Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
20.96 MB
2020-05-12 15:50:33
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
511
1231
Rövid leírás | Teljes leírás (445.46 KB)

Zalavármegye 1923. 090-101. szám augusztus

Zalavármegye
Politikai napilap. Zalaegerszeg.
1922 [ápr. 10 - 1932. dec. 31.]
Megj. [hetenként háromszor, 1925]: hetenként hatszor.
Szerk. 1924: Kakas Ágoston, 1925. okt. 2.: Herboly Ferenc, 1930: Kakas Ágoston, 1932. 146. sz.: Sylvester Péter János.
K. Zalavármegye Lapkiadó Társaság.
Ny. Tahy Rozália utóda Kakas Ágoston. - 2 r.


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

)I óvtolya«
íalaegersieg, 1929 augusztns 3. Péntek.
Ara 60 korona.
90. szam.

Felelős szerkesztő: N. SZABÓ GYULA.
ABSADAI-ai ÉS POLITIKA\' LAP ír.RIRLEHIK nETFIRÉ^T 3ÄB05ISZOB. IIMmUI V« irttOOK. IHM Síim W!•
Szerkesatöség Kisíalnity-u. 8. Telefon 162 sz. Kiadóhivatal Széchenyi-tér 5. Telefon 131 sz.
m
„Hlsiek egy l«tcnb«n, htírcW tyy h«ii!>an
HI«iek egy t»twil nr&k lj»«»á|?bin, \'."m7?
HUlcS* MAZj-aroniig feltínudiiában Ámen.*
A leitől*...
Mikor ezt a cikket irom, a magyar koronát Zürichben igy jelzik: 003. Ez azt jelenti, hogy a magyar százkoronás Svájcban csak 3 békebeli fillért ér. De ez még mehet tovább is. Eljuthatunk odáig, hogy Zürichben 1C00 magyar korona ér 3 békebeli fillért. Nem irok lehetetlent, mert a német márka ott tart valahol: 1000 német márka csak 7 fillért ér. De eljuthat a német márka odáig is, hogy 100.000 német márkát Zürichben csak J békebeli fillérbe értékelnek. És ami megtörténhetik a német márkával, az les a magyar koronára is.
Sokan már államcsődről beszélnek. (Ahogy a háborúban voltak kávéházi Konrádok, ma ép úgy vannak pénzügyi Wekcrlék, Káliayk, vagy Hegedűsök. Ezek a finánczsenik nem tudnak számolni. Ezek nem ludják elképzelni, hogy a korona értéke ez is lehet: 0000001. Igen lehet, de államcsőd mégsem lesz Legféljebb 100 millió korona lesz egy öltözet ruha és 40 millió egy mázsa búza, egy négyzetméter földért pedig elkérnek 50 milliót. Vagyis még állan-csőd mindig nem lesz, de a kereskedők és iparosok megzavarodnak, az bizonyos, sőt a búzát eladó gazda • Is sokszor megvakarja a fejét, mert a búzászsákokba nem tudja beletömni a sok istentelen pénzt, amit a búzáért fizetnek."1\' (Talán lemérnek.)
Ez megtörténhetik, de őzért csőd még sem lesz, mert csak a számok változnak meg, de a lényeg az marad.
A legnagyobb baj azonban az. hogy a számok tolyionos változása a kereskedőket végveszedelem mel fenyegeti, mert a számok emelkedése drágulást jelent. Pl. ha a kereskedő ma elad valamit 100 ezerért, azt holnap, a mostani iram mellett, csak 150 ezerert kapja meg. És ez a folyamat lassanként az áruházak kiürülésére vezethet. Igaz ugyan, hogy a 150 ezer koronás cikk már holnapután 250 ezret érhet, de a kereskedő ismét nem tudja annyiért majd bevásárolni. És Csőd még mindig nem lesz, ha egy pár ezer kereskedő megbukik is.
De újabb és újabb ráncok gyűlnek valamennyi, a mindent készpénzén vasár-lók arcára. (Iparosok, munkasok, kereskedők, helyesebben mindazok arcára, •kik semmit sem kapnak természetben, mert sem földjük, sem gabondjárandósá-guk nincsen.) Ez annyit jelent, hogy az élet mindig elviselhetetlenebb lesz, de államcsőJ még mindig nem lesz, hisz csak a számok változnak, de a lényeg az marad.
És ez még nem is volna oly nagy baj, ha nem vo\'na tartozásunk, ha rendben volna külkereskedelmi mérlegünk, ha a tisztviselő megfelelő fizetést, a kereskedő és iparos inégfelelő hasznot, a munkás pedig megfelelő munkabért kapna.
De miután a „ megfelelőt" egyik sem kapja meg, ezt a zuhanást meg kell állítani. De ki tudja megállítani? Ki az a nagy hatalom, az a lángész?
Olvasom a szaklapokat, amelyekben már minden szakember elzengedezte valutajavftó énekeit és bemutatta jóslási tehetetlenségét. Nem is hiszek ma pénzügyi kapacitásokban. De ha volnának is, akkor sem tehetnének semmit, csak akkor, ha aranyfedezete...

Insert failed. Could not insert session data.