Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
26.53 MB
2023-08-22 14:19:22
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
142
204
Zala-Somogyi Közlöny 1869. 048-051. szám december

Zala-Somogyi Közlöny
Kiterjedve Sopron- és Vasmegyékre
Vegyes tartalmú hetilap
szépirodalom, kereskedelem, ipar, gazdászat, tudomány és művészet köréből
8. évfolyam


A következő szöveg az újságból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

Nagy-Kanfosa 18(>9. december 4-én.
48. szám.
Nvolozndik évfolvnm.
41 ''
) Kiterjedve
SOPRON- és VASMEGYÉKRE.
Ve»fyes tartalmú netllap ''
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, sazdászat, tudomány és művészet kffrébCL
Megj elenlis::
cilnden izombaton,
«l{<S»x i»eu.
Nirrkmitól iroda én klmtó Ithnlnl
WAJD1TÖ JÓ/.HEF köuyvk«ie»keJí«óbeu,
Eiőüzetési föltótelek :
Helyien liinl.oi li.ir.Uiitl i-t vi.Ukio |iu«liin VflIJv« '' Kc>''*i ¿vr«i: • 6 hl. — kr. K-I ¿r.-«. • • S . — .
I.vi.rgycdre - I . fiO .
A suezi csatorna.
Az Öiszos müveit világ politikai érdekeinek középpontját jelenleg a pharaok csoda-teljes országa képezi. Mi még kevés évvel ezelőtt merész álomnak látszott — Lessops Nándor nagyszerű torvo valósággá lett. Az utolsó perczig a terv sikerűléso kétségbe vonatott, a suezi csatorna tévesztett vállalatnak ós a megnyitási ünnepély nemzetközti humbugnak nyilváníttatott, és-most a távsürgöny liiroszteli, hogy az átmenet a csatornán nem csakhogy sikerült, hanem minden várakozást fölülmúlt. .Jóllehet sok erőfeszítésből sok millióba fog még kerülni mig a csatorna teljesen elkészülve és a világ kereskedelemnek megnyitható lesz, a mii legnagyobb, legnehezebb része — annyi már bizonyos, be van fejezve, és nincs ok kételkedni azon, hogy a nagy vállalat még hátra lévő kisebb részo is teljeson sikerülni fog. Az ellenszenv, mit eddig különöse.i Angolország^ jobbára önző indokokból; e vállalat iránt mutatott, most már ellenkezj érzésnek kezd helyet adui. Az angol nemzet komoly, méltányos hangon nyilatkozik azon vállalatról, melyről eddig csak lenézéssel szólt. És valóban, kitagadhatná meg ma, midőn siker koronázza a nagy müvet, az elismerést ama férfiú goniusától, kiben ez óriási mü terve példátlan merészséggel megfogamzott, azon férfiúnál, ki daczára a dip-lomatia ellentállásának, a hitetlenségnek és lonézésnok, melylyol eloiuto találkozott, daczára a roppant nohezségeknek, melyeket oz országok éghajlata, talajviszonyai, gazdasági ós műveltségi állapotai a mű kivitele elé támasztottak, a nagyszerű tervet végre is megvalósította! Le>seps Nándor, a világkereskedelem történetiben, sót részben a czivllizatio történetében halhatatlanná tette nevét. Mióta Bonaparte Napoleon hadaival az egyptomi gúláknak vivta harczait, nem történt nyugotról ily nagyszerű hatás keletre, miut épen a suezi csatorna által. A franczia köztársaság nagy hadvezére első volt,ki fellebbentette azon mysticus homályt, moly az ideig a pyramisok és spliinxek országa felett lebegett, ő mintegy feltárta az európai omboriség előtt, azon titokteljes ország négyezredóves múltját. Lesseps Nándor a közművelődés békés eszközeivel, a tőke ós muuka scgelyóvél amannál még szebb eredményt ért cl : a cratorna által, melyet fáradozásaival és merész szellemi muukával létre hozott, a nyugoti művoltség hatalmába kerítette azon országok jövőjét, melyek o nagy fontosságú kereskedelmi ut körébo esnek. Midőn a csatorna utján két tenger hullámai találkoztak ós összevegyültek, akkor valóban kót világ-történelmi irány, a nyugat és kelet szelleme jött egymással érintkezésbe, és az egymásba ütköző hullámok zúgása uj acrát hirdetett a világ azon részére, mely egykoron székhelye egy , - nagy kifejlottségü műveltségnek, és bölcsője az ó világ czivilizátiójának, kéaébb ezredévi
barbarísmu? nyomása alatt, éktelen tespe-désbo sülyedt.
A nagy átváltozás, melyet a suezi csatorna megnyitása a. kereskedelemre, különöse» pedig tigypUyura nézve eredményezni fog! tcrmészoteson-íiom egyszerre történhetik meg. A remények, mik ez üj út megnyitásihoz köttettek, csak évek múlva fognak teljesedé-be menni,- de, hogy általa Kgyptom és a határos országok sorsában már is jelentékeny forduló pont lépett be, azt felismerték a nyugat-európai kereskedelem képviselői, midőn /x Cairóban tartott nemzetközi kereskedelmi értekezletben komoly tárgyalás alá vették azon feltételeket, melyek a suezi csatorna befolyását és hatását a kereskedelemre legjobban fejleszthetnék. Legfontosabb és legnagyobb horderejű n hozott határozatok között, a suezi csatorna semlegesítése.
Minthogy o határozat Francziaország in-tentióival merőben ellenkezik, a mennyiben Napoleon Kgyptombau parancsoló állást és döntő befolyást kívánt magának biztosítani, Magyarországra nézve fontossággal bír azon nézet éá eljárás, mit e te öntetben az osztrák-magyar közös kűlügyér fog követni, ha vájjon fogja-e támogatni Francziaországot c kérdésben, mint támogatja azt a keletet érdeklő minden egyéb kérdésében.
TarmlmAnyfkirándulAsok Keszthelyről.
Az egyes tantárgyakhoz az órarendben hetenkint bizonyos, a szükség szerint megállapított számú óra van feutartva, melyek gyakorlati okmutatásokra fordíttatnak. A gyakorlati okmutatílsok tehát hetenként, rendesen ismétlóduok és az illető szaktanár'' vezetése alatt, főleg a gyakorlatilag bemutatandó tárgyra szorítkoznak, és csak Keszthely közelében különöseii az intézeti vagy uradalmi területén tartatnak.
Azonfelül azonban óvenkint még nagyobb tanulmányi kirándulások ís eszközöltetnok, melyeken leggyakrabban több tanár vesz részt; ezek egy vagy több napi időt veszM nek igénybe, és féladatuk a hallgatók lát-körét — megfelelő vezetés és oktatás mellett — lehetőleg szélesbiteni és a figyelmet minden előforduló gazdasági tárgyra kiterjeszteni.
Jelen tanévben e következő kirándulások oszközöltettek:
A téli félévben: 1.) A belga király pal-lini uradalmában lövő szeszgyárba (Zala-megye, N. Kanizsa közelében); lovábbá Bükkre és Osepreghro, hol a ezukorgyárak tekintettek meg. A bükki gyár ujabb szerkezetű, sajtolásra, a cseprcghi pedig átöm-lésre (DiÖusió) vau berendezve. Mindkét gyár a magyar-osztrák birodalom elsőrendű ezukorgyárai köxó sorolható. A kirándulás kitűnő szívességgel és előzékenységgel fo-
HlrdetóseK
A hat h«»*l">« |.ilil...r.rt l-.t^r 7 Kr. S-aior 6 mln.lni t.iv.il.t.i l»-ikMtit«<it U kr IUlye(<lij niln.l. ii l>nklaU*jrt 30 kr.
A . N''w''t I11• 11-epy petit «.>r Iirikiita.i .lij* 15 kr
^adtatott. Visszamenet a szombathelyi sörgyár szemléltetett meg.
2.) Maróthra, Somogymegyóbcn, hol gr. Huivyady L. ur czélszorüön berendezett szeszgyára minden részletében meg''tokin-tettotett.
A uyári félévben : 1.) Fenékre, Keszt: hely közelében, hol gr. Festetics Tasziló ur jeles ménese és gulyája, a beró lés ideje alkalmával kerestetett fel.
;3.) Kéthelven, Somogy megy ében, gr. Huiiyady László ur uradalma látogattatott meg,'' nevezetesen: a nagymérvű mocsár-le-csapolások ós telkesítések ; a szépen rendezett gazdaság, kiterjedt faültetvényekkel; a kitűnő juhászat és tehenészet, sajtkészités-sel; a szép disz- és gyümölcskért; a jól felszerelt gép- és eszközszertár stli.
4.) Sze n t- M í k 1 óso n, Nagy-Kanizsa mellett Zalamegyében, Özv. gr. Latthyányi Lajosné úrhölgy uradalma tekintetett meg. A jelesen kezelt gazdaságban különösen a mély talajmivelés eredménye (a turó-eko itt rendes használatban levő eszköz) volt szemlélhető; a juhászat és igen okszerűen kezelt sertés-tenyésztés -sok tanulságosat nyújtott; egy nagyobb öntözhetz rét-terület kiváló érdekeltséget ébresztett; de mindenki figyelmét osztatlanul megragadták q ritka szépségű és példásan rendezett erdők és nevezetesen a nagymérvű mesterséges erdő-ültetések, melyek itt a lehető legnagyobb haszonnal és a helyes kozolés folytáig a legszebb sikerrel eszközöltetnek. — Lehetetten egyúttal azon kiváló vendég-szeretetről és szivélyosségről meg nem emlékezni, melyben a kirándulók o helyen részesittcttek.
5.) Badacsonyban, hol a veszprémi püspök ő mlga és Bogyay Lajos cs. k. kamarás ur kitűnő szólómívelése és borkezeléso tanulmányoztatok.
6.) Nagy kirándulás. Junius 6-tól bezárólag 13-áig.
A kirándulás résztvevői a legkedvezőbb időjárás kíséretében junius 6-án délután a keszthelyi vasúti állomástól eliudultak és egyrész nem kevés élvezetet találtak nzon gyönyörű táj szemléletében, mely a Balaton egész hosszában elnyúló vasútvonaltól látható; másrészt sajnálattal tapasztalhatták, mily nagy és mindinkább terjedő futóhomok terület lepi el a lecsapolás következtében a Balaton somogyi partjait. Némi vigaszt nyújthatott nekik azouban azon tény, hogy o veszélyes szálongó talajt itt-ott .különösön uradalmak részéről megkötni igyekeznek s hogy így c különben lusznavehetlen terület idővel mégis hasznosittatni fog. .
Estére Székes-Fehérvár városába érkezvén, ott azon kellemes hir várt reánk, hogy nevezett kir. város telkes polgárai önként ajánlkoztak a jövevények éji elszállásolásáról gondoskodni, a mi nagy elismeréssel vétetett hitül. .
Junius 7-én ismét a vaspályára ülvén, délben Kis-Bérro érkeztünk, hol is az összes
Hirdetéseket elfogad t . N.-Kuiitia: * ka i íífil Ivat a i ,vPwtw: zkIslkk m Béci-, Hamburg-, Berlin-, M»lH«iii.Fr«nlifW*- ¿» Btwl
ben: II.U8KNSTKIN & vouu:u. LIpOM-, Btr«*, é• Stuttgartban : SACIIHKfc TAKSA. BéoikM: Ol''i''KMK •
4 - " ■
tisztség által a legclözókonyobb módon fogadtattunk.
Az anyagi igényekot élénk társalgás közben kielégítvén, a kirándulók siettek az ígérkező szeljcmi élvezőt utáu, melyet a kisbéri uradalom megtekintése inindoukinek bőven nyújthat. ''
A kis-béri országos méntelep Komárom-megyében fekszik és 11,000 holdnyi területtel bír, melyből 4000 hold száitfóföld-, 800 hold rét-, 2U0 hold erdő-, ós a többi legeidként használtatik. A gazdaságilag kezelt terület több majorra van íolosztva, melyek mindegyikén a kiterjedésnek és a legelő-minőségnek megfoleló nagyságú lóállomány van elhelyezve.
- A gazdasági rendszer teljeson a mén telep igényeinek van alávetve, minthogy itt a lótenyésztés jáUza a legfontosabb szirupét , ami különösen a nagy mennyiségű természetes és mesterséges legelőkben nyilatkozik. — A majorok miudauuyiun láváié csinosság által feltűnők; az épületek, nevezetesen az istálók nagyszerűeknek mondhatók ; a föld gondos megmivelésben részesül, miut azt a nagyszámú és elismert jóságú eszközökből és gépekből is láthatni; a trágya igen jól kczultctik ; — egy szóval az egész gazdaság czélhoz mérteu oly fokon áll, mely az ujabb idő követeléseinek teljesen megfelel.
,s A kis-béri méntclop feladata : az orsz/g különféle vidékein elhelyezett hágó-telepek számára az illető viszonyoknak megfelelő nehezebb ménlovakat szolgáltatni,! és azon czélból részint angol telivér, részint nor-folki és percheron mének neveltetnek. Kis-Bér összes lóálloinánya körülbelül 600 darabból áil, és ezek közt 12 mén-, 140 anva-kancza, a többi pedig Különböző korú csikó.
Junius Örán a kirándulók Bábolna megtekintésére indultak. A bábolnai országos országos méntelep szintén Komárommegyében Kis-Bórtól északnak, 2 óra járásnyira fekszik. -- Területo körülbelül 7000 hold, melyből 3000 hold szántóföld, a többi pedig főleg rétekből és legelőkből, továbbá erdőkből áll. '' «
A gazdaság hasonlókép a méntelep czól-jainak vau alárendelve, és igy nagy mérvben takarmány termesztéssel és mesterséges legelők előállításával foglalkozik.
A bábuinai uradalom a kís-béríhez képest sokkal k''cvésbbó jó talajviszonyokkal bír, •mert míg ott a talaj inkább kötöttebb és mélyebb rótegü, addig a bábolnai talaj főleg homokos és gyakran futóhomokos is, minek következtében a fenálló száraz éghajlati viszonyok folytán a bábolnai uradalom aránylag kevésbbé teriuőképos, mint a kisbéri. A gazdasági faültetés itt nagy mérvben vau gyakorlatban.
A bálnlnai méntelep fólcg arabs méneket szolgáltat, melyek oly vidékok hágó-to-h''peihrn helyeztetnek el, a hol ennek megfelelő fajta ló honos. Az egész álloáány itt 550 darab ló, melyek közül 10 mén, 130 •■•rkMitftiágl fÜdÁmj
nyakaucza van. A májorsAgi épülőtöket, az '' istállókat és egyebeket illetőleg, ugyanaz mondható, a mi orra ntave .Kisíjlénől inog-ciulittctctt. Kzcií rövid leírtból kivehető, hogy a kirándulás résztvevői mindkét ruén-tclopen számtalan oly adattal gazdaglthaták tapasztalataikat, molyok másutt egyköny-nyen megszerezhotók nem volnának, — és csakis azt sajnálták , hogy az esóhiány okozta, a tavasz óta folyton tartó szárazság annyi szakértelemmel párosult szorgalmat és buzgalmat majdnem semmivé- tett, és annyi jogos roményt meghiúsított.
Végül kötelességünknek tartjuk mcgcln-lítcní, hogy a nm. m. kir. földmivolósi mi-nisterium, mint a mén telepek elöljárója, az összes kirándulókat a legbővebb vendégszeretetben részeltetni méltóztatott, mit azon nyájas elózékonység és fáradhatlán szívesség még inkább fűszerezett, melylyel ezeu országos ^néntelepok tiszti személyzete ama megbízatásában eljárt.
Jnnius 9-én korán reggel elindultunk Kis-Bérről, szívélyes bucsu után és a legszebb emlékekkel telve, utunkat folytatandó. ltokony-Rhédén, a Bakony kezdetén volt az elsó megállapodás Itt meglátogattuk gróf Esztórházy Géza ur nagyterjedelmü és szép kertjét, és érdekes faragványokkal díszített lóistállóját, llhéde közelében egy, vízmosásos helyen 35 év előtt létesített erdei fcuyö-ál-lubot tekintettünk meg s meggyőződhettünk, hogy a czél, t. i. a vízmosás terjedésének megakadályozása, az erdóültetés által tökéletesen cl lett érvo. Ugyanezen erdő közvetlen közelében egy futóhomok területén levő szintén ültetett, erdei fenyő állahbal találkoztunk, és mindnyájunk csodálkozására » lehető legszebb faiiöv -fivést láttuk, minthogy a sekély futóluuuSfc-réteg alatt igen jó talaj terül el. . ''
A kirándulók nagy érdekkel nézték a Bakony hegyes-völgyös vidékét. Az országúttól jobbra-balca sok erdö-írtásx, és az ír-.tásokon telepített majorokat lehetett látni. Mcrcdqkobb lejtók, melyek könnyelműen, kivált a községek által, az erdőtől megfosztattak, "Undok vízmosásokban bővelkedtek. Kellemes szórakozást okozott az ős Csesznek várának megmászása.
Délfelé Zirczfe érkeztünk, hol a főtiszt, cistercita-rend gyönyörű palotájában valódi magyaros vendégszeretettel, nagyszámunk
daczáua, mogvcndégeltettünk. Délután a nagyterjedelmü apátsági épületet nevezetes gyűjteményeivel, páratlan gondosan és jeles munkákban bővelkedő könyvtárával stb. látogattuk mog. A nagy, fölötte ízléses és. kitűnő ápolásbau részesülő park szépsége által mindcukit elragadott, és mindenki kénytelen volt bovallani, hogy hasonló fa-dUzlést, mint itt, soha sem játott; kivált lokötöttc figyelmünket azon négy, tökélcte-. sen egyenes luez-fenyő fa-óriás, mely egy kis négyszögű udvarban van, és a kétemeletes, aránylag magas épületet jóval túlhaladja. '' ''
Zirczct, o gyönyörű helyet, jóltevőink iránt hálás érzettel eltelve, délután elhagyván este Vcszpém városába érkeztünk, hj>l elismerést érdemlő készséggel eiszálásol-tattunk. > ''
Junius 10-én reggelre, a hosszan tartó szárazság után, az ég csatornái megnyíltak, a mi ugyan a vidékre nagy áldás volt, de a kirándulókat czéljuk elérésében annál is inkább akadályozta, minthogy az cső egész .napon keresztül tartott. ílerend a híres porczcllángyár Veszprémtől csak két óra-járásnyira levén, felhasználtuk a kedvezőtlen időjárást annak megtekintésére, a mit nem is bánt uieg senki, minthogy alkalmunk volt igen sok szépet é.s érdekest láthatni. Hercndról délfelé a legnagyobb zápor közt a veszprémi löt. káptalan jutási pusztájára indultunk, hol a gazdaságot kívántuk volna megtekinteni, de c szándékbau a? cső által megakadályoztattunk. Szíves vendégszeretet élvezete után tehát Veszprémbe tértüuk visz-sza, hol c/.cn nedves napot a mindig tánezra kész fiatalság, egy improvizált táliczmulat-sággál, jó kedvvel befejezto.
Junius 11-én az idő ismét jobbra fordulván, engedtünk az előtte való napon érkezett szívélyes meghívásnak, és Nagy-Vá-zsonyra, Todesco, bécsi baukár ur birtokára indultunk, hol a gazdaságilag, érdekes tárgyak egész halmazát fölleltük. Különösen kiemelendő, hogy itt a burgonyatermesztés a szcszfózés kedveért igen nagyban űzetik, mire az éghajlata (a tengeri csak ritka hosszuuyáru évben érik meg) és a talajviszonyok oda is mutatnak. Az egész gazdaság a czélszerü fáültetések által igen kedvező^ benyomást tesz; a talaj, <|aczára annak,'' hogy igen hűvös, szorgalmai mívelés és trá-
gyázás folytán kitűnő búzát és magyar hol-dankint 40 mérőt ígért. A trágya kitűnő kezelésben részésfll; — a kilugzott hamu, íuply a helyben levő hamuzsirgyárból nagy mennyiségben kerül, rcnt''fes trágya-anyagat képez, és kűlör^sen a burgonyára kitűnő hatású; a jhhászat, mely nom régóta figyel-•^.¿sobb kezelésben részesül, már igen szép ponton áll; kopár térségek cleinto áldozattal erdősíttetnek be, de bizonyára bőven vissza-térítendik annak idején a költségeket.
Egyáltalában sok, do kivált gazdasági tékintetbon alkalmunk volt itt tapasztalásainkat feltűnően öregbíthetni és hozzájárulva még Grubern, urad. intéző ur előzékeny, nyájas vezetése, ki minden tudakozódásra a legkiiiierítóbb választ adá; végre, hogy az egész kirándulás a legbarátsagosabb vendégszeretetben részesült, ezen napot a legnevezetesebbek közé számíthatjuk. Ksto felé az utazó sereg Balaton-Fürednek irányozta ütjátv
Junius 12-én. A délelőtt a sok fáradalom kipihcnésérc lett szánva, délután pedig kirándultunk B,-Füredről a közeli Csopokra a veszprémi püspök ő méltga kitűnően kezelt szőlőjébe, és ott szőlészeti, borászati és pinczckczclési tekintetben oly okszerű eljárásokkal ismerkedtünk meg, melyek minden szakférfiú igényeit teljesen kielé-githeték.
Junius 13-én délután pedig a balatoni gőzhajótársaság különös kedvezményből szerencsések lehettünk a .Kisfaludy" gőzöst hazatérésünkre mégnyerhetni és azon bájos ut, melyc_t a hajózás B.-Füi edtől Keszhelyig nyújt, méltó befejezését képezte amaz élvezet láuczolatnak, melyben tömeges, hosszú utunkban mindenütt részesültünk.
Késő esve tehát, szaktapasztalásokkal bőven ellátva vidoran, minden baj nélkül teljes számban és iVIedhetlen kedves emlékükkel tértünk vissza Keszthelyre.
''Végül mcgemlitendőnek találjuk, hogy a kirándulók közli szép egyetértés és barátságos viszony,, valamint az intézeti dalárda és zenekar fáradbatlan :működéso nem kevéssé füszerezto élvezeteinket s hathatósan hozzájárult az ily kirándulásokkal járó faradalmak könnyű elviselésére.
Levelezés.
Keszthely, <lcc«. 2. 1869.
Egy-két lépés úntíg olég, mert több hátha czélhoz vozotno, azt pedig nom akarjuk, hogy tcondőnknok Fogyatéka legyeit.
Mi igy teszünk; hogy így gondolkozunk-o, nom mondom. Teszünk, tos/Unk; do ha a bo-vógzetlon munkát ogy másnyakára hagyjuk nőni, csüggedni fogunk a vállainkra uchozülő tohor alatt, s igy történik oztáu az, hogy amit a vélotlo körülmény kezünkbe adott vén'', a huzi-von Uág miatt kiizdonUnk koll értő.
Mindont a skilrtba tovŐ közönségünk tervez, s terveinek kivitelű egyik kénből a másikba tévedez a''épül a lovogőbo, míg a tömog édes gondtalanságoau áhnadpx, ogyszor csak arra ébred, hogy se igo, so.''test.
Már hotok éta liobosgotik az iskolaszék megválasztását, — félig-meddig az idő is ki volt tflzvo; do mivol a harmadik lépés szokáson kivül osott Vón'', iámét BzüloMt ogy bovégzotlon „ne-tovább I" pedig mnnnyiro szükséges volna ¡»kóláink ronduzéso, sok évi tapasztalásból igen bőven megtanulhattuk. Iparkcnljunk a vetéssel, mert későn lesz az aratás, a késő aratás után podíg küvotkozik a — szalmacséplés. •
l''ár nap óta „magyar polgári olvasó-kört" tervoznok; félünk, hogy o szép eszmo is a ki-[>$tol előtt a .polgári dalogylot" után elszoude-rlll. Mivé fejlődik ki, annak időjében hiven referáljuk.
„Lövésx-egylot" alakítása is szóban forog. Hohó} bizon végül még támad is valami, a mi — h:i el nom sül egészon — legalább csütörtököt csak mond I
Ilyen formán nálunk tohát mi sincs, caak lesz l . . . Oh nem — már van is :
a minden nemesebb érzotbon szűkölködő ál-tokat amullott, lujgy erőjüket kétszer ''moglia-ladó terhokkel uyötrik, a harmadik utczába elhangzó korbácsnyél - ütésokkcl abrakolják. Nom lehotue-o az ily,ember-alakot ragadozókat rendreutositni?
KESZLEK GYULA.
Heti szemle.
Deoiember 3-íu 180''.».
(liti.) Horváth Boldizsárt Gyöngyös városa díszpolgárává választotta, — Ubryk Borbála ügyét tényálladék hiányában mogszUntotték, a szegény apácza gyógy ithatlau őrült a egy őrültbázhan Tan elholyozvo. — Győrött a kutyaadó ohondoltotott; házőrző kutyáért 50 kr., más kutyáért 2 frt fizottotik. — A „Garten-laubo" rajzolója Cattaróba mont a ott két fülét lová''gvtL küldöttek haza. — A dalipát folkolők olleh Jjírczoló seregnél alkalmazzák az optikai távirdát. — Az 1870-ki állam költségvetésben magyarországi vasutakra 2ó,280,000 frt jelex-
----

V
TA11CZA.
Kedvesemhez.
(A.UiuWa, 18(19. aept. 25-«n.)
K.tmakAilva viirtAlak ín Kii K^latnliom tígedot, Mimién petcilirn c<cr»«cr i» Hohajtiiu * liovedet. Hajh ! ilo mii ír a ioli»jt«« Mii lmiiiiiil s liiiliAn.it To ii(fy «oui jii»* enyhíteni Utorolmrm«'', Huoniat.
Iitcu Ipfrr*» blionyiÍKom, Hogy «ercili''k,
Hiivera mliKltn. <Tól»liáni«a
T»nuj»^ Uogy kcihellcli. Jnj <ln mi n-i e< iiilml liiiliA ! Mit hMiuill s bubAnnt, T® U|fjr »in jo»» cnjrliilfiú Sacrcliuvniel, kinumnl. ''
Kií|> (icmcil volt boltlogiiiguni HiSrílnoke, oíIImra, Arsuytiöke iní|> lisji.itoil l)U»<keivgom egy nisga. JaJ I de rövid a lioldogiAg 8 tígtclon A butiAult Moh to nein eiiybitoni üicrelmemet, kiuomAt.
Siereu engem kii Angyalom 8 fogadj bo kis *iÍT«4b«, Vedd it «rte üdrOnígem 8 ílelemet cicríbe. Jaj 1 nilkOled «Ütemnek Minden percio búbánat, Ai Ilten la megild, hogyha Knyblted a kínomat 11
KgyhiaaabUkki
DKUVAHIC8 KÁLMÁN.
ÍJdképck Marodéból.
Vasutak és gőzhajók hozzilférhetőkké tettek a fiild minden pontját ; illő tehát, hogy volök a népek ismuroto is tágasbuljon. — El akarok tehát beszélni egynémelyeket, i;>ikot hosszabb iib-i larlózkodásom alkalmával j-^zakilfrikában tapiiK/titlui alkalmam volt, választom pedig egyelőre az arabok éa "a keleti zsidók családi életét, mély sok érdekes -fa festészi jelenetet mutat fel, és ebből a házasságra vonatkozót, mint clvitázhatlanul gyúpontját éa kútfejét a családi élet minden egyéb nyilatkozatainak.
Hecsülctpont az araboknál, hogy a leg.:ny a menyecskét összek''-lésök előtt személyesen Ino ismerje, hanem a h-génynek atyja iparkodik saját lör/.sében, vagy egy a magáéval szövot-séges néptörzs szép lány«'' ktfziil egyet (iának kiszemelni, annak atyjával imVnlksztk, ó» a batáridőt kitűzik. Előkelők és óhititeknél még a következő ősi szokás dívik. /V falu, illutőlog a törzs Öregénél Tscikh) az előkelőbb ét rokon i''érliak helyet foglalnak a földön/ a fid hosszában elterllló pamlagokon, a férjes asszonyok más szobában guggolnak, fecsegve vagy éno-'' kelve, egy loánycsoport pedig elfoglalja a hosszú és keskeny szoba két «dlunkező oldalán, jobbra éit balra az ajtötól, a 3 láb tnn^os, 3—4 láb széle«égit és nehéz függönyökkel elzárt két, novezzUk kűnyoszolyákat. Miutáu a leányzó körükben megjelent, éa a korelnököt jövetelének czéljiiról értesítette volna, ez körtllbolől igy sói liozwl : .íme, itt vannak, kik töretünk .dísze, fényo; válaszd közülök élted kedves .kísérőjét, a mint nemot szived sugallja, és „adja Allah, a legfenségosobb, hogy választót-„tad termékenysége által ép úgy tUntcsso ki .magát társnői közt, mint to bátorságoddal I xVáluszsz fínm I* S oda lép a fiatal ember a függöny elé, a lányok kidugják jobbjukat, mik tonyoro és körmei a honn uh nedvével bar-nár.i fusivék, egyik tenyeret a másik után megnéz, lejét csóválja, do elvégre ketlves puha ki/.- cíkéro akad, mely reudeten belül valamely
föltűnő kis folttal, vagy kis ujján lévő, előtte jól ismert arany gyűrűvel van jelölve, két ró-zsaujj észrovétlunül szorítja kozót. .Ez az, ez .az! hogy Allah áldása kisérjo késő halál-.órájukig!" és hasonló folkiállásokkal tapsolnak a jelenlevők 8 öröm- és Udvözlő-djilokrtt fakadnak. A válságos napot nagy clőkészitlotok olőzik inog; vau nagy sürgés-forgás; füstölg a k&rtő, jöniiuk-munnuk az üdvözlők és a szövetséges törzsök küldöttjei, miközben a női osztályban a monyasszonyt csinosítják, fflszoro-zik « majdnem agyonrakják legszebb és legdrágább ruháival,*— úgy, hogy a tömérdek 1 arany hord-(val, nlgiri aranyhímzéssel teljesen el!cp<:u s vem- és atlasz-kelmék terlio alatt alig kúp---'' mozdulni. Egy kis előlakoma után a monyns-''.onyt nagy, s különfélo jelvényekkel dUzltett ládába illtetik, hármas fátyolát! kívül vAstag,,iyjl<szinil szőnyl-gekbe burkolva, a ládát tartalmával együtt eiiiiOsan felkantározott lóra'' emelik, melyet a nászatya vezet, s elől és hátul a násznagyok kisérik. A nászvonat élén cgy dudá«-, ogy 8li>os-, cs ogy dobosból összeállított zenebanda lépdel, a sürüon elfátyolozott asszonyok dalolva köyetik, a fiatalság pedig ujongva ét lövöldözve ugntndozza körül. Igy monnek «lőbb a főtemplom elé, hová a családfő bemogy ét valami ajándékot tosz le a szentség előtt, innen pedig kurjongva és lövöldözvo az ogész várost járják keresztül, mialatt a társaság egy részo a főpíaczon, vagy valamoly alkalmas Ja-
Iiályon, a városon kivül, lóversenyt tartanak, •''érje lakásába érkozvo, a monycctko, ki ogy-átalábau initsom ért a háztartáshoz, még rövid időig szokta áztatni lábacskáit a megölt baromfi zsigerében. Ezen porostól fogva kezdődik vitz-szavonult éloto, ¿i ha szerencsétlenségére bo nom találna valósulni azon általános hícdelmök, hogy majd a paradicsomban.végnélkül! kéj éa élvezet várja jutaloni- vagy kárpóllásképoii, eletét ezennel befojozetlnok mondhatja, — ha mindamellett eddig folyt hajadonkora élet nevet érdemelt.
Egészen más, sokkal költőiobb, tovékenyebb és élvezctteljesebb a keleti zsidónők c-saládi
--—.................-----------------------
éloto, habár távolról som hasonlítható összo a nők állásával Európában. Leány- éa hajadon-korát részint az iskolában, részint a konyha, vagy a var/ószobában tölti; varrni és himozni minden leány tud, harisnyát kölni ctakit Tangerben és Mogadorban lakó ourópai tanítónők tanítanak, mióta a párisi .Allíanco IaraMito Uiiivorsello" Totuanban és Mogadorban leányiskolákat alapított; auyanyolvökot tisztábban boszélik, imfgy-itmúgy irják is, a''franczin, illo-tőleg anpol nyelvet lutlabálják stb. De egyúttal hajlandóbbak és fogékonyabbak is némi fényűzésre, és annak képzelt élvezotoírc, nom átallok pedig másrészt dicséretökro kijelentoni, hogy volt alkalmam hölgyokkol találkozni, kik szo-rény mftveltségök éa korlátolt társasági körük daczára salonképességöket bárhol Európában bebizonyíthatnák. Do hogy tárgyunkra vistza-térjünk, a serdülő, némileg tiszteaségna-leány-nak nom szabad ogyátalában többé ao ''nappal, sem férli kíséretébűn mutatkozuí, és esto ia csak családjával. Itendcsen a zsidó nők is kqndővol kötik oo arezukat, ha nyilvános bolyon kény-tűleuek megjelenni, éa inkább ogész-nap — mint a palóczi bátyó moudauá — „kutyául marad otthon." A liatal ember nom is megy maga, hanem atyját küldi .háztőz nézni," a kézfogás pedig a lány tóvollétébon, mindig pro nobis, sino nobis, okkép történik. ÖsazoUlnok az érdekoltok a caalád vagy városrész papjánál, mert — hogv megmondjam — kolotföldön jól kél a pap, és ha az utozán négy kutyát kővel szétriasztauak, bizonyos, hogy legalább egyikök eltő azökéaóbon papfélébo ütközik; a Két nász koudöt fog, azoinközt áll egymással, és a loányzó atyja igy azól a hajadon atyjához : .Kérni jöttöm tetőlod N. novü leányodat jelen .levő fiamnak; akarod-o noki adni (J Mire felelni szokás : „,11a megígéri, hogy lányomat ,,törvényes nejéül véve, .Mózes és Izrael tör-vénye szerint" fyg ve|o bánni, nincs mit olle-.,neznom-''" — .Eh megígérem fiam nevében. .Ez csotbon mennyit adnál leányoddal?" — .„Leányom kap 2—300 ducatot (1 ducato ér „,10 spanyol onzá-t, ami vagy 1 franc 60 cen-
09* Folytatás a mellékleten.
nyit fordítani óhajtanának. Kérdé» tehát: Vuu
szándékában a miniszter urnák o törvény-^totansöget megszüntetni, mikor és h.íjlandó-o o f rágott a törvényhozás elé törvényjavaslatot / terjesztőn i, ozon apátság előbbi fllggotlonitéaé-röl. Második kérdéa * kapornoki apátságot illcj-ti, moly hazai törvényeink ollonéro oly «őrzőinek adományoztatott, molynok ingatlanokat Magyarországon birni joga nincs, mutatja ozt Mátyás király alatt hozott 1608-iki törvényeknek 2&-ik czikko, melybon a bécsi békekötésről van szó. Ugyancsak lG08-ban ugyan orro vonatkozólag 2-ik Mátyás király iörvényo is ezt mondja. Kérdéa tollát: Tett-e, vagy fog-o lépéseket toani a végott, hogy a jezsuita szer tóttól ozon apátság elvétessék, s annak jövő-delmei az adományozás szellemének mcgfololő-leg kezeltessenek? [Általános helyeslés.] Kzon interpellátiók kiadattak a miniszternek.
— CuriosumlA pápai Doák sogélyegy-lottől érkezett ide póstán Lövringor Jézaef urnák kinoveztotéso 0« egylot disztagjává. Itt holybon több érdomes ur a Lövringor család nevét viseli, de ezek ktlzt nincs „Jótóof." Talán a pápai segélyegylet Löwy s nem Mwingor József urat akarta ez által megtisztelni vagy po-dig csakugyan önnek Mécsben tanuló 1G éves unokáját L. Józsefet, mindonesotro különös, hogy ai egylet annak novót, kit egyloto dísz-tagjává választ, nem tudja bizonyosan.
— A sákáAy-zágrábi áílamvasuton a psóbamenot nov. 30-án tartatott meg, mint halljuk, kíolégitó sikerről. — Az Unnopélyes megnyitás dooz. 20-án lesz.
— Nomes-Vidon f. évi dcczember l-jén azcntoltotott fol az uj izr. imaház, moly Unnopélyes folszeutolésnél a marczali rabbi, Rartsch-maroflf jeles éneklés» ogész karkisérottel és OrUabaum senotársasága működött. Daczára a rosz időnek, mégis számosan jolentek meg. A rabbi ur szép magyar szónoklatot tartott. — A templom javára Gutmann S. H. ur 60 írt. Ltf-wingor Izraol ur 50 frt és LUwinger Ignác* ur, ki a mognyitási tisztet végzé, szinto 60 frtot adott, mások kisebb (isszegokkoí járultak hozzá. Délben banquette, csto bál tartatott, — mely igen fényesen sikerült s reggolig tartott. — A hitközség mindon lohotöt elkövetőit, hogy az ogyháxiünnopélymaradandóomlékozotUlegyon.
— A koldulás minél inkább fenyogotő állást ölt magára, nemcsak péntokon, do min-
1 den nap egyik kéregető a másiknak kozébo adja as ajtókilincset. Mult hétfon 0 eorok Írójának csak 1 frt 20 krjába került a kéregetés, nom számítván ily vendégek érkeztére, önszo-mélye biztonsága szempontjából kéuytelon volt a''durva s gyanús kérogetókot túlságos kegy-gyol monesztoni tovább. Kzon adó boszüntotéso, vagy némi onyhitéséro felhívjuk a t. képviso-.ség és városi rendőrség figyelmét; mindönki nom lakhatik bezárt ajtón bolül, som inast, vagy hajdút az olfiszobában nem tarthat.
— Királyné ő Felsége szondán cato 10 órakor érkezett a nagykanizsai indóházhoz, do as udvari vraggonból nem ssállt ki estolizni, mihez elóro készültek volt A« erós bora miatt egy időig Adelsborgbon fog maradni.
Hasznos tudnivaló.
A jó magyar kenyér.
K pillanatban kaptam a Kertészgazdft 20. számát. A húrtartási rovatban a jó kenyérről van említés; ido csatolom röviden saját készítési módom szerint a jó kenyér recipéjét, ugyanis: Három fél marok komlós párt boáztatok. 1 iteze langy vizbo, ha szét ázott, átszűröm szitán fazékba, kovorok hozzá annyi lisztet, hogy a kovász se lágy, se kemény no logyon, s hagyom mig jól mogkolt; akkor toknóbo teszem, a melyben már ''/„ mázsa 0-os liszt és 8 font buzadorczo van jól összokovorvo, itt szokás szerint a teknő két oldaládan ismét kovászt toszok, — azaz a íontobbihe* öntök még l itexo vizot s a hozzá megkívántató lisztet, s midőn annyira fólvortom, hogy hólyagzik, botakarom b uira moghagyom kelni. Ezután veszem a szükséges vizet, sót s kenyérré dagasztom , midőn felérő megvan, teszek belé 16-től 20 .darabig hidegen rcszolt burgonyát s ezzel addig dagasztom, mig a tészta jól pattog; okkor ha késsel mogvágom, az szép apró lukacsokkal bir és sommi rétogosségot nom mutat; most négy egyonlő részro osztom, ki-szakaszlom b azonnal kosárba teszem; ha ko-lésnok indul, fUttetcm a kemenczét, mert miro az mogfülik, a tészta megkel. Knnél jobb, izesb kenyoret képzelni seralehut; ozt valóban szereti a^ apróság, tőlo egészséges ''és jóazinbon van. hs azután mért rcsteljünk mi szegény magyarok barna kenyeret unni, mikor n-dús angol oladja gyönyörű ökreit s maga juhhúsle-vcssel és sülttel él; oladja szJp vásznát s maga pamut fehérneműt visel. Ha nélkülözni tanulunk, meggazdagodhatunk, 8 a fehér keuyér nélkülözése ''valóban roszuí sem esik, ha ily barna kenyeret élvezhetünk. Kísértsd meg csak, szép gazdaasszony, meglásd, alig győzöd-vágni az apróságuak.
mAuia.
Olcsó és jó téli takarmány
igás ökrök számára.
Kgy némtst gazda télen át a következő takarmánykeverékkel tartotta marháit. Egy-egy darab számára volt naponként: 40 font kukorioza-szárát 10 krért o. é. — 10 font hü-volyos vetemény szalmáját 7 krért 0. é. — 10 font nyári szalmát 6 krért o. é. — 5 font vörös lóherét 6 krért 0. é. — S azt tapasztalta, hogy e takarmányon, ámbár naponkint nom csekély munkát kellett Ökreinek végozni, épen nem fogytak meg, — hanem kiteloltek jó erőben és egészségben. Az összovágott kukoriőzaszárat néha poly vával is koverto a hüvelyes votomény szalmája bcly«tt.
Nyílt póata.
— A. A. Csáktornya. Mihelyt U5nk engedi, kikeressük, ( kétaséggol megküldjük.
— ,A jelenkor !.<»»" cximll ni*ki''t kllixlurttel vettük ■ jOvB siáir.unkhnn huituk.
-- fls. N. Kaposvár. A fe''iete krlgllk- kivágatod •»érint küldettek. "Többire né*».< sxives (I''vn.ÍH I
— N,h. Pest K8»xöm-ttol wttük Itlrálatra ké«3l.b bocsáttatik.
— A „8»lnpad" »xerkeixt3»égén*k Hulán 8aj-náljuk, hogy nőin »solgálhatuuk, de 4 cserét »slveson loiuük s kórjllk.
40 eves köhögés klgyo-
3\Tyllt; tór. *)
— Beküldettek szerkesztőségünkhöz a követkoző német naptárak, as 1870-dik évre szólók :
1. Konstitutioneller Kalonder, az osztrákma-gyár ministerok arczképcaoportjával, ára 15 kr.
2. Portomonnaio-Kalender, ára 20 kr.
3. nrieftaschon-Schroibkalondor, ára 24 kr., csinosan kötve 50 kr.
'' ''4''. Blattkalonder, ára 15 kr.
î .
6. Damen-Kalender, rézmotszottel, dlszkö-tcsbon, ára 60 kr.
6. Pros''t Neujahr, komischer Kalonilor. — Ara 40 kr. ''
7. Grosser Comptoir-Kalemler in l''lacatfor-mat, ára 40 kr.
8. Eleganter Wand-Kalonder mit Farbon-druckrand, ára 20 kr.
í). Kanzlei- und Huroau-Kaloudor in quor 4. 20 kr.
10. Kleiner Wand-Kaleudor 15 kr.
__Mindezek L. (U Zamarski & 0. Ditt-
inarsch kiadó-hivatnlábni) jolentek ineg Hécs-ben, Schaullerga8so Nro 24. — Egyébként megrcndelheíők WAJDJTS JÓZSEF''könyv-kereskedésében, úgy, mirtt mindennemű magyar naptár.
MAÁR NÁNDOR0"—:"05
ajánlja magát mindonnemü gazdászati és háziállatok külső- s belső hotegségekboni orvoslására, valamint mihdon előforduló állatorvosi nWiétekrb. u. in. Iiórélésekré, fárk-angolositás-s rövidítésekre, juhhimlő-oltásra, érvágásokra stb.; ugyszinto ndiU-vovésoknél olőforduló külső és kezességi törvényes belső hibák hiteles meghatározására, és hiteles bizonyítványok kiálli-tásárn.
Lakása: a .Zöldfa" vendéglő mellett a László fürdőnél.
II off János udvari szállító központi raktárának Mécsben. Kilrntnerring Nro 11. ■ ■<
1 - •
Ami KlriiiU, már«*, fi 18IÍ9. I./logtíiI »lerrolm «1nyilká«.iil*»n kllllnő mi»IAtsjf/ir»m*nj''<n»k hMini-lnt.\ utAii »''utálatos gyorsan elmúlt, ugy, liogy most sialinilon IMogshotck. Vajha inloilrn urnvedS cl/ gyors scg/lyl találna.
Roll, tanlt-5.
Or -anttfrics, 1069. márc.. 9. A Hoff-MU maUts kivonat rfitnigHir, maláta vgvsisigcliokoládé és ma-láUn«llriukorkákkal bctegtlm legnagyobb rítiáoál a legjobb gyá|ryhatásokat «rsdméoyssetn.
Dr. Kirchmayer M. gyakori, orro*. .
HolOT*..!, 180». máres. tO. KnMjnc 3a nektm kltOnB maláUkí«ilt«<nyeU.81, arrtaoten pedig mell-
eiukorkálbét (kBl.Ogfs ellen).
Vlkanota A., báré.
Moilor, 1AC9. apr. »5. Kittln/í hatása maláta-mell esakorkáiból kérők így kaldeményt.
Karg báré, stásados.
Zempelbnrg, madenwrrdl kertllrt 1KT.9. málns », As Oa maláta késsitmrnrel nálam ii sxinto csodálaloa hatást eredményeitek. 40 úv éta sionvedtem harntos köhögésben, 66. ''évemtől fogva nagy mértékbelit el-gyengülés járnlL A maláta-kivonat egéss»ég«Br busa-moiabb liaxnálata folytán nemcsak er3m helyreáll de régi kdhOgésoro Is «lóg csodálatosan megtiltat.
Ksrnnltser P. ««vegye,
ssUl. Uutsta.lt
» *
A valédl udvari Maláta-kivonat egéssiégl sflr-MaUta-egésxségi-chokolade és Maláta kivonata ba«< kon* csupán llolT Jánosnál KSrotnerring 11-lk • Slx» kapbaté liérsíion.
Arak -. Maluttx kivnn.it t-)(év>«ég sSr tlveggel és
csobiagoláaaal: 0 llveir frt 3.70, 13 Öreg 7 fr'', ''21 Üveg 14 frt. M Uvcg T, frt 1«<> flreg WJ frt | ->l»litaegésiség-caokolái)é Nr. 1. egy font 2 frt; Kr. II. egy fon* 1 frt IM>, r.t fontnál fél font ingyen, tis lontnál cjyr és egy negyet font. Maláta-ehokolédepor eisecsomók si.vnára; m hlnnyxó anyatej pétlására 8 ) és 40 kr. MuH-ioaláta-bonboiis 00 és 30 kr. Mindé* Uéctbül.
Kapliaté Pesten Tílríik Jéssef gyégysseréisnél Klrályutcia 7-ik ssám. I.eitner és Ur inwald. — N.-Kanloáu kapliaté Uosriiberg J. és Welliacli J. — Scluvarx Adolf; Rosonberg Ferenci és Reicbentbal C. uraknál.
«I B rovat alatt küllőitekért felelSiséget ím » 8ierk.
A .UAZA* kiitositébank nov. havi mftkfldésének klmulatAs.i : Benyujtatott 100.) darab bevallás 8IÔ90(»-fr» tőkére, függőben maradt a mult bénapbl 79SH<;® frt tökére. ösisesen : 1/, 10,706 frt. Bbből kiállíttatott 9S0 darab 84»8tó frt lőko, f.|g<őb»n mar »d« 01748t frt tőke, rlutAsittntott 1 MlOO frt tőke. Os.ae.cn 1 1.6lO,7riÖ fri — A bank raAkHdétének kőidet» éta t. I. 1867 sopt 1-től 180!) nov. végéig ni Ossics benyújtott bevsljáuok 0»a-siego ; ''25,997,680 frt o. ért.
tjZLsES''TI-KC IR.I^OlC:
Ms|y-Kaslisa, 1809. december 3-án.
Pesten, hol a helyi malmok luiut jeleatékeny ooncorrensek lépnek fel s oly sok gabonát dolgosnak fBl, mini a gyenge behoxatal megkívánná, as delet sillárd, máskép raa as a vidéken s különösön uálunk hol a íogyas.táa csekélyebb as Qaletet jelenleg egéeio" ssornltaak mondhatni. Innea van, hogy a forgalom ■ fővárosba éléok, mig nálunk panasit panas» ér, a dacaira ennsk aa ár leven nyomva.
fiaczi heti-vásári kelet-árok.
Nagy-Kanlsaán, de«. S-án. Alséaustriai mérőnklnt.
TsrMéayek 1 B u ■ a 83—S6 fonto» » írt, 66 — kr. 81-8« fal 4 fr. 10 *r. 87-88 fU. 4 fit 80 - kr. Ko a e 78 fnt 2 fr. 46 kr. 7»-W fat. 2 ft »6 kr -Árpa sarfKsőnek, 70-71 fnt 2 fr.30-70kr. 71-72
fnts ''2 frt. 75 kr. Árpa kmnnsígoi, Oíi-CO fts. ''2 fr 60 kr. «7-0» fnt. S frt 00 kr. Kukorlcxa ''1 frt 30 Ur., - frt — kr. K uk o r lo a a olasx (c»ini|iianrin) 2 frt 40 Kr. /.ab 41 — 46 fii». 1 frt. 60 kr. 10-47 fin. 1 frt 75 kr. Pohanka Cfl—OH fns. ¡1 frt. — kr. 00- 05 .fis - frt. — kr. Pa»*uly fehér 4 frt — kr. Paatuly, Urka 3 frt. — kjvHxéun inán. — frt. kr »ialuia -- frt kr. 100 fej kâpoîït* 2 frt - kr. 3 frt
Érték- és váltófolyam : dec. 4.
" 6% motftliques 60.20 ; 5% uentz. kölcsön 09.40 ; lH60-ki ál lad almi kölcsön 04.70; bauk-részvények 7.28 ; hitolintézeti részvények 24ti. 25; London 124.35; ozllst ágio 122.;».">; arany darabja ö.80»/,# kr.
Vasutl naponklntl menetrend : Indul {«.-KanlasArél Barc» felé re^g^l 4 éra « »m vtélulAn 2 éra
, . Buda „ r. ggol 0 éra
. c • . <1. u. 1 éra
. . ». e«t»''e 10 éra
, , Tricst , rrgjf. 4 éra
i ■ '' ■ • dûlbcn 2 éra
, . liée» , regg. 6 éra
, . . éjicl 11 éra
Koproulg délulin 2 éra
Krk. N.-Kaiiiisára Barcs
reggel 4 éra s . délben 12 éra Buda folől reggol 4 éra . . délb. I éra , , c«tvo 8 éra Trlest . délb*n!2 óra . . csto 10 óra Bécs , reggel I óra . . este 10 óra Sopronból dclbon 12 éra
65 •25
22 57 46 IS
20 20 1
30 23 43 53 ft 2 Ili 10 18 42
perex. perc«.
M
perex.
perci.
Heti naptár.
Nov. 28-tól Deo. 4-lg 1869.
"ll<fés heti-nap
Katholiku* tár
nap-
TrôtësSns"
naptár
A végső pusatulás Issonyalrél.
TÖF
íuy
Vasira,p
Máté XXIV, 16—.''15.
0
7
8 0
10 11
Hétfő Kedd 8xtrí.
CiUlOrtnk
Péutok
Bsombat
C 2 Öab. ap. Miklós p. Ambro» p. B. assz. f
l.ookádla
Judit, Kul. L)ain. p.
G I Felln
Uiklét
Ágota
Hiofron
Caosar
Judit
Damái
Felelős szerkesztő : Wajdit8 JÓZ8éf. ScgéUszerkesztó : Bátorfl Lajos.
H
11 1) E T E S E K

\
Aag olélpaplret, tetsxíasxerinti nér, betn TAgj koronáalc nvySn
nyomva. 100 darab nyolcsad, Telia. {.
bér 40 kr. k 100 . ngyanax 100 drb boritói kai 65 kr. 100 • , vastag kettő, „imi-táesal ragr Toualox-va 60 kr. 100 . ngyanax 100 db borítékkal 1.50 kr. J00 . ■ negyrdrét. Telin W kr. 100 • . vaatflg Lrttűs simításul vapv vona-loxra ÍO kr.
100 . cyolexad, külSnbCxő '' ceioo« sziom I 6o kr. -00 • ngyanax 1(X) tiiaet
borítékkal 1.20 kr. K)0 . boríték bclOl «rinex-re 55 kr. . angol levél - papiros divaUxerfl monocram mai 90 kr. 100 . ugyanax borítékkal 1
írt 40 kr. 100 . látogatéjegr elkéíxit-, ve egy perex «Jatt 50 kr.
100 , kettösfényü. litogra-jAia, meslcrileg ké-sxitve 90 kr. 1 db dombornyomé gép név- ¿i
cxiamcl 2.50 kr. 1 db &nmacát nedre^ité stam-
pigiia 5JO kr. Pj&M* í«»e<vesití Írószer, iroda sxámára s uUxásra, egy db boxzátartoxóival, 100 darab tollal IM kr. 1000 darab njrvezctt levélmark aranyoxva ; aagyság tetsxcs sxeríat 1.00 kr. 500 darab ngyanax 1.20 kr. - -1000 legnjabb. mint a pecsét-
vfasz 130 kr. 500 db a írt Egr dobot béta 10 kr. • . virigpecaétjczy 10 kr. I 12 teexat patent acaéltoll tixen-
Utfele 25 kr. 1 tacxat tollayél, finor. 0 kr. V Számlák, «xillitó levelek. : sslndeanemO ayomUsráuv, pe-eaétíjomo''k, Oxleti másoIÓ-kOny-vtk ^Sri áron sxolgáltatik.
Pattal atáavtttti >» knidhet-tk. Be pakolás díj nélkül.
TRAüfiOn FEITEL .
■ÜÉ pNh
*i**y . J U»"Mrring i. s^enUjrr dem »raeehe-Haas.
(237— 1 fy
Traugott Feitel
Bée«. Kim ta erring Kr. 2.
általános árjegyzéke
P.pir-
ée
nyomtatványokból
líelléklet a ..Zala-Somoayi Közlönv ¡369. év 48 ik számához.
telik a többi Mtat Károlwáro* 1- iumo
7,500,«*» Zákány-Zágráb 370,frt stb. A *uc* csitorna mognyilása alkalmából nem • •• közi kereskedelmi cxmgreasu* ím; . ''.> i S ,i> házi intendánsul valószínűleg I''ornA; y. n-gyest. noverák ki. — Egy gazdai ,.e»|vArwl képviselő 10 éves leánya remény|ulen lomból egy nyitott sárcsatornába iiRrot« « nyoi.i talapul elvesxott as undok sártö|n»>gbcn. — As első'' hazai takarékpénztár a Dalinátiába''i har-ozolá seregnek 2000 frtot adott; l''osten n barátok terén pedig egy ércí-dlsrkutat <;óniltat n adományoz a városnak. -- \ ..Századunk'' u ■rosti Naplóba" olvad. — Az l''jzterhízV képtár valószínűleg a németé marad, IVstvá-ros közgyűlésébon tárgyalják ez Agyét- —, Az nurópai császárok s kliályok háu költsége, m >• lyeUa uépek fizetnek 80 millió foii.it. — ToMy János a magyar Hercules Nagvvártdon mulat s mulattat.—- átlátszó papírból készüli uj bú-l;-cgj<»gyek kémdttetuok, melyeket másodszor ragasztani hau> leint — lV szia iiii nvi l.i *zló síremlékén) eddig :l.jlh.» f>t gyűlt I)-. A nyngdijnsok névjegyzék» megjelent. - ■ Trolbrl Ágoston indít meg egy nagy lapot. Rómában Olga orosz nhpnó, a jVürJonbergi kitálynó nagy kitüntetésekkel fögadutik. — Konstantinápolyban egv osztrák Llnyd híjo 1.1 irin/''-Utatitt, melyen f)2 zsák pu«h >p. 1 vidékre ozlmezve; o- y ; tás végeit; bizonyára lc.il''.
Hója Görgely, hivaulos körútját folytatólag, o
napokban látogatta meg Galarjbik, Kanta, Kis-Komámin, Kom''rváros és Mogyoród iskoláit. Galambokon, mint halljuk, a Unulók eló-monotelével a r. k. iskolábau igen meg volt elégedve. Dicséretét tejonte ki a Unitó ielea tan modora felott, és kijelenté, hogy ozon iskola becsületére válik a községnek, dicsőségére a a neiueslcebld. tanügybarátnak , fűt. Farka > György esportw urnák- — A*»!un sajnálatát nyilvánitá afölött, hogy a nagyszámú tanulók'' számára még csak egy torem van, ós hogy még némoly szükség;* taneszköz hiányzik. p. 0. foldabroaz, földgömb, természetrajzi ábrák, a szemlélte táshoz szüksége* kép.-k. l)o azon ör-vondeztotó. ígéretet vett«, hogy őzen hiányok nemsokára pótoiva leszimk. Ugyanitt a rof. hitközség iskolájában is tett látogatást, — do egyéb ok - közöl n tano3v.közök hiányos volt* miatt az olómnnetílt nem épen örvonditesnek találta. —- Kis-Komárom fiolájának helyinágo amily i-yomorítattgos, épen oly-diciéraes abban a lanitó''rt''.oig^uii, Űgyowégí, s ft tanulók több tárgy boni qlflial.oltsu. A tnufolügyolö jolenlétó-ben a várton, fcíná«-* .(s képvieolösóg ülést tartott, melyben ¡i tanfelügyelői n népnevelés (ld-VÖ8 voltát, na fitti t.>rV-''ov.iU hasznosságát /a kc«M.-iVtágrit fi -''rv i ó ra nagy tigy. -ll''fflFaózt lojtef''tv. ¡.utm a ''^gyűlés egyhangúlag olhainrozi, hogy rozzant iskolája helyett a jtM Uv.mwal «U«<» i»k«>Ut építtet. K czélra fölként r. niifoíllgyoló kö/benjáráslt ív/ csélorgninlképtaiaoii.il, mint kegyirarágnál, r. tanfulllgy.éW hé''^íggol félajánlá a közbenjá-rúst. Kz Ügyben i logatást tón a helyIfntv lakó uradalmi kiia/n..: urnái, ki pártfogását igén* e r''zont ''''.«ólra. 1 liiíszUk, liogy a kegyuraság t e vánsi közönség énlc'':»i n nevelés Udvéro a téren össze togu ilT találkozni.Hz üléslten a tun-fnlilgyeló felhivaaárií az iskolaszék rögtön megalakult, b a megválasztó''.», tagok letev.ék az os. kílt. Mint halljuk, megírató jolonct volt o*. — Kom''rv.iros iskolájában is örSmmol észlelé a tuni''.ó buzgalma, le a tanszer.-k hiánya miatt itt sem volt teljen megelégedés eszközölhetö. A tanul''iknak kél tunterombe osztása szóba ltoza-t ittr s az ott jelenlévő biró s tlöljár''.ság a már kész iskolai term.it u inn''ikára még egy segéd-''ruitó alkalma'' ''f tvil i wr.n-ilathavenni igérkez-.. Az bV : tanfelügyelő fölhívása
I ilyrán o n p ..,-j.tn ;t> g fi»g alakulni.'' .Mint értesültünk a in >..'' • <(i Ukclahái/ '' ''-e i meg volt elégeilvo. i i »1? is Vv ,;ai ".al tel-jesítl kötelmet. d-> kel! t-.n. . ..anyában
kivánt tiikert ne svinég tCiiinir1: i''. r.em''•.épeJ^'' Hiszaztlk, lugy a «Icrck uradalmi tis/ íég a nagy itovü Ibldosuraság (gr. Széchenyi Kálmánt joti-k-!iy ága h a köaaég gondoskodása e hiányokat .jov''nl idő alatt orvosolni fogják. A tanfelügyelő fölhívására az iskolao/.ék ö héten itt is megalakul. Karos községben a nép és a tani tó közti viszályt 1 ginkább meg érri —-mint értesültünk — a tanulók hiányos clÓmo-
Hirek
tj''t
- .«.
í.ltá.-ír-¿a s/A|.:
... k. vallás- a köAiktatási tiiinissloriumnál
miniszteri Tnnáci''M ur a néhai Szencay Fure.us siombstliolyi megyés PiUpíík O nagyméltósá-g.liíük hali.la által megüresillt síombatholyi ¡..¡»pöki székro 0 Kolségo által logkcgyoltne-sj.ioon kin ivextotvén, s l''ápa O Szootaégo által megerősíttetvén, folyó hó 21-én Esztergámban fóniéltósAgu Simor János osztergami érsek s Magyarcr /ág It -rczeg- Primása által n k-v tholikus egy hát szortartá--»ai »ntiut ünnepélyeién »-Ifoglalaudja, és a mogyo kormányát át/o-ondi. Minél fogva ezen az ogó** roegy éro «¿¡utoly fotito« mint kugyoh.es jelem-t nif,raííloiwiigrt-tói áthatva f.ilhircaó Urasigtokat. mUftii t a püspöki heikutéa . napjára, anoaK llnir -j ont lendők, a kötb.mcs hui tbzt«lol"k- c. . tukat tanusítamlók, flzombathalve". Hli . » i-u.oM !,Imii meajeloujenekJ'' —« ü''.taiot .iiajó«, káptalani hclyp'' k.* ''■•<>>•
- - A kö ti ''«. *. a táü5 m i n i« z t or <Jturgó, tf> «vmegyei •''•S-M-.''.iír''bah ''Atlami li-
t e'' lével UsrpOúi. ''»les gy^ó.l^írkohL-i iguiiv« tanárnak Feltoh Károly budai .i»u>. a- \<i*to ke , .. , 1'' tépszáiiiiáló bizotUág rráml.''ló ugvr.i k. r-iegkozdetiok inükodéaUket; felhívjuk t /telt közönség fig -óimét, hogy c«er( a i«''." m ibb u.iinos ösztön- ól kó''otk''óz« ti iu-tiv.kedi>i>. hazafiss kés/séj.- el ip»rkodji-i"''k teljém ii A netalán felfelr. -illő tóvc* « gya-iiusito 11 igyará*a''.''jl at nsitlyozni.
• Ki'' Kanizsa vár« Máját kyz»égi-n k jelen'' it>- ki s a tan <''«• ''érint teljesittu-tik : kár, hogy az i*k<»:;i''. > k mono|M>l|za-ilésr miatt könyvek mcgszvrz'' ••''ben fennakadás vt\''i , :''«m«sitk K.s-Kai.irv.0 , liánom mindéi u-d.
sss S z j m b a t!. • l y e n legközelebb .Osszc-, tartási alakul'', nelynek tőuzélja az ogy-niásközti bizalmat, oar''^ágot minél szonwabb ka(K.''aolatba hozni;
— Honi seb bűvész swllemnlak-varázalú, utolsó előadását a .Zöldfa vendéglő nagy teremében deC7. f>-én leszállítóit ár m"II -tt m.''g-tnrtja; ajánljuk azok tigyelmébe, kik.ntrg ucin látták. _ .
= A vasmegyei fenyítő törvényszék Oaiger Lászl.i közliátorsági had nagyol, • ki |8lW-ik évben a Vasvár- és Zala-Kgerszt".; közti px«ta kirablását tervezte., s-végrehajt .sábun csak a nem számított körülmények által akadályoztatott; mégis Filip Antal vasvari postakocsis! a reá bizott pénzes levelokuok közös érdekben bvndő elsikkasztására ösztönözte; -továl b.v ugyanazon évben Tóth Sándor kis-n.ákial lakostól több ingóságot eltol vajolt;
végre f. .1800. évben a szilvágyi posta kirablása végott több hegyh''áti lakossal f/.övet-k"zctt, a*onban Molnár János á'',tnl kellő idő-boa íeljolentetvéa, e gonosz szándoka meghiúsult , •— két évi börtön-fogságra és állásának olvosziéséro Ítélte. ^ ,
•— Tanügy. A zalamogyui tanfolügyeló,
— Dal in á t i á l> a n megyénk tiai élet-halál hurc/.ot \ ívnak; fájdaliftu «» keserűséggel osztozunk nehéz sorsukb .n. Nemcsak hazánkti■ de megyénk sZ''t''.öttj... levén, kettős érzet ösztönzi a l''ilkesb hontiak • honleányokat, Imgy kegyadomáoyaikkal sűrítsenek rajtok. Ar. adu kozásban nem les* ugyan o inogyo az első, do utolsó sem maradhat. Udvos volna, ha a iho-gyoi *oki.itély«fs fOrtiak közül uknr hivatalos, akár tangón egyén ii*. ügy élére állana, mert bár egr.iti-uo megszűnt is a l|»re*. Icinenlek a sel>osUit. iciknek jótékony ir volna a részvét. Azad''wx/as akár ter-iény-, akár pénzben, sőt vis/.ou- «-. tgy tépér. vbon történhetik. Az ah-kozás fdly untára i.ézvc készséggel l''ol.i jáiiljuk lapunkat.
— Kfcftbó.mro szombathidyi megVts püapKk ul ő méltósága a f. hó 21-én K«zter-gombán ,f.Uipü!iké szentelt'',»¿vén, püs|xiki székét deczeiob or lió 14-én tWja tlnnoptilyesun elfoglalni. Héti. Ditnicz ly^joscz. püspök és káp-lalatti uagv (.réiioiit mint kaplalani helynök ez ügyien a kfcvot kőző körluv-lot intézé egyház-tu«\''r-yénk demsához. Káptalani holynöki tusttem keüvua Uötelesc.i''g..ioiué teazi, miszerint \ >raságlokttak örvendetes ludomiUára hozzam, hogy (iiéltóaAgoa és főtisztelendő Szabó Iinro w»/.préiai ss''.ék^fogyhá/.i kanonok s apát és a
uotolo. Ittaft. körülöli osporee ée a tánfojügyoij jelenlétében községi lilén tartatott, melyben a kölcsönös vádak kicserélése után a tanfolügyeló tapintatos modorva s az esperes bókitó szelleme oda vitték az ügyet, hogy a tanító még o Uuj. évben békében maradhat. Hisszük,hogy ÜS ¡¿.j alatt a/, iskolát szerető uép szorgalmasan küldi iskolába gyoriuekeit, u unitó pedig a kor igé. uyei kzerint törekszik az ujabb és sikeresebb tan inó. 1 használata .által a lohotő legnagyobb
előmenetelt •■szközölni. Adja istent _ A
taneszközök itt is hiányzanak. Mint halljuk a tan: ''1 ;/olőt ozon köruyábnn u fentisztelt ko rltloli e.iparos ur éz a kiskomároini segéd-l«|. késs urak (a plebanus nt. Csoto Lá»zlé ur távvl''.óuSbon) uem csak''kíváló vondégszerotéttel fogad.ak, hanoin kőrútjában ée iskolalátogatá-sábao ;.I f.iradhatlau Ügyszeretettől » élénk tigyi íDiiliiid követték; A Unfolügyeló Meronyo fdó akarta köiutiát folytatni, do ozeti szándékában inegakadályozii őt a sok esőzés miatt o vidéken U& utaknak i«ak nem járhatlansága. uriiiuuioi i..''gistnlljuk azon tényt, mikép Zala-megróbon egy .idő óta a tuuügy terén élénk és poi;,- áldásos mozgalom jött létre. — így a többi közt Nagy- os Kis-l''áli közaégok atuu dicsér, ti é iiatámzutot hozták, hogy orélszerü uj iskolai.ázat- fognak oinoltetni gyormokoiuek álÍMftárá ós (i niogyo dlszéro. Ila mindon osztály valláskülönbség nélkül ozontul is ox Ügyben kozot fogva, ogyotértvo közronidkiklik : «zép Zalamegy o az uj kikelotkor egy gyöuyörü virággal — a népnevelés oddig még nélkolözött szellemi virágával — kiesebb, gasdagabb, és boldogabb les*. - (,''ssk rajta, noiueslelkü ha-zati .''< ós honleányok, kik lakjátok a magyar liazn ogylís legszebb megyéjét, a.kohol sxenté-lyéből vog/étik elő a jótékonyság nemus érzetét, és adakozzatok, tagatok bár mily nomú alapítványt az iskola jav»tr{\, és nevetok, emléket áldva loeml,"mig állani fog a nemzet életfája, ti,.-ilynek podig virulnia keli, mig egy nomzot él a told színén. — Az adakozásokat és alapitvnnvokat a logháhlsb örömérxéttol kőz-lendjük.
. — Hertolondy Kálmán országgyűlési képviselő ur decr. l-éit tartott alsóházi ülésben következő 2 kérdést intézett a vallás- s közoktatási miniszter úrhoz: az ogyik a zalavári, a másik a kapornak! apátságot illotőleg. Zalatnc-gyo közönségo még 18tiH-ban kórvény nyol járult a t. ház elé a végott, hogy Zalamogyében kebelezett zulavári-apátság magyar egy házbirtokot képezvén — a mit hilolos történelmi adatokkal is kimutatott, mégis ozon magyar egyházi birtok idegen egyház főnöknek t. i. a god-viczi apátnak adományoztatott; Riódig terjedelmes ezen birtok, mort körül belül 32 ozer holdat foglal magában Járon ''odviczi apátság eddig nem hazai, do külföldi ozélokra haaználvái. fel jövoilelnvt. ezen rend magyar órzolniü és magyar ajkú polgárai a népnevelés magasztos-czéljáranont fordíthatnak annyit, mint a mony-
-- ■■ ■ ijj ''i
i »■. .i
^.tininek laogle''lel); lesz azonkívül tisztességes . ,n. izruhája, elegendő ft-hcrnemAje stb. stb." - .Klfogadout, és legyen Allah áldása b< nao.k K/.. ol kiráatja a kendőt az ellonfcl kezéli.''l, éi 4- ''\ ike a osaládMI ezukorkákat hány a '' t á hotl-ia népoAO|«Tt közé, a jegyesek , <iU a azUlóhá zhan láthatják egymiVst. A l.-»'';o-diilora telles or/ hónapig tart, d csak a hétfőt., szordiit ét szombatotvévo minden héten. Délie, torony- »gv '' yvéb nyilvános órák hiányában, Mui i iiu él»''- kiáltásakor, epy nogyed ügykor. ft/.elett vmlw-rok házról házra fntnak, n . \ i-n légeket moghivandók. Kzon olső izbeu >. \<-/.ogna Unii^pélyesen megujlttatik, mir.i , z . ■ .»crü, egv sült tojásból, egy-egy pohárka , », K«ld és l''ifhi''r likőrből, 2—8 nemU ezu-k. i főtt gyümölcsféléből (duleea) és ogy \.-, ag táskából álló koatotó nytijtatik a hoss/.u « . mI körül, minden vendégnek egy-egy lindz-n « p..• ezukros süteményt, ¿les mandoht, asanlt szőlő stb. kiséretébeu adnak nászajándékul hnr.ovinni, és a közös ima után kiki l>et« kint a n.''.i osztályba, a menyasszonyt Üdvözlendő,
ismét dolga után néz. Rákövetkező szerdán válogatott társaságban díszebédet tartanak, négy tállal, háromféle likőrrel, ezukorba főit vli gszálM ás egyéb csemegével, i''éntek cstu n piciiyasszony családja részéről küldöttség rándtlla vőlegényhez, őt t''« atyját ipája házába v u- v ára meghívandók. A ki még nem hal-
1. t .. .i nőknek ilv ulk''ilinnkknl szokiUos fülre-psztó .lululu" örömrivalgását, melynek ktilö-nös befolyást tulajdoniUnak a rósz szellőm, k távolurtására, bizony könnyen foghatja fiil, hogyan ûzhoti az ördögöt ezen ének. Ily rival-
Ír.«t,il kisérve, a társaság a nászházba ind 1, ol jó vacsorával fogadtatik, és szombat dé! j hasonlókép hlyatik meg, este podig csak foki t* kávé egy csésze thoánál csemegével .''»
és kahksaat gyűlnek össze, mialatt ogy p-r arab zsl.ló tanész z«oltán>kat, arab és régi ny> nyol nólákat dalolnak ós saját maguk hegedűn éá kózilobbal kisérik énoküki t. A másik héttőn este a vőlegény róazéról küldöttség rándul ará ja iáíába , öl most saját Jakáaába ve^iteudö,
a meghívott fiatalság felváltva veretik kezénél fogva szülei házából, leendő férj« lakásába; >1" ezen utat a legnagyobb álanv.ásbau teszi meg : arcza % utagon ki van ftsivc, hogy pirn-iását é«/.re no vegyék; szemei og ó s z ütőn h o h ii n y v á k , ho/v ne s/égyeljo magát; fején hámmszoros. liéz párta, aranyhitn/.és»el tolorakott bársonyruha testén. Férje lakásába órk« zvén, mindig behunyt szemmel karszékre, és a l.arsz''Vkkal a násznyoszolvára eiuulik, hol már ugymdiány komaasszony várja, őt jövő háztartásába bevezetendő.
Máatiiip reggel é> délben a pap köti iisszo a f gye . llkövetke//» lakomával szerdán és • n -> . Do reméljük a jövőtől ós u Ins-:. :• \tük is terjedő európai iniiv lödé* ellent-r.n befolyásiitól. .uekes ilynemű «¿y látvány v .''.t ar. osztrált «''• os''il tolmácSA há/ában tartott lukóui.i. Azon hz unbat délelőtt t. : • .illón a/, ogmx lakosság vr ry a háztetőn, y u tongftri''arton ácsorogva, várván a laic.n érkező osnrák-magyar haj<V-ktI^t.ittségot,pen''zekru b.lopikl/.tatn consuli titkárutik '':>posházfedeléról szomszédja házába, hol toliii ; uuk egyik rokonát házasította ki. Devczoll- v • titkárunk álla'',ki tern.észetes<>u az uap n vái • volt, —, u házigazda éa neje,
szülei ii in. avtavkének, nyájasan fogadtak iís liemutattak a cokély szá.uu társaságnak, mi-ut;iii ki c.vik tehette — delectálpi reinélto sruto. it • -kon a sok szépot igérő „fregatas anstriaoiu •• M. Az atya azon erós, izmos terme tek i *vi\d volt, teli, lapos aroz-''zal, egyszeríl, mor. Ihatni durvi nrczklfejuzéssel, -minőket ott holylyol-kö/ze! utóg találnak; az anya |>edig azon váliágo« koiban állott, h ó íiiiudou eledel nm|dm<ir kiwn''dag zsirrá látszik válni. — A csifl íal.''.ibai p«lig vo''.t egyedüli leányuk, a hr».í..tr> tuet''.ó tilt iiya-S''.pny, tuely még eínk^'' n«i!i«H- n^plg iii i.udhat.il házában, honnét ml ,:ijkár.i fénVés ki.l.l i ¡-.i,,g.''|, zenévul <?» lohit-''.i g Jj1.;U/.Uv.> voZe''.t \ ''x uiiut órnőjj, bo- j hunyt axoiatiiol ugyan, é* miutiia akaiata elha, a^ou liázba, melynek védangyala éa lehér rab- ( szolgája lesz, mig esend- sen és tuajdnem sajuá-
I— II ..II ...i. ■■ i MSJUIU « L-. !------- ."..- rT''
lat uélkül az örök nyugalom és elfogulatlan egyenlőség o -/ágáb;» álsv .nnyadozik. Arabs házban nagy.é lem vagy r>; vzot alakú szoba nem létezik. 1 . (ly ho^. u v-U szobában, kirakva Ciinos ara , ott llv(,;k rctü tükrökkel, esillárokk'' é» c« . él licletf J li diszltmények-kel, — f/ík koskot •• • '' lult ogy pompáa nász l »/rajt padig a "Uföld legvirágzóbb azópo tüigyog. t uympó.i uio>nyusxolvájáról, llébe i .tonnőküiii hol édessi''-gokbt, hol bájoló mosoly gási osztogatváu vond égői közt, négy .pajtán" (rsoltár-éneklő) iMxlig mulatta n je-lonlévőket unoii koroszlül énokolt szent éuo-ki-lkk"!. '' ''í «jó-küldöttség inogérkozto után co.ia almi''; aácsa meghívatta általam axot\ urakat. !.; lelalán meg akarnák tisztelni lá-
togntásiivi.''. i* Káilsz Ivó báró és Tr......f
giVif urai. . r /iiimel fogadtuk el ozou ineghivást.
Jó vacsora után u kávét egy arab kávéházban ittuk, nádgyékéuyen ülve a fid lón, ájta-tosan figyelve a -1 lantos énokére, mik semmi-nurnü nyilvános gyülekezeten nem hiányozhatnak. Minden ielonlévő vendéget egy csésze mindegyik számára külön főtt toki:te kávéval, mit ők a/.zal háláltuk meg, hogy több arab <liilt énekeltek ol tiszteletünkre, s dohánynyal és „kif''Mcl töltött p irányi kis pipájukkal meg-kinálttk, do min 1 iiuollott pogánydrágán fizettették ineg Káász b. ur áltul »¡gy ilyon 2 húrral biró, utakban körúlbelitl az olaszokéhoz hasonló tomíiorát. A hegy irányálMu rézsútosan Urdülő .c-llo grandé''-u keresztül , mely legszebb utczáj i a váro.nmk, és kivilágított arany- és ékszer boltjaival, s.sz^pon lierondozott éa pazarul kivilágított gyümölcs-árusok IxWlóival gyönyörű látványl nyújt, ós a .1''laza dol A tr u a''-u át értünk egy k oiyók alakü keskeny iitorába, melynek egyik 1 tra már távolról ger-jeiztó ti;(yelinünkot. Tiszta fehérre volt meszelve, a a fal hosszán és az ajtó fölött vörös f «(ékkel mázolt kisebb-nagyobb kezek osi-Uur;ák t°. | kiséröii.t kiváncsiságát , miután most eU • izbeu léptek (>-Kuropából ismereti, n kolelfoldre. Kz a n.Uzliá/. volt, ás a kóznluku jelok a roaz szelletnek távoltartására czélozvák.
Beléptünk egy négyszegletű kis udvarba, jobbra t♦ vízvezeték , moly mindig osördül, mellette egy szobáesk.i, a háttérben kis komén-erével, és balra a nász szoba; megjegyzondó, hogy ar. ablakok e->ak az udvarba szolgálnak, — és a házak itt rondeseu csak cgy-eme-lotüek. A konyhába lépve, a nagy zűrzavarban alig fértünk A ¡-zobába, hol Kááss b. ur azonnal a zenészek közé ült, kottónkaok podig a nászágyat ajánlták fel, miután a menyasszony még nem jöhetett férje házába. Holyünkbőrtegjobb alkalmunk volt szemlélni a sürgés-forgást a szobában. Szemközt vo:ünk, a hosszá kcskony szoba másik végén, ültek a zenészek ogy alacsony kerek asztal körül, kiknek ogyedüll kó-tájuk n fekoto kiivó, mint czigányainká a jé ogrl bor. Zo«eestélyeknél csak hegodlvel, t- óborával és a spanyol kézidobbal játszanak, melynek Káász b. ur az országban dívó minden formáit vett és hazaküldött. A szoba kellő kö-zopéh függött as üvegből 4» rárgaráf temezéa-bői összeállitott lámpa, tűelyben olajt és milly-gyortyát égetnek ; a fal hosszát jMxlig a város legbájosabb hölgyei foglalták el, kik spanyolarab arczkifojozésökkel »''« fekoto bogár-szemeikkel a legszebb képcsarnokát képozték s teremnek.* Időről időre egy-egy hajadon szállt ki közülök, és eljárta dél-spanyol lassúját, .moly sokban hasonlít lassúnkhoz, szép hajuk hosszú Alrtben lógoft lo, széles szalagokkal közbeszóvu. Szép metszésű, szerény, piruló árosuk, og»\sz az önfoláláldozásig igénytelea modoruk igéző, mert toruiószetsz.irll és ép«n nom kihívó mozdulataik ritka és előttünk ismeretlen, elragadó élvezőt volt látui, do mit elragadtatástól és cso.hUásunkban alig értünk rá élvezni teljességében.
J>. késő volt már, midőn nyájaa, előzékeny •uj barátainktól távoztunk, és egy messzire elhangzó jó magyar .Jó éjszaká"-Val kiki szállodánkba rándultunk, hogy az egész jolonetet njra átgondoljuk. ■<
l^NBAUM MIKSA.
■W^''í-''''''
. .f
PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY,
Varn>-gépek.
V in •z<T0iic-''''"in « zniiu l tu.l<''sitús(»mat tenni, hogy Nayy-Xanizsán ROSLHFELD ADOLF urfyíl nz e^tnerfabon részesült varrógépeimből raktArt nyitottam, hol mindenne-m¡lek, Grorer és Backer,ugy Wheeler és Wilson félc mintára családok, szabók, ezijiészek és szíjgyártók részérő kaphatók. — Az árak tflkélctesen egyenlők mint gyárambanmely szerint a tisztelt vevók a szállitásUs csomagolási ki, adást takarítják meg. — Krcdeti árjegyzékekkel mindenkor szolgálhatunk. — A vevés készpénzben történhető, azonban biztosíték mellett részlet-fizetések is elfogadtatnak, aráuy-lag csekély magasabb árakon: - , (335—4)
Kanizsa városi szAmvcvói állomás üresedésbe jővén, nrraez«nnel pályázat nyittatik. Ezen tiszti állomás évenkinti 600 forint fizetéssel vau díjazva.
Pályázni kívánók c részbeni folyamodványaikat a m i-gyar ós néiuet nyelvbeni, valamint ¡1 Mnyv, és számvétel-beni jártaságokat, — úgy erkölcsi viseleteket igazoló okmányukkal felszerelve folyó évi dccz. hó 15-ig Nagy-Kanizsa város polgármesteri hivatalához ezimezvo beküldeni szives-kedjenek.Kelt Nagy-Kanizsán a*Kis-és Nagy-Kanizsa városok közösügyi bizottmánya által 18G9 iki November 17-én tartott ülében. (349-2,1) ,
SCHLESINGERUILM
az első magyar kölcsönös
ÁLL AT-1ÍIZTOSITÓ-S
TÁRSASÁG „ 8 | $
fő-ügynöke g £ í

'' ) WARCHÁLOVSkl JAKAB,
varróg^jpgyára Bécsben.
Vasbúlorok
szinte jryiíri áron knphntók.
2
Nagy-Kantosáii.
o
Van szerencsém tudomásra hozni, hogy az „EI8Ő magyar kötasiinös állatbiztosító-társaság" fG-ügy- ^ iiökségét Zala-, Varasil- és Körös-megyékre, úgy a Bellovári kerületre általvettcm, — miro nézve magas uraságokat, gazdászokat, s minden állat-tulajdonost, ezen életrevaló biztosításra tisztelettel felhívom.
:
«
Cd
Q
©
©
o
©
®
A biztosítás kiterjed: GazaaiSásl lovak - J SzarvaamarJiáK JuHoJt — Disznói?: — KeoalcóK -Szamár és 73lxr£t,loUMn, J
« A
a biztosítási árszabályzat a lehető jutányost q
Alkalmilag köztudomásra li«í2»>ui; így a font írt • megye- 8 járások területére ai-fl^^''/jj^t állítok fel, O ennélfogva szíveskedjenek az nl-ílgyiíöksógct elvállalni a hajlandó urak nálam jelentkezni, mire. nézve a további ^ intézkedést megtenni kész vagyok. J
SCHLESINGER VILMOS §
¿r-j " ak elfJ magyar kóIcaMnds •
lUlatbiztiwUó-tArxaaAg (343-3) fó-ügynöke. «
^t^b hlfiievban állA donibor- ti^Mniyoimt- gy*»"-— fl
a n 1 t z O.
papír-, iró-tij» rnj/azerko-rcskcdtwo lViiton) &)ivtk Ferencz-utcza j, G. szám a., a „fehér bajó"-bu:i, ajánl ja lovdlpapir-kószlotót r legitjablmerU
NÉVJEGYEKKEL. •
00 db levélpapír aalnea uévjegygycl I írt 30, 1 frtAO, 1 (■ 3t)
riotlfc a legfinomabb-100 db levélpapír é> 100 db boríték mlndoi-rlk, *xii>os n£vjegygy| I 2 frt 6"
3 frt, 3 frt 60, 6 frtlfca logllnomabb. \
Minden 100 —100 db levélpapír- éa boritékboi etfy dlaaej \< ''»•
gy*a adatik. ''j& rlr? 100 db levélpapír éa 100 dl> borlt''-k névvUÖ cxin''fc *•>>■: .bellik-
kel diaaea pépborltékban I frt, 1.60, 2 írti^O.; ^«»oinaM-
Látogatójegyek tiistóíit; elkj$£$''űlv©,
aalnea nyomatban,Mmttr, fénytelen brl»tolpaplrra 100 db 60 kr, minden ovAblil aor lOkrral Uíl.b; aalnei brlatolpapirra »0 kr, brillantin papírra I
maliit I frt..
KOHN GYULA
NQRINBERGI- & DISZMÖ KERESKEDÉSÉBEN
Nagy-Kanizsán, Belus ur gyógytára mellett, r jutányosán kaphatók a legnagyobb választókban n
KAltÁCSONl-
és
UJÉYI AJÁNDEKOKUL
*;■»/.o 1 íínló tárgyuk óh
GYERMEK-JÁTÉKOK. (.''w«~r>,2)
frt. 60; kettő» lakpapiira aranyny
Lcvcl-n0"wA
Zenélő-művek
4—72 darabbal, melyek közt remekművek bangjátékkal, dob- és harangjátékkal, égi-hangokkal, madolinckkcl, cx-pressíóval stb., továbbá ;
zenélő-szelenczék
2-15 darabbal, melyek közt ncccssairck, szivarállványok,-svajozi házacskák, fényképalbumok, írószerek, kesztyüszok-rények, lovélneliczékek, földtekék, szív. rtokok, dohány- és gyiifa-szelcnezék, bábok, dolgozó asztalkák — mind zenével; továbbá : székek, melyek zenélnek, ha ráülnek. Mindenkor a legujabbakat ajánlja
HELLERJ. H.BERNBEN.
Karácsom ajándékul mí sem alkalmasabb. Minden megbízás azonnal teljesíttetik. Árjogyzékokot bérmentve küldök. — Hiányos müveket kijavítok. — Csak aki egyenesen hozzám fordul, van biztosítva, hogy Hollcr-félo
müveket kap. (351 -3,1)
%
lOOOdb aranynjrowatb.oi 2 fit 6okr, a leRflj>oinabk;>^«ílrta«* «linólio« ha.ionlá nyomatban ¡1 fit, tnhbc* (roi.''^/rot-l frt. •
Fórfl pnpir-giiíSörkák ós hajtókák .(nuuiscttok) ^^
1 tuc.al galUrUk 8ő- 10 kr. - H |.Ar nMiuc t^k 3.» do kr.
Raktár rovatozott üzleti ós te^adelmi könyvekben.
K>ek ktllen incgrcinli''lí»o i« clvilv.'' ,-k inlndrn kívánt minta •■érint leftXTorMbban >''* Ir^jutinyuali á''¿rrfc'' S-i("»lU«ínck.
Hilntugy olrillall.itnak mindenf.''1 klinyv /» künvouidal inunkAk ¡«.
Ajánlok toTibl.n kilaninígc»,!?^-, Irodai- >''» lcvi}l|>»j,J,leviMbori fiikot, ar>Altollakat, tólltartuliv, "raj*- < « lro)it, Irodai., jiosta- í» n/lnri eepgy- pcceétvlaeit, ««Íj.-* r-»ji?!ifrt, lu«fc»tvkct, mi«oló-vA»»on» ¿t máiold acertrt,ialipapirt tekoríjbon, inátoli-giSpet, n\i«"U. i» allxarlii-tlntál, dl-eeci tintatartdt, tollkí''»!, fi''iMrküp-albbmol r.cnrvi-1 t''i xonoaior luMkill, bc-noirveiett Irdtáikákat, poili iiinnnniknt l«v<''ll.i<kákat, valanilnl minden lliáa irodai ¿u likulni »ereket na/y vála«<tjkban.
Angol ¿a frauola illaKo-K''k, Ail dr Colognr i''a a IrgtlnnmaMi pi|>rrc-a<ap-panok. Mindci) logcafkílycb''i mfgrcnd. K''a i< lespontoaabb itorgaloinmal toljoltiotlk. l,*tvll>rll incjrfnilcli''»i''k iiI.Íiim''I invll. tt, ciomngolAljrt >''• b.''lvog.llj fejíbeullt krl boia.''n Umltviii.lcggyiiriabb.nl <!i lígpnntoiabban eiikOiOltetntk. I,«v»lekel lg) kirom rilinonl ! (263-.-VÍl.lí»)
Kainl/j (J. i-i''!rtr.kc,,,t8ü
Gyümölcskedvelöknek
Szempsi uradalom l''uinologiából megrendelhetők nagy gyűjteményből kiválasztott asztali és vásári, vagy kereskedelemre alkalmas gyümölcsfajok, — melyek külországi forgalomra is alkalmasak, a catalogusban megjegyzettek. A gyümölkcdvelé közönséggel ezennel» tudatom , hogy levél általi felszólításra bármely .vidékre a catalogust pontos cz''m alatt ingyen elküldöm. Szőlő, gyökeres vessző, asztali és borfajok is jut á n y o s a n kaphatók. Gyümölcseim számtalan kiállításokon megériueztettek és megdicsértcttek.
IiCveleket czimezni kérem
Ritter Mátyás
* megyei és uradalmi pomologus
Szempon, Wartberg, Loco posta.
Ezen catalogus Wajdits József künyvkeresked'';.sél)on in
me-
.A 1
''ar>t_.i,n
Általános
ajándékok
urak és Iirtlgyck számára.
Kron tij ércrból (ti. n. uj nrnnylx'')l) kóaiUlt ökszor nélkü-lö/.lictővé teszi a v«ló<li ¿kízort, iniv''ol oz uj gyárttnánv mind Bzin, minit ulnk tukintetébeu vetóikedik a valódival, ós a/, a jó bonno, ho^y n/. cgónz tArgy ncgyc<lrÓ8znyibo wüu került « azórt anntU gyakrabban inOgízerozhoti mindönki u li''gujabhat óa legdívntoaabbat, uiort a valódi czikkoknól a nóvlcgc8 órtók cnak 10-cd rt^zo az Árnak. — Ebből nz a tanuiAg, liogy valódi ékszer csak hulylyol-közzel, inig oz uj gyártmány ruppant tömegben készíttetik, azórt sajAt órdekóben van mindenkinek, liogy inAs órtókes dolgokba ne pedig aranyókszerekbe IV''ktwao pónzdt.
p^jA Legújabb éksierek a* K^y p*r ílirR» W) f.Oso kr, 1 ft.
i''''™V''......- nj arany- . , flipéi! extlitbe foglalva
ból, Imiidig mcgtartjAk ai arany- 1.50, 2 frt.
»/int « azrrt a l«Kc«alákoiiynbban QfMOBB»A« n|örölillnptúl*
haiunirtnak n »atddihoi, .-mnlll-, modalllon - alakb.n .
roiva, vagy utAmott körckkíl, a( ^ ¿ra-fltyclík(ll»iolgál-inint a« alak kivAnia. Kicii naptAr ugy ran kúacltvo:
Mell ¿kuk liliom 1 Ib 40, 00, |10|f). n»j,oli költet, hAnapot ponto-80 kr. 1 frt. ,A„ nr(ik i.loro ha»«Alliat<i
. logfin. l..r»0, 1.80, •->, kr. fi110m •.>:, vaMdl aranyoioU Ü frt .''i0 kr. 45 kr.
Pülbo-fUgcük liliom, páija W, __ _ .
B0 kr. I frt. '' M&& Líflíln. kí„|te,t
, icgtiiioniabb i frt.vi, K''HUri^ gyémánt ékszer.
''J.!">O. I Míg a «»akember li nirgviaMdik
Rgju kíi»lfti-k,m>-ll-ík''-k it Általa. — Ki ék valddi exllitba ran filliilggSkhOkr, 1.20, l.tW, lrgflno-!foglalva, arany-aljjal ollAtva. Ai
mabbau ké»ltve.2fírt, S.fiO, .''I fit, i''ntAiuott gyémAiitok a legfliiomab-frt, 5 forint. . " jlian knn(»rMl hegykrUtAlybdl van-
»a L L na aili''A • mnh''Atf .»I- III. •
ftt Karperce,«ok linóin drlija AO, hO kr. I írt. . legfinomabb l.IW, ''2, 3,8.60.
BA. Nyak-ékek, dbja 60, 00, 1.20 1.60 kr.
m, Medaillonnk, Unom 20 kr. -10, 00 kr.
. linomabbak M kr., 1 frt.l.M».
MA, Tftf "■f.Víiik nj aranynyal 80 kr, 1 1 fl 50. 2, .1 ft. Bflt- <1> fiink különféle utAmott kövekkel Jrbla 30, 40, 60, «Mí, ÍO, I 80 kr. I frl. I
Rtt- I
nak k黫iVvc, a molyok élénk tlliét »oba «oin vc««lik-el! mA« ilrAga kö-(• iamorhotlenlll vannak utAiioiva. Bé'' Me^ltnk 4, 5, 4 fl. B** K.gy pAr flllfllggii 4 A 4 ft.
. . kéiclo-gomb 2 .''>0, S 60. 4 ft AO kr.
Kgy nielltfl urak iiAmAra 1 8i>, S 80,8 4 fl.
llrAgaktlvc* cyllrllk »ranyb.''l 1.20, I 60, S —.1 frt. Kerenxtek éa *<lvek nyakkal, S," 8. • 1 frt.
Gyátiékiier. "BHü
Kekelo legnabb
P^.V:?.*^'': f7?-írVlín"ok!ki.illitAa.lKer. Urtda, Ovejf, lava éa (rov.d) 50. 80, kr, rt, t frt 60. . ,.,^,..„,^41.
l.tfgnebb nyaklaneiok 80 kr, Kgy melltfl SO «0 60 80 kr. I ft. tinóin velonraci forma 1 fl, I ft AO. ma, . pAr ftll3nfllW5 25, S6, Url melliflk 20, 40,5«, 60 kr. 80 kr I ft
Mell-gombok 10, 15 20 30 kr. m^ K*rpc,*efck 80 «0 80 kr. I ft. Ké.elo-gombok párja 20,30,40,00 M*. Nyak ék 5bj. 30 60 80 kr. I rt. ninú '' i l . , rtralAi.ua rftvl.J t6íln 60 kr
tJaMérgombok A 10 kr Ing-gomb drbja 4 kr.
, T.". '' B^r-vy pír kéaolo-gomb ló. 20,
gonil.okbél. leg.íM.b kivitel 60,80. ;u, 10 kr.
1;>0l- , . ... U^Kgy''tfl»3-féa«20 40«0 80kr.
P*" Kpy klileg dra-fityelék, n»-! n .... , ... 4 . .
K;on r.ino.an naneAllltvn fiO, 80( tlrOkhO (llntoso ek-
kr. 1 frl. bXert''k Ind nOvénybSI, mily I. r-
»»♦• Val.''.di »rany-gyllrUk kövekkel,,„;»*«te« lllatAt mln.llg nieglarlja 1.60, 2 ft«. 2.60. I,-., légnjabh div.it Merint van farag-
ül latot óllal lA/iraok Iliiben Va. Ka ékaxer fellllinnlhatlan .linei
é.i Illata miatt azerfelett kedvelt Ha h''ilny ily íkaaerrel a terembe lép, a terem nébAny perea inulva betellik Illattal.
O*, Kgv melltfl 80. 1, 1.20. l.MI. O*- 1 pAr fülbevaló 80.1. 1.2!i. IMI OCs 1 kaip-recx 40 CO 80 I. I,.V>. m*. Svak-ék 00 80 1. l.MI. 2 .VI. (VralAiiea 1.40.
TItINKOMK I''KltKK'', Olvaaó ké«ilet mint <Sr4-rily«lék drbja 20 30 ki.
aranyoxva, rövid 3.50, 4 frt.
13 latoa lioaaau nyaklAnca 0 éa 7 forint.
13 latna ealat medaillonok Idtbon aranvoava éa odavo 2.50 éa Sírt.
A legdivatosabb aozél-ik
aok linoman ealtiolt ealla-tflantt aeaíl«a«vegekb/;i flaaaeAI* litva.
Kgy mell ék 40 60 80 kr. 1 fl.
Kgy melltfl eatlalbo foglalva 1 fit .''»0,2. 3 írt.
tTziet:
TRAÜGOTT FEITEL
(Nro 4.) Höcs, Kltrntncrring Nro 2. (s$7—la R)
° ~ Ni»cUe-hAzzal Mellonbon.

felügyelők
kedvező felíclclek mellett
felvétetnek a
..II A Z A"
magyar életbiztosító-bank győri föügynökségénél. (344-3,2)
_____^ gyg}
m

J 6 .siakafékos ^azaanszoiiyok
wr !! ügyeimébe !! -w
A hircs, most már egész Európában ismert és számtalanszor uiliidcu újságban dicsűrt cs. kir. szab. magányfőző-gőz-mosó-kazányok Bodo
wii
>J<X >x<
(«89.i,i2) w ií T H S.
legnagyobb vászon ós fehérnemű gyári raktára
i
Bécsben? Hothcnthuriuatr«»»« 20. hi.
f"
bátorkodik a t. ct. közönséget azon igcu előn''yÖB alkalomra figyel moztotni, melynél
¡¡JBF'' fél becsáron "T60
de biitoHiték mollolt hibátion vászon és meglopő szép uri és női feltérnoníUt szerezhetni. A pamutunk előnyös beszerzéso én olcsó munkaerő következtében azon kellőim» helyzetben van novezett gyár jelonlog, (míg a készlet tart) hogy o tokintotbon jutányos árra nézve, rendkívülit nyújthat, mi a kövotkczó árjegyzékből
is láthatd:
Vászon-árjegyzék.
1 db 30 rfiföx fehéritetlen vAjxod beciAr lí—14 Oig, moit exak 0-r« ft a leg
cjofij.ho,. ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY. Í-WT-M). Zalamegye polg. törvényszékének mint telekkönyvi
hatóxAgnak OlOO »1. «• kflt vésése folytán köxhlrré tétetik, mixxerlnt HorvAlh JAnox nagykanixiai lakox végrehajtatónak IxrnorelUu tartóxko-dAiu Traup inaun Ödön olleul végrehajtA»» tlgyébcn a''nagykanixiai fojl. » a telekjkönyvben Traupmauu Ö<l0n Alpercinek Traupinánn I.a|o»iaI, Traui>mann Kndrével é• Tranpmann JóiieíTcl köxö» inlajdonAul feltolt \ 4 tor M- »I»"1 9,11 írl ingatlan birlokAnak olAr-
1,30 , fehéritetlen jó kéxl-
«ifivelvAixon .
1 , 80 . feh. creai-vAiion „ 1 , 80 , jelei sxlUflal vAixon . 1 a 30 , kit. rumb. vAixon . 1 ■ 38 . irlandi cxérnavAxxon , l , 40, . rulnb. ciériiavAxxon . 1 * „ ti«U feh. or. lenvAixon 1 . BO . linóm ¡rlandi xxövéi . 1 . 60 , hollandi xxövéi legalkal-
m axabb uri iiiíokrc . 1 , 50 . biabautl»iövé»legfin.
I.gjobh é» legtartóiabb, n.ni c«Ak IJtcKik
¿vl Január 24-dlk napjának,
február 24-dlk napjának f*
kltfixet
■V 1870-dik évi
rAja a hely»»inére
18-20 Ifi—18 S4-28 30-30 28-32 30-3G 84-38 40—48
52-60
60-80
0-10 8- 0
13-14 16-18
14-10 -16—18
17-19 80 - 24
20-30
Miksától gván árakon minden nagyságban kap-Sej! hatók WEISKH JÁNOS vaskereskedésóben h>xj;
í í
!>.«•! í
>30:
xXh 1
Ezen, minden iakarék-tüzhelyes konyhában h>Xj használható uiosó-kjízán.vok fehér és vörös réz- 1 bádogból, oly czélszciöek, hogy minden takarékos gazdaasszonynak ajánlhatom, mert nemcsak hogy
használat-vevése által a közönséges szükségelt
.....
»X
.''•co: XCC
és vörös réz-
időnek, fáradtságnak és fúnak fele szükségos, Jg liánom a ruha ~ különös bánás mellett — sok- ''¿¿í; kai szebb, tisztább és fehérebb is lesz. — Min- j^oC den mosó-kazánv jótállás mellett ftdatik el. — [»XJ Leíratok és árjegyzékek nlólirottnál díj nélkül gj kaphatók. WEISER JÁNOS
>5V • vaskereskedő Nagy- Kanizsán.
xx Bizonyítvány az l.mosókazánynyal tett próbáról.
W WKI8EK .1«MIK urunk l.elvl.cii. (332-12,8)
Minden gáid«A«»oiiy íidelíbdi tAn, li»ey tildtirn Adóin knl«n«> kn»*Bnelem.-t, »«IveMÍül.«! <vy pr^biirA Ad..11 y&X • -1""»''''1 kAiiiirok ki.lr»nii»í«i<érti A kA-
yyX. »«nybAif f"»«u rubA oly gyniiyörll.í« ti«it*- fehér lett, hogy
JO^C Aioniinl;.felkérem, u»ken> egy nAgyolib kaiáuyl RO dArAb (ubáliAk, vftrftn n''ib6l, Ktklildeni. Míg meg kell jegye«nen>, hogy n ino.olt ruliitiiAI egy u»ptiAmo«n.''vnl kive«elil> kel-X»X ''<•»• "» ''»Ml. * mo''ynek muiá«áb»s kél nap kn*8inígc*en ^OC1 nQkiégeá, egy nap aI.MI elkéaxllll. Ilö li»«t«lellel maradok
xxj M.-KAnifA, iriip. »».Pi. o. Kronfeld Agostonnó. ^
•...................
Legújabb szerencse-ajánlat.
| Az eredeti államsorsjegyck árulása mindenütt szabad.
„Isten áldása (Jóimnál!"
4 milliót mogközclitó nagy»zorll tókeiinzlot ki»oraolá»a, ianiót IjolontckenyUl többitett nyorotnónyokkol.
A aorsoláat az állam b''uUmiljn n bujtja végre. A sorsolás kezdetét Jftvő lió tO-én vi-azi. C''sak O frt osztr. ért., vagy 4 frt osztr. ért., vagy 2 írt osztrák értékben
[az ára nálam egy : az államtól,biztosított valódi eredeti ior*jegynok (nem nődig tilos ígérvénynek i; és a sorsjegyek [az ár bérinonto* beküldéso mellett a legtávolabbi vidékekre; | Iis elküldetnek. WtT Csak nyoromóiiyvk biuutnuk ki.
A főnyereményük : 250,000 ; 200,000; 100,000; I |17:>,(KK); 170,000; 1115,000; 1(30,000; 155,<HK); 150,000.J HKVXKI; 60,000 ; 40,000; -25,000; 2: 20,000; 15,(HK); \ : 12,000; ;j: 10,00o; 4 : 8000 ; 5 : «000; U í 6000: Í">K); AM) : öoo; (I : :j(K); 272 . 200 ; 24,65(1 nyoroiuéiiyoj 110, 100, :k>, 30. — Minden nyerőménv legalább 2 tallér j •rti''kii. nyereinénypénzt és hivatalos kihúzási jegyxékot Allnin bíztOKitdkolá» mellett megküldöm pont««win s hallga-1 iIh mellett. Az én különösen kedvez«* jó ízóroncséiiM kegyolt I ■ >r»j>vvt''ím által, nz én vásárlóimnak mugábau Ausztriában ...ár ;íik»,UOO; 225,m.«0; lö7,500; 152,50tJf l"»0,(KKj; IluO.OOO; több izbon 100,000; és csak növid idővel ezelőli U) 127,000 fónyorőt; éa most oktobor 20-án fizottem ki lajolag a lognagyobbb nyereményt oion a vidéken.
Lázár Sámson Cohn
1310—8,8) bank- é» viltótlzloto Hamburgban.
Különösen figyelembe ajánlom, hogy n fentebbi nagy pénz-kisorolás után, még az I lujabbl kisorolás kezdete előtt nagy idóköz fog belépni, | tisztelettel kérőm az érdeklettekct, hogy megbánásaikat nékem mielőbb g-yorsan beküldeni | jszírcskedjenek. , - , •
. 80—40 .
RendkivUll n i.''y válaHtékn a legnelicxobb rumbargl (xOréteknek ''¿4, 28, 30, 35, 40, 15, ftO-öO frtért darabja, melyek axonban kéuxer annyira beeaülvr vn inak.
1 db 30 r.tf"* így-kAnAráix mindenféle dinekben cilkoxra él kocxknxra,
htcxir I I H frt, moit enk 7—9 frt a legAnomabb. 1 db 30 rJifö» igen llnom é« tartó» painut-n&vetU AtU»-grAdli, becair 18 egé.x 23 irt, moll e»ak tl—12 frt.
db 80 r i • angol »lilrling (achifon) igon (Inorn é« oly lartój, mint a vA.ion, Íme »ár IU—21 írt. n.&il 0-12 frt. itCftésnélklIli U;>edó, 2 röf »»éle», 3 röf IiomxU, rnak .'') frt. »»egétnélklli l. pe.18 2 egy nogy. 3 rCf néle», 3 rf!f hoinxii, m. c«. 3 frt 20 kr 4 legfinomabb.
dama«it a«xlnlké«xlet fi »xomélyre (1 a»xlalterlt8 hoxxAlllS ACxl».lkcndö-vei) moit raak 5, •!, 7, li —15 frlig a legfinomabb.
dainanil a»«lAlké»xlit 12 »xcmélyro (1 AnxtAlleritft h«xixillő 13 antlal-kemlővel) most eiak 10, 12, 14, Ifi—20 frlig A legf. /
IneiAt konyliAlOrlo moit e»ak 2 fri 61'' kr. egé«x 3 frlig. incxAt AixialkéudC v. inriilkn«;!, kl|l0n0»en tarlói, nra <»*!< 4 frt *>U kr., 6, 0, 7, 8 frt A leglinoitiAbb.
• Zsebkendők árjegyzéke.
tarral vAmoi;/ ebkcn.13 I frt 20 krtdl 2, 2.60, 2, 3.50, t, 5 -fi frlig a legfinomabb.
lucr.it nagy rnmburgi vA«xoi.x«ebkcnd8 3, 4, 5, 6, 7 frlig a legfiu. tuexii logliuoniabb fehér franexia balllixt-Kondők, ajonr xiegéiiel, 8, 10, 12-1» frtig
l''luciAl »xlne» vií«»i.nr»ibk. iidő l.urndtba.unílók arAniAra. igen fiiiclm éx tarléx, beeaAr 8— 12, megixereib''lS 4 —11 frlig a legfinomabb, tnexat baliait v.-íxxonxiebkendő, fehér vagy ixiiie» xxegélylvel e»*k 5. fi, 7, 8, U, 10 írtig a legfinomabb. •
Férfi- s hölfly-fehérnemük árjegyzéke.
nli Ing jé vA.ionbdl I írt 50 krtél 2 ft. a legfiliomabb. női ing kitlInS rnnib''urgi vagy hollandi vAsxoubél finom nxiv-, vagy kerenxtAlAkn mo.l blmxéxxel exak 3 50. 3. 4. 5. fl a legfinomabb nBi ing, kitllnő rumburgl \agy irlandi vAxxonból, legel«gAn«Abban elkéarltve) (ax ngynovexell Krxsébel e«A«/Arué ingek) mo»l e«ak 5. <!. 7. 8. frt a legfinomabb.
női éji folr.ltö) eorVelte) killlnö xxép, moit exak 5. fi. 7. 8. fl a legf. Nfil alióiioknyák 100 külllnféle pArixi minta xxerinl, ngy nintéii a moit AltalAnonap kedvelt negbe vágott »-oknyAk hlmexv«, varrott ixegénel moit exak 3, 4. 5, U, 7, 8 frt a legfinomabb. Hölgy pongyolák a legfinomabb batiitbdl, vAlddi vAlenelonni eiipkóvel éx ciodA-xxíp himxelt betétekkel a legújabb él IcgofíjAnxAbb o nemben, 16, 18, 21, 30, 36 frt a líjgflnomabb, N8I nadrigok finom xhlrtingbflf, vagy vAxxonbdl apré xiegéxokkel, vagy
himiéiekkel kitűnő kiallitá», moit eiak 2, 2.50, 3 frf a legfinomabb. Uri Ingek gallérral vagy Anélkül, foilroxott mellel vagy ximAn klllln3 fin. ehlfonbél, mely épen oly tartói, mint a vAxxon, fehéren éx ixlnexve, moit e»Ak 2.60, 3 írl a legfinomabb. Uri ingek, legiobb rnmburgi vagy irlandi vAnonbél, — gallérral, vagy nélklll, — »imán va:y fo Iroxott mellel a legnjabb divat »xerint erSien varrva, moit exak 2, 2.50, 3, 4, 5 li f,t n legfinomabb. Uri Ingek legfinomabb balilt mellbítéllel, legelegAniAbb, a ml c«ak létexik,
mo.l exak 6, 7, 8, 10-12 frt a legfinomabb, Uri galyAk Igen jó é« tartól vAxionból, fölig nifgyar xiabAxial, — moit
eiak 2 írt 50 kr, cgéix 3 frt a legdnomabb. t''rl patyAk, Igen jó é. (Arlói vAxxouból, magyar «xabáual, nagv Üleppel
mo»t exak 2 frt, 2 írl 50 kr. a legfinomabb. 1 tuezat uri Inggallér, a legolegAiHabbau, ói legjobb divat xxerint, moit
exak 2.ÍW, 3, I ín a legfinomabb. 1 tnexat nri kéxolí a legelcganxabban éx legdivitoxabban kiAllllra, moit e-ak 4.50, 6, 0 frt a lecfinomiM,
VotrAl'' kik -«> lúg viisárolnak, i-.''V linóm himzett bat-1 \ v/IV, tiszt-kendőt; 50 fiig, egv iM«las^ép kávéké^zlo-tel, t. i. 1 káv.''< abrosz hozzá Illő 0 kávék tt lővol'':) 100 ftíg vásárlék egy i^on tinóm cacehmir-asztalteritót ka|inak ráadásul. — Ingek vagy uri gallérok megrendelésénél a nvakbőség kiteon.lő.
Tisztolt vevőim kénvclmo kedvéért, as oly fehér nemilkért, molyok nom jól. állanak a tosthoz, vagy bárm''i oknál fogva nem totszonok, az ért-''ik fizetett ár bénnentvo viszakllldotik. — Kívánatra a készlotbenlovó vásznukból minták küldetnek. A leveleket kérjük ezimezni: Meth. S. BÓOB, Rothenthurmstrasse Nr. 25).
véreiéin elrendeltetvén, ennek foganatoiitAiAra hatArldÖUl I870^|lk
piának, xxfikiég Eletében MT* 18}
k -mm mindenkor délelKtti 10 óraji Naíy-Kanlisára kilftxetik, oly hoixAadAxxal, hogy exen birtok a« elxö Arvoréieu ciAk beciAron felni, a 2-lk Arveréanél axouban bec*«roii alól ix el foR adatni, hogy ax árverexéx ax öxvegy TrAiipmann l.ajyiné xtOl. Kübli Tertiia auionyt eren eladandó javakban Illető életfegytlglin haixonvételi jogAt nom eiorbitja.
A birtok réixek külMiitve adatnak el. KÍkiAltAai Ar a bee.Ar : jOO/n-tóli bánalpénx leloendö.
A verő felek a vítelírl négy réxxletbeu leflietnl kitelelek ;
ugyani» ax t l iő rénletet ax árver.''» bcfojíitével; II.ik réiilet attól bArom ¡a
HMk ríixlelet Attól hat i a ,,,,,, ,„
IV-lk rénletet Attól 0 bórA, a mindenkori veUlári bátrAlék t> •>/t kamataival a bAnalpént ax ulolió róixletbe ixAinitlAtik.
Hgyullal n kik ax elArverexoodŐ javak irAut tulajdoni vagy mái Igényt érvéuy«tllholui véluek, felhívatnak, hogy igénykereieleik.l a blr-dclmény kbaxétételének Otolxó napjától »/áinitaudó 16 nap alatt nynjt.Ak be, kölnnbeu egyedlll a vélolAr folmlegéro fognak nlAxltlalni.
Végre felixóllltAlnak Aton jelxAlogo» hltólexők, a kik nem r. te-lekkHnyvl halóiAg »xékhnlvén vagy annak küxelébeii lakiiak inlxxeriut a vételár'' feloixiAx» Alkalcnávil loondS képviielteléink végett, a batóiAg axékhelvén megbliollAt rendeljenek, é» annak nevét ax eladAng jeleul-lék be j »-llenkexö oielben a hivatalból klncvexejt gondnok Állal fognak képriieltetiil.
A többi feltételek ft m. tolekkflnyvl hatóiAgnAl, a aa Arveréi vígott megkeresett Nagy-Kaulna vAroil t. IadAcídAI megtekinthetők.
Kell Zilx-Kgerixegen, ar. 180!». évi xxept. hó 4-én Urtott tolok-
könyvi lörvényxxéke liléiéből./ " .»., »
ZALAVARMEGYE TELEKK. HIVATALA.
or.

WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében NAGY-KANIZSÁN
kapható :
mindennemű 1870 rc való naptár
szabott áron.
Karácson! és újévi ajándékok dús választókban, irodai, kereskedelmi ea gazdászati BfíF IRÓ-KÖNYVEK. 1«
Levélpapírok s borítékok. Író- éx rajipiplrok
nagy raktára,
—;——
Ujonan felszerelt könjTiiyomdájában minden nyomtatvány, u. m.: táncz-vigalnii meghívás, falragaszok, táncz-rendek, számlák, szállító-lovelek, szóval: minden előforduló könyvnyomdái munka pontosan, díszesen és hibátlanul készíttetik el.
U

Ad_«_ft 3 6 8ÓÜ "
Zalamegye alispáni hivatalától.
PÁLYÁZAT.
Zaínmegyében egy horvát nyelv fordítói és tolmácsi állomás 500 frt éyi fizetéssel betöltendő. ; . !
! Pályázók a hivatalos magyar-, német- és horvát nyelv-beni jártasságukat, továbbá erkölcsi magokviselctét igazoló bizonylatokkal felszerelt folyamodványukat legfeljebb folyó évi dcc. hó lá-én ezen megye alispáni hivatalához bcnynj-tani szíveskedjenek. •
Zala-Kgcrszog, 18(»í). nov. 21. ^ Alispán nr hivatalos távollétében
Svastics Benő,
/SjegyxS.
(348 2)
fAff ^MO Tffy^Ty^i^tjWtfTk
II? ITT» 11? t I W1 tfflfrt« l^x''xillllll^Jf
jM zM JU »TÓ j 7 rp íi f JP U" <zM
VARRÓ-GÉPEK
** minden alakban
szabók, ezipészek
és
családok
számára leszállított áron és biztosíték mollott.
Kézi varrógép 25 frttói 50 frtig.
Árszabályok kívánatra bórmentvo díj MLÓllKtfcl megküldetnek.
Varrótárgj''ak minden nemben 8 a legnagyobb választékban , igen Jut tífc-tXy OS ár mellett kaphatók
urnái
BOLLMANN M.
BÉCSBEN (330—12,4).; llothenthurmstrasso Nr. 81. és Maria-hilferstrasso Nr. 91. Fest, liálványrtitcza, Erzsébet-tér sarkán.
ore«» Legnagyobb raktár a varrógépekből I l8mót-eladók korestetnek.
Wajdits József kiadó-; lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
Nagy-Kanizsa 189. december n.
. szám.
Nyolczdik évfolyam.
Kiterjedve
S0PR0N- és VASMEGYÉKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap ^ . .
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászá, tüdoináiiy és nifivészet kdrébftl.
uf..-.- .......—-- • - .••''''•■- —-■ -
B£egJ ©lenils::
minden szombaton, .
eiji''»* Ivcn.
Sserkrostöt Irodn kimló lilvnlnl: WAJülTK.JÓ/.SKt'' kBtiyíkerejkodÍjiben.
A jelenkor láza.
(R. K.) Mióta a magyar c hon határai közt letelepedett, egy évszázadon át soiu találkozott annyi mindenféle kormány-rendszerrel, egy évszázadában, som volt kítévo oly sok megpróbáltatásnak, mint a legutóbb lefolyt pár évtized alatt, azért nem is lehet megütköznünk, ha a többnyire idegen eszmék szülte orgauieus változások, melyeket a mozgató közogek annak idejében elneveztek „népboldogitórciidszeriick",de a melyik a legtisztább rózsaszínű üvegen át is csak gyűlöletes hatást idéztek elö, és azok a mindent korlátozó bilincsek ósi szokásaiból, jellemeiből kivetkőztették o nemzetet, és idegen népszokások , hajlamok rabszolgájává tették.
Ilyen egy nem örökölt, hanem a szomszédoktól befajzott szokása lett a magyarnak a — hivatalvadászat. Példákat nem kell fülhoznunk, elég tanúságot tesz róla a mindennapi tapasztalás. ''-
Ha netalán akadna valaki, — ki a múlt boldog időkre emlékezve visszaállítaná, hogy cz nem befajzás, hanem egyike az ósi szokásoknak, mert hisz az emlékezet hatalma ameddig a múltba visszatérhet, mindenütt a hivatali állás elnyoréseéit előfeszített, néha véres küzdelmekkel találkozik, — Igazat kellene neki adnunk, de csak azon hozzáadással, hogy a korábbi idók viharos tisztujitásainál egyedül a dicsőséget és tekintélyt adó állás elnyerhotéso játszá a főszerepet, még jelenünkben a szó szuros értelmében vett személyes érdek a hivatali állás pólusa, miután lázas segítséggel kapkod a gazdag, nem lévén neki elég a gondviselés adománya; én a szegény, kit a kényszerítő viszonyok kergetnek e czifra nyomorúság folé. Tehát,nem az előbbi, — hanem az jjtőbbi érdemli meg a „Hí vatal-va-'' dászát" elnevezést.
És pedig ezt a szokást — jobban kifojezve lázt — az 1849-ik év után szereplő önkényuralom idézto elő. — Mikor leszorultunk a cselekvés teréről, illetőleg magányunkba vonultunk, mert fellegborította napunk még nem jósolt jobb idők reményét, — az ön-kényü kormánynak legelső gondja volt az uj rendszer kívánta hivatalos állások betöltése. Mi w?m vállalkoztunk,, tehát a más zsirjáu élődni szerető szomszédokat kellett becsődíteni. Kzck az urak aztán el is kezdték nemcsak zsírunkat, hanem vérünket is szivattyúzni, akként okoskodván, hogy ez a műtét legalkalmasabb a legyőzött oroszlány fékentartására. Tűrtük ezt is, s a körülményekbe bclctöródvn, egykedvűen néztük a népboldogitók munkálkodásait, hauem azt mégis észre vettük, hogy hazánkbau a gaz-dászat, az ipar, és kereskedelem mindig szűkebb térre szorul, ~ a kivitel nehézségei, a belülróM&gcn érdokok kedveért felállított akadályok máris mogrongálták hitelünket, és Ünyagl erőnket, és hogy a vál-laiukra rakott óriási terhekkel Kzembon
f >
Előfizetési föltételek :
II.''I>W|. liAihoi liordÁMnl f% vidékre ptlUo kllldre * Krí»» ívre i • 0 frt. — kr.
Kel <''vr^ - • .i . — . Kvnegrrilie • I , 10 .
* t: "
Hirdetése»:
\ hat biuAbo» pet|t«or<rt l.aiOr 7 kí. S «*or ti U minden tuvAbbi bejkiftUaért 5'' kr llílycpdlj nilndvn,«gyea Helkt''nUaért 30 kr. A .Nyílt tlrtn* egy petit aor briktatiUi dija 16 kr.
Hirdetéseket elfogad :
N.-kanlitáa: *k adó -hivatai.. Retten: ZKISLKUM Bcca-, liamburO", Berlin-, MalnA-m.-Frankfurt-1* Balti ben: HAASKStrK.is & vofli.kh. Llpcie-, Bern-, le j Stuttgartban: s.U''IISKfc l''.ilWA. Bioiben: U1TKI.IK

napról napra szegényebbek leszünk. — Később többet is észíeltüuk. — A tudomány-szerzés tere, mely a megszorított viszonyok közt egyedüli révpartnak tűnt fel előttünk, ezer akadálylyal volt keretezve; a kitartó óriási küzdelmek közt juthatott cl a kitűzött czélhoz, do akkor is csak ugy boldogulhatott, ha hazafiságát lelkébe temette, különben tengedősre volt kárhoztatva. Mindezeket, valamint azt is, hogy az alatt, míg a magyar ember tülhalmazott gondjai közt oviezkélt, a mindenhatóság vazalusai könyökig''markolászták a bőségszarukban — tapasztalva, látva csüggednünk kelU tt; de különben is a már erős gyökeret vert uralom tartósságának kilátása lelohasztá a vérmes reményeket, s az önmegadás veszélyes, lépését idézte elő.
Itt már vállalkozókra-talált a kormány. A beolvasztás politikájának gépezete lassanként hazánkfiaival erősbödött. — A kisebb hitűek, a vagyonlnjjrottak, és''a kiképzés terén fenakadt féltudósok iparkodtak a szú-, mitás mestereinek protectiója alá jutni, — később mások is, az életben boldogulliatás csábos örvénye vonta magához a gyarló embereket, mint .Petőfiként : folyókat a tenger.*
Ekkor lett letéve. alapja a hivfital-va-dászatnak.
Az alattomos utakon bókláló rendszer uj közegeinek — hazánkfiainak — kedvezett a protcctio, hatalmas állás és jó fizetés mellett a szabádkéz használata is meg volt engedve; lehetett urat játszani, fényűzóleg élni, gyarapodni, melyeknek látszata akár összevéve, akár egyesleg elegendő volt arra, hogy a fel nem adott hazafiúi keblekben is ösztönt támaszszon a hivatali állás clnycr-hetésérc.
Az ösztön általános lett, csak az alkalmas idő volt hátra.
Azt mondják : „ami halad, az nem marad.- Ugy is lett. 180l-ben változtak a a viszonyok, változni kellett a rendszernek is, a szereplőknek vissza kellett vonulni a csélokvés színpadáról. És mikor bekellett tölteni az alkotmányos élet nyitotta állásokat, ti/, perczenttel több vállalkozó akadt, mint a mennyi hely''üres volt, a tapasztaltukból, a látottakból nyert ösztön életet adott a hivatalvadászatnak.
l''edig ez csak árnyéka volt a mostaninak.
Jelenleg majd. mindenki — különösen a nép alsóbb rétegoiben — tisztviselő, hivatalnok akar lonui; — a választók, a pro-tectorok soha sem voltak még ennyire ostromniva ; — a kik még nem próbálták, persze azt hiszik, hogy a tisztviselő vagy hivatalnok állása kaliforniai arany-bánya, méíyból csak meríteni kell, és bőségesen leizen minden, s arra nem gondolnak,''hogy a/, alko^ uiányoi védbástyák közt nem tűrik ám már a szabadkezüséget, és hogy anélkül a puszta llzeté.v vajmi csekély az életnek középszerű fentartására.
» -»•
Azonban, hogy megértessem, helyén találom leleplezni a lóokot, mely a hivatalvadászat elemezésére vezetett.
A kiknek az élet eldorádójából amúgy is kijutott az osztályrészük; a kik a kellő képzettség fokára jutottak, azokhoz nincs szavam ; do van igen sok szülőhöz, kik a fenu-érintett láznak rabjai lesznek akkor, mikor gyermekük jövőjének non plus ultra-ját, a hivatalos állás elnyerhetésében keresik, és elvonják gyermeküket talán olyan pályától, melyen az egyrészről saját érdekének kívánt kielégítéséhez juthatna, másrészről a hazának hasznos és jeles polgárává képezhetné magát.
Általánosan elismert és megczáfolhatlan tény az, hogy a tisztviselő, álljon bár a kormányzat felsőbb lépcsőzetén, szerepkörének megtartása mellett sohasem fog tudni gyarapodni, — hát a kisebb rendű hivatalnok? miként''tudna ez valamire menni? — még az ipar és kereskedelem mezpjén bármi csekély, alapról induljon is ki valaki, egy kis kedvező szerencsével ezerek, néha milliók urává lehet. Azért jól gondolják meg a szülők, midőn felnőtt gyermekük életpályáját kijelelni akarják, mily tért válaszsza-nak; azonban az uralkodó láz ne tegye, ókét elfogulttá; mert, higyjék el: hogy a külső burokjárói ítélve, annyiaktól irigyelt liiva-tal.i állás a legfüggóbb, és a mellett a leg-háládatlanabb kenyérkereset.
Paedagogia története.
— Töredék. —
l''aedagog, azaz : gycrmek-vezctóuck nevezték a régi görög- és rómaiak azon rabszolgát, kire a gyermekekre való felügyelet bízatott, s mivel erre az értejmesb rabszolgák válusztattak, mely által a rájok bi/ott gyermekek tudományos s erkölcsi fejlődésükre befolytak, azért nevezték később a neveléstant pacdagQgiának, s ami ennek'' mint tudomány léteit adott, azon elven alapszik, melyszcrint a növondék beható szabályok által a nevelés czélján^k elérésére vezettetik.
A paedagogiai íőfeladat fogalmat- s az erkölcsi jellemből a feltételeket keresni, melyek alatt azok keletkeznek és erősödnek. Azonban a jellem képzés részint számtalan körülménytől függ, melyeknek ;hatása sokszor hatalmasabb, mint az mit tenni lehetne vagy kelleno.
A gyakorlati nevelés minden időben a népek szellemi s családi életétől függött.
A mult század közepéig csak egy paedagogiai alapiuondatot ismertek : „Nevt''ljétek gyermekeiteket isteni félelemben.* Ezen alapelvet ugy alkalmazták, a mint ők oktatva s nevelve vajának; arról nem is gondolkodtak, hogy talán több mód is van az ifjii szív s szelemért) hatni. ---
"Póitünés és paedagogia reformot okozott cz időben Kousscau J. Jak. uyive .Emilé, vagy a nevelésről," íuely ezen elvből indul:
»Minden, mi a természettől jő, jól van.?!) Ezen mondatra épité minden végkövetkez-'' ménjét s paedagogia elvét. — A régi rosz szokásoknak szikrázó éles észszeli ostorozása ; a virágos nyelv kellem s szellemdüs előadás miatt. Kous-eau „Emilé* nagy elterjedésre talált.Az clkényczctt''s elvszom-jas népéletnek a természetszerű egyszerűségébe való visszavezetéso az ó érdeme.
Igaz, hogy a túlzók ekkor a betükot perecz alakba sütve nyújtják a gyermekeknek ha az alakot előbb betanulták.
Azon kérdésre : Minő hasznot hozott ezen korszak a népnovelésre lélektanilag? erre következőleg felelhetünk : Olvassátok Ovcrbergnck „Útmutatás a czélszortt neveléshez" s meg fogjátok találni a szabályokat igazi tisztaságukban előadva, amint azokat alkalmazni kdl.
Ovcrbcrg érdeme abban áll, hogy ő nevelést isteni félelemre alapitá, s ezei czélt szem előtt tartva a világi, aznz reál tudományt mint eszközt czélja elérésére felhasználta, s a kettőt bcnsőleg ugy összcol-vasztá, hogy egy egészet képezett.
l''estalozziról tudva van, hogy ó maga sem .igen tudta szavakban kifejezni azon tulajdonképcni értelmét és valódi fogalmát • paedagogiai törekvéseinek; mindamellett a-nézletí oktatás az ó érdeme.
Az alanyi elvontság környékéről az oktatást visszavozotó a valódi tárgyilagos világba..
() mindenkép alaki képzést akart a bel 6 tehetség erődítésére.
Az elemi oktatás szemléltetésen kezdód-jék, — s cz ösvényen haladjon lépcsónkint tovább.
A gyermek az előadást nocsak fölületesen hanoin folytonos tettleges feldolgozás által tegye sajátjává.
Ezen feldolgozás eszközöltetett a tanító előadása, s a gyermek ntánmondása által.
Ha a gyermek a megtanultat érthetőn, tökélycsen és igazán elmondani ós minden irányban alkalmazni tudta, csak akkor lőhetett tovább haladni.
A korábbi tanmód a gyermekből mindent ki akart kérdezni; Pwtalozzi szükségesnek látta az anyagot előmutatni, folytonos gyakorlatok által a gyermek sajátjává tenni, és így az alaki tehetséget képezni.
Ha már most széttekintünk Európa valamennyi országain, hatalmas államot, boldog népet csak ott találandiink, hol a nevelésügy gondos ápoltban részesül. Ellenben a népnevelési elhanyagolt országokban a folytonos lázas helyzet "eléggé mutatja a népek szellemi s anyagi hátramaradását.
A mondottak igazsága kitűnik Anglia példájából. Az iskolák és más tudományos intézetekre 1850-ben. 37 8957 fut sterlinget szentelt; az Irlandi:népncvelé-ire pedig" 2:)0Ö00 fnt sterlinget fordított, s hogy a legszegényebb is részesülhessen az oktatás jótéteményeiben, a praktikus ész ezekre is
»»•rk*»atóai*l pt Hány.
''kisogitómótlra talált; mert Angliáijói származik ncoicsak a Laneaster-féló olcsó tanítás hanem a vasárnapi iskola is.
Franciaországban, daczára a nagyszerű termékenységnek, melyet Couzinj Guizot és Yillemain kifejtett, még alsó fokon áll a népnevelés; ujabb idő bon azonban ennek emelése, ugylátszik, szándoka az ottani kormánynak. Ezelőtt Frankhonban fele a tanítóknak annyi fizetést kapott, mintamennyibe került egy gálarabnak élelmezése Toulon és Rochefort bognóiban.
Poroszország 25 ezer elemi iskolával és 31 ezer tanítóval bir. A legcsekélyebb 400 tallér — 600 frt o. ért.; 24 évi szolgálat után 800 tallér 1200 frt.
Oroszországban a néptanító legcsekélyebb fizetése 250 ezüst rubel --= 400 frt o. ért., hadkötelezettség, adó s mindennemű közte- " her alóV felmentve.
Szép magyar hazánkban is ugy fog emelkedni a műveltség és vagyonosság, a mi- i Íven szellemi s anyagi ¡»¡ii tolásra találand a népnevelés ügye. •
ALSZEUtlY JÁNOS,
s aliúleu.lval r. taniti.
Tmnezia nemzet tehát ez oldalról is folyton bo-tegebb. — A jövő óvi országos dnlár-ünnepély IViten lesz megtartva. — Aradon az első gázvilágítás nov. JM)-áu esto tnrtatók J hát Nagy-Kaliízsán? — Postai ügyben Pesten szorkcsz-tók''-^/postafóiiókök értekezletet tartottak. — Pesten a halottkóini szolgálatot csak orvostudorok nyorhotik ol. - Csákós Klek kegycsrondt házfőnök Debreozonben meghalt. — Kubáry Lajos jeles szláv költőt kártyázás közbon sógora agyonszúrta. - Szilágyi Virgil ellenzéki poli-tioai lapot akar megindítani. — Király tf Felsége decz. 11-én érkezik lJudára. — A pest-budai gőzkomp gépoi a fiumei hajógyárban már készülnek. - A „Magyar Újság" szorkosz-tését uj évkor Simonyí Ernő veszt át. — Uj , szivar- és dohány-faiok bocsáttatnak áruba. — Lossops ur megnősült. Mondják, hogy a dolog igy törtónt: Lossops ur.ogy cstélyro ment, és ! sok jerichói rózsát vitt magával, h rózsa egyik j legkedvesebb virágja a nőknek, mert nemcsak • szép, hadéin azt is tartják róla, hogy lm vízbe tétetik, és abban kinyilik, annnk óhajtása teljesül, ki a vizbo tetto. A társaság nő tagjai ! azonnal megkisérlotték, és a kísérlet mindnyá-i jóknál sikerült, kivóvo ogy fiatal creol hölgyet, kinek rózsája nom .nyilt ki a vizbon. Lesseps ur. ifjú tűzzel igy szólt orro a hölgyhöz : .Nem eszközölhetem ugyan, hogy rózsája kinyíljék, do kívánjon olyat, init tolj-iithotek, és esküszöm, hogy toljesitoni fogom.- A szende hölgy erro szerényen azt válaszol.-.'': „Uranil én azt kívánom .... a mit ön nk -r.'' „Akkor én azt akarom, hogy nőin legyeu* szólt Lesseps * a szép creol hölgy nom vonakodott, szivét és kezét átengedni a csatorna halhatatlan teremtőjének. -- A király Konstantinápolyban megtekintvén a fegyvertárt, különös érdekeltségűt mutatott az ott őrzött corvinák iránt, melyek Mátyás király budaV könyvtárának örökbecsű maradványai, s melyeket a török zultánok is téltett ''kincsek gyanánt óvtak századokon át. Rendkívüli meglepetést okozott tehát királyunknak, midőn Triesztbe megérkezett — mint a „Pesti Napló- tudósítója Írja — hogv egy faládát adtak neki át, mint a török zttl-tán küldeményét. Renno a corvinák voltak. A király élénk örömmel fogadta a gyengéd ajándékot, s azon mogbizássnl adta át An-drássy grófnak az nrnnykötésü s a Corvinok hollójával ékesitett könyvöket, hogy azokat iniut történeti ereklyéket novében a nemzeti
Eeti szemle.
Ceczímbír 10-én 186''.».
(Bfi.) Szalontán ogy Kist novü őrmoster agyoulótto magát, mivol kártyán 2 ezer forintot vesztett. — Tenger alatti távirdát szándékoznak Németalföldről egyenest Amerikába vonni. — GrófSzéchonyi István összes irodalmi műveit fia Béla adja ki. — Kubiustein jan. 23-én jő Pestre hangversényezni. — Európa évenként .átlag ICO millió mázsa kőszenet fogyaszt el. — Philadelphiában oly cséplőgépül találtak fel, moly a szalmát nem,töri össze. — Az adóexo-outié a népszámlálási időtartamra ministerileg fölfüggesztetett. —^Franeziaországban )8.:>tí-bau 35 ezer, 180 f-ben -12 ezer, és 1807-ben f>0 ezorcn tolül volt a tébolyodottuk száma; a
múzeumnak ajándékozza. A uomzoti kincsért forró kÖszönotel mond a nomzet mindkét fejdelemnek. —
H i r e k.
— Aszombat helyi püspöki instella-tió decz. 14-én tartatik meg.
— Városi U''''g y. F. hó 7-én Nagy-Kanizsa váró» közgyűlésén a tls mogyo azon határozata, melyszerint a nagykanizsai varosház felépítésének eldöntéao a nagy-és kiskanizsai úgynevezett dolegatio (— közösügyi bizottmány —) illetékességéhez utasittatott — fölolvastatván, további intézkedés végett a közösügyi bizottmányhoz áttétetni rondeltotott: — Olvastatott továbbá a város által a mogyéhoz intézett az iránti kérolomro, miszerint az elő-fogatozás (katonai ozélokra) nocsak o város — miut átvonulási főpont — terhére'' történjék, hanoin o részben a-, közös teherviselés elvénél fogva a kórnyék o részbon épon nom sújtott lakói is sogédkéz nyújtására kötoloztotnénok, — mogyeileg hozott azon végzés, melyszorint a kórnyéklieli helységük ily olőfogntozásra nom kötolozhotőknok joleztottok. Erro a közönség egy tekintélyes bizottmányt küldött ki oly utasítással, hogy az előfogatozás igazságos éa czélszorü kiszolgálása iránt tervezetet készitson. Továbbá felvétetett Czegléd város közönségének az ipartörvényjavaslat módosítása tárgyá-báni kérvényének pártolása miatti átiragt, — raolyro hasonszollomü pártoló folyamodványba országgyűlésre feltorjesztotni rondeltotott.'' Elő-terjesztetett a bor és hus fogyasztási adó tnog-váltása iránt kiküldött bizottmány befejezőit működésérőli tüzetes^ jolontéso, melyszerint a város Nagy- és Kis-Kanizsn területén n bor, musl és hus utáni fogyasztási Adót 1870, 1871 éa 1872 évekro, évenkénti 22,20;'') forint 00 kr. o. ért. illet monyért megváltotta, s a kezelést oly czélszerüen cszközlondi, hogy o mellett a saját szükségHro fordítandó fogyasztási czik-kek után sóin Nagy-, som Kis-Kanizsa város közönsége fogyasztási adóval mogrovatni nem fog. E jelentés élénk éljouzéssol — a miut azt meg is érdemié — fogadtatott. — Több tárgy közül még megemlítjük, hogy ar. itteni iskolaszék véleményes előterjesztése a tanszorvozet-ről szinte előterjesztetett, azonban — minthogy valnmiut főfontossága, ugy torjcdelmcs voltánál fogva huzatnosb és beható tárgyalást igényel — őzen ügy Darázs Zsigmond képviselő
ur Indítványára jövő szombaton (vagyis rna nap) délután ogy 0 czélra tartandó képviselő-ülés elé torjosztotni, s ozon ülésro nagyságos Bója Gergely''tanfelügyelő ur is moghivatni határoztatott. — Erről majd annak időjén bővobben értokozünk.
— Nagy Károly és Storn Móricz ürak fáradhatlan buzgalmuk folytán a nagygymná-sium olőttí téron felállított h földíszített „Szont- X IíároniHág-szobor"-ra a követkoző pénzbeli adományokat gyűjtöttek, melyekért valamint uz adományozók, ugy a gyűjtők fogadják a nyilvánosság olőtt köszönetünket. A „Szont-Hároin-8ág-8zobor"-ra adakozók névjogyzéko : Martin-kovits Károly 1 frt. Czapári Józsof 1 frt. Kat-man György 1 frt. Plichja Károly 1 frt. Kolla-rits Jánog l frt. Molnár (György 1 frt. Knauiz Feronoznő 1 frt. Czapári János 40 kr. Gózony Foronoz 1 frt. Darázs Zsigmond 40 kr. Plán-dor György ''30''kr. Kuthy Emil 50 kr. Ta-ródi Józsof 30 kr. Özv. Mocznő 20 kr. Oszenli Antal 50 kr. Zauschnor Honrich 1 frt. Sohmidt György 2 frt. Pázsit György 30 kr. Alttnan N. 40 kr, Símonsits Antal 1 frt. Pranget 50 kr. Altmanu ós Símonsits 50 kr. Fornborg Józsof 50 kr. Simon György BO kh Szabó Sándor üO kr. M. Auspitz20kr. Plandor Ká-roly 20 kr. Kácz János 50 kr. Pál Sándor 50 kr. Ralázsovics Jánog 1 frt. Harsai György 50 kr. Tóth Józsof 1 frt. özvogy Snnornó 20 kr. Schroiber Ignácz 50 kr. Físchor József 1 frt. Simoücsics András 1 írt. Fisohor József Izrael 50 kr. Poszovicz Forencz 30 kr. Özvogy Grotsnő 20 kr. Koronczi Józsof 20 kr. Kolongya Józsof -10 kr. Márkovíos Forencz 1 frt. Itoinor Márton 50 kr. Vajda Forencz 50 kr. Nugy Feroncz 1 frt. Szigrioz Róbert 20 kr. Pozsonyi Mór 20 kr. Andri Ferencz 30 kr. Laszman 20 kr. Juhász Ferencznő 1 frt. Miháleez János 20 kr. Masznvák Feroncz 1 frt. Bodonok Feroncz 1 frt. Ifj. Tálos Foronoz 50 kr. Rigó György 20 kr. Petrici Józsof 20 Ifr. Gelencsér Forencz 1 frt. Oödör házi Istváü 1 frt. Horváth István 40 kr. Ho dits István őO kr. özvogy Rondokovicsnő 5( Ifj. Rózsa György 50 kr. Rövid Jánoa 50 kr Csizmadia Imro 1 frt. Ujváry Illés 1 frt Rnthmann Boldizsár 50 kr. Dávid János 5< kr. Ronczik Józsof 50 kr. Márkovica Toré. 1 frt. Gudlin Forencz 40 kr. Risztricsány'' Ignácz 3 frt. Kasznár Terézia 2 forint. — Usszcsen 48 frt 40 kr.
T Á RC Z A.
Heine hagyománya.
plloíne és Rörno a uémet irodalomban* czjinű vázlatunkban megígértük,hogy Iloino lánglelkü múzsájának némi jellemzésére néhány költeményét fogjuk lorditásban olvasóink elé terjeszteni. Aróta soknt emlegetett és ritka feszültséggel várt hátrahagyott munkái jelentők meg egy kötetben. E kötet dísztől sugárzó koronáját képezi Heine költészetének. Csodálatos módon vegyül o munkálatokban a kesorü satyra, mint e^y szaggatott, hányódott kebel egetrázó juj-knlltása, a ragyogó phantasiával, az éles nyelvvel a a bzollom fenségével.
.Egyik legcsodálatosabb gyöngyo a .Iloino betegségi korszakában oredt költeményüknek — írja ti „Gartenlaubo" — ugy hiszem a követkoző dal, molybeu tiszta költői kezelcso u legkegyetlenebb anyagnak, moly költő részo lőhet, saját physikaí szenvedések csont és velőt qméjztö mértókouíolöttiségo, a szollem tilani hatalmáról a törékeny test ellenében táuúsko-dlKj táely minden rcalísticus sziuozeto mellett fényes dicsőítése az idealisticus világnézetnek.14
Im, itt a költemény :
Krd"k, hegyek fa "ép »Irányok itja
I.ohojt, inill/.uu.k cgy;r a/ agyamban, S e ilí''re halm»» ktafplbKI W^gte y''-xy kí|> tün «Ii oi-.''tolj*» rsjil.an.
A városka, ineljr clioúmhcn lebeg nnil, Ku coii.luloui, liuk''7 <ioJe«beri{ a nsr*. K< limit olt a I.Arsfa imyíkát.zn -A vtu essp^sék «lőtt tltsk kodrUl»«.
A leuienS napot mintha toiiroltrm Vén'', torkunr nArm, olyan átkoiottan ;
II..j ctsplárui, nag.láros *%y Uvef; bolt A ¡«¿jobb lior.lajál.ól -j ¿^ lef(otUn.
» folyik « kclv«t »»«ISncdv •tllacU«n, , l-Z^ssrii lefolyik Iclkriú mélyébe, S ..b''WenlI «inlgá'' ct alkal''i.nii.al
tu.KUIII Uugúl''VlVl''.
H nii(- egy Üreg bort csaplároj, — at > Iwt (''•upán eiak (lerakóira Itlstn én m»p, Nem nlnlaUi), — óh ! nemes borom oi t Totíled uéit-boesáaatot kérek. .
<>.ls licitem fel a iilrkiny iilkUra, A mely as elli fénytől béragyoipra, Várroinj^iral e^yiltt a Rajnában Vailiegényetcn tOkitiaSdik tIiiii.
A tárol viaeicllér-dalt ballgatim meff, A pintyet, mely olt eiiripelt meréairn ; Így «táralioava (Uam. tilváa kosbea A borra nem is gondolok egéiien. "
De Si/»t bedugom orrom a pohárba, K a bort elSbb komolyan megtekintem, A bort, melyet nyelek, de olykor-olykor Mrgt''kintéi uvlk.ll nyelem 1« klneasm.
De klllttnni 1 IljtU. nyeli» köxl.cn mintha Hi''gketl''íxve YolnTk,. égy ériem, Mintha ci;y má<ik gyám.illalan OrdOg Kgéxen eitybefösve rolna »élem.
Oly beteg ¿« oly nyoiuorult ««inl.en van, Oly halovány, oly eleiigáiott gerjedi, Reám oly fájón gányolva tekint ."5, Miáltal eugein ktlIlDiiien gerjeixt. 8 állítja a floiké, hogy S én volnék, Hogy hil, inI ketten tennénk eoipán y^et • Hogy egyetlen . gy »»«géuy emt.cr volnánk, A kt jelonleg bideglátbau atenved.
Ilogy nem s tio.teibergi koreaoinában. Hanem l''árianak, a mely olyan intiiie, ICgylk lieleg «at,bájában volnánk mi, llatttdol, halvány tívikd, iatenenuol
rfaiudnl, hii/.in egéaxtvgea vagyok, 8 piroi, mint a virág«.''. réx»a, ugy van ; h er.lin it vXn, vigyáti magadra gyermek, Hogy én to reád meg no haragudjam.
Váll it vonított, • «¿hajlott a bolond. £ eí.-ilul" lett haragom fi-Itdielvn ; Kt álkosotl''máaodik .én''-emmol Kemolyan Oineverekedtein végre.
De kjllOnl''.s, hogy minden ütleget, MII a fieikéri. vertein mérgeién, Magamra verve egy iebet a másra,
Saját leltemen fáján éreiem.
8 « végaetaioríl vereked.''a kfltben Torkom ujonuan ét innét aiárai lett, i kaldni akarván borért a eiaplároit, Siavam — fájdalom — nyelvemen akadt.
¿rtáklm enyénnek, a álmoian hallok Kaiapláiirákról furca egy l.eaaédel, A vlituráról is. evőkanállal lelve. Minden ¿rában r»ak fixenkét eaeppel.
HÓKh''MA.VX MÓR.
U(i naplómból.
— Fernand.'' —
Svsjci-Canton-Vallli, 18.. Május 7-én reggel F. húgom lépett bo szobámba, sétára swUíta fol á hegyekbe, —szives-seu^fvgadám el fölhívását, inert e fáradságos meredek csúszást kárpótolja a gyöuyörü kilátás élvezete, az üdo lég beszlvhatása, molyot a hogyi növényzet illatarjával tölt bo; — sőt magok a a sziklák igénytelen virágai is egyszerű pomjájókban oly szívesen látszanak üdvözölni a közeledőt.
Nem sokára elindultunk F. fiacskájával J. éa és én; összesen négy személyből álló kis Carnvan..
. A tikkasztó hőségben kimerülve értük el a sáxmi romol; sétánk fáradalmát kjpíhunni a csonka torony árnyában uyugodttink le az npró fűre, mely mint a természetnek mostoha gyermeke már csak egyedül a sziklákból láiuzik venni élto sanyarú táplálékát!
Mily más élete van a kerti virágnak!
Ez ellentét cszoinbe juttntá, hogy igy bánik a végzet az emberekkel is.
Vannak kiknek a szerencsét ndá oldala mellé, moly Őket mindenütt karöltvo vezesse, kiknek az élet minden lépten c»ak gyönyört — csak élvezőtől nyújt 1
Holott mások belefáradva vándorlásukban az élet rögös utjai, boldogtalanságuk súlyos torlio alatt még olőbb összo roskaduak, mielőtt nz öleikbe kimért czélt elérhették!
E pont,melyen most píhonénk regényes szép!
Saxon, hajdan büszke lovag vár, most egyetlen csonka tornya áll búsan; az idő kíméletlen vasfoga által mogfrszíva mindon díszétől, csak kopár kerek falai morednok még fodotlon fővol a nejjy oldalából kortársára, — a völgy tul részén — átellenben — aí elpusztulás és vég-enyészet hason sorsára jutott Salliom vár om-ladékaira 1
A csonka toronyhoz vagy száz lépésnyire '' lojobb áll a bezárt ré^i tomplom, törött ablakaival, repedezett falaival, a vihar is már rég lotörhotto tornyárul koresztjét! éa ha néha ogy e?y setét felhő vonul át felölte, olyan az, mint a megtört hit romjaíu a kétségbeesés!
A háitérbon napkeletről örök havasok; ezok logtotej''-i a „Cclcbrouierzoa Vtoir" sziklacsúcs, mely nevcuek ijicgfelolőlog nappal oly figyelve vizsgálódik innét a messzo távolba, mintha 6 lonno a vidéknek őre! napnyugotkor pedig már kigyúl; veres lángban égő agg főjével bele világit a szürkülő láthatár kétes homályába, hogy az abban rojlődhutő fenyegető voszélyt kikémlelje, süt hajnalban óvatosan; felszáll az ég boltozatig folpárolgó finom ködbe, onnét mutatja magát, mert a folkolő napnak első sugarai a ködös égőn tükrözik vissza ogósz alakzatát.
. Oly sajátszerű terinészotjáték ez itton, mint pusztáink rónáin a .délibáb.*
Ehegyek derekán lejobb, molyot már hóuetn fed, kopár hegyek merengnek,oiekrőlszánkázva a puszta földön ereszkedik le villámgyprs.iság-gal a Svajczot bebarangoló touristák sokasága. Azon úton, melyen felfelé toyábh, mint két óráig haladnak kapaszkodva, lefelé szánkázva, 20 perez alatt szállítják a begyakorlott ügyes vezetők !
A várromhoz jobbra egy közöl mélyedésben, sziklákon ineg-megtörvo zuhogva hömpölyög lo a nagyszerű vizeiéi, egészen a szegényes Saxon faluba, k azon keresztül, mint rohanó patak. ^
Az említett falunak rozzant házfedelei azon benyomást teszik az innen felülről a szemlélőre, mintha koldusoknak össze • vissza foltozott,
foszlány os kiterített köponyui lennénok.
A falu folé vezotő úton ogy-egy hülo, golj-vás Crotin tántorog, vigyorogva, bólingatva a vélő szemközt találkozó olútt.
A falu alatt a hogy tövét fiatal szőlőOltotTÓ-nyek borítják, míg magába.a völgybo a fürdő épületei körül kortószi gonddal ápolt térség pompázik; o vidék völgyét Rhon folyó hasítja kottö, túl átollonbon ismét meredek havaaok zárják bo a tájat.
Emo látvány torült el nyugvó helyűnkről szemeink olőtt; s a vidék csendjét egy lezuhanó lavinának tompa moraja zavará meg.
Tovább pihenénk itt együtt a vén csonka torony barátságos hfls árnyában! ~ a kis fiu majd körülöttünk szökdécselt, majd élénken csovíjgott, mintegy kalitkából kirebbont kis tnadár, moly szabadsága boldog érzotébou dalolva repked ide s tova a tiszta kék légbon 1 — J. szokott jó humoru piros bársonyábnn télies elragadtatással élvozé a természet szépségeit I — F. morengott; — az én gondolatom tévelygett innét mosszo-messze!
Do végre is csak vissza indultunk lofolé a« elhagyott tomplomnak véve utunkat
az .ódon templom ogy oldalt a régi temetővel van bokoritve, a sírhantok dombjait már rég a földdel ogyonlővé szántotta az idő; csak ogyouen nagy korosztjo maradt még fon; de oz is oly fáradtan, oly görbón, mintha mindon perezben már szintén végpihonésro óhajtana kidűlni.
Csontvár kamarájában nagy rakásra oldalbordák, álkapezák, ezerokot tovó halott koponyák vannak ogymás fölébe halmozva, melyek sötét szomürogoi oly rémesen meredezve .az onyészotro omlékoztotnok!
Monnyi szellem ! mennyi élet honolt valaha o csontváz koponyákban V és most? szintén van élőt bennük, midőn a homzsogő hangyák annyi gondos szorgalommal gazdálkodnak; rákos gatva takargatják ol azokban maguknak tél táplálékukat.
Az ajtó hasadékain betekintőnk n Góth tein plomnak homályos szontélyébo, honnét valahi annyi nemzedék robogó imáját fohászkodra minden hatóhoz I do moly most oly olpusztu elhagyott 1 hiszen az életben is elazokták hag) J az emberek egymást, rendoson még barátai? azt, kit a szcroncso elhagyott!
A nap rég loulkonyodott, midőn visszaérk zénk; a tormészotb''-n mindon nyugodott, az éj homálya az ódon templomot is már rég olfödé, csak én voltam még soká ébren szobám magá-j nyában — midőn úti naplómba o sorokat jegyzém fel.
— A csurgói dalegylot Alul Folyó évi oovomber 27-én tánczvigalominal összekötött dalcstélyro — daczára a kedvezőtlen időnek — tx<5pszáinu díszes kö''zönség jolont meg. Elismerésünket nyilvánítjuk a vídékról jó« kedve* vendégeinknek, kUlOnílson t. Barla kisasszonyoknak Visontáról, kik figycloinbo nom véve a kolloinotlon rósz utat, megjelenésükkel bon-n Un kot* oly igon mogöivondeztottek. A mulatság igen kedélyes volt s rogguli^ (ártott. — Az
^ egyloti zászló javára azoktól, kik ruszint.meg'' nom jolonhottok, részint a belépti díjon fölül fizettek, akövetkozó adakozások folytak bo : T. Audorka Oyula úrtól 1 frt. Bausa Zsigmond 1 frt. Dómján Antal 2 frt. Kholbenschlag J«J-kaoí 2 frt. Tóth Károly l frt. Horváth János 1 frt. Max Salamon 1 frt. Hövid Mihály 1 frt. Ifj. Floischbammer K. I frt. Kroisler Dávid
> 1 frt. Összesen 12 frt. Közli N. J.
; •—B.n— A nkanizHai tor n a- o g v 1« t az ittoni daláidával egyesült s oz egyesülési ostélyét mult hó 2ü-én az „Arany Szarvas-hoz cziinzett veudéglóben tartotta mog. A részvényesük nagy szinw»l voltak jelen, s kodélyos tonsztok és szónoklatok tartattak 8 csuk késún
;; éjjol távoztak el. Mindkét egylet legközelebbi Üsszoiövotela dec*. 12-án tartatik.
f »óda Por ou cz szolniczai plébános doo. ó-én meghalt. Bonuo az egyház ogy buzgó lol-készt; a nép cgy jó barátot s atyát vesztett. — Temetésén, mely 0-án tartatott mog, a legtávolabbi fárabeli hívek is nagy számmal jóim • tok meg. Béke poraira!
— A csurgói uoveinbur 27-ki dalostélyro vonatkozólag : a dulárda működő tagjai — kikben a vidéki müködó tagok inog iioíii jelenése által nyilvánult közönyösség oleiuto némi lohnngoltaágot okozott — magyar zamata kar-ónekjeiket kellő szabatossággal adták elő. — Köztök különösen Zimay László .Deres a fft-czimü népdal átiratát, és Iluber Károlynak Petőfi Sándoí .Trombita harsog" költeményért" irt hatásos éagyönyörű kivitelű .csata dalát.* A nemzeties irányban működő buzgó dalegylot méltán megérdemli a közönség figyelmét éa pártfogását. Egy pártoló tag.
— Sc hl os inger Vilmos pénzváltó üzletében u 141-ik sorsjegy-táníaságra a dccz.
. 1-én tartott ltft)4-dikí sorsjogyok húzásánál több nyeremény esvén, az illetők a nevezett pénzváltó üzletben jelentsók magákat a uyero-tnények folvételéro.
— Kádas ltudolf főigazgató ur ő nagysága Nagy-Kanizsání léto alkalmával megszokott Ügy buzgósága s a riovolés iránti lángsze-rototo cléhk tanusitásával oda hatott, hogy a naggymnasiumi ifjúság közt létesült .önképzőkör" ós a „soffóly-ogyletu tanügyi törvényeink szellőmében készített s iolsőbbilcg mogorúai-tondő alapszabályokkal láttassanak el. Az „önképzőkör" no épon a szépirodalom, hanem a tudományos művelődés egyéb torén is jótékonyan hasson az ifjúság ismeretköre éa hajlama fejlesztésére. A „sOgély-ogylot* pedig * szorgalmas, iparkodó s ió erkölcsű szegény ifjú nyommasztó sorsán, részint tankönyvök, részint ruházat s egyéb szükségleten sogitvo tanulási ösztöne ezilárdítassék ■ az egymás iránti becs-érzet égi virága fojlcsztossék, ápoltassék. — A jótékony segély ott, hol az valóban szükségos, a mivelt világ mivolt polgáraiuak legmagasztosabb csolok vénye lóvén, igon tapintatos eljárásra mutat az ifjúság közt ily sogély-ogylotet alakítani s törvényes szellemben érvéoyositoni;; erősön hisszük, hogy a jelenlogi tevékeny igazgató főt. Kottok Nándor ur, a nemes érzelmű tanári kar a a azép ügyért lolkesülő ifjúság ogyüttes erővol a legszebb virágzásra inditja; a kozdet mog van 37 frt 30 kr. készpénzzel, a tanügyért buzgó közönség sem fog elmnradni, hogy azt jótéteményeivel no gyarapítsa, mire ezennel tisztelettől fölhívjuk- — Ö nagysága a főigazgató ur tőlünk Koazthelyro, onnan Sü-meghro, s most Kaposvárra utazván, daczára a téli rosz időjárásnak, veszélyt nom ismerve, szermélyes intézkedéseivel a tanügyre hatni oly
édes feladatának tartja. Wzérelje az ég szeren esésen a tanügy o nomcakéblü s buzgó apstoliU,. . ■ <— Zala-Égerszögről tudósíttatunk, hogy a tanítói testület f. hó 8-án egyletté alakult, ülnök Woisa Joel, és jegyző lWdy József l''m. Az ogyosülct minden hóban kétszer ülésezi*. Elnök rendkívüli gyűlést ii''tkrthnt. Értekezés alá eső tárgyak : az iskolai rond, fegyo-loui a mindon ogyéb tanügyhöz tartóz«» tárgy paedagogicua megvitatása. Ur. Hérics János iskolaszéki tag, mogyei törvényszéki ülnök, éa lelkes tanügybarát kezdeményezése folytán „iskolai könyvtár" hr létesíttetett, mely eddig azives adakozás utján 100 kőtotnél''több tudományos, tan- és egyéb könyvet számít tulajdonául. Ugyancsak Hérics János úrnak köszönhető, hogy a közös iskol(t egy 100 frtos sursjegygyol bír. A könyvek kezelésére az iskolásak határozata nyomán könyytárnoknak Ujlaky Mátyás választatott meg. Egyéb hiányzó taneszközök beszerzéséről a leikos iskolaszék szinte gondoskodik, a hisszük, hogy ur.ok is mielőbb meg fognak szoroztotni, a az eddigi dicséretes előmenetel annál magasabb fokra fog omelkedni.
-i- Vallás- és közoktatási ra. kir. minis-,tor által GyőrfTy . János noveztetett ki a za-lamegyei tanfclügyelőséghez tollnokuak.
— Tanügy. A galamboki rof. hitközség olciui iskolájában, utóbbi értesülés szerint, a tanfelügyelő ur némely tárgyra nézve dicséretes előmenetelt tapasztalt. Es ha a tanulók kellő tanköuyvekkel, az iskola a szükségos tanszerekkel ol lesz látva : a nsgytiszteletü lelkész ur numos ügybuzgalma, a tanító ipar; kodása s a község abbéli szigorú eljárása — miként n tankötele» gyermekek rendesen járjanak az iskolába — az előmenetelt általánossá és teljesen kielégítővé tcendik. Muraközből vott tudósítás szerint Bója Gergely, zalamegyei tanfolügyelő f. h|J ö-én délután Légrádra érkezvén s a város derék kapitánya állal szívélyesen fogadtatván a hazafias szellemű buzgó egyházi férfiúnál, és megyei is-kolatai.iilosoa Tallinn Edo urnái »zállá»oltatott el. Kito meglátogatta az „olvasó-egyletet," hol több magyar lap is található. Ezen cgy-Ifit b-csülotéro válik a haladni törekvő pol-; gáraágnuk. — Másnap hivatalos látogatást tett a r. katli., evnngelieus és rzr. elemi iskolákban, mindenütt az illető lelkészek és elöljárók közelismerésro méltó ügybuzgalma, a tanítók kitartó szorgalma s a tanulók az időhöz s körühuényekfioz képest tanúsított előmenetele több tekintetben dicséretesnek találtatott. Különösen meg volt lepetvo a tanfelügyelő a horvát ajkú tanulóknak a ma-j gyár olvasásban! olőhaladása és a szavaknak '' helyes szép kiojtéso által. Délfelé a tanfelügyelő elnöklote alatt közgyűlés tartatott. A terem zsúfolásig telve volt. Az érdekeltség meghatóan nyilatkozott. Iskolaszék alakult rögtön, a tagok ünnepélyesen letovék az esküt. Elnökké egyhangúlag a város érdekében máris oly gazdag érdoraekkol bíró Tal-liáu Edo választatott mog, ki ogy loányiskola olppitáaára 2000 frtot adományozott. — (Sok ily nomcslelkü tanügybarátot a hazának!) — A leányiskola felállítása s egy uj diszea iskolaház felállítása etryértolmülog kimondatott. A hiányzó tanszerek megszerzése elrendeltetett, éa pedig míndon hitközség iskolájába., — Mily |iéldág testvériségI — A faiskola és tornászat is élotbo fog léptotni. A közgyűlésnek ily magasztos határozatai méltók a köz-elismerésre. Áldás kövusso a határolókat és a határosatokat — — Innen nz elöljáróság szerencse - kivánata mellett Alsó • Domborura ment a tanfolügyelő s az ottani Ugybuzgó és fáradhutlan iskolabarát Légin Mihály plébános urnái volt elszállásolva. Jlásnap látoga-tjtst tőn az iskolákban (két osztály van) s a tanítók törokvéso, ugy a tanulók clőmonoto-lével — mint értesülünk — általában meg volt olégodvo. Itt is a tanfelügyelő elnöklete alatt délben közgyűlés tartatott, molybon a
rég alakulófélben levő iskolaszék azonnal I megalakult. A diszes iskolába a tanszerek inegszerzé.so elhatároztatott; i(z ismétlő-oktatás | s a tanköteles gyermekek szorgalmazása az , iskolaszék szoros kültltnévé tétetett. A tanfelügyelőt mogiepto n nagyszerű iskolaház s | u t.vnulókuak a magyar olvasásban tett szép elimunotelo. Több haxznos utasitáH után a tanf dügyoló a icözst''g szercnesjkivánatü mol-lett Kottorin irt \ ÍM/.a ita/.ott Kani/xVru.
— Tegnap f. hó 10 én av tanfelügyelő hivatalos látogatást tett l''iringer Róza kis-asszony már régóta közelismorésben álló leány-magánintézetében, hol közel három órán át időzött. A leányok minden osztályból éa majd minden tárgyból — lehet mondani — szigorú vizsgálatot tettek előmenetelükről. A tanfelügyelő maga is több kérdéssel észlelé a tan-modort a nz olőhaladást. A földrajz, történet, tormészottan, terményrajz, a magyar és fran-czia nyelv, ugy a számtan elemeiben (ott elóhaladáasal a tanfolügyelő telj«» megelégedését nyilvánitá s a mngasb nőnovelés és honleányi irányú képzés érdokébou az- intézet tulajdonosának, a segéd tan ároknak s tanítónőnek hálás köszönetet szavazott. Megígérvén többszöri látogatását, a siker fölött örvendező leánykák szorencsekivánatától kisérve, távozott ol. — Igon megható volt az üdvözlő bo-széd, melylyel Varga Gizella szépreményű tanuló fogadá a várva Várt látogatót tanulótársainak nevében. A tanfelügyelő üdvös in-, téseí, hogy legyenek erényesek, szorgalmasak, hogy logszebb kincsül tartsák a jó erkölcsöt és hasznos tudományt, hogy legyenek hü éa szerető leányai a magyar hazának, melynek oly sok dicső és örök emlékű hölgyei valá-nak stb. — Ugy hisszük, mindezen atyai érzelemből fakadt intések a jó irányban növekedő leánykák omlékezotében áldásosán fon fognaklsxtatni. Ez intézotbon működő tanerők : Az intézeti tulajdonosuő, Mayer Josefa kisasszony növelőm), lót. Kottek Nándor gymn. igazgató, Báturfi Lajos, Hoffmann Mór és Horényi l''ál.
— Alkalmunk vort Boros János nagykanizsai népzevo társaságától ujabb darabokat Játszani hallani. A társasági feltűnő szépen hajad jnüdarabjauijí ösáhangzatos, szabatos előadásában, eddig ni''m volt ollcnök panasz do most bátran felhívhatjuk a helybeli és vidéki bál rendezők figyelmét, hogy a költséges távol-róli zonetársulafok meghívása helyett özeket héltán pártolhatják s velük magyar-becsületet vallanak.
Hasznos tudnivaló.
— A hus eltartást eezot által. [Vogel A.-tól.) Valamint a hesózásná), ugy a húsnak eezetbo tovésnél is veszeudőbo megy a hus tápláló alkatrészeinek egy részo, amennyilien ilyenkor kilúgozás megy végbe. Azigy vcszondőbo menő láp anyag mennyiségéről felvilágosítást adhatnak egyes kísérlotek, melyeknek czélja azon változás bebizonyítása volt, amelyet az eezot a hus betevéso által szenved. Közönséges 35, százaléknyi eczctsavtartalmu gabnaoczotbon [) napig hagyatott ogy tömör nyers -marhahús darab. Az eezot megvizsgálásából ezen idő után kitűnt, hogy eczetsav-tartalmáuak csaknem felét elvesztette, mig szilárd alkatrész-tartalma hatszorosan Inövekedott. Az eezot elgőzölögtetésa utj''rn vizszivó bamaszinü tömeg maradt hátra, igon kellemes husié-szaggal. Ks négyannyi lé-gonyt tartalmaz, mint a fris és hússal érintko-zésbon állott eezot hátramaradt ülodéko. Eszo-rint a hus táporoje az eezetbo tovés áltnl csök-ken s ezen az cczet által kilugzott tápanyag-monuyiség a táplálkozásra nézvo veszeudőbo megy, hacsak, omi azonban alig •lehető, az egész oczet folnem használtatik. Ha ozon a hússal érintkezésben állott eezotet fíklotlcn csészében egyideig a szabad légcnliagyjuk : számtalan pelyhok rakódnak le, s az oczet vogyé-
szeti sayanyu ellenhatás lassankint egésson elenyész. Hogy a kilugozódás vesiiélyét a húsnak eczotbo tevésénél elhárítsuk, azon talprt
esett javudflt tétetett, ho^y az eezutsavat no mint folyadékot, minőt a közönség«« eozet tartalmaz, hanem gázalakban a sűrített oczetsav közvetítése által ongodjük a,húsra hatni. Egy közvotlon kísérlet o tokintotbcn, melynél a hu* a süritott ceiótsav fölött zárt o<lénybon ;"> napig függött, azt mutatta, hogy az cc*et»j\y víz-egy-tartallmfból három százalékot vosztoH. — Ugyanazon oczetsav tehát isuiétolvo szolgálhatott volna o kísérletre annyival is inkább,minthogy a liust az eczotgőz tökéjotesou átjárta. A kilugoztMása itt természetesen előnem fordulhat, s igya hua ezen eljárás mollott összes táperojót megtartja. Mint tudjuk, a hus eezetbo tévő na-, gyon omlós, ugyanez eset áll bo az eczotgőz alkalmazásánál, ugy hogy oly htisfajok, melyek hosszabb főzés ntán is "csak nehezen puhulnak »nej?, ezen oljárás által anélkül, hogy tá|K''ro-jókból Váhtmit vesztenének, élvezhetőkké válnak.
—A marhasó mint tttzoltú sr.< r igon hasznosnak bizooyult közelebb Némotországbau, mivel elmorzsolt alakbnn a vízbe votvo, aiinak oltó . erejét négyszeresen emeli, a mi különösön viz-szükében inegbecsülltutleu előny. - ,
Nyílt póata.
— II. II. Oalambok. Atonnal trljMltPttUk * d"s, l-tíl ívne^ro lei •lőaielüink aprAti* i|ftailuk-
— I;. II. Bak''»a. A k«rtl maRVAk tonnsMtlrMi Clikkrt kniKOnrltol Trttllk; f>bt<ire n.''i»e kcsSlib. VÍk''UI c«»ló.lík.
- -- --------ra
3NTyllt tór. •)
— Kerestetik egy znlamo* gyei borgazdasághoz kulcsár va^y Írnoknak oly egyéniség, ki a gazdasági egyszerű számvitelben jártas. Bővebb felvilágosítást e lapok szerkesztőségénél nyerhető.
Az arezbőr gondozására és a niülála-rordők pút- -
sara.
IIoff János udvari szállító központi raktárának Bécsben. Kürntnerring Nro 11.
Diri Oablsnea S Kifíll«ulU|a ra. klr. Ubornajx 1» heljrUrli ■lamölycl mtfw8i3<M«4t D/lWánllia a Hoff-fúló roaUta-k<««itmíny»k, kUlBuBtan a maU s-«aappin f(/<S(7liatAiir(St. .-\a ön <>llimrrt t''irekr4iS u emberok ja»A''a mSkndni, anoÁt it Inkibb klemé-lendit, mlrrt hozii a ixrencaé« alkar U rtatláknilk.* llaioiiMan nyilatkoiik ö Ktrellenilá''a UUmark icrif miotitarelaDk. — Ktek oly hlatoilUkok — mtuSkat tenkl mi* a«m njujthat •, mioílfng''» a m»Ut*-mo«<lá-nappaa a bíír floomitiiira, a maUta-fiird>1->iappaa ai limok 4t i<l«(ek crfaltíláre a lagntelegebbau ajinlliald.
A ralddl ud»ari Matita-ktronat ejíuiíft »Sr-Malila-agí«*«<)il ch.ikoUiU it MaUta kivonata bon. boni eiapin llriT-a''inoiaál Klrnliierrluf lt-lk niia kaphatd Ildoi) ián.
Arak s MaIiU-kl»onat i«r fl»»irit«l
eiomagoUual: fl öve* frt 3,70. 13 nra* 7 ín, 2t Üreg li írt, M üveg »7 írt 30, taO tlrer M frl i -MalAta-egjaiaig-raókulildd Sr. I. egy font 2 frt ; Nr. II. egr font 1 írt 60, nt fontnál fél íout inifyen, tia tontnAl fgy ¿* rüy negyed. íout. MaUta-chokolAdepor raecjemSk laánuira; a hlAny/Vi anyatej póllAaAra 90 A« 40 kr. Mell-matAta-bouboni CO Aa 30 kr. Mlodaa BícibBI.
Kapbatd l''ealen Tflrflk Jdaieí gydgyeaerAaanAt KlrAlyutcia 7-lk »«ám. I.oitner éa (Irilnwatdi - N.-Kani<iin< kaphatd ltoaeuberg J. Ai W«lllffh J. — Brhwara Adolf; Koieaberg Ferenci Ae Kelrhenlkal C. oraknAI. -
K rovat alatt knilntiokArt íelelSaaAget aaa villát a Bierk.
ty Z Ha
rr I-H I R N O JBL:
Naiy-KSSIIM, ltíG''J. deccmbtfr 10-An.
A gabonallalot ciendje egAia uanaaA vAlvAu, erra níavo ninra mondani valdnk, mórt mir elmondottuk tapantalatainkal. A kukorieyira történi némi kérde-«Saksdéa, do melyet a trieaati ronalou matt •lállitaui
naia lehet
A tni Utlelpiacaunkon len''roi viltoaíat »em lapau-tallunk, a boboaatal gyérült, de reméljük, hogy a jobb al •löiiltival élénkülni fog, * aa újév mcgérkeilével ea ia mogujnlsnd.
Piaczi heti-vásári kelet-árok.
Xagy-Kanlfain, dee. lO-én. Atadaualiiai inérCnkinl. .
Termények i B u » a • f»t. ''¡s -
86-86 fnt 4 fr. 10 kr. K7-HS fia. 4 írt 30 - kr. Koas 78 fnt 2 ír. 46 kr. 711-80 ínf. 2 fi. S.''i kr -Árpa a.rfíaCnek, 70-71 fnt. 2 fr. »0—7«» kr Tl-IJ
fata ''J frt. 7fi kr. Árpa kötlnaégea, 6J-66 fta. 2 fr 60 kr. 67-68 íua. 8 ín 60 kr. Knkoricaa í írt 80 kr., - frt — kr. K u k o r i c xa ola»a icalnouantin) * frt 40 ar. Zab 44—16 fua. 1 frt. 60 kr. 4U-47.íbe. 1 írt 76 kr. P o b a n k a 66-68 ina. 3 frt. - kr. 60-ti''» fia - írt. — kr. l''aaauly fehér 4 frt — kr. l''aaauly, tarka 8 frt. — kr. Saéna mii». — ín. kr aialma - - frt kr. 100 fej kipoaita 2 írt - kr. 3 írt.
Érték* ¿8 váltófolyam: dec. I i. .
f>*/t motaliquoa 69.90; &•/» nomz. kölcsön 09.90; I StJO-ki álladalmi kölcsön 9?. 16; bsokr részvények 7?30; hitolintézoti részvények 2Í)0. —; liondou 123.90; ozüstágio 121.25; arany darabja 6.84 kr^,
Vasúti Dsponklati menetrend :
Indul N.-Kanluirdl Barca felé reggel 4 dra . . délutAn 2 dra . . Buda , reggel C dra
„ , < . . d. u. 1 dra
. , . eatva 10 dra
regg. 4 dra délben^l dra regg. • 6 dra Ajjel It dra délutAn 2 dra reggel 4 dra , . . délben 12 dra Buda felül reggel 4 dra . délb. I dra . . eatve 8 dra Triert . délb«Dl2 dra , , eate 10 dra Odra , reggel 4 dra . , eate 10 dra hepronbdl délben 12 dra
Érk. N.-KanliaAra
Trieat . • ■
Béci ,
n *
Sopronig
Barca ,
65 perei. 26 perpi.
22 perci. 57 . .
1» .
20 .
20 .
» .
38 .
28 . 46 perci.
68 ,
62 .
34 .
10 .
18 .
♦2 .
\
Heti naptó-r,
Deo. 12-til 18 l| 1869.
Hd-~4a~H»ti""TKalh»llkui nap™ "FrötaatTn^T^
-ap , — , --r —
A aaidék pkpokat éa levitikal kQldéaek
tir
naptir
Tf
13
14 16 16
17
18
Tssirsap
HétfS
Kedd
8ierd.
CaütOrtOk
l''éntek
Riombat
Jinoahoi. JAd. I, 19—18.
trmsiíi—h
C 3 Ma*, p. l.uraa aafia Bpiridioo Íren. Kint Kt«lka. K. Uiir. Y. Qraciiin
I.ueaa Agnellua ValertAn Aaaniaa I.AiAr |Kegyáa
h
**
Felelős szerkesztő: Wajditt JÓZMf. Segédszerkesztő: Bátorfl UJOt.

II
i n

\j. cIüi''i bécsi
i lábbeli-
ít> »r

gy n riiítk
egyedüli raktára
ROSENFELD ADOLFNÍL
Nagy-Kanizsán,
a hol mindonnontU nóí- ésgyermok-láb-holiok a logogyszorflbb félétói a logfino-nmbb féléig, nagy választékban, jutányos szabott gyári áron kaphatók.
Árjegyzék nagyság szerint: ''
EgyiierO gjrerraek-bSr-cxipilk .''KI, |i>. tiO -hü kr. Kin. gvermek bőr-topányok 1.10, l/M, l.|o, |.,MI. I.cgliii. bór, hrdncl, bánony 1 00, 1.70, 1.80, 2 20. (iyermek cxlxuiák er<"» bírliöl 1.811, 2, 2.1(1, 3 ,''hj.
Níl topányok finomság szerint:
Oldalf«x3 larkatlan •_> f,|.
OldalfflxŐ tarkói brtlnel vagy bársony 2 frt 10 kr. Uummi betéttel, ssrkos, bőr, báriony vagy
brlliiel 3 frt, 3 frt AO kr.
(iuuuni betéttel, aarko», böi, brtlnel, finom
lakk-orru 4 f/|.
KltifAaő elegáns Debardour dlvattopányok
brdnel vagy kentyfi-bőr 4 frt, 4.S0. ft frtig. Ugyanefélo dupla tarkói f, frt.
A
Alloinigo
[\icilcr-
I a g c
der ersten Wiener Schuhfabrick
BEI ADOLF ROSENFELD IN
• Gross-Kanizsa; grössty ''Auswahl aller Sorten Damen und Kinderschuhe. /Vcrkunf zu fest-gesetzten Original-Fabrictaprelsen.
Prelt-Cojirant nach Orht -.e:
Ord. I.eder-Klnderieliiiho 30,4". MI (¡0 Ho kr. Keine I.eder Kinderntleiletten l.l" 1.30, bis l.ftO. Keimte Kinder-Stietlettcn, Leder, Hrlliiel,
8.1UIint mit l.arkipitx l.ßO, |.|0, J.H", 2 .1). -Knabi nitiefel Marko 1.80, 2,2.20,3, 3.ÍI0.
Damenstlefletten naoh Qualität:
An der Seite xu ichnllren 2 Ii,
Dieielbeu llrllnel od. HVmmt mit KUickel 2.10. Voran «u »clintlren, einfache Htilckel 2.80. 3 ll. Mit Ouininliug und Ktbckel 3 Ii., U.fiO.
Dieselben f., Lcdrr, llrllnel in. I.arkapitx eleg. t ll. Elegante Deb.-MoJe''iticfl. Alt l.aok iWt/t, '' llrllnel, Chagrln, (llacé-I.eder t, 4..10, ft 11. Dieselben mit doppelten ttMckclu Ii ll.
téli idényhoz közönséges linóm liltz-topiinyok, pnpiicxuk és utazó imIz-llink nagyszerű választékban kaphatók..
Für dio Winter-Saison alle Sorten gewöhnliche und. elegante Pnntoflel und HeiMt-stieft! in grösster Auswahl.
Ad
65 i
Zalamcgye alispáni hivatalától.
PÁLYÁZAT.
Zalamcgyében egy horvát nyelv fordítói és tolmácsi állomás 500 frt évi fizetéssel betöltendő.
Pályázók a hivatalos magyar-, német- és horvát nyelv-beni jártasságukat, továbbá erkölcsi magiikviseletét igazoló bizonylatokkal felszerelt folyamodványukat legfeljebb folyó évi dcc. hó 15-én ezen megye alispáni hivatalához benyújtani szíveskedjenek. Zala-lígerszeg, 18(19/nov. 21.
Alispán ur hivatalos távollétében
Svastics Benő, .
(:M8 - 3) föiogy,3._
Zenélő-művek
•1 72 darabbal, melyek közt remekművek hang játékkal, dob- és harangjátékkal, égi-hangokkal, madolinekkel, ex-pressióval stb., továbbá :
zenélő-szelenczék
2—15 darabbal, melyek köztnecessairek, szivarállványok, svajai házacskák, fényképalbumok, írószerek, kesztyüszek-rények, levélnehezékek, fóldtekék, szivurtokók, dohány- és gytífa-szelenczék, bábok, dolgozó asztalkák -r mind zenével; továbbá : székek, melyek zenélnek, ha ráülnek. Mindenkor a legujabbakatíjjánlja
HELLERJ.H. BERNBEN!
Karácsoni ajándékul mi sem alkalmasabb. Minded megbizás azonnal teljesíttetik. Árjegyzékeket bérmentve ktlldök. — Hiányos műveket kijavítok. — Csak aki egyenesen hozzám fordul, van biztosítva, hogy Hcllcr-félc '' műveket kap. (351—8,2)
PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY.
Kanizsa városi számvevői állom K üresedésbe jó vén, arra ezennel pályázat nyittatik. Kzen tis:<:i állomás évenkinti 500 forint fizetéssel van dijazva.
Pályázni kívánók e részbeni folyamodványaikat a magyar és német nyclvbcni, valamint a könyv,''és szátnvétel-beni járUiságokat, — ugy erkölcsi viseleteket igazoló okmányukkal felszerelve folyó év| decz. hó 15-ig Nagy-Kanizsa város polgármesteri hivatalához czimezve beküldeni szives-kcdjenek.Kelt Nagy-Kanizsán a Kis- és Nagy-Kani sa városok közösügyi bizottmánya által 18(51» iki Novciub-r 17-én tartott ülében. '' (349-2,2)

r
Életbiztosítási felügyelők
kedvező íekcíclek melleit
- '' * r %
felvétetnek a
..II A Z A"
magyar ólctbiztositó-biink györ^ föíigynökségénél ,(844-3,3
KQHN C-IÜLft
NOBINBERGI- & DISZMÖKHRESKEOÉSÉBEN
Nagy-Kanizsán,
Bolus ur gyógy tára mellett, r jutányosán kaphatók a legnagyobb választékban
KA11ÁCS0N1-
és
ÚJÉVI AJÁND1ÍK0KUL
8 z o 1 g tU 6 t d r fz y a k 6 a
GYERMEKJÁTÉKOK (846-5,3.
040ö_ithoi.
869
ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY.
■ Zalamegye polg. törvényszékének mint telekkiÖv
batáiágnak 84iK) sa. ». kelt végiéie folytán kOihlrri tétetik, mliDÍV''.:c Horváth Jáuoa uagykaniaa.il lako« végruliajtatónak laneretUn «Urtório-dáiu Traupmanti ödfin elleni végrelmjtáii Ügyében a nagykaninai ''ÓGt.
u''ia. a. telekjkttnyvlien Traupmann Ödön alp.-reanek Traupmann Lajoaaal, 9|Traupmann Üudrévol éi Traupmann JdtselTcl kOtn* tulajdonául felvett X A -t 1—3 sor it. alatti ''.Uli frt o. é. tiecilllt ingatlan bi?tokán»k el»r-anaok foganatoiUá«ár.i liMáridőlll pp* 1870411h. inak, K nitkiég omtében W* 1870-dlk évi IPi mlndonkor d.''l.lötll 10 éráj.i a l.olyniuúr'' / kitilxetik, oly hoziásdátsaL hogy OK''. birtoK lr''J eeiáron telni, a''2-lk ártéréinél asoV^ baeaá.on
•^zempsi uradalom Pomologiából megrendelhetők nagy gyűjteményből kiválasztott asztali és vásári, vágy kereskedelemre alkalmas gyümölcsfajok, — melyek külországi forgalomra is alkalmasak, a catalogusban mogjegvzettek. A gyümölkedvelő közönséggel ezennel tudatom , hogy levél általi felszólításra bármely vidékro a chtalogust pontos czini alatt ingyen elküldöm. Szőlő, gyökeres vessző, asztali ós borfajok is jután y o s a n kaphatók. Gyümölcseim számtalan kiállításokon megénuoztettek és megdicsértettek.
Iicvelckct czimozni kérem ''
ltitter Mátyás
m e gvei és u r a d a 1 m i p o m o 1 o g u s Szempon, Wartberg, Loco posta. Ezen cutalogus Wajdits József könyvitcreskedésében is megtekintheti. (.»51-3,2)
mr
Ingatlan birtokának *Ur iveroiíie elrendeltotvé.u,. oiiaok foganatoiiláiára lialáriddlll 1870-dlh
évi JsauAr 24-dik napjának, ÍM »xitkiég emtében 1870-dlk óví
február 24-dlk napjának m mlndonkor délelőtti 10 rfrái.i
Nagy-Kanizsára k!i(lxeti........
eliö Arvoréiín esak becsáron ....., .. _ ...__________
alól ii el fog adatul, liogy nx árverésé* ni nxvegy TraipnTjnn Lajoiué ssltl. KOhn Teretli .n.xonyt exen elaJaudd javakban lllelC éUtfogyllgUa haiionvétell jog/.l nem riorbltja. ,
A birlok réiiek kHUnilve adatnak el. -Klkiáltáil ár a becaár t , •
IO°/„-t.UI b.inatpénx leteendO.
A vov3 felek a vételárt négy réixlelbeu lollxelnl kntoK t
ugyani« ax : A •
t-lí! réirletet ax árveréa befejeztével; tl-lk rétilft ntlél bárom ; a Ul-lk réixlelet nttél bal; a t
IV lk réixletet att.il *.l h.ira, a min.lenkorrvételárl hátralék 0 o/0 kamataival a bánatpénx ax utoWd réiilelba «xámlltalik,
K.gyuttal h kik ax elárverexendt javak Iránt tulajdoni vagy máa igényt érvényeiithetni vélnek, felhívatnak, bogy Igénykereietelket a hirdetmény ki''xxéti-ifiének nlolaó napjától i<á>nitiudd 14 nap alatt nyújtsák be, kMttnben egyedül a vételár folnilegére fognak utaiittatiil.
Végre • feUxólitiatnak axon jeliálogoi hilelexSk, a kik nem a te-lekk''iuyvi hatóiág néklielyén vagy annak klxelében laknak; iniiirriot a vélelár feloitiáti alkalmával leendő képviieltetéihk végett, a liatéiág néklielyén megblxotlat rendelienek, él annak nevét aa eladáng. jelent-•ék be; ellenkexii eleiben n lilratalbétl kineveielt gondnok álral fognak ,képvl«cltetnl.
A IBUbi feltételek a m. telekkönyvi hatéiágnál, ■ ax árvoréi végett niegkereiett Nagy-Kaulxta vároil t tanácanál megteklnthetSk.
Kelt Zala-Kgeiixegen, ax IHC''J évi nept. hé 4-éu ta.l>T»telek-könyvi törvényixékn üléiébfilv
ZALAVARMEGYE TELEKK. HIVATÓ.
Wajdits József kiadó-, lap- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán.
WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében NAGYKANIZSÁN
kapható :
mindennemű lB70-re valú naptár
WOF* szabott áron,
A
Karácson! és ujévf ajándékok
dús választókban. irodai, kereskedelmi és gazdászati
. bw* IRÓ-K5NYVEK.
wtW^SP** Levélp: pírok s borítékok.
Iró- c* rajzpaplrok ^^¿¿j
nagy raktára.
Ujonan felszerelt könyvnyomdájában mindén nyomtatvány, u. m.: tánez-vigalmi meghívás, falragaszok, tánez-rendek, számlák, szállító-leveiek, — szóval: mindén előforduló könyvnyomda^ munka pontosan, díszesen
és hibátlanul készíttetik eL
_ ____• i&t
VARRÓ-GÉPEK
minden alakban i
szabók, ezipészek
és
családok
p számára leszállított áron és biztosíték mellett.
Kézi varrógép 25 frttói 50 frtíg.
Árszabályok kívánatra bérmentve C3.1J néll£Ü.l megküldetnek.
Varrótárgyak minden nembcn-s a legnagyobb választékban , igen J u. "t ÉL-•n yos»r mellett kaphatók
BQLLMANN M. -
BÉCSBEN (338-12,5)
Rotbenthurmstrasse Nr. 31. és Maria-hilferstrasse Nr. 91. Fest, Bálvány-ntcza, Erzsébet-tér sarkán.
UjggL Legnagyobb raktár a varrógépekből! Ismét-eladók kerestetnek.
Nagy-Kanizsa 1809. december 184n. ''
00. szám.
Nyolczadik évfolyam.
• . Kiterjedve - -
SOPRON-és VASMEGYÉKRE
'' Vegyes tartalmú hetilap
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, gazdászal, tudomány és mfivészet kflréMl.

Megj elenlt:
mlídca iZMuUtsa,
egén Iven.
ttiwtu''hitől irodn <?fe kindó hivatal:
WAJMT8 k<lnyvkere«kedéjében.
Áldozzunk a közjóért 1
Mikor lapot olvasunk, természetesen nem szoktuk azt az elsó betűtől az utolsóig végig olvasni, hauem megnézzük a czikk fölé irt czímet, s ha nem érdekei, szépen átugorjuk. Mindenki megtalálja a magáét, a többivel nem törődik- Azonban a jelenhez hasonló föliratú czikkeknek rendesen az a sorsuk, hogy senkiim olvassa cl. Miért? Mert mindenkit.egyformán illetnek! Ez ugyan ollonmondás, hanem mégis ugy van, amiből azonban egyátalában nem következik, hogy jól is vau.
Áldozzunk!... Mikor az ember ezt a szót pillantja meg valamely czikk homlokán, ijedtében háromszor ismétli s c közben — továbbfordít.
Ez egyszer mégis legyen szabad egy kis türelemért esedeznünk. -- Az az áldozat, melyre mi a t. olvasót felszólítani szándékozunk, csak olyan, melylyel az ember Úgyszólván rnitsem áldoz, és mégis igen sokat áldoz, amint vesszük.
Elóro kijelentjük, hogy pénzt nem kérünk . . . vagy igen, azt is kérünk, de csak olyan pénzt, melyet ha az utféli koldus markába nyomunk, ahelyett, hogy megköszönné, eldobja.
Minden tudomány-, művészet- és közer-kölcsiségnck, szóval az emboriség összes művcltségénok vau története, mert örökös fejlődésnek van alávetvo, 8 épen o fejlődés teszi történetét.
A műveltség tényezői & tudás és az érzelmek nemessége, amaz a műveltség elméleti, emez gyakorlati oldala.
Művelt embernek mondjuk tehát azt, ki bírván ¿gy szpVtudománynyal (mert egy ember nem lehet mindenben tudós), ez minél szélesebb alapokra fektetett, minél kc-vesbbé elszigetelt, azaz összekapcsolt legyen a tudományágak főbb vonalainak ismeretével, azok so legyenek előtto terra inco-gnita ; továbbá, kinek szivében meg van az érzelmek a akaratában külső a nyilvánulások azon rendezettségo, mely rendeltetésünknek megfelel. De ez utóbbira nézve''szükséges, hogy rendeltetésünket tudjuk (ignoti nulla cupido); oz is tehát a tudásra vezet vissza.
Minélfogva röviden — a szó valódi értelmében — művelt ember az, ki tisztában van az egyetemes emberi műveltség fogalmával. De ez iránt csak akkor lehet ogészen tisztában, ha annak időbeli fejlődését — mint lényegéhez tartozót — sem téveszti flzetn elől, bánom az idők folyamában nyomról nyomra kiséri, vagyis a műveltség történetében jártassággal bir.
Korántsem elég tehát, ha az emberi műveltséget — annál kcvésbbó, ha egyik vagy másik szaktudományt csupán jelen fejlettségi fokán ismerem; hanem követnem kell azt legrégibb korától a legujabbig, — mert különböző kori álláspontjainak helyes így bevetése az, mi az eligazodásban biztos kalauzomul szolgál.
Előfizetőül föltótelek
Helyben lii.bo» hordáiul ¿1 vi<tfkrc J>0»tán.kllldve 1 Kgéli évre :
Kél évre évnegyedre
• « frl. - kr.
• ¿'' V
• t . 60 .
Hol szerzi meg az ember a műveltség alapjait? Az iskolában. Azon tér, mely erre kiválókig van hivatva, az ugynevezeft kö-zóptauoda.
A kö/.éptanoda oly módon adja elő egyes tantárgyait, hogy azok mintegy karöltve s egy közös czél felé irányulva, míg egyrészt mint megannyi edző szerek, az ifjúság lelki erőit összhangzatosan fejleszszék; másrészt az elmét oly tartalommal gazdagítsák, mely a valódi műveltség alapjául szolgáljon, oly alapul, melyre az iskolából kikerült fiatal ember késóbb az életbon biztosan építhessen.
Ha már az iskolának czélja : műveltséget terjeszteni, ügy ennek elérésére minden alkalmas eszközt fel kell használnia. Hogy működése hiányos" ne legyen, a tudományszakok tárgyalásánál s az erkölcsök terjesztésénél szükséges azok múltjára is visszatekinteni.
Ezeket fontolóra, vévo, melyik művelt ember az, ki föl nem ismerné a régi idők fennmaradt emlékeinek magas becsét ? Ezek azon közvetlen tanúbizonyságok, melyek a multat — mely különben csak képzeletünkben lebeg — ügyszólván érzékítik s szem-lélhetővé teszik.
A régészegy a földből kiszántott régi pénzről a történet egy fejezetét olvassa le, egy 8zobortöredékből megfejti az ókor művészetét néhány rommaradványból fölépiti a letűnt harczias idők lovagvárait 8 benépesíti azokat a daliák sorogóvel.
Do ki győzné elszámlálni mindazon példákat, melyek clvitázhatlanul bizonyítják a régiségek szellemi hasznát ?
Különösen fokozódik ezek haszna és becso a tanintézeteknél, mint a szollemi műveltség terjesztőinél.
Mint minden gymnasiumnak, — ugy a nagykanizsainak is nem kevesebb czélja van, minthogy .növendékei czélszerü nevelés- és oktatásban, szóval minden oldalú művolődésbon részesüljenek. E czélt természetesen annál inkább megközelítheti, mennél teljesebben lesz felszerelve a szükséges taneszközökkel.
Ha már e taneszközök közé száraitandók a régiségek is, ugy bizonyosan mindenki, ki a hazai növelés ügyét szivén honija, méltányolni fogja a nagykanizsai nagygymnasium igazgatóságának ós tauári testületének ezen kérő felhívását, melyet oz Ügy előmozdítása érdekében a város és vidék művelt s hazafias közönségéhoz intéz.
Nagy-Kanizsa közelebbi környékének, sőt egész Zalaraegyénck, kivált a római korban, és a török világban oly eseménydüs története élénk nyomokat hagyott maga után — a területén elégszer talált régiségekben, különösen régi pénzekben. Ilyeneknek bizonyosan sokan vannak birtokában.
I)o arai egyes embernél, természetű szerint, kovésbbé érvényesítheti igazi értékét s könnyen cl is veszel ödik; ugyanaz a magá helyén egy központba gyüjtvo lassacskán oly dus kincstárrá növekedik, melynek becsét
Hlraetóaelt
\ li.i( li*«i<1>u. ii»tlUi»r«!rt l-«*r-T 7 kr. 3 n.m <). <•> minden további belkul£«.%l 6 kr llélyegdlj mindül) egyei boikl*Utírí;''30 kr. ,A .Nyílt téren- ty egy |«til »or belktAtá»! dija ló kr.
az azt igénybevevő szellemi haladás kétségkívül iga ölni fogja.
Már pedig a tanügy tekintetéből Nagy-Kanizsa méltán tartlutó Zilamegye központjának, inert c városnak az egész megye területén habár még nciu teljes (bir minél előbb''ilyen lehetne!), de mindeu esetre leg-nagyobb közép tanodája vau.
Á c igazgatóság nagy köszönettel veendi minden az intézet számira felajánlandó régiségtárgyat s régi pénzeket,mint vetto eddig is azon nagy lelkűek ajándokait, kik nemes szívök sugallatát követve, felszólítás nélkül sem foledkozénok mog n tcnintézetról s a tanügyről.
Ha nekünk, a körülményeknél fogva, műveltségünk szerzésben sok lusznos és szükséges eszközt fájdalmasan kelle nélkülöznünk ; amennyire* tehetségünkben áll, legyünk rajta, hogy ne legyen kénytelen a jövő nemzedék is mind azt nélkülözni; — legyünk rajta! mert ez által áz utókor haladásának útját egyengetjük.
Az utókorét!..... „Mi közöm hozzá?, — gondolja magában a rövidlátó. Nagy tévedés! Ily tévedésből vannak, kik azt tartják, hogy egyedül a jelen a mienk. Azonban igy csak a szellemtelen anyagiság s a rideg önzés Ítélhet. Mi nem csupán vegetáló emberek vagyunk, kik a bölcsőtől a ko-'' porsóig további czél uélkül huzzuk az élet igáját s aztán nyomtalanul citününk; hanem tagjai vagyunk azon emborl társadalomnak, melyet nem oly könnyen söpör cl az idők viharja!
'' Midőn mi meghaltunk, az emberiség még él — Ha pedig a társadalom tagjain! tekintjük magunkat, a mint kell is tekintenünk ; ugy lehetlon'' be nem látnunk, hogy czéluuk nem csupán az egyéni, hanem egyszersmind a társadalmi élet fontartása és fejlesztése. Hatnunk kell tehát a társadalomra, — do ugy, hogy anndk, mint bennünket túlélőnek, jövendő jólétét magasabb fokra emeljük, valamint cincié ámult mienket. De épen oz oknál fogva szükséges, hogy & múltból is hasznos tanulságokat vonjunk.
Ily szempontból — valamint a mult a mi nevelőnk, ugy mi a jövő nevelói vagyunk.
Ha igy fogjuk fel holyzctünket, s feladatunkat, bc kell látnunk, hogy nem kizárólag a j o 1 e n a mienk, hanem, mienk a m u 11, mienk a jövő, miután mindkettőhöz szellemi érdekeink fűznek; s ezek a legfőbb érdekek, mert feltét Ion bccsűck.
Nagy feneket kerítettem a dolognak, mondják talán némelyek. Elismerem. De szándékosan tettem ezt; — mert miután nem saját nevemben, hanóm az igazgatóság, és tanári testület novében — mclyuok ez idó szerént Íródeákja vagyok — teszem közzé c felszólítást: nem akartam megelégedni a puszta kéréssel, hanem kiakartam mutatni, hogy o kérelem egészen, helyén van, s teljesítése nem is lehetetlen.
FARKAS LÁSZLÓ
gyma. tanár.
Hirdetóaokot elfogad :
N.-KinlnAn: h k afuVlil vatai.. Pesten: ZKlSbBK M Bío»-, Hamburg-, Berlin-, Majni m.-Fnnkfurl- é. Buel ben: IMABKNtl''KIN k VOílI.KIt. Llpo»e-, Bern-, ée Stuttgartban: sachsk&TÁItSA. Béoeben: OPPELtK
v. %
Kerti magvak termelése.
Mutatvány Me''oUald tlénl .Ke rténetl Kiliui'' calmft munkájából.
Vajmi kellemetlen és boszszantó, midőn a véleményezéssel foglalkozó kertészbarát a jól.íiuunkált s szorgosan elkészített fóld-szelvénvbe a legszebb reménynyel elveti a magot s az tökéletes kifejlődése hiánya avagy roszul kezelt vagy -hanyag gondozás . következtében, csiraképtclenség miatt vagy épenséggcl ki nem kel, vagy pedig kikelve satnya növényt s korcs gyümölcsöt hoz. S vajmi sokszor csalódunk igy méreg drága péuzen vett magvak mellett.
Igaz — .vannak jó névhirü rnagkercskc-dők, kik magvaikért jót állanak (''amennyiben mint nem magtoimolók, hanem pusztán mngkereskedók jót állhatnak) do nem ész-szerübb-c, ha omlitctt csalódások — postai költségek 8 egyéb körülmények keli nehéz-méiiyok elhárítása végett — kertüuk egy részében saját igényeink kielégítésére a mag mennyiséget maguuk termeljük — avagy nem czélitáuyos gazdálkodás-c, midőn a magra szánt pénzmennyiség az erszényben maradhat, avagy rajta a kertészethez szükségelt ujabb s tökétetesbitett eszköz vétetik ?
A gyakorlati magtcrmelést szándékom ezennel dióhéjba szorítva adui, a mennyiben az több évi tapasztalatomon alapult.
Mindenek előtt szemügyre kell vennünk a helyet, melyen a magvat termelni akarjuk s rendelkezésünkre álló kertben oly helyet 8zomólünk ki, mely a nap- cső s légmozanat behatásainak szabadon kitéve legyen : nem pedig mint sajuosan szokás — árnyas helyre fjl s kerítés mellé, hol a himpor kinem fejlődhetvén a nóvirág (bibe) terméketlen marad — 8 a magtartó (hüvely) a növény leg-izebb diszlésének daczára is laza — üres marad vagy tökéletlen s korcs gyümölcsöt szülő magvat tartalmaz.
Mennyiben érdokcl továbbá a hely fekvése — annyibán érdekeljen a talaj minősége is. Legyen a földtalaj tápdus; minthogy ettől függ a növéuy minél nagyobbraj s tökélyesbrei fejlődése, mi ismét a mag nagyobb mennyiségét eredményezi. Hiányzó esetben érett trágyával készíttessék cl a föld — azonban ezen elkészítés mindenkor ősz-szol törtéujók, hogy tavaszra kelve, a tápanyagok maguknak oldó auyagokról gondoskodva a magtermő sövény — torzsa — gumó s gyököket emészthető tápszerekkel láthassák cl.
Tekintve magát a magvazandó növényt a fajminósóg szerint három osztályba sor-zandók : u. m. gyök-, torzsás-, és kórós növények.
Az ulsó osztályba tartozók közül őszszel midőn a földből kikerülnek a magvazásra szánt bizonyos mennyiségű darabok éspedig a legszebbek kiválasztandóks ezek a legbensőbb az úgynevezett csira (szív) levelekig
lelevelozcndók.Ezután pinczébc homokba kell tenni s gyakrabban fókép tiszta téli napokon a pinczét szellőztetni s okként a gyöfc
t>i«rktut&c*fl ptfl4Áii>. —-
sínrényülóe »«311(01 kitelel. Márcrius kö/opo táján rendelt helyükre a szabadba kiülteten-dők s netánni későbbi erósb derek ellen leborítással oltalmazandó. Ezen osztályba tartoznak : a czékla-, karó-, tót-, kerek-,-sárga és vörösrépa, potrcxsclyoiu, pásztinák, a reteg számos fajával. A czéklancmeknéi idesorolva a vörös répát is, megjegyzendő, miszerint fejlődésük közepette — teljesebben kifejlett mag nyerése végett — a hajtások csúcsai (végei) lecsipotnck.
A második osztálynál a torzsára irány-zandó a fótigyelem; iparkodván azt a Legkevésbé megsértve minden gyökével együtt a földből kivenni s a feriuériutett módon kitelelve, tavaszszal a szabadba kiültetni. Ezen osztályba tartozik a kel kalaráb és a káposzta számos válfajával együtt.
A harmadik: vagyis kórós osztálynál a növényi élat pusztán egy évre terjedvék, a telel totés fölöslegessé Vál, mert amely évben a vetcméuyezés történik, ugyan azon évben várható a magvazás is. Iparkodni kell, hogy a magvevésre szánt gyümölcs mindenkor tóhajtásu legyen, minthogy ¿1 a fajuiinóséget legjobban megtartja, továbbá, hogy elegendő ideje legyen a gyümölcsnek teljes kifejlődésre o végből az elsőbben kötöttek közül hagyandó a magvovésre szánt; a gyümölcs iiikábbuil érett legyen, mert sokszor megtörténik, hogy érett gyümölcs éretlen magot tartalmaz. A gyümölcs és ekként a magva-zást gátolják, továbbá az indárai lépés s levelek lotapodása s több effélék. Ide tartóztuk a dinye, ugorka, tők stb.
S végül a magvazaudó gyümölcs mellé jel tétessék, mely vigyázatra intsen, agy-
s/jntén a kiültetett gyök s torzsa melló a földbe erősített karó tétetik, melyhez a magvat hozó rész köttetik, hogy ekként lehető
szél s vihar ellen védve legyen.
i*
- UfiBBAliD BÉNI,
btk«»i n-''i''iluit.J.
Tanügy-
Légről kir. szabadalmazott mozóvároa tn nácskozási teremében e folyó év 18l»9. deez. (J-án nagyrfágoa királyi tanácsos ils znlnmegyoi tanfelügyelő JWja O.ir^oly ur elnöklete alatt az említett inezóváro» tanácsa és szám;« polgársága jelenlétében bkolallgyi ülés tartátött.
Előre i. <5 uagvtága a tanfelügyelő ur magasztos szellemű beszédével Udvózlé a jolen összegyűlt közönséget. Kiemelvén inegjelouése okát, fölhozván küldetésének a mWolődósrOi polgárisodásra nézve szükséges voliAt, kérd a jolenlévó közönáiígot,. hogy cz 18GS. évi ÜH-ik törvények, némoly a várost szorosan érdeklő tárgya felott higgadtan, a férfiakhoz illólog tanácskozzanak.
Ezen bevozotés után kijelenté ó nagysága, miként : megszemlélvén a Létrád városában létező felekezoli iskolákat, — azokban ugyan némi-némí oktntás sikerét tapmztalá, do minthogy ezek a korszellem és ti-rvény rendeleteinek meg nom felelnének, azért a. ezek megváltoztatására a kellő ■intézkedések megtételét sürgősen ajánlja.
Ea pedig :
1-szór. ''tapasztalván azt, miként a légrádi felekezeti iskolákban a fiuk a lánygyermekekkel közösen egy helyiségben taníttatnak. Már pedig som a törvény, sem az illem, som a korszelleme meg nem tán, hogy egy ily népes város lányiskolával ne bírjon : azért szükségesnek látja egy külön lányiskola felállítását és ügy taniténő folfogadását.
Határozat: ,
I Ml is, minthogy az evangelikus vallású lakosok maguk részéről a közös lányiskola alakítását ol nom fogadnák — a római katholicus vallásnak a lánytanuló felekezeti iskolát megállapítottnak oihatároztík — és l«70-dik évi inuuár -1-én azt moguytottnak nyilvánítják. Meghatározván egyúttal h tanitóuő évi fizetését 300 frt 0. értékben, illjlndő szabad lakással, tnoly összegből a váro$ pénztára 200 frtot tízét, UK) frtot pedig a most I.égrádon lakozó romai katliolicus plébános. >
2-szor. Minthpgv ez ideig Légrád mezővároj visszás helyzeténél fogva a* iskolaszék mog nem alakulhatott, tehát ő nagysága közbejöttével wlekezotnélküli tagok mogválasztattak. Elnök Tullián Edo róm. kath. plébános. -Alelnök Nousiugor János cváng. lelkész. Jegyzők Horváth János, Amtmán János tanító urak./ Iskolaszék! tagok : Benozoy József, Radutanits János, Salamon Márton, Feronczy l''ál, Matay Elek, Plohel Rudolf, l''fisteror Károly, Gérics Mihály, ltibácz István, Piski Miltály, L''öcsél János, id. Nagy Jázaof, Dr. Gr&Sfold, Öold* sohmiod Adam.
3 szor. Az iskolaszékí tagok a ministori utasítás szerint letették az esküt.
4-szerv Megalakulván az iskolaszék, felho/a-tot''. a lánytani''.ónő mogválasztása, s minthogy ez alkalomra csak is /egy mindorr tanodai bi-zouyitványnyal ellátott folyamodás mutattatott fel, utasittatik az iskolaszék első ülésében vagy ezt — az idő rövidsége miatt ''— kinevezni, vagy pedig csődöt az állomásra hirdetni, és ►edig a zágrábi horvát újságban, és a tanodai ap>kban.
5-szÖr. Szóba hozatott a kántor hivatalának elválasztása a tanítóétól, mi uzonban egyelőm függőbon hagyatott. "
6-szor. I^égrád mozóváros tanácsa és annak egybogyült közönsége belátván azt, miként a most fonálló iskola-épület nem elégséges a tanköteles gyyrmokok bofogadására, — minthogy most is egy részo a gyormokoknek, bérházban a logkényelmotlonobbül vau elhelyezve.
HatározUtott : Már a jövő 1870-lk óv tavaszán egy az igényeknek mogíololő iskolaház épittetéso/ raoly-nek tervezete átvizsgálás 03 jw4h.38}''áa végott zalamegyoi tanfelügyelő úrhoz mio.lőbb beküldendő.
7-azúr. Az oddig Légrádon llitozó iskolák fe-lekozetiekuek nyilváníttatnak.
8-szor. Határoztatik : Miként a tanító fizetése illendő lakással ^együtt az 18ti8-ik 38-ik tvezikk értelmo sxeriut 300 és 2úi) frt o. értékben fog mogállapittatuí. ~"9-szor. ő nagysága kir. tanácsos és zalauie-gyeí tanfelügyelő ur sziveson vállalkozott az iskolában szükségolt tankönyvök ós tanszorek mogroudeléséro, moly kegyes ajáulat a.közönség részéről hálanyilvánitással fogadtatott.
Egyelőre több tárgy nom lévén, ő nagysága a tanfolügyolő ur a közönség józan és higgadt tanácskozásaért köszönetét nyilvánítván ,'' — .Eljön a király!'' és „Eljoa .a hazaI" üdvöa-leto után eltávozott, és őzzel a jegyaőkönyv bezáratott. ,
Kelt iniu''t felebb Iiégrád mezővárosában.
Heti szemlo.
Oeoiember K-áo ISCO.
(Bfi.) Kassán iparos sogédcgylot alakult. — Az északatnorikai consulatus Pesten megkozdte működését. (Vasutcza 13. sz. a.). — Fiumében az ujonezozás decz. lö-én votle kozdotét. — A hirlapbélyeg oltorültotott. — A római zainaton 590 püspök van jeleli. — Molnár György a budai népszínház vezetéséről lomondott. — ■Klapka Olaszországba mogy lakni. — A jiápo-lyí királynő születondő gyermokét Magyarország herezogprimása fogja koresztelni. — Omor basa nyugalomba helyeztotott. .Veszedelmes rózsák. Ó felségo a király mogjövotolónok előestéjén Kustsöhukban — amint onnét írják — K. gróf nojévol a vároaon''kívül sétálgatott ím a lemenő nap és néhány veszekedő kutya szern-
V..
TÁRCZA.
Szőlőhegyen.
Tíl «« Idí, hordja » ni\ A hsrst,
Cask u(fjr Üvölt « g^Oug/Oli lf««r slstt.
ltsild UröiUOn, íbuok joudj* A «ilífl
Aki fiilk, itt a ksnciá : r»K/>a hig. --
Ilsnem »»írt tskd meg pajtá*
K tUint,
llu(7 pipám I* ohm ra*g j<5
Krdrsmot.
A>iilln a ÍÁu-fütyílC AdtAjit I
Nnffjrobb arst doci«mV«r Mm Sokat Ut
Viliaro* volt «ilJIg *a 4a
Életem, •
Uyakrao s sori «1/ oudarnl liánt retem; Mrgiltetl, bogytia-nAha feledek,
llor, baráuág, l.g/ea igj ma KHitetak.
Kjli I mert ugyi^¿rOnk-s móg Többeket.
Ke ba írünk, Uex-e benne KBeiOnetf I
As a jö*8, — mint óhajtjuk '': JOun* ceak,
H mikor ilt van, Urasén kágy, Kibacitg ....
Rogyna Járjak pálda utio Máshova,
Magamat la «aáwUlanssor
Mrgciala;
OdvSt igírt távol arany Kellege,
K vígr« 1* egy búe jelaa vált DelSIe. —
8 e ciatúdái uág nem oly nagy, Meit bU.si
Vigaetunkra a rrirénye/g Ott terem ;
Ne volnának resk o mellett
Kmbeis''t,
Kik |iuki<lkrnt «><> alakban
(JyMriiuk.
Kto''k irigy, máeok Álnok,
VÍiiUll . . .
Bokát tudnák rfn »■♦krSI Mondani;
áuido el<Sg a panaeibil Knnyl most.
Tartsuk vígan s regiinjres
I''inetatoit.
Hadd kotyogjoa már a kulaci,
>''S1 veUI
Itt »* ¿let goadjaiuali Nincs hely*.
Hajtson kiki lángouaábCl Akkorát**.
Hogy halálra fluo minden Bánatát.
így aiután idghat a bőit Zivatar,
Minket ugyan meg nem ijeeit Kgybimar.
Kilencre mulataok ma Oly nagyot,
Hogy tuba eem felejti el E napot I —
UAJOATÓ SÁNDOit.
A zalavárl apáisás
ft a
kapornak! jezsuita-convent
ügyiben
Hertelendy Kálmán országgyűlési ktpvlselS ur Inter-pellatidjára a .Hiabad Bgyháx* 121. »árnában klSvetkeaC flilkk jelent meg :
Egyik közelebbi országos illésben nortelondy Kálmán képvisolő ur a hás .általános" tetszésnyilvánítása mellett interpellálta a vallás- és közoktatásügy minister urat a z a 1 a v á r i apátság ú< u kapornak! — jelonleg j o-z s. u i t a-c o n v o n t ügyében. <v lapok figye-lemro méltatták aa interpellatiót : egyetlen tekintélyen hazai közlönynek sem szabadna ily fontos kérdé»t hallgatással mellőzni, fillvilágo-sitó alapos commentárjaikat a közönség szlvo-sebben venné abstract okoskodásaik éa gyakran untató meddő vitáiknál.
A kapornaki jezsuita-conventok som történetébe, sein pedig jelenlogi viszonyaiba annyira boavatva nem vagyok, hogy az igen t. inter-
Ítelláló urnák felszólalását alaposan mogbirál-látnám; legyen elé« saját tapasztalásomból annyit megjegyezni, hogy mióta e rend kezeli ezen nem épen háladatos birtokot, az a vidéknek páratlan rcndozottségll minta-guzdusága, — s hogy a rend ozon vidéket gyakran meglátogatott elemi csapások és számtalan tüzeset alkalmával gyors és ingyou-sogé-1 y i v o 1 mély bálára kötelezte a népet. Áldják n .holt kozekot* százan és ozeren ; az elismerés még a megye intelligens osztályában is általános. — Óhajtanám, ha mindez tudomására os-nék Maithenyi Dezső urnák, ért szivemből sajnálom, hogy míndozekről bővebben nom infor-máltatta magát az interpelláló képviselő ur. " A zalavári apátságot illetőleg ismereteim kimerítőbbek és adataim teljesen hitolt érdemlők. Szabadjonpársorbanniultjáról emlékeznem.
A pannonhalmi főapátsággal majdnem ugyau azon ulőben (1019) alapíttatván szent István által Zala szigetén, — századokon át egyedüli Asyluma volt a tudományok és művészetek barátjainak egy roppant torületon, a remi tagok vasszorgalma mogtormékonyité'' o berkes és posványos vad vidékei, és minden esetre az olsó századokban őzen .castrum Zala várJ volt novoldéio az alvidék hittéritőinek i''« állandósi-íitott lelkészeinek. A birtok ereileti terjedelme (ki má< is fogadta volna el akkoriban a király kegyolmétől ezen vadonokat, melyeknek ké-nyeiiti'' » kastélyaiban ma oly ellenség kéjeleg) és a/, egykori kolostornak még látható romjai aszer/.tosek nagy -számát feltételezik. A birtok leolvadt, a szerzetesek száma a minimum,
a romokat olépitctték templomra, és gazdasági épületekre, no meg — doczára a nádori tilalomnak — elfordulta a tons szolgabíró ur — utcsinálásra. Es az idogo n uralom, mely alatt az abbatia jelenleg vajúdik, még a vallásos és hazafias kegyelet azon méltányos óhaját is visz-sza utasitá, mely a 1 o g o 1 s ő magyarországi kor. tomp lom és ogyik a legrégibb kolostornak helyén, azok omlókét egy sz. István kápolnával vélto a legméltóbban megörökito-ii.
A mohácsi vész örök időkro elpusztilá á za-Javári kolostort. A gyózcleinittas törökök sokkal közolobb érték ezou erősséget, hogy sem vér- és kincsszomjukat ártatlan lakóinak vérével és kuresztény kincsekkel no oltották volna; — sót vadakhoz illó kodvtöltésbőlia könyv-, fés levéltárt is fólégotték. Ezért oly homályosak a múltnak mozzauatai, » csak is egy-két rend-társ behatóbb buvárlatáuak köszönhető, hogy az apátság történetét a régiebb időkből logalább vázlatban bírjuk. — A néphagyomány bőszéi ugyan elásott kínosokról, azonban ez időig a log-Bzorgalinasabb kutatások síkor nélkül maradtak.— Kopár és kietlen ismét az egykori Mos-burguin vagy Zalaburgum, nehéz köd lepi a tájt, h csak a szomorú vízimadarak sivítása ád életet a romnak, in^lyuek falai között hajdan tudományos fők gondolkodtak és kitartó szorgalommal munkálkodtak, hol vitézok imádkoztak és a legnemesebb szivek dobogtak. ''
1715. év május 28-án VI Károly a zalavári apátságot [melyet ozon > időközben többnyire eg.yb l/un •>■•»''< bírtak] a göttweigiJGottvicumj apátnak''»- mint páter abbasnakconferálta Al-só-Ausztrlú''i.m, és a gottviei apátságba ,in perpetuum- incorpo''rálta — foltétül tűzvén ki: hogy a gottviei páter abbas a zalavári apátok hálálakor osotról osetro a tagok közül egyet ő folségéuok kinevezés végott felterjesszen, hogy Zala-Apáthiban, hol az uj kolostor épült, .formátum ministoriumot''-ot alakítson, a mrstoha viszonyoké kövotkoztébou elvesztett javadal-, inakat visszaszerezio, a palronatus plébániáiban tomplomokat épitesson és azokat reudta-gok által adminislráltassa, stb.
Mellőzvo a dolognak jogi oldalát, ha vájjon lohetséges és szabad-o magyar o g y h á z i b i r-tokot, bármily szomorú körülmények kö-között, egy idegen kolostorba örök időkre in-corporálni V önként fiílmerül a kérdés : hogyan történhetett az mégis, — hogy mialatt hason sorsú magyar intézetek az ausztriai felsőbbség alul magukat végkép emancipálták, — a zalavári apátság, daczára u megye folytonos zaklatásainak, az országgyűlés többszöri felszólalásának és a magyar tagok mindent mozgásba hozó igyekezetének --- mind o napig önállóságát viss<a nom nyerhette? MoggyőződÓaünk ennek első okát a magyar prolessusok csekély számában találja, — mert számításból kevés hazai ifjú vétetvén fol a rendbe, az utóbbiak befolyásukat a szerzet-tanáéiban, az elfogult ¡dogon túlnyomó ssáma nem érvényesíthetvén, egy jobb jövő reményében tűrni kénytelonit-tettvk ; ne fejtsük továbbá az idegen apátok
befolyását a mindonható bécsi kormánykörökbon, hol önös informátlóikkal a magyarok ebbeli .sérelmét" paralyzálni képosok voltak — olyannyira, hogy lH.''10-ban az utolsó zalavári apát meghalálozván, helye bo som töltottntott, sőt a jelenlegi páter abbas 1847-bon magát ín-vestiáltatta és — indigonatust nyert és végre a múlt rendszer machinatiója őzen Ügyet valami odiosuinnak tekintvén, sok mással egyo-tombon annak olintézésót boldogabb íd^lcnok hagyta — végrendeletig ... Találók Kemény Zsigmond szavai: .A régi rondszer nyoniorip-
ságai közé tartozott az, hogy.....az órszág
uoitulatumai logtöbbnyíro azért írattak csak, Itogy kovéa kivétolokkel tétion nctáknak m»-radjanak, s egyedül a történetbuvár kutatási szomját üdítsék." — Most tohát az idők ós körülmények változván, valahára teljes Üljön ók»-junk, ón erősön hiszom, hogy ax apostoli király itélote igazságos loond í .
Különben is a gottviei apátok az adományé« 7.ó levélben foglalt több rendbeli feltételt mia teljesítvén, az apátság birtoklási jogától önmagokat megfosztották.
Ez na ügynök jolonlogi állása. — Objccti ro> adtt''k elő, szárazon tényálladékot, lolkiumeic-toson olkerülvo mindon oly körülménynek fei-emlitését, molyből bárki keserű szemrehányást avagy »rosz szándékú czélzást olvashatna ki* Közöl a czélhoz, logyonok folejtve a múlt ígr-a* talanságai.
Do épen az ügynek jélen álláta ós órottsé^» igazolja Hortolondy Kálmán orsz. képv. erélyca felszólalását. Fogadj a az órdokletbik köszönetét és háláját I Czéljának tisztaságáról és intontiójának nemességéről moggyőződvo vagyunk itthon a mogyébon mindnyájan, kik a t. hazafit szoplőtlon jellemű és vallásos mog-győződéaü hü katholíkus férfiút tisztolotteljt»'' rokonszenvvel szeretjük és a hon atyái közöít már óvok óta munkás törvényhozót ismorjük. Mindazáltal, fájdalommal Upasxtaltuk a jozstri. tákat illető rnter|>ellatiójában ogynémoly ha>:ai törvénynek fólületos tanulmányozását; ogy-szersmind kérvo kérjük, hogy fontos orsz. ügyben, minő épen a zalavári apátság .elválasztása ós minél előbb történendő függotlouitáso (ogy ujabb egyesítés- incorporatio csak az eddig tűrt víszás állapotnak szolidobb és tetszősolib formábani folytatása lenne-) jövőre olovo jobban legyen informálva, és a telekkönyvileg bojogyzett 8 —9000 holdnyi birtokot — meg no n é g y s /. e r e z z o.
lua/jtáno* mindon nagyítás nélkül hiit a győzelem garatitiájával.
Végre még lolkiísmerotos kötelességem nek . tartom kijelenteni, hogy a zalavári apátság ja-vailiak jelenlegi — bár idogon kormányzósága, ugy vallilsi mint linzai köz- és magánezélok fol-Bogéléséro, ujabb időkben aránylag olég bővoa meghozza áldozatait. Ö bár a jó tettnek legszubb jutalma a inogtott kötelességnek öntudata, — mégis midőn ozt bárki kétségbo vonni látioik arról a világ előtt-nyíltan bizonyságot tcun keresztény és bocsUlotbeli kötelesség.
léletébsn vulit elmerülve : egyszerre egy félig mezítelen leányka közolodett feléjük éa szép virágcsokrokat kínált nékik. A grófné az egyi-kot ol is fogadá éa értő gazdagon inogajándó-kozá a leánykát. A tózsák balzsam illatot eresz-ténok magosból, moly kábító hatással bir. A grófnó mind jobban ff jobbau nehozkodott férje karjaira, vógro fejő egészen lehanyatlott férje vállára. A szent nyugalom, az est jnajranya moly ókot körülvové, mindeu oly hatással volt a grófra, hogy azon hiedelemre jött, miszerint nejo a természet eme tündér-szépségétől elragadtatva hajtá fejét vállaira, do midőn neje járása ingadozó lön, megállt éa lognjigyobb meglepetésére, azt vové észtc, hogy neje holt, hala-vány ■ közei morovon lohanyatlvttak. Körülnézett, de egy lélek seui volt a közelben. A vá roc falai oly távol voltak, hogy hangja oda nom hallatszott. A gróf most kórjára vette no-jél é* megindult a város-Jelé; ogy kis darabig ment do fel kellő hagyni o határozatával, mert sötét levén nopi talált* a városba vosotő uUt. Néhányszor segélyért kiáltott, épen a városba akart szaladni emberekért, midóa léptokot hallott. Örömmel szülitá fel az idogenokbt, hqgy segítsenek rajta 5 özek könyiteni akarván rajtaórát, tárczát és mindon értékos dolgot kövotel-tek tőle; e helyett azou vigaszt nyujták néki, miszerint nojo ogy óra lefolyása után, mihelyt u rózsa illata eltUuik, egészségben leond.sAzt is közlék volo,miszorint őt is ily állapotban kollott volna találniok, mint a minőben nojn van, de minthogy ol nom fogadá a virágokat tehát óbren fosztják inog. A grófnőt a várostól lötávolságnyira vitték a gróf godig két bandita közt kutyagolt a többiek után. A grófnőt aztán leeresztették a ftildro és a város folé egy pisztolyt kilóyo eltűntek. A lövés hallatára szá mc*an, különösen ausztriaiak jöttek ki Kust-sebükből. A grófnőt a legközelebbi vendéglőbe vitték, hol is nem sokára magához tért. A grófnő a történteket megtudván, majdnem kétség-bo esett, mert még a jegygyűrűket is lelmzták ujjrikról E történőt nagy feltűnést okozott a/, idegenek között és most már nom mernek ogy rózsához sem szagolni. [M. — I'' ] — Az országgyűlés decz 22-''!től jau. O-ig szünetet tart. — V híres siveiczi tudós l)r. Vogt Károly előadásait a biblia előtti vil.''gWl l''oston nagyérdok-kel hallgatják. — A Pesti'' Napló esti lapja ismét megindult Üti*yóban e hó 12-én éjszaki fény volt látb^É* •.. • ¿»°dáa pbysikai erőt ta-nusit Gerdy *''cJ»dit közlegény a 7-ik számú gyalogezredbou, ki most a risauói kórházban fekszik. Nov. U-co Kneslac mollott jobb l''első-ezombjában súlyos sebet kapott, ugy hogy nem volt képes társait követni, s a fölkelők kezeibo került. Kzek handsárjaikkul összevissza vag-• dal tik, levágták orrát, ós megkísérték íérliat-lanitását is, a iniuck befojezéséro már nom maradt elég ideiök, mert egy csapat katonaság elriasztotta őket cman. Uerdy mint halott, meztelenül maradv vissza a köuivotagbau. Né-háuy óra múlva eszméletre ébredt, moztolenül 4 fok légmérsék mellett egy félóráig elvánszorgott Ki.eslac felé, hol ogy Jrdesapat reá akadt és elszállította az 5 óráevira fekvő Kisanóba. Tíz aulyoo ésezokközt 3 élotvoszélyossoho van, Fején négy vágás van ogy ezok közül másfél hüvelyk hosszú, * töblii mij^l öt hüvolvknél hosszabb. A koponyatisc <*háf ''. j helyen van vágva, s az agy velőhörtya • "..eg v-ía sértve. Nemcsak ocr» hián>*tW a szoroncsétlennok, hanom as orral együtt felső aj:\át is elvágták. Az alatt, mig az orvosok .{''i''Mtóíték és sebeit bevárták, ami te^^ár? ^ vett igénybe, folyton eszméletei *olt, Owiteson 40 varrást alkalmastak t"ütén As or£y.Jműtét után, mely egy esoppot soinlAwxoHótelgyongitoui, jóizüon kávézott f* bort ivoiit. Az orvosok magok is csodálták ez ember pbysikai orojét.
H t/re k.
— La.7'' :k mai üzámához van mellékel ve 1870-ki k..cnczodik, évfolyamára szóló előfize-
tési felhívásunk. Ajánljuk olvasó közö-iségllnk szivs pártfogásába.
— 0 z i f r á k János zulaegorszogi vendégfogadós az .Arany bárány" oz előtti „Casínó" helyiségeit csupán kávéházzá alakíttatta át, melyben az uj felszerelés nemcsak az igényeket'' öWgiti ki, hanem az bármely nagy városdiszéro is válhatnék. Jár e helyiségbo raintogy li) lap, ezek köxlll nem hiányzik a nevelési szakközlöny, mert a „Népnevelők Lapja- is a megrendel tek'' közt foglal bolyét. Adja az ég, hogy 0 kod ves szakközlöny minél több kávéház által pártolásra találjon I Sokkal méltóbb holyot loglalna ily lap és sokkal több szollomi elvet nyújtana haszonnal, mint afélo „Kikérik!.*''
— l''á pár ól tudósittutunk, hogy az ottani izr. doákso^ély/.Ő ogylctdisztagjául Nagy-Kani-zsár il Löwy József ur választatott meg, tollhi-bából Íratott Löwinger Józsefnek.
— A zá k á ny - zágr ábi vasútvonalon következő állomások lesznok: Zákány, Kapron-cza, Lopoviná, Körös, (Kroutz) Vorbovocz, l)u-goszolo, Sotvotc és Zágráb.
— A tánczvignlma.kra nálunk is té-tetnok előkészületek ós pedig hit áll az a közmondás : amint az első nap kezdvo lesz, ugy tart xígyésa évon át, ugy Nagy-Kanizsán az ogéez évon tánczolunk, mért január elsőjén a „Dalárda" előadása után tánczvlgalom tartatik. Ugyuncsak január 20-.án Lakatos Sándör ismert táucztanitó féiiyos és látványos tánezvigabnat • ad. — Lakatos tánczvigalinni látogatottak szoktak lenni s most hisszük s óhajtjuk kétszeresei! az lesz.
— Szívós készséggol folhiyjuk tisztelt közönségünket Wajdits József könyvkereskedésének kirakatában ujoban látható karácsonyi éa újévi ajándékokul szolgáló legújabb tárgyak áttokintéséro. A koreskedés külföldről hozatott izlósteljes czíkkeit azon szabott úr molUit''''.adja, mint az a gyárban ogyonként kapható.
«. —* A n a g y-k n n i z s a i tornaogylet és dalárda alapszubályilng nem rgyosUltok, mint azt némelyek egy előbbi hírünkből magyarázgatták, hanem hotenkiiit a két egylet társalogni jő összo a .Szarvas" vendéglő helyiségeiben, hol aztáu kedélyesen mulatva s néha hevoson beszélgetve ogyesüluek a társas mulatság férfias élveiben.
— Fogy trorongodély van, do mí haszna puskapor nincs. A puskapornak ongodély mollotti kia<lása, illotőlog megvovéso miatt a napokban egy kaposvári ügyvéd jó barátunk s lapunk kedves munkatársa megbízott ben nünkot, hogy hivatalosau kállitott engodvé-nyéro vegyünk puskaport s keresztül utaztá-bitn adjuk át, azonban som a szabadalmazott kereskedő úrtól, som utasítása folytán a teK. fóbiró úrtól nom sikerült kioszközölnünk.(óhajtandó,hogy a kormány más rendelethez nyul ion s intézkedjék, hogy a katonai lőporraktárakból akadály nélkül annyi puskaport kapjanak az illető mogbizott kereske<lők, mennyi a vidéknek szükséges; azért megszorításokat igen nagy feliudulásfai veszik a vadászatot ködvetők, kü-lözőseti téli időkben; de közbiztonsági »zoiu-
Ejntból is jó volua h gy a fegyvorengodélyozett
özönség lőpor nélkül no marailjon; nehogy a | rablók támadásait védtolon tűrni kénytolenlt-tessenok.
! r- Nagy-Kanizsai szülotásü Shlby Fo-roncz pécsi kanonok és székesegyházi fŐoapo-rcs a pécsi szőkoskáptalaunál nagypréposttá noveztetott ki.
— S z < uíhathelyona mult napokban a mennyim vakmerő oly ügyes tolvajlás történt.
Ugyanis özv. K.....né úrhölgy aSzeohonyi
tér sarkán lövő lakásáról, a nála tartózkodó hajadon nő rokonával csolédjo kíséretében délutáni ót óra tájban eltávozván, még távol volt, valaki tolvajkulcsokkal zárt szobái ajtait felnyitogatta, «, a bolső szobában lövő ditzszek-rényből arany óráját, két karporeczét és több gyűrűt, ufég is nő rokonának volonezoi lán-ezos dáma arany óráját, ogy.j>ár függőjét s ogy
inelltrtjét — összesen mintegy 3<X) frt. értékű ékszer tárgyakat magához, vévén, a három felnyitott zlrimk pontos visszazárása után nyomtalanul eltűnt. Az „''gésrb^.i az a külöuö*, hogy a disz szekrényben, volt többi értekei é!<-szit t Irgyakat ott hagyta. A tolv 1 j nyomozása folyamatban van, de üt idsig i ro Lnényrv nem vezetett.
— A knrmacsi iskflassék doot. H ón alakult meg, egy uj ¡»k da óin lése Ziatároztntván Bot La Mihály úr nomoslelküleg azonnal meg ajánlott 50 öl követ, s 500'' frtot; a szükség«* taneszközök boszonósére azonnal 30 frtot tize-tett bo. híjon a lelkes tanügybaráti
Irodalom.
— Szegeden ogy álezlap jolonik meg, mely élénk tartalma, találó élezei folytán mindinkább nagyobb figyolmot gerjeszt, czimo „Darázs." Ara 0 hotilapnak egész évre 6 frt félévre frt évnegyedro l f. 50 kr. mint halljuk megyénkből is csaptuk fiil roudes munkatársul. Hizon van is itt olég darázsezlpésro méltó dolog ói tárgy. ,,
— Táncsics Mihály „Arany Trombita" <vsi-mű lapját részvét hiánya miatt ez év végén beszünteti.
— Hamar.etter Pécsett a lycoumi nyomda haszonbérlője uj lapot irdlt meg.
— Megjelent Háko^i Jenő felelős szerkoszté-so s Kátli Mór kiadósága mellett a sokat omlo-gotett pKoform" c/.íinü nagy politikai lap, tartnlomdús jeles c/.ikk.;kkol. Méltán ajánlhatjuk közönségünk Ggye''inóbo.
Kérőiem!
Egy nem önvétkt; miatt clszogónyedott helybeli szegény, 7 gyermekes jó liázbóli család némi kegyos s^gólyo/Áséro liivjnk fel t. közönségünk ¿gyeimét és pártfogását. Az adományozásokat köszönettel ve*szilk s emberbaráti készséggel kézbesítjük, n a* egyes adakozásokat birlapüag közöljük. Reméljük s hisszük, hogy tehetösh jó.szivüok ncmes-keblü jóságával örvendeztethetjük még a pártolásra méltó családot.
Hasznos tudnivaló.
— Fűrészpor mint ü» egtisztitó szer. Pulacz» kok, göml»ök stb. tisztítására, különösön ha azok zsiradékot,tartalmaznak s molyeknok tisztítása gyakran sok fáradságot okoz, a tiszta fürész|K)r(kevés vizzel kellőon rázva) loglukább ajánlható. A/, ezzel való többszöri kozolés után még az oly üvegek is, melyek erős szagú folyadékokat tartalmaztak, bármely használatra alkalmasak.
Nyílt póeta.
— tfionibatlírl/re. Kt .öt>setart<«| Khrt'' védet* ueiS ciikkot ci»k a N/ilttórbeo hoihstjuk, nom asirt, m«rt »gy •K/ealtletet véd, Innom a „Vaime/yrl Lapok'' aieikeittÜjét erfien Uiasiljs meg. Kuha »» «gjrUtot -VÍJeni, pártulqt «Bt U^ofluil bonpolgárt kSlelets^ir, m^ii ai eir^n nemM/M Ify Q^/hxn erS-••n ineKUmsilni nem •jáiK«illn>ljOk bármily elleno''^ank lag/nu i< Ai ill.13, kil «IUin»^''liikn»k D«m, <le "bsrilunk* o.nk lUit«ltank. Nylltlírbeu, insl/írl fe|el,(níKnt iem slsk, «eiu UrUlombsn nem fo;*.lunk ■ melyhes « köiOmj^nek jogs ia van, boahstA.
— B. J Kl''ilibi atámiiukhan mir raegslüsteteit, miikor «yoriabb lekal<Uat kírUnk.
— (M ) V beetet kUl.lcmín/t nfrei kflssnnettsl »•Illik • fpltiasauAtjiik.
— 8«. K «If/letl jeg/tS ur «»Ive» kllljem4ny<l lirg/kalm»» mUll ellislssitanl vslánk kénytelenek.
— A. J, A.-I.endr*. UjolsK ké«u''fri(él meffkfll. Jöttük. A bit>K»lm»l k''iiionjllk ■ toribbr* li kérjnk.
— A Z»l»-K*er«»eg „A »»ombstkelyl iuatellA-liú slkalmAból* eiiaiU rr.ikk iréJAl kérjllk, luluai tellluk novét j klllilnben ncn klanlhetllnk oly mlk-ktt, melynek »leriK''lét nőin tudjuk, ragy nom iamerjllk.
-- X A .folU.uadf a J8r« Írben Umad fel.
CdvrtiMjUk I
mm
3NTy111
A „KANIZSAI DALÁRDA"
nombaton tH70-dlk <vl jannir h4 1 in
pártoló tagjainak
a ,Zí>l Ifa* »endéglo naity Uremíhtn
nrQiibaum J<iaaef isaekara mflkadi-au inellatt
„tánczkoszorucskával"
összekötött
„dalestélyt"
reníerend
a kö»ftko«3 mflaoroiattal t
I.,,\yltnny" „Herold" Zampa oporájától, ohWja a zenekar.
II. „Jrll««-" I''yllemann F-től, „6*ól«l" énekli a dalárda. •
III. „KI<oiior«*nrU" Donizettitől, előadja a zenekar.
IV. „M u li n me d" nagy tréfás négyes Hcrmcstől, énekli a dalárda.
V. „K a u n m n" Symphoni Donizettitől, olőadja a zenekar.
VI. „DalitrkriivPoltit" Strauss-tól, — énokli a dalárda. \
VII. „Foazknri" Verdi tói, «ióádja a zonokar. VIII. „II rks-Ca 11 tn I tu tréfás négyes Honnigtől, énekli adalárda.
IX. ,,.NyitMii>''" liossini Teli operájából, előadja a zenekar.
X. „Ilnllnrcnen" keringő KngelsWgtől, zonckisércttel énekli a dalárda.
B^ A t. piirtoló tagoknak családjaikkal szabad a belépet, idegenek 1 frt belépti dijt .''izetnek; helybeli nomtagoknak a részvét az i''.lapszabllyok szerint inog nőin engedtethetik.
A t. o>. szillik tlntHet''el kéretaek, bog-kis gyermekeket se hozzanak magukkal.
Kezdete ''/,8 órnkor. — l»d»zt ir iuegnyl tÚH V» ? órnkor.
A „Kanizsai Dalárda" tagjaivá lenni óhajtók t. Hlau Nándor elnök urnái szivoi-keljenek magukat jolonteni.
A karzat zárva leend.
Biztos gyógylintás.
lioff János udvari szállító központi raktárának liócsben. KHrntuerríiig Nro 11.
Mattcre.lorf. míjm 2&-<a tfW». Kdkóreio «nt a „M«IáIa ••¿.''««n''^t kivonat,'' melynek kitflnü |ry^K/ha UaAr<5t magamnak roexcyfoődfot aiereitem, knld^aír* Widder Jinoa, kápliu.
llrflaaxel, m.íin. 7. I8<9. As 8a maUl* kivonata ki-tllnö, tovAliti ia fogom haainálnl, mert IdegUsim mán erőmet tnkóletoaen helyreállított* HrUaa«lben a |p|(k1. s«!«bbi járvány alatt tlbb mint 80 beleunok rende''lem fyágyeierfit ft n.indenUt ji eredménynek 8rrendhetek.
I>r. Onllignon Kdinbiirf(«traa»n 4i, «
Uallnrad, májua 5. 1869. Mir sokat hallottam említeni ai egí««aí¿re oly jótékonya« hatá MatáU-klvon*-Ur.it, i* hogy kitUnö aaolgálalot leas baURekiiAI at el-reailatt er8 lielyreállltáaára, kol innaen a jav.il6WII.en (evükro náiva alkalmsa haasnálatu.
l>r.8chuber, fryakorlé orv»*.
Pramontarrár, uiájui ÍHO''J. K. rek inlrlSbb 2A ttvrpnyi küldeményt as nn killlnt maUta-kivouaUbó'', V font maláta chorolsdjábót ca agy font maláta choco-Iád porból küldeni.
Oraffejjried OabrUKa, aaOt. Krelln.
A val.Sdt udvari UaláU-klvonat agéataijji aSr-M*Uu-effóaui(Ki-cbokol*da ás Halála kivonata bonbon* eaupán lloff Jánosnál Ktrntnerring U-lk aaán kaph*t-> llócahen.
Arak: Maláta kivonat *fáaifác anr llveijgel éa e*oinar>tá«sal 1 8 Uve« írt 3.70. 13 Ove* 7 frt, 27 llve; 14 f.t, M Uve« !Í7 frt 30, UO IIre« M frl j M«Ul»-0|{¿aia¿g-iVokoládá Nr. t. *«/ font 2 frt; Nr. II. .itv font 1 frt 80, M fontnál fái fonl Ingyen, tis t-inlnál egy éa egy negyed font Maláta ehokolédof or caoca.-inők a.ámára;,« hiánysá anyalei pótlásár* 80 é. 40 kr. Mull-maláta-bonboas 60 ás SO kr. Mlndsa BlcabHI.
Kapható Testen T0r8k , Jóiaef gyógyaieréainél
KirAI/utci* 7-ik aiám. I.eitner éa Orlinwald. — N.-K*ui<aán kapható Koaenberg J. és Weltiaeh J. — «chivar» Adolf; ltoaanborg Ferenra éa Héichenthal C. uraknál.
''I K rovat atalt kSalMtekérl felel.taaéget nea vállal a 8a*rk.

Ü 25 L B T I"
ÍRNOK
K^gy-Kailzsa, IHíVJ. december 18-án.
^ A váltoaó tél éa S váltosatlaa ross f8- ás mellák nlak valóban nem atkalmaaak megSrvendeiletai s elöeeglUal a forgalmat. As üilet paug. M1» ár a vlul-kepv ha aaálliiani nem lehe'', még a rövid vaapályai utra «eu. A mély »ár utcaáinkon maboluap * anesi kanál máaodpáldáa/át jelSlendik.
11/ kixau.4«yek Mrllell a* Atak''ueia UlraketSk a
ngyesólra gabona hcüráaáf nom ls volt. Várnunk kell Ukát a jobb IdÖV
Itaczi heti-vásári kelet-árok.
> n''t -Kaniiaán, dec. IR.án. '''' jóaualrial móiőnkint.
Tsrsséayski > • . a si~Hft fontost /rt, 66 - kr. M-SS fnt 4 U.''iO kr. 87-88 ft*. 4 frt SO - kr. Koaa 7» íut 1 fr. 4» kr. 7®- 80 fnt. J ft. kft kr — * • • ••«fSaCnek, 70—71 fal. í fr. 30-70 kr. 7t-7U
fats 2 frl. 7f> kr. árpa kn»0naégc«, 8J-8Ó fta. ''-> fr 60 kr. 87-88 fba. S frt 00 kr. Kukniioi* t frl SO kr., - frt — kr. Kukoric a* ol*«i (caii»|iiatilin) 1 frt 40 kr. Zab 44-46 fa*''í frt. 60 kr. «ii-47''f.n 1 frt 76 kr. P o k * n tf* «0—48 foa. 8 frl. — kr. 80-6ft fU • frt. — kr. Paasuly fehér 4 frt — kr. l''assuly, tarka S frt. — kr. Haón* máas. — frt. kr aialai* - - frt kr. 10t> fej kápoaala 2 frt — kr. S frt.
Érték- és váltófolyam: dec. 18. *
&*/• motaliquos 50.00 ; b0/, nemz. kölcsön 00.00¡ iVöti-ki álladalmi kölcsön 97.105 bankrészvények 7.Ö0 ; hitelintézeti részvéuyek 2&t>. —; London 123.00( oztlst ágio 121.25; arany darabja 5.84 kr.
Vssutl naponklntl menetrend :
Indul N.-Kaniaaáról Harca frió reggel 4 ór* 6.% perci.
„ . . . délután 2 ór* 2A perei.
. , Duda „ reggel G. ór* — „
■ , . d. ii. I óra ''J2 perci.
. . . eatve 10 ór* ft7 „
„ , Trieat . regg. 4 óra 4ó
. . . délben ''J óra 15 „
. i , Itéee „ regg. 6 óra — .
„ . • . «"JJel II «Ira tfrt „
. , Sopronig délután 2 ór* 20 „
llares „ reggel I ór* 1 ,
. , délben 12 ór* 30 Ilud* felől reggel 4 ór* L''3 „ . . dril.. I ór* 4.''> perci.
. , eatve H ór* 63 .
Triót , délbenlJ ór* 62 . .
. calo 10 ór* 34
ltéca . reggel 4 ór* 10
. eale 10 ór* IX
iSnprutiból délben 12 ór* 42 .
N.-K*ninár*
Heti naptár.
Deo. 19 t4l 25-lfl 1869.
Hó-
-i ii i éi heU-n»p
Kathollkue tár
nap
PröteaTnr^^
naptár ,''tlj
61. Tibár eaáautr oraiágtáaának l&-ik ávábra.
19 V
Luk..III. 1-6.

31 •->1 í.1 14
2.%
''aaaraaa
KétfS
Kedd
Sserd.
CsUtArtSk
l''éntek
Szssibat
leni *a
Theofil k. Tarnál ap. Ken». Fláv. Vicieria ia. Ad éa Ava M. Karáss
4 kauitó mon Tamáa Mávián OySaíka ád. ta Kva X. Kartss.
1 M 0* M V»
Felelős szerkesztő : Wajdit« JÓZMÍ. Scgódszerkesztó: Bátorfl Lajtt.
II
I R D E T É S E K
KOHN GYULA
NORINBERGI- * DISZMÖKERESKEOÉSÉBEN
Nagy-Kanizsán,
Belus ur gyógytár« mellett, r Jutányosán kaphatók a legnagyobb választékban
KARÁCSON 1-
UJÉYI AJÁNDÉKOKUL
szolgáló tárjryak d b GYERMEKJÁTÉKOK (34«
-5,4)
Zenélő-művek
4—72 darabbal, melyek közt remekművek hangjátékkal, dob- és harangjátékkal, égi-hangokkal, madoliuekkcl, ex-pressióval stb., továbbá ;
zenélő-szelenczék
2 — 15 darabbal, melyek közt ncccssairck, szivarállványok, svajezi házacskák, fényképalbumok, Írószerek, kesztyüszek-rények, levélnehezékek, földtekék, szivartokok, dohány- és gyűfa-szelenczék, bábok, dolgozó asztalkák — mind zenével; továbbá : székek, melyek zenélnek, ha ráülnek. Mindenkor a lcgujablakat ajánlja
HELLER J. H. BERNBEN. ,
Karácsoni ajándékul mi sem alkalmasabb. Minden megbízás azonnal teljesíttetik. Árjegyzékeket bérmentve küldök. — Hiányos műveket kijavítok. — Csak aki egyenesen hozzám fordul, van biztosítva, hogy Heller-féle /'' müveket kap. (351-3,3)_
Lforéplbb alegjobb hírnévben áll6 ilowbor- él Mlm»nyom«t-^ár.''-
K a n 1 t z O.
< papír-. iró- én rnj/worko-
roskedi Bo lVítcn, Deák Ftrcncz-utcza li. szám «•, a „fehér hajó''-biin, njánlja lovélpnpir-ki''szlotét n logujahbazerU
NÉVJEGYEKKEL
00 db levélpapír •lóién uévjegygyel I frt 30, 1 frt 50, 1 ír .10 eg«•< 8 fo
rintig * legfinomabb. 100 db levélpapír é« 100 db boríték mindegyik taine» névjegygyei 2 frt •(■
3 frt, 3 frt 60, « írlig a legfinomabb. Minden 100 —100 db levélpapír- é« boritckliox egy diaiéi pépboriték Ingyen adatik.
100 db levélpapír é« 100 db borii k névvalt* calmerrel vagy keidöbetllk-kel dlnea pépboritékbau 1 frt, l.fiO,fitig a''legfinomabb.
Látogatójegyek tüstént elkészülve,
axinea nyomatban, tlmAr, fénytelen briitolpaplrra 100 db 60 kr, minden ovábbi »or lUkrral t4Ub; •«iiica briitolpaplrra Ho kr, brillantin papírra 1 frt. 60; kettő« lakpaplrra aranynyomattal 1 frt.
m~ Lcvcl-pecsétjegyck.
1000 db aranynyomatbau 2 fit 60 kr, a legfinomabb pec»élvla»a aiinébea ba».uil\i nyomatban 3 fit, tnbbe« ««hiti (congrove) * fri.
it Férfi papir-gallérkák és hajtókák (mansettek)
1 tucxat gallérkik 85—40 kr. — 6 pír mainetlek 3.''»—40 kr.
Raktár rovatozott üzleti és kereskedelmi könyvekben.
Kaek klllfin megrcndelé«e 1» elvállaltallk i* mindi n kiiái.t inon. írerlnt leggyorrabban én legjutányolb érért elkéaritlvtnrk.
Kilntugy elvállaltatnak mindenféle k«nyv é« kőnvomdal munkák li Ajánlök továbbá kO«nn«ége»liA-, .irodai- .''» levélpapírt, levélbori «likot, aeiéltollaknt, tolltartókat, rni«- A» Iront, irodai-, po«ta- é. aiine« tapgy- periétvlaait, telje» ra''niert, tuifertéket, mánoló-váraont é« máiul« cceeirt.rajipxpiil tokerraben, má«olA-gépet, mátold- éa aliiarin-tintát, di-•aea tintatartót, telikéit, fénykép albumot aenével ét aenexer nélkül, be-eóirveaett irótá»kákat, poitrmonnaikat éa levéltárákat, valamint ruinden Ihá« irodai éa ¡«kolal ««ereket nagy vála««tékban.
Angol éa franrtia lllat«ierek, An de Cologne é« a legfinomabb pipere-nap panok. Minden legetekélyebb mégrendrléa 1« legpontoaabb aaorgalommal t*lje«lttellk. Levélbeli megrendelések utinvét mellett, ctoinagoláaért é« béíyegdli fejében 10 krt lio<iá«iámitváii.leggyor«abb2iy éa legpontosabban •aakClOltctiiek. Leveleket Igy kérem eaimeinl : (263--21,16)
Kanitz C.
pnpir-kcreakedéflo Peaten.
mm^m^M
VARRÓ-GÉPEK
minden alakban
szabók, ezipészek
ás
családok
tzámár* IczxAllilott áron 6a biztosíték ntollott.
Kézi varrógép 25 frttói 50 frtig. Árszabályok kívánatra bérmentve C3L1J üéllEÜl megkttldetnek.
Varrótárgyak minden nemben s a legnagyobb választékban , igen J xm. "t Xiy OS ár mellett kaphatók
BOLLMANN Hl.
BÉCSBEN
urnái Í»
(338-12,6)
Vorráthig bel JOS. WAJDITS in Gross-Kanizsa.
;
Ilothentliurinstrasse Kr. 31. és Maria- * liilfci-strassc Nr. 01. N ®
Pest, lhUvány-utcza, Erzsébet-tér sarkán. *
ur
Legnagyobb raktár a varrógépekből I [ \ Ismót-eladók kerestetnek.
Dlaaar Run war oraprQnglieh fOr dia Anielgx dea n«ue«t«o Boma-1 Inea von Arthtir 8torch : „0IE KATAK0KBEN VON WIEIT* (A. Htrtl«-Iben''a Verlag lu WlM, UloaU. LUf. k 25 Krauaer) beatimoil, .(aa Wetk [mnc''.t jadoch au groaaaa Aufavban, dan daa Inaerat űbe:ŰUuig «Írd. |
A keszthelyi magy. kir.
foldmives oskolánál
e hó végéig még néhány tanoncz felvehető.
A felvételi feltételek e következők:
1.) betöltött 17 éves kor.
2.) ép, egészséges testalkat
3.) olvasás-, /irás- és számolásban kielégítő jártasság.
4.) a belépéskor fizetendő 56 forint tartási dij.
A bejelentések a keszthelyi magyar királyi felsőbb tanintézet igazgatóságához intézendők. (353-1)
Traugott Feltei
nica, KXrntner.lni Nr
általános árjegyzéke Pnplr-
éa •
nyomtatványokból
Ti _ <•!''")
100 darab 100 , 100 ,
100
IU0 100
Gyümölcskédvelőknek
Szcmpsi uradalom Pomologiából megrendelhetők nagy
gyűjteményből kiválasztott asztali és vásári, vagy kereskedelemre alkalmas gyümölcsfajok, — melyek külországi forgalomra is alkalmasak, a catalogusban incgjcgyzettek! A gyüiuölkedveló közönséggel ezennel tudatom , hogy levél általi falszóii.á-ru bármely vidékre a catalogust pontos czim alatt ingyen olküldóiu. Szuló, gyökeres vessző, asztali és borfajok is jutányosán kaphatók. Gyümölcseim számtalan kiállításokon megérmeztettek és megdicsértettek, í/cveleket czimezni kórem
Bittér Mátyás
megyei és uradalmi pomologus
Szempon, Wartbérg, Loco posta. ^
Ezen catalogus Wajdits József könyvkereskedésében is megtekinthető. (3:>l 3,3>
100
I
100
I
100
100
Aro olélpzplroi, tetaaéanemtl név, betU vagy korou.iulo iiviín nyomva.
nyolciad, vellii, fehér 40 kr. ugyanai 100 drb bo-ritékkal C5 kr.
va.Ug kvttő« «Imi-t*j«al vagy vonala«-va I» kr.
ngyan.tt 100 db borítékkal 1.50 kr. negyedfél, vclin 80 kr. „ vaalig kettü«
• imitiiial vagy vona-lo«va !K) kr. nyoleiad, klll0nl>««8 cainoi «almiéi Gu kr. ugyanai 100 a«inc« borilékkal ''1.20 kr. borit/k bellii aaine
Ive 55 kr. . angol levél • papiro« . divatoerll monogram ■ mai 90 kr.
B100 . Uí/ana» borítékkal I 3 frt tO kr.
10<1 . látogat<5jegy elk.''-.''lt. t vo egy perca'' niatt 50 kr.
kettSafényfl, lltogra-plila, nealerlleg kiöltve 90 kr. . 1 db dombornyomó gép név- éa
ciiminel 2.50 kr. 1 db Önmagát nníveiité atain-
piglia 5.60 kr. f,
Eoítel-féln önnedvtilW Iriiitr, iroda aiiniAra a utaiá.ra, egy db hosaátartoaélval, 100 darab tollal 1.50 kr. 1000 darab enyvtiett levélmzrk
aranyoiva ; nagyiig tettié« axerint I.CiO kr. 500 darab ugyanaa 1.80 kr '' . 1000 legújabb, inint a peciét-vlaiz 2.50 kr. 500 db 2 ftt. '' Egy doboa beid 10 kr. „ , . virágpectétictry 10 kr. 12 tuciat patent aeiéltoll tiion-
kétfelo 25 kr 1 tueaat tollnvél, finom 6 kr. gtf Siámlfk, »¿Iliid levelak, mindennemű nyomtatvány, pe-eiétnyomdk. Illírt! máloló könyvek gyári áron «íolgállalik.
Postai utánvéttel 1« knldhet-Uk. Ilapakoláa dij uélklll.
TRA.UG0TT FEITEL
• rállltó-üilete
llért«,
Klrntnerring 2. gegenübe» dem , r>ra«che-lfau«.
Nr. 3. ''_(237-12

wm- KARÁCSONYI ÉS ÚJÉVI
AJÁNDÉKOK
meglepő olcsó áron
egyedül kapható
HAGY IMRÉNÉL
Pestep, «rsiigdt, Kirely-ltktuya.
Firaktar Magyar- él Erdúly-oruág riazéra a legjobb aatrlkal gyártmányok szerint
1 I I •
u? 1
mjet
1 Ml f 0SHI
varro-

Továbbá
tűzmentes és betörés ellen biztosított
r
gyári lerakata.
r
; , . f Vidéki megrondelések pontosan teljesíttetnek.
Wajdits József kiadó-, typ- és nyomdatulajdonos Nagy-Kanizsán,
WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében NAGYKANIZSÁN
kapható :
mindennemű 1870-rc való naptár
B4T szabott áron, ^sm
Karácsoni és újévi ajándékok választékban. \ irodai, kereskedelmi és gazdászati B^ IRÓ-KÖNYVEK. 1«
Levélpapírok s borítékok.
Iró- é. rajzpapirok
nagy raktára.
üjoiiaiifelszerelt könyviiyomdájában minden nyomtatvány, u. m.: táncz-Aigalmi meghívás, falragaszok, táncz-rendek, számlák, szállító-levelek, — szóval: minden előforduló könyvnyomdai munka pontosan, díszesen és hibátlanul készíttetik eL
Nagy-Kanizsa 189. december n.
. szám.
Nyolcadik évfolyam.
Kiterjedve , '' "
SOPRON- és VASMEGYEKRE.
Vegyes tartalmú Hetilap ''
a szépirodalom, kereskedelem, Ipar, sazdaszat, tudomány és iufivé,szet K-OrébtfL
VL 1.....-
MegJelonllc:
minden siombaton,
fU«''«» ivmi.
S*crk«Hilöi iroiÍK é* kiiuló hl\ alnl
WAJIUT.S JÓ/.SKK M''") vkvre«kedé«él''en.
Előfizetési föltótelek :
llrlylirn hánlio* hordA«i*l él vidékre po.tén kttldeV ¡, K|íi1»« évre :
0 frt, -v Kél évre -
évnegyedre - I . 60
kr.
Hlraotéaelc
A hrtt li»»ábo« pi lilnntérl l-»iör 7 kr. 8 ««or 6 é« minden (ovíliM l.eikutí»ért''R kr llélyrRdlj mindvn ttyv livikutáaért .10 kr. A iN'')ílt l.''r. ii-otfy petit «•>[ lii>ikui*»i dija l.''i kr
Hirűetósoket elfogad :
N.-Kanli»in: •»K AIh'') IIIVATAI..P«|U»: 2KI3LBRM nfccrs Hambn^j-, Oerlfn-, Ma]nam.FranVhirt- ÍVBaifll bei: il vtsi:wsTKlN A \''0<Jí,K|{. Llpose-,'' Bern-, « Stuttgartban: 3ACII8K&TÁK8A. Bóoíben: OPPKL1K


„ZALA-SOMOGYI KÖZLÖNY
kiterjedve
Sopron- és Vasmegyékre czimü vegyes tartalmú hetilap 1870. évi 9-ik évfolyamára. Előfizetési ár:
Egy évre 1870. január—decemberig 6 írt. ? Évnegyedre 1870. januártól Félévre . . —juniusig . . 3 » * inárczius végéig . ......
Hirdetések gyorsari és jutányosán közöltetnek.
Az előfizetések szívcs.megujítását mielőbb kórjuk eszközölni, hogy lapunk rendes exjíediálásában fennakadás,-se történjék.
Sscrkrftzto- » kiadóhivatal.
I frt 50 kr.

a társalmi kellékek főhiánya
körül.
(N.) Mióta figyelmemet a társalmi szórakozottság egyes mozzanataival közelebb foglalkoztatom, — mióta leginkább tanulmányozásul tűztem ki magamnak a csopor-tosulási élvek sajátságait: sokszor akaratlan mosolyra vontam ajkaimat. Tapaszta-Jám ugyanis elégszer, miszerint egyes összejövetelekből fejlődött eszmecserékben hiányzott főleg az, minek leginkább kellene az emberiséget együvé fűzni, — a b i za 1 o m. Láttam ügy tetszik benső őszinteséget szin-loliti akaró derültséget egyesek homlokán, és pedig többször mint egy izben, kézszo-• ritásokat, nem egyszer csak azért, mert szokásban van igy, s kifejlődvén az eszmecsere, egy szóvita, tán egy kis pártszinezet is, s mindouki a maga kedves ,én"-jével távozott. Óseim hagyománya után ugy vélem hajdan az emberiséget összefűző bizalmi lán-czolnt sokkal szorosabb kapcsolatban állhatott mint most, s következéskép százszorta gyönyörűbben virulhatott a társalmi élvek azon virága, mely kezünkben ozidoig tövissé fajult. Felvilágosultságot hirdet milliók ajka, azt hivén Jerichó falára tűzte a győzelmi .lobogót, és fajnos,. öntudata setét éjében Babylon romjain kapkod. Hova jutunk, ha egymásiránti hidegségünk és bizalmatlanságunk még tovább barapódzik ? s csoda-o, ha e métely alatt mindinkább sülyedünk? Eddig mindenünnen feltűnő módon mutatkozott bukásaink már amúgy is rettenetes csorbát ej tettek & hitel azon tábláján, melyen jó hírnevünknek fényes hetükkel kelleno állnia. Irtózuunk kell a korszellemtől, mely tovuknrbácsol bennünket, kik nem bizva Önmagukban, nem embertársaikban, önzéssel, el bizottsággal körülszőtt szerzeményünk nyomorü rongyaival hidegen, névtelen, önzőn
szaladunk előle. És minden onnan ered, mert elkövültünk, elérzékctlenedtünk, önzőkké váltunk egymás irányában s fejlődésében elhanyagoltuk ápolni a társadalom azon ékes virágát, melyet őseink emléke még bizalomnak hirdet. — Igaz, alakult már, mint c lapokból tudom, „összetartási kör* is, melynek főczélja az egymásiránti bizalmat és barátságot minél szorosabb kapcsolatba hozni; csakhogy óu attól félek, hogy o gyönyörű osxmo dicső törekvéso közepette, mielőtt még ar. ige testté lenne, összetartás hiányában idóelőtt megsemmisül, összedől. Csoportosulnunk igenis okvetlen kellene, hogy a korszellemtől cl ne maradjunk, hogy, élénkítjük szikét lehetőleg mindannak, mi a föld gőzkörért''volünk együtt forog, — de, azért is, megosszuk egymással örömeinket, bánatunkat s kétszeresen élvezzük azelsőb-bit, vagy félig érezzük az utóbbi súlyát; — már pedig ehoz ismét bizalom kell, hogy az összejövetel üdvös eredménnyé nője ki magát. Nincs ma együtt egyes csoportosulásokban — valljuk meg őszintén — sokszor több ellenség mint jó barát, — több önzés mint bizalom? nem mondom, csak kérdem. Bokros tapasztalás után mondhatnám, mi-Bzernit ma a bizalom phocnix madár, fehér holló, — oly ritka kincs, minőt ha a világot Afrika sivatag pusztáitól kezdve egész a czivilizált világ legékesebb városáig keresztül utazzuk, oly csekély számban s oiy kis mérvben foguuk találni, hogy könnyen cltehetjük szivünk hajlékába; pedig kiván-nám mindenkinek, ha annyi jó barátja van is mint a tenger fövénye, hogy legalább egy bizalmas ombere legyen. Alig hinné az em-bor, hogy Bok haszontalan mondo-momln káröröm kiséretébeni alattomos terjesztéso helyett az összetartó, szivet lelket nemesítő szép bizalom menuyire gyönyörűbb színbe állítaná, mennyivel inkább dicsőítené mindinkább lohadó, olkomoruló tömrülésoinket, melyek nélkül, s melyekben, ha nem valódi
TANÜGY.
-TT''r .XI
őszinteséggel, ha álczáskodással mutatko- '', zunk, mint mondám csak vakon kapkodunk, s sokszor, ha van is közelünkben egy irántunk bizalmasan érezni tudó szép lélek, lueilőzvoót ugy járunk mint a folyót átúszó eb a mesében, mely egy darab hust vivén szájában és meglátván a viz tükrén képét a husdarabbal, utána kapott, hogy azt a másik (vélt) darabot megfogja, és elejtette valódi.ibirtokát. — Ezek szerint nem csodálom, ha egyes ember a nyilvános összejöveteleket mellőzve magányba vonul, hogy ne lássa a vállvetett gúny mosolyt oly önzőktől, kik vagy nagyra nézve vannak kissé előbbre, v.igy egy fillérrel többet hordoz zsebük, ha vállukat megannyi teher nyomja is. — Elég szomorú, hogy igy van, hogy fejlődő fclvilágosodottságunk elöli az élet lelkét, a bizalmat, s maholnap egyiuásiránti bizalmatlanságunk, a bennünk emberekben megrögzött rüt önzés közepette ha megszorulunk, könnyen niegcshctik, hogy ellenfelünk, a nemcsobben gondolkozó és érozhi tudó hátat fordit és elmondja a r.émct költővel :
.Nur ein Thor h»ut telne llQtle
Ilin und jenoi Platiet''MIHe,
Don der Iliit« getroffen h«l.*
Zalamegye 18G9-ki iskolai állapotának Ktutistikai kimutatása egészben nem készülhetvén máig sem cl, mert az o megyében létező 725 község közöl 002 község küldötte be kimutatását, a többi visszatartá, vagy clhanyagolá.
A beküldőitekből is szomorú jelenség mutatkozik o megye tanügyi állapotáról.
A beérkezett 602 község 263, 268 lélekkel bir. Vaj» benne 264 iskola; és pedig 256 nyilvános és 8 magán. Községi vagyis közös 36, felekezeti 190, hogy községi-o vagy felekezeti? nem jelentette ki 38. Tankötelesek létszáma 6 — 12 évesek közt fiu «48,587 leány 17,794; összesen ''36,381 13 - 15 óvosok közt fiu 7676, leány 7339 összesen 15015. Mindössze véve a tankötelesek száma 51396. Ezek között rom. kath. 46,180; gk. 7.; helv. 1316; ág. 1074; izr. 1819. Nyelvro nézve ¡-magyar 38,291; német 831; tót 11; szerb 4; vend 1772; horvát 10,478; rutheu 9. Tényleg jár iskolába: fiu 12,579; leány 10,157 ; összesen 22,736, iskolai oktatásban nem részesül 28,660, tehát felénél több. Tnnit 305 okleveles férfi tanító, 6 nó, 51 segéd, 14 helyettes összesen 376. Faiskola 119 van, torna iskola egész megyében 1. •
Iskolai mozgalmak.
Zala-Cgerueg, dec. 1869.
A helybeli közös iskolaszék 3 irányban indított meg gyűlést, — mit minden tanév mogkozdésekor ismételni fog.
A szabad Amerika és ó Anglia példáján indult, midőn a polgárokat .öukénytes adakozásra hívta fel.
Ily gyűjtések jótékony hatása szembeszökő. Mert míg egyrészt — az itt megindított — az iskola fenállta és czólszerű működése föltételeit teremti elő, másrtfszt az adakozókat szorosabban fűzi az ügyhöz, — melyéit filléreikot önkényt áldozatul hozzák.
Az egyik gyűjtés iskolai alap létesítésére van iranyozva. Bejött eddig 300 forint, a gyűjtés még foly.
A másik, hogy szegény tanulók taneszközökkel, papír, toll. s más egyébbel elláttassanak^ Eredmény az, hogy a szegény tanulók íuíiiílen szükségessel felszereltethettek.
A harmadik, egy »iskolai könyvtár" megalkotását czélozza, hogy a tanulóknak s s az összes városi lakosságnak hasznos olvasmány szereztessék — a tanítók további képződése elóniozdittassék 8 egy majdan létesülendő reáliskola elókészületeül szolgáljon. Eddig mintogy 200 kötetnél több tudományos-, tan- s egyéb irodalmi köuyvct számit tulajdonául.
Magának az iskolaszéknek mint ilyennek létezése saját hatáskörén tűi is gyümölcsözi hatású!
Tagjai — az iskolai ügyek tárgyalása é megvitatása közben az- iskolai ügynek ( horderojének ismeretét-tcijesztik, s a h. vatalos kötelesség tudata oly ügyek körül is buzgalmat fejt ki, melyek eddig a nagy közönség részéről apathiával vagy ellenszenvvel kisértettek.
Ily Ügy a vallási oktatás. ^
Fájdalmasan köztudomásu dolog, hogy a kath. közönség érdekeltségű a vallásügy iránt, rendkívüli esetek kivételével, minő az ellenhatást keltő nyomás a zérus fokon alul szokott maradni.
A helybeli iskolaszék minden tagját, talán azért is mert most szólhat először o dologhoz, 8 mert a tiszti kötelesség csak becsülettel, s nem fizetéssel jár, 8 a becsület törvénye mint a nemesség lekötelezd. — oly buzgalom lelkesíti a vallásügyek iránt, — mely méltó a legőszintébb elismerésre.
A felekezeti iskola idején a vallási oktatás csak két órára szorítkozott, most három órán át foly, 8 a tanítók az iskolaszék s a közönség részéről az iskola gyakori látogatása alkalmával buzgón ellenőriztetnek, — megtes/.ik-o n vallásos és a roalis oktatás tárgyában kötelességüket?
Ellehet mondani, most van az iskolának gazdaja, — s a gazda szeme mog is látszik rajta!!
Barát és ellenfél beismerni kónyteleu, hogy az iskola soha sem állott ily jó lábon és tanítók — a az iskolai felügyelet soha sem versenyeztek igy, hogy a tanítás sikerrel koszoruztassék!
.Iskolaszékünk a feles költségek fedezése végett — melyekre nézve sem az eddigi iskolai jövedelmek -- sem oz újonnan behozott 5% adópótlék nem elégséges fedezet,
. a kerületi tanfelügyelőhöz Bója Gergely ur ő nagyságához folyamodott, hogy az ezen övi 1500—1700 frtra riigó hiánylatnak a kir. kincstár jövedelmeiből való pótolta-tását — 8 a következő évekre bizonyos óvi utalványozását eszközölje ki." — A folyamodás fölterjesztetett a magy. kir. vallás-és közoktatásügyi ministeripmhoz; sikere döntő''ezen iskola lételéro nézvo, s ez a folyamodásban is ki van emelve, — és indokolva.
Miután az iskolai alap ezen első évi nagyobb segély 8 a 3—4 óv alatti mérsékeltebb Bcgélyűek élvezése alatt bizonyára meg
fog szaporodni, s lehetővé teendi--hogy
azontúl a község iskolájának fenntartását annak saját alapjaiból eszközölje; nem kétkedünk, hogy a kir, kormány fog utat módot találni, mikóp ezen oly sok reményre jogosító.kezdemény — melyre iskola átalakításával s nagyobb fölszerelésével annyi jövőben nem ismétlődő teher nehezedett, — a közhevelés ögyénck fentartassék s bizto-sittassék I
Mielőtt soraimat befejezném, nem mulaszthatom el mint megválasztott iskolai könyvtárnok az ifjúság — az Összes városi polgárok — s azok nevében, kik a nevelés nehéz, de magasztos pályáján működnek, hálauyilatkozaiomat kijelenteni azon tau-ügybarátoknak, kik eddigien is szegényebb sorsú tanulókat taneszközökkel, s az iskolai könyvtárt nagylelkű áldozatokkal ellátni kegyeskedtek.
Dr. H^&cs János iskolaszéki tag, megyei törvényszéki ülnök ur nz, ki az iskolai téren áldozattcljes készsége és törekvésével
nemcsak hogy isuoláiukiwk és ezzel kapcsolatban a könyvtárnak szép leifdílletct adott, hanem szünetlen tevékenységének köszönhető, hogy buzgó fel kóróséra nagyszámú könyveket ajándékoztak : — Mangin Károly, Stettner István, Bogyay Pongrácz, Anlsits Dániel, Horváth János, Malátinski Iiajos, Kloisctahackcr Sándor, HozsAn Emil, Strihál József, Kaiser Zsigmond, Verhás Sándtfr, Vitt inger János, Veisz Jóel, Újlaki Mátyás. ''■ ''
Ezután ingyenes tanszerekkel ellátták iskoláinkat: — Horváth Miklós, Hubinski Adolf, Mayer Jakab, Ilozsán Emil, Veisz és ltozcnthal J. kereskedő Inak.
ÚJLAKI MÁTYÁS, IV. oszt. tanító.
TAltCZA.
Az utolsó gyermek.
Ajtó előtt cseudet alkonyatkor 01 a «»őke haja kt» fin, Tekintet« elmerni ax égen, Arexa olyan balvAn/, xxuuioró.
Kii te»tvérl elkelteitek népen
»»W kertlie, fel ai égbe, fel ; Hot mult virigokka) Jatiradoxnak -
8 annyi fénye» angyal ének<l
Kxt Igy mondtAk neki jó iiHlüj, Ki moit fl itt Vgyedlll maradt, Mura. n többé, a kl véle jAlixék Amott, a nagy Arnya» f.lk alntt.
K.gyedM van — 6k tó |>art<>n járnak, Melyen fehér hattyúk rengenek, '' ~ A mis odább exodáx »xlp növények I ehajnlva, habban fürdenek.
Hol galambok, ixeltd nép madárkik KepUlnek a gyermekek felé, Tarka exlgAk bújnak a levél költ, A mlg Sket a ixem follelé.
Uielld 8*.k. puha kla bArAnykik JAruak, kilnok blxalmaian ott. Minden oly jxép, minden olyan fényei, Mlndeu olyan boldog, oly nyugodt.
Aa angyu.uk éneke elhallik Metiie-me«»/«, népen, exendeien, Mintha volna távol aene~Kangja, Mely elbangalk bérexen, hegyeken.
8 rlaal • fényár e ciendex hangot, Vl»«l híven, egy Iriny felé, A mif ott a napiugároi trónon, Minden hang Cl, c«ak őt knruyexé.
öt a világ urát, teremtőjét; A ki oly freliden nyagulk ott, Mlg • hang mint engedelme« .tenger LábalnAl elmosódhatott.
Klmoaódlk eiendea alAiattal, Mint fliklánál hab a gyöngy fölött, LábAoál, a kinek fényarexAba Feltekinteni alig leket . . .
Oh! mi boldogok * klf teitvérok, Hogy 8k ott lehetnek ónlalan, Jók voltak flk, oh I bixonynyal Jók, mert Aa erénynek Ily jutalma van.
Éi a kii flo kla aalveeikéju Telik vAgygyal - telik bival meg, Mlg a nemben nebéx könjeiepp únik E »legény ki* ««¡v ógy fAj, remeg.
Mint * honvAgy, megragadta mélven FAJÓ éráé«, fAjó gyötrelem, Oh I ágy f«»xnl, úgy ver »»iveexkéje, Oki így tfj, oly na«yon, végtelen.
Méla »ágygy«l fel aa égre néive, Lehajtja fejét a kő fölSit, a r.ire kiJ8 aa anya behívni, KI» teitvéreihei -- költhiOtl I ...
C''aak egy lAleial, a kii te.l van még ott llalovAayan, Ixhajolva még,
Dalmátiában barezoiók
> • • »
segélyezése«
Lapunkban fölhívtuk t. közönségünket, hogy a Dalinál iában harczoló megyénk szülöttjei segélyezésben részesittessenok ; örömmé»''jelenthetjük, hogy az érdemboui felhívásunk nem volt a pusztában kiáltó.hangja.
Főt. Kor bor Ferenc/. esperes-plébános ur noincsak környező hívőinek, de a távollevőknek is vighszt nyújtó lelki atyja, nemes emberbarát a következő sorok kíséretében küldött hozzánk 13 fortot.
„Becses lapjában nyilvánított hazafias szíves .ígéretét ezennel igénybe venni bátorkodom.
Ido mellékelt 13 frt azaz tizenhárom forintot osztrák értékbon szíveskedjék biztos uton Dalmatiába eljuttatni, az ott Ernest ezredé-bon szolgáló Monostor-Apáti katonáknak; — különös''tokíntettol a netalán közülök kórházban lovőkro. — Ezon ndománynyai kívánja a
Monostor-/*-.»át! község a haza érdekébon vitéz-k-jjfl szülöttjeit megörvendeztetni.
Kolt Monostor-Apátin, doc. ló-én 1HGÍ».
Hnzntias tisztelettel vagyok
FKHÜEU''FEUKXCZ, *plobán?s."
Ezenfelül Balaton K^-rőI egy honti 2 ilb ara-ny»t küldött a 48-ik Kogíujontbon harezolók köííltt egy magát kitüntetőnek, moly adományt Jvlihdorfer őrmester nyerte el, ki már lHiiti-ban Cuslozzánábis kitüntette magát és ozlWt érdoin-jollcl diazittotett iel.
További kogyos adományokat is köszönettel részünk s gondoskodva vau, hogy nz összeg mielőbb rendoltotéso tyolyéro jusson.
■ " ■ . : V
Heti szemle.
Dioitmber W A„ lHtW.

— (üfi.) (Vegyes hírek.) kíi%v> Felsége
az iróí sogélyegylet jan. lü-ki táhi'';ivig,ilmán jolonlcsz. — A pozsonyi honvédzóáílók szalag-ját a belga királyné sajátkezülcg hímezte. — 45 aiab touyészló érkezett Bábolnára.— Kautz (JyuU beteg. — A pesti korouá''Zftsi domb helyén aiarad. — Hazánkban nz egy évi önkéntesük »zárna 277U. — A szabad olvitok nápolyi zsinatit egy bécsi távirat''szerint az oltiszkirály föloszUtta. — Az udvartartás költségeihez Ma-gyarorezág 4U0 ozer fttal többel, vagyis 3 millió UöOtfUl járuland, ígv akarják 10 éi''ro inogala-pitanL --> Az osztrák lajwk Lónyait leköszön-tutik s helyébe Korkápofytt emlegetik. — A honvédkcrüleiokbeii tísztüskolák felállítása terveztetik. Dalmátiából jelentik, hogy a | felkelők alkudoznak a meghódolás védett. — j I S u o z,Egyptomhoz tartozé kis város a Í5 iníld. I | széles tohUzorosnál, mely a közép és vörös ten- | gert, Ázsiát és Afrikát összokötf. Jolünleg ha-józható cantorna nyittatott a középtongeríg. 1
Ilyen létezőit már az ó világban, állítólag ltamsos II. fl394-132ö Kr. előtt), — %éaőbb Sosostris ós ltooho tói ismét kozdvo 015 Kr. e.j Dárius Ilystnspis alatt bovégezvo, dp csak 1''toloruHiek nlatt lön nagyobb hajőkhoi mo-lyedvo, ezután Trajanus által ismét kíígaiitva, és Omar Khalifától valószínűleg a 14-ik századig használva. — P<Mt városit a honvédrokkantak háza tolkéíl 10 hold földöt ajánlott lUog.
— A kápolnai siroinlék decz. 10-óu loplozteteU le. — A posti néj>kör holyiségo a siputezában ...... ''* >»-•—» ottomAn konsul
alkirály a
iliognyitósá alkalmából vendé-göiro ÖO millió fruukot költött cl. — A farsang 9 hétig tart. l
— (Menyegzői hirek.) Gr. iWwfly Kmii
volt nagyénlomü akadémiai olnökilnk bájos loánva gr, Dessowffy Vnlerlát horezog Win-disohgriitz Lajos ozro lua jogyozta el. — Erdélyi Sándor posttno,;V"i tvszéki főjegyző a napokban jegyezte el Fényes Ilka kkawzanyt.
— l)ecz. 1 l é» vuzo''tó oltárhoz I''ílaszanov''íts '' Antal bajai töldbírtokos Szombathely ogvlk kitűnő szépségét Kéthelyi Vilma kisasszonyt.
— Kvnas.iv E lo jolos irónk S.ixlohnor Emina
ie. — jhwii uejiKur iieiyisego a sí mognyilt. — Murát Effendi ottomi Tonmsyárött lnkik. — At ogyptomi suozí csatorna tnognyiUisá alkalmáb
kisasszony, a nemz. sziuhá/. széptohotségü al-tistánéját jogyozto el mag-Anak.
—(Irodalom 8 művészet.) b lik-Tt s a tlo-
roncziak négyes ostélyo l''estoo nag.v párt •! is!»an részesül. — Izsó Jolos szobrászunk átulta a cultusministoriumoiijí Zrinvi a költ3 karrarai márványba vósott szobrát. — i''.ssti egyetemi hallgatók lapját Djliuai Uyttla szorkoszti s Vo-dianer a^ja ki.— Mozoy''Jóísjf jolos iíjtt kól-tőr^í költoményoiro nz ulőiixutósi határidőt jau. lö-ig meghosszabbítja. — GV-ngeri Antal — hírszerínt — a Bud »pesti szomb''t boakarja szüntetni; ín>dalur>nk sokat vc.s/.iii:!to. — A „Szegődi Híradó- 3 szor jelenik 11104. — A/. „Újvilág" szépirodalmi és kritikai lap hoteukínt iol.oník inog, mhit előbb Bunedok A!a l ir szor-kesztéso mollott. xíra egószévro 1(1 frt, félévn ö frt, negyedévre 2 öü kr.
Melyen a nap -vis»''-! arnnv fénye, Mint a dieiőlllé* fénye ég !
Mely ait lAlx/ik muud«ul a.nőnek, Érintve a felből » gyermekei : .Ne <irj, kii fiad a fény honában lloldug olt a fellegok feleli>''
majtiikxvi flóra.
A iiiiiíiy. kiidi. lü|i«i|Kik
li ó 111 á b a n.
E tterezben, • midőn jelen sorainkat" papírra vetjük: a magyar kath. főpapoki témában vannak, a kuth. világegyház zsinatán. Miért mentek oda s mit mavolendnek ott? Ezt kérdezik most széltében különösen a uum-kiitholikusok, mind benn a hazában,'' mind a hazán KÍvül. E kénlésokro Ill-ík Napóleon'' legutóbbi trónbo-síéílében találunk némi visxhangot.
Bármily sz«inirohányássnl illessék ¡¿tjj,oru>|r kat — mond ó, — van mégis okunk büszkén tekinteni arra. Az uj világ elnyonlja a rabszolgaságot; Oroszország fölszabadítja ;> jóbbágyo-'' kat; Anglia igazságot szolgáltat Iríontlnak5 a íöldközi tougor visszanyerni látszik hajdani fényét, •— s a kath. gyűléstől Kómában, csak a békülékenység müveit várhatjuk.
Hát a magyar kath. püspököktől várhatni-o egyebet? Hisz egy szabad hazának szabad, ■züstiszta legével utaztak ők oda s azon nemes tökélottcl, miszferint a magyar nemgeti ogyliáz kilcncz százados jogait ellenőrizzék, s annak körét még inkább tágítsák.
És mégis mily különös,uiig egy részről hazánk nein-katli. .ratíonalístái nltraliiontán tö-rekvésekot vélnok folfodozhotni a magyar kath. püspökök római útjából a külföldiek s különösön a franczia .Monde" hivői radicális ezál-zatokat fognak''valamint a kath. magyar egyház jelen álénk mozgalmaira, ugy főpapjaik legközelebbi útjára. Mondhatnók: a végletek valóban érintkoznok egymással.
Mert nem tagadjuk misem, hogy némi érint" kezésok találhatok a magyar és Iranczía sza; Imdelvü katholikusok érzőiméi és törokvéso'' között, a inon nyitón t. i."a* uralkodó eszmék és az europaszerto kifojiott társadalmi rendsz. r hasonló változások szükségét csaknem miri-doaUtt olőidézték : határozottan víssauitasitunk azonban a franczia radicálisokkal minden vonatkoztatást ép ugy, iniut ás ultramontánokknl bármily solidaritjlst.
Az tény, hogy a magyar egyház jogi állása, amint a pápai engedmények, zsinati határozatok és országos törvények által kifojiott, ma, a BU-ki olvek ujrakolt napjaiban, mint fllggot-lon nemzeti egyház egészon upiéiim, és sem a belga, de még az amerikai ogyházálla|>otok társadalmi jomzervezoto som hasonlítható ahoz.
A germán keresztény császárok joghaUlmá-nak napjaiba kuli vis«zaélni magát annak, kí n
magyiir egyház bölcsőjében keresendő, moly fölött Szilveszter pápa és sz. István szelleme lebegott.
A keresztény világirodalom megalapításának eszméjét, ugy látszik, Nagy Károlytól a német császárok kölcsönözték el: s oz irányban a X-ik században már ogy szervezett politikai öszjHJnr tosítás fflzto szálait az egyházi s világi dolgok-iisk 111. ütló csiiszár kormányzatában.
, E rsndszor okvetlen cnosaropapisinttsra vezo-tott voliia a nyugoti keroszljJiiységbon, mely veszélyt (lorbert sas-szemo már pápasága előtt észrovott s ellensúlyozására szívesen közre is iiulködött, hogy a némot csásfártól függotlon országok s a némot hierarchiától független rno-trop>liták kelotkozénok ; állami és egyházi ön-lUhitáguknak 11 pápa által adott biztosítékok sánczai alá helyezkedve. «. " ,
E sarkponton fordul meg a magyúr nép ka-thoÜsatíója, s a magyar egyháznak Itőma m>os-toii felsőbbség ftlá való hulvoztot-Uo. Mert politika] függetlenségével egyházi függetlenségét is''mcgóvn látni- óhajtá míndkottőro, nézve olv . féltékeny nemzetünk, s az egyházalapítás czél-jtíiban csak ugy talált megnyugvást, u biztu-eitliatott sikert, lm Kóma a magyar érdekoknok . olluno nem szegül, s egy független magyar ogyliáz megalapítását joggeorüsitl.
II. Szilveszter bullája, a magyar nomzoti egyház fllggotlonsígénok »Magna Chartája !"
Hogy<a sz. Istváu nyorto egyházi joghatóság a magyarok által mint a szent korona állandó és visswiutasitliatlanul örökös joga tekintetett, eléggé bizonyítják az ezon jogokat csorbítani szándákló római curía ollun Corvin Mátyás és Pázmán I''éter küzdelmei, s hogy ozon jogokat maga Kóma is mint a magyar királyság egyik attribútumát tokinté, mutatja azon kiváló kitüntetés és kedvozós, mely Magyarország szá- . mára a Tibor partján az''.archirognum" elnevezést mogszorezto. , ,
Következik tehát először is mindozokből az : hogy a magyar egyház nomzotUégo nem vallási függetlenség Kómától. Érvényesítése az csupán a nemzet politikni s ogyéni jellegének a kUlegyházi vonatkozásoklian, mely a vallási társatlalmat föltartotta. Innen vau, hogy míg a kath. főpa|)ok ozon egyház önállóságát a kül megláinadások ollón megoltalmazni míndonkor résen állottak, annak bolszabadságát is hiven niegőrizék. Tudja a világ, hogy Szolopcsényi s a nagyszombati zsinat, Boss''uet négy pontját I elvetette. 1
A magyar kath. egyház eme tradítionalís s nemzeti irányzatát leiiát, a Kómában most időző magyar fó|wpok ma annál kovésbbó fog. ják elhagyni, mivel szemben a nemzet szabsd-elvü újjászületne- s iutézuiényévol, nom csak a sötétség századaiba Visszavezető vallási válságokra épon nom hajlandó, do még más egyéb radícalis irányzatú mozgalmakra.sem fogókony. Mindezt ók tudják igen jól, s amellett sokkal
bölcsebbek s hazafíabbjk, sem ho^y az idők uralkodó szolleménok harezot ű/^uué.iuk.
Tudják szintén, hogy a lti-ik s/.ázad vallásvillongása óta a 18-ik század bölcsészetéuok befolyásáig, s innét az 184ri-diki vallásegyon-jogositásig, nom mutatható fel a magyar népszellem irányzatában csak egyetlen mozzanat sem, melv kivált kath. oldalon valláaegyházi erisisok* felé gravitált, —'' nom volt a magyar társadulomuak csak ógrotlon pillanata sem, molybon az elmék thoologicus viták, a kedélyek púdig píotNticu* rajong;Wok által vezot-tettok volna.
A katholikusok az államvallás minden elő-nyét s jogát élvezve, az utóbbi évtizedek alutt a belétet toréról a fójlódő materiális koriráuy által mindinkább a killélot practicus oldalához vitxettettek, s i,''y történt, hegy Sü(aHa vulláVí életbi •n, som az irodalomban sem a közéletben nem fejték ki azon arányát a vallási buzgalota és érdeklődésnek, moly a 17-dik század pole-micus könyveit toromtotto.
A protestánsok ellenben folukozuti önfetiUr-tásuk sánczai közé Húzódva, valLisszabadaiguk és autonómiájukért vívott kUzdolmoik közepotto elvesztették a kihatás akathali/.áló erejét.
A katholikus népélet tehát hítolví .liscus-siók által zaklattatv.i épen nem lévén, s o mollott a magyar társadalom egyotlen rétegé-bou som találtathatván oly kórauvag tüuomé-nyoí, molyok nz egyház Kómában tanácskozó főpapjait váratlan koz<foményok támogatására unszolnák: mi az ó ottani jolonlétöktől csak oly reformokat várunk és reményijük, melye-kot a kath. egyház egyotomos érdokciro való kihatásaiban minden becsületes honpolgár csak üdvözölhet.
. Nem félünk tehát snm''nz ultramontanuticus som a radiealís morénylotok a esjloknok aa ő kezük általi beesemiiószésétöl. Magyarország létező pártjainak kobofébon sohol sem fog találat ily kísérlet rokonszonvn). A protejtánsok egy. házuk falainál Ulvo, őrzik azt míndon idegen vagy rokon iwsíiutlatíótól; — R hitetlenek — ha ilyenek^ netalán száiuo&ibban lennének — vallási mozgalomban, — ugyanoly gyűlölt dolgot találnának mint a vnlláslmn | i rotllenlisok, mint politikai é-i társadalmi szélsőség, vallási villongásokban, ha mindjárt az utált régi rendszer összeomlását roményelhotnék is, hazafias faiszereíotük irtózik a tostvérvértől, melyet türelmetlen valláai rajongás ontana, s mely fo-gyasztauá az állatni toljos függetlenség kivivására oly igeu szükséges nomzoti erőt.
No fessünk tehát mindig csak ördögüket a falra; hinnünk koll, hogya zsinat atyáinak böl-cseségo megtalálja rzoq közép-uUt, molyen mind a rend, mind a szabadság Uirve vesgály
nélkül haladhat.
— s. y.
Folytatás a mellékleten.
Melléklet a „Zala-Somogyi Közlöny" 1869. évi 5!ik számához.
— (Halálozások.) Kuzsitska György jolcs
rencszerzónk HÜ éves korában Kolozsvárott hol a zeno-consorYiitorlum igazgatója volt — meghalt. — B. Luzsénszky Pál jolcab balközép-párti képviselő Pesten meghalt. — Taschlor Mihály répezo szontgyörgyi plebánusdecx.l4-én meghalt.
H i r e k.
— Boldog ünnopléseket kívánunk tisztolt közönségünknek b egyazonra int búcsút veszünk «./. évre, óhajtva s remólvo, hogy. jövő óvben sziuto a régi jóakarók maraduuk. A.viszont-Iátásig!
. — Időjárásunk a lehető legrosszabb feneketlen sártengerben a közlekedés majdnem inofeállt, minek következtében, aa űzlot minden tekintetben pang.
— Nagy -Kanizsa város képviselő ülésében elhatároztatott egy polgári iskola létosi-téso, mely körülményről az érdekes jegyzőkönyvet jövő alkalommal hozzuk.
— Lapunkban lefolyt pálvázatok eredményét a jövő évi első számban joíentjük ki.
— Lapunk f. évi 44 és 49 számai toljoson elfogyvinkiadóhivatalunkkészséggol visszavált néhány példányt.
— A somlyói szüret november utolján fejeztetett bo, és pedig a veszprémi püspöki uradalmakhoz tartozó hogyan volt az utolsó, így lesz aztán a biréhoz méltó jó bor; utánozható volna minden szőlőhegyen az ily okszerű eljárás.
— SzentMárla községbon az iskolaszék főt. Mihalicz József esperes — plébános ur szive« buzgalma folytán megalakult.
— Valami a kofákról. Alig van oly szerencsés város, mint Nngy-Kunizsa, sietünk kijelcuteni, hogy e szerencsés esemény az t. i. hogy téres főpiarcza vau s daczára ennok, a megszámithatatlan sokasáéit kofa mégis a városház előtti járdán foglalnak maholnap négyszeres sort s ugyancsak kell vigyázni, hogy bo no piszkolódjék az ember, ha a zsíros hus a szalonna darabokból készitett pyramídok közt vezeti sorsa. Nem lehetne őzen a laczikonyháii segíteni? A nagy plarcz kellő közepére rendel tcssenek ki," majd járhatóvá csinálják ók a/t ¡1 helyet még a 40 napos esőre is; akinek kedve tartja tőlük valamit venni, a piarez közepén is megveszi.
— A nagykanizsai segélyogylet évi rendes közgyűlését f. évi doczombcr hó 20-án délelőtti 9 órakor a helyboli .korcskedolmiogy-let" teremében tartja. Tárgy-sorozat: I. Számadási jelenté^ II. önnek, ugy az ogyloti könyvvezetés megvizsgálására szükséges bizottmány kineveztetéso. III. Jótékony czélokra fordítandó összog meghatározása. IV. 18(J"/»-ik évre letéteményezondő tartalék-alapösszeg meghatározása. V. Az ogylot érdekében előforduló inditvány behozatala. VI. A sor szeríut kilépett 6 választmányi tag megválasztása.
— Kgy nagykanizsai kerekedő vasútra küldötte kocaiaát n napokban 6(J0 fttal,ki jónak látta a pénzzel elillanni. Nyomozzák.
— A n a g y k a 11 í 1. a a és vidékebcli fiatalság t*bb tagja 1 «70. jatt. 8-án a Zöldfa nagytore-mébon zártkörű tánczvigalmat íog rendezni. Kozdete 8 órakor leond. — Hisszük s reméljük is, hogy egyiko lesz a legfényesebbeknek.
— A perlaki és dráskovcczi leégettek felssRélyozéséro — 1870-ik évi Jánuár hó 10-án a |»erU!cí cssiiiói teatülot — l''orlakon -- sftját helyÍM''gében egy fényes „zártkörű" tánczes-télyt rendez. Kezdete K órakor. A tisztelt von-dégek elszállásolásáról a rendezőség fog gondoskodni. Kéretnek a megjelenni szándékozók n tánczeatély t logalább 3 nappal megelőzőleg ehhez fordulni, 0 czim nlatt : ,A bálbizottmánynak Perlakon."
Irodalom.
— Tisztelt munkatársaink Hoffmann Mórés Bún Samu lolkes tanítók kövotkoző felhívást bocsátottak ki : Előfizetési felhívás a .Magyar Ifjúság Lapja" czirnü folyóiratra.
— Az értelmiség lépten nyomon tért hódit. A nsrelés, a művelődés korunk jtdázava lett A hová tekintünk, mindenütt a haladás nyomaira •kádunk; — azért korunk egyik legnomesobb, legszent-jbb föladata az ifjúság nevelése, mü-velődéae, — a ily nemes czél elérésére minden nemes tstkü*.hivatva''van. Ki tagadná, hogy hazánkban oa eszközökben nagy hiány van?
— Ki tagadná, hogy Magyarországban az irodalom egy tero sem hever oly parlagon, mint az ifíuWgié? — Ki vonná kénégbo egy valódi nevelészet elvei szerint szerkesztett ifjúsági folyóirat szükségességét? — Ez indokok egv oly ifjúsági Inp kiadására határoztuk bennünket, mely czéljának és nevének tökéletesen megfelelje,. A* ifjúság novolóaévol tényleg foglalkozva, ismervo a gyermekélet minden mozzanatát, annnk örömeit és bajait az alulírott szerkesztők tökéletesen felfogják* íelodatuk/t, s a
1
.Magyar Ifjúság Lapjáéban oly tartalmat gyekeznok nyújtani a mindkét nembeli 8—14 éves kora ifjúságnak, mely -ólcaszo a szellemi tehotségot, nemositólog hasson a gyermeki sziv ős kedély ¿letérő. Lapunk tartalmát, mely minden felekoze''.ies színtől áthatva legyen az igazi vallásosság és erkölcsiség melegétől, — az ifjúság felfogásához és szellemi- fokához mért oly olvasmáuyok képezzék, melyek egyrészről gazdagítsák az ismereteket, másrészről nemositő-log hassanak á jolleiu fojlődéséro és kiképzésére, ébroezazék és éleszszék a hazafiság és a testvéries egyetértés szép erényoit. lapunk oktató éa mulattató része egymást kiegészítve él-delhotő és Ízletes szellemi tápot nyújtson az ifjúságnak. Elbeszélések és versek, regék, inoték, mondák, gyermekszinmüvok, uti vázlatok, természettudományi, történelmi és földrajzi leírások és képok, nagy és nemes férfiak életrajzai, leányoknak a háztartásra vonatkozó természettudományi czikkek és végül a szellemet élosító talányok, ártatlan, mulattató játékok és különféle a gyermekéletre .vonatkozó hasznos közlő-ményok, - mind megannyi eszközükül szolgáljanak ifjúságiink czélszorü művelésére, á szívnek dicső példák által a jóra, szépre és no-inosro való irányozására, az ismerotok bővítésére. Lapunk által azonban azon czélt is akarván elérni, hogy a gyermek öntevékenysége fejloszteesélc, évenkint kétszer a d logjobb írásbeli dolgozatra 3 rendbeli pálydijat tüzünk ki, s Így már lapunk olső számában ki fogjuk hirdetni az illető pályakérdósokot, melyokro mm-don ifjú olőfizotőuk pályázhat.
A díjazott pályamunkák lapunkban fognak mogjolonni. A kitüzoudő dijak a következőkben állapíttatnak mog: 1. díj : Egy darab magyar arany, 2. díj: Egy teljes finom rajz-szor vagy loá''nykák számára csinos varróko-szülot, 3. dij: Díszes Írószer, vagy az ezeket képviselő összeg. A .Magyar Ifjúság Lapja'' havonkint 17,-2, 4-rót ivos fütetekben fog megjelenni minden hónap 15. napján, «ónk ós változatos tartalommal, csinos kiállításban, jó fehér papíron, száp, töld boritókkal. Lapunk oly csinos nyomással és diszes kiállitásban feg megjelenni, — hogy az év végén diszes albumot kéjtozend. Tömeges pártfogás osotében la-punk később havonkint kétszor fog megjelenni. Előfizetési ár: Egéaz évro 3 frt. fel évro 1 frt. f>() kr. Az előfizetési pénzeket legfeljebb jövő év január ú-éig bérmentve kérjük küldbni: A „ííagyar ifjúság Lapja" szerkesztőségéhez, Zárda utcza, N.-Kanizsán. Lapunk első számajan. lö-éu jelonond meg. Gyüjtőihknok 10 előfizető után egy tlsztolotpóldánynyal szolgálunk. Azon reményben bocsátjuk ki előfizetési felhívásunkat, hogy szülők, kiknek szivén fekszik gyer-rookoík novoíéso, művelődése, tanítók, nevelők éa egyáltalán a novolés igaz barátai, sietni fognak vállalatunkat pártfogásuk alá vonni, s.igv törekvéseinket anyagilag gyámolilva, czélunk elérésében hathatósan támogatni fognak. — Roméljük, hogy lapunk csakhamar hziveson látott vendégo leond a kedves családi körnek a a keblünk melegével szorotott magyar ifjúságnak. Nagy-Kanizsán, 1809. deczomber lí>. A .Magyar Ifjúság Lapja" szerkesztői: Holfmann Mór, Bún Samu, néptanítók. — Ajánljuk t. olvasóink figyílmo- és pártfogásába.
-
Hasznos tudnivalóé
— Mikép lehet a rózsát egész télig frissen oltartanl? Midőn a rózsa nyiln félben van, 1110«-sük lo szárával együtt, koujiik l-e a metszés helyét s zárjuk bo a vir.ígot egy vastag papírból készült tölcsérbe do ugy, hogy a papir a virág szirmait no érintse. Ez megtörténvén, hogy a rózsától levegőt, nedvességot és port távoltartsunk, vonjuk bo a tölcsért ony vvol s miután az onyv megszáradt, akaszszuk fel va|aiuoly hűvösön álló szekrénybe. Ha eljött a tói, a rózsát a tölcsérből egyszerűen csak ki kell vennij a szárnak viaszszal bekont részét elégotui «. a virágot fris vizbo állitani, hogy kétóru múlva tél közepén pompásan viruló rózsában gyönyörködhessünk.
— Potroloum stoárinnal gvpsalakok fényité" séroa .Hamb. Ge\verbebl.u-ban mint egyszerű és jutányos szer ymlittotik fel. Valamely alkalmas edényben melogitsüuk fel potroleumot — do nom szabad tűzön, hanem az edény forró vizbo tétolo által — s adjunk hozzá lassanként 1—2 rész lovakart stoariiiaavnt, inoly a petróleumban legott világos folyadékkH olvad fel. E lágymeleg oldattal vonjuk bo kétszer-háromszor a kissé sziptéu fölmelegítendő gypsalakot, hogy szép zománcról és kollomca átutazó külsőt adjunk noki. Ugyancsak 0 czélra kitűnően alkalmazható a kereskedésben előforduló petróleum-léi s nagyobb illóságánál fogva még ajánlhatóbb, anint a potroloum, mi gyorsabb száradást orod-ményoz. E mütétoknél tormészoteson kerülni'' kell minden lámpafény vagy szabadtüzet, főlcw a nagyon gyúlékony potroleuiulél használásánál; ezen eljárást különben olcsósága és cgy-i
szorüségoigen ajánlatossá toszí, minthogy min don magasabb hőmérsékbon való dolgozás ol-kerülhotő.
— Mikóp lehet az író-, levél és vonalzott papirt olőkészítés mollott másolásra alkalmassá tenni? (Groll Mórtól.) A lon)ásolandó irat jó másolőtintávnl írandó,melybe olőbb kevés finom porrátört ezukrot tettünk, és podig annyit, nogy a tinta iráá után még némi fénynyol bírjon, azonban no ragudjon (ez ugyan nem lé-nyogrn.) Ha most az ily iratot loakarjuk másolni, a másolásra használandó papiirt valamoly nagyobb ecset va^y szivacs sególyóvol közönséges alkohollal (spiritus) kenjük bo, molynek azon tulajdousága van, hogy umign papír nod-v.is, annak otíyvél feloldja s 0 vogyészi infltét által a papirt másolásra alkalmassá toszi (azaz a tintát átbocsátja, átvori.) Ezután várnunk kell nohány pcrczig, mig az alkohol elpárolog, de a papir tnég elég nedves, mi 1—2 pillanat alatt megtörténik 5 közvotlon ozután a papírt a másolandó iratra s mindkottőt olajos lapok közé fsktotjük, a minőket, — köztudomás szotint, — vékony másoló papírra való másolásnál haszcálunk, s így az egészet gyorsan erős'' hatású inájoló-sajtó alá adjuk, 7,-1 porczig minél erősebbon összeszorítjuk, miro a lapokat kivéve, a másolat készen van. Ha számadásokat akatunk már vonalzott papirra áttenni, természetes, hogy a számsorokra nagy vigyázatot kell forditanünk, mit azonban boStatott papír áttetszősége lelőtte megkönuyit. A másolat megszáradván, ismét mint közönsége« enyves irópapír néz ki. • — A k é z fülpattogzása ollon. SÍ>kn*k a kezeik, hu nem is mint a nőknél nagy mosás után, do gyakran felpattogzauak, a mi kollomotlen és fájdalma''. i\v. ilyenek kozo nom jól türí a szippant, bár iniuó linóm vagy drnga legyen is az; do minthogy szappanra mégis nüponta a tisztaság miatt szükség van, azért azok, a kiknek kezllk könnyeu felp4iu>gzik, tartsanak mosdó asztalukon mindenkor czitrom savat, vagy fololdva vizben, vagy czitromuak kifacsart levét, melyből eaak egy pár csöppöt koll a kézon azét dörznölni, vagykifaeaart a haazuált czitromok is haaználhatók 0 czélra. Ezt azután nom kell a kézről mindjárt lomosni, csak megtörülközui.
INTsrirt póata.
^ — Tiniéit. rmiiik»t.ir«\tnkl<M mi<lün j«lco «tit-munkkul fi iitf liúrnit vctiUnk, ciMík na^rhocilt muakálaUik.''rt őninto ka«inn«let''nyiWánltunk • kíijUk tovibbi »«írf» kOir^innkoH.''irrr.
— N Kr. I.loyd ki.vláhivutalinalt. 8»jniljuk, liogy ctcri-kíjion nem it(talliatjuk br a hirtfelial.
— Sienl Mária Murák,«». Tínyekol kírtlnk r«({i-atrálui, lmiig/iiloi KavAknak bSrebben varrunk.
aNTsnit -tór. *)
A dolog érdemét befejező válasz .
A .Vasmegyei Lapok" kitoldott fófószer-kesztóségóiick az , Öss/.ctartdsi kört" gáncsoló iratára.
Mielőtt a .Vasmegyei Lápok" 50-ik számában,-Iguzuumdő Jónás álnév alatt, do u szer-k.-.sztóség gőzös agyából kifacsarodott .Auia bizonyos össaotartási kör" félő ocsmánságokra feli-lnék, a tisztelt olVasó közönség tájékozásául szűkségcsiipk találom, a szőnyegen forgó kör czdlját röviden megismertetni, annyival inkább, mert titkos politikai jelleggel is vádoltatik.
A közéleti társadalomban tapasztalt ornyo-dés, ngymás iránti hidegség és bizalmatlanság vezette az „Osszótartási kört» - megalakulásához, — czéiul tűzvén ki: u barátságot és az egymásirántí bizalmat a lehetőségig szoros kapcsolatba hozni, s később, ha majd kis keretéhez mérve fenállása biztosítva htszon, más hasznos oldalra is kiterjeszkodni. A kör felhívást, programot nem bocsátott ki, do nem is volt s ; íiinca is sziindokában a közjó nagyobb felvirágzásának úttörőjéül feltolni magit.
Már most itéljo meg a t. olvasó közönség, vétkes e, voszélyos-o ezen czél? áll-o oz bárkinek is útjában ?, ad-o anyagot a kisobbitésre, a gáncsolódhatásra ?, — már maga a barátság üsszefüzéséitck eszméje nom olyun nemos valami-e, moly felé törokodni nuudnyáiunknak szent kötelessége ? — Lohetetlon az olőbb említettek tagadása mcllott o4 utóbbinak olismcré-séhoz nom csatlakoznunk; legalább lelkiismereten sugallata szeríut ozzol koll találkoznom.
És még U, egy jól ismort titkos ellenség buzdítására noki ront 0 szorény körnek az ingyen jogyért szinészokot é» bukfenezhányókat égőkig magasztaló, önérdekében piperoárut nőkot rágulniazó, bizonyos tettben uz ország közjöv^* dóimét károsító, vele összeütköző barátjait Irfr-lapi megrovással fonyegető, erkölcsit hirdotó do maga ollonkoxőlog cselekvő, falukon egye« házaknál történt lumpolásokradics-énokot zen-godező, és irodalmi zöldséget drága pénzért r-iló .Vosmjgy.ii Li()Vctt''c''kit>ldott Rlezer-
kcsztőségo, vádolván azt pollflkni complott jellegével, dalárda <ls más társulatok megbuktatásával s Iston tudja mi mindenfélével, csupán azért; mert a kör nem tartotta érdornesnok kebelébe fogadni.
Ki hitte volna ? 111 — IJ<y járt bii az össze-tartási kör, mint oz olőtt pár évvel -Szombathelyen működő színészek, kik olég eszesok Voltak a qVasmcgyoi Lapok" kitoldott Cőszor-kesztójénok nom adni ingyon jogyot, minők kövotk''-zéso az lón: hogy a novozett lap kritikájának polyvája hullott árva főjükre, molyért ugyan azok som maradlak adósak, minthogy
— köztudomás szorint — ő kitoldott főszerkesztőségét a színpadon igon élezésen kikarl-katurázták.
A mi a támadó czlkknok Dalmatia, Monto-nogro, Thomistoclos-féle érthetotlon ficzamodá-sait illeti, s a melyekkel a kitoldott főszerkesztőség oszét fitogtatni látszik, azokra nincs szavain, do van azon részérő, mily a .dalárda éi torna egyloteknek az .Osszetartási kör" általi veszélyozóso folott siralmatóskodik.
Horrondum 111 lJ*''yan honnan szophatta azt a .Vasmogyei Lajwk"?! A mi a dalárda vég-vonaglását illotőlog csöndes kimúltál illeti, a< nem az .Osszetartási kör'' megalakulásában, hanem az elnökség orélytolonaégébon korosom elő; a tornaogylotot podig noféltso vitézlehotuj Igazmondó Jónás uram, aunak buz;ó és erélyes elnöksége goudoskodott oddig, ís gondoskodni fog ozután is, hogy az ogylot virágoznék ós Igy megmaradhasson, és eaodálkoznám ha a .Vasmegyei Lipok" ilynoinü kisobbítö kitéto-loit a torna-egylet érdomos olúökségo hallgalá sával megpecsételné.
í)o még inkább csodáikorom azon: hogy a művelt Vasmegyo közönsége annyira a menynyin» elősegíti oly lapnak fenállását, mely h iaz nos czikkek helyett koholt újdonságokkal, kofaságokkal és rágalmazásokkal untatja a jóhiszemű előfizetőket.
Még egyot.
Miután úgyis divatban van a lapoknak ogy-máabani boolvadáaa, váljon nem volna-e szíves a „Vasmegyei Lapok" kitoldott főszerkosztó-ségo, lapjával szép csendeson bolo olvadni Szombathelynek valamelyik.....kanálisába?
Ezon figyelembe ajáult kérdés szavakba szo-déso alatt érdokos dal üti mog fülcimot, és podig énekli cgy poroczes gyerek :
Ad notam 1 „Rioinnrn ÍUtAgtt" cl>.
Iiteufin, terumtőm, ngjran mit ealnáljak T Nem akarnak jönni a prwnmneriuiok I Illába ígérek i.iindcnlílo coMet, Alig kaphatok n»g néha napjin »gye 11
nogyha Igy tarl toki, aa ördflg nm blija \ 8en> iegéilsierkcdtS biromicáa forlntj», Sem naptár, aeni veraok nem togitnak rajtam, I''edlg aa Arukat mif mind uabra dugtam.
Ilogy állításaim igazaága kétségot so támaszthasson, azokat bebizonyitauí is kési
HUSA KÁLMÁN,
az .Osszotartási kör" jogyzője.
40 éves köhögés klgyo-gyltiisa.
Hoff János udvari szállitó köznont: raktárának Béoabeh. Kltrntnerring Nro 11.
ami Kicnlt«, márra. ft I8G9. Léligiéal aaerrjlm rlnrálHAíoditaA kittiijíl malátaiorártmányinak haainii. In 1.1 ntÁu raoiUUtoa fQ''oraan olmult, n/y, hogjr inoal aaabadon IlUgahrtek. Vajha minden •t*nv«d''> oly grora acgí''lyt titUlna.
Roll, tanltd.
Or.-(lntlfrlr«, 1GÖ9. márr-i. 9. A Hoff-Mla maláta kivonat rgéauézinr, uialáta fgéaiaégrhokolitdí éa ma-IAtamellrxiikorklkk.il betfgclm legnagyobb réaaénél a IcjJolib gvAjryliatA''oknl erAdinényfiem.
I)r. Ktrehmayor M. gyakori, orroa.
llolované, 1809. mArea. 41). KdldjOn An nekam kiinnö malát.tkétxitmé iySlbfil, nerexeaen pedig moll-raukorkniliól (knhilgéa ellen).
Vlkanora A., báró.
'' Modor. ISli''J npr. fi. Kit(ln3 haláao maláta-mall-rxukorkAIbdl kérek egy kllldemény».
Kara JbArd, aráxtdiia.
Xnnipelborg, mnri>«nwerdl Kerfltst 1809. májua 9, Ax nv maláta ké«iilniúnv»i nálam ia axlute eaoiláUto^ liatáat ei-e l.ufn/vxtek. -10 év úta «(«nvedtem horutoi knliOgé.iieu, 60. évemtől fog*a_ nagy mértéklieni cl-gyengitlén járult. A malála-klvonat-egéaxaégiftr huta moaxbb liaaxnjlala folytán nemciAk erőm litlyreálll do régi kOhOgéaem ti «lég randálaloaan megaallnt.
Kamniixor P. nxv«Kyr, axUl. OutatadL
A valédi udvari Maláta-kivonat agéanégi iflr-Maláta-egéaaaégi-chokolade éa Maláta kivonntu bon. bont caupán lloff Jánoinál KSrntnerring 11-ik aiáin ksplinld Iléealinn.
Arak i Maláta-kivonat egéaaaéy aör Ovegg«l éa caoinagoláiaal: 0 tlveg frt 8,70. 13 tlrej 1 frt, 27 ttvag 14 frt, 58 tlveg Í7 ftt ¡W, 120 II reg 66 fn ; -Maliln-egéaxaég caokoládő Nr. 1. egy font 9 frt | Nr II..e«r font ). frt 60, Cl fontnál fél font Ingyen, tia tonlaal egy é.a egy negyed font. Maláta ehokoládefor ceaesemSk axámárai a hiányad anyatej pétláaára 8y éa 40 kr. Mnll-niiláta-boubona M áa JO kr. Mindea ltóoabSI.
Kapható l''eaieil TBrflk Jóxaef gydíyaieréaanél Klrálynteia 7-lk axáin. I.eitnrr éa Or''inwald. — N.-Kauixaán kapható Hoaeuberg J. 4a WallUeh J. -Schwara Adolf | Hoaeuberg Kernnaa ia Uelchenthal C. uraknál.
— i ■ i '' ■ '' i
*| K rovat alatt ksalotukért falelőaaéget aa« vállal a , Sxerk.
ty zz x-
H T I-H ÍRNOK
f. I .)•)!•.It-
H»gy-IU»U««, 1869. iec»mber 24-in.
A váltóid U! él a vill9»»il»n roí» tS• él mellék uuk valdban n«m alkalaasak «ogarvendiitetnl i elősegíteni it forgalpiat. A* Uilot pang. Mit ír * vitel-k«dv ha .»illluul n.m lehel, még a rövid vwpilyal útra ••m. A mély «ir olotílnkon maholnap a »ue»l kanál másodpéldányát JelöUndik.
Ily kOrdlmények mellett »• árak nom jeleihetSk i Ugyiiólva gabona httlrásir nem ii volt. Virnuuk kell tehit a Jobb idSL
Piaczl hetKvásári kelet-árok.
Nagy-Kankiiu, dec. 24-én. Alsíaustrlii mérSnklnt.
Ttrmísytlt t M u • a H3-».r> font... • frt, 64 — kr. 66-8« int 4 fr. 10 kr, 87—88 ftt, 4 írt 30 - kr. Kot* 7» int 2 fr. 46 kr. 79-80 fut. 2 ff 45 kr -Arpa sirfoiSnik, 70-71 fut. 2 fr. 30-70 kr. 71-72
f.t. 2 frt. 76 kr. Arpa kt.auséges, 60 kr. «7-08 fo.. i írt CO kr. Kukorl« »» « <M 80 kr.. - frt - kr. Kukorici» olaai (calnquaiitln) 8 frt 40 Kr. Zab 44-46 fn, 1 frt 60 kr, 46-47 fu. 1 fn 75 kr. Hoh.uk» ü.l-0* fu». +
60-66 fia - írt. - kr. I»a*s«ljr fsMr 4 frt - kr. I''a.iuly, tarka 3 frt. - kr.Siéna mi«. - fr«. k ■ minik • - frt kr. 100 fej kipo.it» ¿ frt *r. o irt
Érték-és váltófolyam: dec. 24.
6*/» meUlique« 60.— ; £>7. >»«niz. kölc8Ön 60.- j 1860-kt álladalmi kölesen 70.10; bauk-részvények 7.33 ; hitelintézeti részvények 254. 80; London 123.76; ezüst ágio 121.15; arany darabja 5.83 kr.
Vsiutl nnponklntl menetrend :
indul N.-K»nÍMÍrál liare» fel* reggel 4 d.a . . délutin 2 Huda
6f> ¿ra 26 dra
fcrk. N.-KanUeira
dra 16
dra -dra 20 dra 20 dra 1
reggel
a. U. 1 dra 22 «•tv* 10 dra 67 regg. 4 dra 46 délben 2 regg. 6 éjjel II délutiu 2 reggel 4 , . déllyn 12 dra 3''i Iluda fe Ifi reggel 4 dra 23 . délb. I dra 44 . eslve 8 dra 63 délbenl2 óra 62 esto III drn 36 reggel 4 dra 10 est« 10 dra 18 Sopronbdl délbon 12 dra 42
perc».
perei. »
perei.
Trlesl .
II*"» " ■ •
Hopronig Harc» .
Trleit liéci
perci.
Heti naptár.
I860. Deo. 26-tól 1870. Jaa. l-lg I860.
Il lld- és heti- Katbolikui nap- l''rotettáni ¥
! nap tár 1 naptár „tj.
Jdisef if Mária oiedálkoiáuak.
l.ukáes II. 33-40^
I''¿6 Vssárnap litván v. István v.
27 Hétfd Jánoi ov. Jánoi cv. W
28 Kedd . Aprd nont. Aprd sient. <Hf|
211 rtier.1. Tárnái ap. Jonatán
I 30 CsUtrtrt.Sk Dávid kir. Dávid H
l 31 l''énlok Hillv. pápa Btilvesiter
1 Sxoabat ^ Ujesxtflnd« Újesztendő *i(
Felelős szerkesztő : Wajdits JÓZ8SÍ. Segédszerkesztő: Bátorfl Lajos.

A már óvok óta legjobb hírben álló óragyárost
KOHN IGNÁCZOT
Poeten, kigyó-uteza 6-lk sz. a.
mint szakmájában kítlluö ós tapasztalt egyónt ajánljuk a t. oz. közünségnok," uiíután számtalan dicsérő levól bizonyltja azt, és miután 6 a leghlrcsb svajezí óragyárakkal összeköttetésben áll, azért azon helyzetben van, hogy a legjobb óa ligiiloatí bb o r lí k n t adhatja cl.
Minden tólo vett vagy általa javított sweí-czi zsobóra 3 évi Írásbeli jótállás mellett adatik el, és akár függó, fokvó, vagy akármifélo helyzetben a legpontosabban s gondosabban vau igazítva.
, cslliudnr-drik 4—8ru
10— lt
12-13
13-14
18—17
-26
Genfi zsebórák:
ftdi-ftig.
KoOitcillinder-drik 4 rubin-n»l
Ugyan»» ngrdUppal . . . , aranynegélylyel . . , i kettSs lappal 16» -10 . 4 4s 8 rubinnal ugrd-lappal éa kristály-Üreggel . . . 15—16 Kiflit horgony-drák 16 rubinnal 16—16 . 16 rubin ugrólap,arany -»•egély keltői fedéllel
18. VŐ 22 ang krl»t. ugrd 18. 20 22-25 kriit. kettlii
lap »2-10—27 hadldrik. k.t
t3s lappil 11-23 rem nyaknil
huihald 18—30 , hetid« fe-
délUl 34-37 . IS .krtstálylap. JZ-36
, krisUlylap. keltői fedél 38-44 rem. hadidra kettő, lappal 40-42 l''illlnd. r-drik hölgyeknek 13-16 ngr.''.lappal 13—96.
3. sz. aranyórák 18 krtos.
fiól-ftig.
Arany r.illinder-drik 8rubin. 30—32 • • eg/ arany lappal 34 -34} . horgony 16 rubinual .36-39 „ . 15rub.egy aranylappal . 40, 60, 66-58 „ horgonydrik 1b rubin
keUSl fedél . 66,80^64 . horgonydrik 16 rab. kottői födél » bellii aranylappal 64, 70 75-100 , horgonydrik 16 rub.
kri»táiyn»fgg''l 4«'', «8-88 . horgonydrik 15 rub.
é» kettdi lappal 74, 78-100 . horgonydrik 16 rtthlu
r»moDUÍrkrlilÁlyliv*f,
egy arany Icdéllel 94,108—13i , horgonydrik 16 rubin remontolr keUdi f*-
dél 106, tir
, horgonydrik 16 rubM krlstilyOveg,k«ttS»lap é< beliS arany-födéllel
15
16
15
16
16
15
18 19
16
-115
l) .11 Irigyeknek 24 28
etilinder - drik rubin bel«3 aranyfedéllel 31, 44 -48 ciiliuder-dtik 8 rubin h"lgyt>knek, kettdi fedél 39,41-44 60 Arany ciilinder-drik rubin (''•<) hnlgveknek, kriit Uv. éi keitöifedél 38 4d, 62 6H
horgonydrik |5 rub. kettő» fedél és első aranylappal 44, 46 48-60 cillinder- él h'' r,-ony-drik gyéminlokkal •divo 66, 73 68 78 80 Keniuntolr hnlgycknek —!M> kettős lappal és anélkül 64. 78. 8H, 98-90 KOggS drik minden H ad nap
ftlhuiandd 13, 20, 22-66 KflggSdrik dra-1 féldralltés- —14 • el 30
Ura- » uegyeddra Ut
4H, 60, 66 —9rt Havi regulator 30—33
¿breiilo drival «4-68
Varin-drák, mely. ket nom.
oidktvg fclhuiul 63 ÍM'' Vadiii-remontolr 10-12
Minden fajtájú torony-drnk valamint javitAsok uilgreinlelése a li-g-nlridbb árun fogadtatik el.
Legszebb s divatosb minta.
Arany medaillon 14 krt. 7, 10, 13.
18, 2i, 30, 35 fllg Arany medaillou 13 kr. 12, 18, 21,
30. 36. 46 fllg v
Arany rflvld 18 krt. Iine»ok l''j, 2».
32, 40, 60, 6", 70. HO ftig. Arany lio««ni 18 krt. Uncsok 34,
46, 66, 70, 80, 90, 100 fllg. AranygyOrflk 18 krt, 6.60, 6.60, 7.60, 12.40, 15.60. Arany gyűrűk 14 krt. 3.60, 4.60, 6.50, 6 60, 7.60, 8.60, 9.60, 10 60 13.60, 14.60 Arany pfriéllB knvei 14 krl. 4.60
6.6o, 6.60, 9, 10, 12 ftlg. Arany tlWffldk 14 krt. 4, 6.8.10,14 ftg Arany liiKoM-gombok 14 krt. pirja í, e, 8, lo n¡g.
Arauy kéielS-gombok lt krt. nagy párja 4, 6, 7, 8, 10. 12, 16 ftig, Kiflit rOvid linsiok 13 prdbit 4. 6, «, 7, ftig. . , legBnomabb friucila 7, 8, 9, 10, 12. II. ftig. Eiüst hotiiu uyiklánrmk 7, 8,
10, 12, 16 forintig
igazgatások ál
VARRÓ-GÉPEK
minden alakban ^ szabók, czipészek
és
családok
számára leszállított áron és ,¡ biztosíték mollott.
Kézi varrógép 25 írttól 50 frtíg.
Árszabályok kívánatra bérmentve díj nélUr.til mcgklljdetnck.
Yarrótárgyak minden nőmben s a
legnagyobb választékban , igen Jut éL-XI y O S ár mellett kaphatók
urnái
BOLLMANN NI
/
BÉCSBEN (338—19,7)
Rotliciitliurmstrassö Nr. 31. és Maria-liílferstrasso. Nr. 91. 3P©S"t, Bálvány-utcza, Erzsébet-tér sarkári.
Legnagyobb raktár a varrógépekből! Ismét-eladók kerestetnek.
''. e
9.
124, 131-148 Mindennemű
talam feltalált gépek és szer számok segítségével a legújabb gyakorlati gentt mód szerint készíttetnek és igen olcsón számíttatnak.
364 -1) Pályakoszorúzott
a párisi kiállításon. — A munkás osztály javára : Munkás ér11 iMontro Prolotkiro) kulcs ndlkal folhúnható, Igen tartósa." k.Witve, két különböző fajban 12. és 15 frtjával, ogyedUli de|>ot Magyarország éa kapcsolt részei számára.
Vagyok bátor luogjogyzcni, hogy három év óta Poston fenn álló áraraktáram tuár a legszobb olismorésnek örvond o Kivid idő alatt, amit a számos és mindig nlivekvő megrondolásek be-zonyitnak. Mint eddig, úgy ezután is igyekozni fogok eszközölni , csak pontosan járó a javításokat lehető legjobban órákat adok 0l. — Kaé*t szive* rószvótórt esd
Kohn Iarxó>oasf óraművész.
• Legrégibb i legtöbb hírnévben állt dsmbor- és »ilnesnyowst-ayá i£ a n 1 t z C.
papír-, író- és rajzszerke-roskedese l''esten, Deák Ferencz-utcza 6. szám a., a .fehér hajó''-ban, ajánlja lovélpapir-készlotét a logujablwzcrU
NÉVJEGYEKKEL.
00 db levélpapír nines névjegygy«! 1 frt 30, 1 frt 60, 1 fr 80 egaii 8 fo
rlntig a legfinomabb. 100 db levélpapír és toO db boríték mindegyik iiiuei névjegygyei 2 frt «0
3 frt. 3 frt 60, 6 frtig a legfinomabb. Minden 100 —100 db levélpapír- é* borltékhos egy dinéi pépborilék Ingyen adatik.
100 db levélpapír él 100 db borltik uévvil Ai cilinerrol vagy keidőbelllk-kel dinéi pépboritékban 1 frt, 1.60, 2 frtig a legfinomabb.
Látogatójegyek tüstént elkészülve,
iiinei nyomaiban. tnmSr, fénytelen briitolpapirra 100 db 60 kr, minden oiábbi ior lOkrral tHbh; isinél brirtotpapirra 8« kr, brillantin papírra 1 frt, 60-, kettő* lak pipiét* aranynyomattal 1 frt.
licvcl-pccséfevek.
1000 db arany nyomatban 2 frt 60 kr, a legliuomabb pscsélviai» ninéb»» haionld nyomatban 3 fit, tnbbe* nínll (emgrevo) 4 frt.
Sflt- papir-gallérkák és hajtókák (mansottek)
1 tueiat gallérkák 35 -40 kr. - 6 pár manicltck 36-40 kr.
Raktár rovatozott üzleti és kereskedelmi könyvekben.
Kiek kUlön mtgiendeléfe U elvillallatlk é» minden kívánt miuta sierint leggyoriabban ri IrgiutÁnyoib árért rlké.»itlrlp»lf;
OlintUgJ elvállalutiiak.iiiiliil^nféle kOnyv és k8nyomdal munkák li. Ajánlok továbbá kn«Oiu*je»tid-, Irodai- éi levélpaplri, levélbori elikot, anéltollakat, tolltaitdkat, rs|i- é« Iront, Irodai., posta és tiínei »•Pgy- l»"iétvia.tt. telic* rajiMert. tu.f*>ték''t, máiold-vá-rnoiit éa mit.old eeeeirt.rajipaplrt teki rnben, má«olí-gép«t. máiold- él alliarin-llntát. dl-eeei tintatartdt, tollkésl, féuykép-albumot senévvl íi iineiier uélkill. be-eoirveiett lidláskákat, poiteinonualkat é» luvéltá.kikat, valamint miu len iliás irodai ét iskolai nereket ux/y vátaaitékbau.
Ailgol é« franciía illaUictrk, Au de Cologne éa legflnomabb plperc iiap. pnnok, Minden legciokélyebb m»gr«ndeléi ¡« Ugpontoiabb norgalommal tcljeiittelik. I.etélbell mrgreiHleléaok utánvét mellett, eaoinagoláavrt éa bélvegdli f. jél.oulO krt lioiii»iiml(vin.loggyor<abliau éa Ugpouloaabbau essköiöltetnek. l.eveleket így kérem cilmesnl : (^63--24,17)
Katiit z C. 1,ai,ir-Pk^kwl,Wü
TiaipSlMSlpPM^
Jfctakarékos gazdi
wr ! ! ügyeimébe ! !
A- híres, most már egész Európában isuvert és számtalanszor minden újságban dicsért ca. kir.
szab. magányfőző -göz-mosó-kazányok B<«ie Miksától gyári árakon minden nagyságban ka|K hatók WEISElt JiÍNOS vaskcioskedéKébcn
Nagy-Kanizsán.
Ezen, minden takarék-tüzhelyes kouybábáu
WW
|»ac poce
»X
x«:
xoc
X>X AJÍ.VI), UHUUV.I -------------J -----
használható mosó-kazányok fehér és vftrds réz-
XoC
bádogból, oly czélszcrüek. hogy minden takarékos gazdaasszonynak ajánlhatom, mert nemcsak hogy hasziiálat-vevése által a közönséges szükségelt időnek, fáradtságnak és fának fele szükséges,
hanem a ruha — különös bánás mellett — sok- fc
.»X
XX XX XX XX m XOC
Sj kai szebb, tisztább és fehérebb is lesz. — Min- Ixx g* den mosó-kazány jótállás mellett adatik el.. — Xoc Leíratok és árjegyzékek nlólirottnál díj nélkül jxx Jg kaphatók. WEISER JÁNOS , fej
vaskereskedő Nagy - Kanizsán. rXX Bizonyítvány az l.mosókazánynyal tett próbáról.
VVKI8Kit JrtNOS u''rnak helyben. (3.32-12,9) fN-v''
^^s ... i ti__■ _i_______________i----...J.J__ x^C
XCC
xx: xx XX
s1
XX XX XX XX
VoC Minden |d ganliauiony érdekében van, hopy tudtára
jw^- adom klllUnö» kOiiBnctnnot, nlvenégb«! egy prdbára aduit msginyMiö • gC* - mosd • katányok kolcitiniéieérl. A ka-lányban főiütt ruha oly gyBnyörU éi tmta fehér Inti, hogy kj^ »ionnal felkérem, nekem ''egy nagyobb kaiányt 60 darab ruhának, vöröi réibdl, álküldcni. Még meg kell jegyeinem. >3X ''"''Kr A mosott ruhánál egy na;>s»áinoiniWal kövesebb krl-X>X\ * ''u^il> A nio''ynok moiii.ihoi két nap kiuiiuiúgeien
HX isllkiégei, egy nap alatt tlkési llt. 118 tliiteleltel marndok
XX ¡ N.-Kaniisa. i«69. «ept. 9. Kronfeld Agostonné.
^ _ ■ .i ■■■■..■ I ■ ■■ ■■< ......... ■■■■II» ........T- I --
«Sí



huMM i VöftlErt | IKTSEIRA.TJ3
Auuoncen-Expedition, WIEN, Ncuor Markt Nr. 11. Hamburg, Berlin, g.Johauiist .14. GertNVMUcusti.1. i Trankfurt a/M. grosie Ualluntrasse 31. Basel, Leipzig. Werdin prompt rermltlelt unter Bertohnung n. d. Orlfllnalpreiiin [ in die Zeitungon allcr Lllndor. ZeltunoS-verzétolinllfS gratis u fratieo |Be.et|eblStler abrr je.U Insertion. Rsbsttvgrthelle.gaiii nachden bel den /.rlti ngeu geltenden Anouren. Kosttasniohlágs »t. ben auf Wuien vorher »u Dlensten.
1029 szám.
8ÖÜ ''
ARLEJTÉSI, HIRDETMÉNY.,
A nagyméltóságú vallás és közoktatási mag}ar királyi miniateriumnak folyó 1869-ik évi dccz. hó Sikio''19530-ik sz. alatt kelt magas rendelet« állal, Zalauiegyébon kebelezett rokolányi vallás alapítványi pusztán lóvó niagt-ir liolyre állítását elrendelvén; az árlejtés lH70-ik évi jauár 17-én délelőttti 10 órakor Somlyó-Vásiirhelyen az alap uradalmi tisztartói hivatalnál — ugy szóbeli mint Írásbeli ajánlatok elfogadása mellett fog megtartatni. — A helyre állítási összes költségek : 1201 frt 48 kibán vannak felvéve.
A helyreállítási terr — ügy az építési feltételek, az.említett tiszttartói hivatalnál meglekinthcló.Vállalkozni óhajtók ezennel felhívatnak, fenirt napon és órábun, a kitűzött helyen — a vállalat összeg 107o-al ellátva, —, megjelenni szíveskedjenek.
Veszprém, 1869. decz. 17-én.
t" ,
A somlyóvásárhelyi
(336—3,1) ker. közalapítványi gazdászati főtiarisóo.
Üdvözlőt! Köszöntve
Nagy-Kanizsán.
• L) í 87.-SZ íjgy r t ó i í e i n Cl c k • • éi
1) ö r ö 11 (l ö k,
utazó kézi tarisznyák, vadásztarisznyák, női kézi táskák, szivar-
Nagy raktár
minden fűszer-nemü-
ekben ezukor, kávé,
riza, then, rum, daru makaróni, vanilia csokoládé,
vizahólyag,
millv-, faggyú* és para-* '' fin-gyortya,
Nagy raktára
IMUCzollan-edénvek 4 ós ttvegféléknek közönséges és» finom minőségben,
Pesten, országút, Minly-Iaktaay«.
Fíraktár Mi»j dr? éa föfefily.oraiág részére • lcgjofc> «Afrikai t?3rt»ányok szerint
fa és aranykcritékben,
réz- ós vas-
nomUek-u. m.: mozsarak, vasalók, gyertyatartók,
réatol, iáiból él pakfong. hói, kávé.rdriló é> f,''„X. gépvk. kávé darálók, etu-korvágók, ovii rixkötök klllöuöa nagy válaaxt&kban. Pakfong-éi
ehln«-eiD»l-kanalak,
kávé-tál ozák
bádog él pakfong, (OrdU éi Ulrt Mr.10 kádak bádogból. Aa uj frltaláll exlnniitt
vasedény,
petróleum éi ulajlámpák,
• vasbútorok.
nagyixerll vátaiatúkhan.
pénztárczák,
Umpa-olaj, potrolonm, linóm «AjtpomOek, laidimlk, laláml, likőrök éa BOltOK. Való dl
franczii pezsgő.
(laxdntxati vetőmagvak,
lóhere,
lurkema,
burgundi
fénykép-albumok,
lcfancheaux-puska és revolver-patron,
lovagló- és koesizó-os-torok;
minden kefekötónom nagyszerű választékban, Khrcnhofor-félo pipa-száruk, solmeczi cserép- és tajt-pi-pák, irodai és Icvélpapiros nagyban, tinták, rédollak, iróuok, pottendorfi kötópaiuut.
Férfi-ingek, nyakkendők éi keixtyilk, leg-ujxbb dlvalil nCI él gyermek-topányok nagyixerll vál.t.xlékban.
^ Továbbá
tflzmeiiíes ás betörés ellcii biztosított
pénz-szekrények
gyári lerakat«.
08F* Vidéki megrendelések pontosan teljesíttetnek.
RÉPAMAG
Helga kociikenSc«, Ufcl''KKIIKZvaló FAOLAJ, Knlxdafél
minden gaidáaiati axerok.
a iié|iga/itlásziili korszdlciiiíöl
TBAUeOTT FEITEL, első ausztriai Magyarországnak ált. bizomány-szállitd-iizlete
Jifct, Kdrntnertlr. 67. és Klimtnerring 2. g«g«ntlb*r <lem fJratchr.-IIaiit. Tárgyak éi áruk minden kfllönbiégnélkül, melyek ax flaiioi hírlapokban etfjönnek, alulírott által ugyan v/on ml-nJiigben éa nznn árért meg«zete*hetlik, atonkellemei ktllQnbiéggel. hogy a o»oumgolá«ért mi á«m «»imiUntik. Ezen tárgyaknak, mini ajándékoknak egyúttal megvan''gyakorlati értékük, mint-
*Ezen mechanikai úgynevezett orokoa naptárak különösen pontoi éa ciinoian klál-litva, a fórll éa női érákon mint érmo''t -licitéinek.J ax egyik oldalon mcclianlimui által a nap éa éjfél lioaiiát, a nap fcl-Keltét éi lomentyt, a *máiik eldaloh a folyó hetet él hónapot mutatják. — Kgy korui.uvalódllng aranyozott 46 kr. egyiicrtle aranyosod 26 kr. egy drb. kötfiulégci 10 kr. MSRQRSA varráihoz Itron ailikiégea at ujon ■ESpSfeltalált varrótű befűzi gép. molylyel a vak la egy porc* alatta legfinomabb varrótflbe a uálat beíÁrhlUl. - Kgy irinaKyiágu ixeloncao ára 30 kr. — ioO nng, ixab. varróid, mindegyik darab fa un- acxvlhól 20 kr.
likanoi ixerkeaetU angol feni a nini napig kéizitrtt ta-lálm/nyl a háttérbe «zorit. A kél élét 3—ifixeri muél után élcné te.z>, n néü-.lll, l|ógy karcxolna. --Kgy darab ára 30 kr.
feiZüiZjfcllllTi Egyeteme» hévméröt éa légmérót
ezüstö»!,« lappal, ciinoi tokban, aMaMUBW*^.1 hitit ixdkiéglitro íelfilggeixtonl, vagy nta''áira, blionnyára mindenki fog magának lieraanl. Kgy darab tiia 8.V Ur. Kxoinllvegok éa egyéb opükal Urgyak.
. Angol tollkée beiirmori arxéiból 2, 3 vagy
4 kéaael. Cionltal 16, 20 hr. - (lyHngy jáí^jb. acyiíal 4U éi 50 kr, puciítnyomóval éi bSUlvcl 60 kr, 1 darab gyöngyauva l
kéaael 1 frt W kr.
¿aWUIKICP A Csodamadár aranyozott ércxliul a -^Vjih^ jL kedvei iljii..t£n:ik nioit a leg.iebb . ^Br muliitiága. A t ívnaal éiii''kefok ilnlail cialódnsig ut.inoí/a. Kgy darab ára SO kr., egéix Iianggal liO kr,
a yM* J''-Ky laterna magioa birtokában \ wL^i^^jí^ mindenki Mlvi-a*; Kgy diixe* »
egyúttal lf,u éi dregnek felvllágo-I^JV «¡tó játékixer. mely 7 S killlnféle
nararetri lavniílyinégeki-l minden tetixé* murinti helyre bűvöl, a tár.aaágokban kedveién fogadtatik, 1 db. n |hoxxálartoxaiidókkal HO kr, nagyobb l ft. 20 kr. inéy nagyobb .Nr. 3, 1 írt ¡V> kr.
mnjfa Egy kosárka - illni-íi rekkcl éi
WT^^gffcjíaJ^k ixappannal inegtiiltvo — i:>''mBl-.aMJjMty^ cii.kei ki''p ''lu''k. — Ha omfélo
nanyiágh.iii egy-egy darabja 50, 70,
©Kgy gyllrll uj aramból 60 kr: ékixer-tárgyak (nem broin) uj
aranyból kéititvo.
Mclltft. 1 lib, ciinoi tokban, 80, 10. 60, 80 kr—1 frt.
1 pár flllfllggö fekete xomnucxcxal aciél vagy totixéi ixerlnt 3.''), 6». «0 kr. 1 frtlg.
Cllaoi Blindék egy gyllrll egyes aranyból minden db. megb''élyegMfe. • . •
I no-gvilrt- tetaréi «J^iuli ninfl kövei 1,50 kr.
1 női peoaét-gyUrl! kivel 1 ft 80 kr.
1 férII . . , • 2 ft - kr.
1 db. két hetnvel vénve i ft 60 kr.
jrf'' LAKATOK. I
j^mtI.egujaLb botöréi a t(lxbir.lni I
9 lakatok
1 db. kleel . . . . «» kr>
¿db. nagy . . . ''. . 1 frt. . aerny&k, alpacca 2.40, fflielyem 3,»0, lelyem 0 ŐO, ihindkottő fanyél él acxél alappal 3 ft 80 k . V Karpereciek WniUr 1 drb.''l frt 1 frt U) krig. ) Érmek, véive, xoinánmoxva 10, 20, -10, 80 kr. '' Oraláncxok, uj pKri.i 30, 50, 93 kr. !
^lyak óraláncxok, »ománex gyflrdvol dlixeion kiállítva t frt 00 kr. • • •
Aexíl Óraláncic-k rövidek 10, 15,30kr. Nyakláncxok 30, 70, »0 kr.
1 pár kéiel5goml> 25, 35, »0 kr. 1 db. mi''llgonlbN3, B, 15 kr.
t db. gallérgomb, caont 3 kr, aranyoxva 6 kr. — gyöngyanya " kr.
Varróeszköz csinos bSrl&dikban, mely áll
Í1 olló, gyllixtl. Ifitartó, körömráipoly, fiit«, : k-''-i, lyuktágltó atb. CD kr. — kétlxer ilyen nagy 1 frt 20 kr. még cainoiabb 3 fit.
Kxeu tárgyak ixarvakknl • vad kan-agyarakkal dii''itvo termé*ietcii«égHkuél fogva minden ixoba éa terem dli/itéiéro a adá-axatkedvclöknck kellemea incglcpctéalll szol-gálnak • mint egy darab i.-ó-TI cuköx iiarvaalVjjol fitl kr ;
L 1 db a rAjxol.it ixerint 1 - frt
Cr 20 kr i I db ÖMtartó ixbn
vaifejjil r,U kr i 1 db «eíar-| W vad kan - rogakk.il ói t''ejleg fi^aUkk 40 kr ; 1 darab KjnjtóeMkjrl ^Sdrt/yyC* róka- vagy ax.trvaifejjel öx ^pratftl''"'' '' darab ruhalArló . I v20 aj^0B>^knn-agyarrAl |jl kr ; 1 ilaraé ^.«xarvai, fix «^Vókafoj terma »xetei nagyiágban 1 fit 60 kr ; 1 pár di»ies nagy gyertyatartó ixarvval 3 frt 50 kr , I pár dámad-ixa ru.iJ kétkarú giranilol !> frt.
ÓrálTaaját kéixitmény minden for-ná''ian é'' MlHIii.''igyingbau két évi jótállási jegygyel.
1 db. fUggfi óra ar. eximmel 1.40.
I db. ugyanax éhrentővel l.CÓ.
¡•■.V J 1 dl> . porc*, ixámlappal 1 .<•<>.
ívdnH'' 1 db. . . éhreixtüvcl l.SO.
I ÍM 1 " '' '' -
'' *lrflN '' «xekrényo fényezőit, 2 uapig
j^ró ixerkerettol 10 frt. ''M^iJ '' "''"''-^-óra, hátnál ii haimálhaló, *^",-.|,reizl."vel 6 f,t 50 kr.
" Ezüst angol zsebórák 13 latoi eillitből, minden drb irguláivn I drb. 4 rubinnal "gy dinéi uj aran lánc«-oinl.aielynok t„lógyllr»je *oinánc*o*va van, 12 frt
Albumok, kefék, fogkefék , vlrágcieropek , gummilabdák, bronxneinllek, lovélnyomók, chlna-exllit ké.iletek, kanál, villa, kóa, gyertyatartók, |«akfnng-félék , fegyverek, ke.ityllk , legyoifik, nadrágtartók , gallérok tllxlicrixámok, kávé-, tl.ea-éi aizlaii terítékek,- rajieixkHtök, lakatok, továbbá igen nagy válnatéku gyonnek-jálék- éi táriaiágl játékok «ib.
THAUGOTT FEITEL
ílió ausztriai MagyarorazAgaak Alt. blzomány-azAllltó Üzlete, Béoe, Kírntneratraase 57. él Kaírntnerrlng
2. gegenUber dem Drasehe-Hause.__(237 -12,0)
A legnagyobb vriszonriiha-raktárban
váczi utcza YPSIL AN T I-li oz
Kaphatók a legolcsóbb árakon a legnagyobb választékban mindennemű kész | fehérnemüek. férfiak, Urak és gyermekek számára, úgymint: •
20 flxcr darabnál .lobb férd Ingek rnmburgl, hollandi \Airv irtainli váixonból. daralija 2 ft 60 kr.,
3 fi, 8 ft 60 k, 4 fl. 4 fl f.0 k, 6 ft, 6 ft 60 k, il'' II. (I ft 6''» k. 7 fl. H ft, 10. 12 fi. 10 ezer darabnál több színes férd Ingek, ezer kllll''iiOöxö mintában 1 ft 6», 1 ft kr., 1 frt, 2
ft 1*) kr. 3 fl. " s
Fehér madapolAn férfi Ingek, 1 ft 60 kr, 1 ft 75 kr, 2 fl, 2 ft öo. 3 fi. :i fi 50, 4 fi. . Férfl gatyék vászonból, magyar, félmagyar vagy frnnezia mliitára 1 ft 75 kr, 2 fl, 2 ft 25 kr,
. 2 ft öu kr, 3 ft. . • •-••.""
Ni Ingek.Váazonl.ól, «Imák 2 ft 25 kr, 2 ft 50 kr, 3 fl, 3 ft 5n kr, 4 ft. 5 ft. hímezve 3 ft, 3 ^ 60 kr, 4 Í1, 6 ft, 0 ft, 8 ft, ''.) ft, ichwelxi él franczla mellmuilrával 4 ft, 4 ft 60 kr, 6
fl, 0 fi. 7 fl, » ft, 9 ft, 10 fl. Női fűzö-vAI ak (I)amen-&Iiudcr) 1 ft 50 kr, 2 ft 50 kr, 3 ft, 3 ft 50 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. Flu-Ingck vászonból 4 éve« 1. ft 80 kr. 2 ft 40 kr, 6 éve. 1 ft 35 kr, 2 fi 40 kr, H éve« 2 fl, 2 ft 45 kr, 10 éve« 2 lt 10 kr, 2 ft 0.» kr, 12 évei 2 ft 40 kr, 2 fi |iO kr, 3 ft öo kr, 11 éve. 2 ft 06 kr, 3 ft 16 kr, í ft 20 kr, Ifi évei 3 ft 60 kr, 4 ft, 4 ft 60 kr. Színes flil Ingek, 4 évei 1 ft 10 kr, 1 ft 26 kr.Vfl évei 1 ft 25 kr, 1 ft 10 kr, S éve. 1 ft :t.''»kr,
1 ft 65 kr, 10 évea 1 ft 00 kr, 1 ft 75 kr, 12 évei 1 ft 65 kr. 2 ft, 14 óvoa I ft 76 kr,
2 ft 10 kr, 10 évei I ft 75 kr, 2 ft 20 kr.
Mindennemű téli alsó mellények, ncdr&gok, harisnyák egyéb téli exikkek férilak é. hölgyek
'' (xámára, nagy válaiztáiban. Kőraklára a legjobb amerikai krlnollnnak mindenféle liiiihen 2 ft, 2 ft 25 kr, 2 ft 50 kr, 3-6 fllg. Színes alsó szóknyák. I frt 75 kr, 6 ft, 6 ft .rK) kr, « u, 7 ft — 10 fllg.
r.'' .ok egyéb kéiz fuh*rnemll exikkek, melyekről az árjeg.txék kivánntr.-, hérinente-en elkiildetik. - Továbbá ajánljuk najf.v raktárunkat rumburgl, hollandi, éi Irlandi vásznakban, vége 27 r>. 3S ft. 30 ft, 32 ft ,r. ft, 10—120 ftlg.
Creas vAs?on vége 12 ft 12 ft .''kj kr. 13 ft, 14 ft. 15 ft, 10 it, 1« ft, 20—25 ftlg. Vfisjon z''sebkendUk, tnexaiia .1 ft, 6 ft. 6 fi, il ft, 7 ft. h ft, •> ft. Hl ft, e^én -.ti ft;... "forillkdzók. tuexatja 5 ft .''Hl kr, il ft, 6 fl 60 kr, 7 ft, H fl, 10 ft, 1J-20 ftlg. " S?ines Agyi canavász. vége 9 ft, 10 ft, 11, 12 ft, l-t -10 frti-. (9Í • u l7»
Vi szon asztalkendők tuczatja 6 fl, 6 ft 60 kr, 6 ft 20 kr. il ft fiokr. 7 frl fill kr. 8—12 ftlg. — Abroszok minden nagy.ágban 6 ixemélylfil 24-ig. AlZall készletek 0, 12. IS é« •>( «íeméí.re. Nn.''y válA.ztni ágyterltók, plque éi trlcot paplanokból, kávéi- <• ojetadge-kcnoikböl.
Mí''livnns''/mivi líí''H''/ll''tí''lí bevn.áilá»áiiál lehérnemiliok ro|r.Hut halmiza kö-iUe il Wl^/.UllJ 1 KI&/.ICU.K vctk.zt.1,. ,, ol> helyzeti,.,, vagy,-.k. í.ogv a leg,,,-^ gyotih meni,-la-get mindenkor kélten ízi, Igáit ni,.ttjuk.
Knldemi-nyeket inluden Irányban ulniivótrllel még a levél érkro napM^arniuial rlknl.lUiik éa esomag.dá.t írem náuiitunk, ugyixiuti-.mee • nleléaek leghamaráM. o ké.zilletiiek.
. Koilarits .ló/ser és liai.
WAJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésedben NAGYKANIZSÁN
kaplutó :
mindennemű 1870rc való naptár
szabott^áron. ^m
Karácsoni és újévi ajándékok
gjSff-dús választékban. ^Rü irodai, kereskedelmi és gazdászati BC IRÓ-KÖNYVEK. "W
Levélp: pirók s borítékok.
lri- éj rajzpapi rok
nagy raktára.
Ujonan felszerelt ktinpnyomdájában minden nyomtatvány, u. ni. : ü''tnez-vigalrai meghívás, falragaszok, tánez-rendek, számlák, szállító-le vei ek, — szóval: minden előforduló könyvnyomdai munka pontosan, díszesen és hibátlanul készíttetik el.
ROSENFELD ADOLF
KARÁCSON!! .ÚJÉVI
ä : A h n i: k ok
meglepő
e''gyedür''kaplitó ^
NAGY MREKL
varrt-gepek.
!!! Mindenki számára III-

ZElIÖIiBH M. I
Klrály-uteza 17. •». ajánlja ,«sabad. hirdetmények felviteli Irodáját," » világ minden hírlapja »lámára * mogblsilokat vilclbér, ín minden roáinomíl köluígek nélkül teljoiltl, » exonklvUl míg tetőmet elongedíaoket nyojt * díj felizáirltáaánál, ugy a« ogy nyelvrBI a máilkral fordltá«t lem axámlljn fel kHMn • a hlrdotményt magában foglaló lapot 1« mellékeli. A legkiaeMi M«érl«t elengedő. Ha-•onlósn Ajánlom a foutnevpxett irndiv.il fluxoköl&tt termény-, sxál-litmiorl- ía bl»oHiApjr| 0»lelom*l ,U » minden llzlotro vouatkoxó
»«olgálalot pontoaan í« blxtoian teljciitck. _
" F6 és »zAintásí raktára
Dr. Netsch (Szászország) bedörzsölési szerének,
mely tier 4 ív nta tapasztalt legjobb g/ógy»ier a gyermekeknél előforduló »xainárhurut, a klllaÖleg. liMHiálva a legjobb óv»xor to-rokgylk ellen. Hogyha a gyermek rekedleu vagy «xáraxou kexd kflb''lgnl, ml a torokgvik olőjolo — « a lígciö axxal néháuyaxor bekentük, a gyermek meggyógyul, megmcntellk. Kien »lernok egy háztartásnál lom kelleno hiányozni, » mindon jó anyáink ke-ríiiíl kollono lenni. MoguJttekníl «xiiitén baiznn : fűMÍrO»5k, Hurut, torok- 6n nellfájái, gyo«orgöro»5k, köhöflés, nátha, gdrvély, sroxfájá», szagaat&s í» Idegoyttnoekég ellen. Sxámtalan erro vonat-koxó bltonyitvány megtokiutholÓ. — Kgy tlveg ára 80 kr. - Cio-magolá» 10 kr._____"
Valódi szak áll hagyma
biztos »»akállni''.vc»»tő »»or.- ©, Ex nem azoh sok, nyilvánosan kínált ámitóaxerek egyike, melyek ciak c«alá«ra »xámitvák, hanem aion hátát, melyet o »z,-r a •ta-káll-ntvéaro gyakorol, a Thodo 0 tanár által felfedezett niwónyl Onlanar - kivonaton alapixik. Kxen kéazitmíny kitllnő lntáaánál fogva mindenkinek melegen ajánlutik. mivel a «xakáll iiifvfaút hihetetlen gyona»iggal mozdítja elő ■ egíazen lialal ombcreknól «Ür5 é» erS« axakált nBvotit, mi a«ámo« bizonyítvány álul hitele-•Illetett i». Jó «iker ft legloMi bíxoiiyilváuy. Kgy ca.omg ára haaxnálatl-uUalnUaal ogglltt 2 frl 10 kr. MegkOtdéinél ¿.I Ur. eao-magoláaírt. ___
Igen figyeleuiremöltó
Ax fi felaégo 1800 nov. 9-ín 18021; IU0« »aámu kixsrólagoa •xabadalommal kititntetelt fényxot (politúr) vegyülik régi >•* elállott bútorok klfíuyeaitéiéro.
Kxen vegyülök á tal a hutojok »ok pínr. éa Időbfi korlllj •imiiiell fényeaíléao egéixen fftlUalego», mivel eank néhány e«epp alkalmatál* után ai a«xtal vagy alináriom néhány pe.cz aUlt ki-tínyeaittetik, áa ax estei fányeiltai tárgyaknál ax ol«j soha Kin •tlkárog kl.
A haiinálat Igen eg/azerll, de biztoa.
ltégi bulorok a vegyülékbo mártott vá/zon-larabbal »iknr.il-hatók * oly fényt kapnak, a milyent bor»/c«x általi polltirozáanál elírni nem lehet, Kgy üveggel ,-gy óra aUlt egy ax.ib.i lm-
torát kl lehet fónyo«ltanl. Kitv ll''n< ára caonng.ili«« il rjyull I frj.
..... Dr. BROWH JOHN Cl. kir. .Yabad. síódl hsjfíntsrto krnóoio
s megoiilllt fej ís »xakállhajnak rflvld idő altit vi««/aa lja eu-deti •linót ( ax eredmény már a^hatxD''ilal cUS napjaiban !• lálh iió j meggátolja továbbá a hajzal korai meg.''i»xlllé«íl ít kilni!lá*.il <ln dd«, c»ak aa lljnaágnál látni iiokott hajlatot h<n létre. A hniat fényeíltl ¿» finomítja atonban an^lklll, hogy n f-ivegel nlMiroriiá, a ml nyáron axintén tekintelbo veendő ga da»ági «« inpoiitbó''. Kgy tégely ára 2 frt. Kgy ki«cbb ára 1 frl, '' ^J^1«^ e«oi-»S''/.<lá«. l''ontoH «lülók bíáinórn I
Mivol a gyormokoknól n fognövóskor rcájoknózvo legvoszodolmcsbb állapot, ez okból nlolirott njánluni bátorkodik egy ártalmatlan szert, moly több óvi tapasztalás'' folytán azon hatással bir, hogy a gyormekek minden szenvedés nélkUl fogat kap. Ezen szer sok asszony által, kik azt gyermekeknél használták felülmulhatlannak találtatott. Ara!) frt. _________
Mnrttin többé nzulin-l a*lltó. Az nu* »1 kiint* Hclittk rént''lliűz-piMtn a legolesóbb szer szobapadlók tartós és szép beeresztésére.
Kien rendkívüli elónvö- Inláliiinilv azáltal különbözik a hasonló beeresztésre használt mázak lói, hogy a jüista a kautschukkali igen sikerült vegyülete állal szívóssá cs igoti tartóssá lesz, s azért egy ezzel betireszlull padló csak kevés gond mellett évekig eltart anélkül, hogy azt ujonan bo kclleno ereszteni.
Kgy doboz utasítással együtt 1 frt ,H0 kr. éa 10 kr. csomagolásért.
Két doboz tökélotosen elogendó egy terem számára.
Thztítd Hzcr. KgycdflM blzl«»« szer, ezüstöt, ara-nyat;rozot; tombakot, üveget, étcszközöket, fegyvereket, kardokat, kardlapokat és mindennemű nczólnumüket rozsdától tisztítani anélkül, hogy a tárgy fényzoto megsértetnék. iira W kr. _ ^____
yTqas aroraatloa (lllato» pecaíttl''xtltó vi«.) Felalmulbatlan a foltok rtigtnnl eltávolítására a nihakclmékbíl szalag, színyofl könyvek és Iratokból. K legejabb a kiAlliláaon ia általánoa fii«; meréal nyert találmány axon klvOl, hogy kltUnő per.éltl«»tlt.''., még aion kelleni,.« tulajdonnal la bir, kedvea finom illatot a omiélf ./va illaUxernek ia liatxnálhaló. 1 üveg uU»ltá«t*l TK) kr. C«oma;o Iáiért 10 kr.
CroiZ bflr-pailtl, kitlIuS s»er a lábakat a nedve««ég ellen megóvni. A lábbeli o p*«tn által oly jó állapotban tnrtatik meg, hogy koronkénti haadiá''.ats mellett repedétt uoin kap, a bb''r vu-hallan • puha le»x, a« oross bagaria minden tulajdonságait el-v sajátja. — Kgy dobos ára utslltáiaal 1 frt 20 kr. t■ 10 kr. tso-magoláaért.
NylrfaliéJ-balisani i''ld* (t lógeaS-lnjok, rckedtaég, hunit, vúrbáuyiK rlvid lélegtú«, a lége»Hv«k dugtilá«a é* a nátha ellen. Még egyetlen iiftvényiie Iv sem mutatkoxott ily gyógyiiatfUunak, miut a Hannenla növénynedv, inely ax orvoai Indomány által mellbetegeknél alkalma/ott vtlamruoyi nflvények kivonatát tartalinax«a t air.cllrll kelleme« ír.tul hlr. i |
A Pannonla-növényncdv gyógyhatáaát exer meg exor eictak-ben tapatxlal''ák már • magán- valamint katona-orvoaok állal prl-\át üyógykezeiéiben, ugysxintéa kórodákban ia tjőizersteUcI hasx-hállaiik.
Kmellett o kellemea éa Sí élvápyal előaegitő »xer ktlli5nnaen •róiiokokuak, tanítóknak, éiiekciek^ek • min,la«okuak ajánlható, kik tlixla, eaengö haugjnkal meglailani akarják. Kx általain feltalált éa k''«xitctt Pannónia- u''ivénynedv Dr. Nedtvlch ur, a vegytan tanír.i é« ltala«S, tanár uv által elonoxtetetl ól jónak találtatott : | toviMiá Dr. Hchulhuf éa Dr. Kilenbtrg urak Hildán, valamint cx-■ odorvoa Dr. KoeaoniU ía Dr. Horváth urak U ellimeréaiel nyl-l.tlko^tak felőle. Megjcgyxcndő míg, kogy a i}n>''ények ktlvetkniló-ben, melyből kítxlll, rendkivttll gyógycrovol bir í« a légetöbeu • ttld-''llieii nettlán létoxö aebekot a leggyoraabln;i gyógyítja; ogy-• xeramhid aiánlliatii mint vértiiltitó uor ax aranyérben •xenvedők-uek. — A Pannonla növénynedv; jótékony hatá»áról mindenki ineg fog győződni, ki mielőtt Ítélne, próbát to»x o szőrrel. Ara 1 frt., caom eí«lá«érl I''1 kr.
liyomorerő.itő é« étvsfygorjoaktö fohér Panonla-növénynedv kit''lnő »«or einí.«zléii ba ukbsn; mintán a< einéaxtéaí »(erveket erőiill ía cgénaégea állapéiban ineglarlja, legj-ilib óvaxor kolera, gyoiiiorgarci éa axelok e)loii. Xra egy üvegnek 70 kr., rsomsgo-»''•ért 10 kr.
nsgy
Szo ni be t oge k n o k küliinösen ajánlható a l)r. \Vhi te-féle szem tíz Tmugott Ehrhartól. üvegjo esomaglással 1 ft; K szeinviz több fejedelem által szabadalommal tüntetett ki és 1N22 óta fölülmúlhatom gyógyhatása folytán világ liirro tet szert, miről ozokro menő bizonyít-vAnvok tanúskodunk.
Az 1 Miirt-iUí gazdasági kiállításon kitüntetett, niigy-kiterjedésű használat és kétségtelen gyógyhatása következtében óvok óta mint kitűnő, egyáltalában nem káros és könnyen alkalmazható szer ismeretes kutya-konóus n leggyökeresebb orvosság kutyAk bőr-hámlAsa, szőrhíAnyn, -üli, kiütések s minden nevezetesebb bőr botegségcík ellen, Dollin-víz rögtön kipusztítására mindoniioind bogaraknak s nélkülözhetlon szer a bőr tisztántartására valamint a hnjgyökér erősítésére, k ti ty a por o k kutyák veszettség étvágyhiányn ós kölu5góso ollón, biztos azer minden bel. betegség ellen.
ÍO
Cs. kir. szab. patkány ós egérirtó-szer ogy adag ára 1 frt.
Valódi, híres és elismert csótány- ós poloska irtó |>orak 1 i csomag ára f)0 kr. nagyban olcsóbb.
Fónykép-papirok gyári raktára eredeti gyArí árukon.
Alolírt vásárlók és clsdók mindennomft termcsztmé-nyokot s elválalok ügynöki mcgbizAsokat és lelkiisméretes és |>oiitos eljánls biztositAsa mellett.
(802—3)
Zelsler M. Pesten.
KOHN &YULA
NORINBERGI- ^ DISZMÖ-KERESKEDÉSÉBEN
Nagy-Kanizsán,
Bolus ur gydgylAra uicUott, w- jutányosán kaphatók a legnagyobb választékban
ÚJÉVI AJÁNDÉKOKÜL
« z o I ff A1 <5 tiír^ynk t^fl GYERMEKJÁTÉKOK, («-»r,-r,,r,)
M E rp J J S# t
legnagyobb vászon és fehérnemű gyári raktára
lléfMbun, ItollientbiiriiiitriiMse 20. hz.
>
bátorkodik a t. cz. közönséget azon igen előnyös alknloinra ligye -• meztolni, melynél
fel becsáron
jh ''ós biztosíték mellett hibátlan vászon éa meglepő szép líri és r.ői >Jf ftdiérnemüt szerezhetni. A pamutnak olőnyös l>eszcr/.ó»o és olcsó inuiikhcrő következtében azon kellemes helyzetben v;m nevezett gyAt jelenleg, (inig a készlet tart) hogy o tekintetben jutánvoj árra nézve, rendkívülit nyújthat, mi a következő Arjogyzékből
is látható:
Vászon-árjegyzék.
I db HOrőfrtl foliíritellen vív ea.ir I- l-l fllg,''uioat ránk C —7 ft a |eg
■ 30 * 9 íehéritetli ii jó kéxi-
nxrtvt vá''Zon a . M 20 ■ n 9- -to •
• 30 m feh. ere m-» á«/.>n i«; -18 • rt * 0
• .10 « jelea oil-izlal vsazon . 28 0 * 12 -14 •a *
p 80 R kii. rumli, váazou . 30 8fi 0. 16 •1« • «
+ 38 irl.in.il czórnaváax.Mi . 28- -32 • m '' u -lil • •
«a 40 riinib. oróruavátion a 30- -30 • * 16 irt •
• 4 fi »» llota fob. or. lenv.lazon 31 - 38 ■ ti- -19 • n
• 50 n liliom IrUndi ax.lvúa . 40-48 p 20 • 21 • ■
ö''l w hollandi azlvéa U.gnlkal-
maiabb uri ingokro , 62- -CO 1» n 20- -30 » •
■ 60 • brabauil aznvéa legfln. legjobb éa legtartóiabb,
nmlcaak létezik . CO 80 • • 31 -40 ■ *
-grndll, beeaár 18
a
Varrógépek.
Van szerencsém ezennel" tudósításomat tenni, hogy Nagy-Kanizsán ROSENFELD ADOLF urnái a/, elismerésben részeiült vurrógépeimból raktárt nyitottam, hol mioilenue-nmek, Grore és Backer.ugy Wheeler és Wilson-féle min-ttira cwilililok, szabók, czipészek és szíjgyártók részére kaphatók. — Az árak tiikéletesen egycnliik mint gvAramban, nielyszerint a tisztelt vevők a sz.HIítási s csomagolási kiadást tagaritják meg. — Kredeti árjegyzékekkel mindonkor szolgálhatunk. — A vevés készpénzben történhető, azonban biziositék mellett réi,zlet-fizetések is elfogadtatnak, aránylag csekély magasabb árakon. (385—5)
WARCHALOVSKI JAKAB,
varrógépgyáru Bécsben. »
Vasbiílorok Iírm
.Komiké Ilii nagy választékú a legnehezebb rumlmrgi axílvétekneU Ut, I 30, :i.r>, -15, f>0-l)0 frtérl darabja, iselyok azonban kítixor annyira I heesillv> vannak. '' •
1 db ¡Mi rőfös ágy-kanaváax mindenféle »zinekben ealkoxva í» kocxkáxvx,
bectár 11-18 frt, iuo»t ciak 7—9 frl a leglinomabb. 1 db ¡(0 rüfds igon liliom éa tartói pamilt-nzavctll atlai-g
egé»z 23 irt, mo«t ea.lk 9 - 12 frt. ''1 db 30 rőffli angol ahirling (»chifou) Igon finom ó* oly Urtós, mint a
váaxon, beeiár IC—21 frt, moat 9—12 frt. 1 •logíanélkllll U.iedő, ''i rőf axélea, 3 rőf houzu, e«ak 3 frt. 1: (zegéanélknii lopodR 2 egy négy. 3 r5f «lélc«, 3 rőf hoaixu, m. c». 3
frt 20 kr. 4 legfinomabb. 1 damaazt asxtalkíazlot 0 azemélyro (1 aaztalteritő hoxxálllS aixUlkfndű-
vei) moit e»ak 5, 0, 7, 15 —lf. frlig a legfinomabb. 1 dainaaxt aixtalkfcialet 12 «zemélyro (1 a«xt»ltorl:8 hsuálllS 12 axtUl-•ffil k. ndSvol) tiióat eaak lo, 12. II, Ifi—20 írtig n legf. l tneiat konybatflrlő moal ra.ik 2 frl 69 kr. 0gó»x 3 frtlg. 1 tu. zat nazislkendG v. tarlllköxő, klllfliirtien tartó«, ára cisk i frt 50 kr., fi, 6, 7, 8 frt n Ugflno usbb.
Zsebkendők árjogyzóko.
I tneiat ▼áixonxacbkcndi! 1 frt 20 krtól 2, 2.50, 2, 3 ,''iO, i, fi -6 fiiig »
legfinomabb ,
l lurzul nagy rninhurgl táazonziebkondő 3, 4, 6, 6, 7 frtíg a logfin. 1 tucsit le.''fiuomabb fehér frauexia ballUxt-Keudők, ajour isocéastl, 8, 10. 12-19 f,lí„
1 tuezal azlnoa vánionnebkend''í burnólhasxnálók axámára, Igen findm i*
tartó«, beeaár 8—12, megaxorezh tő 4 —fl frtiif a legfinomabb. 1 luexat Iiatitzt váixonnobkondő, fehér ragy a/Jue» luegúltrlyel raak f>. G, 7, 8, V, 10 frtlg a loRi:Domabb.
Férfi- 8 hölgy-fehórnemlik.árjegyzéke.
1 n81 ing jó váíionból 1 frt 60 kitól 2 fi. a logfinomabb. 1 női Ing kitllnö rumburgi vagy hollandi váíxou''.ól finom axiv-, vagy
keresxUlakti mo«t himxéaaol cank 3 60. 3. 4. 5. ft a legBnoiuabh l n«l ing, kltUnS rumburgi vagy irlandl váazonból, legologin»abb»n elkí.xltvo) (aa ngyiiovoxctt Krzaébel caáazámó Ingok) ino»t csak fi. 0. 7. H. frt « legfinomabb, t níll íjl folnltő) o..r»ello) kitflnö ixép, moat essk f). C. 7. 8. ft n legf. NŐI aliósxoknyák 100 kltlOnfíl« párisi minta aiorint, ngy .xlntén a uloat általánosan kedvolt azegb« vsgotl « oknyák hlmexve, vsrrott »«ogí»»ol rao.t csak 8, 4, 6, 0. 7, 8 frt a legfinomabb. Hfllgy pongyolák a legfinomabb báliul,ól, valódi valeneUnnl cilpkével í« raoda-iiép hímzett betítokkol a legújabb és K-golegáiisabb o nemben, 15, 18, 2«, 30, 35 frt a legfinomabb, S5I nadrágok finom ihlrtlngbCI, vagy váaxonból apró azrj;íaekknl, vsgy
hlrnréarkkel kllllnS klállitáa, moat raak M, 2 Ml, .1 |,| M loK«oomabh. l''ri Ingek gallérral vaify anélklll, íudrezutt mellel vagy aimán killlnü tin. cbifonbiM, mely épen oly t-irl '',«, mini a váaxun, fehérou í» aziiieave,
moat e»ak 2.50, ¡1 fit a Ugtiuomabb. Ilrl Ingok, legjobb luuiburgl ragy irlandl váxonliól, — gallérral, v»ny * nólknl, — almán vagy folroz .it inellol a Ugn|tbb dlval »icrliit erőaeD varrva, moit csak 2, ¿¿0, H. I, 6 - li frl a logfinomabb. Url ingek logfinomabb l.ali.i mellbotéll, I, legelegániabb, a ml csak lít-xik, m..«t raak 0. 7, K, 10-12 f,l « leglinomabb, l''t''ri gályák Igen Jó éa tarló« \áat>,jib,''.l, félig mrgyar aiabásssl, — moil | e«ak 2 frl ;><) hr, egés« 3 frl a leglinomabb.
l''ri gályák, í^eu jó éa tartó« váamnhól, magyar »xabáaaal, nagy llleppel
....... «»alt 2 frt, 2 frt 60 kr. a legli...........
I tuezal url inggallér, a legolo^ánaabbsn, í» legjobb dlvst txerinl, moit
eaak 2.60, 3, 4 írt a legflnoinahb. I Inrrat uri kézelő « legeleganaabl.au éa legdivaloaaijbau kiállítva, nu>»t
ca*k 4.50, 5, e írt a legfinomabb YTpwry''ilr- kik 25 ftig vásjlrolniik, egv tinupi hiuizott bat-tiszt-kendőt; 50 ftig, egy csodaszép kávókészlo-I tol, t. i. 1 kávé abrosz hozzá illó li kávékon.lóvol:) 1Ó0 ftig vásárlók egy igoi^finőm caechmir-asztalterítőt kapnak ráadásul. —» Ingek vngy ufi gallérok megrendelésénél a nyakbőség kíteendói Tisztelt vevőim kényolmo kedvéért, az oly fehér nemükért,'' melyek nem jól Állanak a testhoz, vagy bármi oknál fogva neiit I tetszenek, uz értök tizetott ár bérmentve viszakdldntik. — Kívánatra a készletbcnlcvő vásznakból minták küldetnek. ,
A leveleket kérjük czimezni: ivrotix S. Bóo3
Itotlienthurmstrasse Nr. 2!».
W''ajdits Jo/.M f kiadó-, lup- »''y- nyomdatulajdonoa Kagy-Kaniz níii

Insert failed. Could not insert session data.