Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
23.67 MB
2023-08-22 14:18:11
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
144
208
Zala-Somogyi Közlöny 1869. 044-047. szám november

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
8. évfolyam

A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagykanizsa 1869. november 6-án.
44- szám.
Nyolczadjk évfolyam.

Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
\ VegryeB tartalmú hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből.
Megj elenllc:
nlsdtn szombaton, irJ»* 1V«U.
HierkcMsÍAi Iroda ¿h kindó hivflíal:
WAJDIT8 JÓZSEF könyvkereskedőiben.
A vallás-ügy.
(Bfi.) Szinte hallom jobb és baloldalról egyiránt: kár ez ügyhöz hozzá szólani! s az egyik előre is ultramontánnak kegyes czi-mezni, a másik pedig vallásgyülölőnek gondol, — s naiv mosolyán át oly kaczér-szomjas együgyűséggel lehetne olvasni sötét lelke sötét gondolatát. Ha van a fontolva haladó világ-polgárának létgyönyöro és hogy van az tagadhatlan, ugy a szabadságérzet legszebb koronájának legragyogóbb a legbecsesbb éke: a lélek nyugalom, melyet, ha a gózmúvcltség tarka homálya elfedett is, átragyog azon a hitérzet égi fénye, az emberiség fogalmának fensége. — Igen is, hozzá szólunk, mert minden eszes lény, tekintve a műveltség legalsó fokán álló Yad embert is, benső érzékkel bir, s oz azt jelezi : tiszteld a hitet, mely a lélek nyugalma I
Napjainkban a hatásvadászat igen nagy szerepet játszik ; legszomoritóbb azon mes-tereégo a hatásvadászatnak, mely nem irtózik a vallást venni elő gunytárgyul. — Az agynak o penészes szüleményét szánalom-és megvetéssel dobja cl ugyan magától a higgadt kedélyű s csendes vérmérsékletű jobbak serege, ámde a nyughatatlan néptömeg kapva kap rajta s önkénytelen, akaratlan megveti alapját a polgári s családi életben burjánozó egyenetlenség , békételenség s elégülútlenség bírásának.
Jó lenne fontolóbbra venni a vallásügyét előrántó hatásvadászóknak, hogy hálásabb s nemesebb módon is vadászhatnak hatást, ha már épen vadászni van kedvök, mert e téren, a helyett, hogy bakokat lőnének, a közerkölcsiség s nemzetiségi viszony o közkapcsát — a hitórzelmet — gyengítik, semmisítik meg nyegle gunyjaíkkal.
Állapotunk s nemzetiségi viszonyaink körül észlelhető alattomos bujtogatások folytonos lappangása azt javasolják s mintegy lángoszlopként mutatják : a vallás körül igen óvatosan s nagyon körülnézőleg kell eljárni még törvényhozásunknak is, — mert az ember lénye bensőleg támadtatik meg, ez pedig maradandóbban fáj, mint a külső sebzés; erre van orvos, de amarra — nincs; a külső baj gyógyítása könnyen eszközölhető, de a belső — kétséges I
A vallás-ügyét Bokán a bölcselet tanai szerint igyekeznek szétzilálni — az ily még bölcsőbe való bölcs skclct nem gondol arra, hogy népünk legnagyobb része még egyáltalában nem érett a magasb s mélyebb gondolkozásra, hogy épen a vallás-ügy az, ami mostanában, a nép között minél kevesebb izgalmat szült, hahogy nz mesterségesen nem idéztetik elő s alattomban nem szitogattatik.
A mi népünk egyes nemzetiségek szerinti rétegei még oly szűk képzettség" szellemi látkörrcl bírnak, hogy valóban szüksé-gők,nagy szükségök van a vallás alapelveire s tanaiban való megóvásra. No igyekezzünk
Előfizetési föltótelek :
Helyben lnUlio* horiUuil 4* vldíkre poitin ktlldre ''
y.gUa irr* i ■ 0 írt. — kr. ri 1 ¿VI» - - .1 . — .
Kvuegyedro -l . 60 .
tehát a bölcselet tanaival nem vesződő nép-tömeget a vallástalanság s vallásnélküli élet gyámolt mellőző s álprófétákkal megnépe-sülni szokott térre, a tévelygések teréro terelni.
— Egy ugroncz ''franczia bölcs azt mondja valahol : a tanult bölcs meg tud vallás nélkül is élni, szegény születő tt bölcs, hadd rohanjanak veled a haladva elmaradók, de a tanulatlan népnek hagyjatok békét, mert a vallás positiv tanaira nélkü-lözhetlen szüksége van,a azon tanokhoz való erós hitét megrendíteni, aláásni iparkodni: nem bölcseleti, nem állambölcsességű politikai, hanem favágói művelet.
Az idő mindent megterem.
Hagyjatok békét az ég legszebb virágának, a hitnek; Örüljetek, hogy birjuk, mert nem bírva, kérdem : mi különbség van a tanult bölcs ís a vad ember között?
Semmi I
mrdotéaels:
Kivonat.
A »opronl krmkedelal és Iptrkáaaráuk
1869-ik évi oct. 4-én tartott közülési jegyzőkönyvéből.
IIT. A nagykanizsai kereskedelmi testület elnöke azon megkéréssel fordul a kamarához : miszerint a nagykanizsai választókerület országgyűlési képteclójo Csengery Antal úrhoz — a földmivelés-, ipar- és kereskedelmi miníster urnák közvetlen leendő átnyujtás végett átküldött emlékiratot, a kamara is állás-pontjából tehetőleg támogassa.
Ezen emlékirat szerint a nevezett testület kívánja, miszerint a gabonaszállitmá-nyokérti 1 kr. díj mázsa- és mértföldenként, általánosan és nem csupán a 20 mértföldig és ezentúl terjedő távolságokra jöjjön a déli vaspálya vonalain alkalmazásba. A déli vaspálya által ezen kiyánt kedvezmény ellenében eddig felhozott okot, hogy & kezelési kisebb távolságrai szállításoknál aránylag magasabb, az emlékirat holyben nem hagyja, mivel kisebb állomásokon nincs sem vonat-személyzet, som füttőház és azokon mozdonyok nem füttetnek, mi nagyobb kezelési költséget okozna. De a szállítási díjtételeknek nagyobb vagy kisebb távolságok szerinti különbözősége képtelenségekre is vezet, mi-ycI például gabona küldemények Budáról-Kantzsa 8 Sopron érintésével — Bécsbe, mázsánként 4 krral olcsóbba korülnek, mint Kanizsái-ól Bécsbe, ámbár az olsőbbi vonal 62, az utoébi pedig csak 32''/, mértföld hosszú.
Azon állomások, melyek Ka/ <ától 20 mórtföldnél csekélyebb távolsági esnek, és a melyek felé vagy felől a magasabb tétel 1 >/4 és 1''/, krral jön alkalmazásba, a következők :
a) Kanizsáról Buda felé : Lepsény, Siófok, Szántód, Boglár, Keszthely, Komár-város ;
A h»t 1.MÄI.O« peUUorért l-oör 7 kr. u , 3-nor 0 i» winden tovAbbl kelktalÁaétt 6 kr BJlyrgdlj minden fgrei helkUtfalrt 30 kr. A .Nyílt tlren*
*íy petit tot líriklMÁtt díj* 16 kr.
b) Kanizsáról Barcs felé : Keresztúr, Zákány, Góla, Berzencze, Babócsa, Barcs ;
c) Kanizsáról Sopron felé : Gelse, Szent-Mihály, Sz.-Iván, Molnári, Szombathely;
d) Kanizsáról Pragerhof felé : Kottori, Králjevecz, Csáktornya, l''olstran, Fridau, Pottau, Pragerhof.
A magasabb tételnek alkalmazása pedig mind ezen állomások felé vagy felől, Kanizsa piaczára igen nyomasztó mort a szállítmányok föladása Kanizsa áílbmásán kivitelt mutat egész Németországba, Hollandiába és Schwciezba, egész Francziaország határszéléig, mégis Istriába, Olaszországba, az Egyházi államba, a Német Alföldre és Angolországba. De a külföldi kiviteli üzlet nagyobb mennyiségeknek, 10,000 mázsányi részlegekben való szállítását és az árunak egyiormaságát feltételezi. Hogy ez eszközöltethessék, az árut kisebb részlegekben egy gyülhelyen, az az, miután a déli vaspálya közbenesó állomásain sehol elegendő fedett rakhelylyel nem bir, Kanizsán kell összegyűjteni és az egyenlő árut itt összeállítani, — a mi a magasabb szállítási dij miatt igen költséges. Végro az emlékirat még azon meggyőződést is nyilvánítja, — hogy az 1 krnyi egységes szállítási díjnak engedése a vaspályára nézve sem káros, — mivel az előkészítésre összegyűjtött gabona ismét a vasútra vitetik továbbszállítás végett és így a biztosítási és kezelési dijakat kétszeresen kapja.
A kamara ezen emlékiratban kifejezett kívánalmakat komoly figyelemmel meghallgatván, oda nyilatkozott : hogy ámbár az emlékiratban sok való mondatik, és általában a vasúti igazgatóságok által is a forgalom nem részeltetik azon figyelemben, — melyet a kölcsönös érdekek igényelnének; — miudazonáltal azon kívánalmat, miszerint a távolságrai tekintet nélkül a mázsa-és mértföldenkinti 1 krnyi szállítási dij al-kalmaztassék egyiránt és általánosan, teljesen nem képes helyeselni. A vasúti igazgatóságok kezelési költségei rövidebb forgalmi vonalokon minden körülmény közt magasabbak, mint hosszabbakon, — és csakis a szállítmány által meghaladott nagyobb mértföld mennyiség arányához képest ke-vesbülnek. Eszerint tehát, ha a méltányosság szem előtt tartatik, nem kívánható, — hogy a vasúti igazgatóságok csak néhány raértföldekrei szállításoknál,ugyan az alsóbb díjtételt alkalmazzák, mely hoszabb szállításoknál tényleg alkalmaztatík. Mindazonáltal a kamara hivatkozott emlékiratban kiemelt azon nehezményét, mely szerint gabonaszállitmányokért 10 mértföldig 1 ''/, kr., 20 mért földig 1•/« kr., és csak ezen túl 1 kr. fizetendő minden mázsa és mértföld után, olyannak elismeri, mivel egyrészt a szállítási dij 1 ''/, krral 10 mértföldig terjedő távolságra igen magas, — másrészt a megállapított 20 mértföldnyi távolság kelletén tul terjedő. — Hogy tehát a kanizsai kereskedelmi testület kívánalma a déli cs.
Hirdetéseket elfogad :
ÜN.-Kanlz»An: *KiAl)ó.lllVATA!,.Pí»t«o: ZKI4L.KU VI Béc»-, Hamburg-, Berlin-, MaJaa-ia.FrJUkfiirt- ¿> B»»ol
ben: IIA ASKS''STKIV & Voilt.KK. lipo««-, Bern-, Stuttgartban: HACII8E& TÁltflA. Béciber : ül''PKI.IK
kir, szabadalmazott vaspálya-társulat érdekével méltányos öizhangzásbu hozassék, és hogy a gabonakereskedésnek tágabb körben könnyítés szereztessék, a kaniara közvetítő javaslatot vél teendőnek, mely oda terjed : hogy gabonaszállitmányokért általában 8 a felrakódási állomásrai tekintet nélkül, ós pedig : egész koesirakódmányoknál 10 mért-földig 1''/, kr.,. ezentúl e távolságrai tekintet nélkül 1 kr. szabassék meg vítelbérül.
Ez értelemben a nagykanizsai kereskedelmi testület emlékirata a nagyméltóságú rnagy. kir. kereskedelmi miniítcriu innál pártolandó és a többször említett kereskedelmi testület erről értesítendő lesz.
(V.''j« kn».)
Figyelmezteté».
Zala vármegy o községeinek mind egyházi, mind világi elöljáróit és tanítóit tisztelettel értesítem, hogy a népiskolák számára a vallás és közoktatási m. kir. ministeriam által elfogadott, 8 a magy. kir. egyetemi nyomdában kiállított alsó elemi iskolai tankönyvek ára következőleg határoztatott meg:
I. Vezér-és értelemgyakorlatok tanításában, a népiskolák első és második osztálya számára; irta Nagy László, tolna- s baranyamegyei tanfelügyelő. — Ára : Budán, a m. kir. egyetemi nyomdánál, kötve 20 kr., bolti ára kötve 24 kr.
II. Magyar A B C és elemi oskolakönyv a népiskolák első osztálya számára. Irta : Gönczy Pál, a m. kir. villás- és közoktatási ministoriumban osztálytanácsos és magyar akadémiai levelező tag. — Ára : Budán, a m. kir. egyetemi nyomdában, kötve 12 kr., bolti ára kötve 14 kr. •
III. Vezérkönyv a magyar A B C és elemi olvasókönyv tanításához, tanítók számára. Irta Gönczy Pál. — Ára: Budán, tJ
. m. kir. egyetemi nyomdában kötve 15 kr/, bolti ára kötve 18 kr. '' ''
IV. Magyar olvasókönyv a népiskolák második osztálya számára. Irta és szerkesztette : Gáspár János, alsó-fehér- 6$ kü ^Hő-megyei tanfelügyelő. — Ára : Budán, a m. kir. egyetemi nyomdában kötve 16 kr., bolti ára 19 kr.
Ezen taukönyvek megrendelhetők vagy Budán, a m. kir. egyetemi könyvnyomdában, az ugyanott felebb meghatározott árok szerint, vagy ltáth Mór pesti könyvkereskedőnél, kinél ezeu könyveknek a közoktatási minister által engedélyozett clárusitási főraktára létezik.
Ezeu tankönyvek megszerzésére nézve több bolyról hozzám intézett tudakozás folytán a következő eljárást ajánlom :
A tanító nz iskolagondnokkal együtt a tanköteles gyermekektől, kik már tényleg iskolába járnak, szec^o be a könyvek kiszabott árát s ezen összegot küldje fel a czim-zett kiadóhiyatalhoz, vagy ltáth M. pesti vagy Wajdits József nagykanizsai könyvárusokhoz, s ezúton a megrendolt könyvek pontosan meg fognak küldotni.
SxMrkeMtőséftl ptflttftjr.
i
Megrendelhetők e könyvek még a megyében lövő könyvárusok Által is, kik ezen megbízásokat a népnevelés és közművelődés érdekében szívesen elvállalják és haza-fius készséggel teljesitik. A felsőbb osztály számára addig is, mig a magas közoktatási ministerium ujabb ilyetén tankönyvekről gondoskodhatik, a „Néptanítók Lapja* -10. számában a fentisztelt ministerium által ajánlott könyvek használhatók.
A tanszerekre nézve sziuto ezen lapban ezen szám alatt találhatni utasítást. — A földképek, földgömbök s egyéb tanszerek szinto az egyetemi nyomdai hivatalnál, ltáth Mórnál, Nagy-Kanizsán Wajdits .Józsefnél, vagy o megye egyéb könyvárusainál megrendelhetők.
Hivatalos tisztelettel felhívom tehát Zahmcgyo községeinek t. cz. elöljáróit és tanítóit, a t. ískolaszókokct- stb., hogy a tankönyvek és taneszközök megszerzését — ha még eddig nem történt volna — minél előbb eszközölni szíveskedjenek, nehogy e miatt a tanítási drága idő kellő és törvényszerűen megkívánt siker nélkül folyjon le.
Ugyanazon lap 40-ik számában közlött általános tantervet (órafeladat Stb.) használat végett az illőtök komoly figyelmébe ajánlom.
A közös vagy községi iskolák számára nem sokára külön nyomtatványban is meg fogom küldeni ezen általános tan- és óratervet.
Egyúttal hivatalosan figyelmeztetem a a községek tanítóit, hogy a tanítást — az úgyis igen hosszú szünidő lefolyta után — buzgalommal megkezdjék, pontosan folytassák és az ismétlő oktatást is a törvény értelmében teljesíteni el no mulaszszák, — .mert mély sajnálattal vettem és veszem naponkint tudomásul, hogy több falusi iskolában a tanítás megkezdésére máig sem történt meg a kolló intézkedés. A tanítási idó elmulasztása nem lenne egyéb, mint a szentesített iskolai törvény nyílt megszegése. Ilyen szomorú dolog volna, ha ily hanyag eljárás miatt a törvény szigorát kel-
TÁRCZA.
KOVÁCS ZSIGMOND
j>Ac«l pn«pnk születése napján.
Nílll.: llAnoknoiitgyörtryön, //»UmcgyAbcn, ÍH.M. oetober 21-An.
A legi-litt uapiugAra
Mely l>nlc»i>det bíragyoftt».
II A n i> k » » o 111 k > 1 r « ? föl (Itt «II*,
ö must ii ott fAnyllk naponta.
Jljrylllt kelt fel ni novoddol,
8 hojry nitAn a hont betölti,
KgyA lett U i n o k « « e n t ij y 0 r y (* y e I,
Lo ne nom nyugulk nohn tÖbbA.
1.« ham uyugtxlk, inert u c r e d c t Nem egy nap, egy Alot adta; Klotod a hunneritct VU erények fAnyei napja.
B napból »ifilöföldodet I,cgt<>M> meleg »ugAr AH, Itten örtlk euilAkedot Uycrniekkorod bolilog Avi . . .
A hegy, fölgy A» « rengrteg, Át it> Oftciej minden bokra VUihaugoiiAk emlAkedct . . , H Alul fog Itt aiiiadokra.
fclnl fog, hogy egy fflpapot % Ml ii alimk * KaiAiiaW, i''apot, kl a földi rangot Nem Aldona hlu »Agynak.
Hanem elrAArt, hitAArt /.Idotlk, • o két oltAron : A ralIAiArt A> haiAArt Akar Alnl minden Áron.

8 ami ItgfSbb, • ml * kornak i IdSben nem aiokAaa : _ rdem • ■ « r 1 n t »agy »ortodnak Íj Herendidnek k o » á o i a I
K)ni fnm itt, el nem hagyja iNwvn.l » kl« »»UlólumU )
Alaviony tt, de felmulja Kivretctben paloUdat . . .
A kii falu, hol asOUttAI, Örök emlAk-onlop neked. . . Ml hfreaebb Betlehemnél 1 Ai-o ? vagy ki ott «lületett?
(8i«ut-LUil4n, oet, ¡»1-Au IHtií».)
TUUOLY YJCTOK
lene valamely községi elöljáróságra, vagy tanítókra alkalmazni.
A népnevelés iránti közöny napjainkban a legsúlyosabb polgári bún, mert hazánk felvirulása és boldogságának egyik legfőbb tényezője : a korszerű népnevelés.
Nagy-Kanizsa, nov. Ti. 18(5!''.
HÓJA GEUGKLY,
zalamegyei tanfelügyelő.
Helybeli gymuasiumunk egy égető kórdóse.
Miután Nagy-Kanizsa városa a köbölében fonállott 1 osztályú kisgymnasiutnot nem kély áldozattal G osztályú nagy-^mntwiomíná omoló; az országos kormány csak az igazság- és méltányosságnak hódolt, midőn a tandíj Bzedési jogot a városra ruházta át. E joggal tormésioto-Bcn azon kötelezettség ¡8 a városra szállott, mely a gymnasium évi költségeire vonatkozik.
Á gymn. igazgatóság a innlt hóban bo is terjeszté tettes városi tanács eléajelon tanév költségvetését.
Nem táplálok íllusiót az iránt, hogy o költsé-geknek, mielőtt utalványoztalak, ogy kis rostáját no kelljen kiállaniok.
Kii itt — egyesek mellőzésével — csupán é< külünösen a szUkséges tormészot? tní szorekro összeállított részletes költségvetés óhajtom, az illetők figyelmébe ajánlani. Ez ¡öbbro megy HUO frtnál; olisinerom, tohb, mini A mennyinek kiteremtéséro a város, nem igon fényes financiális helyzetében, cgv óv alatt képes volna; nem is vagyok azon hiedelemben, hogy semmiből egyszerre mindent lehessen teremteni, mert erre nem korlátolt emberi tehetség kívántatnék. A termÓKottan tanára nent is annyira azért lepte meg az igazgatóságéi o/. ijesztő összeggel (mert hiszem, sokait megfognak tőle ijedni) mintha a jelen ügyben valami túlságos opti-mismussal viseltetnék a következő ovangoliumi szavak csalhatlansága irá''.''. : »kórjetek s adatik néktek" — nem ! bizonyosan meg van arról győződve, hogy ama liszta" nyögni fog a vörös cerussa alatt; — hanoin inkább az volt czélja, hogy illetékes helyeu kimutassa, «»ennyire nélkülözi szegény muzeumunk még a legszüksó-gesebb tárgyakat is, — s hogy igy legalább »zánakozásru indiUa a könyörületes sziveket.
Szüreti élmény.
Nos, voltak-e önök szüreten? Igen?
Már akár voltak, akár nem, ezennel ünno-pclyeson meginvilálom önöket még egyre. Szíveskedjenek hát velem tartani — persze csuk ugy képzeletben. Meleg kályha mellett.
Szüret 1 a logp»eticusabb szavak egyike.
Ki az, aki, ha''Tsák szerét teheti, kötelességének nom tartja, szüretkor egyet mulatni, hiszen a 6zőlővesszőn terein a jókedv.
Tehát szüroton vagyunk — azaz kérem, ugy tessék értoni, hogy : voltunk; do az átéli kelleme« estély miudon parányi részlete oly erősön belekapaszkodott emlékezetem gallérjába, hogy szinto most is látom a rakolt tűz fellobogó lángját, — körülötte sánta lóczákon ülve, vagy köröskörül ugrándozva a sok pirul ó széiwó-got, u csillagokkal eo<|Uottirozva röpködő színes tűzgolyókat; szinte hallom a házigazdára kiáltott éljonekot, a poharak csengését, a rakéták »ustorgását éa az impósant prés móltóságea nyikorgását.
Csupa tűzijáték : a pinczo előtti gyöpes tó-ren, fenn a légbon, a csillagos égbolton, lenn a fejők- és szivekben, a jtoharakban, a szoinokó ben .... Ah ! maguiliiiue!
Nom róg történt •— Zalamegye egyik előkolő városának szőlőhegyén. »
DaczAra, hogy az idő erősen opponált, sűrűen szórván az esőcseppeket, kocsiba vetettük magunkat ■ hajtattunk — hogy hova V azt tudtuk, do hogy merre V annak kiokoskodása közös akarattal kocsisunk bölcsesógéro lőn bízva, ki egyébiránt csak Annyiban vala bölcsebb nálunk, amennyiben nzt som tudta : hova V
Mi természetesebb tehát, mint hogy szoren-caésen megérkeztünk a kitűzött helyre ?
A derék háziúr azonnal kocsink mellett tor-rnott a igáit magyar vondégszcrotottel fogadott, tni annál kellemesebben lepett meg honnüukct, mert egy izraelita |>olgártárs tanusitá.
Kí merné kétségbe vonni, hogy az ilyen háziúr, ki ily nagyszámú s válogatott veudóg-aeruget tud öaszeszüretolui, csakugyan derék ember V Már pedig, hogy e vendégsereg i''gaziin válogatott volt, onnan is kitetszik, mert a házi ur derók ember.
Ez az okoskodás ugyan eireulus vitiosus-nak látszik. — no do, kérőm, mennyi eireulus viti-o«us van az életben ! hol sokszor az ok egyszersmind okozat éa viszont, kivált a hol o sí-uiilissímili gaudot-féle elv forog fenn.
Kétségkívül aonki slr.es a város igon tisstolt olőljárói közt, ki a botorjesztott moglohotőson hosszú sort a tanár luxusra való hajlamának vagv szeszélyének róná fel; nehogy mégis bár ki előtt túlságos követelésnek látszassék az, — nom tartom egészen fillöslegosnok, hogy az eljárást néhány szóval indokoljam.
A tormószottnn tapasztalati tudomilny. — A toruiéazot ezerféle jelenségei, molyek mélyen liutó befolyással vannak egyéni és társadalmi életünk mozzanataira : a melegítő napsugár, mely a tavasz olsö virágát kicialja ; a jótékony cső, mely áldást hint mozoiiikro; u szilaj orkán, mely az erdők Üstökét mográzza s a százados fokot gyökerestől kitépi; a májusi dér, moly egy n&p alatt milliók reményeit, semmisíti meg; a sötét felhőkön száguldó villám, moly-uek rémsége» csattanása embert és állatot ro-nicgésbe ejt; s az a szerény vas pózna ft torony "tetőién, mely az óriási erőt mogféliozi; n kitörő vulkán, melynek műliolyólion''a liitrogo Cyclo-psai uienvivkövekét kovácsolnak s melynok kiömlő izzó lávája a szorgalommal művelt vidékük tomotőjóvó lesz; a móg onnól iafólolmcsnbb földrengé«, melyntík csak egy perezbo korlll, a virágzó városokat halomra döntoni; a viharzó tonger feltornyosuló hullámai, tnolyek a hajóst imádkozni tanítják; az a kis gép, moly''képzo-lotot Italadó gyorsasággal röpíti gondolatainkat idegen világrészekbe; a világűrbon mozgó óriási gömbök, molyek távcsöveink olótt feltárják tjtkaikat; egy vízcsöppbun élő uj világ, — melyei .'' ínieroscopszoniléltet velünk, — mindezek .''ily'' dolgok, melyek érzéki tapasztalásunk köréut esnek.
A természot »meretének, hogy holyea uton járjon, a jelonséguk órzóki olőtorjesztósóvel kell kozdődnio. E jelenségek sok esetben mcgligyol-hotők ugy, a mint a természet ölén közvetlonül olénk tárulnak; — azonban épen nem állanak mindenkor rondolkezésünkro; nagyon szükséges tohát, hogy azokat alkalmas oszközök által kényünk szerint magunk is olőidézhosaUk, — vagyis hogy kísérletüket togyünk. Az'' ogyes jelenségeknek Üy módon eszközölt tapasztalati megismeréséből emelkedünk, az értelom munkássága mellett, — a természetbon uralgó erők és törvények ismeretéte, inolyek-ről az ósz általános elvekre emelkedvén,. — az oszmók világába vezet bonnUnkct. így jutunk a természet Körében lépésről lépésre — az érzéki felfogástól a valódi, észleges ismeretig. — Csakis ily haladás felel meg az emberi lélek torinészotcs fejlődésének; mert az emberben is logelőször nyilatkozik az órzóki szemlélő tohot-
Kissíi kUlünös, do épen azért igon érdekes.
Kozot szorítván a bzívos házigazdával, köriil-tekinténk.
Szont Kleofásl Minő látomány I
Előttünk állott az egész ótcstainontom, ogy kissé travestálva.
Az iíju Mukkabousok, magas lolkesUltségét kifejező marquirozott voniVsokkal; a íjzárák c» Judithok, Ábrahámot és Holoforuest elbódító szépségökkel, s a címborassó mintájára ópült chignon-okkal; a tisztes szürko és ősz patrlar-káfc, rengotog szakállal, a croditnok o symbo-lumával, — számtalan gschilftbon inogszokott örökös foj- és kézmozgatással, daczára, hogy meggörbült hátaikon hever u 70 év éá a — p 1 ,a i d e.
_ Es miudoz valami agyvelőt kábító chaotícus zsi bongás ban.
l)o még itt egy művész is, ki űom Dávid hárfáját pöngetí ugyan, hanem azért ép oly Üiletoilon mint a nag^ zsoltáros, oly búsan és meghatóan luizza-vonjn kézi harmonikáján az „Edutírd und Kuncgundát," hogy az ég, moly előbb már mosolyogni küzdött, iámét fátyolt von bánatos arczára — ós kosorvos könyököt hullat.
Do ki győz».! mindezt a végsőig részlotojmi?
Az egész ej;;, oly képot nyújtott, minőt as aesthotica o s/m-al jelez : furcsa. Mindannak pedig, ami furcsa, tudvalovőlog azon hutá,™ van az ombori kodélyro, hogy vidám hangulatba hozza.
Azonnal volt is alkalmam ezt tapasztalni egyik könnyllvorü társamon, kit annyira mulattatott a szokatlan scona, hogy azon psycho-logiai ténynél fogva, moly szerint a lélek és test között kölcsönös viszhatáa lótozik, — ajkizmai valóságos tarantolla-tánczot jártak. E gyöngéiét, moly nom nagy rouommóo-t azor-■cott volna, olrojtendó, vagy elfojtandó, hozzám közelodott, hogy égő szivaromnál rágyújtson; azonban —oh szörnyű malhour 1 — a tarantella rifgadóa lovón, az ón komolv ajkaim is görcaös rángatódzásba oaénok, és á íegazontobb azándék mellett som sikerült szívaraíuk végét össze-illeszteni.
Mit volt tenni ? Egymást a faképnél hagytuk s a társaság közó elegyedtünk. Mindönki, kivel szóba állánk, logolső kötolcsaégé.nok ^ártotta, fiilülmulhatlan udvariassággal kifejezni elragadtatását, hogy nmgunkat .megaláztuk,« mi meg aztán pláno utolérhotlnn udvariassággal oinataláltuk atolötti örömünket, hogy o szeren-csében részesülünk.
ség, moly őt már, minthogy szándékos megfi-gyoléssol jár ogyütt.az oktalan állat folé otnoli; ennek alapján indul mog lassan az értelom munkássága s ''fejlik ki végro az ész, — mint az eszmék tehotsége.
A gyormokbon még gyönge az értelem, ingadozó az itélot s bizonytalan az okoskodás; alkalmas tápanyagokkal koll azt orőaitonUnk, do o tápanyagokat csak az érzéki tapasztalás nyújtja kellővsikorrel.
Ifiába magyarázgatjuk 12—13 éves növon-déknok (podig o korban kozdi a természettant tanulni) a természot tüneményeit, az orőkot éo ozok működési törvényoit; a haszon mindaddig, mig az előadottakat kisérlotekkol nom erősítjük mog, nom lesz több, mint a tanár tekintélyére alapított h í t. Do ily oxaet tudomány, minő a természettan, nom clégodhotik mog a hittol; itt határozott tudásra van szükség, mit csak az olvitázhatlan meggyőződé» nyújt. Do honnan moritso a 3. vagy 4. osztálybeli ta-nonez o meggyőződést? talán az elvont logicai küvotkoztotésok — ós mennyiségtani lohozá-sokból, melyek orojót fölülmúlják V Az ő meggyőződésének egyedüli biztos forrása a köivot-len érzéki tapasztalás!
A termószettau tanításának holyes tnódszoro nom le-, hanem fblmenő.
Adjunk tollát alkalmat a fojlodoző olménok egyrészt arra, hogy fejlődési folyamata tormé-szotszerü logyon, más részt, hogy elsajátított ismeretei biztos alapokon nyugodjanak. Do ozt a természettan tanára csak ugy teheti, ha az előadott dolgokat folyton kisérlotokkel világítja inog s teszi úgy Bzólván kézzelfoghatókká.
A kísérletükhöz u. n. természettani s z o r o k vagyis eszközök kívántatnak, molyok -nek jolontöségét tollát csak az nőin látja át, — kínok semmi fogalma nincs a természettudományok fontosságáról.
Korunk ismert jelszava az anyagi haladás éa felvirágzás, mi szerintem épen nom kárhoztatandó, csak a helyes irányt el no tévcszszo, — csak czélnak no tokintso azt, ami eszköz; mort a haladás az anyagi téron — ha nom logolső, do bizonyára ogyik elsőrangú tényezőjo a szellemi haladásnak.
Már pedig guzdiUzatunk, iparunk, korosko-delmi forgalmunk s ozekon alapuló anyagi jólétünk kizárólag a természettudományok művelésének köszönik felvirágzásukat.
Nem méltán kövotoli-o tohát tőlünk saját érdekünk, hogy o tudomány iskoláinkban alaposan Ós czóíszorUou taníttassák V — Do ba ezt akarjuk, a sikerre vozotő eszközök mog
Egyszorre csak felhangzik : — »Menjünk a szomszédba!"
Mi, a társaság par oxcollonco vondégoí, kedvelői levén az érdokes újságoknak, azounal fólkcrokcdónk s volüuk még néhányan.
Az volt csak a jelenet, moly itt reánk várt! mód felelt ínterossant s kifogástalanul char-mant! . . ..
Nincs bátorságom, hogy részlotoa loirásához fogjak, tuort tollamat olynn tintába kollnno mártanom, — molybon a gálicz éa caorgubaca mellett legalább &0 % lolkoaüléa van vo-gyltvo.
Első, mi szomombo tűnt, az az olbájolóan csoportosított bouquot vala, molyot Izraol kort-jénok legszebb vírági képozénok; ezok közt mint Libanon cédrusa, omolkodék a főrabbi tisztes alakja az fl stoikus nyugodtságában. — Okos ember lehet, mert igon köveset beszélt.
Fülig oltnorültora o panorama azomlélésébon, morovülton bámulva, mint Loth toleségo, midőn valaki — gyöngédnok kissé goromba, gorombának igon gyöngéd — oldaldöfést ad, jo-lontvén ez által, hogy itt ő a háziúr.
— Alázatos szolgája I
— Karschainsztor Dionor 1
— Mogongod, hogy bátrak vagyunk--
— Oh, bittó, bittó, oa frouot mioh aohr I B«-
liobon 1 boliobon-----Moin Kind,
komm hor I
— Ej, mily kodvcs, csinos leánya van ur»-ságodnak!
— Moino Frau---
/
— l''ardon! Magam is ugy akartam mondani.
Podig, uram bocsá, dohogy akartam.
Hatvan — és huszonkettő--Hm I — —
Na, hanom ilyon hölgygyol kozot szorítani 1 .... tudjátok-e, mit tesz az, oh lovagjai a középkornak! .... Nyájassága fiíluiolcgit, kocso tűzbo hoz, mosolya |K>rrá égőt! — Apollo, légy velem! mert, kerüljön bár a tollrágástól mind a harminezkét fogamba : — aúnottet, hym-nust, tHlát, — vagy akármit, — do vorsot koll irnom : „Hozzá:"
(VA(t* kör.)
MARÓDY.
szerzésében no fukarkodjunk, hanem minja-vunkra tegyünk meg mindent, mi tehetségünk-, ben áll. . /
Hogy o beterjesztett sorozatban n szükségeik között különösen ki vannak omelvo a leg-MŰksógeeebbok, ez nom anrtyit tesz, mintha mind ogyonlőon nom volnáunk szükségesek tt nekik mogfelolő természettörvények folvilá$,o''-aitására; hanem csak annyit, hogy n logszük-»égcsobbekül jelzettek oly törvényeket értelmeznek, melyük aránylag legnevezetesebbek h logélotbovágóbbak. Ezen elkülönzésro természetesen csakis n város anyagi helyzetére való tekintet vezotó az igazgatóságot.
Végre még csak egyet! Mindenesetre belátja a tisztolt városi hatóság, hegy ha évenkint nagyon Bzflkon juttat a gyinnasiuiui muzoutnnuk, melyben jelonlog nem sokkal von több a semminél, ugy soha som losz valamire való gyűjteményünk; inorljiijcu minden szükségesebbet boszerzondottünk, a régíobb eszközük már rég romlásnak indultak; ollonbon, hu most egy pár «Svon át, habár némi megerőltetéssel is, kissé mélyobbon nyúl a káoszába, rövid idd alatt oly tartalmas szertárra teszünk szert, — molylyel bátran fogunk dicsekedhetni, s moly gymuasíii-inunkban biztosítani fogja a természettan síko-ros tanit;lsát.
Ugy hiszem, senki som veszi o sorok Írójától rosz névon, ha őzen ügynek, moly ót igou kö-aolről is. érdekli, javára bátor volt néhány szót koczkáztatni.
HAKKA8 I.AsZl.Ó, tanir.
Levelezés.
Kis-Kanizta, nov. 1. imíí».
Hogy > árosunk polgársága is megértette a haladás jelszavát, » korunk igényeinek a nagy fontOMágu népnovolészot terén megfelelni iparkodik , szolgáljon bizonyítékul a kövotkoző jegyzőkönyv, mely az iskolaszék f. é. okt. 24-én tartott üléséről vétetett fel.
Jelon voltak : Nagyságos llóia Oorgoly kir. tanácsos.a megyei tanfelügyelő ur, továbbá főtisrt: Kottek Nándor igazgató ur, mint az iskolaszék olnöko, Fnjrs Clyörgy iskolaszéki jegyző, Szokol János, Dávidovics Uvörgy, leánder József, IlegedÜH László, Hári István iskolaszéki tagok és hivatalosan meghívott Varga István biró, Hunczom Feroncz tanácsosi, Jaukovics József s ör. Faics József városi képviselő.
A gyűlés kozdotén, novozott igazgató ur mo-log szavakkal tolmácsolá az iskolaszék őszinte, mély hódolatát nagyságos faufolUgyolő (ir iránt, ki oz alkalommal a gyűlést sziv<* látogatásával Bzorencséltotni kegyeskedett; mire ő nagysága moghatóan válaszolt, emlékeztetvén a jelonlo-vőkot azon időpontra, moly a szent haza javának érdoké bon Kis-Kanizsa derék polgárainak bizalmát is személyébon öszpontositva, óhajukat általa képvisoltoték; moly idő egyszersmind a bokörotkezott nehéz válságok íniatt őt o vidéktől olkényszcritvón, hosszas éveken át távol tartá; — kétszeres, bonső örömét fejozó kl afölött, hogy a gondviselés o mogyóho ismét vissza-vezérelto és oly hivatáskürrel, moly által oz ogykori és nz ujabb bizalomnak áldásosán mogfololhot a magasztos népuovclészot nagy hordorojü előmozdításában. — E szempontból kívánt az első viszontlátásra is Kís-Kunizsa iskolaszékének gyűlésén megjulouni, melyen igérni méltóztatott egyszersmind, hogy o város jólétét > haladását szivén hordva, azt elősegíteni ogyobokbon is kész leond.
Ezek után n gyűlés megnyittatván, hatá-roitatott:
1 Hogy a tankötolos gyerinokok összeírása 0—12 és 16 évesig okt. hó végoig nz orra kijelölt éa felszólítandó olŐljárók által teljosittotni fog, kik a szülőkot ezúttal íolvilágositnndják aron olőny iránt, moly a kántorságnak a tani-tóságtólí törvényes elválasztása s onnok követ-koztébon a külön 2-ik fi osztály rendszorcsitéao által számukra biztosíttatik, miután obbon a 3-lk sőt — körűlinényok szerint 4-ík főoloini osztály is képvisolbotő, s gyermokoik közvot-lon megkezdhetik a gymnasiuini tanfolyamot.
2. At említett elválasztás mi hamarabb, már a jelen tanévre javasoltatott, s ezt boloogyoző-log elfogadván határoztatott, miszerint a működő tanerők egy más jövcdoloin-forrás birha-tásaig a községi (vagy szükség esotén az iskolai) pótlékokból fizetendők.
8. Ai iskolaszék n 2-ik fiosztályt és ahoz szükségos tanitói állomást az önálló leány tanítódhoz hasonló járulókokkal állandósítani kívánja, s ezen állomásra olőroléptotőlog Hajgató Sándor urat jelölto ki s fogja rrtogorősittotni.
4. Határoztatott a vasárnapi ismétlő tanítás s onnok díjazása fejében a már fonállott s a második íiositályi tanitó s/ámára is megálló-pitott évi 365 frt pnzbeli fizetés 36 írtai meg-toldatván, s az önállóan működő tanerők fizetése 400 frt o. 6. cmeltotott.
6. Minthogy Kis<Knníz*a pArhuzamos fő «Ismi, tehát városi iskolával bír, nz iskolaszék
a segéd-tanító évi fizetését a törvény által i meghatározott 260 frtbsu megállapítani javasolta.
G. az iskolaszék a népnovelészeti törvény rendeleteinek egyik végrehajtó oszközé lóvén, kívánja a női kézi munkák tanításának behozatalát ¡4 és őzzel UínholTor Marit bi/andja meg.
Végre ezen határozatok helyesió Iwogyozés, aláirá* és további megerősítés végett a városi tauács és képviselőség legközelebbi gyűlése olé terjesz tömlőnek véleményeztetvén,az iskola-széki ülés befejeztetett.
Ez •utóbbi sorok értelmo szerint a város tanács és képviselőtestület okt. hó 30-án, ez al-kalomnr is tisztelettel felkért nagyságos taufol-ügyelő ur olnökloto alatt tartott gyűlésén az is-kolaszóki jegyzőkönyv megvitatás végett pontról pontra felolvastatván, egyhangúlag elfogadtatott s aláírva véglegesen mcgorősittetott.
O nagysága o város közönségére s tanügyére áldást kívánva, távozott körünkből. — Áldja mog őt is a Mindenható, nemes buzgalmáért, s óltosso sokáig mogyénk s a haza boldogságának előmozdítására!
F A I C 8 G Y ('') u a Y,
iskolaszékí jegyző.
Nyíltlevél.
A ,Népnevelők Lapja" érdekébeu összes pályatársaimhoz.
Zala-Egtrtztg, nov. 1. 1809.
Azon sajátszerű oszmoharcz, mely n hosszantartó elfogultság, éa a számtalan szűkkeblű világnézet közt a tanügynok is valahára oly hatalmas lendületet adott; — azon álláspont, melyre az a kifejlett korszellem követelményei közt lassanként fölemelkedőit; — és azon méltó várakozás, moly a családi élet, s a társadalom részéről oly szorosan fűződik, — mintegy test és vérré válván már azon meggyőződés — hogy az emberi közös jólét, a polgárisodás vívmányait s a culturalis viszouyok fejlődése csak ez utón érheti el fokozatosan azon dicső magaslatot, hol n közboldpgság kezdődik 1 . . . . mint egy erkölcsi kötelmünkké teszi, hogy folytonos éber figyolemmol kisérjük, mindazon komoly mozzanatok a t, melyek o körbon, a nevelés munkakörében feltűnnek és időnként mutatkoznak.
. Do ezt más uton nem oszközölhotjük, mint a sajtó utján, — molynok hivatása a korszerű eszméket tisztázni, — hogy irántuk n nagy közvélemény rokonszenve fokozódjék, — s az elérkezett pillanatban. számukra a győzelmet biztositsu.
Ezen téron mi főleg egy szakközlönyt tartunk illetékesnek a nevelés magusztos eszméivel fog-lulkozui,azokat ápolni,érlolni,ós gyümölcsözőkkó tenni.
Igaz, hogy szakközlönyünk nom egy van — do nmely o téron a jogosult várakozás és testületi érdekeinknek azon mérvben fololno mog mint n .Népnevelők I^ipja" korlátolt meggyőződésünk szerint egy sincs.
lgon, ez azon novolészoti szakközlöny, melyet soluv semminemű hódító mosoly ol nom tántorította szabadelvű nézotoíuek loplezeÜon nyílvá nitásától.
Ezen lap — fájdalom, mindninollott pártolás hiány miatt azon utolsó stádiumig jutott — melyen tul uz enyészet kozdődik!
Zala-Égerszögen, mi az összes tanítói testület a lehetőségig miud»nt mogtottünk, hogy őzen lap — fonállhasson, sőt, hogy ujabb virágzásnak induljon olhatároztuk, hogy közös iskoláinkban működő tiz tanitó — mind egyik külön példáuybnu fogja járatni.
El forgácsolt erők csak kovosot tehetnek I
Válvetvo, egyesült orővel lohot bármely nemes ügy mogérdomlott diadalát biztosítani.
Ezoii érdemben tehát -lelkesült bizalommal özönnel folhivom miudou a tanügy terhes munkakörében izzadó pályatársaimat, hogy a fentebb érintett jeles szakküzlönyt a „Népnovolók Lapját," moly számos érdekeink biztosításában
— kollő szabadelvüség mollott — fonállása óta mludon időbon oly tovékony kitartással közreműködött, no hagyjuk most, midőn fólog oly nagy szükségünk van reá a kétes sors mostoha ölében olveszni. ^
„Hanem karoljuk fel, piírtoljuk, támogassuk, — s amit nem tehet ogy, — tegyük mog összeállva, együttesen, tfibbon, mert esak így fog elhanyagolt ügyünk a tanügy a nevelés ügye felvirágozhatni!1'' és
ha ogyszorro nom is, do lassanként Isten mosolygó napja nwlnk — és eddig árván, parlagon hovert szent ügyünkre méltókép fog felviradni I
Szeutobb ügy a nevelésügynél alig lohol,
— do ezt hivatásunk) s a körülmények szerint ápolnunk kell, áldozat és kitartással!
A munka megtermi gyümölcsét! oz eszköz n czélhox vezet I No''hanyaguljuk el tollát
a .N''é|)novelók Laplát" n\int hatalmas eszközt én tényorőt czéljaink biztosítására.
Adja az é^, hogy ez igazságos felszólalás kedv. » pálya(?ti-saimnál kellő viszhangra talál-jons hogy megértsük egymást, ós a kor intő
SZII/.ltlit.
ÚJLAKI M.VTYAS.
Heti szemle.
Novoliiber 5-én l«69.
(JMi.) Egy pétorváradi lakos a budai kis lutriba "J.UO irtot tott é.i soiniuitsem nyert. Uulyovszkynét — hír szerint — csakugyan szerződtetik a nemzeti sziuházhoz. — A Dalmátiában harezoló csapatok részérő a közös hailügviuinistorhoz ndómáuyok folynak be. — l) Felsége fogadtatására Alexandriában élő magyarok s osztrákok nagy készületeket tosz-nek. — Pesten hamis 10 és 20 kros pénzek ) keringenek. — A veres orroknak gyógyítója akadt, s oz ogy párisi orvos, Iljrnior, jelenleg l''cston van. — Józsol fóherezug Erdélyban van.
— Királyué ő Felsége a honvédzászló felszou-telésokor a/, összes legénységnek magánpénztárából 10 napi léhuungot osztatott ki. — Jávában olyan földterület is vau, mely mogohotó.
— Az iszákosság áldozatai : Angolórszágbá\i éveukint 50 ozor, Néinotorsrágban 40 ezer ember. — A franezíaországi szüret általában kitűnően sikerült. — Az Aetna kitöréso 4 óráig tartott. — Indiában a fákat a cholora elterjo-dósimok nkadályaúl észlelék. — Az ourópai vasúthálózaton ''M ezer mozdony jár. — Hocs-kereken egy roppanj gazdag arauymívest fogtak el, kí 40 óv óta orgazdálkodck. — Mult kedden reggel l''est felott szivárvány volt látható. — Sebes Emil árvája részére a nM. IJ." szerkesztőségében (>00 frt körül gyűlt eddig bo.
— Az uj l>elügvminister na|H>nta déiuUlu 2—.''{ óra közt elfogadásokat tart. — Szász-uj-örsön Opris Sámuel 11.éves korában halt inog a napákban. — Az 1870-ik évi ujonezozási eló-munkálatok jövő évi jan. 15-éu kezdendő inog s marcz. ló-ig bo kell végoztctniök. Sorozás alájönnek a*" 1848-, 18-fJ- és 18.'')Uik évben születtük. —
H i r e k.
Az első honvédzászló fÖlszenteléso Okt 31 roppant néptömeg jelenlétében, lehető legnagyobb fény nyel s ünnepélyességgel ment végbo. ''liz órakor az üllői vonalról Uuilára vozotő uton élénk, mozgalmas kép hullámzott, nz első honvédzászlóalj s a I''.Mton álloimUozó hus/árok vonultak teljes diszszol harsogó zono-sz>ival ltuda felé. A daliás ruganyos alakok jó benyomást tettek mindenkinél. A Mátyás templom előtti tér néptől hemzsegett, s a templom is töinvo volt, kivéve a méltóságok számára fentartott helyeket. Az imaoltár mellett egy trónszerü iinaszék volt felállítva a királyné számára. A főoltár rokcs/tékén alól balra, egy kápláralja honvéd közepett tartotta a vörtis tokba burkolt zászlót a csapat zászlótartója. A prímás végozto a fölszontclést, a szertartás végén ogy emelkedett hangulatú beszéddel, melyben a honvédség zászlaját, mint '' n szeplőtlen hazafiság, a «zabadság, honszeretet és trón iránti hűség jelvényét mutatá föl s annak elhagyását egyértolmünek állitá a hazaszeretetnek és becsületnek mogtagadiisával. Az első szöget a királyué Űté bo a fölszentelt zászló nyelébe. A honvédség diszlővéaekkel s éljcnzajjal üdvözló u zászlót, melyre azonnal fel is esküdött. Az eskü után Horváth János ezredes kövotkező beszédet tartott: .Honvédok! íme átadom nektek az első magyar had-zSszlót, melyet folsé;(es királynénk saját közeivel díszített fel. — llüszkók lehetünk magyar hónvédek, hogy o szerencse épen bennünket ért. E porcztől sorsunk o zilszlóhoz vau csatolva vezéivslllagkéut fog tündökloní a csaták ina-
fasztos óráiban; körüle gyülekezünk maid a
orcz döntő porczeibon sohasem feledve, hogy zászlónk keresztanyja hazánk dicső királynéja. HŰn fogjuk követni o szent jelvényt,és fönséges fóparancsnoknénknt,kíuok vezénylete alatt győzünk, Vijgy ■ királyunkért ós hazánkért halni fogunk. Éljen a király! Eljön dicső királynénk 1 Eljön a Haza!" —Délután diszlakoran volt a •Széchenyi-téren, (100 terítékre), itiolyon a. hon-védtisztikaron kivül a közös luuWoreg tábornokai s töratisttoi közül számosan.részt vettek. Legyen logmelogobbon üdvözöl vocz ünnepély jelentőségével, s a magyar kardja mindig nagy s nemes ügyöket védjon, — molyot királynőjo koszorúzott meg.
— KirályóFolségoatacsitroghi kath. iskolaház fölépítésére magán pénztárából 500 forintot kegyeskedett adományozni.
— Csongory A n tal országgyűlési képviselőnk nov. 8-in nyújtotta bo az országgyűlésnek Nagy-Kanizsa város közönségének kérvényét, melybon a törvényszéki területek beosztásánál Nagy-Kanizsát "törvényszéki székhelyül kijelöltetni kéri.
— Népkönyvtárak alapítása javára
hazánk több nagy városában a téli idény alatt
>
felolvasások tartatnak. Kívánatos volna Nagy-
Kanizsán is élotbcléptotni.
— A zalamegyoi gazdasági ogyosülot 1809. évi nov. í)-én délutáni 3 órakor, Zala-Egorszo-gen, s.iját holyiségébon rendkívüli gyűlést tar-tand, mire az ogyosületi tagok tisztelőitől meghívatnak — Oelso, 1809. ootobor 29. - Séllyoy L:lszló m. k., ogyosüloti alelnök.
—■ Sloiné 1 yi hír. Kónyáry Mihály, a muraközi járás szolgabírája, mint hiteles torrá» után közölhetjük, állásáról leköszönt. Ez esetet legjobban fájlalja vidéke, mort ignzságszer.-tet« és szakképzettsége által mindönki szeretetét és becsülését oly mértékbon bírta, mint előtte tán sonkí. A voszt<)séget azonban pótolja a remény, '' hogy utódául oly egyéniséget említenek, — ki eddigi álloinásaiu is kötelességének a leghívebben megfelelt s a köznép szeretetét a lognagyobb mértékben bir^n és bírja. Ez egyén — Zakál Henrik, zalamegyoi esküdt.
— A csurgói dalogylot o hó folyán tánez-vigalommal összekötött dalostélyt ad, molynok jövedelmű egyleti /.ászlóra fordittatik. Holépti jegy 1 frt., családi jegy 2 frt. — Folülfizotések köszönettel vétetnek. A moghivó jogyen igon helyesen van kitéve, hogy egyszerű öltözékboni megjelenés kéretik.
— Nagykanizsai szülotéaü s I''est egyik köztisztelotü s tovékony ügyvéde, Unger Alajos ur ügyvédi irodáját folyó évi nov. l-éa Dorottya-utczai 5. szám alatt lövő Vogol-félo házba tette át. Készséggel tudatjuk az illotőkkol.
— Szontgyörgyi József széptohotségü egyházi zeneköltő ujabban szombathelyi mo-gyés püspök Szalxi Imre ur ő méltóságának beigtatási ünnepélyére ogy uj zonomisét irt, — melyet Lipovics apát és kanonok ur a Bzombat-hotyi káptalan nevében örömmel és köszönettől fogadta el.
— Sopronban dardár-iskolaállíttatik fol.
— Nagy-Kanizsára a honvélek mog-érkoztok s azóta városunk éléukobbnek is látszik.
— Kaiocr Sándor ur a bécsi és óriási utcza szögletén igon szép emolctcs házat épitto-tett; üdvözöljük tisztolt polgártársunkat o nemes intézkedéseért, inig ő a város diszitéséro a a lakszükség cnyhitéséro og)'' szép s jövodelmes épületet cuioltotott, addig más tehetős légáraink nom gondolnak nz építésre, hanem más helyre foktotik tókéikot. Hisszük azonban, — hogy Kaiser ur példáját többen is kövotui fogják b 1870-ben tíibb uj ház omolondi o város díszét.
— Mogyoi tanfelügyelő ur a lofolyt héten látogatá meg- a nagykanizsai elemi iskolákat, és pedig szerdán a városi közös olomi iskolákat, az iskolaszék elnöke s gonduoka kíséretében, a földszinti tanholyíségoket szükvolta miatt czélszerütlennok jelenté, mert nagyobb számit tauouczokat nom fogailhat bo; következő nap pedig az izr. főcleini tanodákat látogatá m >g, mindkét bolyon atyailag figyelmozteté s buzditá a tanulókat kötelmoík teljesítésére, jó viseletre a haza szeretete — éd a t''irvényok tisztelőiére. Több kitlfhó tanulónak buzdításul saját munkájából, inely n közoktatási ministorium által is uján Itatott, 1 — 1 példányt ajándékozni kogyos-kodott.Heményét fojozé ki, hogy azoddig tapasztalt siker nz uj tituroudszor élotboléptetésével s ügyes buzgó alkalmazásával folyvást nö70-kodiii fog. Nov. 4-én délutáni''5 órakor tartatott nagykanizsai iskolaszékí ülésben szinte résztvolt, örömét fejozó ki, hogy annyi év útin a város polgáraival a közügyben tanácíkozha-tik. Holycslé a bizottmány taotérvezotét, a felsőbb népiskolát ogy gazdasági iskolával egy bekapcsoltatni, s a tanítók fizetését 500 ftról ö'')J ftra omoltotní javoslá, E uevezjtos ülésről m is alkalommal bővobbon.
— A zala mogyoi iskolatanács első gyűlését, mint olőbbi számunkban is jolontók, nov, 10-én délelőtti 9 órakor Zala-Egorszegon a megyeház tanácskozási toroméban tartamija.
— I)r. I'' rossburgor úrtól kSvotkező mog-korcsvényt vettünk. E bocsea lap 43. szilruában fölhozott ígénytelon kis beszédemben nomcsak több értelemzavaró sajtóhiba fordul ólő, hanem a befejezési passusnuk nagyobb részo ol is in i-radt, mely igy hangzott : nTegyük n nevelési ügyöt működésünk toczéljává, ós az Isten áld.Ua rajtunk losz, hisz gyormekelnknck sokkal bol-dogitóbb sors mosolyg, mint milyen nekünk, . mint milyen sirba szállott őseinké volt. Iliszom végre, hogy ezeket szorn előtt tartva az egész tisztelt közönség egyérzolmülog fogja velőin hangoztatni stb."
NyUt póBta.
— 8» L. OsUmbok. Lapunk Ufyúbetíi Uniósát kilSt''h fogjuk kAvttnl.
— R. L. Z.-Kferiitg. S''tm foifst''halunk •) ««unni-ntmU kftilouu''nyt, ha a< irJ ragy b*kUUS
D*m tmlJuK
>.— T. V. flirnt-MoMn. Kár votl hamarsbb iiíoi kOlJsood, kfltflnbea a jó mindig Jí, 04töaOllah I
— 8. K. Ha//ar-Si«r<tahr!jroa. JSr>1 (almunkra vaMnk k<Sa,v1claiiok bagynl.
— 8 J. Z.HXeriBcg. SaJnüjpH a kitint «U veutMl.
g .v <i r ii <i k
egyedüli raktára
ROSENFÉLD ADOLFNÁL
* Nagy-Kanizsán,
ii hol mindonnomü női- é.s gyermek-lábbeliek a legegyszerűbb félétől a leglino-mabb fétóig, nagy választékban, jutányos szabott gyári áron kaphatók.
Árjegyzék nagytáj szerint:
Eiryixorfl gjrermok-bőr-cxlpők ¡10,-11''. 60 80 kr. Kin. gyorn»k-bőr-to|>áuyok 1.10. 1.2«», 1.10, 1.50. I/ogdn. bőr, britnél, bArc''ouy 1.00. 1.7''» 1.80. ¿.''.''0. Uyermok cxlxinAk erői bőrből 1.80, -'', 2.10, .1 60.
NŐI topányok flnomiig werlnt: Oldalfőxő «nrk.Ml.in f,t.
OM.iKfuő tarkót lirllnol vajjy bArtony 2 fit -10 kr. Oummt betéttől, tarkót, bőr, bArtony v.i/y
hifinél !i írt, ¡1 frt ¡V) kr.
(lilmini botéttel, tarkó.», bői, Iirllncl, ii no m
lakk-urru 4 fii.
Klőfdző elegant Pebarilmir dlvaitnp.lnyok
hrdtiel vagy kcutyfi-bőr I fit, 1.60. 5 frlirf. l''gyaneféle dupla tarkói 6 frt.

Alleinig"
Nicdcr-
e
der ersten Wiener Schuhfabrick
BEI ADOLF ROSENFELD IN
Gross-Kanizsa;
grössto Auswahl aller Sorten Damen und Kinderschuhe. Verkauf zu festgesetzten (Jriginal-Fabrickspreiscn.
Prel-i-Conrant nach Grösso:
Onl. I.eder-Klndeiiehuho 30, lo, 60 60 80 kr. Keine l.edor Klndorttlcllclten 1.10. 1.20, bit 1.50. Keimte Klriilcr-ßllcflcllm, Leder. Hrnml.
8amint mll I.acktpiU 1 Co. . i''O, I.hu, 2 jfii. Knabcnittcfel tt.irko 1.80. . 2.20,3, 3.60.
Damcnatlcflettcn nach Qu., üit:
A» der Helte *u tchnilrcu ''> ||.
Dleiclbcn llrlliu 1 ii.!. Rammt mit 8t..,;,<| ¡0. Voran xu ichnllrcn, einfache St.lcki I ''.''.80.;! !. Mit Gummizug und Ht4ckel 3 II., Jl .V,
IMetiIben f., IW''-r. Ilrllnel in. f.aek viu .lig. I tl. Klcgaiite Deb.-Modeiliell. mit Lack bctelitl.
Nidnc!, l''hagriu, Cl.ici-I.cder I, l.oo, f» fl. ltleiclbcu mit doppclti-n Stöckeln ,
Traugott Feitel
luv», K«rn«nerrlng Nr. 2.
általános árjegyzéke Pnplr-i*
lyomtatványokról
A téli idényhez közílnségo« finom lllcx-topiuyok, pnpuex:>k Cs uhud e.iu-ui.ik nagyszerű választékom kaphatók.
GfSp- Für dio Winter-Saison alle l»«ut»in I und Iii
Sorten gewöhnliche und elegante
•»«••>Ii«■ 1 in grösster Auswahl.
Mnwraute» rtx
Legújabb találmány (lohányzoknak.
X
G
»cî
A
©
P
s-liavaima iloluniy leveleket,
(Mulirt linztelott.il jelenti a nagyérdemű ktizíinxcgnok, hogy sok vegytani kísérlet után Kikerült neki a valódi hnvnnno-i>zivarok ¿8 havanna-dohány ilhítát bel- és külíoldi növényekböl előállítani » azt o ezéIra készitott papirlovolokben kötve tartani. Kxcn papirlevelek két naixin át a logkôzônségosobb minőségi! szivarok között tartva, azoknak oly kelleme» havanna illatot ad, hogy még a szakértő is valódi hamuinál vél iiziiii. Egy levél képes 2f) darab szivart két nap alatt illatossá tenni ; h ugyanazon egy lovél tízszer használható. K levelek papir között tartva használhatlanul nem vesztik ol tulajdonságukat. Knnél tehát nincs jóhb mód olcsó pénzen jól szivarozni.
Főraktár: Nénotdruig és Austrlai részére: HAUSER C-nél Bécs, Marlahllfer-Strssse U6. SI. Megrendelitek a vidékié az ír beküldéao, vagy |>ottal utánvét mellett eixkftzöltétnek Ar: egy ctoinag bat darabbal l ft. GO kr. keveiebb mint egy etomag nem rendelhető meg Imiét eladok Jelentékeny txáxalékban részeltetnek. Anttria ét NímetortiAjr minden viiro«íban raktárak úlliltatuak.
FlgysImeaWtí«. Miatin er.en lerelek mtnt minden ji i% cteltjcrö eröten ul«noitatnak kltelwégllnk ét iiliín çyitrinAnyoktôl a t. ktt«nnté|;et ¿vnl._
Nincs jobb mód kevés pénzért jól és olcsón szivarozni.
&
s p
—<• p <
fiS. t/J
Angol levélpaplros, totti^nerintl nér, betű vagy koronivlo nrySn
nyomra.
100 darab nyolraad, vcliu, fo-hír 40 kr.
upyanait 100-''drb borítékkal 05 kr. vattag kettőt tlml-tAnal vagy vonalox-vn GO kr.
ngyanax 100 db bo-litékkal 1.60 kr. liegyedrót, velln 80 kr.
. vattag kettői tlmitíxal vagy vona-loiva !H) kr. iivolcaad, klllflubflíő (■•inot »<innrl li''i kr. ur'')nna» 100 ixliiet borítékkal 1.-J0 kr. borlti''k bellii »«lliei-vo h!i kr.
angol levrl - |ia|ilrot ilivattxcrlt monogram-inal ''.Ml kr. ugvaiiax borítókkal I frt'' 10 kr.
látogalAjogy vlkvaxít-vo egy jiorcx nlatt M kr.''
kettiltfónyfl, lltogra-pliia, inrtlerileg k>-axltvo kr. 1 «III dombornyomó gú|> név- én
cximmel L''.fiO kr. 1 d!i IninagAt iieilvetitó ttam-
jilplla f».óO kr. Keitcl í.''lo önnedvcsltő írószer, Iroda txAinára « ut.-n/nra, egy db boxx.-ítartoziJlval, 100 darab tollal l.fiO kr^ 1000 darai. ínyveíctt levélmark aranyoxva ; na^yjág tettxéi txorint 1.60 kr. 500 darab ngyauax 1.20 kr. I0O<) legnjabli, mint n pecsétviasz -.''.50 kr. 500 db U frt. Kgy itobox betli 10 kr. •, . . virAgpcc/útjogy 10 kr. 111 tucxat |iatou( acxéltoll tlxen-
kétfolo 26 kr. 1 tucxat tollnyél, flnom 6 kr. HVT- Bxímlík, «xAllitd levelek, nílndennemll nyomtatvAny, pe-ctétnyomdk, llxletl mitolá-kOny-vek gyArl Áron »xolgAltatlk.
Postai utánvéttel u küldhet-Uk. llopakolAt dij nélkül.
TRAUGOTT FEITEL
szállltó-Uzlote IléfH,
KHrntnorring ''J. gegcnQber dem L)r<uche-I(an*.
Kr. (237—12,8)
100 100
100
100 100
100 IC)
I 100 1100
/IX) 100
100
c^-12,«) M E T H S.
legnagyobb vászon ós fehérnemll gyári raktára
lict''Nbcu, aotheothurin»tr«KHe 40. h*.
bátorkodik n t. cz. közönséget azon igen előnyös alkalomra tigycl moztetni, melynél
''0f fél becsáron T8®
és biztosíték mellott hibátlan vánon én meglopó szép uri é« női fehérneműt azerezhotni. A pamutnak olónyös boszeraóso és olcsó munkaerő következtében azon kollomes Itolyjtotbon van novezott gyár jelenleg, (inig a kóud.ct tart) hogy c tekintotben jutányos árra nézve, reiulklvftlH nyújthat, mi a kövotkező árjegyíékból % is látható:
Vászon-árjegyzék.
1 db 30 rőfSt fohérltetloii vátxon bectAr la—14 Olg, uioit ctak 0— 7 flaleg
1 . 30 0 fehérltetlen Jó kézi- 9-10 .
iztWetvAizon . 18-20 ■ » ■
1 , 30 U ich. crcat-vAizon . 16-18 n « 8- 9 . P
1 . 30 ■ Jelei ixilexlal vAizon . 24 — 28 w * 12-14 . •
1 „ 80 * kit. rurab. vátxon . 80-36 ■ H 16-18 , «
1 . 38 * irlandi czérnavAaxon . 28-32 ■ • 14-10 . * •
1 . 40 ■ runib. czéruavAtxon , 30-36 n P 16-18 . * »
1 „ 46 1» tlixta feli. or. lonvAtxon 31-38 ■ ■ 17-19 . 1 •
1 . 60 n finom irlandl txttvés . 40-48 ■ 20 - 24 . »
1 „ 60 • hollandi txnvét lcgalkal-
matabb uri Ingokro , brabauti ixOvét legfin. legjobb ét legtartdiabb, 62-00 ■ • 20—30 .
1 . 60 ■

ami ctak létexlk . 60-80 * ■ 80-40 . ■
HendkivOll nagy vAlatxtékn a Ivgnohexebb rumburgl ixfivóteknek 24, 28, 5K>, ¡15, 40, 45, 60— 60 írtért darabja, inelyek axonban kéUxer annyira beetlllvo vannak.
1 db ^0 rőfOs Agy-kanavAtx mlndenfélo txlnekbon ctlkoxva >-t kocxkAxra, bectAr l-l —18 frt, most ctak 7—9 frt a legfinomabb.
1 <lb 30 rSföt Igen tinóin ét tartó* pamut-.xBvettl atlaa-gradll, bectAr 18 egetx 23 irt, mott ctak 0 — 12 frt.
1 db 30 röfOt angol tblrting (tchlfon) Igon finom (■» oly Urt<Si, mint''» vAtxon, bectAr 16-24 frt, mott 9—12 frt.
1 txcgéfnílknll ls;iedö, 2 r6f txélc», 3 rSf bot«tu, ctak 3 frt.
1 ixegétnélkKli lepedő 2 egy négy. 3 röf axélva, 3 rőf liouxu, m. ci. 3 frt 20 kr. 4 legfinomabb.
1 damaixt atxtalkétxlot 6 txcmélyro (1 Aixtalteritő hoxxAlllő atxtalkvndS-
vei) mott csak 6, 6, 7, 6—16 frtlg a logflnomabb. 1 damasxt aixtalkétilot t2 txemélyro (1 asttaltorltö liaxxAlllő 12 ««ital-
kendővel) mott ctak 10, 12, 14, 16—20 frtlg n logf. tnoxat konyhatOrlő mott ctak 2 fr| 69 kr. egétx 3 frtlg.
** Legréglfcb s legjobb hírnévben álló dontbor- és s/lnesnyomat-gyér/»«
K a n 1 t z O.
papir-, iró- és rajzszerke-reskedéso l''eston, Deák Fcronez-uteza 0. szám n., a .fehér hajó"-ban, ajánlja levélpapír- kéazlotét a legujabÜszerü
u HÉVJEGYEKKEL. ,
00 db levélpapír (xlnet névjegygyei 1 frt 80, 1 frt 60, 1 fr 80 ogi»» 3
rl&Ug »legfinomabb. 100 db levélpapír ét 100 db boríték mindegyik txlnei n.''vjegygycl 2 frt <10
3 írt, 3 írt 60, « frtlg a legfinomabb. Minden 100—100 db levélpapír- ii borltikhox egy ditxct pépboriték Ingyen adatik.
100 db levélpapíré« 190 db boriUk névvel ,<» ctlmerrel vagy kexdŐbetük-k«l dltxes pépboritékban 1 frt, 1.60, 2 írtig a legfinomabb.
Látogatójegyek tüstént; elkészülve,
txlne* nyomatban, tBinör, fénytelen britlolpaplrra''100 db 60 kr, minden ovAbbl »or 10 krral tobb; txiuct brittolpapirra 80 kr, brillantin papírra 1 frt. 60( kettSt lakpapirra arany nyomattal 1 frt.
Levél-pecséljegyek.
100«) db aranynyoraatban 2 frt 60 kr, a legfinomabb peeaátvlax« txinébox batonló iiyoinatban 3 fit, tnbbei tilnll (congreve) 4 frt.
Férfi pupir-gallórkák és hajtókák (mansettek)
1 tucxat gallérkAk 85—40 kr. — 0 pAr manicttok :!.» -VÓ kr.
Raktár rovatozott üzleti ós kereskedelmi könyvekben.
K/ek kQI''in mi-iironili''léafl 1« elvAIInltalIk él.m.ml.ii klvAnt minta txerlut luggywrtabbaii ét logjutányoib A/crt elkéaxí^jTk.
Uxintngy elvAllaltatnak mindenféle VlJnyr é.V '' -nulai muuktk i(. AJAnlok tovAbbA ktlxOniégee t.7> , 5dAl- ét />.&ilpaplrt, levélbori «likat, acxéltollakat, tollta''MbV. rüji- 11 Irón». potla-isjixlnet
repgy- pcctétviatxl, telj«» y cil, tilifcjté|iet,y nold-vátaont ét niitolá eeoelrt.rajxpaplrt tekercibr.i , mAtold-gvpet, lOitf''iló- ét alixarin-tintAt, dl-eeet tlntaUrtót, tollkétt, fénykép-albnmot*cjiév. I ét xenetjor nélklll, bc-eoxrvexett IrótAxkAkat, poiíe
fi vl^VVW i WWW
étlovéltií''kAkat, valamint minden ibát Irodai ét itkolal ity^tlTXgy vAlatxlékban.
Angol ét íraucila llljjMí''-''iek, Au do Cologne é» n legfinomabb pipere-nap pxiiok. Minden lo^jXekélyebb megrendelés la legponloiabb txorgalominal teljfalttotlk. Lyiélbell megrendelétek ntAûvét mellett. etomngolAtért ii Jbélrçg.llJ fejében 10 krt honAtxAmitvAn.leggyoriabban ót leg.iontoiabban «MVOibfUtnek; Loveleket igr kérem exlmexnl i (268-24,17)
papip-kori skedéso Peitca.
Sibltetnek: Leveleket így kérem exlmexnl i
Kanitz C.
«/iUíl
... figyelmébe !! „
A liircs, most wir egész Európában ismert és számtalanszor minden újságban dicsért es. kir. ^ szab. magányfőző-gőz-mosó-kazányok Bodo ox ^»íksától gyári árakon minden nagyságban kap-co: hatók WBISER J^NOS va ¡vc.eskedésében Nagy-Kanizsán.
Ezen, minden takarék-tüzhclyos konyhában használható mosó-ka/inyok fehér ús vörös rézbádogból, oly czélszerQek, hogy minden takarékos gazdaasszonynak ajánlhatom, mert nemcsak hogy használat-vevésc által, a közönséges szükségelt időnek, fáradtságnak és fának fele szükséges, hanem a ruha — különös bánás mellett — sokkal szebb, tisztább és fehérebb is lesz. — Minden mosó-kazány jótállás mellett adatik cl. — Leiratok és árjegyzékek alólirottnál dij nélkül
g, kaphatók. WoiSer JállOS
vaskereskedő Nagy - Kanizsán. Bizonyítvány az els3~mosó-kazánynyal
tett próbáról. <832-1241
WKI8ER .IXNOH urnák helyben. '' ''
—Minden gardaaxzony érdekében van, hogy tudtAra adom kOIilnO. katxtlnetom.1, „Ivettégből egy prdbAra adott J^ccll "i»K*nyf5i6 . gPx - niotó • kxiAnyok kelcattniéieért. A ka-j^V «Anyban föxtm ruha oly gyönyOrü ét tuala fehér lett, liogv II^jX1 "»ónnal fölkérem, nekem egy nagyobb kaxányt 60 darab ruhának, var«» rétből, Atkaldeni. Még inog kell jogycinom ''/sXl ,0W " mosott ruhAuAI egy naptxAmotnéval keveiebb kel-'' »X''l IfU. ét a ruhAt, a .n«Jynek mOtAtAhoz két nap köx»ntéKeten >3CCU egy nap alatt eUétxllll. 113 tUxtelettel maradok
«ept. 0. Kronfeld Agostonne.
tucxat ntxtalkendő v. törnlkOxő, külOnOien tartóf, Ara ctak 4 frt 60 kr., 6, C, 7, 8 frt a legfinomabb.
Zsebkendők árjegyzéke.
1 tucxat vAsxonxtibkcndő 1 frt 20 krtól 2, 2.60, 2, 8.60, 4, 6-6 frtlg a
legfinomabb.
1 tucxat nagy rnmburgl vAixonxtebkendS 3, 4, 6, 0, 7 frtlg a legfin. 1 tucxat logtiuomabb fehér franexia battlixt-Kondők, ajour txegéuel, 8,
10, 12—10 írtig
1 tucxat txlnet vAtxonxtebkendő burndthaixnAlék axAmAra, Igen findm éa
tartót, bectAr 8—12, megtxerexhttS 4 —ö írtig « legfiuomabb. 1 tncxat batiixt vAixounebkondő, fehér vagy txlnet axegélylyel ctak 5.
6, 7, 8, 0, 10 írtig a legfinomabb.
Férfi- 8 hölgy-fehérnemlik árjegyzéke.
1 női Ing jó vAtionból 1 frt 60 krtól 2 ft. n logfiuomabb. 1 női Ing kit(lnő rumburgl vagy hollandi vAtxonból finom axlv-, vagy
keretxtalaku mott hlmxéttel rtak 3 60. 8. 4. 6. ft a legfinomabb. 1 női ii;g, kitllnő rumburgl vagy irlandl vAaxonbál, legelegánsabban elkéaiitvo) (ax ugynevcxelt Krxtcbet ctAtiArné Ingek) mott etak 6. 6.
7. 8. frt a legfinomabb.
1 női éji íolflltő) CQrsetto) kitllnő aiép, inott ctak D. 0. 7. 8. ft » legf. Női alióixoknyAk 1(H) ktllöuféle pArUl minta »»erlnt, ugy aalntén a mott AltalAnoaau kedvelt txcgbe vAgott szoknyák hliuexve, varrott »»egéttel mott ctak 8, 4, 6, 6, 7, 8 írt a legfinomabb. Hölgy pongyolák a legfinomabb batittból, valódi valenclonnl ctlpkével ét cioda-axrp hlmxett betétekl.ol a legújabb ét legelegAntabb e nembon, 15, 18, 2», 30, 35 frt a logflnomabb, NÖi nadrAgok finom »hirtingből, vagy vAtxonból spr<$ »«egétekkel, vsgy
hlmxéit-kkel kitűnő kiAllitA«, mott caak 3, 2.60, 3 frt a legfinomabb. Uri Ingek gallérral vagy anélkül, foilroaott mellel vagy almán kitllnő fin. cblfonbdl, mely épen oly tartói, mint n vátxon, fehéren és ixlneave, mo»f c»ak 2.60, 3 frt a legfinomabb. Uri ingek, legjobb rumburgl vagy Irlandl váizonból, —■ gallérral, vagy a nélklll, — »¡inán vagy fodrozott mellel a legújabb divat izerlnt erőien varrva, mott ctak 2, 2.60, 8, 4, 6—6 frt a legfinomabb. Uri Ingek legfinomabb batlit inollbetéttcl, legelegAntabb, a ml eiak létszlk,
moit ctak 6, 7, 8, 10 — 12 frt a legfinomabb, Uri gatyák Igen jó <<* tartói vászonból, félig inegyar szabással, — mott
ciak 2 frt 60 kr, o^''öiz 3 frt n legfinomabb. Uri gatyák, Igen jó ét tartót vátzonból, magyar ixabAual, nagy üleppel
most ciak 2 frt, 2 frt 60 kr. a legfinomabb. I tucxat uri Inggallér, n lcgelcgántabban, él legjobb divat Szerint, moit
cták 2.60, 3, 4 frt a legfinomabb. 1 tuezat uri kézelő a legelcgantabban éi legdlvatoiabban kiállítva, moit
ciak 4.60, 6, 0 frt a legfinomabb. '' -
\TpvYilf k''k 25 ftig vásárolnak, egy finom himz«tt bat-'' tV UiM tiszt-kendőt; 50 ftig, egy eso<lastép kávékészlo-1 kávé abrosz hozzá illő 0 kávékondövol100 ftig vásárlók egy igon finom cacchmir-aszUiltcritöt kapnak ráadásul. — Ingek vagy uri gallérok megrendelésénél a nyakbóség kitoondó.
Tisztelt vovőim kénvelmo kedvéért, m oly fehér nomtlkért, molyok nem jól állanak a testhoz, vagy bármi oknál fogva nom tctizouok, az érti''lk lizotott ár bérmontvo viszaküldotik. —Kívánatra a készletbenlovó vásznakból minták küldotnok. A leveleket kérjük ezimezni: Metil &. BÓOH, RothenthurmstrassoNr. 29.
FOSTER Vtls TARSA
gazdasági gépgyárosok
Lincolnból Angliában
ajánlják a m. t. gasdászoknak
gőzmozdonyaikat,
nagyobbított tűzszekrény és előmelegitővel, oaÍPlő pelket,
melyek Magyarország gabnitnemeihoz mérv« építtetnek,
tovAbbA
arató-gépeiket,
Anglia legelső gyáraiból.
AKJK.OVZKKKK é, mindenuemll KELV1lX003ITíÍ80K a legnagyobb kétxtéggel bérmonteion kUldctnok be.
linktár:
». . , ..............|282_20,I7| !
Pesíeii, gyar-utoa 33. szám.
Wajdits József kiadó-, lap- és njoindatnladonos Nagy-Kanizsán.
Nagy-Kanizsa 1809. november 13-án.
43. szám.
Nyolczadik évfolyam,
Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve
SOPRON és VASMEGYÉKRE.
Vearyea tartalmú hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gnzdámt, tudomány és mövcszct krtrelWíl.
Megjelenne:
Mind«.« izoMbatoa,
»*««• iv«n.
Mirrkmatöl Iroda én kliuló lilvntnl!
WAJDIÍH JÓZ8KF k«a;rk.iMk«.!í»íb«n.
A trieszti dologház.
(Bfi.) „Szép vagy oh hon! . . . do nagy-gyá csak fiaid szent akaratja tehet mond a nagy költő.
Az akarat nálunk magyaroknál leginkább hangzatos szavakban nyilatkozik, — vagy mondjuk ki nyiltau : önzés az, mi bennünket tetteinkben kormányoz. A szegény ember akarata nevetséges, mert kivihetetlen; a gazdagnak nincs mis akarata — tisztelet a kitételeknek! — mint fényleni, kü-lönrxködni, — vagy a tevékenység teréről vissaavonulni s egy egész uj világban képzelni magát, melyet «5 teremtett. Csekély azon gazdagok száma, kik akaratjokat oly módon tettlegesitik, — hogy a világpolgár czimét kiérdemeljék, azon kört, — melyben éltek, családjok körének tekintik, s e körbeu azon szerencsétlen emberek sorsát teszik legbehatóbb szeretetük tárgyává, kik szegények ; oh a/, ily gazdagok élete magasztos, több n közönsége emberénél; Ok az emberiség angyalai!
NrívÖk érzelme fcnköl,'', égi eredetiségét < hiven megőrzik a földjta,
Ixjlkök minden gondolata isten-ihlet, mely tettekben is hála-oltárt emel a világ mának, hogy hivatását betöltheté.
Értik, értik az ily emberek, hogy a le-Vegó mindegyiküké volt, a napsugarak egyformán mosolyogtak reájok, a tér egy volt, melyen éltek, egymást látták sokszor — és miért taszítaná tehát magától cl a szegényt, a tehetetlent, az aggot? ....
Fiumei utamban a szépreményű Wl. Gyulával együtt valék Triesztbeni létünk alkalnával az ottani nagyszerű, dologházban. Épen déli órákban jelentünk meg szeretve tisztelt vendégszerető házigazdánk O. ur szívélyes intézkedése folytán egyik tevékeny titkára L. úrral együtt. — Vezetőnknek a legnagyobb készséggel nyujtaték alkalom, hogy bennünket s illetőleg tud-vágyunkat kielégítsék.
A trieszti dologház, egy colossalis épület a legnagyobb csin* és célszerűséggel épitve. Az agg férfiak »agg uók külön dolgoznak, külön ebédeluck, a gyermekek együtt ebédelnek, de dolgaikat a különféle munkánál inatképeo vég&ik, — a kis leányok együtt vannak s kötnek, a nagyobbak varrnak.
F. éri szeptomber elején dolgozott benne összesen 800 egyén, 180 gyermek. Kzek bent étkeznek s alusznak, ebédet kihordták hároin ezer adagot. A városi szegények egy irattal, melyet a kapitányságnál kapnak és edény nyel déli 12 órakor bejönnek s kiosztatlk az étel, melyet elvihetik ha/a, vagy leülhotnek s megehetik ott.
Az ételek roppant kazánokban fuutnek b minden dologhoz külön egyén van alkalmazva.
• A tisztes öregeket látni megható volt, midőn együtt étkeztek tiszta lioaszu asztal mellett, mindegyiknek oda téve az evókész-let s kihordva az étel. K/ijp fehér kenyeret
Előfizetési föltótelek :
Htijrheil hí»noi WiIAmaI i* \i-lrkre |>oiUn k.ll.Wa'' K^n 4rrr i . « fr». <— kt.
VH ív;« • • 1 , — . ''Kvm-ifjrfiWe • I . 50
láttunk s meglehetős nagy adag ételt s épen 8 latos húsdarabot osztogattak ki nekik, mi-dón bent valánk.
A gyermekeknél a pajkosakat, vagy engedetleneket nem ereszték ebédelni, hanem a terom közepén térdelnek. Kgy ily térdeplő fiút láttunk a terom közepén $ szinte látszott arczán a mély szégyen, mely a rendes jó''nevelés jele volt.
Kzen aggok, ha egy gazdagnak temetése van, páronként kimennek a végtisztesség megadására.
Triesztben nem találkozik egyén, ki vagyonához aránylag végrendeletében nc hagyományozna ezen humánus intézetnek. Kik jelentékenyebb összeget hagyományoznak, azoknak nevei márványtáblába vésetve a bejáratnál szemlélhetók.
Van ez intézetnek gyönyörű kápolnája, kertje.
Valóbau mély megilletődés és az alapítók iránti őszinte hálaérzettel hagytuk cl a helyet, melynél felsóhajtottunk : vajha hazánk minden nagyobb városában ily intézmény lépne életbe, ily intézmények létrehozásán kellene fáradozni, mert itt a bölcsőtől a siríg kifogyhatlan jótékonyság áldása hull a szegéuységre, míg a gazdagabbak ösztöne unnál nagyobb, mert közelben s távolról áldás száll reájok!
Itt s így tettlegcsitso nemzetem gazdag polgársága az akaratot, hógy hazánk nagy $> nemzetünk erős legyen, — ez az a szent akarat, mely a szép hont szebbé, dicsőbbé teheti.
Itt s így több az ember az embernél!
K i v o n a t.
A lopronl kereikedelml él Iparkamarának
18Ü9-ik évi oct. 4-én tartott közülési jegyzőkönyvéből.
(Folyt f$ réft)
IV. Jicnck Samu ur, kamarai tag és soproni kereskedő, a kamarához intézett levelében, ennek oda terjedő közbenjárását kéri; hogy az )866-ki vitelbéri külöusza-hályzat, — mely eddig itt is a vasúti igazgatóság részéről, minden kifogás nélkül, gyakorlatban volt, de a cs. kil\ szabad, déli vasúti igazgatóságnak rendelete által a mellékvonalokon fekvő állomásokra és Sopronra nézve is hatályon kivül helyeztetett, — Sopronra nézvo ismét alkalmazóba jöjjön.
Az eme intézkedés által némely kereskedelmi áruk tekintetében előidézett visszásságok leírása valóban drastlcus, és ez számtalan ismétlésben bizonyságát nyújtja annak, * hogy a déli vaspálya nem annyira nagy-•zállitó, mintsem monopolista, és hogy mint ilyen a kereskedelemnek törvényt kívánna »zabul a nélkül, hogy figyelembe venné, vájjon szenved-e alatta, és egyszerűen csak azért, mivel a vasúti igazgatóságnak így tot»zik és nem máskép. Mert észszerű, s az
Hlraetéaelt
V Int IimAIxk prtit.or^rt ¿-«inr 7 kr. X-uor rt t* niíu,l»n további brikutWit ft kr niKtfiliJ mimlun e/yn b«lkuU*4tt so kr.
A .S''\iü tfttn'' prllccr bVlkl*U*i díj* 15 kr.
összérdekeket figyelemben vevő indok ezen önkényll eljárás mellett nem található.
A hivatkozott levélben többek közt mondatik ; Mennyire korlátozza ez intézkedés az eddig Bécs-lJjlielylyol és Bécscsel némely czlkkekben lehetséges volt versenyt, bizonyítja azon tény, hogy a helybeli kereskedők ólomtermékeket (nyers ólmot, ólom*, fehérét, óliuagot, sörétet, ólomport stb.) az említett díjszabályzat szerint Villachból 62''/,, kr., -— Krumpendorfból (Klagenfurt mellett) 58''/,, kr., mázsánként! viteldíjért hozathattak, míg mostantól fogva 101 krt, illetőleg 96 ki t, kell az agio-pótlékon kivül az általános szállítási szabályzat szerint fizetniük, minek azon sajátságos következménye van, hogy a vitelbércn még az esetben is valami megtakarítható lenne, ha a nevezett czikkek előbb Bécsbe és onnan ide szállíttatnának! Do eltekintve ezen különleges esettől, valamint attól is, hogy a déli vaspálya a fentebbi utasítással egyszersmind a vasúti főnökségnek meghagyja, miszerint a kfllön-szabályzat eddigi alkalmazásából fölmerült vitelbéri különbséget az illetőktől bekövetelje, — az említett intézkedés Sopront és körny ékét annál méltatlanabbul érinti, mivel a vasúti vonalban 3''/a mérföldnyire távolabb Bécs, s még annál inkább a közeli Uécs-lJjhely egy és ugyanazon vasúti igazgatóság által elsőségben részeltetik.
A kamara ezen levélben kifejezett kívánalmat tartózkodás nélkül és pedig annyival inkább helyesli, mert a déli vaspályaigazgatóság által tetszett gyakorlat nem egyedül Sopronnak, hanem Magyar-országnak a Sopron-kauizfii vasútvonal mentében fekvő vidékét, melyet a déli vaspálya igazolatlanul mellékvonalnak tekint, keres'' kedelmi érdekében érzékenyen károsítja, mely eljárás ellen minden crélylyel és minden rendelkezésre álló eszközzel küzdeni kell. Ennek következtében határoztatott, elsőbb oz értelemben a déli vaspálya főigazgatóságához komoly felszólalást intézni, és ha ez a kamara várakozása ellenére eredménytelen maradna, a nagym. magv. kir. kereskedelmi miiiísteriumhoz befolyásának érvényesítése végett folyamodni.
A tanácsko/.máuyra kitűzött ügyek elintézése után elnök ur jelenti, hogy a H000 frtnyi állami előleg, daczára az ismételt Vérelemnek mindeddig engedélyezve nem lett, sót hogy a magas magy. kir. kereskedelmi minisztériumtól a kétszeri kérelemro még válasz som érkezett; indítványozza tehát: miszerint a kamara határozza, .hogy a körülmények ezen állása mellett, egy ujabbi jelentésben a kamar;) helyzete, ugy az általa orvoslás végett tett lépések előadassanak, azon kijelentéssel, hogy, ha a kamara mielőbb kedvezőtlen pénzügyi helyzetéből ki wmti/bttdiitHl-ik, képes nem leend hosszabb időre szükségletéről gondoskodni és hogy ez könnyen tevékenységének kényszerű beszüntetésére vezethet.
Kxón Indítvány sürgőssége a kamara által elismortótvén, a javaslatba hozott jelen-
Hirdotósokot elfogad :
N.-Kaaiuia: »K''.VDÓ lllv.VTAI.. Pesten: ZKI8L.KKM Béo»-, Hamburg-, Berlin-, Majna Fraakfurt- «• Balti ben: IMA8K.V8TRIN A Vo<»u:K. llf*»»-, Btra-, Stuttgartban: SACÍI8KA T.VH8A. Béoibtn: OPPKI.IK
tésnok a nagyméltóságú magy. kir földmi-velési-, ipar- és kereskedolmi minisztériumhoz le&idó fölterjesztését elrendelte.
Állami sorsjáték.
Ó kir. ap. Felsége Magyarország népiskoláinak segélyezésére egy állami sorsjáték rendezését engedélyezni méltóztatott.
lízen legfelsőbb engedély folytán megindítja a m. királyi államsorsjátéki bizottság az .I-tü magy. kir. államsorsjátékot,* melynek nyereményei a játékterv tanúsága szerint 200,UÜÜ forintnyi nevezetes összegre rügnak.
Az államok felvirágzásának egyik fóté nyezójét a nép erkölcsisége és műveltségi képezi, mely csak is az ifjű sarjadék czélszerl. oktatása által érethetik el.
Minden honpolgár egyik kiválóbb feladati tehát, a népnevelési előmozdítani és uíuden lehető módon könnyíteni.
Kzen feladatot most teljesítheti mindenki legkönnyebb módon, midőn ezennel alkalom nyílik arra, hogy egy közhasznú czél előmozdítása mellett saját anyagi jólétét is növelheti.
A sorsjátéki bizottság ennélfogva annál biztosabban reményű a közönség élénk részvétét, mert ezen sorsjáték oly előnyöket nvujt, melyek más hasonló sorsjátékok által eddig még nem nyújtattak.
Kzen előnyök közt különös emlitésro méltók :
a) a sorsjegyek aránylagos csekély ára,
b) a nyeremények sokasága,
c) azon körülmény, hogy a sorzathuzás-nál kihúzott nyerőszámok minden többi nyereményre mégegyszer. játszanak,
d) a nyeremények után csak 6''/, s z á z-t ó 1 i r a kiszabott illeték..
Játéktorv.
Kzen düsnn javadalmazott sorsjáték 24 .''J2 nyerő számot tartalmaz, és pedig :
1 1 -só főnyereményt. . 100.000 frttal
1 2-ik . . . 10.000 .
jjzeken kivül •.
2 nyer. 5.000 frt. össz. 10.000 frttal
2 , 3.000 . , , 6.000 .
6 , 1.500 '', , * 9.000 „
10 . 1.000 . „ 10.000 .
• 10 -,-—600 . . 5.000 .
200 ; 100 , . 20.000 .
200 „ 60 , 10.000 .
2000
10
20.000
eszerint az övszes nyeremények összegej 200.000 forint. í*
A húzás minden bizonynyal ós vissza-vonhathatlanul 18ti9. november 30-án foj
történni.
Kgy sorsjegy ára 2 forint.
Kzen tervezetből látható, hogy a jótékonyság érzetéből származott öntudat neme« 8>irrk«-ai<<Wgl példány.
jutalma mellett még nyeremény is ígérkezik a résztvevőknek.
Miután hazánkban « népnevelés clóiuo/.-ditása a legnemesb, legfőbb törekvések tárgyává lón : ezen sorsjáték is kedvező alkalmat szolgáltat a népoktatás magasztos Ügyének támogatására. Knitél fogva tisztelet(eljei indulattal felhívom Zalamegye lelkes ia i-ügybarátait, egyházi és világi t. cz. hatóságait, tanítóit, s a minden jóért lelkesülő honleányait, hogy ezen sorsjáték jegyeinek vételével, elárusításával, ajánlásával a tanügy érdekeit elósegitcui szíveskedjenek.
A tiszta nyáromény jótéteményében vallás és nemzetisé,,''! kQlftubség nélkül fognak népiskolájuk részesít telni.
A szerencse mellett áldás is kiséri a résztvevőket. A sorsjegyek allnlirottnál is kaphatók — mint a magy. kir. közoktatási miuisteríuní által c ezélra megbízottnál.
Kelt N.-Kanizsán, nov. 8. 18<>9.
BÓJA GKRG1CLY, zalamegvei tanfelügyelő.
Levelezés.
ZalaEgeriíea, nov. í». inr.''.l.
Ml délután f> órakor tartaton tnog n megyeház tanácskozási teremében a megyei iskolatanács első alakuló gyűlése. Kínok Hója (Icrgely kir. tanácsos é* zalamegyci tanfelügyelő ur u terembe léptekor éljeuokkoí fogadtatott. Klnök megnyitó beszéde több bolyon éljennel ód he-lyusléaaol találkozott. A megnyitó beszéd után (u beszédet legközelebb boküldcndjük) Rom* nvei Krnfl iskolatanácson, Zala lelkes fia, romok besxádbon üdvözlé u tanfelügyelő ura«, ¿lénken kicmelé kipróbált linzutinj^át, szakképzettségét lángbnzgalmát. — Áldást kívánt életéro. — Kiviiu.-itill melegen. visszliniigzá a tanács. — Kztilán Könlgmayor Károly apát ur a<\vü/K( a tanf''.lüiryvlőt — mint mondá— .egy emberi or^ tulhuludú teendőiben egész erővel kész őt támogatni'' ; végro kivnua, hogy telje» testi, lelki épségben «okáig köztünk eljen. (/vitaiéin* helyeslés.)
Kzok után a tanácskozás sorrend »zorint megkezdetett :
). Klnök a tánAea tagjait azorvozkedésro szólitván föl; jegyz ókká Honi cza Kálmán éa Nkublics Zsigmond lönok mogválasztyo.
Ü.fölolvastatott aziakolatanácsokaz.''troára kiadott liilnUtcri ut<i»ítá»ok. Minden egye» pout megvitattatott. Két bizottmány alakult, egyik «/. elemi, a másik a polffárl Iskoláit számára.
ülnök bemutalá a megbizó leveleket, melyek szerint Königinayor Károly apát ur a veszprémi és szombathelyi püs|W>k»éghoz tartozó vallásfelekezeteknek, tek. 11-—:lil» József a helvét hitvallású vallásl''olokezotekuok, — és I)r. Király Mór, alsólendvul orvos, az izraelita hitközség képviselőiül lóuek uz illetők által megválasztva.
IJgy véljük, hogy zalamegye iskolatanácsa az oísó, melybon az izraelita hitközségek is képviselvo vannak.
Az elnök ebbeli szabadelvű int. zkedéso általános helyeslésre talált.
-I. Az eskü helyett a tauács Ünnepélye» fogadást tett a népiskolai oktatás előmozdítására közreműködni s a törvénynek sikeros érvényt szerezni.
;"). A tanács egyes tagjai hazafiúi buzgalommal ajánlkoztak a megyei népiskolák érdekében körutat tenni n törvényi a községekben megmagyarázni u pontos iskolaba-járást és tanítást szorgalmazni. — Áldás kis-''rje magasztos törekvéseiket!
0. A községi tanítók c«etl,c;r- * vála»stá»ára egyes tagok kiküldettek.
7. Az esperességok és szolgai"róságok utján a községek felhívatnak az iskolní székek szervezésére s egyéb tanügyi teendőik teljesítésére.
8. A jegyzői hivatal, a tanítói hivataltól a törvény érteimében való elválasztása mindenütt, hol ez még nem történt Volna, elrendeltetett.
0. A jelenlevők névsora hitelesíttetett. Kzok voltak léuyegosb tárgyai az illésnek, melyet végig a magasztos ügyhöz illő komolyság, érdekeltség s lelkesedés lengett át. Az Illést rövid IcIEcS beszéddel bezárván, u teremből megéljenezve távozott. Áldás kisérje lépteit.
KCiY JKIiKNVÓLT TAO.
Alsi-Lendva, no*. í». t8f.:>.
Az nlsólendvai három osztályú reáliskola mai napon szent misével, a szent Léleknek segítségül hjvi''uával megnyittatott, o mognyítá-
TABGZA.
: Öszl emlék.
Oly náma mind«« it borult; Nincs virág, nlue* agj madár : A»t elvivá at Gin uál, H ei tudja ág, bal merr« jár. —
Herv.sdt vldák, halotti gjiis, Akárhová lakiul a iifm;
Itt bol/giil a kopár meiSu Mágii ml ¡¿I *iik nekeui.
Miért ne t oh I bi«s akkor la IIj neiiklan, ködOi vala, UldCn ¡«merni keidtelek, Biarelmem ádai angyala.
Ha váciad a laabadba vont, Valad minik, « a Uj ffl.lt EgjrUU merengve náidelSk A sárga, halk en/áiiatat.
8 Wlf telked mál/ea elmerült Ai Sím ilr.5 tekintotán,
Fájd uWem keiervIrSI Ilonád panaail rebegtim én.
•■''oki ''naiikodám; * amit Nem flott ratg ki a kebel, lantom ueretal bárjain K¡j mél/ fobáaia lengte el.
Te hallgalál; de a könyd Kitárta áriem^liyiid ! Hogy bóüi asokkal Suieforrt, HsareUi, hOtégaoi boldogít.
K kftnyi a drága prnngy tokai JaUnU, aoojrl rág/ után • El alkoti meg advOiuot, ?«4od, mikor felci.ikoláia ....
Moit tülom ineiKv-mriKe rag/,
Magán merengve járok llt; Ciak cmláked uioiol/g felára,
9 ''»frogja msllaa álmait.
Velem van •«, ha bánat ár, Vigaii-varáasa átölel, — a falajUin így a hervA.láit A mbb idők raaxtn/lvil.
iiajoató »Andok
8zlirc(l clinéiij.
(VAge.)
Mielőtt bevégezhettük volna a hivatalos és félhivatalos complímcntck kölcsönös kicseréló-sét, egyenesen nekem tartva, közeledik ogv alak, — do minő alak! Csak a lándzsa hiányzott kezéből, hogy ''Diana legyon. K l''hidios vésőjére méltó termet, o tényt sugárzó tekintet megigézett, földhöz szegzett, mint a pápaszem-kigyó tekintető a choohiochiuai tyúkot. Mikép álljak ellent o varázsnak? — .Szinte kcdvoin volna remegni. Ks ő jön — közében egy Ut-nvér - sajttal, éa kínál. Kngoml ki teljes élo-teiubi n szívből gyAlöltem a sajtot. Venni, vagy nem veuni t er. itt a kérdé«. Vonni s még enni is? oz több, mint a mennyit egy szaidliez-por meggyőz; nem vonni? örök nprohcnaiól Kh, miro való nz t''»» és a politika? Vegyünk.
— Nagysád hol les te meg Ízlésemet ? Klóttom a snit u világ első c»«mogéjo.
IJgy látszott, elhitte; mórt diadaln*p»olyIynl lépett társaim elé, hogy őket is megkínálja.* — Használjuk fel az alkalmat, két lépést hátra : — eins — zwei — droí — a saj; az asztal alatt, megmentve az él«)t is, a becsület is.
Kjól sikerült államcsíny után önelégülted votém magam a legközolobbi székro \ nugyoblj biztosság okáért elém koinmandiroztam'' egy palaczk jóféle termést — mert Csiky Sanyiként magam som vagyok ollonségo a szeszes nedvek mértóklotes élvozésénok — ; kiállitAin azemeim és fdleim előőrseit, hogy a társ''asiigot recognoscirozsák; lőhettem magamban, hogy mojt tanulmáhyozok.
Klénkcn folyt a társalgás, természetesen — azaz hogy bii az nem igen torinéaz«''toM>n — többet németül, mint magyarul; do bármelyik nyelven is — megrakva azokkal u co»ino|>oli-tíeu» sálon szavakkal, in-lyek n mai társalgási bon ton olongt-dhotlou követelményei.
Ne tessék boszankodní, hogy o rcmlniseen-tiában, (magam is ily nagyurias stylnst használok. Kn nagy kedvolőjo vagyok mindennek, ami nobol é» piqunut; már podig hogy ebben van valami piquuut, mint a vöröshagymában, az tagadhatatlan!
Velem átollonlten hét szék egymás mellett. Kbbon nem volna aoinmi különös, hanoin egyiken a sajt bájoa kínálója, másikon az én fon-tobb tisztelt ktfhnyüvérá társam — ogész az irígyhUl^ jól mulattak együtt. Kz már persze nagyon ts különös volt egy valakire nézve, ki egy orízfcgert'' nem távozott volna közeliikből, s szemeiből e»ak ugy szikrázni a baszó.
»on ielon volt tok. Dervaric» Lajos ur mint at iskol.i«zék elnöke, tiszt. Stirlíng plébáuos ur, Tomku György, Balaton káplán urak, ugy Dervaric» Kálmán, alsólendvai''-váfoebíró ur, Hpnl az iskolaazék üln«koi. — Az alsólendvaí isknlának tohát három osztálya van, egy leány és két férfi-osztály ; a loány-ískolábau Alszi-ghy János kántortanító oktat, a férfi-osztályokban pedig Helye» I<ajos és Horváth Héla tanitók; ez utóbbiak iak évi fizotéao íojonkint Ül*) frt o. . és flltés. — Az iskolaszék az egész iskolát újra átalakitá és »zervezto, hozatott egy igen jules fiildgolyót, az iskolaszék elnöke tek. Der-varics I.ajo» ur pedig egy nagyszerű térképet hozatott ajándékba az iskolának. —• Mi tehát mindent elkövettünk a gv-rmekek nevelésének és oktatásának előmozdítására és így oz ügyet mai napon tanítóink kezébe tettük lo azon remény ben és várakozásban, hogy kötelmeiknek a szó telje» értelmében megfelelni fognak, az iskolaszék erélyes, tudományos és lelkes tagjaitól szinte megvárjuk, miszerint n tanítás fölölti felügyeletet ernyedetlen szorgalommal és buzgósággal teljesítsék; inert sok kindásunknak csupán csak nz lohot kamatja, ha gyermekeink alaposan, czélszorüon s a kor igényeihez képest neveltetni foguak.
TR. KKC.
Msgyar-Sierdahely, nov. l. 13G9.
Az iskolaügy nálunk szomorú állui>otbnn van. A hivők nagyobbrészt tehetősek, s mindenre inkább, mint a nevelés-oktatás előmozdítására adnák egypár krajezárjokat. Itt i( Viíkolaügyet nem hordja szivén senki; ezt a logn gyohb részvétlenség sorvasztja. Az iskolaszék nálunk megállapítva nínts. Községünk iskolája igen szük s «/almával ftklött, a törvény igényűinek énen inognom felölő és rozzant állapotú tantoraiéhoz az cz évbon teljesítőit összeírás szerint ICO minden napi és 7U vasárnapi — ismétlő — tanuló tartozik; említett tantorom pedig alig kép.-» 70—80 tanulót befogadni.
A''tauonczokat csak ugy van, mint a régi időkben, br.? mikor, és amennyíszer tetszik, otthon tartják a szülök. Többszöri folszóllitás s a köz-■ég olól jdrőiaghoz a tauazoba kitisztítása érde-niéuen intézott kérés daczára az oktatást csak o hó 5—ü-án lehetett megkezdeni.
A tanító régi s igon csekély fizetésén úgyszólván csak vergődik.
A jövő azonban remény nyel kecsegtet, Hója (lorgely ó nagysága — kinek legfőbb tárgya
as iskola — inogyénk buzgó taoíeUtayelójo
hatni fog bizonyára a községokro is,'' nogy a népiskolai törvény szerint hivon teljesítsék kötolességöket a népnevelés ügye iránt.
sAuiníjkh kAuoly. .
Heti szemle.
\ovcmbir 12-én 1869.
(Bfi.) Hír azorínt a Dunaszabályozás, Buda-l''est szépítése, bonlevurde-ok építése atb. ezélra •10 millió kölcsön vétetik fel! Honnan? — A Nílus ismorotlen forrását Livíngstoro felfcdezto.
— Az orosz szigorú törvényt hozott tiltott könyv s röpiratok ügyében. — Htégor Lissa-ban működik. — Dr. Kumpf ausztráliai orvos hazánkfia hun térvo Debreczonbon „Azogész világ* cziin alatt nagyszerű la|>ot akar megin-ditani. — A levelezési lui>okból egy hó alatt. 1
'' milliónál több fogyott el. — A köz vád ló Ka-
'' ragyorgyevícs horczegro halálbtintetést, Trif-kovicsra ló, Stankovicara 20 óví súlyos fogság-büntetést kér. — Dítmar hirca lámpagyáros nagyszerű olajfinomító gyára Klorisdorf^in leégett. — Triesztben a munkások ujolag zajongnak. — A magyar főp.i|K>k o hó 15-én indulnak a pápai zsinatra. — Izabella fia javára, lomondott a királyságról. — Osoagrádmcgytí-ben 22196 tanköteles gyormok Van oktatás nélkül. — Victor Kmanuol haldoklik. — (iab-lencz lovassági tábornok nov. n-én foglalta el állását, mint magyarországi főhadparanctnok.
— Magyarország legújabb statistikai adatok •zorint tH72 □ mértföldot to«. — A fiumii 7 rognicoláris doputatío deez. 1-én folytatja mj^-ködését. —^obreczcnbcn a múlt héton metoor-hullást láttok. — Krdélyben 1U hirlap jolonik mog, köztük b magyar. — Vajda Victor a magyar társadalmi élotből érdekes rajzolatokat írt s ad ki. — Triesztben 10 mílió alappal, osztrák-ázsiai kereskedelmi társulatot torvoznek
— Tcmesvárott egy hadnagy egy földmivcssel párbujt vivott, az utóbbi halálosan m^gaebe-al.jlt; u párbaj ogy nő miatt történt. — Kjszak-néiiictországbuu ogy társaság alakult, moly a csomagokat olcsóbban szállítja a postánál. — Nugy Mihály győri vasúti hivatalnok egy optikai távirdát talált tol, molylyel éjjel 2—11 ozer ó|nyire ogyinás gondolatait közölhetni. Csatáknál alkalmas Inhot. — Benedek Aladár újévkor megindítja iijolug az ,Uj világ* czimű lajwt. — .S.issy Árpád egy évi fogság- és
Jobb íülomet egy csinos hölgy s ogy poly-hcs szakállú hadfi közt folyó érdokes boszélge-. tés csiklandozii :
— Woher sínd Sie gokommen ?
— Von Wien, Gnttdigo.
— Síud Sio dórt stati v?
Classíschl Mondja valaki, hogy nem csókolni való ajkak azok, melyokról ily salonképes szó.röppen el s minden inogorőltotó» nélkül.
Balfüloin — fájdalom 1 — sokkal szerencsét-lonobb volt; — irányábon valami jól táplált chovaliör oly ogotvorő hízelgé»ekkel ostromlá a sioretotromélUi háiiaaszonyt, hogy kedvein lott volna, a monaiourt fölfalni, csupa félté-kenységből.
Ka több volt, mint meunyit hideg vérrel el-tArhottoin volna; — épen fogaimat kezdém csikorgatni, midőn staféta érkezik n szomszédiból, azon határozott paraucscsal, hogy rögtön menjünk vissza, mert kész a vacsora
ideje is \ olt engedelmeske ''.nünk, inert miro mogérkozénk, nz asztalon párolgott a gulyáshús.
Már ekkor noinusak a szobában hágott egymás tyukszeoiéro a minden rendfl, rangú és nemű vendég, hanom a kamarában is, — hol a hordók, sajtárok, puttonyok é» tuakók részint »/ékekké, rtxxiut asztallábakká, a leszedett ajtók podig asztalokká avangiroztak — fulladásig telt a férlísorog azon részével, moly szórót egy kissé „»zabadabban* lélokzoni. . A ki szerencsés volt valóim medvetánezoltatást li^tui piaca közopon, vagy darázsfészkot, midőn e»íntalau gyoruiokek égő »zalmacsutakot vetnek rá, annak lőhet némi llépzoto az itt kifejlődött sürgés-forgásról. — Ido ogy kanalat!
— Nekem egy Tillát! — Hamar egy tányért!
— Huh ! kabátom ujjába ömlött a gulyáalé!
Végro, legalább pár portjzro, C»oud lön ; caak
a kanalak, kések s villák csörömpölés» hír-deté, hogy komoly munkában vagyunk.
Annak bizonyságuul, mennyit képe» a gyomor, az emberi élet o Moloch-bálványa, rövid ogy óra alatt tönkre emészteni, mások rettentő példájára ido írom oz esti étlapomat, az olköl-tött étkek rendje »zerínt. Tohát — ido nem értve a tisztolottol ad acta tott sajtot ; — szalámi, ge»ztenyo, foketo kávé, diós kalács, pu-szodh és piskóta, gulyáshua, libasült, hitfog libamáj tormával fazcgény halundó! ki o» utóbbit még soha nem izlolcd. Superbe!), túrós rétes, isiuét goszjenye, szőlő s végre uiiUo.ls/.or is tekoto kávé. Kí — ami a logbámulandóbbl — mindennok seiu-ui komolyabb kö/otkezinényo
nem Ion.
t V,ik elszántság* a/, ember nagy t -ttokre képe».
Kgyébiránt én azt tartom, hogy ahol aa ember vacsoráját jókedvű csevegéssel a vig poharazással fűszerezi, ott valamivel többot is oho-tik, mint amennyi épen az éhonhalás ellen szükséges. S itt o Iflszor nem hiányzott.
Dicséretére legyon mondva a vondégszerotő házigazdának » a kifogyhatlan nvájasságával mindönkit fölvillanyozó háziasszonynak, Dío-genes lámpájával sem lehetett volna embort találni, kinek idegét át nem hatotta a jókedv.
A vacsorának végo lott. — Ismét mindenki talpon állott. — Hanem hiába I a férfinál nincs valami Unalmasabb, mikor már a 40 évhox kö-xélodik (tisztelet a kivételeknek). Alig kőitek föl, már ismét négy- vagy ötönként nz asztalok köré települnek. Mi czélból ? Mulatni! — Kh bíen ? miféle inulntság? Hát amolyan férfias mulatság. Minden fértinil fölteszek annyit, hogy ohhoz nincs szüksége commontárra, — a hölgyeket ineg ugy som érdekli.
Találkoztak — illetőleg találkoztunk mé* la néhányan kovésbbé kérges szívűek, kik vállal-kozánk a liölgyck további mulattatására, éa — lelkemre! nom bántuk meig. No do ki is tudna ilyet megbánni, ki előtt még valami nomosebb élvezet is van mint a — makaó?
Vígan iol>ogott a pázsiton rakott tfli lángja, gúnyolva az éji sötétséget. E köré sietett most, a ki mozogni tudott és akart.
Sötét éjben lobogd tűz! köröttoazökdelő alakok , tniut Macbeth boszorkányai, énekelve, hahotázva ; egyes c\ol>0rtok a gyöpro telopÜlvo, mások a körbo rakot( padokra holyezkedve; itt ogy lovag, plaide-Jét a gyöpro toritre, utá-nozhatlan graeiosítással veti magát hölgye lábaihoz; amott kissé távolabb a félhomályban egy izoruliucs pár ábrándozik; a család nyugtalan apró sarjadéka meg abban leli ürömét, hogy hosszú póznákat inerltvo az izzó parázsba, sürfl sziporkáknt szór a publlcum közá, miro az idegosebbok rémültökben nagyot aikolta-nak; gondoljuk még iniudehhoia harmonika a egy ruzzant verkli fUlhasitó disharmoniáját. — Mily regényoa! Wio rotuantisch !
Hanem hát semmi sein tart örökké a világon.
Klói keblünket melegíti a trtz és a jókedv, hanom hátunkat gonirozni kezdi a oaipöa őszi tzél.
Menjünk be. — Kooaintauuk még egyot a házigazda a a háziasszony egészségére, — Agy-volőnk zúg, a szempillák nohezüluek. — Talán olég is volna a jóból ? . . .
Jó éjt kívánunk V
MARÓDI.
&()0 frt bírságra itéltotcU a pesti esküdtszék által, az .Arany trombitában* niogjelont felségsértési ezikk miatt. — Farkas István gépgyára Pesten loó^ott. — Soiei püspök vuzé-lyeson boteg. -- A magyarországi zárdák és kolostorok eltörléso iránt Liptótnogyo k<rvénvoz az országgyüléa előtt. — lVabody (iyö''rgy »morikai eroosua Londonbau 7-1 íves korában o hii ő-t''n nioghalt. — A távirdai díj 1870; évi jauuar l-jétől leszállittatik. — A (ir. Briiii-Bzwick Turóz szobrára eddig 1707 frt gyűlt bo.
Hirek,
—- A zaU-somogyi 9-ik izr. községke-rülot következő feliratot intézott a eultus-iui-nistorkoz : „Nagyméltóságú ministor ur 1 Mint képvisolöi a 9. izr. községkorületbo kobolozett hitközségeknek Nagy Kanizsára egybegyűlvén, alakultunk, ós az átmonoti intézkedések bon meghatározott hatáskörünkhöz tartozó Ügyök flilött tanácskoztunk.
E tanácskozás eredményét képező határozatok csakhamar meggyőztek minket arról, hogy az egyetem»« gyűlés alkotta wzorvozési szabályzat oly intézkodésokot foglal magában, molyok hitfelokozoti intézményeink fölvirágzásának elő-sogitéso mellett egyszersmind a hitfolekezet Un kormányzati jogát szilárd alapra fok tuti. Ezen első öss/.létünk alkalmával már kitűnt, hogy a magyarhoni izraeliták, kik eddigelé kisebb testlllotokbon, egymástól clszigetelton álltak fon, a hitfolokozoti fojlödéaro tetemei befolyású oly közös''érdokokkol is birnak, melyeknek csak összmílködós által lehet i''rvéuyt szerezni, és így örömmol tapasztaljuk, hogy n con-gressusi munkálatoknak általános fojlödésünkro gyakorlandó befolyásához kötött reuiéuyllnk már is valósulni látszik.
Ily vívmányok birtokában lehetlen hálásan meg nem emlékeznünk azon férfiúról, mi módot nyiytott hitfolokoxotüuknok arra, hogy saját köböléből választott képviselők áltaf hitközségi ügyeit a kor igényeinek mogfelelöleg rondez-hesso. Fogadja nmlgu in. ur o nemes tettcért mogalakult 9. izraelita község-kerület képviselőinek nagyrabecsülését és hálás köszönetét. Kolt a 9. izr. község-kerület képviselőinek N.-Kanizsán, 1869.évi oct. 2t)-án tartott gyűléséből. Kövotkeznok az aláírások.
— Apécs-baicsi vasúttársaság tudatja, hogy a i''oateu levő központ] hivatala f. évi nov. 1-től kezdro Lipétváros, templomtér 2 sz. alatti Loitner-félo uj épület 11-ik emeletén van.
— M agyar-Szor d ahol y községhoz tartozó magyar-csárdában f. évi nov. hő tJ-án esti 7—8 óra között Gazda Gábör magyantzorda-holyi lakos Üalla János községi esküdtet fejszével fejére mért két vágással a földre terítette. E kiszámított gyilkosság után a szerencsétlen családapa kocsin szállittaték házához, s 1(1 órai szenvedés után kiadta lelkét. A megholton orvosi bonezvizsgálat teljesíttetvén, nov. 9-én temettetett cl,'', Ozvogyét és II novolotlen gyermekét hagyta hátra. — A meréu gyikosságot olkövetett estén Hallóiról két foglár érkezett községünkbe, kik értesittetvéu a történtekről, -siettek Gazda Gábor gyilkost elfogni, ez azonban a foglárok kozoi közül szépeit.moglutott, » azt csak nov. 7-én sikerült hahóti rokonánál elfogni, honnét nov. 9-én délutáu az ügyes foglárok őrizető mellott ismét szives volt szépségesen elillauni. Mit tudnánk o szomorú jelenetre mást mondani, mint : Jól rendezett köz-ségi-rondszer, j''yjőn ul a te országod 1 Y.
— - G y á s % h i r. Fájdalmas bonyomást okozott Bécsben, de városunkban is számos rokoui és ismerősoi körében, ür. Lowinger Edo, jeles ügyvéd ós IJóca városa községi tanácsosnak oktobor 8-án történt váratlan halála. Ezen fiatal — csak 31 éves — nagy reményű férii kanizsai születésű volt, Bécsben végezte kitüntetései jogtanulmányait, hol'' rövid idő alatt számos nevezető« pörben mint védolmoző és joles r*ó-nok kitüut, szeretetre méltó fértias maga-
viselete által annyira közkedveltté lőn, hogy tavai a városi községi tanácsba választották. Ott a szabadelvű ellenzék vezéro lön, és még politicai szerefíot játszott volna ha kora halál véget nom Vot életének. Néhány na»i betogsé.? után a fecote himlő áliío/atjául ovtt. li''-kj hamvainak!
— Aradon egy .járda és kocsin*, olloni életbiztositii-társaság" vui alakulóban. Ily válhatnak nálunk is kedvező jövőt lehetne jósolni.
_ — I'' hó 9-én kezdődött zalainegycl gvülós-ről lapunk bezártaig rendes tudósítóinktól semmi közleményt nom kapván, nehogy hiányos közlést hozzunk, kénytolonok vagyunk jövő számunkra halasztani.
— Kérdés intéztetett hozzánk, vájjon a helyboli nagygymnasium önképzőkör me.^ala-kult-o már ?... sainálattal jelentjük, hogy még mindi« alakulófélben van.
— Takács Jenő költeményeinek már a 0-ik ive nyonuttatván, kérjük az olőlizetések mielőbbi beküldését, a mii mégo hó folytán oxpe-diáltatni fog.
— A folyó évi prograinmok közül a logér-dokesebbok közé tartozik : a kdszthelyi irt. kir. gazdasági fölsőbb tanintézet 1808—1)9. évi ér-tcsitvényo. Szerkoszté : Bálás Árpád, tanár. E kitűnő intézet részletesen ismertető dolgozatra később visszatérünk.
Vaspály a m ogn y i t ás. A buda-ka-nizsa-zákiiny-körös és zágrábi vasútvonal folyó évi deezeinber elsején fog ünnopélyesen mog-nyittatni. Bulokovies horvátországi miniszter ur a megnyitási ünnepélyen részt veend. A menetrend meg van állapítva.
— A 80 pro n i o. b. váltótörvényszék elnökévé Engolmayor Antal iióvoztotett ki.
-- Horváth Holdizsár igazságügyi miníster ur ő oxcollentiájánál Somogy megye csurgói kerületéitől küldöttség jelent meg s díszes albumot nyújtott át. melyben több száz aláírással ellátott bizalmi felirat foglaltatik. K dísz-album Wajdits József könyvkötészotóben készült.
Irodalom.
— Csengőry Antal összegyűjtött művei sajtó alatt vannak, » IWth Mór kiadásában nem sokára meg fognak jelenni. Osengory po-lnikai s irodalmi pályája, moly még a „1''osti Hírlap- idejében kezdődött, hazánk nuvozétes és emlékezetes korszakára esik, melyben Osengory mindig következetes és mindig kiváló ye-zérszerepot játszott. Ez az összogyíljtött művöknek politikai becsét adja meg, — de e művek gondolatgazdagig, tiszta és nemes irály, erős tómöttség által tűnnek ki s tanulmányul és követendő példáuyul egyiránt szolgálhatnak. — Örömmel nézünk luegjolottésök elé,
— Előfizetési fölhívás. Sokat gon-dolKodtai.i felette, nom teszek-o hiába való d >lgot, ha költeményeimből egy kötetnyit kiszemelvén, azt így összesítve vilá« elé bocsátom. Önhitt és hiu soha sem valók; jól tudom, hogy műveim megjolonéso az irodalmi .világban oso-ményt képezni nem fog, do azt is tudom ám, bogy egy erdő ékét nom csak a királyi tölgyek, de a szerény ibolyák is képezik. Költeményeim gyüjtoiuényo azon egyes művekből loond önsze-válogatva, molyok 1802 óta a lapokban mog-jclentok; egy-két költomény, molyok a kötőtűi kiegészitendlk, legutóbbi időmnek szűloraényoi. Költoinónyoiiubon az ifjú kebel édes ábrándvilága, s az érett férfiú komoly eszméi vannak ocsutolve. A^ndenkori törekvésem vala: csak olyat írni, a mi a lélekre numesitőlog, 8 az ér-telemre felvllágositólag hat. Egyobokcn kivül tán oz is elég arra, hogy kimontse bátorságomat, melylyol a világ olé lopok. Költoményoim kö-tote a f. é. november hó végén minden körülmény közt raog fog jelenni. Egy közönséges példány ára előfizetés utján 1 frt, diszpéldány-é 1 ft''öO kr. Az előfizetési ösuzogoket a jövő nov. hó lü kéig hozzám beküldeni. Midőn a n. ó. közönség pártolása iránt óhajomat fejezném ki, fölkérem egyúttal a szépirodalom barátait,
különösön pedig hazánk, * főképen megyénk lelkes hölgyeit, hogy törekvésombon gyámoli-
tai szU-csked jenek. Gyűjtőknek 0 olőfizotő után egy emlék-példány nyal szolgálandok, Szumbat-It''ly 1809 oct. 18. Balogh Gyula, a „V. L." . felelős szerkesztője. — Ajánljuk olvasóink : szíves pártfogásába a széptohetségü költőnek j kötolniényeit.
j — Megjolont s hozzánk is boküldotott : i Kirándulás ar. Adriai tengorro. i''ikant humo-j ristlcij satyrikus mierocosmai utazási vázlat. Az 1801). évi Fiúméban tartott orvos s természetvizsgálók nagygyűlésük alkalmával irta Nostra-damus, li füzet, ára összesen 1 frt. Mogjolonik Ungvárt. /V füzetek handabandázó gunynyal vannak irva, sok helyütt kézzelfogható párt-színezet és elferditéssol,
— Bálás A rpád, n kaizthelyi magy. kir. gazdasági felsőbb tanintézet tanára, olőfizotést nyit ily czimü munkájára: mUlmulntiU a kfl;<lll-<J":J" m/akorlatiklWpictir«.- Emunkácska föladata lesz : oly fintal emboreknok, kik előleges gyakorlati idejűket letöltik, hogy azután, kellő iskolai képzettséget föl véve, — akadálytalanul valamely felsőbb Razdasági tanintézetbe felvétessenek ; — de olyanoknak is, kik valamoly tanintézet elvégzésé után ép a gyakorlati térro lépnek, — útmutatást szolgáltatni, mire ügyeljenek, mit kerüljenek gvakorlatszorzésük közben ; hivatva, vau, az ifjút, mint őszinto tanácsadó, választolt jövő pályájával és annak minden kötelmeivel megismertetni, és ha lőhet, minél szorosabban mogbarátkoztátni. — Másrészt útmutatást szolgáltat az oktatógazdának is, miként járjon el a kezdőgazdn kiképzése körül; liojty oktassa, vezérelje azt és hogy bánjék vele, miszerint a i zél minél biztosabban és tökélyesebbott eléressék. — A munka már sajtó alatt van, s a lolyó év végéig okvetlenül megjelenik. — Terjedelme mintegy 8—9 iv. — Ara 1 forint.
szerű anyag is ván,s levének vaniliához hasonló zamatja van, kitűnő Kyógyoróvol bir. Ajánlatos tovább hasmenés ellen, gyomorfájásban és sorvasztó betogsógekbeti italul. I,ohot egy uajwa (¡Ky itezénél is többot elfogyasztani, mert ogy-uttal vértisztitó is. Lotyobb röggel éh pyeinorra ÍH»Í és délelőtt, s ha az akarjuk, hogy izz»sz-szon is akkor jó mologon kell inni s utána ágy • bau jól botakarósni. Sokan ajáulják kisebb ve-sobajok ellen is.
jxryiit póata.
— II. J. ZsI.vApAtM. II. A. Dot»r»*«. B. K. Bér». Oktnhor 1 -t61 kontru réiadkro taIsiuobojí ««Ámot
ex|ioilijt|iunk.
— I: J. Kei-nkpmél. UJol»«t mrgkalitntiük.
— T. V. KIvámAifo''t íierin» i »zámot kíinígn'' |><*>lArs lellilnk.
— N. I,. P»»t. A pilysmunkit khiöljnk, többi.
iu''ívc iiil<''<k<''J<luk.
DNTyllt té>r.
MÁAB NÁNDOR
Ha3zaos tudnivaló.
— T o r O k fáj á s, különösen ha meghűlésből származott, igen hamar meggyógyul, ha három vagy négy jókora vörös hagymát tüzes hamuban megsütünk, s mihelyt puli i lesz, külső héját lo: vesszük, aztán sodrófával összelapítjuk, hamar egy vékony kendőbe takarjuk, s a beteg torkára kötjük oly »udegen, amint azt kiállhatja. Ezen burogatástj meiy jó széles legyen m az egyik ol-daltól .a másikig érjen, fent kell tartani éjjel-nappal, s 21 óra ni alva, ha a baj jó ne^i lett, a hagyui.ik.it meg kell újítani. Ila pedig a torokfájás tetjiuoson mogonyhült, akkor száras pamut vagy gyapjú kendőt kell lielyébo felkötni mindaddig Iliig á baj végkép el nom múlik. Torokfájásnál mindenkor vékonyan kell, » különösen tejet nom jó inni, yiert főben járó dolog, hogy a gyomor tiszta étvágya rendén legyen, a tej pe.llg ha a gyomor tiszta, na^y kárt okoz. leirt
, burogatás vöröshagymával, rekedtség ellen is igen hasznos.
— Egy szőrű s/.jr váltóláz ollon. Ha a váltóláz még nem régi, akkor ha a gyomor rosz s az étvágy elveszett, először gyoinortisztitők szükségesek, do ha a lázon kivül az étel ital izlik, akkor a következő egyszerű szert Ajánljuk : Egv maszoliiyi vízbon fel kell olvasztuni két lat Közönséges konyhasót, — körülbelül egy púpozott evő kanállal — ennek felét egy órával a hideglelés olőtt kell a be-tegaok meginni; — o. másik fölét fél óra mulvu, azaz fél órával a láz előtt. A következő hideglelés napján hasonlókép ismételni kell o bovételt, inig a láz ki nom insrad, a mi gyakran egyszeri bovétol után már inog-történik.
— Za b f Űzo t. Ha zab-.t mozsárban mejjtö-rílak, aztán jól megfőzzük, minden meszely vízre ogy telo kanállal, a levét ruhán átszűrjük s czukorr>l kissé megédesítjük, a zabnak Így elkészített lovo igen }''< ital hurutnál, kivált korosabb egyéneknél: inlutáu a rabbftu gyánta
okleveles állatorvos
Kagy-Kanizinn,
ajánlja magát mindennemű gardászati és háziállatok külső- a belső botopu''-gekbeni orvoslására, valamint minden clői''ordulé ^llatorvosi inűtétokre, u. in. hcrélésekro, fark-angolositás-8 rövidítésekre, iulihlmlő-oltásra, érvágiUokra stb.; ugyszinto adiís-vovéseknél olőforduló külső és -közösségi törvényos belső hibák hiteles meghatározásira, é.s hiteles bizonyítványok kiálli-tásárn.
Lakása: a „Zöldfa" vendéglő mellett a László fürdőnél.
40 éves köliflgés klgyó-gyiíílsa.
Amt Kionitx, m.<rcr. ft 1909. M|o(>>^(t »«er7fini o''lnválkMo««»»» kitttuS qisUlai;virtmán;Antk lisxnA-Ist.s illői «■«•..l.AUlo« iryors.sn «linull, ngi'', m.,<l
•ishs''tnn l.''lf(»»lififk. Vajlia mlmltn »»«iivoUU oly Ky»r« «on.''lvt találna.
Kuli, tanit<:.
Or-(inilfflc/,, 1CGX mire*. í). A ÍIuff-WI« .»sUia klvonai walávv*R«f,"<?íWhpkolá.t<'' .<« ma-
InlininllcxtikorkAkkal lú-lcgflin IrRnapyobU rr«<«n«l a l.;;j,il.l, ^yó/rlinls''ok.M orodim''iiyexiMii.
Dr. Klrchinarcr M. pyakort. orvo«.
ilulovaui, löC''J. mire*. 2''J. Kül.ynn öu »fk»m
I.uuns innl.iiaV«Suit.iivuyoili3l, noTotetvn iioiIíl'' innll-rxilkorkitlli.lt (knhaifíi elleni.
Vlkanova A., bárA.
ltoilor, 18(»Í). apr. Ü. Kitűnt halá»u maláta-mell. rxukorkniliól kón k e^''y kllMcmóiiyt.
Karp tiárá, iiáiaá«».
/,<-rn|nlliurg. mariinivrrJI koKllct 18C9. máim {» A< ''in uiaUla kéi(ltui^iiy«i nAIam ii ixlnto ciodÁlatca hatá«t pri»ilihi''nye*lnk. 40 ív óta iitnredlcin buruto* kShngíílien, fii''.. iivonUöl íorv» nagy mórtíkbonl cl-H) enjrüló« járult. A i>'',-\UU-klvoiist-»t(v«t»íj«ör buia-in.i.Abb liiumálnta folvlAn numcnak erőm hMyrsállt, ■1« r.''^i kObitjt''scm U cIi''k raodilatotan inc^Miut.
Kan.nliifr P. Asvrgye, • «III. Outctaít.
A való.tl uárari MaUta kl»onat egístsA^l mt M*l*ls vi£Í»r.«ú|ri-chokola.l« U Maliit klvonatij boo-boo« c«u|>án Huff Jánosnál KKrnlncrrl''jg lf-ik «iám
kapli.itA ll.''cilicn, , .
*'' Ársk : MaUl.s kivonat rj/uiíí; »«r H»f(fír''íl tí»ma\- >IA«nl : 0''» l|*ejr írt .''l,7S, I (l»»7 7 frt, 23 tlvi-í II frt. :.8 llvrg l>7 frt ítO. 110 (|re,{ M frt ; -Malit* r»^kolit.l* Nr. t.1tgj font S frt t Nr.
II. eg* f,)iil 1 fri .VI, lit fontnil Ml font ingyen, tii tonlnál »cy c^y negyed font. Mslila ehokoléd. ror cifcíomők mimira : a hlinyió anyalej |iótlájára »0 <"''« 40 kr. Mell-mxlita-bonbont CO 80 kr. Mind«» Itüciliól.
Kaphat.t l''e«ten Türftk Já«i«f Ry.l(ty"«i,4iin..| Királyul,-is 7 ik «»Am. I.oltner 4a (Jr4n"sM. - S''.. Kanliián -kapható Uoncnborc J. ft Welliteh J. — Schwarx AJvIf; ttoianberg Kerenoa 4« R»ich«nlbal C. uraknál.
*1 K rovat alatt kSilflttekirt felettiig«! n«ai villái a 8««rk.

ÜZLET X-JEX I R N Ö XX:
NSQJf-KSBlXM, 1BÜ9. uorrmtier 12-4o.
ila nem cialiSdunk , uj évre a gabua-for^.sloin «»fryobli íléuki/get fog nyerni; Hímet- 4« llajor-or-«iiígban van kllitiiunk a ««illltiira, n hol jelenleg Ir-rtiir i«(lk,iSg litnik lenni, uein eiupiu a nuuCaig-ben, <lo mennyUígbeu 1*. KlIlOuftxea ax árakra iivito níuii emelkcJíjt nyerünk, ba r»ak ax olbamarkodii nem fogja ait eaUggeoleul.
Piaczi heti-vásári kelet-árok.
Najfy-Kaolssán, up*. t!í-ín. ''. Aliúamtrial mírSnklnt.
Termény ck : Ilus» 83—85 f.mloa 4 frt, to — kr. »6-80 fivt i fr. 30 kr. «7 —tilj fia i f,| 60 _ kr.
ko x » 78 fut J fr. 20 kr. 70-80 fut. J ft. 7*1 kr -
i''[>> inl''.ji''nek, 70">1 fnt. 3 fr. 30 60 kr. TI - - T''-J
fal« 2 írt. 76 kr. Árpa kö«Sn«4go», 63—60 ft«. U fr 10 kr. 67-08 fna. ií frt 20 kr. K u k o r i c i a S frt — kr., í frt 10 kr. Kukorlosa olaax(esinquaulin) * frt 60 «r. Zab 41 — 46 fna. 1 frt 60 kr. 4(5-47 fa». 1 frt 76 kr. Pobiuki 00—08 fn«. 2 frt 76 kr. 60-06 IU • frt. — kr. Paasuljr fehír 4 írt — kr. l''asiuly, tarka » frt. — kr. Hx4na mii«. —, írt. kr •xalma - - frt kr. 100 fej kipoixta 2 frt — kir. 8 frt.
Érték- ós váltófolyam : nov. 13.
[>% inotoUqucs f»9.4$ ; .r>% nem*, kölcsön 68.00; IHÜO-ki álladalmi kölcsön 93.90; bankrészvények 7.07 ; hitelintézeti részvények 239. ől); London 123.3Ü; ezüst ágio 121.25} arany darabja r>.89k/,tf kr.
Vssutt nsponklstl menetrend :
Indul N.-Kanixaárúl llarcs Íel4 reggel 4 ára
, délutin 2 óra
, Buda ,, reggol 6 <3ra
. , ■ ■ d. u. 1 ára
. , . . eatvo 10 ára
. . Trleat , regg. 4 ára
, . . , di''Tlien 3 ára
. . II«« T ''«"Klf. 6 ára
. . íjjfl tt ára
Sopronig dílulAn 2 ára
Harca . reggel 4 ára
. dílbru 12 ára
Érk. N.-Kaiiliaira
Hilda felöl reg**! . . dílli.
ára ára
ára
Trieat lláőa
4
I
«•ive 8 déltar.I.'' ára eate III ára reggel 4 0.1« |0
ára
óra
8o|>r<niliál It''lbcn 12 ára
66 pere*.
26 perc*. ■
22 perci.
67 . 46 . 15 ,
M 20 .
sí :
23 , 43 peroi. 63 . 62 . 33 . 10 . is . 42 .
Heti napt&r.
Nov. 14-től 20-1« I860.
Hó- ói heti-nap
11 .A liai
Katliolikua nap-! | t''ir
rru''teíllffl™
naptár |ulj
tlaaoulóvá lou mennynok oraáZga a miutármaghoa Mitó XIII, 81—36.
¡TTVsíírssp"
ló 10
17
18 10 20
Háti* K«dd K.«rd. CiUlOitCk Pántok Hxoiubat
C 26* (íierapr
I.ip.it biir. K twund p, Ctojat g Kngmi. II. M Kr««. llódog bit
|B SS Kíím7 il/ípát O.
ÍÖdftn, Oltm,
Auiin, Hág. JenS Olo, Eraiíbet Joliul*
Felelős ízerkcsztó : Wajdits Jóitef. Segédszerkesztő : Bátorfi LajOf.





Ab olsö bécsi
lAbbcli-
g y á r n a k
»
egyedüli raktára
ROSENFELD ADOLF NÍL
Nagy-Kahizsáiv-,
a hol mindonnomll nöi- ós K.farmok-láb-bolíok n legegyszerűbb fijlétól a leRlino-ínabb féléig, nagy választókban, jutányos szabott gyári áron kaphatók.
Árjegyzék nagyiig szerlnf:
Kgysmd grerinekbSr-exlpölt 30, 10, 50—80 kr. Kin. gyermek-bor-topányok 1.10, 1.20, 1.40, 1.50. I,egfin. bor, brllncl, bársony l.OO. 1.70 I.SO, 2.20.
Uyermek-aalatnák erSs bürböl I.JtO, 2, ''¿A''), 3 .">• >.
"
NŐI topinyok finomság iierint:
Oldalíftxö farkatlan . . 2 Ifi.
OU.tlrdiű sarkos brilucl vagy bársony 2 írt 4U kr. tiuimul betéttel, sarkos, bőr, birsonv vagy
l«<lne| 3 fn, :l frt 60 kr.
Uumiul betéttel, sarkot, bűi, brllncl, linóin
lakk-oriu „ „ | f,t.
KISfAxó •''leenni Debardeur dlvattopányok
brUuel vagy kcextyfi-bfir I fit, 4.60. 5 frlig. l''gvanefélu dupla tarkói li írt.
É S E K
1 a
Nieder
g c
der ersten Wiener Schuhfabrick
BEI ADOLF ROSENFELD IN
Gro8s-Kanizsa;
grösstc Auswahl aller Sorten Damen uud Kinderschuhe. Verkauf zu festgesetzten Original-Fabrickspreisen.
Prels-Courant nach Oröiii:
Ord. I.eder-Klnderachuho .30,40. Anfo) 80 kr.'' Keine Loder Kinderstiellcttcn 1.10. I bli 1.50. Koinito Kinder-Hllcfletten, I.eder, Ii -uel,
Sauiint mll l.ackapilx l.(»0, 1.7 1.80, 2 2p. Knabcnsllefcl »tajkÄ"-5- l.tjO, 2,:. D, 3.150..
Damenillofielten nach flualll.it;
An der Solto xu schnüren 2 Ii.
Dieselben llrtliiel od. Hamm! mit Stockei 2.1(1. Voran au schnürt-Ii, oinlarlio Htft«kul_ 2.80. .''1 Ii, Mit (lummisug und Hlftckel 3 Ii., .1 ..V».
I)iei. Iben f., I.eder, llrtliiel m. I.aekipitx eleg. I Ii. Klegaiitc Dcb.-MoJcsticll. mit Lack besetzt.
Ilrllnel, Cbagriu, Olac.i-Leder I, I.."i0, il. Dieselben mit doppelten Slöckclu Ii il.
t»51t iddnyboz küzön«%os tinoin llli-z-topnuyok, pupucHok (i utnzd ch|*-mnk nagyszerU viWasztokb.ui kaphatok.
Für die Wintor-Sainon ullo Sgftun geyoholieh« und eh-ganto Kilzstliuhe, I''niiloU''i I und Itfixt"
-liefi l in groMter Auswahl.

CO
Legnjabb találmány dohányzóknak.
c
•CJ
Illatos btavannali - doliáriy - leveleK,
Alulirt tisztelettel jelenti a na^vónleinll közönségnek, hogy »ok vegytani kísérlet után sikerült neki a valódi vjíuii;«-h/.ivurok havanna-dohány illatút bel- és külföldi növényekből előállítani a a/.t e egálra kiM/.itutt papirlcYelekl>ei> kötve tar:ani. Kzen papirlovelok két napon ih a Ingkö/iiiixi''gcrtobb miiiÚM^gll azivarok köwitt tartva, azoknak oly kcUutnoa havanna illatot á<l, hogy móg a .»zakértó U vahiJi hanaiuiát vél »zini. Kgy íovól képen 2ó darab szivart kit nap alatt il látottá tenni; « ugyanazon «-gv lovél tizxzor haszniUhati). l''< levelek papír kiíziitt tartva haxziiálhatlanul icm vesztik cl tulajdoiiMigukat. Kunéi tolult niiifoi jébb mód öleséi pénzen jéd szivarozni.
Firaktár:, NamatoruAg ét Auitrlal réucre: HAUSEtt C-nél BÍ05, Marlahlltfr-Strasse 118. tZ. M*icrendelí*.-k « vidi''kre ivil ár tiekÜldé>e, vaif^- (• nlal ut;lnv.''t mellett emk iaóltoluek, Ár: e|{y rtom«K bal darabbal I fl, t''ii) kr. keveaobb mint e/y rímnaj; nem reud.-llioi» me^f. Iiiii''i eladok jelenti''keuy »»átal/ikban ré«i,''lt«tuek. Amlriní« NiS uetor*iáff min.Un váro.nlini rak-tAra kállitlntnak, Kliryoliuenlolí«. Miu.An eaen levelek mint miiiöon jó ¿* cxeUxerll oroaeii ut.''niinl.iliiak
O''k.ii.''li •-.''•.•ili.k után irriirmitnvnktól a I. klunnt^RCt nvol. _ - . j , , " j i i r > 7 7 T
QU
s
P
ct-
P
tfl
Nincs jobb mód kovós pénzért jól és olcsón szivarozni.''
Legújabb szerencse-ajánlat.
| Az eredeti államsorsjegyek árulása mindenütt szabad.
„Isten áldása (Johnnál!"
14 milliót niegközulitö nagyszorQ tókcilszlot kUonoliisa, ismét [jelentékenyül tübbitott nycromdnyokkol.
A scrsoliUt az ¿Ham biztositja s hajtja végro. A sorsolás kozdotót o hó 18-áli veszi. Csak 8 frt osztr. ért., vagy 4 frt osztr. ért., vagy 2 frt osztrák értékben iu ár» nálam egy : ax államtól biztosított valódi «rodoti sorsjegynok (nom ncdig tilos Ígérvénynek); ét a sorsjegyek az ár bérmonto» beküldéso molíott a logtávolubbi vidékekre; |is elküldetnek. WW Csak nyeremények huzatuuk ki.
A főnyereményük :-2i"A000 ; 200,(KX); lDO.OOÖi 175,000; 170,000; 1 (»5,000; 100,000; 155,000; 160,(XX); 1100,(HIO; 60,000; I0,<X)0; 25,000 ; 2 : 20,000; 3 : I5.IXK); I 3 : 12,000; Ö : 10,000; 4:8000 ; 6 : Ö000;. 11 \ö000:[ 14000; ¿06 : 600; d : 300; 272 ; 200 ; 24,650 nyereménye 110, 100, ÓO, 80. — Minden nyei-emény legalább 2 tallér lértékil. nyuroménvpénzt é.< hivatala kihúzási jegyzékül állaju biztositékohu mellett megküldöm pontosan s hallga tán mellett,A» én klilünösun kedvoző jó szeronrjtótól kl-gyuli I I sorsjegy« ím által, n/. én vásárlóimnak magában Ausztriában már 300,000; 225,000; 187,600 5 162,600; 160,000; luO.OOO; Kibb izlen 100,(XX); és csak nüvid idóvel ozulóü 3U27.000 fónyerótj <s most október 20-án fizettem k.| |ajolag a Icgnagyobbb''nyereményt ozon a vidéken.
Lázár Sámson Colm
ilö—0,0) bank- és váltóüzloto H a iu b u r g,b a n.
Traugott reiícl
nie», KXrntneriliig Sr. 2.
általános árjegyzéke Fnplr-
í«
nyomtatványokról
M''
Ä i
Angol levélpaplrot, tet»*í»»*erlntl nív, betli vagy koroniwlo nvyan
nyomva. 100 darab nyolciad, vclin, fo-
hír 40 kr. 100 , ujfyana* 100 drb borítékkal 05 kr. 100 . vatiff ketlo« niml-l.ta.al vagy vonaloi-va ÜO.kr. 100 . ugyanáx 100 db borítékkal l.f»0 kr. 100 , negyedről, vclin «0 kr. 100 , > vastag kellői
•imltisaal vagy vona-loxva 90 kr. 100 . nyolciad, killflub»*ő ^ csiuoa •cinnel 00 kr. n l''W • ugyanai 100 »xlneaj
borítékkal f.20 kr. 10>) , boiiték beiül Liinei-
vc ftíi kr. 100 . angol levél - papiros tllvataieril monograiTi. I Mai UO kr.
100 . ngyaiia» bóiitékkal 1 | frt 40 kr.
100 , Utogalőjejry elkéatit-'' ve egy perc» ulatl 60 kr.
100 . ketlö.fényll, lilogra-pliia, ineatcrileg ké-sxil.e 00 kr. 1 dl- dombornyomé góp név- é<
cximniel.ij.50 kr. 1 db aniiiagitl nedvetitd stam-
piglia .''».60 kr. , Keitcl féln tfnnedvtsItA Irótzer, iroda ■tániiiin ■ ntanásra, rgy <ll> boxálaitoióival, 100 daiab tollal l..r»0 kr. 1000 darab enyvezetl levélmark aranyoxva ; uiigytig telné» Mcrii.t 1 .<)<» kr. ÖOO .larab ugyana* 1.20 kr. 1000 legújabb, mint n pecsétviasz -.''..''»O kr, .VX) db 2 frt. Kgy iloboi betli 10 kr.
, . virAgpcesétjcgy 10 kr. 12 tiiciat patent aciélloll liaeu-
kílfelc 2ft kr. 1 lacxat lollnyél, Unom (í kr. PSV 8iio.Uk, MÁIIiló levelok, iniudcniiemU nyomtatvány, pe-caétnyoiuök, tliUll iuA»obVknuy-vek gyári áron ixol|;állallk.
Pattal Ulánvéttíl u kitidl-rt-
Ilii. llepakoUa dlj''uélklll.
TRAUGOTT FEITEL
i .''illltó-liileto
III''« f,
KKrntuerring 2. gegenOl.er deui
Dlasehc-llaus. Sr. 3. (2.17-12,9)
RAMAZETTER ÉS KNAUER
könyvkereskedéso Veszprémben
ajánlja birÓHtí^i, (így vddi, jpgyzÖ8dgi~8tb. nyomtatványait 0 dvro szóló uj adókönyyecskdit 100 pdldiíny l frt 75 kr. 1000 pdldány ló írt 80 kr. Ugyszinto gyámi kezeléshez ős plébániák számára szolgáló* vonalzóit könyvöket.
MT Ki 10 írton felül rendel meg, - annak bérmentve küldetik.
Kaphatók: zászlók, atatiós képek, olajfest-vények a legjutányosabb áron. Kiadásunkban jelent meg :
„Margit Királynő" regény 5 k. 4 frt. „Üdvösség ösvénye" és „Mennyei mannás könyv" czimU ima és énekeskönyvek. Ára JUJ krtól 12 ftig. ^ mr rajz8zerek, papírok és
festékek stb. nagy választékban s jutányosán kaphatók. (330-3,1)
V á I y á z a t.
Beoaenely és Póla községek iskola-
székje által pályázat hiroettetik a mesteri Ó/l-lomá/B betöltésére, azon kívánsággal, liogy a pályázók a kántori teendőket is képesek legyenek teljesíteni.
■a
A pályázat napjául 1800. nov. X7-dike tűzetik,
midőn a pályázni kívánók oklevél és bizonyítványokkal ellá-
t-
tott mester urak, Ilccsclielyen ráemeli 0 órakor az oskola helyiségében megjelenni kéretnek, hol az oskola-szék gyűlésében a választás meg fog történni.
Az oskolaszék 18G0. oct. 31-én tartott gyűlésének megi»izásából.
Kelt llccsehelyen, nov. 1 -óit 1800.
(.''137--2,2)
VARRÓ-GÉPEK
minden alakba.!-*» szabók, czipészek
éa
családok
\ -
számára leszállított ámn és .biztosíték mellett.
Gsuzy Károly,
az iskola-szék elnöke.

. Kézi varrógép 25 frttói 50 frtíg. Árszabályok kívánatra bérmentve C2L1J rL 1 lt ti 1 megkttldctnek.
Varrótárgyak minden nemben s a legnagyobb választékban , igen Jut ét~
nyos ár mellett kaphatók
BOLLMANN M.
nriuii
BÉCSBEN (:i38-i2;l)./ Hotlientluiimstrassc Nr. 31. és Maria- <} íjv. Iiilforstrasse Nr,. 0.1. ^
PGSton József-tér 7. Alocsoiiyi-liázb''án.
Legnagyobb raktár a varrc^ópokből!! $ Ismót-eladók kerestetnek.
t legjobb hírnévben álló dowbor- ¿1 »xlae»nyo««t-gytr
K a n 1 t z O.
papir-, iró- éa rajirszDrko-reskciléae IVuton, Deák Ferencz-uMza 0. szám n., a .fehér hajó"-ban, ajánlja levélpapír-készletét a legtijAbbszerll
NÉVJEGYEKKEL ( 8f
evélpapir ixlnei návjegygy«! I frt 30, 1 frl 60, 1 fr 80 e|í»» ö «• r^i''.lg a legfinomabb. 100 db levélpapír és 100 db boriték mindegyik aiinet névjegygyei ífrt 10
ii frl, 3 frt 60, « frtlg a legfinomabb. Mind« a 100—100 db levélpapír- éi boritékhoi egy dlsies pépborilék ingyen udaUk. .'' 100 db lovél/*p!r é« 100 db boritok névvel ét calmerrol vagy kesíSbétOk-tel tt pépborltékban 1 frt, 1Í60, 2 frtlg a legfinomabb.
tf«%at<Vj egyek tüstént elkészülve,
«k.nt-j nvoiiiAlliaii, tftmttr, fénytelen briitolpapirra 100 db 60 kr, minden ová''ibi »or ¡(''^''«rral több; ««inca briitolpapirra 80 kr, brillantin papírra 1 50; kettSa lakpapirra ara-iynyomatUl 1 frt. •■
J x s^levél-pecséöe^ek. -m
l.vdb í^yiviiÉvouialb:in 2 fii 60 kr, a leglinomal.b peesétviasa ailnéhei ^Vv^o..!«-. iivomatlian ¡t frl, mbbe* síinll (congrevo) frl.
Sgft^ Férfi papir-gallérkák és hajtókák (jnansettek)
1 Miei.,1 gallérkák 35—40 kr: — ö pár mamettek 35 -lOkr.
rovatozott Üzleti és kereskedelmi könyvekben.
í/j Kzek kdlíln megrendeléio U elvállallalik minden kívánt minta ■jAO''rlnt leggyorsabban éa legiulányoab árért elkénlttelnek,
Silutugy elvAllaltatuak mindenféle k^nyv és kCnyomdai munkA Is. Ajánlok továbbá knninségcs Írd-, Irodai- éa levélpapírt, levélbori ■ okot, acxéltollakal, tolllárldkal, raji- ¿< ironl, irodai-, posta- éa eainel < epK« - , <-t''«iitvlaMt, teljes rnjaszerl, lutfeslékel, másoló-»á''zout és máaolé eoeilrl.i.ij/papirt tekercsben, máiolá-gvpet, luátolá- és nllsarln-Untát, dl* *ei« tliilalartdt, tollkést, fénykép-albumot xenávet és xenosxcr nélkül, be-eoxryrK-it irátáskákát, portemoiinalkat és levélláskákat, valamint minden iliás undai és iskolai sxtreket nagy válasxlékban.
Angol és frnnesia illatsreiek, Ail de Oologne éa a legfinomabb plpere-»i»p-panuk. Mlinleu legcsekélyebb megrendelés is legpontosabb sxorgalominal l. ljesillellk. Levélbeli megrendelések utánvét melleit, csomagolásért é> bélyegdíj írjében 10 krt liosxásiAmltván,leggyorsabban és legpontosabbaD esxkíixölletúck. I.eveleket igy kérem cxiiucxni i (2t>:l- -24,13)
Kunitz C..
WajiüU .Jií/.sof kía''i'')-, lajf- és nyotndatul.- j-lonos agy-Kanizsán.
Nagy-Kanizsa 1869. november 20-án.
40. fizáni.
Nyolczadik évfolyam.
Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap
a s/cplrodalom, kereskedelem, Ipar, pzdászat, tudomány és művészet köréből.
MegJ elenllt:
ulnden sioabatgn,
«fit* irtn.
SirrkcMitol frudn oh kindó liivntnl
WAJDITH JÓ/.SV.K k8nyvkere»k«dí«í l>m.
i
Elöflzotósi föltótelek :
llalylma IU.I.oi lionUunl 4« vidikre po«Uu kflldt« '' i.
Y.gitt ívre : • fl frt. — kr. Ki''l cvro • • 3 „ — . bvii«gy*dr« • t . 60 .
Hirdetéaek
A hat haaAhot |.<-Ui.o,í,» |.,E(„ T kr.
t .«ftr « ¿4 in ind fii további bclktatibjrt ft kr llólyrgdij in ind vii tgyf brikl*tij.''il 30 kr. A .Nyílt t^rcn* •(ty petit lor boiklatatl dija 16 kr.
. ''Jtrz ri''xn. -tm t
Zalamegye nagygyűléséből,
— Nov. 9. 1869. —
Főispán ur ő méltósága remek és éljenzé-sekre talált beszéddel nyitotta meg ez évnegyedes gyűlést, a nagyszámban megjelentek fölött örömét nyilvánítván ki.
A megürült tisztviselői állomásokra kerülvén a sor,''azok a következők által töltettek be, és pedig :
Bezerédy Sándor állásáról leköszönt szolgabíró helyébe a szántói járásban Uár-dió Ferencz, —• Bárdió Fereucz esküdtnek szolgabiróvá történt választása által megürült helyébe Erdős György, Koilyáry Mihály muraközi szolgabírónak leköszönéso által Üresedésbe jött helyébe Zakál Henrik, Zakál Henrik esküdt helyébe Philip-pich N., végre Ujváry Péter biinfcnyitö törvényszéki esküdt helyébe Wranesics Károly lőnek egyhangúlag megválasztva. — igenek!
Szóba hozatott a hernyók szaporodása által országszerte okozott tetemes k^rvallás és javasoltatott, hogy mondaná ki határozatiig a közgyűlés, miszerint minden birtokos bekerített birtokán a hernyókat szigorú büntetés terhe alatt pusztítaní köteleztessék. — Határoztatott egy küldöttig megválasztása, mely o tekintetben a jövő gyűlésig egy a czélnak megfelelő tervet dolgozzon ki és terjeszszen elő.
A bihari potitió heves vitára szolgáltatott alkalmat, melyek után annak a megye közönségo által tudómásul vevésc és félretevőé hozatott alkalmazásba.
E közgyűlésen Horváth Bold. ésRajnerPál mintatereknek bizalmi felírat, báró "Wcnck-heim Béla leköszönt ministernek érdemeiért pedig elismerés szavaztatott.
N6hAny szó az ól elem- ós placs! drágaságról.
(N.) Osaknem általánosan tudja, tapasztalja ma mindenki : mi mondhatlnn nagyságban mutatkozik napjaiukban a pénzhiány. Több oldalról hallaui gyakran a méltó panaszt, hogy minden, min a szem fennakad, fóleg pedig az élelmi s különösen a placzi áruezikkek alig vásárolhatók meg — méregdrágaságuk miatt, holott gyárak emelkeduek egyre-másra, földünk minden porszemét termékenynek mondható látkörén és a gondos természet a tevékenységre ép-n^k és erő»nek alkotott zsibongó néptenger szabad mozgásának elég terjedelmes tért nyitott, aaa/. uiogadta az alapot, mely hajlandó gatdagon megtoremni és ellátni a Bzorgalmas nerazotet mindazzal, miro, hogy életét ha nem ls pazaron, mégis elégségesen fenntarthassa, mégis kiváló szüksége vau, hogy ne szűkölködjék.
Hol tehát a baj ?
Felhozva a munkás-osztályt, az élelmi, % piaexi áruezikkeket, mindenesetre ott kel-
leno feltépnem a fóld keblét, szomját enyhítendő az epedő népnek, hol a forrás mutatkozott.
Hála nemzetünk felvilágosul'' -»bb részének, mely, hogy a mutatkozott égető bajon valahára segítve legyen, az utókorra min^n esetre áldásosán ható kívánatos gyárak és gépezések felállításával, tán nem is Csekély áldozatokkal tört urat, hogy eltérve nemileg az aránytól a rokkanó emberiségnek ju-tányosabban adjon legalább egy más oldalról enyhülést. Hz ina azon számtalannak életet adó üdvös forrás, mely nélkül vajmi soknak kellene epedő szomjában menthetle-nül elvesznie. Igenis bátran mondhatnók, miszerint a jelenben uralgó ''s mindinkább erősbülő drágaság részben egyesek lomhaságából is ered. Vessünk egy futó pillanatot a földmtveló falusi népre, mely megáldva házzal, szőlő-, kert-, szántóföld-, és réttel csaknem egyedül lyVatva van arra, hogy termeszszen, tenyésszen M növeljen azok számára is, kik a^azdászati tér ez adományában nem részesültek, látni fogjuk, miszerint a föld míves osztálynak nagy része, mely a fentebb tüzetesen körülírt gazdasággal bir, csak annyit termeszt és tenyészt, mely épen maga- és családjának elégséges, legfelebb az asszonyi osztály tenyészt egy kevés és csak annyi baromfit, hogy az annak eladása után befolyt pénzből ruházkodjék
— mint szánalommal tapasztaljuk ma már hasonló módon némely városi előkelőbb uő-hez, ki állásához képest .Stiferl''-t, finom fehér kapezát, selyemruhát, eriuolint s több cfélét visel. Hol lappangott ez elfajulás magva a pórnép közt csak egy évtized előtt is, s mivel az, fájdalom! csirába ment, kérdem már most -- ha már annyira elharapódzott minden a pórnép közt az utánzat o helytelen rüt törekvése : nem lehetne-e az iparágak felvirágzását jobban előmozdítani?
— mily nagy tért foglalnak el sok helyen jó hasznot hozó termékeny nemes gyümölcsfák helyett holmi haszontalan galyak és törpe vad fanövényzetek ? mi nagy tért lep cl a fü, hol étkül eladható jó konyhakerti növényeket lehetue termeszteni? s mily nagy tér fekszik hazánkban szerteszét elhagyva parlagon, míg a föld számtalan munkása,neki elégségesnek tetsző munkáját kényelmesen ellátva a drága idő egy részéu át lomhán vesztegel ? hány pórnő bíbelődik egy igen csekély számú baromfi-csoporttal, mi szerintünk ugyan annyi idővel és fáradsággal — mert hiszen ha férje is, a gazdálkodás módját jobban megtanulva, minden eszközt megragadna és minden darabka földjét felhasználná, — a gabnahulladékból jutna is, maradna is — egy hatalmas falkát lehetue előmutatnia, és mindezeu elősorolt-takkal a dühöngő clviselhetlen drágaságot tetemesen csökkentenie ? fvs hány ily köny-nyelmún gondolkodó fttldiuivesből lett már kisházas, és végro ebből is kipusztulva, közönséges napszámos valamely gyárban? — Ítéljék meg mások. Tekintsük meg egyelőre
Hirdetéseket elfogad :
| H-KaaltaA*! a K l A DÓ-HIVATAL. FMtM s ZKI8U.HU Béc«-, Hamburg-, Berlin-, HajM-M.rrtakftirt- Btiil
ben: HAA8KN8TKIH A VOOl.KR. Llpoie-, B»r«-, j Stuttgartban: 8ACIÍAKA T.ÍK8A. Béoibea: OPI''KMK
Angolország gazdászati beosztását s borzalommal kell elfordulnunk saját árnyaink elől, mely a luladás jelen korszakában any-nyira háttérben maradt.
Ks ha mindez nem így, hanem máskép volna és lenne, nem lehetno-e minden erőltetés nélkül elnyomni a megátalkodott,drágaságot, mely beunünkot ma-holnap fölemészt? --
Volnék mindenható, ösztönt csepegtetnék a nép keblébe, s o kedvező éghajlat alatt fejlődő szorgalmának dicső látása lenne törekvésem legdrágább bére.
Azonban annyi egyelőre elég arra,, hogy kissé gondolkozóvá legyünk, — legközelebb o themát illetőleg másfelé ágazólag is.bő-vebhen szólaiulunk.
Valami a munkásügyről.
Az államok létét fenyegető pauperísmus naponkint nagyobb és nngyobb mérvben növekszik; gátot vetni eléjo, igen nehéz, és közel az idő, liogy azt mondjuk : nem leket. Ha kutatjuk ez okokat, melyek az általános elszegényedést szülik, nagyon nehezen bukkanunk a valódira.
Hogy a munkátlanság, munkahiány nem egyedüli ok, azt bizonyítja az is, hogy épen ott, a hol a hangya-szorgalom és a kereskedelem legfóbb fokon áll, van-egyszersmind a legnagyobb nyomorúság. Véleményünk szerint a javak természetéből magyarázható legjobban, melyen azonbau változtatni nem lehet, ennélfogva : ha az egyik kézben a javak növekszenek, a másikban szükségképen fogynak; s végre az lesz az eredmény, a hova Angolhonban már eljutottak, t. i. hogy a nép egyrésze dúsgazdag, a másik pedig szegény leend.
Ez sok gondot ad az államférfiaknak, kik úgy vélnek segíteni a dolgon, ha az elszegényedett népet'' illően foglalkoztatják; munkál adnak neki, hogy kenyeret keressen. — Ezen eljárás lehet igen helyes, azonban még nem elégséges; mert a munkások mégis nagyon rosz helyzetben vannak; s utóvégre is az állam nincs azon helyzetben, hogy tán mindenkit gazdagítson.
Panasz panaszt ér; a munkások fónnen hirdetvén siralmas helyzetűket, gyűléseznek, cougressusokat tartauak, beszélnek sérelmeikről. Hogy podig szaroknak nyomatékot adjanak, arra a gondolatra jöttek, hogy legjobb leszen, egyszerre egész birodalmakban beszüntetni a munkát. 11a kérdezzük, sérelmeik közül melyik a fő, ügy egyesült torokkal fogják kiabálni : hogy a c s o k é 1 y d í j.
Többen közülök az egykori rabszolgák sorsát kívánatosabbnak gondolván, abba visszakívánkoznak; nem cjoda hát, ha ily esztelen nyilatkozatok által maguk ellen züdítják kenyér-adóikat.
Vannak munkások, kik napjában 3—4 forintot is megkeresnek, mint jelenleg nálunk a kőművesek, ez azonban valami reudkivüli,
s »*akis addig tart» mig fővárosunk ily óriásilag s ily hirtelen emelkedik. Vannak ellenben nálunk, s Angolhonban olyauok is, kik hetenkint 12 — 15 forintot is szereznek, közép számítással; tehát évenkint körülbelül 800 frtot, s ezok kiabálnak legjobban, hogy nem képesek megélni, s kénytelenek beszüntetni u munkát! holott vannak munkások, kik alig szereznek hetenkint ö—6 forintot; vannak kisebb kereskedők, kiknek évenkint alig van 400 frt jövedel-mök, és mégis elégedettek. — De nem igy van ez másokkal is? Hány állami- vagy magán-hivatalnok van, kinek folényi jöve-deluio sincs, mint emez elégedetlenkedő munkásoknak. Nem panaszkodhatnának-o inkább a néptanítók, kiknek 300—400 forintból — már ha fizetésűk ennyire is felrúg — meg kell élniük?
Ha tehát épen azok, a kik legjobb sors-ban va: -ak munkásaink között, panaszkodnak leginkább, hogy nem tudnak megélni t úgy mindenesetre okuk van gyűlésezni, — mert bizony az nagy baj, ha valaki nem tud a pénzzel bánni, — s igy dicsérendő a szándék, hogy segiteni akarnak magukon; mert ha csakugyan segítenek, úgy maguk nak és az államnak klsxámithatlan haszna lesz ebből. Hogy azonban a bajt orvosolhassák, szükség tudni a baj forrását ós ezt'' önmagukban keressék. — Kevesen vannak ugyanis munkásaink között, a kik a takarékosságot é.s mértékletességet szem előtt tartják; nagyreszt élnek, mint az ég madarai ; ugyan nem oly mértékletesen, de mint azok, mit sem törődve a jövővel, Sok mindenfélét beszélnek gyülekezeteikben, azonban a valódi okot és az ebből származó rosz következmények elódzását, mintegy készakarva kerülik.
A híres brüsscli congressuson rájöttek arra is, amit régi hóbortként ismerünk, hogy t. i. a tőko és munka ellenségük. Tán csak föl kellene osztani a tőkét a munkások közt? Bizony jó lenne! Igy talán 10—12 évre elcsöndesednének, hanem aztán ? ha a töke a nélkül, hogy kamatoznék, fölemész-tetnék a munkások által ?
Igen nevezetes ezen congrcssus azon nyilatkozata is, hogy hasztalan várják sokan a munkások közül sorsuk javulását az oly nagyon rettegett európai átalános confla-gratiótól; mert — úgymond a congressus — minden háború csak súlyosbítja a munkások baját.
Nogyon homcopatice gondolkoznak akkor a munkások, midőn ugy vélnek magukon segíteni, ha nem dolgoznak! Kbben igen vastag ellenmondás van ; — szeréntök, ha sokat dolgosnak, még akkor sem annyit, hogy megélhessenek; ha pedig semmit sem szerezhetnek: hogyan fognak hát akkor meg élni? furcsa, valóságos strik-logical
Sok nevetséges eszméik közül, ugy híiu-szük, elég lesz azt is fölemlíteni, hogy a gépeket a „despotismus és vérszopás* eszközeinek tartják, melyeket a tulajdonolok. üierkuilú»«|l


cuk azért alkalmainak, hogy ¿Italok, a munkások kezéből kivegyék a kenyeret. Van-o ennél esztelenebb vád ? nem látja-e be mindenki, mily félszeg gondolkozás-mód szüleménye az ily nyilatkozat? A gépek azt eredményezik, hogy jelenleg már nem lehet különbséget tenni a szegény és gazdag között; mert ugyanazon gép készítheti a szegény öltözékét is, moly a gazdagét; még pedig sokkal olcsóbban; a gőzgépek áldásos hatását, épon ugy élvezi a szegény mint a gazdag; ezen pontban azonban a brüsseli congrcssus is igazat ad nekünk, mivel kimondja, hogy a gépek szükségesek, de azon kitéréssel, hogy azokat a munkások tulajdonának nyilvánítja, s egyelőro csak a munkások beleegyezésével tartja a gépeket behozandóknak.
Bele lehetne fáradni a sok zagyvalékba, melyet egymásra raktak a fcnnevezett con* gressuson, mindez azonban csak azt mutatja, hogy nem elég a munkásoknak jövedelem-forrást nyitni, hanem kell, hogy megtanítsuk óket jövedclmökkel élni! mert ezen egy doiog által lehetséges csak a bajt gyökeresen orvosolni; — hogy pedig e czél eléressék, arra, ismételvo csak a nép felvilágosítása szükséges, és az, hogy e kérdéssel a szakemberek minél tűze?esebl>cn foglalkozzanak, hogy készületlen ne találjon azon kor, melyben tán nekünk is lesz tulajdonképi — mnnkáskérdésünk.
H.—OS. OY.-A.
Zalamegyei iskolatanács
Lapunk előbbi számában közlött vázlat kiegészítéséül egész terjedelmében hozzuk a
Jegyzőkönyvet, moly a Zolamcgyo tankcrületiiskolatanács 1869. nov. 9- és 10-én Zala-Kgerszegcn tartott
első nyilvános üléséről vétetett fel. Jolon voltuk : Ülavins. Laios, Königmayer Károly, Ilossenyey Ernő, Hegedűs József, Outtnmnn 8. H., Kiss »óla, Bokányi Oyörgy, Skublics Zsigmond, Mozriczky Péter, Vadnay Rudolf, llohuniczky AnUl,. Tury Károly,
Wlaasie* AnUl, 8a.aa Imre, Horváth Láailó, Modrovics Oergely, Iukey László, Baboohay János, Bogyay János, Bezorédy Klók, Király Mór, Isoo Ferencz, Oranor Mihály, Oyörkös Alajos, Mórocza Kálmán iskolatanácsosok. Moly alkalommal nagyságos Bója Üorgoly kir. tanácsos ur az iskolai tanács most elősorolt taejai és a népoktatás ügye iránti érdekeltségből egy bog vilit számos ügybarát előtt kijelont-vén, hogy a nmgu in. kir. vallás- és közoktatás-ügyi ministerium előterjesztésére ő apostoli királyi Felségo álul a zalamogveí tankerület tanfelügyelőjévé kiuevoztetott, hivatalos állásánál fogva az elnöki széket elfoglalta, ■ a nép-növelés jelen állapotát, ugy az annak o őmoz-ditására vezető módokat megismertető, kitűnő arukavatottaAgot s erélyes buzgalmat tanusitö ,. 1 beszéde uUn, — melyro a tanács részéről 1W. vey Krnő, majd Königmayer Károly apát üdvözítik a nehéz vállalatra hazafias lelko-sedottséggol kész férfiút s tolmácsolák a tagok kötolosség-órzeténok ösinoretót — m ülést meg-nyitván; annak során :
1. A tanács jegyzői állomások betöltéso szük-'' sógoltetvén (Skublies Zsigmond é. Mdrocsa Kálmán '' Jegvsökül knsíelkláltásMl megválaislaltak).
A tanács megalakulását illetőleg jolonti tanfelügyelő .»r, hogy a megyei állandó bizottmány részéró 1.1)0válawtott ¡14 tag közöl Simon Pál, l''intér Endro és Pocsurnik Jánoa már előbb lemondtak, — s ez alkalommal Faícs Forencz is lemondását élő szóval bejelentvén : (As ekként megürült állomásoknak míg a inott folyamatban !ev3
megyei közgyüléten l-end3 betöltés. irint Stalamegya kösönsége megkerestetni határoiUio . ennek fogsna-tosltátaval a jegyit blsatván meg.)
3. Ugyancsak olnök ő nagyság jelouji, hogy az iskolai tanácsba a. r. kath. hitt dekozet rószé-ről Königmayer Károly cspores ós apát, a rof. hilfelekezot részéről Hegedűs Józsof, h a U-ilc izraelita hilfelekezot részéről l)r. Király Mór választattak uiog, az ágostai bitfelekozclnél ugy a főt. zágrábi érseki megyében pedig a választás folyamatban van. Miután az ide vonatkozó egyházhatosági átiratok felolvastattak: (A megejtett válssstások kellemet tudomásul vétettek, azon örvendetes jelentig pedig, hogy képvitel3t sz isr. bitfelekezet li kllldntl, általánot éljenzé.tel fogadtatott.)
4. J'' ''"inti elnök ő nagysága, hogy a községi iskolait)itók között a négy küldött tnegválnsz-tatibál eddig azért nem foganatosította, nehogy ezen jogot a/, ez idő szorint csekély számmal lorő tanitó gyakorolja, ezen válaszUsok fogt-natositAsát azonban n jövő gyűlés idejéro megígérvén (F.lnök 3 nsgytágának es eljárása közbe-lyesU.''tel találkozott).
5. Az ekként kiegészített tanáca tagjai elnöklő tanfelügyelő ő nga előtt — miuUn as eskü kérdéso némi vitára adott ulkalinat — ünnopé-lyes ígéretet tőnek az iránt, hogy a hivatalukkal iáré s a törvény által előszabott teendőiket buzgón és lelkiismeretesen teljesitondik (Minek folytán elnöklő tanfelügyelS ur a salamegyel Iskolatauá-ctot megalakultnak kijelenti).
Az iskolai tauáea hatáskörét «is teendőit szabályozó s f. évi május hó 21-én kelt ministeri értesítés olvastatván, annak f''V, .«mában
(J. Bessenyey Ernő a 4-ik §-nál inditványozA, hogy uz iskolalanAcs a tagjai részérő megjáró útiköltség » napi dijakról mondjon lo. (Mely lu-ditrány asuu okból, mert a tanács egyei taglalnak • ioo jog* felett határosul magát lllelékesoek nem tsrtá, elfogadhatónak nem találtatott, s a dijak elvi,:y uem fogadáta as egyes tagoknak szabad akn-rslára biiatptt, aion hoxáadi««*!, hogy a lemondás rtsk valamely islamegyei ué|inevcUsl csil javára tSrtínhstlk.)
7, A 7-ik §. értelmében a szakbízottságok jnegalakiUsa bocsájtatván kérdés alá : (A tanács kit ssakbisottságot alakított s I. as elemi népiskolai ssskbisottsácba Königmayer Károly, Uessenyeir Krn5 Vsduay Kudolf, Uutmann H. II., Horváth Lássló, Horváth Páter, IsoA Kerenes s a II. fels3bb népiskolai ssakbisottsigba (llavlna Lajos, Tolna/ Károly,'' Hohu uicsky Antal, Hegoda« Jdisrf, Iukey Lássló tagokul kOifelkiáltátial megválasstattak As Igy megalakított ssakblsotuágok saját körükben as elemi népiskolai u{yan Königmayer Károlyt, a felsdbb ni''piikolai púdig Olavins I.ajost elDökUl asonual megrálaaiták. Mely válas<tásrdí a siakbiintuágok minden tagja a jo„''y«ö«''inyv ide vonatkosó pontjáuak megküldésivel érlrtiteudS less.)
8. Az utasitAs 9-ik §-nak kapcsában Ilogo-düs József kitejezéat adván azon nézetének, hogy a népoktatási törvénytől óhajtott siker csak az esotben lenno remélhető, ha annak üdvös voltáról a nép kellő magyarázat által meggyőzetik s a törvény szellemo, czélja és a kiviteli módozatok iránt helyes irányban czélszo-rüen föl világosittat van,a balmagyarázat s küny-nyen előfordulható félrevezetéseknek olojo vétetik, óhajtja, hogy az iskolatanács tagjai ozokro önként vállalkoznának s a kerületeket maguk közölt felosztván ezen toondőkot, mint o tanács kiküldöttei akár egyesun, akár kis bizottságba összeállva, minden községben teljesítenék. (Mely Indítvány a tagok általános helyes-lésév<l találkosván, egéss terjedelmében elfogadtatott s ahlios képest tllavina I.ajos, llabocbay János, Wlas-sics Antal, Bokányi Oyörgy, llesscnyey KrnS, Háska Iiprs, Horváth Lásslé, Kiss ltéla, Vadnay Kudolf, Masriesky l''éter, Uohuulcsky AnUl, Moróesa Kálmán, Tury Károly, Bkubllcs Zsigmond, Beserédy Elek ét Györkös Alajos ex irányban! kösremltködésllket aionnal egéss késstéggel (elajánlották. A jegyzőkönyv esen minden vállalkosiSnak mint a taukertlleti iskola-tanács kiküldöttének igaaoláskép kiadandé less.)
9. Bessonyoy Krnő ur iuditváuyára (B*«n kl, küldöttek folkéretni határostaiUk, hogy látogatásaik alkalmával •gysssrsmiiid as iskolák állapotát is meg vlssgálnl sslvesksdjetiek s általán meggySiRdés! sic rssnt Iparkodjanak arrél, hogy a népiskolai törvény minden tekintetben megUrtatik eí vafy mely akadályok állanak annak utjábao s mi módon volnának ások olhárlthaték ? Ksen határozat minden kiküldött nok, mii a tartás végeit azon kérelemmel adatik ki, Siogy megbizatásuk leljeilléséröl szélé s a netánl in-téskedést igénylő hiányokat kimutató jelentésüket tau felUgye)3 urhos J hó alatt beadni szíveskedjenek.)
10. 10-ik §-uál jolonti tanfolügyolő ur, miként, eddig Bán fi Józaof tanitó nyugdijának fölemeléséért a nagyrécsei község Csontos Foroncz s Karos község ltécsoi -Foroncz tanítók előmozdításáért, Német Károly tanitó pedig a közte, ugy a ker. esperes és a község egyré-szo közt fouforgó viszAlyos Ugy olintézóseért folyamodtak. (As első kérvény a keszthelyi iskola sséknek kimoritö felvilágosítás-, vagy vélemény-adás végett kladatik, a másik 3 pauassra pedl» kor. te»-felügyelő ur inegbizatul határostatott, bogy azoknak as illető iskolaszék, úsetleg pedig as illető egyházi hatóság, vagy egy kiküldött által leoudŐ megvizsgál-tatását s illetékes elintéstetését eszközöltetni szíveskedjék. Mely határosat as Illet» kérvényekre hátiratolandó.)
11. A 11. §. 1. pontja irattár es pecsét szükségét derítvén ful (Glavina Lajos uruak ason ajánlata hogy addig is, mig irattárnak blsonyos helyiség less kijelelhető, es iratoknak az alapítványi választmány helyiségeiben leendő olbolyezhetéséiől gondoskodni fog, kössönettel togadutott. A ssükségelt pecsét megszorsótére pedig ker. tanfelügy ilő ur kéretett meg.
V2. Miután a tanács tanácskövsi helyet most is alig s csak bizonyo« meghatározott rövid időro kaphatott : Tekintetbo vévo, hogy Zalamegye kilerjedettsvgénél fogva a Ugok tömeges réssvélelér« as esetbeuv lehet leginkább számítani, ha • tanácskozások a megyei kösgyük''sek batáridejével ejtetnek öasze, ekkor pedig a tagoknak blstos tudomása ssa-rlut a megyei helyiségek, a megyei blsottságok és testületek elhelyesésére sem elégségesek s ennélfogva Zalaváruiegyo kösönsége legjobb akarat mellett sem adhatna eseu Unácsnak helyiségst, - a nmgo magy. kir. vallás- és kösokUtáó ininistariuia tisztelettel ii^-gkeresletnl határoztatott az iránt, bogy a tanáét-k >sá «okra alkaluiat helyiségről goiidotkodul, illetőleg INer. clőállltbatásának módjáról Intézkedni ssivesked-jék. Mely határosat külön felirattal le-a foganatosiUndó.
13. A H. §. Ü-ik pontja alapján (As Időkosben felmerülhető tanitóválasstások vezetésére a kapornak! jarásba Wlasslcs Autal, a szántéiba Itessenyey Ern3, a tapolcsalba Uohuulcsky Antal, a lövőibe Háska Imro, az egerssegibe rikubllcs Zsigmond, a murakB-sibo Horváth Péter küldetnek ki. MU81 ngyanaiok előforduló esettjen tanfelügyelő ur által esen végsés kiadásával értesíttetni fognak).
14. A 11. §. 8. pontjának kapcsában (Miután arról értesült as izkolai tanárt, hogy Zalamegye területén több iskolatanitó az idő szerint kösségjogyifll hivatalt is visel, esen as 180». évi XXXVIII. tv. es. 111. ( ába ütköső gyakorlat megssüntetése tekinteté-


T Á W Z A.
1 Z-1
Rege a gyöngyvirágról.
Mltges Oréf Szápáryfiiza főispán ur által költő menyre kitűzött 3 darab arauyrs.
VI. pályamű.
Ki Ismeri a »tép tandérleányt, Ki szellemtsárnyon fenlchegvo járt Hullámzó fürtje .¡átázva lengedez, H tündöklik, út!i£ a déli naptngár. Féltőn takarja C^ircsa termetét Kzütt felhőkből tilndérssőtto tnea, Mit stél fuvslma lenget cseudesen, B tranysaálakkal napsugái hímes.
t? ha mint a rózsa nyári esteien Hzereimes ajka szfls moi >lyra kél; Óh holdog akkor m.''ndra Ide len ; Uesők virága, resgő fa.evél. Kljő a szellő é. onyelg velük. Lombas bokorban sug^s^uj/: iá* j Majd elrepdl, hol rá ^nli^M. A rózsa »¿Irma rég • • ■
— Ki látta már a ;»«, íündferlrtnyt. Mosoly;/, .rczát, tündöklő baii'', Midőn as égnek ko''tján t^Ugtn T ... K legszebb Wo^b a
Hát aat as. VJ; , a kln«( olcsőbb ¿a délosegebbroi uem eaé^; lég rege ; Klbes liaan jlót 1.CBi te»JÍ?Ar még Keletnek tüdér«!al kClcéssote; Kinek ssemében villogó sugár, Gyémánt s aranynyel ikes ssép feie ■, Haragja vása, és lidv száll mosolyán, Hát est as ifjút is9isrltek-a T
- Hajh ; Játsátok. iá tündöklő ssemén Haragja, ,;^njtó t'';''(«a me/Jelen .. . Oyeúr<í 3scz hoisá a dörgő vibar, . Mely esth<lát rendlr vésses éjjelen. TekinleUtől elhal x virág,
Mezőkön uem seng csacska kis madár, H ahol vl.Vit előbb a lombos ág, Kletlev. e*''?§s élet és sivár.
- Ke''4;, uagját, nyllló kis virág, Kerüld h. ''^ját, dalié fillmlle, Hlsasa. ha elvéss a virág s a dal, >•1» ft m»|A nry as ember élete T —
k. lunder iljn, akinél diisúbbroi Költőnek lantja soha nem dalolt, Klán tüaáérhoo minden tsfize fge, Ez ifja a ssáp Nap tündére volt.
. . . SselKkuek eaáruyán oli ne küldj feléje Sserelmes bús dalt stép tHndérleány I Dalolj vígabbat, viliik bét zenéje Vidi^n tavassuak csendes alkonyán!
Hiába amgts i nincs oly varássa lantnak, Hogjr.étselemre gyújtaná szivét; Alig érte égtt, majd aresod szép viráglt A gytlke''é k., dálja, tépi izét . . .
Hiába zengtz : mert ah ! az ifjú szivét Hrerelmes sióval máa igézte meg; 8 a bőrös láncsot soha el nsm oldja, lla ssásstor bájesb égi éneked I ((''sak egy e hang, ml dalnál édesebben Es bdvöl >bben hatja őtet át t E hang egy ssande szép leánv bestén», K e Stép leány i a tündér Délibáb.
Motelygó arescsal, tündöklő ruhában A Naptündér as égro felkössönt. Virág mosolyg, s a kts madár dalára MegnépesUl az Istenadta föld. H a Nap aseliden néz le trónusáról, Mint vőlegény, ki kedvesére vári Azt várja Ő 1., a szép Délibábot, Azért szemében tündöklő sugár Elküldi hostá a dalos pacsirtát, Hogy tldvösölje dallal kedvesét. H a kis madár zsáll, dalra nyitva ajkát, H etervlmes hangon kesdl énekét i
.Szállj, szállj, halovány v Tündéri leány
Itfivös sz/keren fel as égro ; l 8 \iditsa szemed Hfi kedvesedet.
Kinek érted eped szive égve!*
.Óh halld meg a dalt, Mit leik* sugallt, 8 szivedben as éraelem .á .sállj le, hissen Doldog sserelcm Kfist oly Igen édes as életi*
Meghallá hangját a dalos madárnak Puszták leánya, a ssép Délibáb) Erső sslvében össseolvadának Bssrelme lángja s egy tündéri vágy. 8 e kettő ssWét túlvilági késsel Oly édesen-fájón dobogtalá, Hserelme csalta és a vágynak ssárnván Mint goádolat, oly gyorsan ''sálit aíá .. B hogy hivét lát», könyel kjbulluk i Virágok kelyhe őket felfogá. 8 ott tBadSköltek, mig a Nap sugára 8aerelmesen mind-uilnd felcsókolá.
Igy jöttek öttte, s boldogságban éltek
— Mint hdvOs lomb kdst búgó gerlepár -Hsép Délibáb i a puszták szfiz leánya,
8 a föld királya i IQu Napsjigár. De hajh, a mire egylkök se gondolt. Eljőve végro — a gyászplllanat, 8 a mit hosott : as súlyos fájdalom volt Alatta szlvök majd hogy megszakadt.
— Köséjük szállt as Irigység tündére, A Jégszivfl, a büszke aresu Tél i Halál van ott, hová kezével ére,
S vjtág helyett fagyasztó szemfödél-. . . '' A hőség, s titzta szerrlem virága Hárgnl, ha éri jéglehelleto ; Tövist növeszt a szende róssa ága, Ha hoszá férhet gyilkoló kese . . .
— Köséjük ssálla | és. a bő sziveknek Mély fájdsloui közt válni kelletett — K válát utáu egy hamvadó reipénynysl Lánatban élül gyátzo*, életet . . .
— .Isten veled I* — ssólt ssenvedőn as Ifjú, £s bánatfelhő ássott homlokán — .Gondolj reám, mert mostan válui kell bár, E fájdalom uem tart Őrökre Un ; , .
óh nyújtsd e gyöngyöt hófehér nyakadról ! Es lesz szerelmünk bfivös záloga. Hogy bár ha tőr la hamvadó reményünk, H bár hosisu, klnus sssuvedésben élünk : Feledni egymást uem fogjuk soha!*.
.Isten veled I" ssólt Délibáb sseliden, .8 ha majd virág uŐ a hegyormokon, Hintsd el o gyöngyöt Itfis liget ölére, Hová nem fér Sa irigység tündére, 8 majd újra látjuk egymást akkoron!*
Mld8n tavaszkor felderül as égbolt, 8 madár dalol a hSvös lomb köttm ; A csermelyes rét, melyen ssemfödél volt, Vidám virág-ruhába OltösMt : A Naptündér e gyöngyül szertehiutl Madárdalos virágsó réteken, 8 varáss-hsngjárs, mit csak Délibáb ért, Mosolygó aroscSal híva megjelen.
. . . Tudjátok, hogy ml e szerelmi sálog, Mit kedveiének nyujta'' Délibáb »... Ott nr<1'' as most ls titkoson magányban
A liv.. .i.r-sla ssende gyöngyvirág.
NAOV LAJOS.
Corvin János
élet- és jellemrajza.
A Kecskemét város tek. kösségtaoács« által alapított 8séchen)l-d(jra (30 frt o. é.) kitflzött pályamfi.
Jeligei a .... Virumque ean».* Virgil.
Ki a hon oltárainak kialudt Uszkét újból lángra szítván, rajt naponkínt mély buzgalommal törekszik a legpazarabb áldozatokkal ttím-iénozni) ki a rokontalanság egyodUliosségében hányatott haza fölvirágzásának s továijbi t''.ylő-dtWénok épületén urnyedetlon kozokkol folytatja u teremtés nagyszerű munkáját; kínok derengő lelkét egyedül «zenvodő noinzotéuuk boldogiUL<a iránt való logönzéstelenebb türok-vés tölti el: annak dicső nevét sout a feledékenység, st :n a késő e-uizadok nem fogják a mulandóság sötét uicdrébo temetni; aunak neve örökké él az utódok hálás emlékibeu.
Lelebben a mult óriási fátyola. 8 elmémet a képzelet édos mámora lengi át, hogy lássak visszatérni rég elmúlt korszakot, rég elmúlt korszaknak elporíott népeit.
Kitárul a ilroknak éijoles uj életre ébroduok az elporíott honfiak, világrengető hadvezérek, s fiíltárul az elmúlt idők története, teljes fényben látom azt, s lelkem fájó örömmel tolik el; inort az a mult szomorú, do dicső is I
Ott ragyog a múltnak szép napjain a hona- ■ nemzető iránti láugoló szeretetétől áthatott Corvin János, Mátyásnak gyermeke; azon férfiú, kinek hamvai iölött a honszeretet s egyéb fő-orényok ragyogó csillagai tündökölnek, • kit a> utókor méltónak ítélt arra, hogy novo a honszeretet templomában mindig ogyik legkitűnőbb helyot foglalja el azoa nagy férfiak és nemesek dicső novei közt, kínok omlékezotó-nél hálás érzet fog el minden igaz magyar kebolt.
E férfiú eredotét tekintve, ugy vagyunk velo, mint a folyammal, molynok, ha forrását tokint-iük, kicsiny az, és könnyön kimeríthető; azonban, ha követjük felvott útjában, mindig na-gyobb- s hatalmasabbá loszon; mig végro hajókat omol, városokat éltot, országot és népet boldogít.
Mátyás, cseh kírálylyá választatván, 1469 tavaszán Boroszlóban fényes ünnepélyt tartott, a moly alkalommal, Krebúiz (ináso''c szerint Krebií) boroszlói polgármester bájos leánya we-rolemro gyulasstá az ifjú királyt, s e sserolom gyümölcse lett Corvin János.
A hagyomány szerint a gyermek 1470-ben született, s négy év inulva atyjától elismertetvén, a budai várba vitetett, s ott Ugoletti Tádé éé Ualootus Martius növelők gondjaira bízatott, kik magasztos hivatásuknak tiszta öntudatával vezérlék a kodvos gyermek korszerű neveléaét, s egyedül ezek gyöngéd gonddal ápolt nevelésének lőhet tulaidonitaní,- hogy a minden jóra és nomearo fogékony kebel, szelid kedély bentte már jókorán foilődfttt.
Corvin külsejére atyjához hasonló, ié smIIo-inilog is sokat igéró volt; már kora ifjuságábsoi bizonyságát adá ¿.«tehetségének, tudománysi«-rototónek éí nomes lollomének.
Mátyásnak csakhamar kedvenezévé lőn a már is szép romé nyekkel kecsegtotö ifin, s ki őt a büszkeség bizonyos nemével szokta volt mutogatni.
(Folyt kbv.)
LAJOS JÓZSEF.
Folytatás a melléklten.
Melléklet a „Zala-Somogyi Kttzlttny^ 1869. év 46 ik számához.____^
IittvAu lemondott s újra színész lett — lírr sze-ryit királynő ő Felségo királyi férjét Triesztben fogja várni s fogadni. — u Felsége n király a jeruzsálemi » betlilohoini templomoknak »«ját magán pénztárából 00 ezer francot adományozott. — A swoiczi köztársaságban 208 külöu-Ih''izó hírlap jolonik inog. — Az orosz kormány, hogy a lengvolnyolvot végkép kiirtsa, n kövot-kozó rundszabályt léptette élc.bo: .Minden szülő, ki gyermekét iskolába járatja, köteles az iskolai hatóságnál 200 rubelt ezüstlten letenni, inl biztosítékul szolgál arra, hogy a tanoncz az iskola falain bellii egy szót sem beszól lengyelül. Ilu még is megfeledkezik magáról s lengyelül szól tanárához vagy iskola társaihoz, akkor a bűn arányához képest kisebb vagy nagyobb
bSI kor. tanfelügyelő ur innglu/.niik, mlkAnl egy kO> líiAlben aa ö''iiet tanítókat tiólllt* fal, hogy akik kSatlnk jegytől Itpvnlalt it viselnek, atuk vagy egyik, vagy tnA''ik álltánkról 1. bú alatt lomoudanl kitteloi-tAgJkntk iimerjék, annál Inkább, inert különben a törvény reiidelkciAiAaek annak utján fogna Arvénv liereitotnl).
lf). Móroezu Kálmán a gyermekeik iskoláztatását elmulasztó siülók elleni eljárás,valamint a tanítók illő fizetéssel! ellátása a liz«té* mikénti bohajtásáoak módjára nézve — felekezeti iskolákat illetőlog — előadván, hogy nz eddigi gyakorlat, melyazorint a mulasztókat a tanító köteles följelenteni s fizetését is önmaga hu-szodni, esetleg a törvényes uton ¡4 követelni, azon okból, tuert a tanítók ezáltal ép őket választó községi tagokkal jónek súrlódásba, tzélru nem Vozothot. K kértlésnél az iskolatanácsnak a felekezeti iskolábozi viszonya s jogai fölött támadt eszmecser« után (Ker tanfelügyelő ur meg-biiatott, Uilkélit a fclekeietl likolák faltöbb ogyháii hatóiágalt körlovAllleg felhívja, hogy aiok a főlek«-keietl Iskoláknak megfeleli likolaiiAktk imgalakl-táláról gondolkodni, — további arra iiAxve, vájjon elíg téletatt-e, a törvél.y rendeleteiül az Ukolák M-■ ■erelAívt, a tanítók kApeaiAgAl, »tok tiietóaAnek nn-iinyliAgAt III. l.''.lej vji''gálatat tartani, a l.mkótelei gyermekük pontot i»kol.uUtn«ára felügyelni t e te-kintelbcu a tö.vóny rendeleteit legnagyobb «Igorral vAgrehajt.vii, minderről po lig a iiatAni hl:iuy.>k»t ■''» akadályokat filtUntetö jelrutúiiikel 2 lió nl itt ker. tanfelügyelő uilioi be.vlni »«¡v«riki.-dj»nck. >lely jelen-tóték a tanáéinak tudómat t eaoUeg tárgyalái rógett hemutatandúk lettnek. Kgyttertmlnd t. /.alámegy« klixöniAge uu-gkerettrtnl batAroxtatott at Iránt, hogy tliitviiolKit a ttUlűk it.ulaettiaa vagy a tanitól fi/o t/a licliajt.lt* tárgyában hottálok, ker. lanfeKIgyrlii ur, a* likolatiAk v.igy at egyhátl hatóiá;»ok róuóriil. netán b« adandó panai/okuak gjort elint.'' ut.v
•ftanl an''veakedjóki.
Elnöklő tanfelügyelő ő nga ezután 11 jkönyv hitelcsitéaéru (Jlaviua Lujoa és Hegedűs Józeel urakat kérvén fel, az ülést rÖYÍd zárbeazéddcl befejozettnek jelenti ki. K. m. f.
Jegyzotto :
MÓROCZA KAÍ.MAN
tan. jegyző.
Levelezés.
Zala-Ef*r«z«g, nov. t.v in;:».
A yiilucgerszegi dalárda-egylet két évi fönnállását isteni tisztelet megtartása és nz e őséire Szentgyörgyi József karmester által szerkesztett 4-oá*""ögvházi éuek eléueklése által ülte meg, mi áltaiáuos tetszést aratott.
Az alapszabályok 0. §-a szerint a dalárda uj alakulási gyűlése f. hó 14-én délutánra tózto ki, a molyou mogjolontok száma uz értekezletet meg is tartotta. Az értekezlet tárgyait a megvizsgált számadás előterjesztése, mi jónak találtatott, és az elnök Isoó Ferenci, pénztárnok Sauits Mihály loköszönéso kép u ok.— A-Jeloti-voltak közhangulag a leköszönt tisztviselők továbbrai megmaradását kérték, mi azonban az illetők elfoglaltságaik miatt nem fogadtatott cl. Kluük éa pénztárnok uraknak tiszt viselésük által a dalárda iránt tanúsított rokonszenvekért forró köszönet nyilváníttatott.
A loköszönt tisztviselők helyébe elnökül ». Mangin Károly volt alelnök, — pénztárnokul Juhász Istváu választattak meg, a többi tisztviselők megmaradtak.
Engedje az óg, hogy a tisztviielőség, a karmester éa minden működő tag a dalárdának felvirágzását, hírét éa novét ozutánra is 0 molhcssék. _
EGY TAG. "
Heti szemle.
November 10-én ltiGO.
(BfL) Bécsben egy oly magas hollandi nője-lent mog, hogy bérkocsiban nom félt el. — A legelső „Fíacro" 1060-bon létesült l''árisbart Savage Miklós által. — Iluber Ida kiváló színésznő ¡12 évea korában 0 hó 11-én meghalt. — A pécsi legóny-egylotnok házépítésre Jónás kanonok 2 ozor forintot adott. — Nagy Jakab tiliukó-müvésa IJngvárott hangversenyez. — Magyarország nov. 10-ig 31,207 katonát adott a közös hadsereghez, éa 34,597 ujonezot a honvédséghez. — Viktor Emánuol vadászaton egy vadkantól ijedt meg s ettől lett beteg. — flróf Drunszwíck Teréznek Stuttgartban is emléktáblát késsíttotuolc. — Pozsonyban oly egylet alakult , moly »zegény tanuló-gyermekokot ruház éa tankönyvökkel lát cl. — Király ö Felsége decz. 0-án érkezik koloti útjából haza. - A i« -H«Mt *<<p»*nltá Harsmcgvo, Verobélyen \ ..i, . • --11 , . .••: I.Uu" •• •
Forencx. — Nagy várud vidékén egy 150 fontos óriási vadkant lóitok le. — Mátyás király szobrára '' ujolag megindult a gyűjtés. — Egy ausztráliai jótékonyczélu hangveraonyen magyar dal ia énekeltetett, mely nagy tetszéssel fogadtatott. — ltáth Mór egy nagy egyetemes lapot akar moginditaní. — Hirszerint az országgyűlés doc*. 18-tól 6 hétro elnajiolutik. — a „Ludas Matyi" s .Néjiszava" szerkeazttWról Hényoi
nénzhirságra Ítéltetik s az összeg a biztosítékból vonatik le. Ha a 200 rubel ki van merítve, akkor azt újból lokell tenni. — Komárommo-gyoi Szémő községben arasznyi hosszti vörös egerek rendkívülileg pusztítnak, még a temetőket is átlyuggatják. -- A.Népzászló- czimU újság újévkor .Köztársaság" czitn alatt havonkínt kétszer megjeleuő füzetté alakul. —
H i r e k.
— K i r á 1 y n ó ő felségo a kap >svári gym-uasiumi éjiillet tervbo vett nagyo''ibitáaára Ö00 foriutot adomáuyozolt.
— Ed v i Illés l''ál . Vusino^vei Krónikák az l^-lÖ és 4U. évokbőh cziiml n nkájára hirdet Lattifer Vilmos mint kiadó 1 iizetést.
— Figyelmeztetjük mc. vénk t. gáz-daközönaégót lapunk mai számi ak hirdetési rovatába igtatott első magyar áll it Mtositó társaság érdemébení hirdetésre. A főugynók Zala-, Varaad-, Kóros megyék ós IJpllovári kerületre ismert jóhitolü váltóüzér Schlesínger Vilmos ur, ki a bővebbi lel világosítást készséggel megadja.
— Eötvös-Konyiban egy kocsi almát szállító Csurgói ember mult vasárnap meghalt; az almára éhü/.ö juhászlegények meg akarván a kocsi tartalmát dézsmálui s mivel gyertyájok nem volt, egy égő szalma-csutakkal nézték meg a lurészegitett fuvarost, váljon alszik-e már. Ez a rendkívüli pajtái világosságra ittas állapotában is mozogván, az illetők bűnös tudatukban mngijjodtek s eltiltottak, ott hagyván az égő csutakot, melytói a pajta itfoggyulladt s a luvaros kocsija ós lovaival, ugy 400 birka menlhetlenill bcégott. Sajnosán esik jelento-nüuk, Itogy ez eato vidékünkön négy helyről láttunk nagy tüzet.
— Főtisztelendő Kottok Nándor igazga-gató úrtól következő megkeresvényt vettünk : A „Zala-Somogyi Közlöny" lf). számálKin megjelent közlésre, mely szerint a helybeli nagy-gytnnasiuín önképzőköre még mindig alakuló fél be u vau, azon felvilágosítással szolgálhat a gymnasium igazgatósága : hogy uz önképzőkör még nov. 4-én megalakult és nov. 14-én— tohát ugyan azon a napon, melyen a téves közlés becses lapjában mogjoloot — olső .szavaló gyűlését is megtartotta.
— Vidékünkön,a h''orczojr líatthyányí Fülöp urailalmához tartozii Fülöp majorban egy uj gőzmalom épült, melynek kivítelo''oz uradalom szépítése s értékesítése körül oly buzgón működő Herényi Józsof tiszttartó ur értleino.
— S /. o m b a t h 01 y e n két eiuolotes városházának épittetéso rendeltetvén cl, a tervrajz elkészítésére pályázat nyittatott.
— A v a a m e g y 0 i honvédogylot novem. 30 án közgyűlést tárt.
— Ozá fo lat. Több pesti lap azt.a hírt köz-lé, hogy Somogyi Ede kajiosvárí születésű bécsi orvostan hallgató megmérgezte magiít. A is éves szeroncséllen ifjú ucm hall tneg ugyan bele, hauem még gyászosabb sorsra jutott,megőrült. Egy szó sem igaz, a derék s szorgalmas ifjú Nagy-Kanizsán mulat s jól érzi magát,csak bosszankodik az ily szégyenitó koholmány terjesztésén.
— A soproni m. kir. pénzügy igazgatóság Kavallár Józsefet III. oszt. lisztté u körmendi iu. kir. adóhivatalhoz nevezte ki.
— Koszt bolyon lövészegylet nlakul.
— A pápa Szabó Ituro szombathelyi püspök ő ingát kívótolkép apostoli brévo állal erŐKÍtvón im g felszentültotésouz ország prímása által f. hó 21-ón fog Esztergomban végbcm«n-ní. — Fölszontolő sogédpűsi>ökök Lipovuiczky István és Kovács Zsigmond lesznek.
— A taiiulók tomplombaiárása kivált téli időben, sokszor volt a felszólalás tárgya. Pécsett több szülő szintén fölszólalt ez ügyben az ottani logymnasium igazgatóságánál, mely nuwt válaszol ért kijelenti, líugy uz illetékes egyházi hatóság a felmentést az egész gyinnasíumí ifjúságra nézve nem udta meg, InUiom ehelyett a következők hat^roztattak: 1-ör a hétköznapi toiiiplomlátogatásától az illető osztály tanárok íolmentik uz ifjakat, kiknek szülőik vugy azok helyettesei nkár szóval akár ínisban olóudják a felmentésért indokolt kérelmüket. — 2-or. Orvosi bizonyítvány mellett az,os*tálytanárok" felmentik az illető ifjakat, meddig a szükség
megkívánja, még az ünnep és vasárnapi templomlátogatásától is. 3-or Zivataros, sikamló» vajry fölötte nedves időben az igazgatóság felmenti az egész ifjúságot a hétköznapi tomplom-bitolatástól holátása szerint egyes esőtekben.
Zalainogyo tanfelügyelője f. évi nov. 11 -éii szerencséltető a zalaegerszegi közös iskola
10 osztályát látogatásával. Örömmelny¡latW/ talá ki, hogy a kezdés alkalmával tapasztaltak azon édes reményre jogosítják őt tol, hogy a a zalaegerszegi közös iskola a várt eredménye-keiket mogtermondik. Többszöri látogatását igéré. —'' Útját Sümogli fuló vette.
A N a g v - K a n izsán székelő honvédek részére nz uj fogvvor- s riiha-szállitmány megérkezvén, ki ¡9 osztatott.
— Tanügy- b a r á t. 1 lérica János törvényszéki ülnök, városi képviselő és iskolaszék! tag a legközelobbi napokban Zala-Egorszegen tartott iskola-látogatása alkalmával látott szegény lánulókon, kik tankönyvek és egyéb nélkülöz-hellen tanszerek ben hiányt szouvednok, akként igyekezett segíteni, hogy olóljárt példájára a no\ elés és tanügy iránt rokonszenvező barátokat sogély-adományozásra szólftá fel, melynek oredtnénye rövid időn 100 frtot folülhaladott. Adjon az''ég és tartson is meg hazánknak számos ily tanttgybarátot I
Azalamegyol tauíelügyelő körútját folytatólag Zalaegerszegen meglátogatta az elemi iskolákat (ott már 0 Ii- é» 3 leány van) hol jeles tanerőket és dicséretes''elömőnetelt talált. A zalaegerszegi közös iskolában, mint halljuk, a ker. tanulók nz izr. tanulókkal tostvérieson összeférnek. A hittant külön órákon tanulják. A zalaegerszegi városi halóság ás közönség tanügyi buzgalma küzelismcrósro méltó. — Mint értesültünk (-''»ács faluban a tanfelügyelő oly kitűnő népiskolákat talált,molyhoz hasonlít kó-vés van. Az uj tanterv már bovun hozva Minden tanköteles gyermek jár a hétköznapi 01 az ismétlő iskolába. Az előmenetel meglepő. A fő-érdem Minlrovits Gergely r. k. lelkész uré. a tanító közdícsérctro méltó, a község elöljárói az iskolaszék s az egész lakosság az iskolát szo-, rétik, pártolják s legfőbb kincsnek tartják a korszerű nevelési. Mint halljuk, (''sáesról a tan-felügyolő külön nyilvános értesítést fog adni. Meglátogatta Mihályfa községet isi hol az elnök loto alatt tartott közgyűlésben az iskolai helyiségre, szorgalmas iskoláztatásra és idkorcflh tanításra nézve üdvös határozatok hozattak, A tavaszszal uj iskolaházról lesz gondoskodva, mert a mostani nem iskolának való. Hiszszük is, li9gy Ilessenyey Ernő mihály fai közbirtokos-megyei ískolutnnácsos, nomeskoblü hazafi jáng-buzgalmu tanügy-barát fáradozása a népneve-lésnek, Mihály fán ohaitott virulást fog eszközölni. Sümegen a tanfelügyelő — mint tudósi-iánk irja a városházában nagy számú gyülekezőt által fogadtatott, hol hosszas beszédben üdvözlé Sümeg hatóságát a polgárait buzditá a közoktatás előmozdítására —
Délben a rftka jótékonyságu Itamazotter Vínczo vendége volt. Ebéd alkalmával üdvözlé őt fclköszöntébébon, mint a nevelés és küzoktu-tás nagy jótevőjét, olisniorést, köszönetet mondott noki a haza s az emberiség nevében sok ezerro menő iskolai alapítványáért s ogyéb magasztos jótéteményeiért. A derék hazafi áthatva lóvén az ünnepélyes elUmorés által, do azért is hogy a nap volt ogyotlon egy fia halálának év-fordulati napla iiomeslolkü nejének hasonló érzületével öszhangzólag ismét: 1000 frt ulapít-vány t tott a sümegi szegény tanulók segélyezésére. Sok ily hazafit Zalának és nz egész országnak adjon a magyarok Islono. Különben, mint értcsülénk a tanfelügyelő 0 tárgyról bővebben tog szólani.
. Meglátogatna Csohi falu iskoláját is — möly-
11 ak álU|>ota nz olöbbi évekhoz képest nem igen örvendetes. De bizton romélhető, KOgy a lelkes tanilgyhnrát — e«|>oro8 fl. Petlanovi''ts Mihály ni", n/. ii!..i Ui, ■.t legyőzvén, az iskolát olőbbi virágzó állap . »a holyoznl fogja. Türjén a laufelügyolő H^ ¿H kólát igen dioséretos minőségben találta. A 4>r.)montroí rend prépostja nsgos Simon V''iuczo ur a szükséges taueszközökot megszerezte, s megküldé az iskola számára. Az igazgatóság s a tanítók buzgalma dícséretos. A prépost ur gondoskodása áldást t« közinéltány-lást érdemel. A tanulók mindkét nőmből nagyszámmal voltak jelen. A tUztaaág példás, n tanulók örömmel látogatják az iskolát. A premontrei rondnek a tanügy iránti lolkoscdéso — mint értesültünk — u tanfelügyelő urat örömteljes érzelmekkel töltó ol. — Figyelemmel jegyezzük fola tanfolügyölő további látogatásuít is
* Igen szép b 11 torok jutányos áron adatnak al. Ilővobb értesítést ad 0 lap szorkosz-tői hivatala.
szócskával telt vánkost és ezen aludjanak min-don éjjnl : az ilyen vánkos használata mellott nom sokára enyhül a főfájás és lasankínt elmarad végkép. A főfájáson kívül még álmatlanság és gyakori fogfájáa ollen is hasznosnak tapasz taltatott a loirt módon készített vánkos, ha az éjjeli fojpárnának hosszabb ideig használtatik.
— Kigyúl ad t kéményt gyorson ol lohot oltani, ha a* kétnény alatt ogy marok porrá tört kénkövet parázsra hintünk. A moggyuladt kén gőz»i u mint föl szítll a kéménybe, a tüzet azonnal eloltja. Ha zárt hol veken, például pinozébon, ahol külóníWen könnyen gyúlható anyagok, például olaj, apiritus, k«V)laj s hasonlók vannak, ha ilyen holyreogy cserépedénybe két rész kénkövet s ogy rész solitromot porrá törve, összekovervo toszünk, ugy ha a pin-ezé ben tűz támad, a mint ezen kovorékot a tüz eléri, ez elég, és a tüzot a pinczébon eloltja.
JVyllt. póata.
— l''r. llánya-Uravietán. Megkaptuk. OdvOkOljCa !
— I. J. I''ett. CratulAlunk, aemmieaetre aem oly aiárax a motlani, mint ai »lobbi. Maj.l válaittuak. A jegyzetten jót novcttUuk.
— Z.-Kgerttfgre. A tiltakmia baráti vall. — A R.rlngy mlnoenlltl ragyog, Igaaad van, hogy aa Idfl mindoiit megmutal. <»ik nyugodtau nőttflk ! I mm I." 1 s 1 4 ''J it í «« 4 4 f UhAt 1 ót 4 H ? kS-t''llt klllsnbtóg van. ''
— K. I. Hada. 8. P. Kigyáot Aa J. Anul-faln. A 4 t-ik atAin teljraan elfogyván, «nuek hiány latival .»etóber elojAt. l a Wbbil megknidouük.
— M. 0. Ctáot. Üdvninljuki
— 8. M. Nagy-Kapornak örllltlnk, hogy ujolag bokopogtatolt lioitánk.
INTyllt tér. f)
MAAR NÁNDOR
Hasznos tudnivaló.
— Mogrögzött fejfájás ellen. Tapasztalás után ujáníják, hogy -azok, a kik évekig tartó fejfájásban szenvednek, melyet végkép sonasom sikerült elmttla ¡ztnniok , csináltassanak maguknak aprított zab szalmával, ugy nevezett
okleveles'' állat ónos
Nagy-Kaaiitia,
ajánlja magát mindennemű gazdászati és háziállatok külső- s, belső betegségekbe ni orvoslására, valamint minden olőfordulé állatorvosi műtétekre, u. in. he ró lések re, fark-angolosltás-k rövidítésekre, juhhlmlő-oltásra, érvágásokra stb.; ugyszintoadás-vevéscknélolőforduló külső és kezességi törvényes belső hibák hiteles meghatározására, és hiteles bizonyítványok kiállítására.
Lakása: a .Zöldfa" vendéglő mellott a l^ásiló fürdőnél.
— ''Kérjük a mai lapunkban megjolent hir-dotményt „3zeroncso-a j án 1 a t Cohn
I,nz. Saras, hamburgi bankártól" különösen figyolomruol olvaani. Valóságom o r 0-
01i államsorsjegyekkel történik itt a játék, molyok húzása állami közösködés mellott történik. Ezen sorsolás oly gazdagon van ellátva nagy íőnyorvényokkol, hogv miudon, még a legtávolabb vidékből ia történik a részvét. Ezen vállalat a legnagyobb bizalmat ér-domli, inert bebizonyult .Iston áldása (Johnnál4 azáltal, hogy sok millió nyeremény fizettetett ki már-általa.
Biztos gyógylmtás.
Hoff János udvari szállitó központi raktárának Bécsben. Kilrntnerriug Nro 11.
Matteridorf, májút !tt-An lWií. KrlkArtn Out a .Maláta egéttti''^i kivonat,'' melynek kilUnC gyágyha-tátáról magamnak uieggySxSdóit nereatem, katdéiAte.
•Wldder JAnot, káplán.
nrlltatel, má|iu 7. Iftö''J. Aa Cn maláta kivonata 1(1-tOnS, tovább It fogom hatanálnl, inert IdegUtam ntin erűmet inkAlelcteii helyreállította Brfltaalben a legkü-t»l»bbl járvány alatt több mlnt 00 betegnek rendelt«« gyógytkcrdl Aa mlndcnlltl jó eredmAnynek Arveudh»t«^u • Ur. t''olliguon Ktliuburfatraa*» 42.
Haligrad, roájna í. IAG9. Már »okát hallottam «mít-toni at rgótttAgro oly jótAkonysn h^tó Maláta kivonatáról, At hogy kitllnö »»olgálatot tett betegeknAI aa il-ventett srSpelvrsállitálára, kOIönHten a JavuláfAlbfcn I«v54r« uAtv» alkalmat hatanálalu.
I)r. 8rhuber, gyakorló orvot.
l''romontorvár, májút 23. 186». KArek tnlelBbb 2» (Ivcgnyl knldemAuyt a< nn kltfloS maláta-klvonalábil, 2 font maláta ehoeoladjából A» egy font maláta ehooo-lidporhól killdnni.
OraiTenrled Gabriella, ttBI. Krslln.
. A valóii udvari Maláta-kivonat egAmAgi löf-Malála-egAaaiAgt-ehűkolad» Aa Maláta klvonatu boa-bom etiipán Hoff Janóinál KSrntnerrlng 1 i-ik »tim kapható IIActbrn.
árak: Maláta-klvoaat egAattig tSr Üveggel At c«omagolán»l:-ir''aveg frt 8.70. It Ov»g 7 frt, ti llveg 14 frt, f>8 üveg 27 frt »), 1*0 II ,»g 66 frt j — Malála-egóatiíg-riokoládó Kr. 1. »¿y font S frt j Nr.
II. egy font I Irt 00, ni fontnál (41 font ingyen, tit lontuAl egy ét egy negyed font. MaláU-chokol4d»psr ctectemök itámára ; a hiányaó anyatej pótlására 80 At 40 kr. Mcll-mvláta boubont 60 Aa >0 kr. Mind»» llócthől. .
Kapható Peatan Török Jótt«f gyógytierAttnAl Királyuk-»» 7-lk uán, Ullosr A» OrUawald. — R-Kaulaiin kapható ltoaonb»r( J. A» W»IUv«b J. — Schwart Adolf; Rotonberg Kerenca ¿1 Kelckinthíl
C. uraknál.
*) B roval alatt kSalOIUkArt ftUISuógit a»i vállal a Sterk.
j
ty 55 X.
» mggm iiiNiiwwimuiip
es T i-n
I R KT Ö K:
Nk|| <»»lll«, 18(i9. november UMn.
Aion feltUnU amerikai (tabua»iállltmány, mely kelőt Mi vitetik, a fekete tengeren c»oporto»ul B««»o. Ml all« emlAk*»ünk Ily »»«lendSro, melyben a» uru»» vcndAgek Ily korín előlAptck. Ke »«t mutaUa, liogy a további »»állltá» i kívánalom köveikéiül fog, rnl-t»1 a ke»d»niAn.v»«A» oly »letv» tOrtíni.
Ha ei Igy áll, nekönk meg kllátáaunk van Anita 4« Krauexlaoroágba vald gabnaaiállltáira, a eleiben nekünk N<!iaett»r»«ággal kell tartani.
•- Sopron vidékér« írják, Imgy a bortermée a tavaliho» kApMt keveaehh ugyan, de inlnSiAgr« nAivo «okkal jobb. •
— BalatOO-FBrtd Vidékén * általában n llalalon (»♦Ilikén aa idei lmrl»ra>éa minden _t«iklutetbeii kleló-gití. K»tA» voviS jclentkeilk.
Piaczi heti-vásári kelet-árok.
ííafjrjKaul«*án, n0T- 20-án. AUdauetrlal mérímkint.
Ttraéayak; h u * a ss—fonto«8 frt, »''«ft — kr. 84-3« fut 4 fr. 10 kr. —fH íta. 4 frt 30 — kr. Kon 78 fut 2 ír. 15 kr. 7:>-80"ínt. 2 ft". &."> kr -Árpa •♦rf3«1iiek. 70-71 fut. 2 fr..10- TOkr. 71-72 fat* Ü frt. 75 kr. Árpa k.i«iiin.''g>», OA-KO fii. 2 fr 60 kr. «7 — 6* ím. 3 fii 00 kr. Kukurlo«» J Ül 80 kr., • frt — kr. K uk o rl« X a ola«« (e«iii''|iiaiitni) 2 frt 40 kr. Zab 41-4.''i ím. 1 frt 60 kr. 4ii -17 fit». 1 frt 75 kr. P o Ii a n k a 00—08'' fii«. :i frt. — kr. «0—Öft fU • frt. — kr. Pa''aiuly fehir 1 frt — kr./
Paaauly, tarka''M''ftt. — kr. H«Ana mái». — frt. kr «»alma -- frt kr 100 fej ká|.o«»ta-2 frt - krJLVrt Lilitekr luá<*. K Ir Aly Il i »t 0. «*. frt ftO kr, L A n g 11« 1t W». I. ««. l''J-frt 60 kr. I. á n g 11 »k t mii. 2. »«ám. 12 frt — kr. 7. »* m I I i « * t 3. »«ám 11 frt 60 kr. ÍSaojnlal l»«t 4. ««"» 10 fr'' 60 kr. K » n y A r I i » it 0 ««. !• frt. 60 kr. Konyörllí.t ''8 »«. « írt. 60 kr. Kcny..|. m. 7 ««. 7 írt 60 kr Keny-I. in. 8 »«. 0 frt. 60 kr. K.o » » I A u g iná«». |. fíi''.m 7 frt. 50 kr. Ko*»láng mừaja 2. «»ám (i fit. 60 kr. Kukorlcialliit m«i. * fit. 60 kr.
Különfélék. MA* inát''ája It» frt - kr. Vinn m'' 100 fit. — kr '' Kagygyii nyor» jn. 20- 22 frt — kr. Kagvgyil »«áiarin- Sí—25 frt — kr. (iyapjd lliion. HO- 100 frt. - kr. Uyapjii haUrürvldAkl m. 70 frt — kr. Keh Ar rongy in Ii trt. 20 kr. Tarka Jongy m. t! frt. 60 kr. Hx.ilma ui. 1 frt. 20 k. SiAna in. 1 frt 80 kr. Kgy kéve xmip 12 kr. Ilurgonya niéríjo 1 frt 20 kr. MarliabSr •fára», nehéx mừájn 00—|JA frt. Marhabőr mára«, kOnnyfl mánája 75—80 frt. Ilnrjli; hör fejjel 100 100 - UK) frt. HorjubOr ftJnAlktll tili*. 100 ~ 10t» Ir. Ilirkabür lOO-A — ftf — kr.
Borok : Vliléklliikbeli lip.or, 1808-diki, fehér vagv (¿hiller. ak.''.ja :» 5"fr .Vidékünkbe!! ó bor lSÜO-tó-bcli fehér vagy »eliiller ak. 7—8 írt. — kr. Dalaton-mellAkl 1808-boll fehér ak 0-8 fit. — kr. ItW.I-''-Kß. bell feh. v: »cliil. ak. 8-12 frt — kr. Hjimlal 180:i-«S-beli akrtja 8-1« írt. — kr. 1807-bidl 8-10 írt. kr. Iladaenonyi m:i~fi.VMi .ikJ | > frt. 1847-boli akója
7 — H fr — kr. Villányi í« 840g«árdl fekete, 1807-dik akója 1H frt — kr.''llork."! II frt — kr.
Kisplaczl árak: Marlialiua fontja 23 kr. 8crtA»hü» fontja ''.''» kr. 8»ilnnn int. 10 kr. Ilorjuliii» fnt. HO kr. Júlihii» int. II kr. /.«iinak fut. 40 kr.Aaatnli oláj fontja l''J kr. I.enmag.ilaj fnt. 10 kr. Iteprceolaj fnt. .''10 kr. V.''lrolei|in futj.''21 kr. t''«ukor llnoirt fntl. .''10 kr. Kávó fntj. Hu kr. K..»vlia«ó futj. 8 kr. Markaidnak fontja
8 kr. — Kagí-yiigyertyn fnt 40 kr. Sxappau fiit ''.''4 kr *
Itliiká«» ItoxAJo UJ kr. Knlciká»* ltc*j. 10 kr, Hajdina, lt''-«J. 12 kr. KchArbab (panuj) ¡tolónként <! kr. Tarkabab (pa«x^j)4itcaj. 4 kr. Arpa.lara foulja 6 kr. Itorió III«. 8 kr. !,ud, lovány frt. •''» ír. — kr Lud hlí.itl - frt.-A. — kr. JCaoia uátja 1. írt kr. Pnjka párja 3 fr» — kr. Tydk-tojá« 6 darab 10 kr. Seriéi I máxiáa «i frt. HertA» 2 ináxiá« — M írt. L''jbor Itoxéjo Ii kr. Ó-bor itex..— 10 kr. Sxilvapá-linka itcaj. »0 kr. Kaiilxiai «ír itcaj. 10 kr. I''eatl «lir Itrtj. 11 kr. Keményfa «In «árnx 10 írt: — kr. Nyer»fa Ulo 8 írt Ka-»«én inArőjn 10 kr. Kgy pár eiirko —. ÜO kr. Kgy kia mal^ox aUlluok 1 fr 10 kr.
Vaivtl naponklnll meattread :
liitful N.-Kanixiáról Harci felA röggel 4 óra 65 . . délutáu 2 óra 26 Iliida , ^í''ggel ti óra — . . d. ii 1 óra.22 ,'' ealvi 10 óra 67 Trie»l , regg. 4 líra 46 . . délben 2 óra 16 lir-.-« , regu. 6 óra -. Ajlvt II óra 20 HoprApig dóliitln 2 óra 20 Harc» . reggel 4 óra 1 . déllieu 12 óra .''li! I Hű l,» felül i. - ''el 4 óra 2:1
? . r délb. I óra 46 . " . . e«tvo 8 ófa 63 , .4 Trieat , délb»ol2 óra 62 , . . éato 10 óra 36
. Il.''-e« , reggel 1 óra 10 . eai» 10 óra 18
Sopronból délben 12 óra 42
perex. perex. e
porc«.
Krk. N.-Kani««ára
perox. »
Érték- ós váltófolyam: nov. 19.
f>% niolnliquoa 00.20 ; 6% nomz. kölcaíln
60.40; lHüO-ki álladalmt kölnin 04.70; Unk-
* * •
réasvdtiyok 7.28 ; hitelintézeti réazviSnynk 24 ll^i 2f>; london i24.fl">; .ozllat Agio 122.05; nruuy í darabja 5.81)%,, kr.
Heti naptár.
Nov. 21-töl 27-181869. r
i Iló- A» lietl- KatliollHu» nap- i''rotetűm
nap _ tár naptár ¡Ülj
""A- VÓR&S iiuaslulái itionyairJI.
MátA XXIV. 16 -«ft.
Vaiarnap "C 27 b. as»r. C 26 Ilma Itó
1 22 HAifd Cxie.iellc »*. Cxic». Appia ,1-J ''vl
i 2a- Kedd Krldinoii Kolonien''
i -4 Sinrd. Klrtin ««1* Klrinlna
2[> C«lltn/t«.k Katalin «/.flr. Kata
-Hénfck 5o«lh. h. ^ Tiroakr. '' .
Kaomliat X''i..« hv. V , Ktitfr ií
Felelős szerkesztő: Wajdits József. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.
II
11 1) !<} '' T E S E K
^ Uyéjlfcfc a Walobb hírnévben állá dowbor- ei nlneiiyomat-ayar .-^i
#
a u 1 t z C.
papír-, irii- é^t rajzazerko-roakcdéao l''eiton, Deák Ferenez-uteza 6. szám a., a .fehér hajé--ban, ajánlja ''ovélpapir-ki''wzlotát a logujabbazerll
_ NÉVi''cGYEKKEL.
00 4b Uv4lpaplr ixlnca névjegy gyei 1 frt 30, 1 frt 60, 1 ír 30 ogéa* 8 fo
rloUg a legfinomahb. t
100 4b lavAIpaplr AC100 db borilék mindegyik »tini» nAvjegygyel 3 frt 80
8 ftrl, 8 frt 80, 8 frtlg a Ugflnomabb. ,
MIa4»n 100—100 db l»vAlp«plr- Aa borltékhox egy dl»»»» pApbt>.riték in-, gyen adatik.
100 4b lavAIpaplr Aa 100 db borit <k nAvv«44* ctimcrrcl vagy kexdSbetOk-kai dl»»»» pApborilikban 1 frt, 1.60, 2 frtlg a legllnomat.b. ''
Látogatóje^ok tüstént elkészülve,
t»laM nyomatban, I8m8r, íAnytelen briitolpapirra 100 db 60 kr, iniiiden ovibbl ior lOkrral több ; ixine» briitolpapirra 80 kr, brillantin papírra 1 frt. 60( ktttőa lakpapirra aranvnyouiattal 1 frt.
1000 4kraranynyonatban 9 frt 60 kr, a logfiuomabb paciAlvlaia»»¡níhoi
haioníó nyomatbau 3 frt, töKbei tilnll ^congr»vo) 4 frt.
Ferii pnpir-gallérkák és hajtókák (majisettek) "''teá
1 tuoiat gallArkák 36 -40 kr. — 8 pár maniottek ¡15 -40 kr.
Raktár rovatozott üzleti és kereskedelmi könyvekben.
Kiek klllfn megreudeléao 1» olvállaltatlk A» minden kívánt minta »»érint leggyoriabban Aa logjutinyoib árArtelkAixltlotnek.
8»lntugy elvállaltatnak mindenféle k«ny v ét kSnyoiodal muukák 1». Ajánlok továbbX knxnniAgot Iró-, Irodai- Aa IcvAlpaplii, InvAlborl elikot, aoxAltollakat, tolltartókat, ra)x- éa Iront, Irodai- poata- éa »«ine* ''•Pffy- pcr»Alvl»»»t,'' telje» rajuiert, tuiíeitéket, mnaoló-vá-xont ét máaoló •»•»Irt.mjipaplrt lekoreaben. mAaoló-io5p»!, má«nló- Aa alUarln-tlntát. dl-e»e» tintatartót, tollkAit, fénykAp-albumot icnóvel él
xencaier nélkül, bc-
•o»rv»x»tt Irótiikákat, portemonnaikat éa levéltá''kákat, valamint miudon Ikiia Irodai A» lakolal »»ereket nagy válaiitékban.
Angol Aa franola lllatiieiek, Au d* (,''ologne Aa a legfinomabb plpere-aiap p»nok.Minden legoiekAlyebb megrendeli« la legpnntoiabb ixorgalommal t«ll»»ltt«tik. Levélbeli megrendeléaok iltánv''ét mellett, oaumagoláaért t''^ '' bAlytgdlj fejébento krt hoxiáa«ámltván,l«7gyoraabban Aa logpontoiabhan »•aaOtOlUtnek. Leveleket igy kérem oaimeini : (2''?3 - 21.14)
KUIlit Z C. l»M''ir-k=kedése
í«uij..ui,i ittua m i
Legújabb szerencse-ajánlat.
| Az eredeti államsofsjegyek árulása niindenüt zabnd.
„Isten áldása Coliiinái!"
14 milliót tnogközolitó nagyszerű tflkoöszlot kisorsoláaa, ismét I |jolontékonyUl többitett nyereményekkol. - - J
A sorsolást a-/, állam biztositju » hajtja végro.
A sorsolás kozdotét jövi hú 10-éit veszi.
Csak 8 frt osztr. ért., vagy frt osztr. ért., vagy 2 frt osztrák értékben
laz ára nálam egy : az államtól biztosított valódi eredeti I Isorsjogynek (nem podig tilos Ígérvénynek); és a sorsjegyek jaz ár.béHitcntcs boktlldéío molloit a legtávolabbi vidékekr |is elküldetnek. W* Caak nyeremények huzatunk kí.
A fónyeremények : 250,000 ; 200,000; 100,000-J 175,000; 170,000; 1(55,000; 100,000; 155,tKK); 150,000>í 100,«00; 50,000; 40,(K)0; 25,000; 2: 20,000; }\: 15,(H»0; 3 : 12,000; ¡1: 10,tKK); 4 : 800O; 5 :-l>(KK).; 11 : 5tKK): •1000; 2(HJ600; ti : »QO; 272 ; 200; 24,550nyereménye, 110, 100, 50, 30. — Mindon nyeremény legalább 2 tallér I értékU. nyeróménypénzt éa hivatalos kihúzási jeg^-zéket'' |állam biztositékolás melleit jnogktlldöin |»ontos''nn s hallga-! Itás mollott.Azén különösen kedvező jó szeroncsétöl kegyelt I sorsjegyeim Által, az én vAsArlóimnnk''mngAban AunztriAhan linár 300,(H)0; 225,000; 1H7,5(K); 152\500: lf>(),<MX); ( luO,(HM); több ízben lltyOOO; és csnk''növid idővel ezelőtt j 3)127,(HK) főnyorőt; éa most oktober 2()-án űzettem ki| ajolag a legnagyobbb uyercményt ezen h vidéken.
Lázár Sámson Colni
(''>,<>) bank- és vllltóUzleto llambnrgban.
I SCHLESINGER VILM
az első magy. kölcsönös
• ÁLLAT-BIZTOSI T 6-TÁRSASÁG
fő-ügynöko
Magy-Kaiiízsán.
s
Van s/.fcreucsém tudomásra hozni, hogy az „Első » magyar kölcsönös állatbiztosító-társasáfl" fő-ügy- • nökségét Zala-, V a r as d - és Körös- megyékre, « úgy a Bellovári kerültro nézve általvettem, miro ® nézve a magas uraságokat, gazdászokat, s minden 9 ; állattulajilonost, ezen életre való biztosításra tisz7 J telettél felhívom. J
s
A biztosítás kiterjed: GazdaaäKl lovaH: - ^ BzarvaamarliälE- J Junoic — •
Disznóit - I
. KeoaHék: - - Z
szamár és toivalokr», *
a biztosítási biztosítási árszabályzat a lehető jutányos. J Alkalmilag köztudomásra hozom, hogy a fentirt • megye- s járások* terAletére al-ügynökségct állítok fel, • ennélfogva szíveskedjenek az al-ügynökséget elvállalni « hajlandó urak nálam jelentkozni, mire nézvo a további | Intézkedést megtenni kész vagyok. #
|t . "SCHLESINGER VILMOS $
IS az olsö magyar kölcaöuöi (t>
[§ Allatbiitusitó-tivi-saaág •
1» (313-n fő-ügynöko; •

UÄSENSTEIN & VOGLER I INSERATE d
Annoncen-líxneditíon, ) . i"o»>pi vermittelt
, '' Runter Bereohnung n. d. Orislaalpreltia
•WIEN," i In dia
Neuer Markt Nr. Ii. v Zeitungen aller iJinder.
I Hamburg, Berlin, rzeltuitoi-vcrzelohnliis grau« II franeo
|/.Joiianl«itr.t4. nertraudtenatr.1. ÄBS.ejebtStUr llb-rjedn Insertion.
— - — *RdbattvorUellf,cnni naoliden hol den
Zeitungon pullenden Anom cii. | Koslinaniohläuo flehen auf Wmco; vorher »u lUonMen
Frankfurt a/M.
gro*«o Uallii>alra*ae. .11.
Basel, Loipzig.
„Halljuk a szcp szói!"
„Rajta fiuk, vigadjunk!"
j Megjelent é? minden hazai könyvkereskedésben kapható
„TTa llj ute a szép szót 1"
czimü magyar lelk''''^Z"">ntoast)-kör.yv, mely kötött és kötetlen mindennemű felköszöutést tartalmazván, díszes kLillitü.''.! cs tömött tartalma, ugy hasznos és mulattató voltánál fogva az iljusáí; figyelmébe külön>"«sen ajánlható. — i A 15« > lapra terjedő és 145 többnyire elleti felköezöntést tartalmazó «ines kéménvköiúsükíinvvnok ám 1 ft.
A dalkedvelő ifjúságnak különösen ajánlható..
„RAJTA FIUK, VIGABJUNK!"
közked.vess«-^u dalkönyv harmadik javított és tetemesen bővített kiad:Lia. " •
K nagy szorgalommal í''aszcállitott mű közel K*X) válojpitott dalt tartalmaz, és szinea boritéku; csinos kiálli-; tásánál í>gva is kitűnő, mondhatni : egyetlen a mft^a nc-mében. Az első k¡állitá* 2000 és a másr">dik 3500 példánya ifTcn rövi i idő alatt elkelt, ini eléggé tanúsítja, hogy méltó figyelmet érdemel. Ara az 530 lapra terjedő s diszcsen kiállított zsebkönyvnek 1-20 kr., dús aranynyomás- és arany-'' szegéivlvei 1.8«) krért.
LKNORMAND,
a bires czijánynő ¡¿azmcrtó vetőkártyája
.">2 s7.inuz.''tt kártvárai, niagvar aláírással és szöveggel. — Ara 50 kr.
Lakatos Sándor ^. Jiinczkönyve
mindkét neml>cli ifjüság számára, arczképpel, és temérdek a szöveg közé nyomott táncz-áürákkal. Ara 1 frt.
Jlad''térszolgalát*
150 lapra terjedő terjedő katonai tankönyv ára SO kr.
LEGÚJABB NMPT. ALMOSKÖNYV:
170 lap é* GOO kép(>ei ellátva 40 kr.
Az első három Nagy-Kanizsán, Wajdits ! József könyvkereskedésében e^szerre véve, valamint j utánvéttel együtt rendelve 2 frt 50 kr., múld A Hat egyszerre pedig CSak 4 frt 50 kr. — Portai rendelések a levél érkezése után azonnal teljesíttetnek. — Minden tlx példány után egy tiszteletpéldánynyal ia szolgálok.
WAJBITS JÓZSEF,
kBcyTkereAeiő Kip-Kulai«
(»89.12,12) METH S.
legnagyobb vászon ós fehérnemll gyári raktára
UécHbon, ItiitliciithiiriiiatniHm- ''¿\i. hz.
bátorkodik n t. cz. közönséget azon igen előnyüs nlkalomra figyelmeztetni, melynél
^ becsáron T
¿a fcistotiilék mullott hibátlan vászon és mogle|>ő szép nrí és női fehérnomüt szcrozhotni. A pamutnak előnyös beszerzése éa olcsó munkaerő következtében azon kellomes helyzetben van novezett gyár jelenleg, (mig a készlet tart) hogy o tekintetben jutányos árra nézve, reildUvülU nyújthat, mi a következő árjegyzékből
is látható:
Vászon-árjegyzék.- »
1 4b 50 rŐföi fehérltetlen váaxon hecaár 1* —14 flig, meit c»ak fl —ft a leg
1 , 30
1 » 30 1 , SO l , 30 1 , 38 l , 40 1 « 46 t . 60 t : „ 6o
1 .60
fehérltetleii Jó kéxi-•xövet váaxon . (
feh. crcaa-váaxon , Jele« *«il««ial vá»xon . kit. rumb. váaxon > , irlandl cxArnhváixon . rumb. cxArnaváixon »
tinta feh. or. lenváaiuii finom irlandl axövAi . hollandi »xövó» logalkal-maaahb url ingekre . brahauti »xövAa legfin. legjobb Aa leglartóaabb, ami c*ak létcalk
18-20 • V !•—10 .
16-10 P 8 U .
44-28 * 12-11 .
80-.Ki * k 16-1« .
28-32 • ■ 11 -40 .
30-36 • P 16-J8*
81 -88 • • a 17-IH .
40-48 « » ■ 20--24 .
52-00 •4 P 20-30 ,
«0-80 • * 30-40 .
Koodkltüll nagy vAl.vutéku a lugnehcxebb rumburgt axövéieknek 24, 23, fit), 35, 40, 46, .V)—tiO írtért darabja, melyek axonban két»x«r annyira beciülve vannak.
1 db 30 röf.ia Agy-kanaváax mludonféle «xluekhcn caikoxvn é» kncxkáxva, becaitr 14-1H frt, mo«t ciak 7—''J frt n legfinomabb. s
db 30 rőffla Igen liliom ív tart-la pamut.axövulll nll.ia-gr.vlli, bec.«ár 18 egéai 23 irt, ruo«t c«ak W —12 frt.
db 3o rőföi angol ablrtlng ^chlfon) Igen finom éi oly tartó«, mint a váaion, hecaár 10—24 frt, inotl Ö-12 frt. »«i giiruMkdli la.iedtf, 2 röf ««élei, 3 r5f lm»« n, e«ak 3 frt «xogéauélkfill lepedő 2 egy negy. 3 röf axéle«, 3 röf.hoaixu, m. c». 3 frt 20 kr i legfinomabb.
damaait aaxtalkAixlct Ii «»''cmélyro (1 nixtaltcrit''" hoiiálllö asztalkendő-vei) moll c«nk ft, 0, 7. 0—lá frtig n logfinomabb. damasxt aiitalkA»xlet 12 »xeuiélyre |1 nastaltorltö hasxáillö 12 asxtal-kendővel) moat C«*k 1(1. 12, 14, lfi-20 frtíg a legf.
I
tucxat kv''ayhat.''lrlö moat csak 2 fr| 51» kr. ogéax 3 frtig. tucxat Aáxi''alkcndö v. tördlköjŐ, ''különösen tartói, ára c.iuk kr., o, 6, 7, 8 frt a
4 frt 60
legfinomabb.
Zsebkendők árjegyzéke.
t tuciat váa««nxscbkcndŐ I frt 20 knól 2, 2.60, 2, 3.60, 4, 6-1» frtlg a
legfinomabb.
1 tuciat nagy ruml.urgi vásxonsscbkondő 3, t, 5, C, 7 frtig a le ¿fin.
1 tuciat logtiuomabb fehér franciia b^ttlsxt-kendők,/ajour *«eg黫cl, 8, 10, 12-Ii» frtip
1 tursat salne* vnaxonxachkondű hiirnóthasxiiálók r«áin«rx, igen llhdm és cártól, bec«Ar 8 -12, megsierexht-t.1 4—fl frtlg a legfinomabb.
1 tuciat batiíxt váixoniaobkendŐ, fehér v^gy sxilie» >»xogélylyi l c«ak 6. C, 7, 8, 9, 10 frtig a legfinomabb.
Férfi- 8 hölgy-fehórnemUk árjegyzéke.
1 női Ing Jó vá»xonból I frt 60 krtól 2 ft. a legfinomabb.
1 női Ing kitűnő ruinburgi vagy hollandi váaxouból finom »t.ív-, vagy kerositalaktl innal himn黫el c«ak 3 60. 3. 1. 5. Ú a legJlutmnibb
t nSi la(f, kltllnő rumburgl vagy Írlamll vA«i:>^ból, legelegin«abban elkíailtve) (ax ugynovcielt JíriiAbet c»A«tA/iió iöífeki m.''jt c»ak 6. 6. 7. 8. frt a legfinomabb.
1 n5l Ajl felöltő) cor«ette) kitűnő liíp. íaoat 6. fl. 7. K. ft a legf,
N61 alaóaioknyák 100 klllöntóle pAri.i (/¡*4>y. ''fi/.M, ugy «*ii.l.''-n a moat AltalAno«an kedvelt iiegbo vAgott 4. c*.-;.^'' ¡Siaoive, varrott »icgéuel moat caak 3, 4, 6, l>, 7, M frt a legfinomabb.
Hölgy pongyolAk a legfinomabb batlitból, valódi valenclennl c«lpkAvel Ai «''ioda-ii4p himiett hetitekkel a legújabb it legelegánsabb o nemben, 15, 18, 24, 30, 35 frt a legfinomabb,
N61 nadrAgok finom alilrtlngből, v:igy vA«ionból apró aiegíaekkel, vagy hlmiAtekkel kltllnő klAllltA., moit c«ak », 2.6», ^»-frt a legfinomabb.
Url ingek gallérral vagv anAIkdl, fodroiott mellel vagy aimAu kitUnő fin. chlfonból, ioti:,-jCiecil oly tartói, mint a váiiqn, febéren Ai iilneive, moat c«ak 2.60, 3 frt a legfinomabb.
Url ingek, legjobii -umburgl vagy.lrlandl vAaiouból, — gallérral, vagy a nAIkUl, — limáu vagy fodroiott mollol a legújabb divat aiorlut erőien varrva, moll c«ak í>; 2.60, 3, 4, 6 fi frt a.''Sgllnomabb.
UH lD(«k lejfinomabb'' óatlit me.llboUttel, Ui>''egAc»abb, a ml e«ak líteilk, moat c»ak 0, 7, 8, 10—13 frt a loglinon.kbb,
Url gatyAk igeu Jó A« tartó« vAiaoiiból, félig magyar uabAnal, — raotl caak 2 frt 60 kr, egAai 3 frt a legfinomabb.
Uri gatyAk, Igen Jó A» tartói rlaionból, magyar »labiual, nagy üleppel moat c«ak 2 frt, 2 frt 60 kr. a legfinomabb.
1 taciat url Inggallér, a legelegAmabban, Ai legjobb divat »«érint, moit caak 2.60, 3, 4 frt a legfinomabb.
1 tuciat uri kAielö a legelegaiuabban A» le(rdivatoiabb»n MAIIitva, moit ««ak 4.50, 6, 0 frt a legfinomabb. '' ,
I.!I. »>•"» Cibat*
Vpvnlr ^ 25 ft''8 vásárolnak, egy ■.íaotv-^r.izctt hat-* t/VUllj tiszt-kendőt; jV) fíig, egy c»<-t»az(i^ávékészlc-t«t, t. i. 1 kává abrosz hozzá illő i\ kávákendóvol :J 100 ftig vásárlók egy igon finom c«ochmir-a«ztalteritőt kapn;tk^.áadásnl. — Ingok vagy uri gallérok megrendeléséi^'',a ny^v^íft^/ kitcendó.
Tisztolt vevőim kónvolmo kedvéér»., .1>;o1//Í''t;; ■ nemükért, melyek nom jól állanak a tosthez, vafo'' wmi pk«\ál fogva tiom totszonek, az értök fizetett ár bérntcut''vo ví>zaU: ví^tik. — Kívánatra a kószlotbcnlovő vásanakból minták kuldotiiok.
A leveleket kérjük czimezni: Metb. S. BéOB
ItothcnthurmstrasséNr. 29.
FOSTER fSUSA g
críizdasáfi thinmároiok
A ""
r
M
gazdasági gtipgjáro.ok Lincolnból Angliában
ajAnlJAk a m. t. >r iidAiiokuak
gőzi
nagyobbltcit tflzszekróny és Vl&melegltővel, oaépiöirépellcet,
melyek Magyarország oabnaaeiaeihtz mirv« építtetnek,
továbbá
arató-gépeiket,!
'' Anglia legel»« gyáraiból. , , ''
ArJEOYZÉKF.K A» mindonnomü KELVII,AaO8ITA80K * legnagyobb kA»»«A((«l bArm»nt«»en küldetnek be.
; v • HnklÁPt |282-20,20|J
Pesten, syár-^a 33. szám.
m

!!! Mindenki számára!!!
0 Ü
•I
»15
ZE3ISLEIR. M. PESTEN
Király ulcia 47. ajAnlja .iiabad. hlrdelmAnyek felvételi Irodáját." a világ minden hírlapja námáia a megbliáiokat vitelbér, éa minden máinemU köluAgck nélkül teljeiiti, i eienkivül még üteme« elengedéseket nyújt a dij fel»«án.itá»án«l, ugy aa egy nyelvről a máiikrai furdltá«t «eni aiámitja fel külön • a hirdetményt magában foglaló lapot ia mellékeli. A 1/kiaebb klíérlet elengedő. Ha-aoulóiu ajánlom a fentnevexett Irodával öiaioköl^tt termény-, aiál-litinányl- Aa bliományi üiletemot ia t minden Oilotro vonatkoió
«»olgálilot p»nto«an A« biitoian teljesitek._
Fi i» azAÍittád raktára
; Dr. Netsch (Szis/orsrág) bedtfrzsölési szerének,
mely »«er 4 Av ola tapaxtaH legjobb gyógywer a gyerinokeknél előforduló «»amáriiurut, a kfiliŐleg haainálva a logiobb óvaier to-rokgylk ellen. Ilogylia a gyermek rekedten vagy aiáraion keid köhögoi, ml a torokgylk előjelo — a a légeaő aar.nl néhány»»or bokenetik, a gyermek meggyógyul, mcguioiitetlk. Kion »«őrnek oiy háitartáanál acm kollouo bláuw.rfil, i inludou Jó anyának kelőnél kellene leuni. Mentieknél ««intón haszilo» ! foggSroattk, hu. rul, torok- A< mel fáját, gyonorgSrctök, kdhSgét, nátha, gürvé''y, aroifájá», uaggalái ía IdeggyDngeiég ellen hiámtalan erro vonatkoió biiouyitvany. iiiegiekluiuelö. - Kgy üveg ára 8J kr. - C«o-magolá» 10 kr.
pr^e Valódi aziikiÜihagyma
4-< bl«toa »»akálloöveaitS aier. o« T "
K* nem aion sok, uyilváuoMn kiuált ámitóaierok egyike, melyek caak cialáira ^«ámltvák, liánom aion hatá«, melyet « ««er a »«a-káll-növéiro gyakorol, a Tbcdo 0 tanár által fe''lfedeiett növényi Oalautfr - kivonaton alapaxlk. Kion kéailtmény kll''lluö halálánál fogva mindenkinek mclrgon ajánltatlk, mivel a nakáll uövéiét -hliietetlen gy»r»a«^ggal maxditja olö « cgés«en fialal embereknél •ilrd éi eröa »»akált növctxl, ml tiámoi bixonyitvány által bilelo-altietelt ia. Jó aiker a logiobb blionyitvány. K«y caomag ára hannilati-utaalláiaal eggütt 2 írt lo kr. Mcgklll léanél 20 kr. c«o-magoláaért. '' ''
Igen flgyeiemremóltó
Ax ö foUég» iHilli nov. V ín lKOátjl''io.S ««ámn kl«áról»g i« axabadalominal kitllutetett féiiyiel-(pclltar) vegyülék régi é* elállott bútorok kifAuycalféaéie.
Eien vegyülék A lal a bntoiok «ok péni A« Időbo kerülő «xrtmell fénye«llé«o egé«»on f''döilege», mivel c«ak néhány c«epp alkalinaxáaa után a» aaifal vagy almárium néhány perc« alatt ki-fényeaittetik, éa aa oitei fényealtvtt tArgyaknál ai olaj aolia aem nlkárog kl.
A luixnálat Igen egyaieril, do blito«.
Kégl bútorok a vcgyOlékbe mártott vásioudarabbal alkiíro''-hatók a oly ¡Auyl kapnak, a milyent borwetx általi polltlroxáinál elérul nom lehet. Kgy üveggel . gy óra alatt egy egé«x axoba bútorát kl lehet fényeiltonl. Kgy üveg ára canmagoláaaal együtt I frt.
|»r. BROWNlOHN»xabad. Valódi hajfeatartb keaóöia
a mcof^''xült fej éi axakállhajntk rövid Idő alatt viaaiaadja eredeti axluét; ai eredmény már a hmmúlat el«ö napjaiban la látható; meggátolja továbbá a hajiat korai megöixüléaét él klhullá«nt é« dúa, caak a« ifjmágiiál Iáiul aioknlt hajxatot hox lélro. A hajat fényeiül éa finomítja axonban anélkül, hogy a fiíveget átidroxná, a ini nyáron »Iliién lekintelbe veendő ga-da«ágl axempoutból. Kgy nagy tégely ára 2 frt. K«v kiaebb ára 1 frt, éa 10 kr. caoinairoláa.
KniiliiH Hztíltik k^iíilinri« !
Mivel a gyermekeknél a fognövéskor rcájoknézvo legvoszedolmeabb állapot, ez okból alolirott ajánlani bátorkodik egy ártalmatlan szert, mely több évi tapasztalás folytán azon hatással bír, hogy a gyermekek minden szenvedés nélkül fogat knp. Ezen szer sok asszony által, kik azt gyermekeknél használták felülmulhatlannak találtatott. Ára frt._________
MncHt''ii lükbe Mzoba-tisidtó. .•»* nimol kitut-Nt''liuk féliyilinz-pnxttt a legolcsóbb szer szobapadlók tartós és szép beeresztésére.
Ezen rt-ndkivOll flAnröt Inlnlniniiy azáltal különbözik a hasonló beeresztésre használt mázaktól, hogy a posta a kautschukkali igen sikerült vegyüloto által szívóssá és igon tartóssá lesz, a azért egy ezzel beeresztett padló csak kovés gond mellett óvókig oltárt anélkül, hogy azt ujonan bo kollono ereszteni.
Egy doboz utasitásaal ogylltt 1 frt 30 kr. és 10 kr. csomagolásért.
Két doboz tökélotoson elogendő ogy terem számára.
W
Tlnztlló Mzer. Kgyedüll bizton azer, ezüstül, ara-
nyat, rezot, tombakot, üveget, éteazközökot, fegyvorekut, kardokat, kardlai»okat és mindennemű aczélnoinükot rozsdától tisztítani anélkül, hogy a tárgy fényzote mogaértet-
nék. Ara 80 kr.
Aqia aromatloa ^ttUto* peciéttiaititó vl».) K«lalniuiu.«u...i a foltok rögtöni eltávoliiáaára a mhakelaUkből nalag, iiónvog könyvek él Iratokká. K legújabb a klálliláion 1» áltaíánoi I.-mcréit nyert találmány aion klvOl, hogy kltltnő peeaéttUititó, még axou kellemr» tul^donnal 1» blr, kedves fiuoin Illatot * eiiilAlf.-gv i illaUxeruek U baaiuálható, 1 üveg utaiitáital 60 kr. Cioiiik;» Iáiért 10 kr.
Orou bír-pajzta, kltüuö «»er a lábakat a ucdveaiég ellen megóvni. A lábbeli o paata által oly Jó állapotban tartatlk merf, hogy koronkénti haixnálata mellett repcdéat nein kap, a bőr vl*-hatlau a puha leix, éi a» oroia bagaria minden tulajdonaági it cl-•ajáija. — Egy doboa ára uta»ltá»»»l 1 frt 20 kr. A* 10 kr. e»o-magoláiért. ,. s
NylrfahéJ''balnam tndö éa Ijgcaö-i.ajok, rekoduóg, honit, vérhányai rövid lélegté«, a''lóget''tvcX .lugiiláia Ai a uáiu.t ell< n Még egyetlen növArtynedv aem mulalkoiott Ily pyógyhatiaunak. miut a Nanneala-nüvényned
inc y n< oivoai ludoináiiy ált tl mell-betegeknél alknlmi^ioti v tlu.ii. u >yl növényo''í kivonatát Urt.ilm uxa • amellett kelleme* Ixxel blr.
A Paanonla-llSvinynedv eyógyha''áait e/.cr meg exer ea.-teV. ben tapaixtal''ák már a magán- valamint katona -ir''voa.ik nlial prl-v<,t gyógyk«ieIA»bcu, ugyailutón kórgdá ib.tu U clőaxorotct ul haa*-náltatlk.
Emellett o kolleinra éa ai étvágyat rlőiagltő ««er küKltlaen ■ lónokoknak, tanítóknak, éneketeknek » inl.idaxokuak ajinlbató, kik tinta, eioi g/t hangjnliat megtaitAul ..kar.ák. E* úluait feltalált é» kéaxitett l''ann mla növ:nvnedv Of. Nídtvlob ur, a vegyttn t»nára Aa II ila-a i taná nv állal «lemo''t. tett Ai Jónik találtatott : további l)r. Sohulhof A* Dr. El euherg urak iludáu, vala.niut ox icdorv .a Dr. Keeaonit» ói l>r. Ilrrvátb urak 1» ell»m»rAa»el nyl latkoxlak folölo. Megjegrxeiidő még, kogy a Díványok köveikextA-ben, melyből kéaxlll, reinlkivüll. gyógyerövol blr A» légulöbtu » tüdőben uolalán lAtuxő^aebeket a leggyorsabban gyógyítja; egy-a«eramlnd alánlbató mint vArtlaitltó a<or ax arauyérbrn ixonvedök'' uek. — A Pannonla-ndvénynedv jótékouy li»tá»áról mindenki mo^j f"g gyöxödui, ki mielőtt Ítélne, próbát toi* o »«crrol. Ara l.frt., oomagoláaért 10 kr. ,
(iyomorerőiitö éa étrágygcrjeaatö fehér Panonla nBvÓnyatdV kilfinŐ aier omAntéll bajokban; miután *x ouiéaitéal axorvoket erőiitl éa ogéaxiAgea állapotban megtartja, .''««jobb óv«xor kolera, gyomorgörc» c» »xelek ellou. ArA egy üvegnek 70 kr., c»oui»go-|á».''rt 10 kr.
Szotn botogekuo k különösen ajánlható a Dr. Whitó-fólo szem víz Traugotjt Ehrhartól. Uvogje csomaglással 1 ft; E szoinviz több fejedelem által szabadalommal tüntetott ki és 1822 óta fölülmalhat an gyógyhatása folytán világ liirre tet szert, miről ezekre menő bizonyítványok tanúskodnak.
Az 18t>8-iki gazdasági kiállitiUon kitüntetett, nagykiterjedésű használat és kétségtelen gyógyhatása követkeZr téhon óvok óta mint kitűnő, egyáltalában nom káros éa könnyen alkalmazható szer ismeretes kutya-kenőcs a leggyökeresebb orvosság .kutyák bőr-háinlása, szőrhiáuya, rüh, kiütések s minden nevezetesebb bőr betegségeik ellen. 11 ol ha- viz rögtön kipusztítására mindennemű bogaraknak s nélkülözhetlen szer n bőr tisztántartására valamint a hajgyökér erősítésére, k it t y a p u r o k kutyák voszettségo étvágyhiánya és köhögése ellen, biztos szor minden belső betegség ellen,
Cs. kir. szab. patkány és egérirtó-szor egy adag ára 1 frj.
Valódi, híres ós elismert csótány- és poloska irtó porak 1 csomng ára 00 kr. nagyban ol''esóbb.
Fénykép-papírok gyári raktára eredeti gyári árakon.
Alolirt vásárlók és eladók mindonnomü termosztmé-nyokot s elválalok ügynöki megbízás >kat és lelkiíaméretot és [>ontos oljárás biztosítása mellett.
(302—2)
Zeislcr M. Pesten.
RAMAZETTER ÉS KNAUER
könyvker^VedésoVeszipréiaaLTaen
ajánlja bírósági, ügy vddi,
jVgyzösdgi stb. nyomíatviínyait fí cvro szóló
uj acMkönyveoskéit 100 példány 1 frt 75 kr.
1000 példány 15 frt 80 kr. Ugy szinto gyámi
kezeléshez'' és plébániák számúra szolgáló vo-
nnlzott könyveki''t.
. * •
- KI 10 frton felUI rendel meg, — annak bérmentve kUldetik.
Kaphattak: zászlók,stutiós képok, olojfest-vények a legjutányosabb áron. Kiadásunkban jelent meg :
„Margit Királyné" regény 5 k. 4 frt.
„Üdvösség ösvénye"- és rMonnyei mannáskönyv" czimü ima és énekesköny-vek. Ara 50 krtól 12 ftig.
^F" író- és rajzszerek, papírok és festékek stb. nogyválasztékban s jutányosán kaphatók. . (339-3,2)
minden alakban szabók, czipószek
éa
családok
számára leszállított áron ¿t biztosíték mellett.
Kézi varrógép 25 frttói 50 frtig.
Árszabályok kívánatra bérmeutve díj ZlÓll£Ü,l megkUldetnok.
Varrótárgyak minden nemben s a legnagyobb választékban , igen j ^t ÉL* nyOBÜr mellett kaphatók
urnái
BOLLMANN M.
BECSBEN (888-12,2) Rothcnthurmstrasso Nr. 31. ós Maria-hilferstrasse Nr. 91, Fest, Bálvány-utcza, Kr/.sébot-tór sarkán.
^gfo Legnagyobb raktár a varrógépekből 11 Ismét-eladók kerestetnek.
Léftujább találmány dohányzóknak. Tilatos UavannaH - dőEany - leveleK.
Alulirt tisztelettel jelenti n nagyérdemű körönsógnuk,. hojn1 sok vt gy.tatw kt-sérlot után sikerült neki.a Valódi havanna-szivarok és havannadoliAny illatát bel- és küliiildi növényekből eliMllitnni s azt o ezélra k«W.it«tt papirlovelokbon kfitvo tartam. Kzen papirlovo''luk két napon rtt a logk«7.ón*égesul»b tuinflségU szivarok között tartva, azoknak oly kellemes hafnium illatot tld, hogy még a szakértő is valódi hanannát vél ini Kgv levél képes 2i{ darab szivart két nap alatt illntossii tenni; s ugyanazon egv vél tízszer husznAlhaW. K lovelok í.anir kőzött tartva hasznAlhatlanul sem vesztik
levél tízszer használhat»», h lovelok papír kozou tartva na el tulaldonsáL''ukat. Knnél tehát nincs jobb mód olcsó pénzon jól szivarozni.
Főraktár: Németország és Austrial rénére: MAUSER C-nél Bécs, *arlahlirer-Slram 116 U" Megrendelések a vlittkio as ár beküldése, vagv postai utánvét melleit e««köxölteliiek, Ar egy ciomag hat darabbal 1 ft. 00 kr. keltebb mint egy c»«m»R nem rendelhető meg Iámét eladók jclent/kouy »aásaMkban ré«»eltetuok. Austriaé» Némolorsxág minden városban raktára kálllttatuak. Klgyolmexteté». Mintán exon lovelok mint mindon jd éa cxelsxorll erősen iitáuoxlatnak kölelcsségünk és után gyártmányoktól a t. közönséget óvni._______
■VincsTobFniódkövcs pénzért jól és olcsón szivarozni.
Politechnikai
és gyakorlati találmányok.
Valamint kevés Idővel «»előtt a gvAtlis-pu-kAk nagy hatást tettek n nitt veit világban, épen n*y a világ-placxo li nagy kére-»eito''guck örvend,« a< _ elsőt jóval felülmúlja „ <». klr. aiahai''aliiiaxotl Chas-aepot-féle zsebpisztoly, igyAazer'') mely I ''/> bnv. h..««xu, uj exfistbGl verve, egy ki« nyomás által egymásután til-
*el. Ara I írt 60 kr.
^WÉF* tinnedvoilö tolltartók. Külön linlal.yt»
¿jflfr nélklll folyton lehet velők i.ni ; igen ftj-iul-hal > olyanoknak, kik bá«..n klvlll használják, mint: Orvotok, plébánotok, klvatalimknk ¿tb. kiknek Iiá.-bcli nmnkájok van Kgy darab, 12 tuci.nl tollal együtt 1 frt 60 kr.
B^^b Ezflsl gyilrűk kék vagy fekete cnaiilirozúa.
ül, költői bellraltal szerelmesek számára, — tetaxé* »»érint. Igon alkalma« ajándéknak való; Kgy darabKfp tokkal 1 frt 60 kr.
Mp'' Oratirgyak, mint vn»ntí loco.nobile «.iggo-w^* Dokkal, futv* l frt ¿0 kr.; fúló bárányka gyapjúval 1 f,t ; más állat !H> kr. ; fntó egéiko l.''i kr.
Fogfájás, bánnlnenill, axiinnal állandóan ■^^B"»megíiiluik u berlini fogcsoppek használatánál, A jótállás annyira biitoa, hogy iicinha*xiiáliís esetéhen n péns vioanadatlk, miért Is c »leniek egyetlen házban ním szabad hiányolnia. 1 tlvog áia >*'' kr
Igen fontos minden liáztnitánhan a Irgiiiab-b.in feltalált ftnyetitő kenŐCS,melylyel mindönki a legkönnyebbéit a a legszebben kifényesítheti régi bnlorait stb. t katnlya ára, moly elég egy egén garnitúrára, GO kr. Megjegyzendő még, li)gy e kenőea romlú-uak soha sincs kitúvo.
Flillt fényeillj-golyó, kltüuő »«er minden moghomályosult érra-tárgy újjá éa fényessé tételére arany- éa oxflst-mfivcseknck nélkülözhetlcii. Kgv drb 1» kr.
Valamennyi óra regulatora a reguláit nap-Óra eompaaaal, mindenkinek a legjolibau ajánl-ható mer'' 0 bizonyára pontos órával minden uiecha-uien« órá'' megigazíthatunk, 1 darab ára finoman fé-2j kr.
Moldó-por. K por alkalmazásánál mcglakn-
liyesitvo
w^t» Moidó-po W ltunk Időt, munkát és pénzt, emellett a leg nagyobb előny még a», hogy a ruha snkk.il jobban sméltctik, mint köxön.ége. készületnél. 1 fontos e»o-
magra 2*2 kr.
Amerikai pateutiroiott biztosító Jár, ki-
tnuő szerkezeti! « minden betöréí ellen hintós t db kisebb rendll nra 30, 40, 60 kr. 1 .11. nagyobb rendű 70. IK) kr. 1 fstig. 1 nagyobb két kulcs-c«»l egész 10 frtlg. — 1 dl. utaló-táskára való 2."»,
''ftSMff^ (lyakorlatiak a nadráfl-védők, melyek n ggttf nadrágot rosx időjárásban a« clplsxkolástól védik/-— Kgy pár ára 20 kr.
^ Angol Ollók a legjobb acielból, I s*abó-iSf^W olló, a legfinomabb 25, 35, 45 kr. 1 sllng-olló, a legfinomabb 20- 30 kr. 1 olló-lánex 10 kr.
>agy előnyt nyújtanak a lognjabb gép-író--flPv - öok, mcgkimálUtUuk az Unalmas hegyoxé«t.''.l. a l.lxtosak Jehetlluk, hogy aa ón hegye el nem inrik. Bgy db fába foglalva 10 kr. Csontba foglalva ára 15 kr." Tollartóval é. kissel 90 kr. - 1 n.egtöltöU tok. mely 3 hónapra elegendő, 10 kr. — 1 dl. unio-radir-gtimini óu és cxink ssámára 5 krajexár. rr^A A lábakat nedvességül metóval minden-lí^Bfc-''kiiick ajánlatos, mert ex ax egéa-ségnek ixolgál. A Mctxgcr-félo klttlnŐ bőrkésxltésmódnál, mely a bort áthatatlaimá tesxl, ngy hogy a hossxabb iárkáUa után nedvenégbou a nedv behatá«a ucra érexhetJ, és a élaak legjobb mértékben olégtétetlk. üveg ára
kr.
Hlblrlal fagy-baliiim ; exen Hlblrlábau Dr. liolliu állal rét IdS által feltalált balxaain, mely már Austriában I* több év óla köiUcségeaeu gasxnállatik • mint a legjobb eixktx Umortotlk. A agyáiok a dagauatokra felette Jó a hasxuoi. Egy téboly hasxnálatl utasítással 50 kr.
Kltdnő fény Bál kautschukkal vagyltv«, _ hogy a bőrt Urtóssá tsgye. 1 katulya ára 00 kr., mely t fontnyi. 1 • • •
. Ltavlabb Llgrolne nebtBz-$zerizáin,a leggya-d^K^korlatibb a maga nőmében, .nem dohányxók-pak Is ajáulatos, köxönség«« lllxsxersxára kelleme« ki* formájában egy lámpával epyesitve, mely néhány órai .UXvvvt''.i felvaai, ugy hogy gyakran elBJövfl alkal-i I.i.i • '' «llágot pvtilthaínl. — A csekéle ár giors -ie van ».áiu t< i. 1 db. ár» .V) ''.:r.
Perzsiai hajnüvi»itó-»jer, ulálta]»»Urku In" _ _ -jak rö^tftu titaxéa szerint barnára vagy feV--tára t«»tliotők, é< »gyssersmlnd a tirraésxetes fris«e«é-rot vlssxauyorlk. Nöf iiyekhől "késxlltetlk • tökélotes. .. taaálmátlan. 1 osomag uta»IU»sal egyOtt 2 frt.
Minden íflyc.n-vaa-lár-
Legújabb rozsdapor jótállás«.il. — I-nxsdafollok ellnvolilásái''a vá</.ouhól, bői » ii.á< kelmékből, ugysxli.lén acxél- éa gyakból. 1 csomag 35 kr.
Tyúk»ie«-gyürük Angora-pamutból. 12 drb .25 Ur
Minden látható leiz nx nj ?«ob-niikioico|i által. Darabja -10, liu éa «0 I...
Burgonya- ¿3 alma-
liáiiiozó-gép,
mely minden kiáliit.ÍMiii l''iírísbaii, Londonban é» New-Vi.rkb.in a/, oliő jutalmat nyerte, ii.indeii UUxéa sxeiint, p.ipi.r vékony formábnu i''.O darabot j.ániox egy perex alatt; csekély nra nagy elterjedési.< vau axámitva. Snlva m:''.a-fél font. — Ara «.50 kr.
B^fe Folyékony enyv. .Minden háxtArtáahin nélkfl-
_ Ili/béllel........... a ktllön-félo a íiáitnrtáaban
ilőjövö apróbb iilháknt uingiink Igaxlthatjuk. — Kx enyv évekig .dtehető éa hldvgou a kaluiaxható., 1 llv. áia ''.'':> kr.
Angol borfénymnr. Minden bőrnek hajlékony-ságot a !ni éa egysxeramln.l fényesíteni. Kgy kis Öveg 25 kr , 1 nagy 46.
ghQ c». klr. szab. peC8ét$iappan, mely bármi né-ven nevelendő peesélei miii.ieii kelméből kivétel u.''lkill uelniiiypillaii.il al.ilt eltávolít. Kzen uj késxil-mény hatására néxvo felilliiinl minden oddigi hasonló gyiírlináiiyt, miutbogy a logkéliyvsobb .xint is sértet-lenlll hagyja, és azonnal megaxáradva, »»ig nélkül marad. — A keixlyllk tisxlitáaára Is knl.lunsen ajánlható. I llvegeso ára ula»itá««al együtt dO kr.
Altalános tliztltó por, melylyel minden érczet, arany, exü»t, pakfong aczél é« rezet tisxtitanl fényesíteni lehet. Kgy katulya ára 20 kr. (!)£., Összefüggő Idóórik csinosan készítve, mint egy ««I.iiióra, a «xobát díszítik, nz időjárását 21 óI®.vnl elóbb mutatják. Kxen sx.íz meg száz köszönő. lrait.il illésért mfl ára dohoxznl 05 kr.
Párisi egyetemet lagasz, nemesik az üveget, poreiellánt, követ,. tajtékot, f.il st!., leggyorsabban megrngaazt.ini, hogy az elválhallan legyen, hanoin klllnnfélék egyesilésére ia, például fát érczcxel, üvo-g> t likként j.orc/.. liánnal stl.., ugy hogy tc.-ttó váljék. I''.ikélja ez. n minden háznál iiélklllözhetlen szernek <».ik 10 kr. Ugyaneien ragatz, folyékony állapotban igen kitűnő, llv. :i0 kr.
Ruganyo» fogkefék minden foggép és >nás hasonló anyagok nélkül csupán liazta vizrel a fogakat fehéren, alaktalan éa e,ré«xaégeson tartják. A nagy forgalom miatt dl.ja csak liO krra tétetett. W Szabályzó, a toll.it minden kézhez éa papirho» igazítani, - ngy, hogy ugyanazon tollal a legfinomabb és legvastagabb vonásokat lehet véghex vinni. — 13 dl. 24 kr.
W Valódi angol tollkéiek, I .11. két késsel 20. ¡10, 40 kr. S késsel, 50, 00 kr. legfinomabb :l késsel liO 70, !M> kr 1 fit, i k黫eJ 8i> kr. 1 írt, 1.20 kr. ne. I,eguj«bh angol dugatzhuzó-gép minden erőltc-téa éa veaxélv nélkül lehet az üvegek dilgaaxát ki-liiiani. Kgy db ily oiélsxerll ctzköx ára 1 frt «j- Legfílsóbb helyről azabadékozott méreg egorok, patkányok, hörcsögök, éa vakandok kiirtására. Ax ol-adás jótállás melleit történik. 1 „agy pléli sxelenczo 1 frt.
A dió-olaj a legjobb, hogy a haj riiganvosiágában uicgtartassék s a világos vagy szürke haj sötétro fos-Ifisck, a VCgyésrl késxülékck mind /»lalmasak, Van szerencsém a nagyérdemű köxönséggel tudatni, hogy hainlsltlan, friss, kéUxeroson finomított dló-ol«jból raktáram van. - Kgy kla flvegecsko ára 26 kr., nagyobb 46 kr.
IB+. Qyókeret sier a tyúkszemet legfeljobb 8 n»P alatt nvorntalanul kiirtani. Kxen újonnan feltalált sx«r felülmúl minden eddigit, éa exért Jótáilá» mellett ada. lik el. 1 katulyahaainálatl ulaaitásaal együtt 00 kr.
örököt Jegyzókínyv. Legújabb! - K«en perga-maut-levelokbSI késxlllt könyveesko beirt lapjái vi«t, "ii*'' lo •«•hot tisztitől. 1 db azépen bekötvo 30 kr iliaxeab ''.10 kr. . , N
H^. Igen finom bóf-ttul 3«/, liOv. hossxu valódi lajt-Iworfkkel, t. I. pipa, sxivarsilvó-b orostyánkővel és dohányxscskóval stb. ára 3 frt HO kr.
Tolvajlások elleni védő angol tinta, mely. a fehér-n»infi''j»l. U» után soha ki nem mosható és a ruha frii« salne mindig megmarad. Minden háxlartáahox ajánljuk
1 Uyr.g ára csak 20 kr. ''
a*«s Örökös szlvartartó, angol s .dronyból, »lépség« tartóssága, különösen olesé«.iKa miatt a dohányzó nélklllöxhftlca tárgyú. : db 30 kr. bőrből acxélkör-xettel CO kr.
TRAUGOTT FEITEL első Mzoinány-üzlctc BÉCS,
Kärntnerring Nr. 2, gegenüber dem Drasche-Haus.
Kereskedők és vlsmnielailók nagy engedményt nyernek.
(Í37-4.C)
A legnagyobb vászonruha-raktárban
váczi utczaYPSILANTl-hoz
PeBten.
Kaphatók a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész feliórnemüek. férfiak, urak ós gyermekek számára, úgymint:
20 exor darabnál több féri lagek rumburgi, hollandi vagy Irlandl vrUxonból, darabja 2 ft 60 kr.,
3 ft, 3 ft 60 k, 4 ft, 4 ft 60 k, 6 ft, 6 fl 60 k, 0 ft, 8 ft 60 k, 7 fl, 8 ft, 10, 1» ft. 10 exor darabnál több azInOS férfi Ingek, exor különböző mintában 1 ft 60, 1 ft 80 kr., 1 frt, 2 ft 60 kr. 3 ft.
Fehér madapolán fértl Ingek, 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, 2 ft, 2 ft 60, 3 ft, 3 ft 60. 4 ft.
Férfl gatyák vászonból, magyar, félmagyar vagy franci!» mintára 1 ft 76 kr, 2 ft, 2 ft 25 kr,
2 ft 60 kr, 3 ft. v, •'' *
NI In gek vásionból, simák 2 ft 25 kr, 2 ft 60 kr, 3 ft, S ft 60 kr, 4 ft, ft fi. hlmexvo 3 ft; 3 60 kr, 4 ft, 6 ft, 0 ft, 8 ft, í» ft, »chwolxl és franc»!» mellmustrával j ft, 4 fl 60 kr, 6 ft, 0 ft, 7 ft, 8 ft, 0 ft, 10 ft. Nól fOlí-vállak (Damen-Mleder) 1 ft 60 kr, 2 ft 50 kr, Ii ft, 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. Flu-Ingek vászonból 4 éve. 1 ft 80 kr, 2 ft 40 kr. 0 éves 1 ft 95 kr, 2 fl 40 kr, 8 éve. 2 ft, t ft 46 kr, 10 éve. 2 ft 10 kr, 2ft 65 kr, 12 éve. 2 ft 40 kr, 2 ft »0 kr, 3 ft 60 kr, 11 éve» 2 ft 05 kr, 3 ft 16 kr, 4 ft SO kr, 10 évei 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. 8zlnet flu IngeK. 4 éves 1 ft 10 kr. 1 ft 2i kr, 6 éves 1 ft 26 kr, 1 ft 40 kr, 8 éve» I ft 35 kr,
1 ft 65 kr, 10 éves 1 ft 60 kr, 1 ft 76 kr, 12 évei 1 ft 05 kr. 2 ft, 14 «ve» 1 ft 76 kr,
2 ft 10 kr, 10 éve» 1 ft 75 kr. 2 ft 20 kr.
Mindennemű téli altó mellények, nadrágok, harisnyák é« egyéb téli c*lkkek férfiak é» hölgyek
sxáinára, nagy válasxtisban. Főraktára a legjobb amerikai krlnollnnakmliidenfélo színben 2 ft, 2 ft 25 kr, 2 ft 60 kr, 3-6 ftig. Színes alsó szoknyák. I frt 76 k/, 6 ft, 6 ft 60 kr, ii ft, 7 ft — 10 ftig.
r.s »ok egyéb kész fehérnemű cxlkkok, melyekről ax árjegyxék kívánatra birmenteaon elküldetik. - Továbbá ajánljuk nagy raktárunkat rumburgi, hollandi, é» Irlandl visiaakbaa, vége 27 fl, iW ft, 30 ft, 32 ft. 35 ft, 40-120 ftig.
Creas-Vászon vége 12 ft. 12 fl 60 kr, 13 ft, 14 ft, 16 ft, 10 It, 18 ft, 20-25 ftig. Vánon zsebkendők, tuczatja 3 ft, 6 ft, 6 ft, 0 ft, 7 ft, 8 ft, «» ft, 10 ft, egésx »0 ftig. Törülközők, tuczatja 6 ft 60 kr, 0 ft, 6 ft 60 kr, 7 ft, 8 ft, 10 ft, 12-20 ftig. Színes igy! oanaváiz, végo 0 ft, 10 ft, l''J, 12 ft. 13-16 frtlg. • \ (9a"
14,16)
Vászon atztalkendők tuexatja 6 ft, 6 ft 60 kr, fl ft 20 kr, 0 ft 60kr, 7 frt 60 kr, 8—12 ftig. — Abroiiok minden nagyságban 6 sxemólylSI 24-ig. Aszall készletek 6, 12, 18 és 2t tiemélyre. Nagy választás ígylerltók, plque és trloot paplanokból, kávés- és osemdge-keadóküól.
Afmiviiüuvanví lrx»u''/l<\fx>lr bevásárlásánál foltérnomülnk roppant halmaxa kö-J-UUny US!3/,U11} 1 lU-b/ÜClLK vetko.tébon oly helyzetben vagyuuk, hogy a legnagyobb menii) Iséget mindenkor kéaxon szolgáltathatjuk.
BV* Küldoményeket minden Irányban ulánvételjrl még a lnvél éikeito napján aaonual elkülilllnk es osomagolá«t nom axámltuuk, ugyszinte mcg.e idelésck leghamarább elkésxittotnok.
Kolliii''lts József és flai.
ROSENFELD ADOLF
Nagy raktár
| minden fúszer-ncniü-ekbon czakor, kávó,
rizs, thea, min, dara makaróni, vanilia eenkoládé,
viz.; hólyag,
milly-, 1'',''^yu- és para-lingyortya,
tábla-olaj,
lámpa-olaj, pctroloum, finom sajtnomüek, sardinák, saláml, likőrök és IIOKÜK. V a I ó d l
franczia pezsgő.
(>axdá»i»tl vetőmagvak,
lóhere,
. .lncxorna,
burgundi
RÉPÁM AG.
lUlga knrtikenőci, (iKI''KKHK/való FAOLAJ, Khíz.1 afél
lüíü''iiíipor
minden gaxdásxatl szerek.
Nagy-Kanizsán.
Dísz-szijgyártóncmück
és
bőröndök,
utazó kézi tarisznyák, vadásztarisznyák, női kézi táskák, szivar-

pénzt&rczák,
fénykép-albumok,
lefancheaux-puska ős revolver-patron,
lovagló- és kocsizó-os-tórok;
minden kefekötónem nagyszerű választékban , Ehrenhofcr-fóle pipa-szárak, aclmeczi cserép- és tajt-pi-pák, irodai és loyélpapiros nagyban, tinták, réítollak, irónok, pottendorfi kötópainut.
Kérfi-lngok, nyakkendők é« kesztyűk, legújabb divatu női és gyermok-topáuyok" nagysxorü választékban.
Nagy raktára
porczellan^edénjcilc ""és üvegféléknek közönséges és finom I minőségbeli,
tűkrökl
fa és aranykeritékben, |
réz- és vas-
nomüok- u. m.:
mozsarak, vasalók, gyertyatartók,''
résből, vasból é» pakfong-1 ból , kávé-plntó é. fő»ö-j gépek, kivi darálók, eau-korvágók, ovő «iiköiOk kjtlönö» n»gy váluxtékban. Fakfong-- 4^,-.. china-«»(Ut-ka nalak,
kávé-tálczák
bádog é» ^J^fopg,
fürdő éa Űl5
kádak I
bádogból. A» uj feltalált cxinnaett
vasedény,
pctroleújn ét oiajlímpák,
vasbútorok
nagyaxerű válasxtékban.
T . Ii
WV''lits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos? Wngy-Knnizsáii.
; l*''
Jó és takarékos gazűaaszonjok
! ! figyelmébe !!
A híres, most már egísz Európában ismert és számtalanszor minden újságban dicsért cs. kir.
szab. magányfőző -gőz- mosó -kazányok Bode Miksától gyári árakon minden nagyságban kaphatók WÉISER JÁSOS vaskereskedésében Nagy-Kanizsán.
Ezen, minden takarek-tüzhelyes konyliában használható mosó-kazányok fehér és vörös rézbádogból, oly czélszerüek, hogy minden takarékos gazdaasszonynak ajánlhatom, mert nemcsak hogy használat-vevése által a közönséges szükségelt idónek, fáradtságnak és fának fele szükséges, hanem a ruha — különös bánás mellett — sokkal szebb, tisztább és fehérebb is lesz. — Minden mosó-kazány jótállás mellett adatik el. — Leiratok és árjegyzékek alól írottnál dij nélkül kaphatók. " WEISER JÁNOS
vaskereskedő Nagy - Kanizsán. Bizonyítvány az i.mosókazánynyai tett próbáról.
WE1SKK JaXOS urnák helyben. (S;i2-12,7)
Minden'' jó gaxdaaasxonr érdekében van, hogy tcötira adom kűiönöa kSuönetemet, sxives».''gből egy próbára adott maginyfőző - gőx - ma»ó - kaxioyok kölc»önié»eért. A ka-tiayban főzött ruha oly gy önyörű és U»rU fehér let!, iogv axonnal felkérem, nekem egy nagyobb fcaiápyt 60 darab rohán»k, vörös rézből, átkOldeci. Még mog kel! jegyetnem, hogy a mosott ruhánál egy nap»ximosnévál kevesebb kellett, é» a ruhát, a me''ynek mosásához két nap köz2n»ég«sen siOkíégoa, egy nap alatt elkr»*ült. Hő tisxtelett«! maradok
N.-Kacirsa, *869. «xept. 9. Kronfeld Áoostonné.
Nagy-Kanizsa 1869. november 27-ón.
47. szám.
Nyolezadik évfolyam.

m
Kiterjedve
SOPRON és YASMEGYÉKRE.
"Vogrye» t^rtaaJjaa-u. Xi&t,ilap ,
¡1 szépirodalom, kereskedelem, Ipar. gazdámt, tudomány és művészet köréből.
MegrJ elenilj::
minden giombtton,
Cgi!«X Íveli.
»««■jpIh-míIAI !r«>Hn ¿h kliidó hivatal» WAJMT8 JÓZSKK könyvkoreikedMbeu,
A társadalinlsag és a pénz.
Az „Anyagi Érdekeink" után.
A pénzrendszernek egészséges alapokra való fektotéso napjainkban a tudományos elméletnek és a gyakorlati gazdasági politikának egyaránt fontos feladatát képezi. 15 tárgyban már több izben elmondtunk cgyet-rnást. Most egy tisztolt munkatársunknak erre vonatkozó nézeteit közöljük, mint oly kisérletetct.melynek czélja az illusión alapuló „bankjegy-rendszer" tarthatatlanságát kideríteni és a pénzreform útját kijelölni. A czikk egyes állításaival szemben most teljes tárgyilagosságot akarunk megőrizni, mivel közelebb magunk is előadni óhajtjuk saját rtézotünket.
Minden korszaknak bizonyos jellege van, mely az államokban jeltűzJÁSp szerepel s a társadalmat kiválóan foglalkoztatja; oz a jclon korszakot illetőleg a társadalmi cszmo kifejlesztése.
Jóllehet a társadalmiság neiu a mostani konjzakuak vívmánya s nem is rideg cszmo-síülemóny, hanem a családi s vagyonbiztonság követelménye, mindazonáltal a társadalom-ellenes kitörések úton-útfélen feltfluc-'' (feznek, a családi élet ebbeli főkivátialmát mintegy meghazudtolandók, s ezon, kitörések — szülői a gyakori katastrofáknak —• képzeletivó teszik a társadalom-sztllto biztonságot, mihez képest o megtestesítendő alapföladat fölött 1869-ik évben is szinte oly kétes nézetek foglalkoztatják a társadalmat, mint ezelőtt néhány ezer évvel.
Azt hiszi-e a szíves olvasó, hogy a kaszt-szellem mellett a társadalmi szellem kifejleszthető? Korántsom! — A kaszt-szellem szintoly nyaktöróje a társadalmi viszony kifejlcszthetésénok, valamint a birtok-ari-stocratia ellenében fölkerekedett pénz-ari-stocratia. Az utóbbi tönkre teszi a kaszt-szellőm szontesitette százados birtok-ari-stocratiát,« egy uj blrtok-aristocratíát szül; amit a társadalmi eszme szeplőtlen szelleme századok alatt nem volt képes kivívni, az ódon birtok-aristocrntia fölötti győzelmet, azt a váltó-üzlet s n mostani szabad-uzsora rövid idó alatt kivívta. — A váltó-üzlet mellett tcrtiiészctcsnck látom az uzsora-törvény eltörőltetését, ezáltal azonban csak annyit vívott ki a társadalom, mint birtok-arUtocratia szülte uzsora-törvény által; —■ voltaképen egyik szélsőség a másikat eredményezte, s a socialis téren egy tápodnyit sem haladtunk: Ezelőtt sajátképen a kaszt-szellem istápolta birtok-anstocratiát bálványozta a társadalom, s most az angol Moloch istápolta pénz-aristocratiát; voltaképen a nemzeti uralmat egy nemzet körén kivüli uralom váltotta föl.
A mostani társadalom minden mozzanatai democratia felé nehézkednek, s c körülmény eredményezte a pénz-uralmat is. — Váljon mit vívott ki ezúttal a társadalom ? Hogy
Elöflzotósi föltótolek :
Helyben U»lios hor.Uual ¿a yldíkro po«Un kUldve ^ Kfflaa Jrro : • fl frt. — kr. Kél ívrw • • 3 . — . Kvnrgyeilro •
60
ogy tömkelegből a másikba helyezkedett. A társadalomnak első feladata a társadalom terhein könnyítendő, az önkény-szülto kizsákmányolást korlátozni; a tapasztalás évezredek óta tanúságul szolgál, miszerint az önkény ebbeli korlátozására az erkölcstan elégtelen, nem marad egyéb hátra, mint a socialis eszmének anyagi úton történendő kifejlesztése.
Hogy a társadalmi eszmének anyagi úton történendő kifejlesztése szükséges, az cszmo valósítása tekintetében elvitázhatlan; akár a pénz-hatalom előidézte érték-hullámzást, akár az adónak minden alap nélküli kivetését, akár pedig a pénz-üzleteket tesszük figyelmünk tárgyává, kétségtelen, hogy a socialis cszmo — jelen fejlődési fokozatán — a kő/óhajtásnak meg nom felel, s mi több, a socialis viszony okszerű kifejlesztése nélkül a társadalom merő illusio.
A socialis zűrzavaros eszméknek teremtője az érdek-különbség, ennek oljonkezőjót kilátásba helyezi a társadalomnak fennebb említett önkénytelen nchezkedése a democratia felé; az érdek-ogység voltaképen a democratia eriteriuma lévén, ezt a társadalomnak kellő figyelemre kell méltatnia. A társadalom a jelen körülményszülte stádiumában nem lévén képes magát teljesen tájékozni, a socialis cszmo valósítását rész-vónytársulatok által igyekszik elérni; o törekvés csalliatlnn úttörőjo ugyan a socialis eszme valósításának, do a czélhoz igen lassan vezet. Nézetem szerint az adónak okszerű reformjára nézve s az iparuak oló-mozdithatása tekintetében az érdek-egység érdekében socialis alaprft kollvén fektetnünk mindenekfölött a kamatlábot, azt az ipar viszonyaihoz képost kellene rendezni. A kivitel korántsem nehéz, s tulajdonképen nem egyesek vagy egyes társulatok, hanem az állam dolga; a socialis eszmével sehogy sem féf meg akár egyeseknek, akár társulatoknak pénz-monopolizálása az államban, e bajon segítendók, »habár monnyiro megtanított félni a tapasztalás a kormány kapzsiságától," de hn<az ipart békóitól megszabadítani b fölvirágozá-iát minden önző utógoiidnlat nélkül komolyan óhajtjuk, s az adó okszerű kivetésébon egyöntetűségen kívül az iparhoz képost a váltóüzlet szülte diffcrentiákból eredő körülménytsúlycgyenbo kívánjuk hozni, a kamat-rláb rendezést az államra kcllcno bízni.
E tekintetben egyes államok keretébe illeszthető volna az országos takarékpénztár ; cz egy nem névszerinti, liánom valóságos nemzeti bank volna, melyhez aránylag minden állampolgár járulni tartoznék, tehát minden honpolgárt egyaránt érdekelne. — Ezen a nemzet védelme alatt álló bankon kivül az országban sonkinok sem volna szabad üzérkedni. A magáutőkékkcl a nemzeti bank, a földbirtok jövedelmével összhangzó kamatláb mellett rendelkeznék. — Országszerte fióklmtkok állíttatnának fel s a nemzeti bank a fiókbankokkal együtt pótolná a
1
HlrcletóselE
A bal haiáboa petlüiorárt l-niflr 7 kr. S»«or 0 ¿t minden további beil.uU<írt 6 kr
ll.ll)rKdlj mindi''II egye« beiktAtiUérl 30 kr. a .Nyílt tíren* ecy petit »„r bolkuU.I dij* 16 kr.
becsértékben a nemzeti bank birtokába magán tókekép ályzállandó takapénztárakat, s a tűz- és jégkárok elleni biztosító-társulatok tőkéjét. E közvagyonból állittatnánuk fel köz-intézetek, építtetnének ország-ijtak, vasútak, gőzhajók stb., s a bankot szükség esetén külföldi kölcsönnel is lehetne gyámolítani. —- Ebbeli intézkedés folytán norniá-lis kamatláb mellett az ipar-űző magát tájékozhatván, az ipar okvetlenül kifejlesztetnék, s ezzel karöltvo a nemzeti vagyon is gyarapodnék. — Ha az osztrák kormány a Bach-rendszer idején a tózsérek érdekében a magán-tókéket állampapírokkal képes volt becserélni, mért ne lehetne a tózsérek pénzét is az állam érdekében igénybe venni ?
Ennek életbeléptetését a jelen világos helyzet a közös érdek clóteremthetése tekintetéből a mostani önérdek-szóttc mostoha állapot ellenében komolyan kívánja, s bármily más intézkedés képtelen az ipart rövid idó alatt a kívánt ösvényre terelni. De az :ipar közvetlen'' gyámolitásán kivül vegyék fontolóra a jelen ipart ölő abnormis megadóztatást; a tőkejövedelmet t. i. eviden-tiában nem''lehet tartani, s az ipar a jövedelmi adó által akadályoztatik; c szerint az élőt forrását elapasztani törekszünk, holott ennek ellenkezőjére utalva vagyunk. Sajnos, hogy a 15 évi bécsi gazdálkodást mintául áltelvottük; a bécsi kormány tulajdonképen 15 év alatt a jövőről mitscin gondolván, csak a jolonnok élt, ő nekio pénz s ismét pénz kellett, s a jövőt a sorsra bizta. Nézetem szerint, az élőt forrását, az ipart okvetlenül gyámolítani kcllvén, nem a jövedelem, hanem a tőko megadóztatását kolleno életbe léptetnünk, ^ezáltal a megadóztatási rendszer, az egyöntetűségen kivül a teher egyenlő megosztását idézné elő, — s ebbeli reudszer életbeléptetését csakis az állam tókc-kczcléso feltételezi.
E sorok folytán egyes államok keretébe illeszthető rendszabály s az élet-forrás el-apasztása omlittctvén meg, o tekintetben az Össztársadalmat illetőleg a rcál-értókro nézvo a civilizált Európa kétségkívül most is a műveltség primitív állapotában sínylik. A vándor nomád népek voltaképcu a földhöz nem lévén kötve anuak becsét uem is-morhették, do annál becsesb az európai jelen civilizált népekre nézvo, ha tehát ama nomád népek holmi csecsebecséknek reálértéket tulajdonítottak, váljon nélkülö/.het-len-o cz a mostani európai'' társadalomra nézvo is, mídón toljesen meg vagyunk győződve, hogy a csecsebecséknek, valamint a nemes fémeknek értéke is csak képzeleti, s a föld tulajdonképen, mely táplál és ruház bennünket az, aminek valódi értéke elvitázhatlan? Jól szervezett cataster ez igét testesíteni képes, mihez azonban a többi civilizált államok hozzájárulta is igényeltetvén,. fisak egy európai súly-cgyen alapján fennálló európai Arcopag által eszközöltethetnék. — E tekintetben kétséget nem szenved, miszerint a hitelt sürgető pénz-
Hirüetósokot elfogad :
N.-Knnluán: a K''AOÓ IIIVATAI.. Fetten : 7.KI.SLKR M B*oa-, Hamburg-, Berlin-, MaJaz-w.Frznkflirt-1» Bűdbe«: IIAA8KSHTKIM A VOtíl.KK. LlpOie-, 8er«-, Stuttgartban: 8ACII8K&TÁH8A. Btcibea:OPPKUK
w
királyok legalább tízezer millióval több bankjegyet circuláltatnak, miut a mennyi fémhypotbokájuk vau,— s a társadalom a tőzsdék tudósításai által vakon vezettetvén, folyyást a Molochnak áldozjk s az ipart üldözi.
E körülményt meg kellett érintenem; ne hitessék e| magukkal a pénzkirályok, hogy a mostani ámításon''''nyugvó állapot örökké fog tartani; valamint, l\^gy társadalom jónak találta a primitív korból átvett férn-hypothokát, mindaddig, mig káros következményeitől meg nem győződött, fenntartani: szinte oly joggal képes lösz, a pénz-királyok vétójára mit som figyelve, a birtok-hypo-thokát választani. •
TÓTH MIHÁLY.
ELNÖKIBESZÉD,
melylyci Hója Gergely tanfelügyelő ur folyó évi nov. 9-én Zala-Egerszegen a megyei iskola-tauács alakuló-ülését megnyitotta.
Mélyei} tisztelt meyyei iskola-tanács!
Mielőtt némely tárgyra nézvo ígénytolon nézetoimot elmondanám, legyen szabad szivem mélyéből üdvöiölnümZalamegyo iakolatnnácaát lágyon szabad benső örömemet nyilvánítanom a fölött, hogy szorotett hazánk belügyeinek nagyhorderojfl bclroformjai közt a népoktatási törvények ja létrejöttek, a ezen törvények szollomébon a népnevelés előmozdítására hivatott mogyoi iskolatanácsok mflködéso ország-azorto folyamatban van.
Magyarország fenálláaa éta nemzetnek nom volt annyi szabadságit a népnovolés azont ügyének rendezésében, miut most van.
Tanújele onnok o mai.öaszojövotoünk is.Mert mióta Zalamegyo székvárosában az alkutmá nyos hatéság koronkint tanácskozik, cz az ultá wwt, midőn az alkotmányos iskolatanács magasztos houtiui érzülettől áthatottan megalakulás é« további müköJés végett o^ybogyült, é»» pétiig teljes számban, ós tokintélyos hallgatóság rész vétó mellett.
Kddig a népnevelés kormányzata az alkot-máuytN) UirváuyoMég jótékonyaigát nem élvez-heté. l''>) hiányozván a szilárd alap, melyre a népnevelés és közműveltség tényezői támaszkodhattak volna; szerteszét ágazott oktatáai rendszer nom urodményezhotett oly szellemi éa anyagi clőhalndást, moly a nemzet értelmiségi fejlődését azou fokra omolto volna, a molyro más országok néjHÜ felemelkedvén, a küzmivu-lődéa nagyszerű vívmányait oszkdz/illiotték.
TekijitsTíiiii szét hazánk városaiban. Vegyük a/.umle alá a nép szellemi és anyagi állnpotáU Kj In'', ezt komolyan toljositottUk, meg kell vallanunk, hogy miudkét tekintetben uátru, igon hátra vagyunk.
Vaunak ugyan egyes városainkban- tanintézetek, molyeknek czélja a közművelődést és szakiBmorotokot torjoiztoni, do aránylag az or-azág kiterjedésű -.- és néps/jlmához vajmi kovés számmal vaunak ilyenek, még napjainkban ia.
Még ogyes osztályok a tudomány axon színvonalára emelkednek, melyen állnia-kell a valódi müveit és szakképzőit embernek, addig az alsóbb osztólyu nép milliója a tudatlanság szomorú aötétaégo által van környezve.
l''odig ha létezik nép a földön, moly kiváló testi éa lelki, tulajdonokkal van a természettől megáldva, bizonyára ilyuu a magyar nép. Egész üzarkfMtósrgl paU.-y.
•égős lelki erő jellemzi őt, testi erejére nézve mérkőzik r föld legelső népfajával.
Vagy roely nép bir több elemi viiszontag-•Agot'', hideget, mologot elviselni V mely nép bir több lelki bittorsággal a ktUdulem ostromai közt, mint a mugyaruép?
A csaták mezején néhány heti oktatás után nowosak bámulato; vitézséggel is küzdunok a magyar nép t''ui. Ks mig a kardot a log tanultabb viadorként forgatja: addig a könnyU ird-tollal egyáltalán egyenes vonást som tud tenni. — A történelem lapjai telvék a magyar nép vitéz tetteivel, de a tudomány terén szegény tudatlan maradt a* hosszú századokon át. Kiért hangzott a nép barátainak apkain őzen ima-ezorü óhaj : »Népnevelés jöjiön el a to országod. - A természettudományok ériás clóhaladá-au, az ipar csodaszcrü vívmányai a válság azon pontjára sodortak bennünkot, honnan a/ európai közműveltség hullámzata va^y elragad bennUnkot a szegénység örvényébe, vagv a népneveién hatalmas karjaival küzdenünk kell • pedig diadalmasan az áradat ellen. (Helyeslés.)
Kijött tehát az idő, és hála Iítonnok, hogy eljött, midőn u népoktatás zászlóját megragadva honfiúi lelkosedéssol kell küzdonünk a közművelődéi szellemi toréin. Itt az dó és alkalom a népet korszerű ismerőiekkel gazdagítani, a közérdek hangosan követeli, hogy n népet magunkhoz karolva a józan értol»m, tiszta belátás és Ügyes cselekvés útjára vezetni siessünk. (Helyeslés.)
A törvény biztos irányt ad o czélhoz. A hazafiság buzgalmat kölcsönöz a nagy munkára. Saját érdokünk felhi a népnevelés előmozdítására.
Működésünk tárgyait alkotmányos törvény szabja ki. A patooiek kora lejárt. Alkotmányos
országgyűlés hozta a törvényeket, koronás király szentesitetto azokat — és a nomzet minden józ.tn gondolkozású fia örömmel üdvözli ozon magasztos eredményt. Népiskolai törvényeink szitbndolvUségébon Európa bármoly nomzeté-nok ilyetén törvényeivel bizton ki állják a versenyt.
A községok maguk kezelik iskolai vagyonukat. Maguk őrködhotnok a tanitás fölött. A községek maguk ráosztják Unitéjokat. A holy-beli folügyelotot bizalom által választott tanhatóság kezeli.
A törvény k,ijclolto a határt a meddig a kor-mányi felügyelet mohot.
A féltékonységro nincs alapos ok. A tanszabadság biztosíttatott. A századok óta nagyrészint nyomorral kllzdő lonézés és sok félő lealáz tatást törő ogyosok önkényének alávetett és az élotviszontagságainak hullámai közt vergődő, jólét és bizonyosság védpartjához soha vagy igen ritkán jutható tanitÓK állása a törvény védoltno ulá holyeztotett, fizetéuök szabályszerűen megállapittatott — sorsuk javítása folyamatban van és ezen párához hasonlónak tartatott osztály a törvény által tiszteletre méltónak nyilváníttatott.
Az állam felügvoleto alatt áll az iskola és a tanító.
Hogy pedig a* állatn az iskolákra felügyelni és tolügycltotni a törvény által jogosítva van szerény nézetem szerint óbbon rejlik az oktatás síkeréuek biztositéka.
T Á IIC Z A.
Volt nekem egy....
Volt nekem tjj rózsabimbóm, Kgy íessIS zze''p virágom ; l.tlktw áhítattal fllggnit Kajla, inlut a boldogságon.
Ápolám Ii kebelemnek A legszentebb ér«eté»tl ; 11 mint a rétekei a barnul Csókjalinmrl halmozám >1.
Mindig szebb lón, amint nyilott; Mosolygása bájlóbb vala, Mint a tavasz napsugára. Mint a legszebb legg hajnala.
Kgyszerre czak elrabolták Tolrm ezt a zzép virágot, íz e virág máz kebléu Is Bzint Ily bájléan mosolygott.
Te voltál • rózsabimbó HtOISlDldein azép leánya Érted zuslam szivem szél; Te Csalfa lelkek csalogányain
KAPOliNAKl MÓRICZ.
Corvin János
élet- és jellemrajza.
(Folyt, ét vége)
Az atyai szív ezen gyöngédsége méginkább növekedett a gyermek iránt, midőn látá, hogy második, vagy is a Bcátrixxal kötött házassága it magtalau marad.
Ezóta egyedül a mindig reménytoljosebbon fejlődő Corvinban teljbsedott szivének azon igen természetes vágya, hogy általa alkossa meg a nemzeti dynastiát, mely az ő dicsőségének és hatalmának örököse, nemzetének pedig boldogi-tája legyon.
Ember tervez, Isten végoz.
Tudta Mátyás jól, mily súlyos akadályokkal kellqnd axorabeazállnia o czél elérésében.
IV az atyai szív, melynek mindon öröme, minden reinényo ezen fiúban központosult, még •trn állhatott ollont a kívánságnak, hogy az általa már is oly fényre emelt királyságot o már U szépreményű gyermeke örökölje.
A király szilárd akaraU nem rettent vissza az akadályoktól, molyok e kivánsága elérésébon útját állták.
ó «¿hát eltökélte magát az oléjo gördített akadályokkal megküzdeni, s legnagyobb gonddal érlelt tervo lőn, Corvin Jánosnak a királyság olérhetésére utat készíteni, » ót abba maga mellé beültetni.
E tervot ő azontúl soha som veszté szemei olAl. 8 mig egy felől ernyedetlen szorgalommal küzdött a kitűzött czél »téréséért, másrészről mindent elkövetőit azon akadálynak lasaankiuti legyőzésére, moly a gyermek törvénytelen származásából szüleiulott,
S folyton igy fia lövőjéről gondoskodva az ország egyházi és világi nagyjai közül is már többeket nyert meg ajándokai által fia részére; de legerősebb támaszt a nádori hivatalra vá-laszUtandó egyéniségboA akart néki adni. — D« fájdalom Szapolyay Imre, kire ezen stélos hatalom-körrel ellátott hivatalt akarta ruházui, iuég a király előtt meghalt.
Mátyás az 1487-ik évben Pruisz János váradi püspököt küldé el Milanóba, megkötni a már előbb egy Tontana nevű olasz által előkészített házassági szerződést Corvin János és Milanói fejedelom buga, (¡álcázza Bianca Maria köpött.
Mig ezek Milanóban a püspökkel alkudoznál nak, azalatt Mátyás mindent ráfordított, mii.lul fiát mielőbb örökösének fogadtatná, a közvéleményben lassankint emelhcté, s neki barátokat szerezhető.
Nyilvános megjelenéseinél őt mindig magához rendoló s jobbjára ülteté, s nem egyszer alkalmat nyujta uoki az urak ügyeibon magánál közbonjárói szorepot visolni, egy s más kegyelemért azok számára folyamodni, s arra töröködet!, hogy folyamodása no legyen sikertelen.
A nagyváradi püspök I''ruisz a házassági s/'' rződést Milanóban ezalatt a 1487-ik nov. 25-én oly föltétel alatt kötötte meg Bianca Mártával, hogy a monyasszony pénzben 1(X), ékszerekben és ruhában 50 ozer aranyat hozzon jcgyajándokul.
Mátyás ellenben egyharmaddal többet köto-lezott,s annak főjében Corvin János összes vagyonát kötötto le. Az eljegyzés is ugyau azon napon forma szerint végrehajtatott, a menyegző egy évre halasztatván.
Mátyás ezután arra törekodott, hogy az urakat fia részérő megnyorjo, és szándékát annak örökösoül való ismortotéso iránt bővebben kifejtve, ezt neki őszinte hívei is ajánlák.
Azonban mielőtt o tárgyat az országgyűlés elébo hozatná, egyenként igyekezett czélja kivitelének elósegitéséro a befolyásosabb urakat megnyerni.
8 a dolog kozdetbon egészon megfelelt a király kívánságának; de ezen jó sikernek nom sokáig örvendhoto Mátyás.
Ugyauís az urak közül tö''obon, mielőtt a királytól felszólittatnának, az udvarból különfélo ürügy alatt oltávoztak; mások, a hűség-eskü letételéro felszólítva, azt különféle módon mellőzték, vagy legalább elhalasztották; sőt maga Beátrix a női ravaszság minden fogását kimentette, hogy férjét szándékától elmozdítsa; — síránkozásaival, sőt néha-néha kaczer indulataitól olkapatva, még szitkaival is egyre ostromolta a betegségo miatt különben is mind szenvedőbb állapotba jutott királyt.
Mátyás, ki egyébiránt könnyön haragra lobbant, most bámulandó türolommol igyoko-zott nejo ellenzését legyőzni. 1 Azonban mindon hasztalan, az indulatos, — nagyravágyó nő nem hallgatott a józan ész , szavára, hanem hagyá magát iéktolon szenvedélyétől ragadtatni.
Mátyás türolmo végkép kimerülvén, az ellene intézett ostromoknak végre is lett annyi hatásuk, hogy az ozon ősz folytán tartott országgyűlésen nem lépett fel eddigi erélyességé-vol fia örökösödésének tárgyában; — molyot azonban soha sem veszített el szemei elől, do melynek elérkezésébon MUO. ápr. ü-án bekövetkezett halála meggátolá.
Halálos küzdclmébon, szemeit elérzékenyülve jártutá nején és fián, mintha azokkul akarta volna őkot szeretotro, ogyözségre inteni.
János berezeg ügylátszik megérté atyjának o szomjátékát, b a nagy halott ágyát körülfogó egyházi éa világi urak jelenlétében, a királyné lábaihoz borult é«t zokogva kérto öt, no vonná mog tőle anyai szeretőiét, gyáinolilását, Ígérvén viszont, hogy őt édes anyja gyanánt tlsztelcndí.
Mert eddig U voltak iskolák, voltak tanítók de nem lóvén törvényszabta eljárás: néDuko-Iáink hatása sok helyütt egészon elenyészott, iuásutt alig látszik annak valami nyoma.
Innen van, hogy létoznok kisobb községok, hol a nép közöl alig tudja egy kettő nevét alá-irni, pedig az iskola ott áll régóta, de a tudatlanság homályát nem válthatá fel a világosság, mert a népnevelés áldásainak terjodését és gyü-mőlosőzését az ellen tetős érdekek befolyása meg-semmisité.
Népiskolai törvényeink üdvös voltát még azon fenséges elvben is látom, hogy a magyar birodalom mindon népfajának közös boldogságát ozélozza.
Tiszteli ezen törvény mindon népfajnak nemzetiségét, nyelvét és vallását.
Amily előhalftdást kiván a törvény a magyar ajkú községokbon, épen olyat igényol a német, horvát, oláh, szláv és más egyéb ajkunknál.
Nom mondhatja senki, hogy anyai nyelve a magyar nyelv erőszakolt folsőbbsége által vo-szélyeztotvo van. A növelés éa oktatás czélja a törvény Bzorint egy és ugyanaz mindonütt.
A törvény t. i. követoli, hogy Magyarország minden népfaja korszerű művelésben részesüljön. Lehet-e ennél áldásosabb követőiéi?!
Valamint a nap egyenlően osztja éltotő sugarait az ország mindon lakóira : az iskolai törvény épen oly egyoiílően árasztja a közművo-lődés jótéteményét á nagyar haza mindon népfajára.
És midőn omo törvény jo«ot ád arra, hogy njindonki saját nyelvén tanulja a tudományt,
saját vallása szertartása izerint imádja IsUnét: méltó arra, hogy nyolv- éa vallás-különbség nélkül tiszteljük az ily törvényt, moly az era-beriség legszentebb elvein,a lolkiismorot sérthet-len szabadságán alapszik.
Adja- a népek Istono 1 hogy o sokat szenvo-dott hazának lakói nyolvben és vallásban legyo-nek bár k ü 1 ö n b ö z ő k : do a honszerototb^n, a törvények iránti tisztelet- és engedelmességben logyenok ogy on 1 ők) A népoktatás közáldása és közösen boldogító ereje tegye őket az előrehaladásban egyetértő hű és olválhatlan testvérekké.
Mélyen tisztolt megyoi iskolatanácsi
Bocsásson mog, ha még Zalámegyo népiskoláinak mostani állapotáról eddigi tapasztalataim szerint ogyot-mást felhozok.
Nom mostkezdom ugyan Zalamegyét ismorni. Már 1848 előtt igény telon polgára voltam, és szerencsém voltam a viharos korszakban egyik kerületét kópvisolni azon országgyűlésen, moly-nok viszontagságai eléggé ismorotesek ée örökké omlékezotcsek maradnak.
Így tehát engem o mogyéhoz a tisztelet és hála fogyhatlan érzolmoi csatolnak. Legyen az ő és a hazai népnevolés javára szontolvo mindon oróm, mindon időin 1
Ezon őszinto érzülottől áthatva lóvén, felotte sajnálom, hogy ki kell mondanom, mikép o megye népiskolái sem nélkülözik azon calaml-tást, moly bon általában vóvu az egész'' ország sínylődik.
Igaz ugyan, hogy a mogyo több községében főleg városaiban, örvendotcs előrehaladás történt o téren. Osztályok szaporítottak, holyisé-gek és tanítói fizotések javíttattak}
Az érzékenyítő jelonot annyira hatalmaskodott az urak kodélyo fölött, hogy mindnyájan könyökre fakadva, maguk is az ifjú horezogé-hoz kapcsolák kérolmoikot. — Beátrix szíuto moghatva omelto kobléro az ifjút, b őt mogcsó-kolván, anyai szeretetéről biztositá.
A julonlovőurak orro mindkottőjökuek hűsé-gvt esküdtek.
A nomzet nagy királyának eltakarítása után Beátrix, a molletto volt urak mogogyoztévol május 17-éro kihirdotto a király-választó országgyűlést, a llákos mezejére.
Corvin János, a mintegy 20 éves liptai hor-ezog bízott azokban, kik iránta még atyja életében hűséget fogadtak, bízott a nemzetiség és nép őszinto raguazkodásában.
Elointo legkovésbbé som látszott kétkedni királylyá választásában.
I''cdig — fájdalom — az egyházi és világi urak lognagyobb része, a kiknek hálájára log-tóbbot számolhatott, háta mögött már ollono esküdött, már másnak szánta a koronát.
A király-választó országgyűlés határnapja végre elérkezott.
Hosszas vitatkozás után nbban állapodtak meg, hogy azt fogadják el törvényes királyul, kit Szapolyay István fog javasolni.
Azonban, minthogy Szapolyay nem Corvint, hanom Ulászlót ajánlá a hozzá küldött követeknek a királyságra, Corvin, barátai tanácsára, olhatározta magát, hogy a korona iránti igényeit fegyverrel fogja kivívni.
E szándékkal julius eloién, hívei kiséro ében Tótország folé útnak indult.
l)o Báthory István és Kinirsy Pál jnl. 4-én utáuna siottok, s Tolnamegyébon, a Sárvizén túl, a Csonthogyon táborozót utolérték, megtámadták, és legyőzték, s Corvin pár naD alatt mindazoktól elhagyatva látá magát, — kik őt fegyverfogásra leginkább ösztönözték.
Dóozy Orbán egri püspök, — a mint nádori helytartó az orxr.ággyülés vozetőjo, pártja gyó-zdinéról értesülvén, hogy a trónbirtoka iránt mindon további kövotolósnek elejét vegyo, jul. hó ló-én a trónkövetelőknek kövotoit, az urakat és a nom «*éget Szent-György templomába gyűjti, s ott Ulászlót a rendek akaratából megválasztott királynak kiáltja ki.
S miután Bakacs győri püsnök a királynéval vállvotve, a herezog két leghlvobb emborét Zsigmond pécsi püspököt és Ráskay Balázs budai tiszttartót pártjok részérő megnyorék, a
Íóindulatu s mások tanácsára hajló Corvin sem mbozott sokáig.
Corvin János — mint láttuk nom bírt atyjának nagy rátörő, csüggodotlen erélyű lelkével és tántorlthatlan szilárd akaratával.
És o Bzépművoltöégü, s igazságért lelkesedő, minden jóra, nemesre hajlandó, h az ősi erényekhoz híven ragaszkodó, s mind e mellett is finom műveltségű ifjú a trónon kétségkívül ogyiko lott valn, ha nom is a legdícsőbb, do logjobb királyoknak. — Azonban hiányzott benne a nagyravágyás folfokozottabb indulat«, moly a* omolkcdéat gátló akadályokon orő-ha-(alommal is képes legyen keresztültörni; hiányzott benno az orély, hogy a kezében lovö eszközökkel a koronát — ha másként nom megy — fogyvorrol is kivívja; hiányzott a ravasz, cselszövő lelkület, mely ''ügyosap *zótt tervok,
vesztegetés, s más hasonló mód által tudott volna ozélra jutni.
Só — habár jogos igényei voltak is a magyar trónra, szolid indulatánál fogva Bilvéro vovén azon .kegyetlenségeket, melyek a pártviszály nyomába szoktak járni, késznek nyilatkozott, a korona iránti igényéről való lemondásra.
Igon csalatkoznánk és fölötto igazságtalanok lennénk, ha az érdoinot és annak megszerzését mindenkor a sikortól fóltétoloznők : nem az egyénektől függ az, hanoin a körülményektől, molyokou gyakorta a legszontobb törekvés is hajótörést szenved ; kivált midőn a kedélyek el vannak keseredve, és nom a józan éezre, nem a méltányosságra, bánom a fegyver hatalmára hivatkoznak. — Es Corvin mégis bocsü-londó mérséklettől és igazi államférfiúi bölcse-séggpl korülto a viszályt oa egyenetlenséget —• oly Időbon, midőn mindonfolől veszélyben volt a hon.
Es ez, — mi Corvin jolleménok logszebb vonásaihoz tartozik, — neki annál is fáradságosabb lohotott, minthogy, mig ogyrészről a molletto maradt bazafiaic által támogattatott, másrészről ollonei alattomban mindent ollono lázitának. — Es míg ő mindont atyja érdemoi után békcsségbon várt » nemzettől, ellenoségi erélyoson működtek ellene.
Hazafiúi érzelmeitől ösztönöztotve,nem ragaszkodott tovább igényeihoz, molyoket csak polgári vérrel lohotneérvényoslteni,a békét ajun. 17. kelt Bzerződés alapján olfogadta a a koronát átadta.
A koronával ogyütt veszté el a herozeg Biauca jegyesét ia; mert a milanói udvar csak koronás fóaok szánta a gazdag arát.
Ulászló mogválasztatván, a koronázási ünnepély szopt. 18-án nagy féoynyol hajtatott végr* Székes-Fehér várott.
A koronát maga a könnyen mogeugosztelő-dött Corvin János vitte a dlszmcneteu a király előtt, ki o váratlan mog nem érdemlett szoron-cséjo fölött bőségoson hullatta örömkönyoit.
Alig állt holyre az országban a pártoakodás által mogzavart rond, már u a törökök kezdé-nok mozogni Bosuya környékén, b a Száván Maloinfalvánál átkelvén, a Szorémségot, Val-pót és Pozsogát dúlták éa zaákmányolUk.
E betörés a mi részünkről sem maradt meg-boszulatlau.
Ugyanis Corvin János herozeig, tót- ée horvátországi báu, — Péter bezini gróf • erdélyi vajda dandáraival Haramvárnál a Dunán átkelvén, Bolgárországba törtek, Bodont, Klado-vát megégették, b Nlkapoly külvárosát fölégették; visszatértükben pedig a nagy zsákmányon kívül számos szorb családot hoztak ma-
f ukkul, és a tomcsi tartományokban tolepiték o őkot.
A jaiczai győzelem egyike volt azon győzel-mok íogfényosbjeinek, molyeket Corvin János viselt.
A szelíd erkölcsei és a török háborúkban szerzett babérjai által mindenkitől kedvelt Corvin János, ki a földi életben, mint az ármány éa igaztalauság martaléka, csak nyomort ós keserűségül ízlelt, életének 35. évébon lilé föl az örök,szendert (1540. oot. 12-én).
Frangopán Beátrix nőjétől két gyorrae'' Kristófot éa Erzsébetet hagyván mag* utáo
LAJOS JÓZSEF.
l)o a személyes meggyőződés áj * beküldött •Utiitikfci adatok tanúsítják, hogy néhány dicsérete« kivétellel iskoláink állapotában még igen sok a hiány; igon sok a kívánni való. Sok holyon rosz az Iskola ház, csekély, szók, fels/e-roUtlon a Untcretn, »ok holyütt a tanítók lize-,,tése nyomorúságos. De több községOon a megszabott járandóság som adatik'' ki rondescn. , Némoly köziégi elöljárók panaszt emelnek a tanitók hanyagsága és tudatlansága olleu. — Némely tanitó panaszkodik a község egyes lakóinak izgatása, üldözóso, majd az egész elöljáróság önkényo ollon.
Ez csak igon rövid vázlata az iskolai állapotnak. l)o már ebből Is kitűnik, hogy sok a teendő, sok a rondezni való.
Forró óhajtásom és legszentebb törekvésem, hogy e megyo népiskolái ohajtott virágzásnak induljanak, hogy tanügyi állapota méltó legyon a megye híréhez, termeszoti szépségeihez, hogy e megyében olvan legyen, hogy abban örömét, dicsőségét találja as egész nemzet.
Méltó is e megyo őzen törekvésekre, mint a ■rabadolvlUégnok századokon át zászlóvivője, mint a sok hallhatlan nevű hazatinak ós honleánynak szülőftildjo, mint olyan megyo, moly Magyarország, sőt as egész művelt világ egyik leguagyobb államférfiát, a bölcseség, a rendületlen hazafiság és polgári egyszerűség ideálját — Doák Foren özet szülöttjénok vallhatja.
Az ű önzéstelen munkássága, tértias törhet-len kitartása lelkesitso Zala minden ogycs fiát a népnevolés által oszköziendő világosság terjesztésére I
Ily érzelmek, ily óhajtások, ily teeudök mellett erőm parányiságának érzotébon, a pályának, melyro a nemzeti magy. kir. vallás- és közoktatási minister ur magas figyolme és ő kir. ap. Felségének legfelsőbb kogyolmo által léptem, nanonta ujabb és ujabb terhei alatt lo kellene roskadnom, ha non hit nem emelné lelkemet a csüggedés perczeiben, hogy a hőn tisztelt iskolatanács, a tok. megyei hatóság, az egyházi és világi elöljáróság, az értoliniség és hazafiság, moly Zala fiait oly dicsőén jell«mzi, nem biztatna, és fel nem bátorítana azon reményre, inikép onnyi lolkcs támogatás és hatályos közreműködés és tekintélyes segély által tanfelttgyolöi teendőim toljesitésére képessé lehotek.
Midőn ezok után Zalamegyo iskolatanács ülését megnyitottnak nyilvánítom, kérem az egok yrát, hogy ószinto nemes szándékunkban, közhasznú törekvéseinkben, és az önzéstelen haza,-fiui erények gyakorlásában menuyoi áldásával erősítsen bennünket.
Ezen isteni segély lokéróso után egyszersmind hazafiúi tisztelottel éa bizalommal kérem a megyei iskolatanács mindegyik mélyon tisztelt tagját, tövises pályámon nagybecsű barátságával nemes részvétévol, és hathatós támogatásával müködésomben gyámolítani kegyeskedjék.
A népnovolés hazánknak közös ügyo, ezt virágzévá tanai csak ogyosltett erővel lőhet l
( Kómába is elutazik szigorú incognitóbau. —• A pesti munkások vitázó gyűléseket (dobating •ecioties) szándékoznak tartani — A zágrábi leszámító bank igazgatója főbe lötto magát. — Oyulni l''ál költeményei megjelentek. — Ubrvk Birbála ügyo visszaesett, amennyiben orvosa hirtelen meghűlt » a tárgyalás megakadt. — Ausztráliában I85tt-b.ni ÍU millió tyúk volt, a mostani összeírás szőrint 48 millió, ebből az I látszik, hogy a házi gazdászat mily mérvbon '' emelkedik a távol világrészben. — A londoni nemzetköri kiállítás 1870. jul. 15-én nyílik meg. — Poroszország összes vasúta 1390 mért-fóld terjedelmű. — Tóth Kálmán képviselő törvényjavaslatot adott bo ujolagaz ujságbélyeg oltörléso végett. — Vidacs pesti gépgyárából a napokban bzállittatott eko és rostnszállitmány Knukasusba. — Kostonban egy kétfejű kis-i asszony mutogatja inagát; mindkét fejecskéjével beszél; jaj neked, boldog ember, kinok nőül száuta a végzőt I — New-Yorkban egy roppant szállodát nyitottak meg, moly 80 millió forintba korült. -- Reményi Ede Szogedon van- — Az államszámvovöszék olnökségéro a kormány Osongory Antalt szeretné megnyerni.
— A Tisza több helyütt nagyon mogáradt. — A budai állami nőtanítóképozdo doc. 16-én nyi-lik meg. — A Kajnán épült neuszi vashíd ösz-szeoinlott, hol 40 munkás meghalt, 20 megso-bosült.—■ Ö FolségO decz. 2-án érkezik Triosztbo.
— Bécsben a tolvajok néhánya egy pluezébo tört bo , honnan néhány üveg jófélo bort akartak magukkal elvinni, azonban a fáradságot restelvén, azt gondolták — jobb ott meginni. Echt tokaji bort találván, abból oly do-sist vettek be, hogy jó kedvük lett s elkezdtok dalolni, s ily vígság közt lopto őket meg a rendőrség a kiaértottok a bornélküli hűvös helyre.
Heti szemle.
November 26-án 1860.
(Bfi.) A hires Qrivicsics tábornok a határőrvidék polgárosításáról röpiratot irt. — Virágh Gyula .Színpad" ozimü heti szaklapot indít meg. — A Moldva oláh fojodelom uj nejével mult szombaton l''osteu volt. — A m. k. t. egyo-temi ifjúság bálbizottmánya nov. 19-én .Vörösmarty halálának évfordulati napján" határozta, hogy az egyetemi joghallgató ifjúságot a jogászbálban „frakk- esilinder s bugyogóban" fogja képviselni. Tiltakoznak ellene, nogy mint testületet nem képviselhotik. — Dobroczenbon magyar katonaság áll a főőrholyen. — Soinssich l''ál a Királyné névnapjának előostéjén lakomát adott — Párisban 12,000 kereskedősogéd van. — Hirszorint király ő Folsége oshotőlog
Hirek.
— Királyné ö Folsége noyembor 29-én ójjol utazik koresztül Nagy-Kanizsán királyi férjének Triesztben történeudő íogaílására. E hó 25-én szállíttatott Bécsből Nagy-Kanizsán át az udvari diszkocsí Budára.
— Szombathelyen hirszefint állami tanítóképezde állíttatik fel.
— Sopron városa történolmi, és művészeti ügyének ápolása czéljából egylot alakult, mely o napokban közgyűlést tartván, az elnök azon örvendetes jelentéit totto, hogy a tagok száma folyton emelkedik, s az ogylet érdokes történolmi éa mű kincsek birtokába jut. A gyűlés elhatározta, hogy működéséről évi jolentést ad ki, továbbá természottani tárt rendez, melynok segélyezése végett a városhoz is fordult!
— Orbán Józsof. A dalmátországi fól-kolők ollou vívott csatáknak minden tekíntot-bon ogyik novozetosségo Orbán Józsof káplár, ki Cerk lvío kis erősséget hét emberrel 12 napig védte; mindon órában a halállal nézve szóm-közt. Mig. a paraucsnok aa ablak mellől jól irányzott lövéaekkel fogadta az ellenségot, nem ogyot küldvén a más világra, addig emberei híven teljesítve parancsait, ogész odaadással teljesiték a zászló alatt tett fogadást. Midőn a fblmontősoroget hiába várta volna Orbán, az élolom pedig fogyott, fél portiéra fogta a legénységet s kész volt akár fogyver által, akár éhen halni, míntsom magát inogadja. A segély ér-koztekor is csak egy kérelmo volt: hagyják meg továbbra is a hét legény parancsnokának. A tőhorczeg Albrecht ezred ez egyik hőse So-
'' mogymegyében született Attalában, s innét is Boroztatott bo 1807-ik óvbon. Jelenleg 23 éves. Vallására rom. kath., nőtlon alacsony testalkattal, szőko hajjal. A haza é* királyért híven s hősiesen küzdő káplár vitézségeért már az aranyérdom-rondet kapta, mi az alliszteknél a legnagyobb kitüntetés.
— SzigotvárottB. Wouokhoim Viktor 100 bold kiterjedésű birtokot ajándékozott nép-novolési czélokra.
— Vas ni egyé bon 430 népiskola van 4G0 rendes és 68 segédtanítóval. A tankötolos gyermekek száma 58,476. Iskolába járt 35,7ttG és oktatásin nem részesült 22,0811. s
— l''ályázatí hird''itiM./. ilavármegyo k''Uöu-ségo luogyóje törtéiiilini monogr.tp híájának megírására pályázatot nvit. A magyar nvelvén írandó mű t- rjedelnv;, beosztása és*kezelési a/, iréra bizatik, do foglalj i inagálmn a megyo helyirati és filldraj/.i ismertetését, külső és beíső történelmét, belélotét és történelmi statistikáját. — Végro tartalmnzza életrajzát a mogyo azon kitüuö fiainak, kik a megyo hatósági közélo-tében szerepeltek, kiköt a hazai közügyek innon nyertek; szóval : akik bármely téren szolgálatot tottek a nemzetnek. Pályázati határidőül 1871-ik év deczombor 31-ko tűzetik ki; mbly időre a pálvamflvok jeligés lovélkék kíséretében a niogye olső alispánjához küldendők. A pálya-nyertes mű 3000 frlal 0. é., — az ohoz logkö-zelebb álló pedig 600 frtal o. d. dijaztatik; az olső dij azonban csak általános becsű munkának itéltotik oda. A pályanyortos műből 500 példány a megyo költségén fog kinyomatni, s ezek a megyo közönségéé leesnek; — a további közlésre éa többszörözésre nézvo az író tulajdonjoga fonnhagyatik. Midőn a inogyo közöu-ségo történészeinok figyelmét c pályázatra fölhívja, egyúttal kijelenti, hogy irattárait mind-azoknnk, akik azokat o munka megírása végett igénybe vonni kívánják,készségesen megnyitja, s a megyo első alispánja személyében gondot-kodni fog, hogy az o téren való buvárlat a megyo ogész területén szíves előmozdításra és támogatásra találjon. Most még sokan vannak, kik magok is alkotó részei a megyo törtenelmének ; — sokan, kik felvilágosítást éa becses adatokat'' szolgáltatni képesek, azért a mogyo közöuségo bizton hiszi, hogy a felhívásra léto-sülendő munka híven fogja ''tükriiini a megyét, melyről szóland. — Kelt Zala-^gorszogon, 1869-ik évi novombor hó 10-én. — A megye közönségo novébon : Barcza Sándor, I. ¡nlispán.
— A bécsi lapokban olvassuk, hogy a Főherczeg Ernoszt 48-dik gyíilog-ezred egy közlogényo Dalmátiában mintegy 9<V) lépésnyi távolságban ogy szikla-ormon megpillantotta a vozénylő dalmátvozéit, midőn parancsait osztogatta « lolkesité oinberoit, oly szcrencaéaon czé-lozoU, hogy a vezér azonnal alábukott.
— Az unni m as, hosszú téli estékre felhívjuk az olvasó közönség figyelmét Wajdits József kölcsön-könyv-tárának használatára. A 2000-nél több kötetből álló könyvtárból kap-ható olvasmányért oly csekély a havi dij, hogy méltáu tömegos pártfogást érdomol.
— As évi országos nagykanizsai vásárok leglátogatottabbja, az ugy novjzett Kataliui deczombor 6-án lesz, molyro már is kAjzllluok az utozai bódék, gyűjtvén összo a szemotet, hogy örökségül a jövő évre tartsák fen.
— A v a u u t i fóutezának a városi fóutezá-val leondő összekapcsolása miatt nyitandó uj utcsára nézvo örömmel halijuk, hogy az alkudozó főlek közt kevés a difforentia, melyet u ráros olőnyo és szépitéso iránti lángbuzgalom nemes érzető reméljük könnyen kiogyonlit, s a rég táplált eszmo óhajtott valósággá fog válni.
— E lapok segédszerkosztőjo mult vasárnap Dr. Preeaburgor ur szíves barátságának élvo-zéso mellett kirándulást tott Zákányba, hogy a sákány-zágrábi magyar állami vasútvonal hosz-szában a Dráván készült a annyiszor emlegetott hidat megszemlélhesse, A kimonotol kedvező idővel k kedvező alkalommal történvén a mol-lékgyaloghidon kényolmcson moglohotott szom-lélni a remek művöt. E két ogymásba menő hid ogy ogész erdő fát vett igéiwbo; a Dráva mellék folyóján lábakkal kéozított Karfás híd van, ennok végén azonban mondhatni a fővárosi láncz-híd után kivitelre nézvo első, vasúti hidakra nózvo pedig az osztrákmagyar birodalomban a leghosszabb, moly 900 ölnyi hosszúságra törjed. E faláncslud bototőztotik, hogy a vihar no rongálja annyira. Két végén roppant töltésok magtwlanak. A próbamonet valószínűleg o hó
28-án, vasárnap délután lesz. Ugyan o* alkalommal láttunk a magyar állami gőzmozdonyok közöl négyet, moly kisobb az eddig használtaknál, de ezélszorttobbnok mondják, jutányosai»-ha'': is .ogyonkínt 19 ezor frttal. Mindon zaj nélkül ><ikliK to\ ál>b a mozgó gépoi kivtllről notn I lUzanuk, n gépvezotőnok rajta kényelmes bolyé vau. Délben a nagykanizsai születésű főt. Taródy plébános, ur vondégszerotö házánál valánk s élv.oztük n lolkee magyar papnak nemes barátságát. Ugyan itt hallám -o vidék egyik ritkaságát, t. í. a zákányi 16 mázsás harang óriási hangját, molynok utózugás» 12—15 pereiig hallható.
Hasznos tudnivaló.
A marhavészollon. Oroszországban a kormány mint mentő szórt közzé tette, hogy mihelyt a marhavész föllép, as állatoknak vasas vizet adianak. As itató válukba ócska rozsdás vasat kell rakni, s a marha orról Igya a vizet.
oxry-irt pbata.
— „Paedaeoela története" cilmfl munkát kOssl-nell«-l rétink s sKsImila^ köiölol fogjuk.
1-, — .B.iciu •sUSfrtMsutöl''ss utolsó stréfs átaUWI-tását kérjük j klllfliiben hoshstó.
! — H. (ly. Lrnifysltótl. Nem l«h<-t, Jobb»k»t ki-idnk. Klllnnlmn, tis S vrl. tilálkosunk, áUdjuk.
- M. KI Buds KissSnst a becses küldcmí. nyekúrl. VsUiueuuyit fclhsiiuáljuk.
3NTylltj tör. •)
40 éves köhögés klgyó-gylíástt.
lloff János udvari szállító központi r&ktá-ránnk Bécsben. Kilrntnorring iS''ro 11.
Ami Klralts, milrcs. i 18C9, LÍI<-gsA«l »«errelm olnrnlkAiodAin kllOnt msláUKjnlrlmsujÁnsk hminÁ-IslA lilán i''sodálstos gyorsan elmúlt, ugy, hogy mosl subádon lílegihetek. Vajha minden sssnvedS oly gyors segél) l Islátaa.
Itoll, Uull.i,
(Ir.-Oöttfrlci, 1CC9. mírcs. 0. A lloff-fíle maUu kivonat egésssi^srtr, maláta pgéssiégehokoládó <!• ma* 1 itamrllciukoik ikkal betegeim legnagyobb rísiéníl a legjjbb gvógyh itSaokal eredinényescai.
Ur. Klrchmaycr XI. gyakori, orvos.
Ifolorans, 1««9. r.iires. S9. KüliljOn !in nikem kltUnS malátakiisltmányelbSI, norrseseu |>edlg uioll-ciukorkiiból (köhögés ellen).
Ylkanora A., bárd.
Xlodor, 18(59. apr. G. Klt(ln3 hauUu maláta-mell csukorkiiból kérek egy kllldeméuyt.
Karg bili, csásados.
Zempelburg. raarlenwerdl kerülőt 18<J9. mijui 0 As nn maláta kéisitinényei nálam Is siluto csodálatos listáit eredményuslek. -tO ér óta ssenvedtem kurutoa kBhngéibi-n, 6«5. évomt''d fogra nagy mértékbeni elgyengülés járult. A malÁta-kiTouat-egéssségiSr linsa-moiabb haiiuálata folytán nenicsak cröm helyreállt, do régi köhögésein Is elég csodálatosan roegtaUnt.
Kamnllser P. ösregyo, ssQt, Outstadt
A raUdI udvari MaUta-klronal egéssiégi sflr-Maláta-ogésiségi-chokoUdo és AlsláU kironatu bou-bons csupán lloff Jánosnál Kkrntndrring 11 -Ik siám ksplistó llécthcn.
Xiak : XlaUu-klronat cgóssség sAr «véggel éa csomagolással: ű Üreg frt 3,70. 18 üreg 7 frt, 27 llreg H frt, M llreg «7 frt 30, 1*0 Üreg 65 frt j -MallU-cgéssség csokoládé Nr. t. egy foot 2 frt, Nr. II. egy font I frt 60, M fontoál fél font Ingyen, ti a fontnál egy éa egy negyed font. UaláU-ekokolédepor csecsoinílk »rámára ; a hlánysó anyatej pótlására 80 és 40 kr. Mull-maláU-bonbons 60 és 30 kr. Ulndes Bécsbdl.
Kapható l''esten TOrök Jóssef gyógysserésiuél Klrályutcsa 7-lk ««ám. I.sltner és Orilnsrald. - N.-Kaniiaán kapható Kosenberg J. és Wslllseh J. — Schwars Adolf; Kosenberg Persa«s ás Beioksntlisl
C. uraknál.
*) K rorat alatt kö.löttekérl fslel8*ségst n«» vállal a 8<*Hr.
ty z
E T I-H I H N o K
M*|y-K*alzia, 1809. norembor 2ti-án.
Mindennél olyannyira csökkent vételkodv né. kimy nap óta a gabonaárra nésro nein épen feltünS visszaesést IdéseU ugyan el8, mindamellett, ha es Így megy folyton, ugy, kdlOnOsen a busa hálátlan aysrdljt muUt fel. Ha a rlssonyok váltósnak, úgy as ors«ág fSIOsleg gabonájáusk «lárualtása kOsel kilátásba helyeitatlk, ds ss fiaérek törékenységét egy könnyen mcghalirosat nem lehet.
Jelenleg köretkesS árskat éiileltünk |
Piacii heti-vásári kelet-árok. -
Nsgy-Kanlssáo, nov. 26-án. • Alsósqstrlal mérffnklnt.
TeraUsytk: B ú * a «3—85 foutos a frt, 66 — ki. 8i-M fnt i f.''. 10 kr. 87-88 fts. 4 frt 30 _ kr. Ross 78 fut * fr. ib kr. 79-80 fnt. ''J fU ti kr — ár fa ssrWsSn.k, 70-71 fnt. 2 fr. 30-70 kr. 71 —7ÍÍ
fats 2 frt. 76 kr. árpa kösönséges, 65—60 fu. 2 fr 80 kr. 67-68 fua. 2 frt 60 kr. K u k o r i o a a 2 frt 30 kr., - frt — kr. Kukorlosa olass (cslnquantln) 2 frt 40 fcr. Zab 44 —46 fus. 1 frt. 60 kr. 46-47 fus. 1 frt 76 kr. P o h a a k a 66—68 fus. 3 írt. — kr. 60- 66 fts • frt. — kr. Passuly fohér 4 frt — kr. Paszuly, tarka 3 frt. — kr. Sséna rnáis. — frt. kr ssalma — írt kr. 100 fej káposiU 2 írt —'' kr. 3 frt.
Érték- és váltófolyam: nov. 27.
5''/o motaliquoa 60.20 j 5% noms. kölcsön 69.40; 1860-kí álladalmi kölcsön 04.70; bankrészvények 7.28; hitolintézoti részvények 24G. 25; London 124.35; ezüst ágio 122.35; arany darabja 6.89»/,« kr.
Triest
Bécs
Vasatl Mpsaklntl menetrend :
Indul N.-Kaulssáról Baros felé röggel 4 óra . . . délután 2 óra
„ . Buda t reggel 6 óra
. , . d. o. 1 óra
estrs 10 óra regg. 4 óra délben 2 óra regg. 8 óra éjiel II óra délután 2 óra reggel 4 óra . délben 12 óra Buda felől reggel á óra , . délb. I óra . , eatre 8 óra Triest . ,délbenl2 óra . , eato 10 ''óra Bécs , reggel 4 óra a . eate 10 óra Boprouból délben 12 óra
, , Sopronig
£rk. N.-Kaulrsára Barcs .
65 peres. 25 peres.
22 perc«. 67 „ <4 . 15 ,
20 l 20 .
36 ''
2» , 45 peros.
63 .
62 .
38 .
10 .
18 .
42 .
Heti naptö-r.
Nov. 28-tól Dso. 4-1« 1860.
/
lló- és heU- Kathollkus nap ■ nap | tár T Protestáns I naptár utj
A végső pusstulás issonyalról. Máté XXIV, 16-35.
28 29 80 1 2 3 4 Vsiárasp llétíö Kedd Pserd. CsUtörtOk Péntek 8sombat C 1 Öosthen. 8aturnln Auilrás ap. KUgius Blblána Xav V. Borbála C ifcberh. ~ Nos, Valth. Kndre Katália Blblána Atsla Borbála áf n

Fclolós szerkesztő: Wajdits Józeef. Segédszerkesztő: Bátorfl LajOS.
< 4 GP iihoi, '' -
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY. Zalamegye polg. törvényszékének mint telekkönyvi
hatósifnak tílW »/. i. Kell iit*Í*f íoljrUn köxlil.ré letelik, mlsxerint Horváth János nagykanlx.al l.ikoi végrehajtatnak l.raercll''u dáiu Traupiuann Ödön elleni v.«gr«h*JlA»l (Igyébeu a'' u >«.> kauixxal <>''>•• <i. a. tsUkJkönyvbeu Traupmánn Ödöu alperosiiek Traupmnuu I.a|oa»al, Traupmaiui Kudrúv«! és Tfaiipmann Jáaseffel köxös tulajdoniul felveti A ■t 1—3 tor ii. alatll 9111 frt o. é. beoaMt Ingatlan birtokának cUr. verexéso elrendeltetvén, ennek foganatosítására határidCül tpt" 1070-dik évi január 24-dlk napjának, axilkség esetébon rSZT iu70-dik évi
február 24-dlk napjának ''VII mlndonkor délelőtti 10 órája a helysxiuér.) Nagy-Kanizsára kiliixetlk, oly hniáad-Usnl, IlOjry o«en birtok ax első árverésen csak bocsáron foldl, a -''ik ár»eré«nél a«onb»n htc»*rmi alól Is el fog adatai, hogy ax árvpreaés ax öavegy ''IVaiipmaiin l.ajoinó •xlll. Kulin Terexia asixonyt exon eladandó javakban lllelö életfog}ligláni hasxonvételi Jógát nem csorbítja.
A birtok-résjek ktllniiltve adatnak el. «■
Kikiáltási ír a bewár ! . ^
10%.tóli biiialpéiix Intoendí.
A vevj főlek a vételárt négy réxiletben liflaelnl kötelesek ; ugyaula a» :
I-s3 résslctel ax árverés bofejextévcl;
Ilik réiilet allól bárom ja
III-lk résxlctet allól hat; a
IV-ik risxletet «»ól II liórA, a mluilenkort vételár! hátralök b "/0 kamataival a báuatpiux ax utolsó részletbe- számíttatik.''
Kgyutlal a kik ax elárverexondí javak iránt .tulajdoni vngy ináx igényt érvényesíthetni vélnek, fclliivatnak, hogy.'' igénykeraaotílket a hirdetmény köxiélélelének utol«ó napjától »ámítandó 16 nap alatt nyujt.ák be, kOlflnben egyedül a vételár fttl.lalegéro fognak utasittatn''.
Végre folesálillatiiak aaon jelxálogo« hitelexíík, ''a kik nem a le-iekkOnyvi hatóság sxékhelyéu vagy annak köbölében laknak; miszerint a vételár'' felosxiása alkalmával IcAjdŐ .képViselletésök végett, a htlóság sxékhelyéu megbixoltat rcndcljilffk", és aunak novét ax eladásig jelent aék bo ; ollenkexS esetben a hivatalból kinovexett gondnok ált\l fognak képviaeltetnl.
A többi feltételek a m. telekkönyvi hatóságnál, < ax árverés végett megkeresett Nagy-Kanlxsa városi t, tanácsnál megtekinthetők.
Kelt Zala-Kgersxegen, ax 1809. évi sxcpt. hó l-én tartott telekkönyvi törvénysxéko QléaébSI.f
ZALAVARMEGYE TELEKK. HIVATALA.
:
4*
s
SCHLESINGER Ulb I
az első magyar kölcsönös
ÁLL AT-BIZTOS LTÓ-TÁHSASÁG
fö-iígynöke
IVagy-jíanizsáii._
Van szerencsém tudomásra hozni, hog^az „Első magyar kölcsönös állatbiztosító -társaság''Sfö-iigy-nökségét Zala-, Varasd- is Körös-megyékre, ágy a Bellovári kerületre általvetteiu, —• mire é nézve a magas uraságokat, gazdászokat, s minden állat-tulajdonost, ezen életrevaló biztosításra tisztelettel felhívom.
A biztosítás kiterjed: aazűasá.g:l lovak -Szarvas xxx ariiíilc JuHok— Disznók: — Keosltélc — Bzamár és Ulvalolc-ia, a biztosítási árszabályzat a lehető jutányos.
Alkalmilag köztudomásra hozom, hogy a fent írt megye- s járások területére al-Ugynökségct állítok fel, ennélfogva szíveskedjenek az al-(lgynökségct elvállalni hajlandó urak nálam jelentkezni, mire nézve a további intézkedést megtenni kész vagyok.
Legújabb szerencse-ajánlat.
| Az eredeti államsorsjogyek árulása mindenllt zabadj
„Isten áldása Colinnál!"
J I milliót megküzolitö nagystorQ tókoöszlot kisorsolás, ismótj jolontékenyül többitett nyereményekkel.
A sorsolást ar. állam biztosítja, s hajtja vógro.
A sorsolás kezdetót jövó luí 10 én veazi.
Csak S frt osztr. ért., vagy -4: frt osztr. ért., vngy 2 frt osztrák értékben
laz áru nálam egy : az államtól biztosított valódi orcdotil sorsjegynek (nem pedig tilos ¡«órvónynek); óa a sorajegyoki tu: ár bórnientoa boküldóso mellett a legtávolabbi vídókokre;] Iis elküldetnek. 9W Csak nyoremónyok huiatuak ki.
A fön veremén vek : 250,000; 2íK),<XK>; 100,000; I 1170,00*»; 170,000; 1 Hí.,000; llSO.tXH); 155,000; 150,000; ''j00,tt>0; 50,000; 40,000; 25,000; 2: 20,000; 3: 15,000;| ¡3<: 11?,000; : 10.ÍXK); -1 : 8000 ; 5 : (1000; 11 : 5000 :| 1-1000; ¿00 : ÓIK); ti : 300; 272: 200; 24,550 uvereraényej 110, 100, 50, 30. — Mindou nyeremóny legalább 2 tnllórl lértókü. nv. remónypónzt i!s hivatalos kihuzAüi jogyzókotj állam biztOfitókolás mellett megküldöm |>ontosim s hallga-j tás mellett. A''. ón különösen kedvezó jó ezeVencsótúl kegycltl sorsjegyeim Vitai, az ón vásárlóimnak nvagában Ausztriában! |már 300,(NI; 225,(HK); 187,500; 152,5(X); 150,(KK);I luO.OOO; töl.b Ízben 100,<X>0; fa esak növid idóvol ezelőtti j.))127,000 lönyorót ; ó« most oktober 20-án iizettem ki| lajolag a legnagyobbb nyercmópyt ezen a vídókon.
Lázár Sámson Cohn
1(310—7,7) bank- óo váitóüzleto 11 a m b u r g b a n,
KOHN GYULA
NORINBERGI- ^ DISZMŰ KERESKEOÉSÉBEM
Nagy-Kanizsán, H o 1 u s ur gyógy tára mellett, r jutányosán kaphatók a legnagyobb választékban
KARÁCSON1-
és
ÚJÉVI AJÁNDÉKOKUL
szolgáló tárgynk dfl
GYERMEKJÁTÉKOK. (34G-Ö,1)


Életbiztosítási felügyelők
kedvező feltételek mellett
felvétetnek, a
RAMAZETTER ésKNAUER
könyvkereskedése Veszprémben
njunljn birtSsápi, ügyvédi, jogyy.önögi 8tb. nyomtatványait 0 tWro szóló uj ndókönyvecskcit 100 pdldány 1 frt 75 kr. 1000 ptHdáoy 15 frt 80 kr. Ugyszinto gyámi kezeMshez i{s plébániák számára szolgáló vo-nalzott könyveket.
8HT Ki 10 frton felül rendel meg, — annak bérmentve küldetik. • ■
Kaphatók : zászlók, stutiós képek, olájfest-vdnyek a lepjutányosabb áton. Kiadásunkban jelent meg :
„ Margit K i r á 1 y n ó" regény 5 ki 4 frt. „Üdvösség ösvényou és rMt)iinyei mannás könyv" czimü ima és énekeskönyvek. Ara 38 krtól 12 ftig.
gj^" író- és rajzszerek, papírok és fostékek stb. nagy választékban s jutányosán kaphatók. (339-3,3)
magyar életbiztositó-bank győri föiigynökségénél (344-3, i)
v...
(843-2)
SCHLE8INGER VILMOS
az ellő magyar kölesönós állatbiztosító-társaság fo-ügynöke.
0
1
o :
Ad <16Hfl
MÍO
Zalamegyo alispáni hivatalától.
PÁLYÁZAT.
>:<xj var Q .usiss. vs.u.a r)(l/ill(lU>
>-jl w ! ! figyelmébe ll*m
A híres, most már egész lOuropában ismert és számtalanszor minden újságban dicsért cs. kir. xocjszab. magányfőző - gőz - mosó - kazányok Bo.-Jo Miksától gyári árakon minden nagvságban kao-hatók W KI SER JAXOS vaskercsKedésében Naiiy-KanizuUi. >x<] Ezen, minden takarék-tüzlielyes konyhában
használható mosó-kazányok fehér és xörös réz- f^.'' )oc<j bádogból, oly czélszorück, hogy minden takarékos |x''-Cí''
gazdaasszonynak ajánlhatom, mert nemcsak hogy y>x\ liasználat-vevése által a közönséges szükségelt időnek, fáradtságnak és fának fele szükséges, liánom a ruha — különös bánás mellett — soV- 5^-j i
Varrógépek.
Van szerencsém ezennel tudósításomat tenni, hogy Nagy-Kanizsán ROSENFELD ADOLF urnái az elismerésben részesült varrógépeimből raktárt nyitottam, hol miadenno-müek, Grorer és Backer,ugy Wheeler és Wilson-félo mintára családok, szabók, czipészek és szíjgyártók részére kaphatók. — Az árak tökéletesen egyenlők mint gyárambanmely szeriut a tisztolt vevók a szállítási s csomagolási kl, adást takarítják meg. — Eredeti árjegyzékekkel mindenkor szolgálhatunk. - A yovés készpénzben történhető, azonban biztosíték mellett részlet-fizotések is elfogadtatnak, aránylag csekély magasabb árakon. (336 — 3)
WARCHALOVSKI JAKAB,
varrógépgyára Bécsben.
fpsr Vasbútorok gggár0"
Zalamegyében egy horvát nyelv fordítói és tolmácsi állomás 500 frt évi fizetéssel botöltendó.
Pályázók a hivatalos magyar-, német- és horvát nyelv-beni jártasságukat, továbbá erkölcsi magukviseletét igazoló bizonylatokkal felszerelt folyamodványukat legfeljebb folyó évi dec. hó 15-én ezen megye alispáni hivatalához benyújtani szíveskedjenek.
Zala-Egerszeg, 1H(!''.). nov. 21.
Alispán 111 hivatalas távollétében
Svastics Benő,
(:Mk I,
(«Ijegj/.:.
XCC >x<
X«: XCC XCC-
l-GÉPEK
kai szobb, tisztább és fehérebb is lesz. —éjiden mosó-kazány jótállás mellett adatik el.»— Leiratok és árjegyzékek alólirottnál díj nélkül
WEISER JÁNOS
vaskereskedő Nagy -
^ Bizonyítvány az l.mosókazánynyal tett prdbfti
tooc, WKI8KK janos urnák helybeli. (&)•.>-10,8)
kaphatók.
X>V
X« XCC,
Mimién jó gaxilaaoiony érdekében van, hogy Indián
yXX, adom klllnnns kiisiHnelenjct, sxivesiégbfil r.obára adott >pOC I magányíöa« • g5x • moaá - kaiányok kOleafiSéseéd. A ka-H>X< ! lányban íóxtttt ruha oly g^OnyOrll és tisst* fehér leli, hogy fl>XO axonnal felkérem, nekem egy nagyobb kaxáuyl .V) darab XX''I ruhának, vörös réxbCI, Átküldeni. MéK niírf kell jogyexneni, !)3C(1 hogy a mosott ruhánál egy n.ipssitmosnéval kövesebb kol-X)CC:| lelt, és a ruhát, a mo''jnek uiosásábox két nap kftiönségespu >< OCfl sxtlkségos, egy nap alatt elkécxUll. Ilő tisxtelcltel maradok
>x<i N.-Kanixsa, isü''j. s.epi. 9. Kronfeld Agostonné.
VARRI
minden alakban i*
szabók, czipészek
óo
családok
szániára leszállított áron fa biztosítók mellett.
Kézi varrógép 25 frttói 50 frtig. Árszabályok kívánatra bérmentve CÜ1J inegküldeínek. VarrÓtárg)rak minden nemben'' s a legnagyobb választékban , igen J U t nyoaár mellett kaphatók
nrnál
BOLLMANN M.
BÉCSBEN (338—12,3) ltothenthurmstrasso Nr. 31. és Maria-hilferstrasse Nr. 01. Hálvány-utcza, Erzsébet-tér sarkán.
Legnagyobb raktár a varrógépekből! l8mét-eladók kerestetnek.
Wajdít-s József kiadó-,
és nyomdatulajdonos Natry-Xanizsáii.

Insert failed. Could not insert session data.