Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
5.14 MB
2023-10-18 13:36:06
 

application/pdf
Védett Védett
21
120
Cím: Nagykanizsai Városi Tanács Híradója (1970-1988)
Részjelzés: 1973/I.
Közrem.: Nagykanizsa Város Tanácsának Végrehajtó Bizottsága (szerk.)
Szerz. közl: [szerk. a Végrehajtó Bizottság]
Megjelent: [1973]
Eto: 352(439Nagykanizsa) ; 908.439.121Nagykanizsa
Szakjel: 350
Cutter: N 32
Nyelv: magyar
Oldal: 35 p.

A következő szöveg a dokumentumból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

NAGYKANIZSA
VÁROS
TANÁCSA
1973
I.
NAGYKANIZSAI VÁROSI TANÁCS
HÍRADÓJA
! 973 I.
NAGYKANIZSA
Az 1971-től végzett tanácsi fejlesztési, várospolitikai munka és a következő évek feladatai
Április 25-én lejár városunk tanácstagjainak mandátuma. Az 1971-bein kapott megbízatásunk kötelez bennünket arra, hogy számba vegyük az országos értékrendszerben városunk fejlődését, lakosságunk életkörülményeinek változását. A számvetés nyilvánvalóan nem lehet teljes, hiszen rendkívül sokrétű és gazdag életünk, tevékenységünk, és a társadalmi mozgások olyan tendenciákban mutatkoznak, amelyeket értékelni és megítélni bonyolult feladat,
A tanácsvá''lasztás óta kiemelkedően legfontosabb feladatunk a X. kongresszus határozatai helyi feladatainak megszervezése és minél eredményesebb végrehajtása volt.
Különös tennivalókat jelentettek a tanácsi munkában azok a magas szintű jogszabályok, amelyek megváltoztatták, korszerűsítették az államhatalmi és az államigazgatási munkát. Ezek közül a legjelentősebbek: Alkotmányunk módosítása, maga a Tanácstörvény, az Ifjúsági törvény, a Szövetkezeti törvény és sok-sok végrehajtási rendelkezés, melyek jogilag keretet adtak munkánknak.
Természetesen sajátos feladatokat jelentettek Központi Bizottságunk olyan határozatai is, amelyek elvi szinten meghatározták gazdasági, társadalmi és politikai életünk egy-egy területét, feladatait. Tanácsunk és végrehajtó bizottságunk területi meghatározó és gyakorlati tevékenységéhez hatékony segítséget kaptunk a megyei és a városi pártbizottságainktól, megyei tanácsunktól és annak szerveitől.
A számadást és számvetést megkönnyíti pártunk Központi Bizottságának 1972. november 14—15-i állásfoglalása, amely felmérte a X. kongresszus óta végzett munkát és meghatározta gazdasági, társadalmi és politikai fejlődésünk tennivalóit. Az állásfoglalás a cselekvés, a munka, a tettek programja. A Központi Bizottságnak ezzel a határozattal természetesen nem az volt a célja, hogy választ adjon a magyar valóság összes problémáira, hanem egyértelműen az, hogy döntéseivel gyorsítsa a szocializmus építését, társadalmunk fejlődését. A határozatból reális képet kapunk a gazdasági, társadalmi viszonyainkról, lehetőségeinkről. Megismertük eredményeinket, látjuk, hogy meddig jutottunk el, milyen igényeket támaszthat lakosságunk a kormánnyal és önmagával szemben. Mindenkiben meggyőződéssé kell válnia, hogy csakis lelkiismeretes, pontos és jó munka eredményezheti az általános társadalmi jólét további gazdagodását.
Ha végigtekintjük városi tanácsunk, a végrehajtó bizottság és tanácsi bizottságaink munkaterveit, akkor egyértelmű az a megállapításunk, hogy testületeink tudatosan és tervszerűen választ adtak és feladatokat határoztak meg a kiemelkedő párt- és kormányhatározatokra.
Az előterjesztések szervesen kötőditek azokhoz a gondolatokhoz, határozatokhoz, amelyeket társadalmi szinten kellett vagy kell végrehajtanunk. Üléseink — a szó igazi értelmében — politikai fórumokká váltak, ahol találkozott a helyi gond és probléma az ország, az egész társadalom feladataival.
Városunk fejlesztése Ipar
Nagykanizsa ipara az elmúlt évtizedben egyre gyorsuló ütemben fejlődött. Növekedett az iparban foglalkoztatottak száma, nőtt a termelés mennyisége és értéke mindhárom szektorban. 1960 óta a város ipari termelése megháromszorozódott és ma már meghaladja az évi hárommilliárd forintot.
Az ipar fejlődése 1971—72-ben

Insert failed. Could not insert session data.