Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
23.72 MB
2023-07-26 12:42:01
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
187
324
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 027-030. szám július

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam
7 #J
Kiterjedve .
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Venyea tartnlmu -Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és iiiűVészet kOréböL
.-! - . U...L I III
.imu-iu—uju i ii wmm i ■■■ii.mjjj-iiix.i i .íj»
Hirdetéseket elfogad :
M.-KmU»*»: «KiAl>(> lllVAVAX,.P»»frw»; /KIHI.KH M. Béo»-, Hawbwra-, BerU«-, *«Ja»Ha.-f r*skf*rt-1* ÍM«i b«i»: HAA8KN8TKIN k VOGJ.t*. B*m-, *»
8t«ttg«rtt*ft: BACH8Kk TÁB8A. ItlUu: OPntUK
Előflaetósi föltótolek :
Kfl/bfit hi*hoi horJÍM»l í« rlJíkrc potUn XUMre : Kgft* irr* : • « írt. — kr.
KÍl im - . 8 . - . - ''»iiujrir« -I . 60 .
Hlraetések
A Ui )i.viíbo< pcUUorJit l-«»9r 7 kr. í »»or 0 fi mlndtn tovibbl belkUUWrl i k »¿tj''gülJ mtndsn b«lkUU*ért 10 kr.
A .tfyl)» Ur»n* *tJ P*Ut »'' bslkutási díj» 1« kr.
sxsMbatM,
ffUl l«M. I
#»*rfc<-«xiál Iroda én kiadó bivIktat:
Előfizetési felhívás,
2ALA-S0M0GYI KÖZLÖNY''
kiterjedve SOPRON- ós VAS-mogyókre
okíiuü vegyen tartalmú hetilap 18Ü8-a<ük tSvi juliua—dccseinberi frfldvi folyamára.
lapunk mult számával b o f o j o z t ft k az 18t>8-íki clsö félévi folyamot, mely alkalommal féléves előfizetőinknél letolt az előfizetési hatiridö, azért tisztelettel fölhívjuk annak mielőbbi szíves megújítására ( hogy lapunkat reudcsen s minden fennakadás nélkül mogküldhessük.
Jelenet a lengyel szabadság harciból" czímü idei mümelléklctüuk 40 kr. beküldóso mellett nálunk átvehető, kívánatra postaikig küldjük meg.
Előfizetési ár lapunk homlokán látható.
Hirdetéseket gyorsan é& jutányosán közlünk.
Nagy-Kanizsán, julius 1-én, 1868. , , A kiadó hivatal.
.Magy-Kauitt»«, juliu» 1. 1H68.
lapunk közelebbi Bzáina zalai hírrovatában említettük, hogy Főtisztelendő Kádas Rudolf királyi tanácsos és tankerületi főigazgató ur ó Nagysága Nagy-Kanizsára szerencsésen megérkozett. >''■
Az összes gymnasiumi s elemi osztályok-banl magas látogatása alkalmával az ifjúságot atyailag lelkesítő, ösztönző ernyedetlen szorgalom- és iparkodásra, a tanult tantárgyakból szakavatott kérdéseket tett s minden osztályban hosszasb ideig cxaminálta a tauulókat. Szerencséltette szivos megjelenésével városunk egyotlen nőnöveldéjét, szenvedélye« ügybuzgósággal tanító és kezelő Piringer Kóza intézetét is, hol élénk sziliben ecseteié a lcánynövendékek mai neveltetésük modorát, felhozván, hogy a honleányi érzelmek ápolása, fojlesztése mellett ugy leend a szülők örömo többszörözve s a leányok jövője boldogitóbb erejű, ha a háziasság egyszerű, de fenséges eszméje nyer náluk leirtó mérvteni kiképzést, örömmel cousta-tálta, bogy Piringer Kóza nőnöveldéjében o korigényelte szükségesség vezérfonálként húzódik végig a nevelési rendszeren.
Szombaton délután városi képviselő ülés tartatott, melyen ó Nagysága elnökölvén, illési megnyitásul velős szavakban fejezto kl örömét a tan- és nevelésügy barátok s képviselők azépsxámbani megjelenésükön. Előadta ezután a helyi tanodákban szerzett tapasztalatait, nevezetesen, hogy mind a
gyiunasium-, mind a/ elemi tanodákban | az illető tanár ós tanító urak dicséretesen, hazafias szellemben és uz előirt tantárgyakban teljes Kzakavfltottsággal tanítanak; jól berendezetten találta a tanszereket, molyok a városi tanács és képviselőség figyelmes készségo és főt. Könnye Alajos igazgató ur buzgalma folytán szereztettek be, ugy hogy alig van hazánkban hasonló tanintézet, hol a körülményhez képest, annyifélo tanszerrel volna ellátva. Ajánlotta, hogy a magyar Bzcnt koronához tartozó országok legújabb földabroszai szereztessenek be, mert fájó szivvel nézünk azon jelzetre, midén édes hazánk területi épsége oly kegyeletlon megcsonkítást, megszakgatást szenvedni volt kénytelen. — A tanhelyiségok s/ük voltát említette ó Nagysága és kérte a képviselőd séget ez érdem ben i lehetó szíves atyai gondoskodásra ; különösen előhozá, hogy az 1-ső elemi fioaztály is a gymnasiumi helyiségben alkalmaztassék, hol valamennyien együtt lenne a fi-tanulóifjuság, mi határozatba is ment hogy egyeléro, mintát» ax wj épület, által több terem nyoretik, nz első elemi H-osztály is ído helyeztetik be. A leánynövendékek tulszáma miatt nélkülözhetetlen még egy osztály felállítása, de hogy a városra ezáltal ujabb érezhető teher ne hára-mo^ék, mivel alkalmas helyiség nincs, lol-kosedvó fogadta a képviselőség ő Nagyságának azon indítványát, hogy ogy kisdedóvóda létesíttessék, melybe az apróbb első elemi kezdő leánykák is járnának s igy nem egy folsóbbi lcányosztálylyal szaporlttatnék, hanem az úgyis szükséges kisdedóvódával és pedig a kevés költséget igéuyló irgalmas-né-nék kezelése mellett, kiknek több virágzó s az illető vidéken közelismerést kivívott ér demeikről s kisdedóvódájokról, mint a vesz prémi, pápai megható loirását, jótékonyságát és fényes eredményeit adá elő ó Nagysága. Az ez alkalommal tartott képviselői testületben tehát az irgalmas-nénéknek Nagy-Kanizsáni lotolepltése egyhangúlag elfogad tátott. Ugyau ez alkalommal Tárnok Alajos ur felemlítő, miszerint már e czélra llanol der János veszprémi püspök ur ó Excellcu-tiája 20 ezer forintnyi alapítványt Ígérni kegyes volt. -
A kántortanító segédjeivel több izben iskolai idő alatt levén a temotési szertartásnál s igy a gyermekek magukra valának hagyva, vagy korábban hazacresztve, hatá-roztatott, hogy a tisztelendő plébánia felké-ressék, miszerint a temetési szertartásokat délutánni 4 óra utánrá szivesketljék eszközöltetni.
A kisdedóvóda felállítására vonatkozólag Clózony Fcrencz városbíró ur említésbe hozta, hogy a jolonlcgi kórházi épület alakíttatnék át, a kóroda pedig a temető melletti városi köztelekre helyeztetnék el, egyhangú helyesléssel fogadtatott.
A tanköteles iparos tauonezokszáma 123, kik Halvax <J. polgármester ur intézkedése és azigoru fellépéso folytán jelenleg kielégítő mérvben látogatják a vasárnapi iskolákat,
nóha egyes esetek vannak, s el-elmaradoz-nak, főleg a rajz óráról. Ez érdemben a városi tanács intézkedett, hogy felszabadító levelet addig kiadni nem szabad, mig az illető tanító és igazgató urak láttomozása, bizonyítvány!! a tanuló részére kiállítva nincsenek.
0 Nagysága kérdést intézett a faiskola mibenlétéről, melyre felvilágositólag adatott, hogy a temető melletti erdószi laknál lövő faiskola tanulási használatra igénybe vétetett a városi tanács közbojötto mellett. Egyébiránt ez érdemben épen most fog tárgyaltatni a zalamegyei gazdasági egyesületnek ez ügybeni átirata.
Sajnálattal említette ő Nagysága, hogy a eultas ministerium által kötelozett tantárgyul felvétetni repdelt tornászat nincs életbe léptetve, enyhítő körülményül hozván ugyan fel, hogy jelenleg a gymnasium uj épületében alkalmas tornaterem fog berendeztetni, de addig is halaszthatlannak joloz-vén az alapgyakorlatokat, ennélfogva unuak azonnali ¿latbn léptetőiét Inditványozá, moly indítvány lelkesedéssel el is fogadtatott s ideiglenes helyiségül az erdószlak gyepes udvara jeleltetett ki tornahelyül. Ó Nagysága kegyes volt megígérni, hogy jun. 30-án délután maga fogja az első próbát eszközölni s Csáktornyáról csupán emiatt Nagy-Kanizsára visszatérni,addig is néhány szükségen tornaeszköz készíttetését kívánta, mo-lyet a városi tanács s képviselőség meg is igért. Ideiglenes torna mesternek 0 Nagysága ajánlata folytán Peíz segédtanító ur neveztetett ki.
Elnöklő főigazgató ur feltüntető, hogy a sajtó utján is azon balhiedolem terjesztetik, miszerint az egyháziak nyilvános tanintézeteinkben nem a korral haladva s nem a nemzeti lelkesedés édes érzetével tanítanak s csak is dogmaticus tárgyak birnak náluk előszeretettel, indítványba tövé, hogy a ne mes városi tanács ős képviselőség intézkedjék oly formán, hogy Kebeléből novezzen ki egy f> tagu szakértő bizottságot, moly bizottság tagjainak kötelességo a/, lenne, hogy a nyilvános előadásokon minden előleges bejelentés nélkül meg-megjelenjék, hanem az előadásokon magukat passiv viséljék, a hiányokról aztán tegyeuek jolentést a képviselőségnél. Ez által meg lennének arról gyóződvo, hogy iskoláinkban miként tanita nak, hogy valóban a legtisztább hazafi szellem lengi át, természotesen, ha ezek ellenes tanítást vennének észro, igy aztán orvosolni könnyen lehet s egyesekért nem kelleno az egész tanári kar ellen írni, beszélni s általában szent hivatásukban csüggedést idézni elő. Ó Nagyságának e nemes ösztön ból s legtisztább ügyszerotetból tett indítványa méltó lelkesedéssel cl is fogadtatott s valószínűleg n közrendészoti tanácsosztály fog megbízatni ennek tcttlegesitésével.
Egyéb apróbb tárgyalások után, melyeket itt előhozni felesleges volna, Ó Nagysága lélekemelő szavakkal köszönte meg a tanügy iránti lelkesedést « áldását kérve a
város összes lakosságára, wyoe éljenző* között az érdekes gyűlés feloszlott.
Hétfőn főigazgató ur ő Nagysága főtiszt. Berzay Elek házfőnök úrral Csáktornyára utazott, hol roppant lelkesedéssel fogadtatott, díszfogatok érkeztek a pályaudvarhoz és u városban fehérbe öltözött kisleányok üdvözölték, a fogadtatás mind az intclligentía, mind a nép részéről a legszívélyesebb volt. A többi kőzött a magyarnyelv tauitását hozta be, melyre hazafiason lelkesítő a városi érd. elöljáróságot. Másuap visszajöttek.
Kedden estefelé zászlólengedczésa mellett ment,az ifjúság a kijelelt tornahelyre, hová nagy számú minden rendű s rangú közönség sereglett össze. legelőször Vörösmarty Szózata" énekeltetett el a gyinnas. i(juság dalárdája által, melyet kalaplo/éve hallgattunk végig, ezután ó Nagysága személyesen kegy es volt rendezni a tornagyakorlatokban az eUó és azután az V-ik osztálybeli ifjúságot, mely alkalommal a gymnastica elemeiben Potz ur hogy jártassággal blr, valóban bebizonyította. Végwustro ismét hárotu mu énekeltotett cl s ekkor főt. Könnye Alajos igazgató ur lelkesült s hazafias szavakkal köszöntő meg ó Nagyságának ernyedetlen buzgalmát, fáradságát, hogy szíves közbejöttével sikercsen életbe léptcttetett városunkban a toraázás, a test odzésére szolgáló omo tantárgy, melyre Főigazgató ur ismét megszokott szivélyeasóggel és szeretetteljes szavakkal felelt.
Másnap, azaz szerdán reggel ő Nagysága Kaposvárra utazott. Hordozza az ég szerencsésen I ki N.-Kanizsán ugy, rniut az egész tankerülctben a tan- ős nevelésügynek bölcs intézkedésével nem kis lendületet kölcsönzött személyes jelenléte által.
BÁTORFI.
A virágos kertbőt
Sitíj) n tavin»/, tóid Olttinyo, do nokkn! dUroob a mUzruhájn, lm Hónt varázs-t^jnivnl a lo^ kotlve«obb alakok ojor tuog eror, ék«w^>bnél ókoficbb nomoit liímosi abba. Mit a tuvivs 1 ü ftzondu iítonaMronva egy lohclIoUWel lókxit, u/t bájo« hölgyeink a K^najo''obb srurgalum h k<xl v tclAwol utiinoxni i|>ArkodDak. Van o hOlgy, ki a virágokat no kodvclnóV llúw ök is virilgok, kik az élet rögös pályáján örömöt h durUlU^t varázsolnak a beborult komor monyezetm. Jól jogyzá ino£ a némotok koazortu költője: Khret (iie Franon I nio fleohten und webín IIimmli»cIio ltoaen ina irdUcho I^eben. A ternnWct 0 azondo leányaival való foglal-kozAí mi nagyon hozzájok illöl Oyongéd ápM>l-meik nemeflUlnok, izló«ök finomodik h n hixi kör szűk korlátai közt majfAnyoa óráikban néni kópez-o virágo« keHjflk roitjok nóivo valódi társaságot ? Igen hallgatag, do móly jelontAtU tánuiságot kópé* egy-egy hölgynek virAgw kertje, tnelynuk, egyes virágjai híl kifejezőét adják kodólyo hangubtának. 1)« valamint o kedélyek ¿rzobn&kru különbözők; ugy hol ez, hol ama»: * virág kodveuczo nrnójónek. K kedvono/ királ vnót szemtnóm soraiin homlokára tftzni, de minthogy fólek, nehogy egyesektől megczáfol-tassam, minthogy a külföldit a honinak ügyi* elóbe szoktuk legnagyobb rószt tenni, ha a kQl-fhldn''l behozott növónveioket vewem tárgyam nlapjítil.
Ila képsoJolünk ««árijain éjszak foló Mexícó alkjaira IxK-sátkosunk, hol a régi fcctokok hntol mának l«áinulAiidó romjai hevernek, n n«|> forró hovo álul kiszárított föld tárul fel elől lünk, melyen a oaclus-fél^k egy iiujiio halavány söld színben emelkedik »/. óg fölé 30-40 láb magasságban h körülötte kisebb e*o)R>rtokl>*ii elszórva mutatunk a logizlfatelonobb alakzAtok-har. na eohinócc . ''.»sok Ac ?«rou»ok, méltók kft zött kúszik tova, mint hosszú kigyóalak a nogy-virágu cnotus. A természet o csodaszülőttei, mo lyok a vegototló törvényeitől sunyira ollitnok, • csodás alakúk áftal a szépség elvével mintegy ellenkezni látszanak, egyforma érdekeltséget keltenek a szakértőben s as «^-dzorH virágkod-velóbcn. Kik a természet »zabád ölén nem n hotik vizsgálat alá a tormfazol humoros kevély hangulatában netiuott gyermekeket, azoknak elég tőrük nviKk díszkertjeinkben tigyelmöket o különexre fordítani, sazért tán nom h«z fi)!««» leges ogy két »orral tovább időzni c kedvelt disinövényttnknél-
Minden érdekes fa csodálatos o növénynél. Mlndon más növénynek fo alkatrészét képezik a levelek, mik a pclfeskia fajait kivívó, a cac tus-féléknél egyáltalában hiányzanak; mert mit loveleknok (gondolunk, azok pusztán lajtoaan kiterjesztett szárai a növénynek. Mindnyájan hust>s szárral birnak vagy inkább törzszsol, moly szürkészöld bőrnemü hártyával van be-vonva, s azon helyeken, hol a levelei .tok kel-Nnó dlszloni különféle alakú tüskékkel, vagy szóralaku pninacsokkal vannak ellátva. Ixigno vezotesebb fajai a négy vagy kilencz éltt fáklya-otetns, 30-10 lábnyi ma^aa olágozott «záraival, messziről ngy tttnik fel, mint valamely óriási száraz gyortyAtortó; alacsonyabbak a gömbölyű, de élekkel ellátott ochíiio- <Vt dinyo-caotusok, melyekhez csatlakozunk még a csaknem egészen gömbölyű mamillariák. Végre míg honos nálunk a hosszú ostoralaku kigyó-cnctus, moly erodál! hazájában a fákról, melyeken élődnek, lelógnak.
Talán egy növóuy sincs oly szűk körro sze rilvo, mint éj>on e csodás cactus fajok; mindnyája Amerikában a -10" szélességi fok alatt honosak cank. Innót azonlwin Amerika líilftxlo-zAm> ntán, CAííkhamar a föld minden rAizíbon (iltorjvKÜok. Legtöbb faja ««áraz fa a nap ígető hevínek kitytt helyet »son:tik, mely tulajdonságukkal a húson, de kellemea nedv tartalommal bírd azáruk cgtWzon ollentítben áll. K nedvtartalom olyannyim nagybocnll a tikkiwztí h<Wg-Ixm utazó.vándorra ntbsve, hogy liernandin de Ht, l''ierro igon találólag a coctuazokat a sivatag forrásai••<\k nevezi. Száraz idóln''n, midőn mindou állava forró Pamitas határaiból távozik, niidőn n krokodil éa lwu kígyó a száradó iszapba furakodva, tetszhalottan nyugszik, csak a vad szamarak barangolják be a lakatlan sivatagot patáikkal gondosai lekaparván a sebző tflskóket, vunóly nélkUl enyhitik a nUvény nod-vóvel »*omju*AgukaL Azonban nem c*u|nIii ez a hasznuk van a BÍvatag eme korcs szülötteinek ; visszataszító alakjuk mellett a leggyönyörűbb piro«, fehór VAgy mia BzinczetQ virágjuk vannak, molyok a csendes ójben klfojtekeznok s ólénk színezetük által mint mindannyi világító lány díszlenek s terjesztik el a pusztában legfi-noinubb illatukat.
Minden nagyobb opuntúi faj ós a mamillariák igon kodv<* zamatu gyümölcsöt is adnak, mo-Ijrftk kUlönSson M0*Í«\b«a csemagóül használtatnak. Bárnwly ne<lvdiWk is a eaotusok, las sankint mógL* tostjaí tömörülnek, s a felszaggatott szürkó« hój alól felbukkanva, kisórtetic-s alakot »Inak a növónynok.
Ily tftmörUlt caetusokat gyújt inog az utas, midőn őt fi ój a pusztaság közepette meglepte, hogy tovaflno magától a kínzó mosquitok ozer meg exorro inouő .csapatát, vagy nogy világító szövétneke logyon a» ój sötótaógóben. Használják nulg egyes holyek bokeritósóro is, hol rövid Idő iuatt tüskókkol felfogy vorkezett átlmt-lan növónyt kópoénok. Do móg a tudomány is hss$»ot huz belőle, mert liütó savanyu nedvét borogatásokra» Ogyób esetekben igen ügy oson alkaliuiUBák aauirikai orvosok.
Valamint nálunk a hero csak közvetve a» áltul válik ax eiuberisóg javára, hogy a liuznos házi álUtvk táplálákái-1 szolgál: ugy a cactus növóuyok legnagyobb hasznát szinte a rajta ólődő (JocJionillo rovAr által nyerik, melyekből a legszebb piros karmin szín kószittotik. Hogv mily roppant mounyisógbon ólődnek o rovarok a cactusfólókeu, s mily hasznot hajtanak, mu-tot ia o> egy adat: Oaxacu tartomány a Cooho-nillo kivitolóbői körülbdül fól milli5 tollórt huz, meggondolva azt, hogy 1 fontot 70000 állatka nyom caak, « hogy fontja 10 t.»llór, oly roppant számot nyerünk, inelyot majd ki ne/n gondolhatunk, tá
A cactus nem kiván oly gonoos ájwlást, mint más forró övi növóny; közópszerU lógmórsók 8—wollott igen j&l tonyósz. Fógond fordi-tondó arra, hogy fólílje homok s kovóo agyaggal lo^p''en kovervo, s a nap hevónek a nuuiy-nyiro^lolvet kilvgyen tóv"5 öntözni keveset kell, s igen roszul tonno az, ki a lankadni látszó cac-tusra igen sok vizet öntono. Virágzilsára nózvo
me^logysendő, hogy a cactus minden óvlnui egy h ugyanazon tddallal Ingyen a napvilág foló fordítva, ha ablakaink között tartjuk, mert ez által Ifc szoba feló fonlított rósz nyugszik, a következő óvbon inegfonlittntván, annál dúsabban hajt virágbimbókat. Szaporítás;» egyszerűen dugványok által törtónik; a Ituzakasztolt ágacskát jő azonban egy, kót na)iíg árnyékos helyen tortaní, hogy a sebhely fóligmeddig kiforrjon, mert így hamarább bajt gyökeret; ha nom volna ága a CActusnak, ugy azt totejol>en felhasítjuk, klssó ógő lizénnol mogógntjük, ezáltal kénytelen más foló irányozni növésól, mely mollókhaitását azután dugványul felhasználjuk. Mag áltoli cza-|Hjrílás igiíii hossza s több ájsdást igónyel.
fr.
Heti 8zomle.
JuIíuh 3-án, 1808.
— A azorb fojodolom gyilkosainak vógtár-gyalása l>evógeztotett. — Najx>leon hg Aradon szép fogadtatásban nfezosült. — A .ÍCiistova'' kót miKikatársa Janovíes fa Jankovícs elfogattak fa Pótcrváradon őriztetnek. — Münchonoon három lengyelt fogtak el, kik oly társulat ólón álltok, moly 3 millió rubel órtókll orosz állam-
SM»|)irt hamisított fa IxK-sátott forgalomba. —<* ilult hó 21-ón volt a |tápa kor\>náziiftának óv-for<lulati napja. — Janku Ábrahám, a havasok rettegett királya múlt hóban Kőrös-Bányán volt látható. — II. lloust birodalmi cancellárhoz a cseh zsidóság hálaíratot intózott azon eredmóny-dás köz veti tósoórt, melyben a romániai zsidókat rószeltetó. — Ilíiszörinényi betegsége miatt móg nem foglalta el a börtönt. — Csanádon Kun I^ászbi király kojwrséjál föltalálták s rajta vóro nyomait vólik láthatni. — Az erdélyi románis-kolák suimára a bukaresti kamra évenként 2f> ezer frankot ajánlott segélyképpen. — A párisi színházaktól mult óvbon 1 ufillíó H százezer frankot kaptok az ínik szerzői-illetékül. A i>estí nemzeti színháznál pedig 277f> frtot. — A |HMti építkezők a bik-si Driwbe tégla-gyárból ujabban 1» millió téglát rendeltek meg hajókon leszállítva. — Királyné ő Felsége szeptember elején jó ismét Hildára, hosszabb ideig fog tartózkodni felváltva Hudán fa Gödöllőn. — Az esztergálni bisilikán naponta -10 kómüvos ós 100 napszámos dolgozik. — Az angol alsóházban intorpolatlo történt az erkölcs rontó ifjúsági iratok és frivol színi előadá-sok ellen. —Xjhorinszky gróf a müncheni törvényszéknél 20 évi fogyházi büntetésre ítéltetett. — Kmích Gusztáv nyomdai ós kiadó üzletét egy rósz vény társulat vette meg 530 ezer forinton. — Herczeg .Schulkovszky 10 évvel idősb novolőuőjét vetto .el hitoatársui.
— M''lán, az ifjú szerb''horezogot a topscbidori vóivngzfa napján szintén inegaknrták gyilkolni, do a felbérelt gyilkos énitlon gyümölcsöt ovett s önnek követkeatóUin a kórházban meghalt. 6 Felsége a iKilügymínísteriuiuuál egy országos közegészség! tonács nervezését megengedte. —
— Türr tálbornok fiát Kaoult az első magyar általános biztosító társaságnál biztosította. — A Hockonast- ós I)eutsoh-félo nyomdát is részvényesek akarják megvenni. — Földváry Sándor honvódcxrodcs junius2D-kón meghalt. —i A honvédelmi inínistcr javaslatában 1U0 ezer honvéd felállítása índítványoztotík.
Zala-megyei hírek.
A nagy kanizsai gy mnnaiu inban tnrtnndó nyilvános vízsgálntok rende: A szent-[''lélek segélyUlluvásával a gymnasiutnban: Jul. 7-én Hittan minden oszt. — Jul. 11-én V., IV. mAgyAr, Útin, német. —■ 13-án III., II. osztály ugynnAton tantárgyak. — l l-ónI.oszt. magyar, latin; délután V., IV. wut. törtóneloinsfóldrajz-— iö-ón M Agánvizsgálatok (10-től 12-íg). -20-án III., II. oszt.; délután I. oszt. történő, lem és földrajz, h V. a természettan. — 21-én IV., III. oszt. a természettudományokból. — iW-ón délelőtt V., IV. mennyiségi. — 25-ón III.,
II.; délután I. a menyisógt. fa rajtból. — 27-én ólőkfazUlot a szontgyónáshoz. ~ 28-án gyónáa s áldomás. — 30-án vizsgáját rondkivüli ta, nulmányokból s zárünnop«Uy. — 31-é:j hálaadó istoni tisztelőt, sorozat-nyilvánítás b ifjak elbocsátása. — Elemiekben: Jul. 7-én h 8-án Hittan. — 16-én magán vizsgálat. (10— 12-ig.) — 17-én magájivizsgálat. — 18-án IV.,
III. fi-oszt. N-K. — 21-on délután a II. f^«zt. N-K. — 22-ón elemi I. fi- » clőkfazító-; délután III. leány-oszt — 24-én délután II. sí. leány-oszt — 27-ón Kis-Kanízsán délelőtt a fi- fa a lány-osztályok. — 30-án zárünncpóly. — 31-én hálaadó istoni tisztelet, sorozat-nyilvánítás s az ifjak ol bocsátása.
A Aratás. Vidékünkön az aratás vígan mopy, tájékunk bő termésnek örvond.
A Kablás. Mult napokban Morcnyéro két paudurruhába öltözködött duhaj egy paraszt által vozctvo, estéli 8 óra tájban amoronyei izr. ker<»kodőhöz mentek; — ilt jóformád rabolva, több tArgyat n kísérő paraszt hátára kötve, kényelmesen tovább álltak.
AlpA-gyilkos. (Jelso-szigetén IWdi Mihály nevll ottani lakos l''ók György novozetü
ipáját, ki a szólóból hazafelé tartott, az utón megtámadta s agyonverte. A tettes befogatott.
— 111 v a t% 11 a 1 í v í s s z-a é I é s. A fönnálló alkotmányos állapotnak nem a legjobb ¡Mustra-tora Gaz«Íag Nándor adóellenőr, kinek totteinél a lotenyoí vidékből! nép visszaképzeli magát a katonai oxocutlók már letűnt szuronyai Közé, ZAla-Kgerszegon június 17-én tartott bizottmány! kis gyűlésben Tuboly Vlctor bizottmány! tag felazólalásiK fa indítványa folytán, nofVoisett ndóbivatalnok eljárásaira nézve azonnali vizsgálat rendeltetett, s mint halljuk, hivatalától fel is fllggosztetett.
— Helyroígnsitás. A „Vasmegyei I^i-pok" után tttbb pest! lap azon liirt kíUlé, hogy o vidéken a lírává mellett Marócz táján 20 csavargó tartózkodik az ordősóglxjn s hogy Maró ezot Ó0 pandúr védi a rablók betörése ellon. Kijelentjük, miszerint e lür alaptalan, Marócz helységnok o vidéken hiro sincs, a 20 csavargóról, 50 pandúr csoportosulásáról podlg illetékes körökbon sem tudnak semmit.
— Wn jdítB Józsof jól felszerelt könyv-kcreske<liWt főt. Kádas Rudolf, kir. tanácsos és tankor, főigazgató ur személyes látogatásával megtisztelni kegyesko<lvén, elismerését nyilvánitá a raktár s berendezés csínján fa nagy-választékuságán.
Somogy-megyel hírek.
KapiiHvár, julius 1. 18G8. h. K á d a s H u d o 1 f gyór-tonkorületi főigazgató mogérkezfae mai nap váratik. Órömmol néz e látogatás elé a logközolobb oly gyalázatosan megrágalmazott ^tanári kar azon biztos öntudatában, hogy bocoülotcs, szorgalmas fa lelkiismeretes működéséről egyedül hivatott fe 1 ügy o lője, t. 1. a nevezet''» Vr>r. főigazgató ur — ismételt tapasztolást szerezvén, nom csak moraliter fog elismorfaóvol oL^''ételt adni a rágalmak ellenében : hanem — belátva nz áskáló<lások szövevénye« hálózatába rojlott valódi czólokat, melyek koráuEom a nevelés szent ügyének előmozdítására irányozvák s molyekot annakidején nem fogunk a lopcl alatt nyugo<lni hagyni — hatályos pártfogását U biztositondja fa nz illető fölsőbb helyen lépéseket fog tonni a mostoha gyámság alóli kiszabadításra néxvo. l ''K.Ve" I
h. A b/, t a t ó r o n mult napoklian egy 50— G0 óv közti, betegség és nyomortól lozsarolt nő-vázai láttui.<c fa megillotődvo kellett keserű [N\narsát b jajgatását hallgatnunk afelett, hogy sommikóp sem sikerült mívgát a kórházba felvétetnie. — Szeretjük hinni, hogy a hatóság, molyhoz óhaja toljesitfae végett utasítottuk őt, meghallgatta kórósét s intézkedett a valóban szegény fa beteg nő iránt.
h. A megyei vasúti bizottmány m. hó 20-ón C''sópln Antal I. alispán ur olnökleto alatt ülfat tartott, melyben határozAttá lőn, hogy DomlxWártól Zákányig 113 mfld.J kisebb-szerű frauezia mo<lorú vasút opítossék. E határozatnak illető holyoni érvényosltóso iránt! toondőkkel Somsslch l''ál bízatott meg, ki n gyűlésben szinte részt vott.
h. A megyében még folyvást garázdálkodó rablók olnyomása végett — hír szerint — katonai erő roquiráltotott. Bizony kívánatos volna, hogy egyszer már végo vettessék a zaklatásoknak fa félolomnek, molybon három'' om-ber torljA a megyét.
h. A helyből i dalárda ma tánezce-télyt rendez a korona-vendéglő nagy teremében.
llát a dal____?
AKnl''lók. Értesülünk, hogy a somogyi foglárok egy éber őrmestertől vezotvo, a gaz rablókat utolérték, erős tüzelés után Druts!nt,a főnököt meglőtték, a többiek szétszaladtok.
t«ur* név alatt ismeretes, a melyről lapunk előbbi számában is szólottunk.
Sopron-megyei hírek.
— Sopronmogyo nagy marton i választó kerületben junius hó 25-dikón a képviselő választás megtartatott. Képviselőjelöltek voltak HoíTmann l''ál egyetemi tanár, Hironfy F. jelon-log Ix)ndonban lakó 48-ik évi mcnokült s volt tUzér-föhadnagy fa gróf Zioliy Imre. A három párt között a szavazás mogtörténvén, Bizonfy pártja inaradt kisebbségbon, inoly párt utóbb Hoífinaún pártjával ogyesült, minek kövotkoz-tóben Zichy gróf visszalépott s Hoifmann Pál lett megválasztva. A választás kozdotén a gróf oml>ercl, kiknek ogy rfazo meglehetős ittas állapotban volt, Bizonfy pártját mogrohanto, s oblíöl verekedés szánnazott; a katonaságnak többször is közbo kellett rontani, mig a két pártot egymástól elválasztani tudta. — Dicsérettel említhető fol a járási szolgabíró urnák erélye, kí folyton maga is a két összekapott tö-mog között volt, s rfazrohajlatlanul iparkodott a két párt közt támadt izgatottságot lecsillapítni.
— O a m a u f n ő soproni nőnöveldéjébon jun. 2G-án tartatott meg a nyilvános próbatót, moly a jelenlevők közmegelégedését vívta ki.
— A soproni torna - és tllzohó-egylet jul. -1-én tartá egyloti estólyét.
— Mult v a s á r n a p tartatott Sopronban n tüzpróba nz uj találmány nyal, moly „Kxtinc-
Vas-mogyoi hirok.
* V a» m ogy o rendkívüli közgyühbo juní. hó :10-án tartatott inog, meglehetős süámu közönség jelenlótól)On. - Délelőtti 10 órakor a gyűlés teremben megjelent főispáni helytartó ur ő Mlga óljonzésokkol üdvözöltotott s elnöki szókét elfoglalván, azonnal elóadá, hogy a szt-gotthardí járási iiu^gürült szolgabírói állás betöltése lévén egyik tárgya a gyűlésnek, ezen állásra kijelelve lottók : Kossá Ferencz jogtudor és I lumpok Alajos esküdt urak, mire azonban néhány hang kivételével az ¡te*zes közönség Kampók ur mellett szavazott, s szolgabírónak meg választatott; továbbá önnek helyéin) esküdtnek hárman lőttek cAndidálva: Doz*»Pál tiszt, esküdt s még kotíon. — - — »Sajátságos volt o választás, Dozse ur másik kót candidált tárivá-nak nom voll inóg''t''gyotlen egy szavazata som, tehát Dezse ur választatván mog, kötoloesógeül tétetett, hogy lakását a járásba tegye át. Ezek után kihirdettetett a rögtön ítélő bíróságra vonatkozó ax igazságügy! miuisterium által leküldött rendolet, moly ATubló gyilkosokra a kötél áltoli kivégoztetóst az akasztófán rendeli ol, — o rögtön bíráskodási jog egy évi tartamra engedtetett, elnökéül IváiiKOvits János caimzotcs alispán, alolnökül Szabó György, közbirákul a törvényszók tagjai, mint tanácsosok megválasztottak s a cordont husó katonaság minthogy a helyzet biztosabb alakot öltött magára, vissza-hivatni határoztotott.
* J u 1 í us2U-én, városunkban .Szombathely tt az ugynovezett .Jégpinczóu-bon néhány kocsis, katona és mosterlegény mulatott s egy lány miatt összezörrontok, a osivódásból oly nagyszerű vorokodfa fejlődött ki, hogy ogy katona s ogy kocsis nnnyirn összeveruttok, hogy életükhöz semmi remény, ez utóbbinak csak az arczán fa fején 15 késszúrás tétetett. — A verekedők ina állnak a bíróság előtt.
* Ló vas út. iíir szerint a kereskedelmi testület Kőszegről »Szombathelyre ogy lóvasíit-vc-nalt szándékozik épitoni.
* Mflkodvolői előadás. A szombathelyi műkedvelők már julius 5-én kezdik inog jotó-kony e.zólu előadásaikat a „Vén bakancsos" czlinll népszínművel ; a czlmszerepet llidassy Elek rendező ur fogja viselni.
* J ó g v o r ó s. Ismét jégeső verte ol Kajd község határát, melyben Laky Antal urnák gyönyörüon kezelt kortjót fa külső votfaoit is érto o veszély, ez biztosítva volt, do hányan vannak,klknok kárát senklseiu fogja wegtizotni. Do sok példa kell ínég, hogy köznépünk a biztosítás üdvös czélját Iwlátva, azt ő is foganatba vegye.
* T ü z v ó s z. Jobbágy községbon tűz Ütölt ki s 33 ház lott hamuvá, ugyszinto Hádócz és Mcgyohida községekben a villám gyújtása által tüz támadván az első faluban egy, ez utóbbiban hat ház h gazdasági épület lott a lángok martaléka^
NyiítPósta.
— Y. 3. Nsgry-C.enk. A pílJin/ok Ár* l.láO kr.
—'' H. J. Galambok. SicrotoSk, lis ticcoiiciíiiW lehotn* ncrkc»ilJtígQukticn *xomílr«««n OdrOiOHI.
Nyílt tér. Nyilvános ktftzünet.
Fole<lliotlon férjoti/ toinotésénél oly számosan megjeleni rfaztvevők fogadják a magam s gyermekeim novóbení legmélyebb köszönotemeí; lesújtott állapotomban egyenkint nem tudván megtenni, a nyilvánosság terén teszem kftué hálás köszönotomot.
Nagy - K a n i zsán, junius végén, 1868.
Radakovlc Verés, szülotett Deák.
1... ■_____________II. . l_l..lU--JJttUJli:i-JHJJ»..''
TARCZA.
Felejtselek P
Frldjlselfk , sxl tkarod ?
Oh I c««k sít, ctsk oit ne kául i Hadd MortMcIrk örökkí , Nem klvHnok ¿rio bíft.
Karjaid kö»0U plheuul,
Jót tudom , ho((X nem fojfuk , Kijbo fürdik máa to tíled ,
Am l«gye(«k boMogok I
Riom«idn«k Agi tU«o <1
Én feMtn ngy ''W>t i DfirOi bájoa pllUnl''inra
Millóbbak • kurojnsgyok/''
Ajkod ídes moaolygí*»
Mist h«rit ftl, bátorit, O/öngíd , )>uhs, bAraonykeacd Máat Integet, miat aaorlt.
l)o »at tudom , bir o>ujt«» noklk
Ilyen ígi ¿íreket, Nem atoretnek oly forrán, «nini Kii »ercllok uSgodot. ■
JtOFTMANN MÓR.
Egy jólmnHom ólotóbÖl. "
(Klbe»tél4a.)
Amily ki)rtayou kimondjuk, c«ujmi HzoklUból, n»pontn La WbUíJr o a«St : jóbarAt, tSpp oly no-lioccu UiAlJuk fel ut
Ritka mwlAr M} fchdr holló tus dlot fokoto tiurui napUlhan.
itod ddrOli, n*pod vetófóuyutou aüt re Ad,
Uiruok mog » vor&lnok ió .rfkazurokrôl, vinniük
H* og> «''■rf Rujçrtrdi vakitAl»« vmaza u rajUul ditxi liurA tn id U.
H» ogtxl elborult, najHxUt íclhfl flkli, rttliAd megkopott, aranywd elfogytak, olíogytuk luv r A t r. Id is.
Nokora U volt ogy jó barAtom, csupAn ca«k offy , n köonyoavo ojtoin ki o Bwit : vol t. Qyógyitó vigâaaom c»ak az, hogy nom sor- | bJkoxo, de h*UI ragadta ol tfllom. Míg ólt,
nom
xzivllnk luindcn dobbanása, Mklink minden törekv&o, vágya egy volt.
Ab ódo« ürOmük rdwA» luijnulAn együtt örvondtünk, « u ktsmrll fájdalmak soU<t ójiuea-kAjAn együtt aeonvodtllnk, tlirtUnk niMkillö*-tünk.
Egy 8*iv, s egy lólok voltunk mi.
Vógro bekövotkozott a porca, melytől mind-kotton remegtünk, — vAlnunk kellett.
Ab ixkola falai közül kilóptünk az ólotis-k o 1 Aj A b a, do tAti csak azórt kellett egy idóro vAliiuuk, hogy axlAn a p AI y a t A r u a k viazont-lAtAaa annill édeaohb legyen. Iámét boldogok voltunk, boldogtalanaAgunkban is.
Ekkor beezélte ol ólmónyoit, azon idő bzo-moru, do tanulságos eoomónyoit, melyet tAvol töltöttünk ogy mástól. Kitárta köblét előttem, ón szívóból olvnatam, ó» a rószvót enyhitetto
Rajgó «¡boit, d.) a* idő nem gyógyíthatta 1x1 azokat ; mert a niólyun órző mogcMiatolt h/iv jtjjaí ezerszeresen viazhangoztak « fAjdaloinzak látott
... .-J-.-
tJ
Z L EJ T I
kelxslbon, s a nem órdeinlett szenvodós ónsúlyu alatt megtörött a gyengo pórhüvoly, n moat ott pihen a.....i temetőben.
SirhalmAt nom jeleli omlókkő, csak ogyodül óit tudom, hol nyugszik azon kebel, kiben oly sokat vosztottopi.
MórtfÖldok választanak ol tőlo, sirjAt nom lAlogathatoni, do lelkem, — mindi nagyobb a tAvol, —annál gyakrabban olszAll az elhagyatott sirhalom fftló, és o liantolatlan sir seelloinc, a jobarAt leszáll a« ójfól óráiban, csillagok feletti honálxSK s azolleinajkaik megértik ogymAs bo-pzódét. így talAlkozoin on, ójonto, mi lón a t^st nom nvflgzi lo a szellőmet — az Alom jótevő karjni közt, az ón egyetlen jóbarAtommal. „Óh
3 "
ne mondjátok, hogy ninr* dnlojos (Wíok^ttotóa.
Van, * nagy uz ő hatalmai......
Midőn ón, elhunyt barátom utolsó óveinok C8emónyeit — oly hivon, mint ó előadta — elmondom, ogyrószról tanulságot« póldát Aliitok fel azon tiatal ogyónek előtt, kik »« álul nogy iskolájAba kilópve, tapa»ztalatlau közökkel ragadnak inog mindont, ami fónyot, később éget, mAr akkor nem dobhatjAk ol. Vakon, bohunyt szemmel rohannak, nzAndókosan a logtekorvó-nyosobb utakon, korlAtlan szenvedólyeik csalékony íónyót követve, — a jó tanAca elhangzik fülök mellott, a : „fordulj vissza" azó, » azon veszik magokat ó«ro, midőn a sötétben fojökot falba ütik, az bozftzatik, «szédülten zuhannak az örvény mólyébo, — véres fojjol, ahonnan többé ninca monokvós. KKÖ1) JÓZSEF1.
(FolytatAta kflr.)
Naiy-lUatzaa, Juliui 8-An i»«h. a gabona-Silet-ben telje» ettnd Állott 1>e. Követet hallani oj »tertB-i!í»kGtétekr8l , incljr valAiilndlcg ügyit «* eladAk előnyére Utuo kl. P.« talAbtn tényleg ugy ill s do-b°K7 * m"'' dl(Tcrenf.»Mk«t kftunytn s
vovSk érMndlk D)«k, mort s inlnS»«''« >n^K mtixllg kiriUM«, tncljr a kír«k.-J»<» ticlltmM hAtrilUtja is «MU M.n» kOtUliutolje« euoJM Ul.Uvíu rl8 , oda hat, hogjr as uj araUt előtt n insgaxluok kltlai-fitasaaalk.
A mai OalelmoDot kOvetkcsS Arrsl folyt: Plaui MU-vátArl kelttArok. NAOY-KAN1/SÁN , juliua 3 An AUA auiaUlal inírunkiiil.
Tenatayek i B u a a 83—86 fonton 3 frt, 4 frt ''¿0 kr
86-M fat. 4 fr.M-t^kjf. 87- 88 fi>t - frt. ft frt 30 kr
rinTTtrn rr mm mm " *t "t.....1
i-iTTTI
Kok 78—TJ fnt. 3 ír. 20 kr. 79-80 fut. 2 ft. 40 kr Xrps »fr/5«St>«k 70—71 fat S fr. *0 — kr. 71-72 ■J frt. ''¿S kr. Ar |ta k0iBai4|;M 66—f>C fn». í fr. — kr. 67—68 fn*. 2. frt. 10 kr. Kukorica* 2 frt. 10 kr. 2 frt 40 kr. Kuk o r lo ia olui (câlnqnantJo) t frt 1)0 kr. Zab 46—47 fn». 1 frt. 86 kr. 47-48 fn» 1 frt 40 kr. 1''oh auk« 06- 08 fn«. ï frt 40 kr. 68-70 fonto» 2 frt. 60 kr. Pansnly fohir 4 frt 30 kr. Psiauly tark« 3 frt. 30 kr. U u b A eU5ron<10 16 frt. — kr.
Bócsi pénzárfolyam, Julias SX
6% motaliquea Ó7.U0 ; f)% nonw. kölcsön 02.80; 18G0-ki Alladalmi kölcsön 87.:$0 ; bank-részvények 7.42 ; hitelintézeti rószvónyok 196. 90 j I/ondon 115.1T>; ezüst Agio 112.00; arany darabja 5.47Vn> kr.
I H ]NT Û K
Vasatl naponkinti menetrend:
Indul H.-KanluAról ltnda fctA d, n. 1 Ara 22 porca. • , > • fatve 9 órakor.
H A«»
É-k. H. KanlaaAra
reggel d. u. d. ti. . » e»tv© Hilda felül röggel 6 dra
d. u. 1 Ara 20 délben 12 Ara 31 c»tvo 7 reggel 6
Trie«»
liée» r
TrlMt
7 Ar* 16 pereg. » Ara 30 , 1 Ara 60 . 0 Ara 26
6 .
Ara 28 Ara 26
dél bei 12 Ara 63
Heti naptétr.
Juliul 5-től H-ig 1888.
ÜT Vl )u:ti-
nap
KatliolUm DAp-íl''iüUíUn» tAr I napitr
Kath. Kr. Itog/ha nem !<••« tokéíeteiebl
Vasárnap Hétfő
Kedd
Saord.
CaaiOrtnk
Péntek
Haombat
«Agtok. MA tó V, ÏO
D IS VTlmoi liaiA» próféta Villbald ptt»pnk KlliAii ptl»p. Lttkréctl* AmAlia »<fi> I Piai pAp*
* U
21. D 4 Gatril K»aJA* Kuthor Olllyén Anatolia Ilma
Kleonora
Felelős szerkesztő : Wajdits iózsof. Begédszcrkcsztó : Bátorfl Lajos.
II 1 li D K T V) . S E K
hl ELSŐ „TUDAKOZÓ S KÖZVETÍTŐ INTÉZET"
Itlrdeténe lVngy-Knnl*Hnn. __Elöozíir 30 kr., mindon tovAbbi boigtatAaórt 20—20 kr., fizotendó.
Jelen Ulgtatott Jetfiatkékr« teljes feMlAgodtiual l* b8r«bb érta»lUaa«l »»olgAlonk.WAJD''T8 JÓZ8BP.

Eladó hAz.
Nagy-Kaalata vAro» rrylk élínk utcaiján egy *«lno» liÁ» luellék-ípQlctclrel, kerttől együtt »tabad kéabGI o 1 a d A.
Kót tanoncz
egy ¿lénk UaUlbea kedve*« feltété-luk mellett kereaUtik.
Két jtikurbtio lcvó
ZONGORA
tubad kéibCl a lad A. Aa egyik tOkékte» hangtartA é* vaa boUQ-bir Ara i 270 frt.) a tnA»tk Arat 160 fr» «. i.
Egy gazdatiszt,
kl blftoiltiiképan euer forintot kéjtpómben képe» letonnl, »»ol* gilntot kcrci.
Egy kisebbszerű
P.lauó HÁZ
kerefttrtik
aionnall kéaipém fiiotís molleU.
Egy szakácsné
keieatetlk vidéki uraiAghos. Mftveltnok i a gasdAaiat minden nemében jirt&inak kell lennie. A feltételek olfiuyötek. A hcljr anon-nal clfoglalhatA.
Házassági ajánlat.
Kg/ vidéki fiatal ember Itmerct-lenaégénéi fogva a *iépn»m k»(6tt lokötOtUéggul nem hlrvAn, de gax-dAüiali olfoglaluAga «óm engeJó eddig, ennélfogva kerea magának egy níilll veendő ki»a»»r.ouyt vagy fiatal OivegynSt, kl barna, Uli''jea kuliejll, mfivelt é« vfgkodélyli legyen. iioioniAtiyul tl»ita jellem igé-nyelteUk. Vényképpoll levelek 0. 8. név alatt jul. hA végéig o tudakoló intéiclbn kllldendük, I,eguorotahb tltoktartAnrAI blito»HvAk Kt illotgk.
Forty Láiiló 8KB TAPASZA
nálunk kaphatA 69 kr. * 1 frtJAval.
K kftünÜ » uagyhaUUA aebUpaaa-uak minden hAsnAI v*IA nak»ége*-• égét jelentik, mert mlndennemB kflUS bajban iegbUtotabban gyA-gyit. — Programokkal nolgAluuk.

^fináéi^mü^áBá8-vévé8ekefp^ o tudakozó- s közvotitóintézet.
Holymoxs^ (Locomobile) szíjak.
■■aanaaaaaMaaBBanHBaaHMaiBaa^MaaHaaaaMHB
Ajánljult Jeles
OEPH AJTÓ-SZIJAINK AT
n legerősebb jávn-bőrb/)l k^Hzitvo. RUGÓ MÉZGA-SZÜTYÖK, SÜRITŐ-LAPOK, legfinoíhabb gópbogyó-olnj.
SVÍ3IZI KÖSZÖRÜLÖ-KÖVÉX,!
valódi Lafcrtc és Itudai MALOM-KÖVEK,
a melyekből legnagyobb rakhely van :
GEITTNER és KAUSCII uraknál,
BÉCS, Mühlmarkt 10. sz. PEST, malomkcllékrak-
c3
-1-4
N
f/3
''cT
í-H • 1-4
rO
w r-i
G
O ü o
tc
N O
0> H

tár, föutcza 2. sz.
(180—10,2)
Holymozgó (Locomobile) szíjak.
X
o
s
o
a;
o-
o o
3
o 2".
í/j N
ű; »
7?
mw« .jé
hölgy horg. A. 15 rubin . 4J-4G . , kriítAlyUvcgg. , «7-60 reuiontolrok, valAdlak kengyelnél fogva felhu-randAk, 16 rubini». 69, 70. 89-M dudl. fedéll. 110, 119,11«, U», 188 jlngaAra, inlndon H Ara utAn f hua-11 . 8-ad napra felhuaandA ft 19, «1, 23 , , , . , , , J Ara * félAra flténel . . 80-3Î (lúaau feluxerelt • ívok «órán '' , ; D«gy«dA. . . AH, 60-64
himknpott havi rogulateur . • frt 80-SÎ
I? JKranetia broniArAk, mindenik
Kihlnô minőségű és olcsó ôr AK.
KOHN ÍGNÁCZ
O u r o r t
r. é. J unlusB-tölfosva

; 1
mM ■
ÍM
mm ■ ■ f
ÓHA-flAKTÁRA.
Peut, klgytiaicx«,
6. Kinm. nagy vAiaiatékot aJAnl
ÏCItiB Mtilett, Arjegyaék •aeriut Minden Ara a pe«ti ^•fényelí hivatal réiiérfilel-; len(!r«é»l jegygyei tan »UAtva.
QENFI Z8EB-ÓRÁK: Kiöil hengerArAk 4 rubinnal ft 10— U: . Aranyaaéliel, falnftkkonS 13—13 . hOljyArAk . . , . ftt 13-1
hétről hétro felhuaandA Í0,*6-S6 két hétbon . . frt 40- 60 90— ISO, 180—200 ÉbrotatS 6 frt, órAatAl . . . ftt "
, . . \''aKV ruktAr ralndcnncma
mlndennemQ jAl belgaal- """ " ,, _ ... ,,
tott ArAkbAi, két évi k»-18 próba» e»üstlAuc*okből
Kurta lAnca t 8 frt 80 kr. 4.60,6, 7,8 fel
10 forintig, iloaaxu 10, 1», 14, 16, 18, SO frt o. A
Vidéki mcgrendeléaok clöre elküldött Ar, vagy utAnvét mellett i* a leg-ponto»abban éa gyornabban teljcíitUt-nok » a roi tolat étre nem talAína, at kicseréltetik. — Megjogycavén, hogy fUggS Aa itebArAlio, minden modorban « legdontotabbau Igaigatva vannak
hongciArík 8 rubinnal , 14—l&í arluiy ettlil a iegmagaaabb
, dupla/o4éllel 16—16jirBjcol|,c4crébo vétetnek. hengerA. kri.t flv. 4-8 r. 16-17 Mlnaoiine3ilt igatllAtok Általam fal-horgonyAr. 16 rubinnal frt 16—**ft*UUt gépek é»»»eritAmok »eglt.égAvel
a legújabb genfi inAd »»erint kéíiiUet nek ét Igen olctAn »iAmitUtoak.
. dupi. fedél-16rublnaall8.20-2i . aa^ol horgonyArAk kriatAly
Wogg. |5 mbln. 18, 20, ÏS—! . »flroghorg. A. dupl. feg. frt 21— , Uorgvuy remontoir valAdl
kciigyeluil fogr» felhuth. 27— . dupl. fed. iß rablnnal frt 84 -17 Arany hewger ArAk, S prAbA» arany,
tubiiikivel. . f . fri 30-8!
. arany-kflpeny 8 rubin. , 31-. hfllgyArAk 4—8rublo. . 24—S » . arany-kOpeny-
h 8 rtlbinnal . . . ^ 31 , hSlgyAra gyént. k Irak va ,M . horgonyA. 16 rublnnal ftt 83 „ flnomabb arauy-kOpcny-
i 16 rnblnnai . . frt 44—49 . horg. duj>. fed. 16 rub. . 64—67 Ara»iy horg. ar. k6p. «4. 69, 79, 89-98 . horgonyAra, krirtAlyOveg . ar. kOpeny. 16 rublnii. frt 69—74
H! ! Il 1:1 SI: Il
(Steiermark, Oesterreich.)
mit der Conitantini*, Kmma- und KlaiueiKtahl-ouello und det lohannlt-brunnen, iunlch»t der Sfldbahn-Statlon Spielfeld, ungemein reitend gelegen und r(lhmllch«t bekannt durch dio auigeiclchneten Kellerfolgo ■ tolnor Mi-neralurluer, — Intbetondero bei »krofulnieii und tuborculßten Krankheiten, bei Katarrhen der Athmungt-, Verdauung»- der Htm-und Oriohlechtaorganc, bei mangelhafter Illuteraeugnng, lllclch»ucht otc. etc - .Ai''.igetelchuoto, von einem Appenteller Sennen bereitete Zlogcntnolke, — vorttlgllehe» Klima mit einer auierordentlieh milden, wind- und »taubfrclen I.uft, comfortablo Wohnungen, — Our- und Leaetalont — gute Kettaurationen, und Mutlk-, kapeile, — k. k. Pott- und Telegrafen-Station. — Dio •Coinnnnlcatlon mit don Klienbahottatlooen Orat und Spielfeld vermitteln Ugllche, doppelte Potiverblndungcii, Stellwagen und bequeme LohnkuUchcr — Ballon Mal bl» Octobor.
Mlnrrallw)U»er-Heatrlliiiigeii tlnd an die gofortiglo Direotlon oder an dio Ilrunuon-Verwraltung in Qielehenberg «u richten; Wohniingt-Iieitellun gen — mit einer Darangabe — Jodoeh nur an loütcre.
Hy Ilado-llroehttroii tind durch alle renommlrten Mlneralwltter-Handlungen und grfttaeren Ituehhaiiillungnn der Atterr. Mon^rchlo unentgeltlich an betlohen, t6wlo auch durch dio licdactioii det ,/.ala-8omogyl Kßtlfiny* in Or.>Kanitta.
Dlrectlon des Glelchenberger Actlen-Vereines,
120—0,6) in Ur.ii iStelorinarck, OcttArrcich)
I''Aiyakotturuiot« • pArittl klAi ^''¡IltAton. A inunkAt ottUlly javAra : '''' MutkAl óra|Montro ietalre) kniet nél au>k(ll felhuthatA, Igen UrtAtan kéialtve, két kfllöiibötS fajban 10 At 12 frtjAval. Kgycdüll depot MagyarorttAg ét kap-ctolt rétteí tiAmAra ctak nAlam.
Kohn Ignácz,
(137—12, *) Ara-mlivéti.
KÖLCSÖNPÉNZ,
földbirtokok ós házakra
500Ü forinttól feljelil», bármily iinK)>iinl>iii»
Magyarország és mellóktartományaiban törvényes kamatra ojAultaik és részenként fizethető .vissza. Bécs, Stadt, Gonzaga-Gasse 12, 3. Stiege, ThtT 38.
Cw»k reeoinoiulAlt viiwzA-jjofltnbérrel ó* mogkívA»t«t6 t''riékkiniu
uaúxi okniAiiynynl ollAtott lovaim lulntik vilin*/. (1H4— 6.2.)
«o
--'' ..........—IP^MW»
a „zölára" szálloda melletti Kolior József-féle (08—12) házban van. ''
1178/1808.
Árverési hirdcíinéfiy.
(138—3,2)
Nagy-Kanltta vArot trvttéke, mint gyAmhatAtAg rétiéről ciennel kOt-hlrró tétetik, mliierint Ptv. llajor JAttef hagyMtékAliot UrUtiJ, ét » nagykanitaai 19M. aa. a. tjkOnyv lapjAn 1. tor tt. a. 39<>0 h. r. »<. a. felvett lelckuti uAutAfOldek, még At ugyanatou tjktvnyvben b. rí tt. a. gondAlal rétnek, metyok kBtOl aa eltS 240 frtra, at ut.iy<í| pe-llg 900 frtrit lévén btcidlvo f. évi 1178. at. a. végtAttel nyilvAnot kntArvcré» u\JAiil *la-datAtuk elrendeltetett, tnolynek ettkStlétéro eltő Arverétl hatAmapul f. jvl uliv* H7-An, ttnktég ca tón 2-lk Arverétl hatAriiapnl etoit Ari augiuxtut *7-e, ■hludenkor r. 9 órája a boly ttlnéro klt(ii*tlk, anal, hogy ntAbbl htlAr-napon a frnnti lugatlauok bcraAron alól 1» at Arveri''»l felu''-lwkhea képe»» eladatni fognak.
N « g y • K a ti I t t.l n , April. lHílft.
A vArosi tvszók,
utiul »A^j.
Tessék csak egy próbái tenni,
ós az alább megjegyzett tárgyak meglepő olcsó áráról meg fog győződni
BHjT Minden árun legjobb miii<W((róli bliloslt«» nirllcít adatik el. 1
III a legújabb W«koriul fét»ytt«*«l ctlkkeknek oly nagyster« riluiUk található min« Wctbeo hasonló nem UU(lk| gondoskodva vanilM rtsUl t* öregről, ugy hogr csekélységért tsép ét alkalmalot ajándékot neiaeták hölgyek ét urak At> még minden kon» ét állátu gyermekek «tárnása
eserféle válási tikban találhatni. , i l l„
Aij«gy*ék»k mindenkinek a ctlwo pontos mcgnev««é« ulin Ingyen éa bérmentve megküldotlki nagyon «lönyö« teháta vidéki t.e. afcoioara nésve, hogy egv Ily példányi megtser«»tenek, míutáu «bi.nn nemcitk «> ár, hanem minden a raktárban léletS oalkh pontot meguevexéto I* Ulálhttó. A .sét-kDldé« utánvétel, vagy a péns elMejc» "»tkaldé«« mellett történik.
Legjobb gyártmányú különféle czikkek kivonata.
46 kr, 66 .
76 . 86 „ i fi. 30 kr.
W .
66 SO 80 50 ei
P''anoila lavél p«pirók.
minden kívánt urv.belU v«gy koron«
Ingyen nyooalásával. • sát db H ad linani . ,
„ . angol, vonalxott . . . leesés »síneseit . . 4 »d ttoont feh''r . . „ . angol vonilaolt . . borion 8ad fehérre . . , , *rí« . . , , , ssin.,recs. , . belífl :vnmáueoi , finom gyásxborlték . boríték 4-ed fehérre . . , , erő« papír. 2 csinos belfi koron/tv*! a divatot tlbbsiluíl nyomatban »4« papírra 40 kr.sxá« borítékra 40 kr.
100 db. Látogató j««y.
Ketlő» fányrnáxu papíron, legfino-■nabb kCnyomat egy tor Írással 1 ít. ugyanilyen legfinom. fnkoto nyomás-
»«1........70 kr.
ugyanlly. legfln. arany nyom. UOkr. ■minden követkoxS torért 10 kr. több. ¡jö-ST" l»álogatóJcgyek, legtlo. angol ¡1 borunyoni«tta),logiö*bb uemfi beinkkel, olcsóbb mint inlndonlttt. •sá«db. feh., kctlStfcnyU papír. 90 kr.
Réztollak. I tol. aug. >/->toll 12 legjobb fajban lükr.
121o11. ang. réxtoll agy dobosban, feunebbí fajban . . . ttO kr. Itest. alumiuium toll, biitosltva
rosida ellen.....80 kr.
1 tuctat Irón Jó mlnőiogd
10 15 26 36 46 kr. 1 test. lollnyxl . . 10 16 20 30kr. Kinoman viselt pectétnyomik leg-
,«xebb írással. 1 db kit betflvel, finom nréllel 60 kr. Koronáért 30 kr. ktllöu, égést nevek
Olción ssámlltatnak. Doieboruyoinó prések névvel ogyOtl
leglinomabb 3 ít 60 kr. Mélyeg (Stainplglla) bádoh''sxekrény-nj el, festik éa eesettel 4 60. 6 50. A legújabb maga magit nodvesltS bélyeg, (Htampigla) a gép egysseri uodvotitétielexer lenyomatot hé-•slt. A leggyakorlottabb hivatalok (> irodák «tárnára 1 dblogfln. r6*H 0 fl 60 kr T ft 60 kr. Lvgjobli mlniWgU, vastag esUst le-
messel elUtolt Chlna Ciiilt. JóUllAs 10 ¿vi folytonos hassnilat mellett 1 tet erikánál 10 fl káTÍ«-kanál 9 ft, kit ím villa 37 fl, 1 pár gyertyatartó 4 6 fl ft. 1 db tfjiáerlio 3. 3 ft HO kr. 1 . K''Vf «merítő 6 fl 60, 0 ft 60. Icl Ki.vUrtá, legsxebb faj 9 ft. Kgyíb chlna-tárgyak gyári árirt.'' Csen gyártmáuy ssln is formában
a valódi esQstbes hasonló modorban vau klssitve. Hsagtalan vismentes ágybavalók, m-. gyon ajánlhatók viselők, gyermekek, betegek Aj gyermekaMiony ssámára elhárítják tnkólrtcsen as átnedvesltóst Nagy raktár gyermek ét tártaijáté-kokba*.
Hibok, dbja 6 10 15 SÜÜO kitól ''2 ftig. Különféle állatok & 10 SO „ 1 > Játéktárgyak dobosokban 10 20 30
ROkrtól.......2 fllg.
Allatok, terméssel ssvrint olkéssltve 60 krtól. ..... 1 — 2 ftlg. Egyéb Játéktárgyak eser féleválass-tékban 10 krtól .... <1 ftlg. Társasjátékok 30^> krtól . 2 . As Ismeretes rouletlo ját/kok en ml-nlaturo 1 db 40 60 60 80 kr. 1 20. 1 ft 60.
Laterna magica, an ugynevesett va-rásslámpa,a legkellencsebh mu-latságlfjak ésSregek ssáuiára, ldb Í2 kép. 66 éö kr 1 60, 2 3 4 6 ftig. Könyvnyomdái, tokéles bellikkel és ''»serekkel, megnőtt gyermekeknek
86 kr 1 20, I 80, 2 50, 3 4 6 fllg.
Angol sscrssámládák, telve minden a liásban ssOkségelt sserckkel.l láda 1 60, 2, 2 60, 4 fl, 1 kisebb gyermekek 25 ¡10 CO KO kr 1 ft. Megrendeléseknél játékokra kéretik a gyermek korál és a darab értékét megnovesul mely uláu a legalkal-matos«bb válasstalik mintái) a választék roppant nagy. Kfllönfélojátéktárgyak dobosokban asáa féle válaistékban (1- éa lánygyermekek ssámára, darabonklnt 10 20 40 60 kr. 12 ftig. I egftnomabb kauUühuk-féíük. I fodorító fésfl ) 5 2» V6 30 kr. I sőrít fé»C 20 26 SO kr. 1 nyelesféill 25 30 36 kr. 1 tsrlóféill 30 40 f*> kr. 1 asohfésll 1016 26 kr. 1 ssel.fétU kefével 16 35 40 kr, I fejkefr 30 40 60 Ur. I frtlg. 1 ruhakefe f>0 60 80kr. 1 ftig 1 legflnomabb fogkefe 10 Í5 40 36 kr, körömkofé* 26 S''J 46 kr.
Legjobb angol tnllkísok, dbja 25 36
46 CO 80 kr. I ft, 1 fl 20 kr. Klőnyfls aiehtős^sersiámok kanors-csal v. auélklll,ilbja20304060 kr. Legújabb pénstárcsák 20 40 00 80
kr. 1 frt, 1 ft 60, 2ft. Tárcsák 60 80 kr, I ft, l ft 60,2 3 ft. Valódi tajték-sslvar pipák é« tartók legtsebl) foglalás és legfinomabb faragás dbja 60kr, 1 ft, 1 fl60,2 3 4 6 frt.
Hslvartáskák 30 60 80 kr, 1 ft, 1 ft 60
2, 3 ft. ''
Tökéletesen ellátottdohányosási kó-
»slllctek valódi t^jtékból borostyánkővel tokba, asebbo való, a töllésssám sserlnt knlönbOsS «tárak •''» pipákkal,tassserssáuikanóo, sslvarkéssllők papiros s egyéb do-bánysásl késsdlcUvl, darabja 3 4 6 «8 frt.
Helyem nyakravalók urak ssámára darabja feketo vagy sslneselt 46 36 46 60 kr.
Difatos selyem-elisrdeok 80 kr, 1 ft, 1 ft 60 kr.
Legjobb nadrágtartók tartó* és előnyös, párja angol esérnából 46 60 80 kr. selyemből 00 kr, 1 ft 20,1 ft60 kr.
Paplrtárciik
Kgy szépen ellátott enveloppo kOllln-féle fénydsési papírok é« liorité kokkal telve dbja SA .16 60 00 80 kr, 1 frt.
Kgy Irótárcsa ellátás nélklll 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 2 ft, tökéletes Író sser-ssámokkali 3 4 fl. .
Fényképl albumok.
ssásssorl válogatásban, saját gyárt-mány.
1 db 26 képro 36 60 80 kr 1 frt.
egy db V6 képto legtinomabbféle 1 ft I ft 60, 3 3 ft.
egy db 60 képro 0(180 kr, I, I fl 20.
egy db 60 képre logfiuumabbfélo I It 60, S 3 4 6 fl.
egy db 100 képre 34 6 6 H ft.
Clyárl raktár rámákban, darabja 6 10 SO 30 60 kr.
KUlőnféle nól neoe»selr-ek.
tökéletes varró-késsiet dbja 10 80 kr.
1 2 3 4 6 frt a klállilás minősége sserlnt.
Gyári raktárfranesla sxinhátl látcsövekben dbja 3 4 6 fl 8 10 ft, melyek a látmllvéssnél dupla árnak.
Logssebbeu kiállított női kési tár-csák bőrhői és kelméből, dbja 1 ft
60, S ft, 2 ^ »0. 3 * & fl
Lc9''!Í«.bb ékízerck
legdivatosabb forma uj aranyból melv mindig as aranysslnl mog-tartja és esáltala valódi ékss^rhes a legámitóbhan hasonlít.
klclltdk dbja 40 60 80 kr. 1, 1 60,
2 frt.
Fülbevalók, párja 00 80 kr. i fl 1 60,
3 frt.
Kyakérmek, dbja ít) 26 35 60 05 kr.
K«rpereesek dhja 60 kr. 1 1 60, 8 fl.
TartofésOk 80 kr, 1 1 ft 60. 2 3 ft.
(lyőrők kövokkel 30 40 60 kr.
Ortlánctok, rövidek 60 80 kr kr, 1 ft 1 frt 60.
Nyaklánctok 80 kr, 1 ft, 1 ft hO.
Oombostők urak ssámára 20 40 60 60 kr.
Klőlug-gombok dbja 10 16 ÍO 30 kr. UU gombok, dbja 6 10 kr. Kgéss késsdlctek előing és ujjgombokból Ugssehb kiállítás 60 80 kr 1 t ft60.
egy csomó ór«-8tyelék, nagyou ctl nosau OttteáUilra 60 80 kr. I ft.
A legtflvatotb aoiil-éktier
öisseállllva «ok tinontau kössörOlt]
esllstacsélcső vekből. Kgy melllö 40 60 80 kr, 1 ft. egy melltfl ostlstbo foglalt 1 60,23 ft. egy pár fülbevaló 60 60 80 kr, 1 ft. . I , ...fülbevaló e«U»tbe foglalt 1 60 2 3 3 60 kr.
Lcgflnomabfcan elkéuBIt brillant-ékuer
mtg« a «sakértő Is ámlttathatik ex áltat. Kaen éksser valódi esflslbe van ellátva, «i utántolt csillárok a legli nomabban kössörOlt heg/kristályból valók,a mulyekélénk tűsét soha sem vessük el; inát drága kövek Is Ismer-hellénül vanuak utánoxva. Kgy melltő 4 6 6 ft. , pár fülbevaló 4 6 fl ft.
. elŐIng-gombok 2 60, 3 60, 4 fl 60 kr. egy darab url-tŐ 1 80,2 80, 3 4 ft. Krillanl-gyUrfik aranyból 1 20, I 4-3 frt.
Keretltok ét ttlvek nyakdlss gya uánt 2 3 4 ft.
0yiuékiX9r.
fekete legsscbb alak ét Igen Úrtól,
üvegjei, lava ét blr«t-ssaruból Kgy melltfi 20 30 60 80 kr. 1 ft. . '' pár fülbovaló 26 36 60 80 kr, 1 ft.l , db karperec« 30 60 80 kr. I ft. . . nyakhajtóka 60 80 kr, 1 rt. , rOvid óraláncx 16 30 60 kr. . nyaklánc« 30 80 kr, 1 fl. , előlng-gomb 4 kr , pár uj gomb 16 20 30 40 kr. . tartó-fésff 20 40 60 80 kr. Nagy gyár-raktár bel- ét külföldi parfüm ssappan, olaj, hajkenőcs ét egyéb pipere csikkekben. Hihetetlen de mfcgls Igaiaág. Htlón-órák broncsból üvégfedél és
alapxattal. Kgy db kit óra 2 frt.
. kösépnagyságu 8 ft 20 kr. . , nagy óravft flO kr. „ . lognagyobb 4 ft 60 kr. Csluot atobtórák porctellán ctlm lappal.
Kgy db Otőmfi nélkül 2 3 3 80 kr.
, . (ItőmSvel 3 60, 4 60,6ft. Ksen órák tartóságáért és jó Járá
sá4rt kexesség vállallatlk. >findtnn«mfl megrendétek átvétet nck « gyorsan ét olcsón teljcilt-| tétnek. ^ .
Az első ausztriai bizományi üzlet.
f 1 III—12,8]
FRIEDMANS m*-
l''raterstrasso 2fl. ss. és Operngasse 0. ss. a Dr*''^"^^..».-?»«« mollett.
v •• ''
ta
Wiohtlj
für BtERBRjUHREIBESITZER.
Kur was üobt Ut, bewährt »Ich.
Vi
Hchaal, «auher und trübe gewordene Ltger, sowie auch nue Hchenk-biete »''«den Ungstein In 24 Stunden durch oin uutchldllcbe* Mittel unter Karantle, glauahell, teilt muusslrend rtnd «chmarkhaft wieder hergestellt, llel IlrstAllung hllto um genaue Angabo der Zahl der Kitter und de« Maal-lnhalta jede« einzelnen Kasse». Vorseuduugen nehme der Kürso wegen nach.
Kinsendungeii von einer Klaschn de« kranken liiere» »vitro gonüuseht. Mustersendung «owle Briefe bitte xu franelroii. Nähere Auskunft ertbelll
r
Evenként hu/i^sia.
valnmonnyiAusztriában lőtezft állam- e» magAaaorsjegyekre dspedig:
Aug. Siegerist,
''-(engen (WOrtteinherg.)
I 250 ftos 1854-ki, I Hitel,
I 100 ftoa 1860-ki, {100 ftos 1864-ki, I 50 ftos 1864-ki, I ötöd 1839-ki, I Como,
i Rudolf, 1100 ftos Triestl, I 50 ftos Triestl, I Gőzhajózási, I Salm, I Clary, I Génois,
VlllM
I Fálffy, I Budai, I Waldstein, Í Windiscl.grätz, i Keglevich sorsjegyre
hozzáadva '' I Badenl 35 ftof» sor^''flgyet
r
A társaság 20 résztvevőből áll, kik kö/.iil az olső részlet lűzotőséuóí mi egy
jegy megnevezésével, mclyoloe a reá
Yan-e olcsóbb valami?
és mindamellett jó portéka.
kOsanrttlt angol borotva. Kc<t*i«st«p-
pandobot é.« Wln4toiss«pp«ji,
46 kr, «¿''•»''Uftó Yaiódi UjrtJT
Iff- Kn L-r Cabinet ór«, punît. ou Kr>lof(in j4r4u,ku.
incrotei, blstotlték melUtt, ugyan »«on óra ébrtsstSvtl 1 frt IK) kr ¿bretttd ét OtS sserk esettel 9 ft 50. (3 fV Pompát nagy inr»órák ( u 1 Udule) nveg hli borltrL, txerkoiettel éa tlvejf festéssel dl-««lire.
n
(tus
4.H ïrr ^ római kérdés, muí«t-
tató diplomattjáték.
SO kr Hutb''ly010" napórák, '' compa«-;«! egybekflWe.
Ifi 80 krTfäjj«^
gránátokkal kirakva mindenféle nagyságbao.
2 ít" 50 kr.feÄi;.
és gyöngyökkel kirakva
1 ft Kft kr Uj aranyból való "• 0U gyflrfik brllllám kßrekkel, még a txakombrrt It megcsalhatni Vele, mert eleTtn ttl-sOkct sohtseir.-vrsstlk el.
1 ÍV Kgy pár férfi lnggomb"llykö-A ''vökkel. 1 ft 60 kr egy pái késelS-gomb. 3 ft 60 kr, ogy garnitúra melltfik éi fülbevalókból Ily kövekkel.
i ft. so ft.;»kt;k
sománcsexal 2 ft 60 kr. Talmi arany láuct hölgyeknek 1 frt. Gyönyör« Talmi arany hölgy-nyaklánctok ko-resxtecskékkel.
60 kl'' ^ 1 ft- » Ipfffinomstbb '' Talmlarany medalllonok felnyithatók.
nélnek éa fejőkkel bóllnlgm^iak.
Q ^ dombornemfl gépek egét« '' nevek és adrcsekkel vésve, melynek tegittégóvel ax ember maga késxithet m igának látogatóje-Ky««-_______
2 ft.öOkr.^1*"0'' .boroí-
váló «xer«xám, éx pedig finom, tárva járó fa-casetté, mely tartalmas : tükröt, homoróan
Minden áru a legjobb mluüiég blstotltáa« mollett
Aijogyxék-labell '' ingyen járnak.
4 ft. 20 kr. ^f.^4 ''''^wSP
" garnlUra bron*-
öntetbSI, 10 darabból ál).
46 kr.
fogportól a fogai Ouas alatt megtlsxtulaak, megfehérednek ét «Imává letiD«k, a fogkí, a ro** tsag, valamint mlndecféle savanyu, Iehek6leg rövideden alenyásaneV.
60 kV Kph*U »«nóörtl« haj ke-'' n5c«, ml a hajtatot fflrt
be tsedl.
Af\ | .. llutor-polltura, ntlyiyti
W bárklujján poliUrotbtUO perc« alatt egy garnltura bútort
16 kr magyar b«Ju«x-_" pBdtS.
O <l»r»b valódi glyoeriB-
* Btyyt».
7ö kr töö angol «rtfi levilpapír 1 OOborltékkal dobosban, ««Inét monogrammal TiOkraJcsárfal drágább. _
60 k r 1 fl>a ft » l»K«\j»bb pátens '' utí palacikok Ivó pohárral egybekötve.
Kft r- r Csókolj mag /slbo illat-wvy ____ __m..
kendSre.
«ter feliéget illatú, sset-
80 kr 100 drb *nK0'' Patent lá-
'' tógatójegy._
Q a legdivatosb és legelegán-''tabb tavassl hölgykalapok, már dlsxltve.
köfoi-
vis palacskkal.
palacskki 1 ÍV Qft tr oéplet emberkélü
i it. /u Kr.wk
S^ tiemmi chinaesllst többé, ''fB mert a valódi etltst olcsóbb, IS rss-megekét 13 próbát estlsthíl, fémje-lexvo IS ft 1 tett nagy ovSesik««,
14 db 80 frt.
>«fJ<
llák tok 1000 uj, cjiéltter« tárgyrót
ndalik el. v«ló rajtokkal
(1S6-M)
Mogrcndclétck uontoiau ét rendesen teljttlttetnek. Minden, bárki álltl bárhol hirdetett eredeti árakon ¿« dijtalantl
»«serestotik meg, valamennyi fentnovesotl csikkek ogye* egyedül kapht-lóki Induttrlo Halle, Biotbea, Prat«r*tr«»$9 Ifi.

0 6«
Irai
0 0
- * \
A londoni c«8dtörvény«sék h«tárox*tllaf elrendelt«, ht>g> u I angol táriaiág raktára a kBipoatl rakbelyen, Béctben (Tut&asfeea N.
||| ,) kénytxerllve é« atonnal oláruslttassék. Khhosképest a 30,000 dalrabot meghaladó, angol férfi- és nCl fchérnemdek, angol vátxontxöve-Itek, angol xsehkend5k, asstall kendők és logfinon abb angol Hhlrtlng-bSI I álló rendkívüli árókésxletek hallatlan olctó áron megttcroxhetSk. As oly alactonv ¿rak, vitaonylty» valamouuyl csikkek nehét mlnStégéhes ét txéptógéhex, íölötlébb írdekolbctik a magán-éjyéueket Ugy, olnt aa lxmétcl-adókat, mivel hasonló eladáa még toka nem történt, a all? ha It fog clóJSnl.
gjí öttte pontosan ut itt jegy tett árak
Jegyébb árjegytékekkel « megfonlolandó továbbá, hogy kl nem rlégltS áruk minden ellcnkoxét nélkül vlsssavétetaek, át a pént bérmentve vlsssakÖldeUk, tncly eljárás által a loljct mc&UgUU síire hlstojit va van. —
I ilftOO »¿»«on fórfilng « I «su SA «sél.
I legfinornahbtól a leg- 18, 20írttól 4Ä frtlg.
I kötöutégetebb fajig — mlndoufélo | nagyságban, testhex álló és ctlntol-
I jesl 1 frt 60 krtól 2.60, 2 80, 3.60, 4 1 frt BOkrlg.
rfff sxéles rástUtekb en,
IfUUlA db vásson férfinadrág A"UUUrr.Indenfélo
500 ''"'' ''<''í^nonitbb lugol kósi "^^ttövoj minden db hotssa teljet 60 r?f, 24 frtlól 88, 80,84 ftlg a legeslegfinomabb.
nagytág-
Amtliche Urkunde.
Dem Kaufmann und Fabrikanten, Herrn A ugust Hlcgerlst ton hier, wird hlemlt bexeugt, da« derselbo der untorielchntten Htelle Ob«r 10,895 Btllck //«ugulsso, authentisch* »ehritt-stücke, von Anbeginn «eine« Gt«chlft« bis heut« vorgelegt Bat.
Stadtschultheiisen Amt:
113-12.3) Kopp.
részvónyjegyet kap, valamennyi sorsjegy eső részt meg fogja kapni.
2f> negyedévi részlet lefizetése után minden részvevő''megkapja az megillető részt, tetszése szerint akár egy eredeti sorsjegyben, akár készpénzben.
Azon körülménynél fogva, hogy az összes sorsjegyek árkclete most rendkívül nyomott állapotban van s pár év lefolyása alatt legalább is kell érniök az előbbi álláspontot, csaknem mathematikus biztossággal feltehetjük, hogy az ezen ji wz^táraaságbani r^jzvétel, 228 húzásra a legroszabb esetben is csak csekély p&\ Í0ritt>*sVrúghatna.
Mindenki egyenkint beléphet a társaságba, s a többi rk/. jvókkoísem kell törődnie. Mint bélyegilletéket, minden résztvevő (j8 kr. tizet egjsicr mindenkorra.
Minden nyeremény közöive lesz. ^^fj
>ac
ban 1 frt 80 krtól 1.60,1.80, ¿''frtlg. Oftím fehór át ttinés fírfilugeíl W"VlerH|ikk mód «tcrinl IpOO minta 1 frt 60 krtól í, 2.60, 2 frt 80 krig._
ftOOí) rA,«on nSilngcélsxertten v V csinosan ké«sltvc 1 frt 70 krtól 2, 2.50,8 frt 80 krlg. Leges-legfinomabb ingek 3 ft 60krtól3.80, 4.60, 10 frtlg.
ftíYÖO db nSI n»dri«t ^iTkönT
V\J\JVXüt klulu - „«táttaUlcan
otlnot, 1 ft; 80 krtól J, 2.60,2.80, 3 (rtl*.__ . ;
1 ''IftO db vátxon n8l báló-lng, AUU\J i.juj^t, iMtlD,i3
frt 60 krtól 4, 4 frjt_Wkrtg. Ü(U) db aliótxoknya bármi niog-v kívántató minták xxerint, himetvo vagy ctak cgytxerflen 3 frt 60krtóU,ÍWrt60kr.
1 i^OO dh finom U kn,[<P finom« AUW,^ váttor,60r<fhoit.
1Q/CA db angol txöret ti rOfös A/COVr fAl róaxlotekbtn, darabja 9 frttól 10, 1* frtig. ^ ÖAfÍA rSf finom angol fehérített ^"""ciUYkoo, &/» b^''1 rSf ssélcs 32 ki. _|__
O»X/kA tetangol váxxontiabken-40\f\J JS 2 frt,A18 8 60> 4 Mg
fél tuCJUonklnt kéxhea »xolfáltatva. Ó(iíií) let angol vássoit-ballist-kendő férfiaké» ník ssá-I mára 6 frttól 6, 7, 8 frtlg féltncalon-klnt kéxhex axolgálUtva.
9AAAA dblnf>nélkl ImIM-
mabbbatUt viiionból hossxanti vagy haránt rinotokkal, 80 krtól I, 1 frt 60 krlg. ái/Wk db angol vátxön-damassi VUU aaxUll kend«, legújabb ábrákkal, C, 12, 18 át 24 »««mélyre Atl««daiaast értékének yA-adáért
Ó''íftftft r5f,Kcu "nőm, legne-| hetebb rolnfíségö féhér
augol shlrtiug it Madapolaa, rífj° | 26,28, 30, 40 kr. a legfinomabb.
(1)6-6)
Morirenster 11 M ós tára a,
VáltólrudáJa PeMtn, Deák Kcrenes-úf-a (eliibb Najyhld utsxa) V. »x.
Szétküldések utánvét mellett minden fő- éu vidéki városokba az egész osztrák birodalomban caxközöltotuek. Csomagolási dij néni számíttatik. — Vételeknél, melyek 30 frt értékű portékán fölül terjeszkednek, 6 drb indiai Battist-kondóvol ingyen kedveskedünk.
P7IU Central-Hauplvereendunjt-Dcpol Wleo, TaohUtib«« Nro II. 1« bíllli: Gunktl''achcm Haaac. (128-12.»
Wajdits Jó^Lkiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-KanizHán.
N/i^y-Kani/Aa. Hetedik évfolyam.
fi
¡¿8. v/Ám, pékm II. i#68.

\vi XtBt''íí ''
g*- y KitS^jodve
és VAS MEGYÉKRE.
vegyes tortíamu nettua«»
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gaxdászal, tudomány és művészet körébfll.
. iumig-1 i.''iu.-1
---r

«i
r^-ltx irón.
fr<Mtfc én kfudú íil v.ilnl i
WAJXHTB JOZJiKK kOo)»kfíc.kedi»ibeo.
Z&la-Bgérszeg történeti múltjából.
A tizenhatodik században, midőn a gyülevész pogány töröklud hazánkat több oldalról ostromolta és több holycn győzedelmesen le is telepedett, megyénk székhelyét Zala-Kgcrszeget is hatalmába akarta keríteni.
Rz időben Nagy-Kahizsa valn ogy ideig a törökök székhelye, hol tervezgetve terjesz-ték szét hóditni vágyó szemeiket megyénknek''több-helyérő is, s igy történt, hogy egy Csapat török kób«rolt városunk határainak rejtélyesb helyein, inig végre — egy helybelit megvesztegetés által hallgatásra birva — n város végén azon időben volt berkes holycn gyilkoló szereiket elrejtvén, löfcgYOttulva vártáV r feltár ''adási ünnepélyes körmenetben résztvevők dgyilkolhatására áz »lkaimat, dn mely azokban ellenkezőleg Ütött ki. — A megvesztege''ett (tö'')bek szerint baktor) elbeszélvén r- vele történteket, fölvilágosította a város lakóit azon voszély-ról, mely éket legyilkolás-sal fenyegeti a magukat elrejtett törökök csele miatt. — A lakosság teliát magokat jól felfegyverkezve vottek részt a körmenetben. A törökök o készültségről mit sem gyanítva, a győzelmet magok résxéról biztosnak Iiíyo, tervük ozélját mcgtámadáieal akarták elérni, azonban- íu, Isícubeír hivő igaz keresztények elszántsága teljesen legyőzte a kósza törökhadat ; közülök sok, maga a vezér is elesett.
A gyózeleái dicsőségét mai napig is hirdeti azon félholdas török zászló, mely ez alkalommal a törököktől elvéve, a levéltárban őriztetik.
A kis, do örvendetes csatából megfutott törökéket a városbeliek egész éjjel üldözék. Városotok emo nevezetes történeti múltját minden évben ogy népszokás, mely ma már határjárásnak neveztetik, gyauánt ébreszti fel utódaiban éspedig mindig a feltámadás estélyéri a következő módon :
Nagyszombaton, délutáni 6 órakor a feltámadást a szokott módon megtartván, éjjeli II árakor dob- a különöo (azon időből fennmaradt) mársot fuvó síp- és harangszó ébreszti f«l mély álomban szendergők legtöbbjét és hivja őtözö a határjárásban résztveuni akarókat. — A határjárásban minden fegyverfogásra képerf rfezi vehet, maga gondoskodván fegyverről. — A történet ideje óta a történeti népszokást csak egyszer — még a provisorium idejében itt székelt — zsan-dárkapitány tiltotta be, különben atícgyvor-tarthatás legszigorúbb idejében is a hivatalos őrizet alatt levő fegyvereket felelősség terhe mellett a jelentkezőknek a liatárjárás-ban résztvehetés végett kiosztották és ismét beszodték. — A fegyver- és lőporral (golyót vinni pláne ezekkel tölteni igén tilos) felszerelt határjárók a városház körül összo-jóvén, a vezérlő szerepre megbízott által a kellő utasításokat a miheztartás végett megnyervén, az imaházba mennek, hol áldást nyerve, igy''a tórtéftet fcelyéig »Feltámadt
Előfizetési föltételek;
Hrljrbrn bánhoz hortliukl <1 vldlkr« poiU» kftMre l Eríei AVre t • í <H. _ kt,
yil ÍYr»
jfcrrt«ioKdre . I . 50 ,

mraetéaeis:
A hat hniAboi p«UUorJrt W»««r 7 kr. S-»«or A A« ixliid.n lorAbbi b«>lkuti*4rt 6 kr. IKM/cgdij mlud.n afj— bclktatfjírt SO kr. •A „XyHi Ur««* VK7 pétit >or belkUiátl dij» 16 kr.
Krisztus e napon".....énoket zengve,
mennek, hol a vezér a fennebb elmondott történteket a határjáróknak ugy, mint azokat nagy számban kikiséroknek elbeszéli és befejezésül az adott vezényszóra a határjáró had egyszerre lőni igyekszik, mely után szétoszolva, a határt bejárják .... — A kísérők pedig hazamennek előbb íélbcusza-kasztott nyugalmukat tovább folytatandók. lteggel az imaházból rendes processio megy a határiái >k elébe, kik a kalyária-téren katonai.; lra sorrendben állva várják ezt. A had több együttes lövést tesz, a kálvária kápolnában tartott Szt. misét hallgat s szép sorrendben zöldágason föltett fóveggel, olől menve a processiót a templomig vezeti, hol végezetül ismét együttes lövéseket téve, a határjáró had szétoszolva, hazamegy.
6ZÉMG FKRKNOZ.
Néhány szó az állattenyésztés Alapelveiből. _________
Hazánkban az állattenyésztés nemzeti gazdá-Bxatunk egyik főbb Agát képezvén, azon meg-győződésbon fogok tollat, hogy őzen közlomé-nyoni t cz. gazdAszati közönségünk előtt nom locnd órdoktolen.
Ha hazai Állattenyésztésünk fölött körül te-kintüuk, nom tagadhatjuk, hogy t. cz. Állattenyésztő közönségünk nom csekély figyelmet, igyokezotet s szorgalmat fordít tenyéaz Állatjaira, hogy móg jobb, s ■ o b b s u o m o s o b b állatokat novolhossen, tonyóazthosson, — do'' meg koll vallani mégis, — atiélkül, hogy az Állattenyésztés alapolvoit, saz ezzel összokapcaolatbftn .Alló pArositAs szabályait kellőleg ismerné, — » csakis ezen okból tapasztalhatjuk Állattenyésztésünk körül a n<* moéítós ollonéro a no/ondók Allatok gyakori ol s vissza fajulAsát s korcsosodAsAt.
Ezen körülmény a*, moly engemet o rövid közloményro indit, mert az, Allattonvésztésnok mogvannak alapolvoi, melyokot — ha jobb, szobb, nemosebb Allatokat uovelnl, tenyészteni oliajtunk — meg kell szorosan tartanunk, különben a nevolt, tenyésztett Allataink között gyakran a visszafajulást fogjuk tapasztalni.
Ab állatfonyésztének AltalAban czélja nemesebb Allatokat nyerni, növelni, o nomes czél mellott mindenkor cz állattenyésztés azon főbb alapolvét koll szomolőtt tartani ! ml czéírá 7 és hol akarók tonyéaztoni? — Igen, mi ónéira? mcH gazdAszati állaUinkat a kövotkező négy Czélrá teuyéjzthetjük :
1-ör. GazdAszati s mAs torbos munkAk teljééi téséro.
2-or. Meteí gazdászAtunkhoz annyira szükséges trAgya megnyerésére.
8-or. Aa AIIaü termények, mint hus, zsír, toj, gyapjú, szaruanyAgok stb. mognyoréaéro.
4-«r. Keroskodésro alkalmasabb, értékesebb Allatok mognyorésóro.
Ha ezen elősorolt bArhielyik ctélra Akarunk tenyészteni, mindenkor mAs és mA* fajú s sxervo-sotü tenyészállatokat kell vAlasitanunk, u. m.
Ha gazdAszati vagy mAs terhes munkAk vég-nétéro ozélunk tonyéssteui, akkor tenyéazAlla-toknak nagyobb, erősobb tesUlkotAsu, csontos, izmos potyhült szervezet« fajU Allatokat fogunk vAl asz tani, mint pl. a stíriai vagy muraközi érösebb tostalkotAsu lovak, a uKarvaa-marha faj-bél pedig a tisiU magyar szarva»;marba faj
vAUiatbxtó.
Hapoílig trAgya nyerés végett tartunk Alla-tokat, ugy Igen czélarányos, ha mind%''jobbr\n, s a körülményokhoz kópost kttnnyol^o elAru-sitható értékesebb nemesebb lovakat s szarvas-murhAkAt tenyésztüuk, az utóbbiak közül különösen. molyok hizlalásra is alkalmasak.
TovAbbA, lm nz állati termények megnyerése végett tonyésztüuk, akkor a hizlalásra, toje-lésro, gyapjú nyirósro alkalmas Allatokat fogunk vAlasztauí, mint pl. hizlalásra a stiriai é« magyar szarvas-marha faj, tojelésro a stíriai szarvasmarha, gykpjura a spanyol Morino, Infanlatto, vagy Klootltr jnhfajok.
Végro IMxlig, ha keroskodés lixéero czélunk tenyészteni, ugy a körülmcnyoklij» képest könnyebl>on s értékesebben elárusítható nomosobb lovakat h szarvas-inarhAkat fogunk a te-nyószléshez vAlasztani.
Ha azon alajwlvvei mi or.ólra akarunk t o n y és z t e n i V tisztában vagyunk u mogliu-tárouink, hogy minő fajú s szervezetű állatot «»(ólunk tenyészteni, szüksógoe uiAgunkoak o kéidést föltenni : képesek vagyunk-e azon állatokat tenyónztonii'' s ezzel aniA főbb alapulvnek is megfololünk : hol akarunk tenyésztőniV — ezen kérdés sokkal fontosabb, mint u miuőnok ex föltűnik,
«eart taaci magunknak, ama.fölxUkit oldjuk
mog : kópostik vagyunk-o a tenyóss-t o ii d ó á 11 a l u k ii a k a t o r m é e s e t 0 k kövotelto ó 1 e t föl tó tele kot tormóoiío-tos vagy inosterséges uton, siíUksó-gOM monnyinógbon h jó minősógbon kiszolgálni V mert ha oxon föladatnak nem v.igyuuk képesek megfelolni, ugy igen tennó-szetos, hogy az állattonyéextés körüli mindoo fáradozásaink siker nélkül maradnak s nom leszünk kéjn^tk jobb,szebbs noiuoBobb á 11 a t o k a t tenyészthetni.
As élotföltétolok kiszolgáltatására néz-vo fontolóra kell vennünk :
1-ör. A tenyésztendő állatnom hónát, s auiiak égliajlati viszonyát.
ii-or. A tenyésztendő állatnem terméeyfttét.
Mert ha r. tenyésztendő állatnom honi éghaj-latí viszonya » ml (éghajlatunkkal pincs öez-hungzásban u haxánk éghajlati viszonya életfeltétele nom egyozik ax idegen boai szárma yJLsu tenyésztondő állatnom Urméezetévol, ugy ismét minden fáradozásunk eredmény nélkül marad and.
Ezen elősorolt kellékek megfontolása b mog-vAlautAsa után, bogy állattonyésztésUnkoél czélunkat elérhessük, s hogy aa óhajtott nemo-sltett állatfajt mognyerhoMük s liogy növendék állAtaink között el o vissza fAjulás no mutatkozzék, elkerülhotlon szükséges ai állattenyésztés alapélvoihestartoao párosítás szabályait ozélszcrUcn s szorosan mogtartauunk, molyekct jövő alkalommal folyUtólag olőeorolandok.
MAAR *ÁNIX)R.
Postaügy Nagy-Kanizsán.
Folyó 1868. évi julius hó 1-ével a* újonnan felállított állami postahivatal Negy-Kanizsán életbe léptetett Kzon inUizkedée közhírré této-lévcl Alófirt k. postahivatal ogyszor»mind szükségesnek tartja, kövotkezőkot a lovoloző közönség figyelmébe ajánlani : 1. A postahivatal a VArosdi utcza, Lackonbacher-félo házban földszint, elhelyeztetett. 2. A postahivaUl kéí 0«t-tályból áll, melyek mindegyiko szlikségoe feliratú táblával ol van látva; a bemenettől jobbra a lorél-posta, balra a kocei-poeta fel- és lo-adás van. 3. A lovél-poeU átellenében alólirt hivatali fönök irodája nyittatott mog, ki a péux-uUlványi szolgálatul és tudakozódással meg van bizva. Ugyaoott ogy paiuuuJcönyv tarUtik fenő, mibe esetleges jwuisssok vagy kifogások
Hirdetéseket elfogad :
K.-Kaslxsin: « K''AUÓ HtVATAL, i*»ttM: ZKISI.EK M. lUMbnr«-, BertU-. Usjiia «.-KíairtNrt- Baselbe«: HAASÜNSTKIN k VOOLBU. L^CM-, 8of«-, ''«S SUttjírtbK»: BACH8KatXll«A. ;OrPEIJÍT.
rnr-in r ki*-^;
bojíígyezhetők, melyeket juutáu a hivatali főnök, ha azok a punaszló aIAU^AvhI ósczimável ellátvák, íulézke<Uv5 alá veoiidí i1« a jogos igó-nyeknek mogfelelend. -4. A nujwn át megórkezó levelezések mindig egy órával órkeamk után kézbesíttetnek, csak az esti 7 óra után nwgér-kőző levelek kézbesítése történik másnap rxjg-gelí 8 órától az állami lovélhotdók által. Ha azonban valaki a leveleket t« uiságokat maga kívánná olvibni a posuhlvataltóí, akkor a pos-UhivAUli főnöknél egy külön fiók megrendelését követelheti, mely alkalommal Ü fit félévi fiók-illeték előre lefizetendő ós egy hltokslUtt meghatalmazás átadandó, melyben kijelöltetik az, kinek aláírása a iV.haUlmazó okmányon 1« szükséges, egyszertijjind a leadáíivovAnyckct is Alárni köteles. 5. Minden órtók-küldemérty fl fontig a lovélhordó álul kézbesítendő; mindi''» küldemény, melynek sulys a 8 fontot fölttlfia ladja és melyről a lovélhordó a czioiMttet két krnyl illőtök mellett értewlti, liasonlélag általa aránylagos juUlomért kézbesíthetők. 0. Közönséges és ajAnlott lovelek kósbcsitésoórt secnmi illoték nem jAr, csak az értékküldeménynknél á fennevezett súlyig (8 fontig) az Állami kézbu-sltéei dij H krral vau inegálUpitva. 7. An újságokat az előfizetők maguk elvihetik a ^>oslnhí'' vataltól azoubau egy-ogy példánv utáii járó V, krnyi díj mollottházhoz is kézbesíttetlk. 8. A feladás Uqe a levélpo^éaáj délelőtt 8-tól ''/, l''^-ig és délután 8-tól |i-)g tart, a kocsii>ostánAI a föladás idojo délelőtt 8-tól 11-ig és délutáu 8-tól O-ig. A postán maradandó lovolok (pOsto rosUnto) ós ér lók küldemények a kijelölt hivatalos órák alAtt Átvehetők. U. Ujsági előfizetések elzárva ós az illető szerkeszt^égnez ozimezvo folmlaudók; külföldi újságokra csak az alólírt hivatali iőnt&nél olőüzethető. 10. Lovélpcgyek ós l>ély«gos borítékok nagyobb mennyiségben is a posUhivaUlnál megrundelhotők ; ilynemű xuogsórlett borítékok 1 krnyi illoték mellott kicseréltetnek. 11. Végro még a levelező közön-ség figyelmébe ajAultatik az 1867. évi február 26-tól fennálló pénzuUlványi intézet, moíysxú-rint pémsöaszegek ogy bizonyos mennyiségig minden más bélföldi postahivatalnál móg táviratilag is uUlványoztathatitak. Ezeu péazuUl ványok előnye abliAn áll, hogy a levél}>oeUv utján eszközöltetnek s igy csekélyebb dij szab
vány szerint dijjAzUtnak, mint aránylagos mennyiségű pénzoslovchk. Közelebbi felvílágo* sitást őrről alólirt hivatali főnök ayujt. — Nagy-Kanizsa, 1808. jul. 1-én. — A királyi posUbi-vauitól. CHINORÁNY ClEZA,
k. po«U-U««l h bW»uU ííuök.
Heti szemle.
Júlia» 10-¿a, 1868.
— HtAbad kómives páholy alakult Pesten, mely alapszabályait az angol páholy mintájára rendezi. — Földváry Károly boiivédraredee Czegléd kerületi közalapitványi gazdAszati fö-tiszttó neveztetett ki. — A világ loggaz<lagabb embere egy amerikai Iparos, akinek évenkiut 48 millió frank bevétolo van. IJUnna loggavdsr gabb egy orosz nagy ur, Axtáu egy kelet-indiai angol. A ItotschiUÍ család a gazdag omberek lajstromában csak a 14-dik holyon jő elő. — A tisztviselői fizetések adósság fejében lefoglalható vagyonnak tekintendők. — Uj-8oelaud nyugati partján ogy oddig Ismeretlen állat fedezlo-Utt fel, kétéltű, mert kettő* lélegző szervvel bír, ugy bogy mind a vízben, mind a szárazon meg éjbet. ^ Iíócsbon 1867-bon 11850 törvényes és 12152 törvénytelon gyormokjuületett. A |>eeli gyiunas. dalárdája iub. ö-kón UrU>tU hatásoa sárünnepélyét a roaoute kis termében. — Gróf Abuássy Gedeon Budáu végrendelet bamiaitás miatt 4 év óU fogva van. As elővizsgálatok fö
Klőflzefcéseket lapunk második félévóro f. hótól kezdve gyors ós pontos szolgálat mellett folyvást elfogadunk.
161 lé be uuMk f''ejeavo, jüYÓ hétéit log * per ítélet alá boosátUlwi. — Kun. volt houvédtU »ér hadnagy, aki mi aradi tábor Lm közismrrv tassé vált \ít %o óe bátorsága folytán, Mg napjaiban Lxriwiú kénytelen kiUüoui. A» „Al földi llimp" ^inélfygva adakozásra hívja fel » könyörül,4»^i''lnH»rátMk»t — Skóttal
az uj ftjoJ«éH|t £>Won«riU Iflláo tnogválsMa-tott. — A M^irJpWgöu fonu.UlóiJÖ pénzügyi MügyolwKy-iiíjfaúlfWi tiii\k<klé»o julius 31 kén mogaailnvétf, fcrynilAit 14 |>énzügyi igazgst<Wág veszi át; DttnAninneiire Pécs, Sopron és Győr tAzetett ki székhelyül. — A Jásxaáglkan ia erős földrengés hozta ¡jődtságbe a lakua«Agol. — Egy bánáti faluban |>áratlan szerencsétlenség történt. Tiz gyermek játszik egymással a padláson, egyezerre ciwk a kicsinyek kost a legnagyobbiknak ««/élte jut ogy kötelet »kivonni, a padlás egyik gercmlafájára megerősíteni, rozzant si/kot oda Unni, folináaikáluí és nyakát a már elkészített hurokba beletenni. A másik elveszi lába alél a széket, teste lecsüng át súlya alatt megfojtja magát; o himbálódzás, a gyiunastikának ez uj borzasztó neme, aunyira megtetszik a többi kis érlliuietlon gyermekeknek, hogy egymásután megpróbálják ez iszonyú haláljátékot és 10 ]>ervz múlva kilonczen függnek ott. (\ak a tizedik iiionekült meg öuhibájáu kivül, oly kicsiko lévén, hogy uem volt képes a székre felmászni. Képzelhetjük a rémült szülék báuatát. — magyar kir. pénzügyiuiuistoriuinnál oly hivatalnok is van alkalmazásban, ki nem tud magyarul. Kz asztán talány. — Nenadovioh kapitány Belgrádban a régi méd szerint végeztetett ki jul. T éti. Féltmto gödörbe ásatott s azután lövetett agyou, a sir azonnal kavicsosai töltetett be. — ltogdanovits ügyvéd Szabadkán csalással párosult uzonUkodás miatt fegy veres erővel fogatúit h1. — A szabadkai pilityi fürdő az idén roppant látogatott, mely l)r. Kiss György szem s fúl orvos ur buzgalmának köszönhető. — Pesten a Károly-kaszárnya előtt mult péuteken 1 őrt álló közkatona arra menő káplárját agyonlőtte — boezúból — durva bánás módjáért. A híres katonai dwciplinát cz oset elég szomorúan ¡Mustrálja. — Vcazpréiumogyci Kis-lAl községben 247 család fö folyamodott névmagyarocításí engedélyért, melyek közt Széplábi,Fellegi, Szellemi, Kaphcgyt, Morczoua, Kabin, Arusi, Kpló-uyi, do még Szondi, Ernyői, I/uznyaí sat. név-magyaritások is fordulnak elő. Milán fejedelem éltéért minden szerb felelős ; a Karagyor-gyevícs és Nenadovits családok az országból Kzámflzettek, vagyonuk elkoboztatik. Mihály fejedelemnek Topschidorbon országos költségen emlékszobor állíttatik.
Zala-megyei hirek.
— A sopron-ua^ykanizsai, s a legközelebb megnyitandó ns^kanizsa-barcsi vasútvonalokon a hasznos ''Azi-állatok és rvz azoktól szár-mozó nyerstcí mékek fel- és lerakása a fennálló illUtrondőr. szabályok szoros fenntartása mellett
moge ged teteti,
Pes>, 1808,junius 23.
A f ö 1 d m i v o 1 é s-, »p ar- és koroskedelomUgyi magy. kir. ministeriumtól.
— Kádas Kudolf tankerületi főigazgató ur ő Nagysága meghagyása folytán Oiáktor-uyán, s illetőleg egész Muraközben exentul nom csak a horvát, hanem a magyarnyelv is fog taníttatni. Csáktornya érdemes és tevékeny bírája Deák tir már tudatta is Wajdits József könyvkereskedésével, hogy a jövő tanév kezdetével a vár» elöljárósága által a szegényebb gyermekek részére kiosztandó 150—200 drb. magyar a b c*-o könyvecske loond szükséges. Ilazái nóp nyelvünk iránt eme lelkesítő intézkedés dicséretet érdemel. Vajha minden város ós község így cselekednék, mint Csáktornya, a hó« Zrínyiéit egykori hatalmas és ragyogó sasfészke t
Locatolli László ra. kir. pénzügyi tanácsos ur ó Felsége által m. kir. pénzügyi igazgatóvá a királyi tanácsosi ozimnok díjmentes adományoziUa mellett legkegyelmesebben kineveztetett. Nagysága hivatali buzgalma s ernyedetlen szorgalmának ily fényesen történt kitüntetésén midőn örömünket felezzük ki, egyszersmind sajnáljuk, hogy körünkből eltávozik. Nagy-Kanizsán köztisztelet- és szeretettel övez-totott körül, hisszük, hogy ezután is ismert buz-
Íalmával Csügg miuden oly ügyön, moly Nngy-lanizwit s vele együtt liazánkat érdekli.
— Krtosités. Zala-megye gaz<lasági egylete közgyűlését f. évi augusztus 4-én — délutáni 4'' órakor — a gazdasági cgyosülot Hzálláaáu — tartamija, molyro az egyesület minden tagja hazafiúi tisztelettel meghívatik. Só
I y oy László, egyesülöd alelnök.
— A Balatonon egy második gőzös létrehozásán fáradoznak. Jankóvics József soiuogy-megyei főispán ur ő Mlga kezdeményezése folytán eddigelé 4 ezer forinton felül gyűlt össze.
•—Megyénk közbizalmát biró, szeretett 1-ső főorvosa t. l)r. Takács János ur egészsége tökéletes visszaállítása végett KarUBadba utazott. A férfiút, ki Annyi számtalanok életét mentette meg, oda is közszeretet kísérte.
— llalátosás. Tisztelt munkaiáriunk ltaranyay Klektől következő gyánsjelentést vottük. melynek kflalésévol elkéstünk : Bata-tyUy Francsiaka, fórjotott Friuez (íyörgynó; Puiroaella, Ö*v. Farkas Jánosné és Ilarauyay Klek szomorodott szívvel jelentik szeretőit aty-jóknak: Baranyay Meny h árd-uak iuni. 20 át», «.teli t> órákor, életének 74-ik évében, tÖrUWit gyászos kímulUt. Temetése in történt. Ai engesztelő azontmUo-álduzat julius hó 27-én fog a hah<>ti egyhílzlian ax egek urának beoiutattatní. Hóké hamvainak!!!
Sümegen a reudeki utczálmn legközelebbi zivatar alkalmával a villám beütvén, Til-hof fazékasnét találta, ki röktőn meghalt. Az egész hásban egy lélek sem volt hon csak e nő, A hazajövóket a legnagyobb és egyszersmind a legiszonyúbb meglepetés várta.
— Keszthely mezővárosban a hetivásárok alkalmával egyúttal marhavásárok is foguuk ezentúl tartatni.
— Az „A 1 föl d" ben örömmel olvassuk, hogy Nagy-Kanizsán Zcrkowitz W. és A. kereskedőház nagy borkerosktnU^sl rendez be, misx<''.rínt a külföldnek nom csak minőségben, hanem mennyiségben is bemutassa termékeinket. Óriás pinezóibo minduntalan szállítják a dunántúli vidékek legjobb borait, míg a ház egyik tagja folytonosan külföldön utazik, ismeréseket kötni ■ inegíafiiorkodni o téren ugy a kereskedelmi, mint a nagy borpiaezok kívánalmaival. A mult év folytán, midőn legerősebb volt a hőség, az említett ház balaton-inelléki fehér borukat szállított Triest-Líverpolon át Sz. Salvator és Amerika több pontjára, hol l>oraink nemcsak kitűnő figyelemben részesülnek, hírre kaptak, hanem jól is keltek. A borok minden megtörik nélkül állták ki a hosszú utat. — Gratulálunk a szép hirro pontos kezelés s ügyszeretet által jutott helybeli kereskedőház vívmányának I
gyermekkorában. * — Jézus Jerjsálom-be itieiit szamárul, do akkor már nem gyermek volt, liauoui éves férfi. — Jó lesz az ilyoure figyelmezni jövőre ós azután saélni a gyiunasia lis ügyokhozl
A viszontlátásig I JUSSON YK1.
Bopron-niegyei birok
Somogy-megyei hirek.
Siófoki levelek.
i.
Itt vagyok a somogyi tengeri fürdőben, mely az osxtcnuoitól caaki* annyiban különbözik, a monnyílieii nem tengeri fürdő. — A víz o parton általában melegebb, mint a túlparton......
igy sokan használják.
Az urodaloin ogy bérnöko által ogy duutka-hajlékot építtetett a vízbe; o hajlékban számot szobácska áll a vendégek rendelkezésére helyenként léjKsók vezetnek a vizbo . . .
Lépjünk ki a szabadba, és moniUnk sétálni. A délutáni vonat épeu most érkezik, inonj(in az indóház felé ... A vonat prüszkölvo rolx>g pályatórro ... az érkező vendégek kiszállnak és menuek szállást keresni. — A vendéglő bosotzt, ott már nincs hely. Magányos kis szobák kaphatók a városban. — Aki a „Somogy* tudósítása után indult ol Siófokra, az most keservesen csalódik. Ugyanis az van irva, hogy 4—ltf frtért havonként kapni lehet szobát. — Itt van mindjárt egy 2) (" J öl szoba forma lik — földes ugyan — do azért szükségben jó. Mire tartják ezt a kis szobát ? Minden szolgálat ós ágy oél-kltl 15—10, 20 frt havonként. — A lakás itt méregdrága I
Menjünk a vendéglőbe, jó lesz valamit enni. Mit kaphatunk enni? kérdezzük. — Sajt vagy Szalámi. — Nó legalább választani lehet... — Kz ís tengeri-fürdő áron fizettetik.
Az ozsonát végezve — jorünk förödni ... A Sió-folyam partján — kövicacs uton egy kis séta nem árt... íme itt a gőzhajó kiállitása I — A gőzhajó maga ott úszik már Füröd felé.
Egy kis negyedóráig tartó gyalogolás után elérkozénk a fürdőhelyiségre. Jegyot váltunk, A jegy váltó szobácska folett ez áll : .Szoba 1b kr. O.... 4, lepődő 0 kr. Gyermokeknok külön szoba nom használ." Kz ís tongeri-fUrdó nyelven van irva.Nodo megértjük est Siófokon.
Kifizotvo a kifizotondőkot, magunkhoz véve a magunkhoz veendőket, kinyituuk egy szobácskát — amelyik üres — • bolépüuk. Onnan a visbo megyünk. A viz oly jó, oly kollemos> hogy olfolodjük — szobánk kénvolmotlenségét és az ut fáraaitó voltát; alig tudunk megválni tőle. —
Bizony kár o helyet jobban mognein becsülui s kiitsó több figyelemmel uem lenni a fürdóven-lókek iránt, különösen iésü dolgában. Nem lehetne minden szobába —■ becsületes fésűt — hozatni? — Nagy hiány még o helynek az is, hogy egyetlon zulianyja sincs I Ez sem korülne olyan sokba és a vendégek igénye ki lenne olé-gitvo. —
Eiég legyen ez alkalommal. — Újságul any-nyít, hogy a napokban volt a hires siófoki búcsú. Számosan felhasználták ez alkalmat ösz-szojövotelro, a ml üdvös, néhányan az ivásra — ami nem a legszebb.
A bácsuvondégok közt egy urat mutattak nekem Kobozéi, a .Somogy''1 szerkesztőjéül, ki most nálunk arról nevezetes, hogy komolyan lozzászól még a gymuasium űgyoínez is, pedig egközelobb olyant irt, a mit ogy népiskolába
Íáró gyermek s<mi irna, hogy t. i. .n () m s o-: á r a szamáron járunk, mint Jézus
Fort ó melletti Kákiwon a győri )>IU p«''iki uratlaluiiilmii, mintegy MHX) holdra terjedő kaszálón a góbolyíik legelésznek a I és fél láb in:iga» zöhlbeii, mivel a kaszálásra munkásokat egyáltalában nom találni.
A kot tón ünnepek alatt városunk nem volt épon vidám a élénk, minthogy mindenki, ki csak szerét tohotto s tohetaógóbeü állt, kirándult vagy a közeli faluba ¡smeróihos, barátaihoz, vagypodig a vaspályán felfelé Savanyu Kútra, Vöslaura, vagy épon Báíloube, hol 28-n délután nagyszerű j>arkünnop<Uy volt, melynek vendégeit még a beállott eső sem tudá azétriasztani. Sopron lakosait csupán a Nuuhof-kort uiábító kedvessége és azon Extinotcur novü Oiutatvány tudá némileg összogyüjteni, melyet ¿eltenhofor harangöntó ur, mint tűzoltói kísér lotut állított elő.
— Az érettségi vizsgálatok az ev. főtanodéban juui. 27—29-én csakugyan meg-tartattak « a valóban éretlenek köz/Itt is számosan deciaráitattak éretteknek. Csodáljuk, miszerint a külországi lapok figyelmeztetésére som intézkedik a mlnistcrium, hogy iiiegszüntetiié-nok azon visszaélések, melyek nálunk Magyarországon — fájdalom — történnek s tudományos haladásunknak neiu csekély kárára vannak. Brünből s más helyekről ide jónck a bukottak s lelki szogényok s itt csakhamar a mi hírnevünk s tekintetűnk rovására mögém o k. Hiszszük, a haza üdvét az nom mozdítja elő, hogy minden .tiom ingyen* történik. Sőt nem ritka esőt, miszerint oly ogyénok is tesznek érettséget, kik az iskolát csak annyira ismerik, mint igon sok választókerület kövotjének beszédjét. %
— Örülünk tiszta szivünkből, midőn ( város szépségét semmi esetro nem omoló romo kat lassanként tünedezni látjuk. l)o csak lassan ként. Tán azt hiszi a városi tanács, miszerint a „Iassaii járj, tovább érsz* közmondás itt is éívéiiyesiti magát. Ha a megyének nem louuo pénze egyszerre több munkást fogadni, értonók, do hogy a város olyannyira rokonszenvezne a megye financziális helyzetével, azon kétkedünk. Különben is egyre megy, akár egy ember dol-
k 100 napig, akár fezás 1 napig, igy loga-olőbb kamatozik, vagy tán a város szépségre roszhatást gyakorló csatornák eltávolítása nem haszon s kamat ?
— Azt hittük, cz idén ismét ogy szép | épülettel több fingja utczáinkat diszitoni; értem
a katli. gymnasiumí épületet, moly ugyancsak oly álla]>otbaii van, miszerint nom csoda, ha a tanárok épon ugy igyekeznok bolőlo s közeléből távozni, mint a tanulók. Kis, sötét szobács-káít valamely gazdagabb tyukász raktárának fokkal előbb nézhotnők, mint a múzsák tomplo mának. Ha lőpor raktárnak használnák, a szomszódházak épen nom lonnénok veszélyeztetve, falainak igon nagy nedvessége minden fölrobbanástól megóvná, do így csak a férgek és penész létét mozdítják olŐ. Ha még pár évig összodölés nélkül megállhat a régi, rozzant épület, megérjük, hogy valami csodoszorü penészt szállíthatunk a nemzeti muzeum ritkaságai közé, melynek virágai akkorák lesznek, mint a bazsarózsa. Tán a lodöntési munka árát akarják megkímélni s várják, míg a szél ledönti V.. Nem sokára bokövetkezhotik.
— Junius 2 7-kén állították fel a helyi kath. temetőben a május 6-kán moghalálozott l''okupocz István honvcdsxázados és mogyoi tisztviselő umak sírkövét Megindult szívvel s
Íyászos érzelemmel olvashatjuk rajta o szavast : .Béke hamvaira 11" A ki a honért és oiifyok szabadságaért küzdött, miként ő s szen-yy^ett,eszméiért, elveinek szentségéért és meggyőződéséért, az Isten és ember olőtt mogérdemlí p.hyugalinat n elismerést.
— Közbámulatót gerjoszt azon drágn-nág, mely mindenre kíterjou. Termés, gyümölcs, minden oly szépen kocscgtot s mégis minden oly drága. Így tehát a szűk- és dús-esztendői'', áldását és illetőleg kárát a termesztők mindig csak egyedül önhasznukra akarják fordítani s Isten áldásával visszaélni ? Sőt most minden sokkal drágább, mint az éhség időjén.
— E hó 5-én, d. u. 5 órakos mogtartatott a baloldali kör olsó gyüléso t. Kéry Péter 2 od alisp in ur elnöklete sJAtt. A kör kevesebb vitat kozások s néhány jobb szónoklat után megalakít. Elnökévé Gr. Batthányi Géza ur választatott s minthogy ő halmozott fogUlntossiigni miatt tán mindig meg nem jelenhotnék, őzen osetokro két Alelnök választatott, ogyik Sopronból, másik vidékről. Jogyzővé t. Balogh Alajos urat Yálasztá meg a gyűlés, ki a ssabadság-harezbaní részvétele után a kardót lanttal, néhány év óta pedig azt ismét a törvénykönyvvel váltotta fel.Kimondatott miszerint a „Dcákpárt*
(Szerkesztősig
épeu nem méltányolható, órdutuoüen kifakadá ¡•sít s nyilatkozatait hasonlóval megtorlanl nem fogja a baloldali kör. T. Osstfy Pál alispán ur egyszersmind évást tott, miszerint a tántadaliui nyllntkoiatok és hOii|K>lgári meggyőződések o térről a Uatviselői térre át no viUtssensk, A nép pászto''ai még »ak képvistdve seiu voltak.
* * - E hó 0-ikáii tartatott meg az évnegyedes nagy megyegytUés.
— A k a t n. g y m n a s i u m b a n a vizagák 4-óu kezdőtlUik s ez idén nyilvánosan tartatuak meg, miért is az igaegatóaág a azülókot s a fo-lelős felügyelőket tiszteletteljesen meghívta. Vegyülik 27-ikéu.
Vas-megyei hirek
Szombathely, julius 7. 18t>8.
# Anonyin lovolok. A múlt héten f>0 névtelen levél adatott fe) a postára Pesten, s az ittoní előkelőbb házakhoz czimezve, — tárgya itt egy köztiszteletben álló család becsületének bepiszkolni akarása, — ily jellemtelen egyének a midőn mások féltékonyon őrzött becsületét aláásni iparkodnak, felejteni látszanak, hogy magukról egyúttal kiadták a megbocstelenitósi bizonyítványt, — e szemtelen bocsületrabló kilétét gyanítjuk, s a mihelyt gyanúnk valósággá fejlődik : nevét átadjuk a nyilvánosságnak.
— M fl k od velői előadás,. A julius 5-ro hirdetett színi előadás .Véu bakancsos és fia a huszár* li kán, közéu számmal volt közönség előtt elÓAdatott. — Megvalljuk, az előadás várakozásunk folett jól sikorülu, az öltözékok ízlés-teljesoii készülvék. — Az est hőse Friczi (Tóth ur) volt, kí comicus jeleneteivel s fesztelen ott-honiasságávAl valóban megérdemelte a tapsokat, a kántort (Hrabovszky ur) oly természetesen ós eredetiséggel adá, miszerint egy gyakorlott színésztől sem lehetett volna többet várni. Laczit (Szukíc* ur) adá, jó színpadi alak volt, s magán dala igen sikerült A hölgyek közül klválé elismeréssel írhatunk Baucr Hóza kisasszonyról, ki Lidit oly jolesen személyesítő, hogy valóban moglopottünk azon könnyöd mozgás és fürge ottkoniasaág által,, mit első fellépéio ránk gyakorolt. Szabó Mari kisasszony Ilont szinte ügyesen adá. A ozlm szorepot Hidassy ur játsxá oly kiválóan jól, hogy t* sommí kívánni valót nem hagyott hátra. A veros csaplár (Steininger ur) igen korán házasodott meg, hogy oly gyönyörűséges Friczi gyerekre tett szert. A többi sretópúi is miiid elismuróst érdemel. — Nem mulasztjuk ol meg nem dicsérni Kiss Foroncz urat, kí k falusi parasztok közt csinos Alakiával a szépnem szemeit mAgára vonta, a ogyátalán joles ónoké, s még snobb táncza kodvos jelenség volt (?)
* Tűzvész. Poczelben a mult napokban tűz ütvén ki vigyázatlanságból, ■ néhány házat elhamvasztott
* Boogan nyaralója. Oly kodvoző körülménynek örvend, hogy minden más mulatóhely háttérbo szorításával az élv vágyó közönség csak ide csoportosul, mert kedvező holyiségo, jó konyha és kitűnő italai a ozokuok mérsékelt ára mellott a közvetlen olőtto elrobogó és érkező hosszú vonatok kodvos látványul szolgálnak, s az azokon érkoző uj Ismerősök ott mindjárt elo-ganssul berendozett szobákat kapnak, hol gyakran mogtörténík, hogy a pirosodó hajnalt pohár koczcxintással üdvözöljük.
Nyílt h.
— O. 1*. íUudek. Örömmel üdvO.ölJUk t. rauo-katiitaink kOiOtL A S frtot kö»*«uollol róttak.
— L. Buckhsasa .Ko^í katrák dalit* lapuak-baa n«m, ds ha raagsagadt a .Daráuf^aaok''bui hoaut fogjuk i oda Igcu UváUk. A 6 frtot ka»iö:>»tul vst-l(lk <!• P. ur uovlr« ba|cgyeitak.
— V. L. Hojiron. KlOflaetéi« f. 6vi rosrUu* riflg »olt. AióU •«« öntfil, («m M. úrtól Ou titiire nom törtiut elSfiiotía. Fogadja tldröiletUnket i
— H*. A. KsMthstjr. Magié l«vsl*t Írnak.
— B. K. Kuui.eatr.lkM«. flajuiljuk, ko(/ *15bb nom tudtuk. Moltgsa tldvOaOlJak i a boldog frifjrro latén áldását Mrjdk t
— L. 8. iCapoarár. Lapunk rendoaon küldeUk.
— .A halál ónk«««* uem adható.
TÁRCZA.
Búdal.
A rcmó^y na , ami ilt«t, Ami tttrnl megtanít, O anjhlU bal.tsmávsl HaWUuk aajgó kínait. Miuden halandó lOinil a Hot.xu fOldi il«Wu i
— Ctak a. ón forró a.orclmem , Oh I cask As romáajrUlon.
Mennyi ifja blljs keblén Ilőtt imádott angyalit, 8 tengi a panat* helyett ol As öröut vldini dalit I Hiujr leány tlmul .«Iréro Annak , kit t.eret híven ; . , .
— Ceak as ia forró «terelnem , Oh I caak aa retniuytelou I
Kit talán a tor* hatalma Lánykájától meaaaae aár , Annak még vagyon reméay* > U holdogabS IdSkro vár ,
j példány.)
M«t1 a »an — !«het — idSrel Netn l«M olyaa kr;yUte« i
— l''»ak ti iu /orr-4 •«eralsnup, Oh c»ak »
Mvjyhi (An balAl («««du Kt<WwAt eaMiSI «I Akkor la reuiAu/eufirral Van betölWe a kebel , Mait • Jobb kaaAbaa ujia KflMiul a* ¿reale« j
— Caak m An íviti WMlntu, Ok I c-itW ki remlnyteleo | , .
KOCZIÁN «ANDOK.
Egy Jóbar&tom életéből.
(KI bot ¿14*.)
(FolyUtAa.)
lIAuy tiaUl, nuuónydta ólét ooyóaaott már igy el, nyowtalan&l V ... ?
Máar<.W<5l podig aaerány ibolyabokrot altotok a* elhunyt barát gyoptolou sirhalmira. Ibolyabokrot, moly koratavaazaa&l nyílik., illaU tuölló ftiirayiücon bolougi a tágM tciuotdt, a annak látogatói, aa illat után felkoroéik a jolölot-lr>i\ airbalmot, moly a logsaontobb éreelinok ogylkdnekt a aaerelcmuok áldoaatát rojti mólyón
• a kis ibolyák olboaxólik tiaUl látogatóiknak a pá»w>4 faemóoyt, ¡utó-például, mely egy lelket, reinányd6a, tohotaágoa ólotot ejtett kora tava*aán a sírba.
Álljanak itt Mját »«arai.
I.
Eaor nyolowaáa hatvanegyet irUk, inolynek tavaaxAu c tisoncf v évoa gváaao* ójaaaka netn-«etünk ogtfn ia hajnaliul £¿».¿¿1, de tán osak Márt, hogy a tavasa taenge hajtásait, mielőtt virágot, gyümölcoöt ho*hatnáiiak, miclótt a nyár s fos bekövotkosiiák, a tál fagya d«rmeM> •re meg. Ismét ott voltunk, a honnan kiiudul-tunk.
E*en mozgalmas, alkotmányos pillanatnyi rövid ólotnok L> maradtak mágia egyea euilókei.
A Iclkuaodós nagy dolgokat »lUl/a lolkwKxlóa teremt semmiből ia. így keletkezett uuikiiuui iuoimW gyonuuággal a nápaxinhác io.
Ekkor volt liudán mAsodaaor magyar »ziaóoiot, caak okkor emelhetett magának e I fiit ¡tör csarnokot, melyben fölállítva ax oltárt, áldozhatott a magyar Thaliának, Magyaroraiág 6a WvárowAbao, fnelv már okkor olfoiojtett nem tudott m^ranü —"--boasóinl asm.
Én is egyike vagyok atoknak — mint tudod — kiknek sxorány noveit a aainhás olsó dv-könyvo foljegyoete, a átadU a awagyar s*in<Wt tfirtáaelmánoK, mint alapitókát
Hxeptoraber lá-ke volt a nagy nap, a moguyl-tási Unnopály. Sírtunk örömUnkben.
Társulatunk már april. elujén fölment Budára 8«egedr,M M. . . igasgatáaa alatt. April. 2-kátál július 12-ig a német winkörtikbcn mflködtttnk, mint vendágek, do nomsokárn a nóinfrt ssinigax-gató féltékenyéig« nem engodott olvadásokat adnunk a igy néhány hóig tótlonltl Yoaxtogol-Vünk, ol nőin távoshatván, mórt akkor a nép-•ainháa Ugyo még axüloUum előtt meghalt volna.
Erőn idő nlntt juliiu hóban egyik pályatársunk kis gyermekét tömettük. K tomotóson találkoztam előaaör K. K. kUaaaxonynyal, ki axon idöüijWau jött fel vidékről Poatro, — ml''-'' kft-aöbb ullo inugtudtam — bctogon. Ekkor lábba-doiott fol, * sxorinto, nx orvon tanácsa kövot-kozt«!bon, mozgást toondő, átbulhigott Hildára, Uinuróso kia tiánuk tomotAwW Exután átmentünk l''oatro, volUnk E. E. kiaasazony is nnyja ki/k''retélKMi. ók különben is Pesten lakuk ax y , . . g utcxában, noha som felejtem el.
t>>
Hagy-KsaliM, jullua 10. A Je''ienlogt fiiloil
<t*odb«n ntndtokinck (tsuie as arsUU ertdmAajro feli IrányoíTd, uael/ ss otnigok A* földek kdlOnbO-nö«í|t« locllatt külöufAlo 1«, i ss^rt uohí» »»oro» nutsálliUst k<«irft*nl. KOiipssámlUstal MsRjrsror-tsifbao, Mórra t-a Aositriában latday aratás, 8Ujr«r-or»ii(ibaii, T;rol, Katlnthla, Kralnban, (Kartt kWA-Ulivel, hol ro»*) k0si|>*s«ra, Ualloala ié Unkovloá-ban «Ilin) tarrni* nauUtkoalk.
Ainl aa árpát IllaU, UftObbot »«enrcdcU aa IdÜ-jiráaban. KorAabbi »llá«o«naU litailk a kalfnldrMi jrlanUaak, i»al>ak mlf DiiodlK foldlaUtcu haufaaaak, Miért Irányadóul na» U axolgálbatnak.
A «y.''Tijjo forgalom mellett a kOvOlkoaS irahat JolcabeljQk a lefolyt hétről i
Plaoil k«U-váiárl kelaUrok.
MAÜY KANI7.8ÁN, Juliua 10 ín Alió-auitUlal mérSnként.
Ycraiayek : H u a a 83—84 fontot i frl, 4 frl :«) kr.
8» -W fal 6 fr. 5Í0~80 kr. 8T-88 fut. - fri. — frl O kr. Koa« 78—7» fnt. 3 fr. — kr.79-80 InL 8 ft. 10 kr. Árpa sarfSaíaak 70—71 fnt. í fr. ÜO — kr. 71—7« K frl. M kr. A r p a krtiöiiaégea 86- 06 fna. í fr. 10 kr. Ö7-88 ftia. t. (fi. 20 kr. Kukorloaa « frl. 60 kr.
Z U. BJ T I H I R IV ö K:
HéU közben az ujtéri wítáuyon loültUuk. Ki) véletlenül éppen K. K. kiaasMOuyuak átolloi«'' bon foglal tűnt helyet.
Nagyon bágyadt volt, a hosszú séta kifárasztotta, olgyengitotto. Halvány volt, igéaó nagy »zömeivel ritkán tekintett fol, picai sxája hu megnyílt, tgon gyengén bonéit, de kipótolt* o hiányt édosanyja, ki felsó inagyaronwkgi dla-hmtuaával kifogyhnUtlan volt így tudtuk tneg száa, inog sxá* adat köxt, hogy leáuya is, mihelyt egóaxsógo holvro áll, tármulatunkhox fog szorzódul. En ennek örültöm, hogy miért, még akkor magnnt som tudtam, do nom uóltaiu egy xxót sem. Tokintotom önkénytelenül E. kiaasx-szony halváuy bsj,au uri-zán\ tapadt, még addig ¡Kxlig &zoA0 K^lny volt fel ueiu lelt eszményképem.
E. kisftsazonv, miközben rózsnasinü srogélyoa fehér köpunyébó jobban-jobban burkolódzott, fel-fel tokintett a eg)''-egy pillnnata rajtam tóvo-dezott Ha észre noui voltom volna is, rnogóroz-tom volna nemeinek delejes hntáaáról, hogy roám néxett.
KEÖD JÓZSEF.
(KolylatAaa kOv.)
ií frt GO Ur. Kuk orlc aa olaai (cainquaiilin) * frt70kr. Zab 46 —47 fos. 1 fH 60 kr. 47 —48 foa 1 frt G6 kr. l''ohaiika M —6M fna. 8 frt. fiO kr. 68 -70 fonto« U frl. 70 kr. Psisuly'' fehér 4 frt. SO kr. l''aanuly tarka 3 frt. 80 kr. Oubá eltSreudll IA frt. -i- kr.
— A .IIAZA* életbiitoiltd mag/arbank f. éri Jun. ba»l Ualetforgalml klinutatlia : linnyujtatott 772 db boralU. 100.G03 frt t«kére, 3000 frt eiUit, 0<X) ar. é> 20,000 frano; fUggÄbeu maradi a mult hdnanbdl i ÍM6.W7 frt Ukére, 20,000 frano, 3(510, db ar. é. 1600 frl eaO.t; Oaaiuau 2.011 627 frt 4600, f,t e»n»l, »210 db ar. ii 40,000 franc. Kbbßl kiállíttatott 409 darab haUle.etére 696,220 frt tSke, 2600 dfb ar. é. 10,000 frano. 146 db életoaeléro 189,300 frt töke éa 10,(XX) frano. 66 db tnléléa eaoportokba 46.121 frt tfike. 64 db ellcnblatoaltiara 46,421 frt tSke é> 1600 frt eitlat. fUgg«ban maradott 1,049,686 frt t«ka, 1600 frt e.tl.t, 1610 db ar. a 20,000 (Yauo. eluU.ltUtott 76,180 frt a 1600 frl eiQat; Oa.sc.en 2,011,627 frt tSke, 4600 frt etUal, 4210 db ar. a 40,000 franc. A bank mHkndé-•ének keidato dta, t. 1. mult ér Beptember l-t8l Jun. hd végéig aa Oaaaaa ban/hjtott bavallAiok Oattega : 11,177,637 frt, 12,970 db ar., 8800 tallér, 8t,800 fro. a 4600 frt aatlatba.
Bécsi pónzárfolyam, július 11.
í>% motali<|uos f)«.6<) ; &% nemz. kölcsön 03.40; lHÜO-ki álludalmi kölcsön 87/.K); bankrészvények 7.40 ; hitelintézeti részvények ''¿08. — ; London 118.70; oxllst ágio 111.— ; arany darubja 6.37l/)u kr.
Vasúti naponkinti menetrend;
Indul N. KanlttAról lluda felé d, u. . . . . értve
Héca
A-i
regKel
. . d. u.
. Trleat . d. u.
. , ertvo N. KanlmAra lluda felől reggel
I dra 22 perca.
0 órakor.
7 óra 16 perci. 3 óra 30 ,
1 ¿ra 60
0 óra 26 . 6 óra ö
Uéra
Trlert
d. u. 1 óra 20
délben 12 óra 3t
talvo 7 óra 28
reggel 6 óra 26
délbeal2 óra 62
Heti naptéir.
Julius li-tíl 18-1 j 1868.
Katholikin nap- l''rotsatáua tár naptár
Katii Kr. Juiua 4t**> embert megveudi''gel. Wirk. VIII» 1—t.
Itó éa ''heti-nap
Ilid
Ht|.
TiTü^ap Tóim"
Hélfd Kedd
8iard. CallinrlUk Péntek 8tomhal
Margit aafia llouavonturs. Apuatol oaal. Karm. b. l>. A. Zor. Andráa Amold, Kam.
TTrarTC
JaoU Hl
Karolina ^
Apoal. o.'' I jff Fauatua
Zobor | jjl
Uotlna i*
Felelős szerkesztő: Wajdits JÓZ88Í. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
II
11 I) E T E SEK
AZ ELSŐ „TUDAKOZÓ S KÖZVETÍTŐ INTÉZET" j hirdeti«« Na*) KnaisaAn. , (143-2) | gMf- Kl&uör 80 kr., mindon további boigUtásM 20-20 kr., fisotondó. HM lí Jelan balgUtoM JogyaatkAkro toljea .'' IrllAgoaltAaaal Aa bSvabb ArUaltAaa «1 aaolgAlunk. WAJDl''T» JOSSKF. |
Eladó Mz. Nagy-Kanlata rito. carylk ¿Unk utcaAJAn ogy aaluoa bía melKk-ApOlat«l*«l, korttal cgylllt »»aba.i1 kAsblft'' eladd. Egy gazdatiszt, kl blalotlUakípcu eaer forintot k/opAnaban kípea letenni, aaul-irAlatot keroa. ! Portás j ragy uraaAgl hAahoa mMtmMmtk ajlolkoalk egy 8, hoaaaaab IdSra aadld, blaonyltrAnynyal allAtott agyAu, kl folyton el6kal8 uraaigok- uAl aiolgAlt, mlat xakAca, da agAaaaAgi aaamponlbAI aat fnlcaa-rAlal kAnytalan. Haz eladás. OaalAdtagok Ugyo rtudaaAae \A-gett N -KanltaAu egy jó helron lovS bia örök-Aion eladatlk. ÉitAka 6000, Ari jöredelmo 600 frt
Kót tanerőt) egy ¿Unk Oaletbon kediciU foltítc-lok mellett koro»tctlk. / Egy kisebbszerü ELADÓ HAÄ kcreatetlk aaonnall kAaapíua flaatAa mollolt.
íit''í jdknrbau lovö 3 O N G 0 E A • ea^áiI \A«b8l oladó. Aa ogy.ik t^LAi'' -t''-a bapgUrtó Ai vaa bolafi-^gg«l blr Ara - £1U fii.} a mlrlk Ara : ll/,1 ,frt o. A. Mindeunemü íéiit-Vtfá Egy ssrak&osnó koreatotik vld<kl uraaAghos. M&voltnek a a gaadAaiat minden nauAbau JArtaanak kell lanul«. A foltAtalak elSnyöaok. A holy aaon-ual elfoglalható. '' leket pontosan eszközöl o tud
100 akó jó bor ogAeabeu JutAnyoa ArArt aaabad kAibSI eladó Nagy-KaalaaAa, akozó- s közvetitóiutózet.
Holymoxgó (Locomobile) a/.ljak.
Al&nUuK: Jeles
GEPIIAJTÓ-SZIJAIIVKAT
u lűgor«8ebb jAva-bfírböl kdszitvo. RUGÓ BflílZGA-SZŰTYŐKf SÚRITÖ-LAPOK, legfinomabb gépbogyó-oluj.
8VÍ1IZI KÖSZÖRtíLÖ-KÖ VJÉjJbL,
valódi Laferte és Budai MALOM-KŐ VEK,
n melyekből lognugyobb ruklu-ly van :
UEITTNER és RAUSCII uraknál,
BECS, Mühlmarkt 10. sz. PEST, malomkellékrak-
tár, főuteza 2. sz. (ioo-io,3)
Ziehung
.1. jriaaa.1.
250 (rs LOSEN
űw Éitft Ftorencz
j
Haupttreffer
fhXOO,
werden von dorn gefertigt, ^fcL-M ^ano gegen Baarzaiiluag b'' ügst, wie auch gegen lü monatliche Raten h jfv d. -- der 20 monatliche Katen k 6 fl 60 kr. verkauft,
11., t
ferner werden ebendaselbst
tliT
Lose öesellBchaften
auch 10 atUck 260 tV« Lotu fa Stadt Florencz fUr 10 Thellnehwer gepn 20 viertel-
Raten k 6 fl 75 kr. aranglrt *
i (.. ,, i * » Diese Ix^e, welche ein jälirlichea Zinsen erträgniss von 10 frs. abwerfen,
keinerlei (Joupon und Gewinnsteuer unterliegen und in den ersten zehnjährigen Teriodo
mit jährlich vier rtfeie lotirtcn Ziehungen ausgestattet sind, können wir Jedermann auf
das kkuhi empföhlet.
A. MorsrexuaterDi äc Comp.
WecUtclhana. Krana Daik-gaaaa Nr. S
A „Oebatte" és a „ Wiener UoydK82erkee2tfi8égéhez be-küldött, e/en ujságlapokban megjelent és fogorvos D. J. G. POPP-hoz Bécsi» intézett nagybecsű elüstnerő Irat.
Egyodal ós osupáo is omborbarAtl ««orotoltöl óh axou vágytól^ hogy aMarodüembortAraalmuak h«asnálhM>«k, órsotu tuuf/um iudlttatva a követkesö tónyálbUí tarlalmaió norok.tt D^ÍIránoatág oló hosnl: 18 óvi orvosi gyakovUtom idojo alutt á »•Ajbatu«aógok több nomoit ológíxor volt Rlk»la.«m gyógy-ko*ofé» «IA vonni j do « logli«tha»ó«Abbnak vólt n nagy kölUó-got igénylő »torok oom vovottok gyukntn n kivánt erodroóny-hce. En tehát vógro megkitárlóm a birhodt
Ilr. POPP-féle Anathcrin-szájviz
hnstnálatbA vótolót, molyiyul m óhajtottcxólt valóban ós toljo-«on olórtom. (64—9)
En tollát, tűlnd«*oknak, kik s»ájfAjdalir>nkban vionvsdnok o »tort, molynok ha«»n&lata logosokólyobb kollomotlonaóggel som jár ób soha anmmi fólo rosa utóhaiástnotn von maga után, a logmolegobben ajánlom.
Danaföldvár, inárosluB B. 1866. Dr. flrow, gyak. orvo«, Ara i fr, M kr., gÖDgyölvo nottán «0 krral több.
At»*«herin fogpáHcta í IV. %1 kr. NOvéuy fogpor 36 kr. Fortőfona a» odva» fogak aaját ólmoaáaára 2 M. 10 kr. *■ '' ) Áa .AaatktrtahtzÁlvii*, »alamUt aa ,AasHwrfí-fsj^ásiU Izaiai Baloa J
hogy
Kapható Ma«y-llaaU»ia 1 Balua JAiaeí gf&fjutté**, Hoaanbarf, HoaanfcM A. Wajdlüy., Weliach, K©aa«lhofrr I» Bchwara A. urak kercakodíalbon pipia: Tsehepan J., Btampn 0. I» Líwjr I. uraknil, KowlhdVM: Slnjfar. N. Zata-Eaerazag««: AnUl V. pifjuorU* U Hai>dU-r H. — KawMtua : Wtrll gyTgyaacr/»». — Varaadoa : Hallar gjr<Sf[yneriaa — Slt.-CySrgyBn : Waihlf. — SlMfM : Uorner Kajrt. t>\ HtambuieaVy I,. ^jigynetht uraknAI.
AZ ALTESTSÉRVBEN
szenvedőknek.
UUonjrlIvAnjro''k, (lavélkUooatok.)
merkatra érasm mi kegyadat tndóalUal akarón
alrvkooSealnak 9 Ugely________
Alul aHeatalnrembSI, malyhan 43 ír ¿t* sokat aa«DT«dl4m s Igaiuokat kall* aa Agyat Sti.ueni, taljaaan klgyíjgyul-Um, ugy hon 66 iim Utoiaro mladaa 6gyomot olTÍgaahatom.
WUhlon.alUjnaro, Wartemborg, «Area. 16. 1868. Mayer Kriaxtl^ kov.
Noha alaldta aArrkaníoaíhoa blaal-roam nem volt, mAgia olhatAroaAui magamat velo ogy k!a<rlaUt tanul ; — i, vaUban Wbb7n-j«Jk Aa caomb-tílrAauíl kltfloK kflratkaaniínya lett 6-Varua april. 1. 1868.
L»r. Stark, kön. Hubaara a. D.
A fcon nareaatt kenSoa a fsltaUlAtAl 8TURZEKEGGEH 60TTLtt8-lAI W«r|. aaakaa, Kanton Appaoaall (Schwsl.) rendaUiatí meg, ralanlnt F*rw«|yl F. ,8a. MAflA''-boa oa/naeU gydgyaiaría* ar Által, I''eatan; Aa l-fervittl Mlk«4t gyógyatefíaa ur Alul JUgrAbban. •f Kgy tAgalr A,a 3 7rt 20 kr. o. A. A díj bekaldendo. — A gyAgyitAa gyo ladAa nélkfll legtöbb ***tb«n bjjoinrva.
HaaanAlatl uUaltAaok blsobyitraiiy-nyaltraUs. (M4~ly.-1)
Gyakorlati találmányok!
Nagyjelentőségű minden háztartásnál az ungynevezett „Pollr-Pasta," mely által mindenki a legnagyobb könnyűséggel kópé» fény vesztett avult botordarabokat; stb. kifényesíteni. Kgy doboznyi anyag elegendő ogy egész butorozat kifénycsitésére; ára 80 kr. — Ehhez még megjegyzendő, hogy e Pasta
soha meg nem romlik.
F«ífWálok ellep, bármily nem(l«k
xoW, elou
''ávirall
! ! !
tlDit-tUltltó golyó, klttlnS .tor
Ml In .Un «lhomályuiult fíin-tirir/Ak
V.ifín/««lli!»if« , nílkttlö«littí#n Ai •r»uy- 4» e*tUt uiRvr<«knt''l. Kgy ilrb. 10 kr.
E|y 6r* »i«bályi4,*»ifrl»<''íc.r pon-
U< napArft <WI«Jt«v*l mindönkinek «JAii111«(<''>, ínlvtl *«által mlmlennemK ¿r» n«bil/o»b»td. Kgy .Irb ¡'') kr.
Móló-per- K««n l''Or nlk»lmA*»«i\ által iilGbtn , |>^»tb«n it uitin-kában g««d»lko<lh»tnl. K uidlrtt
Icftia^yobb e''Jnyf, horjr a ícliímomrt rrlo Ijfon kimílhelö. f font etoinig ban U kr.
AMerlkal bl«i.»n.áKi lakatok, kiltt-n5 »«rkaiotOek , bliluak f«ltOrf«o •lltn.
1 db klaobb fajú 80, 40, M kr . , ua,yubb , 70. 0Okr, 1 fl.
.két kulcir »«1 1 írt
10 kr.
1 <lb utitáikákra -Jf>, 40, 60 kr. Ang«l «U6k » legjobb »óiéiból, 1 db
kliaabáara való olló Î5, 34, 4b kr. 1 db. hlmié.l .illó 20, 30 kr. . , ollólánea 10 kr. Kkgy »ISnynyíl »«olgálnak aa aj f(épirónok,buiiiálatuki)ál Ilim-« »»tikiig liCK/caóaro >cli tOrí«t>l iou> tart-hatul.
1 db fan;ólb6ii 10 kr. „ . caontnyólben l.r> kr . . . tolltartóral ít kí»»pl S»0 kr. '' . . vakaró-guml 6 kr.
axok, olouyltaeu baaináltatnak a brr- | liai fogcaoppek ; « titr oly blatoa, hojcy b* »Am baainálua, ára vlaata-adatik Kjry UYcgci¿nrk ára 80 kr.
Gyakorlati nadr&gvèdftk , mrlyxk
•ár»a Idßbou a bomoukolódátlól nerrádik. 1 pár -''0 kr.
KltOuö féiiymáa kauuukkal »»■ ¡grltr*, hogy a bSrt Urtóibbá tfgyók. 1 frt iiokr.
0 ô 0
londoni caSdtOrvónyaaák hfttAroc»Ul»f elrendrllr, hoK. janfol tárweig raktára a ktiaoati rakbelyM, Báoabw (TtibW*»hM N
lit,) kínjr»*eritre áa aaonnal »UnulttMiék. Kbh«xk4pe«t a 20,000 da-I rabot mcgluüadó, angol íérfi- ét uGl fehárntniOek, angol tájfonatOr«. I tek, angol zacbkendOk, a»»tali kondSk ti lígflnon.abb angnl >hlrtlng bfi] álló rondklvtth árókóaaleUk hallatlan olcaó áron mofiirrtihrtSk. A« oly alartony irak, »laionyltra ralamvnnyl calkkek nelií« mlnSaágóhti <''■« aaépaógóhoa, fnlottóbb írdekfllietlk a magán*»gyónok«t ngy, rnlnt laa lamóUl-adókat, min i lyuonló elattáa még aolia nem törtínt, a alig Iha la fog el&JSnl.
gy HatonliUattanah Uttte yontotan ai {tt jegyttlt (írak ^fg I egyíbb árjígy^1"''''11"'' » nirgfgntolandó továbbá, hogy kl nMn íUgit?, [áruk minden ellenkeaéa nálkltl vUxavétotaok, óa a péna bórinentrr eljárás által a telje« megelégedó» elCro blatoalt-
Eredeti Pompadour-Pasta.
A blret l''ompadour aaaionynak XV. Lajoa udvarán volt egy »«orc, mely a világ el/itt titokban maradt, metylyel fi magának ax Ifjn klnó»/ft, u. ni. vidor »«ipaígét éa a bfir alinaaágát cgttt a ké»6 öregnéglg megUrtotta. Kien reropt kéa81.b eny maífa» urlcaaUd birtokába jutott, melynok arí»a*ápaVgc ina in a bámulat tárgya. Sikerült lllx orvoitudomak ex«« eddig titokban tartott receptet ineg»xeroxni, hogy ax egéax világ javára fordittatbaaa^k. Kxen fölftlmnlliallaii arcx-paatáaak ereditiánya minden várakoxáat falaimul, uiirCl axáiuoa Mxonyitványok megtokintéa vógett t. c. kOxOniég rendelkexéaér* állanak. A» egyetlen atar ex, mily minden arci-foltokat, axeplíít, máj-foltot »tb. gyoraxn kúpea eltávolítani
t''K''lr ára útaaltáual együtt 1 frt 60 kr.
I vlaaxakdldctlk, mely I va van. — 1 ^(lAn darab váaxon fáifíing a WUU legflnomabbtól a leg-kOannaágeaebb fajig — mlndenféTo I nagyaágban, teathex álló éa calnteU I jeti 1 frt 60 krtól 2.60, ''¿ 60, 8.60, 4 Ifrt BOkri g.
|axu 0« »/, r8f ((álearáaaltUkban,
>>u «a »/i roi axaiei
18, 20 írttól »3 frtlg.
10000I ¡Ma,
baul frt 80 krtól 1.60, 1.80,2 frtlg. 9 frtl4, 10( U>Ug-
A legujabbllgroln-ttlxi »xer
• iám (xebbeu hordható) a leggya korlatinbb e neinbou, nem dohányxók •lámára i< ajánlatot, kt)xAi»é|(i''l tflxl •xertiáui formájára, lámpával vau egybekötve, mely néhány órára való fynanyagol ve«i fel, ugy hogy gyak ran adódó alkalommal legott világot lehat gyojtaal. Ara cjak n gyora elter-Jadito miatt títetatt ily olcaóra, I. I.
• jy db 00 kr. Perxilal hajfetlCner, mtllytl ai
6 iá hajat porra alatt barna ti feketére fetUietni, éa egyntt.il megóvja a ter-inétxete« lldeiégét. Növényekből ké-aaQlt i''« ogéixau ártatlan. Égy doboa iiU«itii».il fl.
Folyékony «nyv. T.egaélkll-ISxhetlenebb axor minden liáttartáa-ban, mert evvel minden a hátban el6-jrtví javltáaokat mindenki magaeai-kAxolbeti, exen enyv t-veklg eltartható éa hidegen haaxnálliató. Kgy nagy Üveg ára S6 kr.
e g ti j a b b ront i\ a por. Ili »Vj • •¡tolt »ier mindenféle roxtdafoltok
• Itávolitáiára vallonból, aelyembSI éi minden máiféle •löretekbül axint-ugy va>- tt arxélaierekrCI. Kgy cio-mag ál a. kr.
Uogjobb borot/a-kenl!ca. Kxen kenlíra állal a borotva kOnIfrflléaa loelKíitethetik. Kgy dohok ára 2f> kr.
író tollak rogulatorral. A lkai-írathatók minden kéxhexétpi.plrhoi, UR7 l>ogy egy (t ttgyanaion tollal a l«</iaoniabb éa legvaatagabb vonáao-kat ívhat cainálal, 12 db 26 krérl.
tői, erre gondja legyeu mindenkinek, minthogy ax egéaxaéget ftntartia. Ka «léretik a Metigerféla bSr-iajtolmáoy által, mely a lábbelit puhává a áthat-lanná teaii ugy.hogya exipS,bármeddig tapoata legyen 1* a vliea »arat, mégnem éreihetnl benne nedvettégcl, 1 Uvegeetke ára GO kr.
Angol bfir-fónymái, mely n bSrnomUnek eredeti lágyiágát vlaaxa-adja é« ItptuUi fényro hona, egy kla Uvegeeake ára kr, egy nugy tlveg ára 4''i kr.
Altalánoi 11 * al It ó> po r, inelylyel mlndennemll éreiet, aranyat, oxtUIOt, bronxot,pakfongot.avélt éa reaet tintára tUitltaul éa fényr.lteiii lehet.Kgy doboa ára ft) kr.
I''Arlal áltajánoa ragatx, rnrly-lyol nemc«ak tlveget, kftvet, tajtékot, fát «tb. a leggyiir>abban é> állandóan meglehet ragantaiil, úgy, hogy elvá-latxthatlau marnd, hanem hogy minden egyealtvo legyen, fát éreaeael, Üveget poreelannal atb. ugy tluiera-gAlíthatni, hogy egy teatté leaa. Kxen minden bárnál iiélkBIOahetlentt! nOk •éget nerbSI egy dnboaial 10 kr Ugyan o ragaii folyadékban, Uvegbo •aedvo 30 kr.
I, e v é 1 p e e a í 118 bélyegek, ma-lyek kéoyelmeaaég, olcióiág éa Ma-toaaáguk miatt la minden oatyáoál v. viaaauál elCnyOabek. legfinomabb éa bármiféle r.évvol vagy cléggel éa eal-
Cierrel vagy jegygyei 6«iáx db 1 fl. 60 r. eter db 2 frt.
Vlllanyoantt fogkefék. Klekkel
por nélktll, raupán hideg vitiel a Irg--•xebben fehír«n, egéaxaégeicn é» *xag nélktll lehet trirtanl egyaierd dOrgh-lét által. Hogy minél nagyobb legyen a kelendöiég, dbja eaakla 00 knra tétetett.
Alegblxtoaabb é> legjobb ticr minden alkalmatlan rovar i-lpiuxtltá-•ára klxárólag e»ak n frim perxaa rovarölő por egy llvegeoko IS kr., IiA-romtxor nkkora S5 kr.
Valódi angol tollké*«k egy-egy két pengével 20; 30, 40 kr -, 3 pengével 60—ÜU kr.| legllnomabb faj pengével 60, 70, 00 kr., 1 frt, 4 pengóvol «0 kr., 1 frt, 1 frt 20 kr.
UQvnafoatéax e t Kgy perei alatt lohat mindenféle tárgyra kivétel nil- j meghalad rulndeat, ml ai llyféle »ae-kai p. fából, kfibfil, bádogból atb. való írekben eddig létexett, miuthogy még tárgyakra, legaiebb a<|Uarell feitéat a legtlnomabb éa a legkéuyoiebb aalnt
gyi kéixltiuények károaok. Vau «xe-rencaém a t. e. kftxftuiégnek jelenthetni, hogy nálam frix, meghami''lt-hatlan kétarer tiaitltott dió-olaj kapható. Kl« (Weg 26 kr., nagy 46 kr.
(JyOkoreaaae r.nielylyel a tyuk-•lomet U nap alatt kl lehet Irtani. Kx ujabban feltalált txerek minden további dlctércte fclealegea, minthogy garantía mellett Ariuilatnak. Kgy dohultat haamálati utaaltát<al egytttt 40 kr.
O a. klr. •tabAdalm. Hiaponin-»•lr-Äther, melylyel néhány porca alatt mluden névcu neveioudí atçny-foltokat mindenféle kelmékbSI a leg-tliitábban kiveti. Kicn nj kóiiitinény
QK AA febér éa aalnea férfllng.k
0VUl/l<-.llKh .n/rf ..erl.il
''legújabb mód 11000 minta 1 frt 60 krtól I frt RO krlg.____
aaerlnt 2Ä>, 2
Ű/|A(| válton nőiingoéliierfien OUUU ralnoiau kéaiitve 1 frt 70 krtól 2, 2.60,2"frt 80 krlg. Lege«, legfinomabb Ingek « ft 60 ki tói 3.80,
I 4.60, 10 frtig.
I OnnTíáb»«'' nadrág E1JÏ kSn-
m, kltön«aaabá»aAl.l«en ralnoa, 1 frt 80 krtól *, 2.60, <.80, 8
Ifrtlfr
i ''innd1, v,l»•o"ní| bïiô-ing,
lOUlf Uguj,!,!, tiabáa «xerlnt.ö frt 60 krtól 1,4 frt M krlg.
Hogy lábait mtgóvja a nedv«»«ég- a fogakat minden fatapaaa vajry fog-
állandóan ál veietnl, ugy annyira, hogy a IcgUgyotebb két állal kő «illett fea-téa gyanánt fog feltUnnl. Kftlftnftaen Ajánlható aa Ipamaokuak. minthogy a tárgyakat Igen r«iiu>«bilja éa ajánlóvá teaxi. Kgy Ily kép, mely virágcsokrok al, gyllmt)lc»nkel, tájképeket, állatfajokéi,caoportoiatok.it vagy karikatúrákat képei, kapható 2, 4, C>, 8, 10 krért, egy tlveg átvexotóii lakk elégséget futát képre 20 krért.
LogfolaGbb helyen axabadakaa-xott méreg egerek, patkányok, ürgéit éa hftrctögflk kíirtáaára. Ax eladáa U-lelCnégre tArténlk. Kgy nagy aielen-ete ára 1 frt.
A IiaJaI élénk állapotban tartani, Aa Stíl vagy nSkét barnára f«it«nl legalkalma»abl> a dió-olaj mlndeu vá-
lt aértetlcitf I hagyja, mindjárt «tárad éa nem txagoa. Ajánlható cgytiora-inlnd keaitytl llattiláara. Kgy Üveg hatanáhttl utaaltáaaal 40 kr.
Valódi átlálaió g I y c. o r 1 n - • x a p-pan a legllnomabb illAtykkal. Kgy k6xépnagy>águ darab ára 16, 20 kr. uagy darab 2u kr. Kgy tégely «alódl luar-MÍr(Kammfetl), bajkouSra 30 kr. Kgy darab tuar-xalr bajuaapödrő 80 kr.j valamint mlndetunáa Illat- éatol-lett-aaer«k bel- é* külföldiek a legnagyobb válatatékboti.
Ca. klr. •• ab, vlaliatlan ágybttétv* minden hàilarUanak ajánlható kjkált kül6nö««n gyermekek, betegek éa gyermekágyaa uSknek nélkltlOihet-len. 1 db §0 kf., 1 frt 20 kr., 1 frt 70 kr., 1 frt »0 kr.
rtpvri RirVTCTÍO Minthogy a nevetett ctikkek meg I« hamltíttatnak, báto rlu!rLmt¿ 11 I LO. nevexett raktár
(lift-12,3)
vagyok flgyelmeatetnl aa Iránt, mitierinl axok «aakia a
ban kapliAtók.
Mindenféle blioinányok elfog.tdlatnak éa pontotan teljctltlenek. ''tpU Árjegyzékek a kapható Otlkkokril Ingyen »zolgiliatnck.
Az eis» ausztriai bizományijaiét A. FRIEDMANN Bécsben.
_l''rfttorttrmwo 20. az. ón UporngnMO (Va». nUtt Drtj^r iWirc^nrnok mollott.

laiTRSITÉS.
Alólirott tiitztoloUol ndorn tudtára a nagy^nlomU kii-, [z^nrógiiuk, miúoriut n m. CioiiiboH Bt*r(nli>u ur által 1 feltrJált I
„erőeitő ital"
raktárát átvoítoin. Kérem » t. cz. közöim^got »íükw^lot fodox^ vágott J.J?Jiozzáin nlultrotthox fordulni.
i 3 Kten cróeitó ital. rs olfitt ugynovoxott MixturA Sto-í ).niochloo-bopaüca cnSsiti tut idogokot, külön(j«en a gyom-^ ¡Jrot, h beleköt, a olómozditja us át vágyat. ^ > Sikerrel luuuinálbaUi « mogbUlá«ek ollen ; — azokat, t í , £ kik. row ivóvízzel élni kénytelenek, vagy gyümölctókí | ''^clvozoto után nom iél érzik magokat: mogévja az íuuou3( frodó minden roaz ktivotkozményoktél. A jé nedvek olő-idéztUo áltítl az er.Vit^ italnak folytanoa baeználatn mollott a kusord ssájviz megnzllník h a láblMtdoxék Wivid idő alatt visszanyerbotik megingatott toati s lelki erejüket. — A tengoron úUizék megévatnak általa a tengeri ut iámért kollymotloni»égeili5j; — végro a logujabb tapasztalás szerint a rothadt foghus, ha avval dörgőltolik, visszanyeri kellő minfoégét.
Nagy-Kanizsán kaphaté az alulírottnál és Zer-kowli W. és A., ugyszlnto Ft>mt«llit>rer JdiHer, végro Howeiiberg Ferenci urak fa»x«rkere«kodbükben.
Wichtig
fUr BIERBRÄUEREIBESITZER.
Nur was Hohl Ist, bewährt «loh.
Hchaal, atubor und trnbe gvwordene l.agor, I.iwin auch nue Hchenk-bloto werden Ung«len« in 24 Htnnden durch ein uuichldllche« Mittel unter (larantlo, glknihell, fein monatireud und achuiackhaft wledor bergeatellt, Del lieatallung bltlo um genauo An-gab« dor S5.\bl der K*«»ir und de« Maaa-Inhaltt jede« olniMlnen Kae.fta, Ver«eudo»g«u uahuis der KOn* wegen nach.
Kiutendungen von einer Viaich doa kranken Uiorea vrfcru g«wtliucli.
Mualor««n<tuni( aovrlo Drlofo bitte xu fraaclreu. NKhero Anaknnft «rthellto
Aug. 8leflerl8t,
Mengen (Wtlrttemhorjf.]
I Û AA db alaótioknya bármi meg lOVFl/ kivántaló minUk ««érint, himoxvo vagy caak t-gytxeilleii H frt 160 krtól, 4,6 frt HO kr.__
"I K Afk db finom ó« kfltép llnoin-váttor, 60 tíf boax-
db legínomabb angol kéit »xttvet minden db hoatta telje« 60 rCf, 24 frttól 28, 80, 35 ftlg a lef««legflnomibb.
•iOvat ti tutit rétxletekben, darabja
___________o.iafrüg.
Onnn^f flnom «n(roifehérlt«tt cxémaváaaon, */i Wcal rSf axélta 82 kr.
saebïan-dS 2 frttól 3, 8.60, 4 frlig
Í)RAA tet Angol váaxon :
¿iO\J\J jg g frttól 3, 8.6( fél tucAtonklnt kéah»a »«olgáltalv«'' OAAA tet angol vátxon-batlitt-4\JVy\f kendo férllak éa n8k tiá-mára 6 fHi¿\ 6, 7, 8 frtig fáltuealon. kint kéahea axolgáltatva.
20Ö00 ^ariâ^Â
lioMiantl vagy haránt ráncaokkal, 80 krtól 1 frl 60 krlg.
Í'' AA db angol vá««dn-d~amaáií nattall kend®, legújabb áh
rákkal, A, lt, 18 ¿i 14 txemélyr. Atlaadamaat értékének y.-udá.''il.
9 Q / W Wkr Ä /1 g7nli II n m ,1 ngri. -''CÜUUU ho.ef.bmluí.ég«fál.ér angol ahlrting éa Madapolan, rófje 26, 28, 80, 40 kr. a legfinomabb.
Amtliche Urkunde.
Dem Kaufmann und- Fabrikanten, Herrn Auguat Hlogerlat von hier, wirf hlemlt boxeugt, daa tleraclbe der unterxelchneton Stelle «her 10,896 Htlltk Zeugnlxte, authentlaeho 8«hHft-»tfleke, von Anbeginn ««lue« Gaichltrta bla houto vorgelegt hat. Höngen, 1. April 1807.
Stadttch*dthai«S(rti Amt:
131-12,4) Kopp.
Szótklildósok utánvét mellett minden fő- és vidéki ¡városokba az egész osztrák birodalomban oszközfiltotnok. Í8omagolá8l dlj nem számíttatik. — Vételeknél, melyek frt értékű portókán fölül terjeszkednek, G drb indiai * iBattist-kcndóvel ingyen kedveskedünk. lr»7IU Cenlr«l-Hauptvor»eadunfl»-Depot Wles, Tuohlaubfrn Kro II. 1« ItlIM: Ounktl''sche« M««tc. ______(188-1».»)
JPlT..WIxrT3ɻ8.
A tUztelottcl alulírottnak van szerencséje jelenteni, hogy a f. májú« hó 6-én Szombathelyen, az uri trterábao, a Kéthelyfóle lUH. námu házban egy
éd-stitemény-tárt
nyitott.
Kapható itt naponkint»friss kitűnő minóségü máköS-éa dlds-klfll, uyrancs (Kugelhupf), tsjss kenyér (kalár-s), mindennemű vajas-tészta, fánk, torta u különféle Unom sfitemény.
Különösen ajánlja az eddig itt rnég ismeretlen kitünó minőségű, mindennemű és első kézből kapott Lengyd! honi Llquer-jait, melyekre nézve azon kedvező helyzetben vau, hogy ReotfRt. a legolcsóbb árért adhatja.
Reggeliül kitűnő inyenöz sUteményok fognak kószon tartatni.
Megrcndolésck tetszés özerinti süteményokro elfogadtatnak s kiszolgáltatásuk pontosan eszközöltetik. Szombathely, 18G8. ml^us G-án.
(129-6,3)
Herle Vincsse.
(130—8,4)
Wftf dita József.
Ára használati ittaMitáwMtl együtt i frt.
in jeder Höhe
auf Gründe, Güter und II .in,sei
nach Ungarn und Iii dio Provinzen zu m»s«igeu
Zinsen, auf viele Jahre, in kleinen halbjahri-
j gen Raten rückaahlbnr.
Piinsendung der Wertnachweis - Documente nebst > ltetourjwrto rekommandirt an das :
ßehördi. autoris. Eskompt- und ((134 f>/>) Eako«j»tvermHt»öttö8-Bttreau>
. Wien, Stadt, Gonzaga-Gasse Nro. 12,
8. Stiege, Thür 38.
Ipluviálók, dalmatikák, albák, rochettek, veliimok, oltárpárnák és teritök stb. China eztlst és tüzaranyzott
Monatraiiiok. kelyhek, «-ibitriumuk, pArlRciit nyerty*i*r-tóL, ra»tölók tüuiéuy t«i t4v«l, bKcutdű-vlatMi td nttpa»0-riumntal, lAitipnk Htb.
l^yliáxl-, will- is Iskolai-lobogók,
s a íeygaxáagáöfeáö kiállított O UN À TOK, és minden
EGÏHÂZI SZEREK 1
legjtttáttyoab áfon kapliatók : Ot>€>rt»au©r Aliättjo»
gyátfftktárában/ yAc*i utca« 16. «Am ». PESTEN, tfu Aujkotzékkk u utahitXsok kivAhatka bekOldbtn«*.
Wajdits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-KanizsAn.
v. T+- _ •
Nagy-Kan!*»*. Hetedik évfolyam.
29. szám, juliua 18. 1808.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vényes tort»tmu Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
i
i i'' ■.új** v.
ttsteli***<*J iroda ém klndó biv«<«>:
WAJD1T8 JOZ8KV könjrTkwMkí«U«ib»o.
Elöílzotési föltételek::
IWljbcn biiho* horJAufc) ¿4 vUUKto pO.Un kaljre kVÍ.« 4»r« 1 • 0 frt. — tor,
t''Jl én
¿TTf ürnagyedre
00
nxzfresa
Hlraetéaek:
-J.U- .!
J____>-J--«nJ''
Észrevétel a népiskolai törvéxjy-J avaslatra.
Itt ülök szegényes szobámban, a kétségbeesés r legsötétebb rémképei veszik körtll lelkem láthatárát, iazonyuyal tekintek a jövőbe, mely még pár nappal is előbb ődea reménynyel, nyugtatóbb anyagi boldogsággal kecsegtetett
Egy szegény, 800 írt ővi llzctőssel ellátott városi tanító vagyok; uőm s öt gyermekem van, kikkel bét évo ürítgetem a keserű poharat, melyet a sors számomra kijelölt. Az idő vontatva, lássd léptekkel haladt, naponkint véresebb nyomokat hagyott hátra, melyek elvlselhctlen keresztként nehezültek váltaimra. De biztam a gondviselésben a reméltem egy jobb jövőt, mely a haza legel-hagyatottabb napszámosainak — a tanítóknak, kik a népnek értelmi emelésében fáradoznak —5 felfogja tüntetni ogyszer a napot, melyen izzó fáradalmaik méltó jutalomban fognak részesülni. f .
S ime a csalódás!
Itt fekszik elóttom a vallás- és közoktatási ministerium által kiadott „Néptanítók l*pja% mely időnként oly lelkesítőn szólt hozzánk, hogy hivatalos teendőinkben buzgók, kitartók legyünk. Gyakran beszólt ez a népnevelés pangásáról, okairól, a tanító magasztos állásáról és ''nyagi helyzetéről, mindenen jav ital törek^dott, csak türelmet, kitartást kért, míg n szentesítendő törvényjavaslat elkészülvén a ház elé terjesztetik megvitatás, helybenhagyás vegett. Oh akkor én még több reményt kötöttem e jóslatho* H hittem, hogy * tanítók, kiknek kezébe egy nemzet jövője letéve van, tulemeltetnek egy szolgai álláson, anyagi helyzetűk jobb, állá-, sukboz méltóbb lesz.
Tehát lássuk a népiskolai törv.-javaslat 131 -ik g-át, mely a tanítók fizotóséról szól: Ax elemi népiskolai tanítók évi fizetése nem lehet kevesebb 800 o. é. frtnál, a segédtanítóké 200" ná).
E megállapított üzotésből kitűnik, hogy a kormány mennyire karolja fel a tanítói állás nagyfontosságát \ kitűnik , mennyire akar haladni a művelt nemzetekkel, hol tettel mutatják meg: miszerint nem lehet pozdor-jáu lovakat tartani, mely mezeiket mlvelje. M törv.-javaslat jóváhagyása- s szentesítésével anyagi helyzetünkön javítva nincs, sőt a nép figyelmeztetve érzi magát, hogy tanítója, bár mennyire küzdjön is a nyomor, az éhhalállal, 800 vagy 200 o. é. frt fizetésűéi többet adni nem köteleztetik. Sőt megtörténhetik az, hogy ott, hol a népnevelés nagyfontosságát már fölfogta némileg a nép, s tanítóit Illó díjban réttéaítni határozta :t törv. kihirdetéskor visszavonja határozatát, s a törvény mellett marad, mert sokkal szegényebbnek tartják magukat, semhogy nagylelkűséget gyakorolhatnának irányunkban.
Mit nyerünk mi» kik nyomorult helyzetünkben »kormányba helyeztük bizalmunkat, kir* tntat lángloborra tekintettünk, moly a nyomor-, az éhség földjéről egy nyugtatóbb,
némileg boldogabb hazába vozetend ? Terhet —- talán — de megillető jutalmat nem. — Kgy kormányszolgának — inasnak — évi fizotéőo 800 frttól 400 frtig állapíttatott m°ff> egy tanítónak pedig, kinek 16—18 évig tanulnia, szenvednie kell, míg egy pályára érdemesnek találtatik, 200 frttól 800 frtig. — Tehát egy szolga — egy inas — több egy tanítónál!!
Most lássuk a felső népiskolai tanitók fizetését, mely szinto az iméntem érintett §. c. d. pontjaiban következőleg állapittatik meg : A felső népiskolai rendes tanitók évi fizetőse nem lejtct kövesebb öfiO frtnál, a segédtanítóké 260 frt.
A kormány itt is kétfélo czim- és fizetésre osztotta a tanítókat, de nem találni a törv.-javaslat közt egy pontot sem, moly a különböző czim- és fizetést élvező tanitók hatás-, körét is kijelölné. Szerintem ogy több osztályú, do egészet képező tanodában az osztálytanítók közt sem ezimre, sem fizetésre különbség nem lehet; segédtanító tehát csak oly tanodánál alkalmazható, hol valamelyik osztályban a tanulók a kellő számot (GO-at) felülhaladták; az osztálytanítónak segédre okvetlen szükségo van, vagy ott, hol egy bizonyos tantárgy olőadágára egy mellék-tanitó szükségeltetik. Tehát nagyon tapintatlan az eljárás, hogy négy vagy több osztályú tanodánál csak egy vagy két rendes és jobb fizetéssel ellátott tanító legyen, míg a többi osztályokban szinte önállóan mdködő, felelős, do nyomorult fizetőssel ellátott segédtanítók, kiknél a képesség ugyanaz, vagy néha több azokénál, kiköt a szerencse kereke a jobb fizetésre emelt. Ily eljárásra — mi ig:n gyakori — már a józan ész a jogtalanság bélyegét süti, mert egyenlőtlen bérért egyenlő munkát követelni nem lehet.
De végro is ily segédtanítók, kik sokévi tanulmányaik után 200, vagy 260 frtos állásra jutnak, s legjobb törekvéseik mellett sem iavithatnak soreukon, vagy meglehet, hogy nősek és semmi, hivatalukkal mcgogyc7.fi forrás nincs, melyből fáradságos uton is a kenyérro sem elegendő dónkhoz meríthetnének ; miből éljenek, a 200 írtból ? melyről naponkint 60 kr. sem esik? Ez szomorúII ■ —• Egy mesterlegénynek, — napszámosnak többje van naponkint egy forintjánál I
Ez igy nem lőhet I Sokkal többet várunk a cultusministertól, semhogy ezt melegebb ajánlás nélkül törvénynyő emeltesse. Sokkal többet várunk, remélőn/, honatyáinktól, sehogy a tanügyöt — mely a haza jövőjének, boldogságának talpkövo — nem tennék sa-játjokká, nem ölelnék a haza boldogságáért dobogó köblökre, nem ápolnák szivök mé-lyóvell — Tanügyünk fejlcdező csira, mely meleg ápolást, buzgó, önfeláldozó kertészeket kíván, kik az élet fentarthatási gond súlyos aggodalmától menten, nyugodt lélekkel munkálkodjanak az emberiség kertjében, a sarjadékot értelmes művelt nemzettó novo-lendők. Pedig a csekély (lij uom nyugtathat minket anyagi helyzetünkben, nem teljesíthetjük elég buzgalommal kötelmeink köiőt,

f hAi bMÍt*o> ptUUorJrt 1-uOr T kr. uift 6 4* e,(itJ«n további bílkutiíírt t kr Rly*j<IIJ minden egres bílkUtiW,» 90 kr. A „NjrlH tin*" *U ptUt 10r bolkUliii ay* 16 kr.
mert a kenyér utáni nézés-gond gyakran oly jh;rezeinket veszik igénybo, molyokkel legtöbbet használhatnánk I
Egy t a n i t ó.
Hirdetéseket elfogad :
M.-KanJjM»: • K i A 1>Ó IIIVATAX.. Plllee: XW8I.KR M. Béos , Hamburg-, B*rll»-, Majss FrssfcfWt- ö»»*l. I»M; IIA ABKN8TK1N k VOOI,!}». LIJWM-, tf4r*-, 4» 8tstt*srtfcM: SACHSSfcTttSá. Béosfcw: OI''Pr.LIK.
» IIWIHS»».-
Egészségügy.
Mit kell tenni, hogy a gyermekek ai örökös vakságtól rnogévassanak ?
(Népszerű oktatás a vidéki nép számára.)
A mindennapi tapasztalás tanúsítja, hogy az ember testének legdrágább kincsével — szemével — legkönnyolmüebben bánik.
Azon szerencsétlenek legnagyobb része, kik országűtakon koldulással könyörületességre vannak utalva és sötét világtalansá-gukban szánalmat gerjesztenek, ex állapotukat többnyire már csecsemő korukban elhanyagolásnak ős czélszcrütlen bánásmódnak köszönhetik. — Vakon szülöttek igen ritkán találtatnak, liaucm újszülöttek, kik életük első. napjaikul. egy könnyen gyógyítható szembetegség által, hanyagság miatt, a látástól örökre gyógyithatlanul megfosztatnak, gyakran fordulnak elő ; legnagyobb részo falu helyen, hol orvosi segély hiányzik.
K szerencsétlenek sorsa leginkább a tudatlan vagy hanyag falusi bábák lelkiismeretét terhelteti, kik elmulasztják o szembetegség kezdetében a szülökot a veszedelemre figyelmeztetni « az újszülött gyermeket ettől lehetőleg megóvni.
Az újszülöttek szemgyuladása legtöbb-nyíre életük első napjaiban fejlődik.
Megismertető jelel : A gyermek szemeit ki nem nyithatja, a világosságot nem tür-boti, szemei kónyeznek, szemhéjai megdagadnak, genyes sárga folyadék mutatkozik, a szomo feliére veres. Ezon cleinto szelíd szemtakár némelykor figyelmes bánásmód és gyöngéd mosás által, lágymeleg vízzel, ártalom nélkül elmúlik ; többnyire azonban veszedelmesebb fokra fejlődik ugy, hogy kevés nap alatt a szem tökéletesen megromlik, látását örökre elveszíti.
Azért szükséges, hol csak alkalom van, múlhatatlanul orvosi segélyt keresni.
Nincs helye c lapokban az újszülöttek e gyakori szembetegségéről falukon, tudományos értekezést közleni; e sorok czé^ja cgyo-dül a népot az okokra és veszodelemro figyelmeztetni, s ez által sok szerencsétlenséget olháritani, mely legközelebb a szülőket búval és szomorúsággal tölti el s később a társadalomnak és államnak terhére esik.
Az első voszedelem a gyermek szemét már a születés alatt fenyegeti, ha ez t. i. nem egészséges tiszta anyától születik, s mindjárt születése után a szokatlan nagy világosság és hideg levegő válik ártalmára, ha ezektől kellőleg meg nem óvják a bábák. Szükséges azért gondoskodni mérsékelt és tiszta szoba levegőről; portól, füsttől, nagy világosságtól a gyermeket oltalmazni kell. Ezon okok miatt fordul olő a szembetegség leginkább szegénysorsu népnél, ki e/ ártalmaknak ki van téve kényelmetlen kunyhók-
(Szerként ¡''s
ban, hol télen a hideg, a tisztátlanság mi fel tanyáját.
A tiszta és moleg levegőhöz tiszta és lágymeleg viz is kívántatik a gyermekfU-rösztéshez, mely után jó moleg takaró, iü-lönösen az első napokban, mig az újszülött a levegőt megszokta; azért a koresztelésuél is télen a meghűléstől oltalmazni szüksőges, kivált falun, hol gyakran meszire gyalog vagy nyitott szekéren viszik a gyermekot tomplomba, legroszabb zivatarban is.
Ezen itten elősorolt okok miatt követke-zókro szükséges figyolmOznl, hogy az újszülött gyermek szemét a vakságtól megmentsük :
t-ör. A szoba, a melyben a gyermek születik, fél hojuályban tartassék, do semmi esetre egész sötétségbea; ha a gyermek sza>> bad levegőre vitetik, szemeit be kell takarni, a napvilágtól óvni.
2-or. A szobában tiszta levegő, gyakori és óvatos szellőztetés által, de a légvonat mellőzésével eszközöl lecsók, különösen szegény embertik lakában, hol egy szobában nz egész család lakik, főznek, mosnak, gyermek-ruhát szárítanak. Jobbmóduak Is a legrosz-azabb szobát választják hálószobának, a szebbot fényózósro zárva tartván.
>''»deg szoba ártalmas a gyermekfürösz-tésnél, mert az újszülött könnyen meghűl; azért gyengcmelcg szobában is melegített gyermekruhát szükséges használni a fürősztőt után. Az alig született gyenge gyermek nem lévén még alkalmas edzésre hideg által.
8-or. A fürösztés alatt a bába gyöngéden bánjon az érzékeny szem mosásánál és takarításánál tiszta lágymeleg fürdóvi/.bon, melybe szokás szerint szenynyes ruhát no rakjanak.
4-cr. Ha ezen óvmódok daczára mégis fejlődnék az újszülöttnél a szemlob, tnely genyes folyadék által a szemből magát feltünteti, ekkor szoros kötelessége a bábának és szülőknek mulhatatlauul orvosi segélyről gondoskodni.
Ámbár tapasztalásból tudjuk, hogy a kuruzsolásokat a legszorosabb orvos-rendőri tilalmak som képesek akadályozni, mindazonáltal elkerülhetetlen szükségesnek tartom : hogy a hatóságok mind azon bábákat felelősségre vonják, kik hanyagság vagy más érdekből elmulasztják ezen veszélyes szembetegségnél idejében orvoa tanácnát felkeresni, sőt a szülőket erről lebeszélni is igyekeznek, merészkednek, a gyermek beteg szemét magok kuruzsolván. Az orvosok kötelessége volna ilyescket — ha tudomásukra jutnak — a hatóságnak bejelenteni, s ez által is sok szerencsétlen embert a vakságtól megmenteni.
Hogy azonban az úy-izülött szembetegsége addig is, mig orvosi segély érkezik a mi nem minden faluban található — veszélyes fokra no fejlődhessék, kötelessége vobia a bábáknak a gyermek szemét lágy-íaelegvizzel szorgalmasan takaritni, nehogy a genyes nyálka a szemben meggyülhessen. E végett nem elegendő csak felületesen a
pfldány.)
s/emhój nyiláét nuwti, hanem szükséges a szemhéjakat óvatosan és gyöngéden felnyitni és köjcójók u szembe lágymeleg viz bocsep-piutése AlUl a genyt kimosni és megtörülni'' tiszta, lágyrongy darabbal. Csocstojjel miként a falusi oxsxonyok szokják — a szemet kifecscsenteni hasztalan.
A mennyire a bábák orvosi tanácscsal élni késedelmeskednek, annyira sietnek kár-hozatos kuruzslásaikkal, cz által maguknak tekintélyt szerezni kívánván; o miatt az orvos felkeresésétől gyakran tartoztatják a szülőket.
A legbiztosabb mód, a bábák ily kárho-Atos eljárásuk ellen a nép felvilágosítása az i^jszUlÓtt szembetegsége veszedelméről.
11a ezen tapasztalásból merített orvosi tanács figyelemre méltatni fog, sok, igen sok gyermek firókös világtalanságtól és a szülők keserves bánattól meg leendőnek mentve. (Bihar.)
Dr. GROSZ ALBEIlT.
Heti szemle.
JulhiH 15-én, 1868.
— A magyar-horvát kiegyezés fogalmazásával niagyárrészről Deák, Ghiczy és Csengerí, horvát részről Zuvics, Hubai és gr. Jankovits lettek uiogbizva. — A Széchenyiszobor eredóti terv gipsz min tájának elkészítésével Kngcl szobrász van végleg mogbizva. — FranczLaország-ban évonkint 200 millió frano-kal haladja meg a bevételt a kiadás. — Magyar-óvárott legkil-zelebb a rundőrök és deákok összekoczczantak, mely miatt -1 deák börtönbe hurczoltatott. ''— A Kotschild-ház Pesten bankházat nyit. — Általános népszámlálást fog a kormány rendozni.
— A lengyel cmlékót aug. 15-én loplezik lo Svájczban. — Posteu egy gőzhajó kormányos őrülten járt a Dunaparton s 20 ombornek siko-rült kézrokeriteni. -- Karagyorgyovics horttteg Pesten van, palotájában felügyelet alatt lakik.
— Kgy részvény társulat Dudán papírgyári fog építení. — Mult évben megsebesült olaszönkéntesek számára Magyarországon 35880 frank gyűlt össze. — Zágráb utczáin este két sétáló kanonokot egy egyén megtámadott, egyiknek a nyakáról uranykeresztjét letépve, tova tünt.
— "Algírból .iyolez arab rabot szállitottak Tou-lonba, kik a jelenleg Algírban uralkodó roppant éhség folytán emberhús'' ovésro votemed-tek. A törvényszéke szerencsétleneket élethosz-»zig tartó fogságra ítélte. — Az igérvényokkel oly csalást is űznok néhol, hogy hamisitottan töb bes számmal is állítják kí, mint valóban a hány series van. legközelebb Brünben 6796. uériesüt adtak el, holott 4000 serioenél abban a lottókölcsönbou nincs is több. — Gr. Chorin-szky törvényszéki védőjének tisztelotdlj helyett azt az ajánlatot tetto, legyenek ,briyler*-ek. — A pesti gazdasszonyok egylete az iij|>estí ezigo-ten nagy népünnepet rendez — Vámbéiy a török zultántól a Medsidjo rend commandeur
Í''elvényeit kapta. — Nagy hadi tábor fog Pest özeiében felállíttatni. — Böszörményivel mog-kozdettolett a fogság. — A honvédség főparanco-nokaul, hír szerint, József főherezog fogna kineveztetni. -- Az alföldi vaspályára állítólag 1200 miiirt frtot irtak alá s így 140szer nagyobb összeget, mint kellett volna. — Tricstbon a horvátok s ottani lakosok között uagy voroko-dés volt. — A delegatírtk oz őszszel rostén fognak ülésezni éspedig ujválasztások alapján. — A szlíácsi tÜrdő 60 ezer forintért részletfiwtó-sokro eladatott. — A minístertanácsban elhatároztatott, hogy államhívatalnokok nom lehotnek oly társulat igazgató tagjai, molyok az állammal viszonyban állanak. — A tiszai vaspálya igazgatósága Pestre költözik Bécsből. — Szabadka város a honvédalap javára 2 ezer forintot szavazott inog. —
Zala-megyei hirek.
— Taqttgyi jelentés.*) Van szerencsém a t. cz. szölók- és gyámnokoknak eleve jelenteni, hogy Nagy-Kánizsán a jelen V. osztályú gyniD. Vl-ik osztálya a nmltsgu magy. kir. vallás- és közoktatásügyi minis-terfum kegyes, engedélyo folytán a jövő tanév kezdetével, vagyis 1868. é. október 1-én meg fog nyílni, mire nézve azt a VI. osztályt^ lépő ifjak igénybe vehetik.
Nf;-Kanizsán, jul. 10%n 1868.
KÖNNYE ALAJOS m. k., igazgató.
— Dr. Sebina Iz gyógyászati tanácsos Drezdából városunkat, Nagy-Kanizsát is mog-
•) Kír«tnnk » t.jukl Upok i. M«rk*Mtg(lgei « kSiiriNkO jotonU* ultti átW.t«Uro.
Istogatj/., mint hirdetési rovatunkban olvasható í. évi augusztus hó 1-ón és 2-án leend caak itt,
|H\lig a .Szarvas* vondéglóbe szállva. Szombaton délutáu és vasárnap csak délelőtt beszélhetni véle. Dr. Schmalz európai lüíű s 38 óv óta csupán a hallás ós beszéhWervi betegségek körül mflködött,'' — Figyolm.*só tesszük t. közönségünket, hogy ily bajokban szenvodók no mulasszák el tanácsát kikérni, moly jelonléto alkalmával oly előnyösen kínálkozik.
— Cséplőgépek szállíttattak a uaookban Somogy megyébe a nagykanizsai vasútállomásról. A gazdászatl cséplőgépek és egy 2 kerekfl inalom szerkezetei összesen 15 ezer forintba kerültek.
— Bach utód. Todla Péter csehországi patontos fináncz aitfseher N,-K.anir*-< nyomorogván, f. hó 16-án röggel a kis sörház udvarában halva találtatott.
— Jutalom s jutalmazás. Egy muraközi tanitó Nagy-Kanizsára érkozvén, az utczán 40 forintot elvesztett és ezt egy katona meg egy mesterlogény találta meg. Mit volt tonniök, szépen megosztottál:. A katona becsületességétől vozottctvo a 20 forintnyi részt átadá a város» kapitányságnál, a mostorlegény pedig illaberok, mogszökött, do Csáktornyán elfogatott; jutalmát mindkettő érdomszorint megkapta, amaz dicséret és tisztoletdijt nyert, oinez pedig ft bűvösön sohaitozík a 20 frt után.
— A 10-dik Dr agony os lovassági ezrod őszi táborozását N-Kanizsán s környékén tartamija.
— A tudakozó s kö''evetitő intézőt Nagy-Kanizsán oly élénkségnek örvend, hogy félhónap alatt 162 bejegyzett ügy folyamattal bírt.
A Üdvös intézkedés. Nagy-Kanizsa városi képviselő testületéből átokult kttzrendé-szeti bizottmány valúban dicséretot érdemel. A f. hó 16-án tartott gyűlésben igen üdvös intézko-dések tétettek, mint a bflzt gerjesztő árkok bo-boltoztatás/;, a piacz rendezése s több ofélo ; különös elismerést érdemel tok. Teruanszky József alelnök ur, ki semmi időt nom kímélve, a város elóhaladásán szorgalmasan működik.
— Zalamogyoi gazdasági egyosüloténok állattenyésztési, földmivelési és géjiéazcti egyesitett sznkotszálya Keszthelyen, f.hó 10 én Illést tartan d.
— Braun Károly nagykanizsai izr. íő-eleini tanitó saját, ugy lloléna, Amália, Aladár, Kornél és Győző kiskorú gyormokoi vezetéknevének .Boronkai''ra kért átváltoztatása f.évi julius 11-én 1 1248 sz. a. kelt belügyministeri rendelettel megengedtetett.
— Vettük Kármáin Lajos hltee ttgyvóJ - i\$ykori megyei tisztviselő ur kibocsátványát,
mely szerint magyar általános közgazdászat!-, ipar- és kereskodelml központi-ügynökséget nyitott. Biztosításul 10,000 forlutot tett lo a pestvárosi hatóságnál. ■— Ajánljuk az illetők figyelmébe.
— A „Budapesti-Közlöny" jul 14-ki számában kivonatilag hozta előbbi lapunkban közlött, a törökkorból fenmaradt régi szokás-„a határjárás" leírását, azonban olfcrditvo, r mennyiben Zala-Egecszeg hulyett Nagy-Kanizsát omliti fel, hol o szokás dívik, — kérjük helyreigazítani, s máskor figyelmesbon eszközölni az átvételt.
— (1 a 1 a m b o k i t. levelezőnktől a következő sorokat vettük : Becses lajiju junius 27-ki 26. hzámábau a kískomáromi bíró meggyilkoltatása nem egészen törtónethiven van előadva, kérem azt kövotkczőleg helyreigazítani: A gyilkos Kába Mihály, mint Galambok község által kíállitott bizonyítványból is kitűnik, magát folyton erkölcsösön víselé, mignont 1863-ban nőjét meglőtte, ezért mintegy három hónapig volt fogva, miután nem lohotett rábizonyítani, hogy a gyilkosság szándékosan történt volna. A börtönből kiszabadulván, haza jött s magát ismét jól viselé. Utóbbi gyilkolása alkalmával pedig annyira összovoretett, hogy — bár Kis-Koináromban bofogatott — orvosi utasitás folytán haza bocsáttatott. Innen pedig nem szökött meg, liánom másnap foglárok által Keszthelyre szállíttatott. — Ez a tényállás.
— Koszt boly, jul. hó 6-án virradóra II. J. cserszeg-tomaji (szőlőhegyi) lakos saját pajtájában, főjén, vállán éktelenül összetörvo, halva találtatott Családja s az általánosság véleménye szerint U a padlásról loesto következtében halt ^mog, do a hely, hol az osot történt, a sebek vizs-gálása s egyébb körülmények szándékos gyilkolásra mutattak. A hulla koponyájának hátsó része tökéletesen be volt zúzva, világosan czá-folja meg tehát azon állítást, mintha az 1''/, ölnyi magasságról! leesés okozta volna a halált. A gyilkosi vád a szolgát terheli, és pedig aligha alaptalanul, mert elfogatása után csakhamar megszököttt a — foglárkaszárnyából. Egyszerű dolog I majd megfogják ismét; de csak ugy, ha lohot I . . . .
10-én csto tomboló vihar száguldott városunk s vidéko fölött, sünien szórva lángnyilait, molyok közöl egyik 10 óra körül a prem. rend kolostorába csajiott, erősen megrázván az épületet;''* tanár urak ijjodvo hagyák el szobáikat
u J iirenéír« s az épülut több rátzét megvizsgálták. Miután a villámcsapásnak semmi jolo som mutatkozott, nyugodtan távoztak éji nyugalomra. Kjfél Után 2 3 óra között harangok kongatása riaaztá föl a város lakosait. A kolostor ereszeiéből sűrű füstgomoly emelkedett, s itt-ott setét veres fény látszott a fölpattogó zsindely alól. — A veszély látása csodás orőt adott az oltóknak; rövid idő alatt az égő rész a tetőzet többi részétől el lett szakítva. E közben a múzeum termo világosodni kezdett. Gyertyavi-1 ágnak hittük ; do csakhamar döbbenve győződtünk meg, hogy a padlózat átizzadott s bőrűén hullani.» a méh-szorgalommal győjtött gyűjtemények fölé az égő üszkök és a padló
zat
nagy darabokban, halomra zúzva a gyűjteményes szekrényeket, legnagyobb részét sikerült Ugyan megmenteni, do a kár mégis érzékeny.
13-án reggel 8 órakor ismét viharzott. Cserszeg, Tomaj szőlőhegyek nagy részét elvágta a jég. A mezőkön nom nagy a kár. — A villám ekkor is több helyen leütött, és a csordán egy tehenet sújtott agyon. Naponkint újabb-újabb hirét Yesszük a vihar garázdálkodásának.
Amint a vásározóktól érteslttotünk, Szt-Gró-thon a villám olőbb ogy boglyát s mindjárt ezután egy tiszti lakot gyújtott föl. — Az időjárás folytonosan borús. K. GY.
-r- A koszt hely i orsz. gazd. felsőbb tanintézet hallgatósága jul. 30-án műkodvolói szi-ni-olőadást tart: „Gazdászcsiny* vig opexetto í! felv. é« „Becsületszó* vigj. 1 folv. Kocsisovsky Borcsa k. a. a budai népszínháztól szinte köz-reműköden''d. BővebLyn jövő számunklian.
— M a, j u 1. 18-áJ reggel egy dühö<lt ob kóborolta be Nagy-Kanizsa utczáít, több ebet megmart, mig végro Ch. urnák k ttős lövésro sikorült elejteni, a megmart kutyáki hajtóva-dászatot tartanak s ott lövöldözik i ¡von, a lio találják.
— Bérmálás. Szombathelyi püspök főtisz. Szenczy Fercncz ur ó mltsga augusztus hóban liénnálási körutat tesz, így 15-én Alsó-Iendván fog lenni,
— Novussünk-o, vagy csodálkozzunk, midőn az alább közlött s valószínűleg cochínchínában nyomtatott kíliocsátványt olvassuk, mely csak ugy hemzseg a sok hibától; indiser^tiot nem követünk el, ha azt curíosuin-kép egész terjedelmében szóról szóra, betűről betűre, -nások "ottentő példájára közöljük :
Keszthely. Mártius ho ban 1868.
P.T.
Ezonol vagyok bátor kinyilvánítani hogy én a majévol
Fűszer és Festék Kereskedést
mognyitatam, a Bock Kálmán ur Házába, 26^ Szápt alat, a Bálon ur Kávéháza melót.
Ka küloncs fUgyeJmom ara van fonlitva, jó Partékát tartani, a töb évé Tapasztalásaim által, a molokot szorozztom, s remélem a jótáno* Árak molot, P. T. Vásárlóimnál, a legnagyobik megelégedést megnyerni, esel magamat ajánlván
Alázatos szolgája Walzor Károly.
Somogy-megyei hirek.
—- A m. kir, kör.lokodésUgyi minis-torium I. osstályának kitűnő képzettségű mérnöke, Tóth Kálmán ur, a vezotésóro bízott Sajó osatomatorv részlotes munkálatait és költségvetésével együtt illotő bolyon bo is nyújtotta. Sokat utazott és bő tapasztolatokat szerzett derék hazánkfia, most mint értesülünk, főmérnökül a dráva-szabályozási munkálatok műszaki yozotéséro vau kiszemelve a kir. biztos Janko-vich Lászlő, somogymcgyei fóiípán ur ő mlsga oldalán.
h A dalárda f. hó 1-én, Kaposvárit tartott tánezostélyo ismét kitűnően sikerült. Szép közönség, fesztelon társalgás és jókedv hajnalig, kell-ó önnél több ? Most már csak egy dalcs-tólvre vagyunk kíváncsiak, hogy oz oldalról is itélotot mondhassunk a dalárda folott, mely — nom kétkedünk, sőt szívesen hisszük — csakis kedvező leend.
h. Kádas Hudol f, kor. f. igazgató ó nuga f. hó 3-án teljes megelégedését fejezte ki városi öftízos tanodáink iránt. Tiszteletünk kíséretében távozott körünkből.
h. A barcsi vasút nom igon ajánlólag kezdi működését; ugyanis a mult napokban a vonata »inokről ismét kizökkent As hirszeríut ismét emberélet foigott koozkán. Es oz rövid idő alatt most már 3-dik twet!
h. A Iadiiiost a kocsis, kí állítólag a már emlitott 20 ozor forintot végleg elszállította, szállongó hírek szerint kézre került volna-Kddig azonban o birokot valókul nom tarthaUií, mórt semmi hivatalos adatul sem orósitliotő.
h. Két ülnöki á 11 o m á s — mint halljuk — a jövő héten fog botöltotni, s mint valami különösségül, azt emlegetik, hogy ezekro Nagy Sándor m. alügyész és Vági Mór ügyvéd, mind-kotten jeles készültségü és szorgalmas fiatal omberek, is fognának candidáltatni. Mi |>e<lig,
mint rtagyon U rendén való dolgot sziv esou üd-• vözölíük e hirt és azt óhajtjuk, hogy ne csak candidálva, do megválasztva is logyeu mind a kettő, mint olyan, ki dolgozni képes és akar l.„. Jaj, de az a többség, az a többség I iáikor azt olyan nehéz néha jól „k i v o n n i lu
h. Folyó hó 6-án délután 3 órakor dühös szól levén, nem ntokóly rémületet okozott a tüzet jelző harangszó, mely városunk nyugalmát zavarta. Szoroncsóre a rémület mindon nagyobb-szorü katastrófa nélkül csakhamar el is mult, mort a szívvel-lélekkel sogélyre siotő lakosság munkásságának és a holyszinén orélylyol működő hatóságnak sikerült elnyomni a tüzet és így ogy udvarban álló házikónál ogyéb nem égett el.
h. A ra bl ók « I I nn kért kutona&//, 2 század vadász mult napokban megérkezett Pécsről és azonnal szétkülaotvén a megye különböző részoibon kijelelt állomásokra, ma már folytatja a vadászatot. Juhász Andris azonban, mint hírlik, azt mondta, lngy „ő meg nem losz bolond, hogy addig Somogyba jöjjön, mlg a jáger urak itt lesznek, majd aztán!"
h. Ónkénytes pandúrok is vállalkoztak — hír szorint — o harezra, kiknek sőt szükségre a rondos paudurságnak is coinmendáusaul B. E. Mexícóból hazatért volt katonatiszt küldetett ki. Majd meglássuk most, hogy Bzabadúl ki az egér ennyi macska körül 1
h. .Baranya ós Pécs" czímü lap mutatvány-számát vottük a mult napokban. A lap szerkesztőié Dietrích Ignácz, i r á n y i a s- va^jy-is baloldali, szaba<l és bátor. A mutatványszám maidnom kizárólag a pécsi kövotválasztásról szól, s az ellenpártot ostorozza. Bizony nekünk sem ártana egy szabadelvAbb ellenzéki lap, molybon a most már majd átaláu érzett eszmék kífojezést nyorhotnének I
h. LakatosSá ndor régi jó hirü és haza-szerto ismert tánezművész városunkba érkezett s pár hóig itt szándékozik oktatást adni az ifjúságnak. Jó lelkiismerettel ós szívesen ajánljuk őt a szülők és tánczkodvolők pártfogásába, — liahogy ismert jó neve nom volna maga elég ajánlat
— Ujabb adat a koldusok gazságához. Mohács, 1868. julius 10-ón. Javában foly az'' aratái. Az idén igon kedvez az idő az aratóknak, mort mintegy 2 hét óta hűvös napok a éjek járnak, mi valóban nagy olőny, hogy a nagy munkaerő hiányában az alkumazott munkások legalább félbeszakitlanul dolgozhatnak. Csodálatos, hogy a munkások száma egyszerre oly nagyon csökkent Más években, jól omlék-szom, ily nagy munkaidőben a piacz toro csakúgy hemzsegett a napszámos nép s várta a jó szerencsét- illetőleg a gazdát, ki őt munkára fogadja. Bezzeg most ogy árva fia sincs ott, ki-vévo rongyos koldusokat, kik különféle testi bajokban látszanak sinlődni, t i. akkor, midőn koldulnak, do mikor már a falu végén vanuak, ott semmi bajuk, s bebizonyul róluk, hogy többnyíro mind gazomberek s csalók. — Mívol éppen o lolkotlcn népről szólok, nom hagyhatom omlitós nélkül, egyik hajmeresztő osotet, melyet o vidéken tenni szándékuk volt A G. bíró esküdtjével hazafolé ment kocsin, s ogy kis er-dőcsko mollott vozetto utja. Már távolról mintha füstöt látott volna a fák közül fölszállni, do azt hitte, hogy tán pásztorok sütkéreznek ott a tfls mollott: do m&ris mintha valami ösztönözto volna, hogy Rrálljon lo a kocsiról, s tekintsen bo az erdőbe, mit oda érvóu, mog is tett, — Esküdt-társával együtt bemont tolult az ordőbe '' ama holyot fölkeresni, hol a tUzot vélte, mit azonnal mégis lelt. A tüzet ogy egész kocsi koldus ültő körül, do midőn a bírót társával ószro-votték, kocsival ogyütt futásnak eredtek.
A helyszinro érvo, a bíró itt ogy 12 óvos fiút talált egy deszkára kifeszitvo, szája bo volt íöinvo. A tűzben izzó vasoszköz volt, moly arra látszott készitvo lenni, mint a fiu vallomásából is kitűnt, hogy utóbbinak szoniolt akarták a kcgyollon emberek kitolni. A szeroncsótlen fiú — mint liallám — fehérvári, s még jókor kiszabadult gyilkosainak közéből; utóbbiak őt egy vásárban pénzzel csalogatták, hogy menno el volök, mi a fiúnak hízelgett s ráállt a kóbor élotro.
Ily gazságot kéjKeek tehát nmaprofossionalí* koldusok olkövetni, kik vásárról vásárra hajtanak, s az általuk készakarva eltorzított s megcsonkított emberi testet közszemlére viszik, hogy másokban szánalmat gerjesztve alamizsnát kapjanak.
E vásáros koldusokat ogytől ogyig mind vissza kellene utasítani illotő helyeikre, mert ozok noni koldusok, hanom a lognagyobb gonosztevők s u koldulást professióból űzik.
Azt tartom, minden község oltarthatja saját azogényoit, kik Valóban munkaképtelonok — s szükségkép könyöradományra szorulnak, s így megengedett házalás ogy faluról a másikra csak számtalan gonoszságra s visszaélésre ád okot.
R. L.
— Lengyoltóti, jul. 14. Községünk lakói ez időpontban szorgalommal foglalkoznak a Mindenható áldásainak begyűjtésével, mit w évben a többszörös silány termés után mezeink FnlytntiU n mellékleten.
\ . .. : ■___;___

A legnagyobb vuszonruha-raktárban
váczi utcza YPSIL ANTI-hoz
Pesten.
Kaphatók a legolcsóbb árakon és legnagyobb választékban mindennemű fehémemüek férfiak, hölgyek és gyermekek számára, úgymint:
10 e.er (1 arabnál tflbb firtl lőjek ramburgi vagy hollandi vánonból, darabja Kft 75 k., 3 ft, 3 O
60 k, 4 ft, 4 ft 60 k, 6 ft, 6 ft 60 k, Oíl, (ft 60 k, 7 fl, 8 ft, 10, lí ft. lOeaer darabnál t«bb lila«» férfi l»gek. eaer kdlOnböift mintában, régibb mintája 1 fl 80. J ft.
■__I . 1 k. » . I i f »..lí___a____LL -........... a rn . « * ''
legújabb minták ¿a legdlvatoaabban varrva 3 ft 60 kr, 3 fl. FaUr jaawt audapeláa f4r» lofak, 1 ft 76 kr, 8 ft, 2 ft 60, 3 ft, 3 ft 60, 4 ft. Ftrf (Atyák tráuonból, magyar vagy félmagyar mintára I ft 76 kr, a ft, a ft 26 kr, 2 ft 60 kr,
3 ft, 3 ft 60 kr.
alajek, rombarol váeioa, »Imák 3 ft »6 kr, 8 ft 60 kr, 8 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 6 ft. to»*k nwtiril 4» bellaadl váiioaból hlmcive, 4 ft, 6 ft, 6 0, 7 ft, 7 ft 60 kr, * ft, 9 ft, 10 ft, ichwelUI 4a fraaoxla uclliauttrával 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr. 6 ft, 7 ft. FI»-l*jek válioakól 4 ávea 1 ft 80 kr, U ft 10 kr, 6 ír oa 1 ft B6 kr, a ft 40 kr, H (ki 1 ft,
J ft 46 kr, 10 ávea 3 ft 10 kr, ''i ft 46 kr, IS ávea J ft 40 kr, 3 ft 90 kr, 3 ft 60 kr, 11 áves » ft 46 kr, 3 ft 16 kr, 4 ft »0 kr, 16 ívca 8 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. ^ 8xlaei fla lMtk, 4 áve» 1 ft 10 kr, 1 ft 25 kr, 6 évea 1 ft «6 kr, 1 ft 40 kr. 8 áve* 1 ft 36 kr, 1 ft 66 kr, 10 ávea 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, Ti évea 1 ft 65 kr. t ft 10 kr, H íve. 1 ft 76 kr, 3 ft 10 kr, 10 ávea 1 ft76 kr, a ft 20 kr. Mindennemű UH al»6 mellények, naiiráyok, karltayák éa egyéb Ull calkkek férfiak <a hulgyek
• tárnára, nagy válaiiUahati. Kíraktár a legjobb umerlkal kriaollauk fehár vagy bamoaiin , darabja a fl 60 krtól C forintig, vöröa 6 frttól 8 frtig.
Sllaea alaó aioknyák . legfinomabbak, darabja 6 ft, 0 ft 60 kr, 7 ft, 7 ft 60 kr. Éa «ok egyéb
kéia febárnemfl cilkkok, melyekről aa árjegyaék kívánatra bérmente.en elküldetik. Továbbá ajánljuk nagy raktárunkat rumburgl, hollandi, Irkad!, oruix é. bírváeiaakban a legolcsóbb gyári árakon.
Váajo« Iiebkeatftk tueiatlft 3 ft, S ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr. 6 ft, 7 ft 60 kr,
A ft, <) ft, 10 ft, égin 20 ftlg. Törülközik. tucaatl» 6 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, 7 ft, 8-16 ft.
8ila»a Agyi oíMváu, vége 9 ft, 10 ft, 11, 12 ft, ls-16 frtlg. <9i~12,l)
Valóságos vászon-asztalnemű.
Aeitalkendík tuagatja o 0 «0 kr, 0 ft 20 kr, 6 ft 60 kr, 7 frl 60 kr. 8 ft, 9 ft. Abr«»t4k minden nagyaágban 6 uemélytM 24-lg. Antall kiilletek «. 12, 18 /a Sí
mmélyre.
beváaárláaánál ajánljuk duian fcluerelt kén fehérnemű , váiion <".
Legjobb mlníiégll kötó OJtérna, csomója I ft «I kr i» I ft 60 kr. M«iya»4lOflyl killletek beváaárláaánál ajánljuk duaan fel.«ereit káaa
aittalnemdekbenl nagy raktárunkat, melyek mlndon áron inár ö.aaeállitva vannak , vagy
klvániág ..erlnt nuroállltunk.
Mindennemű Megrendelitek tmi.tra ..érint gyor.an a legjobban elkéi.lttetnek.
Nagy válaotáa ágyterítő)«, plque éa trlcot paplanokból. káviekMMkMI éa minden • nembe vágó ealkkekbOL
Raktárunkban vett csikkeknél nagy elftnytll uolgál aa, hogy minden megvett, aa árjegygyel ellátott ealkk 14 nap alatt neraciak kicserélhető , hanem egyaaonmlnd kl nem elégité.l etet ben aa ár vl.aaa la adatik.
p^* SaáUltáaok minden Irányban, aa ár elSIegea bekaldéio mellett vagy utánvétellel gyor.an il legjobban o.ikö.bltetnok, ugyi.iiito mindennemű megisadeléaek mu.tra ixerlnt legha-raarábh elkáailtUtnek.
Kollarits József és Hal.
^vpf.. . V ...

MMMjL

P HÓN IX
biztosító társaság.
a
i
Az öt millió forint kezességi tökével biró PHÖNIX* tolsBto»ltó-tétrBa8á,ff
nngykanixMAl röUKyitökH<ÍRének
ezennel van szeroncséjo a t. ez. közönségnek tudomására juttatni, hogy a jégkárok elleni b''ztositasra
* eiikBiléiét teljesíti.
A föld tor inényokroi biatositAsoknAl a tArsasAg totomoson lcszAllitott öijtétílukct szab meg, valamint megengedi, hogy az egész biztosítAsi dij — lm ez kivánatnék — csak oratAs utAn fizettessék bo. A további előny — mely által a „P h ö n 1 x" legnagyobb bizalmat vívott ki magá-- a kár azonnali fölvételében és annak készpénzbeli haladéktalan kiflzetésébon rejlik. Áz itt elősorolt előnyök kapcsolatában alólirt fóügynökség a jégkárok elleni biztosítás eszközléséro legjobban ajánlja magát s minden időben, ugy körülményesebb közlések tételére, valamint biztosítási bovallások fölvételére hajlandó. Nagy-Kanizsa, 1868. April 24-dikén.
A nagykanizsai fóügynökség: LESSNER H.
UO-3) Irodája i kóroda utcza 610 wia a.
nak
SCHLESINGER VILMOS
(60-6)
VAX.TOTJ25UBITBI 1NT.-KA minden nagy vÁrosban igen kedvelt sorsjegytársula-tot Itt is NAGY-KANIZSÁN megalakította.
Husz havi ő forintnyi rdszlctfteetéa mollott azon kedvez-| mdnyben rc{szet»it, hogy u jegybirtokosa 20 darab 1864-diki állam-florsjegy nyerományeiro, molyok a társulat ideje .tar-I talma alatt kiaonioltatuának, igdnyt tarthat; húsz hónapon át rendes befizetés után a résztvevő egy eredeti sorsjegy birtokába jut Különösen : 1864-kl sorsjegy 9 húzására 5 frttal; Hitelsorsjegyro 8 húzásra 8 frttal; 1860-iki ötödro 6 frttal 3 húzásra és húsz hónap után a t. cz. résztvevők Szelvényeikkel együtt 10 frt vissza fizetés mellett; 8alm-sorsjcgynél 4 húzásra 2 frttal; Waldstein sorsjegyre I frt 40 krral 4 lmzásra; Rudolf-sorsjegyért 4 húzásra 1 frttal és Clary sorsjegynél 4 húzásra 2 frttal részt vehetni.
A n. é. réaxtvovö közönséget tísztclotolj««on meghívja az o tokíntotboni mog kívántató értekezlet végett vAltéirodAjAba N.-Kanízwln a „ZÖLDFA" szAlloda mollott.
ggy- Mindennemű kamatos és kamat uélkliil állam- és kölcsön-paplrok, főldtehorniöiitositóöi kötelezvények, sorsjegyek és részvények gylljtelóke, szelvények, különféle bankjegyek,
„ARANY" t{s pEZÜST" pdnanemok bo- ds fölvátiaaa.
?AtHl

l^júii DirnitfiGKiiT; TALMI ÖRÖKKÉVALÓ ARANY-ÉKSZER.
Ki o czikkot mint valódit bírni akarja, az forduljon az ogyoaftlt
tadustrle Ilalie-hez Bécsben, Praícrstrassc 16,
ElnditNl irány nagy nraUbati.
W Aa ákaaer állandiaágaárt lráallag állunk Ját.
ItrlIlnnt-ékHKfr.
finoman kiállítva, aa i.merS I. eaaUdbatlk ea ákaxer validl Tatml aranyba van fogva, a belehelyaaatt brl-lantok a legfinomabb begyjegeciek, melyek aa álánk fényt aohaaem veaitik, ugy a.lntén máa drágakövek l< fel nem lamerhetflen vannak utánoava.
Kfcy melltfi. . . pár ftllbovaló

frt 6a kr., 3 frt, 3 frt. . 60 . « . 4
frt, » frt 60 kr. 60 . 60 . 60 .
1
1 frt 60 kr. . 2 . 60 . 1 frt. frt 60 kr., 2 frt. frt 60 kr. . . 40 kr.
■nellgomli • njjgombok Ifi féafinak .... brillant gytlrll legűn. kereot mint ék.ier .
ChlHxolt Talmi Arany-éknsfr.
lánca Talmi aranyból . . .
Kgy nyaklánc........
Kgy caábtté nő Collier kere..tte| Kgy melltd . . . f0 Wr., 1 frt, 1 r.gy pár fnlbevalii »0 kr., 1 frt, 1 t''w kOtet fdlre fUgge»»tü .... I r. .. örök naptár, mint medaUlon, eaen ««ép IrJ KI. Cl,arivari-tárgy, megaranyoava egy olda Imii b^napoa, nap-felkeltet é. lenyugtat, a nap éa éj ho...át, a má.ikon a hét napjait é. a dátumot mU'' tatja helyeaon n. havonkint, ea betenklnt Iga.ilandó Kgy medalllon ..... 60 kr., 80 kr., 1 frt. Kgy pár mellgotnli . . . 80 . 80 .
Kgy . ............40 . CO .
Kgv ftlgge.itőfé.ll .... HO . 1 frt, 2 frt. Kgy férfim...... 60 . 80 kr., 1 frt.
Vnlódl nrntty-ékHier.
Kgy ICyOrn a.ine. kövekkel . . . 1 frt 80 kr. Kg/ . gyöngyökkel megrakva. 2 . 60 . Kgy . aranynyal . . 8 frt 60 kr., 4 frt, 6 frt. Kgy pár fülbevaló . 4 frt, 6 frt, tí frt, 7 frt, 8 frt.
Kgy melltfi Kgy pár fnlbdvalá Kgy , raettgomb K«X . ujjgomb Kgy férftfl . . . Kgy n8 eolUer . Kgy kar karika
GyftnKy-ék»aer.
. . 1 frt, 1 írt 60 kr., » frl, 3 frt. 1 . 1 . 60 , » , 8 . 80 kr., 1 frt, 1 frt 60 kr. 1 frt, 2 frt, 8 frt. 1 . t . 60 kr. frt AO kr., 8 frt, t frt 60 kr. 1 frt, 2 frt 60 kr., 8 frt. Kgy a.lnor Alaki gyOngy 2 frt, 3 frt, 3 frt »0 kt Kmnil-ékMxer diiuun kiállítva tfi.-email Talmi aranyon.
Kgy melltfi
1 frt, 1 frt 61) kr., * frt
Kgy melltfi val''''.di gyOugy éa cmaillel di.xltv« 2 frt, S frt, 4 frt.
Kgy pár fnlbe»a|.l . . . 1 frt, 1 frt 90 kr., 2 Kay egéis emall-ék«>er melltB, fülbevaló, bri*
lanttal 3 frt 60 kr. Kgy pár rraall-mellg»iiili . , . Kgy . . -(íjjtc«''"!'' . . . Kgy medalllon. . 8<> kr., t frt,
Kgy emall-gytlrd......
Kgy lánea auialllel.....
Kgy nS-lánca.......
FekMr ékezt-r
Saara», Jet- éa Ksueaiikbdl állandó. • Kgy n!> colller kélaier a nyakra vebetö kerettel
frt
«0 kr., 80 kr. 80 . 1 frt. 1 frt 60 kh. J fr* CO kr., 80 kr., I fr. 1 frt 60 kr.
3 . .
vagy eaak egy talvval
Kgy melltfi.....
Kgy pár fülbevaló . . Kgy moll vagy ujjgomb Kgy rOvId óralánca . . Kgy koaaad , . . . Kgy egy.aerfi fOgge..t5 Kgy dlaalteU
hajOv . . . .
fé.O
G5 kr 16, 20, 80 éa 60 kr. 30, 20, 10 kr.
15, 80, 60 kr.
16, «0 kr. 30, 60 kr. 26, 36 kr. 60, 80 kr. 30, 40, 80 kr

^ff: A folytonoa Ide.tólái a.áa meg régi vevStftl a birodalom mlndeu rá.aábSI, Német-. Oroaa-
Olaaaor..ágból ét aa egé.a L«vaut«-nak felaaóllltáa után rOgtOn jotálláa mellett .»állltaudénk el.
Blíndon ArtAblAk rAodAsul ie franco.
Egyosült Industrie-Halle, Bées, Praterstrasse 16.
I''2í -C.3) IMT Keroakodlk taoiatár ak at kapnak.
Mámmsmmmm
Figyelmeztetés inliuleift korbeli, de leginkább az Öregkorban
ÓlOlCllOSE.
Alulírottnak ai orvoatárennl bonaab bnvárkodáa után alkerdlvén olyan blato.an ható gyÓRy-aaert feluriUii, mely a tüdSgnts, MldShurut, mellhOrgé., mellégé* éa ragac.oa flegma fel nem kOhOg-hetéie eaetében, klllOnO.cn pedig aa (Ingóknál, kik leginkább Uva.«aj*t é. fttitiol a.oktak kitéve lenni s ItldSguU, tQd3..élbddáanek (Hchlelm.chlag) .Ikerrel hsaanálható, a ft vesaedeluea hecticáral való hajlamot la eltávolítja.
Ilátorkodom n nagyérdemű kOaOntéget erro Agyelme.tetni, hoiry aa említett gyógy.aert kOny-nyobb baa.nálat végett (pllula, labdaca) alakban káaaitám, melytől azáx darab, (Ivrgben, aaját pee.é-tömmel lepecaételve a ha.bnálatl uta.lláaaa] ellátva, nálam Debrecicaben (lakáaom i váradutcaa, 21.11. aa. alatt), ugyaucaak itt helyben TttefOl K. Lajta kOnyvkerc.kedé.ól.en i. dr. Rolbtebnek Emil gyógy-aawrtárában kapható, a?t utófiietáa mellett la megrendolhetft. Ara egy ((vegeiének vagy •iái darabnak 3 forint ori.r. ért.
Iráibell megkereiéire egyéb bajokban la onroil tanáceommal oiveaen a.olgálok.
Debrecaen, tnájói 16. 1868. OúSVAry Ede.
orroi Debre«aanben, a m. k. lerm. támulat r tagja.
ELISMERÉS.
Tek. orvoi ur I A L orvoa ur álul feltalált tidd-labdaoiokat baaauálva, a.t Upa.italom hogy flegmát könnyebben köphetem kl, mind pedig kOnayebban énekelhetek | aillkaégeauek tartom tohát axon labdac.o!» haaanálatát folytatni avágett, hogy aa ohajloU eredmény eléreüieaaúk. Tiaato-lettelje.en kérem-tehát, méltóataaaék réaaemre aaon labdaciokból po.tal uton ulánvát melleit egy Üveggel beküld .nl.
Tobiilben becaoi hajlamaiba ajánlva, mály Uaatelettel maradok
Turcaa, májúi i''J. 1867. a tekintetei orvoi unak Siainto ti..lelője
Molnár György,
tnreel érdemalt eipcrei<|«lkéu.
TEKWTETES TUDÓS OftVOS UR!
A ragacsoi tildó hurut falaaaggatáaárft aaolgáló labilacaalból — melyek hftütatóa.ágát u.Mig la Upa..talom — ..(ve.kodjék, kérem, egy ((reggel mlelSbb hoa.ám kfildenl ; do elftvlgyá.atból n< Oveg époninaradáiára ea alkalommal la a.t akatqjábft kérem foglaltatni.
KtlIOnOe II..lelettel maradván t. Uraságodnak ftláaatoi aiolgájft
Vác a, Jun. 2i. 1867. ForoHxkny Péter,
(182-4,S) vácal kanonok.




• .:

SALGZER MIKSA
ZALA-EGERSZEGEN .
ajánlja magát valamint egyes oltárképek, ngy egész oltár k<íszitd8dro ds miűdennemll aranyozás- es festósekre.
Hibás 6b nvult kdpet kijavít. Urasági lnkok feldíszítését b bármily e «zakbn vágó munkák elkészítését elvállalja s jutányos árszabás mellett teljesít, miro nézve számos megbízást kér. Bővebben értekozhetní N,-Kanizsán Wajdíts Józsof tudakozó-intézetében. |U8-i)
UNTERLEIBS-BRÜOHLEIDENDE,
talbet tolobo mit gana «Heu ßrOrheii finden In »altaua dfn Miete* Kkllen vollltSndlge lUtUug durch OottlUI» Sturaeueggor« Bruchtalbo. Ami-ffihrlicbo Uobrauc.ki-Ai.weUuug ntli einer Mengo Oborraacherder, kmtlioh be.tltlgter Keugwlaee anr vorberigan Heber.«ugung grätig. Zu beliehen In Topfen au 3fl. tO kr. Oeiterr. W. lovrohl dir.ot beim Krtlndar aettMek 8TUHZ£Ji£0QEM in HedeM, Kanioo,
Appeu.rll, Hchnela, «Ii auch durvk ; Hr. F. Formijyl, Apotheke aor kell. Maria In 1''o.t und Hr. Max v»a Her-Vitk, Apotheke In Agram.
{127-17,3J
» f f
« * 0
A lendül <r.4<l4.i|-fínji«,>k táraatá« raktár* a klasatt rakMyf«,
>*l (1*1 Uli
Távirati értesítés!!!
fco,
haUr«aa<il«|f »Ifsadob^,
r^WlMHWI H-
\tt,) kénjaaerítve <U aa«Su*l eUrus|ttas»a fcbkesbiput • 20,Oöö Jí loabet »«haladd, aafol férfi U u«l Mt4v»«*»ek, aagsl váateatsSve l«k. atigof ssebkendfík, aaalali kendik éa legfinomabb angol f-hlrtlng bfil álló iv''iulkltnll ¿rákáwUUk hallsUsa oWeá áron iWgM«s»li«l£k. A* oly alacsony árak, vlsaouyitva valemanayl csikkek nehés mlnjségdkes I (* asépsigéhes, fölöttébb árd*k»lb«tfk a migán-egyéueket ugy, mint »« ¡«wétel-adóktt, tűivc 1 haaonló etaJsa még «oh« neu történt, i alig ha U fog el&jSni.
JJ; IIa»o»l(tt<itianak Önt« pOitfoiun at Ht j«yyt«l( <írak Tg ) egyébb liíjcgjiíkr-kkrl • megfontolandó továbbá, hogy ki nem il/^iló áruk in In Jon elleukeaéa nílktll visaaavéletnek, éa n pént bérmentve vlaesaMMeUk, ka van, —
t»«iy eljárás illa! a tílj.M mcfclégedéa eiSrn bialotit-
I 11AAA darab váttou Erding a [ lUV/UI»|<,tflnom4bbtói , |fB.
'' kötOn*ég««ebb fajig — mlndeuíilo '' nagy «ágban, testhes álló és críniel-f jeti 1 frt 60 kitól 1f>0, 2.80, 3.60, 4 frt 80krl|, I A AH A db viaaoníérfinadrág
iuuuu „
í bau 1 frt 80 kil.SI 1.60, 1.80, 2frtlg.
ArvAA fehér t* mIrm «/fiinak, UOWV lepj.bb rei}<l sserint J 1000 nlnU 1 frt 60 kit.il E, 3.60, 9 frtSOkrij.___
QAAA vásson nSilug céla«er!ien CWUU it „[„„,»„ késsltve 1 frt 70 krtdl 2, ».60, t frt 60 krlg. I-egea-legfinomabb Ingek J fl 60 krtól 3.60, i.60, 10 fttl|t. ■ OAAA db n81 nadrlg és é|i kön-OVW tö, k|ta„tt»iabi*»al,ig«u csinos, 1 frt 80 krtól í, ÍJ*), «.80, 3 frtlg.
I 1 «Inn dh várion u8l háM-Ing, XOXÍKJ legújabb ssabás s«eriut,3 Ifit 60 krtól 4, i írt 60 krig.
I Uíin ^b alsótsoknya bárral meg-| OUu kívántató minták sserint, e vagy ciak cg
160 krtól, 4, 6 frt 60 kr.
| KAA db űnom {■> kUsép flnom-| 1 IM/V Yi«|oP, 60 rlf lioss-
I »au ¿a tSí «»éles ré«»l«Nkb»u,
18, 20 frltó I »3 frtig. _
RAA db lcgflnouabb angul U5 I U\J\J ltoYé| minden db hoaaia t«1j«< 60 rSf, 84 frtt.il 3H, 80, 36 flig a l«g**Ugflnomabb.
1 OS7Tdb r5f5«
1ÍOU riaalrtakban, darabja 9 fmdl lo, la frtig. OílíÍA áaoaa augoí feb/rlícti ^""«fiinurJHon, bícal r!f aaílca 39 kr.
()RAA tot angol Yáaion a*«bken-dí 9 frttól 3, 3-60, i írtig Ml tucatonkiut kíihaa aiolgáltatra.
Tessék csak égy prébát Intiii,
én at aláiífe megjegyzett tárgyak meglepő olc*Q áráról meg fog győződni.
Miit «len i\iux Irgjobb iiiinóargrili bUtonltáa mtllrtt »«Intik el.
Itl a legnjabb gyakuiUti ffayttaM raikk«kn«k ol/ nagy».orí váU»it4k UlilbMd mlnfl [Uc-»b»n baMnld nem liUitk; Kondomodra »»ni« .VmI flragről, ugjf hogy aadp Aa alkatnaato: ^da<Ukot namoaak hblgyok va urak do mí« mindail k.ru 4« áiláau g/*»«»kok aaWr«
>ae(f41* vála««t4kban uUlhatai.
'' '' " '' '' '' ikluak araim* i>oato* inotnevíaia után iagrcn í* bírmentre inrgknld«Uk | nagyon «.IBaydi
m»gn«r*a4«o la talllbut^. A
uAivv hon
ArJ«g/i4k«k mindenkink aciina* pauloa mo«iiev»ai« utin iugyen Íí bírmentre inegktlld«Uk | nagyon MBayOa Uhita rtddklt.e. lakoa.iki« ily piM.Unyt ntegiaer^aicauk, infutiii abban ii*nicaak aa ir, hanem windrn a raktárban lítcaS calkk poutoa
»r "V 1
^>^t-k(lld/a utánvétel, vagy a píua rl5l«g«a ''•oklIl.l.Uo i.iellrlt történik
Legjobb gyártmányú különféle czlkkek kivonata.
t)/WlA tel angol váaion-battitt-V kcnd8 fírfl^ u6k „,1. mára 6 frttdl 6, 7, 8 früg Ultucaton-kint kdahai »«olgálUtra. OfkfkAA db Ing-mell legllno-mabbbatiatTáaaonbdl h''oMiantl ragy haránt ráncaokkal, »0 krtól I, 1 frt 60 krlg. />AA db augol Táaxdn-damaaat UUU M.Ull kend«, legújabb áb-rákkal, 0, lt, 18 U U iiemMyro AtUadamaat i<rti!kínek l/.,-*<U<rt.
OQjfkfkik r^ílgen finom, legne </0\J\J\t heiebb ralnCit''gd f/hlr angol ablrting ia VladapuUn, lőfjo 36, 98, 30, 40 kr. a legfinomabb.
h''zétkUldé''iek utánvét mellott minden fó- és vidéki Ivárosokbft az egósz osztrák birodalomban eszközöltetnek. Caomagciá8l tí!J trni Slámlttat''k. — Vételeknél, melyek 130 frt órtókü portékán fölül terjeszktHlnek, tí drb indiai IHattist-knidóvel ingyen kodveskedüiik. rnnu Caatral■ HauptvtraMtiaoga-r/*Kjl Mm, iaohUtift«» Nro II. lat ILZIM: OaakH''acbtM Haatc. (It8-tt,7)
ÉRTESÍTÉS.
tudtára a uagyérdoni UoinboH Bti''talnu ur
U kü-álul
Alélirott tiaztelettol adom ''-¿¿Ínségnek, iniaxerínt a in. 1 feltalált
„erősítő ital"
raktárát átvettem. Kérem a t c*. kötónaéget azllkaéglot fedezése végett ''hozzám alullrotthok fordulni.
Kzen erésitő ital, az előtt ugynevozett Mixtúra 8to-I uioehioo-hepatíca erésiti aa idogekut, kulőuösuu a gyom-|rot, a beleköt, s előmozdítja as étvágyat.
yikerrel használ lm lő a moghülések ollon 5 -- azokat, ¡kik roaz ivévizzel élni kénytolonok, vagy gyüu, -'' ••ők rélvozoto után nem jól érzik magokat: mogévja az Utneii I eredő minden ross Itöretkozményoktől. A jó nedvek i|4-I idézése által as eiősitő italnak folytonos haainálata mellig |a koserő azájvis megszűnik a a lábbsdozók rövid idö ) alatt viaszanyorhotik megingatott tosti a lelki erejüket. — 1 A tengoren utazók megóvatnak általa a tengeri ut iamort kellemetlenségeitől; — végro a legújabb tapasztalit sse-''rint n rothadt foghus, ha avval dörgOltetik, visszanyeri | kellő minőségét.
Nagy-Kun izaán kapható az alulírottnál és £rr-Ikowix W. és A., ugyszinto 1''eaHelbofcr Jói«cf, végre I Hnacnbei g l''eretira urak föazorkcreskodésükben.
(i30-8,r>) Wajdits József.
Lrn Intszuúlati uliuiitáiu«;il együtt f frt.
ftaaoila Itvíl papC»k.
minden kiránt nír,betü 1 agy koroua
ingyen nyomatáeával. tál db H ad fiuout fehár . . 46 kr. . . angol, roualaoM . 66 . ... recaía olneiett . 76 . . . 4-rd fluom fehír . . 86 , ... augol troualivtt , 1 fl. „ . boriUk 8 ad fehirre . 30kr. ... . srís . . 60 , . . . . «»in.,re«a. 66 , . , . belül inmáucoa 60 , . . finom gyáaaborlt4k . 80 , . . boritik 4 ed fehárro . 60 . .... »rfiapaplr. 46 , 2 rainoi botfl korouával a dlratoa tObbaaiuil nyomatban *»i« papírra 40 kr. ati« borítékra 40 kr.
100 db. Látogató jagy. Kottfía íánymáiu papíron, legfinomabb kSny.imat egy aor Ir.Oaal 1 ft. ugyanilyen legünom. fokéin nyomáí-
aal........70 kr.
ugy«uily. legfln. arany nyom. 00 kr. minden k0relke«3 aorért 10 kr.tObb. Litogatdjegyek, legAn. augol oru nyomattal.legujabb nem fi be tQkkel, olradbb mint mlndonatt, k«4t db. feli., kettSafrnyQ papír, 80 kr.
RirtsUak. 1 Uat. aug. rí atoll .19 legjobb fajban 10 kr.
teal. «ng. riatoll egy doboaban, fennabbl fojban . . . . 80 kr. 13 leit. alumínium toll, biitoaltva
roaada ollen.....80 kr.
IriSn Jd inlnRaegU
10 16 96 36 46 kr. I teát. tollny.l . . 10 16 90 80 kr. Finoman vAaett peoajtayiwik Ug-
aaebb Iráaaal. 1 db kit betfirel, finom nyéllel 60 kr.. Koronáéit 80 kr. ktllnu, egéaa nevek
oicaón ««ámitUUiak. Doiabornyonid préaek névvel egyStt
legfinomabb 3 fl 60 kr. Bélyeg (Htampiglia) bádvg«*«krény-nyel, íeaték éa ccaettel 4 60. 6 60. IA legújabb tnaga magát nedvesít« bélyeg, (Htamplgla) a gép egyaaerl nedvealtésiel eior lenyomatot ké-•«II. A leggyakorlottabb hivatalok éa irodák «aámára 1 db legtiii. véafi 4 fl 60 kr 7 ft 60 kr. Legjobb inlndaégU, vaalageillat le-
meaael ellátott ChloS eiBai jótilláji 10 évi folyton;» ha*s«áiat melletti tet ovSkanál 16 ft kávé«-kanál 9 0, kéa éa villa 97 ft, 1 pár gyertyatartó 4 5 6 fl. 1 db tójmerítő 3. 3 fl 80 kr. 1 . levcameritC 6 ft 60, ö ft 60. 1 tel késtartó, leganrM, faj 0 ft. Kgyéb chlna-tirgyak gyári áréit Kaeu gyámmá».f »iln é« formában
19
liieiat
fK
a valódi eitlstbea baaonld modorban vau kéaaltve.
Hiagtalan vlain.-nt»« ágybavalók, na-gyun ajáultiitók viael5k, gyermekek, betegek i* gyermekaaiiony • aámára elhárítják töhélcteien aa átiindve»lti«U
Hagy raktár gvarmok- 4a táraas]át4 kokban.
Bábok, dbja 6 10 16 2030 krtól 9 ítig.
KBIOnfélo állatok 6 10 iO '' . 1 .
Jáidktárgyak dobotokban 10 20 30 60 krti''l.......9 ftlg.
Allatok, teiuiéiact raeriut elkétaitve 60 krtól......I — 9<Ug.
Kgyéb játéktárgyak oaor fél* vála««-tékban 10 krtól . . . . \ ftlg.
Társasjátékok 80 60 krtól . 9 .
Aa iaineretea roulette jáu''kok en miniatűr« 1 db 40 60 60 »0 kr. 1 90. 1 ft&O.
Laterna magica, as ugynevesett va-rásal/-npa,a legkellemeaebb mulatság iljak és »regek ssámára, ldb 19 kép. 06 86 kr 1 60, 9 3 4 6 ÍUg.
KSnyvnyomdák tokéles botQkkel is asorokkel, weguntt gyermekeknek 80 kr 1 90, 1 60, i 60, 3 4 6 ítig.
Angol ssersiámládák, telvo minden a bálban stakiégelt «serekkel, 1 Láda 1 60, 2 2 60, 4 fl, 1 kisebb gyermekek 26 30 00 80 kr 1 ft.
Magrendsléseknél Játékokra kéretik a gyermek korál ia a darab értékét megnovesul moly utin a legalkal-oatosabb válasstatlk mintán a vá-lasatik roppant nagy.
KűlönfíloJátéktárgyak dobosokban •sás félő válasstékban fl- és lánygyermekek ssámára, dsrabonkljit 10 20 40 60 kr. 12rtlg. Legfinomabb kantaohuk-féaBK.
1 fodorító fiad 16 20 U6 30 kr. 1 sfirfi íi.d 90 96 80 kr. 1 nyeleaíiaü 2» 80 88 kr. 1 tartófésfl 80 40 60 kr.
1 ssebfisd 1016 26 kr. I aaeblíin kefével 16 36 40 kr, t fejkefe 80 40 60 kr. 1 írtig. I ruhakefo 60 60 80 kr. 1 flig l legfinomabb fogkefe 10 36 80 36 kr, kOrAmkefék 26 80
46 kr.
I.egjobb angol tollké«»k, dbja 26 86 46 GO 80 kr. 1 ft, 1 20 kr.
KldnyOs asebtfissserswiinok kanors* c.al v. anélkül, dbja20 30 4060 kr.
Legújabb pinitáreaák 90 40 60 80 kr. 1 írt, 1 ft 50,12 ft. "
''fán »ák «0 80 kr, 1 ft, l ft 60, 2 3 fl.
Valódi Ujtik-sslrar pipák és Urtók legsiebb foglalás ia legfinomabb faragás dbja 60kr, 1 ft, 1 ft 60,2 3 4 6 frt.
Saivartáskák 30 60 80 kr, 1 ft, 1 ft 60
9,3 ft.
Tökéletesen ellátott dohánvosásl ké-
-ényképl albnaok.
válogatáiban, aajátgyárt-
«»tlletek valódi tutikból boro«-tyánkdvel tokba, ssebbe való, a toltiassáai ssorínt ktlIftnbhsC ssá-rak ia pipákkal,Usssirssámkanóo, ssivarkéssit^k papiros a egyib do-hányadai ké.aOlott.l, darabja 8 4 6 lik
Helyem nyakravalók nrak «aámárs darabja fokote vagy ssinesatt 36 36 45 «0 kr. Dlvaloa aelyera-ebardeok 80 kr, 1 ft,
l ftöOkr. Legjobb uadrágtaitók tartós is 0I6-nyös, párja augol csérnából 46 60 80 kr. selyembSI »0 kr, 1 ft 90,1 ft60 kr.
Paplrtároiák. Kgy siépen ellátottenveloppe kalon-f.''lo fénydsésl papírok is borítá kokkal telvo dbja S& 36 60 00 80 kr, 1 írt.
Kgy Irótárcia ellátái nélkül 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 9 ft, tökéletes Ird sser-ssátnokkal 3 3 4 ft.
Féa
•ftáaMori 10 ktlj,
\ db 26 képro 86 60 80 kr 1 frt. agy db 26 képte legfinomabbfélo 1 ft
1 ft 60, t 3 ft. egy db 60 képre 60 80 kr, 1, 1 Íl20. egy db 60 képre legfluomabbfélo 1 ft
60, 4 i 4 6 ft. ogy db 100 képro 3 4 6 6 8 ft. Gyári raktár rámákban, darabja 6 10 20 80 60 kr. KUlSaflIo nil ««oeaaelr-sk. tökéletes varró kéaslet dbjafiO 80kr.
1 2 3 4 6 frt a kiállítás mlnüsége aaerint.
Gyári raktár franc »ia «slubásl látcsS-vokban-dbja 8 4 6 ö 8 10 ft, melyek a látinttvisínél dupla árúak. Leguabben klálUlqtt n«l kési tárcsák b-Srböl és keluéból, dbja 1 ft 60, » ft, 9 ft 60, 3 4 6 fl
L*9*!*bb íkizerek
legdivatosabb forma uj aranyból mely mindig as aranvssint megtartja is esáltal a valódi ikssjrhei a legámltóbban hasonlít MelltAk dbja 40 60 80 kr. 1, l 60,
2 frt
Klllbevalók, párja 60 80 kr. 1 ft 1 60,
i frt.
Nyakinnek, dbja tO 26 36 60 66 kr. Karperecsok dbja 60 kr. 1 100, í ft TartofisQk BO kr, 1 1 ft 60, 3 3 ft. Oyflrdk kövekkel 30 40 60 kr. Óraláncsok, rövidek 60 80 kr kr, 1 ft » frt 60.
Nyakláncsok 80 kr, 1 ft, 1 ft 60.
I Gombottdk urak saárnára 20 4 0 60
I 60 kr.
KlSing-gonbok dbja 10 15 »0 30 kr. Ulj-gombok, ilbja 6 10 kr. Kgáaa ki«»Ulot«k elSing is ujjgoui bókból Ugsaebb kiállítás 60 80 krl 1 » ft 60.
egy csomó óra-tttyelík, nagyon r»(.| nosan Oassaállitva tlO 80 h:. • 11,
A lagdlvateab «oiil-lkurr össseállltvn sok flnoman bassOrQ''it
ostlstaesilcsdvekból. Kgy in elit 8 40 60 80 kr, 1 ft. egy mslltfl saíatko faglalt 1 60,2 8 ft, egy pár ftHbevald 60 00 80 kr, 1 ft. , . ÍBlbevaló aafistba foglalt 1 60 28 8 60kr.
LiftMMU« •Hclszftt brillant-iáusr
maga a ssakirtS (a áialtUtbaUk es által. Kaen iksser valódi aadstbavaa ellátva, as otánaotl cslUárok a legfi nomabban kössbrÖlthegykrlsUlybóll valók, a melyek élénk tdsét soha tea vessük el | más drága kövek la Urner* hetlenOl vannak ntánosva. Kgy melltd 4 6 6 ft. . pár fOlbevaió 4 & 6 ft. . , elSIng-gombok 2 60, 8 4 fl 60 kr. egy darab nrl-tfl 1 80,2 80, 8 4 fl. llríllanl-gyllrdk aranyból l 20, 1 3—S frt
Kareaatek is aalvak nyakdiix gy
uánt 8 8 4 ft
Gyáaiékarar. fekete legstebb alak 4a Igen tartó
üvegjei, lava 4a blval-saaruból. Kgy malltfl 20 80 60 80 kr. 1 ft. „ pár falb*Yal,4 2686 60 80 kr, 1 fl , db karperec» 80 60 80 kr. 1 ft . . nyakbaitóka 60 80kr, 1 rt. . lövld óralancs 16 80 00 kr. . nyaklánca 80 80 kr, I ft-. elÓlutf-gottib 4 kr. . pár u] gomb 16 20 30 40 kr. . tarló-fétd 80 40 60 80 kr. Nagy gyár-raklár bel- é« külföld parfutn «sappan, olaj, hajkenót ia egyéb pipere caikkekben.
Hlhatsttea de még)« Igaiaág-
Balóu-drák brottcsból tlvégfcdél é*
alap tattal. Kgy db k la óra 2 frt . . kösépnagyságu 3 ft 20 kr. ■ ■ nagy óra 2 ft 60 kr. . . legnagyobb 4 ft 60 kr. Csinos txobaórák porcsallán eslm lappal.
Kgy db dtSmd nélkdl 2 8 3 80 kr.
. Utíimflrel 3 60, 4 60,6 ft. Ksen órák tartóságáért ia jó Járá
sáárt kesestég váltaltalik. Mlndennemd megrendéiek átvétetnek s gyorsan és olcsón létesíttetnek. .

;:mí ausztriai bizományi üzlet.
(116-13,4)
A. PRIBDMANN BéCBt>an
PraterstraMO 26. •«. ii Operngaste 0. s». a Dréhei lörcaarnok mellett.
Wlobtlg
für BiERBRÄUEREIBESITZER.
Nur wai Hebt f«t, bawlkrt »loh.
Bchaal, aauW'' und trt ■« gewor-dc^-i .''.ager, sowie auch uue Hchenk-bleto werden längstens in .A Ktanden durch ein unschädliche« k*''ltcl unter Garantie, glanshell, fein moussirend und schinackhaf. wieder hcrr*p*elll. Hei HcAlcllmig bitte r.n- (.--n* Angabe der Z«Jil der v^aa Maaa-Inhalt»''jeü«s «lp^>>ieoi V. \»,e». Veraendu''yeii nehinw uvr Kfirva wagen n«ck. .
Kinsendungen von ein de« kranke^ Hie • wltre 1.
Mutlereendung KT . ''.Ii .. 1 tu franclren. NHhrj3 .-^kuiift r''lheilto
Aug. Siefplst,
Mengen (Wllrtlembprg.]
ISU
fcildbirtokok ós házakra
6000 forinttól frljebb, bármily tiagyaHKbAit
Magyarország és melléktartományaiban törvényes kamatra ajánltaik és részenként fizethetó vissza.
Béca, Stadt, Goiuaga-Gaase 12, 3. Stiege, Thür 38.
Cbak recoimuidált viasza-postabérrel és megkivánfatö értékkimu látási okmány nyal ellátott lovélro iwlatik válaas. (134—5 3.)
Amtlfcho rrkande.
1>p»'' k límann in.!, Fabrikanten, llemiAi < u »t Hi e f e r I a t von hier, miid hieniit besqugt, daa dsraelbe <ler uiiteraelclineteu Htclle lll«.r lO,K05 Htllek Zeii^niaae, auli''entisehe Hchrifl-►tfleke, von , ''beginn «cinci fleacblifla bla heuv .^legt hat
M o n c i 1. April i<W7.
¿koiktchiiltheisMn /Ittlf: 131-12,6| Kopp.
Evenként 38 húzásra.
valamennyi Ausztriában lotező ^11 am ch magánaorajegyekre ÓHpixüg:
I 250 ftos 5854-kl, I Hitel,
I 100 ftos 1860 ki, 1100 ftos 1864-ki, I 50 ftos 1864-kí, I Ötöd 1839 kl, I Como,
I Rudolf, 1100 ftos Triesti, I 50 ftos Triesti, I 6dzhaiózá8i, I Salm, I Clary, I Genois,
I PálffV, I Budai, i Waldsteln, I Wlndlschgrätü, I Keglevlch sorajegyro
hozzáadva I Bádonl 35 ftos sorsjegyet
játszani lchutiicsak4ll év»egyc<leiik6nti lcllzcté,s mellett.
A társaság 20 résztvovóból áll, kik közül az clsÖ részlet fizetésénél mindegyik egy íészvéiiyjegyet kap, valamennyi sorsjegy megnevezésével, melyekre nyerés esetében, a reá e-tÓ részt meg fogja kapni.
25 negyedévi részlet lefizetése után minden részvevő ''megkapja az ót megillető részt, tetszése szerint akér egy eredeti sorsjegyben, akár készpénzben.
Azon körülménynél fogva, hogy az összes sorsjegyük árkeleto most rendkívül nyomott állapotban van s pár Óv lofolyása alatt legalább is kell érniök az elóbbi álláspontot, csaknem mathomatikus biztossággal feltehetjük, hogy az ezen jatszótársaságbani részvétel, 228 húzásra a legroszabb esetben is csak wekóly pár forintra rúghatna.
Mindenki egyenkint beléphet a társaságba, s a többi részvevőkkel sem kell törődnie.
Mint bélvogilletéket, minden résztvevő (iH kr. fizet egyszor mindenkorra.
,. t
Minden nyeremény közölve le«.
(»6-7)
Morffenaterii A. éa töarsa,
VáltólrodáJ« Pesten, Deák Kerencs ótc.a (előbb N«fylld-uta«») »«•
Wajdits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagv-Kanizsán.
> Melléklet a „Zala-Somogyi
tűi sem tagadott meg. aratásunk — mert a gyakori erfta «¿jxtr és aiél több helyen megrongálta ~ kielégítő, sőt iénak mondható. Hol-daliként középszAmitAssal busz keretit (l? kévo) termett, múltokhoz reményünk van, hogy egy-t^y mérét kuulandnak.
Kukorieza, burgonya n egyéb terményeink, molyokhől a hosszan tárté »¿Arazság miatt már keveset várhatánk, egy még jókor érkezett osö után ismét szépek, a kedvező időjárás mellűit bő terméssel biztatnak, úgy szőlőink is. Gyümölcs minden fajbél van éa mutatkozik, do nem nagy mennyiségben. Időjárásunk, aa olaszországi meleggel vetekedő hőség megszűntével nagyon "áltOzó.
''tegnap erősen mennydörgött, s mint mondják, Múzsákban a villám egy épületet perzsoU ol. — Ezúttal örömmel említeni mog, nogy t Sz. F. segédlolkéaz ur által nálunk is inogpon-dittetott a .népnovoléai egylet* létesítése.
Adja laton, hogy a buzgó férfiú jóakarata hajétörést no szenvodjon o nomes oszmo kivitelében.
BucsAnk, mi nagyszerűen meg szokott tartatni, e hé 20-án loond. '' H. 8.
Sopron-megyei hirek.
Hopron, Julius 10-án, 1868.
— Oskolai prébatétok. Julioa 24-én alsérealoskola 1-ső osztályában, 25-éu 2-ik osztályában mindig délelőtt, 27-én délelőtt olomi oskola 1-sé oszt., délután 2-ik osztályában, 28-án délolőtí 3-ik délután 4-ik osztályban. Kozdoto reggel 8, délutánod érakor. 29-én magántanon-ezok prébatéto. öO-áa To Doum s az osztály és érdomsorozatok felolvasása s jut/ lmak kiosztása.
-— Körrondolot valamo<w '' törvényhatósághoz. Tapasztaltatott, hogy a távirdai sodrony és oszlopfák, ktllönOaon ihhI:0- a porczellán szigetelők részint roszakaratuól, részint podig pajkosság bél gyakran rongáltatnak. — így történt, hogy a posti távirdal felügyelőség korülo-tében a mult év végo felé 1070 darab, ujabban a »opron-kismártoni rövid vonalon 400 db, legújabban podig a győr-pápa-vesaprémi vonalon 240 darab porczollán szigetelő törotott összo kövokkol, loginkább paizáit pásztorfiuk és más gyamok által. Tapasztaltatott továbbá, hogy a távIrárJ sodronyokhoz közel fák Ültettetnek, melyeknek ágai a sodronyokat érintvén, a táviráfit háborítják. Minthogy a távirdai folügyo-1 őrlőknek ozon rongálások és háborítások miatt az illető törvényhatéságoknál tott panaszaik és orvoslásérti ismételt mogkerosésoi sikoretlonok maradtak, és ily rongálások által a távirdai küzlokodéa a közönség nagy kárára mogakasz-tátik, do az államkincstár is nagy kárt szenved. Felhivatnak a törvényhatéságok, hogy az ily rongálások u háborítások tilalroazása általában, nevezetesen pedig a távirdai vonalok közelében lévő holységokben, azoknak iskoláiban éa templomaiban, az ily kihágások súlyos kövotkoz-ményeiro valé figyelmeztetéssel, a lugterjodel-mesebbea s gyakrabban is közzéteendő; a kártevők podig az 1840. IX. t cz. érteimébon a legszigorúbban mogbüntetendők.
Vaa-megyei hirek.
HzombMthrly, július 16. 1B08.
* IJj fogyvorok. A hadsoreg részérő a kormány által elfogadott Wonzl-fólo hátultöltó fegyverek f. hé 0-én a logénység közt kiowtat-tak, s 11-én prébaltívések tétettek álló és mozgó czéltáblára, a még szokatlan fegyverrel! próba sok kivánni valót hagyott hátra, — a szerkezet a lehotő cgyszorO, a cső hátsó végo ogy folta-szitás által kinyilik, a töltény bolollloeittetik s ugyanazon emeltyű segélyévol bezáratik, a lő-kéosen a fogyver. A töltény hüvolyo vörös réz h a belfonékon lévé gyúanyag a töltény bár-moly részét találja az ütés, meggyúl s a töltény hüvely a kinyitás alkalmával Hetik, o hüvelyt háromszor lohot használni újra lett megtöltés által,. Egy töltény a kormánynak 31/, krjába kerül."
Közlöny" 29. uámához, 1868. jyHns 18.
"Oörög dinnye. A mult napokban ogy héosi bajusztalan ur sajátságos mosolyával nézett a lietiváaári áruezikkok feletti alkudiftáso-kai, a mlg végre két óriási tököt meglátott, — egyszerre ott termett, a nehogy vavlaki elkapja orra elől, rögtön hénja alá kapta őket, a a kívánt 10 krt érte alku nélkül kifizette s Albrecht ur füazerkoreakodésébo vitte tudakozandó, mi módon lehetne e gyönyörű dinnye-példányokat ily friss és sértctlon álla|x>tban 1 kies be családjának felküldeni, mire az egyik segéd tudtára adá, miszerint a vett gyümölcs uein dinnye, liánom tök, igen röstellem látszott o csalódás felett, végre kifakadva kérdé : hát nem enni való V miért árulják ? — iniro megjogyzé a segéd : igen az enni való, do 110111 nyers Állapotban, hanom főve mollékétoluok, mely egyik a legjobbak közül. Erro kipirult arczczaí kérdozé: Oaraiitiren Sio dafllr V — Mire os a garautiát olvállalta, a só^or a tökök szár-végoit {>ecsét-viaszkkal beragasztva kisztlikbo egy mAs világrész! útra elholyezé, azokat per Eilgut a vaspályára föladandó.
• A h e 1 y b o 1 i izraelita betegápoló s te-motkező egylet lakomája alkalmával táviratilag fölkérték Horváth Holdizsár igazaágllgy''inliiis-ter urat, hogy egyletüknek dísz-tagjává lett megválasztását elfogadná, miro szinte táviratilag megérkezett a válasz, moly az ugynovezott .Chobra-Kadischa* izraelita ogylctnok disz taggá lott megválasztását szivos örömmel hogy elfogadja — tudtul adá.
JSTyllt Póata.
— .I.igethen • — „A haldokló R«rle.s ii«riőjóvol saeretnénk benélnl a délutáni órákban.
— P. PoiUra Ultak a kórt lapokat, a képot ''» megküldjük o hó folytál).
— II. I. .A tekintet'' flgyelmeib földolguxátl Igényel.
a-w-ia. fg«ci;«uMtrr- is uri M n ,''n n
NjrUt ti^r.
Nagy-Kanlxián egyedül Wajdlla Jóxaefiié), Stoinbal-helylt pedig Pilllch Perenca. gyógyaieróaxn&l kapható a nagykeroaettiégnak OrrendS Korty orrosféle illa-lAnoe stb tapaiz, uiely rendklvall gyóayereje, elrAlaattó ¿rlelS * fájdalmat e«llapltó hattaa Alul leggyoraabb, « egynenmlnd gyOkeraa grógyltAat eaakOiOl küldu-unutQ bajokban. — Ily bajok a torokgyuladAa, Ugc«''.; hunit, bfirkéa barnaaág, hártyAjgyik (Croup, angina) mindennemű nieg<4rtói«k, harapii, »«ilrAt, vAjái vagy égéa Által támadható itbek, megforrAxáaok, darAxa-V4fy míh»iurA»ok, konok fekélyek, >u«atok (eon.tual-— meglepi győri fAjdalonieillaplttA<«al — rOgxOtt daganatok, gtlmSk, tAlyogok, pokolvar (carbunoulüa, puatula mallgna), megkeményedéaek, gcnyedéaek, vér-^ keléaek, minden mlrlgybelegtégek. gOrvélye» fekélyek," fagydaganat, ujjférog, kOrllmfolyAa, kOrUmtnérog, vad-hu., tagaalvaca, caonUad, klflciamltAa éa megráudnlá-aok, továbbá a aiOléa utáni lábtebek é« daganatok, , fájó», fekélyaett vagy már genyea nSi mell. — 8ok''4 nn már ealrábaa volt emlffráktól -4 a különben elke-V rfilhetlen, életvenélye« aebétal mfitétnok mellSaétévol — egyedül eaen »eb-tapMa haaanálata Által rneoo-, kait meg.
Végre a teitbo eHJaea beuiMyedt bárminemű laálka». vagy daráaa ói méh fliláukja ctupán eien Upaiinak rflvid idei haiauAlata folytán annyira elStllnlk, hogy aiután a teatbfil kOiSntógeien «abad kénél, tebéail ufitét éi fá|dalom nélkai, könnyen kihuihaló, mire s ■eb gyógyuláaa gyorian b»k8vt(ke«ik.
Kun megbocadlhetetlen gyógy«»»r, molypek jele»-•ége legbiteletebb egyének ixámoa, él kalönöa kivá^-natra, bármikor felmutatható biaonyitványai által már régen a legfényetebben ellsmertetott — rendkívüli, a legktllönuemtlbb eaetekben megpróbált haláaánil éa feltűnő (ikerdát eredinényoinél fogva, melyek bajinA-lata által még elavult bajokban I* eléretnek, jól megalapított éa elterjedőit birét kétaégbevonhatlanul iga-xolja.
A itomagok ára M> kr it 1 ftU, hafinilaÜ utail-táaaal együtt _
TÁRC Z A.
Verseny költemények. A darányi kisbojtór.
(Népromáoca.)
A darányi nagy erdCro Jár a inénos legeifire , llarna legény megy. utána A «lámadó kta bojtárja.
Terabélyfa hBt árnyába Ül a »támadó leánya,
Kpret nodett koaarába . Caókot plrot ajakáia.
Nyug««ik a nap, alkonyodik... A kU bojtir Aliuodoilk HUr(l erdő kötepében Hiúké kit leány oUbeil, . .
A ménenbSI hej, a* alatt llárom calkó do elmaradt. . . Nem li került *oha ké»ro A kla bojlAr (tenvedt értei. .
A kla bojlAr jutott érto »ütőt tömlöei fenekére.... Sötét tömlöc« fenekéről BiAllott lelke am égbe föl I . .
BflnlSI tUxta volt a lelke , A jó !«Un hoxaAvette. l.ál aa latén mlndeu aaivet , H érdem ««erlnt meg ia flaet.
8>Gko kla liny nem foledlu A kia bojtárt, de kOvette.... HaCko lányát édea - atyja
Temctfiben alratgatja. • •
• • •
A darányi nagy erdőnek Kötepében árnyak nőnek . . .
Íafike kla lány... barna legény rnya |lr ott a köaepén.
UÖMfiNy JÓZflF.K.
A füredi halász.
Ol a kla lány a lialaton partján ,
Kihagyta a aaeretfije ...........
Alápereg két iaeinéuck könyjo , A« le«« taláu a lialaton gyöngye.
Kectke veri aaámyával a viiet, ,No ilrj kii láuy , aa laton megflatt | Hl ««ivedet aki ugy megetalla, Uegilrat még téged ax a caalfa.*
^Ba aieretnék arany-ballá válni, Siófoktól PUredlg tuikálni,.. KátaUlni rótaám hálójára i I.egalább még látnám utoljára !''
Püréd alatt — hogy a uaplexállott, Barna legény terlU a hálót) — Soha, iohal ily aaomoru e«tct : Kifogta a kit leány bolt tettét I...
Axól aa anyja filredi haláatnak : .Kelj föl flamt pajtáald haláainak! De n flu — axegóny I — mltae ballutt : A holtteitet öleli a halott 11
BKNVKi UÁIKUt.
£gy Jóbaratom életéből.
(K I bssaáláa.)
(Folyta táa.)
Én mindannyiszor lesütöttem szemeimot, magam sem tudtam, mint ée mit éroztom.
hegyszer E. kisassz. nevemről azélit, mi meglopott, mert még nem voltam neki bemutatva, b(először láttuk ogymást az élotbon ma délután. Én képzelem, zavartan fololtom noki, b végtelen örömömre ismét édesanyjáé volt a tér, ő képes volt mindanynyinkat beszéddel tartani. Nőin is szóltunk többet egymásnak, csak szo-moink boszéltok nagy olykor.
Délután 7 éra volt, ő és túlságosan is egészségen kinézésű beszédes édesanyja hazaindultak,
mi a nem zoti színházba menvén, az u.....g
utczát útba ojtők, hazakísértük őkot. A kapu olőttlogutolsé maradtam a „jó éjt* kivánás-sal a kisasszony kezét nyújtotta, én önkénytelenül ajkaimhoz viszem, megcsókolom, anyjáét szinto, .látogasson mog holnap dél után — szélt E. k. a. — négy órakor." Eu örömmel fogadtam, s távoztam tagtársaim után.
■ Az előadás menetét nom voltam képes figyo-lommol kisérni. — TünŐdtom, tépelődtem, korestem izgatottságom okát, do nom találtam.
Az olőadás végot ért, karavánunk átballagott Budára, a Krisztinavárosba, ott egyenként oloszlott, vigau, beszédesen, csak én voltam hallgatag.
Szép noldvilágos éj volt, nom tudtam lefeküdni, szállásom kertszerü udvarán járkáltam, bámultam a holdat. Már olőro a holnapi napról gondolkoztam, alig vártam érkoztét. Éjfél után
Lárom óra yi künn ért, — bemeatoiu szobámba, lefeküdtem, nagynehezon elaludtam, szép álmom volt.
Oh barátom szerelmes voltam, soereluios, é l o t o m b e n o l ő « s ü r I
Nagy szó, csak az foghatja fel, ki érzi, vagy érezte.
Huss éves voltam, éppen azon korban, midőn a képzelet, az ábrándok határtalan birodalmában tévodoz, s merész röptével a nap, a csil-lagok határain tul csapong.
Szerettem volna siró jókedvemben az egész világot köblömre ölolni.
Érzést tulajdonítottam a hideg kőaiirtuek, és hittem, hogy részt vesz az is szcuvodéscimbeu, azon szenvodésekben, melyokért imádkoztam, hogy örökké tartsanak.
h ő, fa barátságosan intett felém, s azt hivém, hogy a lombokon röpködő esti szellő boldog boldogtalanságomról suttognak.
Örültem az élotnok, do szerettom volna meghalni, azon tudatban, hogy o boldogság leszeii egyedüli tárgya örök álmamnak.
Képzelhetőd, mily kiuos&n jött el a másnap délután. Iteggol nyakkendőmet sehogy sern tudtam kodvomre megkötni, podig máskor «korült ogyszerro mindig. Délben az ebéd nom izlott, otthagytam, átmontem Pestre. Soha sem volt oly hosszú az alagút éa lánczhid, mint ekkor. Azt hittem, ott majd szórakozom, csalódtam. Rámultam a rakpartra, a sürgésforgáa még boszantott. Lementem a népes Cainmonba, üres volt az nokom, szóval, nom találUun fel magamat sehol.
Végro „négy''-ot ütött az éra. Matuzsálemi idő volt az roggoltől. Montom, azaz futottam fel a közeli u... g utczába, pár másod perez alatt kozem a kilincsen van, kopogtatok, szivem lian-gos dobogásától alig hallottam mog a „s/jtbad" szót, moly az ő ajkairól repült lo, lágyan.
líolépok, cgyodül volt, ogyszorll pongyolában s gyongélkodtiévol montotte magát, hogy At nem öltözködött vendége fogadására.
Nom emlékszem, mit mondhattam noki, ezen montegotŐdzésére, do arra hlvon emlékszem, hogy szivemből megbocsátottam noki azt a „figyelmetlenséget4, mint ő novozé.
Mit nem bocsátottam volna én ónoki I ?
Maiglan is nagy hibám, hogy nők körében igen-igen kevés besződd vagyok. Ln magam is érzem én fölismerem önmagamban o nagy hibát, do nom lobotok róla. Ezer mog ezer bék megfordult agyambun, do miolőtt kimondanám, önmagam olőtt pirulok, azt hivén, az illető hizul-géanck voendi, oz pedig semmi áron nom akartam b nom akarok lenni, még látszatul sem. l''odig tudtam, hogy a férfiak o szokásos gyöngéjét nincs nő a világon, ki meg no bocsátaná, mert oz hiuságuknak tömjénez.
Különösen az ő körébon , tán mert érdekelt, ínég szótalanabb valék, do vigasztalt az, hogy megérti hallgatagságom, s azt fogja minden bi-zonynyal hinni folőlom, köveset beszélek, do annál tóbbot érzők. Nomsokára hazajött édes anyja, ezután nom tűnhetett fel szótlanságom, inert beszélt oz mindnyájunk holyott.
Az ő körébon oly gyorsan repült az idő, észre som vottem, hogy esteledni kezd, hazamentem liudára, ma már sokkal könnyebben éa vidorab-ban, mint tegnap.
Ezután gyakran meglátogattam. Szállásom udvar kortjében gyönyörű rózsák nyik»ttak h jó házi asszonyom engedőimével mindannyiszor ogy-ogy bnquotto-ot vittem noki, nagyon gyönyörködött bonnök, s én ogyotlon mosolyáért képes lettem volna egy egész rózsáskertet letarolni s az ő lábaihoz hintoni.
Multak napok, hótok, sok mindonféléről beszéltünk, (én ugyan keveset,) do szorolemröl ogy szét sem solia.
Nézeteink bámulatosan elütöttek egymástól. Mig én optimista, ő a szó szoros értelmében pcssimista volt.
KEÖD JÓZSEF.
(PolytalAaa kOv.)
ÜZLETI tt ÍRNOK
Gazdászat.
Ax or«tágoi magyar gaxd. egycvsülothex vidékünkrfil köv etkexfi nakértfil tudóiitáa küldetett l
— Zalamegye. Keaathely, jun. 27. Tormay Béla. A tavait terméa ax egótx megyében, aa ¿axiekel illetőleg, igen kielégítő, a Uvaaitakat illetőleg jó volt} (a roxi feltüafiea txép], aa idei kiláUi, a Uurakö.t U ido értve, i fitaiek terméto Jó, Uvaaxakó Jobb. [Munkái kéa hiánya, férfi napiiám 1 frt 2-4 Ica« bor. Takarmány Igen jó, A Maraköiben ét a vaadt mellékén a a ciukorrépa termeléio növekedik. Bortermeléaró jó kilátás )
Naiy-Kanlaaa, Jun. Sa Borényi Jiuef. 1867-beu a termét, kdlSnOten aa Őolekrn a termé* általában Jó, klelégltS { 18C8-ban a buxát, rox«ot éj két««ereat illetőleg a terméa türhetS) Általában vévo köiépixerd-nek mutatkoilk. (árpa, xab nem kielégitfi, txéna Jó, busa tUxögöa.)
Zaia-Egert«eg éa Oöeaaj, Jun. U8. lUth Ittván. A» , fiaalök kitűnők, a tavatxlak köxépaxerUek. UOoaejben aa fiaal alig köiépaxord, a tavatal ro»a. [Ax erdőkben • herayók éa rovarok aek kárt tettek.)
Csáktornya, inurakSal Járáa, Jun. «a Zlealer Lajo». A tavall éj idei termét egyálUlábaa jó, réaakeu igen ló. (PSUrméuy s kukoricás.)
— Somogymegye. Falta Itíörnye], junlui Kund Vlaexe. Tavaii őtxl terméaek jók voltak. Ax Idei ki lAtáa Őaalek- éa Uvaaxiakra köxépaaerli.
Böhönve, GAloafa, |un, 2a Kogler Jánot. Tavali termét jó, Idei köxepet, aok OüOg. [Ax oroiil/uja reodeten »ikerül )
Altó- ét Pelaő-Rábaköl, kapuvári uradalom Ctorna, jul. 1. Sermán Jáaoi. 1867-ki őtiiok óa taraixiak ter-méie jó. 18f>8-kl kilátás köxép. (Öxéna (Ok, muukát kötökben hiány.)
P.-Sierdahely, jul. 1. Huehltl Mihály. 1807-ki ter-mét általába« Igen jó i idei kílátái i butára jó, má« terményekre köx«p«t. «
N.-Cxenk, jnl. í. Vaaxary flándor. 18«7. óvl termét kielégítő) idei kilátás kOxép) exnkorrépa kielégítő.
— Vaimegye. Pxombalhely, Jun. 27. Oaxd. egylet rétiéről Sághy Mihály, titkár. Tavali terméa a megyében mlndeu gabonanemdra néavo jó, kitdnő volt; at idei buxa kielégítő a többi silány. UUxólagoa tUiög helylyel köxxel, de a ttem tökélete«. Borból jó termét várható.
ltépeaameUéke. Hegyfalu, jun. 2a Hlmon /.algmoud Mult évi termé« áU|ában jó ( idei kllátáa Igen köaép • xerfl. (KéUierei e vidéken nem termeltetik ) A rep-cae nem xikerdlvén , maholnap végkép kiaxoritja a blatot éj jótermétd exnkorrépa, melynek tavali leiméi« Igen Jó volt, a ax Idtl kilátás is Jó. ''
Jánotháxa, jnn. 80, Holcxer Perenca. A tavali ter-uóa általában Jó rolt| aa Idei kllátáa köaepe*.
Hxombáthely, jun. 28. Kátb Iván. Aa 1867-|ki Ur-Inéi ai egét a megyére értve jó volt; 1848-ban a buxa terméto jó, fitaxevóvo köxépixerd. (Takarmány bőven. Üixög gyérebb, 8iüretl kllátát jó.)
Nsgy-KsolXM, Jul. 17. A váítoxó ldőjáráa aUtt la a mexei munka Jóformán végére Járt a axt mutatja, hogy ax eiőhiáay aa árpa és sabra néxva befolyáaoib volt, •lleuben s rou ós bnxára nóxvo lemml panaax «óni fordul elő, ét aa eredménynyel elégedettiég uralkodik.
Aa dxletvilágban eaindeaiég uralg, épen oly kevóa jS s régi, mint aa új gabonából piaciunkra * ínég több nap multán lohot ax árakról blxenyoiat mondani, mert magában értetődik sx, aa áj gabona ára labeg a aa előbbi árral kdxdve, irányadó nom lehet. Elfiixör láUxato»nak ii kell lenni, hogy a külföld mennyit a mit igénye) vagy vár tőlünk, a minderről bixonyoiat nem tudhatunk.
Ax árak egyébiránt a követkexőteg alakultak ;
Plsozl bstl-vátárl kílelárok.
N.IOY-KANIZ8ÁN , juliui 17-én Alaó-auiitriai mérőnként.
Ttnyáaysk I B u a a 83-fti fontol i frt, - frt — kr. 85 — 86 fW. á ír. 40-tó kr. 87-88 fnta. fi írt — kr.
| lioa* 78—7tf fnt. 2 fr. kr. 7«-8U fut. 3 ft. — kr.
Árpa »erfóaönek, 70—71 fuU i fr.--kr. 71—72
faU 3 írt. 26 kr. árpa köxöniégej, «4- 60 ÍU. 1 tt. 10 kr. 47-#í> int. í. írt. 20 kr. lí u k o r i o x a 2 írt 60 kr., 2 ftt kr. Kukorlssa otaas (cainquan tin) 3 frt 70 kr. Zab 46-47 ín«. 1 frt 40 kr. 47-48 fn#. 1 frt 26 kr. P o h a n k a 60-48 ín., S frt. 00 kr. 68-70 ÍU 2 írt. 70 kr. Paaauly fehér 4 frt. 80 kr. Passuly, tarka 3 frt. 40 kr. Ottbó eUőreudd 1» forint — krajcaár.
Lisztek: mát«. K Irályllast 0. aa. 13 frt 60 kr. L á n g 11 a a t mu. I. aa. 81 frt — kr. L á u g 11 a s t mai. 2. »iám. 12 frt 60 kr. Zaemleliaat 3. .«ám 12 írt — kr. Z « e m I o I I a a t 4. aaám 1 i írt — kr. K e ny é r 11 • at 8 ai. 10 frt. — kr. Kenyórllaat 6 ia. 9 írt. — kr. Keny.-I. aa. 7 »«. 8 frt — kr. K e ny.-l. m 8 ax. tí frt. 60 kr. R o a x Iá n g máic. |. «iám 7 írt. 60 kr. Boa alá ng mừája 2. axáai C frt. 50 kr. K n k o r i c x a I 1 a x t mxa. 4 frt. 60 kr.
KfllSaíálék. Móx máwája — írt — kr. Visa a m.
10 frt 10 kr. Pagygyó nyer« m. 16—18 frt — k r. KagygyA nárai m. 18-tO frt — kr. Oyapjá finom
---110 frt. — kr. Oyapjá határőrridékl in. -- írt.
— kr. Pehérrongy «1. 8 írt. 6 kr. Tsíksrongy m. 4 frt. bO kr. rtxalma m.'' — írt. — k, Saéaa m. — rtí
'' — k»\ Kay k<»» «"P 10 kr. Rw|o>7> mórKj* 2 fit — kr. Marhabőr .«áia«, «»hé» .<iá«.áj» Cl t/> frt. Meik»bdr r«iiö», kdnav« wé»»Ai» »4—6* frt Üorju-l>Sr fyij«l 100 lt»--IOS fii. Uorjubőr fejnél klll i+u. Uü-1»6 fr. Birkabőr 100 » — frt. — kr.
gytottetlk : Alma mérője — frt, — kr. Daránk mit _ ft kr. KÖrto ». — fr kr. Dió miaa. — frt, kr. Halfcr* aa. — Ar —'' kr.
Borok i Vld4tjtt»kbell ójbor 18«7dlkl, fehér vajnr »chller akója i-t fr. Vld<ktIukb«H ó bor 18#)-<» b«H féké va*y ak. í-10 frt. - kr. JtoUlM-
melléki lMf-ball feliár ak. 4-Ö frt. - kr. 1843-66-bell fek. v. »cbll. ak. 10 frt — kr. Bomlay I8«»-«Ó-b«U akója 12—16 frt. — kr. I8S7 bell 0 frt. - kr. Bada««onyl l&«JI-ttó.b«ll''ak 1« fVt. 1647-bell akója 14 fr _ kr. Villányi é. Hxek.aárdl fekete, 18«7-dlkl akója 8 frt. — kr.
SpIritM (per grad) fokonklnl — frt. 48 kr. S«llvapá-liuka hordóval ÍO fokú 2* frt . kr. TOrkölypállnka hordóval 20 fokn 1» frt - kr. _..
KUpUoil árak : Marinka* fontja *rt kr. 8erlé»fctt« fontja £0 kr. Haalona fut. 42 kr. Uorjuhu« fut. 28 kr. Jóhhiit fut. 12 kr. Zdrnak fi.t 4ti kr. AaaUll fontja IC kr. l<enmagol«J fut. J<l kr. Kepoxeolaj fut. 27 kr, ÍVUoleum fng. «0 kr. Cinkor Unom fntj. &l) kr. Kává Aitj. «0 kr. Kouyhaaó futj. 10 kr. Marhaeónak fontja 4 kr. Faggyúgyertya fnt »4 kr. 8»*pp»ii fut 34 kr. Uixikáea itciéjo 10 kr. láOleikáaa ItoiJ. 0 kr. Hadina Itcaj. 0 kr. Fehérbab (pM«uJ) Itc.éuként ti kr. Tarkabab (pa»mj) Itíal. 5 kr. Árpadara fóntj 14 kr lloreó Itea. 10 kr. I-ud, ao''vány 8 frt, 2 fr. 6—10 kr. Lud hlaott S ftt. 8. 60 kr. Kacaa párja f frt - kr. I''uJka párja * frt - kr. Tjrdk loJAa 6 » jab 10
Serté* 1 ináxsáv 85 frt. Hertóa a máaaáa 60—05 frt jbor Itcaéje 10 kr. O bor itci. — iG kr. Bxllv''apá-Unka itcaj. 80 kr. KauU«ai «őr Itcaj. 10 kr. I''eiU »ör ItcjcJ. 14 kr. Keményfa öle »áras 9 frt — kr. Nyerifa ö|o 8 frt. Ka-ixén mérője 82 kr. Kgy pár cairko —, 80 kr. Kgy kia malaca tnltriok — fr — kr.
Bócsi pónzArfolyam, Jtulas 17.
6*/e m«tAllquo* ÖO.ftO; f)*/e noroz. kfllwln 63.HÖ j IKGO-ki Alladalmi kölctón HH.iiO; bank,» r&xvdujruk 7.46 ; LitulinUidcoti nkavánvok 208. — ¡Loudon 114.15) caü»t*gio lll.&őj arany darabja 6.40 kr. ,
Vasúti naponkint! menetrend;
Indul N.-ftanlxtáról Buda felé d, u. . > • ■
, . lléca | reggel
, . . . d. u.
, , Trióit , d. n.
■ . MtvO
E-fc. N.Kanlxiára lluda felSI reggel
i . . . d. u.
Héc.
i ■ ''
, Trlett
1 óra 22 peroa.
9 órakor.
1 óra 16 peroa.
8 óra 80 .
1 óra 60 .
0 óra 25 . 6 óra 0 ,
1 óra 20 . délben 12 óra 31 . citvo 7 óra 28 . reggel 6 óra 26 . délbeal2 óra 62 .
Heti naptár.
Wiua 10 tél 2« I« ^«fl
Hó- 4« Uli
jsl
"KtTT
Katholik« nap Ur
l''roUlÜu.» naptár
VTdmp
Hétfő
Kodd
Bxerd.
CiOWrtök
Péntek
Hxombat
v. Óvakodjatok a harnií prófétáktól MáU VII. 15—11.
* ■ ''^•"TfTTaTH
Illée Dániel Már. Wagd
Apollin. Jolin la Krl.tóf
llblj «SI
0 6 Leg. im. UM« (Im.
Dánlel próf. Magd. Mária Ubór, Apollo KrUxUna »a. Jakab, Kriatóf
UMMMMMm
m m
stí *! 4M
n
Felelős szorkmtó
Scgédsxcrkesztő
Wajdlta József. Bátoffi Lajos.
H
R 1) E T E S
Kitűnő minőségi! és olcsó órák.
hölgy borg. ó. 16 rubin , , krialálylWcgg. renontolrok, valódlak keugyelnél fog»a felhu-
TT
47-
60 1 178/1868.
ÓRA-RAKTÁRA, >
P«a(, Uln>óu(r*w, «1 ...
i gyemet
saudók, 16 rublnn. 69, 79.89-09
------. dudl.fcdéU. 110, 119,188,148, 188
mr /k ■■ »T I ál KI 1 11 V ilngaóia, minden 94 óra után f hu«- 11 BilHBN llll\/ll;/l . 8-aduaprafelhux«ndóflli»,2l;23
IIV,,l,1 , ! , , '' . óra. félóra tlté..cl . . 80-32 dáiwn feluorolt • tSvck sorún jol«; _ . , „cgyedó. . . 48,60-64 hirrokapott > . havi reguUteur . • frt 30-32 Krancala broniórák, mindenik
hétről hétre fclhu»audó 20,26 - »6 két hétben . . frt 40 60
90-120,180—200
L 0. ütni». IKbreaatö 6 frt, Óráitól ... frt 7
„agy vála.»lékot ajánlj ^ m,,l||cmlP1|lü
ZW&íli X.{« fróUn r«a.llán».kböl :
mié« 0»«««tt, árJegy«ék:Kllrt(i unc4, S frt 80 kr. 4.60, C, 7, 8 fol txcrlnt Minden óra apetlij K) /oríntig.
»fényelÓ UlvaUl rétiéről. I jUu^u l0, 12, 14, 10, 18, 20 frt ... ó IcuSrxéil Jegygycl vau j Vidéki megrindelének elGro elklll-ellátvA. ¡.Jltlt ár, vagy utánvét mclletl la a leg-
n r U r I 7 c r n Anátí- iponto »abban é« gyor»abban telleílttvt-
QENFI ZSEB-ORAK. s a ml toUlí,fo ntm ulálna, a.
K«U»l hengk''rórák 4 rubinnal fl 10— 1 ''^UicecrAttctik. — Mrgjcgyoavén, hogy . aranyiiéllcl, fel«ökkc>n«''í 12~1''VllggS éx xiebórálm, mludeu modorban . hölgyórák .... frt 13 — l-l^ l-gj0„toiabban Igaxgatva vannak. . hengeróiák 8 mblnnal . 14 — li)j ¿fák, arany é» exll«t » legmigaaabb . . dupMfedélUI 16—lerakón caerébo vétetnek.
, hengeró. krirt av. 4-8 r. lfi -17; Mlndeöne:ua Igaxltáxok általam f«l-. horgoliyór. 16 rubinnal frt 16-l«.;umt gépek é«*xcr«xáinok »eglUégóvel . dupl. fedél- 16 rubinnal 18,20-22,R ifK„j»i,b genll mód »xeriut kéoűttot-, »afol horgonyórák krUtály lKfn 0|c,i„ „ámllUtnak.
ttvegg. II. nihlu. 18, 20, 22-, »ereghori ó. dupl. fcg. frt 21 — 21^ r horgony romunlolr v»lódl
kengyelnél fogva felhuxh. 27 , dnpl. fed. 15 rubinnal frt 34—}7\ Arany henger órák, 3 próbái arany, tt; iubinköv«l ... frt 80—82lí . arany-kftpeny 8 rubin. , 34—8ft; , hölgyórák 4-Ö rubin. , Í4-27J
* , u* .. J Pályakoixoruxott a párix.l klál-
Aa 8 niblnual . . . . 3''-^,|ltá.on. A munká. o.itály Javára : . h8lwór4 gyim. kirakva . ^ Mu»ka« óra |Montro leUire] kulca níl
. horgonyó. 15 rnbiunal frt J3—39;........ - • '' ■ -
, IUiMui»bb arany-kOpeny- ■
« 16 rubinnal . . frt 44-49 » horg. dup. fed. 16 rub. . 64 — 67 Ar«uy horg. ar. k6p, 94, 69,7i), 89 - 05
p borgonyór«, krlttályllveg , ar. kljpeny. ''6 rublnn. ''rt 69 — 74
Árverési hirdetmény.
Naf^-Kanlxxlt váró» Irvxxéko, inlut''gyániliatóiág réixérCI exannel köm-hlrró tétutik, ml«xerinl Oiv. Major Jó«»ef hagyatékából lartoaó, a nagykaiilixal 11)63. »x. a. tjkílnyv lapján 1. aor »x. a. 3900 h. r. »«. a. fel vett telekuti »lántóftldck, még é« ugyanaion tjkílnyvhen 4G08. h. r. »«. a. gondóUl rétnek, melyek kttxCll ax oUS 210 frtra, ax utóbbi pedig 300 frtra ¡évén bectlllvc f. évi 1178. •«. a. vígx/uaol nyilváuox kftxárvcró» utjánl ela-datáauk elrvndclutctt, melynek cfikOxIrtéro ol»ő árvoréii határuapui f. óvl juliui 27-éu, exQkaég o»otén 2-lk árvoréai hatá; tápul exen óvl augutxtu« 27-e, mindenkor r. {• órája a hely »iluéro kltíliclik, axul, hogy ex utóbbi határnapon a foiinti ingatlanok beraáron alól i< ax árveréii feltélckhex képeit el adatul fognak.
N a g y - K a u I x iá n , áprll. 28. 18G8.
, a városi tvszók,
mini gyátnhaló»ig.
ktll felhuiható, Igen tartóian kénltvo, két kalnnbnxfi fajban'' 10 éi 12 írtjával. RgyedOll depot Xagyarorexág éa kap-e«olt ré«xe( »lámára caak nálam. I
Kohn Ignácz,-
(137—12,óra-mftvé«». *
E K :
(138-3,3) Hallás és lieszélőszcrv
betegségek
ugy, mint flilxugás, ílilcsong^s s má* efélo bajokban szón védőknek ^ orvosi tanácsosai szolgól
Dr. SCHMALZ,
Ky«%yá«55nti ínndQSOM
DRESDÁBÓL, <
ki 38 év óta kizárólag az emlitett betegség gyógyítását gyakorolja f. évi augusztus l. és 2-án, szombaton délután és vasárnap csak délelőtt 8 —U óra közt Nagy-Kauizsáu a .Szarvas" vendégfogadóban 9. szám alatt e város vidékc-bclicknck orvosi tanácscsal szolgál. ____U«-». 11
o
a „sBÖlciref4 szálloda melletti Koller József-féle
(98-18)
házban van.
Altcsü sérvben szenvedők
flgyolmoztetésettl.
A híre« h»lx««m. melynek ma^a» heca« Pártiban U clUn.crtetett, « mely *ok orvoal tekintélytől próba alá '' rencjé» gyógyuláit idéxett elő, minden
vétetett, mely «ok exor eictbsn «xo-Id8b:;u wiogaxerexhető «lollrollnál (egyenoxen levélbon, «katalája 1 o. é. forh<t( a pén* bckUldé*» mellett; póttal utánvét uobi lélexik.)
J. J. Kr. (ielMban Hl. Gallon nnilctt ÍSveln.)
A sok oaor biíonyitvány köaUl itt van ogy tt legítjabb időből:
Eltenbut J. 1. Kr. urnák Oalttma St. atllttt laellett mennél l.lio-nyitom, hogy ón ax általa kóexltatt kenflc«öt tobb eaotben ha»«nálván, kedveső eredményt, Ülje« gyógyuUUl c«xköxUlt míg Oregobb Bxomély«k-nél I*.
Költ)n»«en ajinlom a «evcioU Iialxtamot gyermekeknél, kiknél ax alte«U téiv«k«t Illetőleg rflvld Idő alatt Mkélcte* gyógyuláit Idéi elő.
Atl-Ue.ruii, jun. 1- 1808.
Keg. k«T. Oppeln.
Dr. Stai''k,
(U8-8. M királyi tflrxiorvot,
nicdlc. aebéia é* tiUló».
II1 & IL
NAGYKANIZSÁN
festék«'' ftorteoslkodőso.
F©lvéu " .unah; toiícoméinyoltat a Tbel« és Kü^l&ld. minden irányaiban.
. 1'' V '' . A
MgStb* Ezen fölül ajánlják mindennemű friss
bel- és külföldi ásványvizeket
közvetlen hozatott veres marha-so-, valódi kufsteini h « legfinomabb portiandi vizjiatlan mes''? (>. nent) RAKTAK AT.
T . r | -
Ujgyanitt van a nagy dobány-tőzsda ^íraíifc) w. ((17—>ö)

AZ ELSŐ „
¿fáimul*
ww MÖZVETITÖ INTÉZET"
Hlrdi''téao Nany-Knnliaán. (143—3)
FJŐttzőr :«) kr., mindon további boigtaU»«5rt 20—20 kr., fizetoudö. Tg^g Jelen belgUtott Jegyxelkékro telje« felvllágotlt-WI éa bővobb érto*ité««el txolgálttnk. WAJDIT8 JOZSKP.
, Haz eladás
(''»aládugok Ogyo rendexéio v<> tevtt U -Kajilatáii egy jó helyen Uvő hál (Írók-áron eladatik.
¿rtéke 5000, évi JOvedelm* 600 frt
Portás
vagy nraaági háxh^x mlftdtOiSftík ajánlkotik «gy 8, houiatb ldKro
•xóló, blxonyItványnyal ellátott egyén, kl folyton előkelő uraiágok-
nál ««ol^ált, mint txakáet, 4« e>gó»uégl «xempuulból ait f ''.cje-rllnl kényt »Ifi
Egtf gazdatiszt,
ki blxtoiitájképen exer forintot l> ^«ipénibtn képe« letenni, «xol-gnlatot keic«.
i; kisebbszerü
ELADÓ liiz k«re»tcilk A.
axounali kéaxpépx flxetó« mellett.
Egy szakácsné
keroatotik vidéki uraságboi. Műveltnek ■ a gaxdáaxat minden nemében Jártainak kell lennie. A feltételek elŐny6iek. A hely axon-iial elfoglalható.
100 akó jó bor
;é«xbcn Jntányoi árért «xabad kóiből eladó Kacy.Kanlxián.
^ ^iadennciiiu aiá»V<V^»»ket poiitoBUij c^^Tttt^^g^J^
cú ■Z?
S3
''ti
I
x> o
s
o o o
■o fcc
N
o
s —-<
0> w
Helymozgó (Locomobile^ szíjak.
——TTTTTIITIHHIII« « IHIMIIWI ............
-AJ^mj ULU: Jeles -
GKPHAJTi-SJIJjLINKAT
n legerősebb jáva-bőrb/íl kdHzitve. RUGÓ MÉZGA-SZÜTYŐK, SÚRITŐ-LAPOK, legfinomabb göpbogyó-olaj. 8VÉ3IZI KÖSZÖHÜLÖ-KÖVÉJK
valódi Laferte és Budai MALOM-KÖVEK,
n melyekből legnagyobb rukhely vftn :
GEITTNER és RAUSCH uraknál,
BECS, Mühlmarkt 10. sz. PEST, malomkell(ikrak-
tár, föntezft 2. sz» -(i3o-ie,4)
I . ,>i«r?Z6 (oiiqomooo^j) ~zouiX["o"j]f
SOMMÉR ~
tVagy-kBuIxsnii, kőrlu''iK ulcm,
flgyelmezteti a n. é. közönséget hogy norinborgi és rövidáru nagybani és Mfttinyboni oladás mellett, nála nagy választékú
szalmakalap raktár,
asztalra és bútorhoz való viaszos vászon és legnagyobb mértékben mindennemű rainorzat valóságos pottendorfl kötő- a legjobb fehérített és fehéritotlen szövópamut a gépfonil Márschaléa másféle varróf/érna található és azon kcllemos helyzetben van, hogy föntuovezett s minden o szakba vágó czikkekből logjutányosabb áron szolgálhat.'' (121-5)
Nagy-Kanizsu. Hetedik évfolyam.
30. t2*m, jull
5
Kiteijedvc
SOPRON- és VARMEGYÉKRE.
Vegyes tartcttmtt betUap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gafdásxat, tudomány és művészet köréből.
I -1 II^''J-IHJ
Megjelenlls::
«Ukím »1»vb«ton, cg4»» \<i»n.
Jrodn én Uii.it» hivatni:
WAJÍ)IT« JOZHKK kínyvkerc.kedéeíben.
-ca
Néhány szó a nagykanizsai gymnasium építése ügyében.
Aunak idején nyilvános helyen kimondtam, hogy a gymnasíumi építkezés tervo igen biáuyo»; hosszasan vitattam, hogy a terven változtatni, javítani kell : de hiába, a terv változatlanul árlejtés alá került.
Most, midőn az épület egy része fönn áll, volein együtt az egész város csodálja és bámulja,, mert ilyenuek csakugyan még sem képzeltük.
A közönség bizonynyal valami nagyot és szépet várt, do várhatott Is u nagy előkészületek és ügy iránti általános lelkesedés alapján ; ón. nem sok jót néztem ki a tervekből, do legalább reménylettem, hog)'' annak fóbb hibái a kivitelnél mellőztetni és javíttatni fognak.
CsalódttinK merész és szerény reményeinkben igy iránt, a kivitel még gyarlóbb, mint volt a terv, ós egy díszes középület helyett valóságos «odasiíülöttct látunk emelődni, épülni.
Reményiem, senkinek a* ízlését nem rontom, na állítani éa bizonyítani bátorkodom, hogy u gyiuuasiumi új építés alaposan el van hibázva; e nyilvános titkot látjuk és tudjuk, de nem szeretjük kimondani és bevallani, pedig a hibákban rejlik legtöbb tanúság és azokat, ha már titkolni nem lehet, elemezni éa megvitatni épen nem árt.
Különben is a művészet érdekében jogom és kötelességem az építészeti tévedéseket, ha meggátolni uem lehetett, legalább megróni.és ijesztő példa gyanánt u közönség Ügyeimébe ajánlani.
tízért amit előre megmondtam, ismétlem most, és miután már lehet, bebizonyítani bátorkodom, hogy a gymnaalumi építés nem czélszerü, nem uép és nem olcsó.
A czélszerilség egy iskolaépületnél elsőbben is azt kívánná, hogy az épület száraz, egészséges legyen, tehát padlója a földnél egyfőssé magasabban feküdjék; továbbá tágas és világos tantermekre volna szükség, de c lényeges két pont fel van áldozva, hogy n régi zárkaépületen változtatni ne kelljen. --Azután azt kívánná a czélszerüség, kogy ha egy ódon épület mellé újat építünk, vagy egyúttal átidomítsuk a régit az újhoz, vagy legalább az t\jat csináljuk az ujabb kor kívánalmainak megíelelóleg; újat a régihez idomítani, kivált midőn az új épület tömkelege túlnyomó, czélszerü nem lehet; de még sajnosabb, ha az új épület csak félig egyez a régivel, azaz sem utánzásnak sem eredeti műnek uem tekinthető.
Az böm épen czélszerü, ha egy vakablakos tornacsarnok a főutezára, egy kápolna és díszterem pedig leghátul terveztetik; az ia elég nagybaj, ha a födclyek általában la-pasabbak, mint a cserépfödély természete megengedi.
A szépségről tán kár is szólani, a kinek szeme vau, láthatja mi készül. Igaz, hogy egy toldott, foldott, rendetlen épületet nehéz ím volna széppé tenni, dc benne a rútat pa-
-.1---I.JJ U...I.
1 ..".-----.'' ti''." ■■■ ''■■ l"
Előfizetési föltételek :
Helybeu háatioi lior<U»»al 4« tidíkre po.lAn kOMvo* 4vr« i - 0 frt. — kr. iJk, n — »
>''¿1 évr« &Tiiegyedre
60
lástolui, egy kis csínt, ízlést kimutatni nem csak lehetne, do kelleut is.
Mert ha valami régi épület nem éppen ízletes, azt csak eltüijük valahogy megszokásból, do ha a város közepén újból épül egy középület, az ha szerény és egyszerű is, dc minden művészetet csúffá ne tegyen.
Hanom ha rosz és csúnya is, de bizonyosan olcsó az építkezés, azt hiszi mindenki, ha tudja mennyire le árlejtettük egymást, és hallja, mennyit fizet rá valamennyi vállalkozó. De az épen a szomorú dolog, hogy a hol a költséget kímélni lehetett volna, nem kimélték, a mi pedig félrendszabályok és árlejtés által megtakaríttatott, az elkél csodálatos műmutatványok és kísérletekre. Midőn egy egész épületrész a levegőben lóg, és 2000 forint értékű vasgerendák által gyámolittatik, az nem olcsó építés mód, és midőn minden fal vastagabb kello.tinél, az hcm épen takarékosság. Elhiszem, hogy ha amint látszik a régi épületen tervezett minden módosítás elmarad, az építési végösszeg annyi som lesz a mennyire számítva volt; de hogy uz a nuvezetes tornacsarnok feleáron szebbre és jobbra épülhetett volna, kétségtelen.
Általában nem képzelhetek szerencsétlenebb eszmét, mint milyen ezen tornacsarnoknak az emeletes főépületbe történt beerős.:a-kolása; egy földszintes külön tornacsarnok számára az udvarban elég tér nyílott, díszesen és czélarányosan lehetett volna azt csupán azon vasgerendák áráért elkészíteni, melyek most menyezetéro pazaroltattak, és ekkor a főépület sem lett volna ugy eltorzítva. Vagy ha éppen oda kellett építeni, az emeleten a padlásba magasítva szépen megférne, Yagy ha még földszint is kell lennie, mi szükség volt hegyébe alacsony,
kényelmetlen szobákat erőszakolni, melvek
« * • •
ismét nem érik meg összesen a vasgerendákra költött pénzösszeget,
Különben ia az eredeti terv szerint a tornacsarnok fölé szobák nem jöttek volna s az árlejtéskor ismételvo kimondatott, hogy a terven, ha mindjárt rosz is, nem fog változás történni; különös fátum, hogy a legelső változás ily roszszul sikerült; már most azt sem tudja az ember, ohajtson-o még javítást a hibákon, vagy ne? Mindenesetre érdokes lesz az''ügy további meuetót figyelemmel kisémi; tanúság belőle nem hiányzik.
HENCZ ANTAL.
Teendőink.
A hosszas várakozás után idejo volna, ha mosolyogva sütne a nap — vagyis népiesen mondva : pitymallanék, — igaz hogy ború után jön a derű, a türelem rózsákat terem, minden kor megh<*za a maga gyümölcsét, csak éretlen ne legyen, hogy meg ne betegedjünk.
Alig hogy aszűnyogok bekergettek a berekből, a kalászokat kellett- összehordani a mezőről, — tollamat, mit egy pár hóig pí-
HlraetéBelt
A hat iuuáboa p«liUor£rt lt«ftr 1 kr. *-»«or 0 U nlink''ii tovAbbl bolkUtA«4rt 6 kr. HútjrrfdU mtniKn cjyo. betkUWUJrt 30 kr. A ,.:.'') ¡ii Úron" «kt petit .or belkUU.t dija 15 kr
Hirdetéseket elfogad:
M.-Kaali»áa: »KIADÓ-HIVATAL.Petten: ZKI4I.KB W. Béo»-, Hamburg , Berlla-, M«|B»-w.-Fn<ttkfurl- A, OaMl. ben: 11AA8KN&TKIN & VOOt,ER. Llpo»fr-, Btrg-, t* SUtt partban : SACHRKA ''f AIIHA. Bécsben sOVPKMK.
SrSrrjc^.-
hentettem, szerkesztő ur örömére ette a rozsda. — Most az aratás eredménye tűrhető, nem annyira ugyan, hogy dicsekedhetnénk, panaszkodni pedig csak a gyáva szokni i.
Alkotmányos életünk csendes falusi ma-gányoxságában mily jól esik olvasgatni honatyáink által hozott üdvös törvényeket, p. o. ilyen a sótörvény, a nevelésügyeinek beadott munkálata; tudja azt ó nagysága nagyon jól. hogy nekünk egy pár generatiót újra kell nevelni, hogy megértsék, mit kíván egyes polgároktól a haza. — Mort c-sak a honfiúi köti-lesség teljesítése után jön meg azon korszak, hogy szellemileg művelt és anyagilag gazdagok lehessünk; de addig is kötelességévé vált azoknak, kik a néppel folyvást érintkezésbe vanrtak, köztük laknak, kijelölni az irányt s megírni, mik a teendők falun ?
• A felelet igen egyszerű, mert az élet tapasztalisából van merítve.....Az iskolai
rendezés után 2-ik teendő a községi szervezet, mert rendes elöljáróság nélkül nlnca rendezeti község. Sajnos, hogy már uiuiyiia jutottunk, hogy azon egyén, kit a közbizalom bírónak megválaszt, esküdni csaknem kötélen kell vinni a sz.-biró elébe.
Mi ennek az oka ? A bíró nem csak hogy nyomorultan van fizetve, sót ki is van téve .«zemélyes bántalmaknak, vagyona ki van téve a boszszunak! . . Legalább is hatévro kellene választani az elöljáróságot s vagyonát a falu által biztosíttatni. Így, ezen eljárás által nyernénk erélyesebb községi bírákat, — mint első fórum — szorgalmasabban őrködnének vagyonunk felett. Hogy mi a többi teendő, jövő czikkemben fogom foly tatni.
Hahót, julius 14. 1868.
BARANYAI ELEK.
A zalamegyei gazdasági egyesület.
Május 5-én 1868. Zala-Egcrszegcn tartott közgyűlése a kertészeti szakosztálynak következő munkálatát egósz terjedelmében elfogadta 8 foganatosíttatni rendelte.
Tekintetes Közgyűlés! A gazdasági egyesületnek a kertészeti szakosztály vezetése alatt álló kertjeiről van szerencsém jelenteni:
Az 186G. ápril. 11-ki közgyűlési határozat folytán az egyesületnek öt kertje közül a perlaki továbbra ís a selymészeti szakosztály vezetése alatt kizárólag szederfa tenyésztésre hagyatván fenn, a kertészeti szakosztály vezetéso alá bocsátott négy közül a zalaegerszegi központi é8 a bellatinczí kertek vétettek házi kezelés alá, a zalaegerszegibe kertész s melléje segéd, a bellatin-cziba pedig csak kertfelügyolő állíttatott, s ez utóbbiban a szükséges munkák napszámosok által teljesíttetnek. A zalaegerszegi kert gy ümölcsfa éa venyige, — a bellatinczí szinte venyige, gyepünövények, szeder és nyárfa tenyésztésre használtatik, ez utóbbi
különösen nagyobb mennyiségben azon okból, hogy a Mura melléki községek lapályos — egyedül fűz-, eger- és nyárfa növelésre alkalmas — legelőinek befasitása elómozdit-tassék. A galamboki és kanizsai kertek házi kezelése czélszerünek nem mutatkozván, bérbe adattak, legújabban pedig elárusittat-tak, s az érettök befolyt összeg a zalaegerszegi központi kertnek nagyobbítására fordítandó.
A zalaegerszegi é« bcllatinczi kertekből már 1867. évi tavaszszal venyige ésgyepü-növények elárusitásából befolyt 12U frt; a folyó évi tavaszszal pedig eladatott 851 drb szálas (20 kr.), 318 drb törpe ^gyümölcsfa (16 kr.), 22,500 vonyige (100 darab 8 forinton), 23,000 drb gyepü-növéuy (1000 db 160 kr.), melyekért Összesen befolyt 432 frt 65 kr. Ezen felül a zalaegerszegi sétatérre felhasználtatott 1200 drb gyepűnövény, 160 db 3 éves jegenye, minden fizetés nélkül kiszolgáltatva az egyesület kertjeiből. A zalaegerszegi kertben, van jelenleg 132 db onyafa, legszebb fejlődésien a nagy része gyümölcsöző állapotban. Van a helyiséghez alkalmazva o.sak 20 tőkéből álló szöllőtelcp, a lúgos művelésnek bemutatása végett; a nemesítés! ¡«kólában 12 ezer különféle alany 1 — 2 éves, részben a folyó tavaszi nemesítéssel s a nyári nemesítés alá előkészítve; a szöllóLskolában mult évi maradvány 300 venyige, idei rakás 25,000. Ezeken kivül nagymennyiségű alma és körte magvetés; a legújabban tenyésztésbe vett maciura aurantica amerikai gyepünövény-ból 3000 drb egy óvos csemete; ugyanabból a folyó tavaszszal is egy font mag vetve, valamint a Paliuru.« asuleatus-ból is. A bellatinczí kertben n téli zordon idő s a nyálak roppant károsításokat okoztak és csaknem egész telcpitvényünk megsemmisíttetett.
Mindamellett is a fennebb elősorolt növényekhez járult 22,560 gyepünövénynyel és 12,800 venyigével, összesen tehát 136 frt 23 kr. értékkel; ugy a 150 db jegenyével, fennmaradt további növelésre 7000 darab 1—3 éves jegenye, 650 db szederfa, 760 db lcánysom, 200 db vadtózaa magoncz; a jelenlegi tavaszszal elrakott: 6Q0 jegenyedugvány a 18,000db venyigo; vettetett nagyobb mennyiségű galagonya- és akáczmag.
Látni méltóztatik, miszerint a kertészeti szakosztály a fennforgó viszonyok és kórüi-mények között minden kitelhetót elkövetett és felhasznált arra, hogy a felügyolése éa vezetéso alatti kertek rendeltetésüknek, a t. közgyűlés várakozásának lehetőleg megfeleljenek, s ha némileg sikerült e ezélt megközelítenie, a t. közgyűlés elismerésében legszebb jutalmát találandja.
A jelonlegí tavaszszal befolyt 432 frt 65 kr. ideiglenesen a szakosztályi pénztárba tétetett, mely összegből azonban a f. é. már-czius 2-dikí közgyűlés 9-ik us. végzése foly-táu báró Aerenthal színezett ábrákkal ellátott gyümölcsészeti füzetei mogHzerezve á-» kifizetvo lettek.
A f. évi őszre tervezett gyümölct-, sxölló:
Ü borkiállításra nímv : ItaiuMy a .áftitatkozó kedvező termés iuroi,fUCséMMi megmarad s kellően kifejlődik. a kiállítás megtartása ki» bánatos; * ez Jelenleg a kapornak! járáf felső részére % ezzel a szom /éd«w vidékek 1« lévén kiterjesztendő, kiállítási bolyai »páti-galamlH»ki vunaiuit fokytf ulkalmai ho-i \ iség ajáultatik.
Végro a f. évi márcxius 2-ki közgyűlés 21-iki s/áuui végzése folytán vau szerencsém .1 községi faiskolákban a a néptanítók krtré-\bon a gytimölcsfatenyésztés előmozdítására czélzó javaslatot, s a szakosztálynak erro vonatkozó jegyzőkönyvét a t. közgyűlés meleg pártóláfráb* ajánlva bemutatni. — Teljes tií/telcttel maradván á t. kozgyOlés-nck a láza tus szolgája. Zala-Kgenaeg, május 4-éu. I HtíN.
ÁRVAl ISTVÁN,
»zakosztályí elnök.
Az olasznyolv ds irodalomról.
A* olasznyolv vogyilék« a latinnyolvnok s killönféloéjszaki nyelvek vegyitekének;eredeti tehát a latinuyelvból, s az ugynovezolt lingua rustlcaból. Krisztus után a 10-ik században lett felismerhető, s n 12-dik században lépett az irodalomba. Ar. olasznyelv külŐnfélo tájszólásai közül a sieiliai tünt logolöször fol a* irodalom-bau Cin Hó nevű költóvel. A toscaniai 1(H) évvel később Kicordanó Malespíui és Brunetti 144tini nevü írók föllépésével és marodt egész mai napig az irodalomban használt nyelv.
A mindinkább magát szervező és tisztuló nyelv a közéjikorban kovés eredetiséget mulat fel az ó-kori irodalmi termékekben. Ás e termékeket alkotó középpon t a kloslremokban s a több olasz városban szép számmal tölállitott görög-latin tanszékekbon lelhető fel. Daczára ennek Olaszország, mely mind jó lutinjál, mind podig nemzeti nyelvé^ fölhasználta a középkor vég« felé a történelmi irodalomban, mindpedig s költészetben a többi Kurópa előtt áll és minden tekintetben kitűnő műveket mutat fel. — Dante Alighieró 12Ö5—1321. l^V dlvíná Comoo-dia (isteni komédia) czlinü nagyszerű költeményével, mint hirdetójo az olasz népköltészet hajlamának lépett fel. Do nagyszerű költészeto iskolának nem válhatott, mert utánzókra nem talált. Neiu lesz azonban érdektelen e nagy költő élotéből néhány vonást közölni. Dante május 27-én, „l2Ü;Vbon született Floronczbon, uo»o tulajdonképpen Duránto volt, a Dante az ulób,vjnok csak ilorencrJ rövidiUue. Elődei is Florenozből szánnazottak voltak. Dante atyja •jgtqdós volt és a Ouelfok pártjához tartozott s o szerint a hohostnnfi császári háznak esküdt ellensége. Második nejévol Donna Bollá-val nemsé Dantét. Dante 5 éves korában veszte ol atyját, de minthogy jelentékeny vagyont hagyott özvegyére, a derék anya minden kitelhető módon iparkodott fiának jónovelóst adni. Dante egyik jelentékeny tanítója volt a köztársaság államtitkára, az e helyen már egyszer említett Branettó Latini, ki igen tudós ember volt. így növekedett Dante u legjobb és logkényolinesebb viszonyok között, ügyes lett, szépen és jól irt, « a szépművészet iránt fihom Ülése volt. A Ptv-vene (délkeleti Franczia ország) költőit istnoró és bccsülé, már korán kezdett inoga is kisérle-teket tenni a versköltésben, különösen lelkeslté őt egy floronczi előkelő polgár Portiuári leánya, kinek uove Buatrix volt, kit csak ritkán látott * ki 1290-bon el is halt.
K leányt ünnepié, mint angyaltiszta tüneményt müveiben, jóllehet ő később megnősült.
Danto viszontagság toljes életet élt keresztül » még azon édes Örömben sem ré»zes(ilhotott, hogy szülőföldjén halhatott volua meg. Miután a Ouelfok és Qibelinok egymás elleni harczai-han részt vett volna tudományos foglalkozásai folytatása végett Pádua- és Bolognába mont, hol a bölcsészeti tudományokra fordított legnagyobb figyelmet Dante rövid idő alatt szülővárosában oly hírt szerző magának, hogy fontos követségek olintézósére alkalmaztatott, általában szerették Őt használni kz állam szolgálatában é« .15 éve« korában az úgynevezett priorik tanácsába választatott 1302-tól kezdve élete hajóhoz hasonlított, moly a szelek által felkor-báosolt tengoreu ide s lova hányatík, anélkül, hogy nyugholyro találna, ó száműzetett, miu-tánháta földulatott és kiraboltatott. Majd Arez-soban, majd borongolva nyugtalanul Olaszországba 1310-ig. 1310-bon Milanóban találjuk Őt, hol több más száműzöttek kel együtt Vll-ik Henrik császár bevonulását üdvözli. De a szo-gény költőt a sors még Uldözó. Midőn 1311-ben több számüzotott visszatérése hazájokba megengedtetett, egyodül Dante záratott ki és hazája földjét nom volt szabad látnia, podig mint vágyott, mint égett látni azt. Midőn utolsó romény-e-óllaga is elonyészett, a császárnak, mint mondják, méreg által bekövetkezett kiniultával Ha vannába fordult 13l3-ban, hová gyormokoit
hoMtá, neje már előbb meghalt. Itt oktatá gyér mekelt ós élt á költéssetuek, itt készité nagyszerű költeményét az .¡»teui komédiát" ntolv körül belől 1320-ban készülhetett el
K kőltiuiiéiiy uagyszcrü, s majdnem egye-dűli a maga ueniében. l.e van ex terditva * világ minden művelt nyelvére.
IBO.Vbeu üi>nep,»lték meg május 27-kén * dicső koszom« költő hats/ázados születése aftp ját. Sxük keretilnkhös mérten ecseteltük e férfiú életét, legyen szabad egy pár rövid szót jelleméről is mondani.
Dante jullome nemes volt, gyűlölt minden roszat és alacsonyt, szeretett minden szé|»tt ói nemest s ezért megérdemli, hogy tisztelettel emlékezzünk meg róla.— Meghalt lUvenná-ban, 57 évi« korában,'' 1321-ík évi szeptember 14-én s kellő pompával toiuottutctt cl. Dante nagyszerű költészeto azonban iskolát nem ala pithatott s utánzókra nom talált; azonban valódi nemzeties színezetűvé vált aprovoncáli lyrai költészet nomositése a uagy koszorús költő l''etrnrka által, ki 1304-bou született és 1371-ben meghalt. Petrarka működésétől kezdvo a szonáta és cansona költészeti dal-faj lett, melyben a nagyobbak mint a kíseblmk tettek kísérletet. Majdnem hasonló nemzeties jelentésűvé lettt Doccacío Docameronja. A lö-dík század-bun a nemzeti költészet irányábani érdek a ué|> minden rétegeiben álüilánosau ébredett és a röktöuzésnek legkitűnőbb tehottségeí fejI(VItek a sokaság közepében.
Mint az opos mestere első helyen áll Ariasto Orlandó furioső ojiosával, ő kedvonczo volt a nemzetnek; 1474—-1433. A pásztori költemény t Sonnazaró 1458—1533. vette tárgyául költészeti munkásságának ; Arca dia. A színi irodalmat az olaszok egyáltalán nem tudták megkedvelni, nem volt inyökre. Az olasz fejedelmek <W nagyok mindig pártolói voltak a szépirodalomnak, még újabb időkben is. Elómoz-diták a nyelvtani társulatok alakítását, működ-tek maguk is a nemzeti nyelv tisztítása és nemesítése körül. K tekintetben nagy befolyással volt az „Académía delin erusen,* mely 1582-en egy szótárt bocsátott ki, moly alapelvül a nyelv szép hangzásának lulnél nagyobb mértékbeni terjesztését tűzte ki magának feladatul. A hang zatka (sonott) kedvoncz költői formája maradt az olasznak. Tonjuató Tass«), ki a 17-ík században megszabadított Jenizsálemo által nagy hírre vergődött több mint 1000 szonátát irt. Áz ódában, Unkölteménybon, műdrámában kevés kísérlet tétetett, annálinkább virágzott az operu, seria, melynek Metastnsio volt mestere. Az olaszoknak legkedvesebb költészeti faja a novella, a honfi fájdalmát leholló regény, a satíra, a sonott, a szerelmi dalok és a mese. Az olaszirók és költők együttes törekvése pedig oda irányul, hogy az olasz irodalom nemzeti jellegét fenntartsák és emeljék, moly mostani tisztaságában a művelt szomtzódállamok által nem kovófcsé fenyogottotik, (vagy az olasz irodalom nemzeti jellegét.) DicsérOÍeg említésre méltók újabb időben Macchinvolli, Adriám sat. mint történet-irók; Rollí, mint Myllon fordítója; Altiori 1803., mint tragicus; Oozzi (Jarló 1802, mint a mü-komedía költője; Pignottí költői, elbeszélések szerzője; Nikolini, mint drnmaticus, végro Máiunni, ki ne isniertié a „Jegyesek* czlinü classieus regényét. Mauzoui Sándor o valódi szeretetre méltó regényíró, ki „ProinesziSposi" ciimü regényévol az olasz törtéuotí regény uj iskoláját nyitja meg. Aliieri sikertelen kísérletei után, mint az új (modern) olasz szin reformátora lép föl éspedig a következő történeti színműveivel : ,11 Conte dí Onrmngnola* és . Adelíchi.* Az utánzók olég hosszú sora következik most, kik több, kevesebb szerencsével az olaszhoni középkor minden eseményét dolgozzák fol.
Szükséges még néhány szót az ojnisról is szólnunk. Az e|K>s helyére ez idől>en hűséges uem-zetí események hiánya következtéin egy faja a költői regények lépett, mely tulajdonképen sem Vegény, som opos, hanem sajátságos vegyitékét képezi mindkettőnek. K tekintetben eddig legjobbat adott Tomoso Qrossi „Lombanlí alla prima croliata" czlmü költeményében, moly 15 énekben van, irva és érdekes hasonlításokra adott alkalmat Tasso megszabad. Jeruzsálemével. —"Nem tartjuk fölöslegeinek néhány kiválóbb költői névnek itt liolyot adni, ilyenek : Benedotto Sestini, Jacofio Bíancá, ílreeci, Síi-vio Pollico, Párrini, Pondemonto, a nagy inű-voltségü, konln elhalt Gr. Giacoino I^ipardí, ki meghalt 1837-ben.
Olasz költőnők válogatott munkáil>ól egy kötet jelent meg 1833-han, kiadta VcdovaGiu-seppe. Az olasz irodalom daczára ennok hanyatlik. A hanyatlásnak oka a kiváló vezérszeílem s az egész ország [wütikai kuszáltsága.
HOFFMANN MÓll.
uyotetébeu majd mindig magyar siót lehet hallani. — Böszörményi fogsághelye it szob», meglátogatható 10—12. és d. u. 2 l óra köf najKmta, hírlapírói tovékeáységvt >« folytathatja. - Ssogudoii «gy ki« leán> l.irfl.-u mog-halt, felbontatván kitűnt, l.ogy ph<wphor áltsl által halt inog, hklugleliWi tolt s otf kuruzsló ajánlata lolytáu vettu 1h>. - A krétai fölkelés megnünt. — Ar izr. eongressus nov. t2-ikén lesz. — Karagyorgyev^ts Sándor a belgrádi törvéuy szék hoz inegidéztetett. — A „M. b.J jelenti, hogy Böszörményinek csak egy szobája vau, — l''eston .az első munkásház építő részvény társulat" alakult — fi.z nradí vértanuk einlékszobrára eddig 28 i''zer fcrintot haladja meg az adakozás. — A pesti állatkertben! hal-tenyésztósro a kormány évenként 2 ezer frtot resolvált. — Azaug. 18-án Uüténendő napsó-tétodés nom csak századunk, hanetu egész időszámításunk legnagyobb sötésedéso loszen. — .«Turínban a Nota színház jul. 12-éu, elóadils közbon lángbaborult. — Pesten 1889-ki ozrod-évi honalapitási évforduló nap megünneplése » inegiirökitése tárgyában indítvány tétetett. —
Heti szemle.
Julius 24-én, I8G8. — Beniczky Lajos a pesti központi honvéd-egylet alelnökét bosxssúból orozva Pesten megölték. — Ischlből irják. hogy királynénk kör-
Zala-mo^yei hirek.
\nK) -Kniils»n, juü- 24. 18G8.
— Hivatalos. Szalay Gusztáv és Horváth Sándor urak, az előbbi |>olg. törvényszéki ülnök, az utóbbi podig |>éuxtári ellenőr, eddigi állásaikról leköszönvén, az eképp megürült elnöki és ellenőri hivatal e f. évi augusztus hó 3-án tartandó közgyűlésen választás utján betöltetni fog; miről a megyei állandó bizottmány tagjai választási jogukkal szabadon élhotés végett ezonnol eleve értesíttetnek, s a választásra meghívatnak. K,«lt Zala-Egérszcgon, Julius hó 22-kén, 18Ü8. Gróf SZAPÁHY GÉZA,. főispán.
- A nagykanizsai gymnasiumi ifiusil^ vigalmi zárünnejiélye, beléptidíj nélkül, t. évi julius 30-án délután fog inogtartatni, bővobben u meghívó-jegyek szólallak. Kz érdekesé« kétíves emlékezettel bíró ifjúsági zárünnopély minél élénkebbé tételére felhívjuk az ifjúság Imii tait.
— Piri ugor Itózn nőnöveldéjében az évi vizsgálat nug. 1-ső napján, szombaton leend; kezdete 0 órakor. A szüíók és ucvcléaűgybirá-tok szivoson meghívatnak.
— A nagykanizsai műkedvelő ifjúság újólag erősen szervezi magát s a szünidő alatt jotékonyczélu előadást tartand. Üdvözöljük a nemes törekvést s kívánjuk a logjob''b sikert, moly kétségtelen, miután a lelkes ifjúság szép czéljainak viszluuigja a közöns<(giiél is lelkesültség szokott lonni.
— A I). muraközi holység polgársága és Fróf Festotich György ministor ur uradalma között a legelői elkűlönités f. jul. hó 17-én, lii-telesittotott a bizottmány által.
— Walzor Károly kereskedő ur Keszthelyről nyilatkozatot küldött bo hozzánk, moly-szerint jelenti, hogy lapunk előbbi számában közlött hibás hirdetményt nem bocsátott forgalomba, azért az ellőne irányzott vádat visszautasítja.
— Balaton -Füreden julius 7-éig a för-dővondég volt összesen 518. fél 842 személy.
— Zala-Egorszogon Kondy Gusztáv igazgatása alatti színtársulat viditgatja a város komor egyhangúságát T. lovolezőnk a társulatot jól szervezettnek s válogatott képzettségű egyénekliől alakultuak írja, azért bizton hisz-szük, hogy u lelkes zalaegerszegiek minél tö-mogosb pártfogással viseltetnek a magyar színészet iránt, mely vidékon úgyis oly árva, oly elhagyott, s kovésbbó bocsült.
— Domborun kis gyermokok mollé egy vak ogy én alkalmaztatott vezetőül, ki a benno holyozett bizalomnak meg is felelt; azonban legközelebb gyümölcsös fára mászott fel s arról leesvén, azonnal meghalt. A fáramászást többször gyakorolta, sikerült is neki, mlg végre áldozata lutt merészségének s nyalánkságának.
— Gróf Festotíeh György minístor ur szontkeresztí uradalmában egy rondkivüli zápor oly aunyira loUrólta a mozősógoket, hogy oz idénre sommi hasznot sem vehetni róla.
— Akosztholyi orsz. gtóulászati fölsőbb tauintézet hallgatósága, a budai népszínháztól vendég»zeropen ottmulató Kocsisovszky Borcsa kisasszony, ugy az ottani színtársulat női-szo-mélyzetének szives közreműködésével julius 30-án műkedvelői szinielöadást rendez. .Gaz-dászcsin.* cziuiű 2 felvonásos vig-operett a hallgatóság dalárdája- s zeneszemélyzeténok kőziMinűködériével fog adatni; ¡rója nevét nom ismerjük, zenéjét szorzó Kurtnokker József; — személyei: (Liíiomhogyi, földes ur) Kijátz Gojz. (Sándor, fia, gazdász) Köves 1-Mo. (Zömök Béla, Vitéz Victor, Szomjas Pista Sándor barátai, gazdászok) Szovják Dénes, Iby Ferenci, Schöf-for György. (Accord Alfréd, karmostor) Török Uíos. (Szobaleány) Czakónó assz. (Inas, Liliomhegyinél) Szurka Klek. (levélhordó) » $ ♦ szerep kiosztással. Történik Vigholytt s Liliom-hegyon ; idő folyó év és hó. — Kzt megolőzr .Beooülotszó." 1 felvonásos vígjáték Szigeti Jó-
zseftől a következő »zvrtp''nétosttással : (Sn^. lay l^-ó, földe« ur) Terostyényi Gyula. (Síikláy Oyula, uuokaöodcse) lWke»sy IjUsIó. (Réz* fögadotl hánya) K<K»isovszkv B. k. a. (Ilérvzi Ákos)ScXffer Gy. (l.ucrotla, társalgó nő) Klármi assz. (l i''li, szobaleány) I.iptay l^tura kis.utz. (Inas) Gogl Ujos. Történik I\*ten. — Helyek ára: Páholy 4 frt Támlásszók 1 frt Zártszék 80 kr. Földszint 50 kr. Karzat 20 kr. o. ért. Klőa<lás kellete 7 órakor. Mi nagyszámú közönséget s az előadásban szép sikert kivárniuk t
— Betörés. Folyó hó 20. éa 21.-dike közt az éjféli órákban Bogdán Gyögy alsó-hrás tini földbirtokos ur lakát, Muraközben, hivat-Ion vondégek látogatták meg. Kifeszítve a* ablak rácsozatát jutottak be a szobába. A kár meghaladja a 700 forintot K betörésnél hitele* tudomásunk szerint, legnagyobb veszteséget szenvedető, a jelenben Alsó-Hrástyánban tartózkodó két báró Knozovieh testvér, kiknek egyenruháikat, fehérruháikat, kétcsövű fegyverüket, szóval majd 500 frt értékű holmijukét vitték el. Az eset a járásbeli szolgabíró tokts. Konyary Mihály urnák jolontvo lőn, ki ismert erélyos oljárásánál fogva hiszszűk, hogy rövid idő alatt képes leend a tettesek nyomára jóni.
— Gróf Festotich György ő oxcellon-(iája f. hó 21-én a déli gritzi vonattal érkezeit Csáktornyára. Az indóháznál az uradalmi tisztikar várta. Mint hírlik, f. hó 24-ig maradand Muraközben, moly idő nlnlt szokott évi körútját végzi jószágain.
— Ludbrogről értosittotünk jul. 13-áról, hogy a nagyon zivataros idő itt annyira dühöngött, mikép az nap a villám a berezeg Batyáuyi uradalmi várba kétszer egymásután beleütvén, éspedig a nyitott ablakon a konyhába és az ott levő segéd csolédnőt a pvlolatra leterítvén, sok időre eszméletlenül olkábitá. A szakácsnét már annyira érto a villám, hogy az a konyhában azonnal meghalt. A tiszt urak az asztalnál mind megmeredtek, midőn a villany hatalma a nagy épületen keresztül-kasul száguldott Ugyan az nap a ludbregi szöllőkcgyon egy szalmáslakba ütvén be, azt el is hamvoszlá. Áz nap négyed-szer is a-< ottani lakosokat nagy rétnülésbu ln»á s Lugbregon egy fába ütvén, megsenunisité. Itt talán állhatna az : Hogy u földfia a kérlelhetetlen természet hatalma cllcuébeu is Istennel észszol védhetné magát. De iilínt halljul^ azon 305 ablakú hatalmas várnak még villámhárítója sincsen.
— Alsó- Dobomról pedig a következő tudósítást vettük : Egy itteni igen jó állású lakos F. M. a lég rád i hegyon a rablókat nyomozó pandúrokat, kik arról értesültek, hogy nála a rablók fogadva valának, a pandúrok bo akarván hozzá tnonni, ezeknek a bebocsáttást megtagadta, mig az illetők a beférhetésre erőszakot használtak, u pinczo tulajdonosa kaszával nyakán gégéjénél egy motszé«t tett s a földön elalélva vérében talál üitott, ki azonnal Perlakra szállíttatott előbb gyógyítás azután kívollatás végett
— Muraköz. Van jelenleg a szép muraközi róna vidéknek ogy a zágrábi érsoki megyétől ujolag kinevezett derék alosporoso Főtisztei, szont-máriai plébános Mihalics József ur, aki — mint ido valő honfi — tevékeny fiatal korában a katonai pályát, mint cs. k. huszár kozdó és olaszhonbau folytató, azután a pftpi pályát választva, már régóta megérdemlé a fó-nyosobb előléptetést, ki is a volt követválasz-ülikor Lo tényén szóuokolváu aat tuaudá: hogy mi muraközi választók csak nyolvvol vagyunk horvátok, do szívvel magyarok! (Igaz, Sjen I) Legyen a világ előtt ozon fényes vallomásának tanújele tudva.
— Gyors lovagló. lukoy László ur ő Nagysága kis tia igen veszélyesen beteg, lévén, az orvosok az orvosság gyors ulkalmazásátói foltétolozték a kedves gyormok élotét, erro egy ifjú cseléd, ki a keszthelyi futtatáskor is dijat nyort, Bécséről Nagy-Kanizsára lovagolt, Itt az orvosságot megcsináltatta s így, várakozva is, tért vissza és az orvosságot félórai időköz alatt kézbe adta. A beteg néhány nap múlva meghalt mégis. A megszomorodott szülők leijeitek vigaszt a közrészvétben.
Somogy-megyei Jttirek.
Knpohvnr, j ulius 22. 1868.
h. Mult h é t u n ogy lötó-futó német ugyancsak folűltotto a kaposvári közönséget; — im-perlinons orthogruphíával irt hirdetmény által adván tudtul, miszerint ő boutazva Tolnát-Ba-ranyát, Moxicót és Abyssiniát, ekkor mog ekkor a .Korona" vendéglő kertjében 65 éves férfi létéro egy 15 éves nő hangján fog énekelni s a közönséget tapsviharra ragadni. No porszo sokan iifentek a csoda bámulására, éd feszülten várták a syréni hangok mogzondülését, mi végre meg is történt, de minthogy szolid s kollotnes nói hangok hélyott visszataszító és fülsértő sivitás jelentkezett... a jó közönség füleit bedugta s morogva szökött meg a zcobelő elöl.
h. Rabló tör tó no tok. Tegnap Juhász András és társai a nyirt«i pusztán csatát álltak: llat jágor és egy pandúr volt nyomukban s y
említőit pusztán, hol a asegéuy legények a csárdában ittnk asortsuesósou ol is értek "ókot és * i*árdától 30—40 lépésre illó kocsisain alatt »g ooslopoktól fedeavo, állást vettek és d. u. 3 órakor megkezdetett a tűs. A rablók ax ajtón • ablakon ki-, emoxek ugyanott belődöxtek közel 3—4 óra hoaaxat anélkül, hogy egyik fél is veszteséget szenvedett volna. A Dennlorök kö-zlil o tüs alatt 4-ou, köztük Druisiu is a folyosón kiszaladva, menekültök a vadászok ellrU lövései daczára, csupán — állítólag —.Druzsint érte lábán egy lövés, melyet azonban elvitt és társaival eltűnt a nyom elöl. Most csak maga maradt Juhász, kinek ex ostrom alutti vakmerősége (palaczkokat telo borral dobált ki az ablakon, „»esztek igyatok tik U* slb.) egész a regényességgel határos, mig végre, midőn a pandúr ast kiáltotta bo neki, „hogy felgyújtják rá a házat" ex is végét akarta szakasztani a mulatságnak s merészen kiállt az ajtóba — két töltött duplafogy vert közölve — visszafelelte: .azt no tegyétek, mert itten mások is vannak, jertek fogjatok meg* és a végtelen bátorságon s elszántságon, mintegy elkábult Üldözők homloka előtt szinte menekült. Ekkor a jágorck is utána, kukoriceáu mezőn üldözték, mig végre u gyótai erdőbe monokült, hol akkor már más posztok, pandurság sut. sat. is összejővén, az erdőt zár alá vették — és az égés/, uzon szerea-esétlen catas''rofával záratott be, hogy esti 9. 7)10 órakor, a múltkor is cmlitott llogyay Víuczo ur,rnint u pandurság vozénylőjo, Ftíjsz-ról egy vadisx had nagy gyal — vett Ittr folytán — s/mto u My t-zinéro érkezvén, midőn a kocsi megállt s az említett patronnal és egy vaklövéwol Jelt adott volna, három vadász által, kik őket az előbb menokUlt négy rablónak tartották, tűzzel fogad tiltott. A kocnis, kit szihte egy lövés talált, azonnal meghalt; I). V. jMxlig karján megseiK-sült. Kzen szoncsétlenség az egé.z técadökei megzavarván, ma Juhásx Aud. békén alszik valahol ós holnap már bizonyosan társaival rabol.
Ii. Juhászt megfogta egy lúnczér Besenyőn, hiingr.ott a mult napokban. Vedig a történet ugy volt, hogy egy, ha nom is épon ártatlan, do uom is jelentékouy veszélyességi! csavargó bement a korcsmába, rendelt magának éa „társainak" Juhász novébon vacsorát, aztán neki ült és Ivott. A pinczér is azt hitte, jó fogást tesz, neki . . . itatta nyakra föro a jámbort és mikor az elázott, nagy hiresen megfogta, de n csizmadiát, mert másnAp szépen kisült, hogy az nem Juhász. Csak borát sajnálja most már, melyet nehezen fizet meg a vármegyo.
Sándor, Dvortaák Uvöfgy, Potx György. Irw-dasegédekké : Bcrtl Vilmos, Fila Fertmcx, Ilit-W I>ajos, Kuaxenits Antal.
Sopron-megyei hirek
hopron, julius 24-én, 18t»S. 11 i v a t a I o s." Ezennel közhirré tétetik, hogy sz. kir. Sopron var"« közönségének felter-josztéao folytán ott frjero aug. hó O-árn kitűzött soproni'' solyev. a» ugyanott august.
hó utolsó hétf.^>.Y> i.'' íui szokott országosvilsár * napjára tóteíett Át. Pesten, 1808. jul. 14. A fÖldiuivolés-, Ipar- és kereskedelmi m. kir. mi-n is tóriumtól
A soproni pénzügyi igazgatósági hivatal uj személyzete Pénzügyi igazgatói helyettessé [lénzügyi tanácsosi czlimnel és ranggal Chorny liikTós. Első pénzügyi titkárrá : Schal-Mcrsteíni Trettina János Pénzügyi titkárokká : Fiuk Fvruoos, Darray János, Ulaxer liezső, Schwarte Vinc/o, i''. ''im János ért Mayur József. Első osztályú pénzügyi fogalmazókká : Sohár Géz;;, Fröltlkn Ágoston, Czlhulka Gusztáv, Scherarzböch Adolf és Lich^ustoin Antal. Másodosztályú pénzügjí fogalmazókká : Somion-vend Manó, Eggcr Lajoj, Szögényi Béla, br. Monradshűim Guídó. Írod ivoío''.ővé : Soidl József. Tktatóvá : Huszár Imre. Kiadóvá : Looszl Pál. Lajstromzővá : G''-a^íi''jgc ^ Károly. Első osztályú |»éi!tUgyi inx^tis// -;é : Haímer Nándor, I^osoiistingi Isu * M-uTs Kezső. Másodosztályú p«tavUlj<yl inxlatuztol-Vé : Korpáesy
Yfts-mvgyoi hírek.
NaouibMthely, julius 24. IKtib.
* Mő kod velői előadás. F. hó 19-ón
a helybeli makodvelő társulat meglehetős sikerrel adta a „Réthusxár s egy bakancsos" czltnll vígjátékot, s daczára a kevés időnek, mit szerepeik tanulmányozására fordíthattak, fennakadás nélkül adatott. Kiváló ügyességet tanúsítottak Bauor Kóza kisasszony s Tóth János ur, a többi szereplőről is dicsérettel szólhatunk. — Különös elismerésünket nyilvánítani el nem mulaszthatjuk Horváth ur irányában, ki a ku-lissák • a docoratiók festésében semmi kivánnl valót nom hagyott hátra. Daczára azonban még a bölcsőjében lövő társaság tevékenységének, sőt anyagi áldozatokkal összekötöt fáradliatlau bitzgósá''gának, a közönség részvétlensége miatt nlig állhat sokáig leim, mert most is 14 páholy közül II) üres volt, kivéve néhány szárazdajkái, kik karjaikon nyugtalankodó kisdedeket csitítgató dudálással sétálgattak fel 1*8 alá. Szeretjük azonban hinni, miszerint színházba járó közönségünket nont részvétlenség, hanem egy nevezetes névnap tartotta vissza. De komolyau roszaljuk, sőt inegróvjuk Vajda zonotánuisrigát, ki szerződése daczára az előadásra meg netn jelent s ugy kellett az utczákou néhány rósz czigányt összefogdosni,''kiknek fülsértő ezinczo-gásaí oly kellemetlenül hatolt a volt közönség kedélyére, r daczára annak, hogy a publikumot mulattatás helyett inkább kínozták, még ö fr-tot fizettettek a bejött pénzből. Szombathelyi szinlsslé, aknrám mondani, szinház, mikor válik nálad az ige testté? ! !
* F ő m ó 11 ó s á g u H o r c /. o g Eszterházy Pál Kismartonba jött Pécsből a nyári hónaikat ott töltendő.
* Fogyvorgynkorlat. Az iij hátultöltő fegyverekkeh gyakorlat szombaton ismét megtartatík.^*
* K u g 1 u r kisasszony loánynövoldéjét megszüntette s Triesztbe megy egy grolí családhoz, mint társalgóuő, az wlesatyja által készített és művészi bocsesel bíró több százra menő szép olajfestmények árverés utján, bámulatos olcsó áron cluduttak.
''* S c h ui a 1 k o v i t s u é Franciska nőnövel-déjén• nyilvános próbatétele f. hó 18-án" tartatott inög. Meglopő volt a fiatal leánykáknak gyönyörű kézi munkájuk, melyek közszemlére voltak kirakva, joleson feleltek a fiildtau, történelem, sőt a régiség és számtanból is.
"* Magas vendég. Horváth Boldizsár igazságügyminister urnt várjuk falaink közé, ki a honvédelmi kérdésnek megoldása utáu szülőföldjére jőni igérkezott.
— Nagyságos »W Főt. Bitnicz Lajos szombathelyi sxékcskáptalani nagyprépost urat, ]>üspöki helyottoa s a magyar tudományos aka-domla tagja s bölcsészeti tudóst 0 Apostoli Felsége hozoní czlmzotes püs]>ökké legkcgyehuo-imvsebWn kinevezni méltóztatott.
UNTjrllti Póata.
— 8«. A- H«omt>sthely. Hutreten vstixOk ■ alkalmilag haidiálantljuk,
— V. H. A réginél maradt.
_ .Vak ratl világtalannak eaomérr.* cnlind, eiavsnt* U|ilutd a lminoroáa calkkat eltettflk « alkalmilag liaimá>nl fogjuk. JellemtS. hogy aa testi pellengérre t gánytárgyél s frskkoa plneiért, aki maga I meg OrOkOten bogyogébau Jár. Ugy van aa, aa orvos I máat gyógyítani akar, tnldSn meg maga éppen sson lietegsáfbeu aaanved.
TÂRCZA.
A mi ... .
A ml aa égnek a DleiS sugáru nap , MidÜn, mint égkirály övéi kStl halad .
T* aa vagy .''nurkem OU drága kedvesem !
A mi a bujdosó Kicyéanek a koaály , M oly ban, mtol OldOaSU Ili atoa tanyát talál l Te aa vagy énuekeut , Uh drága kedveaaus
A íui s liéresfeiiyő Kopár (rrinraaken , MidSn alaUa a l''áradl utas pihen : Te as \ agy énnekem Oh dr4ga kc dveaeiu !
Mi s vil Agitó Torony a tenger«n , Melon a dSrgS véss
Xúgáia megjeleli ! Te a« vagy énnekem , Oh drágA kedvesem !
A sal a esltggedő Sslvéuek as erfi , Midőn veaaély kSsBlt Ói gyámolitni JI5 : Te as vagy éunekeu , Oh drága kedvesem !
A mi a harumtos Virágnak a sugár , Mid^n n hajnalon Kelyhe »ilUoaókra vár: Te at vagy énnekem , Ob ilrá,-a kedvesem I . . .
H. «AJÓ JKNŐ.
Köxetlgett n vátvavárt nsp. u utcgiiyilásí ünnepély.
Fjtt megelőzőleg E. mint axér*ődJlt tsg, áttelte lakását Budára, s eugeni kért meg, lennek sog.Uyokro, és örültem némi szolgalatot tehotni. Később beavatUk családi körülményeik t*-, nevczotoaen, hogy E. édesatyja, kl a 4H-ki forradalomban tábori orvot volt, külföldre Menekült, s a család tönkre jutott. Míudes annyira felkorbácsolta lelkem mélyéitől a szánalmakat, hogy »...gányos purczeíbon így kiáltottam fel : .IstenemI vajha én lehetnék az a szercuosé« halandó, ki e sokat szenvedett család könVelt letörölhetném!''
*
* *
E. ugyanez év őszén gyakran |»aiiuszkodott, hogy lietoges, alkalmusint u dunai lllrdúbeu hűtötte meg magát. *at. —
Egy ízben kér, kisérjem cl a színház orvoaá« hoz, Iji a családiiak bizabuas családja Volt 4*-ból. En kénzséggel ajánlkoztam. Az orvos és E. bementek a ls-3 terembe. Néhány porcx múlva E. könyező szemekkel tér vissza az orvossal, én vigasztaltam, hogy no btisuljon, majd meggyógyul. Az orvos mosolygott; do én nem ér-tottem mosolyát. Távoztunk. Az orvos nem rendelt semmit soiu. E. véghotetlen levert voli
vigasztalhatatlan.
11.

ÜZLETI H I R N
Egy jóbarátom életéből.
(K I li e a * é I é a.)
"(KolyUlás.)
Min leu szava azt w»jttetto, hogy igen nagyon caalmlhatott már az életl>cn s ez hagyott oly sötét barázdált nyomot lelkülotén. Do ki csalhatta volna meg őt! V
Augusztus hó egyik napján elmegyek hozzá, nom volt hon, anyja fogadott, s mielőtt kérdeztem volna, omlité, hogy lcányo vidékre mont, egy közöli rokonát látogatandó, más napra várja. Nemsokára távoitam s elmentem a nemzeti szinhátba. Csak harmadnap mentem ismét ol, s amint belépek, egyik ágyou egy 3 — 4 hónapos csecsemőt pillantok inog. Alkalmasint ésMOVOttók meglopótésouiot, mórt E. k. a. édesanyja csakhamar elmondta, hogy egy szegény cseléd féle asszony a szomszédban meghalt s a kis hátrahagyott anyátlan árvát szánalomból ő fogta fel, s hit Isten "engodi, lel is növeli a novo Mari.
Egy kissé különösnek teUzott elöttom o nagylelkűség az ő helyzetükben, de annál nagyobb l>ecso van Istennél a jótottnok — gondolám.
E. k. a. panaszkodott, hogy a kis gyermek bizonyosan beteg, nagyon sokat sir, s oz neki nem kis alkalmatlanság.
Harmadnapra lovolet kapok, hogy d. u. 2 órakor monjok át tomotcwro, a kis leány meghalt. — Átmontom, a lelkész nem sokat váratott magára, a szobában kövéé ima után beszen-tolte a kis halottat » távozott, a szertartás véget ért, én karjaimon a kisded koporsóval, ő és édesanyja beültünk egy fodott kocsiba, kis idő múlva a keroposi temetőben voltunk. A sinüsi már várt bennünket s kis halottunkat cltcmoté.
Som ml jel sem tűzetett fejő fölé, do vizsga tekintetem észrevette, midőn E. figyolmeson, mintha lelkébe akarná vésni a hclyot, körülnó-zett, s a szélső sírtól kozdvo megolvasá, hányadik a kis névtolon sirlialom, azzal a kocsira ültünk a hazavágtattunk.
E. ma igon különös volt. Egyik perezben a szokottnál derültebb, a másikban .-neg szótlanul merengett egy ponton hosszadalmasan (Üggú tekintettel.
Nem sokára távoztam. ___
o
Egy ixben, midőn .meglátogattam, a szokáaos kézce.'')k elől vissza vonta kezét, uom tudtam okát, kénloztoijíl, hogy reám harogsxik tán ? -Mondja meg, mit vétettem, hogy jóvá tohotsom azt? Nem szólt. Isméi kérdoz''om. Ekkor r á m nézett, o tekintetet nom fclej m cl solui. J Nagy szemeiből most azt oh asíiun : távozzál, nem akarom, hogy szeroncsétle.i légy, ha már
én az vagyok I.....
Oh, bár ne is láttuk volna egymást többé soha, solm 1
Egy hangot sem szólt többet. — Távoztam, reám som nézett.
Kerül bel ül két hét mult ol. E nő rejtély Volt előttem. Nom tudtam magamnuk megmagyarázni tényét azon pcrcztől fogva, midőn iu*or-»''vsnál könyeznl láttam.
. izben az anyjától lovolet kapok, melybon (elkér, felejtsem leánya gyermekes inog»-" viseletét, á látogassam uieg őket, sxépou kór.
Elmentem. Az anya leányára nézett * leánya iáin függesztette szép, nagy, igéző szemeit s igy szólt : haragszik még?
Oly hangon ojté ki o két szót, hogy a szem-1 sugarak kíséretében meginditotta, és. érzórro gerjesztetto volna u kősziklát. Mog voltam brt-völvo s csak ennyit tudtam szólni : nem haragszom. A másik pillanatban már ajkaimhoz emeltem a kis kőzet, moly e jtcrcztől fogva áldás helyett átok magvát szórta » tenyésztette i életein utain. E vészes pillanattól kezdve elvolt Intézvo sorsom o két tiő kezében, s Istou azzal v o r t mog, amivel másokat megáld, mélyen és hőn szerotő szivet adott,
A színié« ördögo megszállta o leányt, oddig csaknem közönyös volt irántam, o jxrczlől fogva rajongó szerelmot, féltékenységet játszott, oly hivon és oly mérvbon, hogy nem maradt időm magamat tájékozhatni ex ismeretlen boldogság régióiban, csak azon vettem magamat észre, hogy megsemmisültem önmagam előtt. Megszűntöm önálló lény louni. Eroztem, hogy élotoui, üdvöm, halálom, akaratától, szemeinek egy pillantásától, ajkainak egyetlen mosolygásától függ, s olt ő lói tudta. EÍcttapMztalt lolke szemei előtt nyílt könyv volt, gyengo játékszer, I viaszbáb, molyot totuzéso szerint idomít.
E.nő, kit én angyalnak hittom, és imádtam, ördög volt.
Sokat csalódott szive mogfásult s lelke viharának moraja túlkiabálta a lelkiismeret szavát. Csak álezáit őrizte gondosan, melyek közül a körülmények hoz ké]>ost legszükségesebbet, művészi kezokkol tudta megválasztani és bámulatosan kezelui. KEÖD JÓZSEF.
(Folytatása k«v.)
K
Hagy-Kanlzaa, At ''lllamok legna-
gyobb rúsaábeit neta ^v^asStlau ustiai eredmények egyldejaleg lanyba ''.aisiáVjdés a külföldi gabna-pirosokon éa vias^aeié^i ,r»ak V '' .óvekví aatlkséglet miatt f.ig megakadály^''atatui. Esen alapból kiindulva lehet knvetkeaUtol a ealiánl belföldi tartást, lía aa aratás ilt kelISleg befejeave, U foleslegea eladni való aok Un, ugy aa árak le fognak esni, e előbb vagy ntóbb s conrurrentlának M.gednl kénytelen. Kaen pillanatban st ársk msgasji) vaig, noha a régi gabnair lenyomva van,''''Jal mé'' \. te./llf gyéren hosnak pia-rsunkra. f
A. árak »v''nke.ík :
PhMxl ketl-\ ásárl kelttárok.
SAoy-K ANIZ8ÀN , julius Sé én A.V. ausstrUl mérSnkéiil Termények \ If »* 8S-88 fontos 4 0«. 4 frt 30 kr. hó JS fnl V'' V ó—60 kr 87 88 fi 4-5 frl 10 kr. Itoas 78 — 7® ii fr. GO L.. 79 - »0 fut. a fU 76 kr. Arpa aerfSf%''.., 70—71/nt S fr. GO — kr. 71-72 fau a fri. Có kr Arpa kUtftnséges, fló-ft6 <\%, 5 fr. 26 kr..i;V -OM fnr 1. frt. 36 kr Kukorioaa 2 frt 40 ''.r., 2 frl 80 kr. K u k o r in a a olass (csin<juantiii) 2 írt »0 kr. Zab 45-47 ft»a.''t frt. 40 kr. 4T -4« fns 1 Ít4 60 kf. P o b a n k a «9 — 88 faa. í frt. 46 kr. W-Ï0 fta í írt. 70 kr Panuly fehér 4 frt - kr. I''aeaaly, tarka 8 írt. ÎK) kr. O u b ó alsCrendU I» forint — krajeaár.
Iliitek : mart. K i r á 1 y l I a at 0. st. 18 frt 60 kr. Ií á n g 11 a a t raaa. I. ss. 18 frt — kr. I< á n g 11 a a t ints. 2. ssám. 12 frt 60 kr. Z * e in I e I i a a 1 -3. aiim 12 fr^ — kr. Zeeralelisst 4. tiAm U frt - kr. Kony ér lla at 5 aa. 10 írt. — kr. Ksnyórliaat 6 aa. 9 frt. — kr. Ken v.-l. m. 7 ss. 8 frt — kr. Keny -I. m. 8 as. 6 frt. 60 kr. K o a s I á n g inát«. |. ssám 7 frt. 90 kr. Hoaaláug mássája 2. ssám 6 frt. 90 kr. Kukorlosallaat mis. 4 frt. 60 kr. * t • »
KUlöafélék. Méa mástája - frt - kr. Vissa in.
110 frt 10 kr Ksgygyú nyer» m. 16-18 frt — kr Kagygyá aaáias m. 18—íO frt — kr. OyapJó finom 110-011 frt. — kr. Gyapjú határőrvidéki m. - frt.
— kr. Kehérrongy m. 8 frt. ö kr. Tarkarongy in. 4 frt. »0 kr. Bialnia in — frt. 80 k. 8aéna m. 1 írt
— kr. Kgy kéve stup 10 kr. Hurgonya mérSJo 1 frt 60 kr.'' Marhabőr ssáras, nebés mássája «0—66 frt. Marhabír »sáros, kflnnrd mássája Oi-68 írt llorju-bír fejjel 100 100 -10.'' frt. UorJubSr íojnéikfll tusa.
110-1S6 fr. Birkabőr 100 a _ frt _ kr.
Borok : Vidékünkből! újbor 1807-dikl, fehér vagy sehller akója 4 — 6 fr VidéUOnkbeli ó hor 1WW-66-beli fehé vagy Schiller ak. 8 -10 írt — kr. Balaton-melléki 1807-bell fehér ak 4 « f t. - kr. 1863-66-I hell feh v. sehll. ak. 10 frt — kr. 8omlay 188S-8A-beli akója l''J-16 frl. — kr. 1867 beli 6 frt. - kr.
Hadacsonyi 18W iló-beli ak U frl- 1607-beli akója 14 fr — kr. Villányi és 8»ekasárdl fekete, 18<W-dikl akója B írt. — kr.
toiritis (per grad) fokonklut — Irt. 48 kr. 8sitvaj>á-llnks hordóval S0 fokú U frt - kr. Törkfilypálinka hordóval xo fokú 19 frt. — kr.
Kltplaozl árak : Marhahaa fontja <4 kr. Sertéshús fontja üö kr. Hsalona fnt. 42 kr. Borjuhua int. 34 kr. Jólihus fut. 12 kr. Zsirnak fnt 46 kr. Aaatall fontja 66 kr. LenroagolaJ int. 36 kr. kepcaeolaj fnt. S7 kr. l''étroloum fnlj. SO kr. Ciukor flnoin ín^. S8 kr. Kávé fntj. 60 kr. Konyhaaó fntj. >0 kr. Marbasónak fontja 4 kr Kag/yógyertya fnt 34 kr. Saappan int <4 kr. Klatkáaa itcaéje :6 kr. KOleakáea itcsj. « kr. Hajdina itcsj. D kr. Fehérbab (psaauj) itcaénként 6 kr. Tarkabab (paasuj) Itea).''6 kr. árpadara íontj 14 kr Bortó lies. 10 kr. Lud, »ovánr » írt, 2 fr. 6-l0 kr. l.ud blsott 8 frt. 3. 60 kr. Kaca* nárja I frt - kr. l''ujka párja î írt — kr. Tyák-tojáa 6 darab 10 kr. Hertát 1 mássá» *6 írt. Sertáe * mássás 60 - 66 frt. Újbor Itcséjo 10 kr. O-bor Itca. — t6 kr. Sallvapá-link* Itcsj. 80 kr. Kanissai sor itcsj. 10 kr. 1''esU sOr Itcsj. U kr. Keményfa öle asáraa 9 frt — kr. Nyersfa ölt 8 frt. Fa-ssén mérője 32 kr. Kgy pár cairko —, 80 kr. Egy kl» malaca »Cltnek — fr — kr.
I
Bécsi pónzarfolyam, Julius 25.
5% niotaliqucs 59.70 ; 6% nemz. kölosön 63.7Ö; 1860-kí Alladalmí kölcsön 88.20; Unk-részvényok 7.ÖÜ ; hitelintézeti részvények 214. 90; London 113.80; oxtltl ágio 111.36; arany darabja 6.4Ö kr.
Heti naptéir.
Juli«« 26-tól Mft. I-''b |868.
Itó- é» heti- Kalhollkin nap-: l''rotoatáu» Ilid
nap Ur naplár j ii^j.
Kath. Kr. Aa igsafáguUn sáfárról, l.ukács evang.
XVI, 1-8. 0. f Anna
26 Vaiániap
27 llélíŐ l''autaleon Paútele |
2H Kedd lncso pápa Hántson i ¿t¡
2U Hicrd. Mártha Mártha ¡ jC
130 Csütörtök Abdon, Benn. Loy. Ignáca JodlU» jfj''
31 l''éntek Iguáca ¡¡¡fi
! i Hsombat Va», sal. Péur | Gertrúd i fi|
Felelős szerkesztő: Wajdlts JÓZMÍ. SegédH/.crkesztó : Bàtorfi Lajos.
H l K 1)
K T vr S K K
B^B
Van-e olcsobb valami?
<és mindamollott jó portéka.
ÜV/ h! i«i»« járónak Is. meretei, biztosítók mellett, ugyan-• ion óra ébresztővel 1 fit 04 kr. ébie«»tŐ éa «tő »ícrlicze)tcl 3 fl 60.
f> li l''ompi« nagy Ingaórák (pen-U dule) Oveg alá borítva, ütő azerkezettel A» üveg fe»téz«el di-ealtve. ___
Aí\ l-v A római kérdés, mulat-Kr'' Utó diplomaUjátéV.
30
J._ Szabályozott napórák, compasfal egybekötve.
1 ft HÖ kr Ar,n* « 8r0k VA-iu. au lódl gyöngyök is
¿rámátokkal kirakva mindenféle
MPW^M.
O ft RO kr Öiry»»»»««»nrR-
a 11, ÖU . rOk valódi türkiz A* gyöngyökkel kirakva
köizörült angol borotva.Kc«et aiap-psndoboa Ai Windaortaappan.
45 ¿^•aivsrUrló valódi üjtból!

1 ft. 50 kr.J^íftfi
kövekkel, m/g a szakembert la megcsalhatni vele, meri rloven tU-aöket aohssem veaatlk el.
1 ff Egy pár férfi Inggomb Ily kö-X vekkel. 1 ft 40 kr egy pAi kézelő-gomb. 3 ft 50 kr, egy garnitúra mclltSk Ai fülbevalókból ily kövekkel.
i ft 50 ft T»lrol "r*nyóra_
l It. OKJ U. UoCJli WriUkn«k sománczczal 8 ft 60 kr. Talmi arany láne* bOlgyeknek 1 írt. Uyöuyöifl Talmi arany liölgy-nyaklánczok ke-reaztecakélikeL
KO ]-i- HO kr, 1 ft. a legfinomabb i\J Talmi arany medalllonok felnyithatók.
O dombornemfi gépek egéaz ® '' nevek Aa adreiekkel vAave, melynek aegitaAgóvel aa ember maga készíthet magának látogatója-
P«t _ ''_
4 t\. 20 kr."Po"j?*
• . garnitúra bronz-
öntetből^lO darabból Ali.
45 ki* legjobb fogpor. Kxen
* fogportól a fogak 3 nap alatt raegtlastulnak, megfehérednek Aa elmAvA leaanek, a foskő, a roaa aiag, valamint mindenféle aavanyu, lehetőleg rOvldedeo elenyésznek.
flf) Irr Tiph e a göndör11ó haj ke-u v '' n3c»; ml a hajzatot fürtbe aaedl.
Af\ új. Ilotor-poiitura, melytyeí ■XVf IV». bárklujján polltirozhatlO peres alatt egy garnitúra bútort
15 kr magyar baju»z-
* pld.8.
Q (V í''i ¿arab valódr~gíycorln-"sppaa.
nr\ 1... 10ö augol erői levélpapír lOOborltékkal dobozban, aalnea monogrammal 60krajr.zárral drágább.____
50 kr 1 ft,Sft alcgujatib pátena '' uti palacxkok ivó pohár-ral egybekötve.
50 kr »"«K f<lt>o Illat-
axer fclzéges illatú, zzeb-
kendőre.
80 ki'' drb angol pAlena Iá-'' tógatójegy.
Q ft a legdlvatozb /a IcgSlegAÚ-'' aabb tavaszi hölgykalapok,
raAr dlixltvo.
Ifraal kölni-
30 kr
IfV QA I. _ Óépiea emberkék,
it. du Kr.klk BlfUklí,M.
nélnek Aa fejőkkel bólintgatnak.
Ilolymo/tfó (Jkoeoiflo.bilc) tjzi.jtik.
Jeles
GEPHAJTÓ-SZIJAINKAT
a legerősebb jiíva-bőrbtíl k&zitve. ¿JüQÓ MÉZGA SZŰTYŐK, SÚRITÖ-LAPOK, legfinomabb gópbogyó-olaj. 0 . bvűizi kösssörülö-kOvíjk;
valódi Laferte és Kudai MALOM-KÖVEK,
a melvokböl lognagyobb rakhely van :
GEITTNER és 11AUSCH uraknál,
BÉCS, Mühlmárkt 10. sz. PEST, malomkellékraktár, főuteza 2. 8Z. (ÍJ 16 -10,6)
ssaaaaaaaaaHaaamHaasMaHaaMaaBasMaaaBBMBkasaasaaKaaaaaMaHM n niuaimwi———sassa
_''jjbCjzs (o^qouiooorj) 9gzomiCtQH

2
pedig flnora, aArva JAró fa-caaettA, mely tartalmas i tükröt, homoróan
Minden Arn a legjobb minSiAg blitoiltiaa mellett adatik el. Árjegyaók-UbellAk aok lüuO nj, caAlixerfl tArgyról való rajaokkal
l
Bemml chlnaoaüat többi, 1W mert a valódi eatlat oleaóbb, 12 cae-megek''At 18 próbát eatlatbOl, fAmje-leave 18 fl i teát nagy evÜeaakKa, 24 db SO frt.
ingyen JArnak.
(l«-r«,0)
Megrondelújek poutoian Aa rendeion teljoiittctnek. Minden, bArkl állal bárhol hirdetett eredeti árakon Aa dljUlanul aaereaUtlk meg, valamennyi fentnevoaett ealkkek egyea egyedül kaphatók i Irduttrie Hallc, Oéoibea, Pratorstrasso 16.
A londoni r>8dt0rvAny»ék határoastllag elrendelte, hogy aj angol társasig raktára a központi rakhelyen, BAotbea (TuDhlauben N.
II.,) kAayaaerítve Aa a aonnal elámalttaaaék. KbbeikApeat a 20,000 darabot meghaladó, angiol NrA- Aa nftl fehérnemdék, angol vAaxonaaöve- ''t tek, angol saabkendfik aaalalf kendik Aa legflnoaabb angol >Klrtlng bői | álló rendklvOll Ari''ikAaaletek hallatlan oleaó áron megiaerexhetők. At oly alacaony ¿rak, vlaaonyltva valamennyi es.lkkek nehóa oilnőiég/hei Aa atApaAgAhea, fölöttAhb érdekelhetik a magán-egyéneket agy, mini aa lamátel-adókat, mivel baaonló oladáa még eoha nem törUnt, a alig ba U fog elSJSnl.
gj! H<**o*liita$*anak ött»« póntoian at itt jegt/solt árak ffg ogyAbb Arjegysákekkol a megfontolandó továbbá, hogy kl ueui elégítő árak mlaaeo ellenkeaAa aAUiOl vtaaaavAUlnak, Aa a péna bArment««
AZ ELSŐ „TUDAKOZÓ S KÖZVETITÖ INTÉZET"
hirdrtóso N»K)-Kntii*s«ii. (143-4)
JgtfT KIÖMÜr 30 kr., miudoa további beigtotás^rt 20—20 kr., (¡xotumld.
Jelon belgtatott jegyaetkékre telje» felvIlágoallAaaal éa bővebb Artoallé»aol aaolgAlunk. WAJDITlJ JÓZ8BK.
:
Haz eladás
Caaládtagok Ugye rendeaéae végett N -Kaniiaán egy jó helyen levő háa örök-áron eladatik. Értéke f<0tK>, évi jövedelmo C00 frt
Portás
vagy uraaági háxhua inlndcaetnek
ajánlkozik egy H, hbaaáaab Időre axóló, bizonyitránynyal ellátott tjip, kl folyton előkelő uraaágok-aál a<ol^ált, mint »xakáci, <1« egéxaAgi azempolitból azt feleaa rélul kénytelen.
Egy kisebbszerü
ELADÓ II X Z koreHtrtik
axonn%li kéazpénx fizetéa mellen.
Egy gazdatiszt,
ki biatoaitiaképeo eaer forintot kézzpénzbon képea letenni, axol-gálalot kerea.
Egyfős mttkertész Véreztetik vidéki uratAg-hoz. Klőnyőa feltétvlok z kedvexŐ körülmény kínálkozván, az állomáa Bzent-Mlbály-, ujív- vagy Kxent-György napkor lonno elfoglalható. Itővebben a tudakozó Intézet.
100 akó Jó bor
egóazben jutAnyoa árért axabad kézből eladó Nagy-Kanizzáu.
Egy cséplőgép
kaazuálható állapotban eladáara kézzen áll, jókarban van a jutá-nyua áron mrgazeirahetO a luda* koxó Intézet által.
Több kiadó kisebb nagyobb lakás
felöl ArteaOlhetnl IntózetUnkbeu.
A nagybirQ a állalánotan kedvelt Or. Forty-főlo
darabja 1 frt, vagy 60 kr.-jával kiaebb nagyobb alakban kapható tudakozó z közvetítő Intézetünkben. Ugy l''illicli Kerenca gyógy-
zzoiéaz urnái 8zonfbatbelyll, Aa Hipőez litván iryógyazeréaa urnái l''érzett.
MindciuíciuU adáa-VöVÓSöket pontosan cszkft/iil o tudakozó- s kö/.votitóintézct.
vbtsMkUldeUk, mely va van. —
(légiU
izavéle''uek, Aa a péna bér «IjAráa által a teljes cnegalégcdéa alőro bistoslt-
1 PiíWlO d,r«b váazon férfiing a | legflno raabbtól a leg-köxönzégezobb fajig — mindenféle nagyzágban, teáihoz álló éa cainiel-jeal 1 frt 60 krtól S.&0, 2.80, 3.60, A ]
frt 80krig.
''aau Aa 4/. rőf axélez réazletokben, ] lg.80 frttóltS frllg.
; FZ A A db legfinomabb angol kóz iMVl/«x8vel minden db hozzxa teljes 60 rőf, 24 frttól 88, »0, 85 ftig a legealegfinomabb.
ttik.
Í0Ö00d^ íírftn*^i W 19« A db angol a.Cvet 2« rőfba
7 i fél rAaxletekben, darabja
baa 1 frt 80 krtól 1.60, 1.80. í frtlg. 19 frM<Jl 10 ,, frl|
Őxnn fehír ''*azlnea férfiingek, ^""^legnjabb mó.l aaerlnt 1000 minta 1 frt 60 krtól t, 2.60. 3 frUOkrig^
O/kAfk váaaon oőiing célaxerSen lOvUV calnoaan kAaxltve 1 frt 170 krtól 2, S.60, * ftt 80 krlg. Legea-legfinomabb lng«k3 ft 60krtól3.bt»rí A.w. 10 frtlg.
OAAA db női nadrág Aa AÍI kön- f UUUU tn, HtanS zxabáaaal.lgen I ealnoz, 1 frt 80 krtól 2,2.60,2.80, 8 frtlg.
í onníl^'' ¿00 "1 angol fohérilotl ^vrvfVf caérnavásaon, »/» héral rőf zzélez 82 kr. 9«Hík tetangolváaioiizaehken-dő 2 frttól 3,8.60, 4 frlig I fíl tncatonklnt kéxbcx siolgáJlatva.
> OílíiA ut angol vázzoa-battlat-k«ad8férfiak éa nők ai.<l I mára A frttól A, 7, 8 frtlg féltucaton. | kint kézhez azolgáltatva.
í 9AHÍ1ÍA db Ing-mall legflnö^ mabbbatUt vázzonhól
1 QAA db ''"" ""'' 1,4I
IOUU Ugnjabb axabáa zzorint,« f frt 60 krtól i, 4 frj60 krig.
db alaóazoknya bárral meg | O" vl kívántató mlnUk axejlnt. f hímezve vagy caak ngyaxerflen 3 frt [ 60 krtól, 4,5 frt 60 kr.
1 RAA 8noin éa közóp finom-li»UU váaaor, 60 r5f hoaz-
80 krtól
J vagy
1,1 fit
60 krlg.
[ß/l/kdb angol vásxdn-damaixi UUtF MlU)| kendßi legHj.bb ábrákkal, 8, 12, 18 és 24 axomélyro AUaadamaat értékének y, -adáért. Ö''OiYfWkTőf l^n ínoin, iogno-•Vpvu 1/ heá^bbmlnőzígfiféhér: I angol ahlrting A* Madapolan, rőfje > 26,28,80,40 kr, a legfinomabb.
Szétküldések utánvét mo)lett mlndon fő- és vidéki városokba az egész osztrák birodalomban osiközöltetnok. Csomagolási dij nem számíttatik. — Vételeknél, melyek áO frt értékű portékán fftlül terjeszkednek, 6 drb indiai Batti&t-kcndövcl ingyen kedveskedünk, nyiza Ctatra! Hím tv trscad»»a» • Dtpo t Wloa, TackUabea Hro II. 1« i,Lm: c»sker»cfctai Hasat. _ (128-12,h)
ana^ini
MISEMONDÓ HUIIAK,
pluviálék, dalmatikúk, albák, ro ehet tek. veliimok, oltárpárnák és teritök stb. Ohina ezüst és tftzarahyzott
Monatraniok. kelyhek, ribnriuuink, |»ieillcnl gycrtyntnr-k, FOntAIAk fflitiéttylnrlávnl, bienteld-vlitnrtd nHpneió-riuiiimal, láiuprik Htl».^
EgylüizK czéli- és Iskolai-lobogók»
BALDÍCHINUMOK ÉS PANTIFICAL ESZKÖZ. iSsZTíO, INFULA, PASTORAL, GREMIAL, HARISNYA, ¿ZJPO STB.
s a teggráaagaftbaa &idllitof! O UN A TOK, és minden
EGYHÁZI SZEREK
legjutányqsb áron kajihatók: Oíaerbauer Alajos
gyirrnktiinlban, váczi utcr.a 15. tiám a. l''ESTKN. ííkóyzékkk f* utasitAaok kivXnatua bekOlpetnkk.
Bécsben, belváros, Uornergasse sz.
j. (í. Popp tr. és gyakorid orvos által
készített
Anatherin-szájviz
kitűnő határát • újra megerősíti e bizonyítvány.
"N " Wlótillfl"
für BflEfiBRÄUEREIBESITZ^R
Nur wa» liebt Ist, bewUrt »W,.
Hrbaa''. aauber und trllb« g»wor. den« Uagtu,sowie auch nue BchenV-biete wer dm Uogateua In 2t rtuinde» doreb ein unaebldllcbea Mittel unt., Uarantla, glanzlioll, fein motiazlraixi und achmackbaft wledor hergaaKIlt |tel Beatcllung bitte lim genau* An. gäbe der Zahl der Fla«er und dt« Maaa-lnhaltx jedea einseinen Paaae« Veraendungrn nebln« d-r Ktlra« w«. gen nach.
Einaeuditngcn von elnor Klaaek dea kranken Bieres wltro gewllnaeht. Muateraendung zowlo Briefe bitte t« fr andren. Nähere Auzkuefl arikaill*
Aug. 3leQerl8t,
Mengen [Wtlrttemberg.|
Ämtliche Urkunde.
Dem Kaufmann und Kabrikantea, Herrn Auguat Hlogerlat von hltr, wird htemlt bezeugt, daa deraelbe der unterzeichneten Btello Uber 10,896 »tack Zeugnis*«, authentische Hchrifi. atllcke, von Anbeginn seines Ueacblnt bla heute vorgelegt hat.
Mengen, 1. April 18T.7.
StadtschultheisMn Amt:
181.13,01 Kopp.
AZ ALTESTSÉRVBEN
szenvedőknek.
Bizonyitványok, (levélklvonatak.)
Mélyen meghatva érzem majtamzl, kegyedet tudóaitanl akarom , hogj aérvkeiiőcaéiiek ü tégely haasnáláiz álul alteataérvemből, melyben 43 ér óta aokat aaenvedtein a Igenaokat kall* ax ágyat őrixnem, tiljezen kigyógyultam, ugy hogy tiH éves létemre minden ügyemet elvAgexhetem.
Mühle |i, a Kajna ra. Wdrtemberg, márex. 16.1BC8. Hayer KriMÜán, ko».
N0ha eleinte zérvkenőcaAhex bizalmam. nem vo"> méjflt olliatározám magamat vele egy klzérletot tenni ; — é» valóban több (n-pók éa exomb-töréinll kltdnő következménye lett. Ó-Ven», aprll. 1. 186H.
i)i. Stark, kön. etabaars a. l>.
r A fenn nnvexett konőca a feltalilóUl 8TURZEHEGGER flOTTLIEB-tól Meri gallkim, Kanton Apprnxoll (8ebw*l>) rendelhető meg, valamim Fenaagyl F. ,8». MárlA''-ho* czlmxett gyógrazeróai ur által, Tezten; éa Marvitll Miksa gyógyaxerAaa ur állal Zágribban.
||r* Kgy tégely ára 8 frt SO kr. o. é. A dO beküldendő. — A gyógyltáa gy« ládáz uélkUl legtöbb caetbsq blsonyoa.
IlazináUll u la» I láz ok blaonyltvány nyal jratls._(¡44-19.-3)
Bornerirasse 2. sz.
(gft-M.ltJ
DARLEHEN
in Jeder Höhe
auf Oi''fliide, Güter und Häuser
nach Ungarn und in die Provinzen zu. mU*sigcu ''¿¡mm,auf viele Jahre, in kleinen halbjfthri gen Raten rückzahlbar»
Einsendung der Wertuacbweis - Documentc nebst ietourporto rokommandirt an das :
'' Bohördl. autoris. Eskompt • und (iU4—iv,6) Eskomptvermittlungs-Bureau,
Wien, Stadt, Gonzaga-Gasse Nro. 12, 3. Stiege, Thür 38. *
Igen li»xtell orvoa url ea kötole»»Agemnek lamerem aa ön álul feltalált, a aaenvadö tre írt nyuitó : Anath»rin azájvizéért legőszintébb hálámat kifejezhetni. E tier félévi liawaálaU által «eaekűlle» meg: a »ilyta oyWtt
............. ''rukai fogaim most *p oly Jól haMaittatMi,
Qod kltBaS essentiá]« egyúttal mindén fH iadagaaat ét lavérzést« m*f»iab«ttott. - Lerfyou ön ineggyőxődrs, kegy .«ere ajánlatára mindent fölba»xnálok, mi teheUégeiuben áll. Magamat h^) lamaiba ajánlva maradtam. Berlin, Anna-ut 47.
(f>4 --*)_ Lobeck T., hadnagy.
—•) a, .Aaatkarto-wilvU*. ralamlnt a. ,Aoathírla-fogjtAaita* Kapható Nagy-kaalisáa : Beiua Józzef gy. gy»x. ré»z. Ro.enberf, KoaenfaM A. Wajdil» J.. Woliach, Kezzolhofrr íz »chwarz A. urak kerozkedAaébaa Pápán: Taebepvn J., 8Umpfl 0 éa l.őwy I. uraknál, Kasxtfc^VM: 8lpgar. N. Zsla-Egertiegea: Anul K. gyógyazerAas és Itandler 1L -- KaiirMnáa: Werll gyrtpvazerézz — VarasdOB : llalter gyógyazeréaa. — 8ct.-6y«r|yM. Möthig. - ''SBmogea I líornor Kajet é. HUmborazky U. gyógyazerAas uraknii
líals és beszéltorv
betegségek
ugy, mint fülzúgás, fülcsongós s más eféle bajokban szenvedőknek orvosi tanácsosai szolgál
Dr. SQIIMALZ,
gyógyászati tanilcso« DRE8DÁBÓL, ki ¡18 év óta ki/irtlag ax emiitett botegbég gyógyításit gyakorolja f. évi augusztus l. és 2-án, szombaton délután és vasárnap csak délelőtt 8 —11 óra közt Nagy-Kanizsán a .Szarvas" vendégfogadóban 9. száui alatt e város vidékc-belicknek orvosi tanácsosai szolgál. (147—», í]
Wajdits''József kiadó-, lap éa nyomdatulajdonos Kagy-Kanimán.

Insert failed. Could not insert session data.