Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
A védett dokumentumok csak könyvtárunk épületén belül, az erre kijelölt pontokon tekinthetők meg!
2.29 MB
2023-10-27 15:05:56
 

application/pdf
Védett Védett
10
84
Cím: Nagykanizsai Városi Tanács Híradója (1970-1988)
Részjelzés: 1970 (II. évf. 1. sz.)
Kiadás: Nagykanizsa : Városi Tanács VB., 1970-1988
Közrem.: Petike Antal (szerk.) ; Zalavári Gyula (szerk.) ; Horváth Ildikó (szerk.)
Szerz. közl: [szerk. Petike Antal, Zalavári Gyula, Horváth Ildikó]]
Megjelent: 1970
Eto: 352(439Nagykanizsa) ; 908.439.121Nagykanizsa
Szakjel: 350
Cutter: N 32
Nyelv: magyar
Oldal: 12 p.

A következő szöveg a dokumentumból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:

KÉZIRAT GYANÁNT
TANÁCSI HÍRADÓ II. évf. 1. sz. 1970. április
Szerkeszti a szerkesztő bizottság: Petike Antal, Zalavári Gyula, Horváth Ildikó
Kiadja: a Nagykanizsai Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága
Felelős kiadó: Mózes Pál vb. elnök
A borítót tervezte: Haraszti László, Derkovits-díjas festőművész
Nyomda, Zalaegerszeg — 70 — 1496 Felelős vezető: Szendrői Ervin
/gépünknek a történelem különböző nagy eseményeire emlékeztető több nemzeti ünnepe van, de ezek közül kiemelkedik legújabbkori történelmünk legfényesebb napja: április 4-e, a Magyar Népköztársaság hivatalos állami ünnepe.
Most 25 esztendeje, hogy ezen a napon a fasiszta rablók ellen harcoló szovjet és bolgár csapatok felszabadították az utolsó magyar helységet is a hitlerista megszállás alól. Ezzel Magyarország szabaddá vált, visszanyerte nemzeti függetlenségét és állami szuverenitását. Ismét megnyílt népünk előtt az önálló nemzeti fejlődés és egyben a társadalmi haladás útja is.
A magyar nép jól élt a szabadság nyújtotta lehetőségekkel, s következetes harcban kivívta hatalmát, a szocialista fejlődés útjára lépett, s ma szoros, testvéri barátságban a Szovjetunióval, a szocialista országok népeinek nagy családjával halad előre történelmi útján. Népünk ma szocialista rendszerben él, épít, alkot, s a fejlődés élvonalában halad; egyike azon 14 ország népeinek, amelyek már ma, a valóságban építik az egész emberiség jövendőjét: az új szocialista világot.
uszonöt esztendővel ezelőtt egy korszak zárult le, s vele eldőlt a magyar népnek a földért, a kenyérért, a szabadságért, és a haladásért vívott pöre. 1945. április 4-vel megkezdődött az új: a nemzeti függetlenség és a társadalmi haladás kora.
A felszabadult, de romokban heverő országban a kommunisták vezetésével indult meg az élet. A felszabadulás utáni esztendők feladatait: az újjáépítést, a földosztást, az államosításokat, az államhatalmi szervek megteremtését sikeresen hajtottuk végre, s ennek eredményeként a hatalom birtokosává a magyar dolgozó nép vált.
Fejlődésünk nem volt töretlen. A. személyi kultusz szülte hibák csorbították a proletárdiktatúra demokratizmusát, zavart okoztak a szocialista építésben. De 1956. óta töretlen és felfelé ívelő a Magyar Népköztársaság fejlődése. Azóta befejeztük a mezőgazdaság szocialista átszervezését, leraktuk a szocializmus alapjait és eredményesen dolgozunk a szocializmus teljes felépítésén.
történelmi jelentőségű 25 esztendő alatt végzett munka kötelez a folytatásra: még több, még jobb eredményre. Ma döntően a szocializmus gazdasági sikereivel kell hélytállnunk a két társadalmi rend versenyében, politikai szilárdsággal és egységgel, ideológiai magasabbrendűséggel, a milliók kulturális színvonalának állandó növekedésével kell minden nap bizonyítanunk a szocializmus fölényét a tőkés rend felett. Népünk kiharcolta magának a szabadságot, birtokába vette a gyárat, a földet, szilárdan kezében tartja a hatalmat. Társadalmunk a munka társadalma, amelyben a közösség fiainak megítélésében a tehetség, a tudás és a munka a mérce.
25 esztendei megfeszített, áldozatos munkával belátható közelségbe hoztuk a szocialista jövő teljes megvalósítását. Munkánkat továbbra is úgy végezzük, hogy méltók legyünk népünk történelmének haladó hagyományaihoz, kommunista elődeinkhez. Ezért erősítjük a munkásosztály hatalmát, ápolju

Insert failed. Could not insert session data.