Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
14.72 MB
2015-04-03 13:20:45
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
864
3822
Rövid leírás | Teljes leírás (304.78 KB)

Zalai Közlöny 1910. 062-071. szám augusztus

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1910 AUGUSZTUS 1. 49-IK ÉVFOLYAM. 62 SZÁM
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■atJalanik hátlón ii csQtörtökfin.
tioflialéal árak; Kgén ti re 10 korona, féltvio 6 korona, ncgyctlévic 2 korona BO Ml. — Egyaa aiám ára 10 Ml.
K«lal&« »«ikeazlö: UerlfM Jíu«r.
kihiijii : H KKrrkeiiatőnÓK.
Smkmtiiii ii kiadóhivatal Baik-tér I
ralafon: 11?. — HlrdaUaak dijaiabáa aiarlnl.
Obstrukció nélkül.
Az uj képviselőház, ellonzéki pártjai nem akartak visszaélni a helyzettel b bár fogy vérükét összemérték a többsógKftl az eddigelé lefolyt vitáknál s ezzel jelezték, hogy, mint Apponyi kifejtette, erejükhöz képest teljesitik az ellenzékre hárnló kötelességet, hogy tudniillik ellenőrizik a kormányt tevékenységében, de távol áll tóink a szándék, hogy a parlamenti gépezet működését megakadályozzák. Egyszóval obstruk-ciól nem rendeztek s azzal élni belátható időn belül nincs szándékukban.
Helyes is. hogy erre az álláspontra helyezkedtek Az obstrukció nem az a fegyver. amelyet bármikor sikerrel lehetne használni. A magyar parlament mai házszabályai lehetővé teszik ugyan még annak használatát bármikor, tehát a formai jog módot ad annak használatára de nincs meg hozzá az erkölcsi jogosultság és nincs meg hozzá a sikernek alapfeltétele, a nemzet közvéleményének támogatása.
Volt idő, mikor a magyar képviselőházban húsz „szegény legény" obstruált, csaknem liárouiszázfónyi egységes kormánypárttal szemben, hónapokon ál tös a/. <t nagy tábor nem bírt velük, mert a nemzeti közvélemény erősítette annak a kis csapatnak küzdelmét. Ks végre is sikerre vezetett az a küzdelem. Sikerült legalább annyiban, hogy az ujabb horribilis katonai terhektől megmentették a nemzetet.
Ilyen eset előfordulhat máskor is. De
még előfordulhat súlyosabb eset is. A nemzetnek még nagyobb érdeke is foroghat kockán. Bizonyára ezért hagyták még meg a kisebbség kezében ezt az utolsó fegyvert. Azonban maradjon az igazán utolsó fegyver, melyhez csak a jogos önvédelem legkétség-boesettebb pillanataiban szabad nyúlni.
Ilyen pedig — hála Istennek — egyelőre, mondjuk jó klöre, nem fenyeget bennünket. A löbbségi kormány most már alkotmányos alapon áll s a trónbeszédben és a feliratban megjelölt programúi szerint óhajtja működését kifejteni.
Nincs ok, uiiért kellene ezt minden áron megakadályozni. Csak hadd jöjjön a/, a nemzeti munka. Ám vigyázzon az ellenzék — hivatása szerint — hogy legyen az igazi nemzeti munka, amilyenre oly nagy szüksége van ennek az országnak.
Az ellenzék komoly magatartása tette lehetővé, hogy a törvényenkivüli állapotból kiláboltunk, amelyről nem lehet elhallgatni, ha az igazság szemüvegén keresztül nézzük a dolgokat, hogy bizony-bizony az ellenzéki pártoknak egymás ellen folylatott áldatlan tusájából keletkezett Ezt a törvényenkivüli állapotot mesterségesen hosszabbítani nem állhatott érdekében senkinok, legkevésbbé az országnak.
Az ellenzék is megadta hát a pénz- és véradót obstrukció nélkül, így aztán nemsokára megkezdheti a tisztelt Ház első érdemleges pihenőjét, melyre ugy a választási küzdelemmel, mint a kánikulai tárgyalással rá is szolgált.
Az ujabb nőmozgalom.
At a mélyreható átalakulás, mely a kapiulísz-tikus termeléssel, a termelésnél a technika csodálatos vívmányainak felhasználásával koruuk gazdasági fejlődésének iráuyál megjelöli«, világaiért* felszínre hozta az u a. uőkérdést.
Keiniuista és antifemiuísU mozgalmak foglalkoztatják hz elméket az egész vonalon, ahová a modern ipari termelésnek csak a szele is el|utolt.
firdekes jeleuség, hogy a mozgalom állal legközvetlenebbül érdekelt uök uagy többségükben a a modern feminista-mozgalom ellei^égei. ftppen ők nem akarják a nőnek azt a telje» egyéni, erkölcsi és gazdasági felszabadítást, melyei a modern u&moz-galoin céljául kitűzött. Viszont a mozgalom eló-muukasaí közöli számos kiváló férfit találuuk.
R jelenség okát egyrészt abban kell keresltünk, hogy a nőknek nem természetes, de társadalmi helyzetükből folyó értelmi inferíoritási a fennállóhoz ragaszkodó, minden gyökeresebb újítástól irtózó konzervativizmust eredményez, másrészt abban, hogy a gyermekkorát élő modem nőmozgalom túlzásai (különösen a nemi erkölcs terén) még azokat is az elleuzék táborába hajtják, akik « nő egyéni és gazdasági felszabadulásának barátai.
Kzutlal a mozgalom gazdasági vonatkozású kérdéseiről szólunk egy-két szót.
Fentebb már moudolluk hogy a modern nőmozgalom alapjában gazdasági mozgalom. Különösen a középosztályban egyre szaporodik azoknak a száma, akik természetes rendeltetésüknek a rangiuk-beli fiatalembereknek kései liázasodása, igen sok esetben agglegény-sorban maradása miatt ueiu felelhetnek meg. A fér|hezin«nés lehetetlensége által nem-
A kis amerikai leány.
— Szavamra, — szóll Paul Trucliard — majdnem feleségül vettem egy amerikai leányt. Kz tizenöt évvel ezelőtt történt. ügyedül nyaraltam X.-sur-Mer-ben, ebben a friss és kellemes normandiai lyukban, hol a nők uaponként összegyülekeznek a napsütötte sátrak alalt csevegni ügy augusztusi estén li<u és liél óra közölt egy gőzös füstjét pillantottuk inug az égeu s az alkonyuló uap fényében csinos jachtot láttunk közeledni A haió közel a parthoz horgonyt veteti, azután egy ragyogó csónakot küldött ki s homokos partra. A csónakon az evező matrózokon kívül egy öreg ur, egy idősebb hölgy és egy bájos fiatal leány ült.
— Bocsánat, uram, ez az ut vezet a szállóhoz ?
— A Beau-ltivage szállóhoz?
— Igeu.
A fiiul leány hozzám fordult a kérdésével. Kelelet közbeu szemmel tartottam. Ilarna volt. győ-uyörü széniekkel, melyekben egész lelko tükrözött. Kéjét gyermekesen himbálta mint a napraforgók, melyeknek virágait könnyű szél ingatja Mikor el távozott, meg sokiig gyrtuyórrel szívtam magamba a withe-rose illatot, melyet ,IUga után hagyott.
A Heau-Rivage szálló gazdasszonya szeretetreméltó volt és beszédes. Tűrte, hogy a szolgaszemélyzet is fecsegjen. Csakhamar megtudtam, hogy Koggsék, az u| vendégek, amerikaiak, akik a disznóbőrrel való kereskedés révén tekintélyes vagyonra
tettek szert. A jacht különben maga sem volt mese. Mozdulatlanul és kacéran, zöld és piros zászlócskáit átengedve a szél játékénak, ott állt a part közelében és élesztette az irigység lángiát a nyárspolgárok szivébeu.
Másnap ebéd után az amerikaiak lementek a kaszinóba, mely mini egy ragyogó ékszer, a parti szirtek tövében állt. Aiiuím Koggs. kinek karjai meztelenek voltak elragadóan mosolygott A wliito-rose-illat elnyomott minden mAs parfnmöt. Mikor belépett a terembe, pillanatnyi csend támadt, azután, miuteto véletlenül megkezdődött a négyes.
Rn láncra kértem az amerikai leányi
— Igen szívesen — szólt őszinte természetességgel.
Beléptünk a táncolók sorába. A leány bizonyos gyönyörittas odaadással táncolt, mely remekül illett hozzá. A kis kaszinó hetenként hárofoszor egy kis tánccal kedveskedett az X.-sur-merí fürdővendégeknek Koggsék nem gondoltak többé az elutazásra Kogékcnyak voltak imádott leányuk apró . örömei iránt s délutánonként ott üldögéltek a fenyvesek árnyékában, vagy néha a homokbuckák közt napernyő alatt, előitük kileritve a „Newyork-Herald."
Kii aem tágítottam többé az amerikaiak oldala mellől. Koggs ur és Koggsné asszony bizonyos jóakarattal tűrtek, noha szemmel látható volt, hogy egyéniségemben nem liizuak meg teljesen , Örökké miss Auuie-vel sétáltam.
Kgy uap Annié hirtelen megállt és napernyőiével leütötte egy löviskóró fajét.
— Paul ur, ön mondani akar nekem valamit.
I — Kisasszony . . .
A leány rám tekintett. Barna szemei bársonyos lényben ragyogtak, miut az éijeli lepke szárnyai.
— Igeu. Önnek mondani valója vau. De ön szegény ... és ueiii mer szólni.
— Oh, kisasszouy . . .
— Nos, látja? . . . Kn nem hiszem, hogy ön szeret (.igein. Magamról nem mondhatom ugyanezt. De öu rokonszenves előttem. tud|a. nagyon rokonszenves Mosl hát t\'t^yelien ide. Nekem vőlegényem van Newyorkbair. Kii uein szeretem azt a fiút, aki el fog venni. Bosszul láncot nagy kezei vaunak és többől gondol az üzlettel, mint velem.
— Oi> szakitaui akar ? . . . — hebegtem.
Zavartan szokuyáiával babrált és lebigyesztette
az ajkát.
— Azt nem Az nem volna lehetséges. Apám Ígéretet tett , . . azután jövendőbeli férjem, az ásváuyolaj-király, tudja . . .
— Akkor nem értein . . .
— Dehogy sem. i\'aul ur . . . Én ónt magammal viszem Newyorkba. Az apául majd ad önnek egy állási a bórraktárbsu. Aztán majd időről-időre, mennél gyakrabban látjuk egymást, my dear . . .
— \'Állást ?
— Yes . . . Nyolcezer dollár évi fizetés . . . Kiég lesz?
A levegő csodálatos illattal volt telítve. A hullámok halk csobogással törtek meg a szirtes parton A jacht a távolban összes lobogóit csattog-
2
zalai közlöny
AUGUSZTUS 1.
harmadik olvasásban végei a hétfőn letárgyalandó törvényjavaslattal és a főrendiház ülése után valószínűleg pénteken tudomásul veszi a főrendiház határozatait, ezzel megkezdődik a nyári vakáoió, amely ujabb megállapodások szerint szeptember 26 ig tart.
Kmsili vilt a sztrájk.
Mint minden esztendőben, • kereskedelemügyi
miniszter ez Kléu in kiadta a sztrájkokról, kitárások-ról móló ovi statisztikát. A ministter most ai l!)n8. évról számol be.
Ebben az esztendőben Magyarorstágou \'Í08 ailrájk, (l!)07-beu 431) ós 20 kizárás (315). A sztrájkok által értutett telepek száma 1282.« kizárá-auk álul érinteti stáin 498 volt. A strájkokban réstt-vett muukások 80,125. (1907-ben 37,796) a kitirá-Hukbaa 4333 (6956) volt.
Igen érdekes megjegytésekel tesz etekre a rnunkásvistályokra a minisztérium.
— Ila az elmúlt évben lefolyt strájkokat nagy általánosságban vesszük szemügyre — mondja túbbek kötött — itiindenekelótt a munkásmozgalmak észreieheló hanyatlásáról számolhatunk be Ezeu kifejezeti tünet arra mutat, hogy a aitrájkoknak és kiwéró körülményeiknek visszaesése a magyarországi sztrájkok történetében okotali összefüggésben áll az ipari muukások helyzetének lialároxott javulásával.
.Tagadhatatlan ugyanitt, hogy ar. ipari muu-kabérek az utóbbi években lényegesen emelkedtek a egyidejűleg az üzeműkben szokásos munkaidő is megrövidüli éj) a inuiikáaok számos más kívánalma ia meglehetős mérvben teljesült. Annak következtében pedig, hogy a munkások az utolaó években réaiiut muiikásbarcok, részint egyezkedések folytán ily sokat elértek, szükségleteik nyomása többé iihiii volt akkora, hogy meggondolatlan, kockázatos harcokban oly követele««kot támaasunak. melyek megvalósítása másfelől a munkaadók teljesítési képességébe átköthetik. (Ez nyilvánvaló elismerése annak, hogy a aztrájkokat mégsem a lelketlen izgatók csinálják).*
.Nem azabad elfeledkeznünk arról aem. hogy a munkaadókat eUőitben 1906-ben lömegeseu fellépő sztrájkmozgalom meglehetősen készületlenül talált«, de már a rákövetkező évben a felszaporodott
csak emberi rendeltetésük betöltésétől esnek el, hauem gtzdaaági tekintetben ia válságos helyzetbe jutnak: a kenyértelenség szörny« gondja ia gyenge vállaikra nehezedik.
A modem nőmozgalom a nő gtzdaaági válságát az által kiváuja megszüntetni, vagy legalább ia szűk korlátok közé szorítani, hogy — a képességek egyenlőségét természeti ténynek minősítve - a nőknek érvéuyesOlést kiváu biztosítani a munka összes terein. Ennek a törekvésnek részleges sikerét mutatják uálunk ia « régi Unilónőképzók, ipariskolák mellett a uói középiskolák, a nőknek az egyetemre való bocsátása
A jelek azt mutatják, hogy nőkérdés gazdasági részéi a nőknek az iulellekluális pályákra bocsátása meg uem oldj*. Nem is oldhatja meg. Mert * drága tudomáuyos pályák nagy szellemi erőfeszítései a gyengébb fizikumot szerfelett megviselik, a gyengéket, sőt a közepeseket is a sikertelenséggel elriasztják. Fokozza a bajt az a körülmény, hogy a qualifikált nőknek szörnyű tusát kell vivniok egymás ellen és férfikoukurrenseik ellen az érvéuyesOlésért, mely aoksior erkölcsi egyéuiségtlket kívánja áldozatul. Az inttellektuália pályákon érvényesülő nők számba aiig lőhető kisebbségét képezik azoknak a nőknek, akik a családon kivOl rekedve, legszomorúbb gazdasági jövőnek néznek eléje.
Munkateret keresui ezek erejének érvényesülésére, olyan feladat, melynek megoldásán a legjobbak fáradnak. Olyan lér a nő gazdasági érvényesülésére. amely amellett, hogy legjobban megfelel a női természetnek, aránylag összemérhetetlenül több nőnek nyújthat megélhetést, mint amennyinek nyújtanak a tisztán iulellekluális pályák: a háztartási és gazdasági munka tere, melynek produktivitása élei-kérdés míuden nemzetre. Kétszeresen az ránk. mezőgazdaságból élő magyarokra.
Lehetőleg olcsó és mindenkinek, vagy legalább is nagyon sokaknak hozzáférhető háztartási és gazdasági oktatás kell a lányoknak, hogy n téren szerzett képzettségükkel, készségükkel köniiyebbeu férjhez mehessenek, «agy ha ezt a céljuk»! el nem érhetik, megélhetést találjanak.
— A Ház vakációja A képviselőház ma tartja utolső érdemleges ülését. Kedden
lalla. Fiatal voltam és szerettem mise Auuiet. A választás nem volt nehéz.
— Jól van. kisasszony, — szóltam elfogadom . . . elfogadom, mert szeretem önt . . .
— Ah, éu ia majdnem ugy vagyok — stólt kissé szinéstiesen a leány.
Aiutáu egyszerre hallgatag lett. Kifordított napernyőjéből virágokat szórt a homokra, s mikor újra fölemelte lehajtott fejét, mindegyik szemében egy könywepp ragyogott.
Aznap este Foggs ur hozzám lépett és megszorította a kezemet.
— Hallottam, uram, — szólt. — öu bizton számíthat reám.
Ez időtől kezdve felhatalmazásom volt arra. hogy mÍ8s Anniénak udvaroljak, ha ugyan udvarlásnak lehet nevezni a szentimentális barát szerepét Mindazonáltal gyönyörűséges két hetet töltöttem ilyképp, sétálgatva Anniéval a fenyvesben, vagy a tengerparton s megcsókolva a felém nyuitott hófehér kezet — az egyedüli bizalmaskodás, mely meg volt engedve.
Egy uap miss Annié elém lulott. Az arca egészen rózsaszínű volt s kezében egy táviratot lobogtatott.
— A jegyesein ! — hebegte.
— Hogyan — kérdeztem. — Meghall ?
— Rosszabb eunél, uram. Megcsalt . . .
Azután megtudtam, hogy az ásványolaj-király
Cincinnatiban feleségül vett egy kreol táncosnőt.
— Egy négert! — sopánkodott a leány — Egv négernek előnyt adott feletlem !
Azután hirtelen igy szólt :
— Akar a férjem lenni?
— Oh. miss Auníe, et volua a leguagyobb boldogságom I
— Nos jó I Legyen é« ugy lest De egyet kikötök. Ha visszatérünk Amerikába, öu párbajra fogja kihívni a nyomorultat. Tudja, éu nagyon szeretem önt, de a becsületem ia valami, my dear.
Megvallom, hogy nem feleltem azonnal. Azt a gondolatot hogy valaki ilykép fej vagy írási jálst-hatik a legyes« életével, szörnyűségesnek találtam.
Miss Anniéi meglepte a habozás. Kihalványodott s szuróan rámszegezte tekiutetét.
— Nos, mit moud ? — kérdezte.
— Azt, kisasszony, hogy . . .
Nem hagyta befejeznem a mondatot Fogai csilloglak, mikor gúnyos nevetéssel rám szólt:
— Igen ? írtem I ön jobbau szereli az életét, mint engem. Isleu önnel!
Azláu két kézre kapta szoknyáját és végig-vágtatott a part fövényéé utján
Másnap reggel szemeim hiába keresték a kikötött jachtot, nem volt sehol. A halászoktól megtudtam, hogy még éjfélkor felszedte a horgonyt éa eltávozott.
— Ez az idill vége, — fejelte bo Paul. — Többé sohasem fordultam meg X.-sur-Mer-ben, s többé sohasem láttam Foggsékat miss Anniét és az ezer lobogós jachtot. De a kalandra sokszor visszagondolok Végre is, ki tudja? A vőlegény, a távirat, a szakilás . . . mindez jól kieszelt komédia ia leheteti arra a célra, hogy próbára tegyenek, vajjou amerikai értelemben méltó vagyok-e a leányhoz ? fis lehet, hogy tudatlanságomban, vagy lelkem gyengesége miatt, szerencsémet játszottam el . , .
Piorre Vllletard
strájkokra tömeges kizárásokkal felellek. A munkaadóknak következetve barciaa modora természetesen vissza hatolt a munkásság gondolkozáaára is, mely ezutáo több körültekintéssel lépett harcba, nehogy áldoaatok árán is kudarcnak tegye ki magát. Végűi • sitrá|kok visszafejlődésóuél nem kevéabbé esik latba, hogy a munkavistouyok túlzott követeléseikkel nem egy esetben u ütemek versenyképességét ia lyeztették a igy a munkaadók ilyen szertelen követeléseknek még stervetkedés nélkül sem engedhettek voloa.*
„Ezeu három egymásban kapcsolódó ok azután az 1905. ¿a 1906 években még igen heves nlrájk-mozgalmai erősen megcsappautotta.*
At utóbbi évek muukásmotgalmaí általános képéuek megrajzolásához még egy jellegzetes körülményt kell botáadnuok. Azon esetben tuniillik, amikor a munkáaok csak nagy megondoláa után, tehát ritkábban atáuják el magukat • munka abbanhagyására. egyúttal makacsabbul Urtanak ki követeléseik mellett.*
VadásEtorfllet bérbeadása.
A Szentháromsági erdői vadászterületet albérletbe adoiu.
Hermán György
vendig 10«
XéUtnat-
HÍREK.
A jövő.
Sterelni fogat, amíg szerelmem Caókjában lázas tüt leszen, S gyönyörbe veszve, önfeledten OsOugst ajkamon, szép kedvesem; Tudóin, szeretet, — mig ifjú hévvel Sugár termeted átfogom, Mig látaa forró öleléwel Hozzám storitlak, angyalom I
De fogat-e majd sterelni. hogyha Sötét hajainba őst vegyül ? . . . Ha ölelésre, látás csókra Kialvó «ívein nem hevül? ... Ha kihamvadt a régi vulkán, S kihűlt a csók s dal ajkaiuou — Megőszült fővel, évek multán Szeretni fogsz e, angyalom ? . ..
Orossl Marton Pál
Hangverseny Keszthelyen.
— Saját tudóaitónktól. —
Igazán mrtvészies hangversenyben volt része július 3\'1-án szombaton este a keszthelyi fOrdótó közönségnek. Kalmár testvérek, a budapesti opera tagjai reudették a hangversenyt a Balaton mellett lévő Hullám stállodában. melynek uagy termét a közönség már a kora esti órákban taufoláaig megtöltötte. Soraiban ott láttuk ugy K eattbely városának, mint a fürdőtó kötönségnek sziuét-javát. Este 9 órakor ketdódólt a hangverseny, de fél 9 órakor már kint volt A szerencsét Jeltó tábla: .minden jegy elkelt -
Magában a nagy teremben Ui<y érettük magunkat, mint valami fővárosi hangversenyeu. Szebbnél stebb asszonyok és lányok, igati hangverseny/ toalettekben foglalták el at ülőhelyeket, a férfiaknak csupán állóhely jutott.
A mősor Leoncavallo: Bajazto szerelmi dalával kezdődött. Kalmár Béla énekelte. Igazán gyönyörűen, ugy hogy a kötönség a szám befejetlével kitörő tapssal ünnepelte a liatal művészi, kinek et nemelső sikere s kinek reménye van arra, hogy egykor a legkiválóbb énekesek között emlegessék a nevét. Ugyancsak Kalmár Béla énekelte el Wáguer Wall-kürjéuek Zsigmond áriáját, majd a nagy áriát a Bővöa vadászból A két utóbbi stámával is rendkívüli hatást ért el 8 kellemes tenorja különösen at utolsó számnál érvényesült inegkapóan A kötönség kívánságára azulán néhány magyar dall a<lotl elő.
A másik Kalmár tesvér, Kalmár József Bizett:
AUGUSZTUS 1
ZALAI KÖZLÖNY
3
Karmenjéuek egyik Áriáját énekelte, majd egy áriát Ajdából, Verdi örökké szép operájából. Mindkét Htámával magával ragadta a közönséget, ki báláaaii tap«olt ég ujráztatott a művésszel.
A hatigverseuy kellomes intermenojául szolgált Baksay Rózsik« kisasstouynak stavalata. Has Kde Osipke rózsáját szavalta igen stépen Neki is bóven kijutott a tapsból meg az Uuneplésból, mit a kisasszony igazán megérdemelt. Hangverseny után táuc következett, mely a kora reggeli órákig tartolt.
— Porolunkula Szent Foreuc remijének ezt a kedves tradícióját régi szokáshoz hiven holnap is szép templomi üunepségek közöU Ölik inog a nagykanizsai ferences barátok, kiknek plébánia teuiploiuá-bau az Onnepi fóÍBteiitisztelet e napon 10 órakor nagy misével kezdődik, 11 órakor pedig alkalmi prédikáció lest. At Onuopre nagyobbstámu vidéki hivősereg is egybesereglik.
— Tanügyi kinevezés és átbelyezöa. A vallás- és közoktatásügyi miuisiter Deák Dezső ■ pásttói állami polgári iskolai helyettes tanítót a rsáktornyai áll polgári iskolához a XI. fitetési osztályba segédtanítóvá nevelte ki. Gsecslnovils Ala-1 dárt pedig, luíut megbízottat Csáktornyáról a kőszegi államilag segélyetett községi polgári fiúiskolához helyezte át.
— Hadgyakorlatok a Murakoaben A
XIII. hadtesthez tartozó egész ft-ik ulánus ezred (a Csáktornyái, varasdi és tágrábi századok), julius hó \'¿8-tól — bezárólag migusttu* hi 90-ig a Muraközben, Ilelica község környékén gyakoilatozik. K gyakorlatokon körOlbelOl 90U ember vesz réstl. Kzeu gyakorlatok csak előgyakorlatok lesznek ; azok befejetése után at égést etred tovább indul a tulajdonképpeni nagy hadgyakorlatok színhelyére.
— Nagy Idők tanuja. Fogy, egyre fogy átoknak a hősöknek a száma, akik a 48-as nagy idők puskaporos levegőjét szítták magukba. Bellatinc községben a napokban halt meg Wiener János nyugdíjas honvéd, aki a milanói V-ik Radeczky-hustárezredben szolgált. Midőn azonban a magyar szabadságharc Ilire külföldre íb eljutott, 4I> társával ogyOlt dezertált és beállott a honvédseregbe, végig küzdötte a szabadságharcot s lobb ütközetben kitüntetve magát, mint őrmester hagyta el a harcmezőt — Temetése a község impotáus réstvéte melleit meni végbe.
— Adóelengedés Ahol a szőlőt súlyos csapások érték : jégeső, árvíz, fagy, peronoszpóra, rovarkár, stb., a károsult gazdit köztudomás szerint a községi elöljáróságnál ft káresetet annak megtörténtétől számítolt nyolc napou belül irásbau bejelenti és kéri a méltányos adóulengedésl. A rovarok által okozott károkra nétve a bejelentési határidő at illető év augusttus eleje. Ha a bejelentett kár valónak bitonyul, ugy a kár nagyságáhot mérten a szőlősgazdának at illető évre eső adó egyharmad, vagy kétharmad réstét. vagy ha a kár igen nagy, az egész összeget elengedik.
— Tüaoltó-ünnepély Nagyatádon. A nagyatádi sportkedvelő ifjúság sz önkéntes tűzoltó testülettel karöltve augusztus 7-én atlétikai és football mérkőzéssel, valamint táncmulatsággal egybekötött tüioltó ünnepélyt rendez. Műsor: d. u. fél 4 órakor a Zrínyi utcai ujonuau létesített versenypályán atlétikai versenyek és football mérkötés a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club és a Kaposvári Atlétikai Club kötött, tigyéui versenyek: 1. 100 yardos síkfutás. 2. Discos-vetés. 3. Fél angol mérföldes síkfutás. 4. 4-ster 100 méteres slatétafutás. 6. Magasugrás 6. Távolugrás. 7. 8ulydohás. 8. \'220 yardos síkfutás (elóuy-verseuy). 9. Szerelési gyakorlatok bemutatása a iqioltó testület csapata álul. Kste 9 órakor táncmulatság a .Korona-szálloda" összes helyiségében melyre csupán meghivó előmutatása ellenében adatnak ki jegyek.
Minden »Midi d.b., a& drbot tartalm..
t»bX.ttA. rajta van • kétnó
— Sziiévea gabona. Kí híuné, hogy a buza S7.il/. évig is eláll épen. amikor a magyar parasztgazda, még be som takarította jóformán, máris eladni kénytelen. Mit, eladni! Elkótyavetyélni potom áron, hogy mások busás hasznot vegyenek nyta .. Pedig hát százéves buza is akad most Magyaror-tá-gon. No, nem Zalában. Nem is a Dunántúl Messze Nyitravármogyében, Nagvtapolcsányban Itt történt e napokban, hogy a munkások egy ház lerombolása alkalmával egy üregre akadtak, amelyben mintegy kétszáz métermázsa búzát találtak. A buza szakértők szerint mintegy 100 éve lehet az üregben és teljo-sen ép állapotban van Ez a buza tehát éppen ugy átélte Napoíeon idejét, mint azok a bizonyos száz-egynéhány éves öreg asszonyok, akiknek haláláról időnkint hírt ad a napisajtó.
— A kultura és — a disznók Ma éppen 100,000 darab sertéssel van kevesebbünk, mint volt 1870-ben. Ami a kuliura lorjestkedéséuek számlájára írandó Ahol tért hódit a civilizáció — ott fogynak disznók. De átért uem mindig és uein mindenütt van igy — Amint az alábbiak mutatják: Német-orstágban ugyancsak nagyot hódított egy emberöltő alatt a civilizáció fis euuek * Németországnak 1870-beu volt hétmillió sertése, mig lUOti-bau már 18 millió. Magyarorazágon ugyanezen időn belül 4.400,000-ről 4.800,000-re estünk alá. A szarvasmarha állomány pedig ez: Magyarország 1870 évben 0,200,000 1(10(5. évben 6,000.000 Németország: 1870. évben 15,700,000 1900. évbeu 10,300.000 A visszamaradást minden magyarázat hiányában is élénken dokumentálok etek az egymás mellé helye-tett statisztikai adatstámok. amelyek egyúttal arra is rámutatnak, hogy at általános életmisterdrágaság egyik legkötvetlenebb oka kétségtelenül a mezőgazdasági termelés beteges eleinyedlségében keresendő. Euuek visiont szociálpolitikai oka és magyarázata van, az egyenletes áremelkedéssel pedig súlyos társadalmi következmények járnak A fővárosban l«97-ben fejenkint fil\'5 klgr. hus esett, mig 1908-ban a húsfogyasztás fejenként 43\'8 klgra szállt IA A fogyasztás-apadás tehát tizeuegy év alatt 77 kgr. Ami természetesen nem att jelenti, mintha a logyasttók élvágya csökkent volna. Dehogy. A zsebük zsugorodott össze. A (elvetett ötlettel ugy állunk tehát mattap. hogy a kultura megadja ugyan at igéuyeket a disznó és egyéb húsok fogyasztáséi*, de péntt, annak megszerzésére, elég leleményességet azt uem ad a hus-vételre a mai drága világbau a szegény magyarnak.
— Zsákjelző festék Igen egyszerű módon lehet zsákok jelzésére való szép, gyorsan száradó
és olcsó festéket előállítani. 850 g gyantát éa 200 g közönséges sellakot oldunk fél liter langyos borstestben, tárt palackban, 19 órán át. Ha ett a lakatéra oldatot jól össteráttuk, hozzá keverünk 10» g frankfurti feketét és készen van á festék, mely sem vitben, sem olajban nem oldódik. A frankfurti fekete festék helyett bármely más festéket U vehetünk.
— Száj és körömfájás. A vármegye területén kitört száj és körömfájás miatt at augusttus 4-éu Osabrendeken tartandó országos vásárra szarvas- ■ marhák és sertések felhajtása tilos
* A .Vasárnapi Újság\' julius Sl-iki száma uagy számú érdekes képet közöl, többek között a szegéuy gyermekek zebegéuyi nyaralásáról a Trieate hajóról, melyet Bombaynál elveszettnek hittek, de megkerült, a müncheni raohainmedáu kiállításról (dr. Supka Qéza cikkével), a tífusz melegágyairól Budapesten, at idei tátrai Saigonról, a Hortobágyról, a krakkói jagelló-emlékról, at angol király koronázásáról stb. Olvasni valók: Juhász Hyula és Peterdi Andor versei, Jókay Lajos novellája, Zsoldos Láatló és Anthony Hope regénye. Ezenkívül megvannak e számban, a tárcaoikk a hétről, kis cikk a kapucinusoktól a a rendelheti rovatok: Irodalom és Művészet, sakkjáték stb. —\'A .Vasárnapi Újság* előfizetési áia negyed évre négy kor., a .Világkrónikáival együtt négy koroua 80 fill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV. kerület, Kgvetem-utca 4. szám). Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" legolcsóbb újság a magyar uép számára, félévre két korona 40 fillér.
NYILTTÉR
Köpenyt, szemvédőt, Mit és talapot
^^W minden okos nő visz magával aulomobil-utra, azonkívül azonban még egy nagyon fontos apróságot is: Fay-féle valódi stódeni ásvány -V I pasztillát. A poros levegőben és at erős lég-J a áramlatban a stódeni ps«tlillác.*kák megbecsül -* hetetlenek a meghűlés veszedelmei és a nyálk-hártyák izgatása ellen Kgy dobot ára i kor ^^ íh lillér. mindenütt kapható Fóképviselel Magyarország és Ausztria rémére: W Th. Űuntzerl as és k udv. szállító, Wien IV/I Oroase Neugasse I 7.
ÖSZ1 TRÁGYÁZÁS!
V.1LOÜI
IEI)JK(iIU
TIÍOMA88ALAK
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFOR SAVAS MŰTRÁGYA!
Csak akkor valódi, ha ilyen zsákokban
van éa aredeti ólomzár van rajta. OVAKODJUMK A
tartalomjelxéaael van ellátva.
Hamisításoktól i
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabrikcn Berlin, vezérképviselöje Budapest, VI., Antlrássy-ut 49
Kópvhelönép; ón raktár. IMELIN éN PINTEK «/ómba4liel> .
Visítsa a k.u,l.u»iny«kk»l, m*rt káiMkaayak
Szereti egészségét?
Kí ne tudná, hogy ulolérhetelleiiül legjobb hashajtó a világhírű
PURGO-BAYER
Mladoa valódi dobol 30 4rk«t tartalmai
ttnden tablettán rajta, van «kát s»ó
VI..1» a hamisítványokkal, Bort kfcrtokoajrak
y, A L A I K ÖZL OJN Y
AUOi:8ZTL\'8 l.
7AI LKA SUCHARD
Csak . , .
alpesi tej. kakaó
czukorból alí Páratlan különlegesség.
ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY
Vasuflivirds talafon - éNomta
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait. Hurutokat, dlabetest.köszvényt, csúzt,csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat.
alkalikus. konyto-C i±C. ° irtalmu héwlx U*T-
ivókúra. isztusavaj
NCvvisrüfteóM. FÜROÓK. vnavocv mit tn rJ mnaiatmium.
A fanliMym lOkivAU art* müMódik.
Pnwprimwt\'hflida FtWüi^i-/é»tós>^.
Hirdessen a .Zalai Közlöny-ben.
\\w íflyaflfln l
U^üajódta.lalmu hévvl*
Nyári mulatságokra kerti lampionokat óriási választékban
\' ajánl
Ifj. Wajdits József Nagykanizsán,
Deák-tér 1 Nxám.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMAIT- cigarettapapírt vagy hüvelyt!

«5!
u ; h |
1
^RRtTTESme»,.
KPOSÍ 0Í>05t
OTTOMAN
ALAPÍTÁSI ÉV 1832. ma
ifj mnjDizs József
WHGyKHlSlZSAtl.
$jár>lj«, jól bcrcndc3ctt
13 ü P) y ö rí) © í 3 á 5
mindennemű nyomdai munkák díszei és Ízléses elkészítésére, Jutányos árak mellett.
I^éojegyek, körlapod megbízók, eljeg^esi «5 e5keté5i kártyák n>ir>ctig « legújabb diűat 53eriot
k«53ittctr>ek el.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállítására
Nyomni.>it a l.i|iiul ,|.|,»iioh Ifj. Wajiiits Jöwi\'l kónyvnyouflijabui M.iiíykani/juii.
.
NAGYKANIZSA, igio AUGUSZTUS 4. 49-IK ÉVFOLYAM 63 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap. %
Magjalaalk hétfőn éi cifltirtflkön.
EI8ftial*al árak: Egén ívre 10 korona, Íílívie 6 korona, nagyc<Uvr« 2 korona 60 011. — Egy«« a»Am ára 10 <111.
falai j> izet késett : Kerlúi J4>acf.
KIK.IJH :
>
Szirkisztisíi ii kiadóhivatal Daik-tir 1
Telefon: fit. — HlrdalJaak dljaiabta aiarlnt.
A drágaság.
A képviselőházban a balkáni-szerződé sek tárgyalása kapcsán komoly szavak hangzottak a mindnyájunkat olyan nagyon közelről érdeklő kérdésről: a drágaság kérdéséről.
A nyilatkozatokból mindenek előtt azt kell megállapítanunk, hogy a drágaság okára nézve egységes felfogás nem alakult ki. A pártok és érdekcsoportok saját felfogásuk és érdekeik -keretébe illeszthető okát adják a drágaságnak.
Nem térve itt ki a függetlenségi álláspontra, mely e tekintetben is a közjogi kapcsolatban keresi a baj okát, különösebb figyelmet az agrárius és merkantilista felfogás érdemel.
Az agráriusok a drágaság okát a kereskedelemben keresik. Ha olcsó is a/, állat, a bus mégis drága; mert a közvetítés megdrágítja. Ez az a sokat emlegetett „illegális" haszon, meljajiUejfól leszedésével termelő és fogyasztót\'eAnrént károsít.
A merkantilisták májPbang nemből muzsikálnak. SzerintQk a drágaságnak oku lehet ugyan némi tekintetben a közvetítés is, az alap-ok azonban mégsem itt keresendő, hanem az állat- és gabona-forgalomnak az agráriusok javára eső korlátozásában.
Egy harmadik felfogás is kialakult végre. Ennek Serényi miniszter adott kifejezést. Ez a felfogás azt mondja: az agráriusnak is igaza van, a merkantilistának
is igaza van. A közvetítés is, a forgalom korlátozása is fokozza a drágaságot. Ámde nekem Is igazam van : a drágaságot osupán erre a két forrásra visszavezetni nem lehet. Van egy harmadik is: az élelinicikkek termelése a szükséglettel, mely ugy a népesség szaporodásával, mint az igények\' fokozódásával egyre növekszik, nem áll arányban. Fokozni kell tehát a termelést.
Így van. Ez az igaz. Ezt kell tenni. A drágaságnak más gyökeres orvossága valóban nincs
A termelés fokozására, illetőleg a fokozás módjára is rámutat a miniszter, midőn a legelők szaporítását kilátásba helyezi.
Helyes utmutatás. Bölos cselekvés. Nemcsak a drágaság szempontjából, hanem még kulturális tekintetből is. amiről különben most nem szólunk.
Ám a legelók szaporításának nem szabad a kenyérnővények termesztésére szük séges és alkalmas területek megcsonkításával járnia, mert akkor meg a húsnál is előbbre való népélelmi cikk. a mindennapi kenyér lesz még drágább. A legelők részére uj területek hódilandók meg. Ilyenek ül kínálkoznak »az irtások, a terméketlen homok és szikes területek, kiszárítandó mocsaras földek és rétek. Ezekhez járulhat a mostani legelók nagymértékű javítása trágyázással, boronálással, egyongetéssel, vetéssel és öntözéssel.
A ,többet termelés"-sel azonban
nem
szabad csak a húsnál megállani. Mert hogy nemcsak hússal él az ember, hanem egyébbel is: tejjel, mindenféle tejtermékkel, tojással, főzelékkel, gyümölcscsel. A többet és jobbat termelés folyamatának az egész vonalon meg koll indulnia.
A drágaság fokozatos leküzdésének ez a semleges terülote, amelyen mindnyájan találkozhatunk. Ezen a téren össze nem veszünk A természetes drágaságot természetes ellenszerével, a többet termeléssel lehet legyőzni.
Ez a törekvés azonban nem zárja ki a drágaság mesterséges okai ellen a küzdelmet.
Közelebb kell hoznunk a termelót a fogyasztóhoz. Nem azért, hogy a felesleges közvetítés használ a termelő tegye zsebre, hanem azért, hogy az a fogyasztónak jusson.
A forgalmat is szabadabbá kell tennünk. A föld nem öncél, hanem eszköz, nem néhány ezer család, hanem az egész nemzet megélhetésének, várt erősödésének eszköze.
Magyarok vérfolyása.
- A kivándorlás körül. -
Egymást érik a pauaszok. hogy Magyarországban önkényesen járnak el az ui levelek kiadásánál. Dacára, liogy az útlevéltörvény (végrehajtási utasítás 1903, 345) parancaolólag olőirja, hogy at útlevélnek arra a kikötőhelyre kell szóluía, melyet az Illető kivándorló kíván, mégis uap-nap után érkeznek
Veszélyes játék.
Irt«: B. V. Ooopar.
I.
Carlyon Jasper, Kípley-Hallows ura uagyon vendégszerető és udvarias ember volt. Kastélyában sokat láncoltak s erdeiben sokat vadásztak vendégei
Carlyon Winníe, a háznak nagy leánya pedig egyike volt a környék legszebb nőinek Slauley Dick nagyon iól tudta ezt s ámbár együtt nitt fel Wiuníe-vel s jól ismerte annak apró gyermekkori oeveletlen-gégeít, teljesen rabja lett az erós, szép leánynak.
Dacára annak, liogy Stanleynek ügyvédi irodája kitűnően jövedelmezett, érezte, hogy Winníe sokkal jobb parthielioz is jutna. De legjobban az báulotta. hogy nem volt tisztában a Carlgon kisasszony érzelmeivel.
Ha néha kissé gyengédebben s hosszabban nézett reá, Carlyon azonnal megkérdezte :
— Mi az, édes Dick, talán valami rendetlenséget fedezett fel rajiam?
Ha kissé halkabban beszélt, igy szólt:
— Minek ez a suttogás, hiszen nem alszik senki sem a háznál.
November havában népes lett a kastély. Neil Warren, egy eddig ismeretlen fiatalember is lejött Kipley falujába s ott uébány szobát bérelt magának a .Kék medve" eimet viselő korcsmában. A falka-vadászatoknál nemsokára feltűnést keltett lovaglásával. Sir Jasper csakhamar megismerkedett vele s nagyon megszerette a szerény fiatalembert, ki oly szívesen hallgatta meg ósdi törtéuetkéíuek elmondását.
Kgy este, ruidóu a dohányzóban együtt Ult a család, Sir Jasper megdicsérte a fiatal Warrent.
— Mennyire külöubözik a mai fiatalemborektól fejezte be \'szavait.
— Nem emlékszem a uovóre — jegyezte! meg ueje hidegen.
— Holnap leadom nála névkártyám — folytatta a háziúr. — Azt hiszem, a leicestershíreí Warrenek-ból való — nagyon vagyouosuak látszik.
Ah! — kiálltott fel Lady Carlyon kissé melegebben — miudenesetre jó lesz, ha meglátogatod.
Igy történt, hogy midőn Warren másnap délután lovaglásából hazaiért kis szobájába, a sok beérkezett levél és kártya közölt a Lord Carlyon Jasper látogatójegyét is ott találta.
— Nyílj fel Sezam — mormogta s ajkán diadalmas mosoly látszott.
Kgy napon Winnie Carlyonnak lovaglás közbeu megvadult a lova s ledobta a fiatal misszt egy árokba. Warren volt az elsó, aki segítségére sietett Halálsápadtan Ult olt a fiaiul leány az árokparton
— Nagyon megütötte magát? — kérdezte Warren gyöugéden.
— A lábam ... a lábam, — nyögte Wínuie. Nem tudja, észrevetle-e az atyám is a dolgot ?
— Nem hiszem, ő nagyon messze vau lólQuk. Du most mit csíiiAljuuk ? Mit gondol, ha felleuuém a nyeregbe, haza tudna lovagolui ?
— Azt hiszem, igen — válaszolt a leány mohón.
Warren vigyázva helyezte öl ¡sínét a nyeregbe s lépesben indultak meg.
Otthon szemrehányásokkal fogadták óket. Dick különösen dühös tolt, hogy Warron kisérte haza a leányt.
— Csudálatos, hogy mogszorclle az örog ur ezt a Warrent — szólott haragosan.
— Igen, mi mindnyájan nagyon .szimpatikusnak találjuk — válaszolt Wínnie
Dick ajkába harapott.
— fin nem osztom e véleményt — mondotta* — Nem szeretem kigyószerü sima modorát.
11.
December 2\'J-re nagy színielőadást terveztek Kípley-Hallows lakói. Számos meghívót küldtek széjjel s azoknak csaknem mindegyikére igenló válasz érkezeit. A társaság nagy része azt hitte, hogy a színielőadás estéjén egyúttal jegyváltás is lesz, mivel seukínek sem kerülte el figyelmét az a körülmény, mennyire jár Miss Carlyon után a fiatal Neil Wai ren.
— KI ne felejtse, hogy csütörtök estéu nálunk marad éjjelre is, — szólott a háziúr a fáradhalatlau Warrennek, aki a színpadi korcsma cégérét festette.
— Köszönöm szépen, — válaszolt a fiatalember, de bármily későn ia visszamehetek lakásomra. Taláu alkalmatlanságot szerezne kimaradásom.
<— Ostobaság! Niuc< annyi vendégünk ahány ágyat készttettünk Kgyszerüen rabbá tesszük öut.
Csütörtökön este, midőn Jasper lord felöltözve kijött szobájából, szemben találta magát Varrenuel, aki egy hosszú, fehér parókát tartolt kezében.
— Nem tudja uram, melyik azobáha lakik Vaughan — kérdezte zavartan — eltévedtem e tömkelegben.
ZALAI KÖZLÖNY
panaszok. hogy a hivatalos közegek, a kivándorlók legerélyesebb tiltakozása éa határozotlau kifejezett kivánsága ellenére kényszeríteni akarják óket, hogy más kíkOtón át utazzanak.
Minthogy egyes hivatalos közegek ez önkényes eljárása a fentemlilett törvénybe, a külfölddel kötött kereskedelmi szerződések és a nemzetközi egyezmények rendelkezéseibe Ütközik, melyek szerint a közlekedés szabadságát korlátozni nem szabad, a károsított érdekeltek azzal a követeléssel fognak fordulni Aehrenlal gróf külügyminiszterhez, hogy a kereskedelmi szerződések és nemzetközi egyezmények értelmében rendet teremtsen. — Időközben a kivándorolni szándékozók az önkényes útlevél engedélyezés vagy utlevélkiadás megtagadása ellen a kivándorlási törvény végrehajtási utasítása szeríut a belügyminiszterhez felterjesztendő felebbezés ut|án jogorvoslatot kereshetnek (szóbelileg is), annál a hatóságnál, inely önkényesen kezeli az ullevélkiadást. Az illető hatóság törvényszabta kötelessége, az ilyen fel«bbezést sürgősen felterjeszteni a belügyminiszterhez. Kgvébként a kivándorlás Amerikába egy cseppet sem lanyhult. Hót ujabban a zsidóság is nagy tömegben vitorláz az uj hazába
Nemrégiben kiszámították, miliő összegek felett londelkezuek a zsidók szociális és emberbaráti segélyalapjai az Rgyesült Államokban és arra az eredményre jutottak, hogy ezek az alapok, az ingók és iugallauok betudásával 3 milliárd HtlH millióra rúgnak, oly szám, melyhez uem szükséges bővebb magyarázatot ftlzui. Kz bizonyára érdekes megállapítás, mert a szociális együttérzés párját ritkító példáját szolgáltatja
Spanyolországban s kivándorlás oly tömeges, hogy azzal fenyeget, miképp a népesség száma a legközelebbi évtizedekben csökkenni fog. Spanyolország 1» millió lakosa közül évente G0.000 kivándorol. Az állam annyira eladósodott, hogy az államadósság kamalai a jövedelmek 41 százalékát emésztik fel.
A Trivszteii ál lebonyolított tengerentúli forgalomról kimutatást klildtek be nekünk. K szerint Trieszten át a múltévben 21.479 utas váudorol! ki és 7147 utas jölt vissza. A legérdekesebb e kimuta-
tásban, hogy uem kevesebb mint 4024 magyar vándorolt ki Trieszten át. Kz annál feltűnőbb, mert hazánkban tudvalevőleg igeu erős nyomást gyakorolnak a kivándorlókra, hogy Fiúmén át utazzanak. A magyar hatóságoknak nem ártana kutatni, mily médon jutnak a magyar kivándorlók ily nagy számmal a koukurrens trieszti kikötőbe.
HÍREK.
Fürdőélet Lipiken.
A frtrdószezon kellős közepén, jeleven pezsgő élet van az immáron világhirü Lipik-fürdóbeu. A mintegy negyven holdas, festői szépségű park árnyas fái alatt, s gondozott utakon hullámzik a sok nemzetiségű, sok nyelvű, gyógyulást kereső és biztos gyógyulást lelő publikum. A rheiimás fájdalmakra, izületi csuzra, gyomorbántaliiiakra kiváló hatással bíró forrást most már nemcsak magyarok, horvátok, szerbek, bolgárok görögök, törökök és ausztriaiak keresik fel, hauein egész otthonos itt az angol és francia nyelv és különös acceutilsuknál fogva rá lehet ismerni az észak és délnémetekre is. De isszák a forrás vizét amerikaiak is. skik áthajózlak a tengerentúlról, hogy bajukra itt keressenek és találjanak gyógyulást. Lipikuek gyors és nagy fellendülése egyáltalán uem meglepő, hauein az eredmények természetes következménye és folyamáiiya. Hiszen kétségtelen és többször bebizonyított tény az, hogy az emésztő szervek bánlalmaiuál gyógy hatásában messze túlszárnyalja a francia Vichyt és általában Wiesba-dciit. Ebez járul még, az is, hogy Lipik teljesen modern, s legmesszebbmenő kényelmi igényeknek tökéletesen megfelelő berendezésével a hazai fürdőhelyek közölt első helyen áll. Lakásai, fürdőhelyiségei a legmodernebbek és ugy kéuyeleni, miut egészségügyi követelmények tekintetében a szó igaz és taló értelműben tökéletesek. Vendéglői áiakbau a polgári mértéket veszik alapul, elleubeu a legkényesebb Ízlést is kielégítik. Lipikuek az olt meggyógyult emburek szolgáltatják a reklámot. Mort mi lehet .iobh éa biztosabban ható reklám, mint az
AUGUSZTUS i.
■ ír- ii iíiii —■■
az embor, aki egy-két hét előtt ágyhoz, vagy tolókocsihoz volt kötve és ma már ruganyos léptekkel méregeti a park utait. Szerencsés éghajlata folytán a szeptember és október hónapok a nyáriaktól miben sem külöuböznek és igy a földbirtokos osztály, a gazda társadalom tagjai, kikel a szorgos nyári inuuka otthon lari, szeptember és október hónapok-bau kereshetik fel Lipiket, mert ott épen olyan élet uralkodik őszkor, inint nyár közepén. Ajánljuk azonban a közönségnek, hogy már eleve elutazás előtt néhány nappal gondoskodjék lakásról az igazgatóságnál, mert szobákra állandó az előjegyzés.
— Gelael Ctuttmann Emma tragikus halála. Az északolaszországi Oastelfranco közelében borzalmas halállal halt meg gelsei Outtmanu Kmma, Pollák Lajos bankár özvegye, aki a Trieszthez közeleső Covello-kastélybau üdült leányánál. Tegnap, augusztus 8-án automobil kirándulásra indult Tarnóczy Vladimír, volt huszárkapitány kíséretében. Az automobilt Pollitzer nevű soffór vezette, azonban oly lelkiismeretlen könnyelműséggel, hogy az őrüli sebességgel száguldó automobil egy lejtős útról a Colasini folyóba zuhant, fíuttmauii Kmma szörnyet balt. a soffór pedig Tarnóczy kapitánnyal együtt súlyos sérüléseket szenvedett Tarnóczy kapitány é# Pollitzer soffór, amikor az automobil lezuhant ét felfordult, egy útszéli árokba estek és csak ennek köszönhetik megmenekülésüket. Maga l\'ollékué a nehéz automobil alá kerüli, ahonnan a helyszínére siető parasztok holtan húzták ki, koponyája az alsó részeu betört és mellkasa behorpadt. A szerencsétlenül járt milliomos-asszony katasztrofális halála Nagykanizsán általános megdöbbenést keltolt rokonai s nagyszámú tisztelőinek sorábau. Gelsei tiiitlmauu Vilmos báró nővérét gyászolja az olhunylhau, akit lisgy részvét kísér sírjába
— Áthelyezett tanítónő. Mágot Györgyike nagykanizsai állami polgáriiskolai helyettes-lauitóuól a kultuszminiszter a nagykárolyi állami polgári leányiskolához a XI. fizetési osztályba segédtauitónővé nevezte ki.
— Katonatisztek ób hivatalnokok nyugdija. A katonatisztek és hivatalnokok nyugdíjénak fölemelésére szervezett intézmény tervezete már
— Azt látom, nevetett a lord. — Összes vtuidégeiuk a keleti szárnyban vaunak elhelyezve a Vaughau szobája a harmadik az önétől. Moujen végig a folyosón s a saroktól számítva az ötödik az övé. Szabad kérduzui, hogy ki fogia viselni e parókái ?
— Vaughaunak viszem — felelt készségesen a fiatalember, — de csak az Isten a megmondhatója, hogy fog megmaradni a leién.
Garlyon Winuie györörü szép volt ezen az estén s a vendégek nem győzték eléggé dicsérni édesanyjának. Csak az egyetlen Slauley Díck nem szólt semmit, komoran, összefont karokkal állt egy »blaklűlkébeu. I
A színpadon az utolsó jelenet jálszodott le Mindituki feszülten nézett a szereplőkre. K percben a lordnak öreg komornyikja utat tört magának a sokaságon és valamit súgott a fölébe.
— Lehetetlen I — kiáltott föl a lord s gyorsan fölugorván, követte az öreg szolgál u folyosóra
— Az összes hálószobákat fölforgatták és minden értéktárgyat elloptak belőlük — folytatta a szolga. — Az egyik szobaleány fedezte föl a dolgot s azonnal tudomásomra hozta.
— De hát nem látták és hallottak semmit?
— Semmit. Az ajtók tárva uyilva voltak.
— Koppant kellemetlen dolog cz — panaszkodott a lord. — Minden vendégein megbotránkozott I Küldjön azonnal egy lovasembert a legközelebbi rendőrállomáshoz.
A háziurra várt a legnehezebb szerep ezen az estén: meg kellett mondania a szomorú hírt vendégeinek Feleségének összes ékszereit elrabolták, d i ez volt még ami a legkevésbbé bíutolü.
— Nem lehelek valamiben szolgálatéra, uram \'! kérdezte Neil Warren, ki legelsőnek értesüli az esetről.
— Köizöuöm Warren, — válaszolt az öreg ur, melegen szorítva ineg a fiatalember kezét. — Már iuléz-kedtein én magam. Holnap reggel ide érkezik kél rendőr, azonkívül egy deteklivért is sürgönyöztem Londonba
Másnap a reggelinél természetesen miudeuki csak a rablásról beszélt. A szállóvendégek éppen vesztességüket diktálták fel Wairenuek, aki addig hűlni hagyta teáját s szorgalmasan irt egy hosszú papiroslapra. K percben a komornyik behozta a postát s egy sürgönyt nyújtott át Warreuuek is.
— A .Kék medvéből\' küldték át, — moudla meghajolva
— Nekem V — kérdezte Warren meglepetve Majd elolvasta a tartalmát és arca «¡komorodott.
— Fivérem orvosa küldte — szólt a háziasszonyhoz fordulva — bátyáin veszélyei beteg.
— Igazáu saiuál|uk — mondta lady Oarlyon.
— Köszönöm — szólt Warren egyszerűen — azt hiszem legokosabb lesz, ha azonnal indulok — Lesz kegyes megengedni, hogy felslliak az asztalnál ?
Mnl.iu buciul vett valamennyijüktől, egy percre még megállott a fo lyosóu, mintha várna valakire. Véletlen volt é, hogy Wiunie éppen arra inéul ? A fiatalember hirtelen megfogta u kezét s mélyen a szemébe nézve, csak annyit mondott:
— Azt reméltem, hogy ez a reggel mást hoz a számomra.
111
Délután négy órakor izgatottan lépett he a lord felesége szohájáb.i egy sima arcú, hajlougó úriember kíséretében.
— Hol van a Warren fotográfiája? — kérdezte idegesen. — Field ur látni kiváuja
— Olt fekszik az asztalon — válaszolt a lady egykedvűen. A lord f-tivolié atl ouuiu i Field ur kezébe adla
— Ooinpostellai szent Jakabra mondom — kiáltott fel ainaz — ez ő! És már ismét becsapott bennünket! Teddy Kock ez testestól-lelkestól.
Titkolt elragadtatás nyilatkozott meg a hangjában
Szabad kérdezui hogy kire céloz — kérdezte lady méltóságteljesen. Warren ur házunknak barátja.
— Szerelmem — hebegte a lord — ugy látszik, hogy Warren nein az, akiuok véltük, uem is Warreuuek liivják tula|douképpeu — és — és egy rablóbandának leje.
Lady Carlyou és Wiuuie lelkiállapota leírhatatlan volt Tehát Warren követte el a rablást I Az a Warren, akiben annyira megbíztak I A fiatal leáuy szobájába menekült, hogy egyedül lehessen, de az ajtónál már várta valaki.
— Winnie — szólott hozzá halkan, gyöngé len a Dick haugja. — Nineseu semmi, ami elfelejtetné vele ezt . . . ezt a dolgot ?
Miss Oarlyon arca kínosan elpirult:
— Az a sok pletyka! Az a sok meude-monda I Nem fogom túlélni — kiáltott lel szenvedélyesen.
Én tudnék egy módot a kárörvendők elhallgattatására — folytatta a fiatalember s megfogta a kezét Wiuuie. akar e. akarsz-e a feleségein lenni ?
Miss Oarlyon válaszolni akart, de nagyon nehéz dolog ez, midőn az embernek arca egy tüskés szakállhoz szorul.
Igy történt aztán, hogy az egész szomszédság bámulva olvasta egy hét múlva ■ Oarlyon Wiuuie és < Slauley Richárd eljegyzési kártyáit s hogy ez a liatal miss ingerülten dobott a sarokba egy ezreket érő briliiáus gyűrűt, melyhez a Neil Warren kártyája volt mellékelve e szavakkal:
— Felejthetetlen napok emlékeűl . .
A10U8ZTC8 4
ZALA I* KÖZLÖNY
majdnem kési At inlétmánj aug. 18-án a királynak a kormányokhoz intézett legfelsőbb kéziratával fog elrendeltetni és Imdíparaucsbaii közzététetni A régebbi nyugdi|asok, vagyis azok, akik még 1900. jan. I. előtt léplek nyugdíjba, a hadtlgyminisztertől utasítási fogunk kapni, hogy térparancsnokságaik utján felségfolyamödványban tuntossék ki a személyi viszonyaikra vonatkozó adatokat és a nyugdijuk felemelésére vonakozó kiváltságaikat. Az uj határoz-mányok mogszQutelik a stegénységi \'bizonyítvány beszerzésére vonatkozó kényszert én kérelmük tisztán a személyesen bemondott adataik alapján bíráltatik el. A személyi viszouyok szeriül a nyugdijasok nyugdijának maximális felemelése eddig élvetett uyugdijuk egy negyed réste minimális felemelése pedig eddigi nyugdijuk egy hatodréste lest.
— Meghalt egy Icls nyomdászleány. Az ólombetűk világának halottja van. I\'npp Margit, aki több nagykanizsai nyomdában dolgozott, mint női munkás, élete tavaszán, szép fiatal éveknek elérkezése kőiben hosszas szenvedés uláu meghalt. A llidóvész sorvasztotta el szegénykét s ma délután fi órakor temetik el a Itákócy-utcai gyászházból, a helybeli nyomdák stemélytelének részvétele melleit
— Sorompók és őrházak alkonya A magyar állsmvasutnk igazgatósága azzal a tervvel foglalkozik, hogy a vonatközlokedéseknél Magyarországon is meghonosítja az amerikai rendszert s ehhez képest eltörlik a sorompókat meg -illírnek az őrházak. Kunek az újításnak az a célia. hogy a vasul jövedelmét a személyi kiadások csökkentésével szaporítsa. másrészt elháritsa magától a minduntalan felmerülő kártérítési pereket, melyek nz elgázolások folyamatai. Kzl az újítást most egyebek közt a szombathelyi ttzlelvezelóségnek l\'ápa — Csornai vonalán próbálják ki egy félesztendeig és ha beválik, akkor egymásután kántálják a jövő évben a sorompókat és őrházakat. Igy a terv. A kivitel elólt azonban bizonyára nagyot alszik még a Máv direkciója. Ami ajánlatos is. A mi közönségünk uem olyan önálló, mint az amerikai fippeu ezért mankókra és sorompókra és bakterekre van szüksége. Atillán meg a pályaőrködés sok embernek ad kenyeret, ttájuk is kell gondolni.
— Térzene A stókesfehéivári kerületi honvéd-zenekar kellemes meglepetést szerzeit a nyári hőségtől s mozdulatlanságtól agyoufáraszlott publi-kuiuuak. Tegnap, szerdán érkezeit meg l\'écaról a a délutáni órákban a sétatér árnyas fái alatt pompás sélahangverseuyt rendezett. A \\zeuekart Kricsay Rikhárd, a kiváló inuzsik^Hs lehbtségU karmester dirigálta. A dolog váratlanul-)«« s a közönség is elég kis számmal vouult töl, meri uem igen tudóit róla. De lesz még folytatása is s akkor hihetőleg nagyobb közönség hallgatja végig. A hangverseny belépődíj mellett rendeződik, amelyol a Szépítő Kgyesület javára fordítanak.
— Tűzrendészet! törvény Kgy-egy váral-lau nagyszabású katasztrófa fölráz a tespedésból.
ttjuulunk, de mindig akkor, ha már valami nagy Bár ér bennünket Az ököritói nagy lüzkatasztrófa adta meg az impulzust Szeged városának ahhoz, hogy fölírjon a kormányhoz és képviselőházhoz tüzrendé-szeti törvény alkotása végett, mert az eddig hozott kormányrendeleteket uem tartották be. Az országos magyar tűzoltó szövetség most átiratban fordult az Összes törvényhatóságokhoz s rámutatva arra. hogy | a Mik rendelőt dacára Magyarország ló ezer községe \' közül sllg 3H00 nek van szervezett tűzoltósága, kérte, hogy a törvényhatóságok a szegedihez hasonló föliratot iulc7.ze.uek a kormányhoz és a képviselőházhoz.
— Itt a vadász-évad Kddig jó világa volt a fogolynak, fürjnek. Nem verle föl a jószimatu vítsla. nem dörreni rá a vadász fegyvere, szabadon tanyázhatott a mezőn, a tarlón, a kukoricásban. De augusttus | .ével kezdődőig megszűnt a szabad élet Nyugalmas otthonából fölveri a gyorslábú vadászkutya s amint hangos bnrreuéasel fölrepül menekülés végeit, vestiébe repnl. Megdörren a gyilkos eső s megsebezve hull le n földre. Zsinegre kerül, hogy táplálékul stolgáljon a maga gyilkosának.
— A szőlő meg a borArak. Két hónappal ezelőtt még hordóiuségról panaszkodtak a borkereskedők, amely őszre feuyeget, un már, amikor az
egész országot ellepte a peronoszpora, vígan emelkednek a borárak és ínséges termésről beszélitek mindenütt. A termelő helyzete a borgazdaságban sem irigylendő Magyarországon. Ha jó a termés, nincsen ára ha rossz a termés, nincsen áru f\'sak egy vau meg mindig. Az, hogy vagy a készletek, vagy n kilátásojt nagysága címén mindig lenyomják a kést borok értékét — mesterségesen, a termelőkkel stemben. fis ez uem jól van igy. Mert helyén való ugyan, hogy a közvetítő hasznot húzzon, de sz is szükséges, hogy a termelőnek is jusson atmyi, ameiyiyi őt jogosan megilleti.
A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban augusttus hó 7-ik napján délelőtt <J órakor a Sopron városi villany telepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a in. kir ker. iparfelOgyelóség Itez küldendők Deák-tér 85.
— Mikor kell az ajánlatokra bélyeg, firdekes, a legszélesebb iparos és kereskedő köröket érintő határozatot hozott a közigazgatási biróság. Kimondotta, hogy oly költségvetés, amelyei az iparos vagy kereskedő valamely hivatal berendezési tárgyainak elkészítésére vagy szállítására vonatkozólag hivatalos fölszóliiás folytán akkor, amidón a berendezés beszerzését at illetékes hatóság még el nem határozta, nem ajánlatkép, hanem csak a fölmerülő költségek felől való előleges tájékoztatás céljából nyújt be, illeték alá nem tartozik.
— Hol van a nőnek politikai választójoga? Kurópában : Manstigel (Nagy-Hrítáuíáhot taitozik. de aiilouom jogú) 188D. óta altalános. Kiuorscág 1906. óla általános akliv és passzív, Novégia 1!>H7. óla tiktiv és passzív, választó minden iió. aki városban 400, községekben pedig .\'Ion korona jövedelem uláu fizet adót fiz nz összes norvég nők kétharmadénak ad választójogot Bosznia és Hercegovina I9ttfl. óla, közvetett választójog az 1. kúria 1. os/.tál)ábau. ha önjogu, földbirtokos ós mint ilyen legalább 140 korona földadói lizet a nő (At 1910. évi választásokon e cenzus ala|>jáu 711 mohninedán, 1 sterb orlltodox és l rém. kai. nőnek volt választójoga. Ausztria tartományai közül Csehországban nz lsiil-iki választójogi törvény ala|<jáu akliv és passtiv tartomány gyűlési választójoguk van a községi választójoggal bíró nőknek (lia 30 évesek; adó- vagy inAveltségi cenzus
\', alapjáu). Galíciában magasabb adócenzus alapján Vorarlhergben az adófizető hajadon vagy özvegy nők tartomáiiygyűlési választók Amerika. Wyomiug 18tí!». óla, Colorado 189S. óla. Utah 18\'Jt>. óta, Idsho 18!)ti óta minduuült általános, aktív és passzív. Ausztrália—UJzeeland 1891. óta, Dél-Ausztrália IH <5. óta Nyugat- Ausztrália 1900. óta, Uj Del-Wales 1902. óta, Tasmáuia 1903. óta. Queentdand 1900. óta, Víctoria 1908. óla, mindenütt általáuos aktív és passtiv. Az austlráliai államfederácíó mindezen állam asstounyaiuak Uio\'2-bon adta meg a Morális választójogot. Tasmáiiiábaii. Queeiislandhan és Vik-tóriábau előbb volt meg a tederalis, miut az állam i választójog.
— I 8 éves csinos szőke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kissé túlságosan lejletl testalkattal mielőbb férjhez óhajt menni lisztes jellemű fialni emberhez Csakis komoly ajánlkozók kapunk választ -- Sühlesiuger, Berlin 18.
A legtöbb közönséges hashajtószer azzal a tulajdonsággal bír. hogy még állandóan nagyobbodó adag használata mellett is folyton vészit hatásából. Az oly sok orvos által dicsért Ferenc* Jó*aef-kescrüviz kitünó oldó és hashajtó hatása ellonben ínég huzamos használat esetén is mindig egyforma marad.
A valódi Ferenoz József kesorftviz a belet görosök uélkill mossa ki az élvágyat fokozza, annélkúl, hogy a gyomrot bármikéi! megterhelné. Kzen kiváló tulajdonságaiért a bécsi á 11 a I á n o 8 k ö z k ó r h á z a k V. orvosi osztálya beható kísérletezés után megállapította, hogy
Ferenoz József-víz a „keserftvizek" leghivatottabb képviselője".
¡ELSŐRANGÚ FÜRDÜHEL7"|

| Va»ut-.poata-.távWda4a»»tafon-*MOTvi*a |
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna Összes bftntalmait. Hurutokat, dlabetest.köszvériyt, csúzt, csonttöréseket, gyermeki és alkati kórokAt. DT Egyetlen alkalikus, konyha- C Ia WtfeJMtarlalmu hövvlz W*f • IVÓKÚRA. _ I SZÍN SAVAS MtVVIirÜRróK. FÜRDÖM. vnavoGYiNTfcre vJ mmaiatomum. A JünUMyn WkivAU arvm működik.
ProspeMairt hflld a Fflnlglftmgaió«áé.
Mi a
Dr. Oetker-féle
sütőpor?
I A
Dr. Oetker-féle sütőpor
egy tökéletes, hygienikue. az orvosok állal legmelegebben ajánlott
élesztó|iólszer I Egy osomag ára 12 llllér és egy \'/» kg. számára élesztóerólc tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogua-fizletekbon a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
IMS. óta \'éoye an bavilt
BEI\'141 GTÚGY-KATRAhT-SZIPPIH
Q. Hall & Co. gyártmánya.
h\'lvAJő orr.auk aJAnlalAra Burtoa In ó ,l> allaniaiwn W-
nyaa ftmliiiAnfnyrl alknlinauUk
mindennemű bőrkiütések
(«1 \'* krönlku* Aa pikket)nOmOr Aa #\'« ,11 killnWk. ti.vAliliA rwa orr, ra*>M-l«k. lAMaiailA«, faj- A. i.ik..|plkkol)Ak . Un, lariar Ulriny-uapaina to uiiaHk takAlránrl futat martlnui f. V tiragffaon oltár a korvakoddaiahrli f .rtiA kAtrAuy .aaappa.
nuklól. Ildiim l.arl.«J..kiiAI alkaliuuiAk a nax> haldag
Berger-féle kátrány-kénszappant
la Enyhébb kálrAny-tlappai ff) altAiit. a bőr UlBUUanlif al ellen,
a ttyurinckck tiflr-Aa It-Ji-ii való klQUWI i ] 1.■ 11 valamint nitndan-uapl Itaaanálau* mini rollllliiullialallan moídA- ét Ilr4<->«ap-pan tfnlffAI a
Herger-féle glycerin-pipui mappan
nii-lrts.il 35 mAialAk Ki)o-rin r> «lattatlk » lur\'ls tilatoaltva Tan. KtvAJA tiörApuló wrkAlil liaainUlJ.tk UiTihlia KllOtiO alkarral •
tíerger-ft\'le borax-Hzappant
*m pwllff p6n«i,4.ak, rap«|4>, nipltk, (Itiilak ». Bit Mrbajok
iltn.
Art <arakonklnl mlnlan tajlákil 70 (UUr. ha».
nUatl ula.l\'.—al i«rOU. K«r).-n a rlUárliUiitl nr<>mAtdkn*an Bargar IAlr> kAirAny-.tappanukal I >. 1...r.ix nappalinkat. 0. Hall * 0>mp. urAri , niAnjail ía " aa Itt Abri Ji\'iriRi Aa i leró oAyaUlráam. molr
tulndi-n clmkAd oU kall hucr leffren. KltOnlolr» SAahon Issa-Un JlaiokmAnriiral A» a pirtll 1000.
irt lUigklllllUion arany Arammal. A Btrjar rfdj(-ff)0 lnlndi-ii mAs ff)6ic) • Aa líVfrWilku* asappAnHi a ImcxAjuk niclrokdl liaaanAlall ulaallAaiikuii (<1 vannak aumlr*. Kaphatók min,len iDÓffraai-rlArliaii Aa »xakt\'avAirA Otlatlwn.
Kagytian: O. Hall * Oomp., Wlan l., Flbaratr. •.
MnjyaroraiAflt fAraklIri Török JóMmnt gyóuvsaar* lAra, Budapaal, Klrtl.-u. 1«. Thallmayar éa ••11., 7rtnyt-utaii. KoehmaUtar Fr. utóda. Hold-ntaa a, MnlnAr ét Moaar drogulsták. IV., Koronaharaaa-IIU1« •. ■iám. Datalnyl Prlgyaa ilmgarla, Marok-l.ól Utoa». Klaalnyban MagyaroraaAg Baaaaaay«(y aaarUraiban. ,
■aappaiii.kat. u. nail • u imp. ffyari
?rS
ilráar. rvu.lv T ■
Kaklár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
ZALA! KÖZLÖNY
AUOU8ZTU8 4.
BRAUN EDUÁRD
HIRDETÉSI IRODÁJÁT BVDáPEST
VI., Révay-utca I. (iám
(Váol-köra* larok)
é ál
TELEFON : 128-24
HIRDETÉSEK FELVÉTELE
a világ összes hírlapjai részére
Dijmentes felvilágosítások.
Kitüntetve: a/, első díjjal, elismerő okirat, aranyéremkereszltel, újságreklámok MINTASZERŰ elkészítésein.
Nyári mulatságokra kerti lampionokat óriási választékban
ajánl
Ifj. Wajdits József Nagykanizsán,
Deák-tér 1 n/úi«
I
A Zalai Közlöny
Sirkiiztougi ii kiadóhivatala
Deák-tér r. sz. alatt van.
ÖSZI TRÁGYÁZÁS!
¥AliOÜI
\'Ste^pHe
ÍÉDJEGVII
THOMAS8ALAK
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYÁI
III
ha ilyen zeákokban
van éi eredeti
ólomzár van rajta.
OVAKODJUNK A
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképvíselője Budapest, VI., Andrássy-ut 49.
HcpvlNcIóftc* VH raktár: flülilN éti PIMIlll ..............
tartalomjeliéeaal van ellátva. hamisításoktól !
&m ALAPÍTÁSI ÉV 1832.
ifj mEjDizs józ&ef
NHÖ^K HJ11Z&ÉF.
J6I berer)d«3ett
mindennemű nyomdai munkák dísze« és Ízléses elkészítésére, jutányos árak mellett.

^«Ujegy«^ Sorlapéit, megb\'^ó^, cljegy3é5l ¿5 esketésl kártyái* rt>lo«llg a legújabb dlűat 53«rir>t
k«53Íttetr)«l^ el.
Falragaszok, gyász]elentósek s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb müvek kiállítására.
Nyomaton, a Upiulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 AUGUSZTUS 8 49-IK ÉVFOLYAM 64 SZÁM
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
■•Ijaliilk hétfén él caltirtikia.
Elsni«lt«t ár«k: Egén ív 10 10 korona, fdin« 6 korona. n.fjreiUrre 2 korona 80 Ali. — Egy«« »iim ira 10 Alt.
Politikai lap.
KaUMa aaarkaaalA: , Kiadja
Kcrláaa „.„
Szarkaaztéaéi éi kiadihliatal Daák-tar I.
Talaíon: t>X. — Hlr
Képviselők vakációja.
A lisztéit Ház nyári vakációra tárt. Igaz. hogy a szombati utolsó ülésén már csak 40 körül voltak, a többiek már régebben feloldották magukat a honatyai kötelezettség alul, de az igazi vakáció, a nyugodalmas csak most kezdődik. A képviselők elszéledtek a szélrózsa minden irányába. Casinókban, klubbokban a lefolyt ölésszakról, epizódjairól, stb. foly a diskurzus. Már t. i. ki, milyen pártbeli, olyan tónusban. I)e érdemet minden párt vindikál - magának. A Kossuth hívei a bölcs mérséklettel kivívott sikerein táplálkozik; a Justh-ok hazafiasait verik ellenzéki kebleiket, hogy a hon érdo-kében lemondtak a hirdetett obstrukcióról. Pedig ugy vannak velők mint Caesar a koronával Mikor egy önnepen Antonius megkínálta a nagy Caesart a koronával, a fölséges nép elnémulva szemlélte a jelenetet. Majd mikor egy második kísérletnél is elmaradt a nép tetszése. Kkkor boszankodva hárította el magától Caesar a koronát A Justh-párti Antonius is megkínálta az országot az obstrukoióval, nem kétszer, de százszor és a nép, a józan nép, nem tapsolt a veszedelemnek, mely az obstrukoió esetén a nemzetre szakadt volna. Igy maradt el az obstrukoió. igy mondott le önzetlenül a
A költői lélek.
Irtai KATÁI VILMOS.
Az .UjjásxOléWi" cimü folyóirat sterkeBzlójét, a vidéki irók egyik kiválóságát. KIM Barnabást, különös gondok gyötörték. Lapjának legutóbbi »tárnában .Profauua" aláírással egy hosszabb lírai költeinéuy jelent meg, mely ugy tartalmánál, mint meateri veraelésénél lógva valóságos remekmű volt. K lap hozta OUU az egész Délraagyarorsxág Íróit, aa képviselte at egész Délvidék irodaimái, olt jelen-tek meg az e környéken éld írók legjobb alkotásai ; de az irók majdnem kivétel nélkül elism-trték, hogy h költeményhez hasonlítható! keveset közölt még e lap. Egyre-másra kapta a szerkesztő az üdvözlő leve. lokel és mintegy ostromolták az álnév *lá rojtózó iró nevéért. Elódöt becsületszava kölólle, a titkot nem árulta el.
Most tétovázva bámult maga\' elé. Kezében kézirat volt. Ismét költemény kézirat. Már harmadszor olvasta, de miudig lobban tetszett. Kt ia inestormU volt. Kifogástalan Szeretett volna ujjongani, hogy ismét egy tehetség jelentkezett, de e költemény iró|a határozottan névtelen akart maradni. A levél és a költemény alá .Sauctwsímus" jeligél irt. A közlésre is esak ugy adta meg az engedélyt, ha Írójának igazi nevét nein kutatja. Tehát még a szerkesztő elótt is titok legyen! Ki bántotta Klód Barnabást Ily esete ínég nem volt Közlésről még sem akart lemondani, mert e költemény válasz volt _ Profanának Válasz a tiz uappal elóbb megjelent .Vágyódások" cimü versére. _
Négy nappal később már a folyóirat Sanctissi-muK jelzésű „Éu is vágyódom..." című költeményét
tárgyalták kaszinóban, kávéházban, nz egész környéken. Miudeuüt! az összefüggést keresték Profana és Sauc-tissimus közölt és az irók neveit találgatták.
Legerősebb vitára adott alkalmat a „Tehutség" irodalmi asztaltársaságban. melynek tagjai a Petófi kávéház egyik hosszú asztalát foglalták le. Legnagyobbrészt lutal 18—22 éves lelkes ifjak voltak, de azért volt köztük akárhány idősebb, meglett férfi is, kiknek oktatásait, útbaigazításait örömmel hallgatták a kezdő inuzsapár\'olók Természetesen az idősebbek vitték a szót, a fiatalok csak nem maguk közt voltak, akkor riasztották haugos .vitatkozásukkal a többi kávéházi vendéget . . .
— Óriási — szólt az egyik — még Klód tagtársunk is beburkolódzott.
— Seba| öregem, majd kipattan a titok — szóllak át az asztal túlsó végéről — de egy üveg Törley akár száz elleni, hogy férfi Profana is ineg S&nctissiinus is még hozzá a kettő egy férfi.
— Még pedig maga Barnabás bajtársunk — egészítette ki egy nagy bozótos hajú, leborotvált arcu .Tehetség".
— Nekem iokább a mi cseudes . Beatus*-uuk. ez volt az egyik fiatal irói neve gyanús. Mintha ínég a szokottnál is hallgatagabb volna — próbálkozott az egyik novellista.
De Beatus szerényen és mégis boldogan hárította el magától a dicséretet.
A találgatás, a vita erősen folyt a társaságban. Legtöbben a szerkesztőt. Klód Barnabást telték meg iníudkét költemény írójává
Kkközbeu az asztallón az elnök, egy jóuevtl, irodalombarái ügyvéd erőien h.idouáz a kezével, \'szóval, magyarázgat a mellette ülőknek, belemélyed
a két költemény párhuzamos felolvasásába és annyira hangsúlyoz, hogy laasankiut az egéei .Tehetség\' asztaltársaság néma lesz és csak a szavaló eluököt liallgaiju, kinek szemei csak ugy ragyoguak a gyönyörtől, a költemények szépségeitől . ..
. . . Az egyik. Profana, — a költemény szerint a magányban visszavonultan, az emberektől elzárkózva él, a másik Sauctísaímus miudenki szemeláttára morzsolta le napjait. Az első fut az emberek elől, mert nem akarja bűneiket megtanulni, i másik ulálja őket, mert ismeri rut lelküket. Profana csak a nyomorultat, a szegényt, a megtértet tudoá ápolni, — Sauctíssimus mindenkit szeret mégis, de csak felebaráti kötelességből. Az előbbinek lelke fásulni kezd, az utóbbi is attól fél; di nindVHtó remél és vágyódik .. Ezután következnek a vágyódások különböző nemei és a találó gyóuyőrü hasonlatok. — Mindegyik reméli vágyai teljesedését; at első egy caeudea elmúlásban, kóiinyU, boldogító halálban, a másik sem azok közt, kiket ismer, kik között él, hanem egy második özöuviz utáu Noé bárkájában . . .
a a a
Harmadízben váltottak már egymással igy • nyilvánosság elótt költői levelet Profana éa Sanctissi-inus, inikor Elődöt szerkesztőségi szobájában Profaua felkereste. A költeményeken kívül a határozott, iokább férfias fellépés okozta, hogy ezt a nyúlánk, magas, napbarnított hölgyet Klód megszokott udvariasságát is felülmúló előzékenységgel fogadia. Azóta, iiogy első megjelent költeményének kéziratát elhozta és titoktartás mellett bevallót la, hogy ő • folytonos rágalmak miatt öugyilkossá vált fóOgyéaa-uek egyetleu leánya, Orczy Vilma, ki a város lég-
privilegizált houfitábor a parlamenti ultima ralióról.
Legboldogabb vakációja kétségkívül a munkapárti képviselőknek van, akik nemcsak a hálálom birtokosai, nemcsak számbeli túlsúlyban vannak, hanem megnövekedtek a rövid parlamenti munkaidő alatt tekintélyben, népszerűségben. A jól végzett munka önérzetével tekinthet vissza a nemzeti munkapárt első parlamenti szereplésére. A nemzet bizalma, mely a választásoknál impozáns számarányban feléje fordult, megszilárdult u vezérek hatalmas egyéni értéke, a kifejtett munka és a hiánytalan pártegység alapján. A munkapártnak Zalában értékos képviselői vannak, akik azt a szellemet, melynek a parlamentben szószólói, itthon is bizonyára ápolni, erősíteni fogják. Most a mikor a parlamenti élet szönetel, a politikai közvélemény irányítása, tömörítése egyik eminens munkaköre kell, hogy legyen azoknak, akikot a választókerületek bizalma munka párti mandátummal tisztelt meg. Kunok a pártnak megyei, illetőleg választókerületen-kint való szervezése. u.*int a múltból meggyőződtünk, országos értiek A szervezésre legalkalmasabb idő a parlamenti szünet, leghivatottabb intézői pedig e párt bizalmának letéteményesei.
Adófizetés az ex-lex után.
Az országgyűlés munkássága kiaegitotto at
államháztartás gépezetét az ex-lex kátyújából. Meg-ludiiluak országszerte az adófizetések éa újra be fogja látni a jó magyar, hogy adót muszáj fizatol, lift elóbb. ha ulóbb. Az indemnili ugyau már csak szentesítésre vár, de azért az adólizetéai kötelezettség csak akkor válik eaedékesaé, ha a pénzügyminiszter ex iráuli rendeletét az adóhivataloknak megküldi. Eddig ilyen reudelot még netu érketell a helybeli adóhívatalliot, sem a többihez A kormány humaníxmusa nem akarja, hogy at adót megtagadó közönség egyszerre kényszerhelyzetbe |ussou at adófizetéssel; azért rendeseu hosszabb-rövidebb határidót tüt ki, melyen belül kéaedelmi kamat kötelezettsége nélkül teljesíthetik a polgárok at adófizetést. Az 1890. évben a hosszú ideig tartott ex-lex utáu Wekerle, mint pénzügyminiszter 00 napot ttliötl ki erre a célra. Miuthogy a törvényen kívüli állapot ez alkalommal csak rövid Ideig tartott, valószínű, hogy ez a halasztás 30 napnál tovább uem fog terjedui Érdekes, hogy még a mull évi hátralékos adók után sem kénysteritették az adófizetőket a késedelmi kainal megfizetésére. A pénzügyminiszter utasítása értelmében, aki a késedelmi kamatot mull évi adótartozása utáu megtagadta, attól csak a törvényes állapot helyreállta után fogják ezt is behajtaui. Szóval fixetui kell. Különbeu ilyen hazafias kuruc csak egy akadl a nagykanizsai városi adóhivatalnál.
ZALAI KÖZLÖNY
AUGU8ZTD8 8.
Az adófizetések különben mér most is szépen folynak. Kz az időszak ugyanis, mikor a föld népe termésének egy részét már értékesítette és siet leróni adóját, inely súlyosan nehezedik a szegény ember vállaira.
HÍREK.
— Változás a Ferencieknél. A Feronorond tartomány főnöke P. Kiss Arisztid atyát Andocsra helyezte presidensnek. Helyette vicariusi tisztben P. Benedek Pasqcal erősíttetett meg, kit hivatalosan pénteken délben iktattak be hivatalába P. Jancso Demetrius atyát hasonló minőségben Sümegre s helyette pedig Kanizsára P. Lantos Angelus atyát helyezte el. P. Angelust kanizsai közönségünk jól ismerheti, mert tavaly ilyen időtájt itt mondotta első ünnepélyes istentiszteletét, melyen évadjutorja és ünnepi szónoka P. Rodios Raffael rendi generális kormánytanácsos (akkor még pozsonyi provinciális) volt. Rómában végezte hillani tanulmányait és üdülési szempontból tartózkodott eddig Keszthelyen és Sümegen. Ez a változás összefüggésben van azzal a körülménnyel, hogy a rend püspöki felhatalmazással a hires andoosi búcsújáró helyre is kiterjesztette a reformálá8t. P. Gonár Ooelestfn andoosi volt házfőnök, ki néhány évvel ezelőtt, még a szigorítás előtt helyi lelkész és sz.-miklÓ8Í administrator volt. most valószínűleg Pápára vagy Veszprémbe kerül.
— Szabadságon. Uay tiyörgy rendóralkapí-táuy, a bUiiDgyi osztály vezetó|e szombaton kezdte meg egy hónapra terjedő szabadságát. Távollétében Deák Péter főkapitány látja el ez osztály ügyeit is.
— Igazgatói kínevezés. A vallás és közoktatásügyi miniszter Walligurszky Antal nagykanizsai állami polgári iskolai tanárt ugyanoda igazgatónak nevezte ki. Az eddigi igazgató dr. Bariba tiyula nyugalomba lépett.
— Kinevezés A\' vallás és közoktatásügyi miniszter Vaguer Ilonát a beregszászi Ali. polgári leányiskolához segédtanítónak kinevette. Vaguer Ilona nagykanizsai; a helybeli polgári leányiskolának egyik kiváló tauitványa volt; az elmúlt tanítási évbeli Oyöngyösöu működött helyettesi minőségben.
— Címzetes igazgató. A vallás és közoktatásügyi ralnistter Váry József nagykanizsai ifllami eletui iskolai tanítót a zalamegyei tanítótestület alelnökét, címzetes igazgatónak nevezte ki.
— Díszközgyűlés. A nagykanizsai őnk.
tűzoltó testület f. évi augusztus hó \'2()-án, Szent István napjáu szeretett főparancsnokának, Knortzer György urnák tűzoltói és fópsrancsuoki működésének 30 éves évfordulója alkalmával a városház dísztermében díszközgyűlést tart. Az ünnepség sorrendje : 1. Gyülekezés a tűzoltó laktanya helyiségében d. e. 10 órakor. 2. Díszközgyűlés d. e. II órakor a városház dísztermében. 3. Társaslakoma a Szarvas szálló termében délután 1 órakor. (Egy teríték borral\'3 K.) 4. Zalavármegyeí tűzoltó szövetség közgyűlése a városház dísztermében d. u. 4 órakor ó. Népünnepély d. u. & és fél órakor (Bővebbet a falragaszokon.)
— A katonák átvonulása a nagygyakorlatra A helybeli 20. honvéd gyalogezred parancsnoksága megkereste Nagykanizsa város tanácsát, hogy az őszi legyvergyakorlalra Nagykanizsáu átvo nuló katona lisztek számára lakásról és lovaik számára islálóról gondoskodik. Augusztus 13-ától 20-áig 25 tartalékos liaduagy I segédorvos és I segéd orvoshelyei les számára lakásról. 12-tól 20-ig 37 lóra való istállóról, 13-tól 20-íg 92 lóra és 15-tól 20-ig 24 lóra való istállóról történjék gondoskodás. A parancsnokság uzl a kérést intézte i\\ városhoz. hogy ne Kiskanizsán, hanem Nagykanizsán biztosítson istállói és ezek között a Zerkovitz-féle Sas rendéglóéi is utalja ki.
— Rendkívüli közgyűlés. Nagykanizsa
rendezett tanácsú város képviselő testülete ma Augusztus hó 8-ik napján délután 3 órakor kezdódóleg a városháza lanácstet méhen rendkívüli közgyűlést tart. A tárgysorozatból kteemelj^k a következőket : Eluöki jelentés, Lengyel Lajos v. főjegyzőnek betegség indokából való szabadságolása iránt javaslattal. A Kozgonyi-ulcábau, valamiül a VI—VII. kerületben elemi iskolai épületek megépítésének elrendelése, vállalatba adása s ezek megépítése tárgyában megtartod versenytárgyalás eredménye és a szükséges építési költség kölcsön ut|án való biztosítása folett való határozathozatal a városi tailáci javaslatával. A városi rendórszemélyzet, a v. végrehajtók és becsű sök a városi erdóór személyzet, a városi dijnokok és a városi szolga szemftvzet kérvénye drágasági pótlék iránt a v. tanács javaslatával. A városi tanács javaslata a Franz Lajos és Piai cég birtokvételí aiáulata tárgyában. Osigeházy Antal v. erdómeater kérvényo 2 hónapi szabadsági idő engedélyezése iránt tanácsi javaslattal. A nyugdíj választmány 3/|kví 1183.\'|!il0. számú határozata ellen Ney Albert adóellenőr által beadott felebbezés a v lanács javaslatával. Tenacsi elólerjeszlés a v. képviselő testülete által alkotott utrendöri szabályrendelet életbe léptetése tárgyában. A Szécheuy léren,
Bacskay-ulcán, a Szent-Györgyvárí-utcáu ós a Kossuth Lajos léren a köztemetőig terjedő területeken végzett útépítési mitukák felülvizsgálatáról felvett jkv. bemutatása a v. lanács javaslat. A Krassó Szörény vármegyei vizkáro8tiltak segélyezési tárgyában tanácsi lavaslat. Az állami borital adó ós hus fogyasztási adók megváltása lárgyábau tanácsi javaslat. A városi tanács javaslata az 1911. városi közmunka kötelezettek összeírása tárgyában. A v. adóhivatal jelentése a behajthatatlanná vált v. közmunka váltság törlésu iránt a v. lanács javaslatával.
— Sorozázok a megyében. Amire annyi idő óu várnak a hazakészülő öreg katonák és a katonaéletre vágyó legények, a sorozás íme megket-dődik. Zalamegyébeu a következő napon lesznek. Nagykanizsa városában aug. 16. 17-én. A nagykanizsai járásban aug. 19. 22. 28. 24. 26 én A novai járásban aug. 10. II. éa 12-én, At aluóleudvai Járásban aug. 16. 17. 19. 22. 23. 24. 26-én. A Csáktornyái lárásbau aug. 26. 87 29. 30. 31-én. A balatonfüredi járóban stepl. 2. 3-án A tapolcai tárásban szept. 6. 6. 7. 9. 10. 12-éu A sümegi járásbau szept. 13. 14. 15. 16-án A szenlgróli járásban atept. 19. 20. 21 én. A zalaegerszegi járásban szept. 28-án. Zalaegerszeg városábau szept. 94. 96. 27. 28. 29-én. Keszthelyi járásbau aug. 10. II. 12. 13-án. A p -rlaki járásban aug. 27. 29 30. 31. és szept 1 -éli. A letenyei jáiásbau szept. 3. 6. li án A pacsai járásbau szept 9. 10. 12-éu.
— Adóelengedés szőlős-gazdáknak. Dani György és érdektársai Cserfó- és Szabadhegyi szőlőbirtokosok 1910. julius 31-én beadványt intézlek a v. tanácshoz, melyben elmondják, hogy szőlőjüket a fillokszera és peronoszpora teljesen tönkretette, kérik a helyszíni szemle megtartását és elemi kár cimén a kivetett adó leírását A helvszluen megjelent Táncsics Héla kat. nyilvántartó, Faics József és Hegedűs György v. kültanácsosok és megállapították az egész Gserfó- és Szabadbegyen lapasztalt fillokszera és peronoszpora okozta károkat. A be adváuy tényleg uem túlzott, inert a termésnek Ilire sincs. Az 1891. I. t-C. alapján az adóelengedés iránt a pénzű?yigazgatósághox a fölterjesztés néhány nap múlva ineglörléuik.
— Hangverseny Lipikcn. Folyó hó 4-én a Lípikcn időző fürdó-vendégekból álló műkedvelők, jól sikerült hnngversonyt rendeztek, mely alkalommal a virágokkal pompásan feldiszitelt nagyterein, színültig megtelt. A hangverseny kimagasló számai Halász Gitta urhölgy operaénekesnő és Podvínecz Elza úrhölgy cimbalomművésznó előadásai voltak. Előbbi fiatal korát jóval túlhaladó művészettel énekelt né-
, hány Schubertdalt. Brsga angyalok dalát és Thomas Mignun-roináitcát s kellemesen tűnt fel ezűxtös csen-[gésö orgánuma Szép jövőt jósolunk neki. A zongora I kísérőiét Scliainbcek ulezredcsné urnó látta el, disztingvált ízléssel. Podvínecz kisasszony szédületes
távolabb eső részén éli napjait — most volt itt először.
Majdnem minden bevezetés nélkül a vallatáshoz ketdHl:
— 8zerkesztó ur, tudni akarom végre, ki irja hozzám ezeket a költeményeket és kí az, kinek én válaszolok? Ki ir nekem rajongásról, ki az egymást megértő szívekről, ki kivánosi az éu lelkemre? Ki az, kiuek én meggyóntam mindenki szemeláttára, ki az, kinek éu feltártam szivem vágyait, tudni akarom, ki az, ki szememből olvasni akar?
Olyan követeld, parancsoló hangon beszélt, hogy Klód zavarba jött, uem tudta mit válaszoljon. Zavarában nagy fekete nyakkendőjének kötését igazgatta, ugy hogy pillanatnyi csend állott be.
— Kérem feleljen — türelmetlenkedett Profana.
— Parancsára lelelek nagysád, de ne sújtson neheztelésével, ha óhajának megfelelni nem tudok, íme, itt vannak Sanctissímus levelei, mindegyikben arra kér. ue kutassak igazi nevo uláu. Ha mégis közlöm költeményeit, csak azért van, mert méltók arra, hogy az irodalom számára megörökítsük és
és az Önök levelezése óta jeleutékenyeu megszaporodott előfizetőink száma ... .
— Tehát még Öu se tudja?
— 8ajua! uem !
— Csodálatos, hát Ián valaki játékot űz velőin ?
Erre hírtelen felkelt székéről s búcsúzott Előd
további magyarázatait, dicséreteit már menetközben hallgatta csak meg és a továbbiakra nézve hidegen válaszolta :
— Majd meggondolom.
— Azután eltávozott.
Az .Uijászülelés" legközelebbi számai pedig az olvasók legnagyobb ámulatára és bosszúságára Profana költeményei nélkül jelentek meg. Természetesen a folyóiratban Sanclissimiis is elhallgatott. De csak a folyóiratban Sürgető levelei egymásután érkeztek Elődhöz Profana elmaradt válasza miatt. Előd egyet közülök — az ötödiket — Profanához továbbította is, de Orczy Vilma hajthatatlan maradt... . A húsvét előtti gvónások alkalmával pedig erősen lefátyolozva a Fereucreudiek ósdi templomában megielent a gyóntató Zsámoly elótt. Meggyónta bűnél. Töredelmesen bevallotta a sápadt, kedvetlen gyóntató papnak a nagy bűnt, mit Profana álnév alatt a nyilvánosság elótt elköveted . . . Feloldozást 1 kért ... A csak nemrég felszentelt fiatal pap lassan felemelte a leány lehajtott fejét, erősen a szemébe nézett, aztán szenvedélyes hangon törölte kí a bűnbánó leány lelkéből a nagy bűnt :
Absolvo, absolvo, absolvo te . . .
Orczy Vilina megkönuyebbüllen távozott, a pap pedig arra napra befejezte működését . . .
Visszavonult szobájába . . .
* *
*
Nemsokára ezután a düledező templom mögötti rendház lakóinak száma megcsökkenl. A papok száma eggyel kevesebb lelt. Egy sápadt arcú, sorsával elégedetlen, eddigi életével meghasonlott pap
bezárta maga mögött a rendház kapuját, hogy oda többé -vissza se térjen ... Az első fordulónál megállt, visszanézett ínég arra az ablakra, melyen bolül ó két teljes évet töltött el. Utja onnan mindenkor a templomig és vissza vezetett, bár mindenkor érezte, hogy a négy fal határáu tul csapong az ő lelke ... De csak a lelke . . . 01 magát abba a szűk szobába zárta hivatása és köntöse . . . Oda, hol neki minden oly hideg, oly üres volt. Nem volt, kinek legalább felolvashatta volna a fiókba zárt költeményekkel, naplórészletekkel teleirt papirhasábo-kat, nem volt, ki osztozott volna vele fájdalmában, hiányzott egy gondosan ápoló kéz, hiányzott a szerető sziv melege . . . Most szakított ,a múlttal . . . Odahagyta remeteségre kárhoztató köntösét . . • Ment, ment maga se tudta inerre, csak azt tudta, azt érezte, hogy szive vezérli, vezoli ismeretlen helyre hova el kell jutnia hegyen-völgyön, bárminemű veszélyen keresztül is, mert ott találja meg ó, a Sanctissímus, Noé bárkáját és abban vágyai
netovábbját — Profanát . . .
* *
*
A titok kiderűlése után a .Tehetség" asztaltársaság tayjai mindent elkövettek, hogy Profanát és Sanctissimust tagokul nyerjék meg, de hasztalan volt fáradozásuk. A boldog pár kereste, imádta a magányt . . .
I "
AUGU8ZUT88
ZALAI KÖZLÖNY
technikával játszotta Teli ny\'tányt a par exellence zenekari müvet. melynek minden részét hilen ailta elé a símplei cimbalom Fellépett még Gráf Miién érettségit tett tanuló Zágrábból, ki szerénytelenül siyAt neve alatt rendezte a hangversenyt, a vAllalko-zAsát, hogy : Mendelssohn hegedű hangverseny elsó tótelét vette fel műsoraba, nőin győzzük eléggé hely-tolenileni Az illető nem szAmitott arra, hogy az intelligens fürdő közönség köréből zeneileg képzett .szakértők is kertllnek ki, kik nem azért fizetnek belépő dijat, hogy boszankodjanak, pedig |j|téka csakis bosszúságot idézett olö. Az itteni szerb ifjúság pompás hanganyaggal két szerb kart énekelt. Végül megemlítjük Dr. Steíncr Méla ügyvéd jelölt urat, ki a hegedű számokat precisen kísérte s azon kívül kitűnően zongorAzott néliAny magyar dalt.
— Katonai hirek. A 48. gyalogezred helybeu állomAsoxó legénysége a mult éjjel Észter-gomba indult, nagygyakorlatra és ott marad szept. közepéig Olt lesznek concentrAlva a dunántúli hadtestek. A gépfegyverosztályok már előzőleg versenygyakorlatokat tartottak, most p«iig ók is részt vesznek a hadműveletekben. — A \'20. honvéd gyalogezred legénysége tegnap d. U. 3 órakor az Ihároa melleti Sági pusztAboz kivonult, hogy ott harcszerű lövógyakorlalokat végezzen.
— Gyermekbál Keszthelyen. A .Vasúti és HajózAsi Klub* nyaraló telepének vezetősége folyó hó 14-én, rossz idő esetén l.\'i-én a keszthelyi kórház javára ünnepélyt rendez, melynek sorrendje a következő: DélulAV 2 órakor úszóverseny, 3-kor csónakverseny, 4-kor" gyermekjátékok, 6-kor hangversennyel összekötött műkedvelő előadás a Hullám nagytermében, G-kor gyermekbál és szépségverseny, fél 7-kor halászlé, 7-kor tombola és női szépségverseny, este 9-kor tAuc a Hungária nagytermében
— Munkáagyülés. A déli vasúti pálya-inuukAsok folyó hó \'21-én vasárnap délután fél ¡1 órakor a Gőzfürdő vendéglőben nyilvAnos gyűlést tartanak, melynek tArgya: I. Déli vasúti muukAsok helyzete. 2. Az emlékirat lArgya\'Asa és elfogadása tArgysorozattal.
— A nyaralás örömei Baner Oszvald egyetemi hallgató nyaralni jött nagykanizsai rokonaihoz. A József főherceg uli lakásán nemcsak szabad levegőre talált, hanem azt vette észre, hogy a tulajdont is szabad értéknek tekintik. Kellemes nyári lakAsAból ugyanis ismeretlen lettes elvitte a nyaraló liatalember cipóit A rendőri nyomozás ráakadt egy ószeresnél, aki valami ismeretlen fiútól vette meg. A uyomozAs ez irAuybau tovább foly.
— Halál a Balatonban. Ipper Miklós dúsgazdag budapesti inagAuzó családjával együtt llalalonbogláron nyarai. Ipper szombaton fürödni meni a Balatonba, fürdés kúzboii azonban hirtelen szivgörcsöt kapott s elmerült a vízben. Mire segélyére siettek már balett volt
— Magas jutalék mellett ügynököket, utazókat keres ablak-redőnyök elárusilására SOHiLLINGEK SIMON és TAKSA ablakredőny gyAra, Budapest, Gróf Zichy Jenő-utca Ifi, liovA írásbeli ajánlatok és megrendelések intézendók.
Éles töltés a gyakorlaton.
Nem csekély megdöbbenést okozott a helybeli 48. gyalogezred soraiban egy éles tö tés, mely a honvédséggel közösei tartott gyakorlaton egyik közös százados közelében elsüvített Kiskani\'.sa. Homokkomárom és Sormás között a mult héten haretszati gyakorlatot tartott a helyben állomásozó 4H. közös j és a 20 honvéd gyalogezred Mint ellenfelek állottak egymással szemben. A honvédek mAr szerdán d u kivo.iultak és menetelése« hadmozdulatokkal töltötték az időt, a kö\'.ösök csütörtökön hajnalban felbukkanlak, már fáradtan kezdték meg a hulifel-vonulást. Amint reggoli (!—7 óra között a két fél egymásra lámadt és vaktültéssel sortüzet adtak, u honvédség soraiból egy éles töltés fütyölt el egyik százados közelében. A rémület érthető volt A tisztek azonnal kendőt lobogtattak megadásuk jeléül, hogy az esetleges veszedelemnek elejét vegyék. — Azonnal moginditottAk a vizsgAlatot, hogy kinek a fegyveréből került kí a gyilkos golyó, do eddig eredményre nem vezetett. Beavatottak azt mondják, hogy semmi ellenséges szándék nem volt a tettben, valamelyik honvéd csak azért lőtt éles töltéssel, hogy a gyakorlatnak vége szakadjon, amit el is ért, mert
a parancsnokság nyomban beszüntette a további gyakorlatot és hazatértek.
* A Divat Újság minden hónapban kétszer 1 leleuik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó : negyedévre postán való szétküldéssel két korona busz llllér. Klófizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet A Divat lljsAg kiadóhivatala Budapesten, VIII., Hökk Szilárd-utca 4. szAtnu házban van.
KŰZ6AZD AS AG.
Betiltott zalavármegyei országos és hetivásárok. Sümegen a szarvasmarhák között száj- és körömfájás lépett föl járványosán. Ennek megállapítása titán, hogy terjedésének gátat vessenek, betiltották a sümegi, keszthelyi és a zalaszentgróti vásárokra hasított körmű állatoknak a felhajtását, Sümeg, Sűmegprága. Sümegcsehi. Bazsi, Mihályfa, Kisvásárhely, Tapolca, Nyirád, Zalagyömöró, Csab-reudek községeket és határukat vészliorOletté nyilvánították, tehát exen belül szigorú óvó elfojtó intézkedéseket léptettek éleibe.
Uj vasút Dunántulon. A drávavölgyi helyi
érdekű vasút kískőszeg-síklósi vanalrósxe megnyílt. A möladreudóri beiáráson a pályát rendben találták és átadták a forgalomnak. A megnyitáson résztvettek a magyar államvasutak igazgatóságának, Baranya vArmegyének, a szegedi űzletcégnek kiküldöttei és a vállalkozó. Az uj vasul rendkívül termékeny vidéket szel át s számos ipartelepet érint.
Magyarázd meg nekem barátom
♦ a természetűek ezt a csodáját: nyár derekát, vagyunk, pompás idő vau s én ugy meg vagyon hűlve, mint a legkeményebb téli időben. Mik
♦ tegyek? — Nagyon egyszerű; a nyári hunit nem ritkaság, a ki megkapja, vegyen egyszerűen
♦ egy doboz valódi Kay-féle szódeni AsvAnypast-lillAt ós azzal elkergeti a bajt. Pay valódi pirulái biztosan és kellemesen hatnak, ftlösle-
♦ gessé tetszik az izasitó kúrát és egyébb kényelmetlenségeket, a mellett nagyou olcsó is: egy dobox csak 1 kor. 25 fillérbe kerül a minden gyógyszertárban és drogériában és ásványrit-^^^ kereskedésben kapható.
Főképviselői Magyarország és Ausztria részére: W Tli. Guutzert cs. és k. udv. siállitó, Wien IV/I Grolne Neugasse 17.
DR8CHNER GUSZTAVNE, született Pollák Alioe, férjével, ¿y^ gyermekeivel és az összes rokonság nevélien, fájdalmas érzéssel jelenti, imádott jó anyjának:
Özv. Pollák Lajosné
született gelsei Gutm&nn Emma úrnőnek,
e hó i-én Castelfrancoban, Olaszhonban bekövetkezett elhalálozását.
Az elhunyt hűlt tetemei, végakaratához képest, Nagykanizsára szállíttattak és itt szerdán folyó hó lo ón délután 3 órakor a családi sírboltban helyeztetnek örök nyugalomra.
Nagykanizsa, I9I0. augusztus 8
Áldás emlékére!
422 szv szám Székesfehérvári m. kir. állami méntelep-parancanokeág
1910.
ÁRLEJTÉS/ HIRDETMÉNY.
A székesfehérvári m. kir. állami méntelep székesfehérvári, komáromi, nyítraí, nagyatádi és pali ni osztályainál elhelyezett katonai legénység és mén-állomány részére 1910. november hó 1-tól 1911. október hó végéig szükség-lendó kenyér zab, szína, alomszalma és tűzifa biztosítása iránt a székesfehérvári 111. kir. állami méntelep szimvivó írodijábin 1910. év) au|lliztll ki 21-ál délilött 9 inkor irásbill zárt ajánlati árlajiii fog migtartatal.
A takarmány szükségletre megjegyeztetik, hogy a tormelók nemcsak az egész mennyiségre, hanem 100 métermázsára is tehetnek ajánlatot. Egyenló ajánlatok esetén a gazdák és gazdasági szövetkezetek ajánlatai elónyben részesülnek .
A közelebbi szállítási feltétetik a székesfehérvári m kir. állami méntelep számvevó irodájában megtudhatók, a hol a szállítási feltételek füzete is betekinthető és a honnan az árlejtés! hirdetmény kívánatra megküldetik.
Székesfehérvár, julius hó 10. 1
ímri m. kir.

ZALAI K 0 Z L o N Y
AUGUSZTUS 8.
| ELSŐRANGÚ FÜRDOHELT]

[ V»»ut-^>o»t»-.t*v>ritoémt»l«fon.á«omé» |
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bftntalmait, hurutokat, dlabetest.köszvényt, csúzt,cKonttöréseket, gyermek-ós alkati kórokat. MTEmtlenalkalikus,konyha-^ faC O bar«£jtdtanalmuhéwlz üt.
IVÓKÚRA. |»ÍNS*V*S
MCvViarÜRDÓH. FÜRDŐK. vraavoGY Mrrizc t.i MMaiaTomuM.
A SünUMfrn ÍOkh-AU avts mOkMik. Prwpefcmwt kflld h. htlrilui^az^at/is^.
A Zalai
S\'.irkisztéiigi ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
ÖSZr Ti (ÁGYAZÁS!
VAiOMI (Sl^ark.
TIIO MAS SALAK
A LEGJOBB ÉS LEGOLCSÓBB FOSZFORSAVAS MŰTRÁGYÁI
/
Caak akkor valódi,
ha ilyen zeákokban
van óa eredeti ólom zár van rajta.\'
u\\
f+S
1 1 Thoinasschlacke
í .v.^
Mind«
■ék
tartalomjelzéasel van ellétva.
óvakodjunk a hamisításoktól!
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabrikcn Berlin, ve2érképviselője Budapest, VI, Andrássy-ut 49
I4<-|>1 inhón<k «\'« mkliir: IfKKI.IN vh PIWÉIt N/.ombiilliely.
Jól jegyezd «csak
ciánról(a-jiajúrl, vauy hftveiyt» hozz ós ne en-/mld mapul hasonló kinézésű silány minőségű ffi utánzatoktól tévútra vezetni.
«> 3 «
ti I b t,
V
^^ETTESORíf^
Mm t ¿wfíílvN of«\'
^OTTOMAN^
fia 1
tMM ALAPÍTÁSI ÉV 1832. >mti
ífj (HH^DICS JÓZSef
NHG^KHNXZS^N.
^jár^lja, jól bereodejett mindennemű nyomdai munkák diazea éa ízléses elkóazitóaóre, Jutányos árak mellett.
I^éűjegyek, kórlapod n)cgbÍL>ók, eljcgyjcsi ¿5 esketésl kányák rr>ii->dig a Icgtijabb diJat 53erlot
készíttetőéi* el.
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállitására.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsáit.
NAOYKANIZSA, i9IO AUGUSZTUS n. 49-IK ÉVFOLYAM 65 SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•íjalailk hétfÖB ii csütörtökön.
ílon«»t*«l árak: Kgiu írre 10 korona, ltl«>,< 6 korona, n«gr«dt,,c 9 k0f0n* 60 flM- — ECr** aaím *ra 10 011.
Olvasóinkhoz.
Tisztelt olvasó közönségünknek szives tudomására hozzuk, hogy az „Ország Vasár napja" cimen f ó. szeptember hó 11-én megjelenik egy uj szépirodalmi és közgazdasági heti iolyóirat, melyet minden egyes elófizetónk díjtalanul, hétfóí számunkhoz mellékelve fog megkapni.
Az „Ország Vasárnapjáénak szerkesztősége az illusztris irodalmi és közgazdasági irók táborából áll. Regény, tárca és novella sorozata a mestermunkák termékeit fogják képezni; közgazdasági rovata független, kiváló gazdasági szakírók oikkei révén ad olvasóínak tájékoztatást a hazai és világgazdaság termelésének, forgalmának és fogyasztásának fontosabb fázisairól. A/. „Ország Vasárnapja" elsó számánuK tartalmát teljes részletességgel idejében fogjuk t. Olvasóközönségünkkel tudatni. A szerkesztőség
l\'ololúi >t«ik«l»lA :
K«rtf»a Jiu«r.
I
kim.ijii :
SwkMztiiÉi é« kiadóhivatal Oaák-Ur 1
T.l.fon: III. — Hird*U«*k dljaiabá* aatrlnt.
tárideje augusztus 19. Egyszersmind a sub-voncióért a miniszternek a közgyűlés köszönete tolmác8oltaiik.
Drágasági pótlékok.
A városi rondórfizemélyzet, a végrehajtók és becsüsök, erdóórök, dijnokok és a szolga személyzet drágasági pótlék iránti kérvénye kedvező elintézést nyert. A pénzügyi bizottság javaslata annyiban változott, hogy mind 10*/. drágasági pótlékban részesülnek, csak a végrehajtók és becsüsök, kik kiküldetési napidijakban amúgy is kárpótolva vannak, f>\'/. pótlékban részesülnek. Eperjessy Gábor indítványára határozott igy a képviselőtestület.
Telek-eladás a Franz cégnek.
A Franc cég a gőzmalom nyugoti, keleti és északi részén elterülő 5416 négyszögölnyi városi terület megvételére adott be ajánlatot, kezdetben 1 K 50 f később 2 K 50 fillér egységárral négyszögölenkint. A tanács az ajánlatot a térülőt keleti részének kivételének elfogadásra ajánlotta.
Elsőnek lllau Ottó szólalt fol, majd Weisz Lajos dr. mutatja ki, hogy a birtokeladásnál a városnak is ki kell használni azokat a konjunktúrákat, mit magánosok a város birtok-vásárlásánál kihasználnak. (Közbeszólás : telekuzsora.) I)r. Rotschild Jakab nem fogadja el a tanács és a pénzügyi bizottság indítványát, mert a Franz cég egy részvénytársaságnak adta át a gőzmalmot. Be kell várni, nincs-e szüksége iparfejlesztési óéira a területre ennek. Indítványozza, hogy az ügyet a napirendről vegyék le.
Tripammer Gyula figyelmezteti a várost, hogy a lotenyei vasút azon a területen fog elhaladni, tehát szüksége lesz a városnak rá. Telekuzsoráról pedig szó sem lehet, mert bárkinek is megér a terület 10 K-át ölen-kínt Az Ügy kerüljön le a napirendről
Weisz Lajos dr. nem tartja kijelent-hetőnek, hogy a Franz oég megszűnt volna.
Dr. Rotsohild J. H* a vállalat kibővítése szükséges, azt majd a részvénytársaság fogja eszközölni.
Még Hajdú Gyula dr. hozzászólása után Vécsey Zsigmond polgármester kifejti, hogy mert az ügyet a tanács csak egy korábbi közgyűlési határozat alapján terjesztette elő és mert látja a hangulatot, azért a szokástól eltérően először dr. Rotsohild Jakab indítványát bocsátja szavazás alá. Egyhangúlag elfogadtatík.
Csigaházy Kálmán városi erdőmester vita nélkül két hónapi szabadságot kapott.
Ney nyugdij ügye.
Vécsey Zsigmond polgármester részleteseit ismertette Ney Albert adóellenőr nyűg-
Városi közgyűlés.
vozó buzgókra: Hát semmi érdeklődés sincs lovább? Nem maradt az óriási díszteremben több 10 városatyánál, akik türelemmel morzsolták le a tárgysorozat hátralevő pontjait.
Részletes tudósításunk a következő :
Véosey Zsigmond polgármester kevéssel 3 óra után megjelent az ülésteremben dr. Bentzik Ferenc városi ügyész és Áts József előadó tanácsos kíséretében. A jegyzőkönyv hitelesítésére Ebenspanger Leo és itl Orbán János kéretlek fel. Tárgysorozat előtt megemlékezett a polgármester néhai dr. Blau Simon és Beck Miksa képvisolók elhunytáról, kiknek emlékét jegy zóköuyvbe iktatták Mivel mindketten megbízásból gyakorolták a képviseletet, a megbízók felszóiillatnak, hogy uj megbízottaikat záros haláridón belül jo-lentsék bo.
A főjegyző szabadsaga.
Az egész város aggódó szeretettel várja I Lengyel Lajos fójegyzó felgyógyulását, kí [már hónapok óta beteg Addig is a közgyűlés napjától számítva ti hónapi szabadságul kapott. Minthogy ó a polgármester helyettese és anyakönyvvezető is; és mert a polgármestert gyakran szólítják el hivatalos teendők a városból, szükséges, hogy helyetteséről gondoskodva legyen A közgyűlés a helyettes kijelölésé/el a tanácsol bizza meg.
Iskolaépítés.
Vécsey Zsigmond polgármester alapofe ismertetést olvas/fel a Rozgonyí-utoai és Templomtéri népiskolák építési ügyeiről, melynek költségeire a kormány 180 ezer korona subvenciót adott. A legújabb fázisa az ügynek az, hogy a versenytárgyalásra beérkezett 6 ajánlat között logolcsóbb volt a Fuchs és Gross zalaegerszegi cég sjánlata. De mert az 1909-ben készült költségelőirányzatnál a beérkezett ajánlatok 9.0 —12.77,-kal drágábbak, a pénzügyi bizottság ez indokolatlan áremelkedést nem ajánlja elfogadhatónak ós ujabb versenytárgyalás hirdetését javasolja.
Osak Újvári Géza szólalt fel e tárgynál, aki osodálkozik, hogy a szokástól cl-téróleg a vállalkozók egy bizonyos percenttel nem olcsóbban, hanem drágábban akarják a munkálatokat elvállalni. Nem lehetne-e házilag felépíteni. (Derültség.) Az a baj. hogy nálunk semmit se lehet házilag elintézni, csak a pótadót emelni.
A névszerinti szavazásnál 53 szavazattal 8 ellenében (Geíszl Viktortól, mint érdekelt féltói a szavazati jog megvonatott) a tanácsnak ide vonatkozó javaslatai fogadtattak el, melynél fogva ujabb ajánlatokra a hirdetés kiírandó. A versenytárgyalási ajánlatok Ita-
Szokatlan érdeklődés mellett folyt le 8-án Nagykanizsa város közgyűlése. A kiskanizsai városatyák egytól-egyik bevonullak, pedig se erdőről, se legelóról nem osett szó a meghívóban. A nagykanizsai képvisolók közül is sok olyan jelent meg, akik pedig minden dérre-durra nem inooinmodálják magukat nyári délutáni kényelmükben. Honnan e nagy érdeklődés. Talán veszélyben a város, vagy valami nagy gazdasági kérdés mozgatja az elméket? Nem, hanem egy kis személyi ize volt a meghívónak. Fellépett hát a szímpatia, meg az antipatia^-Ennél érdekesebb, pikánsabb küzdelemre pedig nem mindennap nyilík alkalom. Főjegyzői és erdőmestert szabadságolás, rendőrök, dijnokok és más páriák drigasági pótléka, no meg a fő vonzóeró Ney Albert nyugdíjazási kérdése volt. Az egyik tábor, ha nemis kiáltotta a pereatot, de örömmel látta volna, ha a 32 évet szolgált tisztviselő, aki azt állítja magáról, hogy tud is, akar is dolgozni, eltűnnék a városházi porondról. Akadt szégyenszemre tisztviselótársa is, aki nem ismeri a oras mihi hodie tibi elvét és bizony ülve maradt, mikor a kérdést feltette a polgármester: legyen, vagy no legyen? Az is igaz, hogy egy másik mflvelt lelkű városi tisztviselő meg a hátulsó sorban a székre állt, hogy a világért se hagyja ki a szavazat-számláló az ó kedvező vóturuál.
Ez a kaviár gyűjtötte össze a város igen tisztelt képviselőit oly szép számban a közgyűlési terembe. Mikor ez a csemege elfogyott, olyan tolongás keletkezett az ajtó felé, hogy Vécsey polgármester megijedt, hogy magára marad Oda is kiáltott a tá-
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 11.
dijaztatásí ügyét. Súlyos betegségit miatt 1909. jt.nuár uta szabadságon van Herzel Mór orvostanár operálást végzett rajta, moly teljesen sikerült. Mielőtt hivatalát újból elfoglalta volna dr Hát/. Kálmán városi orvos hivatalból megvizsgálta és a phisikai erót is igénylő hivatalának további betöltésére alkalmatlannak találta, liár ezzel szemben dr. Herzel és néhai dr. Blau orvosi bizonyítványai a teljes gyógyulást konstatálják, a városi nyugdíj-választmány szótöbbséggel Ney nyugdíjazását hozták javaslatba, mely ellen Ney Albert felebbezéssel élt. Ezt a felebbezést tárgyalta a képviselőtestület.
Elsőnek Remete Géza szólalt fel. Nem fogadja el a tanács határozatát, kéri a képviselőtestületet, hogy érdemileg no határozzon, hanem a polgármester adjon alkalmat Ney adóellenőrnek ama állításának bebizonyítására. ol tudja-e látni hivatalát vagy nem, mert lelkiismeret szerint nem tudja melyik orvosi bizonyítványnak adjon hitelt.
Dr. Rotsobild Jakab azt indítványozza, hogy deo. 31-óig szabadságolják Neyt, hogy egészségi állapota kétségen felül álljon.
Dr. Fried Ödön, mint a nyugdíj-választ-mány tagja ott is a kényszernyugdíjazás ellen szavazott Reinitz Józseffel együtt. Mivel az ellenőr azt állítja egészséges. indítványozz*, hogy adassék meg neki a lehető ség, hogy hivatalát elfoglalhassa.
Dr. Weisz Lajos szembeállítja az európai hirü Herzel tanár véleményét, aki fél-v esztendei kezelés után, nevére kényes óvatossággal adta bizonyítványát, a közhatósági orvos véleményével, aki egyszeri vizsgálatra támaszkodik és elvégre mégis vidéki orvos Nem tartja szükségesnek, hogy a nyugdíjalapot okuélkül évi 2000 K-val megterhelj)1 a várost.
Győry László tudja, hogy a város sohase bánt mostohán tisztviselőivel, nem kényszerít nyugdíjra senkit és ha az adóellenőr nyugdíjazását javasolja, ő elfogadja.
Még Hajdú Gyula dr. is a nyugdíjazás ellen beszélt, nehogy praecedens legyen a kényszernyugdíjazásra. „
A közgyűlés Fríed Ödön dr. indítványát a tanácsé ellenében nagy többséggel elfogadta és így Ney Albert adóellenőr 32 évi városi tisztviselői működését akadálytalanul folytathatja.
Ezután a képviselő urak óriási többsége kivonult a teremből és csak néhány képviselő tartott ki hűen a tárgysorozat többi pontjánál, hol a tanácsi javaslatok fogadtatlak el. Az ülés fél 7-kor ért véget.
«liget ainapi látogatóinak aebolaom kelljen fiietnie Kiéri volté f»l a rendelésig programmba azt a nemzetközi athletikai viadalt, amelyet Andráaay Uéza gróf kentemén)etjére rendet tel|eieu ingyen szigeti sportpályáján a .Magyar Alhletikai Olnb\' délután 3 Arától 7 óráig és mely bőségesen fog érdekfesiitó sport mutatványokkal szolgálni, amennyiben a legkülönfélébb athletikai számokon kivűl másfél órára tervezett labdamérkózéssel éa ezúttal a nagy nyilvánosság elótt először kardinérkőzéssel is gyönyörködtetni fogja a nagy közönséget. Méltán fog fellüuést kelteni Kminerling Adolfunk két tQzi játéka, melyek közül a .nappali tűzijáték" alkalmat fog szolgáltatni annak beigazolására, hogy világos uappal is mily hatalmas tOziiáték hatásokat lehet elérni: de a ktllön esti tűzijáték pedig a Dunán valósággal szenzációs lesz
Miut újítás bemutatásra fog kerülni több ttlz lénykép, uépszerQ államtérfiaiuk és sziuészuóiuk képe, de főleg meglepetést log kelteni Hohenberg Zsófia hercegnének, az egyesület védnöknójének .tüzfény-képe". Az országos Ünnep élénkítésére a Henry cirkusz igazgatósága átengedte egyik legkiválóbb műsorszámát, a to tagu Kiccardinis néger étiek és táuccsoportot. amely a főváros művészköreiben oly általános fettOuést keltett A bájos caoport délután és este is a közönség sorában fog szerepelni legújabb ének és tánrszámával. Változatos programmot ölel fel a velencei éjszaka területe, olt fog ugyancsak miuden kQlőu dij nélkül a Ganz gyári dalkör, továbbá Haclió József karnagy vezetésével a uépszerQ honvéd zenekar és Steghó Kálmán vezetése alaft a 23 gyalogezred zenekara közreműködni A közönség kényelméről teljes mértékben gondoskodik a rendezőség, ameuyibeu a főváros mindeu részéből ingyen fogják automobilok és omnibuszok a közönséget a szigotre vinni és mindenki, aki az automobil vezetőjénél, vagy az omnibuszon az egykoronásjegyet megváltotta, ingyen jogosult az automobil és omnibusz használatára Ugy az automobil, mint az omnibusz felszállás céljából bárhol megállíthatók és egész napon át szakadatlanul közlekednek. A kiinduló állomások minden forgalmas útvonalon lesznek. A szigetet az ünnepély uap|áu külön világítással látja el a Közmunkák Tanácsa. A díszítés munkálatait már megkezdték. A méreteiben egészen rendkívüli nagy ünnepség ezúttal bizonyára teljesen ki fogia elégíteni a résztvevő nagy közöuséget, mert a rendezőség fő célja volt, hogy ezúttal a közöuség kizárólag a szigeti egy koronás belépődíjért kapjon mindeuDemt) szórakoztatást, de a Kóvárosi Közmunkák Tanácsa is feltéttől szabta, hogy a szigeten külön belépódi| egyetlen egy látványosságért uem szedhető. A hídon át egész napon ál egy korona a belépődig gyermek és katonajegyek ára a hídon 60 fillér: a hajón pedig a menettérti jegy ára 1 korona 40 fillér, mig a katona és gyermekjegyek ára (¡0 fillér.
Az atllleilkai verseny értékes dijai a Nemzeti Színház előtti |iavillunban vaunak közszemlére téve, a győztes athlétákat a M. A. 0. látja vendégül éa a dijak kiosztását Bezorédy Viktor államtitkár alelnök fogja végezni, aki a távollevő gróf Zichy János kultuszminisztert fogja helyettesíteni. Az ünnepélyt hirdető díszes plakátok szolgálnak tájékoztatásul az ünnepély eg)es részleteiről, de felvilágosítást egész napon át ad a Gyeriuekszauatórium Egyesület központi hivatala, Dohány-utca 39., telefon szám 82-82. valamint a M A C. margitszigeti sportelepe, telefon 4—13. Az egy koronás jegyeket a központi iroda küldi szét külön bélyegköltség nélkül a rendelőknek, de az latvá\'iuapi jegyek máris kaphatók valamennyi doháiiytózsdében, valamint a régi Nemzeti Színház előtti pavillouliHii egész napon ál. Egyébként az ünnepség részletes műsorát az erre az alkalomra kibocsátandó Istváuiiapi lap is közölni fogja
Szent-István rt m iiimílr.
A kies Margitszigeten országos nagy ünnepély lesz auguszlüB 20-án Szent-István napján, amelyet a gróf Zichy Jáuos vallás és közoktatásügyi miniszter kormányzata alatt álló „Gyermekszauatórium Kgyesület" rendez ritka érdekes műsorral, kiterjeszkedvén valóban gondos és oly nemű szórakoztatásokra, amelyek a fővárosba egybeseregló nagy közönségnek az idei Steut-lstván napot bizonyára kellemessé fogják tenui. A Margitsziget tulajdonosának, a Kóvárosi Közmunkák Tauácsának, de a Gyermekszauatórium kormány-íóságáuak is az volt a fótörekvéae, hogy ez alkalommal a szigeti egy koronás belépődíjért kizárólag oly mulattágokbaii gyönyörködhessék a közöuség. amelyre uem igen van máskor alkalma főleg u vidékről Budapestre ránduló uagy közönségnek és hogy Szent-István napján semmiféle külön belépődíjat a
HÍREK.
— Sebestény Lajos meghalt Közelétünknek egyik előkelő tagja huuyta le váratlanul örökre szemeit. Sebesléuy Lajos klr. tanácsos ügyvéd, a nagykanizsai választókerületben néppárt elnöke és a katli. népszövetség helyi szervezetének elnöke tegnap este 7 órakor 68 éves korában rövid szenvedés után megszűnt élűi. A hatalmas termeti) férfiúról senki se sejtette, hogy siervezetileg milyen gyenge veit az utóbbi időben. Szívbaja kinotla. melyet hasztalan gyógyított Szekeres József dr. éa hasztalan keresett üdülést Rohitsou. Baja egyre súlyosabbá vált és teg-uap este 7 órakor megölte. Megilletódre állunk meg ravatalánál annak a férfiúnak, kinek neve szorosan össteftgg Nagykanizsa 14 éves politikai állásfoglalásával. Mint Zichy Aladár gróf bizalmasa ő jutatta diadalra választókerületünkben a néppártot. És mikor a nemes grót iráut a közszeretet és nagyrabecsülés a multak alapján meggyökeresedett a alivekben, akkor fordultak ellene fauatikusao azok, akik nem az elvnek, de magának Sebestény sikereiuek kicsinyes irigységü ellenesei voltak. Megpróbálták a nemsikerOlt választást mindenféle okokra viaazavioui. Még i Sebestény meggyanusitásától se riadt viasia a le uem csillapult pártaienvedély, de a Zichy Aladár gróf oetnes tónusban irt levele, melyet a Zalai Közlöny kőire adott, megmutatta, hogy Sebestény továbbra is méltó maradt az illusztris gróf barátaá-gára. Hogy meuuyire hatottak a kiállóit izgalmak, a balsiker, a gyauusitgatások Sebesléuy lelkére és menuyibeu fokozták baját, nőm lehet kimutatni Az ó személye immár a múlté, mint egy tragikus hós szinte együtt bukott el az eszmével, melynek oly régóta mély meggyózódéaO hive volt.
— Lengyel Lajos főjegyző halála Mikor négy évvel ezelőtt a város őszinte tisztelettel jubilálta 26 éves főjegyzői működését, azt hittük, hogy a vasszervezetünek lál»zó főjegyzőre még sok eazteudó muukáia vár Es ime kidőlt a sorból. A városi közgyűlések klasszikus interpretálója. a régi és jeleulegi Kanizsa miuden momentumának alapos ismerője, az alárendelt tiaztviaelők barátra, atyja elköltözött az élők sorából. Már négy hónapja, hogy a főjegyzői hivatalszoba csendes, lakatlan, amióta súlyos gyotuorbaj gyötörte gazdáiét Azt hittük a pihenés, a gyógykezelés u|ra visszavezeti ót munkakörébe Tévedtünk. Mikor hivatalára a kulcsot ráfordította, mikor a városházi palota lépcsőin szenvedő arccal lement, utolsó útja volt ez működésének színhelyéről. Ila|a mindegyre súlyosbodott, míg végre tegnap éjjel fél 12-kor. (¡3 éves korában a halál kioltotta éleiét. A jó. mit ember tett, sirtia száll; a rossz túléli ót. Ha igy van, akkor Lengyel főjegyző máris a feledésé. Puritán egyszerűségű lelleme nem termett ellenségoket és ha ravatala körül köuuyek peregnek az arcokról, őszinte könnyek azok. Közgyűlési tudósításunk G hónapi szabadságolásról számol be. Tárgytalanná váll az Ugy Holnap d. u. 6 órakor helyezik örök nyugalomra, örökös szabadságra. Csak a helyettesítéséről kell gondoskodni. Mikor találnak hozzá méltó helyettest ?
— Temetés Tegnap délután helyezték örök nyugalomra a gelsei és beliscai Gulmaiin bárók sírboltjába özv. Pollák Lajosuél, aiül. gelsei Gutinanu Kinma úrnői, aki egy automobil azerencsétlenségnek esett áldozatul f hó 1 én ai olaszországi Castelfranco. ban. A koporsó az itr. temető halottas házában volt felravatalozva. A fekete draperiás oszlopokon és a koporsón volt n számtalan koszorú, melyet a megboldogult rokouai és tisztelői helyeztek el. A koporsó két oldalán szimetrikus fokozatban égett a számos gyergya. Az óriási terem nem tudta befogadni az előkelő gyászoló közönséget. Giltinauu báró család minden tagja megieleut a ravatalnál. Olt láttuk Vécsey Zsigmond Nagykanizsa város polgármesterét, az alsódoinborui Zalán család több tagját, Grünhut Henriket a nagykanizsai izr. hitközség alelnökét és a város előkelő közóuségéuek tekintélyes részét. Dr. Neumann Kde tekintettel a wieui előkelő rokonságra, német nyelven mondott uagyhatásu gyászbeszédet, a ueiueslelküség és jótékonyság ideáljának tüntetvén fel a tragikus véget ért úriasszony!. Karlscbmaroft Leon főkántor megindító művészi éneke mély hatást tett a közönségre, amely meghatottan kísérte a koporsót utolsó útjára a családi sírboltba
— A IceBBthelyl aréna Az Amazon szálló udvarán épített arénát elbontották, hogy Tálía templomának helyéi isiuét elfoglalhassák a vidéki
AÜGCSZTU8 11
ZALAI KÖZLÖNY
embereknek lovai. Sióval, a színművészet temploma ismét kocáifélazerré lép «16. Azért mondjak, hogy előlép, mert ebbeu a minőségben bizonyára többet jövedelmez, mint a legtöbbuyire üres előadAsokal lAtott stiuhAi. A szinígaigatónak az aréuAhoi ftlzött reményei nem váltak bu. Panasikodott, hogy az azelőtt lovak Állásául szolgáié hely állandóan bűzlött hi előadásokban siórakozást keresó köíönség orra alatt. Emelett ai aréna tája örökösen zajos volt, ami ai előadásokat boszantóau zavarta. _
— Közigazgatási tanfolyam A nagy-becakerekí községi közigazgatási tanfolyam .910—11. tanévre a felvételek f. évi aug. 26—31. között történik. Jelontkeini érettségi biiouyitváuuyal lehet. A tanfolyam mellet bentlakással egybekötött lápintézel van. Teljes fueiéses, kedvezményei és teljesen ingyenes helyekkel. Teljes fizetéses hely havi 3z korona. A felvételért vagy kedvezményes és íugyeues helyért « vagyoni vistonyok feltüntetésével Nagy beoekorekre a tanfolyam igatgalósAgAhoz kell folyamodni
— Érdekes esküvő. Ritkaság siAmban mttgy ai a poétikus esel, melynek siereplőí a pap, egy súlyos beteg lenési cigány, eunek felesége és az anyakönyvvezető, l\'ávé Sándor Szombathelyen sulyoH beteg, a ki ol éves korAban betegágyában másodszor vette fel a házasság róisaláncál. Törvénye« feleségévé tette Horváth Franciskát, a ki inár évek óta ápolta a beteg zenésít. Az anyaköuyvvetető kedden délelőtt megjelent a beteg hálánál és megkötötte a házasságot, délután pedig a pap adta áldását a frigyre.
— Letartóatatták ae ajánlott levél elrablóját. Néhány nap óta láias izgatottsággal nyomultak a helybeli postáu, vajon ki tulajdonította el a Pesti Magyar Kereskedelmi Katiknak kUldöll ajánlott levelet. Tausi György levélhordót és Herceg Lóriuc postaszolgát, mint akikre a gyanú háramlóit, le is lartóitalták. Azonban első perctől kezdve nyilváuvaló volt. hogy a btluös nem Tausz levélhordó, hanem Herceg Lóriuc postaszolga. Végre ma a hossias kereszt-kérdések súlya alatt a valódi tettes Herceg Lőrinc töredelmesen bevallotta, hogy az elyesiett ajánlott levelet ó lulaidoliitotta el, s ai eltulajdonított pénzt a Förhéuci hármas kereszt alá elrejtette. Herceg vallomását jegyzőkönyvbe vették s aiutáu a megnevetett helyet AtviisgAltAk, ahol 900 korona hiAuuyal ai elrabolt pénzt megtalálták Herceg továbbá bevallotta, hogy több kisobb uagyobb lopást követeli már el. Ai ártatlanul meghurcolt Taust Uyörgy levérhordót ma szabadon bocsátollAk. IgaiAn ideje volna, hogy bizonyos újításokat léptetnének éleibe a postán, mert mégis csak abszurdum, hogy Aitatlaa emberek sienvedjeuek egy-egy megtévedt bQuös miatt. Herceg felesége iránt Általános a résivét.
— Iparosok érdeke. A pacsai ipartestület ai oraiág össies ipartestületeihez körlevelet iutéielt. Kbbeu azt kéri, hogy ai uj ipartörvény megalkotása, a mestervizsga életbeléptetése, a vásárUgy, a munkás-biztosiul*, az adóügy és sok iná« iparos érdek tárgyában tett indítványait tárgyalják a aiokat juttassák az orsiágyülési képviaelőjnk elé.
— A marburyl lakodalom. Kgy Mura-királyon lakó igen gaidag földmivesnek rokonai vaunak Marburgban, hova lakodalomba volt hivatalos. Öreg és beteges ember lévén, maga helyett két férjhez meuó leáuyát küldte el. A lányok egyszeri! ruhába öltözve kezQkheu hattyúval útra is keltek, de Csáktornyán az a kellemetlen meglepetés érte őket, hogy a határreudórök marhurgi vasúti jegyük dacára, kiváudorlóknak uéilék és mind kettőt letartóztatták. Hiába bizonyították, hogy minden kivándorlási száu-dék messze van lőíllk, a határ buigó őrei uetu voltak meggyőzhetők. És amíg Marburgban vigáu szólt a muzsika, addig a mulatni indult két ártatlan leány sírva várta a határrendőrség fogságában a hivatalos eliárás befe|eiéaét. Kuuek pedig az lett a vége, hogy a köriegyxó személyesen ment el Csáktornyára harmadnap és hozta haia a piruló kisírt szénit) leányokat, ktkuok örökké eiulékeietes lesz a tuar-burgí lakodalom.
— Titokaatos halál. Pénteken reggel Sáskán uégy fejsiecaapástól, egyeukiut is halált okoió fejsebtói boriivá halva találták saját lakásának siobá-jAbau Takács Illés sáskai lakósl. Takács állítólag egyedül siokolt aludni a nobában, csalAdja pedig, mint máskor is így nyár idején, a pajtában aludt. A nyomozás szorgalmason folyik, mert Takács bizonyosan gyilkos kéz áldozata.
—»Sportiiiinep Nagyatádon A nagy- j aládí athletikai klub megalakulása alkalmából Nagyatád közönsége fényes sportOunepet rendezett, amelyeu a követkeió sportegyletek |olentek meg*: A budapesti egyetemi athletikai klub. A kaposvári allilelíkai klub, A nagyatádi öukénles tűzoltó egylet éa a nagyatádi sportoló ifjúság. A versenyben legnagyobb győzelem a kaposváriaknak jutott. 100 yordos síkfutás győztese lett Rolter Jenő (Kao.) aki magasugrásból is első helyre került. Sulydobás: első Szlovák József. Oerelyvetéa: első Kovács Jenő (Kac). 4 — 100 méteres stafétafutAs: első a Kac csapata. Dwikozvutés: első Tóth László (Kac) Negyed angol mértföldes síkfutás: első üabriel A. (Nagyatád) Távolugrás: első Weisz Imre (Kac). Kgy angol mértföldes síkfutás: első Makó Kertalan (Keac). 220 yardos síkfutás előny verseny: első Weisz Imre (Kac). 100 yardos síkfutás (nagyatádiak részére fentartva): első Gábriel A. A footbal verseny eredméuyo, amelyben a Kác mérkőzött a budapesti tornaklubbal. 3—3 lelt. A versenyt a Korona szállóban bankett éa tánc követte
— Rendkiviil életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tiszteli olvasóink stives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceit Sándor utca 80-ik száma alatt feuuálló Magyar Otthon peuiióbati tivek óta általánosait kedvelt, pompásan bevált, családi siálló ez. ahol inéraékelt uapi áron, (mindössze három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellAlAshoi és lakáshoz, szépen butoroiott külön bejáratú siobákhoz lehet jutni. Sidéktek. akik röii-debb-hosszabb időt kívánnak a lóvárosbau tölteni, szórakozás, vagy üzleli ügyek iutézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos jelentkezőknek, utazók uak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hívatásuak-nak még kívélelesehb kedveimény ¡ár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Ollhou I Villamos világítási Tükrös atekréuyek I i
— Gyújtogató villámcsapás Tegnapelőtt este a lákányi szőlőhegyen Schvikker Adolf nyűg., államvasút! kalauz hálába a villám belecsapolt éa fölgyújtotta. A liAzat Molnár Jóisef vasúti kalaui bírta bérbe, akinek lelesége a villámcsapás alkalmával bent aludt a szobában. At asszonynak csodAlatoa módon semmi baja nem történt, a nagy csaltanAsra felébredt s mivel at udvaron világosságot látott, kiszaladt a szobából s csak akkor vette éstre, hogy az egész hái teteje lAngba Ali. — A tűi egy szempillantás alatt átcsapott a lakóház atomszédságában levő istállóra, amelyben a háztulajdonosnak .\'8 darab mintegy 800 koronát érő szarvasmarhája volt Már-már azt hitt« mindenki, hogy ai állatok benpusitul-uak, mikor Balogh János államvasuti gépgyári lakatos viieslepedöt teríteti magAra, behatolt ai égő istállóba és késsel elvagdoata a megvadult állatok kötelét, mire aiok az égő uarátuokon keresztül
kirohantak a Balogh is siereucséaen kimenekült. A lakóház, valamint ai istálló ennek következtében porrá égeti. A kár több eier korona.
— Vásári tolvajok. A hétfői vásár alkalmat adott euyveakeiü vásárba járóknak hogy gyakorolják mesterségüket. így Falér Rozi, lhároeí Kati kískanízsai és Sali Kati polai ismert tolvajok kűlöra-böió kouyhaesiköiöket, ruhaneműi és csipkét loptak. A rendőrségre vitték őket
— Saélütée F, hó 0-én este 9 órakor Majorovit» RozAlia Eötvös-téri lakóst szélütés érte. Dr. Fodor Aladár elreudelte a kórházba szállítását. A beteg lakAsAt SAndor Ferenc rendőr két Unu jelenlétében beiArla.
— Magasjutalék mellett ügynököket, utalókat keres ablak-redőnyök elárusitAsAra SCHiLLlNUKR SIMON és TÁR8A ablakredőny gyAra, Budapest, Gróf Zichy Jenő-utca 16, hová írásbeli ajánlatok és megrendelések intéiendők.
— 18 éves csínos szőke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kiaaé túlságosan fejlett testalkattal mielőbb férjhez óhajt meuni tísites lellemű fiatal emberhez Csakis komoly ajAnl-koiók kapnak vAlbit. — Schlesinger, Berlin 18.

A legtöbb közönséges hashajtószer azzal a tulajdonsággal bír. hogy még állandóan nagyobbodó adag használata mellett is folyton vészit hatásából. Az oly sok orvos által diósért Ferenci Jócaef-keserűvíz kitünó oldó és hashajtó hatása ellenben még huzamos használat esetén is mindig egyforma marad
A valódi Ferenoz József-keserüvíz a belet görosök nélkül mossa ki az étvágyat
fokozza, annélkül, hogy a gyomrot bármi-
kep megterhelné. Ezen kiváló tulajdonságai-éri a bécsi ált alános közkórházak V, orvosi osztálya beható kísérletezés után megállapította, hogy
ra Ferencz József-víz a „keserűvizek" leghivatottabb képviselője".
A Zalai Közlöny
S irkeizleitgi it kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
OSZI TKÁGYAZA8!
VALODI ¡SI^H.
THOMASSA.LAK
A LEGJOBB ¿8 LEGOLCSÓBB F0SZF0R5AVA8 MŰTRÁGYA!
Csak akkor ha ilyen zsákokban
van és eredeti ólomzár van rajta. OVAKODJUNK A
Minden zsák tartalomjelzéssoT van ellátva. HAMISÍTÁSOKTÓL 1
KALMÁR VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselője Budapest, VI., Andrásay-ut 49.
KáépvlNelÖNéR é* raktár: JMELIN éa PINTEK Szombathely.
ZALAI KÖZLÖNY
augusztus 11.
lELSÖKANGU FÜRDŐHELY I

| V«»u»-jx>»»«-.Uvlrd»é»relofon.*Homá» j
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bóntalmait, hurutokat, diabetest.köszvényt, C8Úzt,csonttöróseket, gyermek-és alkati kórokat. Wtflyetlen alkalikus, konyha-C I* C O
tvaéajódtartalmu héwlz O"? -******
doh. MMAtATORIUM.
A J&rdShclycn WkMU anm működik.
>Vfts[h\'JKun( kflld a Fűnlüi^n/.^af/isA^.
IVÓKÚRA. _ ISltHS MCvviarünoŐM. rÜRi vnavÖGviMrtxcrJ mmau
Pozsonyi Elektrotechnikai Szakiskola
Pozsony, Vallon-u. 14.
Tanintézet elektrotechnikai laboratóriummal és tanműhellyel elektrotechnikusok és műszaki hivatalnokok kiképzésére. Tanulmányi idó két év. Szükséges előképzettség 3—4 középiskolai, vagy polgári osztály. Kívánatra teljes ellátás az igazgatósági internátusban.
Értesítőt és felvilágosítást, válaszbélyeg mellett, ingyen küld
AZ IGAZGATÓSÁG,
A sült galmab
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az tlgygvel Ha eladni akar, lia venni ukar. célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adia fel a szükséges hirdetését a
zalai közlöny nek.
hol hirdetése olcsó tarifa melleit, pontosan az Ön állal kijelölt helyen és formában fog mogieleniii.
Tervezetet díjmentesen készítünk o o o o o

9
st.
r •
<t ■i
*
s X-
3
co
N CO
7T 0> l-t
p
3
TD
3
O
3 p* O 7T p
O*
3 £
p


ISI
co
p* cn
</) ps
crq
< O pj.
í— p p
(/)
N
r-t-
CD-
7T
cr
p p

14346/1910.
Nagykanizsa város tanáosától.
Versenytárgyalási hirdetmény.
A Rozgonyi-utcai és Templom-téri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállításokra és munkálatokra az 1910. évi julius hó 2G-án ide benyújtott ajánlatokat a v képviselőtestületi közgyűlés az indokolatlanul magas áremelés miatt nem fogadta el, minél fogva a köagyülés megbízásából a nevezett szállítások és munkálatok biztosítására uj versenytárgyalást hirdetek.
Az előirányzott összeg a Rozgonyi-utcai iskola felépítésére kereken 112,000 korona, a Templom-téri iskola felépítésére kereken 25,ü00 korona.
Az ajánlatok a kíirási művelethez csatolt mintán teendők meg. Csakis szabályszerűen kiállított és pecséttel lezárt sértetlen borítékban elhelyezett közvetlenül a tanácsi iktatóba vagy posla utján beadott ajánlatok vétetnek tárgyalás alá
Az ajánlatok borítéka a következőleg cimzendó: A városi tanácsnak Nagykanizsán. „Ajánlat a 14346/910 az. versenytárgyalási hirdetményben kiírt a Rozgonyi-utcai és Templomtéri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállítások- és munkálatokra".
Az ajánlatok posta utján vagy közvetlenül a tanácsi iktatóba adandók be. Benyújtási határidő I9IO. óvi augusztus hó 19-ónek d. e. 10 óráin. Ajánlatot lehet tenni az összes munkálatok- és szállításokra, vagy az egyik vagy másik iskola összes munkáira és szállításaira és végül az egyes szállítási munkacsoportokra is. Mindkét iskolára vonatkozó ajánlatban azonban iskolánként elkülönítve kell inefcadni az árengedményt.
Bánatpénz gyanánt az ajánlati végösszeg ö százaléka készpénzbon, vagy óvadékképes értékpapír alakjában Jvagy 10,000 koronáig terjodő részében a „Nagykanizsai Takarékpénztár r/t.". a „Délzalai Takarékpénztár r. t. Nagykanizsán", a „Zalatnegyei Gazdasági Takarékpénztár r. t Nagykanizsán", a „Néptakarékpénztár r. t. Nagykanizsá t", végül Nagykanizsai Bankegyesület r. t. ily összegről szóló betétkönyveivel ) teendő le és az ajánlat benyújtásával egyidejűleg a versenytárgyalási hirdetés ügyszámára való hivatkozással a városi pénztárba a tárgyalás határidőéig befizetendő, vagy oda" beküldendő ós az erről szóló letéti nyugta va&v postai feladóvevény az ajánlathoz csatolandó. v^
Az ajánlatok az 1910. évi augusztus hó 19-ik napjának d. e. 10 órájakor Nagykanizsa város tanácstermében fé1xfog bontatni, mely alkalommal ajánlattevők, vagy igazolt megbízottaik jelen lehetnek.
Az általános szállítási- és munkafeltételek a részletes munkafeltételek, költségvetések, tervek és szerződés tervezet a városi mérnöki hivatalban megtekinthetők, ugyanitt az ajánlati minta díjtalanul kapható.
Egy ajánlattevőnek sínos semmi néven nevezendő igénye arra, hogy az ajánlata elfogadtassék és Nagykanizsa város közönsége szabad rendelkezési jogát minden tekintetben fenntartja. v
Az ajánlat egyéb módozataira, valamint ajánlattevők ogyéb kötelezettségeire nézve az ajánlati minta általános és részletes fellételek költségvetések és a tervek, végül a szerződéstervezet irányadók.
Nagykauizsán, 1910. évi augusztus hő 8-án.
1 t
VÉCSEY IS/OMOMD $.
polgármester.
K.

Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsáit.
NAGYKANIZSA, igio AUGUSZTUS 14 49-IK ÉVFOLYAM 66 SZÁM
VASÁRNAP
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilaalk hitlón éó csütörtökön.
tioflialtal árak: £(*■• í»re 10 korona, fílé»to 0 korona, nagyadévra 9 korona 60 llll. — Egyaa azám ára 10 »111.
Fa lelni •aaikotatö:
Kertéi J«í»»<-r.
HIhiIJk :
iz«rkitzlétó| ét kiadóhivatal laik-tir I
Tataion: 11!. — HlrdaUaak dljaiabáa aiarlnl.
Szülők gondja.
(V. L.) A thema minden esztendőben visszatérő és valami nagy, sokféle variálást nem bir meg Évtizedek óta, megujul a sajtó körkérdése, foglalkozván a szQlók nehéz gondjával, azzal, hogy pályaválasztásra megérett gyermekeik részére, mely kenyér keresó foglalkozást válasszák ki, vagy helyesebben melyikre taníttassák ?
És évtizedek óta ugy van. hogy amíg a sajtó a közérdek beosülotes szolgálatában óva inti a szűlóket a túlontúl megszállt értelmi pályák választásától és amig évtizedek óta a szúlök keservesen tapasztalják az uri proletariátus rettenetes bajait, valóban nom tudott az uri foglalkozás felé való özönlés gyengülni, ellenkezőleg a kor szellem ma inkább, mint valaha azt követeli, hogy iparos, kereskedő és kishivatalnok. sót ujabb időben a földmiveló is dédelgetett magzatának lataiuer pályát választ azzal a két jeligével, hogy legyen különb az apjánál és ha kevesebb a megüresedő hivatali állás, meg kell toldani egy kis — protekoióval.
Hiába prédikálunk mi azzal a beteges urhatnámsággal szemben ufóléket, Hogy a jövő a tanult Iparosé és kereskedőé, mert a valóságban egy-két kivétel mellet az a tény, hogy a sajtó által annyira feltisztelt ipari
és kereskedői pályát nem a tanult, hanem a tanulatlan elem foglalja el.
A mi küllöldön természetes folyamat, nálunk országos szenzáció, köz- és általános csodálkozás tárgya, ha egy-egy tanult ember a műhely-pad mellé áll Valami két esztendeje, egy székesfővárosi tanácsjegyző asztalos műhelyt nyitott és majd olyan közérdeklődés környezte, mintha egy esküdtszéki tárgyalásra fölmentett és gyönyörű tollas kalapban feszitó anyagyilkos drámát lehetne szemügyre venni. Hiszen közben hallattszctt is efféle megjegyzés, hogy a tanácsjegyző urnák kitett cégtáblája uj idők jele, de bizony nem uj idők jele volt az, csak szenzációs ritkaság. A helyzet ellenkezőleg az. hogy egy vidéki város egyidóben tesz közzé Írnoki állásra való pályázatot és artézi kut fúrására árlejtést. Az előbbire 152 kérvény érkezett, az utóbbira ismételten nem akadt pályázó. Aki erro nem azt mondja, hogy ez gyönyörűen simbolízálja a mi urhatnáinságunkat — az nem szereti nevén nevezni a gyormeket.
Nemrég a székesfőváros egyik középiskolájában szülői értekezlet volt Az igazgató statisztikai adatokkal bizonyítgatta a megjelent szülőknek a lateinér pályák túlzsúfoltságát, amikor arra fordult az értekezlet, hogy az iskolából kilépő dl gyermek milyen pályát választ, 54 szülő büszkén vágta ki, hogy gyormekét egyetemre küldi,
míg 7 szülő szeraérmetesen jegyezte meg, hogy anyagi ereje miatt kénytelen gyermekét merkantil pályára nevelni.
Ilyon, a gyakorlati éleiben oly sokszor megújuló esetek után, meglehetős naivság kell ahhoz, hogy valami nagy hatást várjunk ezen cikk közzétételétől. A korszellem egyáltalában nom nagyon kedvez a sajtó intelmeinek, mort ha a szülő egyike-másika el is ismeri, hogy igazunk van, azért a maga szeretett gyermekét mégis csak umak fogja nevelni Mivel pedig az értelmi pályákon tulproduotió van, a jövő generátió szívébe-lelkébe korán be kell vésni azt a bölcs életelvet, hogy a pályaválasztásnál ne a proteclióban való reménykedés, hanem a megélhetés biztos kilátásai vésessék.
A szülők gondja pedig évről-évre súlyosabb, a pályatévesztettek száma pedig évről-évre nagyobb, a szellemi proletariátus szédítő jelenségeket tár fel, igy pl azaz eset: hogy jogvégzett és a dr. tiszteletet parancsoló címviseléssel biró urak közül a rendőrség nyilvántartása szerint 8 könyvágens, 12 éjjeli helyeken muzsikáló letört ezistentia siratja, hogy édes apja hentesnek, vagy borbélynak nem adla. Nagyon sok letört eiistentia fogja megsiratni beteges becsvágyát, amig egészségesebb felfogás nem ver gyökeret. Ma csak panaszkodunkés lehetetlenségünkben keseregve várjuk az uj szellem virradását
k főjegyző reliquiái.
Nem erre a szomorú alkalomra készült, amit Kimondani akarunk. Hanem mikor egyszer Aprilinbau kopogunk a főjegyző aj!a|iln éa beakarunk nyitani az ajló zárva van Bizonyosan a polgármesternél van dolga, gondoltuk. Másuap megint zárva találtuk az ajtót Bemegyünk hát az u. u. irodába. Alig hogy bent vagyunk a másik ajtón beront egy haragos városatya. Azt nem tudom határozottan hogy jó napot moudott-e, de az ellenkezdjél se állítom. „Az már mégis szörnyűség. (lehet kogy vastagabban mondta) hogy mikor az ember a polgármesterrel akar beszélni, nincs a jiivatalábau". .Az adó hivatalban vau hivaUlvízsgálalon — jegyezte meg szerényen egyik irnok.
,Hát a fójegyzó?" .Az beteg."
Azzal a haragos ur távozott. Na, gondoltam, ahol ilyen erélyesen követelik a tisztviselők jelenléiét, ott soká uem szabad betegeskedni, de talán meghalni "e. így hát a fóiegyzó is eljön egykét nap. egykét hét múlva, de biionyosou eljön Erre az egészséges visszatérésre Írtam ezl a kis índiskréciót. Már elóre örültem, hogy hogyan pirongat meg a kiszerkeszlés, az attenlatum miatt. Majd csak eltűrtem volna valahogy; sokkal könnyebben, mint azt hogy Lengyel Lajos főjegyző Nagykanizsa adminisztrációjában uem tényező többé. Hogy mit vesztett benue városuuk azt maid másutt és mások mondták el; de mi egy nemes gondolkozású mflvoll tudós barátot siratunk elköltözésében.
Nem vétünk emléke ellen, ha még egyszer hivatalábau képzeljük az elhuuytat amint oll serényen dolgozott, fogadott bennünket és bemutatjuk reliquiáit,
amelyekről a nagy közönségnek bizonyára uetn volt eddig tudomása.
.Főjegyző" — ez vau írva az Öveges ajtóra, melyen bellii Lengyel Lajos luajilnoni \'28 évig városi Ügyeket végzett. Amiül a lépcsőn felértünk egy pillanatra megálltunk, inig a szív dobanása múlik. Kopogunk, Arra nem figyelünk, löu-o a „Szabad, vagy .Tessék", vagy nem. H»lépünk. Szerény „aláza-tas szolgája* után megálluuk. Néha azt se moud|a, hogy „adion isten*; föl se néz a kékes papírosról, tovább száutia a betübarázdát csak barátságosan mulat a szék felé, ragy nyújtja a kezét. .No üljöu le már" mondja, mikor szerénykedve még állva maradunk. Fölveti szemeit — nem akarjuk mondani, hogy mi mindig szelídnek, jóságosnak találjuk ?\' .Mii parancsol?" Csak kérni tudunk mi, főjegyző nr; ha valami lapnak való volna. „Niucs semmi". .Hál köszönöm, azt is felirom." Ne vegye elő a jegyzőkönyvét, mert akkor nem boszélek semmit se. Hát hogyan tarlsuk meg a fejünkben azt a sok semmit? A tegnapi tanácsülésről kérnék egy kis információt. .Nem volt ott édes gyerekem semmi, hál az igaz, hogy Kövessy fölebbezelt. meg hogy a főkapitány is valami tervet adott be, meg egy gyáralapilási kérvény volt a tanács előtt, de hát ez ugy sem érdekli a közönséget."
Mikor aztán ezekből a semmikből megrakódva szétnézünk elbámulunk a rengeteg irat csomón, mely az asztalon egymás mellett feküdtek, tippeli közgyűlésre rendezte őket Rettenetes elgondolni, hogy ezt mind lekelett Írni. Hogy ez inind keresztül ineut a (óiegyzó tollán — meg az agyán. Micsoda fej az, mely ezt mind betéve tudja ; pedig a fó|egyző uem csak azt ludja, ami az írásban van, hanoin a legvilágosabb komiueuúrokat fűzi miudeu egyes Ogydarabhoz.
Most vesszük észre, hogy minden aktacsomó egy-egy különleges uyomtalóval van leszorítva. Emitt megint ogy lópatkó; hamutartónak is alkalmatos. „Ez a Weiser gyárból valo. Kgyszer megnéztük a gyárai, éppen öntés volt, ezt kaptuk emlékül; azóla ott vau az asztalomon". .Itt meg egy hatalmas keramit tégla nyomkodja a városi ügyeket, talán úgyis azért kerüluek oly nehezen dűlőre." Hohó nem újságírónak, bizonyosan meg akar támadói a legközelebbi számbau. Ezt az ülőt a szegény öngyilkossá lelt Rotli Lipót asztalostól kaptam, akinek valami rokona, vagy ismerőse küldte Amerikából. Kzt szerettem legjobban. Mindig olyan akiára teszem nyomtatóknak, amin szívesen dolgoztam, ami a városnak javárA szolgált. .Hát ez a félgömb csak nem az északi löldgotnb akar lenni." Látom ólomból van, míulha az élet súlyát akaruá jelképezni. Ez históriai emlék, ehhez ki tudja mennyi embervér, emberélet tapad. Amint ezl a félgömböt megnézi, mind apró ólomgolyóból, puskagolyóból van Össteóntve Selferi-nonál süvöltöltek valamikor a levegőben. Néhai Oszeszly Antal városi adóellenőr szedegetto olt ösaze a harctéren és azokból öntötte ezt a félgömböt. Valaháuyszor ráteszem egy-egy kést iratra, eszembe jut hogy miuó kétes az emberi sors.
.Van még levélnyomója fójegyzó ur?" .Nincs több remélem nein akar belőlük kiállítást rendezni?" Nem fójegyzó ur, jó helyeu vau, csak maradjanak ott még nagyon sokáig.
Hát ezek voltak Lengyel Lajoi főjegyző íróaaz-talának reliquiái. Megjegytést nem fülűnk hozzá, fölösleges is. Ki tudja hova kerüluek etek most, de feljegyeztük, mert kí tudja milyen reliquíak kerülnek at uj fójegytó asztalára.
2
ZALAI KÖZLÖNY
AÜGÜ8ZTD8 U.
Elnémuló harangok.
A legmélyebb ég igazabb hazafiul fájdalom hangzik ki abbéi a segélykiáltásból, amit alamoii (Alsó Fehér megye) rvforinátus eklézsia országgá bocsát. Nem an\'ól a 120 református lélekról va" szó. melynek ősi temploma roskadozik, hanem egy sziklavárról, mely eddig csekély számú magyaréival is sziláidan állt meg a tizezeruyi román invarié ellen.
Mennyi félt nagyság, jelszavakból erőszakosan megtett kitűnőségek emlékeire áldozunk, adakozunk szinte stOnes-szOntelen. Lehelellen, hogy lelkűnket meg ne kapja az alamori lelkésznek és gondnoknak honfi bánatul átszőt jajkiáltása, mellyel a magyar nép védelmét kéri nem azért, hogy a templomot újra felépíthesse, hanem, hogy továbbra is őrszeme lehesseu az elleuséges nemzetiségek között a magyar állam eszmének. Hatőságok és magánosok akár-hogyau imádjátok is istenieket, ne vonjátok meg csekély adományotokat az alamori templomtól. Nem felekezeti, uemzeti oltárra teszitek le filléreiteket.
A Zalai Közlöny is szívesen rendeltetési helyére juttatja a hozzá e célra küldött adományokai. A segélykérés, melyet Árvay Lajos alispán adománygyűjtés céljából közzétett imígy szól:
Kegyes Jóltevönkl
Az elnémult haraugok országából kiált az esdő szó T. Címedhez, hogy nemes szivét könyörületre indítsa. Ösi templomunk roskadozik. Nincs erőnk njra felépíteni Kevesen vagyunk. Szegéuyek vagyuuk. Tízezer főnyi idegen ajkú, más vallású nemzetiség közé ékelt kicsiny gyülekezetünk alig számlál 120 teljesen vagyontalan lelket. Kiuberfehtti munkát végezűuk. de azt szent kötelességnek ismerjük. Tudjuk, hogy nagy és magasztos feladat bízatott reánk : egy házuuk oszladozó nyáját megmenteni a bitnek ; népűnk szétszórt csontjait megmenteui a nemzetnek. Krdélv történetének évszázadai azt lauítják: ahol elnémul a csillagos torony harangja. ott nem cseng többé ar. édes magyar szó. Igy a mi fájdalmunk kétszeres fájdalom Siratjuk a pusztuló Intel ! Siratjuk a pusztuló nemzetet I
Azért szegényes ruhánkban — mert ilyen tellik csak szegénységünktől — megállunk f. Címed előtt és kérve kérjük, kegyeskedjék ismerősei körében számunkra némi segélyt gyűjteni s a gyűjtött segélyt célja megjelölésével a kisenyedi járás lószolgabirói hivatalához eljuttatni kegyeskedjék.
A jó tett dicséretre nem szorul, jutalma önmagában vau De e jutalmat sokszorozza meg az a ludat, hogy ott segített T Címed, ahol arra a legnagyobb szükség volt.
Alamor, (U. pl Ladamos Alsófehérm) 1910 évi Alázatos szolgái: Bartos György, Dávid Pál,
gondnok. ref. lelkész.
A két temetés.
Kgy napon temettük el Nagykanizsának két előkelő polgárát: Sebeslény Lajos kir. tanácsos ügyvédet és Langyel Lajos városi főjegyzót. Szíute egyeulő részvét kísérte koporsóját mindegyik halottnak , mert hiszen mindenik temetésén az egész város megjelent.
Sehesléuy Lajos temetése tegnap d. u. 4 órakor vette kezdetét. A gyászszertartást Horzsey Tivadar S7l fereucreudi áldozópap plébános szolgálta a szentferencreudi barátok segédletével. A koporsó körűi állottak a lesújtott család és előkelő rokonságon kívül Vécsey Zsigmond polgármester, Illés pacsaí és Pecek viziszentgyörgyi kanonok Keglovich gróf Szt Miklósról. A biróí, az ügyvéiN kar. a Kalit. Legényegylet. a/. Ipartestület, a lladaslyáu Kgylet testületileg jelentek meg a végtisztességen. A koporsói teljeseu befedte a koszorúk tömege, ami a halottan
kocsira rá nem fórt, külön kocsin elhelyezve meut uláuua. A számtalan koszorú közül feltűnt a bánattól megtört hitvese Zichy Aladár grófó, Hanny családé, Rotschild családé, az ügyvédi karó, Oonchsae Győzőé, Hertelendy családé, az Ipartestületé slb. A széttartás Után csak alig tudott az óriási töineg mozgásba jönni, hogy a halottat a sírig kisérje. mely örökre lezárta Sebeslény Lajos földi pályafutását. Requiescat ín pace!
Ma|dnein ugyanaz a közönség, talán de számban megsokasodva gyülekezőit f> óra után Lengyel Lajos városi főjegyzőnek ravatala körül. Olyan óriási közönség volt jelen, hogy az Irodalmi és Művészeti Kör dalárdája, mely a koporsónál gyászdalt akart énekelni nem tudott bejutni a koporsó mellé és igy csak a temetőben rótta le tiszteletét egy bánatos dallal. A halottas házban megjelent a város képviselőtestületének és a város tisztikarának élén Vécsey Zsigmond polgármester, ott volt a birói és ügyvédi kar testületileg, az önkéntes tűzoltótestület, melyuek a megboldogult eluöke volt Knorzer György fóparanc8uok vezetése mellett vonult ki, jiosta a vasút az áll. adóhivatal, a tanítótestületek, a Magántisztviselők egyesülete, az Ipartestület, Hadaslyán egylet slb. mind képviselve volt. A temetés vallási fuukcióil Mutter Lajos ág. ev lelkész végezte, ki magas szárnyalású beszédben méltatta az elhunytuak jiolgári és emberi kiváló qualilásait. Koszorú erdő mutatta szeretetet, melyben életében része volt a néhai főjegyzóuek. A polgármestertől, a városi tisztikartól kezdve minden testület, barát, rokon és tiszt elő még egyszer kiakarla fejezni nagyrabecsülését annak a férfiúnak, ki életei áldozott a közjó érdekébeu. fis míesada életet I
A menet lassan megiudul: a tűzoltó testület zenekara bus gyászindulója mellett kiséri a nép ezrei a .kicsi ajtóig", mellyel a világi élet becsukódik. Majd az Irodalmi és Művészeti kör sirt el egy bucsudalt, mellyel a bánatos közösség fájdalmát vitte a magasba Hütter lelkialya még egyszer megállítja a sírnál a koporsót, hogy áldásával útra bocsássa egyházának hú fiát, aztán a hantok dübörgése mondja, hogy Lengyel Lajos földi élete befejeződött
HÍREK.
— Tisztelt olvasóinknak: Lapunk hctfől száma az ünnep miatt ma, a kővetkező száma pedig csütörtökön fog megjelenni.
\' — Tanitóválasztás. Sormáson, augusztus 7-én volt a tanitóválasztás öt pályázó közül Vastagh György galamboki tanítót választották rneg egyhangúlag. Vastagh György egy év előtt lelt képesítő vizsgálatot jeles eredménnyel.
— A hetvenéves veszprémi püspök. Hornig Károly báró, veszprémi pü-pök ma töltötte be hetvenedik évét. Hornig Károly mint esztergomi főegyházmegyei áldozópap, lelt teológiai tanár, majd egyetemi tanár, a központi pajmeveló intézet igazgatója s esztergomi kanonok. 1888. április 18-án nevezte ki a király Veszprém püspökévé, akinek tudvalevőleg a magyar közjog értelmében ai a joga van, hogy koronázáskor ó koronázza ineg a királynét, vállára tevén Szent István koronáját. Hornig püspök huszonkét éve kormányozza egyházmegyéjét. Kz idó alatt iskolákat, templomokat épittotett, a hitéletnek s ezek mellett hiveiuek, papjainak és tauitóinak anyagi javát is szivén hordozta. Most renováltatja az ősrégi veszprémi székesegyházat.
— Rendkívüli előljáróságí ülés az ipartestületben Folyó hó 11-éu az ipartestület elöljárósága Samu József elnökléso alatt rendkívüli Ülést tartoll A rendkívüli ülésen az elöljáróság elhatározta, hogy Sebosténv Lajos és lengyel Lajos temetésén testületileg zászlóval részt vesz Kuortzer tlyörgyöt
jubileuma alkalmával üdvözli és jubilánsnak disz-jogyzókönyvot nyújt át. Kihatározta tovább az elől-járóság, hogy a katonai hadastyán egylet 25 éves jubileumán testületileg vesz részt.
— Ijedelem ax Erzsébet-téren és * Kl-nizsy-utcában. Csütörtökön a rcggoli órákban nagy ijedelmet okozott az Erzsébet-téren és a Kinlzsy-utcában egy megvadult bivaly A bivaly ugylátszik az Krzsóbet-téren levó sokaságtól megvadulva ékteleu iramodással az Erzsébet-téren át a Kinízsy-utcában levó Strém házba szaladt, a hol a lakókat felöklelui akarta A lakók azonban jónak látták a felvadult állat elől lakásaikba zárkózni A nem mindennapi látvány láttára oly óriási sokaság verődött össze, hogy balesettől kellett tartani Hajós Ferenc rendőr biztos, aki mindenkor a tett ombere, a feldühödött állit elől a kijárást elzárta és rögtón arról gondoskodott, hogy a bivalyt megfékeztesse. Ez azonban nem sikerült Már-már agyonlövés fenyegette a feldühödt állatot, midőn egyik ombornek mentő gondolata támadt: .Vezessenek egy-két szarvasmarhát a feldühödött állathoz." A tanácsot tett követte. A szarvasmarhák odalnytása után, a bivaly is megbékült és
1 mert már a csendessé vált állatot tovább tuszkoltat-ták. íme még egy bivaly is milyen felfordulást képes előidézni.
— Jönnek a WiUand testvérek. Hétfőn
I érkezik városunkba a Willaud testvérek nagy cirkusza. A hires Willand testvérek jönnek, akikről t. olvasóink bizonyára már sokai hallottak. A sátrát a régi sörház melleit levó (Zerkovitz-féle telken) fogja felépíteni és már hétfőn este 8 órakor nagy megnyitó díszelőadás tart.
— Elhalasztott befizetés A Délzalai Takarékpénztárral egyesült Önsegélyző Szövetkezetnél hétfői beűzetés az ünnep miatt folyó bó 19-en azaz pénteken eszközölhető. -
— Rablás ós gyújtogatás. Kollarics Károly csősz belícai lakós panaszt emelt a csendörségen, hogy folyó hó 6-án Horváth János kísszahadkaí lakós kruinpii földjén egy névleg ismeretlen zala-ujvári lakost tettenért, midőn a földhói egy zsákba mintegy egy negyed mérő krumplit kiszedett s a hátára véve elmenekülni akart. 0 kérdőre vette a tolvajt, hogy kinek az engedelmével merészelte cselekedetét véghez vinni. Ez azonban felelet helyet egy forgó pisztolyt szegezett a csősz mellének avval a kijelentéssel, hogy tovább egy lépést se merjen tenni, mort agyonlövi. A csősz azonban reávetette magát a tolvajra s dulakodni kezdett vele. Dulakodás közben azután folyton segítségért kiáltott. A segély kiáltást néhány dzsidás ezeredbelí katona meghallotta. akik azután a szorongatott csősz segítségére siettek. A tolvaj látta a közelgő veszélyt, forgópisztolyát ott hagyva az erdőbe menekült. Menekülése közben azonban több belicaí gazda méhészetét felgyújtotta, hogy igy üldözőit más irányba terelje. Terve sikerült, mert elfogni norn tudták, azonban a csősz felismorte és igy a csendőrség a csősz panasza alapján Míhalec Antal zalaujvári napszámost, mint tettest olfogta. Hár konokul tagad, de a bizonyítékok majd megfogják törni a megátalkodott gonosztevőt.
— A kicsi meg a nagy fiskális Két
ügyvéd került a minap Kaposváron szembe az utcán. Az egyik kaposvári, a másik vidéki. Az egyik magas, kövér ember, goromba, nyers modoráról hírős, a másik pedig kicsi, majdnem törpe alkatú, sovány és a ravaszságáról nevozotes. Ugy állottak egymás mellett, inint Dávid ós Góliát És természetoson vitatkoztak. A kicsi, sovány fiskális volt a fürgébb. Nem volt olyan érv, amelyre a kicsi no vágott volna vissza egy még ravasszahb, körmön fontabb érvvel. A magas kövér ügyvéd végro dühbe jött.
— Ugyan mit feleselsz annyit, — ordította, —
ACAl\'8ZTU8 14

ZALAI KÖZLÖNY
hiszen ha megfoglak, ugy, amint vagy, holeduglak a zsebembe.
A kicsi fiskális ravaszul mosolygott. És csöndesen mondta :
— Akkor legalább a zsebedben több eszed lesz, mint a fejedbon ...
- A katonai hadastyán betegsegélyző és temetkezési egylet köréből. A Katonai hadastyán egylotben lázasan folyik a holnap tartandó jubileumi el&készOlet nagy munkája. A vezetőség emberfeletti munkásságot fejt ki és minden törekvés« oda irlt-nyul, hogy a legkényesebb igények is kielégíthessenek. Több miut 600 drb. értékes tombola tárgy van együtt, van ott gyufaskatulyától kezdve minden elgondolható szép és hasznos tárgy. Az ünnepély védnöke Bosnyák Géza is megjelenik, a kíséretében lesznek vármegyénk előkelőségei. Hzóval a Katonai hadastyán egylet jubileuma valóságos népünnepély lesz, nielyeu részt vesz városunk mindenféle rendű és rangú embere. A vezetőség ez uton is kéri ugy a diszUgokal, rondes tagokat, pártoló tagokat, mint az ünnepély vendégeit, hogy a banketten mennél nagyobb számmal jelenjenek meg A jövő száimmk-bau fogjuk közölni az ünnepély lefolyását
— Fürdőélet. A Lipík gyógyfürdőt 1910. augusztus hó S-ig 3568 fürdővendég kereste fel
— Kaposváron 1911-ben megnyílik a felsőkereskedelmi iskola. Végre teljesül a kaposvári kereskedők óhaja, mert miut értesülünk a miniszter megígérte nekik, hogy 1911. szeptember-, ben felállítja náluk a felsőkereskedelmi .iskolát.
— Az uj százkoronás. Ujesztendőre meglepetést tartogat a számunkra az (>fitrák-Mag\\ar Bank Behívja a régi százkoronásokat és ttjra, sokkal tetszetősebb külsejűre konvertálja. Azoknak n keveseknek, a kiket illet, elmondjuk mér most, hogy milyen lesz az a liliom papiros, a melyei l\'opovlcs, Heinrir.h és l\'riuiger autograngai lesznek majd becsessé és közkedveltté. A bankjegyek — mint a hivatalos litp mai száma közli — rétalakja 1113 milliméter széles és 10H milliméter magas, vizjegyiiélküli pupiron lesz nyomatva, egyik oldalún magyar, a másikon német szöveggel. A kékszínű jegykép két rétzl\'ól áll. A jobboldali nagyobb részen mind a két oldalon derékszögű keretben, a felső balsorokban a magyar elmer, illetőleg a babérral övezett ausztriai sas látható. Jobbra ettól egy olyan eszményi alak mellképe van, a mtdynek alsó réaze a kép egész szélességét elfog Itt^ja A kép alsó részét elfoglalják a föntnevezett eszményi alak válla éa egy virágtUzér, melyei ez a két kezével tart A keret felső része egy nagyobb középrozettából áll, melyen két tojásdad alakú , lOO\'-as számot tárté rozetta látható Alatta van a bankjegy szövege ús a cégjegyzés.
— Magán mútárlat. Pompás művészi képek láthatók (olajfestmények, pastellek, akvarellek) a Baross-tér 3. sz II. emeletén megnyílt magánmü-tárlaton. Mint kiállítok kizárólag csak nagynevű (ár-lati festők szerepelnek s a közönség itt olcsóbban szerezheti be, mint magénál a festőnél lakásának legszebb díszét a képet A tárlat bármikor díjtalanul megtekinthető.
— Kaposváron uj lap készül. 8omogy-vármegyébeu olvassuk az alább közölteket:
— Lapot szerkeszt a toronyal|a. A kaposvári lorouyalján lapot készülnek szerkeszteni, valószínűleg azzal a célzatul, hogy legyen istnét sajtó orgánum, amely a szomorúan kimúlt .Kaposvári Hírlap" után végre fölfedezze, hogy meiiuyi bölcs koponya él a torony alatt. A város lapalapitásáról a .Pécsi Napló" a következőket Írja: .Mikor a város lapot ád ki. Kaposváron a város és a helyi sajtó között még miudig nincs meg a béke és egyetértés A kaposvári lapok tudvalevőleg uem kftzöluek közgyűlési tudósítást azért, mert a városháza diaztermében uem ad|ák meg az újságíróknak az őket joggal megillető helyei. A közöiség ilyenformán semmit sem tud arról, ami a vátosi közgyűlésen történik. A városnál
ezen a lehetetlen állapotokon furcsa módon akarnak segíteni. Ahelyett, hogy igyekeznének az ollentéle-ket elsimítani s a sajtónak megadnák azokat a jogokat, melyeket mindenütt élveznek, ridegen elzárkóznak a békés együttműködés elől s a helyzetet caak elinérgosilik. A város ugyanis e bajokon segítendő, ,Városi Értesítő" elmen alkalmi lapot akar kiadni, mely részletes tudósítást közölne a városi közgyűlési s a hivatalos városi ügyekről. Hát ez igazán nem a helyes megoldás. A helyes megoldás az volua, ha békés együttműködés jönne létre a sa|tó és a város között. Kz ugy a városnak, mint a közönségnek eminens érdeke." A .Városi lírlositő"-t a torony-alja, természetesim az adófizetők pénzéből szerelné megcsináltatni. Ehhez azonban lesz majd még néhány stavüuk. .
— A cséplőgép halotja Mándy József eszterházai földmives a cséplésnél együtt dolgozott László lloua munkásleánnyal A cséplőgép javában működött, mikor Mándy tréfából egy kéve gabonával megdobta a leányt. A leáuy az erős ütéstől beleesett a cséplőgép dobjába, amely összezuszla és a szerencsétlen teremtés szörnyethalt Maudyt a csendőrség letartóztatta.
— Lopáa. Vukovicn Mária muraközi lakós zárt istállójából 1 drb ÜHO koronát érő tehenét ismeretlen tettesek ellopták. A csendőrség azonban a tettest kinyomozta, aki nem volt más, mint n kárvallott Ha. A fut elkövetett tettét töredelmesen bevallotta. A csendőrség a tolvaj fiút éttolnneollatta az ügyészséghez, ahol bűnös tette fölött majd olmélkodhetik.
KÖZGAZDASÁG.
NYILTTÉR. Ha 6oethe feltámadna
himnuszt írna a Kav-téle valódi «tódéul ásvány vizpasz tilláról. Életében igen nagyra tartotta e források gyógyító erejét, de hogy ezt a gyógyító erőt sűrített alakban a zsebünkben magunkat vihessük, azt bizonyára uem tartotta volna lehetségesnek. Kay valódi atódeui pasztillái magukban foglalják a hirea szódeni gyógyforrások vizének összes gyógyító erejű alkotórészei! és hatásuk a meghűlés miuden tormái elleu, világszerte ismeretesek. Hzódeui pasztillái 1 kor. \'¿6 fillérért miuden idevágó üzletbeu lehet kapni. Kőképvíselet Magyarország éa Auazlria részére: W Tb. Guntzerl ca. éa k. udv. szállító, Wien 1V/1 Grosse Neugasse 17.
uaa. ««• rény* oh bevált
mr Mto-MMH
a Hall & 0«. gyártmánya.
KlTlia I4<W| orr(*ofc ajánlatira Buióu. lottoiiü államában lány«« arcdináuyny.l alkalmaaaák
mindennemű bőrklUUtaek
tál\'* króntkua h, ptkkrlvaömttr «. <t\',»..|i kiülik, továbbá rta*. orr. t«K>~-lH-k. lábluadá», tri- áa uakátplkkrlyak <-llci, litnt kálrány-itapaana «0 lUultk [akllr4.lt t,«tal macában A. V nrecwt, rli*i>krrratMle«Dl«\'U t >rii nryíb kátrán) uuu II,.kiél M.kao. I4rbaj»knál alkalmaaaák a nw határa
Berger-féle kátriiny-kónszappnnt
la. tnyktkk kitrtny-uappan uinnánt. a Mr tliiUUaaiijal ,-ltan. a ty.rlunki-k l.ór- *• frjm «.!« klOfWI i-llrn. valamint min,tan-napi Itáainálalr» mUil (<-iaiinuUialatlan BIM46- tl tUrál-lup-»an .iol«ál »
A. gabonaütletröl.
Nagykanliaa, aug. 1)4,
Több napi szilárdságot lanyhaság váltotta fel, mert ti miniszteri becslés meg mindig igen kedvező színben tünteti fel az idoi termést.
A malmok tartózkodó álláspontot foglalnak cl
Piaci árak: Buza . . . 18.20/30 Rozs . . . 13.— Zab . . . 13.00 Tengeri . . 13.—
— Páaztory cs. és kir udvari szállító vttág-kereskedése, Budapest, VIII , Kákóci-ut 3 Képea árjegyzéket kívánatra díjtalanul küld.
Berger-frle glyccrln-pIpercHzappan
iwljrU-ii 3v.iA.»iík «l>ocr,u f\'Klaltailk hinv-lr IIUlMiInn». ili*l« l»r.Vp„ló »ar-tkfut liaaauálják lovábbá klIBni alkarral a
Berger-féle borax-szappant
«» V~II« \'*t*t**. »••»\'♦k. tlliálak 4« all MrktJ.k
altra.
ára áarakonktnt ralní.n talUMI M Dltr, hu-
nálall ui»-li.v-j>l ««;*u. K6rJ«n a Táaáriáanál nyuauaták,.mn B«n»r l«h> kátrányiAppanokat b tx,rnz <jspi>au„kat, O, H«U h gyárt-
mányait «a vl*yáaa«D /»» *
u Itt ábráaolt vád lr«>r» «a a itMlloUa i«-v4 <rf«alálrá.r*. tnrly r
minden dmkin utt költ lu«r !•■«(,n. KltanUtT* IMaalwu IAa.1l.ai, dlaiokmánynyál 4. a atrbl 1104
évi vlátkláuiliion arany trtnaal. A Bargar »\'dj. *>a mliHien mia t>6ay-«■ hrtkiOka. aaj^ptuch • I...amink infllakatt haaaiválall ula«IUUakoni l Tannak ZltfAim. Kaplialtk mlmlrn ()«(r<arrl«rl^ii aa*kt»T«>« Ailrlbra. Magjrban: O. Hall k Corup., WUn.I , \\ Iharatr. Uagyararaaágl ftraktin Ttitk Mmt aytoyuar. I*ra, Budap.al. Ktrá>.-u. 11. Thallmayír .. «.11. Zrlnyt-ulaa. Koahmalalar Fr. utóda, (lul.l-utaa a. Molnár áa Mo.ar drog,,taták. IV- KoronakaNai-utoa *. lián D.talnyt Frigy*« dr*0«rla, M.reC-Wólutoa B. Klaatnyban Maiyararaiiataaiaa aytay tiarláMikta. ,
Raktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógysiortára.
ÖSZI THAGYAZA8!
VALÓDI
VEUJEVYIi
THOMAS8ALAK
A LEGJOBB feS LEGOLCSÓBB FOSZFORBAVAS MŰTRÁGYA!
ha ilyen iiákokbin
van éa eredeti ólomzár van rajta. OVAKODJUNK A
Minden zaák tartalomjelséaael van ellátva. HAMISÍTÁSOKTÓL I
5£6iíaSsBBiH
KALMAr VILMOS a Thomasphosphatfabriken Berlin, vezérképviselöje Butlapest, VI., Andrássy-ut 49.
I4« ,>vím Iom k én rnktiír: IIKMS én l\'IMFIl N/.oiubuthely
ZALAI KÖZLÖNY
AUGU8ZTÜ8 n.
AMLKA SUCHARD
| ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY

fvIw!r!po«fr!fév!r^é«t>l«fon-Alloni*» j
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bftntalmaít, hurutokat, diabetest.köszvényt, csúzt,c8onttörósekot, gyermek-és alkati kórokat. W IjyBtien alkalikus, konyha-C Lk C.°
iwiéajód tartalmú héwlz •
IVÓKÚRA. _ I szénsavas MCvvizrüR&ÖM. rÜRDÓK. vts avocv int tzc tj mmalatorium-
A Jürdfihdtpn lOkMli trtm mOMódik.
WwgrimwMínM^ ,v* jr

Figyelmeztetés!
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
Schic"\'
névvel és a „szarvas" véd\' jeggyel!
Csak . .
alpesi tej •
kakaó é czukorból á/f. Páratlan Különlegesség.
M
14346/1W10.
Nagykanizsa város tanáosától.
Versenytárgyalási hirdetmény.
A Rozgonyi-utoaí és Templom-téri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállításokra és munkálatokra az 1910. évi julius hó 26-án ide benyújtott ajánlatokat a v képviselőtestületi közgyűlés az indokolatlanul magas áremelés miatt nem fogadta el, minél fogva a közgyűlés megbízásából a nevezett szállítások és munkálatok biztosítására uj versenytárgyalást hirdetek.
Az előirányzott összeg a Rozgonyi-utcai iskola felépítésére kereken 112,000 korona, a Templom-téri iskola felépitéséro kereken 25,u00 korona.
Az ajánlatok a kiírási művelethez osatolt mintán teendők meg. Csakis szabályszerűen kiállított és pecséttel lezárt sértetlen borítékban elhelyezett közvetlenül a tanácsi iktatóba vagy posta utján beadott ajánlatok vétetnek tárgyalás alá
Az ajánlatok boritéka a következőleg cimzendő:
A városi tanácsnak Nagykanizsán. „Ajánlat a 14346/910. sz versenytárgyalási hirdetményben kiírt a Rozgonyi-utcai és Templomtéri elemi iskolák felépítésével kapcsolatos szállítások- és munkálatokra".
Az ajánlatok posta utján vagy közvetlenül a tanácsi iktatóba adandók be.
Benyújtási határidő IBIÖ. óvi augusztus hő 19-ónek d. e. 10 óró|fi. Ajánlatot lehet tenni az összes munkálatok- és szállításokra, vagy az egyik vagy másik iskola összes munkáira és szállításaira és végűi az egyes szállítási munkacsoportokra is. Mindkét iskolára vonatkozó ajánlatban azonban iskolánként elkülönítve kell megadni az árengedményt.
Bánatpénz gyanánt az ajánlati végösszeg 6 százaléka készpénzben, vagy óvadékképes értékpapír alakjában, vagy 10,000 koronáiig terjedő részében a „Nagykanizsai Takarékpénztár r. t.". a „Délzalai Takarékpénztár r. t. Nagykanizsán", a „Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár r. t Nagykanizsán", a „Néptakarékpénztár r. I. Nagykanizsán", végül Nagykanizsai Bankegyesűlet r. t. ily összegről szóló betétkönyveivel teendő le és az ajánlat benyújtásával egyidejűleg a versenytárgyalási hirdetés ügyszámára való hivatkozással a városi pénztárba a tárgyalás határidejéig befizetendő, vagy oda beküldendő és az erről szóló letéti nyugta vagy postai feladóvevény az ajánlathoz csatolandó.
Az ajánlatok az 1910. évi augusztus hó 19-ík napjának d. e. 10 órájakor Nagykanizsa város tanácstermében fel fog bontatni, mely alkalommal ajánlattevők, vagy igazolt megbízottaik jelen lehetnek.
Az általános szállítási- és munkafeltételek a részletes munkafeltételek, költségvetések, tervek és szerződés tervozet a városi mérnöki hivatalban megtekinthetők, ugyanitt az ajánlati minta díjtalanul kapható.
Egy ajánlattevőnek sincs semmi néven nevezendő igénye arra. hogy az ajánlata elfogadtassák ós Nagykanizsa város közönségo szabad rendelkezési jogát minden tekintetben fenntartja.
Az ajánlat egyéb módozataira, valamint ajánlattevők egyéb kötelezettségeire nézve az ajánlati minta általános és részletes feltételek költségvetések és a tervek, végül a szerződéstervezet irányadók.
Nagykanizsán, 1910. óvi augusztus hó 8-án. /
VÉCSEY ZS/OMOMD
polgármester.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTONIAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
Nyomatúit :t laplula|diiuos líj. Wajriits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, tgro AUGUSZTUS 18. 49-IK ÉVFOLYAM. 67 SZÁM CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijalialk hiúin él caitirtlkla.
tlAAiaUd árak: K|é.i é»a 10 korona, félévre 6 koron*, nogyaiMno 8 koron* 60 Ml. — tgy.. .iám ár* 10 <111.
H.l.ló. »«.koitA: Kiadj* :
Kertes Jöaner. „ BM,rke.mU«éK.
Szarkaiztiiái éa kladéhlvatal Diik-ttr I.
T.loíon: tlt. — Hirdettük dljtiabái u«Hnt.
csali későn kezdődött inog és lassan haladhatott
előra i kedvezőtlen időjárás következtében, ép agy
t behordási muukálatok is Bzakgatotlau vol lak eszközölhetők.
Knortzer György.
A nagykanizsai önkéntes tűzoltó testület megye-aicrln kivivőit tekintélye szoros összefüggésben van Knortzer Uyörgy tOzoltó főparancsnok személyével. Baját magának sutti teliét elismerést, ba kiváló vezetőjének 30 évwi működését a sablonos kereteken tul testi űuueplése tárgyává.
Az űnuepségek szombaton (>0-án) -lesznek »mint a Zalai Közlöny már közölte olvasóival.
Mivel Knortzer Uyörgy mint 30 éves tűzoltó Jutott az ünnepségek centrumába, nem akarjuk kiváló egyéniségét más oldalról bemutatni, mint amit et«n a téren köszönhet neki a polgárság. Most nem időszerű feltárni hogy Knortzer Uyörgy takarékpénztári igazgató olyan polgára várnsuukoak, aki « közügyek muuká|ából mindig kivett« részét, aki elmondhatja magáról Vörösmarty szavaival: „Megfizettem mind, mivel csuk tarlozám."
Lesz még idó. mikor mindezekről beszámolhatunk. De azt nem hallgathatjuk el, hogy szimpatikus mindenkit megbecsülő, tapintatos, da erélyes egyénisége ót kiválóau praedestinálja arra, bogy laza, gyönge érdekszálakkal összefűzött önkéntes tűzoltó testület összetartó szelleme legyen. Pontossága, személyes fegyelmezettsége hasonló szellemet teremtelt a lil tol lóságnál, mely országszerte a legjobbak között foglal helyet.
Harminc évvel ezelőtt barna fürtökkel, fiatalos lelkesedéssel lépett be Kuorlzer Uyörgy a* önk. Tűzoltó testületbe 187». május lén. Kgy év múlva 1879. május 22-én titkára lett és nagy ambícióval fogott a legénység szakszerű kiképzéséhez. Érdemei elismeréseűl 18!)I. január 18-án a közgyűlés egyhangúlag alparancsuoknak választotta meg. K tisztsége alatt oly elméleti és gyakorlati oktatásban részesítette a tagokat és oly fegyelmet honosított meg, hogy * tűzoltó intézményt becsültté tette. Alatta tisztek csak azok lőhettek, kik a tűzoltásról elméleti és gyakorlati vizsgát tettek.
MfgaUk.totta i mentó osztályt, melynek nagy fontosságáról fölösleges szót vesztegetni. A Zalavár-inegyei Tűzoltó Szövetség megbízásából a tűzoltói ismeretekből és vizsga rendszerről szakkönyvet irt, mely a szövetségnek 1899. évi közgyűlésén elismeréssel fogadtatott el és tankönyvül való kinyomatása elreudelleteU. A fonti közgyűlés megbízásából elkészítette Zalavármegye területének tűzrendóri felügyelőségre való felosztását és az ezzel kapcsolatos tűzrendészei eljárásra vonatkozó.szabályrendelet tervezetet, mely 1899. augusztus fi-án a szövetségi közgyűlésén olfogadtatváu Zalavármegye törvényhatóságának kiadás végeit megkűldetett.
A megyei szövetség alapszabályainak módositá-
> ------r
A felség születése napja.
— Nyolovan esztendő. —
Dicsőségesen uralkodó 1 Ferenoz József Magyarország apostoli királya, ma töltötte be életének 80-dik esztendejét.
Ha a vallásosság szemüvegén nézzük e magában véve is tiszteletet paranosoló kort, szinte önkéntelenül is a Szentíráson akad meg szemünk, hol az áll: Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú élelü légy e földön. Ha emberi szempontból tekintjük, az igazság útjáról soha le nem tért patriarcha imponáló példaképét csodáljuk a Felség világtiszteletet kivívott alakjában.
Nemcsak Magyarország és Ausztria, nemosak Európa, de az egész világ figyelme, tisztelete, ünneplése ma az Isohlben ídózó agg uralkodó felé lordul olyan szimpátiává! és őszinteséggel, aminőre a világtörténelem és csak kevés példát tud felmutatni.
Az élet az ember tragédiája, mely hosszabb vagy rövidebb lefolyású, több vagy kevesebb, fontosabb vagy lényegtelenebb események, cselekmények láncolatából fűződik össze Micsoda hatalmas, fenséges színmű az, mit ez a 80 esztendő felölel Két kort hidal át. Egyik végénél, a születésnél, még az elnyomott milliók szinte tétlen álomban vannak; munkás néptörekvések nálunk ismeretlen fogalom Egyik részen a minden emberi jogokkal kiváltságolt nemesi osztály, a másik részen a szinte minden emberi jogtól megfosztott népmilliók húzzák az élet jármát. Nincs még törekvés, ninos még küzdelem az egyenlőség kivivására. Csak láng-lelkü apostolok agykohójában kovácsolják azokat a szellemi fegyvereket, melyek diadallal fogják megostromolni a jog sánoait azok számára, kiket a társadalmi fejlődés onnan kizárt.
A híd másik vége felé vezető uton hatalmas tragédiarészletek játszódtak le. A magyar szabadságharc fenséges küzdelmei, Olaszország, Poroszország viaskodásai teszik a mértföldmutatókat. A hatalmasan föllendült Magyarország a kulturának tiszteletet parancsoló magaslatáról tekint vissza a közelmúlt kulturatlan sötétségébe. Az elnyomott népből felséges uralkodó nép lett, melynek vállain nyugszik a modern szellemi és anyagi fejlődés terhe. A magyar faji tehetségével kifejtett herosi erővel illeszkedett be a kullurnemzetek közé, akiktől megtanulta, hogy nemzetét naggyá csak a minden irányú becsületes munka teheti.
Ilyen gigászi harook töltik be ezt a hatalmas uralkodói életkort. A küzdelmek ltom mindig építenek, néha rombolás jelzi
útját. De a bölcseség a rombolásban is a jövőt szolgálja, a rombolást az építés alapjául végzi osak. Ennek a 80 korszakos esztendőnek is ha voltak rombolásai, a jövő szebb képe bontakozott ki belőle. A hálát érette bölcs, nemes királyunk libáihoz rakjuk le születésének 80-dik évfordulóján. Eberhard, der mit dent Barte, Würtembergs geliebter Herr mondta fejedelem társainak: Az én országom nem rejt kincseket, szépségei is fellelhetők másutt, de egy ereklyével bir, mely drágább, mindeneknél. T. i. bármely alattvalójának ölébe nyugodtan bajthatja álomra fejét. Ugyanezt elmondhatja Felséges királyunk magyarjainak legendás hűségéről is.
Még egyet Vörösmartyt annyiszor ismételjük, aki kifejezte, hogy: „A legelső magyar ember a király." Mi azt óhajtjuk, hogy majdan Ó Felsége elmondhassa magáról, hogy széles e Magyarhazában korra nézve is ó első embere népének.
— Főispánok kinevezése Hertelendy Kerenc nevétől k«tdva már sok acceptábilis név került forgalomba, kik Zalavármegya főispáni székébe voltak száuva. Legutóbb Kolbeuschlag Bélát magyéuk főjegyzőjét emlegették, mint komoly jelöltet A téuy azonban az, hogy ez ideig Zalavármegye még nélkülözi a főispánt. Különben összesen két megyei és két városi törvényhatóságnak nincs főispánja A parlamenti szünet, a nyári nyugalom kűlöuban sem teszi aktuálisé ez Ogy elintézését. Szaptainber első falében azonban gazdát kap /.ilamegye főispáni szék» és valósziuűlug a személyre nézve ineglepotést tartogat a találgatók számára
Alispáni jelentés Zalamegye gabonaterméséről. A ntá|us hóban még szép reményükre jogosító vetések junius hóban a sok esőzés következtében erősen megdőltek. A csapadékdus időjárásban a dűlt gabonák nem fejlődhettek kellőképen, amennyiben még erósebben letömódva s a fejlődéshez szükséges levegőt nem vehették kalló mái túliban igénybe. A buzaveté8akre ily kedveiét Ion időjárás következ-ményénak kall tekintenünk, hogy habár szalmába nagy termés van az egész megyében, a szemtarme-lés nem folcl meg a várakozásnak s dacára annak, hogy a gazdák nem fűzték vérmes reményeket a termésátlagokhoz, a tényleges eredmény a váratnál is gyengébb latt. Az őszi gabonaueműek közül a rozs szalmára szintén nagyobb termést adott, aiouban szemre rosszul fizetett, ugy hogy magyar holdauként 5.60 q állagra tehető belőle a termés. A buza várhaló terméseredménye a hivatalos becslési adatok szerint megyéukbau magyar holdanként fi.36 q. ra vau értékelve. A tényleges eredmények«!, a már végzett cséplési munkák alapján számba véve, a terméseredményt a hivatalos becslésnek megfelelőnek kell kinyilvánítanom. Az átlagos termés megyénkben búzából 6 alul nincs s igy a hivatalos becslés és a végeredmények között maii mum. ba 3—O*/« ehérés lesz megállapítható. A tavaszi gabonanemOftk termése közepos. az árpa termése circa 5.6 q.-ra rug, mig a zab ugyanekkora s mintegy fi q.-ig terjedő terméseredményével a f. évben az ország egyik legjobb átUgainak folal mag. A gabouaiieinüek aratása, mint fentebb is említettem,
ZALAI KÖZLÖNY
AOOD8ZTO8 18.
4=

aát is ő végezte. A vármegyei szövetséget érdektö ténykedését a lOioltóságok méltányolták és hogy elismerésüknek, bizalmuknak kifejezést adjanak a Zalavármegyei tűzoltó szövotség 1808. jiinius 8 iki közgyűlésén egyhangúlag szövetségi elnökké válasz-tptta, mely tisztségben máig is működik, miután a nagykanizsai tűzoltótestület mér 1893. jauuár 22-én főparancsnoknak választotta meg.
Kz időtől kezdve kiváló gundnskodással fáradó-zutt a tűzoltási intézmény tökéletesítésére és népszerűsítésére. A uagykauizsai tűzoltó szertárt oly módon rendezte be, hogy szaktekintélyek elismerését rivta ki érte. Az ó érdeme, hogy a helybeli 20. houvéd gyalogezred laktanyáját a város tüzoltó-szerekkel látta el; ugy hogy a honvédség leljes tűzoltói osztályt képez és a legénység begyakorlásáról állandóan gondoskodik.
Sok tűzesetnél érvényesült ügyes oltási taktikáin. Így 189:i. áprilisban támadt nagy tüzesotuél és a Franz Lajos cég gőzmalmának égésénél, hol is a gőzmalom épületét jól ismerre akként vezette a tűzoltást, hogy csakis az u. n. koptató belsep) hamvadt el a többit sikerült megmentenie. Parancsnoki állásában tapasztalta, hogy az önkéntes tűzoltóság működésére akkora város, mint Nagykanizsa uem támaszkodhatik kizárólag, mert a tagok kivonulási kedve nem mindig kielégítő. Szükségét látta egy hivatásos tUzoltó csapat létesítésének
A város képviselőtestülete elismeréssel honorálta ily irányú előterjesztését és ti hivatásos tűzoltót alkalmazott. Hogy pedig ezek ereje még inkább uöveltessék a városi úttisztítók olykép fogadtatnak fel és képeztetnek ki, hogy tűzesetnél ók is a tűzoltó-sáphoz sorakoznak.
Különös érdeme Knortzer flyörgy főparancsnoknak az is. hogy a környékbeli kisebb községekben tűzoltó testületeket szerveztete.lt és azok elöljáróságait a kellő utasításban és tauitásbau részesítette. Nagy vonásokban hosszú :tt) esztendő munkálkodását vázoltuk a fenti sorokban. Most deresedő fővel, de fiatalos, rugékony kedéllyel fogadja sziveseu azt sí ünneplést, melyei egy város, egy megye nyújt a becses szolgálatnak, mit polgárlásai érdekébe kifejtett. Mi akik figyelemmel és kellő kritikával kisérjük polgártársaink munkálkodását, nagyrabecsüléssel nyujl-juk Knortzer Györgynek az elismerés pálmaágát ammellé az éréin mellé, melyet az ó 30. éves tűzoltói működése értékesebbé lesz az aranynál
ség legutóbbi közgyűlésén választmányi tagul választolta meg. Az elnökség pedig megkérte, hogy a mult télen a balalonmenti községekben nagy tetszéssel találkozott népies előadásait az idén is tartsa meg.
— Stambulból. Lapunknak illusztris munkatársa, Lukács Józsof tanár Törők- ós Görögországban tölti a szünidő ogy részét. Legutóbb Stambulból irt hozzánk : „Innon nem tudok írni, mert ez a 10 nap ugy le köt. hogy egy (fferc idóm sínes, 8okat csavargok Ázsiában is. Sok kirándulást leszek." A tudós profoaszor kedves uti-tárcáit már elóre bejelentjük a Zalai Közlöny olvasóínak.
— Halálozás Adlovics Ferenc posta és táv. altiszt f. hó 17-én, 50. évében elhunyt. Ma délután 0 órakor helyezték örök nyugalomra a helybeli római kath.\' sírkertben.
— A hadastyán egylet jubileuma Azon lázas munka, melyei a hadastyán egylet tagjai heteken át kifejtettek, megtenné méltó gyümölcsét. A jubileumi ünnepség oly fényesen sikerült, hogy a rendezőség mindnyájunk megelégedésével találkozhatott. Ugy az anyagi, miut az erkölcsi síkor méltó eléréseéri leginkább Tantsits Héla jegyző é< Fríedeo-tliál Mór alelnök küzdöttek Az ünnepély lefolyása alatt több beszéd és tószt hangzott el.
— A legényegylet Szent Istvánnapi mulatsága A Kath. Legényegylet mini már egyszer lapunkban megírtuk, folyó hó 20-áu nyári mulatságot rendez. Hogy ily sokáig halasztották annak uyilvá-nmsá való tételei, annak egyedüli oka az volt, hogy az Önk, tűzoltótestület is e napra tervezte mulatságát
— Egy hadnagy höetette. Folyó hó 14 én Kovács Sándor bérkocsis lovai megvadulva vágtattak a Vörösmarty utcán, majd bekanyarodva a Sugár-uton a város felé tartottak. Az utón több apró gyermek játszadozott, akik sikongva menekültek a megvadult állatok elől Már-már a bekövetkező szerencsétlenségtől lehetet tartani, midőn arra haladót! biciklin Schvarz Jenő helybeli honvédhadnagy, aki látva a közeledő veszélyt), biciklijéről leugorva, a lovak elé vetelto magát s azokat kaiilárszi|uknál fogva megfékezte Schvarz Jenőt a közönség nagy óvációbau részesített.
— Katonaság köréből Folyó hó 17-én a helybeli L\'O-ik honvéd gyalogezred a köreiben levő sátfi pusztára távozott, ahol nagy harcászati lövőgya-korlalot végeznek. A tábori konyhát tnár lti-áu este rendeltetési helyére szállították, hogy a kifáradt és kiéhezett legénység gyakorlat iitáu legalább éhségét csillapíthassa.
— A zalamegyei csendőrség lovasitáea
Most érkezett meg s hatóságokhoz a belügyminiszter leirata, mellben utasítja őket, hogy igyekezzenek a esendőről síikre beosztandó lovascsendőrők lovai számára megfelelő istálókiól gondoskodni A lovas csendőrökkel ínég inkább fokozni akarják a közbiztonságot. A miniszter rendeletéből látjuk, hogy a lovas csendőrök beosztása és szo\'gálatba való lépése küszöbön vau
— Sorozás Kedden szerdán tartották a helybeliek sorozását. Sor alá került 304 legény, akikből azonban csak 79 találtatott alkalmasnak a katonai élet elviselésére. A sorozandó legények uóláiától hangzott ezen a két napon a város zege-zugs. Sir az apám, sir az anyám, sir a szeretőm slh. énekelték a vigságot mutató legénykék. A besorozott legények szomorúságukat minden tőlük1 telhető módon palástolták. A szerencsésebbek, akiket a sorozó bizottság alkalmatlanoknak talált a vendéglő egyik sarkában örömtől repeső szivvel szürcsölték az isteni nektárt, nem törődve bevált társaik gúnyolódásaival, akik bizony nagyon sokszor énekelték füleikbe : Maradt Otthon 2—3 nyomorult stb. No de október l-jén ók is jobb szeretnék majd ha más énekelné helyettük : Itt vari már az október slh . .
— A Willand cirkusz megérdemelte azt a pártolást, amit n közönség tauusitett iránta A jelenlevőket állandóim gyönyörködtette a műsor. Cassel nővérek játéka b kifeszített dróton, az Allegris testtérek ánóláiicu, Miohale és Sandro akrobaták halálugrása kerékpáron 10 pejló, melyeket Illoske Jir vezetett elő és n gazdag műsor többi száma. Ha majd ismét útba ejti városunkat e társulat, e sikerért ismét sok látogatót vonz a Willand cirkuszba.
— Alapítvány a király 80. születésnapjának emlékére Hatthyánjr-Slrattmauu Ödön herceg a király 80. születésnapjának emlékére a szegényház alapja javára 5000 koronát ajándékozott. Kzen elhatározásáról teguap értesítette Körmend elöljáróságát
— Az elkobozott mérleg Szegény embert még az ág is húzza. Régi közmondás, de igaz Veíuborger Jeuó kereskedő a Woisz Berta cég főnöke is hódolva ezen igazságnak, mert hisz ó is azt tűzte ki célul, hogy minél több szegény embert fo6azon meg véres verítékkel szerzett kenyerétől. A uovos ur ezen tettél ugy követte el, hogy a mérlegről elől kiálló srófszeget kivette s a mérleget minden mérés alkalmával előbbre lolta. A mérendő anyag ily turpisság mellett néháuy kilógramot veszített súlyából. Igy csapta be a hírneves Weisz Berta cég napról-uapra, hétről hélro, hónapról-hónapra, a nála eladó éa uála vásárló közönséget. Természetesen ily üzlet mellett oly rohamosan gyarapodott ■ vagyona, hogy ma már háztulajdonos urnák hivattatia magát. A korsó azonban addig jár a korsó a kútra mig eltörik. Ö is addig űzte ezen mesterségét, még rendőrségünk le nem fülelte. Igaz. elfogja nyerni megérdemlett büntetését, no de mily csekélység ez annyi ember megkárosításához képest. Jó Ieuue közönségünknek bz ilyen urakot megfigyelni, hogy adandó alkalommal nyakát szeghessük.
— Baleset. Kovács Péter favágót egy kocsi a Pelófí-ulcábnu elütötte. Kovács Péter könnyebb-szerű sérlllést szenvedett. A vigyázatlan koesis ellen az eljárást megindítót Iák.
— 18 éves csínos szőke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kissé túlságosan lejlett testalkattal mielőbb férjhez óhajt menni lisztes jellemű fiatal emberhez. Csakis komoly ajánlkozók kapnak választ. — 8clilesiuger, Berlin 18
Olyan egyének, akik sokat Dinek
ós kevés mozgást végeznek, majdnem mindannyian nehéz székelésben szenvednek. Egy fél poliárnyi természetes Fereno* Józaef-keserüvíz roggelenkínt éhgyomorra használva, megszünteti a bél renyheségét anélkül. hogy más orvossághoz kellene folyamodni.
HÍREK.
A „Modioal M irror" círnü amerikai orvosi szaklap őzért a következőket irja: „A természetes Feronoz József-keserü-vizre minden székrekedés meggyógyul."
NYILTTÉR.
— „A főjegyző reliquiái" cimü tárcfínk az előző számunkban bizonyos véletlen okok miatt oly hiányosan és értelmetlenül volt kiszedve, hogy indíttatva t érezzük magunkat azt újra leközölni.
— A király születésnapja. A király 80. születésenapját Nagykanizsa városa a szokott módon ünnepolto meg. A város mindenfelé fel volt lobogózva. A különböző felekozetü templomokban hálaadó istentisztelet volt. A plébánia templomban a városi hatóság is megjelent Véosoy Zsigmond polgármester vezetésével A katonaság pedig a gyakorlótéren tartott ünnepies tábori misét.
— Eljegyzés. Dr. Vajda Uéla helybeli ügyvéd el|egyezte Uarta Lajos izr. hitközségi titkár leányát.
— Esküvő. Hukvich Arpá.l pnesai közigazgatási tisztviselő házasságot kötött Etelváry Mariska pacsalűttösi tanítónővel.
— A Balaton mellől. Sági Jánost, a Keszthelyi Hírlap társszerkesztőjét, a Halatnní Szövet-
F. rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
A .Zala" f. hó,II-iki 1 TG-ik számában „Gyanú* gyújtogatás" cím alatt közöli családunkra vonatkozó rágalmak mindezideig nem cáfoltának meg. jólehet apám, illetve bátyám, közölte a valódi tényállást a „Zala* szerkesztőségével. Azért az igazság és az ártatlanul meghurcolt család érdekében a Zalai Közlöny hasábjain kérek helyei soraimnak.
Mull év szeptember vége óta házunk területén több ízben történt gyújtogatás. A legelső esetben éppen otthon voltam, hosszabb távozásra bucsut venni moutem szüleimhez. Mogérkezésum után uéháuy órával nővérem észrevette, hogy telkünkön lévő Hzaliiiakazaluuk füstöl vészkiállitásairft fivérem, — kivel megérkezésünk óla együtt voltunk — ogy dézsa vízzel a kezében rohant a kazalhoz, mialatt magam lélekszakadva szaladtam el a falu fecskeudeiőiéért ós segítségre hívtam a falu népét. Míg segítség jött, mig a fecskendező megérkezett bátyám egyedül emberfeletti erővel dolgozott a tüz tovaterjedésének tneggátlásáu. Neki köszöuheló, hogy mindössze 30—40 korona kért okozott az éppen szeles időben keletkezett s könnyen katasztrófára válható tüz. Magam a fecskendezóért tett futásnak és a mentési munkálatoknak betegje leltein, atyám pedig csak később érkezeit hnza. Kz. volt az első tüz története.
Hogy a többi tüz eset miként történt azt nem tudom, azóta otthon uem lévén csak levélből értesülhettem, azonban a közöuség helyes tájékoztatása végeit szükségesnek tartom a meg-megismétlődő gyújtogatás elózméuyeit megismertetni:
E
AUGU8ZTÜ8 18
ZALAI KÖZLÖNY
3
Szomszédunk Ha a Néliai Hazai Sándornak, kiouk régi viskóm évekkel ozelótt öt-hat ízben .gyulladt meg" inig leégett. A volt lakásból istálló lelt ós Gazsi a mostan leégett — ós a „Zala" szeriül általunk felgyiijtotl házat vette. Ki gyu|tbatla tol a viskót ? Ki gyújthatta fel a két zsindelyes ház között levó zsúppal fedett örökséget ? Ki volt a gyujtogatója Mayerók szalmájáuak ? Azt nem tudom — ozl ueiu láttam! Osupáu annyit mondhatok, hogy „a keletkezeti lllzeket szerenesésou sikerült mindig elfojtani" amikor Mayerók telke meggyújtatott: csak legutóbb juuitis 18 áu éjjel nem, amikor a szomszéd háza .gyulladt meg". Ekkor« égett le\' Mayerékuek egy éppen nem is biztosított hidassa is, mely a ház közelében volt. v
Csak egy kis logikát kérek „Zala" Szerkesztősége I Nem vádolok senkit csak azt kérdem, ki követett el biztosítási csalást ?
Az ordító valótlanságok fényesebb bizonyítékául talán lelesleges is említenem, hogy atyáin Utt esztendeje működő 8 rendezett anyagi viszonyok közt éló kir. postamester. A jól informált .Zala" ellen megindítottuk a sajtópert, megsülni való dióskáli tudósítójának pedig ajánljuk, hogyha iníuden árou piszokba akar vájkálui ne a mi házunk elölt, hanem másutt kotorászou.
Budapesten, 1\'JlO. augusztus lö.
Mayer Mátyás
p I. stiszt
Újdonság1.
A főjegyző reliquiái.
Nem erre a szomorú alkalomra késztlll, amit elmoudani akarunk Hanem mikor egyszer áprilisban kopogunk a főjegyző aitaján és be skaruuk uyitaui, az ajtó zárva van Bizonyosan a polgármesternél vau dolga, gondoltuk. Másnap megint zárva találtuk az ajlól. (lemegyünk hát az u. n. irodába. Alig hogy bent vagyunk, a másik ajtón berout egy haragos városatya. Azt nein tudom határozottan, hogy jó napot moudott-e, de az ellenkezőjét se állítom. .Az már mégis szörnyűség, (lehet hogy vastagabban mondta) hogy mikor az ember a polgármesterrel akar beszélni, uiues a hivatalában". „Az adóhivatalban vau hívatalvizagálalou — jegyezte meg szerényen egyik íruok."
,Hát a főjegyző?" .Az beteg."
Azzal a haragos ur távozott. Na, gondoltuk, ahol ilyen erélyesen követelik a tisztviselők jelenlétét, ott soká uom szabad betegeskedni, de laláu meghalni se. Így hát a l\'ó|egyzó is eljöu egykét nap, egykét hét múlva, de bizouyosou el|öu. Erre az egészséges visszatérésre irtuk ezl a kis iudískréciót. Már előre Örültünk, hogy hogyan pirongat ineg a kiszurkeszlés, ax altuutalum miatt Majd csak ellürlllk volna valahogy ; sokkal könnyebbüli, mint azt hogy Lengyel Lajos főjegyző Nagykanizsa adminisztrációiéban nem tényező többé. Hogy mit vészlett benne városunk azt liujd másutt és tuások mondják el; de mi egy lieines gondolkozású inti volt tudós barátot síratuuk elköltözésében.
Nem vétünk emléke elleu, ha még egyszer hivatalában képzeljük az elhunytat amint olt serényen dolgozott, fogadott beuuüuket és bemutat|uk reliquiáit, amelyekről a nagy közönségnek bizouyára nem volt eddig tudomása.
.Főjegyző" — ez vau írva az üveges a|tóra, melyen belül Lengyel Lajos majduem 2H evig városi ügyeket végzett. Ainiul a lépes >u felértünk, egy pillanatra megálltunk, inig a sziv dobauása múlik. Kopoguuk. Arra nein figyelünk, |óu-e a .Szabad" vagy „Tessék", vagy ueiu. Belepünk. Szeréuy „alaza-los szolgája\' után megállunk. Nelta azt se mondja,
hogy „adjon isten"; föl se néz a kékes papirosról, tovább szántia a betübarázdát csak barátságosan mutat a szék felé, vagy nyújtja a kezét. .No üljön le már* mondja, mikor szerénykedve még állva maradunk. Kólveli szemeit — notn akarjuk moudaní, hogy mi mindig szelídnek, jóságosnak laláljuk?" „Mit parancsol?" „Csak kérni tudunk mi, főjegyző ur; ha valami lapnak való volna." .Nincs semmi\', „liát köszönöm, azt is felirom." „Ne vegye oló a jegyzőkönyvét, meri akkor ueiu beszélek semmit se." „Hát hogyan tartsuk meg a felünkben azt a sok semmit?\' A tegnapi tanácsülésről kérnék egy kis információt. „Nem volt ott édes gyerekem semmi, hát az igaz, hogy Kövessy fólebbezett, ineg hogy a főkapitány is valami tervet adott be, meg egy gyáralapíiási kérvény volt a tanács előli, de hál ez ugy sem érdekli a közönséget."
Mikor aztán ezekből a semmikből megrakodva szétnézünk, elbámulunk rengeteg iratcsomókon, melyek az asztalon egymás mellett feküdtök. Éppen közgyűlésre rendezto őket. tyettenetes elgondolni, hogy ezt mind le kellett iruí. 1 Hogy ez mind keresztül ment a ló|egyzó tollán — ineg az agyáu. Micsoda fuj az, mely ezt míud betéve tud|a ; pedig a fóiegyzó nem csak azt tudja, ami az írásban vau, liaiiem a legvilágosabb kommentárokat fűzi minden egyes űgydarabhoz.
Most vesszük észre, hogy minden aktacsomó egy-egy különleges nyomtatóval van leszorítva. „Ni csak, micsoda iratnyomója van főjegyző uruak." „Melyik?" „Ez a inassiv lópatkó." „Ja annak története vau. Még mikor Jankovich gróf volt Zalamegye főispánja, a földiuivelési miniszter egy lópatkoló tanfolyamot nyitott Nagykanizsán. Mikor a zárovízs-« gálát volt, a patkoló lóorvos emlékül adott luiud-egyiküukuek egyet-egyet, akik ott jelen voltunk A fóispáu is ott volt."
„Ilál ez a hatalmas négyzet alakú vaslap, liogyau került fójogyző in asztalára ?*
„Ez az Arnheim páncélszekrénygyárhói való. Tessék meguéztii, kél vaslap között vastag asbest bélés vau, ami a tűzbiztonságot ¿adja a szekrénynek. Mutatványul küldte a gyár, hogy onnan szerezzük be a városi péuzesszekrényekel. Azóta itt nyomkodta a táros aktáit."
„Emitt niegiut egy lópatkó; hamutartónak is alkalmatos." „Ki a Weiaer gyárból való. Egyszer megnéztük a gyárai, éppeu öulés volt, ozl kapluk emlékül; azóta olt vau az asztalomon". „itt meg egy halaituas keramit tégla uyoiukodja a városi Ugyekel, laláu úgyis azért kerülnek oly nehezen dülóre." „Ne trélaljon öregem Ezt mutatványul küldték, hogy a várost ilyennel rakassuk ki, de csak ennél az egyuél maradtunk, mely maga is ólom-súllyal nehezedik iralaimra." „Itt meg egy ülő ékeskedik az iratok fólöti. Ez jelképe ló|egyzó ur szorgalmas munkálkodásának." Hohó nem hiszek ujságiróuak, bizonyosan meg akar támadni a legközelebbi számban. Ezt az nlót a szegeuy öngyilkossá leli Itoih Lipól asztalostól kaptam, akinek | valami rokona, vagy ismerősi küldte Amerikából. Ezl szerellem legjobbat;.. Mindig olyan akiára teszem \' nyomtatoknak, amtu szívesen dolgoztain, ami a városnak javúru szolgált, „liát ez a félgömb c»ak nem az északi földgömb akar leuui.\' Látom ólomból van, mintha az elei súlyai akaru.t jelképezni. „ Ez históriai emlék, ehhez ki iud|a meuuyi embervér, emberelel lapad. Amiül ezl a félgömböt megnézi, mind apró ólomgolyóból, puskagolyóból vau összeöntve Solteri-uoual süvöltőitek valamikor a levegőben. Néhai Oszeszly Aulai városi adóelleuór szedegette ott össze a harcteron és azokból öulótle ezt a félgömböt Valahányszor ráteszem ugy-egy ké*z iratra, eszembe jut, hogy iniuó kétes az emberi sors."
„Vau meg luvéluyomója fóiegyzó ur?\' „Niucs 1 több; ruiueleiu nem akar belőlük kiállítást rendezni?" „Nem lójegyzo ur, jq helyen vau, csak maradjanak ott még nagyon sokáig."
Hat ezek voltak Lengyel Lajos főjegyző iróasz-1 tahinak reliquiili. Megjegyzést uem lUziluk hozzá, i folOsleges is. Ki ludja hova kerülnek ezek moil, de \'
feljegyeztük, mert ki ludja milyen relíqníák kerülnek az uj főjegyző asztalára.
— Magán mútárlat. Pompás művészi képek láthatók (olajfestmények, pastellek, akvarellek) a Baross-tér 3. sz. II. emeletén megnyílt magánmii-tárlaton Mint kíállitok kizárólag csak nagynevű tárlali festők szerepelnek s a közönség itt olcsóbban szerezheti be, mint magánál a festőnél lakásának legszebb díszét, a képet A tárlat bármikor díjtalanul megtekinthető.
— Magas jutalóit mellett ügynököket, utazókat keres ablak-redőnyök elárusilására 80H.LLINGBR SIMON és TÁRSA ablakredóuy gyára, Budapest, Gróf Zichy Jenő-utca 16, hová írásbeli ajánlatok és megrendelések intézendök.
* A Divat Újság minden hónapban kétszer
lelenik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó: negyedévre postáu való szétküldéssel két korona husz fillér. Klólizotui legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett posUulalváuyou lehet A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten,\' VIII.¡8 Rökk Szilárd-utca 4. azámu házban van.
|ils6rawbu fürdőhely"]

I Vaauf-jwta-.távírda-éatwIafon-áHom >» ]
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bAntalmait, hurutokat, diabetest.köszvényt, Csúzt, csonttöréseket, gyermek\' és alkati kórokat.
jyatlen alkalikus. konyha-C lif.O ím-A Jódtartalmú héwlr ivókúra. , issftmsavas MtvvixrünaÓM. rÜRoöK. vixavoGYiarriscrJ mhniatwium.
A SüntáMyen fOkJvAU errtr működik. ProHpeJttuwf kfljd a FűiMöifcazfottiW^.
Mi a
Dr. Oeiker-féle

£
sütőpor?
I
Dr. Oetker-féle sütőpor
ugy tökéletes, hygieniku8, az orvo-sok állal legmelegebben ajánlott
ólesztópótszer I Egy osomag ára 12 íillér ós egy \'/» kg. szamára clesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb fűszer és drogua-úzletekben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
s ■
s
Iskolahegedük : 6, 8, 10, 12. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor.-órt. — Hangverseny éa meater-hcKcdük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: >/, \'/« nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hcgedilvonók: 1, 150, í, 2>6<>,
3, 4 kor.-ért. Hegeddvouék feruambukfáhól nagyon kömnű 6. 8. 10 kor-ért. — Hegcdütokok 6. 7 6>i kor és feljebb. — Hegcdtllábak : 4, 10, 12 K és feljebb. — Álltartók : l, l 40 K és feljebb. — Hurok ntindon árban és miuóségben. — Viola avagy Brácsa és alkatréstei 10%-kal drágábbak — Cello. Iskolacello: íu, 25, 27. 28 és 3o kor. — Zenekarcello: 40 60, 60
és 70 kor - Cellovonók: közönsége, 1-60-tól 3 kor ig — Oellovonó foruainbukfából 6 kor. tél 12 kor.-ig.
*/«-es 72 kor. «/^es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybógóvonó: 4, 5, 6, 8 ós 9 korona.
— Nagybőgők :
Nyomatott a laptulajilonos Ifj. Wajtiits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
JÜLIU8 21.
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskedok arról, hogy csakis jó ós az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ba az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat uem fogadok vissza. Az árak darabonként ériendók.
Hegedűk.
Rózfuvóhangazerek.
Minden rézfuvóhangszor la 3 cilinder géppel vau ellátva. Trombita : 32 kor Uasstrombíta: 42 kor. Píston: 32 kor. Vadászkürt\' 71 kor. Kuphonium: 64, 68, 60 kor. Ba-s: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. TrombitakOrt 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok F: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B, 110, 12P, 132 kor. - Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fekete grauutilfából, uiezQst billentyűkkel: 10 bíllentyttvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
HuzóharmonikAk.
Huzóharmonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon azép alkatú, kitűnő hanggal, drbja !», 10, II korona. Ugyanazok báron szoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal l)ur ós Moll-bivssus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 62, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
WAJDITS JÖZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám.
Ozitorák.
Priincitora, jávorfa, gépetet nélkül: 13, 14 kor. — Palizaudertetővel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Priincitora palizandertető és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egé>z 64, 70, 80 kor Koncerlcitora a font felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópoitorák közönséges kivitelben, egésa-kótáa 9 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utána, palisándfából 14 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezűst billentyűkkel: 6 hilleutyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, :iG, 40 kor. 12 bilíonlyűvel 48, 50 kor. 13 billentyűvel 50, 56, 60 kor. —
PíocolóHóták: 5 20, 6.60, 6 40 korona
Klarinettok.
NAGYKANIZSA, igro AUGUSZTUS aa. 49-IK ÉVFOLYAM 68. SZÁM
HÉTFÓ.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■aiJalanlk hátion ét ciltirtikin. Koleló» tietkeftitő : Kiadj* : Szirkisztiiii ét klatféhliatal Diák-tér 1.
fclOlli.U.I iraki K^í.i í.rc 10 koron., Íél4»re 6 koron., nogjredíno 2 koron. 60 Ali. — Egy*. .iim ár. 10 flll. Kerten* Jáanef. n Hsrrkn»tité(. T.l.fon: 112. — Hlrd.Kl.k dlj.i.bá. n.rlnt.
Dzsentri-uralom.
A marostordai szenzáció újra bebizonyította, hogy Magyarország politikai ós közigazgatási élete dzsentri-uralom alatt nyög. Mert Marostorda nemcsak ordélyrészen van, megtaláljuk azt minden törvényhatóságban Csakhogy a legtöbb megyében a főispántól kezdve le a vármegyei Írnokig mind ehhez az uralomhoz tartozik. Már pedig rilkán történik, hogy egyik csóka a másiknak.....
Erósdy se hitt benne. Nem volt olyan óvatos mint hajdan Alkibiades, akit szintén Ítélet elé akartnk állítani holmi szoborcsonkitá-sok miatt. Inkább Spártához szegődött, semhogy Athénben bírái elé álljon. „Hát nem bízol ügyed ígazságábáu ?u — kérdek tőle barátai. „Igazamban igen, de a bírákban nem hiszek" — feleié Hát ezt a gondolatmenetet elfeledte Erósdy; bár n közvélemény mellette itél.
A minisztérium, a törvényhatóságok mind a dzsentrik számára termik a hivatalokat, az állásokat. Nem mintha ezek legjobban megállnák helyűket a hivatalokban. Nem. Hanem, mert itt lehet legkönnyebben megélni munka nélkül. A restancia nem bün, hanem ősi erény. Igaz magyar hivatalnok nem dolgozik. Arra valók a Móricok, meg Izidorok. Hanem ha választás van a megyeházán. vagy képviselőválasztás esik meg. akkor előbújnak bagolyváraikból a dzsentri
korifeusok és félrelöknek mindenkit, aki nem a sógorság meg a komaság jóvoltából mer hivatalra aspirálni.
Szinte csodálatos dolog, hogy a legutolsó képviselő választásnál ezek a lovagvárak a szociáldemokraták segítségével igyekeztek a diadalzászlót kitűzni. Azokkal a szocialistákkal. akik legelszántabb harcaikat i éppen az osztályuralom ellen akarják megvívni és akik kérlelhetetlenül fogják elseperni I ezt a tudatlan és tanulatlan korcsdzsenlrisé-get, ha az általános szavazati joggal, szabad levegőhöz jutnak. Kurta esze a dzsentrinek ebből is kitetszik, hogy nem a konzervatív törekvéseket támogatta, mely az ó lótót is meghosszabbítja ideig-óráig, hanem a radikális irányzatot vette segítőtársul, mely kivégzéssel fenyeget mindent ami tradíció, ami a haladás kerékkötője.
Ebből bebizonyosodott tény, hogy a mai dzsentri nem annak a régi köznemességnek a nyomdokain halad, mely a liberalizmust képviselte, a konzervatív olygarchák-kal szemben, hanem szakítva a múlttal a haladásra alkalmatlan» i válva szerepet ose-rélt. Mig a főnemesség európai látóköre bizonyos tekintetekben a néphaladás támogatói, addig a mai kor dzsentrívilága szük-körü felfogásával az ósdiságol képviseli.
De nem is igazi dzsentri az, akit első tekintetre annak tartunk, vagy magát annak szereti hinni. Mert az a kaszinói tag aki uri
voltát a hetyke modorral akarja dokumentálni. aki minden tudományos műnél többre becsüli a párbajcodexet, akiknek ambíciója abban merül ki, hogy mikép sikerül hozzá-dörz8ölódni a Józsi grófhoz, meg a Laci báróhoz — az nem lehet utóda a hajdan országfentartó dzsentrifajnak. Ezek talmi dzsentrik, akik a munkából részt nem kérnek, hanem a protekció nyújtotta hivatalból akarnak megélni. Sajnos, meg is élnek. Ezek a mai dzsentrik.
A magyar aviatika.
A müveit világ államai közt talán hazánk az egyedüli, mely nem dicsekedhetik avval, hogy aviatíkusai nagyobb sikereket értek volna el a repülés terén Hogy miért nem, auuak számos oka van. Ezek az okok pedig olyan akadályok, melyeket csak az aviatikusok szorgalmas munkája és a nagyközönség támogatása tud Ugyőzni."
Kzok közül az akadályok közül a legnagyobb az aviatikusok anyagi gondja. Ha van ia elég pénze a couslructoruak a gépa megépítésére s talán motorra U, de uiucs fedezet az esetleges balesetekre. Minden repülé embernek keresztül kell menni azon a stádiumon mikor gurul, mikor már kisebb-uagyóbb ugrásokai tesz. ItepUlui csak az tud, akinek megfelelő technikai ismeretei és gyakorlatul szerzett tapasztalatai tannak
Vau négy aviatikusunk, kikhez legszebb reményeket ItlzhetUnlc. Ezek: Zsélyi Aladár, Adorján
A csók.
Egy érdeke« Ítélet.
A bíró: Adja elő panaszát kisasszony I
A panaszos: (Nem nagyon fiatal, de nem is nagyon szép.) A mull hó elején unokanővérem, kézfogójén voltam. Olt ismerkedtem meg (iorogár Titusz úrral. Fényképésznek mondta magát pedig ó háziszolga, aztáu a papa előtt ugy nyilatkozott, hogy nőtlen ember, pedig bárom gyermeki- vau. ..
A biró: Hiszen azért még lehet, hogy nőtlen.\'
A panaszos: (Szemérmes mosolygással.) Ugyan már hogy volna az lehetséges?
A biró: Csuk maradiunk a tárgynál.
A panaszos! Mivel hogy szép szoprán hangom vau, a vendégek iulkértek, hogy énekeljek valamit, énekeltem is egy áriát a „Boccaeció\'-ból. Megtapsolták, Qorogár ur hozzám jött, meghatottan k»zet szorított velem, maid hirtelou magához ölelt és megcsókolt. Ez az oka annak, hogy becsületsértés miatt bepanaszoltam.
A biró : (a vádlotthoz) Nos mit szól a kisasszony előadásához ?
A vádlott : (meglehetősen kövér és meglehetősen kopasz.) Először is kijelentem, hogy a kérdéses időben egy kis „spic"-em volt; már pedig mikor én nekem spicem vau, egészen kivetkőzöm a természetemből. Olyau szilaj, jókedvű vagyok, hogy a
feleségem is alig ismer rám. Másodszor megjegyzem, liogv én a kérdéses időben akkora pofont kaptam a kedves kisasszonytól, hogy a szemeim szikráztak bele. Es ez a csaltauó felelet kevésbé esett jól, mint a kisasszonynak az én csókom, tehát kvittek voluáuk. Harmadszor, ki balotta már azt, hogy valaki becsületsértést találjon egy csókban ? Föltéve, hogy a csók becsületsértő is leliot, én most viszonvádat emelhetnék a tnélyeu tisztolt kisasszony ellen, ha esetleg visszacsókolt volna. Tekintetes biró url Vagy vágyolt a kisasszony az én csókomra, vagy nern. Ha igen, ugy örüljön, hogy megkapta azt s ha uetn, ugy inkább én panaszkodlialoin. Miért panaszkodik hát a kisasszony, akiuek még az az elégtétele is megvan, hogy arcul Ütött?
A biró: Figyelmeztetőm, hogy a büutotótör-véuykóuyv 261. szakasza szerint becsüleUéotésérl büntetendő. ,akí mással szembjn meggyalázó cselekményt követ el.
A vádlott: Különö<! Hát hol vau az m-gírva, hogy a csók meggyalázó cselekmény? Megengedem, hogy az a férfi, ki egy idegen nőt megcsókol, véthet az illem és tisztesség ellen, de nem vét a törvény ellen. Megérdemli, hegy arcul üssék, amint hogy én is megkaptam a potont. de a bíróság által nem büntethető. Kérem alázatosan biró ur, a csók nem egyéb, mint hízelgés. Aki csókol elismeri, hogy telstik neki at, akit megcsókolt A hízelgés fogalma
pedig már magába véve is kizárja a becsületsértést Külöubeu kijelentem, ha biró ur elitéi, soha többé nem csókolózom .. . Kérem a felmentésemet I
A biró: Ő Felsége a király nevében I (Iorogár Titusz háziszolga vétkes a btkv. 261. szakaszába ütköző becsületsértés vétségében s e miatt a 92-ik szakasz alkalmazásával & frt. pénzbüntetésre ítéltetik.
Indokok: Uorogár Titusz beismeri hogy Tanún Cecíliát többek jeleulétében megcsókolta. Ama kérdés eldöntésénél, vájjon tekiutessék-e a csók meggyalázó cselekményünk vagy sem, a panaszra jogosított nő személyiségére és erkölcsi érzületére kell tekintettel ununk Tamm Cucilia. iníut tisztességes leány önmagára nézvo méltán megalázónak tarthatja, ha egy teljesen idegen férfiú által többük jeleulétében megcsókoltatik s a bíróság nem helyezkedhelik arra az álláspontra, hogy a vádlott cselekméuyével csakis az illem és a tisztesség következményeit sértette meg. A btkv. 261. szakasza értelmében becsületsértés miatt büntetendő, aki más olleu meggyalázó kifejezést használ vagy meggyalázó cselekményt követ el Minthogy pedig e kritériumok egyike, a meggyalázó cselekmény |eleu esetbea fenforog, a vádlott büutetendó volt. A 92. szakasz alkalmazását a vádlott beismerése és az a körülmény teszi meg-okoltá, hogy Oorogár Titusz ac- vádlwli cselekmény elkövetése idejében egy kissé ittas volt.
*
2
zalai közlöny
AÜQÜSZTU8 22.
János, Székely Mihály ós Horváth Eruő. A szerencsétlen sorsú Zsélyl, akit sikerei küszöbén akadályozott meg egy szerencsétlen lezuhanás. kísérletei folytatására, örökké emlékezetes lesz a magyar aviatika történetében, mert elóször sikerült zsQri elótt 5, majd verseuyeu kívül 17 kilométert repülni 26—35 méter magasságban. Most kipilieui boteg-ségét és ősszel egy uj monoplánt fog készíteni.
Adorján egy ideig eredménytelenül dolgozott, do már a budapesti metingen a 3. magyar dijat kapta és ujabban második gépével már 5 kilométernél tartott. De ót is utolérte sorsa, mert a napok ban lezuhant és most agyrázkódással fekszik pesti otthonában.
Székely a magassági rekordott tartja. A versenyeken lezuhaut és csak a 2. dijat vihette el, most már 8—10 kilométert 100 méter magasságban repült át. Gépe biplán.
A magyar dijat elsejét Horváth nyerte el. Leghosszabb utja ugyan csak 108 méter, de nagyobb sikereket egy kellemetlen incidens, mely állal gépe bal szárnya össiotörölt, akadályozta meg. Azóta nem hallani róla.
Milyen szánalomra méltó Kutassy Viktor példája. Vett egy repülőgépet, de nem volt kellő szak \'ismerete hozzá és a sok zuhanással löukretette gépét. Most mikor már képzeli pilóta lenne, gépe nem alkalmas a felszállásra.
így vagyunk. N\'incseuek nagy sikerek, de remélhetjük a legjobbal. Lesznek még jó tnagyat aviatikusaink kellő támogatás híjjátt is. Van „Acro Club"-unk. de ez épen ugy bánik a magyar aviatiku-sokkal, mint ahogy magyar mágnásaink a tnagyat iparral tenni szoktak. Itt is külftldíeskeduek. C\'sak a uapokbau panaszkodott Horváth és Adorján, hogy ez „Aoro Club" pénzén idegon pilótákat képeztek ki, akiknek sikerei sohasem gyarapítják a magyar kulturtörekvéseket. addig a magyar aviatikusok elótt az „Aero Club" pénztára zárva van, ugy hogy ha egyszer gépükkel szerencsétlenül járnak sem mecénás mágnást, sem őket sogitő egyesületekel nem találnak. Különös csoda volna azérl, ha a magyar aviatikusok verseuyt haladhatnának repülési sikereikkel a külföldiekkel, akiket saját hazájuk bőkezű támogatása buzdít a nemes versenyben. K B
HÍREK.
— Városi közgyűlés Nagykanizsa r. t.
város képviselőtestülete 1H10. évi augusztus hó 24-ik napján délután 3 órakor kezdódóleg a városháza közgyűlési termében rendkívüli közgyűlést tart. Tárgysorozat. I. Polgármester jelentése Lengyel Lajos v. főjegyző elhalálozásáról s javaslata a főiegyzóí állás betöltése tárgyában. 2. A Rozgonyí-uti\'ábau és a Templomtéren emelendő elemi iskolák megépítése tárgyában megtartóit versenytárgyalás eredméuyéuek bejelentése tanácsi javaslattal. 3 Blau Lajos ingatlan eladási ajánlata lárgyábau tanácsi javaslat. 4. A jOseugory-utról a köztemető hátsó kapujához vezetendő uj utcához és Gyár utca rendezéséhez szükséges telek megvétele illetve csere utján való megszerzése tárgyában tanácsi javaslat
5. Piutér Sándor v. mázsa kezelő részére lakbér illetmény megállapítása tárgyában tanácsi javaslat.
6. Weisinger Antal gyopmester szerződésének módosítása tárgyában tanácsi javaslat. 7. Nagykanizsán létesítendő himzőtaumúllely létesítése és munkaközvetítő intézel felállítása tárgyában tanácsi javaslat. 8. Kérleli és haszonbérleti szerződések bemutatása a városi tanács javaslatával. 8. Illetőségi Ügyek.
— A megyei állandó választmány üléae, a folyó évi szeptember hó 12-én tartandó törvényhatósági bizottsági rendes közgyűlésre az 1911. évi háztartási költségvetés összeállítása és a ■negyei gyáinpénzlari, valamint a zalaegerszegi és uagykauizi>aí r. t. városi gyámpénztári 1009. évi számadások megvizsgálása céljából az állandó választmány ülése folyó évi augusztus hó 2 Vén, a közgyűlésen felveendő egyéb ügyek tárgyalása végeit pedig folyó évi szeptember hó 5-én déíelóll !l órakor fog a vármegyeház gyUléstermében megtartatni.
— Vármegyei közgyűlés Zalavármegye törvényhatósági bizottsága folyó évi augusztus iió 27-én délelőtt 10\'/, órakor Zalaegerszegen, a vármegyeház gyUléstermében rendkívüli közgyűlést tart, melynek tárgyait képezik: I. Zalaegerszeg rend tan. város képviselőtestületének az 1 >09 évre kiutalt államsegély feloszlása lárgyábau hozott véghaiározala 2. Nagykanizsa rend lan. város képviselőtestületének az 1909. évre kiutalt államsegély felosztá-ia tárgyában hozolt véghatározaU. Ezhd soron kívül tágyalandó ügyek előkészítése céljából az állandó választmány reggeli !) órakor larl ülést.
— Eljegyzés. Borbély József számtiszt Budapestről, eljegyezte Pintér Sándor ur leányát. Margitot.
— Nyilatkozat. A Zalai Közlöny legutolsó száma hirl adott arról, hogy Veinberger Jenő üzletéből a reudórség egy tizedes mérleget elkobozott E hírűnk miatt nevezeti kereskedő perrel fenyeget bennünket. Mi a hírt a rendőrségtől kaptuk és az ott nyert információ alapián adluk közre. Amiül kötelességünk a közönség érdekeinek megóvása, ugy a kereskedők érdekeit is respektáljuk. Szívesen fogjuk azért annak idején tudalui olvasóinkkal, ha Veinberger Jenő kereskedő jóhiszeműsége, az olkobo-1 zoll mérleg használatát illetőleg a vizsgálat során kiderül.
— Uj honvédhadnagy. A király aug. -18-án f. é. szeptember 1-étól számítandó ranggal Matolcsy Elek honvédakadémíai növendéket a nagykanizsai 20. honvédgyalogezredbe hadnaggyá kinevezte.
— A városháza gyásza Tóth Nándor árvaszéki iktaló egészségtől duzzadó arccal távozott híva-tálából, neiíi is sejtve, hogy oda többé vissza nem térhet E hó folyamán ugyanis szabadságoltatta ma-!
gát, hogy egyik rokonát meglátogathassa. A találkozás öröme azonban megölte a 63 éves síivgyönge embert. A városházán gyászlobogó hirdeti Tóth Nándor halálát.
— Pénzügyi bizottsági ülés. Ma d u. a pénzügyi bizottság ülést tart. Az ülésen állami elemi iskolák építésére beérkezett pályázatok financiális részét intézik el.
— Uj ezázkoronás bankjegyek. A j«|. zett uj százasokat ma bocsátja ki az Osztrák-magyar Bauk Az uj bankjegy viikék, helyenként rózsaszínbe játszó Jobb mezején egy nói-mollkép látható, kezében virágfüzérrel. Arca görög allegorikus alak, de lestét moderu reformruha takarja. A bankjegy magyar oldala, a címertől és a virágtól eltekiutve, teljesen egyezik az osztrákkal.
— Jubileumi bélyegek ö Felsége a király 80-ik születésnapjának emlékezetessé tétele céljából a posta is akcióba lépett. És pedig azáltal vesz réazt az ünneplésben, hogy a meglevő bélyegeket jubileumi külsőbe öltöztetik fel. A felső szegély az uralkodó születési évét (1880), az alsó a jubileumi évét (1910.) tűnteti fel. A levélbélyeg négy sarka is díszes. A levélbélyegek f. év végéig maradnak forgalomban, mig készletük el uem fogy. A jubileumi bélyegeket a jubileum napján, augusztus 18-án adták át a forgalomnak
— A Kath. Legényegylet Szent István napi mulatsága. A Kath. Legényegylet Szent István napi mulatsága dacára a nagy hőségnek fénye sen sikerűit. Az első négyed mintegy 70—80 pár láncolta.
— Kinevezés a pénzügyigazgatóságnál. A
pénzügyminiszter Kosztrahszky Ferenc zalaegerszegi pénzügyi segédtítkárt pénzügyi titkárrá nevezte ki.
— A német császár Nagykanizsán. Vilmos oaáazár szoptemberben utazik flócsból Frigyos főherceg béllyei uradalmába, ahol több napon át szarvasokra fog vadászni. Vilmos császár ezen útjába Nagykanizsát is érinteni fogja.
— Sorozás. Pénteken kezdődött a vidékiek sorozása. Ugy látszik, az idén kapós az anyag, mert nem igen válogatnak katonáék. Járásuukban a sorozások eredménye a hozzáértők szerint kiolégítő.
— Honvédségünk távozása. Tegnap távoztak ol városunkból houvédeink, hogy az Esztergom megyében tartandó nagy hadgyakorlatokon részt vegyenek. A hadgyakorlat lefújása után az öreg legénységet szabadságolják.
— Harcszerű céllövések A pécsi 19 lionvédgyalogezrej értesítette Zalavármegye alispáni hivatalát, hogy f. hó 2j-éu Nyirád, Szöc, Taliáu-dörögd, llaláp, Felsósáska, Tapolca környékén éles-töltéssel harcszerű céllövést fog tartani. A Nyirád-tapolcai útvonal a lövés alatl is akadálytalanul használható, do a jelzett napon az őröktől elzárt területen való tartózkodás életveszélyes.
Szeptember 6-án a helybeli közös hadsereg legénysége Homokkomárom, Bajcsa és Sormás között céllövészetet tait.
— Tüzérek távozása. Szent István napján érkező 39-ik tüzérezred 2 ütege vasárnap vároaunk-
Aa orroat kar által a|áolwa.
Sirolin
GUmőkóp (tüdőbajolc), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, Influenzánál.
Roche"
kapkatd rnlndan C7^f7**«r-
Ki»—,
Ara Q**pnk«nl A korona.
1. Á kl hoiMQ Időn karzatai kAhflffá«
bantalmalban • ■•tiTed.
8. Wln.laaok, kik «¿«»hurutban nanvad-nak Hlrolln ,Roeh*a álUI rtrid időn kalöl maigyóarulnak. Ii Atmtraában lunvadjk már rö»Id blM-
■I hauUljM SIptllRl!
nála* után láojr«*«« köftayakbftlá«* IrMBik. L BhrofulZa, mlrlcjrduaawUaaa,
orrhurutoi gyarmakakaak fwUIrll
ronto. »aar a Blrolln. A. IZplálkoaZal oa«rban alAaacM.
»
Oaak ore.] oü csomagolású H11UHJN „Rooha\'-t kárjünk éa |xí ta lerakat hatAroaot- )
tmn utaaitauuk vtaaxa
F. HOFFMANN-LA ROCHE & CO. BASEL (Schweiz] BRENZACH (Baden.)
Aüfll8ZTU8Í2
ZALAI KÖZLÖNY
8
bó! távozott. A tüzérek Hajmáskérre mentek, hogy az ott tartandó nagy távolati céllövészeten részt vegyenek.
— Reklám és dobszó nélkül, de sok évi tapasztalattal és alapos szaktudással felszerelve kezdte meg működését éppen most egy éve Hegyi Lajos hirdetési irodája (Budapest,1,VII. Kertész utca 39. sz.j és ozeu rövid idó alatt megszerezte magának a reklám ügy alapos ismerete, előzékeny eljárása és a legszolidabb bázisra fektetett tevékenységével a legjobb nevű cégekből álló klientúrájának teljes bizalmát és megelégedését és most már a főváros egyik legkeresettebb és szívesen foglalkoztatott hirdetési irodákhoz tartozik. A reklámügyre vonatkozó bármely felvilágosítással, árajánlatokkal, tervezetekkel stb. a legnagyobb készséggel szolgál
— Talált hulla. A Mura ismét megkövetelt egy áldozatot. Hogy a szerencsétlen vizbofult kicsoda, megállapítani nem lehetett. Csak azt konstatálták, hogy a hulla körülbelül 20—25 éves férd Merao, aki vagy 5—6 héttol ezelőtt kerülhetett a vízbe. A feloszlásnak indult holttestet a Mura, Ráckanizsa alatt volette ki modréből.
— Református leánynevelő-intézet Szatmár-Németlben. Tagozatai: •) Felsőbb leáuy-ískola hat osztállyal felvesz oly növendékeket, kik az elemi leányiskola negyedik osztályát sikerrel végezték, A behatások szeptember 1— 4-ig tartanak délelőtt 8—12-ig A növendék születési-, iskolai- és ujraoltási bizonyítvánnyal jelentkezik a felvételre. A lelsőbb leányiskola hat osztálya a tanítónőképző harmadik osztályára, a rajztanárképzóre és latin külöubözetivel 11 gyógyszerész pályára jogosít. Az V., VI. osztályban fakultatív a latin nyelvet is tanítjuk, b) Tanítónőképző iutézet, melybe oly növendékek jelentkezhetnek, kik a polgári, felsőbb leány iskola avagy középiskola négy osztályát sikerrel végezték és a 14 ével betöltötték. A felvételhez születési-, iskolai-, orvosi és ujraoltási bizonyítvány szükséges; bal havi korhiány esetén a méltóságos püspök ur kérvényezésre kor-engedélyt ad. A képzőben végzett növendékek nagy részét maga az iutézet helyezi «1. c) Klemi leányiskola hat osztállyal; a második osztálytól kezdve a némul uyelvot is tauulják a növendékek, d) Fehérnemű ós felsőruha varró tanfolyam. Akik ezen kétéves tanfolyamot a felsőbb leányiskola negyedik osztálya után elvégzik, jelentkezhetnek a kézimunka-mesternói képesítő vizsgálatra, mely oklevéllel elemi és polgári leányiskolákban tölthetnek be muukaUuítónői állást e) Leányinternátus batvau növendékre berendezve, melyben a növendékek kiváló gondozásbau és fulD-gyeletben részesülnek. A tanintézetek részletes tájékoztatást nyújtó értesítőjét kívánatra díjmentesen küldi mog az igazgatóság.
— Névmagyarosítás reformja. A belügyminiszter rendeletet adott ki, melynek az a célja, hogy a névmagyarosítást még egyszerűbbé és költségmentessé tegye. Eddigelé tudvalevőleg koronás bélyeget kellett a kérvényre ragasztani. A folyamodónak ezenkívül keresztlevelet, erkölcsi és illetőségi bizonyítványt kellett mellékelui. Ezen okmányok bezzertése nemcsak költséges, de idővesztességet is okoz és ezért sokan nem folyamodtak névmagyarosításért, noha szívesen magyarosították volna nevűket. Miudezeu könnyítendő, a miniszter ugy akar intézkedni, hogy teljesen költségmentes legyen az eljárás és a keresztlevélen kívül okmányt ne kelljen mellékelni. A kérvényező erkölcsi életéről és illetőségéről majd hivatalosan szereznek információt a minisztériumban a kérvényben felsorolandó adatok alapján
— Pályázat a néptanítók számára. A külföldre kivándorolt magyar honpolgárok visszatelepítését a Magyar Gazdaszövetség programjába vette és o téren már évek óta nem csekély eredményt mutathat föl Ujabban a szövetség az itthonm&radotUk-nak szervezésével akarja a kivándorlást megakadályozni, a visszavándorlést pedig elősegíteni. Hogy a munka sikerét biztosíthassák, s tanítók közreműködését óhajtják igénybe venni: egyenlőre azonban csak azokat a kereteket állapítják ineg, amelyek között a tanítói kar a Magyar Gazdaszövetséggel együtt működjék Pályázatot hirdotnek tehát kizáróan falusi tanítók számára olyan munka megírására, a mely a magyar tanítóságnak a visszatelepítés és a szövetséggel való együttműködés feladatait tárgyalja és megjelölje azokat a teendőket, a melyek e téren a Unitókra várnak. A munka legfeljebb egy nyomtatott kis ívre terjedhet és jeligés zárt levél kíséretében szeptember 30 ig bezáróan a Magyar Gazdaszövetség cimére (Budapest, IX. Ollői-iit 26 ) küldendő el. A pályanyertes mA 100 korona, az utánna következő két legjobb mű 60 és 30 korona juUlomban részesül. A pályázni óhajtóknak díjmentesen megküldik a visszavándorlás és földszerzés cimü fűzet«!, amelyből bővebb Ujékozást meríthetnek
— Pogány-SzentPótor titka. A nép tudatlanságát semmi nem jellemzi jobban, mint az a hihetetlen fölfogás, hogy itt-ott alkalomadtán bizonyos misztikus dolgokat Iáinak. A legutóbbi csodás jelenséget t. i. egy olt levő kútban fölfordított oltárt égő gyertyákkal a már egyszer hii névre jutott pogáuy-szent-péteríek látták. A babonás uép természetesen felülve az ilyen dajka meséknek, csoportosan zarándokolnak a megnevezeti helyre. A halóság dolga lesz majd, hogy ezen könnyen hivő emereket felvilágosítsa s ismételt esetek után a neves kutat szétpusztíUa. Elképzelhetjük, milyeu bigotitmusbau szenvedhettek a régiek, mikor még ma is több azoknak a száma akik az ilyeu mesét elhiszik, mint azok, akik nem.
— Véres bucsu Mint értesülünk a radai bucsu véres verekedésnek volt színhelye. A beborozott legények dévajkodástik közben egymást sértegetni kezdték. A sértogelések után következett a bot, dorong, majd a bicska s ez annyira elfajult, hogy alig akadt a résztvevők közül, aki ne vitt volua el magával bizonyítékot a nevezeit búcsúról. Azonban akadt közöttük olyan is, aki a kapott ütlegekben belehalt. A csendőrség nyomozza, hogy kik voltak előidézői a véres verekedésnek.
— Magas jutalék mellett ügynököket, utazókat keres ablak-redőnyök olárusitására 80HILLINGER SIMON ós TÁRSA ablakredóuy gyára, Budapest, Gróf Zichy Jenő-utca 16, hová Írásbeli ajáulatok és megrendelések intézendók.
* A Divat Újság minden hónapbau kétszer jelenik meg. Elóllzetési ára uagyou olcsó : negyedévre postán való szétküldéssel két korona busz fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivaUlba intézőit postautalványon lehet A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIII., Rökk Szilárd-utc* 4. számú házban van.
— Magán műtárlat. Pompás művészi képek láthatók (olajfestmények, pastellek, akvarellek) a Baross-tér 3. sz. II emeletén megnyílt magánmű-Urlaton. Mint kiállítok kizárólag csak nagynevű tár-lati festők szerepelnek s a közönség itt olcsóbban szerezheti be, mint magánál a festőnél lakásának legszebb dixzét. a képet A tárlat bármikor djjUlanul megtekinthető.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletről.
Nagykanizsa, 1910. aug. 29.
A 4000 inaloinmunkás sztrájkja miatt kevés készáru üzlet volt a budapesti tőzsdén és az előfordult kötések olcsóbb árakban történtek.
Piaci árak:
Buza . . . 18.40 Rozs . . . 13.80/14.— Zab . . . 13.60 Tengeri . . 18.— I.-a Árpa . . 15 — Közönséges árpa 14 —
NYILTTÉR.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Magyarázd meg nekem barátom
a természetnek ezt a csodáját: nyár derekát, vagyuuk, pompás idő van s én ugy meg vagyon hűlve, mint a legkeményebb téli időben. Mik
♦ legyek? — Nagyon egyszerű; a nyári hurut nem ritkaság, a ki megkapja, vegyen egyszerűen
♦ egy doboz valódi Fay-féle oiódeni ásványpasz-lillát és azzal elkergeti a bajt. Fay valódi pirulái biztosan és kellemesen hatnak, fölöale-
♦ gessé tetszik az ízasztó korát és egyébb kényelmetlenségeket, a mellett nagyon olcsó la: egy doboz csak 1 kor. 26 fillérbe kerül a minden gyógyszertárban és drogériában és ásványvízkor kereskedésben kapható. Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére : W Th. Guntzert, cs. és k. üdv. szállító, Wien IV|I Grosso Neugasse 17.
A Zalai Közlöny
S/irki»liii|i ia kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
I ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY I
a tápcsatorna Összes bántalaait, Hurutokat, dlabe test, köszvényt, csúzt,csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat. IWlgyBtlenalkaHkuj.konytií-Cfír O DVMjAdtartalmuhéwlz O"-
HCvvixrünoŐM. rXtaJKr* vnavoaviaarncTJ mmaiatomium.
A fürtM/Xtym lOhiváU mr műMdik. Prospektust hflld a Fflrdőifrir.éatfaéé.
Jól jegyezd meg: csak
eigaretta-papiit, vagy hüvely\'1 hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól táiutra vezetni.
zalai íönönt
AUGUSZTUS 42.
HANGSZEREKET
ÉS
HÜZÓHARMONIKÁKAT
I-sőrendli minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kezoskodek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszereket szállítok, ennélfogva mégengedem a kicserélést ha az 3 napon bellii az átvétel ntáu történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként ériendók.
, Hegedűk.
Iskolahcgcdük : fi, 8. 10, 12. 14 kor.-ért. — Zenckarhegcdük: 18, 22, 24, 30, 40, fiO kor ért. — Hangverseny és mester-hetedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és \'/, nagyságban 4. fi, 8, In kor.-ért. — He;;eJilvonók: I, 1-50, 2, 2\'60, 3, 4 kor -ért. Hegedflvonók feruainbiikfúból nagyon künnvil fi. 8, 10 kor.-ért. — Hegcdütokok 6. 7 fii) kor. és feljebb. — Hegcdiilábnk : 4. 10. 12 K ós feljebb. — Álltartók: 1. 1 40 Iv és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy ltrácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolaeello: 20, 25, 27, 28 és 80 kor. — Zenckarccllo: 40 50, fit) és 7(i kor. - Cellovonók: közönséges lilO-lól 3 kor.-ig — Oellovonó fernambukfából 5 kor.tól 12 kor.-ig. Nagybőgők :
•/i-.es 72 kor */t-i-» 7fi. 80, (10 és 150 kor. — Nagyhógóvonó: 4, 5, fi. 8 és 9 korona.
Czltor Ak.
Primoitora, jávorfa, gépetol nélkül: 13, 14 kor. — Palizaiider-tetóvel 20 kor.-tól 30 kor -ig. — Primeitora palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. Primeitora egé»z 64. 70. 80 kor-k\'oncertcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drhja 4 koronával dnigább. — Magyar uépcitorák kozonségus kivitelben, egesz-kótás 0 kor., jobb minőaégü, fél- v 10 kor., diófa-tetővel 12 kor., utánz. pallsándfából 14 korona.
Rézfuvóhangazerek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor. Gasstrombita: 42 kor. I\'iston: 32 kor. Vadászkon: 71 kor. Knphoníuin: 64. 58. 60 kor. Has»: 40 kor.-tól 70 kor.-ig Trombitakor! fi >. «4. 70 kor. - Hombárdonok K: 60, 68, 72 kor. Hombárdonok 0 vagy K. 110, 120, 132 kor -r- Helikon: 108, 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete graiwtilfából ujraflst billentyűkkel: 6 billontyOvel 1« kor., 8 billentyűvel 24 kor. 10
billentyűvel 3o. !ü, \'d kor 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billontyOvel 5<>, 50, fiO kor —
Picoolóflóták: 5 20, 5.60, 6 40 korona
\'y T~*S

Klarinettok.
Fekete granatillából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. 12 billentyűvel 42 korona sth.
Dobok.
Nagy dob réz fa.tbrouese.snl 10 csavar 5« kor. — Nagy doh rézabroues és III e-avar 90 kor. — Községi doh 14 kor.-tól
40 koronáig
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmouikák.
Hu\'.ólurnioniki, 10 billentyű»el, dupla hanggal, kétjiiratu fúvóval, réz sarkakkal, nagyon szép alkatú, kitllnó hanggal, drhja 9, 10, II korona. Ugyanazok liámuszoro-i hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-b.issus, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerk9re3kedó39

NAGYKANIZSÁN Deák-tór 1. szám.

Nyomatott a laptulajilonos Ifj. Wajtiits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

NAGYKANIZSA, 1910 AUGUSZTUS 35 49-IK ÉVFOLYAM 69 SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•«Jaltáik héttőn is csűtfirtfiktn.
¿lOAz.U.I Arak: Kg«» tvio 10 koron«, félívie 6 korona, n.gy.dévr. 2 korona 60 flll. — Egy«. ii4m ir< 10 fltt.
Koletris .aerke.zlri : Hertrna Jiiieí.
Utndjii : .<rrk«aatáaág.
Szarkasztéság és kiariéhlvatal Baák-tér 1.
r.l.ron: 111. — Hlrd.Ut.k dlj.t.bá. «l.rlnl.
Család vagy kaszárnya.
A humanismust szolgáló magyar törvények közQl fontosságra és célszerűségre nézve egy sincs ahhoz fogható, mint az elhagyott gyermekek védelmét szolgáló gyermekmenhely törvénye. Mig a külföld is a legnagyobb elismeréssel nyilatkozik ennek intézkedéseiről, addig itthon még szellomi kiválóságoknál is nagy a nézeteltérés a gyermekvédelem keresztül vitelét illetőleg. Üsak legutóbb is olvashattuk, hogy milyen homlokegyenest ellentétes felfogást tüntetett fel két elókeló gondolkodású iró egy fővárosi lap hasábjain. Sót még humoros pertraktálásban is osipett egyet a gyermekmenhelyen, atnely a valóságban nincs.
Már a Zalai Közlönynek is volt alkalma a gyermekmenhely kérdését tárgyalni, akkor amikor városunkban csak ugy ötletszerűen felvetették, hogy ha gyermekvédelmi intézményt akarunk létesíteni, alapítsunk egy gyermekmenhelyet, aminő pl. Szombathelyen van. felhangzott az a frázis akkor e terv védelmében, hogy nemosak a beteg gyermeket kell megmenteni, hanem főkép az egészséges anyag megmentésére kell az államnak és társadalomnak gondot fordítani. Hát mi nem fogjuk fel ilyen egyoldalúan a gyermekvédelmet és a 20. század humanis-musa a kettőt egymástól el nem választhatja.
Most azonban a körül foly a nézeteltérés, hogy a gyermekmenhely, illetőleg az elhagyott gyermekek védelme a most követett eljárással, melynél fogva a gyermekeket családoknál helyezi el, jól van-e szolgálva, vagy oélra vezetőbb volna-e itt is a kaszárnyarendszert alkalmazni," melyért némelyek annyira lándzsát törnek.
Hiszen ismerjük mi az intézeti kaszárnya-élet múltját az árva- és szeretotházak életéből Azt is tudjuk, hogy az ujabb néppaeda-gogia felhagyott azzal a baklövésével, hogy a humani8inus szent nevében nagy költséggel, gondos körültekintéssel az elégedetlen elemek százait-ozreít bocsássa ki intézetének falai közül. Mert kik voltak az árva- és szeretetházakban. A legszegényebb néposztály gyermekei, akik rendes körülmény közölt a főldmivesek, napszámosok, esetleg iparosok számát gyarapították volna és osak nagy ritkán vált volna egyik-másikból szellemi munkás. Otthon hozzászoktak volna a munkához, a megelégedett szegénységhez, élvezték volna nemcsak a család melegét, de \'megismerték volna annak gondjait, bánatát, baját, ami a lélok neveléséhez, a lélek nemesítéséhez okvetlenül szükséges. És az intézetben, a kaszárnyában nemosak hogy nélkülözött mindent, a mire a kis melegágyi növevónynek szüksége lett volna, nemosak
hogy soha nem tapasztalt abban a fényesen berendezett hideg, okos szellemű kaszárnyában egy kis őszinte meleg szeretetet, hanem gyermektársaival is örökös verseny, folytonos viaskodást folytat, hogy némi előnyt emezek rovására kivívjon magának. Hogy ilyen életkörülmények mennyire nem alkalmasok a gyermeklélek finomítására, az magyarázatra nem szorul.
És ha ebből a fényes palotából kikerül, vissza lesz-e adva annak a munkás osztálynak, melynek köréből elvétetett? Soha. Egy pár zseniálisabb eljut a tanári, orvosi s hasonló pályákra ós ezek áldva emlegetik az intézetet, tuely őket a fényes pozícíóhoz segítette. De a nagy százalék képtelen a munkás életre; elégedetlenség férge marja örökösen a lelkét. Visszagondol mindig a fényes palotára, a villainvilágitásra, a nagy termekre, fürdőkre melyek rendelkezésére álltak és amelyről le kell mondania A szegénység terhes neki, a munka nem életeleme, hanem átokként nehezedik vállaira. Hogy hány tántorodik meg ilyen körülmények között, hány téved le a becsület ösvényéről, erre nézve nem volna érdektelen külön statisztikát készíteni. így fest közelről az az óriási palota, melynek homlokára aranyos botükkel volna odaírva: „Gyermekmenhelyu. Nem is szólva arról a pusztításról, melyet ilyen gyermekektől zsúfolt kaszárnyában egy-egy járvány okozna. Szinte azt mondhatnók, hogy a gyermekvédelem helyett gyermekírtó telep volna az ilyen intézmény.
Bizonyára figyelembe vette mind e körülményt, sót még többet is a gyermekvédelmi intézkedés, hogy ezeket a kis védelemre szorult apróságokat nem teszi ki időnek előtte a melegágyból az élet ridegébe, hanem ha már nem élvezheti a szülői szív hevét, legalább a családiasság éltető langyos melegét igyekszik neki visszaadni. Ellonvoté-sül fel szokták hozni, amit az emlitott fővárosi polémiában is olvashattunk, hogy a magyar családok, kik ilyen gyermekeket elvállalnak, nincsenek azon az erkölcsi és értelmi fqkon, hogy nyugodtan rájok lehetne bízni az elhagyott kisdedeket. Szó s\'.nos róla, sok szomorú tapasztalatot szerezhetünk e téren; de még som olyan fekete az ördög, mint a minő a híre. Hiszen itt van a telep-orvos, sót a telep felügyelónője, akik „lehetőleg" megválogatják a családot, ahova a gyermekeket elhelyezik. Nemcsak megváló gatják, de fel is ügyelnek rájok. Nagykanizsán 400 körül van ilyen elhagyottnak nyilvánított gyermek. Nemcsak cseosemő, de már inaskorban levők is. Magálól a felügyelő-orvostól tudjuk, hogy az elhelyezett gyermekek halandósága a minimális. Már pedig ha a nevelő családok olyan használhatatlanok
volnának, akkor ilyen kedvező helyzet nem volna lehetséges. Hogy pedig az igy elhelyezett gyermekek, kik majdnem kizárólag a nép legalsóbb rétegéből valók, csakugyan megmaradnak a származás ós környezetnek életkörében és leiköket beteges elégedetlenség nem maroangolja, azt többször volt alkalmunk észlelni. Legutóbb egy kis eszes Out a teleporvos gimnáziumba akart küldeni. mert a tanító mint tehetséges tanulóról adoil információt.
Az orvos kérdésére azonban a fiu határozottan ammellett volt, hogy elvégez 6 elemi iskolát, azután iparos vagy kereskedő leRz.
Tehát nem gyerinekmenhelyi kaszárnyák, hanem a gyermekvédelmet szolgáló családok szolgálják azt a célt, melyet a társadalom el akar érni A mi hiány a családoknál van. azt felügyelettel körültekintéssel a minimumra lehet redukálni, de a gyermekmenhely palotáinak hibás nevelési rendszerét nem lehet ellensúlyozni.
Városi közgyűlés.
Igazán lanyha éfrdektyié* mellett folyt 1« 24-én Nagykanizsa város kóztyülése.
összesen mintegy 40—ftO városatya lézengett a közgyűlés termé!)
VécseyZsígmond polgármester kevéssel 8 óra után megjeleut az ülésteremben Deák Péter rendőrfőkapitány, dr. Itentzik Kerenc városi ügyész és Ats József előadó tanácsos kíséretében. A jegyzőkönyv hitelesítése után, mély megilletődéssel elparentálta barátját és társát, Lengyel 1,1)08 főjegyzőt. Megemlékezett még a tárgysorozat előtt Sebestény Lajos városi képviselő és Tóth Nándor árvaszéki iktató elhunytáról, akiknek érdemeit jegyzőkönyvbe iktatták.
A megüresedett állások betöltése: A Lengyel Lajos halálával a főjegyzői, Tóth Nándor halálával pedig egy írnoki állás Üresedett meg. Javasolja tehát a polgármester, hogy ezen megüresedett állások betöltéséről a képviselőtestület gondoskodjék ; ugyancsak javasolja, liogy a levéllárnoki állás is, amely panasz alapján megsemmisíttetett, ugyanazon alkalommal töltessék be. A képviselőtestület a javaslathoz egy • haugulag hozzá járult.
Iskolaépítés: Vécsey Zsigmond polgármester felolvassa ugy a pénzügyi, mint a városi tanács javaslatát az elfogadott iskola-épitési pályázatokról. A templomtéri iskola munkáltatását Szuknay, a roz-gouyi-utcai iskola muukáltatását Grósz és Kucbs építőmesterek nyerték el. A templomtéri iskola felépítése 2G.447 korouába, a rozgonyi-utcai ellenben 119,507 korouába kerül. Javasolja a polgármester, hogy az építési munkálatok megkezdését engedélyezte már most a képviselőtestület, mivel az építőmesterek a munkálatokat az alispáni jóváhagyás előtt hajlandók saját felelőségükre megkezdeni.
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 25.
A polgármester eluöklése alatt 12 bizottsági tag küldetett ki a munkálatok felügyeletére. A munkálatok ellenőrzésével Székely Nándor városi mérnök bízatott meg.
Kzutáo a Hlau féle bit tok megvételét tárgyalta a képviselőtestület. Az egész birtok 12 kat Itold, mely négyatög-ölenkiut 1 kor. 2\') fillér. A képviselőtestület a bizottság és tauáes javaslatát elfogadva, a birtok mégvételel engedélyezi
A liimzó tanműhely részére is engedélyezi a kért dolgokat.
Kzeu pontok letárgyalása után a képviselek többsége eltávozott, az ott maradottak a többi pon-tokuál a tanács javaslatát fogadiák. el.
A közgyűlés pont 6 órakor ért véget.
HÍREK..
Leányosztályban.
Halálos cseud van az osztályban. Kováeh tanár ur haragszik, Kiülte Lili ítUetje van fis benne egy levél fekszik, Szerelmes levél fekszik.
Kováeh tanár ur most kihívja A szóké Lilit telelni, De Lilinek uem akadt szata fis elkezdeti pityeregni. Keservesen pityeregni.
Kovách tanár ur roppant mérges F.s helyn-zavaria Lilit, Sót be lesz írva még egy négyes. Amit majd Lili kijavít. Még intő elótl ki|siit
A leányfejek összebújnak, S Kovách tanár ur magyaráz. Lezárásáról u .Napló"-link. Amit az ember elhibáz, Hii roppant könnyen elhibáz
A tanár ur hiába beszél, Nem ligyel az osztály rája, Az estük az ott vau Lilitiél S fejlik\' csak az az egy rágja, — Hogy egy szerelmes levelet Füzelbeu hagyni hogy lehet ?
Szász Menyhért
— Qyászrovat. K«rlést József felelés szerkesztünk édesatyja éleiének 80. évében Hókaházáii elhunyt.
— Tanitó-sors. tilasei Uyula a zalaszeutgróti áll. elemi iskola igazgatója 43 évig törie a magyar kullura rögös mezejét. Tizenegy évig volt Szent-golbárdon igazgató Nemcsak miut tanító voil derék férfi, de miut polgár is közizereletuek örvendett miudeuDtt, ahol csak működőit. Végre nyugdíjazását kérle és most szeptember 1-éu élvezhette voliin hosszú eredményes működésének gyümölcsét a nyugdijat. De hát a lauitói 4.1 evei munka máskép óröl az ember idegeibeu K hó zl-éu éppeu nagy-misén voll az orgoua mellett dicsérte az Istent, akinek bölcs akarata egy hirtelen rosszulléttével kioltotta a tiJ éves eró-s alkatúnak latszo (érti éleiét. A nyugdíj pedig marad a kasszában. Negyvenhárom évi szolgálat után a pihenés ct>ak a teinetóbeu kövui-kezhetik. A kis város óriási részvéte kisérte siriaba a ritka tanítót. A község elöljárósága, a tűzoltóság, Jótékony Nóegyesület, csendőrség stb. ii(iud az őszinte részvéttói meghalta követték a koporsót. A tantestület nevében Szűcs tanító, a koruyékbeli
tanítók nevében pedig Pozsogár Gyula zalavegi tanító búcsúzlak el a kedves kartárstól, aki tiszteletet szerzett a tanítói névnek, ahol csak megfordult. Kz a lauitósors. Áldás emlékére.
— Istentisztelet Az izraelita templomban a péntek esli istententísitelet f. hó íó ától kezdve további intézkedésig \'/,7 órakor fog kezdődni.
— Tóth Nándor temetése. Tóth Nándor árvaszéki iktatót Gyömörőben temették el, ahol Acs József tanácsos és Füredi János rendőrtiszt képviselték a város tisztviselő karát Sirjáta koszorút helyeztek.
— Értesítés A helybeli főgimnáziumban a javító és felvételi vizsgálatok augusitus 30-án, a magánvizsgálatok pedig .So és Hl-én reggel 8órakor kezdódóleg fognak megtártslni. A tanulók felvétele szeptember 1 2 és 3 napián történik. A beírásra miuden tanuló köteles magával hozui az előző évről szóló bizonyítványt. Az első osztályba csak azon tanulók vetetnek lel, kik M, életévüket már betöltőt lék, mit születési anyakönyvi kivonattal igazolják, kötelesek ezekivül még mngukkal hozni az elemi iskola elvégzéséről szóló bizonyítványt ós a 11 évnél fiatalabbak az ujraoltási bizonyítványt. A más tanintézetből |övó II—VIII osztályú tanulók kötelesek bemutatni az összes oszlálybizonyitváuyokat és a születési bizonyítványt. A beírás alkalmával fizetni kell !> K 80 f. beiratási és 60 korona Isudiiat. De azok. «kik két részletbeu óhailják a tandíjat lelizetni kérvényt adnak be a városi tanácshoz.
— Az ügyvédi kamarából A zalaegerszegi ügyvédi kamara liartha József dr . Fereucy György dr és Vajda Héla dr ügyvédeket Nagykanizsa székhellyel kamarája ügyvédi lajstromába felvette.
— Patronage egyesület választmányi ülése Tegnap délután tartotta a helybeli Patronage egyesület választmányi Illését
— Pénzügyi bizottsági ülés Holnap d u. li órakor a pénzügyi bizottság illést Url. Az ülé»eu több financiális ügyet intéznek el.
— Megbukott a községek szövetsége Néhány héna|ipul ezelőtt nagyhangú fölhívásokkal árasztották el az országol. Valami élelmes ember, aki aléle sziiukurára vágyakozott, kieszelte a magyar községek országos szövetségét, hogy ezzel s szövetséggel jó lótitkári vtigy milyen címhez és jövödelem-he/, jusson. Szegedről küldte a fölhívást ez a uem létező szövetség több vármegye alispánjának aláírásával és fölszólította a zalainegyeí községeket is, hogy lépjenek be a szövetségbe. Többek közt azt is tartalmazta a fölhívás, hogy a községek .anyagi es erkölcsi föllendítésére" alakult szőselség a kormány támogatásával létesült. A belügyminiszter csakhamar leiratot intézett az alispánhoz ebben az ügyben éa fölhívta, hogy líltsa meg a községeknek az egyesületbe való belépést. A községek erdekének előmozdítása elsősorban a kormány dolg.» és ezt meg is akarja uiaga számára tartani a belügy miniszter, aki különben uem igért semmiféle támogatást az uj szövetségnek. Most beérkeztek a rendeletre vonatkozólag az összes jelentések a főszolgabíróktól A jelentésekből kitűnik, hogy egyollen egy község sem lépett he a szövetségbe. Ilyenformán elérkez u a leljes részvétlenség folyláu a szövetség bukása.
— Gyermeknap Nagykanizsán A l\'alro-unge egyesület tegnapi választmányi ülésen elhatározta, hogy a jövő hó folyamán gyermeknapot isrl A gyerniekua|ioii befolyt jövödelmel a szegény gyermekek fclsegitéaére fogják fordítani. Meg \\agyunk gyó.ódve, hogy nilniik szép jövedelemmel log ezen üuuepség lezáródni
— Sorozások A hoiné leliuí miniszternek egy rendelete közli, hogy az idei sorozások szeptember 30 mii lováhb uem loriedlioluek, erre az idóre tehát a soroz.i hizottváguak be kell fojezuie működését. leizn au folynak az egész országban a sorozá-sok, mert itt az október s iuie még a létszám
j betöltve nincs.
— Elmaradt naggyülés. A Déli Vasul pályamuukásai országos naggyulést akartak tartani Nagykanizsán azoubau tekintettel a kevés érdeklődőre elhalasztották. A pályamunkások, mint ebből is |<u. hatjuk, sorsukkal megvannak elégedve. Kérdés azonban hogy meddig ?
— Működnek az orvvadászok A szegény ember is szerel ugy néha napján egy kis jó fa|,i0( bográcsábau aprítani. Különösképpen áhítozik s mezóu és erdőn futkosó tapsi-fülesre, mivel azoubm pénz hiánya miatt tisztességes ulon hozzá nem juthat, tiltott utón miut orvvadász szerzi meg magának. Az orvvadászatot azonban a törvény a legszigo-ruaban tiltja és bünteti, sót elkövet mindent, |IOgy az orvvadászok számát redukálja. Az orvvadászok azonban a törvény tilalma ellenére is űzik mesterségüket s bár legtöbbjük keservesen meglakol érte, még sem hagynak fel vele. Augusztus 14-én éjjel cseu-dórségüuk két ilyen orvadáait csípett uyakou éppen akkor, midőn egyik nagykanizsai lakós bérelt tetnla-téli saját passzióinknak hódolta vadászgattak. Az orvvadászok Kósa István és Hali Péter eszteregnyei lakósok
— A kiskanizsai virtus. Hentzik József és leáuyn Szent lslváu nap reggelén észrevették, hogy paitájukhan szóm izédjuk if|. Jámbor lloua György miuden engedelem nélkül ott aludt. Heutzikék Jámbort ez miatt kérdőre vonták. Jámbor azonban felelet helyett mind kettőjüket elftgyusztálta Jámbor ellen a feljelentés megtételeit.
— Már Bécsben van a kolera A Nap mai száma szeuzációs hírt röpít világgá Szerinte Hécsben kél kolera esel fordult elő. A gyanús betegek közül egyik már kolet agyauus tünetek közölt meg is halt. a másik pedig haldoklik. Akár igaz, akár uem nekünk, miut Olaszország szomszédságában levőknek az óvintézkedéseket az egész vonalon fel kellene állítani. Kufönösen nekünk zalaiaknak kellene elkövetni mindent e téren, de csak addig a még nem késő
— A szülői gondatlanság áldozata. A szülők kötelessége gyermekeiket megóvni miuden veszélytől. Legtöbb szülő azonban gyermekeiket olyan felügyelet alatt hagyja, hogy a kis gyermek élete miuden másod percbeu ki van téve valamely előfordulható veszélynek. Ily gondallausig okozhatta az alább közölt esetet is. Kelemen Mari letenyei lakós 2 éves kis leánygyermek kocsiját, éppeu akkor, mikor az benne aludt, liárom éves kis testvére meggyújtotta. A kis leány oly súlyosan összeégett, hogy néhány órai kínlódás után kiszenvedett. A csendőrség a kis gyermekek anyját Kelemen Gyuláuét gondatlanság miatt letartóztatta
— Az ónként jelentkező 48-as baka Sipus József 4S-us baka. aki Sopronban a 13-ik századnál, miut kőzhaka szolgál, ismeretlen okokból az osztergomi táborból, aíiol most gyakorlaton vauuak, eltávozott. Már ki is adták ellene a körözést, uiidéu ó öumagától jelentkezett. A uagygyakorlat lefolyása után ma|d Ítélkezik fölötte a badteatparaucs-iiokssg. Ja, katouáékuál a szegény közlegényekkel uem tréfálnak.
— Szerencsétlenség a Murán A gondatlanság uapról-uapra megköveteli a maga áldozatát. Merndvics Lukács a minap Hotoruyánál szekerével, amelyen 8 éves kis Ha Olt át, akart kelui a réven A révész vigyázatlanságból azoubau a komp hátsó részét szabadon hagyta. A szekér ulé logolt ökrök a Mura közepéu valamitől megiiedve visszahátráltak, mire a szekér ugy az ökröket, miut a rajta levő kis fiút a Murába rántotta. Hiába követlek el tniudsnt a megrémült emberek, a kis fiúnak már csak kihűlt tetteiueit foghatták kí a hullám sírból.
— Csalás. Hurka Kataliu lóUteutiuár«""\' lakós azon íoudorlattal, hogy (érje Amerikából megjön, Itadek Mállóimétól kölcsönkért péuzt. Itadek Márlouué teljesítette Hurka Katalin kérését, azoubau utóbb kisült, hogy Hui káné férjének eszeágália siucs visszavándorolni s a kölcsön kért péuzt is HurkB Kataliu más célra fordította. Itadekué ezek utáu Uuikáuét csalás miatt leljelenteite.
• ■ i : ; ■ V Csak , \'•< <v.
AULKA SUCHARD
alpesi tej • 1 <:...... kakaó
\' : & czukorból all
Páratlan
, J ■ \' r- .. - különlegesség.
Aüoiwrcs sr.
ZAI.AI KÖZLÖNY
3
— Rendkívül életre»»ló, kipróbált, modern intéiinéuyt ajánlunk tisztelt olvasóink szives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor utca 8o-ik száma alatt fennálló Magyar Ottbon panzióban Evek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze bárom koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépeu bútorozott külön oojáratu szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb idól kiváunak a tóvároshaii tölteni, izórakozás, vagy (Ízleli Ügyek intézése végett, a Magyar.Ollhon barátságos hajlékaiban nyugalmasan bereudeikedhetuok Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és mái hivatásnak nak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tauulmáuyl kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon 1 Villamos világítás ! Tükrös szekrények 1
— Harapós vő, Bank Jáuo< kómives legény tegnap délelőtt valami csekélység miatt feleségével összepörlekedett A lármára bejött az asszon) uak apja, aki csitítani akarta a pörlekedőket. A vó azonban brutálisan neki támadt az öregnek, aki azonban sziulén nem hagyta magát. A vő látva, hogy az öreg emberrel nem bir, dühében az öregnek arcából egy darab liust leharapott A rendőrség letartóztatta a harapós vöt.
A ki friaa éa agéazaégaa akar
lenni, igyék legalább egyszer betenkint íroggel a felkeléskor) egy fél poliárnyi természetes Ferenc J6s«aff-keserüvizet Kz gyorsan és fájdalom nélkül megtisztítja a sok evéstől vagy ivástól túlterhelt emésztési csatornát, tisztítja a vért, az anyagcserét hathatósan elóiuozditja s ily módon sok súlyos bajtól mpgóvja az embert. A párisi orvosi akadémia a valódi „Ferenc József"-vizet nagyon jónak találta. Kapható ásványvíz-kereskedésekben, gyógyszertárakban és drogériákban.
Fájdalmas-e a meghalás?
Nothnagel bécsi professzor véleménye.
Mit érez a töldi halandó a meghalás alatt ? Mit steuved a/okban a napokban, órákban, vagy percekben, melyeket az utolsóknak nevezünk? Fizikailag fájdalmas, kínon a meghalás? Krre a kérdésre a feleletet sem a költő fauláziája, sem a bölcselkedő töprengése uem adhatja meg: egyedül csak a természet egyszerű, hü megfigyelése. Mikor az ülközel hevétől lelkesült vezért, kiuek minden gondolata csak egy tárgyra vau siegezve, a golyó hirtelen homlokán találja s azonnal megöli, akkor a halál tel|esen fájdalom nélkül való. az elesett még abbau a pillanatban sem értet semmit, mikor a golyó testébe fúródott. Mert a golyó repülési sobessége nagyobb, miut az idegek vezetőképessége s a halál beált még mielőtt a fájdalom értéséi az idegek kiváltották volna. Qyakrau meg lehetett állapítani azt is, hogy a sebesüllet csak kicsorduló vére figyelmeztette arra, hogy megsérült; a golyót uem érti, a fájdalom csak később áll be.
Kétségtelen, hogy vau haldokló, akinek az utolsó pillanatig szeuveduie kell, bár a valóban utolsó pillauatok nála is öntudatlanságbau folynak le. i)e az ilyen esetek csak kivételesek s megítélésüknél az általunk felvetett kérdéssel kapcsolatban meg kell állapítanunk att a téuyt, hogy még at ekkor jeleut-kető fájdalmak sem tartoznak hozzá a meghaláshoz, hanem csak a betegség lefolyásának lűnoleí; nem a meghalás a kínos, hanem a betegség.
At élet hatalmas ösztöue, a meghalás elkerülhetetlen stükségessége: hogyan hidalja át a termé-szel e lángoló, e sziklakemény két ellentétet ? Ö, a természet uagy művész I Ha tuAködése mindig érvényre jutna, ha nem voloi legtöbbször megaka-
tenyésztés iránya és módja számtalan összejövetelen és gyűlésen megállapiltatott és a stövetség hivatalos lapjában a Csillaghegyen megjelenő Házinyullenyéat-tés és lírlékesiléa-beii irányitUtott.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET
* A .Vasárnapi Újság\' augusztus 20-íki száma főleg a király nyolcvanadik születése napjával foglalkozott: közli a király legújabb arcképeit, fiatalkori képeit, melyek ugystólván életrajzát mutatják be arcképekben, a kiegyetéa óta volt magyar minisztereit, ischli nyaralóját stb. Képek mutatják a regéci llákócikót, az unitárius egyliát űuuepét slb. K stám uj külföldi regényt kezd: Neera hires olast Írónő müvét Egyéb olvasmányok: kél cikk a királyról, Szemere György elbeszélése, Farkas Imre és Lampérth Géza versei, Zsoldos László regénye, tárcacikk a hétről s a rendes heti rovatok: Irodalom éa móvéazet, sakkjáték slb — A .Vasárnapi Újság* előfizetési áka negyed évre négy kor., a .Világkrónikáival együtt négy korona 80 (III. Megrendelhető a .Vasárnapi l\'iság* kiadóhivatalában (Kudapest, IV. kerfllet, Kgvetem-utca 4. szám). Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap" legolcsóbb újság a magyar nép számára, lélévre két korona 40 fillér.
* Jubilált .Az Est" A teljes siker éa népszerűség jegyében született meg Al Kst. Ma már nincs Magyarországon város éa uinca ujaágolvaaó ember, a ki ne tudná, hogy mit jeleut At Kst. Törhetetlen igazságstereletet, radikalizmust, a népjogok teljes tiszteletét, minden haladás és elóretöréa harcos mozgatóiét — egy teljesen subád, bátor, független és előkelő llaugu újságot. Az Bst mindenütt otl vau, régi megszokott, kipróbált és hűséges barátnak tűnik fel s szinte ineglepeté«, hogy csak most ért el a s/átadik stám jubileumából. A kötönaég teliesen tisztába vau értékével, mert Magyarországon lap még így nem indult a ilyen gyoraan nem lett népszerű Nem at a lényeges, hogy eate már mioden magyar városban két krajcáréri egy teljes újságot Kap az olvasó, hanem at. hogy ez az újság egésten eredeti, egészen uj. minden étteaülésében pontos, becsületes és hangjábau follétleuül tisztességes. At Kst kiadóhivatala éa szerkesztősége Budapest, Miksa ulca 8., ahol minden érdeklőd \\ a lapra vouatkotó minden felvilágosítást megkaphat a a honnan kívánatra mindenkinek küld mutatványszámot a kiadóhivatal.
dályozva szabad cselekvésében, nagyságának és jósá-gáuak még lobban tudatára juluáuk.
— Mit érez? — kérdették a százesztendós Foutenellett, mikor haldoklott
— Semmit, csak azt, hogy uehetemro esnék még tovább élni.
S mikor Bríllat-Saieriu egy \'kilencvenhárom éves haldokló rokonáuak vitet nyújtott, az aggastyán így szólt:
— Köszönöm ezt az utolsó szívességet; ha tuegöregedheist ugy, mint én befogod látui, hogy a halál épp oly stükséges az embernek, miut az alvás.
A szervezet elhervad, képtelen lest táplálkozásra; minden funkció lustább, fáradtabb lesz w ezzel az életösztön is gyengül, elalstik Kbbeu rejlik a titka annak, hogy miért alstík el stelíden és békésen a földi lét valódi természetes végén; itt uiuca szükség etikai behatásokra s vallásos fogalmakra sem, hogy a meghalás kivetkőzzék borzalmas voltából A fájdalmat mutató lagleitések. a görcsös vonaglás, sót maga a tüdőnek borzasztó llörgéje is csak előttük tűnik fel iszoiiyuuak, a haldokló maga nem érzi azokat, mert abba az apatíkus állapotba jut, melybou minden külső behalás csak csökkent energiával, vagy egyáltalán uem érethető ; s ha esetleg a halál lí*tia Öntudat állapotában áll be, ami aránylag ritkán történek, akkor at élet futnia hirtelen s erőszakosait szakad ketté — a sliv egy hirtelen bénulása s a mutató megáll.
A fizikai halál iszouyattal körülszőt kiniai csak képzeletben élnek. Valóban csak íguu ritka esetben rémes a meghalás s éppen etckei az eseteket maga az ember okotza emhartásaiiiak ; a tűzzel való kivég-tést aia kínpadon való halált. A természet maga sokkal irgalmasabb stivű, miut az ember.
KÖZGAZDASÁG.
>
A Házinyultenyésztök országos szövetsége Budapest (Csillaghegy) most számolt be félévi működéséről Jelentéséből megismertük a Szövetség rendkívül gatdag közgazdasági, tevékenységét, melyből csak a következőket kívánjuk kiemelni: Tóth Ferenc, a Stövetaég titkára A hátinyullenyéstló cimll munkájának ingyenes kiosztásával akkora érdeklődést keltett föl a házíuyulteiiyészlés iránt, amely várakozását felülmulta A Szövetség tavast óta stát-uál több szegény tenyésztőt juttatott ingyen kiváló tenyésztő auyaghot. Tíz hely ült, — legutóbb Marosvásárhelyt és Dicsószentmártonbau a Székelyföldi kirendeltség meghívására. — előadást lartotl a háiinyulteuyésitésról Aló^azellöbb vidéki városbau lesz házinyúl-kiállítás. A tenyésztett anyag értékesítése immár uem okot gondol. Minduyájan tudjuk, hogy Szövetségünk a kiváló sikerült louyéatlóanyagot tenyésztő állatuk cél|ára. bármiféle állatot pedig levágás céljára 1 Icilogrammoukiiit élősúlyba» Hl) fillérért, tehát a hitolt marha áránál jóval drágábban megvásárol A Székesfőváros Központi Vásárcsarnokában feutartott» vágószéküukheu állandóan friss házi-iiyulbust szerezhet be olcsó árou a fogyasztó kötön-\' ség. Nagy stámu gereznák gyűjtése, értékesítése és földolgozása élénkítette hi idei szetout A szövetség négyszáz ólas állandó kiállítású jellegű nyultele-pét nap nap mellett az érdeklődők és tanulni vágyók serege lálogatla az ország miuden ré-téból. A

| Va«M»-.po»f-.távtr<to-4»»al«fon. Ülőmé»|
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, hurutokat, diabeteat,köszvónyt, csúzt, csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat. WIgyvtien alkaHkus.konyta-Cf^r O tvsésjédtartalmu héwlz P*f •
IVÓKÚRA. ISIÍNSAVAS
MÉvviarüRoőK. I rüftaóM.
VIsaVÓGVINTtSCTJ MMAtftTOAIUM.
A fünUMgm lOkivAU orom működik. ProsprttuKt kflld a FOrdgifefty.^it/)«^.
"CüT 1W>i ara ny érám i legnagyobb hltOwflrfe
R. WOLF
MAG DEBÜRQ-BÜCKRÜ
UH•»<*•> Boros Artúr oki. géptiirnárnök,
BUDAPSaT, VI.. T«f4« - ktnll 10
Járkerekes és helyhez kötött telített és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLP eredeti aierkeiata 10-800 ló«rftlf.
Az Ipar mazAfazdaaáf lagcazdaaágoaabb, Uftartöaabb ét l«fm*fbizhatibb Q<am(4p*L
700 000 I6*i6n t«lűl
ZALAI KÖZLÖNY AUGUSZTUS 25.
HANGSZEREKET
HUZÓHAEMONIKÁKAT
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
I-sörendli minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskodok arról, hogy csakis ¡5 ós az értéknok mogfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nora fogadok vissza. Az árak darabonként ériendók.
Klarlnettok.
Fekete granatillAból, ujetüst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36 kor. IS billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
• Nagy ilob réz fitabronr.\'icsal 10 csavar 56 kor. — Nagy dob rózabrouea és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tói
40 koronáig
Czimb.tlmok 70 koronáiéi feljebb.
Huzóharmonikák.
Iliiíóh.irmonik.i, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitüuó hanggal, drbja 9, 10, II korona Ugyanazok liéro iiszor.M hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupltt hangokkal l)ur és Moll-bassu-t, dupla hanggal: 16, 24, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 52, 60 korona.
Hegedűk.
Iskolahegcdük : 6, 8, 10, 12. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor-ért. — Hangverseny és meater-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: >/, és »/4 nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hcgcdüvonók: 1, 150, 2, 2"«0, 3, 4 kor.-ért. Hogedflvonók femambukfából nagyon könnvü 6. 8. 10 kor-ért. — Hegcdütokok : 6, 7 6 i kor. és feljebb. — HcgedUlábnk : 4, 10, 12 K és feljebb. — Álltartok: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak — Cello. Iskolacello; 20, 25. 27, 28 és 30 kor. — Zenckarcello: 40 50, 60 és 7o kor. — Cellovonók : közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Cellovoné femambukfából 5 kor. tói 12 kor.-ig — Nagybőgők */4-es 72 knr «/«-es 76, 80, 90 ¿8 150 koj\\ — Nagybégóvonó: 4, 5. 6, 8 és 9 korona.
Ozltorák.
Pritncitora, jávorfa, gépedet nélkül: 13, 14 kor. — Pslizander-tetóvel 20 kor.-lól 30 kor.-ig. — Frimcitora palizandortetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Pritncitora egész 64, 70, 80 kor. Koncertcitora a fent felsorolt minóségbeu is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar uépcitorák közönséges kivitelben, egész-kótás 9 kor., jobb minőségű fél- v 10 kor , diófa tptövel 12 kor, utánz palisándf«ból 14 korona
Bézfnvóhangazarak.
Minden rézfuv^\'.langszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Basstromhita: 42 kor. Piaion/ 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphoniuin: 54, 58. 60 kor. Ba»s: 40 kor-tói 70 kor-ig Trombitajtllrt 60, 64, 70 kor. —\' Bombárdonok F: 60, 68, 72 kor. Bombárdonok 0 vagy B. 110, 120, 132 kor - Helikon: lod, 110, 132, 144 korona
Fuvolák.
Fekete granatilfából tyezűsl billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor, 10 billentyűvel 30, 3B, to kor 12 billeutyüvel 48, 50 kor. 13 billentyűvol 50, 5(1, 60 kor. —
l\'iccolótlóták : 5 20, 5.60, 6 40 korona
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. szám.
Nyomatott a laptulajilonos Ifj. Wajtiits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 AUGUSZTUS 29 49-IK ÉVFOLYAM 70 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
- MiiJilanik bitién ii ciüHrtíkön.
tlOHialéal árak: Ej{é»i évre 10 korona, félévié 6 korona, negyedévre 2 korona 60 Alt. — Kgyea siám éra 10 flll.
l\'*olelő» hxeikea&lő: Kertéit». Jóy.nef.
Klntljii : « aarrkaailáaég.
Szsrkttzliséi é« kiadóhivatal Daák-ttr 1.
Tataion : 112. — Hlr
rlnl.
kut köruyéke feltöltendlT hogy az ellocsolt és beszennyezett viz a kútba vissza ne folyjon. Ivásra használt kutak közelében azok vizével mosói sem ruhát, sem edényt néni szabad. A rossxvizű kutak vize a fogyasztástól haladéktalanul elzárandó.
Oly helyeken, a hol tlsztavizű forrás vagy artézi kut vau a közelben, gondoskodjék a hatóság, hogy a lakosság ivásra kizáróan ezek vizét használja, a hol pedig a távolság vagy más ok miatt az ilyen vízhez nehezen lehet férkőzni, ott a község vagy város költségére a vix naponként kétszer az utoákon végighordandó és bárkinek fogyasztásra ingyen rendelkezésére bocsáttassák. Ily vizeshordók naponta kétszer forróvizeel kíöblítendők. A községeket átfutó utak árkai kitisztitandók és ezek vizeinek állandó lefolyás biztosit and ó.
Es itt lehetetlen, hogy újra rá ne mulassunk arra a hiányra, mely Nagykanizsa város egészségügyi állapotának egyik fő-faktora. Ez az egészséges, jó ivóvíz hiánya Hiszen már a város megpróbálta egy artézi kut fúrását, tle csak a kísérletnél maradt:; az eredményhez szükséges kitartás vagy-talán a pénz hiányzott, luy tehát most az a kötelessége a hatóságunk, hogy a meglevő kutakat megvizsgálja és azok használhatóságáról vagy lezárásáról intézkedjék. A vízvezeték ról, mely ezt a kérdést gyökeresen elintézte volna, minek tegyünk említést ? !)<> igenis nem szabad szó nélkül hagynunk a csatornázást, amely a város nagy részén nincs. Meg kell említenünk az emiatt lótezó földfeletti víxmegálló helyeket, ahova mosogató, mosó és egyéb vizek gyQlemlenek ós a rothadt zöldns viz megfertőzi a kórnyék lovegőjét Osak tessék keresni Sok ilyen díszhelyet lehet találni Kanizsán A csatornák nyílásaiból némely helyen irtózatos bűz tolul fel; talán a tisztogatás hiánya miatt. Nem segít ezen az a néhány liter karból vagy micsoda, amit oda óvóintózkmlósból beleötil a rendőr. Csak alapos intézkedés, alapos tisztántartása az utcáknak és lakásoknak, udvaroknak — és nemcsak a belváros területén — teszi lehetővé, hogy elkerüljük vagy legyőzzük a járványt, mely bennünket még osak fenyeget. Természetes, hogy a közlekedésnek és az utasoknak ellenőrzése, elzárása és egyéb e tekintetben szükséges intézkedések, melyekre nézve
Ázsia Európa ellen.
Ami jó vagy rossz ebbe az olaggott Európába érkezik hozzánk, azt mind Ázsia küldi a nyakunkra. A civilizációját át kell gyurnunk, át kell alakítanunk, hogy hasznunkra váljon, ami pedig ellonség gyanánt érkezik onnan, azt magasabb kulturánk fegyvereivel kell legyűrni, legyőzni. Rendesen sikerül is ex százezrek vagy milliók áldozatainak árán.
Most ismét ráfekszik az ázsiai colossus-nak bűne, mulasztása Európára a kolera veszedelmében. Nem eshetünk abba a vádba, hogy ok nélkül költjük fel a közönség figyelmét a kolera járványra Hiszen nincs ember aki már a lapokból napról-napra ne értesülne arról, mikép szedi áldozatait a sárga szörnyeteg Oroszországban és a szép Italiá-ban. Mindenki figyelemmel kíséri a híradásokat, mely a kolera terjedéséről számol be. Szemmel tartjuk, nem ront-e már felénk. Ily körülmények között inkább kötelességet teljesítünk, ha ébren tartjuk a lakosság érdeklődését, mert az intenzív védekezés csak így válik lehetségessé.
Országos törvények, megyei rendeletek, községi intézkedések szigorú megtartása és az életmód szabályozása a leghathatósabb fegyver a veszedelem ellen. A belügyminisz-1 terí rendelet értelmében a rendőrkapitány, illetőleg a községi bíró, az elöljáróság egy tagjával és a lehetőség szerint a községi vagy a hatósági orvos közbenjöttével, minél gyakrabban, do legalább hetenként egyszer, helyszínvizsgálatot tartson az utcák, továbbá vendéglók, szállodák, kávéházak, cukrászdák, iskolák, ovodák, gyárak, ipartelepek, műhelyek. munkás- és cselédházak és egyéb köz-és magánépületek helyiségeiben és udvaraiban a tisztaság ós egészségügyi rendszabá-1 lyok megtartásának ellenőrzése végett és a tapasztalt hiányok pótlásáról, valamint a/, elkövetett mulasztások megtorlásáról gondoskodjék.
Különös figyelem fordítandó a kutakra és ama folyóvizekre, melyeknek vi/.e italul szolgál. E végből az ivásra használt kutak a városokban fedéllel látandók el, a falvakban a meritóvedrek keresztpánttal, a mely megakadályozza, hogy a vizet merítő saját edényét a vederbe meríthesse s ezzel a vedret és a kutat esotleg megfertőztesse. A
országos és helyiérdekű intézkedések vannak, karöltve járnak a többi rendelkezéssel.
Gyermeknap.
Tegnap (I. e. 11 órára hívta össze Véceey Zsigmond polgármester a gyermeknapot rendező iiagybizollságot A varosliáza dísze« közgyűlést termében kitáltképpwn hölgyek jelenlek meg, bár urak is meglehetős számban voltak képviselve. A helyi jótékonyság vezetői Vidor Hamuué, dr. Szekeres Józsefué és Kövesdi lloér tiusztáviié ezredeanó természetesen innen se hiányozlak. Vécsey Zsigmond mint elnök Üdvözölte a megjelenteket és jeleutette, hogy n Patrotlage egyesület választinánya ismerve a mull évi gyermeknap lény s eredményét ez évben se akarta elmulasztani a jótékonyságnak ezt a célravezető formáját. Azonban u gyermeknap jövödelmét teljesen a helyi érdekekre kívánja felhaszuálui, csupán a Gyermekvédő Ligának kell bizonyos percentet jutialui a jövödolemból azért, mert a Liga bocsátja rendelkezésünkre a gyermeknapra szükséges gyűjtési reifuisitumokat.
A uagybizoltság a gyermeknap rendezését ellogailia és azt többek hozzászólása után szept. 7-ére lialtiroi-.il« niegiarlaudőnak, mig Kiskaui/sa helyi érdekeit lig)elembe véve olt szept. 4-éu lesz a gyermeknap.
Némi vita keletkezel! a körül, hogy miuó célokra l\'ordiltassék a jövödeletn. A nóegyesülelek jelenlevő elnökei egyetértően lemondtak a részesedésről és hozzájárultak Vidor Satuuué uruó abbeli indítványához hogy a drágaságot figyelembe véve a Népkonyha részesüljön nagyobb támogatásban. Ugyau-ily értelemben szólalt fel dr. Szekeres Józsefué is. Miklós Dezső dr. a Ligának érdemeit tekíutetbe véve, aunak is magasabb perceni támogatást ajánl. Végre meg Scbwarz Adolf dr ea Vecsey polgármester hozzászólása után a uagybizoltság ugy határozott, hogy a tiszta jövödelem lo\'/0-a a Ligáuak, őO°/o*rt a l\'atrouage egyesületnek él 40%-« • Népkonyhának jusson.
A nagy bizottság fótit kárainak megválasztalolt Pílitz Soma dr. és Pfeifer l\'. Elek tauár, aki a gyűlés jegyzóköuyvél is vezette.
Végül u következő bizottságok alakíttattak és meg választattak azok elnökei ós titkárai; felhatalmazván a bizottságokat, hogy magukat tetszés ezerint uj tagokkal kiegészíthetik.
I U r u a b i i o 11 s ág ; eluökök Vidor Samuué, dr. Szekeres Józsefné és Kövesdi lloér Gusztávué, titkár dr. Heulzik Ferenc.
•>. Gyűjtő bizottság; oluökök lioseuberg
Minden valódi doboa 26 ilrbot tartalmak
Minden tablattán rajta van* kótaxó
Vl.-.aa a kamlaltváuyokkal, matt kárt.
Szereti egészségét?
Ki ne ludiiá, hogy utolérhetetlenül legjobb hashajtó a világhírű
PURGO-BAYER
r tflnitan valódi dabaa 3b drbot larlalaiaa
Minden tablattán rajta via a két aad
Vl.axa a h aail.l tv A.ny okkal, mart kártékonyak
ZALAI KÖZLÖNY
AUGUSZTUS 29.
Ricliárdné, dr. Pliliál Víktorné és Orüuhiit Henrikné,; titkár dr. Rotsctaild Bél«.
3. Agitáló bizottság; elnökök Pálffy Alajosné ésdr. Schwarz Adolf, titkár dr. (iártner Antal-
4. Ünueprendező bizottság; elnökök dr. Schwarz Adolfué, és dr Fábíáu Zsigmondné, titkár Kadnai Jenó.
5. I fjnságrendezó bizottság; elnökök lieinete (iézáné, Böhm Kinilué, titk dr. Hegedűs tiyörgy.
6. Sajtó-bizottság; eluökök Szalay Sándor és Kertész József, titkár Pfeifer P. Klek.
7. Leltári bizottság: elnökök Schwarz Onsztivné éa Unger Imano Kink, titkár Bentzik József.
8. Számvizsgáló bjzottaág., elnökök dr-Rolsehild 8arauné és Kbetispanger Leo, titkár dr. Halphen Jenó. I
Tekintettel az idó rövidségére a nagytdzotlság
HÍREK. Mozi...
A divat.
gyűlés«.azt at óhajtást fejezte ki. hogy a bizottsági elnökök a vezelésök alatt levő bizottságokkal minél elóbh megkezdjék milködésöket
Molkerei Afrricola Lőwv, Wien.
Kz p cime Kanizsa leguiabb jótevőjének, aki ••gy tej lefölöz ő ülőhelyt. vagy gyárai vagy mit akar nekünk felállítani a Sörgyár korc8maheÍyiségé-ben, mely sem tűzveszélyes, sem közegészségügyi tekintetben uem eshetik kifogás alá 8Őt közgazdasági szempontból nagy fontosságit, aineuuyiben lehelóvó leszi a tejtermelés fokozását és |ó áron való értékesítését de még a közvetítő kereskedelem érdekeit is szolgálja, Csak egyról feledkezett meg a t. rég, hogy az ó vállalata amily mértékben bastnos neki, meg a wioui közönségnek, annyira veszedelmes a nagykanizsai tejfogyasztó közönségnek t\'sak csekély 30i)t) liter tejet akar kivenni naponkint a fogyasztók lábosából és ezt a tejet lefólötve tejtermékké dolgozná fel, amellyel export révén idegen fogyasitók szükségletei tolnának kielégítve. Nekünk megmarad a lefölözött tej, meg ami 30i>() literen felül |itl.
A tojást, a szárnyasokat, a borjukat szarvasmarhát stb. mind-mind az orrunk elöl kapkodták el a kereskedők. Nekünk csak a maradék, meg a «elejtése jnt; meg a gorombaság feleségeinknek, ha azok is venni merészelnek valamit, ami az ágens uraknak is tetszik. Kddig legalább a tej az istenadta tej volt konkiirrencia nélkül. Legfeljebb ha a tejes asszonyok vitzel hígították. I)u a rendőrség ébersége elég jól segítségére jött a fogyasztó közönségnek Mpst tehát a jó tejet, a nem túlságos drága tejet akarja a tisztelt Molkerei Agricola Nagykanizsa fogyasztó közönségének vitássá tenni centrifugai gépjoivel. «
Azt hisszük a városi tanács mérlegelni fogja, hogy mivel tartozik a város élelmezésének és uem tekinti ezt a vállalatot hasonlatosnak más gyáralapitás-sal. hanem félre leszi azt a beadványt akár német, akár magyar nyelven van is irva és uem engedi a tejünket az osztrák sógor számára lefölözletui, pedig nemcsak a tej menne idegenbe, de a haszon is a wiimi Löwy ur zsebébe váudorolua
Margit aranyos, sikkes, csapodár pillangó volt Hűsége nem olyan nagy, mint madame Butierfly-é. Férje Tibor mindent elkövetett, hogy gavalléros magaviselettel lekösse Margitot, de törekvése nem nagy sikerrel járt. Margit szeretett szórakozni ós fóleg öltözködni. A toilettekérdésben véleménye külömbözött a férje véleményétől Margit ismerte a toilette csodás varázsát Tibor annak bűnös költségeit.
Nyáron Margit férjével Karlsbadba utazott. A Hotel Westendbe szálltak, tabbled\' boténál Margit feltűnt megjelenésével. Még olyan férfiak mint Sftnger Miksa, a híres nőgyógyász, Sauer Antal, irodalom-professzor és Foureau-Lanny afrikai utazó is bemutatkoztak neki és a parlour bon egyszer érdekes beszélgetés folyt a házaspár és az idegen tudósok közt.
Egyszer csak a beszélgetés a toilette kérdésre terelődött és a tudósok közül mindegyik elmondta a maga szempontjából nézeteit.
Legrövidebb volt 8auer Antal, irodalom-professzor véleménye.
.Sohasem foglalkoztam", mondja, „nói divat észlelésével. Szakmám az irodalomtörténet és Grillparzhr költói és prózai műveit adtam ki. Kz az oszlrák költó, tetszik tudni, félig romantikus, félig klasszicista. Nói alakjai khitonba és tunikába öltözködnek és vagy mezítláb, vagy sarukban járnak. Miféle divatot lehetne ezeken az alakokon tanulmányozni ?"
Sftnger Miksa nőgyógyász nagyon kiváló ismerője a női szépségnek, mint Dirner professzor, aki most a nó egyenjogcsitásáért harcol.
A nó, azt mondja, azt a divatot fogja legszívesebbeit elfogadni, mely szépségét emeli, de fóleg hibáit eltakarja. Miuden ruha, mely a nőt kívánatosabbá teszi, mint a milyen, biztos lehet felkarolásban, de azért a divat nem maradhat egyforma. Mert ha a szem valamely divatot megszokta, a divat uiár nem izgat. Azért kell annak folyton változnia. Pedig a férfiú izgatása egyik főfeladata a divatnak.
Foureau-Lanny, az afrikai utazó véleménye nagyon eredeti. „Nom vagyok barátja a divatnak" mondja, mert elszoktam tőle. A Tsad-tó környékén Afrika belsejében mindig csak meztelen nói alakokat láttam. A divat iránti érzékem tehát nem fejlődhetett, ellenben a női formák iránti érzékem igen.
„Hát akkor kérem látogassa a Desmond Olga estéit" vetette közbe Msrgit. „Bennünket európaiakat csak sejteni és óhajtani lehet, de tanulmányozni nem és azt hiszem, ez jól van igy, a férfiak érdekében".
Az illusztris társaság igazat adott Margitkának Elektra
- Pénzügyi bizottsági ülés. Folyó hó ti-án a pénzügyi bizottság űiést tarlóit. Az ülésen Sebesléuy Lajos halálával megüresedett alelnöki helyet töltötték be. Aleluökuek megválasztották i\'libál Viktor dr. kir. közjegytől.

BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, hurutokat, diabotest.köszvónyt, csúzt,csonttöréseket, gyermek és alkati kórokat.
ÓT Egyetlen alkalikus, konyha- C f- C . < iwaósjódtartalmuhéwlz Dt. IVÓKÚRA. ISIÍNSAVAS
M£vvizrüRt>6H. rÜRoáM.
VIXGVOGYIMTtZCTj MtMAL ATORIU«
A füiitMHytn JOklvAU ornv mMMik. JVospeklUKM^
— Iakolai értesítések. A helybeli Izr. elemi fiu- és leányiskolábau a tanulók beiratása szeptember 1., 2. és 4 napjain délelőtt 8 órától IS óráig estközöltetik. Az el»ő osztályba oly tanulók vétetnek fel, kik at auyakönyii hivataltól beaterzendó anyakönyvi kivonatul igazolják, hogy legalább ö>/, éveaek éa kiken az oltás sikereseu eszközöltetett. A beírásnál minden tanuló után at iakolai könyvtár javára 50 fillér fizetendő, mely azonban a szülő szóval vagy Írásban előadott kérelntéie elengedtetik. A javitó vizsgálatokat augusztus 31-éu d. e. 10—17 órakor tartjuk meg.
A helybeli felső kereskedelmi iskolában a pótló javitó vizsgálatokat augusztus 81-éu d. e. 8—12 órakor tartják meg, a tanulók felvétele steptember I -én és 2-án délután 2—6 órakor. 4-én délelőtt 8—10 órakor eszközöltetik. Az alsó osztályba oly tanulók vétetnek fel, kik a közép- vagy polgári iskola 4. osztályát legalább elégséges eredménnyel végezték. Fízeteudó dijak: az izraelita hítköiség pénztárába; tandíj at alsó és kötépsó osztályban 160 korona, a felső osztályban 900 korona, beirási díj II koroua, nyugdíjra 6 korona, hiltani díj (izraeliták) 4 korona, énektanitási díj 9 korona ; az igazgatónál, önképzőkör! 2 korona, híttaui dij (róni. katholikusok) 6 korona. At érettségi pótló és javító vizsgálatokat szept. 6—9 napjain tartjuk meg. A nói ker. tanfolyamban a tanulók beiráaa szept. 1-én éa 2 án d. u. 2—5 4-én d. e. H—12 órakor történik, melyen azok Is tartoznak belratkoinl, kik már előtetősen jelentkeztek- Tandíj 100 K, beirási dij 20 K.
— Az állami polgári fiu Iskolában a
javilóvitsgálalok f. hó 30-án d. e. 8 órától ketdve, a leányiskolában pedig 31-én d. e. K órától ketdve tarlaluak. A felvételi és taiitervkülönböteti vítsgála tok a fiúiskolában 30-án d. u. 2 órától kezdve, a leányiskolában pedig 31-én d. u. 2 órától kezdve tartatnak. A pótvizsgálatok szept. elején, később meghatárotandó napokon történnek. A be Írások, szeptember 1 , 2., 3. és 5. napjain tartatnak meg és pedig napouta délelőtt 8—12 óráig a fíuakolai-, délután 2—6 óráig a leányiskolái tanulókkal. Szeptember 1-éu csakis az 1. osztályba lehet beiratui. Szeptember 2-án első sorban az I. osztályban esetleg üresen maradt helyekre vételitek fel tamilok a ezek beiratása után csakis a II. osztályba lehet beiratui. 8zeptember 3-áu első sorban az I vagy II. osztályban esetleg még üresen álló holyekre vétetnek, azután csak a III. osztályba vétetuek fel tanulók. 8zeptember 5-én el»ő sorban az alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután csak a IV. osztályba lehet beiratui. Magántanulóul beíratni seukit sem lehet. A behatásoknál lapaaitalt tolongás elkerülése és a beíralások gyorsabb eszközölhetése végett az igazgatóság sorszámmal ellátolt beiratási lapokai bocsát a t. szülők rendelkezésére, melyek még otthon előre kitölthetők és a buiratáskor sorrend szerint átadandók. Kzek a beiratási lapok nemcsak a fenti sorrendben megállapított beiratási órák előtt adatnak ki, liauein már egy fél nappal előbb átvehetők a polgári fiúiskola I. számú könyvtári szobájában és pedig: az I-só beiratási napra érvéuyes lapok augusztus 31 én délelőtt 9—II óráig, a többi beirrfásí napokra érvényes lapok a leánytanulók számára ugyanazou uap délelőtt 9 — 10 óráig a fiutanulók számára pedig a megelőző tup délután 3—4 óráig. Minden tanuló köteles a beiratás alkatmával előre lefizetni 2 korona beiratAsi dhat. 30 fillért az országos tauitói nyugdíjalapra. I korouát az ifjúsági könyvtárra és az évi értesítőre, 60 fillért a siegény tanulók segélykönyviára javára, 1 koronái a tanulmányi kirándulások és utazások céljaira, azaz összesen 4 korona 80 fillért. Beiratáskor fízeteudő az I. félévi laudij is, azaz 8 korona Folyamodványok a tandijelengedéseért Zalavármegye kir. tanfelűgyelő-ségéhez címezve, szegénységi és iskolai bizonyítványokkal felszerelve, már a beiratáskor beuyujUiidók az igazgatóin) z.
— Védekezés a kolera ellen A vármegyei hivatalos lap legutóbbi reudkivllli száma
AUGUSZTUS 89
ZALAI KÖZLÖNY
felhívj* a r. t. városok polgármestereit n járások f6biráit, hogy s kolera ellem védekezésben a szükséges intézkedésekel tegyék meg. Nagykanizsa város közegészségügyi bizottsága szerdán d. u. 5 érakor ülést tart. Kgyedűlí tárgy a kolera elleni védekezés. Minthogy tisztáu előrelátásból történik az intézkedés nagyon terméftetes, hogy kizárólag a minden irányú tisztaságra szoritkozhatik a prenetiv el|árás. Mert tudvalevő. hogy éppen a tisztaság és okszerű mértékletes életmód a legjobb védelem a kolera ellen.
— Gazdáink figyelmébe! A (ontosabb mezőgazdasági munkák befejeztével, gazdáinknak is szükséges a gyógyulás és üdülés, melyeket hasonlíthatatlanul jobban megtalálhaluak a világhírű Lipikí gyógyfürdőben, mint bárhol másutt, melynek páratlan enyhe éghajlata az őszt a legszebb évszakká tosii. Midőn még megjegyezzük, hogy a lakás és gyógy dijjak szeptember I tói rendkívül mérsékeltek, ínég azok is felkereshetik Lipiket, kik szűkes anyagi viszonyok közt vauuak.
— Háziipar és kézimunka kiállítás Az áll polgári leányiskola tornatermében kalotaszegi kézimunka ég háziipari tárgyakból érdekes kiállítás látható egész vasárnapig. Kgy államilag támogatott szövetkeielnek munkái etek ; a tagok miud munkás parasztok, kik résziül sa)át ízlésük és tervuzelűk után dolgoznak, ráaxiut művészek stílszerű rajzait és terveit valósítják meg. Vannak ¡román ízlésű munkák is Topolovec községből. A különböző magyar stilQ jávorfából késtüll diszbutorok kifogástalan csinosság-nak és a horribilis díszítésű munkához képest olcsók A himzési munkák egyuéinelyike valóságos tnáreme-kek. A kiállítást tíedó Gusztáv titkár rendezte, aki készséggel ad felvilágosítási a látogolókuiik. A kiállításon belépő di| nincs.
— A vármegyei állandó választmány — gyér érdeklődés mellett — 25-én ülést tartott, amelyen a jövő évi költségvetést, a vármegvei, valamint a Zalaegerszeg éa Nagykanizsa városi gyám-pénztári számadásokat tárgyalta
— Hévizi villamosvasút. Ugy lálstik a jövő filrdószetouban tnár mégis elkészül a hévizi villamos Krre euged következtetni Keszthely képviselőtestületének f. hó J7-éti tartott közgyűlési határozata. Ott ugyanis tárgyaltaiéit a Oanz részvénytársaság beadványa, mely szerint a társaság a várostól Ml,000 K elsósegi és 100,000 K törzsrészvény legyzését kéri. A közgyűlés az elöljáróság javaslatát fogadta el ezzel szemben t, i. 40,000 K elsőség! és Hl).000 K törzsrészvény jegyzését határozta el 20 szavazattal 2 ellenében Feltétiáftl szabja kí a város az igazgatóságban való arányos részvételt, a forgalmi igények kielégítését, a kocsik caiuosságát és hogy a vasúti állomástól a fóulcáu át a Georgikou utvonala kon halad|on a villamos.
— Jönnek a színészek Kövessy társulata befejezte siófoki szerepléséi. Sok régi jó ismerósüuk elmaradt a társulattól. Az ujakat még uem ismerjük, hogy a társulat runomméját emelni fogják-e vagy nem, majd a saját tapasztalataink illán mondjuk meg. Csütörtökön ketdi meg a társulat az ósti stetoul Nagykanizsán
— Daruvár-fürdőn nagy üunepségek közepette ülték ültek meg at ollani előkelőség és fürdővendégek szeretett királyunk átültetésének 80-ik évfordulóját. Daruvái-fürdő klimatikus fekvésének és gyógyhatású vasas és istapforrásokuak köszönheti, hogy az idei fürdósaison, dacára, hogy szeptember hoz közeledünk, legmagasabb tetópoiiiiáu áll, napouta ujabb és ujabb veudégek érkeznek. F. hó \'J.Vlől a belővén házi ezred zenekara fogja a vendégeket szórakoztatni.
— Adókivető bizottság működésben. Nagykauizsa r. t. város adókivető bizottsága a következőkép alakult tneg. Kluöke Unger Ullinau Klek előadó Mérő Géza pénzügyi titkár; bizottsági tagok Milléuyi Sándor, Lówy Adolf, Fábián Zsigmond dr., Kbeiispauger Leó; bizottsági jegyző Vojkovicjt János városi adóhivatali tisztviselő; bizalmi lérfiuk a keres kedók résiéről Sclierz Kiuhard, az iparosok részéről
Viola József A városi adóhivatal kiküldöttje Horváth István v. adótiszt E bizottság 27-én a városi iparhatóság területéhez tartotó vidéki iparosok és kereskedők Ili osttályu keresetadóját tárgyalták, akik időközben nyertek iparengedélyt K. hó 29-én 30 áu Nagykanizsa III. osztályú korésetadóra köteles iparosai és kereskedőinek adó tárgyalása lesz; azou uj tételesek. kik idóközbeu nyertek iparengedélyt. A tárgyalás a közgyűlési teremben történik, hol a kiadott meghívók alapján a felek megjelenése nagyon fontos és kívánatos saját érdekükből, hogy esetleges észre vételeiket a bizottság előtt előadhassák. A nyilvános számadásra kötelezett vállalatok (pénziutézetek. szövetkezetek, részvénytársaságok) üzleti adójának tárgyalása f. hó 3l-én lesz Szeptember 1-én pedig a nagykanizsai adóhivatali kerülethez tartozó vidéki pénzintézetek szövetkezetek, részvénytársaságok adóját fogia a bizotlság megállapítani.
— Adózók figyelmébe. A házbéradó, az I. II. és IV. osztályú keresetadó és tőkekamstadó kivetési lajstromok a f. bó 21-étól kezdve 8 napig a város! adóhivatalnál kötatemlére vannak kitéve. At adózó polgárok a hivatalos órák alatt ezeket megtekinthetik. Kselleges észrevételeiket, kifogásaikat a lajstromnak illető pontjára nézve megtehetik és Írásban akár egyenesen a pénzllgyigazgatósághoz beterjeszthetik, vagy a városi iklatőuál beadhatják, honnan rendeltetési helyökre felterjestteluek
— A közönség bizalma Most egy időben három olyan lárgysorsjálékol rendeztek az országban, melynek nyereménytárgyait a pompás hrilliáus ékszerekel, arany- és ezüsttárgyakat a l.ów Sándor ékszerész cég szolgáltatja (Bud ipeat, József-körűt 81 ) K/l a nagy bizalmat a jóhirü cégnek, kiwilő áruival, pompás ízlésével és szolid áraival sikerüli elérnie. Löw Sáudor üzletének berendezése, kirakata valóságos kiállítás számba megy a Szent István ünnepén tömérdek vidéki tekintette meg s szerette be nála éksterstükségletét.
— Oyümölcs-szállitók figyelmébe A vakok temesvári loglalkoztató intézete, miut értesülünk, igen olcsó árban késtit gyümölcs-szállító kosarakat éa ezen ipari készítinényekből állandó nagy raklárt tart lenn. Az intézet elsőrendű humánus célokat szolgál, melyet előmozdítani emberbaráti cselekedet, miért a közönségnek a szállító kosarak beszerzésénél az intétetet szíves jóakaratába ajánljuk Az intétel jutányos árajánlattal szolgál mindenkinek, aki ez iránt odafordul.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményi a|áulunk tisztelt olvasóiuk szíves figyelmébe a Budapesten Vili. Főherceg Sándor utca 3o-ik száma alall fennálló Magyar Otthon penzióban Kvek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez. ahol mérsékeli napi árou. (mindösszn három koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön oeiáralu szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a lóvárosbau tölteni, szórakozás, vagy üzleli ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivalásuak nak még kivélelesehb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítás! Tükrös szekrények!
— 1 8 éves csiuos szőke (pékmester egyetlen leánya) 400.000 korona vagyonnal, kissé túlságosan fejlotl testalkattal mielőbb ferjhez óhajt menni tisztes jellemű fiatal emberhez Csakis komoly ajánlkozók kapnak választ. -- Sehlesiuger, Berlin 18
— Magas jutalék melleit ügynököket, utazókat keres ablakredónyök elárusilására SC1LLLINGKR SIMON és TARSA sblakredóny gyára, Budapest. Gróf Zichy Jenő-utca lt>, hová írásbeli ajánlatok és megrendelések iutézeiidók.
K0Z6AZD ASA6.
A gabonaüzletről.
Nagykanlxta, 1910. au(. 30.
A kínálat ínég mindig gyenge A készáru azért lartolt. A pestfelé gravitáló állomásokon uagyobb a hozatal miért is az árak lefelé indulnak
Buza . Uo/,8 . . Zab . . Bükköny . Fehér bab
Piaci árak:
18.40/50
13.80/14 — 14.20/40 14.-21.—
4
NYILTTÉR.
K rovat alalt közöltekért a szerkesttóség lelelősséget nem vállal.
Ha Goethe feltámadna
himnuszt irna a Fav-léle valódi stódeni ásvány vitpaszliliáról. Éleiében igen nagyra larloliu e források gyógyító erejét, de hogy ezt a gyógyító erőt sűrített alakban a zsebünkben magunkat vihessük, azt bizonyára uem larlolta volna lehetségesnek. Fay valódi szóiIhiií pasztillái magukhaii foglalták a hires szódeui gyógyforrások vízének összes gyógyító erejű alkotórészeit és hatásuk a meghűlés minden tormái ellen, világszerte ismeretesek Szódeni pasztillái 1 kor. 2fi fillérért minden idevágó ^, üzletben lehet kapui Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére: W Th-. Guutzert cs és k. udv. szállító. Wien IV/I Orosse Neugasse 17.
1868. At* ónyo en bevitt
ÍÜEr CIÓíHífPiJ-SM
G Hell & Co. gyár.ii.ánya,
Klv.lió Uo I «•nr<M »k aj iti\'nMr« Kti ó|n lr*ift >b AtlaiutNui té-IMW emJlit^\'ixn)t\'l Itikalmuiik
in Iudonneiii il bo rK i ü l fotelt
Miit krAulklI. p,kk.-l).dmi>r K í 4 .1, k,ai*«-k. |.,«41,14 rrv. urr. I.wi-hi. ia>.lua<lfe. r..j. f. .,,, .k-t>«k . is-,, Baitar klltjiy.iiappai« 40 uáialik fakalrjT.I I<:.| niV|l„ ,v, 1*.
n>>WM>ii.alt*r a k"r> .kr,l<>.,.mli>-ii I-r*ó VlIrjMt* «J»PII»
miktől. Makaoa I 4f •) ,1,1,ál nlkuMiitua.lk • nú) lialAau
Bcrgcr-fólo kútníiiy-kónszappniit
t- í >, híbb k>lrinr-<iapp > 1 «> niiAnl. • bír IlllUllamlfal Hlru, n V . nwk. k iflr f. I II v«l* kiatfe-l ,-ll,\'ii. v.iUiiiiiu mtftftvfl\' nnpi liaaxnAlaira mlui r. .Uluiullia\'ailan aioa46- ti tilrdl-uap-pa\'i .n>l(*l a
Borger-fóle glyccrln-plpctmappnn
>i« l>l»» \'"i uluUk kso-mi r<«iniii»ik anwir lllauailTa raa. Mr*ló l örlp ,ló u.rk«nl liaaxiutljtk l.,r*blsk boa»« alkarral •
Berger-fél© borax-nssappant
« p-n* p(rH**Mk. iiMiíi. uttUk, <IMl«k ti m<i Mikit«<
Klllffl.
Ára d.r.bjnkí-il mlní.n ItJUMI 70 tllMr. Inui-»niati un. I -»I iwiati. K.Mj. n a >áairl*auii n)Barfar r.u* kA>rAnv-*aapptnokaf ti <r»x a*j.ppAnokat, O. Hall A 0 iinp. gk-.Vrt
mAitvajt ég vimAuua ~ ■>« III ábráiéit iM

)ftftre Aa m et^llollo
it , ó ftlAirA^r* nirly
inlmlri] otmkéii ott koll luatr
KliaDUm Iléalsii, I»S.1-\'U11| dl>i >ki.l»iMfiiv»1 /■, a ,1,1,1 ifloo 4*1 vUigktUlltiion »r>i) IimiI. \'
A Btrftr dj rfvQ mnejrn tuA. ir>6x,\'- ,V. lii.v ilkú-. utftppMrfc • Imii)«\', nu-ll^kclt ImuatlKlI ulull.Wikun I I , annak ...ml»«. K„pI«i6k nunilin Hl>t±kaik<tbőii.
Negyban: O. Ball k Oomp., Wlon.I., Dbaratr. Kapjr*r«r»épl fAraktiri Török lAi,«rgyb lytnr* l«ra. Budapaat. Kir* j-u. I*. Thallmavcr <■ Valla. Zr>nyl-uiaa. Koohmalalar Fr. utAHa. Holu-ulaa A, (.\'olnAr éa Moaar drooulaitk. IV., KoronabiMH-uloa A. »mám Dalalnyt fi lujra* dr.tnarU. Marok-kAI-ulaa a. Klealnjrbgii Magyarorulg tfaaaaa or !■» aaarlár.i ibaxa. ,
Raktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
^msoRi^r
oinít /Cí&J!\\\\oíposí
OTTOMAN
Hog\'y mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
AUGUSZTUS 2»
1 . ■ ---y »------ - •-- ■ --------\' ■ -
Nyomatott a laptulajdouos llj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
HANGSZEREKET
huzOhabmonikákat
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szótküldés utánvéttel. — Kozoskedek arról, hogy csakis ¡0 és az értéknek megfelelő hangszereket széllitok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belől az átvétel után történik — Megsértett árukat ttom fogadok vissza. Az árak darabonként ériendók.
Czitorák.
Prlmcilora, jávorfa gépe-el nélkül: 13, 14 kor. — Palízander-te tővel 20 kor-tói 30 kor -ig. — Primeitora palízauderteló és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcltora egész 64, 70, 8n kor-
Koncéi Icitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. --Mugyar népoitorák közönséges kivitelben, egé8z-kótá9 9 kor, jobb minőségű, fél- v 10 kor., diófa tetővel 12 kor , utánz paliaándfrból 14 korona.
Rézfuvóhangizerek.
Minden rézfuvóhangszi" la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita : 32 kor Basstrombila: 42 kor. Piston: 32 kor. Vailászkllrt: 71 kor. Kuphonium: 54, 68. 60 . kor. Bass: 40 kor -tói 70 kor-íg Trombitakürt 6.1, 64. 70 kor. - Rorabárdonok F: 60. 68, 72 kor Hombárdonok 0 vagy H, 110. 120. 132 kor. — Helikon: 108. 110, 132, 144 korona
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujezüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel .\'4 kor, 10
billentyűvel 3n, Sli, 4o kor 12 billentyűvel 18, r.O kor. 13 billentyűvel fto, 96, 60 kor. —
Piecolóflóták: 5 20, 6.60, 6-40 korona
Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezűst billentyűkkel: 10 billentyűvel 36^kor 12 billentyűvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabroucscsal 10 csavar 36 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 Csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor-tói
40 koronáig
Czinibalmok 70 koronától feljebb.
Huzóharmonlkák.
Ilii/.ób.ti\'inoitíka, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal drbja !i, io, II korona. Ugyanazok báró nszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal l)ur és Moll-lussus, dupla hanggal: 16, 21, 28 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 4S, 52, 60 korona.
Hegedűk.
Iskolahegedük: 6, 8, 10, 12. 14 kor-ért -— Zcnckarhegedük: 18, 22, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és mester-hegedük: 70, 80 egész 200 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és \'/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — HegcdUvonók 3, 4 kor.-ért. Uegedűvouók feriuinbukfából nagyon könnyű «. 8, 10 kor.-ért. — iiifi\'mniíTTf>Mm
HegedUtokok
Alit.II tok: Hurok minden árban H iiHii^^PIHBWMEC^TBtt^
minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. BWBWvB^H^fgj\'g\' \'v jwíaJpP\'i^ Ccllo. Iskolacello: 20, 25, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarccllo: 4o 5o, 60
és 7t> kor. — Cellovonók: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Cellovonó feiuambiikfából 5 kor.-tól 12 kur.-ig - Nagybőgők: %-es 72 kor «/<■\'\'* 7(|. 150 kor. — Nagybőgóvonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
If], WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1. azám

Insert failed. Could not insert session data.