Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
15.42 MB
2015-06-08 16:29:31
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
887
3819
Rövid leírás | Teljes leírás (282.46 KB)

Zalai Közlöny 1911. 079-087. szám október

Politikai lap.
Megjelenik hétfőn és csütörtökön.
Felelős szerkesztő: Kertész József
Kiadja: a szerkesztőség

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, rgn OKTÓBER a.
SO-IK ÉVFOLYAM. 81 SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
■•■jaUalk hétfőn éi ciütlrtlkln.
EIOÍW.U.i árak: Kgéu <>ro 10 korona, í4I4«io B korona, N egyedin« S korona BO 011. — Egy«» "Ám éra 10 flll.
Koltlú» »«ikeutó; Kertfni JÓBner.
Klmdja : n ni*rkeiiat£aé(.
Szarkaaitiaég íi kladókliatal Baák-tér 1.
Talafon : 112. — HlrdaUaak dljaiabia utrlnt.
Teljesen leverve.
Az utóbbi napok alatt olyan osapások érték az ellenzéket, amelyeket nem heverhet ki. Vasárnap a köztudatban bevehetetlen várként szerepelő Marosvásárhelyen eddigi hivei hagyták cserben : harminckettőn jelentek meg a függetienségí párt népgyülésén, amelyet a törvényhatósági obstrukoióellenes állásfoglalásának ellensúlyozása céljából hetekig tartó hevet agitáció után hivattak egybe. Bár a kudarc jelentősége szinte beláthatatlan, mert hiszen azt bizonyítja, hogy magának az ellenzéknek sem kell már az obstrukció, ez az esemény mégis eltörpül azok mellett, amelyek hétfón történtek. Négy törvényhatóság emelte fel tiltakozó szavát, közöttük olyanok, mint Csanád- és Heve\'sme-gyék. Csanádmegye Justh Gyulának, az obstrukció vezérének szűkebb hazája. Ott vannak hatalmas birtokai, ott van az atyafisága, barátjainak, tisztelőinek, lekötelezettjeinek óriási köre. S mégis az obstrukoió ellen foglalt állást , a vármegye, amely — Jnsth Gyula maga mondta — egy harmad híján függetlenségi. Hevesvármegye, amely negyvennégy szótöbbséggel hozta meg határozatát, annyira ellenzéki, hogy a területén lévó választókerületek kormánypárti képviselőt osak nagyritkán választottak.
Ennél nagyobb elégtételt elképzelni is\' lehetetlen. Régi törzsökös ellenzéki vármegyék hoznak tiltakozo verdiktet az ellen az obstrukció ellen, amely nyuk hivatkozással üzi veszedelmes játékait, Nemosak ürügyét és jogcímét vesztette el ilyenformán a tek-nikázó harc, hanem talaját is. Fikciónak bizonyult íme az obstruktoroknak az az állítása is, hogy nagy tábor áll mögöttük, ügy igaz ez az állitás, hogy volt táboruk, amely az obstrukcióig kitartott mellettük. Ma már egészen magukra maradtak.
Csanád- és Hevesvármegyéken kivül Pozsonyvármegye százkilenoven szótöbbség-
séggel, Kolozsvár városa pedig az összes szavazatok hétharmadával ítélte el az ob-struciót Kolozsvár a házszabályok revízióját is követeli. Velük ötvenhélre emolkedett a tiltakozó törvényhatóságok száma.
Csanádvármegye, — hogy népszerűen szóljunk — Justh Gyula vármegyéje. A vármegye székhelyén, Makón maga az ob-strukoiós vezér nyert mandátumot. Birtoka és családi összeköttetései révén e megye földjén egyébként is erős az 6 gyökere. A lokálpatriotizmus is arra késztetheti az olyan nagy befolyású egyéniség szűkebb házát, hogy kiváló szülötte kedve szerint ós mellette foglaljon állást.
Justh Gyula mindent megtett, hogy a törvényhatóság határozata no szóljon ellene. Napokon át személyesen szervezte pártját a törvényhatóság közgyűlésére. Beszámoló beszédében\' pedig igyekezett igazolni a politikáját. Hiába volt.
A személyesen jolon lévő vezérnek ott, a közgyűlés termében kellett meghallgatnia a törvényhatóság elítélő határozatát. A saját vármegyéjében sem tudta elkerülni a kárhoztatást, sót minden személyes befolyással és szónoklással sem birta elérni, hogy szűkebb hazája legalább semleges maradjon.
Vájjon okulnak-e a legutóbbi napok eseményeiből, nem ejti e őket gondolkodóba, hogy már eddig közel hatvan törvényhatóság követeli tőlük az időpocséklás taktikájának megszüntetését és hogy ez a szám uap nap után növekszik, félre num ismerhető bizonyságául annak, hogy az ország közvéleménye a saját érdekei ellen intézett merényletnek tekinti, amit mivelnek?
Ma már ugyan nem érdemes az ellenzékkel foglalkozni. Legföljebb azoknak a megyéknek és törvényhatóságoknak, amelyek még nem ítéltek. Az ország előtt azonban nyilvánvaló, mi fog következni, — hisz azért J tette lehetetlenné épp az ország ezL
az ellenzéket, melynek harcát, taktikáját, egész szereplését veszedelmesnek ítélte és ítéletével politikailag lehetetlenné tette.
Megint egy vár...
Drávaftirad uept. 24-én avatta fal uj iiM4Ját....
Tervezte dr. Ruzsiceka Kálmán, — megépítette Harmat Nándori . . .
A7. egyiknek neve fialom immáron előttünk, a dolgozó hazaszeretet fogalma, — a másik, — semmi más, csali jegyző hanem — magyar jegyed, falujának lelke, büszkesége.
Ott voltunk DrávalDred Ounepségén a irigyei voltunk antialc a?. égólelku embernek, hogy tettet adott a muraközi Magyar-mester dr. Buzsieska eszméjének
Nem tudjuk, kit köszöntsünk elébb I A veiért, avagy a hűséges fegyvertársát!
Az egyiknek lelkéből születik ax estme, a másik, addig fárad, addig küzd, míg végre ott áll a világosság háza a Dráva partján is és égé szeretetünk fehér becsületünk, hívd reménységtlnk hármas lobogója ott leng immáron a végparton, a határszélen.
És mennyi szeretet veszi kOrOl ezt a beléköti Láttuk I A falu népe megsimogatja a falát, mint a azerető anya az uj ruhát, melyet gyermekének hozott. Üunepséget tll, midén lelkipásztorával körmenetbe vonul oda, bogy áldva legyen minden köve.
Ott vaunak a járás vezető emberei valamennyieo és midőn felcsendül a, gyermekek ajkáról • magyar ember QnnApi dala, itt is, ott is felcsendül egy-egy könycsepp és belevegyül a gyermekek égbejáró éneke a meglett férfiak imádkozó danája.
Aptó parasztleányka felírjuk a nevét: Horváth Koza áll eló bokrétásau h beszél a mi édea nyelvűn -kön 8 midén látja a körüle lovó nagy emberek szemébeu a kényét, bizony-bizony zokogva mondja el, hogy áldjon meg az isten minden magyart.
Harmat Nándor az eszme megteremtője beszél azután a népét szerető tanítómester munkáját megbecsülő ember nyelvén s köszönti a magyar elaó tanítóját, ki eljött hogy elsőnek Öljön a tanítómester "szlaláboi s az elsé tanítás az 6 ajkáról hangozzék szél az iskolában.
Dr. Ruzsicska Kálmánt halljuk azután s mélyen vésődik minden szava lelkünkbe, talán táu azért is, mert istenadta talentuma, bogy mindig rátalál azokra az érzelmekre, melyek hallgatói szirét lelkét eltöltik.

1

ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 3.
Ai uj iskola uj Unitója Bóna Krnó szól még, köszönetet mond azokuak, «kiket illet, Ígéretet tesz • becsületes dolgosáért s az után njrt felhangzik ősi énekünk s etzel ss iskolát megkapta u, akié, — s tanítómester Legyen ss öré egészen I Hs követi s két megalkotó dr. Bnzsicska Kálmán és Hsrmst Nándor intenciót, hs megérti, hogy mit tesx ss s végvárakban katonáskodni, ba (dicsőséget szerez annak s szeut lobogónsk mely iskolája homlokánleng ... szálljon sbból s dicsőségből) msjdsn őreá is egy fénysugár. így legyen!
Ti elóttetek pedig, ti ketten, levessem s süvegem, meghajtom * fejem elóttetek. Templomot építettetek I Hirdesse idétlen idókón át, mondjs el s késő unokáknsk, hs s msgysr dsl hsngsik msjdsn s Dráva pailján, hs magysrul mondjs el msjdsn a legény s leánynak a boltomiglsst, bs msgysr ima száll msjdsn s mi istenünkhöz, hirdesse skkor is ez a hajlék a ti neveteket dr. Kuzsicska Kálmán Harmat Nándor. S
rotó bank alapítását mutstjs ss, hogy a részvény-tóks felét ss slspitók foglalták le és hogy a nyilvános jegysés után esetleg fenmsrsdó részvények átvételére is szindikátus alakult. Nagykanisss tehát egy uj hassnos pénzintézettel gyarapodik.
HÍREK.
Dnnántoli panellá») ós finanszírozó bank r. t.
A msgysrországi ssocislii törekvések egyik fócéljs, hogy s nép minél olesóbbsu jutbssson műve lés alá kerülő földbirtokhoz. A hatalmas latifundumok kőiül már sok került ily célból parcellázás alá Valahány hold föld kerül munkáskézbe, annyi magyart tartank visszs sz Amerikába való kivándorlástól, fi* aki, vagy amely intézmény ezt s célt elósegiti, at nemcsak közgazdaságilag hssznos, de hazafias muuká* is teljesít. Ilyen szempontból tekintve fontosnak és üdvösnek tsrtjuk szt a vállalkozást, melyet a nagykanizsai Néptakarékpéuztár a Dhhúhíhü parcellázó ¿s fmanstirotá bank r. t. alapításával kifejt. Az uj bank, mint neve is mutatja teljesen speoia-lis jellegű és igy s Dunántul verseny mükül áll, smennyiben s parcellázást nemosak finanszírozza, de a saját számlájára közvetlenül a birtokvásárlókkal bonyolíts le. A parcellázási tevékenység szolidorgani-zálása úgyszólván uspjsinkbsa indult meg, igy s bank szinte a közszükségletije illeszkedik bele; igy üzletmenete biztosítva vau; részvényei pedig tőkebefektetésre is kiválóau alkalmasak. A parcellázó bank mindenféle iugatlsn transakcíókon kivDl bármely üzletkört) mezőgazdasági kereskedelmi és ipari vállalatok alapításával, finanszírozásával, könyvkövete-lések leszámitolásávsl, áruűzletekkel és minden oly banküzlettel szándékozik foglslkozui, amelyek a mezőgazdaság, ipar és kereskedelem fejlesztésének előmozdítására alkalmasak. Hogy pedig teljesen e kitűzött célok megvslósitására szentelhesse sí uj bauk erejét, ssért asokat az üzletköröket melyeket sz eddigi pénzintézetek is kultiválnak, — nevezetesen váltó és jelzálogkölcsönök nyújtását és takarékbetétek gyűjtéséi, — üzletkörébe nem vette fel.
—Parcellázó bank r. t. szerződéses viszonyban fog állajjú a helybeli Néptakarékpénalárral, melynek eddigi i\'enomméjs, széleskörű összeköttetései az alakuló bank m&ködésének megindulásával nagy előnyére fog válni és az adminisztratív költségek is a minimumra redukálódnak.
Amint lapunk 4. oldalán levő alapítási és részvényjegyzési feltételesből látszik, sz uj intézet alaptőkéje 500 000 K-ban van megállapítva, mely tőkét »000 drb. 100 K névértékű részvény fog képviselni. Hogy pénz — ós szakkörökben, mily kedvezően fogadták a Dunántuli parcellázó is flnansti-
A pénzügyi bizottság gyűlése.
Pénteken d. a. ujnépi Klek Lipót elnöklete alatt a városi pénzügyi bfsotlság űléserett. Fontos és s városi érdekekbe vágó ügyek körűitek szőnyegre, melyekről a bizottság s tanácsnak véleményt adott. Hint egyik legfontosabb ügy került tárgyalás slá s Csengery-ultól a Temető hátsó kapujához vezető ut inognyitáss. Hogy ez az ut a kösel jövőben megnyitható legyen és hogy a város közönsége az ott megkezdendő építkezéseket ¡rányithassa, Haba Pál telekolailásí ajánlatát elfogadásra véleményezi, ügy a tanács, mint a képviselőtestület bizonyosan magáévá fogja tenni a pénzügyi bizottság javaslatát, mert, ha e vétel megtörténik a város körülbelül 80 házhelyre alkalmas értékesíthető 4138 uégyzetől telekhez jut, amiből a város közönségének esetleg anyagi haszua is lehet.
A .városi napidjjasoknak régóta sérelmes helyzetén fog a város a pénzügyi bízottság javaslala alapján változtatuí. A uapidijasoknak eddig szolgálati évei, ha azok tisztviselőkké megválasztattak, a nyugdíjazásnál be nem számíttattak. Egy benyújtott kérvényre s bizottság ugy határozott, hogy méltányos-nsk találja, ha a város; tisztviselők nyugdíjazásánál a dijnoki szolgálati éveket — két esztendőt egynek véve — is beszámítják A tanács ezek után javaslatul fog - a közgyűlés elé lépni, hogy a városi szabályrendelet idevonatkozó részét e szerint módosítsa.
Tárgyalta a bízottság a Qyár-utcai ház és telektulajdonosok ama beadványát, hogy az utca csstoióázása és kövezése etlstén a költségek felét b^\'isndók fedezni. A bizottság az ajánlat elfogadását javasolja. Egyúttal elvi határozatot hoz, hogy ameny-nyiben a Kinizsi utcának, a Rozgonyi és Vörösmarti utca között terjedő részén, a Zrínyi Miklós-utca és a Kisfaludi 8ándor-utca háztulajdonosai hasonló ajánla-lot tennének, a közel jövóben asokat is c»«toraáztatja és kövezteti
A közvágóhidí szolgák nák ruházati átalány iránt beadott kérvénye nem talált támogatásra.
Ugyancsak nem véleményezi az erdő és legelő bizottságnak amaz indítványát, hogy a pásztorok részére lakásokat épltseu a város.
A főgimnázium igazgatójának előterjesztésére a főgimnáziumba bevezetendő telefonállomást javasolja a bízottság. De kívánatosnak tartja, hogy ez ugy helyeztessék el, hogy tűzjelző állomásul is ssol-gálhasson. Berényi Ferenc budapesti főhadnagynak .Bűnös szerelem" c. könyvének egy példányára a beadott kérvény alapján előfizet Nagyvárad városi törvényhatóság átiratában telt ama felhívását, hogy hogy Nagyhavízsa város Osztrák Magyar Bauk részvényeinek szerezzen, a tanácsnak nem véleményezi.
Dr. Ftrtnoy György ügyvédi Irodáját Fő nt 18. uimn házba az Osztrák Magyar Bank palotája móllá helyezte át
— Beírás a polgári fiúiskola 1. B. osztályába. A nagykanizsai m. kir. áll. polg. fiulakola I. B. párhuzamos osztályába való beírások f. év)
október hó 1-én, vasárnap délelőtt 9—12 óráig tartattak meg azon tanulókkal, akik az igazgatóságnál a rendes beíratások alkalmával elő lettele jegyezve. A rendes tanítás ezen osztályban f. évi október ?hó fl-én reggel nyolc órakor veszi kezdetét.
— Doktorrá avatás. Miklós 8ándor ügyvédjelölt pénteken kitüntetéssel telte te szigorlatait a budapesti tudoifiáuy egyetemen, melyeK után szombaton a jogi tudományok doktorává avattatott.
— Gyászhír Top\'ilits Lajos p. és lávirótiszt f. bó 1-ón 2\'j éves korában Nagykanizsán elhunyt. A nagykanizsai I. számú postahivatal tisztikára az esetről külön gyászjelentési adott ki
— Uj ssálló ós kávéház. E címen a a mult számunkbau vezető helyen egy cikk jelent meg, melynek correkt információjában uem volt okunk líételkedni. Utólag megtudtuk, hogy bündaz, ami a betéti társaság beadványáról a cikkben elmondatott, helyes iuformáclón alapult, de az információ még sem volt teljes. Nem pedig akért — amit kőleieség-szerűeu kiigazítunk, — mert cikkírónk szt a konklúziót merítette nem kimerítő értesüléséből, miniha ezek után az ott említett betéti társaság a megvelt báznsk helyén ueui ui épületet akarna emelni, hanem cssk átalakításai akarua kávéház helyiaéget létesíteni. — Pedig az emiitett beadvány a hozzá csatolt tervvel csak azt a célt szolgálta, hogy vele
létesiteudő kávéház helyét megjelölje, smi nélkül eugedély uem adható. Zerkoviu Lajos nagykereskedő, kinek neve alatt a kávéházi engedély káráse beuyujtatott, bemutatta elöltünk azokat az építési terveket, melyeket négy különböző elaőrangu építőmesterrel nagy költséggel készíttetett. Bár még nem döntött abban, hogy a tervek közül melyiket valósítja meg, az aem vaszjuű, hogy szállo4a ia fog épülni; de egy két esetleg 3 emeletes palota lesz bsislmas utcai fronttal, központi fűtéssel, lifttel, vízvezetékkel és olyan óriási kávéházzal, a hozzá tartozó játékszobákkal, koncertteremmel stb. a milyent a Dunántul nem találunk. Hogy mennyire aktuális ez az építés, annak komolyságát semmi sem bizonyítja jobban, minthogy a mostani épület lakóinak nov. l-én felmondanak, hogy május 1-én az építkezés kezdetét vehesse 8ót egy fővárosi kávéház tulajdouos már haszonbér! ajánlatot ia tett a kávéházra nézve, és az erre vonatkozó aurzódéa már rövidesen megköttetik.
— A szegény hás. Mint feltűnő érdekességet irjuk meg, bogy a pénteki tanácsülésnek a figyelme végre ráterelódött a szegényházra, ami nincs, de amit fel kellene építeni. Mert ut a nyomorult vackot, a melyben az a néhány városi szegény sínylődik, cssk nem lehet szegényháznak nevezni, legfeljebb szégyenbáznak. Azonban amint mondjnk lett szegényház, mert a pénteki tanácsülés felhivU a mérnöki hivatalt, bogy s Teleky-uti volt iskolaépületnek az u. n. Tomkaháznak célszerű átalakításáról készítsen tervezetet és költségvetést, bogy megfeleljen egy szegényház céljainak. j
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
.OTTOMAN" cigarettapapírt vagy hüvelyt.
OKTÓBER 2.
ZALAI KÖZLÖNY
Roche
— Oirkuse Strassburger. A hatalmas méretekben kifejtett reklám óriási érdeklődést bei-lelt a városunkba bevonuló cirkusz iránt. Szombaton délben költözött be a vasútról, hova különvonaton érkezett. A katoautéren, a folyton hullámzó kö-zöuség érdeklődése mellett nagy gyorsasággál építették fel a eirkuaztábort. D. u. 6 órára már készen Alit. A kívül Is fényesen kivilágított impozáns cirkuszba már korán lódult a közönség, mely már jó előre megváltotta jegyét. Nyolo órakor a hatalmas heiyiség zsúfolásig megtelt publikummal, melyben városunk éa vidéke előkelősége is helyet foglalt. A Strassburger cirkusz elsőrangú ; nemcsak felszerelésével, hanem mert minden produkciója az előkelő művészet hatását lelték a közönségre. Btrassburger Adolf üdvözlő lábleMija impozáns és biztató hatású volt. Azontúl miuden szám hatalmas lapsokai váltott ki az ezerkezQ közönségből. A Strassburger igazgtóné idomított elefántjai, az igazgalótél szelídített fókák, equilibrista mutatványaikkal, mister Togó hadijátéka, a 13 arab rendkivüli ugró mutatványai, a SxymaunBZ repülő toruászók mutatványai Rossi Klo-lilda úrnő drótkötél mfivésznő, Aribo úrnő, Miltenberg Gabriele és Charles ur lovaglásai és a gazdag műsor minden szánta elsőrangú produkciókat nyújtottak. Az érdeklődés nem csappau, mert ma is< holuap is uj gazdag műsorban lesz része a kötöttségnek. Holnap kedden két előadás lesz délután 4 órakor és este 8 órakor.
— Feltüflzetéuek ós köseönetnyilvánl táa. A nagykauizsai Iparlestölet 26 éves- Ünnepélye alkalmával az elaggott és munkaképtelen iparosok alaptőkéjének gyarapításához még utólag adományaikkal szívesek voltak liozzájárului: Nagykanizsai sörgyár igazgatósága 35 korona, Nagykauizsai Néptakarékpénztár SO korona. Hdtter Lajos 10 korona, Pollák Kde és Hai & koroua, Milhoífer Ödön 2 korona, Beréuy József és fia 2 koronával. Az Ipartestület elöljárósága miudazon egyletek, társulatok, pénzintézeteknek és mindazon magánosoknak, akik ezen nemes cél megvalósításához adományaikkal hozzájárului kegyesek voltak, leghálásabb köszönetét fejezi ki.
— Egyházkerületi köegyiiléa A dunán-tuli relormátus egyházkerület f. évi rendes közgyűlését október lb-éu és következő napjain fogja megtartani Antal Gábor dr. éa gróf Tisza Istváu fógond-nok elnökletével.
— A rendőrlegónysóg oktatása Október elején iskolába fogják • rendőrlegénységet Itt fogják kioklatui őket mindarra, amit a lakósok közbiztonsága érdekében tőink 48 korona havi nyomor-gásra elegendő fizetésért megkövetelünk. Törvény-ismerő, közönség becsBlő, udvarias, erélyes és tapintana, pontos, laukadatlan éberségQ, mindenütt ott termi rendőröket neveluek belőlük. As oktatást Bay György, Farkas Feieuc kapitányok, jfüredi János rendőrtiszt és Gods Lipót dr. városi orvos végezi.
— Agyongázolt kisleány. Szűcs Ferencné 21 hónapos kis leánya az öreg szőlőknél volt gondozásban a Garsí-uleában. A csöpség a nyitva hagyott
utcaajtón kibotorkált az utcára. Arra ment egy ökrös szekér; a gazda s szekér után ballagott és nem vette észre az ut porában játszó gyermeket. A szekér eltiport* és a kis jószág belehalt sérüléreíbé. A rendőrség kinyomozta, hogy a szekér gondatlan gazdája Usöndör János, kiskanizssi polgár volt.
— Bő lstenáldáa. Szummer Franciska 80 éves bázi cseléd a szombathelyi bábaképzőbeu egyszerre S gyermeknek adott életet. Mind a három gyermek már meghalt. Az anyu azonban a körülményekhez képest jól érzi magát.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kívánatra házhoz is szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
• — Magyarország legnagyobb óh legelterjedtebb lapja : a Pesti Hírlap az uj október decemberi évnegyed köszöbén felhívja a magyar olvasóközönség ügyeimét a következőkre :
A Pesti Hirlap napról-napra a leguagyobb terjedelemben tehát a legbővebb tartalommal jelenik meg; naponkint 10—16—ÍO oldallal is töbhet ad, miut más lapok ; léhát járatása egyenlő előfizetési ár mellett legelőnyösebb. Hogy ma kétségtelenül a legelterjedtebb ltt|), amennyiben példányszáma a legnépszerűbb boulevard lápokét is felülmúlja: az a hirdetők szempontjából fontos, lévéu a hirdetés a Pesti Hírlapban a legcélravezetőbb.
A Pesti Hirlap minden irányban független, szókimondó, demokrata, szabadelvű ellenzéki újság.
A Pesti Hirlap munkatársai sorába számítja hazánk legjelesebb és legkedveltebb irólt, kik közül kiemeljük Gárdouyi Géza, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Szomaházy Istváu, Abonyi Árpád, Porzsolt Kálmán, Lux Terka, Szabóué-Nogáll Janka, Murai Károly, Szász Zoltán, Sziui Gyula, Tömörkényi István, Bokor Malvin, Diplomata, Pásztor Józszef és gróf Vay Sándor neveit.
A Pesti Hirlsp speciális rovatai: Vasárnapi krónika, Hétköznapok, Kis komédiák, Kulisszák mögül, Pesti erkölcsök, Vidéki esetek (csupa mulattató tartalommal) s az Kati levél és Mindennapi problémák (aktuális társadalmi kérdések megbeszélése.)
A Pesti Hirlsp mindennap annyi szerkesztői üzenetet hoz, mint más lapok egész héten át, tehát a közönség igényeit e téren is legnagyobb mérvben elégili ki.
A Pesti Hirlap külön kedvezményeket is nyújt előfizetőinek, amennyiben | Divat Sálon eimO kitűnő divatlapot kedvezményes áron rendelhetik meg és ingyen kapják karácsonyi ajádékOl a Pesti Hirlap nagy képes naptárát.
A Pesti Hirlap 1919. évi naptárát, gazda«
szépirodalmi és közhasznú tartalommal, minden uj előfizető is megkapja, aki legalább október óta előfizetője lesz a lapnak.
A Pesti Hirlap előfizetési ára egy bóra 2 kor. 40 fillér, két bóra 4 kor. 60 fillér, okt.—dec. negyekévre 7 kor. A Divat Salonnal együtt negyedévre 9 korona. A Pesti Hirlap kiadóhivatala, hova az előfizetést legcélszerűbb postautalvánnyal beküldeni, Budapest V. kerül., Váci-körül 78. szám alatt van.
* Álomország. A magyar irodalomnak mindig eseménye, ha Herceg Ferenonek egy uj regénye megjelenik. Herceg Ferenc kitűnő hetilapjában ai Uj Időkben most indul meg a kílűuő Írónak .Alom-ország" című tuegragadóan szép ty regénye. Herceg Ferenc a szerkesztő mellett a magyar irodalom jelesei dolgoznak még az Uj Időkbe és ide írják legszebb novelláikat, cikkeiket verseiket. A külföldi szépirodalom minden értékesebb műveiről is beszámol azon frissében ez az eleven hetilap, amely a Horkayné elmés rovatán kivül most uj rovvtot U nyil. „Egy képviselő naplója" cimen, amely vetekedni fog népszerűség dolgában az .önkébtes naplójával."
Az Uj Idők illuszlrátiv része, amely csupa ötlet és mindig szórskozta, felöli a hét legfontosabb essményeil és a lap minden oldalát elevenség és ízlés jellemzi. Minden uj előfizető teljesen díjtalanul kapja Dumas 8 köteles világhírű regényét, Gróf Monté Orislót. Az uj évnegyed október elsején kezdődik. Előfizetési ára negyedévre & korona. Mutatványszámot kérésre iugyen küld a küld a kiadóhivatal : Budapeit. VI., Andrássy-ut 10.
Mindazon jó barátaink- és ismerőseinknek, valamint a vendéglősök és pincérek egyesületének, kik megboldogult jó nőm végtisztessége alkalmával megjelenésükkel és részvét-nyilvánitásukkal valamint azok, kik koszorú adományukkal is fájdalmainkat enyhíteni kegyesek voltak, fogadják ezúton hálás köszönetünket
Kiss József éi rokonai.
R 0 Y A L kávéházban
Fő-ut 15.
§m~ Ma este Zsolnay Vilmos
kitömő zenekara ha&ffversenyez.
SATTLER LAJOS
kévé*.
közkedveltségét bebizonyult Wváki tulajdonságainak. Utazón!, mert ■ tOddt eróaiti. e mellett étvAgyurkatttó Éa jétoe. Azért évek óta orvosok és pallanaek elónyben részesítik. — Sirolin \'Roche\' a legjobb sikerrel vált be
A légzőszervekre kiváló előnyös befolyással van és meghOlée kezdetén alkalmazva felett« meglepd titnn,itdin hat. _ Már néhány nap múlva • túdótevékenység azabáíyoztaWi éa s természetes hang, aamkMOabM I Ián ós kezérzel helyreáll. Joggal nevezik a SiroJlo \'Rocfce\'-t a legjobb óvszewiek
köhögés, hurutok, htt
tüdobajok
4 ZALAI KÖZ-LÖN*
OKTÖBER 2.
H „Dunántúli parczellázó íe finanezírozó banh réezWnytáröaeág"
ft alapítási tervezete ft

Alulírott alapítók „Dunántuli parcelláié és finanszírozó bank részvénytársaság" ozég alatt Nagykanizsa székhelylyel rési-vény társaságot alapítanak A vállalat tárgya ingatlanok parozellázása és mezőgazdasági hasznosítása, a bank és árnOzlet minden áginak mivelóse és az ezen üzletággal kapcsolatos bármi néven nevezendó ügyletek kötése, különösen pedig:
1. Ingatlanok paroellázása, az eldarabolt ingatlanokra kölosönök nyújtása, ingatlanok vétele és eladása, bérbe vétele és adása s oly ügyletek kötése, melyek ingatlanok értekének emelését és értékesítését mozdítják elő.
2. Bármely üzletkörü mezőgazdasági, kereskedelmi és ipari vállalatok alakítása és finanszírozása, ezek ügyvitelében és üzemében való társas részvétel, oonsortiális ügyletek kötése, könyvkövetelések leszáraitolása és tőzsdei megbízások teljesítése.
3. Mindennemű áruügyletek kötése, értékpapírok eladása és vétele, képviseletek és ügynökségek létesítése és elvállalása, raktárházak és áruosarnokok létesítése, berendezése és üzemben tartása, bérbe vétele és adása.
Mindezen ügyleteket & társaság ugy önállóan, mint másokkal együtt ós ugy a saját részére, mint bizományban elvállalhatja és foganatosíthatja.
Az alapítandó részvénytársaság 90 évre alakul, mely időtartam a létesítendő alapszabályokban meghatározandó feltételek mellett meghosszabbítható.
A vállalat 500,000 K alaptőkével alakul. Az alaptőke 5000 drb. 100 (egyszáz) K névértékű névre szóló részvényből áll. A részvény jegyzés alkalmával minden egyes részvényre a névérték 30%-« vagyis részvényenkint 30 (harminoz) korona, úgyszintén alapítási költségekre és illetékre részvényenkint 2 (kettő) korona fizetendő le az ivtartó alapító kezére. Az alaptőke további 70%-inak mikénti befizetése felől az alakuló közgyűlés fog határozni.
Az aláírás zárhatárideje 1911. évi október hó 12. napjának déli 12 órája.
Alulirt alapitók fentartják maguknak a jogot, hogy a társaság igazgatóságát az első három üzletévre ók nevezzék ki.
Ugyancsak fentartják maguknak az alapitók azt a jogot is, hogy az ezen tervezetben meghatározott fizetési feltételek mellett 2500 drb. részvényt megtarthassanak, ugy, hogy aláírásra csak a még fennmaradó 2500 drb. részvény bocsáttatik. Túljegyzés esetén maguknak az alapitók fentartják, hogy a jegyzéseket megfelelően redukálják.
Alulirt alapitók a fenti tervezet alapján a Dunántuli parcellázó és finanszírozó bank részvénytársaságnak általunk fenn nem tartott 2500 drb. 100 K. névértékű névre szóló részvényét ezennel nyilvános jegyzés alá boosájtjuk.
Kelt Nagykanizsán, 1911. évi szeptember hó
Keltz Sándor
Cl. és kit. kamarás. foUbitlokos Pali».
Josifovits Milivoj
magánzó Nagykanizsa.
Pauk Vilmos
mérnök
Nagykanizsa
Dr. Weisz Lajos
ügyvéd Nagykanizsa.
Gróf Keglevics Béla
nyűg. pénzügyi tanáé tos. Budaptsl.
Fischer Gedeon
földbirtokos Zalaiáruok.
Gellért Henrik
takarékpénztári igazgató Nagykanizsa.
Dr. Havas Hugó
ügyvéd Nagykanizsa.
Néptakarékpénztir részvénytársaság
Nagykanizsán.
Breuer Izidor
földbirtokos HagoUsánct.
Wolf Ádám
bérlő Kétszitaspnszia.
Szmodiss Viktor
földbirtokos Gtlst.
Kohold Frigyes
gazdálkodó Nagykanizsa.
Dr. Kreisler József
ügyvéd Nagykanizsa.
Riedl Jenő
földbirtokos Ctrjr- Tuzno.
Irmler József
magánzó Nagykanizsa.
Gsill
ár
perzsa szőnyeg rézbutor, bronzáruk
Valamint elókelő uriszoba berendelések, eredeti olajfestmények, úgyszintén többféle diN/.tárgyak, mint.
alkalmi á.rak
. i. n•\'<•/* ín. \'].;tiiT> rl" \' V i » a legelőnyösebben besxereilietók
Jndapests Andrássy-ut 35. I. em. alatt
Viszouuláruailéknak nagy engedmény.
HIRDESSEM A „ZALA! KÖZLÖNY"-BeN
2—3 középiskolát végzett jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó fizetéssel azonnal fel vétó tik
IQu Wajdits József
könyv én pspirkereskedásébtfl.
Nagykanizsa, Deák-tér I.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits Jóisef könyvnyomdájában Nagykaolasán.
Oaakia Pilseni sört igyunk a Szarvas szálloda" éttermében, a ■örök királya; szénsav nélküli keselés, a gyomornak kitűnő.

NAGYKANIZSA, ign OKTÓBER 5. 50-IK ÉVFOLYAM, 80 SZÁM CSÜTÖRTÖK
11 . -Jiui iu.ua.. »inn,mi
tzirknztisig ét kladftblvaUI B.ál-Ur \\
T.l.fot.: llf. — Hird«Ui«k dljaiabét ncrÍAt.
Kololá. M«(k«Ml4 : Hlniljn !
Kerten. Jónmaf. 1 „
Munkásgimnázium.
Őszintén megmondjuk, hogy nekünk ez a oim nem tetszik. Nem pedig azért, mert nem gimnázium és mert a cime bizonyos nagyzá8i gondolatot kelt mind a tanárokban, mind a munkás tanulókban Ez pedig kiválóan alkalmas arra, hogy bizonyos vágyak keljenek a munkásgimnázium hallgatóiban, kik ez alapon levetve a munkán zubbonyt, a proletár világ számát szaporítsák. Erre pedig semmi szükség nincs ; úgyis fölös számmal vannak már azok, kiknek kezei az emberiség munkájából ki vaunak vonva
De nem erről akarunk most irni. Hanem rámutatni, hogy olyanféle iskola, mely a fogyatékos műveltségű munkásosztály szakképzését, felvilágosítását tűzné ki célul, Nagykanizsán még máig sincs.
Szinte irigykedve olvassak egerszegi laptársunknak azt a szürke hirét, hogy a zalaegerszegi munkásgimnáziumban a beírások megkezdődtek és hogy mikor tanítanak fizikát, teohnologiát, mezógazdaságtant és jogot. Mert tényleg csak azok a tantárgyak, melyeknek ismeretére a gazdasági mókö-dést kifejtő emberekre szűkségök van. És ezek azok a tantárgyak, melyekbe semmi más szellemet belevinni nem lehet, miut a tudás szellemét és így ninos érintkező, vagy ütköző pont a konzervatívok ós a modernek között, ami a munkástanfolyamok látogatásától akárkit is visszatartana.
Mert két éve, hogy Nagykanizsán megalakult a munkásgimnázium, de egy hónapi működés után be is zárult. Pedig számos hallgatója azt hitette el velünk, hogy tény-leg jelentékeny azok száma, akik praktikus értékkel -biró tantárgyak hallgatására szívesen áldoznak idót. De akkor olyan elemek, kik a komoly törekvés helyett bizonyos osa-tályfelfogást szerettek volna érvényesíteni a tanfolyamon lehetetlenné tették az iskola tovább vezetését.
A mult évben a városunkban időző lelkes idegen tartott egy pár felolvasát, vagy előadást a szociáldemokrata pártnak valami vendéglői helyiségben. De az oktatás nem volt rendszeres, egyoldalú volt és amt a fő — hamar megszűnt.
Ma ugy vagyunk Nagykanizán, mintha a tudást senkinek a kezéből se akarná a munkásság elfogadni, mintha nem érezné hiányát fogyatékos képzettségének, mintha a jelenlegi állapotokkal teljesen meg volna elégedve. A közöny öl meg minden törekvést. azért ezt a közönyt konstálnunk legkellemetlenebb. Addig, inig szemben állottak egymással az újítók és a fen tarlók tábora, mig féltékenyen küzdött mindenik a maga eszméiért, addig a Imroból bizonyos üdvös eredmény volt várható. De most mikor minden olyan csendes, sehol egy mozgalom hulláma, micsoda kilátások lehetnek a haladásra nézve.
Vagy talán nálunk csak a piarista tanárok önzetlen mnnkásai a népkultúrának, akiknek ebbeli működésük ellen alaptalanul oktalan támadásokat intézett annak idején a munkásgimnázium csekély töredéke.
Mi ismerjük Nagykanizsa tanférfiait tudjuk, hogy mindegyik szívesen áldoz idót és fáradságot, ha ezzel a közjónak javát elősegíti. De azt is tudjuk, bogy előkelő gondolkodású más pályán levő férfiak is szívesen csatlakoznak a munkára, ha erre fölkérik óket. Szükséges tehát, hogy valaki a zászlót felemelje, hogy a hivó szózatot kibocsásse, előadó azonnal lesz fölös számban. Pártolásban, amely a csekély évi költséget nyújtja, nem lesz hiány, mert ismerjük Véosey Zsigmond polgármesternek ez ügyben elfoglalt álláspontját, akit az iparos világ minden érdekének, tehát kulturtö-rekvéséuek is lelkes pártolója, de azt is tndjuk, hogy a* ipartestület maga is kész az áldozatra, ha tagjainak továbbképzéséről van szó. tt- • ,
Az eszközök tehát megvolnának, csak a megindítás szükséges; hogy ki lesz az, nem tudjuk ; de bárki is vcbíí kezébe az ügyet siker fogja koronázni törekvését és hálára »zámithat munkájáért.
A Kölcsey-utcai arénáról.
A »zinügyi bizottság gyttlóse.
Azt leltet mondani, hogy Nagykanizsa stiuházi ügye zsákutcába jutott. A rendőrség a rozoga sziuház lebontását rendülte el a Szarvas szálló udvarán építendő arénát az építő bizottság nem javasolta, ugy. hogy hs Csillag Jeni; ki s lebontásra szánt areus faanyagát megvette, megnem könyörül a Múzsán, bizony kínreked Nagykanizsából s jövó nyáron. Csillag Jenő azonban szívesen eláll a lebontástól, sót a pajtaforma fabódét használható állapotba akarj« hozni, ha a tőkebefektetésért kelló jövedelmet tudna kihozui. Azért tehát beadvánnyal járult Nagykanizsa város tauáesához, hogy adjon ue|ci 8, ¿íre concessiót arra nézve hogy a »»iuéateti játékengedélyt kapott igazgatók csak az ó arénáját használhassák; Azonkívül az srnua teljes szélességű területét kéri.\' bögy a kalló meguagyobitáo eszközölheti legyen. Hogy a kőszln-hái építésének útját ne vágja, ama kijeleatéft,, teszi Csillag, hogy ha a kószinház 1816-fln /tul, tÚWpUl és megnyitható lesz, akkor a hátralevő időre a most nyerendő jogáról lemond, hs az aréna felülápltményt a v. tanács 5000 K-ért megváltja.
füzek ellenében Csillag Jenő kötelezi magát, bogy a szinbá\'.at, hogy a nézőteret kipadlózta\\ja, a színpadot megnagyobbítja, kényelmos öltözőket,\'kellékraktárt épít, gondoskodik az orcheaterleaOlyetléaéról, páholyok célszerűbb elhelyezéséről, kényelmesebb Ülőhelyektől, szellőző készülékről, uj tetőről ,és esőcsatornáról. A bérösszegre nézve a mindenkori színigazgatóval közvetlenül fog megállapodni, de ei összegűt 40 K-bsu állapítja ineg játéknspokint, ha legalább 70 előadásra köteleztetik a színtársulat. Ha azonban isinorpidiáesal is ellátja sz arénát, ami a díszletüket Ugy ti« elhelyezését inagkóuyiti és, a íel-vousskőzókel 6—10 percnyi időre redukálja,, akkor napi öu korona bért kér. Kzek foglaltatnak Csillag Jeuó beadványában, melyre 8 napou belül kért feleletet, hogy az álulakitáar muufcáhitokat még az ősszel elvégezhesse. j|| \'
A városi tsuács a kérvétiyi • sziuUgyi bizottsághoz leUe át, mely keddep tartott -gyülesében tár-gjalta azt.
>
ZALAI KÖZLÖNY
< i1
OKTOBER 6.
A gyűlésen Oszterhuber László kir itélőtáblsi bíró elnöklete alatt, jelen roll dr. Lóké Kmil, ifj. Babóohay íiyörgy, Ebenapanger Leo, Badnay Jenó és Zerkovíta Lajoa bizottsági tagok.
A bizottság hosszabb eszmecsere után ugy határozott, hogy: a Kölcsey-utcábsn levó arenaterű-letnek a jelzett méretben Csillag Jenó kérelmezőnek 4 évre való átengedését véleményezi, ha az arénát kellókép helyreállítja, de semmiféle olyan feltétel elfogadását, mely a város azabad rendelkezési jogát bánnely irányban megkötné és ai idepályázó szin gazgaiót kényszerhelyzet elé állítaná, nem javasol.
De Léke Emil inditváuyozta még, hogy a bizottságnak a színházépítése tárgyában bozolt javaslatát a tanácsnál aQrgesse meg. A bizottság az indítványt egyhangúlag elfogadta és ujabban ama kérelmet terjeszti a városi tanács elé, högy sz állandó szinház tervpályázat kihirdetésére nézve a beadott bizottsági javaslatot, a képviselőtestület közgyűlése elé terjessze.
ZMikjb ni Isiim
Különféle divatok.
Tegnap jelent meg a hivatalos lapban Zala-vármegye uj főispánjának kinevezéséről szóló következő királyi kézirat: A belügyminisztérium vezetésével megbízott magyar miniszterelnököm előterjesztésére dr. Bálás Béla miniszteri osztálytanácsosi címmel és jelleggel felruházott igazságügyi miniszteri titkárt Zalavármegyo főispánjává kinevezem. Kelt Bécsben, 1911. évi szeptember 81-én. Ferenc József z. k., Gróf Khuen-Héderváry Károly s. k
Az uj főispán közeli rokona sípeki Bálás Lajos rozsnyói püspöknek.
Zalavármegye az utolsó volt azok között a vármegyék között, melyek zz új rezsimben főispánt kaptak. Zalavármegye tzámottevó faktorainak nagy többsége kiváló szimpátiával fogadja az uj főispán kinevezését, nemcsak mert bizonyos rokoni szálak is megyénkhez kapcsolják ót, hanem inert nagyszabású egyéniaégétől, európai műveltségétől sokat remélhnek.
Terméóeteseu korai volua ma még az installá-ció idejéről beszélni, de aunyl kétségtelen, hogy az ellenzéki akadáljok éle nagyon eltompult azóta, hogy agy megyei határozat a ¿¡nevezendő főispántól r főispáni lakást is megtagadta és azt hivataloknak ren dezte be. A mull hónapi köz«yűlésen a munkapárt olyan erős életjelt adott magáról, hogy batáaa elnem maradhatott. Napról-napra növekedik lábora a vármegyében éa ha figyelembe vesszük Eitner Zaiganond nak egy fővárosi lap mankatáraa előtt tett ama nyilat kozatát, bogy .az ellenzék valószínűleg távoliartja magát az installációtól", akkor bizton következtethettek • vármegyei békés munkálkodásra. A legelső közgyűlésnek pedig módjában leaz. hogy a vármegye • főispáni lakásról a magyar lovagiassághoz és vendégszeretethez méltó ui határozattal a régit megváltoztam. Az a határozat különben is a szenvedélyek tultengéaének idejében hozatott és sehogy se állja ki egy hatalmas vármegyének a munka békés idejé ben alkotandó kritikáját.
Oaakia Pilseni sftrt igyunk * .ItkTTu Mállód»" éttermében, a ■örök király«; iiéniav nélküli kezelés, a gyomornak kitftő.
A divatnak olyan szakiban élünk most, amelynek vezető körei nem igen mutatnak hajlandóságot a forma lényeges megváltoztatására, amennyiben ez ruhákra, köpenyekre vagy kabátokra vonatkoznék. Nézzük mindenekelőtt a liosszu köppenyt, az őszi ós téli idény .diszdarabját". Legáltalánosabban ismert a* egyenes vonali varrásnélküli bitrésszel és laza elóréBSzel biró forma, vala mint a haránt mettszett. Úgynevezett ampir forme. Újítást, amint azt mir ismételten megmondottuk, osak az ujj mutat, mely 8iniin van bevarrva a melyen kivigott kar-öltóbe. Ismert a szé\'es sirgaüér is, mely bitül nagy matrózgallérban nyer befejezést. Néhány modelen a gallérnak hitül osüoskÖB volt a formája, melyre bojtot varrtak és mélyen lenyúlt a derék vonaláig.
A formánál sokkal több talilékonysigot mutat az anyag- színösszeállítás. Ebben aztin mir igazán szépet és ujat alkottak: az itmeneti idóre köppenyeket fekete atlaszból színen posztóval, példiul: buzavirigkék zöld bíborszín alibélelve.* — A posztóból, amellyel a solyeiu bélelve van, hajtják ki a gallért és a kézelőt. A „dupla oldal" jellegét szigorúan megőrzik, ugy hogy ezek a köppenyek csakugv mint versenytársaik, mind a két oldalon viselhetők. Téliesebbek mir a bársony köpenyek, melyeket skót-kookis selyemmel bélelnek. Itt a bélés min-donekelót selyem és a gallért meg kézelőt birsonyból készítik ; az elóbit nehéz selyem-rojtial is szegélyezik, vagy fehér batiszt-í jallért hajtanak íöléje. Mert az idén télen is viselik a batisttgallért és mennél oeipké-sebb, himzettebb annil kedveltebb lesz. a prémgallért nem béllelik keményen ligyan dolgozsik éa ez \'j a divatnak egyik külön-
nemez- vagy felbelkalap köré, mig oldalt merev csokorba kötik. A kalapokról egyébként mir megemlékeztünk a mult számunkban és azt, amit elmondottunk, megtoldjuk még azal, hogy a fekete éa fehér lesz őszre és télire is a legdivatosabb : fehér nemez tekete bársonnyal, fekete birsony fekete tafotival ez a legkedveltebb ösazeüllitie.
Fontos még egy dolog: az ismert nagy tasakokat ujabban az öltözék v&gy köpeny szövetéből készititik és ugyanaz a diszök, mint a ruhának. Van aki hosszú zsinoron vállra akasztva viseli tasakjit, olyan is van. aki a dereka köré köti, de akad olyan is aki tovibbra is diszkréten a kezében hordja.
Kabitos ruhának különösen kedvelt di vatos újdonság: selyemligysigu, fényes ci-belinszövet. a skótkookis belsejö atlasz a dupla oldalas- és rigó birsony. A kabitos ruha Btabisforuiiján sem találunk említésre méltó lyiiist, ha osak nem a díszben. Nagyon dttsan zsinorozzik részben öszhangban elvqtfyitve . pamuthimzéssel is, mig a gombok szinte megdöbbentő nagysiguak. A szép, tarka pamuthimzéssel különösen a gallért és az ujhajtókát. szokták szegélyezni, vagy pintokat díszítenek vele derékra vagy blúzra. Minél élénkebb, rikítóbb színekben vilogat-ják meg a pamutot.
Ezt az oly kedveltté lett pamuthimzést különben láthatjuk ; az egyszerű úgynevezett trotór kalapokat is diszitík vele. A kissé keményített míntáspintot simán illesztik
HÍREK.
Október 6.
Magyar hazánk glóriás Megváltói 1 Kgy hálásabb kor le tudja-e róni
A mivel néktek tartozik? Vagy a Pilátusok kezén elvérzett Ártatlanok megmaradt kűntössénrk Foszlányain megosztozik ?
Oh jönni kell egy kegyeletes kornsk Mikor a lelkek tettben egybefontak:
Hol egy leaz eazme, akarat; ügy oltár előtt ereszkedik térdre A magyar föld véren megváltott népe fia e szent oltár lesz: Arad.
Közeleg a kor, melyben a népszabadság Hóhérainak a poklot matatják A békótazaggató rabok, Kiknek menydőrgő hangja azt kiáltjz: .Pusztuljon, ki > népei nyögni látta, Mert in a megtorlás vagyokl*
A bálváuy-oltárok ledőltük sorra, Sir leaz a trónok összezúzott romja 8 uj élet kél e air felett . . Milliók vágyát megdermesztó télnek 8lvár napjai akkor véget érnek, Jön a tavasz, a kikelet.
L Vv\' 4 Jövetén e szabadság idejének A uemxet ajkán szívből zeng az ének 8 adós a multuak nem marad ; Hogy senki háládatlannak ne mondja Szive lesz a mártírok Pantheonja fes a golgothája: Arad! . . .
NAGY LKJOS
r^^^irolin \'Roch
közkedveltségét bebizonyult HvákJ tulajdonságainak kAezönl, mert a tOdót erósitl. » melleit átvágy—rkew>6 U jőte«, éxéri évek óta orvosok éa patiensek elónyben részesítik. - Slrolln \'Roche\' a lagjobb sikerrel vélt be
A légzőszervekre kiváló elónyOe befolyással van éa meghülée kezdetén alkalmazva fetette meglep« knaa^kli hat.»— Már néhány nap múlva a tud ¿tevékenység axabályoztatik áa a terméazataa hang, aeotkMOatwn ae AMa-lánoa Mxérzat helyreáll. Joggal nevezik • Sirolke \'RoefcV-i a legjobb ómewek i
tüdőbaj okr
•tlert-
OKTÓBER 5
ZALAI KÖZLÖNY
— A király nevenapja. Tegnap volt Assisi 8zt. Fereno napja, mely egyszersmind 6 Felségének is nevenapja. Ez alkalommal a város lobogódiszben állt; a Szt Fe-renorendiek templomában ünnepi mise volt, melyen a városi hatóság és a városban lévó ezredek tisztikara is megjelentek. Az iskolákban az előadás szüetelt.
— A vértanuk emléke. Holnap október 6-án lest 68 éve, hogy a vértanuk bóaei rérök hullásával megpecsételték a magyar nemzet héroszi küzdelmének igazságát. Ez a gyásznap a mi világító fáklyánk, a mi büsikeségünk, a nai biztatónk minden küzdelemben, mely a magyar nemzet ósi jogaiért vivatik. A fenséges nspboz illó méltósággsl ünnepeli minden évben városunk • nagy napot. A Szt. Ferenc-rendűek templomában d. e. 10 órakor, ünnepi gyászmise lest, melyen a városi hatóság is részt vesi. A főgiuiuátium Ifjúsága d. e. 9 órakor ünnepélyt tart a következő1 műsorral: Himnuusz, énekli • főgimnáziumi énekkar. Onnopi beszéd, tartja Metz-ger István 8. a. t. Az araái vesztőhelyen Pósa Lajostól, szavalja Varga 8ándor 8. o. t. floufidal, énekli a kar. Október 6. irta és felolvasss Beek Ferenc 8. o. t. Krós hit Abonyitól szavalja Sándor Krnő 8. o. t. 8zózat, énekli az ifjúság, a felső kereskedelmi Iskola gyászünnepélye d. e |1 órakor lesz.
— Az üsraellta templomban az istenlist teletek a sátoros ünnepek (Ssukoth) alkalmából a következő sorrendben lesznek megtartva: október 6-án pénteken d. u. \'/>\'\' órakor esti ima. 7-én szombaton d. e. 10 órakor muszaí ima, d. u. 7,fi őrskor esti ima. 8-án vasárnap d. e. 10 órakor muszaí ima.
— Müvéss est. Folyó hó 7-éu, szombatou este újra alkalmunk lesz gyönyörködni Bihari Ákos előadó művéatetében, Bihari már egyszer volt Kanizsán, hol egy estét betöltő programmot nyújtott a modern saavalás izmos művészetével; de meg jól ismerjük ót, mikor mint stinmúvéas elragadta a közönséget játékával. Azóta horvátországi magyar közönséget is meglátogatta és mindenütt óváeickkal üdvözölték missiónariusát. Átért nem tartjuk szükségesnek, bogy ót előzetesen külön feldioséijük, biszou ott lessünk mindannyian a Polgári Egyletben, hol estéjét tartani fogja. Oeak aat jegyezzük még meg, hogy Diskai József konoert énekes is fel fog lépni, ax estélyen éa lírai tenoqával kurucuótákat és egyéb énekeket log előadni. A kik már hallották Diakai énekét, ások tudják, hogy az ő énekszámai előkelő művészetet jelentenek.
— Szeptember hónapi közegészség. Dr. Rátz Kálmán v. orvos jelentése szeriut a szeptemberi szárú meleg időjárás következtében a Nagykanizsa közegészségügye kedvező volt a megbetegedések és halálozások száma kevés volt. Fertőző betegség közül előfordult gyermekágyi láz 2, tífusz 4, dilteritiaz 3 és kanyaró 4 esetben, A himlő oltások befejeztettek. Beoltatott 667, ujraoltatott 797 gyermek. Elmegyógyintézetbe 3 beteg szállíttatott. A kolera elleni védekezés szempontjából elrendelt egészségügyi szemléket a városban megtartották. A Sormáson hivatalosan megállapított koleraeaet miatt a sormási a szepetueki nt végén 8—2 járváuyór van alkalmazva, kiknek feladata az élelmi cikkek és egyéb megnevezett áruk behozstalát Sormás községből megakadáljrozui. Össze sen 38 haláleset volt a hónapban
— Országon vásár. V. hó 0-én Nagykanizsán országos vá*ár. Ez ai u. n. Terézuspi káposzta vásán.
— Elbocsátott munkások. Mintegy 60-70 munkás tolongott tegnap a városháza csarnokában. A Blem-féle Osengeri-uti téglagyár munkásai voltak, kiket kedden este aztal leptek meg a gyárban, hogy eddigi óradijukat leszállítják, mert lényeges munka már igy ősszel ninos a gyárban. Ha igy hajlandók tovább dolgozni, maradhatnak, ha nem, hát elmehetnek. Ea a munkások elmentek, de a hét végéig követslik az eddig árszabás szerinti béröket. A gyár részéről a munkakönyveket már a kapitányságnál letéti ék ; s munkások pedig 8sbián Gyula dr főjegyzőhöz mentek panaszukkal, ki meghallgatta őket és Halva* Frigyes iparbiztoshoz utasította őket, hogy ba lehet a békés kiegyezést hozza létra. Halvax hívására megjelent 8tern Sándor gyáros és a mun. kások megbizottja. A tárgyalásnak a* az eredménye lett, hogy földmunkát dolgottat a munkásokkal, aminek rendes terifa ára van. Miután még megegyeztek abban, hogy a.keddi napnak — melyen nem dolgozlak — a gyáros megfizeti, ma reggel az összes munkások njból munkába álltak.
— Turlnbó 1 jelentik. Az olast nép örömmámorban úszik. A turini kiállításban az összes török zászlókat és s török kiállítási pavilont bezárták.
— Kenyér és sabszállitás a honvédség résnére. A székesfehérvári V. bonvédkerület állomásait! az 1918. évre atükséges kenyér és zabstálli-tásrs való nyilvános versenytárgyalások a következő helyeken és időben tartatnak meg: Székesfehérváron okt. 9-án; Sopronban okt 17-én, Nsgykinizsán 20-án; Pápán 23-án és Pécsett 86-án. A szükségleti mennyiség és a szállítási teltételek sz egyes állomások gszdssági hivatalainál megtekinthetők.
— Egy geleet Qutman-birtok parcellásába. Egy kontorcium, melynek élén a Horvát leszámitolobank eszéki fiókja áll, megvásárolta gelsei Qutmau báró kacincei erdóbirtokát 600 ezer koronáért. A« uj tulajdonosok ai erdőt kitermelik éa azután parcellátni akarják.
— A Divat Újság minden hónapban egyster jelenik meg. Előfizetési árs nagyon olcsó: negyedévre postán való stétkoldéssel két korona busz Alléra Előfizetni legcélszerűbben s kiadóhivatalba intésed postautalványon lehet. A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Bökk Szilárd-utca 4. stámu hátban van.
2—8 középiskolát végzeit jó házból való fíu
GYAKORNOKNAK
jó iizstéaael azonnal fölvétetik
IQu Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kivánatra házhozis szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható IfJ. Wajdits József könyvkereskedésében.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Magyar Lányok. Van a magyar leányvilágnak ogy kedves szavú, okos, eleven barátnője, aki b^jos torténeteket tud mesélni, szórakoitatva, szinte észrevétlenül bevezoti a báztsrtás ezer és ezer rejtelmébe, aki felvidítja őket a hosszú őszi éa téli délutánokon és ez az okos kis társuk a .Magyar Lányok", Tutsok Anna pompás leányujságja. A magyar anyák számára örökös gond, hogy minő olvasmányt adjanak leányaik kezébe, mert jól tudják, hogy vannak könyvek, amelyek fölöttébb károsak az érzékeny és fogékony leánylélekre. A .Magyar Lányok* ebben a tekintetben is hézagpótló. Minden sorát lányoknak Írják és bár cikkei felvilágosodottak, elbeszélései, versei, rogényei modernek, mégis minden anya, még a legrigorozusabb is, nyugodtan adhatja leánya kezébe. A .Magyar Lányok" szórakoztat és szórakoztatvs tanít. Az uj évnegyed október 1-én kezdődik. Klófitetési ára negyedévre 8 korona. — Mutatványszámot kérésre ingyen kaid a kiadóhivatal: Budapest, VI., Andrássy-ut 10. szám.
A .Magyar Figyelő" október elseji száma ty évnegyedet kezd meg. Ez a kezdet beváltja a .Magyar Figyelő"-höz fűzött merész várakozásokat másrészről sokst igérő perspektívát sd a jövőre nézve. Aktuális politikai kérdéseinkkel foglalkozik Plóaz Sándor súlyos cikke, amelyben Andrássy Gyula gróf felfogásávsl sz obstrukcióról polemizál és dr. Kun József tanulmánya .A magyar parlamentarizraus\'-ról, amelyben Réz Mihály és Andrássy Qyula gróf által felvetett kérdések tisztázására vállalkozik. Kortörténeti tanulmányt gróf Tista István irt .Az angol főrendiház válsága* cimen, amelyben a nagy állam-férfiúnak kvalitásaival és a kiváló történésznek ragyogó stílusával ismerteti azon eseményeket, amelyek az angol íóreudihái utolsó válságához vezettek. Alexander Bernát „A magyar tanárság psychéje*-ről mond el elméletileg és gyakorlatilag súlyos megfontolandó igazságokst. A természettudomány kérdését Palágyí Menyhért vitte bele a számba .A darwinizmus válsága* oimen. Tejesen eredeti tételeket állit fel, amelyek a szaktudomány világában bitonyára méltó feltűnést fognak kelteni. Nagyon érdekes Kacsóh Pongrác tanulmánya a pataki énekes codex-ról, amely kottákkal együtt zenetörténetünk eten kiváló forrását mutatja be. A szinházrovatot Ambrus Zoltán cikke teszi súlyossá. A szám irodalmi részét Szabóicaka Mihály egy gyönyörű vurse éa Kifbán (gróf Bánffy Miklós) ragyogó tollal megirt novellája ékesítik. Ha hozzávesszük még a .Főijegyzések* változatos rovatát, bizvást mondhatjuk, hogy a .Magyar Figyelő" ty évnegyede irodalmunknak eddigi részén szokatlan tökélyét ígéri és kétségtolonül be is fogja váltani. — A .Magyar Figyelő* előfizetési dg a negyedévre 6, félévre 18 kor. Sterkesitőség ée kiadóhivatal: Budapest, VI., Andrássy-ut 10.
Dr. Fereuoy György ügyvédi Irodáját Fő-ut 18. számú házba az Osztrák Magyar Bank palotája mellé helyezte át
Jól jegyezd meg: csak OttOJÖfláll
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól téiutra vezetni.
4 ZALAI KÖZ-LÖN*
OKTÖBER 5.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
is átoknak, kik meghűlés, vagy > gyomor tultsrh.lés«, hiányos, neh.z.n emáasthetó, nagyon msleg vagy tul-hideg <1.1.k élvetés. folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomorhurut, Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfujodás stb
betegségeket kaptak, mind.n körülmények kötött a
Dr. ENGEL-féle
BALDBLUTÜMOT
hatsnálják.
Baldrlanum • l.gtokéletesebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengeségsknél, különösen ha esek még kezdetlegesek, msrt megekadályoata átok következményeit, mint as ldagaaaég, álmatlanság, aaédtlUal rokamok, imoreláa stb
.Ossaetátelánál fogva Bamoabor, Baldrlan oiDpttkst, málaMjrap áa Ollrisujriltrst tartalmai. A Baldrlaumn Igsn Jó hatással van aaék-rekadáanél áa határotottan erósltólsg hat as Sfáll •mbsrl iiirrsiiki, A dr. Eiigel fél. BsJdrla nnm nem tartalmaz ssmmlfél. káros aaaraket \'a Igy gy.ngák áa gyermekek ia még hosaxabb ideig is halják. I.eghatásoiabb, ha asl r.gg.l éhgyomorra és ests I.f.kvés elótt szedjük egy likőrös pohárig. Gy.ngs .gyének és gy.rmek.k részér, a Baldrlanum m.l.g vizel hígítandó ét egy k.vés cukorral édssitendó.
A dr. Engel Ml* Baldnaanm uvegb.n 3 és 4 koronáért kapható Magyartiág osstas gyógysttr-társiban Direckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kískanizsa, Becsehely, Tólstentmárton, Nsmssdéd, Némssvid, Csákány, Kiskomárom, Bánok», ntgyórgy, Stantláaaló, Tótfalu, Kerkastentmíklót, Murttterdshely, Csáktornya, t.etenye. Kotor, l\'srlak, Vldovec. Alsódomboru, l.égrád, Bükkitsd, Murakei esttur, lhárosb.rény, Böhonyo, Tap-sony, Szakácsi, Marcali, Simson, Kéthsly, Vors, Balatonszentgyörgy, Apáti, Keszthely stb. gyógystertárai-ban, úgyszintén Mtgyarorsiág, minden nsgyobb áa kisebb helységében Isvó gyógyszertárban, III.tv. Hl-azerlisleteiben,
Dr. Xagel-fále Baldrlanomot a nagykanizsai gyógyszertárak 3 éj több üv.g megrendelésénél at er.J.ti árak m.ll.tt Magyarország bármtly h.lyi-ségéb. szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktóit
Kérjünk httároiottan Dr. Kttgal-fóla Bal-drlanamot.
A Zalai Közlöny
l/jrkiiztiii|a éi kladéblvatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Aa IBM. ót óta fergmlomba*.
Óvakodjunk
ntáaaataktól ét kóaaltmónjrak baoaam pinMtiL
E megjelölések
Herger kátrányazapana, Berger gtycerin-kátrányezapana is Berger kén-kátrányszapanai, Berger gygy- és higiénikus szapanal.
cégünk ráeaáre mint stóbeli védj.gyek áa aaonkivdl e pótlá- i
sokkal: valódi áa aradatl vádve Tannak. Mindan olárutiló, ki aten kitáróltg valódi áa uóbeli védjegyekkel biatosltott, 40 áv óta kipróbált Berger-féle szappanok hslyett más késiltményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat, A mi tsappanaink a ^
valódítág Jeléül at ,
Itt lenyomatott f&fcé\'C\'ú*.
védjegyet áa cég- —-—--^
aláírást viaalik
Teaaék tehát eten két lamartstó Jelra-Ugyslni és klfej\'etetten Berger-féleszappanokat kérni, mini « kov.tk.tó cég gyártmányait:
6. Hall & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-osztrák monarchia áa a külföld gyógyszertáraiban áa szakbavágó atlétákban.
II 1 napyar ijii|lrii iziazáclél 1!
A NAP
>i
A aaiyar kiziaiéi li|kiifi!Ubb lapja.
A 4a-aa sitméar 4a a magyar namaatt ttrek-váaak agyatlan hfi A kállllkitatn •aóaaólója.
Főszerkesztő: Felelői ii.rk.iitö
HAM SÁIBOI HACSAK • tik
Naponkint 166.000 példány!
= Egy uám: 2 krajoár. =
A Bap alSflaatáal óra :
E|éu áfrs . . . II - I II Isijsíéirs----4.-1
Miéire.....I.- I II Eir káaapra . . . 1.41 I
FIDIBUSZ \'
agkltlijibb aa|jar élclap!
Páratlan népsaerilaég I Remek eaóvegl Pompás képek!
_ Mesésen oloaól Egy szám: B krajoár ~
A Fldlbuaa aMflaetóai ára:
Eléli Félén
I - I II Isiiséitrs----l.ll I
I.- I || E|| káaapra . . -.11 I
Btatatoknjraaámokat ktUd a kiadóhivatal:
Budapest VIII. mi SzilMca 9-
HEGYI LAJOS
: hirdetési irodája 1
folyó évi aUguaztus hó i-én
l, Yll: liraiy-Hfca 61,
I. em. áthelyeztetett.
Mindennemű hirdetsek s reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidéklés külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban. Költsgvetések és árajánlatok díjmentesen.
galamb
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben sikert skar elérői, akkor foglalkoznia kell az Ogygyel Ha eladói akar, ha veuui akar, célját csekély muukával, kérés pénzért elérheti. Adja fel a ainkségea hirdetését a ZALaI KÖZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa mellett, pontosao az öo álul kijelölt helyen és formában fog megjelenni.
Tervezetet díjmentesen kéazitOnk o o o o o
Ö8ZÍ tr«agyazas!
áiakaéjask a ksaliltáisktél I
4100
Valódi
árakaájaak a ^ kialiltássktél I
\'.vá<|e|yU.
Thomassalak
a liiJikb éi laialeiébk fnzftriavas
■itráiya!
Iiaiiltiitál iilpsraaa
■laála teák tartaltajsl-léaaal ita illáin, katfakrlksa Isrlla.
tartéikadjaak.
. , a Tkiaaipkaipkatfakrlkia Isrlla.
Kalmár Vilmos I1I1P,S,,«.
mm- Klllalssa a Jal.nlagl i»mdkl»tll alaaó árakra flgyalmeataUtlk a Táairlókat. ~M
Képviselő éa raktár Melia és Pintér Szombathely.
HIRDESSEM
P\' -\'I lit Sli\' Á ■ uU>! tjisF \'"JhíMIH •., 1
A ,,ZALA/ KÖZL6NY"-BEH
Lampionok,
<t \' \' I -M I -h. . r u »
koníetti.
i:- i
H- < <1 , » ll ..,,\'!> i
papírszalvéták
nagy választékban kaphatók
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyv kereskedésében NAGYKANIZSÁN.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, ign OKTÓBER 9.
1) • ti \\."
50-IK ÉVFOLYAM. 81. SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
■aiJalaalk hétlön éi cillirtlkia.
fclSSnUal ár*k: Kgési é»r* IO korona, lílí.re S koron*.
9 korona «0 Ml. — Egy«* aiim ár* 10 Ali.
X-
falatja aiarkaaali: Kerlmi Jéssef.
Kiadj* i
a aKtkMiti»«!.
Izirkaiztiiéi ii klatfikliaUI laák-tir I.
f alafop : Ili. — Hlrdalíaak dljaaabáa atarlnl.
Állami gyermekek.
V(Hahány külföldi vizsgálta az állami gyermekmenhely intézményét, mind elragadtatással beszélt róla, és Magyarországot e humánus, elsőrangú szooiális intézményért a legnagyobb dicséretekkel halmozták el.
Ninos okunk e marasztalások értékéből elvenni és készséggel elismerjük, hogy az a törvény, mely az elhagyottnak nyilvánított gyermekről gondoskodik, a legjobb intenciókkal akarja áldozatok árán ezeket a támasz nélkül lévő kicsinyeket felnevelni, hogy a társadalomnak hasznos tagjai legyenek. •
A tapasztalat azonban azt bizonyítja, hogy ezek az állami gyermekek oly nagy százalékban kerülnek a züllés u\'.jára, hogy szinte megdöbbentő és kell, hogy gondolkozóba edsenek azok, akik az ilyen káros jelenség mellett nem szoktak észrevétel nélkül elbaiadni. Módunkban van napról-napra bepillantani a rendőrségi munkákba ós szomorúan tapasztaljuk, hogy rendkívül sok dolgot adnak ezek az állami gyermekek, vagy .le\'.enoiek", amint itt Kanizsán a nép hívja őket Csak nemrég is irtunk kettőről, kik 17 életevök mellett már annyiszor voltak tolonouton, ahány esztendősek. Munkaiszony-ban szenvednek. A legnagyobb gonddal helyezik el őket iparosoknál, kereskedőknél, vendéglősöknél, kávésoknál. És osak elvétve talákstik egy-kettő, aki helyén állandóan, becsületesen kitart. A napokban egy ujabb eset volt, hogy egy pékmesternél alkalmazásban volt Hyen suhanc, rdegs/.ökött ós magával vitte a nála volt 20-21 koronát. A javítóintézetek hemzsegnek ezektől az elhagyottaktól és ha ott kigyógyulnak erköloei
romlottságukból, akkor jó, de nem hisszük, hogy ez végérvényesen sikerüljön. Visszaesőnk ók a bün fertőjébe újra meg újra.
Kiismerjük, hogy ezek a gyermekek a legszegényebb néposztályból kerülnek ki; az is valószínű, hogy sok esetben részeges, vagy másíélekép terhelt szülők utódai és igy a rosznak csiráját magukkal hozzák. De nem szabad figyelmen kivül hagyni azt sem, hogy a gyermekek elhelyezése is ugyanilyen kaliberű családoknál, vagy özvegy-asszonyoknál történik. Hiszen igaz, hogy a jobb családok nem vesződnek velük, nem fogadják magukhoz a társadalomnak e szerencsétlenéit, tehát kénytelen a hatóság oly házakat igénybe venni, ahol azért u 8—10— 12 korona havi fizetésért befogadják őket. Hogy mi a táplálékuk ily helyeken, azt ne kérdezzük; hiszen bármily csekély az, amit ezórt a nevetségesen csekély összegért nyuj tanuk, még mindig ráfizetnek; mert elvégre élelmezést, lakást, mosást, ugy ahogy meleg szobát, ruhafoltozást nyújtanak az állami gyermekeknek. Ugy. hogy végeredményében a társadalom legszegényebb, legnyomorultabb sorsban levő osaládai pótolják azt a költséget, amit az állam az elhagyott gyermekek fen-tartására oly fösvényen kimér.
Természetes, hogy az ilyen házban levő gyermekek, ba csak lehet nem igen tartózkodnak otthou; csavarogunk mindenfelé hasonló sorsú társaikkal ós a nevelő szülők örülnek, ha ninosenek otthon a Bzük odúban. A gyerek azután a mezőn, az erdőn, amit szabadon lát mindenhez hozzányúl és lassankint kivesz lelkéből a tulajdon szentsége, illetőleg meg se szilárdította azt nála senkise. Mert otthon jót ritkán lát maga előtt, káromkodás, durvaság, családi egyenetlenség, amit maga előtt lát; tehát mi az
amit megtanulhat? A bün, a vetek, a romlottság. Csak ritkán, különösen falusi földmi-veseknél van az ilyen gyerek jó helyen. Itt mindenki dolgozik, fárad; szerényen élnek. «* Ott az erdőn, mezőn nem osavargókkil találkoznak, hanem szorgalmas munkásokkal; igy belőle se válik más, mint munkabíró és munkaszeri\'tó hasznos polgár.
Ezoket tapasztalatok alapján mondtuk el, talán az intézménynek hasznára válik. Hiszen amint mondtuk, a törvény jó, osak a gyakorlati alkalmazásában van hiba. Meg lehet korrigálni azt is.
A miniszterelnök vármegyénk
alispánjához.
A miniszterelnök igen szép felhívást intézett s ategéuysorsu tüdőbetegek érdekében. A körrendelet felhívja vármegyénk alispánját, hogy a Józsel Kir. Herceg Szanatórium Kgyesűlstnek .Osak agy virágszálat" jelige alatt ismeretes balottsknapi gyűjtését támogassa A körrendelet a többek kötött a következőkép szól: A József Kir. Herceg Szanatórium Egyesület bálával telten tapasztalta, hogy a mult évi .virágszál-gyQjtés* igen szép eredményét is elsősorban s hatóságok és hatósági kötegek odaadó kötre-inftködésének kösiönhette, épen azért, utal a kérelemmel fordult hozzám, bogy népmeutő vállalkozá-sáoak sikere érdekébea a stegénysorsu tüdőbetegek ügyét ezúttal is a törvényhatóságok «amogatásába ajánljam. Minthogy nevezett egyesület s társadalom minden rétegét pusztító tűdóvész ellen évek őta folytatott küzdelmével a legnemesebb célokat stol-gáljs. mely működésében sz egyesületet égést társadalomnak kötelessége s lehetőség sterint támogatni s minthogy a közigazgatási tisztviselőknek a nemes cél támogatása éa a köayöradqinánygyűjtés irányítása terén kifejezendő önkéntes fáradotásárs részemről is nagy aulyt helyezek, eunéfogva felhívom a oimet, hogy hatósága területén a nevezett egyesületet a legmesiebbmenó támogatásban réstesitae és a kösi-gazgatási hivatalok vetetóit ily irányban ntasiUa. Az
SÍrolÍn"Roche
biztos hatású tartós köhögésnél, a légutak hurutainál, hörghurut és asthniánál Influenza és tüdőgyuladások utána jóízű
Sirolin"Roche"-al való hosszabb kura megvéd az összes . ártalmas következményektől. SIROUN^Kocht otdólag és á. fertötlenitó/eg hat; elősegíti az étvágyat és emésztést.
_-r== Sziveskcjék a cjyógylüraUban határozottan Sirolin\'Roche\'-t
kérni =.
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 0.
egyesület a közönség körébeu a todóvési ¿8 at ellene való védekezésről szóló füzetes munkál fog szétosz-t»ui. Ennélfogva még arra is felhívja a miniszterelnök az alispánt, intétkedják az iránt, hogy a hatósági közegek az egyesület gy^jtólvének körűlhordo-zása alkalmával a tűdővészt ¿6 as ellene való védekezést ismerteti fQzetet a közönség között osszák szét.
Vármegyénk alispánja minden évben egész lelkével támogatta az egyesületet. Nincs kétségünk abban, bog; ez évben is alispánunk lelkes szózatára a járáai fószolgabirák, községi jegyzék és elöljáróságok megteszik a magukéi a nemzet e szomorú és állandó csapásának enyhítésére.
Színházi ábránd.
A főiapán Eger*zey«n.
A Héderváry kormánynak egyik legszebb erénye, hegy sehol se él retorzióvsl. A szenvedélyüket sohase akarja intézkedéseivel még msgasttbbra korbácsolni, hanem bevárja, mig a haragos hullámok elsimulnak és a uyugodtabb mérlegelésuek eugednek utat, a Zalamagyei főispáni kinevezéssel is ezt a tapintatot mutatta és bár annak idején, — mikor Batthyány Pál gróf távozott a főiapánl szákból, né hány megyei lap olyan hangokban nyilatkozott, mintha az a Alispáni szék osak a Justh-párti Bslthyá-niak alá termatt volna, Íme most megszerezte nemcsak közmegnyugváaaal fogadjál ;Ba!ás Bele dr. főispánná történi kinevezését; de maguk a Justh-párti korifeusok legconciliánsabb módon támogstásu-kst helyezték kllátisbs. Igaz, hogy csak kötígszga-táai tekintetben, de azt nem is várja senki, hogy politikai mnggyózódését akárki is feláldozzs. Hiszen Batthyány Fái gróf fóispánsága alatt sem volt egy párton az egész vármegye és mégiti s legzavartala-nsbb működési fejthetett ki hivatali ideje alatt, minthogy pedig at uj főispán közigazgatási tudását már nagy felsőbb elismerés hire juttatta el hozzánk biztosra vebeló, hogy mdködéee Zslavármegyére nézve nagy nyereség lesz.
A fóispáti ugy tudjuk, már előzetesen intézkedett, hogy Zalaegerszegre érkezve, főispáni Iskása is legyen. Jól értesült forrásból azt közölhetjük, hogy Solymossy báró bocsátotta rendelkezésére egerszegi lakosztályait. Nem lehetetlen azonban, hogy a vármegye maga is megteszi a kellő intézkedési, hogy a főispáni installáció előtt még rendelkezésre bocsássa a főispánt megillető helyiségeket, Elvégre Zalaraegye mégis magyarországuak legnagyobb és legintelligensebb vármegyéjéhez számítja magát és uincs a Balkánon.
2—3 középiskolát végzett jó házból való fia
GYAKORNOKNAK
Jó ¿ketéuel «zonnal felvétetik
ifi
u Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
A mull szántunkban minden kommentár nélkül közöltük azt a határozatot, melyet a szinügyi bizottság Csillag Jeuő aréna renoválási beadványára hozott. Igaz, hogy ez csak vélemény, mely még a tanács elé kerQl, de a tanács a rendes körülmények közölt nem zárkózik el a bizottságok javaslatai elől. Nem lehetetlen azonban, hogy a tanácsban célsze rüségi okokból nem fogják olyan mostoha elbánásban részesíteni at említeti ajánlatot. Mert csakugyan mos loha sorsban részesítette a kérvényt a bizottság; majdnem egyenlő volt az elutasltásssl. Mert ugyan miről volt szó? Csillag Jenő ajánlatot tett a városnak, hogy a Kölcsey uldai arénát miulegy 10000 korona költséggel olyan állapotba hozhatja, högy az ideigleues szinészeti igéuyekel teljesen kielégíti. Ezért szouhan azt kéri, hogy a szin|álszási engedélyt, s mindenkori színigazgatónak ehhez az arénához kösse. Még a nspí arensliasználsli dijakat is kiköti Csillag ; azoubau valószinl), hogy ez mindenkor egyezkedés lárgys volna a ssiuigszgató és az areua-tulsidonos között.
A terminust R évbon kéri megállspitanl, ugy azonban, hogy ha 4 év múlva a város szinházat állítana, akkor az ó aivnájái 6000 K-val váltsa meg.
A szinügyi bizottság pedig egy dodonsi jóságú határozatot hozott. Ugyanis megengedi kegyelemmel, liogy Csillag Jenő 10.000 K át befektessen egy arenaépílésbe és így Nagykanizsa város sziuűgyének, ki tudjs még hány évig szolgálstot tehessen, de a város érdekeinek stűlgálslábsn nem engedi meg, hogy skár s várod s ttzinház építés terminusábau, akár az igszgstót a játékhelyre nézve feszélyezze. Ez a határozat csak akkor volna szerintünk üdvös, ha a szinügyi bizottság a leghatározottabb energiával rajla volns, hogy az állaudó kószinbáz, mondjuk 2—3 év alatt felépülhessen. Akkor nagyon helyeseit cselekedett, legalább egy vállalkozót megkímél attól, hogy jelentékeny tökét fektessen be egy hiu vállalkozóba.
jdi azoubau ebben a rövid terminusban nem bitszűnk. Szinte kizártnak tartjuk, hogy 5—6 éven belül színházunk legyen. Igaz, hogy volt idő, mizor egyes polgárok felbuzdulva s tavaszi Idők lelkesítő légáramlatától hajlandónak mondták magukat egy épiteudó színház céljaira akár 1000 koronákat is adományozni. De ezek at urak akkor még nem látták maguk előli a gyűjtőivel. Méltóztassék eaak megpróbálni, mire zsugorodik össze az a nagy áldozatkészség; talán 100, talán 00. de lehel, hogy caak 20 K-ra. Az adakozási bázison építeni nem igen lehet; a subvenció egyelőre szintén késik, a magunk ereie pedig még nem elegendő. Honnan veszünk bát színházat? Igaz, hogy ott vau a Polgári Egylet nagyterme, melyben már voltak színielőadások. Ha ez megfelel a város és a színészigazgató érdekeinek, akkor kár a szót vesztegetuí az ideigleues tervezge-tésekre éa várjuk be nyugodtan azt a 16— So esztendőt, mig Nagykanizsa hozzáfoghat a kőszínháznak sa|át erejéből való felépítésére. Ha azonban a közbe-eaó időre oélszerübb hajlékot akarunk adui a Múzsának, akkor ott van a Szarvas-szál ló udvarán tervezett sziukör besdványa, meg a Csillag féle arenarenoválási tervezet, válogossan kózülök a város egyHt. amelyik helyesebbuek, jobbnak látszik és adja meg a vállal-
kozóknak azt a lehetőségei, hogy ha már tókejűkkel közcélt is szolgálnak, legalább meg legyen az a polgári hasznuk, melyet ilyen tőkebefektetéstől mindenki elvárhat. Elvégre Krisztus koporaójál se őrzik iogyen. *
ii i TE K. w
Vasutasok gyűlése.
A os. kir. Déli Vasút magyar á* horvátoszág vonalainak vasutas szövetsége tegnap d. u. gyűlés tartott Nagykanizsán a Polgári Egylet kertjében Hegyi János elnöklete alatt. Jegyző Kise Imre volt Az emelvényen, hol az elnökség Olt, ott láttuk Vonjrsfka Károly főellenőrt, ki uyugodt hallgatója volt, miként öntötte ki egyik másik azóuok a vasutasok keserűségét a D. V. Igazgatósága ellen ; eljött közéjük Vajda Msnó dr. szombathelyi ügyvéd é* Landler Jeuó dr. budapesti ügyvéd. A helybeli vasút főnökséget is meghívták, de hogy megjeleutek volns, az elnökségnél nem jelentkeztek. Felolvasták folytonos nem tetszést kifejező zjyongá« között a D. V. igazgatóságának feleletét, melyet az 1910. évi oki. 30-án és 1911. május 26 án kelt emlékiratokra adoU a vasutasoknak és amely ki nem elégítette őket. Ugy látszik, bogy nem is auuyira a rossz sors, min inkább az keseríti őket, hogy a Déli Vasul osztrák vonalainsk vasutasai kedvezőbb elbáuásinódban részesülnek fizetés tekintetében. Egy hangulag elfogadott határozati javaslatuk is abban az egy mondatban feleződik ki, ltogy amit a társaság osztrák hálózatán ad, ugyauazl adja meg az üzletigazgatóság a magyar és horvát vouslsk alkalmazottainak is.
A sok szónok körűi folytonos éljenzés és az igazgatóság egyes főembereinek abcugolása között legszívesebben hallgatták Cservenka Károlyt lel legszínesebben mutatott rá a vasutasok elkeseredésére. Utána Landler Jeuó drt akarta hallani a tömeg.
Ekkor már & órára járt az idő, a tömeg egy része türelmetlenkedett, bár a azóuokok azáma egész sor volt. De az elnök intésére a vasutas dalárda elénekelte a munkás marseillaiset, azután a gyűlést berekeaz telte.
— A főispán Zalaegerszegen. Sípok i dr. Bálás Béla Zalavármegye újonnan kinevezett fóispánja nejével együtt szombaton reggel Zalaegerszegre érkezett. Meg a délelőtt folyamán látogatást tett Árvay Lajos alispánnal, kivel hosszú megbeszélést folytattak a beiktatás körülményeire vonatkozólag. Az uj fóispán részére értesüléseink szerint a Kossuth Lajos-utoai báró Solymossy palotát bereliék ki lakásul. — A beiktatásra történt megállapodásokat még nem hozták nyilvánosságra. — A fóispán ós neje a déli órákban hagyták el Zalaegerszeget, kooain átaz-tak ii Dervarits Ákos ormándlaki földbirtokos meglátogatására.
— Áthelyezett százados. Maróthy tféia köriueudi honvédazázado* a 20. honvédezred körmendi zászlóaljától Nagy kait i teára helyeztetett át.
i
OKTÓBER 9
ZALAI KÖZLÖNY
r- Bihari Ákos szavaló eatélye szomba-
(od eate volt t Polgári Egylet nagytermében. Most is ugyanit a publikum ás ugyanabban a mérsékelt számban volt jelen, amely minden m fi vészeli élvete-tért hajlandó némi áldozatot hotni. Már pedig Bihari neve mftvéstelet jelent. At a hatás, melyet Hector és Achilleus esapatjának (at Iliastból) szavalásával 4. elért, sokáig emlékezetűnkben marad. Igat, hogy része ván ebben az isteni Homerosnak, de ilyen interpletálója sem egykönnyen akad, mint Bihari. Nagy tetszésben részesült még a Kerekes Izsák e. székely uépbsllada, Magyar Ítélet (Kmód Tamástól), Hajók, ha Ulálkotnak (Dutka Ákostól), Az utolsó kenyér (Juhász Gyulától), Magyarnak lenni (Sajó Sándortól) stb. A kötönség egyik másik szám után ssinte elementáris eróvel tapsolta a művészt és ineg vagyunk róla gyótódve, hogy ha Bibari újra ellátogat hozzánk, telt ház elótt lesz alkalma csillogtatni „pazar tehetségét.
— Utóállltáe. K. hó 9-én volt at október hónapi katonai utóállitás. Megjelent 31 állitásköteles, kik közül 16 alkalmasnak találtatott. Munkaképtelenség inegállapitatott 81 apán, kik kötQl lC-nak keresetképtelensége megállapittatott.
— Előfizetési felhívás. Tóth Albert szepet neki káutortaniló, a következő előfizetési felhívást küldte szerkosttóségünknek:
MilyentistUit Ctím!
Kérem szépen: fizessen elő .Iskolapor" című tárcagyqjteményemre. Ara S K. A könyv maga nem sokat ér, de mindeu egyes példány árából, melynek gatdája akad, 40 fillért a magyarországi ksth. tanítók létesítendő árvaházának alapja javára adok. Talán ezen a eimeu érdemes lest szóba állani velem. Egyéb-ként azt hiszem, hogy írásaimtól sem betegszik meg legfelebb egy darab időre elmegy s kedve az olvasástól s így megspórolja azokat a koronákat, amelyeket a jövőben, még az enyémnél is rosszabb könyvekért azándékozott kiadni.
fts ebben a méregdrága világban ez is vslanti. Legyen egyszer Ön is könnyelmű: dobjon ki 8 K-t, én majd felveszem és elkönyvelem. Postautalványon kegyeskedjék a pénzt (legkésőbb okt. 15-éig, hogy a nyomtatandó példányok száma felől tájékozódhassam) beköldeni, én pedig a könyvet megjelenése uláu uyomban ekszpediálom. Megjegyzem, hogy csakis fűzött példányokkal fogok szolgálhatni (ezeknek az ára is mégegyster akkora lett, mint eredetileg tervettem, de a nyomdám Btóbs se állott velem; igat, hogy a könyv is stebb is, terjedelmesebb is lest, s a megjeleué* ideje december hava. Oda lehet majd tenni a karácsonyfa alá — illúzió rontónak.
Legmélyebb tisztelettel: Tóth Albert rk. kántortanító.
A szerénységbe burkolt szellemesség biztató hatással van reánk és biztosra vesszük, hogy aki Tóth Albert könyvére előfizet és könyvét a karácsonyfa alá teszi — egy illúzióval gazdagabb lest. At .Iskolapor" c. tárcagyűjtemény egyike másika már a ,Hét"-ben, »Ország Világ"-bao, .Alkotmányban is megjelent. Ezt is ajánlólevélként fUzhetjűk a lárcák jeles quslításához, mert hát még s legszebb gyümölcsöt is ajánlgatni káli, hogy vevője akadjon; hát még magyar iró, sőt msgysr tanító irodalmi gyümölcsét! Tessék hát megvenni; jól járnak vele, meg az iró is jól jár. A kettős cél szentesítse az eszközt.
— Motorkezelők figyelmébe. A m. kir. technológiai iparmuzeumban folyó évi október hó 9-én gázmotorok kezelői réstére egy hónapig tartó tanfolyam nyilik meg. Az előadások, melyeken a világitógáz-, generátorgáz, benzin- és nyerspetroleum-motorok sterkezotét és kezelését tanítják, szombat kivételével naponként este 7 Arától 9 óráig tartanak. A beiratások a m. kir. állami felső ipariskolában f. hó 7-én tsrtaitak meg. Tandíj 10 korona
— üj távbeszélő központ. A kereskedelemügyi miniszter által Pacsa községben engedélyezett uj törvényhatósági távb. központ korlátolt nappal szolgálattal folyó hó 8-án megnyílt. Sopron, 1911. évi október hó 8-án.
— Tüz a Drogéria pincéjében. Ma d. e, 9 órakor tűzríadalom verte fel a városházi palotában levő Drogéria tulajdonosát. A piucében ugyanis egyik alkalmazottja vaselint olvasztott spiritusz lángon, a másik pedig közel hozzá egy asztalon étert töltött egy nagyobb üvegből kispbb Üvegbe. Ugylátszik az mtalra csöppentett, vagy az elillanó étergát a kisn gártó bőtől tűtet fogott. A fiu ekkor megijedve eldobta az égő üveget, oda, ahol csomagoláshoz való u. n. fsgyapot volt, ami rögtön meggyúlt. Urbsnek József Drogériás uyomban telefonozottt a tűzollókhoz-a tűzet pedig Oplimus (javított Miuimax) segítségé, vei a rendőrök és az alkalmazottak buzgólkodásával sikerült elnyomni, ugy hogy a csakhamar megérkezett tűzoltóknak már alig akadt dolguk. A tűznél Pintér Bála súlyosabb égési sebeket szeuvedett és szülei házánál ápolják. Freiberger Lajos gyakornok és Parragi György háziszolga pedig könnyebb égési sebekkel menekültek meg a tűzveszedelemtől.
— Kifosztott fiakkeros. Barbai János fiskkeros Pogányszentpéterru vitt valakit. Ott egy állítólag kiskauízsai származású ember arra kérte hogy vigye haza egy kis borravalóért. A liakkeros a korcsmába valamit evett, aztán már másod inagá val jött a kiskanízsai, ki azonban leszállt útközben. A fiakkeros elálmosodott, talán a beszedett bortól, útitársa pedig felhasználta az alkalmat és elszedte tőle erszényét, melyben 11 K volt és óráját, láncát is elvette. Panaszt tett a rendőrségem melynek sikerűit a teltest a Uózsa korcsmában egy fél óra tnulva letartóztatni Tóth Péter stemélyében.
— Ellenszegülő bérlő. Kaufmann Mórnak több mint két évtizedig volt ütlete at Elek palotábau. Szerződése most november 1-én jár le, de ő már félév óU más utcában telepedett. Üzlethelyiségét vonakodott az bérlőreflektánsnak megmutatni, miért is hatósági közeg beavatkozását kellett s háztulajdonosnak igénybe venni, hogy at idevonatkotó szabályrendeletnek érvényt szerezhessen. A rendőri beavatkotás nagy csődületet okotoU at űree üzlethelyiség elótt.
közgazdaság.
Gabonaüzlet ■Mryksaissa 10U. okt. •.
Piaci árak:
üuza ....... fo\'80
Rozs......19-20
Zab......18-50
Fehér bab ... . 30 —
Tengeri.....1Ö —
— A Dunántuli parcellázó ¿8 finanszírozó bank r. t. Beigazoltnak látjuk Mt a Dunántuli parcellázó bank alapítását szak-és pénzkörökben kedvezően fogadták. A bizalom megnyilvánulása a részvények jegyzésében nyilvánul meg. Nemcsak a nagyobb tőkések, de még a kisemberek is sietnek hogy néhány darab részvényaláirással megtakarított pézöket jól gyümölcsöző papírba fektessék.
Az alapítók oly jelentékony összegű részvényt jegyeztek, hogy az illetők egyéni rátermettségükön kívül ez a nagy tókeérde-keltség is biztositéka a bank felvirágzásának. Azonkívül a Néptakarérpénztárral létesített szerződéses viszony is kedvező a parcellázó bank prosperitására, amelynek érdekében erélyes agilitással és a szükséges körültekintéssel fognak az alapítók közreműködni.
A részvények még csak f. hó 12-éig jegyezhetők a Neptakarékpénztárban, vagy bármely alapitónál, hol minden 100 K-ás részvényre egyenlőre 32 K fizetendó le.
— Szepetneki takarékpénztár. V. hó 8-án alakult meg a szepetneki takarékpénztár 60,000 korona slsptókével. Klnök lett Berkovioh Jótaet plébános, társelnök. K n o r 11 e r György, alelnök Seregély Dezső ref. lelkész. Az igacgatóség tagjai: Fuchs György, Undler Antal, Dr. Darányi Árpád, Weisz Bódog. A takarékpénztári hely ség a községházában van.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kivánatra házhozis szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
Osakls Pilseni sört igyunk a „Szarvas szálloda" éttermében, a sörök királya; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kltflő.
Csillár
perzsa szőnyeg rézbutor, bronzáruk
Valamint előkelő urlszoba berendezések, eredeti olaj -festmények, úgyszintén többféle dísztárgyak, mint.
¿rak
a legelőnyösebben beszerezhetők
idapest, Andrássy-nt 35. L se alatt
Viszontelárusitóknsk nagy engedmény.
Jól jegyezd meg: csak OttOI&áB"
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd inasad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
4
ZALAI KÖZ-LÖN*
OKTÖBER 9.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
u «soknak, kUt meghűlés, vagy a gyomor tult.rheléaa, hiányos, neheten eméssthslő, nagyon meleg vagy lul-hldeg ¿Klek elveit« folylán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor-hurut, Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Pelfujodás stb
betegségskst kaplak, minden körülmények közölt a
Dr. ENGEL-féle
BALDBIAVUMOT
használják. „
Baldrtaaom a legtökéletesebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengeségeknél, különösen ha mk még kaadetlegesek, mert magakadályoata szok kövstkszményeit, mini a* ldagaaaég, álmatlasaáf, aaédttléal rohamok, aaoraláa stb
.Összetételénél fogva laBMbtr, Baldriaa «»Iplkat, BálaMpay 4« onnnajrilmt la», talmai. A Baldrlauom igen jó hatással van aaék-Hlwdéwfl 4a határozottan erósitóleg hat ai Méfl embert mrvnitr«. A dr. K»*al fél* Bal Irta aw n«m tartalmat aamzntféla károa »»rakat <■ így gyengék é* gyermekek la még hosszabb Ideig l> hatják. l.eghaUaotabb, ha aat reggel éhgyomorra ée art« lefekvés elótt szedjük agy lik«rSe pohérlg. Gyenge agyénak éa gyermekek rénére a Baldrtannm meleg viszel hígítandó éa agy kévéi cukorral édaait.ndó.
A dr. Bafal félé Baldrlaanm üvegben S és 4 koronáért kapható Magyartaág ttaaaas gyógyaaer-táraiban Olraakt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Klakantzaa, Bacaahaly, Tótssenimérlon, Nemeidéd, Némeavid, Caá-kány, Klekomérom, Bánokszantgyőrgy, Szantláazló, Tótfalu, Karkaszsntmiklós, Muratierdahely, Caáktornya, Letenye, Kotor, Perlak, Vldovec, Alsódomboni, Légrád, Bukkösd, Murakai eaitur, Ihárosberény, BShonye, Tap-eony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kéthely, Vttrs, Balatonszentgyörgy, Apáti, Kftszlhíly stb. gyógyszertársi-han, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb éa kisabb helységében levií györgyszertárban, illetve fU-sserusletmben,
Dr. Enfal-féla Baldrlanamot a nagykanizsai gyógyszertárak 8 éa Uibb Üveg megrendelésénél az eredeti árak mellett Magyarország bármely helyiségébe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktóit
Kérjünk határozottan Dr. Bafal-féla Bal-
ti A auijar ijiiilrii azaazáclél II
A NAP
1 Mfjar kiziuég liikiáviítibb lapja.
A 4t-ai eizaiéay éa a manar namaatl tttrak-véaak en«Uu kft éé kéiialkatatas aaéaaéldja.
FBiiarkeastS! Felel», ssarkesstö
IRA» SAIBOR
HACSAK IÉZA
Naponkint 155.000 példány!
= Egy azám: 2 krajcár. =
A Kap alöflaatéal ára:
E|éti éira Félévre . .
II.- I II lantiéira .... 4.- I I.- I || E|J batagra . . . 1.41 I
A Zalai Közlöny
Siarkaiztiaiia ii klatfihliatala
Deák-tér i. sz. alatt van
As UM. év óta tartalomban.
FIDIBUSZ
lai kltlaibb augyar élelapl
Páratlan népszerűségi Remek szöveg I Pompáé képek I
Mesésen olcsói = Egy txám: 8 krajcár ~
A Fldlbnaa alöfliatéal ára:
E|éi< éirt.....I - I || li|f«<éira . . . . I.il I
Félévre.......I.- » || E|, kéaapri . . -.11 I
■utatványavámokat kdld a kiadóhivatal:
i vili. Kokt Szí
9-
A sült Bilink
ma inár csak & példabeszédé. Ha valamiben aikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell at ügygyei Ha eladni akar, ba venni akar, célját csekély muukával, kevéa pénzért elérheti. Adja fel a azükségee hirdetését a ZALaI KÖZLÖNY-uek, bol hirdetéae olcsó tarifa mellett, pontosan at Ön által kijelölt helyen éa formában fog megjelenni.
Tervetetet díjmentesen készítünk o o o o o

HEGYI LAJOS
: hirdetési Irodája •
folyó évi augusztus bó i-én
Bafiapest, VII. Király ntca 61,
• I. em. áthelyeztetett.
Mindennemű hirdetseket s reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidéklés külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban. Költsgv etések és árajánlatok díjmentesen.
Óvakodjunk
Őszi trágyázás t
ivakaéjaah
ktalilláuklél I
4100
>tin si^Sm
Valódi r
Évakaéjaal a ar|(i kaalaltéaaktal I
védjegyű.
Thomassalak
a laijabb éa lagalcaébb faazfaraavaa ■itr ágyai
laaliltéitél •illíriai tarléikadjaak.
Kalmár Vilmos
mm- Uliahu a JalamlaH vaadktrtUJ alaaé árakra fl»yelme«ta«ttk a viaiilákat "M
Képviselő és raktár Mells és Pintér Ssombathely.
Iliin iiát tartalsajsl-lénii iu •Itália.
a Tkaaai|kti|katlakrlk«a Barlla.
viiirbéfilailila llliPEI T II.. ta4ráil|-it 41.
HIRDESSEK

A „ZALAI KŐZLŐMf-BEM
utániatoktól éa kéaaltményak baoaa péaaéaétöl.
E megjelölések
Berger kátrányatapana, Berger glyocrln-kátrányszapana és Berger kédAktfáiiyBzapanai, Berger gygy- éa hlgtenikua utapanai.
cégünk réaaéra mint szóbeli védjegyek és azonkívül e pótlásokkal: valódi és aradall védve vannak. Minden eláruaitó, ki ezen kizárólag valódi és szóbeli védj*-gyekkel biztosított, 40 év óta kipróbált Berger-féle szappanok halyett máa kéaaltményt caampéfz be, megsérti védjegyjogunkat. A mi aiappanaink a valódiaág Jeléül az Itt lanyomatott
védjegyet éa cég- —----
alálráat viselik.
Taaaék tehát asan két iamartaló Jelra-Ugyelnl éa klfejezettan Bargcr-íéle szappanokat kérni, mint aköveUazó cég gyártmányait:
Hall & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-osztrák monarchia 4a a kOlfSId gyogy-ezart áraiban áa alakbavágó üslatekban.
JüSt
Lampionok, v konfetti,
papírszalvéták
.1 .Mii J|(\',;t-ÍMÍ
nagy választékban kaphatók
«íj-
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében NAGYKANIZSÁN.
Nyomatott a iaptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igit. OKTÓBER ta._50-1K\'VFOLYAM. 8a SZÁM \'
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
■•■Jilnlk hétfőn él ciltirtikia.
EtOfUaláal árak: Egén évre 10 korona, faUyro 6 korona, Nagjradávre B karona 50 «11. — Egyaa (iám ára 10 KII.
Kalalia aaerkaaati : Kert«»» Jéuer,
Iái«,ÍJ« : • aMrkeaiiőaág.
Szarkaiztiiii éa klaéiklvatal liák-tér I.
Talafoa: t»I.< — Hlrdatáaak dljaiabáa aiarlnl.
A közvágóhíd helye-
Elmaradt ankét.
Irt*: Huaiparos.
Nagykanizsa várus tanáosa célszerű tapintaiának jelét adta akkor, amikor a renoválás illetőleg kibővítés alá kerülő közvágó-hidi terveket egy ankét elé utasította, mielőtt a munkálatokra nézve végleg határozna. Az ankét már a mull hónap 22-ére össze is volt hiva. de különböző okok miatt bizonytalan időre elhalasztatott. Az ankét tagjai között vannak hentesek és mészárosok is. Tehát a város ismerni akarja azoknak a véleményét, akiknek használatára az uj köz-vágóhidat megépíttetni akarja. Minthogy magam is azok közé a husiparosok közé tartozom, de az ankétba nem kaptam meg-hivást, nézeteimet a Zalai Közlöny hasábjain fejlem ki, talán hasznára válik ankétezó szaktársaimnak.
A közvágóhíd kerdésében két dolog fontos. Először hogy mi kívánatos: ha átalakítással kibóvittetik a jelenlegi; másodszor pedig, ha uj közvágóhíd mellett volna a döntés, hol volna legcélszerűbb azt elhelyezni
Ugy tudom, hogy a jelenlegi közvágó hid kibővítése ós átalakítása olyan radikális rombolást kiván a régi épületen, hogy osak a külső falak maradnának meg, sót még ez se mindegyik; ugy, hogy átalakításról alig lehet beszélni, inkább újraépítésről. De azt is tudjuk, hogy a jelenleginek a kibővítéséhez, terület kisajátásra is szükség van. Ennek tekintetbevéteiével sokkal helyesebb volna, ha egy teljesen uj közvágóhíd épitése volna a oél, amelyben akadály nélkül lehetne megvalósítani mind azokat a tapasztalatokat, melyek egy modern közvágó-hidat jellemzik. Azt a mai helyén meghagyni, enyhén szólva, gondatlanság volna. Ha ugyanis az építési költségeket vészük tekintetbe, akkor figyelembe kell venni, hogy a közvágőhidhoz Kis és Nagykanizsáról vezető útnak megépítése — ami mu\'hatatlanul szükséges — maga is 40-60000 K-ba kerül.
Az uj közvágóhidnak vissza kell kerülnie arra a területre, vagy annak vidékére, ahol a régi vágóhíd volt. Ez a felfogása nemcsak a husiparosoknak, hanem ilyen nyilatkozatot hallottunk az állatorvosoktól sőt az állategészségügyi szakíórfiaktól is.
De mellette szól az a tervezgetés is, mely a jelenlegi országos ló- és marhavásártérnek áthelyezésével foglalkozik. Kél terv körül történik itt az ingadozás. Az egyik a Magyar-utoa végén tul akarja azt elhelyezni, a másik pedig a Nagy és Kiska-nizsa között az összekötő ut mellett akarja azt létesíteni. Mondanunk som kell. hogy minden tekintetben ez az utolsó felel meg Nagykanizsa közgazdasági érdekeinek. Mert a marhavásártérnek ott kell elhelyezési nyernie, hogy a vásári közönség a város belső piacához közel legyen és azt el ne kerülje. Szerenosétlen a mai sánoi vásártér e tekintetben, mert akárhány ember be se látogat onnan a városba, ami neki is baj de a kanizsai kereskedelemnek is káros. Ezt ha figyelembe vesszük, akkor a Magyar-utcán tul tervezett marhavásártér már önként elesik. De közlekedési szempontból is csak a fentebb megjelölt hely a legjobb a marhavásártérnek. Mert ha a letenyoi vasút kiépül, ott egy alkalmi berakódó vasútállomás létesíthető, mely minden tekintetben kiváló előnye lesz marhavásárainknak. Hogy pedig mit jelent az, ha a közvágóhíd a mindenkori marhapiao szomszédságában van, azt bővebben fejtegetni szinte fölösleges.
De nem hagyhatom említés nélkül, hogy közegészségügyi szempontból is szinte szükségszerű, hogy az uj közvágóhíd a réginek helyére jusson vagy annak vidékére. Nem-osak azért, mert ott elegendő terület ál\' rendelkezésére, ahol nem a régi talak akadályainak elhárításával, hanem szabadon lehet egy uj vágóhidat építeni minden szempont figyelembevételével. De az állategészség -ügyi követelmények is azt kívánják, hogy a közvágóhíd a város alsó részén legyen, ahonnan a vágóhídi szenyviz a városon tul vezethetó el, ami a mostaninál nem lehetséges. Sót nem szabad tekinteten kivül hagyni azt a körülményt se, hogy a kanális mellett, ha előbb nem, utóbb, fürdőt akarunk létesíteni. Ezt a tervet pedig már előre agyonütjük azzal, ha a vágóhídi szennyet a fürdőn felül a kanálisba szabadítjuk.
összegezve a mondottakat a következő eredményre jutunk; A közvágóhíd építése, elhelyezése ós a marhavásártér kijelölése összefüggő kérdések, melyek együtt oldan-dók meg; sót amint látjuk összefüggésbe
hozandó a kanálisí fürdó ós esetleges sporttelep létesítésével. Ezért a közvágóhíd legalkalmasabb helyéül a réginek helye vagy kornyéke jelölendő ki. Ekkor elérnök, hogy minden tekintetben ideálisán megfelelő köz-vágóhiddal rendelkezők Nagykanizsa.
Nyilvános zeneiskola.
(v.l A zeneoktatás vároaunkbau mindeddig magánkezekben volt és ha ma azt ajánljuk, hogy akár társadalmi utón, akár a város segítségével nyilvános jellegű zeneiskola létesüljön, nem a kiváló tanerókkel való elégedetlenség indít e tanácsadásra. h:inetn a zenei oktatás szervezetlensége és egyenlőtlensége. A magánoktatás a város ¿zenekedvelőinek fcsak kis számára terjed ki és kirekeszti azokat, akik kevés tandíjjal is a zenében kiképzést keresnek.
A zongorán és vonós hangszeren kivül más hangszert a városban nem tanilanak. A zeneelmélet, az ének, a fuvóhangszerek tellesen el vannak hanyagolva
Még mikroszkóppal se lehet (elfedezni, hogy valaha zeneesztétikát Ignitottak volna Nagykauitsán. Klemeztük a milieut, melyben valamoly zeneiskola létesülhet A fővárosban a zeneiskolák száma mentegy 30-ra tehető, az államtól feularlott akadémiát nem számítva. Az akadémia magábaii felér 80 iskolával. Nyilvános zeneiskolák ma már minden nogyobb városban vannak : Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden, Pécsett stb. Kecskeméten, 8zegeden a város tart fenn zeneiskolát, másutt társadalmi akció léteaití az iskolát, vagyis az iskola társulati. Kanizsán városi zeneiskola szervezése nehézségekbe ütközik. A város már középiskolái fenntart, uiabb iskolai terveket nem vállal, a város közönsége idegenkedik a gondoláitól, hogy iskolai intézményt fenntartson. Maradua a társulati slap. A mi közönségünk zenekedvelő. Találkozik itt-ott taleutumor znneértó is. Van a városban &—6 zenetanár. Ide lehetne hozatoi még tanárt, akt a zeneelméletet érti, vagy tanárt a fúvó-hangszerek tanítására. 1 helyben m&ködó tanároknak tn«i(ukuak kelleaekezükbe veuniök az ügyet és nincs kétség beone, hogy aláírások utján sz első év költségeit lehetne fedezni és kísérletet tenni nsgyobb kockázat nélkül. Az ue riasszon vissza bennünket, hogy kezdetben mindjárt zeuepalotánk nem lest, hogy országos hirü zenészek és egyéb Liszt Feren-cek nem fognak sz intézetben tanítani,
Lehet a legszerényebb kezdet is elég tökéletes és fejlődésre alkalmas. Bár mily kicsit alkotunk csak az at apró doloj} legyen tökéletes; a közönség maga „kiváuja később a nagyszabású alkotást és amit a közönség akar, az rendesen sikerül is.
A zeneiskolái a nyilvánosság jellegével kellene felrultátlalní, ltogy atok, akik az iskolát látoga^ák bízonyitaányt is kaphassanak. A tanulmányoknak ma már mindenütt biiouyitváunyal lebet osak érvényt stereiiii. Nyilvánossági jog nélkül a zeneiskola nem
8
ZALAI KÖZLÖNf
OKTOBER 18.
volna egyéb, mint tömeges magánoktatás. Némely növendéknek azonban bizonyítványra is vsn szüksége.
Kgy zeneiskolától elvárhatjuk s ksnizssi zenei élet fellendülését is. Erre már s hosszú tespedés után szükségünk vsn. Szakavatott ember s tespedés-tól, a halottaiból ty életre ébreszthetné s zenei fogékonyságot. De olyan egyéniségnek kellene annak lennie, a kiról elhiBStOk, hogy erre a csodatételre rátermett.
HÍREK.
ROZMARING.
Kicsi falu mellett vitt el a vonat. Láttam rozmaringos kis ablakokat, Lányt, kinek dereka, mini a rózsa ring, Lenge, mint nádszál, mint a zozmaring.
Az iskolák a gyermekszanatoríuméri.
A magyar gyermekvédelemnek országosan fontos ügyét szolgálja a gróf Zichy János vallás és közoktatásügyi miniszter kormányzata alatt álló Gyermekszanatórium Egyesület, amely a .Halatonalmádi-i Zsófia Gyermekszanatórium"-ban a senyvedő, szegény iskolaköteles kisdedek ápolását annyi áldozatkészséggel végzi. De az olsó msgyar gyermekszauatóriuin cssk elenyésző kis tőredékét képes az ápolásra szorulóknak befogadni, miért is gróf Zichy János közoktatásügyi miniszter a budai központi gyüjiőszana-tóriiiin mielőbbi megépítését tűzte ki feladatul és ezen magasztos feladat érdekében fordul most a gyerinekszanatóríum kormányzóságs segítségért s nemzet mindig hé és önzetlen munkássihoz: a nemzet oktatóihoz.
A vallás és közoktstásügyi miniszter ugyanis minthogy a gyermekek egészségügyének felkarolása olyrn leiadat, amelynek megoldására sz államnak, s a társadalomnak karöltve kell fáradoznia és minthogy a szegénysorán betog gyermekek fel segítésének 0«ye a tanulóifjúság lelkületéhez is legközelebb áll, — engedélyt adott arra, hogy a tanulóifjúság a budai gyOjtószanatórium mielőbbi megépithetése érdekében gyűjtést eszközölhessen.
Ezúton is azzal a kérelemmel fordul a Oyer-mekszsnatórinm kormáuyzóaága városunk közönségé, hez ós főleg a tanulóifjúsághoz, hogy néhány fillérrel a második gyermekszsnatórinm létesítéséhez is hozzájáruljanak. A gyűjtött összeg feltüntetésére szolgáló jveket a tanintézetek tanárai és tanitóíióT lehet átvenni és ugyancsak az iskolákhoz kell a begyűjtött összeget áUzolgáltstni. Minden fillér, melylyel a gyermekszanatoriumot szolgálja, örömet és áldást fog fakasztani. Nincs a világon irgalmasság szebb és meghstóbb, mint amely a szegény beteg gyermekek ágya fölé hajlik!
Felkéljük tehát városunk tanulóifjúságát, hogy a legmelegebb érdeklődéssel támogassák s Gyermek-szanatórium vezetőinek törekvését, hogy városunk gyermekszanatóriumi gyűjtése minél jelentékenyebb legyen, hogy s magyar gyermekvédelem legtöbb vára a Zsófia Központi Gyermekszanatórium is megépülhessen
Déleeg legényt láttsm, az utcán hatadt S megállott a kicsi ablakok alatt. Megse kopogtatta, egy hangot se szólt: Rozmaringos ablak máris uyílva volt.
Nem igen esett sok szó az ajkakon Osak ugy nézték egymást nagy hallgatagon -— Mögöttük száguldva egy világ kering Az ó álmuk: két szem s egy szál rozmaring.
Balla Miklós.
a
A nők választójog«.
A nagykanizsai izr. hitközség jogügyi bizottsága I f. hó 10 én Schwarz Adolf dr. ügyvéd elnöklete alatt tartolt gyűlésén olyan határozatot hozott, mely méltó ahhoz a liberális felfogáshoz, mely ugy az egész h tközségi vezetést, mint annak egyes bizottságait jellemzi. Az a határozat kihatással lesz arra a küzdelemre, mit a nők választói joguk érdekébon világszerte kifejtenok. Igaz, hogy Nagykanizsán még embrióban altxik az a felfogás, mintha a nő más térre is volna teremtve, mint a korzóra, de éppen ez adja meg a bizottság hátározatának értékét, hogy menten minden külsó hatástól, csupán a korszellem és a saját liberális leikökből fakadó igazságérzetre hallgatva hoztak olyau határozatot, mely a nők választói jogát a hitközségi életben kodifikálni óhajtja-A jogügyi bizottság ugyanis a nagykanizsai iir. hitközség alapszabályait revideálja és annak módosításra szoruló pontjairól hoz határozati javaslatokat. Igv került szőnyegre a hitközségi tagok szavazati joga is, melyből eddig azok a nők is ki voltak zárva, luk akár mint önálló keresottel rendelkező adófizetők, akár mint vagyonos özvegyek hitközségi adóval lényegesen hozzájárultak a, hitközség intézményeinek fentartásához.
Ezekre nézve a jogügyi bizottság kimondta, hogy ezentúl aktiv, személyesen gyakorolható szavazati jogban ré8zesiteudók. A bízottsági határozat a logközelebbi hitközségi közgyűlés elé fog kerülni, mely bizonyára magáévá fogja tenni ozt a javaslatot, mellyel uitörő munkát végez a nők szavazati jogának érdekében.
Az izraelita hitközségek kongresszusi szabályzata értelmében a hitközségi tanítók az adófizetés alól felvaunak ugyan moutve, de azért a hitközségnek teljes jogú tagjai. Eszerint valószínűnek tartjuk, bogy ez alapon a nők szavazati jógiit a tanítónőkre is kiterjesztik.
-4>Mkls Pilseni sört igyunk a Szarvas szálloda" éttermében, a sörök királya; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kitflő.
Sir olin" Roche
— Puskaporos a levegői Az olaszoknak tripoliszi hadjárata ugy lőhet a Balkánon is bonyodalmakat teremt. Monarchiáuk éber szemmel figyeli az eeeményoket és gondoskodik, bogy egy esetleges mozgósítás váratlanul és készületlenül ne találja. Krie mutat sz az iutézkedés, melyről egy tudósítónk értesít bennünket, ho£y » Déli vasút nagyobb állomásain s 0 ló, 86 ember feliratú kocsikat gondosan gyűjtik és egyelőre a közönség használatára nem bocsátják.
— Tánciskola a Kaszinóban. Adorjánué Mayershrég Frida urnó tánciskolájának növendékei benne vannak a kurzus kellő közepében. Nincs már kezdő, nincs már haladó, mert mindegyik tanuló elsajátította már [a táncmiivészelet. Az a páratlan ügyes módszer, a finom tapiutatos és szigorú \'iskolai fegyelem, mely Adorjáuné táuciskoláját jellemzi mindig diadalmasan legyőzi a tanítás nehézségeit. Ma már a .kicsinyek" és „nagyok" kurzusa egyformán gyönyörűséget nyújt a szemlélőknek, akik bizouy \' napról-napra szépszámbau jelenuek meg a tanítási órákon. Szombaton esle ősi szokás szerint közös gyakorlat losz cigányzenével, melyen a belépődíj 1 k., )a tanulóknak 60 f.)
■— Az izr. templomban a sátoros űunepek utolsó napjai alkalmával az istentiszteletek a következő sorrendben lesznek megtartva: f. hó 13-án, péuteken reggel fél 7 órakor sachrisz és ezt követó-leg muszaf ima; d. u. léi 6 órakor esti ima; M-éu, szombaton, reggel 7 órakor sachrisz ima; fél 8 órakor első muszaf ima, a halottak lelki üdvéért való imával (házkárá) d. e. 10 órakor második pniszaf-ima a halottak lelki üdvééit való imával (házkárá); d. u fél 6 órakor szímchásztoraí esti istentisztelet; 15-én, vasárnap, d. e. 10 órakor muszafima. — A hitközségi elöljáróság ezúton is figyelmezteti a t. templüiulátogató\'közönséget, hogy a szokott templomi rend szimebásztorakor is szigorúan betartan.ló. Mindenki belépti jegy nélkül is bemebet ezúttal a templomba, azoubau a földszintre csakis férfiak, a karzatokra pedig nők. Leánygyermekek csakis a karzatokon foglalhatnak helyet, fiúgyermekek a földszin-teu. — Hat éven alóli gyermekek azonban egyáltalán nem bocsáttatnak be a templomba.
— Helyreigazítás. Ellenszegülő bérlő cíinü hírűnkre vonatkozólag a következő sorok közlésére kértek fel beuoüuket: .Tekintetes Szerkesztő ur. Kérem szíveskedjék helyreigazítani azon téves információi] szerzett hírüket, miszerint én a lakásszabályrendeletbe ütközően ellenszegültem volua üresen álló, de általain uovenberig kifizetett helyiségemet az uj bérlelreflektánsnak megmutatni. Hogy én minő jogou tagadtam meg fix utódom számára az általam meg-fizetntl üzlethelyiségnek kulcsait átaduí, arról a személyesen érdeklődőket felvilágosítottam és eddig még iniudenkit megtudtam győzni, hogy jogom volt hozzá; igazságomban vagyok. Nem meguézui akarták a helyiséget, hauein előmunkálatok céljából kérték tőlem a kulcsot, amit én teljes joggal tagadhattam meg. Tisztelettel Kaufmaun Mór.
— Ipartestületi gyűlés. A nagykanizsai ipartestület elöljárósága f. hó 9-én tartotta havi reu-des gyűlését. A megszokott havi elszámolási Ugye-
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüaögyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdövész ellen.
OKTÓBER 12
ZALAI KÖZLÖNY
3.
ken kivul most került elszámolásra a jubileumi bevételek és kiadások. Megállapittatott, hogy ar. estély belépő dijaibél 386 k. 70 f. folyt be; a felülfizeté-sek 1007 k 40 f. tettek ki; Sasién jövedelem 1394 k. 10 f. volt; ettel szemben 334 k. 10 f. kiadás ¿a igy a tinta jövedelem 1080 k. Ei az összeg a kitűzött célnak megfelelőleg az elaggott szegény munkaképleleu iparosok segélyezésére szánt alapra lordittatlk. Az elöljáróság egyszersmind jegyzőkönyvi köszönetet szavazott mindazoknak, akik közreműködésükkel az ipartestOleti jubileumi ünnepeit szolgálták
— Hangverseny. A nagykanizsai evang. egyház az irodalmi a művészeti-kör szives közreműködése mellett templom és harangalapja javára jövő vasárnap f. hó 16-én este fél 9 érakor a Polgári Egylet nagytermében Hangversenyt rendez. Páholy: 10 kor. Keutartott hely 3 kor. Olőbely S kor. Álló bely 1 kor. Felűlfazetéaek báláa köszönettel fogad tatunk s hirlapilag nyugtáztatnak. Az evang egyház elöljárósága.
I. Alföldi legény. Férfikar Rieger Györgytől. Énekli az Írod. és Műt. kör dalárdája.
3. a) Sauer E.: Bcbo de Vlenne b) Wieni-awszky: Coacert Walzer. Zongorán előadja Sebnél I Alfrédné úrnő.
3. Vasárnapi regg Kreutter Konrádtól. Énekli az Írod. és Mflv. kör dalárdája.
4. Második Asszony. Melodráma Győri Vilmostól. Zenéje Iteich Lászlótól. Schnell Alfrédné úrnő zongora kiséret« mellett előadja Lajpczig Lolly úrhölgy.
6. a) G. moll Ooncert adagio Bruchtól. b) Mazurka Hubaytél. Hegedűn előadja Hofrichter Emma úrhölgy. Zongorán kiséli Schnell Allrédné úrnő.
Nemcsak az evang. egyház iránt értett meleg szimpátia, de a gazdag műsor éa a szereplók művészi értéke is biitositék arra, hogy városunk égést
I elitje olt lest.
— Otromba reklámosáé. A mult bélen Nagykanizsa több utcájában egy este majd minden ablakra egy kia cédula volt ragasztva, melyen vastag fekete betűkkel az volt uyointatva 81 r I Ebben » fekete két-divatu világban nagyon sokan valami alattomos merényletre gondoltak éa bizonyosan gondosan becsukódtak és készültek az esetleges timadáara. Ma reggelre újra megjelentek a Sirl feliratú cédulák az ablakokra ragasztva, de már kibővítve azzal, hogy Beist Béla azobafeató micsoda munkálatokat vállal el a közelgő mindszentek napjára. Nem vitatjuk, hogy a reklámnak et a módja Btellemés-e vagy szellemtelen, célra vezetó-e vagy sem, de mindenesetre kihágást képet, ha mások házira, ablakára aunak előleges engedelme uélkol bármit is ráragasztanak. Nem is stámitva a kisebb-nagyobb ijedelmet, mit némely hátban a cédulák felragasztása okozott, a reklámnak et a módja otrombaaág. Felhívjuk rá a rendőrség figyelmét.
— Ifjúsági Egylet köagyülése. Az Ifjúsági Egylet közgyűlése, mely f. hó 10-ére volt hirdetve, határozatképtelenség miatt nem volt megtartható. A közgyűlés etek után f. hó lB-án lartatik ms>g, melyen a megjelentek számára való tekintet nélkül toguak határozni a tárgysorozatban felmutatott ügyekben.
— Saerveakedós. A nagykanizsai kéményseprő segedek érdekei megvédése céljából szervezkedni akarnak, Ezért f. bó 16-én d. u 3 órakor az Eötvös-tér 4, czáui alatti vendéglőben alakuló gyűlést tarlauak.
közkórbiz kibővítése.
Nagykanizsa kő/kórházának kibővítése immár parancsoló szükség, mely elöl kitérni nem lehet és melynek megvalósítását nem szabad a végtelenségbe nyúló adminisztrációs lassúsággal messze jövóbe kitolni. Sándy Gyula építész tanár a város megbízásából elkészítette és a mai nappal beterjesztette á közkórház kibővítésének általános vázlattervét, mely megjelöli az egyes átalakítási és kibóyitó részeket. Ezekből egy modern kórházi telep létképe bontakozik ki, amely azonban csak akkor lesz teljes, ha egy különálló gyermokkórház is rendel közösére áll a város közegészségügyének.
Az előttünk fekvő terv szerint a közkórház jelenlegi főépülete kibővül, úgyszintén a konyhaépület és a ragályos betegek épülete is. Külön igazgatósági épület lesz, mely a jelenlegi főépülettel egv homlokvonalba kerül. A terület középtájáu emelik a sebészeti pavillont a nővérek lakosztályának egy részével. Mögötte lesz a mosókonyha épülete. Hátrább nyugodt helyen délnek néző főhomlokzattal a tüdőbetegek pavillonja, elölte fény ves sétáló hely. A telek hátulsó sarkában a halottas ház lesz. Külön gazdasági udvarrész és külön sétáló a nővérek számára.
Az épületek a terv szerint megfelelő égtáji- elhelyezéssel, jó kaposolattal és emmel-lett szép csoportosítással helyezkednek el. Fokozatos «sorrendben felépíthetők ós hosszabb időre megfelelő méretekkel bírnának.
E vázlattervek bizottsági eljárás elé kerülnek, mielőtt a részletes tervek és költségvetés elkészítésére a megbizás megadatik.
1463/1911. végrh szám.
Árverési hirdetmény
Alulírott bírósági végrehajtó at 1881, évi LI. t.-c. 102. §-a értelmében ezennel közhírré testi hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak 1911. évi V. 576/1 számú végzéte következtében dr. Klek Mór budapesti ügyvéd által képviselt Varga és Gojtein budapesti cég javára 318 kor. 70 fíll. s jár erejéig 1911. évi julitu bó 4-én foganatosított kielégítési végrehajtás utján lefoglalt és 7S0 kor. becaQlt I gőzmozdony, 1 cséplőgép, 1 fűrészből álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak. Mely árveréanek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1911. évi V. 576/9 számú végzése folytán 318 kor. 70 fíll. tőkekövetelés ennek 1910. évi junius bó 1-tól járó 6% kama-tai, \'/,% váltó di| éa az eddig összesen 59 korona 20 fillérben bíróilag már megállapított költaégek erejéig Kiskanitsán a (Tornyos köt 8 szám) leendő eszközlésére 1911. évi október hó 17. napjának délelőtti 9 órája határidőül kitflietik és abhot a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, liogy az érintett ingóságok at 1881. évi LX. t.-c. 107. és 108. §-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet Ígérőnek becsáron alul is el fognak adatni. A mennyiben az elárverezendő ingóságokat mások is le- éa felülfoglaltatták és azokra kielégítési jogot nyertek volna,etfcn árverés at 1881 : LX. t.-c. 120. §-a és a vb. n. 20. §-a értelmében ezek javára ia elrendeltetik.
Kelt Nagykanizsán, 1911. évi október hó 2-én
■ ixlmovlti • y • r 11
kir. klriiáil léirikijté.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kívánatra házhoz is szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
2—3 középiskolát végzett jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó tlzotéMol azonnal felvétetik
IQu Wajdits József
könyv éa papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér 1.
ÉRTESÍTÉS.
A Nagykanizsa, Kőszeg és Kismarton állomáson elhelyezett katonaság részére az lgla. évi január hó 1-ttf\'. lgia, évi dec 3l-ig terjedő biztosítási időszakra leendő kenyér és zab bérlet utoni szállítása végett.
Az ajánlatok tárgya\'ása a soproni ősisten és kir. katona élelmezési raktárnál lgll. évi október hó 17-én fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltételek a soproni élelmezési ráktárnál betekinthetésre felfekvő hirdetményekben és szállítási feltételek füzeteiben — mely utóbbiak díjtalanul megtekinthetők — foglaltatnak.
Sopron 1911. évi október havában.
I
4
ZALAI KÖZ-LÖN*
OKTÖBER 16.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
és azoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor luílerhílűic, hiányos, neheten emészthető, nagyon meleg vagy lul-hideg ételek élveiéle folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomorhurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások. Felfujodás stb
betegségeket kaptak, minden körülmények körött a
Dr. ENGEL-fóle
használják.
Baldriannm a legtókéleletebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengeaégeknél, különösen ha ezek még kezdetlegesek, mert megakadályozza azok következményeit, mint az ldaffaaiéff, álmatlanság, atédttléal rohamok, atomi áa stb
.összetételénél fogva Bamoabor, Baldrlan oaöpökat, málnaayrup éa oiareainyelavet tartalmaz. A Baldriannm igen jó vhstással van *(ék-rakadéanél éa határozottan eróiltóleg hat at Káli emberi ■tanratatra. A dr. Bn«al féle Baldriannm nem tartalmaz semmiféle káros agarakat ti Igy gyengék éa gyermekek is még hosszabb ideig is hatják. I-eghatátoiabb, ha azt reggel éhgyomorra éa este lefekvés előtt stedjük egy likőrös pohárig. Gyenge egyének ét gyermekek réstére t Baldriannm meleg vittel hígítandó és egy kevés cukorral édesítendő.
A dr. Bnffel fél* Baldriannm üvegben S ét 4 koronáért kapható Magyarszág össtes gyógyszertáraiban Direckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiskanlzaa, Becsehely, Tótszentmárton, Nemesdéd, Némesvíd, Csákány, Kiskomárom, Bánokszenlgyörgy, Stffntlástló, Tótfalu, Kerkaszcntmiklós, Muratzerdahely, Csáktornya, l «ténye, Kotor, Perlak. Vldoves, Alsódombora, l.égrád, BükkAsd, Murakot osztur, Ihárosberény, Böhönye, Ttp-tony, Stakácal, Marcali, Sámson, Kéthely, Vört, Balt-tonstentgyörgy, Apáti, Keszthely stb gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb és kisebb helységéhen levő gyórgystertárban, illetve fű-szerüzleteiben,
Dr. Bugal-féla Baldrlannmot a nagyka-nltaal gyógyszertárak 3 és több üveg megrendelésénél at eredeti árak mellett Magyarország bármely helyiségébe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!
Kérjünk határozottan drtannmot.
Dr. Enfal-féla Bal-
A Zalai Közlöny
S/irkaazUsiga is kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
A« 1868. év óta forgalomban.
mii es m
Óvakodjunk
a tintatoktól éa máa kéatltményak baoaam-páatáaátöl.
E megjelölések :
Berger kát\'rányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gygy- és higiénikus szapanai. cégünk részére mint stóbeli védjegyek ét atonklvül e pótlásokkal: valódi és aradatl védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óla kipróbált Bcrger-féle szappanok helyeit más készítményt csempést be, megsérti védjegyjogunkat. A rní szappanaink a valódiság jeléül a ^A-B^^ Itt lenyomatott vádjegyet és cégaláírást viselik.
Tették léhát ezen két ismerteti Jelre-ügyelni és kifejezetten Berger-féleszappanokat kérni, mini a következő cég gyártmányait:
6. Hall & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-oiztrák monarchia áa a kdlfOld gyógy-tzarláraiban áa szakbavágó Ozlatekben.
II A magyar ajságlrás izanzáclól !!
A NAP
A magyar kizSnsig lagkadvitibb lapja-
A 48-aa aaamény éa a mtgyar namtatl törak-véaak agyatlan hü él kéilelhateten
atóatólója.
PiliierkeulS:
BRAUN SÁRDOR
Kcielö» Bierkcsitfi
HACSAK 8ÉZA
Naponkint 156.000 példány!
= Egy szám: 2 krajcár. =
A Bap elöntőiét! ára :
E|ii: éirt Fiiéin . .
II.- I II li|;tááiri .... 4.- I I.- I || E|f káupn . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
legkitűnőbb magyar éfelap!
Páratlan népszerűségi Remek szöveg I Pompás képek I
Mesésen olcsói = rügy szám : 6 krajcár A Fldlbuat aKfUatéal ára i
Elán iirt.....• - I II li|yilé»r......... K
Félétre.......I.- I || b|, kétapra . . II I
Kntatványaaámokat küld a kiadóhivatal:
BÉpssI VIII. mi IHi Sí-
it ifllt galamb
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben sikert akar elérui, akkor foglalkoznia kell az Ugygyel Ha eladni akar. ha venni akar, célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adja fel a szükséges hirdetését a ZALaI KÖZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa mellett, pontossu az fin által kijelölt helyen és formában fog megjelenői.
Tervezetet díjmentesen készítőnk © o o o o
HEGYI LAJOS
\' hirdetési irodája -
folyó évi augusztus hó i-én
t, Vli. tinlHlca 61,
I. em. áthelyeztetett.
Mindennemű hirdetaeket s reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidéklés külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban Költsgvetések és árajánlatok díjmentesen.
Öszi trágyázás!
iiakaéjaak a haatialtáaafetél I
Valódi
4100
étakadjaak a iarj(e bialiltáiiktéll
védjegyű.
Thomassalak
a lagjobb ét ligolciobb foazftraavai
■¡trágya!
Mialilláitil iilliriit tirtéikiájuk.
Kalmár Vilmos
t Tkiatip
■lián iiék tirliliajil-léstsl itt illáin, plitfakrlku Itrllt.
iiérképtliiKli HimiT II . «lírány it 41.
W Xttlttnttaan a Jelenlegi randklvttll oloaó árakra fl«yalme»taytlk a »áaáriókat.
Képviselő éa raktár Melle és Pintér Szombathely.
HIRDESSEM A „ZALAI KQZLÖHY "-BEN
Lampionok,
konfetti,
papírszalvéták
nagy választékban kaphatók Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyv kereskedésében NAGYKANIZSÁN.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911. OKTÓBER 16. 50-IK ÉVFOLYAM 83 SZÁM
HÉTFÓ
i 1 J
Politikai lap.
\' \'\' - 1 -\' ..l.u.ijl -h._J.1jjj--ít------L. .
Sxirkatztiiii ii kladéhlvatal Diik-Ur I.
T.l.fo»: 112. — Hlrd.l4..k dljatabáa atarlnt.
■•ijilinlk hitfii ít ciltirtikli.
El8fli«ti«l árak: Kgéx tm 10 karon«, faléit« 6 koron«, N«*f«U»r. a koron* S0 «11. — Egy«« ««ám tr* 10 Ali.
Kalalóa •*«■ kmtA: Kertéaa Jéaaef.
Kiadja i
Nemzeti kulturmunka.
Mialatt az ellenzék obstrukcióval tartóztatja (öl az országgyűlést hazánk ügyeinek ellátásában: a minisztériumok annál serényebben dolgoznak. Mit végeztek tavasz óta a nyáron át, megítélhető a jövó évi költségelőirányzatból, melyet Lukáos László pénzügyminiszter terjesztett a képviselőház elé.
Ezúttal a kultuszminisztérium méltatására nyilik alkalom, midőn a magyar kultura vezető-hatósága három fontos akciót egyidejűleg indít meg a publicitás szerne előtt Országosan Bzervezi a patronázs ügyet, gondoskodik kiegészítő tanfolyamról az erre utalt lateinerelem számára s az egész tanfelügyelői kar bevonásával konferenoiát tartott népoktatási intézményeinek intenziv fejlesztése érdekében.
A közérdeklődés homlokterét főleg az utóbbi mozgalom foglalja el, melynek jelentőségét az is fokozza, hogy megindítója és vezetője, személyes közreműködéssel, maga a kultuszminiszter: Ziohy János gróf volt. Nagyjelentőségű beszéde, mellyel a tárgyalásokat bevezette, politikai súllyal is bir, mert nomosak irányt adott a szakértekez-letre egybehívott tanáoskozó testületnek, hanem a miniszter államférfiúi fölfogásába, szándékaiba és koncepoiójába is mélyebb bepillantást enged kultúrpolitikánk egyik legfontosabb ágazatába^: a népoktatás területén.
Föladatául tűzte ki. hogy azokat a korszakos törvényeket, melyeket előde az elemi iskolák világában alkotott, ne csak tökéletesen végrehajtsa, hanem a szükséghez képest törvényhozásilag uj intézkedésekkel kiegészítse, vagy továbbfejlessze. E célból hét kérdópontra kérte ki a tanfelügyelói kar tagjainak véleményét, de föntartotta maga számára, hogy az értekezlet matériáját saját fölfogása szerintés politikai felelősségéhez képest fogja értékesíteni és érvényre emelni.
Ez a beszéd miniszteri programm s az a szellem hatja át, mely a tavaszi ekszpo-zéban a képviselőházat valósággal inspirációba hozta. .Amiket Ziohy János gróf akkor csak nagy általánosságban jelzett, azoknak most konkrét formát adott, gyakorlati téren törekszik erős kézzel megvalósításukra s teljes precizió jellemzi szavait az első vonatkozá-
sokban, amikre akkor csupán fino szióval mutatott s ezért né: magyarázták.
Kultúrpolitikájában a verbum r«^ magyar nemzeti kultura. Ezt akarja a lefeó legmagasabb fokra, széles alapon, messze menő eszközökkel s kolló mélységgel kifejleszteni. Ehhez rendezi be egész oktatásügyünket, ehhez szervezi népoktatási intézményeinket, anélkül azonban, hogy ez által ellentétbe vagy összeütközésbe jutna az országban élő fajok és felekezetek sajátlagos kulturtörek-veseivel. Osszhangzatot, együttható munkát óhajt köztük létrehozni, a magyar műveltség vezetése, égisze alatt.
Az egységes munka érdekében kívánatosnak tartaná ugyan a miniszter, hogy a népoktatási intézményeink egy kézbe, egységes vezetés alá kerüljenek. De ezt, ami egyértelmű volna az elemi oktatás államo-mosit&sával, rnett csal az állam keze birna mindeneket egyesíteni, különleges viszonyaink közt ez idő szerint netn látja keresztülvihe-tőnek, azért ahhoz az ekszpedienshez nyul, mely rendszert létesít a különböző iskolafen-tartók közt, biztosítja nekik az államerkölosi s anyagi támogatását, hogy annál szigorúbbra fogja fölöttük az állami felügyeletet a nemzeti kultura javára követelhető szolgáltatások érdekében.
Ily módon történjék mindez, erről tanácskozott az elmúlt napokban a tanfelügyelői értekezlet. A meghívott szakértők előadásaiból, vitáiból tanulságos matéria gyűl össze arra nézve, mit javainak a különféle elméletek., a gyakorlati tapasztalatok és külföldi példák. Sok figyelemre méltó gondolatot hangsúlyoztak ez ülésekeu népoktatás-ügyünk bajai dolgában: az analfabéták\'nagy számának elenyesztése, az iskolák számának szaporítása, a tanköteles kor és szorgalmi idő,\' az iskolai kategóriák s az ismétlő tanfolyamok, az adminisztratív tanfelügyelet s az ellenőrző iskolalátogatás kérdései iránt.
A miniszter nem prejudikál a szakértői véleményeknek. Meghallgat minden nézetet, szívesen fogadja a hivatottak kritikáját. Elhatározásait az eredményekhez móri, melyek ez értekezletből leszürődnek. Célja az miként beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a népoktatási intézetek jól működjenek; jó iskolát akar, sikeres tanítást,
emelkedő szellemi szinvonalat a népéletben s nagyobb kulturállapotban nagyobb nép-ólétet.
Tanácsülés.
Szokatlanul érdeket ügyek kertlltek szőnyegre a pénteki tanácsülés előtt, mely Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt tartatott. A rendes heti atámla és egyéb folyó ügyeken kivUl a következő tárgyak intéttettek el :
Kórház kibővítés.
A közkórbáz kibővítésére vonatkozó általános tervet a tanács a inérnökhöt utalta át, ki a kórháti bitottsággal együtt fogja ait tárgyalnuéa róla véleményt nyilvánítani, vájjon megfelel-e a kívánalmaknak. A kibővítés mintegy 700 eter koronába kerfll.
Gyár-utca.
A Gyár-utca rendelésére nézve végleges javaslat terjesztetett a tanácsülés elé, melyre nétve a tauáca ugy határozott, hogy inoat már döntés végett a közgyűléshez testi át.. Javaslata at uj utca megnyitását és a Stern és iiaba féle lelkek megváaár-lását ajánlja. De at utcára vonatkozólag at a tanácsi javaslat, bogy egyelőre at épitéai engedély caak egy részére legyen kiadható, mert at ottani leiekkomp-lezumra vonatkozólag a tanács ujabb rendezést tervei.
Aréna a Szarvas udvarán.
Küredi Béla pécsi stiaigaigatónak a Szarvas szálló udvarán tervetett trena épitéai ajánlatát a tanáas nem tette magáévá. Nem pedig átért, mert u építésre megjelölt helyet e célra nem találta megfelelőnek. Hz a határozat nem jelenti att, mintha at areua ügy kérdése ezzel elaludnék, mert a tanács más irányban és alakban fog e kérdéssel foglalkozni. Véleményünk steriut leghelyesebb volna, ha az areua építést maga a város venné ketébo. Alkalmas telket találna hozzá, kulturális kötelessége is a színészeinek alkalmas helyet nyújtani addig, mig végleges hajlékot nem kap a színészet. At esetleg arena-jövödelem pedig alkalmas volna a stinhátalap növelésére. Ugy tudjuk, bogy e tervtől nem idegenkednének a városházán se, de a képviselőtestületben se.
A Blau telek munkásháaai.
hftau Lajos a külső Osengeri-uton levő telkén munkáabázak építési engedély iránt fordult a városhoz. Nem egysterü építési engedély megadásáról, hanem utcauyitásról is van a tervezett építkezésnél szó és mert a képviselőtestület B)au Lajosnak egy korábbi ajánlatára nétve már vámhatározatot hozott és megállapította azokat a lelteteleket, melyek mellett a telken az uteanyltást engedélyezné, átért nem volt abbau a helyzetben, bogy kérelmének helyt adjon. Oly helyen t. i. hol még utcanyilás, vagy erre vonatkotó engedély niuca, épitéai engedély nem adható. l)e at is egyik fóoka, hogy kérelme nem teljesíthető, mert Blau Lajos stemélyes kijelentése szerint az adómentesség lejártával az utcafen-
s
_ 1
Z A . A I KÖZLÖNY
JU
OKTOBKR 16.
tartás kötelezettségét nem volt hajlandó elvállalói. A rároe közönségének ily előrelátható megterhelésére pedig a tanács nem tartotta magit illetékesnek.
Nyufl\'dli ügy.
A mafántlfstviialfik egyesülete a kereskedelmi Alkalmazottakért.
— Saját tudósítónktól. —
A Nagykanizsai Magáutisztviseiék Egyesülete városunkban f. hó 80-án este 9 órakor a Polgári Kgylet emeleti kistermében nsggyülést reudez, amely alkalommal a nevezett egyesület meghívásából Meísl Qusztáv, a MagántisztTÍselók Országos Nyugdijegye-sOlete ügyvezető igazgatója Budapesttói felolvasást fog tartani a nyugdijkérdésról.
Mi örömmel üdvözöljük a Magántisztviselők Orazágos NyugdijegyesOlete vezetőinek (az elnök: gróf Wiekenburg Márk. nyug. államtitkár, ország-gyOlési képviselő) ami komoly törekvését, hogy a nyugdíjellátás eszméjét széles ez orazágbau ismertté tenni és annak mennél több bivet szerezni kiván.
A Magántisztrisalók Oiszágos Nyugdijegyesü-letét mint közhasznú, humanitárius intézményt ismer jak, mely célirányos szervezeténél fogva mindinkább fejlődik és emberbaráti azellembeu való működésének köszönheti azt at általános érdeklődést, amely minden oldalról feléje irányul.
Nemcsak a főváros, hanem az országnak, min deo jelentékenyebb tároaa szép számban szolgáltatja • tagokat és ennek eredménye az. hogy az egyesületnek nemcsak a tőkéje, hanem a tartalékalapjai is jelentékenyen gyarapodnak. Az egyesület vagyona ma már meghaladja a 8 milliót, mely 4 bérpalotában és óvadékképes értékpapírokban van elhelyezve.
A (elolvasással kapcsolatban Meisl önaztáv ügyvezető igaigató at intézmény célját és szervezetét is ismertetni fogja éa készséggel megadja minden érdeklődőnek a kívánt felvilágoaitásokat.
A nagykanizsai magántisztviselők egyeaülete a naggyülésre at öaszes itteni oégeket és alkalmatot-takat meghívta és ez uton Is kéri, bogy a felolvasásnál mennél számosabban legyenek jelen.
A kereskedelmi alkalmazottakat a következő tevéiben hívták mag :
Kedves Kartárs Url Van azerencsénk szíves tudomására hozni, hogy egyesületünk meghívására Meisl Gusztáv nr, a M. 0. Ny. E. igazgatója f bó 20-án este 9 órakor a Polgári Kgylet emeleti kistermében ismertető előadást fog tartani a kereskedelmi alkalmazóink nyugdíj ügyéről amelyre tisztelettel meghívjuk,
Régi kedves óhajuok volt megismertetni tisztelt kartártiiokkal a n> ugdijbiztositás és a M 0. Ny. K. fontos socitlis jelentőaégét. amely megvédi a kereskedelmi alkalmazottakat a munkaképtelenség és az aggkor okozta nyomor ellen A nyugdíjbiztosítás lontoa érdeke minden
magántísitviselőnek és kereskedelmi alkalmazott nak. Meg kell ragadnunk at alkalmat, hogy ezeu közérdekű kérdéssel közelebbről megismerkedjünk. Mindenki saját jól felfogott érdekében testi, ha eten gyűlésünkön réezivest, mivel most alkalom uyilik a fent nevezett igat-galó úrtól miuden megkívánt felvilágosítást megkapni.
Tisztelettel Nagykanitsai Magántisztviselők
Egyesülete nevében Eperjtssy Gábor ösUrreicher
elnök
titkár

HÍREK.
Szimfóniái hangverseny Nagykanizsán.
Eseménv számba megy az a vállalkozás, mellyel Véosey Zsigmond polgármester, Sab-ján Gyula dr. főjegyző és városunk művészi életének irányítója*lehetővé teszik, hogy az országos szimfóniái zenekar városunkban okt. 26-án oonoertet rendezzen. Akik tudatában vannak, hogy a zeneművészet igazi nívója mily magasan áll a városunkban megszokott dilettantizmus felett, azok örömmel üdvözlik a 70 tagu fővárosi szimfóniái zenekar érkezését. Számitva Nagykanizsa műértő lelkesedésére«. ngedto meg Zichy János gr. miniszter az állami protektorátus alatt álló szimfonikus zenekarnak kanizsai concertjét, mely elsó lesz a vidéki fellépések között. Kilátásunk van arra, hogy Molnár Viktor államtitkár, de ugy lehet maga Ziohy miniszter is lejön hozzánk, hogy ¡személyes tapasztalatot szerezzenek a zenekar vidéki működéséről és annak ba\'asáról. A meghívó így szól:
Nagykanizsa város közönsége a m. kir. vallás- és közoktatásügyi minisztérium fenti atósága alatt álló országos szitnfo-n a i zenekar közreműködésével Kún László igazgató karnagy, orsz. zeneakadémia lauár vezetése alatt a városi szinházalap javára f. é. okt. 26-án a Polgári Egylet nagytermében szimfóniái hangversenyt rendez. Műsor 1. Wagner: Tannbftuser-nyitány. 2. Mozart: Szerenád. 3 LisztJF. I Rbapsodia: (A mester születésének 100-ik évfordulója alkalmából :) 4. T8ohaikovszky: III. Szimfónia. Kezdete pont 9 órakor, llelyárak: Emeleti páholy (6 személyre) 40 K Földszinti ülő helyek: I—II. sor ós oldalszék 6 K , III -V. 6 K: VI -VIII. sor 4 K„ a többi 3 K
Karzeti ülőhely 3 K. Földszinti belépőjegy 1-60 K.. diákoknak 1 K. Felülfizetések köszönettel fogadtatnak és birlapilag nyugtáztatnak. Jegyek előre válthatók Alt és Böhm oégnél okt. 23-ától kezdve d. e. 10—12-ig és d. u. 3—5-ig. Esti pénztárnyitás 8 órakor.
— Zboray Nagykanizsán J Ma délben egy automobil állt meg a drogéria előtt, melyben Zboray Miklós országgyűlési képviselő és Glatter festőművész ültek. A pécsi kath. naggyüléaről jöttek és Budapestre utaztak. Mig benzint vettek fel Pillitz Soma dr-ral bestéigettek, ki a restőművéssnek régi baráti ismerőse.
— Eljegyaée.^Weiss Ernő helybeli keres-kedó eljegyezte Neumann Vera urleányt, Neumann Ede dr., főrabbinak 4s nejének született Kayserlíng Emma úrnőnek leányát.
— Hangverseny. Tegnap este a nagykanizsai ev. egyház hangrersenye a teljes erkölcsi, gty. nos de nem az anyagi siker jegyében iqlott le. Fájdalmasan tapasztaltuk, hogy közönségünk semmit sem érdeklődik az igazi művészetek iráol, pedig a hangverseny művészi nívója és különösen a szép Ugy megérdemelte volna a telt házat. így volt ei a r. k. felső tomplom épi\'ő bizottság haugversenyén is, a hol at Arányi nővérek hangversenyeztek páratlan sikerrel, de teljesen üres teremben. A hangversenyen at Irodalmi és Művészeti Kör dalárdája két szám mai szerepelt, melyeket meglepő precizitással aduk elő. Ulánna Schnell Alfrédné urnó rendkívül hatásosan 8auer Echo de Vienne és Wíeniavstky. Göncért Walzerjét adta elő bebizonyította, hogy kiváló művész felfogással és szédületes teehnikával bír a azonkívül ó látta el a Hofrichter Emma úrhölgy éB Lukács József fögíran tanár úrral játszott trió ugyhisszük Beethoven egyik symphoniája töredékének zongoraszólamát is, melyben kiváló zene intelligenciáról tanúskodott, nemkülönben a másik két szereplő is. A hangversenyen közreműködött még Lqpctíg Loliy úrhölgy, ki Schnell Alfrédné urnó tongorakiséretével Györy Vilmos .Második asstouy" melodrámáját szavalta s a hallgatóságot mélyen meghitotta művészi előadásával. I.ast, not least megemlítjük még Hofrichter Emma úrhölgyet, ki művészi hegedű játékával Bruoh Adagié és Hubay mazurkájának brilliáns eljátszásával « legtöbb tapsot aratta.
— Az Iar. N¿¡egyesület estélye Hajat izr. Nóegyesület lelkes elnöke, Vidor Samuné umő hadi tauáesot ül vezérkarával, a választmánnyal, abból Nagykanizsa közönsége számára valami stép, valami kellemes, valami apart élvezet kerül ki. Most ismét tanácskozások rzinhelye a Gutmann palota termei. Már nagyjábau tudják és tudjuk mi is, hogy mi készül, de bizonyos előkészületi ügyek diskrecióra köteleznek bennünket. Anuyit atouban elárulhatunk, hogy olyan kanizsai lokalatrakciók fognak az I.r. jótékony nóegyesület intim, kedves, kedélyes, vagy nem tudjuk milyen uevü estélyén felvonulni, hogy nemcsak a magasztaló sajtónak, de at egész város
SÍrolÍn"RocheM
biztos hatású larlós köhögésnél, a lég utak hu rutainál, hörghurut és asthmánál. Influenza és tüdőgyuladások után a jóizü
Sirolin "Roche"- al való hosszabb kura megvéd az összes ártalmas következményektől. SIROLIN „Roche\' oldó/ag és fertőtlenitóleg £at, elősegíti az étvágyat és emésztést. SztvesKejéK j (jy.;9>ié)rnUbari határozottan Sirolin"Roche\'-t Kérni
OKTÖBBB 16
Z A 1/ A I KÖZLÖNY
3.
közönségének osztatlan elismerése fogja emlegetni » uóegyesület rendezésének ez ujabb sikerét. A várva várt estély nov. 11-én lesz.
— Párbaj. A 8zarvas szálló egyik termében tegnap kard párbaj volt dr. Hegedűs Ügyvédjelölt éa dr. Fényes Glek közjegyzői helyettes között. Egy összeszólalkozásból kifolyólag Hegedűs dr. provokál-tatta dr. Fényest és bár a békés elintézésre a kellő ¡épéaek megtétettek, a segédek végre kardpárbajban állapodtak meg. Feltételek voltak: könnyű olasz kard, bandage, első vér. Három összecsapás mindegyiké ben Hegedűs támadott. At első összecsapás után Peno ttezsó badnagy nyugalomra intette a feleket. Ai összecsapásoknál lejére, mellére kapott lapos vágávokat Fényes. A 3 összecsapásnál Fényes ismét egy lapos vágást kapott az arcára, melyből kiserkedt a vér. Ugyanekkor felkapta balkarjtt és ugy eshetett, hogy bal mutatóujját a kard átvágta. Hegedűs jobb könyökén kapott bórsértést. Párbaj után a felek kibékültek. Fényea dr. segédei voltak: Brünauer árpád és Qraff takarékpénztári tisztviselő, párbajór-vos dr. Szabó Zsigmond. Hegedűs dr. segédei voltak Dlablk Farkas (párbajvezetó) és Penc Bezaő hadnagyok. Hegedűs dr. tarUlékoa hadnagy az esetet hivatalosan bejelentette az ezredpatancsnok-ságnál. \'
— Szórakoztató estélyek. A nagykanizsai Kereskedő Ifjak önképző Egyesületo folyó bó 81-én és minden következő második szombaton a könyv-táralap javára saját helyiségében (Gasino-épölet) tánccal egybekötött szórakoztató Estélyeket rendez. Kezdete este fél 9 órakor. Belépti-díj személyenkint 60 fillér.
— Hadkötelesek jelentkezése. A Nagykanizsa város területén tartózkodó és az 1019. évi ujoucállitásnál megjelenni tartozó hadkötelesek felhivatnak, hogy f. évi november hónapban a városi tanács katonai ügyosztályában öasxeiráa végétt jelent-ketzeaek. A jelentkezéshez elegendő a munkakönyv, igazolvány vagy Illetőségi bizonyítvány. A jelentkezés elmulasztása a véderótörvény SS. szakasza értelmében 10—200 K-ig terjedhető bírsággal büutet-helő.
— A himlőoltás befej esése. Nagykanizsán
a védhimló oltás befejeztetett. Az oltást teljesített városi tiszti orvotok Bátx Kálmán dr. és Qoda (Lipót dr. az erről szóló jelentést Vécsey Zsigmond polgármesterhez mint I. fokú egészségügyi hatósághoz beterjesztetik. E szerint a városban a sikerrel beoltottak száma 567, az ujraoltottak száma 797.
— A hatodik kivéháa. Zerkovitz Lajos nagykereskedő beadvánnyal járult a városi tanácshoz, hogy változtassa meg a városi szabályrendeletnek a kávéházak számára vonatkozó pontját és a módosított szabályrendelet alapján adjon neki kávéházi engedélyt. A tanács a kérvényt véleményadás végett a jogügyi bizottsághoz telte át.
— Miniszter a népkönyvtárnak. Zichy János gróf vallás- és közoktatásügyi miniszter a nagykanizsai népkönyvtár javára 300 koronát adományozott.
— Slplaták között Éliás András egy helybeli zsíbárusnál kabátot akart venni. Odamegy hozzá egy fiatal suhanc és elhívja, hogy majd 6 megmutatja hol kap olcsón kabátot. Aztán behívta a Magyar-utcai Epslein-féle butikba, hol két siheder i, itt a vörös, hol a vörös játszottak. Kliást is elcsábították az egymáshoz tartozó sipisták és 10 koronáját
elnyerték. A rendőrség tiltott kártyajáték miatt előállította Bárdos Károlyt, Tóth Józsefet és Ecker Józsefet és megindította ellenök az eljárást.
— Utó állítás. A legközelebbi utóállilás Nagykanizsán nov. 5-én lesz.
— Megharapta a kutya. Berger Jakab Petőfi-utcai szatócs kutyája f. hó 13-án egy 13—14 éves fiút megharapott. A sérült fiút Bátz Kálmán dr. városi orvos vette kezelés alá és megállapította, hogy 8 napon belül gyógyuló sérülése vau. A rendőrség a kutya állategészségügyi vizsgálatát azounal elrendelte. \'
— Lopás a vasúton. Jelentés tétetett a rendőrségen, hogy a Déli Vasút raktiráuál levő inun-kástanyáról egy ujdonat nj kalsuzköpenyt elloptak.
— Közveszélyes őrült. Hegedűs György Teleki-uti 40 éves lakós, városi utcaseprő feleségél agyonveréssel, gyerekeit felakasztással fenyegette és késsel, ásóval kergette őket. A rendőri jelentés után a városi orvoa megvizsgálta és kitűnt, hogy a mértéktelen sxeszélvezet feldúlta az ember idegeit és mint köt és önveszélyes őrültet elmegyógyintézetbe kell azálitani. Ideiglenesen a rendőri zárkába van elhelyezve.
— Megszúrt rendőr. Ozján István és Pajor József rendőrök éjjeli őrjáratkor a Magyar-utcai Dukász Majornál lármát hallottak. Odaérve látják, hogy Porel Istvánt Dukász cselédjét ütlegeli Vimraer Ferenc. A rendőri beavatkozásra ellenök is botot fogott Vímmer és csak azok hihuzott kardja elől menekült el. Mikor a rendőrök odább vonultak egy kapu alól .meghaltok kutyák* kiáltással vasvillával támadt Viiumer a rendőrökre, miközben egyik rendőr arcát éa jobb karját megszúrta Ozján a dühöngő embert lefogta és előállította. Hatóság elleni erőszak miatt feljelentették.
Blaskovich. János
a Polgári Egylet "Huiim
Csillár
perzsa szőnyeg rózbutor, bronzárak
Valamint elókelő uriszoba berendezések, eredeti olajfestmények, úgyszintén többféle dísztárgyak, mint.
alkalmi árak
a legelőnyösebben beszerezhetők
ndapest, Andrássy-ut 35. L m. alatt
Viszontelárusitóknak nagy engedmény.
ajánlja a nagyközönség szives figyelmébe
KitUnó magyar konyháját
valamint legjobb minőségű gróf Deym-féle Balatonmelléki és gyöngyösi borait.
Foytonosan frissen osapolt aalon sör.\\
HZZH Friss zóna reggeli. —:
Pontos és figyelmes kiszolgálás.
Kitűnő házi kosztot ad esetleg kívánatra házhoz is szállít. Egy tisztességes keresztény család.
Cim megtudható Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
Csakis Pilseni sört igyunk a Szarvas szálloda" éttermében, a sörök királya; szénsav nélküli kezelés, a gyomornak kltflő.
2—3 középiskolát végzett jó házból való ftu
GYAKORNOKNAK
Jé fizetéssel azonnal felvétetik
IQu Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér l.
Szőlő-oltványok
Huszonöt legjobb bor- és csemegefajban még negyvenezer darab.
Csabagyöngye!
• Itváay ii mii ilaavissziki
Európában a legkorábban érő fajaiölő, drágán fizetett piaci újdonság. Minden kisebb házikertben is termelhető, lúgosnak ia kitűnő faj.
Pl/109 OELA WARE
Negyven nekloliter terem holdanként, melyért Írásban jótáHáe Elgyökereztetve
minden szál simavesszó megfakad, erre nézve utasítás mellékeltelik minden küldeményhez.
Május végén is ültethető. — Bővebb leírást, szines képeket és árjegyzéket iugyen küld:
Nagy Gábor, Kóly
Jöl jegyexd meg: csak DttOI&&&-
cigaretta-papirt, va«y hüvelyt hozz ós ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tófutra vezetni.
A
4
ZALAI KÖZLÖNÍ
OKTÓBER ifi.
Egy erősitő szert gyengegyomruaknak
ea azoknak, kik ineghuléi, vagy ■> gyomor túlterhelése, hiányos, neheien emészthetó. nagyon meleg vagy tűi-hideg ételek clvezcse folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomorhurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Pelfujodás stb
bategságeket kaptak, minden körülmények között a
Dr. ENGEL-féle
BALDBIAHUXOT
hstxnálják.
Baldrlanum a legtökéletesebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengeságeknél, különösen ha esek még kezdetlegesek, mert megakadályoz» axok kBvetkazményeit, mint as tdaffaaaáff, álmatlansái*, aaádttláat rohamok, aaornláa stb
.összetételénél fogva Bamosbor, Baldrlaa oadpAkatmálnaayrnp 4a osaraasayalaTat tartalmas. A Baldriantun igen Jó hatással van aaik-rakadásnál éa "határozottan erósitóleg hat ai aráai aaibarl ssanrasatra. A dr. Escal fála Baldrla 1W nem tarUlmas aammlfála káros «sarakat és Így gyengék áa gyermekek is meg hoaaxabb ideig is hatják. Leghatásosabb, ha att reggel éhgyomorra áa esta lefekvés elótt »sédjük egy likdrte pohárig. Gyenga agyának ás gyermekek részére a Baldrlaaum meleg vlttal hígítandó ét egy kevés cukorral ádesítendJ,
A dr. Ba«al fála Baldruutut Üvegben 9 és 4 koronáért kapható Magyarsság öaazea gyógyszertáraiban Direckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiakanlzza, Baosehaly, Tótszentmárton, Namesdád, Námetvíd, Csákány, Klskomárom, Báuoluieiitgyörgy, Szenlláazló, Tótfalu, Kerkzezentmlklóz, Muraazerdahely, Csáktornya, Latanya, Kotor, Parlak, Vldovao, Alaódomboru, l.égr\'ád, Bükköad, Murakei esttyr, Ihároiberény, Böhönye, Tap-sonjr, Szakáoai, Marcali, Sámzon, Kéthely, Vörs, Bala-tonazentgyórgy, Apáti, Koazthely ztb. gyógyszertáraiban, Ugyatlntán Magyarország, minden nagyobb ás kiatbb helyaégében levó gyórgyttertárban, Illetve fU-»terüzleteiben,
Dr. Sa«al-f41a Baldriaaumot a nagyka-nlaaal gyógyszertárak 8 és több üveg megrandeléaénél az eredeti árak mellett Magyarország bármely helyl-ságábe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!
KárjUnk határozottan Dr. Bafal-fála Bal drlaautot.
Aa IBM. 4» óta forgalomban.
▲ Zalai Közlöny
tzirkiiztiiéi* ét klaiéklvatala
i
Deák-tér i. sz. alatt van
Óvakodjunk
utánzatoktól 4a mái káasltmányak baoaam pássásátöl
E megjelölések:
Berger kátrányszapana, Berger glycerin-kátrányszapana ¿a Berger kén-kátrányszapanal, Berger gygy- és higiénikus szapanai.
cégünk rézsáre mint szóbeli védjegyek éa azonkívül e pótlásokkal: valódi és aradatl védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi és szóbeli védje-gyekkel biztosított, áO év óla kipróbált Berger-féle szappanok halyett más készítményt csempész bo, megzérll védjegyjogunkat. A mi azappsnaink a valódiság Jeléül az Itt lenyomatott védjegyet éa cégaláírást viaalik.
Tessék tehát ezen két Ismerteti Jelre-ügyelni és kifejezetten B«rger-féleszappanokat kérni, mini akövetkezó cég gyártmányait:
6. Hell & Com.p Troppau.
Kapható: Magyar-osztrák monarchia áa a kOIfíld gyógy azartáraiban áa zzakbavágó Ozlatakban.
I! A Magyar ijti|irii azaazáelél II
A. NAP
A magyar kizlaség ItgktdvilUkk lapja.
Mrak-
eszmány ás tatmrinautl ▼4aak •fT*tlu ki éa káxlalk.ta tam siósiólója.
FiiizerkotzlB.\' Kelelós szerkeszt»
Iliül IÍII0I HACSAK IÉZA
Naponkint 155.000 példány!
— Egy azám: 2 krajcár. =
A Vap alíflsaUal ára:
Elén éin . . . II.- i II iiiytléiri .... 4.- I ............... I II E|y kalapra . . . 1.41 I
""fidibusz
lilkitiaikk magyar ilclap!
Páratlan népszerűség I Remek szöveg I Pompás kópék I
Mesétaen olcsói
— Egy azám: 6 krajcár —
A Fidibusz alífls.Oal áura:
Elén iiri.....I - I |l It|;t44irt----1.11 I
Félétra....,,.).- I || E|| kéatsra . . -.11 I
Mutatványszámokat kttld a kiadóhivatal:
Biiapst VIII. itt Szilárd utca i
k ȟlt galamb
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben aikert akar ,elérni, akkor foglalkoznia kell az Qgygyel Ha eladni akar, ha venni akar, célját csekély munkával, kevés pántért elérheti. Adja fel a szükséges hirdetését a ZALaI KÖZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa melleit, pontossn az ón által kijelólt helyen és formában fog megjelenni.
Tervezetet dijmeutesen készítünk o o o o e
HEGYI LAJOS
: hirdetést Irodája 1 -
folyó évi augusztus hó i-én
I, V1L Király ntca 61,
I. em Ahelyeztetett.
Mindennemű hirdetseket s reklámok felvétele az összes fővárosi-, vidéklés külföldi-lapok és naptárak részére eredeti árban Költsgvetések és árajánlatok díjmentesen
Ő8ii trágyáiás!
inkiéjiik a btaliltéiiktél I
4100
Valódi
éiekaljtak a kialiltáiiklélI
1 védjegyű.
Thomassalak
a laijakk éa li|ilciékk faizfaraaiaa ■ítrágya I
lialiltéilál Ulltraaa tartéiksájiak
altéit nák
tirtiliajil-létttl vaa illátia.
Thomasschticke ír . , f r,i a TktaaipktaptaHatrlkti Itrlla,
Külniíii\' Vi mos •uérkéMini<ji ntuuiat TUIUIM ,M,r(|T ri.. MrZssyii«!.
mm- KttlSoBsan a jalanlart randklTflU oloaó árakra flfralmtatatjtUc a t 4a áriókat.
Képviselő és raktár Mella éa Pintér Szombatbely.
HIRDESSEK A „ZALAI K6ZLŐHY"-BEM
\\
Lampionok,
konfetti.
papirszalvóták
nagy választékban kaphatók
Ifj. WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében ,
NAGYKANIZSÁN.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1911. OKTÓBER ig.
50 ik évfolyam. 84 szám
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Folitikai lap.
Migjilmik hétion ét csütörtökön.
ElOlUaUel ¿rak: Kyiai évre 10 korona, Itltvre 6 korona, Negyedévre 2 korona 60 flll. — Egyaa\' aiám ikra 10 Ml.
KolelA» siet kcftalô : Kerléai Jóixef.
Kimljn : x*»-rk»ih«l«nt>n.
Szirkuztoség ét kiadiblvalal Diák-tér 1
I .lefon: 112. — HlrdaU.ak dllaiabáa aiarlnl.
A pénteki nyugdijgyiilés.
— Saját tudósítónktól. —
Legutóbbi számunkban részletesen megemlékeztünk a Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete f. hó 20-án este 9 órakor a Polgári Egylnt emeleti kistermében tartandó gyűlésről, melyen Meinl Gusztáv, a M. 0. Ny. K. ügyvezető igazgatója fog felolvasni a magántisztviselők ős kereskedelmi alkalmazottak nyugdijáról. Valószínűnek tartjuk, hogy a gyűlésen számosan fognak megjelenni az érdekeltek.
Igen érdekes az a kezünkbe jutott körlevél, melyet előkelő magyar oégek és ezek tisztviselői intéznek nyugdijegyesület érdekében u munkaadókhoz. A körlevél így hangzik:
Az ipar, a kereskedelem ós a pénzügy terón munkálkodó magántisztviselők és egyéb alkalmazottak ínég kót évtized előtt súlyosan érezték oly intézmény hiányát, melynek segélyével munkaképtelenségük, aggkoruk, illetőleg elhalálozásuk esetére önmaguk és osuládjuk részére az életfenlarláshoz .szükséges anyagi ellátás biztosítható lett volna.
S ezért nemcsak a közvetlenül érdekelt magántisztviselők nagy társadalmi osztálya, hanem a kormány, a sajtó, s mindama körök,
melyek hazánk közgazdasági ólotóben szerepelnek, egyhangú olismeréssel fogadták a Magántisztviselők Országos Nyugdijegyesüle-tének 18i)3. december havában törtónt megalakulását.
A nyugdijegyesület már fennálása első két\'évtizedében oly erkölcsi és anyagi ered* ményt ért el, inolv az intézmény életrevalóságát, szükségét meggyőzően igazolja.
Az említett idő alalt elért siker, mely hasonintézmények ítél példátlan, annak eredménye, hogy ezen kölcsönösségen alapuló egyesüle\'.nok alapszabályai körültekintően számolnak az emberi élet különböző esélyeivel, a magántisztviselők és kereskedelmi alkalmazónak viszonyaival.
A Magántisztviselők Országos Nyugdij-egyesülete, mint az előadottakból kitűnik, közgazdasági és emberbaráti szempontból egyaránt kiváló jelentőségű célokat követ. Az egyesület tagjai meg vannak óva a bizonytalan jövő gondjaitól s ez kétségtelenül első feltétolét képezi annak, hogy buzgalommal, teljes tetterejükkel felelhessenek meg hivatásuknak. Do az egyesület nemcsak ez utóbbi számottevő körülmény következtében teljesít fontos szolgálatokat az intóze-teknek és magánvállalatoknak, hanem eszközt szolgáltat ezeknek arra is, hogy a nyugdíj-1
biztosítással járó illetmények bizonyos hányadának önkéntes viselése által tisztviselőik jövőjéről gondoskodhassanak. A társulatok ós cégek ezáltal csekélyebb anyagi áldozattal eleget tehetnek ama erkölcsi kötelezettségnek, mely alól eddig sem vonták ki magukat, ha alkalmazottaik munkaképtelenekké, rokkantakká váltak, vagy clhtllak.
Minthogy az Országos Nyugdijegyesület közel 20 évi fennállásának ideje alatt célirányos szervezetének, életképességének máris kétségtelen tanújelét adta. csakis jó szolgálatot vélünk teljesíteni, midőn ezen közhasznú egyesületet, melynek kötelékébe mi már évekkel ezelőtt beléptünk, teljes bizalommal ajánljuk t .Oimed figyelmébe és meg vagyunk győződve t. Címed is felismerve a Magántisztviselők nyugdíjintézetének fontos hivatását, felismerve azt, hogy az egyesület mily üdvös befolyást fog gyakorolni a kötelékébe lépett tisztviselők munkakedvére, mégbi/.ha-tóságára és elfoglalt állásuk állandó, lelkiismeretes betöltésére, ez intézményt nagyra-becsűll támogatásában fogja részesitení.
Tisztelettel kérjük ezért -szíveskedjék tisztviselőit a nyiigdijegyesűlethez való csatlakozásra erkölcsi befolyásával és anyagi támogatásával buzdítani és az íntózifiTóny nemes céljait ezáltal is hathatós támogatás-
Kossuth halála.
Dr. Kovács Dénes.
Mint Kákócí bus magyiiriai Rodostóban, a Márvány tenger paitján, ngy rolnink mi ott, kisded uj»ágiró-had, pár hétig Torinóbgu, távol a hazától, az örökhó (akarta Mont—Oeilis alján. Kár kevesen voltuuk, az egész országot képviseltük és egy nemzet érzelemvilágát mozgattuk táviratainkkal. Az a nagy-ember sokat szeuvedett, de vele szeuu\'dtUuk mi is, kik szivünk vérével irtuk meg azokat a szomorú híreket a magyar hazáuak.
\'i\'uriuuak. ennek a szép piemouti fővárosnak, egyszerit utcája a Via dei Mille, de büszke a neve s Garibaldi dicsősége fűződik hozzá, akinek a szobra oll áll az ulca torkolatában, a l\'ó folyó pariján. Ennek « történeti nevezetességű utcának. 22-ik számú házában lakolt Kossuth Lajos. Régi, ódon ház, valami nápolyi grófnak a tulajdona, de most örök emlékű a magyar nemzet előtt, mert falai közt mull ki Kossuth Lajos.
Kossuth sokat, nagyon sokat szenvedett. Nem feledoni el soha azt a lelenetel, mikor halála előli négy nappal linlkayné bevezetett a beleg szobájába.
Egy ablakos, utcára nyitó kisded szobábftn.
széles vaságyon feküdt Kossuth Lajos Az ágy jobb felén idósobbik fia Kossuth Ferenc és szembe vele Kossuth hú szolgája, Giorgo. Gyöngéden forgatták ágyában a beteget, aki roppautul türelmetlen és izgatott volt. —
Amint beléptem az ajtón, megdöbbenve állottam meg a küszöbnél.
Kossuth csaknem Illő helyzetben feküdt ágyáu. Három magas párna volt a feje alatt. Az egykor hatalmas ember ott vergődött ágyáu. Kezeit idegesen mozgatta. Hófehér szakállával és hajával szinte ellentétben volt láztól piros arca. Szemei, az egykor bűvös varázsu szemek nyitva voltak, de hiányzott belőlük a lélek tükre: ajkai, amelyekről egykor egy nemzetet lelrázó fényes szózatok hangzottak, ezt rebegték fájdalmasan : — „Jaj, jaj! Több szót már nem tudott mondani
Az utolsó öntudatot! szó, amit kifejteit az volt, amelyei ifjabb fiánál^ Lajos Tivadarnak mondott megérkezése napján, március 16-án. — „Fiam, rosszul vagyokI" Ettől fogva nem volt érthető szava. Ha világos percei voltak is, nem beszélt.
Kiég volt azonban az a kínos jajszó, hogy szívembe nyílaljoú és -zokogva hagyjam el a nagy
ember szobáját. Itutkayné. ez az áldott szívű asszony, velem együtt zokogott.
Kossuth mozdulataiban még ekkor is annyi erő tükröződött, hogy nem csoda, ha egyesek bíztak felgiógyulásábau, noha liozollo tanár, a híres j belgyógyász, már ekkor letett miuden reményről. Napról-napra négyszer mentünk a házhoz, hallani a bulletineket, melyeket a három orvos nevében Kossuth Ferenc irt, a hálás flu, aki atyja ágya mellett töltött éjt, napot, hogy végre n szakadatlan virrasztás következtében szemgyulladási kapott.
Éijeleukiiit szívszorongva mentünk a Kossuth-liáz elé, lesve az első emeleten azt a sötét ablaKot, »mely mögött a nemzet nagy fia vívta a halál luaá-ját s a dolgozó szoba tejűveges lámpáját, mely enyhe fényt szórt az utcára, ahol mi álloltunk, az éj caőnd-jében, remegve és imádkozva a beleg éleiéért.
Így ment ez rémségesen IiosriU napokon át, amelyeknek izgalmaiba szinte belebotegedtüuk.
Március huszadikán bekövetkezett a gyászos végi A magyar nemzetnek e gyásznapja borongós idővel köszöntött be Turinba. Iiideg »zél sivított végig a turini nyílegyenes utcákon és az égen felhők kergetőzlek. Iialseitelemmel mentünk fel Kossuth Ferenc megindultan, könnyes szemmel jelentette. hogy
8
UAI KÖZLÖNY
OKTOBER l9.
ban részesíteni, hogy alapító- vagy pártoló tag minőségében, esetleg adakozás utján hozzájárul a kitűzött feladatok sikeres megoldásához.
Városi közgyűlés.
Nagykanizsa r. t. város képviselőtestülete f. évi október hó \'24-éu d. u. 3 órakor közgyűlést tart a következó tárgysorozattal:
A v. közkórház 190fl. és 1910. évi záró-számadása.
Kranz Lajos és fiai gőzmalom és villamos üzem r. t. áramváltoztatása tárgyában tanársi javai-1 lattal.
A nyugdíjalapnál felmertllt hiány fedezése tanácsi javaslattal.
A városi nyugdíjasok és egyéb alkalmazottak 1911. évi drágasági pótléka tárgyában tanácsi javaslat
Horváth Boldizsár útfelügyelő ruha illetmény iráuti kérelme tanácsi javaslattal
Az utcaseprők fizetésemelése tárgyában tanácsi javaslat.
A temető-őr munkabérének ni megálltipitása tárgyában tanácsi javaslat
Molnár (iyörgy főgimnáziumi házmester fize-lésemeles iráuti kérvénye táigyálmn tanácsi javaslat A belső piaci éa heti marhavásár, valamint az országos marhavátári helypéiizszedési jog bérbeadása tárgyában tanácsi javaslat.
A szénkénegraktár építése ügyében beérkezett ajánlatok bemutatása tanácsi javaslattal.
£ Csengery úttól a köztemető hátsó kapujához vezetendő uj utcához és a Gyár-utca rendezéséhez szükséges lelkek megvétele illetve csere utján való megszerzése a ezen uj utca megnyitása tárgyában tiiuácsi javaslat.
A cs kir. szab. Déli vasuttáisaságtól a Kazíncy-utcábau megveendő ingatlanra vonatkozólag tanácsi javaslat.
A m. kir. kincstártól az uj postapalota telkéből megveendő iugatlaura vonatkozó vételi Ügyben tanácsi javaslat.
A Sikátor-utcii rendezéséhez szükséges ingatlanuk megvétele.
A legtöbb adót fizető városi képviselők névjegyzékének kiigazítására bízottság kiküldése.
Rendkívüli megyei közgyűlés.
Halán Béla osztálytanácsosnak Zalavár-megye főispánjává tőrtént kinovezóse megye-szert e szimpátiával és megnyugvással fogadtatott ás installációja a megye ünnepien méltóságának kereteiben fog megtörténni. Az installációs kőzgyű\'ést- előkészítő rendkívüli közgyűlés meghívója a kővetkező:
„Igen tisztelt vármegyei bizottsági Tag Urt
A nagyméltóságú m. kir. Belügyminiszter Urnák folyó hó 3-án 6205/eln. 1911. sz. alalt a vármegye közönségéhez intézett leirata szerint 0 Császári és Apostoli Királyi Felsége folyó évi szeptember hó 21-én kelt legfelsőbb el határozásával méltóságos Dr. Bálás Béla osztálytanácsosi címmel felruházott igazságniíníszteri titkár urat Zala vármegye főispánjává legkegyelmesebben kinevezni méltóztatott.
Ennélfogva a főispáni állás elfoglalása, a főispáni eskü leiétele céljából rendkívüli közgyűlés volna összehívandó, amelynek a rendjét, a bevett gyakorlat értelmében, a vármegyei állandó választmány állapítaná meg. Minthogy azonban Baroa László és társai bizottsági lag urak a székfoglaló közgyűlés rendjének a megállapítása céljából külör. rendkívüli közgyűlés összehívását kértéit és rendkívüli közgyűlés a bizottsági tag urak kívánságára mindig egybe szokott hivatni : ennélfogva folyó évi október hó 28-ának délelőtt 10 órájára a megyei közgyűlési terembe rendkívüli közgyűlést hívok össze, amelynek a tárgyát a főispáni székfoglaló közgyűlés rendjének a megállapítása fogja képezni.
A közgyűlést megelőzőleg d. 0. 9 órakor a megyei állandó választmány tart javaslat előterjesztése céljából ülést, amelyre ezen választmány i. t. tagjait tisztelettel meghívom.
Zalaegerszegen, 1911. évi október I10 17-én. Árvay Lajos s. k. alispán."
niucs többé seiaini reméuy s az orvosok szerint a katasztrófa már csak órák kérdése.
Ettől fogva uem távoztunk többé a házból ; olt vártuk az értesítéseket, amelyek mind vigasztalanabbak voltak. Óráról-órára a távíró drótján röpítettük a bírt Magyarország leié, mig végre este 11 órakor elküldtük az utolsó üzenetet, mely gyászba borította a nemzetét.
A sors kegye, vagy szeszélye, — ki tudná azt most eldönteni, — tanújává lett auuak a históriai mozzanatnak, midőn Kossuth utolsót lehelt.
Reszket a toll a kezemben most, ha arra a pillanatra gondolok.
01 perccel volt 11 óra előtt, mikor a szomszéd szobába/i várakozó hírlapíróknak Aulich titkár kijelentette :
— .Meghalt" I
Nem tudom, hogyan mikéut, a másodpillanat-ban olt voltam Kossuth ágyánál, melyei zokogva állták körül a család tagjai: Kossuth Ferenc, Kossuth hajós Tivadar. Az Ambrozovics család tagjai, az orvosok, llelfy Ignác, - Károlyi Oábor gróf, Eötvös Károly orsz. képviselők, Benyovszky Sándor gróf éa neje. Kigyoliuessy ezredes, a hő barát ós Giorgo a hűséges szolga. Azl hitték meghall, mert lélekzele megszűnt. Pedig még arcán ott volt az élet pírja. Az orvos kivette feje alól a párnát n ekkor lehelte az utolsót . . .
Az orvos gyöngéden lesiinitá a fennakadt szempillákat, Károlyi gróf feligazilolla leesett állát.
Vége volt
Blaskovich János
a Polgári Egylet »■«\'•i\'»«!!
ajánlja a nagyközönség szíves figyelmébe
Kitűnő magyar konyháját HM
, valamint legjobb minőségű gröf Deym-féle Balatonmelléki és gyöngyösi bora t.
Folytonosan friaaen csapolt aalon sör. Frlaa zóna reggeli.
Pontos és figyelmes kiszolgálás
HÍREK.
A szimfonikus hangverseny.
A f. bó 26-án tartandó szimfóniái zene-estély iránt előkelő körökben igen nagy az érdeklődés, ami érthető is tekintettel arra a művészi renomraéra moly érdemessé tette az állami támogatásra. A műsor egyik pontja változást szenvedett, amennyiben Liszt I. Rhapsodiája helyett ugyancsak a mesternek „Hungajia szimfonikus zeuekölteménye" kerül előadásra. A változás az előadásnak javára válik, amennyiben Liszt Ferenc halhatatlan alkotásai között a magyar Rhapso-díák nem elsőrangú szerzemények és a zenének a külföld előtt való méltatásra se szerenosés művek.
A szimfóniái társaság 24-én Pécsett, 26-en pedig Kaposvárott játszik. Hozzánk 26-án d. u. 7,2 órakor érkezik Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy mig Pécsett a legnagyobb előzékenységgel fogadtatott a hangverseny ügye és a városi színházat engedték át nekik és mig Nagykanizsán maga a város állt a hangverseny rendezésének élére, addig mint n „Somogyvármegye" írja Kaposváron „mint valami közönséges cselédügyet kezelték" a városházán. „Egy rendőrt küldtek el a zeneegylet igazgatójához azzal a kérdéssel, hogy a szimfonikus zenekar hangversenyél megrendezi-e az egyesület. Hogy itt egy kimagasló, ritka művészi eseményről vau szó. azt a torony alatt (városháza) sebogyse ludták megérteni." Nagykanizsán a város vezetősége is, de a közönség is tisztában van azzal, hogy mily műélvezet vár reánk\' okt. 26-án.
— Személyi hir Vécsey Zsigmond polgármester a közvágóhidi, méutelepi és egyéb városi ügyekben való tárgyalásra ltudapestre utazott a földmivelésügyí minisztériumba
— A letenyel vasút a megyén. Zalavármegye közgyűlése az 1908. évi julius 14-én hozott I281ft/ui. 11108. jkv. 786. számú végbatározatávsl kimondotta, hogy a pápa—sümegi h. érdekű vasutat, 90.000 koronával « nagykanizsa - leteuye—alsólendva h. érdekű vasutat pedig 300.000 koronával segélyezi a segélyösszeget pótadó kivetése illetvo a vasúti póladóuak felemelése ut)áu tarja beszerzendóuek és bogy ezért 1%-al felemeli a vasúti póladól A belügy-iniuiszler azonban értesítette a vármegye közönségét, bogy á végliatározatot nem hagyja jóvá, mert a vármegye közöusége vasúti célokra már eddig 3\'/,% pótadót vei kí, a miután >/,% pótadó közművelődési célokra van kivetve, a fent megjelölt célokra kivetui szándékolt 1% pótadóval a vármegye közönsége kimerítené pótadó kivetési jogának az 1883;\' XV. t -cikkben megállapított mértékét s igy a nyugdíjalap hiányainak fedezése uem állana módjában és ezért uem tartja megengedhetőnek, hogy a vármegye pótadó kivetési joga liszlau vasúti célokra kötteaaék le, amikor egyéb szükségletek is kiegészítésre szorulnak E rendelet következtében a közgyűlés újból tárgyalás alá vévén az Ügyet, elhatározza, hogy a pápa—sümegi és nagykanizsa—leteuye—alsólendvai h. érdekű vasutak segélyezési Ügyét azon okból, bogy ezen vasutak kiépítésének kérdése szünetel a napnendról leveszi. Mivel pedig az 1910. évi májú ll-éii hozott 61174/ni 1910 |kv. 813. számú vég-ImlúrozHtial már akéut rendelkezett a közgyűlés. Iiogv a pápa—sümegi éa nagykanizsa —leteuye—alsó-lenilvai li. é. vasutak segélyezésére megszavazott i°/u-oa vasúti pótAdóliól lógja fedezui a zalaszeuti-
OKTÖBKR 19
ZALAI KÖZLÖNY
8.
ván — kibfaiudi vontatólelepuek Zalaegerszegre leendő Áthelyezése költségeihez megajánlott 40.000 korona hozzájárulást is, — ennélfogva az 6674|ul. 1910. jkv. 813. számú véghatározat módosításával kimondja a közgyűlés, hogy a zalaszeuliván—kísfaludi vontató-telep áthelyezési költségeihez megszavazott 40.00U korona hozzájárulást a vármegye vasúti pótadóalapból fedezi. Ezeu végbalározat ellen 15 nap alatt a vármegye alispánjánál előterjeszthető felebbezésuok van helye.
— Halálozás. Tegnap helyezték örök nyugalomra Roseufold Vilmost, ki 74 éves korában rövid szenvedés után elhunyt. Özvegye és unokái gyászolják.
— Elbocsátott téglagyári munkások. Ismét a téglagyári munkásokról vau szó. Ezúttal a Sebei z Géza-léle téglagyái munkásairól, kik közlll .szerdán reggel 15-öt felmondás nélkül elbocsátottak. A inuukások sérelmeikkel a városi tanácshoz forduljak, lialvai Frigyes iparbiztos vezette a tárgyalást. — A munkások azt kérik, hogy szombat estig dolgozhassanak ós kapjanak fizetést. A gyár képviseletében Jónás Sándor téglagyári igazgató jeleni meg, aki azonban inerev magatartásával nem hajlandó a muu-kásokkal tárgyalásba bocsátkozni. A munkások ku-löubeu is panaszkodtak, liugy Jónás Sándornak irányukban tanúsított magaviselete nem alkalmas a munkaadó és munkás közötti jó viszony ápolására Olyan kifejezéseket használ velők szemben, amilyet a munkások az Iparbiztos iránti tiszteletből uem akarlak reprodukálni. Sót Jónás igazgató az iparbiztos elótt is olykép nyilatkozott a munkásokról, amire az iparbiztos csak Hallgatással felelhetett. Különben kijelenti, hogy az elbocsátott muukások csak ideiglenesen alkalmazott napszámosok voltak, és kettő közölök a rájok bizolt munka helyett mást végezeti Minthogy az igazgató nem akar muukásaival tárgyalni, munkakönyveiket átveszik éb majd a tanács fog velők ogyenkint tárgyalni éa az ügyben mint elaó fokú iparhatóság végzést hozuí
— A szinügyi bizottság tegnap gyűlést tartolt Oszierhuber László kir. táblai biró elnöklete alatt. A gyűlés egyedüli tárgya Szabados László színigazgató kérvénye volt, ki a Polgári Egyletben tartandó színielóadásokra egy hónapi játékengedélyt kéri. A bizoltság a játékengedély megadását nem véleményezte. Ennek alapján Szabados Lászlónak a rendőrkapitányság nem ad engedélyt annál fogva sem, mert s Polgári Egylet nagytermét színielőadások tartására nem tartja alkalmasuak.
— Legelő vizsgálat. Az erdő és legelóügyi bizottság kezdeményezésére, a városi tanács meghívására ma megtekintette Nagykanizsa város legelőjét Doruer Béla kir. gazdasági intéző, a fóldmivolési minisztérium egyik szakreferense éa Flandorfer Ignác zalamegyei gazdasági felügyelő, Sabján Gyula dr. főjegyző vezetése mellett. A szemlének a célja a legelőnek szakszerű feljavítása és ez alapon az állatteuyésztéa emelése.
— Elütötte egy automobil Mltnyek István saudi lakós a hetivásárra akart tegnap Kanizsára jönni Mikor az országútra kiért egy automobil jött vele szembe, mely Ihárosboréuy felé tartott. A lovak megbokrosodtak, igy gazdájok uem bírván velők az automobil nekimont és kocsiját az árokba döntötte. Milnyek a jobb kezén szenvedett könnyebb sérülést, egyik lovának meg a szája berepedt és a lószerszám összetépelődött. Az automobilnak száma 471—I. volt, melynek gazdájától kártérítést követel .Milnyek.
— Megkerült vasutas köpeny. Megírtuk, hogy a Déli Vasút teherállomásáu a munkások tanyájáról egy uj köpeny eltűnt. A rondóri nyomozásnak a kabátot sikerült megtalálnia egy ószeresnél. hol a tettes 14 K.-érl adta el. Rövideseu a tettes is megkerült Az ügy áttételett az ügyészséghoz.
— Elitéit háziszolga. Annak idején megírtuk, hopy Varga György a Szarvas szálló háziszolgája erkölcsleleu merényletet akart elkövetni egy lu éves leányka ellen. Egy zenész és ennek hívására egy rendőr mentette ki karmai közül a győrinek leányt. A törvényszék a tettes beismerése, a leányka vádja és egy tauu vallomás alapján 6 hónapi fogházra és 3 évi hivalalvofcztésre ítélte a merénylő háziszolgát.
— Az Uranus mozi. Az\' Uranus mozi gépiét ellopták, de az ujonuan beszerzett gép inár bebizonyította, hogy ép oly jó tiszta képet ad, mint előde. A tanulságos és mulattató műsoroknak miudig sok és előkelő közönsége van. Szombaton uj érdokes inti sor lesz.
— Nőgazdász Keszthelyen. Manapság
kenyérharcszámban menő tudományos verseny lolyik a két uem között. A verseny egyre erósebb és elkeseredettebb lesz, amely hogy mire log vezetni, az a jövő litka. A uók most uj pályára vetik magukat, a gazdasági pályára. Ezeknek az első fecskéje már megjelent a keszthelyi gazdasági akadémiában is a jelen tanévben, felvételét kérve a rendes lia\'lgatók közé. A jelentkező nógazdász egy előkelő szombathelyi uri család sarja. Felvétele azonban függőben marad mindaddig, inig a miniszter ez ügyben, amelyre eddig még a praecedeiis uem volt, végleges döntést uem hoz, Kíváncsian várjuk a miniszter döntését. Most tehát a minisztertől függ, hogy lesz e iiópraziuk vagy uem
— Templomszentelés Esztergályon. Vasárnap volt az U| esalergályi templomnak ünnepélyes megáldása, amelyet Kroller Miksa zalavári apái fényes segédlettel végzett. Az uf templom 3o—ÍO.OUO koronába került, amely összeg a bencés rendűek az Isten háza iránt való szent lelkesedéséi és egyúttal fejedeini bőkezűségéi hirdeti
KÖZ6AZDAS a6.
A nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet
érdekes üjitáea.
Lapunk a következő kis közérdekű hirt kapta:
Érdekes ujiláat léteait a Nagykauizsai Segélyegylet Szövetkezet (Osengery-ut 4; Pesti Magyar Koresk. Bankpalota) az egyes évtársulatok befizetése körül. Ugyanis az 1918. január 2-től kezdődóleg a közönség kényelmére az eddigi szokástól ettéróleg minden egyes év társulat, illetve minden könyvecske a hét négy elsó napján, vagyis hétfőn, kedden, szerdán vagy csütörtökön d. e. 1 ¡,9-161— >1,12-ig befizethető.
Lehetetlen, hogy a hir mellett észrevétel nélkül haladjunk el. Oly mélyen belenyúl oz a szegény emberek érdekébo, hogy érdemesnek tartottuk, hogy ti ujitás fontosságával itt behatóan foglalkozzunk.
Az adósságba merült tisztviselő, az ezer bajjal küzdő iparos, a hitelt kereső kiskereskedő, a főidre éhes és szarvasmarhát vásárló földmíves érti és érzi legjobban, hogy micsoda mentő intézmény a szövetkezet, mely ueki könnyű módon nyújt hitelt és ahol a kölcsön vissza fizetése semmi különösebb terhet nem ró smugy is roskadozó vállaira. A jómódú és gazdag ember a szövetkezetekben csak a jó kamatot fizető intézményt látja. Ezeknek a befizetés gondot nem okoz; ezek a hét bármely napján befizothetnek és le is rójják fizetési kötelezettségeiket, hiszen amint mondtuk, ezek nem a hitel igénybevétolo céljából, hanem péuzökuok jobb gyümölcsöztetése végett rakják be koronáikai a Szövetkezeibe. Könnyen belátható, hogy ezekre a tőkebefektetésekre szükségök van azoknak, kik viszont Intelre szorulnak éa azért lesznek tagjaivá a különböző szövetkezeteknek.
I)e ezek a szegény emberek uem miudig vaunak abban a helyzetben, hogy fizető kötelességeiknek megfelelhessenek. A tisztviselő rendszerint csak elsején jut abba a helyzetbe, a földműves a bet; vásáron szerzi meg az összeget, melyre szűktégo van, a kereskedő, az iparos szíutén leginkább ekkor jut pénzhez. Így aztán az eddigi rendszer szeriül akinek már hétfőn, kedden kellett volna a heti befizetést teljesítenie, az már a jövő bélen csak jtésedelmi ka-
mat lerovása mellett tohette szt, ha ugyan addig a félretett pénzt valami égetóhbeu fölmerüli szükséglet fel nem emésztette.
A fizetésben elmarad, végre képtelen fizető kötelességének megfelelni és bekövetkezik a baj — amiről m st szólni nem sksrunk.
A Nagykanizsai Segélyegylet Szövetkezet őzen a bajon, a szegény néposztály baján akar segíteni az újítással, bogy bármely könyvre a hétnek 4 első napján eszközölteti a befizetést és csak ha mind a 4 napon elmulasztja valaki a befizetést, akkor kötelos a következő alkalommal késedelmi kamatot fizetni.
Ez az intézet, mely 1862-ben alapíttatott és 1918-ben fogja 50 éves fennállását ünnepelni, a közönség érdekében hozott ez újításával bebizonyította-hogy igazi humánus közgazdasági tényezője akar lenni annak a társadalmi osztálynak, melyben a takarékosság és a célszerű hitelügylet a nehéz megélhetésben sokszor az egyedüli mentőeszköz. Annál jobban méltánylandó önnek a Segélyegyletnek ez az újítása, mert a közönség kéuyelmét ily kitűnően szolgálva, a saját vállaira nagyobb munkát rak és ügyvitelét rneg-uehezitl.
Az igitás a fenti intézetnek amúgy is számos lagjat bizonyára csak növelui fogja, amit ez a speciális éa szolid szövetkezet meg is érdemel.
I\'écs szab. kir. város tanácsától.
85501/1191. szám.
Hirdetmény.
Közhírré tesszük, liogv a kereskedelemügyi m kir. miniszter 69849. IV. számú engedélye alapján
október 23-án
(hétfői napon)
Pécsett
kirakodással egybekapcsolt
országos
állatvásár
fog lartalní. Pécs, 1911 évi október hó 6-án.
Dr. Tróber Aladár ». k.
polgármester-helyettes.
Csillár
perzsa szőnyeg rózbutor, bronzáruk
Valamint elókelő uriszoba berendezések, eredeti olajfestmények, úgyszintén többféle dísztárgyak, mint.
alkalmi árak
a legelőnyösebben beszerezhetők
-ut 35. I. em. alatt
Vi8zonleláruHÍtókiiak nagy engedmény.
_t _ \' _
•v
4
Z A L A I K Ö Z L ft N \\
OKTÓBER 19.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
és azoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor túlterhelése, hiányos, nehezen emészthető, nagyuii meleg vagy lul-hideg ételek élvezése folytán
Gyomorgyengélkedést,mint Gyomor hurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások. Felfujodós stb
betegségeket kaptuk, minden körülmények között a
Dr. ENGEL-fóle
használják.
Baldrlanum u legtökéletesebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomnigyengeségoknél, különösen ha ezek még kezdetlegesek, mert megakadályoz/:« uzo\'; következményeit, mint a< ldegeaaég, élmAtlnnaAg, ■xédttléel rohamok, aaorttU« «tt>
• összetételénél fogva Bamoabor, Baldrtan oaöpöket, mtlnaayrnp éa oaeroemyelevot tartalmaz A Baldrlauum geo jó hatással van e/.ók-rekodóanól éa határozotlnn erősitőleg hat nz ejróaK embert szervezetre. A dr. Engol fél» Baldrta num nem tartalmaz aemnitféle káros azerekot cs ig.v gyengék éa gyei mekek is még hosszabb ideig is hatják. Leghatásosabb, ha azt reggel éhgyomorra cs este lefekvés elfltl szedjük egy likőrös pohárig (íyengJ egyének és gyermekek részére o Baldrlanum meleg vízzel hígítandó és egv kevés cukorral édesítendő
A dr. Engel HU Baldr.anum uveuben 3 éa 4 koronáért kapható Magvarszág összes gyógyszertáraiban Dircckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiakanlzsa, Becsehelv. TóiRzcntmárton, Nemesdéd. Némcsvid, Csákány, Kiskomárom, llánokszentgvörgy, Szcntlászló, Tótfalu, Kerkaszcntmiklós, Muraszerdahelv, Csáktornya, l.elenye, Kotor, l\'vrlak, Vldoveo, Alsodomboru, l.égiád, Bükkosd, Mionkí psztur. Iháiosbeiény, Böhőnyc, Tap-anny. Szakácal, Marcal\', Sámson, Kéthely, Vörs, Balatonszentgyörgy, Apáti, Keszthely stb gyógyszert írni -ban, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb és kisebb helységében levő györgy.szei tárban, illetve fú-saer üzleteiben,
Dr. Engel-féle Baldrlanamot a nagykanizsai gyógytárak 3 ét több Üveg megrendelésénél • z eredeti áia< mellett Mugy-iroiszág bármely helyiségebe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!
!! A magyar újságírás szenzációi 1!
A NAP
A magyar közönség legksdvsütbb lapja.
A 48-a.a eaxmény ¿a a magyar nemzeti törekvések egyetlen hü ia Uérlolhoto ten aaóaiólója.
FöizcrkesitU:
l-ulolös Bzurkefrxtü
BRAUN SÁNDOR HACSAK 6EZA
Naponkint 155.000 példány!
— Egy szám: 2 krajcár. =
A Nap elöflaetéal ára :
Eléli étre Féléire . .
U.- I ».- I
ligjidéiri .... 4.— K Egjr lionipr» . . . 1.40 I
KérJUnk határozottan drlanumot.
Dr Engel-fóle Bal
FIDIBUSZ
lagkitünáb b magyar éle lap!
Páratlan népszerűségi Romok szöveg I Pompás képok I
Mesésen olcsó I = Egy uám: 6 krajcár
A Ftdlbns* olöflzotóal ira :
Öszi trdgyázás!
Onkodjunk
kialiiténktél I
■1100
"\'4M SteTMTa
Valódi ~ ^
Óvakodjunk i
Marka
védjegyű.
Thomassalak
a legjobb ét lagolcsóbb foszforsavas műtrágyái
Hmlilláitél ■ ilgoraan tarloükadjuok
■ Ildii Mák
tirlallM|il-léml <•• ■Hálta.
Kalmár Vilmos
J\'i:-------\'«e-\'V.
I Thoinaaphosphatfabrikan lirlii.
••lárképrlailül* BUDáPES T II., liJníiir-H 41.
i«r Különösön a Jelenlegi rendkívüli oloió árakra figyelmeztetjük a váaárlókat.
Képviselő ós raktár Mells ós Pintér Szombathely.
Eiéiz éiri../.., t - í Féléin.......3.- I
■•Ijidéui .
t|j henpra
1.60 I ■ b0 K
HIRDESSEN A „ZALAI KŐZLÖNY"\'BEN
Mutatványa tárnokát küld a kiadóhivatal:
Buflauest Vili, m Szllárfl-utca í).
A Zalai Közlöny
8/irkiiztíiégi is kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Ai 1868. év óta forgalomban.
.........im és ípiitis szapaaaí
Óvakodjunk

utániatoktól éa máa kóeiltmények beoaem-péazéaétöl.
K megjelölések:
Berber kátrányszapana, Berber glycerin-kátrányszapana cs Bergcr kén-kátrányszapanaí, Berger gygy- ¿< hi^ielikui szapami.
cégünk részére mint aaóbeli védjegyek és azonkivül e pjtla- 1
sukkal: valódi és eredeti védve vannak. Minden,elárusító, ki ezen kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 tv ota kipróbált Bcrgcr-féle Kappanok helyett más készítményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi szappannink n valódiság Jeléül az ,, -^■A.B^ Üt lenyomatott
védjegyet és cég- —--------
aláírást viselik.
Teasék tehát ezen két ismertető jelre-ügyelni és kifejezetten Uerger-féle szappanokat kérni, mini a következő cég gyártmányait:
G. Hell & Com.p Troppau.
Kapható: Magyar-osztrák monarchia ás a külföld gyógy szertáraiban ts szakbavágó (lzlelekhrn.
MEGHÍVÓ.
A Dunántuli Parcellázó és Finánszirozó Bank Részvénytársaság
folyó hó 22-én délelóit 10 órakor tartja a .Néptakarékpénztár" közgyűlési termében Nagykanizsán (Deák Ferenc-tér 13. szám --Bayer-léle ház I. emelet) -
alakuló közgyűlését,
Nagykanizsán, 1911
2
3.
4.
5.
6.
melyre a t. részvényeseket meghívják évi okt. hó 17-én \' az alapítók
——i-as-t-—
Tárgysorozat:
\' v \\
Jelentés az alaptőkének kellő aláírás és befizetés által történt biztosításáról. Az alapszabályok megállapítása. A társaság megalakulása Iránti határozathozatal.
A társaság igazgatóságának az alapítók által három évre való kinevezése. A felügyelő-bizottság megválasztása.
Az alapítók elszámolása a részvényaláirók által teljesített befizetésekről és
ennek alapján az alapítók felelősségének feloldása.
Nyomatott u laptulajdonos llj. vVajditn Jozsof könyvnyomdájában Nagykanizsán.

NAGYKANIZSA, ig»i. OKTÓBER 23. 50-IK ÉVFOLYAM 85 SZÁM
HÉTFÓ
I
Politikai lap.
■•■Jiltilk hétfőn í< eiltlrtikli.
ElSflistéal 4rak: Kg4>< 4rf 10 korana, félírie 5 korona, Noijrodírio S korona 60 (III. — így »»ím ára 10 «111. ■
KolelA» tserketsi6:
Kertésa Jáaa«r.
Kiadj.
txirkaiitiiii ét kladikltatal Daik-tir I
Talafoa: llt. — HlrdalSaak dljaiabáa aaarlnl.
Nemzeti seb.
> (N.) Az a kérdés, melyot szóvá hozunk, sajnos, mindig aktuális. Az ország statisztikai hivatala kimutatja hónaponként és óven-kint, hányan halnak el hazánkban tüdővész-ben ? Még szerencsés esztendő, mikor a halálnak aratása csak hetvenezer embert ragad el tőlünk, de olykor nyolovanezerre szaporodik ez a borzalmas szám és ami a legszomorúbb, a tüdóvész az élte virágjában levő, kereső embereket pusztítja s így igen sok azoknak a száma, akik a tüdóvész pusztítása következtében elvesztik kenyérkeresó-jüket és ki vannak dobva az életnek. Ismételjük : a tüdővészröl irni mindig aktuális. Hiszen itt magunk szülővárosában hányszor halljuk, hányszor látjuk egy-egy virágzó élet elsorvadását, hányszor látjuk azokat a lázas rózsákat az arcokon, azokat a csendes, félelmetes köhögéseket, melyek ijesztő jelzői, hogy a halál jegyeseivel állunk szemben. Kétszeresen aktuális azonban most a kérdés, mikor a József Királyi Herceg Szanatórium Egyesület a közeledő halottak napján megújítja azt a kérését, hogy „Csak egy t virágszállal" kössenek kevesebbet a szeretettjeinek szánt koszorúba és ha ezt a
I megható .kérést mindenki megfogadja, az emberi szeretet kertjében nyíló ebből az egy virágszálból megépíthetik a tüdőbetegek k második népszanatóríumát, ahol évenkiftit vagy ötszáz beteget gyógyíthatnak s ezekből hány apát, hány anyát, kikért gyormeke odahaza imádkozik, menthet még meg az életnek, akik különben elpusztulnának, ha a > társadalom irgalmas kezét feléjük nem nyújtja ! és ebben az irgalmas kézben a halottak napi koszorúból legalább egy virágszál nem lesz.
Soha meghatóbb, soha poétíkusabb alakban az egyesület az irgalmas részvét osele-kedeteire nem szólitoit. Mi az, ha egy virá-I, gos koszorúban egy virággal lóbb, vagy
kevesebb van? Azért a kegyelet koszorúja maradhat pompás, a sírkert virágokkal ékes és a porladozó halottak emléke magasztos. De ha, aki koszorút vesz halottak napján, ezt a szent vámot lefizeti az emberszeretet oltárára: az egy virágszál nemzeti népmon-tésí tőkévé dagad és képesekké tesz bennünket arra, hogy a betegeket gyógyító házakba vonjuk, ha szegények családjukat segélyezzük, ezzel a fertőzés veszedelmét korlátozzuk, széleskörű intézkedéseket tehetünk a lakás és táplálkozás javítása terén. Épp olyan fontos a profilaxis. Meggátolni a veszély terjedését, lehetetlenné tenni a levegőben szállongó bacilusok fertőzését, felvilágosítani kicsit és nagyot, hogy a tüdőbetegséget elkerülni lehet, fellépésekor gyógyithatása bizonyos, csak nem szabad elhanyagolni és a szörnyen terjedő baoillusok pusztítását tehetetlenül túrni.
Nemzeti sebünk gyógyítása tisztán anyagi kérdés. Ha egy gazdag ember család jában lép fel a tüdőbetegség és idején észre veszi, ez a különben halálos kór egész bizonyosan gyógyítható, mert meg vau advá az anyagi erő, hogy a beteg pihenjen, gyógyintézetbe mehessen, kellőleg táplálkozhassék. A szegényre borzalom ez a betegség, aki köhécselve és tüdőjében mindinkább pusztulva cipeli az élet keresztjét és meghal, mert a társadalmi könyörület meg nem látta, mert gyógyintézetbe nem mehetett, mert kenyeret kellett keresnie akkor is, amikor — embertársai veszedelmére — a halál csiráival járt kelt és ami ót megöli annak gombáit szétszórja jártában-keltében önkénytelenül, veszedelmére lévén nemosak környezetének, liánom mindenkinek, akivel egy levegőt szív.
A társadalomnak okos önvédelme tehát ha a halottak napi szent adót a tüdővészesek gyógyítására lefizeti.
Ugy tudjuk, hogy városunkban és megyénkben széleskörű akció indul meg a
virágszál jegyében. Adjon Isten önnek a vál-lalkozásnak sikert árrá szent célra, melyért indul. Csak egy virágszálat I
k dunántuli parcellázó és finanszírozó bank r. t.
P. hó 92-én a részvényesük élénk érdeklődést-mellett tartatott meg a Duuáutuli Pancellázó llank M. alakuló közgyűlése.
Ar. elnöki székben dr. Ketz Sándor cs. és kir. kamarás Olt, ki Qdvfizölréu a tagokat a gyűlést megnyitja. lUmutat arra, hogy az alapítók tervezete eléggé megjelölte azt a speciális céit, melynek érdekében a Duuáutul egyedül álló e parcellázó bank létesíttetett. Felhívja a figyelmet arra a nagy evolúciós átalakulásra, melynek alapján a földbirtok mobiliciójához érkeztünk. Kevesebb töldön uagyobb tókével sokat terhelni: ez a modern földinivelés jelszava Ez az elv ütött rést a kötött birtokokon. A töldmivelési miniszter ez elv alapján támogatja a parcellázó törekvéseket és eunek szolgálatában fogja működését ez az intézet is kifejteni. A magyar ipar és kereskedelem Ausztriával szemben ugy van, miut • a gyengébb fél az eróssel, a kiatőke a naggyal szemben. Kz az oka a nálunk e téren mutatkozó vállalkozási kedv hiányának. Ezeknek e viszonyoknak a szanálása is egyik feladata lesz a parcellázó banknak. A tartalmas, magas szempoutot eláruló beszédet a részvényesük élénk figyelemmel kisérték éa nagy tetszéssel fogadták.
Az elnöki megnyitó és a szokásos formalitások utáu Gellért Henrik alapító terjesztette eió jelentését a részvényjegyzés eredtnéuyéról.
Megállapittatott, hogy az 600000 K alaptőke 4900 K-val tuljegyeztelelt, aminek megfelelően az alapítóknak a jegyzést r.edukálniok kellett.,
KAlún előterjesztetett az alapszabály tervezet, amely egyhangúlag ellogadtatott s a társaság megalakulása egyhangúlag elhatároztatott.
Az alapítók állal az igazgatáság tagjaivá a következő részvényesek neveztettek ki:
Ariuuth Náthán, Hrauu Kde, Hieuer Izidor (B. Sánc), Fiseher Üedeou (Zalatárnok), Mellért Henrik, dr. Havas Hugó, Irraler József, Jositovíta Milívoj, Keltz Sándor (Palin), Konold Frigyes, dr. Kreisler József, dr. Kreisler Mór (Csurgó), Pauk Vilmos, Hiedl József (Cerje-Tuzsuo), dr. Weiss La-Lajos, Wolf Ádám (Bélszilu>).
a
Z A A I KÖZLÖNY
OKTOBER 23.
A felügyelő bízottság tagjaivá megválasztatlak : Ohoma Ödön (Letenye), Feudler Hugó, Sebért Rí-ohárd Szmodics Viktor (Qelae), dr. Vajda Béla, Weiss Eruö.
A i alapítók elszámolásából megállapittalott, \' bogy at alaptőke 30%-át teljesen befitet\'ék és ka-matoió betétként a helybeli NépUkarékpénttáruál van elhelyetve, at alapitóknak a felineutvéuy megadatott
Remete Géta részvényes mint a Néptakarék-péuttár eluóke ttdvötli a megalakult Parcelláié Bank igatgatóaágát és kívánja, hogy nemes de uebét működésüket siker koronátta, és óhajtja, hogy a két íntéiet igazgatósági működésében zavartalau harmónia uralkodjék.
A tárgysorotat etzel kimerittetvén, elnök at at alakuló közgyűlést berekesztette.
A közgyűlés után megtartott igazgatósági ülé-seu az igazgatóság elnökévé dr. Keltz Sándor, helyettes elnökké dr. Kreísler József es Riedl Jenő, jogtanácsossá dr. Havas Hugó és vezető igazgatóvá Gellért Henrik igazgatósági tagok választattak meg.
A felügyelő bizottság alakuló üléséu a felügyelő bizottság elnökévé Szmodics Viktor választatott meg.
— Zalaegerszeg és az uj főispán. Zalaegerszeg f. hó 19-én rendkívüli közgyűlést tarlott, melyen Korbai Károly dr. polgármester hivatalosan be-jejeutette Bálás Béla dr. osztálytanácsosnak Zalavát-megye főispánjává történt kiuevezését. Mivel s főispán részére ieleuleg a vármegyebázban lakás nincs s megfelelő lakás szerzése nehézséggel iár, kéri a képviselőtestületet: tőle telhetőleg törekedjék a lakás ügyben az akadályok elhárítására. Egyúttal leikéri a képviselőtestületet, hogy a város szokott ünuópséggel fogadja az uj főispánt hivatalos állásának elfoglalása alkalmával s amennyiben a logsdás módozatainak megáHapítása kívánná, rendkívüli közgyűlést is hívhasson egybe. A közgyűlés a polgármester ez ügyben lett eljárását helyeselve, megbizts, hogy az uj főispán ünnepélyes fogadtatása ügyében esetleg rendkívüli közgyűlést hívjon egybe.
A magántisztviselők nytigdygyülése.
Valahányszor egy-egy társadalmi rétegnek fontos érdekeiről van szó, melyektől éppen ez a réteg tarlja magát távol, eszünkbe jut a burgonya, meg a dohány meghonosítása. Ami hastuos, attól idegenkedik, smi káros, attól csendőrszuronnyal se lehet elriasztani. Íme, a magántisztviselők nyugdíjügyéről volt szó és az értekezletről a magántisztviselők, nem mondjuk tüntetőleg, de nemtörődömséggel távolmaradtak. Ha a. kereskedelmi alkalmazottak szép szám-mmal meg nem jelentek volna ott, bizony a lelkes uyugdijintézeti igazgató, Meisl Qusitáv, alig egy pár ember előtt fejtegette volna a nyugdijmegszerzés fon-
tosságál, ami pedig vitális érdeke a magántisztviselőknek.
Örömmel láttuk, hogy a kereskedelmi ifjak nagyobb számban vettek részt s gyűlésen. Ebből azt látjuk, hogy a két egyesület kOzött bizonyos észszerű közeledés történik. Le fogják dönteni azt * válaszfalat, mely gyakran mereven választja el ugyanegy főnöknek, egy vállalatnak alkalmazottait, aszerint amint atok at üzletben közvetlenül a vevőkkel vesződnek, vagy ha az üvegfalú hivatalszobában számlátnak és könyvelnek. Helyesen mutstott rá erre a viszásságra Meisl igazgató. Ugyauegy közgazdasági célt szolgál mind a két kategória es egyként nehezedik mindenikre az élet súlya. Közös erővel, vállvetett kűzdelemmei könnyebben megbirkózuak a nehézséggel, mint külön-külön Szívesen jegyezzük fel, bogy főnökök és olyan tisztviselők is érdeklődtek néhányan a nyugdíjügy iránt, kiknek alkalmazottairól volt szó, illetőleg akiknek nyugdijáról intézeteik már gondoskodtak.
A jelen voltak állálános felfogása szerint a díjtételek magasak. Kit elismerjük mi is, de először is a tisztviselők az. okai eunek, mert az ország 60—70 | ezer magántisztviselője közül alig négyezer vau, aki öreg és munkaképtelen napjairól nyugdíjról goudos-kodnék. Ha 30—40 ezer leuno a nyugdijegyesűlet tagjainak száms, akkor a díjtételek percenkjei lényegesen leszállitlalnék. Másodszor pedig tekintetbe kell venni azt, hogy az iutézmény üdvös és egyedüli alkalmat nyújt a nyugdíjjogosultságra és sokkal többet nyújt, miot amennyit kér. Azért tehát a kereskedelmi alkalmazónak és magántisztviselők saját javukat szolgálják, ha a magántisztviselők nyugdijegyesületébe beiratkoznak.
A gyűlési szombat este 9 érakor Eperjesy Gá. bor elnök nyitotta tneg, üdvözölvén a megjelenteket. Kérésére Meisl Gusztáv a nyugdíjintézet igazgatója tartotta meg világos előadását a nyugdíjügy minden részleteiről. A ieleuvoltak nagy bgyelemmel hallgatták szakszerű Ejtegetéseit, melyuek befejezése után s kérdezősködések, felvilágosítások köveikeitek. Majd Eperjesy «luök megköszönte at előadó butgóaágát és ezzel s gyűlés végei ért Ue hatása bizonyára eredményes lesz, mert a jelen súlyos gondja között mindig előttünk lebeg a maguuk és családunkuak bizonytalan jövőjének gondja is.
R 0 Y A L kávéházban
Fö-ut 15.
IC Ma este Zsolnay Vilmos
kltflnő zenekara hangversenyez.
SATTLER LAJOS
káTéi.
HÍREK.
A szimfonikusok estélye.
A jelekből ítélve nagyon sok idegen fog csütörtökön városunkba érkezni, hogy a szimfonikusok hangversenyen részt vegyenek. Zalaegerszeg, Keszthely, Légrád, Csáktornya ós egyéb hely okról már sok jegyet lefoglaltak A vármegyei rendkívüli közgyűlés ugyancsak 26-án d. e. lesz és beavatott helyről halljuk, hogy onnan sok megyebizottsági tag fog átrándulni hozzánk. Szombaton szűkebb körű értekezlet volt Véosey Zsigmond polgármester hivatali helyiségében, hol a rendezésnek mintegy utolsó fázisai kerültek megbeszélésre. Jelen volt Deák Péter főkapitány, ki a szimfonikusok elszállásolásáról is gondoskodott; Sabján Qyula dr. főjegyző, Bóbm Emil és a sajtó képviselői. Az estélynek teljesen városi jelleget fog adni az, hogy a pénztárnál és a rende-zősógi intézkedéseknél városi tisztviselők fognak szerepelni. A koncert egyes piéoei közben az ajtók zárva lesznek, amiért is ajánlatos a pontos megjelenés. Jegyek már kaphatók Alt és Bóhm-féle üzletben. Esti pénztárnyitás 8 órakor lesz. Az est pontban 9 órakor megkezdődik.
—• Osak egy virágazálat A pénteki tanácsülés foglalkozott az alispán átiratával, inely városunk polgármesterét felhívja, hogy a Józsof Kir. Herceg Szanatórium egyesület javára az eddigi szokás szerint gyűjtést rendezzen és eunek eredményéről nov. 20-álg tegyen jelentést az alispáni hivatalnál. A tanács meleghangú átiratban kéri fel a Keresztény- és Izraelita Jótékouy uóegyesületet, a Kath. Legényegyletet ée az lfjuságképzó Egyesületet, bogy a gyűjtést eszközölje.
— Hadmentességi adókivetés. Az 1911 évre érvényes haiimentességi adó kivetési lajstroma f. hó 21-étől kezdve 8 napos közszemlére kitéteted. Az érdekelt felek a városi adóhivatalbsu megtekinthetik és esetleges saját stemélyűkre vonatkozó észrevételeiket 16 napon belül bélyegmentes kérvényben a péuzűgyigazgatósághoz címezve megtohetik. A záros határidőn tul érkezett felszólalások figyelembe nem vétetnek és az illotékes bíróság se bocsátkozik annak tárgyalásába.
— Gyásarovat Tegnap d. e. helyezték örök nyugalomra Kondor Ödön keresiedót, ki folyó hó 19-én életének 38. évében liosstu szenvedés után elhuuyi.
Sirolin" Roche *
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál . tüdögyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
OKTÖBKR 23*
ZALAI KÖZLÖNY
3.
— Tudományos előadás. At állatorvosok országos szövetségének dunáutuli köre f. hó 99-én Székesfehérváron tartja közgyűlését, melyen Kertész Lipót nagykauizeai városi állatorvos szakelőadást tart „A 8ertések méh-sörétezésé*-ről. Városunkból még részt vesznek a gyűlésen Elsohléfer Elemér nagykanizsai állami ós Fűrst Sándor nagykanizsai járási állatorvos.
— Elhalasztótt bizottság) gyűlés. Az ovoda bizottság elnöke, Remete Géza, szombatra gyúlási hívott össze, a gyűlés azonban nem tartatott rneg, részint azért, mert a gondnok a számadásokat nem készítette el, részint pedig, inert a bizottság nöi tagjai tévedésből nem hivattak meg. így a gyűlés késóbbi idóre h»Úsztatott.
— Bizottsági gyűlés. Az erdó, logeló és mezőgazdasági bizottság tegnap gyűlést tartott Ujváry déza elnöklete alatt. A városi legeló feljavítása érdekében állami hozzájárulás kérése határoztatoit el. Kunok foganatosítására a tanácsot kéri fel
— Téli ruha. Az itr. hitközség jótékonysági osztálya 96 iskolásgyermeket látott el téli ruhával.
— Eltűnt aranygyűrű Péntek János ha-hóti lakós |ól mulatott í. bó 10-éu Kiakanizsáu Maisdorf Mátyás vendéglőjében, hol szüreti mulatság volt. Péntek ez alkalommal elvesztette aranygyűrűjét, mit szorgos keresés melleit sem talált meg. Jelentést tett az esetről. Jtólag kitudódott, hogy a gyűrűt Kunica Kis találta meg, ki azt a.20 K-ért eladu Godioa Györgynek. Kunica Kist jogtalan elsajátításért fogják felelőségre vonni.
— Lefülelt egersaegi keritőnö Rosiier Terézuek egerszegi fürdőjében szemrevaló leáuyok állanak a t. c fürdővendégek szolgálatára Valószínűleg hiány állott be a személyzetben és Rosnerné Nagykanizsán akarta kiegésiiteni a tündéri létszámot - ki ludia hányadszor. A rendőrség azonban egy bizalmas értesítés alapjáu figyelő álláspontra helyez-kedett és mikor már 3 jóképű viii-nimfa szerződtetve volt elcsípték a keritónót; a leányok cselédkönyvét ped\'g elkobozták tőle.
— Husvizsgáló tanfolyam. F. hó 16 án kezdődött meg Nagykanizsán az uj husvizsgáló tanfolyam, Zala- és Somogy vármegyéből 9 en vesznek részt at elméleti éa gyakorlati előadásokon, molyeket Kertész Lipót közvágóhidi állatorvos vezet.
Mai számunkhoz van a bezerédi ura\' dalmi kertészet áraiáulata fákról és cserjékről az 1911-iki őszi szállításokra mellékelve, melyre kűlö-uöseu felhivjuk olvasóink szíves figyelmét.
— Közkereseti tolvaj-társaság. Német András póttartalékos katona a Kinizsy-utoaí Völgyi-féle veuaéglöben mulatott vasárnap d. u. Egyszerre
csak észreveszi, hogy zsebórája oltűnt. Az oda ki rendelt rendőr Tóth József rögtön megindítja a nyomozást és kikeresi i> gyanús elemeket, kőztük Üeutsch Jenőt is, de bitony az órát nem találja meg, mer-Deutsch már ekkor H^jdu József Osonkó üzlettársát nak adta ál. A további nyomozás sarán kiderült a turpisság és az óra megkerült, melyet Hajdú és Ueutsch ideígleuesen a dohány rak tari csatornába internáltak. A jeles üzlettársak ellen az eljárás meg-indíttatott.
— Berger-féle orvosi higiénikus szappanjai 1868. óta vannak a vrtágforgaloml\'an — s igy nom csodálható, ha számtalan értéktelen utánzatai vannak. A Berger-féle szappanok, csak akkor va lódiak, ha az ismert védjegyen kivűl, minden czim-kén vörös irattal a cég aláírása látható: G. Hell <fc Co. Kaphatók minden gyógytár- és drogériában.
A közönség köréből.
A rendőrségi illemhely.
-—,
T. Szerkesztőség! A rendőrség a kolerától való félelemtől addig vizsgáltatta tisztasági szempontból a város nyilvános és magáoliázainak illemhelyeit, míg végre a hosszú vándorlás utáu hazatérve ésarevette, hogy otthon vau e tekintetben a legsürgősebb söpörni való Mert leírhatatlan, hogy milyen vólt a köztisztaságra és közegészségre kényes rendőrségi félrehely. Pedig nemcsak a rendőri hivatal, az odajáró idegenek, de a városházi üzletek bérlői és alkalmazottai is ide járnak nemi különbség nélkül. Nemrég azután valami olasz, vagy micsoda, cementtel, bádoggal, testékkel reudbebozta ezt a dolgot nem tudom kiuek az utasítása és terve szerint. De nincs benne köszönet. Mert nemcsak, liogy a folyósóján most is bűzös tóka keletkezik a rossz lejtósödés miatt, hanem célszerűtlen az elreudezés, mert a fér-tiak közös illemhelyenek leghátul kellene lenni, könj-nyen belátható ok miatt és kellően elrekesztve. Talán egy kis jóakarattal lehetne a bajon segiteui. v A szerkesztőség tisztelője H. X.-né.
közgazdaság.
Gabonaüzlet Itfrkullll 10H. okt. 23.
Piaci árak:
Buza . . Rozs . . Zab . . Fehér bab Tengeri . Tongéri uj
23 —
19--19 10/20 30"— 21"— 18* —
Földmivelok figyelmébe.
Belgium, Német-, Cseh-, Magyar- és Horvátország stb , mindazon vidékén, ahol a földmivesek már évtizedek óta a CIKÓRIAGYÖKÉR
termeléssel foglalkoznak, ezen kereskedelmi növény intenzív termelése mindenütt hozzájárul a jólét előmozdításához.
A terméseredmények, amelyek 6 év óta ZALA, SOMOGY, VESZPRÉM, MOSON stb. megyékben a cikóriagyökérrel elérettek, mindenesetre a legjobb bizonyítékai annak, hogy a Dünántul is igen alkalmas ezen kereskedelmi növény termelésre.
Ennek folytán minden földmíves, ki félkötött talajú földdel rendelkezik, ezt megfelelően készítse elő és a saját érdekében próbaképen \'/• v»g.V ogy holdon tegyen kísérletet a oikória:termelésével. Földjeink alapos és kellő megmunkálása valamint normális időjárás mellett a terméseredmény vidékünkön ezen növénynél ép oly biztos, mint akármely más kapásnövénynél, vagy gabominemüektiél, csak ezeknél jóval nagyobb.
A cikóriagyökér szorgalmat igényel, mert minél alaposabb munkát végeznek a
oikóriföldben, annál nagyobb a terület hozama, a gazda jövedelme. A cikóriatermelés - kiválóan fizet, azért a oikóriaföld a fentemiitett vidéken a földmives
LEGJOBB TAKARÉKPÉNZTÁRÁNAK
ismertetett el.
A cikóriatermelésnél fontos szerepet játszik az a körülmény is, hogy a gazdáknak a megmunkáláson kívül egyébbel gon-ddtniok nem kell, mert a cikóriagyökeret a „PATRIA" nagykanizsai pótkávégyár vállalat Nagykanizsán minden mennyiségben átveszi és azonnal kifízeti. A magbeszer-zésról, sót a kisgazdáknál annak elvetéséről is maga a gyár gondoskodik, illetőleg segítséget nyújt.
A oikóriagyökér ára most már megállapíttatik.
Nevezet gyár kívánatra minden érdeklődő félnek a oikóriagyökér termelésére vonatkozólag pontos utasítással szolgál és a termelési idő alatt is időről idóre utasításaival is támogatja a részére termelőket.
A gyár ugy szóbeli, valamint Írásbeli jelentkezéseket a jövő évi termelésre vonatkozólag már most elfogad.
Földmivelóink ezen uj bevételi forrást használják ki, mert általa sok pénz jöhet házatokba, országtokba.
— Sertésvész Somogyszentmiklóson a sertésvésznek szórványosan való fellépése megállapitta-tott. A néhány udvart, hol a vész jelentkezett elzárták és a szükséges óvóiutézkedések elrendeltettek.
2—3 középiskolát végzett jó házból való fiu
GYAKORNOKNAK
Jó tizetéeeel azonnal felvétetik
IQu Wajdits József
könyv és papirkereskedésében.
Nagykanizsa, Deák-tér l.
Csillár
perzsa szőnyeg rózbutor, bronzáruk
Valamint elókelő uriszoba berendezések, eredeti olaj -fer tmények, úgyszintén többféle dísztárgyak, mint.
alkalmi árak
a legelőnyösebben beszerezhetők
indrássy-ut 35. I. em. alatt
Viszoutelárusitókuak nagy engedmény.
Jól jegyezd meg: csak OttOIfiáll"1
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű .silány minőségű utánzatoktól téiutra vezetni.
4
ZALAI KÖZ-LÖN*
OKTÖBER 28.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
é> xuknak, kik meghülét, vagy * gyomor túlterhelése, hiányol, nehezen emészthető, nagyon meleg vagy lul-hideg ételek élvezése folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomorhurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfujodós stb
betegségeket kaptak, minden körülmények kozolt a
Dr. ENGEL-féle
BALDBXAOTMOT
használják.
Baldrianam a legtökéletesebb hatású gyógv-bornak bironyult a gyomor gyengeségeknél, különösen ha etek még keidetlegeaek, meri megakadályoz*« .ir.ok következményeit, mint aa tdagaaaág, álmatlanság, si4dfll4al rohamok, atornláa stb
.öa.z«lét«lénél fogva Samoabor, Baldrlan osöpökat, málnaayrap *a osaratsnyelavet tar-lalmaa. A Baldrlauum igen jó hatással van >a4k-rakadáanál éa határozottan erósitrtleg hat az agáat atubarl sservatatra. A dr. Engil fél* Baldria nam nem tartalmai aammlfále káros aiarakat " \'»y gyengék é* gyermekek la még hfissxábh ideig 1» halják. Leghatámubb, ha alt reggel éhgyomorra éa este lefekvés elótt szedjük egy llkörö« pohárig Gyenga «gyének é> gyermekek részére • Baldriaanm meleg vittel hígítandó éa egy kevés cukorral édesilendó.
A dr. Engal fél« Baldrianam üvegben S és 4 koronáért kapható M«gyarazág összes gyógyszertáraiban Direekt vásárolhatjuk : Nagykanizsa, Kiakanizsa, Becsehely, Tótttentmárton, Nemesded, Némesvid, Caá-kány, Ki.komárom, Bánokszenlgyörgy, Nzentlászló, Tótfalu, Kerkaszentmiklós, Muraszerdahely, Csáktornya, l.etenye, Kotor, l\'erlak, Vldovec. Alsódombofu, l.égrád, Hükkösd, Murake esztur, Ihárosbereny, Blihönye, Tap-•ony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kéthely, Vörs, Bála-tonszentgyórgy, Apáti, Keszthely stb. gyógywertárzl-ban, úgyszintén Magvarorazág, minden nagyobb és kisebb helyeégében levó gyórgyazertárban, Illetve fú-aaerUzleteiben,
Dr. Engal-fála Baldriannmot a nagykanizsai gyógyszertárai; 3 és több iiveg megrendelésénél az eredeti árak mellett Magyarország bármely helyiségébe szállítják.
óvakodjunk utánzatoktól!
, Kérjünk határozottan drlanomet
Dr Engal-fála Bal
A Zalai Köilöny
Izsrkaiztiaigi ii klatfibliatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
il 1868. 4v óta forgalomban.
IFÓÍÍ" és
Óvakodjunk
E megjelölések :
utintátoktól 4a máa késtltmányak baoaam péatásátöl.
Berger kátrányezapana, Berger glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányezapanai, Berger gygy- éi higiénikus szapanai. cégünk rétiére mint atóbeli védjegyek é* atonklvUl e pótlásokkal: valódi és eredeti védve vannak. Minden elárusító, ki exen kizárólag valódi ét atóbeli ^védjegyekkel biztosított, 40 ev óta kipróbált Berger-féle szappanok
helyeit más készítményt csempész be, megsérti védjegyjogunkul.
A mi azappanaink a „
valódiság jaléUl at Itt lenyomatott védjegyet éa cégaláírást viselik.
Tessék tehát ezen két ismerteti jelre-ügyelni és kifejezetten Berger-féleszappanokat kérni, mint aküvetkezó cég gyártmányait:
6. Hall & Com.p Troppau.
Kapható: Magyar-oaztrák monarchia 4. a külföld gyogy-szartáralban 4« arakbavágó Uzlelakbeo.

I! k magyar újságírás szsnzáclól I!
A KAP
k magyar klziitság Isgksdvsltsbb lapja.
A 48-aa ««tménir éa a magyar namiati tttrak-váaok egyetlen hü éa kárlathata tan stóatólója.
Filiierkesilll: Kelelüt aierkeutö
BRAUN 8AID0R HACSAK IÉZA
Naponkint 155.000 példány!
= Egy szám: 2 krajcár. =
A Kap alöfliatáal ára:
Elén áiri Félén. .
II.- I
a.- i
liiyiáéiri . E|y kiaipra
4.- I 1.41 I
FIDIBUSZ
legkltanab b magyar áIcIapI
Páratlan népszerűségi Remek szövegI Pompás képek !
Mesésen olcsói
= Egy szám:, 8 krajcár
A Fldlbust »löfltatásl ára:
Elén éui.....I - I II li||«4iiri----l.ll I
Féléin.......J.- I || E|, kéiapra . . -.11 l
Mutatványaaámokat kttld a ^adóhivatal:
sl VIII. Bitt SziHM-ltci l
Ószi trdgyáiásl
éukiájiil a haalalt áaaktal
4100
Valódi
éiakaájsak a < kaaliltáiiktél I
J védjegyű.
Thomassalak
a isgjobb éa lagaleaibb fsazfarsaiaa
műtrágya!
Haailaltáalél siliirsii tirléikidji.k
aisása iiák
tirtaliajil-lésssl vaa
illába.
a Tbiimpkiipk.tl<krlkii Iirlli.
Thotnas&chlacks
lilSSB
y. sí,) a isiaaipaaiptatiurlkii Barna.
^ Vll* M.„E\'«a.,..4l
mm~ KtUOnSaan a Jalanlagi raadklTttU oloaó árakra flryalaaatatjttk a vásárlókat.
Képviselő és raktár Melis és Pintér Szombathely.
HIRDESSEM A „ZALAI KÖZLÖMY\' \'"BEM
ÉRTESÍTÉS.
A Nagykanizsa, Kószeg ós Kismarton állomáson elhelyezett katonaság részére az lgla. évi január hó 1-től lgta. évi dec 3l-ig terjedÓ biztosítási időszakra leendó kenyér és zab bérlet utoni szállítása végett.
Az ajánlatok tárgya\'ása a soproni osászári és kir. katona élelmezési raktárnál lgll. évi november hó 3-án fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltótelek a soproni élelmezési raktárnál betelfinthetésre felfekvő hirdetményekben és szállitási^eltótelek füzeteiben — mely utóbbiak díjtalanul megtekinthetők — foglaltatnak.
Sopron 1911. évi október havában.
Unt IIP», «rany4r.ni| le^aagjrabb kltflaUtia"
WOLF
MAQDEBURQ-BUCKAU
UnM4)ei
Boros Artúr oki. gépázzmámOtg
BUOAPItT, VI., Tar4a• kSrút 8».
Járkerekes és helyhez kötött telített éa szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLP eredeti uerkezeta 10-800 tferfflf.
Az Ipar 4a mezőgazdaság leggazdaaágoaabb. lagtartótabb ta legmegbízhatóbb Qzamgápai.
Jfái (4a 700 000 lóit 8n («101
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igix. OKTÓBER aö. 50-IK ÉVFOLYAM. 86 SZÁM \'
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•■Jalialk hétfőn ii caltlrtlkta.
Ci»n<«U(l árak: Kg«» 4vio 10 koron*, íílévro 6 korona, Nogyadévre 3 korona 60 flll. — Egy«« aaám ára 10 flll.
Folelói txei ket&ló : Kerten* Jó«.rí.
Kiadj« : a aa«rkMa({aé(.
Szarkaaitiaii éa kladÉhlutal Daák-tir 1.
Talafoa: 11?. — HlrdaKaak dljaaabia aiarlnl.
A kormány a kereskedelemért.
Minden téren, minden tekintetben reformál a Héderváry-kormány. Bárhova tekintünk, mindenütt újításokat, megvalósított terveket találunk. Nagyon figyelemreméltó és korszakot jelentő az a terv is, amit a magyar keroskedelem terén óhajt keresztülvinni a nemzeti munka kormánya.
A kereskedelmi minisztériumban készen levő reformtervezet — mint beavatott "forrásból értesülünk — az államvasuti igazgatás decentralizációján épül fel oly módon, hogy a jelenlegi ületvezetóségek önálló hatáskörrel fölruházva, porosz és osztrák mintára külön külön igazgatóságokká alakíttatnának át. Az illető igazgatóságok az alájuk rendelt hálózatot egészen önállóan igazgatnák, mint az Ausztriában és még nagyobb mértékben Poroszországban történik és a központban csakis az egész állami hálózatot érdeklő általános ügyek nyernének elintézést. Ilyenek például uj vonalak építése, tarifaügyek, a vezető hivatalnokok kinevezése stb,
A központ a reformmal kaposolatban fölállítandó vasúti minisztérium volna ugy, hogy a jelenlegi igazgatóság megszűnnék, illetve a vasúti minisztériumba olvadna be. A mostani három fórum helyett — üzletve-zetóség, igazgatóság, kereskedelmi minisztérium — ezentnl tehát csak két fórum: vidéki igazgatóságok és vasúti minisztérium intéznék az államvasutak adminisztrációját.
Az osak természetes, hogy az uj rendszer gyorsítaná az ügyek elintézését és biztosabbá és pontosabbá teftné a vasúti forgalom lebonyolítását. Ma a legjelentéktelenebb ügyek is a központi igazgatósághoz — sót több esetbon a kereskedelmi minisztériumhoz is — terjesztetnek fel, a jövőben még a fontosabb ügyeket is a vidéki igazgatóságok intéznék el a saját hatáskórükben és csak az egész hálózatot érdeklő Ügyek nyernének elintézést e»vasuti minisztériumban.
A vidéki igazgatóságoknak teljes önálló hatáskörrel való fölruházása nagy jelentőséggel birna a kereskedelemre nézve. A kereskedővilág szivesen venné a központ, illetve a vasutügyi minisztérium kompetenciájának megszorítását ott, ahol a vasútnak a felek-kol való érintkezésről van szó. Ha szorzó-dések megkötéséről, anyagszállításokról, munkák kiadásáról, a személy-, podgyász- és áruforgalomból eredő kártórítésekróir-menet-rendváltozásokról, uj vonalak beállításáról, mérsékelt díjtételek engedélyezéséről, vagy pedig a szállítási üzletben felmerülő számos más kérdés eldöntéséről van szó: ugy a kereskedóvilágra nézve lényeges könnyebbséget, egyszerűsítést és gyorsabb\' eljárást jelent az, ha tudja, hogy az államvasutnak az a fóruma, mellyel tárgyal, teljesen önállóan járhat el és végleges határozatokat hozhat. Az üzlet sokkal gyorsabban jön létre és simábban bonyolittatik le, ha az államvasutat is csak egy diszponens — az igazgató — képviseli, aki véglegesen intézkedhetik.
Még tarifaügyekben sem szükséges a teljes centralizáció. Elismerjük, hogy a vasutak tarifaügyeit az ország közgazdasági érdekében egységesen kell intézni, mindazonáltal a túlságos oentralizáoió itt is ártott és a kereskedővilág érdekében volna, ha a reform a vidéki igazgatóságoknak valamelyes hatáskört biztositana a tarifamegállapitások dolgában is. Az egyes vidékeknek tarifális kívánságait csak az illető vasutigazgató ismerheti meg alaposan és igy szükséges, hogy az igazgató ezekben az ügyekben is önállóan járjon el.
Az államvasutak eddigi adminisztrációja nagyon bürokratikus volt. Már pedig a vasút nem egyéb, mint üzlet, melyet kereskedői szellemben kell vezetni. Az angol és amerikai vasutakat nem hivatalnokok, hanem keréske-delmi képzettséggel és gyakorlattal biró üzletemberek igazgatják. Az államvasutaknál
főleg ott látszott meg túlságos bürokratizmus ártalmassága, ahol nagyobbmérvü anyagszállítási szerződések megkötéséről volt szó. Heltai Ferenc képviselő az országházban leleplezte azt a könnyelműséget és tudatlanságot, mellyel az államvasutak a. koalíciós korbeli szénszállitási szerződésüket megkötötték. Az államvasutak milliókkal károsodtak, mert ezeket a szerződéseket ahhoz nem értő hivatalnokok kötötték. Ilyen üzletek megkötésével kereskedő-embereket kellene megbízni és nem hivatalnokokat. Vilmos német császár egy bankigazgatót nevezett ki gyarmatügyi miniszterré és égy nagykereskedőt pénzügyminiszterré. Miért ne lehotne nálunk egy bankigazgatót vagy kereskedőt legalább is a kereskedelmi osztály élére egy szakértő üzletembert állítani?
A magyar kereskedővilág érdeke, hogy az államvasutak reformja megvalósításánál a kereskedelem kívánságai első sorban tartassanak szem előtt. Az államvasút osak igy teljesítheti azt a nagy közgazdasági feladatot, melyet az ország tőle jogosan elvár. Osak örülnünk kell, amikor minden jel arra vall, hogy a Héderváry-kormány nemosak fölismerte a mag varországi kereskedők létérdekeit, hanem érottük mindent megtenni kész. Osak az ország elismerése kíséri a kormány reformterveit ezen a téren is.
Justh Gyula Nagykanizsán. \'
A központi függetlenségi és 48-as Jugth-párt érteaitette a nagykanizsai Justh-párti vezetőséget, hogy november hó 26-án Nagykanizsán népgyűlést akar tartaui, melyen\' a politikai helyzetei akarja megvilágítani. A nagykanizsai Justh-párt vexotósége a napokban értekezletet tart, amelyen a népgyűlés programmját fogja megállapítani. A gyűlésen természetesen Bosnyák (iéza és a Just-pártnak több képviselő tagja is megjelenik.
Fölösleges munkára vállalkoznak, ha a politikai helyzetűt akarják megvilágítani. Hiszen az egész ország tudja, hogy a munkapárt mftködeaét apró-koinédiázással, techuikazással akasztja meg már
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBKR 26.
hónapok óu. Ai U világos, már bogy u ország törvényhatóságai majdnem kirétol uélkül elitélték már a nemzeti erőt sorvasztó oknélkQli obstrukcíót 8At az is bizonyos már, hogy a Justh-párt a saját obstrukciójába fog belefúlni, mert a nemzet Haitin látja, bogy nem elvek vezérlik óket mAködésOkben, hanem at eljátszott hatalom után való hajsz*. Hiszen a hatalmon állván, azonnal félretették elveiket, a függetlenségi politikát és arra az állapotra helyezkedtek, melyet most leakarnak dönteni, mivel nem ók állnak rajta Világosan lát a nemzet és Nagykanizsa is. A szociáldemokrata párt is tudja már, hogy a Justb-pártnak az általános titkos választójogon létesült fegyverbaratságában mennyire bizhatik. Ugy látszik ez a népgyűlés mosakodás akar lenni. Podig qui s\' ozcuse, s\' accuse.
Városi közgyűlés.
A váráfatyák nem Igen várták a közgyűlést, annál nehezebb Bzivvel és édes reménységgel néztek eléje a városi diurnisták, rendórök stb.; mert eteknek a téli fája, a burgonyája meg a zsir meg kitudja mi függött a tekintetes képviselőtestület hangulatától. Végre itt volt a közgyűlés A képviseló urak nem igen törték magukat a gyűlésre, csak 64-en jelentek meg, 12 városi elöljáró; a napidijasok és szegódményesek azonban szívszorongva lesték a karzaton, hogy mikor kerOl rájuk a sor. A jóakarattól meg voltak győződve, de több jóakaratra van a megélhetésökre szokségök. Az is megjött. Remete Qéza humánus lelke nem nézte a városi költségvetést, amint azt a péutttgyi bizottságnak és s tanácsnak tekintetbe vennie kötelessége, hanem rámutatott a uagy drágaságra és arra, hogy a diurnisták önálló hivatalokat tólteuek be és javasolt lo4/» helyett 15%-ot kórt. Blatt Ottó meg a rendőröket vette pártfogásába. A képviseló uraknak pedig puha szivQk volt szavazlak, mint a karikacsapás.
A Gyuri bácsi kérvényét Is kedvetóen intézték el. Hogy ki az a Oyuri bácsi? Hát Moluár Oyörgy az egész Kanizsa előkelőségének kedves emléko Qyurl bácsija; aki már 27 év óta pedellusa a főgimnáziumnak, aki úgyszólván szeme elótt látta felnini az egész magisztrátust és aki hivatalát pontosau lelkiismeretesen és tisztességesen látta el mindig. Hajdú Qyule dr. vette pártfogásába a kérvényét meg Horváth György igazgató; de meglette volna akárki is. Különben a iniut Vécsey Zsigmond polgármester nébáuy napirend elótti előterjesztést tett, a képviselő testület hangulata egyszerre asszimilálódott egységes jóindulattá. Mert az\' előterjesztésekből újból meggyőződött, hogy a város érdekei a városházi palotábau jó kezekben vannak és semmit el nem mulasztanak, ami baladásunkra uétve szükséges.
Tudósítónk a követketókben számol be a tolyó hó 24-én d. u. 3 órakor kezdődött városi közgyűléstől. /
Vécsey Zsigmond polgármester napirend elótt előterjeszti, hogy az eszéki folyammérnökség ketté választatván, egyik szakasza Nagykanizsára helyeztetik, ami már az 1912. évi tuájus hónapbau meg fog történni.
Ugyancsak a napireud elótt jelentette be polgármester Hajós Ferenc\' reudórbiztoB eltűnését. Állásától fölfüggesztetett és ellene fegyelmi eljáráa tétetett folyamaiba.
Azután következett a napirend 1. tárgya, A közkórház 1909. és 1910. évi tárószámadása vita uélkül elfogadtatott. A Fraut Lajos és Fiai r.-t. cég áramváltoztatása tárgyában hozolt tanácsi javaslat hosszabb vitát provokált. Szakértőnek Hollós József műszaki tanácsos kéretett lel, kinek küllségei a Franz oéget terhelik. l)r. Lóké Emil megjegyzi, bogy 14 Frauz cégnek erre vonatkozó nyilalkuiata netn fedi
teljesen a tanács javaslatát. Plihál Viktor dr. is e véleményen van, de miután Vécsey polgármester megnyugtatja a közgyűlést, hogy e nyilatkozat csak a tárgyalás alapjául azoigál és lényegileg egyezi« a tanács javaslatába), a tanács javaslata elfogadtatott. Eperjesy Gábor indítványára a régebbi villamos ad hoc bizottság delegállalott. Ennek tagjai: a polgármesteren, főjegyzőn, ügyészen és mérnökön klvQl dr. 8chwarz Adolf, Sommer Náthán, dr. Fábián Zsigmond, dr. Ollop Mór ée Rausehenberg Adolf.
özr. Ney Albertné kegydija 109 2. K.-ról évi 1200 K -ra emeltetett. A nyugdíj alapnál felmerült hiány a lakianya alapból veendő kölcsönuel fedezendő, az 1912. évben pedig a költségvetésbe illesztendő.
A városi napidijasok, reudórök és egyéb alkalmazottak drágasági pótléka Remete Géta és Blau Otló felszólalásai után nem, mini a tanács javasolta 10, lisuetn 16%-bsn állapiltatolt meg.
Vita nélkül fogadtatott el Horváth Boldizsár útfelügyelőnek rubsílletinény iránti kérelme. — Az utcaseprők liielé.-etnolési kérelmét ugy intézte el a közgyűlés a tanácsi javaslat alapján, hogy kezdő fizetésül 00, 2 év múlva 63 és a év tnulva 60 K. havi flzetésbeu részesittetnek.
Moluár György főgimnáziumi pedellusnak fizetése 1912. évi |anuár l-tól kezdődőleg I9t) K.-val felemeltetik. Drágasági pótlékban is részesül,
A helypétizstedési jog bérbeadására uézve uj árlejtés iesz, mert oddig csak egy ajánlat téletett, mit a város nem tart megfelelőnek.
A sténkéuegraktár megépítése Geiazl Viktor építőre bízatik, ki att a Rozgouyi-utcából megmaradt régi tégla felhasználásával 1000 K -ért felépíti.
Ssbján Gyula dr. főjegyző ísmerteli a Gyárutca reudezésével és s Csengerí-utlól a temetőig húzódó utca megnyitásával kapcsolatos telekvételeket.
Eperjesy Gábor indítványára a képviselőtestület köszönetet str.íaz a tanácsnak et ügyben kifejteti eredményei munkájáért. Villányi Henrik dr. örömmel fogadja a tanács javaslatát, mert a nyitandó uj utca (Temetóig) uemoaak a Gyár-utca előnyére válik, hanem alapját képeti egy egészséges telekszerzési városi politikának. Mi telken lesz lehető egy uj ovoda és iskola épitéae is.
A Kaziucy-ulca kQlsó részéuek rendezése ée parkosítása céljából megvesz a cs. kir. Déli vasúttársaságtól 430 uégyzelöl torületJl 10 K.-jávai. A területet beépítési célra nem használhatja a város.
A legtöbb adót fizető városi képviselők név-egyzékének kiigazítására a következő tagokból álló bizottság küldetett ki: Plihál Viktor dr., Fábián Zsigmond dr.. Ujváry Géza, Babóchay György, Győri László.
A 8omogyszentmiklósra vezető törvényhatósági útból kiágazó és a Potyli malomhoz vezető útra nézve ugy határozol! a közgyűlés, hogy a mezei közút, melyuek feutartása fele részbeu Szabó Lajos molnárt és jogutódait terheli, fele részbeu pedig az ottani birtokosokat. Tudomásul vétetett a katonatartási alapból felvett 6000 K. 62000 K. és 10000 K. kölcsönnek bejelentése. Néhány ingatlan vételi és eladási ügyei is vita nélkül fogadtatott el, valamiut az elófordult illetőségi ügyek is.
A gyűlés végén bejelentelte Vécsey polgármester, bogy a szimfóniái hangverseny városi rendezés és városi gsrancia mellett tartatík meg ; Nagykanizsa közönségét a rendezésből eredhető hiány nem terheli, mert azt több városi mecaenás magára vállalta. A gyűlés fél hatkor végződött,
HÍREK.
LISZT FERENC.
A világhírű mesternek, a zongora és zeneművészet utolérhetetlen büszkeségének születése iOO éves évfordulóját ünnepli Magyarország. Minden zenei élet nélkül szűkölködő városunk. Nagykanizsa, a hasonló ünnepségekből nem szokta kivenni részét. Szinté véletlenség, hogy ma este oly fényes alkalom nyilik kivételt tenni e tekintetben. A szimfonikusok mai zeneestélye már azért is kiváló esemény városunkban, mert egyik programmpontja Liszt Ferenonek a műve ; az ő százados emlékének van szentelve előadása. Feljegyezzük tehát a krónika számára, hogy Nagykanizsa olyan művészi magaslatit zeneverseny keretében ünnepelte meg Liszt Fereno emlékét, aminő méltó abhoz a névhez, mely diadallal járta be a világot és ismertté tette magyar nevet. Akinek barátságát uralkodók becsülték meg, akinek hangversenyét 1872-ben, mikor a mester már osak jótékonyságból lépett a nyilvánosság elé, maga a mi daliás uralkodón királyi környezetével hallgatta végig, aunak emlékének felújítása önérzetünkre, büszkeségünkre megtermékenyitóleg hat. A mindennapi küzdelem elkoptató malmából felemeli lelkünket egy tiszta élvezet a művészet otthonába, melyből lelkünk megifjodva, megnemesedve kerül ki
A szimfonikusok mai zeneversenyére tehát Liszt Fereno halhatatlan neve fogja városunkat összegyűjteni, hogy mint hálás utód lerakja a világhírű magyar geniusának emlékére a maga elismerésének szerény koszorúját.
Dr. Ferenoy György ügyvédi irodáját Fő nt 18. »tárna h4sb* az Osztrák Magyar Bank palotája mellé helyezte át
— Halálosáé. A városházáu kitűzött fekete lobogó jelezte, hogy a városi tisztikarnak gyásza vau Nóvák Sándor rendőrtisztviselő huuyt el 02 éves korában hosszú szeuvedés után. A megboldogult fiatal éveiben egyik oazlopos tagja volt a tornaegyesűletnek ; valóságos vasember volt mindaddig, míg gyomorbaja és reumás báulaltnaí meg nem támadták. Azóta folytonos kiulódás volt élete, de azért hivatalát rendesen ellátta. Csak két hónap óta nem tudott már szolgálatot teljesíteni. A városházára 1890. mátc. 17-én választatott meg, de már bárom évig mint diurnisu szolgálta a várost. Tehát 24 évig dolgozott a közérdek szolgálatában. Temetése ma d. u. 4 órakor volt. Ravatalára a város tisztikara kostorot helyezett és Vécsey Zsigmond polgármester vezetése alatt elkísérte utolsó útjára. Neje és fia gyászolják.
— Magyar Edison. Az Est vasárnapi száma terjedelmes riportban számol be Lukács Elemérnek a zseniális 8 osztályú reálistának feltűnést keltett találmányáról. A találmány lényego az, hogy a telefon kapcsolásnak csaknem minden munkáját villamosság végzi el a kezelő személyzet helyett s így nsgy időmegtakarítás mellett a személyzet is sokkal többet végezhet. Abban a pillanatban, a mint az előfizető leemeli a kagylót, már be\\an kapcsolva A központ hallgató kagylójába. A kivánt számot bemondja, mire a kezelő » kapcsolást egy klaviatúrán eszközölt egyszerű ujjnyomáénál végzi el a csöngetéssel egyidejűleg. A kezelőnek nem kell ide-oda ugrania, egy kis asztalka elótt ülve végzi munkáját s egyebot nem lesz, csak az ujja jár. A híressé vált feltaláló, kinek ezenkívül még & találmánya vau, pécsi származású és neveu-je Uuth Arnoldué úrnőnek, Uuth Arnold helybeli vaskereskedő nqjének.
OKTÓBER 26
ZALAI KÖZLÖNY
— Vármegyei közgyűlés. (Saját tudósítónktól) A ma megtartott vármegyei közgyűlés határozatai, melyet ai állandó választmány javaslatára elfogadtak a következők: A vármegye azon régebbi határozatát, hogy a főispánt nem installálta, éa hogy hivatalos helyiséget nem bocsát rendelkezésére, mellőzendőnek mondja ki. A vármegye kinevezeti főispánját a szokásos módon installálja A zalaegerszegi állomásnál az érkelő főispáut Herteleudy Feronc fogja üdvözölni. A bevonqlás után Qnuupi mise lesz. A vármegyeházára Bálát Béla főispánt küldöttség fogja raeghini. A közgyűlésen alispán kiveszi tőle a hivatalos esküt, miro a főispán megtartja székfoglalóját. A vármegye közönsége nevében Kroller Miksa beueei apát fogja üdvözölni."
— A Sörgyár fejlesztése. AJnagykanizsai maláta- és sörgyár részvénytársaság üzeme uapról-napra gyarapodik, arai gyártmányainak kiválóságáról és nagy elterjedéséről tesz tanúságot. Ujabban a gyárüzem kibővitéaéhez azűkséges lényeges átalakítások és kibővítések váltak ezért szükségessé. Mégpedig üzemük részére egy teljesen uj villanyfejlesztő lelepet és villamos motorokat állit fel. Főzóházukat és avval összefüggő üzemet teljesen t^jonnan rendezik be, valamint a hűtőkészülékkel kapcsolatban, nem-kűlöuben a kutaknál is átalakítások és pótlások történnek. Teljeaen uj 100 négyzetméter tüzfelületű kazánt állit fel és az ehhez szükséges épületeket.
— Katonai szemle A cs. és kir. hadsereg kötelékébe tartozó tartalékos tisztek, zászlÓBok, had-apródok és hadapródjelöltek rendes fó és utó-Nzemléje novemberben lesz. A fő szemle tart. tiszteknek nov. 4-én a zászlósok, hadapródok és had-apródjelöltékó nov. 7-én. Utószemle nov. 14-én illetőleg 16-án reggel 9 órakor a cs. és kir. 48. hadkiegészítő parancsnokságnál.
— Ietontiantelet Az izraolita templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 97-étől kezdve a további intézkedésig d. u, B órakor kezdődik.
— Zalamegyei körorvosok. Zalamegye területén összesen 33 körorvos őrködik a közegészségügy állapota felett. Egytől egyig valamennyi orvosdoktor, arai egy évtizeddel ezelőtt még nem volt így. A körorvosok fizetése 67483 K 31 fillérrel terheli az állampéuztárt. Egy-egy orvos törzsfizetése 1600 K.
— Balthazár mester Nagykanizsán. Két élvezetes estélyre van kilátása közönségünknek szombaton október hó 98-áu és vasárnap 29-én a mikor is Baltbazár a világhírűvé vált magyar bűvész és hasbeszélő mutatja be csodálatos művészetét a Polgári Egylet nagytermében. 7 éve, hogy utoljára láttuk Baltbazárt, azóta régi műsorát sok uj, még nálunk soha nem látott inutatváunyal gazdagította, ezekkel és az ezreket érő uj felszereléseivel ő most a világ legnagyobbazabáou bűvészei közé sorolható. Több évig tartó külföldi körútjáról visszatérve hazájába, először Budapesten a Royal szálló nagytermében feltűnést koltett, azutáu az aradi és debreceni színházakban óriási sikert aratott. Ezeu előadások rendes sziuházi helyárakkal tartatnak: I. rendű zártszék 2 K. II. rendű I Ö0. III. rendű 1 80 K. Állóhely 80 f. Deák és gyermekjegy 60 f. Karzat 40 f. Vasárnap 8 előadás lesz. D. u. 4 érakor félhelyárakkal, eate 8 órakor rendes helyárakkal Jegyek már előre válthatók a Schwarz és Tauber-féle nagy dobánytözsdében és este a pénztárnál.
— A tüdővészről. A József Királyi Herceg Szanatórium Egyesülőt országszorle rendezendő gyűjtés alkalmából a József Szanatórium igazgató főor-
vosa Qeszti József dr, igen szerencsés módon ogy kis alkalmi ismertetést irt a tüdővészról, mely népszerű modorban az összes turfirvalókat tartalmazza. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy ilyen mű-vecskékimk a nép körében való terjesztésével mennyit használhatunk az ügynek. Hiszen senki so olyan naiv, hogy elhigyje, hogy a félmillióra tehető tüdőbeteg valamennyijét gyógyitóházba tehetné. De ez nem is szükséges, ha a profilaxis efféle munkák bőséges terjesztésével résen áll. Ugy értesülünk, hogy az egye. sülét hálája némi jeléül ingyen osztogatja ezt az okos művecskét azoknak, a kik a halottaknapi koszorúból emberbaráti alapúkba neiu sajnálják egy virágszál Arái áldozni. Megyénkben a gyűjtést a járási fó-szolgabirák nagy lelkesedéssol indították meg és ugyan csak sok helyen alakul hölgyeink buzgóságából gyűjtő bizottság. Az bizonyos, hogy vármegyénk az egy virágszál gyűjtésben ugy a mint a múltban, most is kiveszi a részét.
—. A honvédhadnagy özvegye. Néhai Horschetzky Sándor 48-as houvédliadoagy özvegyét a miniszterelnökség a városi hatóság utján értesítette, högy férje után évi 648 K kegydijat folyósít számára.
— Epilepszia ellen sokféle gyófyszer van forgalomban. Bizonyos azonban, hogy a hány elip-sziás beteg van, annyi félő a betegség változata, ami természetes is, tekintettel arra, hogy az egyes betegek mennyire külöuböznek egymástól nemre, korra és testalkatra nézve. Ebből önként következik, hogy csak oly gyógymód eredményezhet tartós gyógysi -kert, mely minden egyes beleguek egyéni természetéhez alkalmazkodik. E követelménynek az a gyógymód felel meg leginkább, melyet a hírneves speciá* lista orvos Dr. Szabó B. Sándor honosított meg. a mely több ezer esetben fényesen bevált és a szakirodalom részéről is elismerő méltatásban részesült. E gyógymód azért oly nagy értékű, mivel az epilepszia gyökeres gyógyítását teszi lehetővé, mit a gyógyult esetek nagy száma is bizonyít. Gyógyulást keresők "orduljanak felvilágosításért Dr. Szabó B. Sándor orvosi rendelő intézetéhoz (Budapest, V. Nagykoraua-utca 18)
— Be nem Iskolázott tankötelesek. Nagykanizsán és uem a románlakta vidékeken 631 tanköteles gyermek nem \'iratkozott be az iskolába. Most végezték el a kirendelt városi tisztviselők az összeírást és kimutatták, hogy az I—V. kerületben 6—14 éves tanköteles 204 uem jár iskolába,^a VI— VII: kerületben pedig 327. Ez összegben a tanköteles inasok is bennfoglaltatnak. A szülőkhöz és gyámokhoz az intők már elküldettek és 1 K. pénzbirságra itóltettek. Akik 3 nap múlva be nem Íratják a gondjaik alatt leró taukőteleseket 200 K-ig terjedhető bírsággal sújtatnak.
— Oibula Nagykanizsán. A lágymányosi gyilkossággal gyanúsított Oibula Márton imm ismeretlen a nagykanizsai rendőrség előtt. A gonosztevő itt egyszer Pötkösnek, máskor meg Oibula Kmanuel-uek uevezte magát, ó volt az, aki 1901-ben Buda-pesteu ogy tejeskocsist agyonütött és kirabolt. Orosdy Lajos dr. akkori nagykanizsai ügyész érdeme, hogy az elvetemült gyilkos kilétét felderítette. Oíbul* Emánuel 1898. május 6-án Peszley Gábor helybeli lákóst kicsalta a Magyar-utcáu tul az Inkey mauzóleumig és egy husánggal leütötte azzal a szándékkal.
hógy kirabolja. Elfogták. A vizsgálat kideritette, hogy Komáromból megszökött rab volt. Mint vizsgálati foglyot Somogyi József börtönőr 1898. májuB 24-én vissza kísérte a törvényszékről a börtönbe. De alig értek ki a kapun, beugrott a Báthory-utcába s ótült futással igyekezett megszökni. A börtönőr .állj* kiáltott aztán utáona\'lött. Egy arasznyira repült el a golyó a feje fölött. Már-már megmenekült volna a kiskanizsai rétek felé, ha két honvéd arra nem jár. Ezek üldözőbe fogják és a kifáradt rabot elfogják. Herz György név alatt peoig 1897-ben a nagykanizsai járásbíróság előtt állt, mely lopásért el is Ítélte. Megrögzött mauiákus gonosztevőnek ismerik.
Gőzgépkezelők éa kazánfűtők legközelebbi képesítői vizsgái Sopronban november hó 6-én délelőtt 9 órakor a Sopron városi villanytelepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparfelügyelőséghez küldendők Deák-tér 8.
— Halál a lángok között. DeuUch Ferenc gyanafilvi gazdaember háza vasarnap este leégett. Alajos uevü 13 esztondós fia a tüz kitörésekor az istállóba ment, bogy a mathákat kivezesse. Mire ki akart jönni, már mindenfelé lángokban állott az épület a a szerencsétlen gyerek ott égett az istállóban. A tűzvtszedelem által okozott kár több 15000 K-nál.
— Egy kis leány szerencsétlensége. Petz Adolf bányácskai földmives 6 éves kis leánya marhákat őrzött a réten több gyermekkel. A gyei-mekek tűzet raktak, bogy krumplit süthessenek, miközben Petz Adolf kis leányának ruhája tűzet .fogott s mire segítség érkezett, a kis leány oly súlyos égési sebeketyizeuvedett, hogy másnap virradóra nagy kinok közol^meghalt.
— Edison mozgó-színházban (Szarvas szálloda) a világ legnagyobb és legújabb eseményei kerülnek bemutatásra. Legközelebb a schwarzenaui királyi-esküvő.
— Rendőri hirek. Haasz Lajos Déli Vasúti raktárfónök emeleti irodájából észrevette, bogy az átrakásra kirakott boros hordóból valaki nádcsővel iszogat. Azonban mielőtt intézkedhetett volna a nyalakodó ellen, eltűnt. De ugy látszik jó bor lehetett (Hajdú Had házáról szállítják) mert a szomjas ember visszatért és újra szürcsölte a jó ujbort, míg csak le nem részegedett. Bolf Kunics János szalmagyárí munkás volt a tettes, akit le is füleltek.
Bíró József földmívesnek 6 éves Gyuri fia a Eelsótomplora-utcai lakásukon egy pintes üveget látott, melyben uj bort sejtett. Nagyot hajtott hirtelenében belőle, pedig nem is must, hanem ecetszesz volt beune. Szájüregét összemarta a gyilkos folyadék. Súlyos sérülését otthon gyógyítják.
— Gombamérgezés. Hári László, Mari, Anna és Szukics István Varazsdi-utcai lakósok kedden Kis Lászlótól gombát vettek. Gyanutlanul megfőzték ét vacsorára meg is ették. Éjjel mind a hárman rosszul lettek és mert sejtotték a baj okát, azonnal orvoshoz fordultak. Goda Lipót dr. városi orvos gombamérgezést konstatált és azonnal ellenszereket alkalmazott, minek következtében a mérgezésnek komolyabb következmenyei uem lettek.
I Hirdetmény. §
Ezennel közhírré tétetik, hogy miután a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium ellenőrző közegei a Magy. Kir-Szab. Osztálysorsjáték (XXIX. »órajáték) I. osztályára szóló sorsjegyeket felülvizsgálták, azok a fóárusitóknak árusítás végett kiadattak. v
Az I. osztály húzása 1911. november hó 16. és 17-én tartatik meg. A húzások a Magyar királyi állami ellenőrző hatóeág, ós királyi közjegyző jelenlétében, nyilvánosan történnek, a huzási teremben. Sorsjegyek a Magy. kir. Szab. Osztálysorsjáték valamennyi árusitóinál kaphatók. I
Budapest. 1911. évi október hó 22-én. MAGY. KIR. SZAB. OSZTÁLYSORSJÁTÉK IGAZGATÓSÁGA.
TOLNAY. HAZAY.
ZALAI KÖZLÖNY
fKTÓBEft 26.
Egy erősitő szert gyengegyomruaknak
és azoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor túlterhelése, hiányon, nehezen eméssthetó, nagyon meleg vagy tul-hideg ételek elvetése folylán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor-hurul. Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Felfujodás stb
betegségeket kaptak, minden körülmények között
Dr. ENGEL-féle
BALDRIANUM\'OT
használják.
Baldrtanum a legtökéletesebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengeségeknél, különösen ha etek még kezdetlegesek, mert megakadályozta siók következményeit, mint az tdegaaaég, álmattanaág, atédttlésl rohamok, aaoraláa stb
.összetételénél fogva lamoibor, Baldrtan oaöpöket, málnaayrup él oaarasanyalaTat tar-talmaz. A Baldríaaum igen JA hatással van asék-rekadéanél és határozottan erósitóleg hat az agéax embert axarraxatra. A dr. Engal féle Baldrla atua nem tartalmaz aammlfál* károa ssarakat Igy gyengék é* gyermekek Is n^g hosszabb ideig is hatják. I.eghatásoiabb, ha azt reggel éhgyomorra és este lefekvés elótt szedjük egy likóröa pohárig. Gyenge egyének és gyermekek részére a Baldrtannm meleg vízzel hígítandó és egy kevél cukorral édesitendó.
A dr. Engal féle Baldrtannm üvegben 3 éa 4 koronáért kapható Magyarxzág összes gyógyazer-táraiban Direckt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiskanitss, Becsehelv, Tótszentmárton, Nemesdéd, Némesvld, Csákány, líiakomárom, Bánokazenlgyörgy, Szentlászló, Tótfalu, Kerkaszentmiklós, Muraszerdahely, Csáktornya, l.etenye, Kotor, l\'erlak, Vldovec, Alsódomboru, I.égrád, Bükkosd, Murakccsztur, |hárosbe(ény, Böhönyc, Tap-sony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kéthely, Vörs, llal«. tonazentgyörgy. Apáti, Koszthely sth. gyógyazertáral-han, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb és kisebb helységében levó gyórgvstertárban, illetve (ü-szerüzleteiben.
Dr. Engal-féla Baldriannmot a nagykanizsai gyógyszertárak S és több üveg megrendelésénél az eredeti árak melleit Magyarország bármely helyi-ségébe szállítják.
óvakodjunk utánzatoktól I
Kérjünk határozottan Dr. Engal-féla Bal drlanumot
\' \' I i1 1 \'Mi III n n
A Zalai Közlöny
S/srkssztsssgs éi klariéklvatala
Deák-tér i. sz. alatt van-
As 1868. év óta forgalomban.
ím SS liCÍSDi
Óvakodjunk
j <
utintátoktól éa kéatitméayak baoaam péaxéaétöl.
E megjelölések:
Berger kátrányszapana, Bergcr glycerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrányszapanai, Berger gygy- éi higiénikus ezapanai. cégünk részére mint azóbeli védjegyek és atonkivül e pótlá-
sokkal: valódi és aradatl védve vannak
Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi és szóbeli védjegyekkel biztosított, 40 év óta kipróbált Berger-féle sz«pp»nok helyeit más kéazitményt csompíst be, megsérti védjegyjngunkat A mi szappindnk a \\MHkJk v.lódiság jeléUl .z ¿2 ^AJB^» Itt lenyomatott Jffltecé« fcw
!>_>0mJf védjegyet és cég- ---^
atáirást viselik.
Teaaék tehát ezen két Ismerlelfi jelre-ügyelni és kifejezetten Berger-féleszappanokat kérni, mini skövetkezó cég gyártmányait:
6. Hell & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-o«zWk monarchia áa • külföld gyógy szertáraiban ás azakbavágó üzletikben.
II A magyar újságírás szsnzáclól II
A NAP
A Magyar kizlasig Isgksdvs\'tskk lapja.
A 48-aa aaaméav éa a magyar nemxatl törak-véaak agyatlan htt éa kérlalkata tan
axóaxólója.
Főszerkesztő:
BRAUN SÁNDOR
Palalöt szerkesztő
HACSAK 8ÉZA
Naponkint 165.000 példány!
= Egy uám: 2 krajcár. =
í|éu évra Félátri .
A Wap alöflaetéal ára :
IS.- I || leiyedéire ....*.- I E|j Uiifn . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
Isgkltünskb magyar álclapl
Páratlan népszerűségi -Remek szöveg! Pompás képek I
Mesésen olcsói = Egy szám: 6 krajcár
A Fldlbuaa alőflxatéal ára:
E|éiz éiri Féléire . . .
• - ■
í - I
lagyadévra . E|| kéaafri
. I.II I —IS I
Mutatványstimokat küld a kiadóhivatal:
Maps! Vili. «oki Szilárd-utca 9
öszi trdgyáiásl
ivakadjaak a kialilláiiklál I
4100
Valódi
itakséjsak a
ar)(a I knlilUasktél I
védjegyű.
Thomassalak
a Isgjskk éi ligolcsékk faszfaraavas
■itrágyal
Csak
ilyen
akkor
RaalilUatél •il|irau tartézksájaak
Kánár Vilmos
■lián ziák lirliliajil-iéssil taa illétia.
a ThaMaapkasphatlahrUaa Sarlla,
vizérképiliillli ISIMÉIT II., illrtlir-s 141. •T KtUönöaan a Jalanlagi zandklvtlll oleaé árakra flgyalmeitaytlk a vásárlókat.
Képviselő és raktár Mells és Pintér Szombathely.
HIRDESSEN A „ZALA! KÖZLÖNY"\'BEM
ÉRTESÍTÉS.
A Nagykanizsa, Kőszeg és Kismarton állomáson elhelyezett katonaság részére az lgla. évi január hó 1-tŐl lgia. évi dec 3l-ig terjedő biztosítási időszakra leendő kenyér és zab bérlet utoni szállítása végett.
Az ajánlatok tárgya\'ása a soproni osás/,ári és kir. katona raktárnál lgll. évi november hó 3-án fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltételek a soproni élelmezési raktárnál bötek int hetesre felfekvő hirdetményekben és szállítási feltételek füzeteiben — mely utóbbiak díjtalanul megtekinthetők — foglaltatnak.
Sopron 1911. évi október havában.
Hirdessen a Zalai Közlönyben
1*091 aranyáréra | lafaagyabb IdtflataM«
R. WOLF
MAGDEBURG-BUCKAU
UpiM»i Boros flrtur ok). |4p4azm4m8h,
BUDAPKST, VI, T«ra« - körút 2B.
Járkerekes és helyhez kötött telitett ét szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobílok
WOLP eredeti szarkazata 10 - 800 lóerSIf.
Az Ipv U maxdgazdaaég laggazdaaAgoaabb, lagtartóaabb éa lagmagblzhat&bb QzamgépsL
OsiigyárllU 700 000 lóerőn f»Hll~
Nyomatott a laptulajdonoa LQ. Wajdits József, könyvnyomdájában Nagykanysáu.
NAGYKANIZSA, 1911 OKTÓBER 30.
50-IK ÉVFOLYAM. 87 SZÁM
HÉTFÓ
Politikai lap.
■•Ijilailk kátfia ét ealllrllkta.
eiSAiata.l árak: Eg«ii 4>r. 10 korona, ralévro 6 korona, N.|ya<l«vr« 8 korona 60 Ali. — Egy«« «iém éra 10 IMI.
F.I.IA. taorkaisló : Kerté»» Jáaiaf.
HUdJa :
tzarkaaztiaái ia kiadóhivatal laák-tér I
Tolafo»: 111. - Hlrdaléaak dlj.iabá. aaarlnt.
Halottak napján.
(V. L.) llogy az élók felkeressék a halottak csendes birodalmát és az élet forgatagából egy nap azoké legyen, akik voltak, — egyetemes érzés a világban. Mindenüvé, ahova a keresztény kultúra behatolt, elvitték a halottak iránt való kegyelet érzését. Ez a szokás, a kegyeletnek ez a meleg érzése évezredekig tartó. S következzék bármilyen világszellem, a kegyeletnek ez a meleg érzése nem vesz ki az emberből. Van idö, midőn bánytorgatjuk a temetői halót-taknapi luxust, melyben, — mint az élet minden jelenségében — van sok hiu osillogás és hazugság, de alapjában mindnyájan a halottakra való emlékezés kegyeletes szép szokásának rabjai vagyunk és örülttuk, hogy ebben az ulilitarius korban a kegyeletnek ily magasztos és tiszta érzésére képesek vagyunk. Régi a halottakra való emlékezésnek ez a megszentelt napja. Meghatva járunk Oalixtus oatakombáiban, ahova az első római keresztények temetkeztek. Mennyi tiszta érzés és mily sok emlékeztető arra, mely az emberi nyomorúságos léten tul más világot sejtett.
Nem is igen hisszük, hogy a halottaknapi temetői hangulatnak akármilyen korszellem árthasson. Legyen az ember akár-
mily felvilágosodott, amikor megkondul a halálharang, fel kell tenni önmagának a kérdést: Hová leszünk, mi következik az élet után. A jövendő ködve vesző rendszer miként alakult ki, a vég, melyet Madách Ádámja szerint rosak azt tudnánk feledni", ezek aduak halottak napján méla fájdalmas hangulatot, ínég azoknak a keveseknek is, akik senkit se siratnak.
És a halál, Hamlet szerint: „ez ismeretlen tartomány" titokzatosáé megdöbbentő. Miért? Mert szeretjük az életet. Maeoenás, aki pedig bölcs ember volt, midőn a római puha élvezetek következtében elvesztette majdnem minden érzékét, igy sóhajtott föl: Én nem bánom legyek süket, legyek vak, legyek béna, ceak éljek, éljek I Pedig a halál Herder szerint az elszenderülés és soha fel nem ébredés szende pillanata; pilla-, nata a osendnek, mellet semmi zaj, a nyugalomnak, melyet sémmT földi báj tübbé nem háborgat. Még a legfájdalmasabb betegségben is többnyire csendes percek, vagy még világos és derült látványok is előzik meg az elbuosuzást; a halál szárnyait felénk osattoglatja s minél inkább közelednek, annál halkabb a suttogásuk, mig be nem árnyaznak minket. Olyr arookat is, melyek a szenvedéstől oltorzultak kisimít a halál keze annyira, hogy néhány pero
lefolyta után néhány halott szebb alakot mutat, mintsem bármikor életében. Nem rémkép tehát ez utolsó barátunk, a halál, hanem életünk bevégzője; egy szép ifjú, a ki a szövéneket eloltja és a hullámzó ten-gornek osendet parancsol.
A természet hervadásához, melankoliájá-hoz, elmúlásához oly szépen illik a halottak napja. S nagyon rossz ember az, akit meg nem indít a koszorú vivőknek méla, bánatos serege.
Szép vagy halottak napján temető. Szenvedők pihentetóje, mindet) fájdalomnak megváltása ; de mi, az élettel küzdők Maeceuás-sal kiáltjuk: „Osak élni, élni I"
Fogorvosok ós fogművesBk.
A fogteohnikuaok alkonya.
Ai 49, éa 44. §-ai értelmé-
ben Magyarországon orvosi gyakorlatot csak az Idézett törvényszakaszok értelmében képesített orvoa folytathat Ezzel szemben országszerte már évtizedek éta az a törvényellenes gyakorlat fejlődőit ki, hogy a fogműves (fogtechnikus) iparosok szakmájuk terjedelmét túllépve, foghúzással, fogtöméssel s a fogászat körébe eső más műveletekkel Üzletszerűen foglalkoztak és ma is foglalkoznak, jólehet hivatali elődöm e tárgyban kiadott rendeletekben több izben is kijelentették, hogy a stájüregekben való műtétek az orvosi gyakorlat l\'ogaloma alá «snek s ennélfogva
Nagy elmék a halálról.
— HalotUtknajn tárca. —
Miben van olyan nagyszerű költészet, Rejtélyes mélység, mint benned, balál ? Ki oU lakol, hol a korlátos élet A végtelennel kezet fogva áll I
Madách.
A gonosznak, a gyáva sziveknek Rettenetes vázkép a balál, Mint a félénk, kába gyermekeknek Rémítő az éjjeli homály.
Berzsenyi.
A gyáva többször bal meg sir előli, A bátor egyszer izli a balált, Minden i\'Bodák közt, melyekel tudok, Legrendkivűlibbnek találom azt, Hogy a haláltól ember félni tud; Holott a kényszerű vég, a halál K|jó, ha jönnie kell.
Shakespeare.
legjobb a rosszban és a legrosszabb a jóbau a mulandóság. petfijj
— Játszó gyermekek vagyunk mind, Temetókert » világ; Körülöttünk ciprus-lomb int, Lábunk sirról-sírra hág.
És mig vérig elgyötrődve Nyű7sgOuk mint a hangyaboly : Tárul, zárul sírok gödre, 8 jaj, kacag mind egybefoly ...
Sülsz Béla.
«
Az élók a valódi szenvedők. Akik inár kiszenvedtek, nem búsulhatnak többé.
Jósika.

Születésűnk nem egyéb, mint halálunk kez- \' dete, ugy miut a gyertyabél is enyészik, mihelyest ineggyiytják.
Yonng. i
Halál! a fájdalomnak egy egész tengere fekszik e szóban. Kétélű kard az, mely, midén szivünk legkedveltebb kincsétől megfoszt, oly mélyen hat be keblünkbe, hogy körülöttünk homályba borul minden, habár a nap a boldogok millióira árasztja is fényét. Csak egyetlen egy szó, sziutén mint amaz |kéttagu<
képes vigaszt csepegtetni beteg szivflukre s üdvöt nyújtani, s e szó: .Isten"I
4ndersen.
Bird mind, a mit Arábia
Rejt kincstáraiban, muld fölül Indiát,
Rakd meg palotákkal a
Tyrrhén öble körét s Daunia partjait,
Ha gyémántszegeket vere
Adáz kézzel a sors fényiakid ormiba:
Nem rázod le a zord balál
Tőrét és kebeled rém ijedelmeid.
Horatius.
Meghalni az emboriség javáért, Mily boldog, mily dicső halál I Szebb s boldogitóbb egy hasztalan élet Minden kéjmámoránál.
Petőfi.
Inkább tisztes halált, mint gyalázatos életet.
Tacitus
J
8
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 80.
fogművesek, «kik iparifazolványt ennek a rendelőinek kelte nUn «tereitek, a fogászat körébe eső műveletek végzésére a jövóbeu semmi körülmények közölt .engedélyt nem nyerhetnek.
Ami a szabályrendelet 13. §-ának ait a rendelkezését illeti, amely turint a fogművesek kérvényeiket a Oimhez kötelesek benyújtani, erre nézve szüsségesnek tartom, hogy a Oim a kérvényeket a helyes lelszorelés (14. §.) szempontjából vizsgálja meg • az esetleg szükséges kiegészítések iránt már saját hatáskörében intézkedjék, mert kívánatos, bogy a szóban levó ügyek elintézése a kérvényeknek részemről való kiégési ittetésérel késedelmet ne szenvedjem.
Azokra a fogművesekre (fogtechnikusokra), akiknek a fogorvosi gyakorlat folytatása a íaultban Ó Felségének legfelsőbb elhatározása alapján kegyelemből megengedtetett, a most kiadott szabályrendelet iutézkedésai jneui vonatkoznak.
Az alispáni hivatal kötelessége, hogy az első fokú közegészségügyi hatóságok figyelmét nyomatékosan hívja fel s különösen utasitss, hogy a fogművesek működését s legszigorúbban ellenőrizze és azokkal szemben, akik szabályrendelet ellen vétenek, panaszok bevárau nélkül hivatalból jáijon el.
Az országos szimfóniái zenekar hangversenye.
Csütörtökön este szokatlan pontossággal kezdődött meg a már régóta hirdetett szimfonikus hangverseny. Esti !) órakor a Polgári ügylet nagy termének ajtait bezárják, a hullámzó sokaság ajka elnémul s Kuu László ksruagy megkezdi a Tannliáuser nyitány dirigálását. A szokatlan dirigáló mozdulatok első pillanatban meglepődést keltettek, de a dirigens izemélye csakhamar háttérbe szorult egyénileg s nem maradt más belőle, mint szuggeráló lelke, mely a nyitány kezdetén dominálj fafuvókból nagystílű konzervativizmussal hotza ki a nyitány bekezdő motívumait. Nagy érdeklődéssel néztek a koncert első Bzá\'iia elé városuuk zeuészeí. 8 hogy e számbau kellő finomsággal és gonddal mutatták be a szimfonikusok tudásukat s elóadóképességűkról is bizonyságot teltek, ez a tény már előre biztosította a hangvurseuy sikerét. A nyitány befejezése után általános volt a tetszés, mely orkáuszerü tapsvihsrban tört ki. — Mozart Szerenádját a legkövetelóbb kritikus kivánalmaiuak is megfelelően adták. A szerenád három része pia uóiban, ritmikai aprólékosságaiban a zenekar techni kai tudását s a karmester törékenységig fluotu stílus-érzékét és művészetét juttatta kifejezéare.
A darab előadása ugy hatott, mintha egy érzésbe fonódott volna minden szitu ouikus lelke s ez a lélek tolmácsolta volna egységesen, közvetlenül 8 eleveuen a hangszerek sokadalma» különféleségén, mindazt mit Mozárt S\'ereuádjának könuyű zenéjébe rejtett. Mondanunk ia fölösleges, hogy ez a szám volt a hangverseny parádés száma, mely minden ré-szébeu állandóan lebilincselt mindenkit s etberikus fiuouiságaíval az elóadásbau megkapta a hallgatóság lelkét, mely kiérdemelt áiadózással zeugte tenyerével a tetszés dicséretes himnuszát,
Liszt Ferenc Buugária szimfonikus költeménye, a mester születésének luu-ik évfordulója alkalmából, következett ezutáu. A darabot kelló átérzéssel játszottak. Kz a játék a mesteri kidolgozás és lelki rneg-
a fogműves (fogtechnikus) iparosok ezeknek végzésére jogosítva nincsenek.
Ez a törvényellenes gyskorlat egyrészt azért fejlődhetett ki, mert az ellenőrzésre hivatott hatóságok egy része a fogműves-ipar terjedelmét tévesen értelmezte, másrészt és főleg azért, mert a múltban akár orvosok teljes hiánya, akár az, hogy az orvostudorok fogászattal csak igen csekély számban foglalkoztak, a községeket szinte kényszerltette arra, hogy a fogászat körébe eső műveletekre a fogműveseket vegye igénybe s ez arra a magyarázatra vagy legalább mentségre adott alkalmat, bogy a fogművesek bizonyos hiányt pótoltak és — ha viaszaélésképen is — oly közszükséglet szolgálatába szegődtek, amelynek törvéuyea és szakszerű ellátására elegendő orvos rendelkezésre nem állott
Az utóbbi években azonban a viszonyok gyöke-reseu megváltoztak, amennyiben az orvosok létszáma állatában emelkedett s ezzel párhuzamban lényegesen szaporodott azoknak az orvosoknak száma is, akik a fogászat művelését működésűk körébe vonták, ugy, hogy a fogművesek szóban levó működését illetőleg a hiány pótlására való hivatkozás, ha a múltban volt alapja, ez idő szerint többé jogosultsággal uem bír.
A megváltozott viszonyok következményének kell tehát tekinteni azt, hogy a hatóságok figyelme az utóbbi időben a fogorvosok és s közönség köréből emelt panaszokkal a fogművesekre egyre sűrűbben felhivatott s a hatóságok a fogművesek törvényellenes működésével szemben a törvény szigorát egyre sűrűbben alkalmazták.
Ezzel kapcsolatban a belügyminiszterhez a fogművesek köréből számos kérvéuy érkezeit az iránt, hogy megsiokott gyakarlatukban meghagyassanak, illetőleg erre alapitatott kenyérkeresetüktől meg ne tosztassanak, a fogosvosok testületei pedig beadott emlékirataikban törvényes jogaik védelmét és a fogművesek visszaéléseinek megszüntetését kérték.
Mindezek alapján a fogászaira vonatkozólag a törvényes jogrend végérvényes helyreállítása vált szükségessé.
Ennek legegyszerűbb módja kétségtelenül az volna, bogy fogművesek — törvény rendelkezései alapján — a fogászat kőiébe eső minden művelettől azounal eltiltassanak s a tilalom ellen vétókkel szembou a törvény megtorló iutézkedései alkalmaztassanak.
Tekintettel azonbau a leüt említett körülményekre, amelyek bizonyos mértékben méltánylást érdemelnek, elhatároztatott, hogy midőn egyrészt a törvénynek a jövőre uézve szigorúan érvényt kell szerezui, másrészt azoknak a fogműveseknek, akik a fogászat körébe esÓ műveletekkel foglalkoztak és most is foglalkozuak, kizárólag saját személyükre nézve, továbbá bízouyos feltételek és korlátozások mellett, lehetővé teszik, hogy a szóbau levó gyakorlatot mindaddig, amíg iparukat személyesen és _öuállóan űzik, továbbra is folytathassák.
\\ Errre vonatkozólag a ni. kir. minisztériumnak l\'jy. szeptember bó 8-án tartott tanácsülésén kifejezett hozzájárulásával az alábbi | szabályrendelet bocsáttatott ki.
A feut említett kivételes méltányosságra vonatkozó intézkedések csakia a jeleuleg működő logmű-vesekre vonatkozván, ebből következik, hogy azok a
értés tökéletes mintája volt, s belőle hűen hsngzott ki s msgysr dallam motívuma, mely Liszt zenei költészete révén tett szert hirnévre a zenei világ előtt. Berliz Rákóczi índnlóátiratát adták a szimfonikus költemény után ráadásul, mely osztatlan tetszéssel találkozott. Bennem pedig oroszországi utam egyik kedvei opizóifyát idézte fel, mikor a pétervári filharmonikusoktól hallottam e darabot s i magyar zene gyiytó hatását a Pawloszk koncertterem több ezer főnyi hallgatóságán láttsm
Végül Tssjkowssky harmadik szimfóniája következett, melyei Magyarországban a szimfóniái zenekar játszott először. A szimfónia öt része közű! négyet átszóltak. A szimfóniában sok az üres pathosi, a külsőségben és dinamikai hatásokban való tobzódás Az első és Ötödik rész (a negyediket hagyták ki, —) elmélyedés és dallamos határozottság tekintetében ao-kívánní valót bagy, mert itt valóságos óriás viaskodás folyik s sokszavu zenekarban, melynek tépett negyedei éppen nom kellemesen én szerencsésen szöt vetkeznek a hatás felkeltésére. A második és harmadik rész azonban bámulatosan színes, ötletes és ele. ven, telve a f^ji jelleg vonzó erejével. Ez hatott is, különösen a második rész fagott szólama, melyben egészséges dallamok esendőinek meg gondos feldolgozásban.
A hsngversenyt igen szép számú közönség hallgatta A szimfóniái hangvurseuy rendezése Vécsey Zsigmond polgármester, Dr. 8abján Gyula főjegyző és I)^ák Péter főkapitány érdeme. Fáradozásuk szép eredménnyel járt s a hangverseny sikere nagy eró és érték városunk művészi életében. Nem volna-e célszerű egy zenekedvelő egyesület alapítása, melynek célja lenne uiíuél több ily nagyszabású hangverseny rendezésével városunk művészeti életének emelése? Mint hírlik, az eszmének előkelő pártfogói vannak. Ne hagyjuk elaludni, siessünk a megvalósítással I A szimfóniái baagveraaujr sokakat meglepett, használjuk ki va általános meglepődést az alakítandó zeuekedveló egyesület érdekében I
Lukács J.
A hercegprímás jubileuma.
Tegnap mull 20 éve, hogy Keszthely nagy szülötte: Vaszary Kolos, Magyarország bíboros hercegprímása lett.
Mindeu pompa és fény nélkül, az ó közismert azerénységéhez méltóan, a legnagyobb csendben űlle meg budavári palotájában e napot az sgg egyházfejedelem.
A jubileum alkalmával az esztergomi főegyházmegye összea templomaiban hálaadó istentiszteletet tartoltak, Keszthely város pedig üdvözlő feliratot iutézett hozzá, mely a többek között igy azól:
Atyáiuk csak a nagy „ludós fóapátuak" büszke emlékével térlek a sírba f de mi bámulva láttuk Fóméltóságodat hazánk legnagyobb közjogi polcára emelkedni, ahonnét szeleteiének ezer sugarát árasztotta reánk.
Mint a gondviselés áldása járt közöttünk; bölcsességével megismerte helyzetünket, felkutatta bajainkat, látta sebeiuket és atyai jóságával felemelt. Meguóitünk, kieinelkedtüuk a megye városai között és a kéz, mely vitt, vezetett, Fóiuagasságod áldott keze volt.
OrtíJBBR »0
ZALAI KÖZLÖNY
5.
Legyen áldva ma éa mindig e két, melyet a hála könnyeivel csókolunk és emlékét visszahagyjuk legkésőbbi unokáinknak
HÍREK."
— Oeak egy virágasálat! Oaak egy virég-szálat kér * Jótsef Királyi Herceg 8ianalórium Egye-aDlet halotlaknapja alkalmából a tüdőbetegek megmentésére, egy virágszálat abból a kostoruból, melyet hterülteink sírjára helyetünk. Ki ne stívlelné meg eit a megható kéréat ée ki sqnálua egy kia ateréuy adományt erre a nemieteróaitó célra. Hiuen ha lest at oratágban tfibb tüdőbeteg gyógyító inté-iet, nem fog idó elótt elsorvadd, annyi éter meg ezer etnber. Ninea at orstágnak olyan tuga, ahol a halottaknapja alkalmával na gyqjlenének. Nagy a gyűjtési kedv pátriáDkou éa a megyébeu ia, ugy, hogy bitouynyal nem fognak atégyenketni a stere-tetleuHég miatt, melynek egyedül tulajdonítható, Ita ez az orstágos gyűjtés teljes sikert nem lát.
— Házasság. Hevesi Jótaa úrhölgy tóvárosi tauitónó, a Nagykanizsán több évtizedig közszeretetben és kötbeeaülésben állt Hoffmsnn Mór polgári iskolai o. igazgató leánya, házasságot kötött dr. Ormos Kde fővárosi Ogyvéd és hírlapíróval.
— Személyi hir Babján dyula dr. főjegyző 8 napi stabadságra ment. Kt idóben egyébként a minisztériumban ia el fog Járui városi Ogyek elintézése érdekében
— Arvay alispán Nagykanizsán A helybeli 48. gyalogezred kastáruyájáuak udvarán épUll kocsistiuuek hivatalos átvétele stombalon volt Kt alkalommal Arvay Ltyos alispán Nagykauíieára jött éa egy vegyes bizotlsággsl megtekintettek a befejezeti építkezési. A bizottságban Na^ykauitsa réaaéról Vécsey Zsigmond polgármester, Király Sándor városi mérnök és Háti Kálmán dr. városi orvos vettek réstt. A közigazgatási biiott»ágot Trípammer Gyula képviselte. At épílketésre vouatkotó apróbb észrevételek tétettek, melyekuek pótlása elrendeltetett. Arvay Aliapán Kestlbelyról jött, hol bívaulvitagála-tott lartoll a fóstolgabiróságoál.
— Táncvlzega. A tánckedveló tanulóifjúságnak egy stép epitódja záródik le a jövó héten megtartandó táucvitagálattal. Nem tudjuk hányadik kur-tusa volt et Adorjáuné Mayeraberg Frída uruónek, de att tudjuk, hogy amint at ó buzgalma és tanilói tapasztalalal gyarapodtak, épugy folyton emelkedőben van népszerűsége a stülók, lanilók éa tanárok köré-beo. November 4-én d. u. 6 órakor ketdódik a diáktanfolyam záróvitsgája. Ennek folytatása lest felnóttekuek a boszlouestély. November 5-én d. u. 4 órakor a gyermektanfolyamnak lest tánevitsgája. Este petjig a felnőttek lánckostoruia lest szokás sterint kivilágos kiviradtig, Magitól érdtelódik, hogy a zenét valamelyik elsőrangú cigánybanda fogja b*o1-gáltatui. Belépódij azemélyenkint (a kísérőknek is) 1 korona.
— A szimfóniái hangversenyről Két muzsikus beszélget egymással s a szimfóniái hangverseny és a fehérváriak filharmóniai hangversenye kötött vonnak párhuzamot
— Ezekhez képest jóformán semmi a filharmonikusok játéka I Mondja az egyik.
Nagybangon próbál kritikát mondani a szimfóniái baagversenyról tüstént egy ur, ki a következőket: —r Padig még et is semmit — A tudás vagy nem tudás stólt itt? A lekrititáláa legtöbbször
az utóbbit törekstik takarni I *
ügy uri leánytól kérdik a szimfóniái hangverseny után:-— Miért nem volt a hangversenyen?
— Én ma este Balthatárt oéteni és hallom, mondja mőértóen.
— A magántisztviselők orsz. nyugdljegye-sületének köszönete: A következő levelet kaptuk:
A .Zalai Közlöny" tek. szerkesztőségének
Nagykanizss.
Igaz örömmel értesültünk ügyvezető igazgatónk Meisl Gusztáv ur utján arról a szíves jóindulatról, araelylyel a tek. 8terkesttóség ügyünket támogatni és íntétményünk működését hosszabb cikkekben méltatni kegyes volt.
Kedves kötelességünknek tartjuk, hogy eiért a stives jóindulatéért bálás köszöuetQnket nyilváuitauk.
Kérjük, hogy jóakaratát közhasznú pgyeaOlelünk Iránt továbbra is megtartani kegyeskedjék.
Kiváló tisztelettel
Magán tlaitvle.lók Országos Nyugdíj-Egyesület« SZÉKÁCS MEISL
— Adózók figyelmébe Nagykanizsa város polgármestere felhívja a város adófizető polgárait, hogy adókönyveoskéíket az adó előírása végett at 1883. évi 44. t.-c 30. §. d) pontja értelmében a városi adóhivatalnál 8 napon belül mutwsák he. Akik eit tenni elmulasztják, a pénzügyigazgatóságtól 3—10 koronáig terjedhető pénzbirsággal büntettetnek.
— Alakuló (közgyűlés. A nagykanizsai .Ifjúsági Kör Sportegylete folyó évi október hó 31-én este 9 órakor, at Ifiuságí Kör helyiségében •porlegyleti alakuló közgyűlést tart.
— Kereslk?a wlenl gyilkost Wienbeu f. hó 83-án d. u. 1 órakor Taborstrasse 55. atám alatt levő Ötletében ismeretlen tettes meggyilkolta Stock Henrik éksterészt. A vizsgálat m egál lapította, hogy ugy fojtotta meg és valami tompa eszköztel a fejére is erős ülést métt A tett elkövetése uláu 8000 K. érlékü ékszert és 800 K. készpénzt vitt magával. A wieui rendőrség a legmesszebb uieuó nyomozással akarja kéxrekeriteni a vakmerő rablógyilkost Megkereste a nagykanizsai rendőrséget is ez ügyben és közölte vele, hogy 86—ÍO éves munkás-féle ember lehetett a szomszédok nyilatkozatai szerint a tettes. A ki a rendőrséget nyomra vezeti 500 K jutalmat kap, ugyauannyit, aki az elrablott értékek nyomára vetet. Valóatínü, hogy mig a pénze tart a gyilkosnak, addig abból költekezik, az ékszerek értékesítésére csak azután kerül a sor éa bizonyos, hogy et okozza veeztét.
— Mének vizsgálata. A köztenyésztésre stánl magán-mének vizsgálata Nagykanizsán november 14-én d. e. 0 és fél órakor lest a Széchenyi-téren. Ugyanekkor foguak inlétkedni at 1918. évre való fedettetési állomások fellálitásáról is.
— Beteg orvos. Hajós Soma dr. orvos at elmúlt kedden, aminl első emeleti lakására fel akart menni a lépcsőn elesett. Bár fájdalmat értett nem tulajdonított fontosságot bajának, ugy hogy még csütörtökön is látogatást tett betegeinél. Ekkor azonban már láz gyötörte és állapota súlyosra vált, ugy hogy orvosai ajánlatosnak tartották, ha Budapestre viteti msgát, hol valósziuüleg operáoiónak kell magát alávetnie. Tegnap at esti gyorsvonathoz mentőkocsi:! vitték ki és Budapesten is mentő kocsi vitte sz állomásról a Hertel szanatóriumba. Ma telefonjeleuléa érkezeit, bogy at éjjel atonual megoperálták él állapota jobbra fordult. A vasúton Pollák Krnó dr kisérte el. A beleg orvos állapota iránt várossterle nagy at érdeklődés.
— Óvoda látogatók. Szombaton tartatott meg az ovoda bizottság gyűlése Remete Qéza elnök lete alatt és most már két buzgó hölgy is réstt vett azon. A gyűlés megválasztotta a város 4 kisdedóvójának felügyeletét gyakorló látogatóit. A Nádor-utcai ovóhoi Vidor Samuné; dr. Rothschild Ja kabné úrnőket és Horváth Qyörgy főgimnáziumi igazgatót; az Arany János utcai óvóhoz K. Boér Gusztávné, dr. Köri Szabó Jenónét, dr. Jurecky Ivánné úrnőket és dr. Neumann Ede lórabbit; a Petőfi-úti óvóhoz iitpocb Gyuláué és dr. Sohwarz
Adolfné és Nith Norbert plobánost és Poredus Antal igszgalót. A kiskanizssi ovóhoz K. Boér G usztávné, dr. Fodor Aladárné úrnőket és Horváth László Csizmadia és Kiss István Ferus városi képviselőket. A b\'zoltság szóvá tette, hogy a Petófi-uti kisdedóvó helyiségo tarthatatlan állapotban van, azért a városi tanácsnál kérelmezni fogja, hogy ov da helyiségül at eddig iskolául stolgáló Teleky-uti Thomka-féle hátat bocsássa renoelkezésre
— Elhalasztott befizetések A Délzalai Takarékpénztárral egyesült önsegélyző Szövetketet a november hó 1-ére eső befizetéseket az ünnep miatt nov. 3-án azaz péuteken délelőtt tarjta meg.
— Megyeblzottsági tagválasztás A tragikus véget ért dr. Lénárd Ernő keszthelyi köz-jvgyzó halálával megüresedett megyebizottsági helyet szombaton (öltötték be. Két jelölt érdekében fejtettek ki a pártok nagy küzdelmet: Berkea Ottó kestthelyi főgimnáziumi tanár és Btekeros Ödön kestthelyi jegytó érdekében. Végre is Berkes Ottó premontrei igatgató 4 szótöbbséggel diadalmasan került ki a választásból.
— Halálos végű borozás. Dömötör« János éa Kaná8t János snrdi lakósok a szólóben borozgattak Eközben megjelent ott Kálmán György ugyancsak surdi lakós, ki Kanásznak haragosa volt. Dömölörfi Kálmánt is megkínálta egy pohár borral. Ekkor mig Kálmán ivott Kanász hátulról Kálmánra lóit; de a golyó célt tévesztett és Dömötörfit lalá|ta, ki súlyosan megsérült és a helybeli kozkórhátba átállították. A golyó Dömötörfin keresztül fúródott és így jelentéktelenül sértette meg Kálmánt Karnist ezután még háromszor rálőtt Kálmánra, de egyik golyó sem találta. Kálmáu erre kést rántott és Ka-násit agyonszúrta, ki a helyszínén meg is halt.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern íutézményt aiáuluuk tisztelt olvasóink stives figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg Sándor-utca HO-ik száma alaii fennálló Magyar Otthon peutióban. Evok óta általános in kedvelt, pompásan bevált, család szálló et, ahol mérsékelt napi áron, (mindössze három koronáért is éa fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshot, atépen bútorozott külön bejáratú szobákhoz lehet jutni. Vidékinek, kik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a fővárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti Ogyek intézése végett, a Magyar Ottbon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendetkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásuak-nak még kivételeaebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai stámára egyenesen megbocsüibetetlen a Magyar Otthoni Villamos világítás I Tükrös stekrények I
közgazdaság.
Gahonaüzlet
Hagykanltsa 1911. okt. «0.
Piaci árak:
Buza . . Rozs . . Zab . . Fehér bab Tengeri uj
23-18-80 18-30 — 19 -
R 0 Y A L kávéházban
Fő-ut 15.
W Ma este Zsolnay Vilmos
kitttnő zenekar» hangversenyez.
SATTLER LAJOS
kávéa.
4
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÓBEB 80.
Egy erősítő szert gyengegyomruaknak
és azoknak, kik meghűlés, vagy a gyomor túlterhelése, hiányos, nehoien emészthető, nagyon meleg vagy lul-hidcg ételek élvezése folytán
Gyomorgyengélkedést, mint Gyomor-hurut. Gyomorgörcs, Gyomorfájások, Pelfujodás stb
betegségeket kapuk, minden körülmények között a
Dr. ENGEL-fóle
használják.
Baldrtanum a legttíkéleleiebb hatású gyógy-bornak bizonyult a gyomorgyengeségeknél, különösen ha ezek még kezdetlegetek, mert megakadályozza azok következményeit, mint az ldagaaség, álmatlanság, szédülést rohamok, asorolás itb
.Összetételénél fogva lamoabor. Baldrian osöpBket, málnaayrap és oseresxnyelevet tor-ulmaz. A Baldrtanum igen jó hatással van aaék-rekodéanél éa határozottan erősitőleg hal az agéas emberi »»erreaetre. A dr. Engel fél* Batdrla-aim nem tartalmas aammlféla károa »arakat éa Igy gyengék éa gyermekek ia még hosszabb ideig is hatják. Leghatásosabb, ha azt reggel éhgyomorra és este lefekvés elölt szidjuk egy likőrís pohárig Gyenge egyének és gyermekek részére a Baldrlannm meleg vízzel higitandó és egy kevés cukorral édesítendő.
A dr. Eaffal féla Baldnanum üvegben S és 4 koronáért kaphalö Magyarszág összes gyógyszertáraiban Direekt vásárolhatjuk: Nagykanizsa, Kiskanlzsa, Hecsehely. Tólszentmárton, Nemesdód, Néinesvid, Csákány, Kiskmnárom, llánokszentgyörgy, Szentlászló, Tótfalu, Kerksszentmlklós, Muraszerdshelv, Csáktornya, l.elenye. Kotor, Perlak, Vldovec, Alsödomboru, Légrád, lliikkösd, Murnke eszlur, Ihárosherény, Böhónyo, Tap-sony, Szakácsi, Marcali, Sámson, Kéthelv, Vörs, Bsla-tonszenlgyórgy, Apáti, Keszthely slh. gyógyszertáraiban, úgyszintén Magyarország, minden nagyobb és kisebb helységében levő gyórgyszertáiban, llíetvo f\\i-szét üzleteiben,
Or. Engol-file Baldrlannmot a nagykanizsai gyógyszertárak 3 és tühb üveg megrendelésénél az eredeti «rak melleit Magyarország bármely helyiségébe szállítják.
Óvakodjunk utánzatoktól!
Kéljünk határozottan drlanumot.
Dr Bogai-fél* Bal
A Zalai Közlöny
Szarkaaztiaéga ii klaJikiutala
Deák-tér i. sz. alatt van-
Ab lsaa. év óta forgalomban.
ÜW- SS
Óvakodjunk
utéaiatoktól éa más készítmények baoaam-péaaéaétöl.
E megjelölések.
Berger kátrányszapana, Bcrger glyoerin-kátrányszapana és Berger kén-kátrényszapanai,
Berger ifygy- higiénikus szapanai. cégünk részére mint szóbeli védjegyek és azonkívül e pótlásokkal: valódi és aradetl védve vannak. Minden elárusító, ki ezen kizárólag valódi és azóbell védjegyekkel biztosított, 40 év óla kipróbált Berger-féle szappanok helyett mis készítményt csempész be, megsérti védjegyjogunkat. A mi szappanaink s valódiság jeléül az itt lenyomatott védjegyei és cég-sláirásl viselik.
Tesstk ichái ezen két Ismertető jelre-ügyelní ós kifejezetten Hergcr-féle szappanokat kérni, mint a következő cég gyérimánysit:
6. Hall & Com.p Troppau.
Kapható : Magyar-osztrák monarchia és a külföld gyógyszertáraiban és azakbavégó üzletekben.

I! 1 magyar ajai|lráa azaazáaiél !!
A NAP
I magyar kiziaaág lapksrifiltabb lapja-
A 48-aa aasmény éa a magyar nemzeti törekvések egyetlen hB éa kéilelkete tea eaóeiólAJa.
Főszerkesztő: Felelős szerkesztő
BRAUN SÁIDOR HACSAK 8ÉZA
Naponkint 155.000 példány!
= Egy aiAm: 2 krajcár. =
A Vap alöfliatéal éra :
Eiéii éiri . . . II.- I || Ilin«\'" .... 4 - I Féléira . .
I.- I II E|f ktaipra . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
ligkltlaikk magyar ílciap!
Páratlan népszerűségi Remek szöveg I Pompás képek I
Mesésen olcsó I Egy azám: 6 krajcár — A Fldlbuas alöfliatéal éra:
t|éti éirt . . féléin.....
I- I ».- I
lilfiáéirt .
E|| Mupn
1.11 I .»I I
Mutatványszámokat küld a kiadóhivatal:
ÖBBi tráigyáiás!
íiaktéjmk a kaaiiltéiiblél I
élOO
Velódl
óukiájiat a ^ kialiiténktél I
védjegyű.
Thomassalak
a lagjakk éa lagalcaikk faazfaraavaa műtrágya!
«kkor ^^
m•
in és ^V,"
Csak
ilyen
ölomaér
■ •■llltáitél nlftm* Iirtéikitfjuk.
■ laéea uák
tartalaajtl-zéasai iái •llitia.
a Tkiaiipkiipkitfakrlkis lirtla.
liiértifiliillli HIÚÉIT II.. éaénfasy-at «•-MT Különösen a jelealagi rendklvüü olsaó árakra flgyalmaateyttk a vásárlókat.
Képviselő ós raktár Melis és Pintér Szombathely.
Kalmár Vilmos
HIRDESSE» A „ZALAI KÖZLÖNY"-BEM
ÉRTESÍTÉS.
A Nagykanizsa, Kőszeg ós Kismarton állomáson elhelyezett katonaság részére az lgla. évi január hó 1-től I912. évi dec 31-ig terjedő biztosítási időszakra leendó kenyér és zab bérlet utoni szállítása végett.
Az ajánlatok tárgyalása a soproni osás/.ári és kir. katona élelmezési raktárnál lgll. évi november hó 3-án fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltételek a soproni élelmezési raktárnál betekinllietésre felfekvő hirdetményekben és szállítási feltételek füzeteiben — mely utóbbiak díjtalanul megtekinthetők — foglaltatnak.
Sopron 1911. évi október havában.
Hirdessen a Zalai Közlönyben
Lim IM«, aranyéremi legeeprobb kitüntette
MRGDEBURG-BUCKRU
WOLF
Boros firtur oki. gépészmért«*,
BUDAPE8T, VI, Terée-kanlt 2».
Járkerekes és helyhez kötött telitett és izabadalrauott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
____ _ _ , WOLF eredeti uerkezeti 10-800 lóarölg.
Az Ipar éa mezőgazdaság leggazdaságosabb, legtartósabb éa legmegbízhatóbb Qzamgépat "O.myárlá. 700 000 léergn lelftl
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdils József Itönyvnyotndájábaa Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.