Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
2.53 MB
2023-10-26 14:33:21
 

application/pdf
Védett Védett
8
85
Cím: Nagykanizsai Városi Tanács Híradója (1970-1988)
Kiadás: Nagykanizsa : Városi Tanács VB., 1970-1988
Részjelzés: 1969. (1. évf., kézirat gyanánt)
Közrem.: Mózes Pál (felelős kiadó) ; Haraszti László (borítóterv) ; Pusztai Ferenc (felelős vezető)
Megjelent: [1969]
Eto: 352(439Nagykanizsa) ; 908.439.121Nagykanizsa
Szakjel: 350
Cutter: N 32
Nyelv: magyar
Oldal: 13 p.

A következő szöveg a dokumentumból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

kézirat gyanánt
TANÁCSI HÍRADÓ
1. sz. 1969. augusztus
Kiadja: a Nagykanizsai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága Felelős kiadó: Mózes Pál vb. elnök
A borítót tervezte: Haraszti László, Derkovits-díjas festőművész
Zala megyei Nyomda Vállalat Nagykanizsai Telepe 69 2189 Felelős vezető: Pusztai Ferenc
Qliztdt Oloaiók!
Régi tervünk megvalósítását kezdjük meg a „Tanácsi Híradó" I. száma közreadásával. A továbbiakban félévenként rendszeresen tájékoztatjuk a „Tanácsi Híradón" keresztül is a Tanácstag Elvtársakat és városunk politikai, gazdasági, társadalmi vezetőit a Tanács munkájáról, eredményeiről, terveiről.
Nagykanizsa az utóbbi években — mindnyájunk örömére — igen sokat változott, fejlődött, alakulása, gazdagodása a közeli jövőben egyre dinamikusabb lesz. A fejlődés irányának meghatározása, a várospolitika gyakorlati megvalósítása igen nagy felelősséget, szakmai hozzáértést és lelkesedést követel. A nagy gondot — mindnyájunk közös gondját — még fokozottabban meg kívánjuk osztani a város minden dolgozójával. Véleményünk szerint a „Tanácsi Híradó" ennek jó eszköze, fóruma lesz.
A híradóban a tanács vezetői, osztályvezetői mellett szót kíván adni elsősorban a tanácstagoknak, az intézmények, üzemek vezetőinek, de a városát szerető és fejlődéséért tenni kész valamennyi lakosnak is.
Elsőrendű célunk a tájékoztatás, terveink és elképzeléseink ismertetése, egyben vitára bocsátása. Minden véleménynyilvánítást, javaslatot, bírálatot örömmel fogadunk, és a lehetőségekhez mérten azoknak a „Tanácsi Híradóban" megjelenést biztosítunk.
A „Tanácsi Híradót" azzal a meggyőződéssel indítjuk útjára, hogy jó eszköze lesz a tájékoztatásnak és a tájékozódásnak, segíti erősíteni, szilárdítani a kapcsolatot Nagykanizsa dolgozói és vezető testületei között.
Nagykanizsa, 1969. augusztus
MÓZES PAL vb-elnök
I. évf. 1. sz.
TANÁCSI HÍRADÓ
1969. augusztus
A városfejlesztés gyakorlati kérdései Nagykanizsán
y árosunk természeti * adottságai különböző módon hatnak a városfejlesztés gyakorlatára. Mindenek előtt előnyös, hogy a város forgalmas, fontos ki-és bemenő kapuja országunknak, ez vonatkozik mind a közúti, mind a vasúti közlekedésre. A városiasodás nálunk előbbre tart, mint más dunántúli városokban, Nagykanizsa közműben ellátottabb. A lakosság 66 %-a csatornával, 71,9 %-a vízvezetéki vízzel, a bérlemények 85 %-a gázzal van ellátva. A város egész úthálózatának 71 %-a szilárd burkolatú, portalanított, a járdahálózat 61 %-a kiépített. Az ellátottság ezek vonatkozásában az országos átlagnál, de magasabb a városok átlagánál is. Pozitív továbbá, hogy a város több irányból, viszonylag jó útvonalakkal közvetlenül elérhető. Nagykanizsa mezőgazdasági kultúrákkal körülvett terület, ez az ellátást kedvezően befolyásolja.
A korai városiasodás következtében közműveink korszerűtlenek, és belső rekonstrukció esetén a lakóházak 20—40%-os szanálása szükséges. A város jelentős szintkülönbségű területen fekszik és dombokkal körülvett. E dombokon túl nem tud terjeszkedni, hogy a belső szoros kapcsolat bizonyos mértékig ne szakadjon meg. A város délnyugati része mélyen fekvő, rossz altalajú, beépítésre egyelőre alkalmatlan, területünk vízszegény.
Tehát két ellentétes hatásról van szó, amely meghatározó jelleggel orientálja a város fejlesztését, vagyis speciális gyakorlati ese

Insert failed. Could not insert session data.