Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
21.25 MB
2020-04-21 11:28:23
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
589
1285
Rövid leírás | Teljes leírás (489.83 KB)

Zalavármegye 1922. 051-062. szám augusztus

Zalavármegye
Politikai napilap. Zalaegerszeg.
1922 [ápr. 10 - 1932. dec. 31.]
Megj. [hetenként háromszor, 1925]: hetenként hatszor.
Szerk. 1924: Kakas Ágoston, 1925. okt. 2.: Herboly Ferenc, 1930: Kakas Ágoston, 1932. 146. sz.: Sylvester Péter János.
K. Zalavármegye Lapkiadó Társaság.
Ny. Tahy Rozália utóda Kakas Ágoston. - 2 r.


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

!. éyfolyta.
Kalaegerszep, 1922 augusztns 2. Szerda.
51. szám.
Felelős szerkesztő: BORBÉLY GYÖRGY Laptaiajdúioi: „Zalavármegye" lapkladótársaság
tábsadilii és politikai lap 1r8ielm1k bbtehkéit háb0b8x0b Ilofiietei 1 i éne 120 I. Ervei mm 4 K
EGYE
Szerkesztőség Klslalndy-n. 8. Telefou 162 sz. Kiadóhivatal Síéchenyi-tér 5. Telefon 131 ,sz.
„Htwclr rfcjr l/tcnhen, hlurk fpy hátiban
Hiuek tjy I^Cbi öifik lgaiM|(baa.
Htti\'V NbfjA-orcUK felUmidAabio ZUiea.
4
Beköszöntő.
Barátaim felszólítottak, hogy szerkesszem a Zalavármegyét.
Keztletbcíí iá sem hallgattam, mert a fejem fölött megszaporodott; évek száma immár sokat gyöngített erőmön; de később mégis vállalkoztam, mert eszembe jutott, hopy az embernek kötelessége halálig dolgozni Amenny re csak lehet.
S hiszem, hogy a nagynl>ecsült közönség a mutatkozható hiány oka? majd ar erő hiányának fogja tulajdonítani és nem a jóakarat hiányának.
Huszonhetedik éve lakom /alamegyében. A közönségnek egy része inai ismer is. Az ismeretlenek előtt azonban bemutatkozom aniak a megemlítésével, hogy két lapot már szukcsz-tettem, önállóan. függetlenül, s miért hagytam ott a/.oíci t? Hát Tordán az Aranyosvhtéket tíz esztendeig haladó eredménnyel c>iná!tam. de tisztviselői működéséin onnan ide rendelt s a lapot ott kellett hagynom, m a Magyar i\'uUsí szerkesztettem majdnem h\'.ií/. évig szintén önállóan és függetlenül, — »le l<)17 végén részint a háborús nehézségek miatt, részint inkább egy nagyobb betegségein miatt felbe kellelt hagynom, "ftem adtam át senkinek, sem ingyen, sem pénzért, hoj?v erényeivel és btlnei vei együtt csak engem teilieíjen emlékében Tehát mind a két lapra nézve: sem én nem buktam meg. s^m ők nem buktak meg, sem erkölcsileg, sem anyagilag : csupán a kényszer miatt szűntek meg
Szokás a szerkesztés vállakózáskor elvekről buzüni. amelyek szerint eljár az ember. Hit általában a „fennálló jogrend" a\'apjin áüunk Azonkívül ennek a lapn tk is fel van ugyaft írva a homiokara, hogy politikai lap : mindazonáltal <t m, h/akesztÖK\'gtlnk ugy gondolkozik, hogy a politikát végezzék elsősorban azok a nemzetgyűlési képviselők, akiket erre a célra válas/l a nemzet; végezzék másodszor a fővárosi napilapok . minekünk vidékíek\'nek elég, ha htrt kapunk és adunk a politikai eseményekről s egy egy erősei megokolt elv, vagy esemény mellett kardoskodunk : de sem pártot, sem kormányt, ok nélkül és vaktábin nem dics-írgc\'unk Nem d:e>éi|ük egyáltalában sem az emuért, sem a párt«»:, sem a kormányt, sem az in\'ézményt, hanem csak a cseleke-datet. az elvet, a munkát és a jó intézkedést; megadva mindig az okát. Egyebekre nézve pedig még gondolatomban is szégyelném előhozakodni olyanokkal, ho^y miíycn tekintettel kell lennünk a ktllönbn/ő osztályokra, rétegekre, egyházakra s foglalkozásokra.
A magyar némtet erdekére és a magyar nemzetnek jogon bír tököm, az egész Magyarországra kell nekünk tekintenünk mindnyájunknak és nem egyebekre. A Zalavármegye erre tekint. Mind az, aki erre tekint, az nekünk berátunk: aki pedig szembe I áll velünk, az vagy felfordítja a mi szekerünket, vagy a mi kerekünk megy rajta keresztül. i;s annak nem mi leszünk az ellenségei, hanem ő lett a mi ellenségünk. A nemzet ellensége Ez a szelleme, elve é iránya a Zalavár megyénk.
Emlitém, hogy erőm csökkentével is átvettem a lap szerkesztés...

Insert failed. Could not insert session data.