Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
29.69 MB
2013-07-10 10:56:57
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1145
3935
Nagykanizsa 1908. 025-049. szám február

4. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


IV. évfolyam.
Szombat 1908. február 1.
Béftiwtt0 árak Myb m hMoi hordva:
^r héMpnt.....30 fillér
Navadérr* 1 korona 50 fillér
A »Magyar fctilap\'pal együtt 3 fillér.
A „A Nip\'pal együtt 5 fillér.
25. szám.
Nagykanizsa
Szerkesztőség ét kiadóhivatal Csengery-ut 7. szám.
Egyes szám ára 2 fill. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Telefon-szím : 148.
Kéziratot ntm ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó : Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint.
URANUS
mozgókép j színház
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Naponta két másfélórás előadás.
Első előadás d. u. 6 órakor, második előadás este 9 ; 1 órakor.
Ma teljesen nj, rendkívül érdekfeszítő müser. Komoly, toros, t&nnlságos és látványos képek.
Helyárak: I. hely 50 fillér, II. hely 30 fll., III. hely 20 fillér. Gyermekek szülök kíséretével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fll.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményesálon a pénztárnál kapható. A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgatómérnöke rendezte be!
ez mind azért, mert adófizető polgár az iparos; tehát sokoldalú fizetése mellett tanuljon meg szolga is lenni. Ez az, amit nem türünk: azért agitálunk, ennek meggátlására.
Szerintem minden kamara vezetése alatt álló ipartestületek bizonyos helyen kiküldöttekkel képviselve, együttes értekezletet tartanának" és az ott létrejött megállapodás jegyzőkönyvét a kamaráknak bekül-dené és az a kereskedelmi miniszternek lenne köteles bemutatni. Annyi jogunk csak van, hogy megvédjük magunkat. Felteszem minden józan gondolkodású iparosról, hogy saját jogai megvédésére még kisebb áldozattól sem riad viss;:a. Igaz, hogy ezen ügyet az épitő-iparosok szakszervezete az éri bemondásom révén a testületnél szóba hozta aí erre hivatott vezérférfiaknak) Mit;nyerteit? Semmit ! " PTáne a legnagyobb kapacitás oda" nyilatkozott, hogy elsősorban Budapest van ilyen mozgaloir előkészítésére hivatva, nem pedig Nagykanizsa. Istenem, tehál e nagyember szerint az összes budapesti iparosoknak Budapesten kivül születniük nem is szabad, mert csak Pesten lehet úttörő mozgalmakat előidézni. Csalódik legnagyobbik uram! Ott nyilvánulhat meg a képesség, ahol a mozgalom; majd csatlakozni fognak a többi testületekkel együtt a pestiek is, csak félni nem szabad!
Vége.
Köszönetnyilvánítás.
Legforróbb köszönetem nyilvánítom mindazoknak, kik nyolc árvával maradt atyát adományaikkal segélyezni kegyeskedtek. Istenünk áldását kérem rájuk! Hálás köszönetet mondok a Hitközségnek, hogy a temetési költségeket teljesen elengedte. Akik feiejthetlen feleségemet utolsó útjára elkísérni szívesek voltak, ez uton mondok köszönetet.
Ribner Mór Kinizsi-utca 37.
A főgimnázium ünnepélye.
A nagykanizsai kegyes-tanitórendi kath. főgimnázium a kegyes-tanitó-rend alapítója, Cólasanzi Szent József tiszteletére 1908. évi február hó 2-án a „Polgári-Egylet" nagytermében ünnepet rçndez, melyre a \'- SZÜJÍket és a t^aiigy minden lelkes baráiját tisztélettel meghívja az igazgatóság. Az ünnep kezdete .déljjtán fél 6 órakor. Helyárak (az ünnep költségeinek fedezésére): Páholy 6 ko» 1—IV. sorig 1 kor., a többi sor 70 fillér. Állóhely 40 fillér. A\', ünnep műsora: 1. Nyitány a Bűvös vadász c. operából. We-bertöl. Előadja a főgimn zenekar. — 2. Ave maris Stella. Horáktól. Énekli a ffígím. énekkar. — 3. a) Träumerei. Schumanntói; b) Kuyaviak. Wíe-níavszkytól. Hegedűn előadja Bresl-mayer Tibor VIII. o. t. Zongorán kiséri Lengyel József VIII. o. tanuló.
— 4. Az ur ítél. Melodráma. Váradi Antaltól. Zenéje Nemes Elemértől. Szavalja Rauschenberger Gyula VI. o. t. Harmoníumon kíséri Lengyel József VIII. o. t., zongorán kíséri Szigeti Sándor VIII. o. t. — 5. Potpourri a Smíramis c. operából. Ros-sinitól. Előadja a főgimn. zenekar.
— 6. Calasanzi Szt. József. Emlékbeszéd. Tartja Szakáll Gyula főgimn. tanár. — 7. al Adagio a Pathétique sonataból. »Beethoven-tői; b) Andante aií . Ësdur symphoniából. Scfiubertfől. Előadják : Jelinek Lajos VIII. o. t. (1. hegedű), Breslmayer Tibor VIII. o. t. (2. hegedű), Szigeti Sándor VIII. o. t. (zongora). — 8. O Pater parvulorum. Zsass-kowszky F.-től. Énekli a főgimn. énekkar. — 9. Potpourri a Portici néma c. operából. Aubertől. Előadja a főgimn, senekar. — 10. Isten dicsősége. Beethoventől. Énekli a főgimn. énekkar.
Nagy veszély fenyegeti a kisiparosokat.
Irta: Tóth Lajos.
II.
Ha az iparos esetleg irni nem tud, akkor egy kereszttel jelzi, hogy dokumentálva van, de ez is a legvalódibb aláirás jelzése a kisipar haldoklásának. Tehát váltó alakú, vagyis jelző aktát iratnak alá, csak azért, hogy köteles fizetni, ellenesetben végrehajtanak. Tehát ily sokféle munkát is kell teljesíteni az iparosnak, hogy véletlenül a ker. hivatalnokoknak kevesebb munkájuk legyen és
HÍREK.
Eperjesy Gábor ünneplése.
Az „Emberbarát" temetkezési egyesület, a régi gimnázium tornatermében, holnap délután 4 órakor tartandó rendes évi közgyűlése keretében, népszerű és társadalmunk közszeretetében áiió Eperjesy Gábor elnökének, olajfestményü arcképét fogja ünnepélyesen leleplezni. Ez ünnepélyes aktuson városunk ösz-szes egyesületei, részben testületileg, részben pedig képviseletben jelen lesznek.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton Testrérekaél Nagykanizsán.
Adomány.
Báró Hornig Károly megyés püspökünk a kath. legényegyletnek 200 koronát adományozott.
Az orvosnál. Egy búskomor titka.
Egy búskomorságban szenvedő, kinek a hosszú gondos orvosi kezelés mit sem használt, szerdán igazán jókedvvel állított be kezelőorvosához. Az orvos a meglepetés-lől — hogy a máskor oly hallgatag szomorú betege most váratlanul oly víg és mozgékony — alighogy szóhoz jutott. Végre mégis félénken kérdezte:
— No. hogy van, kedves Siczk ur?.Amint látom, már egészen jókedvű és gyógyult.
- Óh, drága Doktor ur, én igazán oly jól vagyok és oly fiatalul pozsgás, hogy ki sem mondhatom!
— No és az étvágya?
- Óh kérem, én egész ujjá «ízű-lettem, mióta az URANUS-b?. járok. Mert az oly kimondhatatlanul érdekes és fölötte mulatságos, melyet minden kedélybetegnek melegen ajánlhatok.
Táncvigalom.
Az alsólendvai kereskedő és iparos ifjak egyesülete 1903. február hó 8-án, szombaton saját könyvtáralapja javára a Korona-szálloda nagytermében zártkörű táncvlgalmat rendez. — Kezdete fél 9 órakor. Személy-jegy 1 K. Család-jegy 2 K. 40 fillér.
Orpington SaXd6kés £
megtudható Ofenbeck és Hart-man-féle papirkereskedésben vagy nyomdájában.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a yöröskereszthei". Nagykanizsán.
KÉPES-LEVELEZÖLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100, boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
kapható :
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
vagy 3 szobás lakás május l-re kerestetik. Ajánlatok az ár megjelölésével a .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál adandók be.
Varrógépek javitása.
Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló -pparatusok--kai a különféle varráshoz. —
Singer Co. varrógép részY,-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Lakás.
Egy esetleg több lakásból álló, árnyas udvar és kerttel biró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek, lrásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábit.
1908. február 6.
gf Biztosítsuk életünket 33
a STANDARD
biztosító társaságnál, a mely úgy előnyös, mint szolid feltételei által a legkedveltebb és legkeresettebb intézet.
Jelenlegi vagyona 280.000,000 (kettőszáznyolczvan-
millió) korona. Eddig kifizetett halálesetekért 585.000,000 (Öt-száznyolczvanöt millió) koronát.
Bővebb felvilágosítással szolgál szívességből „Nagykanizsa" kiadóhivatala és Balázsy Károly (Eötvöstér 27. sz.) a társaság helyi képviselője.
Nélkülözhetlen családi könyv
a no
MINT HÁZIORVOS
Az egéaztlg ápolásának kézikönyve, kii- I lönüs tekintettel a nöl- és gyermek 1 betegségekre, valamint a szülészetre és \' gyermekápolásra.
Dr. FUcher-Dückelmann Anna j
nyomán közrebocsájtotta, előszóval ! es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGOHHAI YILIA gróítí.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táb-lával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkiilözbetlen tá-: j i mtndvn asszOT*""*,1í, hitvesnek, 3ir £.-
na» !eg»i.entetio Avatása telje::;ese-ue- A nő c rküdík a család egésiatge folö\'.í s ehhaz ebből a munkából lon-wt és oecses tudnivalót, tanácsot, ok-ta\'ás; nt-rit. Megtanítja az egészscg ¡aegovWra, a t\'.j íelismerésére é> az „íyosi segélynek idejében ». ló bevételére.
TAR. aLOM ;
í. rész: ki egeszség ápolása
gyakorlati szabáíyok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
II. rész:\' A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
111. resz: A gyermek se™e
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
£ rendkiíüli becses munka megszerezhető a „NAGYKAH1ZSA" kiadobi-y&tila utján 3 koronás ha?i részletfizetés mellett
Tessék az iit következő előfizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyvkereskedő- et kiadó részvénytársaságtól Budapesten, VIII. Cillóí-ut 13.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáért és kötelezem magam a munka vetelárát 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedékessé válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908. hó
Név és állás:
Utcza és házszám:
np.
A legszebb és a legjobb
zsebórái 5 koronától, fali órák 6 koronától, diszórák 10 koronától, «bresztöórák3\'60 \'.-tói
Talrelé kaphatók 3 évi | Jótóllás mellett
Szíyós Antal
%. miS^áséslátsief^aél MGYKAKIZSi, „Szarvas -KÍiioife -p^-r. Kristálytiszta sjemayeg i kor.-tó! 3 kcr.-^. Operált szemekre xalönieges szemávaí 34k. Egy tökéletes ,.SZiVÓS,!-íel6 GRAMOPfl® 20 kor. - üra, ekszeres látsietje-TitasökL-
A házigőzfürdő
használata előtt!
Ifi
mmmm^mmmibfr
iHázi-oözfürdő
úáru
Fórfjr. fii*, es noi U 1 v
állandó nagy raktár
Kreisler és Sciiiesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, nöi szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak I Pontos kiszolgálás!
minden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^ Árak : E=E=
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt.
•:EK5ZERGyÁF$. J.
Villamos üzemre berendezett arany-, ezüst- és ékszerára-műterem.
! Különleges készítmények:! ■ ékszerárak és jegygyűrűk. I
Kristályképeket gyöngyházra v. aranyra festve, melyek sokkal jobbak, tartósabbak és olcsóbbak, mint az ügynökök által terjesztett Celluloid képek. Uj foglalásokat és átalakításokat gyorsan elkészítünk.
Eladás részletfizetésre is.
Berény József és Fia
ékszerészek Na&kanizsán
(Városháza átellenében.)
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
m
I\\K évfolyam.
Vasárnap 190». február 2.
■ «He*éti árak Myhai kfafaoz hordva: ■ey kóMpra ..._*) fillér Nefyedérrí\' 1 kttrtin» 50 fillér
A „Magyar Estilap"pal együtt 3 fillér.
A ,A Nap-pal együtt 5 fillér.
Egyes szám ára 2 fifl".
AGYKANIZSA
Mégjelert flnnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
26. szám.
Szerkesztőség éa kiadóhivatal Csengery-ut 7. szám.
Telefon-szám: - 148.
Laptulajdoriös és kiadó: Ihászt Horváth István.
Ta

-Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
URANUS
mozgókép színház
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Naponta két másfélórás előadás.
Mai előadás délután 3 órakor.
Műsor: 1. A matróz özvegye (dráma); 2. Kalönös esernyő (színes); 3. Szerelmi hőmérő (humoros); 4. Két gonosztevő (látványos); 5. \'Az ördög szerelme (színes); 0. A szolga mint hipnotizáló (humoros); 7. Kakasviadal Sevillában (látványos).
Helyárak: 1. hely 50 fillér, II. hely 30 fll., III. hely 30 fillér. Gyermekek szülik kíséretével 20 fillért fizetnek. Katonejegy 14 fll.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményesálon a pénztárnál kapható.
A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgatómérnöke rendezte bel
Ördögárok Nagykanizsán.
A közegészség veszedelme.
Sürgős intézkedés kíttt!
I.
(Ny. I.) Bizonyára kevesen tudják, hogy a mi kedves városunkat még ördögárokkal is megáld . . . akarom mondani megverte az a bőkezű véletlenség. Szegény boldog Kanizsa, te, de sok mindened van, ami nem ellene: ami a nyakadon ül s be kevés a kincsed. De hát igy van ez megszabva I A török átok csak folyton verdesi még fölöttünk fekete szárnyait. Óh, de minek hálálkodjunk, erre még mindig van elég idő.
Térjünk csak át a mi páratlan, titokzatos eredetű „Ördögárkunk "-ra. Hogy merre rejtőzik ez a léiekvesztő pocsolyás szakadék, fölötte célszerűnek tartom elmondani. Tudtunkkal városunkban van egy Attila és egy Petőfi nevü utca s mindegyik utcában pótadó fizető polgárok laknak. Ez pedig rendén van. a pótadó fizető háztulajdonosok és az itteni lakók többnyire egyszerű, csendes emberek. Ugyancsak kevés gondot okoznak a hatóságoknak. Belenyugszanak mindenbe, mint afféle szegény emberek. Nem sokat adnak a pompára, mert ők nem előkelők, de főleg azért is oly meghúzódó lelkek, mert alighogy az adóra, meg a silány mindennapi falatra győznek csak keresni. Szóval nyomorúságban tengődnek. De e kálvárián felül még sok más kinnal-bajjal kell küzködniök. Csak egyet, a legsúlyosabb veszedelmet emlitem: a kanizsai ördögárkot. Ez a homályos eredetű kigyófészek ugyan nem j szeli át, vagy végig az Attila és Petőfi-utcát, de veszélyezteti az egész várost, mert megmételyezi közegészségünket. Pedig e téren ugyancsak szomorú állapotok uralkodnak. Bizony nálunk valami sokat nem beszélhetünk a közegészségről — inkább a közbetegségről. Ilyen nagyarányú halálozás már emberemlékezet óta nem volt Nagykanizsán, mint most. Ifjak, öregek egyaránt pusztulnak. Pedig be siralmas az, ha a sirásó sok dologról panaszkodik !
Folyt. köv.
HÍREK.
Esküvők.
Mátyás Lajos lakatos Peti Szidi-vel és Szemlics József téglás Szántó Máriával tegnap házasságot kötött.
Adomány.
Franz Lajos és Fia helybeli cég a kath. legényegyletnek 100 koronát adományozott.
Szakácsnők és szobaleányok bálja.
A szakácsnők és szobaleányok önsegélyző egylete 1908. évi febr. hó 16-án a Polgári Egylet nagytermében világpostával, konfetti és szerpentin dobálással egybekötött zártkörű bált rendez. Belépő-díj 1 korona. Kezdete este 8 órakor. A talp alá valót Sárközi Jancsi zenekara szolgáltatja.
Halálozások.
Hajdú Józsefné Tóth Katalin napsz. 47 éves, Fő-ut 19; Polanec Józsefné Imrei Erzsébet földműves, 60 éves, Szt. Rókus-u. 24; Kocsis Antal 16 hónapos, Polgár-u. 19. és Kollarics György napsz. 66 éves, közkórház.
Pályázat rendőri állásra.
Vezetésem alatt álló városi rendőrségnél egy II. osztályú rendőri állás lesz betöltendő, melyre ezennel pályázatot hirdetek. A II. osztályú rendőr illetménye évi: 650 korona fizetés, 120 korona lakbér 55 kor. csizmapénz és természetben kiszolgált egyenruházat. Felhívom a pályázni óhajtókat, miszerint erkölcsi bizonyitványnyal és egészségükről tanúskodó orvosi bizonyitványnyal, továbbá előképzettségükről és magyar állampolgárságukat tanúsító egyébb okmányokkal felszerelt és „Nagykanizsa város tanácsához" címzett sajátkezüleg irt kérvényüket nálam\' február hó 20-ig lehetőleg személyesen annál is inkább nyújtsák be, mert a később beérkező kérvények figyelembe nem vétetnek. Ezen nyugdíj-jogosultsággal járó rendőri állás betöltésénél kiszolgált csendőrök és altisztek előnyben részesülnek. Nagykanizsán, 1908. febr. 1-én. Deák Péter s. k. rfőkapitány.
A hatás csodája.
A jövő nemzedék fogja csak teljesen méltányolni a vértisztító gőz-és hőlégfürdők óriási fontosságát az egészség ápolása és betegségek gyógyítása kőiül. Hosszú évek fognak eltelni, míg a nagy tömeg, a milliók e fürdő segélyével fogják testi és szellemi erejüket fejleszteni. Boldog az a néhány ezer ember, aki megelőzi korát és már most fordítja hasznára azt, ami csak évek multán lesz közkincsévé az emberiségnek. A gőz- és hőlégfürdők hatása oly sokoldalú, hogy itt mind fel sem sorolható. A test legelrejtettebb zugába elhatol vértísz-titó ereje. Hatását minden izéb.n, minden porcikájában érzi. Rheuma, csuz, köszvény egyetlen biztos gyógyeszköze. Hülésekből eredő bajoknál, idegesség, álmatlanság, bélpangás, elhízásnál csodás hatása
1 liter rum 80 krje. 1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton Tístíétttaél Nagykanizsán.
van. Ezen kezelési módot ma |nár bárki „Sanitas" szobagőzfürdő-készülék segélyével lakásának bármely szobájában 5 perc alatt 3 fillér költséggel a legpompásabb gőz-és hőlégfürdőt készítheti magának.
Összeesett az utcán.
Az éhség martirja.
A napokban. történt, hogy a járókelők között hirtelen összeesett egy 25—30 évesnek látszó, kopott ruhás ismeretlen fiatalember. Csakhamar a kiváncsíak nagy serege állta körül a szerencsétlent s többen próbálták felsegíteni. Először azt hitték, hogy talán epeleptikus, de kevés vártatva kissé magához tért s könybe borult szemekkel, fuldokolva panaszolta, hogy már négy napja semmit nem evett s ő ugy érzi, hogy szomorú sorsa végre megszabadítja végtelen szenvedéseitől. Egy ott álló jobbmódu ember, hallva a szerencsétlen vándor keserű panaszát, megkönyörült rajta s odanyújtott neki néhány koronát, hogy enyhítse némileg gyötrő éhségét. A példás jóltevő azután gyorsan a körülállók éljenzése között eltávozott. A szerencsétlen vándor azután a körülállók ostromló kérdezésére elmesélte, hogy valamikor az egyetemre járt, tanárnak tanult, de közben beállt szlnészn«k(s azóta nincs sehol nyugsága.
Egy tanuló
fölvétetik KONDOR ÖDÖN férfi- és gyermekruha áruházában.
Orpington gft&f £
megtudható Ofenbeck és Hart-man-féle papirkereskedésben vagy nyomdájában.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a YöröskeresitliM". Nagykanizsán.
KÉPES-LE VELEZÖLAP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért
Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
FI
= kapható: =
Ofenbeck és Hartmann
papir- iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
i 2 vagy 3 szobás lakás
LdKab május l-re kerestetik. Ajánlatok az ár megjelölésével a .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál adandók be.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Eladó.
Elköltözés miatt jó= forgalmú liszt- és vegyesáru-Hz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában. "i
Varrógépek javítása.
Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshoz. .
Siager Co. varrógép részY.-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szám.-
| nl,í|C Egy esetleg több la-L^arvcaa. kásból álló, árnyas udvar és kerttel bíró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek. Irásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábit.
H i rd etéseket
felvesz a „Nagykanizsa
u
kiadóhivatala Gsengeri-nt 7. sz. a. (Rapoch-Mz)
Ofenbeck és Hartmann
könyvnyomdájában.
Néltnlözhetlep családi könyv
a nő
MINT HÁZIORVOS
Az sgMzelg ápolásának kézikönyve, kö-I6n5s tekintettel a női- és gyermek-betsgsigskrs, valamint a szülészetre és
gyermekápolásra. Dr. FUcher-Dückelmann Anna nyomán közrebocsájtotta, előszóval és jegyzetekkel ellátta:
Dr. HÜGOHIAI YILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével
Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkiilözhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitesé-ben. A nő őrködik a család egészsége fölött s ehhez ebből a munkából ton-tos é« becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. Megtauilja az egészség megóvására, a baj felismerésére és az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM:
I. rési: Az egészség ápolása
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
II. rész: Á betegségek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
III. rész: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkívüli beeses munka megsze-rezbeto a „NAGYKANIZSA" kiadohi-vatila ntján 3 koronás havi részletfizetés mellett.
Tessék az itt következő előfizetési ivet levágni és aláirva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyvkereskedő- es kiadó részvénytársaságtól Budapesten, VIII. üllői-ut IS.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben díszkötésben 28 koror:áért és kötelezem magam a munka vetelárát 3 koronás havi részletekben kilizetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedékessé válik. Az elsó részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
. np.
N.-kanizsa, 1908.............hó-
Név és állás:
Utcza és házszám :
A leoszebb és a legjobb
zsebórák 5 koronától, fali órák 6 koronától, dlszórák 10 koronától, ébresztőórák 3-601? .-tói felfelé kaphatók 3 ért Jótállás mellett
Szíyós Antal
müóráséslátszerésrnél NAGYKANIZSA, „Szarvas\'-szálloda épület Kristálytiszta szemüveg 1 kor.-tói 3 kcr.-ig. Operált szemekre különleges szemüveg 3-4 k. Egy tökéletes „SZIYÓS"-fele GRAHOPHON 30 kor. - Ora, ékszerés látszerjavitások! -
ésnöi divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női\' szövetek, ágyteritök, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cíhák; grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak 1 Pontos kiszolgálás!
K i a cl ó zz
Lakások
esêj czim- í^^i
jegyzékét r^^i lapunk
10
vevői részéről fillérért közöljük.
A házigőzfürdő
használata előtt!
Házi-flözfürdő
Ulmden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
EE^E^ Árak : EEEEEE
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,.Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Csütörtök 1908. február 4.
41. szám.
BtffceéM árak Mykta tÉáoi hord«: kéutpri .. .. ..50 fillér MspMté*re korona 50 fillér
A .Magyar Hstilap\'pal együtt
1 fillér.
A ,A Nap"pal együtt 5 fillér.
Egyes SZáffl ára 2 fíll, Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Szerkesztőség és kiadóhivatal Caengery-ut 7. «iám.
Telefon-szám: 148.
Kéziratot nem ad viasza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
URANUS
mozgókép s z i n h áz
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Naponta két másfélórás előadás.
Első előadás délután 6, második este 9 órakor.
Ma teljesen oj, rendkiYöl érdekfeszítő műsor. Komoly, humoros, tanulságos és látYányos képek.
Helyárak: I. hely 50 fillér, 11. hely 30 fll., III. hely 20 fillér. Gyermekek »zülők kiaé-retével 20 fillért OzeUek. Katonajegy 14 fll.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményesálon a pénztárnál kapható.
A szi-házat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgatómérnöke rendezte be!
ördögárok Nagykanizsán.
A közegészség veszedelme. Sürgős intézkedés kell!!
II.
Ha télen ugyan a fagyok miatt nem is oly veszélyes és folytonos a bűzhödt pocsolyák kigözölgése, azért némileg ilyenkor is romboló hatással van a közegészségre. — De az enyhe időjárású hónapokban annál inkább tartósan megfertőzi a levegőt, melynek belég-zése fölötte ártalmas az egészségre. A beteges állapot, ha ugyan nem is következik be hirtelen,\' de el nem marad,
mert a mételyes párák lassan, de biztosan, aláássák az ember egészségét. Tehát az áldozatok el nem maradnak.
így áll ez az ördögároknál. Ott is a nyári veszedelmes kipárolgásnak csak később, a tél szakában következik be szomorúan gyászos utójátéka.
Már most ezekután tudjuk meg hát biztosan, hogy hol is rejtőzködik t. k. az a rettenetes ördögárok. Ugyan nem mérföldnyi terjedelmű, de annál inkább borzalmas. Adjon hálát sorsának az, kit még a viszontagság nem sodort közelébe. Ha kezdetét próbáljuk kutatni, bizony nyaktörő munkára vállalkozunk. De hogy valami turista hajlamú polgártársunk még valahogy rá ne szánja magát ennek bekalan-dozására, mert bizony be kell vallanom, hogy Kanizsán kivül nincs a föld golyón még egy olyan város, hol ily borzalmas vadságu pocsolya zuhatag létezne, mint nálunk a rothadó büzü páratlan ördögárok. Azért kegyeletesen azoknak, kik még nem tudják — mert megjegyzem, vannak egyesek, kiknek már hivatalosan be lett mutatva, és nem hederítettek reá, megmondom, hogy az Attila-utcában a 13. számú özv. Bedenek Já-nosné pótadófizető háztulajdonos házának udvarában kezdődik.
Ugyan nagyon is vakmerő ez az állitásom, hogy : udvarán kezdődik, mert bizony az emiitett ház udvaráról nem csak hogy nem beszélhetünk, de örökre hallgatnunk kellene, ha a holdban laknánk. Csak azért merészlek udvart említeni, mert a magyar nyelvben még ez-ideig nincs elkeresztelve, hogy minek is lenne nevezhető egy hely, amely valóban nincs, de amely Nagykanizsa r. t: város lak és címjegyzéke cimü könyvecskében levő térképen még olyféle udvarformának szemlélhető.
Folyt. köv.

^HIREK.
Eljegyzés.
Pázmándy Jenő budapesti lakos jegyet váltott Orbán János szeretetreméltó kedves leányával, Erzsikével Nagykanizsán.
Esküvők.
Proch Rudolf vasúti bádogos (Székesfehérvár) Hetfer Etelkával;, Gerencsér János cipész Lasky Te-rézzel és Gábor Antal földm. Bartol Annával vasárnap kötött házasságot.
A főgimnázium ünnepélye
f. hó 2-án, azaz vasárnap.
Szép ünnepélyt rendezett a nagykanizsai kegyes-tanitórendi kath. főgimnázium a „Polgári-Egylet" nagytermében, a kegyes-tanitórend alapitója Calasanzi Szent József tiszteletére.
Az ünnepélyen nagyszámú és előkelő közönség vett részt.
Az ünnepélyt a főgimnázium zenekara nyitotta meg a már közismert gyakorlottsággal.
A műsor második száma a főgimn. énekkara által előadott „Ave maris Stella" Horáktól, harmónium kísérettel.
Ezután következett Breslmayer Tibor által előadott hegedű szóló, Lengyel József zongora kíséretével, mindkettőjük művészi játékát tapsviharral jutalmazta a közönség.
Ezt követte „Az ur itél" cimü melodráma, Váradi Antaltól, melyet Rauschenberger Gyula adott elő és harmóniumon Lengyel József, zongorán pedig Szigeti József kisért.
A műsor ötödik számát képezte a főgimn. zenekara által előadott Potpourri a Semiramis c. operából Rossinitól.
Ezután Szakáll Gyula főgimn. tanár tartott szép és tartalmas felolvasást Calasanzi Szt. Józsefről, röviden vázolván az egyetemes tanítás és a kegyes tanitórend még-alapitójának élettörténetét gyermekkorától kezdve haláláig. — És kifejtvén azt, mint alapította meg Rómában az első iskolát, melybe a gyermekeket szépszóval édesgette, mígnem azok megkedvelvén azt, már nem is tudtak nélküle lenni, a felolvasást befejezvén azzal, hogy mily nemes szép az, ha az ember lemondva a világ gyönyöreiről, egyedül a vallásosságnak és az ifjúság oktatásának szenteli életét s kiemelvén azt is, hogy a pápa őt halála után szentté avatta.
A szépen előadott felolvasást a a közönség zajos tetszéssel honorálta.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom Jea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Bilitoi Testréríkíél
Nagykanizsán.
Majd egy zene trió, ének, zenekar és végül az énekkar által előadott számmaL az élvezetes ünnepély befejeződött.
A közönség lelkes elismerését fejezte ki Lukács József, az ünnepély főrendezőjének és Horváth György igazgatónak.
Halálozások.
Martinecz László földm. 72 éves, Varazsdi-u. 56 ; Kovács Imre szabó 78 éves, Köicsei-u. 7; Grün Mína özv. Hirschl Józsefné magánzó, 67 éves, Király-u. 37; Kis József napsz. 57 éves, közkórház és Czi-ráki Pál fölm. 70 éves, közkórház.
Tüdőbetegek figyelmébe.
A József főherceg Szanatórium Egyesület központja leirt a nagykanizsai helyi bizottság elnökségéhez, hogy ajánljon egy tüdőbeteget a Szanatóriumba való fölvételre. A helyi bizottság elnöksége tehát lapunk utján fölhívja az ingyenes helyre pályázó tüdőbetegeket, hogy nála haladéktalanul jelentkezzenek. A helyi bizottság azután a jelentkezések alapján teszi meg fölterjesztését a központhoz.
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelli cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
Orpington £
megtudható Ofenbeck és Hart-man-féle papirkereskedésben vagy nyomdájában.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a Yöröstaroxftíi". Nagykanizsán.
KÉPES-LE VELEZOLAP- uj donságok 100 levélpapír és 100 boriték 60 kr.-ért Egy doboz szines levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: =
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
=rt
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
, 2 vagy 3 szobás lakás >•35 május l-re kerestettk. Ajánlatok az ár megjelölésével a .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál adandók be.
a nő
MINT HÁZIORVOS
Az egéezsfg ápolásának kézikönyve, kii -lőn&s tekintettel a női- és "gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és gysrmskápolásra.
Dr. Fischer-Dückelmann Anna
nyomán közrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel elíatta:
Dr. HOGÓHMi VILMA grófnő.
Két kötet 463 keppel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével
Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkülözhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitesé-ben. A nő őrködik a család egészsege fölött s ehhsz ebből a munkából lon-tos es becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merit. Megtanítja az egészség megóvására, a baj felismerésere és az orvosi segélynek Idejében való igénybevételére.
TARTALOM:
I. rész: Az egészség ápolása
gyakorlati szabályok az okszerű élet szamára stb. A szépség ápolása.
II. rész: A betegségek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
III. rész: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkívüli beeses mnnka megszerezhető a „NAGYKANIZSA" kiadóhivatala utján 3 koronás havi részletfizetés mellett.
Tessék az iit következő előfizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Atineiva könyvkereskedő- es kiadó í\'tszvenytársasag-tól Budapesten, Vili. Üllöi-ut IS.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáért és kötelezem magam a munka vetelárát 3 koronás havi részletekben kiűzetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanlzsa, 1908.

np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
Varrógépek javítása.
Hirdetéseket
Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, felvesz a alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-kal a különféle varráshoz. ——
.Nagykanizsa
a
si* c».nmtrnmrnii csengerkt 1. sz. a. (Rapoch-hüz)
Deák Ferencz-tér 2. szám.
I qLtSC Egy esetleg több la-Lcmao. kásból álló, árnyas udvar és kerttel biró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek. Irásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala\' to-vábit.
Ofenbeck és Hartmann
könyvnyomdájában.
A let szebb és a legjobb
zsebórák 5 koronától, fali órák 6 koronától, diszórák 10 koronától, ébresztőórák 360 k .-tói , felfelé kaphatók -3 évi
jótállás mellett
^ Szívós Antal
müóráséslátszft\'észnél NAGYKANIZSA, „Szarvas\'-szálloda épület. Kristálytiszta szemüveg 1 kor.-tói 3 kor.-ig. Operált szemekre különleges szemüveg 3-4 k. Egy tökéletes „SZIYOS"-féle GRAMOPHON 30 kor. - Ora, ékszerés látszerjavitások! -
MMM
Férfi-és női
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy váte\'szték: gyapjúszövetek, női szövetek, ágyteritök, függönyök, damaszt asztalteritök, szalvéták, kanavász vásznak, sifíonok, oxfprdok, belső cihák, grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás!
Kiadó Lakások
czim-
jegyzékét íf^I lapunk
vevői részéről 10 fillérért közöljük.
A házigőzfürdő
használata előtt!
Házi-gőzfürdő
TTftndert szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak : ^EEEE
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Szerda 1908. február 5.
&6Bze*M árak
Helybe» házhoz 1 ordva: Egy hónapra ...... 50 fillér
Negyedévre 1 korona 50 fillér
A .Magyar Estilap"pal együtt 3 fillér.
A .A H«p"pal együtt 5 fillér.
Egyes szám ára 2 fill.
AGYKANIZSA
Megjelen Cnnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
28. szám.
Szerkesztőség é« kiadóhivatal Csengery-ut 7. arám.
Telefon-szám : 148.
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
URANUS
, mozgókép s z i n h áz
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Naponta két másfélórás előadás.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Műsor: 1. A pásztorleány és a jósnő, látványos. — 2. A katona, mint dajka, humoros. — Az algirnö boszuja. dráma. — 4. Ördögi fantáziák, színes — 5. Felsült rendőr, humoros. — 6. Tengerészek gyermeke, dráma. — 7. Az élet árn> oldalai. — t 8. RosbzuI jelölt fehérnemű, humoros.
Holnap teljesen uj műsor.
Helyirak: I. hely 5Ö7Tnér. II. hely 30 fii., III. hely 20 fillér. Gyermekek szülők kíséretével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fii.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áion a pénztárnál kapható. A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgatómérnöke rendezte be!
olykor-olykor hallatszik itt-ott egy különös hang, mintha a szunynyadó város szívverése volna.
Egyszerre jajgatás, sirás veri fel az ügyeletes rendőrtisztviselőt; egy hiányosan öltözött nő nyitja ki robajjal az ajtót s panaszolja, hogy részeg férje őt és apró gyermekeit kidobta az utcára. Indul békét teremteni. Mire vissza ér, jelentést kap, hogy a kiskanizsai legények meglékelték egyik társukat, mindjárt mutatják is a delikvenst, a rendőrök már mossák vértől elborult fejét. Talán még ezzel alig vegeztek, jön az ujabb hir, hogy valahol a temető körül egy holttest van az uton. Megindulnak keresésére, hull az eső, a hideg szél süvit s a rendőr megy meleg érzéssel, telve emberszeretettel keresni, kutatni. Talál. de nem holttestet, hanem egy rendőrt, kit — mit tegyenek mást — majdnem hátukon viszik biztos helyre, megmentendő a megfagyástól.
S mig te jámbor olvasó éppen most fordulsz a másik oldaladra, hogy folytasd álmodat, addig a néptelen utcákon fáradtan, kimerülve jár a rendőr megvédeni közbiztonságodat, biztosítani nyugalmadat.
A rendőr.
Nagykanizsa, 1908. febr. 4.
Ha a foglalkozásokat mérlegeljük, talán egyet sem találunk, mely nehezebb, fáradságosabb volna, mint a rendőré.
A közélet és közrend eme sokszor népszerűtlen funkcionáriusa talán soha sem mondhatja magáról el, hogy most magamé vagyok. Minden percben rendelkezik vele egy nagy hatalom, amelyet ugy hivnak, hogy — kötelesség.
Íme, a városi élet zsibongó zaja elnémult, az emberek bevégezvén napi munkájukat, pihenőre térnek. Leterítette sötét fátyolát az éjjel, álomba merült a nagy természet is, csak
HÍREK.
Adomány.
Eperjesy Gábor tegnap 300 koronát adományozott az Emberbarát házalapja javára.
Borbélyok bálja.
A borbély és fodrász segédek nagykanizsai csoportja által folyó hó 9-én (vasárnap) rendezendő táncestélyen az ismert nevü szociológus író és a magyarországi szociáldemokrata párt központi titkára, Buchinger Manó fogja felolvasását „A nők társadalmi helyzete ma és a szocialista társadalomban" cim alatt megtartani a „Polgári Egylel" nagytermében. Kezdete este 8 órakor. Tánc reggelig. Helyárak : Páholy 4 személyre 8 kor.; földszinti ülőhely négy első sor 2 kor., a többi sorok 1 kor. 20 fillér; földszinti állóhely 1 kor.; karzati álló-
hely 50 fillér, táncra nem érvényes. Jegyeket előre lehet váltani Beck Béia ur divatáru üzletében. A borbélyoknak ezen bálja előre láthatólag a legjobb siker elé néz, mert ugy a felolvasó, mint a felolvasás tárgya a a nőket és férfiakat a legközelebbről érdekli.
Közgyűlések.
Első helyen kell emlitenünk a „Polgári Egylet"-et, mert ez az egylet a legrégibb és legnagyobb városunkban. (Tagjainak száma 220.) A titkári rövid, de mindent magában foglr.ló jelentést és a pénztáros expozejái a közgyűlés helyeslőleg vette tudomásul. A tisztikar és választmány titkos szavazással egyhangúlag a tav: lyi lett megválasztva. Este nyolcvan teritékes vacsora volt, tnelyen az elnök, Benczik Ferenc, az egylet jövőjére; dr. Fried Ödön az elnökre és dr. Hajdú Gyula az egylet iparos és kereskedői tagjaira mondtak tartalmas felköszöntőket.
Az Emberbarát temetkezési egylet f. hó 2-án tartott közgyűlésén városunk egész társadalma képviselve megjelent. A közgyűlés legnagyszerűbb jelenete volt, mikor Eperjesy Gábor olajfestmény meil-képót szép mogható szavak kíséretében leleplezték. Erre a közönség falrengető éljenzéssel üdvözölte az ünnepelte t.
Az „Általános Ifjuságképzö Egyesület" közgyűlése az egylet élére uj vezetőket választott. Elnök lett: Halvax Frigyes; alelnök: Ujváry Géza; vigalmi alelnök; Lencz László; pénztáros: Fitos Imre; titkár: Pavelkovics Béla és ügyész: dr. Sabján Gyula, ezenkívül még kilenc rendes választmányi tag lett választva a régieknek részben való bevonásával.
Az ezüstforintos végnapja.
A régi fajta pénzekből itt rekedt az ezüstforintos az uj korona-pénzek közölt. Védte a régi just: akadálya volt a koronaszámitás elterjedésének. Most a magyar-osztrák bank utasította összes pénztárait, hogy az ezüstforintost tartsák vissza s csakis egy és öt koronással fizessenek. Igy azután az ezüstforintos kikerül a forgalomból.
A pálinka és bicska.
Butikélet.
Vasárnap este felé az Eötvös-téren. a régi Simon kaszárnya közelében levő butikban nagy zavart okozott a filléres piri. Mint rendesen, most is zsúfolásig tömve volt férfiakkal és nőkkel az a sötét verem. Ott kínlódtak a többek közt
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Biliton Testvériknél Nagykanizsán.
Bauer József és Horváth Pál is. Egy darabig csak békésen nyeldesték a sárkány levét, mígnem hirtelen összekaptak s Horváth Pál Bauert öszeszurkálta. Azután, mintha mi sem történt volna, folyt tovább vígan a butikélet.
Házi orvos.
Minden családban a nő.
A nő mint házi orvos, lapunk lul oldalán lévő hirdetésre felhívjuk olvasóink figyelmét azzal, hogy ezen népszerű könyvnek egy család asztaláról sem volna szabad hiányozni. A mü megszerzését a kőnyü részletfizetési feltételek bárkinek is lehetővé teszik.
Házeladás.
Egy négy utcai lakásból és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt \'
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelli cementgyár-telepén, Csengery-ut, Morandini-féle ház.
Orpington K-así £
megtudható Ofenbeck és Hart-man-féle papirkereskedésben vagy nyomdájában.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „amöskireszthei".
Nagykanizsán.
KEPES-LEVELEZOLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz szines levélpapír 30 kr.-ért
=== kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
„NAGYKANIZSA*
1908. február 5.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
< 2 vagy 3 szobás lakás La Kai májUs i-re kerestettk. Ajánlatok az ár megjelölésével a .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál adandók be.
Varrógépek javítása.
Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeké* a hozzávaló apparatusok-kai a különféle varráshoz. —
Siager Co. varrógép részv.-Mrsaság
Hirdetéseket
felvesz
Nagykanizsa
u
Nélkül őzhetlen családi könyv
a nö
MINT HÁZIORVOS
Az egéazség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a női- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Dückelrnann Anna nyomán közrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel elíatta:
Dr. HUGÓHNÁl VILMA grófnő.
Két kötet 463 keppel, 32 színes táblával, a gyermeK testének szétszedhető bonctani képevei Ára diszkötésben 28 korona.
hz a könyv nélkülözbetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitiiében. A nő őrködik a család egészsége fölött s ehhaz ebből a munkából ton-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. .Megtanítja az egészség megóvására, a oaj felismerésere es az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM :
I. rész: Az egeszseg ápolása
gyakoilati szabáijok az okszerű élet szamára stb. A szcpség apolá^a.
11. rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezeiése és gyógyítása.
111. resz: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb-.
E rendkiviili becses munka megszerezhető a „NAGYKANIZSA" kiadóhivatala ntján 3 koronás bavi resz letíizetes mellett.
Tessék az itt következő előlizetési ivet levágni és alánva kiaaohivata-lunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minei va könyvkereskedő- es kiadó részvénytársaságtól Budapesten, VUI. üllöi-ut IS.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 kororáért és kötelezem magam a munka vételárát 3 koronás havi részletekben kilizetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908.

np.
Név cs állás:
Utcza és házszám :
kiadóhivatala Gsengeri-ut 7. sz. a. (Rapoch-iiáz)
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
I ob-óc Egy esetleg több la-LaRao. kásból álló, árnyas udvar és kerttel bíró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek. Irásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábít.
A lecszebb és a legjobb
zsebórák 5 kon inától, fali órák 6 koronától, dlszórák 10 koronától, ébresztőórák 360-.-tói felfelé kaphatók 3 évi
Ofenbeck és Hartmann
könyvnyomdájában.
Jótállás mellett
Szívós Antal
\\ miiórás és látszerésznél NAGYKANIZSA, „Szaras"-szállúda épület. Kristálytiszta szemüveg 1 kor.-tói 3 kor.-ig. Operált szemekre iilöaleges szemű e^ 3-4 k. Egy tökéletes „SZIYÓS"-fele GRABOPKON 30 kor. - Ora, ékszeres látszeráitások! -
A házi-gőzfürdő
használata előtt!
Férfi-és női
divatáru
állandó nagy raktár
Mm es ScMesinger
üzielében Erzsébet-tó.en, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kés2 férriruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, ágyterilök, függönyük, damaszt asztalteritök, szalvéták, kanavász vásznak, sítíonok, oxfordok, belső cthák áraűltk, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak ! l\'ontos kiszolgálás!
ii
azi-gözfiirdő
TTCinden szobába beállítható 1 Egyszerű és könyü kezelés.
^^^ Árak : E=====
Kiadó —
Lakások
! - * * • íí ¡f ■■ ■ ... . g^e] cziirs® r^^]
jegyzékéi
lapunk r^^i
vevői részéről 10 fillérért közöljük.
Prima berendezés \\ . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr. „B" „ ... 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
IV. évfolyam.
Előfizetési árak kfetrb-n hástaoz hordva: Egy hónapra ...... SO fillér
Negyedévre 1 korona 50 fillér
A .Magyar Estilap *pal együtt
3 fillér.
A ,A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Csütörtök 1908. február 6.
41. szám.
Nagykanizsa
Szerkesztőség és lúadóhivata Csengery-ut 7. szára.
Egyes szám ára 2 fíll. Megjelen finnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Telefon-szám: 1«.
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint.
URANUS
mozgókép s z i n h áz
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Naponta két másfélórás előadás.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Ma teljesen uj, rendkiYűl érdek-Tszitő műsor. Komoly, humoros, tanulságos és látványos képel
Helyárak: I. hely 50 fillér, II. hely 30 fii., III. hely 20 fillér. Gyermekek szülök kíséretével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fii.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áion a pénztárnál kapható.
A színházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég igazgatómérnöke rendezte be!
kellő és joggal követelhető célirányos rendezésével, hát bizony nemsokára aláássa a ház fundamentumát és egy szép reggélen majd csak arra ébredünk, hogy az ott levő épületek szerte romokba dőlve a földön hevernek s a legnagyobb szerencsétlenség fölött azután már hiába sirhatjuk a vétkes mulasztók sajnálkozásának résztvevőn megható kö-nyüit.
Pedig félő, hogy ez nálunk bekövetkezhet. Azért ne adja az Alkotó, hogy ez bekövetkezzék, mert ha mégis a katasztrófa megtörténnék, ki lenne vádolható ennek tetteséül? Talán az, aki először észreveszi és segélyért kiállt, vagy nem tudom kicsoda akárki más? Bizony a levegőbe nem beszélhetünk. Hogyha Te nem, akkor Én, vagy Én se, hanem Ő, de hiszen 0 meg nem lehet. De végül mégis előbb-utóbb az sül ki, hogy ha se Én, se Te, se Ő nem vétkes, hát akkor az a bizonyos valaki (?) felelős érte, aki ugy látszik elfelejtette, hogy késő eső után a köpenyeg. Pedig mindenki tudja, hogy ki az a valaki, de menynyire ...
Folyt. köv.
oldalról rémes vészkiáltás hallatt-szott: Ttiz van! Ttiz van! Már ekkor a falu vége lángokban állt s csakhamar a nagy szél következtében az egész faiu egy tüztengerré változott. Ötvennégy ház, sok melléképület, takarmány és állat lett a tüz martaléka. Mentés közben öt ember (három férfi és kél leány) tüzhalált halt. Száznál több gazda koldusbotra jutóit. A szerencsétlenek támogatására az első segély-gyűjtést Árvay Lajos alispán indítványára Batthyány Pál gróf főispán kezdte meg. Erős a gyanú, hogy a rettenetes katasztrófát valamelyik lakodalmas könnyelműen eldobott égö szivarja okozta.
Ördögárok Nagykanizsán.
A közegészség veszedelme.
Sürgős intézkedés kell!!
III.
Szóval, amit ily értelemben udvar alatt értünk, ahelyett az emiitett háznál egy zegzugos vizhordta gödrös tért találunk, amely nem más, mint az ördögárok nyilása s oly rohamosan terjed ez az árok, hogy az emiitett ház tulajdonosát a legnagyobb veszély fenyegeti, mert attól lehet tartani, hogy ha még idejében nem gondolnak (?) ennek a városunk közegészségét rombolón fenyegető d lógnak a
Köszönetnyilvánitás.
Mindazoknak, kik felejthetetlen Ferenc fiam elhunyta alkalmával részvétüket nyilvánítani szívesek voltak, különösen a barcsi és nagykanizsai vasúti kartársaknak, az „Ifjuságképző Egyesületnek" és a fekete ruhás leányoknak ez uton mond köszönetet a gyászoló anya
Özv. Stark Károlyné.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton TestTérrtaél Nagykanizsán.
Házi orvos.
Minden családban a nö.
A nő mint házi orvos, lapunk tul oldalán lévő hirdetésre felhívjuk olvasóink figyelmét azzal, hogy ezen népszerű könyvnek egy csalad asztaláról sem volna szabad hiányozni. A mü megszerzését a könyü részletfizetési feltételek bárkinek is lehetővé teszik. Tessék csak a szelvényt lemetszeni aláirva kiadóhivatalunkhoz juttatni, ahol a fölölte hasznos műnek mielőbbi megküldése iránt azonnal intézkednek.
HÍREK.
Első mise.
(jogi Lajos földink minorita rendi áldozár f. hó 10-én mondja első miséjét a helybeli plébánia templomban.
Katonai utóállitás.
A tegnap tartott utóállitáson megvizsgáltak 27 védköteles ifjút és 15 folyamodó apát, kik közül alkalmasnak találtak 5 hadkötelest, 6 apát pedig keresetképtelennek nyilvánítottak.
Pölöske pusztulása.
A lángok martalékává lett. öt ember tűzhalála.
Vasárnap éjjel mennyegzőt tartottak Pölöske egyik házában, a fölvégen. Azonban alighogy oszladozni kezdett a vig vendégsereg, minden
Fetülfizetések.
A nagykanizsai sütő-munkások f. évi január hó 19-én rendezett táncmulatságán felülfizettek a következők: Erdősi Ignác és fivére (Bécs), Lodner Ferenc, Gallovics Andor, Rozentály Géza 5—5 kor.; Opernicza János, Viola Adolf, özv. Kééz Józsefné 4—4 koronát; Mihályi István, Lenkei Zsigmond, Ber-ger Ignác 3—3 koronát; Hafer.serer Ferenc (Góla) 2 40 koronát; Steiner Ármin, Gärtner Vilmos, Sugár Adolf, Blazovics Mihály, Rosenberg Miksa, Kopics Mihály (Pacs ), Grosz Simon (Bogiár), Hirschier Samu (Pacsa), Neumann Samu (Letenye), Türk Miksa (Zala-Egerszeg), Mó-kusz József (Zala-Egerszeg), Gallovics János, Krausz és Farkas, Hass Dávid (Zákány) 2—2 korona; Varga József, Zadvarecz Márton, Gotleib Ignác, Kása István, Karll Rezső, Szalár János, Rosenthál Adolf, Kreiz István, Pum József, Ruzits István, Loboda Gyula, Kovács János, Schlesinger Lajos, Stefán József, Türk Gyula, Mandler Géza, Vugrincsics Kálmán, 1 — 1 koronát; Bem Pál 40 fillért; N. N., N. N. 20—20 fillért. A felülfizetésekért ez uton mond köszönetet a rendezőség.
Házeladás.
Egy négy utcai lakásból és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelli cementgyár-telepén, Csengery-ut, Morandini-féle ház.
Orpington ¡Ä? £
megtudható Ofenbeck és Hart-man-féle papirkereskedésben vagy nyomdájában.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria ,,a vöröskereszthez". Nagykanizsán.
KÉPES-LEVELEZOLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100 boriték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és HartmaM
papir-, író- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2
.NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üz-
Bet NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
I _ L A 2 vagy 3 szobás lakás LaKdi május l-re kerestetik. Ajánlatok az ár megjelölésével a .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál adandók be.
Varrógépek javítása.
Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak kr Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshoz, i
Singer Co. varrógép részv,-társaság
NAGYKANIZSA -
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Nélkülözhetlen családi könyv
fl nő
MINT HÁZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a női- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Dückelmann Anna nyomán közrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGONNAI VILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctant képével Ára diszkőtésber 28 korona.
Ez a könyv nélkülözhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesítésében. A nö őrködik a család egészsége fölött s ehhez ebből a munkából ton-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. Megtanítja az egeszseg megóvására, a oaj felísmerésere es az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM :
I. rész: Az egeszseg ápolása
gyakorlati szabáiyok az okszerű éJet szamára stb. A szépség ápolása.\'
11. rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
111. resz: A gyermek sez,^te
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkiviili becses munka megszerezhető a „NAGYKANIZSA" kiadóhivatala Htján 3 koronás havi részletfizetés mellett
Tessék az itt következő előlizetési ivet levágni es aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyvkereskedő- et kiadó rtszvenytársaság-tól Budapesten, VIII. Gllői-ut IS.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáért és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiűzetni. A részietek be nem tartása e«etén a részletíizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekessé válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908. hó
Név és állás:
Utcza és házszám :
np.
Lakás.
Egy esetleg több lakásból álló, árayas udvar és kerttel biró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek. Irásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábit.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint fer-vezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)

A le szebbésa legjobb
zsebórák 5 koronától, fali órák 6 koronától, j dlszórák 10 koronátol,! ébresztőórák360 \'.-tói felíelé kaphatók 3 evl i jótállás mellett
W Szívós Antal
müoráséslátszerésznél NAGYKANIZSA, „Szarvas"-szállada épület. Kristálytiszta szemüveg 1 kor.-tó\' 3 kcr.-ig. Operált szemekre különleges szemüves 3-4 k. Egy töKéletes „SZIVÓS"-fele- GRAMOPHOK 30 kor. - Óra, ékszerés látszeravitások! -
hvmmmmmmhvmw
A házigőzfürdő
/
használata előtt!
Férfi-és női
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-íeren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, ¿rádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Fontos kiszolgálás!
özfürdő
THinden szobába beállítható 1 Egyszerű és könyü kezelés.
^^^ Árak :--
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt.
Kiadó zr
I ..
Lakások
czim- i^si jegyzékét lapunk
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
vevői részéről 10 fillérért közöljük.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
¡V. évfolyam.
Péntek 1908. február 7.
30. szám.
■ HMM árak
HetybTB báxbor ! ordva: Egy hónapra .. _ .. 50 fillér Negyedévre 1 kcrona 50 fillér
A -Maryar Estilap"pal egvütt 3 fillér.
A „A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Egyes szám ára 2 fin.
Nagykanizsa
Sierkewtőség és kiadók irat«, Csengery-ut 7. sxám.
Telefon-szám : 148.
Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
_ ty*^?^\' Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth litván.
URANUS
mozgókép színház
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Ma, pénteken ==
az URANUS mozgófénykép-szinház előadásait Lamberg Gusztáv ur, a Pathé Fréres cég mérnöke vezeti.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Műsor: 1. Nehéz probléma (humoros); 2. A patikus tévedett (humoroa); 3. Rejtelmes páncélok (színes); 4. A gyermek megmentiat\\ja becsületét (dráma); 5. Aki egyszer iszik, többször is iszik (humoros); 6. Faipar Norvégiában (tanulságos); 7. Leleményes betörők (humoros); 8. Az órás titka (szenzációs, színes, pályanyertes kép).
Htlyárak: I. haly 50 fillér, II. haly 30 fll., III. hely 30 fillér. Gytrnekek szülik klté-ratévíl 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fll.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményesálon a pénztárnál kapható.
Holnap teljesen uj mttaor.
A gőz-és hőlégfiirdők általános hatásáról.
i.
Valamely ország hatalmassága lakóinak egészségétől és erejétől függ. Egyetlen veszteség, mely a nemzetet a maga egészében, emberéletben éri, sem hasonlítható ahoz, melyet a betegségek által szenved és mégis az utóbbiak oly mindennaposak, hogy már figyelembe alig vesszük. Ha a betegségek gyógyitgatása helyett ápolnánk magunkat, hogy a betegségek ellen vedekezzünk, akkor e csapás sokkal kisebb sulylyal nehezednék az emberiségre.
Nem hiába mondja egy hires orvostanár: „A jövő gyógyászata a hygieniában rejlik, ne-
künk orvosoknak az a feladatunk, hogy nélkülözhetővé tegyük magunkat."
Már pedig az összes védekező eszközök között egy sincs, mely helyes alkalmazás mellett hatásosabb, egyszerűbb volna és a józan észnek elfogadhatóbb, mint a fürdők. Ezek között viszont leghatásosabbak a gőz- és hőlégfürdők.
Durham Dunlap, Anglia egyik legnagyobb hygienikusa egy előadásában a következőket mondja: „Közönséges me-legviztürdő testünket ugyan egy úgynevezett tiszta állapotba helyezi, de összehasonlítva egy izzasztó gőz- vagy hőlégfürdő-vel, csak annyi, mintha a tisztátalanságokat egy csatorna nyílásától eltávolitanánk, ahelyett, hogy magát a csatornát alaposan megtisztítanánk". Az utóbbit érjük el gőz- vagy hőlég-fürdővel és ebben rejlik megmérhetetlen előnye minden más fürdő felett. Ez a legbiztosabb és legegyszerűbb mód az emberi test óriási csatornahálózatot mutató pórusainak alapos kimosására, tisztántartására és a bőrorganizmus friss életerőben való megtartására.
A gőzfürdők egyik legnagyobb fontosságát azonban az utolsó évek ama kutatásai állapítják meg, melyek a magas hőfoknak a baktériumokra való hatását mutatják ki. Az izzadás a baktériumokat a testből kiveti és a forró gőz megsemmisíti azokat. Kimutatták a geny-nyedés és tuberkulózis baktériumát az izzadságban, sőt az izzadság által kiválasztott mikrobák mennyiségét is megállapították.
Folyt. köv.
HÍREK.
Halálozások.
Stark Ferenc állomás-kezelő 24 éves, Kinizsi-u, 73; Kovács Mária napsz. 18 éves, Eötvös-tér 10; Szmodics György 10 napos, Sze-petneki-u. 11; Dominkó Pál napsz. 21 éves, közkórház; Szabó Zsigmond fuvaros 31 éves, Petófi-ut 62.
A nagykanizsai Ker. Nőegylet estélye.
A nagykanizsai Keresztény Jótékony Nőegylet holnap a Polgári Egylet nagytermében tánccal egybekötött jótékonycélu estélyt rendez. Előadják a „Hókirálynő" cimü látványos mesét tánccal, énekkel és élőképpel. Kezdete fél 9 órakor. Helyárak; Földszinti páholy 24 kor. Emeleli páholy 30 kor. 1—3 sor 5 korona, 4—6 sor 4 korona, a többi sorok 3 kor. Állóhely 1 kor. 20 fiil. Karzati ülőhely 2 kor. Az estély iránt a közönség körében óriási érdeklődés mutatkozik.
Ritka égi tünemény. Meteor hullás.
Csütörtökre virradó éjjel ugy éjfél után 2 óra tájban nagyszerű égi tünemény látszott Bánokszentgyörgy irányában. Hirtelen a homályosan pislogó csillagok közt egy szikrázó vörös fényben égő tűzgömb tűnt elő, mely iszonyú sebességgel a föld felé száguldva, esése közben a levegőben szétrobbant. A tömérdek lehulló tüzszilánk szóródása oly nagyszerű látványt nyújtott, mintha valami remek tűzijátékot rendeztek volna a levegőben.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors * 85 krajcár.
Kapható: Balaton TestYériknél
Nagykanizsán.
öngyilkosság.
Tóth Rozi 30 éves hajadon magyarszerdahelyi lakost e hó 4-én konyhájukban haldokolva találták és kínos szenvedés után még aznapon estefelé meg is halt. A megejtett orvos-rendőri vizsgálat szerint nevezett öngyilkossági szándékkal késsel lábába szúrt és ennek következtében elvérzett.
Helyes intézkedés.
Deák Péter rendőrfőkapitány értesülvén arról, hogy városunkban többen szándékoznak mozgófény-képszlnházat létesíteni, tudatja az érdekeltekkel, hogy több mozi-engedélyt ki nem ad. Ez a rendtlet ép oly helyes, mint üdvös. Mert addig, míg csak Misztrik volt városunkban, a vállalkozó-szellem senkiben sem ébredt fel; de mióta az Uranus rendkívül elegáns helyisége megnyílott és a közönség pártolja a derék vállalatot, melynek remek előadásai ma már köztudomásúak, a mozi-alapítások tömegesen lógnak a levegőben. Minthogy pedig a közérdek sem kívánja, hogy Nagykanizsán több mozi legyen, a főkapitány fenti helyes rendeletét idejében kíbocsájtotta, megmentvén így a kétes értékű vállalkozóknak néhány száz koronát. Mert tudni kell, hogy a mozinál is csak épp oly kevés polgári haszon marad, mint más tulétnél.
Az iskola és a tuberkulózis.
— Védekezzünk a tüdővész ellen. —
Biringer Ferenc dr., kórházi igazgató főorvos, a nyitrai főgimnázium egészségtan tanára e címen: „A tuberkulózis elleni védekezés mai állása, tekintettel az iskola föladatára," érdekes tanulmányt irt
Fejtegetéseit a jeles szerző a következőkben összegezi:
1. A tuberkulózis fertőző betegség, azért a gümőkóros beteget a családtól és különösen a gyermekektől lehetőleg távol tartsuk és a benső érintkezést velük, amennyire ez keresztülvihető, korlátozzuk.
2. A csecsemők egészséges táplálkozása gondoskodásunk főtárgyát képezze; törekednünk kell a gyermekkorra ártalmattan és a táplálkozás céljának megfelelő tej előállítására.
3. A gümőkóros beteg váladékait gyüjtsük össze és tegyük ártalmatlanná, mert a fertőző anyag széjjel-szóródásának közvetítői a beteg kóros váladékai.
4. A zárt helyiségek levegőjének tisztántartására, különösen ahol az emberek zsúfoltan tartózkodnak és ahol a porképzödésre alkalom nyílik, nagy súlyt kell helyezni:
5. Terjesszük a higiéniai ismereteket, hogyan tartsuk meg a mértékletességet, nevezetesen a szeszes itaiok élvezetében, mert a józan és természetes életmód minden betegség s így a tuberkulózis ellen is legbiztosabb védelmet nyújt.
6. Az iskola kiváló feladatát ké-pez/.e a gyermekek megfelelő testi nevelése; a hosszantartó iskolázás ártalmait sok és jó szabad levegő nyújtásával ellensúlyozzuk.
7. Befolyást gyakoroljunk az életpálya célszerű megválasztására; a tüdőbetegségekre hajlamos egyéneket a leginkább fenyegető pályáktól távol tartsuk.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a vöröskereszthez". Nagykanizsán.
KÉPES-LEVELEZÖLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: —
OfenM és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
~8T Szükséges a gazdasági és
megél Ihetési viszonyok javítása, mely lehetővé teszi az egészséget előmozdító tényezők szabadabb megválasztását.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Szemere-utca 11 szám.
LdKdb raájus j_re kerestettk. Ajánlatok az ár megjelölésével a .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál
adandók be.
-.KAGYKAMZSA*
1906, február 7.
Varrógépek javítása.
Mindennemű g ártmány leggyorsabban
olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajai, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatniok--kai a különféle varráshoz. —
Singer Co. varrógép részy.-íársaság
NAGYKANIZSA..
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Értesítés.
Mkaiozhetlen családi könyy
ti no
MINT HÁZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a női- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és gyermekápolásra.
Dr. Fischer-Dückelmann Anna
nyomán közrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGOMAI YMi grófnő.
Két kötet 463 keppel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével Ara diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkülözhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesítésében. A nő őrködik a család egészségé fölött s ehhez ebből a munxaból lon-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít Megtanítja az egéazseg megóvására, a baj felismerésere és az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM ;
L rész: Az egeszseg ápolása
gyakorlati szabáíyok az okszerű élet szamára stb. A szépség ápolása.
II. rész: A betegségek.
A betegségek ^eirása, kezelése és gyógyitasa.
III. resz: A gyermek se™e
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkívüli beeses munka megszereznem a „NAGYKANIZSA" kiadóhivatala utján 3 koronás havi resz-íetfizetés mellett
Tessék az itt következő előlizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyvkereskedő- et kiadó részvénytársaságtól Budapesten, VIU. Üllói-ut IS.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben ¿8 koronáért és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiűzetni. A részletek be nem tartása e«eteti a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekessé válik. Az elsó részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908.

np.
Név és állást
Utcza és házszám:
I sl^QC Egy esetleg több la-LdlS-Ctb. jósból ¿Hó, árnyas udvar és kerttel biró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek. Irásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábit.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelli cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
Házeladás.
Egy négy utcai lakásból és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
A házigőzfürdő
használata előtt!
A lec szebb és a legjobb
zsebórák 6 koronától, fali órák 6 koronától, ülszórák ÍO koronától, ébresztőórák 360 Mól felfelé kaphatók 3 évi Jótállás mellett
Házi-gözfürdő
TTCinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^ Árak: EE===
Szívós Antal
múórás éslátszerésznél BAGYKAHIZSA, „Szarvas"-szálloda épület. Kristálytiszta szemüveg 1 kor.-tói 3 kor.-ig.
Egy tökéletes „SZIYOS"-féle GRAÏ0PÏÏ08 30 kor. - Ora, ékszeres látsierjavttások! -
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.
„B" „ ... 40 frt
Havi 5 frtos részletfizetésre. •
Lérnői divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és ScWesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritők, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxforctok, belső cihák; grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak!
Pontos kiszolgálási
Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül
Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,.Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
IT, érfo&am.
Szombat 1908. február 8.
■cy kéoapra Bemedé» rt
Arak
■hoz hordva:
„ _ .. vrrmx
1 kerona 50 fillér
A ,*«0ar «stilap-pal .gyütt
3 fillér.
A iA Nap\'pal együtt -5 fillér.
Egyes szám ára 2 fül.
31. szám.
Szerkesztőség és kiadóhivatal Csengery-ut 7. szám.
Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Telefon-szám: 148.
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és kfidó: Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
URANUS
mozgókép színház
\'Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Ma szombaton — i i
az URANUS mozgófénykép-szinház előadásait Lamberg Gusztáv ur, a Pathé Fréres cég mérnöke vezeti.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Ma teljesen nj, rendkívül érdekfeszítő műsor. Komoly, humoros, tanulságos és látványos képek.
Helyárak: I. Haly 50 fillér, II. h«ly 30 fll.,. III. hely 20 fillér. Byarmekek szülők kité-rrtévil 20 miért flzatnek. Katonajegy 14 fll.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményesálon a pénztárnál kapható.
A gőz-és hőlégfurdők
általános hatásáról.
ii.
Megszámlálták a baktériumokat egy közönséges melegviz-fürdő után a fürdővízben és összehasonlitólag egy oly fürdővízben, melyben egy a gőzfürdőből kiszálló, izzadsággal borított ember öt percig tartózkodott. A közönséges fürdővízben 32, az utóbbiban 104 milliót találtak. E számítás a fürdővíz egy köbcentiméterének megvizsgálásán alapszik és minden kétséget kizárólag megállapítja, hogy az izzasztó fürdő tisztító ereje ugy viszonylik a közönséges melegvizfürdőéhez, mint 104 a 32-hez.
Természetes, hogy a 1U4 milliónyi szám a valóságban jóval magasabbra emelkedik, mert a csirák milliói még a
gőzkamrában az izzadsággal lefolytak és lecsapódtak a készülék alján.
Az izzasztó fürdő ezek szerint sokkal hatalmasabb hatással van az emberi testre, mint bármely más fürdő és mint nagyhatású fertőtlenitőszer, képes a tettet a mikrobáktól, melyek állandóan ellepik és veszélyeztetik, megszabadítani.
A meleg viz a bőrt, amely beszívja, petyhüdité teszi. A hideg viz annyiban jobb, hogy a teljesen egészséges és tevékeny bőrt, de csakis az ilyent, a reakció hatalmánál fogva nagyobb tevékenységre serkenti, amennyiben a hideg által visz-szaszoritott vér erőteljesebben árad ismét be a bőr hálózatába.
De gyengébb, vagy szívbajos embereknek, továbbá olyanoknak, akiknek nem tökéletesen normális, egészséges a bőrtevékenysége, az ilyen hideg fürdők sokkal inkább ártalmasak, semmint hasznosak, mert a reakció vagy csak kis mértékben áll be, vagy sehogy sem. Más azonban a dolog, ha az illető a hideg fürdő előtt egy gőz- vagy hőlégfürdőt vesz, mely által tehetővé "tétetik, hogy a viz a bőrnek a hőség által kitágított hálózatába mélyen behatolhasson.
Egy ily előzetes felmelegítése a bőrnek biztosítja a hideg lemosás vagy hideg fürdő hatását.
Oly egyéneknek, akik ülő foglalkozást űznek, a legnagyobb szükségük van ily fürdőre, valamint szellemi munkát végzőkre nézve aránytalanul fontosabb, mint olyanokra, akik testükkel dolgoznak.
A gőz- és hőlégfürdő a bőrt tisztán, szabadon tartja, az izomerőt fejleszti, a gyomor tevékenységét előmozdítja, fokozza a higgadt nyugalmat, leszállítja az izgató szeszes italok utáni vágyunkat és rendszeresen használva közelebb visz mindnyájunk közös céljához: sokáig élni.
HÍREK. \' Dráma a felső erdőn.
Halálos lövés. Mi történt a cserfőhegyi uton.
F. hó 6-án, azaz csütörtökön este felé ifj. Plander Ferenc kiskanizsai lakos bejött a rendőrségre és rémült arccal, lélekszakadva elmondta, hogy amint a szőlőhegyről hazafelé tartott a cserfői ut mentén, a vágás arányában látta, hogy egy ember fekszik a havas gyepen. Közelebb lépett hozzá, hogy lássa ki lehet az s egyben azt hitte, hogy talán az illető boros lévén, ott elesett és elaludt. De mikor lehajolt, hogy felköltse, szörnyedve látta, hogy az iilető halva van s átlőtt melléből csendesen szivárog a meleg vér. Ezekután a rendőrség kiküldöttje dr. Rácz Kálmán orvossal a szerencsétlenség színhelyére ment s az ott megejtett vizsgálat után a ha-lotban Kuti Ferenc helybeli lakos, volt szabadkai szőlőpásztorra ismertek. Azután a halottat beszállították a temető bonchelyiségébe. A lövés tetteséül Szántó János városi erdőőrt gyanúsították, ki azt őszintén be is ismerte. Szántót még aznap este bekísérték a kir. ügyészség fogházába. A rendőrség pedig a megtartott előzetes nyomozással az ügyet áttette a kir. ügyészséghez. Állítólag Szántó önvédelemből használta fegyverét, mikor Kuti a hegyről jövet, fokosával őt megtámadta. A részleteket majd a kihallgatás során közöljük.
Esküvők.
Miilei László földmíves Farkas Annával; Lázár József kávés-legény Kocsek Annával; Stokker Józ e: földmíves Horváth Julival; Poa György földmives Farkas Katalinnal; Major János földmives Dávid Erzsébettel; Golenszki Ferenc lakatos Bíró Terézzel; Bocskádl János kertész Tar Magdolnával házasságot kötött.
Együttes értekezlet.
„A nagykanizsai kereskedők társulata" és a „Nagykanizsai Ipartestület" folyó hó 9-én, azaz vasárnap délelőtt fél 11 órakor a városháza dísztermében, az egyenes adók tervezett reformja tárgyában, együttes értekezletet tart.
Táncestély.
A magyarországi vas- és fémmunkások orsz. szövetségének helyi csoportja február hó 15-én, azaz szombaton, a Polgári Egylet nagytermében, könyvtáralapja javára,
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton Testíéreinél Nagykanizsán.
műkedvelői előadással egybekötött zártkörű táncestélyt rendez.
A szinrekerüló ¿Miniszter elnök ur bálja" című kacagtató bohózaton kívül még énekszámai is lesznek a müsornaií. Kezdete este fél 9 órakor. Belépő-díj: Személyjegy 1 korona. Család-jegy 2 korona 40 fillér. Karzati ülőhely 60 fillér. Karzati állóhely 30 fillér. A vas- és fémmunkások mulatsága minden évben a leglátogatottabb szokott lenni. Különösen a mostani rendkívül humoros és nevettető műsor iránt igen nagy érdeklődés mutatkozik a közönség körében s az előjelekből1 ilélve, ez lesz az idei farsang egyik legsikerültebb bálja.
A gyilkos hazafi.
— Esküdtszéki tárgyalás. — A felsőfakosi csárdában lezajlott határtalan mulatozásnak köszönheti Nagy György tagbaszakadt 20 éves legény négy évi börtönbüntetését.
A tényállást maga a vádlott következőleg adta elő:
December elsején több barátjával együtt mulatott a falu korcsmájában. Kora reggel kezdték az ivást és délután 1 óráig folytatták. Közben történt, hogy bejött a korcsmába Hodolics István asztalos legény, ki ott horvát dalokat kezdett énekelni. De ezt már sehogysem tűrhette a hazafias érzelmű vádlott, kiben a bor is erősen dolgozott és a horvát legényt kilökte a icorcsmából. Mint emiitettük, délután 1 órakor távozott a mulató társaság és midőn hangos énekszóval Mersics Ferenc asztalosmester műhelye előtt elhaladtak, onnan kijött Hodolics és ajánlkozott, hogy ő is a mulatókkal tart. Vádlott azt állítja, hogy ő ekkor már oly részeg volt, hogy azt sem tudta, mit csinál; hazafias érzései ismét fölgerjedtek és a kezében levő nyitott kést teljes erővel Hodo-
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a vöröskureszthei", Nagykanizsán.
KÉPES-LE VELEZÖLAP- újdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
kapható:
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
lics mellébe szúrta. A kés a szivbe hatott és rögtöni halált okozott.
Eddig a vádlott, kinek előadását a tanúvallomások is igazolták.
Az esküdtek igazmondása alapján a törvényszék vádlottat erős felindulásban elkövetett haláltokozó súlyos testisértés bűntettében mondta ki bűnösnek és 4 évi börtönbünte-téste itélte. ___
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Sze-mere-utca 11 szám.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
_ j. ^ í. vagy 3 szobás lakás aK.ao május l-re kerestetik. Ajánlatok az ár megjelölésével .Nagykanizsa" kiadóhivatalánál adandók be.
Néikülözhetlen családi könyv
a nő
MINT HÁZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintette» a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szüleszetre és gyermekapolasra.
Dr. Fischer-Dückelmann Anna
nyomán közrebocsájiotta, előszóval es jegyzetekkel ellatta:
Dr. HUGONNÁl YiLMA grófnő.
Két kötet 403 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képevei Ára diszköíésben 28 korona.
tz a könyv nélkulözhetien támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb l.ivaiása teljesitese-uen. A no őrködik a család egeszscge ¿ülőit s ehhez ebből a munkából ion-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatási merít. Megtanítja az egészség megov\'ásara, a baj telismerésere es az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM:
I. rész: Az egeszseg ápolása
gyakoilatl szabadok az okszerű élet szamára stb. A szépség ápolása.
II. resz: A betegsegek.
A betegségek lei:ása, kezelése és gyógyítása.
Ili. resz: A gyermek tK
Után való allapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkivitii becses munka megszereznek) a „üAtiYKAMSA" kiaíoiii-vataia utján 3 koronás havi resz-íetluetes mellett.
Tessek az itt kővetkező eiöiizetési ivet levágni es alairva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennei megrendelem a Miueiva konyv-kereskeuo- e; kiadó itszvenytársaság-tól Budapesten, VUl. Uloi-ut 14
A Nü mint háziorvos
c. munkát 2 kotetoen diszkotésben 28 koroi:áéit és kötelezem magam a munka vetelárai J koronás havi részletekben kinzetni. A reszletek be nem tartasa eseten a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vetelár esedekesse v álik. Az elsó részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
iN\'.-kanizsa, 1908.-
hó.
np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
Varrógépek javítása.
Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshoz. —
Singer Co. varrógép részv.-íársaság
NAGYKANIZSA \' "X
Deák Ferencz-tér 2. szám.
í pLtÓQ r " esetleg több\' la-l^atVcld. kásául álló, árnyas udvar és kerttel bíró házat, lehetőleg a váro& belterületén, f. évi május l-re keresek. Irásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábit.
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelli cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
Házeladás.
Egy négy utcai lakásból és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt
oScsén eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Férfi-és nöi
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és ScMesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalteritök, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák; grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Nöi posztók kosztümre nagy választékban, jutányos olcsó árak!
Pontos kiszolgálás!
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
A házigőzfürdő
használata előtt!
Pontos órák!!
55: Kristály-szemüvegek nagyüangü Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szívós Antal
müoráséslátszerésznél
> — kaphatók —
Erzsébet-tér („Szarvasa-szálloda).
Óra, ékszer és látszerjaritások saját nagy mühelyeib.n olcsón, jótállással készülnek
Házi-flözfürdő
Uftnden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak : ^EEEE
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr. „B" „ ... 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,.Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV ¿Yfplyag^,
Vasárnap ;9Q8. február 9.
32. szám.
BiHkatttf árak IMjkai Mkriitz hordva,: E■•«> > .. - - » fillér Negye4á»re 1 k»r«na 50 fillér
A ifi rt*p-j>fű;együtt\\5 fillér, n
¿fi
.liQZ&Xáí C>D
Szerktsrtíaég ét kiadóhivata . Cwgfryjot l.jtfÁm.
Telefon-szám: 148.
Egres szám ára 2 fill, Megje;Ien ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
[Mtptnlajaóm» és tiadö: Ihászi Horvíth István:" ^
I
Hirdetések és nyiittér.közlése árjegyzék szerint"

UR/INUS
mozgókép színház
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Ma vasárnap ■ — =
az URAMUS mozgófénykép-szinház .előadásait Lamberg Gusztáv ur, a Pathé Fréres cég,mérnöke vezeti.
Mai előadás délután 4 órától folytatólag.
1. Jáva szigete. 2. Angol a háremben. 3. Három csacsogó. 4. Sztrájkoló dadák. 5. Húsvéti tojások. 6. Japáf! ünnepélyek. 7. Viszkető-por. 8. Kékszakálu herceg.
Helyárak: 1. hely 50 fillér, II. hely 30 fll., III. hely 20 fillér. Gyermekek szülök kíséretével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fii.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áion a pénztárnál kapható.
A cigányokról.
Mesésen sajátságos népek 7a nomád életű cigányok. Minden civilizáló kiserletnek bámulatos közönynyel ellentáll, hogy mig körüle minden nemzet polgárosult államokba verődött össze, vonásról-vonásra megtartá ősi eredetiségét, megmaradt vándor életénél, a műveltségnek még mázátói is irtózva. hűen természetéhez, nyelvéhez és régi szokásaihoz.
Nem képez nemzetet sehol, mégis mindenütt otthon van és rokon, atyafi egymással.
Sokan Pháraó népének /tartják, mely Egyiptomból származott ; mások India kivándorlott őseinek; némelyek egy elpusztult Cigányország elzülött polgárainak; egy igen tiszteletreméltó párt egyenesen az ördög képviselőinek, amely kitüntető véleményt barna arcbőrük és
sok, nem éppen polgárosult tulajdonságuk némileg indokolni látszik. Tény az, hogy a keleti államokban szeretnek leginkább tartózkodni.
Simulékonyak a nemzetiséghez, valláshoz, amely között végig visz vádorlásuk. Különösen e tekintetben első helyen állanak a mi nem kedves cigányaink. Kegyetlen sorsuk s a költöző madár ösztöne ide-oda hajtja ezt a furfangos vándornépet. Hosszabb ideig nem tartózkodnak sehol. Két-három napig sütkéreznek a falu végén s azután egyszerre eltünnik a sátor, de eltűnik velők sok más egyéb fognivaló is. Cziniz-musukat és élcezési tehetségüket illetőleg lehetetlen kifogni rajtok.
Mindent szeret a cigány, csak a telet nem, meg a szelet, mert ilyenkor se legeltetni nem lehet, de meg a sertések se vesznek annyira. Bizony ilyenkor meglepik a hazakat s majd az ember lelkét kikönyörgik, annyira panaszkodnak s áldatnak minden jóval. Tanácsos, hogy nagyon is elővigyázatosak legyünk, ha beállít hozzánk két-három cigányasszony, mert ezek valami ügyes szemfényvesztők s ha nem tartjuk szemmel őket, sok mindent elúsztatnak.
HÍREK.
A magántisztviselők gyűlése.
A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete tegnap este ülésezett Eperjesy Gábor elnöklésével. Miklós Dezső dr. egyesületi ügyész indítványára az egyesület kari -társas összejöveteleket rendez márciustól kezdödőleg. A tevékeny egyesület március 8-án tartja évijendes közgyűlését, melyen Hochflusz Soma titkár fog beszámolni az egyesület eredményes működéséről. — A választmányi gyűlés tudomásul vette Marosi Gusztáv pénztárosi jelentését. Ezután még több folyó ügyet intéztek el.
A borbélyok bálja.
Mint már jeleztük, a borbély és fodrászok ma este 8 órakor a Polgári Egylet nagytermében felolva-
sássál Egybekötött bált rendeznek. E hely««- megemlítjük, hogy a közönség körében óriási az érdeklődés az estély iránt, mi természetes is, mert az estélyen Buchinger Manó, az ismert, qevü, népszerű szociológus író „A nők társadalmi helyzete ma és a szocialista társadalomban" címmel tartja érdekes felolvasását.
Közgyűlés.
A nagykanizsai vasúti személyzet Temetkezési Egylete f. hó 10-én, Hétfőn d. u. 6 órakor a sörgyár vendéglőjében közgyűlést tart.
Végzetes szerencsétlenség.
— Vigyázzunk a gyermekekre. —
A szülői gondatlanságnak, vagy pedig a gyermekeknél levő természeti tüneményszerű véletlenségnek van ujabb áldozata. Tegnap delelőtt Robinsohn Béla 4 éves fiúcska, mig anyja másfelé fordult, a tűzhelyen volt forró vizes edényt magára rántotta, miáltal oly súlyos égési sebeket kapott, hogy most élet és halál közt lebeg. A megindított vizsgálat fogja majd kiderítem, hogy kit terhel a felelősség.
Felülfizetések.
Kardos Sándor és Társa kefegyára munkásai és munkásnői által 1908. február 1-én a Polgári Egylet nagytermében rendezett táncmulatság alkalmával szívesek voltak felülfizetni a következők: Zalamegyei gazdasági takarékpénztár 20 K; Böhm Emil, Kardos Sándor, dr. Lőke Emil 10—10 K; Knortzer György, Krausz Zsigmond, dr. Tripammer Rezső, Eperjesy Gábor, Grünfeld Márk 5—5 K; Breier Izidor (Sánc), Berger Adolf, Frank Jenő 4—4 K; Bsrger Pál, Krizs Mátyás, Kohn Samu, Budapesti famunkások és kefekötők szakcsoportja 3—3 K; Osterreicher Rózsi, Osterreicher Bernát, Kleinfeld Itnác, Klein Adolf, Kemény Bernát, Níkicser György, Krausz és Farkas, Beck Béla 2—2 K; Huszár Juliska, Boskovitz Ferenc,. Tőkés Kálmán, Vértes Antal, Klepács Antal, Kulcsár József, Moller Károly, Mankovics József, Jancsec Imre, Zapletál Simon, Torma Pál, Wellisch Márkus, Sneff József, Lendvai Samu, Balázs János, Sterz-finger Mór 1 — 1 K; Liditt Miksa 60 fillér; Szabó István és Lendl János 50—50 fillér; Kardos Sándor ur gyűjtéséből befolyt 43 K. A felülfizetésekért ez uton mond hálás köszönetet a rendezőség.
öngyilkosság.
Kele Györgyné 57 éves sormási ¡akós földműves neje, tegnap a házuk udvarái^Jevő kútba vetette
-----^
1 liter ,rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3,krajcár. • 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton T&üirelmél Nagykanizsán.
magát s mire kihúzták, már halott volt Tettét pillanatnyi elmezavarában követte el.
Póruljárt atyafi. Mikor a {ékező neiji tud fékezni.
Gyurkovics Antal székesfejérvári lakos, -d. v. fékező a napokban Kanizsán járván,"alaposan bekebelezett abból a bufelejtŐ folyadék-nen:üekből, úgyannyira, hogy csupa rózsásnak látta e/t a feneketlen világot. Hogy, hogy n^tn, virágos jókedvébe besomfordált a Kinizsi-utca 10. számú házba s az ott lakó szabad örömhölgyet akarta boldogítani. A leány azonban nem y.olt hajlandó Gyurkovicsot meghallgatni s nyomban ki is jelentette, hogy majd akkor jöjjön, ha kijózanul, mert ő a részeg embert nem fürheti. A mámoros fékező erre a hideg kijelentésre féket vesztett s most már erőszakoskodni kezdett. Gondolta, hogy a vajszivü leányzót talán majd így megengeszteli. De hiába, az tigyet most még inkább elrontotta, mert halározotfan ¿i létt utasítva a házból. .Erce ,ő jszo.pyu Jjaragra lobbant s amit érf: falat, ajtót rugdalt, döngetett. A botrányos csetepatéra kijött a ház ura is és szigorúan intette a féktelen fékézőf\', hogy távozzék, amig ő jót akar. De az még inkább rakoncátlankodott, amit már az ott lakó jó Filák testy^ek is sokallni véltek. Most\' ők \'is közbeléptek. Ki akarták vezetni a bősz idegent, azonban niába. ez nem sikerült. Végtéré is mit volt mit tenni, mint a békétlen rendzavarót alapo-sin elnásolták. Majd Gyurkovicsot
Egy esetleg több lakásból álló, árnyas udvar és kerttel bíró házat, lehetőleg a város belterületén, f. évi május l-re keresek, lrásbbli ajánlatokat a „Nagykanizsa" kiadóhivatala to-vábit.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható; Drogéria „a Yörösksreszthez-,, Nagykanizsán.
KÉPES-LEVELEZÖLAP- újdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: —-
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-keresked ésében
NAGYKANIZSÁN.
Lakás.
a rendőrsdgie vezették s még ott is alig tudták lefogni, hogy sebeit bekötözzék, azután a legelőbb induló vonattal haza szállították. Kiadó lakások. Zrinyí Miklós-u. 6. szám alatt egy utcái és egy udvari lakás május l-re kiadó.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István. Szerketztőtárs: Nyirádi József.
Zrínyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakatos műhely f. évi május hó l-re kiadó.
Kiadó ház. Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó. A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Sze-mere-utca 11 szám.
Varrógépek javítása. Mindennemű g ártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárnsit a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-■ ka! a különféle varrishaz. — Siager Co. yarrógép részy.-társaság NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. színi.
NAOVKA^pSA*
1908. február 9.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles építő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
NéMlözhetlen családi könp
a no
MINT HÁZIORVOS
Az egéazseg ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöl- és gyermekbetegségekre, valamint a szüleszetre és
gyermekapolaira. Dr. Fischer-Dückelinann Anna nyomán kozrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel elíatta:
Dr. HUGONMÁl Y1LMA gróínó.
Két kötet 463 keppel, 32 tzines táblával, a gyermek testenek szetszed-
heio bonctani kepével Ára diszkölesben 28 korona.
Lz a könyv nélkiilözhetlen támasza minaen a^szonyijak, hitvesnek, anyának legszentebb i.ivaiasa teijesitcsé-ben. A nö őrködik a család egeszsege fölölt s ehhez ebből a munkából ;on-ios es becses tudnivalót, tanácsot, oktatási merit Megianiija az egeszseg megovásara, a oaj felismerésere es az orvosi segélynek idejeben való igény be vetelére.
TARTALOM:
1. rész: Az egeszseg ápoiasa
gyakorlati szabályok az okszerű élet szamára btb. A szépség ápolása.
11. resz: A betegsegek.
A beteg*egek leírása, kezelése és gyogyitasa.
III. resz: A gyermek
utan való allapota. A gyern.ekkel való bajiasmoa stb.
£ rendkívüli becses rnanlu megszerezhető & „hAUfkAAUSA* iiiaolu-Huk atjan 3 ioronas bavi resz-letfizetes melleit.
Tessék az iit következő elölizetési ivet levágni es aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
a .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennei megrendelem a Minei va könyvkereskedő- ef kiadó uszvcnytársasag-tol budapesicn, V1U. Lillöi-ut IS.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáért és kötelezem magam a munka vételárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A reszletek be nem tartása eseten a részletlizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő, Fizetenüő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908........hó.
Név és állás:
np.
Utcza és házszám:
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetek Ra-faeiii cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
Házeladás.
Egy négy utcai lakásból és a hozzá tartozó mellékhelyiségektől álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
Kristály-szemüYegek nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szíyós Antal
mnórás és látszerésznél
- kaphatók -
Erzsébet-tér („Szarvas\'\'-szálloda).
Óra, ékszer és látswrlailtások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnél
Lérnói divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és ScMesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, nói szövetek, ágyteritők, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffunok, oxfordok, belső cihák, grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak 1 Pontos kiszolgálás 1
A házigőzfürdő
használata előtt!
Házi-jözfflrdő
minden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak: ^E===
Prima berendezés " . . 65 fit „A" „ - 52 fit 50 kr. „B" „ . . . 40 frt Havi 5 frtos részletfizetésre.
Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül . Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,,Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagyirani^jn
• IV. évfolyam.
Kedd 1908. február 12.
33. BáM.
E;4fli«t*«l árak
•r
H«vka káfchoz hordva: Egy hónapra ...... 50 fillér
Negyedévre 1 korona 50 fillér
A .Magyar Bstilap\'pal együtt í fillér.
A „A Nap-pal egj-ütt 5 fillér.
AGYKANIZSA
Sxerketittoég éa Hadókivata
Caoogery-ut 7. acási.
Telefon-arán : 148.
EgjeS SZáEO ára 2 fill. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Laptulajdonos és kiadó : Ihászi Horváth látván.

Kéziratot nem ad rioaxa a aierkoaztőíég.
Hirdetések és nyiittér közlése árjegyzék azerinL
ÜRANUS
mozgókép szí nliáz
Hagykanizsán
^Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Ma teljesen uj, rendkívül érdek-f szitö műsor. Komoly, humoros, tanulságos és látványos képek.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Helyárak:-!, hely 50 fillér. II hely 30 fll., III. hely 20 fillér. Gyermekek szülök ki«é-retsvel 20 filléri fizetnek. Katonajegy 14 fll.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kapható. A S7inházat Lamberg Gusztáv, a világhírű Pathé Fréres cég ígazgató-f mérnöke rendezte be!
Férjgyilkos menyecske.
Dráma a háztetőn.
Esküdtszéki tárgyalás.
Pénteken tárgyalta az esküdtbíróság özv. Nóvák Elekné 28 éves csinos megjelenésű kedves-hegyi menyecske irtózatos bűnét, kit az a vád terheli, hogy urát, kit nem szeretett, megölte.
A vádlott asszony beismerte bűnét és annak részleteit igy mondta el:
Tiz évig élt együtt urával, az első öt évig boldogan, de aztán napirenden volt náluk a perpatvar, mert az asszony szeretőt tartott. Szeretőjét Jano-sics Józsefnek hivják. Mult év október 6-án a vádlott szeretőjével a korcsmában mulatott, hová érte jött a férje és hivta, hogy menjen vele haza. Erre vádlott átölelte szeretőjét és igy szólt: „Addig, mig Jóska itt van, nem megyek." Végül is hárman együ t távoztak és az uton Janosics ezt súgta az
asszony fülébe: „Ha tudnám, hogy nem kapok sokat, megölném az uradat". Eznap éjjel a férj nem aludt otthon. — 8-án Nóvák korán kelt és felköltötte őt is s mindketten fejszét véve magukhoz, felmentek a háztetőre, hogy a tetőt megzsuppolják és a kéményt lebontsák. A háztetőn — mondta vádlott — összevesztek; férje fejszét emelt ellene, ő azonban önvédelemből megelőzte és fejszéjével ugy tejbe vágta urát, hogy az a kéményen át a konyha földjére esett. Az asszony utána jött a konyhába, hol ura félholtan fetrengett. Most — úgymond — attól tartott, hogy ura el-áruija és őt felakasztják, ezért fejszéjével többször lesújtott rá. Ezután Nóvák még egy óra hosszat kínlódott, aztán meghalt. Ekkor az asszony kiállt a ház elé és ott nagy sírással lármát csapott, mire az egész falu összesereglett.
Az asszony azt mondta, hogy ura két fejszével dolgozott a kéményen, honnan lebukott és a fejszék holtra sebezték. Az asszony szavainak mindenki hitelt adott; különben ez oly ügyesen csinálta a dolgát, hogy több napig a hatóságot is félrevezette. Így pl. a gyilkosság után leölt egy csirkét és annak vérével befecskendezte a kémény falát, mintha az ura vére száradna azon.
Folyt. köv.
hírek.
Esküvők.
Pataky Sándor posta- és távirda-szolga Horváth Rozáliával; Bolf János földm. Krisztián Rozival; Horváth József földm. Varga Katalinnal; Kovács Ferenc járási számvevő (Nován) Simán Mariskával; Petróczi István cipész Bicsák Karolinával és Kovács Ferenc kőműves Purger Juliskával házasságot kötött.
A magántisztviselők az alispánhoz.
Arvay Lajos Zalamegye alispánja tudvalevőleg elrendelte, hogy megyénkben a vasár- és ünnepnapokra eső vásárok hétköznapokra helyez-
tessenek át. Ez a rendelet a vasárnapi munkaszünet teljesebb érvényesülését jelenti. Ez okból a Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete ma levélben mondott köszönetet az alispánnak és reményüket fejezte ki, hogy a megye kereskedelmi irodáiban is jobban fog ezentúl érvényesülni a vasárnapi munkaszünet. A derék egyesület kérését mi is népszerű alispánunk jóindulatába ajánljuk.
A fodrászok estélye.
A nagykanizsai borbély- és fodrászsegédek táncestélye vasárnap este zajlott le a Polgári Egylet nagytermében. Buchinger Manó, a szociáldemokrata-párt központi főtitkára akadályozva lévén a megjelenésben, helyette Mónus József jött ie Budapestről és szabad előadást tartott „A nő helyzete a szociális társadalomban" cim alatt Beszédében rámutatott a nő jelenlegi alárendelt társadalmi helyzetére, majd a nők egyenjogúságát fejtegette. Az előadót a megjelent szépszámú közönség érdeklődéssel hallgatta és zajosan megtapsolta. Előadás után tánc következett, mely csak a késő hajnali órákban ért véget
Lopás.
A komárvárosi pályaudvaron vakmerő lopást követett el egy eddig ismeretlen tettes. Az eset a következő: Pintér György nemesvidi postaküldöncz kocsijáról, mig ő a vonatról az érkezett csomagokat kihordogatta, — Véssey Lajos nevére Hamburgból érkezett 500 drb cigarettát tartalmazó — 60 korona ériékben — ládikát elloptak.
A széleskörű nyomozás a tettes kézrekeritésére — folyamatban van.
Halálozások.
Svelecz Borbála napsz. 16 éves, közkórház; Borsfai József napsz. 23 éves, Király-u. 23; Varga Erzsébet 2 órás, Csengeri-ut 58; Kuti Ferenc földm. 46 éves, Attila-u. 36; Ter-govics Mihályné Ló faj Mária 33 éves, közkórház: Nyerki Ferenc bognár 34 éves, Eötvös-tér 18; Plander Juliánná tanuló 11 éves, Körmös-u. 24; Kincses János tanuló 8 éves, Király-u; 37. sz.
A gyilkos erdőőr.
Megakarták lincselni.
Vasárnap délelőtt hire járt, hogy Szántót akkor fogja a vizsgálóbíró kihallgatni. Erre csak amar óriási néptömeg verődött össze a dohánytőzsde táján és kisebb-nagyobb csoportokban a meglepő gyilkosságot tárgyalva, izgatottan várták a gyilkos erdőőr visszakisérését a börtönbe. Csakugyan déli harang-
szókor a törvényház kapuján kilépett a sötét arcú gyilkos és iehor-gasztott fővel sietett a szuronyos fogházőr előtt.
Ekkor a tömegben iszonyú lárma, kavarodás támadt; mindenki feléje rohant s már-már a nép fenyegetése annyira fokozódott, hogy minden pillanatban tartani lehetett, hogy a gyilkost menthetlenül meglincselik. Szerencsére a kisérő őr határozott megjelenésének és hogy a vádlott — talán érzett valamit — oly gyorsan elsietett, hogy megmenekült a népitélettől. Mig csak a fogház kapuján be nem ért, szüntelenül feléje kiáltozták: »Kötelet a kutyának!" „Hóhér kézre való!" meg más efféle kifejezéseket.
A belügyminiszter a pölöskei tüzkárosultakért.
Gróf Andrássy Gyula belügyminiszter a pölöskei tüzkárosultak részére 1400 K segélyt utalványozott.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton Tostvéraknél
Nagykanizsán.
Meghi vó.
A József kir. herceg szanatórium-egyesület nagykanizsai bizottsága 1908. február 15-én, szombaton a Casino dísztermében szegénysorsu tüdőbetegei felsegélyezésére az V-ik ker. honvédzenekar hangversenye közreműködésével közadakozásból pikniket rendez. Kezdete este 8 órakor. Belépődíj és karzati jegy
2 korona. Családjegy 5 korona. Egyes adag 50 fillér. Felülfizetéseket köszönettel fogadtatnak. Étkezés után tánc.
A vigyázatlanság áldo.\'ata. A kútba esett.
Kint a Nagyhegyen lakott Pitye Anna homokkomáromi asszony. Szerdán a mint a nyitott hegyi kútra vízéit ment s vedrét a kútba lebocsájtva vizet akart meriteni, a kut körül levő jégen megcsúszott és a kútba esett. A szerencsétlenséget nem vették azonnal észre, csak később, midőn keresésére indultak, találták meg a kútban, de már ákkor késő volt. Bűntett gyanúja nem foroghatott fenn s igy a hatóság engedélyével eltemettéie.
KÉPES-LEVELEZOLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100 boriték 60 kr.-ért Egy doboz szines levélpapír 30 kr.-ért
- kapható: ——
Oíenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
nagykanizsán.

Szerkesztői üzenet
Névtelennek. Helyben. Az oly srépen és tárgyilagosan megírt Kut] esetét csak akkor hozhatjuk, ha azt aláírja. Névtelen leveleket figyelembe néni vehetünk.
Felelős szerkesztő: Ihászi Horváth István.
Szerkesztőtárs: Nyirádi József.
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Szemere-utca 11 szám.
Kiadó lakások.
Zrinyi Miklós-u. 6. szám alatt egy utcai és egy udvari lakás május l-re kiadó.
I__________
Zrínyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakatos műhely f. évi május hó l-re kiadó.
„KAÖVKASgSA-
1908. fébrüáí 11.
Értesítés.
Nélifilözhetlen családi könyv
d nö
MINT HÁZIORVOS
Az e|MZSég ápolásáaak kézikönyve,, különös tekintetül a nöl- ás uyeraiek-bttegeégekre, valamint a szülészetre és gyermekápolásra.
Dr. Fischer-Dückelmann Anna
nyomán közrebocsátotta, előszóval és jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGONNÁI VILMA groM
Két kötet 463 képpel, 32 színes táb-láral, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével
Ara ditzkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkiilözhetlen támasza mindtn asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb l.ívatása teljesítésében. A nő őrködik a család egészsége fölött s ehhez ebből a munkából loii-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatási merít. Megtanítja az egészség megővásara, a baj felismerésere es az orvosi segélynek ídejeben való igénybevételére.
TARTALOM :
I. rész: Az egeszség ápolasa
gyakorlati szabályok az okszerű élet szamára slb. A szc^seg ápolasa.
11. resz: Á beíegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyitasa.
III. resz: A gyermek
után való állapota. A gyeru.ékkel való bánásmód stb.
E renuifiili becses munka megszerezhető i „MAGiKANIZSA" Ü&dohi-miia utján 3 koronás havi resi-leüuetes melleit
Tessék az iit kővetkező előlizetési ívet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
■h .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minei va köoyv-kereskeaö- c; kiaao uszvinytársasag-tot úudapesitn. Vili. Unói-ut 11
A Nu mmt üoiiorvüs
c. munkát 2 kötetoen diszkötéaben ¿8 koronáéit es koteiezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi resztetekben kiiizetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési ked-vezmeny megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az elsó résziét után veendő. Fizetendő Budape len.
N.-kanizsa, 1908......... hó.....np.
Név és állás:
L\'tcza és házszám;
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jől javíttatnak ki. Elárasit a legjobb minőségű gépolajat,■ tűkét, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshoz. —
SLnger Co. varrógép résií.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Tisztelettel értesitém a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javitási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelli cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
Házeladás.
Egy négy utcai lakásból és a hozzá , tartozó
mellékhelyiségekből ház eiköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
álló
Pontos órákl!
Kristáty-szemüYegek nagyhangú Gramophonok
és egyéb oplíki tárgyak jó minőségben, olcsón -
csakis "VQ
Szíyós Antal
müoráséslátszertsinél
- kaphatók ~
Erzsébet-tér („Szams"-száiloda).
Óra, éksíer és látszeriaYitások saját aagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
A házi-gőzfíirdő
használata előtt!
Házi-gőzfürdő
rHinden szobába beállítható I Egyszerű, és könyü kezelés.
EEEEEE Árak: i
eínói divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Sclüesinger
üzletében Erzsébet-teren, (a görögkeleti egyház épületében
»Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férfiruhákból, nöi kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritők, függönyök, damaszt asztalteritok, szalvéták, kanavász vasznak, siítonok, oxfordok, belső eihak. ¿ráülik, paptanok es íérti-íngekbei stb. — Nöi posztók kosztümre nagy választékban.
Jutáayos olcsó árak!
Pontos kiszolgálás !
r
Príma berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt 50 \\r. „B" „ ... 40 frt
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.

Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
IV. évfolyam.
Vasárnap 1908. február 12.
44. szám.
CMzttW árak HtírVia Mtxfcaz bordva: -
Bg» bóatpr* ..... 30 fillér Megyenévre 1 írtra* 30 fillér
A .Magyar fctilap\'pal egyfitt
3 fillér.
A ,A Kap\'pal együtt 5 fillér.
Nagykanizsa
Szerlceaxtöség ét ktadéklvtU Ccwgery-ut 7. néni. Telefon-szám : 14«.
Egyes szám ára 2 Ali Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Laptnlíjdonos és kiadó: Iháizi Horváth Utván.
URANUS
mozgókép s z i n h áz
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20.- sz. I. em
Hirdetések és nvilttér TtSzléae árjegyzék szerint
Kéairatot ntm ad riasza a szerkesztőség.
Felelős szerkesztő: Füredi János.
1. Az alpok Chamonixban. 2. A korza leánya. 3. A bűvész-konyha. 4. Egy ravasz férj. 5. Megszökött automobil. 6. Ausztrália mezőgazdasága. 7. A főnök mindent lát. 8. Részegek versenyfutása. 9. Bűntett a hóban.
Holnap teljesen uj müior.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Htlyárak: L haly 50 fillér, II. hely 30 fll„ III. iftly 30 fillér. Gyermekek szülők klté-rétével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fii.
Egy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kapható.
A csavargó.
Nagykanizsa, 1908. fehr. 10.
Mindenre születni kell; még a csavargónak is. És téved, ha valaki azt hiszi, hogy a csa-.vargó rongyok között születik napvilágra. Néha fényes palotáknak brokátos hálószobái, vagy tisztességes polgárok jómódú házaiból indul el vándorútra az, akinek végzete ugy rendelte, hogy — csavargó legyen.
A csavargás ép olyan betegség, mint más.
Nézzünk csak körül a magunk környezetében. Miivdenki -istflgr egy-két olyan embert, akik soha sehol nem tudnak egy helyben sokáig ülni. Ha még oly jól megy a dolguk, egy szép napon valami sajátszerű Nyugtalanság fogta el őket /\'tovább állottak. Nekik menniök kellett; egyik helyről a másikra kóborolniok, csatangolniuk . . .
Állhatatlan, könnyelmű emberek — mondja rájok a pol-ári bölcsesség. Dehogy azok. "sak . . . csavargók. Vonatra nem ülhetnek, hajóra nem szállhatnak ; a kenyér egy országba, egy városba köti őket. Tehát e városon belül csavarognak egyik helyről a másikra, egyik állásból a másikba. De néha még erősebb ez a beteges hajlam; a vándorbothoz készteti őket.
Akinek pénze van, az ilyenkor utazik a tudomány szent nevében, vagy egyszerűen világlátás passziójával.
Akinek pépig pénze nincs, az — csavarog; lesz belőle egy „alkalmatlan idegen", akinek éhen kórászata és rongyai iránt a törvény paragrafusa érdeklődik.
Ilyen van a legtöbb, kik végig róják az országot. Miután egy helyben maradni nem tudnak, igy keresetük nincs, megélhetési eszközeiket kénytelenek törvénybe ütköző cselekményekkel megszerezni. Ilyen csavargók télviz idején ellepik városunkat is. A rendőrség naponkint fogdos össze egykettőt, de támad helyette 5—1U.
Vigyázzunk azért. Zárjunk be mindent- a csavargók előtt, mert ha még nincs is hajlamuk a bűnösségre, a nyomor a legrosszabb tanácsadó.
HÍREK.
Kinevezés.
Horváth Tivadar ügyvédjelölt a helybeli kir. törvényszékhez joggyakornoknak kineveztetett.
Halálozások.
Dr. Hári István Zalavármegye iiszti főorvosa f. hó 10-én Zalaegerszegen meghalt. — Öreg Samu József városunk egyik legöregebb polgára 84 éves korában elhalt.
Közgyűlés.
„A vasúti személyzet önkéntes temetkezési egylete* folyó hó 10-én délután 6 órakor tartotta évi rendes közgyűlését Ungar Márton elnöklete alatt. A gyűlés a mult évi zárszámadásokat elfogadta és a számadóknak a felmentvényt megadta.
Városi képviselő-választás.
A nagykanizsai városi képviselőválasztásokhoz zalavármegye közgyűlése a következő elnököket küldte ki:
I. ker. Elnök: Szalay Lajos, Dénes Lajos. 1L ker. Tripammer Gyula, dr. Schwarz Adolf. III. ker. Dr Ben-czik Ferenc, dr. Rothschild Jakab. IV. ker. Hertelendi Béla, Plosszer István. V. ker. Remete Géza, dr. Pli-hál Viktor. VI. ker. Tripammer Rezső, Faics Lajos. VIL ker. Hajdú Gyula dr., Unger Uilmann Elek. Az első összehívandó gyűlés elnökeül Hertelendi Bélát jelölte a közgyűlés.
Nőegylet a tüzkárosultakért.
Városunk egyik leghumánusabb egyesületei közé tartozik a keresztény jótékony nőegylet; mindig ott van, hol legnagyobb a szükség. F. hó 10-én este harmadszorra előadatta a „Hókirályné"-t a pölöskeí tüzkárosultak javára. Az estély a tagok agilis működése következtében szép összeget hozott a szerencsétleneknek, kik között — mint értesülünk — a nőegylet maga fogja szétosztani.
Korcsmák alkonya.
Zalavármegye közgyűlése f. hó 10-én tartott ülésen egy egészséges índitványt fogadott el, mely szerint, a városokat kivéve, Zalavármegye területén vasár- és ünrfepnapokon égetett szeszt egyáltalán nem, sört és bort pedig déltől kezdve télen esti 7, nyáron este 8 óráig szabad kimérni.
Az asszony.
Az asszony áldott keze rakja körül az élet tüskés sövényét szines virágokkal, az ő lénye sugározza be világossággal, éltető ragyogással ezt a szürke életet De a napfény zivatarokat is szül; haragos cikázó villámokat, melyeknek áldozata lett Harmath Mihály magyar-utcai lakós, kl szomorúan mesélte el a rendőrség előtt furcsa történetét és mutatta feleségének keze nyomát, mely a fejét három he\',\'en is meglékelte. Az ügy súlyos testisértés miatt a bírósághoz kerül.
Pötréte pusztulása.
Folyó hó 10-én délután üoldschmied Mózes pötrétei korcsmáros istállója eddig ismeretlen okból kigyulladt. Az északi szélben fél óra alatt 24 lakóház és több melléképület leégett. A tűz martaléka lett Grunner Károly gazdasági épületei és takarmány készlete. A
1 liter rum 80 krjc.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Bilit»n Tistiértfiil Nagykanizsán.
kár 100.000 korona. Ember élet áldozatul nem esett.
Vissza Amerikából.
Vasárnapra vinadó éjjel négy lerongyolódott alak volt látható a helybeli vasúti állomáson. Szomorú volt hallani panaszukat. Itthon eladták mindenüket (házaikat, földjeiket stb.), hogy egy jobb hazát keressenek, de nem találtak. Pénzük elfogyott, munkát nem kaptak, a hüttenül elhagyott hazájuk ioz fordultak, ki őket vissza hozatta és munkához juttatja. Szomorú a példa, de okulhatunk rajta; vigyázzunk, ne üljünk fel a lelketlen ügynököknek, kik hazug Ígérettel tőrbe csalnak.
A bicska.
Alapjában véve a bicska egy egészen ártatlan eszköz, amelylyel az ember legfeljebb szalonát falatozik, vagy ceruzát hegyez. De kellemetlen fegyverré válik, mikor mámoros durva kötekedő rongy fráterek kezébe kerül, kik csupa virtuskodás-ból belemártják a gyengébbek testébe. Vasárnap éjjel Horváth Bandi Károly kocsis szúrta hátba hasonszőrű társát, de mindkettő sieren-cséjére a bicska okosabb volt, mint gazdája; súlyosabb természetű sérülést nem okozott
Szerkesztői üzenet.
„Hókirálynő". H. Kegyed azon csodálkozik, hogy lapunkban a „Ker. jót nőegylet* szombati esté-lyéről nem jelent meg a szokásos tudósítás. Pedig kegyedet roppantul érdekli. Nem csak kegyed, de sokan mások is hibáztatják eljárásunkat. Azonban ml korántsem udvarias titkolódzásból hallgattunk erről, hanem azért — mert nem állott módunkban az estélyen közvetlen tapasztalatokat szerezhetni.
1 liter rum 90 krjc. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a Yöröskeresithei\',, Nagykanizsán.
KÉPES-LEVELEZOLAP-uj donságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz szines levélpapír 30 kr.-ért
kapható:
Ofenbeck és Harímann
papír-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
Hirtetések felvétetnek
e lap kiadóhivatalában.
2 .NAGYKANIZSA*
Kiadfó lakások.
Zrinyi Miklós-u. 6. szám alatt egy utcai és egy udvari lakás május l-re kiadó.
1908. február 6.
Értesítés.
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Szemere-utca 11 szám.
NéMlözlietleii családi könp
6 TIÖ
MINT HÁZIORVOS
Az egeazseg ápolásának kézikönyve, kü-■ őnSb tekintett«i a női- és gyermekbetegségekre, valamint a »ziileazetre és
gyermekápolásra. Dr. Flscher-Dückelinann Anna nyomán kozrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGONKÁl V1LÍA grófnő.
Két kötet 463 keppel, 32 szines táblával. a gyermek teltének szétszedhető bonctani képével Ára diszkőtésben 28 korona.
Ez a könyv néikülözhetien támasza rainüen asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesítésében. A nö őrködik a család egei>zsege föléU s ehhez ebből a munkából »011-tos es becses tudnivalót, tanácsot, oktatási merit Megianiija az egészség megová&ara, a baj íelismerésere e& az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM;
I. rész: ki egeszseg ápolása
gyakorlati szabái) ok az okszerű élet szamára stb. A szépség ápolása.
II. rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógy itasa.
születése _ elótt es
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
£ resdiltBli becses munka rnegsze-mhetó t „NAGlKAKlZSd" iiadohi-nult utján 3 koronás navi iesz-íetfuetes mellett.
Tessék az itt kö\\ étkező elöiizeiési ivet levágni es aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Ili. resz: A gyermek
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennei megrendelem a Mmeiva könyv-kereskedő- et kiadó rtSzVLnytár^asa^-tol bucbipesicn, Vili. Ulloi-ut 1>J.
A NÖ mini hazionos
c. munkát 2 kötetben diszkótésben 28 koronáéit cs kötelezem mag„iu a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A részietek be nem tartása eseten a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár e^edekesse válik. Az első reszlet után veendő. Fizetendő Budape len.
N.-kanizsa, 1908....... hó np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
Zrínyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakatos műhely f. évi május hó l-re kiadó. .-
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tíket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok--kai a különféle varráshoz. ■
Siager Co. varrógép részY.-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szám.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, »alamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállaló«. Lewé&eM megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kénre, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelü cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
Házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségektől álló ház elköltözés miatt
o9csén eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
A házigőzfürdő
használata előtt!

nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szíyós Antal
maoris és látszerésznél
— kaphatók —
Erzsébet-tér (,,Szar¥as"-szálloda).
Óra, ékszer ós látszería¥ltások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
Házi-gőzfürdő
TTCinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
====== Árak : E==E==
és\'női divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-teren, (a görögkeleti egyház épületében
,Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férriruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalteritök, szalvéták, kanavász vásznak, sifionok, oxfordok, belső cihák, ¿ráülik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás 1
Príma berendezés . . 65 frt. „A" „ \' 52 frt. 50 kr.
„B" „ ... 40 frt
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,.Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Csütörtök 1908. február 13.
35. szán.
Eitfteettri árak
Helyfr a házft«x herdra:
Ec- kéaapra.....50 fillér
Wegy«lé»re
1 kerona 50 fillér
A -Magyar Bstilap\'pal együtt
3 fillér.
A .A rtap\'pal együtt 5 fillér.
Nagykanizsa
yám án 2 Rll Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Laptulajdonos és kiadó : ihászi Horváth litván.
URANUS
mozgókép színház
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Ma teljesen nj3 rendkívül érdekfeszítő miisor, Komoly, humoros, tanulságos és látványos képek.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor;
Hilyárak: I. hely 50 fillér, II. hely 30 fll., III. hely 20 fillér. Gyermekek szülók ki»é-rttével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fll.
így hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénztárinál kapható.
A mozi.
Nagykanizsa, 1908. febr. 12.
Láz nélkül nem tudunk meg lenni. Ennek a szeszélyes nyugtalan mai emberünknek okvetlen kell, ami után egy keveset — bolonduljon.
Most többek között a mozi lázra került a sor. Mi is az a mozi? Vagy egy bódé, vagy egy jól rosszul összeválogatott földszint, ahol a mozgófényképipar bő produktumai mesélnek történeteket, rémes históriákat az ámuló közönségnek.
A mozik a szebb hangzat kedvéért színházaknak is nevezik magukat és „Uranus", „Apolló" színházakká alakulnak.
Két mozi keletkezett nagyon rövid idő alatt Nagykanizsán és még három tervezéséről beszélnek.
Hogy a szórakozás mellett a mozik kulturmissiot is teljesítenek, azt rájok fogni nem lehet; azonban az igaz kultur-intézeteknek határozott kárára van.
A színházat értjük s félünk, ha még több mozi lesz, akkor akár el se jöjjenek a színészek. | Pedig ezeket biztosítani kell, \' már vagyonosodási szempontból is. A szinész, ha keres, saját hazájába költi el keresetét; de ha jól megy a mozinak, a keserves fillérek a külföldre mennek.
Tény, hogy nálunk a mozi forgalmat csinál, csináljon is, míg ártalmára nincs a kultúrának. Azonban az is tény, hogy a mozik jövedelméből a bankók javarésze kifelé vándorol a vi-tografoknak, gaumondáknak és még nem tudom micsodáknak.
Ideje volt, mint a helyi lapok irták, hogy a rendőrség a mozi láznak útját állja és numerus clausushoz kösse a mozi ipart.
Nem kívánjuk a mozi halá-j lát, de hibát követnénk el, ha az olcsó hatásokra utazó mozik mértéktelen elszaporodását szó nélkül hagynánk.
HÍREK.
Halálozás.
Deák Mihály földbirtokos, megyebizottsági tag, volt miniszteri főmérnök, a Deák család nesztora f. hó 10-én éjjel fél 12 órakor 70 éves korában Zalatárnokon a Deák család ösi birtokán meghalt.
Felekezet nélküliek.
Érdekes leiratot intézett a kultuszminiszter a városi tanácshoz. Az iránt éideklődík, hogy hány felekezetnélküli van a városban. Ameny-nyiben ugyanis a felekezet nélküliek száma jelentékeny volna, utasítja a várost, hogy a felekezet nélkülieket is kényszerítsék a községi, felekezeti iskolák és ovodák fenntartásához.
Elövezetett ujságiró.
Az újságírók bármily hatalmasak, a rendőrség előtt csak emberek. Kálmán Pál ujságiró és mozi tulaj-nos, szóval sokoldalú ember, örökké mozgó agyában nem tudott megmaradni a társadalmi hetilap keretében. „Zalai Közlönyéből minden törvényes ütés eszköz mellőzésével politikai lapot csinált — politizált. A helybdí kír. ügyész vádat emelt ezért Kálmán ellen és a vizsgálat vezetésével a nagykanizsai rendőrséget bizta meg. Kálmán azonban a vizsgálatot minden módon meg-
Szerkeaztősig és Hajók irata Csangarr-at 7. tiim. Telefon-«záa : 148.
Hirdetések és nyUttér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség
Felelős szerkesztő: Füredi János.
akarta akadályozni; idézésre soha meg nem jelent, mignem a rendőrség ma elővezetését elrendelte és végrehajtásával Kocsis rendőrt, az újságírók rémét bizta meg. Kocsis emberül meg is felelt kötelességének; Kálmánt a mozi várából és alakjai közül a rendőrségre állította. Megérjük, hogy az „Uranus" legközelebbi műsorváltozásában rémes históriában látjuk Kálmán Pál elővezetését a rendőrségre.
Vadászati tilalom.
január 31-ével záródott le a vadász évszak; február hó elsejével elnémultak a fegyverek, béke szállt a vadászterületekre; csak az orvvadász zavarja a vadak nyugalmát. A vadkereskedésekben és vendéglőkben csak e hó közepéig szerepelhet a nyul; aztán ilt is vége a nyulászásnak, sok macska nagy örömére. Most már csak vadludakra és vadkacsákra szabad lövöldözni. Az általános vadászati tilalom aug. elsejéig tart.
Az őrült.
Zsúfolásig tömve vannak az ország összes elmegyógyintézetei, mégis igen nagy azon betegek száma, akik nem juthatnak kórházi ápoláshoz. Majdnem minden falunak meg van a maga őrültje, akik nem egyszer közveszélyesek is. Nálunk is gyakoriak az esetek, hogy egyik-másik elmebeteg nagy galibát okoz hírtelen támadt rohamában. Gross Imre Csengery-ulca 21. sz. alatti lakos tegnap délután támadt őrjön-gési rohamában tört, zúzott mindent, majd hazulról elfutott. A rendőrség, nehogy nagyobb galibát csináljon, felkereste és a rendőrorvosi vélemény alapján őrizetbe helyezte.
Hamis ötkoronások.
A vidékünkön már napok óta több, Ő felsége a király 40 éves koronázási emlékére készült öt koronás hamisítványok vannak forgalomban. A rendőrség lázasan kutat a forgalomba hozók ellen. Ma a rendőrfőkapitány felhívást bocsátott ki, melyben a »áros közönségét felkéri, hogy az ilynemű hamisítványok forgalomba hozatalát azonnal tudassák vele, a forgalomba hozó megnevezése mellett.
A muraközi dohánytermelés.
A földmivelésügyí miniszter elrendelte, miszerint Muraközben dohánytermelési kísérletek végeztessenek. A dohánytermelési felügyelőségnél azonban ezideig csak Strídó község jelentkezett dohány-termelési engedélyért. Ugylátszik, hogy a muraközi nép nem nagyon lelkesedik ezért a jövedelmező tei-
1 liter rum 80 krje. 1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors
85 krajcár. Kapható: Ballton Testrértóiél Nagykanizsán.
melési ágért, vagy nincs kellően tájékoztatva.
Müut a Balaton körül.
A Balatoni Szövetség kérelmezte a kereskedelemügyi minisztériumnál, hogy még ez évben kezdjék meg a müutak kiépítését a Balaton körül. A miniszter utasítására már készítik is az erre vonalkozó számadásokat és terveket. Ha a körút kiépül, akkor társas automobil járatokat fognak berendezni s rövid pár óra alatt bejárhatjuk a gyönyörű Balaton vidéket
Pofon.
Mindenféléből több fajta van, igy a pofon is külömböző. Sternát Ferenc helybeli lakos kedden éjjel súlyosabb természetűt kaphatott egy eddig ismeretlen egyéntől, mert a rendőrségen panaszt tett ellene és kérte súlyos megbüntetését. A pofon éjjel csattant el Magyar-utcán egy jól átmulatott este után.
Kiadó laptulajdonos: Ihászi Horváth István.
Felelős szerkesztő: Füredi János.
Házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségektől álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag \'törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „i vöröskeresztbe!\',, Nagykanizsán.
KÉPES-LE VELEZOLAP- uj donságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
Használt
ablakok, ajtók és kapu
eladók és megtekinthetők Ra-faelü cementgyár-telepén, Csen-gery-ut, Morandini-féle ház.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Sze-mere-utca 11 szám.
Kiadó lakások.
Zrinyi Miklós-u. 6. szám alatt egy utcai és egy udvari lakás május l-re kiadó.
Zrinyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakafos műhely f. évi május hó l-re kiadó.
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-kai a különféle varráshoz. ——
Siager Co. varrógép részy.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Értesítés.
Tisztelettel értesitem a n. é. közönséget, hogy nj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
MKniözhetlen családi könyv
11 T7Ö
MINT HÁZIORVOS
Az egMz««g ápolásának kézikönyve, kii-\'(Hiös tekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Diickelniann Anna nyomán kozrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellatta:
Dr. HUGOHHÁI VILMA groM
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testenek szétszedhető bonctani kepevcl
Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkülözhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebD hivatása teljesitesé-ben. A nő őrködik a család egeazsege fölött s ehhez ebből a munkából I011-tos és becses tuduivaiót, tanácsot, oktatási meriL .Megtanítja az egészseg megovásara, a oaj felismerésére és az orvosi segélynek idejeben való igenybevetelére.
TARTALOM:
I. rész: Az egeszseg ápolasa
gyakorlati szabat} ok az okszerű élet szamára stb. A szépség ápolása.
1L rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
I1L resz: A gyermek
man való allapota. A gyermekkel való bánásmou stb.
£ rendkívüli becses munka megszerezhető a „HAGíKMíZSa" kiattolti-uuia utján 3 íoronas liati resz-íetíúetes mellett.
Tessék az itt következő előiizetési ivet levágni es alanva kiadóhivata-lünkhöz beküldeni.
Előfizetési iv.
rt .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennei niegrendelein a Miuei va kony v-kerebkeoo- e; kiaoo rtszveny társaságtól budapesteu, Vili. Lllói-ut Is.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáéit és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiiizetní. A r.-szletek be nem tanasa eseten a részletiizetesi ked-vezmeny megszűnik és a teljes vételár e&edckesse válik. Az első részlet utan veendő. Fizetendő Budape len.
N.-kanizsa, 1908.

np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget, hogy
czipész- s ss üzletemet
Erzsébettéren, a Csoportházban megnyitottam.
Elvállalok mindenféle uj munkát és javítást. Készítek czipő-ket beteg lábakra.
Tisztelettel Takáts Imre cipész
Pontos órák!!
A házigőzfürdő
használata előtt!
nagyhangú Gramophonok
egyéb optikai iargyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szíyós Antal
maori» és látszerésznél — kaphatók —
Erzsébet-tér („Szarvas1 \'-szálloda).
Óra, ékszer és látszeriavitások saját nagy műhelyeden olcsón, jótállással készülnek
Házi-gözfürdo
THinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
====== Árak : E=====
Prima berendezés . . 65 frt. ,A" „ 52 frt. 50 kr.

i
40 frt
és"nöí divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Sciilesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, nöi kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, nöi szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták, kanavász vásznak, siífunok, oxfordok, belső cihák, ¿ráülik, paplanok és férfiingekből síb. — Nöi posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás I
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.

Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
E-¿fizetési irak Hdyb 31 házhoz hordva: Egy hónapra Negyedévre
A -Magyar Estilap\'pal együtt
^^ í fillér. A .A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Egyes szám ára 2 fflL
Csütörtök 1908. február 14.
,. _ .. 50 fillér 1 korona 50 fillér
Nagykanizsa
*
Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
41. szám.
Szerkeszt&ség és kiadóhivata Csengery-ut 7. szám. \'Telefon-szám : 148.
Laptulajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Felelős szerkesztő: Füredi János.
URANUS
mozgókép színház
Nagykanizsán
Erzsébet-tér 20. sz. I. em
Ma teljesen nj, rendkívül érdekfeszítő műsor. Komoly, humoros, tinulságos és látványos képek.
Első előadás délután 6, második este fél 9 órakor.
Htlyárak: I. hely 50 fillér, II. hely 30 fll., III. kaly 20 fillér. 6yermekek szülők kisé-rstével 20 fillért fizetnek. Katonajegy 14 fll.
Bgy hónapig érvényes, 12 bérletjegy kedvezményes áron a pénztárnál kaplfetó.
Halász Miksa dr. teleporvos sürgős szükséget látva, a gyermekeket átvette és a legnagyobb gondossággal és lelkiismeretességgel kiválasztott nevelőszülőknél helyezte el.
Ezekben az elhelyezési munkálatokban nemesszivü emberbarátokhoz méltóan Batthyány Pál gróf, zalavármegyei főispán, Trsztyánszky Ödön árvaszéki elnök és Sághy Imre városi rendőrkapitány hathatósan támogatták, ugy, hogy a gyermekek most már megmentettnek mondhatók.
A szombathelyi állami gyermekmenhely uj igazgató-főorvosa levélben köszönte meg a nemesszivü emberbarátok közreműködését. A szombathelyi állami gyermekmenhely gondnoka pedig egy nagy láda ruhaneműt küldött a telepre, hogy a ruhátlan huszonnyolc gyermek felöltöztethető legyen.
HÍREK.
A pölöskei tüzveszedelem után
A gyermekek felruházása.
A szombathelyi állami gyermekmenhely ismét fényes bizonyítványt adott humánus működéséről. Uyors és alapos segítségével egy nagy csoport gyermeket mentett meg a végső veszedelemtől.
Pölöske zalamegyei községben e hó 3-án tűzvész ütött ki és a község majdnem teljesen leégett. A lakosság, azáltal, hogy a házak és mellékhelyiségek nagyrésze földig égett, teljesen hajléktalanná vált. Azonkívül heten porrá égtek, tizenheten pedig égési sebeket szenvedtek. A gyermekeket, akik fáztak és éheztek, egy birka-akolban helyezték el.
Ezen leírhatatlan nyomor közepette Pölöske község elöljárósága a 15 éven alul levő gyermekeket beszáilittatta Zalaegerszegre és jelentkezvén a szombathelyi állami gyermekmenhely zalaegerszegi teleporvosánál, kérte a gyermekek azonnal való felvételét.
Esküvők.
Császár József pincér, Balogh Te-rézzel; Sebők Boldizsár földmives, Tuskánecz Terézzel; Szmodics József földm. Krisztián Annával házasságot kötött
Halálozások.
Samu József magánzó, 79 éves, Magyar-u. 20; Zsigmond János 2 hónapos, Csányi-u. 26; Pap Lajos 16 napos, Teleky-ut 30; Peszt József méneskatona, közkórház; Borbás József 8 hónapos, Csengery-ut 52; Krisztián Juliánná 5 éves, Jakabkuti-u. 23; Anek József 7 napos, Polgár-u. 15; özv. Takács Vendelné Kis Rozália, közkórház; Bagladi József könyvkötő-segéd, 20 éves, Rákóczi-u. 47; Válinger János napsz. 33 éves. közkórház ; Házas Zsófia városi szegény 74 éves, közkórházban.
Találtatott.
Folyó hó 12-én a Bazár előtt 6 drb. kulcs találtatott. Igazolt tulajdonosa a rendőrségen jelentkezzék.
Táncestély.
„A kerskedő ifjak önképző egy-leté"-nek mulatságai minden évben szenzációt szokiak hozni. Folyó hó 22-én tartandó estélvének Márkus Emília (a budapesti .Nemzeti Szín-
ház" tagja) lesz. — Ezen estélyre a meghívók ma lettek kíbocsájtva.
Nagykanizsa—Szombathely.
Ismeretes az a mozgalom, mely városunkat a törvényhatóságu városok közé szándékozik emelni. Szombathely városa ugyanezen célból hozott határozatot, sőt már a küldöttséget is megalakították, .kik a kérvényt a miniszterhez viszik. Mielőtt azonban a küldöttség elindult volna, megfelebbezték Szombathely képviselő-testületének határozatát. Szóval egyforma sors éri; akadályokkal kell küzdeni a dunán-lul két fejlődő városának, hogy a törvényhatósági városok sorába emelkedhessek.
Hullaégető.
Mint értesülünk, Székesfehérvár egy hullaégető telepet óhajt felállítani. A hullaégetó-gép beszerzésével Farkas Gyula kir. állatorvost meg is bizták. Az ilyen gép lehe tővé tenné, hogy az eddig eldobált állati hulíarészek értékesíthetők legyenek.
Orvtámadás.
A csáktornyai uhlanus osztály két tisztje (egy kapitány és egy had-nagy) a gyanutlanul haladó, semmit sem sejtő Nóvák Károly takarékpénztári tisztviselőt vasbottal (vagy boxerral) ugy fejbeütötiék, hogy az eszméletlenül összeesett. Járókelők szedték fel és vették ápolás alá. Halántéka fölött több centimeter hosszú és mély sebet kapott, melynek gyógyulása több hetet vesz igénybe. A támadás okát a zág-: rábi hadteslparancsnokság vizsgálata : fogja kideríteni, hová az ügy felterjesztetett.
A női becsület.
1 liter rum 80 krje.
1
tea
1
Justitía istenasszony lovagias. Ne bántsd a nőt. Nincs bízonyitás ott megengedve, ahol női becsülelről van szó. Csak csendesen, hallgatagon szabad pálcát törni még ama erkölcstelenség felett is, mely a bukással függ össte. A lovagiasság kétségkívül szép erény, de szebb az igazság. A helybeli bíróság hozott egy ítéletet a napokban, melyben energikusan kimondta: „ne bántsd a nöt"! A/ért irjuk meg, a történet és nevek elhagyásával, hogy: .becsüljük a nőt".
Betegek.
A belügyminisz\'er e héten egy csomó simulánst tiltott ki három évre az ország kórházaiból. Mert jó ám betegnek lenni. Szép tiszta ágyban, jó meleg szobában orvos, ápoló szorgoskodik az ember -körül;
csomag finom
3 krajcár, klgr. magyar .bors 85 krajcár..
Kapható: Balaton Testvériknél
Nagykanizsán.
koszt is elég jó: s egyébb nem jár érte, minthogy az ember fájdalmas, bus arcot vág s panaszkodik: fáf cz, fáj az . . . Kivált zimankós téli időben micsoda kitűnő teleiés esik a kórházban. Persze, csak ugy érdemes betegnek lenni, ha az ember egészséges. A simulánsok pedig többnyire jó egészségnek örvendenek s igy nekik jó. De közbe csap a belügyminiszteri kitiltás; vége a jó ágynak, jó falatnak, lustálkodásnak. Pedig az irgalmasságnak ez élősdjei mégis — betegek; mert nagy lelki kórság, morális elernyedt-ség kell hozzá, hogy épkézlábu ember menedékhelyet keressen ott, ahol a halál jár rettenkedve s a levegő szenvedéssel és nyomorúsággal van tele.
Jótékonyság.
A szakácsnők és szobaleányok vigalmi rendező-bizottsága elhatározta, hogy f. hó 16-án tartandó táncmulatságának tiszta jövedelmét a pölöskei tüzkárosultak segélyezésére fordítja.
Dalosverseny.
A „Dunántuli Dalosszövetség" által rendezendő székesfehérvári dalosversenyen előadásra kerülő versenydarabok immár megérkeztek. A szövetség dalpályázatán az első dijat nyerte „Dal az édes anyámról." Zenéjét irta Zoltai Mátyás. (Nehéz műdal. Az első csoport versenykara.) A második dijat Révfy Géza kapta. Munkájának címe : „Intés." (Könnyű műdal. A II. csoport versenykara.) A harmadik díj Ker-ner Józsefé lett „Nem szeretem én a nyíló virágot c. népdal-egyvelegével. (Dl. csoport versenykara.) A jelígepályázaton az első dijat Kirch-ner Elek: „Rólad zengjen első dalunk, Hazánk, ha dalt mond ajkunk"
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria ,,a Töröskoreszttiez*,, Nagykanizsán.
KÉPES-LE VELEZÖLAP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: =
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
szövegű munkájával nyerte el. Közös karokul a választmány a kővetkező müveket tűzte ki: 1. Jelige Kirchner Elektől. 2. Himnusz, Köl-csey-Erkeltől. 3. Kuruc nóták Grei-singer-Módortól. 4. Magyar király induló Hubertől. 5. Szózat, Vörös-marty-Egressytől.
Kiadó lakások.
Zrínyi Miklós-u. 6. szám alatt egy utcai és egy udvari lakás május l-re kiadó.
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusz-. tus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Szemere-utca 11 szám.
Miiilözhetlen családi kőnyY
A nő
MINT HÁZIORVOS
Az egészseg ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a női- és gyermekbetegségekre, valamint a szüleszetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-ütickelmann Anr.a nyomán kozrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGOHflÁl VILMA grófnő.
Két kötet 403 keppel, 32 tzines táblával, a gyermek testenek szétszedhető bonctani képével
Ára diszkötésben 28 korona.
Lz a könyv nélkülözhetlen tamasza minüen asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitese-ben. A nö őrködik a család egeszsege fölött s ehhez ebből a munkából ¡011-tos es becses tudnivalót, tanácsot, oktatási meriL Megianiija az egészseg megova^ara, a Daj telismeresere ea az orvosi segélynek idejeben valu igenybevételere.
TARTALOM:
L rész: Az egeszseg ápoiasa
gyakorlati szabaiyok az okszerű élet szamára stb. a &zeps>eg ápoiasa.
11. rész: A
A betegségek leiiasa, kezelése és gyógyítása.
111. resz: A gyermek -St\'ute
után való allapota. A gyern.ekkel való bánásmou stb.
E rendkivnli becses munka megszerezhető a „NAlilkAMZ!)iM kiaaolii-íatik utján a iuronas nau resz-letíúetes mtllett.
Tessék az itt kővetkező elöiizetési ivet levágni es aiairva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennei megrendelem a Miuei va könyv-kereskedő- es kiadó részvénytársaságtól ttudapesten, Vili. lilloi-ul l\'í.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 koietben diszkotésben 28 koroi:áért és kötelezem magam a munka vetelarat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A részietek be nem tartasa eseten a reszietuzetesi kedvezmény megszűnik es a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő. Fizetenuó Budape len.
N.-kanizsa, 1908.......... hó np.
Név és állás:
Utcza és házszám:
Zrínyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakatos műhely f. évi május hó l-re kiadó.
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-—— kai a különféle varráshoz. ——
Singer Co, varrógép részv.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két f szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségektől álló ház él-költözés miatt
ölesén eladó*
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
nagyliangu Gramophonok
és egyeb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szívós Antal
m ikrás és látszeresznél
— kaphatók
Erzsébet-tér („Szarvas"-szálloda).
Óra, ékszer és látszeravitások saját nigy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy nj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
A házigőzfürdő
használata előtt !
zi-flöz
//
TTZinden szobába beállithatpl r v
Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak :
Príma berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.
.B"
40 frt.
Férfi-es női
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébel-teren, (a görögkeleti egyház épületében
,Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész féríiruhákból, nöi kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék : gyapjúszövetek, női szövetek, agyieritök, függönyök, damaszt asztalteritök, szaivéták, kanavász vasznak, siflonok, oxfordok, belső cihák. grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Nöi posztok kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás 1
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsai! kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Szombat 1908. február 15.
37. szám.
Előfizetési árak Helyb :n házhoz hordva: Egy hónapra ..... 50 fillér Negyedévre 1 korona 50 fillér
A »Magyar Estilap"pal együtt 3 fillér.
A. ,A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Nagyka
Szerkesztőség és Idadóbivata Csengery-ut 7. szám. Telefon-szám : 148.
».. -r ,---o.--- - ------
E^JfiS szám ára 2 fíll. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Hirdetések és nyiittér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
MISZTRIK L.-féle • BIOSKOP- |
! színház !
a ,.Polgári-Egyletben".
1908. február hó 15—17-ig, azaz szombat, vasárnap és hétfőn uj műsor:
Házibarátok (humoros), Féltékeny kutya, Andalusiai táncz (érdekes), Cigány-bosszú (nagysz. dráma a cigányéletből 6 képben), Egy pillantás a jövőbe (szinezve), Anyósom
egy angyal (humoros). Minden kép egy érdekes szenzáció. Helyárak: I. hely 50 f. II. hely 40 f. III. hely 20 f. Gyermekek az I. helyen 40 f., a II. helyen 30. fillért fizetnek.
Előadások hétköznapokon este 6, 7 és fél 9 órakor, vasár- és ünnepnapokon minden órában.
Zászlóbontás.
Nagykanizsa, 1908. febr. 14
Vármegyénk közmivelődésének nemes vezérei folyó hó lü-én bontották ki azt a szent lobogót, amelyre az igazi, szellemben, erkölcsben és nyelvben egyaránt magyar közmivelödés van irva.
Megalakították a „Dunántuli közmivelődési egyesület" zalavármegyei fiókját.
Régen vártuk ezt a zászlóbontást.
Most, hogy megtörtént, avval a hevülettel és rajongással üdvözöljük, amely egész valónkat átjárja, amikor a magyar szellem és erkölcs, a magyar nyelv és érzés fejlesztéséről, ápolásáról és terjesztéséről van szó.
Ez a zászló a legszentebb nemzeti munka zászlaja lesz s erre a munkára hívta Zalavármegyének egész társadalmát. És a hivó szózat hasson el a szivekbe, gyújtsa föl ezek lobogó lángját s a hazafiúi érzelem teljes erejével sorakozzék oda . zászló alá.
Mert nagy munkáról van szó. Arról, hogy a magyar érzést, a magyar nyelvet s ezek áital nemcsak a magyar, hanem az általános emberi közmivelödés emelését is eljuttassuk vármegyénk legutolsó rejtek falujába is.
Ebben a munkában az állam ereje nem elegendő. A munka teljes sikerét tőle alig várhatjuk. Bele v kell olvasztanunk ebbe az erőbe a társadalom erejét, szeretetét és eleven működését is. Annál nagyobb szükség van pedig az állam munkája mellett a társadalomnak eme közreműködésére is, mert a Murán tuli vidékről a „drága" horvát testvérek részéről teljes vehemenciával indult meg az agitáció, hogy eddig hazafias érzésű, magát jó magyarnak vallott horvát és vend népünket elszakítva a magyar állameszmétől, elszakítsák vármegyénk s evvel hazánk testéből is.
Őseink ezer esztendőn által, nehezebb időkben, véres küzdelmek közepette is hűségesen és szilárdul őrt áljottak s híven megtartották hazánk területi épségét és nemzeti egységét. Ezt a szent örökséget mi cserben hagynók ? Mi megtagadnók apáinkat, elvetnők hagyományaikat? Ezt a hűtlenséget és gyávaságot el nem szabad követnünk. Kezünkbe kell tehát ragadnunk a fegyvert s meg kell küzdenünk elszántan, bátorsággal és okos bölcsességgel.
Bizton reméljük: ott lesz e nemes vármegyének egész társadalma. Az a vármegye, amely Zrinyit, Kisfaludyt, Bacsányit, Csányt, Gasparicsot és Deákot adta a nemzetnek, nem hagyhatja cserben azt a zászlót, amelyre a nemzeti szellem és nyelv szolgálatát írták. Zalavármegye nem tagadhatja meg dicsőséges múltját, társadalma ott lesz egész teljességében abban a táborban, amelynek a vármegye székhelyén bontották ki lobogóját.
Ezt várja tőlünk a nemzet, amikor a zászlóbontás után megkezdik a szervezés munkáját. >
A zászló alá sorakoznia kell e nagy vármegye minden egyes községének, pénzintézetének, kaszinó, olvasó és minden egyéb társadalmi egyesületének, a tanári és tanitói köröknek, a védő egyesületeknek, szóval a községi, társadalmi és hivatásbeli összes szervezeteknek.
És ez a tömörülés ne legyen magyar szalmaláng. Legyen erős, szilárd és állandó. Olvassza össze a fajszeretet lángja, acélozza meg a küzdelem fönségének nemes gondolata s hevítsék állandó munkára azok a magasztos eszmények, amelyek érdekében elhangzott a hivó szó és kibontották a lobogót.
A magyarok Istene küldje áldását a magasztos munkára és mindazokra, akik e munkából kiveszik honpolgári kötelességüket.
í liter rum 80 krje. 1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton Testréreknél Nagykanizsán.
HÍREK.
Tanácsülés.
Tegnap délután tartotta Nagykanizsa város tanácsa rendes heti tanácsülését.
Az 1908. évi újoncozás.
Az idei fősorozást Nagykanizsán április hó 8., 9. és 10-én, a nagykanizsai sorozó járásban pedig ápr. hó 2., 3., 4., 6. és 7-én fogják megejteni.
Rendőri pályázat
Nagykanizsa rendőrségénél megüresedett II. osztályú rendőri állásra folyó hó 20-áig lehet pályázni.
Találtatott.
Egy lud találtatott, melynek elárverezése folyó hó 19-én délelőtt 10 órakor lesz a rendőrségen.
Községi választások.
A közs. választások közelségével megkezdődtek a korteskedések. A kerületek külön-külön éneke/leteket tartanak : az I. kerület folyó hó 12-én este a „Vaskapu" vendéglőben, a IV. kerület 13-án este a Berger-féle vendéglőben tartotta értekezletét. Természetes, mint minden ilyen
korteskedések alkalmával, az önjelöltek és mellőzöttek konkolyt sze-n retnének elhinteni és a békét megbolygatni. Tagadhatatlan, hogy anny\' önjelölt, mint jelenleg van, még soha sem volt; mire a választások napja elérkezik, még talán a pelenkás gyerekek is városi képviselők akarnának lenni. Nem akarunk befolyni a városi választásokba, az minden polgárnak legszentebb joga ; azonban több hozzánk intézett levél megegyező tartalmát közöljük;-mely panaszolja: »A pártvezetőség a régi polgárokat feltűnően mellőzi és fiatal, a város ügyeit alig ismerő egyéneket tol előtérbe.
Orpfeum.
Egy magyar és lengyel zsidó daltársulat tart még ma és holnap a „Fiume"-kázéházban előadást. Az előadást eddig is zsúfolt kávéház nézte keresztül. A vidéki daltársulatok között eddig ennél kedélyesebbhez még nem volt szerencsénk.
Az asszony után.
öld meg az asszonyt. Igy vélekedett az öreg Dumas, házasságtörő drámáiban. Ez elég régen volt. És éppen azért ma rendszerint egész máskép cselekednek azok a jámbor férjek, akiknek az a szerencsétlenségük, hogy az asszonyuk egy kicsit tul temparatumos és csók dolgában is a változatosság hivei. Tegnap estefelé a sétatéren keletkezett botrány első felvonásából, mikor H. K. gyári munkás feleségét uno-kaöcscsével együtt érte, azt hittük, hogy ölés lesz a vége. Amikor azonban az asszony kijelentette, hogy a barna bajuszu unokaöcsöt elhagyni nem tudja, a botrány lassan elült, megegyeztek; söt az unokaöcs lakásra és kosztra is hozzájuk ment. Igy változnak az emberek és idők.
KÉPES-LE VELEZÖ LAP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boriték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a vöröskereszthez*,, Nagykanizsán.
kapható:
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Nagykanizsa r. t. v. rfőkapitányától.
Felhívás.
Az inkei csendőrőrs jelentése szerint az őrsterületen már két darab (Ő Felsége a király negyvenéves koronázása emlékére készült) 5 koronás hamisítvány lett lefoglalva. Felhívom az összes vendéglősök, kereskedők és pénzintézeteket, hogy esetleg forgalomba hozott ilynemű hamisítványokat hatóságomhoz a forgalomba hozó megnevezésével beszolgáltassák.
Nagykanizsa, 1908. febr. 12.
Deák Péter s. k.
rfőkapitány.
A nagykanizsai szociáidemokrata-párt folyó hó 16-án délután 4 órakor a „Szarvas\'-szálló termében felolvasást tart. A felolvasás tárgya : -Osztályharc.
Értesítés.
NéMlözMen családi könyv
é\\ nő
MINT HÁZIORVOS
Az egészseg ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a sziileszetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Diickeimann Anna nyomán kozrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel eliatta:
Dr. HUGÓKKÁl VILMA grófnő.
Két kötet 4(33 keppel, 32 színes táblával, a gyermek testeuek szétszedhető bonctani képevei
Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélkülözhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anya-nak legszentebb hivatása teijesitesé-ben. A nő őrködik a család egészsége fölött s enhez ebből a munkaoól lon-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. Megtanítja az egészség megovásara, a Daj felismerésere es az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM :
L rész: Az egeszség ápolása
gyakorlati szabáiyok az okszerű élet számára stb. A szépség ápoiása.
II. rész: A betegségek.
A betegségek leirása, kezelése és gyógyítása.
III. resz: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmoo stb.
E rendkívüli beeses munka megsze-rezhetö a „NAGYKANIZSA" kiadobi-yatala utján 3 koronás tavi iesz-letfizetes mellett
Tessek az itt következő előtizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könjv-kereskedő- es kiadó rtszvuiytársasag-tól Budapesten, VIII. Ullói-ut líi.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáéit és kötelezem magáin a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kí.izetni. A részletek be nem tartása eseten a részletfizetési kedvezmény megszűnik es a teljes vételár esedékessé vaíik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908..

np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
Zrínyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakatos műhely f. évi május hó l-re kiadó.
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-—— kai a különféle varráshoz. ——
Singer Co. varrógép részv.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szára.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Paikó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két I szobás es egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségeid öl álló ház elköltözés miatt
oSsséra eladé»
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órákÜ
Kristály-szemüvegek nagyhangú Gramofonok
és egycb opíilai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
A házigőzfürdő
használata előtt!
gőzfürdő
THinden szobába beállítható Egyszerű és könyü kezelés.
^E^ Árak : E==E
Szívós Antal
müe-rás és látszeresznél
— kaphatók ■-
Erzsébet-tér (,.Szarvas"-száiloda).
Óra. ékszer és látszeriavitások saját nagy műhelyeiben elesén, jótállással készii.lnek
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt.
Kői divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler es Scülesinger
üzletében ErzsébeMsren, (a görögkeleti egyház épületében
,Fiume" kavehaz mellett.) Nagy raktár kész fériiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyicritők, függönyök, damaszt asztalteritök, szalvétak, kanavász vasznak, sifionok, oxfurdoK, belső cihái\';, ¿ráillik, papianok es férfiingekből stb. — Nöi posztok kosztümre nagy választékban, jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás !
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,.Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
ÍV. évfolyam.
őfizetésl árak
Vasárnap 1908. február 16.
38. szám.
Helyb :n házhoz hordta Egy hónapra .. _ .. \'5CT fillér Negyedévre 1 korona 50 fillér
A »Magyar Estilap\'pal együtt
3 fillér.
A ,A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Szerkesztőség 4a kiadóhivata Csengery-ut 7. szám. Telefon-szám : 148.
Egyes SZálll ára 2 fill. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Laptüiajdonos és kiadó: Ihászi Horváth István.
Hirdetések és nyiittér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
!* \\
Lit *

MISZTRIK L-féle | BIOSKOP- ■
i színház !
a „Polgári-Egyletben".
1908. február hó 15—17-ig, az z szombat, vasárnap és étfőn uj műsor:
Házibarátok (humoros), Féltékeny kutya, Andalusiai táncz (érdekes), Cígány-bosszu (nagysz. dráma a cigányéletből 6 képben), Egy pillantás a jövőbe (színezve), Anyó orn
egy angyal (humoros). Minden kép egy érdekes szenzáció. Helyáfak: 1. hely 50 f. II. hely 40 f. III. hely 20 f. Gyermekek az I. helyen 40 f., a II. helyen 30 fillért fizetnek.
Előadások hétköznapokon este 6, 7 és fél 9 órakor, vasár- és ünnepnapokon minden órában.

Felelős szerkesztő: Füredi János.
Á gyermekYédelem érdekében.
Nagykanizsa, 1908. febr. 15
Hogy a gyermekvédelem intézményére Magyarországon mily nagy szükség van, mutatja Sopron város esete.
Mint minden városban és községben ez országban, ugy Sopron városban is az elhagyatott, a segítségre szoruló gyermekek elég nagy tömege található. De mig a legtöbb község igyekszik eltagadni az árván maradt gyermek létezését, vagy legjobb esetben igyekezik belőle feltűnés nélkül disznó vagy libapásztort csinálni, addig Sopron város egy viszonyainkhoz képest jelentékeny tőkét gyűjtött, melynek évi 16 ezer korona kamatából a soproni illetőségű 15U gyermeket gondozásába vette, becsületes magyar családoknál elhelyezte, ruházta s iskoláztatta.
A gyermekvédelmi törvény azonban, amikor minden gyermeknek jogot ad az állami gyermekvédelemre, egyben kötelességévé teszi minden községnek és városnak, hogy az
elhagyatott gyermekeket az állami gyermekmenhelyre beszál-littassa, illetve elhagyatottá nyilváníttassa. Igy a Sopron városi illetőséggel biró 150 elhagyatottnak mutatkozó és ez időszerint is közsegélyen tartott gyermekeket a legközelebbi napokban be fogják utalni a szombathelyi magy. kir. állami gyermekmenhelybe és ezzel a menhely létszáma egyszerre 2700-ra emelkedik.
A menheiy a 150 gyermek felvételével, elhelyezésével, felruházásával és a nyilvántartások elkészítésével hihetetlenül rövid idő alatt fog elkészülni és pedig oly módon, hogy Sopron város humánus érzelmű közönségének óhaját teljesíti ée meg fogja alakítani a szombathelyi nu kir. állami gyermekmenhely soproni telepét. Ezzel teljesül a városnak az az óhaja, hogy ha már gyermekmenhelyet nem kaphatott, legaiább a telep létesítésével és a telepen elhelyezendő 3—400 gyermek gondozásának ellenőrzésévél hathatósan hozzájáruljon a gyermekvédelem oly annyira kívánatos támogatásához.
Természetes, hogy a telep megalakítása után azonnal megalakul a telepbizottság is, mely bizottságba Sopron város legelőkelőbb hölgyeit és férfiait fogják beválasztani és bizonyára a leglelkesebb buzgalommal fogják betölteni nemes munkájukat.
Amint értesülünk, Lévai Ödön dr., a szombathelyi állami gyermekmenhely uj igazgatófőorvosa, a legközelebbi napokban elutazik Sopronba, hogy a telep létesítésével kapcsolatos munkálatokat a hivatalos személyekkel megbeszélje.
ry----
Finn előadás.
HÍREK.
Uj rendőrtizedes.
A városi tanács tegnapi ülésén Jambrovics István címzetes rendőrtizedest valóságos tizedesnek léptette elő.
A nagykanizsai irodalmi és művészeti kör ma délután 4 órakor a »Polgári Egylef-ben- érdekes és tanulságos előadást rendez, a következő műsorral: 1. Ezer tó országa; 2. Finn népdalok; 3. A finn nép.
Városokért.
Pápa város feliratot intézett az országgyűléshez és azt kéri, hogy az állami feladatok teljesítéséért a bor- és húsfogyasztást\' adót engedje át az állam a városoknak, avagy adjon a városoknak ezzel egyen-éné"kü állami segélyt. Ert a feliratot városunknak is megküldték hozzájárulás végett.
A balatonvidéki kiállítás.
A balatcnvidéki vasút megnyitása alkalmából 1909-ben Keszthelyen balatonvídékí kiállítást rendeznek, amely már most nagy érdekcsoportot von maga körül. Az előkészítő-bizottság a kiállítást négy hónapra tervezi. Tervbe van véve a vízi jármüvek nemzetközi kiállítása :s.
Rossz gyerekek.
Gonosz emberek még a holtak birodalmának, a temetőnek nyugalmát is feldúlják. Tegnap három gyermek tréfából a kereszteket döntögette ki a róm. kath. temetőben. Azonban rajta vesztettek, mert egy, a temetőben járó katonalíszt fülön fogta és móresre tanította őket.
Lopás.
Gogl József lakásáról tegnap, eddig ismeretlen tettes, egy ezüst órái és e^y arany érmet ellopott. A rendőrség nyomoz.
Azjegyforintos bevonása.
Az osztrák-magyar bank utasította összes fiók intézetét, hogy fizetéseit az ezüst pénznemben kizárólagos egy és öt koronás pénzdarabokban teljesítse és az egy forintosokat tartsa vissza. Ennek az intézkedésnek az a célja, ho^y a közönség végre hozzá szokjék a korona számításhoz. Az osztrák-magyar bank elegendő mennyiségű egy és öt koronásokkal rendelkezik, hogy a forintokat pótolni tudja.
A repülő veszedelem.
Darányi földmivelésügyi miniszter rendelete! intézett az összes törvényhatóságokhoz, amelyben aggódva figyelmezteti a gazdákat, hogy az 1908. év tavaszán előre-látiiatólag nagy számban készülnek a cserebogarak megtámadni Magyarországot. Ennélfogva jó eleve figyelmezteti a gazdaközönséget, hogy védekezzék a cserebogár el-
1 liter rum 80 krje.
í csomag finorií tea " 3 krajcár. 1 klgr. magyar bors
85 krajcár. Kapható: Balaton Testrániííl Nagykanizsán.
len. A cserebogarat hasznosítani is lehet, valamint a földben található lárváját is, a pajorokat is. Kis mennyiségben pompás falat-a baromfinak, nagy kvantumban kitűnő trágya.
A testvéri szeretet példaképe.
Csúnya dolog a verekedés a férfiak között, de még csúnyább, ha asszonynépség csinálja. Ilyen csúnya verekedés történt SöjtS»-ktfzségben, hol pár nappal előbb három unokatestvér (fiatal leányok) összeverekedtek. Ugyanis Papp Mariska, Papp Lóri és Papp Klára összepöröltek. de szóharccal nem tudták ügyüket elintézni: egymás kontyá-nak estek s különösen püfölték egymást, miglen Papp Mariska és Papp Lóri hírtelen szövetkeztek egymással s közösen kezelték szeretett testvérüket, Klárit. Mint minden szövetkezésnek, ennek is meglett at eredménye, mert a két társ ugy megtapasztalta Papp Klárit, hogy legalább három hétig fogja emlegetni a testvéri szeretet ilyen kézzelfogható bizonyítékát.
Irodalom.
A nemi kérdés.
(Die sexuelle Frage.)
Irta : Dr. Forel Ágoston
a zürichi egyelem tanára.
A világhírű tudós és kiváló iró e nagybecsű müve most jelent meg magyar nyelven (Vass József kiadásában, Budapest, Erzsébet-körut 38) ár\'. Fischer Gyula kiváló fordításában. E könyv évek hosszú során át tett tapasztalatoknak és elmélkedéseknek eredménye. Forrásul szolgált a természet buvárlata és a beteg s egészséges emberekkel való hosz-szantartó foglalkozás. A felvilágosodás és a megismerés korában élünk
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a vöröskereszthez " Nagykanizsán.
KEPES-LEVELEZOLAP- újdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és cajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
l^kA^nmM onemttfiH tó jtoarfm*© ítotBRKHjK
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
vezérlő elvűnk az ismeretek terjesztése és ennek egyik módja, hogy Írásban, szóval és tettben közreműködjenek az arra ieghivatottabbak az erkölcsi újjászületés érdekében. A nemi kérdés egyike azon problémáknak, melyek leginkább tárgyalhatók rosszakaratú célzatossággal. Szerző minden ilyen szempontot mellőz, miután ezen könyv nemcsak minden gondolkodó felnőtt embernek van szánva, hanem az az ifjú vagy leány sem vallja kárát, a ki véletlenül belepillant, mert benne merő igazságot talál s ennek megismerésével csakis a jó útra terelheti, vagy a jóban megszilárdíthatja magát. E világhírű munkának egyedül a német kiadásából rövid idő alatt 7 kiadás jelent meg s több mint 138.000 példány kelt el, a mi legjobban bizonyítja a kérdés fontosságát és a szerző hivatottságát.
A munka a következő 19 fejezetből áll:
1. Fejezet. Az élőlények szaporodása. Csirafejlődés. 2. Fej. Az élőlények evolúciója vagy leszármazása. 3. Fej. Az emberi közösülés természettudományi feltételei és lefolyása. Terhesség. Viszonylagos ivari eltérések. 4. Fej. A nemi ösztön. 5. Fej. A nemi szerelem és a nemi ösztön többi nyilvánulásai az ember lelki életében. 6. Fej. Az ember nemi életének és a házasságnak ethnologiája, őstörténete és fejlődése. 7. Fej. A nemi fejlődés. 8. Fej. A nemi élet kórtana. 9. Fej. A szuggesztio szerepe a nemi életben. A szerelmi mámor. 10. Fej. A nemi kérdés viszonya a vagyonhoz és pénzhez. A pénzházasság, prostitúció, kerités. A szeretőkről. 11. Fej. A külső viszonyoknak befolyása a nemi életre. 12. Fej. A vallás és a nemi élet. 13. Fej. A jog és a nemi kérdés. 14. Fej. Az orvostudomány és a nemi kérdés.
15. Fej. A nemi élet erkölcstana.
16. Fej. A nemi kérdés a politikában és a nemzetgazdaságtanban.
17. Fej. A nemi kérdés és a nevelésoktatás. 18. Fej. A nemi élet és a művészetek. 19. Fej. Visszapillantás és a jövő képe.
A 480 oldalra terjedő vaskos kötet famentes papiroson szép kivitelű szines ábrákkal. Ára 8 korona. A kiadó elismerést érdemel, hogy vállalkozott e mü kiadására, amelyre igazán szüksége van szülőknek, tanároknak és a nagyközönségnek egyaránt.
A nagykanizsai szociáldemokrata-párt ma vasárnap, délután 4 órakor a „Szarvas\'-szálló termében felolvasást tart. A felolvasás tárgya: Osztályharc.
Zrínyi Miklós-utca 2. sz. alatti utcai lakatos műhely f. évi május hó l-re kiadó.
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségi gépolajat, tőket, alkatrészeket a hozzávaló apparatosok--kai a különféle varráshoz. i
Siager Co. varrógép részY.-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szán.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy nj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitö mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellék-helyiségekt ől álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Kiadó lakások.
Magyar utca 44. sz. a. házban több csinos utcai lakás a hozzátartozó mellékhelyiségekkel május l-re kiadó.
Kiadó lakások.
Zrinyi Miklós-u. 6. szám alatt egy utcai és egy udvari lakás május l-re kiadó.
Pontos órák!!
Kristály-szemüYegpk nagyhangú Gramophonok
A házigőzfürdő
használata előtt!
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csáls
Szíyós Antal
maoris és lítszer észnél » kaphatók —
Erzsébet-tér (,,Szams"-szálloda).
Óm, ékszer és látsierlavitások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
Házi-gözfürdő
THinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
Árak : ^^EEE
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pincéből, mosókonyhából udvar és an-gol "kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Szemere-utca 11 szám.
és "női divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és ScMesinger
üzletében Erzsébet-teren, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, ágyteritők, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták, kanavász vásznak, siffunok, oxfordok, belső cihák, ¿rádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak I Pontos kiszolgálás I
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.
„B" „ ... 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,.Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Kedd 1908. február 18.
39. szám.
■HlnM árak HMyb » háxhor hordva: figy hónapra .. _ .. 50 Hl\'lér Negyedévre 1 korona 50 fillér
A .Magyar Estüap"pal együtt 3 fillér.
A ,A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Nagykanizsa
Szerkesztőség és kiadókivata Csengery-ut 7. szám. Telefon-szám: 148.
Egyes szám ára 2 fiil. Megjelen Bnnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Hirdetések és nyiittér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk.
A fogyasztási szövetkezetről.
Nagykanizsa, 1908. felír. 16
A társadalom fokozódó igényei és terhei g e réven a megélhetés nehézségei, a létérti küzdelem, a mindennapi szükségleteknek az előteremtése, az egyesek helyzetének megjavítása, hozzák létre az utóbbi évtizedekben a társulást, szervezkedést és tömörülést minden téren.
Nagyon helyes.
Hiszen nyilvánvaló, hogy az egyesülés és szolidaritásban rejlik az erő, lehetséges vele és általa kivivni oly előnyöket, melyre az egyes képtelen s végeredményében mégis az utóbbiak érzik annak előnyét.
Egy szál vesszőt nemcsak hajlítani, de törni is könnyen lehet, egy köteg vessző már nem hajlik, de még kevésbé törik.
Igy jöttek létre a helyzet kényszerítő hatása folytán a különféle szövetkezetek, részben magasabb, ideális cél elérésére részben és főleg az emberiség anyagi érdekeinek kielégítése, javitása, vagy teljesen jóvátétele szempontjából.
Az ilyen társulásnak mindaddig, mig a fentí célokat szolgálja csupán, megvan a létjogosultsága, de rögtön elveszti az erkölcsi alapot akkor, ha önző célból a maga erősödését a mások gyengítésére irányítja.
A fogyasztási szövetkezetek főleg az alsóbb osztályok, különösen a munkások javára szolgálna, kik a szükségleti cikkeket rendesen drágán és rossz minőségben vásárolják a kiskereskedőknél, a szatócsnál, minek következménye a szükségletek rossz és drága kielégítése, a fogyasztási, illetőleg fogyasztási képesség csökkenése a fogyasztási szövetkezetek tehát a közvetítő kereskedelem ezen hiányos alakja ellen vannak irányozva. További előnyei közé tartozik, hogy a munkások és általában a gyengébb vagyonerők védelmeztet-
%
. Ihászi H
Horváth István.
nek azon káros következmé-^ nyek ellen, melyek a fogyasztási hitel igénybevétele által bekövetkezhetnek; a munkások háztartásába nagyobb rend vonul be; az egyletek vezetésében való részvétel utján üzleti ismeretekre tesznek szert, mi idővel azokat szövevényesebb üzleti szervezetek különösen az annyira óhajtott termelési társulatok vezetésére képesiti. Azért a szövetkezeti ügy apostolai a fogyasztási szövetkezetet a termelési egyletek előiskolájá-nak tekintik.
Nálunk is léteznek fogyasztási szövethezetek de csak a VI—VII. kerületben. Igaz, hogy nálunk az I—V. kerületben nem érezzük a szükségét. Azonban a munkások kérésére a szervezetek állithatnának fel szövetkezeteket. Ez a céljuk és nem a harc és háború.
HÍREK. ~ -
Egyházi hír.
A király Illés István pacsai esperes plébánosnak a Boldogságos szűz Máriáról nevezett széplaki címzetes apátságot adományozta.
Halálozás.
Feleki Lajos nyugalmazott m. kir. állatorvos, ma Nagykanizsán meghalt.
Munkás lakások.
A város pénzügyi bizottsága a földmivelésügyi miniszter rendelete alapj.\'n javasolja a város képviselőtestületének munkáslakások építését.
Gyógyszertár átadás.
Práger Béla gyógylárát Neumann Lajos okleveles gyógyszerésznek átadta.
Jóváhagyás.
Nagykanizsa város képviselőtestületének főgimnázium építésére 200,000 kor. kölcsön felvétele tárgyában hozott határozatait Zalavármegye közgyűlése jóváhagyta.
Tisztújító szék.
Nagykanizsán megejtendő tisztújító szék h. elnökéül, Zalavármegye közönsége Hertelendi Bélát választotta meg.
./Ügyetlen öngyilko«.
A zalavármegyei Magyarszerdahelyen öngyilkos lett Tóth Rozi, 30 éves hajadon. Tóth Rozit a konyhában haldokolva találták és estére meg is halt. Az elkeseredett leány öngyilkosságot követett el, még pedig ugy, hogy egy nagykéssel a lábába szúrt és elvérzett.
Képviselő választás.
A függetlenségi-párt tegnap este tartotta jelölő értekezletét. Legközelebbi számunkban a jelöltek névsorát közöljük. Önjelöltek naprólnapra szaporodnak, minden léptennyomon találkozunk velük, futkoz-nak, korteskednek egy-egy voksért meg üdvösséget is igérnek.
Mulató város.
Zajong a nép, kenyérért kiabál, azonban bálra, mulatságra telik. Nincs még egy hasonszőrű város, mint Nagykanizsa, hol annyi bál, házi mulatság stb. lenne. Itt minden ember mulat. Egy-egy szombat vagy ünnepnap késő éjjelen is, többen járnak az utcán mulató emberek, mint más városban fényes nappal. Szóval kényért kiabálunk és fölöslegesre dobjuk ki pénzünket.
Az elmúlt szombaton négy, vasárnap három helyen volt nyilvános mulatság-estély és mindenhova jutott elég cinben
Tartalékosok fegyvergyakorlata.
A hadügyminiszter hivatalos lapjában most tette közzé a tartalék és a póttartalék ezidei fegyvergyakorlatára vonatkozó rendeletét. Elrendeli, hogy a fölöttes katonai hatóság a fegyv«fgyakorlat idejének megállapításában a tartalékos polgári foglalkozására és keresetére is tekintettel legyen. Földmiveléssel foglalkozó tartalékost a mezei munka és az aralás ideje alatt nem hívnak be fegyvergyakori itra s aratáskor a békeállomány kiegészítésére is csak más foglaiko/assal bíró tartalékost, vagy póttartalékost hívnak be szolgálatra. A tartalékos gyalogos katona, ha állandóan a hadtest kerületében lakik, ahol ezrede állomásozik, annál a századnál végez tizenhárom napig tartó fegyvergyakorlatot, amelynél szolgált. Az egyéves önkéntesből lett tartalékos altisztet huszonnyolc napos s a tartalékos számvevő altisztet husz napos fegyvergyakorlatra hívják be.
Jegyzőválasztás.
A zalavári jegyzői állásra Pongrác Zoltán szabari segédjegyzőt választották meg. Takách Imre főszolga-
bíró a négy pályázó mindegyikét kandidálta. A két komoly jelölt egyenlő szavazatot kapott s igy a választást sorshúzás döntötte el.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Balaton Testvéreknél Nagykanizsán.
A gazdasági munkás- és cselédpénztár.
Hét esztendővel ezelőtt lépett életbe a gazdasági munkás- és cse-lédpénztár. A pénztár igazgatósága érdekes adatokat állított össze működéséről, melyek élénken bizonyítják, hogy az intézmény a népnek mindig szélesebb körét öleli föi és ma már 650,000 család tartozik kötelékébe. A mult esztendő alatt ideiglenes munkaképtelenség esetében 6956 sérültnek 289.880 korona segélyt utalt. A sulvosabb rokkant sérülteknek pedig 50.088 koronát. 251 baleset következtében meghalt családjának 68.445 koronát. A rendkívüli segélyekben 1755 koronát, összeszn a mult évben 426,210 koronát utalí a pénztár.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a vöröskereszthez " Nagykanizsán.
Kiadó ház.
Arany János-utca 3. szám alatti ház május esetleg augusztus hó elsejére kiadó.
A lakás áll 3 utcai és 1 udvari szobából. Előszoba, konyha padlás és pfncéből, mosókonyhából udvar és angol kertből. — Bővebbet özv. Németh Ignáczné úrnőnél, Szemere-utca 11 szám.
KÉPES-LE VELEZOLAP- uj donságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
kapható:
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
| aga jogn] tz^gajfEgp \\ czga" |
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és wegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
• : „NAGYKANIZSA-
n ■ ■■ i ii" \'jhi ■ . . i ■ 1 i \'ji .
Kiadó lakás.
1906. február 18.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padióval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Az udvarban szivattyús kut van.
Értesítés.
laSa||aa=>||cgpB<=gi=3l
NéMlözhetlen családi köny?
é\\ nő
MINT HÁZIORVOS
Az egészseg ápolásának kézikönyve, különös lekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és gyermekápolásra.
Dr. Fischer-Dückeii^ann Anna
nyomán kózrcbocsájtottu, előszóval es jegyzetekkel tHalta:
Dr. HUGONNÁl VILMA grófnő.
Két kótet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani kepével\' Ára diszkötésben 28 korona.
hz a könyv nélkülüzhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebo hivatása teljesítésében. A no orkoűik a csatád ege&zscge fölöít s ehhez ebből, a munkából lon-los es becses tudnivalót, tanácsot, oktatási merít. Megtanítja az egészség megovásara, a oaj tel ismerésere es az orvosi segélynek u.ejében való igénybevételei e.
TARTALOM:
I. rész: Az egeszseg ápohsa
gyakoilati szabályok az okszerű élet szamára stb. a szépség ápolása.
11. rész: A betegsegek.
A betegsegek lei:ása, kezelése és gyógyítása.
111. resz: A permek*et«te
után való állapota. A gyermekkel való bánásnioü stb.
£ rendkívüli becses munka megszerezhető ¡1 „KAGYKAAiZSá" kiadóhivatala utján 3 ioronas havi részletfizetés mellett
Tessék az itt következő elöUzetési ivet levágni es aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa- kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Muierva könyvkereskedő- es kiadó uszvenytársasag-toi Budapesten, Vili. Ullói-ut 14.
A NÓ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben ¿8 kororáért és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A riszietek be nem tartása eseten a részletlizetési kedvezmény megszűnik es a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő, fizetendő Budape ten.
N.-kauizsa, 1908......... hó
Név és állás:
-np.
Utcza és házszám:
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshaz. —— j
Singer Co. varrógép részy.-társaság |
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakításos javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két I szobás és egy:2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségektől álló ház elköltözés miatt
olcsón efladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
Kristály-szemüvegek nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minö---ségben, olcsón
S0F csakis
Szívós Antal
mnórás éslátszerésznél
— kaphatók -
Erzsébet-tér („Szarvas1 \'-szálloda).
Óra, ékszer éslátszerjavitások saját nagy mnheiyeiben olcsón, jótállással készülnek
A házigőzfürdő
használata előtt!
Házi\'Bözfürdő
TTíinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak: —
Férfi-
és női
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és ScWesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, nöi szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihrk grádiik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás !
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.
„B" „ . . . 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofçnbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán.
nr. évfolyam. ? i
Szerda Í908. február 19.
40. szám.
El ¿fizetési árak
Helyb :n házhoz hordva: Egy hónapra . Negyedévre
A
.. 50 fillér 1 korona 5\'J fillér
.Magyar Estilap\'pal együtt ■? fillér.
A .A Nap\'pal együtt 5 fillér.
SA
ári 2 fill. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Szerkesztőség és kladóhivata Csengery-ut 7. szára. Telefon-szám : 148.
Hirdetések és nyiittér kűzlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. II
orváth István.
Mnslásliázak.
Nagykanizsa, 1908. febr. 18
A földmivelésügyi minister a a gazdasági munkásházak létesítésének állami támogatásáról szóló 1907. évi 46. t.-czikk végrehajtása tárgyában kiadott rendeletében a hatóságokat szólítja akcióra a munkáslakások létesitése érdekében.
Igaz, hogy még a lakáskérdés nem öltött akut jelleget, de már kezdi felütni fejét a lakásszükség, amely vagy a szegény napszámos kizsákmányolására, vagy kivándorlásra, legalább is áttelepülésre vezet. Ennek természetesen legelsősorban a gazdák adják meg az árát, mert folytonosan fogy a munkáskéz és emelkedik a munkabér.
Ismert jelenség, hogy szaporodnak a teljesen vagyontalan munkások, akik bérlakásra szorulnak.
A parcellázások legtöbbször csak elméletben szaporítják az úgynevezett önálló kisexisten-ciák számát, míg a gyakorlatban ugy alakul a dolog, hogy egy csomó gazdasági cseléd elveszíti a kenyerét s a parcellázott birtokot megszerzi a vagyonosabb elem, legjobb esetben a már vagyonnal bíró parasztság. A gazdásági cseléd ritkán van abban a helyzetben, hogy a felosztásra kerülő birtokból egypár holdat kihasit-tasson magának s önálló kisgazdává váljon. A kenyér nélkül maradó cselédnép tehát behúzódik\' a városokba s árendás házat keres. Ott telepszik le, ahol olcsóbban kap, mert a mi mezei munkásnépünk bámulatos igénytelensége mellett a legelső életkérdés az olcsó lakás.
Ez az oka annak, hogy ahol elég sok kiadó lakás van, rendszerint megszaporodik a munkásnép. Mert városokban még nem a szükségletnek megfelelően emelkedik a kiadó lakások száma, hanem a kibé-
relhető lakások szaporítják a betelepülést.
Más oka van a lakásszükségnek s a bérlakásokba szoruló munkások szaporodásának, a következmény azonban mindenütt ugyanaz: a helyhez nem kötött, folytonosan mozgó, elégedetlen ploretáriátus folytonos szaporodása, vagy a kivándorlás terjedése, a munkáskezek számának csökkenése.
Emellett nem csekély jelentőségű szempont az sem, hogy a bérlakások még a nép igényeihez mérten is a legszánalmasabb odúk, egészségtelen járványfészkek, a degeneráló-dás melegágyai. Mert a magyar paraszt addig, amig a szükség rá nem utalja, a házát bérbe nem adja. Bértanya rendesen csak a legrongyosabb viskókban akad.
Mekkora jótétemény tehát a munkásra az, ha lakáshoz jut, ha reménye lehet, hogy azt a házat, amelyben tanyát vert, évek múlva tulajdonának mondhatja : azt belátni nem nehéz. Ez már helyhez köti, állandósítja a vándor zsellért s a gazdákat is biztosítja arról, hogy nem fogy el a munkáskéz, hogy az a nép, amelynek az existenciája állandó lakhelyéhez van fűzve, nem válik esküdt ellenségévé a földnek, amelyből él.
A munkáslakások létesitése fontos szocziáiis munka, amely nagyobb kihatással bir az életre, mint tiz ankét, amelyek beszédet produkálnak és papirost fogyasztanak.
HÍREK.
Esküvők.
Kellermann Miksa, kereskedő — Ktllner Saroltával; Kukoy Ferdinánd. szabó — Worell Hedwiggel és Bujanovics Antal, kávéslegény — Pfeffer Mariskával házasságot kötött.
Halálozások.
A héten elhunytak: özv. Darvas Mártonné Ber\'alan B«ibála, ma-gánzó".ő, 78 éves, Petöfi-ut 34. —
Bü[t<ír -János, vasúti fütő, 47 éves, Joíséíföherceg-ut. — Feleki Lajos, nyűg, állami állatorvos, 68 eves, Csengery-ut 15. — Horváth Sándor, kocsis, 36 éves, magyar-u. 71. — Kocsis József, 4 éves, varazsdi-ut 59. — Skorjanecz Margit, tanuló, 13 éves, Csengery-ut 13. — Czérk Ferensz, székes-mester, 58 éves, Teleky-ut 13.
Köszö&etnyüYáni tás.
Mindazon jó barátaink és
ismerőseink, de különösen a vendéglős, kávés, mészáros és pincér egylet tagjainak, akik édes anyám temetése alkalmával, részvétükkel fájdalmunkat enyhíteni szívesek voltak, ezúton mondunk hálás köszönetet.
Darvas János és rftje.
Uj tolmács.
A nagykanizsai kir. törvényszék tanácsa szombaton tartott ülésében Aczél Pál visszalépése folytán dr. Bún Jenő ügyvédet állandó német hites tolmácsnak nevezte ki.
Gazdasági előadások.
Gazdasági Egyesületek Országos Szövetsége és Zalavármegyei Gazdasági Egyesület által, a nagykanizsai Gazdakör közreműködésével\' a földmivelésügyi kormány anyagi támogatása mellett f. évi február 29-én és március 1-én a gazdák részére gazdasági előadások tartatnak. Az előadások a város tanácstermében lesznek d. e. 9 órától déli 1 óráig.
A finánc és a háziúr.
Turek Géza magyarutcai háztulajdonost feljelentették házbér eltitkolás miatt. A helybeli pénzügyőri szakasz Veszelák Nándor felvigyázót bízta meg a vizsgálattal. Veszelák a vizsgálat foganatosítása céljából folyó hó 17-én megjelent Turek Géza magyarutczai házánál és a lakókat hallgatta ki. Amint egyik lakónál a kihallgatást végezte, Veszelák álhtása szerint, Turek a szobába berontva és egy darab fával Veszelákot fejbe ütötte. A finánc nem hagyta magát, erre kardot rántott és Turekot több helyen megsértette. Turek segély kiálltására Turek alkalmazottjai is segítségére siettek, a vagdalkozó finánc kardját elvették és összetörték. A finánc pedig elfutott. Ugy a finánc, mint Turek Géza 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: StltUi Testrérslaél
Nagykanizsán.
Vissza Amerikából.
Tegnap virradó éjjel 170 viss^*-vándorkS utazott keresztül város tikon, kik Amerikából érkeztek vissza. Az elcsigázott alakok elmondták, hogy ezúttal, egy hajón 3000-en jöttek vissza, kik mind magyarok voltak.
Öngyilkosság.
Torma Rozi 18 éves keszthelyi leány, csütörtökön öt csomó gyufát vett, azt a vizben feloldotta és a folyadékot megitta.
Akasztottak-e már zsidót?
Husz Ábrahám kivégzése nemcsak azért hat szenzációkép, mert mindenki azt hitte, hogy a -király többé nem ír alá halálos Ítéletet, hanem, mint egyes lapok írják s mint ahogy a köztudatban él, Husz az első zsidó vallású ember aki akasztófán végezte életét. Ez azonban tévedés, miután Magyarországban már akasztottak zsidó vallású embert, egy Kellner Náci nevű többszörös rablógyilkost.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a íöröskwszttier" Nagykanizsán.
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál.
Tenk Ferencné
Ország-ut 85.
KEPES-LEVELEZOLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100 boriiék 60 kr.-ért Egy doboz szines levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: —^
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajaszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
|i=®=3|a£p|i=®=3|cffplc=g[=i|
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
|i=g)=ijcsDat=si=i[^]ic=®=ii
Nélknlözheílen családi iönyy
fl T7Ö
MINT HÁZIORVOS
Az egéazség ápolásinak kézikönyve, kö-lönSs tekintettel a női- és gyermek-betegségekre, valamint a szülészetre és gyermekápolásra.
Dr. Fischer-Dückelmann Anna
nyomán közrebocsátotta, előszóval és jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGOHMl VILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 szines táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével Ára diszkötésben 28 korona.
Ei a könyv nélkiilöznetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesítésében. A nő őrködik\' a család egészsége fölött s ehhgz ebből a munkából ton-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást meriL Megtanítja az egészség megóvására, a baj felismerésére és az orvosi segélynek idejében való igénybevételére.
TARTALOM:
I. rész: Az egészség ápolása
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
II. rész: A betegségek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
III. resz: Á gyermek \'e"e
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
£ rendiifnli becses munka megszerezhető i „HAGYKAMZSA" kiadolti-itult ntján 3 koronás havi részletfizetés mellett
Tessék az itt következő előfizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyv-kereskedő- és kiadó részvénytársaságtól Budapesten, VUl. Ülloi-ut 1!S.
A NÖ mint hazionos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáért és kötelezem magam a munka vetelárát 3 koronás havi részletekben kitizetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedékessé válik. Az elsó részlet után veendő. Fizetendő Budape .ten.
N.-kanizsa, 1908.............hó-
• np.
Név és állás:
Utcza és házszám:
iadó lakás.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Áz udvarban szivattyús kut van.
Varrógépek javítása.
Mindennem« gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak Id. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshoz. —
Siager Co. Yarrógép részí.-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szám.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles építő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
A házigőzfürdő
használata előtt!
Kristály-szemüvegek nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szíyós Antal
mncráséslátszerésznél
- kaphatók -
Erzsébet-tér („Szanas"-szálloda).
Óra, ékszer és látszerjarttások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
ésénöi divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritök, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Nöi posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak 1 Pontos kiszolgálás !
Házi-gözfürdő
TTlinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak : ^E====
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr. „B" „ ... 40 frt
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Csütörtök 1908. február 20.
41. szám.
Előfizetési árak
Helyb 31 házhoz hordva: Egy hónapra ...... 50 fillér
Negyedévre 1 korona 50 fillér
A »Magyar Estilap\'pal együtt 3 fillér.
A ,A Nap\'pal egyött 5 fillér.
Egyes szám ára 2 fill.
Nagykanizsa
Megjelen finnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
i^»1^ --------- - -
Szerkesztőség és kiadóhivata Csengery-ut 7. szára. Telefon-szám : 14«.
Hirdetések és nyiittér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth István.*",
Tiszftiselőfc összetartása.
Nagykanizsa, 1908. febr. 18.
Egyesülésben van az erő és a siker biztositéka. Ez oly igazságé melyet a mindennapi élet szembeszökő példái igazolnak.
Az egyesülés jegyében megindult mozgalmak rendesen eredménnyel végződnek, mig a különböző utakon való bolyongás a legtöbb esetben a sikertelenség útvesztőjébe fullasztja ugy az ügyeket, mint az embereket.
Egy ember ereje, vagy egyesek jóakarata — származzanak bár a legönzetlenebb forrásból 1— nagy dolgokat nem teremthetnek, ellenben az egy célra törő lelkek öntudatos törekvése a lehetetlennek látszó dolgoknak is szilárd alapot teremt.
A társadalmi élet elevensége, átalakító, nemesítő ereje is csak akkor fejlődhetik, ha együttes erő dolgozik érdekében. Éppen azért társulnak ma az emberek, mert tudják, hogy mig egyeseknek törekvését a legkisebb akadály is letöri, addig egy jól szervezett csoport a viharok közepett is megedződik.
Erről az összetartásról akarunk egyet-mást elmondani keserűség nélkül, — szem előtt tartva azonban megfigyelésünk igazságát. . .
Kevés összetartást találunk magunk közt a tisztikarban. A hányan vagyunk, annyifelé huzunk. Mindnyájan a magunk érdekét keressük és általános érdekeinkkel nem törődünk. Ki-ki maga kovácsolja a boldogulását, ahelyett, hogy együttesen készitnénk el azt a vasnál erősebb láncot, mely bennünket egymáshoz kötne. Nem közös uton járunk, hanem elágazó csapásokon törünk különböző célok felé. Nem csoda aztán, ha közkérdésekben, vagy a magunk közös ügyének előmozdításában ritkán vagyunk egyek és mint oldott kéve
széthullunk, nem tartván össze bennünket a közös érdekek köteléke.
Nem azt akarjuk mondani, hogy a tisztviselőknek ne legyen egyéni, önálló véleménye, ellenben okvetlenül szükségesnek tartjuk, hogy egymást meggyőzve a jobbat elfogadva, mikor közös érdekeinkért állunk ki a sikra, képezzünk átüthe-tetlen tömör falat. Ne kicsinyeljük egymás erejét és tehetségét és a hasznavehető, gyakorlati tanácsokat adó embert ne hagyjuk ki számításunkból pusztán csak azért, mert az illető a haladás létráján még nem ért fel a tetőre. Nem a generálisok döntik el a harcot, hanem a közkatonák ezeket tehát mellőzni nem szabad és nem is célravezető.
Sokszor hallottuk már a tisztviselők szervezkedésének szükségességét. Öles cikkelyeket olvashatunk ezen kérdésről, valójában azonban semmit sem teszünk. Ennek oka pedig az, hogy válaszfalakat építünk tisztviselő és tisztviselő között. Gőg szállotta meg lelkünket. Kicsinyeljük egymást.
Ismerjük meg egymás értékét, cseréljünk eszmét ne csak a vezetőkkel, hanem a közigazgatás kisebb szerveivel is.
Neveljük az önérzetet kisebb tisztviselőtársaink lelkében és tegyük őket jogos és igazságos harcaink osztályosává, de ugyanakkor a győzelem dicsőségéből is juttasunk nekik valamit.
Egyesítsen tehát bennünket a köz és a magunk igazságos érdekeinek védelmezésében az egyetértő szeretet, egymás megbecsülésének gondolata. Ezen egyetértő működés gyümölcsei édesek lesznek és törekvéseink nem fognak elcsenevészedni, elfonnyadni bimbójukban, mint a hogy most történik, mikor különböző utakon járva önmagunk emelünk torlaszokat a saját érdekeink győzedelme ellen.
HÍREK.
Legfelsőbb kitüntetés.
Személyem körüli magyar ministerem előterjesztéséle Bun Samunak, a nagykanizsai izraelita hitközség által fentarlott felső kereskedelmi iskola igazgatójának, a tanügy terén hosszú és buzgó működésével szerzett érdemei elismeréseül, Ferenc József rendem lovagkeresztjét adományozom. Kelt Bécsben, 1908. évi február hó 6-án. F.-renc József s. k. Zichy Aladár gr. s. k.
Esküvők.
Tegnap házasságot kötöttek: Takács Lüjos, szabó — Takács Borbálával. Dávidovics György, malom munkás — Meliáncsics Mónikával. Sós Pál, harisnyakötő Schaffer Mariskával.
Magántisztviselő városatyák.
Pártolásra érdemes mozgalomról értesülünk. A nagykanizsai magán-tisztvelők munkás-táborában indult ez meg, hogy bizalmi embereiket beválasztassák Nagykanizsa város képviselőtestületébe. A mozgalmat csupán gazdasági és erkölcsi okokból indították meg, mim például legutóbb Nagyváradon, ahol a magántisztviselőknek három képviselője jutott be a városi képviselőtestületbe, az ottani magántisztviselő-kar, az iparosság és a kereskedő osztály támogatásával. Mi őszintén óhajtjuk, hogy a nagykanizsai magántisztviselők mozgalma sikerrel járjon, mert ez a tevéksny, dolgos társadalmi osztály pártolást érdemel. A magánlisztviselők jelöltjei is tevékeny tagjai a társadalmi és városi élet mozgalmainak. Eperjesy Gábor, az egyesület népszerű elnökének megválasztása biztosra vehető. Dr. Miklós Dezső ügyvéd, az egyesület tevékeny ügyészének megválasztása érdekében a negyedik kerületben fáradoznak a magántisztviselők, ahol Miklós dr.-t, különben is nagyon kedveli a kerület közönsége. Így tehát megválasztása szintén biztosra vehető. Révész Lajos szerkesztő, a magántisztviselők harmadik jelöltje. Révésznek, a városi ügyekben tanúsított őszinte, szókimondó magatartása már egymagában is biztosítja a megválasztást. Alapos tehát a magántisztviselők reménye, hogy mind a három jelöltjük bejut a városi képviselőtestületbe, melyet a magunk részéről is őszintén kívánunk.
Baleset.
Sziládi István déli vasúti pályamunkás folyó hó 18 án a 248. sz.
1 liter rum 80 krje.
1 csomag finom tea
3 krajcár. 1 klgr. magyar bors 85 krajcár.
Kapható: Bal lton Testvéreknél Nagykanizsán.
iehervonattal Kotorból Alsó Mihály-falvára ment kisegítés végett. Útközben a vonatból kiesett, az eséstől jobb lábát eltörte. A nagykanizsai közkórházban ápolják.
A kifosztott polgár.
Kovács Ignác felsőrajki földmíves bejött a városba és a néptakarékpénztárból 400 K kölcsönt vett fel s ezzel elakart utazni, azonban végzetére a vonatról lekésett, visszajött a városba és perditák közé k rült. Horváth Márí és Monak Mári rendőri felügyelet alatt álló höl<yek hamar kedvre lángolták a polgárt, kávéházról kávéházra hurcolták, mig végre Bárdos Ferencz ismert alak nem csatlakozott hozzájuk, pácsai jegyzőnek adván kí magát. Az előkelő barátság most már egészen elkábította, hozatott, fizetett és kártyázott az áljegyzővel és az időközben odaérkezett facér pincérből átvedlett szentmihályi tanítóval. Időközben eltűntek mellőle az éjjeli lepkék, el a jegyző és a tanító ur, de eltűnt a 40Ö korona is. Utolsónak maradt meg a mámor, de az is elszállt, mire Kovács a rendőrségre ért, hol elpanaszolta sorsát.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a Yöröskereszthei\'" Nagykanizsán.
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál.
Tenk Ferencné
Ország-ut 85.
Egy kétlakásos kulcs elveszett a megtaláló szives. kedjék a kiadóba hozni:
KÉPES-LE VELEZOL A P- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
[ 1| ngp | |
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-íiz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
Kiadó lakás.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Áz udvarban szivattyús kut van. .
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Értesítés.
¡J=g=>j nSa il t=gp | Qgp fc=®=> !
Mélkülózhetlen családi könyv
a nö
MINT /irtZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Dückelmatm Anna nyomán közrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel elíatta:
Dr. HUGONMl VILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszed-heiö bonctani képével
Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélküli zbetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitesé-ben. A nő őrködik a család egesz&ege fölölt s ehhez ebből a munkából ;on-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. Megtanítja az egészség megóvásán, a baj felismertére es az orvosi »egélynek idejében való it -.nybevételére.
TARTALOM ;
L rész: Áz egeszség ápolasa
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
11. rész: Á betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
111. resz: A gyermek ^\'«t6
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkívüli becses munka megszerezhető a „NAGYKANIZSA" kiadóhivatala utján 3 koronás havi részletfizetés mellett
Tessék az itt következő előiizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Mínei va könyvkereskedő- ee kiadó részvénytársaságtól Budapesten, Vili. üllöi-ut 11
A NÓ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koroi:áért és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A riszletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape len
N.-kanizsa, 1908......... hó np
Név és állás:
Utcza és házszám :
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-—— kai a különféle varráshoz. —
Siager Co. varrógép részv.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy tij épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget, hogy
czipész- £ * mm üzletemet
Erzsébettéren, a Csoport-házban megnyitottam.
Elvállalok mindenféle uj munkát és javítást. Készítek czipö-ket beteg lábakra.
Tisztelettel Takáts Imre cipész
Pontos órák!!
S Kristály-szemüvegek nagyhangú Gramophonok
és egytb opíikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szívós Antal
mnoráséslátszerésznél
— kaphatók —
Erziébet-íér („Szarvas"-szálloda).
Óra, ékszer és látszer\'aritások saját nagy műhelyeién olcsón, jótállással készülnek
Férfi-és női
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-taren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férfiruhákból, nöi kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, ágyteritök, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siífonok, oxfordok, beisö ciháit, ¿rádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban, jutányos olcsó árak 1 Pontos kiszolgálás!
A házigőzfürdő
használata előtt!
r ■ " n ■■ 1 //
azi-gozfurdo
TTíinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
====== Árak : E=====
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr. „B" „ ... 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre.
/ a
Egy óráig tartó gőzfürdő 2\' krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házi- /, gőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV,\' évfolyam.
Péntek 1908. február 21.
42. szám.
Előfizetési árak Helyb x házhoz hordva\': Egy hónapra .. _ _ 50 fillér Negyedévre 1 korona 50 fillér
A .Magyar Estilap\'pal együtt 1 fillér.
A .A Nap\'pal együtt 5 fillér.
agykanizsa
Szerkesztőság és kiadóhivata Csengery-ut 7. szám.
Tetefon-szám: 148.
Egyes SZálD ára 2 üli. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth István.
A vágyódás.
Nagykanizsa, 1908. febr. 19.
(») Igazán nincsen nyárs-polgáribb szórakozás annál: lerakni a márványlapra pár nikli pénzdarabot és beülni egy sötét terembe „világot látni." Mulatságnak olcsó, tanulságos is és van még egy fizethetet-len előnye: az ember»szivfáj-dalmakat kap a nézésből. Mert a mozikba kétféle elem jár. Az egyik, aki a véletlen, vagy a jómódja folytán már eljutott mindazokra a helyekre, amiket azon a kis lyukon át mutatnak és csak emlékezni jár el a moziba. A másik rész, a nagyobbik: a lemaradtak vagy a még célt nem értek. Szeretem nézni ezt a „podgyász és va-sutijegy nélkül" utazó társaságot és félek és remegek, hogy el fogom hibázni az életemet. Magamról beszélek: az nem baj, mert mindenki ugy érez, vagy ha nem, eszébe kell juttatni. Gyerekkoromban — nem is olyan regen — mikor még vékony volt a zsebpénz és nem szabadott kilenc órán tul kimaradnom, mikor még a külső zajban láttam az élet szépségeit, sóvárogva sétálgattam el nyári estéken olyan korcsmai kertek előtt, ahol vig zene mellett vacsoráztak uri vendégek. Mikor lesz az, amikor én is bemehetek oda? Amikor a magam pénzén rendelhetek vacsorát és élvezhetem a cigány valcereit? Nem nagy kívánság volt: ezt már elértem. Nem is szerez valami különös gyönyört. A zenészek nem tudnak mást játszani, mint Hoffmann meséiből a rosszul kiválasztott egyveleget. Uj vágyak, más igények kerültek elő. Utazni, utazni el, messze, látni, nézni a világot, ami igazán a legnagyobb gyönyör és ami sajnos a legdrágább mulatság. Beülünk a mozi szük helyiségébe, jó szorosan egymás mellé és a vekkeróra kattogására váltakoznak a képek.
Ma London, holnap Párizs, aztán New - Orleáns, Svájc, Kanada és az ember lelkéből sóhajok szállnak fel. Látni ezt, mindezt valóságban. Vájjon eljutunk-e oda még az életben? öreg emberek, a lemaradtak csendes megadással ülnek székükön és néznek . . . néznek . ; . Ők már megcsinálták a maguk kis karrierjét, ami nem hozott meg nekik többet az élet nagy örömeiből, mint tizenöt krajcárt, mozijegyre. De mi fiatalok, a szemtelen ábrándozok, akiknek nincs semmijük, de mindent akarnának, vájjon hányan, mikor és hogyan jutunk el ezekre a szép helyekre ? Egy ősz ur ül mellettem: párisi látképek, a Boule-ward Montmartre, a Musée du Louwre meghatotságot idéznek nála elő. Ő látta mindezt egyszer, fiatal életében és élvezi a boldog viszontlátást. És ott ülünk mi, akik még Fiúmén tul sohasem voltunk, várunk ábrándozunk és ki akarjuk követelni az élettől a jogot, a módot arra, hogy teljen az élvezetek élvezetére: az utazásra. Dolgozni kell, ökölbe szoritott kézzel csapni neki az élet tülekedésébe, mert a nagy gyönyörűségeket csak nagy harcok árán lehet megszerezni. Ha meg lehet szerezni.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nera ad viaszt a szerkesztőség.
gainkat magunk minden más befolyástól menten gyakoroljuk. Holmi nagyzási hóbortban szenvedő diktátorokat, kiknek egyedüli célja a hatalmi vágy, ne kövessük, az általuk összeállított listát csak ugy fogadjuk el, ha az abban jelöltek egyéniségéről, tett erejéről megvagyunk győződve. Nem lehet elég indok az, hogy valaki képviselő lehessen, mert a fődiktátor, vagy mellékdiktátornak valaki jóbarátja, avagy valamely társuláshoz tartozik, kik monopolizálni akarják a váiost.
/. H.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria,.aíöröskínattex-" Nagykanizsán^
HÍREK.
Kire adjuk szavazatunkat.
A következő sorok közlésére kértek fel bennünket:
.Pár nap választ el bennünket a községi választásoktól, tehát nem mulaszthatjuk el, hogy ne figyelmeztessük a polgárokat legszentebb kötelességükre, a választójogra. Tudjuk azt, hogy a városi képviselőtestület a várost irányítja, és befoly a város fejlődésére, azért a városi képviselőtestületbe csak oly egyéneket válasszunk, kik a város érdekeit képviselik. Tehát csak oly egyénekre szavazzunk, kikről bebizonyosodott, hogy a közérdeket szivén viselik. Ne engedjük magunkat hamis jelszavakkal, terrorizmussal félrevezetni. Jo-
Mi leközöljük minden megjegyzés nélkül azzal, hogy bármily irányú felszólalást közreadunk, mert csak igy tisztulnak az eszmék.
Izraelita isteni tisztelet.
Az izraelita templomban a péntek esti istentiszteleti, hó 21-től kezdve további intézkedésig d. u. fél hat órakor kezdődik.
Városi képviselők választása.
Városunk II. kerületében lakó polgárok különös figyelmébe ajánljuk lapunk tul oldalán lévő szavazólapot, ha érdekeiket kívánják előmozdítani, ugy a szavazólapot vágják ki és rövidesen kitűzendő határnapon habozás nélkül vigyék a szavazó urnához. Ezen névsort a vasutas-szövetség állította össze és elfogadta.
A szesz halottja.
Faics József korcsmájába tért be Urahovecz József, Balog József, Horváth Pétemével. Grahovecz és Balog elkezdte itatni Horváthnét, ki a sok szesztől összeesett, lakására szállították, hol meghalt
A ludak.
Szép három ludja volt Molnár Vendel Teleky-utcai lakósnak. Hizlalta, dédelgette őket, hogy a farsang napján jó vaesorát csináljon belőlük. Azonban ember tervez, Isten végez, a ludak tegnapra virradó éjjel eltűntek, de ugy látszik nem önakaratukból, mert gazdájuk nem csak a ludakat, hanem azek elvivőjét is keresleti a rendőrséggel.
Pölöskei tüzkárosultaknak.
A nagykanizsai szobalányok és szakácsnők Baranyai Teréz szakácsné és Tóth Erzsi szobaleány rendezése mellett f. hó 16-án egy minden tekinte\'ben sikerült bált rendeztek, melynek tiszta jövedelmét 52 koronát a pölöskei tüzkárosul-
taknak adományoztak. A befolyt összeget a nagykanizsai rendőrség továbbította rendeltetési helyére.
A démon.
Méltón és joggal nevezhetjük e néven Teher Jánosné Jónás Anna csavargónőt, kinek fonnyadt bájaiért emberek mentek tönkre, emberek szurkálták egymást. A nő rut, mondhatni undorító. Mi lehet hát az a csáb, mely fogva ejti a férfit, tékozlóvá teszi; Isten a megmondhatója. Teher Jánosné most a rendőrség zárkájába van, azért a bűnéért, mellyel Kovács Ignác felső rajki földmivest fosztotta meg vagyonától.
Tolonc uton.
A jótétemény egyik legszebberénye az ember léleknek. Amikor megindít bennünket a más nyomorúsága, amikor didergő, rongyos éhező alak látása megüti szivünkben a részvét húrjait: készségesen nyitjuk ki tárcáinkat s odadobjuk azt a néhány fillért, aminek nélkülözésre telik a saját nyomorusá-gunktól. Rossz ember az, ki részvétlenül megy el a kiálltó nyomor mellett, mélyen elvan rejtve a szív, ahol a szenvedés látása meg nem indít. Azonban a dologkerülő csavargók rideg elutasítást érdemelnek. Tegnap két ilyen helynélküli csavargót állított elő a rendőrség, kiket toloncuton küld hezájukba.
cngpaogp jt=^Sl=u"|icgnaii=®=i|
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál. >
Tenk Ferencné
Ország-ut 85.
| c=®=> \'[cgD il :=©=) IfagD-j czgal
Egy kétlakásos kulcs elveszett a megtaláló szíveskedjék a kiadóba hozni.
KÉPES-LE VELEZOL AP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Szavazó lap.
II. kerület.
Rosenheim Samu d. y. mérnök Dr. Pilitz Samu d. y. orvos Oszterhuber László kir. tblró Dr. Weisz Lajos ügyvéd Lasky Pál fökalanz Ihászi Horváth I. anyakönjYt. Moshammer Károly mozdY. Szaváry Sándor nyng. mozdY
Póttagok:
Hartmann János íök.lanz Lodner Ferenc pék Gubicza József mozdonyvezető Weltinger Károly nyug. mozdY.
Nélkülözhetlen családi könyy
a T7Ö
MINT /imZIORVOS
Az egészaeg ápolásának kézikönyve, kü-iőoSs tekintettel a női- és gyermekbetegségekre, valamint a szüteszetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Dückelmann Anna nyomán közreboesájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HÜGONMl VILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével
Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélküli zbetlen támasza minaen asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesítésében. A nö őrködik a család egeszsege fölött s ehhez ebből a munkából ton-los es becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. .Vtegiauiija az egészség megóvásán, a baj felismertére es az orvosi segélynek idejében való ^nybevételére.
TARTALOM:
I. rész: Áz egeszség ápolása
gyakorlati szabái>ok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
II. rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
Ili. resz: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkiYíili becses mnnka megszerezhető a JAGYKAK1ZSA" kiadoM-íat&la utján 3 koronás Imi részletfizetés mellett
Tessék az itt következő elölizetésl ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Míneiva könyvkereskedő- es kiadó részvénytársaságtól Budapesten, Vili. Ollöi-ut
A NÓ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 korotáért és kötelezem magam a munka vételárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A részletek be nem tanása eseten a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1S08........... hó.
Név és állás:
np.
Utcza és házszám :
Kiadó lakás.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Az udvarban szivattyús kut Van»\'-:V.\'J v *
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elánisit a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparattisok-—— kai a különféle varráshoz. —
Sínger Co. varrógép részv.-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szám.
Értesítés.
Tisztelettel értesitem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettől
Palkó Péter
okleveles építő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségeké öl állóház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
A házigőzfürdő
használata előtt!
Pontos órák!!
Kristály-szemüvegek nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
Házi-gözfürdő
THinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
~ Árak : EEEE==
csakis
Szíyós Antal
müorás éslátszerésznél
— kaphatók —
Erzsébet-tér (,,Szarvas"-szálloda). j
Óra, ékszer és látszeriayitások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt
divatáru
Férfi-és nöi
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-teren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, nöi szövetek, agy lerítok, függönyök, damaszt asztalteritök, szalvéták, kanavász vásznak, sifionok, oxfordok, belső cihák, ¿rádiik, paplanok és férfiingekből sib. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás !
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajoba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,,Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Csütörtök 1908. február 22.
Előfizeti«! árak Helyb ai házhoz hordva: Egy hónapra Negyedévre
.. . _ 50 fillér 1 korona 50 fillér
A .Magyar Estilap\'pal együtt 3 fillér.
A .A Nap\'pal együtt \'5 fillér.
41. szám.
Szerkesztőség és kiadóhivata Csengery-ut 7. szám. Telefon-szára : 148.
Egyes szám ára 2 fill, Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Hirdetések és nyitttér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth István.
MISZTRIK L-f éle
■ Biosacop- |
! színház !
a ,,Polgári-Egyletben".
1908. február hó 22—24-ig, az z szombat, vasárnap és étfőn u] műsor:
Őnagysága bevásárol humoros. Szökés a szőlei házból dráma. Ezredes nr bicziklije nevettető.
Tengerész gyermeke^
Boszorkány titka színezve. g£ $ Omnibus tetején komikns. g
Minden kép egy érdekes szenzáció. Helyárak: I. hely 50 f. II. hely 40 f. III. hely 20 f. Gyermekek az I. helyen 40 f., a II. helyen 30.fillért fizetnek.
Előadások hétköznapokon este 6, 7 és fél 9 órakor, vasár- és ünnepnapokon minden órában.
Mentő kocsi.
Nagykanizsa, 1908. febr. 21.
Mint egy szomorú szenzáció száguld keresztül — a sajnos igen gyakran az utcákon a mentőkocsi; két tüzes-ló vágtatva röpiti könnyű terhét.
Félre az útról! Sürgős az utunk. Szerencsétlent viszünk, akin még lehet segíteni, ha sietünk. És az emberek egy pillanatra riadtan állanak meg.
Megint történt valami — jegyzik meg rémülten — a szomorú kocsira. Az emberek oly vigyázatlanok, oly könnyen veszik az életet. Az öngyilkosokról nincs szó, pedig sokat lehetne róluk is beszélnie. Az emberek még csak leszámolni sem tudnak az élettel. Meglövik magukat és két hét múlva megint egészségesek; leugornak az emeletről és nem marad egyéb emlékük egy törött lábnál. Az utcán lépten-nyo-mon meg lehet mutatni azokat
az embereket, akik már leszámoltak egyszer az élettel, de nein sikerült nekik. Volt eset már arra, hogy egy életunt annyira elszánt lett volna, hogy felmegy a toronyba és leugrik onnan? A legbátrabb sem merészkedik a harmadik-negyedik; emeletnél magasabb helyre. És azért látjuk oly gyakran a mentő kocsit, mert az emberek, akik nem tudtak élni, meghalni sem tudnak. És bután elővigyázatlanok vagyunk; az Isten csodája, hogy nem minden második ember szenved testi hibában. A napokban előttem hajtott be egy szénával telt szekér egy ház kapujába. A kocsis a magasban a széna tetején ült. A kaput kinyitották neki és ő belevágott ostorával a lovakba: azok megindultak és a következő percben a kocsis félholtan feküdt kint az utcán a járdán. A kapualja nem volt elég magas és ugy leröpült a kocsi tetejéből, mintha lerántották volna. Aztán jött a kocsi és száguldott vele a kórházba. Vigyázni magunkra, különösen itt a városban, ahol a bűnös könnyelműség és gazság ezer veszélylyel fenyeget bennünket, ezt meg kell tanulni! Az a kocsi legyen a mementó és ha nem volna olyan ijesztő, érdemes lenne néha üresen is végig szalad-tatni á városon: hogy észhez kapjunk, hogy megtanuljunk félni, jónak lenni vigyázni.
HÍREK.
Főúri haláleset.
üróf Batthyány Pál főispánunkat gyász érte. Gr. Batthyány Ferenczné sz. Batthyány Karolin grófnő folyó hó 19-én meghalt Pozsonyban. — A temetés Németujvárott lesz, melyre a családtagok elutaztak.
Pölöskei tOzkórosuItaknak.
A n; gykanizsai építőiparosok szövetsége a pölöskei tüzkárosul-tak részére 33 K 80 fillért gyűjtött, mely összeget a nagykanizsai rendőrkapitány rendeltetési helyére küldötte.
Jótékony adományozás.
A Zalamegyei Gazdasági Takarékpénztár Részvénytársaság igazgatósága a folyó évi közgyűlés által rendelkezésére bocsájtott 1040 kor. összegből több jótékonycélu kiosztást teljesített: a többek közt a pölöskei tüzkárosultaknak 200 koronát, á pötrétei tüzkárosultaknak szintén 200 kor., a városi szinház-alapra 100 kor., a városi szegényház-alapra 100 kor., a városi szegényeknek 50 kor. és még sok más intézeteknek és jótékony-egyleteknek.
Orpheum.
Bocskai Bella vezetésével jövő héten a FIUME kávéházban egy első rendű Orpheum társulat fog működni. A tagok mind ügyes, sikkes és temperamentumos énekesnők. Közöttük van Komáromi Mariska, Henyei Kata és Thurzó Ilona.
Térzene.
Ma este fél 9 órakor a tűzoltózenekar a Deák Ferencz téren zenét ad.
Boncolás.
Tegnap délelőtt boncolták a VI—vn. ker. hullaházban Horváth Péterné sz. Marton Juli holttestét, kit Balog (mica) József és Graho-vecz József annyira m gvendégelt borral és pálinkával, hogy mint a boncolás megállapította tüoővize-nyőbe halt meg.
Visszavándorlók.
Állandó rovatot lehetne nyitni a visszavándorlóknak. Tegnap délután ismét 180 érkezett vissza Amerikából, lerongyolódva, elgyötörve vártak a helybeli vasútállomáson, hogy tovább mehessenek csöndes falujukba.
Felülfizetés.
A boibély és fodrász-segédek 1908. február 9-én megtartott báljukon felülfizetni szívesek voltak: Mónus József 12 K, Gálovics A. Krausz és Farkas, Székely Vilmos (Bpest) 5—5 K, i^eu Dezső, ujnépi Eiek Lipói 4—4 K\' Németh György, Buksz Ignác, Gold Gyula, Rácz Lajos (Letenye). Grünfeld Márk, Tö rök György, Hegedűs Pál 2—2 K, Focht Jakabné 1 K 20 f, N. N„ N. N, 1—1 K, Jancsecz Imre Zábó N.-né, Umschuld N. 80—80 f, Bród Ernő, Cs. N., Varga József 40—40 f, N. N. 20 f és Gáspár testvérek 3 K. A rendezőség ezúton
1 liter rum 90 krje.
1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogerii „i vöröskeríszthei" Nagykanizsán.
mond köszönetet a szíves adakozóknak.
Sebes hajtás.
Farkas Mátyás zalavári lakos Sármelléken keresztül hajtva kocsijával vigyázatlanságból egy 6 éves iskolás gyermeket eltipratott. A fiu másnap meghalt. Mikor tanulják meg már egyszer lovas embereink, hogy: „Lassan járj, tovább érsz!" íme Farkas most majd a maga kárán tanulja meg ezt az arany igazságot.
Az aratási bérharc.
Egy statisztikát olvasunk, amely szerint Zalában másfélév alatt elitéltek 22 agrár-szociálistát, 178 napra és 2025 K pénzbüntetésre. Somogyban 65-öt ítéltek el 259 napra és 2025 K pénzbüntetésre.
A köszönés reformja.
Célszerűtlen, főkép téli időben, a férfiak köszöntési módja, mely a kalap levételéből áll. Az osztrák fővárosban mostanság vizsgálódás tárgyává tették, vájjon a sok meghűlést és influenzát nem a köszöntésnek ez a kénytelen módja idézi e elő? Most pedig azt olvassuk, hogy Esz\'ergom városában nem elégedtek meg az elméleti fejtegetésekkel, hanem megalakították a „szalutálók egyesületét", melynek tagjai a kalap levevése helyett katonásan a föveg mellé illesztik a jobbjukat.
| c=gt=j ¡fqjfr || í=®=3 \\ q£a¡cZgEg|
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál.
Tenk Ferencné
Ország-ut^ 85.
|erga lfc®=i|t=gtEiY"aSp fi Q—i"|
KÉPES-LE VELEZOL AP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: —-
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt« és vegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
Kiadó lakás.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Az udvarban szivattyús kut van.
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tfiket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshoz. —
Singer Co. farrógép \'észv.-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szán.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles építő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Nélkülözhetlen családi könyv
a nő
MINT hmZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöl- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és gysrmekáyeiásra.
Dr. Fischer-Dückelmann Anna
nyomán köirebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellátta:
Dr. HU&QSRil VILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével Ára diszkStésben 28 korona.
Ez a könyv nélküli zbetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitesé-ben. A nő őrködik a család egészsége fölött s ehhsz ebből a munkából ton-los es becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merit. Megtanítja az egészség megóvásáén, a baj felismertjére es az orvosi egélynek idejében való ínybevételere.
TARTALOM :
L rész: Áz
gyakorlati szabáiyok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
11. rész: A betegsegek,
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítasa.
111. resz: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
£ rendkívüli becsis munka megszerezhető i „NAGYKAÍ1ZS4" kiadohi-íatala stján 3 koronás Laii részletfizetés mellett
Tessék az itt következő előlizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa* kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minei va könyvkereskedő- és kiadó rcszvenv társaságtól Budapesten, Vili. Ollói-ut 11.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben 28 koronáéit és kötelezem magam a munka vetelarat 3 koronás havi részletekben kiiizetní. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedékessé válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő budape ten.
N.-kanizsa, 1908............hó.......np.
Név és állás:
Utcza és házszám:
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
Kristály-szemnyegek nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis "WS
Szívós Antal
mnórás és látszerésznél
- kaphatók ~
Erzsébeí-tér („Szarvad-szálloda).
Óra, ékszer és látszeriarttások saját nagy műhelyeiben olcsón, Jótállással készülnek
A házigőzfürdő
használata előtt!
Házi-flözfürflo
TTíinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
^^^^ Árak :
Prima berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr.

40 frt.
és\'női divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, ágyteritők, függönyök, damaszt asztalteritők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, ¡¡ráülik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak!
Pontos kiszolgálás!
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házi- / gőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Vasárnap 1908. február 23.
44. szám.
Előfizetési árak Helyb ;n házhoz hordva: Egy hónapra ...... 50 fillér
Negyedévre 1 korona.. 50 fillér
A .Magyar Estilap\'pal együtt 3 fillér.
A ,A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Nagykanizsa
Szerkesztőség és lüadóhivata Csengery-ut 7. szám. Telefon-szám : 148.
Egyes szám ára 2 fill. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Hirdetések és nyiittér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
MISZTRIK L.-féle I BIOSKOP- |
! színház !
a ,, Polgári-Egyletben".
1908. február hó 22—24-ig, az z szombat, vasárnap és étfőn uj műsor:
Őnagysága bevásárol humoros. Szökés a szülei házból dráma, Ezredes ur bicziklije nevettető.
Tengerész gyermeke
Boszorkány titka szinezve. tg ^ Omnibns tetején komikus, ü
Minden kép egy érdekes szenzáció. Hely árak: I. hely 50 f. II. hely 40 f. III. hely 20 f. Gyermekek az I. helyen 40 f., a II. helyen 30 fillért fizetnek.
Előadások hétköznapokon este 6, 7 és fél 9 órakor, vasár- és ünnepnapokon minden órában.
Tavaszvárás.
Nagykanizsa, 1908. febr. 22
(*) Az első derültebb februári nap balga álmokat lop az ember lelkébe, álmokat a közeledő tavaszról, hóvirág nyitásáról, ligetek, erdők kizöldelé-séről. Pedig Istenem, hol van még a tavasz! mire látni lehet a tavaszt, addig olyan nagy időnek kell elmúlni, mint amilyen távol van például a vizsga a beiratástól, vagy az akácvirágzás az őszi nyílástól.
De azért három hét múlva lesz .hóvirág, öt hét múlva ibolya s hat hét múlva a sombokor is kivirágzik.
Mikor pedig a húsvét is eljő, már akkora lesz a fű, hogy a nyúlnak csak a füle látszik ki belőle.
Nálunk bájos a tavasz, elég az is, ha május elsején keresz tül legyünk a hársfasoros Csengery-uton, avagy a szé-pitő-egyesület által fen tartott
gyönyörű park és sétaterein tartózkodunk szépek és jóságosak a zöld levelek és a dagadó bimbók, mert hiszen ők árasztják el a tavaszi korzót, a mezőt, ligetet, parkot sétatereket hangulatkeltő illatukkal, ők tanitják meg érezni az embert, ők ismertetik meg a zajtalan világot, a hársfalombok álmodó világát.
Ezek csak akkor veszik észre a tavaszt. Mi már februárban vágyunk utána: ez az igazi tavaszvárás.
Naponta elmegyünk a hársfák alatt lessük, várjuk bimbózását, elmegyünk a sétatérre, duzzadnak-e ott az orgona-bimbók, elmegyünk a sétatér szomorú fűzfájához, nézzük, hogyan, mennyire sárgult s örülünk, ha duzzadt az orgona bimbó és sárgább lett a szomorú fűz. Talán az irigységtől sárgul meg a szomorú fűz koronája, ha mi annál vigabbak leszünk, minél lehajlóbb, sötétebb lesz az ő szomorúsága.
Kijárunk a romlott vár felé, keressük a tavaszt. Szeretnénk hóvirággal hazatérni, előbb mint mikor az utcasarkon árulják, mert a mikor már odakerül, akkor már fel van fedezve a tavasz.
Pedig milyen balgaság, hogy olyan nagyon várjuk, mert eljön a tavasz, virágos lombos lesz minden, de csak akkor fogjuk igazán érezni azt a nagy bánatot: hogy eljött a tavasz, de a régi boldogság, a „régi álom nem tért vissza.
A múltnak nincs tavasza, nincs feltámadása, hiába a tavaszvárás.
HÍREK.
Felolvasások.
A nagykanizsai szociáldemokratapárt március hó 1-tól kezdve sorozatos ismeretterjesztő tudományos felolvasásokat rendez.
Március 1-én vasárnap délutáni fél négy órakor a Polgári-Egylet nagytermében lesz az első előadás: a szociálizmus és a keresztény-
szocializmus. Előadó Bokányi Dezső a magyarországi szociáldemokratapárt hires és~~ tapintatos vezére, melyre a párt felhívja munkástársait, hogy mindenki pontosan megjelenjen.
Meghivó.
A nagykanizsai általános beteg-segéiyzó pénztár f. hó 23-án d. u. 4 órakor saját helyiségében Roz-gonyi-utca 6. sz. alatt tartja évi rendes közgyűlését, melyre a tagok ezúttal is meghivatnak.
A tyúkok.
Mersits Ede 3 tyúkja vendéget kapott. Szomszédhói egy kakas képében. Éjjeli szállásra is náluk maradt a hófehér tollú kakas, de reggelre eltávozott, vele együtt elmentek a tyúkok is. Mersits panaszt emelt az ismeretlen tolvaj, de még a szomszéd kakasa ellen is, azon reményben, hogy a tyúkok előkerülnek. — ?
Képviselőválasztások.
A városi képviselőteslületi tagok választásának haláridejét, mint értesülünk, Zalavármegye alispánja f. évi március 2-ára tűzte ki. A választás iránti érdeklődés naprólnapra fokozottabb. A választási esélyek napról-napra zavarosabbak. Azonban egy dolog tény, hogy a függetlenségi-párt listája, tekintettel a helytelen jelölé ekre, legtöbb helyen megbukik. Legújabban a III. kerületi polgárok között észlelhető nagy idegenkedés a hivatalos jelölés iránt s amint a hangulatból kivehetjük, dr. Hajdú Gyula megválasztása is igen kétes.
Bizottsági ülés.
Nagykanizsa város nyugdijvá-lasztmánya tegnap délután fél hat órakor ülést tartott, melyen több özvegy nyugdíjigénye állapíttatott meg.
Szabadlábon.
Emberöléssel vádolt Szántó János erdőőrt, ki Kuti Ferencet a cserföi hegyen agyonlőtte, szabadlábra helyezték.
Munkás gyűlés.
A nagykanizsai kőműves-segédek ma reggel 9 órakor tartják alakuló gyűlésüket a „Gőzfürdő" korcsmahelyiségében. Felhivatnak az összes kőmüvessegédek, hogy saját érdekük, hogy pontosan megjelenjenek.
1 liter rum 90 krje.
1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a Yöröskeresztlier" Nagykanizsán.
Halálozások.
Özv. Dávídovícs Ferencné szül. Kis Erzsébet, 86 éves, földm. czí-gány-u. 22. — Kubovszky János szabó-segéd, 57 éves, közkórház. -Kálovics László földm. 54 éves, Nagyrácz-u. 45. — Zelenák Antalné sz. Krausz Anna, városi szegény, 63 éves, magyar-u. 4. — özv. Süle Ferencné, sz. Pék Anna, magánzó, 81 éves, Kisfaludy-utca 31. — Krisztián József, 3 éves, Jakabkuti-u. 23. — Horváth Péterné sz. Marton Juliánná, városi szegény, 30 éves, malomkeiti-u. 3. — Kunics Lászlóné sz, Szabó Anna, földm., 28 éves, pápai-u. 12, — Krisztián Rozália, tanuló, 8 éves, Jakabkuti-u. 23. — Kirí György, kanász, 42 éves, közkórház. — Deutsch Jakab nyug. mozdonyvezető, 69 éves. Hunyadi-u. 16. Katczenbach Kornél, orvostanhallgató, 20 éves, Teleky-ut 25. és Junk Ferenc, magánzó, 94 éves, Csengery-ut 66.
A városok az adóreformok ellen.
A város tanácsához érdekes fölhívás érkezeft Bárczy Istvántól, Budapest székesfőváros polgármesterétől. A fővárosi polgármester hosz-szasan ismerteti a nemrég benyújtott adóreformjavaslatokat és rámutat azokra a mérhetetlen hátrányokra, amelyek a városokra háramlanak, ha ezek a javaslatok törvényerőre emelkednek. Aztán azt a mozgalmat ismerteti Bárcy po\'gármes\'er, amelyet az egyenes adók mostani reformtervezete ellen az ország városai indítottak és kéri a várost, hogy képviseltesse magát a kongresszuson.
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál. Tenk Ferencné Ország-ut 85.
KÉPES-LE VELEZO LAP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
kapható:
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru\'üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.-v.-
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck\' és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
Kiadó lakás.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, máius hó l-re kiadó.
Áz udvarban szivattyús kut van.
Értesítés.
nfggCTi
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minírscgü gcpolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-—— kai a különféle varráshoz.
Singéi" Co. varrógép részy.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Nélkülözőién családi könyv
A T10
MINT HÁZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és
gyermskápoiáera. Dr. Fischer-Dilckeiíuann Anna nyomán köwebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellatta:
Dr. HUfiífflSAl VILMA gróínö.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek t«stenek szétszedhető bonctani képével Ára diszkötésben 28 korona.
hz a könyv nélküle zhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitcsé-ben. A nö őrködik a család egeszsege fölött s ehhez ebből a munkából .011-tos és becses tudnivalót, tanáisot, oktatási merit. Megtanítja az egészség megóvásán, a baj lelismertjcre ca az orvosi ígélynek idejében való it nybevételére.
TARTALOM ;
I. rész: iz egcszseg ápoiasa
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
11. rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyitasa.
111. resz; A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
£ rendkMli becses munka megszerezhető a „ííAGYKáüIíSa" kiadohi-Yaiala utján 3 keronas báni resz-letlizetes mellett.
Tessék az itt következő eiólizelési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva kónj v-kéreskedó- ej kiadó rcsivenytár»asag-tól Budapesten, VIII. Üllói-ut IS.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 kötetoen diszkötésben 28 koroi:áéit és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kilizetni. A reszietek be nem tartása esetén a reszletlizetési kedvezmény megíZüllík és a teljes vételár esedekesse válik. Az első re.szlet után veendő. Fizetendő Buuape len.
N.-kanízsa, 1908.

np.
Ncv és állás:
Ulcza és házszám :
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
Házeladás.
SéiI szobás és egy 2 szabás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyisegektől álló ház elköltözés miatt
©iesóíi eladó-
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. nlatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák! 1
SE Kristály-szemüvegek nagyhangú Gramophonok
és egyei) optikai ^tárgyak jó micö-ségbeó, olcsón
csakis
%fS|SzlYós Antal
niö-.-rás és látszerésznél \\ — kaphatóit —
Erz-ébetór (,,Szarvas"-száiloda).
Óra, ékszer és látszer\'aviúsok saját nagy mühelyeib-n i.icsóo, jótállással készülnék
A házigőzfürdő
használata előtt!
11

divatáru
Férfi-és nöi
állandó na^y raktar
Kreisler es Scliiesinger
üzletében ErzsébeMeren, (a görögkeleti egyház épületében
»Fiume" kávéház mellett.) Nagy raktár kész férriruhakból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék : gyapjúszövetek, nöi szövetek, ágyttriiök, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták, kanavász vásznaK, siiiutiok, oxiordok, beisö cihák, ¿rácilik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás !
ír m rw A ii 1 Af
izi-pzfurtlo
TT?inden szobába beállítható I
i
Egyszerű és könyü kezelés.
EE=== Árak : =----
Prima berendezés A"
» A » „B"
. 65 frt. 52 frt. 50 kr. . . . 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre. Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házigőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Csütörtök 1908. február 25.
41. szám.
Előfizetési árak Helyb m bizhoz hordva: Egy hónapra Negyedévre
.....50 Hllér
1 korona 50 fillér
A .Magyar Estilap\'pal együtt 3 fillér.
A .A Nap-pal együtt 5 fillér.
Egyes szám ára 2 fllL
Sagykanizsá
Szerkesztőség és Idadóhivata Csengery-ut 7. szám. Telefon-szám : 148.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggeL-TTr^ Kéziratot ncm ad vissza
/* szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth István.
Válasz a mozira.
Nagykanizsa, 1908. febr. 24.
Tekintetes Szerkesztő ur!
Becses lapjának csütörtöki száma a mozikról, mint legaktuálisabb dologról, vezércikkezett. Engedje meg, hogy az abban foglalt csepülésre néhány szóval reflektáljak.
Ön, tek. Szerkesztő ur, illetve cikkiró, kategorice kijelenti, hogy a mozik nem teljesítenek kulturmissziót.
Ez vaskos tévedés, amit fényesen cáfol azon körülmény is, hogy ma már a nagyobb iskolákba a mozgófényképet kezdik bevezetni, ahol pedig ez nem lehetséges, ott rendszeresen mennek a diákok a moziba. Mert ma nem ismerünk jobb szemléltető eszközt, mint a mozit. A modern paedagógia pedig csak szemléltetve oktat. Ha már most a tanár pld. a gyémántról magyaráz, mennyire megkönnyíti a helyzetét, ha a mozi ennek bányászatát, feldolgozását s a többit bemutatja, vagy a földrajznál az uti, tájképek s a többik. A történelemnél az ütközetek bemutatása. Se vége, se hossza az oktató, tanulságos képeknek.
Hát a felnőtteknél nem oktat a mozi? Sok embernek fogalma sem volna a külföldről, ha a mozi be nem mutatná. A színdarabok és mesék vászonra vetítése pedig erkölcs-nemesitőieg hat. Hol van az a szinház, amelynek ennyi jó oldala van amellett, hogy kevés pénzért szórakoztat mulattat?
Részemről visszautasítom azt a vádat is, hogy a mozinak adott pénz külföldre vándorol. Bármikor hajlandó vagyok összes levelezéseimet, szállítóleveleimet s a többit bemutatni; melyek igazolják, hogy csak Budapesttel állok összeköttetésben.
Nehéz, fáradságos kenyér ez, tek. Szerkesztő ur. Kár a mozit lebecsülni, mert nem mozi-láz
van Magyarországon, hanem fajunk — tanulékonysága folytán — csakhamar felismerte a mozi értékét s ezért kellőleg becsüli. Aki pedig azt hiszi, hogy az egész bevétel haszon, az nagyon téved. En kimutathatom, hogy naponta 70—80 korona kiadásom van. Van nap, mikor nincs ennyi bevételem.
Soraim közlését megköszönve, vagyok
igaz hive
Kálmán Pál. *
Közöljük a cikket, mert nem zárkózunk el a nyilvánosság elől. (Szerk.)
HÍREK.
Menyasszony a ravatalon.
Szomorú jelenet volt az, midőn Rehn Mariska 19 éves hajadon, Németh István nyomda-gépmester menyasszonya, hosszas szenvedés után bucsut vett övéitől és az élettől.
Már hat hónap óta szenvedett a sorvasztó betegségben s mindinkább gyöngült és fogyott ereje. Érezte és tudta, hogy most már nem sokáig tart földi szenvedése, mert szombaton este azt kérdezte édes anyjától „hány óra van"? mire édes anyja azt felelte neki, fél tiz van, sóhajtva igy szólt: „jaj édes Istenem, mikor lesz még hat óra, menynyit kell addig még szenvednem 1"
Később éjfélután egy óra tájban, majd három órakor ismét megkérdezte, hány óra van. Édes anyja feleletére busán azt válaszolta, hogy öt órakor majd elmondja, amit még mondani akar.
Elérkezett a régóta várt öt óra is, midőn elkezdte mondókáját.
Elmondta minden titkát, azután sorra bucsu csókot adott édes anyjának és testvéreinek, a vőlegényének pedig aki a távolban van, az utolsó bucsu csókot küldte.
Utolsó kívánsága, hogy arra kérte édes anyját, hogy a saját maga által készített szép menyasszonyi ruhájába öltöztessék fel.
Mire befejezte elbucsuzását, éppen fél hat óra volt és ekkor arra kéite mindnyájukat, hogy most már legyenek csendesen és hagyják nyugodtan, mert ő most elalszik.
El is szenderedett szép csendesen és oly mély álomba merült, melyből többé soha fel nem ébred.
Ott alszik a koporsóban a szép menyasszony teljes pompájában, mint az elhervadt virágszál. Temetése tegnap délután volt nagy részvét mellett a Petőft-ut 21. sz. gyászházból.
Felolvasás.
Élvezetes délutánt szerzett a jelen voltaknak az Irodalmi és Művészeti Kör vasárnap délutáni szórakoztatója. Bevezetésül a fütőhází kézművesek dalárdája Rátz N. János vezetése mellett „Vékony haja van a piros almának" kezdetű dalt énekelte dicséretet érdemlő gyakorlottsággal. A szűnni nem akaró taps azonban nem engedvén pihenést, „Hull az eső sürü csepje" kezdetű kedvelt dallal bővítette ki a műsort. Ezután dr. Villányi Henrik tanár ur tartott érdekes felolvasást „Wilde Oszkár a szociáliz-muiról" címmel. A közönség elismeréssel adózott. Befejezésül a dalárda a Rákóczy indulót énekelte, a szűnni nem akaró tapsra ráadásul a „Szegedében szokása a leánynak" kezdetű dalt adta elő.
Az adóreform ellen.
Annak idején megírtuk, hogy Bárczy polgármester f. hó 26-ára a magyarországi városokat együttes gyűlésre hívta Budapestre, hogy az ujadóreform ellen tiltakozzanak. — Nagykanizsa város képviseletében Vécsey Zsigmond polgármester jelenik meg a gyűlésen.
Munkás gyűlés.
A nagykanizsai kőműves-segédek folyó hó 23-án délelőtt 9 órakor a gőzfürdő korcsmáben tartott gyűlésen megalakították az országos építőmunkások nagykanizsai csoportját. Az uj helyi csoport elnöke Vugrinecz Gyula lett.
Az utolsó ut.
Gross Hermann közveszélyes elmebeteget a rendőrség a pécsi elmegyógyintézetbe szállította.
Választási határidők.
Nagykanizsán a képviselőtestületi tagok választására f. é. márc. 2-án az uj képviselőtestület megalakulása márc. 4-ének d. u. 3 órája és az általános tisztújításra márc. 16-ának d. e. 10 órája tüzetett ki.
Ellőtte a kezét.
Horváth István bocskai juhászbojtár, mint terelgette nyáját, talált egy katona fegyverbe való még ki nem lőtt töltött löveget. Amint a löveggel játszott a patron elsült és
1 liter rum 90 krjc. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „t vöröskereszthez\'" Nagykanizsán.
a juhászbojtár kezét szétroncsolta. A súlyosan sérült fiút a helybeli közkórházban ápolják.
Meghívó.
A nagykanizsai írod. és Müv, Kör a székesfehérvári dalosverseny útiköltségeinek fedezésére 1908. február hó 29-én szombaton a Polgári Egylet termeiben tánccal egybekötött nagy farsangi tréfás dal-estélyt rendez. Az estély kezdete 8 és fél órakor.
Községi választások.
A választások közelségével mindinkább zavarosabbak lesznek az állapotok, minden kerületben naponkint ujabb és ujabb kombinációk hallhatók. Áz I. kerületben a hivatalos párttal szemben, magát független pártnak elkeresztelt társulás állított fel jelölteket. A 11. kerületben lista is járja: a független párté, a vasúti szövetségé és külön a polgároké. A III. kerületben két lista van, mindkettő független érzelmű polgároké. A IV. kerületben három párt áll egymással szemben. Újvári, Leitner és Matán-párt. Az V. kerületben dr. Mayert akarják csupán beválasztani a hivataios jelölés ellen másféle mozgalom nincs. A VI—VII. ker. minden csendes, ellenjelöltek eddig nincsenek.
Őskori lelet.
Kutat ástak Kovács Lajos ne-mesboldogasszonyfaí lakós telkén. Munka közben kemény tárgyra akadtak s mikor ezt körülásva kiemelték, meglepetésükre egy hatalmas állat fogát ismerték fel benne. Kovács beszállittatta a leletet a keszthelyi Balaton-Muzeumba, a honnan Budapestre vitték, hogy megállapítsák, minő állat lehetett az, a melynek 7« méter hosszú foga volt.
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál. Tenk Ferencné Ország-ut 85.
KÉPES-LE VELEZOLAP- újdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-<-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.

Eladó.
Elköltözés miatt \'jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üzlet NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
Kiadó lakás.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Az udvarban szivattyús kut "ván. f
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok--kai a különféle varráshoz. —
Singer Co. varrógép részy,-társaság
NAGYKANIZSA Deák Ferencz-tér 2. szám.
Értesítés.
Tisztelettel értesitem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szíves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles építő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
Nélkülözhetien családi könyv
a nő
MINT nrtZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a női- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészeire és gyermekápolásra.
Dr. Fiseher-Dückelinann Anna
nyomán közrebocsájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellaua:
Dr. HUGÓM Ál VILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 színes táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani kepével
Ára diszkötésben 28 korona.
hz a könyv nélkuU zhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anya-nak legszeniebD l.ivatisa teljesitese-ben. A nő őrködik a csaiád c-geszsege fölött s ehhez ebből a munkából lon-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatási merít. Megtanítja az egészség megóvásán, a baj felismertjére es az orvosi .»gélynek idejeben való mybevételére.
TAKTALOM ;
I. rész: Az egeszseg apolasa
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
11. rész: A D eiegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógy itasa.
111. resz: A gyermek ^tf
után való állapota. A gyern.ekkel való bánásmód stb.
E rendkívüli becses munka megszerezhető a „MGYKAHíZSa" kiadübi-íattüa utján 3 lorouas Lavi resz-¿etíizetes mellett
Tessék az itt következő előlizetési ivet levágni es aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megiendelem a Miiiei va könyvkereskedő- e? kiaaó rtszvenytársasag-tol Budapesten, Vlil. üilói-ut IS.
A NO mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben í8 koronáért és kötelezem magúin a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A részletek be nem tartása eseten a részletlizeiési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedekesse válik. Az elsu reszlet után veendő. Hizetenuö Buuape ten.
N.-kanizsa, 1908.......... bo.
Név és állás:
np.
Utcza és házszám :
Hirdetéseket felvesz pr a kiadóhivatal.
Házeladás.
KéíI szobás és agy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
A házigőzfürdő
használata előtt!
Pontos órák!S

nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minö-ségbeD, olcsón
csakis
Antal
ázi-gözfilrdő
TTíinden szobába beállítható I Egyszerű és könyü kezelés.
EE^EE Árak : EEE====
fmn,:\'ras es iatszerésznél
1 ^ - kaphatók —
Erzsébet-tér („Szarvas\'\'-szálloda).
Óra, éks7.;r és látszerjaíitások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
F ér fiés nöi
divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schiesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
»Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész féríiruhákbói, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy válaszlék: gyapjúszövetek, nöi szövetek, ágyteruök, függönyök, damaszt asztalteritök, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, grádljjc, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás!
Príma berendezés . . 65 frt. „A" „ 52 frt. 50 kr. „B" „ ... 40 frt.
Havi 5 frtos részletfizetésre.
Egy óráig tartó gőzfürdő 2 krajc.-ba kerül Érdeklődők bővebb felvilágosítást a ,,Nagykanizsa" kiadóhivatalában nyerhetnek.
A házi- / gőzfürdő
használata után.
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m
IV. évfolyam.
Szerda 1908. február 26.
46. szám.
Előfizetési árak Helyb ai házhoz hordva: Egy hónapra .. - .. 50 fillér 1 korona 50 fillér
Negyedévre A
A .A Nap-pal együtt 5 fillér.
.Magyar Estilap\'pal együtt
■? fillér.
Egyes szám ára 2 fill, Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Szerkesztőség és Itíadóhivat*
Csengery-ut 7. szám. Telefon-szám : 148.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth István.
A város kerületi beosztása.
{Hol szavazunk )£
Az I. kerülethez tartozik az Arany János-u., Arpád-u. 1-től 25-ig és 4-től 22-ig bezárólag, Báthory-u., Erzsébet-tér 6-tól i 6-ig és 24-től 27-ig bezárólag. Kinizsy-u. 2-től-72-ig bezárólag. Király-u., Magyar-u.
1-től 51-ig és 2-től 6ü-ig bezárólag. Zárdaru. 6-tól 14-ig, végre a Zrínyi Miklós-u. 2-től 30-ig bezárólag.
r;;A II. kerülethez tartozik a Csányi László-u. A Csengery-u. 2-től 82-ig bezárólag." Az Erzsébet-tér 1-től 5-ig, Fő-ut
2-től 14-ig, Kazinczy-u., Kis-faludy-u. 1-től 15-ig és 4-től 6-ig, a Nádor-u., a Szemere-u., a Zárda-u. 5. sz., a Zrínyi Miklós-u. 25—37-ig és 32-től 42-ig bezárólag.
A III. kerülethez tartozik az Attila-u., a Bajza-u., a Bat-thyány-u, aCsengery-u. 1—111. bezárólag, a Deák-tér 2—7-ig bezárólag, az Eötvös-tér 23-tól 34-ig bezárólag, a Fő-ut 16-tól 24-ig bezárólag, a üyár-u., a Hajcsár-u. és Honvéd-u., a Kisfaludy-u. 17-től 41-ig és 10-től 38-ig bezárólag, a Kossuth Lajos-tér, a Kórház-u.
3-tól végig, a Petőfi-u. 5-től 99-ig bezárólag, a Rózsa-u., Széchenyi-tér, a Teleki-uthoz vett 110., 111. és 113. számú Sánczi major, a téglagyár a Mezei malom, végre a Zrinyi-Miklós-u. 43-tól 59-ig és 48-tól 62-ig bezárólag.
A IV. kerülethez tartozik a Deák-tér 9-15-ig bezárólag. Az Eötvös-tér 1—22-ig és a 35. sz., tudniillik a főgimnázium, az Erzsébet-tér 17—23-ig, a Fő-ut 3—23-ig, a Hus2ti György-tér, a Kinizsy-u. 3-tól 47-ig, a Királyi Pál-u., a Kór-ház-ü. 1. sz. alatti ház, a Petőfi-u, 1—. és 2—46-ig bezárólag, a Rozgony-u., a Su-gár-ut. a Szentgyőrgyvári-u., a Teleky-ut 1—79-ig és 2— 108-ig bezárólag.
Az V. kerülethez tartozik az rtrpád-u. 27-től 37-ig bezárólag, a Oaray-u , a Hunyady-u., a József főherczeg-u., a Kinizsy-u. 51—85-ig, a Köicsey-u., a Magyar-u. 53—175-ig és 62— 158-ig, a Petőfi-u. 50—92-ig bezárólag, a Rákóczy-u., a Sikátor és a Vörösmarty-u.
A VI. kerülethez tartozik a Alsó temető, a Bába, a Bajcsa, és a Felső temető-u., a Hunyadi-tér 1 —11-ig bezárólag, továbbá a Jakab-kuti, Kisrácz, Nagyrácz, Pápai, Pivári, Rácz-kert, Szepetnek és Sziget-u., a Szent Flórián-tér 1—17-ig bezárólag, a Tornyos-köz és a Varazsdi-u.
A VII. kerülethez tartozik a Berek-köz, a Czigány-u., a Homokkomáromi-u., a Hunyadi-tér 12—26-ig bezárólag, a Kismező, a Körmös, a Ma-lomkerti-u., az Ország-u., a őrtorony, a Polgár, a Rozma-ring-u., a Szent Flórián-tér 18—29., a Szent Rókus-u., a Templom-tér és a Zsigárdi-köz.
HÍREK.
Esküvők.
Szoborics János, földműves, Herczeg Rozáliával. — Jurgnics Béla. lak,itos, Prepiák Rozáliával. — Török Boldizsár, földműves, Polai Katalinnal. — Polai üyörgy földm. Böjti Máriával (Liszóról). — Bakó János, iazekas. — Tóth Katalinnal. — Varga Áron, vasúti (lilaván) Czapfer Juliskával, — Szönyi Pál kéményseprő (Babócsán), Kovács Annával házasságot kötött
A Mariska szénája.
A nagykanizsai kir. járásbíróság ma egy uj közmondást csínált a fecsegő emberiség számára: „Ne törődj a más szénájával." (
Ugy esett a dolog, hogy bogár-szinü csitri leányzó meg akarta tudni hogy rendben van-e a Mariska szénája.
Varrodában voltak s míg Katica egy ruhának valót szabott, addig Irén elkezdte Mariska becsületét szabni és oda nyilatkozott, hogy Mariskának nincs rendben a szénája, mert a pajkos Ámor felrázta. Talán szükségtelen mondanunk, hogy Katicza, mihelyt elvált Iréntől,
azonnal futott Mariskához. Ki pedig a bírósághoz, hol 20 korona birsággal összegerebelyték Mariska szénáját.
Titokzatos gyilkosság.
Tegnap délelőtt jelentés érkezett a rendőrségre, hogy Cserfő melletti erdőségben, egy már feloszlásnak indulj holttestet laláltak. A rendőr- ] ség részéről Bay György rendőrkapitány és dr. Goda a helyszínére kiszállt és megindította a rejtélyes ügyben a nyomozást, melynek eredménye akképpen állapíttatott meg,: hogy Cserfő hegytől mintegy 600 lépésre az erdő mélyében gyilkosság történt. Egy 40 évesnek látszó egyénnek vágták el ott a nyakát és ásták bele a földbe. A tendőr-orvos véleménye szerint a gyilkosság ezelőtt 4 hónappal történhetett. A gyilkosok, hogy tettüket eltusolják, a hullát elásták, de, vagy mert nem volt idejük, vagy megzavarástól féltek, a halott egyik lábát kivül hagyták és ez vezette nyomra a rendőrséget. A hulla ruházata barna kabát, kamgarn nadrág, barna zsinóros kalap, belül Welisch kalapos cégjegyzésével. A hulla felismerhetetlen, az arc és belső részeket a vadak már felfalták. A rendőrség a legszélesebb körű nyomozást indította meg a titokzatos ügyben.
A tisztelt gazda-közönséghez.
A „Patria" nagykanizsai pótkávégyár, tekintettel évről-évre rohamosan emelkedő czikoriagyökér szükségletére, annak közlésére kért fel bennünket, hogy megyénkben a katánggyökér (cikória), minél szélesebb körbe való meghonosítása érdekében, rendkívül előnyös ár és feltételek mellett hajlandó a termelőkkel szerződni. Részünkről ezen kereskedelmi növény termelését ugy a%isgazda, mint a nagy uradalmak részfre egyaránt előnyösnek tartjuk, amidőn tehát erre gazdáink figyelmét f lhivjuk, egyúttal tudatjuk, hogy bővebb felvilágosítással, valamint a katánggyökér (cikória) termelési módjának ismertetését és főbb szabályait tárgyazó útmutatással a „Patria" nagykanizsai pótkávégyár kívánatra szívesen szolgál. Ajánlatos, tekintettel az idő előrehaladottságára minél előbb a gyárral érintkezésbe lépni.
Halálozások.
Frankó György 3 napos, Ka-zinczy-ü. 24. — Rehn Mariska varrónő 19 éves Petőfi-u. 21. — Koller Margit 5 hónapos Teleky-u. 41. — Bedics István 2 hónapos
1 liter rum 90 krjc. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a Yöröstoresitlier" Nagykanizsán.
Zsigárd-köz 10. — özy. Nagy Jó-zsefné sz. Szalai Katalin napsz Árpád-u. 10. — Leck Ferencz napsz. 56 éves közkórház. — Ra-dosits Istvánné sz. Nagy Erzsébet kovács neje 71 éves Kisrácz-u. 32. — Stafetta Péter kőműves 62 éves közkórház.
Pénztárhiány Kaposvárott.
A kaposvári városi pénztár legutóbbi vizsgálata alkalmával a pénztárban 700 korona hiányt talált a bizottság. Emiatt a polgármester ugy a városi pénztáros, mint az ellenőr és alszámvevő ellen meg-inditoita a fegyelmi eljáiást, megelőző vizsgálatot és megbízta Sza-bady Játfbs számvevőt, hogy a ro-vancsolást újból végezze a város pénztárában. Itt acról van szó, hogy a mult évben két, összesen 700 koronát kitevő tételnek megfelelő összeg a pénztárban nem volt meg. Mivel ez a hiány számadási hiba folytán áll elő, a pénztárban azóta keresik a hibát, de eddig még nem tudták megtalálni. A városi pénztáros azonban a számadási hiba folytán előállott hétszáz koronát nyomban deponálta és így a városnak kára nincs.
Zrínyi Miklós-utca 2. sz.
alatti műhelynek vagy üzletnek alkalmas nagy utcai helyiség f. évi május hó l-re kiadó.
Egy ügyes házvezetőnő
kerestetik éltesebb párhoz. — Czim a kiadóhivatalban.
11=®=] ¡|c®ET|| aSaTögETfczga |
Eladó ház.
Kiskanizsán Ország-ut 85. sz. alatt levő, egy utcai és négy udvari szobából álló lakó-ház beltelekkel, szabadkézből eladó. Bővebbet a tulajdonosnál. Tenk Ferencné Ország-ut 85.
[c=®=3 i q£n M agcEiTcgP I aSal
KÉPES-LE VELEZO LAP- újdonságok
100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
kapható:
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
íjíbM ¡nefijS»
.NAGYKANIZSA-
1968. fébniSr 26.
Kiadó lakás.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-üz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonngl. eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
Értesítés.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan fes- , , tett szobából (festett padlóval) Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek
és a hozzá tartozó mellék-1 úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tér-
helyiségekből álló utcai lakás, yezetek szakszerü elkészítését elvállalom. Levélbeli megke-május hó l-re kiadó.
resésekre azonnal válaszolok. A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
május
, Az udvarban szivattyús kut va%
Nélknlöz^etlen családi könyv
a nő
MINT HÁZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészéire és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Dückelmann Anna nyomán közreboceájtotta, előszóval es jegyzetekkel ellatta:
Dr. HUG0MA1 VILMA gróínö.
Két kötet 463 keppel, 32 szines táblával, a gyermek testeitek szétszedhető bonctani képével
Ara diszkOtésben 28 korona.
Hz a könyv nélküli zbetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása reljesitesé-ben. A nő őrködik a család egészsege fölött s ehhez ékből a munkából ton-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. Megtanítja az egészség megóvására, a baj felismertjére es az orvosi .egélynek idejében való -.nybevételére.
TARTALOM:
I. rész: Az egeszség ápolasa
gyakoilatl szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
II. réiz: A betegszel
A betegségek leírása, kezelése és gyógyitasa.
születése előtt és
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
£ rendkiviili becses munka megszerezhető a „HAGYKÁKlZSr kiadoiii-íitili utján 3 koronás bavi részletfizetés mellett
Tessék az itt kővetkező előfizetési ivet levágni és aláirva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
111. resz: A gyermek. "
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Mine.- va könyvkereskedő- es kiadó részvénytársaságtól Budapesten, Vili. Ülloi-ut IS.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszkötésben ZJÍ koronáért és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A részletek be nem tartása esetén a részletfizetési ked-vezmeny megszűnik es a teljes vételár esedekesse lálik. Az els» részlet után veendő. Fizetendő Budape ten
N.-kanizsa, 1908.

np.
Név és állás:
Varrógépek javítása.
j Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok-— kai a különféle varráshez. ——
Singer Co. varrógép részv.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám. (Saját ház.)
Utcza és házszám:
Hirdetéseket felvesz a kiadóhivatal.
házeladás.
Két I szobás és egy 2 szobás utcai lakásból
és a hozzá tartozó mellékhelyiségektől álló ház elköltözés miatt
olcsón eladó.
Bővebbet: Szemere-u. 10.
sz. alatt a háztulajdonosnál.
Pontos órák!!
rrn^
Kristály-szemüvegek nagyhangn Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szíyós Antal
müflrás éslátszerészj$ — kaphatók —
Erzsébet-tér („Szarvas"-szálloda).
Óra, ékszer és látszeriaritások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
Van szerencsém a n. é. husvásárló közönséget értesíteni, hogy ismét, mint minden évben a borjuhusvágást megkezdtem és a n é. közönség kényelmére kóservlrstli-áruk elárusitását is eszközlöm. Budapestről és Bécsből direkt naponta friss árukat hozatok. Privát és üzletek részére, nagyobb rendeléseket házhoz is szállittatok. Úgyszintén uradalmi hizlalt növendék és ökörhus elárusitását kisebb és nagyobb mennyiségben eszközlök és pedig következő árak mellett:
Marhahús 1 kg.
rostélyos 56 kr. salszelet 56 „ fartő 56 ,
hivli 56 .
hátszín 56 „ vesepecsenye 56 „ virágos tarja 52 „ szegyhús 48 , lábszárhús 44 „ fejhus 40 „
Borjúhús.
borjúcomb borjuszelet lapocka karaj vesés melle becsináltnak
való 60 borjumáj 64 borjutüdő 48 borjuvelő 15
80 kr. 80 „
70 70 60 70
Virstli-áruk.
Budapesti és bécsi kósor kis tormás párja 5 kr.
debreceni párja 16 szepesi párja 8 kr. győri (Raaber) darabja 10 kr. liba-kalbász db. 19 szalvaládé drb. 5 krajcár.
Az árusítás piacon lévő sátraimban és a háznál Zrinyi-utca 53. szám.
Bíztositom a n. é. közönséget, hogy nálam csakis elsőrendű prima árukat fognak kapni, miért is, ttgy mint eddig, ugy ezentúl is szives pártlogásukat kérve
vagyok kiváló tisztelettel
REIN ERNŐ
mészáros mester, Nagykanizsa.
esnői divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-türen, (a görögkeleti egyház épületében
.Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék : gyapjúszövetek, női szövetek, agyteritők, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, ¿rádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak !
Pontos kiszolgálás!
■«2-S
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykaniziáru
a \'/"//\'/■\' •«-/\'/. 1,1111 -v\\ ; v \'
IV. évfolyam.
Előfizetési árak
Helyb m házhoz hordva: £0 hónapra
Negyedévre
A .Magyar ^Estüap\'pal együtt A .A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Csütörtök 1908. február 27.
41. szám.
...... 50 fillér
1 korona SJ fillér
színi ira 2 fül.
Nagykanizsa
Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Szerkesztőség is Uadóhirita Csengery-Ht 7. mim. Telefon-szám : 148.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint.
Kéziratot nem ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth István.
Krumpli és a fárosi tisztíiselőL
Nagykanizsa, 1908. febr. 26.
Shakespeare örök és ragyogó genieje az őrület szisztémáját képviselő szemlélődének ajkaira adta: „lenni vagy nem lenni."
Nagykanizsa város tisztikara már hosszú ideje a lét és nem lét ködében töprengve, mint szomorú kontemplátor monoio-gizálja a „Menni vagy nem lenni" problémáját, de eszének és erejének megfeszítése mellett sem tudja megoldani.
Gondolatnak is démoni, hosszú esztendőkig tépelődni egy megoldatlan kérdésen.
A „lenni vagy nem lenni" monologja a városi tisztviselőknél a halhatatlanság magaslatáról lehulva, immár az „enni vagy nem enni" problémája! Különösen azóta, amióta földi létük sorsát intéző egyik városatya a krumplira hivta fel figyelmüket. Humornak humor, de nagyon szomorú és beillik epés szatírának is.
A krumpli a vegytan szerint nagyon sok fehérnyét tartalmazván, a vér sejtjeiben a sápkór anyagát plántálja és ezenfelül petyhüdté teszi a zsi^ereket, de ha a krumpli ezen hatását a szervezet nem is érezné, de érzi azt a munkakedv, mely ugyancsak petyhüdté válik.
Legközelebb fekvő kérdés tehát a krumpli és ha lehet egy kis másnemű táplálék és a testet betakaró ruha és téiviz idején egy kis meleg hajlék.
Az utóbbi tiz év alatt horri-bile dictu! minden megehetőnek négyszeresére s a hajléknak háromszorosára ment fel az ára! Az irgalmatlan és siralmas drágaságnak ezen ínséges évadján tehát egyedüli és borzalmas kérdés; lenni vagy nem lenni.
Mindenki elhinné ezt énnekem, ha a legalsó kategóriákon látná azokat a képeket, melyeket én naponkint látok.
Tehát ridegen a krumplira
való figyelmeztetéssel elutasítani a városi tisztviselőket egyenesen bűn. Ezeknek létfeltételét biztosítani, egyértelmű a város érdekével. Tehát segítsünk rajtuk, adjuk meg nekik, amit megilletnek és ne a krumplival bántsuk őket, mert a kiumpli keményítő tartalma megkeményítheti a görnyedt derekakat és a krumplit visszaadhatják az ajánlójának.
Azonban, hogy odáig ne kelljen menni, a mostani képviselőválasztásokon csak azokra adjuk szavazatunkat, kik a városi tisztviselők jogos, igazságos létfentartását biztosítani — s mert ez közérdek — a város érdekét szem előtt tartani szándékoznak.
HÍREK.
Visszament párti.
Sokféle parti van. A Centralban van alsós parti a délutáni kávénál | a szép asszonyok között tracs-parti. Menyasszonyok és vőlegény közölt visszament parti. Egy visszament parti teljesen külön fogalmu, amiről érdemes csevegni. Épen azért megsúgom önöknek, hogy visszament egy parti azért, mert a menyasszonyra azt mondták, hogy „vak". A menyasszony ezt nem hagyta magán száradni, a bírósághoz ment, hol igazat adtak a bajos menyasszonynak, hogy nem vak, dc niég meg is büntették a hír-szeri őt.
Tolonc uton.
Tegnap reggel, Hontmegye Kor-ponáról Budapesten át 85 tolonc érkevett Nagykanizsára, kik innen lettek továbbítva Zala vármegyei faluj\'.ikba. A nevezettek famunká-sokn ik mentek oda dolgozni, de annyira rosszul ment a dolguk, hogy még annyit sem kerestek, a mennyivel haza tudtak volna jönni. — Mert biztosan krumplit kináltak nekik, fizetés helyett! (Szedő.)
Bonczolás.
Tegnap délelőtt bonczolták azt a hullát, melyet a rendőrség a cserfői erdőben talált. A boncolást dr. Szigeti és dr. Schwarc törvényszéki orvosok teljesitetiék, a boncolásnál jelen volt a vizsgálóbíró is.
Gyász jelentés.
Hertzog Oszkárné máv. főellenőr özvegye, mint édes anya, a saját, ugy gyermekei Hortzog Jolán férj. Mészáros Béláné, Hertzog Anna, Hertzog Ella, Herczeg István, valamint sógora Mészáros Béla, ugy unokái Mészáros Jolánka, Elluska és Laczika nevében fájdalomtól megtört szívvel jelenti, hogy szere tett édes fia, illetve jó testvér, sógor és nagybátya Herczeg Aladár d. v. mérnök folyó évi február hó 25-én d. u. »/43 órakor 28-ik évé ben elhunyt. A boldogultnak földi maradványa február hó 27-én d. u. fél 4 órakor fog a Hajcsár-út (pályaudvar) 2-ik számú tiszti lakházban az ág. hitv. egyház szertartása szerint beszenteltetni és azután vasúton Bicskére szállíttatni, ottan pedig e hó 28-án délután 4 órakor fog örök nyugalomra tétetni.
Meghivó.
A Sörgyári vendéglőben 1908. március hó 1-én Horváth (Jozsó) kitűnő zenekarával jótékonycélu zártkörű családi estély rendeztetik, melyre a n. é. közönséget tisztelettel meghívja Ungár Sándor vendéglős. Kezdete 8 órakor. A tiszta jövedelem a pölöskei és pötrétei tüzkárosultak javára fordittatik, miért is felűlfizetések köszönettel fogadtatnak. Jó ételekről és kitűnő italokról, valamint pontos kiszolgálásról gondoskodva van.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „i vöröskeresithez\'" Nagykanizsán.
dély s akik égési vagyonokat herdáltak ilyen módon el, vagyoni és erkölcsi züllésnek téve ki önmagukat és családjukat. Ez a sors jutott Kolossá Dániel szerdahelyi lakosnak is. Az utóbbi időben mindjobban kártyázásnak adta magát, ámbár felesége eleget korholta rut szenvedelme miatt Egy ilyen pörpatvar aztán szomorúan végződött. A kártyás férj a minap annyira felboszankodott a megismétlődött pörlekedésen, hogy fölakasztotta magát. Mire ráakadtak, már kihűlt a teste.
Köszönetnyilvánítás.
Mindazoknak, kik felejthetetlen menyasszonyom elhunyta alkalmával részvétüket nyilvánítani szivesek voltak, különOsen ezen napilap tekintetes Szerkesztőjének, úgyszintén boldogult menyasszonyom azon négy barátnőinek, kik utolsó útjára vinni szivesek voltak, ezúton mondok köszönetet Németh István
nyomdai gépmester.
A tisztelt gazda-közönséghez.
A „Patria" nagykanizsai pótkávégyár, tekintettel évről-évre rohamosan emelkedő czíkoriagyökér szükségletére, annak közlésére kért fel bennünket, hogy megyénkben a katánggyökér (cikória), minél szélesebb körbe való meghonosítása érdekében, rendkívül előnyös ár és feltételek mellett hajlandó a termelőkkel s/erződni. Részünkről ezen kereskedelmi növény termelését ugy a kisgazda, mint a nagy uradalmak részére egyaránt előnyösnek tartjuk, amidőn tehát erre gazdáink figyelmét f lhivjuk, egyúttal tudatjuk, hogy bővebb felvilágosítással, valamint a katánggyökér (cikória) termelési módjának ismertetését és főbb szabályait tárgyazó útmutatással a „Patria" nagykanizsai pótkávégyár kívánatra szívesen szolgál. Ajánlatos, tekintettel az idő előrehaladottságára minél előbb a gyárral érintkezésbe lépni.
A kártya áldozata.
Hasábokat lehetne írni azokról a szerencsétlen emberekről, akiket hatalmába kerített a kártyaszenve-
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületeket, átalakitasokat és javítási munkálatokat valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom.
A n. é. közönség pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Vajda János
oki. kőmives-mester.
VI. ker. Nagyrácz-u. 18.
(Saját ház.)
Zrínyi Miklós-utca 2. sz.
alatti műhelynek vagy üzletnek alkalmas nagy utcai helyiség f. évi május hó l-re kiadó.
Egy ügyes házvezetőnő
kerestetik éltesebb párhoz. — Czim a kiadóhivatalban.
KÉPES-LEVELEZOLAP-u j d o n ságo k 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
= kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajzszer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
2 .NAGYKANIZSA*
1908. február 6.
Kiadólakás.
Eladó.
Elköltözés miatt jó forgalmú liszt- és vegyesáru-uz-
let NAGYKANIZSÁN házzal együtt szabadkézből azonnal eladó és átvehető.
Évi forgalom 50.000 kor.
Bővebbet Ofenbeck és Hartmann papirkereskedésében és a „Nagykanizsa" kiadóhivatalában.
Magyar utca 44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, \'május hó l-re kiadó.
. Az udvarban szivattyús kut \' van.
Varrógépek javítása.
Mindi nnemü gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkat.észeket a hozzávaló apparatusok-• kai a különféle varráshoz. —
Siager Co. varrógép részY.-társíiság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy itj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megke-\' resésekre azonnal válaszolok.
A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám. (Saját ház.)
Nélkülozhetien családi könyv
a nő
MINT rirtZíORVOS
Az egesaeíg ápolásának kézikönyve kü-lönte tekintettel a nöi- és gyeraek-beiegaéfekre, valamint a szülészetre és gyermekápolásra.
Dr. Fis*hor-Dfiekeimann Anna nyomán k4arrt»csájtoKa, előszó, al es jegyzetekkel ellátta:
Sr. HUWMil YILMA gróínó.
.•vét kttet 403 képpei, 32 szines :áb-lával, a jyermak testének széts. ed-
belé bonctani képével Ára diszk ötésben 28 korcna.
ti a könyv nélküle zbetlen tamnsza minden asszonynak, hitvesnek, a: yá-nak lagneotebb kivatiea teljesít, sé-boc. A nő őrködik a család egc;z. ége fcSlítt s ehhez ékből a munkából .011-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást mórit. Megtanítja az egészség megóvásai, a baj felismertjére és az orvosi .agélynek idejében .aló igénybevételére.
TARTALOM:
I. rész: Az egeszség ápolasa
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolás;■..
II. rész: Á
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
111. resz: A gyermek
után való állapota. A gyern.e.;kel való bánásmód stb.
£ rendkiíili beeses munka megszerezheti) a „HiGYKAHlZSA" kiatohi-vatala utján 3 loronas navi ¡¿sz-letüzetés mellett
Tessék az itt -következő előfizetési ivet levágni és aláirva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa" kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyvkereskedő- é* kiadó részvénytársaságtól Budapesten, V1U. Üllői-ut IS.
A Nö mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben diszköté. ben 28 koronáéit és kötelezem maga.n a munka vetelárát 3 koronás havi részletekben kiiizetni. A reszletek be :iem tartása esetén a részletfizetési Kedvezmény megszűnik és a teljes véíelár esedekessé válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ten.
N.-kanizsa, 1908........ hó..
np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
íés.
Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget, hogy
CZÜpéSZ- € €
letemet
Erzréb éttérén, a Csoportházban megnyitottam.
Elvállalok mindenféle uj munkát és javítást. Készitek czipő-ket beteg lábakra.
Tisztelettel Takéts Isire cipész
Pontos órák!!
Kristály-szemüvegek : nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárjak jo minö-ségben, olcsón
^JfflvS^ csakis
s&gfSSziYós Antal
1 mik>rás és látszerésznél
— kaphatók —
Erzscbet-tér („Szarvasa-szálloda).
Óra, ékszer és látszerjavitások saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
SM H ü s !
Van szerencsém a n. é. husvásárló közönséget értesíteni, hogy ismét, mint minden évben a borjuhusvágást megkezdtem és a n. é. közönség kényelmére kóservirsíli-íruk elán.-sií.sáí is eszközlöm. Budapestről és Bécsfcő? direkt naponta friss árukat hozatok. Privát és üzletek részére, nagyobb rendeléseket házhoz is szállittatok. Úgyszintén uradalmi hizlalt növendék és ökörhus elárusitását kisebb és nagyobb mennyiségben eszközlök és pedig következő árak mellett:
Marhahús 1 kg. Borjúhús.
rostélyos
salszelet
fartő
hivli
hátszin
56 kr.
56 „
56 „
56 „
56 „
vesepecsenye 56 „ virágos tarja 52 „ szegyhús 48 „ lábszárhús 44 „ fejhus 40 „
borjúcomb borjuszelet lapocka karaj vesés melle becsináitnak
való 60 borjumáj 64 borjutíidö 48 borjú velő 15
80 kr. 80 „
70 70 60 70
Virstli-áruk.
Budapesti és bécsi kósor kis tormás párja 5 kr.
debreceni párja 16 szepesi párja 8 kr. győri (Raaber) darabja 10 kr. liba-kaíbász db. 19 szalvaládé drb. 5 krajcár.
Az árusitá p acon lévő sátraimban és a háznál Zrinyi-utca 53. szám.
Biztosítom a n. é. közönséget, hogy nálam csakis elsőrendű prima árukat fognak kapni, miért is, ugy mint eddig, ugy ezentúl is szives pártlogásukaí kérve
vagyok kiváió tisztelettel
FT

RNO
mészáros mester, Nagykanizsa.
ée nöi Cl i V Ci
állandó nagy rakrar
Kraisler és Scnlesiiiger
üzletében Erzsébet-térsn, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház meliett.) Na^y raktár kész férfiruhákbó!, nöi kábátokból és különféle seli ntekböi. Nagy választék : gyapjúszövetek, női szövetek, agy ¡erilök, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták, kanavász vás. nak, süíunok, oxíordok, belső Cih ¿rádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Női posztók ki.sztümre nagy választékban, jutányos olcsó árak ! fontos kiszolgálási
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán. m

IV. évfolyam.
Csütörtök 1908. február 28.
41. szám.
Előfizetési árak
Helvb 31 házhoz hordva:
Egy hl apra ...... 50 fillér
Negyeu-vre 1 korona 50 fillér
A .Magyar Estilap\'pal együtt 3 fillér.
A ,A Nap\'paJ «gyütt 5 flUér.
Nagykanizsa
Szerkesztőség é( ¡üadóhirata Csengery-«t 7. mim Telefon-szám : 14«.
Hirdetések és nyilttér közlése árjegyzék szerint.
Egyes szám ára 2 Ali. Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap Kidr,tot nem *d *
szerkesztőség.
Laptulajdonos és izerk. Ihászi Honrath latrán.

Rémes raMógyilkosság.
Vadak által felfalt ember.
Nagykanizsa, 1908. febr. 27.
Emberi mivoltukból kivetkőzött fenevadak borzalmas tette tartja izgatottságban Nagy-Kanizsa város közönségét. Meggyilkolták felebarátjukat, elrabolták vagyonát és elrabolták ami a legdrágább, az embernek az életét.
idegenben.
A meggyilkolt egyén nem nagykanizsai volt, de a nyomozó rendőrség véleménye szerint Nagykanizsa városához közel levő falvak egyikéből származott, honnan vagy munkakeresés, vagy bevásárlás végett jött Nagy-Kanizsára vagy távozott Nagy-Kanizsáról, de az sincs kizárva, hogy valahova messze idegenbe, esetleg Amerikába szándékozó ember az áldozat, kinek hozzátartozói hiába sirnak a férj, testvér, estleg atya után, várják, várják levelét onnan, honnan nincs visszatérés, nincs értesítés.
< 1
Mikor történt a rablógyilkosság?
Az áldozat a nyomozás szerint már többször volt Nagy-Kanizsán, vagy hazatérőben érte a rémes eset ezelőtt 4—5 hónappal, mert kalapja Welisch nagykanizsai kalapkereskedőtől származott. Igazolja a nyomozó rendőrhatóság ezen feltevését a hulla oszlási előrehaladása.
Hol történt a gyilkosság.
A gyilkosság pontos helyét megállapítani nem lehet, lehet hogy a cserfői hegyben, de lehet, hogy a Nagykanizsa és Cserfő hegy között elterülő felső erdőben ölték meg a gyanútlan haladó embert, de a
holttest a cserfői szőlő gyepüje mellett kezdődő és déinek nyúló tölői rezulába a hegy gyepüjé-től számítva 400 lépés távolságban találták. A hullát egy kis árok formára vájt gödörbe ásták el a gyilkosok és földdel betemették, de a vékony földet az erdei vadak kivájták és kikezdték a beleket és az arcról a hust leették.
Hogyan történt a gyilkosság.
A boncvizsgálat kétségtelen megállapította, hogy az ismeretlen ember gyilkosság áldozata lett. A gyilkosságot dulakodás előzhette, mit igazolnak az áldozat két karján látható véraláfutások, melyek onnan keletkezhettek, mikor kezeit az áldozatnak lefogták s midőn ez a gyilkosoknak sikerült, egy borotva éles késsel egy vágással nyakát elvágták, mindenféle irást, értéket elszedtek tőle és elföldelték.
Az áldozat leírása és ruházata.
Az áldozat 175 cm. magas, erőteljes egyén, kinek öltözetének csak egy része van meg, mely a következő: a nadrág sötétszürke kamgarn; a mellény fekete posztó, vékony fehér elmosódó csikókkal, a felső kabát rövid, sötétbarna ; az alsó kabát világosabb barna; az alsó nadrág kék parget; inge fehér kék csikós; nyakkendője fekete csokor; kalapja barnás loden, rajta zsinór, ezenkívül két makk lóg, bélésébe Welisch Márkus Nagykanizsa jelzéssel, cipője cúgos, sarkán patkó, talpán kétsorosán bakancsszeggel körül van verve, zsebkendője kék, mezőn fehér gömbölyű pettyek, szélén fehér sáv, melyben F. O. van pamuttal belevarrva, zsebjében sem körülötte semminemű érték vagy egyéb tárgy vagy írás nem volt található. Az arc felismerhetetlen. Az áldozat erős megtermett ember volt. Sérvkötőt viselt.
Ki tud róla hírt mondani.
A rendőrség lázasan kutat, hogy a rémes esetről a titok fátyolát fellebbentse
s felkér mindenkit, hogy bárkinek hozzátartozója, vagy ismerőse, kire a leírás ráillik eltűnt volna, vagy ha idegenbe ment volna, de levelet tőle hiába várnak, a nagykanizsai rendörségnél, vagy a legközelebbi hatóságnál jelentkezzenek. A hulla ruházata a nagykanizsai rendőrségnél megtekint-hető.
HÍREK.
Bún igazgató kitüntetése.
Minap megemlékeztünk Bún Samu nagykanizsai felsőkereskedelmi iskolai igazgató királyi kitüntetéséről. A Ferencz József-rend ntki ajándékozott lovagkeresztje a főispán ulján ma érkezett meg a kabinetirodából.
Drágább lesz a hus.
Mint értesülünk, a tegnap tartott husiparimunkás értekezleten az összes mészárossegédek egy memorandumot készítettek és adták it a munkaadójuknak, melyben fizetésemelést kérnek. A memorandumban azt is elmondják, hogy a mennyiben szombat estig a gazdák követelésüket nem teljesítik, sztrájka lépnek.
Tűz.
F. hó 26-án este fél 10 órakor az Erzsébet-téri cioportházban Szabó József lakásán szobatűz támadt. A kár jelentéktelen.
A tisztelt gazda-közönséghez.
"A „Patria" nagykanizsai pótkávégyár, tekintettel évről-évre rohamosan emelkedő czikoriagyökér szükségletére, annak közlésére kért fel bennünket, hogy megyénkben a katánggyökér (cikória), minél szélesebb körbe való meghonosítása érdekében, rendkívül előnyös ár és feltételek mellett hajlandó a termelőkkel szerződni. Részünkről ezen kereskedelmi növény termelését ugy a kisgazda, mint a nagy uradalmak részére egyaránt előnyösnek tartjuk, amidőn tehát erre gazdáink figyelmét f lhívjuk, egyúttal tudatjuk, hogy bővebb felvilágosítással, valamint a katánggyökér (cikória) termelési módjának ismertetését és főbb szabályait tárgyazó útmutatással a .Patria" nagykanizsai pótkávégyár kívánatra szívesen szolgál. Ajánlatos, tekintettel az idő előrehaladottságára minél előbb a gyárral érintkezésbe lépni.
1 liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a Töröskemzth«-"
Nagykanizsán.
Az összes orvostudományok tudora a^m
Dr. miLHOFEF? IGNACZ
sebész, szemész, szülész, n6- és gyermekorvos, > S2,-l-"l\'ácslürdő».assistensorvos«.
Szegényeknek Ingyen. Kazinczy (vasúti) -utcz* 11. tzím.
Stern József divat vá-»zon és ké«z női felöltők áruházában Nagykanizsán (Főtér.)
A tavaszi újdonságok különösen ruha kelmék és felöltőkben megérkeztek. Nagy választék kész női blouszokban, aljakban és kosztümökben.
Kész blouszok K. 2.40-tól.
Kész szövet aljak 4.— „ kosztümök 25.— „ feljebb, minden szinben és kivitelben.
Vidéki megrendelésnél elegendő alj-hossza és csipőbő-ség, blouszoknál nyakbőség megadása.
Szövetekből kívánatra mintákkal szolgálok.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületeket, átalakításokat és javítási munkálatokat valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom.
A n. é. közönség pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Vajda János
oki. kőmives-mester. VI. ker. Nagyrácz-u. 18.
(Saját ház.)
Titokzatos rongáló.
Fekete József biztosító hivatalnok a várostól bérbe vette a gördövényi szőlő-telepet és erre egy hajlékot építtetett, azonban, mintha gonosz szellemek akarnák bosszantani Feketét, ahányszor megcsináltatta, annyiszor szedték le a vityiló tetejét.
KÉPES-LEVELEZOLAP-ujdonságok 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
—— kapható : -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN,

1Ô08. .február 28.
Varrógépek javítása.
Miadeanemí gyártmány leggyorsabban olcsón \' ét JtSI jatfttatnWr ki. EtárOiit a legjobb -minőségű gépolajat, tikét, alkatrészeket »hozzávaló apparaíuiok-■ kai a különféle varráshaz. —■
Siager Co. ïarrôgép ?ész¥^ársaság
NAGYKAM1ZSA
Deák Ferancz-tér 2r szám.
Tisztelettel értesítem a «.«¿.»közönséget, hogy uj épületek úgyszintén -átaiakitási -és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre-azonnal válaszolok.
-A ji. -é. közön ség-sáves pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles • építő mester Kiskanizsán, V.arazsdi-utca 63 szám.
(Saját ház.)
\'Mülözhetlen családi könyí
ű nő
MINT n^ZiORVOS
kl e|á«z«l| áHláaásak kézlkíoyve, kl-llais ttelatattal a síi- ás lytrawn-katafsáfekra, valamint a szllteiatrt áa
lywMkápaléara. Dr. FlMfaer-Dtofcelniann Anna ayamác k»ara>n «lloHa, alöaxóval «a ailatta:
Ír. IQMIlil TIU1 íftítí.
Kát kátét «X Mppaí, 32 izinas táblával, a fjwmU -tslM taétaz«d-
i ketá fc*M»*m képér«! Ára 4tstkfitéaben 28 korona.
fe ■ a Mayv néUllí zketlan támaaza alaéM iiaymk, hltvaanak, anyának in»nrni>/b klvatása taljeattésé-m A «6 értédlk a Malid tgéizaége í»Mtt s ekkaz okból a munkából lon-t«e te beaaaj tnániralót, tanácaot, oktatási marit. Maflam^a tI egéezaég mefevW\'*. a baj feli»iH«ri.»re «• az ervoai tégelynek idajébtn való i^tcyketétalére.
TARTALOM;
L mi: A; ipolisi
gyakarlatl szabályok az okazerü élet számára atb. A azépSjég ápo.ása.
II. réti: A betegségek.
A betegaégek leírása,, kezelése éa gyógyitáia.
III. reu: A permek
mán való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
I rendkiitli bteus munki me|sn-rubtö i Jkmmiík" tiidchl-nult stjis S loronás tífi nti-lítfiiitéi mtllett
Teaaék az Itt kővetkező előfizetési ivet levágai te aláirva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa* kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva kénvv-kereakedő- é; kiadó rtazvenytársatág-télBudapeíien, VIII. Üllói-ut 1*
A Nö mint hiaonoi
c. munkát 2 kötetben diszkötéiben 28 koronáért es kötelezem magam a munka veteláráf 3 koronás havi részletekben kiűzetni. A resztetek be nem tartása eaeten a részletfizetési ked-vezmeny nwgvzünik és a lelje» vételár esedékessé rálik. Az elsó resztet után veendő. Fizetendő Budape len.
N.-kanizsa, 1608............ hű-
np.
Névé» állás:
Ulcza.-éí házszám :
Családias házi estély.
Petrics Ödön vendéglőjében Csengery-ut, szombaton este 8 órakor
családias házi mulatság
tartatik. Belépő-dij 60 fillér.
Az érdeklődőket szívesen meghívja PETRICS ÖDÖN vendéglős. Jó ételek és italokról, valamint zenéről gondoskodva van.
Pontos órákI!
Kristály-szemüvegek nagyhangú GramopIioMk
és egyéb optikai táríjak jó minőségben, olcsón
csalis
Szíyós Antal
müorásíslátaffésaél
— kaphatók-»
Erzsébet-tér („Sianas"-8zállóda).
Óra, éhier is látsieriHltások saját, na^j műheljelbtn olcsón. Jótállással készülnek
\'* Van szerencsém-a n. é.1 husvásárló közönséget értesíteni, hogy ismét, mint minden évben a borjuhusvágást megkezdtem és a n. é. közönség kényelmére kóservlrstli-áruk eiárusitasát is eszközlöm. Budapestről és Bécsből direkt naponta friss árukat hozatok. Privát és üzletek részére, nagyobb rendeléseket házhoz is szállittatok. Úgyszintén uradalmi hizlalt növendék és ökörhus elárusitását kisebb és nagyobb mennyiségben eszközlök és pedig következő árak mellett :
Marhahús 1 kg.
rostélyos 56hkr. salszeiet 66 . . fartő . 56 . rrtiivli ? 56 „
hátszin 56 , vesepecsenye 56 „ virágos tarja 52 » ; szegyhús - 48 lábszárhús 44 „ fejhus 40,»
Borjúhús.
borjúcomb 80
borjuszelet 80
lapocka 70
-i karaj 70
vesés 60
melle 70 becsináltnak
való 60
borjuraáj 64
borjutüdő 48 .borjuvelő ,15
kr.
Virstli-áruk.
Budapesti és bécsi kósor kis tormás párja 5 kr.
debreceni párja 16 szepesi párja 8 kr. győri (Raaber) darabja 10 kr. liba-kalbász db. 19 -■szalvaládé drb. 5 krajcár.
, Az árusiíás.piaoondévő sátraimban és a háznál <Zi>:kiyi>-utca 53. szám.
Biztosítom-, a n.J.é. közönséget, hogy nálam csakis elsőrendű prima .árukat: fpgnak. kapni, miért is, ugy mint eddig, ugy •ezentúl, ás- szíves pártfogásukat kérve
.vagyok, kiváló tisztelettel
REIN ERNŐ
mészáros mester, Nagykanizsa.
Lénői divatáru
állandó nagy raktár >
Kreisler és Mlesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
»Fiume« kávéház mellett) , Nagy raktár kész férfiruhákból, női kábátokból cs különféle selymekbóí. Nagy választék: gyapjúszövetek, nőj szövetek, agyttruők, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták,., kanavász vasznak, siffonok, oxfordok, belső cihák, grádlik, paplanok és férfiingekből stb. —>Női;posztók\' kosztümre nagy választékban.
Jutányos otesó árak!
Ponto». ki szolgái át 1 j
Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában. Nagykanizsán.
Most végre megunta a dolgot Fekete, a reiíUŐT^égen ttrtt panaszt az ismeretien tettes rüen.
Táncmulatság.
A lazsnaki jóhirü vendéglőben húshagyó kedden 20 fillér-belépti díj mellett egy jóhirü cigányzenekar közreműködése mellett táncmulatságot tart,-a ^¡kiszolgálásról hires Krausz korcsmáros.
Gy eiuiik jnwébe-
Majdnem végzetes szerencsétlenség történt szülőLgondatlanság kö-vetkettét>en, w«rt>ant>ak *kell tekinteni azt, hogy „gyermek .fegyverrel Játszott. \'Tegnap délntán Schwenz-ger János 9; éves fiút , Dattler y>-zsef Jcaiauzi 10\'éves »József nevű fia egy 6-os Flóbert pisztolyiyal homlokon lőtle,- a sérülés snlyos, de nem életveszélyes.
Kiadó lakás.
•<Magyar utca -44. sz. a. házban 2 esetleg 3 csinosan festett szobából (festett padlóval) és a . hozzá tartozó mellékhelyiségekből álló utcai lakás, május hó l-re kiadó.
Az udvarban szivattyús kut van.
IV. éTfdiywn. b<
Szíirahat 1968. február 29.
49. szám.
e fiflzttési ink
Helyt) át házhoz hordvaj £gy hónapra ...... 30 tnifrr
Negyedévre 1 korona 5\'J fillér
A .Magyar Estllap\'pal együtt 1 fillér.
A .A Nap\'pal együtt 5 fillér.
Nagykanizsa
Szerkesztőség és Uadóhivata
Cseagery-ut 7. szám. Tetefon-szára : 148.
Hirdetésük és nyiittér közlése árjegyzék szerint.
Egyes Szám ¿TI 2 fill, Megjelen ünnep utáni napok kivételével minden nap reggel.
Kéziratot nom ad vissza a szerkesztőség.
Laptulajdonos és szerk. Ihászi Horváth Iatvéa.

!
MISZTRIK L.-féle BIOSKOP-
SZINHÁZ .
„Polgári-Egyletben"
!
Szombaton, 1908. évi febr. hó 29-én, vasárnap, már-czius hó 1-én, és hétfőn, márczius hó 2-án
I teljesen uj V ! műsor. !
Minden kép egy érdekes szenzáció.
Hely árak: 1. hely 50 f. II. hely 40 f. 111. hely 20 f. Gyermekek az 1. helyen 40 f.,-a 11. helyen 30 fillért fizetnek.
Előadások hétköznapokon este 6, 7 és fél 9 órakor, vasár- és ünnepnapokon minden órában.
Műkedvelők kiállítása Nagykanizsán.
Nagykanizsa, 1908. febr. 27
(V.) Ismét e cim alatt — de nem ujabb históriával — óhajom foglalkozni.
Valóban műérzéki fogékonysággal csatlakoznak a nagykanizsai műkedvelők a tömörülés eszközéhez, hogy a célbavett terv megvalósítást nyerjen. Ez biztosan sikerülni fog! Az eddigi lépések a siker mellett tanúskodnak és a cél minden oldalról kőzkedvtelés-ben részesülni látszik.
A kibocsájtott birdetmény-nyel nyilt jelleget vett magára az eszme és ennek 50—60 számottevő műkedvelő jelentkezése lett az eredménye.
Már ebből következtetve, annyi műkedvelő 800—1000 sőt több képpel képes a tárlatban résztvenní. Akiknek legnagyobb száma az olajfestés
terén működik, ezekhez csatlakoznak kiválóbb aquarell festők, páston rajzolók és az amateur fényképészek.
Nem kis keretű lesz a kiállítás, hivatásának bámulatát vonja magára a város közönségének.
A tárlat előkészítő szűkebb-körű bizottsága az alakulás stádiumánál tart és nemsokára az áltata egybeállított rendelkezésekről a kellő infurmáció megadható lesz.
A kiállítás célja a város közcsinosodásának előmozdításában segédkezni.
Ezen irányelvet, melynek jegyében a kérdés életbe lépni kiván, helyesnek tartom újból felszínre hozni.
A város közcsinosodásának előmozdításában közreműködő szépítő egyesület nemes szerepet teljesít, e szempont feletti őrködés, a természet erőinek dédelgetése s a nyert illetve létesült gyönyörködtető tényezők állandósítása, ápolása nehéz feladat.
A nagykanizsai műkedvelők ezen szempont vezérlete alatt készülnek szórakozni, amidőn egyesülve — fáradtságot nem kimélő munkálkodással — azon elhatározás birtokába léptek, miszerint a tervben levő tárlat rendezésével — a szépitő-egye.űletet nehéz — terhes munkájában támogatni óhajtván.
Példátlan nemes elhatározás ez, mert olyan ügy ápolására ajánlkoztak, mely ugy erkölcsi, mint anyagi sikernek nézhet csak elébe, mely csak megtet-szést és közérdeklődést vonhat maga után és ezen egyszerű keretben mások lelkének élvezetet, gyönyörködtető pillanatot kölcsönöz.
Nem a hizelgés leple alatt bujdosik e mondásban az igazság, mert tény és való, hogy a szépészet ápolása nem köznapi tehetség, hanem a jó izlés, mely korábban kilépett a kiképzés bölcsőjéből.
Igen tisztelt Műbarátaim !
Legyen elhatározásunk a c^é-< lekvés, lelkesüljünk a szépészet iránt, mert ez a művészi érzék.
A művészet eszköz arra, hogy az életet földíszítse, tehát szükséges ennek minél nagyobb helyet szánni az életünkben.
Az életnek és művészetnek ezt a találkozását pedig a társadalom szüli, mely nemcsak kipróbál, hanem a tapasztalásban, tehetségben nemesit, de az tagadhatatlan, hogy a művészet fejleszti a közönségben az izlést, a szép iránti érzéket és viszont a közönség érdeklődése éleszti a művészetet.
Ezen kettős igazságból pattant ki a jelszó, hogy népszerűsíteni kell a művészetet.
Tehát lelkesüljön mindenki ezen magasabb érzék fejlesztése iránt.
HÍREK.
Személyi hirek.
Vécsey Zsigmond polgármester a városok gyűléséről Budapestről hazaérkezett. Thomka Endre városi tanácsos Budapestről, hol súlyos betegségéből felépült, hazaérkezett.
Kórházi ápolási dij.
A Belügyminiszter a nagykanizsai közkórház ápolási diját 1908. évre 1 K 46 fillérben állapította meg.
40 tyúk.
Tegnapra virradó éjjel Homok-komárom községből eddig ismeretlen tettesek 40 tyúkot elloptak. A csendőrség nyomoz a tolvaj után.
Hol szavaznak a kerületek.
Az I. kerületbe tartozó polgárok Arany János-utcai népiskolánál. A
II. ker. a városi tanácsteremben. A
III. ker. Teleky utcai népiskolánál. A IV. ker. Eötvös-téri népiskolánál. Az V. ker. Hunyadi-ulcai iskolánál. A VI. ker. Rácz-utcai iskolánál. A VIL ker. a VI—VII. ker. varosházán szavadnak.
Felhívás.
A városi adóhivatal felhívja az érdekelt adóközönséget, hogy a kiadott IV. oszt ker. adóvallomási iveket szabályszerűen kitöltve azonnal adja be, mert llenesetben a
IV. oszt ker. adó hivatalból fog megállapittatní.
\\ liter rum 90 krje. 1 csomag törmelék tea 30 krajcár.
Kapható: Drogéria „a íörösiereszthei " - Nagykanizsán.
Az összes orvostudományok tudora ~—-
Dr. TT11LH0FEF5 I6NACZ
sebész, szemész, szülész, nö- és gyermekorvos, a Szt. Lukácsfürdő v. assistens orvosa. Szegényesnek ingyen.
Kazinczy (vasúti) -utcza ti. szám.
Az Irodalmi és Művészeti KSr estélye.
Az Irodalmi és Művészeti Kör mai estélyének műsora a következő; 1. Chinai influenza szerenád Humoros férfikar. 2. a) A kéthangu énekes. Genée humoros magánjelenete, b) Általános közkívánatra! A káposztás Sári tragédiája. Előadja Haksch Lajos ur, a pécsi dalárda karnagya. 3. a) Altató dal. b) Angol dal. Előadja Mezei Ilonka úrhölgy, sziniakad. növendék. 4. Az impresz-Bzário és állatai. Humoros sextet 5. Az almás pitta. Nagy magánjelenet Előadja Haksch Lajos ur, a pécsi dalárda karnagya. 6. a) Dal a szalmakalapról, b) Taps nóta. Előadja Mezey Ilonka úrhölgy, sziniakad. növendék. 7. A disznótor és örömei. Tréf.is daljáték. Házi gazda Haksch L^jos ur. Vendégek. Férfikar. A férfikart vezeti Oürtler Ferenc ur, az egyes számokat zongorán kiséri Bölim Emil ur, az egyesület karnagyai. Utána tánc.
EGY INTELIUENS URI EMBER teljes ellátásba felvételik. Hol? Megtudható a kiadóban.
wmmm;mwmim
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületeket, átalakitasokat és javítási munkálatokat valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom.
A n. é. közönség pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Vajda János
oki. kőmives-mester.
VI. ker. Nagyrácz-u. 18.
(Saját ház.)
KÉPES-LE VELEZÖL AP- u j d o n s ág o k 100 levélpapír és 100 boríték 60 kr.-ért Egy doboz színes levélpapír 30 kr.-ért
—: kapható: -
Ofenbeck és Hartmann
papir-, iró- és rajz-szer-kereskedésében
NAGYKANIZSÁN.
.NAGYKANIZSA*
1968. febraár 29.
Családi Estély.
A Sörgyári vendéglőben 1908. március hó 1-én Horváth (Jozsó) kitűnő zenekarával jótékonycélu zártkörű családi estély rendeztetik.
Farsangi bál.
A lazsnaki jóhirfl vendéglőben húshagyó kedden 20 fillér belépti dij mellett egy jóhirű cigányzenekar közreműködése mellett táncmulatságot tart, a jó kiszolgálásról hires Krausz korcsmáros.
Stern József
di?at vasion és kész Bői felöltök ——— áruházában —---
NAGYKANIZSÁN, (Főtér.)
Értesítés.
Varrógépek javítása.
Mindennemű gyártmány leggyorsabban olcsón és jól javíttatnak ki. Elárusít a legjobb minőségű gépolajat, tűket, alkatrészeket a hozzávaló apparatusok--kai a különféle varráshoz. —
Singer Co, Yarrógép részY.-társaság
NAGYKANIZSA
Deák Ferencz-tér 2. szám.
Nélknlözhetlen családi Mnyi
d nö
MINT nnZIORVOS
Az egészség ápolásának kézikönyve, különös tekintettel a nöi- és gyermekbetegségekre, valamint a szülészetre és
gyermekápolásra. Dr. Fischer-Dückelmann Ar.na nyomán közrebocsájtotta, előszóval és jegyzetekkel ellátta:
Dr. HUGÓIM YILMA grófnő.
Két kötet 463 képpel, 32 szines táblával, a gyermek testének szétszedhető bonctani képével Ára diszkötésben 28 korona.
Ez a könyv nélküle zhetlen támasza minden asszonynak, hitvesnek, anyának legszentebb hivatása teljesitisé-ben. A nő őrködik a család egészsége fölött s ehhez ebből a munkából lon-tos és becses tudnivalót, tanácsot, oktatást merít. Megtanítja az egészség megóvásán, a baj felismertjére és az orvosi -egélynek idejében való if »nybevételére.
TARTALOM :
I. rész: Az egeszseg ápolása
gyakorlati szabályok az okszerű élet számára stb. A szépség ápolása.
II. rész: A betegsegek.
A betegségek leírása, kezelése és gyógyítása.
III. resz: A gyermek
után való állapota. A gyermekkel való bánásmód stb.
E rendkívüli becses munka megszerezhető a „KAGYKiKIZSá" kiadóhivatala utján 3 koronás na?i részletfizetés mellett.
Tessék az itt kővetkező előfizetési ivet levágni és aláírva kiadóhivatalunkhoz beküldeni.
Előfizetési iv.
A .Nagykanizsa* kiadóhivatala utján ezennel megrendelem a Minerva könyvkereskedő- es kiadó részvénytársaságtól Budapesten, VIII. Üllöi-ut IS.
A NÖ mint háziorvos
c. munkát 2 kötetben díszkötésben 2S koronáért és kötelezem magam a munka vetelárat 3 koronás havi részletekben kitízetní. A részietek be nem tartása esetén a részletfizetési kedvezmény megszűnik és a teljes vételár esedékessé válik. Az első részlet után veendő. Fizetendő Budape ;en.
N.-kanízsa, 1908........ hó....... np.
Név és állás:
Utcza és házszám :
A tavaszt újdonságok különösen ruha kelmék és felöltőkben megérkeztek. Nagy választék kész női blouszeokban, aljakban és kosztümökben.
Kész blouszeok 2.40 K -tói. Kész szövet aljak 4.— . , „ kosztümök 25 — „
; feljebb, minden színben s kivitelben.
iYidéki megrendeléseknél elegendő alj-hossza és csipöböség, blonszeoknál nyak-
böség megadása. Szövetekből kívánatra mintákkal szolgálok.
Családias házi estély.
Petrics Ödön vendéglőjében Csengery-ut, szombaton este 8 ór;:kor
családias házi mulatság
tartatik. Belépő-díj 60 fillér.
Az érdeklődőket szívesen meghívja PETRICS ÖDÖN vendéglős. Jó ételek és italokról, valamint zenéről gondoskodva van.

Pontos órák!!
SW
nagyhangú Gramophonok
és egyéb optikai tárgyak jó minőségben, olcsón
csakis
Szíyós Antal
mnéráséslátszerésznél
- kaphatók -
Erzsébet-tér (,,SzarYas"-szálloda).
Óra, étszer és latszerjavltasok saját nagy műhelyeiben olcsón, jótállással készülnek
| Tisztelettel értesítem a n. é. közönséget, hogy uj épületek úgyszintén átalakítási és javítási munkálatok, valamint tervezetek szakszerű elkészítését elvállalom. Levélbeli megkeresésekre azonnal válaszolok. A n. é. közönség szives pártfogását kérve, vagyok
kiváló tisztelettel
Palkó Péter
okleveles épitő mester Kiskanizsán, Varazsdi-utca 63 szám. (Saját ház.)
Van szerencsém a n. é. husvásárló közönséget értesíteni, hogy ismét, mint minden évben a borjuhusvágást megkezdtem és a n. é. közönség kényelmére kóservirstli-áruk elárusitását is eszközlöm. Budapestről és Bécsből direkt naponta friss árukat hozatok. Privát és üzletek részére, nagyobb rendeléseket házhoz is szállittatok. Úgyszintén uradalmi hizlalt növendék és ökörhus elárusitását kisebb és nagyobb mennyiségben eszközlök és pedig következő árak mellett:
Marhahús 1 kg. Borjúhús. Virstli-áruk.
rostélyos 56 kr. borjúcomb 80 kr. Budapesti és bécsi
salszelet 56 » borjuszelet 80 „ kósor kis tormás
fartő 56 » lapocka 70 m párja 5 kr.
hivli 56 » karaj 70 » debreceni párja 16
hsiszin 56 „ vesés 60 n szepesi párja 8 kr.
vesepecsenye 56 » melle 70 » győri (Raaber)
virágos tarja 52 » becsináltnak darabja 10 kr.
szegyhús 48 „ való 60 M liba-kalbász db. 19
lábszárhús 44 J» borjumáj 64 szalvaládé drb. 5
fejhus 40 n borjutüdő 48 „ krajcár.
borjuvelő 15
Az árusítás piacon lévő sátraimban és a háznál Zrinyi-utca 53. szám.
Biztositom a n. é. közönséget, hogy nálam csakis elsőrendű prima árukat fognak kapni, miért is, ugy mint eddig, ugy ezentúl is szives pártlogásukat kérve
vagyok kiváló tisztelettel
REIN ERNŐ
mészáros mester, Nagykanizsa.
és női divatáru
állandó nagy raktár
Kreisler és Schlesinger
üzletében Erzsébet-téren, (a görögkeleti egyház épületében
„Fiume" kávéház mellett) Nagy raktár kész férfiruhákból, nöi kábátokból és különféle selymekből. Nagy választék: gyapjúszövetek, női szövetek, ágytaritők, függönyök, damaszt asztalterítők, szalvéták, kanavász vásznak, siffonok, oxfordok, belső cihái;, grádlik, paplanok és férfiingekből stb. — Nöi posztók kosztümre nagy választékban.
Jutányos olcsó árak!
Pontos kiszolgálás!
r^MEânw^n
régi »László" török fürdő készülék-
AZ UJ GŐZFÜRDŐ NAGYKANIZSÁN,
(a törvényszéki palota mellett.)
A n. é. közönség b. figyelmébe ajánlom, hogy a fürdőt a világhírű „Sanitás" gőz- és török 1 kel is berendeztem.
Ezen fürdőben különösen a köszvény, reuma és hűlésből származó összes betegségek bámulatos eredményei gyógyulnak.
Az egészségeseknek óv-szer.
Állandóan meleg és hideg tiszta viz, a test gőzben, a fej pedig friss és jó levegőben, rendkívül kényelmes, mert minden vendég külön-külön fürdik.
Kádfürdő és köpülözés állandóan.
Kiváló tisztelettel
Perényi János
fflrdő tulajdonos.

Nyomatott Ofenbeck és Hartmann könyvnyomdájában, Nagykanizsán,

Insert failed. Could not insert session data.