Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
28.16 MB
2023-07-26 12:32:11
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
189
314
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 018-022. szám május

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-fetmiasa. Hetedik évfolyam.
18. szám, niajus 2. 1868.
Kiterjedve
sopron- és Vasmegyékre.
, Vegrres tartl Hmu betllapi
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat. tudomány és művészei köréitől.

Megd elenllt:
wludtn »lowbalon, cg/is íten.
ÖseríiCMlöl Iroda vh klndó hivatal:
SVAJD1T8 JOZ8EF könyvkereikedMbeu.
A nagykanizsai főgymnasium.
18G8-dik évi április 30. és május 1-só napja emlékezetes Nagy-Kanizsa város törtécetében, mert a szép érzet tetterős akarattal, a Jó szándék nemes czéllal és a férfias buzgalom erélyes kitartással karöltve oly eredményt matattak fel, melyre minden elfogulatlan honpolgár kéjes lelki gyönyörrel tekint, t. i. a nagykanizsai fógymnasiumi épület nagyobbitásának alapköve méltó ünnepélyességgel szerencsésen letétetett, szerencsésen — mondom, — mert a természet maga is megünnepelni látszott o nagyhorderejű eseményt, o nemes váras és szép vidékének ujabb szellemi vívmányát. Egész heti borongós, esős napok után épen april 30-a volt az a nap, melyen a tavasz mosolygó képe, a műveltség s tudományosságért égő sziv lángérzetével ég és föld között oly titok-szerüleg testvéresült. Valóban o napon, azon perexekben, midőn''épen a föld-göröngyeinek alakzatoa elhelyezését megkezdettük, a lélek magasan szárnyalt és ez édes önkívület édes mámorában nem egy jelenlevőnek szemében csillogott a köny, a szeplőtelen öröm drága gyöngye, mely megszentel a éhelyet, hol a tudomány temploma, a műveltség szentélye fog díszleni.
Már kora reggel taraczkok durrogása jelező a nap jelentóségét s a fótéreken utánna élénk mozgás volt tapasztalható. Nyolcz óra tájban a fógymnasiumi épület körül már jelentékeny számú díszcsen öltözködött fiatalság, a tán és nevelésügy barátainak festői csopertozatá emelte lelkünket.
Kilencz órakor a városi templomban szt. mise-áldozít tartatván, tulajdonképen itt volt az összejövetel. Innen az ifjúság Pírin-ger Itóza széi>érzelmű leánynövendékei által megkoszorúzott zászlók clűlvitclc s érdem-dós igazgató főt. Könnye Alajos ur vezetése mellett haladt a szép szánni tanuló ifjúság. Utánnok az egyházi kai fényes jelmezben s közvetve a megyei nagy- és kiskanizsai városi és katonai hatóság, gymnasiumi ügyi bizottmány, izr. hitközség, testületek, egyletek és nagyszámú vidéki és helybeli közönség.
A helyhez érve a gymn. ifjúsági dalkör szabatosan éneklé a „Hymnus''-t, ennek kedves benyomást idéző elzengése után ngos és főt. Fai kas György ez. kanonok s püspöki bízta* ur tartott megható s jeles beszédet. Végeztével ngos és főtiszt. Ettl István mu-rakereszturi apát ur megkezdette az egy-háal beszentelést, mi közt a bizottmány titkára felolvasó az emlékkőbe helyezett okmányt, és ez íj drb pénz- és emlékéremmel egyfitt flvegbe helyezve légmentesen a kivétett alapkőbe tétetett, melyen az egyházi azeréartást végző apát ur Önkezével kezdő meg a kőmüvesi munkát, t''jolag beszentelé • megáldá. Ekkor Herczog llatthyáni Fülöp ur 6 kegyelmessége novében Tárnok AUyos bizottmány! alelnök ur mély érzelmet »e-hció alkalmi beszéddel letette az alapkövet 1 ^ pilkűHt ünnepélyességétől meghatott
Előfizetési föltételek :
ílflybtn liáitio* lior>Ui»»l ¿1 vlJíkr« po»Un Vnl<K«i Kgitt irrr! - fl frt. — kr. .•■'' *
KÍI i rro . . 8 . — . évnegyedre • I . 60 .
nemes öreg könyjeivel szentelte meg csflg-gedhetlen fáradozásainak eme látszatos gyümölcsét. A fÖgymn. ifjúsági dalkör a „ Szózat"-ot éneklé s utáuna pár alkalmi darabot. Mindezek közt megmegujulólag da-raczkok durrogtattak.
A helyszínétől egy kissé távollevő tanuló ifjúság közt is tartatott szónoklat, melyet többszörös éljennel viszonzott a lelkesült ifjúság.
Délben az „Arany-Szarvas" vendégfogadó feldíszített teremében a nap örömére társas ebéd tartatott, hol százon felül levő minden rendű s rangú ügyljfcrát jelent meg. A kedélyes, fesztelen társaság vidáman foglalt helyet. Az első felköszöntés ő Felsigo a király és királyné jólétéért mondatot, melyet felállva harsogtatott háromszc.''oj éljen kisért. Az első felköszöntést szakadatlan lánczolatként követte a többi; megható lelkesedést idézett elő Herczeg Batthyáni Fülöp- ur ó kegyelmességo egészségéért mondott pohárfelköszönté3, kinek tiszteletére dicső neve ünnepo előnapján azért tartatott az alapkő ünnepélyes letétele, hogy ezáltal ó Ilerczegségc iránti kegyeletes vonzalmát o város közönsége tanúsíthassa.
A társas ebéd délután 5 óra felé ért véget.
Knorczer Frigyes vendéglős ur Ízletes ételek és jó borokkal, pontos szolgálat és tapintatos elrendezéssel felelt meg a benne helyezett megbízásnak. Etel s ital yolt elég, és semmi tekintetben sem hagyott kívánni valót maga utáu.
Ebéd alatt Grünbaum József helybeli zcnetársulata mulattatott bennünket.
Nem mulaszthatom megemlíteni: hogy ebéd alatt a tauodai ifjúság küldöttségileg megjelent és szépreményekro jogosító Németh Elek V-ik osztálybeli hallgató által sok szépet tartalmazó beszéddel tolmácso-lá az ifjúság köszönetét a gymnasium ügyében tanúsított fáradalom- s flgybuz-góságért.
Másnap, május első napja kora reggelén . szinto taraczkok durrogása jelezé, hogy a tegnapi ünnepélyesség folytatása még nincs befejezve.
Félkilencz órakor tartaték ugyanis a városi templomban Herczeg Batthyáni Fülöp ur ő kegyelmessége novenapja alkalmára infülás hálaadó isteni tisztelet, melyen murakereszturi apát ur ó nagysága pontificált. Ezen egyházi ünnepélyen az összes tauuló ifjúságon kívül a világi hatóságok képviselősége, az uradalom tisztsége és nagyszámú közönség jelent meg.
És így dióhéjba szorítottan elmondottuk azt, minek édes örömünkre tanúi valánk.
Végezetül Walbach Mórral elmondhatjuk : vajha a feszély s némi viszály, mely Nagykanizsa város mind szellemi, mind anyagi emelkedését érezhotóleg ellensúlyozza, az emlékkővel eltemettetett volnál hozzá téve : nem ugyan szomorú emlékül a késő kornak, hanem anyag-
HlraetéBeK
A hat hjuábos pctiunrírl »-»»flr 7 kr. 1-Juor 0 ¿4 minden tovAbbt MkUtiUert 6 kr. MlyejdU minden egyts betkUtiUlrt 30 kr. A „Nyílt táreu* egy petit tor beikUUUl dij» 16 kr.
LJ--iUll
Hirdetéseket elfogad :
H.-K«ttl«án:»KIA1)ó-IUVATAI..Pe*Uii: J5M3LRBM. Béoi-, Hamburg-, Berlin-, M«lM ».-ri*aMto* U fentiben: HAA8KN8TKIN & VOÜI.KH Upo*»-. tt««-, ia Stuttgartban: UACH8K& TÁU8A. Béoibea; Ol''PKMK.
nak , melyből tálán kellemesebb s kedvesebb növény fejlődnék ki — t. i. a béke olajága, vagy az egyetértés rózsa-folyondára!
BÁTORFI.
Függelék,
JAnoihiaa ¿* viliikének a |ry5r-grXUl »»«ntdgyben irt emUkiraUbo«.
Midőn emlékiratunk napvilágot látott, a székcs-fehérvár-veszprémi combinatio legfeljebb jámbor óhajtásnak volt tekinthető: o pillanatban kétségtelenül ugy áll a dolog, miszerint mindannyi idevágó combinatió legalább is, s mulhatlanul összhangzásba hozandó.
Emlékiratunk rá mutat ugyan Veszprém-és Zalamcgyék megtámadott érdekeire; de a-kérdés helyes felfogásáról tanúskodik azon körülmény, miszerint azóta, nevezett megyék, különös érdekeltségüknek azon forrná ban siettek kifejezést adni, mely a közvéleményt minden esetre biztosítja számukra.
Ezek előrebocsátása után önkénytelen merül fel bennünk a kérdés: lehet-e súlya s értelme csekélységünknek ily hatalmas tényezők mellett ? E kérdés — be kell vallanunk — habozóvá tett bennünket, s jelen fellépésünk csupán Vasmegyo helyi érdekekhez kötött magatartásában találja magyarázatát. Nem ringatjuk magunkat csalódásban arra nézve, hogy a vasutak alakulásánál Kis-Czell-, Sárvár- s Jáuosházához hasonló városok érdeke nyomatékkal bírhasson, s nem előnyeink kituntetéso, do azon lenn-hangu zajos fellépés megerótlenitéso tekintetéből , mely kifejezését Vasmegyének, a képviselőházhoz is benyújtott emlékiratában találja, szükségesnek találjuk , arra nézvo megtenni észrevételeinket.
Vasmegyo a fennforgó három, egymástól különvált pártra szakadván, nem tudjuk hinni, hogy fellépése a neki tulajdonított sulylyal bírhasson, s rá kell mutatnunk az emlékirat homlok-és aláírása közötti különbségre is. Honnan eredt valósággal a kérdéses irat? mert p. o. c jelentékeny vidékből soha egy lélek sem vonatván be tanácskozásaikba, az tudta s befolyása nélkül látott napvilágot. Ezen vád, következéskép más oldalról is felmerülhet.
Hogyan is lehetséges, hogy egy megye közönsége ily valóságot nélkülöző nagyitások kai selferdítésével a* igazságnak állhatna elő? — Hogy egyes példákat hozzunk fel: felmagasztalván az ország-Yilág által háládatlannak ismert, sem termelő, sem fogyasztónak el nem fogadliató, do nem tartózkodunk kimondani — o zajos mozgalmak gyúpontját képező Cser-vidéket, ellenében o Zala-, Vas- és Voszprém-megyék legtermékenyebb s legnépesebb részét tevő vidéket néptelennek, terméketlennek, terméketlen s kopárnak tünteti fel, s mindezt leginkább azon kiszámított fogás alapján, melynél fogva csupán a határszélen fekvő 2—3 megyei község, mint Jánosháza, áltatok
állított vidékének termékenységét, fogyasztását s népességét veszi fel számításba, a állítja arányba a tőszomszédságunklun esó falvaktól kezdve, Vasmegyének egész a Rábaközig vagyis 8opronmegyéig terjedő részével, s azt is elferdítve. — Ha van termékeny s gazdászat minden ágában előrehaladott vidéke a hazának : ugy ez bizonyára a legelsők közé tehető, miről eléggé tanúskodik azon körülmény , miszerint az itteni szokásos haszonbérért, ugyanannyi föld, amott örök árban is szerezhető, de sót jutá-nyosabban is. — Ha van népes, felvilágosult s vagyonos néppel megrakott vidéke a hazának: ez ott is az el sók közé tartozik, miután p. o. Jánosháza vidékén befejezóleg egy órai kerülőben 36 — 40 község számlálható össze. Nem akarván a bonczkés alá vett emlékirat összeütóít az általok elfoglalt térre követni, beismerjük, hogy kézzelfogható kedvczésból az államutak közé ujabban felvett sárvári uton a közlekedés meglehetős lendületet nyert. Mit bizonyít ez azonban egyebet, minthogy azon leginkább a mi piaezunk s vidékünk terményei szállíttatnak a közelobbi vasúti állomásokra? — Azon állitás, miszerint Sárvár és K.-Czell gabona piaczán hetonkint 300 ezer mázsa gabonát közvetítene, *) mely körülmény o Bzerint azokat az ország legelső kereskedő városai közé emelné, — szelíden mondjuk — szánalomra méltó értetlenségnek vehető, s ezen egy körülmény is kellő világosság helyezi eljárásunkat, do — nyomatékkal megjegyezve azt, hogy előnyeink a valősAgban messze tuUzúrayalják érdek-elleneinkét — feloldoz azon haszontalan Idővesztegetés alól is, miszerint alaptalan számaik mellé mi is számokat állítsunk. De menjünk tovább.
A G5 házszámból álló parányi K.-Ozellt Jánosháza ellenében szintén felmagasztalja, holott az elsó ki- és bevitele az utóbbié mellett alkalmasint számba eern vehető, a 25—30 ezer gyalogjáró bu csusra való hivatkozás pedig, minden gondolkodó embert mosolyra fog indítani. — 8 mit mondjunk azon alaptalan állításra, mely szerint Jánosháza vidéke egyetlen örló malommal com birna; holott — három gőz- s nagy számú száraz malmait nem is emlitve — Zala- s Vesx-prémmegyék sarkaló pontjaival együtt 80— 40 vízi malmot képes felmutatni. Ez, b az ebez hasonló, például Rum nem is létező hetivásárait illctó hamis állítás, a szándékolttal bizonyára mindig ellenkező Itatást
szokott gyakorolni.
\
A katona-élelmezést, elszállásolást, ösz-szetévesztvén a hadászattál, a védelmébe vett helyeket nevezetesebb katonai pontoknak lenni mondja , s elferdítésével az igazságnak azt állítja, hogy Jánosilázát a mar-czali posvány kigózölgése miatt kényszerült elhagyni a katonaság s a miatt e pillanatban az e czélra emelt megyei épülotek is üreseu állatuk. — E vidékben posványnak nyoma .sincs, aunftl kevésbbé posváuyi kigóxöJgés-
•) 5000 mi..ít, UlAl.«, Uff.ljlbb I
nek, s a megyei épületek seui a fennebb! ok miatt állnak üresen; de, íuert a nemzeti vagyon hasonló példátlan lianvag kezelése miatt valóságos romhalmazzá válván, katonaság befogadására egyáltalán nem alkalmasak. A mi pedig a hadászati tekintetet illeti, nom csupán Kaját, du katonai tekintélyek Ítéletére, a közel s tárol múltból me-ritett példákra hivatkozunk, midón e pontot sokkal nevezetesebb katonai pontnak lenni állítjuk, sót készek vagyunk a/, ellenvélemény, helyreigazítása végett bármi cselszö-vény ellenébon sikra szállni.
I)e miféle szónoki fogásnak vegyük Kis-CzeJl keresztül ugrását ez ámbár alap-jábau hamis tételnél ? Pedig ott — végkép kiesvén még az évenkéut keresztül vonulási irány ból is — katonaság sohasem szokott állomásozni.
Kzckkcla kérdéses emlékirat /"¿számításba jöhetó pontjaira megtettük észrevételeinket, a mi annak utlcirási részét illeti , kijelentjük, hogy ily balgaságokkal nincs okunk és szükségünk vesződni, s csak annyit legyen szabad megjegyeznünk, miszorint az ott leirt s a Kábán túl esó helyek és vidékek,
— miután csakis az addig terjedő csekély terület forog kérdésben — a mennyiben különben sem volnának sikerülhotók, a mi, combinatiónkban is benfoglaltatnak, s igy azok felhozása szintén csak a közvélemény félrevezetésére lehetett számítva.
Végül ide állítjuk a kérdést, a maga kézzel fogható, igazi egyszerűségében oly formában és szándékkal, hogy — főkép térkép segélyével — mindenki által könnyen érthető legyen.
A kérdés az: hogy Pápáról a tőlünk 1''/, órányira eső és ellenkező esetben szintén vasúti vidékünket képezendő K.-Czell felé-o ? vagy pedig Szöllós-.Jánosháza felé vezettessék az illető vonal ? első esetben nem egy — mint emlékiratukban áll — de három mértföldnyire maradván el Somlyóhegye: Bakony- és Balaton-mellékkel egyetemben végkép kiesnék a vasúti forgalomból is.
Kgyik oldalon: Kis-Czell a Cserrel, bucsusaival s számos vendéglőivel. Sárvárnak közel levén vasútja: erről azó w>m lehet:
— de még utóvégre mit is nyomhatna ez is! Más érdek semmi, de semmi.
i Meg kell még itt jegyezni, hogy a tervezett vonal, a kormányjavaslatához képest, (nyakára a sopron-kauizsai vonalnak, a bizo-. nyos mederrel mm is biró itába völgyébe MÚndékoltatván eltercltetni, minduntalan «Iholdatván örökös nyűge lenne amúgy is, mind épitó társulatnak, miut pedig magának az államnak.
Másik oldalon azon törvény szentesitette elv, melynél''fogva minden fővonalnak az ország fővárosából kell kiindulni, s miután a fusm elkerülheti«! — tehát egész Veszprémim-gye s Zalamegyének legalább is hasonfele; jw iszony ti mennyiségű bort termelő llalaton-mellék ; világbíró Somlyó-'' liegjv, s a mi fó a világ-gyárteleppé válandó k a természet minden kíucsével bővelkedő Uakony-hegylánczolat; Jánosháza és vidéke aunyiban, mennyiben a megye által pártfogolt helyeknek mindenesetre felette áll.sö —ti város között, három megye összeütköző sarkán, a pártfogolt városok ellenében — egyik növekedését a szomszéd Szombathely, másikét Pápa gátol-váu — egyedül ez lehet jövőre hivatva.
S ha most hozzáadjuk, miszerint a vasút ily formában történendő alakulásával. Vas-megye érdekének szintén elég fogna tétetni: Ím itt a kérdés; tessék eldönteni 1
I)e luíutau e/.eu országos , sőt tán világérdekek , országforgulinu s teleti előnyök egyensúlyozásában a máskép érdekelt vidékek iszonyú távolságban maradnak el: egyáltalán .win hihetjük, hogy a helyi érdekekhez kátött szándékuknak a hazában, gondolkodó emlxTt képesek volnának nieg-nycihetni.
Jánosháza, martius 29. 18158.
i A vasúti bizottmány.
MAgyar tadós társaság.
PeMt, snrtl 27. 1808.
Mai napon n ny4v és széptudományi osztály tnrtottA heti ülését, n moly alkalommal Dr. 8/oposi lmro volt az első értekoző, ki szokott tárcával itt ó elassicítássul léjtety fol isniét.
ll0Vea és gyakori inQtaphorák kíséretében ifjii tflizel mondául az erasuiusi Szóoítós győz-hotlen bajnok» az érvokot, molyok a latin nyelv, szóval a hajdan classikai irodalom tanulmányozása mollott kardoskodnak. Hogy a görög i''rt a latin nyelv, mint az alaptudomány omá« közlönyei, molyok nélkül az 6 népek gondolkozás módjáról, a hajdankor inngasztos szellőm világáról mit som tudnánk, melyeknek Umoroto előkészít bennünket az annyira szüksége rvál tudományokra, tanulmányaink egyik legfigyelmesebb tárgyait képezzék, ez már a 15-ik században elismert tény volt, folöslogt» tohát ujolag megemlítenünk oly holyon és ily körülmények közt, különösön pedig akkor, midőn értekezésünk czlmévé azt tesszük :
Jolon viszonyaink azóklaasikai irodalomhoz.
Kgyszor másszor az értekoző .tárgyhoz szól, midőn például Itoncakéso alá veszi, hogy nemzeti irodalmunk elszakadt-e már a* ó-klassíkai irodalomtólV például tol hozza a rómaiakat, kik irodalmuk aranykorában in sokat görögösköd-tok, do azután ismét latin költői szellőméhez fordul és niotapborai kincstárából olővosz néhányat éa vándor, napsugár egymásután folynak.
Az értekezésre szánt egy óra oltj1 vén a clas-aikua nyelvészt az orientális tud«» Vámbéry Ármin váltotta fői, ki Bálinth ílilbor fiatal teleti nyelvésznek nA khazárok tőidéről"1 Torsa fordibis) ezimü munkáját olvasá tol, melynek eredetije a bécd császári könyvtárban van. Az egész értekezés csak annyiban jocses, a monnyibon |x>rsa fordítás; az oly any-nyira fontos khazárkérdés megoldásához semmiféle uj adatul nom járult, csak azokat muudá el, melyek még a magyar irodalomban is különféle útirajzok cziiuo alatt megjelentek, a melyek már a Pétervári akadémiában ezelőtt 50 évvel olvastattak fol, azon állítást podig, logy az irat a 11 — 12-dik századból való Vonezol e. t. támadta meg, kinek állítás szerint a khazár birodalom a D-dik század végén s a 10-dik század elején scinmlsittotfltt meg, »őt még az irat azon állítása is moghiiisittatott, mintha a dynustia nemzetségére nézve zsidó utt volna, holott c«ak valliWiu nvzvu volt a okirályi család xsidó. — A khazár birodalmat geográfiái tekintetben már rondszoroxuhbou fejtegeti az arab-porsa s igy a j>orsa-magyar fordítás is; elmondja városai , molyok közöl lölönttson Ktolt emíité inog, Ksmont, moly 40 szőllőkerttel bír, lakosai leginkább mtuulmá-nok, kik vosszőltől késritott házikókban laknak ; továbbá hogy az egész nép két törzsro t. i. fehér é* feketére oc«lik, moly utóbbiak dhotőleg az indiai törzsből valók s ezek fölött uralkodik a nagy tiszteletben álló kaghan főkirály) kivel csak a legfontosabb ügyek Ulött lőhet szólni, és vallására nézve mindig zsidó. Megjegyzendő továbbá még az is, hogy az omber-kercskedést hatalmasan űzik, do ^sak a zsidók s a keresztények adogatják el gyermekeiket. — Mogomlit még néhány folyót is, a többi kö/ott Klhel folyót, moly Oxusuál nagyobb, * a kbazári tengerbe ömlik; elmondja továbbá . NWideden még az államviszonyokat is, szól a katonaságról stbv do miiül ezek daczára inéjr''ií sommift''lo történeti boes<i nincs, mórt csaK az isinert adatokat Tirolja cl , tts caak uyolvészoti tekintetben bir bocscsol, a menynyiben első persa-magyar fonlitás; s az ifiu kelotí nyelvtW. szép reményekre jogosítja fel hazai nyelvészetünket.
Hzokután a kis Szabó József o. t. tőn jelentést a math. éa tcrmiWettudoiuányi bizottság havi értekezlotéről, a niely a többi között azt indítványozza, hogy a kereskedőim! expedi-, tlóval nagyon e/éls/erü lenne kiküldeni három tagot, kik tapasztalataik gyarapításával, a'' különféle keleti állatok s növények gy ¡Ütésével nom csekély szolgálatot tműének hazai tudományosságunknak. Az iuditváuy egyhangúlag elfogadtatott fa határozatba ment Szalió Jőzsof inditváayárn még az is, hogy küldés sék ez ügybon ogy öt tagból álló bizottmány az akadémiai elnökhöz, innen gr. AndnUsy Gyulához a innen podig a kereskedelmi iui-niszturhez az ügy p.''írtolása végott.
Kzok uün a folyó tárgyakra került a sor, melyek köaül különösen megjegyzendő e* bálás elismmWo méltó Vadnai lj»jos országgyUlrái képvÍMilő ur adománya, ki a «magyar szórendről" irt munkájának itélt dijat a Sámuel dijlioz usatolta, hogy a Sámuel díjért versenyző pályázók annál nagyobb ildottséggvl írják pálysnift-veiket.
Miután a iövő heti UliWu Iwjolontett kőt Mókusé* t. i. Karvassi egyotomi tanárnak emlék-besaédo Szinováoc György elhunyt tag fidölt, és (W«kó királyi tábla bírónak a fölubbvitoli törvényszéki eljárásokról irt értokez«W kihir-dettotett, az ösaze« ül ót fiiloszlott.
OLÁHFI GYIJLA.
'' (Sztrkmttutyi példtiny.)
Hoti szomlo.
Maji4H l.én. 1808.
-r Amerikában papirosul kiwzltott csolnakot találtak fol. — l''ótorvár.xJl kéj.kirándulást rendeznek a szláv testvérek látogatására. Kgész /«ágnlbig jönnek. — Közép számítás swrint az egész földön 500 trillió font dohányt fogyasztanak ul. — Itózsa Sándor is mogkegyohnoztetott.
— l)wlk Foroncz szobájában tflz támadt, do esakliamar sikerült ololtani. — A koroskodolmi minisztérium felszőlitáa távirda hivatalnokokat, hogy roversalissal kötelezzék magokat, miszorint 3év alatt magyarul megtatnilnaíc. — Gr. Toloky Sándor, ki noiu róg tért vissza hazánkba, aranyban foglalva őriz kis forgásokat azon aradi bitófákból, mulyekon 11) a hazáért forrón dobogó szívnek votott véget a vak boszfi. — A pénzügyminiszter bouédo 7ö ozer betűből áll.
— Gr. Andrássy Gyula miniszterelnök, titkos tanácsosi méltóságot nyert. — Zagrábban irtóháborút intéz tt a fiatalság a cylinder kala-|K>k ellon. — A nost-budai könyvnyomdászok önképzö-ogyloto J. évi junius z8-án nyomdai termékekből kiállítást rondozond. Dicséretes buzgalom I — A királyi pár Mária főher-ezegnó szülotéso alkalmálxjl ozer forintot adományozott több jótókony egyletnek. — H. Sína Simon hazai czélokra 10 ozor forintot ajánlott fel. — II. Doroghon april 10-án nagy a népes gyűlés volt egy magyar ajkú görög kath. püspökség létonitéso végott. Délben 250 toritékü tiirsas olakl volt. — Kbergényi Júlia 20 évi fogsiigra Ítéltetett.
Zala-megyei hirek.
— Ó Folségo a kinilynészorencsiU szüléso örömére april 25-én a szt. Forcnczrendíok nagy-ianizsai templomában üiineoélyes ,To Deuiu* tartatott, moly alkalommal az összes városi tw/.tvisolőw!g és holyben sr/kolő katonaság tol-¡os díszben jelont mog. Az egyházi szortarüls ideje alatt taraczkokkol is jeleztotott az ünne-HÍly. Az ujon szülött főherezognő Mária, Mathild, Vinália \''alerbi neveket nyert a keresztiben.
— Főispánok fizetéíso volt: Zalamogyé-►en (1200 tt, Vasmegyébon tHOO ft, Somogy-megyóbon 52t)0 ft, Sopronmcgyében 5000 frt, most mindannyinak cg^onkint KKK) frt.
— Kitüntetés. Ö A|H>stoli Felsége által ■''őt. Simon Zsigmond tihanyi apát ur ö nga a II. osztályú vaskorona renddel és főt. Pintér Cndro premontrei áldozár s kiM/.theiyi gymna-
siumi igazgató ur a koronás arany érdemkereszttel diszittotott fel.
— Mohácsi t. lovelozönk írja, hogy az ottani lostauratio megtörtént, a rondozett tanács megszűnt és most oly kezokl>on van a város olontékeny birtoka, kiknél biztos garantiát nem találhatni, onnélfogva az intelligentia óvást tett a mogyéuél^a bekövutkozhotő zavarok olkerrt-ése végott. Különben a jelenlegi móhácsi társas életot, levoltizőnk, 1514-ki Dózsa-féle kors/Jik-Hjlinek rajzolván, kissé erős kifejezései miatt a tudósítást ogész terjedelemben nom hozhatjuk.
— Zalamogyoi honvédogylot.Folyó évi april ltl-ára kitűzött honvédgyülés köztiszelet- »V szeretetben álló t. Hozcrédy volt hon-védozredes éa o zalamogyei íionvéd egylet elnökének liéesben két uupi roszul lét után bekö-votkezett hírtelen kímultával ugyanő hó 25-ro lalasztatott, Me gyénk élő 2040 honvédéit -Ili
volt különfélo rangú honvéd képvisolto. — A gyűlést t. lkssonyoi György lionv. ogy. jegyző ur nyitotta mog. Fájdalommal emlékoztotto a gyübWt az egyletért azon szomorú csaptlsról, moly az ogylot elnökének jobblétro szcndorül-tévol következett be. Hábison emlékezett meg érdemeiről stb. mire az egész gyűlés szomorúan mondá: .Adj urain örök nyugalmat néki!" Végre előadta jegyző ur a mai gyűlés összejöttének czélját. A tanácskozást legelőször az ol-liöki választás előzte meg, molynok olülülésére t. IJiváry Pétor volt honvéd százados mint kor efnök közhangulag kéretett fol, kl az elnöki választást titkos szavazás utján mogtenni "ajánlotta. Mi elfogadtatván, közhaugulog t. Skublics Istváu és Kerkápolyi Mor urak jelöltettek ki az elnökségre azon megjegyzéssel, hogy a legtöbb szavazatot nyort az olnök, a kovobbet nyert podig az elnöki széket fogadiuidja el. Mi megtörténvén, t. Skublics István ur 27 szavazat mellett az alolnökt, Kurkápolyi Mor ur^>edig 1!) szava/at mellett az alelnöki székkol tiszteltetett mog. Klnök-nr o megtisztel tettet stóp szavakban megköszönvén minden igyekezetét oda forditani ígérte, hogy azoknak is, kiknek jelenleg bizalmát nem birju, bizalmát működése által niéltóau megérdemelje. Kzok után olnök ur elfoglalvau székét, a tanácskozás az utolsó gyttlé* óta leérkezett iratok fololvasAsávol folyamatát nyerte: felölvastattak. — I. A budapesti választmány felirata. II. l''orezel Mór tá-iKirnok felhívó levelű a buda|>osti honvé<legylot feloszlatása tárgyában, a mely lovélbou eliárá-sjlt igazolja. 11|7 Gorovo Antal őrnagy ur levele éw IV. Klapka György közvetítő javaslatát, inelyszerínt mind l''errztd, mind a köz|s>nti bí-
, x\ .r y
zottmány felszólítandó, s*nntessék nieg mrtkö-ikWiket ós no tartassák mog a május 4-ni ösazo-hlvott közgyűlés. Mindegyik pontra a kollő határozatok nyugodUággal hozattak meg. — Különösen IVrezel Mor, ugy szinte buda-pesti honvcVlegylut bizottmányának eljárását * gyűlés hatáskörén tul tette; ollonben KlapkaGyör^ indítványát pedig teljességében elfogadta és kijelentette, hogy o határozatát mindon honvédegyletnek mogküldotteti. Végül még t. Köuig-moior (>énztárnok urnák lőn taogválasztva, miután a volt pénetámok Skublics István ur elnöki azékro omoltetott. Egyszonmlnd a veszprémi honvédegylotnok a zalamegyoi h. ogy Kölnökének toinotésénéli képvisoletoértirásilag köszünot szavaztatni határozUtott. Szontgyörgyi József,
volt honvéd. .
— Lap u n k hirdetési rovatábiui olőfortluló a nevozetosgyógyoroiéről ismort keszthelyi bala-ton fürdői hirdetményre felhívjuk t. közönségünk figyelmét. -jy.
— M a i u s 0-ón Kocsisovszky szín- és daltársulata N.-Kanizsán kozdcndl inog előadásait. Fiumébo szándékozván mouni, városunkban csak 12 olfladást tart. lteméljük méltó pártolás-ban réezosülond.
Somogy-megyei hirek.
— l''olgárok! Midőn az esemény folyama nomzotünket a kényuralom ellon nyilt küzdelemre hívta fel, — inig alkotmányunk visszaszerzéséért foly a küzdő lom, akkor és addig államjogi kérdéseink megfojtó*« állt minden pártjaink prograinmjában olső helyen, inert csak özeknek kedvező megoldása által nyerhettünk mogbizható alapot a további haladásra. Most azonban, a midőn már államjog! viszonyaink az lHU7-ki alkotmányoc törvények álul megoldást uyortek, itt az idő, hogy bolviszo-nyainkra vessük figyelmünket, hogy állayikü-tésoink fontartása s biztositása mellett, saját nemzeti erőnk kifejlesztése, polgári culturáiik folvirágozmtására s ezzel erkölcsi tekintélyünk mogs/ilánlltására Irányozzuk összes törekvéseinket. Mig tobát egy részről azou kell lennünk , hogy á bizalom , a béke , — a ezzel állninszt''rvczkcdétiünk a politikai ábrándok lármás ngítatiói által meg no zavartassék; más-rtWről szükBégi*, hogy ébren legyünk, hogy az önsonmnk feletti rendelkozhetés joga, melyet * kiegyezés müvo ismét a nemzőt közébe juttatott, azo hatalom után vorsenykodő aristokrata-vagy demagóg törekvések önző czéljaínak esz-közévé no fajuljon. Mort amazott veszélyeztetnék eddigi vívmányainkat, a lohotlennó tennék intézményeink szat)adclvU kifejloszUWét; ezek pedig csak anarchiára , s — a mi ennek rendesen nyomában jár — absolutisiuusra v»aet nénok.
Már ixxlig ha vizsgálat alá vesszük alkotmányos élotüuk mozgalmait, ha észleljük ebben azon számos kórtünotukét, molyok fejlődését gátolják, — lm visszapillantunk országszerte a követválasztások s tisztujitásokra, melyeknél most is csak a magán családi érdokok én előítéletek voltak irányadók ; midőn másfolől a domocratia hamis czégo alatt a legmogpró-báltabb államférfiaink gyamuitását s a tájékozatlan népelom felbujtására irányzott izga tásokat szemléljük: ugy valóban alig tudjuk, hogy a szélső pártok mo íyikétől féltsük inkább az alig mcgnzaltadult nemzetet.
Kzok ellonében:
Kezdeményezzük megyénk közszolleménok a jóptn domocratia irányába leendő torelto-tiWt, hogy no vozottcsséK az félre múlékony pártérdekek s puszta ollonzékicmég érzelmei által, melyeknek segedelmével hanuaiUk raeg rendszerint mindon idők csclszövői, miuden korszak csarnokai a nomzoti akaratot;
hogy no jáUza ki az élőt a törvények elveit: ,
hogy no élősködjenek a modora kormányzat alakjaiban , a régi Állam- s társadalmi viszonyokból fennmaradt intézményok s bal-itélotek;
hogy no sonyvoszazék a magyar doiiKwratia élotszervoit vallási s társadalmi előítéletek, s azon visszavonás , mely történelmünkből szom-rehányólag tokint reánk.
Fogjunk tehát a politika és a társulatom terén a haladás munKáiáhozl mely uom fel-forgatásban, liánom intézmények alapításában találja hivatását, diadalmi czélját; moly felköltse a szabadság büszkeségét, a szellem függetlenségét, a személyes méltóság öntudatát, a közügyek iránt való érdokoltséget a a miiidozokből eredő fogékonyságot a nemzeti becsülot iránt, moly magában keresi és találja védelmét a kftl- i« belmegtáinuláaok ellon.
Moly a szabadizólás és gyülokezeti jog becsülotoa használatéval hirtleaao aa igas deinOoratia tanait, s felvilágosít^» mindinkább a nemzetet az iránt, hogy a valódi domocratia főolvo, a polgári oultura, — moly alatt a társadalmi állapotoknak a müveit tiépoknél uralkodó olvek a int«\»mények Alul («zközölt javulását, as omboriség tökélyetoso-dmének előmozdítását értjük. Mely azt .«karja,''
hogy míndeu rangú és rondít polcnak nyújtanék egyformán alkalom, tehetségét, szorgal-rniVt, l>ec«ülotosaégét , anyagi orojét s erkölcsi gulyát boldogulásit h u linzit javára liaszno-Útauia j s eltávol itassanak nevsak elvileg, do tettleg íb — a vallás , születés a nemzetiségi különbségből vont mindazon akadályok, melyek a?, egyéni szabadságnak gátot vethetnek.
Mindezekért»^ (
Alakítsunk mógyénklnm egy tánnilatot „Sza-badolvü polgári kör" cziiu alatt, a melyben ogyualllvo a követkoxő politikai A» társadalmi tétele» elvek vallása, terjesztése, megvédése legyen föladatunk :
í. Őszinte bizalommal üdvözöljük n kiegyezés müvében — a népérdokok aolidaritásáunk oexméjét — o nomzotünk érdeke által vezérelt, a nemzetközi egyenjogúság szoros elvei szerint történt szövetség megkötését , ebben találván fel nemzeti létünk biztosítékát. l''ártol-juk azt, s ellene vagvuuk mindazon törokvé-soknok, inelyek annak egyoldalú felforgntásár« Irányulnak, ugy levén moggyőződvo, hogy ozon alap elvetésével nem a fönnálló kormány, hanom alkotmányunk válsága idéztetnék elő; kibékülve o szerint a történelem által igazolt nyu-
Eati hatással, testvéries rokonszenvvel nyujtunk ezot a lajtántuli népeknek, mert ezon szövetséggel irthatjuk csak ki végképen az alkotmányom életünket folyton fenyegető reactiét.
II. Nem holyoxzük a vallást azon hatalmak közé, molyokot a domocratia felforgat; sőt ellenkezőleg, habár elutasítunk is mlndon vallásfo-lekezeli jogosulatlan kövotolményeket s türelmetlenséget, — másrészről tisztelünk minden vallást h tisztoljük annak mindazon szolgáit, kik u népek szabadságának alapeszméjét a valédi szeretet igéjét hirdetik.
III. Ellentinondunk mindazon jogoknak, melyek hagyományiM társadalmi előítéleteken alapulnak , s melyek a társadalmis a közélet terén egyenesen, majd közvetve fenyegetik az ujabb kor vívmányainak szabad tenyészetét. — Epén exért: politikai hitvallásunk egyik főágazatának tartjuk |>ártoJuI a parlamentaris kormány-formát, mint az észszerű haladásnak, a felvilágosodásnak , az anyagi jóllétnek , szóval a domocratia elvoinok nélkülözhetetlen föltételét 5 s így támogatni a jelen kormányt is mindazon törökvésziben, melyek a fentebbi elvek valósítására irányulnak. Klveinkérti küzdolmeíukl>en fegyverül a műveletlen 0I0111 felizgatását soha sem használjuk, — osztály hnrezot soha olő nem idézünk'', sőt ollonkozőlog elveinknek diadalra juttatásához harexosaink toborzását minden osztály rft egyformán kitorjoaztvo—tniridon osztály, vallás és nemzetiségi különbség nélkül lógjuk a küzdelmeinkben kiemelkedő valódi érdem, tehetség é« becsülettel szerzett, és a közjó előmozdításába is ható szellomi s anyagi tehetőséget becsülni, méltányolni.
IV. A mi végre a belpolitikán alaki szervo-zotéro vonatkozó reform-törekvéseket illeti ezekben a^modern államokban uralkodó szabadelvű Nzollomben fogunk előre törekedni s küzdeni fogunk a mivolt nyugoti Európa mindazon intézményeinek megvalósításáért, melyek az ujabb kor nagyságának tényezői.
Somogy szabadelvű fial!
KgyusülJUük ezen elvek diadalára 1 Sirwsünk jK>dig egyesülni mielőbb, hogy ozon olveknek a társadalmi életben való terjesztése s megér-tetéso által növeljük mogyénkbon minél eró-sebbé azon józan elemet, mely nem a minden áron való politikai forrongással; hanem a társadalmi kötelmek teljesítése — a tudomány, müvésfet, ipar s kereskedelem előmozdítása — szóval a foglalkozás lelkilsmorotos betöltése álul kívánja szolgálni a ha/át; — hogy ezen elem alkotmányos jogainak becsületes használatával 11 bekövetkezendő országgyűlési képviselő választás és a inegyerondezés aetusaiban, már. mint eouaolidált párt léphessen a küzdeb-m sorompói kö*é.
Mindezeknél fogvti azon szíves felkéréssel bocsátjuk kijnlon felhívásunkat, hogy megyénkben miiHbu.uk, kik értelmiség, politikai felfogás W társadalmi érzületeiknél fogva elfogadták
azon törvényes tért, a. melyen összes jelenlegi állwnélotünk alapszik j s moly alapon korunk irányában előhaladva alkotmányos életünknek a domocratia fentismertotett olvoi szerint való mogszilárditására egyesülni s küzdeni készek, — f. évi május hó 4-dik napján délután 6 órakor Kaposvárott, a korona vendéglő nagy tor-mében tartandó alakulási pryfllésro «''s pártunk szervezéséro vonatkozó további teoTulők iránti tanácskozásra minél számosabban megjelenni sziveskedjenok.
A törvényes szabadság szelleme vezéreljen bennünket 0 találkozásra!
Kelt Kaposvárott 180». aprll 16-én.
Bárány l)énos , liittó István , Fekete I*jot, Oruber Gusztáv, Kozma Sándor, Nagy Sándor, Szabó Kálmán, Vági Mór, Zichy Antal.
— A bécs-barcsi vasút május 4-íkén nyíttatik inog.
Sopron-megyei hírek.
Noprott, 1808. april 28.
— Szórdá n, apríl hó 22-én délelőtt érkezett meg idoa Felsége* Királyné, a nemzet ígon tisztelt anyjának szerencsés szüléséről! boldogító hír, — miről a lakosság a városi hatóság utján azonnal, b azon értesítés mollott tudósitatott : hogy másnap, vagyis csütörtökön april 211-án Sl''/i órakor a város plobania-templomában egy ünnopélyes „Téged Isten dicsérünk* és 10 órakor a/, ovangolikusok tciiiplomábau egy ünnepi isteni szolgálat fog megtartatni, este jxxlig egy általános kivilágítás lesz. A templomi ünnepélyekon nem csak a polgári s katonai tekintélyek, jelentek mog, hanem azokban az áhítatosak is igen nagy számmal vettek részt. — Az esti kivilágítás általános volt, b habár nem oly nagyszeren sikerült is, mint más alkalmakkal, de minden bizonynyal annál ösztönszerűbb h őszintébb volt. Felomlitésro méltók leginkább : a megyeház-, a városi színház- s a tanácsliázi épület, hol e mondat .Éljen a Királyné" légszcszszeli átvilágítás mollott tündöklött. A tornázok s tűzoltók dísz-öltönyükben még tiatal zenekaruk kíséretében, moly azonban fölségesen viselte magát, álltak ki, mi az est Unnopélycsítéséhez igen sokban járult. *.) óra felé kitört szélvihar nagyon ártott a szabadvílágitásoknak. Az utczák ígon né|>csok voltak, a rendet nom zavarta egyéb, mint a Seblippon iitczábnn egynehány szándékos ablakbovorés.
Vasárnap aprít 2ű-én az itteni városi színházban az iskolai fiatalság műkedvelői előadást tartott. Szinro került magyar nyolvon .Kemény Simon" (is német nyolvon »Der doppel Pápa* igen nagy közönig olőtt, az olőadás azonban nom ígon volt kielégítő.
Nálunk Sopronban is beköszöntött már a tavasz. Az eddigi fagyok ígon kevés kárt okoztak," ellenkezőleg a rájuk úikövotkozctt meleg idő a várost festőilog körülövedző kertokbeni különfaju s nomü gyümölcsfákra valóságos virágpompázatot varázsolt. A szőlőhegyek általán felségesen állnak s ha majua hó káros fogyásaitól az idén megkíméltetünk, lesz borbau olyan gazdag esztendőnk, minő már rég nom volt A vetések som ongodook semmi kívánni valót, oddigolé minden jel egy ígon düs osztendőro mutat.
Sopron történelmi s mfl egyletének muzeuina valószínűleg már viynirnnp május 0-án megnyílik a látogatók olőtt. A nems tagok számára belépti díjul 10 kr. határoztatok. A inuzeum sok igen érdekes históriai értekkel bíró művészi tárgyakat fog tartalnr.Swv * ;»nd a laikusok mind a tudomány ? ára sok nézni-
valót bemutatni.
Az idő ma és tegnap esős, azonban 110111 nagyon hideg, miért is a tenyészetre nézvo igen kedvező.
— Kivonat a Sopron megyei honvéd-"tylet 1808-lk évi apríl hó 21-én Souronban tartó '' ^l/gyülési jeg/»1köJ\yvébőL Midőn I''erczel Mé«'' táúornoknuk hosszas száműzött utáni haza ióvetelo s különf3sen a nemzeti hadsereg eszméjének megpendltéeoéi(. -azatiui érzelmünket kiöntve, üdvözlő íratui1 ¿at megküldöltük
Ü Z L B


Nsgy-Ksnlxta, majiu 19«». A K*bon«aUet
mtg iui»t K-m örtrinl v«tsnii kSltlnni ¿lt(nk>i*Kn«k, (aak a bnut ktrrftclik, ilo n ctótiM Áron, má» K*" bonaneicO utajd cki''»«» kcrmotl^». A borra iiiivo U \geu iryi''rSB, mutalkoíik «ty^gy *s»5, «r5«b«ii utfjs i.iarfA« ** « toklnt»lh«nI tl«t«t, >oni-uilm hiuiifik. A K)»W,lí» lAb1'' kOttol«»»,
kUlOnöncii a lim.in }, kftiíl.flnom iitiiiUfkrí, nit< a durrább miuSs^fflsk !#«•» «!«< Arbaii vannak,
■art as inMMHsl roacurrrntlAl ncu» iltkatják kl, aanál kerííbl^ a londoni neve»«U* »>Aju»i Uc*l-taoiiSt «
haeti heti-vásári ktUUrsk.
.. . NAOV-KAMíwAn , ...«ju. I-Jb.
Al«4 anKtrUl mítonk/nt.
T»r»*»y«k Huta s.l -mj fonta« ft fit. ''M kr. £6 — 84 fal. 6fr.H0 SO kr. H7 »Sfnt n l"r. 0 frt. f>0 kr
Hont 78—70 fut. 8 it. 60 kr. 70-80 fní 3 fl. 7Ü kr. árpa .«rf3»«uek 70-71 fnt. í fr. 70 - SI) kr. 71 — 7« 3 fit. — kr. árpa kÖiBntége« «5—00 f/irs fr. 50 kr. 07-68 In». 1. frL 60 kr. K u k o r I o * a i frt. 80 kr. S frt 10 kr. Kuk orlo aa olai» (calmiuaj>''ii>) : % 26 kr. Zab 46 —17 fn*. I trf 60 kr. H—iá fr ; kr.
I''ohanka »6— «í fu») X /H. 60 k'' <•» . "«onloa a frt. 7» kr. V atauljr \f«hir i frt. & it. ¡V ki\uly tarka 8 frt. «0 kr. G,.r>> i el«3rtudU 16 frt — kr.
8«pr»s. 1868. VprH 27.
a gabonakorc»k«d«lmls Oil • ''-r . • »
Uni ét éléukobb lett, a» »''¿''-a ,uj»»»0k :
'' '' ''ti
lluit 84 86 fontos 5 tr\ ''2t) kr.40 kr.; 8fi—87 fontoa 6 frt tíO kr. 6 ar , OÍ- -88 fonlo»
tí frt 90 kr. 7 frt 10 kr. — Kon 78-80 fonlo» 4 frt »0 kr. 4 frt .")(> kr.; 81—«« fonton 4 frt 36 kr. 4 frt 40 kr. K u k o 11 « » a 78—KU fontot ï frl K.''». kr. i frt 90 kr. — k r p a 70—71 f juto* 3 frt 70 kr. a frt 90 kr ; VI fonto. 8 frt 10 kf. - Zab 41 4« fontol t frt KO kr. 1 frt ''M kr.| i? W''/oiitot ''i frt-
öröminol nyilvánítottuk azou készségünket, hogy e téren, o zászló alatt mi is készek vagyunk őt követni, s e »zent oszinét nemzeti dicsőségünk újra ébredése, élotrevalóságiink egyedüli biztosítékának tekintjük, most midőn újra folhiva vagyunk, Perctől Mór tábornok totto feletti véleményiluket nyilvánítani, yérző szivvol tosz-szük azt, mert nom helyeseljük az önbálványost nom egy történoti nagy név bőszenuyezéaéro czébőkifakadilsokat, lohotleii,hogy alkotmányos érzetünk jóváhagyja a központi választmány feloszlatását elrendelő elnöki parancsot s jogtalannak tartjuk, hogy az összes honvédegyletek által választott bizalmi férfiak tanácskozmányát a szinte választolt elnök vezényszava szétoszlathassa; o téren tollát őt nem követjük, s a zsurlódás kíogyonlitéséro május -l-éro összehívott honvédgyülés létrehozását holyeseljük, s egyletünket képviseltetni fogjuk. Kelt Souronban april 21-ikén 1808. A soproninogyei honvéd-ogylot.
Vas-megyei hirek.
NiomliHthi''ly, május 1. 1808.
* Színészet. Ismét felütötték templomukat nálunk Thalia német papjai, és a jövő hóban magyar szinéajcek is érkeznek, lesz tehát elég alkalmunk őkot pártolhatni.
* K o g y o 1 in o z é s. Ö Felsége királyné szerencsés szülése alkalmával Vasmegyo fogházában 20 hosszabb időro elitélt fogyoneznok királyi kogyclom folytán nWint egiVz fogsági idejük, részint folo elengedtetett.
A pesti orsíágos boiiviMgyülttsro a vas-mogyeí honvédogylot is követeit loküldeni ha-tározta.
* A v a s m o g y o i lajmk 17-ik száma a vasmegyei honvédcgylot gyllhWl Iwtilulsát hozta, — minthogy e hír valótlan s felőle tudomilsunk sincs — kötelossíigot vélünk teljesít ni, a midőn meg«.^áfoljuk.
* II a I o 1 d a 1 i kör van alakulóban, melynek létroiötto csak rövid idő kérdése már, kitűzött zászlója a megyének bizonyosan Összo-soregol.
* (.) méltósága Szoncay Feronoz szombathelyi püspök ur több reiulbeli s már több ízben tanuxitott szilinos érdemeiért „Kxcellentiás" czimmel diszittetett fel.
* H o e g á n József vasút melletti nyaralója május 2-án ünnepélyesen a közönség számára fog megnyittatni.
— Kitüntetés. Ó Apostoli Felsége által Kgau Ede borostyánkői birtokos s jeles gaz-dá*zunk a Forencz-József rend lovagkeresztjével diszittetett fel.
NTyllt Póata.
— K. H. Pécs. .Bádal* it .8»«r»lmom'' boriinak, do a ,)U«i*((* kotírba tiatoro^.
— .Kiutalod/ 8. »lrjin* inir mogjetent.
— 8a. M. Vetiprjin. Hajniljtik ; ai okot aojtjtlk. Vl»iontl4U*lK t
— H. L. Hgombatholy. Nnm knxnl)iot](lk.
,— Q— d. Nagy-Kanlua. Jelen alak • modorban ujabb l«gatotuAg. - adna alkalmai.
(
Meghaltak névjegyzéke.
Kag/-Kanla*An, Aprillt hóban, f''^sp Jíwof II Aví*. ¿ke* Oynrgy Üt ¿y. NaKy Juli 1 óv. Horváth OrOrgy 12 nap. Muulk Tódor 9 hón. 8aSI8«/ Lujaa 2 hón. l''A|>al JAnoa barmadfét ír. Haabó Trósal V hón. Tachlrea ItlrAn 10 óv. 1''6-r«"lnt/í IttvAn 1 óv. VUoly Ilka (> hón. Ilrunnor llor-bAla 61 óv. lialoffh JóaMf 51 óv. Varga Imre 6ti óv.
TARCZA.
Szép kalapos Borcsa.
(KomAuct.)
Sírnak rínak a harangok 8»4p kalapo* Iloroaa fölatt ; — I.ótnak futnak a halAtiok Hulla van a babok kOiOU . . .
Balatonnak tultó partJAu HalA« legóoy Ul hajóba . . . Kde« anyja kórra kórt : Maradj űam kit ganyhódbk . . .
No kltórUed a Jó Itteni, — Ily időbou hova menujl f Vóu vagyok, de nagyobb vihart, tobntein órtem ennil I
Kdét anyAra jaj ne kórjen I hie^óuy llorcia beteg nagyon, Ait lientA menjek Által Hogyha látni még akaróin . .
8 megy a ladik . . . (dg a htfllAre, HotiAetsp aa evei5v«l, — itt a bullAni olterdlo Nagy morajjal, »áaolt Í8rel . . .
''így kllid a lok hullámok kört, Hókat legySa trS* karjai — Uo legyoalk inógli vógre, 8 hajh t egy htillAoi beUkarja . . .
A kollteitet hogy klfogtik MAinap reggel a háláitok . . , 8tóp kalapot Doreta ttemót Akkor fogtik be a lányok . . .
Birntk rínak a harangok 8<óp kalapo* Korcsa felett. . Ade* auya — a fiinak 8lrja itólón Urdro eiett.
DÖMftKY JÓZ8KV.
ISTEN KEZE.
(Történeti Ix-szély.j Kgyhniasbükkl Dervnrlrn Kóliiiántól.
(Folyta tA».)
,Ma aligha meglátod a csillagot — mondá Kustán — azoget vastag véstfelhők takarják, ugy látszik, hogy az elemek még ez éjen mér-gökot kiöntik a Ibidre, hideg szél sivít, tanácsolnám, hogy térj haza s hogy utadban baj no érjen elkísérünk atyád hajlékáig.
A bványka csodálkozva tekintett kt elpiruló Kustánra kinek szép és vonzó arejta egészen megnyerte bizalmát. i
Megindultak és végre is lult elértek az atyai lakhoz. Kustán és Sásvár pedig vissza fordulva szótlanul nógatták kifáradt paripáikat Szigetvár felé.
Hiszem, hogy mindazok előtt, kik o jelenet leírását olvassák, feltűnő Kustán és Sásvárnak mint ellenséges tiszteknek viselete a magyar léáuyka irányúban.
Ezt azonban könnyű megfejteni; ax ábrándos férfiak tán akaratlanul vagy alkalomhíány miatt még eddig nom találtak oly női arezra, moly őkot közelebbről értlokollo volna, do tnoat éppen legszebb álmaik közepette jelent mog nekik o gyönyörű leány , szelíd angyali arcza álmaikba szövődött s benuo szilaj képzolotÖk megtestesült alakjára leltek. — Egymáson kívül még soha sem szerettek senkit és imo o gyönyörű leány galambszelidségévol, bájolón csengő szavaival ax első szerelem lángját gyújtotta fel kebleikben.
Hogy podig a leányka nom idegenkedett tőlük, szelíd és szívélyes bánásmódjuk idézte elő és a leányka nom is csalódott, midőn Ku»-tánitak gy''lnyJirő és vonzó arcrában hasonlatosságot iklózött fel közte és meghaláloaott vőlegénye közt a midőn a villám vakító fényébon pillantása llustáunak halovány érdekes arczára esett, neki bátorodva kelt fel a kedves sírról és nem bittó, hogy félnie kolljon attól, kl nem Csak arezban, do szelídségben i» hasonlított megholt vőlegényéhez. Meglehet hogy a kiábrándulás első perczébon tán vissza vonta volna szavait, tán megbánta, hogy honleány létére olloiiuégus férfiakkal társalgott, de már későn lett volna mindez, mert keblébe fészkelt az üdvöaitő «zéróiéin, e mindenható delej a lélek világában — tlo ne higyjük , hogy a koáves holttat a unnak sírját olfeledé, Kustán iránti sxerxlméboii újra
élodett annak uiuléke.....
(Folyt. kOv.)
HÍRNÖK;
Bécsi pónz&rfolyam, május 1.
6% motaliquefl 60. i>0; 6"/o uomz. kölcsön 02.80; 1800-ki álladalmi kölcsön 80.70; bankrészvények 0.1)2; hitelintézeti részvények 180. 10; London 110.70; ezüst ágio 114.60; nrauy darabja 6.60Vi» kr.
Vasúti naponkinti menetrend;
Indul N.-KanluAról Huda feló d, u. I óra tt perci. , . . etlvo U órakor.
. . Hói • t reggel 7 óra 14 pertit.
. . d: u. S óra 80 . , Trle»t . d. u. 1 óra 60 .
; , , . e*tve » óra «4
Érk. N.-Kanlitira Buda felSI röggel 4 óra 0
. . d. u. I óra »0 . Ilice , 40U.ci.li óra 31 , . étire 1 óra ÍM . . Trt**t . reggel 6 óra W6
. dólbenlt óra bi
Heti naptöx.
Májúi 3-tól 9 Ifl 1868.
Iló- óa hetl-nap
Kath. ie proL Kr.

KaíhőTíkii* uap-J l''roteetánt Ur [ naptár
kl* Idrf mnlva Utol
3 VasAnutp
Hitf8 Kedd
Hterd. C*fit0rt0k l''óntek Htomba!
JAno* XVI, H U
rrerms
KI ÓH, Amália IMu* pápa JAnot ol. (8t. Haanlttló Mil.Aly JeUa. Mis. Oergely
b 3
Mónika
Jámbor Aldor Utaela A kot (Jergcly

Fulclős szerkesztő : Whjdit« iálMf.
II I It D E T E S . E K
Jelentés.
Alulírott tlsztolottol jolontom a nagyérdemű közönlégnek, hogy Ssombatholyon n piacion fönnálló koreskedésem mcllutl uri utexában ogy fiók
fUszer-, anyag- és festék-
KERESKEDÉST

,Mftgyar Kirá 1 y"-hoz
ezimezvo nyitottam, koraikodónom ezikkoít a logolaö raktáradból szorozván bo, azok minőségre a Icgkitünöbbok. — Kgy-úttal kijelentőm, hogy árucikkeimet sürü kurosottsógük folytán h Icgjutáiiyosabb áron adhatom. Szombati oly, novorab. hó 1867.
(45-13-12) tisztolettol
Totals Jóasef.
Halál ós vósz minden féregnek!!!
Blztós halál csalhatatlan Irtó-szer, patkányok, egerek, poloskák és csótányok kiirtására.
Tőlem újonnan javitott patkány irtószer és a Pílrisi világkiállításban legjobbnak talált poloska-tinctura, melyet alulirt bátorkodik a t. cz. közönség figyelmébe ajánlani és sikere felől képes, ugy magánosok , mint államhatóságok által kiadott bizonyítványokkal inagát igazolni, . minél fogva számos megrendeléseket remél. Ezen " szer 10 évig is eláll és njégis sikeresen használható.
__ Kapható N.-Kanizsán egyedül csak Fe88elhofer József ur kereskedésében. Ára egy szelenczének, mely Rless Gutmann névpecséttel van ellátva használati utasítással együtt 1 frt és 10 kr. o. é.
A »Debatte" ós a „Wiener Lloyd" szerkesztőségéhez beküldött, ezen ujságlapokban megjelent és fogorvos Dr. j. 6. POPP-hoz Bécsbe intézett nagybecsű elösmerő irat
»Egyed ti I ón csupán in emborbarátí szorotuttöl és azon vágytól, hogy szonvedö embertársaimnak használhassak, érzőm magam indíttatva a kövotkozó tényállást tartalmazó sorokat nyilvánosság olé hozni: 18 évi orvosi gyakorlatom idoju alatt á szájbetegségek több nomoit elégszer volt alkalmam gyógy kezelés alá vonni; do n loghathatósabbnak vólt » nagy kültaó-get iffónylö szerek som voaottok gyakran a kiyánt eredmóuy-hoz. Én tehát végre tpegkísérlóin a hírhedt
Dr. POPP-félc Anatlierin-szájvlz
használatba vótelót, molylyel az óhajtottczólt valóban ós tcljo-non elértem.
Kii tollát, mindazoknak, kik szájfájdalmakban tzonvednok. o szórt, melynek használata legcsekélyebb kcllomctlonséggol som jár ós soha semmi fólo rosz utóhatást imm von maga után, u legmelegebben ajánlom.
Dunafoldvár, uiarczius b. 18C&.
Dr. (jirohH, gyak. orvos. Ara 1 fr, 40 kr., gftngy .lv« postán 20 krral több.
Aiinthcriu r»K|>áHxtn 1 fr. Vi kr. fövény fogpnr Ü3 Ur. F»»óloni az odvas fogak saját ólmozására % frt. 10 kr.
__(M-H •)
--\
Bar- A» .Anathcrlnn/Ajvl/*, valamint a> ,AnatherlsfoQpáuta Kaplialu Nauy-kinlj»»n: IUIh« J.Wiof Ho«»nb«ig, ltuíciiMd
A. Wajdltf J., Wvliicli, Ko4i«ltiufvr /■» Hcliwara A. >irak krrríkrdí«ólicn Pápán: T«cli«|>fn J., 8uni|>fl 0. ¿» LCny I. uraknál, KetJHielysit: Klngnr N. Zala tflcríícoen: Aulai K. ffy«S(iy<«erí»» íi Mandlrr H. — Kspronc/án WfHI fyigytviikn — Varatdon: ÍUlttr jjjráj.''voiori1»«. — Szt.-UySrgyön MCtMtf Siimtyen: Dornrr Knjot. í« SUniburixky L. gyAgymctltt uraknál
Kos eladás,
A híres, gazdtigszórft éa tiszta Negret ti származású torzsok-nyájböl egy é« két éve* nagyobb Hzáuiu konok rálátnák el jutányos áron, a melyek minden ragályos éa «¡rökttdt''-HÍ l>ete;p»<(g nélküliek s őzért joállás biztosíttatik. Kfélo kosok r»z uradalom pusztáján Uj-NTpcn.N.-Knni&Amellcttpéldány-kép láthatók éaez érdemben »»<"■• ilenféle értoíitós kéreggel adatik i* ar. előjegyzések fel h««|iok véve kívánatra megborult tatnak
(10ü—0,1)
Kiess autmann,
vcjyiia i > klr. Siabailalum tulajjonoaa.
A Keszthelyi balaton fürdő részvénytársulat jelenti a t. közönségnek, hogy a
Balaton fürdőt
minden kényelemmel ellátva folyó évi május hó 24-kén megnyitja s minden igyekezetét arra fonlitandja, hogy a fürdő közönségnek nem csak a fürdő czélszertt berendezésével (milyenek a mélyítés és kidcszkázott uszoda) hanem jó színészet és zenével élvezetet szerezzen. ,/\
A szállások tekintetében intézkedni fog a választmány, hogy azok mérsékelt áron legyenek kaphatók; s azért fclké-retnek a fürdőt élvezni kívánók, miszerint a végett a részvény társulat választmányához forduljanakmely a megrendelés szerinti minőségű alkalmat a szállás-mester által a kivánt időre megrendeli.
Keszthelyen 18I5H. április hóban.
(106—3,1) A Balaton fürdő részv.-társ. választmánya.
»vs. gr, «fsr^J»;rrwr;i!r, -
HIRDETMÉNY.
Alólirott bátorkodik a t. os. OoUlbOM Br
Által feltalAlt
„erősíti italt"
i tisztelt k<5xön»ég boc»c« figyelmébe aláulani. E®«^ ^-rÖNitö-itnl elŐmorditja a jó étvágyat, könnyíti a einéajrtéat éa mcghfltéa ellen megóv, ¿8 áulában az cp idegrendszorro melogitólog ca eröoitólog hat. Ugy sxintei íjánltatik mindazíiknak, kik hideg léft befolyásának k»3 annak téve, továbbá a lábadozóknak, kik a kiállotfl totcgBÓgek után erejüket visazanyorni nem kénesek végre a tengerro utazóknak, miután a tengeri nt Isméi kellemetlenségeitől megóvja a» utazót.
Ezen eroMltö-ltal megbizáa utján a tulajdonos unj jjccsótjével ellátott üvegekben az utasítással együttj alolirtnál kaphatók.
E vidéken egyedüli raktár alullrtnál lovén^ tisztelottol ajánlja o kitűnő » nagy hatású szert. Ára használati utasítással együtt 1 frt-
Wajdits József,
Nagy-Kanizsán.
¿(84—4)
(JÄszitiilftwiaVif
Zur hohen Beachtung Bruchleidende.
fdr
l)i-r brilllimi.- Drcch DaUnr.i. Jcaacn liulicr W»rth »« liat In l''ari» aner-kannt, und WcUliar von viclon medl-riniaclicn AutorilUtrn rrproht wiiritc, vrelchor atich in v!e!tn (amend KH|-len ^Itlckllclie (''men hsrvorbraoht«, Vann jcd<i««lt dir. I>riclllcli voin Un* t«r<rirliuct«n clln Schaclitrl k 4 ll fl. W. KcKrn Kln«0ndu0({ dc< llctra gra, da din Poalnarlinahino nlclil lU''.tftndrn Kami, bV»o(en \rerdcn.| t''ltr eiiisn nlclil mi alien llrucli i»t «in* 8rliaciit«l lilurelchcnd.
i. J. K. EISENHUT In (lata, hot St. tlalca(rtf hwcl»). <r»7 • 8.4) !
f. JunluaB-tölfOBfva
a „sKöiafa*
(1)8—B)
JÓSZÁG IGAZGATÓSÁG
(R7-4) (''i-Kéi-cn. ii|>. N-Kinlra*. |
" V~ "I •
Evenként 38 húzásra.
rnlflinennyi Ausztriiílwui Itítezö állam- c:h magánsorsjogyekre és ¡u di^:
szálloda melletti Koller József-féle házban leend.
CMMMm
I 250 ft os 1854-kl, I Hitel,
I 100 ftos löGü-ki, I 100 ftos 1864-ki, I 50 ftos 1864-kl, I ötöd 1839-ki, I Oomc,
I Rudolf,
1100 ftos Trlesti, I 50 ftos Triesti, I Gőzhajózási, I Salin, I Clary, I Genois,
I Pálffy, I Budai, I Waldsteln, I Wlndischgratz, I Keglevich sorsjegyre,
hozzáadva I Badeni 35 ftos sorsjegyot
állásra ajánlkozik egy szakképzett egyén, ki ucmesnk elméleti, <U gujabb hahwlás szerint gyakorlati ezakismorotekkol bir ; elmé-teklntetl)en a vizsgát kiáltotta, gyakorlati tokintetbon |>od{g ntékenyebb jószágok tóbb évi önálló vozotóso u hosazasabl] rásai mellett nem kevés tapasztalatot szerzett.
Erti tüzetesen a nemzeti fiildmivelést, az ahhoz szük»égw géj>ek kezelésével.
Rétm(ívelést j ide számitva a vis lo- éa folvozotósét a locsapo-lásokat; marhatouyésztést, gy Umülcsóazot éa szőlészetet; ez utolsót egybekötve a nemzeti pinozegazdászati rendszerrel; méhészetet, selyom éa selyomrovarok tenyésztését, a locsapolás körül szüksége* vízi és szárazoni müvek, csatornák építését, teglavotést s általán sí építészetet stb.
Óhajtana valamely magyarországi nagyobb uradalomban, s jöv(xlelem megfelelő szjlzalékaért, vagy határozott illetményért, állásba lépni.
KXX) frt cautiöt azonnal letesz.
Bővobbon tudakozóilhatni o lap 8zerkeaxtő»égébon.(104—6,3)
DARUVÁRI FÜRDŐ
Slavon Iában. Megnyittatni: májua l-Jón.
Ezen vasas 30—37° 11. hévvizek rég ismert üdvös gyógy hatással birnak: Általános gyengeségnél, sáp- éa gör-vélykómál; az ivarszcrck gjcngeségel és betegségeinél, niod-dóségnél stb. idült bórbajokná^különösen sebeknél; kitűnően hatnak az jszapfürdők csúfos és köszvényes bántalmakban. — Jó sikerrel használtathatnak eló- és utógyógymódul a iközellcvó Lippiki iblanyos fürdőnél. Mindennemű Ásványos vizek készen tartatnak.
Legközelebbi vasútállomás Sissek. Veróczén keresztül a (» óra távolnyi Barcsig, a hol f. é. junius l-jén vasúti állomás nyittatik meg, jól épített országút »ezet.
A gyönyörű fürdő-párk közejióben álló czélazerüen felszerelt épületekben kényelmes lakhelyek kaphatók. Naponkinti zene, tánczvigalmak , kirándulások a regényes környékb« kellenttM^szórakozást nyújtanak.
Az orvosi felügyeletet l)r. Siegel kezeli. (101—3,2) _ Az urodalmi fUnMMgiigttétá»
Megjelent
JSJTI FIUK,
ozlmtt aallcönyv II, MacUtsa.
Játsziul lelieta csak 411 éviK^yedeiikéiili M/Mts melleit.
A társasjlg 20 résztvevőből áll, kik közül nz első részlet fizetésénél mindegyik egy iV«véuyjegyet kap, valamennyi sorsjegy megnevezésével, melyekre nyerés esetében, a reá (>ső részt meg fogja kapni.
2í> negyedévi részlet lcíizcU^sc után minden részvevő megkapja az ót megillető részt, tetszést} szerint akár egy eretlcti sorsjegyben, akár készpénzben.
Azon körülménynél fogva, hogy az összes sorsjegyek árkelete most rendkívül nyomott állapotban vau » pár év lefolyása alatt legalább is kell érniök az előbbi álláspontot, csaknem matlieiuntikus biztossággal feltehetjük, hogy az ezen jatszótársaságbani részvétel, 228 húzásra'' a legroszabb esetlK-n is csak csekély pár forintra rúghatna.
.Mindenki egyenkint beléphet a társaságba, s a többi részvevőkkel sem kell törődnie.
Mint iK''lyegilletéket, minden résztvevő (»8 kr. fizet egyszer mindenkorra.
$0Ogr Minden nyeremény közölve lesz. m
Mortrenster tx A. ós társa,
i) \ VálUlroJiJ* P<>«t*ii, l)»4k Kerene« átrjiá(sl«bb N«j(jhii| iiUxa) fc. »>.
— VVajdits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán
Van szerencsém a t. cz. dalkedvelő közönségnek tisztelettel jelenteni, hogy a H-dik kiadást ért s jelentékenyen bővített
,RAJTA FIUK, VIGADJUNK!''
czimű s közketlvességű dalokat tartalmazó könyv
asajtó nlól kikerülvén, az 530 lapra terjedó s díszesen kiállított zsebkönyv ára 1 ft 20 kr. Dtís aranynyomás- és aranyszegélylyel ellátva i»edíg 1 frt HO kr. Megrendelhető könyvkereskedésemben, valamint minden hiteles könyvkereskedőnél.
(94-2)
WAJDIT8 JÓZSEF,
N.-Kanizsán.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE
VeiryoM tartfclmu hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gaidászat, tudományos uftvéwet köréből,
MafidelenlK:
mhttfí«»» »lowb&toti,
íren.
&*9vke»xt<W Jk''üm <<m kin«ló IiívmIiiIi
WHNUTM JOJ5MBK Weiiyrkrr«*k«di*4>Mui. - <
Előfizetési föltételek r
Il*ljrb»u kishoi bordÍM*l <!■ »Idíkr« pentán kaidra KrUt irr* i - V Irt''. VÍI írro '' . - $ , Kvxtfyvdr« . t . 60
V h»l b»»i>>o» |>aUUor4rt l-»«rtr 7 kr. unt 6 ¿j minden W>TÁhbl bcikUUi^il b kr. tWlrejdÜ mlndon -grrji bi>lkUU»íit $0 kr. A Ur/,»'' I
H»tit tor bvIkUtiW díj« IA kr.
Hirdetéseket elfogad :
H.-IU»l<»Ai»:»KtA04aiVA''rAl..Fe4t4<(; ítWCKtt W Béoi , H*»b«fö . B*Hln . MítjM *i. b«o: HAA»Ky«tKTW U VVHH.KIÍ, lljii»»-. Stuttgartba: HACHSK&TÁKiiA. Bócitaa : Ol''í''KMH
lí). &xám, május 1868.
•" '' ! !''UH| f
A n. kanizsai fögymnasium-rnak részint alaptök éje, részint építkezési költségei fedezésére újabban adakoztak.
(KoljrUO«.)
Készpénzben: Berényi József tiszttartó ur 100 ft, Martlnkovits Károly fóbiró és Tárnok Alajos urak ögyegy 200 ft, mltgos gr. Batthyányi Lajos özvegye 50 ft, Rittcr János ur 26 ft
Sümeghy Ferencz országgyűlési képviselő ur 100 ft, szives ajánlata oda terjedt ki: hogy 1869- és 1870-rc is 100 — 100 frttal fog járulni.
Stern Károly ur f>0 ft, Gyórfy Dániel köveakáli jegyző ur 2 ft, Kuthy Emil ur 5 forintot.
Esztergomi főkáptalan a kiskomáromi uradalom részéről az alapítványhoz ajánlott 1000 ftnak hátralévő 600 ft.
, Magyarországi löldtehcrmeutesitétti kötvényekben :
Bbu Wl ttr BOO ft, BJan Pepi nf 100 ft. Zerkowitx Zsigmond és Weissmayer Mór urak «00 frt. Lówy József ur 100 frt, ltosenfőld Sándor és íia urak 160 ft, végre különféle statuspapirokban (metaliques): Ollop Samn, Ro&cnberg Izrael, Weiss H. J. Sommer testvérek, Kaiser Sándor és Ebenspauger és fia nrak egy-egy 100 frt. Walbach Mór ur 200 ft.
Osterhucber Lás*ló ur Pusztaszent Lászlóról régebben 100 irtot.
Tatáról: Menyhárt Ágoston kegyesrendi házföuók ur fél souverendor és SőjtÖry Zsigmond kegymr«ndi tanár ur egy hollandi aranyat.
Valamint a kegyes adományozók, ugy a gyötök fogadják nemesszivü jótetteikért legőszintébb köazöuctüukut. Kegyes adományok valamint az építkezési költségek fedezésére, — ugy az iskolai alap növelésért) folytou elfogadtatnak a hálás elismeréssel nyilvánosságra hozatnak.
A tanilgyi bizottmány nevében: TÁRNOK ALAJOS ra. k. alelnök.
(I^t/Uti*» k«retk*sik.)
lánosháM, maj. 3-án 1868.
A „Ilon* 86-dík s a „Zala-Somogyi Közlöny" 17-ik szálftában Nyiri József ur Eötvös Károly u»nak a budapest-gr&cxi vasttt-vonal érdekében irt czikkére válaszol, l-egyen szabad elmondani ide vonatkozó észrevételeinket.
Nom tudjuk, mit akar Nyiri urlnsbruck-, Troyes-, Brixen- és Fárissal; mi ugy tudjuk , sokkal egyszerűbb a kérdés 8 hogy ezúttal csupán a gyór-grftezi, vagy pedig — kihalásával Győr felé — székesfehérvár-vj&*prém-gráexi*, vagy, ha tetszik, budapest-grácxl vonalról van szó ; s ha a kérdéses vonal alakulására néavo, Fehér-, Veszprém-, Zala-megyék, sőt e vidék — értve a Rábán inneni és tnli réaxt, Vasmegyének legalább (SxarkeutÖségi ptídány.)
is hasonfelo, s hozzá a vállalkozó társulat, tehát az összes érdekeltség által kért és szorgalmazott iránynál, — mely ax országnak egyik legmegáldottabbsnrra legérdemesebb részét kellő közepében fogná keresztül metszeni, s egyik kihajlásával Győr, másik, szintén kilátásba helyezett kihajlásával pedig a Balaton-felé a legfelségesebb vasúthálózatot fogná képezni; mofldom, ha ezen iránynál helyesebbet , mind az országos tekinteteket, mind a particularis érdekeket leginkább kielégítőt, sót — hogy a minisztérium „betenoirjáról" is megemlékezzünk — versenyzésre hivatottnbbat, alkalmasabbat képes volna Nyiri ur kijelölni : akkor mi szívesen beismerjük, hogy a kérdésnél haszontalan önérdek vezetett bennünket, s kötelességünknek tartamijuk azonnal félre állni Nyiri ur és nézet-társai útjából; addig azouban legyen szabad kérnünk: no tartsák magukat annyira csalhatatlanoknak s vagy szíveskedjenek kissé több jó akaratot s kevesebb részrehajlást hozni felszínre , vagy pedig szíveskedjenek a kérdést, mielőtt oly határozottan elitélik azt, bővebben is tanulmányozni.
Mert hogy is Állíthatja, hogy csupa önzésből a Steyer havasokon kívánjuk c „Yilág-voualt, keresztül .erőszakolni ?• — Hisz, ax Istenért, itt csak azon vonalról lehet szó, melyuek irányút maga a kormány jelölte ki, s annak csupán egy 4—6 mértföldnyi vasúttal történendő kiegészíttetését, s Pápa vidékén csekély , de minden tekintetben előnynyel járó módosítását kívánjuk; azonban ezt azon nézetben tettük , miszerint a Bakonyon át előfordulandó * — mint Nyíri ur hiszi — nem is oly jelentékeny építési különbség itt számba sem vehető s egyúttal azon urós hitben és lelkünk benső Kiéggyó-désében is : miszerint a kénlés lejtőinek, vagy pedig örökre meghiuáitóinuc — mi az illető vonal Sárvár-felé tcrcLsével minden esetre megtörténnék , — soha többé nom fogna tehetségükben állani annyi hasznot hajtani ax országnak, mint a mennyi kárt azzal okozni fognának.
Nincs itt kevesebbről szó, mint hogy az ország fővárosa soha többé liasonló előnyös összeköttetésbe ne hozathassék Gráczcxai; hogy ax ország egyik gyár-ipar-telepének teremtett, az oda megkívántató anyagok s a természet rejtett kincseivel bővelkedő Bakony, az iszonyú bor-mennyiséget termelő Balaton-mellék , Somlyó hegyo s ezekkel több több, mint 200 négyszög mértföld gaztkg és népes terület kizárassék a vasút forgalomból; továbbá a kormány terve szerint kikerekiteudő terület a nemzoti érdekközösségből kisxakittassék, s .végre a versenyzés palástja alatt, — nekünk ugy tetszik — egy Hollán ur ismert elveivel összeütköző- s miután a déli vaspálya nyakára vezettetnék, az által kétségtelenül megfojtandó, - a biztos mederrel nem is biró Rába, völgyében pedig folytonos elhordá-soknak kitett, — sezen okok miatt ax államnak csak is örökös torhévé válandó vaspálya
bo/assék létre: mig a kormány által több törvényhatóság és testület ajánlása s felvilágosításai daczára figyelemre nem méltatott, de az összes érdektelen szakértelem által természeteinek, kimaradhatlannak véleményezett tervezőt — még építési 8 távolsági megtakarítás mellott isi — nemcsak hogy a fenebbi országos tekinteteknek megfelelne s képes volna az összes helyi érdekeket is kielégíteni; de sőt a többi megyék rovására pártfogásba vett Vasmegyének — leszámítva, hogy azon esetben K.-Hógyésx és vidéko nom érintetnék, „mi kétségkívül e világfontossAgu pontra kissé kellemetlen volna" — így is cuak azon szolgálatot fogná tenni, miután a nevezetesebb helyek, vagy a kérdéses tervezet, vagy — a nélkül is — a sopron-kanizsai vonal közelében esvén, négyed órányi vasut-különbséggel még Szombathely székváros és rendes vasúti összeköttetésbe hozatnék & fővárossal.
Itu, ez « kérdés, Nyiri url — s nincs nel^üük cxuttal semmi közünk az önök freyes, Brixen (i Párísáftox. Tálán majd azután.
Lehet, hogy együgyüségünkben Nyiri ur magasságáig nem birunk felemelkedni; do mi ugy gondolkodunk, hogy annyi érdeket, (pedig 3 — 4 megye érdeke talán már országos érdeknek is megjárja?) még egy kis távolsági s építési különbség mellett, egymagában sem lőhet czélszerű s indokolható dolog ügyeimen kívül hagyni, annyival is inkább, midőn ily különbségekről itt rendes uton szó sem lehet. Vagy ha már o jogos és méltáuyos igények kielégítése figyelmen Uivül hjigyatntt: miként rnagy-iázhatő meg a fenébb említett b a vállalat existentiájára mélyen beható, hatalmas a különben végkép kiesett tényezők számba nem vétele? — Nem pótolhatók özek sem Sárvár, sem akár a jelentékeny kerülő (s miért ?) Szombathely irányában; do sót 4—6 Vasmegyo által sem.
Higyjo meg Nyiri ur , keserűség fogja cl az embert, ha a szemeink előtt lefolyó műveleteken végig tekintünk. — És aztán, ha axon jogkört kivágja a kormány betölteni, mely a közvélemény figyelembe nem vételét túxto ki elvül: ám tegye! — do megkímélhetett volna berniünket eme keserű tapasztalástól s ez esetben feleslegesnek mutatkozik a tájékozásra számított vélemények és felvilágosítások bekivánása.
Meg vagyunk azonban győződve, hogy az országgyűlés , súlyt foktetve a kérdésnél előtörő fontos érdokekro, nem fogja a dolgot oly köunyen keresztül jönni engedni; valamint nem hisszük azt sem, hogy a közvéleményt , az Ügy jelen állásábau bármi csattanós válaszok s ca paci táláéra számított küldöttségek indításával többé félre vezetni lehessen.
Végül, azon oldalvágásra , melyet Veszprém-Palota folemlitésével gróf Waldstein János ur ellen intéz Nyiri ur, legyen szabad megjegyezni, miszerint uevexett gróf ur kétségtelenül egyike azon önzetlen tiaxta
lelkű hazafiaknak, kik érdem-sorozatukkal még Nyiri ur tiszteletére is érdemesítették magukat, s a kik liasonló esetben saját érdekeikre vagy mindig utoljára, vagy épen nem is szoktak gondolni.
MAGYAJU GUSZTÁV.
Gazdaszati művelődésünk
Szinto megszokott fogalommá vált, Ausztriát par excellenco földmives államnak hirdetni hallani s a nélkül, hogy c feltevés valóságát közelebbről vizsgálnék, az elfogulatlan szemlélő meg fog yyözódni arról, miszerint kivált hazánknak jutott azon szerep, melyet hajdan Sicilia h Afrika játszott ős Róma irányában, f. i. hogy Európa nagy részének kedvezó éyekben éléstárául hzoI-gálhat.
A termőföld kl meríthetlenségében gyökeredzőit babon ával a tudományos haladás kemény tusára kelt, s a müveJt világ nagy részén már diadalt is Ült -- fájdalmas érzet fogja el a honfi keblét, ha saját hazánkra vet egy pillantást, hol ez átkos rögeszmo oly sok helyütt teljes érvényben áll, » hol a keleti indclentla komor árnyékábaii számtalan liasznos csira tönkre megy, moly uop-viditott virányos életre Yolt hivatva.
Meglehetős számmal találni hazánkbap gazdasági egyesöleteket, do miben látjuk kiható működésüket ? Mért volt » vidéki egyleteknek , legalább eddig, -- tisztelet a a kivételeknek — oly kevés positio eredményük ?
Nem szándékunk e hiányosságért egye-Hrtlntekftt testületileg vádolni, hiswm elvilw csak dicsérettel halmozhatjuk létezésüket.
A nehéz időkben keletkezének gazdasági egyesületeink legtöbbjei, s a nemzet öröm-r¡adással fogadá őket, hiszeu ex volt a császári királyilag kizárólagosan engedélyezett ártatlan médium, hol eszmét cserélni, baráti jobbot szorítni lehetséges volt. Egyedül itt volt élvezhető a társalgás gyönyöre a nélkül hogy abban conspiratiót kutatott volna egyik másik tulbuzgó szaglár.
Az oredmény nem is volt tehát neglepó
— hivatkozunk a névjegyzékekre — számos egyén iratá be magát az egylet működő tagjai közé, és nem csak névleg, de tettleg is megérdemelték o nevet.
Midőn axonban politikai egünk láthatárán a szabadság rózsapiros hajnala kelt, midőn megyei a országgyűlést választások zaja s izgalma tölték be az országot: lankadni kezdett a gazdasági egyletek önzéstelen erélye, a köz- és választmányi ülések csak nagy gyéren lettek látogatva, sok tag végképpen kitörlé nevét, vagy mi renabb, évdijaival hátralékben maradt, éa igy még ma is ugyanazon egyéneket lápjuk fáradni, buzgólkodni; kik már akkor, minden mellé kes gondolat nélkül, az észszerű czéluak áldoxák fel erejüket: számuk csekély, pénz forrásuk elégtelen, hatásuk csak képzeleti
— * ax évtiisedes erémegfe*xitó»t a uesaxet nagy résxe ily «tavakkal hálálj« Bteg:
„Lagyjatok fel miwtaime), ti népszerűtlenek, s impracticusokká lettetek!"
hl súlyos Yádat nem egyszer hallhatjuk 8 ha jogosultságát nem akarjuk is minddnben; s minden egyletre nézw ¿jyiiyéruf, mtq jőaK zatul szolgálhat uz, tljfei} arm''buzdít*^ hogy okát kutassuk s a flMozett hiártyó-> kat pyiltan felfed czvo, a*ok m^szftntet&ót* mielőbb foganatba vcgytygL K* mindany-uyiunknak szent kötelessége, itt niimlegyi-ktinknek jut cselekvésre tér.
A magyar nemzet talán a világ minden népei közt legUHgyobb érdekkel viseltotik alkotmányom életének mozzanatai iránt. Politikai téren élénk a küzddem, a követ a megyei tisztikar ''választása forrongásba hozza a kedélyeket s a pártkllzdelem némelykor elkeseredett szenvedélylyel foly. Kinek nem jutott azon szerencse, a honatyák közt foglalhatni helyet, a megye kis és nagy blfchttmányj gyűlésein iparkodik eszméinek kiVetoket s<erczni, elveit érvényre juttatni, ivdt uruak pedig nem lehet szolgálni, ez régi sarkalatos igazság, s kit a politika, annyira igénybe vesz, attól majd nem physi-rai lehetetlenség volna azt ki''vánni, hogy az anyagi haladásnak , a gazdászati mivelódés-nek is elóharczosa legyen. Azért van — legyQnk őwiuték - oly sok gyenge politikusunk, kikből, ha erejöket a gazdászát terén kíizpontositják, tán kitűnő és példás gazda vált \olnal ÍM hiába! minden nemzetnek megvan a maga gyengesége, s mig embereink nagy része azt hiszi, hogy az elvek délezeg harc/.l ménjén száguld, a higgadt szemlélő egy pillantásra látja , hogy csak a szói-szállinsogatás nád paripáján nyargalászunk in infinitum. X. Y. Z.
A pöcs-barcai vasút megnyitása.
Péos, máj. 6. 1868.
|—r.l Ami utáu oly rég sóvárgott Pécs ko-i*«kcdolm>) » kivitelű, uzl részben ma nyeré ti, értem a ixks-bnrcai vasutat, kétségtelen, mikép a közlekedésre, iparra stb. hatalma» omolt-tyfl a vasút, do csak ugy és azon esetben lia a« a kbajtlt tartva szem előtt, ha a körígények sztríut készíttetik. Vájjon a jiéca-harcai szárny o uualitieatiók melyikébe* tartozik, ezt mi L. na jourualUtikai rofereu»ek megítélni , uein ..igyunk képesek, do azt minden józaneszA ember megítélheti, hogy a pécs-barcsi vonal kottoribai szárnya előnyösebb-e a zala-so-mogy h liaranyniakra nézve a zákány-kanizsainál ( iga*, hogy Kanizsa ezáltal V esz t(?) do uz is igaz, hogy mi nem Récshoz, hanoin a tengerhez akarunk közelebb jutni. Részletezésekbe bocsájtkozzauak azon „szakértők," kik a jkIcjí indóház építése tiltal, t. i. mert nem a „marhalé**« hunom k a mo*ór* 12,000 á-rintnyi költséggel kéBríttendő közlekodési ut építését lótAk a városra, inig a marha-téren nem Kellett volna a* t''it! Már hiába beszélünk mi U, inog azok a „szakértők in," <lo annyit mi ís tudunk, lakus áép, hogy a marhatéri indéhá* nemcsak azért, mert nsin -kellett volnt VJ/y*) t''rta ut; kit volna jobb, hanoin uiort j''|o»; - íd m áll magosabban ot, mint eme» áJjLvXi:> lindegy, must már meg van! Lássuk a megnyitást.
RibAi-y .ninistcrlális titkár vezetése múj-ktti rendőri vasúti bejárat e hó 8-i.n kiíugásta-lanuak UlálA a vonali; önnek következtében 4-én röggel 8 ójakor mozsarak piffogatása és zcu»-*zó mellett Rarcsig való monot által Unno-pély«jsa^ giiyittatOtt Pontról igen érdekes vwiti''gok tttít-íwk jelenlétükkel a* OhnojMlyt, legUilib jAlfc ^élt omzAggyülíVi képvbwtlö erdélyi volt. EÍUktín * közlekedő ininuto, <róf ALik«i %4. oraxágbiftivvil, MajlAth iMyOraj''gyol, kiket MoliAcwui, uiitJóU a hajilt elhagyták volna, népktildiittoég fogadott. A maga« vendégek 5 jx>reze/y| f> rtra utAn |''3-An] délutin érkeztek meg a (o^ogOk ft virAgokkai ftldtoitoh Mlo-uAara. ..Ktjonuk" fogailták a mintata/t, qely-uek «tavait: „iirUl a vArua, hogy az oUö alkot -inAuyoo miuií^srt üdvOzöllieti ¿t koblébo ^ogiu'' hatja,'' t^z onimUkfiö* a váron azon kó< ..iot rfcutotja, mbzoflnt ó oxe^llorit.Aj« ex r,*h.''- rí Kotmáay uM''Va« u t" lít^eh''wA«iib«n KÜzéf Mcbtm ó tolmAi^olá. Krrc pr. Mi''-V halk hwíjpjn vAla^olt : /
kolleuiea ruA uözvi'''''' 4)'' . ;t
alkaloimiiid ti.eglolonthotúU^uert $ JiúM" krttélcMég<«no1jt ieljukittlsiH U VönUhV'''' KM|U a kiWAiiM. Ktcéiiltll U ig;-»ikoCrtt fi/g, hvgy Uiliuinxou (gtVqyukuek, melyet Magyar kO»í«ke''l''''«o tol« wir-T-lelji;»i
tiui. —
... .
E$to éjjeli zone f.t-Au,J imUnap hétfón vArosi ünnep [azt. Flóriánj éa a .meghívattak- utja Haroaru. Kedden kejutasA» a középoeztAly »zá-niAra. Szerbén adatott át n réaitény tAnm«iVg-"naV.,. -t mont ho/jtá TojizazUk. még, hogy a Í.PáMrla* 4"én «''»ekeít é» ho«y ügy»ino napon Ü oniko^».''bandui.U tarUt.»|t ; olképzellie^juk az (ï|ii\ûp<ily fiínyi«<ógél éa u eaoinljé(. Még éljen-•■4». kot ne igeu ballottunk.
IdőjArAsunk »xép meleg volt az.Unnej^lyttAi alatt, ügy a* is «rülni lAUzott annak, hogy lk-ranya valahAra tél 011 »0 lesz eltomutve, miut volt e<ldig.
Hoti szoínle.
Mi»Juh 8-An, 1808.
— Marini olimz oly méilot talált fel, moly szerint a holttcatút ugy lehet bobalzaamozni liögy tagjainak neincaalc alakja, do mozgékony-nAga is megmarad. — A müncheni trtrvónyszék-nól Choriuazky gróí perú nminsban fo^ tárgyal-tatni. - 6 Felségii Szoinero Bertalan leánya MAriAnak férjhez mcneteleig 0(K) frtnyi évi kegydijt renuolt. — Széchenyi Ödön, budai emOlőgép tervezetét a luiuistteríiim hely bahhagyta. — Távol é«zakon a finnek körött roppant éhség dühöng. Hrx''na, szalma, fakéreg, fürt^zjiorlail sütött kenyerekkel tengette eddig a nép nvoiuorult életét— írják onnan. Kgy negyed lisztet kovertek hArom negyed fiJld közé — é.-i kenyeret sütöttek. l)o most mAr nz utolsó lisztiuaradék is elfogyott, sem élelem, sem
(>énz, sem munka, hogy mindkettőt szerezni eheasen. Az éhhalál — ezrekre növeszti a szá-zakat, kiket na{>onta Áldozatul ragad. — Alfiil-dön a kolumb''U''jii legyek ismét mutatkoznak. Hirszorinl Klapka honvóttelmi minuzternek van kiszemelvo. — A liorvilt küldöttség — hir bzo-rint — elismerte, hogy .hAromógykirAlysAg" a magyar kovtniAhoz tartozik , a koronázást és delogatiékiit elfogadja, valamint kész követeket küldeni a magyar orszAggyülétiro.
Zala-mogyei hirek.
— MAjus ol*"i napján fflt. Ktl Tatván mnra-ken*szturi apAt ur ő nsga négyes fogatával ép akkor ért a vasúthoz, inikor a vonat oda érni kezdett; az isteni ^oudvimdéanek tulajdonítható, hogy a robogó gózkixvii a két elsó lovat össze nem zúzta , ő ntga leiekébenvégét egy jx>rczre seni vewdtvo el, a koesiWI leugnitt é« az o!»ó lovakat vissza fordítva, féken tartotta; az uti ér minden ecetre méltó megrovást érdomel, hogy a karfát utelzárélag nem alkalmazta.
—- A nagykanizsai evang. gyülekezet elemi tanodAjálmn hároin év óta AltalAnos becaü-léa közt tanító VelokayTófor barátunkat a magyar i^nzUgymíiiiszteriuui Hírlik oszUlyu országoa |>énzügyí számvevői tisztté nevezvén ki, körünkl»<*)l már e hó végével uj Állomása helyére, Rmjára utazik. A helybeli novcléaügy az ovang. gyülekezet tanodájában érzékeny hiányt szenvoil elköltözéJM! által.
— Oalambok május í). 1808. Folyó évi Inwvét inAsmlnapjAn nyittatott meg olvasó egyletünk, a mikorra is szerencséeok voltunk az ebbeni részvételre r''egiiyerni köztiszteletben Allé tiszteletbeli olnttk.fuk tekintetes Oaál Kndru fószolgabiré urat több tisrtolt vidéki taggivl ogyütt, kik is az egylet helyiségére egy rövid Ufftvédflftl fogadtattak « ''.idvörMtutlek ax igyhtli ülnök Alul, melyre a tiszteletbeli elnök ur egy rövidülő velős l>eszé<ldol válaszolt, előadván az egylet, czélját molyro kell , hogy törekedjünk. A l>«zéd többszörösen megéljenez te tett. KzutAn elénekoltük a Szózatot é« Hymnust. A közgyűlési teéndők elvégzését egy kis lakoma követto; azonban tiaxtclctboli elnök "úrhoz e«ak rövid ideig lőhetett szerencsénk.
Egyletünk tagjai örvendetoaen szaporodnak, mig a mult közleményemben csak 20 tagrél Írhattam, ma már !Jf>-«n vagyunk a minthogy ess Által jövedelmünk totemwcn azaporxxlott, pótlólat; megrendeltük a .Hazánk s külfiild*, »Falusi gazda'', ^Népiskolai könyvtár", ,Regélő" czinAk.lap s folyó iratokat,
K helyen alkalmat veszek magamnak egyletünk forró köszönetét nvilvAnítnni t. Bzorkesxtő urnák azon nemes koblü njAnlatáéxt, hogy a .Zala-Somogyi Közlöny" folyó évi folyamAt leengedéssel is szive« megkühloiiL
A tér szűke mlalt az egylet ala|MzabAlyaít jövő s/ámunkban hozandjuk.
— Zala-Kgorsxeg, mái.4. Í808. A zala-egtirtzegí dalánla-egylet élotíelét ismét bebizonyított* az által, hogy április utó»o — május Mha Átmenő napját karinestorüiik inditványo-iilsa folytán alkalinul hiutipálta fol közszeretetéi tiszteletlen álló elnökénok, tok. Isóó Fctvnez gyógyaziri-sz urnák éji megtustolésére. — A dalárda minden iuIIködó tagja, - még néhány ■ lyan is, kik nlg nom látták az egylet helyisé pénok boliejét, de ujnotwiomAnyocjkAjoK kai nwrkodtak közromllkMni — körben Állva égő
; fAklvAk esillogő fénvo mellett „Osehdes éjt lehelt r«Ant . . . u ''koxdctÜ dúlt a tiszteletül Áthatott kebellel énekel,to vt^gíg, minek bulU tAra szttMtull elnökünk éde« avugvéhelyétől megválva vett rea/.t a tagok körében és a leg-
nagyobb meglepetés sxülto örömkönyl\lf, J$*t lejei te ki köszönő nyilatkozatát; örömmel .vallotta magáénak a még alig fél év óta fenAllő dalárda-egyletnek óriá» léptokkell olőhaladAsAt, lelkesülten buzdította a tagokat az egyetértés összetartásra, mort egyedöl, miut minden vállalat, ugy erőn tnlpkövüii. ftnnállő dalárda egy-, létünket in o*ak (u Vépon virágzó állapotba
hozni és tar tani »tb.....A végezetni nmnciak
zaios éljenok, hanem karmesterünk Ügyessége folytán megtanult négyes dallainu „híjon ő, éljen'', boldog számos éveket" stb. féle dal követte. — Ezután a helybeli főeleiní tanoda Unitója Ujlaky MAtyás ur a késüülődéaok alkalmakor, mi az ének óni előtt tortént, tehát hamarosan , közhangu megbízás folytán s/élalt fol az ogylet novében mely körülbelöl így hangzott : — -TekiuteU» Elnök ur ! „E cwondcu éjbon kebMnk szabadon önilongő lelko-se«lésével és s/ivünk őszinte bódulatával jöttünk tck. urat üdvözölni.— Nekem jutott 0 szerencse ki''dvea Uigtárnaim megbizásából, az egész testület nevében 0 fáklyák ragyogó fényénél, azt, mit a sziv édes hangokban beszélt, szóval is tolmácsolni. — Fogadja tekintetes elnök ur Zala-Egorszeg városának tisztelgő dalárdái testületétől a törhotlon ragaszkodás tiszteletteljes kifejezését, s engedjo a Teremtő, hogy elnök urnák május rcggolo még számtalanszor viruljon fol, hogy sokA mondhassuk magunkénak. Viharos éljenek zárták 0 szavakat, mindezeV utAn még néhány dal énekeltető», melyek után közszeretetben Allé elnök ur ineleg kézszoritások közt ismételte köszöuetét 1% jé éjt kívánások közt távoztunk alelnökünk tok. Mangin Károly ur InkAsához, hol néhány darab dallal tiszteltük meg őt, mely utAn az öabzob tagúk szét vAllva, az esti nyugalomnak tették alA magát. — Választmányi ülésünk is volt, melyben a 11-ik előadás megtartása „majális* nqvozot alatt f. május 2.''!-án Rosenkraucz ur kertjében megtartatni végeztetett, de mint halljuk, a logközo-lebbi najKikban közgyűlésre hizamlják a végel-dőntéet, SZELIQ FERENCZ.
— Nagy- Kanizsa. Városunk t. tanácsa 18rtX april hó ''¿''i-nM kelt az utczák tisztántartása erdemében egy igen üdvös hirdetményt bocsátott közre, melyre egy Altaljában igen is nagy Bzükség van, annyival is inkább, mert városunk messze földre kihirosedett sárfészok novét végre valahára magáról lerázhassa — és több közép városnak, melynek lakossága mindenben jó liiret fontartani u a korral haladni kívánó polvzra emelhetni iparkodik, szinte ezeknek sorába számíthatúnak mondhatná magát! 1 Valóban dicséretes, miként a járdák és ezek előtti csatornAk tisztántartása, és azoknak kijavításáról rendelkezett; do boxsegsajnos, miszerint megfelejtkezett n vAros közpiaczai tíaztán tartásAról gondoskodni, molyok most már trágya szaporító helyekké válván, a felhalmozott trAgyabüz nemcsak az egészségnek ártalmas, de mindenki előtt undort gerjeszt. — Azoknak eltakarítása n városi hatóságnak annyiból is kötelességgé válnék, iniutAn a köz piaezok után a vAros közönsége egyik tetemesebb hasz-nAt élvezi. A t. tanács mindazokra, kik felebb említett hirdetményi 1. 2. és }i-ik pontokban kiadott rendeleteket liiven nem tal-jesitendik ó frtnyi birsAgot vagy büntetést szabott ki, kérdem minő büntetést szabjon ki a vArosi közönség azokra, kiknek feladata a vAros piaczai tisztán tartása? Nem elég azokra, kik az első, 2. és 3-ik pontokban! rendeletek ellen csolekesznok f> ftnyi bírságot kimondani, hanoin azokra io, kiknek tiszti kötelességükben áll utánna nézni, vájjon n t. tanácsnak rendeletei megtartatnak-e, nem-e? ezt tán elmulasztjAk, és mit sem tesznek, kétszeres büntetést róvni kellenék. Igon szép rendeleteket kiadni, meg nem tartani s kellő felelősségről megfelejtkezni. Végre a városi közmunka vAltságAra nézve még egy észrevételt teuni bátor vagyok, ezekre liéfolyó i>énz mikép kezeltetik, mikép bem, — inegbirAlni közömhöz nem tartozik — azonban minthogy mindocnyi közmunka jK^nzzel nem vAltatik meg, gyalog napzámok is szolgáltatnak, hiszem n városi közönség méltán követelheti, miszerint imjllékes utczAiiik s uUÍnkra is egy része fordittossék, no liugyotbuwniink azok oly árván, aiuínt most államink, melyek-hon nmlnt a tavaszi szelek a mély kerék helyzetben vann.''ik, kivéve egy vagy másik járható csapást, melyet a számos szekér tör. Mit Ítélhet ogy idegen utas városunk felél, hogyha az in-dónclyról rosz utakon szemetes városunkba bejön''? amint özeket bevonni, közös orővel és egyes akarattal városunk cxinoidtáaát előmozdítani legyen igyekezetünk és nyújtsunk mi !•« segédkezet a t. tanácsnak, miként tervei kivitelében no gátoltossék. —T — k,
— Kocsisovszky Jusztin jél rendezett dalszintársulata Nagy-kaulzsára megérkezvén, mai napon előadásaikat „Szép Ifcléná"val megkezdik. llisszlik én reméljük, hogy a szép czél lal (ine.rta jövivlelem nsgy rÓMU) iótékony ezélra adatik) a sxépérzelmü közönség pártfogása mellett szép jövedelemre tesznek szert, és igy igen UpínUto» volt „Széji l(elénáuval kezdeni.
Somogry-L. jgyet hírek. : /!
— Nyilatk zat. A „Somogy"-ban niog-
Í''uleiit ellenem Bor ; — töbhön isiuerőim
;Özlll tudakOzt.'', miért nem szóllok fol V •— Tudakozódásukra ki k«ll nyilatkoztatnom,-— hogy én koboz úrral — szóba állni nom fogok, és nem akarok; — mert 110111 tartom orrú érdemesnek. — Döwény József.
— Kaposvár, május Ü. Az évnegyedes bizottmány!, gyűlés elkezdve 4-án a tartva ö-éu és Ü-án, 111a fejeztetett bo. Nevezetes részét tevó e gyűlésnek a legújabban megyénkben folm». rült rablások moggátlása iránti intézkodés , melynek folytán rögtönbirósAg kéretik a megyére, dij tűzetik a ftiblók főjére stb. Egyéb részben a tanácskozás tárgyai a szokásos évnegyedes jolentések , Dráva szabAlyozás, vasút megkeresvényok, albizottságok javaslatai voltak.
h. A jHilgárí szabadelvű kör is — molynek programmja a mult szituiban közöltetvén — egész terjedelmében ismeretes az olvasó közönség előtt, — f. hó 4-én megtartá alakító gyűlését a helybeli korona vendéglő teremében. A kezdeményezők közül llittó én Zichy nem jöttek inog — n többi s mintegy 2Ö<)—800 egyén jelen volt. Elnökül Fokuto Lajos lőn választva. A megnyitó beszédet Szabó Káhnán ismert ékesszólásávai megragadva a hallgatókat b az Cgywüjtú oszméjét l>ő citaUmokkal festve — dicsérve i^s kiemelve — mondta el, kivülo szóltak Kozma Sándor, Fekete" Ijijoa, Nagy Sándor mindnyájan szépen s a tárgy kÖrtll. Az eredmény azonban uein lőn mindezek dacsára, valami túlnyomó, inert a köz aliíirAs! ivet mindössze is UÍ)-on irták ulá. Ebből állítva elő a pro-]>ortiét, — mely ugy áll mint 1: f)-höz, azt jósolhatjuk minden csalédAs nélkül, hogy a kör oszrnéí, bármi szépek és jók is — nehezen fognak oly tömeges erővel képvkoltetní, hangoztatni, moly képes lenne a kitűzött czélt érvényre emelni valaha. Mindoucsetro nehéz dolog is ma, annyi párt létezése mellett valami tömeges egyesülést íétositni I
h. A f ó n o b b is emiitett rablók, számra liir szerint 9-en, eddigelé Is már totenu« ganlztlál-kodást vittek végbe a megyében. Tapéonybfm mintegy Ö ezer ftnt emeltek el az uradalmi számtartótól; — ma déllien ftnint halljuk Ta-s/árou voltak —ugyancsak a kasznArnál — két nap előtt Füreden, vasAruap Toponáron jc''.on-tok meg, vakmerőn, minden félelem nélkül, •1J''» fél órányim a központtól. Roméljük azonSai., hogy az erélyes intézkodések sikort hozané.i k b kötelet a söpredék nyak Arai
— KarAdról meg azt a szép hirt vosssük, hogy hét kózmüvos, kőműves, asztalos, kovács, szabó, borbély stb. szinte tolvaj bandAt alakított, b dúlni kezdett a vidéken egyesült erővel. Ezeket azonban — mielőtt még a karAdi nostát feltörve s ott az adóhivatal részéről feladott néhány ozer ftot elrabolva, tervük imvrlut a postamestert nyakába vetett sodrony hurokkal megfojtották vvlo> — sikerült az erélyos járásbeli fóbirónak elfogdoztatni h a hüsro tétetni. lv/.< kot AllitjAk a multk r elnlitett szemest tiszttartó kirablélnak is. Szép madarak!
LÓfolaégo ak irAlyné szerencsé« szülé«e örömére városunkban 111. hó 24-én tartatolt, számos városi közönség, katonák és tisztviselők jelenlétében — a tedeum.
h. A május .H-án tartott jótékony czélu Ml anyagi «eredményét még nem tudjuk bictun,do mint az elkelt jegyek száma sejteti mindet1" esetre szépen jövedelmezhetett; a mi magát a bált illeti, az nem volt igen népe», — 18 pár tánczolt négyest cotillont.
h. Az osztorgomi káptalanról mondtuk minap, hogy 15 ezer ftot adott a kaj>otvári gymnasiuinuak, — sajnos, e hírt ezerötszáz ftra kell kijavitnunk! 110 az is csak vnlaijii.
h. Döbrössy Foroncz közkiírházi orvos és 0 lapoknak is munkása m. hó 27-én 2H éves korában typhusbau meghalt. A temetésen daczára a silrú és szakadatlan esőnek lómérdek néj) jelont meg^élroismerhetlen jeléül azon áta-lános és belső részvétnek , melyet a tehetséges és szorgalmas fiatal émber, hiint a szegények oryí(p, becsületes ]>olgár, szerető férj, jó tostvér é*s WAt kiérdemelt, llóko a korán elhunyt |>orain !
h. Szinébzdink tegnap adták az utolsó előadAst — b mint irtitk .küzkivAnatra* a „Tiz leányt". Azonban a közkívánat ''ném igen prodneálta magát a köz/Jnségbon, moly alig állt 80—40 embernél ttíhhól, sót mi több még n tiz leány sem vol''. tik, hanem kileuoz. No do hát most már elmennek, ne mondjunk róluk sok roszat, hanem dicsérjük mog Szilágyit, ki kitűnő operett® éneke»,'' dicsérjük mog SzathmAryt az igazgatót, ki toksBor és sok szerepben otthon volt, dic»iVjük Szilágyi-nénak —- néha szép hangjAt s búcsú zóul kivAnjunk sxerenosés utat » ha jőnek jobb tagokat.
— R íztoB kútfő utAn Írhatjuk, hogy. a déli vasúttársaságnak barcs kottori vonalán folyó építkezéseket uz april havinagy osóaések okolta magas víz több helyen tetomo^Mi megroniiál^'' nagyobb mennyiségű facsirákat «I«>dort, aülö nősen a légrAdi hogy egyik oldala Ir-csuMott és
Folytatása a mellókletba.

---------------------------- —0, 6 ü 1000
etc. etc. müssen in der am «
J ii sn i a« f.
stattfindenden grossen
Staats-Gewinn-Verloosnng
unfehlbar gewonnen werden.
1 Loos kostet nur 8 fl. ö. W. 7 Loose kosten nur 18 fl. ö. W.
Gefällige Aufträge denen der Betrag in Banknoten beizufügen ist, beliebe man baldigst zu richten an
(109 3,»)
OAJFLL. HOLLEÍ,
HU.»U-K(T«ctoii Handlang In Frankfurt «. M.
P. T. Dio amtl. Ziehungslisten werden sofort nach Entscheidung franco zugesandt und die Gewinne in baarem Silbergeld ausbezahlt.
V. & fl.

A legnagyobb vászoiiruhu-raktárban
váczi utcza YPSIL ANTI-hoz
Kaphatók a legolcsóbb árakon és legnagyobb választékban mindennemű fehérnemiiek férfiak, hölgyek és gyermekek számára, úgymint:
10,000 darabnál tObb férfi Ingek rumburgl vagy hollandi v»««,,nb.il, darabja V fi 76 k., Sft,8ft
60 k, 4 ft, 4 ft 60 k, 6 ft, 6 ft 60 k, 8 ft, 8 ft 60 k, 7 ft, H fl, 10, lí 0. 10,000 darabnál Wbb wlne» fírfl ingek, 1000 kOlönbO.S minUbau, régibb mintája 1 0 60, i ft,
legújabb minták ¿i legdlrato.abban rarrra U ft 60 kr, 3 fl. Fehér pamut wadapolán fér« Ingek, 1 fi 76 kr, ''2 0, Ü ft 60, a fi, s ft f»0, 4 ft. Férd |T.tyák váaioabil, magyar ragy «liuagyar mintára 1 ft 76 kr, tt ft, X ft kr, 2 ft M kr, » ft, 8 ft 60 kr.
NM legek, romburol váizon, «Imik 3 ft 86 kr, í ft 60 kr, ö ft, .1 ft M) kr, 4 ft, 5 ft. Ml Ingek ruaburgí é* hollandi vAizonbél hJwezví, 4 ft, fi ft, 6 ft, 7 ft, 7 ft 60 kr, 8 ft, fl «chweltil franoila »ellnnatrával 4 ft, 4 ft 60 kr, 5 ft, 6 fi to kr. 6 ft, 7 ft.
Flu-Ingek váuoaból 4 ¿re. 1 ft 80 kr, 2 ft 10 kr, 8 ¿ro< 1 ft 16 kr. 2 ft 40 kr, H ív.. 8 ft,
S ft 46 kr, 10 ¿re. S ft 10kr, S ft 86 kr, IS ¿re. J ft 40 kr, ''J ft »0 kr, 8 ft 60 kr, 11 !■ ¿re. » ft 86 kr, 3 ft 16 kr, 4 ft »0 kr, 18 ¿rea 8 ft, » ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. t 1 8zln»a flu Ingek, 4 ¿v.. 1 ft 10 kr, 1 ft 26 kr, 8 ¿re« l ft 26 kr, 1 ft 40 kr, 8 ¿re. 1 ft Sókr, 1 ft 66 kr, 10 ¿re. 1 ft 80 kr, 1 ft 76 kr, 12 ¿re. 1 ft 06 kr. t ft 10 kr, 14 ¿r». 1 ft 76 kr, 2 ft 10 kr, 18 íve. 1 ft 76 kr, * ft 20 kr. ■
Mindennemű téli altó Mellények, nadrágok, harlinyák ía egyéb Uli cikkek fírflak ¿. hölgyek 1
.lámára, nagy rála*itáaban. VSrakUr a legjobb amerikai krls»U«*ak f.hér ragy hamu.iln, darabja 2 ft 60 krtdl 8 fu.inilg,
Irörö. 6 írttól 8 írtig. l
8zlnei altó szoknyák . legfinomabbak, darabja 8 ft, 6 ft 60 kr, 7 ft, 7 ft 60 kr. fc. «ok egyéb
káia fehérnemd cri''-ikek, melyekríSI a« árjegytík klránatra bérroeule.en etkaldeUk. Továbbá ajánljak nagy raktárunkat rumburgl, hollandi, Irland), orosz é. börváaznakba« * t.g-oludbb grárl árakon.
VálZOfl itefckeadSk »ueaatla S ft, S ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, 6 ft, 7 ft 60 kr,
n ft, <» ft, 10 ft. egé.« «0 fUg.
Tírtílkízók, tuciatla 6 ft 60 kr, 8 ft, 8 ft 60 kr, 7 ft, 8- 1« ft. Stlaea Agyi canaváiz, v/ge 9 ft, 10 ft, 11, 12 ft, 13
(OJ—12,2)
N AGY-KANI ZSA N
gyarmat*, festék« ftor&ere&edése.
FelvÉUlalnalt ibizomá^nyoKat cl toel- óa Külföld, minden lréinyalíaan.
ypif 8ízen fölül ajánlják mindennemű friss
bel- és külföldi ásványvizeket
közvetlen hozatott veres marha-só-, valód* kufsteini h a legfinomabb portiandi vízhatlan meaz (cement) RAK.TARAT.
Ugyanitt van a nagy dohány-tőzsde (trafik) is.
((>7—2)
SOMMER JÓZSEF
(G8—4)
különösen figyelmezteti a 11. e. közönsdget,
Hogy K0B1KBKB0I és 1Ö)TOÍ»Ü
nagybani és kicBinybeni eladása mellett nala folytonosan,
a legim&vobb mértékben,
VALÓSÁGOS íPot^ntíLoinn KÖTÖPAMUT, a le^obb FEHÉRÍTETT és FEHERITETTl.EN SZÖVÖPAMUT és GEPFONAL és
mindennemű termo vetemény- főképen káposzta savanyítani, KÉ^KÁVOSZTA-, KARALÁB1-, RÉPA-, holnapos ás téli fekete JiETEK-ugnrka-, höláta-, kttrHoI-, p«rój''> t*cH®r- & petrciHelycm-iuagvak,
és axon kellemes helyzetben van,
HOGY A LKU.JUTÁNYOSABB ÁIIÓN SZOIXJÁLHAT.
18 frtlg.
Valóságos vászon-asztalnemü.
Aiztalkendék tue.atja fi ft 30 kr, 0 ft 20 kr, 8 ft 60 kr, 7 írt 60 kr, H fl, 0 ft.
Abreizok minden nagy^gbnn 8 »lem/lytől St lg. Autall kéízletík 8, 12, 18 ¿. 24 aa.mflyre. Legjobb mlnSi^Ktl ktítJ ozérfla. c.oniAja 1 ft XO kr v. 1 ft 80 kr.
Menyaaizonyl kitzltlek bová.árlá.ánál ajánljak du.an fcl«x«reh ká.a frliírncmll , vi.ion H aittalnemflekbeni nagy raktárunkat, melyek mlndeu áron már O.aiteállltra ranitak , ragy klrán.ág .xerlnt ni.teállltunk. '' -
MlndenneinU megrendeliiek mu.tra ».érint gyor.an . logj''ibban elk^i.ltUturk,
Nagy rálautát fiyyterítik, plque ¿'' trloet paplanokból, kAvélkendókbíl ¿I lulnden e nembe e.lkkokbOL
itaktárunkban relt cikkeknél nagy ol5ny(ll tiolgál a>, hogy minden megvrtt , a> árjegygyel ellátnlt cilkk 14 nap alatt neme.ak kle.erillhttS, liánom egy.a*r.niin<l ki ntin eK''gltá.1 e.etben a. ár vi»»a i. adatik.
Dljjr Hiállitáiok minden Irányban, a< ár elSlege. bek(lld/.e mellttt ragy ulánvítellel gyortan ¿a legjobban eaikAtbllrtnek, ugy.iinte mindennemű megrcndel/trk mattra ncrlnt l.glia-marább rlk/mittetnek.
Kolliirits József és Ital.
Megjelent
.RAJTA FIUK, VIGADJlli
oaslmü dallcöny^ II, ltLada»a.
Van szerencsém a t. cz. dalkedvelő közönségnek tisztelettel jelenteni, hogy a II-dik kiadást ért s jelentékenyen bóvitett
.EAJTA FIUK, VIGADJUNK!''
czimű 8 közkedveasógü dalokat tartalmazó könyv
asajtó alól kikerülvén, az 680 lapra terjedő s díszesen kiállítóit zsebkönyv ára 1 ft 20 kr. Dús aranynyomás- ós aranyszególylycl ellátva i>edig 1 frt HtKkr. Megrendelhető könyvkereskedésemben, valamint minden hiteles könyvkereskedőnél.
(94-2)
ABFOLYAMA.
a viiIí''kü fraiiczi* qtiarx-
malom-kOveknek
Ij» fortó-ból.
a Bium-féle gőzhajó-részvény-társaság rakhelye Budán.
(it:. >2)
:
a Blum-féle gőzmalom-rész-vény-társaeáy
fraiicxiA iwSd azcriiit k(<Atitott, (iicíóruto^-n ianicrt budai
malom-köveinek
Budán.
Szíves megrendelések esetében párjáért mindig 50 forint fölpénz eiőre lefizetendő.
WAJDITS JÖZBBF,
N.-Kanizsán.
4-
NaHo árak Svéa-PdttM k»axyáai*wa. Iredatl gyári árak Suda-Peiten kit ifi
1 pár W átmérójil o. é. 110 frt 1 , W" n n n 120 „ l pr. 30" átm.oalUtb. o. ó. 216 ft
1 . 38" 9 » . . 226 .
1 „ 40- „ . » 130 „ 1 . •10" * W . . 236 .
1 n 12" n n „ 18H „ 1 . 42" • M . . 250 .
1 rt 44" n » , 14f» „ 1 . 41" • D . . 265 .
1 « 40" h „ . 16Í) „ 1 . 46" « 9 . . 280 .
1 , 48" » * „ 166 „ 1 . 48" • mi » ■ 300 •
1 „ 60" n n n 180 „ 1 . bO" • » . . 312 .
1 M- n n n m „ 1 . f)2" » m . . 326 .
1 v W" n un ®0O 0 1 . &4" • 9 . „ 336 .
1 „ ÍHJ" n », 210 . 1 . 66" m 9 » » 8ö2 .
1 . i>8" . . . 220 . : 1 . &8" p n . » 370 .
i . . » • f 230 „y ,. . n< > ^ír k. 60. 9 n „ . 380 .
A valódi francila malomkOvek a Hailly Ai tAraa urak 1842-bon alapított gépgyárából La fertó-ben, melyek inár nok «5ronimol tUnUittottok ki, fölülmulhatl»« jol«»ógílkröl ológgó iamo-rotoaok, s ax*5rt dicwórotro iioni ntonilnak.
Ar. Általunk gyártott budai malomkövek — niolvek mindjárt oUA mugjolenónökkor ax lBC5-iki poeti gaiulaaági kiállitáaon órommel tUntottűttuk ki — ft logaolidabbau 6a leggondosabban késxittuttok, h minden gabu*nem finoiu őrlóaóro, do fíkóp lápba, dara- cVt bogyea órlóaro alkalmuMk.
A közönséges mértékek kővetkezők:
A budai köveknél :
Forgókíivok nin^aa. 12" öble 12" FenókkOvok . 10" „ 10"
A franoila küvefcnil : ''
Forgókö. mag. 12"öblo 12 -16"
Fcndkkü.
n -,
10"
10"
A budai köv6kn<U aa öbttl tetsxóo axorint kiültethetik ároznó-lós nólktll; ellenben a magaaaág mogvAltosUtAaa arán j lag 0« Arome-liórt törtónik. — Budán, 1807. docwmberbon.
A budaJ kfivek cauj>án én egyelni iiAlunk aioreshot^k meg. Valódi franc.UA öntött aci<íl vagdaIi''»-kalA|wto<ok drbja 2 frt 60 kr,
Kos eladás,
- ->a I ;
A liire», gazdatgazúrű és tiszta Kegrctti «záim&záíu törzsök-! nyájból egy és két éve» n*gyobb, számú kosok adatziak el jntányu» áron,a melyek minden ragályos és öröködéai betegség nélküliek s ezert jöállás biztoeittatik. Efélci kottik az aradalozn puszta^jác Uj-Nípeifc^K.-K&nizsa mellett példány -kép láthatók és ez érdemben nzin-denféle érte»itéa készséggel adatik'' é« az előjegyzések fe! lesznek róvo> s kívánatra meghozat tatnak.
s. i JÓSZÁG í&tf MTÓSÁG
<«7 - 4) Uj-.NÍpec, op. X-Kiaizaa. ''
»018/807. (99—3,3)
Árverési lilntatés
Kanizsa váron tvszékónok mint nyálnlmtósAgnak 18(18. őyi april ■i ón Ii>18/Hli7 bz. a. kt.lt vé^o folytán közhírré. tétetik miszerint néhai Htehllk Vonn/nl K.-Kanizsán elhalt kertúwtuek hagyatékához tartozó éa a nugykuuizsai 91. számú tjköny\''b(-t''i felvett Wesi utozail. sor szám 141 h. r az. nlaiti ÜÖO számmal jololt ház, udvar iS» kort, moly 1100 frtra beesii ítélvén , ínég is ugyan tjkfmyvben 2-ik sor az. a. 4318 1»; r. >/.. alatti magyar utczai rét, moly lóO ftra l ccíüllotolt nyilvános közárveróa utjáni oladatá-Mtk elrondoltotvén onnok fogana-»ositását-Aelsö ArvonW határnapul f. é. májul 22. szUkség cactébon |>cdig 2''ik árverési határnapul f. «''•. juníua 22-iko mindenkor reg. ti órája ft helyszínére kitllzotik aszal, hogy ezen ingntlanok első árvoréakor bocsáron felül ¡\ 2-kon pedig l>ecsáron alól is ft logtöblwt i^éfCnek ol fognak adatni; egyúttal a vonni kívánók tisztelőitől .''■rtciittetnek , liogy az árvoréai teltételek ozon váro»i tvszéknél mindonkor betekinthetek.
N.-Kanizsa anr. 4. 18<W.
A városi tvszók.
1142/808. '' 7lO»—3,3)
Hirdetés.
N.-Kanizsa vároe ivénvazéko réázéról közhírré tétetik, miszc-lint néhai Jlenezik Anna Németh Józsefnö hagyatékához tartozó a Nagy-Kanizsai lf)3. tjkönyvbon I (¡Ilii. r. az. felvolt (>''J7/i> sor száuiu ház f. évi májú» 18-án a ni«nnyibcn J>edig a becsár OtH) ft. ha m m igértotnék folyó évi juu. •J2. mindenkor reggel 9 órakor a helyszínén nyilvános árverés ut-lán* n legtöbbet igérúnok fog eladatni.
A vonni szándékozók tartoznak az árverés megkezdése elótt iV/0 bánat oé.izt h kiküldött tunáesoa urnák kezére lefizetni, egyébként pedig az árverési feltételek a törvényszéki irodában inojtokiuthctók.
A városi tvazék, mint vámhatóság. N.-Kaniz«áu 180«. évi april 10-én tartott üléíéból.
(00-4)
, SCHLESINGER VILMOS
minden nagy városban igen kedvelt sorsjegy társulatot itt is NAGY-KANIZSÁN megalakította. Húsz hnvi fi forintnyi részlétftóqtós mellett uzon kedvezményben i^süerít, hogy u jegybirtokosa 20 dnrnb 1804-diki államaorsjegy nyereményeire, melyek n társulat-idője tor« ¡¿j tnlmn alatt kisorHoltatniíoak, igényt tarthat ;húsa hónapon itt» rendes befWtós uttin a résztvevő egy eredeti sordjogy birtokába jut. Különösen : 18G4-ki sorsjegy 9 húzására 5 frttai ; Hitelsorsjegyre 8 hozásra 8 frttai; 1800-iki ötödre 6 frttai 3 húzásra ós húsz hónap után a t. cz. résztvevők szelvényeikkel együtt 10 frt vissza fizetés mellett; Salin-sorsjegynél 4 húzásra 2 frttai; Waldstoln sorsjegyre I frt. 40 krral 4 húzásra; Rudolf-sorsjegyért 4 húzásra I frttai ós Clary sorsjegynél 4 húzásra 2 frttai rószt vehetni.
A n. ó. résztvevő közöuséget tisztelő teljesen meghívj;» az e tekintetben! meg-váutató értekezlet végett váltóiro<lájábn N.-Kanízsán n „ZÖLDFA" wsálloda mellett
SUT Mindennemű kamatos és kamat nélküli állani* és kölcsön-papirok, füldtohermontesitósl kötelezvények, sorsjegyek ós részvények gyüjteléke, szelvények, különféle bankjegyek, .ARANY" és .EZÜST" pénznemek be- és fölváltása.
'' Zongora-eladás.
Egy kitttnó, » kQljAwes hanggal biró legjobb állapotban íevó uj zongora szabad kézből jutányosán cladatik. A megtekintés és megvétel csók f. május 15-kéig történhetik.
{ggr* Hóvqbb felviligositás
nyerhető.
e lap szerkesztőségében
_____(113 2,1)
Ziehung
X. Jt^ní.
251 frs L
tier Síaill Florcncz
Haupttreffer
fi-s xoo.ooo
Jelentés.
Alulírott tiaxtolottel jelentőm a nngyórilomü közön»i;xuek,j hogy Szomb.''ithfilyiin n piaezon fönnálló kereskedésem mellett uri utezában egy tiok
fiiszer-, anyag- és festék-
KERESKEDÉST
a „Magyar Király"-hoz
uzimtzvo nyitottam, korcskodéaom oaikkoit *a legolnií raUtá ■ rákból szőrözvén bo, azok mlnöaégro a legkitünübbok. — Egyúttal kljelontém, hogy áriioüikkoimot aürü koreaottaég''Jk folytán a legjulunyoanbli áron adhatom.
Hzooibatboly, uovemb. hó 1807. (46—13-13) tisztelettől
Tot>lö JóaBBejf.j
werden von dem gefertigten Weeliselliause gegen llaarzahlung billigst, wie itich gegen 10 monatliche Raten h 10 II. - (»der 2U monatliche Raten ;i f> II ;''»() kr. erkauft; ferner werden ebendaselbst
Lobe Gesellschaften
auch 10 stück 250 frs Lose der Stadt Florencz für 10 Theilnehmer gegen 20 vierteljährige Raten á 6 fl 75 kr. aranglrt.
Diese Lose, welche ein jährliches Zinsen ertriigniss von 10 frs. abwerfen, keinerlei Coupon und Gewinnsteuer unterliegen und in den ersten zehnjährigen Periode mit jährlich vier rcich dotirten Ziehungen ausgestattet sind, können wir .Jedermann auf das Beste empfehlen.
A. Mörgrenatern & Comp.
Wcrhttlham, Trini Drik-^uio Sc. 9.
(97-2) ____ ___;__;____jPwt._
Hai AI ób vész minden féregnek I!
Biztos halál csalhatatlan irtó-szor, patkányok, egorok, poloskák ós csótányok kiirtására.
Ihibsüiöi (i/Jrt,
minden hozzá tartozandó szerszámokkal, ós egyéb kellékekkel, (i mázsa tiszta méz, és 4 mázsa alábbi máz , a bekészített jéggel egylltt és haszonbéri csinos lakással Zala-lOgomcgoa a Körmendi-ntczában, halál tv>et folytán^ azonnal és minden órában szabad kézen eladandó , a venni szándékozók fordul janak özvegy Pécsi JÓzsefnő asszonysághoz.
/ala-Kgerszeg, april 28-án 18G8. _(107—8,1)
MISKMö\D(i UUHAK, ''
pluviélék, dalmatikák, albák, rochottek, i volumok, oltárpárnák és teritők stb. Cliinu ezüst ós tüzaranyxiott
.tloutttrniisnk. kelyhek, rlboriuuiok, pneiflent ($yerly<«tar-
tdk. rOstrtlök töinénytsrtővnl, hxcntclö-vlxtnrtó hhpako-riutiiiiutl, li''iuipók ntb.
Esylia/J", V/Mi- és Iskolai-lobogók,
BALDICHINUMOK ÉS PÁNTiFICAL ESZKÖZ, fcSZTtü. INFUU, PASTORAL, GREMIÍL, HARISNYA. ¿ZJPÍISTB.
s « íeggaxáaga&feaa kitílifott
OII NATO K ♦ és minden
EGYNáZl SZEREK
legjutányosb áron kaplwtók:
O1ö>e]r"lb»ieL-0.02r .i&JLeitJoe
gyárr«ktárál)»n, váezí utoz* 16. »¿ám a. PESTJEN.
(09—MA)
AltlKOrZKKKK ít UTASII''ASOK K1VANATHA BEKOl.OKTNKK.
Die von vielen medicinischen Autoritäten anerkannte und durch glänzende Zeugnisse bewährte
Bruchsalbe für Unterleibs-Bruchleidende
von Golll. sturzeaeoger In Halaau, Canton App«n«oll (Schweis) U* fcrt-wAhrend frUoh unJ aoht sowohl von demsJban tu bo«Uh»n, ata auch
iliifcli Herren F. FoirtAgyl, ApotS. ». Iiell. Mafia In P»»t, S^cbinyl Pro iHftiailo ''Jft, A Qulrlny 8ia«lt-Apolli *. ichirarion Adler in TctdCivar, Max von HorvAth, Aj.■.<I>. In Agram und Hr Joh. Wltkowltz, Apotft. mr l.eil. Dreifalllskoil in Scbeor.ltz. I''rtl« pr. Topl fl. 1 ?0 lcr.
Enthalt keine sch&dtlchm Stoff«, IWUr.-j etwa EBUüa4«ag, In wtttaai ¡lea n-.ettten Füllen liohtr. Ocbr.iin.hjanwaliiu.jf und Zau^nlM« »r verh«) gen Utbertcugung auf Verlangen gratis. RoleUtalügaa Lagsr (o BratV bäadera.
mmm
DAEUVÁRI FÜRDŐ
Slavonlában.
Ezen vasas 30—37® lt. hévvizek rég ismert üdvös gyógy hatással birnak: általános gyengeségnél, sáp- és gür-vélykórnál; az ivarszerek gycngcségoi és betegségeinél , tned-dóségnél stb. idQlt hórhajoknál különösen sebeknél ; kitűnően hatnak az iszapfürdők entszos ós köszvényes bántalmakban. — .ló sikerrel használtathatnak eló- és utógyógymódul a közeliévé Lippiki iblanyos fürdőnél. Mindennemű ásványos vizek készen tartatnak.
Legközelebbi vasútállomás Sissek. Veróczén kérésztől a G óra távolnyi Harciig, a hol f. é. junius l-jén vasúti állomás nylttutik meg, jól épitett országút vezet.
A gyönyörű fílnló-púrk közepében álló c/.élszerücn felszerelt épületekben kényelmi« lakhelyek kaphatók. Naponkinti zeno, tAncntgtthuak , ^rándulások a regényes köniyékbo kellemet™ wórnkozást nyújtanak.
Aa orvosi fölügyeletet Dr. Siegel kezeli.
Az urodalml fürdti-lgaz/jatósáy.
OYilom újonnan javított patkány iVtószer ''és a Párisi világkiállitásbau legjobbnak talált .fio 1 oska-tiiicinr a, melyet alulirt bátorkodik a t. cz. közönség figyelmébe ajánlani és sikere felél képes, ugy magánosok, tíiiht államliátóságok által kiadott bhbnyjtváuyokkal magát igazolni, . minél fogva számos megrendeléseket remél. Ezen ''"szer 10 é>T<£ U és mégis sikeresen használható.
_ Kapható o.-K n nizsán egyedül csak Fesselhofer József ur kereskedésében. Ára egy szelepezések, mely Riess Gutmann névpecséttel van ellátva használati utaMtással együtt 1 frt és 10 kr. o. é.
(»1^—6,2) HtesB Gntjaaarxia,
I ví^jrín ti klr, »tabadaloiu tulnjdonoaa.
ellett! Koller József-féle házban ImmL
(MÄH igazgatói
álláohi njánlkojilk ogy »zakW|ízott Ogyéu, ki nemcaak elméleti, do a legújabb linlaciA« szerint gyakorlati''."takismerotekkel bír; olmc''-loti tokíntetboii a vlzagát kiAllotU, «yakorlati tekintetben pedig jelentékenyebb jószágok több <<ví Ónálló vozoUWi s liOMzasabb utazási)! mollott nem kovós Upa*zU:íStot r.zorzott.
Krti tüzetesen a nomroti fóldinivoleat, ar. ahhoz «zllkiógc* gé|>ok kiuolóativol.,
rtétihAvófait, l^c s^lmitvA ) viz if. fel'' jzeUwót n lec^apo-lásokat; marha tenyésztést, gyttní.. .»éaiei <v> sz<Jlósz<!tet; ez utolsót egybekötve a ií6mz<írt píuczegaz4á«lu»tl -.mdiir.errol; méhészetet, sel vem é* selyemrovatuk ten.vószuVóI '' ..^iwlás k3rül «zllkiógoa vizi és szárazon! mtlvek^csA. . -Ik f" , léglaveté^it s általán az. építészetet Ntb.
Óhajtana .valamely >.;iaxyan)nj/A nagyobb uradulombau, a jövedelem megfololö szAzaJél.aéfi «Wjy határozott illetményét, állásba lépni.
100*) frt enulíöl azonnal lotoa*

a ffzöldra"
(98-4) ••
11 A Keszthelyi balaton fiUxló részvénytársulat jelenti «
közönségnek, hogy a
Balaton fürdőt
minden kényelemmel ellátva folyó évi május hó 24-kélt w^-
nyitja s minden igyekezetét arra forditAndja, hogy a Alráó
közönségnek nem csak a fflrdó czélszerü l>e rendezésé vei (milyo-nok a mélyítés és kideszkázott uszoda) hanem jó színészet h zenével élvezetet szerezzen.
A szállások tekintetében intézkedni fog ti választmány, hogy azok mérsékelt áron légyenek kapliatók; s azért fel kéretitek a fürdőt élvezni kívánók, miszerint a végett a részvény társuht választmányához forduljanak , moly a megrendeld szerinti minóségü alkalmat a szüláx-mcator által » kivi»> időre megrendeli.
Keszthelyen 1868. április hóban.
IMvehben tudakozóiihatni e lap szerkesztóaógól)en.(lO^-0,3) (100—3,2) A Balaton fUrÜft réMV.-táf. váiUZtwi^!L
Wajdits József kiadó-, lap éí; n/omdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
Melléklet a »¿¿{¿-Somogyi Kttzlflny" 19-dlk simához.
az épülő uj pályát részben ;*jtometto. Ez* ugyan mind holyro lobot n , sót eddig talán meg!« történt, do ki kezeaki ik róla, hogy május éa junius hónapokban ¡''ft midón rendszerint a ma-
rtabb Htayer hegyen olvadó hó leve a Drávát
Murát kiáraszt^a, nem fog o ínég nagyobb kár bekövetkezni, a nem fog o évonkint oiue körtilmény ismétlődni ? Mcgjosoltuk elóro a valószínű következményeket, do szavunk elhangzott, éa most már csak azért rogistráljuk, mert a közjó tckíntetéból óhajtjuk : hogy az illetékes körök figyelme felhivatván, nz országgyűlési tárgyalás alá kerülendő Kanizsa-Zákány-fiuinoi világ pályavonal meghatározása alkalmával városunknak o veszélyes Jpnt elkerüléso érdo-mében, a hongy üléshez beterjesztett ¡»ctiója méltó figyelőmbe vétessék.
— Majális. Az élénkon raUködö csurgói dalárda f. hó 27-ón egy nagyobbszerü niaíalia ünnepet rendezond , környékünk mulatni vágyó fiatalságának figyelmébe ajánljuk.
Sopron-megyei hirek.
Hopron, 1808. april 28.
Sopron szabad királyi város polgármestere K u r c z A n d r á s ur o naivokban totto közzé az 1807-ik közigazgatást tartalmazó jelentését. Ez az első közigazgatási jelentés, mely városi hatóságiin^ részéről a nyilvánosság elé kertllt éa — mi -zen lépést nemcsak idószerAnck, s.nz alkotmányos elvekkel öoszhangzónak találjuk, hanem egyidejűleg abban a nyilvánosaágnak hozott igen értékes engedélyt is látunk, pedig ezen irányt még ina, — bár mennyire hangoztassuk is a szabadságolt beszédeket, a cselekvési módokban igen sok helyütt, b amennyire csak lohot kikerülni szeretik. — Habár a jelentés egészben vévo itt-ott hiányt mutat u fel, ]^ld.: a katonai árkelések s az ezek által a polgárság s községro nehezített terhekről említést sem tes*; habár nyilván való hibák csuwtak is abba bo, minők a törvényszéki fcgyonceok számokkal! kimutatásánál, hol -147 férfi és 11)8 nó, a igy összesen 545 tulemelt számmonnyiség fordul elő, a mi tekintettel a reudelkuzhotós alatti börtönök férhelyeíre igen feltűnik, s csakis elnézésnek tulajdonítható; — ez aitonban a lcg-közelobb jövő jolontésben igazolnsát, illetőleg kiigazítását találhatandja; mindazáltal a köto-tecske annyira értékes adatokat tár fel, hogy ezen jolontéktolon holytelonségekot az ember annyival szívesebben megliocsátja, miután a jelenes a maga nemében első mű, s tudvalevőleg az ilyen első dolgozatoknak sok nehézséggel kell mogküzdoniök. — <A folhoz''ott számadatokból némelyeket kiemelni akarván, bolyén látjuk a következőket jolezni meg: A jelentén szerint .Sopron szab. kir. város határa 25,854 termö ó« 2,000 terméketlen,* igy összesen23,414 holdat tesz, ebből szántóföld 5,490, rétek én kertek 2,00«, szőlőhegyek 1,145. legoló 1,183, erdőség 11,413 és m-dUn 114 hold. Az általános termő földbirtokból, 21,354 holdból magán tulajdon 7,040 hold, ozon irtnnyiség feloszlik 1,21)8 helybeli és 1,050 idegen birtokos közt 1480( birtokossal. A lakosság száma, habár igen rég törtónt az utolsó összcazámláláa, 18,000-rol felvehető. — A község ogyotomleges birtoka : 1.11)7,004 frt 5 kr. osztrák értékre rug, a szenvedőleges állás ellenben 304,004 frt 57 krt mutat fel. A jövedelem 1807-bon volt 281,005 frt IHÍVi- krí » ''kiadás 207,817 frt 73''/, a kr., a jövedelem tehát 0,148 frt 23 kr. többlotet eredményezett. Országos adó főjében 1807-ro előírva volt 177,730 frt í>l4/i„ kr.; orr« bofizotvo s ren-vcltetéso helyér« szállítva lett 101,780 frt 43 kr. — Maga a község fizet a) ordő adófojében 10,588 frt 1 krt 5 b) egyébb adónemek fejében 12,250 frt 00V,, kr. — Készben közgazdászat!, részben politikai természetű hivatalos beadványok száma 5,523. — Törvénykezési ügydara-bok száma 4001. — Az árvahlvatal kezelése alatt 801,140 frt 33*/,. áll. A városkapitányi hivatalnál a beadványok száma 7,801. tett, — Halálesetek történtek 1807-bon 537. 511 szülési eset s igy 27-tol kevesebb, mint az olnónól. A jelentés sajnálattal hangsúlyozz» záradékában még azt, hogy a tervezett főrealtanoda az óv folytán létro nem jöhetett
— Hiringor Nándor soproni postamester egy uj nemű hátul töltó fegyvert tAláit föl, és mint a bécsi lapok írják, különös feltűnést idézett elő, miután czélszerüsógro nózvo fölülmúlja uy eddigi hátultöltő fegyvereket. Biriugor ur ltócsben végezte a technikát. ,
Vas-megyei hirek.
— Vasmogyo bizottmányának 1808. évi május hó 4-én tartott közgyűlése, ö méltósága a nagy számmal egybe gyűlt bizottmányl tagok üdvözlése után legelőször is az évnegyedes munka kimutatás olvastatott fel, tnolynek nagy száma kiolégítőleg vétetett tudomásul, daczára azonban a legnagyebb orőmegfeszitésnek, és a mindent háttéri»« szorító buzgalom, éa kitartó tevékenységnek a telekkönyvi hatóságnál több «serre menő hátralékok maraduk, enrfek or-vsslása végett már a mag«* ministeriumhoz a
személyzet szaporítására vonatkozólag tett fölterjesztés ujolag és sUrgőlcg felterjesztetni lia-tároztatott, nehogy a népok életében legnagyobb horderővel biró intézvénv, moly a hitel egyodüli garantiája és a vagyon» biztonság sark pontja személyzet hiánya miatt alapjában megrendítve logyon. -— A személyzet szaporítása tehát egyik » legégetőbb szükségességé a tolokköny vi ínsti-tutumuak, moly hiányon lm segitve nem lesz, az ügy darabok naponkint szAporodó halmazá-ból oly nagy számú hátralékok lesznek, hogy az elitélt intézmény üdvös czéljának nem csak hogy meg nom felelhet, do a logkárosabb hatást is maga után vonja, mert megrendíti a hitolt alapjában vesztett felek a hosszú várakozást kikerülendők inkább egészen ignorálják a be-ielentésekot. — Szónyogro került továbbá a helyszínelés után tagositott községeknek telok-könyvilog leendő keresztül vezetésének kérdéso is, melynek oszközlésére concunms kirdottetni határozUtott, s a kérvényezők szakképzettségé-# nok megbírálásA a telokkönyví hatáság bolátá-'' sára bízatott, t> az illőtöknek dija a keresztül vezetett részlet számok niennyiségo határozza meg, mely költségek az illető községek által lesznek íedozendők. — Ezek után határozatba ment, hogy az éjjeli őrök kiállítása a legnagyobb erólylyel eszközlésbe vétessék, és az arróli kimutatást névszerint havonkint az illotó szolga-bíráinak bemutassák. Következtek továbbá a holyi viszonyokra vonatkozó tárgyak sikert» clintézéséro : választmányi tagok kinevezései.
♦Folyó h ó 3-áu a Gizella gyáinolda javára rendezett ünnepély a legszebb sikerrel tömén-tolon élv vágyó közönség részvéte mellett megtartatott, a lanyha és szép holdvilágos est a kert fáin égő számtalan mécs világítása, a harmoni-cus zono mindannyi csáberővel bírtak az összejövetelre, nem is emlitve a kirnkott ételok és italoknak a szagló organumokra gyakorolt vonz erejét, — az ételok és italok mind kielégítők voltak, kivóvo a vendéglős árpa levét, mely igaz, hogy rosz volt, do annál drágább. — A fiatalság tánczolt a közönség többi rószo besétálta a kert minden ösvényét éa nom ösvényét, némelyek lokonyult fővel üldögéltek a harmatos g yopoii egy-egy jázmin bokor tövében, tán szemlét tartottak a mulandóság felott. A kert előterén volt a táncliolynok egy tisztás kijolelve, talaja ugyancsak mogpróbálta az apró lábacskákat, a publicuni legkegyetlenebb része o ho-!;en volt concontrálva, gyönyörködvén e szegény uri robotos nép kinja''in. A zsák szoknya nálunk is demonstrál a hozzá méltó csillagokig fésült frisurával; — nem tudtam mogmosolyog-jain-o vagy szilnakozzam-e ozon Iston képire to-reiutott majmokon, láttam bugyogóba biyt honi nómotekot is, do ozoknok legalább mog volt az az érdomük, hogy l>elátták, miszerint nom birkám való az oroszlánliór, fakí nem az, no vegyo magára.) — Sokkal inkább föltűntek a táncteremben összojöft bájos hölgyek, do voltak ezek közt is néhányan minden bókra alkalmatlanok kik egyedül szci.. elégték, a csinosabbak tnol-lott azonban ott állt a gardo des damos, kiköt bár tisztelek, do Iston látja lolkemot, nem szeretek ; mert özek a szerelem gens''darm-jai, kik a sziv lovagjaira lest állnak, ezek a finanezok, kik egy ártótlan lovél-sikkasztást el nom néznek, s gyakran kogyotlonül mogvámolják, — láttam ogy boldogtalan fiatal oinbort, ki hölgye mollctt rettonotesen dult ábrázattal állt, z beszélt neki szomorú képpel az Időjárásról, pedig ha nom csalódom, hölgye szivocskóiének repülő hidja lo volt már erosztvo befogadandó, vitézünket a feltétlenül kapitulált festungba; do hiába volt minden, ott állt mollotto az érzelmeknek o car-nificált polieája. — Mogiintam o sok badarságot, olindultam hazafelé, do ogy nagy csoport deák harsány-éljonzéssol olőro robogó tömego magára vonta figvelmomot, o fiatal csoport kísértő az ost szónokló hősét, kí mozaikszerű dic-tioíval ma tűzte fol homlokára Rachus kertjé-nok legszebb virágaiból font koszorút. A vigalom roggolig tartott.
• Honvód toraotós. ''fegnap elótt kisértük az örök nyugalom holyéro Tagosi János honvéd föhadnAgy bajtársunkat. — A temotés minden pompA nélkül a legegyszerűbb módon törtónt, do a honvédtiszti kar, valamint számos honvéd társak bánatos arczczal kisérték a hadi jelvényekkol díszített egyszerű koporsót. — A ravatal fölött három kis árva jajgatott, kiknok senki, do senkijök nincsen, elvesztették ők mar anyát is, atyát is, most magokra maradtak egyedül, oly szivropesztó volt az árvák sirása. I)o valamint a honvédogylet ugy a városi ix>l-gárság is bizonyosan mogtoonJi azt. amit a felebaráti szeretet követol, s letörlendik az árvák könyjoit.
•Boegan Józsefa legújabban berondo-zett vendéglőjét a vasúti indóház mellett máj. 2-án megnyitotta, s azóta számos vendég látogatja, — magyaros izlésü konyhája, finom bora s a gyors és pontos szolgálat csak szaporítja vendégeit,^különösen az esti vonattal Bécs felé utazó vendégek 30 percsnyl szünidő alatt kó-nyolmeson vacsorálhatnak, s éjjelre berendezett elegáns szobái is vannak. Ajánljuk a közönség figyelmébe.
* A bóosi „Vorstadtor Zeitung" egyik legutóbbi száma az 1848. évben a honvéd-zászlók alá részint a koronás feiodolem parancsára, részint, kötelesség érzetéből átjött cs. kir. katono tisztekot „desertor" címmel tiszteli meg; méltóságunk alattinak tartjuk o gyalázatott és brutális sert.!geté.4eknok megezáfolása végett ót nz olfoglnlt térre követni -— - Le a hólüsipkávol sógor ur, e nemzet legjelesebb fiai előtt, önnek csal; bámulni van őket joga (bár neiu uj kapuk) s dk,)fény környozto, személyükhöz csak striui-pHi kötőjének megoldása után közeledhetik azokhoz, kiknek önbirálgatásába bocsájtkozott.
* Jégverés. Kis- és Nagy-Narda, valamint Kis- és Nagy-Medves határokat május 2-án a jég ogészen elverte, a letarolt galK>nafi»ldckct újra felszántották.
* Öngyilkosság. Városunkl>an ogy fuvaros tegnap kötél által véget votott éloténok, már két ízben inegkisértetto azt, «lo mindannyiszor tetten éretett s megmenekült, most harmadszor azonban sikerült neki szerencsésen a szerencsétlenség. Okát még nom tudiuk.
"Fölhívás. Vasmogyo honvédegyloto ró-tzéról ezeanol felhívatnak minden o megyében lakó honvédtisztek, miszerint a tömegbe összeállítandó fényképezés eszközlése végett egész f. ó. junius hó 10-ig bezárólag itt Szombathelyen Kuobel Forcncz fénykésznél jelentkezni szivos-kedjenok, SZALMAY ANTAL,
vasmogyo honvédogyleti aljegyző.
Válasz *)
A nagykauizaiii izr. tanintézet tanitói testülete hogy a helybeli fógyiiinasiumi alapkő letételekor meg nom hivatott s hogy az emlék iratban benn nom foglaltak, a „Somogy" 18-ik számában egy közlemény jelent inog, melynek tnglálásába nem bocsátkozhatunk, mert O, urat nom ismerjük. Különben alkalmat veszünk kijelenteni, hogy nemcsak az izr. tanítói testület, do más tostülut is van, mely nem hivattatott meg; az emlékirat összeállítására a bizottmány négy tagu albizottmányt novezott ki, az elnökség maga is sajnálja, hogy bele nom foglaltattak nemcsak az izr. tanítók, do az ovang. és görög hitvallásnak sem. Ez azonban korántsem számitás, hanem inkább sietség miatti feledékenységből eredt.
Nagy-Kanizsán május 8-án 18(58.
TÁRNOK ALAJOS, alelnök.
•tv
Nagy-Kanizsai szinh&z.
'' KobsisovsskyJusxtin dalszintármilata állal a .Zöldfa" vendéglő nagy toromében ma, szombaton május D-én a helybeli fögymnasium és izr. «kórház részleges javára
„SZÉP HELÉNA"
bohózutos dalmű 2 szakaszban adatik.
llolvek ára: támlásszék 80 kr. Zártszék 00 kr. földszint -10 kr. Karzat-, győrinek- és katonajegy 20 kr. deákjegy 25 kr.
Vasárnap máj. 10-én „Zrínyi a kOltö" vagy a ,iterb tetlv/riUg" erodotí uj sziiiinQ dalokkal és tánczczal.
Kezdete 8 órakor.
jxryixu jpöatet.
— 8s. A. Kettthtly. Hen<lc«cn Ktlldellk. Sefruiibs, K U|i «><ua«l
klj«l«ntl, hog/ » «opronl pirhítj riikk IrAjs n n m Mrriloh Jilnifur volt.
— Henílylyel egét* hie cl vsg/unk látva.
— l.spunk «ISbbl •(¿mibsn s vstnll rxlkk sUlt : JA n oi h sxs ii vidéke vsiuti válssxtraá-n/» h«l/clt tívciUíbSI vsiuU bltotlminy nyomil-Utolt. ''
— V. 8«ly«tvAr. Jöv8 •tárnunk bonsnitja.
TARCZA.
Timit ugr cjíIIakk*'' Ksxdsfrsbb Utt sí tg Mlút» ftUiillUI kltsonvodvtt Ulak. A nap- • hold lugara rniVtlttl jBttSdOn, — U »* ig (Innapot Olt, tudva árk*l4**d. Kihallgatott minden .... el a madár-inak.
Qjr/Ui koporsád knrlll * •
Ulot baurgoett ig?A álltak s honvédok.
ElveaiUttflnk Uhit OrSkra, h« v»»ir?l _ 01/ ftlv* akarjuk ^ valót hinni «1. Haii v»»t«tt csatinak Inkább vérei ké pa, Mint hogjr «írod ftlott e kin-tudat M«l . . . Klveaitetttluk, igen ....denavadélnl fog
Mlg egy honvéd I e • • e n , I sa 8a (»abadeágért, egy hfl kebel dobog.
•Jlí''eiWraUk a ,8o»ogy uerkeeitjeéga • vá-
laai átvéUlér*. T. A.
?
OiitatUn itertUt fU<te át éltedet, S H rinpAn a k v «11 e n *>4ban kOiponUlnlt : Baaád volt, m I u d e n e d . .. c«sk ennek ildoiil*...
ÍránitailUrd lelked máinak meg nem hajúit. -Iroonl elSttem hSa honvédérdcuird, Melynek fénye által H.i!|i.itnll*iiitaJ a IlMtríJy aevet. —
Mélt-t vsjry tciiát a l> ibér-koaaor ura. Melyet 11 r o <1 r a lm kogy«lett«l teanek . . . Uélté, Iim^''V K.vAtkt tlluen a v e t e ra u • h o u v é d,— S nem niyytn, hí most k''önjr arcialn lepereg-A kuooru ilitiu neved ragyogtatja.
A néuia g/ái* pedig Kialékedet jelxl • tlxtelotben tartja.
BZKNTKIRA1.Y! AURÉL.
I8TEN KEZE.
[Történoti beszély.)
EgyhnsnHbQkki Dervnrien Kúlinúntől.
(KoljtaUa.)
Egy szép nyári na(>on délután Rustán kedves dalát fütyörészve nyargalt fel paripáján a várudvarra.
Lova sziljából darabokban szakAdozott le a hab, lábAÍ remegtek s a fáradtság miatt nyugodtan hajtotta lo fejét.
Hustán egy gyönyörű rózsabimbóval kezében pattant lo nila.
Sásvár éppen az udvaron sétált fol s alá ki* lovagkorbácscsal kezében s az érkezett Kustanhoz közeiedék.
„Ménodot ugyan kifárasztottad — mond Sásvár -- hol jártál rajta ?
.Arankánál — válaszolá elpirulva Hustán.
„S o rózsabimlx''» ?
.Tőle van I — válaszolá bünbánólag a kérdezett.
.Hali! s to oly távol jártál itt hagyva o várat, csapatodat, mikor a gyaurok serego folytonosan lesi az alkalmat, hogy reánk törhessen.
„Hisz u parancsnok to vagy Sásvár — válaszolá Kustáu—cs én számítottam barátságodra.
.A barátság megszűnik ott, hol a szigorít parancsnok áll elő; e vétket, melyet te elkövettél haditörvényeink zsinórral büntetik — mond haragos hangon s kipirult arczczal Sásvár.
»Sásvár — válaszolá szelíden s jobbját nyújtva Rustán — vétettem-o liaditörvényoink ellen az által, hogy néhány órára távoztam körötökből s jó rendben hagyott csapatom köréből? b vétottom-o barátságunk ellen, midőn néhány órára távoztam azon lény boldogító körél>o, kit imádok.
.Elégi — kiált Sásvár kigyúlt haroiy<U><m kezével intve — ezt akartam csak kituéui MI<m1 ; tudd meg hát ¡ Arankát én is szeretem.
.Ilisz én nom bánom , hogy szereted őt — válaszolá Hustán szelíd hangon.
.Nem ugy Hustán — folytatá Sásvár sötéten — én Arankát annyira szeretem, hogy bírnom kell őt s addig ucui is nyugszom, mig nőmmé, sajátommá nem teszem.
.S ha már mást szeretne? — kérdó Hustán közbeszólva.
.Mindegy — válaszolá Sás vár — ha téged szerotno is, nz elsőség mint l»égot ongom illót. * .Ak Igazi szerelem nem ismer rangokat — mond neheztelőleg Hustán — és o sértásoket nőin érdemlem tőled; senki som vetheti i*e-momro, hogy gyávaság miatt noni vagyok bég, hanem ha már azt vitatod, hogy az elsőség Aranka szerelmébe^ téged illet, tegyünk próbát, határozzunk ogy napot, jelunjUnk mog mindketten Arankánál, ő hadd válasszon közülünk, hn tégedet választana is, megnyugoduék benne, tán nz idő még megorvosolná a sebet, molyet ozon vcsztoség ütne szívómén.
„Jól van Rustán — válaszolá Sásvár pereznyi gondolkozás után — inához egy hétro kiráu-dulunk Arankáék lakához, lui csakugyan oly szíves fogadtatásban réazesülnénk, mint to a részedre mesélted.
..Szcinem közó sütheted pisztolyodat , ha hazudtam — víjgu küzbo Hustán s lovászát kiáltá, ki inogjelenvo a |>aripát átvette s megjárta tá.
Rustiln ezentúl gyakran künn volt Arankánál, elbeszélte neki a fentebbi kollemetlen jelenetet is. Aranka gyönyörű bcszódo oly báj kel-lemmel csöngött, mint összos hangok, melyek végre is Husztánt a szerelem feneketlon örvényébe csalták.
Hustán és Aranka forrón szerették egymást..
Végre feltárult u kitűzött nap is: Sátvármár korán reggel ezódulát irt Rustánnak, figyelmeztetve őt a mai napra és a hatánizAtra, s irta neki, hogy menjen ki előre, mert ő caak dolgai miatt délbon lovagol ki oda.
Hustánt éppen jó kinlvébe« találta o czóduls, molylyol nyomban osibukr» Is gyújtott. — Rár megtartotta volna azt.
Arankáék házát és a kertet magas nyárfák környezték, melyeknek levelei köst ktsórtaties suhogást vert a koronként átvonuló reggeli szél. «
IX) elmellőzvo Hustán mejjyclenéséuek ós fogadtatásának leírását, olvasóimat n kertbe vezetem-
E kert valóban egy kis labyríaÜi, a gyönyörű
virágágyak k<«t kigyódzó tekervényes utak
folé itt ott meatarkéJt lugoaok fenuakadtak, melyek alatt kényein*» gyej>i>a*lok álluk a U-radtaág ki|>ihenó*óro.
ily m«tork<51t lúgosok egyikének árnyékában a Hinaragd «siód gyeppadon ültük, Kustán, Aruuka a aitűttk mintegy üt-hat óvcí leánytestvére.
Aranka igézóleg egy wép leányka volt. Hófehér arcain molyot hollófllrljoij árnyékolták, müeu» uotuémn pirja <gott, nagy fuketo »zömei lángoló fényben úsztak, molyokot hfl hzo-relomtnel logeltctó llustán fúr fia*, *z<!|'' arezvo-íiánain.
„Eí hát eaupáu csak müzlim hitom ijeazteno viasza o lépéstől ?" kérdé Ku«tán n már lioaz-uabban tartott párbeszédet folytatva.
„Csupán c*ak a*" válatwola Aranka, „Utdod, hogy szeretlek, térj át a keresztény liitro, éa én — tied lowok örökre.
.Ah Atzaill" folytatá Kustán rőtét eszméktől megkapatva, „fordítsd el tőlem fegyvcro<lot. Aranka I lohetetluuaégct követolnz iőlom. Mun-kar és Kakir iszonyatos pillantásaikat nem vOlnék képe« kiállni a más világon, lux az lzla-möt elhagyám.
, „Mit tőrödül a másvilággal" vála-«zolá Aranka kezét nyújtva Itustannak, „ha az élőiben elérted boldogságod tetőpontját?
„Ab élőt rövid n beuno a boldogság előbb véget ér, mint gondolnók" folyta tá Kustán, „a
koráu Bwrrint csak az Al Üscbannntr nyijjt tökéletes b örökké tartó boldogságot."
„Ee to az élet utáni boldogság miatt, melyet koránod Unit, eltaszítod magadtól azon lényt, engemet, ki Udvözitő szerelmemmel karoltalak át áj boldogságot nyújtok neked ?" kérdé neheztelve Aranka.
„Ah boesása meg Arankáin" inondá Küsz tán homlokát törölve „sötét eszméim elragadtak a korán tanaira, én téged szeretlek csak, éa csupán csak te vagy képes engemet boldogítani."..
„8 elhagyod az islamot? nomde?" — kérdé közbevágva Aranka.
„Mi^állj," kiálltt llustán szemeit oltakarva, „nem merem elkövetni o rettenetes bűnt; távozzál tólo Harut, o rettenotes tusában hagyd magára lelkcmot." '' » T
„Tépd ki agyadból a sötét eszméket," folytául a leány, égotq szemeit Rustán arczára szegozve, „ím itt vagyok én melletted, no rettegj a rósz szellemektől, térj át az Üdvözítő keresztény hitre, s azon szellemek többé soha sem vehetnek rajtad erőt."
„Es tu csakugyan hiszed, hogy megnyugvást találok azon hitben ?" kérdé Kustán. )»(
.Nemcsak megnyugvást," válaszolá Aranka „hanem tökéletes boldogságot is általam.~
„Ugy nom bánom," válnszolá Kustán, „éretted mindent megteszek."
„#s ón csak közös boldogságunkat óhajtom* folyta tá Aranka, „a vallásnak fökulléko az ima, melynél fogva uz egy igaz istennel társalgánk, legelőször is a keresztény imát tanuld meg, mönd csak utánnam ozt: Az atyának, a fiunák éa a szentlélek istonnok nevében. Ámen."
„Várj, várj, Arankám, uj- szuvrtk ezok előttem, nom birom oly gyorsan utánad mondani," vága közbe Kustáu.
„Hát mondd ezt: Az atyának....
„Az atyának...." kezdé Kustán reszkető lungon körültekintve.
.Tovább" mondá Aranka.
„Ég fiúnak...." folytatá Kustán -gondolkodva.
.És" — mondá Aranka.
„És szentlélek isten nevében" végzó reszkető hangon Kustán Arankát kézen fogva s ennek homlokára nyomva az első csókot.
„Foglyom vagy," orditá most Sásvár két fegyvert» törökkel a sürfl lugas mögül, mely mögött már régen hallgatódzott.
„Hah!" sohajtá Kustán h megscmmisülvo hullt térdro Sásvár lábainál.
„A gyönyörű houri erősen behálózta szerelmével eszogény ifjút," kezdó Sásvár, Aranka arczára pillantva. »Kf elhagyja hitét, vétket követ el az Isten ellen, ki Istenéhez hiUelen, hogyan le-hotne az hfl nemzetéhez » u lcghatalmasb sul-
tï Z X, 33 T I HÍRNÖK
Nagy-Kanizaa, május 8-Aii 1808. Sxlnt« Uláuy-axeri, uiint a gabona Qilct álláaa jelenleg van, ktl-IfinOeen • roxauál. Ax kellett hinnUnk, hopy cien Miiben, mikor már a kcaalet feleméaxtetctt, magaab ii fog ClSlínyro vergődtetni. Né-nely vidéken vagy keveaabbet fogyaaxtauak, vajty a «tépen álló veté«ek-btn gyönyörködnek.
S''ern tudható, hogy valóarlnüleg míg »iflkjbb körro axorul aa flilet ax aratáj olkexdéaével, axért a valóajiuüaíg mellett aenkl aem kocxkáitathatja egí«a jövőjét. In no ii van talányaaerflaégo a jelen állapotának, * aiéit naponta kedvfiket veaatlk * a III let emberéi, mlhcx aa nj aratás kilátáaai hatékonyan «I^Mgltlk.
Piaozl bsti-váiári kelotárok.
NAOY-KANJZrtÍN , májue H-án.
AWÓ-auaxtriai merőnként.
Termények t Haa a 83—Kft íonto« 5 írt. Ü0 kr. 86- bt) fut 6 fr,60—70 kr. 87-88 fut. « fr. ö fri. 30 kr. lton 78-711 fut. 3 U. — kr.79-80 fut. 3 ft. Sü kr.
rpa »erfün''ínck 70—71 fut. i fr. 7«) — kr. 71—72 2 frt, 76 kr. k r p a kö«8n»*ge« «6—ßö in«. ï fr. 80 k''-67—08 in«. S. frt 86 kr. Kukoricán t frt. HO kr. .1 frt 10 kr. Kok orlc ** olaj«(cjlnquautln) 8 frt ¡¿0 kr. Zab 46-47 fn«. 1 frt 80 kr. 47-48 fn«. I frt TO kr. Tohanka 00 — 88 fn«. 2 frt CO kr. 08-70 fonto« 2 frt 70 kr. Paixuly fehér 3 frt. 60 kr. Paaiul/ Urka 4 frt. 60''kr. On b á eltíirenda 16 frt. — kr.
— A „HAZA- blitolitó Imiik kimutatása f. ¿r áprll haváról ; »«nyittatott 050 <iarab bavallá« 1,000,808 fit. tőkvro l''J,300 franc e» 6070 arany ; ftlggííboii maradt a mull hónapból 8:12,208 frt. 2210 arany. Oiiui. l,863,07á ÍW. 10,300 frane í« Í2l0ar. Kbbfil kiállitta-tott 601 drb liaiáloaetóre 706,600 frt tőko 10,000 frk. »000 a. 148 db ólctc«ot«r<i 204,200 ft tóke 1200 a. 00 drb. tuUlóai ciopurtokba 01,877 frt tGkc. 61 darab ellenblxtoaitáira 61,242 frt tők« flIggSIien innradalt 786.856 frt t«ke <2210aiany, eliila»lttatoU 8<).420 frt. — fr. — ar. fiuaeaen 1,803,074 ft. — — fr. ¿210 ar. A bank mflkndéaíuck konlcte óta t. i. aeptoinbcr lO tül ápril hó végéig benyujtutt Oaaaea bevallátok Ot*«cgo 8,063,078 frL, 10,070 arany, 880O Ullír 44,400 frane.
ntwr»''»m -
Bécsi pónzárfolyam, május 8.
64/o motalíques űl>.—; &u/o uemz. kölcsöu G2.lk''); IHGO-ki álladalmi kölcsön 80,70; bank-résxvéuyek (>.''.12; hiteliotézeti részvényok 181. — j London 110.80; ezüst ágio U4.7Ö; arany darabja f>.f>7s/in kr.
Vasúti naponkinti menetrend:
Indul N.-Knnwiáról lluda fi-lé d, ti. I óra 22 perei.
. . . r«tvn íl órakor.
» . Ili''ca . reggol 7 óra 16 perci.
. . „ <1. n. » ór* .10 .
. , Trle»t , (I. u. 1 ilra 60 .
, . . e»tve 0 órA 56
K-ii. N.-Kaui««ára lludn filÖl léggel ft ór/\ C> .
. . . , d, u. I óra 40 .
, . Ilóca . <léllieiil2 óra .''II ,
. . . ratvu 7 óra 28 ,
. . Trii''Ht . reggel ft óra ¿6 .
, . , , délbta! 2 óra 62
táohoí; to hotelen lettél mwdwokhe*, halálos ellensógod leányával estél szerelembe, ki c*en megvakitásoddal tégedet a magyarok érdekeinek akart megnyerni.
.Kugemet?" kiáltá Kustán felugorva, atik-
rázó szemekkel. ,
.Tégedot, árulói" válaszolá Sáavár, ^fogjátok Őt körbe," szóla végre a fegyveresekhez-
„Irgalom 1" kiáltá fájdalmas hangon Kostán, do initsem használt, a fegyveres férfiak elhurcolták. v
Sásvániak mégis hát sikerUlt végrebajtaui rettenoteo bosszúját, a tanuk kihallgattattnK, melyeket Sásvár Kustáu ellen szerzett s i> rettenete« vád kövotkoztébon Kustán Staui-bulba vitetett. Sásvár korán megbánta ineg-gondotlan tottéj, do már ké*ő volt míuden.
Két hó múlva Stambul börtönéből egy ol itélt vezettetett ki a vesztőhelyre, ez olité|t Kustán volt.
Kustán bár miként iparkodott is ártatlanságát kiderltcui, Sásvár által szerzett tanuk vallása tökéletesen lenyomta a mérlogot, és Kustán mint honáruló halálra Ítéltetett, moly Ítélet golyó által végro is hajtatott.
* {
(Kolyt. kBv.)
Heti naptár.
Májat 10-tól 16-1« 1868. ^
Hó- ét heti- IKathollkiu nap-nap | tár
l''rotealána naptár
m
Uli.
r | ~ |--------—y-f
Kalh. i''a prot. Kv. Viuiatéri-k ahlioi, kki engem |
ktilde. Jánoa XVI. 6 — 14
10 iVasároap
it H.''if;;
Kedd 8 icerd. Calltftrtftk Ibiitek Siombat
0 4 Áulónln
lleatrix axfix l''ougrácx vírt Hxerváex pk, llonifáex pfltp. Zaólia axlís |Ncp. lánoa
D 4 Caat.
Berc. Aap.
Nerc««
Muclni
Bonlfácx
Ixldtr
Ncp. Jánoa
''e
tm\
x; Su
Felelős szerkesztő : Wajdits József.
II
R 1) E T E S E
Dócshon, holváros, Bornorgassc 2. sz.
K
a
Ersparnis bei Inserate!
EIN VERSUCH GENOßT!!!
M. 25 Ell S la B R ''
konzessionirtes
ANNONCEN AUFNAHMSBURE&U
gW" für alle Zeitungen
übernimmt Insertionen zu günstigsten Preisen.
Zur ji;enillig"ii Beachtung!!!
Glticks-Offerte
l)«> Kj.lel dar ö»terrilcWtcl»6a LOS SS Ut von der kaiaerl. kfinlgl. öiterreicblwhea Regierung peatattet
,Gottes JSegen bei Cohn !''
Oiou« i
Kapitalien Verlosung
von ttt>er ö Millionen.
Beginn der Ziehung am 14-ten Wal d. J. Nor 8 fl. od. 4 ü. od. 2 fl. ö. W.
koatet elu vom Staat« Kar»ntirte» nirkliche« Qrlalilil St*ftt«-L00» ^nieht von den verbotenen Promette») au« meinem Ueblt und werden »olche (¡tgcn fraaklrt« >Uu««ndung de« Bitrajc» «elbatnach den Mtf*fatMt*fl (lebenden von mir vartand.
lût wrrdon nur Uowinna geaogen.
Di* Haupt Oewlnne t.etr*K«n 25Q.0Û0 223.000 I3Ü.OOO ¡23.000 ! A 100.000 2 A 00.000 30.000 * ï 25.000 a k 20.000 4 A 16.000 t a 12.500 i k tzoae 4 * ¡oaoo » k saoo » à 7soo 2 a «200 3 A 6000 1 k W» 4 k 4000 « A 3750 lit A 3900 toi A 2900 V) A 2000 4 k 1300 5 A «30 4 A I2a$2$0 A 100« b A 700 «0 A 000 « A 300 2*9 A 200 141 A 200 lTfÂO A 117 STU6 A 100 u. t. w.
äewienfoMta'' KMtllofc« 71ek«n$*il«tia itni« nach KnUe^el-littbf >rosit u. vfrachwiet»- *
M*iu*n l|it«<«*Mi.t*u habo attela la 0«»t. die alierMohetea 1 itaopttreffer ton 300.000 220.000 187.000 132.300 130.000 130.000 ; I25.COO >03.000 iOti 000 und jangat nui II. ttepUutbar aohon wieder
daa ftotv.1,,,01 «on 30 000 Tfcalor auabeaahlt
Laï. Sttms. Cohn in Hamburg.
110 —t. limik* u. We«h»«lj(eicKlft,
immfwerm^^ rnayu
l (í. Fopp ír. és gyakorid orvos által
készitott ,
Anatherín-szájviz
kitűnő hatását ^ újra megerősíti e bizonyítvány.
Igou tiaxtelt orvoa ur I -fCedve« kfiteleiaígeinnek iainerem a« ön által fcllalált , a «»cnvodő emberiaógro (rl nyújtó: Analherlu »«ájvlióárt Ieg3nlnt/bli hálámat klfe-joxhetnl. K ti«r felévi hatználaU ál t«í wenekUlteet meg: « mélyen gyüké rexett fogfájdalmaktél; lay lyukas fogahn most ép oly Jól hatmálkáUM, mint u egéuiégeteket Üraiigod kltUnó aiaMtUJa egyuttal minden foj Indagaaat ét InvériéttU meguabadltott. - Legyen On incigyőaiiilre; hogy «xere ajánlatára mindent folbaaxnálok, mi tehoUígemben áll. MaRimat tn\J-iamalbn ajánlva maradtam, llerlln, Anna-nt 47.
LobdCk T.7 hadiiHgy.
'' aar* Ax .Anatherln-siájvlz*, valamint ax ,Anatherln fogpáaita Kapható Hagy-kanlnán: Ilelua Jóx««f gyógyaxeréax, Ro«cnbcrg ltot«.a. i A. WaJdlt« J.. WelUcb, Feaaelhofer éa Schwara A. urak ker.akedíaábcn. PipáK Tachepen J., BtampO O. ét I.Swy L uraknál, Xeaithelyen: Hlnger N. Zala Egeraiegen: Anul K. ?yógy««M4»a ói lUndl.r H. - Kapronozin i Werli gyógyixeríax — Varaid«» l HalUr gyógyareróex. - 8zt.-0yírgytta MSthlg .- Sümegen: Dorner KaJet. éa 8tambor«xVy I,. gyógyaxcréax uraknál;
MEBSKOBB

I''igycleoirc méltó.
ALFÖLDI MOSDÓ-VIZ,
szeplő, májfoltok, pörsenósek, sárga vagy szürke bőrszín, orr- vagy bőrvörösödés, ugy mindennemű börklüte-gek ellen egész ártalmatlan t legbiztosabb szer.
Kgy «redeti flveg ára 1 fölint o. á. — PotUl «ikaldéaaet tO Knal több.
Kapható HAMORY LAJOS gyógvaxer¿»x urnái Eteken, Aradmegyében elktlldéai raktár •, — további Török Mz*«f gyógyaicró«« urnái P o a t o ii. — Schlffer Adolf gyópaxeréax urnái , Blál Ármin urnái templomutcxa, takarékpónxtári épttlat áa Tapoletányl Qélft urnái kereaxtntcaában Aradon,— Pecber L f. gyógyaxcré*x urnái Teiuoa-I v á jo tt, LftOfl Imre, gyógyixoréaxnél OodOUSn. . (109-^3,1)
8T lamételadók IM azázaJékkaa réazealttetnak. /
■P
Einen Stiefel sprechen ist leichter, als einen maolien.
Wer auf guten Füssen, d. h. auf guten Sohlen stehen will, wer ein Freund nicht nur löblicher Vorsätze, sondern auch lobenswerther Absätze ist, wer einen schönen Zug am Menschen und an Stiletten zu schätzen versteht, wer mit Festigkeit und Ausdauer den Stürmen der Zeit u. des Wettes zu begegnen trachtet, und wer im eleganten elegant aufzutreten beabsichtiget, der decke seinen Fussbekleidungsbedarf irt ■ dem rennmmirten
Schuhwaaren-Fabrikiager
I g R | c zK e 11 e r
ör. Kaalzea, rUuptgaaac Im Wla**lea''i«hen rianaa,
wo die schönste und bestgearbeitete , in reichster Auswahl vorrftthigo Waare von verschiedenen Stoff- und Ijedergattungen zu staunend billigen Preisen verkauft wird, (111—1)
HIRDETMÉNY.
Aldlirolt bátorkodik h t. ex. liltal feltalált
(áutiibuh Uertitluii
„erősítő Italt"
^n tiar.tolt kösönst''g Imxíío« ügyelm<$l>o ajánlani. Eten? (•r<V»:iö-ttul olőmotditja a jd étvágyút, könnyíti a jó® omó fjíat meghütói ellen megóv, A» átalában a» egóaeí ) ^dégrontlísorrtí melegitóleg «t erönitólog hat. Ugy MÍntoá [ " atH . \iln<law)knak, kik hideg lóg befolyásnak ki^B? .Ic/^c, továbbá a lábadozóknak, kik a kiállott^ Ix*''./:riH.Vv'' >i »táu erejükot vuajunyerni nem kój>es<ikj ;v''^re ní íen^erre utazóknak, miután a tengeri ut ismert MleiTKU''£»ógoitöI mogóvja az utazót. % mogbuuU ntján a t

Üvegükben az
tulajtionos urá itiwitájiaal egytttt/
, ellátott i-Vlolirtnii I kaphatók.
1 K vidókon egy<VÍUli raktilr alulirtnál lovón ifeCiel ajánlja o kitdnö 8 nagy liatáau «zort. Ára hiui/.tutlaii utaaitiW«l ogytltt 1 frt-
Wajdita Jôaaef,
Nagy- K an Uaáti.
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
20. szám, május 16, 1868,
ír i
< /
'' A*''¿A -ül . I
v. t: i
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
VeiryeB tartalmú lietllap
n szépirodalom, kereskedelem, Ipar, sa/dászat, tudomány és művészei kflréMJ*

____Ma— aw■=»

Megjelenik:
ninden exostbatoo,
i''Ki1» ívni.
Iroda én Undd hivatni:
WAJDITfl JORHKK Mrtyr»c«r*»kt*W»4».«i..
Előfizetési föltételek :
Holjrben liAghot hordáMftl i* vidiVre po«Un Vn1.lv«* Y-uiu ¿vra i - 6 frt. — kr. Kii <tt. - .8 . _ . . >:«uW«Jre .,1 . .60,
mrdetéselt
A Int luuáboi petlUorJrt UisOr 1 kr. ! »or A h minden további belkt;\U«*rt f. kr. |Uly«jrdlj minden *gyt* b*lkUt/liért .10 kr. A. .Nyílt Ur»B* «ICy petit tor beiktatás díj» 15 kr
!
A megye rendezés kérdéséhez.
Hogy a megyék bel alakjokra uézve ugy amint inost vannak hiányosak, és az elóre haladott kor szükségleteinek ugy a mint kellene, megfelelni nem képesek, ezt tagadni egy volna, belátni nem akarással. De ha a létező hiány orvoslásánál mellőzve minden pártérdeket, egyedül a haza jólétét czélzó s szabadelvílséggel párosult törvényes rendet elérni óhajtjuk, ezen óhajtástól áthatva vizsgáljuk a megyék jelenlegi alakját, akkor uem fogjuk a hiányokat a kül hanem csak is u balszervezetnek tulajdouittani.
Kik a megyéknek jelenlegi belalakját és az ujabb korban kifejlett teendőket ismeri, az ugy hiszem érteni fogja a mit ezen sorokban kifejezni szándékoztam, ugyanis:
A megyék mostani Mszervezete még azon időből való, melyben a politicai befolyásra helyeztetett a fótekintet. — Mig a közegek teendői az akkoron létező viszonyuk közt habár sokoldalú, de a fzemélyiségekhez »zabolt mérvű volt. — Az idők változtak, a teendők minőség- és mennyiség tekintetében 2ü év ^latt aránytalanul szaporodtak, mig az alak, a végrehajtó közegek száma ugyanaz Mint az előtt volt.
Tekintsük közelebbről; p. o. Nálunk Somogyban a járások a legszabálytalanabb alakúak. Az illető szolgabíró, járásának egyik vagy másik szegletében tartja hivatalos lakását. Egy egy szolgabírói járás 9-28 községre terjed ki. Melyben az illető szolgabíró egy esküdtjével minden az ujabb korban előforduló kíváualumknak megfelelni köteles u. m.
1 polgári perekben a törvény és ország birói s más ideigleues szabályok korlátai és formái közt meghatározott összegig Ítélni és azt végre is hajtani.
2. Mezei rendőri kihágásokat megtorolni.
II. Bűnügyekben az előleges vizsgálatot
létesíteni.
4. Polgári, telek, büntető, árva, úrbéri s váltó törvényszéki kiküldetéseknek megfelelni.
5. Más hatóságok megkeresésében eljárni.
G. Utak, folyamok, egészségi, nép mozgalmi, iskolai ügyekről és szabadságos katonákról számolni. Ujonczozást és katoni megkereséseket közvetitteni, közrendet fentar-tani, miniszteri, megyei köröz vényeket terjeszteni, a niegszámitlan aprólékos s szóbeli magán panaszokat meghallgatni « elintézni, stb. stb.
De ki tudná mind elősorolni azon teendőket, melyek egy szolgabíró-, egy esküdtre várnak.
mind ebez még hozzá számitható a rendazeres törvénykönyv , a községek és jegyzőségek rendezettségének hiánya.
Nem is említem azt, hogy a tisztviselők épen uem u leendők és állásának megfelelő arányban dyazvák. 8 IHtil-ik év óta tiszti állása még csak időhöz Be kötött valami bizonyos. Ha mindezekot elfogulatlanul s minden pártérdeket mellőzvo jól meg fon-(Szftrk«sztÖ*égi példány.)
toljuk, akkor kell,hogy belássuk azon nehézkesség okait, mely a jelenlegi megyerend-, szerben tapasztalható s mi mégis nem az'' elősorolt okoknak; hanem átalános kifejezéssel a megyéknek rovatik fel, a politika által elfogult felületes szemlélő által.
Pedig csak ha az okok iránt tisztába] jövünk, vagyunk képesek a hiányokat orvosolni.
A mi pedig a sokaktól hallott véleményt illeti, miszerint a megyék már azért is rciulc-zendők mert mostani alakjokban s azon politica befolyás mellett, melyet eddig a törvények értelmében élveztek, a miniszteri felelősség illusbriussá válik; erre nézve c.sak annyit jegyzek meg, hogy ez párt nézet vagy egyéni állitásnak jó, de a böHzonyitás még mindig hiányzik.
Nem hiszem, hogy azok, kik ezt állítják, tudnának oly esetet felhozni melyben csekély miniszteriális korszakunkban a miniszteri felelősség a megyék külalakja vagy is politicai befolyása miatt nevetségessé vagy csalódássá vált volna. Hiszen az országgyűlés mindig együtt van. A parlamenti kormány 6x országgyűlési s így a megyei közönség többségének kifolyása 8 ha az országgyűlési többségből alakult kormány valamely a közjót tárgyazó rendelotet jóváhagyás reményében ki ád, kell, hogy ezen jóváhagyás iránt előleg tanácskozott, vagy biztosítást nyert légyen. 8 ily esetben alig hihető, hogy bármély megyo a .tisztelettel félretevési * jogot igénybe vegyo. 8 ha egyes megye ezt igénybe venni kívánná, ez ellenében elég volna azon erkölcsi hatás is, melyet az országgyűlés és a megyék többségének roszalása reá gyakorolna, nem is számítván azt, hogy egyes megye a központi kormányhoz hasonlítva számba alig vehető, s csak is erkölcsi erővel rendolkezík.
A kik pedig rendkívüli eseteket, vagy valamely miniszteri rendelet gyors kivitelének szükségét, melyro a megyék vitatási, felírási és félretevési joga zsibbasztólsg hathat, hozzák fel érvül, feledni látszanak azt, hogy jelen időben sem a felírás, sem a vitatás nem oly sok időbe kerfllend, mintrégente s a félretovés csak is szembeötlőleg törvénytelen rendeletek ellenében használtatott régento is a megyék által.
Kik pedig ily utóbbi lehetőséget feltételeznek egy felelős kormányról, mondhatom nem a leghizelgőbben védelmezik. A mely felelős kormány alkotmányos viszonyok közt ilyesmihoz nyúl, az már tultetto magát a felelősség elvén. Ily lehetőségeket a megyék politicai befolyásának csonkítására alapul venni alkotmányos embernek nem lehet, nem szabad.
Rendkívüli eset pedig alkotmányos felelős kormánynál majdnem elő sem jöhet, mert egy ország kormánya mindig elég bőven rendelkezik azon eszközökkel és tudomással, melyek ót a meglepetésektől megóvják s ha mégis ilyesmi adná elő magát — mit csak háborús esetben képzelhetőik lehetőnek —
akkor is már eleve megszerzi magának az országgyűléstől a kellő meghatalmazást, vagy legalább megszerezheti ha akarja.
A mely kormány ezt nem teszi, vagy tenni nem képes, az megszűnt parlamenti , és a többség kifolyása lenni.
Azért miként már előbbi levelemben mondtam, legyünk ovatosak és körültekintők megyéink külrendczésében,mert ez a haza polgárainak iskolája, melyben magát, mint az összes államnak kis, de mégis tényez^ részecskéjét tekinti, valamint a tekintetben, ugy az emberiség életében ''-ugrás nincs. Tanulságul szolgál nekünk erre n történelem. Az újításnál figyelemmel kell, hogy legyünk az emberiségnek azon gyengéje iránt, melyszerint minden nemzedék kegyelettel csügg uz ó múltján, melyet még ha rosz volna is nem örömest és. csak alkudva áldoz fel az ujabbnak, bármily jó lenne is az. Minden uj intézményben feltalálhatónak kell lennie a kapocsnak mely azt a régivel össze fűzi. Hogy az érdekek, melyek a régihez kötvék az nj intézményekkel összeköttetésbe hozathassanak.
A megyék szervezése ne öltsön nagyobb mérvet, mint a mely hazánkra nézve jelenleg kielégítő s csak annyira rendeztessék, hogy jövőre is, a meglevőnek felfo rgatása nélkül a kor szükségleteihez képest idomitható s tőké-le tesithető legyeu.
Miért is részemről elégnek tartanám ez idő szerint a megyéket következőkben rendezni, u. m.
1. A megyei bizottmányoknak újólagos és képviseleti alapon (legalább minden 600 lélekre egy) szervezését.
2. A járásoknak szabályos alakit ki kerekítését nem a bíróságok hanom közönség kényelmére való tekintettel.
3. A közigazgatásnak a polgári teendőktől! külön választását 8 ennek folytán.
4. A végrehajtó közegek szaporítását oly mérvben, mint azt a helyi viszonyok és érdekek követelik.
6. A tisztviselőknek állásukhoz mért díjazásának meghatározását.
Ennyit egyelőre elégnek hivzek arra, hogy az ujabb korban kifojlctt szükségleteknek a megyék megfeleljenek. A többit hagyjuk a jövőre. Minden kor kijelöli a irányt, melyen haladnunk és a hiányt, melyet javittanunk kellemi.
A mi a tisztviselőket illeti: ezek szerintem választandók lennének, mert bármint alakul a jövő de jelenben se nem szükséges , sem ildomos uem volna a megye polgárait azon jogától megfosztani, melynek századok óta birtokában voltak. Az idő tartamot illetőleg megengedhetőnek tartanám, hogy a törvénykezési ághoz a tisztviselő hosszabb időre választasBék. Mind a tisztviselők, mind pedig a megyei bizottmányi tagok választásának ideje aként határoztatnék meg, hogy egyik a másikhoz vagy mindegyik a követválasztási időszakhoz 6 hónapnál közelchbre ne esaék.
Hirdetéseket elfogad :
H.-KanJz;ái»:»KtAI)ó WVATAi,. peiten: J5EWLKR M. néo»-, Hamburg , Berlin-, Najnft-M.-Fraftkfiirt- h Baeol-
ben: IIaaSKNHTKIN k vouuin Llp«»«-. 0««-, '' Stuttgartban: BACIIKK&tAiiHA. Bkcikrt: OPrrT.lK
Tudom hogy csekély tért szabtam oly tárgy feletti értekezésnek,melyről hasábokat lehetne pro és contra betölteni. Ámde ugy hiszem ezen néhány sorban röviden eléggé kifejtettem egy éni nézetemet ezen kérdésben. Ha azonban ezen lapban helyreigazító vagy még jobb nézettel találkozni szerencsém lenne,ezt már csak azért is örömmel venném, inert a jóbb mindig elfogadhatóbb.
P. P.
A galambok! polgári olvasó-egylet alapszabályai.
I.
Az olvasó-cgylot cziino éa czélja.
1. A népnovelésnek, mint a családi éa állami élet boldogsága leghathatósabb téayotójánek gyámolitáaa éa előmozdítása érdekéből alakult exon társulat.
2. A megalakult táraidat neveztetik .polgári olvasó-egyletnek."
Ü. Az egylet czólja átalábau a szellemi mivu-lődést némi olvasmányok, folyóiratok és szivne-mositő könyvök által előmozdítani, s e on''lt szem előtt tartva, működését fulúkazaUMÓgist való tokintűt nélklll a* alább következő »xabá-lyok szerint intézni.
II.
Az egylet tagjai.
4. Az egylet áll helybeli ós vidéki tairokhól.
6. Tag lobot minden fodhetetlon jolíomű h tökélyesodni óhajtó egyén , ki a tagsági dijt befizeti.
6. A tagsági dij jolenbon három nogyod évra 2 frt. Azonban jövőre ennek meghatározását a közgyülés; a tagok számához képest meghatározni magának fonntar^a.
III.
Az egylet tisztviselői.
7. Az egyletnek van
a, olnök;
b, jogyzőjo;
c, pénztárnoka;
d, fölügyelője; — kik mindenkor ogy évre választatnak.
8. Az egyletet vezényli egy elnök , ennek gátoltatáxa esotélwn ogy a közgyűlés által ar. alkalomra megválasztott; valamint a jogyzőt i* hasonló esetben a közgyűlés helyettesíti.
9. A tisztviselők molló még választ a közgyűlés & tag« bizottmányt, kik n tisztviselőkkel ogy értelemben intézik az ogylot ügyeit, melyről az évenkint kétszer tartandó közgyűlésnek számot adnak.
V.
Az egylet tiszvísolőinek teendői.
10. Az cl nÖ k a bizottmány utasitáia folytán annyiszor a''monnyiízcrsztlks^goltotik öaszchivja
a közgyűlést, abban olnökól, a többség által hozott határozatokat kimondja.
11. A netalán rendotlonkodő tagokat az illőm szabályaira szelídséggel figyelmezteti.
12. A jegyző a közgyűlés és bizottmány jkönyvét vozeti.
ü). A bizottság utasítása szerint lovolez.
14. A pé uz tár n ok a bovott pénzokot hűsó-goaon kezeli.
lf). A pénzt csak a bizottság utasítása folytán adja ki.
16. Számadást vezet, n azt a bizottmánynak évnegyedenként , a közgyűlósnok pedig év végével előterjeszti.
17. Afolügyolóaz egylet minden vagyonára felügyel, az olvasmányokat nyilván tartja ■ év vógévol az egylet vagyonáról beszámol.
A bizottság száma és jogkör«.
15. A bizottság áll az ogylot tizztviselőból * a kötgyűlé* által szabadon választott Öt tagból.
]#. A bisoltság meghatározza jegyzője
. »1 niegnMuloitsti u tuylut c sáljának uitsgfululő
lvasiuányokat. ,
20. A bizottság os egylet tisztviselőinek cljA-»AnW időnként számot kór h azoknak további Utli.ljU)Mlkltt «<1. ,f
21. Aa elu0knél jelentkozett uj tagokat fol-vessi.
22. llisottsági ülésekben érvényes határosatok hoxatalára a tisztviselőkkel együtt legalább öt tag szükséges.
23. A fölmerülő panaszokat lehetőleg orvosolja.
24. A bizottsági tagok''közül, ki a* olnök háromszori meghívására elegendő ok nélkül elmarad, kihagyottnak nyilvilnittatik a helyette uj tag leax válasxtandó a közgyűlés által.
A közgyűlés jogköro.
25. A közgyűlés felette áll a tisztviselők a bizottságnak és azoktól óvónként kétszer szá-mot vosjl
20. A ion esetben miig, ha a tagok közül morállá tekintetben súlyos panasz merül fol, az titka* szavazás u^ján az ogylotből ki törültetik.
A« egyes tagok jogköro. . 27. Míudon tagnak sxaba<lságában ál| rogg. 7 órától osti 10 óráig az ogylot helyiségén olvasás végett megjelenni, ós oda vendégeit olviuui.
28. Ax illőm szabályát sxom előtt tartva, mindönki iránt tisztelettel viseltetni tartozik.
2U. A napi lapokat azon naptól számítva, midőn megjelent az ogylotből köt nap eltöltő előtt olviniti meg nom engedtetik. Esőn kitett ltatáridó után a nevezett lapok egyos tagok által elvihetők, de 24 órn elteltével isiiét vissxakűl-doudők. A hűti lu|>okat jxxlig egy hét előtt elvinni nem szabad, melyről a felügyelőnél bejelentést tenni ki ki kötele*.
30. A folyóiratok h könyvök a bizottság által küllapjárn irt idő alatti olvasásra elvihetők, hanom annak oltelto után visszaküldendők.
31. Minden egyes tag panaszát orvoslás végett bejelentheti az elnöknél.
32. Azon esetben, lm ax egyletnek nom lunno több mint 10 tagja, megazüntnek nyilvánitta-tik s ax egylet vagyona u két helybeli iskola javára fordittatik.
8. J. ogyl. jogytő.
Hoti szemle.
.WnjuN 15-én, 18G8.
— Abonyhoz közel u vasúton egy iparlovag gonoszul rászedto Tumásfy Árpád kadét őrmestert, ki AlM>nyl>a utazott. Az őrmestert útitársa szivarral kinálta meg. A udvar tél egyszerre elkábult t!»> álomba merült. — Midőn fölébredt, {>70 fttal telt tárczája és útitársa sehol sem volt.
— 1 Vrczel Miklós hirszerint Itaranyamcgyo főispánjává fog kiuevuztotni. — Abyssiniai király orosxlánain a lánc* és karikák vert aranyl>ól valók, most Londouban vannak.— Asztalos János Kecskemétről hivatalosait kiutasittatott. — lto-mábait június 2l>. sz. Péter és l''ál napján lesz kihirdetve azon cononicus bulla, molyszerint f. évi docx. 8-án közzsínat fog tartatni. — Hir-seerint ltothschild báré lierczcgcsittetiii fog. — l''árisban U emelotoa liázat építenek. — Némot-honban jelenleg 1520 hirlap jelenik meg. — Triesztben Miksa császár emlékére szobrot oroznék, melyre oddig már 20 ozor frt gyűlt og^bo.
Budán fényképezett hamis 10 kros bankjegyek találtattak forgalomban. — Nsgj /áradon egy gyermek született, kiben a tí- cs nőnem egyesTtvo van. — Ur. Andrássy O/ula niíuisz-terelnök s«cnt István nagy keresztese titkos tanácsosi méltóságot nyert — Mária főhcrczegnő kuroMtalésénél a használt vix a Jordán folyóból é* a gyertya l''aloasütiából való volt. — A .l)io l''iMt* -l>an ozokot olvassuk : Egy paraszt ember a postára ment és kérdezte vau-e levele, a kiadó kérdi: pusto restánto? nem, h&noui katholikus; a jámbor gondolta, hogy oxtkérdozi: nem-e protestál» r — Kgy xálogba adott láb. Kgy porosz napszámos lába a vasúton szétxuzatott. A vas-uitánuilat máskéj» nem pótolhatá, vett érte egy művészileg készített lábholyottost. Do a tulajdonosnak meggyűlt vole a baja. Sok adósságot isin álván, ax illető korcsmán»» xáloglw vette a lábát Most a szegény napszámos keservben panaaxkodik a gazJag vasuttársulat előtt, legyen nsívos, viÜUa viasza jogtalanul lefoglalt féllábát.
- Temetés volt 1''eston a napokban a két-sxiv utczábau egy fiatal, csinos ixilgárlányt temettek el. A ko|K>n«» után a szülők mentek, kiknek o leáuy egyodüli gyorntokök volt s egy fiatal ember, ki e leányt azorotto. Ax elhunyt története egyszerű volt, do érdemes, hogy megemlítsük. Szülei aeegény mcatensmberek voltak, s szero-tőjo Irjkatoitlegéuy. Négy évig járt a házhoz, a l<Aoy oda volt noki igérvo s csak azt várták, hogy a fiatal embernek állású legyou, melyből feleségét eltarthassa, l''ár hó elótt a szülék örük-»ég utjáa Annak á hásnak »W némi vagyonnak birtokába jutottak, s oár nap előtt a mt>s-torhig»\oy foUzabmlult s helyet i» kajKjtt, melyből megélhetünk. Kiment s megkérte a leányt. SzUléi ast felelték, hogy most a leány vagyonos, uáhUá) jobb pártiét is uúuálhut, neki uem ad-
hatják. A folbosxantott kérő axt felelt«, hogy jó, liát akkor elvosxt a mesterének a leányát. 8seretójo a kapuig elkísérte , sirva elbít-csusott és kérte : jöjjön vissaa, hanem a férfi ivxt fölélte, hogy .nel^i már nincs mit ko-resui ebben a háiltan." „Kit podlf tudom, hogy holnapután el fogM jönni meglátogatni," válaszolt a nő. Wváltak, a leány phoaphorral ineg-mérgezto magát, szülői caak későn vették <Wre s két óra múlva gyemtekök halva feküdt. A szeretője csak kiterítve láthatta újra. Sok szo-génysorsu népség kísérte kí a temetőbe, a szü-lőkiiek niucs kiró hagyják a vagyont, melyet többre becsülték leányok boldogságánál. — Posten urasági legények egylete is «lakul.
Zala-megyei hirek.
— Nő-egy let. Alig Ünnepeltük a nagykanizsai fógymnasiumi épület nagyohbitásának alapköve letételét, márts alkalmunk vau ujabb vívmányát jelezhetni a jóravaló nemes törekvésnek, melyet mindenki, ki a társas élet ina-gasb fogalmu miveltségén lóikéból örvend,kiváló rokonszenvvol üdvözlend. Ugyanis a szép érzetek égi távsürgönyén inár közlekednek höh> gyeink közül tílbber., kik egy .jótékony nő-egylet" létesítését óhajtják. Valóban alig van gyi>-nyörflbb s magasztosabb foglalkozása n gyöngéd érzelmekben oly ditsan megáldott női szép nőmnek, mintha nomos szivök részvét-gyöng)''eivel, az ég o drága adományával, a szerencsétlenek és szenvedők fájdaíom-köuyioit szárítják fel. Előre lelkes hölgyek! ég és föld között tí vagytok a boldogság angyalai. •— 11a szeretitek a föld virágait ápolni, nemesíteni s illatában a gondtorholt férfiakat oly üditóleg füröszteni, az ég dicső virágait, a jótékonyság, a részvét, u honleányi orény horvadhatlan virágait még inkább. Ix>gyon áldáa törokvéstoken I Koronként visszatérünk o szép tárgyra a szorgalmasan figyelünk .... ha szabad ! V
— Folyó május hó Ü-án N.-Kanizsán a T. m. kir. postahivatalnál 3000 frt uradalmi pénzt szándékozván feladni, ogyréazbon í> frtcw bankjegyekben, miután mcgolvasása cgy kis időt vett volna igénybe N. N. postás ur azt nom fogadta ol. — Nom akarván őt hivatalos kötelességére figyelmeztetni, s volo szóváltásba kovo-redni, a bankjegyeket, látván pedáns eljárását a városban nagy fáradtsággal 3 db ltXKl frtxrn felváltattam, a csak azutáii volt szivos N. N. ur quasi kegyességből a pénzt felvenni (nom esvén terhéro az olvasás). — Nom mulaszthnttam el N. N. urat o tetteért a t. n. közönség előtt megróni ; s ha ex neiu használ, jövőre ilyotén eljárásáért aa illető holyon fogom bepanaszolni.
Csurgó, maj. 11. 1808. NEMETH ION.,*)
urad. Írnok.
— Lapunk f. évi 11., 17. és 18-ik számai teljosen elfagyván, nohány {»éldányt kiadó hivatalunk szivesett visszavált.
— Zala megyei gazdasági egyesület a „földinivoléai-, állattenyésztési- éo gépészeti-szakosztályok* alakítása végett 1808. évi jun. 1-én Zala-Kgcrszegon, iun. 4-én Kesztholyon,
t''un. H-án l^endván mindenkor délelőtti 10 óra-;or üli^st tart, mire az egyesület tagjai tisztelettel meghívatnak. Kelt Zala-Egors/egcu, 1K08. maj. 0-án. H é 11 y o i I*ászló m. k.,
ogyloti aloluök.
— Z a 1 a - K g o r s r. e g o n o hó 4-én balpárti értekezlet tartatott. A Deák párt ajtajára függesztette: .Zalamegypi lakosok, kik n Deák pártunk nom tagjai, mint vottdégok sem léphetnek 1)0.*
— Értesítőn zalamogyet gazdasági ogylot tagjaihoz cz. s 0-ík számé füzetet vottünk, molybon 1800-ik évi doo*. 18-tól 1808-ki apríl hóig tartott ülések jegyzőkönyvei foglaltatnak. Ax egyesület létszáma : alapító tagokban lb3. Hat éves rendee tagokban 2i|7, összosen : 460.
— n i b a í g a z i t á s. Lapunk előbbi számában a főgymnasíum érdekélnnti t adakozók neve között Osztorhuober I^ászló emlittotett, holott a szive« adományozó Osztorhuober József ur l''uszta-sxcnt-Lásxlóról.
— A .Kanizsai dalárda" inult szombaton a „sörház" kertbon pártoló tagjai számára szabad bemoiietA dalostélyt rendezett. — Igen látogatottnak mondják.
— Az első tnagyar ált biztosító társaság kövotkoző körlovoléro tisztelőitől felhívjuk a gazdaközönseg szíves figyelmét : .Miután a tavasz bokövetkozett és minden tájról a gabonák és szőlőhegyek állásáról kodvoző hírek hallatszanak, bő terméét reményihetünk, önnek következtében bátor a t gaxdásxAti közönséget jégkár elleni biztosíUlsra felhívni, én egysiera-miud értesíteni, ho^y ivzon urak, kik tavai az í. ntagy. ált. blzto«tU\ társa«ágnál bixtositattak t^s itígkárt nem szenvinltok, a tiszta nyereséglxM 2tr/0 azaz a tiszta nyereség ''/v résíít pótlásul
*) Nspy-K*!»:»«» ítínk k(re«k«<tS táró» loTÍn, «okttor a |»>«Ut \n''lufcUdriilyok otrM/U* n«ror«»k k klis^liott IiívhUIii* órAt Verti l^vnjrb*, h« «*r*k ét »•r«knjl » kitrbh t>ankJ(Qriik«t kelt otrsinl, hsitcin cg> •» as|>ol, «áírt a •fr«l»ia nom blr Uty«M4g(«t. K bekuliliríitjrt liotiuk sJstul arra niiva, mloerlnt » l>o«Ui ««»wiljrut •is|xiiíiA<a c^IV. tsüku(g haljri l>o«táukuil. Ka*rk.
kapják. — Ezen oly kovéssó kedvező nyerőségnek a tavalí sok és kiterjedő jégkár egyötlon oka; A» többnyire a biztosító társulatok éa kivált azok, molyok tavai a díjból 10*/« engedtek, nagv veszteséggel zárták számláikat, ujyr, hogy ezek kényszerítve vannak a 10% dijen-gedélyt visszavonni s a dijakat fölobb s/állitani mialatt ax I. magy. ált. bixtosító társulat a tavalí díjakat fouutartja, és míndon nála biztosítónak, ugy mint tavai ez idén is a tiszta nyore-ségl»ól 20%-ot átenged." — Fossolhofcr József ügynök Nagy-Kanizsán. Kz alkalommal nom mulaszthatjuk ol a fentirt kedvezményre utalva, o szilárd nfajxm nyugvó tániulutrólí biztosításra figyelmeztet ni az érdeklő közönséget, és pedig íürgetőleg, mert az időjárás igen változó lóvén, egész évi fáradtságuk gyümölcsét egy jégcsős zivatar teljesen letarol Itatja, tűig biztosítás esetében kárpótlást uyorond.
— Kocsis ovhzky Jusztin dalszíntár-tulata inult szombaton jótékony czéllal egybo kötve inegkozdetto Nagy-Kanizsán előadásait, Május U-én adatott ,8zéi> Holona," 10-én ,Zrí-nyi a költő," 12-én .Mikotnok kell lennio" és ,>/.ép Oalathoa". 13-án közkívánatra .Szép Heléna", 14-én .Uj Jeriizsálom*. Ma, szoinl>a-''ton 10-án „(lerolsteini Nagyherczegnő", 17-én .Dunauan apó «(a fia utazása", 20- és 21-őn pedig az „Ördög piltilái" adatunk elő s cz cgy-szersmínt utolsó előadás lesz. A jótékonycxélu előadás jövedelméből cgy negyed részro jutott 11) ft 30 kr. a fógymnasiumügyi bizottmányhoz, azonnal beadatott. A társaság élénk készültség-íparkodé s tehetséges tagoklíól állván, ajánljuk közel vidéki közönségünk figyelmébe.
Somogy-megyei hirek.
Knponvnr, maj. 13. 1808.
h. A ra b I ó t örtón otok lapjai számára ugylátszik ez év gyümölcsózŐ lesz. IJjnbb jelentések szerint a szortobarangoló banda köt részre szakadtait folytatja garázdálkodását, sőt mint helyesnek látszólag vélik, más jó madarak is használják az időt, és a zavarosban — a telkes polgárok is halásznak — a rablók kontójára s nevében. így a napokban 7 embert hoztak be Barcsról, kik ax ottani szegény sütőtől 200 ftnyi pénc.t har|>ftgáltak el. l''atkó idejében is történtok több ily álarezos rablások. No egyébként legyünk nyugton, hátultöltő é* szuranyos duplákkal s revolverekkel kitűnően legyvorzott foglváraink erélyesen mozognak — s mint na-Hjnkint jelentik, szüntelen nyomukban járnak a rablóknak. Kljenok I
h. K hó 12-én Tabon igon sikerült bál rendestetett —1 a népnevelési alap javára a tiszteletbeli főbíró által, — mint halljuk ax anyAgi eredmény is igen azép. Dicsérettel kell kiemelnünk 07, időszerűit Somogyunknak a ntvelés- éa tanüg)'' előmozdítása körüli nemes buzgalmát — melynek tnnujclo a legújabban is említett kaposvári és a most közlött tabi bál.
h. Hymon. Somsích Andor, m. II. alispAnja nagy reményű fia o hó 10-én OulyAs Jenő m. t*kűdt s Hzínte jeles fin megyénknek, e hó 7-én tartAk esküvőjüket, első baranyatnogyoi Jeszenszky k. a., második a kedves és szép bál-királyné Vajda V. kisasszonynak tűzvén keblére a szerelem éu hűség kamoliáját a .sírig tiodot. tt Áldás o frigyoken I
h. Novozetos esőzés volt mogyénk-bon ép o na]x)kbnn több holvütt, b különösen IWIár körüli vidéknn n> utakban hidakban is oly totomcs kár okoztatott, hogy ma n ix»stát hozó kocsi is fél nap késett.
h. A d a 1 á r d A r ó I ismét jó hirokot hallunk, molyok szerint helyiségül jövőre a Korona terem less szerződésileg, éa Állandóul kibérelve, ott Állandó színpad Állíttatik s azon ugyaucsak a dalárda tagjaiból Alló műkedvelők Által opo-retto tVi cgyébb szini olőadAsok rondextetnek.— Ennok már ÖrUlűnk.
— 1''orozol Mór tábornokot a kaposvári polgári kör örökös tiszt tngnak választotta meg.
Sopron-megyei hirek.
— V asárnapiiovolok. IV. Mégis csak van haszna, ha ax ombor itt ott a vArostinkhan létező hiányokat folfedoxi és korholja. Emlék-sitik reA t. Szerkesztő ur, midőn nom régil>en arr<il panaszkodtam , hogy a tornász ogylot hoz vózető ut oly végtelon rosx járhatlan Allajiot-Iwtn van, s imo, most mAr örömmel jelenthetem, hogy a t. városi magutratus, egy odavezető H*él«-d utezának megnyitását erélyesen munkába vette , továbbá ax ugynovezett Knlchgraben árokba csörgedoző canalisnak rendszeres vixvo-zetékkul való ellátása fö<lött csatorna Által, erősen épitkozésbon Ali, s a nagy Ároknak rövid idő alatti botömóso is romélhotő. Mindenesetre örvendetes tény, ha vArosunk szépitést^ro több gond fordittatik. A vArosi tanácsról eszembe jut, hogy inult héten a képviselő testület gyűlésén az erdészetről Ülvén elő a szó, ox alkalommal sokszor folemhttotott az crdéazot iechni-<»l oldala, melyet sok itteni névrokonom akkint értelmezett, hogy az erdészetben a technika nom más, mint az erdőre való fölvigyázat, hogy
t. i. a fát el uo lopják. Körschainadioner t Der hat''a ihm góboti''l llgyanekkor gr. Sxóohenyi János ur a hazárd játékok szigorú eltiltását indítványozta, moly indítvány a képviselő testületnél általános viaxhaiigra talált, s így a hozott tiltó végzés folytán, a laktMMiág nagy öröméro, a kozákok már egyenkint elillauoznak városunkból , máshol ütömlők fel szerencse hajhászó tanyájukat So was lob'' ich mir I M.lió 20-án kezdődtek meg a tnegyo bizottiuányí gyühWk, és még oddig folyton tartatnak. 21-én |>edig a honvéd-cgylet gyűlése tartatott meg, molybon az öreg l''crczcl gonorális urnák eljárása éj»on nom holycxoltetett, azért a lapok tévesen hozták ama hírt, miszerint Sopron noki bizalmat szavazott volna. Kx ugy látszik csak „drttek folilor" volt. — A királyi berezegni születését vArosunk is fényesen megünnepelte. A 21 taracxklövés után sxAuitalati nemzeti lobogó tűzetett ki köz-és ma^áu épületekre, másnap este pedig ax egéax város fényesen kivilágíttatott, moly alkalommal a megye ltáxa, városház és Széchenyi tér; mint logiuetesebben díszített bolyok tűntek ki leginkább. — Ax utczákat töméntelen nép lopto ol, miközben a tűzoltó tagjai'', díszruhában saját zenéjük mollott, a várost öröm kiáltáspk köxt bejárva , ax élénk ségot nagyban emelték. — A^>ril hó 2b-4n ax itteni .deáksogélyxő-egylot* javára .Kemény Simon" és .Der doppol Papa* cximU darabok műkedvelők által adattak, moly alkalommal u közreműködő tanulók, ugy mint a felkért hölgyek tekintve ebbeli járatlanságukat oléggó ipnrkoiltak szerepeiknek megfelelni, miudaxáJtal ki koll emelnünk Uiringor Ilka k. a. élénk és ügyes játékát, ugy Torkos üéza urét, kik ex oldalú tehetségűknek igen sxóp jelét tanusiták, és nx aratott tapsokat méltán megérdemlők. A zsúfolt színháx jövedelmét tokíntvo, szép erod-inény romélhotő. — Auf Wiedersoltcul
BOHNZÜCHTKK FLÓUIAN, soproni polgár.
— Sopronmogyébon a Doákpárt szervezését tervezők május 22-én d. o. Sopronban nx Isepp-félo teremben értekezletet tartan-danak.
Vas-megyei hirek.
* Ö F o 1 s é g é n o k szeretett király unknak azon magasztos s valóbou királyi ténye,melylyel ft/. 184H- és 40-ki események által a magy''ar hadseregben szolgált es. kir. tisztek uj bóli ellátását legkegyelmesebben elrendelte, oly általános örömöt és tuoglndulást idézett elő, miaasrint nince kör, zárt vagy nyilvános hely ff hol most más volna a bosz^Vl (árgya, inint egyódűT csak ez.
ltoszketvo aggodalomteljosen várták mindig öreg tisztjeink , hogy ax országgyűlés, a honatyák kedvezőn fogják kérelmeikot elintézni, hogy uiéltánylani fogják inultjokat, s morális kötelességeket sflrgetőlog teljesítik.
Fájdalom I saját hazánk édes gyermekei, kik vagy a csatatéreken velünk együtt votték fol a vér keresztst^get, vagy őkot megvédendők léptüuk a sorokba! bol az akkor aratott koszorúknak nincs a honatyák előtt érdcine, hogy no mondjam bccsüloto.
A magyarok leguagyobb embere a király már nem tudta tovább néxui e közömbösséget, mint kezdeményező ujjal mutatta ki a hon gyűlés férfiainak ax utat, melyen haladjanak, mo-lyen haladniuk kall, Dn nrőa reményünk »aa hinni, miszerint ex égető szükséget, ax egéax nemzet forró kívánságát belátják és méltányolni fogják, hogy ígv mig egyrészről ax általános óhajtást kielégítik, másrészről a haza irányában! kötelezettségüknek megfelelni teljes erővel igyokeiendnok.
* M o 11 o r József helybeli orvos a mult héten egy falusi asszonynak aa állk«i>cza alatt nőtt ludtojás nagyságú mirigyes kinövését operálta, mit oly jeles sikerrel végezett, hogy a szenvedő kevés fájdalommal rövid időn a bajon tul esett, s a daganatot illetőleg kinövést a tömlőből ogésx nagyságában kihámozta, ugyan-ily esetben tanúsította ügyes szakképzettségét a napokban egy rum vidéki polgáron, kinek orra tövén támadt dió nagyságú ily kinövést a legszebb sikerrel távolította ol, — valóban áldás ax emberiségre, ha környezetében egy ily jele* műtő orvos van, kihez minden bajában bizalommal és sikerrel járulhat.
+ Halálozás. Folyó hó 11-én kísértük kí örök nyugalma helyére OotUnan cs. kir. Krnó ozrodbelí nyugdíjas százados nejét szül. Orana-dier Thoroziát, ki élto delében moll-aszkórhan szenderült át a jobb létro. A temotés nagyszerű volt, kisérvo a város minden rendű lakosától s a helybeli katonai tiszti kartól.-— Kél kis árvája s vigasztalhatlan és bánatos férje siratják a jó anya s szerető nő halálát Áldás h amvaira!
•Torna-ogyjetigyülés. A torna-egyletnek f. évi maj. 10-én tartott gyűlésében megválasztottak : Elnököl Ajkas Károly, alelnök liock Oyörgy, jegyző Istócxy Oyóxő, oénxtár-uok Kronecker JóxjmíÍ, ttgyvétl KrodiU Ferenta, orvos Gyöngyösi Vilmos, szortárnok Iluohber ger Fülöp. - Választmányi tagok Llpp VMmos,
Nagy J&..Ö, OaAr Frigye«, UrUnwald Frigyes, llotlocsy I>ajos, Potrik József, Uzsay Ágoston, ItafFonsborgerlgnAcz, Mozoy Antal, Névy IjUzIó, Holczheim Károly, Magaasy Antal, Mayer József, Nzluhu IWnes, Sopor László.
Ï
Irodalom,
Tisztelt muukatArsunk KodolAnyi Antal 1809-Wl kozdvo éviinkint .Magyar azdák évkönyve" cziinll folyóiratot indít mog. Í»ak jót és hasznost várhatunk tólo.
Kodves munkatársunk Hajtató Sándor .Kikelet" ezimfl költoményftlzoto az igért 8 iv holyott 11 ivro terjedvón, oz késleltető a munkának igért idórei inogjolonését.
— S. A. Ujholyon f. ovi junius elsőtől kezdve „/¿minién" czimA u^ hetilap indul mog.
- Megjelcnt.Rnjtn fiuk vigadj u n k" cz. dalkönyvoo lapok fololóa szerkesztője »kiadó tulajdonosának. K nagy szorgalommal összo-állitytt mft Il-ik tetemesen bóvitott kiadást ért, az első 2O0Q péld. rövid idő alatt olkolt, moly körülmény eléggé tanusitja, hogyannak összeálli-tása és kiadása csinos éa izlésteljes nlakja méltó figyelemben részesült a t. közönség részéről. A szépszámú előfizetőknek már rendesen oxncdíál-tstott.Több ezer pld.-ban nyomattatván,valamint bolti áron a kiadó Wajdits J. köny vkcreskedésó-l>cn N.-Kanizsán, ugy minden könyvkereskedés utján megrendelhető. Ax5801apra teriodö igen díszesen kiállított zsebkönyv ára 1 ft20kr. arany-nvomás és aranyszegélylyel pedig 1 ft 80 kr. Ajánljuk a közönség gzivca figyolmébo.
Wyllt-téir.
- Két tanuló vétetik fel WajdiU Jóaaef ujenan frli/.erelt nyomdAJábau, »tlkiége». hogy kellő likoUI kéjuctUéggel bírjanak, A feltételek előuyOiek.
ÜNTyllt; DE^cbs-tOi.
— A .Kiabad kőmlvea»ég* cilmfi .uépnovel黫etl ¿rt«ke»é»* nagyon .-tlklandó*; a olklandoxátt pedig elüfitelő knaőutégUnk n»m »>«retl. — Nem vagyunk ugyan lélénkak, d« mégla rj.ilili * béko miut s harci* a inal hiijbiUgjrei világban.
8«. l''éca. A* Illető nem volt omlgraiu 4a aoha-aem járt llaranyában.
— N. I. KapoivAr. A kedv«« arc«k<pírt kSaatlnot I Héromitetlen lovalet caak ugy fogad el a aaer-
keutőiég, .ha a küldő neve klvfllről feljegyoavo vau.
— ■ D. K. A legjobb akarat mellett «em toheljtlk meg, hogy 4 példínyt ktlldjtlnk, mort elfogyott. Ilo-««ánat I
— Ha. A. Kcuthcly. Ami meg van, mag var mÁr. P.lríi.oljnk t
— .A» én dalom* n«m Ull meg a ktliMb.lé» iníi-
tékét.
— M. W. KI. 11 iida. Vctlllk berie« küldeményét ; magán lovrlet írunk
TÁRGZA.
Sonettek.
ix,
Ilolyongtam árvaként aokálr ét Kerültem embereknek ajtaját, Ml megnyílik, ha jó, vagy álbarát Kíván belépni. Korcsa tölteté« I
(Tapaaitalám ; a hlf, a «ad kevé« f,efc«toi Ildii A tcltotéal magát, >li tnéx gyanánt ragad a at álbarát '' i: mé^o í»o édeji égoté«.)
Ilolyongtam é« bBlyttudro bukkanék, Viragoa, lllatoa bOlyOudre, ml K«c«egtetőn tudott mtiolyganl.
Aranyt « dieiü jövőt ígért, hívék, H kitárva koblem ajtajít neki, ]lo«xálla • moit a axfimtt égeti . . .
X.
KQlOnbOaők aa embtrek nagyon I Htegény, «a«réry, hatalma« él meréia . . . Krö« paráa« aokakbau oh at i''«a I 11 ha ««(tva ég, a lángja »aánalem.
Melegjo van, de néha bortalom Hatása; éa örhm, ha fű»tbo véaa Mlnélelőbb; rut árulá.r«. kéai, Kiadva ait ftltéiro gaadagon . . .
KOlHnbCaők ai emberek, miként Aa állatok : aieWdrk ¿« vadak, Mik olykor 8«»ievi«»»a bomlanak....-
Kdlnnbtlaők ai emberek, ú tként A Ctillagok i (Otétbo'' bukk^uak Elő, a vlradtakor lehullanak ....
XI.
Sopánkodunk felette gyávaként Ilajunk fölölt, mit e»rivel nf^rtlnk, 11a hőn aaeratul «»ív «aerlnt taerOnk .. . Ugy ég fejem, volőin ..''. miért T no kérd I
Agyam t(l«ét boc«á»a lávaként Králok . . . Ali de nem 1 hamar kihOlt A gondolat a hová ? a légbe tűnt HUtég-Olelto ».alma lángjaként____
l''anaaikodái, «opánkodá«, «iráa : UUJ — hegyúriáal tfta kOaé, l''ehalyke-báitya durva nél «lé.
Do hagyjuk el I lilia Int a aientlráa i A fold, a telt, a bfiu aa omberé, Jutalmaiáal tUit aa lttené t —
hAtorfi.
ISTEN KEZE.
[Történoti beszély.] KgyliáznHbüULI Dervarlcft Knlimuitól.
(Kolytatáa.)
IV.
Sásvár azután még egyszer felkercsto Arau-káék hajlékát, do kit keresett, nem találta olt, mort Aranka Kustánnak elhurczoltatása után szülőivel és testvéreivel elhagyta o vidéket h átköltöztek Zalába, (lücsojln'', melynek rengeteg erdői már fél ozredóv óta nem visszhangozták ellenst^gra fegyverek csatto-gását.
Sásvár mcgszégyenülvo állt ott ay. öreg szolga előtt, ki neki mindent tudtára ndott, és ki egyllgyüon még azt is elbeszélte neki, hogy Aranka, mint hallá egy gyűlöletes tiszt olől misnokült.
E kudarcz rettonotóson sértetto Sásvárt, szó nélkül pattant ménjére h visszarepült Szigotvárra; csak most hitto ő Arankát részére meghódítani, miután ltustánt öltötte lába alól és o helyett oly rég óta táplált romónyoi ogy jktcz alatt mint füstfellegek oszlattak sz«<t.
Végre mogondékozott KustAnról is, kínok mint árUitlannak igazságtalan kivégoztotéso óriási sulylyal nehezo<lett lolkéro; és gyakran esténként ha magányában unta magát, omló-kozotébon felujultak a rég mult idők, az anatóliai tengerpart. Egyptom sivatagai s a Clulák és Momnon szobra, a esilényt (»ata, mely helyeken ltustán mindenütt mentő angyalaként tűnt fol, kedves emlékének önkéntelenül is könyökkel áldozott.
ltustán halálának okául csupán és egyedül csak Arankát tartotta, s oz iránt érzett szerelme most rettenetes boeszuvá változott; és később is annyira fájt neki n jó barát elvesztése , hogy fáidalmában a keresztény foglyok iránU a legnagyobb méltatlanságot és kegyetlenséget kövotto cl, sőt, hogy KustAn halálát, bár ő akarta, mogboszulja egy egész csapatot küldött kí Arankáék hajlékához, hogy ozt földúlva és pörkölve alapjából ki-forgiuwAk
Sásvár kegyetlenségét még az is növelte, hogy a fáradhatalan magyar csapatok naponkint háborgatták seregét » ollonök gyakran síkra szAllnia kellett, hol rendesen gyalAzato-san megverettetett.
„Bírnom kell ArankAt," kiAltA o^;y naoon SzigotltvAr bAstyAin séUllva fol s alA, „habár ogy egész nemzodékbe kerül is, birnoiu koll Olot, s e szándokkal teremébe vonult l''osega,
kopnányi, símoutornyai, díakovári éa szőréin! bégeknek és Hanglakokuak kiadta a parancsot, hogy aeregoikkol Szigotvárra vonuljanak , honnan egyesült crővol fogják a giaurokat megtámadni.
NéhAny nap múlva már mozgásban volt az egész török sorog, moly már ia nyolezezor fóro rúgott és harezszomjasan várt a parancsszóra.
Sásvár tanAcskozAsra liívU ösazo a rozéro-kot s tudtokra adta, hogy oz öwzovont török scre^Rel a iíura t^s Kerka folyók közti vidéket szAntlékozik megtAmadni és kiraboltatni, valósAgos okát o megtAmatlAanak elhallgatva.
.A bég bizonyosan feledé, hogy az erős Kanizsa utunkba csík," tigyolmoateté SAavArt a szerémí öii|mrancsnok.
„S aztán mit árthat nokom a nyomorult ma-gvarhad ? "felölt gőgősen SAsvAr, „én rettegjek oly serognok, moly ogy nyílt csatAt som mert tőlem elfogadni?''
„Igen, do nom koll felodni, hogy o nyomorultnak olnovozott magyar had mAr töniérdok veszttsségot okozott nekünk," vAla-szolaf az előbbi.
„En azt javaslom," vága közbe a koppányi bég, „hogy ha már clhatArozva vau, hogy k Mura és Kerv_ vidékre üssünk ugy seregünkkel Kanizsától távol és csak éjjel vonuljunk At Zalamegyébe; a kanizsai Örségnél a Zrínyi György a pr-ranesuok ós én tartok attól, hogy őzen eszéíyos vozér, ki is a gUur seregek szellomo és lelke folcsufol bonuUnkot."
Szöt se többot I" orditA a dühödtté zaklatott Sásvár, „én a már volotok tudatott hatAroza-tom mellett maradok, és egycjlllt seregünket notn éjjel, hanoin fényes nappal és é[>on Kanizsa falai alatt fogom a l>orkon Átvezetni, ki ezen hatArozatom ellen felszólalni elég vak-rnorő lonno, biztosítom, hogy 24 órn múlva függni fog, gonosz lolko edtlig Thaboknél ki>-rosliet magAnak szállást.
ha terved véres csorbát ojt seregünkön V" kérdó hangos daczczal a szerémí parancsnok.
.Arról én fogok felelni," vAUszolA a dühödt SAsvAr.
.HalljAtok bégek és agAk,tt kowlé a kop|»A-nyi bég, .az ormosi sereget fóvozérünk és Szi-gethvAr parancsnoka Sásvár bég togja a giau-rt)k ellon «vezetni saját, do általunk roszalt terve szerint, ha győztesen tér vissza, a dicsőséget tőle nom fogjuk olvitatni, és ha mogvorottetvo vagy tAn megfutva tér vissza, ugy Ítéljen fil-lötto a rettenetes sultAn.
(Kolyt. kn».)
ÜZLETI HÍRNÖK
Mapy-Ka»lx«a , «AJn« i& én I8Ö9. lltolid tudőd-táaunk óta kOlOnOien a roaa éa kukoricás ára o«0k-krul llmél. Hpanyolotaaágból éa déli l''rancalaoriiág-1>AI hallunk [ anaaiokat, hogy a vetélek Igen «llányut Állanak, emiatt élénk remény fejlődik a gabona kivitelére a valóuluttleg aa árak *m«lkadí«ét vouandja maga utáu.
A gyapjú árveré* Antwerpenben e hó ft-én kcade-tett meg. I.ondonban pedig 14-én mindkét helyen a meunyiaég é* minőiig kitltnő tnérvll « Igy a ml.ha-aal kOaépmlaőiégd gyapjú áralukra nem Orvendtte«
kiUtlialnk vannak.
Placjrl hatl-váíirl kskitárok.
t NAOY-KAN1/ÜÁN , máju. IT. ín.
AUÓ-auaatriai mérőnként.
Tfraiavrii: bata 9s
fnt Ó I
Hft- 8«
BS fodla« S fil. k<. fr. 60— tO kr 8T—88 fnt 0 fr. frt. — kr.
Ko a a 78 — 70 fut. 8 fr. 70kr.79— 80 fut. 3 ft. »0 kr. Arpa «erf3»5n«k 70—71 fnt. * fr. 60 —kr. 71-7*
2 frt 70 kr. Ar pa kOiOniége« 66—00 fn«. 1 fr. HO kr. 07—08 fu«. 2. frt. 10 kr. Ku k o rloa a 2 frt. 80 kr.
3 frt — kr. Kuk orlo aa olaaa (calnquantin) A frt 10 kr. 7.ab 48-47 in«. 1 frt. OG kr. 47-48 fn«. 1 frt 70 kr. Pohanka 60—08 fn». 2 frt. 40 kr. 08- >'')i fon toa 2 frt. 60 kr. P a « » u I y fehér 4 frt. 60 kr. l''úiauly Urka 8 frt. 50 kr. (lulii eltCreudü 16 frt. — kr.
Bôcbî pönzÄrfolyam, május 15.
6% motaliquos (35. 2o; f>% nomz. kölcaön G2.GÍ); IHOO-ki Allatlalmi kölcsön 80.50; bnnk-részvényok 7.06; hitolintézotí részvények 182. KOjlîoadon 110,f>0; ezüst Agio Ul.bO; arany (laral)ja f).í>l) kr. ^ ........ , ,,
Vaaati naponkint! menetrend;
Indul N.-Kanli»áról Iluda felé d, u. 1 óra 22 perci.
. . . '''' . e«tve 9 órakor.
. . Rác« . reggel 7 óra 16 perci.
. . . . d. u. 3 óra 30 .
. . Trle«l . d. u. 1 óra 60 .
. . t . « oatvo 9 óra 25 . B-k. N.-KanlaaAra Duda felől reggel 6 óra 0 .
. . . . d. u. 1 óra 20
, . Iléca . délbenlli óra 31
. ... oatve 7 óra 28 .
. . Trlcat . reggel 6 óra 26 .
. . . délbeat* óra 62
Heti naptár.
Május 17-tól 23-tg 1868.
lió- éa heU-nap Kathollkus naptár Proteatán» naptár H lo utl
Kath. é« prot. Kv. Vitiictérek ahboa, akl engem kOlde. Jáno. XVI, 6-14.
17 18 19 20 21 ''•¿i Vaaárnap Hétfő Kedd Saerd. CaQtörtök l''énlek Haombat D 5 UbaÜ Vernáca v -A ji l''udent ^ ü j o Hernard Aldorá Ölöt. liona caáaaárné Ueaaő ptlap. D 5 Rogat. I.lbór, Ivó M«nny«l [ternit Aldorá oittt. Julia Deaaér 35 M ¡H tr* X*
Felelős szerkesztő : Wajdit8 JÓZtef.
J!
It 1) E T E S
E K
Evenként 38 húzásra.
valamennyiAuMztriiíbun ldtez« èllam-óhmagànflorsjegyekre éspedig:
I 250 ftos 1854-kl, I Hitel,
I 100 ftos 1880 kl, 1 100 ftos 1864-ki, I 50 ftos 1864-kl, I ötöd 1839-ki,
1 Rudolf, i 100 ftos Trlesti, I 50 ftos TrlestJ, : Gőzhajózási, I Salm, I Clary,
I Pálffy, I Budai, I Waldstein, I Windischgrätz, I Keglevich sorsjegyre,
hozzáadva I Baden! 35 ftos sorsjegyet
I Como, I GenolP, I Badeni 35 ftos sorsjogyot
játszani lelictateak4ít évnegyederfíiéntl lefizetés mellett
A társaság 20 résztvevőből áll, kik közl)< az első ré87.1ct fizetésénél mindegyik cg)'' rész.vényjegyet kap, valamennyi sorsjegy ínegncvezésóv !.. m j^yqkh) nyerés esetében, a reá e>ő részt meg fogja kapni. \ . . ! ^
25 negyedévi részlet lefizetése utAin mindet i esz Verő megkapja az öt megillető részt, tetözé^i »zerint akár egy eredeti sorsjegyben, Akár k''r- '' énzben.
A>on körülménynél fogva, hogy az ös; -s so> Várkeloto most re-.dkivUJ nyomott állapotban van s pár év lefolyása alatt t.> y.-ilábu ii kell érniök az előbbi álláa-pontót, csaknem mathenuitikus biztossággal feliehőtjük. !'' jy az ezen jatazőtársaságbani részvétel, 228 húzásra a legroszabb tísetben la cwk í^eKOiy pár forintra rúghatna.
Mindenki egyenkint beléphet a táraaságba, b a többi részvevőkkel sem koll törődnio. Mint bélyegillotéket, minden i-észtvevő 68 Itr. fizet eg)szer jnindeukorra. Minden nyeremény kö;.ü"ve lesz. "^M Mortfonc ^ra A. éa téiraa,
Fl. 250,000, 25,000,15,000,10,000, 2 à 5000, 8 à 2000, 6 à 1000
etc. etc. müssen in der am
1
2. Juni a. c.
stattfindenden grossen
Sta&ts-Gewinn-Verloosung
unfehlbar gewonnen werdeu.
1 lioos kostet nur 3 fl. ö. W. 7 Imoso kosten nur 18 fl. ö. W.
Oeftllige Auftrftgo deneu der Betrag in Banknoten beizufügen ist, bclicbo man baldigst zu richten an
(109-3,»)
OAnr. HOT.T.m,
HUaU-KITectou llaudlung lu Fraakftirt K M.
(«« —3)
Váltóirodi); «un, U. AVereoca-átoaa («líbb Nagyhld uUaa) 9.a».
P. T. Die amtl. Ziehungslisten werden sofort nach Kntscheidung franco zugesandt und dio Gewinne in baarem Silbergeld .nusbozahlt.
..... . .. ."■■■■- • '' .-„/.rf''i.;
Tessék csak e«*y próbát lenni,
ós az alább m^agjegyzett tárgyak meglepő olcsó áráról meg fog győződni.
@Sg?- Minden áru h legjobb mlDÓHfurÖll bUloMllán mellett adatik cl.
Itt a legújabb gyakoilati íényü«é«l c«lkkeknek oly M^uut válAiatfV található uiiu5 lléciben hatonló nem létexlk ; Kondoako.Wn vau Itt íUul éa Oragről, ujry hogy ookéKtéjjírt lUp ii alkalmnto» ajándókot nemctak hOlgyak''*« urak de míg mlndeu kom é. állá«.i fycrwfkek «»auiara exerféle válaMtékban tiUlli.1t.il.
Arjejyxékek mindenkinek aetitna ponto« tnegnnraiés útin Ingyen éibérmentvo megköldetlk; nagyon előnyöa tehát % vidéki t o. lako»okr» néavo, hogy egy Ily példányt m«í«»erextenék,iofuttn abbau nemeik ax ár, hauem mlndon a raktárban léte«« calkk ponto« megiwv.-zét« la található. A ,iíl-kuldát utánvétel, »agy a p.''inx olőlejei *>akOldiia mellett történik.
Legjobb gyártmányú különféle czlkkek kivonata.
FrtMila levél papírok.
minden kívánt nóv,bettl vagy korona
Ingyen nyoraaláaával. 100 db8-ad fluym fehér . . 4ökr. 100 . , angol, voualxott . HA , KM) , . recxé» ulnetoll . 76 . 100 . 4-«d finom fehír . . 85 „ 100 . . augol vonaliott . 1 ft. 100 , boríték 8 ad fehérre . 3«>kr. 100 . . • . «''">» . . 60 „ 100 » , . «*lu.,recx. 65 . 100 , • b«151 aoraáucoi (10 lOJ , finom gyáttborlték . 80 . 100 , borítók á-od fehérre . 50 . I(X> . . . «ro«papír. 65 .
''2 calnoa b«tfl koronával a divatot tObbnínU nyomatban 100 papírra 40 kr. 100 borítékra 40 kr.
100 db. Láto«ató J*gy
Kettőa fánymáxtt papíron, legfinomabb kőnyomate/y torlrừall ft. ugyanilyen legfinom. feketo uyomát-
aal........ 70 kr.
agyaully. legfin. arany nyoifi. 90 kr. nlnden kövelkexő «oréitlO kr.tobb. UUogatójegyek, Irgfin. angol l>»ru nyomattal, lajajablnieaifi b«-lükkel, olctább mint uiindrutltt. 10-. db. f. I»., kittől feuyll pnpir. «0 kr. Rix tollak.
1 tett. ang. rí «toll 12 legjobb fajbaa 10 kr.
12 tcat. aug. réitoll egy doboxban, fcuiielibi fajban . . . . »0 kr. 12 tcat. aluinlnlnni toll, blxtoiltva
roeada ellen.....80 kr.
1 lucaat irón jó mlnőteaü
10 15 2> Ab 4.''* kr. 1 tc>t. tollnyal • . 10 lő »■• 30 kr. Ki no m a u véaett peceétnyomik l«-g-
•xebli Iráatal. I db kél betfivel, finom iivéllel .*>''» kr. Koronáéit 30 kr. ktllfln, eg.i»x n vrk
olc.óu taáinllUlnak. Dúiiihóniyoinú préaik uúvvel együtt
legfinomabb 3 ft 60 kr. Öély* r (ritamplglla) báit<vg«xekréuy-uyel, fették éa «cteltvl t ¿0 6 ¿0. A legújabb maga iuag:,t nulvealtö bélyeg, (Klamplgla) a gép e^ytxerl liedvraltéitel JOOO Unynniatot ké-• alt. A leggyakoilollabb hivatalok ét irodák txámáia 1 db legfin. vétft 6 ft 60 kr 7 fl 60 kr.
I«a,''jobb rnlnővégü, vintageall« le-
itirxtel i liátolt Chlna eztiet. jótállái 10 évi folyton«» li««/tnálat mellett 1 tet evőkanál 10 fi kávé«, kanál 0 ft, kéa éa villa Ül H, I pár gyertyatartó 4 5 Oft 1 db tejnitiiVO 3. 8 fl 80 kr. I . Ieve»meritő6ft60. OftőO. I tet kéttartó, leg«a<d.b faj 0 ft. Kgyáb rbina-tárgyak gyári árért K««n gy ártmány «»in éifoimnban
a valódi extt''thex haaonló modorban van kétxltve.
Hangtalan vlxmeutei ágyhavalók, nagyon ajánlhatók vlxelők, gyeri»«-kek, br legek éa gyermekauxony »»áinára elhárítják tokéleteicn aa átnedvciltáat. Nagy raktár gyermek éa táraaejáti-kokban
Uábok, dbja A10 15 íoaO krtól ''ifiig.
Különféle állatok 5 10 ill . 1 .
Játéktárgyak dobotokban 10 20 30 60 krtól.......-> Olg.
Állatok, terinéaiet Kerint olkúiaitYc 60 krtól......1 — 2ftig.
Kgyéb Játéktárgyak 10K) féleválati-lékban 10 krtól . . . . 4 ftJg.
Táraaajátákok 30 60 krtól .2 „
Aa itnieretei rouletto játékok en mi- * ulature l db 40 60 t''OHO kr. 1 20. I 0 60.
Laterna magica, at ugynereiett va-ráxaláropa.a legkellnini-aobb mu lataágifjak é< Öregek axámára, 1 db 13 kép. «6 86 kr 1 60, 2 .1 4 fi fii.:
Könyvnyomdák tokólra bellikkel ét «terekkel, megnőtt gyirmokoknek 86 kr 1 20. 1 80, 2 60, J1 4 6 ílig.
Augol »terttámládák, lelve minden a hátban »xllktégell «»erekkel. 1
'' láda 1 60, 2, 2 ftO. 4 ft, I kWobb gyermekek 2\ fi i 80 kr 1 ft.
Megrondeléiekiiél játékokra krrellk a gyermek korát é» a darab értékét megnevetni mely iilin a lc,''ilknl-mitoaabb válat/t.tlik mlutíii a vá-la<aték roppant nav.r.
KfitOuféle játéktárgyak dobotokban 1(M féle válaiatékban II- é» lánygyermekek axáuiára, darabonkint
lo 20 40 60 kr. 1 2 fllg. (.^finomabb kanUohuk-féeDk.
1 fodorító fé«fi 16 20 ''.''6 40 kr. 1 afirfi fétft 20 26 .10 kr. I nyeleafé''tl 26
00 36 kr. 1 tartófétd «0 40 ŐO kr.
1 ttebfé«n 10 lft 2*i kr. 1 t»ebfé«n kefével 25 86 tOkr. I fejkefe »0 4060kr. 1 frt lg. 1 ruhakefe M 60 80 kr. 1 fllg 1 legfinomabb fogkefe 20 25 3036 kr, köröiukefék 25 :i0 46 kr.
Legjobb angol tollkéi«k,4bja 26 36 4t> GO 80 kr. 1 fl, 1 ft 20 kr.
KlőnyO« i»eblfla»ter»iá>iiok kanon-cxal v anélkül, dhja 20 30 40 CO kr.
Legújabb péntláreiák 20 40 CO 80 kr. 1 frt, 1 ft 60, 2ft.
Tároták 0080kr, 1 ft, 1 ft 50, 2 3 ÍL
Valódi tajlék-atlvar pipák ét t.irtók leg»»ebb foglalát é» legriuomnbb faragát dhja 60kr, 1 ft, I fl 60,2 3 4 6 Irt.
8tlvartá«kák 30 60 $o kr, 1 ft, 1 ft 60 2,3 ft.
Tökéleteien ellátotldohányoxáii ké-
unletek valódi lajlékból borostyánkővel tokba, ncbbe való, n tMié»axáut «xerint kdlOnbOtó aaá-rak ét pipákkal,tllt«i»r«támkauóc, »xiv.irké«tltŐk p»plro< * egyób do-bány<átl kéixfllotlel, darabja 3 4 6 6 8 (VI.
Helyrtu nyakravalók urak «aámára
ilarabj.t fckclo vagy «»Inexvtt 25 35 45 Űf> kr. Dlvat.va »elyam-chardeok 80 kr, 1 ft,
1 fl b) kr. Legjobb nadrágtarlók tartó» él »13-nyt», párj.1 angol caémából 46 00 80 kr. telyembfil l>0 kr, 1 ft 20, 1 fl 50 kr.
Peplrlároiák.
Egy »tépenelUiolleiiveloppe külOn-félő féuydxéil papirok ét borltá kokkal lelvo dbja 25 J5 50 00 80 kr, 1 frt
Kgy Irólárcxaellátá. nélkül 80 kr, 1 fri, 1 ft 50, 2 ft, t''ikélete« Író axer-»»ámokkal 2 3 4 ft.
Fényképi albumok. • xánxorl válogntá*ban, «»ját gyártmány.
1 db 25 kénre 3550 80 kr 1 frt. egy db 2.i képto legfioomabbféle 1 ft
1 fl 60, 2 3 ft. e^y db 60 képr. 60 80 kr, 1, I ft 20. cgv db 6 i képre Icgflnouiabbfélv 1 ft
5«, 2 3 45 ft. egy db ltki képre 3 4 5 8 8 ft. (¡vári raklár r.ímákbtu,darabja 6 10 20 30 60 kr.
K ü I do féle ndl neceí»cJr-ek. tokéin.-» varró-kéaxleldbjafiO bOkr.
1 2 3 4 5 fit a klállltái uiluőtvge »xerl''it
(lyári raklárfranctlaaxlnhátl látcsövekben dbja 3 4 6 U 810 ft, molyok a láltndvéaanél dupla árúak. Legtxebbeu kiállított női kéxl táreták bőrből é« kelméből, dbja t ft 60, fi, 2 ft 50, 3 4 5 ft Legújabb ékeierek legdivato»abb forma tij aranyból mely mindig nx aranyaxlnt megtartja é< exállal a valódi ékixerhex a lugániltóhban hatnnlil. MelllAk dbja 40 00 80 kr. 1, 1 60, 9 frt.
Fülbevalók, párja 00 80 kr. 1 ft 1 60,
2 frt.
Kyakérmek, dbja 20 25 35 60 «5 kr. Karperccxok dbja 60 kr. 1 1 60, 2 ft. Tarlofé»llk 80 kr, 1 1 ft 60, 2 8 ft. «> firők kövekkel 80 10 60 kr. Óralánexok, rOvidek 60 60 kr kr, 1 ft I fit 50.
Nyakláneiok 80 kr, 1 ft, 1 ft 50. Uomboatfik urak «lámára 20 40 60 «0 kr.
Klőing-gombol. dbja 10 tű 20 .10 kr. rij-gombok. dbja 6 10 kr. Egén kétxülvl. k nlőlng ét ujjgoui bókból l. gtkobb klállilái 60 80 kr 1 1 ft60.
«gy ctomó óra-tilyelék, nagyon c«l no»an 0»txcill!llt a (><> 8''> kr. 1 fl.
A legdlvatoeb aozil-ékizer
Oiueállltva xok liliomán kó.«*0rült
etütlacxélc tő vekből. Kgy mellifi 40 C) 8'') kr, I ft egy mt-lllfi eaütlbr foglalt 1 60,23 ft. egy pár fülbevaló 5il lí.l 80 kr, 1 ft. r , fülbevaló eailrIlin foglalt 1 50 2 .1 3 60 kr.
Ltgfinomabbas tikészült brillant-ékszer
maga a »jakért"i I* ámlttithallk ex által. Kaen ékaxer valódi ettlalbevan ellátva, ax utánxoll «-»illátuk a legfl-nomabban k''>»iOillll begykiitlályliól valók.a iii.-lyekéléiik Iliiét «olia «eiu veatllkel; máa drága kOvok la lamer-hclleiiül vaunak uláuoxva. Ivgy mellifi 4 6 8 ft. , pár fülbevaló 4 5 6 ft. , , t-lőiug-gombok 2 60, 3 60, 4 fl 60 kr. «gy darab url-tfi 1 80,2 80, 8 4 ft. Rrlllant-gyllrfik aranyból 1 20, 1 60 2 - 3 frt.
Kéretitek ét talwk nyakdlia gya
^^nt 2 84(1.
Qyáeiékezer. fekete legttobb alak é« Igen tartóa,
Üvegjét, lava éi hlr. l-»xaruból. Kgy mellifi 20 30 60 80 kr. 1 fl. . pár ftllbnvaló ^''6 35 60 80 kr, 1 ft , db karperecx 30 60 *0 kr. I ft . . nyakh^Jtóka 50 80kr, 1 rt , rflvid óralánca |6 30 00 kr. . nyaklánca 30 80kr, 1 ft. , előlng-goinb 4 kr. „ pár uj v-oiub 16 2ft 30 40 kr. . tarló-fávfi JO 4060 80 kr. Nnzy gyir raklár bel- é. külföldi parfüm »cappan, olaj, hajkenőei é« egyéb pipere calkkekben. Hihetetlen de mégle Igazaág. Halón.órák bronciból üvégfedél éa
alapiaital. Kgy db kit óra 2 frt. . . k''laépuagytágu 3 ft 20 kr. , , nagy óra 2 ft 60 kr. „ , legnagyobb 4 ft 60 kr, C«lno« txobaórák porcxellán cxlm lappal.
Kgy db Olőmfl nélkfil 2 3 3 80 kr.
, . lllőmfivel 3 60, 4 60, 6 ft Kxeu órák Urtóaágáért é* Jó járá
aáért koaeaiég vállaltaük. Mindennemfi megrendítek átvétetnek « gyor«au é« olción leljotlt-Utnek.
Az első ausztriai bizományi üzlet.
(11C—12,1)
. FHXŰDMAN3NT Béoetoen.
Praterttraue 20. ax. é> Operngaue 6. ax. a Dréhar «Orctaruok biaUrtt.

ltól—808. (117—1)|
Ingóságok árverése
N.-Ktuiiz*:i v«n>s tvszóko t6-fjrr''rról k«zbirrt5 U''tetik, hogy n f.
upril 28-án 122t). sz. ». ojtott t* jogeröro emelkedett v<<gz<5s liilvl/ui Fábián J-''.miua folporetnő javárit MearJ<5nyi Iloldizsár nngy-kanizaiti lakon ellen 1500 ft. kOveleliU jár. behajtására már korábbiul lo, illotölog felül " " '' én luegbeostllt különfólo ingcWá ^ok, nevozotoon különfólo Hlszor & rövid áruk & bolti álványok t<í08 évi május hó 22-^n r. 1» ó. kextlendi*! nydváno« árvortís utján ¡tzonnnli k¿»M póax fizott mellett lobunk • liidatni.
N. Kniuzaán, tnnj. 0. 180«
Wlassics Ede,
klktlld. végi-, tanáeto».
Meghívás jégkárok elleni bfatositásru
az első ma gy. ált. biztosító társaságnál.
A ló) irt ügynökség tisztelettel meghívja a t. cz. közönséget, terményeinok jégkár ellen a linzni ,elsó magyar ált. bizt. társaságnál" való bi/.to.itására.
Ezen 10 év óta szilárdan fenálló társaság biztosit jégkárok ellon a legmélté-feltételek és igen jutányos dijak mellett, melyek a t cz. biztosító közönség kívánatára aratás után is fizethetők. — Takarmány-félék, gnbna nenillek, olaj és kereskedelmi biztosításánál a tiszta nyereségből 20% engedtetik.
Előfordulandó károk felszamitása 6a azoknak tcljos kifizetése gyorsan és pontosan fo^nnatosittatik.
A legcsekélyebb kár is megtérittetik.
IWvebb felvilágosítás iidáKára; biztosítási bevállások lantos felvétel^ gyors olintózésére a legnagyobb ké<z«''''ggel ajánlkozik
váltíi nyosabb '' már aatára a foglalt növények
11!» -2.1)
a »agykanizsai ügynökség:
Fesselliofer Józsefnél.
K»;y liáfwfüol llzlcí,
miaden hozzá tiutozandi szemzámokkal, ét egyéb kellékekkel, ti mázsa tiszta méz, 6s l mázsa alábbi méz , a bekészített j--ggíl együtt éd haszonbéri c^iooa lakással Zalu Égerszögen a Körmeiidi-utczában, halál e^t folytán, azonnal é^ minden órában szabad kézen eladandó, a venni szándékozók fordulja oak özvegy Pécsi Józsefnő asszonysághoz. /^la-F^em^, april 28-án 1808.
Zongora-eladás.
■ . ■■ - í Ejo'' kitűnő, s kellemes hanggal biró legjobb állapotban levő uj zongora szabad kézből jutányosán cladntik. A megtekintés éa megvétel caak f. május 2l''-kéig történhetik.
Bővebb felvilágosítás o lap szeikeszt&égében nyerhető. (113 —2,2)
Lakváltoztatás.
KELLER IGNÁCZ
cilpi!»*i»f"ti r Aí.-K»mii^átt
ti»»telettel értetlll a L «I. kOxOntéget. hogy rníhelyét *,«tinŐ é« cxlxina raktárát a (Őléreii ler« VUtíio» Alttal ur bánába létta át ¿a ajánlja dlaaaaen »«Uárdan káaanlt nílndfcnnemfl -kén férfi ét női cxlpő munkált á« magyar ctlanált a legjtilányo«*bh ár melleit. ,
Megrendelitek pontoaau á* legrövidebb Idő alatt l«l|e<ltletn»k.
. V.-../.V. .. -
Lokal verän der ung.
IGNAZ KELLER
Hrhuhtuni''lier MrMrr in Cir.-Kaul«it
benacbrlohtet ein Hochgeehrt«» P. T. Publikum, d.tii er «ein» WerktUltte, «owla auch Hchuh- und Btlefel-Hiederla^e In da« auf dein llauptplatx« befindlichen Hau« de« Herrn Anton WlatslOI verietxt habo.
Hoglelch e«pfl«hlt er «eine «lerUcb und fetl gearbeitete fer-llgo MMnner- und Frauen-Schuhe ttud ungarlache Miefcl von all«n (iattuiigen bei den b|.|ig»ten Prallen. (IIS —I)
ggf lloitellnngen werileu pDnkllleb uud In kOraeateu Zell beiorgt-
JunlU»B-tölfb|f^A
a „scOlcXTtít" szálloda melletti Koller iozsef-féle
(08—6) házban leend.
(06~3) ÁRFOLYAMA.
a valódi frAiiczi» tjunr»-
inaloui-köveknek
La fortó-WI. ''
a Blum-félogőzhajö-részvény-társaság rakhelye Budán.
a Blum-fela gSzmalom-rész-vény-társaság
franczia mótl szerint kfíszitott, dicséretesen ismert budai
malom-kOveiiiek
Budán.
......
Nettó-árak Buda Pesten kéupénibeo.
»ár''aO" átmóróia o. é. 110 frt.
Eredeti gyári árak Buda-Peiten kéup.
1 pr. »0" átui. ozilstb. o. ó. 21b ít.
n 88" n n n 12n 1 . 38" 1» »» P p 225 .
n 40" n m r iao n 1 - 40" p p m 19 230 .
n 42" n n ii 138 n t . 42" » * • 0 250 .
n 44" n n r 14í> V « . 44" n n p 1» 205 .
n 40" n n m löö n 1 , 40" n n , p n 280 ,
n 48" n n n lOő n 1 „ 48" P n n P 300 .
n 00" n n n 181) D 1 , 50" 1» H r t 312 .
n 52" n n n 190 n 1 . fi 2" » t a H 325 P
n :")4" n r n 200 n 1 , 54" M H P n 330 .
n í>0" n n n 210 1 , 50" m * n n 352 „
n Ő8" m „ n 220 m 1 . 58" ■t K » n 370 .
» 00" m • m 230 1 . tk). p r t* 380 ,
Szívós megrendelések esetében párjáért mindig 50 forint fölpénz előre lefizetendő.
A vnlódl frniirxln innlnatkOvrk a Bailly é# társa urak
1842-ben alapított giíj>gyárából I>a fortó-ben, molyok már sok érőmmel tüntettottek ki, fblUlmtdhatlan jelosaógOkról ''.''lóggó ianie-rotoeok, a azért dieaórotro ncoi szorulunk.
Az általunk gyártott Itarfal iniiluiiikOveU — melyek mio<l-járt elm") luo^jolouéatikkor az lHtkViki patti guzdtuági kiállításc« éremmel tlintoltotlok ki - u legsoltdabban óa leggondosabban készíttettek, s minden gabnanom liuom őrléstlro, do főkép lapo«/ daru- tV begyes órlú^re alkalmasak.
. 4
A közönséges mértékek következők:
(107—3.2)
A budai köveknél:
Forgókövok magas. 12" Oblo 12" Fenókkövck
10"
10"
A franoila kSvtluMi
Forgókfl. mag. 12" öble 12—16" Fonákkö. „ 10- . 10"
Wajdits József kiadó-, Inp- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
A budai kövcknál az öltül tcUzAt szerint ktWit tet hetik ároute-lért nélkül; ellenben a ma^asaág mogváltoztatátM wányUgo« árctna hWrt trtrtenik. — Budán, 1H07. dtx zemborl>en.
A budai kOvttk ceupán é« egyedül nálunk nz-orezhotók utef. Valódi frautauii OnWlt wxól vagdaló-kalapácaok drbja 2 frt 50 kf.
Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
21. széni,
ala-So
. 1888.
-JlMfy:.
/
Kíterjedvo
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Ve»ye» tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészei KOréML
Megj olenllc :
nladto aiosibatoa,
— ivón.
»lerkeMtől Iroda ¿h kiadd hív«!«! :
WAJDlTrt JOZHKK könyvkar^kodí^b»«.
J''l . 1 " " : 1 .......... ■•• ''. 1'' . ,. i''. . .1
Előfizetési föltételek : í
ItoIjrb*n háahoa kordia**) 4* vl44kro potUn kfltdvo • Kgitn Jvral ^ 6 frt. — hr. , ''
Kii ír« - - S „ — „
Kvuegyodr« • l , 40 .
Il-M--l.UJU.''-J«.l..l -.....
mrdetöseK
A hal baaábo» p«Utaor4rt t-#»0r T kr. Uuor 0 ¿I minden további beiktatásért A kr. IUly««<m ml üdv ii .gye» beiktatásit 30 kr. A «Njrll» «¿ron* „ *KX petit tor bolklatáal dija 16 kr.
A n.-kanizsai főgymnasium-nak részint alaptökéje, részint építkezési költségei fedezésére újabban adakoztak.
(Kolytatáa.)
Készpénzben: Kocsisovszky Jusztin színigazgató úrtól felajánlott egy előadás egynegyed része 11) ft 30 kr. Horváth János lalamcgyci törvényszéki ülnök ur f> frt. Fóméltóságu lierczeg Eszterházy Miklós ur 200 frt. Mikó György káplán ur Német-Bolyból 1 frt.
Magyarországi földtehermentesitési és státus kötvényekben : Főméltóságu berezeg Batthyáni Fülöp ur 4000 forint. Scherz Albert és Englftndcr Lajos urak 300 frt. Grílnhut Fülöp ur 200 frt. Fesselhofer József ur 200 frt. Löwinger Izr. ur 200 frt. Unger Lóríncz ur 200 frt. Sonuner József nv 200 frt. Stern Mór 1. ur 100 frt.
Ujváry Illés ur magán kötelezvényben "600 frt. ;
Valamint a kegyes adományozók, ugy a gyűjtők fogadják ncniesszivU jótottoikért legőszintébb köszönetünket. Kegyes adományok valamint az építkezési költségok fedezésére, — ugy 02 iskolai alap növelésére folyton elfogadtatnak s hálás elisnterésscl nyilvánosságra hozatnak.
A tanügyi bizottmány novóben: TÁltNOK ALAJOS m. k. alelnök.
(Folytaláa* köv.)
Egészségügyi állapotok falán.
F. óvi niaj. i). ¿3 10-kére következett éjben esteli 10 órakor a szülendő 1''. 1<\-néhez levők A JHIahotra hiva. Útközben az igen bánatos férjtől megtudván, hogy neje már 7-szer szült, mely szülések közül azonban 6 gyermek a szabálytalan helyzet és a sokáig tartó szülemlések miatt éretten bár, de halva jöttek napfóuyro.
Jelenleg 3-szor 2-1 ''óra óta neje szülófáj-daluiakban szenved; ezután zokogás közt tévé hozzá : Már minden megkísértetett kcilés, nyomás, füstölés; de mindamellett a szülés nem akar véget érni. Szegéuy nőm már igen ki van mcrülvo.és közel áll a halálhoz. K közben elérkeztem rendeltetésem helyérő. Egy zord és ogy olajlámpa által homályosan megvilágított szobában fájdalmainak hangos jelét adva fekszik a szerencsétlen nő. Félelem és kétségbeesés nyomata látszik arczán. Egy székecskén ül az úgynevezett paraszt bába és bután s gondolkozás nélkül pillant maga köré.
Vizsgálásnál kitűnt, hogy a mngzat meg van halva, tehát kisebbítéséhez fogtam.
En o valóban borzadályos műtét részleteit előadni nem akarom; «le képzeljen kiki egy nyomorult s füsttel telt parasztszobát, mely éjfélkor egy olajlámpa által gyöngén és kisértetien világíttatik meg.
Szalmán fekszik ogy.vértanúi nő, ki fájdalom s kimerülés miatt minden pillanatban
halállal fenyeget. Ehhez képzelje kiki az ágy elótt térdelő, műtétet végzó szülés/t, az órákig erőltető munkálkodásban, erkölcsi félelemben, fél ájult helyzetében, az izzadságban ftlrödve , senkitől sem várhatva segélyt; mert az úgynevezett bába mindjárt a műtét kezdeténél, — azon ürügy alatt, hogy ilyesmit nem szemlélhet — távozott. Es a fájdalom és kétségbeesés a férjet teljes magán kivüli állásba hozza; — ki neje minden fájdalomkiáltásánál a szülésznek oda kiáltja: Oh! az Isten szerelméért hagyjon fel a műtéttel és no gyilkolja meg nőmet! — Képzeljék ezt mind együtt és iueg lesz a fájdalmas születési műtét és a borzadályos helyzet képe. Egy kép, miről természetesen álmodni nem lehet a nagy termekben ; mit azonban, mint valót 8 borzadályost nem ritkán találhatunk a nyomor sátraiban. Másfél órai hosszas fáradság után sikerült a kisebbítés , s a betegnek legjobbnak vélt orvosi tanácsomat hagyva, eltávoztam. Magammal ezen szép öntudatot vive : Egy embár éltet mentettem meg, mibe azon szomorú igazság vegyült, hogy jobban teremtett egészségi ápolás ideje korán hitt szülész mellett az anya a gyermekkel együtt meg van mentve; míg így az anya megtartása is kérdéses.
3 órakor reggel hon megérkezve fáradtan és kimerülve vetém magamat fekvésemre, honnan fejüdithetlen félálmomból, kellemetlen ablakkoczogás riasztott fel.
ltoggeli 5 órakor Sz. Balázson voltam 11. 0. polgárnő szülési ágya mellett, ki már fj-ször szült rendesen és most már 3 nap óta szülési fájdalmakban szenved. Itt már kedvezőbbek voltak a körülmények , mert e#y megfutamodott bába helyett, két falusi bábát találtam, kik a fölött igérék, hogy egy elóveendó műtétnél, mind nekem, mind a gyermekágyasnak segítenek. Ámbára menynyiben né/:ctük a létező rendetlenség és a szülés végzetére nézve teljesen eltérő volt egy pontban , hogy a magzat rég elhalt, mégis megegyezett.
Azon körülménynél fogva, hogy 1(5 óra óta minden szülési fájdalom megszűnt, nem sokára clhatározám magamat a jóllehet kissé magasan álló, folyton beékelt gyenuekfót a szülési fogóval, megfogni és társnőim tanult előjoslatai daczára, sikerült egy érett élő leányt a napfényre hozni.
Dc mily nagy volt csodálkozása környezetemnek , midőn megvizsgálás után egy második polgár v. polgárnőt jelvényeztem.
Es valóban egy negyed óra múlva szülő fájdalmak állottak bo, melyek közt ogy erős kiáltással egy életerős fiu látá a napvilágot.
Nem sokára eltávoztam az anyát és gyermeket legjobb állapotba hagyva, hazafelé indultam. A regg kellemes és az illatos lég üdítő hüsítést legyőz forró arezomra. En szomjazó voná-''-okkal szivám bc a szép tavaszi természet pompáját és gondolám: oh! mily fenséges, mily tökéletes o mindenség 1 Mily hiányosak , mily tökéletlenek azonban az emberi elrendezések! Oh I igazi alkotmá-
nyos élet, rendezett egészségügyi állapot a te országod jöjjön mielóbb hozzánk.
GLESINGElt ZSIGMOND. ♦)
gyakorid orrol (l«lat''n.
A népbiráskodásról hazánkban.
Héaö Knorl Nándortól.
(folytatja.)
Muharin basa meg is engedto a magyar kötelekra, és a Kürüiek következő faluból hoztak uépbirákat : Fegyvernek T. Bcó, Gcnda, Süly, Kürt, első helyről öt esküdtet , második faluból, harmadik és negyedik községből 4—4, ötödik helyről öt, ösjtzescn 24 esküdtet.
Ezen népbirák előtt Kis-Csiha Gergely tartotta a védbeazédot, és annak az lett foganatja, hogy a népbirák a kürüréket a törökre menésért, (Muharin pasához tett vádjelentésért) ugy a méltatlan pananért 80 ft. birságban és minden külön kenyerén személyt 20—20 frtra marasztattak cl. —■ Hornyik (i. m. 90 lp.) szinte közöl 1601.< évről egy esetet, melyben Omcr Szu-basa ázentgyörgyi ispáhija — Kecskemétről rab-lásbaui orgazdasággal vádolt Hontes Balázs-nét el akarta rabokul vinni, de a város ellentállt mert magának tartotta fel a törvénykezési jogot.
Midőn ezen okmányban a 24 választott polgár novét látjuk kiírva, meg lehetünk győződvo, hogy a 24 esküdt embernek,felét 12 bírót a kürüiek, 12 birót pedig a kötol-kiek hoztak ki dc szóljon maga a szöveg, ebben azt mondják a kótelkiok: kértük Muharin basát, hogy engedje kötelekre a dolgot, magyar törvényre; és hogy ezt megengedte, mind mi a kürüiek kötelekre törvénybirákat hoztunk egynehány faluból stb. . . .
Ez okmányban tehát o szavak : „mind mi, mind a kürüiek* igazolják állításunkat, és e részben ismét nagy súlyt fektetünk arra, hogy a jury eszméje a népbiró-ságban meg volt, mert az esküdtszékhez is a választott tagok azon asztálya hivatik csak meg, melyből az Ítélő esküdtszék alakul, azzal a különbséggel, hogy most az esküdtszék tagjainak lajstroma a felperes és alperes féllel előre közöltetnek , hogy ugy az egyik mint a másik a lajstromban foglalt tagok közül vissza vethesso azokat, kiköt vissza vetni kiváu. erre azonban ott, hol a felek ismerték és magok választották birái-kat szükség nem volt igy még most v issza-vetési jog gyakoroltatik az esküdtszéki intézménynél, és az első 12 vissza nem vetett tagokból alakul az itélö esküdtszék, akkor előre kiválogatták a nép birákat és a visszavetési jog már meg volt a választási
*) Uocaánat, hogy leploictlon leírd**» vereairino»-nuuk kotlett t I.apunk nem levén orroat xaklap, BgyelmeÜeaaégl vadba pedig e»nl nem akarunk. A kailSttekot k/titiggel hoaauk, mint U»j«k»t, melyeknél a megyei ható-A« figyelmet a a megyei bábákat illet« lalgoru rendeletek klaillUit kérjük. Orvoa urnák pedig .tlt-ílyei koaaSnAlOnket nyllvánlt|nfc, hogy megyei népünk Ily uvontoruiAgoa heljrielét ¿link .»Inban feltttuUitve, alkalmat nyújt a nyllváuoa tőrén it aaok lehető urvo<M>át .tli>rethetutink. 8a«rk.
Hirdetéseket elfogad :
N.-Kaatxtáa:n KIADÓ lllVATAI,. Peates : ZKWLF.K M. Bée»-, Hanbarg-, BwM«-. Maja* m. friaiiftir»- í. Bat»»'' Na: HAA8EK8TKIN k VtMILKM. Llp«»*-. Bw«-, À* 8t*tt#fcraa«: »ACH8KA tA|{«a. Uèctbea : orrr.i.rr.
jog gyakorlatával előzve, ugy hogy a l>evádlottra nézve megnyugtatást szerző az insti-tutió, mert tudta, hogy felette nem zártkörű testület, állandó törvényszék, melynek tagjai alolról vagy felülről, de mindenkor bizonyos függésben vannak, hanem szabad becsületes, józan eszű polgártársak Ítélnek — midőn pedig azt mondhatjuk valamely institutióról, hogy az megnyugvást nytyt, akkor csak is a juryval tehetünk egybe hasonlítást és hogy megnyugvást nyújtott a népbiróság ítélete tanúsítja az is mit már moudottunk, hogy tőle nem volt felebbvitel, a közbizalom által választott bírák épen ugy nem türtok o részben gyámságot, miként nem türi a feleb-bezéssel való élést az csküdtszéki intézmény.
Ilogy ezen népbiróságnál az eljárás hasonlított az esküdtszéki intézménynél ilivó eljáráshoz , vegyük fel magát a tárgyalást, ennek fő momentuma szóbeliség és a bírák, vádló, védó abbeli joga az ügy kifejtésére szükséges kérdéseket intézhetnek a felekbe« igy a 2. okmányban igazolva láijultaz. eljárást mert a kihallgatások előszóval történtnek iratnak le és midőn úrról volt szó, hogy a kürüiek bebizonyítsák n nem ponaszlást, Kis Csiha Gergely élt abbeli jogával. hogy a kürüi bíróhoz ily kérdést iqtézo: „Alj eió biró ur és esküdjél meg, hogy Muhariu basának nem panaszkodtál" miro a biró igy felel : Bizony nem esküszöm, nincsen tarisznyával hitem , mert mi panaszkodtunk a töröknek stb.
A nyilvánosság és szóbeli eljárást ekként szinte igazolván, nem tagadhatjuk meg az alább ismertetendő itéletekból azt, hogy a népbirák józan érzékeik s gy akorlati tapin tatok és a népélet közelebbi szemlélésnél fogva, az igazságot gyakran jobban feltalálni képesek, mint a törvénytudó bírák.
A szinh&z viszonya az ifjúsághoz.
A niivclódéa egyik főtónyosójcUl a »xiiuWo-tot is tekinthetjük.
Lcaxnok ugyan aokau, kik oz álUUahan velem cllonkeznok óa lnajd itzt mondják : u aziuliiU IAtogatána által romlik uz ífjuatlg; mort darabok lÁtngntAaakor, hol a azlv küliinfélu érzolmoi ><«-rcjKíluok oazményképpel, ábrándoxiaaal, » több offólévul foglalkozik. Egy azóval, azofotui t^űttl éa uz a fótényoző; — mort a« ifjúval botanit-tatnak aok mindenfélét, mi n«m bohlogit. Aa iljut, ha mindenben inlvclik, a aúv kopArou marad éa hol ox kopár, ott boldogaigot g<m<W»l aom lohot. *) Az ifjn , lia azinházba tuogy , ott, ha azorotni tanul, tu által nem romlik , mert a tcrméaxot által kiszabott mndoltotéao u azivnuk azeretnl, mit a kia gyermek tai>aaztalatlau aztvé-nél w éazrovchotUnk. K rondcltetéanuk, akár izgnaauk , akár nem a azivot el<5bb ut«Sbb, igyekszik inogfelelni. Továbbá podijf, a azib-házban a Mint kerülni, tut erényt j>edig kttvotui tanulja; mert o kettő ott mogazmnélyoaitvo áll
•) Meri.« AJIitia. melyei a gyakorUU Alet el vet
Hókban Igaaa vau cilkktrdaak. de nagy r4a*tb*a , nlnca. Aa Igaal aa«|>18tel«Ji boUogaig alapja a* tako-Uban nyeretik • e» a valliaarkOlcaO* nev«U* ; a •alahia nyújtotta Mlvaltaig • boldogaágadia aa oako-lalhoa kdpeat nappal gyújtott tai— , «*ly <«ak árayt ii i kaviaaá világit. Kgyíbkínt • tárgyra OaálU cikkben legkOaelebb vlaaaaUHIak. laark.
«lőtto. Ity CJr<5n kivül uyolvet és pedig
kedved hazai magyar nyelvünket tanulja helyesen használni. Nem Akaróin o tárgy részleteit tovább leírni. Végül csak azon megjegyzést teszem, hogy növeljük az ifjúságot ugy , liogy jövője boldog legyen. Ne tiltsuk tőle miudazt meg, miből tanulhat; mert történelmi igazság: Min^l több tilalom''nak van alávetve valamely társaság, annál több törvényszegő polgár fejlődik kí abból. " D. E.
- Heti szemle.
Mnju* 22-én, 1808.
— A magyar írók segély-egylote vagyona 78,073 frt 08 krbél áll. — Az aradi vértanuk emlékszobra, javára étidig 28 ezer forint gyűlt be, *- Amerikában ~Kukklux-klau" novű''tit-kos társaság felfedeztetett, ezélja nz uniohoz hü republikánusok irtása volt orgyilkolás által. — Klapka tábornok uj honvédelmi törvényjavaslatában 21 éves korától minden férfit 12 évig katouakötelessó ajánl. — Türr tábornok hosz-sznsb ideig a budai fürdőket hosználandjo, — A belügy minisztérium u budai népszín házban adni szándékolt „Ebergónyi Júlia" cjh''iuű színdarab elóadntását letiltotta. — Madridban a szivarcsináló nők föllázadtak s csak katonaság csillapíthatta le u 4 ezer nőből álló forradalmárokat. Az elsők közt lövő egy nő hirtelen összerogyott s egy egészségen fiút hozott a világra. 3lás csatákban halnak. — Kratochvil tanító gyermekszinházi engedélyért folyamodott. — A Fabcffélo beszélő-gép l''osten van. — A t ''luihscpot-fegyver síkore minden reményt felülmúl. He vau bizonyítva, hogy KK) lövés közöl 7< i-nek találni kclfl Tégy ők fel, hogy o számításban egy kis nagyítás van, s százuál az ered-meny t egy harmaddal szállítsuk lo, még így is mcgdöbltciiió adatokhoz lutuuk. így például egy perczben 10—12-tót lehet lőni, tehát 6 órai ütközetben 2«.0, llK>,(KKi ember .10 milliót fog lőhetni,- Állítsunk most szembe két egyenlő hadsereget, s egy reggol huszszoruál töt»li töltényt lőnek el, minta mennyi kell, hogy az első katonától a* utolsóig egy lábig miud elüssék!
Zala-megyei hírek.
ftitity-KnuiiMM. maj. 22.
~t A soda - v iz ivása oly óriás diménsiokat ölt, hogy maholuap a civilisált világ életszük-tegévé válik. Nálunk a vendéglőkben is csak ugy durrogtatják, mintha („''hassvpotfélo fogy-vergyakorlat volna..
— Nep. sz. János ünnepe mult vasárnap a városi templomban kegyelotoson tartatott meg; a templom védszeutío levén az ájtatos hivők sokasága özönlött a búcsúra.
-''Keszthely maj. 15. 1808. F. hó 7-én tartotta városunk képviseleti gyűlését, melynek főtárgy«- a nevelésügy volt Elhallgatom ogyes mozzanatait tartva attól, nehogy soraim pirulnának ti fölöttük; részletezését igon is fekete pauirra kellene irpoiu, még feketébb betűkkel; ucttány t. tagot |>edig méltán elismoréascl ömölünk ki, nevezetesen : Kcisehel Voncxol v. bíró V iskolagondnok , SzalxJ György, Hencz Antal, Kugler Nándor és Obersehal István urakat, kiknek kUsöuhutjük o» úiulitott ügy siketé« kimonotét.
Utóbbi levelemben néhány szót fUrdőiukrOl U ejtettem; mert hu fürdőidény küszöbön áll, Ugy hiszem, nem lesz épen érdektelen, ha pár torban helyzetüket — a fürdőt nálunk élvezni kívánóknak, tájékozás végett — felhozom.
A balatoninál az épitkuzés, jobban rendezés szakadatlanul folyik, lussaóskán bár, do mégis felötlő jelével a gyarujxxlásnak, moly reményt ad uevosb fürdők párhuzamba hozhatásához, s ezt annál i* inkább remélhetjük, mivel a Rala-toii lezárásával vége vettetett a maid minden évbefll »lUrdővándoroltatásnak, melyet a vlz n udetleii állása erodmdnyozett. A víz észrovo-bet''.leg. dugod, ma már négy láb a fürdőháznál, holott tavaly csak ogy láb mélységű volt; tehát a lurdé* tetemesen kényelmesebb lett, és locnd, |ia az tóidig fáradsággal gázolható sarat eltávolították, moly czélra egy sárhordó-komp épit-totett ís. A mi egyik fődolog: gondoskodva van ügyes vendéglősről. Terveztetik állandó zenetársulat ís.
HévvU fürdőnk sokkal élénkobb s kényelmesebb , eddig a hidegnél fÖltüiióbbon gyarapodott és gyarapszik folyton, szükséges is, mert többször történt, hogy a nagyszámú vondégok-nek nem bírt helyet, illetőlog szállást adni; az idei fürdőidényre Uniót egy épülettol növo-kodutt
Nem rég . •''rintársulat érkezett hozzánk, ezek nálunk rhaiiának ulŐMÖr megjelenő német (>A| j.vi, ínég eddig soha som volt Pirosunkban némíí ssliitársulat. Játékuk kielégíti a közönség-t. lvü*kl idő alatt elköltöznek. Szcrvncsós utazást t
Káaixsáról hozzánk érkezett I,akat<>a Sándor jó hírben álló táncsruűvé**, elkezdte működé-■ét. Ajánljuk a táuczkrdvnlé fiatalságnak.
A napokban egy hét éves leányka, mig anyja a háztól távol volt, megivott egy messzel — pálinkát; a szerencsétlen gyermek fél napig tartó kin után meghalt. (Gyakran a gondatlan szülő daczból kesergő gyermekét előbb pálinkás kenyérrel békíti, késóbb már a pálinkáspoharat is ajkaihoz viszi és sok esetben mi lesz az eredmény I)
Időjárásunk pár nap óta komoly; gyakran esik. Terményeink általában igen szépek, s ha valami csapás nem éri, bő aratást várhatunk.
— Isten volünkl KESZLEK GYULA.
— Szerkesztőségünkben egy eredoti chinai köuyv látható, külöuö«égéi:él fogva érdemes megtekinteni.
— Jégvorésok. Vidékünk majd egyik majd másik részéből vesszük a szomorú fiirt, hogy a jégvorés tömérdek kárt tesz. — Melogen ajánljuk a biztosítás jótékonyságát gazda-közönségünk figyelmébe.
— Vásár. Hétfőn azaz május 25-én leend a nagykanizsai pünkösdi országos vásár megtartva.
— Idoi órott cseresnyét árulnak már a nagykanizsai piaezon , hanem az ára igon borsos. ''
--Több izbon kikoltünk már különösen a somogyinogyoi iszákos panvsztok cjlen , hogy heti vásár ulkalmával városukban leisszák magukat s lóhalálában vágtatnak a városból kifelé. A mult hótonia egy nagykanizsai polgár 2 évos gyermekét tiportak össze, az ártatlan teremtés 5 perez alatt meghalt. Legüdvöscbb volna általában a sebes hajtásokra jolentékeny büntetést szabni s azt míolóbb életbe léptetni. — Ischotno ez érdemben a város minden részében több bocsülotes polgárt megbízni, hogy a sebes hajtókát figyelemmel kisérve a városi tanácsnál jolentést tennének. Ez uraim a legszebb önérdek volna; mert nem állunk jót, hogy épen annak gyormeko tiportatik össze aki e felvigyázatot novetségesnok találja.
— Logónyogy lot. Ft Könnye Alajosk. r. igazgató urmik városunkban szerzett érdem-koszorúja ujolag egy szép virággal diszosbül, a mennyiben egy nagykanizsai legényegylet léto-sítésén fáradozik s mint örömmel halljuk azt az iparos ifjúság tcljos készséggel valósítani ijiarkodik.
— A nyári Idény ro f. évi május 15-én a harkányi és balaton-fürodi in. k. távirdaí fürdői állomások korlátolt napi szolgálattal megnyittattak.
— A magyar szabadságharcai vértanú (isányi Lászlónak,tnint irtuk, Zalamogyo Ilara-b:ls által arczképót festeti. Csáuyinak egyetlen fiatalkori arexkopo maradt csak, kis alakban és kalappal fején. Erről magyarázat és mfWé*zi tanulmányozás utján Rarabás oly mintát rajzolt, hogy Csányi régi ismerősei tökéletesnek nyíl vániták. Most már Barabás az életnagyságú kéj>en dolgozik.
— Színészet Mint rzoiubatholyi rendes munkatársunk is jelenti a jelenlog városunkban időző Kocsisovszky Jusztin jól szervezett dal-színtársulatA jövő koddro már elutazik Szombathelyre. És igy élvezotos estélyeíuk helyébe a komor egyhangúság einolkodik túlsúlyra.
— A lovakat vidékünkön nagyon vásárolják össze különösen olasz lókotvskedők, mint halljuk francziák számára éa pedig jó áron.
— A keszthelyi oroz. gazd. fel. intézeti „Dalkör* lelkes fjatalsága az intézeti segély-egylet javára f. hó 27-én a nyári színkörben dalostélyt rendez követkézé műsorozAttal: I. 1. „Dalra* énekli a dalárda. 2. „Liodcr ohno Worto" von Edniund Zampa. Zongorán játsza Schmall J. ur. 8. „Románca" Repülj, repülj o partról. Egrossitól, zongora kíséret mellett énokli Szkurka E. ur. 4.i .Trauer Marscli" Rethovontől. Zongorán játsrák llöröndy I. k. a. Garger K. k. a. Belko T. és Schmall I. urak. 5. .Erdélyben- Potófytől. Szavalja Sis-spvits K. ur. 0. „Edos doánykám" Hubertéi. Énekli a dalárda. II. 1. .A szerelőm." Nép dal. Énokli a dalárda. 2. „Toll Vilmos" nyitány, Schmídttél. Zongorán játszák Röröndy I. k. a. Garger K. k. a. Bolko T. (* Schmall I. urak. 8. „A kápolna." Solo quartot. Éneklik Kövei E. Iby F. Szovják I). és Schaeflfor Gv. urak. 4. Kivonat n .Kunok* dalműből. Előadjaa mílkodvológozdász-zenokar. 5. .Opera-ogyveW." Két fuvolára ö*zoállitotU Kurt-necker F. ur, előadják Tamásy L. és Miklós I. urak. 0. „Lengyel hymnus" énekli a dalárda.
— E kitartó lolkoa törekvést és nnmos ozélt ajánljuk a t olvasó közönség pártolásába.
— Majális, l''iringor Róza buzgalmas nőnöveldo tulajdonosnő növendékeivel f. hó 28-án a sáuczi kertben érdoki« majálist tart, valamennyi kis leány ogyegy virágot képezvén arról alkalmazottai) szavalni fog. Három pedig állit, Remény és Szer otote t hatásos alak Imi n adja elÓ.
Somogy-megyei Wrek.
* As >ft*li járás népnevelési egylet megalakult. F. hé I2-én volt az értskozlet és
ostc az egylet javára tánczvigalom. Minden vallás képviselve van a választmányban. 4 rendes é« 2 póttaggal.
— Nádasdy Ferenc* gröf t)ünk<is<l másodnapján vezeti oltárhoz gróf Zichy János szellem s kollemdtu leányát Ilonát.
— Szigotvár városában a junius 18-dik napjára eső országos vásár oz idén ugyan azon hó 15-éu fog tnogtartatni.
— Majális. Atovékcnyen mAködó caurgiii dalárda csütörtököu május 28-dikán tartandja majálisát
•)____
8opron-megyei hirek.
Noproti, 1808. május 21.
E hó 8-án temettük el l''okopocz István megy« törvényszéki igtatót és volt honvéd-századost. Renno a megye egy kiváló szorgalmú tisztviselőt a haza egy lelkes honfiút s barátai egy önzetlen ncmcskchlü. férfiút vcsztottok el. Temetése számos résztvevő jelenlétében illő diszszel ment végbe. Sirja fölött az olhuuytnak egykori bajtársai állottak, kik körül t. Ostffy István u. megható, szívből fakadt alkalmi szé-noklatot tartott, mi alatt nem egy mcgészült férfiú szempillái közt a bánat könyjét láttuk csillogni, liéko az elhunyt derék honfiú hamvaira ! I
A h o 1 y b o 1 i cnsino-cgylct termeiben Wíldman jeles anntomiai luuzeuma szemlélhetó, mely a nembeli látványok közt európai hirro tőn szert. Ar. omberi test alkatrészeinek o kiváló izlés csinual párosult kiállítását bárkinek is figyelmébe ajánlhatjuk.
Jövő hó,első vásárnapjára a helybeli magyar ifjúság nagyszerű kirándulást rendo-zond, s ezélja holyéül a kies vidékü „savanyu kut* fürdőt választotta. A meghívások már nagy részben toljosülvén, e vállalatnnk sikerét, ha nz idő kwlvozni fog, előre is fényeanok mondhatjuk.
Az ujonan és oly rop|mnt költséggel épült uszoda teljesen felszerelve, a közönség hasznalatára a jjjvő hó elején megnyittatik. — Szép idő mellet; márig srámos kíváncsit csal össze annak mogtokintése. Ha Sopronnak nagy vízhiányát tokintjük, valób-.n örvendenünk kell a lelkes vállalkozók buzgni. mn, melylyel ez intézet felállítása körül eljá t^k, mert egészség szempontjából városunkban ez a legégetőbb szükséget pótolta ki.
— Sopronmogyo bizottmánya a katona-elxrállásoiás ügyében gyülésileg intézko<lvén, meghatározta, hogy a helységek néi>essége s
• vagyoni állása szorint, molyikbe mennyi katona száilittassék. Az o vidéken állomásozó katonaság ezrodosének azonban a megyei intézkedés nem le.vén «zerencsés tetszését mognyerhotni, tus alis-pt-nhöx irt, kifejezvén nomtetszösét a megye ál.''al kiszalwtt rend iránt, s egyúttal közölte, hog/ é má« — önmaga által kiszabott rendhez fogja magát alkalmazni. — A«alispán visszairt, ).i>gy neki, mint megyei tisztvisolónok, a bízott-mányi intézkodéssol ollonkezőlog nom szabad eljárnia, s a bizottmány nélkül a már mogálU-pitott határozaton változtatnia nom lohot, s kéri az ezrede« urat, hogy tartsa ő is ahhoz magát. Az ezredes ur ismét visszaírt, hogy ő bizony nom fogja magát ahhoz tartani, hanom folir a buíjai commandóho». És ugy tott, a miként bcazélto. A budai commaudo a folyamodványt áttette a magyar honvédelmi minisztériumhoz. A honvé lolmi miniszter aztán , nom tekintve a megyei végzésre , az ezredes folyamodására ráírta azt, hogy: legyen meg a to akaratod.
Vas-megyei hirek.
tfxombMthely, május 21. 1808. + Magyarszinéssot Kocsisovszky Jus-tiu dalszíntársulatával f. hó 28-án kozdondi meg előadásait, — első előadása lesz .Zrínyi a költő vagy a szerb testvériség," az ezt követő darabok lesznok .Szép Holona,* .Boissr boszorka,* „Mekka," .Szép Qalathea," .Geroístoini nagy-lierczegnő," „Szamár bőr," »Uj Joruzaálem," .Utolsózsidó,* .EmancipatiO," „"ördög pUulái." — Ezen darabokra előfizetős nyittatott. Páholy 26 frt, Támlás ülés 7 frt, Zárthely 5 frt — Reményijük, hogy előadásaiban szinte ml is fellelni fogjuk azon élvezetekot, mit hír szerint más városokban tapasztaltak.
•Kéj vonat indul a jövó héten Triostbe, mely alkalommal sokan városunkból részt veendőnek. Megtekintik egyúttal a hires Adlersborgi barlangot u, a nagyszerű természeti műveivel; többen aa Adria hullámain az örök ifjú Velon-ezéhez U olevexnek. —
• Egy u tezai ripők a keddi "hetivásárra vidékről bejött boros szekereken as eladás végett kiállitott borokat vovési űrügy alatt rendro kóstolgatta mindaddig, mig becsülotesen telo szopta magát — természetesen ingyon — mig végre a rászedett boros gazdák észre vették a csalást, ó kegyelmét megcsípték s ostornyelekkel magvar miskásan elnadrágolták, illetólog elbu-gyogósták.
♦Halálozás. Agustich Sándor, a »«gyének o köztiszteletben és szeretetben megőszült 71 óves főbírája f. hó 12-ik Ormodon utasása közlnsn végelgyengülés következtében altialt. — Holt totJtnei Stoyerhonba, Fridatiba tétettek 1« öriik nyugalomra, lágyon nold a föld könnyű t — Mer sics Miklós dnnántuli kerületi tábla bíró ur ő Felsége által a magyar kir. Ítélőtábla számfolotti birájává neveztetett ki.
Irodalom.
— A .Darázs foszek* tisztolt elófiaetói értesittetnok, hogy közl>e jött bizonyos akadály miatt n májusi szám szokott időben nóta jóleshetvén meg n juniusi szám kettős alakban s tartalommiu fog kiadntui.
- Május 18-től koadvo „Fürdői lapok* jelonnok meg minden hétfőn l''osten. Araa nyári idényro 3 frt.
- Két taaslé vétetik M WsJdIU Jó.wt ujsnsn ftliserelt n/urodájábsa, ti0k«éf(ss, hojfy ksUS likul»!
ki''piclliiéggcl blrjsusk. A Mtítelrk sl<tu/Siek.
— Korunk elQnyel sí IimtrletS KlrdeŰstkro nétro. 10— lő ir ÓIa s hlrdéUWok áriást liiérvH «molkcdíit ajrertsk. Olrsrd |»tfáa »morlksl mlllioia«* sst saoku raondsnl . .s hlrdctúiokot Urtom as Oiloti »Sfjron-siontái l^g)>ii(o»Al)l> e«ik.Wiiok | «■ álul vsaaak » lUlctllk ralnlsgy .UIsodódtTS, a nsgjr kOiOinég «Ubo kiállítva ét flyyclinúbcn fcnUrtvs i itt és a rltif minden résiébsa l«merctc»«ó lév«.
Kurops eyyik lo)(iiagyobb terjedelmű ét Ouse-knt|oU(«U blrdolétl Intúietn t a llsAteaitels et Vogler eilmxeta lléctben , da egyúttal Baselben , Msjukl-Krsnkfurtbsn, l(smbur|(bau, Uerllubeti ée Lelpsl^beD. Kicn vAlUUt Irodájs kfltelebb asea hlrlspok ssadsy névjetrytékének U-lk klsdását sdts kOtre , melyekbe vald íglatáá végeit Kurd|>a minden ortiáj(ábil blrde-leieket elfogad éa eaakÖaSI. Ajánljuk 8t s hlrdetS kniOméK figyelmébe.
. * . _ ..;■■ X......... xi -J__a l . 1 1 i Illifti «—o——•
TÁ RCZA.
Abel temetése.
1/«terítve i''ekttlk Abel A< Irljryiég áldotalla, Mclli-tU a tidlül fár Kcd\e* Ilii meKtlratja.
Több napja már, bo(y a ttttlík Ketervlell kOnyje caordul i Ml a haléi T nem tudják 8k. Htegény fiuk meg nem taosddl.
N bér tudják, hogy a oersittlOtt l''orré lets sa anys/Sldben Hiraiva a véres hullát, Kiflrnyfi fájdalmak nsat e«nWkau.
Kftlöitük a kék dertth ég, - -Ái egéta terménel csendet; — 1''eJCk fólott gyásahlra»kkéul
T.gy fekete holló repdes.
Ka le<aállvs Ádém elé Károgva nyi^js fel csorrél, H ods leatl lábálhoa Alttvetalell kit baloUjál.
Atuléu kit gBdrOl ásott Halottiét belé fekteti Néil ádém, ré«i Éva H mindkettő (Wilvft leet.
Íéanak gí»drfti mind a kttton inak nagyot, étnak métytl, H addig étUk, a io lg Abel Vérét tette beleférhet
R hamokleplet rá borítva KéttOl s dotub, as eltí sir Hol s leaujutt ttUlSpér Hókat kOoyes, fokáig »Ir.
Úi * holló, melytől Adéw Olyan eaodáaan ellette, A fOld legcU3 halottá* Ab.lt, hogy mlkép temes«* V
Itten vettl gondja alá
Aa elárvult klctluyekel, — PaOMlklOl elbs/yalra -Mihelyt tojiaikból kelnek. ,
K hogyha eaftt kvr a hulló Oattegylllnek a fellegek, H éldétl hosvs hullanak le Htárai földre eeSeaeppek,
HOFKMANM M(''»«
I8TEN KEZE.
[Történeti beszély.] KgyhásaabOkkl Uervarlct. KÁImánldl.
(KolyUlie.)
Előre hát — ordítá Sásvár égve a dübtól « majd példát mutatok én nektek, hogy núként kell a gyaur seregeket tönkro tenni — ■ azzal távozott a teremből s a tanácskozásnak vége lén.
Másnap épon lioldogasszony mennybe menetele ünnepén megindult a sereg, melyhs* Babé-esánál még nshány klí* fényt tatárcsords is esatlakosott
H^-mádlU napon , uiélv épe» vasárnapra «•ett gyönyört! idö volt. A nab ¿pcn a dcldö ponton Alit /ik óg oly tlwta kék volt, mint a catfnde* tó viieo ogyctlcn folhÖcsko Bem úszott rajta. (
Háfcvár bég a palini inooaáron épen délbon vexotto''át a parancsnoksága alatti seregot.
Kanlwa vára Palintói fél mértfölddel alább esűtt, út egy átgáxolhatatlan mocaárral körülvett alacsony holyon állt, óriási falai <5a tornyai bUsxkén merödo/tek fel az ég felé.
E várnak iolenleg a rettenthetetlen hós Zrinyi Gyiirgy a szigeti vértanúnak fia volt a parancsnok, jobb kezekru nem is lehetett volna bizui o várat, íelcw tettei és páratlan hadi Upbtatai által eléggé bebizonyította, hogy dicsé emlékű atyjának "yomdokit kövoti.
Irinyi a J4»tyáfaion egy maga» torony Árnyékában állt s hosszura nyújtott látcsövei szemlélte a török dörögnék a palini mocsárom átvonulását.
Csúfosan vette ki magát ozon átvonulás, a hig sarat itt ott ugy kellett átúsztatni s o rettenetes iszapból néhol csak fUloi látszottak ki az iiszó lónak , a janicsárok jobban jártak , mert egy helyen a mocsáron egy vékony száraz vonal húzódott keresztül, inoly vonalt a vidék lakósai átjárásul szokták használni, a jancsárok tehát ezen vonultak keresztül, azonban a nagy tolongásban még is több a mocsárba fordult közülök, kik aztán csak mások sogélyo által menekülhettek ki o rettenetes kelopczéból.
„I^olkemru — mond Zrinyi ft látcsövet leemelve bzöméről » a mellotto álló M&likócihoz fordulva — kodvom volna a palini sártengerré néhány ágyúgolyót kllövotnf a oz által a török vezérre ijeszteni.
„Vakmerőségéért mog is érdemlené, hogy ott hagyja fogát — válaszold Malikóci.
„llao tott szégyent nem hozna a magyarra, meg U tpnuém — mondá Zrinyi — minthogy azonban az ellenség ugy is azt kiabálja, hogy a
magyarok rettegnek tőle nyilt csatát elfogadni, ily olsánczolt és biztos védelmi helyről nem akarom őkotlulődöztetni vércse fiákként, hanom bevárom az időt, hogy torvem szerint tönkre tehessem az egész sereget, még pedig nyilt csatatéren.
Most ismét szemére illeszté a látcsövet Zrinyi. s a palini mocsár felé irányzA tekintetét, nehAny-szor folkaczagott, azután* ismét Malikócihoz fordult, karon fogta azt s félre vezette a várfal által képezett sarokra.
„írja meg csak rögtön Battyányinak és Ná-dasdynuk, hogy a török sereg Palinnál átvonult a mocaáron, tervem szerint tönkro tohetiük azt, do erő koll, o maroknyi várórség elégtelen annak kivitelért), Batthyányit éa Nádasdyt fa másokat szólítson fel, hogy rögtön induljanak mog állomásaikról s legrövidebb idő alatt jolon-jenek meg Kacorlaknál, hol én U bevárom őket.
„Do parancsnok ur fogja o loveleket aláirni, nemdo? — kérdó Malikóci.
„Ha soha nom is, most igen — válaszolá Zrinyi komolyan — tudja ugy is azon kollo-metlen súrlódást, mely köztem és Katthyáni közt régóta folyik, sajátkezű aláírásom tehát szükséges , vagy várjon ; hogy czélom annál foganatoab legyen, én magaut írok Batthyáni-nak s felhívom őt serogévoli megjelenésre , ön meg hát írjon a többinek, majd én uláírandom, az ügy igen fontos és így nevemnek s személyemnek joleu kell lenni ott , hol szökség kívánja.
Malikóci távozott.
Zrinyi noháuy perczig ínég időzött a bástyafalon, aztán szobájába vonult, hogy az omlitott felhívást megírja.
Tekintsünk ki most a szabadba, kövessük az erejében elbizakodott török sereget, mely viharként vonult tova tözzol, vassal pusztítva, mi útjába caott.
Kátka éa Vörcsök feldulatott és Sásvár Lyndva várát kikcrülvo ltédics éa Ncmti felé vezette serogét, melyen tul már Göcsej határai kezdőd-
tek. Szerény! István Lyndva várinak parancsnoka erről értesülvén az örségot kivezetvo a török és tatár csordát Rédics és Nomti közt megtámadta, hol is heves csata kezdődött, a győzelem hol egyik, hol a másik részre hajlott} mindkét részen tömérdek harezfi hullt el. Szörényi mindenütt élén volt sorogénok, a végzet épen a tatár vozérro vezette, mlndba ez lett volna omboro, kivel élet-halálra vivnia koll, minthogy azonban oly közel nem juthatott hozzá, hogy kardjával elérhette volna ; pisztolyát •ütötte reá, moly lövés azt lo is torité lováról, mielőtt azonban Szörényi a vezér elestére még bőszültebbé vált tatár csorda közepette pisztolyát eltohotto s kardot ránthatott volna , egy hátulról fejének irányzott borzasztó kardvágás alatt összorogyott, vitézei azonban kiragadták őt a csatatúzből s holttestét Telokesy lóháton vitto vissza Lyndva várába vagy is hagyomány azerint a Csonkadombra Alsó Lendva mollott, a hol ol is temettetett.
Sásvár bég a magyar őrség folkonczolása után tovább vonult mog, azonban seregében a pestis ^kiütvén, nagy bosszúságára visszatémio kellett.
E váratlanul közbejött körülmény még ret-tonotcsb vérengzővé tottn Sásvárt, a kogyotlon-kodésben nem ismert határt, ember, kiben szív lakik, alig mivolhot oly borzasztó tottokot mint Sásvár a foglyokká tett magyar nőkön és férfiakon elkövetett, tettei Nero és Katu khán tetteivel méltán votokodhottok.
A mezítelenre vetkőztetett nőknek mogfor-tőztotésük után csocecik átfurattak, h ezeknél
fogva vastag madzaggal összefüzottek s ugy hajtattak tovább; a gagyogó gyermokoknek nyelveiket motszotték el, a férfiakat
hosszú lánczra fűzték s homlokaikra félhold alakú bélyeget sütöttok, másokat ismét olo-vonon megsütöttok vagy a még kogyotlenobb tatárokra bízták a kinrást, kik éles bárdjaikkal az ogy egy fához kifeszített mezltelon ''férfiakat daral^kra vagdalták.
Merre csak átvonult o rottonotos csorda,
nyomában patakként folyt a vér, minden léptét onyészet és halál követé, mindenfelé fltst-tengor gomolygott a feldúlt táj fölött, mel; épen ugy nézett ki, mint egy nagyswrU tem
„Isteni hol késnok villámaid? — nyögött a rabláncában görnyedő magyar, nép l. .. .
Sásvár ötödnapra épen a leggyönyörűbb holdvilágos éjjel ért Szent-llalázsra, a hol U pihenés nélkül át akarta vezetni seregét Ka-czorlakra a mocsáron, melyet az innen közel eredő Kanizsa patak képez.
E mocsárt »ürü nád borította, mely a holdvilágos éjben ugy nézett ki hullámzásával és '' tompa suhogásával, mint a háborgó tenger.
Szeut-Kalás átellenében tul a mocsáron Ka-czorlak és Sárkánysziget között véghetetlen sorú tábori sátorok álltak.
Közepett, a falu közelében épon Zrinyi sátora állt, benno tábori asztal körül Ültek Zrinyi, Qlobitzer, Trautmannsdorf és MalikocL
Zrinyi arezáu elégületlenség ömlött ol, néhányszor haragos pillantásokkal tokintott ki a folvont sátorfllggönyök alatt.
„Nádasdy és Huszár nom válaszoltak meghívásomra? — kérdé végre baljóslatú pillantást votvo Malikócira.
„Nem. — válaszolá a kérdezott. g — Ea még nem is érkezett meg ? — kérdé Irinyi.
.Nemi — válaszola Malikóci.
„Furcsa — kordé tovább Zrinyi — do a futárok, kik levelelmot vitték már visszaérkeztek? ugy-o?
„Igen — válaszolá Malikóci —? s ast mondták , hogy a leveleket személyesen kézbesítették Nádasdynak és Huszárnak; Batthyányi is itt van már, bár kissé betege«, serege jóval előbb érkezett, mint ő.
• ^ .
(Vég* követkexik )
tr Z Is K T I HÍRNÖK
Magy-Kauliaa , uifjn* 88éa IB68. Ax elmúlt hé-Un igaxi féléuk»éf \''i>lt, kUl«növ.n a roxi é* kuko-riexa Ittlétnél, xominl ár »ein volt enek/ly , mindenki iparkodott kéxxletét tulajlul. Nem fcevé»»á voltameny-uyi»ég íellUnK, mire u ár lo»xállitá»a követkexett. A buia ár érték« kevéibé válloxott.
Hlayrtutaxágbél tuild»IUatunk, hogy ««81Gbcgy okvl a Jégveré* Jelentékenyvti rtiégroiígilta • daexára önnek kevíi kérdexSiködéi történik, |ier«»o a
borokkal nem teax.
.. _________ ______ plp\rxék uJ
levén (éla éi exért kUlOnö» benyomáxl
A va» ára folj^ono»*« . wsgaiodlk • ily nagy ára még nem volt, Nem ci^tfy a nuk raaull épltéa miatt, roppant monnyUéçU val dolgoxtatik fel, elannyira, hogy a btlfnlJV termény koránUem fedexl a aaakaég-
A sári k*(«Urok.
MN , májux VJ éu.
Plaorl bstt-vá
NAUV-KAN1Z8.
Alié auntrial mérSnként. Termények : Ituxa 88-86 fonto* 4 írt. 70 kr. 86-30 fnt 6 fr. 30 kr. — 87—88 fut. 6 frt. Ö0-60kr. Ko x ■ 78-79 fnt. X fr. 50 kr. 79-80 fnt. 2 ft. 60 kr. Árpa »erítfxünek 70-71 fnt. S fr. 60 — kr. 71 — Vi 0 frt. CO kr. A r p a kSiSmége* 05—80 fu». 1 fr. 00 kr. «7-68 fni. 2. .frt. 26 kr. Kukorioxa 2 frt. 40 kr. 2 frt 70 kr. Kuk o r i c a a olaax (calnquantln) S frt 90 kr. Zab 46-47 fu*. 1 frt 40 kr. 47—48 in» 1 frt 60 kr. Po lia nk a 60—68 fn». * frt. 60 kr. 68-70 fontt« •2 frt. 7t kr. Passuly febér 4 frt. 40 kr. Passuly tarka ü frt. 40 kr. 0 n b & eUSrendlt 16 frt. — kr.
Bócsi pónzárfolyam, m aj us 28.
b% motalíquos őö. 30; 5% Ben», kölcsön 79.80 : lKOO-ki álladalmi kölcsön 80.00: bank-
réssvények 0.98; hitelintézeti résavénVek 181. 60} London lltí.80; ezüst ágio I14.8ü| arany darabja n.67 kr.
Vasúti naponkint! menetrend;
Indul N. Kanlxiárél Duda Mé d, u. 1 éra ''¿J parex.
. . . . e»tvo 9 érakor.
„ „ Béea „ reggel 7 éra 16 parcs.
„ . „ „ <1. u. S éra 80 „
•r '' > Trleit „ d. u. 1 éra 60 „
. ■ . , eitvo 9 éra 25 .
K-k. N..Kanlxiára Huda felíl reggel 6 óra 0 ,
» ■ . „ d. u. 1 éra 20 „
'', , üéca
Triwt
délben 12 éra »I
aatva 7 éra 28
reggel 5 éra 26
délbaal2 éra (3
Heti naptáx.
Május 24-tél 30-ffl 1868.
ilé- ée heU-nap Katholiku* naptár Protaitána naptár Hld "V
Katii, éa prut Jáno» Bv. IIa el fog jönut a vlgaaxtalé.'' XV, 86-81. XVI. 1-4.
M ib 2(3 27 28 89 SO Vaaársap II étí3 (Tedd öxerd. CafitOrtBk rénUk Baombat D 0 Janka Orbán ptlip. Ner. Kfllöp Paxxl Magd. Vltmo«, Oer. Maximin Ferdinánd f D 6 txaad. örbán N*. Kalíp Iteda Rali Illák hv. Kándor I

Feleifi« szerkesztő : WajdiU ióztef.
H I R I) E
rr
ESEK

MT Figyelemre méltó.
ALFÖLDI MOSDÓ-VÍZ,
szeplő, májfoltok, pöreenósek, sárga vagy sztirke bőr-1 szin, orr- vagy borvörösödés, ugy mindennemű bőrklüte- J gek ellen egész ártalmatlan 8 legbiztosabb szer.
* 1 i Kgy a.odeti tivejc ára''1 forint o. é. — Póttal elkflldéixel 20 krral több. i
Kaphat HAMORY LAJOS gyé^ixeréaa urnái Klokon, Arad-meityéhen «iknldéai raktár t — továbbá Török Jáistf iryégyaxeréix urnái Ptittu. — Sehlflto- Adolf Kyéiyuaréra ■mii, Éliás Artaia I urnái t«n>plomutcxa, ^karékpénxtirl épület éa Tapoloíáayl 8éia urnái k«re»xtutoxában Aridon, - Psoher E. F. gyé(cy»xeríax urnái Timei-várott, Loofl Imre, íy.''.?y»«fr黫nél Oödöll 8 n. (108 -8,2) [
H0" IsMétaladék Ilié siáialékban réaresittetnek.
i
publicitít.
.« Anxeigen aller Art werden bo- J
£iorgt mit Schnelligkeit — 3
Kr»paml»a von Porto u.''Ppe- >
•g a«n, »owlo eig«n«r Mflhwftl- o
¡J tunK — UratUbeUgo — Kab- í
g liatt 1x4 gTö»iern AuRrlgen 3
a — Diirretion. — "
5 »»♦• 8peclal Coatrtots sût b«- g t. sonders gUnstlgen Dedingutt- n ■o gen bei Uebertragang des gs- ° J lammten Iniertlonswcjoaj. ''i
á Sachse & Co. in Leipzig 1
Zeitungs Anonccn Expédition, y FlliaibaadUag vnrlluBgln : Uerit und NtHtl||«rt.
A aaaiuaa von lassratfft fürj dl« All|eeiditti Anzeigenden .fiartenlanba." AuRagol
230,000 Exempi.
SOMMER JÓZSEF
¡V«K)-kanl»Biiii, kdrhAl ntCM,
figyelrae2t€ti a n. é. közönséget hogy norinborgi és rövidáru nagybani és kicsinyben! oladás-ajaellctt, nála nagy választékú
szalmakalap raktár,
asztalra és bútorhoz való viaszos vászon és legnagyobb mértékben mindennemű zsinorzat valóságos pottendorfi kötő- a legjobb fehérített és fehéritotlen szövópamut h gépfonál M ár a c ha lés másféle varróczérna található ós azon kellemes helyzetben van, hogy ftintnevezett s minden o szakba vágó cxikkokból legjutányosabb áron szolgálhat. (1$0-1)
Megjelent
»mmm mmmm ^ aMJTn mt, iiaajiiii''
und vi fie bedeutende Vortlicllr bietet den P. T. Innercrtten
da« lu Jxhro 185« gefcrflndete und Vom hphen k. k. 8taaUn-.ini»t«rium eoncoa». er»t« ö»terr.
/liuioiiceii-ltureau des Oppelik in wicu,
Wallseil« Kr. tt.
, in w<«h»eU«itl|[er Verbindung mit dea gröx«ton4lMchIfl«n di*4*r Art ia
Paris, Florenz, Berlin, Leipzig, Frankfurt a. M. Hamburg u. Bremen.
'' - Der » o I l « d • und Hbjr ganx Kuropa auigobreiteta Kuf obiger Kirn» bietet dan P. T. Imerenten die volle Uarantie der r o a 1 i a t o u and b 111 i g* »• n A a a-fsbruuz aller iliontlUgen Auftrage.
^ , . Ohige Firma arfraul «Ich eioor groaaan Auaahl von A n • rk • n n u n gaiohrai b an Ub«r pünktlich» und billige ¿uxftlhmng dar ihr Bbart/afenan Ua*cblft« von ver»ehl«d«nan Bob in Landen! eilen dar OfUtTaiohlaahen Monarch!», »owl« von dlraraan Anatalten, Instituten, In d u • t r i • 11 « n und Privaten au» allen Lindern. (114-1)
"""" • ''tt . '' '' ......... ...„ . ■ »
osßimü ctn.l könyv II, lsiaaét«».
Van szerencsém a t. cz. dalkedveló közönségnek tisztelettel jelenteni, hogy a 11-dik kiadást ért 8 jelentékenyen bövitett
,RAJTA FIUK, VIGADJUNK!''
i
czimfl 8 közkedvességű dalokat tartalmazó könyv
a sajtó alól kikerülvén, ax 680 lapra terjedő s diszcsen kiállított zsebkönyv ára 1 ft 10 tr.
I)iÍ8 aranynyomás- és aranyszegélylyel ellátva pedig 1 frt 80 kr.
Megrendelhető könyvkereskedésemben, valamint minden hiteles könyvkortakedóaél
(94-6)
N.-^anizsAn.
—818.
(121-r3,l)
Hirdetmény.
N.-Kanlzsa vár>s tVszéko mint gyámhatóság ré-ozéról közzé (étetik, miszerint néhai Shnán Fer. éa nejének ezül/; üáapár Örzso hagyatékáig« tartozó a nagykanizsai. 2-13 bz. alatti (jkönyvbon 204. h. r. ez- alatt bejegyzett az óriási utóban lövő ház 1455. 2030. b. r. számok alatti szántó foldok 3155. 31l)ő. h. r. sz a. yzóllók az 1951 bz. tjkönyvben 3058. 1510, 4821 h, r, hz. alatti szántóföldök b rét f. évi junius bé 18-iln a a kövotkoző nnj>okban a mennyiben j>odíg flz oiifl árverés alkalmával a bocsár bo nom igér-t«tnék, f. évi július 10-án 8 a következő napokban mindenkor reggeli 8 órakor a helyszínén köz-árverés utján a logtöbbot Ígérőnek eladatni fognak. A venni szándékozók tartoznak a bcesár-uak 10*/o százalékát az árvoréu teljesítésére kiküldöttnek közért'' az árverés mügkodéso előtt letenni kiilöabon )>vdig az árverési feltételek a törvszéki irodál>an megtekinthetők.
N.-Kanizsán 1808. april 20.
A városi tvszék.
Ktllönlogos liatlinlósága nn
ANATIlEMN-SZÁJVIZ-nek
dr. Popp J. 6. gyakorló fogorvostól Bécsben,
elöndvn Jnnt; <»yuln gyakorid orvon ntl>. áltól, dr. profet-
tor Oppalzer Ilcttor, ma</ni/. kir. tzdtt udvari tandetot, dr. KletsIiiHk^Jr*. llruutH, dr. Heller «tb. által rendelve a ch. k.
í koródában, Uéeslten.
Kos eladás,
A hirva, gazdagszórü é«t tiszta N egret ti származású törzsök nyájból egy éa két éve« nagyobi számú koaok adatnak el jutányos áron,a melyek minden ragályos é* öröködé*! hottvgség nélküliek r ezért jnállás biztosíttatik. Kfélt kosok a/, uradalom pusztáján Uj-Néjmn.N.-Kanizsa mellett [«''Idilny-k«tjí láthatókért«* éitlc!ul>«n min-deutele érloMtéi készség^ adatik é» az ulójegyzéaok tel len/uek véve
» kívánatra moghozattatnak.
..... *
A fogak tisztítására siolgkl egyálta-rtb.ni.
-Vegytani tulajdonijainál fogva feloldja a uyálkAt a lojak kőit él
fogakon.
Külónótoii ajánlható annak haa/ná-lata ai évéi után, mert a fogak k8«t vitoaniniaiU hutréixrctkék a rot-hitdátbanl átmenetkor a tog anyagot voiaélyextetlk a * »<ájb.>l aa oly kellemetlen bdat tarMiilk.
Még azon esetben 1«, hogy ha a bor kő a fogakon Ullepednl keid.uagy el Jny-nyel alkalmazható; a megkeménycdéit gátolja a a< ellen nagyban működik. Még akkor la: hogy ha a fognak leg-kltvbb pontja eiorbltva van, a szabadon álló fog a caontt.A Által mo,''lA-madtatlk, okvetlen elv黫 a aa egéix-aógca fogakat la megrongálja.
Afooakrak azép $ ícrméuotes atinit Visszaadja, minthogy sxoknak minden Idegenaicrü bnrokjalt vegyé-lallcg axétnaitja a lenb''lll.
Különös haszonnal jár a mfifogak tisztántartásánál, fenlartja aiokat eredeti a.inUkbm, fényükben, • a borkő lerak-dA»At gAtolfa. a ni oly kellemetlen bdatttl meg ''vja.
Enyhíti nemosák azon fájdalmakat, mely. k aa llrea éa Ua-k6a fogaktól • ''Armauiak, han m azok továbbterje. déaét i» meggátolja.
Halbatóanak biaonyult b<> további
aa anatherln-szájvlz a fogfctis rothadása ellen, blitoi aaer axon fájdalmak
ollAvolIlÁtAra, melyek ax üres fogaktól erednek, valamint cjéaoi fogfájdalmak ellen.
Aa analherln-szájvlz calllapltja kő-nyou, bixtonan, anélkül, hogy valamely- kAroa kiWetkexóitül tartania kellene u fájdalmat a legrövidebb Ida alatt.
MogbtcaUlhetlen legkivAllkén at analhoriu-IxAjvit a lélekzet kellemes Illatban! tartásira, ugyaxlnt« a meglepő kellemetlen bfliU lélekzet emelésere a annak eltávolítására, melyro né«ve rlé^tégei, ho-y baaíAJ o vlxxcl naponkint tóbbaxhr kftbliltcllk
Netn eléggé ajánlható az, taplós fog-húsnál. Aa onatherln szájvizet alig 4
héten At utaiitáa aierint hasariilva''a heteg foglaltról a halaványsAg eleúy*. »i|k,''a kellemet plroa a''.in lép hnlyébe
Épen ugy jelesnek bizonyult be az anatherln szájvíz Ingón fekvő fogaknál,
ex oly baj melyben aiAmUlait akrofii. látok ».oi^vednl a/.oktak, valatuiut oly eaetekben, hogy ha ax elün haladott koibau n fbgbua olenyéaxéae kordSdlk.
Biztos szer az anatfaerln szájvíz könnyen vérző foghusnél, mely a log-edényekgyeu ••■-»égében kéretendő,M eg pedig ex ne b u keniéuyvbb l''ogkefe Lat <iiAlaic!ó, uilutáu afoglinat karcolja, mi ly által t- lllegetlég Idáxte tik elfl.
Ziehung X. JT-uirLl.
íi''S
der Stadt Plorencz
1 <-, i
Haupttreffer frsAOO,''
ooo
A» .Anatherln-szájvlz", valamint ax .Anatherln-fogpászta Kapható Nagy-k»alzaán: liclut Jóxtcf gy< gv»« réax, Koaonborg, Kolenfeld A. Wajdltj J.; Welltcb, Kettelhofer éa Scliuarx A. urak koretkedétében. Pipán: T.chepen J.. Stampfl O. ét 1,5 vy (. uraknál, KetZtlMlytn: Ölnger. N. 2ala-Egerazegen: Antal K. gyóBy»xoré»/. í« Handler It. — Kaproaozán i Werli gyógyaaeréta — Varasdon : Malter gvógyaacn-tx. — Szt.-öyírgyön Mőtliig .— SUmcgen: Dorner Kajet. é« Hl.inibortxky I,. gyógytxeréax uraknál:
f^''y bámim

iMLlJ
minden hozzá tartozandó szerszámokkal, és egyéb kellékekkel, íj mázsa tis/.ta méz, é.s 4 int/.-a alábbi méz, a bekészített jéggt-1 együtt és haszonbéri t lakással Zala-Égerszögen a Körmendi-titczában, halál e>i''t folytán, azonnal és minden órában szabad kézen eladandó , a vonni szándékozók fordul-
in07ÁP IPávnáTrtoÁn janak özvegy Pécsi Józsefnö asszonysághoz. 187-M Zala-Egerszeg, april 28-án 1808.
(107—3,3)
werden von dem gefertigten Wechsclhau.se gegen Baarzahlung billigst, wie auch gegen 10 monatliche Katen it 10 fl. — oder 20 monatliche Raten á ö fl 60 kr. verkauft, ferner werden ebendaselbst
Lose Gesellschaften
ji.AiV.jfc«'' • • - *
auch 10 stuck 250 frs Lose der Stadt Florencz für 10 Thellnehmer gegen 20 vtariM-
jährlgo Raten á 6 fl 75 kr. aranglrt
Diese Lose, welche ein jährliches Zinsen ertrftgniss von 10 frs. abwerfen, koinerlei (loupon und Gewinnsteuer unterliegen und iu den ersten /.ehnjUhrix(cn Periode , mit jährlich vier roich dotirten Ziehungen ausgestattet sind, können wir Jedermann auf das Ileste empfehlen.
Morg;enat©rn Sa Comp.
WocliaolhA» . l-''rArn Deák-gaaa* Hr. 0
(<)7—31 _______Pewt.__
Meghívás jégkárok elleni biztosításra
az első magy. ált. biztosító társaságnál
Alólirt ügynökség tisztelettel meghívja a t. cz. közönséget, terményeinek jégkár ellen a hazai „clsó magyar ált. bizt. társaságnál" való biztosítására.
Ezen 10 óv óta szilárdan fenálló társaság biztosit jégkárok elleu a logméltá-nyosabb feltételek é.s igen jiiUltiyos dijak mellett, melyek a t, cz. biztosító közönaég kivá-natára aratás után is fizethetők. — Takarmány-félék, gabna-neműek, olaj és kereskedelmi növények biztosításánál a tiszta nyereségből 20% engedtetik.
Előfordulandó károk felszámítása ós azoknak teljes kifizetése gyorsan és pontosan foganatosi ttatik.
A legcsekélyebb kár is mngtéríttotik.
Bővebb felvilágosítás adására; biztosítási beváltások pontos felvétele és gyors elintézésére a legnagyobb készséggel ajánlkozik fl
(119—2.2)
a nagykanizsai ügynökség:
Fcsselliofcr
$mmm fel Frankfurtba!
A* alolírt bankár czimzot: miot olőnyös vállalatot, ajánlja a llrniinHclnvi''lK-l<iinet>urKÍ horczegi kormánytól
blztositott
állam jutalók-kisorsolást egy millió 900,000 ezUst frt értékkel,
molynok nycrÜrijjiényklliu*áín jtinius 11-kén veszi kezzlotét.
34,tHH) non»)''» ¿ylx*>l áll, imilyek közül, 18,4(X) minden otetro nyerni fogj minthogy e.sak nye romén y ok fognak kihúzatni.
A főnyeremények : Í7,»,000 105,000 70,000 35.000, 2 »7.500, 2 14.000, 2 10.500, 2 8750, 2 j?<MK>. 2 5150. Ü 3500, 7 2(125, 105 1750 frt síb. stb.
Ar, ösxlel''helvOldéKe mellett az eredeti álbitiiHorsjegyek a következik árakért elkll''ilotnok : egt^az sorsjegy 7 1YI; "fél: 3 frt 50 Urt nogyod: 1 ft i 75 kr Itankjogyben. Korsohtsi terv és kibuztlai jegviu''k.piijyan küldetik.
Tessék bizal^.Vljef i fordulni a sorsjegyek eladási val megbízott alól1,''; . -¿yi erx^skotlő-lubilioz.
J. "W. HAAS,
íl.tj '' Majnal-Fnuikftirtban.
A Keszthelyi balaton fOrtlo részvény''.ársulat jelenti a t
közönségnek, hogy a j
Dalaton fürdőt
minden ''kényelemmel ellátva folyó évi május hó 24-kón megnyitja s miuden igyekezetét arru foi tlitandja, hogy a fürdó közönségnek nem esít1; a fürdő czéJszcrü berendezésével (milye nok a mélyítés és kideszkázott uszoda) hanem jó színészet és zenével élvezetet szerezzen.
A szállások tekintetében intézkedni fog a választmány hogy nzok iuiM>ékelt áron legyenek kaphatók; s axért felké,-retnek a fürdőt élvezni kívánók, miszerint a végett a részvény Ulrsiilut választmányához forduljanak , mely a megrendülés szerinti minőségű alkuimat a szállás-mester által a kivánt időre megrendeli.
Keszthelyen 18(!S. április hóban.
(100—3,3) A Balaton fllrdő rószv.-társ. választmánya
l-l > it''Ji i
6, juni uaö-tölfOKva
Liikvúltoztatús.
KELLER IGNÁCZ
ezlpÖHzuii''htt r \.-KnnlxHnii
t''nílcl ttrl érteaitl a t. e*. k''i»8ii(iíget, hogy mőhelyét » etlpő éa Cjitm I raktárát a főtéren levő Wlasílcs Antal ur hátába tette ál.
Ajánlja dl«»e«en ixlláráan Béttllllj mlndennemő kitt fi''rll é< női etip i inuiikált é» magyar camnált a legjulányo»ftbb ár mellen. ''
Megrendelóaek pontoun ét le^r8vií<ibb Idő alatt teljealttotnok.
a „in&uskxés4^iizi''te^íiolletti Koller József-féle
(V^riö)''- , házban loend.
Tjokalverandcrung.
IGNAZ KELLER
Sehtihiuoelier .llelnter lo (tr.-KnttlsHn
i i hctyAchrUhÜgt ein hoehgeehrte» l''. T. rulilikiiin, data er teina Weik«tHltd, »owlo .-ttt&li Schub- und Ktiefol-Niederlage lo da« auf dem ll.vup«)>Ut.-o Imflndlicha Haut ^,dea Herrn Anton Wlasilos '' var»«Ut bat '' : ''
Zugleich empfiehlt er aeiue aierlich und fett gaarbelUUn fertigen MXnner- und Kraiien-Schnhe und uugaritcho Stiefel von allen (latlungan bei ilau billig,ten Trelten. (118 — ''J)
IjHr Ileitalluugen werden pHnkUich Und in kllrxeiten ZM betorgt.
Mi
Qt/jLíszati l^izgfitó i
állásra ajánlkozik egy szakképzett ogyón, ki nomcaak olméletl, ds a legújabb baladás szerint gyakorlati szakismeretükkel bír; olmé leti tekintetben a vízsgi''t kiállotta, gyakorlati tokintotbon pedig jelontékonyebb jószágol több évi önálló vozotóse n hosszasabb utazásul mellett nom ko ''óc tapasztalatot szerzett.
Érti tüzetesen a no> izoti Plldmlvoléat, az ahhoz sztlkségea gépek kozolósóvel.
HétmftvoltVt, ido számítva a vís lo- és folvozotésót s liH<sapo-lásokat; marbnti)iiyés/.tt^t, gyümölesóazet éa sz^lészolot; oz utolsót cgybokötvo a nomzoti piuczogazdászatl rendszerrel; móhéazotót, selyorn ós Mlyemrovarok tenyésztését, a locsajwlás körül szükséges vi»l és Izárftzonl mUrek, csoternáli építését, téglavet.^t aálulán u .épitészotot stb.
Óhajtana valatuoly magyarországi nagyobb uradalomlmd, h jövcdelom mogfololó szjlzjdóktxért, vagy határozott illotlnóoyórt, állásba lépni,
1000 frt caulíót azonnal letosz.
Ilóvobben tudakozótihatni o Inpszorkesztőségében.(104 -6,4) j
Curort
Ell ICI! EKB E B E
(Steiermark, Oesterreich.)
pll der Comtatitln»-. Vmma- und Klau»cn»talil-ijuollo und de» loban»!«- | brunncii, auulchtt der BOdbabn-Statlon Spielfeld, ungemein rclxend gelrf«s | und rtlhmllchtt bekannt durch die autgexelchneten Heilerfolgd »einer I neralwXuer, — inaboaondero bei akrofulnten und tuberculdien Krankheit««, j bei Katarrhen der Athmungt-, Verdauung- der Harn- untl OeaohlechUoigaa^ bei mangelhafter nliiteraeugung, lllelchtucht oto. eto- Auagexclehnete, r# | «Ultra Appenaeller Sennen bereitete Ziegeomolke, — voradfllchea Kliat mit einer außerordentlich milden, wind- und atnulffrelen I.uft, comfortakl»j Wohnungen, — ("nr- uud l.e«e>alon» — gute Iteatauralionen und Mutlk*> [ pelle, — k. k Po«t- und Telegrafen-Mtatlon. — Dlo Communleatlon t»f( den Eitoubahnatationcii llra» uud Hplc|fald vermitteln Mgllcht, doppalt* \ Foitvarbladungen, Stelluagen und bequeme I.ohnknUchor — Haiton v Mal blatJclober.
'' *.'' klincrallwlucr-llottellungoti alnd an die geferUglv l)lr*otion «der dlo llrunnen-Venvaltuag in Olelchenborj» in richten | Wohnaofa-HeateU»»-1 Ifen -- mit einer Uarangabo —< Jedooli''nur an lotxtorr.
llade-Brochtlren »Ind durch allo ranommlrton Mtneralwl^r" Handlungen und grOaaeren lluebhanillungen der ttiterr. Moovcbin uucul-geltUeJi au beaiehon, »owlo auch durch dl« Hedactlon de» „Z5*la-8oro»0'' Kfitlrtny'' in Ur.-Kanltaa.
Directlon des Glelchenberger Actlew-Verein«!
(120-0,1) • in Oraa (Stolermarek, OfcattSrreleh)
Wajdits .József kiadó-, lap és nyomtlatulajdonoa Nagy-Kaiiusáu.
agy-Kwüxsa, Hetedik évfolyam.
2% saáin, május
M ^
f
4
V •t y

Kiteijcdvo
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
"Vosry«® taurtnlmu hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdámt, tudomány és művészet köréből.

MeKl elenlU::
aiMtai wowbaton, eg^si Íven.
a»?rfc«*s«di fr«da kladé hivatali
WAJOIT8 JOJWKK l<nnyvkeic»kcd<S«*ben.
Előfizetési föltételek
Helyben hithoi bordit**) ki rl<Mkre po<U>\ knMfo'' " • Kgitt írre! - 6 frt. - kr. '' .
''él *rrt - - 8 . — . ¡▼negyedre -1 , 60 .
I*
K*
----W— —yw-LLl.__l.i''JIÜ^L». I.__—
Hirdetések;
A I.At K*4Ítio. peUUviAil l-Aiör 7 kr. í-«*or « J> »«(url.tt tovAbbl belkuUUArt 5 kr. BAlyegdlJ ulndnn «gye* belkt»U»*rl 30 kr. A .Nyílt téren" egy petit >or belkUtúl dija 16 kr.

Tártra« életünk ferdesége!«
Bármely város fényét, tekintélyét 8 jó •kirncvét, & kebelében uralkodó társas élet íinomsága,műveltsége és egyátalában életrevalósága emeli.
Nem egy kisváros kebeléből hallottuk már gyakran azon keserű panaszt kifakadni, liogy társas élete pang, az egyes családok egymás közti viszályai ellenségeskedést szülnek, és igy a velük érintkezni óhajtó művelt ifjúságot maguktél elriasztják, minek követ kezjnényv, hogy a viszály és gyűlölet fekete daemona öli meg a társadalmi élet szellemét.
Szomorú jelenség, de tapasztalásbél mondhatjuk, hogy igaz.
De ennek még szomorúbb következménye azután, hogy az ifjúságra nézve a legkáro-anbb erkölcsi hátránynyal van, mert ez talán örömmel Bietne az egyes családok körébe, hogy ott részint a társalgási finom modort elsajátítsa, részint pedig szellemi műveltségért a társalgási érintkezés által terjessze és fokozza; do látva uz egyes családok körébe befészkelt intriguákat, kicsinyes apró körűlményekból származott irigykedéseket, a fóleg azon dölyfös fenhéjázást, inelylyel egymás vagyoni tehetségűit mérlegelve, üres képzelódések által magát egyik a másik fölé emelni iparkodik, elriasztja a fiatalságot, 8 ez kerüli a családi kört, mert nem találja fel benne azt, a mit sóvárgó a talán ábrándozó lelke kqres, s a művelt időtöltés helyett felkeresi a dorbézoló tanyákat, hogy ott alacsony élvekben találja fel szórakozását, mert a legtöbb családi körnek társadalmi modora s gondolkozás módja, egy értelmes ifjú szivével, bensőjével épen semmi ősz-hangzásban nincs, sőt azzal a legnagyobb ellentétben áll.
imo ez az alapja azon erkölcsi romlottságnak, melybe jelenleg ifiaink oly nagy mértékben sodortatnak, a mégis mily különös jelenség az, hogy ezen körök leginkább bámulják és csodálják ifjainknak korai aggságét, blazirtságát, mely egyedül az élvek 9 gyönyörök korai mohó élvezetéből ered, s mind a testet mind a lelket egyaránt eltör-pitik, elsatnyitják.
De kérdem, mind ennek nem léteznék-e ellenóvszere? uem volna-e arra czélszerü eszköz, mely a fiatalságot mindettől elvonni igyekeznék, s azt finom, müveit körökbeni megjelenésro serkentené, mi által a szellemi élveket megkedvelvén, megutálná a fajtalan h önrontó élveket, melyek őt oly korán kiélt vázzá, minden nemes és jó eszmékre fogé-konytalanná teszik , és igy a hazát annyi polgárától oly korán megfosztják.
Nem akarom itt az ifjúságot mentegetni, s hibáit simítani, mert tudva van , hogy nagy részben ő is hibás, do hibásnak nevezhetők azon családok is, melyek hivatva volnának egy kis városbau a művelt ifjakat köreikbe édesgetni, h ott velük a müveit 8 udvarias modort megkedveltetni , miután tudjuk, hogy bármely ifjú egy müveit család köriében, avagy nők társaságában vissza-
tartó, szavait s eszmemenetét megválogatja, annak rendes irányt kölcsönöz, szegletes modorát simítani igyekszik s egyátalán a nyer-
seségot kerüli.
Ezen útra vezetni az ifjúságot a legszebb föladat 8 ez hölgyeinknek jutott.
Vannak egyes családok bála az égnek, kik o hivatásukat felfogva, művelt társalgási kört nyitnak,.az ifjakat oda édesgetik, s gyöngéd modoruk , finom tapintatuk által ókét helyesebb s nemesebb cszmo irány felé vezérlik, s igy az ifjúságot észrevétlenül művelik.
A fiatalság pedig feltéve , hogy fogékony a művelt társadalmi tulajdonok megszerzésére, iparkodjék a Kínálkozó alkalmat megragadni, maguk közt egyetértésben maradni, társulni a nemes czélok kivitelére, a mi annál könnyebben sikerülend , miután a fiatalság már koránál fogva mindenütt rokonszenvvel talalkozván, annak törekvése támogató karokra is lclcnd.
Az életben számtalan példát tudunk, hogy a müveit nők társaságát kedveié fiatal ember tevékenyebb, iparkodóbb s szilárdabb jellemű, mint az , mely azt kerüli, miután ennek vele született könnyelműsége a rósz társaság és haszonleső barátok körében tápanyagot lel, mely őt gondatlanná, minden szép és jóra fásulttá teszi, 8 igy megveti a kora romlottság alapját.
Ha ifjaink nagy része meggondolná, hogy élete nem csupán sajátja, hanem fóleg a hazáé, tán a honszeretet tüzo, mely kisebb nagyobb mérvben mindegyik szivében ineg van, kétszeresen serkentené tehetségei kiinü velősére és terjesztésére, s hazánk értelmisége nagy mértékben szaporodnék, mi Álta annak jövőjo is biztosabb alapot nyerne.
Vannak a történelemben elriasztó példák, melyek elég világosan bizonyítják, hogy bármily erős, liatalmas nemzetnek hanyatlását ifjainak ledérségo és elpuhulása mozdította elő. Midőn Cyrus persa király a lidiaia kat meghódította, félt és folyton tartott attól, hogy ezen harczias és edzett nép egykor még trónusát megingatandja, 8 ezen félelmét közölte barátja és tanácsadójával Croesussal, ki azt felelte noki: »Taníttasd az ifjakat könyelmü játékokra , 8 engedj nekik szabad utat ledér gyönyöröket élvezhetni, meglásd egy évtized utáu nem. lesz többé hatalmas Lídia, mert fiai elpuhult gyáva nemzedékké válnak.*
S ugy lett. A hatalmas Lídia soha sem tudta magát többé felemelni.
Róma és Göröghon hasonló módon hanyatlottak alá.
Már o példák riasszák el a fiatalságot attól, hogy alacsony élvekben ne keresse föl gyönyörét, rpert ezzel legelébb saját szeretett hazájának romlását és hanyatlását idézi elő.
Az ifjukorbani ftijtalan élet káros továbbá a nemzet szaporodás tekintetében is, mert könnyelmű ifjak kerülik a házasságot s azon esetben ha házasulnak h , a családi életet
megmételyezik, 8 csak késő éveikbon siratják fiatal koruk hibáit.
Legjobb tauács ifjainknak az irás azon szavai : .legyetek szelídek, mint a galamb és okosak, mint a kígyó."
Törekedjék az ifjúság üres óráit komoly s magasabb szellemi olvasmányok élvezetében tölteni 8 csak ritkán vegye eló szórakozásul azon üres, könnyű regényféléket, melyekből alaposságot soha , legfélobb egyes tárgyakban felületes ismerotoket szerezhet.
A legjobb megrovás, melyben a külföld által ifjaink részesülnek, leginkább azok nyerseségc miatt emeltetik, mert feltűnő lehet mindenesetre egy külföldi előtt, azon hideg s némileg gőgösnek mondható nyers modor, melyet ifjaink nagy részében clsó ^látszatra fölfedeznek.
Legyen tehát az egyes családok szent feladata, hogy az ifjúságot köreikbe édesgetve előzékenység és nyájasság által lebi-.lincseljék , s ez által visszatartsák őket u könnyelmű életmódtól, igy tán meg fog szűnni azon számtalan panasz, mely folyton az ifjúság közönyössége , életuntsága , s a társadalmi élet pangása miatt emeltetik. Meg fognak szűnni mindazon ferde kinövések, melyek a társádalom életerejét elzsibbasztják és meddővé teszik.
Legyen félre téve minden alacsony s kicsinyes anyagi fuvalkodás, mely o szép törekvést akadályozná, mert hisz épen a művelt családok igen jól tudják ,, mily áldozatba kerül egy fiatal ember kiműveltetéses midőn a világba lép, zárva találjon minden utat, mely őt képessége s műveltségéhez illó helyre vezethetné? hogy ott tanulmányainak további gyakorlatában részesülhetne.
Fontolják meg jól o tárgyat a kisvárosok előbbkelő körei, hogy az ifjúság felkarolása által nem csak a hazának képeznek művelt értelmes polgárokat, do a külföld előtt is ifjainknak finom, udvarias modora által az egész nemzetnek köztiszteletet és becsületet szerzendnek.
Ha egyszer a haladás zászlaját lobogtatjuk b a művelt nemzetek sorába akarjuk magunkat számíttatni, rajta kell lennünk, hogy a társadalom mélyebb rétegeibe ís behatoljunk, annak hibáit felfedezve, azokra az illetőket figyelmeztetjük, 8 a ferde kinövéseket gondos kertész gyanánt nyesegessük.
Nemzetünk életrevalósága s haladni vágyó természete méltán azon reménynyel kecsegtethet bennünket, hogy minden irányban, de főleg társadalmi életűnk szerkezetében a művelt külföldet elérhetjük, s a polgárisuk nemzetek közt méltó helyet foglalhatunk el.
Azért akarat és kitartás c tekintetben is a legszebb eredményro vezetend.
TIHANYI JÓSA.
a—m—«aaangaa»t j-''l. «» . ctmbbbs tmeémlmmmtm
Hirdetéseket elfogad :
H. Kajslílta:» kiauó HIvatal.. Re,tfai jttelr* u. B6<w-, H&abury-, Berlin-. H»}ns-».-FrB»kfeM- Ú Bm»L bea: haabknhtkin & voulkb. Upoí«-. Bw«-, Stuttgartban: 8ACH8K&TÁltSA. Uiosbcn:OPPKMK.
▲ salamegyei gazdasági egyesülőt
három rendbeli évi ösztöndijt alapit azon néptanitók részére, kik a községi faiskolák
kezelésében, s ezzel összekapcsolva n tanuló ifjúságnak e téreui czélszerü oktatásábau magokat kitűntetik. Az elsőrendű ösztöndíj 6 db arany; a másodrendű 3 db arany; a harmadrendű: egy a gyümölcsfa ncmesitésí készület, mely áll: egy fűrészből, egy nagy, egy szemző késből és egy nyeső ollóból.
Számosabb versenyző közt ha az ösztöndíjjal jutalmazottakon kívül még többen U clismerésrp méltó buzgalmat tanúsítanak, első és másodrendű dicsérő oklevelet nyernek.
Az ösztöndíjra pályázhat zalamcgycbeli néptanító , ki a tanítással s o mellett a községi faiskola kezelésével foglalkozik; valamint azon tanító is, ki községi faiskola hiányában, vagy ideiglenesen tanítói alkalmazáson kivül, saját birtokán, vagy a tanítói állomással élvezésébe jutott területen gyümölcsfa iskolát állít, és kezel.
A versenyzés ideje évenkint september hó, melynek 20-ik napjáig a versenyezni óhajtó ebbeli száüdokát a gazdasági egyesület elnökének Írásban bejelenteni tartózik, v
Ezen írásbeli jelentkezéshez csatplandŐ:
1. A versenyző kezelése alatti kert egész területének pontos kimutatása, határozottan leírva egyszersmind a talaj minőségét három láb mélységig, ugy a fekvést s azt is mióta van kezelése alatt s mikép kezeltetik ?
2. Megkívántatik az iskolában lévő csemetéknek szám szerinti bemutatása, n gyümölcs nemeknek külön rovatokban s válfajonkinti elsorolásával. Pontosan kitetendő a csemetéknek kora , a nemesítés ideje és módja.
A versenyző előnyére szolgál, hu a kertet alaprajzbau bemutatja , a gyümölcsfa tenyésztésre szolgáló területnek beosztását, az egyes táblákat, ezekben a csemeték ültetési sorát szabatosan kijelelve,
3. Mind ezen összeírások én kimutatások a helybeli lelkész, és a gazdasági egyesületnek legközelebb lakó két tagja által igaio-landók, hitclesHcndók.
A nemesítéshez megkívántató oltó-ágak — s a mennyire kerül — anyafák is minden egyes községi faiskola számára az egyesület kertjéből ingyen fognak kiszolgáltatni, de mogkivíutatik , hogy ezeknek kikérésé végett az illető néptanító évenkint diczem-ber hó végéig az egyesület kertészeti szakosztályának elnökénél kérését bejelentse és határozottan kijelelje, hány s minő alany jön nemesítés alá.
A zala-egerszegi központi kertben a neroe-eitési és egyéb munkálatokat bármikor mindenki megtekintheti s kívánatára nz egyesület kertésze gyakorlati oktatást nyujtauí köteleztetik.
Az egyesület elnökéhez september hó 20-íg beérkezett versenyzési jelentkezések a melléjük csatolt kimutatásokkal együtt azon hó végével a kertészeti szakosztályhoz áttétetnek s a szakosztály ha szükségesnok, vagy czélszerünek Játja , saját kebeléből kikűldendő tag által is az iskolát, annak kezelési módját megtekintetvén , az ösztöndíjakat és dicsérő okleveleket kioszkja, eljá-
rátáról jelentősét, ft neki kiadott pályázat
irományokkal egyetemben táblás jegyzék mellett az egyesület elnökéhez bemutatja, mely jelentés a legközelebbi egyesületi közgyűlésben felolvasandó s a levéltárban mellékleteivel együtt fenntartandó; — a pályázott és jutalmazott néptanítók névsora pedig amegyére bemutatandó, hogy «kép a szorgalmas , ugy a hanyag néptanítók is a felügyelő hatóság tudomására jussanak. '' Hasonlóul ösztöndíjak alapittatnak a gyü-mölcífa-tenyésztési tanulmányokban kitűnt tauiló iQnság részére is, és pedig az egész megyére tizenkét rendbeli :
a három legelső: egy egy darab ezüst két forintos ; az ezek titán következő három: i-g) egy drb ezüst egy forintos; a többi hat: egy egy ezüst húszas.
Az e részbeni vizsga évenkint julius közepétől augustm végéig terjedő időszakban, a. kózsífei faiskolában s mindenkor az illető lelkész és a gazdasági egyesületnek le-gkö-zelebb laleó két tagja jelenlétében és hozzájárulásával tartandó, kik is a magokat kitünteteti tanulókat a kertészeti szakosztályhoz intézendő jelentésükben megnevezui s általában a vizsgának egész folyamát, eredményét leírni fogják.
A vizsgának napja előre meghatározandó, az illető lelkésznek, az. egyesület legközelebb lakó két tagjának, de a kertészeti szakosztAly elnökének is jókor bejelentendő, hogy szükség és lehetőség esetében a szakosztAly is küldötte Által a vizsgában részt vehessen.
A tanulók és a néptanítók dijazAsa egyszerre történik.
A dijak mindenkor az egyesület egyik elnöke, — vagy ha n tAvolság miatt ez nehézséggel járna , — az egyesületnek a jutalmazottakhoz legközelebb lakó két tagja és az illető lelkész által, a községi elöljáróiig s a tanuló ifjúság jelenlétében — kézbe.Mtendők.
Ezeu szabályok nyomtatásban a megyebeli minden egyes községuek közhirré tétel, a néptanítóknak pedig tudomás és a tanodában nvilvAnosan kifüggesztve leendő teuutintás végett a megyo utjAn rtiegkül-detuek , egyszersmind a szaklapok utján is terjesztetnek.
Buda , n -kanízsa üumoi vasút.
A képviselőház o hé 2i5-án tartott ülésében határozattá oiueltu köz|M>nti bizottmányának azon javaslatát, miszerint mihelyt a buda-fiuinci vonalon a "forgalom oly élénk lesz, hogy a kis/árnyaló pontnak Zákányból X.-Kanizsára leendő áthelyezése igazoltnak látszik, épittesse ki a kormány o vonalat a surdi völgyön át N.-Kanizsáig s ide helyezze át a kiazárnyaló pontot is.
Városunk és a környék képvíselójo Sütnoghy Ferenc/, ur szét emelt ugyan , hogy ezen áthelyezés mindjárt most ruudoltessék ol, do Ilollán Eruó Államtitkár urnák ellenzéke következtében indítványa megbukott.
.M i a képviselőház határozatában meg tudnánk ayAi^odni, mert inog vagyunk teljesen győződve, tbu-íy a pálya megnyílása után pár hó alatt a forgalom ez irány Imii is oly nagy lösz, hogy ogy kis jé akarat mellett a képviselőház határozatában kitűzött időpontot elérkezettnek lehetne tekinteni, de attél tartunk, hogy mindaddig, mlg vasúti ügyeink elintézésébe azon urak is befolynak, kik a Snrdi vonalnak már a priori ellenségei a kiknek tervezető alapján építtetett a déli vaspálya barcsi szárnya egyenes voual helyett két három annyi költséggel és kerülővel Mura-Kercaalurtól kiágazókig a légrádi hegy alá, jogos kívánságunk valósítását megérni alig fogjuk, a azért felhívjuk várojunk képviselő testületének, minta váron érdekei örénok ügyeimét még egyszer e fontos k¡sértse mog (míg nem késő), hogy ezen Ugy a múlt évi october 21-éu Imádott petitiójaértőimében oldaasékmog, mit mi az által vélnénk olérhotőuek , ha az idézett és az országKVüléa inind két házához ezimttott petitiót a felső ház tárgyalásainál is luéltó ügyelőmbe vétetni a o helyen a törvény javaslat ez iránybani módosítását kérelmezné.
Ugy vagyunk értesülve, hogy igen »iszU.lt országgyűlési képviselőnknek kezei között - létező hivatalos s így minden kétséget kizáró adatok szerint Dudától kezdve N.-Kanizsáig eső vasúti állomásokról Triust felé közelijmilió mázsa töher srAllitlatott ki a uiult évben , ez ^szerény itt''í.jU\nk szerint oly tekintélyes forgalom, inely
a képviselő há» határozatában kifejezett élénk séguuk megfelel, »őt azt is merjük állítani, hogy a mohács-pécsi vonal teljos elkerültóvol még tetemesen fog növekedni és uiég hozzá tesszük, hogy tal''l" Pc«'' kivételével ninc» az országban oly élénk vasuti forgalmú hely , mint Nagy-Kanizsa.
l>o bírtuk egy résznJl azon érvekot, melyeket az államtitkár ur, képviselőnk javaslatának megbuktatására felhozott, más részről ama hátrányokat, molyok a kiágazási pontnak — ha bár ideiglenesen — Zákány alá helyezésével a közlekedést éa kényolmot gátolandják.
A hírlapok szerint az állam titkár ur azt voté ellen, hogy ezáltal legfeljebb 000 öl kerülő gazdáikod tatnék meg, és a pálya teraiin viszonyai kedvezőtlenebliek leimének.
Városunk petitiója a képviselőház, által in-tézkedéa és jolontés tétel végett lőn az lllotő kir. Ministeriumhoz áttévo, sót magán értesülés szerint megyénk képvíselőinok közboiijárására állam títkilr ur mogigéré az általunk óhajtott •urdi vonal felvételét is, — mind a mellett tudtunkkal semminemű intézkedés legalább eddig bo nem kövotkezett, mert a képviselőházban jo-loutés e tárgyban nem télotott, sőt május 20-án Ilollán ur so egénz bizonyossággal, liánom azt állitá, hogy 1 o g fe I j e b b fHX) öl építése takaríttatik meg. — Miután tehát nom hivatalos adatokbél morítvo tetto Holláu ur ellcnvotésoit, nem fog neheztelni, ha azt mondjuk : tévedt, mert mi nem kérkedhetünk ugyan magasabb technikai tudományokkal, de logicus tanoucz időkből azou geometriai axióma eszünkben maradi,hogy szegyen«« vonal inludon lehető Között a legrövidebb, miután ezen tájat tökéletesen ismerjük, nzt merjük állítani, hogy a surdi völgyön keresztül Zákány nom 600, do logkovosebb 8-or, 4-or 500 öllel közolobb van, mint M.-Ko-rcs/.tur, és Kakonya felé a légrádi hegyet megkerülve, sőt az( hisszük, meg lenne gazdálkodva az egész kerülő Sz.-Miklóstól Keresztúrig, midőn a jelonlegi pálya nyugotnak halad, ez pedig 1 mérföld leliot, mindompetre oly távolság, mely az állam titkár ur legfellebbjét tetemeson felülmúlja éx egy világ pályánál, milyenné a Diida-fiuméínck fejlődni kell, igen is érdemel tekintetet.
A terrain viszonyai e vonalnak igen szakavatott mérnökök állítása szeiint semmivel se levének kodvozőtlonobbok, mint Dudától Nagy-Kanizsáig, ugyanazon mozdony tehát, mely ogy vonatot Dudától addig b onnét Dudáig elvisz, ezen 2 mértföld tervezőit vonult Is befuthatná.
K város |>otitíójában — mit lapunk olvasói ugy is ismernek — elő lett adva, hogy a zákányi állomás a falutól félórányira a Dráva {tártján fekszik (hová az utak is ti hónapon át csak nem járhatlanok) és ott csak 8-ad rendű |wllya-udvar építtetik, mit fog itt csinálni azon utas, ki I''écs felől jövő, talán 4—U órát és várakozni kéuytelon loend azon fővonal megérkeztére, moly őtot budai v. fiumei irányban szállitandja. Továbbá azon boldog hiodoíomhoii élve, hogy a Zákáuy-Zágráb-flumel vonal nem kerül a déli vasutulrsaság inono|>o!iuma alá, s igy csupán Zákányig leendők kénytelenitvo annak pályáját használni, figyelmeztetjük az illetőkot azon nagy kényelemre, moly ily elhagyott lielven a vasúti kocsik változtatásából ered, midőn a legnagyobb zivatarok között a déli vasúttársaság kocsijait elhagyni és a fiumeiekre átlépni kénytelen, holott Kanizsán elég tagos, fedett szin udvar létez, hol oz igen könnyen és fele bajjal megtehető lnnno.
Minden elfogulatlan olvasónk egyet fog velünk érteni, hogy Holtán urnák ellenvetései nein csak nom döntők, hanem éjion ellenkezőleg igen könnyen incgczáfolhatók, ismételve figyelmeztetjük tehát a képviselő testületet, togyo meg az utolsó kísérletet, hogy városunknak a haza közös javával találkozó s koröltvo járó speciális érdeke ol no uapoltaasék ad grocas calerdos, bánom már a buda-fitimei vonal törvénybe iktatásánál kimondva legyoti, hogy a zágráMiu-moi rész városunkból ágazván ki, a surdi völgyön ál ogvonos vonalban vuzotendő Zákány felé.
Heti szemle.
MnjuH 20-én, 1808.
— Az állampálya-társaság a mull évbou Váezo.i egy gőzös« által összegáxolt belga ügynök, párisi özvegyének 0 ozer forint, hat gyermekének 12 ozer forint kárpótlást fizetett. — A kolozsvári czigányok ogy „czigány alreal-tanoda felállításáért folyamodtak a ministeriumhoz. — Uörgoy Arthurapestí lánczhid társulat igazgatójává választatott meg. — A dologatiók ltécsben tuceptomborben fognak ismét összeülni. —■ Pesten poros* consulatus alaklttatik.— Horvátországban hatóságiing betiltattak a honvédek javánt rendezett gyűjtések. — München bon Kimberg l>áróval Scliönborn grófné megszökött, 3 gyermekét férjénél feledte. Szúk Kóza gor. donku művésznőt Dr. Matlokovío* Sándor ponti egyetemi magán tanár nőül vette. — Kendőiét-nél fogva azon katoua tisztek, kik lapokba hirt küldőnek vagy czikkot írnak, azonnal olbocsá-tandók. — Csanádmogye koronázási bandérium!
diszöltönyoít n budai népszínháznak adományozta. — Dáró Majtbényl Flóra .April elsejo" czimü hatásos kis u) vigjátókát adti\k elő a budai népszínházban először. — A Csokonai szoborra a lelkes dobrcozeulok i^j gyűjtést eszközölnek, eddig »000 frt gyÜlt bo s 7000 szükségeltetnék. --- ErtesitvénV, Alulírott tiwtelot-tel értesítem a n. érdomü kőxönaégot, liogy f. é. május 1-től fogva Nagyraihályból Dehroczonbc tottom át lakásomat. Azért azok, kik eddig orvosi tanácsomat s sogitségomot igénybe vovék s jövőre is igénybe vonni óhajtják, valamint azok is, — kik tUdóhurutot biztosan gyógyító labdacsaimat megrendelni akarják, — általam tisztelettel felkérotnok : hogy megkereséseiket hozzám ezentúl Dobroczonbo (lakásom n.-várad-utcza 21.51. szám alatta .Fehér ló4 szálloda szomszédságában) intézni szivoskodjetiek^ A szegényeknek rendelők ingyen naponkint d. o. U—10 óráig, d. u. 2—8 óráig. — Dobrcezen, május 21, 1K(5H. Ocsváry Ede, orvos és szülész.
Zala-megyei hirek.
íVttgy-Kniilinn, máj. IMI.
— M ész ár sz''ékoi n k bo n észre lehet vonni a szabad husvágás gyakorlatának kíiz-olégodést gyümölcsöző léteiét. Több oldalról vett nyilatkozat szerint mészárosaink vetélkednek a húsnak szépsége, jósága s frissosége mellett a mértéknek ¿52 latoni használatában. Különösen kitilnőlog szólhatunk Kilik és Hirschl mészáros urak üzletélénkségökről , kik legújabban a |mlini, surdi, kiskomáromi, sánli » más helyekről a jelesen hizlalt göblyöket vásárolták össze b náluk bécsi mód szerig vehetni a hússzeleteket tetszés szerinti választékban teljes mértékkel és mégis feltűnő jutányosán, Csftk gratulálni lehet oz üzletbuzgalomnak s örvendünk, hogy a inolcg napok beálltával is az egészségre o legdrágább tulajdonunk?*, oly üdítőleg ható friss és jé liust állithatnak elő.
- Mutatványul curiosumkéiit közöljük a kanizsai .Darázs fészek* egyik tüskocsomó. ját, mely imigyen hangzik vala:
HndavUiel J4 * tior, Klbnjlint a bakator. NagykanitaAn nagy a por Nagyban nyelj lik mindenkor. Kgy«ier még majd megérjük Hédaviuel keverjük Valamint a drAga bort, Ugy a kanltanl port — Kde« urak, nagy urak, Kik nagyot neui bsllanak hmvtjék «1 egyuer inir llogy uak rendeletre vAr A« utcsal nnlSiAa I Éa es oly kovée, koré«. . . .
— M a 11 o r s d o r fe r Sándor zalaegerszegi lakos saját, ugy Emília, Lajos , Izidor, Ármin és Antónia gyermekei vezeték növök nok .Mar-tonfalvi"-ra kért átváltoztatása f. évi május 20. 10,1501 sz. a. kelt belügyministuri rendelettel megengedtetett.
— ó Felsége legkegyelmesebben megengedte, hogy l''allini Inkoy Nándor csász. kir. kamarás ur a pápai szent Oergely-rondot viselhesse.
— Zalaegerszeg 18($H. maj. 20. A zalaegerszegi dalárda oz évi május hó 23. délutáni ö órakor kezdvo tartotta meg 11-ik előadását mnjalis novezot alatt Ólában a . Koson-Kranz"-félő kortben. — Taraczkok egymásutáni dur-togatárui jelunté cz ünnepélyt. Domehotési joggal egyedül a tagolt burtak; vidékiek íuiut vendégek nagy szívességgel fogadtattak. A dalok IV. szakaszba osztva követaoző rondbon adattak elő : I. m. 1. .Klapka Induló." 2. Ima „Vordí Nabuco" czimfl dalműből. — 8. „Csillag elég ragyog az égen." — II. bx. I. „Lülxowr vadászdala* Webertől. 2. „Honfidal" (Tied vagyok tied hazám . .. . ) 8. .Pcrczel induló." — III. sz. 1. Kgyvolog „Donizetti ozrod lányá"-bél. 2. „Hymnus az éjhoz". 8. Mazur polka (Nom törőd vo semmi gonddal, élünk). — IV. sz. 1. Kardal. Mozárt „Coei fan tutte* dalmű. 2. „Mi nistölög ott a síkon távolban.* 8. .A vígjáték roudeson házassággal."
Dár a természet mogmérhotlon térségo a dis-hármoniált hangok orojét szélesítés által csök-kentette, mégis elismerésre talált, különösön a IV-ik szakasz utolsó darabja, melyet, hogy a „hogy volt 1- .újra I" .még ogyszer" felkiáltásokban összpontosult közkívánatnak eleget tegyünk , Umétoltünk is. -— A dalozás végeztével szeretőit elnökünk tok. Isóé Forencz ur a társalgásban keresett szórakozók figyelmét kozoinok tapsolása, ifjak in hölgyek fölszólítása által magára vonta és a zono mcgszóltával ókot tánezra szólította. — A tánez szintén a nevezett kertbon folyt lo. — A mulatság becsét, (hogy erről meg no feledkezzem) nagyban segítette elő azon nagyszerűnek mondható tűzjáték, lio-lyot Varga István rendezett — Fáradozásának sikeres eredményét mindenki tolios megelégedése által viszonozza. Szélig Forencz.
— K hó 4-én tartá Zalainogyo évnegye<lcs közgyűlését, melyet gr. Szapáry Géza főispán nyitott meg cgy igen tapintatosan szbrkoazlott boszéddek Megemlékezett o beszédében azon örvendetes eseményről, moly a (elségos királyi j>árt érte, m«g azon számos jótéteményekről,
melyek áltaJ ő FoUégeík patánk iránti legjobb akaratú hajlamaikat tanusiták, s inditványozá, intézzen a megye szereocsekiváuó feliratot 4 Felségéhoz azon alkalomból, hogy az uralkodóház egy reményteljes uj hajtásai szaporodott Ugyanezen gyűlésben jegyzőkönyvileg fejozék ki az egybegyűltek mély sajnálkozásukat éa részvétüket .uozerédy Lajos bizottmáuyi tag halála felett a olhatározák, hogy a jegyzőkönyvi kivonatot benső részvétük tanúbizonysága gyanánt megküldik az üdvözült hátrahagyott Özvo-gyénok. Végre Horváth Mór indítványára határozatban ment, hogy a közszeretetben álló főispánnak a lefolyt év alatt tanúsított buzgó s pártatlan működéséért a megye köszönotét jegyzőkönyvileg íb meg fogják örökíteni. A* olső alispán évnegyedes jelentése megyei állapotainknak örvondetes képét nyújtván, olvastatott a zalavári és kapornak! apátságok tárgyában kiküldött bizottságnak — jolontéso, s az országgyűléshez intézendő inemorandumszerü kérvény-javaslata. — Az utóbbi helyeselve elfogadtatott s egyúttal határoztatott, hogy a kir. vallás- és közoktatási miuísturiuninak egy fölírat kisérotébon másolatban mcgküldelik. A kérvény elrondeltetni kéri, hogy a zalavári apátság a gotwlczltől ol válasz tassék, a kapor-naki a jezsuita-szerzettől olvétessék s mindkét javadalom élvezői köteloztossenok, hogy 1>Ő jövedelmeik után kőznovolési czélokat istápoljanak. A miniszterhoz intézett tÖliratban folyamodunk, hogy miután az egész megyében nínca egyotlon főgymnasíum, az tináilóvá teendő zalavári apátság s a ka]>oriioki apátság ezutáni javadalmasat felhívassanak , Zala-Egerszegen
2\y nlgymnasiumot fenntartani, N.-Kanízsán oz gyinnasiumot fógymnasiummá kiegészíteni.
— Hablók. Május 21-én esto 0 órakor 0 rabló, 0 hallás és 8 puskás, Minfán garázdálkodott, innen Itád faluba inontok s az ifjú Tán-czosnál akartak betörni,do nom sikerült, ekkor atyjához mentek kinek egyik karját eltörték ■ fogy vérét, molylyol félkézzol rájok lőtt, de ném talált, olvotték s őt szánandó állapotban hagyva megrnkodtan tovább mentek. Erélyes intézkedés folytán mint értesülünk 8 már befogatott. Általában kapornaki járás főbírája Marünko-vícs Károly ur elismerést érdomol, mort a mint hírét veszi a rablók hollétének h garázdálkodásának azonnal a leggyorsabb intézkedéssel van.
— M a j á 1 i «. Piringor Kóza nónövoldo tulajdonos mult csütörtökön tartotta mog kisded növendék-lánykáival a sánczi kertben azuvai-lati Majálisát, melyen a vidékről is szép számmal jolontok meg. A kis lányok jól mulatták magokat, volt szavallat, játék, táncz, » vidám társalgás. A nap oinlékéro, a szép, jó és nomes iránti fogékonyság tényleges joloül a szavallati versek egy kis könyvben kinyomattattak s kiosztattak. legmeglepőbb volt a Hit, Kemény s Szeretet előadása. Dicséret s elismerés a lelkes nőnöveldei tulajdonosnőnek, hogy ily kedélyes vidám módon nyújtott alkalmat ai ¿de« anyáknak lánykáik előmeneteléről meggyőződhetni s novoltetésök irányával megi»lilf<r-hotni. Az ártatlan mulatságot főt. l\öpÁyc Alajos igazgató ur lelkes szavakkal nyitqlta meg. A nap legszobb emlékévül távoztunk ¿ita 10 órakor naza.
— A balaton f ürod i ÍUrdőidénvt f. hó 17^n nyitották meg ünnepélyesen. A Kisfaludy gőzös naponkint közlokedik f. h. 28-tól kozdve Füröd és Siófok között.
Somogy-megyei hirek.
KnpoHvnr, maj. 21. 1868.
— A városház építése — miről már tavai is emlékeztünk — oz évben csakugyan meg-kozdetott a befejezést is érend. Mennyire hasznos szüksége« szépészoti szempontból ez építkezés —• nom ropotáljuk — a olégnok véltük a tényt egyszerűn, mint örvondoto» hirt felhozni.
h. A gy mnasi umt testgyakorda — molyet intézetünk mind eddig czerazeros okokból nélkülözni kénytolcnitotett — o hó folytán elkészül — s ideiglenesen a gymnaaiuro udvirában '' lesz. Miut értesülünk jövő évro már külön telket fog aa intézet ép o czélra vásárolni 9 azon téli f^akordát is felszerelni, melyet aatán a városi alakulóban lovó torna egylet la állandó helyiségéül fogna kibérelni. Om.jtandó, hogy >Ky b''Rren.
h: Kaposvár a zono hazája — boldog taliánorezág lőn. Ennok magyarázata azonban abb^l áll, hogy laogstóküníc maholnap a sok muzsika közül, melyet nomcsi^k a helybeli zenebanda , gitár és zongora virtuózok diétáinak füleinkbe mindon lépten-nyomon, hanem c^yéb utazó művészek és verkli, hegedű, mog uten tudja minő hangszerekből bólénk fújnak , húznak és hajtanak. Keakirozza meg például valaki ogy délután a Nouaerbo menni. Útközben liar-míncz házból scálátnak már, ott aztán aligj[Ul lo, rákozdi a Dizi, o* elvégezvén jön hárfás, o»t felváltja három olasz troulmdur, akkor jő aolo-sHngerín guitárral, ennek rOgtön ht^yibo ront egy verklis és igy kínoznak reggeltől ostig — mikor hazamenvo aztán még ágyadban is r«po-tálni hallod vig suszter inasok fütyjében mind azt, mit egész uap élveztél I Boldog Kapr*rAr !
1 b. Ma végződtek ol n szokásoa körme-fcotok. Elvégződtök ez óvrw, Ülő áhítat » szer-ta''iiUsal. Norn hagyhatjuk azonban megjegyzés nélkül azt, hogy nem nagy közöu/ég vott ré«zt.
h. A d iv 1A r d a majálisát — vagy Jobban junialiaát — jövő hó O-án tartja. Mint elevo értesültünk a napot szabadban tölti a közönség u cato a koronában bAl íejozcndi bo a murit.
b. A 1 a p u n k b a n is közlött azon birt, roi-«ccrint a kapoeviri szabadelvű kör Porczelt Orökci« tiszt.boli tagjául választotta volna—mint alaptalant, a logközelobbi és hiteles forriUlk">l nyert czáfolat alauján is, — vissza vesszük. (E hírt pcati lapokból vettük át. Szerk.)
Sopron-megyei hirek,
T. Munkatársainktól lapunk bozártáig nem jöttek meg.
Vaa-megyoi hirek.
4 Az uuiversalis majálist álduzó csütörtökön az úgynevezett róka-lyukban megtartottuk, mulattunk a hogy csak kellett kikí párjával, u helybeli dalárda alkalomszerű nén dalokat énekelt s gyönyörködtünk a táuezolék élet vidor kedvén, — kttyíbb elhalgatott a zene h lH''kíivetkezett a vacsorázás, ezekután 5 drb olajfestményt! nyeremény képek kisorsolás Utján játszattak ki, ebben az volt legérdekesebb, hogy nagyobbrészt a kijátszó maga nyerte meg , bekövetkezett azután a vastag este s vin&za botorkáltunk a városba.
• II oro zeg Windischgriltz cs. k. tábornagy f. h. 23-án városunkba érkezett a helyőrség lelőtt szemlét tartandó, a tisztikar egyenkintt bemutatása után elutazott.
* A Hznlón a ki ''nj harangok felszentelése alkalmával Sehranz ácsmester a toronyból lezuhant s magát ötwze zúzva szörnyet halt.
— A v a a m o gy o i baloldaliak értekezlete junius 8. Szombathelyen a „ftlldfa" vendéglő tercmél>en loend délután 6 órakor , melyro a megyebeli elvbarátok Horváth Károly, a kis-czolli olőlegC8 értekezlet jegyzője által meghivatnak.
Irodalom.
— A „Jorichói ré/.»Aku czimü költeményfÜ" cetcm érdekébon van szorencsém jelenteni, hogy többek felszólítása folytán az előfizetési határidőt f. évi junius 20-áig moghosszabitom; szi-v«wkodjenek t. ivtartóim oz ideig hozzám Lengyeltótiba az ivoket bérmentve beküldeni, hogy
a nyomtatandó példányok száma iránt magamat tájékozni tudjam. Lengyeltóti, máj. 28. 1808.
HOFFMANN MÓR,*)
— Reinicz Mark Szabadkán „Uziol* czimü tragaxliára nyitott előfizetést 1 Ért 20 krjával, mely összeg mielőbb, logfeljobb iunius közopeig küldendő be. Szerző o tragoodiában az egyetemes emberiségét válaaxtá tárgyául. Ajánljuk olvasóink figyelmébe.
— A „Varmegyei k.j.Au fMctautfljo Balogh Gyula mint szerkosztő kiadó 1809-re .Vasmegyei naptár- czimü évkönyvre hirdet előfizetést. — Tartalma általában vasmegyei tárgyú leond. — Előfizetési ára 60 kr., bolti ára 80 kr. loend. Sziveseu ajánljuk o tapintatosan összeállítandó évkönyvet t olvasóiik pártfogásába. —• Az előfizetési pénzek a naptár szerkesztőjéhez Szombatholyro küldendők.
NTyllt Póata.
— 1). J. H.-Berény. Atonos] elkdldftttttk ; kftluég 60 kr, reudsion 90 kr.
— Hp. J. Btabadka. Lapunk rendeten expodlAlta-tik, tivctkodjék sa oltani poitAn bővebben iitAnjArnl.
— Hi. J. Zala-Kgortteg. A mcghlvftt kö»»0njük, lajnAljuk, hogy rétit nein vehettünk. ilagAn levelet irunk ujabbl Ügyben.
_ P. P. HtigelhvAr. VeUOk, kOtiAnrt !
— II. M. Lengyeltóti. Küldeményem • leveled alkalomra vAr.
— M. Fl. Buds. Napokban okvetlen Irunk.
— H. L, Kleken A 3 fit 48 krt hlAnyUlaü átvettük WöiiOnotOnk kapciAban.
V. lt. Hiombathely. Bajnáljnk, hogy si clv.OAinAI nem lehettünk jelen.
. J-l-J. ■.-___tU_______1____L. a......-J-I-- »Ulli
TARGZA.
Áz est.
A folyókf\ nép virAga
Ueborul. Rajt* s nap ettiugAra
Kivonul.
e
Ki« leAuyks öntflii meg
Levelit, KOnye nmllk n virAgou Kiértettél.
A k.ivíly nap rdtiaAgybaii
Htendereg, Hérrxen, völgyen iangyfuvalmak Lengenek.
Kéklő ¿geo feltdnik a
M Ma hold, Pelgy-iladnak kOiOtU a Cilllsfok.
*) Kéretnek a hámi lapok t. •.terkeitlKtégei n torok ativei Atvélelére.
Kéklő égbolt tündököl»!
Citndtt Alom karjAt\ ttnnnyad A vidék.
Áluiodotni hi a méla
K.ti íéoy, Álmodom! nem ioíüUa 8ir Ólén.
HZKlt^NVI LAJOB.
ISTEN KEZE.
(Történeti beszély.) KK)l>»>anliflkki Dervnrit M Kálmántól.
(KolytatAi.)
„Mennyire mehet seregének száma — kérdé
Zrinvi.
„Ötszáz lovas é* kétszáz gyalogból — vála-bzoIA a kérdezett. s
K pillanatban egy futár érkezett.
„Mi hir? — kérdé tőle Zrínyi.
.A törökök a Mura és Kerka közti vidéknok ugy fél Göcsejnek elpusztitása és felégetéso után tömérdek magyar foglyokkal egy óra olőtt értök Szent-Halásra és minden pillnnatbnn ké«ztilnek a mocsáron átjönni, ugy látszik u vezérnek nincs kedve inost a Puliin alatt tenni meg e vcszcdultncs átvonulást.
„Csak bár Nádasdy és IIuszAr megér kőztek volna már — mondá Zrínyi kissé neheztelő hangon.
„Itt vagyunk mindketten -— válaszoU a sátorba lépő Nádasdy, kit nyomban követett Huszár és a pápai várparancsnok.
Zrínyi baráti jobbját nyujtá feléjök.
»Isten hozott benneteket — mondá aztán sz«meik közé mosolvgva, — erős próba vár reánk barátim. Mnlikóci siessen a hadsereghez csatakészen álljon mindenki, rögtön paripilmro kapok én is, éi szemlét tartandok, nehogy az ellenség váratlanul lopjon incg bennünket.
Mnlikóci távozott, nolulny nercz múlva Zrínyi Is ménjére pattant, mely szélponton száguldott tova könnyű terlio alatt.
— Eközben felpirult a iiajnal, keleten egy vérvörös gömb bontakozott ki a ködből, o gömb mindinkább fényesebb lón, körötte szétoszlottak a homályos párák és mint nup égető sugaraival felcsókolta a rét harmatját, oloszlatta a mocsár ködét s lángnyllakat lövellt a két seregre.
E pillanatban Zrínyi ágyúi tüzes golyókat okádtak a mocsárba.
Az cgéaz nádast füsttengcr borította.
E peresben váratlan , mint a nyári felhőből lesújtó villám vágta magát Zrínyi tábora a nádasba.
Sásvár bég serege már a mocsár közepén tul haladott, fekoto sárral l>ofoeskondez«tt, beisza-
polt w:rcg, ugy nézett ki, minth» minden tr.^jt a |>okolból riasztatott volna ki.
A magyar sereg luczövokolve állt tneg a mo-cMrban, azután sortdxzol fogadta az ellenséget, ozután az ollonsége* ágyuk is szíutn elkezdték müködéuöket, rettenetesen srxWva haláltoíztó golyóikat a túlsó partra.
Dagadt a mocsár vize é* meoszire kicsapott a beloömlött tömérdek vértől. A felduzzadt habok egy egy véres kontyot ragadtak magokkal.
Most ismét megdördültek Zrínyi ágyúi, a füstfolleg sokáig nyugodott a mocsáron, tán a végzet akarta így, hogy eltödio a rettonote» jelenetet, melynek látáaán a hajszálak is égfclé morudtek. Kein látszott semmi, csak a kurdok csattogása, lódobogás, egy ogy kinő« Allahf kiáltás és Halálhörgés volt minden , mit hallani lőhetett. — Do végre a légbon támadt szél szét-verto a füstöt« ismét látni lehotott, amint ember ember ellen harczolt; Zrínyi serege élén villogtatta bátran fegyverét, mellotto a botígca Batthyáni harczolt véres fojjel és haragos piros arczczal. Az ellenség éj»en a magyar sereg legbátrabb, legixlzettebb vitézeit, a seregnek lelkét támadta meg, do ti/.szortwen megadta az árát vakmerőségének ; a kopítsz jancsárok soronként dőltek a feneketlen mocn^rba, csak hosszú lőfegyvereik kandikáltak ki a buezkók közül síremlék gyanánt. Még a nap U elrejtőzött egy sötét felhő mögé, bizonyosan azért, hogy ne kelljen látnia o csatát! Most a jobb »zárnyuk csaptak örszo h a szétrepült füstfelleg közül uj látvány bontakozott ki.
A rend felbomlott s a két tábor eggyé olvadt öiwzo, piukaropogá* éa kardcsattogás váltották fel egymást ^
Az ellenség közül tömérdeken elhányták fegyvereiket a mocsárba, hogy ezt átgázolhassák mi luv sikerült is nekik , a túlparton .> \ödő Muraközi nép foglyaivá estek.
Végre Sásvár maga jött, ezt követték Mahmut all pusha tx''vsi parancsnok, ugy Hasson ko|>-pányi Simon mohácsi parancauokok. Sásvár gyönyörű fekete ménjén lmgdácsolt a sárteu-gerben , azonban az utat, vagy is az átiáráit eltévesztvén, oz után na rohanókat a legmélyebb mocsárba vezette, hol is drága ménjo bonn-sülyodvén s elmorülvén, élete forgott vészbon a lovát elhagyva gyalog czammogott a nádas között, rubáj-it, fegyvereit é«t sarkantyúját mbtd elhagyta s ugy eviczkélt ki a sárból, azonban még is sikerült neki a partra vergődve a magyarok körmeit kikerülni; követei közül ^la»-sán magi» hösílog vé<lve esett "ol, Mahuiut és Simon }>cdig foglyokká lettek.
(Vége kOvetketik )
Ü Z L
"T I
HÍRNÖK;
N«|y-KanU*a, mAj.j. JO én 1868 Valamiut külügy belfnl.li piacxikou * gabona3tUt igen cieudee. rAHabau a liait Ars feltűnően alAbb .»Alit. A tulajdonotok lehangoluAgs minden terménynél taembeOtlS I növekedő ;~a vetétek AUí^i «Klart''U kielégitS.
A gyapjunylrét kttttBVJlf.^r^: -««íketdSdtek aa uaUtáaok a gyapjúmo»Ai.,i . tdí oly kedvet«
•tarád, mint eddig. A Aaom „..nfttégtlcl; gyorsan ta-IÁlnak v.tvOkre, mig a kötép ¿» slscaouy ininStégfle-ken uehét túladni, és akinek »xoriídB levele keiébep sinet Igen oleeó Arra kell tsállitanis.
Fiaiul bsU-fáUil kíUUr»''t.
NAOV-KANIZÖAS , ''oAJui S»-én.
Alid-auiitrlal inérínként.
Ttraisysk: limt 88-86 fontos 4 frt. 20 kr. »0 Sí ft»t 4 fr. 7"ki. — 97--88 fut. 6 frt.5frtS0 kr. Rcvi 70-79 fnt í tr. 20 kr.79-80 fat. a ft. A0 kr.
k r p » ter/3tf5oek 70—71 fnt t fr. 60 — kr. 71—72 % fit. 70 kr. Árpa kOtOntéget 65 — 60 fot. S fr. - kr. 67-68 fűt.'' 2. frt. Ï0 kr. K u k o r I o i a 2 frt 10 kr. 2 frt 60 kr. Kuk orlo ta olati (etln<|uaotio) S frt90 kr. ''/.ab 46-il (at. 1 frt 40 kr. 47-48 fot 1 frt 60 kr. Pohsnks 66—08 fot. X frt 60 kr. 68—70 fontot 2 frt. 66 kr. Psttuly fehér 4 frt. 20 kr. l>«tiuly tarka 8 frt. 80 kr. Oubd eliSrendtt 16 frt. — kr
Bôcsl pônzârfolyam, május 29.
fi% motalíquoA 5(5.26 ; &•/, nem*, kölcsön 02.20; l»60-ki álladalmt kölcsöu 81.80; bank-részvények 7.04 ; hitolJntézeti részvényok 182. 80; London llU.Cő; ezüst ágio 114.60; arany darabja 6.60 kr. 3
Vauati naponkinti menetrend;
Indul K.-KsoiuArdl Huda felé d, u. t óra 22 peres.
, , . . ottve 0 érakor.
, . lléca , reggel 7 dra 16 perei.
. , , . d. u. 3 <Jrs 80 .
. «'' Triett . d. u. 1 éra 60
, . . értve 9 íra 25 .
K-k. N.-KaninAra Boia felől reggel 6 óra 0 ,
d. n. 1 éra 20
Dée<
Trie»!
4élVe«il2 ér« ?1 eitve 7 éra 28
reggel 6 éra 26
délbtsl2 ¿ra 6X
Heti naptar.
MAJut 31-tíl Junius 6-lg 1868.
■nrra
nap
Katholikut tár
nap
i''roleitAix Mid naptAr
kath. I. prot. Kr. A ki engem • te ret JAimi XVI. «3-31. PiiakSi''dvtiárn.
mvni^p
Hétra
Kedd
CtOtnrtok Péntek rttombat
PSakBidhétfS
K.ramni Klotild KAaI Quirin p. llonifAri Norbert
D PinMtftv. 0 Püak. héffi
Maretel
Oliv» J
Berta HonifAct PAlka
Felelés szerkesztő : Wajdits Józ8«f.

■s
H I H I) E T ESEK
Lak\últoziat¿8.
KELLER IGNÁCZ
cilp^Hítnentc! A.-í^-^irfnái*
tliatel.tt.l értl%tu s t e». d .a^kh''i) hoipr míhelyét t cilç» ét ctitm. rakUrAt .[VJUr.n Uvo WlOM C». AsUi ur hAiAba tetű át AjAnlJa dUMten ttiíArdsn mindennemtl késs
fér ft ét női dp« «i^kAU f y mmgy.- r^f-''M • logjuUnyotabl, ár mellett > X . f
Uegreudeléssk ponU^V
Curort
logjutAnyo «> ltgrOviuvbb Idő alatt U''.jeiittetnek.
Lokalveranderung.
1GNA7 KELLER
Mehubib- ''..-her ^frtiier. In tir.-KaiiUaM
benaehrtahu, " ein hoetegeehrtei P. T. Publikum, dau er teine WerktUtU, towi^ »uob rtchub- und rttiefel Niedorlago in dai auf ■lein llauptplata« L.fludlieho Haut de* Herrn AntM Wl«»tl0S verteUl hat
/.ugleldh emp^>\U («lne tierlirh und f*«t gearbeiteten fertigen Hinner- ui.'' >j*n-8rhuhe und ungaritche Htiefel von allen Uattnugen bei d«.\ > giteu Prelten. (,118—3)
ggy- Ueitellunge» v; ien panktllch uwd in kOnetten Zeit beiorgt.
GLEICHENBERG
(Steiermark, Oesterreich.)
mit d«r CoottanUat-, Kmma- und KlauaentUhl-quelle und det lohannlt-brui.üni tunicbit der HUdbahn-Htation Spielfeld, ungemein reitend gelegen und rdhmllchtt bekannt durch die auigeielchneten Heilerfolge telner Mi-ooralwltier, — inibetondere bei ikrffulOten uod tubereolOten Krankhellen, bei Kttarrhen der Alhmungi-, Verdauuugi- der Harn- und aeiehleehUorgaoe, bei mangelhaAer Uluteneuguog, Bleichtueht et«, et«- Anigeieiehnete, von einem Appenteller, Seonon bereitete iUegenmolke, — voradglichei Klima'' mit einer auierordentlich milden, niod- und ataubfr«ien Luft, eorafortable! Wohnungen, — Onr- und Leieaaloni — gute Keitauratlooen uud Uutik-, kapeile, — k. k. Polt- nnd Telegrafrn-8Ution. — Die Cominunication mit dJn KitenbahntUlionen Orai und Hplelftld vermitteln Ugliche, doppelte Poitverhlndnngen, Rtellnragen und bequeme Lohnkutteher — Baiton von Mal bU October.
UinerallwKater-Bettellungeu ilod an die gefertigt« Dlrection oder an die Brunnen-Verwaltung In Olelehenberf tu rtehten | Wohnungt-BeiteUun-gen — »it einer Darangab« — jedoch aar an letaUr«.
tttf Bade-Brocbtlren «lud durch alle renommlrten Mioeralwtiier-Handlungen und grOteeren lluehhandlungen der Otterr. Monarchie unent-gelUlch ta betleheo, towlo auch durch die Itedaction det ,Zala-8omogyi Kdtlflny'' in Or.-Kanitta.
Directlon de« Glelchenberger Actien-Verelnesl
(120-6,t) In Orai (HUltrmarek, OetUrrtUh) i
Szerencse fel Frankfurtba!
>
Az alolirt bankár czimzet : mint elónyös vállalatot, ajánlja a BrauiiH<<liwelK-L&uebtirf(i herezogi kormánytól biztosított
államjutalék-kisorsoiast egy millió 900,000 ejUst frt értékkel,
melynek nyereménykihuzása junlua 11-kén veszi kezdetét.
84,000 sorsjegyből áll, melyek közül, 18,400 minden-esetro nyorni fog, minthogy osak nyoroményok fognak kihúzatni.
. A fónyoremények : 17&.000 105,000 70,000 35.000, 2 17.500, 2 14.000, 2 10.500, 2 8750, 2 7000. 2 6250, 0 3500. 7 «025,106 f750 frt stb. stb.
As öszlet bekűldéoe mellett az erodeti államsonjegyek a kövotkozó árakért elküldotnok : ogiWz sorsjegy 7 frt | fél: 3 ftrt 50 kr; nogyod: 1 frt 75 kr bankjegyben. Sorsolási terv és kihúzási jegyzék ingyen küldetik.
T«M<$k bixalomteljesen fordulni a sorsjegyek eladásával megbízott alélirt nagykürcskedö-házhoz.
ll««-ö,«l Mijual-Frankfurtbaa.
MR
y
i »1*1-8*8. (121 — 5,2)
Hirdetmény,
N.-Kanirta vár» tvsíéko mint gyámhatóság részérói közzé tétetik, miszerint néhai Simán Fcr. és nejének »zUl. Gáspár Ortso hagyatékához tartozó a nagykanizsai. 243 sx. alatti tjköny vhun 264. h. r. sz- alatt bejegyzett az óriási utczában lovó ház 1455. 2036. h. r. számok alatti szántó földek 3165. 3196. h. r. sz a. sxóllók az 1951 sz. tjköny vben 3953 4510, 4821 h. r. sz. alatti itántöfóldok s rét f. évi juniuS hó 18-án a a követkozó napokban a mennyiben podig az első árverés alkalmával a bocsár bo nom igér Ütnék, f. évi julius 16-án s i követkozó napokban mindenkor reggeli 8 órakor a helyszínén köz-árverés utján a legtöbbet Ígérőnek eladatni fognak. A vonni szándékozók tartoznak a becsár-aak 10% százalékát az árverés teljositiStépo kiküldöttnek kozéro asárvuréi megkedése olőtt Iotenni különben pedig az árvorési foltételek a törvHzéki irodában meg tekiuthotók.
ÍJ.-Kanizsán 1808. april 20.
A városi tvszék.
Szerencse ajánlatok
,Isten úldttan Cohnnnl.'' Nagy tik ék íorsoUw
körülbelül 3 millió frtból.
Etiimerve éa jótállra i> állam-kormánytól. A lorsoláiok keidet« f. ¿»I jun. 12-én. — C»ak t tallér, 9 v. t tallérba kerül egy aa állam Által jótAUt valódi eredeti állaoi-lorajegy (nem eltiltott ígérvény) 1» Ilyenek a díj bérraeute« be-ktlldéae v. portautánvét mellett általam a legtávolabb vidékekre lt elküldetnek.
Csak nyeremények hu/atnak.
Vf> ny o r o ni íny e k állunk:
•¿Ö0.Ü00- 150,000 - I0Q.0Q0 - 80.000 - S i 25.000. 1k 20,000 2 A 15,000. S k 12,500, í k 10,000. 2 A 7500. 8 k 6250, 4 A 5000, G A 3750,105 A 2500. 6 A (250.1SG A 1000, 6 A 750, 165 A 500,A 250, 11,440 A H7 atb.
A nyert pénaeket éaa hlvata-lo» liuaáai »oroaatokat röglGn ée hallgatagon elbatárotáa után kaldera.
Érdekeltjeimnek ceak Német-umágli*« kSvetkeafi fínyere-ményeket fiaettem ki a légköré-tebb a t. ó»l májú. U-kt legnagyobb fSnyereménrt éa pedig i
300.000, 225,000, 187,500, 1)2 800, 150.000, 130,000,
»20.000. >93.000. IOO.OOO itb.
CÜHN LftZ. SAiS,
vem- é* váltó halét lty«v,t| Hamburgban.
T1tlllltlllflfl''""l''"f'',''n"''
SOMMER JÓISEF
IVagy-kanlssAs, kórház uIcm
>
figyelmezteti a n. é. közönséget hogy norinborgi és rövidáru nagybani és kicsinybeni eladás mellett, nála nagy választékú
szalmakalap raktár,
asztalra és bútorhoz való viaszos vászon és legnagyobb mértékben miudeunemü zsiuorzat valóságos pottendorfi kötő- a legjobb fehérített és fehéritetlon szövópamut 8 gépfonál Márschalés másféle varróczérna található és azon kellemes helyzetben An, hogy föntnevezett s minden o szakba vágó czikkekből legjutányosabb áron szolgálhat, (120-2)
Évenként 38 húzásra.
valamennyi Ausztriában Ieteztf állam-es magAnsorsjegyekre ét pedig:
Van-e olcsóbb valami?
én mindamellett jó portéka.
köttörUlt angol borotva-Kciet aaap-pandoboi é» Wlndeoraaappan.
^^ »íí^rtlrtóTü''ó dltajtbóC
1 ff Kft b,.Cabiiietára(uoa. 1 IC. OU KrltoMn járónakt>-
merete», bUtoalték mellett, ugyaa-Svon óra óbreutSvel 1 frt 90 kr. ábreaatg éa Ül5 «»♦rkoteUel 3 A jO. á fV Pompáé nagy lugaórák (peur U dule) Üreg alá borttva, Ut8 aierkeiollel é« Öreg featéotal dl-ailtve.
1 250 ftos 1854-kl, I Hitel,
1100 ftos 1860-ki, 1100 ftos 1864-ki, I 50 ftos 1864-kl, I ötöd 1839-kl, I Como,
I Rudolf, 1100 ftos Triestl, I 50 ftos Triestl, I Gőzhajózási, I Salm, I Clary, I Genole, .
I Pálffy, i I Budai, I Waldsteln, I Windlschgrátz, I Keglevlch sorsjegyre,
hozzáadva I Badeni 35 ftos sorsjegyet
Játszani Iehetacsak4ft évnegyedenként! lefizetés melleit.
A társaság 20 résztvevóból áll, kik közül az első részlet fizetésénél mindegyik egy részvényjegyet kap; valamennyi sorsjegy megnevezésével, melyekre nyerés esetében, a reá eső részt meg fogja kapni.
25 negyedévi részlet lefizetése után minden részvevő [megkapja nz őt megillet« részt, tetszése szerint akár egy eredeti sorsjegyben, akár készpénzben.
Azon körülménynél fogva, hogy az összes sorsjegyek árkclete most rendkívül nyomott állapotban van s pár óv lefolyása alatt legalább is kell érniök az előbbi álláspontot, csaknem mathematikus biztossággal feltehetjük, hogy az ezen jatszótársaságbani részvétel, 228 huzá8ra a legroszabb esetben is csak csekély pár forintra rúghatna.
Mindenki egyenkint beléphet a társaságba, 8 a többi részvevőkkel som kell törődnie.
Mint bélyegilletékct, minden résztvevő 08 kr. fizet egyszer mindenkorra. MT Minden nyeremény közölve lesz.
Morffenatern A. ós téirsa,
(V« —4) Váltólrodája Peaten, Deák Ferenc*-óto»a (előbb NagyhlduUia) 0. i«.
Megjelent .,<
.RAJTA FIUK, VIGADJUNK
oaslmü dalteönyv II, kiaúétsa.
Van szerencsém a t. cz. dalkedvelő közönségnek tisztelettel jelenteni, hogy a II-dik kiadást ért s jelentékenyen bővített
,RAJTA FIUK, VIGADJUNK!''
czlmű 8 közkedvességű dalokat tartalmazó könyv
a sajtó alól kikerülvén, az 530 lapra terjedő s díszesen kiállított zsebkönyv ura 1 ft 20 ftr. Dós arauynyomás- és nrányszegélylyel ellátva pedig 1 frt 80 kr. Megrendelhető könyvkereskedésemben, valamint minden hiteles könyvkereskedőnél
WAJDIT8 JÖZSESF, (94- 7) N.-Kanizsán.
Af\ J.- A római kérdéa, mulat-
QA I.Bisbályoaolt napórák, " '' compaaaal egybíkntvo.
1 ft fiÖ lJ-" Árany gy6iUU XII. ÖU lódl gyöngyök óa
gránátokkal klrskva mindonfále nagyaágban.
2 h. 60 kr.KÄ
i• gyöngyökkel kirakva
1 ft. 60 kr.g-rt^.
körökkel, még a aaakeisbert U uog«aalbatni vele, mert ctevon ttl-aöket aobaaem veaatlk el.
1 4> Egy pár férfi inggomb ily kö-A vekkel. I ft f,0 kr egy pát kóiolS-gomb. :)n 60 kr, egy garnt-tnra melllflk ói fülbevalókból ily kövekkel ''
i ft. 50
íománcirialfi 60 kr. Talmi arany tánc« hölgyeknek t frt. Oyöuyörfl Talmi arany bi>lgy-nyakláaoaob ke-reaitrc«Mkki''l
KO l''i" ÖO kr, t fu a legfinomabb UV'' ,vl Talmlaranymodalllonok felnyithatók.
O ^ doinbornonifi gípok *gitt '' nevek fa adrciekkcl vlav#, melynek »egiUígóvel aa ember mS-gn ki''jnillnt magának látogatója-
tcy«»-
4. ft OOlfr ^^P^ IrÓMiUl. * gamllur» broM-öntetbCI, 10 darabból áll.__
45 kr fogpor, Kt«n
^ fogporlól a fogak 3 nap
alaU megtlaxtolnak, megfehérednak éa almává leatnek, a fogkb'', a ron aaag, valamint mindenfélo aavanyu, lehetőleg rövideden elsnyóainek.
flrt ír r~KPh,u BőödSrÍHÍ tiaJ ke-n8e», ml a hajlatot fürt.
bo axedi. __''
Af\ iw ifutor-poiltnra, melylyeí Kr,i,árkiujján polltiroihattO paros alaU egy garnitúra bútort
15 kr magyar baj,.,,.
O Hi darab valódi gíycVrlő-saappap.
70 kr 100 angol er5alevélpapír /vy 100bo:Ttikkaldoboaban,
olnei monogrammal 60 krajcaárral drágább. __
Kfi lír 1 "i al«guj»bb*p7tení
U\J ^»•uíi,,»laoskok Ivó pohárral egybekötve.
KfS kr bókolj meg isibelííiöT '' axer folaógca iltatn, ><eb-
kendSre.
Oft Ur 1Ó0 drb"ntigol páterti
. ''^«töjegy. O f t n legitivatoib (» ligrlcgifn-ö aabb tAvaaal höigykftlapok, már dlnltve. . ■
an I.,. Való.ággal Igiul kblíT OU vla palaeakkáT,
Xft.20 k^í^fíi
Délnek úa fejőkkel bóliutjstoak.
Hómul chlriRC»(Ut töbtió, mert a valódi e*flil olrtóbb, IS c»o-msgekét IS próbáa ealtalbSI, fómjr-lenve 15 ft I te»t nagy ev8e»ikíf», ít db 80 frt.
t
pedig finom, zárva járó fa''-caJetté, mely tartalmai ; tükröt, lior-oióan
Mtuden áru a Ingjobh miuOicg blaloalláia melleit *<latlk m1. Arjegyaék-labellik aok 1000 uj, eiéltaertt Urgyról való rajnokkal ngyen Járnak. " '' (123 «,1)
MegreudeliWk nontoaan ót rendeaeu Uiljo»tltotnek. Minden, bárki állal bárhcl hirdetett eredoli árukon é< díjtalanul Jterentetlk meg, valamennyi fentnereaett ralkkek ogye» egyedül kapha-ók : Industrie Halté, Bioibes, Prsterstra»** 18.
C é. j unlueB-tölfoff va
>
■ /-Honiv?. ''faEfk''.''s^Vf;''''r''.

ARFOLYAMA.
Szíves megrendelések esetében párjáért mindig 50 forint fölpénz előre lefizetendő.
a Blum-féle gÖzmalom-rósz-
¿ranczia mód szerint kéuzitott, dicséretesen ismert budai
malom-kOveioek
Budán.
a valódi franezia quarz-
tiinl/\iin 11/ ZIb/aI/- íírtl^ A valódi fmiicxin mnlomUüvek n IJailly és tárea urak
lllafiUUl"KOV"/KIICK 18-12-ben alapított gépgyárából Ux fertó-ben, molyok már sok > La fertó-böl. éremmel tüntettettek ki, fólülmáíhatlan jolossi^ökról eléggé isino-
retosek, s tusért diesérotre n>...t szorulnak. aBlum-félegŐzhajO-ré8ZVény- Az állunk gyártott budai malomkövek - molyok mind-



mm

<o

st>
N
m
N <9
w
i i • • m am th
jjv a I aj) j«i ina k 1 vkla^il
a „asmeLfisL" szálloda melletti Köder József-féle (98-7) házban leend.
társaság rakhelye Budán*
>lve
¡ járt elsó megjolenérfökkor ai. 180í''»-ikl pesti gasdasági kiállításon í éremmel tüntottottok ki — a icgsolidabban és leggondosabban ; kiíszittottek, s minden gabnanem finom órléséfo, do fókép laj>os, dara- és hogy«« örhWo alkalmasak.
fcacÉaeees
M—aMM ■;
MISKMOMIÓ KUÜAK,
pluviálék, dalmatikák, albák, rochettek, velumok, oltárpárnák és terítők stb. Ohina ezüat és tüzaranyzotfc
llonntransok. kelyhek, clburluuiok, pn< IIIi-«l gyertyatar* (ók, rOntnlók tdménytHrlóvnl, (.xentelö-vlztnrtó napán«-rluuiuinl, lóuipók ntb.
»»Uo-árak BtuU-PMtea kA*jpéoiits.
I pár ötí" átmérőjű o. é. 110 frt
i l l 1
l
i
)
i i 1 1 1
38" 40" 42" ■14" 4öM 48" 60" b''¿" W W 53" 60"
120 130 188 14í> Iftft 106 180 100 200 2í0 220 230
Eredeti QyiáW árak BstU-Pestes kéup. (
1 pr. 80" átm. extistb. o. é. 210 ft. \
A közönséges mértékek következők:
i
f, i . i . i . i . i . i . i .
38" 40" 42" 44"
4tí" 4H" 00" 62" 64" 6tí" 68" 00.
226 230 260 205 280 »00 318 326 , 836 , 862 , 370 , 880 .
A budai köveknél:
jKorgókóvok magas. 12" ¿iblo J2" f Fenékkővek . 10" „ 10«
A francila köveknél :
Forgókö. mag. 1*2" ¿iblo 12—tO" Fonékkö. - . 10" . 10"
A budai kUviknél as iíböl totszés sserint késxittethotik áremelés nélkül; ellenijeit a magasság megváltozUtása aráuytagos áremelésért történik. — Hudán, 1WJ7. decsemberben.
A budai kövek csupán és egyedül nálunk szerelhetők mog'' Valódi franetia önUitt aczél vagdaló-kalapácsok drbja 2 frt 60 kr.
s « loggazdapfe&aa feiáílitött Olt NA TOK, és minden
EGYHÁZI SZEREK
legjutAnyosb áron kaphatók;
Otoerbauer Alajo»
gyárraktáráUn, vácel utcza 15. sxám a. PKSTBN. XrJEOTZ^KEK Aa UTASÍTÁSOK KtvXNATHA BEKOLDKTNRK,
(«0-J6 7)
W»jdits József kiadó-, lap és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.