Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
48.86 MB
2020-08-07 08:46:58
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
746
1305
Rövid leírás | Teljes leírás (1006.59 KB)

Zalavármegye 1925. 117-142. szám október

Zalavármegye
Politikai napilap. Zalaegerszeg.
1922 [ápr. 10 - 1932. dec. 31.]
Megj. [hetenként háromszor, 1925]: hetenként hatszor.
Szerk. 1924: Kakas Ágoston, 1925. okt. 2.: Herboly Ferenc, 1930: Kakas Ágoston, 1932. 146. sz.: Sylvester Péter János.
K. Zalavármegye Lapkiadó Társaság.
Ny. Tahy Rozália utóda Kakas Ágoston. - 2 r.


A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

V.

Zalajpjrszoy, 1925, október 2. Péntek.

Ara 1500 koron«.
IYIAmil.



POll\'I ÍC .A.I KJ-AJPIL^F
■eljelenik ninden hétkömap détoláo. - Elóilictéi: egy
r \' —
Mmpra 25.000 K, negyééül 75.000 I. - Sierfeeutoseg éi kiadóhivatal: Xalaegeraieg, Ssécheayi-tér 5. Telető« Ú
ni
Olvasóinkhoz!
• \\
Négy esztendő nehéz küzdelme van , mögöttünk, öe hittel és szeretettel vállalt munka áll előttünk, amikor a Zalavármegyét, mint napilapot, régi köntösében, de megujult erővel állítjuk a magyar , érdekek szolgálatába. .
Átalakításunkat a közérdek követelte és egyre v növekvő olvasóközönségünk óhajtotta.
Megnyugvással pillantunk\'vissza multunkra, mprt a politikai és társadalmi konszolidáció nehéz munkájában férfias komolysággal, becsületes magyarsággal és változatlan elvhüséggel vettünk részt és azzal a bizalommal tekintünk a jövőbé, hogy talán fokozni tudjuk buzgalmunkat a Szent Korona Magyarországának föl-támasztására.
Ir/edenták vagyunk a becsületében megsebzett magyar ember minden elkeseredésével ; irredenták vagyunk a magyar föltámadás olthatatlan tüzével és rendületlen hitével; irredenták vagyunk az isteni örök igazság diadalának hirdetésével és irredenták vagyunk a szomszédunkban elszakított testvéreink jajszavának befogadásával és visszavágyásának élesztésévell
De emlékeztetünk Magyarország Kormányzójának Zalayármegye közgyűlési termébe« elmondott intelmére: „A hazaszeretetről keveset kéli beszélni, de mindig rá kell gondolni!" Tettekkel akarjuk szolgálni mi is ezt a kicsi hazánkat, melyben olyan kevesen vagyunk, hogy a magyarnak a magyart nagyon meg kell becsülnie és a melyben nemcsak békének, hanem békességnek ts kell honolnia J&ért elsősorban arra törekszünk, hogy a • gyülöltfödés és meghasonlás mérgét eltávolítani segítsük a nemzet testéből, amit meg fog könnyíteni a gazdasági egyensúly fokozatos helyreállása, a mágángafcdálkodás jogos igényeinek kielégítése, a köztisztviselők sorsának javulása, a népjóléti és szociális intézmények fejlesztése, amiknek megteremtéséért az ország magaslatán tervszerűen munkálkodnak.
Hűséges őrei kívánunk lenni a köztisztességnek és a közélet tisztaságának, mert a sajtó kötelessége a közélet mellékvágányai alól a talpfákat kiemelni. Elszántan fogunk küzdeni az egyéni érdekek tüzében összekovácsolt klikkuralom nieg-honosulása és hatalmaskodása ellen, a központi hatalom érvéhyesüléséért s a hivatalok hatáskörének megvédéséért. .
Társadalmi és gazdasági gerendatör sek idején, nagy érdekösszeütközésék közepette és veszedelmes szenvedélyek kirobbanásának hatása alatt, itt-Ott\\le-szakadoznak egyes érdekcsoportok, melyék különéletet akarnak "folytatni és ezek mélyen beverik káros céljaik cölöpjeit az alkalmas talajba, hogy hosszú életet
biztosítsanak maguknak és üzelmeíknek, de mi ezek ellen, ha bármely irányból is fölütik fejüket, fölvesszük a döntő küzdelmet a nagy és. egységes nemzeti ideál és a magyar társadalmi konszolidáció érdekében.
Tudjuk, hogy az Igazság fényes kapujá-
\\
hoz a Golgotha vezet ... de mi, ha kéli, csüggedés nélkül visszük a keresztet, mert tiszta hittel, tiszta lélekkel és tiszta tollal küzdünk egy szebb jövendő Magyarországáért. Hitünkért és igazságunkért föláldozunk mindent, hitünket és igazságunkat nem áldozzuk föl semmiért!
vi
...

Insert failed. Could not insert session data.