Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
11.16 MB
2010-02-17 15:37:46
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1441
4613
Rövid leírás | Teljes leírás (220.65 KB)

Zalai Közlöny 1912. 060-068. szám augusztus

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA ,9„ AUGUSZTUS x. 5,,K ÉVFOLYAM 60. SZAM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
HilJilinlk hétfőn él cilttrtikíi.
IM..IÍ.I ír.k: Kgl.. 4„. |0 ko,.„., ,,U<„ ,
2 korona »0 llll. _ í„„ „Jm 4r, ,„ „„ .
Politikai lap.
KoUló* tserkatsiA : Kertes Jáaaef.
Kiadja:
* HKcrkeftKtfaég.
A kereskedő hitele.
Az immár egy év óta tartó rendkívüli pénzfeszültóég természetesen a magyar ke-reskedóvilágot sem hagyta érintetlenül. A kedvezőtlen viszonyok eddig osak kisebb ál dósatokat követeltek, a legutóbbi idóben azonban régi, nagy ós tisztes cégek fizetés-zavarai kerültek nyilvánosságra, melyek azt bizonyítják, hogy a tarlós krízis most, hogy at ósz felé közeledünk, még intenzivebb jelleget fog ölteni.
A kereskedők körében általános az panasz, bogy a pénzintézetek a hitelt a kelleténél erósebben korlátozzák és hogy ina már a dolgok odafejlődtek, hogy a vagyo nos, szolid kereskedő sem tud hiteihez jutni, miért is az üzleti körét szűkíteni kénytelen. Viszont a kisebb pénzintézetek a bajokért a nagybankokat teszik felelőssé, melyek indokolatlan bitelmegszorilásokat eszközölnek.
Annyi bizonyos, hogy egyes nagybankok túlságos mértékben alkalmazzák Pranger hitelmegszoriUsí elméletét, másrészről pedig nyilvánvaló lett, bogy egyes pénzintézetek a hitelnek hirtelen és váratlanul való megvonása által számos szolid kereskedőt hajtoltak zavarokba Ez az eljárás mindenképen kárhozatos és elitélendő, különösen olyan bankok részéről, melyek ismeretesok arról, hogy pénzbőség alkalmával valóságos hajtó-vadászatot rendeznek kliensek után.
A gazdasági életnek, első sorban pedig a kereskedelmi forgalomnak a hitel az eleme in fentartója. Ha tehát a hitel alapjai meginognak, megrendül az egész kereskedelem és ezzel az egész ország gazdasága. Ebből a szempontból kiindulva, aggasztónak tartjuk l a bizalmatlanságot, melyet egyes pénzintézetek a kereskedelemmel szemben tanúsítanak Ennek a bizalmatlanságnak mihamarább meg kell szűnnie, mert különben M ősszel valóságos katasztrófának nézünk
kielégítését követelik. Ók is számolnak a súlyos pénzügyi helyzettel és a mostani viszonyok között nem kivannak terjeszkedni, de azt nem lehet tőlük rossz néven venni ha a már meglevő kereteket most is fenn akarják tartani. Ezért tartjuk a kereskedelemre nézve végzetesnek a bankoknak azt eljárását, mely a hitel hirtelen ós váratlan megvonásában nyilvánul meg.
Ausztriában a kereskedelmi kamarák erélyes tiltakozást intézlek a kormányhoz bankok hitelmegvonó politikája ellen és pénzügyminiszter ki is jelentette, hogy az Osztrák-magyar banknál érvényesíteni fogja ingerenoiáját abban az irányban, hogy kereskedelem részére szükséges hitel ben tartassék.
Egyes magyar pénzintezeteknek a kereskedelem megfojtására irányuló akciója az Osztrák-magyar bankból indult ki. A jegybank sarkalta a pénzintézeteket arra a kíméletlen eljárásra, amely alatt a magyar kereskedelem most olyan sokat szenved Kívánatos volna, ha a magyar kereskedők talpra állanának ós követelnék a kormánytól, hogy érvényesítse törvényadta befolyását az Osztrák-magyar banknál abban az irányban, hogy a kereskedelem hiteligényei a Bég keretei közt kielégíttessenek. A jegybanknak feladata és kötelessége, hogy a magyar kereskedelmet a mostani nehéz viszonyok között tőle telhetőleg támogassa
A pénzintézeteknek az ország közgazdasági életében fontos hivatásuk van, melyet minden körülmények között be kell tölteniök. Hivatásuk pedig elsősorban az, bogy hitelt nyújtsanak a kereskedelemnek, mely e javak kioserélésének nagyfontosságú funkcióját végzi. A kereskedők osak az ó jogos hileligényeik
A modern színpad.*
— Szeberényi Lászlónak. —
Nagykanizsa, aug. I.
A fejlődésnek őrök térvénye van. Minden, ami megáll I elveszett. A művészetben ezt a korszakot hanyatlásnak, a műélvezetben italomnak mondják, mert a művészet par exelleuce és egyetlen törvénye ez újszerűség ée azt, bogy valaki művész, ugy is lehet kifejezni, ujat, vagy uj formában, vagy uj módon mond valamit. A művészetben nincs etbika, a művész nem lehet se erkölcsös, se „szennyiró mint ahogy Szeberényi ur mondja. Sajnos, ezeket az igazságokat már elmondták mások előttünk. Kimondták, amikor Flaubert! perbe fogták, mert a üováryné -.erkölcstelen.* Elmondták, amikor Zola ellen hábo-
•) Ily cimen a Veszprémi Hírlapban Jolánt meg egy cikk, melyre e cikk válasz akar lenni.
Szirkuztéiéi éi klariéhlvatal liik-Ur I.
Tol.ro. : Itt. — Htrdolé.ek dljaa.báa ai.rlnl.
rodotl fal at európai azemforgaiáa, pedig talán — eit maga Anatolo Francé irta róla — nera tolt a világnak még egy oly komolj éa erkíloare tanító Írója, épp azáltal, bogy hibákat mutogatott éa mélységeket tárt (el Kimondták — ha jól tudora Theo-philo Gaulier egy előszavában. — amikor Baudelaire ellen hömpölygött a francia „vierge" Irodalom. Elmondta Kaját magáról azegény Wilde ír éa még sok mások, akikre most nem hivatkozunk. Ezt figyelmébe ajánlva Szeberényi urnák legyen szabad arra a tévedésére mégis flgyelmeztetnauk, hogy at iró tudvalevőleg nem egészen az, amit néptanítónak, tanárnak neveznek. Nem kell az írónak egyáltalában ka thedráu ölnie és kezében uádpálcával magyarázni azt a hazugságot, hogy a „jó" jutalomra lel. a „rosst" ellenben meglakol, — még ha lehetne is ily megkülönböztetéseket csinálni, még az esetben sem, ha valaki drámaíró, podig talán a dráma az a fajta, ahol uines helye a „I- art pour I1 art"-uak, tehát mondani valót várunk a szerzőtől.
Szeberényi ur legnagyobb tévedése ott van, bol a mai szinműirodalmat ÖHszehasonlitja a régiek-kűl. Persze, mi nem tudhatjuk melyik mú lesz halhatatlan ós nelyik köztok a konlármunka. Ami a múltból ráuk maradt, ezt már remekművé telte * kor patiuája, de ami itt elóttüuk születik és él, az lehet, hogy remek, lehet bogy salak. Természetesen, ha ugy teszünk összehasönlitást, hogy találóan kiragadjuk egyet-kettót a mostaniak közül s Goethéhez, 8hakespere-hez hasonlítjuk óket, ez az összehasonlítás rosszul üt ki. De elfelejti a különben széles lát-körü cikkiró ur, hogy 8hakespere mellett még egy tucatnál is több drámairó virágzott, kiket nagyobbnak tartottak nála s hogy ugyanannak a Goethének társa volt Kotzebue is és sokau, kiket már uem ismerünk. Miért ü*jós Sándort huoulitja Öwsze a régiekkel, miért nem Ibseut, aki nagyobb iró mint 8bakespere, mert a mi tragédiáukat irja meg, mig a nagy Wil-liam bizony gyakran csak költői cicomákat és üres sallangokat ád. Miért nem Wedekindet méri a régiekhez, kinek önmarcangoló, fájdalmas kacaja téuyleg jobban a szivünkbe talál, mint az ókor Plautusa, vagy ha már a naturalismus és a dekadenciában osak „gazt, bojtorjánt, piszkos gyomot és csalánt- lát, miért uem fürdeti meg lelkét a romantikus Haupt-mannbau, vagy Maeterlinckben, vagy akár Rostand-ban, akik idevouatkozásukbau srelleroi utódai 8ha-kespere-nek s akik közül épp ezért az utóbbi már Dres és lélek nélküli?
8zinpadi gyárosok minden idókben voltak. A Hataille-ok és Bernsteinek nem a mi korunk szüleményei. Tipusok. Mindig voltak és lesznek. De anuyi bizonyos, hogy Goethe és Schiller is umlmas nekünk és egy\' Verlaine-vers ezerszer izgatóbb szenzációnk mint az egész Daute-trilógia a maga kétségtelenül „erkölcsös" világnézeteivel.
Még osak ezt akarom megemlíteni, bogy az irodalomnak a dekadencia ezerszer dúsabb forrása, mint at úgynevezett arauykorok filiszterérzései,
I
•iok a sablénok, ahogy > tankényvek definiálják: bausxeretet, Cfiiládi érzés, sierelmi értés s tudora én. minők i költésiete. Ai eltévelyedés í^a „bonbe" snlyedt emberi lélek jajkiáltása forróbb és melegebb, mint a .jó, síép és ign köllíi megnyilvánulása." A mi problematikus és kusiált idegélettlukre nagyobb gyönyörűség Baudelire pogénységa, mint 8piuoxa ethlkája. A mi fölünknek nagyobb mniaika Pucoini vagy Strausi Bikárd, mint a Kornevilli harangok, amit említeni méltóitatik. Mennyi eier stépség, mennyi titkos varáis, mennyi riffinált bűbáj v»n a .dekadens" franoia lirábau és mennyivel finomabb, mondjuk Thomas Manu egy .dekadens- regénye, vagy a Jakobseut követi Urai regényírók bármelyike, mint . . . nos, kit is mondjunk? Hisi a regény annyira a miénk, hogy elődöket a .klaesiikus" korbél nem is igen lebet találnunk.
De nem akarok egyoldalúnak leltOuui, ineg talán nem is igen illik Ilyen .privát- dolgokról vidéken Írni, (könnyen raegsaólják érte az embert), nem folytatom tehát. Össiegeiztluk.
Sxeberényi urnák igaia tan abban, hogy aj általa felhozott színdarabok fércmüvek esetleg. Lehet. I)e hogy a modern dráma alautasb volna a réginél, jelesül, hogy a művészet dekadens és reális talaja nem volna életrevalóbb bármi másnál, ezt tagadnunk kolltt\'lt. Kanltaa latrán
Bojkott egy volt nagykanizsai ügyész ellen.
A klziri* aj megviUgitá»ban.
Nagykanixsa, auK-
Több fővárosi ós vidéki lap hirt adott arról, hogy dr. Orosdy Lajos volt nagykanizsai ügyész, miniszteri tanácsost, aki a fiumei kormányzósághoz vau jelenleg beosztva, a kormányzóság többi tisztviselői bojkottálták. Erre vonatkozólag egy budapesti napilap tudósítója a következőket jelenti:
(Fiume, julius 31.) Távol áll tőlünk az a szándék, hogy most talán dicshimnuszokat zengjQnk dr. Orosdy Lajos miniszteri tanácsosnak, akiben — ezt el kell ismernünk — meg volt a szándék, hogy erejéhez mérten tisztogasson a kormányzóság Augias-istállójában Orosdy valamikor nem is olyan régen még egyszerű Qgyész volt Nagykanizsáu, a szerencsén véletlen folytán azonban ót szemelték ki a azervezendő fiumei határrendőrség vezetőjének. A határrendőrség lenre azonban a fiumei olaszság önkormányzati sérelmei miatt h vizbe esett. Orosdy pedig Osörgheó Zoltán miniszteri tanácsos lulála után átvette a politikai ügyosztál/ vezetését, kapott egy fogalmazót, segédtitkárt és megfelelő számú kezelőszemélyzetet s elkezdte vezetui a politikát. Nehéz, hálátlau feladat ez. Undok, csúnya munka. De Orosdyban égett az ambíció s igyekezett dolgozni is busás fizetéséért.
A tiszttársai, akik hasonló vagy még jobban javadalmazott állásokat töltenek be, azt az egyet még faeg tudták volna bocsátani neki, hogy miyl „idegen" betolakodott a kormányzóságra, de azt. hogy dolgozik, nem bocsáthatták meg. Amikor az intrika ezer meg ezer módja csődöt mondott, a bojkotthoz folyamodtak s valóban sikerült is Orosdyt bojkottálni.
Azok előtt, kik Orosdy munkaszeretetét ismerik, ez a tudósítás talán nem is fog a valószínűtlenség jellegével feltűnni,
zalai közlöny
Gyilkosság a korpavári határban.
Keresik a gyilkolt.
- Saját hidósilórktól. —
Nagykanizsa, augusztus 1.
Az egyre szaporodó gyilkosságok és büntettek Htánia a napokban újra eggyel szaporodott. Hétfőn este meggyilkolták a palin! község mellett a korpavári halárban egy jómódú oroszlouyi gazdit, uóvsze-riut Kiss Istvánt. A szerencsétlen földmivest hétfőn este találták meg egy árotbau. A fején hatalmas ütések uyoroai tátongottak, a kezel véresre voltak törve és nyomorítva: kétségtelen volt, hogy gyilkosság törléut. Rögtön telefonáltak a palini méntelep telefonjáról a uagykanizsai csendórségre, melynek Csengery-utcai laktanyáján nem csekély szenzációt keltett a jelentés. A telefonjeleutés este 7 óra után érkezett. Negyed nyolc órakor nyomban kivonult a helyszínre egy járőr, aki kínt és maradt reggelig, inig a többi uyomozó csendőrség is kiérkezett.
A csendőrség nyomozása azon az alapon indult meg, hogy a meggyilkolt Kis Istvánnak hétfőn délelőtt 9 órakor egy tárgyalása volt a nagykanizsai járásbíróságon, Kürthy járásbiró előtt. Bár ennek a pernek tárgya csekély, mindössze ötven koróna volt. valószinüuek lehetett tartani, hogy innen származik a gyilkosság. Hisz ismeretes azaz az ádáz gyűlölet, amellyel a perlekedő parasztok egymással szembe-szálluak, ha mindössze tán csak egy két koronáról vau is szó.
A nyomozás tényleg kétséget kizáró módou megállapította, hogy Kis István a tárgyalásról nem ment haza. hauem előbb még az összes barátaival, ismerőseivel és perbeli ellenfelével, kinek nevét nem akarjuk kiírni, a palini Wolf-féle korcsmában mulatott. Olt maradtak valamennyien délután öt óráig. Néhányan — a többség — felültek 8omogyi István gazda kocsijára, aki előre hajtatott. A többiek, közlük Kis István hátul maradtak és gyalog mentek.
Utóbb ezek is előrejöttek, azzal, hogy Kis István annyira részeg, hogy nem tudott tovább jönni, hunéin ledőlt az árokba és olt elaludt. Mindezeket a csendőrség letartóztatta és bekísérte n kanizsai ügyészség fogházába.
A hullát tegnap délután boncolták fel. A nyomozás podig tovább folyt.
A nagykanizsai csendőrség teljen készenlélbeu tartózkodik a helyszínen. Azonban a tömeges kihallgatások olőre láthatólag hosszabb időt, napokat foguak igénybe venni A csendőrség jelentése szeriül a nyomozás eddig uem vezetett eredményre.
HÍREK.
— Áthelyezett tanár. A vallás- é« közoktatásügyi miniszter Suszter Oszkár pozsonyi állami főreáliskolai r. tauárt a zalaegerszegi állami főgimnáziumhoz helyezte át.
— Paesiójátók Keszthelyen. Kömley Károly igazgatósága alatt álló .Első magyar passiójáték társaság" képviseletében Bihari Ákos országosan ismert színművész betanítása mellett a „Jézus élete és szenvedése" magyar szininü előadására nagy-
I bau kés Ülnek már, amelyben keszthelyiek is szerepel-
augusztus 23.
nek. A Keszthelyen teivezett négy előadás augusztus hónapban lesz.
— Ismeretlen sorkötelesek. A letenyoi járásbíróság területén egész sereg azoknak a hadköteleseknek száma, kik teljesen ismeretlen helyen tartózkodnak. Talán százötvenre is megy ezeknek a száma, kiknek névsorát most közli a Zalavármeg>ei Hivatalos Lap. Ki tu<y» hogy a sok Kovács, Tamás, Tóth. Németh hová vutődött az alatt az idő alatt, ami a születésüktől sor alá kerülésükig eltelt?
— Polgári leányiskola Balatonfüreden. Balatonfüreden mozgalom indult meg magán vagy községi polg. leányiskola felállítására, amelyet természetesen később államosítani kérne a község.
— Oflondőrszurony — cigány halál. A nekeresdi Forgács família kirándulást tett Győrvárra, hol a korcsmában rövid áldomással fejezték be a napot. Kz alatt a cseudőr|árór megmotozta az uton hagyott kocsijukat, melyben természetesen lopott holmi is akadt. Ezért le akarták tartóztatni a társaságot, kik közüt Forgács György, a Lajos vajda daliás fia vesztére olleuált, sót rátámadt a csendőrökre. A renitens cigáuyt az egyik csendőr szíven lőtte s most van a vizsgálat és volt egy nagy cigány temetés Zalaegerszegen, hova a megszomorodott cigányok halott|ukat hazahozták. Megtépett ruhában felhasogatott vérző mellű cigányok sírása töltötte be tegnap a temetőt, ahonuau a vizsgálat sem hozza vissza szegény Korgács Györgyöt.
— Kánikula. A legfoiróbb időszak szakadt reánk. Megérkezett az a bizonyos hőhullám, melynek jöttét reudszerint kiráudulás szokta megelőzni vagy követni hűvösebb helyek felé, fürdőkbe s más enyhébb éghajlatú helyekre. A nagykanizsai közönség is erősen megfogyatkozott, amint azt a korzó eati sétáló közönségén és a fürdőknek időről-időre közölt névsorából meg lehet állapítani. A korzó ? Ez még mindig a régi. A villamos ívlámpák alatt hullámzó közönség, a két oldali kávéházak egyikéből kiáradó zeue. egy-egy hirtelen fel- vagy lerobogó kocsi, egy-egy automobil tülkölése, ezek a korzó impressziói, melyek alkalmasak arra, hogy ha egy idegen érkezik Kanizsára, ugy tüntessék fel ezt a várost, mintha a Dunántuluak egy lüktető életű, fejlődő emporiuma állana előtte. Pedig......
— Nagy birtokvótel Somogyban. Ho-henlobe Keresztély herceg, ki eddig 8omogybau Festetics Tasziló herceg, szeutai és az eszstergomi káptalan szobi birtokát vásárolta meg, ujabban a Kanizsán is jól ismert Szegedy Entsch 8ándor báró iukei birtokát is megvette,
— Hullámsírban. Fürödni ment a Balatonra tagnap délután Poór Ferenc a siófoki Telepi-étterem pincére. A mély vizbe került, úszni nem tudott s mielőtt segítségére siethettek volna, elmerült. Még holttestét%8em találták meg.
— Betörés a szőllőben. Egy idő óta mintha különösen elszaporodnának h büntettek Zala- és So-mogymegyébe. Csak a közelmúltban három egymást gyorsan követe gyilkosságról adtunk hirt és most egy ujabb bűncselekmény történt, jelenleg Kaposvár mellett egy ottani szőllőben, amint kaposvári tudósítónk jelenti: Tegnap éjjel 12 óra tájban miutegy 8 -10 kaszával, kapával és vasvilIákkal fölfegyverkezett ember osont be Kocsis József építőmester szőllő-jébe A fölfegyverkezett alakok egyenesen az épület felé tartottak, ós a náluk lévő szerszámokkal hozzá-
augu8ztu8 1.
zalai közlöny
8
láttak a lakásba vezető ajtó kifeszitéhéhez. A zajra figyelmes lett a lakásban alvó Kocsis József és torkaszakadtából segítségért kezdett kiabálni. A segély-kiáltásra figyelmessé lettek a cselédek, de mire nagy-nehezen föltápászkodtak, a rablók tovább állottak. A nyomoxáa folyik.
— a. Stutzbart cirkusz Nagykanizsán. A napokban előkelő és kitűnő cirkusztársulat érkezik Nagykanizsára. 8tutzbartnak elsőrangú társulata, j mely jelenleg Tapolcán tartózkodik. A cirkusz felette áll a nivótlan ós közönséges vidéki cirkuszoknak és nem közönséges produkcióival a közönségnek igazi élvezetet nyújt.
— Leógett a Hullám-Bzálló. A keszthelyi Balatonpart legnépszerűbb szállója, o gyötiyöiQ kettős terraszáról nevezetes Hullámszálló tegnap délben kigyúlt és leégett. A tüz valószinQleg a kéménytől siármaiott, mert közvetlen tövében tört elő a tQz. A terraszon már a vendégek egy része ebédelt, más felől még terilettek a pincérek, midőn észrevették, hogy a tányérakba korom szállingózik. tette figyelmessé a vendégeket és pincéreket a tQzre. Amint a pincérek észrevették a kis helyen égő tetőt, iparkodtak a vendégeket megnyugtatni, hogy nem lesz semmi baj. És csakugyan, ha nem nélkülözött volna a szálló bérlője egy kézi fecskendőt, aminő minden ilyen telepen elengedhetetlen, vagy rendelkezett volna Hinimaz oltószerkezettel, akkor a katasztrófa könnyen elkerülhető lett volna De bár ugy Utazott, inintba mindenki megőrizte volna hidegvérét, meg se mozdult senki, sem pincérek, som szolgák, hogy a lassau elharapódzó tQzet eloltották volna. Amint a tQz hire a fürdőbe érkezett iszonyú pánik vett erőt a nói közönségen. Sokan furdóköponyben rohantak fel, hogy a Hullámban Ihvő lakásból féltettebb holmijukat kimentsék. Egy nőnek kis ^gyermeke aludt nTugodtaii egyik szobában. Anyja iszonyú jajveszékeléssel rohant frotti köpenyével és a még mindig szendergő gyermeket lehozta. Nemsokára megérkeztek a tűzoltók, de vékony vizsugaras fecskendőjükkel, melyet a működésre még helyre kellett igazítani, nem sokra mentek. Eközben megérkezett egy szakasz huszárság, mely rendkívüli szolgálatot tett nemcsak az oltás körül, hanfcm a szobák kiürítésénél és a holmik biztonsága körül. A fürdővendégek közül sokan felmentek a szobákba és az ablakon keresztül hajigálták ki a sok kalapot, skatulyát, ernyőt, ágyneműt, fehérneműt stb. A tető már egy órakor teljesen lángban Alit. Először a keleti, azután a nyugoti tornya omlott le, azután a másodemeleti plafon is beszakadt Végre gátat vetett a tűzoltóság a tűt romboló muukájának ós 5 órakor már befejezték működésüket. Érdekes látvány volt az óriási balom, ágynemű, az ágyak, székek, asztalok össze-visszasága. Másfelől a még füstölgő gerendák és a parton hullámzó izgatott embertömeg, melynek egyetlen témája a iüz részleteinek megbeszélése;>olt. Ezer szerencse,
hogy nappal történt a veszedelem. Ha éjjel ütött volna ki abban a faalkotmáuybBU, kitudja mily tragédiákról értesült volna a világ. így a káron ós néhány sérülésen kivül egyéb veszedelem nem történt.
— A nagykanizsai izr. hitközség elöljárósága az izr. templom jobb- és baloldali felső karzatához, a templom keleti oldalán, egy-egy uj lépcsőházat építtet; ezáltal a templomot látogató uők részére az eddigi két kijáró helyett ezentúl uégy kijáró lexz A munkálatok most vannak folyamaiban 8 ezért az isteni iszteletek ngy hétköznapokon, mint szombaton is, ezidőazerint a kislemploiuban (Csen-gery-üt 10. szám.) lesznek megtartva.
- Harcászati céllövés. A nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred f. hó tt-án és 7-én Kiska-nizsa, 8zepetnek és tíajc<a között óle8töllés>el harcszerű céllövést (art. A fenti napokou az említett helyen tartózkodni élet veszély es.
Sport.
Pályaavató sport-ünnepség Nagyatádon. A nagyatádi atlétikai klub/tegnap avatta föl uj pályáját szép ünnepségek keretében. A pályaavató ünnepségen rendkívül nagyszámú közönség jelent meg. részint azért, hogy szeintauuja legyen az ünnepségnek, másrészt főképpen azért, hogy végig szemlélje a nagyatádi atlétikai klub és a kaposvári 41. gyalogezred lotballistáinak küzdelmét. A mérkőzés rendkívül erős tempóban folyt le mindvégig és \' annak végeredménye (1:8) 3:9 lett a nagyatádiak \'javára. A nagyatádi csapatban különösen Botter, Agid és a balszélső, raig a 44 esek között Hajnal Alajos zászlós produkált elsőrangú játékot. Hajnal ügyes és fér játéka, kiváló labdatechnikája külöuös elismerésre is ragadta a közönséget
Irodalom.
♦ A .Vasárnapi Újság" julius 28-iki számának sok érdekes közleménye közölt la feltűnést keltenek Lénárd Hóbert raűvésii vázlatai Spanyolországból, Iván Ede a nagybányai és szolnoki mfivész-telepról ié cikket képek kíséretében. Érdekes fényképek vannak továbbá e számban az utászok hídépítési gyakorlatairól, melyek most folytak le a Budapest fölötti duua-szakaszon és a kamarazsilip-épitéséról, mely a Dunát a Tiszával összekötő csatorna munkálatainak kezdete. Regény kettő van e Nzámbau is: a Siende-Dárday Olga eredeti és Olaude Farrére fordított regénye, novellát Kanizsay Ferenctől, költeményeket Oláh Gábortól: Lováwy Károlytól és ifj. Bókay Jánostól közöl e szám, Zemplén Győző PoiuoarérŐl, a most elhunyt kiváló francia matematikusról ír. Ezek mellett még sok más közlemény és a rendes heti rovatok egészilik ki e szám változatos tartalmát. Irodalom és művészet, sakkjáték atb. a Vasárnapi ^Ujság előfizetési ára negyedévre 6 korona, a Világkrónikával együtt hat korona. Megrendelhető a Vasárnapi Uiság kiadóhivatalában (Budapest, IV. ker.. Egyetem-utca 4 szám). Ogyanott megrendelhető a Képos Néplap, a legolcsóbb újság a magyat nép számára, félévre két korona 40 fillér.
* A Nap a magyar ujságiráa szenzációja Tessék elolvasni és feltétlenül meggyőződik róla, aminthogy, azonnal konstatálni fogja azt is, hogy A Nap a magyar közönség legkedvesebb lapja. A 48-as eszmék és a magyar nemzeti törekvésekegyetlen hű ós törhetetlen szószólója. Főszerkesztő: Braun 8ándor. Felelős szerkesztő: Hacsak Géza. Munkatársai: a magyar újságírás kitűnőségei. Példáuyszáma amerikai njságsiker: 156.000 példány naponkint. Egy szám 4 fillér. Előfizetési ár: egy évre 16 korona, fél évre 8, negyedévre 4 korona, egy hónapra 1 korona 40 f. Minden jó magyar fizessen elő A Napra I
Arany Koronához címzett vendégfogadó,
mely áll bírom vendég és ebedlószobából, ót utoai szobából, egy nagy toromból, mollette két ebédlószobából, szép hűvös nyári kertből, tekepályával, légsteszvilágl-tással, két pinoéból, két istállóból, félszerból, nagy faházból, jégveremből, vendéglós lakásából, teljes berendezéssel, családi viszonyok miatt szabad kézból eladó. Alkuszok kizárva. — Bóvebb felvilágosítással szolgál
Klauzer Károly tulajdonos, beiotAi.
Siroliiv" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
99
friss és idült
köhögés, hörghurutnál -tüaőgyuladások után.
mmzémm-
Egészségei tüdSk erős étvágy óvszer a tüdövész dien.
Kinn Ijígjlirrii
Varasd-Töplitz
(Horvát-irtiii i
Vasul-, posta-, telefon- és távirda-állomáa.
UJ gyógyszállódé villanyvilágítással, hírneves radioctív tartalmú kénes hőforrás + 58 C".
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nól. Ivókúrák makacs toruk-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfílrdók.
Egész éven ál nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fU rdőigazgatóság Fürdőorv08 Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K8«ISny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
sajál érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt Álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosiynokaM, melyek a kővetkező helyeken vannak : VIII., József-körűt 28. »z. (Bérkoosis-nloa sarkán.) IV., Ferenoiek-tero 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzeu szövetkezet az .Országos Központi HileUzSvetkezet" tagia » euusk felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer legesen kitárva. — SUlsterU modern Iskberendexésck.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Az Iruoaarnokba klairóla* alaSrancu budapesti aaatalosok 4a kárpitosok dolgosnak.
zalai közlöny augü8zt08 5.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben \' ÓS gópópitószetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Pozsony, Bzéohenyl-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — felvétetnek: 14 évtől 24 éves korig. Előképzettség: néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola. Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése üzemi és világítási (>élokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. o. szülők (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiialásával. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatósig bárkinek kivánalra prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Az Igazgatóság
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Fangógyógjkezelés. Hldegvizkura. Szénsavas-, nap- és légffirdók Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal ssolgái.
Füpdőigazgatóság Daruvár Slavonia,

zek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
IFJ. WAJDITS JÓZSEF
/
hang szerkereskedésében MIl-lBF \\
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits Józ-taf kóuyvuyoiniijábin Nigykauizsiii.
n aoykanizsa_191a augusztus 8. 5,-IK évfolyam 6a SzAm CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
k«i«ió» •iwk««(ió; ( Kiadja:
.......... •!•>■ c»ia IV Korona, f®lívro ö korona, . .__- I . jg .
Nagyadéira fl korona 80 Ali. - Egyaa ai«m Ara 10 flll. Jtfa»«r. I a nrerkeiRtfiiég.
Parasztos panamák.
Amit itt ezóvá akarunk tenni, az már millió és millió kárt okozott és aktuálissá a tolnai milliós panama révén lett. Ugyanis a paraszt kiházasitási és temetkezési egylotek-ról van szó, melyek, mint a népbiztositás közkedvelt formái, gombamódra el vannak terjedve az egész országban, de külőnöBen az Alföldön. Most a tolnai milliós csalás buggyant fel éa nom tudjuk, vájjon az er-kölosi kár nem nagyobb-e, mint az anyagi? Meglopó fordulat ebben a osalásbau sinos, hiszen az, hogy a temetkezési egyesületekbe kufár és haszonleső emberek olyanokat beíratnak tagokul, akiknek élete gyertyája kialvóban van, — régi megszokott dolog. A tolnai temetkezési egylet is azért omlott össze, mert valóságos börzéje volt a halálra való spekuíáoiónak. Már az eddigi vizsgálatokból is kitűnt, hogy fölösen jegyezték be a hektikás, a halállal eljegyzett embereket, olyanokat, aklkról mindenki tudta, hogy már nekik esteledik, ha még nem is harangoztak. Megtörtént, hogy az egyletnek halálesetet kellett fizetnie egy befizetés után. Ki csodálkoznék ilyenformán, hogy az egyesQlet milliós kárral összeomlott.
Valószínű, hogy a tolnai temetkezési és kiházasitási egylet gyásios bevégezéséhez a bíróságnak Is lem szava. Ez azonban keveset változtat azon a tényen, hogy kis eilstentiák egész életükön át verítékkel szerzett garasait vesztették el és örökre elment a ked-vök, hogy maguknak akármilyen formában életbiztosítást kössenek. Pedig talán az a legnagyobb kár, a hit, a bizalom megingása, az a körülmény, hogy az amúgy is nehezen meghonosodó népbiztositás iránt bizalmatlanság és gyűlölet kél a szivekben.
Ha osak szórványosan a tolnai esetról volna szó, még e téma nélköli kánikulában sem vennók tollúnkra. De a temetkezési és kiházasitási egyesületeknek, jóformán mindegyiknek ez a gyászos vége. A osongorádi,
a békésmegyei, a osantavéri hasonló egyestt-ietek igy dóltek be. És hogy nincs minden napra egy frisebb eset, az azért van, mert nálunk túlságos nagy az egyesttleti szabadság éff az efajla egyesületeket nem ellenőrzi senki. Mikor már a belügyminiszter beleszól a kis játékba, akkor már jó, ha a fejsze nyelét meg lehet menteni. Egyébként is (szintén osodálkozunk azon, hogy a belügyminiszter hogyan tudja ezeknek a minden matematikai számitások nélkül való egyesületeknek alapszabályait jóváhagyni, mikor már az alapítás oly egészségtelen es önmagában hordja a bukás baoiilusait.
Mert hiszen a temetkezési és kiházasitási egyesületekkel azt a tapasztalatot szerezték, hogy nem kell bennök éppen panamázni, lehet a legbecsületesebben sáfárkodni és mégis elkövetkezik a bukás. Miért? Azért, mert ezeket a temetkezési és kiházasitási egyesületeket a rendes kaptafára, minden számítási alap nélkül, egyszerű falusi emberek gründolják. Azért is nevezzük az azokban történó huncutságokat parasztos panamáknak. Ismételjük: lehet az egyletekben a legbeostt-letesebben sáfárkodni, ha Eupido szerelmes nyilával töcb falusi pártát eszközöl, ha a Halál angyala tömegesebben arat, akkor egyszerűen kimerül a pénztár, az elnök ezzel a jeligével: ahol nincs ott ne keress — elhessegeti az újdonsült menyasszonyokat, valamint tometési segély sinos a késói halottnak, — és megvan a kész botrány. Panamát emlegetnek a tagok, elosapják az elnökséget, de ez keveset segit e dolgon, éppen oly keveset, mint az, hogyha a tagok uj pótilletékek fizetésére kötelezik magukat, mert újra jöhet egy kiadósabb esztendő, ott vannak, ahol a mádí szekeres.
Mindez máskép van abban az országos törvénnyel megalapozott intézetben, mely a ki-házasitások és temetkezések népszerű bisto-sitositását is működése körébe vonta. Ez pedig az Országos Gazdasági Munkás Oselédsegélyzó Pénztár, mely eddig 11 kiházasitó és temet-
— Somogymegye a kormány mellett.
Somogymegye törvényhatósági biaottsága aug. 6-éo tartott gyűlésén 171 szavalattal 89 allédéban bizalmat szavazott a kormánynak. Helyeselte a háaelnök is a többség eljárását, lelkesen (ldvöiölta gróf Tiaaa Istvánt at elleiiték obstrukcióját elítélte. A gyO-Iéeeu gróf Hoyos Miksa tartott rendkívül nagyhatású bestédet az állandó választmány javaslata mellett, melyben a többek közt azt mondta: „At ellenzéknek ait az ellenvetését, hogy ast at ujabb nagy vér- és péuzáldoiatot, melyet a védorótőrvéuy ránk ré, el nem v iseibetjük, j e l a t ó n a k igen, de érvnek el nem fogadom, mert atent meggyőződésem, bogy at éves obalrukciv miatt aokkal több kár háramlóit
*t országra minden tekintetben és minden saámpont-ból véve, mint inafd /övetel áldozatot n uj véderő-tőrvéuy, ha at rendes időben és parlamentárisén lett volna tárgyalva s a megtakarított idő egyéb bastnos ée szükséges törvények alkotására lett volna felhast-nálva. .Uicero, midőn kontulsága végén íelstóllilta-tott, állítsa bitére, hogy megtartotta-e a térvényt, att felelte: eskOstöm, bogy megtartottam a köatár-
tette. hogy tízezer embernek nem veszett oda mindene. Az a felelősség, mely a hasonló egyesületek vezetőit terheli, arra kötelet) őket, vegyék komoly számba egyletüknek teherbíró képességét és ha ceruzájuk azt mutatja kí, hogy az egyesület ingatag alapra áll, sürgősen olvadjanak be ebbe a nagy országos intézetbe, amelyben semmiféle károsodás nem érheti őket. mert hiszen a pénztár sáfárkodásáért az ország minden vagyonáért törvény szerint felelős. Ebben a pénztárban kiteno millió tar-tartalékalap szolgál a non putarenrekre, ha arról nem is beszélünk, hogy biztos fundamentumát kelló matematikai képzettséggel alapozott befizetések képezik, anélkül, hogy altruista nemes hivatását osak egy kiosít is érintené. Az a körülmény, hogy a pénztár adralnistrattv, minden kiadását az állam teljesiti, sót több százezer korona évi segélyt is élvez. - bizonyltja azt, hogy itt nem haszonra dolgozó rnagánspekulációról, hanem országos népjóléti intézményről van szó, melybe nyugodt lélekkel toborzhatják a nép a nép hívatott vezetői azokat, akikért alkották.
I
zalai közlöny
. a0öusztd8 8.
saaágol. At elóro látott, közönséges viszonyokra alkalmazandó törvény fölött no egy magasabb, a többinek a végrehajtását la iebetfvé tevő : ■ kötjó tör-in
A Franz Lajos és fiai r. t közgyűlése.
Második üzietév.
A Franc Lajos éa fiai gőzmalom éa villamos üzem r. t. Nagykanitaa, mely 1910-ben 4 millió Korona alaptőkével alakult tegnap d. e. 9 órakor tartotta második évi kötgyülését a Katiluó termében gr. Hoyos Miksa fórendibáii tag elnöklete alatt Va-lóságoe stalmacséplés volna, ba ennek a városunkra nagyfontosságú vállalatnak közgazdasági súlyáról, fontosságáról újból imánk, aaért áttérőnk magára a mérleg adalaira, mely világosabban beatéi mindennél. At idsjében köuétett éa f. évi Jnnius SO-án leiárt mérleg a stakemberek kötött nagy érdeklődési keltett kiváló realitiaával éa elért eredményével. A Magyar Kereskedik Lapja aug. 8. stámában miut érdekességet tünteti fel, bogy .A vállalat kétév alatt a mérlegben öasteaen a-688\'698 K-val aterepló Ingatlanok, iparvágányok, gépek éa mindenféle felsze-relések értékéből értékcsökkenés óimén >50,000 Koronát irt le.\' ílyen gondoean öseieállitott, reális alapon nyngió mérleg jelentós égéi bővebben magyarát-nunk fölösleget. De nem hagyhatjuk megemlítés nélkül a mérleg Teher kimutatását már átért sem, mert, amint egy helybeli kereakedói kapaoiiáa karakterivi-tikuaan megjegyette .nincs paastivája" a részvénytársaságnak
Mert hiaten ilyen tételek sterepelnek a Teher oldalon: „Béatvénytóke, elfogadványok, óvadék, ér-tékceökkenéai alap, fel nem vett oattalék, tartalékalap éa nyereaégáthoiatal ai 1910—11. ütletévról. Kllen-ben a Vagyon oldal gatdagaága atembeótlő. — At I9U— IS. Qtletév 888-887 K. 88 f. nyereséggel tárult, melyből 6\'/. tartalékalapra, 18167 K. a tisitviselők jutalmazására fordilUtik. At igazgatósági éa felügyelő bizottsági tagok julalékainak és jótékony oélu adakozások levonása után 840,000 K. jut a réatvónyek osztalékai fejében, ami a mull évi ö1/,\'/,-kal szemben at idén 6%-otk fo\'el meg. At osztalékok a mai oaptól ketdve a 8. számú szelvény ellenében a Nagykanizsai Bankegyeeülel B. T. péuatárá-nál vehetik lel.
A közgyűlés lefolyáaa a következő volt. Gróf Hoyos Miksa elnök tórendlházi tag üdvözli a megjelent réezvényeseket. Konstatálja, hogy 14 részvényos 6800 db. réaivénnyel éa 58 szavazattal van jelen. Minthogy pedig a közgyűlési raegbivó és a mérleg a részvénytársaság hivatalos lapjában alapsiabálysze-rüleg a kellő időben megjelent a gyüléa határozatképességét megállapítja és att megnyitja. A jegyző-
könyv vezetésére dr. Rothschild 8amu ügyvédet kéri fel, mig a jegyzőkönyv hitelesítésére gr. Keglevich Béla éa Strem Dénee részvényeseket. Pongor Henrik ogyvetetó igaigató elóterjeaitl at igaigató-ságnak éa feiűgyelóbiiottaágnak jelentéseit, melyeket a közgyűlés egybmgnlag elfogadott éa ugy at Igaigatóságnak, mini a felügyelő bizoltaágnak a felmontvényt megadta.
Minthogy gróf 8téoaenyi Láatló egyéb elfog-lallaága miatt igaigatósági tagságáról lemondott helyébe egyhangúlag a kiváló etakember hírében álló Kirnbauer Hugó választatott meg.
Gróf Hoyos elnök bejelenti, hogy 8idlauer Aladár felügyelő bizottsági tag elhalálotátával megüresedett felügyelóbiiotiságl helyre Hirsohler Miksái, a Nagykanizsai Baukegyesület igaigatóját miut első póttagot kötelességszerűen behívta. Klső póttagul a gyűlés Badnai Jenőt választotta meg egyhangúlag.
Strem Déues réatvényes gróf Hoyos elnöknek, at igaigatóság éB felügyelóbitoüságnak buigó szakszerű míködéseért éa ai ezzel elért fényea üzleti eredményért jegyzőkönyvi köszönet nyilváuitáaát Indítványozta, mit a gyüléa egyhangúlag elfogad. Gróf Hoyoa olnök köszöni a maga, mint at igaigatóság éa felügyelő bitottaág nevében at elismerés jól eső kifejezését, de at elért sikernek oroszlán réate .a vállalat lelkének" Pongor Henrik Igaigatónak (éljeutéa) érdeme. Azt hiszi aiért, hogy a t. közgyűlés egyetért vele, ha Pongor Henrik igazgatónak hálás kö-szönelét jegyzőkönyvileg klfejeitetuí indítványozza. Egyhangúlag elfogadtatott. Kzek után elnök a gyűlést berekesztette.
városházán.
Nagy számmal sereglett öasze vároauuk katbo-likas intelligenciája f. hó 6-én délután 8 órakor a városbál nagytermébe, hova Boanyák Gézáné, dr. Szekeres Jótsefné és Király Elek esperea érteketletet hívtak egybe, amelyen a nagykanizsai katolikusoknak a Béosben jövő hó 11-től 16-lg tartandó nemzetközi eucharisztikus kongressiuaon való résivétolét bestélték meg. At értekezleten különösen nagy mámmal voli képviselve a környékbeli papság. Bosnyák GétJié elnöki meguyilója után, mely a bécsi eucha-rintikus kongresszuson való minél tömegesebb réstvételre buzdított. Böriaey Tivadar aaentferenorendl atya. majd dr. Málék László a kathollkua népszövetség elnöke ismételték a kougresstus tulajdonképpeni jelentőségéi és butditoUák a jelenlevőket a kongresz-etuaon való réazvételre.
A Bécsben f. é. aiept. hó tl-til-16-ig terjedő Idóbeu megtartandó euoharlaltikus kongresszuson réazt venni száudékozók az alább irt előnyben részesülnek:
1. Nagykanizsától Bécsig I. és II. osilályu
jegynél a kedveimény 88*/a, a ÜL osztálynál pedig őO\'/si u«y, bogy • III. outáiyu jegy oda és viun mindössze 10 kor. 60 fillérbe kerül. K vonaton egy napra la lehet igénybe venni e kedveiméuyt, a mely eaetben az egész napi kőltaég az élelmeiésen kivül az útiköltséggel, akedveunényes vaauti jegy váltására jogosító igazolvány 1 korona diljával, aa egy napi ülésen rálő réstvélel 8 korona dljjávál, a körmeneten való részvétel 1 korona a a magyar jelvény I kor. dijjával együtt öaszesen H korona 60 Síiért teai ki. Nők a körmenetben nem vehetnek résat.
A jelentkelők bejelenteni tartóinak, hogy a kongresszuson csupán részt venni óhajtanak a nem kívánják, hogy » utaiáa, elaiálláeoláa s e látás rendelését ie központi bizottság végezte, avagy kívánják, hogy »z utazás, u ellátás s elszállásolta rendezését ia a központi biiottság végezze.
A központi biiottság rendelését igénybe vevők részesülhetnek;
a) egyéneukinü különaiobában való elaaálláaolás, továbbá I. osztályú utaiáa a ellátásban s ekkor 1818. szeptember II-én délulántól 16-én estig terjedő Időre láO korona,
b) egyéneokmti, de külön stoba nélkül való elaaál-láaolásban II. oaitályjl utalás a ellátáaban a II. cao portbau való elhelyeiée mellett 100 korona,
e) egyénenkinti, de külön stoba nélkül való elszállásolásban a III. csoportban való eíhelyezéa mellett 80 korona,
d) egyénenkinti, a harmadik ositályon való utazás a IV. csoportban való elhelyezés mellett 60 korona,
e) egyénenkiutl, a III. oaitályon való utazás a tö-megoa elsiállásolás mellett 40 korona less befizetendő.
Megjegyzendő, bogy ei összegekben nem foglalunk at uti költség. A ki e kedveiményt igénybe venni óhajtja, tartoaik e jegy váltására jogosító igazolvány óimén a jelentkezéskor 1 koronát, továbbá a kl al ösaaes üléseken réazt óha|t venni 8 koronát, a ki osak egy napi ülésen óhajt részt venni 2 koronát a a ki a körmeneten ia réazt óhajt venni 1 koronát klUietni.
A magyar caoport jelvénye 1 korona.
Jelantkeiéa a nagykanizsai plébánia hivatalban legkéaőbb f hó 10-ig történhetik meg.
Erdő- esetleg vadőri állást
keres megbízható fwUl ember jó bizonyítványokkal. — Olm
Németh latrán Vafjkanlaea, Talakj-ot M. aa.
Fiatal segéd ^ö;idíru mk
_ azonnal fel-
vétetik Spiegel Józaefiiél PéoMtt.
Sirolin" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer e tüdövész ellen.
17702851
aoqdsítijs 8.
zalai közloní
hírek.
Dr. Tripammer Bez«6 halála.
Nagykanizsa társadalmának agy köztiaiteletben Alló dőrék mnnkástagja dalt ki at élők sorából. Uár két éra innen-onnan, bogy a hatátoa kér megtámadta, de a hatalmaa energiájú férfit inak lassan tudta ledönteni lábárél. Mintegy hat hete kikőltőiőtt a móló-hegybe, bog; annak éltető, üde leregóje enyhtllétt adjon neki. De bitón; állapota egyre súlyosabb latt éa már ai enyémet angyala lebegett ágya kórul. Talán meuekolni akart elóle, mert kirezettette magát a hó 6-án a ba)lék elé, hol a karoaaiékba OIro, szinte éairerétlen atálll el belóle a stirós élet.
Dr Tripammer polgári aorxból emelkedett a vármegye jeleaebb fial kóaé, éa harmiuea év óla II egyéni célokon kiről a közjó érdekére ia kiterjedt. Atapitó tagja, ée mindvégig igazgatósági tagja, egy-sieramind ügyésze roll a rirágzó Gazdasági Takarék-pénstámak; egyik alapitója éa alelnöke rolt a Gatda-aágl önsegélyző szörotkezetnek, folarárinegye tör rényhatóaágának bizottsági tagja éa tb. tiaiti Ogyéste roll; Nagykanitsa r. t. rároa képviselője éa a Polgári Egylet rálantmányl tagja rolt. Kellemea modorú úriember rolt, kinek nyugodt komolyaágán kerestlal jóleaó humor esillant ki néhi, ami a tiszteleten kivul ueretetet ia szerzett számára. A család a Lövetkoió gyászjelentésben tudata a ezoiuorti esolet:
ötr. dr. Tripammer Reteőné született darás-porpáci Darás Josephine ugy a maga, mint Jeuó, Jolán, Bella férj. Dr. Thallmayer Alfrédné éa Margit gyermekei, dr, Thallmayer Alfréd reje éa az óaaiea rokonság nevében la fájdalommal tudata, hogy férje Dr. Tripammer itezeő Ogyvéd, ftalarármegye tb. tiaiti Ogyéate, megye biiottaági tag stb. f. évi aug. hó 6-áu délután 8 órakor életének 58-ik éa házaaaágánalr 90-lk érében elhunyt. Drága halottunk földi maradrányai folyó hé 8-án délután 5 órakor a nagykaulaaai rém. kath. temető halottas házában be szenteltetnek a örök nyugalomra helyaltatnak. Az engeaateló aaeut mise-áldozatot a szent Fereucreudiek plébánia templomában f. hó 9-én d. e. 10 órakor fog aa Urnák bemutaltatui. Nagykanizsa 1918. éri aug. hó 7-én. Áldás ée béke poraira I
A Zalamegyei Gazdasági Takarékpénitár külön gyáazjeleiitifaben tudatta • gyászesetet.
A halálhírre • Gazdasági Takarékpéuitár, a Nagjkanitaai Takarékpénztár, • rároeháta éa Polgári egylet kitűzte a gyáaalobogét. Temetésén pedig a rároa elókeló óriási közönsége adózott tiszteletére! u elhunytnak.
— Jubileum Eedres, bensőséges ünuep rolt pénteken reggel Veszprémben aaangoltiasasionyok templomában. Kosos Iatráu apátkanonok oaendben, kerülve miuden feltűnést ünnepelte pappá asenteltetéaéuek negyrenedik évfordulóját E szép nap emlékére aion oltáron mutatta be aaentmiséjét, melyről eleinek imádsága átállt u ég felé. At angolklsaaeunyok et alkalomra dlateaen felékeaitelték oltárukat, wentmlse alatt pedig II iutétet növendékei adlak elő egyházi énekeket. (A jubiláló kanonok úrnak gratulálunk ée klránjuk, hogy gyémántmiséjét la Ilyes jó egészségben mutathassa be n egek Urának.)
— Eaüat mise A legintimebb körben mondta
el etüstmiséjél e hó 8-án a Deptul szent Vincéről nerezett Irgalmas nórérek nagykanizsai kápolnájábau Mühlstein Lajos kéthelyi s. plébános. Uise után hozzátartozóinak, a nővéreknek s a kórház betegeiuek osztotta ki áldását. A magyar érzelmeiről ismeretes papnak áldozári| jubileuma alkalmával mi is gratulálunk.
Ki akar aainóea lenni 7 Vagy akár szinéaa-nó. Az orsz. m. kir. Stiurairéateli akadémia igaigatósága felkérte Nsgykanitsa várost, hogy függést-szék ki a hozzá küldött plakátot, melyen felhívja a 16 évnél nem idősebb hölgyeket és 18 érnél nem idősebb ifjakat, hogy iratkozzanak be az orsz. azln-művészeti akadémia elókéstitó osztályába. Iskolai bizonyítvány uem szükséges, de megfelelő műveltség igeu. Ezenkívül stinpadl, csinos alak. tiszta kiejtésű csengő hang és szülői vagy gyámi beleegyezés. A felvetői uem végleges ; a letelt próbaidő utáu a tehetségtelen vagy hanyag tanuló elbocsáttatlk. Bővebb értesítéssel II iutétet igazgatósága szolgál liudspest, (Bákóctl-ut, 91. st II. em.)
— Aeitaloa mesterek figyelmébe A helybeli ipartestület közli velünk, hogy a szlavóniai magyarság nemzeti gondolására alakult Julián-Egye-sülét Dráváutulről magyar fiuknak inagyarorazági mesterekhez taoonczként raló elhelyezését elősegíti.*^ Jelenleg két IS—la érss liut ajánl aattaloe tanonc uak á évnél nem boastsbb tanoncidóre utazási költ-
séggel ellátva. At érdekelt aaitaloa mestereket azzal
értesítjük, hogy a fiukra ronalkotó adatok Zleger Ferenc iparteatfileti jegyiénél megtudhatók. —
— Baleset. A Oaengert uti \'egyenesre nyírt fasor egyik érdekeaaége a városnak. Bár mi nem Hereijük, ha a fákat a kertéai-műréatet kedréért nyomorgatják, koronáját agyon nyirbálják és igy a talaj -donképeni célt t. I. at árnyékos faaorokat lUmlonuaá teaiik, de a Osengeri uti atobák nagyon aötétek volnának, ha Pabiok fanyirbáló műrészete nem segítene rajtuk. Kia István kertéatmunkás is egyengette tegnap a fasort, mikötben a faág mellé lépett és ö m. magasaágból letuhant. Súlyos sérülésével a kórhátba szállították mentőkooaln.
— A falu ssegénve Összetöpörödött emberke Olt tegnap a nagykanizsai rendőrség őriző bája előtt. Két mankója rolt a leghivebb barátja, de még etekkel se tudott járni. Ait se tudjs at öreg, hány évsa, de ugy houávetóleg, att hisszük, a nyolcran felé tart. Szemeuyén lakik és s község humanizmusából él. A tavasszal egy fa eltörte egyik lábát, azóta mankón jff, de a lába csak nem gyógyult be. Elindult hát gyalog hogy Nagykauliaára jöjjön. Egy darabig csak riUe a kél maukó, de aiután ttok Be tuilLAk torább vonszolni. Utas emberek felitedték kocsijukra, attán ia-lenuerébeu elhotlák Ide; Itt letették ée berezelték a rendórstoba elé. Bizony koeait kellett neki aaarsini, hogy fel|utbasson a hérbázba, mert bár akarna menni, nem bírj* a négyláb. A falu humanitmusa csak a kenyérig terjed, atontnl már a Tárosra bitta (legényeit.
Teljesen befizetett alaptőke 1,300,001) korona
Tartalék tőkék 100,000 korona.
Elfogad takarékbetéteket
nettó S°|0-os kamatra.
A kamatadót az intézet fizeti.
Visszafizetés 10,000 koronáig bármikor azonnal, nagyobb összegeknél egy-két napi olözotes bejelentés alapján történik.
BT Felmondjál díj nem msámltutlk.
Váltó-leszáml tolás, törlesztéses- és egyszerű jelzálogkölcsönök, folyószámla-és lombard-hitelek a legkedvezőbb feltételek mellett engedélyeztetnek.
Az intézet szerződéses társa a
Magyar országos központi takarékpénztár
par »«J*t tőkéi 40 millió korona,
amely összeköttetése révén a Néptakarékpénztár ügyfeleinek a legnagyobb előnyöket
nyújthatja.
ETABLISSEMENT MONTMARTRE
Páris - Budapesten! VI. Andrássy-ut 54. szám.
4
zalai közlöny
acgü8zt08 e.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben ÓS gépópitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Poziony, Síéohenyi-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (fliem hivatalnokok) óhajtják magokat kiképezni (két ér alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évtől 24 éren korig. Rióképzettség : néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felsó ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább nővekvó értékesítése üzemi és világítási oélokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. o. szülik (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképe\'ztes8ék a fenti szakiskola beiratásával. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatóság bárkinek kivánatra prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Ax Igazg-ató*ág
FÜRDŐ
Déli vasút állomás
Vasas és iszapbéforrások 34—46" 0. Fsngógyógykeiílés Hldegvitkura. Szénsavas-, nap- és légfürdők Szabadban való fekvés. Mértékelt árak. Prospektussal szolgál.
ásás Daruvá!1 Slavonia.

Varasd-Töplitz
Vasul-, posta-, telefon- és tévirda-Allomás.
lém Dinbrrái
(Hornt-irtzá|)
Uj gyégyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctlv tartalmú kénes hőforrás 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz ét isohias atb -nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénaavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kflld a
fürdőigazgatóaig. Filrdöorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen ■ „Zalai KBzlSny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET\'
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII , József-körűt 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában ) Kién szövetkezet a< .Országos Kőipooti Hitelszövetkezet* tagja s eun»k fslOgyolete alatt áll.
Vásárlási kinyaiar teljcicn kUirva. — Stllsxrü modern Inkbercndcxciick.
Jutányos Arak I Szavatosság áru minőségéért
A< ánesaxmokba ktsárOla* eta5>u(B budapesti aaatalesak 4a kárpitosok bl|«uk.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdita Jóiiat könyvnyomdájában Nagykanizsán.
hang-szerkereskedósében Dltt-tlr 1-
nagykanizsa „„ augusztus ,a. 5»-ik évfolyam. 63. szám
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Ii|]iliilk kttlia éi ciltirlikii.
EI0H..H. irak: E,!.. iné 10 koron., »l«t» • koron., Na|]>sdlns 9 korona 10 Ali. _ E,,.. ssám |0 un.
K.l.ldi as.rkM.ld: KarMsi Msuf.
•tudj. J inrkHiliiii éi klaMkliiUI IlU-Hr i
■ aaerbeaatfoég. T.l.fo.: III. _ Hlrd.U.ak dljasabia sasrlnl.
A szülők gondja.
(V. J.) Ahogy közeledünk szeptember felé, a szfllöknek az a legnagyobb gondja: mit osináljanak a fiaikból. A pályaválasztásról esik sok szó mostanában, mely érthető aggodalmat okoz, hiszen ugy van megalkotva a szülök szive, hogy inkább a maguk szájától vonják meg a falatot, de boldogok, ha gyermekeik aroán mosolyt látnak.
Nálunk beteges köztudatba ment át, hogy a hivatalnoki pálya tekintélyt nyújt és innen van, hogy szeptember elején őrült tülekedés van a középiskolák kapuin, nagy a mozgolódás az egyetemeken, mert a diploma szerzés, az uri pálya jogának biztosításáért még a tehetségtelen, a módtalanok is előre törtetnek.
Most már oly nagy túltengés, túltermelés van a hivatalnoki karban, hogy valóban lutrijának kell lenni, a ki elfoglalhatja a legkisebb pozíciót is. Osak két nagy állami intézményünket a postát és a vasutat említsük, szaklapok és statisztikai források után jelenthetjük, hogy minden hely be van töltve, ugy hogy például a vasút elhalt alkalmazottjainak árváit sem tudja elhelyezni, a postánál pedig a mint a magyarországi posta- és távirda tisztviselők egyesületének hivatalos lapja a „Posta" írja, * tisztviselők létszáma igen erősen tul van terhelve. De igy van ez mindenütt. A mióta az állatorvosok fizetését rendezték, ezen a pályán is borzasztó tulpro dukoió ran, arról pedig régen beszél a közvélemény, hogy városokban 3—4 ügyvéd, több orvos lakik egy-egy házban, a kiknek java része osak éppen teng-leng. A minisztériumok nem győzik elutasítani a sok pályázót, jóllehet Wekerle Sándor volt miniszterelnök aa állami hivatalok fejeihez intézett rendeletében szigorúan meghagyta, hogy ne vegyenek fel személyszaporitást, az ostrom, a kilinoselések nem szűnnek meg, pedig protektor, terror és könyörgés mind hiába valók.
Értjük tebát a szülők aggodalmát, mikor nem tudják, mit osináljanak fiaikból, mert ha tanárnak taníttatják, évekig várnia kell állásra. Osak nemrégiben is egy állás nélküli, tehetséges tanár borzalmas esetéről emlékezett meg a sajtó, a ki évekig asztalosinas
öoscse műhelyében aludta át az éjszakákat s nappal koldulni volt kénytelen. Most már akár jogászok, akár tanárok, vagy hivatalnokok lesznek a nagyreményű iíjakból, mindenütt ott fenyeget á rém: nem tudok álláshoz jutni
Egyedüli biztos pálya, és biztos kenye ret nyújtó kereset: az iparos pálya. Mihelyt feltudunk emelkedni arra a nézőpontra, hogy az iparos pálya tisztességes, mihelyt meg\' tudjuk érteni, hogy nem diffamáft, ha a gyermekünk oda áll a mooskos parázs elé, kalapálni a vasat, keverni a osirizes tálat, boldogok leszünk fiaink látásán, mert érvényesülni, keresni fognak.
A technikai pálya szinte kinálja a sikert, melynek kiuoses bányáját ki kell aknázni. Gyár üzemek keresik az ügyes, képzelt iparosokat s a mig a villamosság térfoglalásával napról-napra ujabb találmányokkal lépnek fel az ipar terén, addig az iparosok keresete, munkabére napról-napra emelkedik. A mig a hivatalnokok egész tömege évekig fizetéstelen állásban van, avagy kevés tisz-telet-dljjal alkalmaztatnak, eladósodnak és egész életükön keresztül a szenvedések keresztjét viselik. Az iparosokat tudásuk, szorgalmuk után fizetik és sokkal nagyobb terük nyílik a vagyonszerzésre, a világ megismerésére, mint bármely más pályának.
A fogyasztási szövetkezetek és a kereskedik.
Poroszországban legutóbb 66.000 kereskedő és iparos kérvényt adott be az országgyűléshez, hogy változtasson a jelenlegi állapoton, mely lehetővé testi, hogy a fogyasztási szövetkezetek a megadóztatás alól csakuem teljeseu kivonják magukat. A kérvényben felhozták, hogy 1911-ben 937 szövetkezet közül 370 szövetkezet, tehát több mint 85 százalék, jövedelmi adót egyáltalában nem fizetett. .Ez az állapot — végzi a kérvény — igazságtalan és előnyben részesiti a fogyasztási szövetkezeteket ax önálló detailkeroskedelemmel szemben, ami pedig a törvényhozásnak nem lehetett intenciója."
így panaszkodnak a kereskedők Poroszországba^ ahol pedig a fogyasztási szövetkezetek dolgában a mieinkhez képest arany állapotok vaunak. Dgyanis Magyarországon, amely a legutóbbi hivatalos kimutatás szerint 1019 fogyasztási szövetkezettel van megáldva, egyetlen egy se fizet jövedelmi adót. Az idevonatkozó törvény axerint a szövetkezetek az üzletrészek 6 százalékának erejéig adómentességben ré-
szesülnek, ami annyit tesz, hogy a szövetkezet osak akkor fizet jövedelmi adót, ha az üzletrészek után fizetett osztalék a 6 százalékot meghaladja. Attól pedig a szövetkezetek óvakodnak, hogy 6 százaléknál több jövedelmet mutassanak ki.
A szövetkezet azonban nemcsak, Logy adót nem fizet, hanem még segélyt la kap aa államtól. A kormányuak az ország állapotáról izóló legutolsó jelentésében ugyanis a fóldmiveléai miniszter dicsekedve említi, hogy a fogyasztási szövetkezeteket as alakulás és Vlső berendezkedés költségeinek fedezé sére állami segélyben részesítette. .Főképpen a fogyasztási szövetkezetek azok — mondja a miniszter — amelyek a házépítési segélyekre elsősorban vannak ráutalva, minthogy a mai nehéz lakásviszonyok mellett gyakran nem sikerül megfelelő raktárhelyiséget maguknak biztosítani."
Ha még ehhez hozzávesszük, hogy Ausztriában és Poroszországban a fogyasztási szövetkezet csak t saját tagjainak adhat el árat, Magyarorazágon pedig a fdldmivelési miniszter hivatalos kimntatása szerint az 1612 fogyasztási szövetkezet közül 1998 szövetkezet nem szövetkezeti tagok résMre is árualt, akkor igazán elmondhatjuk, hogy a fogyasztási szövetkezeteknek sehol sincsen olyan jó dolguk, mint Magyarországon. Adómentességet, államsegélyt, hatósági protekciót és más kiváltságokat élveznek. Mindezt pedig a legnagyobb nehézségekkel kQsködő, adókkal terhelt ós a hatóságok által mindenütt és mindenben üldözött kereskedő rovására.
Köztudomású, hogy az uj adótörvény milyen jelentékeny összegekkel sújtja a kereskedőt. Hiszen, a pénzügyminiszter mintegy 80 millió bevételi többletet remél az uj megadóztatáai eljárástól, ennek pedig nagy részét a kereskedőkből akarják kipréselni. Ezzel szemben a kereskedővel versenyző fogyasztási szövetkezeteket az uj adótörvény toljesen adómentessé teszi A törvényhozás agrárius többsége azt la ki tudta vinni, hogy as uj adótörvényben az adómentességi határt 6 százalékra emelték fel, holott a a kormányjavaslat osak fi százalékot kontemplált. Ezzel szemben a kereskedő adókulcsát, mely a tőkeerős Németországban 9 százalék, nálunk 3 százalékban á lapították meg.
Az állam tehát, mely a terhek nagy részét a kereskedőre rakja, minden uton favorizálja a fogyasz -tási szövetkezeteket, melyek a vidékei; a kiskereskedőnek s tönkretevői. És ezzel az állapottal szemben a kereskedő tehetetlen. Most is csak azt hangoztathatjuk, — amit a Magyar Kereskedők Lapja már annyiszor hangoztatott — hogy itt csak a kereskedők tömör egyesülése segíthet, mert csak ezen az uton érheti el azt, hogy ai ország kormányzatára és a törvények alkotására befolyást gyakorolhat.
I
zalai közlöny
augusztus 23.
* Fővárosi Közmunkák Tanácsa anguaiti\'s 20-ra, Szent István napjára átengedte a Margitszigetet ■ üyermekazanatorium javára rendezendő üuuepélyre, oly kikötéssel, hogy s margitszigeti btvánnapi közön-ség 1 koronás belépődíjért u egész napi ünnepség minden progrsmmszámában résztvehessen és kOlOn dg sehol sem szedhető. A szigeti közönség ennélfogva, amikor megváltja 1 koronás jegyét, már is lerótta a Gyermekszanatérluín iránti jótékonyságát ia és ezért dtftalanul Tehet ríni a Magyar Athlollkei Olub páratlanul nagyarányú sportversenyén, amelynek első risze az ifjúsági és szenior verseny lesz, mely már délelőtt (og a MAO. sportpályáján lefolyni következő számokkal: 1) 100 ysrdos hendikep Ifjúsági előfutamai, 2) helyből magasugrás, 8) 100 méteres hendikep előfntamai, 4) diszkoszvetés hendikep 0) >00 méteres ifjúsági előfntamai vidékiek részére. 9) helyből távolugrás A szigeti sportpályán délutáu 8 órától szakadatlanul késő esllg fog lefolyni az atb-Ietikai nagy viadal, a dalárverseoy és a tűzijáték Az athletikai viadalt Zuber Ferenc főmérnök, a MAO igazgatója fogja vezetni. A sportdijakat dr, Bezerédj Tiktor belügyi államtitkár fogja személyesen kiosztani a győztes athléták kOzőtt. A délutáni spór!verseny számai a következők : 100 méteies ifjúsági döntő, magasugrás if|«aági, 100 méteres dOntő, sulydobás, 900 méteres hendikep, magasugrás, 200 méteres ifjúsági dOntő vidékiek részéra, sulydobás ifjúsági, 1000 méteres junior, 400 méteres hendikep ifjúsági, . távolugrás junior, 1000 méteres hendikep, 800 yard. diszkoszvetés, 800 méteres ifjúsági, \'/, ang. mértf. síkfutás junior, kalapácsvetés, 2 ang. mértf. sikfutás, 100, 200 . 400, méteres staféta futás, botváltással. Azonkívül a pzogrammba beilleszkedik a Budapest Csepeli Athletikai Olub és s Magyar Testgyakorlók Körének klubkozi birkózómérkőzése, amelyben min. fen súlycsoportban 9—2 birkózó ven részi, (p *Ai egyes sportsiámok kőzett Gyórffy János igugiáó vezetése alatt a Budapesti Lyra Dalkor 100 Attt- dalárdájával fog hangveraenyezni. A nappali tNMték ia a szigeü sportpályán fog lefolyni délután 0 őrskor és slkslmul fog szolgálni annak a beigazo-lásjra, hogy világos nappal is mily fényes tűzijáték hálátokét lehet elérői. Ugyancsak szenzációs lesz ai esti tűzijáték is. Az est baltával a fedett folyosó egyik oldalán két órás mozgófénykép elősdást rendes az Apolló projeotograph, mely ujdonságsinsk legértékesebb képeit hozzs ki a Margitszigetre. AzonkivOl nagyszabású tombolajátékról is gondoskodott a rendezőség. A közönség kényelméről teljes mértékben gondoskodott dr. Bározy István polgármester azáltal hogy kolőn omnibuszjáratot engedélyezett Szeut István napjára a Népszínháztól a Margitszigetre azzal a kikötéssel, hogy ezek a kocsik Ingyen kötelesek közönséget s szigetre szállitsoi. Aki tehát az omuí-buszon váltja meg egy koronás jegyét, sz iogyen jogosult sz omnlbnsz haszoálatára. Az „Ingyen Msrgilszigetre- felirásssl ellátott omnibuszok felszál-\' lás céljából bárhol megállíthatók éa szakadatlanul közlekednek. A bidon egész nap egy korona a belépődíj felnőtteknek, gyermekjegyek ára pedig 80 ./, A hajón a menettérti Jegyek ára 1*0 kor., gyermek ée katonajegyek ára 60 fillér. Külön belépódij
az Istvánnspi nagy ünnepélyen egyáltalán sehol sem lest. Tájékoztatást egéat napon át a gyerraekttsuz-torium központi igazgatósága ád (Stáhly-ntca 0. telefon 82—89 n.) a belépőjegyeket a központi iroda külön bélyegköluég nélkül a rendelőknek telefonren-delésre is megküldi Jegyek már ia ksphstók valamennyi dohányfélédében, valamint a régi Nemzeti Színház előtti pavlllonban it egész napon át.
HÍREK.
Divónyi Gyula távozása.
Ha az újságíró osak azokról venne tudomást, akik unos-untalan magukra igyekeznek vonni a közönség figyelmét, akik mindenütt szerepelnek kérve és kéretlen, akkor Divényi Gyuláról meg se kellene emlékeznünk. Mert nagyon sokan lesznek olvasóink közül, akik hirünk óimét olvasva igy szólnak: „Kimegy Divényi? lliszen azt se tudtuk, hogy itt volt." Akinek azonban fia, vagy rokona járt a kegyes tanitórend helybeli főgimnáziumában, az kérdezze meg tőle, ki az a Divényi. Mi ismerjük it mint papot, mint tanárt és mint embert. Mint pap. a rendnek békeszerető hü fia, mint tanár egyiké azoknak a kevés tanároknak, kik nagy tudásukkal, páratlan szorgalommal és bibliai egyszerű nemes szívvel lép katedrára. Mint ember kialakította magában azokat a vonásokat, melyelí az emberszeretet alapján az embert ékesilik. Hát ez az Divényi, aki 3 évi helybeli áldásos működés után a rendtanács intézlf^léee folytán most a váoi rendházba inegy. Aki az Irodalmi és Művészeti körben tyikszáthról tartott felolvasásán olt volt az tudja, hogy egy maga véleményen járó ritka élvezetes felolvasót vészit benne városunk, önzetlenségére elég felhoznunk azt az egy példát, hogy a hamar kimúlt Munkásgimnáziumnak egyik dijtaltn tanára volt. Tanítványainak és barátainak szeretete kisérje uj állomáshelyére és abból merítsen további erót áldásos működésére
Divényi tanár helyébe Nádor Béla jön. Egyéb változások a kegyes lanltórend kóréból, melyek minket nagykanizsaiakat érdekelnek a következők: Osóti Márk Szent-gyórgyre, Kalosok Leo Veszprémbe helyeztetett át. Ideiglenes nyugalomba tétetett Treuosénben Máoska Lajos, Temesvárra megy Szakáll Gyula és Szegedre nyugalomba Papp János, ki régebben a nagykanizsai fógiuin. igazgatója volt.
— Hajós Mihály halála. A nagy idők tanúi megint kevesebedtek eggyel. Tegusp reggel jobblétre szenderült s vármegyének egyik tevékeny férfis: Hajós Mibály luft tsnácos. alsólendvai ügyvéd, ki azerpet játszó tagjs volt városa és megyéje közéletébek. Hetveuöt évei volt s egész életében mint puritán dolgos ember j volt ismeretes. Alsóleodra város minden intézményében lényezö volt: képviselőtestületi tag s Kaszinónak, Önk. Tűzoltó Egyletnek,
Siépitó Egyletnek elnöke, tObb tákarékpénitárnik igazgatósági, s Dunántúli h. é. vasútnak Wűgjelőbizeti-sági tagja. A vármegyében mérsékelt felfogásánál, nemea Intenoióinál fogva mindig előkeli pozioiót töltött be, mint a törvényhatósági bizottság és több választmánynak tagjs. Halála váratlanul következett be. Nem volt beteg. Még néhány nap elitt Is jókedvben látták Zslsegerszegen a páratlan előzékenység!) öreg urat, kinek halálát aggkori gyöngeség Idézte elA-Folyó hó 10-áa reggel három órakor halt meg, gyássbaboritva a kiterjedt előkelő rokonaágot. A meg boldognltban dr. Hajós Ferenc ügyvéd osákloruyai orsz. képviselő, dr. Hsjós Kálmán ügyvéd a baksai kerület orai. képviselője, dr. Farneck Lászlóué sz. Hajóa Ella édsestyjukat gyászolják.
— Tanács-ülőe, A pénteki szokásos taoács-ülésen dr. 8abján Gyula főjegyző elnökölt Kurrena ügyek kerültek lárgyaláa alá, melyek Inkább ai adminisztrációra vonatkozuak és nem kivánkozoak a köiőnség elé.
— A soroaáa. Ma kezdődött meg Nagykanizsán a sorozás, mely már az uj véderőtörvény rendelkezéseit vette figyelembe. Egész sereg félreértésből származó hir került forgalomba s felemelt lét-számbs való beaorozáaról. Bz mind az előbbi .sorozás! rendeleiek és az uj intenciók nem Ismeréséből azármatolt. Az s bolond felfogás terjedt el, mintba még a nyomorékokat la be kellene sorozni, hogy élegendö katona kerűl|ön az uj létszámhoz. Ki nem áll. De az bizonyos, hogy az eddig gyakorolt öncsonkítás nem ment fel senkit a katonai szolgálat alól; mert aki nem alkalmas a fegyveres szolgálatra, az még mindig elég jó az irodába, vagy szabónak, suszterunk, vsgy betegápolónak etb. És éppen ezeknek elvonáss s fegyveres hsdseregtől okozts s békelétszám csskély voltát. Az uj utssitáa az orvosok lelkiismeretére blzaa az alkalmasság kimondásét. A döntést enoek alapfán a polgár) éa kösösbadeeregbeli és honvédségi elnökök egybehsngzó Ítélete végzi. Egyetlen sorozóbiiottsági tsg kívánsága elég. hogy aa állitáskötelee felolvlzsgálara utssitsssék Az egyhsagu határozatot a polgári elnök hirdeti ki. Egyébként a mai sorozás egéesen simán folyt, mint skármely más évben.
— Kórházi bizottsági gyűlés A nagy-kanizaai közkórbáz városi bizottsága szombaton d. u. gyűlést.tartott Triparamer Gyula elnöklete alatt. A kórház költségvetését állapította meg a bizottság az 1918. évre Mlotbogy a kórházi kut vize gyakran kiapad, a bizottság mélyfúrás eszközlésével óhajtotta a bajt orvosolni. A munka elvégzéeére, mely körülbelül 900 K költséget Igényel két ajánlat érkezett be; Bűrgermeister fehérvári és Flschl István negy-kanizaai eégé. A bizottság a munkálattal Fiachl Istvánt bizta meg. Elhatározta a bizottság azt Is, hogy s kórházi konyba meg nem felelő takarék-tűzhelyét megfelelőbbé cseréli ki és erre nézve ajánlatra blvja fel az egyes cégeket.
— A méntelep építőse. A közkőrház szorasiédságábsn levő kisegítő laktanyát már bontják. Ide fogják építeni a 129 ezer korona előirányzott költségen felépilendó méntelep helyiséget. Szombaton volt a mentelep telkéuek hivatalos átadása a vállalkozó Bacsica és Kossák épitőeég számára. A város részéről u átadásnál jelen volt dr. Babján Gyula főjegyző, Székely Nándor mérnök és Fsrkss Ferenc
etablissement MONTMARTRE
Pária — Budapesten I VI. Andrássy-ut 54. szám.
iiüSirolin." Roche
j
aogübztüs 1>. zalai közlöny
„„dóralkápiláoy. A méntelep épilése tehát rövid idő l„ megkezdődik felebbetésre való tekintet nélkül, „obi siombaton dr. Híjdu Gyulától érkezeit be fe-lebbetés, ki > méntelepnek • kötkórhát Biometédaa

leendő elhelyezését etikát szempontból nem épitée
beíjesli. Ugyáueetk felebbezést adott be ellen Mstkovics Lajos is.
— Elhalasztott befizetések A Uéltslal Takarékpénztárral Egyesült önsegélyző BzOyetkexet (olyő hő Ib-ére eső befiietéseket >z ünnep miatt 16.án, azai pénteken délelőtt tartja meg.
A Qatdaaági önsegélyző Szövetkezeiben csütörtöki befizetések pénteken .tartatnak meg.
A Néptakarékpénztárral kapcsolatos Szövetkezetnél a csütörtöki befizetések a következő héten fitközölletnek.
A Nagykanizsai Tpénztár Önsegély tő 8tövet-ksietében a 15-ére eső befitetéeek 16-án, pénteken i, b. estköiölhetók
_ Nyári mulatság. A nagykaniisal katb legényegylet f. bő 20-án, kedden a Polgári Egylet emeleli helyiségében köuyvtáralipja iavára, tárlkörll, jótikonycélu ée családias Nyári Táncmulatságot rendel. Helyárak: Btemélyjogy 1 K, családjegy 2 K ÖO f, karzati állóhely (táncra nem érvényes) áo f Kezdete esti (él 9 érakor. Felül fiietéseket tekintettel a jótékonycélra kösiönettel fogadnak és hirlapllag nyugtáinak. Kéretnek a t. hölgyek, hogy lehetőleg sgysierü öltötékbeo atlveskedjenek megjelenni.
— Anyakönyvi hirek. (Aug. 4—10.) Ila-lálotások: özv. Poach Jánosué szül. Himler Borbála 22 éves; Bolf József >0 napoa; Ozv. Thoraka Eu-dréné síül. Kellő Zsuzsánna 54 éves; Kunica Lász-lóné síül. Tőber Julianna földműves na éves; Sehl^-siuger Lajos ügynök 76 éves; Horváth Margit 1 bóntpos; Hofer Gáapárné stOl. Ostkó Anna kőmivee
• neje 68 éves; Mihalect Katalin (öldmives 17 éves; Laeh Márton oipési 69 éves, Laug Mária 2 hónapot, Mésxáros Margit 8 hónapos; Jankó Margit 10 bénapos és Weiet Bernálué síül. Brenner Emília, subó neje 57 éves. Háttsságok: Orbán litván áll. tanitó Hajgató Janka óvónővel.
— Football-mérkőzéa. A tegnapra hirdetett football-mérkőzést a tegnapi esős idő miatt f. hó 15-én csütörtökön, Nagyasstony nap|án tartják mog.
— Arvaréa a rendőrségen. At élelmetési ipari munkások ont. siöveteégéuok feloailatott helyi csoportjának vagyona, mely könyvekből és egy stek-ráoyböl állt, szombaton került árverée alá. A befolyt 11 K 87 f a belügyminiszter rendelete folytán Magyarorsiági Bokkantegyesüiet helyi fiókjának pénitárának adatik át.
— Jelentés á termésről. Nagykaniisa város most terjesstette be ai alispáni hivatalbot a beérke-UU tudósítások alapján a termésről szóló jelentést. K alerint Nagykanizsa határában a gabonatermés mennyiségre nézve megfelelő volt, de a minőség
eiláuynsk mondható; a gyümölcstermés síig számba-vebetó. A kerti vetemények, lótelékfélék atonbau jó termést tüntetnek fel. Burgonya is bőven termett; siőlótermés is jó kilátással kecsegtet. Takarmány a háti állatok máméra kellő, mennyiségben van. Mindetek melleit konstatálható,\' hogy a drágaság egyre iékoiód<)tt.
— Ingyenee balatoni kalauz A Balatoni Stövetségnek most jelent meg st ingyenes balatoni kalauia. A stép képekkel diszitett kalautt a szövetség 60 ezer példáuyban nyomalja és osttja síét. 10 filléres bélyegdij mellett. A csinos füzetet bárki megkaphatja s stövetaég titkári hivatalánál Balatonfüreden
- Kivándorlási ügyünk és sérelmei (Irta: Hey Frigyes korináQytauácsos). E füiet égést uj világításban tünteti fel a kivándorlás égető kérdéséi. A siertő aki nem at állami tisitviseló tőid astlala mellől, hanem kötvellenül, a gyakorlati életből meríti taoulaágait, rámutat a kivándorlás vesiedemére, dé meg is oldja a nagy problémát miképen lehet a lövőben sikeresen stembostállni at elnéptelenedéssel. Végétéiül oda lyukad ki á stertö, hogy ha mest bl-touyos mértékigtehetetleuek is vagyuuk a kivánderláasal siembeu, legalább ne Íeiak-Aoiaríkába engedjük ki vándorlóinkat ahol at ipari ütemekben Btái meg stát vestedolem fenyegeti őket, htnera Dél-Amerikába, kivált Argentiniába, ahol télvlt idején amikor nálunk semmi munkájuk, kapnak megfelelő foglalkoiást ée aránytalanul gaadag keresetet, tavaaszal pedig nagy megtakarításokkal ismét vissiatérbetnek bétájukba, hogy itthon megművelhessék a földel. E kis munka német kiadása atéleskörü érdeklődési keltvén és siámos kiadást elérvén, most magyar nyelv«n Is megjelent és kapható a kiadónál: Edhoffer. Wien, Líeohteu-steinstrasse 21. Ara csak 50 fillér.
- Tízezer bérlő egy házban Newyorkból ir|ák pékünk: Az uj Woolworthépülelen Amerika legnagyobb építkezésén iXst 1500 ember dolgozik éjjel-nappal, mert u|évre el kell késtülnie. At alapkövet 1910 november 15 én rakták le, u épitkeiés tebát alig vett igénybe kit évnél többet At ösates épitkezésl kiadás 90 millió korona, 990.000 négy-stögláb padlófelülete lesi éa nem kevesebb mind liteier lakásbérlőuek nyújt bajiékot. Sióval önön-magában égést város lest et at epület. Amerika legnagyobb felhőkarcolója, melyben jóformán minden kapható leat a mi mindennapi élethez kell.
— Kútba ugrott leány. Horváth Mari Magyar-utcai leány ma reggel a Tellkntnak nevetett itató kútba dobU magát .öngyilkossági siándékkal. A hideg vit ésiretéritelle a leányt és elkeidett segítségért kiabálui. At arra járók meghallották éa ki-huiták. Osuron viieeen viliik haza a leányt, ki leltének okát adni nem akarja.
— Szurkálás az Utolsó Garasban. Andri Jótaef psnastl telt a rendőrségen, hogy stombaton
iiiott, mikor odaérkezett Sipoa Jótaef, Sípos Sándor, Kis Csertők Jótsefné ée Takáce Lajos és minden elítélés sióváltás nélkül elővették a bicskái és 6 helyen megszúrták. At orvosi látlelet 20 napi gyógyulást igénylő teati sértést és 3 heti munkaképtelenséget állapitolt meg. ________
este a Petőfi-uli .Utolsó Qaras\'-ban békességben kug-
Irodalom.
* Magyar Figyelő. Tieta Istváu és Herceg Fereuo folyóiratának, a Magyar Figyelőnek augustlus elsejt siámábau Béa Mihály bírálatot Ir Andrásay Gyula gróf válasttójogi tervezetéről, Bellaágh Aladár nagyon érdekes tanulmányi tesz kötté arról, hogy Idegen uralkodóhátbell fejedelmeink miként vittftad-tek a magyar nyelvvel etemben, Farkaa Pál Jfl-uilles" címen stlnes történeti képet fest, Horváth János méltatja és bírálja a legújabb „irodalmi forradalmat" ; 8toderkényi Anna a nőknek at államok törvényeiben való jogi helyietéről ir. A váilotatossn összeállított „Följegytésok* rovatban sok apróbb cikk stói hozzá at akluália politikához éa ismertet ujabb irodalmi lelenségeket. Elófiietéai ára negyedévre 6 K. Kiadóhivatal: Budapest. VI., Andráasy-ut 16.
1248/1912- végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott birósági végrehajtó at 1881. évi LX. t.-ci. 102. §-a értelmében etennel kötblrré teati, bogy a nagykauítsai kir. járásbji óságnak 1919. évi V. 445/1 stámu véglése követkeltében Dr. Schurhi Augustt cilli ügyvéd által képv. Bokusoh D. cilli cég javára 653 kor. »0 1 s jár. erejéig 191!. évi máj. hó 18-án foganatosított kielégítési végrehajtás utján lefoglalt és 1900 koronárs becsült 2 sajtó préa, 1 pléhvágó olló, 1 Wertheim atekrényből álló ingóaá-gok nyilvános árverésen eladatnak. &
Mely árverésnek a nagykanltsai klr. járásbíróság 1919. évi V. <45/3 stámu véglése folytán 653 kor. 90 f. tőkekövetelés, eonek 1812. évi február hé 23. napjától járó 6*/o kamatai, >/,•/, váltó dlj éa eddig ösateaen 174 korona 45 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Nagykanitaán (Zárda-utca 5. st.) leendő estkötléeére 1912. évi aug. hó 23. napjának d. c. 8 órája haláridóul kitüteUk éa ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, bogy at érintett ingóságok at 1881. évi LX. törv.-cikk 107. és 108. §-a értelmében készpém flietés mellett, a legtöbbet Ígérőnek becsáron alnl is et fognak adatni. A mennyiben at elárveretendő ingóságokat mások is le- és felülfoglaltatták és atokra kielégítési jogot nyertek volna, ezen árverée az 1881: LX. t.-c. 120. §-a és a vh. n. 20 §-a értelmében etek javára is elrendeltetik.
Kelt Nagykanitaán, 1912. évi aug. hó 8-án.
■ iilBiilt* Ijiru
klr. blrétáil váirikajtá.
4
zalai k ö.z l ö k 1
aigu6ztds 19.
állomás
FORDÓ
Vasas és ÍSMphóforráaok 84—45" 0. Kangógyógyketeléa. Hidegvltkura. Szónsavas-, Dtp- és légfordók Szabadban való fekvés. Mértékeit árak. Prospektussal szolgál.
ílyszüke miatt olcsón kiárusittatnak
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben és gópépitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Po aony, Széohenyi-ntoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évtól 24 éves korig. Blöké^íettség: néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos eróknek mindinkább növokvó értékesítése üzemi és világitásl oélokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, csak ajánlhatjuk a t. o. szülök (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola buiralásával. Jelentkezni lehot naponta Ar, igazgatóság bárkinek kívánatra prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Nyomatott a laptulajdonui líj. Wajdits Jóuef könyvnyomdájában Nagykanizsán.
Varasd-Töplitz SS;
Vasút-, posta-, telefon- éa távirda-állomás.
l\'j Kyóxyazálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás ■}■ 58 C°.
Ajánlva: köszvény, ceuz és ischlaa stb-nél. Ivókúrák makacs torok-, gégo-, moll-, máj-, gyomor- és bélbántatmaknál. Klektromos ínassage. — Iszap-szénsavas éa népfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj üzállodák.
Mesés környék: — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fUrdőigazgutóság.
4
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai KBilSny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekében cselekszik, hu vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Ezen szövetkezet az .Országoa Központi Hitelszövetkezet- tagja a euuek felügyelete alatt áll.
v ásárlási kényszer (oljoaen kizárva. — Stlliifrü modern iakbaraadaziack.
Jutányos Arak ! Szavatosság áru minőségéért
Aa ámoaunokba klaárólag elsőrangú budapesti aastaloaok 4a kárpitosok dotffosuk.
EPJ. WAJDITS JÓZSEF hangszer kereskedésében. Mí-k 1-
NAGYKANIZSA 191a AUGUSZTUS 15. 51-lK ÉVFOLYAM 64 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■ilJilialk kéílii ii caltlrllkl*.
6HHl«aU«l árak: Eglu éni 10 korona, féléire ft korom Negyedérre 2 korona 80 #111. — Cgyaa aiám éra 10 fli
Kelelói neikeitlA
Kertem iéu«r.
I
Kiadja: ft MK«rkeaHt£«éK-
tzirkiiztiiéi it kiadéblvaUI Diák-tér 1.
Telefon : Itt. — HlrdaUaak dljatabáa •aorlnl.
Nagykanizsa marhavásárai.
Az i^J váeártár helye.
Nagykanizsa híres gabonapiaca mellett mint egyenrangú fél szerepelt régtói fogva marhavására. A szerdai heti és országos vásárokra olyan felhajtások szoktak eszközöltetni, melyek internaolonálva vevóközön-téget szoktak ide vonzani. Ez természetesen nemcsak városunk közélelmezésit befolyásolja, hanem kereskedelmére, forgalmára is nagy hatással van.
A hétfói országos vásár újra egyike volt a leglátogatottabbaknak. A hivatalos adatok szerint mintegy 1200 darab felhajtás volt szarvasmarhából és 1100 lovakból. A kettóból összesen 1600 darab adatott el.
A maximális árak szarvasmarhánál 1800 koronára rúgtak elsó minóségü jármos ökörpárnál; a minimális árak silányabb minőségi! járomba való és hizlalásra szánt ökröknél páronkint 800—1000 korona. Lóárak darabonkint maximum 1600, minimum 7—800 korona. Levágásra szánt lovak 100—200 K-ért adattak el. Egy éves csikók 4—500 K-án kerültek eladásra. Az árak tehát elég magasak voltak, ami buzditólag hathat a gazdaközönségre nézve, de még meg kell jegyeznünk azt is, hogy a kereslet jóval nagyobb volt a kinálatnal és a nagy, hizlalásra keresett ökrök majdnem teljesen hiányoztak a vásárról.
Elszállítottak a tegnapi vásárról 27 vag-gon szarvasmarhát. Ebból a legnagyobb rész Ausztriába vitetett ; egy vaggon pedig Horvátországba irányíttetott. Lovat 6 vaggonnal szállítottak el; levágásra pedig 2 koosival Szombathely felé irányítva. A vásáron négy állatorvos mfiködött, kik felügyeltek a marhavásári egészségügyi rendelkezések megtartóra. Beteg állatok egyáltalán nem voltak \'elhajtva A vásártéren reggel fél 8-tól d. u. fél 5-ig 7 városi tisztviselő végezte a vásári bizottság elé utalt munkálatokat.
Az itt előadottak bizonyítják, hogy Nagykanizsának állatvásári ügye elsőrangú fontosságú és ennek megóvása sót emelése érdekében a városnak áldozatoktól nem szabad visszariadnia és meg kell tenni minél előbb a célra vezető szükséges intézkedéseket.
Kettós teendője van a városnak, hogy ezt a célt elérje. Az egyik a vásártér elhelyezése, a másik a kóvágóhid felépítése. A kettő együtt oldandó meg és pedig éppen most a legalkalmasabb idő kínálkozik rá. mert a város ugyls foglalkozik mind a két kérdéssel. De nem külön-külön, hanem együtt intézendő el ez a szorosan egymást kiegészitó városi ügy. A legutóbb megtartott ankéten mely a közvágóhíd felépítése kérdésében hivatott össze, nemcsak Vuess de Velberg Jenó, a földmivelési minisztériumhoz beosztott állategészségi felügyelő, hanem a jelen volt állatorvosok, mészárosok és hentesek, ammellett nyilatkoztak, hogy a közvágóhidat nem kibóviteni és átalakiUni kell — ahogy az tervbe van véve, hanem egészen újra kell épiteni, ami lényeges többlet költséget nem okoz. Az uj közvágóhidat azonban nem a jelenleginek, hanem a réginek helyére kell épiteni. Sok mindenféle ok szól emmellett. Mi külön ki is fejlettük ezt annak idején.
A nagykanizsai állami állatorvosi hivatal f. é. jul. 27-én átiratban megkereste a várost, hogy a közvágóhidat sertés ülésekre az 64300/908. sz. F. M. rendelet értelmében berendeztesse, mert az erre adott 5 évi haladékídó 1013. letelik. Ugyanekkor fel szólította a várost, hogy a vásárteret az 1888. VII. t. o 80. 31. §-ai és 73003/94. sz. F. M. határozat értelmében rendeztesse be. Tehát a közvágóhíd és marhavásártér ügye együtt oldandó meg. Uég pedig sürgősen. Nem a színházi, gimnáziumi, vízvezetéki, osatornázási ügy lassúságával, hanem amint a méntelep felépítésénél megmutatta a város, bogy ha szükséges, tud mozgékony is lenni, ugy ezt a közgazdasági
és állategészségi fontosságú kérdést\' is hamar dűlőre kell vinni.
Henteseink, mészárosaink, kereskedőink és iparosaink még szomorúan emlékeznek rá, hogy nemrég egy egész évig el volt zárva Kanizsa állatvására a marhajárvány miatt. Erdélybe mentek mészárosaink vágóállatokért. Hogy milyen méregdrága húst fogyasztottunk akkor, azt ma is érezzük, mert érthetetlen okból ma se szállították le az akkori húsárakat, sót emelték.
Hát ez a helyzet nem fordulná elő, ha a közvágóhíd körül találna elhelyezést a marhavásártér. Természetes, hogy vasúti vágánynak, állatberakó állomásnak kell nyomban ott megjelenni. Akkor járvány idején meg a fertőzött vidékekről is szállíthatnának hozzánk állatorvosi engedéllyel állatokat annélkül, hogy városunk állategészségügye veszélyeztetve volna, mert külün egészségi kerületté deklaráltatnék az elzárt jól berendezett vásárteret.
Minthogy a letenyei vasút előbb-utóbb mégis osak kiépül, ennek kapósán a nagykanizsai kényelmesen hozzáférhető marhavásártér olyan óriási fellendülést nyerhet, ami kiszámíthatatlan fontosságú az egész város közönségére.
Paktál az ellenzék.
A legújabb politikai szenzáció az, hogy Auf-fenberg lovag azzal az egyenes ajánlatul lépett Ju»-thék elé, hogy kész Tisza István grófnak, a képviselőház elnökének és Lukács László miniszterelnöknek rövid uton és záror határidőn belül való eltávolítását kieszközölni, ha a Juath-párt segit neki abban, hogy az acélágyukra szükséges összeget megkapja. Nem először esik meg, hogy Aoffen^rg lovag hadügyminiszter önkezével nyul bele a magyar politikába és nem elsó izben történik, hogy ellenzéki párttal keresi az érintkezést. Auffeuberg lovag közös hadügyminiszter legeslegújabb ajánlatát egyik rendkívüli megbízottjával juttatta a Justh-párt egyik ve-zérpolilikusa elé. A találkozás Auffenberg megbízottja ós a Ju8th-párti politikus között nem a fővá-
■F
»
ZALAI KÖZLÖNY
AOGUSjSTüS 15.
rosban, hanem a vidéken tör\'éul. Auffenberg lovag embere réaletea klbontakoiáai tervet terjeaitett ai Illett politikus elé, amelynek al a csattanója, bogy Auffenberg lovag hadügyminiszter ur kötelezi magét azon a belyen, amely helyről hadügyminiszterré törtónt Liiieveséee la eredt:
1. Kieszközölni, bogy Tisza István grófot és Lukács László miniszterelnököt elejtsék,
8. Kötelezi magát közremunkállak!, bogy a parlamenti többség és ellenzéki pártok közölt Tisza éa Lukács eltávolítása után. a választójog éa agy vá-lasitójogos kormány alapján kompromisszum jöjjön létre. 4 kabinetben az ellenzék egyik tagja is helyet foglalna.
Ennek ellenében Juatbák nem emelnének akadályokat annak, bogy a hadvezetőség az acélágyukal megkapja. A hadügyminiszter megbízottja arra kérte a Juath-párti politikust, hogy terjessze Auffenberg lovag ajánlatát Juatb Gyula elé — megszívlelésre.
Gyorsan élűnk.
A mai korban, mint a vaspályákon, az életpályákén íh gőzerővel történik minden. Gyorsan 8ze-rezni tudományt, rangot, birnevet és gazdagságot. Gyorsan cseréljük ruháinkat, élvezeteinket és el* veinket.
A fiu alig várja, hogy bajusza kiserkedjen, a leány, hogy hosszú lubája legyen és bálba vigyék. A mai gőzerővel haladó kor gazdag a vén gyerekekben — s miután az öregséggel második gyermekkorba siet, azért látunk ismét annyi felnőtt gyermekeket is, kiknek minden teltét éretleuség jellemzi.
A tudományt is gőzerővel szerzik a mai világban, arról azonban mogfoledkeznek, hogy annak befogadására megfelelő fizikum szükséges.
A figyelmes szemlélő megrémül, ha észreveszi, hogy a test ellen, az egészség rováaára menynyit vétkeznek az emberek, csakhogy kövessék a kor jelszavát: gyorsan élni.
Igaz, hogy sokszor a szükség, a nyomasztó életviszonyok kényszerítenek arra, hogy a test követelményeit figyelmen kívül hagyják. Am ennél is gyakrabban sok mindent is el lehetne kerülni némi észszer Őséggel, a mi egészségünknek ártalmas.
Épp ugy, mint a becsületet, nem subád a pénzszerzés öi dögének rabságába hajtap\' az egészséget is emanoipálni kellene tőle. Vaniift emberek, kiket — bármi mohá pénzszerzési vágyuk — tisztességtelen cselekedetre nem lehetne rávenni, de kereseti, gazdasági törekvéseikben nem ismerik azt a határt, mit testi szervezőtök parancsolólag megszab.
Lólnak-fulnak, napallá változtatják éjjelüket, alig pihennek, kezdetleges betegségre nem ügyelnek, csak gyorsan végezik mnukáikat, bogy gyorsan keressenek, gyorsan éljenek. És vájjon élet-e az ilyen eszeveszett hajsza? 8 vájjon célhoz vetet-e? Nem
kell-e a testnek összeroppanja, amikor a zseb megtelik 8 nem épp a cél előtt |roskadunk-e össze, természetes következményeként az oktalan életmódnak?
Értelme ennek legfeljebb az lehelne, hogy az utódok jóllétéről kívánunk gondoskodni a saját életünk árán. Ára ninca jogunk arra, hogy az Istenadta élettel ilyep könnyelmű játékot üzzüok, a családot kenyérkereaőitől, esetleg idő előtt megfosszuk, é« sírját ássuk az egész család boldogságának, éppen csak az anyagi jólét kedvéért.
A szükséges pihenés, a test gondozása épp oly kötelesség, mint az ernyedlelen mvnka, melyet osak jó egészséggel végezhetünk pontosan. Qyorsan élni elcsigázva szervezetünket, töiikreaUányllja idegeinket, megfoszt idővel munkakedvünktől és végre—-ha szervezetünk mégis elég ellentálló képességgel bir, hogy a bajszában össze nem tör — képtelenné tesz, hogy az életharchoz szükséges erőt kellóképpen kifejt hessük.
Azért le kell hurrogni a kor hamis jelszavát: .Gyorsan élni!\' EljOnk csak hasán, bogy továbbélhessünk.
HÍREK.
Mária mennybemenetele
Augusztus 16
Régen volt az, nagyon régen,
Hogy egy kis ház gyászt öltött, S a szivekbe messze mélyen, Hú és bánat költözött.
Jézus anyja fejezte be Kinos földi életét;
Tanítványok hű serege Állta körűi teteméi.
Nem a vérség köteléke Szólitá őket oda;
Erényinek sok emléke Volt fájdalmuknak oka.
A szent testet sirba tették, De nem ott volt a helye,
Azért angyalok kivették, 8 égbe szálltak föl vele.
8 kit a földön nem övezett Sem babér, sem koszorú;
A ki folyton osak kesergett. Szive bús volt t szomorú.
Győztes fejére ott kapott Fénysugaras koronát;
S helyet maga mellett adott Neki fia odaát.
Királynője lett A mennyben: Angyaloknak, szenteknek;
Segitóje is lett egyben Sok bajos embereknek.
Tiszteletére, bát zengjünk Dioséneket mi is ma;
Követni is igyekezzünk,
Hogy kegyét meg ne vonja I
Nith Norbert.
— NagyboldogaeBBonyt ünnepély. A 8züa Máriát tisztelő Magyarország legnagyobb Mária ünnepét a helybeli Kerenorendi zárda s városunk katholikua polgáraága illó ünnepélyességgel tartja meg. Az Qnnepi azónokiatot P. Ozorai Izidor volt provinciális, házfőnök tartja y4H órakor, amely után veszi kezdetét aa asszisztenciáé nagy mise. Az Qnuepi veosernje d. u. 8 órakör kezdődik.
— Hásaeeág. Pásztor Laios tiizapoigári igazgató lanitó f. hó 20-án köt házaaaágot Nagykanizsán Róth Katinka tinapolgári tanítónővel.
— Ügyészségi megbízott. A Budapesti Közlöny keddi száma közölte, hogy ai igazaágügy-minisiter dr. Vajda Béla nagykanizsai ügyvédei a nagykanizsai törvényatékí kerületére ügyészségi megbízottnak nevezte ki. *
— Elhalasztott befizetések. A Délzalai Takarékpénztárral Egyeaüit önsegélyző Szövetkezel a folyó bő Ib-ére eaő befizetéseket az ünnep miatt 16-án, am pénteken délelőtt tartja meg.
A Gazdasági Önsegélyző Szövetkezeiben a csütörtöki befizetések pénteken tartatnak mag.
A Néptakarékpénztárral kapeaolatoa Szövetkezetnél a csütörtöki befizetések a következő hélen eszközöltetnek.
A Nagykanizsai Tpénztár önsegélyző Szövetkezetében a 16-ére eaő befizetések 16-án, péuteken d. e. eszközölhetők.
— Sorosáéi eredmény. A f. hó H-én és 18-án megtartott nagykanizaai sorozáson mind a három koroaztályból megvizsgáltatott öaazeaen 887 álllUaköteles. Ezekből alkalmasnak találtatott 98, ami 84 azázaléknak felel meg. Kloszlolt tehát az > téves felfogáa, mintha a felemelt létszám megszerzéséhez vakot, bénát, sorozna be a hatóság.
— Kertéaiek állami kiképzése. Serényi Béla ftldmiveiésOgyi miniszter, hogv a jövedelmező gjümölca- és zöldségtermelést országszerte minél jobban elterjessze, elrendelte, hogy aa állami kerté-
99.
Sir olin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdő gyuladások után.
Egészséges tüdSk erős étvágy óvszer a tudővész ellen.
aüoüsztüs i».
zalai közlöny
II
szelekbe és erdészetekbe fogadjanak (01 munkásokat 01, célból, hogy ott néhány év alatt a fagondozáe-bau, gyümölcstermelésben kellő gyakorlati járussá-got\'szerezzenek «• min^ gyakorlott munkások akátt az állami kertészeti telepeken, akár pedig á magánosoknál munkaközTetíiíi állásban alkalmazhatók legyenek. Amennyiben ai Igj kiképzett munkások haj landők csoportokba állva közíi termelést folytatni, a fjklmiveléstigyi minisiler a városok mentén való le-telopedésben és külön zöldségtelopek fölállításában segítségére lesi, amennyiben állami támogatásban részesíti. A fölvételért október hó l-ig jelentkelhetnek kérvény utján a földmivelésügyi miniszternél.
— Betörtek a kaposvári templomba. Dom|án János, a kaposvári katholikua templom dékánja jelentéét tett a kapoeTárl rendőrségen, hogy tegnapelőtt délután, a litánia után betörtek a templomba éa ott a persely tartalmát kiürítették. Dom-|án gyanúja Fehér Lajos éa VOrOi István 14 éves fiukra Irányult. A rendőrség le is tartóztatta éket és a tolvaj suhancok már • kaposvári rendőrség foglyai. A suhancok beismerték büuOket. Előadták hogy litánia után, amikor már a hivők eltámlak i templomból, belopóztak od» és ott föltörték a perselyt, amelyben U korona volt. A pénzen megosztoztak. Hét korona fehéré, hét pedig VOrOsé lett. fehér a hét koronán egy futball-labdát vásárolt, Torta pedig egy űibertot. A futballt és a flóbeitot meg is találták náluk. A talált bonjeleket a retidőr-séd elkobozta és a fiukat a rendőrség fogdáiéba kitérte. Itt várják be további aorsukal.
— Leesett a robogó vonatról. A Kaposvár felől Dombóvár felé igyekvő tehervonat kalauz-kocsijából kinézegetett Salamon György, a tehervonat vetettje, hrgy a bejárati váltók helyzetét megismerje. A vonat még akkor Bemmit se lassította menetét, hanem teljes menetsebességgel haladt, igy történt az atán, hogy egy zökkenéanól, Osoma állomás koselében, Salamon György elvesztette az egyenenját és
•\'-.kiesett a kslauzkocsiból. A szerencsétlen ember pályatestre zuhant éa súlyos agyrázkódást szenvedett. Dombováron leró lakására szállították
— Tolvaj oaemete. Szigetvári tudósítónk jslsnti: A napokban történt a közeli Hatvan községben, hogy Hegyi István 13 éves flu Ősiken Qyörgy korcsmáros udvarában játszadozott társaival és egy őrizetlen pillanatban behatolt • lakáéba, melynek zárallan szekrényéből egy 98 koronát taralmaió szényt ellopott. A> esetre véletlenül jöttek rá, mert pár nad múlva a fin egy összeragasztott 10 koronást akart váltatni ugyanott, de a korcsmáros fia megismerte és kérdőre fonta. A tolvaj csemete pár koro Hát költött csak el cukorra éa cigarettára, a tübbi pénz megkerült Szegény szülei azonban mltsem tud Uk az esetről és restellik a dolgot.
Irodalom,
• A .Vasárnapi Djeág\' augusztus 11-lld száma igen szép képek sorozataiban matatja be Bakaay Sándor ref. püspök, a nagynevű iró ünnepeiéit, a főváros uj materein házait, Halta sziget érdekes-"égéit, Bér Dezső egy nép rajzát, a világ legnagyobb Mlát, az uj Kráppágyukat, stb. Szépirodalmi olvasmányok: Szende-Dárday Olga ée Olsude Farrére regénye, Vargha Gyula, Lampérth Géza, Jászay-Hor-»áth Elemér és Juhász Gyula veraei. Ábrahám Ernő novellája. Kgyéb közlemények : Kada Klek kecekeméti polgármester arcképe, cikk Oroszországnak a skandináv országok elleni törekvéseiről s a rendes heti rova l"k: Irodalom és mSyészet, sakkjáték stb. A Vasárnál Ojság előfizetési ára negyedévre 6 korona, a Világkrónikával együtt hat korona. Megrendelhető
a Vaaárnapi Újság kiadóhivatalában (Bndapeet, IV. ker., Egyetem-utca 4 szám). Ugyanott megrendelhető a Képes Néplap, a legolcsóbb újság a magyar nép Bzámárs. félévre két korona 40 fillér.
• Aa Uj Idők. A magyar családok kedvelt hetilapja, az U| Idők, a héten is gazdag és változatos, msgas ezinvonslu tartalommal jelent meg. A lap élén Haltai Jenő érdekes, vidám regényének, a „Family-Hotol\'-nek folytslását találjuk. .Az őszinleségek" uj rovatában Herczeg Ferenc Ir ,A felesleges rosszról" ötletesen és ragyogó stilusnl. Karkas Pál éa ifj. Hegedűs Sándor elbeszélései mellett Kemény Simon és Körmöcy Mariska verseit találjak, mig a cikkek közül kiemeljük Vojnich Oszkárnak számos szép képpel tarkított, a mangar néptörzsről Írott érdekes cikkét a .Séták a nagyvilágban" cimü rovatban. Zuboly .Egri képek* cimen Samasn József biborosérsek jubileumáról ir és cikkét számos szép kép disziti, amelyek az egri érseki líceum kincseit mutstják be. Holnár Elek a földi élet megszűnéséről ir, Pásztor Árpád a maratbaui futásról éa szép képekben számol be a stockholmi olimpiai versenyekről. Az Uj Idők előlizelési ára negyedévre í korona. Kiadóhivatala: Budapost, VI., Audrássy-ut Ifi.
Szerkesztői üzenet.
Dr. R. 8. ügyvéd urnák helyben. Köszönjük t szives figyelmeztetést. Tévedésünket ezennel helyreigazítjuk. 1. A Pranz Lajos és fiai R. T. felügyelő bizottságába Uirsohler Sándor ur, a Nagykanizsai Hankegyesület igazgatója hivatott be. 2. A 3. számú szelvényekre eső osztalékok a Nagykanizsai Baukegyesület főpénztáránál aug. 15-étól kezdve foganatosíttatnak
nyilttér.
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelőséget nem vállal.
A pofozkodó könyvelő.
Kedden délelőtt egy nagykanizsai gyárban olyan eset történt, ami alkalmas arra, hogy ax intelligens emberek felháborodását előidézte. A gyár egy hivatalnoka, Steinor Henrik könyvelő tettleg inzultált* a gyár egy fiatal gyakornokát, egy érettségizett fiatalembert. Az eset igy törtéot:
Steinor Heurik a múltkor valami csekélység miatt megharagudott a gyár fiatal gyakornokára, Strém Pálra, aki mintegy nyolo hónapja van ott alkalmazva. A fiatalembert társai csöndes, törekvő hivatalnoknak ismerték, akivel mindenben meg voltak elégedve s aki mint fentebb irtuk, már nyolo hé-napja gyakornokoskodott a Steiuer ur kétségkívül finom és disztingvált kezei alatt. Hogy mennyire finomak és disztingváltak ezek a kezek, arról sajnoa szomorúan kellett csakhamar meggyőződnie a szegény gyakornoknak.
Ugyanis öteiner valami csekélység miatt annyira elvesztette múltkor az eszét, hogy aronl ütötte a gjenge fiatalembert, majd később rugdalni kezdte, hétszer-nyolcszor belerúgott, miközben igy kiáltozott: — Mars ki! Coki kii
A brutalizált fiatalember látleletet vétetett tel s testi sértés vétségeért és becsületsértésért jelentette fel a derék beamtert, kinek viselt dolgait ajánljuk a Magántisztviselők Egyesületének figyelmébe.
fyéptakarékpéostár ^és^Lfér)tjtár$a$ág ■ e fyagykso&áo -—_
Tartalék tőkék 100,000 korona.
Elfogad takarékbetéteket
nettó 5°|0-os kamatra.
A kamatadót az intézet fizeti.
Visszafizetés 10,000 koronáig bármikor azonnal, nagyobb összegeknél egy-két napi előzetes bejelentés alapján történik.
n* Felmondta! díj nem iiámlttatlk.
Váltó-leszámttoUs, törlesztéses- és egyszerű jelzálogkölcsönök, folyószimla-és lombard-hitelek a legkedvezőbb feltételek mellett engedélyeztetnek.
, Az intézet szerződéses társa a
Magyar országos központi takarékpénztár
py aajit tőkéi 40 millió korona,
amely összeköttetése révén a Néptakarókpénztár ügyfeleinek a legnagyobb előnyöket
nyújthatja.
4
zalai közlöny
AuanszTcs i».
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos müvekben és gépópitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Po aony, 8zéohenyl-utoa.
A bei ralisok szeptember hó S-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két év alatH elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évtől 24 éves korig. Előképzettség : néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felsó ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése üzemi és világilási célokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. o. szülők (<Ss gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiraiásával. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatóság bárkinek kívánatra prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Ae Igazgatóság
FORDÓ Déli vasút állomás
Taaas éa isiapbSforrázok 34—45* 0. Faugógjógykezeíóa. Hldegvizknra. Bzénaataa-, nap- és légford Jk Szabadban falé fekvéa. Héraékelt árak. Prospektussal szolgál.
a Fürdöig&zgatéság Daruvár Slavwiia.

lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
EFJ. WAJDITS JÓZSEF
hangszer kereskedés ében Bilt-tír 1-
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII., József-körűt 28. sz. (Bérkoosla-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában ) Kzen azflrelkezel az .Orazágoz Kézponti Hilelszöretkezot" tagja a tniuok folügjeloto alatt áll. visir\'.asi kányszar l»ijeitri kizárva. — Stilaaaríl modam lakbarsodasissk.
JutAnyoa árak I Szavatoiaág áru minöaégaér-t
Aa áraosarnokba ktairólaff aladru^a budapesti aaatalosok éa kárpitosok dolgoznak.
Varasd-Tiplitz 88
Vasul-, poata-, telefon- és távirda-állomáa.
Uj gyógyazálloda villanyvilágítással, hírneves radloctiv tartalmú kénea hóforráa -f 58 C". ■\'><■•
Ajánlva: köszvény, cauz éa iaohiaa atb.-nél. Ivókúrák makaca torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfllrdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Dj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fUrdöigazgatóság Fürdőorvos Dr. LOCHERT J,
Hirdessen a „Zalai KSzl9ny"-ben.
nagykanizsa I9ia AUGUSZTUS 19. 5i-IK évfolyam. 65 SZAm
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
"" li|Ii!i«lk kétfin él ciltirtlkln.
ClAfUatáal árak: Bgáit 4ne 10 korona, fálévro 8 korona, N»fy»d«Tf« 8 korona 50 flll. — Egyaa aiám ára 10 Ml.
Politikai lap.
A poleárl
Párhuzamosítva a II. oaztály.
Nemrég közöltünk egy tudósítást arról a felsőbb leányiskoláról, mely Kanizsán még ninos és amely a tervezett formában ez évben nem létesül. így tebát a beigért 2000 K városi szubvenoió benmarad a város kuszájában. Mi azt hisszük, hogy a jövóre se kell beállítani erre a oélra a költségvetésbe, mert az a feltétel —t. i. az állami hozzájárulás — valószínű, hogy végleg elmarad. A közoktatásügyi kormány ugyanis a helybeli polgári leányiskola igazgatójának és Zalavármegye tanfelügyelőjének annyi felterjesztése, kérése, könyörgésére végre éppen most elrendelte a polgári leányiskola II. osztályának párhuzamosítását. Éppen most, mikor egy felsőbb leányiskola vagy leánygimnázium alakulásához kértek tőle hozzájárulást. Mi ezt a párhuzamosítást egyszersmind feleletnek tartjuk arra nézve, hogy a minisztériumnak esze ágában sinos a saját iskolájának a saját pénzén konkurrenoiát csinálni. Hanem igenis fejleszti a szükséghez képest iskoláját és ha a város közönsége azzal a kéréssel fordulna hozzá, hogy neki felsőbb leányiskola vagy leánygimnázium kellene a polgári iskola helyeit, akkor a »»jál iskoláját alakítaná át könnyű szerrel, mérsékelt költségtöbblettel a kívánalomnak megfelelően. Mi ugyan bármily iskolát, kultúrintézményt szívesen üdvözlünk, de viszont uem szívesen láttük volna egy jól megalapozott iskolának esetleges sorvadását. Most napirendre térhetünk a kérdésen ós foglalkozhatunk magával a párhuzamosítás ügyével.
Felkerestük ez ügyben Waligurszky Antal polgáriskolai igazgatót, aki örömmel beszélt a párhuzamosítás kérdéséről, mert nem egy anomália megszüntetését jelenti ez. Az I. osztály eddig is párhuzamos volt ós \'8J a második osztály túlságos népes volt. A lefolyt tanévben is 72-en szoronglak egy
r.1.16* ■■•tkuatft KertMi JAaser.
Kiadja: a Merkeiitiiéf.
Izirkwtiiii ii kiadóhivatal liák-lir I.
T.l.fo. : II!. — Mlrd»li»«> dlj.i.bi. saerint.
teremben. A kicsi rajzteremben azonban már nem fértek el és ugy segítettek a bajon, hogy egyszerre az osztálynak csak fele kaphatott rajzoktatást. A leányok közül aránytalanul sokan mentették fel magukat a rajzoktatás alul, mely feltűnő jelenségnek ml már egyszer lapunkban kifejezést is adtunk. Eddig elnézték a tanulóknak ezt a törekvését a helyszűke miatt, de most ez az ok megszűnik és vele bizonnyal osak kivételkép történnek a felmentések. Érdeklődéssel néz az igazgató az uj beírások elé, hogy a 3. osztályba hányan jelentkeznek. Mert igaz ugyan, hogy a 2, osztály után sokan el szoktak maradni, de ha sokan jelentkeznének és kivált a két alsó osztály párhuzamosításának eredménye szükségessé tenné, akkor a 3. osztály párhuzamosítása is szükségessé válnék.
Az igazgató felkereste Habján Gyula dr. főjegyzőt, hogy intézkedjék a párhuzamosított osztály elhelyezésére, hogy a felszerelésről, melyre az állam 1000 Kát utalt ki, kellő Időben gondoskodhassék.
Valószínű, hogy valamelyik elemi leányiskolái osztályt fogják kiüresíteni e oélra. Hogy hova helyezik a tanterem nélküli elemi osztályt, az más kérdés. De annyi tanulságot levonhatunk ebből, meg eddigi tapasztalatainkból, hogy a nagykanizsai iskolaépítés még a jelen szükségleteknek sem felel meg; annál kevésbbé fogja kielégíteni azt az állapotot, ba egyszer 80—86 gyermek helyett osak 60-et akarna osztályonkint elhelyezni, ami inkább volna helyes egy leendő törvényhatósági város iskoláiban.
Maga a polgáriskola épülete nem oél-szerű, tantermei kicsinyek. Hogy példával illusztráljuk állításunkat felemlítjük, hogy a múlt évben párhuzamosított fiúiskolái II. oóz tályt csak ugy tudta az igazgató egy teremben elhelyezni, hogy az előírás szerinti 120 om.-es ülések helyett osak 110 oenti-meterenet volt kénytelen alkalmazni. A polgári leányiskola I. osztályú termei pedig osak
35—40 tanulót fogadhatnak be, pedig a felvehető tanulók számát a miniszteri rendelet 50-ben állapítja meg. Innen van az, hogy még a párhuzamos I. osztály mellett is sokan kiszorulnak az iskolából.
Feltétlenül szükséges volna ezen a bajon segíteni. Még pedig minél előbb. A kérdés nagyon könnyen ugy volna megoldható. ha a polgári leány- és fiúiskola uj palotát kapna, az elemi iskola pedig egy sereg tanteremhez jutna, melyekben külön-külön párhuzamos osztályok szüntetnék meg a fentebb emiitett túlzsúfoltságot.
Vásározó magyarok.
A rég mólt idöknelr már dereksssn elkorhadt intézménye sz országos váaár. A modern idők keretébe sehogy sem illik bele és jobh belátás elébb vagy utóbb el fogja söpörni a vásárok valamennyi fajtáját. Uiért is volna ezekre mai nap azükség ? Azzsl már tisztában van mindenki, hogy vásárokon a mai fsjlett kereskedelmi viszonyok között olesóbban venni nem igen tehet, a vevőnek tehát ninoa haszna a vásárokból, az eladónak még kevéabá, mart ha klbaaználná az ujabb idők modern kereakedelmi szervezeteit, minden portéká|áu több haszonnal adhatna tol.
Hajdanában igen ia volt szükség vásárokra. Nem voltak vaautak, amelyek ma olyannyira közel hozzák az embereket egymáshoz. Nem voltak újságok, amelyek az eszméket a hireket jóformán minden órában azét-röpitik az orazág minden egyes részébe. Nem volt táviró, amely közölte volna az egész országra érvényea uapiárakat. Szükség volt tehát vásárokra, amelyekre távol vidékekről sereglettek össze az emberek, egyrészt, bogy újságokat halljanak, másrészt, hogy egy előttük idegen vidék gazdasági visaonyairól tájékozódjanak a végül szükség volt a»4rt is, hogy minden vidéken kialakuljon ugy a mezőgazdasági, mint sz ipart termékeknek az árfolyama.
Manapság mindazok az okok, «mely°k az országos vásárokat szükségessé tették, egylől-egyig megszűntek. Legfeljebb egyetlen oks sz, ami még ma is a vásárok mellett szói, az t. I., bogy a vásárjoggal rendelkező községeknek éa városoknak még ls annyira, amennyire, mag van az idegen forgalmuk. Ezt irigyli biztossn a legtöbb közaég, amely mostanában vásártartási jog hiáuyábsu derűre borúra kérelmez vásárjogot. Kétségtelen, hogy a közaégeknek és vároaoknak
*
zalai közlont
AüGUSZTÜB 19.
et a praktikus törekvése bitonyos mértékig figyelemre méltó, de korántsem elégségea ahhoi, hogy egyik-máaik kétség visárjog eln; éréséért magára vegye azokat a hátrányokar, amelyek a vásárok raegtartásá-Tal együtt lárnak.
Mert Ilyen hátrány rendkívül aok van. A metógazdaságrs nétre határozottan károa a vásár, kalönösen az állatvásár. Egyrészt tömérdek munka-erőt fon el a Minapi, de mindenesetre leggyümöl-csöióbb munkától, másrészt a legjobb terieatlóje minden egyea állatjárványnak s végül harmadaorban anyagilag károsba azokat a gazdákat, akik váaáron akarnak túladni állaUikon.
Tesaék csak |Ó1 megrigyelni, hogy a messze vidékről érkezó állatok mennyire leromlanak, mennyit veaiitenek értékükből, ha lábon hajtják ókét sala-melyik váaárra. Még ba minden gazda a laautl szállítási eszközöket »enné igénybe, talán kevésbé volna így, igen ám, de akkor nem lebet napokra elkósaálni otthonról. Ezáltal ia tehát már jelentékeny kár éri minden gazdát. Ha ezenkívül meggondoljuk azt, hogy minden orazágoa vásár valóságos kupeo országgyűlés, elsősorban a közvetítők sokadalma, amelyek köaül mindegyik kereani akar a váaáron, elgondolhatjuk, bogy a váaári baazou túlnyomó része illegitim zsebekbe folyik.
De tegyük lel a legjobb eletet, hogy t, I. mindenki haazonnal ad tul portékáján, vájjon ez á hasion buakeiül-e a ssját községébe? Korántsem. A legtöbb váaári sátor laoikonyba vagy Italmérő bódé, továbbá olya,\' selejtes árucikkeknek aa eladási helye, amelyek etemre ugyan csábitők, de belső értékok alig van. Ami aelejtea osztrák és külföldi Iparcikk csak beöiönlik ebbe aa orstágbt, ti mind orstá-goa vásárokon kerül a többnyire naiv, tapaaztalallan vevők keiébe. Van-e szükségünk ilyesmire? Van e erre síükaége a magyar Iparnak ? Azt hisszük erre a kérdésre minden elfogulatlan, gondolkozni tudó ember egyforma választ ad.
KOlönöaen károsak at orstágos vásárok a kisipar 8tempontjából. Miért nem tud vájjon még egy nagyobb fajta köiaégben sem megélni akár egy stábé, akár egy oaiimadla, akár egy etürstabó, akár egy azjjgyártó, vagy más olyan meaterember, akire elaő-sorban la falusi embernek van atükaége ? Átért, mert a legtöbb falusi gatda ugy gondolkozik, bogy a szükséges dolgokat antttgyis megesereihel<"u a legközelebbi szomszédot nagyvásár alkalmával. Azt persze nem ie gyanítja, bogy eteken a vásárokon leginkább aelejtea nagyipari termék kerül forgalomba, amely ugyan aaemre raegveaitegetó, de minőségre nétve határozottan selejtesebb miut bármily jól kidolgozott kisipari termék.
Egy etó mint eaát, nincs stükségünk többé oraaágos vásárra. A kereskedelmi életnek at a fejlett-
sége, amíl a fogyaaatáal szövetkezeteknek köszönhetünk, lehetővé Leszi ait, bogy mindenki otthon sze-retbeaae be mindatt, amire ttoluége van. A gatda ia sokkal jobban jár, ha at istálójában várja at Allataira alkudozó vevőt. Kötegéstségügyl. állalegéstaég-Ogyi, sőt köterkölosl stempoulból pedig batároiottau be kellene tiltani a vásárokat s éppen aaért nagyon okosau testlk azok a gatdasági egyesületek, a többiek között legutóbb a azatmármegyei, amelyek felemelik tiltakozó emukat uj váaárjogok engedélyezése ellen.
HÍREK.
..U---
A király sittletéze napja.
Ebben a politikai züllésben, mely most a magyar hazát dúlja jól esik alkotmányunk szilárd pontját a trónon tisztelhetni. Az agg uralkodó 18-án töltötte be 82. évét, szinte a szokottnál bensőségesebben ünneplik szerte az országban Nagykanizsa városának köz-és maganópOletein lobogók hirdették a király születése napját. A tomplomokban pedig ünnepies istentiszteletekben szállt fel a polgárok imája a Felség életének megtartásáért. A Szt. Ferenorendiek plébánia templomában oelebrált Onnepiea szent misén jelen voltak a helyben állomásozó honvédség és közös hadsereg tisztikarai Részt vett azon Nagykanizsa város tanáosa és tisztviselői kara dr. Sabján Gyula h. polgármester vezetésével.
A fényesen kivilágított iir. templomban tartott hálaadó istentiszteleten dr. Neumann Ede fórabbi mondott költói szárnyalású imát az uralkodóért, Kartsohiuaroff León fókántor művészi éneke emelte az áhitot az ünneplő közönség lelkében. A teljes templomi énekkart Blumensohein Vilmosné urnó művészi orgonajátéka kisérte.
— Aranylakodalom Tiszteletreméltó at az ÖO eaiteudó, melyet háiaatáraak a tisttosséges kenyérért való küzdelemben éa gyermekeik felnevelé-aében együtt eltöltenek. El a becsületben igy megőszült síülók önérzettel, sót büszkeséggel nézhetnek visata és számot tarthatnak embertársaik tiszteletére és becaüléeére, mert polgári kötelességeiket hiven betöltötték. Ilyen ritka házaapár Nagykanizsán Hirsobl Miksa éa neje szül. Weiae Janka urnó, kik f. hó 10-én tartották gyermekeik és unokáik boldog körében, boldog hátasságuknak ÖO évea évfordulóját. Gyermekeik, kik kötül majdnem valamennyi előkelő cégek tiaitviselól, at ország különböző részeiből érkeztek baza szép oealádi üonepükre. Ai agg hátas-I pár gyormekei, menyei, veiei és unokái impozáns
kíséretével ment aa itr. templomba, hol a Szent Tóra előtt hálát adjanak a Mindenható kegyéért, kinek jósága rendelte számukra e ritka halandónak kiszabott uapot Azután at óai féatekben folyt le az aa intim családi ünnep. Megható volt a kis nuokák üdvözlete, majd a gyermekek zokogásba fult felköszöntők mellett nyu|tollák át a inegbatoltaágtól szótlan szülőknek a stebbnél-atebb ajándékokat éa a szüléi gondolkodásért kifejeiett hálás kösiönetet. A rokonság éa lóbarátoktól mintegy 100 távirat és thl-vöaló levél érketett at ünnepeltekhez. Nem hagyhatjuk megemlítés nélkül et a délceg járású agg Hirschl Miksa 1850-ben a aolferinoi csatában ballá, bát elvesztette éa azóta tehát 69 év óta műiében jár még pedig nly egyenesen, mintha moat is katona volna éa a parancsra várna. Mi ia csatlakozunk az üdvözlőkhöz éa kívánjuk a derék bátaapárnak, bogy még sokáig örvendhessenek gyermekeik éa unokáik ,és majdan dédunokáik boldogságának.
— Házasság. Piaikor Lajoa tisaapolgárl igazgató tanító f. hó 18-án kötött házasságát Nagykanizsán Rólb Katiuka nagykanitaai illetőségű, tlsiapolgári tanítónővel.
\' — Áthelyezés. A vallás- éa kózoktatáaügyi miniszter Nagy Brzaébet breznóbányai állami polgári-iskolai tanárt a nagykanizsai áll. polgári leányiskolából helyette át.
— Állandó válasitmányi gyűléseit. Ar-vay Lajos alispán a főispán távollétében kővetkező meghívást bocsátott ki: Igen tiaitelt állandó válásit-mányi tag ur I A folyó évi ateptember hó 9-én tartandó törvényhatósági bizottsági rendes közgyűlésre at 1918. évi háztartási költségvetés összeállítása és a megyei gyámpénttári, valamint a zalaegerszegi és nagykanitaai r. t. városi gyámpénttári 1911. évi számadások megvizsgálása oáljából at állandó vá-laaitmány ülése f. é. augusztus hó 94-én, a közgyűlésen felveendő egyéb ügyek tárgyaláaa végett pedig f. 4. steptember hó 8-án d. e. 9 órakor fog a vármegyeház gyüléstermébea megtartatni, mely ülésekre igen tiaitelt válaaitmányi tag urat tisztelettel meghívom. Zalaegerszegen. 1912. éri auguatlus bó 14-én. A főispán ur távollétében: Arvay Lajoa ek., alispán.
— Pénzügyi bizottsági gyüléa. Ma d. n. C órakor a városi péntügyi biiottság gyűlést tart, melynek egyik fólárgya a köakórliál 1918. évi költségvetésének tárgyaláaa lest.
— Oabaret az arénában. Siombtton este mint egy megazokott kedves, barátságos otthonba, ugy mentünk at arénába és vártuk a függöny fel-huzáaát. Oeak akkor vettük ésire, bogy uem az iemerós arcok: Telsky Ilona, Görög Olga, Haraaity, Várady, Rákosy. Majtényi atb. hanem idegen arcok állnak előttünk. Perele, hiszen kabarét volt hirdetve. Kabarét egy kis ferdiléeael bátran habarék-nak fordítható; kivált ba .fővárosi művészek" a jó provlnc-nak fóanek műélvezetet. Denique jól mulatott a nem nagy atámu körönaég éa ha nem volt ia fenékig tejfel — hogy megmaradjunk a fótéai terminológia mellett — de aaért egyea atámok dicsérelet érde melnek. Első helyen kell nemcsak megemlíteni, de megdicaérni Benkő Alioe hegedűmővéainó iátékát, melyet a közönség folytonos tapsviharral bálált meg. Kedves, rokonszenves megjelenésével a majdnem gyermek mővéaznő belépésekor azonnal beférkőzött a közönség szivébe. Boros Géza ooupléi, Mahr Nándor conférender ötletei, Bajk Bózsi német szavalatai és Benkő Miksa zougoraművéeiete elég uivóa volt, de biányiott valami cselekmény, amit a plakátok hirdetettek éa a kötönség egyre várt. A publikum pedig már várja Füredit éa ait itenl neki: Jöjj haza I Miudeu megvan bocaátva.
Népbiztositási szövetkezetünk részére
keresünk
az ország minden helyisége részére képviselőket. Szakismeret nem szükséges, mint mellékfoglalkozás Is űzhető. Könnyű és becsületes mellékkereseti Ajánlatok az
Eszéki Kölcsönös Segélyzö Szövetkezet Igazgatóságához Eszék intézendök.
» *
AUflüSZTDS 19.
ZALAI KÖZLÖNí
— Keperanto mise Huszonöt éve, bog; jr öamenhof vaiaói orvos igazi lángésszel megtöröm-íjtla sí Eapsranto néven ismert világnyelvet, moly „,1c sz egész világon hatalmasan keid tért hóditaui. jlost s 25. évforduló alkalmával Varsóban eaperanto kongresszus volt, honnan Vörös Oyrill volt nagy. kanizsai piarista tanár egy képeslapot küldött Horváth fljtrgy főgimnáziumi igazgatónak. Az espersnto nyelven irt leveletekéből az igazgató ur jóvoltából, _ ki alapos ismerője a nyelvnek és kitől ez indis-kiéelóért bocsánatot kértluk — megtudtuk, hogy mintegy 1040-en veitek réeit a kongresszuson, melye\' eaperanto nyelven tartott misével és prédikációval nyitottak meg. Volt azután nemzetközi bál, lODeert.szinielősdái, természetesen minden esperantoul Különben Varsóban annyiia elterjedt már e világ-nyel\', hogy a pincérek, hordárok és liskkerkoosisok Is folyékonysn beszélik. Vörös Oyrill tauár egy tu. éományos msthematikal mővet ia irt e nyelven, mely Kókay Lajos budapesti oégnél jelent meg és Ars 8 korous.
— Elhalasztott befizetések. A nagykanl-lasi takarékpénztár által alapi\'ott önsegélyző szövet kezet érteaiti t. részvényeseit, hogy f. hó SO-ára eső befizetések sz ünnep mistt pénteken z3-áu tartatnak meg.
A Gazdasági Önsegélyző Szövetkezetnél a Szl Ulvánnspra eső befizetések f. bó 23-án pénteken mközöltetoek,
A Délzalai Takarékpénztárral kapcsolatos ön aegílyző Siövetkezetnél a Szent Istvánnspi befizetések 83-én történnek.
A Néptakarékpénztár Önsegélyző Szövetkezetei! a (. hó 90-ikl befizetések a jövő kedden 97-én teljesíthetők.
— A csurgói ref. főgimnáziumban behatások s következő napon lesznek: szept. 2-án sí I. oszt., 3-án a n—III. oizt., 4 én a IV—V. ont. ö-én a VI—VIII oszt TsndiJ egész évre 70 k. Köitsrtásdij 10 hóra.ebéd- s vaosoráért 186 k. Bent-laMsdij 10 hóra 126 k. Ezen dijak fele réetben a beiratáakor, fele részben febr. 1-é\'u rnetendők.
— Magányon hölgy, hivatalnok, tisztességes nagykanizsai családnál külön szobát és teljes ellátást
( kerea. Ajánlatok .Hivatalnoknő\' jeligével a Zalai Közlöny szerkesztőségéhez küldendők.
— Országos váairok. Pacsán f. hó 93-én omágoa vásár lesz. A régebben fellépett lépfene miatt azonban marhavására a külföldi forgalom számi" nincs engedélyezve. Keszthelyen is 29 én, Légrádon 24-én és Zalaszentbalázson 98-án less a vásár Ausztriai szabad állattivltellel
— Labdarúgás. N. T. E. — I. K. S. E. ló-én délután végre aa idő kedvezett a N. T. E. 41 \'\' K- 8. E. vasárnapról elhalasztott mérkőzésének megtartására. Mindkét cispat készült a versenyre, mslyben elkellett dűlnie, melyik a jobb csapat s «ért legjobb 11-ét állitolts ki a két egylet. A mér-Mzés 7,6 kor kezdődött s a kezdés után a, biró szabadrúgást Ítél sz I. K. 8. E. javára, mitSchlesin-ger tsccsra rug; utánns a N. T. E. kornert ér el,
\' kihwználui nem tudja. Az eredmény nem késik,\'
a 16. pereben Béna a T. E. vezető gólját rúgja. *f Mk "\'Un/ perere ellanyhnl a lasau középjáték ,k I- í. S. B. azonban lassankiut fölénybe
•Hl a nem egy reszélyes támsdást vezet, miket Bonban a T. E. kapusa Sohrelher a csodául haUros •""avarral ment. A félidőben több gól nem esik, I \' ""\'°dk4» réaaről elsőrangú játékot láttuuk. Félidő • T. E. jsvárs. A második félidő játéka fölötte " " A két kapus Raiki (Ikse), Sohreiber
k™, mentik a legveszélyesebb lövése-
• Különösen szép volt Bajkj az a védéae, mellyel
Kautz (TE) süvitó lövését tette áruhnstlsnná. A 81. percben kavarodásból Plaosek (TE) gólt rug, mit a 42. percbeu Róna süvitó gólja követ. A T. E végig föléuybeu van, de több gólt elérni már nem tud. Végeredmény 3-0 a T. E. javára. Korneraráuy 10—9. Bognár Zsigmond kiválóan és pártatlanul biráekodott. Az I. K. 8. E. csapatában eleósorban Bajki a kspuK, Schlesinger hálvéd, Kertész fedezet, mint s védelem tagjai produkállak szép játékot, mig a osstárok közül egyedül Wsgner volt ió, (de azt ajánljuk neki, hogy az ellenfél kapuja előtt ne ozfordozsék, inkább suttoljon). Az egész castársor az N. T. E.-ben a balösszekötőn kivül jól működött. Hóna, Tóth szép összjátékukért Nsgy és Kantz biztos besdássikért érdemelik az elismerést. A födözelbeu Szerb, mint hátvéd Lóké ée Sohreiber a kapus első-rsnguak voltak.
— Gazdasági közgyűlés. A Zalavármegyei Gazdasági Egyesület, úgyis mint Zalaváriuegye Központi Mezőgazdasági Bizottságs folyó évi sugusztus hó 94 én d. e. 9 órakor, illetve d. e. lo órakor Keszthelyen, s városháza tanácstermében rendes közgyűlést tart. Az augusztus hé 24-én délelőtt 9 éra-kor tartandó mezőgazdasági bizottsági ülés tárgysorozata: 1. Az 1906—1911. évek zárszámadasaira vonatkozó adatok elóterjeeztéae. 2. Az állatdiiazások pontos hstáridejének bejelentése. 3. Az 1918. évi költségelőirányzat öaszeálliliss. 4. Indítványok. Az augusztus 94-én délelőtt 10 órskor Isrtsndó gazdasági egyesületi rendes közgyűlés tárgysorozata: 1. Elnöki be-jeieutés és ügyforgslomról. 9. A (Öldmivelésűgji kormány által adandó — administrativ költségek fedezésére szolgáló — államsegély elfogadására vonatkozó OHGE. határozatok ismertetése; sz államsegély elfogadása, részletei feletti határozathozatal. 3. Az államsegély figyelembevétel készüli 1919. évi ad-mioistrstiv költségvetés ismertetése. Az uj költségvetés megállapítása. 4 Az állatdijazások pontos hstáridejének bejelentése. 6. A .Magyar Gazdák Műtrágya és Kéusavgyára Részvénytársaság" részvényeiből vsló feljegyzés feletti határozat. 6. A kalonai kjnestári szállításokban való részvételre vonatkozó hátározzt hozatala. 7. Indítványok.
— Anyakönyvi hírek aug. 11—17-lg. Házasságot kötöttek: Kovács István földmives Balog Katalinnal; Dolmányos Jó.sef földmives Lőrinc Rozáliául; Vaspöri Sándor kocsis Krimi Juliannával; Kocsis István gulyás Buki Rozáliával; Baj József gyári munkás l(áeihsi Kstalinnal; Bognár Mályás cseléd Vizel Bozáliávsl és Psragi István kertész Si-poe Katalinnal. Meghaltak: Kelemen József 3 hónapos Ridzi Ferenc sranyozó segéd 92 éves, Vsskó Katslin nspszámos 44 éves, Baj Anna G hónapos. Ráez Lajos S hónapos és Vsjda Mária 9 hónapos.
— Statisztika a bolgár kertészetről Az országos slstisztikai hivatal megkereste Nagykanizss város polgármesterét, hogy szeptember 20-áig tegyen felterjesztést s város területén levő bolgár és bol-gárrendezerü kertészetre vonatkozólag. Az 1897. 8*. t.-o. értelmében ugyanis az 1919. évtől kezdve pontos sdatokat óhajt szerezni arról, hogy az ország* bsn mely vidéken és mily mértékben vau elterjedve
folyton fejlődő és nagy jövővel kocsegtető bolgár kertéazet. Tudni akarja s termelési ágskat és értékesítési viszonyokst. A nsgykanizssi kertészetre vo-nstkozó sdstok beeazrsésével Benedek József aljegyző van megbizva.
— Vonatok horzsolása. F. hó 15-éo a Wien felől reggel 3 óra 66 perckor 16 perc késéssel érkező 809. sz. személyvoost, mikor s nagykanizsai állomásrs érkezett a 66. sz. váltó közelében horzsolódott s 211. sz. vonsllsi érkezett és a vonat-
keztében 9 teherkocsi és 3 személykocsi kisiklott. Egyéb baleset nem történt. A 809. sz. vonatnál Hchmall Gyula mint mozdonyvezető, Szabó VI. Jánoe mint fütó; a 911. sz. vonatul érkezett gépen Paár János mint mozdonyvezető, Tálosi József mint fűtő, azonkívül Friedsuthal Károly mint a 309. sz. vonat vezetője és Andri Antal mint mozdonykisérő szerepeltek. Az ügyészség s vasúti baleeetben a nyomozást elrendelte és ennek foganatoailáaával a nagykanizsai rendőrkapitányságot kérte fel.
— .A pofozkodó könyvelő\' a Magántisztviselők Egyesületében. A Nsgykanlzaa! Magántisztviselők Egyesülete f. hó 17-én válaezunányi ülést tartott, melyen s folyó ügyeken kívül, az egyeaOlethez éi kezelt jelenlés folytán foglalkozott a választmány az ismeretes és a Zalai Közlöny-ben közölt tisztviselői konfliktussal a a következő határozatot hozta: A Nagykanizssi Magántisztviselők Egyesülete élénk sajnálattal vett tudomást arról az egyenetlenaégril, mely egy helybeli vállalat két tisztviselője között támadt. Az esemény kötelességszerű bírálata alkalmával hangsúlyozza az egyesület, hogy sem a fónököt, sem a magántisztviselőt msgántisztviselővel nemben fegyelmi jogkör nem illeti, hanem vélt vagy Igazi aérelem esetén, a kereak. törvényben azabélyozott felmondási jogosultság vagy azonnali elbocsátási jog áll rendelkezésére. Az eeet részleteibe Való döntés a blróaág föladata ugyan, azonban a hatáskör súlyos túllépését s panaazlott tiaztviseló álul a nyilvánosság előtt telt nyilatkozatból, mely a sérelmezett inzultust meg nem cáloljs, az egyesület megállspitja és határozottan elitéli.
— A hordójelzés napjai. A nagyksnlzsal hordójelző hivatal ideigleuee vezetéeével megbízott Goldfinger üezaó jelenti, hogy f. é. szept. 10-éig a hordójelzés a nagykanizsai hivatal helyiségében he-tenkint 8 nspon u. m. kedden, szerdán éa caOlőrtö-kön teljesiltetik.
— Ipariskolai ösztöndíjak, A soproni kerületi kereskedelmi és iparkamara pályázatot hlrdef a költségvetésében rendszeresített ipariakolai ösztöndíjakra A pályázatra vonatkozó egyéb fel letelek Zieger Ferenc ipartestületi jegyzőnél tudhatók meg.
— Minek olvas ön más budapeati napilapot, mint Az Est-et, hiszen a mai újságírás neniáclója Az Est, mely párstlanul áll az egész monarchiában éa a magyar ujságirásnsk teljesen uj korszakát jelzi. Alig két esztendő előtt indult meg Az Est. És attól a pillanattól kezdve ez az ujaágnév egyezerre az eee-mények, az érdeklődés, a kíváncsiság éa általános, országos Izgalom központja lett. Nem akarunk az elmúlt két eratendóre, Az Est sikereire hivatkozni, mert a tények miud maguk beszélnek ée Az Est minden egyes száma ujabb és ujabb dokumentuma rövid, példátlanul népszerű múltjának. Ez értbeló la. Nem meglepő az. ha akkora szeretettel éa oly aok áldozatul, oly rengeteg becsülettel éa tehetséggel készült munkánzk, mint Az Est sikere van. Ninea az az áldozat, amit Az Est meg ne hozna azért, bogy a lehetőség legszélsőbb haUrig, minden esemény benne legyen Az Est-ben, még pedig hőén, színezés túlzás és ferdítés nélkül, msgáért azért a határtalan örömért, hogy sok százezer embernek újdonságokat mondhasson. Ezért van az, bogy szerte Európáben — de mondhstjuk, hogy szerte a világon—mindenütt ott vannak Az Est munkatársai, akik Uviratl uton, telefonon vagy ezpreeaz-levelekben számolnak be u érdekes eseményekről. Es emellett Az Est s legolcsóbb napilap, amely egyes számonkiot véve is oaak 6 fillérbe kerül, hs pedig megrendeljük havonU osak 1 kor. 60 fillérbe kerül. Leghelyesebb, ha olvaséiok mutatványszámot kérnek Az Est kiadóhivatalától (Budapeat VII, Erzsébet-körut 90 szám), amely reánk való hivat-
járól lejáró 190 n. mozdonnyal. A horzsolás követ-1 kozás esetén szivesen küld mutatványszámot.
4
ZALAI KÖZLÖNY
augu8zt08 lo.
A. Varasd-Töplitz ?x
Vauul-, posta-, telefon- és távirda-állomás.
m gyógyszálloda villanyvilágításul, hírneves radioetlv tartalmú kénes hííorráj -)- 58 C.
Ajánlva: kösivény, ctuz és iachiat stb-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromoa masaage. — Iszap-szénsavas és napfürjók
Egész éven át nyitva. — Modern kényelom. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kaid a
fürdóigazgatóság Ftlrdflorvos Dr. LOCHERT J.
\' _.. \' \' A. 0 l . 1.
Hirdessen a „Zalai Kfiil5ny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következe helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosig-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában ) Kteu siővelkotsl u .Országos Köipoutl HilelaSvatkéut\' tagit s auusk felügyelőin alatt áll. Vásárlási káoyasar toljaaen klsárva. — Stilataril modara lakbarandaaáaak.
Jutányos Arak 1 Szavatosság áru minőségéért
Aa áruosarnokba ktxárdlaf alaöraagu budapaaü aaaUlosok ál kárpitosok dolfoinak.
Kranmiophonok
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
EFJ. WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedésében lliíMii 1.
Nyomatott a laptulajdouus Ifj. Wajdits József Icöityvuyomiájábau Nagykanizsán.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben ÓS gépópitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Pe tony, Széohenyl-ntoe.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvételnek: 14 évtől 24 éves korig. Előképzettség: néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése üzemi és világítási oélokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk -a t. o. szülők (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiratásával. Jelentkezni lehe^ naponta Az igazgatóság bárkinek kivánatra prospektust ingyen küld és közelebbi adatukkal azonnal szolgál.
Az Igazgatóság
FÜRDÓ Deli vasút állomás Vasat ét Isuphóforrátok Sá—41* 0. PaDgógjrégjkezelét. Hldegvlikura. Szénsavas-, nap- és légíUrdík Szabadban való fokvét. Mértékeit árak. Protpeklusttl sxolgát.
a Fürdöigazgatóság Daruvár Slavnnia.

NAGYKANIZSA 1912 AUGUSZTUS 22. 5, IK ÉVFOLYAM 66 SZÁM CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Miljilinik hátfan ii ciQllrtíkln.
£lSA**lá*\' •\'•a: K^éiI írre 10 koron*, MUvro 8 korona, HatfciU\'io 2 korona 00 flll. — Egr" ára (0 (III.
KolelJa ■ s a i k aa a I ri lilaUJa
"•\'"•a Jó«>ef. a »«erkra>.t£aéc.
Szirkiizlötig ii kliUhlnUI liák-tér I
Tsle\'on : III. — Hirdetések dljaaabáa eterlfll.
ós az állatorvosok végzik felváltva Egyik héten Fürsl Sándor nagykanizsai állami állatorvos, a másik héten Günsberger Lipót városi kisegitó állatorvos. És pedig nem incidenlalíter, hanem napról-napra végzik az ellenérzést, amiről könyvet is vezetnek, melybe az előforduló eseteket és tapasztaln-laikat feljegyzik. Nevezett orvos urak azon igyekeznek, hogy az élelmiszer árulás, ha már vásárosurnokunk nincs, legalább asztalokon történjék. Ez a terve Dobó Mártonnak is a holypénzbérlö cég intézőjének is. Nem tudjuk adott-e már ilyen előterjesztést a városhoz, de szóbelileg már nyilatkozott ez ügyben és Véosey polgármester örömmel vetle tudomásul ez intézkedés kezdeményezését. Csekélység az egész, de a piaci képet egyszerre megváltoztatná és mig az árakon se fel se le nem változtatná, addig mégis egy lépéssel közelebb hozná piacunkat a városi rendszerhez.
Egy darab Uj-Gulnea
a keszthelyi főgimnáziumban.
A keszthelyi főgimnázium földrajzi mellára rendkívüli érdekes és értékes etuográliai gyűjtemény birlokába mtott a napokban. Veiebélyi Károly ausztráliai utaió, ki majdnem öt esztendőt töltött ai ausilráliai szigetvilág kolönböió helyein s kinek egykét érdekes levelét s „Balatouvidék- már köiőlte, a mull héten Kestthelyen tartózkodott, bogy küldeménye Biemélyee jeleulétében legyeu kicsomagolható.
A felette tanulságos gyűjtemény a kövelkeiők-ból áll: 2 db. faragott kézi dárda és 2 db. hq\'itó vagy vadászdárda (ébenfából) a Trobriaud-siigetcso-porl Kriwiua v. Boiowa nevű szigetéről. 2 nyil a konliuons (llj-Uulues) délnyugati vidékéről. Különös érdekesség* a gyűjteménynek egy mogevetl pápuának koponyája, mely sajuos, uémely resieiben a siakavaloll vámviisgálat követkeitébeu erősen megrongálódott.
Etnográfiai tekintetben igen fontosak a kobak-alaku mésibordó edények, továbbá a kagylóból készült karperecek (fele\'karra) és fából készült fésűk és egy hálóvarrólű, mely utóbbi meglepően hasonlít a balatoni halászok bálóvarrófűibei.
Nagykanizsa élelmiszer piaca.
Nem egyszer irtunk már egy létesítendő vásárcsarnokról. Síiket főiekre talál nálunk mtoden szó, mely a haladásra hivja fel a hivatalos figyelmet. Azért nent is bolygatjuk most ezt a kérdést, hanem szemlét tartunk élelmezési piacunkon. Ritka város, melynek oly teres, szép négyszögalaku, it forgalmat nemzavaró piaotere van, mint Nagykanizsának. És itt van a város szivében ami nem-inak a környező kereskedéseknek előnyös, de kényelmes a fogyasztóközönségnek is, mert minden irány oentrumába esik.
Azt hisszük ez a piac századok óta ugyanilyen képet mutat, mint most, csakhogy éppen ki van rakva téglával, ami ezelőtt száz évvel bizonyosan a bokáig érő sárnuk engedett helyet. Meg hogy akkor kövesebb volt a közvetítő kofaasszony és aránytalanul olcsóbb bevásárlási forrása volt a közönségnek, mint most. De ennek is békét hagyunk most.
íme egy kis változás. A bolgár kertészeket a rendőrségi intézkedés a posta mellett elhúzódó útra telepitette ki. hol előbb szárnyas piao volt. És ezek a józan eszű kertészek asztalokon árulják elsőrangn termékeiket. KörQI is vannak véve folyton vevó-közönséglól. Neiuosak a gazdasszonyok rakják tueg kosaraikat, hanem a jó piaoi legyek — akarjuk mondani — kofák is ott állnak és meglelt kosaraikat beljebb viszik és némi percenttel drágábban már a íöldön áruljuk a .saját termésű" paprikát, paradicsomot, káposztái, zöldségfélét síb. Nem szemrehányásként említjük; osak tessék tovább is, lia jól "sík. Hanem az már még se tetszik, hogy amott a többi asszonyok tejet, túrót, fejfelt uieg egyet-mást fedetlen kosarakbnn a földön áruljanak. A sok hosszuruhás nagyságáknak sleppje egesz porfelhőt ver fel, ami zavartalanul lerakódik az előbb említett Arukra. Pedig ezeket meg se lehet mosni, hogy az
utca porától és a millió baoillustól megszabadítsuk. Ez megint eszünkbe hozza a piaci husáruló bódékat Ezek azelőtt a piao-tér közepén kelet-nyugati irányban egymással szemben voltak felállítva Majd a miniszteri intézkedés közegészségi okokból megszüntette a piaoi husárulási. Mikor pedig a mészárosok és hentesek kérésére a miniszter újra megengedte nekik, akkor a rendőrségi intézkedés a mészárosok minden tiltakozása és a közegészséget szem elölt tarló észszerüség ellenére a koosiut két oldalára helyezte óket. Esős időben a vásárlóközönség u vízfolyásban állt, mert itt van a sátor eleje; száraz időben pedig a kocsik és a gyakorlatozó katonák masé\'rozása éktelmi pori szabadított a büsra. Igaz, hogy letakarva kollott tartani, de ha vágták a húst, akkor mégse vághatták ruha alatt Mintha osak az lett volna az intenciója a kapitányságnak, hogy elriassza a piaoi hústól a közönséget és lehetetlenné tegye a piaoi husárulást. Ezt igazán könnyű lelt volna elérni egy kis Igyekezettel.
Az igazságnak tartozunk azzal, hogy a sátrak közli uton egy idő óla nem járnak a kocsik. Fürst Sándor állatorvos ur intézkedett. hogy a piaci idő alatt legyen zárva. A rendőrség ugyan nem akart ebbe azonnal belenyugodni és osak hetivásárokon akarta élihez megadni hozzájárulását, azt adván okul, hogy a szabad forgalom akadályozva van igy. Pedig ha hetivásáron nem árt a forgalomnak ez a lezárás, más napokon igazán ninos útjában. Hanem menjünk odább. Észrevesszük, hogy rendőrök mozognak a kosarak közt. Ugyan ml lobot ez? Megszólítjuk egyiket és készséges felvilágosítást kapunk. A rendőrök újra osuk az állatorvos intézkedéséből figyelmeztetik az asszonyokat, hogy kosaraikat takarják le. Aki ismételt felszólításokra sem engedelmeskedik az intézkedésnek, attól »z árusítási jog megvonatlk. Azelőtt a városi tiszti orvosok ügyeitek u piacra. Most óket fölmentették e munka alól

I
zalai közlöny
augusztus 23.
Vln mig a gyűjteményben özvegyi dini (bokron lermí bohókkal ékesítve), 8 db bambuszból készüli pipa, két dinből egy hadibijéuak a mintája » egy igati pápua bajónak egy diazes darabja.
A hásiipari cikkek közül megragadják\' érdeklődésünket 2 db. nagy fa tál (egy fából kivájva), egy háromemeletes (flkosár, a db. díszes fészokuys, egy pompás kőfejsze nyéllel s különféle, fllbél szélt évek.
Igen szép alaknak a béleldié törésére készüli eszközök, amelyek európai vitorlás hajókat ábrázolnak ; nem kevésbé csinosak a mézévé kézforma fa-eszközök, melyeken szépen meglátni a bennszülöttek díszitö hajlamát.
Félelmes hatással van a szemléiére 2 halalin-s, kardalakn. harci faeszköz, itt-olt nemi disszel. továbbá egy hajlított pajzs, valamint egy harci pariilya.
Nagyon.érdekesek még egy kéziliálé, melyen a nehezék csupa kagylóból áll; aztán egy szuronyos halnak szurouya, meg a fából faragott disznók, mely utóbbiak házi díszül szolgállak
A növényvilágot egy-kél ezótiku* lamsg -kép
viseli.
A gyűjteményt a Algimnázium igazgatósága külön helyen fogja elrendezni és a .nagylelkű adományozó nevéről nevezi el. Erre a helyre kerülnek azok a pompás lepkék és kagylók is, melyekel szin tén Verebélyi Károly küldölt és Capeliáro Hultileb praeparált igazi szaksvatottsággal.
HÍREK.
— Samassa érsek meghalt. Sanwssa József egri bíboros érsek a heifóról keddro virradó éjjelen háromnegyed egy órakor meghalt. Negyven nap hiján 84 éves volt Négy héttel ezelőtt érte el áldozópnpságának 00 éves jubileumát, de gyétuAiiliuiséjét nem mutathatta uiár be, hanem\' a betegszobában felállított oltárnál fungáló titkárja misejéi hallgatta mély áhítattal Az egri föszékes-egybáz sirbolljal.au helyezik őrök nyugalomra.
— Rendkívüli kóngyüléa. A v. képviselőtestület e hé 21-éu, azaz szomhalo,, d. u. 3 órakor a városháza dísztermében rendkívüli közgyűlést tarl. Tárgysorozat: 1. A városi közkórház 1S19. évi költségvetése. 9. I)r Szekeres József közkórházi igazgató fóorvos nevére leendő alapítvány tárgyában tanácsi javaslat.
— A a -itűrölt ünnepek X Pius pápa az elmúlt év július ll-án kelt .Supremi Oisoiplinae" kezdetű motu propriojábsn ugy inlézkedell, hogy a szokásos egyházi ünnepek száma sz egész világon redukáltassák. A motu proprio meghagyta az összae vasárnapokat karácsony (deo. 85.), újév (lanuár 1.),
Vízkereszt (január 6.), Aldozé csütörtök vagy Krisz-\' uépllnnep helyét, idejét es részletes programmiál ez
tus inHiiyberaenHtele (Pünkösd elótti második esü törtök), 8zeplóllen fogsulatás (dec. 8.) Nagyboldog-aMiouy (aug. 15.). Péter és Pál apostolok (juuius J9) és végre Mind-zoutek (nov. 1.) ünnepeit. A meglevó ünnepek közül Szent József (március 19.), Keresztelő 8zenl János (juuius S».) egyházi ünnepeit és sz eddig nsgy fénnyel megülni szokott Ilruzpját (Pünkö.d utáni második osütörlök) pedig a megelőzó. illetőleg a következő vsséruspra helyezte át a pápa. A templomok védósz-nljeiuek ünnepelt, az ugyueve-zetl búcsúkat a pápa érintetlenül hagyta ugyan, de felhitelmtzla az egyházi főhatóságokat, hogy azokat ha ugy akarják — a védőszent ünnepét köveié vasárnapra helyezt-ssék át, A lilvök kéiésére, mint ismeretes, a magyar püspöki ksr felterjesztéssel fordult X Pius pápához, hogy a magyar ünnepeket eddigi állapotában változatlanul tartsa lenn. Kzt a kérést nem leljesitelte a pápa s Oennari bíboros erről mosl érlesilelie Vsszary Kolos heroegprimásl. A hercegprímás Balatonfüredről keltezett legifjabb körlevelében tudatja psp sival, hogy a motu pioprin intézkedései értelmében elvesztik a külső Oaaep|elle-güket s azokon a mise hallgatás és a szolgai touu-
a bizottság fogja megállapítani. De már előre jelez hetjok hogy nagyszabám, ás érdekes lesz, amelyen bizonyára oll lesz városunk minden számottevő tagis.
— Llplk fürdőről írja lapunk egy barália. Kgy hónapot töltöttem Lipikeu és sok honfitársammal ismerkedtem meg, kik mindnyájan egybehangzóan oda nyilatkoztak, hogy kellemes nyarat cssk Lipiken lehel tölteni. Dacára a verőfényes szép IthV nos, Lipikeu alig éreztük a meleget, és az eslék rendkívül euyhék és kellemssek voltak, holott ép ekkor érkeztek hírek az egész országból türhellon forróságról. Csapadék vajmi kevés voll. a az esőzések uláu csak keveset hül le a levegő. Azok n hivatalnok társaim, kik szabadságukat még nem vették ki, saját érdekükben cselekeszuek, ha szsbadságuVal Lipikeu löilik el, ugysziulén a gazdaközönség azon része, kik eddig akadályozva voltak üdülni. Lipiken az ősz is verőfényes és kellemes, betegsége elleti iniudenki megtalálja s gyógyulást ég enyhülést. Az utéidéuy-beu nagy kedvezményeket ad az igazgaléság.
— VásárváltOlás. A curgói Kgyed uapi vásár, melyet szept. l-én szoktak megtartani, ez évben, lekinleltel, hogy elseje vasárnapra esik,
kától való tartózkodás nem kötelező: Karácsony,.tlfp, |f81!
húsvét és pünkösd másodnapja, U\'n.pja Jyeriya-1 _ M T. E Kz a hám,, belü egv „agykani-* ?-8ni uj sport egyesQletne* u neve. Aunyit jelent:
(szép Munkások Testedző Egyesülete. Örömmel üdvözöliük ezt n kürt és dicséret iIlel i meg azokat, kik ennek mert
szentelő Boldogasszony (febr. 8), Boldogasszony (inárc 26.), Kisa^toiiyiiapla 8.), valamint inindeuíéle ország, nemzet, egyház-
uiegye, tartomány, község k0h1«lege,védó8..nMeiuek:j;-Wu lír.do>„k| „,„„ é , „.„„^
legadalombM, vagy szokásból szárm.tő ünuepsi, meg 8g^„.gi ^ hogy
szabad ide-
ha egyház,IV meg is volt edd,g erő,itve és nytlvá.. M , Mt<M kercams füX levegőjében
" \'-------------- ünnepnapok sz ünnepek, ,„„„„, , ^ ^
vagy egészsége*
noKan is megnőttek. Ez
jegyzékéből törlendők Hogy az ünnepi-kiiek ez sz uj rendje mikor lép életbe, arra uéz»e még eddig nem történt döntés.
— Istentisztelet Az izraelita templomban * péntek Psii istenti.szteM f. hó 93 ától kezdve, további inlétk-dfoig fél 7 órakor fog kezdődni.
— A legújabb honvédtisztek Ó FeUégíf születés napja minden évben nagy örömet jelent néhány kiváló ludoviceami hallgatónak Ugyanis a legérdemesebbeket hadnagynak, a többieket zászlósokká nevezik ki « nagy napon. A nagykanizsai 80 honvéd gyslogftrredhez a következők neveztettek ki: hadnag)okul Wickleio Nándor és Ksstner Róbert, zkszlósokul Hilián Jenó Antal Jenő Tóth Imre é* Ki.Uig Károly.
— Fónyea népünnepély. Borbély GjörKj a Magyar Pmízs t-zerkesztóje értesit hennOnket. hogy a Oány szobor alap javára szept. l-én Nagykanizsán nagyszabású népünnepélyt rendez. K célból Borbély György, a leglelkesebb magyar sz-rkeszió, holnap városunkba érkezik, hogy a Oaány nzoborbizoltság helybeli tagiaival (Klek Ernő, Szalay Sándor, Dob-rovits MilAu, dr. Hajdú Gjula stb.) és nagykanizsai urak és hölgyökből rendezóbizottságot alakitsou. A
& trolin" Koche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
fiiss és idült
levegőjű tornshelyiséKbeu testedző gyakorlatok közben. F. hó lft-én este 8 órakor tartott mintegy 60 meg|el«nt munkás az egyesület megalakítása érdekében gyülérft a Munkás Oltbon helyiségében. Brónyai Lajos, kinek a munkásság érdekéhen kifeilett üdvös tevékeuységi-t már régóta tapasztaljuk, Üdvözölte a megjelenteket és ajáulU az értekezlet elnökéül Bognár Zsigmondot, jegyxőjéuek pedig dr. M»i6 Ferencet. E két önzetlen úriember neve elég garancia arra, hogy az nj egyesület jó kezekbe lesz letéve éb tevékenységi- a helyes mederbe fog terelődni. A j-lenl-nők az egyesület megalakítását egyhangú lelke-Kedéssel elhatározták Az egyesQlet szine vörös és fehér lesz.
— Halálos Ítélet a Kiebalatonra A
Zalaviz Lecsapoló Társulatot s a Kisbalaton és a Zala folyó partvidékének érdekeltségét az a közgazdasági tekintetben igen fontos és nagyszabású terv foglalkoztatja, hogy a Kiibalatont s mocsaras partvidékét lecsapolják, ezáltal több mint tízezer katasztrális hold, részint hasznavehetetlen, vagy kevés hasznot hajtó turQletet ármentesltve termőfölddé alakítsanak A partbirtokosok, ölökön Festetics Tassilo herceggel. Széchenyi Andor Pál gróffal, a zalavári
köhögés, hörghurutnál
íütíőgyuladáspk után.
■"£t/ésj:ségi\'s tüdők erős élv.igy óvszer a
.....Jüdóvéí!*
augü8ztü8 82.
a l a i közlön ?
jpAtségK8\' Bl "8zterK<>mi káptalaniihl, kiknek a1 , KisbaUtou é* Zala folyó partiáu terjedelmes birtokuk »»»nak. folyamodtak a fóldmivelésügyi miuisz-t«rbe* a lecsapolás engedélyezéséért, hogy eképpen i mezőgazdaságra ós az állattenyésztésre egyaránt káros s egyes években többször is megismétlődő kiöntésektől megszabaduljanak. A minisztei belátva a érdekeltség jogos és méltányos kivAii»Agát, — mely egyszersmind fontos közgazdasági kérdés is — Kolozsvári Ödön miniszteri osztálytanácsost küldte ki u ügy tanulmányozására. Kolozsvári min. osztálytanácsos, Károly Sándor királyi főmérnök kíséretében «. bó 12-én szállt ki a helyszínére és beutazta a Ktobalatont. A terv az. hogy lecsapolják és kiszárit-j4k a Kisbalatout, a Zala folyót pedig, amely eddig t KUbaUtonou ömlött a Balatonba, egy HW méter »téle«, mély moderben, megfelelő magas töltés közé gioritják. A miuiuter a szüksége* tor vek és költségvetés elkészítésével a szombathelyi kultúrmérnöki hivatalt bizta meg, a tervhez szükséges felméréseket pedig Arvay Béla a Zalaviz Lecsapoló Társulat viz-meatere eszközli. így szól a híradás. Mi a magunk ré*zéról csak azt tesszük hozzá, liogylm ez a hir igaz, akkor a Balaton vidékének újra egy ősi szép vége megy veszendőbe óh szegény vízi szárnyasaink, melyekben a Kisbalaion annyira duskálkodott. útra kelhetnek egy íobb haza kereaésére.
— A kémek ellen. Bizalmas leirat étkezett Veszprém- és Fejérmegye közigazgatási hatóságaihoz és a caeudóraégéhez, amelyben a es. és kir. negyedik hadtest tábornoki kara arra utasítja őket, hogy minden idegen egyént alaposan \'megfigyellenek s a legkisebb olyan jelenséget, amiből kémkedésre lehelne következtetni, akadályozzanak meg. A hadvezetőség értesülése aseriut ugyanis Fejér és Veszprém megyék területére az idegen államok több titkos megbízottja érkezeit, akik a badgyakorlatckou akarják ellesni a monarchia hadseregének egy-két lovassági újítását és megfigyelni az uj ágyuk működését A i-ik hadtest ugyanis Felér megye északi részében tatja nsgygyukorlaiait s august-Itt* 13. és 27-ike között a Tárnok és Martonvásár kétségek között történő lovashadgyakorlatokon több t||, még éleibe nem léptetett óe ki uem próbált lomsági felszerelést próbálnak ki. A Fejér-és Veszprém-megyék területén tartandó nagy hadgyakorlaton pedig azok az ui ágyuk szerepelnek előázor.\'imtiket a haj-tuáskéri tüzérségi telepen próbállak ki. A titkos átirat alapján a közigazgatási haléság és a csendőrség minden iulézkedést megtesz az idegenek megfigyelésére és a kémkedések megakadályozására.
— Asztalossegédek mozgalma. Az &*z-lalowegédek úgyszólván országos mozgalmat indítottak, hogy a napi munkabért felemeltessék a mesterekkel, a munkaidőt pedig az eddigi lt) óráról 9-re •zállittassák le. Nagykanizsáu most folynak a tárgyalások a segédek és munkaadók közt. A mesterek részéről Dants Kálmán, Muzikár Viuce, Taucsict Jó-"«f és Torma Pál. a munkások réstóról Újlaki Ist-»áu és még 3 társa vannak megbízva a tárgyalással. A többazörös érteketlet eddig eredményre uem ve-Mtett, mert az első pontnál t. i. a munkaidő leszállításánál nem tudtak eddig megegyezui. Ma este 8 árakor az Ipartestületi helyiségben uj tárgyalás lesz.
— A kormány a kisiparért. Az országos íUtisztikai hivatal megkereste az ipartestületeket,
hogy adjon kimutatást az ipaiosok szakképzettségének\' halászok a napokban egy teljes emberi csontvázra és általános műveltségének előmozdítására irányuló akadtak a drávparti füzesben. Hogy a csontváz milyen tevékenységéről. Továbbá a jótékonycélu intézményei-1 körülmények között kerülhetett oda, azt egyelőre még ről és ipartestüteti szövetkezeteiről. Az utasítás az uem lehet tudni. A hatóság szigorú ós széleskörű adatok pontos és lelkiismerete* ö szeállitására hívja vizsgálatot indított és ez lesz hivatva megállapítani a fel az iparteslüleieket, mert ezek alapján a kisiparo- csontváz kilétét és izt, hogy bűntény avagy szeraucsét-sok hathatós támogatása, állami gépek adása lesz lenség esete forog-e fenn ?
kilátásba helyezve. i — Iparostanulók összeírása. Az ipartestü-
— Sertésólak fertőtlenítése. A mull évek-! let jegyzője most állítja össze a tanoncszmődési ben a nagykanizsai járás ragudós Keitésbetegségekkel főkönyvből az iskolaköteles iparostanulók uévsorát. volt inficiálva, ami rendkívül káros következményű Az április hónapi szegódésekuél tart és már 4ft8-at volt miuden tekintetben. A lefolyt évben azonban irt össze. Körülbelül még 8<)—lt)0 kerül ki, mire teljesen vészmenles volt a látás. ami auuak at üd-1 a köuy v végére jut. fibbeu a számban azoubau vös intézkedésnek köszönhető, hogy a Midiik kóuy-i nincsenek benne a képesítéshez nem kötött ipari 8zeriltett«k a serlésólakat éveukiut 3—4-szer frígen\' muttkásinasok. valamint a gyári tanköteles muukások oltott mésszel kimeszelni. Bz annyira elpusztította n sem Csupán a Weiser-féle gépgyár szerződteti iuas-betegség csiráit, hogy a vész nem tudott lábra kapui, munkásait az ipartestület előtt.
Most az elért üdvös eredmény ludaiábnn Nagyka- — Benzin mint orvosság. A homeopaták-nizsa városban is eliendelteteit, hogy a perléseink nak figyelmébe tyánljuk, hogy a beuzin már diadal-éveukiui\'4-szer ilyenformán dezinfioiáltnssanak. A/, inasan bevonult a belladouna és más anyagok közé állatorvosi Imatal a legszigorubbaii fog őrködni, hogy orvosságnak. Igaz, hogy uem orvos, hanem kuruzsló e rendelkezés pontosan végreha|tiwék. használta „fényes sikerrel", de hát mivel jól bevált,
— Halálos elgázolás Folyó hó 21-éu\' "jénliuk az állalorvos urak figyelmébe. Mert hát egy reggel fél 9 tájban Horváth Maidtik József nyargalva jtH,lén ®KV >0" borjúnak adott életet volt a ment a kiskauizsai országúton homokért. Akkor Potens Az orvosi tudományban nevetetessó vált tehén szaladt keresztül a kis 4 éves Dani Auua, kit a uémi ,,|léHÍ utóbajban szenvedett és ezért adott be a j kocsi elgázolt. A koo-i a leányka hasán ment k*r-«. kiskauizsai javasember talán egy félliterre való benzint
tűi. Súlyos belső néi üléseibe még aznap este belehalt. Az ügyészség elrendelt" az orvosrendőri boncolást.
1 A vizsgálat ez ügyben megiudult.
— A körtés mérlegek hitelesítése A kereskedelmi mipiszter a múlt évben kibocsátott rendelettel kiuiondta. hogy a körtés mérlegek csak 19 2 évi juuiiis Itó 30-ig hitelesíthetők. ezen időponton tul uem K korlátozási most n miniszter megszüntette elrendelvén, hogy a körtés mérleget az állami mértékhitelesítő hivutalok hitelesítésre, ha egyébként a föl-tételeknek megfelelnek, ezentúl is elfogadják.
— Titokzatos csontváz a Drávában Barcs község közelében, Balosánál a drávai folyam-
a bt\'teguek. Csak akkor i|edt meg a gazda, mikor a boldog anyHállat kiuktrt mului az árnyékvilágból. Akkor elhívták egyik állatorvost, de lehet, hogy az ó tudománya nem oly erős, mint a benzin hatása és akkor a tudomány vért tutija elpusztul.
A Divat Újság mindeu hónapbau kétszer jelenik meg Előfizetési ára nagyou olcsó: uegyed-évre postán való szétküldéssel két korona busz fillér. (Clőfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Rökk 8zilárd-utca 4. számú házbau van.
!f
Hirdetmény.
A városi gyepteiepen létesítendő bonoolószin építési munkáinak biztosítására versenytárgyalás Inrlatik.
Előirányzat: 2455 korona.
Terv, költségvetés, fellételek a városi mérnöki hivatalban tekint-f hatók meg.
Az irágbeii zárt ajánlatok folyó évi augusztus hó 28 ik napjának ~í délelőtt lo óráig a városi mérnöki hivatalba adandók.
Nagykanizsán. 1912. évi augusztus hó 21-én.
Dr. Sabján s. k.
k h. polgármellter.
etablissement MONTMARTRE
Páris — Budapesten! VI. Andrássy-ut 54. szám.
I
zalai közlöny
AUGUSZTUS 23.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos müvekben
ÓS gópéprcószetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Po sony, Széohenyi-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (Özem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két óv alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek: 14 évtől 24 éves korig. Előképzettség : néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése (izeini és világilási oélokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. o. szülők (és gyámok^ figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép. mint nagy kilátánu hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola heiralásával. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatóság bárkinek kívánatra prospektust ingyen küld és közelebbi allatokkal azonnal szolgál.
Az Igazgatóság
FÜRDŐ
Deli vasút áll omás
Vaum éa iszaphíforrások 34—45\' 0. Kangógyógykezelés. Hidegvizkura. Szénsavas-, nap-és légftlrdék Stabsdban valé fekvés Mérsékelt Arak. Prospektussal szolgál.
a Fúfddigazgatóság llaravár Slavonia-

Kmi Ijilltirrii
Varasd-Töplitz
(Horvit-onziy )
Vasút-, posta-, telefon- is távirda-állomái.
Uj gyógyszállódé villanyvilágítással, hírneves rndloctlv tartalmú kénes hőforrás -f 58 C°.
Ajánlva: . köszvény, csuz és ischias sto -nét. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, mjj-, gyomor- és hélhántulmaknál. Elektromos masesge. — Iszap-szénsavas és népfürdők
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem — Uj szállodák Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen külil a
fürdöigazg^tóság. Fürdöorvos Dr LOCHERTJ.
Hirdessen a „Zalai Kö*l8ny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
k BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a kővetkező helyeken vannak : VIII . József-kórul 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV.. íVrenoiek-tore 1. sz. (a királyi bérpalotában) Kzeu szövetkezet az .Országos Központi Hltelazövetkezet" lsg|a a euuek felügyelete alstt áll.
Vásárlási kényszer ttljeien kitárva. — Stílszerű modern lekberendeeieek.
Jutányos árak ! Szavatosság áru minóségsért
Av trnoiarnokbs ktzirólai alaSrangn bndapasU antaUHk éa kárpitosok dolgoaaak.
Grammophonok
lemezek
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
ifj. wajdits józsef hangszerkereskedésében jMf 1.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
► NAGYKANIZSA^ 191 a AUGUSZTUS 36. 5i-1K ÉVFOLYAM. 67. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
HiiJilialk hátion él ciűtörlíkdn.
£iflfli«lí»l Irak: Kgén évra 10 korona, félévre 6 korona, M«gjredíTio 2 korona 60 #111. — Egyaa azám ára 10 Ali.
Egyhuzamu tanítás Kiskanizsán.
Néhány évvel ezelőtt a nagykanizsai állami elemi iskola tanitósága is megmozdult, hogy az elavult délelőtti és délutáni iskoláztatási rendszert kilökje és helyet adjon a ma már egyedül helyes egyhuzamu iskoláztatási rendszernek. Nem volt egyértelmű ez az akoió; szép számmal voltak akkor, különösen a nőtanitók között olyanok, kik a régi rendszer mellett kardoskodtak. Ne tessék valami roppant nyomós paedagogial vagy higiéniai okot keresni a tanitónók ez ellenzése mögött. Nem, hanem gazdálkodási, vagy ha ugy tetszik háztartási argumentumokat állítottak he a régi rendszer mellé. T. i. az eddigi rendszer mellett több tanítónő d. e. 10 órakor hazament és elég ideje volt, hogy megfőzhesse ebédjét. Igy szakáosnét nem kellett tartania, beérte egy takarítónővel, aki a durvább munkákat elvégezte. Hogy a délelőtti tanítás alatt mennyit forgott a megfőzendő ebéd a gondos tanilónő fejében, azt az iskolá* leányok nem vették észre. Voltak azonban férfitanitók is, akik elvek alapján állva ellenezték az uj rendszert. Ilyen elvi ellensége volt az újításnak Szabó Istvft a kiskanizsai elemi iskola igazgatója Tiszteljük mindenkinek a meggyőződését és igy Szabó igazgatóét is. Nem teszünk neki szemrehányást azért, hogy a gondnoksági gyűlésen — amely elé illetéktelenül került " ügy — ő is a leszavazók mellé állt.
Az idők változtak. Éppen Kiskanizsán, hol legkonokabb ellenzésre talált az ügy és ahol maga az igazgató sem volt bive, ott \'og most diadalmasan bevonulni az egyhu-umu tanitás, hogy bebizonyítsa, miként a °lai megváltozott életviszonyoknak osak az lelel meg.
Elismeréssel adózunk Szabó igazgató "fiak, hogy volt annyi erkölcsi ereje ós a jobbnak tért engedett addigi felfogása mellé-
HalalA. .■•rko.iló. Merté.. Jó,., r.
Kiadja: a .xcrUe.Mtő.és-
zésóvel. Osak józanul gondolkodó jellemek-juthatnak jobb belátásra.
Ma Kiskanizsán a helyzet a következő. Évek óta tapasztalta a város, hogy a polgárság, amint a gyermek feloseperedett nem küldte iskolába. Olvasóink emlékeznek rá, hogy évenkint 300 be nem iskolázott tankötelesről szólt a hivatalos kimutatás A magisztrátus bölosen büntette a szülőket, nehezen megkeresett koronákra; a kiskanizsai tanítótestület pedig az okok után kutatott, hogy miért idegenkednek n szorgalmas kis-kanizsaiak az iskolától, És megtalálták a bajt, mely abban van, hogy terhökre van az. hogy egész napra lekösse a gyermekeket az iskola. Szívesen feljárnának a tanitó elé a gyermekek, ha délután meg az apjuk, anyjuk melleit a gazdaságban segédkezhetnének.
Mi már kimutattuk lapunk hasábjain, hogy az iskola mai rendszero nemosak a nemzedék egészségét teszi tönkre, nemosak a természettől vonja el, hanem egyenesen dologtalanságra szoktatja a gyermekeket. Most nem akarunk hosszasabban kitérni, hogy ez az oka, hogy annyira fogy a földmivesek száma, hogy iparosmesterek szívesebben mennek hivatalszolgának, mert ott könnyebb az élet, azaz kevesebb kenyér mellett kényelmesebb.
Szóval a kiskanizsai tantestület ennek tudatában van és felterjesztést tett Zalavármegye kir. tanfelügyelóségéhez — és nem a gondnoksághoz — hogy ha önmagát tartja illetékesnek, akkor ő engedje meg az egyhuzamu lanilást, ha n közoktatásügyi minisztert, akkor oda terjessze fel a kérvényt.
Azt tudjuk, hogy mikor néhány évvel ezelőtt a molnáríi tanltógyülésen ez „az egyhuzamu tanitás falun" tárgyaltatott, akkor dr. Ruzsicska Kálmán kir. tanfelügyelő helyeslésével találkozott az eszme. Aki olyan magas ópontból látja a közművelődést, mint dr. Ruzsioska Kálmán, az minden kiosinyes
Siirkitztiiég éi kliMkliitil liik-tír I
Telefon : 112. — Hlrd.Ut.k dljsi.bls ai.rlfll.
argumentumokat mellőzve nem fog elzárkózni nagy nemzeti oélok elől. Igy hisBzük. hogy a saját hatáskörében — hiszen a miniszter elé inkább kultarpolitika tartozik — fog hozzájárulni ez üdvös reformhoz.
Majdnem bizonyos tehát, hogy Kiskanizsán az uj tanév már az egyhuzamu rendszer szerint fog folyni. Hogy a nagykanizsai iskolák igazgatóinak és tantestületeinek ezek után minő kötelességei lesznek arra bizonyosan nem kell őket figyelmeztetnünk Hiszen A már iBmerik a változott viszonyokat és nem lesz nekik nehéz meggyőződésüket illetékes helyeken megértetni.
UíWfilÉfliil reniM Mzofifa
Dr. Szekerei ünneplése.
Nagykanizsa város képviselőtestülete f. hé Dá-én d. n. 3 Órakor kezdódóleg rendkívüli közgyűlésre jelent meg a városház díszes termében. Rendkívüli volt e gyűlés, mert Véosey polgármester távollétében dr. Babján Gyula fójegyzó, helyettes polgármester eiuoklele alatt tartatott, rendkívüli volt, mert essk két pontjs volt s tárgysorozstnsk és harmadszor, mert egy rendkívül érdemes férfiú ünneplése diszgyüléssé aratta a prograram szerint ezürké-nek jelzett közgyűlést Alkalmunk volt ugyanis meg-gyOzOdni arról, hogy a közgyűlési meghívóból, mely a dr. Szekeres József féle alapítvány kiegészítését tűzte ki 3. és utolsó pontnsk, senkise sejtette, hogy itt egy hosszú, hervadhatatlan érdemeket aieraetl pálya értékelése és dr. Szekeres igazgató fOorvoenak meleg ünneplése fog az objektív tárgyalásból kisarjadni. De hogy igy történt, azt mi sejtettűk, mert ismerjük azt a nagyrabecsülést, mellyel a kOzkórház fóorvosa iránt a hivatalos és nem hivatalos város lelkében táplál.
Mi már két évvel eselótt megemlékeztünk a kOzkórház fennáilásánsk éves évfordulójáról és azzal kapcsolatban méltattuk dr. Szekeres József igszgstó főorvosnak is 90 éves működését. Az szóta eltelt 2 esztendó cssk fokozta az általános nagyrabecsülést, a szaktudásába vetett erós hit csak még jobban megszilárdult és emberszerető lelkének virágai még dueabbán hajtottak. Mi tudjuk, hogy Szekeree József dr. neve Zala, Somogy és talán más kózel álló vármegyékben is már 30 év óla a híres orvosnak fogalmává lett. A Szekeres dr. neve reményt és
etablissement MONTMARTRE
Páris — Budapesten! VI. Andrássy-ut 54. szám.
I
zalai közlöny
augusztus 23.
gyógyulást jelentett nemcsak a gazdagnál, aki s visszanyelt egészségéért arannyal fliethetett. hanem a szegény Terítékes népnél Is, aki caak .isten fizesse meg\'-gel adózóit a kifogyhatatlan türelmű, féradba-tatlan nagy emberbarátnak. Beteg embertlek orvos a barátja; de Szeke:* dr. még több volt mindig betegeinek: atyja U volt zeklk. Most vesszük észre, hogy egészen magával ragadott bennünket a uagy ember vonzó egyénisége. Minek dicsérjünk mi ott, hol egy város rakja az ünnepelt lábai elé az elismerés koszorúját. Hiszen mi csak krónikásai vagyunk az idónek, ai eseményeknek. De nem ludtuk kivonni magunkat egy fáradtságos nemes munkában eltöltött emberöltő ünneplésének hatása alól. Hisien annyi üres ember iublláltatja magát, bogy jól esik egyezer egy olyan ünnepról ia megemlékeznünk, melyet mindenki kisszerűnek tart az érdemhez képosl, csak az ünnepelt elfogódott lelke tartja túlságos nagynak. Amint megemlítettük a közgyűlési megbivóból nem tűnt ki, hogy valami kéezül és nem is készült, bánéin spontán megnyilatkozása volt a képviselőtestület \' nagyrabecsülésének mindaz, ami íörtéut. Így annál értékesebb lehet az igazgató fóorvos ur szemei elótt És mi lem láluok semmit sem abban, hogy egy szürkének, egyhangúnak véli közgyűlésen, tekintetbe véve a nyaralók távollétét ia, nem volt a képviselőtestület impozáns számban képviselve; sót abban sem láthat senki se tendenciát, hogy a nagykanizsai orvos képviselők közül csupán csak dr. Bátz Kálmán városi tiszti orvos volt jelen. Mert igaz ugyan, bogy dr. Szekeres József a hangzatos jelszavak égise alatti közegészségügyi alkotásoknak eohase volt bariba, sót nyíltan, férfias bátorsággal ellene mondott ilyenekuek, de iz is igaz, hogy a város közegészségügyi \'bizottságának nála körültekintőbb, buzgóbb és tndásu elnöke nem volt. Mi a magunk részéről is csatlakozunk ugy s tanács javaalalában, mint dr. Fried Ödön képviselő .beszédében elhangzói! jókl-váuságokbot.
Közgyűlési tudósításunk a következő:
Pőntban 8 órakor megjelent a kökgyülési teremben dr. Babján Qyula főjegyző é. elfoglalta az elnöki széket. Mellette foglalt helyet dr Bentzik Ferenc v. ügyész, Benedek József tb. aljegyző és Ata József közigazgatási tanácsos. Dl. Babján b. polgármester üdvözli a megjelent képviselőket, a gyűlést megnyitja és a legysókönyv hitelesilésére dr. Málék Lászlót és ujnépi Klek Gézát kéri fel. Azután a részvét meleg hangján emlékezik meg dr. Tripain-mer Rezsó városi képviselő elhnuyMl emlékét jegyzőkönyvileg kéri megörökíttetni, mihez a közgyűlés egyhangúlag hozsálárul.
Azi\'tán Benedek József aljegyző ismerteti a közkór-bátnak 1913. évi költségvetését, melyei a kórházi bizottság állított össze és a pénzügyi bizottság és a városi tauáos a kórházi orvosok lakbérére vonatkozó csekély módoslliaul elfogadott. Hozzászólás nélsOl hozzájárult a közgyűlés a Unáos javaslatához.
A tárgysorozat 3. ponlja dr. 8zekeres József igazgató főorvosnak a nagykanizsai közkórházban eltöltött iö éves működése emlékére lelt alapítvány kiegészítése ügyében való lauáoai javadat volt. Dr Babján Qyula h. polgármester előadja, bogy dr. Szekeres József kél évvel ezelőtt töltötte be igazgató főorvosi működésének Sí. évéi. Akkor a társadalom
gyűjtést rendezőit, meyból befolyt összeg taksrék-péuzlárban van elhelyezve és melyet a tsnács a városi pénztárból 2600,K-ra jsvasol kíegéazlteni. 8zép szavakkal vázolja dr. Szekeres hervadhatatlan érdemeit és inditványzza, hogy a jegyzőkönyvi kivonatol küldje meg a főorvosnak, az alapító levél megírását pedig bizza a közgyűlés a tanácsra. Eperjessy Gábor képviselő iudilványozzs hogy a képviselőtestület c határozatát és a (áros elismerését tolmácsolják Itt a közgyűlésen élőszóval Szekeres dr-ral és e célból hívja meg egy küldöttség a kő gyűlésre.
Miuthogy az indítvány egyhangúlag olfogadta-toli, Horváth György főgimnáziumi igazgató Bogén-rieder József és Knorlzer György takarékpénztári igazgató mentek a főorvosért. Addig a gyűlés fölfüggesztetett. Mikor \'/, óra múlva dr. Szekeres József belépeti a torembe, szűnni nom akaró, viharos éljenzés jogadu. Elnök megnyitja a gyűlést és röviden üdvözli a főorvost és értesíti a közgyűlést ha. tározatáról. Ezután dr. Fried Ödön jelentkezelt szólásra. kl körülbelül ezekkel a szavakkal üdvözölte a nagykanizsai közkórház igazgató főorvosát.
.Valahányszor kórházat látok magam elótt, az lebeg előttem, mintha az élei viharos utain egy békés házat látnék, melyben a fáradt beteg test és lélek üdülést és megnyugvást Islál. Akár kunyhó, akár pslotasor alkotja a kórházat, célja egy s azért igyekezett inagánsk minden község kórházat alapítani. melyet annel inkább szen-t, raiué! nsgyobb küzdelmek érán jutott hozza. De hogy a kórház hi-vatását jól betöltse, kell egy vezetőjének lenni, kié a legnagyobb az érdem, ba hivaláxának megfelel a kórház. Ily kötelességtudó vezető orvos példáját dr. Szekeres Józsefben találjuk meg. Kötelességet mulasztanék, ha meg nem einlékezuém igazgató fő-orrosunk (öbb inint 26 évea működéséről. Egész pályája alatt bivalása niagaslalilii állott. Nem a péozl tartotta elsőnek, a köleleavég volt az ő vezére. Gyé-gyitotfa a szegényt, á gazdagot egyaránt, nem nézve haszuot, csak a ludomáuyos sikert. Ily pontos, hivatása magaslatán álló pályafutás 26 éve. mely a köz uek csak javára, tdvére vilt és válik, oly határkő, melynél inog Ml állani, hogy érdemeit itt a város képviselői előtt moud|am el. Hálás köszönetül iára-lok a tanács javaslalához és kérem a képviselő testületet, bogy foglaljuk jegyzőkönyvbe a doktor ur érdemeit Kóoivos urnák pedig kívánom, hogy a haza. város üdvére, családja örömére folytaasa nemesen betöltött hivatását az emberi kor legvégső határáig. (Hosszas éljenzés.)
Dr Szekeres József lálhstó elfogultsággal válaszol: .Bocsánatot kérek a lek. képviselő testületiéi, de a nagy megiudullságombau nem tudom kellőkép megköszönni irántam tanúsított jóségát. Hálával fordulok az alapítvány gyűjtóivbez. hálával fogadom a várus kiegészítését. Azt hiszem azon célra szenteljük az alapítványt, hegy a kórházat gyógyultan elhagyó szegényeket segélyezzük vele. A magam részérói pedig igyekezem, hogy munkámat továbbra ie tőlem telhetőleg teljesítsem. A képviselő testületnek még egyszer köszönöm a jóságát és kívánom, bogy boldogságban éljeuek a téütület lagjai. (Hosszú viharzó él len.)"
Hogy osakugyan nagy elfogultság vett erőt s főorvoson, bizonyítja ás, bogy legfőbb szándéká-
ról megfeledkezett; t. I. hogy ó\' Is öOO K.-val játul az alaphoz, csak később állt fel njra, hogy bejelentse ebbeli elhatározását.
Eperjuy még indítványozza, hogy az elhang. zolt beszédeket vegyék jegyzőkönyvbe és azt a megjelentek aláírásukkal mindnyájan hítaleailsenek. Ennek elfogadása utáu az ülést az elnök berekeszti. Ekkor az ünnepeltet körülfogták és minden oldalról szívélyes gratulációban részesítették. Végűi pedig dr. 8abján Gyula b. polgármester a véroa fogatáu lakására kísérte-
HÍREK.
— Borbély György Nagykanizsán Hogy ki az a Borbély György 1 Azt igy hamarosau nem lehet elmoodanl. De nagy vonásokban egy komoly, lelkiismeretes főgimnáziumi tanárt, a Magyar Paizt-nak köztiszteletben álló szerkesztőjét és egy páratlan lelkesedésü igaz magyar hazafit jelent ez a név. Al (ölt hozzánk Egerszegról, hogy a Osány szobor javára népünnepélyt rendezzen. Ó, az idegen, aki nem riad vissza a nálunk tapasztslt közönytől. Ét őstüzü lelkesedésével hazafias lángot csihol ki a kovakő-ménységü kanizsai szivekből. Nem lát mást, mint a szent céjt és eunek féoyénél felkutat mindenkit, aki közreműködésével a népünnepély fényét, érdekességél. értékél hivatva van megalapítani. Védőknek mog nyerte Bosnyák Géaa képviselőn kívül a leglelkesebb kanizsai magyar asszonyoksl Vidor 8amuné, dr. Szokeres Józaefné éa Boér Guszlávué úrnőket. Kanizsa legjobb szavalója, hsgedOmővésze fog fel-lépni. Tréfás réeze Is lesz a népüunepuek u kannibálok lánca, emberevés stb. stb. Szept, 1-én lesz a Polgári Egylet kertiében, kellemetlen idő esetén aauak termeiben. Isten hozott kedves Gyurks bátyánk, a te lelkesedésed kell a mi fásult leikeinknek. Maradj közlünk minél tovább.
— Halálozás. Késwnyi Mihály zalaegeraegi áll. polgáriskolai igazgató, minisztert Iskolalátogató f. hó 28-én Budapestea az Krzsébet-szauatoriiunbau 68 éves korában elhunyt. Teraelése 2á-én d. u. volt, melyen a nagykanizsai polgirlakola tantestületét Földes Pklóa éa Jelűnek Márk tanárok képviselték. A megboldogult veje volt Udvardy Ignác uyug. felsőkereskedelmi igazgatónak éa az egerezegi társadalomnak tisztelelbeu álló tagja volt.
— Az uj tanév kezdete a főgimnáziumban A helybeli katli. főglmuázlumban a javító vizsgálatok augusztus 80-án, a felvételi és magáu-vizsgélstok 80-án és 31-én tartatnak reggel 8 óra kor kezdódóleg. A felvételi éa magánvizsgálatokra aug. 20-én kell Jelentkezni. A tanulók felvétele szept. !., 8 án éa 4-éu történik d. e. 9 órálól fél 10-ig. d. u. 8—6-ig. Venl sancte szept. 6-én lesz fél 9-kor; ulána törvényolvasás. Szeptember 6-án megkezdődnek az előadáa^i. Az ötezes beirt tanulóknak szeptember 6-én Nagykanizsán kell lenniük. A vidéki szülők gyermekeiknek szállást csak u Igazgatóság tudtával fogadhatnak éa lehetőleg cssk ugyanazon intézet tanulóival lehetnek együtt szálláson. Az igazgatóság.
augusztus 86.
ZALAI K ö Z L ö N T
— Kórházi kölségvetée A siombsti közgyűlésen megállapított kórházi költsgvotés szímadaisi etek : Kórháti szükséglet 81064 11 K. Erre fedezet ran 969 K. A hiányzó 80095\' 11 K-át a betegápolási dijakból előirányozzák. A napi ápoláai dij 1-89 K-ban ran megállapítva, ami a mult óvhez képest 9 fillér napi áremelkedést jelent.
— Fllrst állatorvos szabadságon. A m. kir. földmivelési ministter Fürst Sándor nagykanitaai állami állatorvosnak 4 heti szabadságot engedélyezett Helyettesítésével Elsobléger Elemér járási orvos van megbízva.
— Beírások az izr. elemi Iskolában. A nagykanizsai itr. elemi fíu- éa leányiskolában a beírások szept. t-en d. e. 9 —12-ig, 2-án és 3-án d. e. 9—12-ig. és d. u. 2—5-ig tartatnak. A javitó vizsgálatok sug 30-ln d. e. 9 órakor kezdődik. A beírásnál a tanulók szülőkkel, gyámokkat vagy helyet-teaeikkel jelenjenek meg.
— Légr&dl muneum. Tegnap, vasárnap d u. avatta fol Légrád közönsége Hailer Jeuő buzgalmából létesített muzoumát. A község képviselőtestülete dist gyűlést tartott a községháza udiarán a biróelnöklete alatt. Előzőleg a tűzoltózenekar a hymnust játszotta, melyet a közönség állva hallgatott meg. Azután 3tarzslnszky jegyző méltatta a muzouiu missióját és Haller érdemeit. Köszönettel ejtlékezett meg Grűn-but Alfréd nagykauizsai lakósról, ki a múzeum megalakításához sok értékes adománnyal járult, sót Grosz Detsó ügyvéddel tegnap t^jra küldött muteumi tárgyakat. Tégüi Hallar Jenő ismertette a muzeum alakításának mozzanatait és megígérte, hogy a jövőben Is folytatja a muzeum gatdagitáaára vonatkozó tevékenységét. A Zrinyi-tér este fényesen ki volt világítva és térzene mellett bullámiott rajta a nagyszámú közönség. Táuovlgal&m tárta be a kullurünne-pet. Nagykanizsáról megjelent ott Dobrovits Milán, kit mint volt képviselőt miodonütt szeretettel vettek körül. Jelen volt még Gyömörey szolgabíró. Svaalita Elemér járási számvevő, dr. Hajós Soma idelgleues községi orvoa, .Gáspár Béla, dr. Beck Dezső, dr. Gross Dezső, dr. Daráa László. -
— Polgárilakolal értesítés. Augusztus 311-án délelőtt 8 órától kezdve a fiúiskolái, augusztus 31-én délelőtt 8 óratói kezdve a leányiskolái tanulók Isviló vizsgálatai tartatnak. Augusttus 30-án délután 2 órától ketdve a fiúiskolái, augusztus 81-én délután 8 órától kezdve pedig a leányiskolái tanulók felvételi, illetve a tantervkolömbözeti vizsgálatai tartatnak. A rendes lanitáa megkezdése után aieptember hó elején, később meghalarotandó napokon fognak megtarlni t pótvizagálatok. A beiratáaok steptember 9., 8., 4. és ö. napjain tartatnak mog és pedig napouta délelőtt 8-18 óráig a fuiakolai, délután 8—6 óráig a leányiskolái tanulókkal. A sorrend kövelketóleg van megállapítva: Szeptember 8-án csakis at I. oettályba lobét W^tnUjzjptember 8-án elsősorban az I. osztályban
esetleg üresen maradt helyekre vételnek fel lanulók s ezek behatása után csakis a II.\'osztályba lehet beíratni. Szeptember 4-óu elsősorban az I. vagyll.osz-tálybsu eBetleg még üresen álló helyekre, azután a in. osztályba vételnek fel lanulók. 8teptember b-én elsősorban sz alsóbb osztályokban esetleg üresen maradt helyekre, azután a IV. oettályba lehet beiratoi. Magántanulóul beíratni senkit sem lehet. A beiiatá aokuál tapaaztalt tolongás elkerülése, végeit az I. osztályokba való beírathalás céljából, steptember hó l-éu lesznek a belratási lapok kiosztva a fiúiskolái kőnyvlársiobábtu és pedig délelőtt 9 órakor a fíu-, II órakor a leányiskola! lanulók részére. Beiratásrs a tanulók kötelesek a átüli vagy ennek nemlétében a tanuló gondviselője klaéretében jelenni meg és előmutatni kereeztlevelüket vagy születési bizonyilvsnyu-kai éa mult tanévi iskolai bizonyiiványukat. Minden tanuló köteles a beiratás alkalmával előre lefizetni 9 korona belratási dijat. 90 fillért az országos tanilói nyugdijalapra. I koronát az ifjúsági könyvtárra és sz évi Értesítőre, 60 lillért a szegény tanulók segély-könyvtára lavára, 1 koronát a tanulmányi kirándulások éa utazások céljaira, azaz ö szeaeu 4 korona 80 fillért. Beiratáekor fizetondó az 1. félévi tandij is, azaz 8 korona.
zsibárus 66 éves; Németh Islván 18 nspra; Benoto György 21 napos: Lausch József 5 hónapos, Krausz Pál 2 hónapos; Dani Anna 4 éves; Németh György kauáez (Nova) 64 éves és Oaáka Mária napszámos 42 éves. Házasságok : Gerenosér János lakatna Kon-tor Rozáliával és Borbély Jóttef péntOgymiuiaileri számtisit Pintér Margittal.
— A gőzgópkezelúk és kaaáníütík legközelebbi képesítő vizsgái 8opronban azeptember ból. napján délelőtt 9 órakor a Sopron városi vlllanytíle-pen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vita-gálati kérvények fc m. kir. ker. iparfelügyelóaéghet küldendők Deák-tér 8.
A borbélysegéd tragédiája. Ntgy-atádou a Korona-szállóhoz tartozó istálló helyiségben egy 45-746 év körüli Iparossegéd hirtelen meghslt. A megtartót! rendőri vizsgálat megállapította, bogy at elhalt Plézer Jáuos 45 éves\'borbélysegéd és idolt vesebajbao halt el.
— Adós fizess. A nagykanizsai városi sdó-hivatalnál a 8. negyedévi adófizetések folynak. A hátralékosoknak most kOldték szét az adóinlőket. jls
8 uap múlva nem testnek eleget a felszólilásuak, szeptember első napjaibnn megindul a végrehajtási eljárás.
— Véres mozdony. A f. hé 89-án este
9 ói a 69 perckor Nagykanizsáról induló 219. st. vonallal utazott Jótss Jeuő mozdonyvezető is. Mikor Pragerhofha érve megvizsgálta mozdonyát, éazrevette, bogy a kerekek véresek és a mozdonyon hullaréatek (koponyadarab, velő) éa egy uadrágtartó darabja van. Stombaton, 84-én értesítették a nagykanizsai rendőr-séget az esetről. A Uö-öe mozdonynál a szemlél dr. Goda Lipót váró i orvoa és Hajós Ferenc rendőrbiztos teljesítették. Minthogy a mozdonyvezető Csáktornyán vizsgálta meg utolján a motdonyl, tehát Oeáktoruya éa Pragerhof között törtéül valami rej télyee eaet, melv véresre festette a mozdonyt. A nyomozás megállapította, hogy at őugyilkos a steiu-brückl vendéglős volt
— Anyakönyvi hírek. (18—84.) Halálozások: Varga Jánosné szül Kocsi Bozálla 28 éves napszámos; özv. Pukmsu Láazlóué bzOI. Dolmányos Terét földmlves 69 évea; Imrei Jánosné szül. Ba-láaa Juliáné földnlives 87 éves; Deufach Jskab
Irodalom.
* Magyar Figyelő át angol parlamentáriz-musnak minket is nagyon kötélről érdeklő kérdéseiről hosszabb tanulmányt irt a Magyar Figyelő augusztus 18-iki számába Tisza István gróf. Épp oly fontos, sói minden politikánál is fontosabb kérdéal szellőztet ugyanebben a számban Ország Oazkár dr. a tuberkulózis elterjedéséről és aa ellene való kOt-delemró! hatánkbtn. Tömörkény István novibaiári emlékeket qjit fel mesteri tollal, Ballá Ignác nagy-érdekű krónikát Irt a nápolyi Bothschildokról. Egy sereg spró feljegytéa, napi kérdéaek eiellóztotéae, kritika és Itozzástóláa egészíti a tartalmas éa érdekes fllzetet. A „Magyar Figyelő- előfizetési ára negyedévre 6 korona. Szerkesztőség és kiadóhivatal VI. ker. Andrássy-ut 16.
A Divat Újság minden hónapban kélster jelenik meg. Előfizetés! ára nagyon olcsó: negyedévre postán való szétküldéssel két korona hust fillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézeti postautalványon lehet. A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, Vili, Bökk Szilárd-utca 4. számú házban van.
A súlt galamb
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben aikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az agygye). Ha eladni akar, ha venni akar, célját csekély munkával, kevés péniért elérheti. Adja fel a szükséges hirdetését a ZALaI KŐZLÖNY-nek, hol hirdetése olcsó tarifa mellett, pontosan az Ön állal kijelölt helyen és formában fog megjelenni.
Tervesetet díjmentesen készítünk o o o o o
Sirolin." Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüüőgynladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszert tiidövész elten.
I zalai közlöny
augusztus 23.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben és gópépitészetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Fo sony, 8zéohenyl-utoa.
A beiratások szeptember bó 3-án kezdődnek mindazok számára, akik mint Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két év alatt) elméletileg és gyakorlatilag. — Felvétetnek : 14 évl\'ól 24 éves korig. Előképzettség: néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felsó ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő értékesítése (izetui és világitási oélokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. 0. szülők (és/gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikal) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiratásáral. Jelentkezni lehet naponta Az igazgatóság bárkinek kivánalra prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkai azonnal szolgál.
Az Igazgatóság
M I
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas és iezaphííorráaok 34—46\' 0. Fangégyógykezelés. Hidegvizkura. Szénsavas-, nap-és légfordfik Szabadban valé fekvés. Héraékelt érak. Prospektussal szolgál.
ság Daruvár Slavonia-
^TSfBfcíSSJteiR&SifJ CSáí/SfalBSÍBl J5Rílfi5?a
Kinn l|t||(irrát
Varasd-Töplitz
(Horvátország i
Új gyógyazálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénea hőforrás -f 58 C«.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, metl-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. Klcktromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdöigazgdtóság Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Közlifny"-ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII, József-körűt 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyj bérpalotában) Kzeu szövetkezet az „Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja a enuek felagyelete alatt áll.
Vásárlást kányatar teljeaen kitárva. — StUsssrtt modem líkbarandaiiaak.
4ft>tányoa árak I Szavatosság áru minőségéért
As áruoiarnokba klxáróltf aUSnuiffu budapesti uiUloiok éa kárpitosok dolfoin&k.
Gramraophonok
lemezek
helyszűke miatt olesón kiárusittatnak
rfj. wajdits józsef
hangszerkereskedésében DlíáSk-lÉC 1-
Nyomatott a laptulajdouos llj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykaoizsáu.
CSÜTÖRTÖK
NAGYKANIZSA 191a AUGUSZTUS 39. 5x-1K ÉVFOLYAM 68 SZÁM
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•■JilHlk héttóD éi citlirlikii.
Et«nx«Ull trak: Egén évro 10 l^orona, félévra 6 Korona, N«gyedé»re 2 korona 60 011. —^ Egyae i«áw Ara 10 Ali. j
KalalAi ix«rke*Mó :
Kert^NB Jóu«r.
Kiadja: a ixerkentfiiéi:.
Szirknztöiio ét kiadóhivatal Diák-tér 1.
Tala\'on : 1|{. — HlrdaUaak dljaiabáa aiarlnt.
Olvasóinkhoz.
Válunk. H» a válás elégikus hangulatot vált ki, akkor osak a tui kedélyünkre van ilyen hatása. Mert mi hírlapírói pályánkon megszoktuk azokat a hatóságokat, intézményeket, melyeknek fejlődését, ténykedését köteles éberséggel figyeltük. Ezek felé inár osak ritkán visz utunk. Izgató volt a küzdelem és édes volt egy-egy kis eredmény mit azzal elérhettünk. Most ezektói is bucsut kell vennünk. Már pedig az instituoiók továbbra is fennállanak, csak nem a mi szemünk fogja azokat figyelemmel kisérni és nem a mi nézetünk fog a „Zalai Közlöny-ben ezentúl számot adni azokról.
Ez pedig a mi lelkünket nem hagyja érintetlenül. Hogy hiriapirói pályánk a közjóra nézve hasznos volt-e, tni nem bírálhatjuk, de azt állitjuk, hogy oélunk mindig jóra irányuló volt és hogy városunk érdeke, a vallás, erkölos és Itazafiasság egy pillanatra sem távozott el szemünk elöl, eh-e önérzettel hivatkozunk.
Uj kötelességek nehezednek vállainkra, azért távozunk e helyről, átengedjük a tért utódunknak De mielőtt távozunk köszönetei mondunk először is Ifj. Wajdits Józsof kiadólaptulajdonosnak, kivel mindenkor baráti egyetértés fűzött össze és kinek áldozatkészsége a Zalai Közlönnyel a közérdeket szolgálta. Köszönetet mondunk azoknak a halóságoknak, intézményeknek, barátainknak, jóakaróinknak, kik munkánkban önzetlenül segítségünkre voltak.
Akik a fórumra kiállanak, azok legyenek elkészülve, hogy ellenfelekkel találkoznak. Küzdelmeinkben mi se nélkülöztünk ilyeneket. De hiriapirói haroainkból egyéni reputációnk, becsületünk integritása sértetlenül került ki. Erre büszkén hivatkozunk és azért ugy távozunk e helyről, hogy lelkünkben tövis nem marad és hiriapirói működésünkkel szerzett ellenfeleinkre megbékélt szívvel gondolunk.
Ég áldását kérjük továbbra is a Zalai Közlönyre, annak jövendő munkásaira, olvasóira, barátaira és küzdő ellenfeleire egyaránt.
Nagykanizsa, 1912. aug. 29-én.
Kerténz József, a Zalai Köslttny volt azarkaaatöja.
Az emlékekről.
Most, hogy Nagykanizsán ünnepet rendezünk avval a céllal, hogy gyarapitsuk vele a Cuány-szobor alnpot: eszembe jut egyik-másik régi vitatkozásom.
Ennek a nagy 48-as embernek, hogy méltó emléket állítsunk, persze én voltam egyik indítványozója. Zárójel között megemlítem s Nagykanizsára nézvo büszkeséggel említhetem, hogy erre az első garast nagykanizsai ember tette le. még pedig Gáspár Béla barátom, csak olyan magam fajta egyszerű szórü-bórü ember, akkor pláne igazán egyszerű újságíró minőségben. Csak obulus volt az ó egyszerű koronája, de hiába, azért mégis emlékezetes, sót tiszteletreméltó emlék, mert arra épült fel a most már meglévő 32 ezer korona.
Ez a kis ,esQt épen kapóra jött most uekem, amikor az emlékezésről irok. Mert arról akarok szólni, Uogy időközben sok vitatkozásnak voltam kitéve.
Mondom, én valék egyik indítványozó, de már a második héten rám szól egy — különben tiszteletreméltó kisasszony s azt mondja, hogy lelenoházakat állítsunk inkább... Kissé megdöbbentem a bátor hangra s azt feleltem, helyes I mert azokra is van szükség, de ezt is lehot stb. És vitatkozánk. De vita közben osak kikaptam a poroiót, hogy rossz nton járok.
Máskor más ember ugyancsak erre rímelve azt mondja, hogy ne szobrokat állítsunk, hanem építsünk iskolákat. Helyes I mondom... Sőt elsősorban kell az iskolákat megteremteni. — Nahát ligy szól, akkor minek épitet ön szobrot. És vitatkozánk itt is. És kikaptam itt is a leckét, a poroiót, a pirongaiást.
Édes Istenem I Mintha én bűnös tényo-zője volnék annak a bajnak, hogy Magyar-
országon nincsenek kellő számú lelencházak és hogy gyatrák az iskolák. Mirtha ezek ellentétes fogalmak volnának. Mintha a becsülettol összefüggő kegyeletes, hálás megemlékezés, a köszönet, az emlékek állítása és fentartása s pláne a művészet fejlődése, uliutha, mondom, ezek kizárnák a gyakorlati, reális, hasznos építkezéseket. Mintha egy művészeti szobor készítésével hadat üzennénk a tomploinépitésnek, az iskoláztatásnak s tudománynak, müveszetnek.
Szerény véleményem szerint mindeniket kell ápolnunk. Egyikünk egyiket, másikunk másikat kisebb-nagyobb hévvel.
A harmadik ember nem állítja szembe ezeket a szembe sem állitható dolgokat, csak egyszerűen azt mondja, hogy jó, jó, de ő nem barátja a szobroknak.
Szelid hang, de érthetetlen. Talán csak ugy érti, hogy nem barátja a tulhajtásnak. Ez érthető beszéd. Csakhogy szegény Magyarországban eddigelé ínég nincs túlhajtva sem a hála. köszönet és megemlékezés, sem a művészet. Talán a Kossuth-szobVoknál lehetne mondani, hogy nagyon sok van. De nem kell elfelejteni, hogy azok nem mind annuk az embernek Bzólnak, hanem annak a nagy történelmi igazságnak s annak az igazságos történelemnek, mely az egyenlőség felé tör s amely legalább az egyenlősítést egy kissé meg is valósította 48 tájékán.
Egyebekben teljesen érthetetlen volna az a beszéd, hogy nem szereti valaki az emlék-szobrot. Akkor ki kellene irtanunk magunkból az apánk iránti emléket is s mindenféle hálát, köszönetet. De akkor aztán nem is kellene elfogadnunk sem élőktől, sem könyvek utján a holtaktól az elvet, a tanácsot, a böloseséget, a tudási, művészetet, semmit. Csak azt mondanók, hogy: mi vagyunk. Nem kellene anyánk sirhalmára virágot ültetni, nem tennénk oda fát, követ, sót sírhalmot is minek emeltlénk 1 Letaposnák s punktum.
Nem. Ilyen világ sohasem fog eljönni. „Múlton épül a jelen és jövő s az emlékezeten."
Mondom, ilyen féle vitatkozásoknak ki valók téve. S rendkívül jól esik, hogy most itt Nagykanizsán, a nagykanizsai Onneprende-zés alatt nem jött elő egyszersem efféle ellenvetés, sót mindenki jó indulattal szólt
I
zalai közlöny
AUGUSZTUS 23.
erről az ügyről 8 barátsággal fogadta ennek egyik szerény képviselőjét. Az emlék fogalommal kaposolatban tehát bátran megemlékezhetem itt Gáspár Béláról, aki az első koronát letette Borbély oyörg-y.
Az orosházi hétosztálya polgáriskola megnyitása.
Zichj János gróf vallás- és közoktatásügyi miniszter üexcellentiája — 8eréuyi Béla gróf földmiveléfl-Ogyi miuiszter Ónagyméltóságával egyetértóleg az orosházi — eddig hatosztályu polgáriskolát — kísérletképpen hétosztályu polgáriskolává szervezte át.
At átszervezett hétosztályu polgáriskolának ötödik osztálya uj tantervvel az 1912—1913-ik tanév elején megnyílik, a hatodik és hetedik osztályok megnyitása folytatólagosan következik A fennálló hatodik osztályban a tanítás még a régi tanterv szerint történik.
A hétosztályu polgáriskola általános mfiveltséget adó, gyakorlati ismereteket nyújtó és munkára nevelő középfokú iskola, amely iskola igazi célját, közoktatásügyi nagy hivatását akkor tölti be legjobban, hogyha végzett növendékei minél nagyobb számbau térnek vissza apjuk mezőgazdasági, ipari és kereskedői foglalkozásához. K fófontosságu cél mellett a felsőbb szakiskolákba és kQlönbözó tanfolyamokba valé ^felvétel, valamint az egyetemi végzettséget nem igénylő köztisztviselői állások belölthetése csak másodrendű célt képezhetnek.
A gyakorlati irányú és életre nevelő hétosztályu polgáriskola minden más középfokú iskolától abban különbözik, hogy mig egyfelől az általános műveltséget nyújtó tárgyakból befejezett egészet ad és nem tanít kevesebbet, mint bármely más középfokú iskola, addig másfelől az életben fontos és haszonnal járó gyakorlati ismereteket is nyújt, de mindezeken kivQl növendékeit az első osztály tój kezdve bétosztályou kérésztől előre megállapított tervszerint a muukn megbecsülésére, annak rzeretetére, azaz magára a munkára is reá neveli.
Az átszervezett hétosztályu polgáriskola hazánkban az egyedüli középfokú iskoia, ameiynuk lantervében munkára nevelő tantárgyak is vannak. Kz teszi a reformot korszakos jelentőségűvé, oktatásügyi szempontból óriási fontosságúvá s jövő eredményeibeu megbecsüibetetleuné.
A hétosztályu polgáriskola munkára uevelö tárgyai kétirányuak, de egyformán fontosak.
A kézügyesítő munk/k a szükséges technológiai ismeretekkel, a készítendő t&rgyak rajzolásával anyag és munkadíj számításokkal éppen olyan fontos tárgyai a hétosztályu polgáriskolának, mint a gyakorlati és elméleti mezőgazdasági és kertészeli ismeretek. Az iskola a papír, fa, fém és agyag kézQgyesitő munkák tanításához jól felszerelt munkatermekkel rendelkezik. A növendékek a gyakorlati kertgazdaságot egy 10 holdas mintaszerű kertben s a mezőgazgasági ismeretek gyakorlati részét egy 18—16 holdas kisebb mintagazdaságban szakszerű vezetés mellett tanulják.
A kertészeti-, mezőgazdasági- és kézQgyesitő munkákban minden növendék cselek vóleg részt vesz, azaz — dolgozik. — Niucsen olyan táraidaimi osztály, amelynek tagjai a kézQgyesitő munkáknak, a kertészeti és mezőgazdasági ismereteknek az életbeu hasznát ne vennék.
A szeptember elsején megnyitandó hétosztályu polgáriskola szervezetében, tantervében, felszerelésében, berendezkedésében és tanítási eljárásábau elsősorban is a polgári osziály szellemi szükségleteire, a szemléltetésen alapuló gyakorlati tanításra s a munkára nevelésre lesz figyelemmel s minden törekvését arra irányítja, hogy az onnan kikerülő növendékek a legtisztább hazafias érzés mellett mindazon szellemi kincseknek és gyakorlati ismereteknek birtokában jussanak, amelyekre ugy az általános műveltség szempontjából, mint pedig a produktív osztály gyermekeinek gyakorlati képzése tekintetében a polgári osztály minden leendő tagjának életbevágó és elengedhetetlen szüksége van. Munkára nevelő iskoláról van szó, ahol a növendékek munkaszeretetre és a muuka megbecsülésére neveltetnek, mert meggyőződéssel állítom, hogy a munkára nevelés fejleszti ki a növendékek lelkében az önbizalmat s egyben az önállóság után való vágyat és törekvést is. Aki dolgozni tud és szeret, aunak az élet soha sem marad adósa.
A stülők a legteljesebb bizalommal adhatják gyermekeiket az ujirányu hétosztályu polgáriskolába, amely nemcsak tanit és ismereteket nyújt, hanem egyben nevel is a munkára.
A hétosztályu polgáriskolát végzett növendékek minden kétségen kívül, az uj véderőtörvény értelmében is, az egyévi önkéntességi jognak birtokába jutuak, de egyéb minősítési jogokból sein lesznek kizárva.
"t hírek.
Utóhangok*
a Szekeres-Jubileumról.
Auguszsue 24 A várospalota tágas dísztermében Szép ünnepély folyt le azelid, bájos fényben. Városatyák gyűléseztek, Érdemre koszorút teltek. S a koszorú elismerés virágiból készült, Benne a kis .Nefelejts" Is meghúzódva [kékült
Szekeres doktornak volt az ünnep szánva, Szembeszókó volt rajt nagy meghatottsága. Csinos beszéd keretében, Mely gazdag volt mély érzésben. Nyilatkozottmeg városunk tisztelete szépen, S minden oldalról felhangzott a viharos [.éljen-1
Diadalát ülte sok nehéz munkának, Mit 25 évig hozott a kórháznak. Szivének hü szeretete, Tudásának nagy ereje Tette kedves orvosává szegény és gazdag [népnek,
Mégis gyógyított számosat, most már [járnak-kélnek.
* Btkézve kaptuk a költeményt; de közöljük, .mert a dr. Szekeres iránt val<* közszeretetnek egy ujabb bizonyítéké.
A koszorút neki ügyes szónok fűzte,
Be a „Nefelejts"-et beteg-sereg tűzte.
Babér igy lett, szép belőle
Mely hós homlokát Övezte.
S midón babérral díszítve elénk lépett, [állott
A szivünkbe nagy örömnek szent érzete [szállott.
Alapítványt is tett a közgyűlés végre,
Az ünnepelt doktor Szekeres nevére.
Melynek nemes- oélja lenne.
Hogy egy beteg segélyt nyerne
Kamatlból, ki elhagyja szűkön a kórházat.
Hogy szükséget ne érezne, mig munkához [láthat.
A szép ünnep után közös imát mondunk.
Élj en soká s legyen tovább is orvosunk.
\' Egészségünk hn inogna.
Orvoslásért rászorulna.
S hogy hó imánk az Istennél meghallgatást [leljen
Égi anyánk szószólásra sietve fölkeljeni
Hitt Norbert.
— Pöpá8ztorl körlevél. Mikes Jáuos gréf megyéspüspök most booeátotla ki ez évi XI. számú körlevetél. A körlevél elejéu közli az ünnepek száménak redukcióiára vonatkozó s a hercegprímáshoz intézeti kongregáció dekrétumot s a kételyekre vonatkozó határozatokat. Ezzel kapcsolatban közli azt a rendelkezést. bogy sz ünnepek ui rendiét a lelkészek püukösd ulán való XXII. vasárnapon a szószékről a híveknek kellő magyarázat kisérelében kihirdessék.
— Sainháznyítáa. A Central előtt egy egész Tafelrnnde alt össze s szabadságról visszaérkezett színészek és szinészuökból. Rákosy és Vársdy, kik itt nyaraltak örömmel üdvözlik a visszatért pályatársakéi. Olt látjuk az aréna oaalogányát Teleky Ilonát, a kaniiseiak jó Ismerőséi Gombos Malvint, Maj-lényi. Sípos. Percei stb. mind ugy jöttek Kanizsára az uj szezonra, mintha hazajöttek volna. A kedves aréna 31-én megnyilik, újra népes lesz kívül botul; mert reméljük, bogy a mfiélvezetbeu kiéhezett publikum méltányolva a Füredi színtársulatnak eddigi aikereit éa érdemeit azivesen látogat el a színházba Az első előadás szombat este less „Nincs tovább". Földes szioméve kerül elősdásra. Sz egyazeramjiid bemutatója is lesz a drámai személyzetnek, kik között uj tagok is szerepelnek. Minthogy a zenekar 5—6 napig még lávol loqz, azért addig operelleló-adások nem tartatnak.
— Ünnepi ebéd a piarista rendházban. Calazanci Szent Józsefnek, a piarista rend nagynevű néhai alapitójának emlékére f. hó 37-én tartotta a nagykanizsai rendház szokásos ünnepi lskomájál. Hivatalos volt a városi magisztrátus is, kik közül megjelent ott dr. Sab|áu Gyula vároai főjegyző mini helyelles polgármester, Ats József tanácsos, Halvai Gyula városi pénztáros és Ahnbofer Gyula v. számvevő. Jelen volt még Ozoray Izidor szeulferencreudi házfőnök, dr. Siekeres Jóisef kórhál főorvos,
augu8ztü8 39.
ZALAI KÖZLÖNY
8
dr. Bátz Kálmán v. tiszti orvos és Eperjesy Gábor, a kath.\'Jegényegylet elnöke. A kitünó ebéd, a jó iUlokJós Horváth György piarista házfőnök kedves vendéglátása derült hangulatot teremtettük a társaságban. Fel köszöntőkéi mondtak Horváth György igazgató a vendégekre, dr. 8abján Gyula a piarista rend tagjaira ós Ozoray Izidor, mint a testvérrend házfónöke szintén a piaristákjirdemeire QriteUe po-
hWÍt _ a vasárnapi Oaány-ünnepélyt rendező bizottság tisztelettel" kéri azokat a kisasszonyokat, akik a hazafias célra jegyeket árusítanak, hogy vasárnap délelőtt szíveskedjenek Borbély György titkárnak számot adni az eredményről az esetlegesen megmaradt jegyeknek visszaadásával, a Polgári Egylet kertjében. A bizottságnak néhány tagja személyesen látogat el s hivja meg a kisasszonyokat az ünnepélyre és kéri föl a jegyek eladására; azonbau, ha vagy az idő rövidsége miatt mindenüvé el nem juthatnak, vagy pedig valamely tévedésből elmarad valaki: ne lessék ezt rosz néven venni. A rosz szándék teljesen ki van zárvf. A hírlapokból és a házakhoz el-hordott cédulák jelzik, hogy az igéuyttartó közönség
A női kereskedelmi tanfolyamban a javító vizsgálatokat augusztus 30-án délután 3 órakor, a beírásokat szeptember 1., 2. ós 3. napjain d. o. 9—12 órakor tartják meg.
A kereskedő tanonciskolában a javító vizsgálatokat szeptember 4-én délután 5—6 órakor, a beiráskal 5., 6-án ós 9-éu délután ö-r-6 órakor tartják meg. A tisztelt főnök urak felhívatnak, hogy tanoncaikat a kitűzött időben annál iukább írassák be, mivel kósedelmezés esetén a fönnálló törvény értelmében 400 korouáig terjedő birsággal büntethetők. Felkéret\' nek továbbá, hogy tauoncaikat már a tanév elején i szükséges tankönyvekkel ellátni szíveskedjenek, hogy a tanitás akadályalanul folyhasson.
— Iparostanulók beírása. Az 1912— tanévre az ip&roátanulók beírása az egész évi tanfolyamban szeptember 1— 12-ig, a téli tanfolyamban pedig október 1&—18-ig történik a közp. áll. elemi népiskola B) IV. fiúosztályában, köznapokon 6 -8-ig, vasár- ós ünnepnapokon d. e. 9—1 l-ig. Ézen, a beírásra kitűzött időben köteles mindeo iparosmester a tanulóját még azon esetben is beiratui, ha az még csak próbaszolgálatou vau, vagy esetleg mint házi-alkalmaztntik is az illető minisz-
minden egyes tagja tisztelettel meg van biva
- Megyei tb. tiszti ügyész. A Zalavár-! Molf- vagy napszámos megyei Hivatalos Lap legutólsó száma pályAzstot i «lsa,áUtá8a végeU (U6096-.907. sz.
hirdet a zalamegyei tiszteletbeli ti.zti ügyészi állásra. ">r, reude et) Aki tanuló,át a beírásra kitűzőt időn
Amint tudjuk, legutóbb dr. Tripammer Rezsó nagy-!lul ir\'[ * be » eien »e,n luJ*J» kel öe°
, „ i i. . A • LL.L „ la.,?\' igazolni az a* 1884. év XV I.t.-c. 62. §-ába ütköző
kanizsai ügyvéd viselte e tisztséget, kinek e hónap- ......,.„ t . , . ,nn.
.. .t . ii .x i « a^í a í iparkihágást követ el 8 vele szemben az 1884. évi
ban történt elhuuytóval üresedett az meg. A tb.1 * 6
megyei ügyészt a főispán nevezi ki. Osak okleveles\'XVIÍ; ,157- * " Tíu P ° ,
ügyvédek pályázhatnak. Pályázati határidő f. évi korouáig terjedhető pón^b.rsag fog alkalmaztatni.
szept. 14-ike. Az állással 600 K tiszteletdíj vau
összekötve. Amint értesülünk, Nagykauizsának egyik előkelő ügyvéde is a pályázók közölt lesz, akinek kioevezését valószínűnek tartják.
— Izr. istentisztelet a nagytemplomban. Miként már közöltük, a helybeli izr. hitközség templomának keleti részén két karzati lejárót — lépcsőházat — építtetett. Az építkezések befejezést nyerlek s igy az istentiszteletek f. hó 30-ától, péntektói kozdve ismét a nagytemplomban lesznek megtartva. A péntek esti istentiszaelet fél 7-kor fog megkezdődni.
— Befejeződtek a sorozások. A nagykanizsai járás fösorozása, mely f. hó 24-én kezdődött a mai nappal befejeződölt. A sorozási anyag kielégítő volt. A sorozó bizottság holnap egyozteti a lajstromokat, azután Letenyóre megy, hol 31-én és szept 2., 3. és 4-óu tartják a fósorozádt.
— Beírások az alsófoku kereskedelmi iskolába. A helybeli felnő kereskedelmi iskolábau a javító vizsgálatokat augusztus 30-á;i délelőtt 8 órától kezdve, a beírásokat nagykanizsai illetőségű tanulók részére szeptember 1-én délelőtt 9—12 órakor vidékiek részére 2-án és 3-án délelőtt 9—12 és délután 3—5 órakor, az Írásbeli érettségi vizsgálatokat szeptember 6-, 8., 9., 10. és 11-én tarják meg.
A később felfogadott tanulók a felfogadás napján azonnal beirandók, mert külömben ezek mestereivel szemben is a fenti szakasz fog alkalmaztatni. Azon iparosmesterek, kiknek több fossuk van, saját érdeküknek tesznek eleget, ha összes inasaikat egyszerre Íratják be s ezáltal lehetővé teszik azoknak oly módon leendő beosztását, hogy lehetőleg ne egy napou vonassanak el a műhelyből. Az iparostanulók kötelesek a beírásnál születési bizonyítványukat és tanonc szerződésüket bemutatni; 4 kor. 30 fillér tandíjat és az ipari szótárra 20 fillért ifizetni, vagy a városi tanácshoz intézőit tandíj-elengedés iránti kórvényüket az igazgatónak átadni. Az előadasok a 10 hónapos, illetve egész évi tanfolyamban szeptember 12-én, az & hónapos téli tanfolyamban pedig október 18-án kezdődőek. Az igazgatóság.
— Nagy ókszerlopás. A szigetvári csendőrség távirati értesítést küldött a nagykanizsai rendőrséghez, hogy ott f. hó 27-én délután, mig a ház-beliek a szólóben voltak, nagy ékszeflopás történt. Oacsodál Gusztáv zárt lakását ismeretlen tettesek feltörték és aranyórákat, láucokat, karkötőkéi, fülbevalókat, amuletteket, gyűrűket, nyakláncokat, mellűiket stb. mintegy 1517 K értékűt elloptak. Az egyik lettes 18—20 éves lehetett, középtermetű és a tett elkövetésekoi fekete ruhát viselt.
- Nevelőnővédő egyesület. Az „Uránia-Nevelónóvédó Országos Egyesület, mely felekezetre és uemzetiségre való tekintet nélkül a nevelónók részére olthouok létesítését és szociális helyzetüknek javítását célozza, tisztelettel értesíti a társadalmat, hogy okleveles tanitónőket, nevelőnőket, gyermekker-tésznőket, boüno-okal, társalkodónókot, magyar éa idegen ajkuakat, valamiut zene-laueróket közvelit az érdekelt feleknek. Kéri az Egyesület a társadalom szivea támogatását és ugy az állástadókat, mint az álláslkeresókel, hogy igéuyeiknek kielégítése céljából teljes bizalommal forduljanak az egyesület irodájához I, Győri ül 2/c. 1. em. 1. telefon 165—84, amely az álláslkeresók részére az elhelyezést díjtalanul eszközli és ugy az állásközvetítésre, mint az otthonra vonatkozólag minden felvilágosítással készséggel szolgál.
— Nagy tüz. Hétfőn éjjel óriási csapás sújtotta Vasvár nagyközséget. Vagy huszonkét ház, harminc gazdasági épület a lángok martaléka lelt. A tüz a Magyar Király vendéglóbeu keletkezelt és a nagy szélbnn hihetetlen gyorsasággal terjedt tovább. Egy félóra múlva vagy husz ház égeti. A kár meghaladja a 76 ezer koronát, amiből biztosítás révén osak 30 ezer korona térül meg. A szolgabiróságon segélyakciót indítanak a tüzkárosultak javára.
1009/1912. végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajtó az 1881. évi LX. t.-cz. 102. §-a értelmében ezennel közhírré leszi, hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak 1912. évi V 503/1 számú végzése következtében dr. Havas József letenyei ügyvéd által képviselt Ifjú Hóbor Imre buesutai lakós javára 230 kor. s jár. erejéig 1912. évi május hó 20-án foganatosított kielégítési végrehajtás utján lefoglalt és 1000 kor. becsült 2 csikóból álló ingóságok nyilváuos árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1012. évi V. &03/1 számú végzése folytán 230 kor. tőkekövetelés ennek 1911. évi március hó 16. napjától járó 5% kamatai, »/,% váltó díj és eddig összesen 31 korona 10 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Paliuban a helyszínén leeudó eszközlésére 1912. évi szeptember hó 7. napjának délelőtti 8 órája határidőül kitüzelik és ahhoz a venni szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az érintett ingóságok az 1881. évi LX. törv.-cikk 107. és 108- §-a értelmében készpénz fizetés mellett, a legtöbbet Ígérőnek becsáron alul Í8 el fognak adatui. A mennyiben az elárverezendő ingóságokat mások is le- és felülfoglaltatták és azokra kielégítési jogot nyertek volna, ezen árverés az 1881 : LX. t.-c. 120. §-a ós a vh. n. 20 §-a értelmében ezek javára is elrendeltetik.
Kelt Nagykauizsán, 1912. évi aug. hó 24-én.
■ axlmovlts Byörujf
kir. blréiáil ié|rikijti.
Sir olin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyiiladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.
\'•írs-i 11
AUGUSZTUS 29.
Elektrotechnikai szakiskola
műszaki iskola az összes villamos művekben ÓS gépópitószetben, laboratóriummal és műhelyekkel
Po »ony, Bzéohenyl-utoa.
A beiratások szeptember hó 3-án kezdődnek mindazok számira, akik mint/ Elektrotechnikusok (üzem hivatalnokok) óhajtják magukat kiképezni (két óv alatt) elméletileg és gyakorlatilag. - Felvétetnek: 14 évtól 24 éves korig. Előképzettség : néhány közép-, polgári-, kereskedelmi, vagy felső ipariskola Tekintettel a villamos erőknek mindinkább növekvő órtékositése üzemi és világítási oélokra, valamint vegyészeti gyárakban való felhasználására, osak ajánlhatjuk a t. o. szülők (és gyámok) figyelmébe, hogy fiaikat (gyámoltjaikat) ezen ép oly szép, mint nagy kilátású hivatásra kiképeztessék a fenti szakiskola beiralásával. Jelentkezni lehet naponta. Az igazgatóság bárkinek kiváltaira prospektust ingyen küld és közelebbi adatokkal azonnal szolgál.
Az Igazgatóiig
FÜRDÓ Déli .vasút állomás
Vasas és iszapböforrások 34—46* 0. Kangógyógykezelés. Hidegvizkura. Szénsavas-, nap- és légfOrdék Szabadban valé fekvés. Mérsékelt Irak. Prospektussal szolgál.
a Fürdőigay.gatósÉLg Daruvár Slavonia.
lemezek
ifj. wajdits józsef
hang-szerkereskedésóben Dött 1
Nyomatott a laptulajdouos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
„{»*. Yarasd-Töplitz S>
Vasút-, posta-, telefon- ée távirda-állomás.
Uj gyógyszállódé villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás + 58 C".
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb-nét. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld ti
fürdőigazgatóság
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdess ön a „Za lai K5zlBny"-ben.
helyszűke miatt olcsón kiárusittatnak
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII.. József-kőrut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Foronoiok-tore 1. sz. (a királyi bérpalotában.) Kzeu azóvetVezet az .Orazágos Központi Hitelszövetkezet- tagia a euuek felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer teljesen kizárva. — SUlsserQ modern Iskbsrondezíeek.
Jutányos Arak I Szavatosság áru minőségeért
As áraosarnokba klsáréla* olsörangti budapssU asztalosok áa kárpitosok dolfOBaalz. ,.mJJj,

Insert failed. Could not insert session data.