Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
97.49 MB
2014-03-03 11:27:31
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
796
2661
Rövid leírás | Teljes leírás (1.3 MB)

Nagykanizsai Friss Újság 1902. 334-362. szám december

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

ás egy takarékpénsstávriáL
Lelépiezések Krupp ultráéiról.
Három lépés.
Híirom lépésnyire kell állania a poro3\' kílpl;\\rnak a poros/. ktf/.kato-náló). R távolságot soha át nem szabad lépnie sjiolgálát"alatt. A három lópés Óvja meg a német csá-azár katonájának emberi méltóságát-A. kápiárnak tiltva van testéhez olyan kü/ölséghc jutni, hogy. testé1 kezével érinthesse. Nem szabad tubát ütni a német hadseregnél, s c tilalmat ngv hajlják vé$re, hogy a közkatona teste egy három méter
j
Nsugaru vará/.skör.t toremtenek, melyen kívül kell állania a leggorcm-biibb káplárnak is.
Im^, egy évszázados méltatlan, embertelen és igazságtalan állapotnak páratlanul ügyes mogváltozta-tása. Nem azt mondják, hogy; vkáplár, ezentúl, nom szabad ülni a bakát!" lízt mondták inár sokszor rulndon ország hadseregénél, do eb-bon a tormában ueu tudták az üllogelési tilalmat a gyakorlati katonai életbe átvenni. Bizony, ütölt a káplár, ha dühbe jött, vagy a regruta nem járult hozzá a torka szárazságának csilla" pitá3ához. Ellenben ha az. mondatik, hogy a német katona olyan ur, a kit a néiuot földből három méternyi olyan szabad hely illet meg, amelyhez jussa másnak nincs.
A mi katonaságunk urainál ccrn a humanizmus, sem a leleményesség nincs meg ahhoz, hogy a magyar bakát megmentsék az ütlegck-tül. A magyar regruta tc.^e ucm fáj az osztrák generális uraknak, a kik az ütleget még mindig a katonai kiképzés és helyes fegyelem elmaradhatatlan kellékének tartják.
Königraetz, Motz és Scdun győztesei meggyőződtek róla, hogy a katonák ütlegelés nélkül is jó és bátor vité2\'ek^ vádnak, - Nálunk minden a régiben marad: a copf, az ütleg, a vezérkar szelleme, a mely felülmúlhatatlan a polgárság szipolyozásában és lenézésében. Vájjon ilyen felülmúlhatatlan lesz-e majd, háborúba vezeti a veréssel dresszirozott hadfinkat.
Kiupp, a munkások szipoiyözöja.
, Egy szocialista lap irja: A Voiwürls megírta Krupp AgyugyArosról, hogy flukkal erkölcstelon nemi viszonyt foly-
t, Miután Krupp Númotorazég leggaz-
dagabb ombere, az ögyészsóg olkoboz-tatta a Vowjirt et, a helyeit, hogy Krupp ellen megindította volna az eljárási.
Azonban hiába volt a? elkobzás a do-\'og kitudódott; Krupp öngyilkosságot követett ol (nómelyek szerint szívszélhűdés érte).
A poígJri lapok azt irjdk, hogv Krupp gyönyörű nninkáelakdsokat óp tlcteti ; fogyasztási szövetkezeteket irtott fönn munkásai számirj, lak at év vógón osz-alókot kaptak ; munkásainak nyugdijat adott — egy szóval utyja volt munkásainak !
Nézzük csak sorra c jótéteményeket-
Az igaz, hogy munkAslakásokat ópi -teteit, de ki vette azoknak hasznát ? Nem a munkások\'. Ugyani« a lukbórt is, is, ugy is meg keliott fizetni, t-jhát semmi hasznuk sem volt a munkásoknak. Ellenben has.ijqa . volt Kruppnak, ki a munkésokflt folyton ellonórzos alatt tartotta és az elégedetleneket, a noki
nem te.szöket azonnal kitette az ut
i • i
porára ?
A fogyasztási szövetkezetből kaptak osztalékot a munkások, de csak u#y, ha az egész évet Krupp Szolgálatában töltötték Ha valaki csak 11 hónapig dolgozott, az\' sammit som kapott.
Ami a munkások nyugdiját illeti, ott is Krupp zsebébe vándorolt a haszon. A nyugdijiiletekoket ugyanis a munkálok béréből húzták ler akár akarták, ak\'ár nem. A behatási dij G márka volt. Az évi befizetés 34 márkára rúgott. De nyugdijat csak akkot kapott a munkás, ha e g y h u z a ni-o a n busz évig állott n gyúr szolgálatában. Ez ese:ben is csak akkor, ha ket orvos egybehangzóan állította róla. hogy mukakéf>telen. Ha 18 ¿vi szolgálat után rokkant meg, semmit so kopott, Dotegsóg esetég esetén is csak 13 hóiig adóit a, gyár segélyt.
Hn a munkás otthagyta a gyárat, akár önszántából, akár ugy telték ki, egy krajc...

Insert failed. Could not insert session data.