Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
1.22 MB
2013-06-25 13:50:34
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
923
3300
Nagykanizsa 1906. május

Hiányzik: május 2-től május 31-ig

1. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA
Kedd
Hirdetések
megállapodás szerint.
Nyilttér petit soronkint 40 fillér.
Nagykanizsa
190Ö. május
A szerkesz őség hivatalos órája d. u. t>— 7 ig.
Kéziratokat nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ofenbeck és Balázsy.
Felelős szerkesztő: GÁBOR ERNŐ.
Szerkesztőség és kiadóhivatal : Csengery-nt 1. sz.
Május 1.
1 Az egész világ proletáriátu-sának ünnepnapja van ma: az uj élet, az újjáébredő természet napja.
Nem hirdeti harangzugás, zsolozsma, tömjénfüst a dolgozó milliók e napját, mirdezek dacára pihennek ma a gyárak gépkerekei, a kalapács, az üllő.
Ünnep van. A munka ünnepe.
A sápadt bányamunkás, a napestig verejtékező kézműves otthagyja a fülledt, egészségtelen odúkat: „Ki az utcára!"
S az utca megtellik a rongyos, kopott, lelkesülő tömeggel s a házak, azok a kérges munkás-kezekkel épitett büszke paloták megremegnek a korgó gyomor nótájának nyomán.
idők lapjára a franciák mai május elsejét. "T
A természet felszabadulásának napja van. A téli, mámoros álomnak vége. Mi következik ezután ? !... Nem-e a felébredés ?!...
De vájjon mikor ébredünk az igazi május elsejei ünnepre ?... Oszy.
HÍREK.______
Képviselő-választás.
Városunkban a képviselő-válasz-tás a tegnapi napon teljes csendben zajlott le. A választási elnök 8 órakor délelőtt kijelenté, hogy Nagykanizsán f. év ápril s 27-én kelt és hozzá beadott ajánlatban 10 választópolgár gróf Zichy Aladárt ajánlotta képviselőjelöltnek. Minthogy a választás megnyitása után fél óra alatt csak gróf Zichy Aladár ajánltatott, a választási elnök fél 9 órakor a válasz\'ást befejezettnek és gróf Zichy Aladart a nagykanizsai választó-kerület részéről megválasztott országgyűlési képviselőnek nyil- i vánitotta és a választás eredményét a választási küldöttség és a váiásztó közönség előtt nyomban kihirdette. A válasziás ekként történt lefolyásáról három példányban vezetett jegyzőkönyvnek egyik példánya gróf, Z chy Aladár megvála ztott képviselőnek téritvény mellett elküldetett, j a másik két példány pedig \'a központi választmánynak küldetett meg.
Május 1.
A szervezett munkások ma délután fél 2 órakor gyülekeznek a szakegyletben honnan felvonulnak az Eötvös-téri főgyülekezési helyre. Innen jelzőtáblák alatt tüntető körmenetben, zenével vonulnak ki a sörgyári parkba. Itt május elsejei ünnepség lesz a következő- műsorral : Az ünnepi beszédet Vugrinec Károly mondja; beszél még Brónyai Lajos és Gozdán Károly. Költeményeket szavalnak: Kerber Gizi, Elirenstein Aladár, Krausz Jenő kereskedősegéd, Haukvitz Alajos, Németh István, Horváth György földműves, Baranyai József ifj., Tischler István, Pint Ferenc, Kovács József.
ban levő gyártmányokból 8.323,978 kor. 13 fill. értéleüt, a belföldi külön-legességü gyártmányokból 788,326 korona 52 fillér értékben, a küKöldf kíilönlegességü gyártmányokból — 137.645 kor. 20 fillér értékben. Az összes bevétel 9.248,949 korona 85 fillért tett ki. A tavalyi időszakban a bevétel 8.709,866 korona 66 fillér volt, a többlet tehát 542,083 korona 19 fillér.
Mennyi halat fogtak a Balatonban.
A balatoni halászati társaság igazgatóságának évi jelentése szerint a mult esztendőben 9201 métermázsa halat fogtak ki a Balatonból, melynek hal-állománya az okszerű tenyésztésfolytán évről-évre emelkedik
„Éhség és nyomor velünk."
így van ez évről-évre, időről-időre.
1889. , óta.
Mi történt ekkor? Semmi egyéb, minthogy Párisban összeült husz különböző kultur-ál-lamnak mintegy 400 munkásképviselője, az első nemzetközi szociáldemokrata kongresszus és —- tanácskozott. A munkásságnak a járom alóli felszabadításáról volt szó és arról, hogy — ha már megvan minden vallásnak a maga szent, vörös-be-tüs ünnepe, legyen a munkásoknak is egy napjuk, a munka ünnepe, amelyen meg kell állani a malmok, a gyárak, a műhelyek gépeinek ; szünetelnie kell a munkának ; hadd lássák a kishitűek, az elbizakodottak, hogy a munkás-milliók nélkül nincs élet sehol semmiben.
Május elsejét, az első nemzetközi munkás-kongresszus napját, a természet újjáébredését jelölték ki a munkásképviselők a proletárok világ-ünnepének.
S azóta ünnep ez a nap.
Ünnepe a magyar munkásnak; ünnepe a világ minden nem-zetségbeli munkásának.
Nekünk csak annyi változatosat nyújt idén az utca, hogy megkétszereződött a rongyosok hada. Semmi egyebet. Talán még azt, hogy komolyabb, méltóságteljesebb a menet, mint ezelőtt.
A franciák azonban ma vészes felhőket látnak ma végigvonulni a nagy birodalmon. Megmozdult a nép. Eszmél, gondolkodik — és a természet vörös betűkkel jegyzi fel az
Egy takaritórrő
felvétetik Eötvös-tér 25. számú ház
tulajdonosánál.
Qgyes cipészsegédek
felvétetnek
KÉLLER MÁTYÁS cipészmesternél. Ugyanott egy ügyes heti-munkás jobb fizetéssel azonnal felvétetik.
Anyakönyvi hirek.
Halálozások: Singer Lázár magánzó, 86 éves; Éger István tanuló 9 éves; Magyar Ferenc napszámos 20 éves; Rosenthal Imre tanuló 15 éves; Tassy Ábel nyug. h. hadnagy 70 éves; Tóth Lajos ifjú 3 órás; Vas Ferenc 3 éves; Simon Vince mészáros 28 éves ; Bergstein Olga 8 hónapos; Dervalics József föld. 26 éves; Lébár Anna iQu 2 napos.
Jó házi koszt kapható házhoz hordva is Királyi Pálutca 1. sz. alatt. Ugyanott bútorok és többféle üvegek eladók.
VUCSKICS JÁNOS hizlaldájában SERTÉS-TRÁGYA eladó.
Elfüstölt milliók.
A m. kir. dohányjövedelmi közp. igazgatóság mellé rendelt számvevőség most állította össze az országban január 1-től február l-ig eladott gyártmányokról szóló statisztikát. E szerint eladtak az általános forgalom-
Kinizsy-utca 20. sz. házban
egy két-szobás és egy egy-szo-bás lakás azonnal kiadandó. Bővebbet a háztulajdonosnál.
Kiszolgáló leány
(14—15 éves)
kantin részére, teljes ellátással és havi fizetéssel azonnali belépésre kerestetik. — Bővebbet
Reiner Miksa kantinosnál
(honvédlaktanya.)
Főispánunk beiktatása.
Zalavarmegye uj főispánjának, gróf Batthyány Pálnak beiktatása valószínűleg e hó 10-ikén lesz. A nap még végleg megállap tva nincs, de kétségtelen, hogy a május 14-iki közgyJlés előtt a beiktatás megtörténik s a tavaszi rendes közgyűlésen már gróf Batthyány Pál fog elrökölni.
A Sport-Egylet köréből.
A r agykanizsai Sport-Egylet elnöksége értesíti a választmányi tagokat, hogy holnap, szerdán este fél 9 órakor a Szarvas-szálló nagytermében választmányi ülés tartatik, amelyre az összes választmányi tagok megjelenése kéretik.
A vasutasok gyűlése.
A Magyar Szent-Korona Országainak Vasutas-Szövetsége, mely a vasúti tisztviselők vezetése alatt áll, vasárnap délután tartotta a nagykanizsai kerület alakuló gyűlését a sörgyár vendéglőjében. A gyűlésen megjelent a vasúti munkások országos szövetségének két kiküldöttje is, akiket azonban a tisztviselő vezetők nem engedtek szóhoz jutni, sőt a hatóság igénybe-vételével a teremből kiutasították őket. A munkások egy nagy része erre azzal felelt, hogy a gyüléstermet elhagyták és tegnap este 7 órára ujabb gyűlés tartását határozták el. A gyűlés eredményéről lapzártakor még értesítést nem kaptunk.
ANGOL LILIOM-CRÉME
az egyedüli biztos szer az arc és kezek vörössége, szeplők, pörsenések, valamint mindennemű bőrtisztátlanságok ellen. Kapható:.Drogéria a vörös kereszthez.
Öngyilkosság.
Németh János 57 éves, nemesapáti Iakós gazdaember a mult évben csinos lakóházat épitettett magának. Az épités sok költségbe került, a mi a különben takarékos embert \'annyira megdöbbentette, ho^y buskomorrá vált és gyakran emlegette, hogy nem tudja, mi lesz ve^e, mert koídusbotra jut. Hiába igyekeztek hozzátartozói megnyugtatni s kétely it eloszlatni, Németh János megmaradt amellett a rögeszméje mellett, hogy koldusbotra jut. Végre a mult napokban annyira elkeseredett, hogy felakasztotta magát. Mikorra hozzátartozói észrevették, már halva volt.
Tüz.
Vasárnap éjjel 2 óra tájban tüzi-lárma verte fel a Teleky-utca csöndjét. Takács Ferenc laképületének tetőzete gyuladt ki, azonban a gyorsan megjelent tűzoltók csakhamar lokalizálták a veszedelmet. A kár körülbelül 400 kor., amely azonban biztosítás utján megtérül.
1 liter Brazíliai rum 80 krajcár.
Kapható : NEU és KLEIN cégnél.
Lapunk legközelebbi száma — a mai munkás-ünnep miatt — csütörtökön reggel jelenik meg.
Elsőrendű kátrány-papir
tetőfedésre,
bevásárlási áron alul, üzletfeloszlatás miatt kapható :
STREM KÁROLY
fakereskedönél.
„NAGYKANIZSA"
- \' \' JStc y** >4*
Házigazdák figyelmébe
Akinek szép és tartós házhomlokzat festésre van szüksége — ugy calcium, mint olajban — az forduljon megbízásával
Sattler Károly
olaj-, templom-, cim-, szobafestő, épület- és bútor- ^ mázolóhoz. ^
Lakik: Kölcsey-utca 15. szám alatt
Oíjultt egy jó tirbin le?ö iétfogati histó azoanaJ eladó!
Menyasszonyi telingyét teljesen összeáiliiva 100 ioronától 5000 koronáig
Vászon és fehérnemű
raktára a ,,Magyar menyecské-
hez/s^-^ \\Ó < c^A Yesmagyarme-
^ ^ J / nyecske pamut-vászon
AC* , 30 rőf 82 cm. 16 kor.
Tldékre bírom lég bérmentve.
NAGYKANIZSA, FŐTÉR.
Árjegyzék ingyen és bérmentve. .

m---m
Hiába, mégis csak BALATON TESTVÉREK szilvalekvárja Nagykanizsán a legédesebb és igen olcsó. Mindenki tudja, hogy budapesti lisztje és pörköltkávéja pedig túiha-: lad minden versenyt. ■
Ajánlunk továbbá: lóhere, luczerna és fumagvakat, világhirü erfurthi kerti magvakat kitűnő minőségben. Már a hirneves Balaton-kávépótlék is nagy kelendőségnek örvend.
" c
Balaton Testvérek.

; w
K.

M
t
Kívánatra az egyes tárgyakat házhoz is szállítjuk.
MAYER KAROLY
első dunántull gőzmí-festő-, vegytisztitó- és plissirozó-gyára
NAGYKANIZSÁN, Kölcsey-utca 19. sz.
+ = Alapítási »» 189271 | Alapítási év 1892. —
GYÚJTÓ-TELEPEK:
Szombath. Kirily-u.
Pécs — Király-utca
Esztergom Széli-utca
Keszthely
Csáktornya
Zalaegerszeg
Barcstelep
Nagyatád
Aisólenuva
Lfölgy-, uri- és gyermekruhák, ház-* a tartási cikkek, függönyök, teritók, hímzések, butor-szövetek, keztyük, napernyők s minden e szakba vagó
tárgyak reszére. Bársony- és pIGsch-kelmék gőzölése és préselése a legujabb mintákban. n^I I ! Jutányos árak 1 ! ^^z
IE
A legjobb a legjobb
kristálytiszta
szemüveg
1 koronáért kapható
SZÍVÓS ANTAL
müorásnál
Hagytaaiiaa. Erzsébetfér 14. siám.,
(Magyar-u. sarkán, Seidmann-\'éle ház.)
Első nagykanizsai uri- és női fehérnemű mosó-, vasaló-, fényező- és tisztitó-intézet.
Elfogadok uri- és női-fehérnemueket, urak, háztartások, üzletek, intézetek, vendéglők és szállodák részére a legolcsóbb árban. Darabszám-, havi fizetés, vagy kilóra. — Háló- vagy nappali ing, férfi- vagy női-alsónadrág, Jáger-ing, alsó-lepedő \\0—10 fillér; zsebkendő, harisnya, szalvéta 4—4 fillér; paplanlepedő, dunnahaj 20—20 fillér; abrosz (6 személynek) 12 fillér. — Továbbá elválialok házi- és báli-ruhák, menyasszonyi kelengyék, csipkefüggönyök tisztítását és vasalását. Úgyszintén már kimosót ruhák vasalását helyoen, valamint vidékre is postai elküldéssel. — Férfi-ingek fenyezve, gallérok, kézelők, mint újonnan kiállítva. — A n. é. közönség tömeges partfogását kérve, ma-radoK teljes tisztelettel SZÉK.Ei-í\'I LAjOa, Fó-ut 19. sz. Tanulóleányok és vasaljnök felvétetnek.
Ck
papirkereskedéséhen véípapir-ujdonságok dobozokban óriási választékban kaphatók.
Nyomatott Ofenbeck és Balázsy könyvnyomdájában, Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.