyűjtött auyagot rendelkezésűnkre bocsássa, hogy a tulajdouképnni adatgyűjtési ennek alapján Orsz. 8zövelségt)uk elvégezhesse.
Méltóztassék e nagyszabású munkánk keresztülvitelében bennünket megfelelő anyagi lámo gatásban részesíteni, főleg pedig a portómeutns-séget engedélyezni, valamint a hazai kereskedelmi és iparkamarák erkölcsi támogatását biztosítani.
Amennyiben pedig az itt kérelmezőit anyagi támogatás nem volna megadható, kész seggel vennők, ha Nagyméltóságod oly intézkedésre határozná el magát, hogy az általuk összegyűltön nagy anyagot a ni. kir. közp. statisztikai hivatal dolgozná föl.
A „kanizsai" járvány.
*
Furcsa ciinl Sem orvosi folyóiratok, sem lexioonok nem ismerik a járványnak e különleges meghatározását. Ott osak azt olvashatjuk, hogy vau kanyaró, skarlát, tífusz és más fertőző betegség, mely járvány-szerüleg felléphet egyes helyeken, azonban geografikai meghatározást nem találunk.
Egy olvasónk azonban azt közli velünk, arra hívja fel figyelmünket, hogy igenis van „kanizsai" járvány. E speciális meghatározást abból merítette, hogy Nagykanizsa városában a fertőző betegségek ritkán sima lefolyásnak és még ritkábban szórványos jellegűek. Ha egyszer beköszönt hozzánk a járvány, e népszerűtlen vendég, akkor minden marasztalás nélkül is. soká marad nálunk, sok látogatást tesz a városban. Olvasónk szerint ez indokolja a járványnak .kanizsai" jelzővel való felruházását. Sajnos sok jellemző van e meghatározásban.
Tény az, hogy majdnem teljes bizonyossággal mondható, bogy minden évben van a városban valami nngyobbszerű járvány. Hónapokig grasszál, a tiszti orvos urak minden fáradozása ellenére. S ez nem a sajtó munkásainak szenzációra utazó fantasztikus riportjaiban van igy, hanem valóban. A fertőző betegségek gyakori és tömeges fellépése miatt a közönség körében sokkal több panasz hallatszik, mint a sajtóban. Sót a kanizsai sajtó lelkiismeretes munkásai mindig sokkal szivesebben regisztrálják a hivatalos helyről jövő megnyugtató kijelentéseket, mint a közönség rémlátásál. A nagy és sokáig tartó járványnak, mint ténynek való regisztrálása tehát nem szenzációs riport, hanem szomorú valóság.
Mi okozza tehát azt, hogy Nagykanizsán a járványok nem sima lefolyásúak ? Mi okozza ezeknek hónapokig tartó stagnálását? Mi okozza ezek gyakori fellépését? Eme kérdések annyira közérdekűek, annyira létérdekbe vágók, hogy ezzel a kanizsai orvosi karnak, mint testülotnek kellene foglalkoznia. Mert, ha elfogadjuk olvasónk ama kijelentését, hogy a járványok Nagykanizsán speciális, mint ó mondja „kanizsai" jellegűek, i (sajnos a tények alapján el kell fogadnunk) { akkor a gyakran fellépő járványokat igenis1

Gümőkór,
köhögés, szamárköhögés, influenza Mtltlben az orvosok csak SIROLIN «
„Roehe"-t rcndalnek. - . -¿M 4 k»*M
lik vannak a Sirolin „Rocké"-« utalva?
1. A kik hossza tdfln keresztfll kOhögáa LinUi-maiban szenvednek.
2. Mindazok, kik üdöll gágehuratbui szenvednek.
6. Asztmában szenvedők lényeg»« könnyebblllárt éreznek már rövid liassnálal után.
á. 8krolufás, mirlgyduzzadásos, szem- 4a orrkaUr-rusos gyermekeknek tonlos szere a Hlrolln „Roen* .
A táplálkozást nagyban etöaogtU.
Osaklsoredett csomagolás» Strohn „Roche1-t kárjen. minden után-satol v»gv pötkészll-mányt kárttnk m l<-ghn-tirosotUliban \'!■"«-ntullant.
F. HOFFMANN-LA KOCHE & Co. BASEL (Schweiz) GRENZACH (BADEI.)
MÁJUS 9.
ZALAI KÖZLÖNY
8
azonbsn az úrnőnek kuli megfizetőit. A gyűlés kimondja, liogy helyeit« a 23 K ál kifizeti. Jurecky Iván ügyész pedig előterjeszti, hogy hivatalos utou az eljárási költségek elengedését fog|a kérelmezui.
— Tüntető felvonulás Óriási érdeklődést keltett vasárnap d. e. 11 órakor egy tnutelő menet bevonulása. Kískanizsáról ugyavis mintegy 1000 ember Zichy zászlók ós zenekisérettel Nagykanizsára jöttek, hol több utcát bejárva Sehestény Lajos kir tanácsos háza elé vonullak, akit nagy ovációkban részegítettek. Onnan visszatérlek Kiskauizsára. Apró rendetlenkedések, ellentűntetések nem hiányoztak, de a rendőri éberségen kivlll egyéb beavatkozásra nem volt szükség. ¿.
— Tanácsülés. Pénteken heti rendes tanácsülés voll, melyen tekintettel, liogy Lengyel Lajos főjegyző beteg, csak a szükséges adminisztratív folyó ügyeket végezték el.
— Zarándoklat Lourdesba. (Óborain-mergau éríuiésével.) A pécsi egyházmegyéből gróf Zichy Gyula megyés püspök fővédnöksége alatt juuius hó végén induló zarándoklat részletes prog-rammja már megielent és a lelki vezetők : Skarda József prépost, 8a»vár (Nyitra-megye). valamint Bcliuliz Károly esperes, Reremend (Karanya-megye) szívesen küldenek belőlük az érdeklődőknek. A zaráu-doklal útba ejti Oberammergaut is, hogy a zarándokoknak alkalom nyíljék a híres passióját ék okai niegtekiuieni, mely csak minden tizedik évben kerül előadásra. A menet iránya: Pádua, Milano. Nizza. Marseille—Lourdes— Lyon—Genf—Zürich— llódeni-tó—München (Oberammergau), Hecs— Budapest Arak : I. oszt. 480, li oszt 880, III oszt. 210 korona tel|es ellátással, még útközben is.
—. Május 1. Nagykanizsa munkássága az idén is impozáns módon ünnepelte meg a munka nagy napját. Délután ? órakor mintegy HoO -1000 főnyi tömeg gyűlt össze az Kötvös-téren, honnét négyes sorokban Antillák végig u Fó-ut, Krzsébet-tér és Gsengery-uton a Maschanzkor-félo vendéglő parkjába A menőt ólén az általános titkos választójogot éltették. Klsőnok az ifjumnukások lépdeltek jelzőtábláju kon a „nappali tanoucoktatásl" kérve, ntánnuk következtek a többi szakmák, csoporlonkiul jelmondatos táblákkal. Az ünnepély színhelyére érve Yugri noc József üdvözölte a munkásságot. Kzután Maray Sándor szavalta Czuczor „Kiadó" c. költeményét. Utánna Sneff József és Ungár Józsei beszéltek.
— Elhalasztott befizetés. A Délzalai Takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezel e hó 5-ikére eső befizetéseket az ünnep miatt 6-ikára (péntekre) halasztja.
— Képkiállítás. Sass Forene és neje Karsas Krzsí, a városunkban előnyösen Ismert festőművészek e hó fi-án, 7-én és 8-án a Szarvas szálló éttermében képkiáliitást rendeznek Belépő-dij mind a három napra 1 k. Sass Ferencnek érdeméül tudjuk be, hogy városunkban a művészete iránti kedvet, érzéket felébresztette, sót mnndhatjii( fejlesztette. Azóta művészete, amiről a fővárosi sajtó is elismeréssel nyilatkozott, megizmosodott Biztosra vesszük, hogy képkiállitásainak meglesz ugy erkölcsi, mint anyagi síkere.
— Katonai hír. Május 13-án és 14-én a honvédség a Kiskanízsa és Szépeinek közt levő nagy gyakorlótéren harcszerű céllövészetet tsrt A jelzett napokon a terep közelében tartózkodni életveszélyes.
— Állami tisztviselők drágaság! pótléka. A minisztertanács határozata alapján az egyes lárcák miniszterei már a közel jövőben fohftsitják a három alsó fizetési osztályú állami tisztviselők dtágasági pótlékát a következő összegekben: IX. fiz oszt. családosok 300—400 kor, nőtlenek 260--320 kor X. fiz. oszt. családosok 300—360 kor., nőtlenek 200 -240 kor., XI. fiz oszt családosok 210—270 kor, nőtlenek 100-920 kor.
— Felvételi pályázat A vallás- és közoktatásügyi in. kir. Miniszter urnák 31744 rendelete értelmében az 1910/11. iskolai ttvrn a Csáktornyái állami tanítóképző-intézet I. osztályába összesen 30 növendék vétetik fel és pedig teljes fizetése.s helyre 17. féldijas helyre 8, iugyen helyre 3, ösztöndíjas helyre 1, segélynélküli bejáróuak . 3 növendék. A teljes fizetésesek \'28, a féldijasok 14 K-t fizetnek havonként krtztarlásdíj címén az intézet pénztárába Az ösztöndíjas havonként 1*2 K ösztöndijat kap A kérvényhez a következő okmányok csatolandók : 1. születési bizonyítvány, 2. iskolai bizonyítvány a megelőző évről és a f. évi félévi értesítő, 3. tiszti
orvosi bizonyítvány a folyamodónak a tanítói pályára vsló alkalmas voltáról. 4. segélykérés esetén hiteles községi bizouyitváuy a szülők vagyoni állapotáról, a kiskorú gyermekek számáról hiteles családi kimutatás. Csak oly éptestü és zenei hallással biró tanulók vétetnek fel, akik 14 életévüket már betöltötték, de 18 évesnél nem idősebbek s akik a polgári vagy középiskola 4-ik osztályát sikeresen elvégezték. A vallás és közoktatásügyi m. kir. Miniszter Úrhoz címzett folyamodványokat az előirt okmányokkal együtt 1010. május 3l-ig kell a Csáktornyái állami lauitóképzó-iiitézet igazgatóságánál beadni a folyamodó lakóhelyéuek, az utolsó posta és vármegye feltünteti-sével. Csáktornya, 1910. április 6-án. Zrínyi Károly igazgató.
— Kiss szerencséje nagy I Miért a legnépszerűbb e 3 szó az egész országban? Vegyen egy sorsjegyet Kiss bankházban, akkor mogfogja tudni I A Kiss bankház nagy előnyöket nyújt a közönségnek, eddig annyi milliót fizetett ki készpénzben t. vevőinek, hogy ma hazánk legnépszerűbb osztálysorsjegy-főelárusitó helye. Most is itt nyerték a 400,000 koronás főnyereményt I Ajánlatos tehát t olvasóinknak, hogy tegyenek szerencsekisérletet és rendeljenek Kiss Károly és Tárttá bank részvéuyiáisaságnál Budapesten, Kossuth Lajos-u 18. sorsjegyet. Iluzás már május 19-én.
— Népesedési mozgalom jan márciusban: Alsóleudvai tárásban szüleien 410. mexhall 246, szaporodás 174. Balatonfüredi járásban szül. 108, megh. 78. szap. 30. Csáktornyái járásban szül 454, megfi. 221, szap. 233. Keszthelyi járáOiau szid 963, megh. 189, szap. 74. L-tenyei járásban szül. 311, megh 166, szap I4tl. Nagykanizsai lárásban szül. 314, megh. 200, szap 114. Novai járásban szül 228, inegli 106, szap. 123. Racsai lárásban szül ¿81, megh. 169, szap. 129. l\'erlaki járást»» szül 460, megh 257, szap. 209. Hilmeuí járásban szili. 274, inegli. 181, szap. 93. Tapolcai lárásban szül. 327, megh. 216, szap. 111. Zalaegerszegi járásban szül, 320, megh. 193, szap. 136. Zalaszentgréti járásban szül. 217, megh. 191, szap. 96. Zalaegerszeg r. t városban szül. 72, megh. 59. szap. 13. Nagykanizsa r. t városban szül. 2 6, megh 158, szap. lOá Összesen szül 4280, megh. 254 , szap. 1739.
Dianna vadászatra meuí, Jgy kívánta az ősi reud A fagy s a szél arcát kimarta. Nem volt mivel — nem ápolhatta. A mai korban más a nóta, Krémet használ a nő azóta, Remek lesz tőle keze arca. Ks Diauua ha felébredne Maga is Diauua krémot venne
— OugyilkoB katona. Szombaton Kisrécse felé gyakorlatoztak a honvédek. Funuer Viktor közlegény két tiszti loval tartott a féknél fogva, de oly ügyetlenül, hogy a lovak összeveszekedtek. Kzért a fölöttes tiszt Funiiert megfenyítette. Annyira szivére velte a büntetést, hogy aznap estve á Petőfi-nti tiszti istállóhau felakasztotta magát. Ma délután temették.
— Belefulladt a Drávába. Barcsi levelezőnk írja: Végzetes szerencsétlenség történt a barcsi kikötőben Haiiptmann Márton kikötői munkás a1 a diiuagózhajózási társaság kikötőién időzött. Sötét este volt, amikor innen haza akart térni, a korom-sötétségben llaiiplinaiin félrelépett és a rakodópartról a vízbe zuhant. Rémes segélykiáltásaira többen a kikötőre futottak, de már későn érkeztek, morf a szerencsétlen embert a Dráva hullámai akkora mái elnyelték. Holttestét még eddig nem találták meg.
— Pásztory cs és kir. udvari szállító virágkereskedése, Budapest, VIII . Rákéci-Ut 3 Képes árjegyzéket kiváltaira díjtalanul kllld.
A kinek gyakran fáj a feje, a ki
szédülésben vagy szivdobogásban szokott szenvedni, kérdezze meg orvosát, nem székrekedés következménye-« az egész baj? Ha így van, biztos segítséget talál a Ferenc JÓMef-keserflv izben. mely a legtökéletesebb termós/.etalkotta hashajtó. Állandó hasínálat mellett, reggelenkint éhgyomorra Vi pohár valódi Ktreno József-viz elegendő arra. hogy a belek rendszeres működését elérjük és igy az eldugulás kínzó lítókövetkezményei-tól is megszabaduljunk.
KÖZGÁZ DASA6.
Adria biztosító társulat. Kzen bíztositó társulat idei közgyűlése, melyen az 1909. évnek — a társulat alapítása óla 71. üzletévnek — zárószámadásai terjesztettek elő, április hó 13-án ment végbe. Kbhől az üzleti jelentésből t következő lényegesebb adatokat emiitjük fel: Az életbiztosítási ágazatban 76,108.292 korona biztosítási összegről szóló ajánlat nyújtatott be; a kiállított kötvények 07,022.909 korona WkeöBszegről szólnak. Az 1909. december ¡51-én mutatkozó állomány biztosított tőkében 436 millió korona összegre rag, s biztosított évi járadékok összege pedig 1,368.561 koronára. Halál- és elérési esetekben, valamint élet-láradékok fe|éheu 9,609.589 korona fizettetett ki. Az életbiztosítási díjtartalék u 1909. év vegén 192,190.407 koronát tett, a mult évhez képest tehát 6,964.348 korona többlet mutatkozik a társulat számlájára.
A díjbevétel a tűzbiztosítást ágazatban 26,250.223 korona volt, a szállítmánybiztosítási ágazatban 9,676.399 korona, a betörés elleni biztosítási ágazatban 548.140 korona Károk fejében 20,121 980 koroua jutott kifizetésre Az elemi ágazatban diitartalékai 18,974.535 koronát tesznek.
Osztalék fe|ébeu részvényenként 280 korona kerül kifizetésre (1908. évben 950 kor.) A társulat $ tartalékai 1909. végével (a függő károk 4,089.477 koronát kitevő tartalékának kikapcsolásával) 134 millió koronára rúgnak A társulat a mult év folyamán befejezte milanói házának újraépítését, Budapesten és Prágában pedig igen előnyös fekvésű ingatlanokat vásárolt, melyek — a legközelebbi évek sorén végbemenő telepítések — uláu a társulat illető irodáinak befogadására foguak szolgálni.
: NYILTTÉR.
Most a nyakamon marad az ások unalmas portéka,
^^^ a mely alaposan elrontotta a gyomromat, a SK anélkül, hogy a hurut ellen igazán használt T volna. Most szódeni paszlillát akarok, de ebből aztán csakis valódi Fay-félét hozzanak. ^^^ Mindenütt hallom, hogy az ilyen hurutot egy ^^^ szempillantás alatt megszűnteti, azonkívül a gyomorra s az egész szervezetre jó hatást tesznek. Fay valódi szódeni paszlillája gyógyszertárakban és drogériában kapható. Kgy doboz ára csak l korona 95 fillér. Főképviselői Magyarország és Ausztria részére: W Th. Guntzert cs. és k. udv. szállító, Wien JV/l Grosso Nougasse 17.
Dnnántnl legrégibb ókszsrüzletB]
Berény József ós Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-erőre berendezett műhelyünkben.
I)usan felszerelt ékszer, arany cs ezüstáruk raktára.
JeKyKyürUk a legnagyobb választékban rendes cs különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom Ízlésben.
Legszebb női- cs férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt és színes drága-kövU tárgyakban
Régi vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes ctkc/.őkcszletek valódi ezüstből hiva-tulos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás részletfizetésre isi
A berndorfi gyár főelárusitó helye csakis első minőségU Alpaccaezüst étkészletekről.
Brilüaiilok, KvemauloK, araor- ezllitlarirat leírna SLasHbb árban mlelnek Tan? becserélteloek-
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 2.
ROPJ
ModcLL
1910
I9i0-es modellOnk újításai:
IntentW Ikngió, mely gyor-un forral ét keféi axeeit
fogyant. Kiöl aiketrtetek, melyek klcterilhelök (l lleilllhatók. Múvisxl kivitel (modem Ulla«), Galvanltáll bront iilneiil. — Houáadva a .Ropi* bhlontigl gyorlfőtö eddigi elfinyelt, a
„Rop." I9I0.
a jelenkor leguebb, leg-tirtóiabb, legblltoeabh «I legtakarikottabb aaltell lUt-helye. IU feldűl, elal»lk. A ixeti kl nem folyhat l
irifliiiputii: 4.— korona.
■éli ktinált pélééayikat • nár I kara«« II fillér rállitléiiil llll-ii ■•4«>ln narél él
Kapható minden iiakmába vágó tlfletben
NOXIN In

„ROPS" Fémárugyár
BUDAPEST, T. Váoal-ot 74/88.
Helyi eláxualtók: Weiaar J. O., Bentheim 4« Qulh, Roaenfeld Adolf Rai. KOhler Teatvérak, Ungar Ullmann Bak.
UpvtMlOk vidéken kunUtatk.
LEGJOBB CIPŐKRÉM
Ül
■W
Egy okos íej
nem használ mást, mint
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb,^legtökéletesebb, orvosok\'
tél ajáulottjélesztó pótlék. K prilparatum 12 filléres ^csomagokban kaphaió~bái mely élelmister,- drogéria ^ és egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. liszt erjesztéséhez elegendő. Milliószor J bevált. Kalácsokhoz sOteméuyekhez ós tésztaételekhez való receptek ugyanott ingyen kaphatók.
S? IILCICIIL
Minden jobb üzletben kapható.
sinor Mimi Buűauest.
GLEICHENBERG
Stájerország
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
>411« ke
___blsoayult háaiaw, mely már aok év
legjobb bodóraaöléanek hiaonyult kíarvéaynél,
- oawaál éa meghilleaeknél. ........»—-»
rigyelmeileté*. Silány hamiaitváoyok miatt be-váaámakor óvatosak tegyiluk éa caak olyan eradoti üvagal fogadjunk el, mely a „Harfaay" védjegygy»\' éa a Riohtar oégjegytéaael ellátott dohait» van «aomagolva. ira üvegekben K-.80, K 1 40*. 12.-éa égyaxAlván minden gyi^yaaertárbaa kapható. — Firaktár: Tírík léíMf gyógyaaeréainét, Badapaai
II llekltr lyéfyszartárt u „Aruy inuliaku",
Prágában, Kliaabethatraaae ö ara.
Idény: május 15-töl szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek összes bajainál.
Világhírű gyógyforrások
y
a
GLEIGHBNBBRG.
faoement ti valódi aasfalt-lemexbefedéaek a legszolidabb kivitelben, a legmexixebh-
mentt txavatotiággal. Minden uakbavágA kátrány-
termék gyáltiea. Minden fajta t«t#- (i elaal-getelölemexakoek káuittae. \' Költlégelölrányxal /« miituki felvllégotlláiok ingyen lubatalmaiott horony-lamaa
nedves falak
ellen. A jelenkor legtSktleteeebb egyedül céltxerlU« legolcaóbb elaxigetelü eaxkSxe. — VédeiikAi ItlállógSx ellen, Sxámtalin ellimerSlevtl. Proepektue ingyen.
MESZEI. K. O. Posaonjr. Klók: Ssombaktheljr.
XXVIII ik mag-yar királyi
jótékonytzélu államsorsjáték.
Kzen pénz-sorsjáték remélhetó tiszta jövedelme közhas/.nti é» lótékony czélokra fog fordíttatni Kzen sorsiát-\'knak összesen l lOn!) nyereménye van, melynek összes értéke 3iö,000 koronára rug készpénzben
Főnyeremény 150.000 korona késepóncben.
továbbá:
1 fónyeremény — 20.000 kor. készp.
I . — 10.000 . ,
I . — 5.000 . ,
5 . — 2.000 .
Húzás visszavonhatatlanul 1910. évi junlus hó 30-án Egy sorsjegy ára 4 korona,
Sorajegyek aa usoeg elötetea bekiildéae mellett a magyar kir. lottójóvedéki igaxgal..*igtól Budapesten (Vámpalota) ponómenteaen küldetnek, ezenkívül kaphatók valamennyi posta-, adó-, vám- é> »¿hivatalnál, az óaszei vasúti állomásokon s a legtöbb dohanylózadeben cs váltó-üzletben. játéktervet ingyen éa bérmentve küld.
A magy kir. Lottójóvedéki Igazgatóság
10 nyeremény é — 1.1)00 kor. készp.
160 . , - 100 .
300 . . - so .
1500 . , _ 20 .
10000 . . - 10 .
A Zalai Közlöny
Sirkitzlntgi ét kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
Nyomatott a laptolajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 MÁJUS 5
49-IK ÉVFOLYAM 36 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
■•■Jalaalk hétfőn ii caltlrtlkla dalban.
ttöflisláal Arak: Egáia «»* 10 koron*. fátávia 6 korona, nagyadtvre 2 korona fiO flll. — Efyta (iám ára 10 Ali.
Keletás s«oik«Kt<i: Kfrtéai Jdn«f.
I
Kiadj* :
H ■arrkraKtŐNt\'jc.
Szarkaazlaai| ét kiadóhivatal Diák-tér 1
Tolofon : III. — Hlrd.lásak dljaiabla aiarlnl.
Alispáni jelentés.
Árvay Lajos alispánnak a f. hó 9-én «^megtartandó vármegyei közgyűlés elé terjesztendő jelentéséből közöljük a következőket:
„Előző jelentésemben volt szerencsém előadni, hogy a zalaegerszegi osendórségi szárny-paranosnokságot megkerestem az iránt, hogy a vadászatról szóló törvénybe s a lőfegyver és lőszerek forgalma tárgyában alkotott megyei szabályrendeletbe ütköző kihágások elkövetőinek erélyes nyomozása, följelentése, a bűnjelek elkobzása és az egyes vadászterületek őrzésével megbízott személyzet támogatására a vármegye területén működő osendórörsöket saját hatáskörében a szükséges utasítással ellássa. E tekintetben megbeszélést is folytattam a szárnyparancsnoksággal és megállapodásunkhoz képest a lefolyt időszakban megtettem a további íntézkodésokot nem osak a fóut-emlitett érdekokból, hanem a lőfegyverrel elkövetett és immár napirenden levő bűncselekmények lehető megakadályozása céljából is oly irányban, hogy e téren az illető hatóságok és közegek megfelelő ügy-buzgóságA mellett eddig el nem ért eredmény várható.
A megyei közigazgatási bizottság ülésén, felszólalás tárgyát képezvén, hogy a községi vadászterületek bérbeadásából befolyó jövödelmek nem fordíttatnak törvényszerű rendeltetési helyökre: e tekintetben a szükséges intézkedések megtétele céljából a községeket, ellenőrzés végett pedig a fő szolgabirákat, a r. t. v. polgármestereket ós a számvevőséget megfelelő útbaigazítással lássam el.
A közegészségügyet illetőleg: minthogy tudomásomra jutott, hogy egyes helyeken a ragályos betegségben elhaltak koporsóit beszögezetlenül hagyják s a hozzátartozók, rokonok stb. az elhunytat csókolgatják s ezzel ugy magukat, mint a velük érintkezőket közvetlen ragályozásnak teszik ki; egyes helyeken pedig a halotti torok és virasztá-sok olyannyira elfajulnak, hogy a tobzódás jellegével bírnak ós nemcsak a vallásos érzület, a kegyelet és a közerkölosiség. hanem a közegészségügy rovására is esnek: a várm tiszti főorvos meghallgatása után a közegészség fentartására és á ragályozás veszélyének megelőzése és elhárítása végett a fentálló törvényes rendelkezések keretében főként az elkülönítés és fertőtlenítés iránt megtettem a szükséges intézkedéseket s az első fokú közegészségügyi hatóságokat oda-utasitottam, hogy első sorban az i. t. lelkészség és tanítóság közreműködését kérjék ki az emiitett veszélyes szokások kiküszöbölésére.
A belügyminiszter ur kétségen kívül a jégszükséglet kielégítése oéljából adatokat
kívánt be arról, hogy a községek mily mértékben voltak képesek jégszükségletűket beszerezni vagy biztosítani A beszerzett adatok szerint az elmúlt télen, az enyhe időjárás miatt 284 községben egyáltalán nem voltak a jégvermek megtölthetők, 112 községben hatósági intézkedés folytán hóval lettek a jégvermek megtöltve és csupán 161 községben sikerült a jégvermeket jéggel megtölteni. Az alsólendvai, letenyei, novai, perlaki és zalaegerszegi járásokban a legnagyobb jéghiány van Zalaegerszeg r. t. város a jégszükséglet biztosítása céljából egy városi jéggyár felállítását tervezi s igy remélhető, hogy a közelebb fekvő községek is beszerezhetik innen jégszükségleteiket. Nagykanizsa város pedig jégszükséglete fedezésére nézve Franz Lajos és fia nagykanizsai céggel szerződést kötött. -- Minthogy a jéghiány országos\' jellegénél és közegészségügyi s közgazdasági fontosságánál fogva szükségkép kormányintézkedésnek van helye, a jég beszerzésének forrása, módozatai, föltételei, segélyezése stb. iránt feliratot intéztem a Belügyminiszter úrhoz.
Ami általában véve a közegészségügyi állapotot illeti: a felnőttek egészségi állapota a lefolyt időszakban nagyon kielégítő volt. Fertőző megbetegedés nagyon kovés volt.
A gyermekek közegészségi állapota nein volt annyira kedvező, mert a fertőző betegségek közül a roncsoló toroklob és vörheny — bár szórványosan — a mult időszakival szemben némi emelkedést mutat.
Van a vármegye területén: lelenc 19, dajkaságba adott gyermek 319, elmebeteg és hülye 786, siketnéma, vak ós nyomorék 861, keresetképtelen árva 2087 s a közsegélyre szorultak száma 2369.
Az állategészségügyet illetőleg a haszonállatok egészségi viszonyai kedvezők voltak ; a ragadós betegségekkel fertőzött községek száma 10-el kevesebb volt, mint a megelőző év hasonló időszakában
vármegye területén az - 1910. óvi j\'inuár hó l-étól március hó 31-éig előfordult tüzesetek száma 21,volt, amelyeknél az összes elhamvasztott érték a beterjesztett kimutatások szerint 65179 koronát képviselt. Biztosítás folytán megtérült ebből 29960 korona érték s igy a szenvedett kár 35229 koronára rug.
Hogy a legtöbb tűzeset gondatlanságból ered és hogy ennek az az egyik oka, ami a nagy tüzeknek majdnem kizárólagos oka, hogy t. i. a takarmány- ós szalmakészlet a községekben a házak közt összezsúfolva van, kétségbevonhatlan tapasztalati tényeken alapul. E tekintetben régi tüzrendészetí szabályrendeletünk azon intézkedése irányadó, amely szerint a takarmány-, a termesztinényok- és tüzelófa-kószleteknek a községben való össze-halmozása meggátolandó.
A személy- és vagyonbiztonság súlyosabb beszámítás ala eső bűncselekményekkel nem lett megzavarva: a kisebb bűnesetek tettesei pedig legnagyobb részben a csendőrség által kinyomozvK és az illetékes hatóságnak feljelentve lettek.
A müükásbiütositó pénztár.
(A kSsg-yttláa. - Ai lfasgatóság jalantfa*. -SUUaaltkal adatok.)
^agykanliaa, május 4.
A nagy kanizsai kei Illeti munkásbiztositó pénztár május nyolcadikán, vásárnap délután két éa fél órakor tartja évi rendes közgyűlését Kz u közgyűlés az első lépés a pénztár újjászervezése felé, inert most először alakul a pénztár különféle önkormányzati sz>rve az uj alapszabályok értelmében. ♦
A közgyűlés. A gyűlés tárgysorozatáu a formaságokon kivfll a következő tárgyak szerepelnek: A pénztár 1909 évi zárszámadása és mérlege. Az IU08 évi felesleg hovaforditása Határozat a tagok orvosi gyógykezelésének rendszerére, i Az orvosoknak fix fizetés melletti alkalmazásával, kijelölésével, vagy szabad orvosválasztással Az önkormányzati szervek választásánál megválasztatnak: az igazgatóságba H mnukiiadó, 8 alkalmazott, a fe\'ügyeló bizoitsága 4 munkaadó, 4 alkalmazott, a választott bíróság ülnökeiül 15-15 munkaadó és alkalmazott az országos pénztár közgyűlési kiküldötteiül 2-2 munkaadó és alkalmazott KzeukívUl minden csoportban póttag\' i is választanak.
*
Az igazgatóság jelentése A jelentés kiemeli az ügyvitel jelentékeny változását — Sok munka n rendeletek tömkelege zudult a pénztárra1 A munkát, mint a jelentés mondja, ügyszeretettel végezték, mely mégis a munkaerők szaporítását lette szükségessé. Az eredmény-számla mintegy 12000 korona kezelési hiányát azzal indokolja, hogy a járulék bevétel mintegy 14000 koronával csökkent az Állami Munkásbiztositó hivatal ama rendelkezése folytán, lingy a belegsegélyezési járulékok a hétnek csak »> napjára számithatók, annak ellenére, hogy a segélyek u hét minden napjára folyósitlatnak. A segélyezésre és gyóg*ellátásra a jövedelem 87%-át, azaz 77804 koronát fordítottak Az igazgatóság mint sa uálatos jelentőséget említi, hogy a tagok 63%-a alacsony bérosztályba van bejelentve. A pénztár és vagyon kezelést Drexler Ignác számtanácsos váratlan rovaucsolása rendben tulálla Az 1910 és 1911. évi költségvetésre az a megjegyzése az igazgatóságnak, hogy a várható hiányok fedezése csak a járulék bevételek fokozása és pedig a hét napos számítási
rendszer újbóli életbeléptetése által lesznek elérhetők •
Statisztikai adatok. Az 1909. évi december 31-éll taglétszám betegség esetére biztosítva 4712 férfi, 702 nó; balesetre biztosítva 260(5 férfi, 424 nó. Az átlagos szám az év folyamán bo-tegség esetére biztosítva 4858 férfi. 788 nó baleset esetére 2841 férfi 483 nó Az 1909. évi betegségi statisztika szerint a keresetképtelen lagok n ipi átlaga ii8 férfi, 12 nő; gyégykozelt keresetképes tagok napi átlaga 13 férfi, 1 nó, fürdőkben és üdülőhelyeken ápollak 8 férfit. Kórházban ápoltak az év folyamán ltífi férfit, 19 nőt (iyógykezoltek a családtagok közül 819 férfit, 1932 nőt. Kihalt 31 férfi é« 4 né tag.
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 5.
A kaposvári áll. s. siketuéma-intétet igatgató-tanácsa kivelkeii felhívási terjesztette Zalamegye törvényhatósága elé :
Ai 1910. évi oépstáinlálás statisztikai adatai sterint 22126 siketuéiua vau hatánkbau. etek közül tauköteleskoru körülbelül 6343
A duoántuli megyénk siketnémáiuak azáma 3828; tauköteleskoru 99i. Etek köifll Somogyra esik 879, tanköteles korú 118. Zalára 840, lauköte leskoru 243.
Ha már most lakintelbe vesszük, hogy eteu 992 tauköteleskoru siketnéma kőzQl alig 14 —16•/■ réstesDl oklatásbau, elképzelhetjük a/.t a szollem1 nyomort, melyre e szereucsétlenek kárhoztatva vannak A közoktatási konnátr} ujabb idóbeu mindent elkövet, hogy a természet e mostoha gyermek«1 minél többjének menedéket nyújthasson, de a szükséges anyagi eszkötök hiányában a legkedvezőbb esetben is 200—250 jelentkező közül alig helyezhető el 30—40.
A társadalom van tehát hivalva felkarolni szánalmas embertársai Ügyét, csak igy válhatik az eddig reánk nehezedé, sok pénzbe kerDló szerencsétlenekből egy hozzánk hasonló, ésszel és szorgalommal munkálkodó polgárság, mely saját keze munkájával keresi kunyerál és biztosítja öreg napjaira gondtalan megélhetését
Kzen nemes cél előmozdítására «zolgál\' a kaposvári áll. a. sikelnéma-inlétet, mely hal oszlállyal folytatja áldásos működését s melyben már eddig is sok szegény siketnéma gyermeket neveltünk beszélni, irní s olvasni ludé emberekké.
A vallás- és közoktatásügyi miniszter ur ez intéietnel tárcája terhére viseli az összes tanárok alkalmaztatáséi. Növeudékeink azonban luluyomólag ( a szegényebb néposztályhoz tartoznak, kik az ellátás\' költségeit fedezni uem képesek, hogy tehát lehetővé tegyük oktatásukat, atok segélyezéséről és ellátásáról kell gondoskodnunk, a megszaporodott uövendxksoreg ellátása és segélyezése költségeinek fedezésénél pedig kizárólag a jószívű emberbarátok adományaira vagyunk utalva
*
A magyar társadalomhoz fordulunk tehát, ahhoz a társadalomhoz, mely már oly számos jelét adta kiapadliatlau humanizálásának, nemes nagylelkűségének, amely ha bárhol nyomort lát, siet azt onyhiteni. Ha valahol, ugy ilt vau helyén n jótékonyság gyakorlása
„Lények emberi formában, kiknek önhibáinkon kívül minden emberi lulaidonságuk hiányzott, kik eddig örökös hallgatásra voltak kárhoztatva, áldani fogják jóltevóiket, hangos imákat fognak az irgiilmas Istenhez boésát&ui azok üdvéért, kik őket állati állapotukból kiragadva, emberükké tették "
Alulírottak azt a kérelmet intézzük melyeu tisztel Uimedhez, hogy a \'fenlnevezelt nemes célra könyöradományokat gyűjteni szíveskedjék. Bármily csekély adományt is köszönettel fogadunk s tniuden
! tanév végén az intézet „£rtesitő<l-jében nyugtázunk, mely értesítő mindazoknak hivatalból megküldetik, kik két korouáuál nagyobb összeget adományoztak az intéiet céljaira.
A könyöradományokat a gyűjtő-ivekkel együtt kérjük a .Kaposvári áll. s. siketnéma-intézel igazgatótanácsa" címére, Kaposvárra (Somogymegye) küldeni.
Tárgy: A kaposvári áll s. siketnéma intézet konyát\'adomány gyűjtése. Arvay Lajos alispán valamennyi főszolgabírónak, polgármester, rendőrkapitánynak, községi és körjegyzőknek azzal küldi meg e felhívást, hogy a gyűjtést megkíséreljék és az esetleg befolyó összegeket közvetlen az íutézethez küldjék be.
HÍREK.
Harc a többségért.
— Epizódok a gőzfürdő ügyben. —
A Zalai Közlöny legutóbbi száma jól beavatott forrásból részletesen beszámolt a gőzfürdői közgyűlést megelőző kulissza kii/delemről, mely valósággal harc volt a többségért Ezt a kiélesített küzdelmet érdekesen világitia meg az alábbi kis eset, melyet egyik olvasónk közöli velünk :
Öt darab közgyűlésre letett gőzfürdő részvény luríjdonosa közgyűlési meghaiiilmazást adott a mozgalmat indított részvényt« csoport egyik tagjának | Megtudták ezt a vállalat Vezetői, vugy Ián az ezekhez közelállók, felkeresték a részvényest és a megbízást visszavonatták vele. A csoport emiitett Ingja \' újból felkereste a részvényest és sikerüli néki uj megbízást szereznie. S rtiínl az elcsépelt szónoki frázis mondja, felvirradt a dicső nap hajnala ami alatt ez esetben a gőzfürdői közgyűlés napja értendő.
A csoport egyik vezető taiija büszkén k.\'ri a meg-hata\'maziisok alapján a szükségei szavazó lapokat. Természetesen a kű\'deltnéx 6 részvény után járót is. Ehelyett azonban felmulatiák néki a részvényéének a közgyűlés napján tett és igásban adott nyilatkozatát, mellben kijelenti, hogy lét l»ssz.-s korábban adott nyilatkozatát semmisnek jelenti ki, azokat visszavonja és egyben végérvényeson kijelenti, hogy a közgyűlésre senkinek sem ad meghatalmazást.
Képzelhető, uz illető részvényes nem fogadta valami nagy örömmel o nyilatkozatot, hisz harc volt u többségért, amit az igazgatóság meg is szerzett.
— Mik a városok kívánságai? A rendezett tauucau városok pulgánuasloreluek egyesülete körlevélben kereste meg a városok pulgármestereit. Az egyesület a kot leveliién megjelöli a városok több kívánalmait es arra kérik a polgármestereket, hogy ezen kívánság-,kai hozzák a képviselőjelöltek tudomására s odalot okedjeuek, hogy pártállásra való tekintet nélkül, csak oly jelölteket ruházzon tol a polgárság bizalmával, akik kötelezik uiagukat, hogy a képviselőházban a rendezett tanácsú városok ezeu kívánalmainak hathatós szószólói lesznek A polgármesterek egyosűluteuek ntiraia a rendezett tanácsú városok kivnuságail a következőkben juttalja Jíi fej ölésre: 1. Kívánjuk u városi törvéuy mielőbb megalkotását, amelyben az öukormauyzali jog kiterjesztése biztosi taudo. I. Kívánjak, hogy a városok az adóügyi, tuudórügyi, katonaiigi, közegészségügyi, gyámügyi és kozsegbuóí teendők ellátásáéit igazságosan Jtár-pótoltassanak. 3. Kívánják, a fejlettebb városok ! .málló választókerületekké nyilváníttassanak. 4. Kivált-|ák a városok hitelviszonyainak a rendezését, b. Kívánják, hugy a városuk tisztviselők az állami és a megyei tisztviselőkkel egyenlő javadalmazásban éa ez utóbbiakat is megillető kedvezményben részesíltes-seuek ; valamint kívánjak a uyugdi|ügy országos reu-j dezesét s a uyugdíjviszuiiusságuak a r. I. városok alkalmazottaira is leendő kiter|uszlésél. ti. Kívánják a köz-
tisztviselői szolgálati pragmatika mielőbbi megalkotását. 7. Kiváltják a községi pótadó alól való mentesség eltörlését. 8. Kívánják u szegéuyűgy országos rendezését, valamiül kívánják, hogy az elhagyóit gyermekek költségeit 15 évet korukigaz országos beteg-ápolási alap fedezze. 9. Kívánják végűi a belügyminisztérium városi ügyosztályának reorganizációját olyanformán, hogy abba a városi közigazgatás terén kiváló egyéneknek a bejuthalás biztosíttassák. Az itt fölsorolt kívánságok megvalósítása uj életei teremtenének a rendezett tanácsú városokban.
— Kópklúllitáa. Hass Ferenc festőművész holnap Nagykanizsára érkezik, hogy rendezze a Szarvas szálló termében tartandó kiállítást, mely 0-án este li órakor uyílik meg és nyitva marad a közönségnek 7-én ée 8-án Belépőjegy mind a 3 napra egy koroua.
— Az Irodalmi kör gyűlése. Az Irodalmi és Művészeti Kör kedden estve igazgatótanácsi Ölést tartott Horváth György fógimo igazgató elnöklete alatt. Elhatároztatott, hogy a keszthelyi Qoldmark ünnepén a kör küldöttségileg réstl vesz, bár meghívót ez ideig az űnneprendezó bizottságtól nem kapott A mester emléktáblájához babérkostoruval járul a Kör. Jeleotés tétetett az I M. K. etidei felolvasásairól, melyeknek látogatottsága örvendetea emelkedést mulat A kör közgyűlése junius hónapban lest.
— Tízéves találka. A nagykanizsai felső kereskedelmi iskola 1900. évében érettségit tett növendékei f hó 16-én, pllnközsd vasárnapján 10 éves találkozót tartanak a következő programmal: I. D e. \'/,!> órakor a felső kereskedelmi iskola nagyterűiében találkozás és díszülés. 2. Tíz órakor hálaadó istentisztelet az izr. templomban, utáuna kivonulás a (emelőbe. hol llrauu Arnold elhunyt kartárs sirjára koszorút helyeznek. 3 Együttes fényképezés s Mathca-céguél. 4. Ksle >/,9 órakor bankett az .Aranyszarvas szállóban.
— Slöjd. A kévimunkára nevelő orsz. egyesület -igazgnlóis Ihilenberg IMI megkeresésére Vécsey Zsigmond polgármester f. hó 7-éu „d. u. :i órára értekezletre hívta össze a helybeli uép és polgári iskolák igazgatóit A gyűlés cél|a. hogy megállapítsák egy esetleg létesítendő slöjd-kurzus ide|ét. Kezdetheti a tanítók uem idegenkedtek attól, hogy a kurzus junius hónapban larlassék meg, feltéve, ha az előadásokat május végén befejeznék. Most azonban váratlanul 3 heti járvány stűueUi vau a népiskoláknak. Nagyon meggoudolaiidó tehát, hogy a tanévül bármennyivel la megrövidítsék a slöjd ked-° véért. Az inog lormészetes, hogy a lulius-augusztiisi uag szünetet nem szívesen áldozza fel a tanitóvilág kurzusí célokra
BOUNDER
nrersolajinolorok nrersoliijlokomolillot
csak
Szabó Emil és Társa
Budapest V.. Ferenoz József tér 6 sz.
üre.ham-palota. I.inchlddal nőmben kaphatok.
Sürgönyeim: ?SZABÓÉKJ
BUDAPEST
TELEFON 76-48
Szivógázmotorok benzinmotorok. cséplőgépek, malomborendezéaek
Árjegyzék ingyen és bérmentve.
I A ri r\\ PkakaoJ \'
► HAlvU r és"u^rbó1 á"
v «\'• k\'jcrilegesség. . ..
XJ&* v:..
MAJU8 5.
— Építkezés. Át ópitö bitohság f. I16 2-én Ölést tartott Knorter György elnöklete alatt. A bitolt uÁg 10 lakóbát épiléséliet és több átalakításhoz adott engedélyt.
— Egy tanító ünneplése. A sQmegi róin. kulit. esp. kerület tanitóköre f. bó 7-én Gógánfán tartja évi rendes közgyűlését. Ennek keretében Molnár Mihály nyugalomba vonult tanítót a gógánlai képviselőtestület és iskolaszék közreműködésével ünnepelni iogják. A distgyülés Stent mise előzi meg és társasebéd rekestli be.
— A város egészségügye. A vörös, mely járványszerüleg fellépett és nagy arányokat öltött, még mindig nincs stünófélben. Az orvosok naponkint ujabb meg ujabb megbetegedésekről testnek jelentési. Bár a gyermekek legnagyobb része stereu-
. esésen ki lábol a betegségből, azért a balállal vég-tődők sem ritkák. A mult napok egyikén nem kevesebb mint & klikoporsó került a föld alá
— Népgyűlés A gőzfürdői vendéglőben ma fi-én d. u. fel 3 órakor népgyűlést tart a sociál-demokratapárt.
— Jegyzők dlák-internátuaa Győrből jelentik: A duuántuli községi- ós köriegytők teguap Győrben, a vármegye stékliátában gyűlésre ültek össte, hogy at általuk Győrben létesítendő diák-internátus dolgában határozzanak A gyűlésen Csizmadia Lástló elnöklésével\' Győr, Komárom. Moson, Sopron, 8omogy, Vas, Veszprém és Zalatuegyék jegyzői nagy számban vettek részt. Örömmel vették tudomásul, hogy a belügyminiszter at internátus alapstabályait jóváhagyta. A kötgyülés a jelentéseket egyhaugulag tudomásul vette s kimondotta, hogy at internátust inár az l!<10/ll-ikí tanévre megnyílta.
— Pünkösdi vásár. A legközelebbi nagykanizsai országos vásár f. hó 9-én hétfőn lest.
— Inzultáló választók. Ma délután fél kéltékor egy csapat polgár jött Hebestény ügyvédtől a városban. Hali Dohányos Györgynél egy Zichy zástló volt. Mikor a Kreinerféle üzlethez közeledtek egy otl álldogáló csoportból légiátdoblak volna közéjük mely egyik polgárt eltalálta. Azután fütyölés, abeugo lás történt, (űrre a két tábor között rögtönzött verekedés tört ki. Esernyők, zászlónyél váltak fegyverré, sőt liali Dohányost meg is szúrták. A Kíscher és Biider üzletből is kirohantak és kiakarlák csavarni a zászlót a polgárok kezéből. Csak mikor a szintéren 4 rendőr jelent meg, stakadl vége at összetűzésnek
— Rakoncátlan eutaano lf|. Wlmmer Ferenc magyarutcai suhanc azt mond|a, hogy neki nem parancsol se a törvény, se a kapitányság. Kiért mindenkit bántalmaz, aki útjába kerül Qáspár Audor Józsefné panaszolja, hogy gyalázó kifejezésekkel illette, tőrrel fenyegette és fiát egyszer vasvillával megszúrta. Lasky János 13 éves fiát pedig össze rugdalta és arcát ülésekkel megsértette, miről orvosi látlelet tanúskodik A hetvenkedő sihedert átfogják adui a járásbíróságnak
-•- 24 éves szőke, csinos, foss alkatú árvaleány, 100,000 korona készpénzhozománynyal, jelenleg egy öreg néqjénél lakik, férjhez óhajt menni. Csak oly urak jelentkezzenek (esetleg vagyontalanok is), a kiknél gyors nősülés akadályokba nem ütközik. Schlesingor, Berlin 18.
Az aranyér gyógyítására az orvosok százféle módot ismernek, de mindannyian egyetértenek abban, hogy a bántalmak ésaz ezt okozó szokványos székrekedés megszüntetésére egy 4 5 hétig tarló Fereno Józief-keserüvizivás a legmegbízhatóbb eljárás. — A kura nagyon egyszerű és kellemes: A boteg rendes életmódja folytatása mellett reggelonkint éhgyomorra \'/,, esetleg 1 pohár valódi „Ferenc József"-vizet isi.ik. A baj a legtöbb esetben hamar fog megszűnni, a nyomott közérzés azonban biztosan már néhány nap múlva kellemessé fog átváltozni.
ZALAI KÖZLÖNY
A divat.
A mikor a divatról akarunk szólani, legelsőben is arra k«ll gondolnunk, hogy vájjon mit tartanak, divatosnak Párisban. A „Ohautecler" lázból alighanem Ohantecler csömör lett és at a kereskedő, a ki sietve telerakta a boltját föntnevetelt kalapokkal, kalaptűk-kol, sziliekkel s egyéb dolgokkal, szégyenkezve eldugja, mert a naphoz írott ódát már „kukorékolták* a legkisebb rikkancsok is. Mivel pedig ezt valamivel pótolni kell, .azon kellett lenni, hogy minél szebb újításokkal lássák el a világot. Osak néztük meg sz elsőrangú divatkoreskedéseinket, szinte bele káprázik a szeműnk a sok szépbe, a mit Párisból hoztak el tavaszra, nyárra. At uj ruhaformákal nem igen lehet valami határozott stílusba soipzni, sót éppen a siilust illetőleg sok bennök at újítás, bárha meglepőt egyáltalán nem mutatunk.
A nyári divat egészen szabadon hagyja a nyakat s igy több lesz a stép uyak, mert. mi sem öli jobban, mint a sok kemény gallér, melynek emléke egy örökös barna esik. A uyak körül lestnek csinos kis fodrok, bodrok, himtell vagy csipkés batisztgallérok. A ruhákat kezdik kissé cifrázni és a szövetek már nem igen hullnak lágy redőkben alá. At ujjak lehetőleg szűkek, többnyire egybeszabottak a vállal, vagy legalább is a vállhoz szabott pánt ledí a varrást. a derék is. a szoknya is ráncolt, szeszélyesen redőtölt és egymástól különálló, mind a keltő. Van átért még egybedolgozott ruha is. de et már a ritkább.
Mosl már nem annyira a formára vetik a súlyt, mint inkább az anyagra és a legegyszerűbb formákkal is igeu stép hatást lehet elérni, kizárólag csak a szövettel. Képzeljük el a törőkminlás Ülyem, dus mintáin líberti és fulár. aprókockás tafota vagy tarka-uyotnásu bástlselyem hatását, melynek tarkaságát elnyomja a simán ráfektetett gát-szövet, a—aifonhoz és markizeithez hasonló voál Minőn, mely nagyon kedvelt lesz; eztel fedik at arany-ezűst vagy tarka sulyemhiinzést.
Egyformán kedvelt a lágyan simuló selyem krepp egymagában vagy voál Nínonnal együtt dolgozva ; az elképzelhetően legalkalmasabb anyag ez a térd magasságban vagy alól összekötött szoknyákhoz, a milyen modelleket bőven láttunk, de pompásan megfelel a sokféleképpen redőtötl tunikának s a ruhát kiegészítő kabátnak, mely ha nem is oroszos a formája, a derék vonalán mégis öv fogja körül.
Nagyon kedvolt a hosszú köpeny fekete vagy színes libertiselyemból, de varrják még tafotából is, áll) ilyen köpennyel csakis elegáns ruhái szabad kiegészítenünk, nem pedig kabátot és blúzt. Kedvelt at indiai sál művészies redótésbeu : vannak a kik ezt a drága anyagot szívtelen módon elszabdalják és a mintája szerint applikálják. Nagy az előszeretet a törók minta iránt és még kretoiibau is kedvelik.
A kalapokról nem mondhatjuk, hogy kisebbek lettek, sőt a nagy formál is ínég nagyobbítják a sok világgal, mely közül legkedveltebb a rózsa, hortenzia, geránium, aztán a szalagdist és a toll járja, de
mindenből sok.
l
faoament- li valódi asmfhlt-lemtibafedéaak • Icgtioli-
dalib kivitelben, ft legmetsiehb-
menü fiavatotaAggal. Minden ualbarlgó kátriay-
termók gylrlita. Minden faji a tatö- é< elaml-getolölamaxaknak ktt.iirtw, KóluegelGirinyial \'l mtittaki
fcivIUgnaitáaok ingyen. Szabadalmazott horony-latna*
nedves falak
elten. A jelenkor Iegl0k«lelo<et>t> egyedül cilxerUil lafolcaObb elxlgetelü oaiköie. — Véde»kS< UlttlógSi elten. Síimlalia etlsmerólevél. I\'ruapcktut ingyen. KEITZEL K. O. Poaaony. Fiók: Sioinbathaly.
Fürdő BmilHilflltMB Stájerország
Idény: május 15-től szeptember 30-ig

felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek összes bajainál
Világhírű gyógyforrások
és mmtlni a firiMatísáeál
GLEIGHENBERG.
Jól jegyezd inog: osak
eiiííirHíu-paniri, vaey hüvelyt hozz ós 110 engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
>
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8
HANGSZEREKET
ÉS
huzóharmonikákat
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozoskedok arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszórókét szállítok, ennélfogva megengodem a kicserélést lia az 3 napon bolQl az étvétol után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
Iskolahegcdük : 6, 8, 10, 12. 14 kor -ért — Zenckarhcgedük: 18, 2», 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és mester-hcgcdük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, é.s */t nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonók: 1, 160, 8, 26\', 3, 4 kor-ért. Hegedtlvonók fornambukfiiból nagvon könn>fl 6. 8. 10 kor-ért. — Hegedütokok: 6. 7 6\') kor. és feljebb. — Hegcdülnbak : 4, 10, 12 K ós feljebb. Álltartók : 1. 1 40 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsu és alkatrészei 10°/0 kai drágábbak Ccllo. Iskolacello: 20, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcetlo: 4o 5l>, 60
és 7o kor. — Ccllovonók: közönséges 1\'60-tól 3 kor.-ig — Cellovonó fernambuklából 5 kor. tói 12 kor.-ig — Nagybőgők : »/,-es 72 kor. \'/« es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 6. 6, 8 és 9 korona
Ozitorák.
Primcítora, jávorfa. gépe et nélkül: 13, 14 kor. — Palizander tetővel 20 kor-tói 30 kor-íg. — l\'rimcitora palizaudertető és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé>z 64, 70, 80 kor-Koncertcítora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák köaönséges kivitelben, egése-kótáe 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., uttnis palisándfaból 14 korona.
Sésfavihangnarek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva Trombita: 32 kor Basstrombita: 42 kor. Piston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonium: 64, 58, 60 kor. Ba-s: 40 kor-tói 70 kor.-ig Trombitakflrt 6 >, 64, 70 kor. — Bombárdonok P: 60, 68, 72 kor. Rombárdonok 0 vagy B, 110, 120, 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel" 16 kor., 8 billentyüvol .\'4 kor , 10 billentyűvel 30, Hö, o kor. 12 billentyűvel »8, \'.0 kor. 13 billentyűvel 5o, 66, 60 kor. —
Píccolóflóták: 6 20, 5.60, 6 40 korona
Klarinettok.
Fekete granutillábél, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korom stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 56 kor — Nagy dob rézabroncs és 10 c<avar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-lói
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonikák.
Ilu\'.óliarinonika, 10 billentyűt el, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú kitűnő hanggal drbja 9. 10, 11 korona Ugyanazok liáro nszoros hanggal 15, 16, 17 korom Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal l)ut és Moll-bassus, dupla ha iggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyüvol: 48. 62, 60 korona
^ Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangazerkereskedóse
NAGY KANIZSÁN Deák-tór 1 szám.
Nyomatott a laptulajdonoa Ifj. vVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
rendkívüli kiadás.
■ \\
nagykanizsa, 1910 május 7.
49-ik évfolyam 37. szám
szombat.
ZALAI KÖZLÖNY
Magjalaalk hétfőn ét cifitirtikia dalban.

tloni.t*.l árak: Kgéu é»rc 10 korona, rtlívre 6 korona, Kprlrm .IÓK«»*f.
negyedévre 2 korona 60 flll. — Egye* Htm ára 10 Rll.
Kiadja : a aarrkeaatf séff.
Szarkiiztoség éi kiadóhivatal Diák-tér 1
Talafon: 112. — Hlr,
rlnl.
Zichy lobogója, körúton.
/
A rajki béresek t&madá.sa.

Áldozó csütörtökön indult elóször a kerületbe Ziohy Aladár gróf lobogója, hogy a választópolgárok szeretetéről meggyőzódhes-sék és az eddig a pártról terjesztett hamis hirt, mintha a kiskanizsaiak Bosnyák pártiak volnának, megcáfolják. K óéiból a kiskani-Z8ai választópolgárok 102 koosin, melyek útközben 113-ra szaporodtak, csütörtökön reggel felvonult. Minden kocsiban 5—6 szavazó polgár ült. A lobogós zászlódisz impozáns látványt nyújtott amerre mentek. A hosszú kocsisor lelkesült hangulatban vonult egyik faluból a másikba, mindenhol példás rondben hajtottak keresztül. Sem ók nem nem adtak okot ellenséges magatartásra, sem a faluk részéról nem történt olyan, ami Zichy embereinek lelkesedését ne növelte volna. Mindenhol barátságos tüntetéssel, él-jenzéssel fogadták a hosszú koosisor, felvonulását. Látszott, hogy párthívek között járnak, látszott, hogy szeretettel várták óket.
így mentek végig Pölöskefón Németségen, Szentbalázson, Gelsén, Kilimán és Alsórajkon * Amint Felsórajk felé közeledtek, ahol az ut kanyargója a kocsik egy részét eltakarta, egyszerre ellenséges támadás hökkentette meg az elsó iat kocsit. Az útszéli! fákról dobálódások tették figyelmessé a barátságtalan fogadtatásra Majd hirtelen botokkal, vasvillákkal, fejszékkel felfegyverkezett emberek támadása fogadta az eddig diadalmasan haladó Zichy zászlókat. Amint
késóbb kitudódott egyik felsórajki földbirtokosnak, Bakó Gyulának, béresei voltak.
(Eléje álltak a kocsisnak és visszatérítésre akarták óket kényszeríteni.) Az uradalmi kerítés mögött 8 béres állt, köztük volt Bakó Béla, a földbirtokos 20 éves fia Mikor az elsó koosi kiért a kanyarulatból a kerítés mögü laboug Ziohy orditozással kőzáport zúdítottak oda és az etsó zászlótartó Uorváth György kezét ugy eltalálták, hogy a vezérzászlót kezéből kiejtette, a lovakra esett és hirtelen megállították a kocsit. Erre a többi is megállt. Uorváth leugrott a koosiról, hogy támadójának menjen. Mivel azonban uj kő-zápor fogadta óket, a nyélre csavart zászlóval verték vissza a támadók.
Osak most vették észre a támadó béresek, hogy 600 Zichy-párti polgárral álltak szemben. A verekedés erre megindult, Bakó Béla kihozta fegyverét és a nép közé lőtt és két kiskanizsai polgárt talált a serét. Egyiket a fején, a másikat a* fülén érte. A lövésre nekivadult tömeg fenyegető magatartása megfélemlítette a támadó béreseket. A léckerítést egy pillanat alatt szétszedték. Bakó földbirtokos megjelent a verekedés színhelyén, a osősz egy kiskaní-zsai polgár hátába vágta kisfejszéjét, mire a Bakó közelében verték össze a osószt. Bakót figyelmeztették, hogy menjen be, de a foldühödt tömeg, mivel a földbirtokos fenyegetódzött, ót is tettleg bántalmazta, sót fiát is összeverték.
A higgadtabbak minden osendesitó beszéde hasztalan volt, mindaddig mig az orvtámadást kellőkép meg nem torolták, addig e tömeget visszatartani lehetetlen volt.
Ez emlékezetes incidens után a kocsik újra megindultak, hogy Paosára, kitűzött oéljukra érjenek. Ott a legbarátságosabb fogadtatás várta óket.
Pacsán a osendórórmester 6 embert kihallgatott oz ügyben, kik egybehangzóan nyilatkoztak az óket ért brutális megtámadásról. E szomorít eset élénk bizonyítéka a nép felizgatott kedélyének. A felelősséget azok viseljék, akik a higgadt pártéletre éretlenek, akik a politikai tárgyilagosság és a szavazópolgárok felvilágosítása helyett a népszen-vendélyek veszélyes tüzével játszanak. Távol áll tólünk, hogy mi Bakó Gyula földbirtokost vagy fiát tonnők felelőssé a béreseik orvtámadása miatt, de mindenesetre az értelmiség amelyro a nép egyszerű fia néha vakon hall-gatt, tartozik visszatartani a tettlegességektől azokat, akik nem a világos ész. hanem a felzaklatott szenvedély hatása alatt állanak. Pacsáról Gelsén és Gelseszigeten keresztül minden incidens nélkül tértek Nagykanizsára. Itt a Király-utcán uj inzultusnak voltak kitéve és az utolsó koosin üló egyik szavazó polgárt a ¡coosira felkapaszkodó támadó hátba szúrta, kit most Goda dr. városi orvos
gyógyít-
Nyomatott a laptulajdonos ll\'j. vVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HANGSZEREKET
É S
huzóharmonikAkat
Szétküldés utánvéttel. — Kezi^keilek arról, hngy csakis jó és az értéknek megfelelő hangtereket szállitnk, onnélfogva megeugedem a kicserélést ha az 3 napon belnl az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza Az árak «tarahonként értendók.
Klarinettok.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj. WAJDITö JÓZSEF
hangszerkereskedése
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám.
Kézfnvihangizerek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva Trombita: 33 kor Rasstrombita: 12 kor. I\'iston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphoníum: 54, 5H. 8o kor. B»-s: 40 kor.-tói ín kor.-ig Trombitakor! 60, fi4, 70 kor. — Hombárdonok P: H0, «8, 72 kor Hombárdoiiok (1 Vag) B, 110, 120, 132 kor - Helikon: 108. 110, 132. 144 korona.
Fuvolák.
Fokele granatilfából ujezlUt billentyűkkel: 6 bíl\'entyüvel Ifi kor., 8 billoutyUvol 24 kor., 10 billentyűvel 30, 30, Ml kor. 12 billentyűvel 18, 0 kor. 13 billontytlvel 50, 60, 60 kor. — l\'íccolófléták : 5 20, 5 «0, 6 40 korona
Fekete granatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabronescsal 10 csavar fi fi kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Közsiigi dob 14 -kor.-tól
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóh&rmonikák.
llu\'.óharmonik«,MO billentyű el, dupla hanggal, kéljáratu fuvóuil, réz sarkokkal, nagyon szép alkuin, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona Ugyanazok háro nszoron hanggal 15, 16, 17 korom Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal l)ur és Moll-hasstis, dupla hanggal: Ifi, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52. KI) korona
Hegedűk.
Iskolahcgedük: 6, 8, 10, 12. 14 kor. ért — Zcnekarhegedük: 18, 22. 24, ,\'H, 40, «0 kor.-ért — Hangverseny és mcster-hegedük: 70, 80 egész 800 kor.-ig. — Hegedűk: «/» \'A nagyaégbsn 4. <1, 8. 10 kor.-, rt — Hegedüvonók: 1, 150, 2, V6<>, 3, 4 kor-ért. H-godűvonék fernainhukfából nagyon ktlnmű ti. 8 lo kor-ért — Hcgedütokok: 6. 7 fi i kor. és feljebb. — Hegedülábak 4. 10, 12 k és feljebb — Alltartók : 1. I 40 K és fi\'ljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Hrácsa és alkatrészei 10% kai drágábbak Cello. Iskolacello: 2«>, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenckarccllo: 4n 5i\\ tio és 7«1 kor Ccllovonók: közönséges 1\'60-tól 3 kor.-ig — Oellovonó fernainbuk\'ából 5 kor tói 12 kor.-ig - Nagybőgők: •/,-es 72 kor 4/,-es 7B, 80, 90 éa IftO kor — Nagybőgóvonó: 4, 6. 6, 8 és 9 korona.
Oxitorák.
Primoitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizamler tetővel 20 kor-tói 30 kor.-ig. — l\'rhneitora palizaudertető és gép«zettel: 27, 30, 34, 36 kor. — l\'rimeitora egé~z 64. 70, 80 kor-
Koncertcitora a leid felsorolt minósi\'gben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egéaz-kótás 9 kor, jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor, ut«uz. palisándfaból 14 korona.
NAÖVKANIZSA, igio MÁJUS 9.
49-IK ÉVFOLYAM. 38 SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
■•iJilinik hétfőn ii eiltirtikla délbin. Keletül asaikeatlA: Kiadja : Szarkaaztaaig ii kiadóhivatal Deák-tar 1
tlAAiatáal árak: Kg<>i ívre 10 korona, féláoie 6 korona. nagyedt»[a 3 korona SO Ali. — Egraa (lám ára 10 flll. a --- KerMaa Jáia«r. a aarrkaailáa^g. Tataion: III. — Htrdaláaak dljaiabáa aiarlnt.
A „Zalai Közlöny"
politikai lap.
A .Zalai Közlöny" a mai számmal politikai lappá lett Nem mi tettük azzá, a helyzet, a viszonyok logikus kényszere.
Köteles tartozásunk, hogy politikai hit vallást tegyünk.
A változás nem ejt bennünket nagyhatalmi tóvelyedésbe. Nagyon jól tudjuk, hogy a vidéki sajtónak nem az a feladata, hogy országos politikát űzzön. De még az sem. hogy a pártpolitikában magának vezetó szerepet vindikáljon. Ilyen komikus hatásokat kiváltó allure-öket nem is pengetünk soha. Megelégszünk azzal, ha a pártokon k i v 01 állva hű tolmáosolói leszünk azoknak a politikai eseményeknek, melyek városunk és vármegyénk közönségét érdeklik és objeotiv commentatorai azoknak a hangulatoknak, nézeteknek, melyekot ezek az események a közönségből kiváltanak. Mi nem <. akarunk a közvélemény megosinálói lenni, vagy ilyennek látszani. Osak bű kifejezői.
Küzdeni fogunk szerény tehetségünkkel az események mindenféle meghamisítása ellen és arra törekszünk, hogy az egyoldalú és tendentiósus híresztelésekot a valóság lobogó fáklyájával bevilágítsuk.
Nem harcolunk egyének, csak irányok ellen, nem érdekekórt csak a köz-ért. Fegy-verűuk nem a terror, a lekicsinylés és a bemooskolás, de kisér bennünket a maga sabb erkölcsi felelősség az a tudata, mely a törvényes felelősség kereteinek mngasan felette áll.
Ezen az uton egyenesen és bátran haladunk. Erről minket nem térit el semmi.
Nem hajhásszuk a népszerűséget, de erősen bízunk, hogy a becsületesek, a jók és igazak elismerését kiérdemeljük.
Franz részvénytársaság?
Nagykantxsa. májua_9-
Az uj részvénytársaságok alakulási terveiről sokszor irt már a Zalai Közlöuy. Sajnos, e tervek legtöbbje terv maradt. Most azonban egy olyan nagykanizsai részvénytársaság alakulásáról értesülünk egy jól szerkesztett (óvárosi szaklapból, mely annál Is inkább feltűnő, mert itthon erről igen kevesen, vagy helyesebben, tudtunkkal seuki som tud. A hirben néhány tárgyi tévedést mi magunk is fedezniük fel Igy tudomásunk szeriut a Kranz cég eddig nem akart részvénytársasággá alakulni. Arról sincs tudomásunk, \'hogy a cégnek góztéglagyára vau. Nem tudjuk, honnan kapta ezen iuformációl a fővárosi lap, mely egy kissé meglepetésszerűen hat. Ép ezért a felelősségei az M. K. L.-re hárítva, mint érdekességet stőszerinl közöljük az emiitett hírt
Franz Lajos ¿a fiai nagykauizsai gabonakereskedő- és vállalkozó-«ég mull ¿v decemberében — amint annak idején megirtuk, — a nagy kauizsacsurgói vasút kiépítése végeit részvénytársasággá akart áUlakuluí. (?) Ettől a szándékától és a vasútvonal kiépítésétől elállt, mert az érdekeltségtől n«m ludolt kellő hozzájárulást kapni. Amint most értcsűlüuk, a cég gőzmalmát és gőztéglagyárát (?) fogja 3 millió K alaptőkével részvénytársasággá átalakítani. A fináuszirozást egy dunántuli pénzintézet fogja végezni.
Bosnyák Géza pimébszé.
Tegnap a vasárnapi szép idő kiválóan kedvezett a Justli-párliaknak. A rossz idó|árás miatt uapok óla szobába szorult népeaség egész nap az utcáu hulámzott. Igy előre látható volt, hogy Bosnyák Géza piogrammbeszédeuek uagy publikuma lest. Ks ha a külszín szerint Ítélnénk, akkor a Juszt-pártiak meg lehetnének elégedve a tegnapi nappal. De bizonyára ók maguk is látják, hogy 1 színpadi léuyes felvonulás nem jelent sikert, mert a nagy kOzöuség potyajegyes voll, mely nem- fog fizetni szavazatával, a beszámoló vége pedig éppeu tragikumba fuladt. Es ha már hasoulatunkat a sziupad köréből vesszük, hát elmondhatják a tegnapi tapasztalat után: aki szelet vet, vihart arat.
A kiskanizsaiak már a hídon vkarlák várui a Bosnyák-pátliakal, de a rendőrség tapintatos és erélyes intétkedésére, meg egy gyalog század katonaság, 45 csendőr és az oda koncentrált rendőrség intézkedésére e szándékuktól elálltak. Sót azt hitték a jó kiskanizsaiak, hogy a Hajináskérre levő tüzérek, kik otl kinn pihenőt tartottak, 10 ágyujukkal egyenesen e nap kedvéért lellek oda vezényelve. Az igaz, hogy a tüzérek előzékeny századossa önként fel^jánlta Deák főkapitánynak, hogy HO^Wiberével szívesen áll rendelkezésére a rend fentartásy érdekében. Ilyen intézkedésükkel a kiskanizsai választók, Zichy Aladár gr. párthívei a Klóríán-tér baloldalán foglaltak helyet katonai kordonnal köiülvéve. Innen fizették vissza azt kölcsönt, melyet húsvét másnapján a sociáldemokratákkal szövetkezett Just-pártiak nekik adtak és a mely visszafizetés kudarcba fullasztotta Bosnyák Géza politikai szereplését Nagykauizsáu.
Tudósításunk a következőkép számol ba a tegnapi napról: A nagy plakátok és a vezetők lázas intézkedése nagy érdeklődést kelteltek Bosnyák Géza Justh-párli képviselőjelölt fogadtatására. Nem mintha kiváló államférfi vagy szónok hirében állaua, hanem kíváncsi volt az egész város, hogy mi lesz, milyeu lesz a magatartás Zichy Aladár gróf párthlveinek, kiről tudva van. hogy Kiskanizsán majdnem tel|esen dominálja a választók bizalmát.
Délután kél órakor érkezett Kosnyák Géza. Kíséretében volt Karkaskázy Zsigmond, Ráth Kudre volt képviselők, Vizleudvay Sándor. Szuutinihályi Dezső, Thassy József, Grunuer Károly, Táncos Lajos, Klek Géza, Klek Krnő földbirtokosok. Tehát elég fényes segédleltei jelent meg. A vasúton kiskanizsai
lö—20 választó nevében Plauder Boldizsár, utána dr. Hajdú Gyula üdvözölto a misefái uraságot, ki ineghatottau válaszolt. Azután indulás volt. KIűl fehér lobogó 1848 felirattal, azután egy magyar nemzeti címer, huszouegy szál banderlata kocogott be utáuuuk 4 lovashintóban Bosnyák Gáza Olt. Utána vdröa zászlókkal, mintegy 600 aociál-demokrata piros virágokkal ; dokumentumai a Justh-páitiak hazafias paktumának. Maidnom 60 kooal, melyek között 89 paraaitszekér volt Szóval a bevonulás érdekes látványt nyújtott és konstatáljuk, hogy az éljenzés kifogyhatatlan volt. Természetes is, hisz az utca lorka le volt foglalva, mely a múltkor a turbulens elemel szolgáltatta.
Három óra felé járt az idő, mikor Bosnyák Géza a Szajvas erkélyéről először letekintett. Ha csak szónoki, vagy felolvasói sikert akart völoa aratni, meg lehetett volna elégedve, mert az Ertsébet-lért n 4—5000 ember laale szavait. De Boanyák nem erre pályázott. „Mii ér, az éljen, mit er virág nekem, szavazót kíván szavazókért ver szivem" mondhatta magában. Már pedig az kevés volt ott lenn. A legvérmesebb Justh-párli számítással se tehető ezeknek száma 4i)0-oál többre; ennek ii uagyobb eou-tingensét a vidéki kiséret szolgáltatta; de estei együtt is volt az egész párt. De azért a programm-bes.éd ugy szólt, mint ha csupa választók hallgaUák volna. Beszélt Bosnyák Gáza mindarról, amit a .Magyarországban" százszor elolvastunk.
Ugyanoly téina karol, hígabb lére eresztve szólt Karkasbázy Zsigmond meg Ráth Kudre is Mig végül a socialdemokratáknak unszólására Tripammer Gyula, aki a gyűlént meg is nyitotta, azzal a kijelentével zárta be a gyűlést, hogy ők igenis az általános tilkos választói jognak hívei.
Kddig volt az első felvonás. Most a színhely változik. Bauderium, vörös zászló. Bosnyák zászló, kocsisor, ember áradat megindult. Csak lépésben lehet kihajtani Kiskauizásra, hol egy század gyalogság, 40 csendőr és az oda conceutrált városi rendőrség gondoskodik az éljenek biztonságáról A Klóriáu-lérig csupa diadalmenet, biszeu ugyanazok voltak itt is, míut Nagykanizsán. Mert a kiskanizni választópolgárok otthon várták Bosnyák Gézát. KendőlobOgtalással, csengetéssel, dobolással, kolomppal, füttyel, abougolással Itt kezdődött a színjátékban a kalastrófa, mely meggyőzte a Bosuyák-párt vezetőit, hogy Kiskanizsa rendületlenül áll most is Zichy ladár gról melleit, mint, ahogy teszi ezt már 14 év óta hfien, becsülettől Zápt0|áiba, kódobásba, fülsiketítő zajba uOlyed a diadalmenet vége. Ekkor a hivatalos erő siet segítségére a programmbeszéd-nek ; a katonák visszaszorítják a farkasszemet uézó két pártol kőhajításnyi távolba, fis Boanyák Géza a nagy vendéglő átellenes oldaláuál ugyanazok előtt mondta el beszédét kik már Nagykauizsán éljenezték, de azzal a különbséggel, hogy az égigbató lár. mában csak a gesztusokat élvezhették a szavakat nem. Osak akkor látszott, hogy már befejestetett. mikor az erős fedezet melleit a visszavonulás kez. delét vette. A hatalmas Zichy tábort bekerítette a
2
ZALAI KÖZLÖNY
MAJD8 9.
katonaság, hogy békességbiu elvonulhassanak a dicstelen színjáték hősei Nem is történt semmi baj bála árte atoknak, kik a katonaságot, esend- és rendőrséget oly tapintatos»« vesényélték
Amint értesülünk a Bosnyák párti felvonulás fórendeiője Dobrovícs Milán volt országgyűlési képviselő volt, akinek rendezői taleutnina már nem egy bálon és karácsonyi vásárou megnyilatkozott.
HÍREK.
— Rendkívüli kiadásunk. A Zalai Közlöny e hó 6-án rendkivOli kiadással lepte meg olvasóit. TeltQk ezt azért, mert az abban tárgyalt raj ki esemény kOlönböző rémes verziókban keringett a közönség között. Beszéltek halottakról, fosztogatásról, kastély megostrottlásról sth. Tudósításunk az esemény tárgyilagos, hő lükre > megtörtént valóságnak.
A főkapitány nyilatkozata.
A választási esélyek bizonytalansága kOlönböző hazug híreket gyártat a városi tisztviselők és reud-őrök rovására. Hallunk vádakat a rendőrközegek ellen, inlotha azok bizonyoa párt mellett állást foglalnának és rendőri assUtenciájukat a párUzeretet szerint mérnék. Tudósítónk felkereste azért Deák Péter főkapitányt, hogy e szállongó hírekről reális értékű ínformációt szerezzen. Deák Péter fökapjtáuy a tőle megszokott előzékenységgel fogadta tudósítónkat és öröméuek adott kitejezést, hogy ezekről a légből kapott hírekről a sajtóban nyílatkozhatik.
Tudósító: Történt e \'■« valóságban feljelentés a rendőrök ellen azért, hogy egyes csoportosulások, vagy verekedés alkalmával nem őrizték meg pártatlanságukat.
Főkapitány : Nem történt Tud.: Kapott-e a rendőrségi legénység instrukciót. hogy miuden politizálástól és részrehajló eljárástól tartózkodjék 1
Főkapitány: Minthogy a rendőrségi őrszemélyzetnek szavazati joga nincs, szigoruau meg vau tiltva bármely irányú korteskedés, vsgy részrehajló magatartás. A beosztott tisztviselők politikai egyéni véleményét, ha az szolgálaton kivűl történik nem korlátozhatja, mert ez törvéuyteleu eljárás volna Ami pedig saját személyemet illeti, elég péhlá|ál adtam annak, hogy a törvéuyes rend és békít fen tartásán kivOl egyéni politikától tartózkodom
Tudósítónk még mogkérdezte, hogy mi valóság van abbau, hogy a szerdai utcai zavargások alkalmával tettleg bántalmazták. Krre nézve a következő választ kapuik: Légből kapott hazudság ez; bár megtörténhetett volna, mert tömegcsoportosulások és réndzavarásokuál > rendőri szolgalatot nem íróasztala mellől dirigálja, hanem személyesen is megjelenik a helyszínen. De ez alkalommal íuzultus nem érte. Mindem-setre elítélendő ilyen hazug hírek kolportá-lása, melyek a rendőrhatóság tekintélyéi, amire pedig e mozgalmas időben kűlöuöseu szűkség van, aláássák. Alaptalan vádaskodásokkal, gyanusitgatásokkal pártérdekünk nem használnak, a közügynek pedig határozottal! ártalmára vaunak.
— Személyi hlr. Arvay Lajos zalavármegyei alispán pénteken Budapestre ulaztában kiszállt Nagykanizsán és meglátogatia hivatalában Vécsey Zsigmond polgármestert. Beszélgetés közben a választási mozgalmakról is tudakozódott. Az esti vonattal tovább utazott Budapestre hol vasárnapig időzik.
— öoldmark-ünnep. Keszthely város 1910. évi május hó 21-én (szombaton) (.¡oldmark-ünnepélyt rendéi a budapesti m. kir. Operaház zenekarából alakult Filharmóniai Társaság, . továbbá Keruer István karnagy, Geyer Stefi, Soyer Ilonka és Takáts Mihály m. kir. operaházi tagok közreműködésével. Programút: Déli 12 órakor üoldmark és a vendégek fogadása. Délután 1 órakor díszebéd a Hullámban. Egy terilék ára 4 korona. Délután 3 órakor emlékmű leleplezés a .Keszthelyi Iparosok Dalköre" közreműködésével. Délután 4 órakor helyi és vidéki küldöttségek tisztelgése Goldroark mesternél. Este 7 órakor a Dalkör szerenádja Qoldmark lakása előtt. Este 8 órakor hangverseny a Katonai födött lovardában Jegyek ára: 10. 8, 6, A és 8 kor. Részletes műsor a budapesti Pannouia-nyomda által kiadott Qoldmark-albumban. Plaketteket Könyves Kálmán műkiadó intézet készít. Elszállásolás, bankett- és hangversenyjegyek .Goldmark-űnnepély rendező-bi-zottsága Keszthely* rendelhető. Kérik az egyesületeket hogy a képviseleti«! megbízott kiküldötteit mielőbb jelentsék be, hogy részükre a tisztelgők sorában kellő helyet biztosíthassanak.
— Házasság Weinberger Artúr Nancy-í magántisztviselő légii»? kötött házasságot Hamburger Izabella urleánnyal, Hamburger Lipót nagykanizsai polgár leányával.
— Elhunyt plébános. Rasztícs Boldizsár ueinesladi plébános élete 44 évében, áldozó papságának 21 évében meghalt. Raxzlics kanizsai származású papi műlcödéséuek egy részét helyben (öltötte, hol a polgári iskolának néhány évvel ezelőtt hitoktatója volt. Kötelességét buzgón teljesítő csendes uelid lelkű pap volt. Áldás emlékére.
— Miniszteri biztos. A nagykanizsai felső kereskedelmi iskola 1910 évi érettségi vizsgálatának vezetésével a közoktatásügyi miniszter Z o r n Vilmos nyűg jogakadémiai igazgatót bizta meg.
— Képkiállítás. K hó 6-án d. u 6-kor nyitotta meg Sass Ferenez a saját és neje sz Farkas Böske festményeiből álló képkiállitást Kbben a harci ziyos városban jól eső oázisként hatott felzaklatott lelkünkre ez a kis művészi pont. Örömmel mentünk oda, mert tudtuk, hogy oll igazi művészettel találkoztunk Lehetnek nltérő nézetek, vélemények feslé-szoti Ízlésről, iskolákról, do bármelyiknek keretébe tartoznék is valamely művész, mindenütt, művészetet kell uyujtania, hogy a kritikát kiállia És szívesen adjuk meg az elismerést » kiállításnak, mort ott két tehetséges művész alkotásai kötötték lo figyelműnket. Az clsőség.-t Farkas Böskének adjuk kinek képei feltűnnek a szép brillians színeivel Látni, hogy \' elég merészen és flott vannak alkalmazva. Képei közül megragadták figyelműnket, Kert részlet (pasztell, .Kertek aha" és a .Honvéd", melyek komoly tehetséges munkának eredményei. A teremnek legnagyobb részét Sas* Ferenez ^épei foglalták el Meggyőződhettünk róla, hogy Sass nagy tehetség, szép jövőt jósolhatunk neki a kiállított képek és a tapasztalt . haladás alapján Hosszasan szemléltük „a Strájkoló
munkásokat" (olajfestm), a Tavaszi muuka" (pasztell), „Szénhordók" (pasztell), .Kanizsai kis erdő-részlet", „Szalmakazalok télen" olajfestmény stb — Sok érdeklődő látogatta a kiállítást és már a meg-1 nyitáskor élénk vásárlási kedv mutatkozott.
— Zalavármegyei Közművelődési Egyesület f. hó 17-én d. e. II órakor a vármegyeház nagytermében közgyűlést, ezt megelőzőleg pedig igazgató választmányi Ülést tart.
— Választók névjegyzéke Az országgyűlési képviselő választóknak 191 l-re szóló névjegyzéke és a kihagyottak jegyzéke f. hó 5-étől
2.Véig a városi kiadónál közszemlére vannak kitéve. A jegyzékben (oglaltakra vonatkozó felszólalások lö-éig, a felszólalások ellen való észrevételek pedig 2&-éig d. u & óráig nyújthatók be.
— Kisegítő állatorvos A városi tanács most írja ki a pályázatot egy kisagitő v4rosi állatorvosi állásra. Fizetése éri 1000 (ezer) K. a teljesített szemlékért tételenkint 20—20 fillér, heti vásári kirendelletésért 6 K, országos vásári kirendelésért 10 K napidíj. Felszerelt kérvények Nagykanizsa r. t. város tanácsánál május 31-éig nyújtandók be.
— A városi vllAgitáa A pénteki lauács-nléseu előterjesztette a városi mérnök a villamvilági-tási szerződés 58. § a értelmében 500 izzó és 24 ívlámpa elhelyezéséről készített tervrajzot. As izzólámpák lehetőleg miodenűtt az utca közepére fognak fölfüggesztetni. A terv csak irányítója lesz a lámpák elhelyezésének, aunélkol, hogy csekélyebb szükségvs eltéréseknél akadályokat gördítenének eléje.
— Slöjd szeptemberben Nagykanizsai
nép- és polgári iskoláinak tanitói szombaton tartott értekezletükön elhatároztak, hogy a tervezett Slöjd tanfolyamot szeptember hónapra hilaszlják. Kezdet ben juüíusra akarták tanuí. de tekintetbe véve, hogy az iskolák májusban a járváuy miatt szünetelnek, nen tartották célszerűnek, hogy az iskolai tauitást még juniussal ii megszakítsák.
— Üzlet és agitáció. A Nagykanizsai magántisztviselők egyesülete a minap azt a távirati értesítést kapta, hogy a marosvásárhelyi agrár takarékpénztár Taussig nevű igazgatója a tisztviselőket politikai véleményükben -korlátozni akarja Az itteni magántisztviselő egyesület ebben — nagyon helyesen — az egyéni szabadság megsértését látta és táviratban közölték az intézettel, hogy ők a tisztviselőkkel szolidárisak és az iutézet igazgatójának eljárását elítéli«. Must az intézet tisztviselői információt küldtek a lapoknak, mely ezt az ügyet más világításba helyezi Ext az információt, mint halljuk, az itteni egyesület is megkapta, ép ezért közöljük a körrendeletnek tisztviselőkre vonatkozó részét: .Tisztviselőink és alkalmazottaink szabadon és minden befolyásolástól mentesen követhetik politikai meggyőződésüket és gyakorolhatják szavazaii jogukat, de nem ongedhetjűk meg, hogy a választási kűid.-lflmbeu magukat ezpouálják (bármely pártban tisztséget vállaljanak) agítációkban vagy liorteskedésekben résztvegyenek " K határozatot a marosvásárhelyi magántisztviselők sérelmesnek nem tartják és tudomásul vették.
— Választási mozgalmak. A csáktoruyaí járásban a függetlenségi és 48-as párt hivatalos jelöltje Filipics Lajos nem vállal jelöltséget Haiós Ferruc dr. munkapárti ez időszerintí egyedüli jelölt.
A baksai kerületben dr. Darányi Ferene ellenjelöltje a Kosauth-párti Stádel János betegségere való hivatkozással visszalépett.
Rakovszky István a keszthelyi kerület néppárti jelöltje pünkösd vasárnap tartja programmbeszédét.
Tegnap d. n. fél 4 órakor Zalaszentbalázsou uéppárli népgyűlés tartatott, mintegy 6(>0 fónvi közönség jelenlétében. Voltak Pölöskefőról, Boc»kából, Magyarszerdahelyről, Berzencéről, Kacorlakról választópolgárok. A népgyűlés eluöke Antal Lajos plébános helyettes volt. ott volt még Kreulzer Dezső gelseí plébános és Supka Márton kápláu. A lelkes hangulatban lefolyt gyűlés kimondta, hogy gr. Zichy Aladár mellé sorakoznak.
— Epizódok. A tegnapi küzdelmes pártosko-dásí napnak két sebesültjéről kaptunk tudósítást. —
(tüdő)
köhögés, szamárköhögés, influenza és a légzőszervek bajainál
az orvosi kar kiváló eredménnyel alkalmazza •
SIROLIN „Roche"-t.
SIROLIN .Rocha\'-t katlam«» ta« «a kiváló hatáaa olvUn a«l»ea«n reaitk
Ai öaatoa gy gyai. rláraki an er.doti SI.10LTN .Roche" eanmasoUat kiríttak ta hatá* ro\'ottao ula-lt-u"k viasza m nden nótWaxItméiiv«.
F. HOFFMANN LA ROCHE A OO. BABEL (Sohweiz) GRENZACH (Baden).
MÁJ 8 9.
ZALA! KÖZLÖNY
S
Malek Danek Gzörgy kiskanizsai földmívest tüntetés alkalmával jobb halántékainál kével megdobálták és súlyosabb természeti! sérülést szenvedett — Gotdáu László ki-kanizsai ugyancsak néppárti polgár panaszt lett a\'rondőrségen, hogy este 10 és 11 óra közt mikor hazament az utcaajtónál két baltával elrejtőzött embor útját állta éa fején 3 vágást ejtettek. A tetteseket felismerte. Az egyik támadó 8tocker József, a másik ánek László kiskanizsai földmívesek voltak.
— Borbély eegédek\'mozgalma Pénteken estve a Slujtuer vendéglőben gyűlést tartottak a helybeli borbélysegédek Molnár Béla elnöklete alatt. A gyűlés határozatait beadványba foglalva az ipartestület elé terjesztették. A beadványban kérelmöket a következő pontokba foglalták: 1 Hunét, pOuköad és karácsony valamelyik napján ai Ozlet teljesen tárva legyen. 2. Apt. 1-tól okt. l-ig reggel 7 órakor;okt. i-töt ápr. l-ig pedig 7i8\'kor tartozik a segéd u Ötletben megjelenni. 8. VörösbelOs ünnepeken az Ötlet déli 12 órakor táraasék. 4. Minden segéd heti félnapi kimenőre tart jogot. 6. K motgalom miatt 6 hónapon belől segéd el nem bocsátható. A válásit f. bó II-én d. u. 6 óráig várják. Válást nem adás annak meg Ugadásául tekinthetik. At ipartestület, mint velOuk köxiik a borbély mestereket össtehivják, hogy a beadványra egyöntetűen megadják a feleletet.
— Pásstory ca. éa klr. udvari szállító virág-kereskedése. Budapest. VIII , Rákóci-ut 8 Képes árjegyzéket kívánatra díjtalanul kOld.
kötve az esemény. Kt a történet megeshetik Koszos-györökön ép ugy, mint Osalogányvölgyben.
Qelb (idegeson): Ne bölcselkedj mindig. A hír nálunk Keszesgyörőkön jeleut meg az esemény itt történt. Ha nein itt, hanem Osalogányvölgyben történt volna a rendőrség megcáfolná a hírt.
Qelb fia: Mit törődik etzel a rendőrség. Ez a hír, ha megtörtéül, ha nein, nem árt sein a rendőrségnek, sem másnak. Ártatlan kacsa, miu jól mulatnak egyes naiv olvasók, míut le is apám. i Qelb (boszankodva): Nem ált? Fogadást teszek, hogy holnap minden férj megnézi megvan-e * felesége napernyője. 8 ha nincs meg akkor ....
Qelb fia (közbevág): Akkor elhagyta valahol, miut te is ritkán botod haza az ernyődet.
Qelb: Veled nem lehet bestélni. Te miudíg vitatkozol. Kt a hir igaz, akármit beszélsz. At újság nem ir valótlanságot. Meglátod miuő botrány lest ebből. Oaak tudnám kié lehet a japán ernyő....
(Stometéd asztalnál két újságíró Dl. At égést párbeszédet figyelték és rendkívül jót mulattak a naiv Qelben. Az egyik azt magyarázza, hogy as ilyen Qelbek a legjobb újságolvasók Mindent bevesznek At összes „tölteléket" A „rozs és uapernyó\'-t is, mely Pelneházán történi.)
G-elb újságot olvas.
— Ellesett kávéházi párbeszéd. —
Qelb. (kültelki tisztességes szatócs egy vidéki lapot vest kezébe és olvaa. Vezércikken, tárcán, apró politikai híreken csak átsiklik stemeiVel. Hasonló sorsban részesíti • komoly garmond cikket, at elmélkedő első hírt. Unottan néti a lapot. Végre at utolsó híreken „akad meg\' szeme. Mohón olvassa és felkiállt): „Prachtvoll I"
Qelb fia (első éves „bölcséaz"). Mit olvastál f Qelb: Nagyszerül Pompás történetI Csak tudnám, ki hagyta ott I
Qelb fia: De mond már kérlek mit olvastál? Qelb: Nagyszerű gyerekek etek at újságírók Micsoda stimatjuk van. Meglátod kinyomották a szereplőket.
Qelb fia (félve nét apjára, attól tart, hogy elmezavart lelt): Beszélj, ml történt?
Qelb: Mit beszéljek, olvasd. Átadja a"tlapot.) Qelb fia (kezébe veszi at újságot és olvassa a hírt;
— Kots és napornyő. Kgyik metőőr megjelent tegnap délelőtt at inspekció* rendőr-
fogalmazó előtt. Átadott néki egy valódi japán ernyőt, melyet a hátszegi dOlóben talált a legázolt rozsvetés területen. A rendőrség detektív osttálya erősen kutat hogyan került a napernyő a rozsba.)
Qelb: Na mii stólst ? Pompás, ml ? Qelb fia (ki újságíró pályára is .kéazOl") Laplöllelék I
Qelb: Wast? Laptöltelék. Ezt nem értem. Még ilyet nem eltem.
Qelb fis (fontoskodva): Apám ezt le nem érted. Ett ujságirói műnyelven mondtam. Laplöllelék azt jelenti, hogy ha a lap Ores, hát a szerkesztők megtöltik a lapot.
Qelb: (még kevésbbé érti): Megtölti ? Hisz at nem pisztoly, uem revolver és nem krup ágyu. Kddig mindig att hallottam, az újságok Írják, most te mondod nékem töltik. 8tépeu töltik
Qelb fia (fölényesen): Az ollózást értik töltelék alatt. Ha kevés a hir, hát elővesznek ogy vidéki cserepáldányt és ollóznak olyan hirt, mely nincs helyhez kötve.
Qelb (közbevág): Stépen nincs helyhez kötve. A rotsvetés néked nem hely.
Qelb fia (mosolyogva): Igen a rozsvetés liely- En azonban ugy értem, hogy niucs városhoz!
KÖZGAZDASÁG.
A munkásbiztositó pénztár vasárnapra összehívott gyüléso nem volt határozatképes A 160 kiküldött közül csak 66-an jelentek meg, ezek közül is 16-en vidékiek. A határozatképtelen közgyűlést május 16-éro napolták.
Az Omke itteni kerülete legutóbbi választmányi gyűlésén, melyen rnnépi Klek Lipót elnökölt, kimondták, hogy pártolják a kereskedők társulata által megműtött mozgalmat az iparfelűgyelóségnek Nagykanizsára való áthelyozéso, a postaépületi mizériák megszűntetése és egy nagykanizsai vámkiron-deltsóg létesítése tárgyában
rendes heti rovatok : Irodalom és mfivéazet, sakjálék stb. .Vasárnapi Újság" előfizetési ára negyed évre négy kor., a .Vílágkróniká"-val együtt négy korona 80 íill. Megrendelhető a „Vasárnapi (Jjság" kiadóhivatalában (Budapest. IV. kerOlet, Egyetem-utca á. szám). Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" t legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre ké) korona 4 0 fillér.
NYIITTÉR Az élet zavartalan ftrömelböl
egy halandónak sem iut részére. Ezt mindenki HBr tajiasitalbalja, a ki egy séta vagy kirándnlás ? után nagyon meghűlve lér hata. De legalább könnyen segíthet a baján, ha miudjárt vesz a legközelebbi gyógyszertárban vagy drogériában. ÍÍXA Fay-féle valódi stódení ásváuypasttillál. Fay HÍF szódeni pa-tlillája uem engedi a meghűlést jjj\' elhatalmasodni, hastnálala azonkívül nagyon kellemes és kényelmes. Kgy dobot ára 1 kor. S* fillér. Fókepviselet Magyarország éa Austtria réstére: W. Th. Guutzert ca. és k. udv. szállító, Wien IV/1 Qrosse Neugasae 17.
I
faoement «> t»lódl>aifklt-1 em » abefeAésak a lafuoli-dabb kivitelben, * legme.uebb-menO izavatosiAfgal. 1 Mimién uakbavtfOlkAtriay-
toraaék gyártása. Min,len fajta t«W- 4» «Usl-C aUlóUrnesekaek ké.iltíae. KAlitegelSlrányial| 4a aalatakl
felvilágosítások legyen ■sabad*lmaiott]>or«a7-Uoa—
nedve* falak
; ellen. A jelenkor legtökéletesebb egyedül cílneiüti legolcsóbb eWslgetelS eazkOse. — Vtde.tkS. lsláll»g«i alian. SUaatalaa elltmerülevíl, Prospektus Ingyen.
KEVXEL K. O. Poaaony.
KI ok: •aembathaly._5
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
• A .Vasárnapi Újság\' május 8-iki stáma bő érdekes ismerlelést kőzöl a modern grafikai. tuftvéatelről, annak legkiválóbb mestere, Olgyai | Viktor tollából, bemutalva a különböző eljárásait A többi képes kötlömények nagy számában vannak: I József főherceg kislapolcsányí vadászurodalmának ismertetése Bársony Istvántól szép képekkel, a gödöllői rafivé8zlelep képei, a sólalvai tűzvész, a london- j manchesteri repülóverseuy, a szociálísták május elseji fölvouulása divatujdonságok slb. Szépirodalmi olvas- ! máuyok : Balla Ignác és Oláh Qábor verse, Szeinere György regénye, Nagy Laios novellája, ltákosi Viktor korrajta a párisi kommOnról. Kgyéb költemények: | Slípl Károly kúriai lauácseluők és Bdvi Illés Aladár feslómövést arcképe, tárcacikk a hétről s al1
Vádjeg: «Hartaayf
A Linimeoí. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
fttláka
bizonyult háilazer, mely már aok fcr [óbb bedórzaOlésnuk blionjrult klanáayntl, •annál 4a —ikkltiakaél
Flgyelmeatetto. Silány bamiaitványok miatt bo-Táaáriíakor l"
ÍT*rVío£tor. oácjegyzáaael ellátott dobéiba van
r óvatosak legyünk 4« oaak olyan eredeti i fogadjunk el, maly a ^qW»" vWjegyor* Rlokttr, o4c............
r oácjagyiáasel anaaacolva. áratvegekben K—.80, IC 1.404a Kt.— 4a tero*Iváa minden gy^yuterUrUn kaphatt. — Ff raktár: TWfc lárttf gy6w»Mr4.»n*l, ladapMt
lí Ikktir gy*nrtz«rtira u „Aruy irtuMata",
rrtfáku, yilaakettatraraa « ara.
XXVIII lk magyar királyi
jótékonyczélu államsorsjáték.
Ezeu péutsorsjáték remélhető tiszta jövedelme köthasznu ét jótékony czélokra fog fordíttatni. Ezen sorsiátéknak össtesen 11989 nyereménye van, melynek összes értéke Sú&.OOO koronára rug készpénzben.
Főnyeremény 150.000 korona készpénzben.
továbbá:
I főnyeremény — 20.000 kor. késap.
I , — 10.000 . ,
1 , — B.000 , , 5 . — 2.000 . ,
10 nyeremény 4 — 1.000 kor. készp.
100 . , - 100 .
300 , , — 60 ,
1600 . , — 20 .
10000 . . - 10 ,
Húzás visszavonhatatlanul 1910. évi junius hó 30-án. PT Egy sorsjegy ára 4 korona.
Soisjegyek u öutcg előzetes beküldése mellett a magyar kir. lottójovedéki igazgatóságtól Budapesten (Vámpalota) portómenleeen küldetnek, ezenkívül kaphatók valamennyi posta-, adó- vám- és »¿hivatalnál, a< öaaaea vasúti állomásokon s a legtöbb dohánytózsdében éa váltó-üzletben. Játéktervet ingyen és bérmentve küld.\'
* I
Oj
ra N
-S (/)
M
"3 f ~
3 I 2
M í I
« á
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 9.
Dnnántol legrégibb ókszerözletej
Bárány Jézsef és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany ¿a esUst ékszerek készítése villany-erőre berendezett műhelyünkben.
I)usan felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban.
Remek menyasszonyi ajándékok finom illésben.
Legszebb női- és férfi aranyóraláncok.
Sxép raktár brillant, gyémánt és színes drága-kövü tárgyakban
Régi vagy vásott foglalatú drágakőtirgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben át foglaltatnak.
Teljee étkezókészletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak 1 Eladás részletfizetésre is!
A berndorfl gyár fóelárusitó helye csakis első minőségű Alpaooaezttst. étkészletekről.
Brilliailok, irtaaitot, arair- tuisiiartm isiim-liukk árban menrélelncii ran kicurtiteiiek-
LEGJOBB CIPŐ-
N
O
X
II
N
V. meiern Minden jobb üzlrtben kapható
tösífírt BuűanesL
Tüzifa-eladás.
Az Ujudvari határban levő drdóben a következő tűzifa kerül eladásra.
I. osztályú bükkfa 220 öl erdei ára ölenkint K 30. —
II. „ „ 71 „ „ ,, „ , 27. —
III. , . 70 ..... 24. -
ágfa 130 ..... 20. -
a helyszínen.
Bővebb felvilágosítást adnak Méhes József és Berkenyós István
M
koroemároe. Ujudvari lakósok. U. p. GELSE. (Zala-megye.) Ai Siíim mennyiség átvételénél árengedmény.
Fürdő
GLEICHENBERG
Stájerország
Idény: május 15-től szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek
összes bajainál.
Világhírű gyógyforrások
a ma
GLEIGHENBERG.
NOXIN
BOUNDER ,mm,m
Drenolajlotomokllok
csak
Szabé Emil és Társa
Budapest. V., Ferenez József tér 0 ez
Ureihain-|>alola. I.ánrhldilal nemben kaphatók.
Sürgöny oim: 3ZABÓÉK
BUDAPEST.
TELEFON 76—48
Bzlvógázmotorok benzinmotorok. oséplőgépek. malomberendezésok
Árjegyzék Ingyen ét bérmentve.
ÍM*, éta éaya aa bevált
m* ÍÉMIÍÉI-SZIPPII
a. Nell & Oe. gyír: r. ánya.
Ktváio Wo.t orvotok a|4nlaUt* Europa teaO.o Ali.m»..„ ,t njre. .rwdtn4ti]rnrel atkalrr
miiidennemU böt kllllé»ek
!«\'<» króntkui 6. plkkelreSaiSr 4a 4 4«ll klUl4aok. tov.tbl.A m» orr. Cagnabak. láulliada., ti) ét u.k& plkk.lrok .11». Betf.r kálráiy-iia»ii>a 40 uáultk fakátrlirt («lat raará\'tau «• 14-nyocwm oitír a Itaraakadawmbaa (TKÓ ray4i> kktrUiy-U.pp. noklól. lf.kaoe b«rbaJokn41 alkalmau4k a oa#r ImUau
Berger-féle kátrány-kénszappunt
le. «ajMkk kátráay-itappaa i/an4ui, a Mr UisUUaniáf el ellen, a ayormok.k Itt- ít fejen rali kiatfeel ellen. valamint "ilndeu-napi haeanálataa mint felülmúlhatatlan moe44- ti Ijr44n«j-paa Kioiaái a
Berger-féle glycerin-p.\'pereazappan
molyben JS utullk (tiocrln (>«talUUk éttmtly illat.«11» van. «IvAlt I6i4pil4 (HfklDl haaoálják U>v4bb4 kli«:>4 .Ikerrel a
Berger-féle borax-szappant
á. ped* Hn*a4«4k. aapáfáe, ueflik, (IMIek <a mii Mrkaje»
elten.
Ara darakeaklat alilu laJUkSI 70 nn4r. haai-nálell uteflltAeeal KTIU. Kfr)on a v4e*»»4en4l nromat4k»eaa lerfer Mle kA)r4nr-<a*PP«aoka< I U borai-eeappanoka«, O. HeU * 0>Bp. »rArt-r manrait 4a vkráaaos — — \'
al Itt 4br4aolt v4d-
fcr

ri o«ol4lr4ere. mely
minden olmkAn ott kall hocr teuren. Kltttn tetve . ,árlii HOO.
,m4e «>6f». 4e hralenlkiu eeappart\'k nteattáaokna r<l vannak «.íoie-esakbavAtró Oalrtben.
B4o»beo ISU ban dU nt «ii«U*n*wa A ■•rjer tMJvtII minden m4e a
a hoeMluk metl4ketthaeanai.il ul___
Kaphatok minden rj4craaert4rbaa
4. Maaar dro(ulal4k. IV., Karonah.raaia-_ .. a»4»i Detatnirl Frlsre. droaerl., M.roC-kól uua KUelajrkan mntirernt, Bttmtt gr4gy UWtiMItU ,
Kaktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
Élelmiszerek, bel ée külföldi terményeket «rtékesitő vállalat
BEER SÁMUEL ÉS TÁRSA
A aiákatfS\'ároal p4nitirn4l óvadékot alhalyaiatt t0rv4ny»xékil.g bejagyiatt magánbliominyoiok 1 BUSAPEST KÖZFOHTX VilÁIOIAUlOK
Iroda: Oilllag utca I. Talafon 42 —20. 80rj0n»clm Baar Oslllag-utoa. Póitatakardk Ohaqua námla143 Elfogadjuk mlndanfél* 4lalmlclkk bliományl irt*-kaaltáaét a lagmagaaabb napi árban a tSKjutányo-aabb faltátalak mallatt, gyora ás alönyBa labonyo-lltáaaal.
M.nh«hu%l, 01611 borjukat, juhokat, biráajrokal, lerttM-kel, nittftll kulbáu krukal, nyeri tl (Uitftlt aonktkat. vadakat, 4lö ti vágott tlulltott baromfit, halakat, 4 8 rfckokat, lojitt, métel, tejfeli, vajat, teh«ntur(M, juhturót, »ajtókat, hüvelyei véleményeket, mákot, paprikái, >6ld-<«g(4lekel, burgonyát, korai (S>el4kakat. gyUmíl«»1"\'\' alme, blrtalma, körte, tramöca, mátna. pOssmite, rf \' megy, cieratnye, barack, »llvt, gArAf 4» U/*«\'"on
ckcmogeeistö, borsiölö, muat, bor *tb. *tb. A küldemények clmOnkra: KBipontl Viaárcaarnolt t
vaautállomiahoi Intáiandák. Hatl jalantáat kívánatra küldünk 4a kásasággal a«ol-gálunk mindennemű ralvUágOSltáaSal.
Nyomatott a laptulajdonos IQ. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

nagykanizsa, 1910 május 12.
49-ik évfolyam. 39 szám.
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•íjilMlk hétfőn ii ciitlrtikia délben.
tian«»H»l Arak: Kg«« é»ie 10 korona, IMvic 5 korona. n.gyoUti. % korona 60 Ml. — Egyaa aiim ára 10 Ml.
Választás előtt.
Csatasorban állnak a pártok. Megindul a küzdelem az egyes hadállásokért A csalakflrlök lármája betölt völgyet és hegyet Az utolsó éveknek sok keserű és osalódást keltó tapasztalata meggyengité a-^ radikális közjogi álláspont hatását, halovány abbá, színtelenebbé tette a zászlót, melynek egyszerű meglenditésekor annyi lelkesedés kelt a szivekben és ragyogó tűz gyult ki a szemekben. Uj sziliekre rolt szűkség és igy került Justh vezér kezében a nemzeti trikolorhoz az élénkebb gyujlóbb vörös lobogó A szociális radikalismus segédcsapatai adják meg Juslhéknak a külsó hatások nagy lármáját és a dekoráló görögtüzet.
A nagykanizsai választókerület különleges összetétele okozza, hogy városunk választópolgárainak egy igen tekintélyes része jelöltet nem állithat, elveinek diadalrajutásáért a küzdelemre való halvány kilátás reménye nélkül csatasorba nem állhat. \' A közjogi szélsőségekben egészen a lehengereltéig eljutott Justh párt és a különleges felekezeti alapon álló néppárt egyaránt messze eaik tólük. Semmi sem volna tehát természetesebb, mint hogyha a választóknak ezen része az események csendes szemlélójeként félreáll.
Mint az események hideg megfigyelői látjuk, hogy itt benn a városban, napok óta épen a küzdő pártok egyikéhez sem tartozók körül dul a legnagyobb harc és a legerősebb kupacitálás A felekezeti jelszavak, melyek kinn a kerületben emberemlékezet óta hathatós eszközöknek bizonyultak, bevonulnak a városba is, hogy áldatlan, bomlasztó és erjesztő hatásukat érvényesítsék.
A pártokon kívül állókat szavazatuk érvényesítésénél egyéni felfogásuk, Ízlésük és simpatiáík vezetik Nem gáncsolható ha azok, kik a radikális közjogi ellenzék erősödését elveikkel megegyezhotónek tartván, szavazatukkal a Bosnyák Géza zászlóját iparkodnak diadalra juttatni. Viszont azonban, messze tul ló a rtélon. a ki a Zichy grófra leadott szavazatokban a néppártiságot és a felekezeti megerősítés harcosait keresi.
Zichy grófnak egyénisége nemcsak mint emberé, hanem mint politikusé is különösen alkalmas arra. hogy maga iránt tiszteletet és ragaszkodást keltsen. Kgész politikái pályáját a tiszta ós önzetlen hazafiság jellemzi. Mint vezető politikm pedig a legnagyobb mérsékletet és higgadtságot mutatta a legválságosabb időkben iü. Ó volt mindenkor az, a ki pártját a szélsőségektől visszatartotta és egyéniségének súlyával, gondolkodásának józanságával pártjának pro-
KeleM* uaiktailö:
K«rt«iiH Jéiiarf.
Kintija : » •>rrlt«iiilsii^g.
L
grammjából minden felokezoti izgatást és agressivitást kitörölt.
Vallásra és állásra való tekintet nélkül tette magáévá mindenkinek igazságos ügyét s ha a város és közönségének érdekében segítsége nem mindig vezetett sikerre, ennek oka korántsem az ó nembánomságában keresendő.
Az egyéni vélemények kölcsönös tiszteletben tartása, a meggyőződés szabadsága a műveltségnek és kultúrának legbiztosabb mértéke.
Innen merítünk reményt arra, hogy a leghevesebb választási küzdelmek közepette sem fogja társadalmunknak békéjét semmi sem megzavarni.
Az egyéni becsület integritását legszentebb közjavunknak- fogjuk tekinteni, mert hiszen erre nekünk a választások után is szűkségünk lesz, tokintet nélkül arra, melyik név kerül ki diadalmasan az urnából.
Speotator.
Szirkiiztiiii ét klalékWaUI laák-tér 1.
Tataion: 11!. — Hlrdatá^k dljaiabáa aiarlnt.
JL
A kortes bank.
Levél a szerkesztőhöz. —
Az önálló magyar jegybank felállításának joga feltll áll miudeu pártpolitikai szempontún. A magyar pulameutben nem akadt párt, mely eit a jogunkul kétségbevouta volna. Azonban még azok közölt is, kik rokonszenveztek az öuálló magyar I jegybauk felállításával, akadt .számtalan közgazdaságilag képzett politikus, kik a jegybank ináról-bolnapra való megalkotásában veszélyt láttak.
A Justhpárt nem törődve az esetleges gazdasági megrázkódtatással terminushoz kötve akarta a baukkérdést megoldani. A meghallgatott haukszakér-tik legtöbbje, kiknek pénzügyekbeu tapasztalt zseui-I álitása a külföld elölt is elismert, súlyos aggodalmukat fejezték ki snu terv fölött, mely a magyar jegybankot miudeu előkészület uélkttl akarta megvalósítani.
A „bankcsoport" ezzel init sem törődött, ó elöltük a gazdasági aggodalmak nem imponáltak. Hazaírna jelszavakkal ilobálódzva igyekeztek e kérdésnek hangulatot kelteni. Ók uem azt nézték, hogy Magyarország jelenlegi pénzügyi helyzete alkalinas-e a nagy lókét igéuyló jegybank megállapítására. Arra | sem helyeztek usgyfontosságot, vajjou az Osztrák-magyar bank kielégíti-e a vele összeköttetésben állók hitelszükségletét. Hiába volt a nagybankok, a nagykereskedelem, a nagyipar vezetftférfiainak minden nyilatkozata, hogy az Osztrák-magyar bank pénzügyi pozíciója kitűnően bevált a legválságosabb pénzügyi krízisben is. A bankcsoportnak e gazdasági osztályok véleménye nem imponált. Ók érezték, ha már az országnak minden kívánalmát elpaktállák, akkor elt az egyet kivánuiok kell rendületlenül, még akkor is, lm épen ennek az egy kérdésnek túlságos for-szirozása uem felel is meg az ország gazdasági
érdekeinek. Pedig bens&leg tán ók is azon meggyőződésben vannak, hogy közösügyes intézményeinkben az Osilrák-msgyar bank nemcsak, hogy uem a legrosszabb, sót a legjobban bevált iutéziuéuyeiuk egyike.
Uz azonban hiába. A Just-párt annyira forszírozza e kérdést, legalább a külszín igy mutatja, hogy ebből a kérdésbél a „uagy nemzeti küzdelem" lékéjét akarja magáoak kovácsolni. 8 ebben a jelszavaktól haugos küzdelemben nem veszik észre, hogy a mozgalmuktél távol állnak mindazok, kiknek legnagyobb érdekük van e kérdésben: a magyar iparos és kereskedő osztály és a pénzintézetek vezetőségei.
Bosnyák vasárnapi programrabestédénél természetesen szintén szóba került az önálló magyar jegybauk kérdése. K sorok iréja szintén ama sokak közé tartozik, ki megjeleni a gyűlés színhelyén, de politikai felfogásban nagyon messze áll a Justh-pirttél Megjelent abbau a reményben, hogy régre alkalma le>z a Justh-párt egyik tagjának véleményét Nagykanizsán is meghallgatni az Osxtrák-magyar és at ¡öuálló magyar bankról. 8ajnos jelszavakat «okát 1 hallott e sorok irója at önálló magyar bankról, de gazdasági érveket keveset Karkasházi volt képviselő | például a következő purpárlé alakjában adta elő e :kérdést:
— Vau-e a jelenlevők közt valaki, mondotta a képviselő az agy nevetett .kisemberekből\' állé tömegűek, ki már hitelre szorult.
— l\'jjé, válaszolt kedélyesen a kórus.
— 8 kaptak e kölcsönt az Osttrák-magyar banktól ?
— Holia I
— No látják. Meit at Onlrák-magyar bank csak nagy bankokat támogat. Sok kézen megy a pénz keresztül inig az Önök kezébe kerül. Önök már uzsora kamatot fizetnek a vidéki kis péuzintézeteknél.
A komolyabb jelnevoltak bámultak e kis párbeszéd hallatára. Nemcsak a tárgyi tévedés miatt, melyet ez tartalmat, hauem mert nem hitték, hogy ezzel akarja egy polikus az önálló magyar jegybank szükségességét bizonyítani. Hát valóban azt histi a képviselő ur, hogy akad olyau jegybank, mely kixhivataluokoknik, iparos és kereskedelmi alkalmazottnak, napszámosnak, kisgazdának, (kikből at ott megjelout tömeg állott) kölcsönt ad? Hogyan képteli a jegybauk prosperitását a képviselő ur, ba majd olyau .gyenge kezeknek" ad hitelt, kiknek bonitááá-bau ma még legkisebb vidéki belyi pénzintézet is kételkedik. Nem és ezerszer uem hisszük, hogy a Justh-pártiak ezt így gondolják Az a kép, melyet sz önálló magyar bank jövőjéről festenek a kisembereknek csak illúzió. Hiu ábrándok, csillogó ígéretek ezek. Az a bank, melynek képét a Justh pártiak a kisemberek elé tárják, nem at önálló magyar jegybank képe, hanem amolyan kortesbanké, melyet komoly ember, ki egy kissé is jártas a gazdasági kérdésekben, nem vehet komolyan.
Az egész ügyben a legszomorúbb at, hogy még az öuálló magyar bankot is jelstavakká forgácsolják, mert jól tudják, hogy jelen gatdaságí hely
i
MtOukbeu az önálló magyar bank jövendő képének komoly mograjzolásában sokkal szomorúbb képet nyernénk, semhogy átért a tömegek lelkesedését fellehetne kelteni.
Elért lett at önálló magyar jegybauk a Justh-párt keiében — kortes-bank I
— ▲ .Zalai Köslöny" politikai lap. Lapunk politikai lappá való átalakítása alkalmából jól eaó értéssel vettDk att a sok oldalról lioitáuk árkatett szíves üdvözletet és szerencsekiváustot, mellyel et alkalommal levélílog és szóbelileg felkerestek bennünket A sok helyről meguyilváuult érdeklődésből azt látjuk, hogy erre az átalakulásra a nagy közöuség érdekéből szükség volt. A közöuség felismerte annak szükségét, hogy Nagykanizsán legyen olyan aaitóorganum, mely pártokon kívül állva elfogulatlan szemlélője és bírálója legyen a minket közelebbről érdeklő politikai eseményeknek. Örömmel regisztráljuk közönségünk |óleső érdeklődését mely megerősít bennünket és mint hangoztattuk : .a becsületetek, jók és igazak elismeréiének kiérdemlése lesz mindig fótörekvésOnk."
A Jnath-párt Zalában.
A Just-párti jelöltek tríumfusairól és diadal útjairól közölt hirek amint velünk Indstták, a valóságban egészen másképen festenek.
Batthyány Pál grófot a volt zalai főispánt Sőjlör •épe uc-m uigy barátsággal fogadta kortes körút án. Amint n kocsik a községbe értek lő—So legény sorfalat állva Farkas József néppárti jelöltet élutte A progrimrobeszédet is Farkas éltetésével zavarták. A gtíl kíséretében levő dr. Dubay Istvánt nem is engedték beszélni.
Csáktornyán Filipícs Lajos volt képviselő nem •ktr jelöltséget vállalni, bár erre totytou ösztökélik a megapadt számú párthívek. Filipícs azonban Hsjós Fereuo dr. munkapárti jelölt kilátásaitól nem meríthet lelkesedést a fellépésre.
Keszthelyen a Justh-párt Batthyány József gróf nagybirtokost jelölte, de llállhyány látva, hogy az érdeklődés igen lanyha, lemondott a jelöltségről. A párt ekkor Batthyány Tivadart kérte fel, aki azoubau nem fogadta el a jelöltséget és maga helyett ltátkay Iástlól ajánlotta, a ki ajelöltséget elfogadta. A kerület néppárti jelöltje Hakovsiky Béla.
A leteuyei kerületben meg Dohrovits Milán alól csúszott ki a talaj (Igy látszik, hogy Zalán Gyula dr. mnukapárli jelöli megválasztására vau legfőbb kilátás.
A baksai kerületben Darányi Ferenc dr. nép
Íárli jelöli erős pártállására való tekintetből Htadel ános Kossuth párti jelölt visszalépett.
Alsó Lendván gr. Festetics Pál függetlenségi jelölt ellen Fass Nándor nagy népszerűségnek örvendő gyógyszerészt jelölték munkapárti programmal.
HIREK.
Mozi...
A képviselőjelölt.
Nádas József nagy heosvágyu ember volt A becsvágy dúlta leikenek melyét annyira, hogy már csak akaratának parancsolatára hallgatott, nem pedig az ertelem szavára. Nem Edison Tamás hírnevét irigyelte ó, sem a Sztanley utazásainak elévülhetetlen becsét. Ó képviseló szeretett volna lenni, a törvényhozó országgyűlés tagja, a saját eszmeinek propaganda csinálója.
Ma már nagyon lecsúszott a képviselői díszes állás értéke, de miután az ország-
ZALAI KÖZLÖNY
gyűlésnek, mégis a polgári ós közgazdasági élet kérdéseit meg kell oldania, ugy nagyjában egy kis kvalifikációhoz kötik. A követelmények közt szerepel némely megyében a rendezett vallási állapot, aztán egy kis szónoki tehetség és végül a pénz, vagy ezt legeiül kellett volna említeni. Ha valaki zsidó, arról apja tehet. Hogy Nádas jó szónok, azt ó maga hitte önmagáról, de környezetének róla tudomása nem veit.
Nádas szeretett beszélni, de szónokolni nem tudott, ó neki meg volt a saját véle-ménye a háziállatok higiénájáról, de politikai «színéit onnan merítette, a honnan a honpolgárok legtöbbiko: a hírlapokból.
Mikor Várréten felállt, hogy elmondja programmbe8zádét, akkor is csak azt gagyogta, hogy minden gazda a birtokán ugy gazdálkodjék, a bogy jónak látja és hogy éljen a független Magyarország.
Miro aztán Ködmeneo Mihály parasztgazda elment panaszkodni a képviselőjelölt úrhoz, hogy hát bizony az ó birtokán zárgondnok gazdálkodik és ó is, mint a szegény haza, nagyon is függ a hitelezőitől és a gondnokától és ó szeretne független lenni.
Nádas megveregette Mihály gazdának a vállát és vigasztalta: „maga, édes barátom, no törődjék vele, majd fizetők, ha megszorul.
Mint gazdának Nádasnak jó Ilire lett a kerületében, mert minden választója ingyen megkapta „A szóllósgazda teendői" és „A baromfiudvar* cintű könyveket A falvakba a kisbiróknak pedig meghagyta, doboltassa ki, hogy minden választónak felesége ós gyermeke egyszer eljöhet Szegvárra az ó költségén, tíufizet nekik a moziba, hol megnézhetik a mess inai földrengést. Volt is ennek a rendszabálynak fog un alja Kutas, Nagyfalu, Várrét mind Nádas József I mellett foglallak állást.
I)e Szegvár uraival és a környék nagybirtokosaival meggyűlt a baja. A kereskedőknek nem kellett, mivel agiáriusnak tartották, a földbirtokosnak nem kellett, mivel zsidó volt.
Csak a falu népe özönlötle el a házát és ostromolta ajtait, ugy hogy állandóan fertőtleníteni kellett lakosztályait. A fertőtlenítő szertől tönkrementek festményei és még a fecskék a fészekben is eldöglöltek.
Feleségél pedig otthagyták a cselédei, kik nom győztek eleget tisztogatni a sok nóp uián. A postán szidták a telefon kisasz-szonyok, mert egész nap csilingelt. A takarékpénztárt is módfelett foglalkoztatta fuvardijutalványok kifizetésével.
A választás napján ágynak dőlt, annyira elővették a választási hadjárat fáradalmai
A háziorvos sürgős luvegóváltoztatást javasolt
És miután 5(3 szavazattal kisebbségbon maradt, ennek a levegőváltozásnak szükségét társadalmi szempontok is indokolták.
Másnap Nádas József útban volt Oilcnde felé, hol ideges emésztési bántalmai a sós levegő befolyása alatt nagyon javultak.
MAJU8 12.
Kutason, Nagyfalun ós Várréten azonban kegyelettel őrzik Nádas József képviselő-jelöltségének emlékét.
Elektra
— OLVASÓINKHOZ. Lapunk legközelebbi száma szombaton este G órakor jelenik meg.
— A király átutazása Nagykanizsán 0 Felsége tegnap este Budapestre érkezeti hol néhány hetet fog tölteni. Budapesti t artózkodását boszniai ujával fogja megszakítani. Kz utazás időpontja még nincs meghatározva, de amint értesülünk visszautazlában 0 Felsége Nagykanizsát is érinteni fogja.
— Edvárd király halála. Az angolok uagy királyának VII, Kdvárdnak (emelése f. hó 20-án Iksz Wiudsorban. Utóda V György király a titkos tanács előtt a szokásos esküt letelte és tényleges uralkodását megkezdte.
— Katonai hír Lóskay Gábor cs. és kir. altábornagy V. houvédkerttleti parancsunk Miua Alajos alezredes vezérkari főnök kíséretében f hó 17-én d. u. 2 órakor Nagykanizsára érkezik, hogy a póttartalékosok harc-zerO lövészete tölött szemlét tartson. Lakása a Korona szállóban lesz.
— Blau dr. meghalt. Ma reggel még a város legszorgalmasabb doktora volt; még vigasztalást, enyhülést gyógyítási vitt betegei közé és mosl inikor e sorokat fájdalommal rójjuk a papírra, Blau Simon dr. már megszüut élűi Reggel szokásos körútjára indult nagyszámú betegeihez. Ugy látszik rosszul érezte magát, hiszen hetek óta panaszkodott, mert felment Holtai József uagykereski-dó Fó-uti lakosára, hol teával, sonkával kínálták meg. Majd a félre helyre ment, honnan hiába várták vissza. Az ajtót beltörték én ott találták eszméletlen állapotban. Azonnal bevitték a szobába és lefektették. A gyorsan megjelent orvosok szivszélülést konstatállak. Eszméletét többé vissza nem uyerte és d u. 3 órakor szive nem dobogott többé. Az egész város őszinte részvéte állja körül ravatalát.
— Képviselőválasztások. A magyar miuisz tertauács előterjesztésére at 1848. V. t. c. 1 § a értelmében a» országgyűlés királyi leirattal f. évi junius 21-ere Budapestre összehivatott. Az erről stóló királyi leirat a hivatalos lapban megjeleni és megkllldetett valaineiinyi törvényhatóságnak is. A belügyminiszter pedig körreudelelbeu értesítene valamennyi központi választmányt, hogy az 1874. évi XXXIII. t. e. 615. § a szerint az általános képviselőválasztások megtartására lOlO. évi jun. I napjától bezárólag jun. 10-éíg terjedő 10 uapi határidőt
inti ki.
— Pénzügyi bizottsági ülés. Nagykanizsa
r. t. város pénzügyi bizottsága ma d. u. */,G órakor Ölést tart.
— Panaszkodáaok Tele van a város a Justh-párli utcai kortesek panaszaival, hogy a Zichy-párti választók igy, meg amúgy támad|ák őket. Ugy látszik, hogy dicsekedni akarnak inkább, hogy mennyire nem félnek a hatalmas tábortól. Hogy milyen ártatlanok terroriszmusbau a függetlenségi hívek, mutatja a rendőri jelentés. Eddig ugyanis 9 néppárti fejbeverés és egyéb sérülés iniatt tételeit panasz, mit a Justh-pártiak kapicilálása okozott. Etek után öukétil elesik az a vádaskodás is, inínlha a rendőrség a uéppártiiak kedvezne. Megköszönjük az ilyeu pártolást.
— Husz óves találkozó. Akik a nagykanizsai régi kereskedelmi iskolát 1890-ben végették pünkösd vasárnapján 20 éves találkozót lartauak. I). e. 9 órakor a Oeutrál kávéházban lesz a találkozás Tiz órakor istentiszteletre mennek az izr. templomban, azután listtelgés a volt tanároknál a kereskedelmi iskola helyiségében ; délben lárrasebéd a Casiuobsn.
AWLKA SUCHARD
Csak
alpesi tej ■
kakaó
& czukorból áll Páratlan különlegesség.

MAJ 8 12.
ZALAI KÖZLÖNY
S
— Gyászrovat Krausz Pál Déli Vaauti fókalauz f. bó 9-éo 46 éves korábau elhuuyt. — Kürschner Jakab a NéplakarékpAnztár pénztárosa f. hé 10 én hosszú szenvedés ulán 4 4 éveB korában elhunyt. Temetése ma d. u. fél 6 órakor les». Az elhunytban Kürscbner Ignác voll ruhakereskedő és neje egyetlen gyermeküket gyászolják.
— Kimutatás. A nagykanizsai róm. kath. Kelsó templom építési bizottságától. I. 1909. évi adakozások: Dr. Hentzik Kerencné urnó 900 K, Hernyevits Bertalan 50 K, B. 18 K, Keömivos Izidor 4 K, N. N. 4 K, az elhelyezett perselyekből 30 K »8 f, értékpapír kamat 40 K, szelvény eladásból 165 K, kisebb gyűjtésükből 10 K 67 f összesen 615 K 89 f, azaz ötszáztizenöt korona 80 fii. A szelvényeladással legnagyobb részben p. Börzsey Tivadar h plébános fáradozott Nagykanizsa, 19 0. évi május 10. II. Vagyonkimutatás 1909. érről. Értékpapír (4"/„ koronnjáradék) 1000 K, Délzalai takarékpénztár 15137 sz. betétkönyv 4t56 K 77 f., Nagykanizsai takarékpénztár 19540. sz, betétkönyv 1365 K 85 f, Nagykanizsai takarékpénztér 31336 sz. betétkönyv 80309 K 9} í, Pesti Magyar Kereskedelmi Bank 165 sz. betétkönyv 6699 K 19 f, Zalamegyeí Gazdasági takarékpénztár 1660 sz. betétkönyv 979 K 48 f, Zalamegyeí Gazdasági takarékpénztár 39-9 sz. 17808 K 17 f. összesen 59831 K 41 f, azaz Ötveukeitöezerkettöszázharminck>-tt6 korona 41 fillér. Nagykanizsa. 1910. január ). Kperjesy Gábor b. pénztáros.
— A szociáldemokraták jelöltje. Nagy veres plakátok hirdetik, hogy a nagykanizsai választókerület uj képviselőjelöltet kap. Horovitz Gábor a badupesti szociáldemokrata párt tagja lesz a jelölt, aki szombaton estve érkezik és vasárnap d. e. fél 10 órakor tarja programmbeszédét. Azt hisztik e programmboszédnek városunkban nem lesz inás jolentósége, mint ha bármikor budapesti szónok beszél a szociáldemokraták népgyülébén.
— Madárpusztitás Sajnálattal tapasztaljuk, hogy fecskéink és éneklő madaraink évről-évre fogynak. Hogy mekkora kára ez a gyümölcstermesztésnek azt fölösleges magyaráznunk. A törvény, a rendelet, az észszerflség mind védelmére kelnek a kis heruyó-pusztitóknak, kik igy barátaivá leltek az embernek Annál kltlönüsebb, hogy uri emb.tr is fegyvert emel a kedves énekesek elleu; puszta lövOldözési kedvből Nem irjuk ki nevét, mert tudjuk, hogy uem rendszeres pusztításról, csak esetlegességről szól a rendőri jelentés, öt kis tojás voll a mögöll énekes fészkében ; öl kis barátot és ivadékaikat semmisített meg az esteien kedvtelés. A főkapitány az esetből kifolyólag újra szigorb ri-udelkezést lett a flóbertek és gummi-puskák elleu.
— Előadások as Uranusban Az Uranus mozgófényképszinház újra megnyitja előadásait szombaton a Polgári Kgylet katakombáiban. Nemcsak a pQnközsdi ünnepeken lesz érdekfeszítő műsora, hanem a május hónapi előadásaiban is.
— Oóllovés. A nagykanizsai jionvédlegény-ség f. hó 13 án és 14-én Kiskanizsa, Bqcsa, szepetneki inqjor és principális csatornától határolt lőtéren harcszerű lövészetet fog tartani. A gyakorlat reggeli 6 órától délután hatóráig tart. A megjelölt helyen és időben azou a vidéken turlózkodui életveszélyes.
— A keszthelyi Oeorgikon A fővárosi lapokat az a téves hir járta be, hogy Keszthelyen a Georgikon épületéi lebontják Kz a hir téves A Georgikou épületében eddig is cselédlakások voltak. Mosl a lakásokat átalakítják, illetőleg minden egyes cseléd-házaspár külön szobái, külön konyhát fog kapni. Természetes, hogy ezzel az éptllet belső átalakuláson megy keresztül Külseje S7onban változatlan marad.
— A járvány. Több miut két hete. hogy a népiskolák szünetelnek a városban fellépett vörös-járvány miatt. Azóta amint illetékes helyről értesülünk a betegség nem csökkent, sót elteriedésro nézve ugy szólván a város minden részét halslmábs kerí-
tette Halálos végű csak kevés esetben volt a betegség és cssk ott, »hói születésétől fogva satnys szervezetű vbll a gyermek, vagy a hiányos ápolás mialt komplikációk állottak elő. De érdekes jelenségül lehet feljegyezni, hogy felnőttek is megkapták s betegségei és most legutóbb Plihál Viktor dr. kir. közjegyző esett bele. A közegészségügyi bizottság elnöke oly kijelentést telt előttünk, hogy emberi erővel határt szabui a járványnak már lehetetlen. Rálz és Goda városi orvosok a folytonos tömeges megbetegedésekre való tekintetből a polgármesterhez oly értelmű jelentést sdtak he. hogy az iskoláknak 17-én való megnyitását uem véteméuyezlk.
— Olcsó blclkU. Weiss Sándor pénzbestedö a Kreisler és 8chlesinger cégnél. Bieikliu szokott eljárni üzletfeleihez. Vasárnap beállított hozzá egy cípészlegéuy azzal az üzenettel, hogy ifjú Miltéuyi Gyula egy uapra szerelné kölcsön a biciklit. Ktzel el is vitle a kölcsönadott kerékpárt, de még másuap sem hozták vissza, Weisz ekkor elmeul Mlltéiiyihez, hol meglepetve értesült, hogy ó nem kérte kölcsön a biciklit. Igy tudta meg Weiss, hogy valami csaló nak esett áldozatul. Jelentést tett a rendőrségen, hol a nyomozást bevezették.
— Ahol nlnos. ott ne keress./Hasztalan tárt tilos utakon valami tájékozatlan tolvaj, nem tudott egyebet elvinni, mint a szerencsésen megőrzött lukognitóját. Szerdára virradó éjjel jelentették a rendőrségen, hogy a Kaziucy és Zrínyi Miklós-utcák sarkán levő Weisz Tivadar-féle ház padlásán tolvajok ¡árúak A reudőrség nyomban mén jeleni a helyszínen és álkulatta a padlást, sót az épület egyéb részéi is, de senkit se tslált Megállapította azenbsu, hogy a padlás délfelé nyiló ablakán kibújt és az odaépitetl alacsonyabb melléképületre ment, liounan leereszkedett és a feljelentőtől nyitva felejteti kapuu keresztül kényelmesen kijutott az utcára. A padlásról semmisem hiányzott, inert uem is volt olt semmi Üresen áll már egy idő óta. Ugylátszik. hogy a házat jól ismerhette a különben tájékozatlan kisértet
— Vármegyei közgyűlés Zalavármegye törvényhatósága f. hó 19-én d. e. 10 órakor a vármegyeház gyűlésterméhen rendkívüli közgyűlést tart. A közgyűlésen felveendő tárgy a következő: 1. A f évi junius hó 2l-én megnyitandó országgyűlés egybehivása tárgyában kiadott királyi meghívó levél kihirdetése.
-•- 24 éves szőke, csinos,, fess alkatú árvaleány, 100,000 korona készpénzhozománynyal, jelenleg egv öreg nénjénél lakik, férjhez óhajt menni. Csak oly urak jelentkezzonek (esetleg vagyontalanok is), a kikuél gyors nősülés akadályokba nem ütközik. 8ohlesinger, Berlin 18.
borbélyok voltak eddig az egyedüliek, kik ai ünnepek délutánjait se élvezhették teljesen munkaszünet-neic, mert d. u. 2 óráig foglalkozásuk lekötötte őket. A borbélymeslerek is belátták ezt egyöutetűen elhatározták, hogy ezentúl vasárnap és ünnepnapokon már délben fognak zárni. Karácsony, húsvét ás pünkösd ünnepek másnapján a segéd teljesen szabad, az első napon pedig délután. Kllenben nem agyat-lek bele a mesterek a segédek ama kívánságába, hogy reggel későbben este pedig korábban tárjanak az eddigi gyakorlofnál, mert ez a közönség érdeke ellen való ujitás volns. De nem teljesíthetik atl a kívánságot se, hogy a segédek minden héten félnapi kimeuót élvezzenek. Nem akarunk a segédek • kívánsága elé se akadályt gördíteni, bár meg van erre nézve a magunk véleménye, de konstatálnunk kell, hogy a sztrájkba lépet 26 segéd között többeu vannak, kik e követeléstől szívesen elállnak, illetAleg • kívánság csak szótöbbségi határozattal vétetett fal. A borbélysegédek tehát ma reggel kiálltak a munkából, még egyes mesterek fiaiuak sem stabad dolgoznia, olyan szolidárisak. 8zlrájk lanyájok a kinizsi utcai OpVrnica vendéglőben van Tekiutve, hogy a mesterek és segédek közötti eltérés nem fizetési, megélhalési okok miatt törtóul, reméljek, hogy a higadtan gondolkozó elemek t legrövidebb Idé alatt békésen és a méAáuyosság elveivel fogják a differenciákat kiegyenlíteni.
Szerkesztői üzenet.
Többeknek Politikai lappá való átilakulásunk alkalmával hozzánk juttatott elismerő űdvözlésökat melegeu köszönjük
Ig&BsáfSzerető. Oh, maga kis hamis. Hát igazán szereti az Igazságot ? No, azt mondása ulán alig hisszük. Ugyan ne Ítéljen. Tőlünk is azt várná,
hogy történél helyeit mesét irjuuk. Nem tohetjűk, hs még ugy tetszenék is magáuak Mi már csak megmaradunk az igazság inelletl, ha ezt a mái világban nem is tudja ön megérteni. Nem kötjük be senki szemét s valótlanságokkal nem foglalkozunk. Másokai nem bolonditunk s magunkat sem szeretjük áltatni. Ml ezt nem mondjuk, hauem tesszük. Az Igazság nem fanatikus pártállás és rágalomban van, hanem a tények igaz, pragmatikus tényelmon-dásáhan Ezt még eddig uem tudta? 8tegényke. Maga is beköttette a szemét? Ugyan dobja le azt a gyűlöletes fátyolt a szeméről s tüstént látni fogja az igazságot nálunk, a mi sorainkban, bol pártállás nélkül találja meg az objektív tudósítást a vasárnapi látványosságról.
A legtapasztaltabb orvosok tanáosolják, hogy egészségünk fentartása érdekében elsősorban a gyomorra ügyeljünk. - A ki gyomrát rendben kívánja tartani, tegye szabálylyá, hogy minden héten egy bizonyos meghatározott napon, például minden hétfőn vagy minden szombaton, reggelizés előtt \'/, pohár Forono JÓMof-keserüvízet igyék. Ezen régóta bevált természetes tisztítószer bámulatos fölfrissítő hatással van az egész emberi szervezetre.
Borbélysegédek
sztrájkja.
NYILTTÉR.
A ki orgonabokor alatl akar álmodozni,
Klőző számunkban közöltük, milyen kiváusl-makat tartalmazó beadványt terjesztetlek a borbélysegédek mestereik elé. Konstatálhatjuk, hogy a közöuség és a sajtó á kívánalmak némely részét méltányosnak és igazságosnak tartotta. Mert pl. a
az legyen óvatos I A szép tavaszi este veszedelmes is lehet és sok betegségnnk at a meghűlés a forrása, a melyet ilyenkor szerez at ember. De meg van védve a meghűléstől, a ki a valódi szódeni ásványpasttillát hasznúja.
| Olyan kényelmes a használása s a hatása oly biztos és tökéletes, hogy nemcsak a bajban segit, hanem bármely évszakban kitönő szolgálatot tesz, mint a meghűlésből támadható betegségek elhárító szere Fay valódi szódeni pasztíllája dobozonként I kor. 96 fillérbe kerül
Kőképviselet Magyarország éa Ausztria rástére: W. Th. GunUert os. és k. udv. szállító, Wien 1V/I. Grosse Neugasse 17.
Jól jegyezd meg: csak
Ottcmásh
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt, hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Z A I, A 1 KÖZLÖNY
M.Ul\'S lä.
2298 szám/tkv. 1910.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi hatóság közhírré teszi, hogy a Néptakarék-péntlár végrehajutónak Horváth Fereuc éa tárnái végrehatási szenvedett elleui 800 K tök« éa jár iránti végrehqtáaí ügyében a nagykanitaai kir. tör-véuyssék területéhez tartozó s az oroaztouyí 628 az. tkvben 236/0 8. braz. aióló a vasfurkón Ö08 K becsértékben Ooór Imre orosztonyi lakós ntóajáolala| folytán 1010 évi Junius hó 23 napjának d 0 10 órakor Oroaztony községházánál hivatalból megtartandó nyilráuos birói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár 3377 K.
Az árverezni kívánók tartóinak a becaár IO"|„-ál káatpánzbeu vagy óvadékképea papírban a kiküldött ( keséhez letenni
A kir. törvényszék mint Ikvi hatóság
Nagykanizsa. 1910. éfi április Itó 26-én.
Qózony, kir tszéki biró.

A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Paio-Expellcr
ptflWk.
trj rácjának bUonyult háiiaier, mely már sok ív Mm lMjobb bedórzeftléaaek biionjrult klajváayaál, •Miaál m ae«MI4**keáI
rtfyelaieataUs. Silány liamiaitványok miatt be-váaáitáakor ivatoeak legyünk ia oaak olyan eredeti üveget fogadjunk «1, mely a „Her(eey" ás a Kloaler oágjegyzáeeel ellátott d oeo magol ra. ira«vegekben K-A), Cl
„Herfeey" »Mjegygjel dobaibe ran 1.40 ás 18.-
WH^i» «i^wwu a - w, » «.to™»».
áa ágyladlrán minden gyógyiterlárban kapható. — rárak tár TtrU Jiraef gyógyeiereeinál, Badarét
l£ IMtar nfiffiiirttri u „kruf inuliikf,
fráfUu, Künaketkatraaee 6 >«
SzőlÓ-oltvány
szólóvesatóról és borról nagy képes árjegyzékemet
§m~ iioten n^a
éa bérmentve kllldöm meg, a ki Cimát tudatja Kiun könyvet tnég az ia kérje, a ki rendelni nem akar, mert ebból megtanulhatja a azólóleiepiiést s emellett sok stólókép van benne Szólóollváuyokból és más egyéb európai és amerikai sima és gyökeres vesszőkből a világhírű Delawaréból állandóan tobb millió kásilet eladó, olcsó ár melleit Iöbb ezer elismerő levél, közle löbb hercegi éa gróli uradalomtól.
Oim: Ssflos Sándor fla, szőlőtelepe,
Bihardlóss eg
faoemant- ti valódi aasfalt-lemfabefed4aek > legttoll-ilabb kivitelben, a. legmeaazebb-
manó asavaloeiággal. Minden atakbavágó kátráay-
Urmák gyártáaa. Minden fajt• tet« li elemi (•UUItoiiUkaik ktulléee. KoltiágelSirányial /• mliaiaki I
relrllágoiltáfok .ingyen laabadalmaiott horony-IMM nedves falak
ellen. A jelenkor legtjkékteaebb egyedül cílaaerü ¿1 legolcsóbb elixigeteló eaakSae. — Vedelikóz istállógőz ellen. Stámlelu eliainerólevél. Prospektua ingyen. ■BSZZI. K. O. Foieony. Fiók: Ssombatbely.

XXVIII ik magyar királyi
jótékonyczélu államsorsjáték.
Ezen pénz sorsjáték remélhető tiszta jövedelme közhasznú és iólékony czélokra fog fordillalui Kten snrsiátéknak összesen !19«9 nyereménye vau, melynek összes ériéke 3i6,000 koronára rug készpénzben Főnyeremény 150.000 korona ké* • pén rben,
továbbá:
I fdnyeremény — 20.000 kor. kcszp.
I . — 10.000 ,
1 . — 5.000 . & . — 2.000 .
10 nyeremény á — 1.000 kor. kéazp.
160 . , — 100 . ,
300 . . - SO . .
1600 , . - 20 . .
10000 . . - 10 .
Húzás visszavonhatatlanul 1910. évi Junius hó 30-án.
rnr Egy sorsjegy Ara 4 korona.
Sorijegyek aa űaezeg eldzetea beküldése melleit a magyar Icir. lottójóvedéki igazgatóságtól Rudapeaten (Vámpalota) poriómenteson küldetnek, eaenkivül kaphatók valamennyi posta-,"> add-, vám- éa »¿hivatalnál, az oanea vasúti állomáaokon s a legtöbb dohánytAztdében *-válló-Uzletben. Játéktervet ingyen ét bérmentve küld.
A magy kir Lottójóvedéki ig&cgatóeág
l\'i
• Az üzleti »Iker titkát
három dologban tnlálju meg az ügyes kereskedő : az utaztatásban a jó kirakatban és az újsághirdetésben Kz utóbbira a|ánljuk Önnek Zalamegye Icg. régibb újságját, a Zalai Köslónyt
Ve üeqy f
oc\'kcr
Mi a
Dp. Ostksr-féle
sütőpor?
Dr. Oetker-féle sütőpor
egy tökéletes, hygienikus, az orvosok állal legmelegebben sjánlott
élesztópótszer I Egy osomag ára 12 fillér és egy \'/, kg. számára élesztöerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb főszer és drogua-Qzletnkben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
IlLSŐBANttU FÜRDOHELT]
LIPIK
Ve»ut-^o»te-.t*v>rd»-á»ti>l«fon-*llo««a» ]
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna Összes bftntalmait, hurutokat, diabotest,kOszvényt, csúzt, csonttöréseket, ¿yermekés alkati kórokat. W Egyetlen alkalikus,konyha-£ lif ° DVtteJidtartalmu héwlz D*f-IVÓKÚRA. _ ISIÍHSAVAS HÉVVIRTÜROŐ.V | FÜRDŐM. VnQVOOTWTiKTJ HMAtaTOMIUM.
A fürtt/Mgen WkiváU <rmr müMdik. Proape-klust kflltl n, Pflrd<iifriy,frit/>s^.
BOLINDER""" 1""r"
irmolaJlikuiMlit
csak
Szabó Emil ós Társa _
Budapest, V.. Ferencz József tér 6 ss
Gresham-palota, l.inclilddal nemben kaphatók.
Sürgönyoim:
SZABÓÉK
BUDAPEST
TELEFON 76-48
Szivógáamotorok. bensinmotorok, cséplőgépek, malomberendezések
Árjegyzék Ingyen ás bérmentve.
Tüzifa-eladás.
Az Ujudvari határban levó erdóben a kővetkező tűzifa kerQl eladásra.
I. osztályú bükkfa 220 öl erdei ára ölenkint K 30 —
II « „ 71 , , „ - „ 27- -
III. . „ 70 , , » « » 24. -
. . . . 20. -
ágfa
130
a helyszinen.
Bővebb felvilágositást adnak
Méhes József és Berkenyés István
korcsmáros. Ujudvari lakósok. U. p. GELSE. (Zala-megye) Az össxes mennyiség átvételénél árengedmény.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igio MÁJUS 15. 49-IK ÉVFOLYAM. 40 SZÁM
VASÁRNAP.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilialk hétfőn it ctltirllkia dilbin.
CI6fla«t4al Arak: Bgáaa 4vra IQ korona, fálérra 6 korona, negyedévre 2 korona 50 IMI. — Egyaa aiám ára 10 011.
Kelolőa atei kasaid: Kertéaa Jáaief.
KUdJn : a aarrkMatoaég.
tzirkiiztiiii it kliriékliaUI liftk-tir 1.
Tataion : Ili. — Hlrdatáaak dljaiabáa aaérlnt.
Pünkösd!
A keresztény mithosz egyik fenkölt jelensége a pünkösdi ünnep, mely a rajongó bitnek, a tudatlanok és bátortalanok isteni megsegítése és hitvalló vértanukul való küldetése Mily isteni eró és a keresztény tanoknak mily büvöletes nagy vonzása, hogy az egyszerű Názáreth-parti halászok odaszegődtek nemcsak egész életükre, de rajongó hittel hozták áldozatul életüket. Es Istennek kegyelme e közben elméjüket meg-élesité, elküldvén óket szerte a világba hirdetni minden népeknek az Ó országát.
A pünkösdhöz ennek az Isteni felvilágosításnak, értelmi megerősítésnek nagy, ünnepi gondolata járul.
É8 valóban soha jobbkor nem kellett nekünk magyaroknak ezért az isteni kegyelemért esdekelnünk. A pünkösd isteni galambjának kellene minket is meglátogatnia. Éppen a pünkösd szép tavaszi ünnepén hangzik legjobban, legkiadósabban a szónak kapaoitáoiója. A mostani pünkösdi ünnepek során is sok apostol megy szét, csakhogy ugy nézzük, hogy ezeket az apostolokat nem ihlette meg égi sugallat s nagy része faja-ntik, nemzetének nagy ügyeit se érti meg.
Bizony ezek a modern apostolok egy-része mintha osak ezt tudná és vallaná: .Minden szentnek maga felé hajlik a keze" — s nekünk, a többségnek, akiket sorsunk arra kárhoztatott, hogy a sok hívatlan apostolt hallgassuk, van inkább szükségünk a pünkösdi nagy isteni látogatás, a szentlélek erejére.
Nagy játék folyik a mi pünkösdünkön a szónak árjával b mireánk tartozik, kik a nemzettest szövetét formáljuk, hogy a szentlélek ereje áldjon meg kiválogatni tudni a sok oosuból a tiszta búzát, vagy móg egy képlettel éljünk, hogy olyanok lelkesítenek, akik vizet prédikálnak, do aztán bort töltenek poharukba.
Komoly figyelem, higgadtság, belátás és emberszeretetnek pünkösdi galambja, — szállj le közéok, a tusa, az egymás véleményének nem nagy tiszteleto e harcos nupjaiban. Vezesd hazánkra azt a nerazet-fentartó géniuszt, mely „oly sok viszály között" megtartott. Sokunk ezt a nemzetet féltik ebben a napokban, hogy a nemzet szóles rétegében nem fogantatnak meg a józan belátás, fajszeretet, a haladás ideáljai Es talán a harcos lárma között az egymás meggyőződésének tiszteletben nem tartása miatt gyász, bánat, köny, késő megbánás s nemzetünk becsmérlése ollenségeink előtt is bekövetkezhet.
Pünkösd isten-galambja, szállj le közénk, világosítsd föl értelmünket, erősítsd akara-
tunkat, hogy szebb jővó virradjon a magyarra. Mutassunk akkora érettséget, tapintatot, jogaink kölcsönös tiszteletét, hogy a mi elkövetkezik, az egy érett, nagyra hivatott nép komoly tettének lássa a világ.
Szállj közénk pünkösd galambja: hintsd a béke, a szeretet érzését, hogy visszavonás, gyűlölködés no tagolja szét ezt az úgyis ezer sebtől vérző országot.
politikai érzelmű közösségben is van és abban meg is akar maradni, az Justn-párti jelöltre nem adhatja szavazatát.
ozi...
Amiben Tisza és Andrássy egyetértenek.
Iiángostorként suhogtatja gróf Tisza István ha lulmas philippicáját szerte az országban, iszonyatosan égó sebeket ejtve esküdt ellenségein és egyben gyönyörű fénynyel világitva reá a nemzet boldogulásé nak útjára én az ez uton való haladás legnagyobb akadályára
Mi ez az akadály? Hiszen mint a szókimondás fauatieusa erós bírálat alá veszi a eoalitióban egyesülve volt összes pártokat, de szinte félelmetes éle leBZ kaszájának, Ím a Justh-pért berkeire feni és szinte mythosi srá nyokban bontakozik ki ereje, ha » Justh-párt össze-töréséro tömöríti azt. Mert a Justh-pártban és kizárólag a Justh-pártban látja akadályát a sivár helyzetből való kibontakozásnak az uralkodó és a nem zet közötti harmónia állandósulásának, a közviszonyaink consolidatiójára irányuló nemzeti reform inun-kiinak a nyugodt, békés, de folytonos fejlődésnek És megszólalt gróf Andrássy (iyula is. Tiszának a közelmúltban nagy anlagonistája, de fajszeretet, politikai éleslátás, a történelem uagy tanulságaiból leszűrt, az élet iskolájában meghiggadt Ítélet dolgában élő államférfiatok kozUl talán egyedül hozzáfogható.
A coalítió kormányzását mint annak részese, természetesen más szemmel néii, de a jövő feladatai tekintetében teljesen egyetértenek és csodálatosképen I Andrássy is a legnagyobb veszedelmet a Justh-j pártban látja, éles logicájának egész arzenalját az ellen vonultatja fel és búcsúlevelében kérve-kéri a kassaiakat, hogy ne adják Justh-pártinak a mandátumot, kimutatva, hogy a párt múltjában nincs örötn, jövőjében nincs remény.
Mindnyájan olvastuk Tisza beszédeit, olvastuk Audrássynak a kassaiakhoz intézett nyílt levelét.
Azok világos és meggyőző okfejtését reprodukálni teljesen fölösleges, de egy körülményre nem lehet elég gyakran és elég nyomatékosan felhívni a választó közönség figyelmét. Arra. hogy a Justh-párt nyíltan és leplezetlenül orbi et urbi, hirdeti, hogy ha kisebbségben marad is, megfogja akadályozni tt törvényhozást alkotmányos munkájában, hogy tehát nem az alkotmányos ellenőrzés, az ellenzék ezen parlamentaris hivatása leszen szerepköre, hanem a parlamentáris forradalom, az obstructio. Az obstruc-tio elméleti helytelenségét fejtegetni akkor, midőn annak gyakorlati eredményein koldulnak, szinte nevetséges volna
A mely párt az obstructió progranimjával vonul be a parlamentbe, az gyökerében támadja meg ezredéves alkotmányunkat, közintézményeink életerejének forrását, tönkreteszi hitelűnket, stagna-tióra kárhoztatja közgazdasági életünket, útját állja magyar nemzeti culturánk előretörésének, hátráltatja a modern Magyarország kiépítését és feltartózhatat-latiul viszi hazánkat az absolutismus felé.
Ki az, amit Tisza és Andrássy felismertek és aki hazánk ezen nagy alakjaival csak a legtávolabbi
Triumfua,
madártávlatból szemlélte: Avialicus.
Julius Caesar, Antonius, Auguslús s több nagy triumfatorai a classicus Komának I Forduljatok meg ezredéves sírjaitokban. Glio a feledés, az enyészet fátylával fenyeget ó római bősök. Amit a ti világra szóló triumfusaítokról feljegyzett, az immár elsárgult levél.
Triumfus, a tieitek nem voltak. Igazi, hamiai-tatlan triumfus- szabadalmazott 48-as tr.iumfus as roll, amellyel Uosnyák Qéza a Justh-párt ielöltje Kanizsára bevonult. Ilyent még az Olympus istenei sem rendezhetlek, A senátus, a római nép közönséges kontárok voltak, mit tudtak azok a rendezéshez. Kzt Dobrovica Milán volt, — volt képviselő reudette, az az akkumulátor, melyben egyéb stlkra hiján, minden reudo és fajú rendezői talantumok harmonikusan egyesülnek, fis a lictor, Plánder Boldizsár ; fogalom, magasabb rendit fogalom. Ó nép, lsteunek közönséges és választott népe boruljatok le, a fény vakító : a gyenge látásuakat veszélyozUti.
A via canalison tul, a fórum florianumon állt a Oírcus msxitnus. IU kellett volna az áldozatokat bemutatni.
A classicus elődök aranyozott szarvú fehér ökröket áldoztak. Kz barbár szokás. A 48-as szab. ritus szerint, ha már ökör az ökör, akkor ue legyen közönséges fehér ökör, hanem valódi hamisítatlan .vörös ökör*. És ha áldozni kell, van elég pogány, aki kolomppal symbolizálja, hogy a .vörös ökör", uem bálvauy, hanem csak .vörös ökör..
Olt is voltak az áldozatra szántak kolompjaikkal.
De ó fátum. ... A fátum, ez a sunyi tréfás legény, mely uralkodik élők és halhatatlanok felett, gonosz álommal zavarta meg a praefeclus urbánus ebéd utáni siestáját. Az álom hatása alatt a praefeclus kivonultalta a 49. legio egy hadosztályát, az összes városi és a berendelt kakas tollas provinciális gladiatorokat, természetesen, hogy a triumfatort és kíséretet a látomás szerint fenyegető összeesküvéstől megvédelmezzék. Hogy, hogynem, de ezek a buzgó legionáriusok és gladiatorok a nagy triumfatort a kiséró táltos, raboubáuok és regősökkel auuyira körül-sáncollák, hogy a halálra szánt áldozatok kivQl maradlak És ez volt részükre a meuekvés. Kutni azonban nem futottak, a lábaik a nagy félelemtől gyökeret vertek, de kétségbeesésüket elárulták azok a kövek és záptojások, melyeket a legionáriusok felett átdobáltak. Nem is merték meghallgatni a nagy triumfátor hősiesen ítélkező sententiáit, és kolompoltak, hogy a kemény ítélet füleiket ne érhesse. így lón vége a felejthetetlen imperiutnnak
De a fátum ez a tréfás legény, a ki megzavarta a praefeclus álmát, még tovább ia incselked-
2
ZALAI KÖZLÖNY
MAJIS .5.
hetik. A hősök kőit vannak, a kik attól félnek, hogy megmutatja, hogy a triumfus nem a csata előtt, baoem csak a győzőiéin után járja. És a milyen kíváncsi legény és zenekedvelő hallani kívánja, hogy a vesztett csata utáu miként bőgnek a .vörös ökör" táborában.
— Hol a Bosnyák-párt ? Síppal, dobbal, nédi hegedűvel hirdetik a Bosnyák-párt diadalmas elónyomulását a nagykanizsai választókerületben. Kell ia ebhez a nagyhangú lárma, mert a valóság ugy is szomorúan fest. Minden komineotár nélkül közöljük a beérkezett jelentéseket. Szabarban Bosnyák Gézát és párthívek ellentüntetéssel fogadták. A kíséretükben levő Szentmlbályi Dezsőt és Hercegi) Mihály rádi plébánost megdobálták.
Kisradán Bosuyák Géza programrabeszédének nem volt hallgatója és egyértelmüTeg kijelentették, hogy Zichy Aladár grófhoz sorakoznak szavazatukkal.
Nagyradán hol a függetlenségi-párt eddig némi hódításáról, beszéllek majdnem kivétel nélkül a néppárt zástlójs alá álltak és a közlük megjelent Bosnyák Gézát inog sem hallgatták
A merenyei, liakónaki és uagyrécsei plébániához tartozó községek kivétel nélkül néppártiak.
Dióskáll község« Bosuyák Géza előtt kijelentette,1 hogy náluk siker nélkül jár, mert kivétel nélkül Zichy Aladár gróf párthívei.
Orosztony és Kerecseny a beérkezett jelentés szerint hű marad a néppárti zászlóhoz.
l\'acsáu annyira megváltozott a helyzet, hogy csak ar. iparos és kereskedő minoritás tart ki még a függetleuségi zászló mellett, mig a nagytöbbség!! földmiveseli a néppárthoz csatlakoztak.
Szeiitpélerur, Igrice, Vörü és Gétye oly tiszta néppártiak, hogy régi szokás szerint fehér\' lobogóval jönnek a választásra, hogy Zichy gróf iránti hálájukat és szeretetüket kifejezzék.
Gelse, Szentbalázs régi néppárti községek, hol Bosnyák Géza egy talpalattoyi tért se ludoll meg hódatani.
Szentandráson is a Zichy hívei vannak többségben Sáudorliázáról táviratozzák: .A kegyelmes urat holuapra nagy ovációkkal várja a község".
ilyen tömött falanxban sorakoznak a kerület polgárai Zichy Aladár gr. személye köré Önkéntelenül ia megismételjük a kérdési: Hol a Bosnyák párt? t
Mit tudja más: mi fáj nekünk? Mért könnyel sós a kenyerünk? Ugy-e szegény hazám? Világ csodája, hogy vagyunk I S ha majd egyszer kilobbanunk Ama nagy éjszakán:
Tragédiánkat az örök
Ég irja meg, ha menydörög
Viharok hajnalán:
_„E nép fogyott, de nem hajolt.
É nép magának sírja volt."
Oh, még halálunk is milyen
Felseges lesz hazám I
HÍREK.
Magyar kesergő.
Irtat Olá-h Oábor.
Sirattalak, szaggatalak. Átkoztalak, leszóltalak Édes, szegény hazám I A lelkem tán mást érezett, A lelkem benn tán könyezett, Míg szítkot szórt a szám.
Olyan kicsinynek láttalak. Mint sokszor látom magamat, Édes, szegény hazám. Mikor rád csapott ostorom : Vérrel buggyant fel arcomon Gtés ütés után.
Hiszen egy csöpp részed vagyok, Ha jajgatsz, én is jajgatok, Édes, szegény hazám. Most leborulok s csókolom Lábad nyomát a homokon, Hölesóm, sírom, anyáin!
Én bánthatlak, sirathatlak. Magyar vagyok, gázolhatlak, Édes, szegény hazám I De más ue merjen bántani 1 Ne merjen más sehonnai, Más céda, más silány.
Kortes-nóták.
Nem szégyen ezeket írni, de nem is dicsőség Az írásuk is a közlésltk is ízlés dolga. Ugy van vele az ember, mint a dohányzással. Némoly cinbor iilatos török dohányt csihukozik, a másik a selmnezi pipát élvezi, de vannak olyanok ia, akiknek legédesebb csemegéje a bagó. Az az egy azonban bizonyos, hogy jobb izlésü ember a bagót nem veszi be — A kortes poozis az idei producliunai pedig legnagyobb részt ehhez a kategóriához tartóinak. Nemcsak csípnek, de piszkolnak is. Itégente zamatosabb volt a termés. Azokban volt szellem, humor. Nem támadtak és mégis nem oldalba, hanem fej é n találták a szeget Az igazi kortes-nóta lelke.it, vagy bántás nélkül derűt ébreszt. Az idei szüret bőséges volt mint gyerek a uigánysoron, de ilyeneket nem producált. Bagó levet. Ezzel fecskendezett. De kárt nem tett a közéleti nagyságokban. Nem is tehetett. Hisz nálunk közéleti nagyságok egyáltalán nincsenek. Itt mindon tekintély gazdasági és részvénytársasági alapon ki van sajátítva. A többiek türelmes céltáblái a szabad portyázás n a k. Erre pedig egyik igen alkalmas oszköz a kortos nóta. De még egyébre is. Tcrrorizálui is lehet vele Van elég olyan derék bccsülotcs ember, kinek nincs annyi energiája, hogy a támadással farkasszo met nézzen. Ezek megadják maglikat, lenyelik legigazabb meggyőződéseiket, nehogy tollára vegye őket a kortes nóta felelősség nélküli rímgyártója. Csak előre hát, fel arra a bagólevet prüszkölő pegazusra Még most lehet. De majd megkezdődik az igazi háború és akkor .inter arma silent Musae", — ínég a bagó illatúak is. _ Dór.
—■ A kirily átutazása Nagykanizsán.
A király boszniai utazásával kapcsolatban legutóbbi számunkban közöltük ama értesülésünket, hogy visszautaztában Ó felsége Nagykauizsát is érinteni fogja Ez azonban ugy látszik nem fog bekövetkezui. A Neue Frei Presse mai számában azt irja, hogy a király Boszniából jövet az ut egy részét valószínűleg tengeri utou fogja megleuui egészen Triestig. Ezek szerint a király nagykanizsai átutazása elmarad.
— Blau dr. halála Az egész város megdöbbenéssel vette a lesiijtó liirt. dr. Blau Simonnak, az önfeláldozó orvosnak hirtelen elhunytáról. Harminc év óta volt Nagykanizsa egészségügyének egyik kiváló szakértelmű, rendkívül szorgalmas és a szegények iránt ritka Immanismus-al eltelt munkása. A gyászesetről a család a követk- ző gyászjelentést adta ki: Özv. Dr Blau Simonná szül Koseiiberg Zsófia, gyermekei Dr Balla János, Margit férj I)r. Wald-inann Lsjosné, veje l)r. Waldiminn Lajos és özvegy Koseiiberg Jánosué szül. Wellisch Sarolta mint anyós, ugy a magtik mint az egész család nevében fájllalniitsau jelentik a felejthetetlen szeretett jó férj, atya, após, vő é.s rokon Dr Blau Simon orvoH I hó 12-én d u. 3 órakor, életének 68. évében rövid szenvedés után történt gyászos elhunytát A szeretett halott tetemeit f ho ló-én de 10 és fél órakor fogjuk a helybeli izr sírkertben örök nyugalomra helyezni Nagykanizsa, 1910. uu\\ju.s 12. Csöndes részvétet és koszorúk mellőzését kérjük.
— Az izr. hitközség részvéte. Az ízr. hitközség elöljárósága tegnap d. u. Grűnhut Henrik elnöklete alatt alóháróságí fklést tartott. Egyedüli tárgya az elhunyt iskolaszéki tagnak, dr. Blau Simonnak elhunyta fölött való részvétének kifejezése volt. llatároztatott, hogy érdemeit jegyzőkönyvben megörökítik, a temetésen testülotileg resst vesz az elöljáróság, dr. Blau özvegyéhez részvéiiratot intéz, melyet küldöttségileg fog átnyújtani,. Az elhunyt nevére 500 koronás alapítványt tesz, melynek évi kamatai az elhalálozás évfordulóján szegény betegek támogatására fordittatik. Amint értesülünk a koszorú-pótló adományokból befolyó összeget a Szent Egylet oz összegekhez csatolja, hogy az alapítvány jótékonyságát emeljo.
— Sasé és neje képkiállítás» » Szarvas szálló udvari termében a két pünkösdi ünnepeu még nyitva lesz egész nap.
— A pénzügyi bizottság ülése A városi pénzügyi bizottság ülésén bemutatta a városi mérnök a közvágóhíd kibővítésének és átalakításának tarvét. A vágóhíd szükségletére naponkint R5 köbméter víz használata szükséges Knnek megszerzésére 3 furt kul létesítését ajánlja a mérnökség. A bizottság ogy próba kul futását véleméuyezi 1000 K költséggel Ugyancsak a mérnöki hivatal javaslalára a Kaziuoy-ut sorompó melletti rézsét mely, a Déli Vasút tulajdona, befásiUni véleményezi. E óéiból a város a Déli Vasultól a 982 négytelöl terület átengedését kérte A vasul igazgatósága megvételre leiajánlja a kérdéses területet és a pénzügyi bizottság ehhez hozzá is járul. Megszavazlak még Felaó-Sófalva (Udvarhelymegye) tOzkárosultjaiuak 50 K-t Gaál Sándor 4S-as ezredes Csikszeutgyörgyön felállítandó szobrára 5 koronát.
— Kínálják a Boanyák zászlókat Néhány füzvölgyi polgár összecsavart zászlót vitt pénteken Valami ismerősük megkérdezi : .Micsoda zászlók ezek földi ?" .Bosnyák zászlók " .Hát Fűzvölgy Bosnyák-párti?" .Nem az, hanem Zichí-párti." .Hát akkor minek keeteknek a Bosnyák zászló 7« .Hát bit ránk tukmál|ák, csak elvisszük."
— Négy képviselőjelölt Osáktornván. Hajós Ferenc dr muukapártinak bárom ellenjelöltje vau Fellépett állítólag FSUpics Lajos és Tamás János perlaki ügyvéd függetlenségi programmal és Landatter Béfa néppárti jelölt.
— Elhalasztott befizetések. A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapított „Önsogélyzö szövetkezet", a hétfői befizetéseit — tekintetlel az ünnepre — pénteken fogja megtartani.
A délzalai takarékpénztárral egyesűit önsegélyző szövetkezetnél a hétfőre eső befizetések az flunep miatt f. hó ítt-án, pénteken d. e. tartatnak meg.
— Életunt leányka. Hirschl Alajos helybeli nyomdatulajdonos 14 éves Aranka nevű leánya polg. iskola 2 osztályú tanuló csütörtökön d. u. Telcky-ut 21. n lakásán a lámpavasra felakasztotta magát és mire észrevették, moghalt. Az iskolában és otthon elkövotett vétsége mialt anyja megverte. A leányt egyik iskolatársa meglátogatta, do azzal az űrüggyul,
| hogy neki tlolgs van, elküldte magától, és ekkor követte ol végzetes tottét A szomszédok hazug rémmeséket beszélnek s mostohaanyja bánásmódjáról — Sót névtelen levelekot küldtek a rendőrséghez, melyekben az. anyát vádakkal illetik. Ezért a rendőrség elrendeli a vizsgálatot és a holttest folboncolását.
— Markos Oyula büntetése. Markos Gyula, a nagykanizsai származású pap, volt országgyűlési képviselő tudvalevőleg megtámadott lapjában néhány kanizsai bírót és a kúriát egy örökségi perből kifolyólag s ezért 4 hónapi fogházra Ítélték. Eddig mindig halasztást kapóit, tegnap azonbau megszűnt a halasztás és Markost letartóztatták. A peéri kerület függetlenségi képviselő jelöltje szeptember 13-áig tr.arad fogságban
— A telefonépités halottja. A szepetueki polgáiok otszágos hírre emelkedtek a telefon és távíró építés kör.-.! kifejlett űgyességökksl. Ez a munka olt találja őket a haza legtávolabbi részeiben. Mint tudósítónk közli ily iiiiiuka közben váratlanul halálát lelle egy ilyen ügyes muukás. Sauer József 22 éves szepetnekí lakós alatt Fiúméban tolefonépi-lés közben a házfedélzol beszakadt és a szerencsét-(eii ember szörnyei halt. Kreinár György kanizsai voualór az elhaltbau sógorát gyászolja.
MÁJ 8 15.
ZALAI KÖZLÖNY
8
- Az orosz újságíró? Nagykanizsán betekkel ezelőtt megfordult egy Kosenberg Miksa nevtt ember, ki üldözött orosz zsidó újságírónak mutatkozott be és könyöradományokat gyűjtött. Sok elökeló nagykanizsai cégnél hittek is a menekoltnok ós segélyezték A budapesti rendőrség most lotartóztatta Kosenberg urat. Kidoritotték, hogy ép oly kéréssé orosz menekült mint hírlapíró.
— A statisztika manapság egyike a tudomány legielentákenyebb oszközeinek. (ínunk segélyével is könnyen bebizonyítható, hogy Pöstyén-fOrdő nemcsak liazáuk legelső gyógyhelye, de c s u i, k ö sz-vény és iseb ias gyógyításánál az egész világon páratlanul áll. á szezon itt, mint mindig, kora tavast-szal megiudul, ugy hogy Pöstyénben már ia élénk fardói élet folyik.
— Orvosi tanfolyam. Ez év május 30-ától junius 11-éig a kolozsvári tudományegyetemen orvosi tanfolyam lesz. £ kurzusra Zalavárme^ye törvényhatósága két 300—800 koronás ösztöndíjat ád, melyre minden vármegyei orvos (köz-zolgálatlmn álló és szegény vidéken lakó orvosok előnyben részesülnek) pályázhat május 80-áig. Az ösztöndijat eluyert orvosok a tanfolyam szorgalmas látogatását ennek befejeztével igazolni tartoznak.
— Uj postaügynökség. Zalavármegye területén Balatongyörök községben „Balatongyörök" olne-vozéssel í. é. május hó 8-áu a vonyarcvashegyi m kir. postahivatal ellenőrzése alá helyezett postaűgy-nökség lép életbe, melypek forgalomköre Bala\'on-gjörök községre, továbbá: Becehegy, Mihályházi puszta, Paphegy, Csetény és Zsehehát szőllóhegyré-szekre terjed ki.
— Kiss szerencséje nagy! Köztudomású, hogy a m. kir. osztálysorsjáték tervezete a legkedvezőbb nyerési esélyeket nyújtja. Nagy nyeremények mellett számos kisebb nyeremények vannak és különösen az, hogy a fele • kíbooaájtoti sorsjegyeknek — tehát mindeu második — nyer, az oka. hogy a nagyközönség minden rétege kipróbálja szerencséjét. Ezer és ezer ember lett ilyen utou szegényből gazdaggá At uj sorsjáték I. oattálíáuak húzása május 19 és Ül-én lesz Tegyen sterencsekisérlelet és rendeljen sors|egyet az előnyösen ismert Kíbs Károly és Társa bank részvénylársaiáguál Budapest, Kossuth Lajos-u. 13, mert pontosan és lelkiismeretesen szolgálja ki rovóit és mert Kiss szerencséje nagyi
— Elhagyott gyermekek gondozása Arvay Lajos aliapáu valamennyi községi elöljárósághoz rendeletet küldött a 7—16 év között levő elhagyott gyermekek gondozási dijainak megtérítése tárgyában. Minthogy a 7—IS év között levő elha gyatottnak nyilvánítóit gyermekek után 15 éves korig fölmerülő menbolyi költségek évről-évre a községi költségvetésbe felveendők, tuindeo további értesítés bevárása nélkül, utasíttatnak az összes községek képviselőtestületei, hogy a gyermekvédelmi szabályul ezou rendelkezésűinek a legpontosabban tegyenek eleget és az igy felmerüli költségeket, a varmegyétől nyerendő segély bevárása nélkül, esedékességük idejében azonnal megfizessék; a kifizetett összegekről kapott tnenbelyi nyugtákat pedig a segély iránt a vármegyéhez minden év március havábau beadandó kérvényükhöz csatolják. A járási lőszolgabirákal pedig felhívja, hogy ezen rendelete foganatosítását ellenőrizzék.
— Az .Uránia" védelme Az Uránia Magyar Tudományos Színház támogatására Bezerédy államtitkár a következő intézkedést telte: Számos vidéki városban a közigazgatási hatóságok a vidéki
magyar színészet támogatása tárgyában kiadott belügyminiszteri rendeletre hivatkozva nemcsak jelentékeny akadályokat gördítenek az Uránia Szinház kulturális törekvései elé, hauem sok helyen fiók intézeteitói a játszási (előadási) engdély kiadását megtagadják. Minthogy a vidéki magyar sziuészet támogatása tárgyában 1881. évi junius hó 26-áii 38915—1884, valamint az 1901. évi november hó 5-én 108805—1901. sz. a. kiadott rendeletek csupán a kulturmissiot nem teljesítő vállalatok versenyétől való megóvására hívták fel a törvényhatóságok ügyeimét az .Uráuia Magyar Tudományos Szinház" azonban évtizedes fenállása óta igen jelentős kulturális munkát végez: felhívom a törvényhatóságot, miszerint iutézkedjék az iránt, hogy az illetékes elsőfokú rendőrhatóságok az Uránia Színhát fiók intézeteit kulturális törekvéseikben az előadási engedély megadásával az 1901. évi augusztus hó 4 én «4573. sz. a- kiadott körrendelet 6 § ában foglaltak sxem előtt tartása mellett támogassák.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern iutéiményt ajáulunk lisztéit olvasóink szíves ügyeimébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor utca 80-ik száma alatt fennálló Magyar Otthuu penzióban. Bvek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, családi szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronáért is és fokozatosan leijobb) télies ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön bejáratit szobákhoz lehet jutni. Vidékiok, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy llileti ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hailékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos lolentketókuek. utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivstásuaknak még kivétele-sebb kedvetmeny jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon! Villamos világítási Tükrös szek-
!rények I
— Páaztory cs és kir. udvari azállitó virág-kereskedése, Budapest, VIII, Bákócí-ut 3 Képes árjegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
-•- 24 éves szőke, csínos, fess alkatú árvaleány, 100,000 korona készpénzhozomány nyal,
jelenleg egy öreg népénél lakik, férjhez óhajt menni. Csak oly urak jelontkozzenek (esetleg vagyontalanok is), a kiknél gyors nősülés akadályokba nem ütközik. Schlesingor, Berlin 18.
— Uj fényképészeti szakkönyv jelent meg .Modern Fényképezés" cint alatt. A szerző Leopold Kornél, kí ezen köuyv kiadásával oly praktikus kéziköuyvet ad a magyar amatőr közönség kezébe, mely a modern igények s kívánalmak mindegyikét kielégíti. Irálya könnyű, folyékony, ugy hogy megértése senkinek sem okoz nehézséget Felkarolja az ujabb el|árások között az olajnyomást, ozobrom-nyomást, ozotípiál, melyek szép Bzióhatásuk s könnyű elkészítési módjuk folytáu már is óriási tért hódítottak. A szép és díszes kiállítású könyv ára I K 80 fillér. Megrendelhető a szerzőnél, Leopold Kornél, Budapest. VII., Ertsébet-kőrut 41.
* A Divat Újság minden hónapban kétszer leleuik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó: negyedévre postán való szétküldéssel két korona busz lillér Kiölhetni legcélszerűbb s kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIU., Bökk Szilárd-utca 4. számú hátban vau.
A legtapasztaltabb orvosok tanáosolják, hogy egészségünk fentartása érdekében elsősorban a gyomorr* ügyeljünk. - A ki gyomrát rendben kívánja tartani, tegye szabályjyá, hogy minden héten egy bizonyos meghatározott napon, például minden hétfőn vagy minden szombaton, reggelizés előtt \'/, pohár Foreno Jósaef-keserüvizet Igyék. Ezen régóta bevált természetes tisztitóáier bámulatos felfrissítő hatással van az egész emberi szervezetre.
Justhek és a szocialisták.
Ilorovitz Gábor, a nagykanizsai szociáldemokrata párt képviselőjelöltje holnap délelőtt program-boszédet tart Nagykanizsán. Nagy politikai jelentősége nincs a gyűlésnek. Csak az agitáció szempontjából fontos oz a szoolá lista pártra, mert győzelmet még a legvérmesebb reményű pártvezérek aem várnak.
A jolekból Ítélve a gyűlés méretei sem lesznek nagyarányuak A politikai barátság, mely Justhék és a szocialisták között fönnáll, ugyan azt kívánná, hogy a Justhék is jeleljenek meg a gyűlésen. Ezzel a Justh párt revansot adna a mult vasárnapi szo-ciálista érdeklődésért. Ha van hála értéa a Justh párti agráriusokban, ugy megjelennek a holnapi gyűlésen Helyeselni fogják a szociálist« jelölt ama kívánalmát, melyben a nagy drágaság leküzdése ellen kívánni fogja a magas agrárvámok eltörlését Helyeselni fogják a jelölt kifakadásait az élelmiszerek, a fa, a nyerstermények drágasága miatt. Sőt ha tényleg nagy és őszinte a Justhék és a szociálisták közti összetartás a gyűlés hatása alatt kifogják moudani az agrárius Justhék, bogy a holnapi naptól kezdve a nyersterményeket a fele árért adják.
Kéretik László Dávid
tanárjelölt ur jelenlegi pontos lakhelyének, ki 1907-ben Szent-gothárdon lakott s állítólag Nagykanizsán lakó szüleihez költözött közlése. A költségek 3 koronáig megtérítése ellenében. Megkeresések O.R. 83779 jegy alatt Annoncen Expediticm M. Dukes Nachf. Wien I. Wollzeile 9 kéretnek.
Az élet zavartalan örömeiböl
egy halandónak sem jut részére. Ezt mindenki tapasztalhatja, a ki egy séta vagy kirándulás után uagyon meghűlve tér haza. De legalább könuyen segíthet a baján, ha mindjárt vesz a legközelebbi gyógyszertárban vagy drogériában. Fay-féle valódi szódéin ásványpasztillát. Fay HBK szódeni pasztillája nem engedi a meghűlést * J * elhatalmasodni, Használata azonkívül nagyon ^ÁC kellemes és kéuyelmes. Egy doboz ára 1
kor. 85 fillér. Fóképviselet Magyarország és Ausztria részére: W. Th. Quutzert cs. és k. udv. szállító, Wien 1V/I. Orosse Neugasse 17.

ALAI K (> Z L Ö N Y
MÁJUS 16.
LE DÉLICE
itapapir .tanfi
cigarettáüvely
mindenütt kaphatő.
i
faoament és valódi aasfalt-lameibefedéaek a legszolidabb kivitelben, a legmesszebbmenő szavatossággal. Minden siakbavágő kátrány
tarmák gyártás«. M i mi c ii*J faj ia tető- él alalt-g-atelálemeaeknek készltéae. Költségelőirányzat /j műszaki
felvilágosítások Ingyen Szabadalmazott horony Umox
nedves flllak
ellen. A jelenkoi legtökéletesebb egyedül célszerű és legolcsóbb elszigetelő eszköze, — VédeszkAz Istállógőz ellen. Klámlalut ollsmerőlevél. Prospektus ingyen. KEH/BI. K. 0. Poiaony. j
Fiók: Saoujbathaly. ¿j |
nni Ilin TD ^rsoiaJmoloroK DULIHULII DfGnolaJloMM
cöftk
Szabó Emil és Társa
Budapest, V., Ferencz József tér 0. ez
Gresham-palota. Linchiddal szembeo kaphatók.
Sürgönyeim: SZABÓÉK
BUDAPEST.
TELEFON ^76-48.
Szlvógázmotorok, benzinmotorok, cséplőgépek, malomberendezÓBek Árjegyzék ingyen és bérmentve.
Nincsen
vesztesége
lis eladáskölés elölt n vevő fizetésképességéről megbízható felvilágosítást szerez be. — írjon mielőbb .Creditreform" egyesületnek Graz Haydngasse 10, a \'22016 számú prospektus ingyen küldéséért.
Tüzifa-eladás.
Az Ujudvari határban levő erdóben a következő tűzifa kerül eladásra.
I. osztályú bükkfa 220 öl erdei ára ölenkint K 30. —
II. „ „ 71 „ „ „ „ „ 27. -
III. r „ 70 „ „ „ „ 24. -
ágfa 130 „ „ . , . 20. -
a helyszínen.
Bővebb felvilágosítást adnak
Méhes József és Berkenyés István
korcsmáros. Ujudvari lakósok. U. p. GELSE. (Zala-roogye.) Az összes mennyiség átvételénél árengedmény.
Stájerország
Idény: május 15-től szeptember 30-ig
felülmúlhatatlanul értékes a légzőszervek összes bajainál.
Világhírű gyógyforrások
és urospöM íi tilüífflatösípál
OLEIGHENBERG.
m
|elsőrangú fürdőhely")
lipik
Wwt%posta-.t*vtrda4« telefon-áWomáe
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsa torna összes bántalmait, hurutokat, diabetest.köszvényt,, csúzt, csonttöréseket, ¿yermek-1 és alkati kórokat
W í®»t!en alkalikus, konyha- C tg, f bvifejídtartalmu héwlz 0*T-IVÓKÚRA. _ ISIÊMSAVAS HÉVVIZrÜROftM. FÜRDÖM. yiMVOGTwrmrJ mu tu. orom
AL ATOM IUM
mühSdik.
A Jûrdiïïipn WktvAU----------
ProapefctuKt irflid a PB¡¿fflfasfatfoM
Danán ti! legrégibb ékszerüzlet/
Berény József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése villany-erőre berendezett műhelyünkben.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban.
Keinek menyusszunyi ajándékok finom ízlésben.
Legszebb nói- és férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt és színes drága-kövü tárgyakban. ,
Kégi vagy vásott foglalatú drágakótárgyak
div-ttosan és tartósan műhelyünkben átfoglaltatnak.
Teljes étkezőkészlctek valódi ezüstből hiva talos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás rwzletfizetósre isi
A berndorfi gyár főelárusltó helye csakis ctső minőségű Alpaccaezüst étkészletekről.
Brllllantot, irémaiitok, aran/- güQsttarcrat imua-lasabb aröau neirólelHet mi becieréltetnet
1910-es modellünk újításai:
Intenzív lángió, mely gyorsan forral ét kávét tseiit
fog) sat. Krős alkatrészek, melyek kicserélhetők és tlsitllhatok. Művészi kivitel (modem stílus). Galvanizált brons színezés. — Hozzáadva a ,Rops" biztonsági gyorsfőxő eddigi előnyeit, a
i,Roo»" 1910
a jelenkor legszebb, legtartósabb, legbiztosabb ét legtakarékosabb » \'«li (Bz-helye. Ha feldO ilnik. A szesz ki nem .„./hat!
Ara BudapitUn:
4.— korom.
ttiil kunéit pélláifskit i (fár í kiriu il fillér I ráliutéiul 1110-n ■•IHIri ; ««arát át.
Kapható uilnd«o.,.»»aka>áb , \' vágó tlilatben.
„R 0 P S" Fómárugyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. V4o*l-ut 74/ 3B.
Helyi elárusítók: Weiaer J. O., Bettlhalm ia Quth, Rosanfald Adolf flai, Köhlar Taatvírak, Ungar Ullmann Bak.
tipvtaalök . ldékan kareatatnak.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
rendkívüli kiadás

nagykanizsa, 1910 május 17.
49-ik évfolyam, 41. szám.
KEDD.
Politikai lap.
■aijalaalk hitíéi ii ciltirtlkfti- ftlfcaa.
fcloniaUal ár*k: Eg«ti «»re 10 korona, télért» S korona, negyedévre 2 korona 60 <111. E(yaa aiám ára 10 (III.
Kelelóa aieikeaali : Kertáaa Jáaaef.
KUtlJn : M aafyk«aal*>é(.
tiarkaiztiaii it kiadihlvatal laák-tir I
Telefon : III. — Hlrdetáaek dljaiabáa aaarlnl.
Tisztviselők küldöttsége Budapesten.
a.
Állandó színház a megvalósulás utján. Zichy Aladár gróf a kerületben.
A küldöttaég.
Tudvalovó, hogy Nagykanizsa állami és közigazgatási tisztviselőinek lakbérilletményeit az elózö kormány kedvezőtlenebb osztályba sorozta, mint amilyen a tényleges viszonyok szerint megillette volna.
A sérelem orvoslása oéljáből a tisztviselők kérelemmel fordultak a kormányhoz. Egy küldöttség vitte a folyamodást Bpestre Kenedy Imre dr törvényszéki biró vezetésével. A küldöttség tagjai voltak: Oszterhube* László kir. Ítélőtáblai biró. Vóosey Zsigmond; polgármester, Viosz Ferenc főszolgabíró,! Szommer Náthán ós Kaffka József p. és t. főfelügyelők, Ötvös Emil kir. adóhivatali főnök és Valigurszky Antal polg. isk. tanár.
A küldöttséget Zlohy Aladár gróf vezeti
A küldöttség Zichy Aladár grófot a város díszpolgárát kérte meg, .hogy az audienciákat az illetékes minisztereknél kieszközölje, aki azután f hó 14 -ón szemé-\' esen vezette az illető miniszterekhez.
A miniszterelnöknél.
Először is Khuen Héderváry gróf miniszterelnöknél tisztelgett a küldöttség, hol Ziohy gr. a tisztviselők kérelmét mint jogosat és méltányosát ajánlotta a miniszterelnök pártfogásába. Ezután Kenedy Imro dr. bővebben ismertette az ügy állását, akinek előterjesztésére, jóakaratáról biztosította a küldöttséget, mire Ziohy Aladár gr. a küldő ség minden tagját bemutatta a miniszterelnöknek, ki a küldöttség minden tagjával barátságosan kezet fogott. .
A pénzügyminiszternél
Innen Lukács László dr. pénzügyminiszterhez mentek, ki ugyancsak Ziohy Aladár gr. ajánlása ós Kenedy Imre dr. előterjesztése után azzal kezdte válaszát, hogy abban a körülményben, hogy a küldöttséget Zichy Aladár gr*, vezeti, biztositékát látja annak,
hogy a kérelem jogos és méltányos. A pénzügyminiszter maga is elismerte, hogy a lakbérosztályba sorolás körül több helyen tévedés törtónt ós hangsúlyozta, hogy a sérelemnek rövid időben való orvoslását szükségesnek és megejtendónek tartja. E részben már intózkedefc is, hogy a beérkezett kérvények tárgyalás alá vétessenek. Ezt Teleszky János államtitkár is, kinél a küldöttség szintén tisztelgett, azzal egészítette ki. hogy ha nem is pár nap múlva, de Rövidesen .a központból bizottság fog kiszál-lani, mely a helyszínén fogja a lakásviszonyokat tanulmányozni és a felülvizsgálatot megejteni.
Ziohy Aladár kijelentése.
Ez audienciák után a küldöttség azzal a kérdéssel fordult Zichy Aladár grófhoz, hol fogadhatná őket, hogy szíves és hathatós közbenjárásáért köszönetüket tolmácsolhassák.
Ziohy Aladár gr. azzal a kijolentéssol hárította el magától a nagyon is kiérdemelt köszönetet: „ Régi tartozásomat akartam 1 \'eztel leróni Nagykanizsa város köztisztvi- ■ selői iránt. Én már az előző kormány [ alatt is eljártam ebben a kérdésben, igézetet is kaptam és az ügy csak a politikai | conslellácio változásán szenvedett hajótörést."
A kultuszminiszternél.
Vécaey Zsigmond városunk előrelátó polgármestere fel akarva használni a kedvező alkalmat még Kanizsáról irt Ziohy Aladár grófnak, hogy ez alkalomra audienciát eszközöljön ki a kultuszminiszternél. A gróf azonban a levelet nem kapta kézhez. Midőn mégis a pénzügyminiszteri audiencia után erre nézve ó Nagy méltóságát a polgármester megkérdezte, ^-azonnal a telefonhoz ment és azután örömmel jelentette a küldöttségnek, hogy Ziohy. János gróf vallás- ós közoktatásügyi miniszter azonnal .fogadni fogja. Midőn ugyanokkor a pénzügyi államtitkárhoz is kellett menni, a küldöttség két részre oszolt és az ogyik rész a polgármes-
ter vezetésével azonnal a kultuszmiszteriumba sietett. Itt az audienciára sok jelentkező várakozott, a sorrend meg volt állapítva és bizony a kanizsaiaknak egyelőre várakoiniok kellett.
Már ültek egy fél óráig, mikor váratlanul raegjolent ott Ziohy Aladár gróf. hogy az ügyben ó is latba vesse befolyását. Csodálkozva látta, h"gy audienoia előtt vannak. Nyomban kieszközölte, hogy többek megelőzésével a kanizsai küldöttség boosáttassék be. ó maga vezette be a küldöttséget és azok tagjait bemutatván, a kulturminiszter figyelmébe ajánlotta Többek közt ugy karakterizálta Kanizsát, mint aki díszruhába öltözött, de még kalapja nincs. Ez a kalap egy kőszinház. Vécsey Zsigmond polgármester tolmáosolta az ügyhöz njél^ó buzgalommal a város kórelmét és ismertette a szinházkérdés ügyét,
Ziohy János gr. kultuszminiszter válaszában különösön hangsúlyozta: Ismerve a viszonyokat elmondhatja, hogy Nagykanizsa városának nemcsak kulturális és városi, hanem nemzeti szempontból is szüksége van színházra, sajnálja, hogy mivel a költségvetésben erről gondoskodás nem történt ez idén a kérelmet nem teljesítheti, de a legközelebbi költségvetésben erről gondoskodni kell.
Felhívta a polgármestert, hogy nehogy sok oldalú és sokirányú elfoglaltsága közepette figyelmét e fontos ügy kikerülje ót annak idején bátran figyelmeztesse ígéretére.
A küldöttség tagjai szombat éjjel érkeztek haza Kanizsára. Alkalmunk volt a küldöttség több tagját megkérdezni és azok mindegyike a legnagyobb elragadtatással beszélt arról különös figyelemről, melyben őket Ziohy Aladáít|jfc részesítette és még soha se jött haza küldöttség Kanizsára, mely annyi eredményről, oly biztató kilátásokról számolhatott volna be. Ragyogó lelkesedéssel beszélnek a küldöttség tagjai külön-külön ez ügyről. Csak a legsötétebb elvakultság, a legfanatikusabb pártgyülölség vonhatja kétségbe városunk nagy díszpolgárának ezt a szeretetét.
ZICHY ALADÁR GR. A KERÜLETBEN.
Pünkösd vasárnapján reggel 6 óra 20 perckor Bács felé tnenó vonallal indult (a nagykanizsai választókért)\'et jelöltje) Zichy Aladár gr. a kerti-letbe. Kisárle ót 8ebestény Lajos kir. tanáooa párt elnök. A pályaudvaron l\'álffy Alajos hercegi erdó-inesterrel élükön ügyszáma polgár várta, hogy ól Üdvözölhessék. Kis- és nagykanizsai választópolgárok közül Kalovlcs József vezetése alatt 7,Ven lelkosa-déssel csatlakoztak hozzá, hogy utjábau elkísérjék filjenzéa és meleg ovációk között indult el a vonal.
ZalasEentmihályon.
✓ ■
Amint a vonat berobogott a Zalaszentmihályi állomásra és kupék ajlai kinyíllak, hatalmas és sok-Bzor ismétlődé éljenek reszkettették meg a levegőt. A kiszálló grófot virágözönuel üdvözölték, a pályaudvaron felállított zenekar a himnuszt játszotta, melyet kalaplevéve hallgatóit a tengernyi nép. Ott volt Zalaszeutmihály egész lakósága Felső és Alsórajk, Pötréte, Pacsa, PacsatUtös, 8zentpéterur, Qélye, Igrice, Vörrü, Sándorháza. Szentandrás választópolgárainak küldöttsége. A menet mintegy 90 kocsival a hatalmas díszkapu alatt vonult keresztül a falu felé, hol a szeutmíbályi plébános üdvözlése után a gróf elmondta programmbeszédét. Beszédjét nagy lelkesedéssel fogadta az óriáai tömeg. Halásosau beszéltek még Sebestyén Lajos és Kálovícs József.
Bucsuszentlászló és Sándorháza.
Szentinihályról a menet Bucsuszeutlászlóra vonult. A nép éppen misén volt melyet Zichy Aladár gr. is végighallgatott Majd a templom előtti téreu Celesztin atya üdvözölte a grófot, ki ezután óriási tömeg előtt tartotta meg programbeszédéi, mit uéhány felállított szentaudrási Bosnyák-párti „éljen Bosnyák- kiáltással akart megzavarni. A nép tömeg haragjától ezeket csak Zichy gróf közbenjárása mentette meg. Fél 10 kor ért a menet Sáudor-házára. A faluit végig mindenütt virágot szórtak Zichy gr. kocsijába. A diadalkapu alatt az oltani laníló üdvözölte lelkesen. Zichy megindultan köszönte ineg a tiszta néppárti kötség lelkesedését
A rádi oaete paté
ltád nem volt a programúiba fólvéve, nem is hirdetett a néppárt itt gy ti lést inert tudja, hogy ott a Bosnyák-pártiak többségben vanaiik De nehogy félsz-sz«l vádolják ókttt, utjukat a községen keresztül vélték. A faluban több helyen éljenézlék Zichy grófol csak a faluvégén lévő Táncos-fele majornál állott egy csapat suhauc o»*léd Táncos földbirtokos vezéuylele alatt tizek kiabállak és abcugoltak. A már 100 kocsit meghaladó menet a zajongók előtt elhaladt, amikor is a majoron és a majoron tul, hol az ut mély horgot képez leshelyből néhány tojás repült a menet felé. Egy tojás Zichy gr hálát érte lszouya-tos felháborodást kellett ez a kísérő választókban 1 Megállították a kocsikat és a lőcsöket kiszedve for-1 dúltak a falu ellen. Csak Zichy gr. usgy energiája tudta viszatartani a felbőszült tömeget, hogy a falut el ne pusztítsák. Néhány lövés is dördült el. A támadó falabeliek futásnak oredti-k és félre verték a harangokat. Zichy gr. rábeszélésére azután a kocsikra ütlek, hogy utjokat fojytassák, de alig indultak el az a vészkiálltás hangzott, hogy a másfél kíléméterre húzódó kocsisor vókc még nem éri ki a faluból és i ezt megtámadták ,Nem hagyjuk einb-treinket" kiál- ! tással újra megálltak. I,,•szálltak a kocsikról és a falu felé iudultak. A falu végén megvárták míg az utolsó kocsi ki uetn |ött, azután békességben folytatiák. utjokot. Azok a hírek, hogy bárki isbántalmal szeu-vedett volna, vagy hogy az utolsó kocsiról a zászlót elvették volna, a csendőri jelentés szerint légből kapott hazugságok. Baj leheteti volna, de Zieh.v gr. I azzal a kijelentésével legyverezte le embereit, ha ól szerelik és *zt akarják, hogy közlük maradjon, legyenek békességgel.
Szentpéterur. Pacsa.
Szentpéteruron a kegyelmes ur a plébániára hajtatott, hói Naup Márton plébános vendége volt, míg a kiséró párthívek kocsikon Pacaára mentek ebédelni. Szentpéteruron összejött tiétyo, Igrice, Szentmárton .és Vörrü egész népo. Ezek előtt Naup Márton plébános üdvözölte a kegyelmes urat, aki erre nagyhatású programbeszédét olmondta.
Szentpéteruron megjelent Pál ily l<ászlé pacsai lőbíró és arra kérte Zichyt,. hogy mivel Pacséti na-
ZALAI KÖZLÖNY
gyon izgatott a hangulat, a pacsai programmot ejtse el. Ekkor törtóut az a jelenet, hogy Földes pacsai gazda azzal támadt a főbíróra: „Hát Ön mondja ezt, hál nem tud a kevés Bosnyák választok között rendet tartani ?" Zichy két kocsival ment l\'acsára IU Szontmihályi Dezső néhány béressel, iparossal tüute-\' télieket rendezett, de a plébános látta, hogy ott szavazó nincs. A plébánia udvuráu történt a népgyűlés. Táncos káplán nyitotta meg. Majd a gróf beszélt folytonos el;cnzés között. Ismét Pálffy főbíró azt tanácsolta, hogy inellékuton hagyják el a falul Nem akarta, hogy azt a gtinykapul meglássa a kegyelmes ur, mely a főbíró lakásétól mintegy 100 méternyire volt fölállítva De ajánlata nem fogadtatott el.
Dióskál
Dióskálra 6 kocsival indultak, de az utón már 97 zászlós kocsi jött eléjök. Alig kezdte Kollár Imre plébános üdvözlő beszedét, 33 kocsival érkeztek az orosttouyi és kerecsenyi választók, kiknek élén Sélley földbirtokos négyes fogata haladt. Virágözönuel árasztották el a kegyelmes urat. Azért jöttek eléje — mondták, hogy Bosoyák tiéza, ki betért falujokba üres hátakat, faluvégi embereket találjon. Oroszlonyba el kellett mennie Zichy grófnak, mert hatalmas diadalkapuvai várták. Eléjök jött 42 kocsi (lelséről és flolseszigelról.
Másnap az ujudvari választók kocsikkal mentek Zichy gróf elé és fehérlie öltözött leánykák fogadták a diadalkapu alatt. Fehérzászlót kértek ugystíutén Gelseszigetiek is. Kilimániak is, meri tiszta néppárti a község, likkor már 8zily Kálmán morgáni földbir birtokos is a gróffal volt. Alsórajkon Koller István fogadta őket szeretettel, Helséu Kreulzer Dezső plébános üdvözölte, a falu meg diadalkapuval, éljen-zéssel kísérte. Fényes fogadtatásban volt része Pölöskefón, hol a kacorlaklak ismegjelenlek.
Ezerre menő tömeg élén Üdvözölte Antal Lajos adminisztrátor és Drennnel Lajos szöv. igazgató Bsndérium és 42 kocsi kisérte Szentbalázsra.
Negyvenhat pár koszorús leányka szórt virágot útjába. A diadalkapunak a környékbeli választók serege éljenzett. Supka Márton káplán üdvözlése után óriási hatást keltő beszélt mondott a gróf. Majd Kreulzer Dezső plébános, Kannár János gelsesriycti biró és Karlovíss József tanácsos nagyhatású beszédei után mentek Magyarszerdahelyre, hol Papp Fe-rencz földtnjws fogadta a grófot. A bocskaiak nevében pedig Arok István gazda mcghaióan Üdvözölte Zichy Aladár grófot.
Minden Deinoitlienesuél szebben beszél a -teli., Azért nem írunk hymutiHZI, hanem valóságot. Aki ebből nem a Zichy zászló győzelmes kibontakozását látja, az száudékossn behunyt szemmel jár közlüuk,
Zichy Aladár hétfőn ertve visszatért Nagykanizsára, hol Sebestyén Lajos kir, tanácsos vendége volt Kedden pedig ,NeineslóthÍ Szabó Alberttel a leien) ei kerületbe ment.
MAJU8 7.
*tm fényeién b.Tált
Gazdák |
*M
Ha elsőrendű gépet skaruak venni, kérjenek árjegyzéket euiópaszerte hírneves
•naiMd és vüütaibaíó beirálotoniotiilot, aiamrft és Toilatbatll gffzlotoiotiilotról Teljes csepióteszlelet i
Benzinmotoros kötSrö, í»aprítógépek
voa\'aiá.ra éi magánjáró ««erketettel •Stabil benxlntnotorok. Halvógáxtelepek.
Kellner éa Sohanzer
Budapeat, V. )í«r., Anlloh-utoa 2. is. NllrgDny .Világosáig\' Budapest.
«. Hall 4 0«. lyárcmánya.
Klválá Moh] orfoaok ajánlatára Buróp» luylOül, államában fi. DTM eredmánynyel alkalmuiák
niindenuemU bőikiüténok
r«l<* krtntku» h, plkkelyabuOráa «lóidl ktoi^k. lovat,hA ®"i»a«wel*k. láblaaadéa,M- éa .ukálplkkelrok elton. Bet,?, kátráay-uappani «0 iláaaltk lakálráarf (öntet nuwibau li.\'t. cireawo<i oltár e kcrmkedelein)x>n Mriá <w>íl> kAIrloy mappi.-noktél. Makaó. térhálóknál aikelmeaaAk e nmrr h»tA«u
Berger-féle kátrány-kénszappant
le. EnjhéM kátráay-iumn gyanánt, a Mrtlmllla-iilnlclli<n. aryennekck I.Or- N f.|en va!A kMtáe»l rlle», v»lamlnlVln,lr>n-nepl huaoáteue mini feltlimilbatatlan moedá- él Urál my-Mn «aolfál e
Herger-féle glycerln-pIpcrcN/appan
melyben J4 uáaaték (lyoerln foglaltatik áaamoly lllaUallva ven. Klválá bérápol« ««őrként lieeenátjak továbbá kllflnA alkernl a
Berger-féle borax-azappant
lm p~tif yém.áwk. uHi**. •••»>**. HMM «a a«a hSrteJei
ellen.
Ara éaraboakéal alnlln fajtákéi TO fUllr, Kaa-nátetl ule«lliWeI watt- Xiijxn e viUArliUu.U ujroaietskoeen Beiger-fAte káiráiir-a«pp»nokei 1 5. tiorexeeeppenoket, 0. HeU * 0>mp, »VArt-f luAnyelt ée vlayáuon — — aa Itt Abráaolt védjegyre áa e mellette k-vó oé«elálráere. mely
mlndt-n eltükén ott kell lu«r lenen. Kltantetve Wceben lSM-heii dkaukiiitnUref«. e
4vl vUá(kHIIIUion erear *»»i4el. _ A Berfer védjearo minden miU rrtfT- <e Iiyatenlkiu meppen\'-i, e Ilonájuk mollákelt heesoálett uteeltáeokon tol vennék .onlv.* Kephetnk inlnden, »Airruerlárben <e Mektievi«ó ailotben. Nngyben: O. Hell * Oouip., Wien, I., Plberatr. t. Megjreroreeápl fSraktári T»r«K Jóeeer gy« gyeeer-(áre, »udepeel, Klráljr-u, 1*. Thellmeyer éa Celle. Zrlnyl-utee. Keohmeuter Wr. utéda. HalC-utee a, Molnár éi Báoeer droguleták, IV., Korvneheraes-uloe ». reám. Deletnyt Prigjree dro(,erle, MeroC-kdt-utea I. Ilntaybea Hagyaroraaáa Oaaaee lyigy aaaüárelben.
V. M.U <e uimp. ír."
Raktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
Élelmiszerek, bel óa külföldi terményeket értékesítő vállalat
BEER SÁMUEL ÉS. TÁRSA
A izákeifövároal pánttárnál ovaMkot eh.e»va«e4tl \'
törvény,láklleg bejegyielt mMtáfl^fl^ayflaok BUDAPEST KÖZPOSTI VAJ|ABO»A*ÍVO«;
Iroda: Oalllag ulea I. Telefon 42-3«. 80rj«nyclm : Beer O.llleg-utoe. Póatatekerák Oheí|ue ákámla Ü • 1 »3 Elfogadjuk mindenféle élelmicikk blaományl *rté-kealtéaét a legmegaeebb napi árban a legjutányo-aabb feltételek mellett, gyora éa «IflnyOa lábonyo-lltáeeal.
Marhabul, »10» borjukat, jubokat, bárányokat, teitiee-ket, nutSIt kolbá» árukat, nyer. ál fU.lOll sonkákét, vadakat, álU ál vá(Olt tlntllott baromfil, lialakat, á 3 rákokat, lojáit, mézet, tejfelt, vajat, ubéuluról. jukjjinit, ■ajtókat, hüvelyei vcteniénycket, mákot, paprikát, ijlJ- , •ágfáláket, burgonyát, korai föielákeketi1 tyu.rtek.dk«r, alma, blrulma, körte, itamúca, málna, pöstmáte, rl like, megy, oereinye, barack, ullve, .if^hí tjirtík"^"!\'0\'
ciemegettSIo, borliölS, műit, bor itb. Hb. A küldemények clmOnkre: KMpontl Vásárcsarnok
veautállomáehoi IntézendSk. Heti Jelentéal kívánatra kOldOnkéa káiiaéggel eiol-gélünk mlndennemd felvllágoeltáeeal.

i^xawjjxy

■WBilHHnWiVflMHBHH
iH a i>>x*tj\',:i Dr. Oetker-féle
sütőpor?
\\ ili-ium íiöddovj
Dr. Oetker-féle pütöpor .i j
egy tókóletes, hygieuikua, m orvo-^;, j sok állal legmelegebben ajánlott
élesztópótszer I Egy osomag ára 12 Üllér és egy \'/, kg. számára élesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogiia-üzletokbon a .s/,áni4al«n8Zor,|i| bevált receptekkel egyetemben kapható.
NAGYKANIZSA,. 1910 MÁJUS 19.
49-ik évfolyam 4a szám
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
\' ■■ilalaalk hation ii ciltirtlkéi dalban.
tlSflztUal Irak: Égin é»ro 10 korona, ííHvio B korona, nagyad黫 S korona 60 flll. — Egyaa aiám ára 10 flll.
Feleld* «xeikculil: KerUUa Jóaaef.
Kiadj« r •urkNitiaág,
tzarkaaztiséi éa kladéblvaUI liák-Ur 1.
Tatafon: III. — Hirdaliaak dljaiabáa aiarlnl.
Justh-párti eszközök.
Kiállítást lehetne rendezui belőlük. Köveit, táptojások, fokosok, lőcsök, konyhakések, revolverek és puskák. Ujat az alkotmányos választás elengedhetetlen kellékei a fent elősorolt tárgyak. Nem is csodálkozunk, még csak meg sem botránkozunk rajta, mert mást nem is várhatuuk a Jnsth-pártiaktél.
Hajdanában is az igazság préfétáira zúdult a kő zápor h a korszak, mely igy némitotla el az igazság szavát, a huszadik században újra feléledt; nem lévén az igazság birtokában, lelkületéhez hasonló eszközökhöz nyul.
A záptojás? Hol vette s kanizsai Juslh-párt azt a sok záptojást? Akárhol, de pervresz keresztezésből származtak A különböző szülök azután sokáig kotlottak e tolásokon, hogy valamelyikből csak kikel a csirke, akarom mondani: a függetlenségi mandátum. De óh balsors, egyikből sem kelt ki, sőt s sok üléstől megzápultak. Mi nem tehetünk róla, de még a legöregebb kotlóstyuk sem emlékszik, hogy a tojások meg ne zápullak volna, lm időn tnl melengették azokat. Elkeseredésében mi telhetett tőle? Hál a Zlchypártí választókhoz dobálta, hogy azok rutu^án mutassa ki a szfllök lelkületének szinél és illatáti ^
A fokos, lőcs,\'\' konyhakés szintén hathatós eszközének látszanak az ellenfél kapacitálására De csak látszanak. Mert hát tizennégy esztendő ugyancsak hosszú idő arra, libgy megkeményítse a választók koponyáit, melyekbe se lőcscsel, se fokossal, se késsel nem lehet beverni az egyedül Qdvözitő Justh párti igéket.
Hátra van még a revolver, meg a puska az elkeseredettek végső eszköze. Persze arra nem számítottak, hogy a puska hátulról is elsülhet s msjd a választás napján fog az egy nagyot durranni, amikor is megnyúlt orrai konstatálják : neküuk ugyan lőttek!
Csak ennyi az egész? kérded nyájas olvasóra. Dehogy I Ezek csak kézzel fogható eszközei az ellenfél kapacitálásánsk, vagy íjesztéséoek. Finomabb eszközökkel is dolgozik a jelus párt. Dolgozik a száj és a toll. lia a hazugság, a tények céltudatos elferdítése, a tárgyilagosság, nrculcsapása szaktudomány Ipnne, akkor Nagykanizsára követelnék az első szakiskolát és ez iskolához a Justbpárt tudósítói közül bátran lehetne tanárt választani. Ezeknek a tudósításoknak a hangja persze erős a a szegény avatatlan azt hiszi, hogy abban van az igazság, mely »z ellenfél erődjét egy kurjantásrs ledönti. Pedig dehogy I Az egész publikum uuja inár azt a hangot, mert ¡ól tudja, hogy füzfaslpból bombardouhang, egérlyukból fákat tördelő szélvihar soha sem szokott olő|öuni.
A publikum elé tárt valótlanságok legfeljebb szolid mosolyt váltanak ki s mind az a hozsaoua, ami a Justh-párt diadalairól zeng csak altató dala a bukás (elé vissiatarthatatlanu! siető Bosnyák Gézának. Osak altassák tovább is, csak itassák tovább is az áldicsőség pancsolt borával, annál keservesebb lesz választás napján a Katzenjammer.
Kiuk az eszközök, mint a választási készülődések kórtüneteí bennünket meg nem lepnek s aggodalmakat nem költenek. Hanein van egy másik eszköze a Justbpárlnak, melyeket sohogysem hagyhatunk szó nélkül. Az az eszköz olyan, hogy megbélyegzésére alig találunk kifejezést.
Ez az eszköz pedig: a papság tiszteletreméltó tagjaínak meghurcolása ftunydalokbau, vagy jobban moudva a sárban, fis ez a párt veri a mellét, hogy a vallást nem bántja. Mig egyrészt szirénhangokkal csalogatja a papságot táborába, addig másiészről a legocsmáuyabb fegyverektől sem riad vissza, hogy a más politikai hitvalláson levő papokat Szemérmetlen inzultusnak ki ne tegye. Nos hát ez sok katolikusnak uyitolta ki a szemét s tartja vissza a Justh-párt tói, mely a vallást papjaiban meggyalázza.
Kbhez azonban nem csak nekünk vau szarunk, hanem Bosnyák Gézának, az ellenpárt képviselőjelöltjének is kell, hogy szava legyen, filénk emlékezetünkben vau a jelölt urnák azou kijelentése, hogy csak tisztességes eszközökkel fog küzdeni, ellenkező esetben eláll a jelöltségtől. Vagyis röviden kifejezve nem akar piszkos maudálumot I Vaj|on Bosnyák Géza, akit kivétel nélkül goutlemannak ismer mindenki, tisztességes eszköznek tartja-e bz ellenpárt papjainak sulyoA megsértését?
Tiszteletben tartuuk minden felekezetet, ennélfogva el kell Ítélnünk bármely felekezet papjai ellen megkísérled inzultusokat. A politikai jogok gyakorlásának célja nem lehet a felekezeli türelmetlenség szitása és ha a Justh-párt ez iráuyu akciója reakciót idéz elő, akkor ezért csak magukat okozták.
Választási mozgalmak.
Dr. Zalán a Menyei kerületben. (8 t.) A letenyei kerület uemzeti munkapárti jelöltje Zalán Gyula dr. pünkösd vasárnap Alsódomboruhan kezdte meg programbeszédeinek sorozatát és folytatta az összes muraközi községekbeu, ahol mindenütt a legnagyobb lolkesedéssol fogadiák közszeretetnek örvendő személyét. Légrád, Kotor, Muravíd és a többi községek mindegyikében diadslkapuk alatt haladt el. A házak teljes lobogódiszbeu álltak, bevonulása alkalmával a községek vetekedtek, hogy mentül díszesebb, moutől szívélyesebb legyen a fogadtatás.
Darányi Ignác Tapolcán. Tapolcai levelezőnk irja: Jlég egyro hallatszanak olyan hírek, hogy Darányi ellen munkapárti programmal ly jelöltet kapnak a tapolcalak. Hol özokolaí dr., hol Bakó, hol Törők nevét emiitik, do egyelőre ollonfél nélkül áll Darányi Ignác dr.. pártonkívüli jelölt. A volt fóld-mívelésllgyi miniszter jelöltségét támogatja az ó minisztersége alatt keletkezett gazdakör 1300 tagja. E kerület színmagyar 60 községe fele részben katho-líkus, fele részben protestáns, de felekezeti különbség nélkül sorakoznak zászlaja alá, kiuek egyhangú megválasztása igy bitonyos. Darányi e hó 82-én kezdi meg a kerületben tervezett körútját és 81-én d. e. Tapolcán tarija programmbo.-zédét. Eddig ugy a központban, mint a kerületben csak Darányi zászlók láthatók.
Fuss Nándor ünneplése. Az alsélendvai kerület munkapárti jelöltje Fuss Nándor püukösdvasár-nap tartotta Alséleudván progrsuimbestédét. Ugy a magyar, miut a horvát és vond falvakbél rendkívül sok választé özönlött oda. Impozáns volt a muraköziek díszes bevonulása. A gyűlést Karabélyos Elek ny. ítélőtáblai bíró, pártelnök vezette. A nők hatalmas csokrot nyitottak át a népszerű jelöltnek, ki meghatottsággal köszönte meg a polgárság bizalmának és szereteténelf megnyilatkozását.
A városi sétatér kivilágítása
Az uj villamos vílágilisi szerződés a városban elhelyezett ívlámpák számát 600-ban állapította, tehát több mint egyharmadával felemelte. Ezenkívül az egyes lámpák fényereje megkétszereződött. Végeredménykép tehát a városi világítás ereje meghá-romszorosodott. A városi méruöki hivatal elkészítette a világítási tervezetet az egyes lámpák elhelyezésére nézve. Ebben a tervezetbeu azonban többet helyezett el u szerződésileg biztosított 600 lángnál, amely többletéri a város a vállalkozó Krauz L^jos fiai cégnek darabonkint külön dijat tartozott volna fizetni.
Minden félreértés kikerülése végett hsngsu-lyozom, hogy a mérnöki hivatal által beterjesztett vílágitási terv nem tartalmazta a városi és a sugárul i világítási terveit, és a fizetési többlet inár ezek nélkül redukálódott.
Külön terjesztette elő azután a mérnöki hivatal a 8 sétatér világításí terveit, amelyeknél nemcsak világítási, hanem tetemes felszerelési költségszükséglet is mutatkozott.
A város pénzügyi bizottsága határozatilag mindhárom előterjesztés el uem fogadását javasolta.
Nem nagy providentiára mutat a villamos világítási szerződés megkötése körül, hogy már most, amikor az uj lámpák elhelyezés» még toganstositva nincs, oly előterjesztés tétetik, mely költségtöbblettel jár. De erie nincs is szükség. A pénzügyi bizottság mindonkép respektálta a város érdekeit azzal a véleményezéssel, hogy csináljon a városi mérnöki hivatal olyan világítási tervezetet, hogy a rendelkezésre állé vílágitási erő elég legyen, szóval hogy csitk addig húzódjék, a meddig a takaró ér. Ha szükségesnek mutatkoznék a sétaterek nagyobb világítása, tessék azt a rendelkezésre álló 600 lámpából teljesíteni. De erre éppenséggel szükség nincs. Sétaterünk bizony nagyon szép. Hála és elismerés illeti, annak létesítőit, különösen Tripammer Gyula igazgatót, aki fáradhatlan buzgósággal azt úgyszólván megteremtette. I)e a sétatér általában nem éjjeli használatra szolgál. A nagy publicum éjjel soha sem járt és nem is jár a sétatérre. A napestig dolgozók sok száza egyáltalán csak norma napokon jár oda, ezek az éjszakát nem sétára, hanem pihenésre használják fel. A sétatérre az a publicum járatos, amelynek arra napközben is olég ideje van. Leginkább az esti órákban látogatja azt a nagy közönség, a mikor nyáron világításra szükség éppenséggel nincs. Egyesek talán éjjel is keresik a magános sétatereket, de
ZALAI
KÖZLÖNY
I -,-rr-mtm
MAJ08 19.
a nt$j közönség nemcsak náluuk, hanem mindenütt kávéházak, cukrászdák előtti leraase-okat látogatja, szóval olyan helyeket, hol pezseg az élet, hol zene szól vagy egyéb szórakozásra nyílik \'alkalom. Ha sétaterünknek lenne valamely elcvcuitó-kdzpontja, kávéház vagy kioszk, a hol a publikum ilyen iránya igényeit kielégíthetőé, akkor talán a későbbi órákban is látogatnák, valami nagyon akkor som, félreeső fekvése miatt. A jelenlegi viszonyok közt azonban annak nagyobb mérvű kivilágítása éppenséggel nem kőzstűksóglet. Nem tudom, hogy a pénzügyi bizottság valamennyi tagjának telik e ostendei nyaralásra, kívánom nekik, de nem hiszem, nem igen tadom, hogy oda járnának. A Frank Lajos és fiai cég tagjainak sokkal inkább telik. Arról azonban m6g vagyok győződve, hogy a pénzagyi bizottságot nem s^ját egyéni szempontjai vezérelték határozata meghozatalainál, hanem a lakosság igényeinek kellő méltánylása mollett, a város és csakis n város érdeke. Honnan származnék ebből a nagyobb világításból, a Franz Lajos és fiai cég részére, ennek ez nagy érdeke; ai a kis többlet világítás előállítása a meglevő erővel úgyszólván semmibe sem kerülne neki, de busásan jövedelmezne
Scarabeus.
Moii...
Megfigyelte: Aviatikus, önzetlen kortesek.
Ugy regéli a krónika, hogy régi időben a tisza-esz-lári per alkalmából annyira izgatott Kiskanizsán a rendezetlen felekezetű polgártársak ellen, hogy 4 ulánus katonával kellett őt haza eseortál látni.
A ki nera hiszi, kérdezze meg Bay rendőrkapitányt
Hjah, de hát változnak az idők. Más szelek járnak. Az eszmo erqje hódit, általános egyenlőség — különösen ha titkos — lefegyverti még a legádázabb ellenfelet is. Igy lett azután óbból a néhai támadóból a rendezetlen felekezetű polgártársak buzgó védelmezője, a szervezett védelemnek egyik vezérlő bajnoka.
Megtudta a lángnyelvű apostol, hogy egy közismert kanizsai előkelő nagykereskedő cég egyik üzleti szolgája — akinek háta révén szavazati joga van — a gróf Zichy Aladár táborához tartozik. — Ilyet a felekezeli türelmesség buzgó apostola meg nem engedhet. Fel telire hál Benyitja a oég irodájának qjtqját és nagy garral, a nála megszokott tülekedő szenvedélylyel bekiált, „hát azt maguk eltűrik, hog.v ez az ember, a ki a maguk kenyerét esti, a tsidék ellen »zavazzon! Igen. igy kiáltott ó. az apostol, a szabadság az egyenlőség, a független meggyőződés szent nevében.
Az egyik (önök, egész meglepetten a szokatlan fellépéstől, az 6 szerény modorában azt a kérdést kockáztatta meg: Van hát neki kérem sztvaztta ? Persze hogy van, és azt maguk ellen használja, dörgött az apostol. Siynálom. válaszolt a főnök, azért vannak az embernek jogai, hogy éljen velük.
A csalódott apostol mint a leforrázott ürge, elkotródott. A főnök pedig ~ ez is a krónikához tartozik — kérdőre vonta az üzleti szolgát. Ez hímezve, hámozva, bevalolta, hogy csakugyan gróf Zichy re szándékozik szavazni. Itt van édes barátom, és egy szivart nyújtott a meglepettnek, a liberális gondolkodási! kereskedő, maga csak ugy szavazzon, a hogy a szive-leiké parancsolja.
HÍREK.
Természetesen abból a táborból valók, mely a hazafiságot magának kisajátította. — Miv/.í pedig a kerületben akad még elég áruló: kivorultak, hogy a hitetleneket és tévelygőket az egyedül üdvözítő Justh-Bosnyák táborba megtérítsék. Elindult vagy két szekéralja ilyen kiskanizsai apostol: Hegedűs László, Hegedűs József, Sneff I-ászló, 8neff György, Horváth Bódi s még néhányan. Mivel pedig munitió nélkül a vadak közé nieuni nem tanácsos, befértek az egyik főapostolhoz, a ki ellátta éket alkotmányos költséggel Hegedűs József kezéhez.
Milyen eredménye volt az útnak, arról hallgal a krónika. Bizonyosan nagyon kielégítő. Mert hamar visszqöttek. És mivel még kora volt az idő, de a nagy fáradtságot is ki kellett pihenni, befértek a ,Vaskapu"-hoz címzett előnyösen ismert üdülő helyre. Történetesen itt időzött Hiyós Ferenc rendörbiztos is a külön szobában. Hirtelen nagy zaj zavarta meg csendes nyugalmát. A vendéglős elképedten rohan be hozzá; urain segíti, a kiskanizsaiak agyonverik egymást A reudőrbiztos kötelességszerűen a helyszínére rohan és csodálkozva látja, hogy az apostolok ezúttal nem a hitetleneket, hanoin egymást ütik. 1 legnagyobb veszedelemben Hegedűs Józsel forgott; a rendörbiztos kimentette ól és hogy baja ne essék haza szállította. Útközben azután elpanaszolta a póruljárt apostol, hogy egy kis elszámolási differencia okozta a csetepatét Bár ó, ugy mond, a kapott alkotmányos költségekből \'24 korona áru bort fizetett már társainak, ezek, a mihez pedig joguk nem volt a megmaradt összeg elszámolását és felosztását követelték tőle.
— Ilyen a Bosnyák párti kortesek oly sokszor hangoztatott önzetlen lelkesedése.
Még egy apostol.
Ez már azután igazi. Saulusból lutt Paulus.
— Eljegyzés Benedek József városi aljegyző eljegyezte Barthos Irén ¡állami iskolai tanítónő úrhölgyet.
— Blau dr. temetése. Nem a sablonos részvét megnyilatkozása volt látható vasárnap Blau Billión dr. temetéséi), hanem egy város szeretete zokogott a néma koporsó körül. Neumann Ede dr. főrabbi gyászbeszéde a közönség fájó érzelmeit váltotta ki a telkekből Aki a közjóért áldozza életét, ne várjon érte hálát másutt, mint a sírnál és a humánus lelkű orvosnak a hala adóját ebben oklatáiisul felbuzdult elismorésben és szeretotben nyújtotta oda Nagykanizsa város hivatalos ós uem hivatalos közön-ségo. A gyászoló közönség sorában ott láttuk Vécsey Zsigmond polgármestort, Deák Péter főkapitányt, az izr. iskolák tanítótestületeit és a felső keresk iskola ifjúságát, az orvosikart stb. A temetőben meg nem fogyatkozott , közönség állta körül a sirt, melynek hantjait Pollák Ernő dr. szavai szerint még soká fogják öntözni a fájdalom könnyei és még soká példája lesz az a sírdomb az orvosi kötelességek teljesítésének.
— Ooldmark ünnepély sikeréért. Keszthely város közönsége lázas tevékenységet fejt ki. A tíü éves zenekolló folyó hó 9 -én érkezik Keszthelyre
és ugyanaznapon lesz a mull számunkban hozott programm szerint at ünnepély lefolyása. Kanizsáról is sokan rándulnak át a szép ünnepélyre.
— A Kövessy-pár ezüstlakodalma. Nem hinnők, ha a nyomtatott raeghiró előttünk nem feküdnék, hogy Kövessy Albert ós neje egy negyedszázad óta élnek irigylésre méltó házasságban egymással. E huszonöt évből elég szép számú nyarat töltött a pár nagykanizsai tisztelőinek körében és mikor a szeretetreméltó Kövessyné évenkint megmegjelent előttünk, ugy fogadtuk mint egy kedves virágot, mely minden évben változatlan ifjúságban pómpáiik. Nem ismerjük az ünnepség méreteit, de azt tudjuk, hogy környezetének és tisztelőinek igaz rokonszenve emeli ki et ünnepséget a köznapiasság-ból. A Zalai Közlöny szerkesztősége is csatlakozik a niúvészpár őszinte gratulánsaihoz.
A hozzánk juttatott meghívó igy szól: Kövessy Albert színigazgató és neje Kövessy I. Mariska házasságának 96 éves jubileuma alkalmával 1910. május hó 99-én a színtársulat este 8 órakor a Dun-gyerszki színházban családias ünnepet rendez, melyre Zalai Közlöny"-t tisztelettel meghívja a színtársulat.
— Szabó dr. állapota Szabó Zsigmond dr a mull hetekben egy niAtét alkalmával balkezét inficiálta Bár azonnal minden óvóintézkedést megtett, ötödnapra mégis ai mfíciálásnak tünetei mutatkoztak. Miulhogy állapota kezdetben uem javult, Budapestre ment az István szanatóriumba. Mivel a népszerű orvos iránt at érdeklődés igen nagy és nyugtalanító birek voltak forgalomban, örömmel nyugtatjuk meg olvasóinkat, hogy Szabó dr. már hazérkezett majdnem tefjeaen gyógyultan.
— Tanúim anyut. A helybeli áll. poig. isk. fiu- és leáuynövendékei mintegy COan tanáraik vezetése alatt stombaton reggel Velencébe utamak. Vissiafolé Triestet és az Adelsbergl barlangot is megtekintik.
— A járvány miatt a közegészségügyi bizottság határozata alapján Vécsey Zsigmoud polgármester elrendelte, hogy a uépiskolákban at előadások jun l éig s üneteljvnek.
— Tanitók ne korteskedjenek! l)r. Ruzsicska Kálmán kir. tanácsos Zalamegye tanfelügyelője hosszabb felhívást bocsátott kí az állami tanítókhoz, hogy tartózkodjauak a választási küzdelmekben való részvételtől, ami hivatásukkal össze nem egyeztethető. A többek közölt ezeket mondja: „A tanítónak az apostol fényes magasságából a kortes légkörébe leszédülni — nem szabad!"
— Husz éves találkozás. Valamikor egyetlen volt a maga nemében az izr. hitközségtől fentartott kereskedelmi iskola. A hatodik elemi osztályból mentek oda az ifjak és két évig tanullak mindenféle kereskedelmi ismeretet. Az iskolából kikerült ifjak a listán tu! is elismerést szerettek iskolálukuak, melyből nagyon sok stámoltevó egyéniség fáradozik a magyar líerereskedelem fellendítésén. Most 20 éve 37 ífju hagyta el ezt az iskolát, akik, közül örvendetesképpen miud jómódban, tisitesség-beu és életben vaunak. 8zerzödést nem kötöttek, mikor az iskola padjait olbagyUtk, de az iskola megbecsülése és egymás iráut csorbítatlanul megmaradt tanulótársi szeretet már másodízbeu vezette őket találkozóra. Most 10 évo is együtt voltak ós pünkösd vasárnap is össtehozta nagy részéi az együttérzés A 80—37 éves férfiak közül többen feleségeikkel jelentek meg, a találkozón. A UenWál kávéházban gyülekeztek reggel 9 órakor. Déli 12 órakor hálatdó istentiszteleten jelenlek meg. azutáa volt tanáraikhoz mentek lisztelegui az izr. iskola tornatermébe. Itt fogadták őket volt tanáraik: Buu Samu Igazgató, Alpár Mór (tapolcai polg. isk. tanár) és Kerlést József. A társak nevében Kleinfeld Ignác a Gazdasági takarékpénztár fóköuy velője mondott nagyon
AULKA SUCHARD
Csak; .
alpesi tej
kakaó
czukorból ál Páratlan különlegesség.
MAJ 8 19-
ZALAI KÖZLÖNY

9
hatásoB bestédet, melyre Duu Samu igazgató a szokott gyakorlati szellemben (eleit. Majd Vértes fénykópést-hoz ment az egész társaság és a nap emlékét fényképfelvételben örökítette meg Azután a Oasinóban volt baukett, bol felkószöntöket mondtak Kleinfeld
Snác, Bún Samu, Kertész József és Alpár Mór. ite a Oentrálban a késé éjjeli órákig együtt volt a társaság, jókedvűen beszélgetve a múltról, mely már a legendás ködíátyollal kezdi kfrülvenni az iskolai életet. A találkozón a kővetkezők voltok részt:
Berger Rezsó Kaproncáról, Barta Rezsó, Büchler Sándor, éa Andor Pál Budapestről, Bürguor Béla Bolovárról, Deutseb Aladár Szigetvárról, Eekstein (iyulf. és Kisebel Artúr Pécsról, üőtz Károly Pitomacsáról Heuberger Ignác Zágrábból, Kleinfeld Ignác, MOoz Jenő, Rosenberg Oszkár, Spitzer Zsigmond éa Luria Sándor Nagykanizsáról, Kiss Mór, Barcsról, Radó Róbert A-Domborurói. Scbwarz Benő Grácról, Szabadi Fereno Kaposvárról, Deutseb Aladár Szigetvárról, Weiss Zsigmoud és Lauler Mór Csurgóról
— Világ vége. Kimúlt az ominózus május 18-ika és a világ még áll A Halley üstököst még a babona se tudta letériteni útjáról. A földön pedig nem történt semmi, amit a laikus ember észlelhetett volna. Ugyan néliány községben kidobolták, hogy minden jó lélek egyUtl maradjon a családjával, hogyhu halni kell, együtt pusztuljanak el, de más b^j nem esett. Nagykanizsán nagyon sokan virrasztottak a katonaréten (a munkásosztályhoz tartozók) nem félel-■nőkben, hanem hogy szemlélői legyenek az esetleges csillagászati tüneménynek. De bizony semmit se észlelhettek. A város más része nyugodtan töltötte az éjszakát mint egyébkor. Ujabb 74 évig szünetel ismét a világ végétél való rettegés.
— Egy budapesti fiókot létesített az ismert wieni hirdetési iroda Ed Braun, melynek vezetését Láng Manó ur vállalta el a in. kir. állami vasutak menetjegy irodájának eddigi főnöke. Irodahelyiségük VII. Damjanich-utca 66. sz, a. van.
— Munkástelep Nagykanizsán. A „nagykanizsai munkástelep raiut szövetkezet" alakuló gyűlése vasárnap voit a Szarvas szálló egyik ter mébeu Ibásai Horváth István elnöklete alatt Az előterjesztett módosításokat a nagy számban loleulevó tagok némi módosítással elfogadták Megválasztottak 8 rendes és 3 póttagot az igazgatóságba 3 évre, továbbá 4 rendes és egy póttagol a felügyelóbizotl-ségba 1 évre. Az alapszabályok a kir. törvényszékhez terjesztetnek bo jóváhagyás végett, akkor megkezdheti a szövetkezet működését, melynek valószínűleg sok nehézséggel kell megküzdenie.
— öngyilkos állomásfőnök. Keszthelyi tudósilónk írja: Méschar Ferenc nyugdíjazott déli-vasuli főellenőr volt balatonszenlgyórgyí állomásfőnök, kii uéliáuy évvel ezelőtt Kanizsára helyeztek, de sz áthelyezést nem fogadta el, szombaton éjjel Keszthelyen agyonlőtte magát, öngyilkosságának okát nem isinerik.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern íutézinéuyt ajáuluuk tisztelt olvasóíuk szíves figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor utca 30-ik száma alait fennálló Magyar Otthon penzióban. Evek óta általáuosau kedvelt, pompásan bevált, családi szálló ez, ahol mérsékelt napi árou, (mindössze hárotn koronáért is és fokozatosau toljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen butorozoll külön beiáratu szobákhoz lehet jutui. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyök intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásuakuak még kivétolo-sebb kedvezmeny jár ki. Iskolák vakációs, tanulmáuyí kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Ollhon I Villamos világítás I Tükrös szekrények I
— Uj fényképészeti szakkönyv jeleni meg .Modern Fényképezés" cim alatt. A\' szerző Leopold Kornél, ki ezen könyv kiadásával oly praktikus kézikönyvet ad a magyar amatőr közönség kezébe, mely a modern igények s kívánalmak mind egyikét kiolégíli. Irálya könnyű, folyékony, ugy hogy megértése senkinek sem okot nehézséget. Felkarolja az ujabb eljárások között az olajnyomást, ozobrom nyomást, ozotipiát, melyek szép szilihatásuk s könnyű elkészítési módjuk folytán inár is óriási tért hódítottak. A t«ép és díszes kiállítású könyv ára 1 K 80 tlllér. Megrendelhető a szerzőnél, Leopold Korúéi, Budapest. VII., Erzsébet-kórut 41.
A fövAro» egyik legnagyobb kórházának igazgatósága a következőképen nyilatkozik: „A kórház orvosainak összhangzó tapasztalata szerint a Ferenoz JÖzaef-keserűvizforrások vizével kitünó eredmények érettek el. Enyhe iz; teljes aránylag rövid idó alatt kellóen fellépó hatás, mely minden melléktanettel ment és tartós használatnál sinos semminemű káros következményektől kisérve; kiválólag a csekély 60 - 100 grammnyi adagolás olyan tulajdon ságok, melyek a „Fereno József"-keserű vízforrások vizét minden más budai és vidéki keserűvíz között előnyösen feltűntetik.
A
Saját tudósítónktól.
A nagykanizsai kerületi munkásbiztositó pénztár vasárnap délután tartotta közgyűlését a városháza tanácstermében. A gyűlés mindvégig sima lefolyású volt. Az előterjesztéseket majdnem mind egyhangúlag fogadta el a közgyűlés. Felszőlalás csak az orvosi reudszer megállapításánál és a költségvetés előterjesztésénél tórlénl. A gyűlés lefolyása következő:
Elnök S o h w e i t z e r József, jegyzőkönyv vezető. Révész Lajos ügyvezető igazgató.
A pénztár 1909. évi zárószámadását, melyet lapunkban már ismertetlűnk, a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.
Az 1908. évi zárszámadás pénztárt illető feleslegéből 3307 K 17 fillérből, 2972 K 85 fillért a pénztár külön segélyalapja javára 330 K 82 fillért pedig a tisztviselők jutalékára fordítanak. , Az 1910. és >311. évi költségvetés előterjesztésénél Hoflfinann Henrik (munkaadó) szóvátette a zárszámadás nagy munkaadó hátralékát. Révész Lajos igazgató telvilágositó szavai utáu Hcffiiiauu indítványára kimondta a közgyűlés, hogy megkeresi a pénztár felettes hatóságait a törvény módosításakor a tagdíjbefizetésre vonatkozó intézkedéseket szigorítsák.
Az orvosi gyógykezelés rendszerének megállapításánál több felszólalás történt. A felszólalások legtöbbje otla irányult, hogy a pénztár a szabadorvosválasztás mellett döntsön. A tagok több pauaszt jeleutettek be ezzel akarták bizonyítani a szabad-orvosválasztás előnyéi. Több tag azonban rámutatott arra, hogy e panaszok a flxfizeteses reudszer kebelében is megoldhatók. A közgyűlés el is fogadta az igazgatóság ily irányú előterjesztését megtoldva l\'otigor Henrik inditváuyával, ki a főorvosi állás betöltését sürgősnek tartotta épen a panaszok szempontjából, amit a közgyűlés helyesléssel fogadolt.
Ezután a választásokat ejtették meg, mely mindvégig nagy érdeklődés-közt folyt le. A pénztár önkormányzati szervei a lefolyt szavazás alapján igy alakullak meg :
Igazgatóság. A munkaadók réazéről: Bóhm Emil, Kisebel Lajos, Hoffmaon Henrik, Jaucsecz Imre, Pongor Henrik, 8omogyl Kde és 8pitzer Zsigmond; a biztosítottak részéről: Csánk Ferenc, (iáspár Béla, Horváth János, Manosek Fereue, Bemsitz Ernő, Nikicser József, Btigler Péter és Riszties Sáudor.
Felügyelő bizottság. A munkaadók részéről: Brűck Sándor, Krausz Jakab, Kardos József én Samu József; a biztosítottak részéről: Geró Miksa, László Vilmos, Magas Lajos és Sehneff József.
Országos pénztári kiküldöttek\': Somogyi Ede és Singer József (munkaadók) Horváth jános és Schueff József alkalmazottak.
Választott bírósági Q 1 n ö k 80 tag lett.
A nagykanizsai magántisztviselők egyesületének tagjai az egész mozgaloinbau megállapodásszerű egyöntetűséggel jártak el és ennek eredménye, hogy az egyesület jelöltje Hamburger Zsigmond beválasztatott a választott bírósági ülnökök közé.
A pénztár igazgatósága ma csütörtökön eate tartja alakuló gyűlését, melyen megválasztják az igazgatósági elnököt és alelnökeit.
I
feoemaat- éi valódi uifalt-lamtabefadéaek a legnoli-
dabb klvllelhen, a legmeuxebb*
menü iisvstouággal. Minden alakbarág« kát?4*7-
Urmék gyártáaa. Minden fajta WM- é. eleat-getelöletn emeknek kásiitáee. Koltiágelőiránjiet h mttuakl
felrllágoailáeok Ingyen. Zaabadalmaaott horoay-laaeea
nedves falak
ellen. A jelenkor legtSkileleaelib egyedül cálsseraás legolcsóbb eliilgetelU esikftte. — Vádeukfti litálldgSi ellen. Saáeilalta ellimotttlevál. I\'roipektat Ingyen. MEHZEL K. 0. Poaaony. Klók: Szombathely.
BOLINDER °\'ertol^iiioloro*
nyersDlajloliiBoUiol;
csak
Szabó Emil és Társa ojpói
Budapest, V., Ferenoz József-tér 6. sz.
Ureiham-palota. I.áncblddal nemben kaphatok.
Sürgönyeim: SZABÓÉ*
BUDAPEST.
TELEFON 76-48.
Szlvógázmotorok, benzinmotorok, cséplőgépek, malomberendezések Árjegyzék ingyen éa bérmentve.
LE DÉLICE £ttEy
mindenütt kapható.
Jól jegye/d meg: csak OttOHiáfl"
oigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz ős ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
4 zalai kOhOnt május io.
4i« •
17MMM
Szlavóniában, a Di;liv«uf dllomasa.
▼ABAS- ÉS IXAPHÖ POBBÁSOK 84\' -4l\' O.
II
W I Kies vidék, remek park, nagy erdó. Márvány-, porcellác-J 6« tOkörfOrdók, láplűrdók. Kangó gyógykezelés éa hideg-~ vizkura. lég- ég napftlrdók szabadban való fekvés ■■i Kiváló gyógyeredmények valamennyi nói bajnál, vérszegénységnél, csuinál, köszvényoél valamint idegfáj-dalmaknál, kOlönösen isohlaaaál. Mérsékelt árak. Prospektussal síiveseu szolgál a ftlraSl«a»g»tA.á*.
a kiadóhivatal,
=í és =
Wajdits könyvkereskedés
Deák tér
és minden bel - és külföldi hirdetési iroda.
ÓSZI TRÁGYÁZÁS!
VAliOlll
l\'EDJECVO
THOMASSALAK
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYA!
Osak akkor valódi, ha Ilyen zsákokban
van éa eredeti ólomvár van rajta. OVAKOOJUNK A
Minden zsák
tartalomjelzéssel van ellátva. HAMISÍTÁSOKTÓL!
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselője Budapest, VI., Andrássy-ut 49.
■iépvlselóség én raktár: 91 EL IS én PINTÉI! N/.onibnthely.
Tüzifa-eladás.
Az Ujudvari határban levő erdőbon a következő tűzifa\' körül eladásra.
I. osztályú bükkfa 220 öl erdei ára ölankint K 30 —
n « n ff 27.
r* r n rj 24.
n . . . 20. —
II.
III. ágfa -
71 70
130
a helyszínen.
Bővebb felvilágosítást adnak Hóhes József ós Berkenyós István
korosmáros. Ujudvari lakósok. ü. p. GELSE. (Zala-megye ) Az Ssszes mennyiség átvételénél árengedmény.
Nyári mulatságokra kerti lampionokat óriási választékban
ajánl
Ifj. Wajdits József Nagykanizsán,
Deák-tér I h/.hiu
Élelmiszerek, bel és külföldi terményeket értékesítő vállalat
BEER SÁMUEL ÉS TÁRSA
A .lék..fővárosi pénztArnál óvadékot .Ih.ly.x.tl
t«rvénya«ékll.g b.J.gyl.tt m.gánbl«oményoaok BUDAPEST KÖXPOBTI VÁBÁSOIABBOK
Iroda: Oalttáf-utca I. T.l.fon 42—80. SOrgSnycIm : BearOalllag-utca- Póatatakarék Oh.qu* aiámla2M53 Elfogadjuk mlnd.nfél. ál.lmlclkk bizományi érté-kaaltéaét . I.fmaga.abb napi árban a l.gjutányo-Mbb f.llál.l.k mellett. gyor. 4. .lOnyOs l.bonyo-
Marhahmt, UlOtt borjúiul, juhokat, bárányokat, «ertéao-kd, rthiall kolbiai árukat, nyara «a fOatOlt aonkákat, vadakat, étü éa vágod tlntllott baromfit, hátakat, é\'S rákokat, tojáat, mélet, tajf.lt, vajat, lohínlurót, Juhturót, •ajtókat, hüvelyei veteményekel, mákot, paprikát, iSld-aégfélékat, burgonyát, korai fSulékaket. gyttn»6ka«kai, alma, birtalnu, kOrto, iiamóca, málna, pflaxméte, rl Uko, megy, uereinye, barack, axllva, gSrSg éi »árgadtnnye,
ci<m«g.ii513, boratülS, muil, bor itb. itb. A kOld.mény.k clmOnkr.: KSspontl Vá»ércaarnok
vaautállomáahoz Intéz.ndOk. H.tl J.l.ntéat kívánatra küldünk é. kéataégg.l atol-gálunk mlnd.nn.mO falvllágoaltáaaal.
Egy okos fej
K nem használ mást, mint
I ^ ^ Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajánlott élesztő pétlék. | K prsparatum 12 filléres csomagokban kaphalé bármely élelmiszer,- drogéria és egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. liszt erjesitésáhez elegendő Milliószor bevált Kalácsokhoz süteményekhez és tésztaételekhez való receptek ugyanott ingyen kaphatók.


SS*
ModcLL
1910
ISlO-ee modellünk ujitáeal:
Intamlv Ungió, mely gyöt-tan forral éi kévéi liaiil
fogjraiit. Kt8i alkatrésttk, melyek klciarélhetSk éi tliitlthaték. MüvéacI kivitel (modern •lltua). Gatvanlsált bron. ulneiét. — Hoaaáadva a .Kopt- blitoiuágl gyoriíőiö eddigi al5ny.ll, a
„Rope" I8I0.
a jelűikor leguebb, legtartósabb, legbliloiabb él legtakarékoiiabb «nl.ll I0i-helya. IU fáidat, elaliiik. A uui kl nem folyhat I
ára ladapaataa: 4.— karaaa.
■éil buiiált péléiajfikát a lyar l kariit it fllli* ráfltiléiiil llll-ti ■•iiilr«
•taréi át.
Kapbato minden iiakuába vágó Hitelben.
„ROPS" Fénánigyár Részvénytársaság
BUDAPEST, V. Váoal-nt 74/S«.
Helyi cltiiuitók: W.la.r J. 0., B.ttlh.lm éa Qutb. Roa.nf.ld Adolf fial, Kflhl.r r.átvérsk, Ung.r Ullm.nn Bak.
Képvla.ldk rldék.n kirlltltalk.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
naóykanizsa, 1910 május 33__49-lk évfolyam 43 szám
HÉTFÓ
Politikai lap.
i«ljil»lk hétfő 11 ii cillirttkiR délkia. ,
klOtU.téai árak: Egí«t ivra 10 korona, félévre 8 korona, negyedévre .2 korona B0 Alt. — Egyaa «xém éra 10 nil, ||
KelelAa sierkcaxt* : Kertén* iiliarr.
Klmljn : n ■KPrkei\'KtVM^K-
I!
k választási hangulatbál.
Zichy Aladár pünkösdi körútjának sikere| nagy levertséget keltett a Justh-párt itteni I táborában. Eddig is oaak erőszakos hangulatkeltést. de nem lelkesedést láttunk. Nagykanizsa város fi7-es ér/.elinft polgárai távol áll tak a Justh-párttól, melynek hangulatát egyedül a szocialisták kai való szeretkezés emeli egy kissé. Ha a szocialistákat kivonjuk a JubIÍi-pártból, akkor pártjukban nz eddigi mfi-lelkesedés nullává lenne.
Ez a tudat nagyon él Justhókban. Ezért | szereti most a nemrég gyűlölt szooiálistákat a salamegyei Justh-párt. Kortes eszközt fedeztek fel bennük, mint az önálló magyar bankban.
Ezt a kétszínű Justh taktikát tt munkásság nem ismerte fel, De igenis felismerték azt a munkásság régi jóakarói, az úgynevezett „elméleti szociologusok", kik látják, hogy Juslhék szociális szeretkezése nem őszinte éí ezért nem ülnek fel a humbugnak. Justhék ellökik maguktól a szociális érzésű elemet, amint nem lesz szükségük az utcára Így fest közelről Juslhék szociális törekvése.
Nagy kudarc érte Justhékat Nagykanizsa város higgadtan gondolkodó kereskedői és iparosai körében is Bármint igyekeznek is felekezeti jelszavakkal hangulatot kelleni, nem érik el céljukat. A város komolyan gondolkodó kereskedó tábora, a pénzintézetek és azok érdekeltségei fagyos közönynyel szemlelik Juslhék órólködését.
Hiába akarja a Justh-párt elsikkasztani azokat az érdemeket, melyeket Zichy Aladár gróf a köztisztviselők lakbérillelményeinek rendezése körül, nemkülönben az állandó .színháznak a közel jövóben való megvalósítása körül szerzeit. ez átment a város köztudatába. A köztisztviselők Zichy Aladár grófban ügyük őszinte, lelkes pártfogóját látják és ót szavazatukkal támogatják is.
Ugyancsak hasztalanul nyúlnak az után az olcsó korteseszköz után, hogy napról-napra a legkülöubözóbb formában gróf Zichy Aladár visszalépéséről gyártott híreket szóinak » közönség közé. Ezok cáfolatra netn szo/ilnak és nem is érdemesilletnek. Nagykanizsa város és az egész kerület polgársága mosolygással fogadja a .Justh-párti képzelet e játszi ferdítéseit."
A helyzet tehát egészen más Nagykanizsán, mint ahogy azt Justhék feltüntetni szeretik. A váró*. Intellektuális elemei legnagyobb részt a munkapárt hívei és ha ezek egy része perhorreskálja is minden körülmény közölt a néppártot, semmi esetre sem fogja szavazalát a rombolás jegyében fogant Justh párt jelöltjére adni
De meg szért sem, mert minden objektív szemlélő Zichy Aladár gróf egyéniségének tiszteletreméltóságái, a város és a kerület és ezek lakosai körül szerzett érdemeit\' elismerni kénytelen. Nem bocsátkozunk jóslásokba, de erősen hisszük, hogy Zichy Aladár grór nagyon kedvező anspiciuinok közt megy a választások elé.
Ziohy Aladár gróf a kerületben.
Ugy látszik, a választások elfut még az » c-e-; kély szánni Bosnyák tábor Is összezsugorodik, mely eddig csak terrorismusávHl és hangos lármájával volt nagy A vér nem válik vízzé. Azt a hűséget é* sze-, letetet, mely ti nagykanizsai választókerület népét I addig is Ziohy Aladár gr. kiváló egyéniségéhez fOzte, lm Ígéretekkel, linziig jelszavukkal meg lehetett is lániiidui, de leroiitnni nem Kzt imitiiljn u kegyelmes nriiak tegnapi fcörtftju, melyről. Int nem írjuk, hogy diadalát volt, csak azért tesszQk, mert ; ezt a szél a választási uupru akarjuk lefoglalni. — Amerre ment u népszerű gróf, mindenfelé diszkapu, fehérruhás, koszorús leánykák, a falu népének orz-\' tiftlan szeretete és ArAmrTvnlgásft fogadia. Fölösleges \' tehát, hogy a híresztelt hazugságokat, melyek tendenciózusan terjesztetnek, mi cáfoljuk meg. megcáfolják azokat a való tények. A tegnapi n»p conclu-I siója, hogy Zichy Aladár gróf párthívei mintegy egységes tábor jelentkezik a jövő heti választásra, melyből győzelmesen fog kibontakozni a nemes gróf lobogója
Tudósitásuuk a kővetkező: Vasárnap reggel Nagykanizsa loldmives népének kíséretében 20 kocsival indult kerületébe Zichy Aladár gr. képviselőjelölt. Ncheslény Lajos kir tanácsos házából volt az indulás reggel i! órakor Már Nagykanizsa határán Nagy- és Kisrécse küldöttsége jött eléje. Csakhamar Bakónak küldöttsége csatlakozott hozzájuk az ottani rezes bandával, mely egész utján kisérte Nugyré-esén Knezevies Lajos plébános, l\'esty Liyos és Lend-vay tanítók üdvözölték u díszkapu elölt; Dukónakon Milller Károly plébános üdvözlő szavai után nagy-hatást keltolt a gróf programmbeszéde, v.ilauiint Re-esén is. Utánna Kálovles József a tőle megszokott értehnességgel és ékesszólással folytonos éljenzés közt beszélt a józan magyar néphez. A menet itt megszaporodott\'a merenyelek 15 kocsijával. így indult az impozáns tábor M\'-reftyére A határszélen fehérruhás leányok tábora várta, kortesnótákat éne-k Ive iárta a szeretett grófot A községhői a választópolgárok élén Strausz Antal plébános ment Zichy Aladár gr elé ügy ő mint Kerner József Arthnr gazdatiszt üdvözölték. Az egész la\'u folytonos éljenzése kisérte Korner lakásához, mely előtt Zichy Ala-tlár gróf nagyliatásl keltve mondta el beszédéi, mely-lyel mélyen bevé»te magát a nép szivébe.
Ebéd után érkeztek a kis- és nagyradaiak küldöttsége. Az óriásivá nőtt menet élén Oyürky Anak-léd plébános és Hoehreiter Dezső zalavári kasznár hintója haladt, melyben a gróf is helyet foglalt Díszkapu fogadta Kisradán és-Nagyrudán. Virágszóró fehér lám ok, lelkes néptábor, hatásos beszédek jelölték az iitlrányt A szabariak 27 kocsival jöttek a kegyelmes ur elé és mikor Hzabarba értek az örömujjongás alig akart szűnni. Kovács János Wldmives polgár üdvözölte a régen várt grófot, kinek prog-
Smktizttiig ii kiadóhivatal liftk-tir 1
r.t.fon : III. — Hirdetések dljatabéa eiarlnl.
rammbeszéde itt is abban a nemes tónusban voll tartva, mely az egész ulját jellemzi és ntegkdlön-böztetí a Bosnyák Uéza beszédeitől Kálovius József nagykanizsai tanácsos szónoki híre már elhatolt ide is, hallani kívánta a nép. Ks Kálovics ezúttal is csak fokozta eddigi sikereit. Beszelt itt még Sebestény Lajos kir, tuuácsos is A tegnapi nap fényes epizódja Zichy Aladár gróf körutjának.
Bosnyák Géza levele.
Azok n támadások, amelyet a Bosnyák-párt napról-napra Zichy Aladár gróf személye és egyénisége ellen intéz; azok a leiidentiosusan forgalomba hozott álltirek az ő visszalépéséról, cselekvései és mozdulatairól: a város és a közdnnég nagy érdekeire vonatkozó liulahuas ténykedéseinek cinikus elaikkasz-tása: a Ziehy-párl állására vonatkozó hamis hirek, a melyeknek megcáfolására egy rotációs sajtón nyomott lap sem lenne elegendő: mindezek csak fénye-setihé teszik Zichy Aladár gróf kimagasló egyéniségéi. minden igaz érzésű tárgyilagos ember elélt. Ilyen invoctlvák mellett csak uz ö nagy lelki capa-citása képes arra, hogy ellenfele személyével mindenkor csak a tisztelet hangján foglalkozzék, flogv az ellenfélnél az nem igy vau, mutatja uz alálib I egész lerledelritében közölt levél, melyet Bosnyák Ilié/.« sajátkezűleg irt és irt alá Nem tudjuk, hogy a jelölt ur maga is hiszi-e, ami leveléből kilátszik, hogy ők már az egész vármegyét u maguk részére teljesen kisajátították; de erősen bizuiik, hogy lalán előbb is, aiuitil ók hinnék, a megyei élet ki fogja küszöbölni a nagyhangú páitiiralmal, és nem a Justh politika lesz az egyetlen elixír, »z egyetemleges I qusllflkucio, mely analfulietákat is vezető szerepre \'juttat — íme á levél:
Mfüefa, 1810. méjua 23.
Kedves bitó Ur!
Sietek tiiilalui, hogy a most hétfőn megtartott megyegyűlésen előjött a Dióskál, Kgeraracsai községek kérvénye az ut miatt, s az én felszólalásomra a következőleg segítettünk rajta
Az alispán ur ki fog menni a helyszínére tárgyalásra. s addig is a-inig nem lesz felvéve a törvényhatósági úthálózatba, addig is a vármegyétől kap segélyt ezeu ut inegcsiniílására s egyúttal be lesz adva a kérvény a minisztériumba, hogy az ut fel legyen véve a törvényhatósági utak közé. Miután ezen kérvény elintézése ott feut lassan megy, épp azért szoriiottam ki addig is a megyei segélyt, hogy mihamarabb járható állapotba legyen helyezve utjuk.
Nem akarok ebből a iiisgum részére fegyvert kovácsolni* \'b\' szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy ez! Zichy sohaScm tudta volna kieszközölni, mert ehhez nekünk vau közünk és beleszólásunk, nem pedig egy Fehérmegyei urnák, mert ehhez semmi köze sincsen Örömmel tudatom kedves bir\'ó urammal és biztosítom -arról, hogy községüknek bármely igazságos ügyében a megyénél abban mindig el fogok járni községük javáru
Igaz híve : Bosnyák Géza.
— A választójogi liga. Az általános
választójogi liga nagykanizsai expoziturája a jövő hónap folyamán, mint velünk közlik, megalakul. A megalakításra jól értesült hir szerint Hánffy Dezső bc, volt miniszterelnök és Yázsonvi Vilmos is Nagykanizsára jönnek.
2
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 23.
Tánczos Lajos levele a „Zalá"-ban.
Tán moh Lajos ur Nemesrádról keltezett levele jelent meg a „Zalá"-ban, amelyhez a .Zala" sértő címek applikálásával adja meg a keretet. Amily vastagon vannak özek a elmek nyomva, oly kevésbé érintenek bennünket; a „Zalát"-t a közönség ismeri, vele nem foglalkozunk. Tánczos Lajos urat eddig nem ismertük, most megismerjük a hangról, amelyet levelében használ. Jó ízlésünk nem engedi, hogy mi is ilyen hangon beszéljünk hozzá. Levelének tartalmára nézve felhívjuk az olvasó szíves figyelmét f. hó 17-íki rendkívüli kiadásunkban foglalt közleményre, tessék azt elolvasni, azonnal kitűnik, hogy az a mit Tánczos L^jos ur cáfol és aljas rágalomnak nevez, a mi közleményünkben nem foglaltatik. Azt a „Zalai Közlöny" sehol sem írta, hogy Tánczos Lajos cselédei élén támadást vezényelt Hogy Tánczos L^jos ur olvasni nem tud, erről ml nem teho-tünk és készségünk sincs, hogy arra megtanítsuk Mi tudósításunkat igen megbiznató kezekből kaptuk, apróbb a lényeget nem érintő tévedés külső jelenség leírásánál mindig előfordulhat, mert hisz a tudósító a jelenséget ugy adja vissza, mint ahogy ezt. a saját szemeivel látja. Azért a tisztességes sajtó miudenkor kész is a rectificulásra, ha figyelmét a tévedésre udvariasan felhívják. Nem lévén azonban hivatásunk, hogy Tánczos L^jos urat t,i urí modorra kitanítsuk : durva támadásait egész lelki nyugalommal visszautasítjuk.
A
Keszthely városa szombaton a művelt világ középpontjába helyezkedett és igazat adunk Sc.hwarz Zzigmond dr.-nak, aki találóan azt mondta, hogy az ünnepléssel Keszthely belevéste a nevét a kultúrtörténetbe. Keszthely szombaton művésti fokus volt. Budapest művészete lerándult Goldmark Károllyal a klassíkus művészet mesterével, hogy a városi egy uapra a művészet templomává avassa, mely a világnak Goldmark Károlyt ajándékozta. Tudósításunk a következő: Goldmark Károly a gyorsvonattal érket«U2i-én d. e, \'|,12 órakor Balatonszentgyörgyre. Vele jött Szoyer Ilona az Operaház tagja, Mészáros Imre az Operaház Igazgatója, Kerner István a m kir. Operaház karnagya, Hubay Jenő (Szigeti Józsi jflestere) Szigeti József, Takách Mihály az Operaház tagja, sok újságíró és az Operaház tagjaiból alakult Filharmóniai társaság. A vonatból 80 éves mestert leánya Goldmark Vilma és veje, Hegenbartb Ernő szabrász művész segítették le a kocsiból, akik Kárpáth Lajossal a Weiner Tagbatt zenekritikusárai Kanizsán keresztül mentek Balatonszentgyörgyre. Itt várta Keszthely város világhírű fiát egy küldöttség, melynek tagjai Berkes Ottó (ógimn. igazgató, Takách Imre főbíró, Sparszám Pál akad. tanár, Lénárd Ernő kir közjegyző, Hoffmann Mór, Práger Tivadar, dr, Csák Árpád, Eckhard Autal, Fodor Izsó főrendező és Bognár Imre városi jegyző. A vonatból kiszállt mestert szülőföldének határánál Hoffmann I Mór üdvözölte németül. Az ősz Goldmark meghatottan köszönte meg szülővárosának szeretetét. Sajnos — mondta — hazája nyelvét nem tudja, de szive, lelke ide vonzza ót. A keszthelyi állomáson Nagy István fogadta és üdvözölte néhány rzóval, mire a nagy vendég röviden felelt és Berkes Ottó dr premontrei igazgatóval behajtatott a premontrei társházba, melynek vendégszeretetét fogadta el az ősz mester.
A bankett.
A balatoni Hullám-szállóban volt a társasebéd mintegy 300 résztvevővel. Az ősi mester l óra után érkezett meg és Szoyer Ilona karján ment a terembe, hol dörgésszerű éljenzés fogadia. Az asztalfőn helyezkedett el. Mellette foglalt helyet Szoyer Ilona, balról Hubay Jeuó, Elsőuekek Dezséuyi Árpád jószágkormáuyzó emelte poharát a legelső magyar emberre, a királyra. Utánna Hubay Jenő a kultuszminiszter nevébeu szeretettel, bámulattal nyújtja a hazának dicsőséget szerzett lérfiuuak az elismerés koszorúját. 8chwarz Zsigmond dr. Keszthely város nevébeu magyarul, inajd németül majd ismét! magyarul üdvözli a város nagy szülöttét, aki mint ismeretlen távozott onnan és miut fejedelem, a zene-költés fejedelme tért vissza. Abból a ragyogásból, mely dicsőségét bearauyozza, Keszthelynek is jut egy fényes sugár. Fájó érzést (akaszt lelkében, hogy\'
kulturánk nem volt elég erős, hogy nagy művészünket itthon tarthatta volna. Mégis magyarnak kell őt tekinteni, mert művészete bevezet bennünket a csodás kelet világba, ahonnan a magyar ezer évvel ezelőtt ide származott „fogadd szülő városod legmelegebb üdvözletét". Goldmark erre a következő német beszéddel válaszolt:
„Ha a képviseli mandátuma lejár, akkor beszámolót tart kerületében. Hasonlót cselekszem én is, mikor hazajöttem, hogy életemről beszámoljak. Sokáig voltam innen távol, mint 4 éves gyermek hagytam el ezt 4 helyet. Emlékezetemben maradt a szülei ház, a Balaton, a toronydomb és az a pillanat, mikor beoltottak. Még most is látom a hajdút, aki engem a városházára vitt, mikor beoltottak és arra is emlékszem, hogy akkor nem sírtam. Hosszú évek multán ma először térek vissia ; kérges szív legyen az, melynek nem szent a szülőföld hantja, melyen bölcsője ringott. Azóta 76 év mult el. Keserűségben, fáradságos munkában és gondokban gazdag életre pillantok vissza; de örömteljes pillanatokra is. Ezekhez az örömökhöz tartozik a mai nap is. Köszönöm mindazt a kitüntetést, mellyel engem elhalmoztak. A művésznek legszebb jutalma, ha az iránta \' érzett rokonszenv szeretetté sűrűsödik össze. Ezt a szeretet nagyra fogom becsülni és emelem poharamat Keszthely város lakósságára".
Magyarul csak annyit mondott. ftljen Keszthely, éljen a haza Zalaegerszeg város és ennek Irodalmi köre nevében Korbay Károly polgármester, Nagykanizsa város és Irodalmi és Művészeti Köre nevében Horváth György főgimnáziumi igazgató üdvözölte, Popper Dávid gordonkaművész németül beszélt, Mészáros Imre Operaházi igazgató azt mondta: Keszthely város önmagát tisztelte meg nagy szülöttének adott tisztelettel. Még Kadelburg Beatrix is felköszöntötte a mestert uémet nyelven.
Az emléktábla
A táraasebédről a közönség a fellobogózott városba ment Ahol Goldmark 80 érvel ezelőtt a napvilágot először megpillautoita, ugyanabban a régi házban helyezték el patriarcha korú művész emléktábláját, melyet Lukácsy Lajos szobrász készített. Az iskolás fiuk és leányok a tanítók vezetésével sorfalat képeztek. Az ideérkező mester folytonos éljenzés között foglalta el helyét az emelvényen. Az Iparosok dalköre Garay Sándor karmester vezetésével a Hymnuszt énékelte ; azután Lakatos Viuce dr. premontrei tanár nagyszabású és eminens hatású beszédben méltatta az ősz mester világot átfogó munkásságát. „Kégi átka a magyarnak, hogy akik legmagasabbra törnek, azok nem tudnak nálunk érvényesülni. Idegenben élt, de azért sem szivet, setn hazát nem cserélt. Hirdesse az emléktábla, hogy a magyar meg tudja becsülni nagyjait." Erre lehullt a lepni az emléktábláról és a 8zózat lelkes hangjai szálltak a magasba. Az emléktáblán a mester képe alatt e felirat vau: Ebben a házban született 1830. máj. lH-áu Goldmark Károly.
Qoldmark díszpolgár.
A tárosbázáu ezuláu Nagy latvau városbíró díszközgyűlést tartott, melyeu tomboló lelkesedéssel fogadták el 8cliwarz Zsigmond dr. városi képviselő amaz indítványát, hogy Goldmark Károlyt Keszthely város díszpolgárául választják, arcképét a tanácsterem számára megfestetik hálából, inert „Goldmark világhírű egyénisége Keszthely város nevét belevéste a kultúrtörténetbe." A küldöttségek tisztelgése a mesternek a nagy hőség okozta indísposiliója folytán elmaradt. Negyvenöt küldöttség jegyeztette fel magát; köztük a nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Kör is. I mely di>zes koszorút vitt Keszthely nagy fiának Nagyon kedves megjelenés volt a pápai leányegyesület l< viruló leányból álló bájos küldöttsége. Egyült jöttek Nobel Arminné szül Goldmark Roza úrnővel, a mester nővérével.
A conoert
Délután 7 órakor a premontrei társház előtt, Goldmark ablakai alatt a dalárda Szerénáddal kedveskedett a város „legújabb" polgárának. Fénypontja az ünnepségek sorozatának azonban a concert volt, melyen Magyarország zeneművészete domborodott ki a világhírű mester alkotásaival. A katonai lovagló iskola rengeteg épülete volt átalakítva és dekorálva ez alkalomra. Az ünnepelt mester tél 9 kór jelent ttteg díszpáholyában, hol percekig lartó éljeuzéssel fogadta a közöuség.
Nem a mi zenei tudásunk kell ahhoi, hogy Goldmark alkotásait, melyek e nagyestét kitöltötték, méltassuk. Legfeljebb beszámolhatunk arról a csodás hatásról, mellyel a Sakuntala nyitány elbűvölte a másfélezernyi hallgatóságot. A csodás kelet regéibe merültünk a tündéri hangokkal. Egy tisztultabb, anyagiailanahb világ édes, borongó légkörébe jutottunk, hol a hindu világ istenei, tündérei űzik örökéletű mulatozásaikat. Mintegy zenei hérosz állt Kerner István operaházi karnagy a filharmonikusok művészgárdája élén és csodás varázslattal fejezték ki, amit az ősz mester ifjú lélekkel gondolt és éretett És hogy a varázslat még igazabb legyen, egy igazi tündér, a bájos Szoyer Ilona énekelt a .Házi tücsök"-ből remek áriát. A nagy „Hegedű versenyt* Sxigeti Józsi játsxotta, hogy milyen bravúrral azt talán legjobban ugy fejelhetjük ki, hogy Goldmark teljes megelégedésére. Takáts Mihály at operabál művésze a .Sába kírálynö"-jéból" énekelt. Utolsó piéce a .Falusi lakodalom" volt, melyet a filharmonikusok művéstete interpretált.
Vidéki ember csak nagyon ritkán élveihet olyan fokú művészetet, aminő et estét betöltötte. Azért nem mulaszthatjuk el, hogy elismerő dicséretünkkel ne adóztunk Fodor Itvónak Operaháti teue kari tagnak, aki a Goldmark ünnepet megpendítette és aki mint at ünnep főrendetője mind a műsort összeállította, mind a concert stemélyi és művésti ügyeit a fővárosban ellutézte. Hogy 1 fővárosnak és a vele együtt at egész Mgyarországnak művéstete e napon Kestihelyen volt, Fodor Itsó müvész-gou-dolatának kösiönhettűk. A concert után at örök ifjú aggastyán, a Balatonra hajtott, melynek terrastán gyönyörködött a tűndérieeen kivilágított Balatonon. At ünnepi wtend csak éjfél után borult a kis világhírű városra.
Nagykaniasa az ünnepen
Bár nem oly mértékben vett réstl Nagykanizsa a Goldmark űnuepen mint a hogy intelligenciájával, művészet iránti értékétől és szomszédos helyzetétől elvárhattuk volna, mégis hogy a kötöny szemrehányását elhárítsuk városunktól, ide írjuk, kik vettek réatt a szombati Goldmark ünnepen Keatlbelyeu: Horváth György igatgató, ki hivatalos vetetóje volt a kanizsaiaknak, Bluinenscheín Yilmosné, Bóhra Emiiné, dr Rotichild Samuné, Klein Ignácné, Bariba Jolán, Villányi Henrik dr., Bóbm Emil, Fried Ödön dr. Havas Hugó dr. Pollák Ernő dr., Páettor Miksa, Iíj. Wajdíts József, Grünhut Alfréd, ZerkovíU Lajos, Ledofszky Ernő, Bokor Gyula, Óteiner József és lapunk szerkesttője.
HÍREK.
\\
A initaiimtir ujjmúsi.
Nagykanizsa, májue 38.
A nagykanizsai kerületi muulráabiuoaHó pénztár önkormányzati szervei immár megalakultak. Hetekkel ezelőtt kezdődtek at egyes érdekeltségi csoportok gyülésetéseí, melynek eredménye at lett, hogy at öukormánytatba választott tagok nagyréate uj emberekből került ki. A pénttár igaigatóságában csak egy tag vau a régiek kötűl, a többi mind uj ember Et azonban nem att jelenti, hogy a tagok elölt a pénztár ügyvitele ismeretlen. Hist at uj tagok legtöbbje eddig, is érdeklődött a pénttár ügyei iránt és csak a vistonyok sajátos alakulása miatt eddig nem jutott nékik tér a működésre.
A mandátumot adó tagok, sokat várnak at új öukormánytati szét vektől. A pénttár ügyvitele és működése még csak etutáu fog Hljea egészében kialakulni. Ennek a kialakulásnak, vagy mondjuk ujjástervetésnek sok panaszt kell orvosolnia. Az össtes érdekeltségűek vannak még panastai, melyek ugyan a kezdet nehézségeiben gyökereitek, de eteken most már át kell esni.
8ok munka vár az uj öukorináuyiati szervekre. Ep ezért arra kell törekedniük, hogy kölcsönös megértéssel és bitalommal, vállvetett muukával a pénttár ujjászervetésének uagy munkáját simán, miudeu rázkódtatás nélkül keresztül vigyék.
HÁJ 8 28.
ZALAI KÖZLÖNY
S
At 1907. éri XIX. t. c.-beu, mely a munkás-biítositás ügyét szabályozza, a törvény sok hibája mellett is nagyfontosságú szociális eszmék vaouak lefektetve. At uj igatgatöságnak lest a hivatása eteknek az eszméknek diadalra jutását elősegíteni.
A mandátumot adó tagok bizton remélik, hogy az uj igazgatóság munkakedvvel kezdi meg működését. A kanizsai pénztár mintegy hétezer tagot kitevő taglétszáma és a mintegy kétszázezer korona forgalma vagyonkezelése egymagában is igazolja, hogy lest tere at uj igatgatöságnak a munkára.
Mi a maguok részéről is bizton hisszük, hogy az uj igazgatóság meg fog felelni a várakozásnak és a kanizsai pénztár működése csak elősegíti a szociális jelentőségű muukásbetegsegités ügyét.
— Képviselőválasztás Zalában. Zalavármegye központi" választmánya a f. hó 20-án tartott ülésében az országgyűlési képviselőválasztások napját az egész megye területére nézve junius l ére tűzte ki. A választmány egyszerismind kijelölte a választás elnököket. A nagykanizsai választói kerületben: Elnök Szlgethy Károly dr , jegyző Havas Hugó dr , szavazatsz edő elnökök Remete Gélt, Szemző Zsigmond, Kotscblld Jakab dr., jegytők Vegete József (Orotztony) ; helyettes elnökök lynépi Elek Eroő, Unger UUmann Elek, Weiss L^jos; helyettes jegyzők Horváth István, Gyuk István (Stabar), Vuk János (Felső Kajk.)
— A tisztviselők lakbérilletménye. Külön kiadásunkban adtunk hírt arról a küldöttségről, melyet Zichy Aladár gróf vezetett a miniszterelnök és pénzügyminiszterhez, az állami és törvényhatósági tisztviselők lakbérilletményeiuek kedvezőbb osztályba való sorozása céljából. R hó >g-én délelőtt lt órakor megtartott nagyon látogatott értekezleten számolt be a küldött-ég eljárásának eredményéről. — Dr. Kenedy Imre törvényszéki bíró ismertette a külön kiadásunkban már közre hozott eredményt, különösen kiemelve Zichy Aladár gróf hathatós támogatását és tanúsított szívélyes előzékenységet Az érteketlet nagy örömmel és lelkesedéssel a következő táviratot iutézte a grófhoz:
.A nagykanizsai állami, törvényhatósági és városi alkalmazottak mai beszámoló értekezletén hozott egyhangú és lelkes határozata folytán Nagy-méltóságodnak érdekűnkben tett eddigi fáradozásáért hálás köszönetünket nyilvánítjuk."
— Justh Gyula Kanizsán. Justh Gyula szombaton Sopronban utaztában Kanizsát érintette. Ez alkalomra hatalmas fogadtatás volt neki szánva. A nagykanizsai függetlenségi és 48-as párt már napok óta beharangozott a Justh-párti misére, do mégis alig akadt hivő, aki az apostolt meghallgatta volna A terv az volt, hogy a kupéból kilépő Justh Gyulát az állomási épület lépcsőjére hivják, hói ezer főnyi tömeg előtt fogia hirdetni üdvözítő igéit. De ott még Justh-párti szemekké »e lehetett választól felfedezni. Osak a vezetőség Mellett volt néhány stál „ígtz magyar". Igy bát csak a perronon volt tanácsos maradni.\' Ott legalább a délutáni nágy vasúti forgalom egy kis publikumot szolgáltatott az utasokból, ami a pártvezetöséget kínos zavarából kisogitette.
— Miniszteri biztos A nagykanizsai felső kereskedelmi iskola 1910 évi érettségi vizsgálatához a kereskedelemügyi miniszter Záray Károly dr. pécsi Kereskedelmi és\' Iparkamarai titkárt miniszteri biztossá nevezte ki.
— Áthelyezés. Mattos Jenő nagykanizsai posta- és távíró tiszi Budapestre helyeztetett át
— Hazug híresztelések. Mmt a vizbefuló ember a szalmaszálhoz, ugy kapaszkodnak Justh-párton miudeu eszközhöz, hogy még egy kissé kilássanak a vízből, mielőtt a bukás tengerébe végkép elmérűlnének. Nemrég att a minden józan embertől megmosolygott hírt eresztette szélnek, hogy Zichy Aladár gróf visszalép a jelöltségtől Olyan volna ez, mintha valaki a diadala elől hátrálna meg Most hogy látják a kürtösök, hogy ez a hir rosszul sült el, azt terjesztik, hogy Zichy Aladár gróf C-ák-tornyán akar fellépni. Mindenki tudja ugyan, hogy ez is csak najv kortes fogás rnógi.; szükségesnek látjuk, hogy a legkompetensebb Információ alapján kisfilentjllk, hogy «zek a tendenciózus híresztelések minden alapot nélkülöznek.
— Egyhuzamu munkaidő a városházán. Ugy látszik az egyhuzamu munkaidő nemsokára diadallal vonul be a uagykanízsai városházára is és vele együtt
minden iskolába pénz és bittositó intézetekbe stb. A f. é. május 9-én tartott vármegyei közgyűlés ugyanis az alispánnak következő előterjesztését emelte határozattá: Minthogy a hivatalos órákuak a mult év nyári idószakábau egyfolytában történt tartása az ügymenet érdekéből kedvezőnek bizonyult, minthogy a helybeli kir. járásbíróságnál és ügyészségnél, ugy a m. kir, pénzűgyigazgatóságnál is átok egy-lolyiában vaunak megállapítva s minthogy a közönség érdeke is azi kívánja, hogy a hivatalos órák a városban minden hatóságnál egységesen legyeuek szabályozva, a vármegye bizottsági közgyűlése 29274/ni. 902/jk. 1166. és 829,/ui. 909,jk 348. sz. véghatározatainak megváltoztatásával a V. ü. 8t. 16. g-a alapján kimondja, hogy a hivatalos órák az alispáni hivatalnál és a megyei árvaszéknéi május hó 3-tól oklóber hó l-ig reggel 7 órától délután 1 óráig, október hó 1-től május l-ig pedig reggel 8 órától délután 2 óráig tartatnak. Ezen végbatároiat elleu a Vármegyei Hivatalos Lap megjeleuését követő nyolcadik naptól számitaudó lö uap alatt a vármegye alispánjánál Írásban benyújtható, vagy szóval előterjeszthető fölebbezésnek van helye.
— Vulkánikus maradványok hazánkban jóformán csak P o s l y é n-f 0 r d 6 n találhatók , melynek 60\' 0 forró kénes iszapja és forrásvize vulkánikus eredetre vall. Szerencsére itt nem kell tartani tűzhányó kitöréstől, tót ellenkezőleg a természet földalatti titokzatos Ülőhelyéből Pöstyéure csak áldás hárul, mert tudvalevőleg az oltaui források gyógyítják a leghatásosabban acsuz és köstvényet betegségeket.
— A borbélysegédek sztrájkja A bor-bélysygédekue1- a mutterekkel szemben támasitott követeléseiket már iaraertettük; azt is megírtuk, hogy azoknak méltányos poutjait, hogy t. i. húsvét,
fiüukösd éa karácsony másnapján égést ntp . szünete egyen a segédnek, meg hogy minden ünnepnapon 12 órakor legyen zárás, a mesterek mint.méltányosakat azonnal elfogadták. Atonban at a kívánságuk, mely mintegy öllelsterűen került előtérbe, hogy miuden héten egy félnapi kimenőt ktpjon a . segéd uem teljesíthették. Ra bár a segédek egy jó réste nem ragaszkodott elibei, a tobbaég semmikép se akart «ttöl ellátni. Et idézte elő tulajdonképpen a sztrájkot, mely a mesterek és a segédek együttes tárgyalásaival sem stünl meg. Amint a mesterek teljesítették segédjeik méltányos kívánalmait, ugy a segédeknek is tiszieltniök kell mestereik érdekeit; a heti kimenő pedig a mesterek stempontjából mig egyréstt szokatlan követelés, másrészt érdekeik ellen való, anuélkül, hogy ezzel a segégek exíszteuciája elő volna mozdítva: sőt ugylátszik mindezt mérlegeltek is a segédek at általános sztrá|kot megszűn telték szabadságára bízva társaiknak, hogy újra munkába állhassanak. A sztrájk tehát már csak részleges, de reméljük, hogy az, megszűnik a józan belátás hatása alatt.
— A munkásbiztositó pénztár elnöksége. A nagykanizsai kerületi munkásbiztositó pénztár igazgatósága saját hatáskörében megválasztotta az elnökséget. A választás egyhangúlag közfelkiáltással történt, ami tnuak tanújele, hogy az uj igazgatóság munkaadó és biztosított tagjai kölcsönös megértéssel vannak egymás óhajai iránt. El k lett Pongor Henrik, a Franz L^jos és Fiai cég igazgatója, alelnök Hoffmanu Heurik iparos és Horváth János könyvkötő. Az alakuló igazgatósági gyűlésen érdemleges Ugy nem került tárgyalásra.
— Elhalasztott befizetések A délzalai takarékpénztárral egyesült öusegélyző szövetkezetnél a f hó 20-ára eső befizetések az üunep miatt 97 én vagyis pénteken délelőtt eszközölhetők.
A Zala,legyei Gtzdasági takarékpénztárral egyesült önsegélyző szövetkezet a 26-ára eső befizetéseit az ünnep miatt 27-én, azaz pénteken délelőtt tartja meg.
— A Magántisztviselők Országos Nyugdíj egyesülete folyó hő 29-éu d. e. 10 órakor a székes főváros uj városházának kötgyülés-lerír <ben tartja meg ez év> rendű közgyűlését. Ezen k gyűlésnek az 19J9. esztendőben, vagyis az egyesület működésének tizenhatodik évében elért eredmények fognak előterjesztetni, amelyekből kiemeljük a következőket: Az egyesület vagyona az 1909. év végén ct 6 és fél millió, amelyből 4 és fél millió óvadékképes záloglevelekben és kötvényekben, a többi pedig elsőrendű ingatlanokbau vau elhelyezve. Az évi bevétel megközelíti az egy milliót. Az évi jelen-
téshez fűzött 1910 évi időszaki beszámolóban kimutatott taglétszám és adománygyarapodásból ls látjuk, hogy at egyesület a fejlődés utján halad tovább.
— Drágább lesz a színház, »kidig se volt valami nagyon olcsó. Érette ezt a közönség is, meg a szinészdirektor is. A közönség kényelmesebb helyzetben van. mert ha sokalja a stlnháti kiadást, egyszerűen otthon marad. Hasztalan kürtöli tz újság, hogy ilyen meg olyan jó a darab meg, hogy művészek a művészek; oda s« hallgat. A stini-direktor atonban nem veheti ilyen kötönbösen a dolgot, mert neki élnie kell, meg a társaságnak is. Ehhez pedig pénz kell, a közönség pénte. A közönség pedig annál itivesebben megy a siiuhátbt, minél olcsóbb, nem pedig miuél drágább. Pedig ugy látstik, hogy drágább last. At Orstágos sziuészegyesület ugyanis kérvénnyel járult Zalavármegye alispánjához, hogy engedje meg, hogy a színházi belépójegyok rendes árai után a színészek nyugdíjintézete javára pótdij legyeu szedhető. Zalavármegye törvényhatósági bitottsági közgyűlése a kérelemnek helyt adott és megengedte, hogy minden páholyjegy után 20 fillér, 1. rendű ülőhely után 10 f; II. rendű ülőhely után 6 f; kamtihely után 2 f; a bérletben megváltott jegyek után 20°jo* pótdíj legyeu stedheló. Nagyon helyesen mond|a a megyei közgyűlési határozat, hogy a pótdíj szádétól at említett egyesület nyugdíjintézete javára üdvötnek tartja, tehát kifogást nem emel ellene. Más kérdéa azonban, hogy ennek a pótdíjnak a szedése mennyire fogja érinteni a szinház látogatottságát és vele együtt az igatgalói kasszát.
— Álcsendőrök Drávafokon három csandór-ruhába öltözött alak egy cigiuyt kifosttoU pántétól. Ugyanazok betörtek Baranyasebjéo három helyen ia. A körjegyző Íróasztalát feltörték és 600 K pánit vittek el. Az éjjeli őrök tetten érték őket, de sika-rüít elmenekülniük, mert űldötőikr« több lövést teltek. M^jd egy rákicsi lakós kamráját törték föl, mig végre kettőt a jómadarak közül elfogtak ós » pécsi űgyéstség börtönébe kerültek. Bogdán Per«M és Petrovtcs József stlgetvári kóbor cigányok voltak a lúinadtrak.
— Pásztory cs. éa kir. udvari nállitó virág-kereskedése, Hudtpest. VIII, Bákóci-ut 3. Kép«* ár|egyzéket kívánatra dt|talaanl küld.
— Lapzártakor. Ma délelőtt Zichy Aladár gróf m\'ra künn járt a községekben és miodaobol ugyanaz a szeretet éé lelkesedés fogadta mint az előző napon A mint reggel megindultak, Pallóban már 17 kocsi csatlakozott a menethez. Korpaváron, Németszentmiklóson, Hosszúvölgyön (Langvlt) mindenütt diszktpuval fogadták. Fehérruhás lányok virágot hintettek útjára. Több helyen hallaoi kívánta
uép PálITy Alajos főerdőmestert, ki at óhajnak hatásos beszéddel felelt meg. A községek egytől egyig Zichy gróf hívei. Még Fűtvölgyben is virággal és éljenzéssel fogadták, mely községet pedig a fáma szerint a Bosnyák-pártiak sajátítottak ki. Homokko-mároinban „Isten hozott" felir\'u diszkapu várta a grófpt Itt is beszélt a néphez, valamint Pálffy fő-erdőmester és Kálovics József is nagy hatást értek beszédükkel Homokkomáromból Paliuba vonultak Somogyi Gyuláné földbirtokoshoz, ki rendkívüli barátsággal üdvözölte Zichy grófot kastélyában. A menet innen visszatért Nagykanizsára.
-•- 24 éves szőke, csínos, fest alkatú árvaleány, 100,000 korona készpénzhozoraánynyal. jelenleg egy öreg nénjénél lakik, férjhaz óhajt menni. Csak oly urak jelentkezzenek (esetleg vagyontalanok is), a kiknél gyors nősülés akadályokba uem ütközik. 8chleslngeF, Berlin 18.
60 hold hegyi szólóm idei terméséből eladó még 600 hectoliter fehér fajbor. A borok hat hordóban feküsznek, tehát oly
neműek. Átlagár 30 fillér.
P 4 8 L E K I. LAJOS
nagytermeié. Zalaegersz* g.
Fémtisztiíószerek
sütőpor?
MÁJÍJ8 v8.
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
névvel és a „szarvas" véd" jeggyel!
LE DÉL ICE ci^arettaíl
mindenütt kapható.

Dnnántol legrégibb ákszarflzlste
Bereny József és Fia
NAGYKANIZSÁN.
Arany és ezüst ékszerek készítése vlllany-eröre berendezett műhelyünkben.
Dusán felszerelt ékszer, arany és ezüstáruk raktára.
Jegygyűrűk a legnagyobb választékban rendes és különleges formákban. ,
Kernek menyasszonyi ajándékok finom ízlésben.
Legszebb női- és férfi aranyóraláncok.
Szép raktár brillant, gyémánt és színes drága-ktfvU tárgyakban.
Régi vagy vásott foglalatú drágakőtárgyak
divatosan és tartósan műhelyünkben átfog\' laltatnak.
Teljes étkezőkészletek valódi ezüstből hivatalos ellenőrző próbával ellátva.
Jutányos, olcsó árak! Eladás rósslstfisetésre isi
A berndorfi gyár főelárusitó helye csakis első minőségű Alpaccaezüst étkészletekről.
Briliiaiiui, Ermiiiol, arai/- ettniunm Jtuuid-fasabb arban eiegrétemet racr becseréltetoet.

Vídj*!! nHorfoajrl* "W
Á Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeiler
piUek*
egy r»«jón»k blionyult háiiust, nielj mir sok ír óta legjobb bflditriHÍilósni\'k bizonyult küuvénynél,
.................. otúinál m nejhtitésrknil. ...........m...
ri(jr«lmeitfU«. 8iUujr lmuiisiliúnyok miatt b«-váa*rlá»knr óvatosak lotfvunk éa e«ak olyan eredeti üTegei fogadjunk ol, mely a „Horjony" viV(jej;ygyel m a Richter céffSgyzMsel elhüott dobstba van osomagolva. Ár. Urogekl*n K .HO, K MOia K3.--éa úgyaiólván minden gv<igys>aitá>b«n kapható. —• K6raktár: Tírík Jónaf iQÓityazercsznál. Budapeit.
lí Rltltlar ijfigytzirttri 11 „Árny iriutahe",
Prágában, Kliaabethstrasa« í> oao.
Mely tol fölvesz
a kiadóhivatal,
— és =
Wajdits könyvkereskedés
I
I- Deák tér rTrr
és minden bel- és külföldi hirdetési iroda.
Mi a
Dr. Oetkei .féle
Or. Oetker-fóle «ütőpor
egy tökéletes, hygienikus, az orvosok állal legmelegebben ajánlott
étesitőpótszer I Egy osomag ára 12 fillér és egy \'/, kg. számára élesztőerők tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogua-üzletekben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
Szlavóniában, a Oelivasuf dilomasa.
VASAS- ¿a IZAPHÓ FORRÁSOK 34" -4»" O.
Kies vidék, remek park, nagy enló. Márvány-, porcellái:-és tOkörfllrdők, láplllidók. Kaiigó gyógykezelés és hideg-vizkura. lég- és napfQrdók szabadban való fekvés
Kiváló gyógyered mények valamennyi nói bajnál, vérszegénységnél, csuznál, köszvénynél valamint idegfáj-dalinakoál, különösen isohiaanál. Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a fttrdSlfasffatbt kg.
ELSŐRANGÚ rÜRDÖHELY
Vaaut-.poata-.tivlrda-éu telefonállomás
BIZTOSAM GYÓGYÍTJA
összes bántalmait, it, diabetest.kftszvónyt, cmüat, csont töréseket, gyermek-és alkati kórokat. *ÉrigyHI«naikaíltus,konyha-ftfj.r O IW»ós,jódtartalmú hówli IVÓKÚRA. „ ISIÍNSAVAS HÉVVIirURdÓK. FÜRDÖM. VIKGVÓGYIUYfcZET.1 IHHAl ATOftIUM
A ftrrffitoipn JOÁh-áU orvtr btühótiik. Frowpeklust killd a b\'flrriői^iy.^utósfté.
ŐSZI TRAGYAZA8! 14101,1
THOMASSAL, A K
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFOR »AVAS MŰTRÁGYA!
Oaak akkor valódi,
ha ilyen zsákokban
van ós eredeti
ólomiár van rajta.
OVAKODJUNK A
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin vezérképviselője Budapest, VI, Andrássy-ut 49
He|»l»elÓN<£ 4\'N rultliír: íflGLIN <>n Pl VIKII* oiithiilltely
tartat omjel*éa»el van ellátva. AMISITÁSOKTÓL I
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910. MÁJUS 26
49-ik évfolyam. 44 szám.
csütörtök.
Politikai lap.
■•■Jalulk hétfőn ét eiitirtikia délbin. Kclelós >ieike«il<5: KixIJa : Szarkmliiéi ét klaMhivaUI lUák-tír 1
ElOfliaUal árak: Egén évre 10 korona, félévié 6 korona, negyedévre 2 korona 60 <IU. — Egy«« tlim irt 10 flll. || Kertén« Jóauef. a aterkMilvacg. Telefon : 112. — Hlrd.lé.ek dljaiabU atarlnt.
„Bnnkókr&cia".
Ezt a szóösszetételt legelsóbben gróf Andrássy Károly, a nagy Andrássy édes apja használta. Találóan jellemezte vele azt a kort és állapotot, a mikor a vármegyei, egyúttal országos politikában nem a szellemi superioritás, nem az érvek és a józan megfontolás, hanem a fokos és az ólmosbot játszották a döntó szerepet. Zalavármegye akkor is vezetett. A választási mozgalmak napi eseményeiben most is azt a régi képet lát-\' juk. psak egy kissé dekadens formában.
A fokos és ólmosbot helyett kó- és záptojás. A koalioió uralma alatt ebben a vármegyében olyanok is jutottak vezetó szerepre. akiket szellemi képességeik arra nem qualiflkálnak. Igazi analfabetikus sorozat
Az igazi inteileotuális elem, mely nem lesi a konoot, a közéletből teljesen ki van szorítva. Amazoknak, természetesen, az érvek iránt kapaoitásuk iiíiioh. Érvoik annál ke-vésbbé. Egyetlen érvük az erőszak és terror. Eszközük azonban van más is. A degenerált faj az erkölcsi dekadencia fattyuhajlásaiból is termel vesszőket, hogy azokkal a választó közönséget táborába terelje:
Az ellenfelet és ellenvéleményüeket lépten nyomon bemocskolni, minden köztekintélyt, minden érdemet sárba taposni, a való tónyekot szimplán elsikkasztani, hamis hírek oynikus terjesztésével a közönséget szándé-san félrevezetni: ezekből az elemekből alakul ki a modern dekadens bunkókrácia, Sokkal szomorúbb állapot az a réginél. A fokos behorpasztott néhány gyengébb koponyát, az ólmosbot eltört egy-egy oldalbordát, ám a jó vér a sebeket hamar össze forrasztotta. De a közönség lelkületének a morál insanity szérumaival való mostani állandó infioiálása a közéletnek olyan er-kölosi sülyedését idézi elő, mely kiöli az etkikai alaj>ot, érzéketlenné teszi az embere ket a köztekintetek iránt és csak éhes farkasokat nevel, melyek minden elevenre fogaikat vio8oritják, vagy szelídített állapotban a koncot lesik. <
Igazán elérkezett már az idő, az utolsó pillanat, hogy azok, .akik ezt a vészteljes állapotot már régen lelki fájdalommal szemlélik, ott hagyják a osendes resignació kényelmes karosszéket, és összefogva, egyesült
erővel és lelkesedéssel fegyverkezzenek és felvegyék a haroot a közélet megrontóival.
Egy, a mungók közül.
— Képviselőválasztás. Arvay Lajos alispán miül a központi választmány elnöke május 20. kelettel a következő „Hirdetmény"-t bocsátotta ki: Zalavarmegye központi választmánya által ezennel közhírré tétetik, hogy ó cs. és kir. Apostoli Felsége által az 1910— 19lft. évre kegyelmesen egybehívott országgyűlésre ) a megyebeli 9 választókerületből küldendő képviselők megválasztására a megye terüle-téu folyó 1910. évi juuiu9 hó 1-ső napja tűzetett ki, mely napon az általános képviselőválasztás miuden választókerület székhelyén u. in.: \'-Alsólendváu, Csáktornyán, Keszthelyen, ;Letenyéu, Nagykanizsán, Tapolcán, Zalabaksán. Zalaegerszegen és Zalaszeutgró-ton reggeli 8 órakor fog nieguyiititni. A nagykanizsai választókerületben az egyes községeknek a szavazat-szedő küldöttségek közti feloszlása és szavazási sorrendje a következő: I-ső szavazatszedő küldöttség a választási elnök elnöklete alatt: Nagykanizsa A II. szavazatszedó küldöttséghez a szavazatszedó elnök elnöklete alatt: Nagyrécse, Zalasárszeg, Korpavár, (Palin), Alsórajk, Bocska, Börzöuce, Fűzvölgy, Uelse, Homokkomároiu, Hosszúvölgy. Kacorlak, Kerecseny, Kilimáu, Kisrécse, Magyarsaantmiklós, Magyarszerda-hely, Óbornak, Orosztony, (Baksaháza) Pacsa, Pacss-tültös, Pölöskefó, (Dúsnak), Zalaszentbalász, Zalaszentjakab, Zalaszeutmibály és Újudvar A III. szavazatszedó küldöttséghez a második szavazatszedó küldöttség! elnök elnöklete alatt: Csapi, Nagybakónak, Zalamereuye, Zalaujlak, Qelsesziget, Felsórajk, Diós kál, Kgeraracsa, Esztergál, Gétye, Kisrada, Nagy horváti, Nagyrada, Nemesrádó, Neinessándorháza, Nemesszentaudrás, Nemesszer, Palkonya. Pötréle, Szeutpéterur, Ungjakabfa, Vörrö, Zalaigrice, Zala-szabar és Zalaszeutmárlou. — Azon választók, kik szavazásra akkor uem jeleutkeztek, mikor a fentebbi sorrend szeriut szavazóink kelleti volna, a sorrendben követkozó többi választóknak szavazása ulán szavazhatnak Végre figyelmeztetnek a választók a törvény 68. g-ára, mely szerint a választásnál semminemű fegyverrel vagy bottal magjelenui uem szabad.
Terror alatt a város.
Megbotránkozással telt panaszszal jönnek hozzánk napról-napra azok miatt a fenyegetések, ígérgetések, durva->ágok ós nyájas>ágok miatt, melyekkel a Justh párti kengyelfutók a szavazópolgárokat át akarják hódítani a Bosnyák-párt erősen megcsappant táborába, A városházi tisztviselőket a tisztujitásokkal fenyegetik, a tanítókat a tanfelügyelővel rémítgetik, akinek korrekt magatartását persze sziutén uem jó szemmel nézik a szavazatokért kolduló műhozafiak. A doktorok ezentúl sziutén Zichy-párti és Justh-párii betegek szerint lesznek csoportosítva.
A kereskedők, akik pedig okosan megakarják őrizni semlegességüket, folytonosan ki vannak téve a nyakkendő hősök faggatásainak, (¿egroxszabbul vaunak a szegény iparosok, akik ugy is alig tudnak megélni, akinek valóságos áldás volna, ha a külgazdasági életünket lenyűgöző, sót teljesen veszélyeztető Justh-párt a porondról elpusztulna, akiknek életbevágó érdeke, hogy parlameutQnk legyen, mely a ki-iparosoktól sürgetett ipartörvényt mihamarabb megalkossa, hogy a kisiparosok taigó sebét meggyógyítsa. Hiszen tudjuk, hogy a koalíció törvénytervezete a kisiparosok létérdekét megfojtáasal fenyegette Tudjuk, hogyan jajdultak fel az Ipartestületek mindenfelé, gyűléseztek, módosításokat ajánlottak a \' kormánynak De egyelőre siket fülekre talált a szegény ember kérelme. Tartottak országos kongresszust. Nein segített az sem, És most még oda mernek járulni a kisiparosok elé azzal a kéréssel, fenyegetéssel, hogy ammellé a párt mellé álljanak, mely osak a nagybirtokosok érdekeit istápolta, mely drágává tette a kenyeret, a hust, a krumplit. Hogy a szegény ember osak néha napján tudott jóllakni.
Ez a párt, mely a kisgazdákat, kisiparosokat kutyába se vette, ea a párt, mely vari a mellét, ha-zafiságtól dühöng, pedig szívesen letett volua minden elvet a bársonyszék alá, ha lehetőit volua; ea a párt tartja a kisiparosokat is a terror hatása alatt. Azzal fenyegetik, hogy nein dolgoztatnak nála Szóval az egé-z közéletünket boakarják rendezni a Bos-nyák-párti hitvallás szerint. Hát ilyen alantas embertelen eszközzel se lehet megfélemlíteni a kanizsai értelmes iparosokat. Tudják ók, hogy ez ax uralom már csak rövid lélekzetü. Már a küszöbön van az idő, amikor a polgárságnak a választási urna előtt alkalma lesz leszámolni azzal a páritai, mely eddigi működésével egyebet se tett, mint aláásta ennek az országnak a külföld előtti reuoméját. Nem fogja a szavazásuál elfelejteni Ziohy Aladár gr. nevét, akioek győzelme egyértelmű Nagykanizsa érdekeivel és a kinek parlamenti szereplése hatalmas fegyver lesz Magyarország kerrékkötői ellen.
— Zichy gróf pártja. Minél jobban közeledik a választás napja, annál jobban kidomborodik a nagykauizsai választókerület hűsége volt képviselője Zichy Aladár gr. iránt. Az előttünk fekvő jelentések azt mutatják, hogy bár néhány földesúr óriási erőfeszítés jel akarja, mint a birkákat a Bosnyák ^ táborba terelni a földmives népet, de etek mint becsületes, bálás választók hűek maradnak Zichy gr. zászlajához és így e pártnak örvendetes és szilárd túlsúlyáról adhatunk hírt olvasóinknak.
2
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJU8 2H
A bukás feló.
1. Szálka a szemükben.
Alig 8 hete, hogy a .Zalai Közlöny\' politikai lap lett igen szerény keretben, szerény igényekkel, már is sok oldalról éheznek hozzá — nem akarunk dicsekedni — a mogelégedés megnyilvánulásai. A város legértékesebb elemeinek köréből. Kapunk azon ban gáncsot is. Ktek nem annyira a lap, mint in kább lapunk felelős szerkesztője elleu irányulnak Szálka a szemükben a lap, tebát ütik a szerkesztőt Lapunk felelős szerkesztője az izr. hitközség által fentartott iskola tanára. Ezzel az állással nem tartják összeférhetőnek, hogy annak viselője ennek lapnak — mely szerintük antiszemita irányú — szerkesztője legyen Természetes, hogy a vádakat uton-utfélen csak ázok hangoztatják, akik nem annyira exponált izraeliták, mint inkább exponált llosnyák pártiak. 8őt megnyugvással konstatálható, hogy igen illetékes tényezői az izr. iskolának éppenséggel nem osztják a vallás, vagyis inkább a ilosnyák-párt fanatikusainak velleitásait.
Ki a lap az ilyen támadás ellen védekezésre nem szorul Ha ráirányítjuk a llalley üstökös vizsgálására használt teleszkópok legnagyobbikát, akkor sem fedezhetik fel a legkisebb nyomot sem. ami olyan vádaskodásra alapul szolgálhatna Más hiányában a Zichy Aladár gróf jelöltségének szerény támogatását állítják be a teleszkóp átmérőjébe az izr. felekezet elleni merénylet gyanánt Ám nem mindig volt ez igy. A városháza tanácstermének északi falán szép keretben lóg az a fotogratia, mely megörökíti azt a deputációt, mely a kegyelmes urnák a díszpolgári oklevelet kézbesítette. Ezen a képen Önök mind rajta vannak. Önök változtak-e meg vagy gróf Zichy Aladár? Összeférhetóuek tartották-e akkor felekezeti érzéseikkel a díszpolgár megválasztását, ünnepelését. Sőt egyik most legjobban tüzelő verbó-czyjük az alkalommal a díszpolgárt, a minisztert, felköszöntőben is ünnepelte Vájjon akkor téli álmát aludta-e felekezeti érzékenységük?
Nem, Önök ép oly jó izraeliták voltak akkor, mint most Most sem fanatikusai Önök a vallásnak, hanem a Bosnyák pártnak. Bántja Önöket, hogy megszűnt a pártjuk részére a kizárólagos lőgyakorlatok privilégiuma. Most már vissza is lőnek. De a Justh fanatismus Önöket vakká is teszi. Mert különben be kellene látniok, hogy ha ütik is Önök a szerkesztőt, ei a lapot nem éri. Ismerik azt az adomát, mikor a megcsalt férj a kanapét letette ki? A .Zalai Köalöny" iránya nincs egyes személyhez kötve. Nyugodjanak meg, hogy igy vau és nem máskép
2. A jelek.
Bizony most már ezek is mutatkoznak. Nem az erő, hanem a gyengeség jelei. Nem a Zichy Aladár gróf, hanem a Bosnyák Géza pártján. Mikor valamely párt már a hatósági személyek és alkalmazottak feljelentéseiben keresi a panaceat, anuak ugyau befellegzett. Ezek már igazán előjelei a bukásnak. Hit bizony a Bosnyák párt már itt tart. Keljelentették a főbírót, a főkapitányt és napról-napra panaszt tesznek a rendőri közegek ellen. Pedig nem is volt olyan régeu, amikor dicsőítettek a rendőrség tapintatos magatartását. A Zichy Aladár gróf bevonulásakor. Bezzeg szép volt a hatósági felügyelet mellett rendezett kő és tojászápor. Lolkesitó volt at izgatás, a mellyel napokon át4előlU>, szóval és irásbau a tömeget lángba borították.
A rendórtísztviselök és közegek szemeláttára osztogatták az ügyészí beavatkozásra érett röpivekel. Fölséges látvány volt, a rendőrség összetett kézzel gyönyörködött benne, amikor a felizgatott tömeg, élén a párt és lapvezér hosszuuyelű pártfogoltjával,
zászlökkal szurkált a 8zarvas szálloda erkélye felé, szórva az inzultusok zápor özönét Ex mind nagyon szép volt. Ám érje őket a legcsekélyebb, már fel-jajilnlnak. Ók, a szabadság praedikátorai. Már t azé a szabadságé, mely csak nekik dukál, de ellenük nem. Akik akkor örömben úsztak, most panaszos leveleket irnak. A vármegyéhez. Et még az övék. De csalódni fognak Zalavármegye alispánja mint hatóság, felül áll a pártokon és egyformán méri az ígaiságot. De hát ezt v^geuék el, a kiket illet. A jelek azonban itt vaunak. Jelek, valóságos igazi jelek, a gyengeség jelei. Nem a Zichy Aladár gróf, hanem a Bosnyák Géza pártján.
Dér
Mozi..
Érdemes-e a politika miatt
Nagy hullámokat vet ma a választási mozgalom Mozdulnak, fütyölnek vampyr-denevérek összeszőlal-kozuak, sót egymást meg is verik. A jó szó megfagy kemény fülekben. A lég izzó és mikor vége lesz választásnak, az összeveszett felek maguk fognak bámulni legjobban azon, hogy is lehetett elhagyni kölcsönös megértés talaját I
Társadalmi életünk uéháuy kiváló férfiaiuak véleményét kérlük ki e tárgyban Mindannyian ugyau érthetőnek találták az izzó szenvedélyeknek felszínre kerülését, de mindannyian fájlalják, hogy politikai uézeteltérés miatt egymásra megharagudhatnak a választók és még hozzá haraglartók is.
Legjobban ismerik fel a szolgabirák a helyzetet. Ók megmaradnak politikai meggyőződésük mellett és azért mégis elfogulatlanok ér tárgyilagosak tudnak maradni minden párttal és minden pártmozgalommal szemben.
Farsang József szanszkrit tudós és uyelvész azonban már politikai kérdések miatt nem tud felmelegedni. Ót csakis az összehasonlító nyelvészet érdekli és azt a kormányt támogatja, mely őt magántanárnak nevezné ki, ha mindjárt egy hallgatója se volua
Ideális gondolkodású férfiú, aki csak a szógyö-kerekrl gyűjti, csak a városon klvOl sétál Életcélnak tekinti, hogy egyszer Kalkuttába utazhasson. Kanizsán persze megmosolyogják.
Bíllardiuszky Mór zeneművész nagy hive a választási mozgalmaknak, de nagy ellensége a községetikiuli szavazásnak. A választókerület főhelyén való szavaztatási óhajtja Egyáltalán a vidéknek Kanizsához való szitását kívánja Az ó éltető eleme az idegeulorgalom. Az idegeuek, igy okoskodik, látogatják a kávéházakat és ott billárdozutk : a biliárd játékban ó ép oly művész mint a hangszer kezelésében. A mozgalmas választási hadjáratliau pedig elég alkalom nyílik nemcsak a tekeasztal mellett művészkedni, hanem zongorákat is eladni. Ó léhát azt a kormányt támogatja mely a kerületek beosztásáu uem váltottál. Politika miatt összeveszni, bolondságnak tartja. A kávéház hivatását nagyra becsüli és abban látja, hogy összehozza az embereket és elsimítja az ellentéteket.
II a I e k János mindig az tiralmou levő hatalommal tart Miut rőfös kereskedő azonban nem lehet haragban egy párttal sem, inert hogyan kapna akkor megrendelést zászlókra? ó kormánypárti, de nézetét és meggyőződését sohase hangoztatja, nem korteskedik nem tart szenvedélyes politikai beszédet, hanem szállít. Szálliija a zászlót annak aki m»g-! fizeti. Osak a szociálistákra haragszik mert azok csak pappe ti dekli alatt vonulnak ki és nem zászló alatt.
Paucsos Tibor kisgazda Kanizsára tejet szállít. Ö sem hive a községeukiuli szavazásnak, mert
ez árt a tejfogyasztásnak. Városi orvosra és rendőrségre haragszik a tejvitsgáltt miatt. Oka van konzervatívnak leuui, ó tehát néppárti, tejét atonban kizárólag zsidóházakhoz szállítja, persze csak higitva.
Ne haragudjatok tehát egymásra kedves polgártársak. Válassutok érdekeitek szeriut Mindegyik-tek csak jót akar markolni, de uem miudenki fog fogast. A keszeget is meg kell enni valakinek? Kis hal, de jó hal az is.
Elektra.
HÍREK.
— üdvari vonat Nagykanizsán Tegnap estve fél 6 óra tájban egy udvari voiul ment át a Déli Vasút nagykauitsai állomásán. Boszna-Bród-ból kiindulva Wleulg ment. Ez csak próbamenet voll ugyanolyan sebességgel és időben mint amikor a király boszniai útjából visszatéröleg a Déli Vusutou Nagykanizsán át fog utazni. A vonaton ez alkalommal több állomásfőnök és egy vasúti igazgatósági tag utazott. Hogy ó Felsége mikor fog eien kérésitől haladui. erre nézve a főnökség ez ideig értesítést uem kapott.
— A Zalavármegyei KöBmüvelődési Egyesület !7-éu tartotta közgyűlését Zalaegerszegen Batthyány Pal gr. elnöklete alatt. A csekély számban megjeleut tagok előtt sz egyesület főtitkára Kuzsicska Kálmán dr, kir. tanácsos tanfelügyelő hatalmas eoncepcióju jelentésbeu tárta fel az egyesület mi*sió|át és a munkát, melyet máris végzett. Tizennégy községben aualfabétákuak tanfolyamot uyitolt; muraközi és vendvidéki tauulók között 000 magyar imádságos könyvet osztott ki; Ifjúsági egyesületeket létesített ; a Csáktornyái leáuyiuternátusbau muraközi és horvátországi magvar leányok részére alapitváuyt létesít stb. Gondoskodni fog, hogy a tanulók és fel -uóltek kezébe a vármegye legnagyobb fiainak életrajzát tartalmazó olvasókönyvet adjunk. A rendkívüli hatást tett jelentést a tudós főtitkár a következő mély gondolkodású szavakkal fxjezle be:
„Az emberiség művelődéstörténete megcáfolja immár a kozmopolitizmus uagyhaugu prófétáit. Lángelmék, kik hazájuk sorsával uemcsak önmagáért, de tz emberiséghez való viszonyáért is foglalkoznak, mind a nemzeti érzések szilárdságában keresik az emberi egyetemességben való részvétel jogosultságát. Boosevelt, ez az igazi világelme, csak e napokban hangoztatta a berlini egyetem aulájában, hogy egy nép csak akkor vehet részt a világ kultur-mozgalmában, ha elsősorban kötelességét leijesiti a saját háztartásában. Csak az lehet jó világpolgár, aki hazájának jó polgára. Hát ha mi mélyen tisztelt igazgató-választmány az élet uagy ellentéteit kűuu hagyva itt összefogunk: .Zalavármegye Közművelődési Egyesülete" örök nyomokat fog hagyni vármegyénk kulturális háztartásában I"
— Kanyarójárvány. Már több miut egy hóuapja, hogy a nagykauitsai elemi iskolák be vannak miatta zárva Ugy látszik ezt az intézkedést se respektálja a kanyaró, mert még egyre hódit. Sót most már Kiskanízsáu is vehemensebben lépett fel, ugy hogy a városi orvosok iuditványára az ottani kisdedóvó bezárását a polgármester elreudelte. Mivel a tapasztalat azt mutatta, hogy az iskolák szünetelése a járvány megszűnését nem csökkenti, valószínű, bogy junius 1-éu az iskolák minden körülmény között meguyittatnak, ami minden tekiutetbeu nagyon kívánatos volua
— Bosnyák Géza diadalútja Ha a kürtösök elnémulnak, igy fest a valóságban közelről Bosuyák Géza diadalútja: Bécséről Bakóuakra akart menni tegnapelőtt; nem egyedül, hanem díszkísérettel, éljenző torkokkal. Bs talált is négy ónietleii fuvarosra, aki a G Km-es ulra 10, azaz liz koronáért vállalkozott. Ezt a négy alkalmatosságot azután megrakták 18 éven felüli polgárokkal (szavazati jog és pártállás mellékes volt) ezek is csupa lelkesedésből adták bérbe torkukat és nem kértek többot fejeukint 3 koronánál. Ilyen diadalútja uem volt még egy római tribuunak sem
\'i
7
MAI S 2fi.
ZALAI K Ci Z L ó N V
— Igairt Just-párti Uodiuek Györgyöt ínég éjjel se hagyja aludui a haza szabadság*. Szombaton újjal is csak ugy alsó ruhában állt kinn az utcán, mikor éjféltájban Hajós Ferenc rendőrbutos Baj Ferenc reudórrel arra felé cirkált. Bizonyosan a néhány szál Bosnyák zászlóra vigyázott, hogy a szól «1 ne vigye. .No meníOttek a zászló szedők"-kel fogadta óket. A reud&rbizlos ki akarta oktatni a nagy hazafit, hogy ók a polgárok nyugalmat ás biztonságát őrzik garázda emberek ellen. Erre a szabidságárt lelkesQló Gödinek találva érezte magát és magából kikolve ordította, hogy takarodjanak az ó háza elöl. Mikor pedig a rendórbiztos megintette, hogy a rendórséget nincs joga elutssitaui, Baj Ferenc rendórt mellbelökte, kalapiát leütötte, ugy hogy a rendőrnek oldalfegyvevével kellett védekezuie. A derék ember ellen az eljárást megindították.
— Lipikfürdő parkja a most zárult nemzetközi kertészeli kiállítás tájfestészeti osztályán állami aranyérmet nyert képsorozattal volt képviselve, melyet s király (Velsége a kiállítás e hó lt-iki látogatása alkalmával beható szemlére méltatott és legmagasabb tetszésének és megelégedésének adott kifejezést.
— Felvétel a tanítónőképző -Intézetbe A pápai irgalmas uóvérek 110 növuudék számára ben lakással egybekötött nótanilóképzó-intézele 1. osz lályába az l!<tO/ll. tanévre a fölvétel folyó év juuius l-lól szept. hóig történik. Ellátási díj 440 korona, tandij .Vj korona. Kívánatra prospektus és felvilágosítás a felszólamlásra bármikor, a nagy szQuidóben is, bárkinek adatik. Az igazgatóság.
— Rendőri hirek. Nagy ftvának a fia Borbély János kómivesnél volt alkalmazva munkásnak. Borbély valami miatt a fiút elbocsátoita a szolgálatból, amiért Nagy fcva ól kérdőre vonta. K miatt szóváltás keletkezett, melyből kifolyólag Borbély tettleg bántalmazta Nagy ICvát.
Deli István kiskauizsai lakós panaszt telt a rendőrségen, hogy hétfőn éjiel záratlsii istállójából 80 K érték 11 lószerszámát ismeretlen tettes ellopta.
ózv. 8zokol Ferenciié panaszt telt a rendőrségen mostoha fia Szokol Ferenc 18 éves suhanc elleu Bár ó 8 hóiiapos kora óla becsületesen nevelte, mivel pedig rosszasága miatt korholta, annyira fenyegette, hogy félelmében kénytelen volt a házat elhagyni. A rendőrség a brutális liu elleu a vizsgálatot megindította.
Keleti Mór kereskedő boltja előtt egy kosár megtetszett Fuksz Kati, férj Lusztig Jáuosné magyarszentmiklósi asszonynak és szó és alku uélkOl elakarta vinni. A boltos felesége észre vette, mire az olcsó vevőt elcsípték.
Kötő Ferenc kiakunizsai lakóa magyaros vendégszeretettel adott szállást Zsibarics Mári kóbor cseléd-leánynak. De már hajnalban nem volt ott, és a hálás veudég az asszonynak 20 K-ál érő nagy kendőjét is ellopta, lósíbarics Máril inár ismeri a rendőrség, tótszeuliuártoni illetőségű és »nyveskezfl
Ua rom a gyomrunk, igyunk már a legközelebbi reggelizés előtt \'/, poh:ir természetes Ferenoz JÓzaef-keserúvizet Ez rövidesen megszünteti a gyomor ídegessegét és rendszeresen alkalmazva (legalább egyszer hetenkint az egész éven át) kitűnően pótolja a főzelékek és gyümölcsök hatását.
60 hold hegyi szólóm idei terméséből eladó még 600 hec-toliter fehér fajbor. A borok hat hordóban fekiisznek, tehát oly neműek. Átlagár 30 fillér. PÁSLEK I LAJOS nagytermelő.
Zalaegerszeg.
NYILTTÉR
Nyílt levél
Ngs Dobrovtcs Milán Úrhoz
t
Nagyságos Uram !
Hallom, hogy tegnap a szepetneki Kaszinó udvarán alaposan kirohantál ellenein s ilorekasau elbántál velem lehengerelvén a köretkezó igékkel: „Barátja a kutyának, nem nekem!" Bngedil meg Nagyságos uram, hogy .megtisitelő" kijelentésedre röviden reflektálhassak.
Rossz néven veszed tőlem, hogy néppárti vagyok, pedig azt érdemelném, hogy fényes nappal, ott ahol legtöbben látják és hallják, rám mutass mondván: .íme a néppárt báránya, ki elveszi:" a Milán — meggyanúsító, megbélyegző kijelentéseit. Kiveszi, eltűri, csak ker. katli uéplauitói kötelességél teljesithosse. Kiveszi, eltöri, mindenre kopható * meggyanusitlalástól a kerékbe törésig, csakhogy az a párt, mely szeutséges hitem, édesanyám-egyhAiam vitális érdekeit egyedlli védelmezi: diadalra jusson tin nem politizálok (hisz tanitó vagyok) csak kötelességemet teljesítem. Téged pedig Nagyságos Uram soha egy jottával sem bántottalak. Kzt magyar nép-lanilóí becsületszavamra jelentem ki Neked. Sót egyeuesen hirdetem, hogy igenis a szegény embernek valóságos atyja voltál s olyan szived vau, mely eksztra urnát érdemel ilyen epiláfiuminal: .Az ideális népképviselő szive*. Bercit tehát ne bijusd, hanem gyere ki mégegyszer 8zepetuekre, jöjj fel hozzám és ölelj meg. Személyed elleu nincs kilogásom, nagyrabecstillek, de a politikád nem kell. Ur vagy,
okos vagy, jó vagy, minden vagy, de nem néppárti vagy. És ez baj mert ugy látszik barálságuukat veszélyezteli. Meg akarod tiltani uekem, hogy tisztelhesselek ? Ne tedd ezt Nagyságos Uram, de fogadj vissza kegyeidbe és kiáltsd duettben velem : » Éljen Nemestóthí Szabó Albert, éljen a néppárt — a Tóth Berci kedvéért.\'
Szepetnek, 1910 május 24.
Őszinte tisztelőd Tóth Albert
rk. kántortanító.
I
fin meghűltem egy kicsit és ha most még hegyi útra is indulnék, holnapután bizonyosai) heten lenuék. Ostobaság, a moghOléa elleu szedj azonnal néhány valódi Fay-féle szódesi ásványpasztillál; holnap veszllnk odalent a gyógyszertárban egy egész dobozzal, magunkkal visszük s meglátod milyen jól esik a hegyi ul, ha a szódetii pasztillákat előírás tzerint használod Bgy doboz ára csak l kor. 25 tilt. Fóképviselet Magyarország és Ausztria részére: W. Th. t¡.linzert cs. és k. udv. szállító, Wien IV/I. Grosse Neugasse 17.
Ab 180(4. iv AU forgalomba».
ííüf-
Óvakodjunk
atánmatokMl éa kéaaltmánysk bsossna-pássásátSl. i ■
K megjelóléiek :
Berger kátrányszappana, Berger glyoertn-kátrénysaappana éa Berger kén-kátránye«appana. Berger gyógy- ée hygien. szappanai
cégOMk rétiére mint axóhall védjegyek éa amnkWSI a pótliaok-
lud: valódi ti arcdatl vcdvc vannak. Minden elfcrualtó, ki eten kltárólag valódi 4t »«ball védjegyekkel bUtoiltott, 40 év óta kipróbált Hetgei féle iiappanok helyett
mis kétiltutényi c»emj>éu he, megifr.l védjegyjugunkat.
É3Í
A ml stajijjanaink a valódUig jeléül aa
Itt lenyomaton védjegyeit 4« cég- — alálráil vltallk.
Teaiék lobit eien két limerte.a jelre agyaiul éa klíejeieitan Bergor-féle auj>|>anukat kérni, mint a kóvetkexü cég gyinminyall.
6. Hell & Comp., Troppau.
lakaté a ■amir-aiilrák ■•aaraMa ás a 1111114 ll\'lJUir-(áralbaa ii iiiMná|á lilaUlkta.
A Linimení. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
fétléka
agy rágjóuak biiooyult háiiatar, mely már sok év 6ta lagjobb bsddriwilésnuk blinnyult kJirvínynél. ———• Márnái ¿a »auhSléteknil.
VtcyetaieateUa. Silány hamiaitványok miatt b«-váaárláakor óvatosak legyünk és csuk olysn orodoti flvsgst fon^jusk ,1, mely a „Margony" tédjagygye! ás a Rlohter oáaagjriáaasl ellátott dohaibs van csomagolva. Araüvegekben K —.80, K 1.40 és K2.-4s úgyszólván minden gyogyaiartárban kapható. -Főraktár: Tírík jázasf gj6gya»réa«níl, Budapait.
II Mektír |yé|yutrUri u „Aruy irtuláaku"
Prágában, Kliaabetbalraaan & nou
OSZT TÍUGYAZAS!
THOMASSALAK
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYÁI
Csak akkor valódi, ha ilyen zsákokban
van és eredeti ólomzár van rajta. OVAKODJUNK A
Minden i«ák
tartalomjelréssel
van
ellátva.
HAMISÍTÁSOKTÓL I
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabríken Berlin, vezérképviselője Budapest, VI, Andrássy-ut 49.
Képviselőség és raktár. TICI IN és l\'IMllt H/.oiuliittliely.
n
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
MAJU8 26
HANGSZEREKET
huzóharmonikákat
I-sörendti minőséget ajánlok a következő árak mellett.
* Hegedűk.
Iskolahcgcdtlk: 6, 8, 10, 12. 14 kor.-éri. — Zcnckarhcgcdük: 18, 22, 24, 30, 40, 00 kor.-ért. — Hangverseny és mester-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, ¿1 «/, nagyságban 4, fi, 8, 10 kor.-ért. — Hcgedüvonók: 1, 150, 2, 3, 4 kor.-ért. Hegodllvonék fernambukfából nagyon könny n 6. 8, 10 kor-ért. —
Hegedütokok: 6, 7 60 kor. és feljebb. K l^MMMIIISHVHSMSHMM
feljebb. — Álltartók : 1. 140 K - feljebb Hurok minden árban minőségben. — Viola avagy Krácsa alkatrészei 10%-kul drágábbak. —
Cello. Iskolacello: Un, 25. 27, 28 és 30 kor. — Zcnckarcello: 4(1 50, 60 ^HHKÜiMHBHBBi^^MilM^^^ és 70 kor. — Cellovonók: közönséges I ■80-tól 3 kor.-ig — üellovonó fernainbukfából 5 kor. tói 12 kor.-ig. — Nagybőgők: s/«-es 72 kor. \'/,-es 76. 8(1, !»0 és 150 kor. — Nagybőgővonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona.
Bézfavóhangszerek.
Minden rézfiivólmngszcr la 3 ollindcr géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Rasstrombita: 42 kor. l\'iston: 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Euphonium: 54, 58, 60 kor. Ua>s: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakor! ti i, 64, 70 kor. — Hombárdonok F: 60, 68, 72 kor. Hombárdonok 0 vagy II, 110, 120, 132 kor. — Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granalilfúból ujezüst billentynkkol: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10
billentyűvel 30, HU, to kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 50, «0 kor. —
Piccolótlóták: 5 20, 5.60, 6 40 korona.
Klarlnettok.
Fekete grsiiutillából, ujezüst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 koron* stb.
Dobok.
Nagy dob réz fimhroncscsal 10 csavar r»tl kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig
Czinibalmok 70 koronáiéi feljebb.
Huzóharmonikák.
Hiuóharinoníka, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitünó hanggal, tlrbja 9, 10, II korona. Ugyanazok liáro nszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal I)ur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, «0 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám.
Szétküldés
utánvéttel. — Kozeskodok arról, hogy csakis jó és az értéknok megfelelő hangszerekot szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként ériendók.
Prlmcitora, jávorfa gépe/el nélkül: 13, 14 kor. — Palízander-tetővel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora paliiamlertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcítora egész 64, 70, 80 kor. Koneertcítora a font felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitortik közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. palisándfaból 14 korona.
OzitorAk.
NAGYKANIZSA, igio. MÁJUS 30.
49-ik évfolyam, 45. szám.
HÉTFÓ.Í
Politikai lap.
Mt|jtlinlk hétfőn ét ciűtArlfikin délbtn.
6l8fU»té»l irak: Eg*«i év re 10 korona, félévre 6 korona, negyedévre 2 korona 60 fill. — Egye» ezám ára 10 flll.
Kelclőa izerkesztiS: Kertén« Jónnef.
Kiiiiljn : n »«rkciiliaég.
Szirkitztöiég ét klarféklvatal Diák-tér 1
Telefon : tlt. — HlrdaUaak dljuabáa warlnt.
Az urna előtt.
Kot nap választ ol bennünket a választási küzdelemtől. Két nnp múlva a szavazó polgárok dönteni fognak az egész országban, liogy munkaképes parlamentet akarnak-e, mely nz országos viszonyok consolidálását jelenti, vagy .politikai ábrándokat óhajtnnak-o továbbra is istápolni, mely a lejtőn tovább viszi a parlamenti forradalomba ezt a megrongált alnpu hazát.
Nincs kétség az iránt, hogy a nemzet értelmisége, mely legkevésbbé indul jelszavak után, mely legjobban tudja mérlegelni a következményeket, melyek egy szerencsétlenül sikerült választási küzdelem eredménye volnn, a döntő pillanatban félre fog tenni minden más érdeket és érzelmeket és csak az ország jövendőjének helyes kialakulását tartja szem előtt, melynek legpregnánsabb kifejezőjét a jelenlegi kormányban láthatjuk.
. ÍJagykanizíjft városának a.. kormány pártjához tartozó képviselőjelöltje nincs. Ténylegesen két jelöltjo van, mert Horovitz Gábor u szociáldemokrata párt csak elvi jelölt. Maga mondta, hogy nem szavazókért jött, hanem a szociális elv deklarálásáért. Küzdő jelöltek egymással szemben Zichy Aladár gróf és a Justh-párti Bosnyák Géza.
Zichy Aladár személyét nem kell felfedeznünk. Ismerjük hazafias gondolkozását, nemes intencióit. Ismerjük ót mint kanizsai polgárt, nki tv városunknak ós azok polgárai mik minden különbség nélkül tett nagy szolgálatúiért soha hálára nem intotto a választókat, sőt mindig azokat a kötelességeket említi, melyekkel ó tartozik Nagykanizsának a 14 óv óta tartó bizalomért.
A másik jelölt Bosnyák Géza, akit csak nzólft ismerünk, amióta az ó lobogója alatt városunkban a terrorizmus folütötto fejét, Amióta az erőszakoskodó politikai há/.alók, önmagukban meghazudtolt hamis jelszavakkal igyekeznek táborukba vonni eleveneket! és holtakat. Amióta minden hatóságot meg-\' gyanúsítanak, pártoskodással vádolnak és ellcnök feljelentésüket tesznek, mert nem nézik tétlenül a felizgatott kedélyű párthívek I ulcui inzultusait. \' \'
Kanizsának tradíciója egyenesen ki/.arja, hogy városunk intelligens polgársága arra a jelöltre adja szavazatát, ki nemcsak Kanizsa fejlődésének, de egész parlamentáris életünknek hadat izenó pártjába tartozik.
Hiszen Nagykanizsa csak azért törekedett önálló választókerületté lenni, lugy saját politikai meggyőződését érvényesíthesse.
Igaz, hogy Zichy Aladár gróf pártállása nem fedi teljesen városunk minden polgárának politikai hitvallását, do sokkal kovésbbó fedi, sót meg se közelíti Bosnyák Gézáé.
Sokan vannak, akik azt a nüanszot, mellyel felfogásuk Zichy Aladár gróf pártállását az övéktől megkülönbözteti, elegendő oknak tartják, hogy a különben nagyrabecsült képviselőjelölt egyénisége mellé sorakozzanak Tiszteljük mindenkinek felfogását és ha az emiitett tábor felfogása miatt a szavazástól való tartózkodásban talál kifejezést, nem tehetünk ellene kifogást. De nem lehet feltételezni. hogy nz említett körülmény között logikusan gondolkozó polgárok olyan párthoz csatlakoznának, melynek politikáját a multak romjai és a jövőtől való rettegés választja el az övékétől és a melynek programmja alig talál találkozó pontot az övékkel.
Mig azonban Bosnyák Géza pártállása a harcot, a parlamenti munka megakasztást hirdeti a függetlenségi jelszó alatt; mig kereskedelmünknek, iparunknak, az összes polgárság kulturális institúcióinak, ha nega" tiv is. do mégis hátráltatóját látjuk benne, addig Zichy gr. pártállása egyesíti mindazt, amit a nemzet jóléte, haladása, szociális, közgazdasági ós kulturális téren megkövetel.
Ilyen körülmények között hisszük és reméljük, hogy Nagykanizsa öntudatos választóközönsógo nem fog meghajolni eernm.-félo más vélemény elótf, mint amely hazánk ós városunk vitális érdekeit tartja szem előtt. Se terrornak, so házalásnak, se becsületszóval való fogadkozásnak nem fog engedni, hanem szavazatát le fogja adni Zichy Aladár gróf képviselőjelölt mellett, akinek diadalát egynek kell tekinteni városunk győzelmével.
I — Zichy Aladár gróf a kerületben. Azokban a községekben, hpl még eddig nem volt Zichy gróf, szombaton délután jelent meg választói körében. Joggal mondhatjuk, hogy választói körében, mert amorro ment, egy-két enibor kivételével min-donhol leikos hívek táborában találta magát V unton indult Zalaszentjakabra. Az állomásou nagy tómeg-éljeuzes közt szállt le a vonatról Szontjakabi, csapíi és récsei kocsik hosszú sora kisérte be Szt-Jakabra. A falu elqjéu „Isten hozott" feliratú diszkapu állt, alatta G fehérruhás leány virágcsokorral kedveskedett a grófnak ós Szekeres Ferenc Üdvözölte. Miro Zichy gróf elmondta tetszéssel gyakran félbeszakított prog-rammhoszédét. Beszéltek még Slrausz Antal mere-nyci plébános és Kálovits József. Innen Zalacsapira mentek. A szentjukabiak és rócseiok a menettol mi-radtak A falu el-jén „Isten hozott" jeligés díszkapu és fehérruhás koszorusle.inyok fogadták. Sómat János mester üdvözölte a szeretett képviselőjelöltet. A programul beszéd után isin At a mercnyei plébános és Kálovics szóltak a iiéphiz. Itt várták a zalaujla-kiak, a kis- és nagyrécsei és c.sapil kísérőt volok tartott Zalaujlakra. Az eső sotrí tartolta vissza, hogy eléje ne menjenek a föle utig fehér ruhás koszorús loáuykák, kik énekszóval fogadták a közszerototuok örvendő grófot. Itt ifjabb Antal József fia üdvöíló beszédével mélyon meghatotta n nomos grófot és az egész hallgatóságot. A díszkapun át a motorházhoz mentek, hol az egész f.tlu éljonozvo hallgatta m ig a prograiumboszédet, Kivétel nélkül a gróf párthívei.\'
Fehér zászlózal jönnek be szerdán a zászlón e felirat : „Éljen gróf Zichy Aladár néppárti képviselő jelöltünk. Községünk tisztasága jeléill." Innen Cs^ piti át Kisrécsébo értek. A falu elején hatalmas diszkapu állt. Itt leszállt Zichy Aladár gróf, hogy kezet szorítson a 8G éves Borbás Györgygyei, ki mindig hajthatatlan hive volt. Zugé éljenzés kisérte be a faluba, melynek alsó felén ismét diszktpu ékeskedett: „Isten hozta kegyelmes urunkat* felirattal. Herceg János bíró házánál egy óráig tartó hatalmas beszédben ismertette a gróf politikai hitvallását. Beszélt még Kálovits József is. Azután hatalmas kocsisor kisérte az ünnepelt jelöltet Nagyrécse végéig, honnan vissza lugtoti Nagykanizsára.
Ilyen lelkesedést még a hazugságok szétszórt özöne se magyarázhat másra, mint a diadal foglalójának.
A Bosnyák ntja ós egyebet
Bosnyák Gézát megtették útépítőnek. Már épití a dióskál-ogeratacsait és azután még több utat fog megcsinálni. Természetes, hogy Bosnyák Géza csak azóta ilyen nagy atcslnáló, amióta a saját megválasztatásának útját akarja egyengetni. Eddig sohasem hallottuk, hogy valahol utat épített volna. Persze a dióskálit is csak papiroson építette meg. Hisz még ezután kell a kérvéuyt beadni a miniszterhez, hogy felvehessék ezt az utat a törvényhalósági uthálózatba.
Jól tudjuk, hogy mint széles e hazában mindenütt, ugy szép Zalavármegyében is van még némi szerepo a protekciónak, a „kjjárás\'-nak. Azt is tudjuk, hogy a Justpárhi urak minden befolyást maguknak szeretnének kisajátítani. De hogy az utak megépítése a Bosnyák Géza impériuma alá tartoznék, ezt eddigelé nem tudtuk. Mit szól ehhez a nemes vármegye egész közigazgatási szervezete? a közszQk-séglet és a rendelkezésre álló anyagi eszközök irányadók-e az utak kiépítésére nézve, avagy Bosnyák Géza fóutmestor o részbeni jóakarata, protekciója? Szóval: a Bosnyák Géza érdome-e az, ha a nagyka-. nizsai kerületben utat építenek ? Szomorú lenne, ha így lenno. Ennyire corruinpáltnak a megyei közéletet nem tartjuk. Sokkal jobb a véleményünk a me-gyoi vezetésről.
Azt értjük és emberileg megmagyarázhatnak tartjuk, ha p képviselő jelölt korteskedési célzattal a naiv választóknak utakat igér. Sokkal ildomtalanabb az ellenfélnek ilyen tarthatatlan szempontból való lekicsinylése. De a jelölt ezen kortestényeinek nyilvános feldicsérésére és kérkedő megerősítése: az egész közigazgatási szervezetnek pártoskodó, tehát corrupt sziliben való feltünteU\'sét involvája. Ehhez már egy heti lap szűk keretét meghaladó nagyobb
fokú..... zseniálitás kell.
*
A „Magyarország" f. hó 96-án megjelent számában közli, hogy Peéren nagy előkészületeket tesznek Justh Gyula ünnepélyes fogadtatására. Tudják-e, hogy miért megy Justh Gyula Peér-re. Hogy támogassa párthivének Markos Gyulának jelöltségét, aki — oh végzet — éppen most Qli le a bíróságok meg-rágaltn ázásának szomorú következményeit. Ismerik a M kos Gyulát? Ismerik a „Herkó Pátert\', ai élő anliszemitizmusz iukarnacióját?
Biiony fogyatékos lenne a Justh Gyula hadserege, ha a „Horkó Páter* véletlenül kimaradna. Érto már magának a vezérnek kell síkra szállani.
Mikor az a bizonyos fotografálás történt, — bocsássanak inog, ha ennek a felemlítése egyikükéin isikuk it nein éppen k.dletnosen érinti, Markos Gyula is oda\', hogy a felveendő kép díszét egyét
ZALAI KÖZLÖNY
MAJÜS 30.
niségévol omelje. Önöknek akkor sem volt ellcnvo tésűk. De akadt valaki, aki minden embert egyéni értéke szorint csztimál, aki azt mondta, hogy azzal az úrral nem lesz ogy képen. Elfelojtették már, mint sok egyebet, pedig Önök beszélték : Ziehy Aladár gróf. íme, Zichy Aladár gróf és Justh Gyula. Hogy cselckcdoÚ az egyik, és mit csinál a másik. A lényeik beszélnek, ezeknek a logikája erósebb a vasnál, dc még a „Central" elótti szavalatoknál is. A tényekből és csakis ezekből Ítélkezzenek és Ítéljék meg, hogy mi dehonesztálja inkább felekezeti álláspontjukat Zichy Aladár gróf reakciója vagy Justh
Gyula herkó pátercs liberalismusa.

Még mindig foglalkoznak ennek a lapnak a szerkesztőjével. „Jo prends mon bien, u je le trouve." (Molière.) A kinek nincs tárgyilagos érve, az onnan merít, a honnan tud. Mi nom foglalkozunk — pedig megtehetnék — más lap szerkesztőjének polgári működése, élet és jellemrajzával. Személyekkel egyáltalán nem, csak közszerepléseikkel. Egyebeknek kipellengérezését mindenkor porhorreszkáijuk. A közönség egy részo az ilyennek tapsol, persze csak akkor, ha a másikat ütik De a finomabb izlé-süeket degutirozza az eléjük tálalt ilyen eledel. — Szaga van. Ezt kiérzik. Még akkor is, lm n legvas
tagabb „8imlrná"-vol van befödve.

I\'álfy Alajos erdőmestert denunciálták a hercegi földes urnái. A rendőrséget feljelentésekkel akarják terrorizálni. Egyeseket, akik az ó nihilista elveiknek nem akarnak részeseivé válni, becsűletűk-ben eii8tenciájukban támadnak meg. Hiszen fegyvernek ezek is fegyverek. A nyulat is lehet csapi iával, foglyot, fácánt hurokkal fogni, de ezt a vadászbecsü-lettel ös8zeféróuek nem tartják.
Ugyanaz.
Sztrájk,
Ma, hétfőn reggelre Magyarország összes vidéki nyomdáiban sztrájkba léptek a munkások. A vidéki nyomdatulajdonosok szovotsége és a nyomdai munkások szorvozete közt kollektív szerződés szabályozta a béreket, a munkaidőt és ogyobekot. Ez a szorződés a jövő hóban lejár és uj szerződés kötése vált időszerűvé. Ezt az alkalmat a munkások megragadták, hogy az uj kollektív szerződésben ujabb és az előbbiekuél nagyobb előnyöket biztosítsanak maguknak olyanokat, melyeket a munkaadók nem fo-gadhattbk ol E pontok körűi tárgyalások indultak meg és mindaddig, míg megegyezésro nom jutnak, a munkások beszüntették a munkát. A közönség bizonyára érthetőuek és helyesnek találja azt, hogy a nyomdám Ity\'donosok ezúttal szervezetten ép egyöntetűen szállnak szembe a sztrájkkal, ami által hosszú időre szóló békés alakulást tesznek lehetővé, mely mind a két félre, de magéra a közönségre is olő-nyösebb.
A közönség szíves tudomására kell még adnunk, hogy bár a vidéken ma egyetlen munkás som dolgozik, a nyomdák abszolút munkabeszüntetése nem következett be, inert bizonyos megállapodás alapján maguk a tulajdonosok dolgoznak és minden nyomda a legsürgősebb időhöz kötött nyomtatványokat elkészíti. <
Választási rendtartás.
HÍREK.
Áthelyezés. A in. kir. honvédelmi miniszter Jósefovits József 20. honvédgyalogezredbeli gazdászati századost Nagykauizsáról Várra helyezte át a 0. Iiouvéd huszárezredhez.
— Tanáosülés. Pénteken d. u a szokásos heti tauscsűlés volt Vécsoy Zsigmond polgánnoster elnöklete alatt. Nagyobbára számla kiutalások és személyi ügyek voltak a tárgysorozaton. A városi inéruök javaslata alapján helyet adtak a tűzoltósági kocsisok ama kérelméuek, hogy havi 50 K fizetésük C0 K-l a emeltessék.
— Postások állásfoglalása Annak a romboló munkának, mit a Justh-párt a parlamenti élet akadályoztatása körül tett nagy kárát látják a posta és t^viró hivatalok i 1000 derék hivatalnoka. Kzek már a megvalósulás stádiumában látták hogy fizetésük ugy fog rendeztetni, mint a vasutasoké. Kzt a reményt telték tönkre a Justhék bank-taktikája. A postások Ktfivelt gárdája nem lógja maga alatt elvágni a fát, hanem szavazatával oda log állani Zichy Aladár gróf (fiellé, akinek meg \\ él osztásával » saját vitális érdekeiket támogatják.
— .Justh párti házaló. Mint « kolduló barátok ugy járnak alamizsna után házról-házra a Justh-párli házalók. ígérnek a választónak tücsköt, bogarat, hogy csak az ó grájzlerájukban mért hazafiságot vegyék be. Persze nom nagy eredménnyel járnak. Hiszen tudja a magyar ember, hogy a Justh párti hazafiság csak pusztulást jelent az adózó nép virágos mezein. Ha szépst&tal, igéretekkol nem megy, hát gyauusiigatásokkal próbálnak szerencsét. Kezdve Sebestény kir. tanácsostól és Kálovics Józseftől kezdve az utolsó Zichy szavazóig mindenkiről hazudnak hiholellen dolgokat. Hogy* mennyire hisznek az ilyen gyannsitó szavazót koldulásnak, azt mutatja Auer László esete aki formálisan kiverte házából a Justh-párti hazafiakat, mert az önzetlen Zichy-párti vezető-férfiakat akarták előlié befeketíteni Az Isten éltese Auer László szilárd jellemét.
— Elhalasztott befizetések. A Nagykanizsai takarékpénztár által alapított Önsegélyző" szövetkezet a szerdai befizetéseit pénteken fogja megtartani.
— Iparkihágás. A borbélysegédek a sztrájk tartama alatt önálló ipart folytattak, mely cselekedetükkel. minthogy iparigazolványtik nem voll, iparkíhá-gást követlek el. Ezért Nagykanli** város, mint iparhatóság felelőségre vouja őket. Ki ügyben a kihallgatásokat l\'erger József aljegyző már befejezte és a tanúkihallgatásokra kerül a sor. Csak azután fog cz ügyben dönteni.
— Munkástelep mint szövetkezet igazgatósága Jcsütörtökön tartotta alakuló gyűlését Ihászi Horváth István elnöklete alatt. Az igaigatóság alelnöke Zálesz János lett. A szövetkezetnek 200 tagja van Az alapszabályokat ma terjesztették be a nagykanizsai kir. törvényszékhez tudomásvétel, illetójcg cégbejegyzés céljából.
A választás ügyében Szigethy Károly választási elnök szombat d. u. fél 3 órára a városi tanácsterembe értekezletet hívott ősszé A közigazgatási látóság részéről jelen volt Vécsey Zsigmond polgármester, l\'álffy liászló pac.8ai főbíró, Deák Péter rendőrfőkapitány ós Dionos Sándor nagykanizsai járási szolgabíró. A katonaság részéről megjelent Horváth Dénes honvéd ezredes és Fonyfl liászló csend-órhadnagy. A pártok képviseletében Sebestény Lajos kir. tanácsos és Hajdú Gyula dr. pártelnökök voltak jelen. A választási elnök a választás helyiségére és a pártok bevonulására nézve egész terjedelmében Deák Péter főkapitánynak előzetesen a választási elnökkel közölt javaslatait fogadia el. E szorint a választás, illetőleg a szavazás sziuholyo a Polgári Egylet lesz. Még pedig I. sz küldöttség (Nagykanizsa) szavazási nclye a Polgári Egylet étterme lesz: a II. sz. küldöttség szavazó helye az étterem és a katakombák közt felállítandó deszkusátor; a III. sz. küldöttség székhelye a katakomba.
A pártok elhelyezése sorshúzással döntetett el akként, hogy a Zichy gr. pártja régi diadalának színhelyére a Sugár és Csengery-utcával határolt keleti városrészben helyezkedik ol. Fő gyülekező helye a Deák Ferenc-tér. A Bosnyák párthívek, táborhelye az Erisébet királyné tér lesz. A választók bevonulása Palin felöl egyrészt a Magvar-utcáii az Erzsébetiérre; másrészt a Zichy párthívek a Magyar-utcán, József íőherceg-uton, Petófi-uton keresztül a Deák-térre. A Récse felől érkező Zichy választók a Petőfi-uton vonulnak a Deáktérre, mig a Bosnyákpárliak a József (őherceg-uton és Magyar-utcán át mennek az Erzsébettérre.
A Főútnak az a része, mely a Csengén- és Sugár-uttól a városházi vonalig tart katonai sorór-séggel lesz elzárva, melyen csak igatol vény nyal lehet at északi részen átmenni.\' Az ügy bezárt terület semleges marad.
A Zichy gróf választói a Sugár-utón mennek a szavazóhelyiségbe, a folyosón keresztül, mig a Bosnyák választók a Kozgonyi és Sugár-Hton át a Polgári egyloti kertkapun keresztül mennek a szavazó bizottság elé.
A katonai intézkedések eddig még nem tétettek meg, dc Horváth Dénos ezredes kijelentette, hogy a szükséghez képest mindent el fog követni a rend és közbiztonság érdekében.
— Tömeges megldézés. A városház másod emeleti folyosója szombaton szegény,munkás emberekkel telt meg. Ezek ugyanis munkás, napszámos adót uem fizető, de utadókötelezettségü polgárok, kik évi 3 K útadójukat |ogositva vauuak péuzbnti vagy három ns pi természetben leszolgált közmunkával letörleszleiii Mivel ezek a fizetésitek egyik módját sem teljesítették, mogidéztettek. Benedek József v. aljegyző teljesítette a kihallgatást. A szegény ember a 3 K át nehezen fizeti, napszámát olcsón számítják. Valószínű, hogy a közmunkák természetben való leszol-gálását az uj muukabérok nagyságának megfelelően fogják rövidesen rondezni.
— Segély az iparos iskolának Zichy János gr. vallás- és közoktatásügyi miniszter, a nagykanizsai iparos tanuló iskolának az 1909—10, iskolai évre 3000 K államsegélyt engedélyezett.
— Cipőtolvaj. Kovács József 19 évos zalaegerszegi kiérdemesült szabólegény Kanizsára jött. Itt bement a Zárda ulcai Hűvös-féle házba, hol vélet-leuOl Hűvös Jolán urleány botfai családi birtokáról hazatért. Kovács József már tapasztalt ember volt Kassán a javitó intézetben, most ült 8 hónapot Egerszegeii lopás\' miatt. Szóval neki már múltja van. Bement hát az udvar folóli ablakon egyik szobába és egy pár fess cipőt, a Hűvös Joláukáét szereucsésen magával vitte. A feljelentésre Varga polgári rendőr ügyes szimattal csakhamar kikutatta az akkor még isineretieu tolvaj hollétét és a Magyar-utca elején akkor csiple el, mikor egy kendőbe burkolva vitte a cipót, hogy eladja valamelyik (andlernek. A cipő azóta már úrnője birtokába van, a tolvaj pedig at ügyészségi börtönben.
— Pályázat Internátusba való felvételre A Dmke. makói diákotthonába az 1910—11. iskolai évre 1C0 gimnáziumi, esetleg eleini iskolai tanuló vétetik (el. Az ellátási dij havi 30, beiratásí-, orvosi-, bu\'orhasználaii dij évi 40 korona. A felvételt kérő bélyegtelen folyamodváuyok iskolai, születési és I. osztályú tanulóknál ujraoltási bizonrilváuynyal felszerelve lillo. évi julíus 10. napjáig adandók be a Dmke. makói diákotthonának felűg/eló bizottságá-
; uál. — Részletes prospektussal kívánatra készséggel szolgál a diákollhou igazgatósága Makóu.
— Meggyújtotta a nővérét. A bogárdl íseudőrségre beállított Döntök András 28 évos fiatalember és előudla, lio/y 1G éves Júlia buga, a kí epilepsziában szenvedett, ruháját petróleummal leöntötte és meggyújtotta. A mikor az oset történi, senki sem volt a lakásban b igy a rémes cseleko-detett nem lehetett megakadályozni. A csendőröknek gyanús volt a dolog, nyomozást indítottak ez ügyben s megállapították, hogy a Dötnök-familia már régen szabadulni ukarl a leánytól. A tettest uem volt nehéz kinyomozni. A leányra rájött a betegsége és eszméletlenül összeesett. Ezt az alkalmat fölhasiuálta Homok András s leöntötte az egy ingben levő leányt petróleummal. Mikorra a leányról az iug leégett, akkorára ki is szenvedett.-A holttestet András ezuiáu befektette az ágyba, egy szék alatt tüzelt rakott, hegy ugy tüntesse föl a dolgot, mintha a szobába lüz lelt volna és mintha a leány öngyilkosságot követett volna el Mikor ez megtörtént, bezárta a lakást és elment a vasúti állomásra anyját várni és hamis lanukat szerezni. A gyilkost a csendőrök letartóztatták.
— Elhalasztott befizetés.. A Délzalai takarékpénztárral egyesült öusogélyző szövetkézéinél a szerdai befizelé^k a követválaszlás miatt petitekre halasztották,
— A népszerűség titka. Mióta híre kelt annak, hogy Löw Sándor budapesti ékszerész (József körnt 81) Trencséntepliczon üzletet nyit a fürdő-szezonra, egyre-másra érkeznek az üdvözlő levelek a népszerű ékszerészhez. Löw népszerűségének minden titka abhau áll, hogy « közöuség pénzéért olyan ellenértéket nyújt, amely a legkényesebb igényeket is teljesen kielégíti, üzletében a pontos kiszolgálás, feltétlen udvariasság, szolid li.v ár az elv s kiterjedt
| vevőköre nőitön nő, mert ékszeráriiiban soha som csalódik a trencséntepliczi uj üzletét, ugy mint a budapestit is igazi iml vészi ízléssel rendezte be Löw, ugy hogy az valóságos látványossága a kios fürdőhelynek.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.