Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
24.35 MB
2023-07-26 13:02:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
189
319
Zala-Somogyi Közlöny 1868. 040-043. szám október

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
7. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanizsa. Hetedik évfolyam.
40. szám, octobor 3. 1868.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYEIRE.
Vegyes tarteamu Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet koréból.
j
tal«den »zowbaton,
egén lrou. ■
SscrkcMtöl írod« é* klndó hivatal:
WAJDIT8 JOZ8EF könyrkereikedíiíben.
lafimnnyrunimnfvimHiHiyiinMaTrrT ■!.'' mi—wa—gnnn^.
ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS.
Lapunk ez évi utolsó évnegyedi előfizetése megtételére van szerencsénk tisztelettel felhívni t. olvasó közönségünket. A téli idény alatt több idő fordítható az újságok olvasására, ennélfogva felkérjük lapunk pártolóit, hogy körükben ajánlani szíveskedjenek e lapot, melynok a bekövetkező követválasztások alkalmával szép és nagyfontosságú szerep jut. Iparkodni fogunk a kerületi követ-jelöltek s választások felől kimerítő s avatott, résxrchajlatlan tudósításokat hozni. Uj előfizetőinknek idei műmellékletünkkcl 40 kr. fölülfizetés mellett kedveskedünk.
Előfizetési feltételek lapunk homlokán olvashatók.
Kiadó Hivatal.
1 ! ''
A győr-gráczi vasút-ügyhöz.
(Egyúttal válaszul Márton Pál urnák.)
/ Nem tudjuk, ki lehet azon Márton Pál ur, de önérzet - teljes kijelontéso után mindon esetre hatalmas embernek kell őt tartanunk, a ki, az „Ung. Lloyd" f. hó 7-ki esti kiadásában, csupán a sajtó hatalmát ismerve el, találja érdemesnek volQnk szóváltásba ereszkedni; (a »Századunk" 218-ik számában már jóval szelídebben bán el velünk), a ki elég bátorsággal bír az egész világ által ismert igazságot valótlanságnak jelenteni ki, s legtisztább igazságon alapuló állításainkat »a maguk valódi értékére szállitani alá;" mindazonáltal, ha oly kezdetleges felfogást hoz felszínre, melyet senkinek sem lehet kedve tőle irigyelni, s mely szerint egy ember ellen intézi támadását akkor, midőn a megtámadott czikk aláírói, mint megbízottak szerepelnek ; ha azt állitja, u még ezen állítását élczczcl is kívánja fűszerezni! miszerint a Bakony- és Balaton-mellék az állam- és déli vaspályák közvetlen közelében esnek; Somlyó hegyét pedig egy mértföldnyíre varázsolja az általuk ajánlott s közromlásra vezetendő iránytól, — ha kis Ozell vidéko, a szomorú bizonyságot tevő „Cser" népességét adó- és termelő képességét még egyszer annyira ^szi, mint a minővel ezen az országnak kétségtelenül egyik legtermékenyebb s népesebb, Zala-, Veszprém-, és Vasmegyék legdúsabb rétóeiből álló vidéko bír; — ha kézzel foghatóvá kívánja tenni, hogy a mi-hályfai és tokorcsi 9 —10 akó bájitalt termelő hegyek menuyiség tekintetében túlhaladják, minőség tekintetében pedig egy és ugyan azon Bzinvonalon állnak a világ kereskedésért kiáltó, roppant mennyiségű s kitűnő bort termelő, s hozzá nemzet-gaz-dáazatunk nem csekély szégyenére, máshol «10 nem fordulható módon elhanyagolt Balaton mellékkel, sót — a fogalmazás ho-
Előflzotési föltótelek : I
Helyben hárlio* hor.lAttal it »Idikro po«l£u XilUvo1-'' Kgéai
¿mo : Yi\ ¿vro -Érncgyedro
frt. - kr.
60
wtLi
A hal batibot petlUorlrt 1-aa8r 7 kr. í-«*or 6 <» minden toribbl belktatieért 6 kr. llílyegdlj mindon «gye» bciktabUért 30 kr. A .Nyílt téren" egy petit »ot bélkUUUi dija 16 kr.
mályos voltából gyanítva — még Somlyó^ hegyével is: akkor kétségtelenül rajtunk a gondolkozás sora : váljon mi tartsuk-e érdemesnek ily fegyverekkel szemközt időt, szót és fáradságot vesztegetnünk, vagy pedig hagyjuk Márton urat nyugodtan haladni a maga utján.*)
Egyébiránt nem a haszontalan verseny-gésnek kérek tért e becses lapokban, mely előtt azok — megvfcgyok győződve — kü-* lönbeu is zárva volnának, s oly annyim nem vezet bennünket a visszator) is gondof lata sem, hogy azon jó Márton Pái q» egyéb sértő kitételeit is minden megjegyzés nélkül kívánom hagyni, sót nincs is hozzá a/, eddigieknél több mondani valóm; de igen is megvilágosítom, sót kötelességnek tartom megvilágosítani azon kérdést, moly törvény javaslat alakjában közelibb az országgyűlés asztalára kerül, s a melynél Önérdek annyiban vezet bennünket, mennyiben a/, ország érdeke esetleg a mienkkel is össze esik, k a melynek harcrosal -csak azért vigyünk, mert egyáltalán nem lehet kívánni, p. o. Nagy-Várad és vidékétől, hogy ez a gyfir - gráczi vonal érdekében sorom ¡hiba lépni vállalkozzék.
Már csak azért is eltekintek ezúttal más
— megengedem tán előnyösebb — combi-natiótól, mivel itt természotcsen csak a gyóri-gráczi, Pápa és Molnári-felé vezettetni szándékolt vosut-tervról lehet szó, mely terv — ugy tudjuk — azon nemzet gazdászatilag mindenesetre fontossággal biró szándék és akaraton alapszik: hogy a Duna mentül közclébbi összeköttetésbe hozatbas-sék — tán egyelóro — Gráczczal. — Mik lehetnek előnyei, vagy hátrányai? itt bővebben nem kutatjuk; de igen ís constatálni kívánom azon többször is kinyilatkoztatott, s tapasztalati alapon nyugvó nézetet, miszerint Gyórkiviteloaz alföldi vasutak elké-( születővel, mindenesetre jelentékeny alábbszállásnak néz elébe, s azért már o miatt is szükséges-.volna oly tényezők felkarolása, molyek egy magukban is képesek volnának a kérdéses vállalat jövőjét feutartani; de ezzel aztáu nyomban clótérÖb kívánom állítani azon elvet is, melynek — főkép nálunk — a vasutak irányzatát még jó ideig szabályozni kell, s mely nem más, minthogy a méltányosságnak is befolyás engedtessék a vasutak alakulásánál. v
A miniszteri tervjavaslat a kérdéses vonal irányát, Pápán innen, Kis-Czell Sárvárfelé jelölte ki, do már az előmunkálati engedélyért folyamodó társulat is azonnal felismerte annak hibás, — s mi hozzá tehetjük
— a Btatusgarantía miatt, magára az országra nézve is káros voltát, kérvényében kikötötte, hogy az előmunkálatokat csak is Szőllós-Jánosháza irányában teljesíthesse.
• Kredeti gondolat e«»n Jé ur»k »ljirA«. Klkexdvo a ml kflivetlen »loioiiídoe falralnktél, f*l Ml>a kOiIg. tűi Hopronmegye »téléig ftawelráet teljesítettek, • homélyu» eredetű memorandumukba» annak míg Igy la nagyított • elferdített eredményit illltják arAnyba, a «émnnkra, nagy kegye.en f.nbagyott hirom-négy Vaamegye haUrwélén íekfS k8iiég — mini Jino«-bixa tldék. aJd- i* termel« kéPM»é|ér«l.
Bármi bírta erre a kérdéses társulatot; de minden kétségen kivül csupán ezen módosítás lehetno képes a vállalat érdekét kellő öszhangzásba hozni az ország érdekével is, s mégis, nemcsak hogy a másik irány felméretését is elrendelé a kormány; de azon következetesség á kormány részéről, mely gr. Mikó miniszter ur, ő excellentíája biztosításaival, valamint a kérvényező megyék és testületek érdekével.oly kirivó ellentétben áll, valamint a befolyt kérvények özö-nének teljes ignorálása, do sőt az eljárást koronázó, legutóbbi Fack-féle kiküldetés is, azon feltevésro jogosit fel egyenesen bennünket, mintha itt egyelőro elvégzett dologgal kelleno szemközt állatiunk, mely dupla sőt tripla concessiókkal s -egyéb módokon oróltetvo, immár a végkifejlődés küszöbére jutott.
Egyébaránt, hogy a kérdés teljesen érthető legyen, vizsgáljuk még közelebbről a két irány közti kűlönbségot. Megfogja bocsát/..,1 a t. olvasó fi liQSszadalmaskodást.
Midőn azt mondjuk, hogy a K.-Czell-vasvári irányban Pápán innen, Sárvárig a parányi alig hutvan házszámból álló Kis-Czellt érintené a kérdéses vonal, úgyszólván mindent elmondtunk; mert hiába, e vidék termelő képessége, minden öndicsóítés daczára is, meglehetős szomorú lábon áll. Pápa vidékét természetesen nem számítva ide, mely igy is, amúgy is elesnék.
Vogy hát — mellesleg megjegyezvo — volna tízszer oly gazdag o vidék, mint a minőnek lcnniök maguk állítják, ugyan kérdem : érdemes és lehetséges volna-e, ily csekély terület miatt, az ország valódi érdekei — nemzet gazdászatunk oly hatalmas tényezőiről megfeledkezni, mint a minőkről alantabb szólandunk.
Nem sokkal magasabb légkörben mozog a kissé nagyobb 8árvár, s do más jóval is gyérebb népességű vidéke is, melyek ugyan — be kell ismerni — elég gazdagon termő talajjal birnak; do aztán ezentúl nincs is semmi a mi akár gyáriparunk, akár nem-zctgazdászatunk bármely ága elővitelében habár csak csírául ís jelentkeznék. Ugy vagyunk velő, mintha valami érett gyümölcscsel volna dolgunk, melynek kifejlődése befejeződött, s értékesítésének semmi akadály sem áll útjában. S annyival is inkább megáll az ész, 8 megfoghatatlan marad, hogy ugyan mi czéloztatik a kérdéses vonalnak erre szándékolt terelésével?
Ott van a sopron-kanizsaí vonal acsádi állomása, alig ötnegyed órányira Sárvártól; innen aztán lo egész Molnáriig, leszámításával a szombathelyi kanyarodásnak, azaz három és fél mértföldnyire, mindig közelébb, közolébb találkozva, egy közösen kellene lefutni a tervben levő vasútnak, h még hozzá a biztos, de sőt ez idő szerint még bizonyos mederrel uem is bíró Rába völgyében kcl-lcnc annak építtetni, hol a/,tán folytonos elhorgásoknak kitéve, örökös teherré fogná magát kinőni.
Hirdetéseket elfogad:
|M.-Kuktán: «KIADÓ-HIVATAL.P»»lít: 7.K1M.KRN. Bée»-, Hamburg-, Berlin«, ata]o«-i».-Fr«nkftirt- i* Batei
bon: IUA8KNSTKIN & VOUI.KIt. LIpOM-, Bern-, i Stuttgartban: 8ACII8K&TAi18A. Oéoiben: Oi''PKLIK
a.- /ti mvk».
Nem, nincs annyi vasútja még az országnak, hogy ily áldozatok mellett, a magasabb passiónak is alkalom nyujtassék 1 — Nem lehet annyi veszteni valója az ujjonnan születendő vállalatnak, hogy három és fél mért-iöldnyi forgalmát a déli vaspálya-társulatnak ajándékozhassa ; do az is bizonyos, hogy annyi veszteni való pénzo sincs az országnak hogy ugyananyí kész elveszett tökét garan-tirozhasson 11
Miért a sopron-kanizsai vonal nyakára akarni vinni a kérdéses vonalt, midőn a másik irányban teljesen szabad tér kínálkozik amaz által soha utol ncin érhető előnyökkel?
Ha az a czél, hogy életrevaló, s nem a déli vaspálya által folytonos hullámzásoknak kitett s az által féken tartandó, de minden tekintetben reális alapon nyugvó vasút teremtessék: akkora kérdéses vonal KÖzép-s illetőleg forduló pontjául nem lehet mást, csupán Somlyó hegyét jelölni kí, egyik oldalról tizeuhét mértföldnyi távolságra a közclébbi vasúti állomásoktól.
Igen, itt és nem másutt kell és lehet annak természetes irányát keresni l — Mert mig egyfelől a legdúsabb ós súrün benépesített rónaság ajánlkozik utjául a kérdéses vonalnak, mely azon fölül — fókép az eddigi szállítási eszközök szegénysége miatt — a jövő omolkcdés minden tényezőjét is magában foglalja; segélyezve l3ovep>er, 8. Vásárhely, Sümeg stb. amazoknál jelentékenyebb mezővárosokkal, Jánosházában kiváló élénk piaczczal biró helyet érintene: addig másrészről hát- és oldal-terében oly hatalmas tényezőket is felölelne, milyenek at Somlyó hegye. Bakony hegylánczolat és a lialatonmellék, s mind a mollctt, a mit legelői kellett volna mondani, a már befejezett előmunkálatok szerint a egyenlő árak mellett (instructióva^ mértföldenkint 578 ezer forint) egy egész mértföld volna megtakarítható.
S mik ezek a Bakony, Somlyó és Balaton-mellék egy vállalatra nézvo ? — Bizonyára alig fizetné ki magát a párhuzam fáradsága, oly parányiságokkal szemközt.
Itt az ország egyik gyár-ipar telepének teremtett Bakony - hegylánczolat követeli, hogy a világ kereskedés megnyittassák természetadta minden s eddig órtékesittetlenül hányódó kincseinek, Somlyóhcgyo világhírű borainak: amott a Balaton-mellék várja elhanyagolt állapota javulását; s illetőleg világforgalmat kiván kitűnő bor terményeinek, melyeket roppant kiterjedése s annak legnagyobb részén, n szállítás normális állapota miatt, értékesíteni olyannyira képtelen, miszerint a múlt évi termés legnagyobb részben mai napig is a szegény termelók nyakán hover, s midőn nzok — mellesleg megjegyezvo — reménységüket csak is 0 vonal létrejövésében helyezik, kétségtelen, hogy nem a buda-kanizsai vonal az, moly a szélesebb értelemben vett Halaton-meUék cie-kély részének kínálkozik csupán szállítási eszközül.
(Sztrkeszlösfgi példány.)
volt u kmlóa #yakorlftti oldala. — Uh aztán a''m''éltányósíágot tekintjük, ugyan micsoda méltányossággal járna az, ha tudja Isten mifúlo tekintetektől vezettetvo, — akkor >midÓu Sárvár vidéke, valamint F. Kcmcncs felső része a sopron-kanizsai vonalban már különben is bir vasúttal, az alsó rész K.-Czellel, méltányos kielégítését'' fogná találni amúgy is a pápa-jáaosfeázi combina-tiomelktt; mondom, miféle méltányosság volna az, ily részint már kielégített, részint eo ipso kielégítendő érdekek, do főkép ily csekély terület miatt, számtalanszor nagyobbat Bzigetelni cl, s zárai ki talán örökre a vasút forgalomból, 8 ezzel aztán oly hatalmas tényezőket is örökös tespedésre nyomorítani, melyek másutt, egy magukban, tisztán haszonvágyból, akár párosával is Öv-demesitenék vaspályára magukat, 8 hol a jelenleg pangó crók kifejlesztését, neiuzet-gazdászatunk érdekében, mindenesetre kiváló gondoskodása tárgyai közé kellene a kormánynak sorozni, nem pedig azon csekély, a még épitési megtakarítással is járó módosítást, mely az összes érdekek czélszorll és méltányos kielégítése mellett, mindezen bajokon segíteni egyelőre elégségesnek mutatkozik.
8 még arra nézve sem ringathatja magit senki csalódásban, miszerint o kegyvesztett roppant terület, valami később megvalósíttatni szándékolt conbíuatiónak lehessen fon-tartva. Mostoha viszonyaiuk között a vállalkozási szellem csupán ott jclenkezik, hol a siker legbiztosabb kilátása kecsegtet, s kétségen kivül más tért fogna keresni — és nagyon is természetesen — nem pedig azt, ahol útjába akadály emeltetett. í>s ha eljön az idő, melyben u buda-kanizsai vonal, — vagy is a fővárossal való közelébbi összeköttetés kérdése felmerül, arra nézve j''k tisztában lehetünk, — mert vak és világtalannak kell annak lenni, ki első pillanatra bö nem látja — hogy az, azon esetben, csupán az állam-vaspálya közvetítésével létesíttethetnék.
Azért oly fontos e kérdés, s azért, s nem épen világhírű borai miatt, bir o kérdésben oly fontossággal Somlyó-hegye, mint közép-n illetőleg forduló pont is.
Montesquieu felismerve a fekete tenger jelentőségét, épen száz évvel a keleti háború kitörése előttt megjövendölte, hogy ott egész Európa katonái harczolni fognak. No tűnjék fel bizarrnak hasonlatom, ha mondom, hogy kicsiben annyira fontos ez a somlyói pont is, melynél annyi érdek találkozik a jogigazság- és méltányossággal, mely egyedül képes kilátást nyi^jtanl és reménységet adni egy nagy igazságtalanság későbbi jóvá tételére is.
összevévo mindezen okokat és tekinteto-ket, önkénytelenül merül fel a kérdés: honnan van és hol kell azon érdekeket keresni, mqly a legtisztább ügygyei a világon, oly éles ellentétbe kivánja magát helyezni? — jfisc kérdésnél jogosultabb semmi nem lehet.
Ha elléptetjük szemünk előtt a darab meglepő jelmezbe bűrkolt hőseit: egyszerre tisztában vagyunk arra nézvo, hogy itt nem a természet szülötteivel van dolgunk; darab és szereplő hősök nem o világról valók.
llogy a kérdés még bonyolultabb legyen egyszerre, mint egy varázsütésre előáll a Weichereheim-félo consortium is, melynek szánd ok a bármenynyiro lehetne is tiszteletreméltó, de mert particularís szine-zeto miatt, o m<$asabb horderejű tekintetekkel szemközt csekélységgé kell elmosódnia — ép annyira érthetetlen ig, s mely corsor-tiumnak mintha csak azért kellett volna születnie, b némaságra elítéltetése utálj egv-szorro előállnia, hogy azj«rcdeti feladat — lehet, hogy vele, lehet, hogy általa— annál könnyebben kivihető legyen.
Kivihető locnd-o az, vagy nem lecnd? nem tudjuk. Uizonyos, hogy sok kérelem^ tinta, szó lett már elhasználva ez érdemben és semmi neui bizonyosabb, minthogy ezzel épen nincs vége a dolognak. Valami van a
levegóbeu, valaiuí készül,forrong.....épen
nem lehet tudni, mivé növi ki magát.
Sajtó és közéleti nyilvánosság, parin mon-tarismus, oly vékony palladiumnak bizonyítaná be magát, az igazság és jog védelmében ? — Talán még sem.
És ha mégis eljönne a csalódás, ha eljŐno a szomorú nap, melyben az általunk s tőlünk kitelhető fegyverekkel védett ügy bukását fognánk gyiszo.ini, arra nézve is teljesen tisztába vagyunk és lehetünk, hogy e nap nemzctgazdásiptunk történetében sem fogua az örömnapok közé jegyeztetni.
MAGYARI K. GUSZTÁV. *)
Heti szemle.
Október 2-án, 18(38.
— Ujabb tudósítások szerint ő Felségeik I>om-borgi uUzásuk elhalosztatott. — Minisztereink gr. Mikó, Horváth éa l^ónyay hazaérkeztek, ugy szintén Klapka tábornok is. — Szabolcs-megyo Ő-Fcjértó községében a rom. kath. templom 14 öl magas tornáról Demeter Miklós ácslegény oly szerencsésen esett le, liogy negyed napra a falut már végig sétálta. — oszprém-ben három 15 évro elítélt gonosztevő a börtön-böl megszökött; az ablak vasráeno/atát elfűrészelvén, szalmazsákjaikon ereszkedtek lo. — Krasznnmegyo Nngyfalu községében a tllz mintegy 78 gazda házát rs egé« termését el-pusztítotU, Ippenben pedig (ugyanazon megye) 67 ház égett cl takarmányostul. — I''árisban egy novezotes chinuí szemfényvesztő mutogatja magát, ki 90 contimoter hosszú és tompa, do különben igazi kardot eszik. Jó étvágyat hozzál
— l''csten több 1500 ember van jelonlog lakás uélkül. — Hudán legközelebb egy uj pár lakodalmával a menyasszony szülei ezüst, nagy szülei pedig arany lakodalmukat együtt tartják.
— Orsován (Zemplénin.) nem rég egy fzegény nő halt mog, kinek halálát 22 gyermek, 37 unoka é« 2 dédunoka siratja. — Oyorő Vásárhely községben szepL közoj>én már gyengén havazott. — György József szűcs párisi világtárlatra készitett nagy diszszőnyege több mint 37(X) darab vad bőrből áll. A pesti kath. logény-ogylot kiállításában látható, s közelebb kifogják játszuui. — Or. Gyulai Ferencz osztrák tábornok szept. 22-én Bécsben meghalt. — Mint liirlik, a''kormány jutalomdiiat ttlz ki mindazon községeknek, melyek a holységot a legczélszerűbbon szépítik, különösen az utakat a lehetőségig legogyonesebben és legczél irány o-sabban vágják • a szükséget árkolásokkal látják ol, a melyek fákat (Utctnok stb. szóval a tisztaságban ée rendben tűnnek ki. — Budán már négy egyén lett az uj bor áldozata oly pinczékben, hol a must forrásnak eredt. — Fal-czinclli pápai nuncius Posten volt; a Ferencz-rondü szerzeteseknél szállásolt n látogatást tett gr. Károlyi Istvánnál Fóthou. Körútja ezél-járól köveset tudni. — Verbon egy fiatal nőt a ruhájára dölt égő petróleum összeégotvén, sebei következtében nemsokára meghalt. — Az unghvári gőzmalomban rnult hó 6-át\ egy kazán szétpattant s a kirohanó gőz 5 alvó egyént any-nyirt» leforrázott, hogy közülök másnap négy elhalt s az ötödik felgyógyulásához is kevés a remény. — Motzbon szept. 17-én egy műhely melybea a chachepot töltényekot készítik, a légbe röpült. A gyárban lévő 71 nő és 22 katona közül tizenöten halva maradtak, 59-en súlyosan mogsérülten, ■ a többi is mind megsebesült — Now-Yorseyben egy Vester novü egyén oly ko-]>orsót talált fel, melyből a tetszhalottak, ha magukhoz térnek, kiszabadulhatnak, vagy legalább a sírásót egy csengetyü által segítségül hívhatják. — Mint ujabban írják, Benicxky hullája megtaláltatott.
Zala-megyei hirek.
— Ujonozosás. Nagy-Kanizsán november O-től docxember 9-kéig fog tartant a zöldfai teremben.
= Holyroigazitás. Lapunk utóbbi számában a Kottori melletti Vidovecz boldogult lol-készét is tévedésből illirnek jeleztük. Biztos tudósítás folytán, az illotő emléke iránti kegyeletből is sietünk kijelenteni, hogy a vidovoczi pléb. t. Pados ur tetőtől talpig becsületes, minden tekintetben kitűnő s közkedvosségü magyar pap volt. A tényállás az, hogy mindkét község lakói hasonló magyar lelkészt óhajtanak.
— Vidékről Nagy-Kanizsára iövők figyol-inébc, főleg az oktober hó 12 én bokövetkoző
*) Valamint «ddlg, agy «»úttal 1« utrt* nyitunk t.''ii, t. munkaülrinnk Jalen calkklnek lapunkban.
B kífdía többaaír 1« Tolt mit TlUtrd • lapokban; do *oha oly «itlWgM.nem volt tftt * kOifl-gjrlmft felhívni, mint ¿pen e pillanatban.
Habár tltko» homály fedi ta ai «gitt raaiitl kAr.N.t; d<- a''ml a idrtt homályon ítbatol, nagyon t» eMp*4ff«< Mf.•liAliroinl, ho((7 Üt nem eeupán e inrgye, do a3t a* or»tig írdrkóvel U elltnkeiS dolpok ciAloilatnak k naponkint kötelednek a vAgklfojMa írlí.
Valóban Idejo volna, iiojy aa OKiiggjQléa a mindinkább n»vek«d8 tigaloaDAk itigotu kOrOltaklnUaael ralabáxa rigét aaakiUa.
Biark.
Vásár alkalmával szívesen ajánljuk Schipidt Uyörgy ur, fó-utezán .Koronához" czimzett nagy vendéglőjét, melyben mind a szálMsolás, mind jHidig a legízletesebb ételek éa italok, ugy azok pontos kiazol^áltjitása minden igénynok a lohetőleg mogfololők.
— Zalaegerszeg, 1808. szopt. 29-én. Zalamegyo szept. 29-én rendkívüli közgyüket tarta. Elnök Gr.Szápáry Géza főispán ur, ó méltósága — r<5vid megnyitó beszédo után jelontést lón a logujabbon érkezett íninisterialis rendc-lotről, moly bon .Somogy megyére a közbiztonság hülyroállitása tekintetében kiküldött királyibiztos, Znlamegyéro is átruházottnak tekintetik. E jolontést nemkülönbon a rondolotfololvasását folytonos zúgás és „nem kell" felszólalások követték i miro Barcza első alispán ur orro vonatkozólag érzékonyen beszélte el a morénylotekot, melyeket Zalamogyében — állítólag Öomogy-ból áttört rablócsnpatok elkövettük, egyszersmind ezek meggátlására törekvő intézkwléseit, melyek sikertelenségét részint többszörös kérésére ki nem szolgáltatott fogyvercs orők, — részint azok kiUőn és kevés számmal érkezése és korán visszavonása nehézségeivel okadatolá. A közgyűlés elismervén (kedvelt^ első alispánjának o tekintetben tett fáradozását, egyhongu-log elhatáro/ji: miszorint a magas minisztériumot távirnt utján fogja felkérni, hogy u közbiztonság fentartása tekintetébon Somogymegyéro kiküldött királyibiztos Zalamogyéro — miután szept. 17-ike óta logkisebb merénylet sem i»dta magát elő — no alkalmaztassék. Barcza alispán ur ezután is megbízatik a közbiztonság fentar-tá&ával, csak segédkezét kérvén a m. niiníszto-riumnak, hogy o fontos teendőjében 200 gyalog fogy veros erővel gyámolitni kegycskedjék.Mind-azáltil szHks<5gosnok találta a közgyűlés a rög-tönbiróság felállítását, miért is az érintottem távirat utján ennek helybenhagyását ia kéről-mezi.
A birák szervezésével Barcza olső alispán bízatott meg.
tízentgyörgyvári plébános ur a koldusok ügyébon cmolt szót, hivatkozván több vmegyéro, honnét kocsikknl vándorolna''c hoz/ánk gyakran oly házalók) kik, midőn a munkás osztály a mozőn dolgozik, b a faluban néha csak igon kövesen vannak honn — rablásokat visznek véghoz. Kéró tehát u közgyűlést ozok mogaka-dályoztatása fiilött határozni, s indítványba hozza: hogy mindon község saját sfogényoit oltár tani kötoloztos-sék. A* indítvány elfogadtatott.
E tárgyakon átesvén, a közgyűlés néhány raegürűlt tisztviselői állás betöltéséhez fogott. Minthogy pedig a pártok túlnyomó többségét a kosek (eltartásából som lehoto kivenni, a válasr-tás szavazásra került. A szántói járásban a főbírói állást Töreki Károly ollenébon 34 szavazat többséggel S tokkor János nyorto el. A szbirói állást Polgár Antal ollrnébeu szavazat többséggel For i n t os Kálmán; —a pót-ülnöki állást Arvay Sándor ellonében 11 szavazattöbbséggel M i h á 1 o v 1 c h; — az árvaszéki jfgyzóségot Döntő Géza ellenébon 17 szavazat többséggel Arvay Sándor nyorto cl. ömodics Károly podig, miután ollonjolöltjo nem lévén — a kapornaki járásban Csontos szbiró molic esküdtnek közakarattal ^kiáltatott.
Több tárgy nom lévén, a gyülé\ £tí ''fa^Xa-kor szétoszlott, • \ •''.''
• t-Ü.: y.
= Thaly Kdl mán lánglolkü költőnk s tudós történész a napokban Körmendreo Vörcto-vána utazván az ottani levéltárban teendő búvárkodás végett, .Nagy-Kanizaán kiszállott s pár órai jttmulatása alatt szerencséltető« ben-nünkev látog. ''^«ával. Vozéroljo és hozza vissza, az ég szerencsén ^
— Nagy-Kanizsa város küldöttsége, Gózony Fcroncz városbíró, Belus J;,^ef és Wlasstcs Antal urak utaztak a napokb.^2 Pestre ai illotő minisztoriumhoz n kövejotvára, a törvényszék és a gymnasiuiit- ügyébon.
— Halálozás. Konp^ri Bedekovic.t szülo-tott Palini Inkey Júlia, saját ugy gyermekei Kálmán, Varásdmogyo főispáni helyetteso rin, B. Kussovich Kmilnő s unokái nevében fájdalom tolt szívvel jolonti folodhotlon férjo, -illetőlog é<los atyjok- s nagy^tyjoknak Korti/i Bodokovich Frigyosnok Szept; 27-ér. 84-ik évében Varasdon trtrí^ halálozását. Szept. 30-án tétetett Szent-Orzsébeton a «»?tiádi sírboltba örök nyugalomra. Béko''hamura! ,.
— Szűr o t. Nagy-Kanizsa s vídé.VV/)^; «U-ret oz évben nagyon egyhangúan fciy ;'' oddlg egycílül t. Blatt család tartott fónyor- «iűir.v mulatságot, melyben körülbelül 300 válogatott vondég. vett részt. A zenész s egyobeken kivül este, nagyszorü tűzi játék egésztté ki a nap ked-vosségét.
nászt orvosoltnak talált s a kilátásba h^lyset
nagyobb reformokat — a tanszemélyietet ill0-tőlog — jövőnek hagyta fenn. Bizony kár U • volt ugy elhirtclonkcdvo jobbra-balra rágalmazni oly egyéneket, kiköt bocsillotea multjok ajak tisztelni, s jelenük íh méltányolni tanitl örömmel közöljük még o helyen, hogy a gyn,. nasium épülotéhoz egy diszcs rajzterem is fol fog állitatni.
h. A napok bnn kijutott a tüzlármából, amonnyiben szept. 18. 19 és 20-án, három egy-másutáni napon,szerencsére jelentéktelon szalma Idgverem éa trágyaégéa volt. Nem is a jolouté-kony kár- s szerencsétlenségot feljegyzopdők mint az utóbbi dolog égéjte s illotőlog el nem oltása feletti megütközésünket kijolentendők irjuk o sorokat — határozott rosszalásunkat fejezvén ki a városi rendőrség azon ejnézéso fölött, hogy a város végén — ház ée szalmakazaloktól pár lépésre és ínég ma is teljes izzásban lévő trágyahalmazt el nom oltatá, a azon vo-szélynok engodto kitonni a közeljövőket, hogy egy kis szélroham házaikra ragadja a könnyű égő anyagot és lángba borítsa azokat. Bú o= rendetlenség I
h. Hát a városi csatornák, özek összevissza rothadt, logtöbb holyon hiányzó padlói molyokon a mint valami színházi sűlyesztőkön csak el ei tűnik az ember! No de ezekről no is szóljunk, úgyis hiábau, előbb hadd tóije ki néhány embor a lábát 1
KnpiHVÁr, szept. 30. 1868. h. Folyó hó 30-án röggel érkozett városunkba Forgács királyi biztos, kit a rault számban említett nt. közgyűlés a rablók olfogatása iránti intézkodéaok egyedüli vozérlotére uéivo kiküldetni kért.
h. A helybeli néptanítók (valláskülönbség nélkül) o hó 27-én conferontlát tartottak egy tanitó-cgylot felállítása iránt, oly tervezet mollott, hogy az egylet tagjaiul Zala- éa 8o-mogymegyék összes tanítói összeálljanak. Aa ogylct czél ia lenno: a Unügyb«ni vélemények b javaslatoknak illotő holyre loendfi folterjeez-téso, némoly a helyi viszonyokkal össze nem férő intézkedések fölötti észrevételek, s átalán tömeges ellenőrzése az ügynek — néha netáu előforduló visszaéléseknek, végre nyílt és szabad oppositió ott, hol erre szükség loond. Ab esztno csak ajánlást érdomol és val&ulását szívesen üdvözöljük.
h. Oktobor 8-án és 10-én a kaposvári mQ-kodvelők által Kocsísovszky Jusztin igazgatósága alatti színtársulat közremüködéfo mellett két jótékony czélu előadás a ,Londoni arulá-nok" ée »llendkivűli előadás" éa ezután egy operotto — fog tartatni folorészben a kapoaváH és csurgói gyinmuíumok javára. A ssent oxél elég ajánlut a közönség meleg pártfogására nézve, mi — hiszsr.Uk — ?om is maradand ol.
h. Wajdits - Vajdöfi Béla tohotségea szinész esküvője holnap oktober l-én tartaok. Menyasszony a szép és kedvoe Liptay Laura k. a. szinto szép reményokre jogosító Klu szl-ncaznő. l<jito .A „házasi^lnt witartója- L ,E1-jegy«*" iutalomjátékul adatik a házaspár javára. - Mi podig szives üdvözletünket csatoljuk a szerelem frigyéhoz.
h. A dalárda mint halljuk Kocsisovsxky színpadát megvonni, s az ügyeo Szigetköny álUl díszlotekkol elláttatni szándékozik. Már régen pengetjük mi ezt s ajánlottuk többször aa egyletnek egy színpad állandósítását, — ezúttal tehát Ismét ajánljuk valósítsa o bir t s ne szalassza el a kínálkozó jó alkalmat, midőn olcsón juthat egy ügyesen rendezett színpadhoz a szakavatott egyén álul készítendő díszlethez I
Sopron-megyei hírek.
— T ü z. Szept. 28-án esto Sopronban a Szt.-Mihály utczában tüz volt, s bár a «zél erősen dühöngött, a tüzoltd-ogylot erélye« mflködéee követkoztébon két ház loégéae után megakadályoztatott annak tovább terjedése.
'' — V o 11 ü k s helyszüko miatt rövidítve következőleg hozzuk: a .soproni t an it ó ogy-1 e. t*-n o k észrovételoit a Nagyméltóságú oktatásügyi Miniszter ur álul a .népiskolai köz-; ^atás" tárgyában olőterjesztett törvényjavas-
''A rég óhajtott törvényjavaslat megjött. Mint a vlrány, mely az égető nyár melegében üditó ^.uUn sóvárog, frissítő osőt kiván, — épen wE''kivánkozott honuuk tÖrvVyjavaslat után d népiskolaügy tárgyában. A mn. közokutásí miniszter ur azt a képviselőház asztlára lotette. A honatyák lolkosedéssel fogadUk. Az orezág polgárai örömmel üdvözölték. A népiskolai U-nítók sem titkolhatják szivük nagy őröméi e törvényiavaslat (blőtt, do örömüket, mint as érzülot kifolyását, az ész uralma váltja fel ismét Az ész a« égnok megbecsUlhototlen adománya lévén, csak annak .segély év cl vagyunk képesek az élet jolonségoít, melyek mogörvendeztotnek, szemlélni és következményeit megítélni.
Igon, a törvényjavaslat Örvendotes jelenség a honi népnovulés túrén, mert • sok évig tartó nyomor olháritását ígéri; a uéoUnitók törvényen kívüli állását megszüntetni éstórvényos
Folytatás a melléklet«».
Somogy-mogyef, ^ilrei^''"
KnpttNVÚr, szeptember 24. 18C8.
h. Szept 15-én a múltkor említett iskolai gyűlés is megtarUtott S^issich Pál vál. olnök elölüléso mcllb''.t, moly isT. ;;- .>4rt ny ugal-mazUtva, egyolőre mindep bajt • pa-
Baseli1- Leipzig

SCHLESINGER VILMOS
valtouzletb ]\r.-KA]\rizsAKr, minden nagy városban igen kedvelt sorsjegy társulatot itt is NAGY-KANIZSÁN megalakította. Húsz havi 5 forintnyi rdszletfizetds mellett azon kedvezményben részesít, hogy h jegybirtokosa 20 dnrab 1864-diki állam-sorsjegy nyoremenyeire, melyek a társulat ideje tar-tulma alatt kisorHoUatná.iak, igényt tarthat; húsz hónapon át rendes beíizett''s után ardsztvevő egy eredeti sorsjogy birtokába jut Különösen : 1864-ki sorsjegy 9 húzására 5 írttal ; Hitclsorsjcgyrc 8 húzásra 8 írttal; 18G0-iki ötödre 6 írttal 3 húzásra és húsz hónap után a t. cz. résztvevők szelvényeikkel együtt 10 f.t vissza fizetés mellett ;Sahn-sorajcgynél 4 húzásra 2 írttal; "NValdstein sorsjegyre l írt 40 krral 4 húzásra; liudolí-sorsjegyói-t 4 húzásra I írttal é.s Olary -orsjogynól 4 húzásra 2 írttal részt vehetni.
A n. <5. róaztvovő közönséget tiaztclcteljcaon meghívja az o tekintetboní mog-l kívántató ¿rtokwlot végett váltóit oúájábiv N.-Koniz«án u „ZÖLDFA" szálloda mellett.
MT Mindennemű kamatos és kamat nélkUli állam- és kölcsön-papirok, frildtehürmentesltósl kötelezvények , sorsjegyek és részvények gyüjteléke, szelvények, különféle bankjegyek,
„ARANY" ¿8 ..EZÜST" pénznemek bo- ós fölvátlAsa.
Évenként 38 húzásra.
valamennyi Ausztriában létező ailain- es mag&nsorsjegyekre éspedig:
I 250 ftos !854-kl, I Hitel,
1100 ftos 1860-kl, 1100 ftos 1864-ki, I 50 ftos 1864-ki, I ötöd 1839-ki, I Como,
I Rudolf,
1100 ftos Trlesti, I 50 ftos Trl08ti, I Gőzhajózási, I Salm, I Clary, I Genois,
I Pálffy, I Budai, I Waldsteln, I Windischgrätz, I Keglevich sorsjegyre
hozzáadva I Badeni 35 ftos sorsjegyet
• . ... ■ f . v -• • - - r/* * •
játszani lehet a csak 4 ft cviiegyedcnkéiiti lefizetés mellett.
A társaság 20 résztvevőből ílll, kik közül az első részlet fizetésénél mindegyik egy részvény jegyet kap, valamennyi sorsjegy megnevezésével, melyekre nyerés esetében, a reá c-ó részt meg fogja kapni. w ,
25 negyedévi részlet lefizetéso után minden részvevő megkapja az őt megillető i szt, tetszése szerint akár egy eredeti sorsjegyben, akár kézpénzben.
Azon kördlméhynél fogva, hogy az Összes sorsjogyek árkeletc most rendkívül nyomott állapotban van s pár év lefolyása alatt legalább is el kell érniük az előbbi álláspontot, csaknem mathematikus biztossággal feltehetjük, hogy az ezen játszótársaságbani részvétel, 228 húzásra a legroszabb esetben is csak csekély pár forintra rnghatna.
Mindenki egyenkint beléplíela társaságba, s a többi részvevőkkel sem kell törődnie. Mint bélvcgilletékct, minden résztvevő G8 kr. (izet egyszer mindenkor™.
Minden nyeremény közölve lesz.
ZERKOWITZ
NAGYKANIZSÁN í& \
gyarmata festék« borkereskedés©.
FelvéUXalnalc tolzomáinyoltat el Xd&J - és JtülföldL minden irányaiiban.
BlHU Ezen fölül ajánlják mindennemű friss
bel- és külföldi ásványvizeket
közvetlen hozatott vorós marha-só-, valódi kufsteini h a legfinomabb ...portlandi vízhatlan mész (cemeiit) RAKTÁRÁT.
Ugyanitt van a nagy dohány-tózsdo (trafik) i9
• ■i ...r. .... a. V , a-
67
6)
A legnagyobb vászonrnha-raktárban
váczi utcza YPSIL A N Tl-hoz
Featen.
Kaphatók a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész fehérnemllek, férfiak, urak és gyermekek számára, úgymint:
V!Oo<«r <Ur»buA.l több férfl Ingek rumburgi, hollandi »Agy Itlandl viíitonbJI, darabja 2 ft RO kr.,
8 ft,3 ft 60 k, 4 ít, * ft 60 k, 6 ft, 6 ft 60 k, 0 fl, 6 fl 60 k, 7 fl, 8 ft, 10, 12 n. lOexer d.mbnAl több színes férfi Ingek, eser külöubösS mlntfb.n 1 ft 60, 1 ft 80 kr., 1 frt, 2 ft 60 kr, 3 ft.
Fehér «adapílán férfi Ingek, 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, i ft, 2 ft 60, 3 ft, 3 ft 60, 4 ft. Férfl gatyáit VÁSJtonhóI, mxgynr, félmsgyar vagy francain miuUra 1 ft 76 kr, 2 ft, 3 ft 26 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft.
Nil Ingek vA.íonból, .Imák 9 ft 26 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 6 ft. hlnieiro 3 ft, 3 60 kr, 4 ft, 6 ft, 6 ft, 8 ft, 9 ft, schwelst it francsla uiollniuttrÁval 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft, 7 ft, 8 ft, 0 ft, 10 ft. Kii íüií-vállak (Dameu-Mledrr) 1 ft 60 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, 8 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. FIj lofdl vászonból 4 Ate. 1 ft 80 kr, 2 ft 40 kr, 6 íve. 1 ft 96 kr, 2 ft 40 kr, 8 ívei 8 ft, » ft 46 kr, 10 ¿ve» 2 ft 10 kr, !í ft 66 kr, IS ¿ve« S ft 40 kr, 2 ft 90 kr, 3 ft 60 kr, 11 4ve« a ft 66 kr, S ft 16 kr, \ ft 80 kr, 10 ívm 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. 8x1««« fia Ingok, 4 íve. 1 ft 10 kr, 1 ft 25 kr, 6 ¿ve. 1 ft 26 kr, 1 ft 40 kr, 8 íve* 1 ft 86 kr,
1 ft 66 kr, 10 íve* 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, 12 ívei 1 ft 66 kr. 2 ft, 14 ívet 1 ft 76 kr,
2 ft 10 kr, 16 ive. 1 ft 76 kr, 2 ft 20 kr.
Mindennemű téti alsó mellények, nadrágok, harisnyák «?. egyíb tíll etikkek fírfiak íi hölgyek
aiimára, nagy yálii»iU«h«n. y«rAkUr» a legjobb UMrlkal krlnollnntk mlmltnfíln .Iliiben 2 ft, 2 ft 26 kr, 2 ft 60 kr, 3-6 ftlg. bzlnea alsó szoknyák. 4 frt 76 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, C ft, 7 ft - 10 ftig.
É. tok egyíb kíia fehérnemű ci''kkok, melyekről ai áfjegyiík kívánatra bírmenteeen elküldetik. — TovAbbí aJAnljuk nagy raktirunkat [umburgl, hollandi, í. Irlandl vismakban, vígo 27 ft, 88 ft, 80 ft, 32 ft, 86 ft, <0-120 ftlg.
Crett-váuea víg« 12 ft, lí ft 60 kr, 18 ft, 14 ft, 16 ft, 10 ««. 18 ft, 20-26 ftlg. Vádon *»ebke«dík, tneiatja a ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft, 6 ft, 7 ft, 8 ft, fl ft, 10 ft, egí.» 20 ftlg.
TttrOlkíIík, tueuUft,6 ft 60 kr, 6 ft, 6 ft 60 kr, 7 ft, 8 ft, 10 ft, 12-20 ftig. Iq,_,oTí Bilnee Agyi wtMVáiit; vígo 0 ft, 10 ft, 11, |2 ft, 13-16 frtlg. ( , ;
Válieu^naitalkendik tuoiatja 6 ft, 6 ft 60 kr, 0 ft 20 kr, 0 ft 60 kr, 7 frt 60 kr, 8-12 ftlg. — Ahroaiok u>lnden nagyágban 6 nemílytSI 21ig. — Autall kéailelek 0, 12, 18 í> 24 wawílyr«.
Nagy vAUiitAa ágyterltík, plquo í. írlcot paplanokból, kAvé»- csrmdge keadókből.
Af A>tvil«fl''/Anví 1/MttyloinL- hevA.arlAíAnál febírnemtlluk roppant balmarn kO-JUVUJfHWZUIiyi KLÖAICLUK. retkottíban oly helyidben vagyunk, hogy a lógna-gyobb mennyi., gvt mindenkor kínén''»rolgAltathatjok.
■ÜT KQldemínyeket minden irAnyhan utAnvítellel míg a levíl írkeito napJAn áronnal elknldduV ÍJ ciomagolA.t nem ..Ámítunk, tigy*>ínlo niegi o ideit.ek legliamirAbb elkí.iittetnok.
Kollarlts József és dal.
(03-9)
|gi(iliWrt» •WWBBWlMUiul«
Allerneueste GIDoki-OfTerte. l)ai 8plel der OeaterrcIchJ-ichen Loose l.t von dor Kai-serl. Oestcrr. Regierung go-
»t tut.
Rottes Segen bei Cohn!''
Crosse Capllallen-Yerloosung
von 2''/t Millionen, nogiuu der Ziehung am Uten d. Jahre..
Nur 4 (atild. W. oder « <ju!d. üht. W. odor 1 Guld. üht. W.
ko.tet hieran ein von Staat« oaranll, «• «Irklichei Original-Staals-Loos, (nicht von den %erbk,tenen Promeuen) und werdet: „olche gegen fra*iürt« Klniendnng de. Betrag«« oder IHM Pestvoreok«*«, salbst nach den entferntesten Oegin-den von mir ver.andt. hlt tcer<l«n nur Gewinn« gezogen. Die Haupt-Ofttinno betragen 225.000 - 125,000 - 100,000 - 50 000 - 30,000 - 2 k 20,000, 2 k 15,000. 2 k 12.000, 8 k Ib.OOO. 2 k 8000. 2 k 6000, \ k 5000, i''ik 4000, 16 k 3000, 82 k 2000, 6 k 15,000 1 k 1200, 108 k 1000. 100 k 500, r» k 900, 100 k 200, 18860 k 100, 50, 40, 30, 20.
Q«wliMoe!dcr und aatlloh« Ziehungslisten >eudo meinen Interessenten naeh Kntseheldung prompt und versohwlegett.
Durch ndne von beundere« Glück begünstigten Loose babo inolueh Intereaienten bereits allein In Dtutschland die al-lethdehstea Haupttreffer von 300 Q00, 225.000, I87.50Q, 152,500, 150,000, 130,000, mehnnal. 125,000, mehrmala 100,00Q und «m vor vler/eka Tagen schon wieder da« wirkliche grosse Loo« von 127,000 auf Nro 2823 in Wien au«be-zahlt.
pf* Jede Bestellung kann
auch ohne Brief, einfach durch die jeut üblichen Postkarten
gemacht nerden.
LAZ. SAMS. COHN
In HaMburg,
Bank und Wcch.elge.cbtä.
(104—2,1)
■ — — » — trn tii^tri t
uwj ypaQtwi gPO^TMTi lux« u
Morffenater 1 A. és tä-raa,
VáltóirodAja Pesten. DcAk k''erencx-útcia(o1Sbb Najyhld ui»/«) !>. »«.
HAASENSTEIN & VOGLER I X3srsE3ÄA.i-3ea
Annonccn-Expcditiou,
WIEN,
Wollseile 0.
Hamburg, Berlin,
g.JobtniiMi.14, Oertraudtenitr. 7.
Frankfurt a/M.
grone (lalluxtrauo 31.
i werden prompt ve mlttelt ''•unter Berechnung n. d. Urlglnalprelsen]
\ In du
V Zv.itungcn nllor Lllndor.
»''Zeltv-nos-verielchnlssc gr.nl» u francoj VBtltgtbUttir llbrr jed« Insertion. /Rabattvorlhelle, IM»» nach den fiel den
r Zritungcn gellenden Auoncon. r Kostenantchlioe .toben auf Wun.chl
vorher in Diensten
TÖLGYFA-ELADÁS.
A győri káptalan részéről közhirró tétetik : hogy Zalamegyébe kebelezett,
felso isidi Ő8 erdőjéből 12 holdra menő szálas tölg)fa erdői vágása,
f. évi Október 12-én,
raggoli érákban 11 hclysrinóu tnrtandó tiyilvAacw Arvorv''a utjátt fog eladatni; hova a vonni «zindókozdk
200 frt bánatpénzzel ellátva, >
■ ■»
tisztelettől mogliivatiiak. — A vovd, w állal» boigt''rl Ar egy liarnuulát, bilnaljK^uzo botucULaával, leaott lotonni tartorand.
A szerződés egyébb feltételei Győrött a káptalani irodában; — Felső-Zsiden pedig a községi jegyzőnél mindenkor megtekinthetők.
Qyör, Soptombcr 2G-An 18(38.
(1041—2,1)
100 darab
mustra birka,
|»nya & ürít eladáara ktWton áll. Bclozudn HorvAthOyula
I urnái.
g 59-3.3)
K!a<ló-bi ka.
Alulírottnál llótfán ^— [szeg mellett egy Kis-Jenitf I dotU telivér axilaj teuytWx livan eladó.
(165—1,1) Fakk GodiV
A .Debatte" és a .Wiener Lloyd"szerkesztőségéhez beküldött, ezen ujságlapokban megjelent és fogorvos D. J. & POPP-hoz Bécsbe intézett nagybecsű elösmerő irat.
Egyedül in csupán is emberbaráti aaoretottöl ós axon vágytól, ho^y seonveddnntliortáraalmnak haaanálhasank, árxom magara indíttatva a kövntkesd tányálláat tartalmasó aorokat nyllvánoaság elé hoxnlt 18 évi orvnál gyakorlatom ideje alatt á oájbetogségek több neutoit elÓK«aor volt alkalmam gyógy-Jfcctolóa aU.venni ; do n logbntlintónabbnnk vólt a nagy költséget igónylö sanrnk anm voanttok gy.ikran a kivánt erodiuóny-he*. Kn tehát vógre megkisérlém''a hírhedt
Dr. POPP-féle Anatherln-szájviz
hnar.nálatl>a vételéi, melylyet ua óhajtottoaált Valóban óa teljesen elórtom. (61—10)
Kn tehát, míndnxoknnk, kik asAjfijdalmnkban taenvednok o axort, melynek hasKinltata legc»ok<ly«l»b kelUmotlonséggel som jár és soha lommi félő rósz utóhatást nom von ms>ga után, a legmelegebben ajánlom.
Dunafftldvár, oiárcalua 6. 1Ő0Ö. I)r. GroaH, gyak. orvoa, Arn 1 fr, 4l> kr.. KóngylJlve pottán ifiü krral több.
Auntlu rlii fuK|»iiHxtn 1 fr. t« kr. A''övény fojtpor 20 kr. Kon«lloiit''ax odvna fogik saját óliuoxására t fct. f.ü kr.
A» „Anatherln-siájvli,*4 »»Ismlnt u, „AnaUisrln fjflpásita" k»ph«tá i Kagy-Kaniisán Holm l.''mef gfAxftariti i Rotenberg! KoMnfeld A.; W*j> ■lit. J.; Welllicli ; Keti.lhoffor it Hohw.r« A. uruk kere.ke>U.4beu. PápAa T.ehepou J ; »Umj.d (I. it l.twy 1. amknll. Kes/thdyM Hinger hi. Zala-Cgtrsz*9«a Aui«l y. ¿. lUoUlcr II. Ka^M^záa W»«tl ¿gy
tieri.i. Varasden lUlter g;óg;.ieri.>. 8ít. flyörjyí« Nsthlg. 9ttsit|iu Dorner Kajst. i. SUwboi.iky I. gy4gy«a*r4«. urekuil.

< I íl
ERTESITES.
Alulírott tisztelettől aitain tudtára a nagyérdem!) kii-aönaégnek, miszerint a m. CiouibuM lli-rlnlaii ur által feltalált
„erösitö ital"
raktárát átvettem. Kérem a t. ez. közoiiaégot azllkaéglot fodezéao végett houám alélirotthoz fordulni. \
Exoti ordalW ital, az előtt ugynovozott Mixtúra Sto-moeliieo lie|wtiai crúaili na idegeket, klllönötwn a gyomrot, a In-leket, » előmozdítja az étvágyat.
tíikorrol használható a meghülé.i ellen; — azokat, kik roaz ivóvízzel élni kénytelenek, vagy gyümölcsök élvezető után nőin jól érzik magokat, megóvja az innen orodó minden roaz kövutkczuiényektól. A jó nedvek elö- ^ idézése által az erósitó italnak folytonos használata mellett * k a kesertt szájvis megszűnik a a lábadoztak Kivid idó i j alatt visszanyerhetik megingatott testi s lelki erejüket. — { J A tengeren utazók megóvatnak általa a tengeri ut ismert l j kellemetleuségoitól: — v«}gro a legAjalih tapasztalás sze- t j rint a rothadt foglius, hu avval dörgöltetik, visszanyeri ^ '' kellő niiiiiWgét.
N a k y-K ánizs ií n kapható az alólirottnál és Zer-tijkkowlx \\. é«i .4., ugyszinte Kennelliofcr Jóxsef végre l(9Heiiberg Ferrit ez urak fftaiorkereskcdésUkbon.
Wajdits József.
Ara liaszuálati utasítással együtt 1 frt.
Tessék csak egy próbái (enni,
ós a2 alább me(jjegyzett tárgyak meglepő olcsó áráról meg fog győződni.
501ar Minden «irun I. Kjobb iulaö»i:Kröll bi»lo»llnM mellett «d«<lk el.
»tlMhbb gyakorlati íényOaíal csikkeknek oly nagyszert! válasxlék található min« Bécsben hasonló nem Wtexlk; gondoskodva van 01 Aalal óa öre^, n» hogy cUkélyaégért szép éa alkalmatos ujánd^0'' »•«■«■>< 1">1«,«k ««* <1» ">lu<»«''« korú éa álláau gyermekek .Unit*
...rftl. postos «e^ve.éaután injyea WrmonWc m.cküUctlk, „.gyón .líny* tehát. rtdék» tVUko?kr.
néxvc, hogy egy Ily példányt laogsxefes.enek, mlutáu abban nomesak aa AiS bancm minden a raktárban iéteaS oslkk pontos megnevezése Is található, sxét-k''illdés utáuvétel, vagy a péua alSIegos KakUldéae mellett történik.
Legjobb gyártmányú különféle czlkkek kivonata.
A (lőti -3,3)
NAGY-KANIZSAI
.KERESKEDELMI-ÉS IPAR-BANK" g
^ 4''/, óvi kamatozásra
K''U''rtguil folyó uuVDÜám k<-sz|t4na levételeket és azokról
)számla-kivonatokat ad ki. A búnknál gyüiuülesüzós vé-ixett lótott jHÍn''zek visszalizetésóro a kiivetkezó felmondáai határidők vannak kiszabva : i , x 100 frlig felmondás nent igényeltetik
V 100 írton felül f)UO frtíg U nap
íxx) . „ ioo;) „ a B
1000 . . 10,000 „ 15 ,
Hl,000 frton fellllí butéti-Öss/egok visszafizetésére azon1 felmondási idő szolgál zsinórmértékül, mely a l>cliieté/t irt- Gj kalmával n bot«»vó s a bank között egyetértőié;., mogálla-f pittátott. A bank pénztára vasár- és üunopnaj íkat kivéve( .reggeli 1» órától 12-ig, és délit.án ¡J-tól ó-ig mind a betéte-( lekre, mind a visszafizetésekre nyitva áll.
ro /XT Cyff\ C
Franczla levél papírok.
minden kivánl név,belli vagy korons
iugyen nyomatásával. sxáx db 9-ad Huom f<''h<(r . . 45kr. . . angol, \«naliott . flft a , . ™<iii» «>ln«iatt . 75 , . 4-íd linóm fcliír . . 85 , „ , angol vonaliott . 1 fi. . boríték 8 ad íehírro . 30 kr.
erü» . . fiO , . , . Mlii.,r«c(. 65 „ , , bcISl inmAucoi 00 ,, . (Inom gyá»*boriték . 80 „ , boríték 4-ed fehérro . 51) , , , . «ró''t|>a|iir. OS . 2 cilnot betfi koronával a divatot tObbixinlt nyomatban i>*;W papírra 40 kr. »»á* borítékra 40 kr.
100 db. Látogató Jegy.
Kotlö» fáuynUau papíron, lrgflno-mabb kőnyomat rgy lor irA*«al 1 ft. ugyanilyen logtluom. fokelo nyomis-
tal........70 kr.
ngyanlly. Icglín. arany nyom. 00 kr. mlnd<u knvctkcnő aorért 10 kr. tQbb. I/itog.itéjegyck, logfin. augol borunyomallal.lo^ujabb npiiiflbo-tltkkrl, olcjóbb mint mlndrnlltt. ««A«db. toli., kctlőifoii)II papír.00 kr.
Réztollak, t tcit. ang. réitoll l''i letejobb fajban 10 kr.
tíítfit. ang. réitoll egy dobónban, fonnobbl fajban . . . . 80 kr. (U tcat. alumluiuui toll, bl>to''ltvs
ronda cllon.....80 kr.
1 luciat Irén jé mlnőtega
10 15 2A 8ft 45 kr. I to.l. tollnyol . . 10 16 20 80 kr. Finoman vi''.ott píCiMnyomók Icg-
tt«bb iránal. I db két betArel, finom uyéll«l 50 kr. Koroníért 30 kr. kttlttn, «géaa navok
olcaón ««ámlttatuak. Uoinbnrnyomé pré««k uérvel egylilt
IcglluooUbb .1 ft 60 kr. Ilílycg (Hlamplglia) bádog«*«krény-uycl, íc.ték é< <ic«ctt«l 4 80. 6 ilh \ logujabb maga magét nodvetltő bélyeg, (Ktamplgla) a gép egynorl ''''Viedvolté»»«!eicr lenyomatot ké-aitt. A leggyakorlottabb hivatalok éa Irodik utAmira 1 dblcgflu. vé«8 fl ft 60 kr 7 ft 60 kr. Legjobb minőtégfl, vaaMgeiUat lemenet elUtott Chlna ezütt. létilléa 10 évi folytonoi baonAUt mellett 1 tet ev.1k.inAI 10 ft kAvéi-kauAt 0 ft, ké< éa villa 27 ft, 1 pAr gyertyatartó 4 6 Oft. I db tejwtritö 8. 8 ft 80 kr. I . lovrjmoritő 6 ft 60, 0 ft 60. 1 tet ké«tárté, legaaebb faj 0 ft. Egyéb china tlrgyak pyArl Árért. Kxuu gyArtiuAny iliu é* formAbau
a valódi eaUithea liaaonló modor'' ban vau kénltve.
Szagtalan viameulei Agybavaték, na-gyou ajAnlhaték vlielök, pvci kek, betegek éa gyermekauiony asAmAra eltiAriljAk tökéletlen ni Atnedv«<itéat.
Nagy raktár gyerwek- ét társasjáté kokba*.
HAbok, dbja 610 li 2030 krtél 2ftlg.
KltlOnféle Allatok 6 10 iO . 1 .
JAtéktArgyak dobotokban 10 20 30 60 krtél ....... 2 ftlg.
Áltatok, lennr«iet «érint elkéxitvo 60 krtél......1 — 2 ftlg.
Kgyéb jAiéklArgyak cser félő vAlaai-téib.ii. 10 kilíl . . . . 4ftig.
TAr*a»JAtékok 3060 krtél .2 ,
\t linicrelen roulette jAtíkok en ml-uiatnro 1 db 40 60 4080 kr. 1 20. 1 f»60.
I.atenia magica, aa ugynavexett va-rAxilAinpa.a logkollemexebb mn-
laUAg ifjak ét Öregek atAniAra, 1.1b 12 kép. 06 86 kr 1 60, 2 3 l 5 ftig.
Könyvnyomdák tnkéle* betűkkel ^a • xnrekkel, mognntt gyermekeknek 86 ki 1 20, l 80, 2 60, 3 4 6 ftig.
Angol •xertiAuilAdák , tolve inindeii a liAxban iillkaégelt »terokkel.l lAda 1 60, 2. 2 50, 4 ft, 1 kWebb gyormekok 25 30 00 80 kr 1 ft.
Megrendeléseknél jAtékojira kéretik a gyrrinek korAt és a.larnb értékél ■Ueguovexiii mely utAn n legalksl-malosnbb vAlasstatlk mliitAu a vA-Intxlvk roppant nagy.
Kfíl<1nféle jAléktArgyak dobosokban stAx félő válAsxtékbau li- éa lánygyermekek sxAinAra, ilarabonklnt 10 20 40 80 kr. 12 ftlg. Legfinomabb kaulsobsk-fésOk.
1 foduilté fésQ 16 2o 16 30 kr. 1 sfirfl féstt 20 26 80 kr. 1 nyeloaféaU 26 30 86 kr. 1 tartéféstl 80 40 50 kr. 1 iscbftsO tO 15 26 kr. 1 asebfésll kefével 15 36 40kr, 1 fejkefo 80 4050 kr. 1 írtig. I ruliakefo 50 60
80 kr. 1 ftig 1 legfinomabb fogkefe 10 26 8085 kr, kOrOmkefék 26 30 46 kr.
Legjobb angol tollkésok, dbja 26 86 46 00 80 kr. t ft, lftíOkr.
KlőnyOs »lobtdnxrrsxAmok kanocx-exal v. anélk(tl,dbja20 304060kr.
LegitJabb pénxlArcxAk 20 40 00 80 kr. 1 frt, l ft50, 2ft.
TAroxAk 00 81) kr, t ft, 1 ft 60, 2 3 ft.
Valédl Ulték-silvar pIpAk é> Urték legtsebb fogUIAt és legfinomabb faragia dbja 60kr, 1 ft, 1 ft 60,2 3 UH,
HsIvarlAiVAk 80 60 80 kr, 1 ft, 1 ft 60
2, I fl.
TOk.''lotesen ellAtottdoliAnyoxAsiké-
sxQletck valódi tfjtékból boroa-tyAnkSvel tokba, isebbo való, a ttllésssáui aserlnt killOnbOaC txA-rak éspipAkkal,taxsxersaAmkanóe, SKivarkésxitŐk papiros a egyéb do-liAn.w Asi késslllcttcl, darabja 3 -á 6 8 8 frt
.Selyem nyakravalók urak sxAmára darabja fokelo vagy aainesett 26
36 45 00 kr. Divatos selyem-chardeok 80 kr, 1 ft,
1 ftöOkr. Legjobb nadrAgtariók tartós éa el5-uylis, pArja angol cxémából 45 60 80 kr. selyeiubSl 00 kr, l ft 20,1 ft 60 kr.
PapIrtArciák.
Kgy ssépen ellálotteuvcloppo külOn-félo féiívflxésl papírok és borító kokkal tolvo dbja 26 35 60 60 80 kr, 1 frt.
Kgy irótArcsa ellátás nélkül 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 2 ft, tökéletes Iró sxer-sxámokkal ''2 3 4 fl.
Fényképi albuMOk. stAxiiorl vAlogatAsban, saját gyárt-
inAny.
1 db 26 képre 85 50 80 kr 1 frt. ogy db 26 képlo legfiuomabbfélo 1 ft
I ft 60, 2 3 ft. . . egy db 50 képro 60 80 kr, 1, 1 ft20. egy db 60 képre legtlnomabbfélo 1 ft
50,3 3 4 5 ft, egy db 100 képre 3 4 8 0 8 ft, (lyAil raklAr rAmAkban, darabja 6 10 20 3060 kr.
KUlünféle nól néöetselr-ek.
tOkélct a varró-készlet dbUAO 80kr.
1 23 4 6 fit « kiállltá« tninöségo
aserlnt.
OyArl raktár franexlaaxinháil látcsS-vekben dbja 3 4 6 0 8 10 ft, melyak a látmllvéasnél dupla ármik. Legsxebben kiállított nSI kési tár-esAk bőrből is kelméből, dbja t ft 60, 2 ft, 2 ft 60, 3 4 4 ft. Legújabb ékszerek
legdivatosabb forma uj aranyból mely mindig ax aranyszínt megtartja éa «-»Általa valódi ékssorhea a legAmltóbban basonlit. Melltflkdbja 40 60 80 kr. t, 1 60,
2 frt.
Kdlbovalók, pArja 60 80 kr. I ft 1 60, S frt.
Nyakérmek, dbja «0 25 .16 60 63 kr. Karpereexek dbja 50 kr. 1 1 60, 2 ft Tartufésilk 80 kr, 1 1 ft 60, <2 3 ft. Oyflrflk knvekkel 30 10 60 kr. ÓralAurxok, rövidek 60 80 kr kr, 1 ft 1 fit 60.
NyaVlAnciols 80 kr, 1 ft. 1 ft 60. (lomboitAk urak sxAmAra 20 40 60 60 kr.
KlSIng-fombok dbja 10 16 20 30 kr. UU-gombok, dbja 6 10 kr. Kgésx késsdletek előliig és ujjgom bókból Ugsxobb kiAllllAs 60 80 ki 1 1 ft 60.
egy csomó óra-fltyelék, nagyon csinosan 6ssseAllitva (10 80 kr. 1 ft.
A legdlvatosb aozél-éksier Összeállítva sok finoman kOszOrdlt
esttstacsélcsSvekből. Kgy melltfi 4060 80 kr, 1 ft. egyjnelltfl osttstbe foglalt 1 6o, 2 3 ft egy pár f0lbe7aló 60 00 80 kr, 1 ft. p . fülbevaló eiUstbe foglalt 1 5t 2 3 í 60 kr.
Legflaossabbaa elkészült brillant-ékizer
maga a aaakértő is Amltlstbatlk ea által. Kaen éksser valódi eillstbAvan allátva, aa utánxot! eslllái''ok a legfl. uomabban kösxörilit hegy kristályból valók, a malyek élénk tűsét sohn a«n> veszlik el; más drága kövek is ismer-hetlenOl vannak uüuozva. Kgy melltfi 4 6 0 ft. , pár ftllbcvaló löt) ít. • . előlng-gombok 2 60, 8 60, H ft 60 kr. egy darab url-tfl 1 80,2 80, a 4 ft Brlllaot-gyttrfik aranybél I 20, 1 6o 2-8 frt.
Keresstek és sslvek nyakdlsx Kya uánt 2 3 4 ft.
Qyitzékszcr.
feketo legszebb alak és Igen tartós,
Qregjet, lava és biv..l-siarubél. Kgy melltfi SO 30 60 80 kr. t ft. , pár fülbevaló 2{>$5ftQ 80 kr,l/L . db karpereex 80 60 80 kr. 1 ft , . nyakhajtóka 60 80 kr, 1 rt.
» rövid óralánex 15 30 AO kr. , nyakláncx 30 80 kr, 1 ft, . olSIng-gorab 4 kr. » pAr ti] gomb 16 20 30 40 kr. , larló-fé.rt „VO 4O0o 8e kr. Nagy gyár-raktAr bel- és klllföldl parfnm szappan, olnj, bajkeuőes és egyéb pipere cslkkekbon.
Hihetetlen de mégis igazság.
Balóit-órAk bronexból Övékedéi h
alapzattal. Egy db UU óra 2 frt. . „ kl''txépnagysAgu 3 ft 20 kr. . . »agy óra 2 ft 00 kr. . legnagyobb 4 ft 60 kr. Csinos sxobaórAk porcielIAu cxlm lappal.
Kgy db ntőmfi nélkfil 2 3 8 80 kr.
. . tttőmfivol 3 60, 4 60, 6 ft. Kxen órAk Uitóaágáért éa jó járá
sáért Vetesség vállaltatik. Mindennemfi uiegrendések Atrétat-nek s gyorsan és olesóu teljesíttetnek.

Az elsó ausztriai bizományi üzlet.
(HŰ—12,7]
A.. PB.IHDMA3XTN Béosben.!
Praterstrassó 26. as. éa Operngasao 6. aa. a Drébo sörcsaritok inellvtK
Figyelmeztetés iiiiiidcii korbeli, de leginkább az öregkorban
élöUböz.
Alnlirotluak ax orvostérennl boszasb buvArkodAs utAn slkerttlvéu olyan blxtosan ható gyégy-szcit fultalAlul, mely a todltguu, tUdőhurtit nellhörgés, mellégé« és ragaesoa flegma fel nem k»h;tg-hetése esetében, kolönnseu pedig aa Öregeknél, kik leginkább tavasxszal és iísxsxel sxoktak kitéve lenni a tfldőguta, tddŐssélhttdéanok (Bchlelmschlag) sikerrel hassnAlható, a a vcssedelraos hcclicArai I való hajlamot is eltávolítja. I- tlAtorkodm« a nagyérdemtl VOaOniéget
nyebb hassuAlat végett (pilula, labdacs) alaki
temmel lepecsételve s hasxnálatl utasítás««! ellAtva, nálam Díbreozcnben [hkAsom : váraduteia, 2131.
orro figyelmeztetni, hogy aa említett gyógyssert köny-hassuAlat végett (pilula, labdacs) alakban késxilém, melytől tzaz darab, flvegben, saJAt pecsé-
»*. alalt), ugyancsak Itt helyben Telegdl K. Lajos könyvkorcike.!é«íben éa dr. Rolhsűhnek Emi! gyógy-Arában kapható, sőt utófixotés mellűit ia megrendelhető. Ara eiry tlveuvsénék vaiiy atil darab-
3 forint orssr. ért.
ra egy Üvegcsének vagy alil
saertérAban kapható, aSt utófixotés mellűit ia iiiegrcudolbető nak
IiAiheli megkeresésre egyéb bajokban Is orvosi tauácsommal sxlvesen ssolgálok. Uebrooion, május 16. 1808.
Ocaváry Ede,
orvos Debrecaeuben, a ni. k. term. társulat r. tagja.
X
hogy teh.lt
Ij^ ELISMERÉS.
•foU", orvos ur I A t. orvos ur állal feltalált tii<j6-labda°S0kat használva, axt tapasztalom flegnMl könnyebből) köphetem kl, mind pedig könnyebben énekelhetek ; axQkségesnek tartom azon lab.lac.sok használatát folytatni avégett, hogy ax óhajtott eredmény elérethessék. Ttsale->tt«liesen kérem tehál, méltóztassék részemre azon labdacsokból postai uton utánvét mellett eg^ |i flvejtí»! heknldeui.
Többiben heeios hajlamaiba ajánlva, mély tisxteleltel maradok
íurcii, május 21. 1887. " a tekintetes orvos ttrnak őszinte tisztelője
Molnár György,
tuicsl érdéin(llt esperes-lelkésx.
TEKINTETES TÜOÖS ORVOS UR k
: -i A/aJacsoa tildé hurut fobsca^gatiiára szolgáló labdacsaiból — melyek hathat),W»AgAt eddig >.i* tapasxtaloiü szíveskedjék, kérem, «gy üveggel mielőbb hoxsAm küldeni ; do elővIgyAxatból as 0V«tg épcnmaia<tA«ár» «-z alkalommal is azt xkalujA1''» kérem foglaltaiul. KalöiiOs tisstclcltel maradván I. iirazágodnak alázatos szolgája
V A v s, jiui 2i. itoí. PoroHikny I* ítor,
vAcxl kanonok*
M AL T ES fSÉR V BEN
szonvedöknek.
Olionyltrányok, (levéiklvonatok.)
Mélyen mrghatva érrem luagauiat, kegye.let tudósilanl akarom, hogy •érrkonlicaénok 2 tégcly hasxnAIAsa Altai altestsérrembSI, inclyben 43 év óta sokat sxeuvedtein s Igensokat kelle az Agyat orixnem, t iljesen klgyógyul lam, ugy hogy f>8 évea létemro mlndon ítgyeii.ol elvégexhelom.
M (I h I o n, a Kalna m. Wltrtnmberg, mArcx. 15. 18CH. Hayer KHsztlán, kov Soha cK int-sérvkenócséhc* hlxal mam nein vt>ll, mégls elhatároxáiu ma-ganiat velo egy kisArletet lonnl ; — és vnlóban tdlib (n-pók éa cxomb-tOrésuél klidnC kí.vrtkexményo lelt. Ó-Veiun, aprll. 1. li<0s.
llr. Stark,kön. Btabiarx a. 1).
A fem« nevcxclt keiif.es a feltalálitól STÜR2ENEGGER GOTTLIEO-tél Herl-sauban, Kanton App''iiaell tHchwelsj rendelhetö me/, valamtnt FormagyI F. .Si. Miín.\*-hoa cslmxett gvógysxeréss ur által, Pestent és Horváth WkM livégys''.''résx ur által ''/ágrábhan.
jpír- Kgy tégely lira 3 frt 20 kr. o. é A .llj bekllldemls. A gyógyitás gyn-la.láa nélklll legllibb . selben hlxonyos
Has^iiAlsti utasilások l>lxonyitvány.
nyal gratis. (144-12-8)
íu tlor nucliliaiidluug von J08EF WAJDITS
iu fs r. - K n n I x h a
l«l «i« haben v. BADO die
ERZEUGUNG, BEHANDLUNG
des (HiJ p
Traubcnwoinoa,
nnoh iloti noucaUt» Krlnlirutigcii.
liebuuden Iii ^«kr.

DANIELISZ JÁNOS,
női Hznlxi-mcatcr
Pesten magyar utcza 5 m. a. a hatvan! utczától 2. hái|
ojánljii ft t. cz. hölgyközünaijgaok ujonnnn hcrundozolt,
DIVAT-TERMÉT
az oszt fa toll idényre n logujnbb divnt szorinti olk(kziUVokkol| kiivctkoző árjegyzékkel; u. m.: Egy utczai rövid ritlm gyapjiuzüvctMl . . 12—18 írtig | Egy mim Aloxaiidra-Hxövotbűl
18—22 20-24
22-2Ü 2H-28 24—29 20—.Hó 29-40 4b

Smirna nztivutből .... „ „ Holla* a Hoio Mzüvotből . .
. Avulón Hisels , ... , , Volour a »oio . ... „ „ Velour a «oio sulyoinszüvÓMel „ Jilktnoliair siövetMl . . . „ „ Fullárfa könnyUNultnaarftolyoral>ől ¡^5-„ Bármily azinll Bolyomból . . .«■ 46-
. Kitvsz aolyemből .....
Egy felöltö |KMtztábí)l.......10-
n finomabb folültö azlnto \>o»zuiWl . . 27—00 „ folöltó, guba vagy boglya« bármily axinü
HzövotWÍ ....... . . ->18 -70
. aolyembánwny folöltó diaion kíállitya 40—BO
Nemklllüubon mindon nóvon uovozctíilő nÄ» őltftnyftk, azl illoW )>:irnncs* nzorint diazeaun elktWitvo jutáityoa ár molIott«[ axUkaág «»ötében 8 óra alatt olkfazittotnok. ''
Kelmék nólktlli kéazitésiokot in igon lutányoaan nzámitok It''.d s véjro tlorokaa ruhák ezutkia inogrontlttló« utjáu kéo^ttot-tiek, - vidéki tuztolt hülgyok kivánaágára aziivutmintákkal a e/in megltatározáaával i>oata utján rögtön szolgál lm tok.
A vidéki inegrondeléMknél a derék öh »zokuya ol Iiohszh megkllld&uU kérem.
Hátor vagyok Uzletomot iv t. cz. li<i|gy-ktW)naógnok ko-l ■gytw |iárt(bgáaábasutoo kéréaatd njánlnni, iiiiazerint bocaoa mcg-| TcinleKWikkol a jövóbon ia »zoreneaéltetni azivoakeiyonok.
I ____________(I61-q,8) v
n
n
100 í 120 ,
m
<r
n
tuya ol«}« »I
Wajdita Józ-scf kiadó-, lap- éa nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
Kdjéjúet á „Zala-Somogyi Közlöny''-
alapra fektetői, » tanítók kiképoztetéaénck po-dig megfelelő tökélyt éa szentesítést sülni szándékozik.
Azért mi népiskolai tanítók, kik hivatva va-gyuíik a noveles tvéu működésűnket kifejteni * nomzet jövő művelődését magosabb fokra omolni, a hon és törvények szeretetét az ifjúig oxivóbűu ébreszteni ¿3 szilárdítani: — szent kötelességünknek tartottuk a törvényjavaslatot tárgyalás alá venni és meggyőződóaünkot sza-badon nyilvánítani, megemlékezvén Üdvözítőnk szavairól: .A« igazság megszabadít titeket." Nem akarjuk azonban a törvényjavaslat fény-oldaluit még különösön kiomolni, csak árnyoldalai taglalásába bocsátkozunk.
A törvényjavaslat árnyoldalait novelészeti-¿x pénzbeliekre osztjuk.
A noveléazoti rész megtekintésénél több részbeni kétkodés szállotta meg lolkUukot, váljon képes locnd-o a törvényjavaslat, a még nagyobb részt szunynyadásban lévő népoktatásiaknak czélra vozető irányt adni.
A törvényjavaslat az ovodákat a népiskolák kiogéssltő, s azoknak lényogos tényozőjeÜl tekinti, mi nem holyoselhotő. Önálló ovodák fölállítását társadalmi ólotUnk követelményének nyilváuitjuk ugyan, azonban oly tantárgyak felvételo ellen, molyok seminikép sem tartoznak azon intézetek körébo, határozottan koll nyilatkoznunk.
Mert a népiskola igy ezentúl csak kovés ujjal szolgálna, mi az ellcrni tanulók nagy káráru volna; mert a figyelmetlenség szellemű szálná meg sziveikot, miután ugyía már mindont az ovmlában hallottak és tanultak.
Erzékonven fájna tehát szivllnkuek ha az ornzággyülés * törvényjavaslat 28-lk §-nnk az ovodák novolószoti pontját törvénynyé omolné, mivel az által a tulajdonképi népiskola alapjában mugrondUlne, következéskép a népiskola vívlódi fojlődóeén kárt ejtene, holott épen minden törokvóso önnek omcléséro van irányozva.
Tekintstik már most az ovodák utáu uz eleiui népiskolákat. Szombotünö itt n tantárgyak houzu sora.
Még több tantárgy adatik elő, mint n külföld jól szervezett népiskoláiban mai időben n y o 1 c z óvi iskoláztatás alatt előfordulnak.
Mi mint gyakorlati tanítók a tantárgyak toluló te-a kezolfoo ollen szólalunk fel b azt kívánjuk, hogyha a törvény az clomi iskolai tanulót csak h a t évi iskoláztatásra szorít ja, sokkal helyesebb lenne nevelési Bzoui''pontból, lia több tantárgy kimaradna. Mert hogy >m ugynovozott lsinét}ő >»kql* kópé« volna, a rendű iskolai oktatása pótolni, kétc^Ve neiu vonjuk, miután azt tapasztalat szerint nőin fogják n tanulók rendosen és asorgalma.iaa látogatni éa azután nem is nyújthat oly kielégítő sikert, mintaron-des iskoláztatás, ha ez még két évvel megtoldatnék.
A népiskolákat kell, hogy 8 évig látogassák az elemi tonodai növendékek. Ez emeltessék törvénynyé, mert csak is ezen föltétel alatt lehetséges a tantárgyak alapos tanitása ós elsajátítása. Ezen tantárgyak, melyek alapon tanítást kívántuk, a következők: Vallás éa erkölcstan, a nyelvtan, a* írás éa olvasás, beszéd és értelem gyakorlatok, számvotée, boni földrajz óa történet. A ki ismeri a gyormokok természo-" tét, ar tudja, miszerint különösen a két utolsó tantárgyat csak a bevégzett 12-lk évvel kozdik a gy ormok ok érteni ós folfogní. Ha tehát a törvényjavaslat az iskolai időtartamot csak 0 évre szorítja, akkor kévé« haszon háramol o két tárgyból a tanulókra. A fatonyésztést és kertészetet illetőleg azt koll kinyilatkoztatnunk, miszerint 12 éve» gycrmok.r^nok leho-totlen azok gyümölcsöző ©UnJátitáw».
A mi podig a női tant, a gazdaasazonvMgot óa háztartást leányok számára illeti, mi Kizárnék az iskolából, mórt 0 tanok tulajdont épl iskolája a házi tűzhely, hol az anyától kötelességének hő teljesítését várjuk.
A tanityányok túlterhelése veszélyes novelészeti tan. Jobb kövesebb alaposan, mint sok folUletesen.
LUl>eu tantervéből falusi iskolák számára ki-hagyá a mezőgazdaságot, a fatonyésztést éa kertészetet, ámbár Kémethonban, kivált a brémai terUleten, a mezőgazdaságot minden bizony nyal okjUierUon kezelik. Adjunk alkalmat a fa lusi ifjúságnak 14-ik éro olteltével, hogy kíkó-pezhesso magát gazdászati intézetekben és több s jobb oikorrel fog szokjábaa előrehaladni mint ha már a 12-ik év előtt abba bo akarják nvatní.
A nevolészett részből még csak egy-két pon tot szándékozunk kiemelni, mely a tanitók kötelességeit, nevezetesen az adandó tanórák számát közelebbről igyekezik meghatározni. ''Az elemi népiskolák számára a 41. §. szerint 20—26 óra, a fölsőbb népiskolák számára az 60. §. szerint 18-— 24 J a Unitóról pedig ez olvasható : .Egy tanító hotenkiut 30 óránál többet nem köteles tanítani." Ezekből látható, mi szerint a tanitónak aa ismétlő oktatáat is kel adnia.
De ez megint a tanító túlterhelési''. E szerint úgyszólván alig pihenheti ki magát, hajtják mint oa Üldözőbe vett vadat, moly vé^ro hal
40-ik számihoz. __
lerogy! ily bánásmód azonban notn mutatpa emberséges oljdrásm. Az országgyűlés poilig nom fog''törvényt alkotni, mely nz emberséges*

bánásmódot, mintegy hontalan czíkket, szám Űzné honuuk határaiból
Há a törvényjavaslatot nz országgyűlés törvénynyé emelné, akkor sok tanító sorsamég oggasztóbbá válnék mint vala eddig.
Vagy oly könnyű dolog-o a néptanító oktatási mflködéso, mivel oly annyira loaiacsonyit-tatík, azt várván tőlo, miszerint csak ugy könynyü szerivel képes hotenkínt ¡10 tanórát adni egészségű vcszélyoztotéso nélkül? Négy tanéra jobban mcgorőltotí a tanítót, mint 8 hivataléra, molyot mint tudjuk, pip:i»zó melletti dolgoztatással s néha-néha közbo vetett barátságos társalgással is ellehet tölteni.
Eh milyen jutalomban részesül a néptanító testét, lóikét cgynráut apasztó működésért? Föl kellene tenni, hogyha már egyszer a tanítót túlterhelik, legplább megfelelő dijt veond fáradalmaért. ílogy csak kovéa idejo marad noki tulterheltotésébon szellemi kiképzésének folytatására, ez állitáa nem szorul hosszabb bi-" jjonyitgatásra. Közönséges napszámosául aljasul.
A tanító nincs azon helyzetben, molybort szollomi kincseket gyüjthotno terhes hivntásá-ban. Talán unyagi kincsekro tehet szert ám lássuk I
A törvényjavaslat 131. §.-a szorint tisztes lakáson kívül a fizetés nem lehet kövesebb mint a) az olomi népiskolai rendes tanítónak 300 frt. oszt. ért., b) elemi népiskolai segéntanitónak 200 frt. oszt. ért., c) felső népiskolai tanitónak 550 frt. oszt. ért., d) felső népiskolai segédtanítónak 250 frt. ói é.
Mit csináljon a rendes tnnitó, ha csak ily fizetéssel szerencséltetik I Ha mindig nőtelon marad, akkor megélhet ugyan még valamcny-nyiro, ha t i. ellensége jobb anyagi óletnok. De n társadalmi élet annyi mindenfélo szükségletet előidézett, mint testiekben, mint szellemiekben, hogy n tanító, mint ezen élet egyik tényezője, somml csotro som vonhatja ki magát a társadalmi élőt követelményeinek teljesítése alól. A társadalmi élet jobb élelmet, több kényelmet, több szellemi tevékenységet követel, mi^V elődeinkké volt.
A tanítónak móje szellemi önképzéséről, elő-haladásáról is kell gondoskodnia, kell, hogy vegyen mindon évben pár tudományos művet hogy a korszellemmel lépést tarthasson.
Mond iák ugyan: minek a tanítónak annyi szUkségloto? Sőt a mivoltobbok között is vannak olyanok, kik igy gondolkoznak. Sajnos, hogy ugy vaD, do ki kell nyilatkoztatnunk, miszerint honunkban még általános azon bal-híodelem, mintha n tanító csak szolga volna, tehát nom egyéb, hanoin csak olyan éietro tarthat igényt, milyenre egy szolga.
E tekintetben a berlini népújság helyesen jogyré meg, miszerint valamely nemzet műveltségi fokát loginkább aszerint Ítélhetni mog, miként gyermokoi tanítóival bánik, éa pedig sokkal jobban, mint képcsarnokai-, muzeumai-s több effélékről.
Annak bebizonyítására, hogy p. 0. Sopronban egy hat tagból 1 álló tanitócsaládnak mennyi fizetésro van szüLaégo szerény anyagi és szellemi igényei kielégítésére, szolgáljon a kövol-koző méirfi/^t i'': íiutatás.
I-''sflfe^? .... 700 frt. 60 kr. n. ítu\ivUtra ^ . . . 161 „ 60 ,
III. Világításra .... 16 . — .
IV. ButoroU és cgyébro . 30 , — „
V. Könyvokro . . . , 30 , — ^
VI. Adóra és egyleti czélokra. 20 „ — „
Összesen . 1013 „ — ,
(V.''rc követkoitk.)
Irodalom.
— Tisztoli&bl fölkérjük mindazokat, kik a „Kandi KlAri- hölgy-élczlapot megrendelni — k''ivánják, hogy előfizoHseiket mielőbb megtenni «7.í;>o8Kodjonoí, inert » lap költségva kiállitása miatt feleslegespéldái;yokut nem nyomathatunk.
^ Szorkeaz tőség.
<iUg*n)tok, güiiwk, tAI/ufok, pjkolvsr (cnrbiuiouía«. t>u»tula m*ll|!ii»), tUK''.''űomínytdifiok. e»ii)eil«ick, vi''ir-Kflé^ek, iniudrii nilrÍK/lioto({iiit(pk, görvílyci (nkúlyck, AjQidaKinAt. ujjfi''rcir, UöríuifulyA», kOröimu«r<ff,vad-.k»» Hpiiutj, ciuntaid, kiAcimnltiU i* me^ráudtiU-*ok lovílibA a MÜlú-s utáni Ub<«bek U <Ug*n»tok, MhJi íokílyiott va^y mir if«wiyc* női moll. — 8ok nö miir ctirAbjin volt rmlorAktól — • kOlOnbon olko-,rfllliotlen, /letv«>tjly«i tebitti mÖtítnok mcllíiíiíyol - effyi-dUI ncn iob-UpMi huzaátsta álU) Meneküli mog. . ■,.■■.
Végre a toitbo erSien bemílyedl birralnemU «silka, vigy darAti ¿1 méh fulAnkja ctupán eion tapaisuak rfirid idei haamilata folytán annyira olStünik, hogy amtin a tettből ka>6niégoien nabad kíitcl, tebéiil . mfíiit-ía fáidalom tóikul, kftnnyen kihmkaté, oiiro a *«b gyó^dláaa gyoraan bekOrctkexIk.
Kion nirgbeeiitllietetlen gy>gy«xer, molynok jeloa-•¿ge legliitcleiebb egyenek nái\o>, t* ktllönrt« kirá-n»(ra, bármikor felmutatható bitónyitváuyai által már rjgen a legfúnyeicbiien rlitmertototl — rendkívüli, ■ IrgknlOnuoir.Ubh raetokben megpróbált halálánál i» felülni) ilkerddi eredményeinél fogva, melyek haitná-hta állal még elavult bajokban it eléretnek, jól meg-klapitott éa flterjedett hírét kétiéghevouhallanul Iga-lolja.
A ciomagok ára 60 kr. é« 1 frt., haiinálati utaal-táaaal együtt
üNryU''* ^Sstet.
— IV K; Bjorr bfc/:«ly.í(. Jelöljük munkatárMlnk j> eloVturo tapintó cxlkkot ks-
érdokoiua ir.bnjük.;
E
cór.
va
/
Nagy-Ka^''/ián égyeda* . jdlu Jéiiofnél, 8«ombal-hlylt pedig l''ilírích ÍüíÍbbJíí-, Péciott 81pSea litván gyégyiiíréii urakfiil kaphatd a nagykereietliégnek
örvendő - . Furty
orrosfélu általános
ÖIÉJ BT^PASZ,
(tyégyorojo , elválttitó
érleUf v -jijdalmt /aailaplló'' hatAi.a által loggyor»»t>b, 0 o<)».'' rimind j/«keroi gydgyitáil enkltml kOlOn* nomtl bajokban. -- Ily bajok a torokgyuladái, légei.''!-hunit bőrkéi barnaiág, liáityAigyik (Croup, angina) uiiudenniimll inegtirtéaek, harapAi, aidráa, vágái vagy álU. támadható lebok, mogÍTorráiáiok, daráit-vsjy <S}é;'';f:>iráiok, konok fekélyek, imátok [eontuii-ok, -fy''S, ''P® győri fájdalomcllapitláaial — rOgifltl
— KulrHÓrilÖi vagy Iwiztnrtoilól alkaluiaiáat
kerea egy jó hAxhél »«Armaxott magyar nS, ki legjobb bizonyítványokat mutathat fel.
— .Nevelőn« ajánlkoiik kath. vagy iir. háxba, tanít magyar éi németül, o pályán 28 év óta »ikerrel mSkedik. Nemeink a atükiégea tautárgyakbój, de a női kéxlinunkAkból 1. alapoa oktatáat a<t Kitűnő bl-xouyitványokkal van ellátva.
— Három f«yén kereaUUk egy élénk va».
megyei kereikedétho I. I. egy Mtxerkereikrdéaben jArta.1 legéd, egy pedig, ki a vaakereskedijat érti é* végre ogy vagy két ixappanoa l''gény Axonnal elfogadható ax AllomAa.
Mindexekről bővebben Wajdlla Júnef nagy-kanlnal ellő tud.ikoxó • kUxvotitC intóxetébeu.
TARCZA.
A haldokló honvéd vógfohásza.
A Ma^yarhou lelkoi Ifjuiága
l.Ang kubellol aiált a harcimex£re. HS axlvének haroi volt bold^gtága, Üdvo o axóhan rejlett: olőre! A dlciőiég lény.) hSn vexelte, A logádáxb véixntk küxepelte.
A haxának Őil nent jogáért
VIvul, volt a nép honvéd! jelixó. Nem klvAnt dijl a kiontott vérért,
Ciak legyen a hou ixabad s vlrágaó. ,Nofelejti'' volt mlndaa amit káró Hamvadó porának ilrkövéro.
¿1 lok exren ily axlvvol halinak.
8 jelxi-a ilrkő a diága bamvat ? Könjro vau caak a txegény baaának
A virágra, mely koráu elhervadt. l)o 0 köuy drágább *i érci-atobornál, | Mely hidegen áll a ilrhalomaál. i?
Oly beciel, mint tenger mély Blébfil
Küxdelemmol axlnro felhotott gyOngy : Kgy leiujtott nomxet bda uivéből
A borúi nemekre felhatott kOuy. Mort aa élők hfi omtéko ebben Takrüxődik vliixa leghlvebbeo. —
Oh I do halljuk a haldokló honvéd
Vég foháaxát, mely egek felé tílr, Elhagyottan kit már lenki iem véd, £1 midőn már elborult n látkőr, Néma eioud terjengvén a harea-téreu KeUóhajt a haldokló ekképen 1
,lfj" korom tavaix virágait Kedvei magyar haxám 1 Erted foláldoiám. Megvetve a eiaták vlixályalt, Fegyvert fogék, hogy ha(|ak éa ha kell, De éljen a hon éa viruljon foll
hton veled axorolto Jó atyáin I áldjon meg a. nagy ég I . Meglátjuk egymáit még, Ott f 0 u n hol érted ead Imám. , A hont axeretol oktatóm valál. Maghalai a. bonért 1 dlcio halál.
AnyAm I to drága jó anyai Aldáiomat fogadd, Caondben airaad fiad, Kinek eiatábau kellé halnia... Egy houlcAnynak bAuatoa jaja Caak ugy jogot, ha olveax a haxa.
8xivcm axorul, lélekxetem nohéa, — 8xememro a homály, Halált jelentvo aaáll -Nem birja fegyverét a gyengo kél. De hallva a harci meoaio moraját Leikom magaaatoa fény ragyogja it.
n^jtáriaim, ,é1Jen*-t klAlUuak, Mlonk a gySxelem 1
Moat mAr én Iitenom ,
Vég»« fohAialm áldva áldanak) . Mert a halál karján álmodhatom, Hogy • veaxélytol mentve leaa honom.
4
Honnan T miért jOtt ránk o harci-vihar T Atkoa viizály miatti Oh bár a fold alatt — Hol aienvedély hulláma nem aavar — Nyugvók porából béko atálna folt
8 a párt-viiaályt örökre Uxné ell •
Mert ugy loaa a hon népe m^jd tiabad, Ha öiaao-tvtvs él. Viaiályt követ vooaély A gyűlöletből kárhoxat fakad. Ne dúlja többé párt viasály a hont. Mely gytiől, gySxöttel. ogyké p leront.
Körültem a halál gyiaiképo leog. Óh vajh* egykoron Jelctlo(i »¡romon — Midőn a népek ajkin bél^o xeng — A könxabadiág napja lén^leno I Oh a<M meg ext haaAtik ői lateno I"
Végfohiaxs ex volt (ok vitéxnek,
Éa oh még nlne* béko s haxAban I Kégi'' bajra nj bajok JSvinok
Nom pihenhet a honvéd ilrjiban. Mert miért a harox-meiAn elvértett: Üoldog s hon ptég malglsn aom lott.
Am do bitiünk: nagy, dióit U»t a hon.
A azabadiág fája újra töldol. Frii bokréták vannak a (Irháimon, Mit előbb (ötét fAtyol fedeti el A királyi pár kogydúa (tarára: Béke tzállt lo a honvéd porára.
Ax eleiteket dleaŐiég őrzi.
Do oh hiny él még moll Is nyomorban T! Ki ax élet, öröméi nem érd,
¿a derül aeui láthat ax nj korban ,K 01 d u a éa honvéd'' mily báa Ikentó I Van-n ixiv hő réaxvélro nem gydló F
BÓJA OF.UOKI.r.
Egy nemzőt kakukja.
Történeti beszély az avur korból. Irti Tnnüor l''erfiícx.
(Folyta tii.)
— To vagy Szamó? Jer, jer önts híreiddel életet 0 sivár kubelbo I
— Uram 1 mi biz csak készülődünk. A nép retteg fegyvert emelni.
— Pedig ugy értcstlltom, miszerint tanyáitok mindmegannyi tábort kénoznok, hogy h nép dllhöng s csak nehezen fékozhetó a korai kitörésben.
Szamó zavartan szorítá hol egyik, hol másik kezét. ,
~ Ertlek Szarno, értlok l — szólt fájdalommal Qrimoald - ismerom terveidot: a felszabadított vendek királya akarsz lenni s félsz, félsz tőlom. Ne félj Szamo —- szólt tovább megfogva közét — Kennem a királyfi olonyészott, itt csak a fiút látod, ki boszut osküdött I Meghaltam a világnak, csak boszumnak h egy bol-dogitó pillanatért élek I Oh wk most, most bízzatok bennem! most midőn itt a pillanat, melyben bovégzondem munkámat 1 Isniorem torve<lot, Ismertem akkor is midőn segédkezet nyujtál az elnyomottak felszabadítására, ismertem migyravágyáaod s azért sogítólok, mort nom lész puszin otzköz, hanomtárs,ki[önérdokból toss !
Szamo önoléglilton viszonzá Qrimoald kéi-szoritását:
— Bízom bonno<lt működöm magamért, do oz neked is hi\sznál. Bejártam a vendek tanyáit: o nép elkeseredése a végső határig van fokozva; megfordultam a bolgárpk közt: oa irigy tömog cénk alkalomra vár. En mogkezdhotom a vendekkel csak első sikert 1 b ax ujonnn csatbvko-zóknak fogy vert adjl
— Mindon mog lesz Szamo, míndon ! Az első csapatokat ón kUltlöm; lcaz győzelmetek, moly lelkesítsen; fegyvert aztán szerezzetek magatok. —
— Szerzünk Grimoaldl — kiáltott fel öröm-mol Szamo — hisz to küldöd az első csapatot l — tovó hozzá egyetértőleg mosolyogva.
— S to addig is készíttesd számodra a véd-koronát, Ijogy a felszabadítottak ujongva kiáltsák : — Elíen Szamo király f
Szamo elégülten távozott, Krmiti pedig achán lakába siotott Thcodora osztálya felé.
— Meddig ktnzasz még 0 gyilkoló magánynyal Ermitz ? — kérdé a belépőtől türelmetlenül Thoodora. ''''
— Rövid ideig szépem.
— Ismét rövid Időig I hányszor hallom már ezt? —
— Tán azt mondjam : holnapig; hogy titkol-hatlan örömöd mogsemmísltso terveimet. Már készült s a chánt még sem tevéd rabo<ldá ?
•— Csúszó féreggé ErmíU ? — kiáltott kini-rult arczczal a híuságál>an megsérteti nő. — Ah csak no lenne Byzanc I mint megbüntetnélek szavadért ErmiU*, do Byzanc, Byzanol
— Nincs oly moaazo az idő midőn ismét a régi léaz 5 ha én küldotésomot bevégoztom olfe-csérclt vagyonod tlzszeroao ''esz jutalmad. Nom vettél mit sem észro?
— Mit voltom volna észro, hiss nom rabszolgám a chán — ingerkedék Thoodora.
Ermitz türclmotlohül dobbantott lábával:
— Csábitól no játszukadurczástThotjdorám, mindon szó slottetl szabaduláso<lat.
Vagy ugy I a clián nyugtalan a fenyeg«-tésok mlftt, mogvotní látszik a veszélyt, do bel sejébon szorong.
— Csak remegjen, csak igyekezzék menekülni a szorító gyűrűből, annál uükebbro szorul. Csak rövid időig .türj, srinWj Thcodora I közéig a nap mely tízszeres vagyonnal ad vissza Byzancnak. Közel a nap melyen annyi kincsesei látlak el, hogy nom kollend vagvonod romjaiból a puszták magányába vonulnod, hogy pénzt szerezhess. Közel a nap melyen újra, mini Venust üdvözölnek Byzanc nagyjait
(Folyt, köv.)
Ü Z L
T I -
I R N Ö
Ntgy-Ktnllia, oki. 2. A gftbonA behoialala mí^ mindig gyér, hogy a »*Hret, vagy a meiel munka lenne oka, ttom hiinQk, baécm ugy víljdk, hogy hetivAtA-ralnk oly houiá''i tartok, mtixarint ttWeteieu ¿«le-ISdnl alig lehel. Ennek ixabAlyoxAia egyAulAbaii nem irtana. A gabnancmttek forgalmi Uiletóben wend uralg, mert aa eladók piaciunkat o napokban valami ktllönöi k idvcxmény adónak nem talAIJAk. A körOlM-ttlnk lovS vatpAlyAk hAtrAnynl axolgAlnak minden •a».tre a ml piaciunkra bclioiandó nagyobb íiAllitAiok érdekében.
Dacaira, liogy at Ar Pe»ten alAbbixAllt, nAIunk még mindig feltUnG UtllUnbiég nloci.
Plaoil hetl-váíárl keletArok.
NAOY-KANIZSAN, oclober 2Au.
Alió-aniitrial mérőnként.
Termények i II u «3-tó fontol ¡1 frt, 3 frt 90 kr. «6-30 fut 4 fr. 30 kr. 87-8» fii t frt 50 - 60 kr. Ilois 78 -79 fnt. 2 fr. CO kr. 73-82 fut. 2 ft. 70 kr. Arpn lerMaőnek, 70-71 fnl. 2 fr. 70 - kr. 71-72 fnU U frt. 90 kr. Árpa kOaÖniégM, 66-«0 ft». i fr. íO kr. 67-08 fnt. 2. frt. 40 kr. Kukorioia 2 frt 60 kr., 2 frt GO kr. Kuk orio aa óla»* (winouanlln) 2 Irt 70 kr. Zab U -46 fai. I frl 60 kr. 40-17 fu.
I frl CO kr. 1» o h a n k a 06-08 fnl. 2 frt. GO kr. 68-70 fU 2 frt. 70 kr. Paaauly fehér 4 frt 40 kr. I''aiauly, Utk* !l frt. — kr. Oubó eliÓrendtl 11 forint — krnjexár.
Lisztek: mAu. KlrAlyllaxt 0. »*. 13 fr» 60 kr. I. A n g I I » * t io*». I. •«. 12 frt 60 kr. I. A n g I i ■ * I m*«. 2. »iAm. 12 frt — kr. g a e m 1 o 11 a * t 3. »«A<n
II frt 60 kr. ZiemUllltt 4. »«ám 10 frt M) kr.
Konyórll* at 5 •(. 9 frt.''60 kr. Konyérllixt 6 M. 8 frt. 60 kr. Keny.-I. m. 7 •«. 7 frt 60 kr. Kon jr.-l. m. 8 »*. 6 frt. — kr. R o a a I A n g mA*». I. »»Amv7 frt, 60 kr. lloailAng mAxiAJa 2. i*Am Ü frt. — kr. K n k o r I c i a 11 • * t m».. 4 frt. 60 kr.
KDKSnfélik. M it mfukAja 16 frt - kr. Via a a m. 115 frt — kr. Kagygyii nyer« m. 20-22 frt - kr l''agygyú itAiax m. 22 -25 frt — kr. Gyapjú finom 80-106 frt. — kr. Qyapjó hatAr5rvldéki in. 70 frt.
— kr. Kel)ér rongy ra. 11 frt. 20 kr Tarka rongy ro. C frt. 60 kr. Bialma m. I frt. 20 k. Hxéna m. 2 frt
— kr. Egy kévo xiup 11 kr. Ilnrgonya mérSje 1 frlj
— kr. Marhabőr niAraa, ncíié* inAmAja CO—65 frt. Marhabőr »«Ara«, könnvtt rpA*«AJa 76-80 frt llorju-bőr fejiel 100 100-100 frt. HorjubSr fejnélkUl ma». 100- 100 fr. Ilirkabőr 100 a — írt. — kr.
Borok : Vldékflnkbeli ii|bor 1807-dlki, fehér vagy tchlller akója 2-1 fr. Vidékdiikbeli ó bor 1860 -65-boll fehér vagy ichlller ak. 0-12 frl. — kr. Ilalalon-mellékl 1867-beli fohér ak 4-5 f t. 60 kr. 186.1-65-bdl feli. v. ichll.ak. 10-15 frt — kr. Hnrnlal 1H63-0.S-bell akója 10-16 frt. - kr. 1807-hell 6-7 frt. — kr. Iladaciouyl 180.1 - Cöbell akj 14 frt. 1867-bell akója 6 — 0 fr — kr. VIIIAnyl é» BxoknxArdl fokote, 1807-dlkl akója 6-6 frt — kr. llork.t 11 frt — kr.
Splrltua (per grad)fokonkinl — Irt CO kr. S/llvapA^ Unka hordóval 20 fokú 20-22 frt kr. TörkOlypAlinka bordóval 20 f«ku 1« fit. — kr. ''
Kitplaozl Arak: M.irhahu« fontja 21 kr. Hertéuhu» fontja 2« kr. Hanlona fnt. 40 kr. Ilorluhiu fnt. 28 kr. Jóhhui fnt. 13 kr./.ilrnak fnl. 41 kr. Antali olaj foutja | 00 kr. I.enmagolaj fnl. :)0 kr. Kepcirulaj fnt. 28 kr. Petroleum fnlj. 22 kr. Cxukor Unom fntl. 40 kr. KAvó
fntj. 80 kr. Konyhaaó fntj. 7 kr. Xlarhaiónak fontja 3l/j kr. Kagityógycrtja fnt 36 kr. Siappau fnt 2t kr. ItiokAi* Itcióje 1G kr. KöleikAia ItciJ. 9 kr. Hajdina ltc*J. 9 kr. Fehérbab (paiauj) ltc*énkéut 7 kr. Tarkabab (panuj) ItcaJ. 6 kr. Árpadara fonlj II kr llortó itéi. 10 kr. Lnd, »orAny 1 frt, 1 fr. 6-20 kr. Lud hliott 2 frt. 2. 60 kr. Kac»a párja l frt 20 kr. l''njka pArja 1 frl 50 kr. Tyiik toJiU 4 darab 10 kr. HertAi l inA.iA» 2l frt. Sertó« 2 njAxiA» — 50 frt. Újbor ltc*óJo 8 kr. Ó bor Itoa. — 16 kr. 8»llvapA-linka Itcaj. 68 kr. Kantnál »rtr itoaj 10 kr. l''eiti »Or lloaj. 14 kr. Komínyfá ftlo «»Ara* 0 frt. — kr. Nyerifa öle 8 frt Fft-aaén inórőjo 35 kr. Egy pAr cilrko —, 80 kr. Egy kii malac* »ílltnok — fr — kr.
Bónsi pénzArfolyam, oct, 1.
ö% motAllnuos ÖÖ.ÖÖ ; 6% nomz. kölctón Gl.50; 1 HOO-ki Alladnltni kölctón 82.60; bank-r»J»*vínyck 7.10} hitelmtdzoti r¿«zv¿uyok 206. 30; London 116.95; ozlbit ágio 113.35; arany darabja 5.53 kr. .
Vasúti naponkinti menetrend;
Indul N.-Kan¡*iáról Iluda feli d. u, » . . Olivo
Héca
¿-k. N.-K*nl«iAra
Trleit Harca
lléca Tríot
1 óra 22 9 órakor. 7 óra 16
7 óra 45 1 óra 60 9 óra 24
8 óra 66
r.ggel extvo d. ii. titm röggel
délulAn 2 óra — Iluda féíől reggel 6 óra 0 d. u. reggel e»tvo reggel
pero*, perc*.
Harc»
1 óra 20 8 óra 20 7 óra 30 6 óra 26 i|plbenl2 óra 62 d. u. I óra 44 e»to 7 óra 20
Heti naptAr.
október 4-tfll HMg I8M.
Iló- ói heti-nap
Katholikin nap. tAr
l''roteatAiia naptAr
Kath. Ev. JA iui k9»*vAnye«t gyógyít meg
MAt.''. IX, 1-8.
riTOsrTinSWia: nr iy ferr
HílM l''laclgu» Tt. rlacjld
Kedd Hrunó, Emil Emil
Bivrd. Juitlna Juitl
Cilllftrtök llrigllla öavegy I''elagla
I''óntek Dóne», Föld. Földea
8*ombat llor. Ferenci Oad3
Ilid ntj
Felelős szerkesztő: Wajdita JÓ288Í. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajc8.
11 D K T E S E K:
FELHÍVÁS.
A* alulírott lga*gat''''"A» ll»ilctftlel jelenti a haial t. köjön-»«•<noh, hogy a ro. klr. kercik. nílnlilerlum f. ívl jun. 12-én 7831, »1. a. kelt engedély folytAn a
,,Magy. kölcsönös biztosltó-baok44 j
mflködéiél inegkcidetto.
Minélfogva aa Intétél mind helybeli, mind vidéki pArtolólt tixtelcttel felhívja, hogy « biltOBlágl Alap képtéiében mint alapítók ré»*tvenui nlveikei\^n«k. j
Jelentéieket e c*élból elfogadnak legkn*elebb
Pe8ten.az „Angol-magyar bank" (fóut 1. sz.)
• a f«ncilm*«4t lut<S*et Idelglonei IrodAja (régi poiU-utcia 10. »*.
II. emelet.)
Budán az ottani „takarékpénztár" (lánczhid-t<5r.) Vidéken pedig az intézet ügyvivői.
Hol (lgyvWŐiégek nem léteinek, a jelentkeiéiek a fentcilm-*ett Intéietek bArmelylkéhea IrAiban InléaendSk.
Alapító lehe» mindenki, kl «a (ntéiet blit alapjAra egy vagy több 100 fto» legyet alAlr, a e* önxegbSl alAlrAikor J0®/a a aa IdeigL nyujjia k4abeillé»ekor tovAbbl 20«/o-lg leflaet | a többi 70*/ egy év le.folyA»« alatt 3 rngy több kUebb rénlotben fiietendS 1«.
Kien ÖMiegek képedk aa intéaet biitoniAgt alapJAt, mely a benn« ré«»e»Bl5knak a»on kettfl» olSnyt nyújtja, hogy mlg aa 111». tők klaoraolAa utjAn tőkéjöket vlaaaakapiAk, attól folvvAat 6«/o kamatul búvnak, a* évenként tartandó kiiorloiAi alkalmával pedig
Van-e olcsobb valami?
ós mindamellett jó portéka.
köKörlllt angol borotva.Kc»et»*ap-pandobo* é» Wlndiortxappan.
45 kr "lTlrt»rtó»¡ró*dl tajtból.
1 ft. 60 kr.,c*blnV/?,rn
loian járónak U merete*, biitoilt/k mellett, ugyan a*on óra óbreutAvel 1 frt (10 k ébre»*t8 é* OtS »aerke*ettel 3 ft 60 fr iV 1''ompA* nagy ingaórAk (pen u dulo) tlvcg alA boriivá, Utr. a*erke*ettel éa üveg fe»té*»el dl ■iltve.
/in k*r A római kérdé», mulat '' lató dlplomalaJAték.
30 JsT 8"bilyo»01''» »apórAk
* compaaial egybekötve
1 ft. 80 kr.f;?»^8^;
lódl gyöngyök fi grAuAtokkal kirakva tulndonféle nagy »Ágban.
ßO kr Ugyanaaon gyfl ÜU KF* rOk valódi lOrkl*
2 ft
A* gyöngyökkel kirakva
1 ft. 50 kr.^SKt
kövekkel, még n axakembert mcgoalbatnl vele, mert eleven tülökét »ohaaem veaatlk el.
egét* hetételök egT»««rre, a kl»or»olA* lde|e »lerint 25''/0-tól ogéaa 100o/o-lg emelkedő felöla*cU*»el adatik vi»«*a.
MrtködiWt kitcrjeaiti orcn intézőt a logolőnyösobb fcluJtclok mollott :
1) n tBikár tllfnl blitoaltAaokra, minden iojró t$ Ingatlan
vagyonra néxvo,
2) a jtflkAr elltalre, valamint
3) az tmbcrl éitt mindég a*okA»ban levS módoaatek **e-
riuti buta*lli»Ara.
Aa eten a*letAgakból évenklnt maradó fölöilegek keidetben ] a* alapítók által aa el$re képxett blatoniAgl alapra tett boll*eté»ek tflrlcotéaAr« »«olgAlnak | « törle»«té» utAu pedig mint UrtaléktSk* aa öa»*«« réaavovSk kö*ö* talajdonit képe.ik, a kik betételak leg-kUebb koe*kA*tatAaa nélkül, nemcaak a*ok nUn JAró kamatokat, hanem a dyiAtelekbíl maradó tovAbbl fölöilegeket élveilk axon I elSnjnyel egyetemben, i hogy aa InUiet rendelkexéa alatti tökélt eliSbbiégl Joggal kolcaönkép haaxnAIJAk, ■ Igy aaOkiég idején blxtoa é» oloaó pénahea Juthatnak.
A< intéaet aaerr«a«t« a lepiabadelvSbb, amennyiben aa öuxei tagok befolyAla A* ellenírkiJdéa« alatt Ali.
Minélfogva a t. kíxön»ég réixvótóbe é* pA>tolA»Aba aaon m/j.;egy«é**el aíAnljuk, hogy bArml tovAbbl felv!lAgo»lti»»al ttgy a* IntAxet , mint vidéki ügyvivSI a legnagyobb kéuiéggel fognak aiolgAlnl. • j
Pt^l, 1868. »xeplember 4 én, l
A „MAGY. KÖLCSÖNÖS BIZTOSÍTÓ BANK" |
(168-10,4) iKniKMtÓHÍKn.
- Kitűnő minőségU és olcsó órák.
| ft Egy pArférfl Inggomb Ily kö * vekkel. I a 60 kr egy pAt kéxelS-gomb. 3 ft 60 kr, egy gamitar* melltSk él flllbevalókból Ily kövekkel.
1 ^ «O
lomAnexcxal 1 ft 60 kr. Talmi arany Uncí hölgyeknek 1 frt. Oyönyörfi Talmi arany hölgy-nyakliuciokke-re»*tec»kékkel.
KO kr BO kr, 1 ft a legfinomabb Talmiarany medalllonok felnyithatók.
Q ^ domboruemfi gépek egAaa '' névek éa adrcickkcl vé»ve, melynek »egltaégével a* ember ma-fa kéaalthet tnagAnak lAtogatóJe-
«y*«-
4 ft 20 kr I>0mpAalróa«*tal-
" garnitúra bronx-öntelbSIJO darabból Ali.
Ag j^r. fogpor. Eien
'' fogporlól a fogak 3 nap alatt nipgtinxtiilnak, megfehérednek éi ilmAvA lennek, a fogkS, áron »xag, valamint mindenféle aavanya, lelielíilrg rövideden elenyéainek.
60 kr Kl)l",u Kündörlia haj ke-" noc«, mi a hajxatot fUrt-
be ixedi.
4fl L-r Hu''or-politura, moiylyel w '' bArkiujJAn politiroihatlO parca alatt egy garnitúra bútort
15 kr. magyar baju»*-
pödro.
2 f>. »* «Ur»b _aaappan.
valódi gl/cerín-
70 kl'' 100 angol erCi levélpapír '' lOOborltékkaldobo.ban, •ilnea monogrammal 60kraJcxAiral drAgAbb.___
ßO kr 1 Mftaíegujabb pAtena V v • Uli palaexkok Ivó pohir-ral egybekötve.
Kii kr CiókoH meg íxlbe Illat-OU laer feliét
kendíre.
égva Illata, a»eb-
80 kV drb*ngoÍ pÄlenTÜT
''lógatójegy._
O ft a Icgdlvatoib é* iegelegAu-** aabb tavaaxl hölgykalapok, mAr dlixltvc.
Qrt kr ValóiAggal igaai kölní-OU vta palacikkal.
ft. 20 kr."tPlMom.b,e.r.k<k''
kik maguktól ie-nAlnek éa fejőkkel bólintgatnak.
h Bemmi chlnaeidit többé, mert a valódi extlil olcaóbb, 12 c»e-megekét 13 próbAa eatlatbSl, fémjo-loxvo 12 ft 1 text nagy ev8e»xk0i,
24 db 30 frt.
2-ft.BOkr .^r»*^
pedig finom, *Arva JAró fa-ca*etté, mely tartalma* : tnkröt, homonian
Xlnden Aru a legjobb mlnSiég blatoaltA*a mellett adatik el. Xrjegyxék-tabellak aok 1000 a), cxéliiorfi lArgyról való rajaokkal Ingyen JArnak. (126-«,6)
Megrendeléiek pontoaan éa rendeami teljedltetnek. Minden, bArkl Által bArhol hirdetett eredeti Arakon éa díjtalanul •zereitetlk meg, valamenuyl fentnevexett calkkek egyea egyedül kapha<'' lók I Induttrl« Hall*, Béo»kM, Prateratra*** 16.
„Halljuk a szép szét I"
„Rajta fiuk, vigadjunk"
Megjelent 6* mindon hazai könyvkcrcakodAibfln kapható:
„HetUJ ülc el szép szót V4
cziraU magyar Iclköazöntó (íoaat) könyv, moly kötött é» kötotlon inindonnomU felkö«iö:i éat tarUlmazvAn, diax«a kiállítása ¿a tömütt tartalma, uay hassnoe óa mulattató voltánál fogva a/, ifjúság flgyolmóbo különöaon ajánlható. — A 150 lapra torjodö ós 145 tóbbnyiro or<vloU fnlköaxönMat tartalmázó színes komónykötóaU köny vnok ára 1 ft.
Továbbá mcgjelont
a dalkedvelő if]uságnak különösen ajánlható
„RAJTA FIUK, VIGADJUNK!"
köakodvosaógli dalkönyv máaodik Jarított és totemoaeu Wvitott kiadása.
K nagy szorgalommal öaazoállitott mQ közöl 1000 válogatott dalt tartalma», ós sxinos boritóku; cainos kiilli-tisánál fogva is kitünó, mondhatni : egyotlen a maga no-móbon. A« olsó kiállítás 2000 póldánya Igoa rövid id<5 alatt dkelt, mi ológgó Unusi^a, hogy móltó figyolmot órdomol. Ara aa 530 lapra torjodó a diszoson kiállított wobkönyvuek 1.20 kr., dús aranynyomás- ós aranyszogólylyel 1,80 kr.
Vógro ugyanott megjclont
LENORMAND, HÍRES GZIGlNYNÖ igazmondó vetűkírttAja
82 színezett kártyával, magyar aláírással ós szöveggel. — Ara 60 kr.
Mind n három Nagy-Kantaán, WaJdMn JőihcÍ kOnyvkereRkodrKÓbrn ogyszorro vóvo, valamint utánvéttel ogytltt rendelve 2 frt 50 kr., ós 10 póldány után oay tisitolotpóldánynyal is szolgálok.
Mindon postai utánvót mollott a megrendelő szíveskedjék bórmontes lovólbon az említett öaszeg egy harmadát inollókolní. WAJDIT8 JOZSKF.
KOHN IGXACZ
(187-12,6)
dAsan fölszerelt s évek során jeles hírre kapott
ÓRA«ŰZLETE. pesten, klgyó-utcza 6. szám.
N»gy választékot ajánl mindennemű jól beigazított órákból, két
m . r li a A J ..!.........(I. .1A \ I ■ I\ >1A M n i\nuti I/ih
i^M T F|»i*w»»V»»wv —-----W ff « | «
évi kPíCH^étí luclli-tt, árjogyzók szerint. Sltnden óra a jmísU kir., fény elölő hivatal rószóról cllenűrzdsi jcf?ygyol van ellátva.
A uAlam vAlArolt órAk a l*gpont«iabbau vannak igaxitva, ugy. hogy akAr akAr fokvS hely letben Tai((pk, c* puiito i.A^ukra »«mini bofolyA»! Mtu gyakorol. — Kgy Általam frt Unyvet f.iznak Igen tiutelt vevíliu l»gy«n kapui, melyben köxftlve vaunak a* órA< minél tovAbbl pontoa-xA^At eaxkfiilS óvó-readixabilyok.
. hOlgyórák 4—8 rublnn. , 2A-27 . . arany-köpeny- és
8 rubinnal .... 31-37 , hölgyóra gyém. kirakva, 64—68 . horgonyó. Ifi rublnn. . 83—89 , finomabb arany-köpeny éa
16 rubinnal ... frt 44-49 . horg. dupl. fed. 16 rub. . 44-49 Arany horg. ar. köp. G4, 09, 79, 89-95 . horgonyóra krlitAlyQveg-, ar.
köp. 16 rublnn. . . frt 69-74 . hölgyhorg. ó. 15 rub. frt 42-64 , krtat. üv. . 47-60 Arany remontolrok, valódlak, kengyrlnél fogva felhuian-dók. 16 rublnn. 60, 79, 69-99 . dupl fed. 110, 119,128,148,188 Ingaóra, minden 84 óra utAn fhua. II , 8-ad napra felhua ft 19, 21-2.1 , óra » félóra Uléetel . 30-82
Franciia bromórAk, mindenik hét-rSI hétre felhnxandó 20, 26-36 . két hétben . frt 40-CO 90-120, 180- 200 Krancxia ébre»xtS órAval . . frt „ mely ébrenlétnél gyer-
tyAtgyujl .... frl, 9-11 la próhAi rxltit lAneiok frt 3, 4,
5 — 0 forintig.
13 próbAi hoMKii . frt 7, «, 9-10 Vidéki megrendelőiek elSro elkOl dött Ar, vagy utAuvét mellett 1» a leg. pontoiabban és gyoraabban leljeilUet-nek a ami tctaxéire nem talAlna, ax kicieréltetik. — Megjegycsvén, hogy fKltf^ xaebórAlm, minden modorban n Tegnoototabban iga*galra vannak.
Orak, arany é» extlit « legmagaaabb Arakon eaerúlifl vétetnek
Mindennemű igaxitAaok Általam fel-
talált gépek é» »»eri<Amok xegluégével . 48, 60—64 a legójabb genfi mód eierlnt kéfilltet-
GEMFI ISfcU-ÓRÁK: |
ülttől híng«rórAV 4 roblnnal ß 10-11 / . »r»uy««íri<''l, feli*wkkvn& 1» -13> . kalgyó■ AV ... frt 15-14 < . hengeréi Ak 8 rubl»nal . 14 —1&|
doplafedéllel 16 16 {
( y __j___________ __ .
" keogtsri. kri»l. (tr. 4-8r. 16 17}Arany hengerórAk, S próbAa arany, . horgvayór. 16 rubina, frt 16-16) 8 rublnk«vel . . .frt 80-82
. Aopl fedél- J5 rublun. I8,t0-i«í , arany-kPpeuy 8 rub''.nn. , 84-86
angol boigonyérAk VrUU.tr , Ovegg. 16 riiblnn 18,20,2«-2S''
•ereghor^. ó. dupl. fed. frt21 - 14 horgony remontoi-'' valódi kengyelnél fogva felhuib.27-W dupl. fed. 16 rubin >al frl 84-27
• a négy. 6.
havi regulateur . . 30 — 32^ nek éa Igen oleión »xAmiUalnak. PAlyakonoruxotl a pArlil klAlll-tAiou. A munkA« oitlAly JavAra i
Münk A lóra (Montra leUire] kulei né kai felhuxhxtó, Igen tarlóian kénltve, kél kttlftobAid fajbán 10 é. 12 IrljAval. Kgyednll depót MagyarornAg é> kap-cjoII réaxel aiAuAra caak nAIam.
Kohn IgUÚCZ, óra-uiövcs.
MISEMONDÓ RUHÁK,
plimálók, dalmatikák, albák, rochottek, Velumok, oltárpániák és teritők stb.
China-ezüst ós tüzaranyzott
monstrauzok, kelyhek, cziboriumok, pacifical gyertyaUrtók, füstölök tömény tartóval, szentel ö-viztartó aspa-(69-26,14) soriammal, lámpák stb.
Egyházi-, ezéli- és iskolai loliogók,
bnldichinumok d« pnntifical eszköz, ktmtyü infuía, pastorűi, grcminl, harisnya, cziptf stb.
» a Icggaidagabban kUHIIott
ornatok,
é H ni 1 ii d o n e k >'' híí z I mertk
ligjutdnyotb Áron kaphptók:
Oloertoauer Alajos
gyárraktárában, váczl-ntcaa 16. azám a. PESTEN. 14. ArJejyiékek A* nt»»IU»ok klváaatra beküld«tn»k. npg
Nagy-Kanizsa, Hetedik évfolyam.
4L sxám, october 10. 1868.
Kiterjedve
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, pzdászat, tudomány és művészei körélWíl.
M wlndeo sioubaton,
egíi* W«n.
Szcrkr»«tftl írod« én klndé hivatni:
WAJD1TB JOZHKK könyykere.kodiWben.
Előfizetési föltételek
Ilelybeu báthos hordiUaal ¿t /»ItUkre pontÁn küld
Kc<»» Avro i Kél Í\I* -hrnegyedre
0 írt. — Kr. 3 . - .
1 „ iO .
i
R
f
▲ hírlapirodalomról a megyékben.
(Folytatás i* *<gs.)
Vessünk egy futó pillanatot a vidéki irodalom szellemének hazánkban emelt épületére is. ,
Hajdanídóben, midin a magyarirodalom csak egyes kolostorok falai közé szorítva mint pislogó mécsnek halvány világa nem axé.t gyújtatott meg, hogy korának világosságot adjon, hauem hogy pasztán jegyzökönyve legyen irója, vagy kortársai viselt dolgainak, — s később a vallási villongások alatt létrejött jeles vitatkozások folyama alatt is Magyarországon az irodalom a vidéken virágzóbb volt mint a fővárosban.
Példa rá, hogy az elsó nyomda hazánkban — még a bécsiuél is előbb állíttatott fel — nem Budán, hanem Bftrvárott Vas-megyében ülte mint legelső a felvilágosodás diadalát.
Hazánk szellemi múltjának legbuzgóbb, legszorgalmasabb munkásait a vidéken találjuk, s nincs kétség benne, hogy különösen a »Hazánk b Külföld "-ben megyénként ismertetni kezdett vidéki irók koszorúja a múltban, sokkal nagyobb helyet loglal cl a magyarhoni szellemi tevékenység mezején a főváros irodalmi múltjából felmutathatnál.
I)o a haza egyes vidékei irodalmának emelkedését, vagy netán sülyedés&t, azóval irodalmi történelmet vagy kor ''ajzot Írni o czikknuk feladata nem lóvén, s inkább a hírlapirodalomra vo/átkozván, mert ép dunántuli lapban lát,/nd világot; nem fog ártani e vidék irodalmi állapotának múltja éá jolonéról kiöó részletesebben megemlékezni.
Ki a dunántuli irodalom történetét nem ismeri, túlzottnak véli azon állítást, hogy volt egy idő a mult századnak végén, volt továbbá o század elején, midőn egy nagyszerű ragyogó Pantheon volt itt a magyar irodalom épületo aunak jeleulegi gyérvilágu hajlékához képest.
Ezen állítás nem túlzott.
Fényesebb mult a jelennél! A keszthelyi Helicoft országszerte ismert ccpbisusi forrása volt egy lelkes ós a nemzet dicső múltjának képein merengő szépirodalomnak s ápolója a komolyabb tudományokuak. A honszeretet nagylelkűség s számtahin eredeti, többnyire nemes irányból eredt sajátságairól örökem-lékezotü é3 népszerű Gróf Festetich György hálántéka körül font azon maecenasi koszorúban, melyet neki a magyarirodalom örökre horvadatlant — nytytott — az általa Keszthelyen felállított s Helioonnak nevezett irói estélyek képezik a legbecscsb virágot. 80-mogyból Berzsenyi, Vasból dukai Takács Judit, Zalából keresztúri Horváth Ádám » keszthelyi Heliconon tartották lelkes felolvasásaikat, — innét áradt szét lelket emelő fényes napsugára az irodalomuak, melynek melegétől utóbb a románc/ok hazaszerto szeretett virágai fakadtak Kisfaludy Sáudor lantjának húrjain.
A hat ha*Abo* peUUor4rt U»»<5r 7 kr. Í íior t> it minden tovibbl belkUtiiÁrt 6 kr. IWWegdlJ minden vgye« belktaUUJrt 50 kr. A .Nyílt t4ren* egy petit tot belktaUUl dija 16 kr
Hirdetéseket elfogad:
[ N.-lUsüsin: k KIADÓ HIVATAL, Pesten: ZEI9LER XI. B*o»-, Haabvrg-, Rtrils-, IUJaa-«».-Fraaktert- 4» BsmI-ben: KAA8BNSTKIK & VOdl.Kií, Uposo , Bsr»-, 8tuttfl*rIbin 1 8ACH8KATAK0A. Béoibe«: Ofi''KUK
Valóban fájó érzet fogja cl keblünket, ha azon különbségre gondolunk, mely a dunántuli és illetőleg Zala, Somogy, Vas, veszprémi irodalomnak jelen helyzeto, s a között van, melyet a nagy Festetich teremtett, 8 melyet Kisfaludy népszerű lantja mint ÖiV pheus varázszenéje ugy megkedveltetett* Hogy többet no említsek kéziratokra lehet hivatkozni azon időből, e vidék családjainak iratai közül — melyek arról tesznek tanúságot, hogy Kisfaludy időjében még a uók l is elannyira irodalom-kedvelőkké lónck, miszerint sokan közülök elhagyva napi foglalkozásaikat — egymással Kisfaludy rímekben leveleznének.
Do c vidék irodalmának ezen fénykorára vetett tekintet mellett feledjük, hogy nem általában az irodalomról, hanem tulajdonkép csak a hírlapirodalomról kívántunk értekezni. Azonbau korunkban a hírlapirodalom, értem a szellemi magasztos iránytőjo után haladó jól» kezelt, s feladatának híven megfoleló időszaki sajtót — olsónélkülözhctleu feltétele, magának az irodalomuak.
A vidéki irodalom, s igy az összes haza kőz írod alma tehát nem nélkülözhet ma már egy jól szervezett vi dék i hírlapirodalmat sem. Meglehet, hogy az omlitettem irodalmi munkásság és eredmény som hanyatlik any-nyira alá a keszthelyi virágzó napok után itt a Dunántúl; ha a hosszú és meddő évek során át egy vídók irodalmi érdekeit képviselő hírlap vagy folyóirat pótolta volna azt.
De elhangzott az »Ülj mellém a kandallóhoz* szerzője isteni lantjának hangjaival az irodalom iránti érzetnek leggyengébb húrja is — és szabad eszmékért lángolón hantoló, vagy a sötétséggel, küzdeni bátor irodalom helyett puszta némaság majd később a ponyvairodalom egypár ócska terméko foglalták el a ragyogó Pantheon helyét.
És bár a közelmúlt uehéz idik lankasztó napjaiban kedélyes humoráról ismort és ünnepelt iró I)r. Kovács. Pál nem egyszer üditóleg hatott a dunántuli irodalom mindinkább sivatagára, ós bár az öreg találékony eszű Sebestyén Gábor majd később Szeles-tey László népszerűségének örvoudett lyrája — és még néhányán részint a társadalmi téren, részint a szűkkörü publicitásban örömmel ragadták meg az alkalmat, az irodalomnak itt előbb érzett forró szeretető iránt u közszcllcmct tyra feléleszteni és illetőleg ébren tartani; mind e mai napig csat gyenge alapot verhetének ama magas kőszáli fenyőhöz képest, melyet Festetich, Horváth Ádám és Kisfaludy kora ültoténck a dunántuli vidék nemzeni irodalmának kertjébe.
Do bár o törekvések a kivánt czélt nem eredményezték is, nem maradtak azok minden siker nélkül — s áttérvo a hírlapirodalomra ; bár sokáig csupán a »Győri Közlöny* volt az egyetlen dunántuli lap, mely a nehézségekkel küzdeni bátor volt, lassankint megértve a kor intő szavát többen sikra azáUának e téren. A tevékenységről, s szorgalmáról ismert költó Roboz István volt
egy k az elsők közül, ki két megye számára indított meg egy helyesen szerkesztett lapot, tí lap most is fennáll s fennállását kiadója, s jelenlegi szerkesztője a vállalkozó szellemű Wajdits Józsefnek köszöni, mely méltán Igyelemroméltó, annyival is inkább: mert e lap létozéso óta a Györök György szer-esztésévol megindult „Füredi lapok*, a ''éterffi Jagócsi által szerkesztett »Dunántuli Közlöny", és mit leginkább sajnálunk a ltamazqUer által találóu vezetett .Veszném* csak rövid néhány havi pályafutásban részesülhetének, míg ez már 7 óv óta folytonos igyekezettel halad előre, mi több a „Bomogy" miut ikertestvére nőtte ki magát belőle, uii ismét csak az úttörő Koboz érdomo. *)
Tekíntvo már most azt, hogy ha már az általánosságban felhozott törekvések is érez-íető credményüek ; inert ha ezen létezett és méginkább létező lapok közönségüknek wlítikai, vagy socialis irányt adni még eddig nem bírtak is, dc a közművelődésre, s fóleg a köz vélemény ro hatni naponként avagy ictenkint meg nem szűnvén — és a iclyihirck a vidéket magát érdeklő napi események tarka halmazából jót, hitelest, örvendetest is hozván nem egyszer, s igy olytonosana felszínre; egyfelől elmélkedni 8zeretést, eszmccscrékro alkalmat másfelől némi érdoketyaéget gerjesztének, s gerjesztenek, mennyivel inkább megfolelné^ nek ezek a kivánt czélnak s mennyivel jobban emelkednének Európa többi művelt nemzete vidéki hírlapirodalmának ez időszeriutí színvonalára, ha a vidékek és illetőleg a megyék közönségei általában feltétlen tudatával birnának annak, hogy állami "ótük,alkotmányos megyei intézményük önállósága a mai közművelődés elireha-adt korában a saját hírlapirodalmat — amaz önállóság szellemi képviselőjét - nélkűlözhctlonül szükségli, követeli.
E közszükség érzetétől áthatottan minden megye közönségo vállvctvo sietno oly szellemi kincset felkarolni, mely független létezését, alkotmányos fenntállását nom csak a jelenkor, hanem a jövendő előtt is a szellem gyózhetlen fegy verévol elpusztulhatlanul jelezné.
És a közönség pártfogása csak egyelőre lenne szükséges arra, mely utóbb élot-8r.üksóggó válna mindeu megyo érezni tudó polgáránál.
A megyék hírlapjai — minden megyét összevéve, a nemzet általános műveltségéről tennének tanúságot, melynek eléréséro vagy is a vidéki hírlapirodalom alapjának megvetésére nézetem sz érint mindenekelőtt három ut vezet.
•) A ,Z.OvHomogyl KnilOny "níl t««iénr»<!gaok meg •¿rtfac uílkül mondra, oupin ■ kla*r4lag e U[ jelenlegi felelS* MetkenlSjénok jutott * keidemínye
1-ör. A hazai hírlapírók egyletének me" gyénkénti felállítása.
2-or. Minden megyében egy közgyűlési végzéssel elrendelt idő pártatlan hivatalos hírlapnak létrehozása, mely a szolgabirók, községek, 8 jegyzők buzgalmával terjesztetnék.
3-or. Ezen tisztán megyei érdekű közigazgatási laptól eltekintve ott hol a páctok consocilálva vannak; minden politikai pártot külön képviselő pártorgauumnak alapítása, vagy ahol ez nem lenno lohetsóges, egy a párt elveinek megfelelő fővárosi lapnak hivatalos kötegül loendő elfogadása.
E három ut véleményem szerint az, moly a megyék és illetőleg hazáin egyes vidékei korszerű irodalmi műveltségi igényciuok czéljához* vozot. És ha a jó s elfogadhat») uton aczél egyszer elérve vau; az eredmény önkényt következik.
TUBOLY VIKTOR.
»¿I tflviic, legcliS aierksntónek i(ju kMtSnk lUlogb AI\)ot jelenlegi »opronl 0gyríd ur41» k*»5bb Kodgr Tál k»i>o»riil tlgyrid urat ■ cikk exulto Koboi litrAn urat MtU meg. MegjegyiendS, bogr jelenleg « du-nintulou lUlogh Gyula jileeen ne«ke»»teMe .Vura »-gyei I.apek* i* ba»Aukban egyetlen • eU5 hölgy-élcilap .Kandi Klári* UÁtorfl lajo« iierkeaiUte mellett , tfthhftlk «Amit a vidéki MiUplrodaloinnak. Siark.
Levelezés.
I''Úch, okt. 18ÜH.
A városunk fölött elvonuló hegyláucz, molv legnagyobbrészt jó bortermő nzöllökkul van boUllotvo, pexKog most n »ok vmbertöl. A ull-retelök kedv zaj a bohálUtauk n városba is; sőt az is mogtörtdnt már, hogy itt bonn is lödílitck a váróiban. Por se o nokUnk politiáuk nincs. — A síürotojt tohát vigak, van sok helyütt zono i''s tánox; do a termé« ha bóségbon felül is múlja a tavalyit, minó»<<gro nrfxvo aligha fogja tncgközelltcui, mert a «ok ctőzM miatt igon megrothadt a szöliJ. Sróp látványt nyújt ha a távolból a szcszályos kópzöd&U hogyokro tokintünk, a sllrgfl muukilsok «okaeága ; mintha csak egy óriási hntigyaboly lukói keltok volna versenyre. Ö inig a hegyeken jól esik szemlélnünk u szorgalom lllotón nyilatkozatát, addig a völgyben gyorsan fejkWló iparunk vonjauiagár» iv tigyoluiot; alig van óra, mulyben egy rOpüló vonatot no látnánk, melyekbon. városunk nagy-gyá fejlódoudó korcskodésóoek legcxólsxerUbh eszközeit látjuk. Igen, van jogunk hinni, hogy városunkuak rövid időn nagy kereskedése lösz, mert csak most nyilott meg a pécs-kanizsai vasút, s már is oly nagy a kereskedői mi forgalom, hogy a vasúttársaság uj raktárak ópit<Wt látja szUksógesnok. Azonban ha az indóházhoz akarunk lonienni, kóuytelonok vagyunk mind lo, miud föl, gyalog, kónyolmotleu tánuui- vagy méregdrága magánkocsin mogtonni az utat, inert u bérkocsik sokak elméjét foglalkoztató, do még meg nem valósult eszmét képeznek. Hát még ha éjicl kell az indóháztól feljónUnk, oly sötét van, hogy minden pillanatban orrabukástól tarthatunk
No do már mind a két bajról kozd a váron, ogycsok ébresstegetései után, gondoskodni. A bérkocsikat illetőleg a .Pécsi Lapokban" jelont mog nem rég ogy élotrovaló indítvány, molvet a tanács már tárgyalás alá is vott Ax indóháx hoz vezető utat olaj-lámivákkal fogják kivilágítani. Kornéljuk azonban, hogy o lámpák csak ideiglenoaeklesznok, mert mint halijak a városnak egy társulat ajánlatot tett a giz-világitáa Ügyében, inolyet hitünk szerint annyival nzl-voiobbeu fogad el a város, hogy többé senki *uo mondhassa felélő, hogy a>kiizépkor sötétai''géből nem akar kibontakozni.
Sok ember csoportosul most Schakk arany-itiUvcu kirakata elé azou diszserloget SMoilélni, melyet a P. Dalárda nyort — mint első jutalmat —■ a debroczeni or»/.. ilalUnnapélyen. Való-
.l«U/4/y]> diaaierleg ím oí, méltó a megbámulásra * táis1t(> az Ádoinányófcá ftebruiréeiil hölgyökhöz.
Színházunk üres; szinéazoink a mult hóban hagytak ol bennünket, még podig azzal dioso-kedhetnok, hogy a közrészvét kísértő ki őket u városból. Soha még közönségUnk színtársulatot annyira ncht kedvelt, mint fir. itt volt Kömívcsét. Igaz, hogy már rég volt Péesott fzintáruulat, mclvnok tagjai annyi készültség- f»'' színészi hajiammal bírtak volna, miut ezél. ■ • ,
Kőmives megígérte, hogy a jövő nyár >n te mét visszajő, tohát közönségUnk vigiKtt''-iíód-hatik. - DKRTHV.
Heti szemle
Október 9-én, 1808.
•— Beniczky J.ajoa .földi maradványai f. hó 4-én az uj-|>W(-töníótőbon tótcltikörök nyugalomra. — Az erdélyi unitáriusokat amyrikai hiUorsesaik a három«zázad<>s Ünnepély alkalmából m a gy a r n y u 1 v U üdvözlő irattal lepték mctf. — A''főrendek, (ha jól értesültünk, irja n M. li.) az okt. 3-ki cónforeritiábnn német nyelven értekeztek. — Nagy-Pa''otán(Szath-mármegyu) nein rég 38, Kis-Oéroson (Zemplm.) pedig''1Í4 ház égett ol. — A győri rendőrség szept. 29-én egy hamis bankjogy készítőt fo-gott el. — Egy fiatal ember Qcrmantownból Amerikából Budára érkezett, hogy az ujonezo-zásnál megjelenhessen. — Gróf Andrássy Gyula betegségéből teljesen felgyógyult. — Egyik bajor lap jelentotto: „So. kön. Hohcit der Knorprínz stb. Másnap helyreigazítja, hogy nem Knor, hnnom Kor nnrínz. Végül harmadnap sikerült kijavítani, hogy sem Knor, Kom Korn, hanem K ro nprínz. — Spanyolországból érkezett legújabb birok szerint: a népszabadság, teljes diadalt ül. A kírálvnő olmono-ktllt a/, országból. — Szalymáznál egy vasúti jKxlgyászőr a vonatról leesvén, /i kerék főjét elválasztotta testétől.— Józsof nádor szobra leleplezési Uiiuopélyéro már a programm-tervozet is elkészült, Az ünnepélyen király ö Felsége is szándékozik iclon lenui. — Bécsben o napokban mont vJgbo az olső polgári házasság. A vőlegény protestáns, a menyasszony kath. Mindkét fél a kézműves osztályhoz tartozik. — A kutya-adót Peslvárosa adó-bizottsága U beakarja hozni. — Esztorházy Pál herezog menyegzőjo Trnutsmaudorff Zsófia herezognővol f. hó 21-én Bécsben, a skót-rondüok templomában menend végbe. — Legközelebb ministeri rondelet fog megjelenni, amely tiltja az erdőknek a hegyormokon leendő |>usztitilsát, azon indokból, mert azok az éghajlat regolatorainak bizonyultak bo. - Urházy György országgyűlési képviselőt a szerb „Matica" tiszteletbeli tanává választotta. — A szab. dunai gőzhajózási társulat leguagyobb voníató-gózöso az .Európa" egészen Toégqtt. A ¿őzüs 200,000 frtig volt bizto-oitvft. — Szénbányát fódöztek fol Huda köze-lélwu, melynek szene a vizsgálatok ezerint felülmúl minden eddigi fajt. — Oroszországban egy seota keletkozett, melynok követői templomba nom járnak, nom imádkoznak, mindcfi szent kéj)ot széuáztak. A secta „nom iinádko-zóiuik" nevezi magát s állítása szerint esttk a mennyel atyát ismeri el. — Karagyorgyovies horczeget és a többi coinpromittáltat 7-én szállították egy külön gőzösön Zimonyba szembesítés végeit.
Zala-megyei hirek.
— A n a gy-kan izsai VI osztályú nagy gymnasiumban a tantárgyak rendes előadása október 15-én veszi kezdetét, amikorra a folyamatban levő építkezések befojeztetvo lesznek.
=sCnriosum. Hogy egynémely távirdai hivatalnok mennyire iparkodott a magyarnyelvet elsajátítani, szolgáljon biztos adatul a következő telegramm:
Tekintetes Pfisterer «
'' (gyógyszerész IJrnak Kullori Legrad
laboráns urnk Vnkmkozik szivog Vaklas sokra melyéi kezünk valjow kell vagy liszletellel Jajdits Jndokezo Jntézeto E sorok értelme magyarul és magyarán podig ez:
Tekintetes Pfiaztorcr gyógyszerész urnák
(Kottori) Légrád. Laboránsunk várakozik szívós válaszára, jlybea kérjük határozatát: váljon kell-e vagy m ? Tisztelettel Wajdita tudakozó intézete. — A n a gy-k «ii izsai gymn. nagyon tisztelendő tanárai m azok tautárgya osztályonként az 1808—-9-ik tanévre a követkmőkép osztat-tak bo: K ö n n y o Alajos igazgató ur magyarnyelv tanára ue 5. és Ü-ik osztályban.
Borzay Elek ur házfőnök »''* hitszónok, hittan tanár a ¡1. 4. 6. 0-bau.
Dolmány os ,jGyörgy ur hitolomzó az ¡1. 2. 3-lmn, hitlauár az 1. 2-ban, latin nyelvt. 3. 4-ben é* magyarnyelv!. a 4-ben., •
Fa r k»s Lá»/.ló ura 0 ikoszt. főnöke. Meny-nyi*égtaut»nára 0-ban, természetrajzi- 5. (}-ban tarmészettautauár 4. 5. 0-bau és gymnasiumi
jW"1''
IIH''
nom
Vőneky Pál ur az ö-ik oszt. főnöke. Latin nyelvt. az 5. és 6-ban, monnyiségtantanár
az 5-ben. <
La k y Mátyás ur a 4''ik oszt. főnöke. Törté-nolcmt. 3. 4. 5. 0-ban, földrajzi, a 3-ban meny-nyiségtaut. 3. és 4-bon.
Ekkor Elek ur a 3-ik oszt. fiSnöki Néinot-•nyelvt. a 3..4. 5. 0-ban, magyarnyelvt. és ter-} mészét tant. a 3-ban. '' H a r in a t Ii Gergoly ur a 2-ik oszt. fónöko Ugyanabban magyar-, latinnyelv,földrajz számtan, mértan, nézlettan, természetrajz, szépírás tanára, éa ifjúsági könyvtárnok.
Vi da Sáudor ur í-ző oszt. főnöko, Ugyanabban magyar», latin nyelv, földrajz, számtan, mértan, nézíottan,természetrajz aszépírás tanára.
— Az ősz beköszöntével derült, kodvos. napoknak örvendünk.. A feesko, gólya olköltö-zé«o után — hála az''idftnok— a sátorok is bo-vándoroltak boltjaink ulól,mclylyela göröngyös trotoíron sétálók boszuságát nom ritkán kétszerezek. A jövő nyárig,tehát egyouosen hordhatjuk fejünkot, lm ugyan életkörülményeink is megengedik....
— Ismét tűz. A nagy-kanizsai sorház udvarán o hó 5-én roggoli nyolcz órakor o,*y szalmakazal moggyuladván, a mell«tto álló épületekből is kettő leégett. Az oltásban TanUly ur, vároji hivatalnok különösen kitüntetto magát. Tegnap azaz okt. 9-én délután pedig 1—2 óra között is tűz volt N.-Kanízsán, a berezegi majorban, hol egy uj épület égett el tele takarmánynyal, a tűzoltásnál ujolag tapasztaltuk, miszerint rendszeres oltásról szó sem lehet a jelonlogi körülményük között. K tárgyra egyébiránt alkalmilag visszatérendünk.
— Jogyzóko a Zala-megyei gazdasági egyesület kertjeiben kapható csemetéknek. Alma tavasziak Aranyka (Guiderling) llunyady. Arany Parpiaino, angol, királyi, piros. Calvill, piros, sárga, fehér, Garibaldi Dan-zigi bordás Eper nlma Fcjcdolemnő almája Frnnczia muskotály Imperial magnífiquo Királyi kurta csumáíu, piros Málna alma Mugoncz, arany angol (Pepping) Hollandi Wallis! cziüom ).oution Kihston Masantzki Pozsoni édes aliua Pogácsa alma piros bélü, csíkos lteinotto Ananas Angol csikós gránát nagy, női kórodai Arany Christ ^óherczeg János Hollnndi Hredni Carpcntin Carnielita Deák'' Ferencz, kormos egy színű Diadalmas Diol Dietzi mandula, vörös Franczia kormos, nagy nemes Gyöngy Korona Mátvás magyar király Muskotály Narancs New-Yorki Óriás Orleandi Orosz (Kousso) l''nl-gai Sz<''gody Tündöklő arany Vér Soiorcsíka Török Bálint piros Woagonor, rózsa alma.
0 s z i o k: Carolina Augusta, Rózsaalma csíkos, Török Bálint csikós. Körto tavasziak: Aári fonios, Crassagno, Hollandi, Húsvéti, Király i, l''Ünkösdi, fohér, Colmár manna, tüski^i, Jaminotto, Margit, Tél királyné, Vadász körto, Vadoncz Chaumonteli, Mottov, Ikmvier Simon, Ferdinand korona örökös, Völfol húsvéti, téli Herczegnő, Tottlobcn, Nr. 722. Virgouleuso. Nyáriak: Arany körto, Catillaí (macska fő) La comparetto, Nyári tüskönez, Pondár, Kobine, Salisbujry, Salzburgi j)iros, SzokfŰ körte, Uras körte. Ősziek: Armin körto , zöld, csíkos, Bergamotto csíkos, d''Ksporon, Czitrom körUi csíkos, I''ipercst, téli, őszi, Karmatsi körte, Ma-karia (Juncker Hanns), Podiohrad György, Pisztráng, Schwoítzerhose, Szép és jó (belle et bonun) Vnjoncz Angouloumi Herczegnő csikós, aranyos hejti fohér, Aremberg, Argenson, ("a-
fiiaumont, Clairgoaux, Császárkörte,Díol,Ghc)in, sembart czitrom, zöld nagy, lajws, korai, Na-
(olcon, Normanni, I. Sándor orosz czár, van (árun, Verto lowpio. Cseren nyo. Borizű, Buttnor ropogós, Denissen sárga, Május fekete, Fehér hólyagos, Nagy fokoto ropogós, legnagyobb'' savanyu, I^auerman sziv cscresnyo, okömzív, Septombori, Spanyol fehér, tarka hó-lugos, Fejedolomnő csorosnyéjo. Moggy. Spa-nyolmoggy, Korni királyi kesernyo. Kajszi. Korai nagy, Narancs, Itannslebőn. Szilva. Coo arany scopje, Kajszi szilva sárga, Kétszer (W, Mirabella nagy sárga, legkisebb , Gríás szilva korai, Paradicsom szilva, Heine Claudo sárga, zöld, kék, Sárga nemes, Waterloo. Ó s z i b a r no z k. Pecho do Malta, Ncciaiine blanc, Belle do Berge, Brugnon violette miiM|ue, PcajIio dolicat, Prinz Eugen. Laurent doBavag, Avant Peche, Marbre, Monstrouso, Pecho tardive, Mignon Frisoo. Las p_o n y a. Órás, magnélküli, Kerti. Ovo p Ü növények. Akácz 1000 db.
1 Ort 50 kr. Glodicziá 1 frt 50 kr. Galagonva 1 írt ¡A) kr. Bózsa magonc* 1 frt 51) kr. i>eány-Som (líerberis vulgaris) 1 frt 50 kr. Mttclura aurnntíaeca 5 frt. Jbg«nyo 5 éves darabja 5 kr. Sztxlorfa 3 kr.
Szálasfa 3<) kr. törjm 15 kr. megrendolések alólirthpz iutózondők. — Pénz nélküli rendelvények figyelembe nom vehetők — Csomagolás a megrendelő költségére történik.
Szederfák iránti megrendelések Poriakra, Sipos Károly aelymészeti szakosztályi elnökhöz küldoudók.
Zala-Egerszeg 1808. Szopt. 1-én.
Auvay istvAn ni. k.
kfrt/firli »»»ko»iUlyi «InOk.
— Akesat helyi választókerület értesülvén, hogy képviselője, Tolpay Károly egészségi szeui})0ntból a jelöltséget a jövő választásokra nom akarja olfogudní,a következő iratot intézte hozzá: Tekintetes képviselő ur! Mélyen tisztelt elvbaráti Mult hó 22-ről hozzánk intézett bo-cses sorait, moly ók bon értésünkro adja, hógy alapos és fontos okoknál fogva a keszthelyi ko; rilletnek jövő országgyülésonl képvíselőjolöltsö^ péníl lemondani kénytolen, nagy sajnálkozással vettük. Igaz, hogy fájdalmasan esik megválnunk, do''tokintvo előadott legyőzhetlon okait, lemöndásábau inegilletődvo kényszorülünk bolu nyugodni. Mint a haztinak hü napszámosa, jwli-tikai hitvallásunknak négy országgyüléson át rendithotlon képvi<olójo, nemcsak teljes tiszteletünket, hanoin örökös hálánkat w kivívta. Mit ezennel tekintetes uraságodnuk, mint szeretett kcpviselőuknok a választókerülot nevében, mint annak o* végre megbízottai, kinyilvánítani é^les kötelessé(rünknek martunk. Fogadja ezt honfi kegyolotüíik legőszintébb zálogául, azon bizalmas kéréssel, miszerint bölcs tanácsával, díis tapasztalatával Ai hatályos közreműködésével ügyünket jövőre is támogatni kegyeskedjék. .Midőn Hzeroncsésük vagyunk ezen szívből eredt közolísmcrérit t''-s hálát t. uraságodnak tudomására juttatni, honfiúi'' érzólmoibo ajánlottak tol-jos tisztelettel öröklünk tekintetes uraságodnak. Keszthelyen a választókét ületn ik IK08. szopt. 25-én tartott értekezletéből. Alázatos szolgája Nedoeky Jenő m. k. a v. k. értekezletének ol-nöko. Kugl^r Nándor m. k. értekozleti jogyző, Cscsznák László m. k. algymnasíumi igazgató S(ios Mihály m. k. tanár.
— Háró Bizay. A fürodí saisonok ogyik fő hőse, a testben lélekben ogvaránt örökifjú Hiuiy az országa báró vidékünkön mulat.
|Ia bojő néha Kanizsára, mint ritkaság körül, sereglik körötte a város apraja, öregje, s igy egész diadalmenettel sétúl a nagy férfiú, kinek érdeinoi, soha nom őszülő fŰrtoíro még élotébon inegvzcrzék az elismerés babérát.
— Sajtóhibaigazitás. Lapunl utóbbi száma vozérczikkében 4-ik hasáb, 21-ik sor: „ogyik oldalról tizenhét" után kimarad''.: .másik oldalról tizenkét." Ugyancsak a 4-ik hasáb áléiról számítva l ik sorábau .nem a lmda-ka-nizsai vonal az* után kimaradt: .moly a bajon segíteni hivatva vans végro 2-ik oldal 1 ső hasáb 23-ik sor „nem j>cdig" után kimaradt: .akadályozni".
— Hoquioiu. Komori Bedckovích Frigyesért, Tóth-Szt.-Mártonban az ottani plob. ur és több t. loU''.ész által ünnepélyes gyilszmisék tartattak. A ''oíi.''jlom telvo volt a boldogult tisz-telőivol, kik közül nagy-kanizsaiak is többen mogjolentok. Mint halljuk, az említett plébános ur ez alkalommal kitűnő beszédot is tartott.
— Bizonyos jobb polgári családhoz egy jó szülőktől szármozott tanuló teljes ellátásra elfogadtatik. Bővobben értekezhetni a szerkesztőségnél.
— W aj d i t s Józsof jól felszerelt könyvkereskedésében a gyakornoki állás üresodésbo jővén, egy fiatal, jó erkölcsű egyén szükségeltetik s illő föltételek mellett nzonnal Mvétetik.
— Ugyan a fennirt a tanév bokövotkezté-vol ajánlja dúsan borendozett könyvkereskedését a tanuló ifjúság figyelmébe, melyben mindennemű tankönyv a megszabott árért úgyszintén miudonnomü uj naptár is kapható.
— A nKeszthely-Sümcgh vidéki tantestület'' egyloti gyűlése f. é, oktober hó 22-éro Kar-inucsra tűzetvén ki, honfiúi tisztolottel felhivatnak kartársaink az ottani megjelenésre, a midőn is az egylet alapszabályai fognak megvitatni. Szántó, oktober 8. 1808. B r tt u t i g a m F o r 0 n c z m. k. egyloti jegyző
Somogy-megyei hirek.
Kapoavór, octobcr 7. 1808.
h. A rablók o 1 foga tásá r ól kimerítő és teljes hitelességű adutok mindoddig nom érkeztek be. Amonnyit az illotő járásbíróság hivatalos jelentéséből tudunk s a szájról szájra keringő birokból combinálva valószínűnek állitható körülbelül oz :
Juhász Andris, Druzsin és Somogyi novü társaival a f. hó 2-án Boloznán véghez vitt rablás után — hírt vóvo bizonnyal az erős katonai készülőtökről éa két század és az összes zala és souiogymogyoi pandurság mozgósításáról s igy hihetőleg a horvát s illetőleg slavon rengo-tegeklwi igyekezvén monekülni — másnap a Drávához közel eső perdóozi |>u»/.Uln vonta meg magát az ökörpásztor lakban s ott időztek mintegy osti 0 óráig, mikor is a rablók hollétéről értesült csurgói szolgabiróság által kiküldött. Miilei" pandurkáplár három vadászkatona és Kécscí novü közpandur élén a helyszínén meg-jelont. A rablók — ugy látszik minden órszem nélkül tanyáztak az említett lakban, mclvbon kivülök még az ökörpásztor és ennok felnőtt hajadon lánya voltak, h esak akkor vették észro a fenyogotő vészt, midőn az omlltott leány a lak ajtajában felkiáltott : jaj, végünk van I itt* vannak a pandúrok! — s midőn ezek már
csakugyan alig pár lépésnyire éa kellőleg elrefc-
dozve a ház előtt álltak is és —■ mint mondják — a Ioány még az ajtónál veszélyesen meglövő bonnlévőkot magadásra hivták felogy
— tt
rés/ról, másrészről podig a rablóknak rémülés-bo hozatala tekintutéből különféle cseles pa-ranosszjivakat hangoztattak, t. i. .hadnagy ur : tessék húsz emberrel orro meg erre az oldalra -állni!" mintha tudja ^ton mennyion lettek volna. E pillanatban az ajtó belülről beos.uka-tott, s a valóban megrémült rablók monokvéere gondoltak — s ozt —• a konyhából felnyúló \ót-rán és padlásnyiláson koresztül foganatositni meg is kísértették. Kközben az ajtó az ostromlók által betöretik, lövések váltatnak, melyek következtében egy vadász-katona halálosan, az ökörpásztor s/.into voszé)y<son megsebesül, Druzsiu agyonlövotik, Juhász Andris podig — állitólag szinto aályos sobbel — mégis menekül, végro Somogyi épen elevenen kézbekorült. Mai tudositáz szerint a vadász már meg is halt. Némelyek azt is mondják, hogy mind a pásztort, mind leányát maga Druzsin lőlto volna lo azért, hogy" feladta őkot, s végro hogy magamagát is ő lőtte volna agyon, mások meg a lövések váltását is a szabad ég alatt, midőn t. i. már a padlásról lougrállak a rablók — állítják történ-toknok; mindezek nok azonban valamint az elébb írtakat is teljes hitelesség pocsétjével ma még egyátaláu és annál kovosbbé láthatnék el, minthogy maga a hivatalos jolontés is o részlo-teket egészen mollőzvén, csak az eredményt közli ogósz határozottan ós a pandúrok határtalan bátorságát oineli ki, — hozzá tévő azt, — hogy nem kell királyi biztos, olég az alispán stb. stb., s mindenesetro az osomények részleteit csakis a vizsgálat után adhatjuk meglohotős hitelesen. Ma már azt is rebosgotik, hogy Juhászt is mogfogták, erről azonban sziuto uiucs hivatalos jolontéíi. — Az olfogott Somogyi ¿Hon a vizsgálat Lajpczig Jónás m. főügyész vezénylete alatt már folyamatban van.^ínnek befe-jezto után és ujabb adatok nyomán siotni fogunk a közönséget értesítni a történtekről.
h. F. hó 0-án az aradi vér tauuk omlé-kéro ünnopélyes gyászmiso tartatott a holyboli tomplomban, melyen számos és válogatott közönség volt jolon. — A templom és különösen a gyászravatal igen ügy oson volt kiállítva, nom-különbcn ki kell emelnünk az itt működő szín társulat tagjainak : Czakóné és Halminak kettős gyászdalát, mely aZ átalános meghatottságot tetőpontra omello. — A többi misoénokot a na-lánla adta olő.
Sopron-megyei hirek.
Folytatása a .soproni tanitó-egylet" észrovételoinek.
Kz szerint tehát 1013 forint azon összeg, moly nélkül Sopronban egy 0 tagból álló tanitócsa-lád becsülotcsen meg nem élhet. Számításunkba nincsen bolohozva som lakás, sem fűtés, sem szolgálói díj s eltartás, mely 100 frtha minden bizonynyal kerül, sem semmiféle mulatságra kiadandó összeg ; megtakart fillérekről ugy sem lőhetvén szó. — Honnan van tehát mégia, hogy mindeddig tanitócsalád, ha talán még több mint 0 tagból állott is, nem halt mog éhen ? A családapának az iskola után magántanitás ésogyáb mellékfoglalkozás utján kellett a hiányzó forintokat elég nagy bajjal megszerezni, ellenkező esetben podig családjával szűkölködni.
Honunk kiterjodéso nagy lóvén és a különféle vidékeken különfélo élolmi árak uralkodván, a kövotkoző fokozatokat, a drágasági viszonyokat tekintetbe véve, figyolomro méltónak Úrijuk.
1 Fokozat vagy osztály : Ebbo általában oly falusi községok osnok, melyekben a lélokazám 5000 alól áll.
2. Fokozat: Ido tartoznak oly falusi községok, melyeknek lélekszáma 5000 alól áll ugyan do az élolmi szerek mint például az Osztrák határon rondszonnt drágábbak.
3. Fokozat: Ido valók általában mind azon falusi s városi községek, melyeknok lélekszáma 5000-15000.
4. Fokozat: Ebbo valók, mind azon falusi s városi községok 5000—15000 lélekszámmal oly vidéken, hol az élelmi szerek mindig drágábbak.
5. Fokozat: Ido tartoznak átalában városi községok több mint 15000 lakossal.
0. Fokozat: Ido tartoznak városi községek több mint 1500 lakossal oly vidékon, hol az élolmi szerek árai közönségesen magasabbak mint egyéb helyeken.
A logkovosobb fizetések akként volnának meghatározandók, hogy nom tévéu különbséget alsóbb s felsőbb népiskolák között, a G-ik fokozatba eső rondos tanítónak fizetése 1000 frt. alól no legyen, azonkívül tisztes lakása és fajá-hilék, és egy segédtanítónak no legyen kevesebb 500 frtnál, szabad lakáson és fűtésen kívül. Ezen arányban alábbszálva a fizetés a többi fokozatokon, ugy hogy az 1. fokozatban a rendes tanitó COO frtnál, a segédtanító 800 frtnál kovesobbet no kapjon, lakáson éa fajáruiékon kívül, ha t. i. a tanítónak. nincsen gazdasága vagy nem kap gabonát, bort''«4b.''a ItBwágWl.
Ak ily módon rendszeresített minimum foetée azután minden 6*dik vagy legalább mindon 10-ik hivatalév után bizonyos tnonynyiségü százalékkal nagyobbittassék és végre oly tanítónak, ki rokkanttá lett hivatásában, meghatározott számú óvok után nyugpénzül nyujtassék.
Do o tekintetbon a törvényjavaslat egészen mást szabályoz a 132-ik §-ban.
Az abban foglalt batározmányok aggasztókig hatnak kiváltkcn oly tanító lclkületóro a egész valójára, kit az taton kcgyolmo számos családdal áldott mog.
8 mily azomora sorsnak néz oló a tanító azon esotro, ha öregséget ér! .Már a »/.ont irá* íb azt mondja; „hogy neu> tetszenek nekünk az öregkor napjai;'' a tauitónak |>odig két tekintetben nom fognak tetszeni: először, mert rokkanttá silányult, másodszor mert a legkínzóbb nyomorral b ínséggel kellend küzdenie.
ínséges napoknak néz oló tollát a tanító; és minél jobban m&küdik tevékeny hivatásában annál rokkantabb leond. Lohot-o ily jövő — ösztön a tanítóra nézve, hogy iskolájában minden ereje megfeszítésével dolgozzék, tudván hogy minfl fukar közöktől veszi jutalmát!
. Do ki fogja meghatározni, mikor munkaképtelen a tanító? Siaga nom fogja azt mondani. Addig fog dolgozni iskolájában, míg erejéből kifogyva leroskad, lía az államhivatalnok én katona számot tarthat elaggott korában tisztességes nyugdíjra, miért legyou épen a tanító agg korában koldusbotra itélvo 1
Nyugdíjazás tekintetében már 1845-bon „Magyarország elemi tanodáinak szabályai" (71. §.) aokkal jobban gondoskodtak munkaképtelenné vált tanítókról, azt határozván: „Ha a tanodat ogyénok öregség vagy más alapos ok miatt kö-talcAiégükot nem folytathatják, nyu^dijt követelhetnek ; az o^csz fizetési nyugdii efnyerhe-t&éro a tanodái rundszer következtében 80 évi hív ós buzgó szolgálat kitüzetvén, minden egyéb nyugalmazáai elvokro ós szabályokra nézvo a köz- és álladalmi hivatalnokokhoz hasonlittat-nak.*
Az általunk ecretelt képek nincsenek szemkápráztató színekkel festve, és mégis loverők; még a fértiu szivére is, ki élte delében áll, ag-gusztólag hatnak, és csak n legszilárdabb aka-ra torély Képes, őt a/, elkeseredéstől megmenteni.
Ugyanazért kérve, könyörögve fordulunk a képviselőházhoz, hogy semmi szin alatt so emeljen paragraphusokat törvénynyé, molyok szeretett hazánk népiskolai Ugyónok fejlődését meghiubitanák.
Rönyörflgvo kérjük a képviselőházat, hogy szivére vévén e hon tanítóinak elhagyatott, elnyomott, én nyomasztó állapotát, igyokozzék atyailag a tanítók Ínségén a tőle kitelhető emberséges és a kornak megfelolő uton módon so-gitoni; mert míg a tanítót ínség- és nyomorral küzdeni kényszerítik, addig azon öröm hiányával leond, mely ót képessé teszi kötelességéuok toljositésero. A reá bizott tanítványok tanítójuk • inségos örömtelon állapotában nom foguak ör-vondetos előhaladásokat az elsajátítandó tanokban felmutathatni. A tanítók anyagi szorult helyzotökbóli kibontakozása által a művelődés magasabb fokra emelkedik, ollonbon olőbbeni siralmas állapotába esik vissza, ha a törvényjavaslat fölhozott paragraphusai törvénynyé válnának. A mi jót a képviselőház hazánk tanítóinak nytyt, azt ók viszont a honnak adják vissza.
Kelt. a soproni Unitó-cgylot augusztus hó B-kán tartott közgyűlésében.
HAHNENKAMP JÓZSEF,
s soproni tanító-egylet elnóke,
01UJÜER JÓZSEF,
^ ax egylet Jegytőjo.
— Asopro n-n a g y-c z e n k i vasút kiépítésére bizottságalakiilt, melynek tagjai na^yoblA rójzt odavaló földbirtokosok ós Uzlot féfliák. A bizottság jelonlog oda mftködik, hogy ázol} földbirtokosok, kiknok birtokán a tervezett vasút keresztül fog vonulni, a föld-ki»aiátitási kárpótlást társulati részvényekben vállalják ol, és hogy a körülfokvő helységek a szüksógos munkaerőt szintén részvényért állítsák ki.
— Sopronban niult hó 80-án a casino termében zenecstély tartatott, moly mifidon tekintetben megfelelt a várakozásnak.
— Sopron város hatósága szept. hó .''Jü-iki tanácsülésében a miníszterj rendelvény ellen, mely szorint 38 ozor ujonczból Sopron városra 5Í> jutalék számíttatik, olbó képviseletével nyíltan határozott.
. Vas-megyei hírek.
— Vasmogyé bon a szőllósi téglaszinnél egy római tonieto alnpfaUr.i akadtak. Egy urna már fölszinre korült; s egy római korsót is találtak. E tárgyak: egy hosszúkás zöld üveg, apró <ím)ntrészek, Tulok I^ajos bzőIőm kasznár urnái inegszemlélliotók. — Nem réjjíbon |>edig a Kozári legolőn egy arany |>énzt találtak, melynek egyik lapján szent László király látható, a másik lapon olvasható köriratból pedig kitűnik, hogy a pénzt llunyady János kormányzó vorotto. Ez érdekes s értékes találmány (larr Frigyus ur birtokában van. Általában o vidéken — hir szerint — annyi becses régiség jön napfényre, hogy érdontes volna régészeinknek oda utazást tonni.
* Vasniegyo bizottmányi kozgyüléso f. hó 6-én nagy számú közönség jolonlétében ő méltósága főispáni helytartó ur által megnyittatván, legolőször is a magas igazságügymlnlsz-teriuiu által ongodélyezott másod iuegyoi mérnöki állomásra Tarafás József ur nagy többséggel Hadászy ur ellenében megválasztatott, ezt követte azon kérdés megvitatása, váljon a megyében mogíngatott közbátorság fenntartására a királyi biztosuak mflködéso kéressék-o? hosszas vitatás, és oszmocsorék után o kérdés mellett, és ellono többen felszóllaltak, novozo-tuson Ernust Kolotnen, Kohrer László és Gróf Enlődv Sándor urak a királyi biztosnak rögtöni kinevezését hozták indítványba, — mire azon megjegyzés tétetett, hogy ogyos apróbb rablási kísérletek még nom olegondő érvek arra nézvo, miszerint a királyi biztos kinevezésénok szükségességét vonná maga után, minthogy még'' nagyobbszerü rablások nom történtek, mire gróf Erdődy Sándor ur jollomző humorral megjegyzó, hogy miután jelonleg indítványa ollonében idogonkodést lát, ő is mostanra eláll indítványától, minthogy amúgy is csak kisebb-szerű rablások történtük, do fönntartja magának tett indítványára nézvo az érvényositést'' bevárván a nagyobb csoményeket. — Mészöly mogyoi árvaszéki számvevő ur a királyi biztos kinovozésében ostrom álla]>otot lát s ellono szól a kinevozésnok annál is inkább, inert pandúrjaink mellé ugy is 80 főből álló katonaság van rendolvo, még ezetikivül töblwn szóltuk a királyi biztos kinovoztotéso ellon, mit is ő mltsga főispáni holytartó ur jolen időro szinte felesle-gosnok látván mindkét alispán urakkal «gyn-temben, — a kérdi''« oz értolomben határozattal inog halad tátott.
♦ II o n v ó d g y ü 1 é s. Folyó hó 5-én. tartatott meg vasniegyo honvédogylet gyűlése, moly -bon tárgyaltatott az országos honvédogylot által küldött minták mikénti logczélszerflbb betöltése azón honvédekre nézvo, kik a fölállítandó honvédelemben szolgálni nkarnak, a akik nyugdíjra vagy nyugzsoldra tartanak igényt, s akik ogy-szor mindenkorra kielégíttetni kívánnak, — s
. végre, kik lemondanak mindon anyagi segélye-ztSsról.
Gyászmise. Az aradi vértanuk lelki nyugalmáért f. hó. G-án reggeli 8 órakor gyászistentisztelet tartatott a ferencziok egyházában tóely nagy szilmu közönség rószvéto mellett csendben mutattatott bo az egok urának. — ó mltsga főispáni holytartó ur, valamint első alisjván ur tölíb megyei tisztviselővel s a honvéd tisztokkel mogjolontek, hogy imáikkal róvják lo a nagy halottak irányában a kegyelet adó-Ját. — Nyugodjatok békéljen dicső innrtyrok zordon sirr.tok éjjolében, utatok egy ujabb kor golgothájára vozetett bonnetokot, melyen megszentelt porai felett az utókor soha el nom múló emléket állított, — Nom mulaszthatjuk ol ez alkalommal elismerésünket nem nyilvánítani t. Smalkovits Franciska ós Laura honleányoknak , kik az intézetbeli ^Iju lánykákkal
Íolen voltak, s a hősök ravatalát két gyönyörű coszorúval disziték. — A múlt évi gyászmiso alkalmával is ők voltak, kik, miként ma is, meghozták a hősök j>oraira a kegyelet gyász-yirágait.
0 Ív í 110 v ezé sok. Vasinogyo telekkönyvi hivatalához fogalmazókul az Igaiwágügyminis-terium által Márkus Fcronoz és Maríes Imro urak kinoveztottok.
* Rablás. Egyházas 8zocsődön f. hó 1-én délután ű órakor 10 fegyveres rabló Szecsődy I-jtjos ur házába menvén, a szántásból hazajött, s houn lévő l-t cselédet a gazdaasszonynyal együtt az istállóba hohajtották s amidőn mind együtt voltak, fegyver között az uriszobába kisérték, hol a gazdaasszonyt a zárt almáriumoknak kinyitására kényszerittoték, — miro fcz egyik bemázolt képű rabló fegyveróvol az ágyat szétdúlván, abban a kulcsokat moglolték a zárt fiókolcat kinyitogatván, az abban lévő tái-czákat fel sem nyitva, zsebre rakták, különösen mogörülvép egy rop|wnt nagy bőrtárczá-nak, ezokután hárem fegyvert magokhoz vot-tok s egyik azt kérdezte, hogy molyik a parádés kocsis, — miro a bátor kocsis azonnal felszólalt magát bemutatandó, — erre rögtön, parancsot kap, hogy a legjobb lovakat fogja be s áll ion elő, őt okkor cgy fogyveres kikíséri a lovakhoz, s az udvaron keresztül jövő két nő eleibe megy a rabló őket kérdozondő kilétökről, — ezen időt a bátor kocsis felhasználva kero-kot old s a paphoz fut, kívol a harangokat félre verik, b ezt hallván a rablók csendesen tovább álltak — a házi ur azon idóbon Ilécsbon időzvén nem volt honn; az elrablott tárczákban 28 frt o. é. volt csak; — a rablók bemázolt arczczal némelyeknek álla leketo selyem kendővel volt fölkötve, közűlök egy a műveltebb osztályhoz tartozónak lenni állíttatott, inert a gazdaasszonynak szépelgott, s őt'' bátorította.
Irodalom.
— K1 Ő 6 x o t é a 1 felhívás Lakatoa HándorTánex-kOnyvíre. A dlsxesen kiállítandó képek ói rsjsokksl ellátott mit elCAietlal ára 1 frt. Uoltt ára 1 frt 60 kr
teeúd.
Lnkatoi Sándor a kit teitvir-mnfiyar hatában ■okkal InkibU Umertebb n tánciksdvelS kOsOnsifr elrttt, te ni ml ol rn fit ei alkalommal ajánlanám , 26 ív ót* mQkndlk o •><)> pályán | 80 otarníl tShb naok »iám», kiket n kedve» mnjrynr táneirn rásalnt tanított, n^tlnt inavi''julctb mádonl nlkalmaxáiára gyakorlati-Új; képeiett; hIIk vnn knr, nljol ¿linken no emli-keinínek e fára^liAll*» ffenliüln táneiUnltdra, kl a mellett , hogy kNujntl feladatának Ulkllimereteten megfelelni l|>*rkodoll, m/g Ifibb eredeti magyar tánei-durahot !• »«eriett, melyok ép ugy a palotákban, mint klaehh kOrOkhm kltOrK lolkeaedíssel (ejtetnek /« általánosn megkedveltetvín, ad sserelnl mintegy n mulatd itju^ág rfrirA vált. fl*erencai«en egyositá l.akatoi a inagytr lánc» r»oporto»»Io» couipoaltlájábnu sí Sioredetd dilr»eg»<-get, a franeila flnomtággal, — * m/ildiágot m»gatnrtá»t, na enyelgő hajtással — fa a eeárdáiok fárs«*t)> tsapora járását a keviibá fárasstá /1/nksiggol , mondom i oly s«er*uc»á*en oldotta meg e n/p feladatot, hogy S s vele táneieso-
porto».-.ut miltin levének a n.t>ry k^^lnf^g kedveltlal i r.agy »lániu tanítványai ni/ltA te)ke»edi«sel ein-legellk. Hxereucaia megoldásnak aiárt U ooveabetC, mert a kairsld mlvelt kflxniU^r« kedveaetTelajátltá o comyoiitlákat, mintán a magyar'' tánex híre , m|udlg as volt: hogy nagyon fáraaitá • néni gyakran a hol-gyekn/l veaaílyoa Is, amennyiben h''foora s .három a tánca''-ból ,háromaaoros három" la leriq meghU-tíit Idíxett elf. Ai érdeuikoaxorut megosztják Lakatossal, SsOllttsl Sxabó I^ijoa, Tury Jánoa, Veaxter Bán-dór, Táth Boma atb. kik hasonlóan jetea táncxoaok a klIdnS tánc«»»erx8k valának.
Lakatos (Undornak 36'' ír alatti tapaaxlalata, tánextanltáiil gyakorlata k<Hvetk«xlit>«u oly könyvet •ikerdlt »»orexiile, mely állalánotau köxhiáuyt pótol • e nemben nálunk magyaroknál elaS.
A kopekkel, rajtokkal, caopo''rtoxatl alakokkal ellátott könyv iteiifciak a mlndkít nembeli tánexkcl-relő ifjúságot irdekll, hanem másoknak Is kedvea olvasmányt nyújt, aaolg''áljon egyébiránt Irányadáaul tartalmának egynémely megemlít ''*o l
A tánex, mint teatgyakorlat,
MagyaroraxÁg 62 me/yi''jo (ánexalnSI.
Tánexoktatáa. A bókoki főáltall kftacOntís atb.
Mi legaiUkaé^esebb egy mflvclt Ifju a leány ne-velíaíhoa ?
Táncsvlgnlml sxervexáá a xártkOrü mulataágokbau.
Társ.ia tánca, tánexrlgalml rend Ti''ifc''tlolráaok, eaek nevel atb.
A báli öltdxókekröl.
A tánex »«¿¡w.''ge, kelleme, hatása.
A tánexosok magatartása. Táraalí(<t>. vidámság atb.
A axllnórák, c(a tánc''xok kOxdttl p''theuia kedClyea eltOlláao.
Udvariasság aranyaxabáiyal atb. atb.
Mlntlcu hat eltffixetS után egy tlsxtelet|>óldány adatik.
Kedvea axolgálatot vi''lek teljesítőül haaám lUxl. lt lljnságának, kdlonoaen ifju hölgyeinknek, mldRn n tartaloindás kOnyvet aajló alá rendexem.
Mlndexekbfii i« látható , hogy a jelen munka inind a axópneinuek, mind aa Ifjaknak kcdvceeu fogadandó kiilkönyv leend.
A kipek fa rajxok költséges kiállítása, ugy a inü Ixl/ateljea calnuall »ajtóalá adása v.''geli aa elfiflietó-aek eaxkOxkU« mlelSbb, legfeljebb f. fal okt. hó vó-gelg kéretik.
N»gy-Kanlx»án, axept. 90. 186«.
Teljes tbxteletlfl
Bátor fi Lajos.
Nyílt pósta.
— V. L. Sopron. M. megkUldrttte a hat forintot { s Önnek meghagyása sxerínt bejegyeatnk merf egy évre.
— K. Oy. Kesxthety. Nlnra aetnml neax T •—'' nlnes semmi saj .. i • Tl^Várom leveledet, h.
— R. L. Peat. — T Hajdú DoroghTT
— W. Oy. OdvOtOljflk a ax akadémia (lléaelrXI rOvid tndósltását várjuk.
— 8x. tlgyvéd. Kapoavár. Lerelltnk Kamara exl-mextetett.
Nyut tér.
Ill^l rlndttH Nagy-Kanlxaán, béeal mtexán aa ugynevexett Iskola téren, egy ÍBldaalnt«« téglaháx. udvari laképnlettel Is kOlOn * egy hold udvarkerttel együtt axabad kéibftt eladók as ár megblxöttam tok. Tóth Lajoa dgyvéd urnát fixetendS le.
IMttKY PKBEN''C''%.
Két UrnKMKi kocMi egyik födele» tollakon, má-aik nyitott, s fOgx.l Ülésekkel tollak uélkdl mindkettő 2 ló utáni haeioálatra, axabad kéabSI eladó. A kocáik megtekinthetők Tótaxerdah ely on ax uraaáji koraltnál u. p. Kottorl.
— KulcHiírnóI vagy háitartoilli nlkalmaxáat ''
keres egy jó háxbót sxármaxott magyar nS, kl^lejjjobV hixonyitványokat mutathat fel
— Xcvelftltö ajánlkoslk kath. vagy Ixr. háxba. tanít magyar fa uémetdl, • pályán iW óv óla »Ikerrel mfikndik. Nemcaak a sxdk»ége* tautárgynhból, de n női kéxlinunkákból la alapot oktatást ad. Kitdnő hl-xonyitványokkal van ellátva.
Kerrakt''dAMeK^d ajánlkoxlkegy élénk dxlelbe kltdnS hlsonyltványokkal *an ellátva, melyek tnda-koxó tntéaetdnkben eredetiben olvashatók.
gqr* M Indexek rőt bővebben WaJdlta Jóxtef nagy-kanlstal első tadakoxó a kOxvctitő Intéaatében.
Ü Z I,
T I -
I R N Ö K :
Naay-lUaUsa, okt. U. (iabonaforgalmunk ax elmúlt héten Igen élénk volt, anélkül, hogy ax árak ▼áltostak volna, gpanyolorsiágbsu és déli Kranexla-oraxágban kelet van, pertxe nem axon mértékben, — mint a múlt eaxtendőben, do még la oly nagy, hogy ax álló értékekben a kivitel oda lehotővé tétetik.
BaJnoa, hogy mllyenaég tekintetében gabnane-anelnk aa Idén kdlOnféle elemi csapások állal annyit ssenvodtek, hogy na^y résxOk kivitelnek nem haax-náiható, ml kalOnSsen a buxáról áll. — KdlflnOaen aa flsaük as, mely a buaát jelentékenyen értékteleníti. Aa árak a követhetők i
PlaeiJ hetl-vásárl ketetárok.
NAO V-K ANIZBÁN, october 0 én. Alaó-autatrlal mérőnként. Tersséayek: Buaa8S—86 fontos 3 frt, 3 frt 50 kr. 86-8« fnt 4 fr. ~ kr 87-88 fia 4 frt 30 -áO kr..
oaa T8—70 fnt. 2 fr. 60 kr. 73-82 fnt. 2 ft. tó kr. „ r p a serfőxőoek, 70-71 fnt. * fr. 70 - kr. 71-72 faU t frt. «0 kr. árpa kOxBntég««, 04-M ftt. 2 fr. SO kr. 87-08 fna. S. frt. 40 kr. K u k o r I e a a 2 frt 40 kr., 2 frt 70 kr. Kuk orio a a ola.i (eelnaiiantln) S frt 70 kr. Zab 41-44 fut. 1 frt 60 kr. 4(5-47 fns.
I frt 60 kr. P o h a n k a 08 -0* fnt. 1 frt 40 kr. «8-70 fU 9 frt. 60 kr. Pattuly fehét 4 frt 40 kr. Patauly, tarka 3 frt. — kr. Gubó elsSrendd 11 frt — kr. Bxéaaináxs. 2 frt flxalnia 1 frt 20 kr Kapcsa 4 frt 60 kr. tavasai 4 frt 100 fej kápotita 8 -10 frt.
Uutek: má«a. K Irály lisat 0. SS- 13 frt 60 kr. Lángllást ma*. |. aa. 18 frt 60 kr. Láugllsxt MM. 2. saáoi. 12 frt - kr! Z a • m I e 11 a » t 3. atim !
II frt 60 kr. Z a « m I • I i f ■ t 4. stám 10 frt 40 kr. I
2
Kenyérllsat 5 tt. 0 frt. 60 kr. Konyérllsst 6 sx. 8 frt, 60 kr. K e ny.-l. m. 7 sx. 7 frt 60 kr. K o n y -I. in. 8 ax. 6 frt. — kr. It o s a I á n g mása. I. nám 7 frt. 60 kr. Ko«ilá«g máxsája 2. tsám 6 frt. — kr. K u k o r 1 e a a 11 a á t mxa. 4 frt. 40 kr.
KtlISafélifc. Méx máxsája 16 frt - kr. Vlatx m. 116 frt — kr. k''agygyá nyort m. 20—22 frt —'' kr. Pagy»á txáias in. V2-26 frt — kr. Oyapjú lmom 80 — 105 frt. -- kr. Oyapjú határőrvidéki m. 70 frt
— kr. Köbér rongy m. Il frt 20 kr. Tarka rongy m. 6 frt. 60 kr. 8xalma m. 1 frt 20 k. í ..«na m. 2 Irt
— kr. Kgy kévo xsup 14 kr. llurgonya mérője 1 frt
— kr. Marhabőr ttáras, nehéi máxaája 60—6.'') frt. Marhabőr atárax, kOnnyft máxsája 76—80 frt Horju-bőr fejjel 100 100 - 100 frt. UorjubBr fejnélkdl mxs. 100-100 fr. Hlrkabőr 100 a - frt. - kr.
Borok : Vidékdnkbeli újbor 18ó7-dlki, fehér vagy achillcr akó|a 2-4 fr. Vidékdnkboll ó-bor 1860-66-beli fehér vagj^achlller ak. 0-12 frt. — kr. üalaton-mcllékl 1807-beii fehér ak 4-6 f.t, 60 kr. 1868-65-beli feh. v. schll.ak. 10-16 frt — kr. 8omlai I888-S4-beli akója 10-16 frt - kr. 1887-beli 6-7 frt. - kr. Iladacsonyl 1803 -86-bell akó 14 frt. 1867-bclt akója 6 — 0 fr — kr. Villányi és 8aekatárdl fekete, 1807-dlki akója 6-6 frt — kr. llorkő 11 frt — kr.
8plrttui (per grad) fokouklnt — frt 00 kr. Stilvapá-Unka hordóval 20 fokú 20-22 frt kr. TOrkOlypállnka hordóval 20 fokú 18 frt — kr.
Klspiaotl Arak: Marhahua fontja 21 kr. Hertéahua fontja 20 kr. 8aalona fnt. 40 kr. Ilorjuhus fnt. 28 kr. Jáhhus fnt 13 kr.Ztirnak fnt. 44 kr. Antall olaj fontja 00 kr. Lenmagolaj fnt. 30 kr. Kepeseol^J fnt 28 kr. I''etrolenm fntj. 22 kr. t''iukor Unom fntj. 40 kr. Kávé
fntj. 80 kr. Konyhasó fnlj. 7 kr. Marnatónak fontja 8l/j kr. Kagcyágyertya fnt 36 kr. Sxappan fnt 24 kr. Rlxskása Itcxéje 16 kr. Köleskása llc«J. 0 kr. Hajdina itexj. 9 kr. Fehérbab (patxuj) Kesénként 7 kr. Tarkabab (pasxnj) llcxj. 0 kr. Árpadara fontj 14 kr. Korsó Itcs. 10 kr. Lud, sovány 1 frt 1 fr- 6-20 kr. Lud hlxott 2 frt. 2. 40 kí. Kaeaa párja I frt 20 kr. Pujka párja 1 frt 60 Kr. Tyák-tojáa 4 darab 10 kr.
Sertés t mássá» W-fri. 8ertéa 2 másság — 60 frt jbor Itciójo 8 kr. t'')-bor ltot. — 16 kr. Bxilvapá-Unka itexj. 68 kr. Kauittai tflr itexj. 10 kr. Pesli »Or ttoij. 14 kr. Keményfa 0*e ttárax V frt — kr. Nyertfa Ola 8 frt. Ka-tién mérője 36 kr. Egy pár cslrko —, 80 kr. Kgy kit maUex »Öltnek — fr — kr.
Vasúti naponkint! menetrend;
Indul N.-Kanltsáról Iluda felé d. u. t óra 22 perca.
„ . . , eatve 9 órakor.
, . Héca , reggel 7 óra 14 peres.
„ , . » estve 7 óra 46 ,
. , . .Trleat , d. u. 1 óra 40 .
, . . eatve 0 óra 25 .
, . Barcs v reggel 8 óra 66 .
. . délután 2 óra — .
K-k. N.-Kanltsára Iluda felől reggel 4 óra 0
, . , . d. u. 1 óra 20 .
, , llécs . reggel 8 óra 2ü .
. , . , etiva 7 óra 80 .
. . Triett . reggel 4 óra 24 .
, , , . delbanl''i óra 42 .
. . . lUrcs . d. u. 1 óra 44 „°
. . » » ette 7 óra 20 ,
Bécsi pénzArfolyam, oct. 9.
6% motallques 57.30; b°/a nomz. kölc«/''.n 62.10; I MÜO-kí álladalmi kölcsön 82.tK); bank részvényok 7.i\&; hitolinUketí részvények 207. U0{ Londoa 110.40; ozüst ágio 114.— ; arany darabja R.54 kr.
Heti naptár.
október ll-tól 16-lfl 186a t .
Hó- ét bnU-
nap
kath.
lí'' '' Vasirnap
12 Hétfő
13 Kedd
14 Bxerd.
16 CadtörtOk
16 Péntek
17 8xombat
uap''
• Protertans naptár
ICathollkus tár
Kv. \ királyi inenvegxüiől
Háté XXU. 34-46.
'' "o"t»Toloa.U 0 18 KálmT Miska pflsp. Miksa Kálmán Ed*
KállUst pk. Haerenes Therésla sxKa Oál, Klorent Hedvig Bxv.
¡Ilid
I ml.
Tert
Klórtól
Hedvig
Felelős szerkesztő : Wajditö JÓ286Í. Segédszerkesztő: Bátoril LtjM.
HIRDET E
E

Gyakorlati találmányok!
1 Nagyjelentőségű minden háztartásnál az ■ ungynevezett „Polir-Pasta," moly által mindenki a legnagyobb könnyűséggel képes fényvesztett avult bútordarabokat stb. kifényesíteni. Egy doboznyi anyag elegendő egy egész butorozat kifónyesitéséro; ára 8 J kr. — Ehhez még megjegyzendő, hogy e Posta
soha meg nem romlik.
ExQit-tleztltó QOtyó , kltOn« hm minden elhomályoiult fém-tárgyak ¡klfényesltéiére, nélkOlöxhetlen ai rany- ét exUst mdvciekuél. Kgy drb. 10 kr.
Egy óra szabályzó, vagylt egy pontot napóra delejtttvel mindönkinek jánlható, mivel eiáltal mlndenutrufi ra »xabályoxható. Kgy drb íö kr. Motó for. Kicu por alkaluiaxata ''álul idűlicn , pónxben <?» imm-iban paxdálkodhatnl. K mellett
legnagyobb cISnyo, hogy a foliérnemti vei* Igen kímélhető. 1 font csomag ban Sí kr. Amerikai blxtonságl lakatok, kitti-
ní> sxerkoxctflek , bixtoiak feltöri»« ellen.
1 db kltcbb fajú 80, 40,50 kr „ „ nagyobb . 70, 90 kr, l ft. » , . .két kulcseaal 1 frt 10 kr.
1 db útitáskákra ''26, 40, 60 kr. Arigol Ollók a legjobb aczélból, 1 db
klsxabiira való olló 36, 46 kr. 1 db. hlmxé.l olló 30,30 kr. . , ollóláncx 10 kr. Nagy elSnynycl siolgálnak n* uj gépírónők,hasxnálatuknál nincs txflk-lég hegyeiéire loui törétttfl nem tarthatni.
1 db fanyélbon 10 kr. „ „ ctontnyélhen 16 kr . . » tolltartóval ót késsel 00 kr. . , *akaró-guml 6 kr.
Fogfájiiok ellen, bArmlly nemitek ások, elóiiyAtcn hasxnáltatnak a berlini fogeaeppek; « axer oly blxtot, bogy ha nmn haixuálna, Ara vlttxa-adatik Kgy üvegcsének Ara lj''> kr.
Gyakorlati ntdrágvédik , melyek táró*. iiioben a bemocskolódátlól megvédik. 1 pAr 20 kr.
KitUníJ féuyináx kaultukkal vegyítve, hogy a bírt UrtótbbA legyek. I lfrtSOkr.
• ■ i • • ''.I
Ax alulírott Igaxgatótág tiixtelcttel jelenti a baxal t. köxön-légnek, hogy a m. klr. keretk. minlsterlum f. évi jun. 19-éa 7831. | ax. a. kelt engedély folytAn a ,
„Nagy. kölcsönös blztosltö-baok"
működését megkeidett«. aa intését mind helybeli, mind
vidéki pártolóit képiétében mint alapi-
Eredete Pompaaour-Paata.
híre* I''oinpadoitr awxonynak XV. I.ajo» udvarán volt egy nerc, mely a vllAg elStt titokban maradt, mrlylycl o mag/.nak as ''Ifjú klnéxéit, u vidor népségét éa a b8r simaságát egésx f késő Öregségig megtartotta. Kien recept kétÓbb egy magas urleaalAd blrtokAba jutott, melynek cxaxépségo ma la a bámulat tárgya. Sikcrt''lt Kix orvostudornak exon eddig titokban tartott receptet megnereanl, hogy aa égés* vilAg javára [fordittathauék. Kxen fíJIUlmulhatlau arex-pattának eredménye inlndeu vArakoxAxt fotfllmul, inlrüi •xAuioa bixonyitvAnyok megtoklntéa végeit I. c. kOxOniég rcndelkexéxéro Állanak. Aa egyetlen axer ex, moly mindon arca-foltokat, txeplSt, máj-foltot »tb. gyorsan képet eltAvolitaol
Kgy tégely Ara óta»ítá»»al együtt 1 frt 50 kr.
Alognjabbligroln-tUxi axer-uám (xtebbon hordható) a leggya-korlatiabb e nemben, nem dohAnyxók laAmAra I* ajánlató», kSxflnaógel tfixl iieruám formájára, lámpával van egybekötve, mely tiohány órára való jyuanyagot vetx fel, ugy hogy gyakran adódó alkalommal legott világot ehet gyújtani. Ara exak a gyora elter-edéio miatt tétetett ily olcsóra, 1.1. egy db 60 kr.
Porsilal hsjfeitősscr, mellyel ax Sta hajat peres alatt barna é< feketére fedhetni, éa egyúttal megóvja a története* Qdetégét. Növényekből ké-axQlt éa egéucn ártatlan. Kgy dobox tasltással 2 ft. Kolyékony onyv. Legnélklt-Oxhetlenebb »xer minden hAxtsrtA»-au, mert «vvel minden n bálban elő-|0vS javításokat mindenki maga eax-OiSlheti, exen enyv évekig eltartható hldogon hasiuálható. Kgy nagy ¡Ovcg áia 20 kr.
Logujnbb roxadapor. Diito-•itott »x*r mindenféle roxidafoltok eltávolítására vátxonból, selyemből éa minden má»féla »»Övetekből axint-ugy vax- é» acxéUierckről. Kgy c»o-mig Ara. 3& kr.
I,ogjobb borotva-kenőcs. Kxen kenőcs Által a borotva kfliiOrflléie raellőxtethetlk. Kgy dobox Ara 2t> kr. író tollak regulatorral. Alkal-
Imaxbatók minden kéxheaéxpapirhox, agy bogy egy é* ugyanaxon tollal a egflnomabb é» legvaitagabb vonAxo-kat lehet calnAInl, 12 db tr> krért Hogy lábait megóvja anedveuég-

FIGYELMEZTETÉS.

t81, erre gondja legyen mindenkinek, minthogy aa egí»x«éget fentartja. Kx eléretik a Metxgerfélebítr-iajtolmány által, mely n lábbelit puhává • áthat-lanná te»xi ugy.hogya cxipC.bArmod-dig tapoita legyen i» a vixe» »arat, még»em érexhetnl benne nedv?»»éget, 1 llvegerako AraCOkr. ■
Angol bBr-fínymAi, mely a bőrnemUnek eredeti lágytágAt vlx»xa-adja éa log»r.ebb íénvre hoxxa, egy ki* tlvegecxko Ara 2ö kr, egy nagy üveg Ara 42 kr.
AltalAno» t i • xt |t ó-po r.melylyel mlndennemlt ¿rexet, aranyat, nlUtöl, bronxot, pakfongot,acélt é* reret tl»x-tára tlsxtltawl éa fényesíteni !e!iet.Kgy dobosára 20 kr.
PArlal AltalAno» ragnax, mely-lyel nemcsak Üveget, kövei, tajtékot, fát tlb. a leggyorsabban é» iillandóan meglehet ragaaxtanl, Agy, hogy elvA-tslithallan marad, hanem hogy minden egyealtvo legyen, fAt ércxrael, üveget porcelánnal »tb. ugy ö»»xera-gaaxtbatnl, hogy egy testté letx. Kxen minden háxuál nélknlöthelleuül sxtlk-aége» »serből egy dobossal 10 kr. Ugyan o ragasx folyadékban, Uvegbo txedve 30 kr.
I.ové pec(ótl<S bélyegek, melyek kényelmesség, ole»o»ág é» blx-tnitáguk miatt Is minden ostyánál v. vlassnál elSnyösbek. Legfinomabb éa bármiféle r.érvel vagy cxéggel és cxl-merrel vagy jegygyei Ösxáx db 1 ft. 00 kr. exer db ''2 frt.
Villany oxot I fogkefék. Klekkel a fogakat minden fatapasx vagy fog-
por nélktll, csupán hideg vixxel a legszebben fehéren,egésxxégeien és sxag nélkül lehet tartani egysxerü dörgö-lés által. Hogy minél nagyobb legyen a kelendőség, dbja csak!» GO krra tétetett.
Alegblitotnbb és legjobb »xer minden alkalmatlan rovar cIputilllA-»ára klxárólag csak a friss perxsa rovarölő por egy üvegectke 1« kr., há> rom»xor akkora 36 kr.
Vatódl angol tollké»ek egy-egy két pengével 20, 80, 40 kr; 8 pengével 60—GO kr.; legfinomabb faj pengével Cü, kr., 1 frt, 4 pengével 80 kr.,
1 frt, 1 frt 20 kr.
PQ vöa foatéaaot.Kgypcrcxalatt lebtt mlndenfélo tArgyra kivétel nélkül p. fából, kSbSI, bádogból »tb. való tárgyakra, leg»xebb a((i|arell festést állandóan Atvexetnl, úgyannyira, hogy a legügyesebb kéx Által kéaxltett festés gyanánt fog felttlnui. Kölönösen ajánlható a* iparosoknak, minthogy a tárgyakat igen caloosbltja és ajánlóvá teixl. Kgy ily kép, mely vlrág-caokrokat, gyOmHlcaOket, tájképeket, állatfejeket,eioportoxatokat vagy karikatúrákat képex, kapható 2. 4, 0, 8, 10 krért, egy tlveg átvexetéxl lakk elégséget 6ssáx képro 2<) krért.
I.ogfoltJSbb helyen sxabadalina-xott méreg egerok, patkányok, ürgék ét börctögök kiirtására. Ax etadáa fe-lelosségre történik. Kgy nagy »iclen-exe Ara 1 frt.
A hajat élénk állapotban tartani, ax B»xt vagy xxőkét barnára festeni legalkalmasabba dió-olaj minden ve-
gyi késxitinények károtok. Vau »»«• rencaém a t. c. kflxön»égnek jelenthetni, hogy nálam fri»t, meghainitil-hatlan kéttxor tiixtltott dió-olaj kapható. Kit üveg 24 kr., nagy 46 kr.
Oyökeretner, melylyel a tyúk-ssemet 8 nap alatt kl lehet irtani. Kx ujabban feltalált tsorek minden további dle.éreto feleslegen, minthogy garanlla mellett Arutllatnak. Kgy do> boxxal hatxnilatl atatitáaaal együtt 40 kr.
(''». klr. txabadalm. Hsaponln* xair-Mther, melylyel néhány pere* alatt minden néven nevextfndtt txeny-follokat mindenféle kelmékhSI a leg-tiixtábban kivet». Kxeu uj kétxltmény meghalad mindent, ml ax llyféle axo-rekben eddig létexett, minthogy még a legfinomabb ó* a legkényetebb txlnt 1» tértetlendl h»gyja, mindjárt axArad ét nem txagot. VJánlható egytxort-mlnd ketatyfl IlixtitAtra. Kgy Üveg használati utatitáual 40 kr.
Valódi AtlAtaxó glycorin-axap-pan a legfinomabb illatokkal. Kgy kOiépnagy»águ darabára 16, 20 kr. nagy darab 20 kr." Kgy tégely valódi mar-x»lr(Kammfett), hajkenOe* 30 kr. Kgy darab mar-xtlr bajutxpödrí 80 kr.; valamint minden iná» illat- éttől-lett-aserek bel-és külföldlok a legnagyobb válasxtékban.
Ca klr. *xab. vlahatlan ágybetétve minden háxtartátuak ajánlható kgkáli külöuöton gyermekek, betegek és gyermekágya» nőknek nélkülöxhet-len. 1 db $0 kr., 1 frt 20 kr., 1 frt 70 kr., 1 frt 8o kr.
Minélfogva
tisztelettel felhívja, hogy a biztonsági alap
tók résxtvenol szíveskedjenek.
Jelenléteket e óiéiból «Ifogadnak legköxelebb
Pesten az „Angol-magyar bank" (főút l. sz.)
* a feuexlmxtttt intóxet Idelglen«* Irodája (régi po»ta-at«sa 10. ti.
11. emelet.)
Budán az ottani „takarékpénztár" (lincathid-tér.) Vidéken pedig az intézet ügyvivői.
Hol tlgyvlvőtégek nem léteinek, a jelentkexésok a fentexim-xott intézetek bArmelyikéh«* irátban intéxendffk.
Alapító lehet mindenki, kl ex (utéxet bixt. alapjára egy vagy több 100 ftoa jegyet aláír, * ex OMttgbdl aláíráskor l0«/„ * a* idelgl nyugta k4xb**lt4*«kor további 20%-lg lefixot; a többi 70*/ egy év lefolyAta alatt 3 vagy több kltebb részletben AxeteudS le.
Kxon összegek képeiik ax intéxet blxtontAgl alapjAt, mely a benne ró>xciülCknek axoo kettői előnyt nyújtja, hogy mig ax illa-tők kisorsolás utjAu tőkéjöket vltxiakapiAk, attól folyvAst G0/, kamatot húsnak, ax évenként tartandó kitorloiA* alkatinAval pedig egésx betételök egy»»erre, a kisorsolás Ideje txerlnt 25®/0 tól egét* 100*/o-lg emelkedő felQlfixetéasel adatik vi»»xa.
Maködós<it kiterjeszti nzon intózot a lcgulönyösobb '' foltótolok mollott:
1) a tűzkár elleni biztosításokra, minden ingó é* ingatlan vagyonra nétve,
2) a jégkár ellenire, valamint
8) ax embert élet minden szokásban l«v8 módosatok txe-rlnU butoiltására.
Ax exen üxletAgakból óvenklnt maradó fölöilegek kexdetben aa alapítók által a* előre képxett biztonsági alapra tett boflietéiek törle»ité»éro txolgálnak i o törleizt^» után pedig mint tartaléktőke ax Ötixe* rétxvevők köxöt tulajdonát képezik, a kik betételök legkisebb koexkáxtatAsa nélkül, nemeaak axok után JAró kamatokat, hanem a díjtételekből maradó lovAbbl fölöslegeket élvexlk axon olónynyel egyetembou, : hogy ax intéxet rendelkexét alatti t8kóit elsőbbségi joggal kölciönkép haixnAljAk, • Így txdktég Idején blxto* é» olc»ó pénxhex juthatnak.
Ax Intéxet »xervexeto a Icgtxabadelvfibb, amennyibon a* öttxe» tagok befolyáta ét tllenőrködéio alatt Ali.
Minélfogva a t közönség résxvétébe ét pá''tolálába axon tnegiegyxétsel ajánljuk, hogy bArml további felvilágotlláttal ugy as liitéxet , mint vidéki ügyvivői a legnagyobb kétatégg*! fognak txolgálnl.
Peit, 1868. txeptewber 4-én.
A „MAGY. KÖLCSÖNÖS BIZTOSÍTÓ BANK"
(168—10,6) ln«»*K"»tdHng«.
Minthogy a nevexett csikkek meg it bamlslttatnak, bátor vagyok figyelmoxtetnl ax Iránt, mltxerlnt axok oaakl* i nevexett raktárban kaphatók.
Mfc, Mindenféle blxomáuyok elfogadtatnak é* pontosan teljetlttenek. Árjegyzékek a kapható oilkkekról Ingyen szolgáltatnak.
Az első ausztriai bizományi Üzlet A. FRIEDMANN Bécsben,
£ratorBtratwoJ30^^ aörcaarnok mollott
100 darab
mustra birka,
anya éa UrU eladásra készen áll.
lieloznán Horváth Gyula urnái.
''(169-4.4)
V
PHÖNIX4
biztosító társaság.
4,
Az öt millió forint
kezességi tőkével biró
ö 3NTIX" biztosító táraaeáff
uagykauizHai fóü«y»t)l»Ht:génck
ezennel van szerencséje a t. cz. közönségnek tudomására juttatni, hogy
mindennemű biztosítások /''
eszközlését teljesít.
A fiildtcrint^nyokroi biztosításoknál a társaság totomesen loszállitott dijtótcloket szab mog, valamint megonf;odi, hogy az eg&z biztositáiit díj — ha oz kivánatnók — exak aratás után tizottcssök bo.
A további előny — mely által a „Phönix" legnagyobb bizalmat vívott ki magAnak — a kár azonnali fölvételében és annak készpénzbeli haladéktalan kifizetésében rejlik. » ,
Az itt elősorolt előnyök kapcsolatában alólirt fóügyntikség a jégkárok elleni biztositás eszközlésére legjobban ajánlja magát s minden időben, ugy körülményesebb közlések tételére, valamint biztosítási bevallások fólvérelérc hajlandó. Nagy-Kanizsa, 1868. Aprii. 24*Iikén.

A nagykanizsai föügynökség: LESSNERH.,
Irodája : kóroda-utcsa MO. I*. a.
TÖLGYFA-ELADÁS.
A győri káptalan részéről közhírré tétotik :
. hogy Zalamegyébe kebelezett,
felső ::sidi ős erdejéből 12 holdra menő. szálas tölg) fa erdei vágása,
f. évi Október 12-én,
roggoli ¿rákban a holyszlndn tartandó nyilvános árverós utján fog eladatni; hova a vonni szándékozók
200 frt bánatpénzzel ellátva,
tisztelettel meghivatnak. — A vovó, az általa boigért ár egy harmadát, bánat[M$nzo betudásával, legott lotonni tartozand. .
A szerzőüós egyébb feltételei Győrött a káptalani irodában; — Felső-Zslden pedig a községi Jegyzőnél mindenkor megtekinthetők.
Qylir, Soptembcr 2G-án 18«8. N (10C—2,2)
I)io vielfachst erprobto und ompfoblono
UNTF4LEIBS-BRUCHSALBE
von 60TTLIEB 8TURZENE66ER in HERISAU,
Schweiz, kanu in Töpfen zu 8 fi. 20 kr. österr. W&hr., sowohl durch den Erfinder d i r c c t bezogen werden als auch duch den Herrn P. Form Agyi, Apotheke zur .heiligen Maria'' in Pest. v (168-8,1)
•''v M l-Vil.. m>
Allerneueste GIBoks-Ofrerte. Daa Spiel der OesterreloW-tehen Loose lit von der Kai« serl. Oeiterr. Regentag ge-
Statut
Rottes Segen bei Cohn!''
Orot»« Csnltsllen-Verloosting
von 2''/t Millionen. Ueglun der Ziehung am I4t«n d. Jahre«.
Nur &Guld. öat. W. oder % <tu!d. öHt. W. odor 1 (suld. ÖHt. W. kostet blortu ein VOM Staate aaraatlr et nirklichet UHgiaal Stints-Loos, (nicht von d«n verbotenen l''romesten) und wcrilen tolehe gegen flraaklrto Klntendnng de» Betraget oder gegen Pottvortohutt, telbtt nach den entfemtestea Gegenden von mir vertaudt. Et werden nur Oewinn« tpsoißn. Die Haupt-newinne betragen
225.000 <- 125,000 - 100.000 - 80 000 - 30,000 - a k 20,000. i k 15,000. n k 12.000. 2 k lU.OOO, * k 8000. 9 k 6000, 4 k 5000.04 4000, 16 k 3000, 82 k 2000, 6 k 15,000 4 k 1200, 106 k 1000, IOC k 500, 6 k 000, 100 k 200, 18660 k 100, 50, 40, 30, 20.
Qewhiaaeltfer und antllobe ZtakaagtllttM tenda meinen Ib-taresienten nach Kntaeheiduny prompt und verschwiegt«.
Durch mdae voa betoaderea« Glück begünstigten Loose habe meinen lnterwnten bereit» alieltt in Diuttchlsnd die al-lertlöchtte« llsupttreffer 300 000, 225 000, 187. 152,500, 150.000, I30//00, mehrmal* 125,000, mehrmals 100,000 und erat vor vier/t*«, Tage« schon wMer rfat wirkliche grosse Loct von 127000 auf Nro ''¿WS In Wlea angezahlt.
g|T lede Bettellnag kann
aueb Ohne Brief, einfach durch die jeUt üblichen Pottkarten
_____ Wajdits József kiadő-, lap és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán "
Lapunk mai számához van mellékelve az „Ország biztosító intézet ellenlítt^efltámadásokrai válasz gr."Mlörtóndor eínöktSL
Nagykanizsa. Hotedik évfolyam.
42. szám, october 17. 188S.
Kiterjedvo
SOPRON-és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú betllap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomáüy és művészét köréből.
3MCe(delenlK:
ewabatM, egíia Itcii.
»m?rfaej»*töl lro<ln <fn Ulndó hivatal : WAHMW JOWP.r k*nyvk*fMkea<«il>«i..
I
Előfizetési föltótelek ;
H«l/b«u hiihos liord/Uial is vidjkio poiUn XQldre'' Y.tii* ivra i > 8 til. — kf.
Kii írra - - 3 . — . ¿y
ivnegjodro • 1
60
Apró hűbériségek.
11.
Mint mondtam az cl só ezikkemben, azon hogy a regálé eddig, a tulajdonos képviselő urak által el oem törültctett, nom csodálkozunk, mert az indokok sokkal crósebbek, az áldozat a képviselő urak részéréi sokkal nagyobb volna, mintsem hogy azt az 5 frt napi dij vagy a választó polgárság által tán egyszer mindenkorra szolgálandó fáklyászene, avagy egy köszönet nyilvánító szónoklat kárpótolná.
Aztán mi tudjuk azt mily nehéz lemondani annak tudatáról, hogy az ember s z a-bad, válftHztó polgártársajnak uralj ág a logyen; Van ebben sok hizelgó az illctóro nézve. Aztán Yégro is hiúság vezérli a világot, miért kivánnók, hogy épen a mi uraságaink — akarom mondani — képviselő polgártársaink épen ezen egy gyarlóságtól menttok legyenok. ■*
líanem ha már akármi okból tümünk kell azt, hogy egy nagy birtokú polgártársunka születés, törvények és a körülmények szerencsés összehatása folytán bizonyos elő vagy ktllöqjoggal bírjanak. Miért s meddig kell még türnünk azt is, hogy egyik földnek a másik felett kttlöuös előjogai legyonek.
18G8. évben azabad Magyarországban van nemesi és nem nemesi birtok között különbségi
A nemesi birtok szabad, s eldarabolható tetszés szerint b^rki birja is azt. Az úrbéres birtok Jdarabolhatatlan hacsak nem különös kegyelmes engedélmével a- N e m o h vármegye Nemes birtok bíróságának, ha bárki birja íb azt!
Itt tehát nem a személy, hanem a föld bir előjogokkal.
Miért?
Hát egyszerűen azért, mert az egyik föld nemesi, másik úrbéres birtok volt.
Ha már nem hozhatjuk vissza azon boldog!? kort, midőn különféle egyének különféle joggal bírtak. Legalább éreztessük a földdel azt a mit tulajdonosaival nem éreztethetünk.
Más czélja ez intézkedésnek ntírn lehet.
Mert: kinek van abból haszna vagy kára, hogy az úrbéres föld nem bir o nemes birtokkal s hason joggal ? nézetem szerint senkinek.
Az ember és ember közti különbség már innen-onnan lassan veszendőbe megy, s a haladás nyomát is eltörli; meg kell tehát menteni a föld és föld közötti különbséget; boszut kell * földön állni, ha már tulajdonosain nem lehet
Szegény föld l
A kegyetlen csillagászok megmérték szé-lét-hos&zát, tömörségét, súlyát, naptóli távolságát, gyorsaságát stb. A tudósok és gazdászok tömege, különbséget tett a hegyes, völgyes, fenn és lenn slk termő s terméketlen, homokos agyagos, sziklás részei közt.
Ez nem olég!
Van Magyarországban a tudósoknak ? egy oly nemo is, mely a nemesi és úrbéri föld közti különbséget feltalálta s fentartja.
No még csak az hiányzik, hogy megszabják törvényesen, miszerint a nagyságos, méltóságos stb. földben csak rizsét tisztabuzát repezét stb. —
A halja kend féle úrbéres földben csak disznó tököt hajdinát stb. lőhessen termeszteni.
Diflcilo est — Satyram non seribere.
PIJÁNOVIT8 PRDÓ.
SQlyedQnk.
Majdnem ugyanakkor, midőn a szabadság napjának éltető sugarait visszaverő föllegek hazánk egéről kezdettek letakarodni, egy sötét pont jelent meg láthatárunkon, mint vészt jósló meteor, melyet ugyan ez ideig kövesen vettek észro, de azok, akik észrevették, még máig is aggódva tekintenek feléjo e elszorult kebellel kérdik magukban : mit boz még számunkra a jövendő?
Ez aggasztó jel, e néma pont az elhidegülés és a . 8zeretetlenség veszélyes magvát méhében hordó egymásiránti közöny. Az oszlop, melyro egy ezredéves történelem irta fel ragyogó betűkkel a magyar barátságot és a magyar vendégszeretetet , s melyro büszkék voltunk minndig, —- alapjaiban kozd Ingadozni, még csak egy rázkódás kell nokl, hogy összeomoljon s hulló részeivel örökre eltemesse a hagyományos s az összetartásra legalkalmasabb nemzeti szokásunkat.
Ezen állítás pedig sem nem túlzás, sem nem honfiul vakbnzgalom, csak körül kell tekintenünk, látni a tapasztalni fogjuk a változást, mely néhány év óta hazánk társadalmi életét megmételyező. Nincs élet, nincs elovenség többé. Az ifjak levetve szépen jellemző mezüket oly közönségesekké vállanak, mintha ereikben őseik véro kezdene megromlani; nem vágynak már a szivet és lelket vidámító baráti kötelék után; nem dobogtatja keblüket semmi nemes törekvés; csüggedés, hidegség és bizalmatlanság a mostani ifjúságnak fójollemzó vonása; — do menjünk tovább s figyeljük az érettebb koruakat. Itt is azokat a kórjoleket találjuk. Az embereket valami üldöző dámon szállhatta meg, hogy nem akaruak egymással érintkezni, a egymáshoz simulni, érzéketlen hidegséggel mozognak a világ óriási gépezetében, 8 ha az uralkodó dcloj1: a politikai vitatkozások csábja nem volna, bizonnyal hasonlók lennének azon szerzetesekhez, kiknek csak két szavuk vanazélctbon : .Momento morí.• A magyar vendégszeretet pedig — csekély kívétollel — aszkórban slnylik, s bajosan fog akadni orvos, ki életerejének visszaszerzésére gyógyszert tudna feltalálni.
HlrdetéBeK:
A hit haiáboi p«UUor<rt t-«i9r 7 kr. «••ior 6 ét minden torábbl bclkUUUlrt S kr. llilyeg.llj intnJun egyt* belkUUUirt 80 kr. A „Nyílt tirón» tgy peUt tor belkuO»! <I|J« 10 kr.
;
Hirdetéseket elfogad:
,M.-Kaali»án: aKIADÓ-MIVATAL.Paiten: ZEI8LKKM. Bies-, Hamburg-, Berlle-, M*Ju-*.-Frankfurt- «U Basel bes: HAA8KN8TEIW k VOOLEK. Llpoit-, Btrn-, 4 Stuttgartban: 8ACH8KAtAU8A. Btoibeal OPPRUK
így állunk a jelenben anélkül, hogy tudnók o nagyszerű változás okait. Sokan a szűk anyagi viszonyoknak; mások a felvilágosodott század civilizatiójának; némelyek a hosszú szenvedés szülte lelld lazultságnak; legtöbben pedig az általános világ romlásnak tulajdonítják. Melyik osztálynak van igaza, azt bajos lenne meghatározni, do azt igen, hogy a terhes megpróbáltatás után közömbösek lettünk s nom igen törődünk Yelo, ha egy-egy pusztító féreg nemzet-testünkbe fúródik; azonban itt már nem lehetünk közömbösek, az ebből származható veszély el nem kerülheti figyelmünket, kivált most, midőn minden nemzetnek életpözsgését látjuk, most leginkább van szükségünk fentartani s az enyészettől megóvni azon ősi szokásokat, melyek nélkül szétszakad a láncz, elpattan a kapocs, mely bennünket egy ezredéven át összetartott..
Bizonnyal fognak akadni olyanok, kik Amerikát hozzák fel például állításaim ellenébe, hol nincs barátság, nincs vendégszeretet, hol hiába kér alamizsnát , a nyomorék, segedelmet a beteg, menhelyet a vándor, hol az Önérdeken kívül egyéb érzelmet nem ismernek, 8 mégis mily boldog, megelégedett és hatalmas. Ez mind igaz, do a mi viszonyaink egészen mások; ha mi is volnánk annyian, mint azok, 8 eredettől fogva összeszedve a világ majd minden oly népeiből, kiknek kebléből kihalt a honvágy s kiknek jelszavuk : ,Ubi benő, Ibi patria"; ha hazánk területét is, idegen elemek helyett a nagy Ocean és adriai tenger kerítenék; ha volnánk gazdagok, mint azok; ha köznépünk a felvilágosodásnak azon polczán állna, mely párhuzamos Amerika felvilágosodásával, akkor talán szemet lehetne hunynunk; do Így, ily elhagyatottságban, kétes helyzetben, anyagi erőtlenségben, szellemi hátrányban, édes hazánknak annyi századokon át biven megőrzött jellemes szokásairól nem csak nem szabad elfeledkeznünk, sőt szent kötelességünk oda törekedni, hogy ama földön a nép összetartó kapcsa : a barátság és vendégszeretet soha no tágulhasson, melyről nagy költőnk Vörösmarty Mihály oly szépen megirta, hogy:
.Áldjon vagy verjen sors keze, Itt élnod s halnod kell 1"
RU8A Kálmán.
szol lomo, molynok intÓ szózata áttörvo a loél . idők ködét átsugározz* u értolem azon fokát,
fog ról
moly onnok fölfogására hivatva van.
Jolon századunk korszelleme a politika terén az ogyonjogositás, a doraocratia elve} a tudomány terén a pialiamua: tehát bármint Csilrjük csavarjuk a dolgot, ha nem is ucretUnk matho-matikai ülósro menni, do mivol korszellem, tollát el no maradjunk, hanem monjUnk azon triblln köré, hol a lélekemelő humnnUmus gyöngyeit oly öröramol hajhásztuk, éa most ha nom is buzgalommal, de legalább a korszollein intő kollu-j<Svol hallgassuk mog a mit. Arago fiai joazélnok.
No szegény tárezoirók mogjártátok ti ma, cét mathomaticiu értekozéso vau fi programúira bljettyesve, as egvik Vésa!János AYmiu szék-lalóia, moly a kupon! legrövidebb távolak-szol, a másik Győri Sándor veterán mony-nyiségtudós értekezése, mely a fölsőbb egyen -otek föloldásáról és szorzókra bontásáréi szó).
Vész János Ármin a táblát votto igénybe, molyro lorajzolt kupiait függesztő és az ábra illusztratiójával igyekezett tantételeit lehozni. Bármennyire iparkodott értekező erősen han-ótkobolyoivol (matli. műszó) a közön-, ség figyelmét bizony itgatáaai:iak folyamatára r-égozto értekezését, azon vové magát észre, hogy a hallgatóság ábrándos inerongésnok ndá magát, a tudós közönség pedig kis csoportokban idézé olő as egri ezép napok, a kolozsvári ut emlékeit — A beszéd fo-yama megszakadt, a utórengésből kiocsódott a hallgatóság, a tribUnt Győri Sándor foglalá ol: értokozésénok lognemosebb oldala az volt, hogy nom tartott sokáig, és hogy szegény öreg ur elfolojtotte, hogy ő magasabb ogyonletokről akar értokezni: folyton a bírálókkal és az értekezések kinyomatásával foglalkozott, do obben is annyi hibát UláltAk reális akadomikusaink, hogy szegény öreg ur csak a sok „nem ugy van"-nal tudott válaszolni (persze azt gondolta ok U mathomatika t. i. igaz, nom Igaz), do most az egyszer mégit nagy hálával tartoznak a mathonmticus és a humanistának, mivol ha Paulor Tivadar föl nom lép azzal, hogy az inditvány korUli vitatkozás nom az osztály, hanoin a» összes ülés feladata, szegény öreg aligha kitudta volna hozni állításainak igazságát — A folyó tárgyak kihirdotéso után ar. Hoszlol
Magyar tadós társaság.
Pe«t, okt 12. 1868.
III. Napoloon, midőn börtönében üldögélt, egy nagy munkában fojtotto ki magasztos szel lemének fönségét; s o nagy munka ragyogó eszméi közUl csak az egyet emlitem :
„A korszellem trónja előtt meg kell hajolnod, mert ha nem, árjával sodor odább, a végotlon semmiség örvényöbo ragad."
Gondolkozol ugy e kedves olvasó, mit akarok én ezzel moudani ?
Minden egyes korszaknak meg van a maga
akadomial illés fölosztott.
OLAÍIFI GYULA.
Heti szemle.
Október lfi-án, 18B8.
— Erdélynek Moldva-felé eső nagy és ron-
f;otog havasaiban az oláhok ujabb időbon fog-alásokat kozdeuok tenni, molyok véres össxe-lltközésekot idéztek elő. — Az ungvári gör. kath. pap árvanovoló intézeténok fólsegélésére a vallás és közoktatásügyi minisztérium 7000 frtot ongodélyezott. — A budai népsziqháznak .llem ai>ó" harmincz olőadása 31,300 frtot jö-vo<loliuozett. — Magyar László afrikai utázó hazánkfia, mint a portugali kormány által értesíttetett a külügyminisztérium, lWH-ben november 10-ón Cujuban meghalt — Pécsett öngyilkossá lett egy tanuló mert nem tudta lefizetni 20 frtra menő tandíját. — Hir szerint a Páriából hazatérendő Kiss Miklós lonno kiaze-molvo fiumei kormánysónak. — Deák Feren-ezot novonanján sajátkozUleg irt lovélben köszöntötte ő Kolaégo. — Farkas József lakatos a Szepességról a fővárosba ment, hogy ő Fel-ségén.ek cg)'' uj fegyver találmányt mutasson be. — E hó ö-én délután ment véghe» Gödöllőn az udvari szüret, melyben a királyi gyoo mekek s kétőbb a király és király»* ő Felsé-
gfik is, részt .jettek. JviU) fényo<MUxjíUk volt. —''1 Felyé fid O-én n T)uáán Adony. és Rozdán közt hz osztrák sz. dunaKiSzliajótársaság egy tehervontaté gőzöse beleütközött az elsfl magyar gűzhajótániaság „Slavonía" novU gózösébo. Ez utóbbi behorpadt éa rajta Wl>b emberélet is osott áldozatul, a másik szintén totonioe sórUló-sokot szonvedett:^-^ i>eaü bályányutczábno ogy nó — nom tuaftr/figyázallanság- vagy öu-gy.lkosíiágbólji''a liírrutadík QmeletWl a kö-rozotro ziihaM''^d^örnyot ImM. Lindenau-ból 14 kötet blj^Sbon mujycleiit munkát vett a M. ÍJ. szerkus^töí^go, melyeket egy emigráns jeles hazánkba K^ízou^''1 Uani irt németnyelvűn s mrtlyokut a néi.uet közönség tetazés-sel olvas. — Az erdélyi kir. állaiu-gymiinsiuni a „Konst. Ztg." szerint jövő évben Nagy Sze-bnnból Urasáéba fog áttétetni. ''»A/, aradi vértanuk einléJÍszobrára eddig «''war.fcjon frt. gylllt egybo. — Az orosz cár a hnsonszenvi gyógymód gyakorlatát Oroszországban, magas pénzbüntetés ós Siberiába leomló kél évi ilo)>or-tatiö terhe alatt eltiltotta. — Izabella királyasszony hir szerint Magyarországon szándékozik tnegtelepodni, és már ki is szemeltek számára egy urodalmat Uödöllflhez közel. — ó Felsége a sxtanUzlani égetteknek (>000 firtot adományozott. — A kir. kúria az utolsó évnegyedben i VI.—*zept. 119 ügyvédi oklevelet szolgáltatott ¿i. — A pesti .Jszt lóversenyeken, melyek o bő 20-án kezdődnek, király ó Felségo is szándékozik jelen lonni.— Bridgeportban (Connecticut) Kautsohukbdl egy nyiltegy fogatú kocsit készítettek, mely esak 125 fontot nyom. — A budakeszi kamarai erdőség egy része mult vasárnap délután 2 óra felé meggy uladt ós kési éjjelig U'' tott, s eloltása csak a vidék gyors segélyének köszönhető. — József horozeg elfogadta a Nzé-kort-Fehérvártt állítandó árvaház feletti véd-nökségot, s egyúttal ezen intézet folscgéléséro 2100 fVtnyi alapítványt tett. — A katonai mérnöki kar egyik osztálya szorgalmasan dolgozik Erdély térkénén, moly az oddigioknél nemcsak nagyobb, do pontosabb is lesz.
Zala-megyei hirek.
Onlambok, okt. 7. 1808.
— Folyó hó 1-én hajnali ¡J Órakor a lárma-harangok zúgása keltett fel bennünket álmunk-hói. A ttlz a vendéglő udvarán keletkezett, hol is a szalma gyuladt meg. Néhány perez alatt lángok borítottak nyolez házat a hozzátartozó épületekkel. A tUz oly sebesen terjedt, hogy alig lohutott valamit megmenteni. Egy emberélet U esett áldozatul, ki- ugyau nem rögtön do már az nap este iszonyú kínok közt meghalt. Biztosítva mi soiu volt.
Növelte a bajt még az is, hogy a holységben igen kovés "Jrli volt honn, a szüreti munka a hegyen foglalván cl őket. , Nem hagyhatom uz alkalommal a holyholi lakóitok vétkes közönyösségét megrovás nélkül. Láttam több bolyon 10—ló emberből álló csoportot, kik összetett közökkel nézték, mint emészti meg a láng lakostáraaiknak hajlékát, ruházatját smindouét; tudok házat, moly porrá égett, pedig két lkárom ember egy kis jóakarattal mogmonthotto volna. A vízhordó kocáikat parancsoló foglárokat egyes lakósok a leg-gorombább sértő szavakkal illették, sőt mint érteiülvo vagyok, egy községi esküdt elég ar-czátlan volt ugv nyilatkozni, hogy inkább a parancsoló foglárba vágja fejszéjét, mintsem szekerét vuhordásra adja. 1 la u szomszéd holy-ségbolíok, t. i. a kis-koináromiak az urodaliní kasznár úrral s cselédséggel, komárvirosiak s sount-jakabiak sogitaégUl nom jöttük volna, talán egész helységünk a lángok martaléka leomlott. A kükomáromiak közül különösen kitüntette magát — a többek közt — cgy llaksa novll kiszolgált katona.
Do nom hagyhatom említés nélkül azon helybeli lakosok nuveít uein, kik a közönyös többséggel egészen ollunkezőleg, kitüntették magokat. A rom. kath. tanító Szabó Lajos ur azon-kivül, hogy segédjével Pupgor Antal úrral folytonosan utaxitottA a tűzoltásban kovésbbé jártas falusi népet, kocsiját mindjárt a ttlz kezdetén kirendelte, s tovább egy óránál oz ogyotlen kocsi hordta a vizet. Aa (irodalmi gépész Koz-lovszky Kdo ur az urodalmi fecskendővel foly-(onosan a legveszélyesebb helyeken nom cse- j kély Mkerroí működött. — A polgárok közül is néhányáé igen sokat tottek, do mivel mindannyit név szoriin «cm ismerem, egyet sem nevezek meg, nehogy részrehajlással vádoltassam.
A kiskoinároini plébános ur még nz nap egy égé.** kocsi élőimet, kölked pusztai lökés Harcza «iratodig —J ki jolenlug itt szüretel1 12 kenyeret voltak szívesek o Bzcremwétlonoknek küldeni. Nomca cselekedetükért fogadják a károsultak nevében kifejezett forró köszönetemet.
llátorfcágot viwzek ez alkalommal arra is, lin/y o lapok t. olvasőit hontini tisztelettel meg-■Mffom: szíveskedjenek boem-s ailöííiáii) aikkal kitlon''.toii azun tivolcs csalá<l sorsán (rtsszi son U$,0».d4d károiult) ényhiteni, kiknek soiitmiök ooui'' miradt, miudenök a lángok martaléka
lett Ezeknek nincs hajlékjok, hol a már már bokövotkozó téli idő zordonsága elől magokat tnogvonhatnák ; nincs ruhájok, molylyel as éhség s hideg miatt remegő tagjaikat botakarnák; nincs kenyerük, niolylyel éhségöket csillapit-hatnák. .Szóval a legnagyobb nyomornak-vannak kitótotvo, h a''megfagyástól 8 éhónhalástól egyedül a köuyörüló emberbaráti kzívoh adományok menthetik mog őket.
A könytfr adományokat hozzám, u. p. Nagy-Kanizsa, méltóztassék küldeni, s én szorog kö-telességemnok tartom a bejött adományokat, ha a t. szerkesztő ur megengedi, (Kötelességünknek tartjuk amiben lehet, segédkézzel lonni, a közleményeket készséggel hozzuk 8 kívánjuk, hogy tisztelt munkatársunk emberbaráti felhívása kívánatos víszhangra leljen, vidékünk t. közönségénél. Szerk.) o lapok utján — közzététel által— nyugtatni.
SÁNDOR I.
— Öngyilkos. Pár héttol ezelőtt Nemes-Déden egy leáuy pisztolylyal votott véget életének. Aíiitélag azért, mert oly férfihoz .Uény-ozeriték férjhez monni szülei, kit n< szeretett.
— Agalamboki olv. cgyl. jegyzójo az egyleti tagoktól 10 frt 00 krt, s némi terményeket gyűjtött az ottani tüzkárosultak részérő mely egylotileg kiosztatott.
— A mult héten egy utazó a kouiárvárosi indóháznál jegyet akart váltani ogy állomásra, fizetni kellett volna neki 1 frt 47 krt, azonban a i>énztárnok nom adott vissza 2 frtból, bár volt apró pénze. Ekkor az utas megkérte, hoj y fogja magánál a két frtot s visszajövet adjon vissza 50 Jcrt, do a pénztárnok ezt sem fogadta cl, s végre i» kénytelen volt az utas az egy forintot egy vasúti szolgánál f)0 krért zálogban hagyni. Ilyen vasúti hivatalnok is van nagy Magyarországban, (Beküldő tett.)
— Z a 1 a-E g e r s zo go t csaknem minden oldalról körlll-zsufolé szőlőhegyein az idei bzü-rot oktober hó »-én votto kezdetét és az még most is egyes helyoken foly tattatik. — A mozsarak folytonos dörgésoi, a puskák ós pisztolyok szakadatlan ropogásai éa pulTogásai, az esti tltz-játékok kellemes látványai, a zene és a táncz stb. inás azt hitetik ol az ombcrrel, hogy a szüret bősége okozza. Ha körül járjuk a szőlőhegyeket, ha kérdozhetjük siőlőgazdáinkat, a nyert fololot egtW. ellonkozőról győző<lteti meg a kérdezőt; mert lott bor, du jóval kövesebb a mult évihez képest, -r- Mindezért szóllósgazdá-ink, tekintve a jolon évi termés minőségét, mely sokszorosan haladja felül, a mult évit, vo-Bzituotnok. — Igaz ugyan, hogy uj-borunknnk még bizonyos ára ninc«, vovő so i^on találkozik, majd leend, csak egyszer a bor magával megmérkőzve ízlelhető állapotba juthasson.
Itt-ott már lehet hallani is, hogy az ó-bor (07-<liki-árt) 4 frt, az uiért (08-dikí) már G frtot is igértok. Ez ol is hihető könnyen, ha vala-moly korcsmába tekintünk. Az uj bor 10 kron, az ó bor (Ü7-íki) 8 kron méretik. — Vidékünknek, molynok csaknem mindene a bortermelés, még szüksége van az okszerü-szőlőmüvelésro, mort igen igen sok tőko Üres, senunitse termő holyekot lohot látni, melyeknek helyére jó fajtájú szőlőkot ültetve termésüukot nom csak menny i»óg- hanoin minőségre nézve is előiuoz-dítnók.
8ZELIO.
— 8 z ü r o t alkalommal Zala-Egerszogon egy mcstorlegény a puskának ílgyotlen töltés következtében történt szétrejHídéso által annyira megsértette balkezét, hogy orvosolhathmsága miatt azt legközelebb elmetszették. — Ismét fntő példa, hogy Ugyetlon kezek a fegyvorek-kcl ne bíbelődjonek.
— Vásári ongedély. Zalamcgyébe ke-belozott Kővágó-Kőn« mezővárosának hotonkiut pénteken hetivásárok tartása megengodtotvén, a fÖldmivolés, ipar- és kereskedelmi m. kir. ministeriumtó) közhírré tétetik.
•—Közgyűlés. A lotonyevidóki »népno-velésí egylet" hazafias szellomü (ísuzy Károly ur eluökíoto alatt megalakulván, novotuber 8-án Letenyén közgyühUt tart. zV beu>ehelyi ésjxilai község Jelkos lakossága egytől egyig tagja lott az egyletnek, moly szép és követésre mélté példát dicsérettel omlithotjük meg.
— A tanuló iljuság oly nagy számmal jo-lontkozott a nagy-kanizsai gyninasiumba, hogy az uj helyiségek befogadásra alig képo<>ok, ez örvendetes jelenség által a lelkes ifjúság s szülők részéről azon kétségbovouhatlan adat jelez-tetik, hogy a nagy-kanizsai gymnasíum igazgatója s összes tanári kara a legszebb hazafias érzői mokben gazdag s az ifjnság képzÓM a legújabb mód szerint. ,niindon igénynek megfelel.
— Az alsóiond vai halárban talált urna tartalmából egy ozüst énnot t. munkatársunk egyházasbükki Dervarics Kálmán ur Wagner budai tanár umak is küldött, melynek előlapján oz áll: „Imp. Cae. C. Vib, Volusíano Aug." Hátlapján podig: „Pietas Augg." s az oltár előtt áldoziS Vosta alak. A fölírat ujjal mulat az érem koráraCaius Vibius Volusianus, Viliin» ''rreboniaiins Oalus fia s 2f>2 é. Kr. u. kormány-társa; ismét az érem hátlapján n Pietas Augus-torum kifejezés, kit, atyjával együtt, saját lá-
zongó toetőroi meggyilkoltak májusban 263
Kr. o. ''
A, N a g y-K a n i z h á n nom kövesebb mint . 50 évig tartózkodott, ritka szépmüvoltségü éa a a természettől különös ió emíékozcttcl megáldott s mindönkitől tisztolt Susitzky novü egyén, kí végóráig tanítással keroslo élolméf, s kiuok osztályrészül jutott, hogy Nagy-Kanizsa minden folekozotll koroskodőit nevelto ós a kereskedelmi tudományokba bevezette, a mult napokban az utczán összeesett s megszűnt élni 85 éves korában. Szeretettel párosult tiszteletük jeléül hálás tanítványai teniotteték ol érdomeíhez oly méltón, hogy Nagy-Kanizsa hasonló iiraolita tome-tésro nom omlékezik. A boldogult felott egykori tanítványa Walbach Jlór ur tartott megható gyászboízódot
— N o v o 1 ő. Egy 23 éves oki. fóolomi tanító, ki pályáján több éven át dicséretesen működik, magának — illő föltételek mellett — segédtanítói vagy noVJlői alkalmazást koros. A levelek ízcrkeaztőségüukhöz kéretnek mielőbb bekül-dotni.
— Lapunk mult számának vózérczikkébe értelemzavaró sajtóhibák csiisztak bo, mit sio-tünk kiigazítani: a szellemi magasztos irany-tójo holyett szellem magasztos iránytfljoj hantoló helyett, harexoló; elrendelt idő pártatlan helyett elrendelt pártatlan ; consocilklva helyett consolidálva stb.
— N a g y-K a n i z s á n a déli vasúttársaság részéről több rendbeli inspcctoratusság állíttatott fol s oktober 10-én tényleg ido is költöztek. A forgalmi igazgatóság Budán van a rendeleteket a déli vaspályatársaság hivatalnokai is a magyar minisztériumtól vesznek.
Somogy-megyei hirek.
— Kogyndomány. A Somogy megyében garázdálkodott rablóig üldözAto közben agyonlőtt Benő István özvegyének ő Felsége 00 frtnyi kogydíjt ongo<lélyozott, gycrraeko;nok ¡xxlig 14 éves korukig egyenként 20 forir.vi».
— Barcsról a következő soroka> vettük: z\z (xldigiekből kövotkeztotvo bátn.r- jósolhatjuk, hogy idővel Barcs élénkobb és nagyobb kereskedelmi város leend, mint Nagy-Kanizsa Már is temérdek fa és gabnakészlet szállíttatik minden irányban vasúton éa gőzösön ogy formán. A barcsi és verőezoi posta összeköttotett, — mi I szintén jelentékeny motívum a kereskedelmi torjodésbon, s főleg ha a magas kormány gondoskodni fog, (mi felott nem is kételkedünk) Verőc7''re küldendő Cariol-kocsiról és c^y általános postahivatal fölállításáról; mert alig lehet hinni, hogy egyszerű lovélpostával Verőczo irányába bárki is nagyobb pénzösszeget nzivoccn szálli''tna; do meg egy |>o«tahivataÍnok nem is lesz képes továbbra megfololní, sogédot potlíg nom fogadhat, miután csekély fizotéso saját oxÍBtentiájára alig olégségcs. Ha ezen sogitvo lesz, óhajtandó, hogy itt is, mint Kcsztholyou, az illető jHistamostcr egy vagy két omnibust állítana fel.
— A d é 1 i v n s p á 1 y a t á r s a s á g ri''azéről több rendbeli mőszer adatott át a dombovár-kapoevár-zákányi vasútvonal kiépítéséhez, különösen a Zákány-Zágráb-feló vezető vonalhoz.
Sopron-megyei hirek.
— Sotironi zongoraművész hazánkfia Ja-chíniek tercncz ur Pekingben nyilvános hang-vurseny t rendezett, ott az orosz követség termó-ben melyen, k/jimos chíiioi főtisztviselő is jolen volt.
— Asoproni tanodákban oktober olojén megkezdettek az előadások a az ifjúság nagy számmal jelent meg ismét s városunknak élénkséget s elevenséget kölcsönzött. A nevelőintézetek között leglátogatottabb Csöndes F. ur «növelő intézető.
— A sopron-n a gy-cz o n k i vasúti szárnyvonal létesítését a legszebb reményokkol omlithotjük meg, melynek valósítása esetébon o xidék ipara s kcroskodelmo oly előnyben részo-sftl, minőt első tekintetre alig mertünk képzelni is.
— A F o r t ő déli oldalánál ogy pásztorgyer-uiok értékes régi kardot talált, melyet a napokban küldették ol a posti muxcum számára.
Vas-megyei hirek.
Hsottibnthrly, oct. 14-én 1808.
* Kövotválasztási mozgalom. F. hó 11-én a rumi választókerület balpártja Bögötén Horváth OyÖrgy, volt udvari ágens, kit kövot-jolöltül fölléptettek, — tisztelgett, kétezerén felül volt a tisztelgők száma, míkint azt egy jolonvolt beszélte, —r a körmendi kerület Sza-íay főbiró, a Rárvári pedig hírszerint Oróf Bat-hyányi Elemér (boldogult gtófBathyányi Lajos fiát) urakat, mint a balpárt hiveit lépteti fel, — zajos választásokuak nézünk elébo, adja az ég, hogy oly mérvben Udvhocók is logyenok.
•Fülotlon nyul. A mult napokban ö. ur ogy fületlon nyulat lőtt. — Miud a két flile
hiányzott, alkalmasint kaszálás alkalmival ettek fülei áldozatul.
* Köz honvédok alkalmazása. Schwara
N., megyei AJlainmérnÖk ur, az ujonnau készülő Országutakra csu]>áu volt honvédeket alkalmaz utfolügyelőkül a inonnyiro bolőlök kikerül. — Köszönet a nomoakeblü hazafinak.
* Szűrőt. Aa általános szüret Szombathelyen f. hó 14-én nyílt mog. — Sok helyen már hordókban az uj bor. A kedvező időjárás miatt jó termés mollott kitűnő minőségű boroknak örvondonok szőlős gazdáink, nom is csuda, ha szól a zene, folyik a táncz 8 mulatnak javába, perezo, hogy azt mi csak ugy 0 óra után tudjuk meg, még pedig hallásból.
* II o n v ód t is z t i arczkép csarnok. E jolea h a maga nemében kitűnő arczkép-onarnokot Knobol Feroncz, joles fényképészünk már cl-készitotte, néhány példány már látható is. — Mogle|>őleg hivon van találva a 48 honvédtiszt, kik oly sok viszály után, íuogfogyva bár, do törvo nem büszko Öntudattal foglAIJák ol kereteiket, mintegy mondva egymálmak : mog-lizettük és lcróvtUK mindazt, a mivel csak tar-tozánk>
— Értositós. Alólirt ezennel tudatja a mélyen tisstelt vidéki közönséggel, hogy az .első magyar általáno; biztosító társaság* ügynökségét elvállalta; eszerint elfogad : jég-, tűzkár- és élot-biztonitAsi bevallásokat; az ozokrőli fölvilágositással a legnagyobb készséggel bzoI-gálni ajánlkozik
FARKAS GYÖRGY, egervári ügynök.
Nyílt pösta.
— Tisztelettel kérjük l&ptársainkftt, hogy "VVajdiUi József könyvkereskedéséből megküldött hirdetményt becses lapjukba fölvenni szíveskedjenek. Viszonti szolgálatunkat készséggel felajánljuk.
— 8p. J. A toiutkOnyv ejty plMiay« On rfmfro p.''.ttAf» mUtolt a ,1UjU fiák, vi>(».djunk.u ról dlve« vAlsmít várjuk.
— Kl( cxlgáu/t riffitib aslrt* muakálkoJiir»
kérjtlk fel (hlvö.leUluk ku7retíbon.
T. J. 8opron. I^rcta betöltését TÁrjuk.
Nyílt tér.
IPiíx cl ad hm X*(or-Ksiil<«i(ii, brc»i utc*án as iifO''novcirít i«kol* Ur«ot e^y íuiísslat«s U^shils, Hit vai i lAk/|>nlcttcl kalon • c^y liuld uilvnrkortlrl ctylllt •>*!>»() k<''-ibCI rlsdAk m ír mrgblibtUm tok. Tdtli I. vj.., íik» v .''.1 urnil fix«t*tt(t8 Is.
JilUKV >''£B£NCZ.
Krt UI-UHIÍKÍ koCHi CK/Ik Rdel*« tolUkon, mi •Ik nyitott, ■ tafCK« uUsokUeUolUk uítkÜt i.iludkell« i ló utAnl biuniiáUtrn, «mb«d káibíil «Udó. A koraik m«)(t«kintlictSk T d t • » o r dah o 1 jr ou aa urajA^i ko-catiuAI u. (>. Kottorl.
KercakcdÓHeg^d ajAnlkoiik tgy ¿líak Uxletbo, klttliiS blionyitvAnjrokkal van ollAtva, m«lyjk tudakoló Intéiotüukbeu oi«deUbou olvashatók.
A gnzdÚHZatbnU elmíletl s gyakorlati járUa-•Aggal bíró mfivelt tlatal ember e viJAk «g/lk ura-daluiAban «ISiiyO« alkalmaxáit uynrhct.
M/f Mludoa«kr51 bűvebbfn Wajdita Jóucf nxgy kanltaal elsd tudakoló s kOsvoUtS lnló*otób«u.
TARCZA.
Itt ülök a magas fűben....
Itt (link a magaa ifiben ; TAvol caond«« kolomp hallik, Kíllg Alom, Miig való, Alig hallom, alig, alig t
I/fgelAaiS nyij kolompja Oyfrmekkoroin adja vitaia, Ka emlAket tn«ly ígyodUI Zavartalan, csent t$ Uaita.
I.Any koromnak »IvcaendAt egj IQu dalnok boljrgatA fa!, Mint madár a táj ujrugalmAt 8>4p aaavakksl, /nokAvel.
rt én követtem, mint a holdat Alomkóroi, meaaae, meaaae, 8 mikAnt »mai, MAbrtdUni Caalódáara, 0)6 nc«»r«. i ,: vEg/etlen ki* fiam volt inig, O I aat sártam kebelemre I — Letaakaaaták, onnan v/gkép
I.eaiakaaaták mind öiOkro .... ,
y,.; i
O t nincaen, o I ninca emUkein, A mi boldognAgut adna, A mely utAn a bAiutulk Foltja, Arnya no maradna. ,
8ót, ha n^ha (el fel merd! Kii fiamnak aaelid arcsa, y— Kifordulok k&nuyeu rejtve, 8 olkeidódik »ilvcw, harc»a. ii.
C»ak a gyermekkor AbrAadja, Ka ellllnt >iAp csendea tAjkíj. Kivonult fAk íi foná«»1. tJyrtgyit, enyhít, emlAkbea m/g.
O I ne fonnátok meg tKle I A kik mindent clverőtek .... Ugy-»hic» tObbA »einmiin — temuiim, KagyjAtok nekem v KAp«t1
'' » majtiiínyi yi.óiu.
Egy nemzet kakukja.
— Történeti boszély az »ivar korbél. — irt* Tnndor Ferenc«.
(Kolytatix.)
III.
Néhány nap múlva Ermitz, vagy uevozr.Uk öt valódi néven: Grimoald, izgatottan tért lakába.
Vonásai a belső küzdelem nyomait vísolék.
Anyám, anyám! — kiáltott fel fájdalmasan — most, oh most segíts I vagy tizenhét év után kezdjen szánalmat érezni o kihűlt kebel?! --Nom szabad, nem szabad !--
— Ah! ha rátekintek nyájas szolid arczára ; szánom, boszum feledni kezdem.
— Do szánakozott-o ő ? kiáltott fel kétségbeesett hangon b irgalmar.ott-o ó? Kaczagott
--Félro gyáva szánalom! kaczagni akarok
én is, ha ha ha! kaozagni, vérfagyasztólag kaczagni !
— Anyám megboseullak! Oh, mint erősít, mint megnyugtat ez eskü! — Feledi Grimoald neked feledned kell; kerüld, kerülnöd kell a nőt, rnort mogingauál, szánakoznál, pedig no-ked crősbnek kell lennod, mint valaha, neked nem szabad szánakoznodI
— Tizenhét évig maradtál kiholt s most no
tudnál önmagadnak parancsolni ?!--Oh
anyám, anyám!
Kimerülten dőlt kerovetéro; oltakarta nrczát hogy felidézze any ia véres alakját, látni akarta omlékével, eltorzult vonásaival a vértől fekoto karó tövében; a véres kép szolid, mosolygó alakká olvadt összo; hiába orőlködött megszabadulni tőlo, annál szendébb, annál gyöngédebb ;volt a kép; minél inkább akart futni ez uj rémétől, minél inkább átkozta, annál édesebb ''Volt a mosoly, moly piros ajkúin lobogott, annál opedőbb a szemek fénye, mely bűvös varázsé-▼»1 felé lövőit
Hasztalan küzdött elleno, üldözte, mint gyermeket rémo a dajka moséjo után.
Iszonyú volt, mit szenvedett; ''koblo feszült, mintha szét akarni zúzni, belőlo kínos sóhajok törtek fel.
Agg lépett be; testo meggörnyodt az évek súlya alatt; arcza kiszáradt, csak olőro nyúló ajkai látszottak ki. Ingadozó léptekkel közolg a megtört Grimoald felé; fájdalmas tekintetet votvo állt mog előtto:
— Grimoald ! — szólt hozzá
Grimoald fölrezzent, mintegy álomból esz-mélvo tekintett az aggra, azutáu megfogta annak kezét:
— Alboín, Alboia! —szólt hozzá maga mellé vonva a kerevetre, — nagy szükségem van jelenlétedre. lioszélj nekem a véros múltról, beszélj, hogy felkorbácsolt kobloui, csak a boszú véros eszméivel legyen megtöltve; beszélj, hogy boszum hangjától riadjon vissza minden gyáva érzolom ; beszélj, mert uagy szükségem van reá!
— Szerencsétlen I miért nem tépted ki szi-vodot, midőn a axerolem MÍkráia belé röpült!
— Ki monc^a, hogy szeretelt 1 — kiáltott felugorva Grimoald, mogrémülvo o szótól, — nom igaz, oh nem igaz I Van-o nekem szivem, hogy szerethessek ? Oh nom, nom I ez borzasztó lonno Alboín, borzasztó I
— Félek, rottegok értőd Grimoald! To szeretsz, vagy legalább szived mogtotto ax első lépést. To porrá akarod zúzni a ohánt, az avarokat és szánsz egy avar leányt 1 Szánod ót és kétségbeesetten küzd esz o szánalom ellon. Nom szerelő m-e o* Grimoald ? Nem nyomná el tizenhét évig fagyos sziv erőlködés nélkül a szánalmat? Vagy nom nycli-o el a süvöltő förgeteg n szembe jövő szellőt ?
On Grimoald ha most--nom, noru !
*
lesújt o gondolat! Oh or. nem lehet! nézd, térdemen kérlok, mond, hogy nein .ígaz! Igen — igen ! to nom feledted osküdot, to nom tudnád szánni, nem szeretni azon férfi gyermekét, kinek novéhoz véres boszu van kötvo, nem tudnád ölelni o nőt, míg el nem kiálthatod: — Anyám mcgboszullak!
Grimoald tompán nyögött fel.
— No nyugodjál ogy porozig so Grimoald! no jusson egy pillanatod so másra csak boszudro! No engedj időt a szánalom, tán a szerelem első ; szikrájának ! No engedj, mert a szerelőm első : szikra, moly, ha az első pillanatban ol nom ol- '' tátik láugtongcrré gyúl, mielőtt elolthntnád; eléget, mielőtt koblod jogét ollono dobhatnád ! No engedj időt, összehordtad a fát, a/, épület körül, gyújtsd fel rögtön, vc»d belé az üszköt hadd lobogjon fel: magas lángjánál kéjes gyönyörrel kiálts: — Anyám mcgboszultalak ! — ismétlé gépiesen Grimoald!
— Siess! küldj futárt Száméhoz; jelenjék mog álhírnökód n chán olőtt, itt nlnos visszalépés többé; élvozni fogod a bősznél vezet gyönyörét b feledni fogsz. Siess I esküd s anyád parancsolja ! tövé hozzá távozás közben.
Grimoaldot nz agg Alboín, a longobnnl nemes, nnyja egykori udvarnokának szavai fölrázzák kétségbeeséséből.
Sietve távozott lakából. Midőn a chán lakába ért arcza nyugodt volt, még mosolygott is.
Néhány óra múlva porlopott lovag hozta hírül, miszerint a vendok Szamő kalmár vozér-loto alatt fellázadtak.
A chán arczát vér boritá cl a dühtől, mely-lyol a liirt fogadta.
Ermitz nom fojthatta cl n kár-örvendő iiio^-solyt, moly ajkára szökött. A chán Itoszusan'' kérdé okát:
— A lázadók lehotlon erőlködésén mosolygok,
— válaszolt nz, — ogy csapat cllcnök j>orba hallva eadonok a rabszolgabilinesért.
— Igazad van Ermitz; — válaszolt a chán mosoly crőtotvo, — ogy csapat olég a csőcselék fékezésére. Koád bízom.
Ermitz két értelműn mosolygott.
A chán Thoodorához indult szórakozni s fo-lodni.
— Ah! igazad von Alboin, a boszu élvezőt édes s feledtot; —ausogá Grimoald távoztában,
— mogizleltem már s most vágyom utánna, .mint gyengo permotog után osőro a tikkadt
(Öld. -
Ki gyönyört lel a forgotogbon, beloúnik, ha tartós; keressünk o Bötét képek közt mi is szolid lényt, kiuok gyöngéd alakján mogpihonhos-sen folizgatolt kedélyünk.
Mint gyengo ibolya a tüskék — mint szelid galamb az ölyvök közt foilődött ki a szelid lolkü Esla, mint békoangyal a harc/.ias avarok közt.
Haja legfeketébb volt; tormoto karcsúbb a rengeteg özénél; nika votélkodott atyja bíbor palostjával; szeme kék, mlut az ég, fénylő, miut annak csillagai.
Hány ifjú sziv dobogott látásáuál, hány ag£ logrlteté kedveltotvo szemeit o szende alakon?
Legjobban szorotto podig őt atyja, a chán.
Darab idő óta ugyan kovesebbot jár csókolni szeretett leányát — do hajh I — rövid idő előtt ha szenvedett: fájdalmát osztá s enyhité ; ha kifáradt: folüdité; ba bú torhelé : felvidító; szóval, ő vqlt az, ki atyja arczárói ol ¿izé a fellegekot, h örömöt varázsolt helyökbo. No gondolja azonban senki, hogy tán szorelmo csökkent loánya iránt — oh nom! csak míg olőbb minden időjét Eslának áldozá, most onuok nagy részét idegen nÖ rablá ol.
Ott jár — kél éj>on a kort- vagy inkább nz erdóbon, moly a palotát ölelvo nyúlik ol.
Arcza kissé pirult, ajkán egy-egy csöndes mosoly játszadozik; elragadó, boldog mosoly,
mintha csak a boldogság angyala szállt volna lo.--
Csendesen szövi ábrándjait
Az ábránd hona a magány : midőn nincs körülünk senki, ki figyolmüukotlokötné, midőn a telt koholt üres tér veszi körül, akkor,oh! akkor ül a képzelet az ábránd szarnyaira; bonépeaiti szellemeivol az üres tért, játszin enyolg választottjaiul, betölti a szív boldogító vágyait; — alig fér mog a köbölben a sok boldogság, moly a zajjal ismét olonyészík.
Morcugéso közt nem votto észre atyját, ki óvatos léptekkel közelgett.
Csak midőn vállai érintve lőnek, ugrott félro sikolt va.
~ Mogijodtél bohó? — szólt a chán jó kedvűén csípkodvo loánya kipirult arczát, — oly váratlan vendég már atyád? —
-- Ah atyám! midőn annyira ol valék merülve. —
— Elmerülve? s hová oly mélyen? —
— A természetbe. —
— A természotbo ? moly a lakok közt enyészik el; aztán a fohász, táu az is a természet után repült? —
• ,-t Nem vagy nvilt, mit titkolsz előttom? oh nézd, arezom a boldogságtól ragyog; mint tűrhetném, hogy to kedves Eslám búban fohászkodjál ! ? Mi ¿d o tündér főnök gondot, szabad-
o azt atyádnak is tudnia?--Hallgatsz? oh
látom piruló arezodróh kebled dobogása meg mondja nekem bajodat. Nemde Esla - tövé hozzá enyolgvo —• to szerelmes vagy ?!
Közelben zörgés támadt; mig a chán körül tekintett, Eslának idojo maradt égő arczát atyja keblého rejteni.
— Madár, — gondolá a chán s njolag foglya faggatásához fogott.
— Eh ki az, ki moglopta tőlem Eslám szerelmét? jer, súgd meg nekom.
— Atyám!
— Oh no félj tőlem, mintha önmagadnak mondanád ki nevét,
— No kívánd tőleiu, atyám !
— Sőt annálinkább. Jor, bízd rám titkotlat. Egyedül vagyunk, ki som hallgatja meg.
— Mióta félsz atyádtól, hogy nem mered vo-lom közölni titkodat?
— Ermitz I — kiáltott moglopotvo a sngott névre Ermitz; — To Ermitzot szereted ?
A közeli bokrok közt elfojtott kiáltás s zörej hallatszott
A chán kémkodvo nézett körül, midig a kivallatott szerelmes pirulva, rcmogvo rohant u lakba.
S Ermitz?
• Aa ogósz jolonotnok tanuja volt; torvét szővo
Í''árt a cliání kertben, igy jutott alítok birtokba.
Keble hánykódott, fojo zíigott, igy ért a lakába. ^
— Nom várhatok! — kiáltott fel kezeivel szorítva égő homlokát — holnap nom! még ma végzek I
. — Grimoáld, Grimoáid! tizenhét évig nem szorottél, mért no tudnád most kitépni o szerel-mot ? I
— Szakadjon utánna o sokat szonvedott sziv, do megtartom eskümot, bovégzom Itoszúmat!
Midőn nyugalma külsőleg helyre állt, kiadta rondoletétTN.
Midőn az est beszállt, utolsó útjára indult a cháni lakba.
IV.
Ólomtohorként nohozült az osthomály a vidékre, aürü fátylán át minden idoiutabvn halmaznak látszott
Csend s nyugalom honolt mindonütt, csak a cháni lakban sürgött a Bzolgaserog az erkély alakú tornáczokon.
• V «• * ■ i . .
JLtágas teromben, túlzottan utánozva a ke* Icti^kéuyolmot, könnyelmű ifjúság, tllzvérü férfiak b lélekben Uju aggok nomos vcnieuyt folytattak a kóloti birodalom kodvadó nedvének élvezésében.
Csuda-o ha a nom mindennapi ital vérök he lyott, fojökbo szállt? v
A ''dián velők tartott, elégült s vig volt
Az éj palástja alatt az épület ollonkező szár nyában óvatos kémlelő járás-kelés lőn észrevehető.
Idegen alakok surrantak el az oszlopok mellett, a függönyök közt tün.vo ol.
Kovés vártatva három beburkolt alak lépett ki, gyors léptokkel ttlntok a kert fái közt el.
Ki figyelmesen vizsgálja egyikben Thoodo-rára ismer.
Hát Esla ? Tán ogy ed ül ő nyugszik az ogész épületben?
Oh nom !
Vagy lehet-o nyugta, kinek boldogító titkát felfíklék ? Lehet -o nyugton a szerotő kcbol remény b kétség közt ?
Az álom kerülte, belsőjo üzto őt: romélve télt.
Az éj előhaladt, a lakban a zaj csillapulni kezdett, do keblo annál zajosb volt.
Az éji hús légben keresett menodékot zajló keble számára.
Agg dajkája kisSrotébou a kertbo távozott.
Mintha rohanó érzelmeit követné gyors léptekkel haladt, hogy nz agg nem bírt. nyomába maradni. — Később elvesxté maga elől.
— Hali! mintha a távolból elfojtott sikoltás, zöroj hallatszanék!
A nő figyelve állt meg.
Ismét cseudes minden. Tovább haludt.
Izmos karok ragadták »jog.
A hang torkáu akadt. Er/.ó mint burkolják bo fejét öltönynyel. A rémülot olzsibbasztá, csak metsző fáidalmára tért magához.
Hosszú erőlködés utáu kibontakozva kötelékéből a lakot környező sánezba lelte magát.
Fölvánszorgott, éles fájdalma daczára futai kozdett.
Mig ozok a lak körül történtek Grimoald boszuja bonn is működött.
Thoodor* szobájában a lámpa vörOsoa fényen árasztott ol mindont A nyugágy függönyét lc-bocsátva; a talajon szétsrort öltöny darabok hovornok.
A chán mámortól hovülton lép be. Hámulvn áll meg a küszöbön.
Az ágyhoz közelgett, szét aknrá nyitni a függönyöket, do azok egy nyíllal voltak óeszofÜzvo hevesen tépto szét s elfojtott lélekzottol tokin-tott bo. Minden üres!
¡Szemével aztán a nyilat koresto melyen ro-vátkokat vett észre.
A lámpához rohant, rwzkotő ajakkal olvasá róla:
— Kumhüda is szeretett. Megcsalád! Erzcd-o a csalódás kínjait?!
Homloka- s szivéhez kapva rogyott össze.
A nyil talált! Szerelmébe fúródott.
Hangos, zavart kiáltások ébroszték fel. IVn-torogva emelkedőit föl. Szemeit meredten hor-dozá körül.
— Thoodora, Thoodora ! kiáltott fel kétségbeesetten.
— Dárki légy üldőző rém — Bzólt ösazosze<1vo magát — oh azért nom fogsz fájdalmam fölött kaczagni ! Fegyvered, boszud talált, do nom fogod látni sebét!
Diztos léptekkel indult a tornáczra, hol a zaj, mindinkább erősbült.
Először Ermit''. gúnyos arénával találkozott ki mohó vágygyal űlrkészé vonásait.
(Kolyt kflv.)
ÜZLET I-H: I R N Ö K :
Na0y-Kaall»a, bet. 10. Még máig ainca ax egyen-auly a terméé éa fogyaxxtie kOxOtt. liolyreillllva. — Knnok folytén aa flxletviligbxn caekúly volna »« élénkxég, ba aagy réaxét a buxioak gSxrnalniaink fel nom haxxnilnák. Axonban »xeotjük tudni, hogy a npanyolorxxigl kivitől nom fog «Ima/adni, miután ax Uju kormány u ottani aaegényckeu eegélyexnl óhajt a igy olíílegexnl fog. KxeuíelOl a vlxönlé.ok Tirol éx Olaxxorxaigban nagy károkat okoxtak olyannyira, hogy oda«aillltiaokra eslntóo xximithatuuk. Különben ext a jöví fogja megmutatni. Lagtakább koroatotlk d fe-ber bab, intlyro »ximox mogrendeUa ¿rktxlk klll-<0ldr5l. _
Plaoii hstl-váíárl ketstársk.
NAOV-KANIZHÁN, october lG-án.
AUá auxitriai niírönkiml.
Teraéaysk i It u t a hs—tó fonio* 4 frt, 4 (n — kr. «6-8« ftot i (,. 40 kr 87-8« fta 4 írt 60-76 kr.
Íoaa 78-79 fnt. 2 0. 60 kr. 7U-8Í fnU 2 ft C5 kr.
r y a aorfTSatnak, 70--71 fnt I fr. 60 - kr 7I-7SJ /■U % itt. »0 kr. árpa köiOtuígoa, 06-(»0 ft« 4 fr. <0 kr. «7-Í8 fM. a. frt. 60 kr. K u k o r i o i a 2 írt 26 kr., 2 frt 60 kr. Kuk orlo <a ola»x (ealnauantin) 8 frt 90 kr. Zab 4W48 fna. 1 frt 60 kr. 4fl - 47 fu<
I frt 66 kr. Pohanka »« 68 fo.. í frt. 40 kr. M-70 fU*2 frt. CO kr. Paaau I v fobér i frt 60 kr. taisuly, tarka 8 frt. 20 kr. ijnU eWSreiidd 11 írt — kr. Hxlnatnia*. 2 frt. Suluia 1 frt 20 kr Kopcxe i frt 80 kr. tavaaxl 4 frt 100 f«j kápotxtt 0-12 frt.
tlutsk: mi a*. K Irály liast 0. a», la frt 60 kr.-Linrliast MXJ. I. n l''J frt 60 kr. L i n g 11 a a t
1 ••Ám. 12 frt - kr. Zaewlsllait 3. uim
II frt 60 kr. Z ■ « m I « I 1111 4. itim 10 frt t>0 kr.
K o n y 4 r 11 a ■ t 5 ax. 9 írt. 60 kr. Kouyárllait 6 as. » frt. 60 kr. Keny.-I. m. 7 •». 7 frt 60 kr. Kon y.-l. m. 8 «x. C frt. — kr. K o a • I k n g mixx. I. «xAm 7 frt. 60 kr. KoslUpg miuija 2. aiirn 6 frt. — kr. Kukorleaallaat mxa. 4 frt. 60 kr.
KUlSafélik. M>W mixxája 16 frt — kr. Vtaaa ».
116 frt —'' kr. Kagygyii nyora m. 20—22 frt — kr Kagygyd xxirax m. «2-26 frt — kr. Gyapjd ftnora bO —106 frt. — kr. Oyapjá b»Ur3rvldikl ui. 70 írt
— kr- Kehjr rongy m. 11 írt. 20 kr. Tarka rongy m. 6 frt. 60 kr. Hialma ni. 1 írt. 20 k. 8i4na m. 2 írt
— kr. Kgy kérő xxup 14 kr. Uurgonya nidrSjs 1 írt.
— kr. Marhabőr ixáras, nohía uii«»ija 00-65 frt. MarbabSr xxirax, kBnnrB miaxija 76—80 írt Horju-bffr fejjel 100 100-100 írt. líorjubör íejnílkül inxx. 100-100 fr. llirkabSr 100-a — frt. — kr.
Borok : VjdikUnkboll újbor 1807-dlki, febír vagy .ebillcr akóla 2-4 ír. Vldikdnkbell ó-bor 1830-06-beli febér vag; icblller ak. 9-12 frt — kr. Ualaton-melléki 1807-bfll fehér ak i-6 f t. 60 kr. 18f>3-66-bell feh v xel.il. ak. 10-16 frt — kr. Somlai 1803-06-bell akAja 10-16 frt. - kr. 1807-bell 6-7 frt. — kr. llailactonyi i81vs 06-bell akó 14 fit. 18»J7-bcll akdja 6-0 fr - kr. VilUuyl é* Bxelxxirdt íoketo, 1807-dlkl akdja 6 - 6 frt — kr. Uorkö 11 írt — kr.
8*)rH«S (per grad) fokoukiat — frt «0 kr. Sxllrapi-Unka horddval SO fokú 20-22 frt - kr. TOrkOlypilinka bordóval «0 íoku 18 frt — kr.
Kiiplaoil árak: Marhabul íonga «1 kr. 8ortéxhua fontja XO kr. fxalona fnt. 40 kr. liorluhua fnt. 1H kr. J&hhua ín». 18. kr. Zalmak fnt. 44 kr. Antall olaj fontja 00 kr. Lonmagolaj fnt. 30 kr. Kapeiaolaj fnt SH kr. l''ctroleum fntj. 22 kr. Cxukor Unom íntj. 40 kr. Kivé |
fntj. 80 kr. Konyhaad fntj. 7 kr. Xlarbaxdnak fontja 3''/» kr. Faggyúgyertya bit 86 kr. Saappau fnt S4 kr. ltixxkiaa Itcxéjo 16 kr. KSleakiaa Itcxj. » kr. dlua ltoxj. 9 kr. Pehé/bab (paaiivf) Ltoaénként 7 kr. Tarkabab (paxxuj) Itrij. 0 kr. Árpadara fontj 14 kr. Ilond ltox. 10 kr. l.ud, aoviny 1 frt, 1 ír. 6-20 kr. Lu4 hlxott 2 ttX/i. 60 kr. Kacaa pirja 1 írt 20 kr. Pujaa pirja liít 60 k^ Tydk-tojia 4 darab 10 kr. fértil 1 mixxix U írt. *8erUa S miaaia — 60 frt Ujbór itcxéjo 8 kr. O-bor itoa. — 16 kr. 8xllvapi-1 inka itcaj. 68 kr. KanUial aOr ltoxj. 10 kr. PoaU xör ilcíj. 14 kr. Kouényfa ölo axiraa 9 frt — kr. Nyerafa ölo 8 írt. Ka-xxén mérSjo 36 kr. Kgy pir cairko —, 8"J kr.-Kgy kla malaca xüllnek — ír — kr.
Vasúti naponkint! menetrend:
Indul K.-Kaniaairdl Duda felé d. u. 1 ára 22 perex.
, „ . , Mtre 9 drakor.
. , lléox . röggel 7 óra 16 porex.
a > ■ * ©«Ive 7 dra 46 ,
. , Trlext , d. u. 1 dra 60 .
» . *«»*• 9 dra 24 „
. . llarca , reggel 8 dra 66 .
. . délutia 2 dra - '' .
t-k. N.-Kanixxira Buda íelSI reggel 6 dra 0 .
. . d. u. 1 dra 20 .
, . llécx . reggel 8 dra 20
, , . , extve T dra 80 .
, . Trieat . reggel 6 dra 26
. . •Iélbant2 dra 6» .
, . Harca , d. u. 1 dra 44 a
. e»te 7 óra 20 ,
Becsi pónz&rfolyam, oct. 16.
69/q motaliquos 07.25 ; &•/„ nom*. kölcsön 02.— ¡ IHGO-ki álladalmi kölcsön «H.W); bank részvények 7.57 ; hitelintézeti réí/.vényok 209. IK); I»ndon 115.05; ezüst ágio 11:1.50; arany darabja 0.02*/10 kr.
Heti naptár.
Október 18-tól 24-lf 1868.
Hú- 6* heti-nap Katholiku. nap !"Trote«liux llí.ll tir ! naptir '' iiti ''J
Kath. 18 i Vaaarn''ap 19 llélf.t W : Kodd 21 ; Hxerd. , 22 Cxatortok! 28 j l''éntok ¿1 ! Sxombal Kv. A kirily bet J4n..a IV, 48—.1 TOTATE- Alkani. J''étor Veud. l pixxtor Urxolya «-6* Mdr, Kordnla Kap. Jinox llaíaol fSangy. eg fiiról. >8. j''o id Lu''v; "íSP l''ótor j Jf Vendel j M Vidor j dk Kordul« i ¿ft Kap. .»á.ioe ; Á Itaíael | «k
Felclds szorkeaztő : Wajdits JÓ2MÍ. Segédszerkesztő : Bátorfl Lajot.
női szabó-mester
Pesten magyar utcza 5 az. a. a hatvani utczától 2,1
ajánlja a L cl hölgy köxönaégnok újonnan berendezett
Aa alulírott l*aagatótáff tlistelettel jolentl a baaál t. köiön-«égnuk, hogy a ni. klr. kereak. mlnliterlum t. évi jun. 12-ín 7831, •a. a. kait engedély foljrtáa a
aa őszi ¿a téli idényre a legújabb divat szerinú elkéaaitéeekkol kővetkező árjegyzékkol; u. m.: Egy utczai rövid ruha gyapjuazövotból . . 12—18 frtij Egy ruha Aloxandra-azövotből .... 18—22 ,
„ , Smirna azövotből.....20—24 „
„ „ Ilollaa a soio azövotből . . . 22—26 .
„ A valón Riach „ .... 28—28 . h tt Velour a aoio , .... 24—20 „ „ „ Volour a aoio selyemszövéssel . 26—36 „ , „ Jilkmohair azövctbŐl .... 29—40 „ • „ „ Fullár és kőn ny (l N ultuaar aely ombŐl 36—46 „ „ Bármily szinü selyemből . . . 46—100 .
, Kipcx uelyomből..... 66—120 «
Egy folöltő posztéból.......10-26 „
„ finomabb felöltő szinte posztébél . 27—60 n „ folöltő, guba vagy boglyas, bármily szinü
azövotből........18-70 .
„ solyombársony folöltő diszceen kiállítva 40—80 „ Nomkülönben mindon névon novozendő női öltönyök, az illotŐ parancsa szerint diszosen olkészitvo jutányos ár mellett a szükség esetében 8 óra alatt elkészíttetnek.
Kelmék nélküli készitésekot is igon jutányosán szá.nitok fel s végre doroluu. ruhák csakis megron dőlés utján kéazittQfc-nok, — vidéki tisztolt hölgyök kivánságára szövotmintákkAl a azin meghatározásával poala utján rögtön szolgálhatok.
A vidéki megrendeléseknél a dőrék és szoknya olojo a hossza megküldését kórom.
Bátor vagyok üzlotemot a t cz. hölgy-közönségnek kegyes pártfogásába azon kéréssel ajánlani, miszerint bocsee megrendeléseikkel a jövőben is szerencséltetni szivoskedjenok. ■_ i. (161—6,8) -:>
mfikOdéaét megkexdetto.
Minélfogva aa Intéxet mind helybeli, mind vidéki pártolóit Uaatelettel felhívja, hogy a blltottági cltp képaéaében mint alapítók réaatvennl ixlvetkedjentk.
Jelentéaeket e óiéiból elfogadnak logkOaelebb
• Pesten az „Angol-magyar bank" (főút 1. sz.)
a a fouctlmiatt Intéaet Ideiglenes irodája (régi potta-utcaa 10. aa.
II. emelet.)
Budán az ottani „takarékpénztár" (iánczhid-tér.) Vidéken pedig az intézet ügyvivői.
Hol QgyvlvSiégek nem léteinek, a Jclentkoiések a fentcxlm-aelt Intéxetok bármelylkéhei írásban Intétendők.
Alapító lehet mindenki, k| a< (ntéxet blat alapjára egy vagy több 100 hoa jegyet aláír, a ea ötitegből aláíráskor l0*/„ a aa IdelgL nyugta kétbe«lté«ekor további 20«/a-lg lefiiet; a többi 70«/ egy év lefolyáta alatt S vagy több kUebb réaxletben fixetendŐ le.
Kxon öttxegek képrilk at intéiet biatonaigl alapját, mely a benne rétietülGknok axon kettői előnyt tiynjlja, hogy mlg aa lllo-tök klaorioláa utjáu tőkéjűket viuxakapiák, attól folyvátt 0«/o kamatot hutnak, aa évenként tartandó kiiorloiáa alkalmával pedig egén bitételök cgyiierre, a kiiortoláa Ideje ixerlnt S6n/0-tól egéta lOOo/o-lg emelkedő feldlfixetéaiel adatik vinxa.
Működését kiterjeszti ozon intézet a logojőnyösobb feltételok mellett: -
1) a tfllkár ellesi biztosításokra, minden ingó éa Ingatlan vagyonra néxve,
2) a Jégkár ellealrs, valamint
8) V etnbífl élet mlndeu «tokáiban IovS módotltok aa«-rlnti blxtoiluUára.
Aa oxen diletágakból évenkint maradó fölöilcgek koidetben ax alapítók álUI at előre képlett blttouiágl alapra tett beflxetéiek törleaatéiéro txolgálnak i o törloixtéi után pedig mint tartaléktők« aa ötitea rétxvevők kötöa tulajdonát képexlk, a kik betételök leg^ kliebb kocikáitatáaa nélkül, nemesik axok után Járó kamatokat, hanem a díjtételekből maradó további fölöslegeket élvexlk axon előnynyel egyetemben, : hogy ax Intéiet rendelkexéa alatti tőkélt etaObbiégt joggal kölrtönkép batsnálják, a Igy ttüktég Idején blxtoa ét olotó pénxhex juthatnnk.
Aa Intéxet uerieieto a legnabadelvfibb, amennyiben aa Oiixea tagok befolyáta ét «llenőrködéie alatt áll.
Minélfogva a t. kőxömég réixvétébe éa pá''toláaába axon mrg''.egyaénel ajánljuk, h^gy bármi további felvllágoiltáatal ugy aa inUxet, mint vidéki tlgyvlvől a legnagyobb kétraéggel fognak txolgálnl.
P»»t, 1808. ixeptember 4-éa.
k „mi kölcsönös biztosító-bank"
(168-10,6) Igazgatósága.
pluviálók, dalmatikák, slbák, rochettek, veluraok, oltárpárnák és teritök 8tb. Ohina-ezüst és tüzaranyzott
«
monstranzok, kelyhek, cziboriumok, pacifical gyertyatartók, füstölök töménytartóval, szenteló-viztartó a«pa-(69-26,14) Boriummal, lámpák stb.
baldichinumok ds paotir''oal eszköz, kesztyű ínfula pastoral, gremial, harisnya, czipö stb.
a a leggaidagabbaa kiállított
én minden enyltáil Kiérek
Ugjufdnyo$b dron kaphatók:
Otoertoauer Alajoe
gyárraktárában, váczi-utcza 16. szám a. PESTEN,
r- tnattM
. árjwyxéktk és utasítások kívánatra bekBWetaek.
A „Debatte" és a .Wiener Lloyd*szerkesztőségéhez beküldött, ezen ujságlapokban megjelent és fogorvos D. J. a POPP-hoz Bécsbe intézett nagybecsű elosmerő Irat
Egyodttl éa caupáu ia oinborbaráti azoretotttfl é* azon vágytól, hojy a.xunvcdö embertáraaironak hssxnálhaasuk, órr.om magara indíttatva a követkuxó tényállást tartnlmazó sorokat nyilvánoaaág elé hozni: 18 évi orvoai gyakorlatom idője alatt á azájliotegaégck több nemeit elégsaor volt alkalmam gyógykezelés alá venni; de a leghathatósabbnak vélt a nagy költséget Igénylő tanról? sem vosottek gyakran a kivánt orodmóny-hes. En tehát végro inegkíaérlóm a hírhedt
haaxuáUtiin vételét, molylyol aa óhajtottczélt valóban éa toljo-•en elértem. (64—10)
En tehát, mindazoknak, kist aaájfájdnlmnkban nzonvednok e axort, melynek használnia lcgeaokélyelib kellemetlenséggel aem Jár és soha semmi féle ross utóhatást nem von maga után, a legmolpgohlxuj ajánlom.
Dunaföjdvár, márexius 6.1866. l)r. Ornaa, gyak. orvos, Ar« t fr, 40 Ur.. göngyölve noatán 40 krr«l több.
Aunthrrlu fogpánzln 1 ff. ti kr. AÍflvény fogpor 30 kr. FoköIoin az odvna fugák aaját ólmosáaárn 1 tct. 10 kr.
Aa „Aaathtfla-azijvli,41 valamint aa „Aaatherln fojpátita" kapható i Na|y-Kaal<s4n llelui lómef gyógyaiMét* \ ltoienberg ; Koienfetd A.-, WaJ-áiu J.j WellUah ; Keiielboffer f* Pehwan A. urak krreikcdé«ében. Pápán Vtehcpen J.| Htampfl «. ét I.őwy I. uraknál. KeHthelyes Mlng«r M. Zala-C«*r«je«ea AnUl K. gyógytaerétx éa jfeadler II Kaproflűláa Wa/ll gyógy-•a.ré». Varaiba Italter gyA''gr»x«ré«». Sit.-GyDrgytfn Nntklg. Sfiaiegea l>»tner Kajrt. éa Huwborttky I.. gyó^txrréat urak bál.
">jnfyz8 (otiqoiuoao^). 9J8zoxait.ojx
Wajdita József kiadó-, lap- éa nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán
Morlati közlemények.
a népgazdá8zati korszellem részére
Ereu Beckaníkal weynevezett 8r8-kle naptárak kalönöieu pontoa ét ctiuoaan klAlUtva, a férd éa női órá-kon mint értnek vlieltatnek, aa egyik o!4a!«a aaeoliaplimua által a nap éa «J/él koaaaát, a nap Mkeltét éa le-wenlét, a m.ülk oldalon a folyó hetit éa hónapot mutatják. Kgy darab valódllag aranyoxott 40 kr. rgytte-rCen aranyoaott ¿i kr. egy drb. kii-xőnaége« tO kr.
A varrátboa igou ttnkiéget ax njon feltalált varráM4ef9z6 gép, melylyel n vak 1« egy perci alatt a legi(li:o-niabb varrótűbe a »«álal bcffixheÜ Kgy tfioagyiágu ttelentto ára ctak MU kr. 100 ang. txab. varrótfi, mindegyik darab Jobb ncxélból 20 kr.
Egy llkacaot tietkexetQ angol fenj minden a mai napig kéixltett találmányt a háttérbe tiorit A kéa élét .''t—4-aaerl fenét után élené tetxl, a nrlkOl, hogy karciolna. Kgy darab Ara 3U kr. Egyeteaas hivmérót és léfaiérőt!
exflitöaött lappal ctlnoa tokban, háxl; nakaégletr« felfUggetxteul, vagy utatásra, bixonyára mindenki fog magának aaerexni. Kgy darab ára 86 kr. HxemQvegek ét egyéb opUkal tárgyak Aafsl tslütéa betaemerl actélból S, 3 vagy 4 kéatel. Ctonttal 16,20 kr. (lySng/anyával 40 éa 60 kr, p«etét-iiyoiuóval éa két betűvel 60 kr, 1 db. gyüngyanya 4 kéttel 1 frt 20 kr.
A osodamadár aranyoaott éretbSI a k«dvea ifjuiágnak moit a Ugixebb ■nulataága. A tavaaxl éneketek dalalt raalóditig utánoixa. Kgy darab ára 80 kr.
A végtelen plpcreuappan, Illatszer atb. raktárból kulönöieu kiemelendő n valódi átlátuá Glyoerlu-mppan I igen nagy darab a magyar király al-. kerOlt areaképév«! 10 kr. 1 tucxat 1 frt.
K«(y laterna waglca birtokában min- i drnkl bavétx. Kgy dltxot a egjrultal'' ifjú ét öregnek felvllágaaltó játékaxer, 1 uely 72 kdlönféle nevexetea ixemé-^i lyltégeket minden teUxéa axerlutl helyro bllvöl, a társaságokban kedveién fogadtank, 1 db. H tioaxátar-toxandókkal 80 kr, nagyobb I ft ÜO kr. ínég nagyobb Nr. 3, 1 frt 60 kr. Egy kosárka mauserekkel éa axap-
pandtl megtöltve gylImölcaOket képelitek, bároülfólo uagytágbau darabja 60, 70, »0 kr.
Kgy gyOrtt uj aranyból 60 kr: I/eg-ujabb ékaaer.tárgyak (nem bronx) dupla uj aranyból kéaxitve.
Metlttl, 1 db. ctlnot tokban, 90, 40, 00, HO kr—t frt.
1 pár fQlfdggS feket« xománcxctal aeaél vagy teUxéa txerint 86, 60, 80 kr. 1 írtig.
Cslass ajándék egy gvOrfl egyet aranyból minden db. megbélyegetve.
1 nő-gydr teUxéa txerlntl nind kővel 1 frt 60 kr.
1 női peoiét-gyŰr2 kővel 1 ftBOkr. 1 férfi . . . a H - kr. 1 db. két bet (Ível vétve S fi 50 kr. I''CKujabti b«tőrét t tlliblatot txab.
lalr átok
• 1 db. klcal . . . . . 60 kr.
1 db. nagy.....1 fit.
Eserayók. ajpacca 2.40, féUelyom :i.K>, »elvem (» 50, mindkettő fanyél /a acaél nlappal il ft »0 kr.
Karptraéiek tömör 1 drb. I M 1 frt 60 kHg. >r. ^
Érinek, vétve, xománctoxVa 10, 20
40. 00 kr.
óraláaexok, uj párítl 80,60, 90 kr.
Nyak óralánctok, xománex gyQrtl-v«l dltxettn kiállítva 1 frt 60 kr.
Ariéi óralánoiok rövidek 10, 16,80 kr. Kyaklánciok 30, 70, »0 kr.
1 pár kéieiőgoiab 26, 86, 40 kr.
1 db. mellgomb 8, 8, 16 kr.
1 db. gallérgomb, ctont 5 kr, ara-nyoava 6 kr. gyöngyanya 0 kr.
VarrésszkBz otlaos bSrUdákbaa, tAely áll 1 olló, gydlitl, Kitartó kö-römrátpoly, ftixő két, lyuktágitó ttb. 60 kr. kéUitr Ilyen nagy 1 frfJOkr. móg ctliioiabb 8 fit.
Angol levélpapírok, minden teUiéi tisrlntl név, betn vagy korona Ingyen boprételéiével.
100 db nyolctad, velin fehér 46 kr.
100 . ogyanaa 100 borit. 66 kr.
100 . vaitag duplán bordiava y. vonaioxva 00 kr.
100 „ ugyanaz 100 borit. 1 ft 6 kr.
100 negyed velin 90 kr.
100 . vaiUg duplán bordáava v. vonaloiva 96 kr,
100 . nyotciad, ctlnot különféle ttlnbSI 60 kr.
100 s ugyanax, 100 talnei borítékkal 1 frt 20 kr.
100 „ boríték belül xomán-cxoxva fű kr.
100. db. angol levél divatot monogrammal 00 kr.
100 db. ugyanax borítékkal 1 40 kr.
100 drb. látogató-jegy, egy porca alatt elkéixitvo 60 kr.
100 db mindkét oldalon fényexett, llthograph.-va pontosan kéiiltve 60 kr.
A Jegyeken 8 vagy 4 tor kéailthető anélkül, hogy többe kerülne.
1000 dl> Jól inéigáiott lovélpectét-jegy arauyban nagytága tetti''-t «torint 1 frt 00 kr.
1000 db. legújabb, vöiöt mint a peciélviaii 2 0 60 kr.
1 ikatulya betűkkel 10 kr.
1 tkatulya virágpeciétjejtyekkel 10 kr.
Órák táját kénitmény mlndeu formában ét nagytágban két éri Jétál-látl Jegygyei.
1 db. filggő óra ar. ctiromcl 1.40.
1 db. ugyanax ébretitővel 1.00.
1 db. , poroz. «támUppal 1.60.
1 db. . . ébretitórel 1.80.
1 db. . . üté««el 2.80.
1 db. Ingaóra, tiekrénye fényexett,
2 uaplg járó nerkeiettel 10 a
1 db. utaió-óra, hátnál li hatauál-ható, ébreaxtővel 6.60.
Exfltt aoaol leebirik 13 latot exuit-bői, minden darab reguláivá 1 drb. 4 rubinnal egy dltxet uj aran láncx-eaal,3ielynekt0lógyuruje aománcxeava van, 19 frt
MMM^ Albumok, kefék, fogkefék fijBf virágeterrpek, gummllab-dák, bronapeUidek, leréluyomék, (ró nok,china-tiü*t kétiletek, kanál, villa, két, gyertya tartók, pakfon-.( félék, fegyverek, kentydk, legyexfík, nadrágtartók, gallérok, ''tOiiipruAmok, kávé- tbea ea a»itali teiltékek. rajx-ctiköiök, lakatok, torálibá Igen nagy válaittékii gyermek-játék és tár«a<ági játékok «tb. (170, 40—1)
Trauffott Feltel
•Itá aacztrlal Maayarorazágaak ált. blzomány-eiállltó üzlete, Béoe, Kttrnt-neretratio 57. éa Kaerntnerrlng 2. gegonllber dem Oraiche-Haneo.
Kitűnő mmóségU él olcsó órák.
KOIIN IGNÁCZ
dúsan fölszerelt s óvok során jelea birre kapott
ÓRA-ÜZLETE.
i * -»
Pesten, klgyó-utcza 6. szám.
Nagy választékot ajánl mindonnomU jól beigazított órákl»^. évi kexeK^é^ mellett, árjogyzék szerint. Mindon óra a y^''-.'' fényelölö hivatal részéről ellenőrzési jogygyol van elláiv^.
A nálam váiárolt órák a tegpontoiabban vannai Ivailtva, ugy, hogy akár függő, akár fekvő helyietben vaunak, ex poutoaaágukra teminl befolyltt nem gyakorol. — Kgy általam irt könyvel fognak Igen llaxtclt vevőim Ingyen kapni, melyben köxfllve vannak ax órák minél további ponlot-•ágát enköilS óvó-rendtxah''.lyok.
GENFI Z8EB-0RAK: Etüit hengerórák 4 rubinnal ft 10— 11 . aranytxéllel, felixökkenő 13 — 18 . bftlgyórák .... frt l3-U w bengerórák 8 rubinnal . 14 — 16 , . duplafedéllel ló-1t>
. hengeró. krlitüv. 4-Hr. 10-17 „ horgonyór 16 rublnn. frt 16 — 10 , dupt. fedél-16 rublnn. 18, í0-22 , hölgyórák 4—8 rublnn. „ 24-27 r . arany-köpeny- ét
8 rubinnal . . . . SÍ-87 , bölgyóra gyém. kirakvaa 64-66 . horgonyé. 16 rublnn. . 88-39 , finomabb aranj köpeny éa
16 rubinnal ... frt 4-1-49 , horg. dupl. fed. 16 rub. . 44-49 Arany horg. ar. köp. 64, 69, 70, 89-96 . horgonyóra krittálydveg-, ar.
kSp. 16 rublnn. . . frt 69-74 , hölgyborg. ó. 16 rab. frt 42-04 . , krittttr. . 47-60
Arany remontolrok, valódiak, kengyelnél fogva felhuian-
dók, 16 rublnn. 69, 70, 89-99 . dupl fed. 110, 119,128,148,188 Ingaóra, inlnden 24 óra után fbux. U . H-ad napra felbua >119,21-2$ , óra t félóra ütétiel . 30-32 -» . t nagy. ó. . ,48, 60-64 , havi regulaUur . . 80-32;
angot hotgonyérák kristály ¿^gg. 16 róblnn. 18. 20. 28-93 . t»rtgh!irg.ó. dupl. fed. frl21— 24 , I.O'' t''Jliy remontolr valódi
kennelnél figva felhuih. 27—W . dupl.^d. 16 rubinnal frt»i-- í7 Arany hongerórák, 8 próbát ar-ar, 8 rublnkővol . . .f-t 30-82 , arany-köpeny C.rublnn. , 84—30 Franeala brontórák, mindenik hét ről hétro felhb^ó 20, 26 -36 , két hétben . frt 40-60 90-120, 180 -800 Kraneila ébretitő órával . . frt 0 „ mely ébretitétnél gyer tyát gyújt .... frt, 9—11 18 próbát exfilt lánciok frt 8, 4,
6-6 forinUg. '' i '' 18 próbát lloiaau . frt 8, 9—IC Vidéki n«grendelétek cWr» elküldött ár, vagy utánvét mellett It a |tg-pontoiabhan ét gyoraabban teljeal'' J nek a ami teUxétr« nem találna '' klcie.-éltet''k. — Megjegyetvén, \
függő ét xtebérálm, minden »04016.10 j a Tegpontoiabban Igaagatva vannaK |
Orák, arany ét eidit a legmagasabb árakon cteréba vétetnek.
Mindennemd igailtátok álUlam feltalált gépek éa tterttámok aegiUégévet a ltgójabb genfi mód tierlot kétalttet-nek é* Igen olctón aaámittatpak.
rályakonoruiott a párUl kUUll-táten. A munkái ontály javára 1
I Munkál óra [Montre let síre] kulci né-1 kül felhniható, Igen lartótan kéiiltve, két külnnbötő fajban 10 ét 12 írtjával. . Kgyedull depot Uagyarortaág ét kap-c«olt réttel tiámára ctak nálam.
Kolm lgnácz, óra-''jtávca.
_±i3iymozgó (liocomobile) szíjak._
Ajáaaljiilr. jeles
GÉPHAJTé-SZIJAIIVKAT
- a legerősebb jáva-bőrból készítve. BTJGÓ MÉZQA-SZŰTYŐK, SÚRITŐ-LAPOK, legfinomabb gépi ogyó-olaj. BVMLCZI KÖSZÖRÜXtÖ-KÖVBK,
valódi Laferíe és Boűai MALOM-KÖVEK
a melyekből legnagyobb rakhely van :
GEITTNER és RAUSCH uraknál,
BÉCS, Mülilmarkt 10. sz. PEST, malomkellékrak
tár, gh^jg. SZ. (136-16,12)
Helymcz^ó szija^
Helymozgó (Locomobile) sz
l)i*. POPP-féle Aiiaílierln-szájvlz
mSEMONDÓ RUHÁK,
Egyliáxi-, czélt- és iskolai lobogók,
OHSTATOK,
DAN1ELISZ JÁNOS,
FELHÍVÁS.
0IV Ä T-T E R If T
Nagy-Kanizda. Hetedik évfolyam.
43. szám, october 24. 1868.
s»"!(,''
» •i
\ í • " • '' Ay '' •. i'' • Hltyr.u^/
Kiteijedvo
SOPRON- és VASMEGTÉERE.
Vesyes tarteOmu Hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, ipar, gagdászat, tudomány és művészköréből.
MegjelenlU::
minden ezombaton,
«gé«a íven.
0s«rke»»l&l iroda «5» kiadó hivatalt
WAJDITfl JOZÖEF könyrkornk«d<«ébon.
Előfizetési föltételek:
Helyben hiiho« hordi**»! ¿1 vldikro poitin VuUvo ! Kg4u Arro s - 0 frt. — kr. Kit ívro - -3 , — , „ Efíiegyedro - l- . flO ,
Mivel az ember nevelés által válik emberré, mutattassanak ki annak előnyei egyesekre ugy, mint egész nemzetekre.
— Erkölcstani pályamű. —
"1
(KolyUUU.)
Ezen keresztény erkölcsi-szempontból vezérlett iskolák Bem estek ki u közös sors csapásai alól, mit minden emberi alapítványnak egy — vagy más tekintetben ki kell állnia. Hirök majd, emelkedett, majd hanyatlott. Sót adták elő magukat oly körülmények is, midőn a honpolgárháboru keserveit szenvedvén, a reformátorok főnökei ré-azéról iszonyú üldöztetésnek valának kitéve, elannyira — hogy a hon boldogságát kereső tanitó-8zcrzctcaek utoljára még katonai orók igénybevétele mellett is utasíttattak ki az ujitók által azon helyekről, hol eddigelé t tudomány és növelés magvait legkegyescb-ben osztogatták.
A hosizu, és rémitó üldözéseknek véget vetvén a szatmári béke, nyugodtan folytatták működésűket a szóban forgó tanitószer-zetesok, kiknek fóczéluk, téuyke<lésök és feladatuk: az egyliáziassiig, a keresztény érdekek emelése, a Krisztus tana szerinti nevelés, és a vallás fényétói besugárzott tudományok fejlesztése volt. Hogy közülök kicsoda •• mit — s menynyit tőn minden jónak, a hon boldogsága előmozdításának érdekében , fejtegetésünkhöz tulajdonképen nem tallózik, mindazáltal — ha kedveljük a „suum cuique" nézetet, lehetetlen elmcl-lóznünk legálább noveit azon férfiaknak, kik a novelész«ti téren nagyszerű érdemeket szenének maguknak. Ilyenek 11. Szabó Dávid, ki édes liazai nyelvünket ugy nagyobb, mint kisebbszerü müvei által kedvező birro vergódteté. Molnár János, ki legelőször magyarító azon világhírű müvet, melyben a gö-rögvllág szelleme egész teljében le van rakva (llomerí Iliadis Epitomo). llajnis József classicai műfordító, s nemzeti irodalmunkban szenvedélyes tollharczos a nyelvészet körül. Sambár Mátyás, ki 12 ezeret hódított vissza ahitnyitás korszakában r.katli. egyházunkba. Spangár András, ki első adott ki honunkra vonatkozó történelmet magyarnyelven. Később ezek helyét pótolták a kogyestanitó-rendiek, kiknél mily egyéniségek forogtak az irodalom, a nyolvőrzéa ós ncvelészetterén mutatja az ismertetésre nem szoruló liévai, Dugonics, Horányl, Benyák liemát és a többi,.mely-utóbbi első indítványozója annak, hogy a magyar ifjúság a phílosophia körében anyanyelvén gondolkozzék. Ha tehát ily jeles férfiak vállalkoztak, é^ jelenleg is vállalkoznak a nevelésre, ki tagadhatná annak ugy egyesek, mint egész nemzetekro való előnyelt. És ezek valának azon férfiak, kik bátran kimondva nemzetiségünket fenntartották. Mert közülök sokan azon korban használták közegül a magyar nyelvet, b buzgólkodtak a uovclészet fejlesztése, b tökélyesitése körül, mtdóa Kellemi életünk
szomorú, fi vigasztalatlan állapotban senyvedett.
Jezsuitákról lévén pedig szó, nem lesz elütő, ha valamely tekintélyes egyéniségnek különösen a fclliozottak ellenének véleményét emiitjük. Ilyen a franczia corrosÍY bölcselet előliarczosa,D''Alembert, kinek ido vonatkozó szavai e következők: II ny a pas d'' ondro le <i''ucl méritai sí peu d'' outrago que celui ci. Dans tous les bronches de la sciences il montro des auteurs uít quels les mérites no peu pas uier 1'' enneni ie plus furicux. — Ninca rend — úgymond — mely oly ko-véssó érdemelné a legyaláztatást, mint épen ezen rend (t. i. a jezsuita). A tudományok minden ágában oly írókat mutat fel, kiknek érdemeit még lcgdühösebb ellenséget sem tagadhatják. Minthogy pedig D'' Alcmbert egyik lcgdühösebb ellensége vala a jezsuitáknak , ennél fogva — ha gondolkodunk idézett nyilatkozata fölött, — azt mondb Aljuk, hogy igazán megfeleltek a nagyszerű feladatnak, mely vállaikra oohczcdettjJ^ink pedig nemzetünknek ugyan szomorú, do szép történotét áttekintve a jozsuiták korszakában, minden vonakodást mellőzvo ugy nyilatkozunk, hogy e nevelészck és szerzetesek akkép működtek, miszerint — lia az óket kárhoztatok nagy száma Bzcrcti az igazságot, s szivére teszi kezét, rosszaló véleményét azonnal kénytelen helyeslésro változtatni. Nem különben ide vonatkozva idézhetjük a széptollu Vadnay Károlynak 0 szavait is; „A kegycsrcndi szerzetesek valódi barátok. — Barátai a tudománynak, az ifjúságnak, melyet szeretettel nevelnek, a hazafias eszméknek, melyeknek nem egy vértanuja lett közöttük, s a magyarnyelvnek molyet oly híven védelmeztek az elnyomatás ellen. Azó iskoláik számos szabadelvű férfit tudóst, költót adtak a ha/inak mindenik nemzedékből. Ók azon tiszteletreméltó sor-bau állnak, melyet Caprera hőso „a jó papoknak" novez.
Mindennek daczára honnan a szerény zárda-élet iránti nagy ellenszenv? Ez ollcn-szenv nem egyébnek, mint az elfogultságnak kifolyása, Az elfogultság pedig nem egyébnek, mint a dolgoknak különösen a tudományok, b erkölcsiség egyoldalú felfogásának következménye. Meg kell tollát a józan észt követő magasabb törekvés olőtt ily elfogult nézeteknek utoljára is hajolniok. Mert igaz, hogy a világiak közötti élet, a szabad-bani tartózkodás fokozhatja az embernek erkölcsi érdemeit, do az is igaz, hogy bukástól alig lehet megóvni. Mindebből azt a következtetést lőhet kivonni, hogy: .Hatalmas védfal a világ erkölcsvesztegető csáb-jai elől a magány. Igaz, hogy ahol elfogultság játsza szerepét, ott a bírói ítélet sohasem az elfogultnak, hanem annak részére dönti az igazságot, ki ellen a másik fél el vau fogulva, De az is igaz, hogy ezen elfo-galtaknak is van egy tekintetben igázok, a mennyiben t. i. vannak intézetek még jelenleg is olyanok, miket a vallásos érzelmű
Hlraetések:
A hat hjuAboi peUUorlrt 1-iiOr 7 kr. 2»ior-fl ét minden toribbl belkUUUirt 6 kr. Hilyeg.''U minden ogytt belkuUUért 30 kr. A .Nyílt tírcu" egy petit lor beikUUUt dlj* 16 kr.
Hirdetéseket elfogad:
N.-KttüiMán: a KIADÓHIVATAL. Pesten: ZK18LRB M* Béos-, Hambirg-, Berlin-, Majna ej.-Frankfurt- ¿* BaMl-ben: HAA8KNSTKIN & VOOLBU. Llpoi»-, Bern-, ím Stuttgartban: 8ACH8K&txhsa.Béoibea: OPPELIK.
nemzetiségek akkor állítottak fel, midőn azokra szükség volt a polgárisodás előmozdításának érdekében. Jelenben azonban midin a polgárisodás Yilágszerto terjed, ezekre egyátalában nincs szükség, mint évszázadok előtt volt. Ezek fennmaradása tehát csak a nemzetek hálájának kitüntetését foglalná magaban; a hálának pedig oly roppant nagynak nem szükség lennie ott, hol a hálaado-máuy sokkal üdvösebb következményeket húzhatna. Oly intézmények ellenben melyeknek hivatása nem csupán cg/oldalu magasztalása az urnák, hanem az ifjúság növelése is, tehát nagy Bzolgálat a hazának, mindenkor megérdemlik azt, hogy kalapot emeljünk nekik. Ez azonban a közönség részérói — fájdalommal mondjuk — nem így van. Sok helyt uj iskolákat akarnak állítani. Az illető község tanitószerzotesekért folyamodik a rend főnökéhez. Egyének hiánya miatt kielégítő válasz nem adatik. A község követel. Ez uiár sok. l)e midőn azt mondja a rend főnöke, hogy 2—3 tanárt ad 100 frt fizetés mellett, ugy azonban, hogy 1 vagy 2 tanárnak nyugdij-alapot tegyen lo. Az előbbit még csak megtenné a község, de már az utóbbi szöget üt fejébe. Pedig ha meggondolná, hogy azon 7 — 800 frt fizetés mit a világi tanároknak fejenkint letenni köteles — idővel 100 ezerekro szaporodik mint kiadás, s tekintené, hogyha 7 — 8 ezeret mint tŐKét letenno egyszerre — melynek kamatja aztáu a szerzetes tanát nyugdija lenno — többé egyéb gondja nem lenne, mint 2—3 tanárnak fojenkint 100 frtot fizetni; holott a világi 2—3 tanárnak fejenként 7 —800-at köteles évente letenni, akkor már egészen máskép cselekednék. Mert belátná a Yalót, melynok hiányával önmagát csalná meg. És a felhozottak uem kigondoltak, hanoin történt esemény.
SZERÉNYI LAJOS.
(Vígé kOY«tkexik.)
Apró hűbériségek.
Hl.
Amint mondtam, az úrbéri birtok testet csak különös engedély mcílott lehet elszakasztani, a nemesi birtokot engedély nélkül is.
Azonban az úrbéri birtokot bírhatják mint közös birtokosok akárhányan ez megy.
P. o. Van nekem ''/» úrbéri birtokom és ezen 200 frt fekvő adósságom ez mindenesetre egy ''/« úrbéri Illetményre elegendő teher. Én azonban az adósságtól szabadulni óliajtanék do l/t telkemtől mogválni nem akarok, mit teszek tehát ? Eladok két holdat 100 frtval valakinek és igy adósságomtól is menokülök birtokom nagyrészét is megmentettem.
Igen, do az úrbéres birtokot eldarabolnl nem szabad I
Jó, ha elnem darabolhatom tehát a vevőt közös birtokossá teszem azon arányban melyben ót birtokomban részeltettem, igy aztán
1 a telekkönyvi átíratás is megy. A földet pedig vevőnek valósággal kiadom és az gyakorlatban Önállólag birja.
Mit akartak hát elérni kik ez intézményt létrehozták ? s mit czéloznak azok, kik tovább is fentartják.
Másik példa: Egy apa holta után bágy y4 telket és 8 fiút. A fiuk egyike sem képes a másik kettőt kifizetni, de kedvo sincs egyiknek is lemondani arról, hogy egy kis földje no legyen. Mi les* ebből ? — Közös birtokosokká íratják magukat telekkönyvikig — mit nekik megtagadni mint törvényes örökösöknek természetes jogon nem lehet — 8 az ''/« telket felosztják gyakorlatban 8 birja mindegyik önállólag,
Nincs itt felosztva az úrbéres birtok ?
Mit értek el azok, kik az úrbéres birtok elszakithatlanstgának elvéhez ragaszkodnak.
Ezeket azonban az ügyesebbek gyakorolják.
Legtöbb esetben az ''/«telkes gazda sin-lódik hitelezője javára az adósság terhe alatt mígnem végre a nagy kamatokat nem győzvén azon adósság, melytől egypár hold eladása által megmenekedhetett volna egész vagyonát benyeli.
Vagy a testvérek annak tudatában, hogy ''/« telköket eldarabolniok nem szabad, közösen gazdálkodnak mig össze nem pereinek, akkor azután a többi az Ügyvédek dolga. Az ''/• telek örökösei, kik tán ha birtokukat feloszthatták volna nfiadegyiko jó napszámossá válandott. Igy magát mindegyik ''/* telkesnek képzelve rosz b a másik fél rovására gazdagodni vágyó gazdává s végro vagyontalanná lesz.
Ez nem oly ritkaság. Hiszen kisebb birtokos nemeseinknél láthatjuk — nagyobbakról — mintha ezekre nem is volna alkalmazható — nem Szólok. Kiktől pedig megkívánhatnék, hogy • korral és körülményekkel magasabb képzettségüknél fogva is megalkudjanak — miszerint csak akkor válnak szorgalmea emberekké midőn mindenöknek nyakára hágtak.
Igy vagyunk földmivelő polgártársainkkal is — bocsánat o szabadelvű kifejezésért. — Mig együtt vannak mindegyik lel-kosnek hivén magát, s közösen gazdálkodván egyikse fejt ki oly szorgalmat, mint önmagára hagyatva.
Ki abban, hogy okként a hazai ipar és szorgalom csökken kételkedik, uz hasonlítsa össze azon országok vagy vidékek iparát, hol mindenki csekély birtokával Bzabad s abban Önállóan gazdálkodik, azon vidékével hol még az úgynevezett patriarchalia együtt gazdálkodás divatos.
Már pedig hol a szorgalom korlátozva van, ott a tőko szaporodás és igy az adózási képesség is korlátoztatik.
Ennélfogva nem lehet hasznos oly intézmény, mely az ország adózási képességének gátul szolgál.
Ezt jó mind a minisztériumnak mind a képviselő uraknak kissé bővebben megfontolni.
f f J- ,{ .
Nem is tudok uevetés nélkül arra gondolni, hogy tán azok, kik az úrbér s birtok cldarabolhatlauságát kimondták ós fonUrt-ják az úrbéresek elszegénywdósénok gátot akartak volna Yfetni. M mi ha huoayiut meglehetne parancsolni, hogy valaki egy vagy más októl el ue szegényeik.
Hu oly intóxkeil&st léptetnének életbe, mely szerint senki egy bizonyos menynyiső-gen felQl sem örökben, sem zálogban nem bírhat, ennek még értouém a czélját, mert ezáltal cl volua vágva az ut, hogy e nagy tőke péuzesek vagy birtokosok által egyesek kezeibe játixassék a füJdUjrtuk, és ekként a nagy tókékít különféle tAI lalatokba kény-szcrüméuek fektetni — mi ax ország iparának emelkedését elősegítené.
Az úrbéres eldaiabolhatlanságának eredményű még most takarható de egy nemzedék kihaltával fog egész borzaszjóságában mutatkozni, s akkor fog kitűnni, hány szorgalmas napszámos válamlhatott volna mos-taní lelkes polgáraink közül, ha birtokukat eldarabolbutváu nem tekintették volna magukat telkes polgár oknak és a naps/ámos-kodást lealacsonyítottak. Míg így egymás rovására meggazdagodni kiváuó proletár sereggé neveltetuok.
Vagy táu a föld még nem érett meg kellőleg a szabadságra ?
Midőn Amerikában a rabszolgaság s Magyarországban a uem nemesek felszabadítása s egyenjogúsítását szorgalmazták az á b-rándozók mindig az volt az ezt ellenkezők részérői a felelet, hogy nem érett még meg a felszabadítandó osztály a szabadságra. Na kiváltság kedvelő uraim, kérjük szíveskedjenek a magyar úrbéres földeket mihamarább iskolába küldeni és a szabadságra megérlelni mert : a gyakorlat kitalálja játszani a tbeoriát, s a kényszerű * nagylelkűség a nevetségességcsség színét fogja nyerni.
PIJÁNOV1TS PRDÓ.
Hoti szemle.
Október 23-án, 1808.
— tWhortíxág kivételes állapotba helyezte-tott. — Ur. Oaatollano frauezia eonsul Pesten "»*Kyarul tanul. — Viktor Emánuel hivaUlo-Han elismerte a mexikói köztársaságot és Jüanját. — (.Wrtorinszky I^ászló berezeg lVaten mulat. — Jövő övre 4 millióval többet kér a közös hadügyi mlnlaztor, ta\al volt 103 millió frt — Peeteu lakás hiányában közelobb 17 fogász hált egy félszerben omnibuszokon. — Ka-rogyorgyuvits berezeg Pestre visasakisérteték.
— Svájc* cgyrészóben a itajna és más folyók szokatlan áradása iszonyú pusztításokat okozott.
— Izabella királynő vagyonát 12 millió írtra tusaik. — Pesti tahik lökonzullá — mint több lapok jelzik — Ali Niaaml boy eddigi bécsi Ugyviseló neveztetett ki. — Miksa császár növénygyűjteményét — egykori nevelője -- Ilay-nald Lajos tersek 80,000 frton megvásárolta — llg. Eszter liázy Pál esküvőjét gr. Trautmanns-dorf Mária kisasszony nyal Hécsben ö IkJ 21-ön tartotta meg. — Klapka tábornok ur utazásából visszaérkezett. — A királyi család még miudig Gödöllőn mulat. — A budai gyárudvar mely 011 ezer frtlg volt biztosítva leégett A s^ívedutt kár nagyszerű. - Galicziában most (kduehowsky gróf a nap hfoc és nagyszerű ova-tiók tárgya. — A Dráván jolonték leien öaszo-ütküzéa lörtéut a c*. kir. elsó szabad, gőzhajó-táraaság . Maxim ilíau" és . Hildogarde" gőzösei "kftzíUt — V. hó 13-án iW 14-én Urtott miniszteri tanácsban as egyes minisztériumok bud-getel vétettek tárgyalás alá. Valamennyi minisztérium 180V-re nézve nagyobb követeléaek-kel áll elő, mint as eddigi ü8-iki budgwtt. A pénzügyminiszter daczára annak, hogy okt. 2-iki expowijábAU ii¡ég többletet mtitatott ki, hajthattál), s a külön minisztériumokra nézve non poMttniUMAl áll elő. — A honvédok kftzó 1848-ban a ca. kir. hadseregből lx#Rott katonatisztek ellátása f. A. april 26-én költ kir. elhatárolás tvlyUu elrendeltetett. — A képviselői men- i datuin ruoghoMzabitása 3 évrőlfii évre, termó-MOteaen a jövő orsxággyülésokrtfv''-ándékoliAtik
s az ide vonatkozó törvény javadat u válaszU-sokéa házszabályok rtifurinjv iránti törvényjavaslatokkal együtt fog terjesztetni. — A magyar dologatióbau a közös külügyminisztert
a „Hazánk" szerint — báró Orczy lógja helycttesitenl, ki o tisztet Andrtssy gróf egy«{-«e* óhajára fogadta el. Mindazáltal Heuat b. nem «aándékozik egészen elvonulni a magyar deligatió körebői. — Polgári házasságra lép dr.
Mora Vilmos pot ti orvos Sstroiny I>««ti ttgy védnek Sarolta leányával, s o cxélból Majna mel-Uti Frankfurtiul uU*n*k. — O Foiségo a Király hirszsrint o hó 2.Ván rándult lUWbo. — Auemierg Adolf hg. hiraserint Ooberoág lioly-tar tójává !<■»•-- - A gyulafi bórvári j>éu»v«rdó-Ixm kösdebb érkeztek meg nr. uj magyar aranyok veréaébos ssükségo* minták. — József föhercaognek, mint a Margitsziget hirtokoaának tcljhatalmasottjai s franozw vállalkozók köaött éjwn most tárgyalások folyunk egy állandó híd épitéeó Ugyálnsn, moly a posti |wrtot a Margitszigettel les* üsaiekötendó. — A llorisdorfl Bécs inelUtti pályatő, joloodl euitok jobb szárnya hol az árnraktárak vannak o hó IH án eati 7 óra tájl»an lángok baa állott. — PorxMzora*Agl>an Itoszélik, hogy most meg étipen Frigyes Károly hg. akar spanyol királylyá lenni I — Oláh-j orsitág, alkalmatint mivel porosz fejodeltuo vau rendkívül fegyverkezik, sőt burkus lLbfa állitja a hadsereget.
ZalH-megyel hírek.
— Hivatalos. Készos kiirásZalamogyének1* 1808. évi szopt. 2ü-én tartott rendkívüli nagygyűlése jegyzökönyvéből.
SOU9 u. i. u.
jk. Főis[>án ur Ő méltósága figysl-meztotvén a megye közönségét, hogy a folyamatban levő ujonezozás végett a f. évi nov. első hétfőjén megtartandó évnegyedes rendes közgyűlést megtartaui uem lohot: ozon közgyűlést későbbre kellemi halasztani.
Végzés: A folyamatban levő ujonezozás végett a f. évi novemlxer havi rendes évnegyodoa közgyűlés nem a hó első hétfőjén, hanoin *23-án úa következő napjaiu határosUtik megtartatni. Kzen vógz«Ss stb. kiadta Oyömörey Vtuczc. ni. k. ÍŐlogyzó.
Qj lt é c s é n é I f. hó 17-én osUj két tehervonat ösaxelltközött; emberhalál azonban nem történt.
ini''övéazogylot alakult ''N.-Kanizaáu, az első próba ünnepélye f. hó 25-én Launak-nál — hir szerint — nagyszerű ünnepélylyel mennu végbe.
— Tonc zor Pált nkarják a koszthoiyi izraeliták megválaasUni a pesti congruftsusra.
— A nagy-kanizsai ovang, gyülekezőt itteni népiskolai helyiségo Koch ügyvéd ur lol-kcw buzgalma folytán igen csinos karba holycz-tetett; az uionan kinevezett lelkész és tanitó K o h u t h Mihály url>an a gyülekezet egy kép-zott egyént városunk intelligentiája podig tetterő« s munka szerető tagot nyert üdvözöljük a tapasztalatokban gazdag lelkész urat körünkben I
| ] Kóttyi Manó, az országgyűlési gyore-inxla főnöke, Zalsmogyo egyik korűlotéb«M fel-szólitást kapott távirati uton, hogy a jelöltséget a zsidó congrússusi k<(pvi»eKWgre vállalja el.
— 0 o n i a 1 i s muukáojkát szemléltünk meg a napokbau Gózony vári«»biró ur lakában, ki-uok egy tizenhárom éves Ha a szobrászat sgipaz-öutéa iránt azenvedélylyol viseltetvén, az iskolai tantárgyak tanulásánál nyert kovés szünidőt rondeson arra forditá, hogy magát o művészi szakmában képezze, persze alkalom hiáuyában csupán saját ösztönétől lolkcsitetten. Apró diribdarab forgácsokkal készítette édes atyjának fél arezmását, tlo oly liiven, hogy a Vedves fiúban leondő geuialis mAvészro bizton követkoa-tothotUfik. llisssilkis, miszerint a gyöngéd atyai Ügyelem minden lehetőt elkövet, hogy a fiu o szakmát rendszereden tanulmányozhassa s velünk mindazok, kik ez igénytolon de találó munkát látták, szép jövőt jósolnak nékie. Tanulmány és szorgalom, s megjövend a jutalom
Somogy-megyel hírek.
Vien, okt 18. 1808. ,
— A szokásos időben megjöttök a jogász urak s a deák gyermekek. •) Természet«''* hogy a város sziteseu logadja a jókedvű ifjúságot, hisz már auuyira megszokta, hogy tán nem is tudna nélküle meglenni. — A rondos előadások is megkezdődtek már, midőn a jo-gásztestület elhatározta, hogy általános istner-kede« végett megtartsa azon mulatságot, melyet magyarul „róka ugraUsnak" nuveznek, s mely — amint mondják — nemcsak Pécsett, hanem más academiáknál is szokásban van.
Moghisszük, hogy e rosz s minden tekintetben csúnya szokás befészkelte magát akado-raiáinkba; do máshol csak a jogászság alia vesz ré«zt benne, sokáig a guny s élez ozéltáb Iája marad. Elmegy tehátanarmad éves anika ugratásra azért, hogy ki no csúfolják. Ó legalább azt mondja, hogy csak azért. (?) A másodéves egyenesen azért mogy, hogy mulasson, A* első évesek egyréaze azért, hogy henezogjen s hogy megmutassa, miszerint ő nyalka jogász áiu; á másik rész pedig csakugyan azért megy hogy ki no csúfolják. — Midőn aztán igy együtt
•) A jogittok — t/4rtl>41 — megurasiák intgo) kst, « gytfMtktknek kl«jik a JtikokaL
volnának, szép OMüdbea meg vacsorálnak, va- I
evvora után czigány mellett olkoadenok |>oharr>znl, 1 i ti a mulatság aztán azzal végnődik, hogy néhány (a solidak) kivételével egyik som tudja másnap reggel: hounan iio btvy került haza. Már hogy esnem jogász ura khoa való ismerkedési mód az bizonyoe s hisszük is, bogy az előhaluUó korszellem megszállja jogászainkat s ők elU/ik magoktól e o»uuj{\ szokást, mely a jól növelt, mivolt iQuuak mindenkor szégyenére válik.
leássuk már most, hogy kezdték az évet a deákok. — Egy boltivták irodalmi körüket, melynek életrevaliisága annyira ol van lamervo hog''y mellette szólnom fölösleg;«« lenne. Ma volt a szervező gyűlés, melyen a tiszti kar választatott inog. H n hol ft. Vorbőczy István rnagy. irod. tan. mint vezérkedő elnök működik, ott az hlóhAladás s felvirágzás elmaifjulliatlan.
Azért nem is feltjük e kis társulatot semmitől, mig ót látjuk as elnöki széken. íme ezt tették a gyerekek, mely tett meghaladja az urakéit! BEHTHY.
— Évnegyedes közgyűlését Somogymo gye bizottmánya novombíir 2-án tartja inog, mely alkalommal a nagygyűlés első napján lesz a központi föazolgabiró lemondásával üresedésbe jött állomás betöltendő.
— Ugyancsak november 2-án délután 2 órakor Ka|>osvárott a megyeház nagy termében nagygyűlést tart a sotnogyiuogyoi gazdasági egyesület.
— (''sürgőn fogva lövő Somogyi rabló vallomása következtében sok orgazda fogatén már eddigelé is be.
— Ifj. Csorba Ede ur jelenti: hogy a kaposvári mflkedvolő társulatnak oct 8 és 10-én Urtott szinelőadásra feloréttzlxm tisztán U0 frtot jövedelmezvén, ez két i^gyenlő részre osztva a csurgói és kajioavári gymnasium Igazgatóságához áttétetotott Kooaiaovazky színtársulata is közremdködött
— Kocsisovsaky Jusztin szili társulata Ku|k>svárról Székoa-Fehérvárra távozott.
— Az országos izr. congrossusr» Kaposvárott Kunli, Stein Jakab ée Löweusohn Péter vaiur.ik~követjelöltül kitűzve.
— A nép nevelési ogylot id»)ig. olnöko Ka-csoh Lajos ur nov. 1-ső napján délutáni 4 órakor Kaposvárott a megyeház nagy teremében népnevelésügyi tanácakoxniányra hiv,a fel a nép-novelés barátait.
Sopron-megyei hírek.
Kapron, oot 21-én 1808.
Tegnap előtt a „rózaa utexa* nagy veazélyben forgott, ugyanis 4 ház égett egyszerre, a bor zasztó vihar lángtengcmS alakította as og«Wx utczát, amely kázak égtek, ott ax oltás feloslo-gosuek tartatott, mert azt megmenthetni a képzelet sem engodé, do a többi házak megvédése oly erélylyel történt, hogy leirhatlan, mert a szélvész vihar 80 lépésre se hagyta közolltni a kíváncsi vagy résztvevő népet, mert a fojtó füst io meleg és a közulodéat veszélyeztette s mégis a .tűzoltó egylet* önzéstelen működött a tűz végelnyomásáíg.
— Tegnap esto ismét tűz volt, a lángok borzasztóan csapkodtak a gr. Széchouyi Pál-féle nagy kétomoletos háztetőre, do égendő anyag hiánya miatt — mert a novezott háa rástya táblával van tetőzvo — lassankint elaludt. — Itt két nevuzetes oset fokozta a szerencsétlenséget, t. i. későn tudtak vizro szórt tonni, — a nagy szárazság igen érezhotŐ a tűz oltásánál is. Egy katona az^tt létoző „llolglor* gyalog zász-l&aljUl felment a 12 öl magas Széchenyi családi ház te tő rv, ott bravourból mint tanult cso-rcpoa a nagy tető kevésbé ve«xélyoxett részén járkált, do a lába mcgsiklott, és fejtotén leesve, szörnyet halt.
— E hó 17-én innét másfél óra távolságra fekvő Lövő novü mozővároaban lakó Friach ncYŰ izraelitához betoppant 3 rabló, a konyhában foglalkozó nőt rögtön agyon lőtték, ngy a skobábán ülő férjét is, do midőn a rabláshoz kezdettek volna, a nép fellázadt i\ két lövéstől, ós a rablók elfutottak, inert hála Istonnok, megyénkben a uép elég józan ily nemét a h ő s t o t t n o k nem palástolni. — így tolult a két életnél mást neui rabolhattak. — Most a megye rögtön itélotért folyamodik.
^ Vaa-megyei hírek.
SzombHihrly, oct. 21-én 1808.
• Hof og a tás.Szocaódy I>ajos ur kirablóit, kikre alapos gyanú forgott fenn — befogták, ozok között vau saját juhászainak egyike.
* Halálozások. A kép, melyet foatok setét kereUH kiván,'' mely oly igen rokon lolko-ink élelmével; ismét egy hulló csillag futotta bo pályáját, Széli József föispánl helytartó ur egyetlen leánya Maria a művelt lolkü hajadon nincs többé, lü tavasznak szedte még caak vi rágait, s a kiinéietlen halál le tépte őt kedves asülőinek kebléről ; o hó ll)-én ment végbe a temotés Tápláufán, délutáni 4 órakor, — a városból a fogatok hosszú aora már délutáni 1 óra-
kor elindult — a hSgysaámu sokaság
mog a rovatai körül — a ti*rtviselői »katona tiszti kar, vnlamint a IXiimWk szorr/eto képviselve voltak, végre a baniA érczkojwisót a falu ifjú bányai vitték be a sírkertbe, átadandók ót az örök enytVnetiiek, asiruak, mely kimélot-lonül ölelte kobeláro ifjú muiiyasssonyát.
Alig, hogy e kis temotóboíi sir orom elzárta azoniei ink elől o feledhetetlen ifjú hölgyet f. hó 21-én reggeli b órakor szeretve tisztelt 2-od alispánunk T. Hotyey István ur szellemdés neje a jó édes anya hányt el, itt hagyván a bánatos férjet, ós szeretett vigaszulbntlan gyermekeit. —• Ix^gyou hoki a föld könuyü, s szeretett övéi leljeuek vigasztalást a sors változhat-lanaágában.
Irodalom.
— Elő fi zetéai felhívás a .Fegyházi reform Magyarországon" eximU kézikönyvre. Mind a köz-, mind a magánbiztonság védelmére fennálló intéxmények közt, a fogy- és ja-vitóházak azok, melyek országos figyelmet ér domeluek. Hazánkban eddig a fegyház ügy-inklalmi tere parlagon hovert; ha írattak is inAvek, azok legiukább elméleti leírások voluk; as ujabban megjelent pályaművek szerzői pedig az életből épen nem, hanem megirt könyvekből szodték adaUikat Gyakorlati indítványok nem terjesztettek elő; kézikönyv, moly utbaígaxitó lenne, nem Íratott A börtön ügy iránt mint volt megyei ügyusz már érdekkol viseltetvén, és kiképzésemre Auatriábáji, Bajorország, Helgiuiu , badeni nagyhcrczegaég, Francxiaország, Szász- és Poroazhonban, ugy Würteiubergiában utazásokat tevén: ismereteim, UpaszUlaUiui, Unulmányaim alapiáu el-határozUin egy gyakorlati kézikönyvnek ngy-beállitását, moly a reformkérdésokűon vezérfonalul úolgáljon. E kézikönyv két legfontosabb füze térő nyitok oxutul előfizetést; az első a tá-]M>zásról, második a munkáltatásról szól. A két füzet előfizetési ára 1 frt. o. jp. Az első füzetet sxivos áttekintés végett jelen felhívással küldöm szét, kérvén annak meg nom tartás esotéui 14 nap alatti szivea víaaza-, megtartása eseít^n podig az olőlizetési díj beküldését. Pest oktober lf>-én 1808. lt<Wő Eusel Sándor, köz- és váltóügyvéti, a némotonuágl fegyházi egylet tagja. (Pest, belváros, lövésa utcza 8. sz. Eu''sel.ház.)
Q) G r ó f Pougrác Károly szorkeaztéso mellett megjelent a „K «>. t o n a i és honvédelmi lapok" «-xi:nü magyar katonai szaklap első cgyszersmint mutatvány száma, — s ugyan ezzel egyidejűleg .Anyagi érdekeink* csím alatt az országos magyaregyeaUlet közlönye.
(_J Wajdits Józaef könyvkoi-oskodésében éjHui most jelentek meg kövotkező művök:
llátorfi Ij\jo« a .Kandi Klári- hölgy-éloz-lap kiadótulajdonosa éa jelea sxerko»ztójének 111 költeményo, t*«
Ho ff man n Mór lapunk kedves munkatársának „Jerichói rózsák" czlmü bibliai köl-toménynizí^ro, ára külön mindkét könyvr.ek l frt J. é.
Köríve« kötuleMt^ünkot véljük loróni, midőn e két jeles müvet a t. olvasó közfyiség figyel-mébo ajánlani szerencsések lehetünk, ismorto-tésöket későbbi időre hagyván.
Végre:
.A hadtér szolgálat* czinjü fc toaai tankönyv szakavatott tollból eredvo. Ára 80 kr. 0. é.
□ E cxitn alatt .Potőfi Sándor" éjppon most jolont meg llécsboii , lteck Frigyes kiadásában egy köt-jt uj forditmány Potőfi költeményeiből. A fortlitáit Tivadar ix-nert jelo« tolla eszközölte. Aiáixrjuk^o forditmányt — különösön azoknak, kik i .magyar nyelvet nem bírván, ozálul alkahuat n; őrnek Íánglolkü költőnk örökliecsü műveivel megismerkedhetni.
KTyllt póata.
— 8. Tamási. A .Halottak uapjára* W *.*lkk
j9v*nd.
— B. £ Haliát OdvSaOljBk. JötÖ ssánuak bo-saadja.
— ,T«rrek Ksgy-KanUaa jftT«jík*a* osJeiO 4r«ls- „ ke* oalkk *ser*3j/t8l bo«*ánatot k^rQok , — hog/ annak hosatalit k/s5bbr« kell halasttanunk.
— 8*. «sömbaUiíly. Ma«áal«rel*t iráak. ) ''
Nyit tör.
Iláa rladát* Na«y.Kaala*in, Mc*l uw-aáu a* agjruerssott Iskola t<r»n, »gjr f4ldtalnt«a tóglahis, udvart lakApttlrUrl Is kUlAn s rgy hold udvsrkurttol rgjOtt stabad kísbJll »ladik as ár «irgblaMtaas Uk. Tóth I.1J0S Qgjrrjd urnái HiiUodŐ I*.
iMRi-rv KKRBMOZ.
Két urnMMgl kornl «grik f»d«ls*tollakob. másik njritott, t rilgg". aMi«kk«t tollak »ilkfll mlndkcttí
2 1>S utiui bassnaíatra, azabad kitbSI eladd. A kocsik mrgti kinthotők T ó ts s « rda h • I y «n az urasági ko-csitnál u. p. Kottori.
KerrxkedÓHVgéd ajinikosik *gv «Unk «»''^¿í kitUnS bisoujr|tváayokkal van ollitra, melyek tUv t-koid in(ltfltunkbeu er*detibeii olvashat dk.
A ffazdáMSalban «Imileti . Rr»korlati járta«-siggal bírd uaSvsIt ftatal ember « vidik s^lk ur*. '' daliáiban elJujrÖs alkaliuasist inoibet.
BV* MlndesokrSl bSvobbea \Vs|diU Jóstef na^ kanlatál »Ití tadakosó * kOsveUtd IsitéisUbott.
''••. y

TARCZA.
Egy nemzőt kakiikja.
— Történeti beszély u avar korból. — _ irta Tniidur Fercuc*.
(Kolytatás U rége.)
Ktfysaorro a s*olgatömeg«n áttörve magát, az agg uajka Alit meg : baja kuixálv* csüggött )c, vonásai elvoltuk tonmlva ; kimerülve Wult n ohán lábához: — Kalit elrabolták I — susogá ösazekulcaolva kezét. K szdra Eruiitz » a cbán össr-o rogytak 5 ezt az atya fajdalma, azt szerelmo törte meg.
KrmiU tért először magához. Arvzán kísértőt! halványság terelt el BmiuoÍ egy pillanat alatt olveszték régi fényüket.
A rázkódás eltompitá elméjét, tétlen engedó magát a segélyül sietett szolgák által vonszol-. UUii. A« erős lélok s testi''zsibbadás küzdőimét a szemeit elöntő vérezin s a pillái alatt mint egy megkövült könycsepp mutatá.
MMőn acbáni termek egyikébe akarák vinni ellökdöata környezőit magától, zilált halial rohant lakába. '' .
Néhány pillanat múlva vágtatva halad a sá-tor-utezákon kereszt ül.
A fő tábort környezd nádasok felégette útját a mocaár szélén rövid korcsé« után elrejtett do járható ösvényre akadt, mogsarkantyuzá a tüz-vérü mént.
A hajnal már rózsa fénynyel kezdé beöntoni • vidéket, útjában a vizi szárnyasok egész tö-
megét zavarta fel, melyek éles sivitáa közt röpdöstek körül.
Hosszú fárasztó lovaglás után végre a végtelennek tetsző nádasok koakony utján néhány haladó alak lőu kivehető, Grimoáld még egyszer átszoritá lihegő lova derekát.
Egyszerre a nádosből két nyil röpültVelé: az egyik sUvöltve csapott cl a másik mellébe fúródott.
Do már nem érzett, tokintete as előtto haladé lovasokra tapailt, kik tcrhökkel hasztalan igyekeztek olólo menekülni. Intették azt s védo-lomru készültek.
Midőn Urimoaldot felismerték megle|>etvo ugrottak félre, a»ig birva kikerülni őrült vag-dalásait.
A fáradtság a v.érvesztéa végre győzött: a* iz-mc* kar lankadtau hullott alá; ez eszméletre hozta.
Körülnézett: szeiuoi Ksla halvány nlakján akadtak inog. leugrott lováról s fölkiáltva: — Ksla : — s lerogyott ehhez közel.
Az ütközöttok segélyére siettek s sebét jól-rosszul beköték. - Eula I — volt első szava mint fölnyitá szemeit.
Kin bor feletti erővel vánszorgott fel. Oda térdelt Ksla mellé.
— Ksla, Ksla ! — ébreszgoté a kétaégl>cnsoU fájdalom hangján.
Kölnyitá az végro szemeit, félénkon tekintett körül; moglátva Urimoaldot az öröm villáma czikázott végig azokon, aztán njra lezárultak.
Ksla, Kslal — kiáltott Orimoald — hallgass reám ; ébrodj Ksla I jor atyád karja vár Honn reád I
Kai* aroxa mozgott; értett do tagiai meg-voluk merevülve. Csak lassan tért az élet vissza az elhalt tagokba. Az arozo''n halvány pirosság kezdett etömleni, szemei újra fölnyíltak s Orimoald segélyével felült.
— Ah Erraita ml balod ? — kérdé megré-mQlvo annak Ijeaztő halványságán, aggódva ernelí''.odott fel; a fegyvereseket szólitá segélyül látva hogy Orimoald alig tarthatja magát.
— Ninca segély — mormogta Orimoald — Ah Ksla, már késői Saját, saját bosaum öl meg I
Ksla tagadólag rázta főjét,
— Távozzál, távozzál Ksla I nézd 0 kéz atyád ollen forralt boexut, moly által to raboltatál cl. Mc^bocsátasz-o? Nom akartam, hogy bosxum téged U összezúzzon. MegboUátaaz-o? — Oh távozz kérlek, tán atyádon még segithoU», ha a fájdalom meg nom öltő I
Oh atyám, atyám I — kiáltott kezeit tördelve Ksla, tatár, újra Orimoaldhoz szaladt:
— Jor, jor! nem hagyhatlak igy, nyomorulton el.l — s a fegyvoresekot szólitá sogélyül ujia. Orimoaldot lóra helyozék, azonban ereje Megtagadta a szolgálatot • caak támogatva las-lym haladhatott tovább.
A nap égetőn tűzött midőn visszatértek, részt-vovó tömog kisérte ókot Orimoald lakiig.
— lloesáss mog Ksla I — szólt itt alig hallhatólag Orimoald — bocsáss meg! sokat, nagyon sokat vétkeztem I Tudakold atyádtól s mond mog noki, hogy ltumhilda anyám volt.
— 11 cg!>oeaátasz-o — kérdé esdőlcg.
Ksla elfordult, két forró könycsepp gördült végig arczán.
''—t Köszönöm I —■ rebegte Orimoald — oh ml boldogító a sieroleinl köszönöm Kata kö~ •zönöm I
Midőn Ksla könyozvo távozott még egyszer utána nézett: két nagy könycsepp pergett végig arczán, aaután bevitelé magát.
Oh mint megátkoxta boszuját, mint tervét, moly nem a kiszemelt áldozatot a chánt, kinek szökött sétájára Orimoald Theodor* eltávolításával még biztosabban számithatott; hanem a azerolom-üldözött Kalát rablá ol 1
A chán megtört a boszu súlya alatt; tové-kény lelke elvoszté rugékonyságát s mint ösa-ezeaszott váz járt-kélt üros termeiben fájdulmst-*an sóhajtva fel:
— Rumhilda, Theodora, Krmlte!
-— 0 »zereteU — susogá ilyenkor Ksla s árosán a l>oldogság pirja ömlött el.
Orimoald boszuja még halálával sem szűnt
Ab álUla fellázított a fegyverrel etiátott nép-törzsek lassankint aláásták az egykori hatalmat mely a chán halálával óriási léptekkel sietett romjaihoz 1
Források:
Jósika Miklós: „Magyarok őstörténelme,* Oobhard: „Oeschiehto des lloicha Hungarn" und .Qeschichto der Königreiche Dalmatien, Kroatien, Hlavonien etc.* <
ty ss Hm. dex rr i-« i jei • ixr O xx
Napy-Kaalm, oki. Kereskedelmi luossauat''a misMbsa aeuiml váltosáat seiu Hintetett eM j — ft— lt) kr. Aa Uiletvilágban említést neu. érdemel. A hoiomány felette kevés, a obbBl la eaupán a válási, tákos Jó minfSségre vannak vállalkosdk. A kivitel — kOvetkrx«tesen — nagyon csekély olyanuyifa, bogy a tavalyiból hasoiilltnl sem lehet Ax oly nép kllá* táasal keesegtetcttükniSniégea árpa és aab «lárualtásl forgalom alig laxrevehet3 — elloukeiSleg aa ó-tan-Kerl nagyou kereseti.
Plaui bfltl-visárl keleUrok.
NAQV.KAN17.8ÁN, oetobor 23 án. Alsó-ausslrlal méiCuként.
Tl/psények 1 II o a a 83-85 fontos 4 frt, 4 frt — kr.
86- 30 fut 4 fr. 10 kr 87-88 fis. 4 frt 60-«» kr. Rom 78-70 fut. 2 fr. 60 kr. 78-80 ftat. 2 ft. 66 kr. Aya aarfSaflnek, 70-71 fnL t fr. 70 — kr. 71-72
fets U frt 90 kr. irpa ktlstuségea, M — 66 fis. 1 fr. 20 kr. 67-08 fos. ». frt. öO kr. Kukorleia 2 frt 40 kr., 2 frt SO kr. Kuk orle aa olasa(eslnquantto) S frt »0 kr. 7.ab 44-46 fns. I frt 60 kr. 40-47 fns. 1 frt CO kr. Pohisks 60- 68 ins. I frt 60 kr. 68-70 (la S H U kr. Paaauly fehér 4 frt 60 U. I''aaauly, tarka á frt 60 kr. Ónbé elsfireiida — frt — kr. Hséuamáas. 2 frt Hsai ma 1 frt 2<)kr. liepcie 4 frt HO kr. Uvaaai 4 frt 100 fej kápoiila 10-14 frt.
Bécsi pónz&rfolyam, oct. 23.
f)*/0 metaliques 67.20 5 6% nomz. kölcsön 02.— ; lHGO-ki álladalmi kölcsön Ü4.SO; bankrészvények 7.681 hitelintézeti részvények 211. 10; Ix)mlou 116.50; ezüst ágio U3.!k>; arany darabja Ö.60 kr.

Vasúti naponkinti menetrend:
Indul N.-Kanlisárél Buda felé d. u. 1 éra 22 parca.
a . . . eitv« 0 érakor.
« , Déca . reggel 7 éra 16 perea.
a . . . estva 7 éra 46 t
. , Trleit , d. u. 1 éra 60 ,
. . . . eslvo 9 dra 26 .
i, . liarcs . reggel 8 éra 6(i ,
. . . délután 2 éra — .
¿•k. N.-Kanlssára Ituda felSl reggel 6 éra 0 .
• . , , d. u. 1 éra 20 .
, , Béea , reggel 8 éra 20 ,
» , ,. . estva T éra 90 .
. . Trlast . reggel 6 éra 26 .
. , , délh»nl2 éra 62 .
. » Ilarc/ . d. u. 1 éra 44 ,
, . . este 7 éra 20 .
I
Októbtr 25-1(1 31-lg 186«.
4- és hol;- aap Katholikui naptár Protóiiina naptár m UV-
'' kalb. t!v. A király ailu vóulértfl. Máié XVlll. 23- 36.
¿8 20 27 28 29 30 31 Vasírnap Iléifó Kedd Saard. CsUlörtök l''i''-iitek Hiombat D 2f Krlaäjit Dömötör vélt Sabina aa. 8lu. éa Jnda Zenohlua Alfoaa Farkas pk. Dömo Bsablaa 81 m. ás Jucla Nsroalas Klaudia t Btf. Ml. K ?
Felelős szerkor.¡tő: WajditS JÓZMf. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
H
RDE TESEK
„Halljuk a szép .szét!"
„Rajta fiuk, vigadjunk"
--—(1M
Megjelent éa minden bazai könyvkorcokodésben kapható:
„KwlljuH''a szép szót!"
c.zimü magyar felköszöntő (u>nst) könyv, moly kötött ée kötetlen mindennemű felköszöntést tartalmazván, diszos kiállítása és tömött tartalma, ugy hasznos t^ mulattató voltánál fogva az ifjúság figyelmébe különösen ajánlható. — A 160 lapra terjedő é* 146 többnyire crodoti felköszöntést tartalmazó sziueskoménykötésükönyvuek ára 1 ft.
Gyakorlati közlemények.
a népgazdáuati korszellem részére
100
100
Továbbá megjelent
a dalkedvelő ifjúságnak különösen ajánlható
„RAJTAFIUK. VIGADJUNK!"
kOskodvcsaégü dalkönyv második javított és tetemesen bővített kiadása.
''. E nagy szorgalommal {isszoállitott mfl közel 1000
^"ÍAiögat^tt dalt tartalmaz, és színes boritéku; csinos kiállt-I. tJ^Anái fogva ia kitűnő, mondhatni : ogyetlen a maga no-[ mében. Az ulaő kiállítás 2000 példánya igen rövid idő alatt « iui oléggé tanúsítja, hogy méltó figyelmet érdcmol.
a« 630 lapra terjod'' a dlsj».!«eii kiállított zsebkönyvnek kr., dt\s iranynyomás- és. aetnyszegélylyel 1.B0 kr.
Végro ugyanott megjelent
LEN ORMA ND,
k HÍRES enCMTNDlIGáZMONOÚ VETÓKáRTYáJfc
32 sainozett kártyával, magyar aláírással és Bzóveggel. — nra 60 kr.
Mlud a három .Nugy-Kuitl»»»», WnjdltH Jdxnrf Ufluyvkerrakedéhében egyszerre vévo, valamint utánvéttel ogytttt rendelve 2 írt 60 kr., éa 10 példány után egy tisztoletpéldánynyal is szolgálok.
Minden postai utánvét mellett a megrendelő szíveskedjék bérmontoc levélben az emlitctt összeg egy harmadát mellékelni WAJDITH JOXHKF.
KrtiiyvkoreskedJ Nagy-Ksulaaán.
E*ea meohaaikal ugynoveselt drí-^pemek, háromféle nagyságban da k0s aaptárak kolnnnsen pontos és 5 rabja 60, 70, 80 kr.
Egy nyíri UJ aranybél 60 krí ujabb ékaaer-tárgyak (nem broua)
csinosan kiállítva, a férfi és női érákon inlnt érmak viaeltetuek, as egyik oldalon mechanlsmui által a nap él éjfél honxát, a nan felkellét él le-i maatát, a náalk oldalon a folyé he*! tet éa hénapot nuUtják. Kgy darab valédiU( aranyoiott 46 kr. egyne-rfleu araoyoxott 26 kr. egy drb. kO-■ Snséges 10 kr.
A varráihoi Igen sxttkséges ax ujon faltalált varrótű bcflilé flip, inelylyal a vak la egy poros alatt a legfinomabb varrétfibo a asálat befQshetl. Kgy tdnagyaágu aaelencae ára oaak 50 kr. 00 ang. aiab. varrélő, mindegyik darab jobb aeaélbdl 20 kr.
Kgy likacsos aaerkeietd angol fsad minden a mai napig kánltatt talál-inánvt a háttérbe aaoHt A kéa élét 8 — 4-saerl fenéa után élaaié tenl, a nélkdl, hogy karctolna, llfj darab ára 80 kr.
CfyetMSM hévmérét 4t léjaiérét extlstSxOtt lappal cilnoi tokban, káal tsQkaéglelro frlfUggesiteul, vagy utalásra, Diaanyára mindenki for magának aiaraml. Egy darab ára 36 kr. 8i«mltvegek éa egyéb optikai tárgyak.
Angol tollkis beisemert aeiélbél 1, S vagy 4 kéasel. Csontul l6,20kr. GySngyanyával 40 és 60 kr, paeaét-nyoméval éa két betOvel 60 kr, 1 db. gyOngyanya 4 késsel 1 flrt tO kr, A osodaaiadár aranyosott ércsbíl kedvei il}usignak.juosl legssebb Dinlatsága. A tavasxl ^..ekések dalait csalédáslg utánoxxa. Kgy darab ára 30 kr.
A végtelen plptftszappaa, Illatszer
•tb. raklárhél klllanOsen kleutalend^ a valédl átlátazé Olyccrln s/appsu 1 Igen nagy darab a magyar király sikerült arcaképével 10 kr, 1 tucaat 1 frt Egy laterna MSgioa birtokában mindenki bllvéai. Kgy dlsxei s egyúttal IQu éa Öregnek felvilágestid Játéksser, inely 7''i kalflnféle ueveietea isemé-lyiségeket minden tetiiéa ixerinti helyre bttvOl. a társaságokban krd-Iveseu fogadta tik, 1 db. a hossátax-toiandékkal 80 kr, nagyobb t ft. 20 kr. <oég nagyobb Nr. H, 1 frt f>0 kr.
Eoy kosárka illaUiertkkel él Iiap-pauual megtöltve gyümölcsöket Ué-
ugyanaa, 100 »Inéi bo l rttákkal 1 frt 80 kr. boríték belül a«mán csoiva 66 kr. 1U0 db. angol Iev41 divatos mono grammal 90 kr. 100 db. ugyanaa borítékkal 1 40 kr. 100 drb. Utogaté-jegy, egy pe alatt elkéaxltve M kr.
dupla nj aranybél kéaxltve.
itelltS, 1 db. cilnve tokban, 80, 40,
00, 80 kr-t frt.
1 pár fOlftlggS fekete xománciexal acaél vagy tataiéi aaerint 86, 60, 80jjegy aranyban kr. 1 frt lg.
Cslaes aiáa44k egy gyflrű egyei aranykél minden db. megbélyegexve.
1 nfl-gyOr- tetssés aaerlnU ssinU kSvel 1 frt 60 kr.
1 peclét-gyűrű kftrU i ft 80 kr.
1 férfi . . . 2 fl — kr.
1 db. két batQvel véava 8 fl 60 kr.
Legújabb betOréa a tüsblitos iiab.
lakatolt
1 db. kleal.....60 kr.
1 db. nagy ..... 1 frt.
EMrayill. alpacca 2.40, félselyem 3.80, selyem 6 60, mlndkettS fanyél éa acaél alappal 8 ft 80 kr.
Xansr««aek tömör 1 drb. 1 frt 1 fri 80 krtg.
érnek, vésve, loaánoaoiva 10, 20
40 <50 kr.
''óraláaeiok, uJ páriil 80,60, 90 kr
Nyak óraláncsok, íománca gyflrtl vei dlaieatn kiállítva 1 frl 60 kr.
Acaél éraláncaok rövidek. 10, 16,80 kr. Nyaklánciok 30, 70, 90 kr.
1 pár kéaelSgomb 26, 86, 40 kr.
1 db. mellgomb 3, 8, 16 kr.
1 db. gallérgomb, eaont S kr, ara ayoavs 6 kr. gyöngysuya 9 kr.
Varráeszkfc oslsos bérládákba«, mely áll 1 ollé, gyttiiü, tflUrté kO rOmráapoly, fUií kés, lyuktágild alb. 40 kr. kélaier llyeu nagy 1 frt20kr. még csinosabb 8 fit.
Aagol levélpapírok, minden taUxéa saorlntl név, beta vagy korona Ingyen bepréseléiéval.
100 db nyolcaad, velln fehér 46 kr. 100 . ugyanaa 100 borit. Cő kr. JOO . vastag duplán bordáivá v.
vonaloava 60 kr. 100 , ugyanaa 100 borit. 1 ft 6 kr. 100 negyed relln 90 kr. 100 . vastag duplán bordáava
v. vonaloiva 96 kr. 100 , nyolcaad, esinoa külön féle aainbSl 60 kr.
100 db mindkét oldalon fényeiettAj^ ,n|Uíun Jarab reguláivá 1 drb. llthogTapb.-va pontosan kéailtve 90 krJ| mblnnal egy dinéi uJ aran lánca-A jegyekon 3 vagy 4 ior késalthél6)c,4i(31<,|yoeVu>légyartU« aomáuoaaava anélkül, hogy többe kordiné. )r>n ig frt,
1000 db Jél méigáiotl levélpeciét
1 db. ugyanaa ébr«eit£vel 1.60.
1 db. . poroa. siámlappal 1.60.
1 db. , . ébresstCvel 1.80
1 db. . . Qtéaaal 2.80.
1 db. Ingáét«, »svkiéuye fényesalt,
2 napig Járd iierkeiettel 10 ft. 1 db. ulaié-éra, háauál Is haasnál-ha>é, ébresstSvel 6.60.
LiBst asgol zsebórák 13 latos eitut-
WT-
dák, bronsi
kefék, fogkefék vlrágciarepek r guasmUab-bronxuemtlek, levélnyomék, Iránok, ehlna-eitUt kéa^letek, kanál, villa, ¡kés, gyertya larték, oakfoug fáUk, kaaalydk, legyasOk, nad-ráglarték , gallérok , tdaiiaraiáwok, kávé- thea ea aaatall terítékak, raji-
nagysága tetssés sie ! rint 1 frt 60 kr.
1000 db. legnjabb, vöröi mint a^'' peciétvlaaa 2 ft 60 kr.
1 skatulya batOkkel 10 kr. ^ skatulya virágpsesétjegyakkil f,gyv«ek,
6rák saját káaaltmény minden for- « m...».^ .-v-
taában éa nagyságban két évi Jétál eaaköaök, lakatok, továbbá l(«a nagy láal Jagygyel. válaaitéku gyannek-Játék U társasági
1 db. Aggö óra ar. ealmmel 1.40.^játékok stb. (170, 40- t)
Trautfott Feltei
el»« sssitrlal tt»aysroruágaak áll. bUoaáay-siáJUté Bzlstt, 8*01, Kint-•erstrasse 57. ós Kaerataerrlag 2. gtssailber 6«« Drasche-Haass.
ivr.
Ersparnis bei Inserate!
BN VERSUCH GENÜGT III
ZBIB IaHR''A
koniicssionirtcs
ANNONCEN-AUFNAHMS BUREAU
|f fUr alle Zeitungen
Obernimmt Inscrtioneu zu günstiguton Preisen. Peat, Könlgagft»»« ÖO.
Zur gefälligen Beachtung MI
1U-4.
Tessék csak egy próbát tenni,
és az alább megjegyzett tárgyak meglepd olcsó áráról meg fog győződni.
cqr Mludeii áru H lenjobb blitOHitá* mrllett adatik cl. ''W&
Itt a legujAbb gyAkorUtl féoyttaé«! etlkkeknek oly negy»ear« vála»*ték UlálhAló min« lléeaben hatonló »cm tétetik | gondoakodvA van It fiatal é» öregről. ugy hogy e*«kély«égért »«ép A* alkalmak.« ajándékot n»mc*ak hölgyek éa urak de még minden kotu éa állátu gyermekek aaámára exerféle válaaitAkbaa találhatót.
Arjegy«ékek mindeneinek ac«lme ponto» megneveli» után Ingyen i* bérmentve megkdldotlk ( nagyon előnyö* léhát a vidéki t.e. Ukoíokra néave, hogy egy ily példányt meguereaaenek, mintán abban nemeaak M ár, hanem minden a raktárban léte«6 ealkk pontoa megnevetne I* Ulálható. Al •aét-koldc» utánvétel, vagy a péni előlege« •«ekOMéae mellett tfirténlk.
Legjobb gyártmányú különféle czlkkek kivonata.
Fraaotla levél pa|tff*k.
r korona
tó kr. »» . 76 , tó . i n.
80 kr. 60 .
f
mludeu kivéilt Dév,bet(t fagy ingyen nyomatá»ávaL «xáx db H ad fi.nom fehér . ,
1 > • angol,\«.ialaott , , . , reexéa »»inexett , . 4-ed finom fehér , , , angol voaahott , . boríték 8-ad fehérre , i • * » • i , f • íaln.,ra«a. 66 , , . , bel51 aominco» 00 ,
. finom gyáaaborlték . 80 , , boriték 4 ed fehérre . 60 . ... er«e papír. »6 .
2 ralnoi betli koronával a dlvato» ''több*xlnd nyomatban aaáa papírra 40 kr. »»4» borítékra40 kr.
100 db. Látogatéjagy. ett."» fányraáxu papíron, legflno-mabb kőnyomat egy »orlráaaal I ft. gyanllrra legflnom. fekete nyomé«-.
aal........70 kr.
ugyanlly. légiin, arany nyom. 00 kr. minden kötelkoaő aorárt 10 kr. tdbb, l.Atogatójegyek, legfin. angol borii nyomattablegujabb nemfi beinkkel, olcióhb mint mlndenfltt ,«Ae db. feh., kett3»f«nyd papír. «0 kr.
Rixtollak.
I tcat. ang. réstoll 12 legjobb fajban 10 kr.
12 tc»l ang. réxtoll egy doboiban, fennebb! fajban . . . . 00 kr. It teal. alninlulum toll, blatoaltva roxada ellen . . . . . 80 kr. 1 t>K»at Irón jó tnlnőaegü
10 15 25 tó 46 kr. 1 to.t. tollnyel . . 10 16 20 50 kr. rinuuati »ételi pectétayoaék leg-
• xebb lrá«»al. 1 db kél betfivol, finom nyéllel 60 kr. Koronáért .10 kr. kulin, e.<é»x nevek
olcaón •r.áiiilttaluak. ''Dombornyomó pré»ek névvel egydlt
legflnumabb 3 ft 60 kr. ilélyeg (tiUmpiglia) bádogiaokrény-nyel, f«»ték él ecaottel 4 60- 6 60. A legújabb maga magét nedveiltŐ bélv vg, (HUuipigla) a gép egyiaerí ucdveiitéiiel exer lenyomatot ké-• «it. A leggyakorlottabb hivatalok éi Irodák »tárnára 1 db legfin. vé»ft 6 It 60 kr 7 fl 60 kr. Legjobb minSiégfl, vaalagexUit )e-
mextel ellátott Chl»« t/ült. Jólálláa 10 évi folytopoa haaxoálat mellett 1 tet evőkanál 10 A kávéa-kauál 0 n, ké« éa villa 517 ft, 1 pár gyertyatartó 4 5 6 fi. 1 db tejwerit« 8. 8 ft 60 kr.
leveimerltS 6 ft (0, 0 fl 60. 1 tol k.''»tartó, leg.xebb faj 0 ft. Egyéb clilnx tárgyak gyári árért Eaeo gyártmány iáin éa formában.
a valódi eidithea haaonló modorban van kéialtv*. 8aagtalan vixmentei ágybavalók, na-
Íyou Ajánlhatók vlaelők, gyerme-ek, betegek éa gyoroiekaaaxony »xámára elhárítják tökélete«en aa '' átnedvealUat.
Hagy raktár gyermek- 4« táraaejáté kokba«.
Bábok, dbja 610 15*080 krtól liftig. Különféle állatok 6 10 20 . 1 . Játéktárgyak doboxokban 10 20 30
60 krtól.......2 ftlg.
Allatok, terméaxet »xorínt elkéixllvo
60 krtól......1-2 ftlg.
Kgyéb Játéktárgyak exer félevál«»»-tékban 10 krtól . . . . 4 ftlg. Táraaajálékok 30 60 krtól .2 . Aa l«ui«reto» roulelle JáWkok en ml-n''ialaVe 1 db 40 60 00 80 kr. 1 20. 1 fl60.
Laterna magica, ax ngynevexett va-ráxilámpa, a legkellemoi«bb rnu-laliág Ifjakét Öregek »xámára, ldb
12 kép. 06 85 kr 1 60, 2 3 4 6 flig. Könyvnyomdák lökéle* bellikkel éa »terekkel, inegnött gyermekeknek
86 kr 1 20. I 80, S 60, 3 4 5 ftlg.
Angol »»ertiámládAk. lelve minden a háaban »»dk»ég«ll «terekkel, 1
láda 1 60, 2, 2 60, 4 ft, 1 kitebb gyermekek 25 80 CO «0 kr 1 ft. MegreudMé»eknél játékokra kéreük a gyermek korál él a darab értékél megnevexnl mely után A legalkal-matoiabb válaaxlatik miután a vá-laaxték roppaut nagy. KfilOnféle játéktárgyak doboxokban »«áa fél* válatitékbau fl- éa lánygyermekek »lámára, darabonklut 10 20 40 60 kr. 12 flig. ItgflnAaabb kautiohuk-fitOk. 1 fodorító fétfl 16 20 25 30 kr. 1 »flrfl féifi 20 25 30 kr. I nye|e»f»''»(l 25 30 36 kr. 1 t^féin 30 40 60 kr. 1 »»obféatt 10 1626 kr. 1 i»ebfé«U kefével 16 35 40kr,I fejkefe »0 4060 kr. 1 frt lg. 1 ruhakefe 60 «0 80 kr. 1 ftlg l legtinomabKfogkefe
10*4 30 86 kr, köröinkefék'' 26 30 46 kr.
I.oglobb angol. lollké»ek, dbja 26 36
tó Ml HO kr. I ft, 1 ft 20 kr. KlőnyOi t»el>l(lt»xeraiámok kanoet-cxal v. anélkül, dbja 20 30 40 60 kr.
Legnjabb'' pénxtárcák 2t) 40 00 80
k/. 1 írt, 1 ft 60, 2ft.
Tárcxák 00 80 kr, l ft, I ft 60, 2 3 ft. Valódi Ujték-aalvar pipák é« tartók legtxebb foglalá» ét legfinomabb faragáa dbja 60 kr, 1 ft, 1 fl60,2 3 4 6 Irt.
Hnlvartátkák SO 60 80 kr, 1 ft, 1 ft 60
2,» ft.
TokébtMen ellátottdoklnfoxá«! ké-
• xaletek valódi tajtékból boroi tyánkCvel tokba, x«ebbe való, a talláaiiám «xerínt külSnböxő »tárak éa pipákkal,tdiiierixámkanóe, »tlvarkéixllők naplro» » egyéb do-hánytáii kétadlellvl, darabja 8 4 6
0 8 frt.
Helyem nyakravalók urak axámára darabja fekete vagy aaineaett tó
35 46 60 kr. Dlvato* «flyem ehardeok 80 kr, 1 fl,
1 ft 60 kr.
Legjobb nadrágtartók tartó» é* •16-nyO», párja angol oérnából 46 60 80 kr. »elyombSI »0 kr, 1 ft »0,1 ftbOkr.
Paplrtárczák-
Egy »xépen ellátott eavoloppe kQlOn-féle féuyUtéti papírok éa borité kokkal lelvo dbja X6 .15 60 00 80 kr. 1 frl.
Egy Irótáreia rlUtá* nélkfil 80 kr, 1 frt, 1 ft 60, 2 ft, tokélete» iró »ter-axáinokkal it 3 4 ft.
Fénvképl albumok.
rálogatJ
ni---------
egy db 25 képlo legfinomabbféle 1 ft
/-- r"--------
iiAiiiorl válogaláiban, tájét gyártmány.
1 db 26 képra 8.1.10 80 kr 1 f>t.
I ft 60, ? a ft.
egy db 60 képre 60 80 kr, 1, 1 ft20. egy db 61) képre legfinomabbféle 1 ft
60, 3 3 4 6 ft. egy db luiképte 3 4 5 0 8 ft. Gyári raktár rámákban, darabja 6 10 tO 30 60 kr. Kűlünféla nól necenelr-ek tOkélet«» varró-kéttlel dbja 40 nllkr.
1 2 8 4 6 fit a kiállitá» mloGiége • xerlnt
Gyári raktárfraucxla »xlnháxi látc.1-vekben dbj* 8 4 6 0 8 10 ft, malyk a mmllvéaxnél dupla árúak. Legtiobben kiállított nSi kéxl tár-cxák btirb.M ét kelőiéből, dbja I ft
60,* ft, 2 ft 60, 3 4 5 ft. Legújabb ékutrek
legdivalotabb forma uj aranyból mely miudig ax aranynxint megtartja é» exáltala valódi éktxerhea a legániltóbban hatonlil. Melllttk dbja 40 60 80 kr. 1, 1 60,
2 frt-
Külbevalók, párja 60 80 kr. I ft 1 60, í frt.
Nyakérmek, dbja 10 26 85 60 05 kr. Karperecxek dbja 60 kr. 1 1 60, * ft. Tartofé.ük 80 kr, 1 1 ft 60, S 8 ft. Clyflrflk kövekkel 80 40 60 kr. óraUncank, rOvidek 60 80 kr kr, 1 ft I frl 60.
Nyaklónraok 80 kr, 1 ft. 1 ft 50. OomboitAk nrak ixáinára 20 40 60 60 kr.
Előing-gombok dbja 10 16 SO 80 kr, Ujj-fombok, dbja 6 10 kr. Egéa* kétaOlelek elSIng él ujjgom-l bókból lvg»»ebb klállltáa 60 80 k 1 1 ft 60.
•gy c«omó óra-fityelék, nagyon eal-noaan OaaaeAllltva GO 80 kr. 1 ft. A Icgdlvatoib aoiél-ékmr
OttteálliivA »ok finoman kOiaOrfllt
eidilAciéletővekből. Kgy melllfi 40 00 HO kr, 1 ft. egy inelltfl eaditbe foglalt 1 60,2 S ft. egy pár ftllbevaló 60 00 80 kr, 1 ft. r . ftllbevaló eadttbe foglalt 1 60
2 S 3 60 kr.
tagflaoMAbbaa elkéaiUlt brlllaat-iktrer
maga a »»akértt 1» ámltlalhatlk ex
állal. Kaeo ék»xer valódi exUdbovan ellátva, aa utánxotl («illárok a legfi nomabban kOaxArdlt hegykriitAlyból valók,« melyek élénk Illáét »oha aem veiillk el; mA» drAga kOvek ia Umer-hellendl vannak utAnoxva. Kgy melllfi 4 6 0 ft. . pAr fitlbovaló t 6 0 It. , , előliig-gombok 2 60, 8 60,
4 ft 60 kr. egy dArab nri-tfl 1 80,8 80, 8 4 ft. llrillant-gyOrfik aranyból I 20, I 60 í — 3 frt.
Kereaxtek éi »»ivek nyakdlax gya uánt 1 3 4 ft.
Gyáuékwar.
fekete legaxebb alak éa Igen tartó»,
dvegjel, lava éi biv.<|-»xamból. Egy melllfi ÍO 30 ÖO 80 kr. I ft. , pár ffllbevaló 26 36 60 80 kr, 1 ft , db karpererx 80 00 HO kr. 1 ft. . . nyakhajtóka 60 HOkr, 1 rt. . rövid óralánrx 16 30 00 kr. , nyaklánex 8<J 80 kr, 1 ft. , etólng-gomb 4 kr. , pár uj gomb 16 20 80 40 kr. . tartó''féafl SO 40 AO 80 kr, N*«y gyAr raktár bel- éa kdlfOldi parfüm aaappan, olaj, haJkenS«« ét egyéb pipere cilkkekben.
Hihetetlen de mégis Igaitág.
Halón órAk broncxból dvégfedél é»
alapxattal. Egy db kla óra 2 frt. » . ka*épnagy»Agii 8 ft 20 kr. ■ • "»gy óra 2 ft 60 kr. . . legnagyobb 4 ft 60 kr. Calno» »sob«órAk poreiellAn ctim-lappal.
Egy db Olőmfi nélkfil 2 3 3 80 kr.
. . dlSmfivel 8 60, 4 60,6 ft. E*en ÓrAk UrtóaAgAért 6» Jó JArA
aáAH k»»e»«4g vAllaltaük. Mindeunenifi megrendé»ek Átvétetnek * gyoriau éa oloióu teljoalt-Utaek.
FELHÍVÁS.
Aa alulírott igatgatótág ti«atelettel Jelenti a baaai L kötöa-aégnek, hogy a ■>. klr. kerc*k. utnlaUrium f. évi Jun. 12 éa 7831. ax. a. kelt engedély folytán a
„Nagy. kölcsönös blztosltó-bankM
mflködétél megkeadetU.
IfluélfogvA Al Intáaet mind helybeli, mind vidéki pArtolólt I ti»« tel ettél felhívj«, hogy « bUloKiági a>M kép*é»ében mint Alapi-| lók ré«itr«nnl »*lve»kedjenek.
Jelenléteket e cxélbót elfogadnak legkOaeUbb
. Pesten a/. „Angol-magyar bank" (főút l. m.)
i a fene»lru*«tt Intéaet ld«l|i«aM Irodája (régi potla-utc»« 10. ««. II. emelet.)
Budán az ottani „takarékpénztár" (linezhid-tér.) Vidéken pedig a* intézet flgyvivői.
Hol Ogyvlvíaégek nem léUxaek, a Jelentkeséaek a fentotlm-| aett Intéietek bArnelylkéh«« iráiban InUaeadSk.
Alapító lehet mindenki, kl ea fntéaet bl*L alapjára egy vagy tObb 100 ftoa jegyei aláír, a ea öaaxegbSl alálrátkor 10*/, a aa IdelgL nyugta kéabedlAaekor tovAbbl 90*/n-lg Ufl.el t a tObbi 70*/ egy Av lefolyừ «Ittt 8 vagy töhli kitebb réaaletben fiaeteudS U.
Eaen öt«*»gek képedk ''aa Intéaet blatoncágf Alapját, mely a benne réiaetdlőknek iioii kettőt előnyt nyujtjA, hogy mlg aa illetek kleoraolá» utján lőkélökot viattakapiák, attól folyvá.l G«/0 kamatot hutnak, aa évenként tartAndó kUorloaáa alkalmával pedig egé*a betételök egytterre, A klaortoláa Ideje ««érint S6*/e-t4l egé«s 1009/u-lg emelkedő feldlfixetéxtel «dalik vU««A. •
MakOdlMt kiterjeszti ozen intézőt a lo^olőnyöaobb felutaíok mollott:
1) a t ilikár el kai blltoiltáiekr«, minden Ingó é« IngAtlan vagyonra néxve,
2) a Jégkár ellMlr*, valamint
8) az fiaberl él«t minden nokAtban levS módotAiok »»«-rlnti buto»itá»Ara.
A* eaen diletAgakból óveuklnt maradó fölötlegek keadetben a« alapítók által a* előre képtcll blxtontAgl Alapra teli befuelétek törletxléaére »xolgAlnak | e lÓrleaxlA* után pedig aiint tartaléktőke as Ott»«» rétxvevők köiO« tulajdonéi képexlk, a kik betételak leg-kliebb kocxkáttaláia nélkdl, nomciak axok utAn járó kamiOokat, hanem a díjtételekből maradó további fölOilegekel élvexlk Axon előnynyel egyetembeu, i hogy sa Intéaet rendelkexét Alatli tőkéit eliŐbbtégl joggal kölc«önkép hatxnálják, a Igy eiHk»Jg Idején blxlo* ó» ole»ó pénxhex juthatnak.
At lnté«et »»erveiete a leg»iabadelvfibb, amennyiben Aa Oaaaea tagok befolyáta ét *llenőrködé»e alatt áll.
Minélfogva a l. kőtöntég réttvélébe éa pA-lolá»AhA Aaon meg,egy«é»»fl ajánljuk, hogy báruvl toiáhbl felvllágo»ltá«»Al ugy Aa Intéxel , mint vidéki Ügyvivői a legnagyobb kéattéggel fognak Asolgálnl.
Pett, 1868. »»eplembor 4 én.
A „MAGY. KÖLCSÖNÖS BIZTOSÍTÓ BANK"
(168-10,0) ÍK**K<itÓ*Ag||.
Az első ausztriai bizományi ll/.lct.
(116-18.9) LÜJL" ILILÜIJ..
JPL-Ktliflologw bathaUSaá^a, ax
A. FRIBDMANKT Béoaben
Praterdra«»* 26. a*, éa Operngatto 6. ax. ■ Dréher aOrctarnok molletl.
hmmmmmmmmmÊKÊaiimmÊiÊ!si*mmMÊm*ss3£''m*B~*f
Klttinő minőségű és olcsó órák.
k01l\ miül
díisan feluxorrlt « rivok során jclca hirr« Jtajjott
ÓRA-ÜZLETE. PeBten, klgyó-utcza 6. szám.
ANA THERIN-HZÀ.f V IZ-nek
dr. Popp J. 6. gya<orló orvostól Bécsben,
eldailvA Julio Űyula nynkorlö orvon híI». «által dr. projf* tor Oppolxer Hector, magnif. kir. tsd»* uilenri ííumÍCW, dr. Kletxliihkl, dr. Urauita, dr. Ileller ntb. áltnl renddvc n c-. k- kórodában, Ilér»bcii.
A fogak U«>tlU«ára »¡-»Igái egyál talábaa.
VegyUnl tulaJdon«ágainAl fogva feloldja a nyAlkAt a fogak költ é« fogakon.
KOlöoöiea aJAnlható annak hAtxuá-lata ax «vét után, mert a fogak köat vlliaamaradt huiréaxeeikék a rotha-dAtbani Átmenetkor a fog anyagot vetiélyeiletik » a «tájból ax oly kellemetlen b&at ter|e»aUk.
Még uon < telb«l», fcogy ha a bar-
i
Sléz akkor (•> hogy ha K fognak log-

ogakon QlltpeMkeid.nagy etiny-ayel alkalaarbatá: a megkemrnyedéet gáv-jlja « a« ellen n«gyb«n mfiködik.
laegtá-egétx-
kl*ebb ponlja f »orbltvA van, * »»«hadon álló fog a .Monttxó által moj madlaUk, okvetlen elvé»* * «« »ég<« fogakat I» megrongálja.
A fogakaak tzép tenaAtietei liláét Vl»»ia*djA, minthogy ttokuak minden idegenaterd burokjtlt vegyé-.»Heg «»éloiitjA « ledblitl.
KUW««» hauoeaal Jár a müfogak tlaitAatartáaáaál, foUnja a*ok«t ere deli »tiuOkben, fénydkbeo, « A borkS JerakodAtAt gátolja, i J-n oly kellemet len bdctől ron^óvja. -
EaybHi neaiotak aioa fájdalaakat,
nirlyek A» Qre» éa a»»kOv fogaktól axArm«iu«k, hanem atuk lOvAbbteije-détél U meggátolja
Ilalhatótuak bl»ouyult be továbbA
A* ,>»AtfceH» uájvíí,- valamint
A* aaatb«ria-«zá|vlt a foghat rotha-dáta eélen, bltlo* »»«r A»on fAJdahnak ellAvolllátAra, melyek aa Ure/.''fogak-tói erednek, valamin* eaórii fogfAJ-dalmak ellen.
Aa Anatberla-azáJviz ctlIUpliJa ko nyen, bitl.»»A0, anélkdl, hogy Valamely káró. kövelkeiéatől ''.«rlanla; kellene a fájdalmat a legrövidebb Idő alatt.
MrgbeoeOlhetl.cn legklvAllkép a* anatherin-**Ajvi> A lékkiet kell«»»» lllatbanl tArtá»ára,«inr«»Inte a •eolepi, kellamtllen bü/ü Ulekiet eweJétíre • aaaak »llávolltá»ára( melyre né»ve| elAgaégei, hogyha »»Aj e vlaael na ponklnt többt.ör kinblillellk.
Ne* eléggé ajánlható az, taptt» fog-homil. Aa aaatkerla-«zájvliet alig héten ál atAaltá. »aerínt ba»> nálva a beteg foghiifról A halavány»Ag eleoyénik, é< krllemft» plro» »»In lép helyébe.
Épen ugy leleeaek bUonyalt be U aaalherle-fiáJWz lagáa fekvá fogakaál,
e* oly baj melyben »»Amtalan akrofu lA.ok itenrednl »«okiak, valamint oly etetekben, bogy ha a*>lőrebaladolt ker-banafoghu» elanvéai黫 kctdődlk.
Bljtol ezer az aaatlxría uálth kfiaayen vérzd foghatnál, <u«ly * ''ott-
edényeÜ! gyengciégében ker.-»eBdfí.Még pedig 01 etelben keméuyibb fogkefe ba»»iiAlandó,«ilutAn Afogbu»tkArt*oljA,j
wely Alul letdegeatág ldé«t .tlk «10. a* „Aaatbarla-fagpátzta" kapható
DANIELISZ JÁNOS,
nöi Krabó-mcator
Pesten magyar utcza 5 sz. a. a hatvani utczától 2. ház
ajánlja a L ez. hölgy kötóna<Sgnek ujounau berendezett
DIVAT-TERMÉT
a/ őszi téli idónyru a legnjabb divat azerinti elktWziuWkke kövotkez«* árjegyzékkel; u. m.:
Kgy utczai rövid ruha gyapjuazfívettól . 12—18 írtig
Kgy ruha Alcxandra-azövotböl .... 18—22
„ . Smirna azövotböl.....20 - 24
„ „ Helliu a uoie azörotMl . . . 22—20
, . Avalon l^iaoh , .... 23—28
» „ Velour a aoie , .... 24—29
Vclour ft aoíc telyenutóviWel . 20—Íi5
Jilktnohair tzővotböl .... 29 -40
n n
Fnllár <W kön ny U N ultuaar aelyemtól Ü5 —46 ltánnily ezinU aelyotnbôl . . . 40—100
66-120 10—26 27—00
„ , Ri]>az telvcinbói Kgy felöl tó {»osztóból .......
„ linoinabb felölté azinto poaztóból . . „ felölté, giibn vagy Luglyaa bármily azind azövetbéi ........
18-
Magy-Kaaü*áa llelu«, Jó»»ef gyógy»*eré»i ; Ho»enherg •, Ko»cnfeld A.; WaJ Ail» J.| WeUiteh ; E«M»lhoffer é. ftchwa/a A.« urak keretkedélében. PApá« TteUp-a J.i ftís=Ffl O. é* l ő»y L n/aknál. KcalttMtyM «Inger M. Zala EgerMffM Anul V. gyógy**eré»t ét iUndler H. KaproaciAn Werll ntiiii. Vsra»don llalter gyógytíeréa«. 8it.-fiytfrgy6a Nölhlg. líornrr Kajet. é« Htamboraaky L. gyógy»»er4«« uraknAl. 4
tytgy
70 .
aclyeniljáraoujr folölté diaaoaen kiillitva 40—80 „ Nemkülönben roiadeu néven nevezendé néi öltönyök, az illetó imraucaA szerint di(u«xon elkéazitve juUtnyoa ár inolJetta ázükség eaetóboa 8 érn alatt elkéazittetnek. " ^
Kelmék nélküli kéazitéaokot ia igon iutáiiyoaan azámitok fel a végre derckaa ruliák «akis megrendelés utján kéazittet nek, — vidéki tiaztelt hölgyök kivánságáru szövetmintákkal a »zin incgliatároxáaával p<>«ta utián rögtön azolgálhaU)k.
A vidéki megrendeléaoknél "a dőrék éa azoknya olojo • hoaazft inegküldéaét kérem.
liátor vagyok üalotemet a t. c*. hölgy-közönaégnek k«v gye« pártfogáaába azon kéréaael ajánlaui, raiazerint boeaoa rnog-rendeléaeikícel a jövőben ia azeroucséltetni sziveake<ijonek.
0,4)
(ifil-
Nagy választékot ajánl luindennoinü jél beigazított öráklxSI, két évi kfitHaég mellett, árjegyzék azurint. Jlinden óra a peati kir. fányelölé hivatni ré(*éréi •elleuérxéai jegygyei van ellátva.
A nAlaio, vAtArolt órAk « legpontotabbau * \nntk igaaltva, ugy, hogy akár ftlggő, akár fekvő hvlyietben vAnnak, ex ponto»»águkra «emml befolyáet nem gyakorol. — Egy Általam Irt könyvet fognak lg«o Uaatelt vev«H» lugyeu kApnl, melyben köxölvo vannab »» á''ák minél további po«to»-•ágAt Mtköalő óvó-rend**«bályok.
OFNFI ZSflí ÓHÁK: E*d»t hengerórák 4 roblnosl ft 10— 11 ; ATAnyaiéllel, feUaökkenŐ 1»—19'' hölgyórák .... frt 1S-I4 hengerórák 8 rublnn«! . 14—16 dupUfedéllel 16-1« hengeró. kritl. llv. 4—8 r. 16—17 horgooyór. 16 rublnn. frt 16 — 16 pL fedél- 16
dupt.
■16 rublnn. 18, »0-22;
, Angol horgouyórák krUtély
tlvegg. 16 rdblno. 18, 20,2»- ta . »«regborg. ó. dupl. fed. frl21 - »4 „ horgony remontoir valódi
kengyelnél fogTA Mhu»h. 27 —Sv , dupl. fed. 16 rubinnal frt Si 27 Arany hengerórAk, S próbá. arany, 8 rubinkővel ... frt 8i)-íi . arany-köpeny 8 rublnn. t 34 $6 Erancaia broixórák. Mindenik hvt-rfii hétre felhntaitdó 20, 26 -36 , két bélben . frt 40 -
90-120, 180-Kranctl« ébrttilő órával . . frt A , aaríy ¿W»ttlétnél gyertyát Wájt . frt, 9 -II IS próbáé exdit láncaok frt 8, 4,
6 -fl forintig. 13 próbA« hoeaau . frt T. 8, 8-10 köp. 16 rublnn. . . frt 60-74 mH^ndeléMk ^Őr.-elkdl
hölgyhorg. ó. 16 rub. M4S-04 ; tt^Jú *.
kriat. Ov. ■. 47 - 60 ■ P^toiabbA« ét gyor^bban teljetltie, . ... „ . \atk » Ami teltxetro nem taUlna, aa
Arany remonlolrok, vJódlAk, kioteréllellk. ~ Uegjegy.tvén, hogy
dók, 16 rublnn. 09, 79 09 — 99) dupt. fed. 110, 119,128/148,188
Ingaóra, minden S4 óre uláu fhut. «11''árakon ©»erébe vétetoek, . 8-ad napra felhn* ft J», 2| _ fe ) Mindennemd Igaxltáaok álulam fel-, órA « félór« OUttel . 30 -32 i UlAIl géjwk ét »»erttAmok »«giUécAvel . . « negv.d. , . 48, 60--64 a legAJabb genfi mód ««erlnl ké»*«<a«t-• havi regnlaUur . . »0-32 j uek é« ig«n olotó« «»ámiMatnak. /
hölgyórák 4—8 rublnn. „ »4—27 , arany-köp«ny- ét 8 rubinnal .... 81-37 holgyóre gyém. kirakva, 64 60 horgonyó. 16 rublnn. , 83—39 finomabb arany-köpeny ét
16 rubinnal ... frt 44-49 horg. dupl. fed. 16 rab. . 44-49 Arenv horg. at. kOp. 64, 6U, 79, 89-tó horgonyórA kri«tályfiveg-, at. "" " frt 69-74
1 a legnoototabban igaagatv« VAnnak. OrAk, arany Ae ««tat a legm«gat«bb
f''Alyako»*oru*ott a pArial klálll-látón. A munkát oixlály JavAra :
Maakáeira (Montre letalre) knlea né-kdl felhuaható, Igea Urtó«an ké«allve, kétkdlönbötó fajban 10 é« 12 Írtjával. Egyedali depót Viagyarortiág <U kapatott rét toi »tárnára ctak oálain.
Wajdita József kiadó-, lap- 6i uyomdatuiajdouoa Nagy-Kanizsán.
Kohn Ignácz, óra-műv«.

Insert failed. Could not insert session data.