Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
2.75 MB
2023-10-18 10:23:59
 

application/pdf
Védett Védett
20
93
Cím: Nagykanizsai Városi Tanács Híradója (1970-1988)
Részjelzés: 1971 (III. évf. 1. sz.)
Közös adat: Nagykanizsai Városi Tanács Híradója (1970-1988)
Közrem.: Petike Antal (szerk.) ; Zalavári Gyula (szerk.)
Szerz. közl: [szerk. Petike Antal, Zalavári Gyula]
Megjelent: 1971
Eto: 352(439Nagykanizsa) ; 908.439.121Nagykanizsa
Szakjel: 350
Cutter: N 32
Nyelv: magyar
Oldal: 15, [1] p.

A következő szöveg a dokumentumból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

KÉZIRAT GYANÁNT
TANÁCSI HÍRADÓ III. évf. 1. sz. 1971. február
Szerkeszti a szerkesztő bizottság: Petike Antal, Zalavári Gyula
Kiadja a Nagykanizsai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága Felelős kiadó: Mózes Pál vb. elnök
A borítót tervezte: Haraszti László, Derkovits-díjas festőművész
Nyomda Zalaegerszeg — 70 — 793 Felelős vezető: Szendrői Ervin
III. évf. 1. sz.
TANÁCSI HÍRADÓ
1971. február
Fejlődésünk a III. ötéves terv időszakában A város IV. ötéves terve
FEJLŐDÉS A III. ÖTÉVES TERV IDŐSZAKÁBAN
Nagykanizsa város a III. ötéves terv időszakában teljesítette a tanácsi tervben előirányzott feladatait. Az 1968 januárjában bevezetett gazdasági irányítás új rendszere kedvező hatással volt anyagi eszközeink alakulására és fokozatosan bővültek koordinációs lehetőségeink is, melyek következtében néhány területen az előirányzatokat sikerült túlteljesíteni. A tervidőszakban jelentős mértékben javult a város dolgozóinak anyagi, szociális, egészségügyi, kommunális és kulturális ellátása; tehát javultak a dolgozók élet- és munkakörülményei.
A III. ötéves tervben bekövetkezett fejlődés összhangban van az ország és megyénk fejlődésével, gazdaságpolitikai célkitűzéseivel. Ezek a célkitűzések megfeleltek a lakosság érdekeinek, jogos igények kielégítését szolgálták. Ez a tény mozgósító erővel hatott: a célok teljesítéséért a lakosság ezrei vettek részt a különböző társadalmi akciókban. Több ezer fát ültettek, kispályák, játszóterek építésében segédkeztek, több száz méter csatorna, gáz- és vízvezeték földmunkáját végezték el. A város dolgozói sajátjuknak érezték a tervet és hozzájárultak annak teljesítéséhez.
Az ipar fejlődése a III. ötéves terv időszakában nálunk eddig soha nem tapasztalt ütemben haladt. Rendkívül nagy jelentőségű volt számunkra a Kormány Gazdasági Bizottságának 1968 áprilisi döntése, amely jóváhagyta az Egyesült Izzó nagykanizsai gyáregységének beruházási programját. A másfél milliárdos beruházás megkezdődött és egyes üzemrészekben már termelő munka folyik.
DKG
Megkezdődött a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár, a Kanizsa Bútorgyár, az Üveggyár 100 millió forintos nagyságrendet elérő fejlesztése. Számottevő a finommechanikai, a vasipari vállalatok gyarapodása. Megkezdődött a Középdunántúli Gázszolgáltató és Szerelő Vállalat fejlesztése. Jelentős volt az építőipar, mérsékeltebb a szövetkezeti ipar gazdagodása.
A város ipari fejlődését termelési teljesítményének alakulása jelzi.
Az Egyesült Izzó nagykanizsai üzemegysége
Bútorgyár
1965-ben az ipar termelési teljesítménye 1370 millió, 1970-ben 2900 millió körül alakult. Az iparban foglalkoztatottak száma 1965-ben 7900, 1970 végére 13 500 fő. 1965-ben egy keresőre 1,8 eltartott jutott, ma egy keresőnek csak egy nem keresőt kell eltartania. (Ez viszonylag magas foglalkoztatottsági szint).
Az ipari fejlesztéssel megkezdődött a város adottságainak —, a munkaerőkínálatnak is megfelelő ipari struktúra kialakítása. Másrészt megszűnt a munkaerő (a női munkaerő) felesleg is.
A város építőiparának teljesítménye több mint a duplájára emelkedett; ma eléri a 400 milliót. Az építőipar több ipari létesítményt adott át rendeltetésé- , nek: a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár üzemi csarno-
DKG szociális épület

3
III. évf. 1. sz.
TANÁCSI HÍRADÓ
1971. február

Insert failed. Could not insert session data.