Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
64.9 MB
2014-04-11 14:57:11
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
962
4866
Rövid leírás | Teljes leírás (740.71 KB)

Zalai Hírlap 1914 001-025. szám január

Társadalmi és közgazdasági napilap
Lapvezér: dr. Hajdu Gyula
Szerkesztőség: Nagykanizsa, Kazinczy-utcza 5. szám
Kiadóhivatal: Gutenberg-nyomda Csengery-ut 7. szám

Hiányzik: 11. szám


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

i 0 fi : \' ^ II. évfolyam.__Nagykanizsa, 1914. január 2. X 1. azám.

■ lOflxatésI ár»K t Helyben házhoz hordva 1 hóra 60 f. Ugye* szám 2 fillér Vidékre, postán . . 1 hóra I K. Nyllttér és hirdetések megállapított árak szerint.
társadalmi 4* közgazdasági napilap.

\\>Mr
Laprczéf ?f
Dr. HAJDÚ GYULA.
Szerkesztőség: Nagykanizsa, Kfcxlnczy-utcza 5. szám. Kiadóhivatal: Outenberg-nyomda Coengery-Mt 7. nzám.
Telefon: Szerkesztőség 13«.
Kiadóhivatal 41.
Az éu krónikája.
Irta: B.Wels*r Kitty.
A műszaki tanácsnok főmérnök\'á mérnöki hivatal főnöke s mint ilyen ¿hivatal Ügyköréhez tarto/ö teendők helye^ésíiontos ellátásáért felelős, a hivatalához tyK>z<yszemélyzettel rendelkezik, teendőiét m«szama si azok pontos ellálása körűi CftucetlA ^(i^yc/ letet gyakorol." / ~ J f J
A hiatal (önöké a szinűgyiJtozcKjpzségűiy], villamos és építési bizoragnak t\\gja jfi az utóbbiak előadója, A \\ /
A helszlni sztéléken *» mérnökVe^elváltva jelenik meg. Szer^Jékért az uj épij/St szabályrendelet végleges n*t£zkedésjj#»Simagánfelektől « következő . .. . öaSTéfjár.
Nagyobb városi középitkezéeek után (mint például iskolák, kaszárnyák, kórház, színház, általános csatornázás, vízvezeték nagyob városi bérházak) az építési költségek terhére a mérnökök az építkezés művezetéséért a tényleges épitésl költség . . %-át kapják, a melynek . . % a műszaki tanácsnok főmérnököt . . »/o-a pedig a mérnököt illeti.
107. §. A műszaki tanácsnok főmérnök közvetlenül a polgármesternek van alárendelve, akadályoztatása esetén a mérnök helyetteiltL
108. §. A mérnök s a hivatal többi alkalmazottja a műszaki tanácsnok tömérnöknek vannak alárendelve s utasításai szerint végzik hivatali teendőiket.
A mérnökök magángyakorlatokat nem folytathatnak, a polgármester engedélyével birói szakértői teendőket végezhetnek.
A kipontozott részek összege, illetve °/<HU még nincs megállapítva.
Mit dolgoztak
a városházán?
- Sajál tudósítónktól —
\' i , » Nagykanizsa, jan. 2.
az itt leirt számok bőven illusz\'rálják a városházában a lefolyt év alatt a polgárság érdekében végzett munkát. Ezek az egyszerű számok ezernyi meg ezernyi embernek ügyesbajos dolgait, a köznek száz meg száz ügyét jelentik. Bizonyságai, hogy jól megérdemelt fizetést ad a polgárság a tisztviselőinek.
A rendőrség ügydarabjalnak száma a következő; rendes közigazgatási 12006, bűnfe-nyitő 565, kihágás! 3025, összehasonlitva a tavalyiakkal 1912. évben 1789 kihágást ügy volt, 1913. évben 3025 kihágási ügy került iktatás alá, tehát 1236-tal szaporodtak a kihágási ügyek. 1912, évben 608 bünügy volt 1913. évben 565 bünügy került elintézésre, tehát a bünügyek statisztikája örvendetesen fogy, amiben minden bizonnyal része van a rendőrségnek. A rendőrségi iktatóba 1913. évben 15596 Ügyet iktattak be. Kiadott a rendőrkapitányság 1913. évben 207 cseléd-könyvet, 4 pásztorkönyvet, 10 gazd. cselédkönyvet, 41 munkás IgazoMnyt, 44 útlevelet, 608 méreg engedélyt, 93 türelmi bárcát. Bejelentő hivatalban 1913. évben 9327 egyént jelentettek be, 9050 egyént jelentettek ki. A la-
Szeretnék Önöknek beszélni, röviden vázolni Kanizsót lakóival egyetemben, szeretnék az elmúlt év krónikása lenni és ha kisded előadásomat a történelmi liflség nem is fogja teljesen jellemezni, annál több lesz benne a lelki igazság.
Hol volt, hol nem voltr volt egyszer egy város, amelynek hét vármegyeben, de még azon is, még az operepciás tengeren tul is olyan hire volt, hogy öre...

Insert failed. Could not insert session data.