Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
32.33 MB
2013-07-05 08:43:23
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1206
3627
Rövid leírás | Teljes leírás (352.38 KB)

Nagykanizsa 1907. 250-274. szám november

3. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


III. évfolyam.
Előfizetési árak
Helyben házhoz hordva: Egy hónapra .. _ „ 50 fillér Negyedévre 1 korona 5\'J fillér
Vidékre postán küldve: Egy hónapra _ _ 1 korona Negyedévre _ _ 3 korona
Egyes szám ára 2 fillér.
A lőTároabaa megjelenő politikai lapokhoz mellékeire: 1 fillér.
Péntek, 1907, november 1.
Nagyk
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Megjelen ünnep utáni napok kivételéve. minden nap reggel.
Nagykanizsán
m „Aranyszarvas" szálloda épaleíében van Zalavérmegye
mű-órás és látszerész üzlete, aho ivós Antal
szakképzett tulajdonos kitűnő áruival és jó munkájával teljes odaadással elégíti ki a n. é. közönséget
kr.-os doboz levélpapír
Kapható Ofenbeck é, B«H„, p.plrUereíkedé.ét.en Nk,nl„án,
Szerkesztőség és kiadóhivatal
Csengery-ut 1. szám.
. Telefon-szám: Szerkesztőség és kiadóhivatal: 162. . Nyomda: 148.
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
250. szam.
Mindenszentek: napján.
Irta: Háromy József.
Bágyadt napsugár tör keresztül a ködös reggelen. Lépten-nyomon sárga levelekből fon koszorút az enyészet a haldokló természetnek. Itt a mindenszentek napja. Eltűnt ami zöld volt, a dalos madarak elhagytak bennünket, nincs egy bogárka, mely zümmögésével életet mutatna az általános haldoklásban. És ilyenkor, mikor már a hervadás kora tetőpontját éri, a halottak országa, hol máskor néma csend van, megelevenedik. Ami virág, ami zöld, ami élet van, ma minden oda költözik. Van-e ember a földön, akinek egy kedves halottja ne aludná ott örök álmát. A jó anya, az édes gyermek, testvér, a hű hitves, rokon, barát vár benneteket, hogy könnyeitekkel öntözzétek sírjaikat. Megköny-nyebbülve mentek haza, beszéltetek az elhunyt emlékével. Kedves, örökre eltűnt arca megjelenik előttetek. Örökre lezárt szemei rátok tekintenek, a néma ajkak szeretettel szólnak hozzátok és beszélnek hitről, örök reménységről és kiapadhatatlan szeretetről.
Megnemesülve, lélekben megtisztulva értek haza. Tudatára ébredtek annak, hogy jobb részetek, a lélek halhatatlan, melynek e földön is tisztán és mocsoktalanul kell maradnia. Ha szenvedtek, ha küzdötök, ha nélkülöztök, Isten neve éljen szivetekben, hogy ha majdan az örök biró elé juttok, nyugodtan adhassatok számot letűnt földi pályátokról.
Ne kapaszkodjék lelketek a földi kincsekhez. Hiszen olyanok vagyunk, mint a kis harmatcsepp, mely nyomtalanul elszáll, vagy olyanok, mint a sárgult levél, mely a legcsekélyebb szellő érintésére a főidre hull.
Jertek, menjünk a temetőbe, gyujtsuk meg az örök szeretetnek lámpáját kedveseink sir-
jánál és ha a harangszó tiszta csengése felszáll az égbe, vigye magával fohászunkat, könnyeinket és hálánkat, hogy megkönnyebbült lélekkel, tisztult kebellel küzdhessünk tovább az örök élet felé. Jöjjetek, boruljunk le kedvdseink sirhaimára, hogy borzadály nélkül megértsük a szózatot: „Porból lettél, porrá válsz".
hírek.
Olvasóinkhoz.
A mai ünnep miatt lapunk legközelebbi száma vasárnap reggel jelenik meg.
A trónörökös Keszthelyen.
Ferencz Ferdinánd kir. herceg nejével szerdán Keszthelyre érktzett, hogy részt vegyen Festetich Tasziló gróf által rendezett vadászaton. Festetich gróf és neje, Hamilton Mária hercegnő és fiuk, György gróf, magyar díszkocsikon mentek a fenséges vendégek fogadására. Az összes iskolák tanulóinak sorfala között hajtattak a lobogódiszben álló városba, tlöször is Börsön kezdték a vadászatot, hol fácánokra lőttek, majd a Héviz meílatti vadasban folytatták a cserkészést.
Gondnoksági tagok.
A városi képviselőtestület a zalavármegyei kir. tanfelügyelő felhívására 6 évi megbízással a következő gondnoksági tagokat választotta: Dr. ...

Insert failed. Could not insert session data.