Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
168.18 MB
2013-07-22 14:27:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1628
6201
Rövid leírás | Teljes leírás (1.63 MB)

Nagykanizsai Friss Újság 1905. 032-060. szám február

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


■x«!, évfolyam. 32, szám,
wagytanlzsa 1905, (szerda) febtuár 1,
£16fizbtő-sI ára:
Hítyb«» hi- oa hordva tfj hót» CO Allét. .«. Vid » póatal tüIcJcísct egy hór» I koron« 20 fUUr.
Kiadó lutaj >1 ono»ot; v1 F#l»lá* iiirktilti:
Kr»usi is F»rk
oiot: y t*J
u A \'«
u.oava trooa
SintiutÖMg 4« kiadóhivatal: Kx»uu ét
Megjelenik naponta korán rfQgtL
Nycaatou • .Nujk«^»«* Prt» UH«- mwiiám
T / fj f.
vtíí
i
V
H válság komoSyra £orduí
>r *

Felfordulás,
*
Lapunk raAs helyóu közöljük a belyzotről szóló hiroket. Van közöttük sok szeuzilciós, kevés kellemes, do aunái több kellemetlen. Összegezve mindaunyit, az erod-inény ópeoséggel Lnem kecsegtető, nem kibontakozás, hanoin súlyos rálsAg előtt állunk. " Már most csak az a kérdés, hogy minek a válsága lesz cz a válság, a (i7«es kiegyezés válsága-e, vagy pedig a magyar alkotmány vál-iája ? Mert nimoú szelek tegnap <51 a fújdogálnak, az utóbbira engednek következtotui.
Tegnap fejtettük ki, hogy választás előtt, választás alatt itt obbeu az országban n íuai rend mogboly gatására, felforgatására senki som gondolt, sem politikus, sem választó, Audrássy Gyula gróf ép oly fc«ve set, mint akár Bán ily Dezső báró, akár Polónyi Géza. Ha a szabad-i\'lvü párt kisebbségbe jutott is, ez cs-ik a kormány ós a párturalom tukiisát jelentheti a legvégső esetbe.« is, do nem a 67-es kiegyozós lukiisát.
Az uj alakulásnak tehát ozon uz »•lapon kell megtörtdnni, ozt az alakulást és vele a kialakulást a mai viszonyok között megakadályozni, Viilósággal merénylőt az ország al-i.otti\'vnya ellen.
Maradjunk tehát a középúton, a i\'iciycn nem kockáztatunk semmit ••5 kockáztatás nélkül a legnugyobb sikereket Orbotjiik el, megszerezve mindazt, amiro a magyar nemzet evek óta áhítozik, de uo vigyük kenyértörésre a dolgot.
Ha ez történik, lehet, hogy az erőszak erőszakkal ko^ül szoinbo. I.s> ebben a kockázatban aztán tniu-^nt elveszithottluk. Jöhot a felfordulás. ftzt ¡.edig minden áron el kell korttlul.
\\
Katonai diktatúra Dalméoiéban.
Zárából jelentik, hogy Handel báró n helytartóság ügyeit egy helytartósági hivatalnoknak adta át és Isgközelebb elhagyja Dalmáciát, liandel utóda bir szerint egy a szerajevoí hadtestparancs* noksághoz beosztott tábornok lesz, ami azt jelenti, hogy Dalmáciát katonai diktatúra alá helyezik.
As olasz hatUrangeréazat szaporítása. Az olasx tengoré*zeti minisztérium lÖOő-ü. óri költségvűtftsébo, — mint a .Pol. Kor.\'-nak Hónából jelentik — 8r,,8tfö.G00 líra vaa falióra a „Vittori Emannele", „Napoli* . „Kegina Elena" és „Roma" novü .elsőosztályu haditiajok a speciai, nápolyi ós castella-mároi hajógyárakban tórlénő ópitésóre, két. ogyenkint tízezer tounáa cirkáló építésére. Caaíeliamáreban öt tengoraiatti naszád építésére, Vcloncében kót elsó-osztálju sogédcirkáló, 27 torpedónaszád, négy torpedóromboló, továbbá több mán helyi és partivédő szolgálatra alkalma* jármű építésére. Az előmunkálatok már meg is kezdődtek.
C. « |--\' ■■ I ■■! ■■ ■ I ■ M—I 11 \'
XM 1
Ostromállapot Varsóban.
A Neuo Freie Presse a szigorú cin ura dacára Varsóból táviratot kapuW, amelyben közlik, hogy a város felelt kihirdették a* ostromállapotot^ A Neue Kreie Presso továbbá egy szombat ea-téről keltezett levelot kapott Varsóból, amelyet a Brunner-félo nagy )ámpa-cég oltani fiókjának vezeióje küldött Bécsbe.
A varsói nók vezetője azt jelenti., hogy szombaton délben \' nagy munkáé-csapat hatolt a gyárba és a munka beszüntetésé: követelte. A munkások dói pihcuójilk miatt tárol voltak és ig-magát a iiók vozctöjét, kényszerítették tiogy a kazánokból a gőzt «jesaapo ki és a gépek alatt a tűzet olls...

Insert failed. Could not insert session data.