Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* DjVu fájlokhoz használható szoftverek - A "Következő" gombra kattintva (ha van) a PDF fájlhoz juthat.

 
7.47 MB
2016-08-24 13:31:56
 

image/vnd.djvu
Nyilvános Nyilvános
568
2179
Rövid leírás | Teljes leírás (97.49 KB)

Zalai Hírlap 1921 020-024. szám január

Politikai napilap
Szerkesztőség: Csengery-ut 7. szám, telefon 41.
Kiadóhivatal: Deák-tér 1. szám , telefon 182.

Hiányzik: 1-19. szám

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

M»«J»l«nlk naponta délután 4 őrnkor. Egyes szám ára 2 korona.
NjrlltWr és hirdetések díjszabás szerint..
Szerkesztőség: Csengcry*ut 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i /gTíg^ér I. - Telefon 182.
IX. évfolyam.
A magyar szén biztosi
i^küití
mL
20. szám.
Páris. A nagykövetek tanácsa utasította a cseh kormányt, hogy 240,o00 tonna gázszén kiutalása érdekében haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a magyar kormánnyal. Tudomására adta adta a cseh kormánynak, hogy a békeszerződés szerint neki járó sziléziai szenet csak akkor fogja megköpni, ha a magyar kormány iránti kötelezettségének eleget tesz.
ü közszolgálati ialrattikat m érinti iijj. lalásrittt.
Budapesl. Az ujonnan megjelenő lakásrendeletben a közszolgálati alkalmazottakra nézve az előbbi rendeletben foglalt és a felmondásra és a lakbéremelésre vonatkozó rendelkezések teljes egészükben érintetlenül megmaradnak.
A cukor 1921-ben.
ismerik el azt a tényt, hogy Magyarországnak törvénycsen megkoronázott királya van, az forradalmi álláspontra he-Iyeskedik. — Ezt a tényt feltétlenül tisztába kell hozni, ezért a nemzetgyűlés február 4-iki ülésén felszólalok a király-kérdés megoldása tárgyában.
D\'Annunzió bucsuzása.
Zürich. D\'Annunzió Fiúméból való távozásáról a következőket jelentik\'. Az összes üzletek zárva voltak, az üdvözlésié nagyszámú tömeg és katonaing gyűlt össze, kik D\'Annunziót a városházára kisérték. Itt 44 városi tanácsos fogadta s nevükben a nemzetgyűlés elnöke mondott köszönetet azért, hogy Fiumét oly kitartóan védelmezte és a város olasz jellegét megmentette. D\'Annunzió válaszá ban kijelentette, hogy Fiume sorsát mindig a szivén fogja viselni s bármi ellenséggel szemben is kész lesz megvédeni.
Az utúddHamok íazdasdilulszonyalrtl
— Egy angol közgazdász nyomán. —
E;>y barátom beszélt n keleteurópai kis országokról melyek gazdaságilag annyira függnek egymástól, de amelyeket a büszkeség é» a politika széthúzásra készlet, ő ezen országok egyikéből való és |ó ideig hirdette saját liazájáb.m és a szomszéd országodban a gazdasági megegyezés sflrgős szükségességét. Mindenütt igazat adtak neki, de sehol sem tettek semmit. Egy alkalommal egy magas-á lásu román személyiség elölt fejtegeite Magyarországhoz való közeledés szükségességét. „Igaz, — felelle a román, — teljesen egyetértek önnel. De mi hódítók vagyunk és természetesen iiern tehetünk ajánlatot a meghódi-toltaknak." — Rövid idő múlva ez a békeköz-vetitő egy magyar államiériiuva! beszélt a kér-déiről. „Késégtelen, — felelte nz államtértiu, — hogy Önnek igaza van. De Magyarország a vesztes és igy nem tehet ajánlatokat a. hódítónak.* — igy húznak szét ez államok és következésként egyaránt szenvednek.
Angliának most Közép- és Délkeleti Európával jóformán semmi forgalma sincs, holott Magyarországon ciös kcrcskt vaa angol textiláruk után, ámde a magyar importőrök csak hosszúlejáratú hitel mellett tudnak Angliában rendeléseket tenni. És ezt az angol cégek nem adhatják meg, mert az országban elég pénz van ugyan, de nem ott, ahol szokott lenni.
A gazdáknál igen sok a pénz és óhajtanak Is költekezni, nemcsak ruhanemüekre, de fényűzési cikkekre is, Igy például nem szokatlan dolog Budapesten, hogy egyszerű gazdák 2—3 prérnkabátot vesznek, darabját 50,000 koronáért. Söt megtörtént •— és ez sem szokatlan dolog, — hogy egy gazda három fürdőszobát vásárolt. Ez a vevő egy évben csak 2-3 szor lü.dik ugyan, de megvitte a fürdőszobákat, mert azok értéket képviselnek. Ezek után képzelhető, hogy milyen kereslet van textiláruk után. De Budapesten csak selejtes olasz és Irancia átu kapható, melyek angol pénzben többe kerülnek, mint a legjobb manchesteri áru.
Célszerű volna, ha valamely laticashirei cég Budapesten raktárt rendezne be és az utazók által u keleti országokban elhelyezendő árukat a vevők onnét kapnák. Esetleg angol pénzügyi csoport ezt u fdinlatot az egész angol texi ipu szamáia.vige^hetné. Ez torradalmut jelentene a kereskedelmi szervezetikben, de most uj módszerek kel.cnek es ezekkel az au-gol textilipar meghódítaná a világ egyik leg-fuiitusabo es legállandóbb piacát.
A szóban levő keietcurópai országoknak azonosak ugyan gazdasági erdekeik, dc politikai céljain homlokegyenest ellenkeznek. Ezt tanúsítja a kis-ántánt megalakulása.
Egy másik igen komoly akadály — az egyes államok kölcsönös tevékenysége. Ez az akadály — szerinte — leküzdhető, de csak egy kormány győzhetné le: az angol kormány. Ha az ongol kormány ereket az államokat angol elnöklet alatt tartandó értekezletre hívná meg, a mtghivá&t az érdekeltek kedvezően fogadnák.
Budapest. Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter kijelentette, hogy a magyar cukorrépából előállított cukor 1921 ben a szabad forgalom tárgyát fogja képezni.
Román perfidia.
Budapest. Hétfőn délután fél 4 órakor futott be Békéscsabára az első bukaresti gyorsvonat. A nemzetközi megállapodások ellenőre a román katonaság a magyar vasutasokat az állomás épületébe zárta és 48 óráig nem engedte őket szabadon. A megszállott területek lakóinak hangulatára jellemző, hogy az aradiak között az a hir terjedt el, hogy a második gyorsvonattal antant missió fog érkezni ezen esetnek "a megvizsgálására.
Rockefeller milliói.
Newyork. A fiatalabb Rockefeller az európai gyermekakció céljaira egymillió dollárt adományozott.
Anglia nem sesm Ausztriát.
Bécs. A nagykövetek fanácsának konferenciája programúi szerint foglalkozott Ausztria -^nséges helyzetével is. A tárgyalások során vita fejlődött ki afölött, hogy hogyan történjék a segliség és hogy mely eszközök a legalkalmasakbak erre. Lloyd George * kijelentette, hogy Anglia semmiféle pénzügyi áldozatra nem hajlandó Ausztria érdekében.
Aki nem legitimista, —
forradalmár.
Budapest. Szilágyi Lajos nemzetgyűlési képviselő a királykérdésről ma egy njság-Írónak ezeket mondotta :
— A sajtóban íl királykérdést ugy állítják be, hogy ^Pflgltimisták szemben állanak a szabadkirályválasztókkal. A va lóságban nem áll e szembeállítás, hanem tulajdonképen a legitimistákkal a forradalmárok állanak szemben. Akik nem
Az elfogott csaló.
Budapest. Még a mult év, december havában történt, hojgya Magyar Altalános Hitelbank fóintézeíében megjelent egy inatrőzruhás fiatalember másfélmillió koronás értékpapírt váltóit be. Az értékpapíron Domonyi Móric aláírása szerepelt, melyet hamisítottak. Hosszas nyomozás után ma elfogta a rendőrség a csalót Kubinszky Lajos bankfőtisztviselő személyében.
Amerika — Európának.
Newyork. Az Európát segitó bizottságnak a középnyugati armerek szövet-sége egymillió mérő gabonát ajánlott fel, hogy az európai Ínséget enyhítsék. A bizottság maga gondoskodik a gabona meg-ór\'éséről és behajózásáról. — Egy északamerikai mérő körülbelül 351/* liter.
Tőzsde.
Budapest. Az irányzat tartott. Az clőtözs-dén a következő volulaéitékcket jegyezték:
Márka 883, s?o!<ol 675, lei 685, o ztr\'ák ho rona, frank 3600.
A korona árfolyam Zürichben: 1 \'55.
GROSS ÉS TÁRSA
bank- és tőzadeblzományosok - NAGYKANIZSA. ==
Iroda: Sugár-ut I., I. eníelct. — Telefon: 321-Lakás: Eötvös-tér 28. — Telefon: 44.
Külföldi pénznemek: (dollár, dinár, márka stb.) valamint
értékpapírok uétele és eladása
a legjutányosabb napi árakon. Tőzsdei megbízások pontos és kulans effectuálása. "M_
mr Leonhardi tinták *w
kőkorsóbHti, — a világ legjobb IrótlntAJa kapható;
IFJ. WR^DITS JÓZSEF
könyvkereskedésében.
§
2. oldal.
MWÉiii . i
^ >
ZALAI HÍRLAP
1921. január 26.
HÍREK.
— Lánczy Leó meghalt. Mint Budapesttől táviralo/zák, Lánczy Leó v. t>. t. t. a Pesti Mngy.ir Kereskedelmi Bjnk elnöke, ma éjjel elhunyt. Benne a pénzvilág egyik le«zseniáli sabb képviselőjét, országunk gazdasági élete egyik legjelentősebb íakkrát veszítette el.
— Doktorráavatás. Fülöp Györgyöt, n nagykanizsai tia\'alság egyik legszimpatikusabb tagját szombaton a budapesti tudományegyetemen a jogtudományok doktorává avatták.
— Házasság. Háfner Ferenc és 67tiner Gizella háxasságot kötöttek.
— Gyenes Lajost letartóztatták. A kinos feltűnést keltő nagy árd\'ánitási ügsben közeledik a nyomozás a befejezés felé. A nyomozás adatai alapján tegnap az ügyészség elrendelte Gyenes Lajos előzetes letartóztatását, aki ügyvédje uljáti felfoly.imodással élt a vég zés ellen. A feltolyninodás ügyébm még ma határoz az uzsorabiróság. A nyomozás értesülésünk szerint a só ügyön kivül a pelróUum-ügyre is kiterjeszkedett, amelyben szintén su lyos visszaéléseknek jöttek a nyomára. A nyomozás befejezése után az ügyészség liala-déktalanul megteszi vádinditványát és igy a kinos, szenzációt kellő ügyben hamarosan meglesz a főtárgyalás. — Lapzártakor arról értesülünk, hogy az uzsorabiróság Gyenes fel-folyamodását elutasította és előzetes letartóz látását fentartolta.
— Lefülelt láncosok. Jó fogást csinállak tegnap a rendőrség nyomozó közegei. Hat lelketlen embert csíptek le, akik disznók adásával-véelével fog\'alkoztak — iparigazolvány nélkül, tehát láncollak, közben pedig busás hasznot föftztek maguknak, tehát árdrágitották is.-— A nyomozók bizalmas uion arról értesültek, hogy a Kinizsi-utca 20 szátn alatt levő vendéglőben több he\'ybeli egyén n.gy üzleteket bonyolít le, disznókat adnak, vesznek s mindezt iparigazolvány nélkül folyia\'ják. - A nyomozók megfigyelés alá helyezték a vendéglőt és töbLRiapi figyelés uttn tegnap telién is érték a láncolókat, amikor épen 16 disznót akartak átadni Döntse dunaadonyi disznókereskedőnek. A láncosok vezére Kéri József korcsmáros. ő kapott megbízási Dömsétől aira, hogy részére 36 drb. disznót vásároljon. A korcsmájában való elfoglaltsága miatt azonban az elfogadott megbízást ugy teljesítette, hogy — 0 is másokat bizott meg. Tóth Lajos pincér, Farkas E\'tiŐ gyógysegéd, Porufszky József, Balogh Pál és Szabó Ferenc járták be a környéket és összevásárolták fiz összes csak felhajtható disznókat. A megbízást ipy sem tudták teljesíteni, mert a 36 drb. helyett 16 ol tudlak összevásárolni és ezt a 16 darabot Is U foglalták a detektívek és átkísértenék a Franz féle hizlaldába. Lefogták azonkívül ^z összes szercp\'őkel is, akiknek Dömsén kivül egyiknek sincs iparigazolványa, őket pedig a rendőrséghez kisérték át.
— A rendőrség figyelmébe. Nip nap után érkeznek hozzánk írásukkal t.unogalolt panaszok atról a lehetetlen állapotoktól, melyek a budapesti jugoszláv követségen uralkodnak. Ezen állapotok miatt úgyszólván lehetetlen rövid időn belül útlevelet szerezni és igy azok a „ialföldi" ilatlvalók, kik jzorer.esetlenségükre a jugoszláv alattvalók kozé taitoznnk, kivannak téve annak, hogy egy rendelet következtében — kitoloncolják őket. Tekintettel arra, hogy ezen alattvalók nagy része szegény* .sorsú háztartási alkalmazott, kik tjnlnbáju\'foji kívül kerültek a toppant súlyos helyzetbe és hasznos gazdasági tevékenységet fejtenek ki, hisszük, hogy a nagykanizsai rendőrségen ezeknek a szerencsétlen embereknek a sorsát megértéssel és méltánylással fogják kezelni.
— Az a bizonyos paraszt-blokk, amelyről egy neimégi uzsoratárgyaUs alka\'mával egyik védőügyvéd csudálatos előrelátással szónokol!, a fapiacon megszerveződött. A mult pénteki hetipiacon egy kocsi fa volt, az is 1160 koronáért kelt el. A mai hetivásáron szintén csak egy kocsival volt a kínálni, körülölte csak ugy rajzott a kereslet és dideregve, összegémberedett tagokkal gondoltak a«ra, hogy fölös mennyiségben hever a /<» a falusi udvarokban, inig itt a városban betegre fagynak az emberek. Hiába, a kegyetlen város osztályharcol a jó íalu ellen .. .
— Kovács épitőmestert (elmentették Körülbelül egy éve töitént, hogy Tausz Jenő tárház! hivatalnok gyanús körülmények kö/őit meghalt. A gyanú az volt, hogy Kovács Járos épi:öme»ter f értette őt halálra. Kovácsol súlyos tes\'isértes büntette rtihtt ma vonta felelősségre a biióság és dr. Rotschild Bíla védelme után felmentette. Az özvegyei kártérítési igényével po\'gari perre utasitottj.
— Kiigazítás. Annak a megállapítására kértek I I bennünket, hogy tktföi számunk Nyiiitér rovatiban megjelent nyilatkozat, melyben Józsefné bocsánatot kér a Polgári Eg)letben történi sajnálatos incidens miatt, Bruncsics Józscfnével való ügyéic vonatkozik és tóié kér bocsánatot.
— Tovább perli Zalaegerszeg a dandárparancsnoki épületet. Mint ismeietes, a duu dárparancsnokt epuiet é< n íehérkép! vendéglő ügyében Zalaegerszeg város és Ragendorter Samu között per fejlődölt ki, melynek során a bíróság immár II ud fokon ítélt Rjgeudotfer javár.i. Rngctidorfer lelajániotb az iddigi perköltségek megtérítését arra dz cselre, ha a város nem folytatja a peit. Fangler Béla nemzetgyűlési képviselő indítványán", aki a további pei költségeket magára vállalta, a város ugy döntött, hogy a pert tová! b folytatja.
— Az Ipartesifllet e hó 29-iki hangversenye Iránt oly nagy az érdeklődd, uogy jegyek m tr csak korláioft szituban kaphatók. A rendezőség léhát ez u!on is figyelmezteti a nag)é douiü közönséget, hogy jegyeiről mihamarább gondoskodni szíveskedjek. A láncoló ifjúságnak örömöt velünk szerezni azzal a hírünkkel, hogy belügyminiszteri engedéllyel a záróra hajnalig meghosszabbíttatott.
— Mennyi gyárunk van? Határaink szűkké válása, ipari erőnk elgyengülését i* előidézte. A legszembetűnőbben pedig nz, ipaitelepek és gyárak számábm. Jelenleg a Csonka-Magjai-országban a dohánygyárakon kivül 213 vas és fém, 121 fi, 162 agyag, 15 cement, 13 ü.«g: 35 tex i1, 50 sokszorosító, 27 bőripaii, 58 élelmezési és 40 vegyészeti ipaipy irtelcp van. összesen 1280 gyárteleppel rendelkezünk Tor-métz.\'lesen hiába vau annyi gyártelepünk, ha tüzelő és nyersanyaghiány azok rendes "működését megakadályozza s termelésük s mosj szinte I\' hetetlenül me^kö^elilhctctleu külföldi és volt nagymagyarországi anyagok miatt pang.
(x) A Nagykanizsai Altalános Fogyasztási SzOvetkezet 192 P. janinr hó 30-an, vasárnap délelőtt 10 Órakor az Uránia un zibau fontos ügyben taggyűlést tart, melyre a tagok tisztelettel meghívatnak. Az igazgatóság.
(x) Aranyat, ezüstöt, platinát, brlllánsot és aranyfogakat legmagasabb árban veszek. Arany, ezüst és orajavitások valamint uj ékszereket művészies kivitelben készítek. FRIED JÓZSEF ékszerész, Sugár-ut 2. szám. (Fő-ut és Sugár-ut sarok).
A szerkesztésért telel. Dr. HIRSC1ILER JBNÖ
A pesti magyar kereskedelmi bank
nagykanizsai fiókintézete a legmélyebb megdöbbenés érzetétől áthatva, tudatja, hogy
Nagyméltóságú LádCZy L.6Ó ur,
v. b. t I. - v. lörtndlhlil Ug, a pesti magyar kereskedelmi bank elnöke,
elhalálozott.
Fáradhatatlan munkás életének minden pillanatát intézetünk felvirágoztatásának szentelte, melyet, országunk egész gazdasági életét átfogó nagy körültekintésével, nagy concepció-I Jávai, mély tudásával, páratlan zsenialitásával, 1 majdnem négy évtizeden át vezetett és irányított. I Bankunkat, országunk leghatalmasabb pénzintézetévé fejlesztette, közgazdasági életünk egyik legjelentősebb factorainak sorába emelte.
Tisztviselői benne jóságos, melegszívű, igaz emberbaráti érzelmektől áthatott tanácsadójukat és vezetőjüket veszítik és siratják.
Emlékét soha nem múló szeretettel és kegyelettel fogjuk ájK>lnl. Nagykanizsa, 1921. január 26.
Intelligens,
kisasszony kerestetik 9 éves flu és 5 éves leányka mellé. Azonnal beléphet. — Cim megtudható e fap kiadóhivatalában.

IID/lNIfl Mozgóltéppalota Rozgonyl-UKttülWutoa 4. gr. -- Telefon 259.
Hétfőn, kedden ós szerdán
liirisarcu ember
II. része: A vészlel.
Izínlmns és fordulatohban 60-velkettö amerikai „Pntlié"-fllm, A főszerepet: RUIH MIAUD lálszd
t-lft«disok.köznapokon este 0, VÍtTsI orakor Vasár- és ünnepnapokon 3, ö, \'/»7 és 8-kor.
Dollár, Dinár
és egyéb külföldi pénzek megvétele és eladása.
Bécsi kifizetések, SE,£ ySLVi
dei megbízások szolid és gyors teljesítése.
PANNÓNIA BANK cs TŐZSDE Bizományi iroda Kaposvár NAGYKANIZSAI FIÓKJA
Zrínyi Mlklós-u, 33. f. era. Int. telefon: 285. sz. Sflrgönycif*:\' Szlgriszt, Nagykanizsa.
Eredeti erfurti
főzelék- és virágmaflvak
Importált „Mette" fele ólomzutolt t.ii>arin,inyrop:una>», in i n d e n n e in ü gazdasági vetőmag, nozclnsíStii- és kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAOYKANIZSA
TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
Forgács és Gyulai
Budapest
RAkóCi-ut B9.
Nagykanizsa
Klnlzsy-utca 5.
Idegen pénznemek (dollár, dinár stb ) valamint értékpapírok vétele ós eladása a legju-tányosabb áron. — Külföldi átutalások pontos és gyors effektuálásn. — TÓzsdel megbízások teljesítése a budapesti ===== és bécsi tőzsdén. =====
Telefon Budapest József 33-44. - Higykailui 3 78
Duntiniuli Ruhadruhíz Míytlsz-= Utó ü Jűcllö üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtőtelep: ^Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fitt- és gyermekrulta raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tóI feljebb.
Elegáns uri öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
DÜHÍHTÜLI RUHflÁRÜflÁZ
EruUeMtr 20.
Nyomatott a kiadóin laJdCDOMál, Gutenberg nyomda, Nagybmizea.
M»t)«l«nlk naponta délután 4 órakor. Egy«« szám ára 2 korona. NyiitUr ti btrdotéMk díjszabás szerint. \' / * " "\'T POLITIKAI NAPILAP Szerkesztőség : Caenaenr-nt 7. szita. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Deák-tér I. - Telefon 182.
IX évfolyam. | Nagyi onizsa, 1921. január 27. csütdrtök jj 21. szám.
A IHrdlykérMj kikapcsolj. Magyar-francia ta$tólii tanra. Av^ás és feiiődés.
Budapest. A komoly politikai kötökben a tegnap e^li pártértekezlet illán az a vélemény alakult ki, hogy a február 3 án tartandó pártértekezlet elé olyan értelmű előterjesztést terjesztenek, hogy ;i politikai életből ki kell kapcsolni addig teljesen a királykérdést, tttig a nemzetgyűlés be nem fejezie azon törvényjavaslatok tár gyalását, melyektől az ország gazdasági épsége, boldögttüffríT\'és jövője függ.
Zászlószentelés.
Budipest. A Kormányzó ur őfőméltósága feliéiselyembői készített gyönyörű zászlót jyáncl. kozoft a nvgyar testórség-nek. A zászlói ma délelólt szentelték fel ünnepélyes keretek között.
Fegyelmi dz ügyvédek ellen.
Budapest. A Budapesti Ügyvédi Kamara 118 oly.m budapesti ügyvéd ellen indiiott vizsgálatot, akik a kommunizmusban szerepet Vállallak.
A felföldi koDMÉl inalta.
Balassagyarmat. A felvidéki szociállsla kommunista párt erőteljes agltácíót fejt ki a forradalom megvalósítása érdekében. A katonaságtól semmit sem tartanak, mert a katonaság teljesen a szakszervezetek hatalma ;ilatt áll. A szakszervezetek összes tagjai fegyven kkel és gépfegyverekkel vannak felszelelve. A rozsnyói bányák és a rimaszombati ipartelepek munkásai is el vannak látva fegyverekkel. Csak az orosz kezdő akciót várják, aztüán ők is a cselekvés terére lépnek.
Nagy vihar Erdélyben.
Kolozsvár. Tegnap, óriási orkán vonult végig egész Erdélyen. Mindenféle rettenetes pusztításokat oko>o\'t, a távíró és telefon vezetékeket megrongálta, u^y hogy tegn.jp óta Bukarest lel sziinelel a távíró és telefon forgalom.
Apponyi Kolozsvárott (?)
Bukarest. Genfbői érkező hírek szerint gróf Apponyi Albert még január havában Kolozsváiotl a magyar ktillináról konferenciákat szánd "kozl\'t tartani.
Ausztria megsegítése.
Bécs. A párisi értekezlet elhatározta, hogy Ausztiia pénzügyi támogatását nem kottnányokia, hanem magánintézetekre bizza Ebből a célból Európa újjáépítése é:dekében\'a magánintézeteket egy nagyszabású tömörülésbe kell szólítani.
„Kormányoznak" a szerbek,
Szeged. A sze b h dóságok elrend lték az igavonó állatok összeírását. Az Össze Írásnak február hó 15 ig be kell fejeződni. E rendelték azonkívül a junius és július hónapokra a sorozást. Egyenlőre az 1901. évfolyambelieks kerülnek sor alá, természetesen nemzetiségre való tekinti t nélkül
Budapest. Ma délelólt megalakult Budapesten a Magyar Francia kereskedelmi kamara.
Kilencedszer.
Budapest. A szolnoki gyermekgyilkosok: Kiss István és neje ezmtal kilencedszer változtatták meg vallomásukat. Az ügyészségen kijelentették, hogy Csapó Etelt és kislányát nem ók gyilkolták meg és a kérdéses időben alibit tudnak iga zolni. A kritikus időben ók Törökszentmiklóson tartózkodtak és igy a gyilkosságot nem követhették el.
Gyászol aiflosyarsozMIéltí
Budapest. Lánczy Leo halála gyászba boiitotia a magyar közgazdasági életet. A legtöbb budapesti bank épületén gyászlobogó leng, a Pe ti Magyar palotájának főldszinlje pedig fekete drapériával van bevonva és a földszinten délszaki növények, cédrusok és kandehberok közölt fekszik a/, intéz:t nagy halót\'.ja. A temetésén a kormány .is * képviselten magái.-,
Magyarország beiéi a tiepszöveíségbe.
Budapest. A Badener Nalionalzeilung tudösilója elölt Apponyi Albert gróf ki-jrlentetle, hogy Magyarország be akar lépni a népszövetségbe, ha a trianoni békeszeiződés ratifikálása megtörténik. — Magyarországra nézve hülönösen az bír nagy fontossággal, hogy a mezőgazdasági munkáskérdé-bett nemzetközi megállapodással dönlrenek.
Tőzsde.
Budapest. Az irányzat tartott. Ai előiőzs-dén a következő va\'úlalHék^ket jegyezték:
Napo\'eon 1700, dolár 517, lira 1950, szokol 7C0, lei 702. o^trák korona 86, dinár 1470, frank 3750
Dundntull Rulwáruház öeíytlsz-— tltó és Jűültú Qzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtőtelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhivjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fin és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns url öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szives pártfogást kér
oonAhtoli rdhaArohíz
Erzsébet-tér 20.
V<$/ \' dinen Hegedűt Nándor Andor ju XíUPOsn^WÍnert nevü közgazdasági Iró könyvet Irt, mely a Jövő néten hagyja el a sajtót. Könyvének igen érdekes réazl«té| sikerült megszereznünk s azt a következőkben adjuk olvasóinknak:
fia adó utján meglehetne o\'<Jani a pénzügyi és kO?gazdasági válságot, akkor a pénzügy-miniszter reformtervezete kiaknázott minden lehetőséget. A r-íszvénylársaságok tökeemelés sel kapcsolatos 15% os részvényleadása, a 25%-os vagyonvállság, a tilkolt és rejtett pénzkészletek (idegen vaiu\'ák) pdó alá vonása, a l>\'-\'létek és lolyószímlák 20% os zár alá vétel e, zseniális finánclechrilkal ötletek és milliárdos bevételi lételek. Ha mindtzekhez hozzá vesszük a teivezeit kiadós h«dmentességi adót, a fo\'galom szabadsága fejében tervbeveit nagy forg.ilmi adót, a gyufaadót, őrlési adót, a felemell boradót és amiket Korányi már bevezetett, a sok milliá doi .jelentő fényűzési adót, meiy n igyjábjn kombinált forgalmi és fo gyaszlásiadó, a lizszeressé Menteit és szintén 100-féle regi adókat és illetékeket, a 50 koronás burkolt cukoradót, akkor ha névszorlnt nem is tudtam- valamennyit felsorolni, adva van az az 1000-féle adó, amelyben senki rera istnerlieii ki inasát, aminek következtében az igazságos megadóztatásnak nUg a lehetősége is abszolnt ki van zárva, de biztosává van ennyi bt vét: I, Amennyit a pén/.ügyminlsztt r c<ak aknr... De viszont normális ékiet nem tudok elképzelni 40 koronás cukor.->dó, 2 korona és magasabb cigaietta ár és leheleten vasúti vl-lcklij melleit.
Ha valaki azt hiszi, hogy ilyen adók utján tartósan megjavítható a költségvetés passiv mérlege, akkor számításon kivül hagyta. hogy ilyen súlyos á hárithaló adók ujabb drágulást okoznak és gy az egyensúly csak képletesen van helyreállítva. Mialatt a bevéiel befolyik, a a kiadis nagyobb számra dagad. Ez az első tévedés, de nem a legfontosabb.
A főkérdés a/, hogy ha 100 milliárd lesz is az állam I evélele, több lesz c a kenyér és a munkaalka\'om? Olcsóbb lesz e az ételein cs több a dolgozni akarók jövedelme? Megmentettük az emberi? Meri az ember és energiája az az állam reális értéke. Helyreáll c a munka, jövedelem, bér é* piaci ár felkavart egyensúlya, mely okozza, hogy a munka meg nem indulhat? Ez a kérdés és a megoldás lényege. Meg sztfiílietik-e a bizonytalanság, melyet a dolgozni akaró tőkének éreznie kellett, ha senki sem képes az adóját kiszámítani és igy a vállalko zásba reálisan bekalkulálni? Tapasztaltuk, hogy lia az állam minden vagyonra rntenné a kezét, — a termelés és az egyén jóléte még rosszabb.
A pénzbőségnek nem kell megszűnni. Ha ez volna elég nagy bij, ennek radikálisabb gyógymódja a csekk kötelező bevezetése. A belföldön igy nz aprópénz kivitelével akár minden pénzt ki lehel vonni a forgalomból. De orvoslása-e 17. a baloknak ?
Kell-e emelkedni a valulának ? Ez az állandó ugródeszka. Számos cikkben mutattam már ki, hogy a jobb valuta e\'dorádóji puszta délibáb.
Áldás a javuló valula, ha az ember pénzét betétbe, vagy leiéibe helyezi. Mert ha az 115 centimos korona, 10 centimre emelkedik, a pénz innnka nélkül kb. 10 szer akkora értékre dagad. De rosszul jár, ki átut vagy bármit vdsárol, aki a pénzét befektette. Mert milyen méitékben emelkedik a heverő pénz értéke, ugyanolyan mértékben károsodik az, aki a befektetéssel nem tudta bevárni a jobb valutát. Ha legjobban az jár, aki pénzével semmibe sem kezd, világos, hogy a valuta emelkedése általános pangást idéz elő. A termelés még veszedelmesebben áll meg és a vállalkozókedv teljesen megbénul. A kereskedő sietve túlad por tékáián és uj vásárlásba bociátkozni nem mer. KU\'bb u kockázat és nagyobb u haszon, ha
oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. január 27.
nwri\'xcr?.) vb s -,-i ts •aaaagafflnm j —i J I — —T
hever a pénze. A gyáros tulnd gyárin, a háztulajdonos ház/in, mcM a nagyösszejíü korona reális nagy ériékké emelkedik. A részvényes eladja értékpapírjait, a nagybirtokos eladja földjét a mai nagy áron és dúsgazdag lesz korona spekuláció által.
A bankok 400 millió írank külföldi idegen valuta tartozása 15 milliárdról 1.5 milliárdra apad, ez esetleg a jobb valuta lólába, — de az ország 68 milliárd adóssága 600 milliárd mnl korona értékre emelkedik. Akkora szám, mellyel győzni nem lehet, csak elbukni ... A bankokat másképen is meg lehet menteni. Meg is kell menteni, mert a hivatás, mi ri^uk vár Magyarország újjáépítésében óriási jelentőségű.
A tisztviselőket és a fix jövedelműeket sem lehet igy nem menteni. Erinek szükségességél leghangosabban a proletár diktatúra hirdette és azóta minden kormány. De amit az ügy érdekében teltek, nem javított a helyzeten, ha nem lokozla ezek nyomorúságát. így a jobb valutától remélt olcsóbb ár is csak hiu ábránd, ha a munkanélküliség még nagyobb arányokat ö t és a keresi t lehetősége megszűnik A termelés általános pangása mindenkit magával ránt, — és minden fordulat viharja a fix jövedelműeket sújtja leginkább.
HÍREK.
— KI les* Zalavármegye főispánja ? Mint ismeretes, Eiiiter Zsigmond kormánybiztosi a belügyminiszter állásától felmentette. Az uj főispán személyére vonatkozólag értesülésünk szerint már inefci idultak a tárgyalások és Kolbenschtag Bélát g kérdésben Pestre kérették. Kolbenschlag már három nap óla a fővárosban tartózkodik, de ugy érlesü\'ünk, még mindig nem tudott dönteni, hogy elvállalja-e « főis-pánságot.
— Az ország legnagyobb malomvállalata
Nagykanizsán. Tegnap igen fontos eseménye volt a nagykanizsai közgazdasági éleinek. Megalakult a Transdattubia Egyesült Gőzmalom r. K, mely egyelőre húrom malomérdekeltségel foglal magában: a nagykanizsai Franz-féíe, a körmendi és a bonyhádi gőzmalmot, azonban a tárgyalások már befejezés felé közelednek az enyingi malmot illetőleg is. A részvénytársaság székhelye Nagykanizsa lett, elnöke pedig gróf Hoyos M\'.ksa, vezérigazgatója Pongor Henrik. Az uj nagyarányú vállalat értesülésünk szerint egységes részvényeket bocsát ki és máris megállapodlak abban, hogy a körmendit 2: I, a bonyhádit 21/*: 1 arányban váltják be. Az enyingire nézve most vannak a tárgyalások folyamatban. A Transdanubia részvényeket a napokban már a tőzsdére is bevezetik.
— Körmendy megnősült. Köt immly Árpád, a HeltoUszIntársulat baritonistája, kinek nagy szerű alakját jól ismerték Kanizsán minden lété, mint értesülünk bcevezttt a házassfg boldogságába. Folyó hó 19-ín Budapesten taitoita esküvőjét pálfalvi Paál Stefikével.
— A VAC mulatsága. A Nagykanizsai Vasutas Athleilkai Club lebruár 1-én a Polgáii Egyletben műsorral egybekötött táncmulatságot rendez. A műsoron többek kőzött Sauertnann Béla és Jügerné, továiibá rz Ipartestület d.ilár-dája is szerepelnek. A mulatság kezdete este 7 ór.i és hajnalig fog tartani. A világításról a VAC gondoskodik.
— Védekezés a marhavész ellen. A bel-ügyniiniízter rendeletet adott ki, melynek ér-leimében n demarkációs vonalon tuiiól szalmába, szénába s más effélébe csomagolt árut igy lecsotttngolvn nem szabad forgalomba hoMii. A csomagolásra használt szalmát, vagy szénát sem takarmányozásra, sem almozásra nem szabad felhassn^Ini, inert ezáltal állata inkal a rendkívül ragályos marhavész veszedelmének tesszük k>, hanem azonnal el I.qII égetni.
— Uj könyvek. Tekintélyes könyvsorozat tal lépett a nyilvánosság elé a Pallas könyvkiadó társaság. A számra néive is sok uj magyar könyv kiemelkedő esemény irodalmi éle-lünkben, — Bársony István kötete Magyar élei cimmel egy sereg pompás, Izzóan magyar cl beszélést foglal magába. Bársony kedves, közvetlen elbeszélő hangja, mély emberismerete, rajongó természetimádása, szóval minden ragyogó tulajdonsága, ami Mvételes pozíciójába
emelte, teljesen érvényedül ebben a művében is.
— Karinthy Frigyes teljesen egyedül áll a magyar irodalomban. Föllépése óta iskolát teremtett, a karintik, légiói rajzanak kőiőiiünk, de csak a modort halták ellesni: a üa^yszerü képessége, mellyej^ elgondolkodásra tud késztetni, amikor megnevetteti, máig is egyedüli, kizárólagos tulajdona marad. „Ne bántsuk egymást\'\' cintű kötele igen jellemzően mutatja e kivételes képességű Írónk aictt. Az ő humora nem szavakon forog, mint nyikorgó fatengc lyekcn; művészetében az eszmei észrevétel a fontos, viccei, ötletei csfk, utalások a lelkében izzó és mély gondolatokra!\'
— Az uj angol hadügyi államtitkár.
A Times jelentése szerint Cliu-chiH utódjaként valószínűleg Lee of Farthavi lordot nevezik !:I. — Hamlllon Lee lord 54 éves, 900 ig katona volt, azután a politikai pályára lépeti és ajt angol alsóház konzervaliv párljdhof laitozott. Lee mint angol katonai meghízott részt veit a spanyol-amerikai háborúban jelenleg mint az északamerikai és távolkeletj kérdések fzak-ériöjét ismerik.
ix) Cesarlna utolsó része: .M ini Ge
gaards bosszúja* kerül bemutatásra az Urániában. E résszel befejeződik ez a nagyszerű filmalkotás. Igazán tökéletes munka és rendezés, melyhez foghatót a .filmirodalom eddig nem piodukáll. J gyek egész nap kaplntók.
(x) A Nagykanizsai Általános Fogyasztási Szövetkezet 1921. jnnulr hó 30-án. vasárnap délelőtt 10 órakor az Uráoh meziban fontos ügyben taggyűlési tart, m lyre a tagok tisztelet tel meghívatnak. Az igazgatóság.
A szerkejitésért felet: Dr. HIHSCULF.lt JBNÓ
Köszönetnyilvánítás.v
Szereteti drága jó férjein el | hunyta alkalmával mindazok, akik mérhetetlen fájdalmamban osztozkodva a részvét kíilső jelét sem mulasztották el nyilvánítani, fogadják ez uton leghálásabb köszönetemet.
Nagykanizsa, 1921. január 26. Őzv. Karancsy Istvánná.
Ezüst karkötó óra
hétfőn délelőtt 11 és 12 óra kö/őtt 1 ő-ut 9. számtól Fodor dr. ur lakásáig onnan Csengery-utcáu a sorompóig, a sorompotól a piacon levő binget-félc hussátorlgé onnan vissza Fő-ut 9-Ig elveszett. Megtaláló Illő jutalomban részesül Fő-ut 9. 11. cm.
HVl AM! A Mozgóképpalota Rozgonyi UKHlHHutCH 4. sz. Telefon 259.
Csütörtök, pintek, szombat és vasárnap
C67ARINA
Ulll* része0 ,,Maud Gregttards bosszúja"
Főszereplők: Min Mag és Hans Hlerenflorf.
JSSSBSSE köznapokon este 0, JJ!f ís U orakoi Vasir- és ünnepnapokon 3, 0, l/t7 és 8-kor.
Wl A Y ER KÁROLY
ruhafestő , vígytlsztltó-, pllslrozó- és gőz-. mosó gyára
Ismét rendszeresen elvállal o szakmába vágó munkákat
Gyár: Kölcsey-utca 19. sz.
Gyüjiőtelcp: Ffl-ut (Korona szállodu)
RÓTH PÁL bank- és tözsdebizományos
Nádor ufen 9. — Interurbán telefon: 293.
-TiTiT -
D
o 11 á r, Dinár, Márk a és egyéb külföldi pénznemek eladása ós vélele.
Tőzsdei megbizá- Külföldi átutalások sok a budapesti és pontos
bécsi tőzsdén. effektuálása.
Eredeti erfurti
főzelék- és virágmagvak
importált „Mette\'Méle őlomzárolt lal;nrmányr<>pamag, in i n d en 11 c niü gazdasági vetőmag, gazdasági- és kerti eszközölj kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAGYKANIZSA
TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
Doílátv Dinár
és egyéb külföldi pénzek megvétele és eladása.
Bécsi kifizetéseit, s£ ÍSVSS:
del megbízások szolid és gyors teljesítése.
PANNÓNIA BANK és TŐZSDE Bizományi Iroda Kaposvár
NAGYKANIZSAI FIÓKJA
Zrínyi MJIdós-u, 33. I. em. Int. telefon; 289. sz.
Sflrgönycim: Szigrlszt, Nagykanizsa.
MÁGNÁS
C1V»4§
C1ÉMET
használjon,
ME1Z1 NINCSEN JOBB A VILÁGON
Forgács és Gyulai
Budapest
RAkóCl-Ut BB.
Nagykanizsa
Ktntzsy-utca 6.
Idegen pénznemek (dollár, dinár stb ) valamint értékpapírok vétele és eladása a legju tányosnbb áron. — Külföldi átutalások pontos és gyors effektuálása. Tőzsdei megbízások teljesítése a budapesti --és bécsi tőzsdén. ==
Teltlon Budapest Jíisel 33 44. - Nagykatifua 3 78
KÉPESLAP UJDOHMOK
HQGU VÍlLft;ZTÉKBfiM RftPJfflTÚK
D.
Nyomatott a kUdétulajdooosnil, Gutenberg nyomda, Nagykanizsa.
Zalai Hírlap
M»c|«l«nlK nau9oni» délután 4 órakor. Cgyaa szám ára 2 korona. Nylltttr ét hirdetések dlJsubAe sxerlnt. POLITIKAI NAPILAP i Szerkesztőség: Csengerr-vt 7. szám. — Telefon 41. Kiadóhivatal i Ueék-tér 1. - Telefon 182.
IX: évfolyam. | Nagykanizsa, 1921. január 28. pénUk 22. szám.

Haznionneli a ^zoctűlista vezéri
\' Budapest. A magyarországi szociáldemokrata párt két hires vezére, B u c h i n-ger Manó és Peyer Károly a jövő hó nap folva*nán visszatérnek Magyarországba. Hazatérésük összefügg a szocialista kongresszus előkészítő munkálataival. A szociáldemokrata párt ugyanis elhatározta, hogy március közepén országos nagygyűlést rendez, melyen döntenek afölött, hogy megmaradjon-e a párt pasz-szivitásában, vagy pedig már a mai viszonyok között is a cselekvés terére lépjen. E gyűlés * előkészítő munkájában e két vezér is részt vesz.
Szeged megkapta az esi/etemet.
Budapest. A kormány ma véglegesen döntött afölött, hogy a kolozsvári és pozsonyi egyetemeket Szegedre helyezi. Az előkészítő munkálatok folynak, ugy, hogy a 21—22-lki tanévben már mindkét egyetem Szegeden nyitja meg kapuit.
A milliós csaló.
Budapest. Kubinszky Lajos bankfőtisztviselő ügyében, kinek milliós csalása ismeretes, a rendőrség ma befejezte a nyomozást és Kubinszkyt átkísérték az ügyészségre. A soros vizsgálóbíró már ki is hallgatta. Minthogy a bank visszavonta feljelentését, a vádlott ügyvédje utján szabadlábra helyezését kérte. Az ügyészség még ma dönt a kérelem fölött.
Hntlzjlcs századost (elmentették
Budapest. A hadbíróság ma délelőtt 9 órakor hirdette ki Linder volt had segédének, Hadzsics Századosnak ügyében az ítéletet. A bíróság a századost a felségárulás és a zsarolás vádja alól is felmenteite.
Miit a cseb ktlpilÉM
Prága. Benes cseh külügyminiszter tegnap a nemzetgyűlésen nagyszabású beszédet mondott. Foglalkozott az osztrák és magyar pénzváltsággal is és arra a megállapításra jutott, hogy az uj politikai és gazdasági rendszert kell felállítani, hogy a beke és rend biztositható legyen. Hangoztatta a forgalom és az egész közgazdasági élet szabadságának szükségességét. A jelen közgazdasági viszonyai nem tarthatók fenn, mert minden ország többé-ke-vésbbé hódol bizonyos közgazdasági nacionalizmusnak. Ugyan nagy előnyei vannak ennek, de meg vannak a nagy hátrányai Is.
Román autonómia?
Páris. Az Eclair prágai táviratot közöl a rutén autonómia előkészítő munkálatairól. Egy másik távirata szerint Benes cseh külügyminiszter kérdést intézett a varsói kormányhoz az irányban, hogy milyen magatartást foglal el a Habsburgok restaurációjával szemben. A lengyel kor-
;hwny azt válaszolta, hogy óvakodik és nem kiván beleavatkozni egy ország belügyébe sem.
A ptirlsl tanács befelezte üléjeit
Páris. A német tartozások tárgyában az angol megbízottak között\' az a vélemény alakult ki, hogy mielőtt a tartozások összegét a tanács megállapítaná, meg kell vizsgálni Németország pénzügyi helyzetét. A francia megbízottak a javaslathoz hozzájárultak, de azt kívánják, hogy egyidejűleg nleg kell vizsgálni Franciaország gazdasági helyzetét is. Előterjesztik egyúttal x Domer indítványát, mely a jóvátétel feltételeit a bolognai értekezleten megállapította. Loyd George, kit az előterjesztés meglepett, azt kérte, hogy Domer indítványát tanulmányozás céljából osszák ki és csak aztán határozzanak érdemlegesen.
Páris. A miniszterelnökök konferenciája ma befejezte tárgyalásait és ugy határozott, hogy megbeszéléseit február 21 én Londonban folytatja. A tegnap délutáni ülés 4 órától 8 óráig tartott. A szűkebb bizottság, mely a határozatokat szerkeszti, ma délben még összeül.
Visszautasított fizetésemelés-
London. Az összes angol miniszterek lemondottak a — fizetésemelésről. Véleményük szerint Angliának minden téren takarékoskodni kell és ők jó példával akarnak előljárni.
A román szenátus ülése.
Bukarest. Karácsonyi szünet után ült össze először a román szenátus C o a n d a tábornok elnöklete alatt. Coanda, ki a nagy merénylet alkalrával fejsérülést szenvedett, már teljesen felgyógyult és ebből az alkalomból az ülés zajosan ünnepelte. Az ülésen a földbirtokreform és a választójogi törvényjavaslatot tárgyalták.
Tőzsde.
Budapest. Az irányznt tartott. Az előtőzs-dén a következő valutaértékeket jegvezték:
Napoleon 1635, font 1875, dollár 4P1—96, frank 3600. márka 900—899, Ura 1900-35, lei 706—10 szokol 693—88, dinár 1400-20, lengyel marka 72
Dollár, Dinár
ós egyéb külföldi pénzek megvétele és sladésa.
Bécsi kifizetések, sssí MISE
del megbízások szolid és gyors teljesítése.
PANNÓNIA BANK és TŐZSDE Bizományi iroda Kaposvár NAGYKANIZSAI FIÓKJA
Zrínyi Mlktós-u, 33. 1. em. Int. telefon; 283. sz, Sürgönyeim: Szigriszt, Nagykanizsa.
KÉPESLAP UJDOHMOK
gr HAGY ViLl\'ZTÉIUMI! KAPHATÓK "•«
IFJ.M JteF IftiMnttft.
»
Vajúdás és fejlődés.
ii.
Brillírozni akarunk, deticitmentes költségvetéssel, mint a harctéren, hol legtöbb vért áldoztunk. Alkalmat akarunk adni a jóvátételi bizottságnak, bogy hadisarc igényeit kielégítse és behajtsa a költségvetés többletet. Azt akar-juk-e dokumentálni, hogy nagyobb a tehcibiró képességünk, mint valóban? Ha ezt akarjuk, akkor meg hatra van a levegő- és vánkosadó, mint fogyasztási- és fényüzésiadó. De ha a hadsereggel kapcsolatban helyesen mondotta A p( \'Ugyminiszter, hogy kalandos vállalkozásra egy krajcárt sem ad, mert a bíke fei fog bo-rumi akkor is, ha mi semmit sem csinálunk, még fokozottabb mértékben áll ez a valutára.
A helyzeUn nem változtat, ha a bankóprés helyett a* adóprés működik. Sőt súlyosbítja. Az adó csak akkor va óban adó, ha megtelelő munka és termelés gyümölcse gyanánt megtelelő jövedelem áll mögötte. Különben csak a pénz bevonása és ami még károsabb, a tőke elvonása. Igy csak önmagunkat esszük meg és a betegnek el kell pusztulnia, ha saját vérével kell táplálnunk. Az állAi rl bevételek ilyen tokozása elvonja meg a lehetőségét is Annak, hogy az ország lábra állhasson, mert hogy a gyár újra üzembe helyezhető legyen, hogy a vállalatok újból megindulhassanak, hogy a kereskedő újból megtölthesse üzletét áruval, hogy a háztulajdonos házát karba helyezhesse, hogy uj építkezés és uj gyári , ipari- és kereskedelmi-alapítás kezdetet vehesse, annak pénz, éppen nagyon sok pénz az előfeltétele.
A cél a termelés megindítása és fokozása. A pénz csak eszköz. Viiág03, hogy az eszközt kell a termeléshez alkalmazni és ennek rendkívül kedvez az alacsony valuta. Szakítson pénzügyi politikánk a jobb valuta vesszőparipájává\'. Hiszen, ha ennek jelentősége volna, ezt könnyen el lehel érni, kevesebb beszéddel, de több gazdasági érzékkel.
De ha valaki azt hinné, hogy az igy megjavított magyar koronával olcsóbban vásárolhatunk, az nagyon téved. Csak a következő eladás lehet Annyiszor rosszabb, mint ahányszor ott a korona emelkedik. Mert ha vásárolni akarunk, dollárban, frankban és fontban kell fizetni és amilyen kiszámíthatatlan a tőzsde, megtörténhetik, hogy lényegesen kevesebb Idegen valuta kereslete és korona kínálata nagyobb áreltolódast hoz léire a korona rovására.
Mert ilyen a tőzsde. Ez legyen az alap, amelyre epiteni érdemes? L> het ettől függővé tenni a termelést és a pénzügyi politikái? Hát a mostani pénzügyminiszter sem veszi észre,* hogy saját pénzen semmit se.n lehet vásárolni? Kl olasz, a német, a többi állam sem tud a maga pénzén vásárolni. Csak ml és néhány Éhes Fülöp csinál köpést idegeu "valutaban. Az amerikai csak dollárért, az angol c>ak fontért, a német csak márkáért stb. ad árut. A komoly kereskedő nem akar börzézni és az adott viszonyok közt reálisan csak saját pénznemében merheti portékáját. Csak ezzel tud kalkulálni. Dc abban bizik is legjobban.
A pénzt kell a helyzethez alkalmazni és nem a helyzetet kell felborítani a pénz miatt. A 2 centimes korona alapján kíséreljük meg a munkabér és piaci ár egyensúlyát helyreállítani. Tegyük a koronát igazságos értékmérővé. Akár milyen alacsony valutával is lehet igazságosan mérni.
Ha az állami bevételek emelésénél és fokor zásánál a mai koronát vesszük Alapul, nem lehet komoly akadálya annak, hogy a fizetéseket is ehhez viszonyítsuk. Inkább ezt kell tenni, mint a termelést megbénitAni, az emberek muukaképe^ségét kockáztatni és az erkölcsöket aláaknázni. A nagyobb szám is különben is nagyobb lehetőséget nyújt a beosztásra és takarékosságra. Minden kis összeg nagy számra dagad és így megfontolásra késztet.
2. oldal.
ZAlAI hírlap
1921. január 28.
Ha C2 egyelőre ujabb inflációhoz vezetne, nein olyan nagy baj, mint amilyennek látszik, /. .nai árfolyamon 12 milliárd forgalomban levő b jegy legtökéletesebb ércledezeté\'\': 500 n. ió arany vagy ezüst korcna elegendő. Olyan kis szám, melylyel szemben az ugy: e-vezett pénzbőség puszta Hzl • törpül. í felüliől vetnek véget a korona „pekuláció-ezzel megszűnik a közgezdasági bizonyLian-ság. ha nem fenyeget a valuta-emelkedés é6 ezzel az értékek ujabb eltolódása, megindulhat a munka. A tőzsde olyan emelkedő lenne, mint soha. Csak igy lehet az érdekel a termelés szolgalatába állítani.
Mindent pótolhatunk ha tudatosan és terv-szeiuen csinaljuK azi, amit mar regen meg kellett volna kezdeni. Ne gyártjuk a világ legkomplikaitaob adótörvényeit, ne szspoiilsuk a felesleges munkai és az adminisztráció1. — Alem alkotó munka az, amit holnap meg kell változtatni, aminek végrehajtásahot annyi adó tudós kell, amennyi as egész világon nincs és annyi draga paptros. Ez az ezeiíele adótörvény valluzuauk, de az etihez szükséges ad-minisztiáció, ha egyszer megszerveztetett, ál-lai dó megiertielese az államnak. De hibázzunk már az elTudutasnál. Oiyan adótörvényeket kell hoznunk, nieiycknek csak a kulcsát kell időről időre a valuta szerint és a kiadásokhoz képest változtatni... És ez nem lehetetleu.
Csak a munka és a teimelés segiihet. A falu kulturáját kelt emelni, hogy a falu többet termeljen. A munka meghozza a kamatokat. Kezdődjek meg a töke tudatos átcsoportosítása. Aki cs.iK fö.det tud művelni és állatot nevelni, annak adjunk e ícreu lehetőséget, hogy minden energiáját és minden lei-őseget kimenthesse. A nagybirtok nagytó.. kényszeiüljön Intézményesén ipcil, gyáit és kereskedelmi vállalatokat lete»iteni.
Főispán ne legyen az, aki reprezeu\'M ii tud, hanem főleg az, aki a közgazda?\'.^\' éleiet meg tudja luditani a raegyéi>e.i, aki központi t .-honészetet és sertéshizlaldát tud letesueni, minden alkalmas helyen tuió- és vajgyárat, bolgár kertészetet, szesilózdét, tésztagyárai, legUgyarat, füteszielepet bib. áldásos intéz-m nyt amihez van n>erslennenyUni(.
HÍREK.
— A sétatér kibővítése. Még egy 1919. évben taíiuit küigyui- a cillokbiozia a fCUiei ki Lióviiései » ti le a célía a Meikur nyárra e» a nieiiette Jevó PdUct-íc.e epuietie kuajdt.tusi engedélyt ken. A belügymiubztei nem adja meg «z engcUetyt a mui korú menyekre való inv.iinuzabsni, de miuiho^y elvből nincs kifogása a sétatér iciüiet^oe eros/aitosan beekeiooő epmeiek kisajatitása eben, «zi ajanlja, hogy a keul nei halasszak ei 8 -10 évre. — A vaios iszonyúd élni fog át ajdiiiou hdlndeskal, de léiünk attól, hugy letemk a 8-lU ev es uj kisaj>ttilá>i engtdciy keiéseie i.em kerül »or. Mell na olyan szépen halad a setatci gondozasd, mint jeienlig, a sétatérből mind.-n lesz Csak nem sétatér s nincs kizá>va, hogy a gaz-dnxigi elet Ckctteges fejlodeievcl epen majd a Meikur fog kisajátítási engedélyi kérni a sétatérre, amely a mai gondozás mellen 8—10 év mulya biztosan — vadonná lész.
— fclmullott a requlráláa veszélye. A
gabonagyujto bizottság tor>>zUr ezn dcs cuiök-lete alatt tegnap gyűlést taitott az Áruforgalmi Rt. elnökségének és a helyi bizottság >k kiküldötteinek részvételével. A gyűlésén elhatározták, hogy a gabonabeszolgáltatás határidejet február 3-ig megnosszabbitják. A bizottságot trae határozatában az vezette, hogy a még késedelemben levő termelök valamennyien kijelentettek, hogy kötelezettségüknek eleget fognak lenni, de haladékot kérnek február 3-ig, meri kaiönböző okok miatt csak ezen idő alatt tudna* eleget tenni kölelezetiségüknek. — Mint értejQIUnk, a kivetett 14 Waggou gabonából II és fél waggonnat befő yt és c?ak fel wag-gonnul hiányzik. A február 3-ikl dátum lejártával csak azok ellen inditjak meg az eljárást, luk vállalt kötelezettségüknek az ideig sem tesznek eleget.
•— Az Ipartestület holnapi hangversenye
a legieijeaeoo siker jegyeotn fog Uh.lyui. t\\t anyagi siker már is biztosítva van, mert mint érte»ü"!nk a jegyek legnagyobb része már
elővételben elkelt. Az erkölcsi siker pedig bizonyára nem fog elmaradni, hiszen annak a rövid, de annál csattanósabb programmnok minden egyes száma a legkiválóbb műkedvelő-szereplők kezebe van letéve. Biztosítja ezt a sikert az is, hogy belügyminiszteri engedély-iyel hajnalig hrt majd a tái\'C és hogy az es-télyt az — Ipartestület rendezi. A hangverseny pontosan 7 órakor kezdődik, aki tehát a magas szinvonalu programm egy számát sem akarja elmulaszlaJ, az pontosan jel"njék meg, mert\'úét órakor az ajtókat lezárják es csak a pauzák alatt lehet majd a terembe menni. Tekintettel arra, hogy a bevétel az Ipartestület menháza javára fordiltatik, felülfixetéseket köszönetté\' fogadnak.
— A Margitszigetre tervezik a magyar stadiont. Nemcsak a sporivi.agnak, de az égisl magyar társadaomnak mar a világhá-boiu előtt úgyszólván nemzeti kérdése völt a magyar stadion ügye, amely különösen bitkor éiett nagy fontosságúvá, amikor a Nemzetközi Oiymptai Bizottság 1914. eyi párisi kongresszusán eivben hozzájárult ahhoz, hogy az 1920. évi oiyinpiai játékok Budapesten rendeztessenek meg. A világháború természetesen megakadályozta a nagyszabású terv megvalósítását, de a magyar stadion ügye azért most újból napirendre került. A Mdgyar Oympiai Bizottság stadionepitö bizottsága legutóbb tartott ülésén foglalkozott a leendő stadion helyének kérdésével és ugy határozott, hogy a tervbe vett különböző helyek közül a Margitszigetet tartja a legalkalmasabbnak erre a célra, ugy nagyszerű központi fekvésénél és természeti szépségénél fogva, mint főleg azért, mert az épület vasbeton anyagához szükséges kavics ott helyben kínálkozik a Duna medréből, ami nagy iuvarköitsegmegiakaritast jelent. A stadion a sziget olsó részének a budai oldalon levő leltöltölt területén van tervbe véve, az építkezéshez szükséges költségét pedig oly módon gondolja előteremteni a bizottság, hogy a stadionnal kapcsolatban Üzleti alapon szállót, fürdőket, színházat építenének a versenypályát körülvevő területre.
— UJ kOnyvek. A Pallas könyvkiadó társasig megioue a magyar kiadók közönyét és egesz sereg uj könyvvel lépett a nyilvánosság ele. A Paiias kiadasabau jelent meg az alábbi kei könyv is:
A könnyed eioiszélő művészetnek régóta kedvelt kepviselője, Dánielné Lengyel Lauia A* adlersfeldi Stenl Ágnts című ngenyeben Ujabo bizonysából iet< hivaiotlsagaról. A regi ny bizonyo> távlatot mutat az éleltei szemben, sz nle erőteljes intahozas a naturalizmus cgyeduialma eilen. Tiszta, nemes töioavesek jenemzik a müvei, amelyet 8 m«.se éidekesege, az alakok jeiiemzésenek önmaguktól áradó vo.ta, sokáig emlekezetessc, ma<adandó értékűvé avat.
Komáromi János alig néhány éve ir és n.ü-veivei beCsUute< szerzett rnaganak az bók es népszerűségét az olvasok között. A nyelvéi ketsegtehnul Mó.icz Z-igmond vágta fel, de e f;..tai írónk mégis a maga uij*t jnrja. É\'dekes, kemény egyszeiuség. Uj könyve, Rongyos gárda a elme, Rikóczi norav.l foglalkozik. Si k történelmi adata leiket kap, a novellának szerves része lesz, a történelmi kor felesében mindenkor biztos a keze es ereje oly jelentős, hogy képes letűnt korok hangulatainak fel-Idezesére is.
(x) A Nagykanizsai Általános Fogyasztási SzOveUezet 1921. januar hó 30-an, vasárnap deieiött 10 orakor az Uránia moziban fontos ügyben laggyillést tart, melyre a tagok tisztelettel meghívatnak. Az igazgatóság.
(x) Vas- és fémmunkások országos szövetségének karmsai helyi csoportja o yó hó 3J an, vasárnap délelőtt 9 órakor a Kosztollcz-féle vendéglőben fontos napirenddel közgyűlést tart. Minden tagnak kötelessége, hogy megjelenjem__Veutóüg.
A szerkesztésért felel s Dr. HIRSCHLER JENŐ
Ltgutbb ajándék* MT egy pár
MILTÉNYI CIPŐ Miltényi Sándor és Fia
oégnél
Nagykanizsa Fő-ut, a város palotájában.
Csfltürtflk, péntek, szombat ii vuftnsp
C67ARINA
0111. része: „Naud Gresaards bossznla"
Fflszereplík: Hla Mayés Mi Wlercnflorf.
Előadások köznapokon este 8, >/»7 és • orako
Vasár- é« Ünnepnapokon 9, B, Va7 és S-kor.
QROSS ÉS TÁRSA bank- éa tőxacUblxományosok =S NAGYKANIZSA. =«
Iroda: SugAr-ut í„ 1. emelet. — Telefon: 321-Lakás: Eötvös-Ur 28. - Telefon: 44.
Külföldi pénznemek: (dollár, dinár, márka atb.) valamint
értékpapírok vétele és eladísa
a legjutányosabb napi árakon. Tőzadel masblaáaok pontoa és kulana affaciuáláaa.
Eredeti erfurti
főzelék- és virágmagvak
Importált wMette"-féle ólomzárolt takarmanyrCpnmflg, mindennemű gazdas.igl vetőmag, gazdasági- és kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAQYKANIZSA
TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
Forgács és Gyulai
Budapest
nakoot-ut só.
Nagykanizsa
Klnlasy-utea 5.
Id-\'gen pénznemek i dollár, dinár stb) valamint értékpapírok veteie és eladása a legjutányosabb áron. — Külföldi átutalások pontos és gyors effektuálása. - Tőzsdei megbízások teljesítése a budapesti i . ! és bécsi tőzsdén. =====
Tiltfti Mm Jéllif 33-44. - limillltt 3 71
DiwÉntull Rütiaáruhúz vetvtlsz-= tltő és Javító üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javit, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtőtelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fiu- és gyermekrulia raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns uri öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szíves pártfogást kér
DUHiüTULI KffllilVllZ tattirtír 20.
Nromatott a Qutwberg ay«m4*, Nacykaaisn.
naponta <**lut*n A árukor I Kffyes exém érm 2 koronn. NylttMr és hlrd«t«Mk dlJsznbáH szerint. ! i POLITIKAI NAPILAP Szúikc«zló»ég .-L\'Hon^«ry-ut 7. szám. — Taleíon *l Kiadóhivatal i Deák-téi 1. Télutón 182.
IX. évfolyam. | Nagykanizsai, 1921. január 29. szombat | «3 szám.
A Meni feaplonunerénylet.
Budapest. A volt kisgazdapárt protestáns tagjai ma délután értekezletre jönnek össze, hogy öllást foglaljanak a debreceni eseményekkel kapcsolatban és megállapítsák azokat a módozatokat, melyekkel a nemzetgyűlés elégléteit szolgáltasson a megsértett kálvinista egyháznak. Az akciönak Berla-Szabó József áll az élén, aki ma igy nyilatkozott egy újságíró előtt:
A kisgazdapárt protestán tagjai mozgalmat indítottak, melynek az a célja, hogy kifejezést adjon annak az elítélő hangúnak, melyet a nemzetgyűlés lagjai a magyar kálvinisták sérelme felett éreznek. Hlökészűletek történlek arra nézve, hogy a jövő hét közepén a képviselők testű IHileg utazzanak Debrecenbe, amely küldöttségben a kormány <is képviseltesse magát. A terv előkészítésére már minden lépés megtörtént és a küldöttség tagjai Szilágyi Lajos, Berky Gyula, Kovács István, Csomós Imre, Könyves József és jómagam lennénk. Mivel .azonban nagy-^at4di .Szabót csak ma vonjuk be a la uácskozásba, valószínű, hogy e névsor jjión kibővül.
"Ferdinándy Gyula belügyminiszter m-m heJyeell e \'tervet, mert ismét pártkérdéssé tenne olyan dolgot, melynek a párthoz és a politikához nincsen sok köze.
Budapest. Meskó Zoltán belügyi állam titkár hétfőn Debrecenbe utazik, hogy a belügyminiszter képviseletében a nyomozást személyesen ellenőrizze.
Budapest. Huberth Ottó főispánt a ■kormány állásától felmentette és a főispáni teendők ellátásával Szomjas Gusztáv hajdumegyel főispánt bízta meg.
Mtej radjoii le aiiúiluáril.
Budapest. Komolyan szó van arról, hogy Miskolc I. választókerülete memorandummal fordult Andrássy Gyula grófhoz, melyben felszólítják mandátumának letételére és felkérik vesse niagát alá egy uj választásnak.
Mi történt Pécsett?
Bécs. Januát 24 én Zichy Lujza grófnő arra a megegyezésre jutott a pécsi antant-misszió vezetőivel, hogy a szerbek és kommunisták autonómia tervezete ellen nagy deputációval fognak tiltakozni. A deputációt negyed 5 órára hívták össze a nőegylet helyiségében s ugy volt, hogy megjelenik ott Dórra in francia őrnagy, a misszió vezetője is. A nőegylet helyiségében mintegy 5000 nő gyűlt már össze, amikor oda berontott 15 csendőr és egy sereg kommunista s az összegyűlteket szuronnyal és puskatussal szétverték. A francia Őrnagy, bár Írásban ígérte meg, nem jelent meg a gyűlésen. A tömeg w las-ian oszlott szét és még fél 6 kor Is nagy csoportok voltak az utcákon. A hangulat igen elkeseredett volt, szidták a kommunistákat és a bizalmiakat, de kü-
lönösen a francia tis/t eljárása hál) míio ta föl a tömegei, melyben nagyon .sok tutin kásnő is volt. Számos letartóztatás történt.
Cseh ítélkezés.
Kassa. Rada, Lindner és társainak bűnügyében ma délelőtt hirdették ki az ítéletet. Radát bűnösnek mondotta kl a törvényszék kémkedésben, melyet 1920. év január és február hónapjaiban folytatott, s ezért tiszti rangjának elvesztésére, a cseh hadseregből való kizárásra és kötéláltali halálra ítélte. L i n d n e r t, P o I a-csekot és Kelement mint bűntársakat szintén halálra. ítélték. Kelement azonkívül megfosztották doktori címétől.
Benes bosszújának okai.
Budapest. A kormányzópárt tagjai ma komolyan beszéltek arról, h >gy JBejies cseh külügyminiszter minapi bosszunyilat-kozatának az az oka, hogy Apponyi Albert grófot külföldi propaganda utján mindenütt szívesen fogadták és a legelőkelőbb egyetemek ,előadásra hívták meg.
Antflnt-4(§lcsdn a nénteielineh ?
Páris. Jol értesült poliiikaí körökben optimista hangulat uralkodik és remé.lk, hogy Bríand programmja alapján sikerül megegyezés. Lehetővé akarják tenni, hogy Németország megszabaduljon adósságaitól s ezt egy kölcsönnel akarják elérni, melyet a szövetségesek nyújtanának.
Egyesült munkáspártok.
Budapest. Közvetlenül a diktatúra bukása után Csizmadia Sándor pártot alakított Magyarországi Munkáspárt néven. Ugyancsak ekkor egy másik párt alakult Magyar Munkáspárt néven, melynek vezetője Kácsolt Gyula volt. II két páit most fuzionált a Mayyaiorsz.\'gi Munkások Nemzeti Pártja jjévett.
Jön o Jóvátételi bfcottsús.
Budapest. A jóvák.li\'i biautUác íru kthtai B-^ben m<*g januárban befejezést nyernek s ezután a bizottság Budapestre jön Epyes \'ne jai ináris készülnek nz idout\'zAsn, de cs k íé hivatalos minőséi ben tegiák ;<< «■!s\'> táj\'\' koztütó munkál\'tokát vég-z*ii. Hivatalosan c ük akkor lépn k akcióba, ha »z /s-<zes unlautha talmik ratifikálják p Ifin cni Iv^VM.
ZaliBBQHi Htfmitaáol Kereskeüolini r.-t.
NHRykanixsa, Király utca 28 Telefon: 192. Sürgönyeim: Mezőgazdák.
Veaz legmagasabb nnplárak mellett minden mennylsegben
babot, tökmagot, lenmagot, szénát, lóherét, lucernát, zabotés bükkönyt
Továbbá raktáron tart: benzint, mindennemű gép- és hengerolajat.
Egy pianlnó
bérbe veszek.
Cini a kiadóhivatalban.
Két határozat
A Beusterien—Pirchcr lakáaPgy.
— Hajat tudósítónktól. — \\
Az u óbbi napokban mindenütt u városban élénk megbeszélés tárgyát hCpezte «z a tiala-rozit, mely a Bensterien —Pirchcr lakásügyben hozatott és amelyről röviden mar mi is megemlékeztünk. A Kél szembenálló határozatot sikerült megszereznünk es azt szószerinti szö vegtben aiább adjuk közre. — Az erdtfkes na-tároz.dókhoz ezutinl nem füzünk semmifele kommentárt, csupán annyit jegyiünk meg, hogy értesülésünk szériát az ügy még nincsen be-fejezve, hanem érdekes foiy tatása várható. Érdemeinek tartjuk még azt is megemlíteni, hogy a .per folyamán Pirchcr Ödönt tudomásuiw szerint dr. Tamás János, Bogciuieder Fiigyeat pedig dr. Hegedűs "György ügyvéd képviseite.
A lakbérloii bizottság hatáiozuia, mely a lakást dr. Beusietien bricir rendórtanocsosuak ité te oda a kóveik-\'zökep s/ól:
Az iratoknál elfekvő lC43;kt. 1920. sz. katonai állomás parnoki átiratból s az ügy összes \'adataibői megállapítható, hogy a Zerkowitz-\\élc házban levő Ukás a katonaság bcszallasolására vetetett igénybe 8 e lakás bérlőjétől az állparnoK Pirthtr Ödön alezredest Jelölte ki
E kijelölés alapján a lakashtvatal elnöke tárgyalás nélkül lakásigazolványt állitott ki, mely igazolvány jelen esetben nem jelenthet mást, mii.t csak azt, hogy azzal Pirchcr Ödön alezr. a háztulajdonos előtt Igazolja azt, hugy neki joga volt a lakást ideiglenesen cll.>giainl. — Kétségtelen tcüát, hogy Pirctu-r Odtín ideiglenes beszállásolna címén kapta meg és bírja a lakást.
Ezt a lakást Nagykanizsa város polgármestere 17652/ 1920. sz \' határozataval a hadiszolgáltaiéi alapján való lg nyb\'evétct alól mentesítette, tzt a polgármesteri tia-tarozatot az alispán helybenhagyta. Igy tenát a lakáshivatal a mentesítés után a lakásra jogosult volt tárgyalást tartani, annál inkább, mert a p olgármesteri határozat felebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható-nak mondatott ki, az állandó elszállásolást, az állandó kiutalá-.! nem a város, hanem a lakásügyek miniszteri biztosának 19^0. El. 79. sz. és a m. klr. honv. min. 413041/34/1920. sz. rciidelctc szerint a lakáshivatal végzi.
Erre nézve a most hivatkozott rendeletek szerint nz eljárás az, hogy a lakást igénylő katonai személynek a városi kat. áll. parsághoz kell beadni a lakásra vonatkozó kérvényt s az ailparság megállapítja ár., igény Jogosultságát s átteszi a kérvényt a lakashivalalhoz. A lakáshivatal aztán a tárgyalds adatai szerint határoz az igény felett.
Minthogy pedig Pirchcr Ödön Ily kérvényt az áll. parsághoz be nem adott, illetve ilyet az ,411. parság a lakáshivatalhoz át nem telt s mert Pirchcr Ouön csak szóval jelentette be idényét az áll. parságnnk, kétstg-telcn, hogy Pirchcr udün igénye a hivatkozott rendeletekben lefektetett kötelező eljárásnak nein felel meg, azt tehát sem a lakáshivntai, sem a lahbéileti bizottság figyelembe nem vihette. Aunul kevésbé, meri ő hajléktalan nem volt, mert két szobás, kis családjának megtelelő lakása volt.
A lakb.rleti bizottság is a többi igénylővel szemben dr. Bcustcricn trich és Bogenncder Irigyes igényét találta a legjogosultabbnak részint azért, mert dr. bcustcricn Eríchnck nagyobb családja van, mint Pirchor Ödönnek, részint azért mert nevezett rendőrtanácsotnak mint vezető állásban levő egyénnek, társadalmi állásához mcgtelel\'> nagyobb lakas a (cltellcnül szüksége van s mert állandóan Nagykiuiizsához van kötve • mert liogenritdtr Frigyes nagykanizsai gyógyszerész nős ember, nki jelenleg lakás hiányüban s/állodában kénytelen lakul.
Ezek szerint tehát a városi lakáshivatal határozatát helyben kellett hagyni. A bizottság tudomása szerint Nagykanizsán töob tiszti lakás üres, s (Ját szds is most helyezteiett cl Nagykanizsáról, igy tehát a knt áll. par-nok Pirchcr Ödön részére biztosíthat lakást.
• /l Iiku-li}.-y m r:i:ZI<>ii l-l u»;.i i ll.it.it 2a-tot m- gvriK t \'.öv.-ri.. ő do nl ss.l:
Az Iratokból megállapítható tényállás szerint a kérdéses lakást Ucht/nsz Ottó lakAshivatali tisztviselő az állomásparancsnokságnál, mint olyat, mely tisztek elhelyezésére igénybe vehető, bejelentette. Az álloniánpa-ranciiiokság a lakásra Plrcher Ödön alezredest Jelölte^ ki bérlőül, aki a lakás kiutalása iránti kérelmivel\'a • lakáshlvatalhoz fordult. A lakáshivntai tö&\'WÍS). tr. alatt lakásigazolványt adotl Pirchcr ödflíi részére, aki a lakásba onnek alapján be is költözőit.
Ebből a tényállásból az állapitliiífó meg ezen lakáskiutalásnál, hogy az 1920. El. 79. tó. határozattal között és a honvédelmi miniszter ur f460,417/34—1920. sz. rendelettel jóváhagyott megállapodás rendelkezései betartattak, mert az állomásparancftnokság által katonai állandó elszállásolás céljára igényelt lakást a lakáshivatal utalta kl; nem áll meg tehírt a lakbérlctl bizottság azon Indoklása, hogy eme megállapodás be nem tar-
atoll, azért mert Pircher Ödön a lakáskiutalást szóbe-leg kérte a lakásliivatatnM, a kiutalást ez a szóbeli iéretem — mríyrM különben a lakúthivatalnál jegyzőkönyv tett volna felveendő — pótolja az Írásbeli kérelmet, tehát sem Pircher Ödön, sem az álloniásparancs-nokfig eljárásában szabálytalanság nem észlelhető. — Ellenben szabálytalan volt a Ukáshivatalnak az a további eljárása, hogy a lakásra vonatkozólag a/ Igazolvány kii lilása után tárgyalást tűzött kt s azt más igénylőnek utalta ki.
Téves ugyanis a lakáshivatalnak, valamint a lakbér-letl bizottságnak az az érvelése, hogy a takáslgazolvány kiállítása nem foglal magában lakáskiutalást, hanem csak azért állíttatott ki, hogy Igénylő a lakást ideiglenesen elfoglalhassa. — A lakásrendeletek ugyanis csak egyjile igazolványt Ismernek, amelynek kiállítása magában foglalja a lakáskiutalást is s az a fél, akinek részére az igazolvány kiadatik, jogosan és véglegesen elfoglalhatja a lakást Pircher Ödön tehát a lakást jogosan foglalta el az IgazolvAnv alapján s minthogy az igazolvány kiállítása ellen senki előterjesztéssel nem ilt, az abban foglalt végleges lakáskiutalás jogerőssé vált, tehát nem volt joga a lakáshivatainak a lakás felett újra és inás módon határozni. Ezért j sérelmezett határozatokat megkelleti semmisítenem.
hirek7~~
— Temetés. Dr. Rónai Jenő ezredes-orves halála oz cg«ísz városban a legmélyebb részvétet keltette. A gyászoló család hazahozatta a holttetemet és holnap, vasárnap délután fél 4 órakor helyezik Örök nyugalomra a róm. kath. temető halottasházából.
— Hamburger a szegedi csillagbörtönben (?) A Szóz*it éltesülése szerint Hamburger Jenő, volt népbiztost a szerbek Szabadka mellett a magyar haláron .átdobták", mire a magyar hatóságok elfogták és a szegedi csiiag-börtönbe zárták. A liirt nem erősítették meg.
— Tea-délután. A nagykanizsai izr. jótékony nőegylet, me.y a háború kitörése óta — a vigalmak mellőzésével — csak embcíbaiáti hivatásának élt, kimerült segélyalapja javára holnap, vasárnap délután a Kaszinó helyiségében, 5 órai kezdettel, előadásos tea-délutáni rendez, melyre — külön meghivók helyett — az cgyesttlet tagjai és jóakarói ezúton tisztelettel meghívatnak.
— Nem sértés. Az egyik hajdúsági kö« ségb*-n a nemzeti hadsereg bevouulása alkalmával a fogadtatásnál feszclgö nemzeti pántlikás klMSMonyl hajfonatánál fogva hátrább rángatták az asszonyok. — A nemzeti szinQ pántlikás kisasszony ugyanis még pár nappal azalőlt az oláh tisztekkel karonlogvást sétált. — Hátrább innen, te kis oláh szatyor I — még iá is ripakodott az egyik asszony, amit a csuffátett kisasszony feljelentett becsületsértésért. A biró azonban a bizonyítási eljárás befejezése után a következő érdekes indokolással (elmentette a vádlottat: .Miután a szatyrot karon szokás hordani és panaszos is beismerte, hogy az oláh tiszttel karonlogvást sétált több Ízben is, tehát épugy lógott az oláh tiszt karján, mint n — szatyor. — Az .oláh szatyor" kifejezés ez esetben csupán a panaszos megrovást érdemlő, harsflatlan magatartására vonatkozott, tehát nem tncriii ki a becsületsértés tényálladékának ismeiveil.*
— A nagykanizsai Polgári Egylet folyó évi február lio 2 án, szerdán délelőtt 1U óiakor saját helyiségében rendes évi kö/gyil é3 tart a követliező tárgysorozattal: I. Titkári jelentés 19i0. évről. 2. Zárszámadás, költségvetés, vagyonkimutatás előterjesztése és evvel kapcsolatban a (elmenlvény megadása. Alapsza-bályinódositás. 4. Kötvények kisorsolása. 5. Kolozsvári Ödön ielebbezése a választmány határozata ellen. 6. Netán! indítványok. 7. Elnök, alelnök, tisztikar, választmány és számvizsgálók választása.
— Egyházi közgyüié®. A nagykanizsai relormátus misszió egyházközség január 30 áu, vasárnap d. e. 11 órakor istentisztelet végeztével tartja Imaházában (Batthyány utca 16) rendes évi közgyűlését, amelyre az összes adófizető egyháztagokat meghívja. A gyűlés tárgysorozatán az 1920. évi zárszámadás és vagyonmérleg jóváhagyása, az 1921. évre szóló adókivetés és költségvetés megállapítása és uj presbyterek választása szerepelnek.
— A lengyel államvasutak bérbeadása. CáfolatokNeiienerf: tartja magát a hlr, hogy a lengyel állarí-vvasulnkot bérbe fogják adni. A • legnagyobb parlamenti pádban az eszmének igen sok pártolója van. Az amerikaiak állítólag több mint 500 millió dollárt ajánlottak föl a lengyel kormánynak.
— Husz fillér büntetés minden magyar Szóért. A munkácsi elemi népiskola igazgatójának kezdeményezésére a tantestület elha-tároilp, hogy az a tanuló, aki nz iskola épületében magyarul beszél, minden szó után 20 fillér büntetést fizet. fiz~lnleíetnek 420 magyar és 30 másnlku növendéke van.
— A NTE február hó 2 áti, szerdán délután 3 órakor a polgári iskola tornatermében tartja évi rendes közgyűlését a következő tárgysorozattal: 1. Titkári jelentés. 2. Zárszámadás. 3. Alapszabályok módositása. 4. Tisztikar és választmány választása. 5. Indítványok. A közgyűlésen csak a 18 éven lelflli tagok vehetnek részi, szavazati joggal csak azon tagok bírnak, kik a mult évi utolsó negyed tagsági diját le-lizették. Indítványok a titkárnál 3 nappal a közgyűlés előtt bejelentendők.
— Helyreigazi ás. Félreértések elkerülése végett tegnapi számunkban a requlrálásra vonatkozó hírünkhöz mvg azt jegyezzük meg, hogy a február 3-iki dátum lejártával nemcsak azok ellen lesz egyénenkint lefolytatva a requl-rálás, kik azon időig a beszolgáltatást vállalták és mégsem szolgáltatják be a gabonát, hanem azok ellen ls, akik a reájuk kivetett gabona azon időig való beszolgáltatását nem is vállalták el.
— Amerikába csak Németországon keresztül mehet a csomag. A kereskedelmi miniszter közli pz érdekeltekkel, hogy az Egyesűit Államokba szóló csomagok csak a Németországon át való szállítási útiránnyal fogadhatók cl érléknyilvánitás nélkül és sulyuk az öt kilót nem haladhalja meg. Svájcon át való szállításra a posta sem közönséges, sem pedig nemzetközi csomagol nem fogad el.
(x) Magántisztviselők és Kereskedelmi Alkalmazottak, kik tüzilára és férlicipőre igényt tartanak, jelentkezzenek az egyesület irodájában.
(*) A Nagykanizsai Általános Fogyasztási Szövetkezet 1921. január hó 30-an, vasárnap délelőtt 10 órakor az Uránia moziban fontos ügyben taggyűlési tart, melyre a tagok tisztelettel meghívatnak. Az igazgatóság.
(x) Vas- és fémmut&ások országos szövetségének kanizsai hélyi csoportja \'o yó hó 30 án, vasárnap délelőtt 9 órakor a Koszlolicz-féle vendéglőben fonlos napirenddel közgyűlést tart. Minden tagnak kötelessége, hogy megjelenjen. \' Vetítősig.
(X) Aranyat, ezüstöt, platinát, brillánsot és aranyfogakat legmrgasabb árban veszek. Arany, ezüst és órajavltások valamint uj ékszereket rofivészles kivitelben készítek. FR1ED JÓZSÉF ékszerész, Sugár-ut 2. szám. (Fő-ut és Sugár-ut sarok).
A szerkesztésért felel: Dr. HtRSCHLER JBNÖ
Elllill téváresl ufismi taiijrii rti«.-Un. vezérképviseletet
óhajt létesíteni (patentzáróa palackok). ZalamaffySra reflektálok. — Kéretnek címűket leadni KRAU8Z QIRION elmére Központ szálló.
Csütörtök, péBftk, xzQfiftfit él mtom
C67ARINA
Vili. része: „naud Gresaards bosszúja14
Főszereplők: HlaHay és M[ fflerend&rl
Előadások köznapokon este 8, >/i7 ét É óraEör Vasár- éa "ünnepnapokon 3, 8, «/»7 éa a-kor.
RÓTfl PÁL bank- és tözsdebiiománjos
Nádor utca 9. — interurbán telefon: 293.
D
ollár, Dinár, Márka és
egyéb külföldi pénznemek
MT eladása és vélele."W
Tőzsdei megblzá- Külföldi átutalások sok a budapesti és pontos
bécsi tőzsdén. effektuálása.
Eredeti erfurti
főzelék- és virágai agvak
Importált „MttW-féle ólomzárolt
tdkarmanyrepamag, mindennemű gjzdns.lgi vetőm g, gazdasági- éa kerti eszközök kaphatók
LÁSZLÓ és ORSZÁG cégnél
NAOYKANIZSA TELEFON 130.
Magvakat színes tasakokban vl»iont#M<Ur. oak bizományba adunk.
Forgács ós Gyulai
Budapest
ftaköel-ut 89.
Nagykanizsa
Klnlxay-trtea S.
Idegen uénzn dinár »tb) valamint érték
temek (dollár,
rok vétele és eladása a tányosabb áron. — Kfilí átutalások pontos és gyors effektuálása. - Tőzsdei megbízások teljesítése a budapesti mama és bécsi tőzadén. nI mm
TiIiíh kdipnt Jéiul SM4. - Ititfului I TI
DuníntaU RuhaMiz öeiytln-= tlfú és laaltó fizetne. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, Javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltöket, téli kabátokat, nöl kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Oyüjtötelep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 16. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, flu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns url öltönyöket gyapjúszövetből készítünk, jutányos árban.
Szíves pártfogást kér
BtnUimi múntii mm
m űt».
Nyomatott a kladéttilaidonoaná), üvtenbefg nyomda,
M*Cf*Kmlk naponta délutAn 4 órakor.
K»m szám ára 2 korona.
NjrHtUr éi hirdetések díjszabás nwrlat
Cíengery-ut 7. szám. — Telefon 41. kiadóhivatal i Deák-tér I. - Telefon 182,
IX. évfolyam. |
Nagykanizsa,,1921. január 31,. hétfő
I
24 szám.
A Mcenl leraplommerénylet.
Budapest. A debreceni templommerénylet dolgában tovább folyik a vizsgálat. A debreceni református egyház vezetősége felírt a belügyminiszterhez, hogy a nyomozást pártatlan közegekre bízza. A belügyminiszter utasítására kivették az eddigi közegek kezéből és annak irányítását Saághy Lajos rendőrfőtanácsosra bízlák
Pasics beteg.
Laibach. A Jugoszlávia cimü lap belgrádi értesülése szerint Pasics minisz terelnököt, amikor hivatalából a nemzetgyűlés ülésére akait menni, hirtelen rosszullét fogta el és összeesett. Eszméletlen állapotban ágyba fektették s most súlyos betegen fekszik.
Németország megkötözése.
Páris. A miniszterelnökök érteke^le e tegnap este 6 óra után befejeződött, a jegyzőkönyveket Öt óra körül írták alá. A Németországnak szabott feltételeket ma közölték a német megbízottakkal. Ausztiia megsegítésére pénzügyi szindikás alakult 200 millió frank alaptőkével.
Párís. A Németország elé szabott feltételek a következők : A lefegyverzés Foch tábornok tervel szerint történik. A hadügyminisztérium feles számú tlszll állásalt április 15-ig meg kell szüntetni. A felesleges hadianyagot február 28 íg ki kell szolgáltatni. A polgárőrséget junlns 20 íg fel kell oszlatni. A\' tartalék hadianyagot április 30 lg le kell szerelni. Az épülő félben levő hadi és tengeri repülőgépeket jullua 30 lg meg kell semmisíteni. Az 1919 ben elpusztított zeppelineket ki kell pótolni. A régi rendőrszervezetekról le kell mondani és a szövetségesek katonai és polgári rendőri szabályzalait el kell fogadni. A határozat megállapítja a büntető rendelkezéseket és a feltételek be nem tartása esetére: Uj területek meg szállása, a Rajna terület kibővítése és kizárás a népszövetségből.
Az a nyilatkozat, mely a határozat elején van, azt jelenti, amit Briand a békefront egységének nevezett és amely a következőkép szól:
A szövetségesek annak tudomásában, hogy a békét csak ők valósithatják meg, nem türlk, hogy közöttük az egyetértés csorbittassék, mert ezt tartjuk a világbéke legbiztosabb zálogának.
Vasasok gyűlése.
Budapest. A diósgyőri vasmunkások szervezete január 25-én tartotta gyűlését, melyen a központi szervet R u p pa Dezső képviselte. Ruppa beszédjében kifejtette, hogy az összes magyarországi szervezetek mind a területvédő integritás alapján állanak s ezt bizonyítják avval a komoly munkával Is, amelyet folytatnak. Mlá-kits Ferenc szintén a területi integritás mellett foglalt állást s kifejtette, hogy ez a szociáldemokrata párt progrőmmjában
Is bennfoglaltatik kezdettől fogva. A magyar munkásság fejlett iparú, magas kul-turáju államban akar élni, de ez a mai köiülmények között nem lehetséges. Tudják ezt az elszakított területek munkásai is. Világító központul manapság a budapesti szervezet szolgál.
Közgyűlések.
Budapest. A Nemzeti Kaszinó vasárnap 11 órakor tartotta rendes évi közgyűlését Öhl Hányi báró elnöklete alatl. A kö7gyiilés tiszteletbeli laggá választotta a kormányzót, aki eddig rendes tagja volt a kaszinónak és Abrecht királyi herceget. A vezetőségbe beválasztották Kürt h y Lajost és Szapáry József grófot.
Ugyancsak vasárnap tartotta közgyűlését az Országos Kaszinó és Wekerle Sándor elnöklete alatt. Elnökül Tóry Gusztávot választották meg. A választmányba belekerült Apponyi A\'beit gróf is.
Apponyi külföldi útjáról
Budapest. Apponyi Albert, kl tegnap délután két órakor tért vissza külföldi útjáról, egy újságírónak \'a következőket mondotta: _
— Semtnl külpolitikai misszióm nem volt, csak kimentein a Nemzett Liga üléseire, mint a Magyar Külügyi bizottság tagja. Ez volt az első konferencia, melyen résztvettek az egymással szembeszált államok képviselői.
— A Ligának Oenfben van a központja, ott tartotta üléseinek nagy részét, de két ülést tartottunk Párisban ds Az üléseken semmi összeütközés nem volt, dacára annak, hogy részlvettek rajla a velünk szomszédos államok képviselői is.
— Beszéltem pArisi taitózkodásom alatt a francia kormány több tagjával, azt tapasztaltam teljesen jóakarattal vannak Magyarország Iránt, csakhogy ennek nagy akadályt szab a vbzony, mellyel a szomszédainkkal szemben viselteinek. Mindazonáltal sokkal jobb hangulatot találtam, mint az első alkalomkor, amikor a békekonferencián kinnt jártam.
— Oenfben aktuális politikától mentes előadást tartottam Magyarország szerepe Keleteurópában címen, melyet nagy figyelemmel hallgattak végig.
Má7ka9ÖÖ,leí 70^^7263^ N^o7eőnT63o] líra 1925. fdiik 3500, szokol 690, lengyel máika 72, osztrák korona 81.
Dollár, Dinár
ós egyéb kQltOldl pénzek megvétele és eladása.
Bécsi kifizetések, asS SiMS;
del megbízások, szolid és gyors teljesítése.
PANNÓNIA BANK és TŐZSDE Bizományi iroda Kaposvár NAGYKANIZSAI FIÓKJA
Zrínyi Mlklós-u, 33. I. em. Int. lelefon: 289. sz. Sürgönyeim: Szigriszt, Nagykanizsa.
Liberalizmus.
(uő) Mi, nkik naponta nemcsak a fiV-\'árosJ, hanem a vidéki sajtóval is szellemi érintkezésben állunk, azt vesszük észre, hogy ujaiban egy régi szó nyomult a lapok élére: a liberalizmus. Tudjuk, hogy nz a tény, hogy a liberalizmusa közérdeklődés homlokterébe nyomult, épen azV bizonyítja, hogy még nluoen meg, de már — akar lenni. Az úgynevezett jogrendről is akkor beszéltek legjobban, amikor nem volt és ma, amikor már létezik, nem igen csík szó róla.
A liberalizmusról tehát szó van és ez a pozitívum épen azt bizonyítja, ho»iy egyelőre még nincsen. L\'gdább a maga rcj eiutmé-ben ma liberalizmusról nem igen beszéluetünk\' ami különben nem szorul külOn megailapitasra.
A liberalizmusról való vezércikkek azonban azt is bizonyítják, hogy ez még>en pusztult cl teljesen és ismét lenni akar es ep n a<kor lesz meg ismét, ha majd a cikkek nm» loznelj.
A liberalizmus atatt legtöbben egy politikai fogalmat értenek, mely szoros összefüggésen áll a destrukcióval és a liberalizmus cégére alatt azt hiszik, nem lehet mást találni, csupán destrukciót. Pedig a liberalizmus tilozolíai fogalom, amelynek a politikához csupán annyi köze van, amennyi a destrukciónak a liberalizmushoz. Ma igaz, hogy a liberalizmus megbukott a politikában, az nem jelenti, tiogy megbukott a liberalizmus is, hanem legfeljebb, hogy rosszul alkalmazták. A gyakorlati alkalmazás volt rossz és nem az eszme, A liberalizmus több mint politika, aminthogy az Embert sem lehet felelőssé tenni p. o. az egyes emberi gyarlóságokért.
A liberalizmus nem sajatitható kl politikai irányok által, aminthogy nem v<g zlittö ki politikai pártoktól. A liberalizmus egy magasabb ii ozoíial eszme, amely m.igairoz ölelheti esetleg a politikát is, de a po ítika sokasán absor-bealhalja a -liberalizmust. Az igazi liberalizmus több mint a politikái vagy gazdasági liberalizmus és ha valaki azt vitatja, hogy c kettő egy „hidrafejü szörny", mely csak rombol és pusziit, csak nagyon kis részét támadja a liberalizmusnak.
A liberalizmusnak igazi lailalmál éppen azérl, mert egy nagy filozófiai eszme, csak érezni lehet, de nem meghataroznC Jellemző expanzív természeténél fogva az igazi lib< raliz mus kiterjeszkedik nz élet es fejlődés minden részéic, fejlődésének nincsen megállapodási foka, hanem együtt lendül és emelkedik az emberi méltósággal. Marához ölel mind nt és mindenkit, ami és aki az élet fjődcsebn értékes és éppen ezert nem teuet kU.öubseget alacsonyabb és kisebb szempontok s/enni. Mind®* természetesen csak gyenge és odavetett vázlata annak a hafflímas cs/.meköinek, amely az igazi liberalizmusban sűrűsödik és amelynek európai és évszázadokra visszanyúló történelme van.
Még a mai politikai irány is, mely pedig erőszakolt negatívuma akar a liberalizmusnak lenni, igen sok liberális filozofíai gondolatot tartalmaz. Az „értsük meg egymást", „fogjuuk össze", „a tisztességes munka elismerése" síb. sokat hangoztatott elve mind egy-egy kivágott köve a liberalizmusnak, csak most máskép nevezik.
Nagykanizsáról közismert tény, hogy nem az eiletéiek városa. A diktatúra .alatt és a diktatúra után épen ezért korántsem szenvedett annyit, mint nz ország többi városa. A mai politikai irányzat c városben levő exponensei is többször adtak kifejezést annak a gondolatnak, hogy nz erők széthúzása helyett azok összetevéi>ére van szükség. Tekintettel arra, hogy az ellentétek és különbségek kiküszöbölése a liberális gondolat egyik ic«f\'»bt> cm zője, azl hisszük, a mi v-»r<-su\' k kii<()"-<»e<> alkalmas a liberális gondolat megvalósítására.
Csupán a kezdeményező kéz hiányzik.
oldal.
ZALAI HÍRLAP
1921. január 31,
hírek,
MeínyllIR a vtuuíl forgalom
iwmMM.
Fontos konferencia Nagykanizsán.
(A Z. H. tudósítójától) Teljesen megbízható helytől arról értesülünk, hogy a jövő hónap közepén "nagyfontosságú konferencia szintére lesz Nagykanizsa. Arról vau szó, hogy a megkötött foigalom ismét szabaddá válik déllolé, am| természetesen a város gazdasági életében is meglehetősen fontos és nagyhatású következményeket von maga után. ""Tudvalevő, hogy a vasúti forgalom Horvátország irányában mór több mint egy év óta Babócsáig bonyolítható le, ott megszakad, mert a következő állomás már megszáil Is alatt vau. Most arról vau szó, hogy ezt a kötött forgalmat ismét szabaddá tegyék és»a vasúti vonalat visszaadják a szabad forgalomnak.
ÉttesülésOnk szerint a jövő hónap közepén a S. H. S. az osztrák és a magyar vonalak képviselői értekezletre ülnek össze Nagykanizsán, hogy a forgalom megnyitás részleteit megbeszéljék. Ezen értekezlet Italát ozaláuak kor-mányhalósági ratifikálása uláti a forgalom haladéktalanul megnyílik.
Egyenlőre még mást a konferenciáról nem tudni, a részletes utasítások még nem érkeztek meg, csupán arról jött értesítés, hogy a konferencia számára meglelelő teremről gondoskodjanak. _
— Eljagyzések. Landler liözsike és Singér Sándor, Landler Mancika és Petényi Andor jegyesek.
— Hogyan keli jó kenyeret sfltni. Ily
cim alait u pesti újságok gyakrabban tesznek közzé hozzájuk irt leveleket, melyekben egyik-másik ügyesebb és jószívű gazdaasszony elmondja a nagy nyilvánosságnak, hogy hogyan is kell jó kenyeret sülni. Az utóbbi időben tömegesen érkeztek a panaszok a közélelmezési miniszterhez, hogy a hatósági lisztből készült kenyér ehetetlenül pépes. A minisztérium minden egyes helyen vizsgálatot inditott és, meg is állapitotla, hogy a liszt — jó, csak nem tudják, hogyan kell sütni. Ezért a közélelmezési miniszter ur most szintén lel-, csapolt ilyen jósjivü gazdaasszonynak és egy köriratban elmondja kenyérsütő receptjét: a baj ott van, hogy a gabona, de különösen a rozs nyirkos állapotban őrölteiéit meg (de azért a liszt jól). A lisztet feldolgozás előtt jól meg kell szárítani és nehogy vahki a rozsliszthez burgonyát merjen keverni, mert ha ezt megteszi, pépes lesz a kenyrre. A tengerilisztet dagaszlás elölt 8—lü órával erősen lorró vízzel nyakon kell önteni s aztán az éj folyamán letakarva áliui kell hagyni. Any-nyi vízzel forrázandó le a kukorica liszt, hogy elég hig massza keletkezzen. Ezt a masz-szút aztán reggel ös.<zc kell dagasztani a búzalisztből készített tésztával s a szokásos módon kell kezelni a sütésig avval a csekélyke kü-lömbséggel, hogy egy kicsit több élesztőt kell beletenni. Ha aztán már kisült a kenyér, akkor — meg kell enni. — Nem mulaszthatjuk el az alkalmai, hogy c kitűnő és minden bizonynyal kipróbált receptért hálás köszönetet ne rebegjünk a közélelmezési miniszter urnák. Nem jobb recept lett volna: nyirkosodás előtt őröltetni?
— Az Ipartestület hungversenye a legteljesebb siKer jegyében lolyi le. Kegen láloll a Polgári Egylet akkora közönséget, mint amekkora szombaton megtöltötte az összes emeleli és iöldszinti termeket. Es még mindig szük-volt a hely. A míhor mindenegyes számát szűnni nem akaró tapsorkán jutalmazta. Méllán megérdemelte ezt minden szereplő. Az Irodalmi Kör énekkara és az Ipartestületi dalárda Rác* János, illetve Biichler Mór vezetésével szebbnél szebb énekszámokkal gyönyörköd tette a közönségei. Schreiber Lajos ügyesen szavalt, EpfInger Manci, Viola és Földi pedig egy kis tretaban rogyogtsták nem mindennapi tehetségüket. Füredi Hözsike és Majtinszky Pisla kedves tánca, melyet Majlirtszky maga irt, valósággal elbájolta a közönséget. Műsor után tánc következett. A francia négyest három sorban táncolták. Ritka mulatságon
fordul ez elő. Zárórakor elaludtak a villanyok, de a gondos rendezőség — 100 szál gyertyát gyújtott a aztán félhomályban ropták a táncot egész hajnalig még jobb hangulatban.
— Az Izr. Nőegylet tendélutánja Síép és előkelő közönség jelenlétében zajlott le tegnap délután a Nőegylet első jótékonycélu teadélutánja, melyet hosszas szünet után ismét életrekcltett. A rövid és kedves műsor szereplői: Arvay Rózsi, Sándor Manyi és Scltcibcr gyógyszerész egyaránt megszolgálták a tapsokat, nemkülönben Gtttnlmt Andor, aki sok szellemcséggel konferált. Ami a megrendezést és a gaszlronómiai részt illeti, olt a régi, utolérhetetlenül figyelmes úrasszonyok gárdája excelláit élén a még mindig láradha-tatlan Vidor Ssmunéval. — A disztingvált társaság éjiélig maradt a legjobb hangulatban együtt
— Fizetni I Azon néhányak, kik az Ipartestület szombati bálján a villany hirtelen ki-alvásakor a beállolt sötétségtől annyira megijedtek, hogy a cekk kifizetése nélkül hazasiettek, utólagosan egyenlítsék ki számláikat a Polgáii Egylet fizelőpuicérénél.
(x) TIgrIsarcu ember III. része: „A váratlan örökös" kerül bemutatásra hétfőn, kedden és szerdán az Uiániábín. E film szenzációs trükkjei felülmúlhatatlanok. Jegyek erre a kiváló bemutatóra már ma válthatók.
A szerkesztésért telel: Dr. HIBSCHLEl JENŐ
\\im. Sartori Oszkárné, Relchen-feld Hermina, özv. dr. Polánvi La-josné, Relchenfeld Nlna, Refchen-fcld Győző, őzv. Blankenberg VII-mosiié, Re chcnfeld Róza, Kátai Lejosné, Neichenfeld Margit, mint testvérek. Kovács Ignác és neje, Kátai Lajos, mint * sógorok, Relchenfeld Oyőzőné és Krausz Róza mint sógornék, fajdalommai tudatják, hogy szeretett nővérük illetőleg sógornőjük
özv. Krausz Jakabné
szül. Relchenfeld Ilka
I. hó 30-án hosszú szenvedés után elhunyt.
Szeretett halottunk hűlt tetemeit f hó 31 én temettük el a nagykanizsai izr. temetőben. Nagykanizsa, 1921. január 31.
Áldás íj béke Mi inni felelt!
iid1nv/1 MozKÓKéppalota Rozgo\'nyl-UKrinaMutca 4 bz. Telefon 269.
Hétfőn, kedden ás szerdán
Tifirlsarcu ember
Hl. része: fl wflrntlgn OrflhBs-
Jön í JÖKAI világbirü ive Jiil
Héwtclen wár.
Előadások köznapokon este S, Vi7 és 8 órakor. Vasár- és ünnepnapokon 3, 0, >/i7 és 8-kor.
Forgács és Gyulai
Budapest
Rá kócl-ut 00.
Nagykanizsa
Klnlxsy-utca 5.
Idegen pénznemek (dollár, dinár stb ) valamint értékpapírok vétele és eladása a legju tányosabb áron. — Külföldi átutalások pontos és gyors effektuálása. - Tőzsdei megbízások teljesítése a budapesti ===== és bécsi tőzsdén. ==
ad : 8822/1920.
Kéményseprési dijak arabályo/ása.
Hirdetmény.
Közhírré teazeni, hogy a városi képviselőtestület fenti szám alatt hozott véghatározatával 1021. év tarUmára a kéményseprési dijakat a következőképen átlapilotta meg:
1. Egy minden rendű bárminé szerkezetű földszinté* kémény egyszeri söprési dija ......... 2 K 40 f.
2. Egy egyemeletes, bármilyen szerkezetű közönséges kémény egyszeri söprési dija ......... 3 K 20 f.
3. Kétemeletes kémény egyszeri söprési dija 3 K 60 f.
4. Három és négy, vagy ötemeletes kémény egyszeri söprési dija ....................- 4 K — f.
5. Egy uj kémény első legolyózásának dija 8 K — f.
6. Egy cilinderkémény egyszeri kiégetési dija a kiégetett koroin eltávolítóval együtt ...... 10 K — I.
7. Egy mászókémény kiégetési díja ugyancsak a korom eltávolításával együtt ........... ... 12 K — t.
8. Egy gőz, vagy vizfütési kazán egyszeri seprési dija (nagyság szerint) ............ ... 00 - 80 K.
a Egy gyárkémény és a hozzávezető füstcsatornák egyszeri seprési dija méterenkint ..7T... 24 K — J.
10. Egy gyárüzemü kazán egyszeri seprési dija (nagyság szerinti-.....................120-200 K.
11. Egy názi használatra való lőzó- vagy niosóüot egyszerisöprési dija csöveivel együtt .„ 4 K — f.
12. Egy vagy kétsütös takaréktűzhely és a legelterjedtebb vaskályhák egyszeri söprési dija legfeljebb 2 méter csővel ... ................. 4 k — I.
13. Egy többsütös takaréktűzhely vagy több szobát melegitő központi kályhák egyszeri söprési dija csöveinek hosszúságára való tekintet nélkül ... 10 K — f.
14. Uradalmi, kórházi, kifőzésbell, vendéglői nagy U-karéktüzhetyek, valamint ipari célt szolgáló üstök egyszeri söprési dija....., ............ 20 K — f.
15. Cukrász- és pékkemencék egyszeri söprési dija: 3 csőig 12 K, 5 csőig 24 K, 8 csőig 28 K, 10 csőig 32 K, tekintet nélkül arra, hogy a csövek egy vagy több kemencéből származnak.
10. Éjjeli munkáért (este 6 órától reggel 6 óráig) valamint vasár- és ünnepnapon végzett munkáért U a dijak kétszerese szedhető.
A fenti díjszabás a kéményseprőmesterek, Illetve alkalmazottak által bárkinek kívánságára felmutatandó.
Nagykanizsa, 1921. évi január hó lü-én.
Polgármester.
Eredeti erfurti
ffőzelák- ás virágnagvak
Importált „MetteM-féle ólomzárolt takarmányrépamag, mindennemű gazdasági vetőmag, gazdasági- és kerti eszközök kaphatók
LÜSZLÓ fc ország cégnél
NAGYKANIZSA
TELEFON 150.
Magvakat azlnes tasakokban viszonteladóknak bizományba adunk.
mr Leonhardi tinták
kókorsóban, - a világ legjobb irótlntája kapható;
IFJ. WftJDITS JÓZSEF
könyvkereskedésében.
DuntintQlI Ruhaúrüíiúz vetftbz-= íltú és MA üzeme. =
Elvállal és szakszerűen tisztit, javít, mindennemű férfi öltönyöket, felöltőket, téli kabátokat, női kosztümöket, pongyolákat, jutányos árban. Gyüjtőteiep: Erzsébet-tér 20. sz. Üzem: Teleky-ut 15. Telefon: 319.
Felhívjuk a n. é. közönség b. figyelmét dúsan felszerelt kész-férfi, fiu- és gyermekruha raktárunkra.
Kész férfi öltönyök 800 K-tól feljebb.
Elegáns uri öltönyöket ££.*tpjM-szövethől készítünk, jutányos árban. . -
Szives pártfogást kér
DmUvmi iraüivili Imm-Íit 20-
Telitoi Budapest JéxstI M-44. - mijtiilui 3-78
L
képeslap üjoohidm
H169 »ÍLL<ZrÍKUN UMlTtl -*m
IMDMr MljMiMta.
Nyomatott a Jú»<ló<i<Jjj<k»K»oáJ, (Julcnberg nyomda, NagykaoizM.

Insert failed. Could not insert session data.