Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
21.57 MB
2015-03-19 16:03:45
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1035
3744
Rövid leírás | Teljes leírás (327.07 KB)

Zalai Közlöny 1909. 035-043. szám május

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


HAGFKANIZ8A, 1808. IfAjUS 3.
4&4K ÉVFOLYAM, 3A. SZÁM.
HÉTFŐ.
■•iJiliiilk hitfan ii ciltlrtlhia Jélfen.
fcian»l4al árak: Egtti int 10 korona, íílévio S korona, •(/é<Mna 3 koron« 60 Ali. — (|)<l Mim ára 10 Hll.
FöaiarketitB: Palel6> McrkcMlA :
Dr. Villányi Ilearik. Ker^u Jó«««-f.
Kiadja: a •■«rkMaUa^«.
Izirknztiiéi ii kiaiéhivaUI liiir-ilu 7.
HlrdaUaak dljaiabáa UOflnt.
Kisipari képtelenségek.\'
(v.) Ha az iparosaink által folytatott munka lanyhaságáról helyes következtetéseket lehetne levonni, ugy a közjóiét Nagykanizsán elérte a legmagasabb fokot. Ninos többé létért való küzdés. Felvirradt a kornak, mikor végre az iparos elfoglalhatja az ót megillető helyet a gazdasági életben. — Osipp-osöpp bajok nem bántják ót többé. Meghúzták a szegénység lélekharangját. Az iparos többé nem mellőzött ember, sót az ó tevékenysége keresett és értéke szerint a legbecsesebb foglalkozás ahhoz tartozik.
Ha rendel az épitó ablakokat, megkapja egy évre. ha a házi gazda kaput építtetni óhajt, mire elérkezik a szállítási határidő, éppen le is tagadják neki. hogy valaha kaput rendelt volna.
A városban három \'kályhás lakik. Pro-báljon valaki tőlük októbertói — áprilisig munkát kapni. Kárpitos vagy 6 lakik helyben. Kössön kl valaki 6 heti szállítási idót, vájjon betarthatják-e? Éppen azok az iparosok képtelenek szállításra, akiktói a hfcépités és a háznak berendezése függ. Széltében beszélik, hogy stagnál az építkezés. Éppen azért stagnál, mivel a kómivesek sztrájkolnak és mesteremberek nem szállítanak munkát.
Az iparosok azt mondják: ninos segéd. A bérharook tönkretették az ipart. Ha tönkretették. hát a sztrájkoló iparossegéd hová
lett ? Osak nem lett mindannyi lateiner vagy dijnok? Az iparj munka megdrágulása a mestereket is abba a helyzetbe juttatta, hogy segédeiket jobban fizessék. Hát akkor miért ninos segéd ? Ha sokáig még nem lesz, a kisiparra a segédhiány végzetessé fog válni és a fogyasztó közönség kénytelen lesz a gyáriparhoz fordulni minden használati cikknek beszerzése alkalmával és mellózi majd a mesterembert. Nagyon gyanítjuk, hogy segéd azért ninos, mivel a mesterek, bár felszámítják a magssabb árakat, a segédeknek a ma-j gasabb béreket nem szívesen fizetik. Ennek a bérharcnak aztán tnajd a kisipar issza meg a levit. A fogyasztást mesterségesen megakasztani munkavisszHtarlássai csak ideig-óráig lehet. Ha a közönség aztán egyszer megtanulta, hogyan kell szükségleteit a gyárosnál boszerozni, akkor a vidéki mesterembereknek befellegzett.
A kényelem fogyasztásra késztet és áldozatokra is. Ennek az elementáris erőnek hiába veti magát elébe a kisiparos szállítási késedelemmel és halasztással. Ha a nagyipar \'ezt észreveszi, ott fog megalakulni, ahol ta-! lajat talál. És Kanizsán már van talaja a kályha-, asztalos- és építési nagyiparnak és vállalatnak. A város építkezésének slagnációja osak e három iparág szállilóképtelenségére vezethető vissza.
Ma még lakást se mer az ember berendezni, vagy közfalakat lebontatni. Ház-
építésre meg épenséggel nem határozza el magát senki.
A cipész- és szabiipar ma éppen oly gyorsan és jól, de drágábban szállit, mint ezelótt 10 évvel." Kérdezzék meg e szakmabeli iparosokat, vájjon ma kevesebb a megrendelők száma, mint ezelótt 10 évvel, Mért mivel ma 30 százalékkal drágábban atál-litanak ?
De az építkezés pang. Ez okozta a házbérek emelkedését és ma már ott tartunk, hogy a háztulajdonosok mintegy kegyeket osztogatnak avval, ha busás házbér ellenében megtörnek bennünket a lakásokban. Ha tehát a/, építkezés pangása és a házbérek magassága összefüggésben vau az építési és a vele kapcsolatos asztalos, lakatos, kályhás és kárpitos iparral, akkor itt volna az ideje, hogy a fővárosi nagyvállalkozók, egy Thék, Rossner, Portois és Six elárasztanák a vidéki városokat ép ugy. amint ezt a Kobrák és a Turul cipőgyárak teszik, hogy abból a nyomasztó helyzetből, melybe az épitó ipar jutott, kiszabadulhassunk. A stagnálás vagy valamely szükséglet mesterséges elnyomásából. vagy pénzügyi nehézségekből, vagy rossz törvényes intézkedésekből keletkezhetik. Nálunk csak az első ok működik. Bérharcok és szállítási képtelenségek okozzák a maradiságot. A gyógyulás eszközeit elsó sorban azoknak kellene ajánlanunk, akik a bajt okozták. De éppen ott találnak a közönség igé-
Gyermeknapra.
— Vallomás k Liga kisasszonynak. —
Adjak-e rózsát vérpirosai ? Te szende arcú bájos nöi-léuy, A róna hervad, a ei kínozhat. Nem rózaát, mást fogok majd adni én.
Knldjek-e csillagot az égről ? Olyan tündöklőt, mint az örök fény. A OCÜllff elvakit a evégból Nem csillagot, de majd mást kOldők én.
írjak talán egy dalt, egy aiépet? Amelynek csengő hangja síivre hat, De lebet leírói, mit ériek ? Oalt sem, — ait e poéta nein adhal.
Adjak-e százezer forintot? Arauyrudakban ez valódi kiucs, Ex I .. . Ez kell I\' — százezer forintot; — De sajnos drágáin, et magainnak sincs.
Acél Pál.
A feminizmus diadala.
Kbéd után voltunk. Nőm, a Viki egy kényelmes karosszékben újságjaiba temetkezett, én meg lehor-gasztott fővel járkáltam a szobában és agyamat egyetlen sötét gondolat fúrta, kínozta: a májusi negyedre járó házbér, a mely már esedékes, de a melynek előteremtése még a jrtvó muzsikája.
Komoly, de kínos lépelődésemből nőmnek egy tébolyító örömsikoltása rázott (ól:
— Hah! végre egy számbavehető diadal!
— Mi az, Hucikám, miről van sió?
—"Végre nekOnk in felvirrad! Végre! . . .
Nőin a legdühösubb feministák egyike. Most már kezdtem sejteni, hogy raegiut valami feminista bolondériát olvasott, a mi feltQzelle Szelíden megkockáztattam a kérdést:
— Drágám, miu zúgolódó annyira ?
— Bekövetkezel!, a miről fsak álmodni mer- ; tem. Ks ez a csoda Szabadkán történt. Samu, bámulni fogsz, hogy mí tArtéut Szabadkán\' Egy asszouy| férjet vásárol! magának. Igenis, szórul-szóra férjet vásárolt magának I
— Na, nem ía olyan izgató a dolog. Ha a férfiak tudnak hébe-hóba nőket vásárolni, miért ne tehetnék meg ugyanezt az asszonyok a férfiakkal ?
— Samukáin. ez egészen más. Ilyet még nem pipált a feiníuuta világ. Egy asszonynak elment a fér|e munkát keresni. Oda volt egy hétig, két hétig, három bélig, de csak nem jölt meg Az asszony egy jól neveli asszony volt, akinek hiányzott az ura. Tehát fogta magát, átment a tzonipzédasszonyhoz, leszurkolt neki 300 koronát és megvette magának a szomszédasszony urát. Kz így volt, ezt igy irja az újság És mi lenne más ez, lityit a feminizmus leg-
: magasztosabb diadala I . . .
— Valóban ritka dolog.
— Igen, most még ez ritkaságszámba megy1 De ezutáu ....
— Mi lesz ezután ?
— Samukám. én csak aniivit mondok, hogy rossz napok fognak reátok virradni. Mi feministák minden eszközt és módot megragadunk jogaink érvényesítésére. Az a szabadkai két asszony kibon-totta a zászlót éa mi követni fogjuk őket. Ha férjre lesz szOkségllnk, vásárlunk magunknak, ha meguntuk\',
eladjuk. A feminizmus igazi fáklyáját 8zabadkán gyújtották meg. éljenek a szabadkaiak I
Nőm, a Viki, mindez! hévvel és lelkesedéssel sióuokulla és én az Ámulattól megdermedve hallgattam. Aztán egy óriási gondolat cikkázoU át agyamon. Oyöugéden átöleltem nőmet és így rebegtem a fülébe :
— Viki, te angyal vagy.
— Kérlek, kérlek, mi Qtött beléd ?
— Viki, te tudod, hogy a májusi lakbérünk még nincs kifizetve ?
— Sajnos, tudom és azt ia tudom, hogy még nincs tavaszi kalapom.
— Na látod. NekeiL mégis csak igazad van, hogy Szabadkán gyújtották meg a feminizmus fáklyáját Éljen a feminizmus I
— Samu mi jött rád? Te aoase voltál feminista.
— Most az vagyok. Muoikám, (e követni fogod a szabadkai példái. Kgyszerllen eladsz engem egy olyan delnóuek, aki értem eped, aztán kiÓzetjOk a házbért és veszel\'magadnak i* egy uj tavaszi kalapot.
— Samu! — Kiálltott fel lelkeaen nőm — te mégsem vagy olyan fajankó, amilyennek hittelek.
— Igen, pipikém, elfogsz engem adni egy Unom úrnőnek, aztán ha pénzhez julunk, antikvár értékben megint visszavásárolsz aUóI a delnótól. Tehát éljen a feminizmus I
— Éljen, éljen, éljen I — Harsogta nőm is — és túláradó gyöngédséggel nyakamba omlott.
Éu leültein az Íróasztalhoz és megfogalmaztam egy apróhirdetést, hogy egy férj 300 koronáért sOrgöseu eladó. Ptnty-urfl
3
ZALAI KÖZLÖNY
HAJD8 8.
nyei süket fülekre, mi az említett iparok szövetkezeti alapon való kialakulásában, vagy pedig ennek ellentétjében, a nagyipar kiterjesztésében a -idóki városokra látjuk a gyógyszert a jelenleg uralkodó ipari képtelenségek oiien. — A szövetkezetben minden munkás egyúttal vállalkozó és nem léphet a bérharo mezejére. A nagyipar pedig a hiányzó munkaerőt összpontosíthatja és habár sztrájkok ellen védve ninosen, de a sztrájkok leküzdésében imponáló eróvel rendelkezik.
Nyári fürdő.
Stivesen elismerem, hogy a Zalai Közlöny dicséretes buigalommal kél »ikra egy létesileudó népfürdő érdekében és hiszem is, hogy ha ma nem de a kötél jövőben erre is rákerül a sor. Mielőtt azonban eat a nagyobb költséggel járó ideát magvalósi-taná a városi magisilrálus, éppen a Zalai Közlöny cikkének hatása alatt egy olcsó fürdót kérek a nagyközönség számáia. Kgy nyári fürdőt. Itt a május. Mint ősszel a vándormadarak, ugy a társadalom kü-lönböxó rétegéből ki muszájból, ki divatból bontogatja «Arnyát, hogy a világ különböző ftlrdóibn szálljon. Hány embertől hallottuk már: tön szívesen itthon maradnék, csak valami fürdőt nyújtana ez a nyomorult város. Mert valljuk meg őszintén, az olyan bezárt uszoda, melybe hetenkint egyszer bocsátanak vizet, melynek nyálkás talaján elcsúszás fenyegeti a közönséget, nem tonzza a publikumot. Mikor a vix ilyen uszodában tiszta, akkor hideg, ha pedig a nap már felmelegítette, akkor meg már nem tiszta. Szóval, nem marad más hátra, mint „kivándorolni.*\' — Még jó, hogy közel vau a Malaton. Okos ember nem igen megy messzebb. Rrdekes volna kiszámitauí, hogy minden uyáron mennyi pánt kel vándorútra ebből a 74 százalékos póladós városból. Az meg már éppen delicflt dolog volna, ha az egyes pénzintézetek váltótárcáiát megvizsgálhatnék, hogy mennyi emelkedést mutat a ftlrdóköltségért benyitott váltószaporulat. Nem akarok még liazallas-kodui is. hogy azon keseregjek, mennyi pénzt vi-szOnk külföldre. Vigye a kánya, ha egyszer Kanizsából kikerQl. Hanem azok érdekében szólalok fel, akik csak az említett muszájból hagyják itt ezt a Sans-Souci várost, meg azok érdekében, akik okvetlenül itthon maraduak, mert kölcsönből nem akarnak tinóin fOrdőveudégekké vedleni hogy az egyhónapi urizálást 10 hónapi nyögés kövesse Kzokért szólalok fel t. város, meg a munkások érdekében, akik a kalapács-forgatás után szívesen enyhítenék tiszta vízben elcsigázott testdket, de niucs hol. Azaz, hogy vau mégis, a Príucipális csatorna. De oda csak csavargók mehetnek gondtalanul Jó izlésU ember nem. Nincs, goodoskodva fDrdókabiuról. Nincs biztonságban az ember ruhája, személye és nincs elég mély viz a fürdéshez és — nem szabad oda menni a közönségnek, mert magánvagyon a viz partja, ahova tilos a járás.
így áll a dolog. Evekkel ezelőtt tervezett valaki egy lürdótelepet oda, de csak terv maradt. A város ne tervezzen hanem létesítsen egy ilyen lür dót, melyhez sok pénz nem kell és amit rákölt, azt is visszakapja a nagy sereg fürdőzők csekélyre szabott fürdódijából. Nem adok erre nézve tanácsot. Olt van két tapasztalt városi mérnökünk, akik talán még ráérnek (május van csak) egy olcsó tervet bemutatni a tanácsnak. Nem kell erre megbízás sem, csak ügyszeretet és érzék a nép érdeke iránt.
Kifogadja azt s tiinács is, közgyűlés is. Hálás lesz érte az egész város, egészségügyijük pedig azt hisszük csak nyerni fog vele.
Balneologue
A gyermekvédő ligáról.
IrU: Tdrtkkudual Sohutpa Oyörgj.
A gyermeknap valóságos szociális intézménynyé fejlődött ki hazánkban az utolsó években. A gyermeknap kultiválása volt alapja és kútforrása azou hatalmas akciónak, melyet az országos gyermekvédő liga kifejteit s mely mindinkább tért foglal, mind nagyobb arányokat ölt és immár megragadta egész nemzetünk lelkületét. Az országos gyermekvédelmi liga 14 miotaiutézetet létesített eddig hazánkban és eddig már 14.Ü36 elzüllött, testileg, lelkileg vagy erkölcsileg gyeuge és beteges gyermekeket mentett meg a biztos romlástól.
Igaz, hogy osak nagyszabású és mélyreható szociális reformok utján lesz elérhető a széles néptömegek sorsának javítása s fcz általános jólét megalkotása, amit az emberiség evolúciójának leghatalmasabb és legl iválóbb törvénye követel és statuál, az erkölcsi haladás törvénye, de miudaddig törekednie kell a társadalomnak a nyomort enyhíteni és a gyengéket oltalmazui, a humanisztikus munkásság terén. Es itt magasztos szerep |ut a gyermekvédő ligának. Áldozzon tehát mindenki az igazságosság és a felebaráti szeretet eme fenkölt oltárán.
A legradikálisabb szociáldemokraták is elismerik a gyermekvédő liga céljainak és törekvéseinek nemes és szükséges voltát Hiszen a gyermekvédelem alapja és kiinduló pontja, mondhatni az összes, az egész szociálrelormatórikus akciónak és mozgalomnak A tiatal, a serdülő nemzedéket kell megerősíteni testileg és lelkileg, — ezt kell nevelni, nemesíteni oly értelemben és oly irányban, hogy erkölcsi tőkét szerezhessen és gyüithessen az élet küzdelmei, nehézségei és szent leiadatai számára (iondolkozzuuk kissé efölött és be fogjuk látni, mily kiszámithatlan fontosságú jelentőség rejlik ezen inegdönth-Hlen axiómában. Addig, amíg gyökeresen nem bírjuk gyógyitaní a szociális betegségeket és kóros elváltozásokat az emberiség testének szervezetén, legalább syinpoinatice kell gyógykezelnüuk s enyhítenünk e bajokat, csökkenteni kell törekeduQnk az iutenziv és sorvasztó lázat, mely ezen organizmust megtámadja. Oly intézményeket kell létesileuüok, melyek legalább a legégetőbb és logakutabb kórtUueteket és megnyilatkozásokat redukálni és leszorítani hivatvák és már ezzel is oly munkát, oly magasztos erkölcsi munkát végezünk, mely messzeható befolyást fog gyakorolni az emberiség további közgazdasági, közjóléti, anyagi és erkölcsi megerősödésére vonatkozólag.
Ez a helyes i-zociálpolitika mely ellen senkinek sem lehet kifogása vagy ellenvetése. Mindeukor a prsktikus szempontot kell Ügyelőmbe veuuí, még akkor is, ha h legmagasabb eszményekről és elvekről van szó — hiszen nemcsak hogy in ultima analysí rerum ezek is csak a gyakorlati megvalósulás utján válnak értékesekké, hanem addig is. inig ezeu eszméknek és ideáloknak megtestesitése lehetővé aáiik. az általuk inteudált cél némi megközelítése és áldás-hozó a szenvedő, siuylóló és keservesen küzködó s vergődő emberiségre nézve. Azért tehát a humanisztikus működésnek kiváló szerep jut, at emberiség haladása és neiuesblllése tekintetében. Erre vonatkozólag pedig első helyen áll a gyermekvédelem ügye, mint a legfontosabb szociálethikai tényező.
HÍREI.
Vlsagál az iparfelftfjelő.
Piszok, zsúfoltság, sötétség, mérges gázok.
— Saját tudósitioktól. —
A szooiálisták kedvenc foglalkozása a hatóságok szidása. Szidják a burzsoá társadalmat. ennek összes rendőri hatalmasait. S ezt oly elvakultan teszik, hogy nem is veszik észre, hogy a burzsoá társadalom mily atyailag igyekszik róluk gondoskodni.
A napokban a kerületi iparfelügyeló járt Nagykanizsán. Vizsgált gyárakat, kisipari üzemeket, szóval minden oly dolgot, mely hatáskörébe vág. 8 hozzá mily lelkiismeretesen. Niuos az a szociálist« vezér, ki jobban ügyelne a munkások bőrére, mint az ilyen iparfelügyeló.
Mindenre rendelt orvosságot. A piszkos mübelyfalak. a sötét zsúfolt munkatermek, a mérges gázokkal telilett gyárhelyiségek mind megkapták ellenszerüket. Minden praktikus óvókészülék, mely alkalmas a munkás testi épségének megóvására, az iparfelügyeló rendelkezéséből az ittani gyárakban alkalmazást nyer.
Az iparfelügyeló intézkedéseit némely\' helyen savanyu ábrázattal fogadták Azonban, lu tekintetbe vesszük, hogy az újítások nyomán beálló egészségügyi és közbiztonsági állapotok javulása sokkal nagyobb értéket képvisel, mint a hozott anyagi áldozat, akkor lássák be az érdekeltek, hogv a közegészségügyi szabályok betartása ép ugy a munkaadó, mint a munkás érdeke.
Kz alkalommal nem részletezzük értesítéseinket az iparfelügyeló itteni látogatásáról, mert hisszük, hogy a viszonyok javulni fognak
Azonban, ha az iparfelügyeló intézkedései nem használnának, akkor a nyilvánosság erejét fogjuk a makacsok ellen használni, mert ez az ügy, a munkásság testi védelme legalább is oly fontos, mint mondjuk például : a gyermek-patronage. Ha a bűnös gyermekek megérdemlik a társadalom pártfogását, mennyivel inkább megérdemli ezt a dolgozó munkások tömege.
tórdekes és feljegyzésre méltó, hogy az iparfelügyeló vizsgálata részben a nagykanizsai kerületi pénztár meghívására történt Ezzel a pénztár nemosak a munkásság, hanem saját anyagi\' érdekét i» védi, mert az iparfelügyeló látogatásai mindinkább osökken-teni fogják a beteg és baleseti esetek számát,
A Bór- ¿a Lithlon-Urtalmü
Salvator-
focrás
kltilnó tikárral haaanáltatík veaebajoknál, • húgyhólyag bán-talmalnAI t\\ köizvénynél, aezukor-betegségnél,» emésztést ét lélegzést szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
(•im.Ui! Kurta «MulMtt
Viljtlia Untat KaplvU iirdntriiitruhJéiikin r<ifj • <m-UfM JUnlor/arr* VúlltUImÁI • ttuJmtul. I\'. H*Mr.l^.i l #
«3 mmmm&mmmmm wmmgmmamm
— Vármegyei közgyűlés lesz Zalaegerszegen f. hő 10-én. A tárgysorozatnak 165 pontja van, melyek közül kiemeljük a következőket. Alispáni jeleutés a törvényhatóság állapotáról. Árvaszéki, ülnöki állás az ennek betöltésével megQresedelt állások betöltése Nagykanizsa r. t. város 1908. évi gyámpénztári számadása A vasúti bizottság jelentése t a balatonvidéki vasút segélyezésére megszavazott 402 ezer K beszerzési irányábau ; Arad átirata az önálló magy jegybank felállítása ügyében. A „Bécsi Magyar Egyesület* kérvénye anyagi támogatás iránt. A „Petőfi társaság" kérvénye Petőfi arcképének a vmegje székháza és a hívitalok réaxére leendő beszerzése iránt. Alispáni jelentés a megyei telefonhálózat tárgyában. Mayer István novai főbíró indítványa a tisztviselőknek a tisztviselői állások betöltése körüli kor-teskedéstől való távoltartása tárgyában hozott közgyűlési határozatra Nagykanizsa város képviselőtestületének ingatlan vétele és íugatlan eladása tárgyában hozott határozata. Hilzelberger Lajos nagykanizsai közkórházi gondnok és Ruesz Antal közkórházi \' írnok felebbezése a drágasági pótlékuk tárgyában hozott városi képviselőtestületi határoxat ellen.
MÁJUS 8.
ZALAI KÖZLÖNY
I
— PártgyüléB. A nagykanizsai fQggellenségi ¿a 48-as párt végrehajtó bizottsága ma este 6 órakor
* Polgári Egylet nagyterraébeu ülést tart. Et előkészítője leat annak a nagygyűlésnek, mit a tala-
vármegyei tüggellenaégi párt fog városunkban ai önálló bank érdekében I. hó 9-éu tartani. E gyűlés egyikének Ígérkezik a legnépesebbeknek. Batthyány Pál gr. főispán, Eitner Zsigmond képviselő. Bosnyák Oéta a megyei függetlenségi párt eíuöke, Dobrovits Milán országgyűlési képviselő is városunkba érkezik ez alkalomra.
— Ab adóhivatal hivatalos órái A m. kir. adóhivatal most leszi közzé hivatalos óráiról szóló hirdetményét, melyet lapunk más helyén közlünk. A hivatalos órák — a hirdetmény szerint — május hóban d. e. 8—13 óráig, juniu* I.—szeptember 30-ig hétköznapokon reggel 7-től délután l-ig, ünoepnapon pedig 9-tól 13-ig fognak tartatni.
— Május elsején At időjárás nem kedvezett a május elseji kirándulóknak. Am a szociáldemokrata párt azért szokásos tüntető körmenetét megtartotta, Számban megfogyatkoztak, de csupa iutel ligens iparos elem vonult ki a Sörgyárba, hol Sneff József mondott bestédet és néhány stavalat fejezte kl • munkások értelmeit.
— A kanizsai közkórházat mint at alispáni jelentésbea olvassuk, a megyei tisiti orvos fe-lülvizsgálta, ahol az orvoai gyógykezelés és felügyeletet teljesen megfelelőnek és rendben levőnek találta A kórházak túlzsúfoltságáról azonban nem szól
* jelentés. Akkor tán kevés volt a beteg a kórházban
— Nagy lopás a csáktornyai tárházakban. Csáktornyáról irják lapunknak : Már napok óta beszélnek itten nagy lopásról, mely állítólag a Csáktornyái tárházakban történt. E szerint a lopások szállai évekre nyúlnak vissza. Az eset részleteit nem sikerült megtudnom, mert a beavatottak az ügyet titokban tartják. — Ugy mondják, hogy a vállalatot károsodás nem éri A tárházak élén tekintélyes Csáktornyái polgárok állnak. Az itteni pénzintézeteknek is van csekély érdekeltségük a vállalatnál. — Alkalmi tudósítónk jelentése után mi is érdeklődtünk az ügy iránt. Megtudtuk, hogy a Csáktornyái csendőrség a lopás miatt letartóztatta a csáktornyai községi osordást és beszállította a nagykanizsai ügyészség fogházába. A tolvaj osordás beismerésben van. Kihallgatásakor többekre terhelő vallomást tett. Az ügyészség szabadlábra helyezte ót, inert állandó lakása van, nagy osaládu ember, szökésétől nem kell tartani — A vizsgálat folyik.
— UJ gyógyszertár Csáktornyán Csáktornyán egy gyógyszertár van. Most két folyamodást adUtk be a második gyógyszertári engedélyért. A vármegye kötegéstségOgyi bizottsága at engedély megadását nem javasolj*, a májusi megyegyülés fog ez ügyben dönteni.
— Utóállltáa At alispáni hivatal rendelkezése szerint városunkban az utóállitás május 21 én lesz. Eddig mintegy 150 katonaköteles és folyamodó atya jelentkezett megvizsgálásra.
— Egv aianatórlum Itmertetiie. A íüvároa kaivetlen köreiében gyönyörű fekviiil vidéken, Uunabarattlln iptllt Tatnátty Ptrk-iianalóHuma. a melyről inir kAitudomátu, hogy Magyarurtaágon ütne» ixaaaluiiumat köiüu eliü balyat foglal al. £< a iianalArlum Idegbetegeknek, alkoholittáknak it mor-finlttáknak a legjobban ajánlhat». Nap ét ligfilrdök vligjrógy-keretire nuuatiii-ja, ftny ét tiéntavai fürdői, dlaiikui gyógymódjai páratlan eredménnyel járnak. Sftridaa bateg állandó »rt.nl felügyelet alatt áll 4a minikéit árak mellett kltUnó «Háláit kap. Olvatölnk, ba egitnégUk helyreállítása céljából
* •»iilórluml.a akarnak uiennl, forduljanak eltiltóiban Ida íel-vllágltátirt, abonn n ail dljcn nteten nyárik. A pontot din: Hatk-iianatórlam Igatgalúiága, Duna-Haratttl \'.
— Orvtámadás Kálotics Uyörgy kiskanizsai muukáa ember harmadmagával gyauullanul ment haza a napokban az esti sötétségben A töltés uton egyszerre se szó, se beszéd, egy bottal ugy fe|be üti valaki, hogy csak elterült a földön, a tettes pedig elinalt. A rendőri nyomozás kiderítette, hogy a sötétség lovagin Lóránt Uáspár kefegyári munkás volt, ki ellen az eljárás megindittatolt.
A balatoni vasút a jelekből ítélve nem sokára megnyílik, mert menetrendje már benne van l Máv. májusi menetrendjében Egy fővárosi lap tegnapi azáma hosszabb cikket közöl a vasút menetrendjéről, melyet a Balatonra nézve nem tart kielégítőnek.
— nfll kalapok dlaalláaa «a alakítása. Egy íívá.otl eltörendu nSI-kalap terein meglepő ujllátáról adhatunk hírt. A vidéki hMgykóiöniág kényelmire egy külón oirlályt UlatlteU, a bol divatját mull régi kalapokat > legutoltö dltat ttarlnt átalakítanak át diultenek, feltűnő olet« árban. Akiknek tehát ttip i1 divatot nyári kalapokra uüktigük van, küldjix el ¿alapjaikat KRIEDRICH MARISKA k alapiaméba, BUDAPEST, VI., VáCl-KÖRUT ló U Hl. Levélbeli relvlIáfOtilU díjtalan.
— Megszökött pékmester Ko mecsek Viuce Petőfi-úti pékmester hitelezői |elentést tettek, hogy uagyobb adósság hátrahagyásával megszökött. A feljelenté* alapján a vitsgálóbiió elrendelte * bOn-Ogyi tárlatot, amit » rendőrség foganatosított 1«, lefoglalván a lakásban maradt különféle ingóságokat.
— Nagy tiiz Sándorházán uagy tOz volt a minap. Leégett 80 lakóház, 112 melléképület. A károsultak száma lul. A kár nagy, inert sainos kevés volt a biztosítás.
— Gyakornoki állás. Egy felső kereak. iskolát végzett tanuló, kinek egy éves gyakorlata és nyelvismerete I* van Nagykanlraánc a a I á d i körülmények miatt álláat keres, ."rfidakoiód-hatni dr. Villányi Henriknél
i F níi IRF »^f^
LL ULLIÜC cigarettanüvely
mindenütt kapható.
JEGYZETEK A HÉTRŐL.
*
(A vörös tnájus. — A Zalamegyei Kör. A gyermeknap.)
Még oem is oly rég a zöld szín jellemezte május elsejét. A vasúti mozdonyok, közüli villamosok, bérkocsik és minden fajta jármüvek zöld galyakkal voltak distitve.
A fiatalság kora reggel a zöldbe rándult.
A nagykanizsai közönségnek Palin. Lazsnak, Sánc, Romlottvár és más ily helyek voltak kedvenc május elseji kivándorló helyei.
Ujabbau azonban mintha veszített volna poezí séból május elseje. A természet ünueplése lanyhább lett. Május jelképe a zöld szín elvesztette varázsát. Utóda a vörös szin lett, azért olvasott most a közönség a lapokban vörös májusról. A munkásság lefoglalta magAuak e napot A uap poezisét bevonta pártxziuével, a vörössel és megalkotta a vörös májust a munkásság ünnepét. S ha akapitálista társadalomnak oínos is ínyére május elseje vörös azine. de nem tesz ellene semmit Nem merik tt vörös szintiéi felvenni a versenyt.

Néha néha egy tudósítás jelenik meg lapunkban „A Zalamegyei Kör" címmel Sikerült matinékról, felolvasó és művész estékről szoktunk e cím alatt megemlékezni, melyet e kör rendez. Azonban magáról a körről még nem emlékettüuk meg. Közelebbről én sem ismerem, csak hallomás utján. A kör célja Budapest zalamegyoi „bevándoroltjait" összetartani Kgyutemi polgárok kezdeményezésére alakul e kör, istápolni a tagok Zulamegye iráut érzett rokonérzését. Valóban örvendetes az ilyen törekvés, mojt mikor az emberekbon mindinkább kövesebb az összetartás, a szülőváros, a megye iránti szeretet. A fővárosi élet kábító zajában a Zalamegyei Kör mfiködése nagyon kiváuatos, mert megteremti a zalamegyeiek kultur központját. Osak kár, hogy a kör az itthoniak réstéról nem réstesill a megérdemelt anyagi és erkölcsi támogatásban
*
Folyik a készülődés a gyermeknapra. A bizolt-ságok gyülésetései már javában folynak a nap sikere érdekébeu. ami aem is fog elmaradni. A cél oly humánus, oly stép, melyre érdem-ts áldozatot hozni Nem is féltjak mi a nap sikerét. A nagykanizsai közönség mindig szívesen adózott ily célra. A gyermeknapról megemlékezve nem lenne telies krónikáin ha nem említeném fővárosi munkatársunk Acél Páluak pompás kis v-ir-tét. ni ilyet lapunk mis helyén közlüuk Anonlmusz
KÖZGAZDASÁG.
Adriai biztosító társulat Triesztben.
Kzen biztosító társulat rendes közgyűlése, melyen at elmúlt 70-ik üzletév társtámadásai terjesztettek elő, április hó \'24-én tartatott meg. At 1908-ik évi Ot-letí jelentésből a következő fontosabb adatokat említjük fel: At é I e t b i 11 o t i t á s i ágazatban 14,87» ajánlat nyújtatott be K 74,832,»90 bíttosilási összegről és K 60.712,920 tőkéről stóló kötvény állíttatott ki. At 1908 december 91-én mutaikotó állomány bittositoU tőkében K 410 millió és bittositott évi járadékokban K 1.1)98,387-re rugott. A befolyt biztosítási dijak össtege K 16.310,908-t test ki, mű a halál éa elérési esetekben, valamint évjáradékot fejében kifiietett összegek K 8.938,232-1 igényeltek. A calabriai és szicíliai földrengésből kifolyólag a társulatot ért haláleaeti károk fedezetére K 600,000 helyeztetett tartalékba. A kamatláb m é r a é k-lésére szánt ideiglenes dijtartklik-hot további K 400,000 csatolUtott. At életbíttosítási díjtartalék az év végén K 114 047,830 éa a vistont-biztositók réstének levonás* után K 106.692,280-t tett ki, a mull évhet képest tehát K 6.800.683 többlet a társulat számlájára. A t fl z b i 11 o a i t á s i ágazatban K 26.269,077 volt a díjbevétel a s z á 11 i t-mányi osztályban K 2.806,196 éa a betörése* biztositáaokból K 497,209 folyt be dijakbsn. Viszontbiztosítási dl|tk fejében összeseu K 12,876,827 fizetett ki e három ágazatban, míg kárfizetésekre I9.2l7,ti32 és a viszontbiztosítások levonásával K 9 966.031 forditUtoU A tüibiltositásí díjtartalék percenlualiter felemeltetett és a díjtartalékok at elemi ágatatokban kitesznek: K 17.786,063 és viatont-biztosítás levonásával K 9.6?G,874-t.
A különféle tartalékok dotálása éa az össte* jelentékeny szervezési költségek leírása után, melyek a magyarországi és olaszországi igazgatóságok felállításánál felmerültek, részvényenkint, ugy mint * mull évben K 250 osztalék kerül kifizetésre A társulat tartalékai a függő károk fejében tartalékba helyezett K 3.866,083 leszámítva, 1908 december 3l-én meghaladják a 125 millió koronát é* pedig díjtartalékok a viszontbiztosítás levonásával K 114.868,492; árfolyatuingadozási tartalékok : K 1.498,647: uyereséfctartalékok K 9.800.000. A társulati alkalmazotuk nyugdíj, valamint takarék és ellátási pénztárának vagyona K 2.680,110-re rug.
A társulat a multj évben egy uj társulati épület felállítása céljából, melyben a központi irodák elhelyezést fognak uyerni, egy uagy háztömböt vett Trieszt város közepén, továbbá egy elóuyöa fekvésű házat (jrácbau, melyben az oltani vezérügynökség irodái vannak elhelyezve.
A nagykanizsai II. huBvizsgáló tanfolyam záróvizsgája ápr. 30-án tartatott meg: á vizsgáló bizottság tagjai: Mayer Ottó trvhatóaági állatorvos, ltác Kálmán dr. tiszti orvos, tizeken kivQl jelen voliak még: Vécsey Zsigmond polgámeater, Hajnal József törvényhatósági m. kir. állatorvos Kaposvárról, Fodor Vilmos járási állatorvos Letenyé-ról, továbbá Fürst Sándor és Farka* Láatló állatorvosok. A vizsga reggel 8 órakor kezdődött és pedig a hentesek szurótelepein és tartott délelőtt 11 óráig, délután 1 órától 6 óráig pedig kötvágó-li idon folytatódott. A tanfolyamon 10 jelentkező vett részt, akik közül a vizsgáló bizottság 7-ot képesített, inig 3-at a tanfolyam ismétlésére utasított. A képesítettek a vizsga folyamán tauuságot tettek arról hogy a husvizsgálatban teljes jártasságra tettek szert. A jelen voltak elismerésükei és megelégedésüket fejezték ki a tanfolyamon oktatójának Kertész Lipót vágódi állatorvosnak, aki a tanfolyamot buzgalommal, szaktudással vezette. A III. tanfolyam augusttus hóban veszi kezdetét.
Emelkedik a kivándorlás Zalamegyében Az. alispáni hivatalhoz a folyó év elsó negyedében 2(34 kivándorlási kérvény érkezett. A tavalyihoz képest nagy az emelkedés. mert a rault egész évben összesen 188 kivándorlási kérvényt adtak be.
Olpészek ós Bzabók szakegyesülete. A cipész és szabómesterek ápr 26-én értekezletet tartottak, melyen megalakították a cipészek és szabók szakegyesülelét az ipartestület kebelében. Célja hogy a mesterek egyöntetű eljárást követhesenek munkásaikkal mind a fizetési, mind az alkalmatást a Bgyrtb körülményeket illetőleg. Hír szerint a többi «zakók is csoportosulni fognak ilyen fórra in.
4
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU81.3.
»b»d»lm»»ott »ohn-ttla Urmé-aaataa vöröa fafláloaarép.
BOHN nagyhUdndai egerepe
legjobb minőségű fedélcserép legolcsóbb ===== áruk kellett. -
Tessék árjegyzéket kérni.
/
w** Képviselők kerestetnek. ^
BOHN TÉGLAGYÁR NAGYKIKINDA.
Jól jegyezd meg: ívsak
cigaretta-papírt, vagy hüvelyt hozz ós ne engedd magaahasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
3TÜH—1909. Hl.
Hirdetmény.
A zalaegerszegi 111. V. pénzUgyigazgatúság 1909. évi április hó 28-áu 28978—1. 1909. nl. a. kelt rendelete folytán ezennel kóztiirré teaazQk, hogy alulírott hivatalnál a hivatalos órák folyó évi májuB hóban: d. e 8—12 óráig és d. u. 2-4 óráig, juoius 1-től szeptember 20-ig: hótköanapokon reggel 7-töl délután l-ig, vasár- ós ünnepnapokon pedig reggel 9—12 óráig egyhuzambau fognak tartatni.
A be- ós kifizetések május havában d. e. 9—12-ig, és[d. u. 8—3-ig, a jnníus—szept. hónapokban pedig hétköznapokon d. e. 8—12 óráig teljesíthetők.
Magy. kir. adóhivatal
Nagykanizsán, 1909 évi április hó \'¿9<én.
ÖTVÖS a. k.
KOTTLER s k.
PaeladAs.
Könnyen elhordható helyen í. osztályú erőa bükk és o»«r ölfa eladó. A bükk kiválóan alkalmas kefegyárosoknak, székeseknek és oserhognárok-nak. A oser múfának is alkalmas.
Ára erdóben, helyszínen átvéve «rdel ölenkint
I osztályú . II. H
34 korona a8 „
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető.
ALiniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller

•gr régiónak bisonyult hásisaer, m*ly már sok ér óta legjobb Mjdatouicaillapitó asarnak bl ionjuk klaiv^nynel, Méiaát te ■*fMH4-•tkaM, badóntaílfaképpan baaioáWa.
FlfjcIauUtte. fiilány hamultrányok miatt bevteiriiakor ÓTatoaai Wfjiiok te caai olyan üreget fogadjunk el, maly a „Hariaay" \'«jWgTol * a Rick tar c^gjegyateMfeUá-tott dobäiba ran oaomagolTa. Ára dragakban
I I
■ DL Didier
4=3
K -Ä), K 1.40 te K 8.- te úgyaaólván minden ryÓKTSBortárbau kapható. — í Tlrlk Jizsaf gjógyaiarteanél,
főraktár:
ortirbau kaphaU iái gyógyaiarte;
irtiruertiri u „Ann omiláim",
l\'rtfábaa, Eliaabetbatriuuu fi
Mindennapi aiétkaldé*.
I
I I I
DfttlülkU", I
f> neu. I
fsP
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. Influenza : ^
ellen számtalan tanár éa orvot által oapo«a ajánlva.
99
.¡¿T» zzm ézzz -CO». ^^ •aioáenb* ¿l ^ fa*
U« a wme»Nt. rflaórtot. í|)cj| IrudfaL " • ,r,w" baa. - A«a
ke * C«. Baael (Svtje)
Roche"
F. Hafkaii-La
„I 11-tT" - „f«M .i|ia|iáta I Hu\' iiliál JiMii-ma áatlilMtla-iliarittakliilMk faáakiikai I"
FIimIi.I Cukli a „JUHI" jilitinl *alé4l!
Mindi* iiku agy érdekli bUviazkártfát
--— tarUlMz

Nyomatott a laptulajdoüos lfj. Wajdíts Jóiaeí könyvnyomdájában Nagykanizsáit.
NAGYKANIZSA, 1909. MÁJUS 9.
48-IK ÉVFOLYAM, 39. SZÁM.
OBÜTÖBTÖK.

Migjilinik hátion él ciatirtSkia délkan.
tlflfliaUel árak: Kgáu ária 10 korona, fáléria 8 korona, egyadánra 2 koron* BO (III. — E(y«a szám ára 10 Alt.
PUaierkamii: Ur. Villányi llearlk.
Felel/\'» sieikesik\', :
Krrlr»» J4*»<>r.
Kiadja: a »frkeaiUaéi.
Szarkaaztóaég éa kiadóhivatal lidor-utca 7.
Hirdetáaek dijaiéba. azarlnt.
U] irány az irodalomban.
(K-s.) Amennyire Magyarország közönségét ismerem, bátorságom teljes elhagyásával is megállapíthatom, hogy itt az irodalommal az ördög sem törődik. Az okok méltatását vagy azok terinészetszerüsógót kiemelni: meddó ós haszontalan idófecsér-lésnek tartom éppen a közönség szempontjából, amely viszont az irodalmat és mindazt ami azzal akár szorveson, akár az Isten nevében összefügg. Ítéli haszontalannak és hiábavalónak. Ez a kölcsönösség ahliól a viszonyból fakad, amely nálunk irodalom és ktygpség között létesült és amely, mint önálló jelenség ennek az országnak kulturális fokmérője, mint kővetk/zinóny pedig természetszerű eredménye annnak a fokozottabb fejlődési azíatiszmusznak, amelyben Magyarország mester és utolérhetetlen mintakép.
Társadalmi szabadságunkat a szerviliz-musz befolyásolja kedvezőtlenül, míg az egyéni szabadságol, a mindennapi élet száz apró-cseprő, szinte láthatatlan, pókhályószerü bonyodalma nyomja el. A sajtónak annyit megálmodott és annyiszor megreklamált szabadságáról pedig, vérbeli újságírótól ne tessék nyilatkozatot várni Es ist mein Amt, habe aber keíne Meinung. Ilyen természetű és ilyen intenzitású akadályok folytán az irodalom az egyetlen terület, ahová az ellenőrző farizeusok még be nem tülekedtek; ónként érthető, hogy az ilyképen éló irodalom szántszándékkal kerüli az érintkezést azzal a közönséggel, amely nem tud lépést tartani az uj idők eszméivel és még mindig a régi, porladó bálványokra esküszik. Az élet megtanította már a gondolkodókat, hogy az eddigi mfivészet is irodalom tetszetős hazugságukon épült, hogy az irodalom ós a művészet csakis a kiválasztottak, a jóllakottak magántulajdona volt, abból a dolgozók, a gondolkodók és a tulajdonképení produkálók milliói ki voltak zárva.
Az irodalom örök tagadása a fennálló rend minden erejének, feltéve, hogy az irodalom beosűletea és tisztességes; a mai és uiég mindig erősen kapálódzó irodalom: a hatalmon levő osztályok eszmekörének fizetett osahosa, vagy amint Madách irja a tudományról: Nyegle, hogy megélhessen. Ugyanez áll a magyar írodalomrol. amely nemcsak nyegle, hanem erőtlen, elvénhedl szolgai alázató» és kuncsorgó, "hogy megélhessen. Ennek az ideológiának áll szolgálatában a hírlapirodalom, a színészet, a színházakkal ós íróikkal együtt, a zene, a festészet, a költészet. Halomra dőlne a fejlődés minden törvénye, az emberiség évozredes küzdelmeinek minden becses eredménye, ha ez a féktelen ós embergyilkos reakció meg nem szülte volna azt a mindenféle örömmel észlelt
mozgalmat, amely a tekintélyek rombadöntését és a hazug istenek és elpusztításra megérett bálványok alkonyát nemcsak hirdeti, nemcsak követeli, hanem meg is valósítja.
Ez a mozgalom szülte az irodalmi irányt ós igy érthető, hogy a tekintélygyárosok, a nagyszakálluak, az istenesek uralmát féltő gyámoltalanok összebújnak, mint a megrettent birkanyáj és bégetóssel akarják elhessegetni a rájuk méltán lecsapó förgeteget. Ezeknek a tekintély vadászó,1 örökéletre aspiráló aggastyánoknak ezt u szükölését látva: l\'ythngoiásznak arra a háromszáz ökrére kell gondolnunk, amelyeket a nagy igazság megtalálásakor áldozott az isteneknek: mert bizony ökrók reszketése. ökrök örök halála, ha egy-egy uj igazság száll a földre.
Az uj irodalmi irány nem akar egyebet, mint azt ami a becsületes tudománynak es művészetnek egyetlen hivatása: szabadságot és igazságot I
Hangja idegenszerű sót néha bántó és kellemetlen, ez azonban inkább látszat és hallucináció: nem a hang fáj, hanem a mögötte irtózatos biztonsággal lovagló tendencia, amely ordit, gyújt, hevít, izgat és fojtogat. A közönség még nem tudja, hogy a lelkekben már a forradalom él, a közönség még a régi. elavult, erejevesztett rímes pengetraónyen andalog, az irodalomban már megszólaltak a szabadság harsonái, a/, irodalom már hadat üzent az elkorhadt istonek-nek. amelyek tiszteletére még mindig feláldozza a közönség azt, ami az emberben u legbecsesebb: az egyéniséget és a gondolat szabadságát. Az uj irodalom csakis az egyéniséget ismeri el, meghallgatja és szóhoz engedi azt, akinek valóban van mondani valója, de elhallgattatja és örökre elnémítja azokat, akik parancsszóra hízelkedve és minden tehetség híján kouiropmittálják a gondolatközlés szabadságát.
Az igazság örökéletű, azt nem pusztíthatja el semmi a hazugságok elégnek és nem kelnek életre többé soha Igazság és szabadság az emberiség örök ideálja. A fegyverekkel szentben pusztulni kell a lényegben életre mindenkor méltatlan irányoknak és embereknek. A koldusbot igen tartós anyagból való. eláll akár Ítéletnapig is. \'
Nappali üdülőhely.
— A Szanatórium-Egyesület terve. —
(v.) A Szanatórium-Egyesület működét» Kaui-zsán mér sok pénzt juttatott a József-szauatóriumuak Békés-Qyuláo. Akik az intézmény élén Állanak helyben, átlátták, hogy a jótékonyság neui.szoritkozhatik mindig és mindenkor helyi jótékonyságra, sokszor a jótékonyság összpontosítására is van szükség. hogy
messze kiható oredményeket érhoasQnk el. Ilyen áldást adó intézet a József-szanatórium is. A József-szanatórium mint gyógyközpont kiterjed az egéaz országra és már Kanizsáról is nyert 8—4 beteg ellátást és gyógyítást a Deltweíler és (Bremer gyógymódja szerint, mióta a Szanatórium fennáll.
Egy nagyon egészséges eszme megvalósításával foglalkozik most a Szanatórium-egyesOlet helyi vezetősége: egy nappali üdülőtelep szervezésével. Az eszmét ISH\'.i-ben egy berlini orvos, Beeher Farksa terjesztette a gDinókór-kongresszus elé. Az eddigi tapasztalatok szerint a nappali üdülőhelyek nagyon áldásosnak bizonyullak. A nappali üdülőtelep berendezés» nagyon egyszerű. Egy 3—4 holdas erdóréaz-let — helyben csak a városi erdóról lehet szó — drótsóvénynvel be lösz kerítve. Ezen a területen fel-állitanak egy barakkot ganlasági célokra, egy-két csarnokot az Űdllló betegük számára, fürdőkádakkal és motdóhelyiaégekkel Minden beteg ksp egy fek-ágyat, takarót ós tejiiskancsót. A megfelelő ellátást a szegény beteg vagy ingyen, vagy 50 fillér lefizetése ellenében kapja. E helyiségekben tartózkodnak a betegek nappal nyárelőtől kéaó őszig. Németországban már 10 ilyen nappali üdülőhely van. náluuk még egy sincs. Ez sokkal hathatósabban kDzdeue a gOmő-kórok baja ellen, mint a dispen*aíre. Az előrehaladottabb nyugaton még erdei iskolákat ia állítottak már kedvezőtlen egészségi viszonyok közt éló szegény gyermekek számára De ezekről nálunk még nem lehet szó. A nappali üdülőhelyek szervezését azonban támogatni kellene minden tólQuk telhető eszközökkel. Kezdetben csak 10 beteg számára is elegendő volna az intézkedés.
Az már hatalmas gyógypotencia volna, ha gyengélkedő betegeink kora hajnaltól késő eatig az erdő hDséhen rejtőzhetnének és az egészséges levegőbeli elnyújtózhatnának. Sót az erőteljesebb betegek csekély munkát is végezhetnének s telep körQl, ugy hogy szolgaszemélyzetre nem igen volna szűkség, csak 1—2 felügyelő személyre.
A vagyontalan boteget igy segítve, a Szanató-rium-egyesűlet helyi választmánya eme intézményével sok áldást áraszthatna és lóságát maga a mfi dicsérné leghangosabban.
Alispáni jelentés.
Árvay Lijos alispánnak %z 1909. évi május 10-én tartandó zalavármegyei törvéuyhatóaági bizottsági közgyűlés elé terjesztett jelentéséből:
A canonica visitatiou alapuló párbér kiszolgáltatásáról a vallás és közokt. miniszter 1073|1909. sz. rendeletével a nem katholikusoktól teljesített azon bérszolgáltatásokat, melyek magánjogi kötelezettséget megállapító okirattal biztosítva nincsenek, megszűntette és a katholikus lelkészeket ezért pénzértékkel kárpótolja A községek uj elnevezésének kötelező haazuálati időpontja még nem volt megállapítható, mert uj községi bélyegzők és pecsétnyomókról eddig nem történt gondoskodás.
A közegészségügy a felnőtteknél kedvező, de a gyermekeknél kedvezőtlen volt A január—március
4
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU81.6.
negyedben difteritíszben meghalt 27, tífuszban 5, kanyaróban 17, vörhenyben 65, hókhurutban 3. — Jellemió, bogy 7 éven alul elhalt gyermekek gyógy-keieléM 116 esetMn mulaattatott el ; a mulasxtók ellen a törvény.»xerü eljárás meginti ¡Itatott A vármegye területén 70 lelenc, 414 dajkaságba adott gyermek, 796 elmebeteg es hnlye, 890 siketnéma, vak és nyomorék, 2309 közsegélyre sxorult, 2367 keresetképtelen árva. A vármegyében ax emiitett 3 hónapban a sxQletések sxáma 4127 volt, a halálozásoké 3199. A szaporodás tehát 941. Legnagyobb a szaporodás ax alsólendvai járásban (162). A balatonfüredi járásban apadás mutatkozott 11 lélekkel. Nagykanizsán a szaporodás 6, inig Zalaegerszegen 19.
Az állategészségügy sem volt kedvező. A fertőzőit községek száma januárbau 33, februárban 30. mároiuaban pedig 46 volt. A fertőző állati betegségek elleni ingyenes védóojtásokra a földmivelésügyi miniszter 60.000 koronát illesztett a költségvetésbe szegény községek és kisgaxdák részére.
A vármegye területén január—márciusban 13 tttzeaet volt 19 ezer korona értékű kárral, melyből 16 ezer korona biztosítás utján megtérült.
A központi alispáni hivatalban a három hónapban elintéxtstett 74.31 Ogydarab, elintézetlen maradt márcíua 31-én 1689. A megyei árvaszékuél elintéztetett 12991, elintézetlen maradt 2920. Nagykanizsa városnál elintéztetett 6400 darab, elintézetlen maradt 1091. A balatonfüredi, zalaszeutgróti. novai, alsólendvai éa Csáktornyái járásokbau nem maradt restancia, míg a nagykanizsai járásban csak 18 ügy-darab mariit elintézetlen.
Virágos Nagykanizsa.
— Saját tudósítónktól. —
Nagykanizsa, május S.
Már többször propagáltuk a gondolatot, ha már világvárossá uem fejleszthetjük városunkat létesítsünk Nagykanizsából virágvárost. Tegye vonxóvá utcáit, festőileg sxiuessé báxfalait más helyi kultura hiányában a virág-kultusz. Bájosabb diszitméuyekkel s jutáuyosabbul a lakóság nem piperézheti föl ablakait, erkélyeit s a házhomlokzatuk vonalrajzát, mint ha élő virágokkal és folyondárokkal egészíti ki azt amit a bolt kövek a faragványok tétován moudauak
Az eszme nem uj. A külfölduek gyönyörű példái vannak a virágvárosok sikerült alkotásaira Ax eaxma nálunk is tetaxetl. Ha lassan is de már keid hóditaui a virágos Nagykanizsa.
A belváros ablakpárkányain már mutatkoznak a kivirágxás nyomai. A virág-kultusz iráut emelkedik az érdeklődés. Most már aktuális lesz nemsokára a szervezés megindítása, mely hivatva lesz a mozgalmat mindenféle szakszerű tanácscsal ellátni.
A virágok megválasztása, elhelyezése, ápolása ezek kiváuuak megbeszélést. Figyelemmel kell kísérnünk más városok hasonló mozgalmát. — Addig is érdeklődjünk eme szép eszme iráut, mely megérdemli a vele való foglalkozási Lapunk tigyelemmel fogja kisérni a virágos Nagykanizsa fejlődését, melyről időnként tudósítani fogjuk olvasóiukat.
A virágos Nagykanizsa eszméjét ujabban néhány nagykanizsai házon látjuk megvalósítva Rapoch Gyula ügyvád virágos erkélyéről már említést tettünk. — A napokban Urosz Dezső dr. ügyvéd lakása ragadta meg a virágkedvelök figyelmét, hol az egyik ablak a célnak megfelelő csinos vaspárkánnysl van ellátva. A virággal teli vasrács szép képet nyújt a szemlélőnek. — Blau Lajos gyáros Erxsébet-téri házának erkélye valóságos virágordó. Az a sok pompás virág bizoniytéka, hogy a báx lakói sxerelik a világ-kultuszt. — A Délzalai erkélye is szép képet uyujt. Fischer Iguácné úrnő gondos keze öntözgeti, ápolja a díszes kis virágerdót.
A mi tavaszunk.
Néma szomorúság Fekszi meg a házunk, Elfojtott sóhajjal, Borús képpel járunk.
Bánt a dalos madár Vidám csevegése, Feltépi szivünket \'lavasz ébredése.
Most ia zöldül kertünk, Virága illatoz; Enyhe szellő hozzánk Most is elkalandoz.
Virágos fáinkat Zümmögő méh járja, Ott csattog a dalos Hívogató párja.
De a szellő szárnyán Elszállt lelked sejtjük, S keserű könnyekkel Telik meg a szemünk.
Méhek zümmögése Madarak daliása
Halotti éneked Meg-megujulása.
S mikor minden ujid, Mikor initideu éled : Szivünket szaggatja Gyászos enyészeted.
Kertóeis Jóaaef.
— Függetlenségi párti nagygyűlés A
mint megírtuk, a nagykanizsai függetlenségi és 48-as párt végrehajtó bizottsága Tripaminer Gyula eluökletével ülést tartott. A gyűlés táviratilag üdvözölte Kossuth Ferencet, Justli Gyulát, Batthyány Tivadar grófot és Holló Lajost. A végrehajtó bizottság kimondta, hogy e hó 18-án nagygyűlést tart, melynek egyedüli tárgya az önálló bank lesz.
— Széli Kálmán és a vasmegyeiek.
Széli Kálmán miiideu alkalmat megragad, hogy kimutassa Vasmegye közönsége iránti rokouszenvét. Legutóbb a Vasmegyei Uaszinó eluökévé választotta Szeli Kálmánt, ki taviratilag tudatta bogy a választást elfogadja.
— Koaeledik a gyermeknap. A gyermeknapra va\'ó szervezkedések lázasan folynak. Ha a kriminális májusi idó|árás akadályt nem gördít a tevékenység elé, a lelkesedésből Ítélve nagyszerű eredményre van kilátásunk. Egyik fénypoutja leaz a
fyerraeknapnak a szombaton. 8-án este 7 órakor a olgári Egyletben előadandó gyerinekstinielőadás. Nagyszerű tervek kerülnek egyes buzgó elnöknek agyában, amit azonban nem árulunk el, hogy meg. lepetésszerűlfg hassanak a jótékony közönségre, melynek erszényére számít a gyermekvédő liga.
A liga. melynek országos fontossága, óriási társadalmi szolgálatai netn engedik meg, hogy olcsó dicsérgetéssel akarjuk iránta hangolni mfivelt közönségünket. A gyermeknap 8-án és 9-én lesz.
— Hol veaategel az egyhuaamu munkaidő ? A városházi hivatalnokok beadványt intéztek a polgármesterhez, hogy a m^jus—agusztusí hónapokban reggeli 7 órától d u. 1 óráig akarják munkájukat elvégezni, hogy a nap hátralevő részét a pihenésnek, a családnak, gyermekeknek éa emberi voltuknak szentelhessék. Tudomásunk van arról, hogy a beadvány intencióját mindenfelé rokouszeuv fogadta A városházán belül és azon kivül mindenütt méltányolják a hivatalnoki kar törekvését, mely az eddigi beosztás megváltoztatásával aunélkül, hogy a munka elől, a felelóaég alul kitérni akarnának csupán csak helyesebb muukaidót kérnek. Azt híssxük a polgármester hatáaaörébe tartozik ex Ugy egyes-egyedül. Feltétlen iptéiője ó a hatósága alá Urtoxó hivatalok muukaidejének. Aminthogy a zalaegerszegi pénzügy-igazgató néhány év óta megváltoztatta a helybeli kir. adóhivatal hivatalos óraidejét, mely míg a közönség érdekeit uem érinti kellemetleuül, addig a tisztviselők iránti emberiséges gondolkodási mód nyilvánul meg a rendeletben. Ezzel kapcsolatban sziote lehetetlen meg netn említenünk, hogy városunk társulati hivatalaibau, pénzintézeteiben, biztositótársaságí ügynökségeinél s hasonlóknál kőunyü szerrel megváltoztatható a muukaidő. Semmi sem kell hoxzá, mint a copf elveaztése, mely egyedüli akadálya az ilyeneknek és jóakarat az íróasztal mellett görnyedő tisztviselők iráut. A világ kereke pedig ezután is épugy forog, miut annak előtte; ahol eddig uem volt restsncía, ott ezentúl se lesz, ahol pedig volt, ott ha inegoyujtják a dolog időt, és ha szaporítják is a munkásokat még is lesz.
— Petőfi aroképe. A városi tauács megrendelte a Petőfi háx tulajdonát képező Petőfi arcképet, melyei a tanácsteremben fog elhelyezni. A város foglalkozik axxal is, hogy mindeu iskolai igazgatóság részére Petőfi képe megazereztessék Az iskolákbau elhelyezett nemzeti cimer mellett volua méltó helye a nemzeti küzdelmünk hősének, a szabadság apostolának és világhírű költőnek.
— Ak aradi Golgotha A 4"-aa idők tragédiádnak hőset, az a tizenhárom szeut fogalommá váltak a magyar szívekben. Megrázó befejezese nemzeti küzdelmünknek örökké kitörülhetetlen érzelmeket vont lelkünkre. A kegyelet most megakarja váltaui azt a területet, a hol sírjaik domboruluak. Mintegy 132 hold (iloü uégyzetöles) hősök rérától áztatott löld az, amelyet Arad városa n nemzeti kegyelet zarándokhelyévé akar avatni. Egy részét parkosítani atilszerüeu, a történelmi jelentőséghez méltóan elrendezni akarja. A fenmaradó termőföld jövödelméből pedig örök időre fentartani akarja. Erre a célra ¿00,000 koronára van szükség, melynek költségei viselésére minden magyar város áldozatkészségét akarja igénybe venni, bogy az a hely nemzeti szentély legyen mindeu tekintetben. Nagykanizsára is érkezett ily irányú felszólítás, mely véleményeiét végett kiadatott a pénzügyi bizottságnak.
M A103 6.
ALAI KOZLÓNY
I
— Istentisztelet At itraelita templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 7-tól keidre további intézkedésig 7 órakor fog ketdódni.
— Dslu-dsiou vizsga Hátfón délután 5-tól 6-ig tartolla meg Sumakolf mester a nagykanizsai rendőrséggel a dsiu-dsicu tanfolyam vizsgáját nagy érdeklődés mellett. A város réstéról ott volt Váosey Zsigmond polgármester. Lengrel Lajos fójegytő, Deák Péter főkapitány, Itay György kapitány, 3té-kuly Nándor v mérnök. Ott volt még Závody Albin kúriai bíró, a törvényszék elnöke. Jurectky Iván dr (Igyé8t és-a birói karnak több tagja és elég.szép siámu érdeklődő kötönség. A rendőrök sorra bemutatták mikép kell at eltanult fogásokkal ártalmat-lauuá tenni a támadót, hogy kell at ellenszegülőt könnyQ szerrel elvetetni, mikép lehet a támadótól i fegyvert elszedni, kimotozni, a földön fekvő makacs kodét felállásra és menésre birni. A rendőrök ügyes-aége gyakran bravó kiáltásokat C8alt ki a közönségből. Vécsey polgármester a vizsgálat befejeztével elismerését nyilvánította Sumakoff dsiu-daicu mester hasznos éa eredményes tanításáért, de megelégedés sel dicsérte meg az tigyes rendőröket, kik buzgósággal tanullak és kiváló Ogyeaséget tanúsítottak Akik ügyeségökkel leginkább kitQutek. atokat diiak-kal (pénzbeli) lutalmatta a polgármester. Klsó díjat kapott Raj Ferenc közrendőr, másodikat Kalmár Béla, harmadikat Horváth János. 8umakoff mester pedig tegnap hagyta el városunkat, ahouuan Uécsbe ment uj lért keresve ügyességének.
— (Jyermekszáj. Tanító: „Hol fordul elő a szarvas T Kis tanuló: „át erdóbou". —
Tanitó: „És a" —--Tanuló: „fia a
Scbichtazappan." Tanító (mosolyogva): .Helyes I De én a hegyeket gondoltam. Tehát a szarvas he*
gyeken és az erdőben fordul elő."--— „És a
a Hchichtszappan* — kiáltotta a kia társasag egyhangúan es vidám nevetéssel. Ekkor már a tanítónak ia kellett nevetni.
— Nincs lovas 6s tüzértiszt A keies-kedelmi miniszter leiratot iutétett törvényhatóságunk-hot, melyben közli, hogy a cs. és kir. közös hadsereg hadapródískoláíbau több állami és magánalapítványi hely van Üresedésben I9li9|l0. iskolai évre. Knlönösen felhívja\' ügyeimét a törvényhatóságoknak, hogy a szülőknek ajánlják, hogy gyermekeiket a lovassági és a tüzérségi hadapród iskolába adják, mert ezekbeu csak ugy lehet magyarosztályokat létesíteni ha elegendő jelentkező vau.
— Amit szegény ember nem veszitbet el. A hivatalos „Kudapesli Közlöny4 tegnapi számában olvastuk a nagykanizsai kir. törvényszék körözési hirdetményét, melyet Sohuch Károly nagykanizsai lakós kérelmére bocsátolt ki. A hirdetmény eluioudja, hogy két darab, Nagykanizsai lakarékpéutlár állal kíállitott egyenkint 590 darai) cs. és kir. aranyról stóló betétkönyv elvestetl. A betétkönyvet auutk idején Spielmanu Mária uévre állították ki. A törvényszék miut et szokásos felhívja at ismeretlen tulajdonost a jelentkezésre, elleneseiben a megfelelő idő leteltével a betéti könyveket semmisnek mondja ki.
— Hirtelen halál özv. Üeutach Lipótné Osengery-uti lakásán rosszul lett és inire az orvos megérkezett, csak a halált állapíthatta meg. Sziv-szélotés ölte meg a 72 éves uniót, kiben Deutsch liódog, a Zerkovítz borkereskedő-cég dispouense édesanyját gyászolja.\'
— Megnyílt a postagyüjtő Az I. számú postagyOjlőhely Csengery-ut I. szám alatt levő dohánytőzsdében ma megnyílt.
— Siketnómák felvétele. A síkotnémák kaposvári intézete miuden osztályba egyenkint 15 tanulót vesz fel. A felvételre vonatkozó tájékozást a városi közigazgatási tanács irodájában lehet megsze-rezui. Kérvények május \'»O áig nyújtandók be a siketuéinák intézeténél Kaposvárott.
— A felekezeti tanitók vasúti jegye. A felekezeti s községi tauitók nemrég ujabb mozgal-mat indítottak, hogy ók is miut az állami tanítók, íéláru vasúti jegyre jogosító vasúti igazolványt nyerjenek. A veszprémi püspökség hivatalos lapjáuak legutolaó számában erre vonatkozólag az alábbi értesülést olvassuk: .Lapunk zártakor értesülünk, hogy a tanítóság mozgalma máris a kecsegtető eredmény-nyél járt, mert amint megbízható helyről értesülünk, a kereskedelmi miniszter elhatározta, hogy a községi és a felekezeti tanitók épp ugy. mint az állami tanitók, szintén réstesülui foguak a féláru vasúti jegyekre jogoaitó igazolványokban. A miniszter ezeu elhatáro-
zásával legközelebb már a minisztertanács is foglalkozni fog a máris alapos a remény arra, hogy a várva várt jogoi óhaj mielőbb teljesedésbe megy.\' — Tartunk tőle, hogy a kormányválság ezt a kérdést ia az elintézetlen ügyök között hagyja.
— Jó főző és siltő szabályok aranyat érnek I A család egészsége a helyes táplálkozástól függ. Dr. A. Oetker már évek óla arra törekedett, hogy a „Ohemia* tudomány tapasztalatait a főzés terén értékesítse, ós oly gyártmányokat bocsásson a háziasszonyok rendelkezésére, melyek minden tekintetben haladást jelentenek. K lap olvasói kiváuatra ingyen és bérmentve kaphatják dr. A. Oetker cégtől Wien IV|I. a dr. A. 0«tker-féle gyártmányoknak a háztartásban való felhasználásáról szóló leírásokat a millió inódon bevált receptekről. Arra is figyelmeztetjük olvasóinkat, bogy ezen lap hirdetési rovatában rendszeresen meg fognak jelenni szabályszerű receptek (vigyáztunk a világos fejre), melyek dr. A. Oetker konyha chemiai intézetéből kerülnek nyilvánosságra.
— Egy lakás ée sok bonyodalom. A
lakáskeresés inár évek óta sok goudol okoz a nagykanizsai közönségnek, meri a lakáshiány napról-napra erósebben érezhető. TerinészeteBeu miudeuki ugy segít baján, ahogy tud. Néhol simán in«gy a dolog néhol pedig komplikációk támadnak Égy olvasónk most oly dologról értesít bnunüuket, melyben egy kis lakás uagyou is sok bonyodalmai idézett elő. Kz a „szóbauforgó" lakás a belvárosban állt Mondtuk, közel az osztrák magyar bankhoz. A lakás, inlnt a sétatér verebei csiripelik, megtetszett valakinek, ami ebben a uagy lakás hiányos világban nein is vehetó rossz néveu Nem okozott volna et bajt, ha az illető a házi gazda előtt nem adott volua e tetszésén«* ki fe|etést, melyet magasabb bérösszeg beigérésével fejetelt ki. Önök nagyon jól seilik, hogy a házigazda, miut ez már törtéuui szokott, kiadta a regi bérlőnek uli levelét, Kbból támadt aztán a komplikáció, mely egy orvos előtt fejeződött be — első felvonásbau. Az orvos látleletet vett föl az u| bérlő dagadt arcáról, melyet állítólag a régi lakó ejtett ra|t. Az Ügyet átadták már egy olt környékbeli tlskálisuak, kinek egész véletlenül sziutéu szerepe vau a bonyodalomban. A régi bérlő a tiskális lakását bérelte ki a napokban, szintén magasabb bérösszeg beigérésével. Az egész dologban azonban nem az elcsattant pofonok érdekesek, mint iukább az, liugy minő nagy lakáshiáuy lehet a városban, ha egy lakás ilyen bonyodalmat idéz elő.
— Negyven milliónál több fedélcserepet gyártanak éveute a Bohn-féle téglagyárak a szab. Bohn-féle természetes vörös fedélcserepekból, melyek kiváló minőségüknél fogva közkedveltségnek és uagy keresletnek örvendenek.
— Állami gyermekek felruházása, Hgyik legszebb szociális alkotásunk az állami gyermekmenhely. Vasárnap Bchvarz Károly dr. gyermekmenhely-telepi orvos jelenlétében 14,5 állatni gyermeket ruházlak fel tetőtől talpig. A kis elhagyottak öröme mutatta, hogy nem elhagyottak azok akikről a magyar állam gondoskodik.
A Bór- és Lithlon-urtalmú
Salvator-forrás
kitűnj alkarral haainiltatlk vesebajoknál, a húgyhólyag bán-talmalnál köazvénynél, aezukor-betegaégnét.ai emésztési é> lélegzési szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
Vaiaaatail Ilnm •miurkiHt
Til|MM tinta 1 Kmpk*t4 MnrúbrMtWiMUr. rofr * Srừ-Upitl, a^IrtUrfcrrat l\'dffafan.t\' • fübut I. JWofrr.W I »ja»
— a „bzívbs" marasztalás Hívatolokban, szerkesztőségekben gyakran találunk táblákat, melyek legtöbbször humorosan arra kérnek, hogy mentől hamarább hordjuk el az irhánkat. „Az idő pénz!" „A szíves marasztalást ue tessék komolyan venniI" és ezekhez hasonló nyájas biztatások természetesen nem gyakorolnak hatás, mert a látogató mulat at ötleteu és annál jobban érti magát. Érdekes, hogy eteket a táblákat inindenai másra voaatkoitatja, magára soba. ügy vidéki kereskedőcég, hogy fölösleges látogatóitól bittosan szabaduljon, nem elégedett ineg egy mondattal, hanem fellüuó helyeken hirdette : „Ha dolgát végezte, távoztékI Nincs szükségem az Ön politikai véleméuyére. A lapokat én is olvasom s at időjárással nem törődöm". Amerikában, ahol at idö csakugyan pénz, ridegebbek az emberek. Egy amerikai lap kiadóhivatalában például a követközó felírás pompázik: „Takarodjék ön I . . igenis ön . , . Ont gondoltam!\'
Politikai Magyarország Az Orazágos Függetlenségi és 4H-as Párt erkölcsi támogatásával nagyszabású történelmi és politikai munka jelenik meg. üitne: Politikai Magyarország. Főszerkesztője Szász József orsz képviselő.
— Találtatott A (ünioriuinnál egy Mária Terézia tallér találtatott, moly ugy látntik óralánnról eshetett le. Valéstioü, hogy májút 2-án a templomba menő katonák közül vesttette el valamelyik. Igatolt tulajdonosa a rendőrségnél átveheti.
— A szombathelyi kioszkot, mint egy szombathelyi lapban olvassuk, a Nagykanizsai sör-és malátagyár részvénytársaság bérelte ki és kiadta albérletbe. A kioszk a város tulaidona és népszerű helye a szombathelyi közönségnek.
— A nagykanizsai pályaudvar átalakítási
munkálatai lassan-lassan már kibontakoznak. A előcsarnok, mely praktikus helye lesz az épületnek, atép képet nyújt a stemlélónek. Mint velünk kötllk at előcsarnokot a közel jövőben átadják a forgalomnak.
— Céllövés éles töltéssel. A folyó hó
8-án és 9 én reggel 6-tól délután 2-ig a kötös hadsereg a szokott területen harcsterü céllövést tart. A jelzett időben a céllövő helytől három kilométernél kisebb távolságban való tartózkodás életveszedelemmel jár. \\
— Betörő cigányok ftomogymiháld községben a szombatról vasárnapra virradó éjjel a községi körjegyzőséget ismeretlen tettesek kirabolták. A körjegyző és családja a hálószobában gyanutlanul aludtak, a mikor a rablók fölfeszítették az iroda ajtaját és behatoltak a kör|egyző hivatalos helyiségébe, honnsn a Wertheim-szekréuyt kivitték a kertbe és ott fosztották ki. Kasszafurók segítségével föltörték a szekrényt és abból 50» korona 89 fillér készpéuzt, 3000 korona értékű regále-kötvéuyt, továbbá egy 700 koronás és egy \'200 koronás takarépkénztár! könyvet raboltak el A kifosztott Wertbeira-szekrényt a rablók a kertbeu hagyták és elmenekültek. A körjegyző és családja csak reggel vették észre, hogy az irodában rablók |ártak és nyomban jelentést tettek a cseudórségen. — Miháld környékén mostanában igeu sok kóborcígáuy csatangolt s valószínűnek látszik, hogy a körjegyzőséget is cigányok rabolták ki.
Oigányhistória. Régen csak kacagott a magyar a cigányfurfangon és a röpködő anekdotákon. Ma már boszankodik miattuk lépten-nyomon, mert valljuk meg, sok borsot törnek orrunk alá. Kijátazák a hatóságot, megtévesztik a plébánia hivatalokat, hol keresztleveleket szereznek és károsítják uton-utféleu a munkás polgárnépet Kz év márciusában történt, hogy Matkovics Jáuos és Rogdán Mátyás cigánylegényeket elfogták. Az a gyanú merült fel ellenök, hogy Kassáról szöktek meg, hol ellenök bünügyi eljárás van folyamatban. Él ia toloncolták őket oda, de Kassa nem ismerte magáénak a derék legéuyeket és újra visszakerültek a kanizsai szolgabírósághoz, j Itt a náluk talált keresztlevelekből kitudódott, hogy Rogdán Mátyás katonaszökevény, amennyiben három sorozáson nein jelentkezett. Kt március elején volt, mikor a sorozások még nem ketdődtek. Szabadon bocsátotta őket tehát a humánus lelkfi stolgabiró, de erős kegyetlenül leikökre kötötte, hogy a sorolásig itt maradjanak és jelentketzenek. Ámde tekintettel, hogy a háborús idők elmultak és a derék honmen-tók azt gondolták, hogy nincs már stükség reájok a hazának, ugy elillantak, hogy bitón/ nélkülök folyt le a sorozás. Mire újra megcsípik Jket, szent igát, hogy más keresttlevelük lest.
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 fi.
NYILTTÉR.
At a rovatban közlőitekért oem vállal felelősséget a szerkesztőség.
A gyermek egészségét megőrizni
«okkal könnyebb, mint a beteget meggyógyítani. Ha meg akarjuk védeni gyermekeinket rettegett nyári betegségektói, a hasmenéstói, bélhurultól és hány-székeléstől, akkor tápláljuk a páratlan batásu „Kufeké"-vel.
Be van bizonyítva,
hogy at utcai falragaszokat kevcs ember olvassa, mert ritka ember tdllhetl at Idejét utoat plakát olvasással. A kultur államokban at ujaág a fó hirdetési oatkul On olcsó petitért hirdethet Zelamegye legrégibb újságjában, n Zalai Közlönyben.
közgazdaság.
A DéUtalal takarékpénztár sikerült lóke-emelési akciója teljes befejezéshez közeleg. A napokban megkezdik az uj részvények fciszolg áliatását, mely az 1908-as tőkeemelés utolsó aktusa.
Miniszteri jóváhagyás A letenye -alsólendvai vasútépítésre s nagykanizsai városi képviselőtestület 100.000 korouát szavazóit meg. Kbbeli határozatát a keresk. miniszter a pénzügyminiszter meghallgatásával jóváhagyta azzal a kikötéssel, hogy a hozzájárulás 100.000 koronánál több nem lehet.
A nagykanizsai m kir sóhivatalnál a hivatalos óra folyó évi június hó !-tól kezdve egész folyó évi szeptember hó végéig bezárólag reggeli 7 órától délutáni I óráig egyhuzamban, országos és hetivásári napokou pedig reggeli 7 órától déli 12 óráig, délutáu ? órától 4 óráig tartatik meg.
Tökeemelések Zalamegyében. A mutatkozó pénzbőséget, mint inár megírtuk, a zalamegyei pénzintézetek lók eemelési céljaikra igyekeznek kihasználni. KrtesülésOnk szerint eddig 3 megyei pénzintézet einelte ez évben részvénytőkéjét : Az Alsó-muraközi takarékpénztár (.Perlaki, a Perlaki takarékpénztár és a Nova és vidéke takarékpénztár.
Állami gépek Muzikár Vince nagykanizsai asztalosmester állami munkagépek engedélyezését kérvényezte. A Technológiai múzeum egyik szakértő tisztviselője a uapokbau ilt járt ez ügyben. Valószi-nüleg eggyel szaporodik s nagykanizsai, államilag támogatott kisipari ülőhelyek száma.
Bzabadalmazott Bohu fóle tarmá-«■•taa vörös fadáloserep.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET. Szliács acélfiirdö,
• A „Mozgó Könyvtár" uj könyvei A .Mozgó Könyvtár- sorozatos kiadásában ujabban ismét két köuyv látott napvilágot. — Biró Laiosuak A priinadouua c. novellagyüiteménye, amely e gyorsan népszerűségre jutott, kiváló tehetségű iró novelláinak javát adja. Nem külöuben szórakoztató a másik könyv, amelyben Uuthí Hoináuak. az országos népszerű Üuliusiiak humoreszkjeit adja a Pit.vpalaty utcai szenzációi címén. Kzek a humoreszkek könyv alakban még sehol meg nem jelentek és igy a Mozgó Könyvtár olvasói első sorban juthatnak hozzá. Kgy egy könyv bolti ára 24 fillér.
Tiaztaaágaért 30.000 koron« kezesség.
többet «a tat el
mint •rövall
Beható tanulmányozások
eredményráták, hogy Sohlcht ezarvaa-aaappana miri.li.ri vla* ben— akarmvlagveny hideg, kemény lágy — tyuraan 4a • rútén liab.aik ; könnyen hatol a ««öveibe, mog.
lapé lyonftn ul.lln a •eennyet, anélkal, hogv a aaOvelnvk lr|T-kavéabé i, árt.ilm*ra volna SCHtCHTaaar-veaeeappnaa ruljeaen
tí.ela -\'« ment mard .,r,>\'#.rf,.kt,vl; ávtlxedek At* *>g>-«>nlÁ min aée-t.-.n alczjoblteii* Átokból I..I előállítva, ttaaxn.ilata min,len tiaatitAal t élre éa uitn-denDema moaáalioa n jAaan éa éaa paran* eaulata éa minden liáa-tertlaban j„lm>U-kenyen ui»|l»k*ru Id.it. mánkat é. pénat.
Egyedül lemart vishöforráa, gazdag ezánsav ■¡■■hm tarUlommal.
Százon május 15-tal szaptanibar 30-ál|,
KeltiImulhatatlan tirizi|él|li|, lápkér, III kajak. kát|irlai-
éa U«|k«J«k. kántál ellen, álazenvedott betegség ás o»úk rnunkáaaág után. Ftlrdöorvoa:
Dr. BHOIEK ALADÁR, hW. fttrdöorvoa.
Utazás Bécabfll 0 <5ra, ésiakrdl Oderbergen át 5 óra, délről Budapesten át atintén 5 óra. lllMiira iiaatlaié (slrá|liitk minden nagyobb vasúti állomáson vannak kifüggesztve. Kimeríti relvllágoaitáat és pro,paktust. utazás, valamint lakáskedvezményről (az eld- éa utószezonban) atb. ad a
Fttrdötffasffttöaác Salláoaon (Zólyommegye.)
ELISMERT LC6HIRESEI CSÉPLŰKÉKLETtl
TELJES JÓTÁLÁ5SA!
ÜZEMBEN jLx
BAhmikor.^^
MEGTEH HCTŐK.
óflENOU IVfoÁZmíPtK
I2EMHÖLTSÉ6.
LÓERŐ ÖRÁNMINf KB. U-jritLCR
ÜZEMZAVAROK KIZÁRVA. ABJE6YZÉK INOYEN.
egíOKOSfej£
MINDEMKOR HASZNALJfl A
MilliÓszomoiah é r v ín vi su^vím van otJMaamia
KAPHATÓK I^INOIH DDOCtRIABAH, uaVMIHT MUtOIS JOM HISZIA SEMECiűzLaTaiH.va&v KOZVCTLÍHU,- OETKER i viSBLÖJÉMÉt PALLAS 6% TAR5A ctíon BUDAPEST, t/.HOLP-UTCZfl9
raeladás.
*
Könnyen elhordható helyen I. osztályú erős bttkk és oser ólfa eladó. A bünk kiválóan alkalmas kefegyárosoknak, székeseknek ós oserbognárok-uak. A oser miifának is alkalmas.
Ara er<lóben, helyszínen átvéve erdei ölenkint
I osztályú .
II. „
34 korona a8
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető.
BOHRT naerykikindai cserepe
LEGJOBB MINŐSÉGŰ FEDÉLCSERÉP LEGOLCSÓBB = ÁRAK MELLETT. _
Tessék árjegyzéket kérni, aar Képviselők kerestetnek.
BOHN TÉGLAGYÁR NAGYKIKINDA.
96
Nyotnaioll a laptulajdouos Ifj. Wajdils József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1008. MÁJUS 10. 48-IK ÉVFOLYAM, 37. 8ZÁM.
HÉTFŐ.
MiiJilinlk hétfőn ii csütörtökön dalban.
tlafliatéai Arak: Egén í.co 10 korona, félévre 6 korona, •gyedévre 2 korona 60 flll. — Egyee axém éra 10 flll,
KiVsierkeiitö: Dp. Villányi nenrlk.
Kclelő» sserkeuté Kerléai .lóam-f.
Kiadja: n nirrkei>t<né(.
8zirkaiztöiág ét kiathlutil lárisr-itca 7.
Hlrdaléaak dljaaabéa aiarlnt.
A gyermeknap Nagykanizsán.
— Sajdl tudósítónktól —
Nagykanliaa, méjua 10.
Verőfényes, de egy kissé hűvös tavaszi idóben tegnap folyt le Nagykanizsán a gyermeknap. Tegyük mindjárt hozzá: fényes sikerrel. A fáradhatatlan rendezőség munkája eredményes volt, mert a nagyközönség a gyermeknap nemes célját megértette, méltányolta. — Mozgalmas szép képet nynj-tott a Helváros. Az ernyővel fedett urnákban egész nap gyfllt a pénz. Nagy érdeklődés volt a különféle sátor körfii, hol lelkes hölgycsapatok fáradoztak a Liga javára. Aki csak tehette kivette részét a humánus célú nap munkájából, mely az első sikerből Ítélve, állandó nappá honosul Nagykanizsán
Részletes beszámolónk a következő :
(Am utoa képe i
Már a kora délelőtti órákban eleven, színes kópé volt a városnak. A Belváros forgalmas helyein ernyők alalt urnák voltak elhelyezve, hol az urnahizottság lelkes hölgycsapata gondoskodott a járókeló közönség zsebének megkönyitéséról A korzón Kohu L. Lajos üzlete előtt trafik sátor állolt „Adakozzunk\'\' felírással. A Deák-téren n bmfé, bábos és díszműáru sátor ütötte tel lauyáját. Mindezek a helyek zászlókkal és zöld gályákkal voltak díszítve. Mindehhez képzeljük hozzá a sétálók sok százát és képét nyerjük az utcának, mely valósággal ünnepelt. Hogy mitörtént az utcán ez már a második rovstba tartozik.
(„Oaak néhány fittért kértlnk")
Kz volt a jelszavs annak a sok szép és kedves hölgynek kik szakadatlanul buzgólkodtak s nap érdekében. — Usak néhány Iliiért kérünk, volt a jelszó az urnáknál, a tratiknái. a büflfé és más sátornál. K/.i csicseregte bájos erőszakossággal sok-sok Halai leány, kik valósággal versenyre keltek egymással, melyikük tud szebb eredményt elérni. Kz a. verseny a közönség bőrére ment A szivaros, levelezőlapos, nj-ág-árus, perselyes. virágárus, sorsjegyárus és a jó ég tudja mi mindent áruló hölgy sereg nz említett jeligével tartóztatott fel útjában : ót, téged, engem és mindenkit. 8 mi nem haragudtunk. Mosolyogva, jókedvvel szedte elő mindenki pénzéi ki aprót, ki pedig öregebbet Megtettük ozt egyszer, tízszer, százszor, ki meddig bírta. Sokan kényelemből, takarékosságból sót talán tul|ótékonyságból inár kora délelőtt lefizették a három korona „átalány dijat". Kzek aztán kaptak egy jelvényt, melyen olt diszlett ez uyugalmat jelentő felírás. G y e r m e k n a p i megváltási jegy. Azaz ez sem jelentett teljes uyugalmat, mert azért még sok ¡ogcimeu adományozlak a „jegyesek". Az adományozás természetesen uem ment oly simán és gyorsan, ahogy leírtuk. Knnek sok fajtája volt. Kezdődött azzal hogy ¡1 korzón érő közönséget tárogató hang vonzotta a Főúti sátor felé, hol egy jótékony tralik csinált* nagy forgalmat. Szivart és cigarettát áruló hölgyek segítették emelni e sátor sikerét. Pajzán jókedv, sok derűs epizód közt folyt le az utcai szivar vásár Egy-egy vállalkozóbb szellemű urleáuy néhány szolgálatkész fiatalember kíséretében, bement a vendéglőkbe, kávéházakba, kaszinókba is. A kávéházukban és vendéglőkben a tizetópincérek vetettek ki a közönségre 2 filléres jótékonysági bélyeget mely a számoló jegyek céljaira szolgált A szivart áruló hölgyeknél tán még uagyobb sikert arattak a perselyt
hordozó leányuk. Majd egy terkliző urileány tűnt fel az utcákon, szövetkezve néhány gyűjtővel. Délután egy díszített kocsi te le sok szép hölggyel és néhány cigánnyal lárta be a város főbb utcáit. Nagyon természetesen, a fáradalmakat a l\'iüfl\'é sátorba pihentük ki. — A1-illek van ércéke, vagy helyesebben szive, a jótékonyság iránt annak szép emléke innrad a vasárnapi gyermekunp. Sokan különösen sokat fáradoztak a nap érdekében i)o épen azért mert oly sokan voltak, lehetetlen külöii-külö:i dicséretben részesítenünk őket A közkatonák i« oly sokat láradoztnk, mint a vezérek.
(A gyarmékalöadia.)
A nagykanizsai gyermeknap sikeréből nagy rész jut a gyermekelóadásuak. melyet este fél hét órakor tartottak a l\'olgári Kgylel nagytermében szépszámú közönség előtt. A műsort Knorr Magda nagyon helyesei) és értelmesen előadott prológusa vezette be. .Majd Sterneck Zsigmond zenetanár négy tanítványa il\'ilip László, liirschler Andor. Kohu Ernő, Kovács Sándor) hegedüjátékkal aratott szűnni nem akaró tapsot. Kétszer adlak ráadást — A „Nagyapó mesél" című számban szerepeltek : Nagyapó Kalfka József ur, nagyanyó Fritukel Ilka L. a., unokák Buuekovics Viki, Fábián Márián, Fábián (iyula, Fesselhofer Nora, (irünhut Krzsi, Grünhut Klemér, Moshammer Stefi, l\'lihál Krzsi, Pjiliól Kvíca és Steril Bózsike. — Steíuer Mariska szóió tánca akkora sikert aratott, hogy ett. még egy igazi primadonna is megirigyelhetné Meglepően ügyes lánca megérdemelt nagy tapsban részesült — Az előadás legnagyobb sikerét a „Mesebeli tündérek" cintil egy felvonásos aratta, melyet már a kis szereplők előadtak Kaufmaun Adollné és Kerlész Józsefné kitűnő betanításában. A betanítás és a szereplők a régiek voltuk, csak a siker volt ínég az előbbinél is nagyobb. A közönség feszült figyelemmel szemlélte a pompás előadást, kitűnő táncol, hallgatta az ügyes éneket. Mindegyik u műsor sorrendje szerint: Gráf Krzsike. Kaszter törzsiké, Steiner Klla. Kaufmaun Klára, Király Ilonka. Schlesinger Kózsika, ltolhsc.hild Katinka, Kohu Ilonka Práger Jolán. Fleischacker Juliska, Kohn Gizella, Holtai Beatrix. Kramuier Valéria. Lustig Mariska. Ar-uiutli Margit, Mltller Margit, Buc.hwald Kornélia — kivette részét a sikerből. Az igazság kedvéért inegís ki kell emelnünk (iráf Krzsike, Kászter Krzsike. Kaufmuuu Klára és Rothschild Katinka megle|ió, bátor és értelmes előállását.
(Kik buzgólkodtak a alkar érdakében)
Nehéz eiről pontos tudósitásl adui oly sokan voltuk. Vidor Samuué és Szekeres Józsefné uriiók jelentek meg először a nap színhelyén és legkésőbb távoztak Kgész nap lehetett látni őket mindenfelé, ahol csak nagy lapa-ztalutiikkal intézkedni kellett. — A trafikban Kövesdilankadatlauul Boér Gusztávné alezredessé kitartóan rohoiolt. inig csak .be nem csukták a butul."
Másodiknak láttuk a kora reggeli órákban Dr. Pl 1 hál Víktornét, aki urnáiét kiállította egy galyakkal és szalagokkal feldíszített hatalmas napernyő alalt. Urnánál voltak még elfoglalva dr. Bereozky Viktornó, Itapoch Gyuláné. Sauer Ignáczué. Poredus Antalué, dr. Rothschild Jakabné, Steril Sáudorué, Haltai Frígyesné, Bóhui Kmilué. A sok kedves ké-regetóknek, persely-hordóknak és mozgó trulikos lányoknak se szeri, se száma. A következők nevei |ut-nuk eszünkbe: Moshammer Mariska. Rechnitzer Olga, Havas Manczi, Barlha Krzsike, Krausz (iizella Viola Margit May Irén, Marton Juliska. Szabados Rózsi, Szommer Ida, Kubán Klára „Csak egy fillér-két" kónyöiügtck — A szivar sátornál Rácz N. János lárogatózolt Krtvesdi Boérnén kívül ilr. Rothschild Samuué, Geiszl Viktornó, Szalay Sáudorué, Farkas Vilma voltalt az üzletvezetők. A segédek meg: (luth Józsa, Gutíi Margit. Szabó Krzsi. Ker-
tész Gizella, Spitzer Irma, Vajda • Kdit, Fucher Etelka, Pfeiffer Irma, Hellai Jolán. Barlha Jolán, Weisz Ida, Okos Irma. — Sárközy Kálmán a bábok eladásán fáradozott egész nap. A három sátorban fáradoztak Marzsó Tiborné, Kayser Klekné, HelUi Józsefné. Lajpczíg Antalné. Kádár Lajosné, Vajda Márkné, Neumann Aladárué, \'l\'uboly Gyuláné, Székely Nándorné, Miltényi Sáudorué, Junga Sebóné. tiyórffy Jánosné, Fábiáu Zsigmondné, Mathea Ká-r\'olyné Rátz Aranka, Prauger Karolin, Kaán Irma. Segédletül ki voltak rendelve: Kenedy Aura, Mair Margit, Lapat Ilonka. Kováls Krzsi. Mair Kata, Török Ferike, Petrics Irma. Herényi Mariska, Mair Tiuka. Grünhut Klza, Stirling Marianne, Szommer Katinka. I\'álffy Ktelka. Lajpcig Loli. Kontz MárU, Geiszl Klla. Pálfli Rózsika. Állandó nagy vevő- éa nézőközönség: Gjnépi Klek Kruő az olt őgyelgő szegény gyermeksereg közt nagyobb mennyiségű bábot szór, katonatisztek és nagylelkűen osztogatják u boldog gyermeksereg közt a kedves portékát. — Hanem iiát ki tudná azt inínd leirni. Kiemelendő a helybeli Spitzer és Steiner féle játékgyár árui, melyek nemcsak hogy tetszotős szépségükkel imponáltak, hanem mennyiségükkel hálára kötelezte a bizottságot.
(Mannyi a gyermikoap J6vedalaa.J
A társaságokban ez a kérdés volt ma legaktuálisabb. Krre azonban teljesen megbízható feleletet adni nem lehet, mert egykét nap beletellik, míg a végleges elszámolást megejtik. A beavatottak a nap tiszta jövedelmét 2<>00 koronára beosQlik. ami nagyon szép eredmény. Knnek felét a Liga kapja Budapesten, negyedét a nagykanizsai népkonyha, negyedét az itteni gyermek-patronage.
A Zalavarmegyei pénzintézetek
működése 1908. évben.
— Fuchs Arthur bankfőnök jelentése a Soproni kereskedelmi én iparkamarához. —
Az I¡107. év őszén beállott és még az 1B08. év első hónapjaiba is benyúló nyomasztó pénzínséget, amint az előre látható volt, rég tapasztalt pénzbőség váltotta fel, mely a rendszerint nagy pénzigényeket támasztó őszi nónapukat sem kivévén, változatlanul fennállott az év végéig. Kzen jelenség adja meg a pénzintézetek 1908-ik üzletévének signaturáját
A pénzintézetek részétől 1907. évi pénzválság folyományaként mindenkép okadatolt óvatos tartózkodás helyébe csakhamar élénk üzleti tevékenység lépeti; az intézeteknek, melyek a válság ideje alatt a saját adósaikon behajtott pénzekkel visszleszá-mílolási kötelezettségeiket erősen apasztották, ismét bőségesen és olotö hitel állott rendelkezésükre egyrészt: másrészt a gazdaközönséguek mult évi felette magas gabonaárak mellett előnyösen értékesített terményeiért befolyó pénzei jelentékenyen szaporították a betétállományokat, amit a Zalamegyében működő 31 pénzintézet összbetétállomáuyának majdnem K 4 millióval való emelkedése (1907. elleu) eklatáns módon juttat kifejezésre.
Kzen említeti két körülmény természetszerűleg iiiabb hasznot hozó kihelyezésekre, illetőleg kölcsönök folyósítására serkentették az intézeteket, amit viszont az 1908. évi zárómérlegek adatai, nevezetesen váltótárca és jelzálogos kölcsönök állagainak nem jelentéktelen gyarapodása eléggé igazolnak.
Zalamegyében 19 8 h.-in az osztrák magyar bank és a i\'esti magyar kereskedelmi bank nagykanizsai fiókintézeteit nem számítván, összesen Hl pénzintézet működött (1907-ben 30 intézet).
zalai közlöny
május 10
Ezen intésetek rendelkeztek összesen:
1908 1907 többlet
rénivéuytőke K 8.31 mill. K 7.91 mill. -4- K 40t)|ni. tartalékok . 4.76 , „ 4.47 . -f • 29ü|m. betétek K 48.76 . K 44.87 „ + . 8.88 mii. nyereség . 1.60 . , 1.48 . -f- . I20|m.
Ha sz intézeteknek fokozott Dzleti tevékenységével szemben sz 1908. évi xárómérlegek szerinti eredményeket vizsgálat tárgyává tesszük, szembeötlő azon uagy aránytalanság, mely s nagy munka és az elért baszon között mutatkozik. Mig ugyanis 1907-beu lényegesen redukált üzletmeneteinél összesen K 1,480.000 tiszta nyereség éretett el, addig 1908-ban 31 pénzintézet jóval nagyobb forgalom mellett és majdnem 4 millió korouával nagyobb betétállománynál összesen K 1,600.000 nyereséget tudott produkálni, egészben tehát K 120.000-rel többet, miut 1907-ben.
Ha ezen kedvezőtlen eredmény okát kutatjuk, ugy ez főleg abban leli magyarázatát, hogy mig az 1907. évi abnormális viszonyok a megyei pénzintézeteket a betétkamatlábuak egy fél százalék, sót sok helyütt 1 százalékkal való felemelésére késztették, ugy az 1908. év elején bekövetkezett lényegesen változott pénzhelyzet danára az intézetek túlnyomó része a betétüzlet terén fennálló versenyzésből eredő egymáaközötti féltékenykedés miatt a felemelt drága betélkamallábat az év végéig, elég helytelenül, változatlanul fenntartotta; vonatkozik ez nevezetesen a megye legrégibb és legerősebb pénzintézeteire. melyek poziclójuknak ily drága eszközökkel való fenntartására bizonyára nem szorultak.
Ép a megyebeli nagyobb pénzintézetek vezetőinek nem szabadna szem elől téveszteniük, hogy nemcsak betevőkkel, de saját magukkal és ezenfelül részvényeseikkel szemben is vannak kötelezettségeik. A részvényes csak ugy. mint a betevő, rábizza vagyonát vagy annak egy részét az intézetre és joggal látja a betevőnek hozott áldozatok árán saját anyagi érdekeit háttérbe szorítva, mert a magas betétkamattal hozott tetemes pénzáldozat a jövedelmet lényegesen csökkenti és igy, a mi bizonyára ugy az intézőire, mint a részvényesre nézve elsőrendű fontossággal bir, az intézeteknek niucs módjukban saját tőkéiket dúsabb tartalékolások utjáu oly mértékben erósbíteni, amint ezt nagy betélállománynyal és túlnyomórészt nagy iminobílis kihelyezésekkel rendelkező intézeteknek okvetlenül meg kellene tenuiök.
A zalamegyei pénzintézetek egy jó része ugy mint az ország többi megyéiben az ismételteu emiitett 1907-iki pénzválságból fontos és üdvös tanulságot merített. A hiteleknek ép a legkritikusabb időkben való megvonása, valamint a fennálló uagy kötelezettségeknek n saját tőkékkel való arányosításának szándéka, egy csomó megyei intézetet tőkeemelésre indított, mely elhatározás eléggé nem helyeselhető és dicsérhető A tőkeemelések nagy része az u| részvénynek tekiutélyes felpénzén való kibocsátása utján történik ami egyúttal az intézetek tartaléktőkéinek igen jelentékeny gyarapodását leletili
A megyében 1908-han a következő intézetek emelték fel részvénytőkéiket: a Nagykanizsai Néptakarékpénztár r. t. K 200 m.-ról K KM) m-ra, az Alsóleudvai takarékpénztár r. t K 300 m-ről K 400 m-re, az 1908-ik év végén pedig következő intézetek határozták el a tőkeemelést: a Zala-megyei Gazdasági takarékpénztár r. t. Nagykanizsa K 500 ni ról K I millióra, a Délzalai takarékpénztár r. t. Nagykauizsa K 375 m-ről K 500 m-re. a Nagykanizsai takarékpénztár r. t. K I millióról K 1.850,000-re, Alsómurakózi takarékpénztár r t Perlak K 200 m-ről K áOO m-ra és végül a Perlaki takarékpénztár r. t. K 200 in ról K 400 m ra. Ezen tőkeemelés műveletek részben már be fojezést nyertek, részben folyamatban vannak.
Uj intézet Zalamegyében a lefolyó évben csak egy alakult, a Tapolca vidéki gazdasági takarékpénztár, Tapolca K 160 m. részvénytőkével.
Iparvállalatoknál a megyei intézetek érdekeltsége igen csekély midössze a Nagykanizsai Zala-megyei gazd. tp. érdekeltsége emelendő ki a Kardos Sándor és Társa-féle kefegyáruál. mely vállalat kitűnően van foglalkoztatva és szépen halad előre, úgyszintén a Kereskedelmi bank illetve annak nagykanizsai fiókjának érdekeltsége a Nagykanizsai maláta és sörfóződe r. t.-nál, mely évről-évre szebb eredményeket ér el és mihamarabb a Dunántúl egyik legvirágzób iparvállalatai közé fog emelkedni.
Ha talán nem is sorozható szorosan véve a
zalamegyei pénzintézetek közé, mulasztás volna ezen jelentés keretébeu a Pesti Magyar Kereskedelmi Hank nagykanizsai fiókjának működéséről meg nem emlékezni. Ezen bankfiók működésének immár harmadik évét tölti be és ezen aránylag rövid időn belül teljeseu beleilleszkedett a megye gazdasági életébe. Hazánk egyik leghatalmasabb pénzintézetének ezen ezponense, mely széleskörű összeköttetéseinél és a rendelkezésere álló nagy tőkénél fogva a legmesszebb menő hiteligényeknek is megfelelni képes ma már Zalamegye közgazdasági életének egyik uélkűlözhe-tetleu faktora
Orvos és szálló ige.
laijkailzn, május 10.
Az orvosi gyakorlat ez idő szerint Nagykanizsán meglehetősen népszerűtlen Mi ennek oka? Nem az orvosi tudás hiánya Kz Kanizsán is olyan nivós, mint Kauizsához hasonló városokban. Vagy tán a nagyközönség megrágalmazási hajlama. A nép mindenütt a doktort hajlandó okozni a halálozásért. — Inkább a doktorok közt uralkodó versengés az oka-Az egyik mutatósabban akar gyógyítani a másiknál, igy azlán az a másik észreveuué a doktor-nagyiparos múhibá|á< és kész a legenda-képzés és a szállóige. „Jön a Sípócz", ezzel íjeaztegetik az orvosokat. Blau Ottó elszólása is nyomot hagyott: „Aki bemegy a kórházba, az ott meghal.\' 8 most ezekhez az esetekhez egy ujabb eset csatlakozik : Az asszisztencia nélkül megoperált hályog. Krte is már kész a szálló-ige. Egyik kérdezi a másiktól: „Hol az ütér" ? Mert a liályoggal együtt az űtér is vérzett volna, állítják a szakemberek. A helyi sajtó az orvosi reputáció érdekében szívesen látná az orvosok közt a teljes összhangot, hogy helyreálljon az a bizalom, mely az orvosi működés sikerének kárdínális alapja.
igazi gavallér hírében áll, aki egy megtestesült dzsentlmeucs . . .
U r. Nem tartom helyesnek ext az egész komé-diázást. Erkölcstelenség ily módon lekötelezni az alsóbb társadalmat, nem Bzólva erről a reklámról.
Ó. Hallgasson ! Erkölcstelen a lótékonyság V ... Ezt se mondta még aenki. De azért beszél mag« igy, mert nem tudja mi az „zQllölt gyerek*. Oo még nem volt anya, hát nem érti ezt meg.
U r. Nem voltam. Sajnos. Legalább megnyertem volna a Nobel-dijat.
Ö. Szóval nem ad.
Ur. Előbb kérdeznék valamit.
Ó. Kérdezzen.
U r. Iiássa, Önök meg az egéat társadalom most gyűjt és gyűjt, hogy segítsen. Különben mit meséljem, hiszen úgyis tudja. Csakhogy netn-lesz-e ez biztatás azok az anyák és apák részére, akik házasságon kívül élnek a szerelem jogával.
Ó. Nein értem egészen, amit mond I)e amit érlek, arra azt (eleiem, hogyha az emiitett anyák és apák hálátlanul viselkednéuek a jótékony társadalommal nemben, nekünk még akkor is nagyielkűekuek kell maradnunk.
1/ r. ön nem értett meg engem.
t). De igen Vagy legalább azt hiszen). Mert ugyebár, a biblia is azt parancsolja, hogy aki téged kővel megdob, dobd vissza keuyérrel.
U r. Ez frázis!
Ó (elszörnyedve). Frázis?
U r. Igen. Mert ha éu kenyérrel dobom vissza azt, aki engem kővel dob meg, akkor ebből ini következik ebben a modern világban ?
ö. Nos, mi?
U r. Mi lesz? Akkor a kódohálás kenyérkeresetté válik.
0 (gondolkozik). .Ia vagy ugy? Már értem. Maga szemtelen.
U r (egy ötöst ad). Tessék.
0. Tudtam, hogy ez lesz a vége.
— A gyermeknap milliomosa —
M i 11 i. Csókolom a kezét asszonyom.
Hölgy (tartja a tányért).
M i 11 i. Tessék.
Hölgy. De méltóságos uram, tiz korona talán mégis kevés lesz.
M i 11 i. Kn éppen az ellenkezőjét gondoltam.
Hölgy. Tessék hamar adui még, hogy valaki meglássa.
M i 11 i De nein adhatok édesein, rosszul mennek az üzletek. Hiába miudeu kérés.
Hölgy. Méltóságos ur fia sokkal bőkezűbb volt. 0 egy százkorouást adott.
M i 11 i. Egy száz koronásat V
Hölgy. Igen.
Mi Ili. Hja! Neki könnyű, ö adhat. Neki van egy milliomos apja, de uekem nincsen senkim.
Hölgy. Kégi vicc.
, M i 11 i. De uj.
/ Hölgy. Mint a smucigok (Persze, hogy ez mágábau mondja.) Apái V -
— Választmányi illés A Zalamegyei Általános Tantestület központi választináuya f. hó 19-éu Zalaegerszegen gyűlést tait.
— Jótékonyság, lrmler József és ueje 200 koronát adományoztak a gyermeki iga céljaira.
— Aranyszájú Hock János Nagykanizsán. Talán az egész orstág legnépszerűbb katbolikus papja Hock János orsz. képviselő. E hó 2l-én pénteken este fél 9 órakor tartja ogjotlen felolvasó esté-lyét, mely alkalommal a budapesti Uránia-szinház rendez előadást. Szinre kerül Hoc* János legujabu nagysikerű háromfelvonásos darabja „Az Ur Jézus." A darab, ugy mint Budapesten, az eredeti világhírű színes vetített képekkel, valamint mozgó képekkel kerül előadásra. Nagy érdeklődéssel nézünk ezen nem mindennapi esemény elé. Jegyek 2, 1.50 és I koronáért lf|. Wajdits József könyvkereskedésében kapkatók.
is a
A Bór- és Llthlon-Urialmü
Salvator-forrás
kltün< iikam! haunáltatik veaebajoknát, • húgyhólyag bán-talmalnál é, köazvénynél, tczukor-betegséguél.ai emésztési 4> léleg-litf szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
\'«■mimi IIUIH • alutkitll
V<l|M.a llutal KtpitU 4tmgtiak*r*tktd4~klm nff •
«■»»•-Lifir,, Sahmlorftrrét VillaUln^l
• l\' RMt> t rv
HÍREK.
Jelenetek.
— Gyermeknapi cinikus —
Egy u r. Jó napot nagyságos asszonyom I 6. Kérek ugy fillért. U r. Jó napot (\'). Kérek két lillért I Ur. Jó napol. 0 Kérek egy koronát, maga szemtelen cinikus. Különben adion Isten Ur Mit? Koronát? 0. Nem. Jó uapot I
U r. Akkor rendben vau, ha nnm kell korona. 0 Nein. Most már egy ötössel sem elégszom meg. Szégyeljék miaukat, liory igy kell magukból kivasalni az ezüstpénzt. És külöuöseu (Inból, aki
MÁJUS 10
ALAI KÖZLÖNY
S
— Qyászrovat Eisíuger Sarnuné, született Scherz Nanette folyó hó 8-An életének 07. évében elhunyt. Temetése ma délután volt nagy részvét megnyilatkozásával. A megboldogultban Fried Ödön dr. és Ktlényi Géza dr. helybeli ügyvédek anyjukat gyászolják.
Gógl Lórika, Gógl Lajos, az Első magyar biztosító társaság nagykauizssi vezérügynőksége tisztviselőjének leánya 13 éves korában elhuuyt. Ma délután temetik.
Wlasits József az építői iparosok szövetségének titkára hosszú szenvedés után f>5 eves korábau meghalt.
— A polgármester ós a gyermeknap
Kz a két fogalom nagyon könnyen kerülhet egymás mellé, mert köztudomás», hogy Vécsey Zsigmond polgármester a városi közjótékonysági intézményeinek és igy a gyermeknapnak is a leglelkesebb harcosa. Most azonban mégis ugy történt, hogy mikor az egész város a gyermeknap ügyeivel volt elfoglalva akkor a polgármesternek Budapestre kellett utaznia a Polgármesterek Országos Egyesületének tanácsülésére. Csak vasárnap d. u érkezett haza, de amint értesültünk a Ijiga nem károsodott, mert amint előre kijelentette szerkesztőnk olótt, az ő obulusai nem hjányozuak a jótékonyság oltáráról.
— Kiss szerencséje nagy I Miért legnépszerűbb e 3 szó az egész országban ? Vegyen egy sorsjegyet a Kiss bankházban, akkor meg fogja tudnia I A Kiss bankház nagy előnyöket nyújt a közönségnek, eddig annyi milliót fizetett ki készpénzben t. vevőinek, hogy ma hazánk legnépszerűbb osztálvsorsjegy fóelárusitó helye, liuzás már május 111 és 21-én. Ajánlatos t. olvasóinknak, hogy tegyenek szerencse-kísérletet és vegyenek a teljes megbízható és előzékeny Kiss Károly és társa bankházába!) Budapest. IV.. Kossuth Lajos-u. 13. sorsjegyet, inert Kiss szerencséje nagy I
— Utcakövezés A Bazaltháuya r.-t. megkezdte a Bocskai- és Temetó-utnak kis bazaltkockákkal való kövezését.
— Katonai öszpontositás Jól értesült forrásból értesülünk, hogy a magy. kir. Ü0. honvéd gyalogezred körmeid! és tiuinui zászlóaljai junius 15-én városunkba érkezik ezredgyakorlatra. Kgy vidéki ezred is csatlakozik hozzá és egy teljes hónapig városunkban foguak időzni Elszállásolásolásuk valószínűleg a közönséget is igénybe fogja venni, mert a tartalék kaszárnyahelyiségek elégtelenek lesznek.
— Zalavármegye községei és egyéb helynevelnek megállapítása. A Budapesti Közlönyben és a Belügyi Közlönyben már régebben megjelent a községek megállapított illetőleg iliegvá-Iasztalod nevei. Most a vármegyei hivatalos lap is közli ezeket. Egyben az alispán felhívja a községek polgármestereit, bíráít, jegyzőit, megyei, járási és illetékes hntóságokat. hogy a régi bélyegzőket és pecsét nyomókat vonják be és máius 25-éig az alis-páuaághnz felteriesszék. Az állauiépítészeti hivatal pedig az utak u| neveinek megfelelő kiigazítási illetve megválloztalatása tárgyában mielőbb javaslatot tegyen.
— Kalandos természetű diákok A Zalavármegyei hivatalos lap két csáktornyai polgári iskolai diákok körözését hozza. Az egyik Puisz János 13 éves róm. kath ; a másik Herényi Jenő 14 éves izraelita vallású. Mindkettő megszökött szüleitől és vissza nem tért. Ki tud|a hány ábrándos tanácskozás előzte meg a nyomtalan eltűnési és hány vadász és utikalaud elolvasás^ érlelte beunök a kalandos leköt. Kaland, hir talán vagyon is lehetett a súgók, amik a liatal Rubinzonokat ulra készítenék. A valóság majd kiábráuditja ókel és visszaviszi az elhagyott meleg szülői fészekbe.
— Bevonuló katonák utazása A fegyvergyakorlatokra vagy felülvizsgálatra bevonuló legénység a behivójegy alapján a tartózkodási helyről, illetve az ahhoz legközelebb eső vasúti állomástól egészen a bevonulási állomásig vasúti viteldíj fizetése nélkül utazhatnak. A bevonulást a behívó |egyhez Iűzött szelvényen a katonai ügyosztály vagy az elöljáróság tartozik igazolni.
— Elhamarkodott feljelentés. Hivatalos ínformáció alapján megírtuk, hogy Hroineosuk Vince Petóti-uti pékmester adósságok hátrahagyásával megszökött. Kz a hírünk elhamarkodott feljelentés alapién került lapunkba. Nevezett pékmester nem szökött meg; az ellene tett feljeleutés alapján elrendelt zárlat uyombau feloldatott és ellene sominiuomil hivatalos eljárás nincs foganatosítva.
JEGYZETEK A HÉTRŐL.
*
(Az újságok is a közönség — Férfiest egy moziban.)
*
Sokat írtak már a közönség és az újságok közötti viszonyról. Az újság, ha boldogulni akar alkalmazkodik a közönség ízléséhez. Az utóbbi időben azonban, ktllöuösen a szenzációs riportra vadászó lapok hatalmas elterjedése óta, a közönség izlésébeu határozott visszaesés mutatkozik. Mintha csak a botrányok izgatnák az újságolvasó közönséget Alkalmunk van megfigyelni miként követeli az olvasó lapjától a legképtelenebb meude-mondák kiuyomatá-sát. Elfeledik a betű ölő hatását, elfeledik, hogy az újság nem pletykák, hanem tények szellőztetésére és bírálatára vau hivatva. Amelyik lap botrányokra „utazik" az ideig-óráig népszerű lehet nagy tömeg szemében, de müveit, jóizlésű embernél nem találtak hitelt.

A következő levelet kaptam :
Tisztelt Anonimusz! Ön minden héten megemlékezik a hét érdekesebb eseményéről és így csodálom, hogy mult heti krónikáiéban nem tett említést azokról az öles mozi plakátokról, melyek egy férfiest megtartását hirdették. Valószínűleg figyelmét kerülte, ép azért közlöm Önnel. Híve egyik olvasójuk.
Előttünk ismert olvasónknak igaza van. Az ügy figyelmünket kerülte. Olvasónknak bizonyára az tűnt fel, hogy mig a fővárosban csak nagy titokban a rendőrség tudta nélkül adnak elő a mozik ily természetű képeket, addig nálunk öles plakátok hirdetik a „férfiesteket". Nem szerelünk „erkölcs csószi" szerepekre vállalkozni, de olvasónk felszólalásának kézséggel adtunk helyet mert sok igazság magvát tartalmazza. Anonimusz.
nyában bocsátja rendelkezésre, minthogy az építkezések és a gyár fejlesztése 12 évi időtartamban vannak comtemplálva, ugy, hogy előezör a gépek előállítására szükséges gépgyárat létesitik és csak azután 60 szövőszékes üzemre és 12 év múlva 600 szövőszékig terjeszti ki, bár a beadvány szerint nínoa kizárva, hogy még tovább is terjeszkedik a gyár üzeme. Epígy az építkezési anyag egyenértékét is részletekben hajlandó a város megadni, meg a pótadómentességet 15 évre. Most bekérik az építési terveket és kötelező ígéretet a munkások számára nézve és azután a tanács, majd a közgyűlés lesz hivatva véglegesen dönteni e nagyszerű gyári vállalat ügyében, mely isinél hívatva van városuuk közgazdasági életének megerősítésére.
KÖZGAZDASÁG.

A zalamegyei pénzintézetek működése 1908-ban ErróT s nagyfontosságú ügyről számol be az a kamarai jelentés, melyet lapunk más helyén Közlünk. A jelentési Kuohs Arthur, a Pesti magyar kereskedelmi bank itteni fiók|áuak főnöke adta be u kamara felkérésére. Az ismertetés bizonyára iniut a szakkörökben, miut pedig a nagyközönség körében érdeklődést log kelteni, meri a megyei péuz-intézetek működéséről illetékesebb helyről nem lehelnek nyilatkozatot, irtíht onnan, hol* meg vau a lehetőség a pénzintézetük múködéséuek közvetlen szemlélésére. A kamarai jelentés természetesen a pénzintézetek szempontjából érvel és ismertet, ami annak a magyarázata, hogy az ilyen kamarai jelentések az llloló közgazdasági foglalkozás, intézmény viszonyainak javulását célozza.
Á Nagykanizsai Takarékpénztár uj rész-véuyeire történő befizetéseknek május lö-éu jár le a a harmadik és egyuttal utolsó részlet befizetési határideje. A tőkeemelés, miut már annak idején megírtuk fényesen sikerült
Májusi fagy A gazdák rettegett ellensége a tnájusi fagy Zalamagyébe is ellátogatott. A megye több részéből érkeztek ily jelentések. Nagykanizsán és környékén péntek és szombat éjjel fagyott, ami sok kárt tett a rozsban, szöllókben. gyümölcsösben és kerti vetemény ekben.
Szövő- és textilgépgyár beadványa. Hajós Méla budapesti lakói beadványnyal pirult a városi tanácshoz, hogy egy létesítendő szövő- és textílgépgyárhoz városi kedvezméuyuyel hozzájáruljon A gyár céljaira való ingyen telket, a felépítéshez szükséges mindenféle építő anyagot és 15 évi pót-adómeutességet kér. A város előlegesen beszerzett információi személyi és tárgyi tekintetben téliesen megfelelők. Ezeknek a\'apján a csütörtökön tartott pénzügyi bízottsági ülésen a kérelmet olyformán óhajtja figyelembe venni, a telket az építkezés ará-
i Tisztasága 30.000 koronával
azavatultatik.
A konyhában és házban
mind.nl, ami .«y»ltal4ban mo.haU é* 11» tllliaKJ, eiakl.
scbicbt szarmszappaninl
tloUUnnk. K ..appan .itl>«<Uk«n 41 folytatott b.h.td 4. lalkiltin.r.t.. lt.uliniofoi&tntk
«cdmény*. Mo.ó.raJ. r.ndklva)t, ■■■»atoll tii.ta 4. m.m mlnd.n k4roi k«v.r4ki61. Gond
S" >4lka! tiauu4lhaló uh»« mind» ti.mta.i 4lra, m.f ott ii, hol ko.8n.4fa. Mappa» • Uuoudj. a ..ol|4l.lot rafjr kolonö. |oniiou4< .<ak»4f.tt*tlk. c
□□□□□□□□□□□□a
1000 holdig terjedő oly
birtokot óhajtok őszi átvételre
MT1 bérelni
ami a várostól mesze nem fekszik, elegendő és jó karban levő gazdasági épületekkel és urilakkal bir.
Oim e lap kiadóhivatalában, Nádor-utca 7., vagy Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében, Deák-tér.
A közönség köréből.
Az e rovatban közlöttekért nem vállal felelősséget a szerkesztőség.
Kabaré és utoapiszkltás
Tek. Szerkesztőség I Ez a két dolog ugy került össze, hogy az olinult héten kabaré előadást rendező orfeum csapat vonult át a városon. Egy veudéglóben tartottak előadást, ainit kevesen hallgattak végig. Ez azonban a vendéglős és a kabarét társaság ügye. Bennünket kanizsai polgárokat a kabaré aunyiban érdekel hogy most, mikor már uiucs más e kabaréból, mint enuek rossz emléke, iníért éktelenkedik számtalan villanyoszlopon egy-egy kabaré plakát. Ha hirdető oszlop nincs is Kanizsáu azért az ilyen utcapíszkitást nem szabadna megengedni/ Csík egyszer büntessen a rendőrség ilyesmi miatt, akkor nem fog az ilyesmi előfordulni Kgv Szépíti egyesületi tag.
4 ZALAI KÖZLÖNY
MAJU81.12.
BOBItf nagykikindai cserepe
legjobb minőségű fedélcserép legolcsóbb ====== árak mellett. -
Saabadalmaiott Boha-fála termé-■■•tea vörös fadéloaarép.
Tessék árjegyzéket kérni.
Képviselők kerestetnek.
«
BOHH TÉGLAGYÁR NAGYKIKINDA.
96
3
Ligaagyobb £ IT f O N
újdonság 11 W * W
hangtölcsér nélküli beszélőgépek
Lagnagyebb újdonság! I
A hiányzó hangtölcsér t a .Resouanz" szekrény pótolja, mely által a bántó bádoghangtól egy teljesen eaabad eddig utol nem ért termóaeetoa tisztu I hangot nyerünk.
KllFO!% Co.
LIMT. BUDAPEST—WIEN
6 készülék typua legtökéletesebb és legfinomabb kivitelben 76 koronától fe Íj ebb
Árjegyzék ingyen ób bérmentve
ORABEN 17.
nil___»... i t 1»„J,FUMZEK HENRIK: IV., Ferenolsk-tare 3. axám.
ElAruattóhelyek ttudapeaten. uvtI0A company. vi. k»r., i«r*«-k»rut 1 ■«.
aeladás.
Könnyen elhordható helyen I. osztályú erő* bükk és oaer ölfa eladó. A bünk kiválóan alkalmas kefegyárosoknak, székeseknek ós oserbognárok-nak. A oser miifának is alkalmas.
Ara erdőben, helyszínen átvéve erdei tflenklnt
I osztályú ... 34 korona II.....28
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető :
Jól jegyezd meg: csak
cigaretfoi-papirt, vagy hüvelyt ¿»edd magadhasonló kinézésű utánzatoktól tévútra
hozz és ne en-silány minőségű vezetni.
^tftlTESOR/f^
Mit /ußfi\\\\0l\'0Si
jTMMM
Szlavóniában. 3 Déli vasút állomása.
VABAB-ÉS IBZAPHÖF0KRA80K 34\'-50" O.
Kies vidék, remek park, nagy erdó. Márvány-, porcellár.-ús tükórftlrdók, lápltlrdók. Kaugó gyógykezelés és liid«g-vizkura. lég- és napíűrdók szabadban való fekvés és hizó-■■■■■ kura Kiváló gyógyeredmények valamennyi nói baiuál, vérszegénységnél, csuzuál, koszvénynél, valamint idegíáj-dalmaknál, ktllönísen ischiasnál. Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a fördölgaagatóaág.
Ä legjobb fém-
tisztitoszer^aciob^
Oh JaJI
Éljen
Köhögés rekedtaég ós elnyálkásodás ellen = gyors éa biztos hatásúak
Egger meUpasztil Iái
Az étvágyat nem rontják éa kitűnő izüek. Doboza 1 korona és 2 korona —. .
Próbadoboz 60 fillér Fa éi uéUilééil raktár:
„NADO R
Megfojt ez az át- gyógyBzertár Egg.r mellp a.ztllla
kozott ktthögéal ......... n„ Tá«l-kir«t 17. uilUair ■HMé|>lt.l
Kapható Nagykanizsán: Balus Lajas, Prágír lála, Raik Byula
ás Csáktornyáa. Patö Jano gyfcgytzarlárakban. — i
Fogyasztás évente^ 60 millió doboz..
A
Mindenütt kapható.

Be van bizonyítva,
hogy 0« utcsi Inlrngmiok.t kevés emher olvassa, mert litkn cinbei I,Hiheti az idejét uU-at plakát olvasással. A kultur államok-ban kV. újság a fn hírJetési csíkoz. On olísil pénzért hirdethet Zalameuye legré-Ktbb újságjában, > Zalai Kfialányban.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. ffajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1009. M*JU8 13.
48-IK ÉVFOLYAM, 38. 8ZÁM.
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Migjslinlk hétfőn ii csütörtökön dalben.
U0fl<*U*l ir*k: ívre 10 koron*, f6Uvic S korona,
negyedévi. 2 korona 80 flll. - Egy«* izém ár* 10 flll.
Küsicrketilö;
Dr. Villányi ll.nrlk
Kclelns aftci keutö : Kerté*« Jiiuft
Kiadja: n Kirrkeiiitiif(.
SzirkiszMiig is kiadóhivatal IMir-itca 7
Hlrd*U.«k dljtubá* aaerlnt.
A tagosítás vármegyénkben.
(P. V.) Május 1-éu a tagositási eljárás során uj rend lépett életbe. Lapunkban már közöltök, hogy a földmivelésügyi miniszter kiket nevezett ki vármegyénkben a föld osztályozást ós becslését végző bizottságok elnökéül Amint a közzétett névsorból kitűnik, a kinevezésnél gondja volt a miniszternek arra is. hogy minden vármegye területéről legalább 3 — 4 kisgazdát is felvegyen a szakértők közé. hogy e fontos birtokpolitikai eljárásban a kisember érdekei is megfelelően érvényesülhessenek.
A tagositási eljárás legfontosabb része, amitói elsősorban függ a tagositá« eredményessége, megbízhatósága, — a helyesen keresztülvitt osztályozás és becslés. Az 1832. évi tagositási törvény értelmében a Királyhágón inneni jogterületen az osztályozás és bccslés az érdekellek jelenlétében, az uraság és jobbágyok által szabadon és egyenlő számmal választott személyek hozzájárulásával történik meg. A bírói gyakorlat az alkalmatos szakértői bizottságot ugy állította össze, hogy az érdekeltek érdekcsoportok szerint úrbéri választmányt alakítottak, amelynek kebeléből kiküldött becsüsök végezték az osztályozást ós becslést az eljáró biró vezetése alatt. Könnyen látható, hogy a szakértői bizottság eddigi összeállításában nem felelhetett meg a kívánalmaknak. Számos panasz merült fel, hogy a szakértői bizottság tagjait az osztályozás és becslés keresztülvitelénél nem tárgyilagos indokok, hanem megbízóik érdekei vezérlik, tös ez érthető is, mert a szakértői bizottság eddig csupán a különböző érdekcsoportok megbízóiból alakult és abban a helyi érdektől távol álló tárgyilagos szakértelem képviselve nem volt.
Az uj rendelkezések ezen a bajon gyökeresen segítenek A tárgyilagosság abban nyeri biztositékát, hogy a szakértői bizottság elnökét a bíróság nevezi ki ós csak olyan nevezhető ki, aki a folyamatban levő birtokrendezési ügyben érdekelvo nincs. A kinevezendő elnök szakértelmét ped g az biztosítja, hogy a bíróság csak azon gazdasági szakértők közül választhat elnököt, akiket a földmivelésügyi miniszter kijelölt. Krdók osztályozása és becsülése esetében pedig egyenesen a bíróság beleszólása nélkül a földmivelésügyi miniszter jelöli ki olnökül a
legalkalraasabnak mutatkozó szakértőt. Ezért jelentősek a mosliini kinevezések. A szakértő bizottság összeállításánál azonban most sem mellőzhetők a helyi különleges viszonyokat ismerő szakértólt, akiknek a bizottság tagjaivá és póttagjaivá való megválasztása továbbra is az érdekcsoportok leiadata marad.
A szakértő-bizottság most a határ felerészét biro nagyobb és a batár másik felét biró kisebb birtokosok érdekcsoportjai állal választott két rendes és két póttagból áll, akiknek elnökét a földmivelésügyi miniszter altul most kijelölt egyének közül nevezi ki ! u/. eljáró biró A választott rendes szakértő helyéhe akadályoztatás esetén a választott póttag lép és ilyenkor a póttag helyét tölti be a biró kinevezéssel. Igy a bizottság tagja gyanánt lehetőleg mindig olyan szakértő működik, akit az érdekeltek bizaltua választott be a bizottságba. Mert az eljáró biró szabadon csak akkor nevezhet ki szakértőket, ha a tárgyaláson sem a rendes, sem a póttag nem jelenik meg, vagy ha az érdekeltek sem rendes, sem póttagot nem választottak. Tehát a működő bizottság tulajdonképpen csak kél tagból és az elnökből áll.
A szakértői munkálkodás a mintaföldek-uck a helyszínén történendő felállításával veszi kezdetét. Ugyanekkor meg kell határozni az egy becsholdnak megfelelő pénzbeli egyenértékét is. Az eljáró bíró a megállapodásokat jegyzőkönybe veszi és az egyes földrészletekre megállapitatott művelési ág jelzését és a földrészletek osztályszámait az osztályozási jegyzékbe sajátkezüleg bevezeti. A bírót ebbeni munkájában kell, hogy tárno-I gassa a szakértő gazdasági szakértelme. Itt dől el a tagosítás igazságos volta. Mert egy ; közös tömegbe olvadt tagositandó területből I minden érdekelt csak ugy nyerheti vissza \'jogos tulajdonát, ha a tömegbe beadott ingatlanaink értékét a szakértők helyesen állapítják meg és a határ minden egyes darabját helyesen értékelik
Drágaság.
(v.) Az élelmi cikkeket értékükön felDl fizetjük meg. A fogyasztó közönség akaratán kivQl eső faktorok idézik oló ezt a bizonyára nem Odvös gazdasági jelenségei. A védvám oka a drágaságnak, nem pedig a rossz termés. Hogy ma minden élelmi-cikkért sokat lehet elkérni, azt a termelt gyakorlatilag az I906«ik év óta kipróbálta és többé abba nem hagyja, a inig a mezőgazdasági termékek behozatala védővámmal lehetetlenné vau téve. A parasztasszouy, Nagykanizsán az élelmezés fófaktora, előre kigondolja meuuyit kell kapni a piacra hoiott élelemért és rendesen nem téved számításában. A foK yaszló közönség a testi erő fentartására szükséges lápszerek bevásárlását nem halaszthatja el. szóval nem >trájkolhat és azért beadja a derekát és tulűzet. Akik a közrendre felügyelnek, uem avatkozhatnak bele az áralakulásba. Hizmiyos elvek szerint való céltudatos cselekvésnek az áralakulása vonatkozólag még uyomái so találjuk és megyén minden a hogy volt ezelótt r>0 évvel. Az antiszociális visszaéléa dühöng ma is mint ezelótt félszázaddal
A husdrágaságot csak husimport szüntetheti meg Ha tíz be nem következik, szomorú husárakuak uézüuk elébe. A marhaállomány Zalamegyében a «ok uöveudékmarha exportálása óta jelenlékeuyen megcsappant. Ha tehát külországokból segítség nem jón, a húsárak csak emelkedni fognak. A zöldség és főzelékfélék drágaságát ugy lehetne enyhíteni, hogy a város bolgárkertészeket telepít meg és olcsó bérért enged át városi területeket
A lelketlen közvetitókereskedelemnek szabályozása egyik vitális érdeke miuden városnak. Nálunk piaci szabályzat erről még nem intézkedik, de a közrend megkívánja, hegy élelmicikket egészségügyi ellenőrzés szempoutjából máshol miut a piacon ue lehesen. Tehát nem szabad kofáknak alkuszoknak kimenni a város végére, ott meglesni a termelőket és eképpen megakadályozni azt, hogy a fogyasztó ue léphessen a termelővel alkuba Ennek az iutéz-kedésuek megvalósítására már sok tértit fecséreltünk el, mindeddig látható siker nélkül. A kofauralom szabadon dühönghet, nincs senki, aki a közvetítői kapzsiságnak gátat vesseu és a lakosság néma megadással tűri a túlkapásokat. A mezőgazdaság emellett nagyon |dl érzi magát és mivel Magyarország agrárország uom szabadna az intelligencia és a munkásember\'érdekeit megvédeni? Ez nem lehet a hely halóságnak felfogása, de soukié sem, aki hazáját szereti.
— A vármegyei takarékpénztár ügyében Udvardy Vince törvényhatósági bizottsági tag erősen dolgozik. Az erre vonatkozó inditváuyát a megyei közgyüléa kedden tárgyalta, azonban végleges döntés nem történt. Többok hozzászólása után az Ugy lekerült a napirendről.
Sirolin
\'Emeli u «Ivicyat í. . testsúlyt. ju*fsion« Wti • kfthSfHI, vitadékot. ÍJJ.N l»jdáit.
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár éa orvos áltat napoata a(inhra.
Minthogy írtéktelen utánzatokat Is Irináinak, kérje« mindenkor „Bocht" eredeti eeomagotáM.
F. Ilefnaan-La Karhe & Ce. Basel (Svájc)
Roche"
99
g*i*ai4 am* MMUI •
2
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU8 13
LE DÉLICE gr
mindenütt kapható.
HÍREK.
— Tanltógyülés. A .Zalamegyei ált. tauító-. lentülef . Muraközi tanitóköre* 190». májua \'24-én, hétfőn d. e. 9 őrakor Drávavásárhelyen, az állami népiskolában, az iskola zászlójának szentelésével egybekapcsolt rendes évi közgyűlést tart Tárgysorozat: I Keggel 9 órakor ünnepélyes .Vnní Sancte*. \'2. Az iskola zászlajáuak szentelése. 3. ülnöki megnyitó beszéd. 4. Jelentés a választmány 1908—909. tanévi működéséről. 5. .Muraköz népoktatásűgyeV Klóadja Ruzsicska Kálmán dr.. kir. tanácsos, tanfelügyelő. fi. Csury Jenő dr , miniszteri osztálytanácsos felolvasása a m. kir. postatakarékpénztár intézményéről. 7. Schrannn liéla hodosányi áll. tanító felolvasása : .Az egyhuzamban való tauitás megfelel-e népünk gazdasági érdekeinek és a paedagogia követelményeinek ?• c. tételről.
— Névmagyarosítás Szlatkó Dániel Csáktornyái határrendőr és gyermekei József, Mária és Ilona nevüket „Szepesi "-re változtatták.
— A gyermeknap jövedelme. A nagykanizsai gyermeknap jövedelme messze felülhaladta a várt összeget. A tiszta jövedelem mintegy háromezer korona, mely meglepő szép eredmény élénkon illusztrálja társadalmunk humánus érzését, no meg azt, hogy a gyermeknap ügye Nagykanizsán jó kezekben volt.
— Az egyhuzamu munkaidő a vármegyén. A vármegyei tisztviselők óhaja teljesült. A megyei közgyűlés kimondta, hogy luuiua, július és augusztus hónapokban reggel 7 órától délután I óráig egyhuzamban lesz a munkaidő.
— Alapszabály iáváhagyás A belügyminiszter. mint a hivatalos lap közli .Sójtör és vidéke casinója" alapszabályait jóváhagyta.
— Oyermeknap Kiskanizsán. Igen ott is volt lelállitva egy urna a templomtéren, de az oda beosztott urinók nagyon kevés eredményt tudlak egy darabig elérni. Liláuia után azonban az üres urna hamarosan meglelt. A dolog ugy törléut, hogy a kiskanizsai állami iskolában, hogy a nép gyermekeinek szeretetét és oltalmát a madarak és Iák iránt lelköllsék, egy kis ünuepélyt rendeztek az iskolában, ügy ilyeu célt szolgáló alkalmas színdarabot tanított be tanítványainak Váry Jolán állami tauitónó és még énekkel, tánccal és szavalattal bővítette ki a műsort. Az iskola tágas udvarát, hol az ulóadás végbement egészéi! megtöltötték a gyermekek és mindkét nembeli polgárság. Az ünuepély fényesen sikerült ; a szereplók dicséretesen játszottak, de legtöbb tapsot aratott Kovács Annuska szép táncával. Mikor az élvezetes előadásnak vége volt, a praktikus tanitók odaállították az urnát az ajtó elé és a kivonuló publikum sziveseu dobot bele néhány lillérkét. Így tellett meg a K ¡«kanizsai urna. Váry Jolánt a buzgó tauitónól 2 hatalmas csokorral tisztelték meg. üzt is a liiga javára értékesített, mert a virágot szétszedve elárusította, hogy gyarapítsa a kiskanizsai gyermeknap jövödelmét.
— Polgári iskolai tanulók kirándulása. Már közöltük egyszer a polgáriskolai tauulók lluinei kirándulási tervéi A tanulóit OU-uu (17 leáuy 33 liuj vasárnap reggel iuduluak és csütörtökön délben érkeznek vissza. Az iljuságol 3 tanár vezeti Jelliuek Márk. Szauermauu Mihály és iiorválhué Kenedí Erzsébet.
— Pénzintézeti tisztviselők szervezkedése A dunántúli pénzintézeti tisztviselőknek néhány évvel ezelótt Kaposvárott alakult egy egyesülete, mely hivatásul tűzte ki s pénzintézeti tisztviselők érdekképviseletét. Az egyesület mtiködéséról keveset hallani, annyit tudunk, hogy már régóla próbálkoznak, hogy Nagykanizsán külön kerületet alakítsanak. Ez azouban eddig nem sikerült, mert az itteni pénz-iutézeti tisztviselők a Nagykanizsai magántisztviselők egyesületének tagjai, mely egyesület az összes magántisztviselők érdekét képviseli. Ezek ellenére is a nevezett pénzintézeti tisztviselő egyesület szeretne Nagykanizsán tért hódítani. Mint értesülünk napokban itt járt az egyesület egy kiküldöttje és tárgyalást folytatott ez ügyben egy itteni pénzintézeti fő-tjjiUiselővel. A tárgyalás eredménye ismeretlen elöltünk. Nincs is száudékunkbau beleszólni pénzintézeti tisztviselőink ügyeibe, az Ugy iránti jóindulatunk azonban annak kijelentésére késztet benuüuket — és értesülésünk szerint ez több pénzintézeti tisztviselő véleménye is — hogy a külön egyesület megalakításának szükségét mi nem látjuk fentforogni. A magántisztviselők egyesülete számtalan esetben bebizonyította, hogy bármilyen szakmabeli magántisztviselőnek megvédi érdekét és semmi szükség sincs arra, hogy épen a pénzintézeti tisztviselők alakítsanak külön csoportot, mert a magáutiszlviselők egyesületéhen a vezető szerep ugyís az ó kezükben vau.
— A budapesti Uránia-szinház előadása Nagykanizsán. Klsó közlésünkre, hogy a budapesti Uránia-szinház e hó 21-én a Polgári Egylet termében Hock János orsz képviselő felolvasásával előadja .Az Ur Jézus" hárorafelvonásos darabját, városuuk intelligenciája sietett jegyekről gondoskodni, ugy, hogy lf|. Wajdits József könyvkereskedésében jegyek már csak csekély számban kaphatók.
— Halálozás Hoffmann Miksa keszhelyi takarékpénztár r. t. cégvezető főkönyvelője folyó hó 10-éü Wienben elhunyt. Az iutézet, melynek 31 évig volt az elhunyt tisztviselője, külön gyászjelentést adott ki Hoflfmauu haláláról.
— A csáktornyai torna ós vivó klub ■lápokban tartott közgyűlése Samuely Ottó csáktornyai aljárásbirót választotta az egyesület titkárává.
— Oipészmesterek szervezkedése. A ci-pészmesterek érdekeinek megvédésére és egyöntetű eljárás létesítésére elhatározták, hogy szakegyesűlet-ben tömörülnek az ipartestület kebelében. A szabályzatok elkészítésére és az ügyek ideiglenes vezetésére bizottságot választoltak. Euuek elnöke Miltéuyi Sándor, tagjai pedig Bosenfeld Miksa, Pfeíffer Jakab, Keller Mátyás, Ticz Antal, Weisz Henrik, Millényi (lyula, liabics Antal Dukász József, Jancsocz Imre, Perger Imre.
— A balatoni fürdőélet. A fürdóéleluek igeu uagy lendületet fog kölcsöuözni, hogy a hudapest—prágerholTi vonalba eső lialatoukerosztur községben a Déli Vasul-társaság vasúti állomást létesít. A kisajátítási tárgyalást minap tartolták meg s azon a közigazgatási bizottság részéről Plachuer Sándor vármegyei főjegyző, Dépohl Béla. az állam-építészeti hivatal főnöke és Lehuer Vilmos marcali! főszolgabíró vettek részt A kisajátítási tárgyalás eredményes volt s az építési munkálatokat már a legközelebbi napokban megkezdik. Erre való tekintettel már a közeli Mária-telep is fürdójelleget últ s a villák sorra épülnek föl rajU.
— A munka jutalma. Darányi földmivelésügyi miniszter két tapolcai gazdasági muukást jutalmazott, kik in éve szolgálnak egy helyen. A jutalmat a napokban adták át a munkásoknak ünnepségek közi.
— Most már értjük. A Kazinoy-utoa részleges aszfaltozása még mindig késik, bármily kívánatos is lenne ennek mielóbbi megtörténte. Ez tudvalevőleg azért van, mert a döntés ellen két izben is fellebbeztek és az ügy most a belügyminisztériumban fekszik. Az Első Fiumei Aszfaltgyár kapta a szállítást, mely ellen néhány strom-mami fellebbezéssel élt. Az egyik fellebbező egy versenygyár itteni megbízottja. Tegnap óta még világosabb előttünk az ügy. Egyik fővárosi lap tegnapi száma irja, hogy az Első Fiumei Aszfaltgyár ellen egy kartell csoport indítja a haroot, mert a fiumei nem tagja a kartellnek. A kartel élén a M agya r Aszfaltgyár Részvénytársaság áll Érdekes, hogy a fiumei aszfaltgyár ellen nálunk is a Magyar Aszfaltgyár itteni képviselője fellebbezett. Igy most már értjük, hogy miért késik oly soká a Kazíuoy-utoa aszfaltozása. A város közönsége azonban bizonyára nem feledi el a Magyar Aszfaltgyár Részvénytársaság ezen szívességét, mert ha az emiitett budapesti cég kapta volna a megbízást, akkor bizonyára nem fellebbeztek volna a döntés ellen.
— Varasd-Teplitz fürdőn október óta 650 beteg keresett gyógyulást. Köztük több kanizsai is volt. Május 1 -én megkezdődön a nyári saíson.
— A vasutas szövetség barcsi kerületében 40 taghói álló dalárda alakult. A dalárda elnökéül M o I u á r József barcsi flUóhází főnököt választották.
— Elgázolás. Pap Oábor béres Ujnépról a Hamusziu pusztára egy ökörszekéren műtrágyát szállított. Útközben leakart ugrani a szekérről, hogy az ökrök előtt mehessen, de ugrás közben megcsúszott. leesett és a szekér alá. A uehéz \'szekér keresztül ment nyta és oly súlyos belső sérülést szenvedett, hogy a felgyógyulásához alig van remény. A helybeli kórházba szállították, hol kihallgatták éa megállapították, hogy mulasztás ez ügyben senkit se terhel, pusztán véletlen szerencsétlenség okozta veszedelmét.
Hirdető oszlopok szükségessége. Élénken foglalkoztatta közönségünket .Utcapiazkítás-cimü közleményünk, melyet az olvasók köréből kaptunk. Általános a vélemény, hogy a városi hirdető-oszlopok felállításának ideje már elérkozett, hogy az már el nem odázható Amióta Belvárosunk tisztántartása igazán dicséretes, azóta bántó ellentétet okoz a tiszta kövezet, az ócska plakátokkal telt falakkal. A villamos oszlopokat is nagyon alkalmas eszközuek tartják a hitdetések felragasztására. Hát ha majd ezek eltűnnek, vagy karcaubb vasoszlopokkal helyettesittik. akkor is eltűrik eat az abuzust? Felhívjuk rá a Szépítő Egyesület vezetősége figyelmét.
— Agyonnyomta a föld. Pacaán, miut lapunknak ir|ák, egy földmunkás egy homokpart leásásáu dolgozott, miközben a föld ledőlt és a munkást maga alá temette. Holtan húzták ki onnan, (romlatlanság senkit nem terhel.
— Tartalékosok családjának kártalanítása. A nemrég lefolyt részleges mozgósítás még foglalkoztatja a hivatalokat. A hadügyminisztérium intézkedései folytán ugyanis a hadsereg részleges kiegészítésére valamiut a tényleges szolgálatra behívott tartalékosok és póttartalékosok családjaiknak támogatására bizonyos összeget fognak kiutalványozni. Minthogy az erről szóló részleges wtasitás még nem érkezeit ineg, a kárpótlás iránti tudósításunk hiányzik. Egyben értesítettnek ezek a behívott katonák, hogy Április 22-én a neiu tényleges állományba újólag áthelyeztettek.
:> . Csak
Ml LKA SUCHARD ^
j___ , \'.-•\'. .. \' , __- Különlegesség.
MÁJUS 13
ALAI KÖZLÖNY
— Gyengélkedésnél első orvosi tekintélyek sierlnt legjobbnak bizonyult a .Síroliu-Roche", mely méregteleu, itteleu éa a szervezetre semmi káros befolyással nem bir. Már rövid használat után előmozdítja az étvágyat és emeli a test erejét, ugy, hogy rekonvalescens, sápadt leáuyok a gyermekek az étvágy gerjesttése céljából okvetlen használták. A szer minden gyógyszertárban kapható.
— Vasúti összeütközés Margburgból közli velünk egy alkalmi tudósitás, hogy keddeu d. e. 11 órakor a Déli Vasút osztrák vonalán Margburg és Poaanilz állomások között egy személyvonatot elért a gyorsvonat és beleszaladt. Két utas és egy slkalmazott azonnal meghalt, husz ember részint súlyos, réaziot könnyebb sérülést szenvedett. Két Pullmann-féle koeai kigyulladt és porrá égett. Az összeütközés oka, hogy a személyvonat a távolság-jelzóuél állt éa a jelzőtábla nem volt felállítva. A szerencsétlenséget az enyhítette, hogy a személyvonat vezetője, amint éazrevette a közelgő gyorsvonatot, azonnal megindította vonatát és igy nem tudott teljes erővel beleszáguldani a gyorsvoual. A halottak között vau Walther grácl festő is.
— Véres adóvégrehajtás I Régi dolog, hogy a magyar ember nein barátja az adófizetésnek, pedig hát már megtanulhatta volna, hogy erre találták tel a jó magyar szót. hogy „muszáj". Taksonyban Bomogy-megye egyik falujában történt, hogy egy szerencsétlen ellenszegült adóvégrehajtás alkalmával a kirendelt csendőröknek. Kzok kénytelenek voltak szuronyt használui, pár perc alatt a végrehajtó rondbeu folytathatta munkáját; mert a szerencsétion elleuszegbló örökre elnémult.
— Gyermekek nyári hasmenésénél és hányszékelésuél kitOnó hatású tápszeruek bizonyult „Kufeke" tej nélkül vízben főve. A „Kufeke"-ben levő tojásfehérje-anyag kedvezőtlen a hasmenést okozó orgauizmusoknak a ilyképpeu megszünteti a bajt.
— Kalandvágyó diákok. Hétfői számunk-bau megírtuk, hogy Fuísz János éa Berényi Jenő Csáktornyái diákok eltűntek. A kalandvágy vonzotta őket. A megyei hivatalos lapban ia megjelent a diákok körözése, kiket Balatonlellén feltartóztattak és Fuisz apját táviratilag értesítették gyermoke hollétéről.
— Verekedés az uton. Mák György nagykanizsai kéményseprő legény betért a korpavári korcsmába, abol már 4 kiskanizsai legény, kik fát szállítottak borozgatott. Az egyik uevét uein tudja a panaszos — rábízta kocsiját lovát bogy csak menjen vele majd eléri. KI ia érte, de csak Német Szt. Miklóson. Kiért a kéményseprőt lói összevissza verte. A rendőrség nyomozza a verekedő legényt.
— A mlháldl rablókat elfogták. Megírtuk volt, hogy Míbáld község közjegyzőségét kirabolták. A rablók a kertbe hurcolták ki éinek idején a Wertbeíin-szekrényt és felfeszítve azt, mindent kivetlek belőle A csendőrök széleskörű nyomozást ioditottak a tettesek kézrekei ¡lésére. A uyomozátnak eredményére lelt s a miháldi rahlőkat ft fegyveres cigány személyében Zalaszeutjakab mellett elfogták. Az elfogott rablókat vasraverve vitték be a kaposvári királyi ügyészség fogházába.
— A Divat Újság minden hónapban kétszer jelenik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó ; negyedévre postán való szétküldéssel két korona \'20 fillér. Klöfizelní legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIII., Rökk Szilárd-utca 4. számú ház han van.
A Bór- 4* LHhlon-Urtalmú
Salvator-forrás
kltüaó ilkam! ha.snállaUk veaebajoknál, a húgyhólyag bán-Ulmalnál és kötzvénynil, iczukor-bategségnél, a> emésztési ás lélegzési szervek hurutjainál.
Hiigyhajtó hatásúi
Vua**l*«l Slsars. satsitk.lt I
Taljnaa Usstal rayUM 4m4MtnWMa —m a M^MM VdlUÜÍUI
Bmimftt. V. MfrJkrar) \' « «
KÖZGAZDASÁG.
A gőzgépkezelők és kazánfűtők leg-
közelebbi képesítő vizsgái Sopronban májua hó 16. napján d. e. 9 órakor a Sopron vároai villanytelepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. kor. iparfolűgyelőséghea küldendők. Hzentgyörgy-utca 20.
Szliács acélfűrdö, Felső Magyarország
Ejyodttl linirt vaohőforráa, yasd&g néauT-wmmmaammmmm tartalommal, hi^hbhí
Százon Báj it IS-til iziptMkír IO-il|.
Felülmúlhatatlan lérizi|élflé|, láptér, ill bájak, kállirlll-él lái|bijék, tiialál ellen, átszenvedett betegség a. «4« munkásáig után. - Kurdóorvne :
Dr. IHOIEI ALADáft, klv. Ardtorroa.
Utazás Hécból B íra, északról Oderbergen át 6 óra, dálról Budapesten át szintén 5 óra. Izllánra ■•■alkaté lilrafaillt minden nagyabb vasúti állomáson vannak kifüggesztve. ki-nieritó felvilágosítást ás prospektust, ul.sás, vitamint lakás kedvezményről (as eló- é. utószezonban) stb. ad a
rtlrdöic&afaMsác Bzlllosoa (Zólyommegye.)
A Nagykanizsai Gőzfürdő r.-t vasárnap tartotta közgyűlését. R e í n i t z József a társulat titkára felolvasta az igazgatóság és felügyelő bizottság jelentését, melyet a közgyűlés tudomásul vett és a felmentvényt megadta. — Ezután megejtették a választásokat. Uj igazgatósági tagok lettek : Fizcher Ignác és Szauweber József. A társaság hivatalos lapja isinét a Zalai Közlöny.
Nagyatádi takarékpénztár r-t cég alatt Nagyatádon megalakult éa általunk már jelzett uj péuziutézet 200.000 K alaptőkével (2U00 darab 100 koronás részvény). Ogyvezotó-igazgatóiiak Steiner Miksa, helyettes-igazgatónak pedig Dani János választatott meg. igazgatósági tagokká pedig : Mayer István, Bienenleld Izidor, Kertész Adolf, Pfeifer Imre, Steiner Ignác, Feíglstok Zsigmond. Dolenecz István, dr. Grütibaum Náthán (ügyészi. Felügyelő bízottsági tagok lettek: Kócíán Emil, a Somogy-megyei takarékpénztár titkára, dr. Borsodi József, Hausner Ignác, Forró János, Boszttay Kálmán és Szabady Kálmán. Pótlagokul Szelíd János és Janó Istváu választattak ineg.
A postatakarékpénztár népszerűsítése. Magyarorctágou a postatakarékpénztár sokkal kevésbé népszerű, miut ezt közgazdasági jelentősége alapján megérdemelné. Most a tanítóság siet e fontos Ugy szolgálatába. Eddig 3 megyénkhali iauitóegyesület gyűlési napirendiében látjuk felvéve a magyar postatakarékpénztár ismertetését, melyet pld. a Muraközi lanitókör gyllléséu Csury Jenő dr. ininiszt. osztálytanácsos személyesen ismertet.
Olvasóink figyelmébe. Nagykauizsa r. t. város tanácsa részéről ezennel közhírré tétetik, hogy a mivelési ág változások felvétele végett a község határára vonatkozó kataszteri telekkönyv a minta terek jegyzéke, az érvénybeu álló ideiglenes adómentességre vonatkozó adó tárgy változási jegy. zék és az egyéni föladó kataszteri birtokivek a mai naptól számitolt 30 napi közszemlére kitétettek. A közszemlére kitett kataszteri muokálatok a hivatalos órák alatt betekinthetók átvizagálbatók és a tapasztalt állandó mivelési ágváltozások, az egyes földrészletek megjelölése mellett tzóval vagy írásban a kataszteri nyilvántartónál bejelentendók.
im\'Múí a iMítaszáriiyáta.
— Saját tudósítónktól. —
Puskalövés zaja verte lel teguap délután \'2 óra tájban a nagykanizsai nouvédkaszárnya csendiét. A lövés zajára elősiető katonák a raktár helyiségek mellett vértócsábau fekve találták N o v a u í c » Istváu ilü-ik houvédgyalogezred 8-ik ezázadbeli közkatonát, ki szolgálati legyverével lőtte meg magát öngyilkossági szándékból
Novauics a mull év őszén vonult be az ezredhez. Idősebb liu volt már, azonban későn leleulkezett azolgáUlra, mert sokáig külföldön tartózkodott. A katoua élet nem igeu tetszeti neki. Panaszkodott emiatt bajtársainak, akik azonbau panaszát uem vették komolyan. Többször moudotta, hogy ő előbb fog
TlaaUaágaért SO.OOO
Beható tanulmányozások
orodm4nyoatik, hogy
___imlmUn »lábon — ok Ar molof »ogy hidog, komitiy ii<t 14(7 — gyors An ió oró-oon bobaiik ; könnyön hatol a ooóvotbo, m»g-lopó gyorson oldja a ooonnyot, anélkQl, hogy a •oóToinok Ug-k oviobi ia irt almára tolna. BCHICHTaaar-k toljoaon
Uoota io moni maró anyagoktól: irtiaadak óta ogyonló mlnóoif-b«n o log több anyagosból looa olóáUlWa. Hooon ilota mlntmm tUitltáoi cilra áamla dtoaaal mooáahoo o jóian io ioa paraa-ciolata io miad on bio-tartioban jolonU-konyon m «¿takarít Idót, munkál i« pinái.
Szerkesztői üzenetek.

1000 holdig terjedő oly birtokot óhajtok ószi átvételre
bérelni
ami a várostól mesze nem fekszik, elegendó és jó karban levó gazdasági épületekkel és urilakkal bir.
Cím e lap kiadóhivatalában, Nádor-utoa 7., vagy Ifj Wajdits József könyvkereskedésében, Deák tér.
Badape.t, VSr8»marty-ntoa 1. A fordítás sorra kerúl, ceak egy kis türelmet kérünk. — 2. A kárdáeea vezér-cikket lludapestról küldöttek lapunknak. Siertóját nem nevezhetjük meg — 3. Várjuk a .Modern mesék- folytatását.
Olvasó. Sajtóhiba volt, mely rosss tordelésból támadt A\'mondst igy olvssandó ■ ,A trafikban Kóveadi Boát Gusi-távné ele/.redesné lankadatlanul, kitartóan robotolt.* A nap eredményéi mi hozzávetőleges becslés alapján kötöttük. At eredmény, mint lapunk más helyén olvashatja, még sokkal
fényesebb, miat a. remélhető volt.
,A magrámttlt batagak\' papírkosárba került. Ou
poiitlv adatok nélkül vádol. Ilyen cikknek mi nem adunk helyet lapunkban, f--
„kivetkőzni", mint az idő bekövetkezik. A legénység nem értette e szavak jélentőaégét. Ugylátszík, már ezzel is az öugyílkoseágra célzott.
Tegnap délelőtt ó is kivonult gyakorlatozui. A kaszárnyában az étkezés után őrszolgálatra vezényelték a raktárak mellé. Novanicsban már ekkor megérlelődhetett az öngyilkosság gondolata, mert sirva követte szolgálati helyére az őrséget vezető tizedest. Idegessége fel is tűnt ennek és csak kérésre eugedle ót szolgálatot teljesíteni. Az őrségváltás utáu néhány perc múlva törtéül az öngyilkossági kísérlet.
A lövés nem talált jól, csak bal keze táján ejtett sérülést. (Jyorsan orvosért mentek és nemsokára egy katouai és egy polgári orvos jelent meg a helyszínen.
Beszállították a városi közkórházba. Novauics már jobban érzi magát s felépülése biztosra vehető.
ZALAI K <"• 7, Ii ö N V
MAJÜ8 13
Viaj.gyt^írro»!««
A Lininiení Capsici comp
aHorgony-Pain-Expeller
pöütk"
egy régiónak Mionvult háaiszor, mely már sok év éta legjobb tojdalomoniHapité szőrnek bizonyult kSazvtnynlI, MtiimU és meghűléseknél, bedörzsólfc.k*|>pen huználva.
Figyelmeztetés. Silány hamisítványok miatt bováaárláakor ÓTStosak legyünk éa oaak
-.60, K 1.40 éa K 2. deo gy&gTaierttrbin kaphat; TJrík Jaiaaf gyógjsxoréMnél, Budapeat
DL Rídier griirsiertiri u „Ariii orwliito",
l\'rágában, KliaabeUistraaao 6 I Mindennapi «zttktttdw.
IfcSP Gyomor betegeknek! ^
Mln.laiuknak, kik a gyonio; meghaiéie, vagy iiilterheléte, iflw. nehezen cn>e»iheii>, nagyon meleg, vagy bldeg ételek elveidé illat, vagy rendetlen életmód kAvolkertében gyomOihetegsígel, iniiit
Oyomorhurut. gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziezert
melynek kitUuü hati»» mar évek óta ki van próhilva. El a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezan nBvénybor kllúnó, gyógyhatásúnak talált íüvakbOl, jó bcrral van kátiitve éa erdaltl, életre kelti az ember omészió siorvezefét. — A nflványbor megakadályozia ai emésztési — /avarokat éa előmozdítja az egászaágea vár ujjakápiddáaát. =====
n, ylíuiorbetegvégek még a lutrijukban elfajulnak. — nuorőgé*, iclluvuda. roiKullet hányással. melyek chlunlkus
Székrekedés
A ndvéuybort idejekorán ha>xu&lva, Sym)>lomAk mini: Főfájás íelböfögé», gyomorS^
(itlo* gyomorbctegiégeknel oly gyakran előfordulnak, elmúlnak nehAnywort ivA* utAn.
éi emuik kellemetlen következményei, mint itorulái, kólika, silv-dobogAs Álmatlanéig, valamint vértolulA« a m&jb.ui, epében e» a n*gy Z«íger-érhen (Arany-ér b:\\utaltnak) a növénybor Alul |>y<i<h.ati megizUntetnc*. A ndvénybor megixtbiteti a* einé«ithetlcn»égcl ét könnyű tuékelés Által eltávolíttatnak a gyomorból ct belekből alkalmatlan r*»/ek
Sovány, halovány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legtóbbuör a rom emcszté* következményei, hiány«* vérképződé* éi a mAj beledet Állapotáé. KtvAgy-hiánynál, Idege* hágyadUAg c» rom kedél) hangulat, továbbá fufAjáaok, Álmatlan cjjelok következte-ben ily egyének las.tan cgeizcn elpuiztuluak. •• a- Növénybor az elgyengült életerőnek Uj lüktetést a<l. / Növénybor fokozta aí étvágyat, ai emoztéit e« láplálkora»! elömozdi ja, eloiegiti az anyagcserét, gymitja a vérkép*útiéul, megnyugtatja a feltluli idegek\'t és életkedvet uiret. SiAmtalan elitmerct ¿1 hAlanyiivAnilá» igazolják ezt.
Ni vénybor kapható 3 éi 4 koroaAért a Nagykonioal, Ujudvari, Kii-Komáromi, Ciákányi, Ncmc«-Vidl, Tap»onyl, ItOhöuyei, Nagy Bajomi, KeUÖ-ScgcMli, t surgöi, »értened, (iolai. l.égrAdi, AUo-Doir»borui, Kotord, Mura-Cián)!, KAtkai, l\'odtureni, Szelniczai, AKölendvai, l\'Akai, IUk»ai, Novai. Uaki, l\'ölöikei, Paciai, AlíA-KoJki, Nagy-Kadai, Kétbelyi, Marczalii, Kaposvári, Nngyatádi, TarAuyi, Vírjei, St.-Georgeni, Kalinovaci, Xovigradi, Kapromat, l\'erlaki, Csáktornyái, VaiaxNdi >tb. gyúgy-tárakba 11 éi ftlizertUletekbcn c> az oiztrák-mngyai monarchia legtöbb gyógytárAbau.
A kanizsai gyógyiirak 3 és több Üveg növinybor r«iidtl«»nél eredeti Arak mellett kUldik icét mindenüvé a monarchiában,
VM Utánzásoktól óvatik,
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-féle növénybort.
INflN ót 11 rortfiiíoinlinii.
BBRGEIl-féle gyógy- és egészségi-szappan
Bús ütfatoMól is más imMmi
A megjelölések:
Itrrger féle kátriiay «utppnn, Herger fól« (lycerla kátrány •aappan, Hdrger-réle kátrány kén-*aappan és Berger-féle gyígy é>|e(faaaé|l aaappan. A azappanaink cégünk nevével éa eatnkivül valódi és ered*ti szavuk hoazátevésével van védve.
Minden eladó, ki csnk ezen egyedül valódi és »tavak kai védatt, 400 év óta kipióbált BKRGEH-féle szappan helyet, mást ad el ilyen elnevezés alatt, az beleavatkozik a mi véd. jegy Jogunkba.
Szappanalnkon a valódiság megjelölésére az itt lenyomott védjegyet és aláiráat alkalmazzuk.
Mtndouktuek
IOO, azaz egyazáz korona
jutalmat tlzetünk, aki hamisított gyártmány elárusítókat "ly tnódon jeleni be, hogy mi n büntetú feljelontcst védjegyünk bitorlása czimén megtehetjük és azt megbüntettessék.
A bejelentésekel kérjük a követkéz,*» ciimre:
Tt.errL, r^,^
TKOPPAÜ ua O. KELL *
ooyp.
Kapható : Aa Oastrlk-Magyar Monarchia patikáiban ól éhbe* hasonló Üxlatalb.n, valamint kttlfBldón la.
Faeladág.
Könnyen elhordható helyen I. osztályú erős bükk és oaer ölíu eladó. A bünk kiválóan alkalmas kefegyáro-sokimk, székeseknek és oserbo^nárok-nak. A cser múfának is alkalmas.
Ára erdőben, helyszínen átvéve erdei ttlenklnt
I. osztályú
II. „
34 korona a8 „
A niegrendelés kiosínybon és nagyban eszközölhető :
30gr BOHN nagykikindai cserepe
Bzabad&linasott Bohn-fóle tarmá-
■ »•tea vérül fedéloaaróp.
LEGJOBB MINŐSÉGŰ FEOÉLCSERÉP LEGOLCSÓBB = ÁRAK MELLETT. -
Tessék árjegyzéket kérni. Képviselők kerestetnek.
BOHN TÉGLAGYÁR NAGYKIKINDA.
<J6
Nyomatott a lapiulajdoiio.s Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
. ...............
HAÖTKANIZ8A, 1009. MÁJUS 17.
48-HL ÉVFOLYAM, 39. 8ZAM.
HÉTFŐ
Mi|jilinlk hétfőn át csIMrtlkin dalban.
tldfit.tésl ¿rak: Égéit ívre 10 korona, félévre 6 korona, nagyedévre 3 korona 60 flll. — Egyes Mám ára 10 flll.
Hüsierkcsiló: Ur Villányi Ifenrlk.
Krlclős szerkesztő : Ktrlna Jáaaef.
Kiadja: a aaerkeastfia^g.
Szirkisztöség is kliriihlvaUI láior-atca 7
Hirdetések díjszabás aiarlnl.
Birtokmészárszékek.
(v.) A magyar paraszt földáhsége ismeretes. A hant köti ót falujához, hazájához. Nem pusztán ocsmány nyereségvágyért rohanja meg a parcellát, ha hozzájuthat. A földhöz való szeretet és ragaszkodás nyilatkozik meg benno ösztönszerűen. Mióta a mezőgazdaság föllendült, birtokok parcellázásával igyekeztek- ezt a földéhségot csillapítani. De ott, ahol parcellázni való nem volt, onnan nagyfokú kivándorlás indult meg lul a nagy mocsáron fekvó ujviláglm, kecsegtetve a reménytói, hogy Amerikában annyit szerezhetnek, hogy ot hon egy pár hold földet vehetnek maguknak a visszatérő kivándorlók, vagy pedig, hogy Wíld West-beu vagy (Janadában juthatnak földbirtokhoz. Aki azonban odaát földbirtokossá lett, az a magyar hazára nézve el volt veszve.
A magyar parasztnak ezt az ösztönét a spekuláció kihasználta. Egyes közvetítők éles szemmel boncolva a magyar paraszt jellemét, birtok vásárlásra adták magukat parcellázás szempontjából. Hitel megkönnyítésekkel és a kecsegtető jövedelmezőség összes csábjaival közeledtek a földéhes paraszthor,, hogy fóld-paroellák vételére rábírják. Csakhogy Magyarországon a parcella értékének is meg van a természetes hatása, melyen tul többé az nem jövedelmez. A parcella értékét nem a spekuláns nyerészkedési vágya, hanem a vidék, melyen a földbírtok fekszik és a földbirtok közvetlen környezete határozza meg. Ott, hol a földbirtokon vagy szomszédságában sok füstölgő gyárkémóny és sok száz munkáslakás van, a parcella jövedelmezősége sokkal nagyobb lesz, mint Pákán vagy Dióson, hol kiloiueterek távolságra nincsenek gyárak.
Ha a gyári munkás a kisbirtokos keze munkája által termelt termékeiből közvetlen látja magát el. a felmeszárolt birtok minden egyik táblája jövedelmező lesz. Do ez a föltovés itt Zalában nem válik be. A gyáripar nem szaporodik a falvak közelében abban a mértékben, mint a parcellázás. Ezt a parasztnép is tudja, vagy sejti és azért már nem vevője a parcelláit birtoknak, vagy ofak igen lassan vevője.
Ha a parcella kerti üzemre vagy takar-tnánytermelésre nem alkalmas, a parasztnak nem jövedelmez eleget.
Ez okból sok birtok Zalában nem volt még felosztható. Itt a kedvező fizetési föltételek sem használnak többé.
A parcellázott birtok részek nagy ára is akadálya a kellendóségnek. Míg a parcella a venni akaróhoz eljutott, két-három közvetítő kezén ment át és minden kéz nyereség után nyul. De a föld se birja a végtelenségig a közvetítő jutalékát és elérkezünk a holt ponthoz, amikor a közvetítő vevő hiányában
maga kénytelen gazdálkodni az eladásra és parcellázásra szárit birtokon.
Közvetítésből nem élhet meg a világ. Produktív munkát is kell végezni. Nem a rebak utáni szaladgálás gyarapítja a közgazdasági értékeket. A kockázat esélyoiből ritkán vagyonosodik meg ember, amint nehéz is hirtelen meggazdagodni.
A magyar állam most 120 millió koronával indul védelmére a földre vágyó magyar földmivesnek és ez n nagy összeg arra fog szolgálni, hogy állami kölcsönnel szerezzen birtokot a magyar kisgazda A magyar paraszt tehát nem lesz kénytelen a holdba vagy a kivándorlásba helyezni minden reménységét A zöld hant borjukat szül. A osikó rázza bozontos sörényét a legelőn, mindez a magyar fóldmivoló örömére, aki a földet művelni nem rest és a reá rótt munkát kedvesnek tartja, ha annak gyümölcsét valaha láthatja.
Amiről nem gondoskodtak.
Játékteret a tanulóknak.
(T.) Amióta az az egészségen mozgalom részben testet Oltntt, hogy tanufó gyermekeinket az iskolai druck izgalmaitól és n padokban való görnyedés-tól és a megromlott Bzobsi levegőtől naponkint kiváltottuk a délutánra, azóta uj világ, uj szabadság köszöntött be a tanulóvilág életébe. Fokozottabb mértékben fog bennök kifejlődni a szabadság érzete, az önbizalom erósebh éa a szabad gondolkozás, a természet szeretete szilárdabban fészkelódik he lelkébe.
Valami röl azonban megfeledkezniük. Vagy talán inert télen kezdtük az egyhuzautii tanítást, csak nem gondoltunk még rá. Pedig éppen ez a fontos, ez a cél, amelyért gyermekeinket kiszabadítottuk a szobából és ez az eszköz, amellyel célunkat: egészséges nemzedéket, elérhetjük. Kz pedig nem más, mint egy napsütötte, árnyékos fákkal szegélyezett játéktér.
Khltez mért fontosságit kérdés az iftuság egészségügyi kérdésében nincs. A zárt falak között végbemenő tornászat eltörpül mellette. Mert meg kell jól érteni, hogy uz egyhuzainu tanításnak nem az n célja, hogy a tanuló a szabad délutánt asztalánál tültse, hogy görnyedve csinálgassa a butaságtól | reá rótt túlságba ntunó iskolai feladatokat. Az a délután nem arra való, Itogy ideje legyen a lánc nélküli rabnak zongora, francia, an^ol, német könyv mellett csenevészedni. Hanem igeuis azért küzdöttünk az egyfolytában való inuukaidó mellett, hogy a délután az egészségnek, a szabadságnak egy megizmosodott testű, lelkű generációjának javát szolgálja. Krre pedig elengedhetetlen egy minden tekintetben megfelelő játékhely. Amelyik a gimnázium számára van rendelve, az nem alkalmas Messze van az nagyon. Csak akkor bocsáthattuk oda gyermekeinket ha mint a gimnáziumi játékfeltlgyeló tanár velők megy ki és jön haza. Mert különben » kimenetelnél, a hazajövés-nél és a játéktéréi) is sok inzultusnak vannak kitéve a tanulók inindeuféle csavargó suhanc részéról.
Nálunk még mosolyogva fogadná valaki, ha azt iruók, hogy ilyen játékhely kijelölése, gondozása, felügyelete, van olyan fontos vároai érdek, mint teszem fel — a marhavásár helyének a kérdése. Mert nálunk még a marha is elsőrangú kérdés, inig gyermek nem áldásnak, bauetn átoknak tekintetik a mi elmaradt népünknél. De külföldön, hol már régen belátták, hogy n gazdasági megizmosodáshoz nemcsak marha hanem ép, erős, intelligens ember is kell. Ott nincs nz a város ahol játékhelyről ue gondoskodnának az iljugságnak. Ott versenyek«.\'! tartanak, melyekben az egész város közönsége gyönyörködik és legalább néhány órára a kávéházak vendégei is kivonulnak az egészséges levegőre, hogy gyönyörködjenek az ifjúság testedző mozdulataiban. Ha ilyen terünk lesz, bizonyosan fog alakulni olyan sportklub, mely azt felhasználva, a felnőtteket is eltéríti a folytonos kártyázástól és ünnepeiket szebb, olcsóbb és egészségesebb szórakozásban fogja tölteni az eddigielméi. Hókkal jobban szerettük volna, ha ezt a kérést • .nagykanizsai paedagogiaí egyesület" intézte volna hivatalos formában a városhoz. Akkor talán inkább lett volna fogaunta De mivel többszörös sürgetésünkre se alakult, még ilyen egyesület, mi szólalunk ful az ifjúság nevében és érdekében, hogy játék teret kérünk.
A városok.
Klntba oaak ■arykanWa4zuüz sxólna.
E cikket egy fővárosi lapból kivonatoltuk Nem ludjiik, ki volt a eikk írója, mert szeraójét a eikk jelzése (y) nem árulja el. Att azonban állíthatjuk, hogy a cikk Írója alaposan ismeri a vidéki vároaok viszonyait. Őszintén szólva, olyan benyomást teái ránk a cikk, uilnUia csak Nagykanluának szólna. l)e íme a bizonyíték :
A városok kougressziiBra jönnek össze jövő héten Budapesten. Együtt lesz tehát az egész ország. Az értelmiség, a töke, az ipar és a művészet, amely csak városban tömörülhet. A kongresszus tehát iga-r\\u országos jelentőségű lesz és csak az volna óhajtandó, hogy az eredmény is ennek megfelelő legyen. A magyar városfejlődés elvégre nagyon is rá van szorulva arra, hogy uj és egészséges irányokat találjon és a mai férd. is lehetetlen várospolitika sze-1 szélyei alól felszabadulva, a köz igazi szükségleteit szolgálja A magyar város éppen olyan egyenletlen > fejlődés eredménye, mint aminő kulturánk. Van szin-háza, szobra, múzeuma, de nincs jó ivóvize, csatornája, kórháza és rengeteg a pótadója, meg az adóssága. A város ugyanugy csinálja a maga dolgát, mint | az ország. Az ország Operát tart fenn, de nem tud elmegyógyintézetet építeni a kóbor és közveszélyes őrültek számára. A vidék pedig az egészségtelen haladás hatása alatt áll és opera-előadásokat rendet nagy szubvencióval, mikor a kórházának talán jó 1 csatornája sincsen.
A városok e beteges irányát kell első sorban megváltoztatni, de erről semmit sem olvasunk a kongresszus napirendjén. Egy derék alföldi városunkról tudtuk például, hogy esztendők óla készül állandó színházépítésre. Bizottságok dolgoztak, bálokat rou-deztek, póladóknt terveztek, végül pedig a főispán
3
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 17.
meg egynehány belátásos ember az asztalra űtötl egvet és azt muudta, uem kel! színház, előbb csatornákat fogunk építeni, tó» nem építenek színházat, liánéra csatornát fognak építeni. A helyi ellenzéki lap azóta szüntelenül gúnyolj» a fóispáut, antikulturális kifogással vádolja é.« lenézi, hogy a csatornát a szln-hái fölébe lette. Lám, ez még a közfelfogása vidéken mindenütt. Az utca caak legyen piaikos. A szennyvizek fertőzzék meg csak továbbra is a talajt, de színház, az feltétlent)! kell. A kultura, a többi város, a közművelődés és meg isten tudja, minek az érdekéből. A kongresszusnak erőtelies izgatást kellene kifejtenie, hogy a városok, különítsen a kiybbek, szabaduljanak fel végre a hagyomány ostoba előítéletei alél és ne törekedjeuek arra, hogy szobruk, emeletes városházuk, sziuházuk meg kulturpjdotájuk legyen, hanem elsősorban a közegészség, köztisztaság és a közművelődés legalsóbb szükségleteiről gondoskodjanak.
A kongresszus napirendjére kitűzött tárgyak legnagyobbrészt a városi közszűkségletek Ugvét szolgálják. Beszélni foguak a vízszabályozásokról, a szennyvizek levezetéséről, a vízierőknek a villamos üzemeknél való felhasználásáról, a háztartás rendezéséről, a városok hitelttgyéról, a kisajátításokról és az alsóbbrendű vasutakról, tehát tuluyomólag olyau tárgyakról, amelyek a városi közszűkségletek közé tartoznak ugyan, de ha szabad magunkat igy kifejezni, a közszükségletiknek inkább egy felsőbb csoportjába tartoznak, amelyek csak egészén nagy városokat érdekelnek. A magyar városok tulu.vomó részét még uem érdeklik ezek a témák. Az ábécével kellene elkezdeni, uem a felsőbb geometriával. A felvilágosító propagauda volna elsősorbau szükséges, de ennek nyoma sincs a napirenden. Szép, komoly, fontos kérdésekről lesz szó, de igazán uem a városszabályozás az első problémája egy egészséges iráuyba törekvő kis magyar városnak. Nagyon örveudetesnek tartjuk a városok kongresszusba való elegyűlését és óhajtandó volna, hogy ez ezentúl is reudszeresen megtörténjék, azonban maga a kongresszus csak ugy lesz igazán a városok zömének tanulságos gyülekezőhelye, ha a keretet megfelelő tartalommal fog|ák kitölteni.
HÍREK.
Tanitógytilé«.
— Saját tudósítónktól —
K. hó 13-án népes gyűlése volt s vármegyei tanítóegyesület nagykanizsai járásköréuek Molnáriban. Jelen volt a kir. tanfelügyelő dr. Kuzsicska Kálmán, valamint Molnári község elöljárósága és gondn. elnöke és mintegy 70 tanító és tanítónő.
Kertész József elnöki meguyitójában meleghangún emlékezett meg Magasi József pallini és Somogyi Janka helybeli tauitó elhunytáról; üdvözli a megjelenteket, majd megrójja a tantestületi élet terén mutatkozó közönyt és referál a mult nyári országos tanítói gyűlésekről, az Eötvös alapról.
Ezután dr. Ruzsiwka Kálmán kir. tani. üdvözli ö?v. Márkus Háudorné inolnári-i állami ígazgnló-tauitónőt és átnyújtja neki a kultuszminisztertől érkezett kinevezési okmányát, liauekovich János köri jegyző a tantestület nevében szintén melegen üdvözli Márkusáét; majd Nagy Lajos olvassa fel .Egy nyugalomba vonuló tanítónőnek" cimü szép lendületes költeményét, mit a község és a gondnokság részéről a tótszentmártoni körjegyző Kámáu Lajostól tartolt üdvözlő beszéd kövelelt
Elénk figyelemmel hallgatta végig u gyűlés Hevesi Jenő inolnári-i áll. tanítónak gyakorlati tanítását, melyből meglátluk, hogy e horvát nyelvű községben milyen lelkes tauitó munkálkodik a magyarosítás és nemzeti szellem érdekében. Ezt követte Karkas Sándor helybeli postatisztnek a postatakarékpénztár ismertetéséről tartott élénk humorral fűszerezett mély pszichologiáju szabad előadása. A nagy tetszéssel fogadott előadást azzal az inditványnyal fejezte be, hogy a tanitók azon legyenek, hogy idővel minden tanuló zárt betevője legyen a posta-takaréknak.
Végül Heckenast Gusztáv egy. tag olvasott fel érdekes tanulmányt az egyhuzamu tanítás kérdéséről melynek végeredményeként az elemi iskolákban az egy• huzamos tanítást helyesnek, mind a nemzedék egész-\' ségére való tekiotetból. mind az iskola és család ■ nevelése közötti valódi kapocs megteremtése érdeké-
ben különösen falun gazdasági szempontból bereude-zeudőuek tart|a. amit a közgyűlés el is fogadott. A pénztári jelentéB és indítványok tárgyalása után a gyűlés véget ért. A társas ebéd folyamán dr. Kuzsicska Kálmán tanfelügyelő özv. Márkusnál, Kertész József elnök dr. Ruzsicska Kálmán tanfelügyelőt, Nagy Lajos a tantestület elnökségét köszöntötte fel.
— Lapunk legközelebbi száma a csütörtöki ünnep miatt Bzerdán este jelenik meg.
— A főkapitány szabadságon Deák Péter főkapitány tegnap kezdte meg három hétre terjedő szabadságát. A pénteki tanácsülés helyettesítésével Farkas Ferenc kapitányt bízta meg.
— Tanfelügyelői látogatás Ruzsicsxa Kálmán dr kir. tanácsos, Zalavármegye tanfelügyelője pénteken délelőtt meglátogatta a helybeli áll. polg. Hu- és leányiskola osztályait. Klóadás után mindkét tanári testülettel gyűlést tartolt, hol a tanulók tapasztalt előmeneteléről megelégedésének adott kifejezést.
— Tisztújítás Csáktornyán. Csáktornya község képviselőtestülete szombaton tartotta tisztújító közgyűlését Szalmay József járási főszolgabíró elnök-; lésével. A választás mely simán folyt le, a következőt eredményezte : Városbíró Pelrics Ignác, helyetles bitó Sálrán Károly, pénztáros Horváth Pál. közgyám Ivacsicg Ignác; elöljárók : Zskál Henrik, Kenődik! Ede, Hirsehmann Leó, Toplek István, Pethő Jenő, j Prusátz Alajos A megválasztottak nyomban letették n hivatalos esküt kikhez a képviselőtestület és választóközönség nevében Wollák Rezső ügyvéd intézett üdvözlő beszédet, init a jelenvoltak lelkesen megéljeneztek.
— Felolvásás. Lukács József kegyes-rendű tanár, lapunk muukatársa, szombaton este a Kalholikus Legényegyletben római utazásáról felolvasást tartott. A szép számban megjelent tagok nagy figyelemmel hallgatták az érdekes megfigyelésekben gazdag felolvasást.
— Egy régi keszthelyi ház. Keszthely egyik legrégibb, patriarchális házát, mint a Keszthelyi Hírlap irja, elbontották, hogy vevője, dr. Hanny Ödön járásorvo.s, helyébe modern, emeletes házal építtessen A ház udvari részében vau a város legrégibb péküzlete. A közönség a helyiségbe nem mehetett be. hanem az ablakon kapta ki a süteményt. A ház tulaidonosa sokszor emlegeti, hogy Vaszary Kolos hercegprímás gyermekkorában minden nap zörgetett azon a kis ablakon, hogy édesanyja megbízásából süteményt vigyen haza. A muzeum lefényképeztette az épületül, amelynek elbontásával ismét egy darab hullott ki Keszthely régi képéuek.
— A 48-ik gyalogezred ünnepe. A
48-ik közös gyalogezred szombaton házi ünnepet tartott. Száz éves jubileuma (1809. május 15.) volt annak, hogy az ezred Nagykanizsán állomásozó zászlóalja Tómnál ( Visztula mellett) Napoleon serogoi ellen vívott csatában, egy hidfó ostrománál kitfin-tette magát. A zászlóalj teljes ünnepi díszben kora reggel kivonult a katonai kis gyakorló térre, hol Götz Virgil alezredes beszédben méltatta a nap jelentőségét — Délután a legénység pihnnót kapott.
— Elmentek az önkéntesek. Az idén szokatlan nagy számmal jöttek hozzánk április elsején a honvéd önkénlesek Miulegy 80-au voltak. Ez volt az első eset, hogy Kanizsán önkéntesi iskola volt, hol hat heti kiképzésben részesültek Sohrantz százados vezetésével. Most Ifi-án vége szakadt az elméleti kiképzésnek és az önkéntesek bevonultak ki-ki a saját ezredéhez, csak a 2o-ok maradtak itt a saját ezredüknél.
— Egyhuzamu munkaidő a városházán.
A városi tisztviselők ily tárgyú beadványával a pénteki tanácsülés foglalkozott. Elvbeu máris elfogadták, de e héten az egyes hivatalok munkabeosztását és a délutáni inspekciót fogják a tisztviselők meghallgatásával elintézni és akkor a legközelebbi tauácsülésen fognak határozatot hozni. Kétféle terve van. Az egyik 8—2-ig, a másik 7 —1-íg való munkaidőre szól. Tekíutve, hogy gimnázium és polgári iskolák előadásai is l-kor végződnek, azt hisszük a gyakorta\'nak ez utóbbi beosztás jobban megfelelne.
— Elhalasztott nagygyűlés. A nagykanizsai függetlenségi párt végrehajló bizottsága folyó hó 13-án tartott gyüléaén elhatározla, hogy a IG-ára tervezeti függetlenségi párti nagygyűlést bizonytalan időre elhalasztja.
— Kath Legényegylet! jubileum A soproni kath. legényegylet püukösd mindkét napján fogja fennállásának 60 éves jubileumát ünnepelni. A naitykanizsai Kath. Legényegylet is bejelentette részvételét és felszólítja tagjait, hogy akik a vezetőséggel akarnak odautazni, jelentkezzenek Eperjesy Gábor elnök urnái, hogy a mérsékeli áru vasúti jegyekről a kellő időben gondoskodhassék.
— Névmagyarosítás. Id. Polozgai István, Anna és István keszthelyi lakósok „Pataki"-ra, Eisner Mátyás, Sándor, Kudre, Ferenc zalakoppányi lakósok „Erdős"-™ magyarosították nevüket.
— Hol késik az éji homályban? A városi tisztviselők drágasági pótléka t. i. még mindig nem jutott az illetékes zsebekbe A városi költségvetésben 4000 koroua vau felvéve képviselőtestületi oly értelmű határozattal, hogy ha az államtól kilátásba helyezeit segély május l-éig ki nem utaltatnék. akkor a pénzügyi bizottság meghallgatásával a tanács intézkedjék a drágasági pótlék kiosztásáról. Ezt a költségvetést azoubau csak a 10-éu megtartott vármegyei közgyűlés hagyta jóvá. Tizenöt nap kell. mig annak hozzánk lekerül a tudósítása Azután ujabb 1* nap kell mig jogerős lesz. Addig a város a régi költségvetés szerint kormányozza Nagykanizsát; a tisztviselők is a régi alapon csinálják az adósságot. Nein baj. Majd csak megjön a drágasági pótlék ideje is, talán a fűrdőszezónra, vagy a tátrai téli életre. Akkor is jól esik. Lesznek még szebb napok, csak várja-várja-várjatok.
— Ab ország legnagyobb Ipartelepeinek egyike a Bohuléle téglagyárak, melyek amellett. hogy sok ezer munkáskéznek állaudó keresetet nyujlAimk, a hazai iparnak dicsőségei is szereznek. A ltohn-féle szab. természetes vörös fedélcserepek általános kedveltségnek örvendenek.
— A jó szappant arról loltet felismerni hogy vízben könnyen oldódik és igy a ruha szenny-jét is könnyen oldja. Éppen azért a könnyen oldódó „Szarva*"-jegyű „Schicht11-szappanért szívesebben fizetünk egy fillérrel többet, mivel sokkal kiadósabb, mint az olcsóbb szappan. Kérjünk miudig „Schícht"-szappant a „Szarvas" jegygyei, melynek tisztaságáért ÍÍS.OoO koronával szavatolunk.
— Mikor jönnek aszinészek? Már több oldalról intézték hozzánk ezt a kérdési, de eddig maga Kövessy se tudott volna ri határozott felelelet adui. Szerződés szerint május Ift-én lett volna kötelessége az előadásokat megkezdeni, de jelenleg Újvidéken játszik, bol estéről estére zsúfolt háza van. Beadványt intézett tehát a városhoz, hogy adjon neki halasztást a játék megkezdésére. Pénteken volt aszinügyi bizottság ülése. Oszterhuber László kir. táblai biró elnöklete alatt, hol a beadvány tárgyalás alá került. A bizottság helyt adott Kövessy kérelmének, tekintve, hogy a hűvös időjárás sem alkalmas az arénában való színi előadásokra. I)e kimondta, hogy juuius első felében tartozik társulatával a szini szezont megkezdeni.
B---B
A Bór- és Llthlon-tartalmú
Salvator-forrás
kitűnt ilk«rr.l h«.«nálunk vesebajoknál, * húgyhólyag bán-talmalnál kösxvénynél, tczukor-betegségnél, u «másztál! i% léleg-lé.l szervák hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
(umiUiI Ibqn nituibitl
YaljMtB tllltt! imlarráktrMti^MUM »» • *tmf-Li(4rti Mnk^Mi ytlUUKJI
BW«»ui. v. AMrA«rf 4 K
MÁJÜfl 17
Alii KÖZLÖNY
— Határrendőrség. Mini értesülünk a gyékényééi határrendőrség naliskörét Zákányra és Légrádra ii ki fogják terjeszteni. A soproni határszéli rendőrkapitányság ez irányban már megtette előterjesztését a belügyminiszternek, indokul hozva fel, hogy a zákányi állomáson ugymiut a légrádi kompnál jelentékeny az átmenő forgalom.
— Az aszfalt kartell A .Nap" tegnapi száma cikket közöl az aszfalt kartell működéséről. A cikkben a .Zalai Közlöny" csütörtöki híradásáról is megemlékezik, amelyben megírtuk, hogy Nagykanizsán is azért késik a Kftincyiltca aszfaltozása, inert a kartell helyi inegbizottja felebbezést adott be a szállítás ellen.
— Tánoeetély A Kath. Legényegylet pün-kósd másnapján a Polgári Egylet nagytermében cotilIonnal összekötött tánceatélyt rendez. Belépődíj öl) fillér.
— Elhalasztott befizetés. A Délzalai takarékpénztárral egyesűit Önsegélyző Szövetkezetnél a 20-ikára eső befizetések az űnuep miatt Ul-éu (pénteken d. e.l eszközölhetők.
— A József Kir. Herceg Szanatórium Egyesület évi közgyűlése május ¿3 án lesz Budapesten. A közgyűlésre felutazóknak a kereskedelmi mioiszter féláru vasúti Jegyeket engedélyezett. A jegy 8 napra, \'¿O-tól SK-áig érvényes. Bővebb lelvilágosi-lást >d s Szanatórium Egyesület titkársága Budapest, IX., Lóuyay-ulca 47., vagy K. Boér Qustávué belybeu.
— Közös sors. Keszthelyt beperelte egy budapesti gyáros azért, hogy Ítéljék meg neki a felszámított összeget a vízvezeték pályázatára benyújtott tervekért. Most hasonló sors érte Alsólendvát. 16,000 koronáért perelte be egy cég csatornázási ügyben. Jó lesz, ha a városok a pályázatok kiírásánál határozottan kikötik, hogy a benyújtott terveket uem díjazzák.
— Kedélyes hirdetés. Az alsólendvai elöljáróság a minap szószerint a következő hirdetést tette közhírré: „Felhívatnak mindazok, akiknek libájuk vau, hogy pásztort fogadjanak és a nagysáncon innen legeltessék, mert ha uem. akkor agyon lesznek verve."
— Betörés. Szombatra virradó éjjel Peterman József virágkereskedő utcára néző lakásába eddig ismeretiül tettesek betörlek az ablakon keresztül behatoltak a szobába. A házban levő kertész-allnl-inazoltak észrevették a gazdálkodókat és rájok rezzentettek, de azért két dunuát meg két vánkost magukkal vittek az elmenekült tolvajok. A rendőrség nyomozza a tetteseket.
én szüntelenül hangoztatják, hogy a novella irók nem a |elenlegi viszonyokat rajzolják. ftankfiuk csak akkor éltek — mondják az érdekeltek — mikor a |él fizetett pénzintézeti tisztviselőket legjobban a zsurok, a divat, lóverseny kártya, pezsgő ós szép asszouy érdekelte. Manapság azonban mikor a megélhetés mindinkább nehezebb lesz. a pénzintézeti tisztviselőknek sem rózsás a helyzetük. Érdeklődnek még most élénken a társadalom mindenféle mozgalmai iránt és kiveszik belőle részüket. De mindennél jobbau[érdekli őket a fizetési viszonyok, a nyngdijügy és más oly dolog, mely iukább „meghozza" a kenyeret, mint a zsúr és a szép asszony. A bankfiuk e*ak a korral uem haladó uovella irók munkáiban élnek.
Az életben már ók is szervezkednek, hogy megéljenek. *
Arról is lapjukból értesültem, hogy egy köz-honvéd a kaszárnyában öngyilkos lelt. Nem Wtszelt neki a katonaélet. Amint előfordul néha hogy az orvos, ügyvéd, hivatalnok, iparos, kereskedő megunja pályáját, melyet nélm egy ftrauuiug golyóval szakit szél, ép igy uula meg pályáját, az ideiglenesét, a közhonvéd, ki a nagykanizsai kaszárnyában öngyilkos lett az őrségváltás után. Eletnuság ez semmi más mely a rendőri sa|tóirodák jelentése szeriül sok szerepet játszott már a véies rendőri krónikákban. A katona életunsága csak ezért tűnik fel, mert ritkábban történik és a kaszárnyák világa idegen a nagyközönség előtt. Hedig olt is csak emberek élnek, ha uni/ormibban is. Anonimusz.
LE DÉLICE
iapir cigarettahüvely
mindenütt kapható.
JEGYZETEK A HÉTRŐL. •
A in ¡ben „lefőztük" a vitt éket — Szervezkednek a „bankfiuk", - Őrségváltás után. •
A gyermeknap „zárszámadási bizottsága" oly nagy tiszta nyereséget mutató végösszeget tüntet ki a gyermeknap eredméuyéOl, mely a közönség széles rétegében feltűnést keltett. A többi vidéki város gyermekuapi eredménye messze mögötte marad a nagykanizsainak. Sok és nagy érdeme vau ebben a lelkes rendezőségnek. A leguagyobb érdem azou-batf a közönségé, meri ez adta össze e meglepő összeget. Miudig moudottuk, a nagykanizsai közönség közügyeiben legnagyobb tere van a jótékonysági ügynek. A gyermeknap eredménye is bizouyitja közönségünk ismert áldozatkészségét és társadalmunk bnmanus érzését.

Sziute meglepődve olvastam a Közlöny híréi a takarék és bauklisztviaelók szervezkedéséről. Meglepődtem, inort mindig azt hitlem. hogy kikről a novellák, krokik és más szépirodalmi és uapi zsur-uaiisztai műfajok csak mint „baukliuk"-ról tesznek emlitiat, bogy ez a társadalmi osztály sorsával megelégedett Igaz, az ujabb időben a pénzintézeti tisztviselők legjobban tiltakoznak e „becéző" név ellen
KÖZ6AZDASÁ6.
A Néptakarékpénztár tőkeemelése.
A Néptakarékpénzlár igazgatósága elhatározta, hogy egy még május hóban megtartandó közgyűlésnek az alaptőkének 400,000 K-ról 800,000 Kra való felemeléséi fogja javasolni A javaslat szerint minden részvényes részvényeukiiil elővételi jogot gyakorolhat egy uj részvényre, mely MO K éri átvehető.
Az igazgatóság szerződés viszonyt létesített i Magyar Oozágos Központi Takarékpénztárral (Budapesten), amely az egész üzletkörre kiterjed s amelynek következtében az uj részvények elhelyezése már is biztosítva vau, miután a jegyzésben a Magyar Országos Központi Takarékpénztár nagy mértékben részt vesz.
Azon viszonynál fogva melyet a Néptakarékpénzlár a M. 0. K. T.-ral létesített és a biztosított ala|ilóke fölemelés folytán az intézet pénzeróben lényegesen fog gyarapodni és üzletkörét megfelelően li fogja terjeszteni.
630| 1909. végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajtó az 1884. évi LX. l.-c. 102. §-a értelmében ezennel közhírré teaai, hogy a nagykanizsai kir. járásbíróságnak 1909. évi V. ;i38| 1. szánni végzése következtében dr K reísler József nagykanizsai ügyvád állal képviaelt U o I d -schmidt Manó paesai lakós javára 1600 korona s jár. erejéig 1909. évi március hó 18-án foganatosított biztosítási végrehajtás utján lefoglalt és 2076 korona 48 fillérre becsült szalma, lovak, borok stb-bői álló ingóságok nyilvános árverésen eladatnak.
Mely árverésnek a nagykanizsai kir. Járásbíróság 1909. évi V. 228|4. számú végzése folytán 1600 korona tőkekövetelés, ennek 1909. évi március hó 8-ik napjától járó li százalék ksmstai. egy harmad százalek váltó dij és eddig összesen 240 korona 40 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig Kelsőrsjkou (73. sz. háznál és sz öreghegyen) leendő eszközlésére 190». évi május hó 28-ik napjának délután 3 órája határidőül kitüzetik és ahhoz a venni száudékfflk oly megjegyzéssel hivatnak meg, hogy az ériuleít ingóságok az 1881. évi LX. t.-e. 107. és 108. §-a érlelmébeu készpénzfizetés mellett, a legtöbbet ígérőnek becsárou alul is el fognak adatni. Amennyiben az elárverezendő ingóságokat mások is le- és felülfoglsllstták és szókra kielégítési jogot nyertek volna, ezen árverés az 1881. LX. t.-c. 120. § a és a vb. n. 20. {j-a értelmében ezek javára ia elrendeltetik.
Kelt Nagykanizsán, 1909. évi május hó 13-ik napján.
Maxiiuovits György
ktr. blr. • e(r<-hajlA.
Jégverés. Pénteken d. u. II óra uláu nagy zivatar vonult el városuuk fűlött. De a közeli halárokon már pusztulást okozott Oserfőn, Körhén-cen, llomokkoináromban «ürü jég esett mely a termésben nagy kárt okozott. A károsultak helyesen cselekszenek ua a hegyi elöljáróságnak bejelenlik károsodásukat, hogy a városi hatóságnak erről jelentést tehessenek. A város majd helyszíni becslés alapján intézkedik a károsullak adóelengedése iránt. — Ugyancsak kért okozott a jégverés Palinbau és Uj-népen. Az utóbbi helyen Elek Lipót birtokán az árpában minlegy 5 százalék kárt csinált.
Tisztasága 30.000 koronával
szavalollatik.
A konyhában és házban
ml*Ja«t, uni •cyálUUbaa mo.b.tó fa U
UUW4, caahla
iáiéi nniSUippiDáfli
UaaUUaak. > wppu tïtlaadaka» át foljrUUM bahaul ia lalMUmatataa uoulBiayoUteuk •radmén/a. llo.öaraja randklrall, u»rUoll tl.it« 4a mant mind» kiroa kavarlkU! (tané aélkfU kMU>41b»l4 tahit mlodu UaaUUU eilra, m4g olt la, hol kOlOnaifM aaappM íaUoondj». aiolftUtot »Íj koloso* gfllo»Mt« aaQkatf altatlk.
□□□□□□□□□□□aa
tfiSfllöl
a kiadóhivatal,
zz Nádor-utca 7. rrr
Wiydits könyvkereskedés
—— Deák-tér -:
és miuden bel- és külföldi hirdetési iroda.
iHilMfflilitr
Szlavóniában, a Délivasut állomása.
vaus- Éi MEaPHÖronÁsOK sv-to* o.
Kies vidék, remek park, nagy erdő. Márvány-, porcellán-ós tükörfürdók, láplürdók. Kaugó gyógykezelés és hideg-vizkura. lég- és uapfürdók szabadban való fekvés és hizó-kura. Kiváló gyógyeredméuyek valamennyi női bajnál, vérszegénységnél, csuzuál, köszvénynél valamint idegfáj-dalinakuál, különösen ischiasnál. Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a f»rd»l«asfatós4*.
MÁJUÖ 17
SxtbadaJmaaott Bobn-féla Urmé-•satas vdrda redéloaarép.
BOHN nagykikindai cserepe
legjobb minőségű fedélcserép legolcsóbb - árak mellett. -
Tessék árjegyzéket kérni. Képviselők kerestetnek.
TÉGLAGYÁR NAGYKIKINDA.
gfcáT Gyomor beteg eknek! Igg
Mindazoknak, kik * gyomor meghűlése, »agy túlterhelése, ro««r. neheren «aiésxlhelo, nagyon meleg, ragy hideg ¿lelet elrcrlo al\'al, vagy rendelten életmód követkeiléhen gyomorbetegségei, mim
Oyomorhurut gyomorgörcs gyomorfájduloru, nehéz emésztés vagy nyáJkásodást kaptak, tyánlunk egy kitűnő háziszert
melynél kllUnO halása mit «vek 01 a ki van próbálva. Ki a
Hubert Ullrich-féle növónybor.
Exan növénybor kilunó, gyogyhaláaunak talált füvekből, jo borral van késailva áa erOelll, ílalra kalti az ember amásno szervezetéi. — A nflványbor megakadályozza aa omásztáal — zavarokat áa előmozdítja az egészséges vár uJjaképzOdésáf. —
A növénybort Idejekorán használva, gyomorbetegségek még a cellájukban elfojlalnak.
Székrekedés
SymptomáV mint: Kofája., falhólügés, gyomorégés, felíuvódá, rosszullét hányással. melyek chtonlkui (Idős gyomor holegségokiKl oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néhányszori Ivái ulán.
é> annnk kellemetlen kóvelkeimenyei, mint szorulás, kollka, szív-dohogás, álmatlanság, valamim vérlolulás a májban, epébeu és a nagy Zslgar-érhen (Arany-ér bántalmak) a nóvénybor által gyoisan niegssüntetnek. A ndvénybor megsiitmeit az emétzthetleiMégel é> könnyű székelés állal ollávollltalnak a gyomorból és belekhül alkalmatlan résiek
Sovány, halovány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
leglóbbirOr a rossz emésztés következményei, hiányos vérképződé« és a m-ij beteges állapotáé, h tvágy-hiánynál, I,leges hágyadtság és rossz kedélybangidai, továbbá főfájások, álmatlan éjjelek következtében ily egyének lassan égésién elpusrlulnak. (V Ndvénybor az elgyöngüli életerőnek uj lüktetést ad. gip Növénybor fosozz* aa étvágyat, az emcsilésl és láplálkosá,t elómozdl ja, alösaglli az anyagcseréi, gyorsítja a vérképzidést, megnyugtatja a feldúlt Idegeket és életkedvei szerez. Számtalan elismerés és hálanyllvaollás jgaiolják ezt.
Növéaybor ka|ih<lo 3 és 4 koronáért a Nagykanizsai Ujudvari, Kis-Komáromi, Csákányi, Nemes-Vldl, Tapsonyi, BOhönyel, .Vagy Hajolni, Keltő-Segesdl, Csurgói, Heriencei, Uolai. Légrádi, Alsó-Domborul, Koloril, MutsC.ányi, Káikal, i\'odlureni, Sielniczal, AliOleudval, Pákai, ttakiai, Novai, iiakl, i\'ólőskai, l\'actal, Alsó-K»jki, Nagy-Kadai, Kélhclyi, Marczalll, Kaposvári, Nagyatádi, Taráuyl, Verjél, ¡»«.-Gaorg.nl, Kaliauvacl, Novigradi, h\'apruncai, l\'erlakl. Csáktornyái, Varaxsdi ilb. gyógy-tárakban és füszeiuilclekhen es az oazlrák-msgyar monarchia leglőbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyiárak 3 és több ttveg nóvénjrbor rendelésnél cicdeli áiak melicll küldik szél mindenüvé a monarchiában.
HT Utánzásoktól óvatik.
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-féle növónybort.
LffRigjfObb JFm VV V* glL 1|T Legnagyobb újdonság.\' I W A ^^ újdonság f I
hangtölcsjér nélküli beszélőgépek
6 készülék typua legtökéletesebb és legfinomabb kivitelben 75 koronától fe Íj e b b
A hiányzó hangtol-saórt a .Resonanz\' szekrény pótolja, aely által a bántó ádoghangtól egy »ljesen szabad ed-g utol nem ért rmészetes tiszta tangót nyerünk

Árjegyzék ingyen és bérmentve
UFÓK C\'O. M.?IT. BUDAPEST— WIEN I., OEABEN 17.
kmaitóhAlvAk RndanealAn • **U«ZEK HENBIK: IV., r.r.BOi.k-Ur* 2. aiám.
krusiioneiyett üudapeaten. uunoA 0ompa*y. vi. k.r., Tsrés-Mret x .«

F aeladáiS.
Könnyen elhordható helyen I. osz-tályu erős bttkk és osar öl fa eladó.
A bQklc kiválóan alkalmas kefegyárosoknak. székeseknek én oserbognárok-nak. A cser mfifának is alkalmas.
Ára erdőben, helyszínen átvéve •rdai őlankint
I osztályú . II. „
34 korona 28
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető:
egtOKOSfejí
D?OETKEHi
MINOCNHOK HASZNALJA A
SÜTŐPORT (VANILIACUKROT 1PUDDINGPORT
MiLLté»*<mo5AH áavinvesUüVínvbkowmi
KAPHATOK MIMDM DROCÉRI É» C&IMI NÉPVISI
au
ELADÁSI HEE7EK : Feaaelhofer Jósaaf, Qoltaoh éa Oráf. Roaenfeld Adolf (Ul.
a ® Í
?! o
M j
s
o E
w
5
s|
SS
H
B S
1

s:
Q
r o
Nyomatott a laptulajilouos Ifj Wajdits József köuyvnyoiudájAbau Nagykaitiiaán.
" t ■ \\ • ~ • \' 1. y
HAOTKANIZ8A, 1909. MÁJUS 20. 48-IK ÉVFOLYAM, 40. SZÁM. 08ÜTÖRTÓK.
ZALAI KÖZLÖNY
■•■JiliBlk hétfőn ét ciltlrllkia dalben.
EI4At*l4.l ár*k: Kgá.x í»rc 10 koron*. íélévie 6 koron*, negyedévre 2 koron* 60 flll. — Egy** Mim ár* 10 (III.
Ftttiarkeull): l»r. Villányi llenrlU.
I\'oleló» xerkoiló : Krrté*r. Jó».»< f.
Kiadj«: » »rrkMiltiéf.
8z.rk8.do.ifl ét kladéhlvalal ládar-atca 7
Hird.Ui.k dijsiabá. *i*rlnt.
Az állandó színház.
(v.) A színházépület iránt ma az a követelésünk, hogy a dráma minden válfaját, soenikailag eló lehessen adni ós hogy a közönség az előadást kényelmesen, testi épségo lehetőleg teljes biztonságában végig hallgathassa. Helmer és Fellner sok ilyen szinházat épített vidéken és a fővárosban. A Dunántúl legnagyobb színházépítése a veszprémi színház, mely vasbeton szerkezet és ez arról nevezetes, hogy előállítása olcsóbb, építkezése gyorsabb a tégla vagy kó építésénél. A kérdés az. fogunk-e mi belátható időben kö-vugy vasbeton szinházat építeni és szükségünk van-e erre? A sziuházalap 109415 korona, állami segélyt nem kapunk, tehát ilyen kevés pénzből még szinházat berendezni se lehet Bevárhatjuk azonban a színházalap természetes szaporodását, amely 2l> év múlva lesz 250.000 korona Ez már valami, mert egy kis kölcsönt is lehetne fölvenni. De akarunk e 20 évig még várni ? Azt hiszem, hogy nem. Nekünk egy átmeneti állapotra van szükség: egy állandó, szolidan épült nyári színházra, mely 120.000 koronáért felépíthető az Erzsébet-téren. Nekünk le kell mondani a kőszínház ábrándjáról, már pénzügyi okok miatt is.
Azt a követelményt, melyet e sorok elején fejeztem ki, el lehet érni állandó nyári színházban is, persze nem a Kóvessy-féle hombárban, hanem egy olyan nyári színkörben, mint a wieni Lustspiel-Theater vagy a badeni színkör.
Állandó színházra olyan városnak van szüksége, melyben legalább 2500 színházlátogató omber lakik. Ha feltesszük, hogy a 2500 színházlátogató csak minden negyedik estén néz meg egy előadást, akkor a 2500 színházlátogató közül 625 van minden este színházban. Hozzáadva ehhez a karzatközön-séget, inely Nagykanizsán állítólag jó, volna, mondjuk 750 ember színházban, de Kanizsának még 1000 színházlátogatója sincs és ilyen csekély számmal kószinházat fenntartani nem lehet, különösen akkor nem, ha annak a felépítéséhez törlesztéses kölcsönt kellene felvenni.
A meglevő 109.000 koronához fel kellene venni a mai építkezési viszonyoknál 250.000 koronát és ennek törlesztése a városnak belekerülne évenkínt K 15.000 harminckét éven keresztül.
Ennyi áldozatot egy nem abszolút mii-
vészí érdekért nekünk nem érdemes hozni. Mert a színház ma már nem tisztán kulturális és művészi oélokat szolgál, hanem a hét sok napján mulatóhely is.
Ezek után nem marad más hátra, hacsak 20 évig nem akarunk még a brettlimövé-szetre szorítkozni, mint az. hogy a város vasbeton-arenát építtet, melyben virágvasárnapjától egész szeptember végéig sziní előadásokat leltet rendezni.
Kire a meglevő színház-alap is elegendő.
Azt mondják, hogy ezt nem lehet abból az alapból felépíteni, mert ez az alap .állandó" színház céljaira gyűjtetett. Hát ma már a nyári színkör is állandó színház azzal a különbséggé1. hogy a modern módra épült színkörben játszanak májustól szeptemberig, tehát öt tavaszi—nyári hónapban, mig a fűthető színházban játszanak 7 téli—őszi hónapban, de két hónapon keresztül feltétlenül üres padsorok előtt. Ks végül a nyári színkörök ma is állandó épületek, mint ezt a müncheni „Künstlertheatur" bizonyítja.
Nem kétlem, hogy érvelésem ellen szintén érvekkel lehet bizonyítani Minek ninosen ma ellenérve? Mit nehi tudunk ma lecáfolni? Hisz oly nagy már a kriticizmus, hogy a szemléltethető alkotások teréről lassankint lelépünk és csak a középkori skolaszticizmus módjára következtetésekkel verekszünk, de ezt a tapasztalatot nem dönthetik meg az úgynevezett állandó színház hívei: Ha állandó szinházat akarunk, 15—20 év előtt azt meg nem építjük. Állandó színkört már 1910-ben minden nehézség nélkül kezdhetünk építeni.
Az állandó színház építését még oly városban is halasztják, melynek az állam ÖO.OOO korona segélyt helyezett kilátásba, például Kaposváron, hol a kérdést nem képesek tisztázni és egyre kérik más városoktól a szinházterveket, de dűlőre nem viszik az ügyet. Ha nálunk 20 óv múlva az állandó színház kérdése megoldásra jutna, mi is csak agyonbizottságoznók az ügyet. Mert hiába, állandó színház felépítésénél a kockázat nagy és nem csoda, ha egy város vezetősége irtózik a felelősségtől. Az állandó nyári színház felállítása ilyen nagy kockázattal nem jár és már ezért is egy nyári színkör létesítésének nagyobb kilátásai vannak, mint egy monumentális színházi épületnek — Nagykanizsán legalább.
Vidéki kaszinók és olvasókörök.
Az utóbbi időbe» sokféle támadás alapján napirendre kerüllek a kaszinók és olvasókörök « ai elfogult szemek csodálatosképen csak a kártyázást látják meg e társadalmi egyesülésekben. Bgyebet nem.
A vidék csöndes társadalmának egy helye van, ahol békén találkozhatik, művelődhetik. Kzt akár olvasókörnek, akár pogári körnek, akár kaszinóuak nevezik, vagy egylet és gazdakör a neve, az a hivatása hogy a társadalmi békét megerősítse, fenntartsa s emellett a közművelődés lassú és áldásos folyamatát közvetítse
A magvar vidéki városok e feladatnak hiven és becsületesen meg is föleinek. Társadalmi egyesületeikben békén férnek meg egymással a kereskedők az iparosokkal, a latáiuerek a dzsentrivel, a zsidók a keresztényekkel, a doktorok páciensekkel s sz ügyvédek sz alperesekkel. Működésük természetszerűen csendes és eredményteljes, mint minden becsületes inuukáé Nem nagyon szerepelnek a nyilvánosság előtt, csak olyaukor. mikor közgyűlést (srlauak. vagy mulatságot rendeznek tagiaik részére. Arról unalmas volna tudomást adni. hogy ezek az egyesületek a jótékonyság terén kiváló működést fejtenek ki. Ok az elsők, amikor valamelyik ielesűnkoek szobrot emelnek, hogy adomáuyaikat beküldik, a ligák és jótékony mozgalmak első sorban hozzájuk fordulnak és uem hiába ült vannak könyvkiadók első vásárlói közöli s gazdag könyviárukat a tagok családjai ugyancsak olvassák s ezáltal művelődnek. A lapoknak hűséges előfizetői, miiideu diazmű hozzájuk megtalálja az utat s ha egyébb érdemük nem is volna, a hazai kuliura terjesztése körűi állandó és áldozatkész működésűk is elég ahhoz hogy s vidéki egyesületekről elismeréssel emlékezzünk meg.
Hazaliság tekintetében pedig a bátor és éber őrszem szerepe az övék. A nemzetiségiek által lakott területeken féltő gonddal őrködnek azon, hogy a magyar elleu agyarkodókat s aknamunkát végzőket kiközösítsék kebelükből. Nemzeti szempontból a magyarság alkuvá<it nem tűrő védelmezői az egyesületek 8 ezért is dicséret illeti meg őket.
Hogy kártyáznsk. az nem bsj. A kártya, ha kellő mérséklettel látszanék, még nem hazárdjáték, inkább szórakozás és üdítő. S ha valahol túlzásba is viszi egy-két oda tévedt s oda uem való ember, ezért uem szabad elitélni a vidéki olvasóköröket, amelyek szétzüllött társadalmi életünk összetartó elemei. Nem szabad ezért a kaszinókra pereátot kiáltani.
Mert ez annyi volna, mint a beteg gyereket agyouütoí a betegségéért. A betegségből ki kell gyógyitaní az egyesületeket. Szerencsére, a legtöbb egészséges, csóndbeu hasznos és áldásos kulturmukát végez, amelyekért nem kárhoztatás hsnem elismerés dukál. A fóvároii erkölcsök mások, mint a vidéken. A legtöbb fővárosi társaskör nem áll hivatása magaslatán és körülbelül csak arra való, hogy egyes szenvedélyes játékosok tiltott kártyajátékokat ott zavarlalauul játszhassanak.
Örvendetes dolog pedig, hogy a vidéki kaszinók nein ve*zuek példát a fővárosiaktól. Azok igazáu társadalmi feladatokat végeznek, mindenkor csa^
Sirolin
•tm* a étrttrm M * u.l.uirt, «ipiMi Ml * kOMctot. >áU(MkX «tfdl liudásl.
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár H orvos álul napoota ajántva.
lUnthogy értéktelen utAiuatokal Is kínálnak, kirjen mindenkor „Hufhf erfdett tuomagolAsi.
V. Hsffusnii-U Ke» he A C*. Huel (Srtjjc)
99
Roche"
2
ZALAI KÖZLÖNY
r
MAJU8 20.
hutaárt »»inuk az illető városink, sót mondjuk az egén országnak éa tehál azokat gáuca nem érheti.
Vajba minél több ilyen kaszinónk volna a vidéke« bizonyosak vágyónk benne, hogy a magyar társadalom mielőbb azon a .ivón állanak, a melyen sajnos mindmáig még nem állt.
Elaggott szegények érdekében.
Kéazül a szegényház terve.
Nagyka/iliaa, máju. 10.
A városi tsnács dicséretes intézmény megvslósi-tásáu fáradozik. Igaz, hogy az Qgy még a kezdet stadiumában vau De hiszen nem is kell egyébb, minthogy a tanács kezdeményezzen valamely intézményt, mely humauus célt szolgálni vau hivatva, msgs mellett tsláljs nemcsak a sajtó támogatását, hanem képviselőtestületünk miudeukor tapssztslt áldozatra való készségét is.
Már Ispunk is foglalkozott az aggok bázáuak kérdésével skkor, amikor egy árvaház felállítása forgott azóbau. Nein akarunk bővebben foglalkozni, hogy mily fontos, nemes és a városhoz méltó szociális intézmény volna egy aggok bázáuak felállítása, mert híazen épeu ezek a közismert szempou-tok okozták, hogy a városi lanács vele foglalkozott. A szó ki vsn mondva, hogy a szegény, magára hagyott aggokról a város gondoskodni akar. A tanács megbízta a méruököt, számvevőt, hogy készítsenek hozzávetőleges tervet, költségvetést e célra. Kizouyárs szeretettel, szivjósággsl lógnak e kérdés megoldásával foglalkozni, hogy azok, akiket a sors aggkorukra a város kegyeibe vezetett ha nem is dúslakodva, de szDkséget nem szenvedve, egyszeri), tiszta otthonban apróiékoa dologgal foglalkozva, élhessék le azt a hátralevő néhány esztendócskél. Szóvá teltDk e kérdést egy két város atya előtt, akik helyesléssel fogadiák az eszmét, sót egyik a helyet j„ kijelölte az aggokháza számára; a temető melletti kaszárnya épületben. Kellő átalakítással értéllé ezt. Mi nem tartjuk helyesnek; t. i. az épületet uem. Még pedig azért, mert a gyakorlat azt mulatja, hogy arra az épületre mint kisegítő kaszárnyára szükségünk van. De még azért sem, inert az aggokat nem szabad kaszárnyaszerűen .kezelni". Nekünk kis cseudes otthonra van síükségQnk. külön s fértíak, külön épület a nők számára. Sót ha házastársak kerülnek oda, atokoak megfelelő külön szobáról kell gondoskodni. Öregekoek való foglalkozás majd kínálkozik. Tolllosztás, művirág készítés slb. Elengedhetetlennek tartjuk a kellemes kertet, ahol kouybaveteméuyekkel, virágokkal babrál hassanak a munkabíró öregek.
De még azért uem tartjuk helyesnek a temető melletti épületet, inert a temető mellett van. Akasztott ember házánál nem kell kötélről beszélni. Aggok előtt folytouos temetői menetek uem igen vigasztaló képzeteket kelteuek. Vau a városnak lelke egyebütt ; uem kell aunak a belvárosban lennie. Kzt különben csak ugy előre bocsátva jegyeztük meg auuél-kűl, hogy bármiképpen is eléje akartunk volna vágni a tanács iutézkeiléséuek.
HÍREK.
A kartellek hatalma.
— Nagykanizsán és mindenütt —
Kicsépelt frázis hirdeti, hogy s villamosság korát éljük, igaz, nagy szerepe van ennek az emberiség kulturális eleiében, de túloznánk, ha azt állítanék, hogy a mai kor csak a villamosság ismertető jelét hordja magán.
tlazdasági életűnkben például lépten-nyomon a kartellekkel találkozunk. A kariellnek sokkal nsgyobb szerepük van, mint szt sz első pillanatban hinuók. Az árak alakulását — az elmélet emberei — s kereslet és kinálsl egymáshoz való viszonyával hozzák összefüggésbe, amint ezt a szakírók is tanítják. A kereskedelmi élei emberei azonban sokkal nagyobb fontosságot tulajdouitanak a kartelleknek, melyek kü-löuöseu az áralakulás iráuyitásában ragadták magukhoz a halaimat.
Ahova csak nézOuk, ott látjuk a kartellek hatalmát. Kicsínybou és uagyban a gazdasági élet minden ágában otl terpeszkedik a kartell. Nézzük csak;kö-zelebbról. A keuyér árát nemcsak a gabouaárak, hanem a pékmesterek megállapodása határozza meg A cukor a Hitelbank kezében vau. A kereslet és kínálat akár a feje tetejére állhat, azért a cukor árát mégis a Hitelbank szabályozza. A petróleum árszabályozására most alakul egy kartell. A vaskartel-lek balalma köziamerl. A kőszén, légla, Üveg, gyufa árai egy-egy kartell csoport akaratától függ. Kevés nyeralerinény. fél és kész gyártmány van, melynek árál nem a kartell szabályozza. A kartell nemcsak a nagy gazdasági piacokon, hanem egyes lokális helyeken is kifejlődik. Vau város, hol a takarékbetéti kamatlábat a kartell határozza meg. Az utcai hordár, a bérkocsis, a napszámos mind-mind megállapodásban, vagyis kartellbeu van egymással. Még a kávéházi pikkoló árát is a kartellek szabályozzák némely helyen Ha az utcán járuuk, akkor is kartellbeu botlunk : a légla vagy aszfalt kartellbe.
A kartell hatalmon vau minden vonalon. Ha uem sikerül hatalomra jutni szép szerével, megy erőszakkal. Nagykanizsán törtéül például évekkel ezelőtt, hogy egyik itteni uagykereskedó cég nem a kartell petroleumot árusította. Kgy ízben a központi kartell iroda egyik megbízottja a városba érkezve, feljelentést tetl a fókapiláuyságon, hogy az illető cég petróleuma tűzveszélyes, robbanékony. Kit ugyau uem deritelte ki a megellett vizsgálat, azonban bizonyossá lett, hogy a feljelentés nem más, mint s ksrteil csoport akadékoskodása.
Krre azoubau ritkáu vau szükség. A kartellbe a legtöbb termelő belép — ha beveszik a csoportba. Kzt kívánja auyagi érdekük. A nagyobb kartell szabályozza az árakat, kontingentálja a termelési és igy a haszon biztos. Kgy hozzánk közeli vasgyárról beszélik, hogy kartell idejéu 20.000 koronát kapott évenkint a kartell irodától csupáu azért, mert bizonyos fsjta cikkel ueiu gyártott. Vagyis minden ellen-szolgálat nélkül kapta a horribilis összegei. VegyOuk egy más eseiel: A kartellbeu levő legprimitívebb eukorgyár is azt az árt kapja a helyszíneli termeivé-nyeért, mint például a legÜuoinabb luudeuburgi cukor, mely pedig sokkal ttuomabb és a bosszú szállítási köllseg is terheli A legritkább eset, hogy a
termelő, bármilyen szakmabeli is, ne lépjen szívesen kartellbe.
A kartellek hatalma óriási tért hódit. A kartell szerepe csak a bankügyben uem érvényeaM Más gazdasági téren majdnem teljesen kiirtották a helyes áralakulás érvéuyesüléaét.
Magyarországon is mindinkább kisebb tere van s szabad versenynek. Nálunk csak egy verseny szabad : a lóverseny. Kz aztán dühöng is Magyarorszá gon. A lóverseny nagy jövedelmét nem ártana a kartellben „letörlek" segítségére fordilani.
Figyelő.
- Halálosáé. Práger Béla a Kekete Sashoz címzett gyógyszertár tulajdonosa, ma reggel 6\'|, órakor, hosszas szenvedés után elhunyt. Gyógyszerészeti tanulmányainak befejezése utáu Prágában és Bécsben folytatott gyakorlatot és 1880-ban megvette a régi Lovák-féle gyógyszertárt. Népszerű ember volt Nagykanizsán és sok barátot azerzelt magának Az életvidám viruló egészségnek örvendő ember egy évvel ezelőtt betegeskedni kezdett, miért is visszavonult a magánéletbe ás gyógyszertárát vejének, Neumann Aladár gyógyszerésznek sdts át. Halálát özvegyén kivűl 4 leánya, Sarolta férj. dr. Koréin Sán-dorné, Ilona fér). Lukáes Sándorné, Msrgil férj. Kéry Jenóné és Krzsi férj. Neuinanu Alsdárué és kiterjedt rokonság gyászol|ák. A hsláleset hírére a városházára, a Nagykanizsai takarékpénztár épületére és több egyesületi házrs kitűztél agyászlobogót. — A Nagy. ksnitssí takarékpénztár a halálesetről a következő gyászielentést adta ki:
A Nsgyksnizsai Takarékpénztár igazgatósága mély fájdalommal jelenti szerelve tisztelt tagjának Prager Béla urnák f. hó 19-én történt elhunytát. A megboldogult emlékéi, kí 29 évon át volt az igazgatóság ügybuzgó tagja, hálás kegyelettel őrizzük ineg. Az elköltözött folyó hó 20-án délután 5 órakor log örök nyugalomra helyeztetni. Nyugodjék békében ! Nagykanizsa, 1909. május 19-én.
— Névm&gyaroeitáa. Baum Jenő nagy kanizsai Déli Vasúti hivatalnok és kiskorú Karoliua leánya, uevüket .Hiró\'-ra magyarosították.
— Beteg városi tiaatviselö Mint értesülünk Ney Albert Nagykanizsa város adóellenőrén a na-pokbsu súlyosabb természetű gyomor oporációt végzett Herzl orvos taoár Budapesten Az operáció sikerűit, a beteg felépülése biztosra vehető. Ney állspots iránt csslád|áuál soksu érdeklődtek.
— Kossuth sétatér A helybeli főgimnázium egyik tanárának elóadássibsn izmosan domborodik ki nemzeti érzés. Vau ugyau olt több ilyen tanár, de éu most erről az egyről szólok, mert ó tőle vettem ál ezt a gondolatot. Auuyibau vau ugyauis s dolog, hogy szép sétaterünk meg s városi kertünk még uincs elkeresztelve. Az említett tisztelt professor ur pedig tanitváuyai előtt csak mint Kossuth sétatérről és lUkóczy kertről lösz említést msgysrázgstásai közben. Nekűuk ez az elnevezés nagyon tetszik; és megvagyunk róla győződve, hogy a városi tanácsnak, a városi képviselőknek sem lehel ellenvetése, ha történelmünk e két kiinsgssló alakjairól uevezuók el e két sétáló helyet. Valóaziuűleg akad majd képviselő, aki ilyeu értelmű indítványt terjeszt a közgyűlés elé. Ks ha mqd egyhangúlag ellogad|ák az iuditványt helyesnek tsrtanók, ha a kert és sétatér bejáratánál hatalmas teliralos tábla mulatná a közönségnek az elnevezést. Ha már szobraink uiucseuek, melyek nemzeti érzésüuket ébreutartják, ne mulasszuk el ilyeu formábau ápolni a dicső ősök emlékét.
MÁJUS 20
ALAI KÖZLÖNY
I
— As Uránia előadása Péuteken eite Urt|* m Uránia egyetlen előadását a Polgári Egylet nagytermében. J 4 a u • á I e t e kerül bemutatásra 3 felvonásban Kiváló érdekességet kölcsönöz at előadásnak, hogy H o c k János felolvasás« kiséri a képek bemutatását. Jegyek elére válthatók Ifj. Wajdits József könyvkereskedésében.
— A koskórház kibővítése. A közkórhás kibővítése érdekében a tanács intézkedett, hogy az igazgató főorvos és a városi mérnök tsnulmányoza-nak különböző kórházakat. Az igy szerzett tapasztalatok éa az. adott programm alapján, mely már a városhoz beérkezett, hozzávetőleges tervet készítenek, mely alapul szolgál a kórház kibővítését céltó terveknek.
— Zalamegye távbessélő hálózata a megyegyOlés határozata alapján a közel jövőben jelentősen bővül A járási székhelyeket összekötik a megye központjával. A munkálatokat rövid időu belül megkezdik.
— A Délsalai Takarékpénztár már régebben foglalkozott az intézeti helyiség álslakitásának tervével, melyet, mint érteaOlOnk. a közel jövőben msg Is valósit. A takarékpénztári ügyfelek szobái nagyobbítva lesznek. Ai intézet 8egélyegylete sz intézeti ház földszinti helyiségeibe fog átköltözni.
— A Déli Vasutasok a vasutas gyűlésen. A Magyar Szent Korona Országainak Vasutas Szövetsége ezidei országos gyűlését e hó 23-ikán ét 24-én tartja Hiassóban. A gyűlésen képviselteti magát a D. V. nagykanizsai kerülete ia, melynek megbízásából a következők mennek el a gyűlésre : Huchwald Krnő (Siófok) > kanizsai kerület elnöke, Henne Krigyes blokmeiter és Kovács Mihály fókalsnz. A gyűlés iránt élénk érdeklődés mutatkozik.
— A virágos Nagykanizsa eszméje napról-napra jobban tért hódit a város közönsége körében. A virágos ablakok és erkélyek poétikus szép képet nyújtanak azutoának Ujabban Veber Károly kir. táblai biró lakásának erkélyén láttunk pompás virágdíszt. (irOnhut Áifréd kereskedő házának erkélye valóságos kis virágerdó A virágos Nagykanizsát képviseli még QrOnhut Henrikés 01 lop Mór dr. ügyvéd erkélye. Kívánatos volna, ha e poétikus mozgalom nagyobb hullámokat vetne, mert ez úgy a legnagyobb pártolást érdemli.
— Befejezett bűnügyi vizsgálat A Pirv ás Horválh-féle bűnügyben, melyek folyamán a két oégtárson kivul két somogycsurgói kereskedőt is vád alá helyeztek, a vizsgálatot befejezték. A főtárgyalás! ínég t nyári törvénykezési szűuidó előtt megtartják
— Elhalasztott befizetés A Nagykanizsai Takarékpénztár álul alapított Önsegélyző Szövetkezet a csütörtöki befizetéseit, tekintetlel sz űunepre, pénteken fogja megtarts ni.
— Katonai tűzoltók. A katonaság minden irányban azon van, hogy a legénységnek ott töltött évei minél hasznossbbau teljenek el. Télen gazdasági szakelőadásokat rendeztek a legénységnek. Moat pedig tűzoltósági kiképzésben részesítik őket. A itözós hadseregnek és s honvédségnek it mintegy 29—30 tagia (réazint altisztek, részint közlegények) a tűzoltói lakUnyán tűzoltói gyakorlatokat teáznék. A fecskendő-kezelés, létra haszuálai, mentés és egyébb dolgokban szakszerű kioktatás! nyújt nekik Penyvessy Sáudor tűeolló szakaszparancsnok Kettős haazounsl jár ez Kgy részt a kaszárnyákban előfordulható tűzeseteknél röglön késsen álltnak, máirészt. ba a katonaságtól kikerülnek, a falvak tűzoltóságát szervezhetik, vagy a már meglevőnél hasznos szolgálstot teljesíthetnek.
— Zalamegye tűzoltó ügye Az Országos Tűzoltó 8zövetség hivatalos lapja, a „Tűzrendészet" ststisztikát közöl az egyes térvényhatóságok területén fennálló és működő tűzoltó egyesületekről. Zalaraegye a legutolsók közt szerepel. Mig 8omogymegyében 248 községben vsn iüzoltó egyesület, addig Zala megyében mindössze 21 tűzoltó egyesület működik Kz sz sdst kiváuato-sá teszi, hogy a közigazgatási hatóságok az ügyet kezükbe vegyék és uj egyesületek létesítését kivigyék.
— A Temető-utca kiépítése. Megírtuk, hogy s Badacsonyi Bszallbánya r.-t. már megkezdte a Bocsksi- és Teineté-utoánsk kis bazaltkockával való kiépítését. Most arról értesülünk, hogy Nagykaoizsa város megkeresi s Déli Vasul üzletigazgatóságát, hogy ezt a drága utunkat megszakító vasúti hidat is hozassa olyan állapotba, bogy a cél, amelyért a város est a költséges utat esiuáluijs, teljeseu eléressék Ugysnís a gyászoló közönség, moly s temetőbe kisérte halottját, ósstel ét tsvasszal mély sárbsn volt kénytelen gátolni. Ezt s most készülő uUt szakítja meg a vsauti hld, melyen ezidóben kavicsburkolat van. Meg vagyunk róla győződve, hogy a Déli Vasút a csekély áldozatot kivánó hidtesi megjavításával újra inogmulalja, hogy városunk fejlődéséi, szépitésél mindenkor támogatásban részesili
— A vitáé vadkár becslés Henz Lsjo* nyug. keszthelyi rsjtUnár t mull évben egy röpirst-bsu kritika tárgyává telte Lehrmann Béla nagykanizsai in. kir. a. erdőmémök vadkarbecslését Lehrmann az ügyről jeleutésl tett s íóldmivelésQgyi minisztériumnak és Oninagt ellen fegyelmet kért. A minisz-teriumbau nem látták euuek szükségességét, miért is sz ügyet a napokban érkezett leirstbsn befejezettnek jelentették ki.
— Az lssákoeeág ellen Evek OU uspiren-deu van t tapolcai |árásban a verekedés ét gyilkosság. A hatóságok szigora uem használt, meri t baj gyökere a nép istákosságában volt. Kzt akar|a most megszűnteiül s tapolcai járáai főszolgabíró dicséretes rendelete, mely s következő intézsedésekst tartalmazza :
1. A |árás vslsmniinyl községében :> egymásután következő vasárnapon dobszóvsl közhírré teszik, hogy mindazok, kik nyilvános helyűn bolráuyt okozó részeg állapotban jelenuek meg, vagy kik mást le-reszegitenek, 50 korous péutbüulelésben részesülnek.
2. Kelkéri s tanitókat. hogy at iskolában hetenkint egyszer tarUsnak előadást az alkohol károj hatásáról.
3. Szál korouáig leriedó bűiitelésbeu részesül st s korcsmáros, ski résteg embernek bármily kevés iUlt sd. 4. A korcsmabílelróf szóló törvényes intézkedések a korcsma faláu szembetűnő helyen kifűggesztendők. 5. A községi és köriegyzőket a rendelet stigoru végrehajtására utasítja, elleneseiben ellenük fegyelmit indít
— A főváros látványossága az Uj Idők Kávéház, Vtczi-korut 4\'> st. alatt A Budapestre érkező vidékiek előszeretettel keresik fel e pompássu berendezeti kávéházat, mert az igazságügyi, törvényszéki paloták és s minisztériumok közvetlen közelében van, mert a kávéliáztula|dolios figyelme és pontos kiszolgálásssl lette insgát érdemessé s közönség bi-zalitiárs. mert Magyarország és a külföld összes lapiait ott megtalálj az olvasó és meri olt váczi Kiss Lajos leghirnevesebb 14 tagból álló zenekara hangversenyez esténként. A fővárosba utazó olvasóiuk szíves ligytdmébe aiánljuk e minden tekintetben élvezetes és kényelmes kávéházat.
— Mértékek hitelesítése, a mértékhitele-sítésról szóló törvény életbe lépett. Kiiuek értelmében az I9ni). esztendőben mirden kereskedésben használatban levő mérlegek éa egyéb mértékek annál is inkább hilelesitetidók. mort s törvény intézkedése büntetést szab atokra, kik azt elmulasztják.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Színészet Zalamegyében Minél inkább közeledünk a kóstiuhátak táporpróbélbot. annál Inkább benépesednek s vidéki városok nyári arénái ée színház helyiségei. Zslsmegyében most három helyen is vsn színészet. — Zalaegerszegen 8zalkay Lajos szintársulsts kezdte meg s minap előadásait. A lár-aulai jó erőkből áll. — Fehér szinigtzgtló társulata Alsólendván működik. A minsp .Erdész leéuy*-nak volt a premierje, melyre most készülnek Budapesten is Kűry Klárával a címszerepben. — Tapolcán juniua elsején kezdődnek a színi előadások.
A „Vasárnapi Újság" május 16-iki száma >lsó helyén gróf V a y Péter cikkét közli Alhamhráról, számos szép képpel. A többi képsora-zatok st sugol hadi automobilokat, a Bethlen Oábor maroaíllyei szülőházán elhelyezett emléktábla leleple* zését. budspesti tavaszi jeleneteket, bárom uj fővárosi középületet stb muUtnak be. Szépirodslmi olvasmányok : Mikszáth Kálmán regénye, óláh. Oábor és Zempléni Árpád versei, Lsmperth (lét* elbeszélőiéi, Willismsou súgóiból fordított regénye. Egyéb közlemények : Kényes Anuuska, a kis gyermek primadonna arcképe, angol női katonák képe, továbbá tárcacikk a hétről t a rendes heti rovatok: Irodalom és művészet, sakkjáték stb. A „Vasárnapi U|e4f előfizetést árs uegyedévre négy K, a .Világkrónikáival együtt négy K 80 f. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában Budspest IV Kgyetem-utes 4. st. Ugysnitt megrendelhető s „Képes Néplsp", • legolcsóbb ujaág, félévre 2 K 40 fillér.
* A közegészségügy érdekében IS arany jutalom „A Hátiorvos" pályadíjai, .á Háliorvot* című népsterű kötegéaiségügyi folyóirat, mely rohsmosan hódította meg a művelt magyar kö-tóuséget. Legutóbbi stámában a következő bárom — egyenkéut öt darab lit koronás aranuyal jutalmazandó --kérdés megfejtésére hirdet pályázatot, u. m.: I. Minő befolyást gyakorol as alkohol az egészségre: különös tekintettel a serdülő gyermekkorra és miné módon lehetne azokat az alkohol élvezetétél Uvoltar-tani? 2. Miné befolyást gyakorol a dobánytée at egészségre; különös tekintettel a serdülő gyerraek-korrs és iníhő módon lehetne \\utóbbiskit t dohány-tátról elsiokutni? 3. Hogyan keltheti fel a cseléd-anva serdülő gyermekeibeu a közegészségügy iránt való érdeklődést 7 A pályázat feltételei .A Háziorvos" májusi számábsn jelentek meg, e \'helyen min! érdekes momentumot cssk att akarjuk kiemelni, hogy a harmadik stámu kérdésre kizárólagosan csakis nők pályázhatnak. — Klólisetési árs egy évre csekély 2 korous 40 fillér. Mutatványszámot szívesen küld „A Háziorvos* szerkesztősége és kísdóbivstala Budapest, VI. Andrássy-ut 27.
A Bór- és Llthkm-urulmü
Salvator-forrás
kHUné ..k.rr.l h»Moáll.llk
vesebajoknát, • húgyhólyag bán-talnalnál << k8szvénynél.*czukor-bctegsécnél.*» emésztési «• lélegzési szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
lUMlMI IIUIM •■«■■IkMtl
T.l|>... Unt* t
<n« >\' MkMrrUr«\'! •
NYILTTÉR.
A legbiztosabb védelmet
a veszedelmes nyári hasmenés ellen minden anyának, a ki aggódik gyermeke életéért, ismernie kellene. A „Kufeke\'-vel vsló táplálkozásnál sz emésztés zsvarsi nsgyon ritkáu lépnek f01. A „Kufeke\'-nek igen nagy tápláló ériéke van. a gyermekeket egészségessé, erőssé és ellenállóvá teszi a legtöbb gyermekbetegséggel szemben.
r KÖZGAZDASÁG. ~
A NépUkarékpénztar tőkeemeléséről
és ezzel kspesolstban a Magyar Orstágos Központi Takarékpénttárral létesített stertódésről elsőnek sdtunk hírt. Az intézet igazgatóságának eteu Iranaakciója a résivénvesek körében kellemes meglepetést keltett. A M. O.K. T. részéről Kalliwods Kerene h. igatg. volt itt Nsgyksuizsán. 0 létesítette a megállapodást, melyuek réuleteí még nem kerültek uyilvánosségra. A kiszivárgott hirek sterínt a NépUkarékpénztér beválasztja igazgatóságába a fővárosi intézet két delegál! igszgslóját. értesülésünk szerint. Köldiák Vilmos és K sl I i w o d a Kerene h. igazgatókat — Itt említjük, hogy s NépUksrékpénztár vezértitkárát ("teliért Henriket sz intézel igazgatósága ügyvezető igazgatóvá nevezte ki.
Látogatás az ipariskolában. K e h é r Gyula, oki mérnök, a budapesti felső ipariskola tanár*. iparoktatási siakfelügyeló folyó hó 21-én Nagykanizsára érkezik at ipariskolai Unulók előmenetelének megvitsgálása céljából.
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJU8 20
Pünkösdi vásár. A nagykanizsai pünkösdi országos vásár hétfőn, május 24-én lesz.
Villanyvilágítás Baroson Barcs képviselőtestülete minap döntött a villanyügybeu kiirt pályázat fOlOtt. Két ajánlat érkezett: a Barcsi sertéshizlaló | részvénytársaságé és Lang és Traubermaun csurgói\' cégek együttes ajánlata. Ez utóbbit azonban nem i vették tekintetbe, mert a szükséges kauciót vonakodtak letenni. A konuessiót .\'>0 évre adták.
A gatdaköiönaég legfontosabb érdeke.
Ma mar minden gazdálkodó tisztában van azzal, hogy ha igaián belterjes gazdálkodást akar folytatni, ha haainot hajtó beruházásokat akar észkózolni, aat csakis abból az olcsó lókéból teheti, amit földbirtokára törlesztése» köteson alakjában felvesz A gaadakózdnségnek utbeigatílást vélünk adni, ha felhívjuk figyelmét az immár koiel 20 év ola fennálló és ai egéaz országban elónyosen ismert .Ingatlan te jelzálog forgalmi intéaet*-re (Budapeal, VI. Váci-kórul 39.), mely intézet földbirtokokra a becsérlek háromnegyed téliéig, három áa félaiáialékoa készpénzkölcsónöket eszközöl ki t)5 évig terjedheti torlesstésis. A gazdaköiónaég eareinek eliameró levelei tanúskodnak arról, hogy ai intézet minden egyea ugv lebonyolítása a kölcsönt igényli legteljesebb megelégedésére történt. Levélbeli tudakozódásra díjtalanul válaszol az intézet tulajdonosa: Gurré Ferenc.
Bajok ass Iparfelügyeletben A .Műszaki Világ* jelenti, hogy vidéki városaink számos ipartelepén hallatlan állapotok uralkodnak a munkások életbiztonságát és jólétét illetőleg. A hivatott ipar-felügyelőség pedig — tőle telhetőleg — mindent elkövet a bajok elhárítására, de az ipartelepek tulajdonosainak egynémelyike a legnagyobb nembánom-sággal fogadia a hatósági közegek tisztasági és védelmi intézkedéseit. Innen vannak a na|i-nap utáu bekövetkező gépkezelési és helytelenül Ingaualositott gyárUznmi eljárások következtében beálló szerencsétlenségek. Nagy baj az. hogy n kerületi iparfelügye-lők vállaira — az iparlelügyelct szoros keretén kívül eső — számos más teendők nehezednek, ami az ipartelepek gyakoribb ellenőrzését egyenesen kizárja Kmellott az egyos kerületi iparfelllgyelóségek személyzeti létszáma a leg- és legminimálisabb, ugy hogy a helyettesítés kéidése a legtöbb kerületben megoldatlan.
I osztályú .
II.
Szliács acélfürdő.
F.gyedttl la mart vaahöforráa, gazda.- asénaav-b^^bmm tartalommal. i i i
Izizid májúi IB-tol iziptimbír 30-áIg.
Felülmúlhatatlan tinii|iajié|, aápkár, ijl kajak, kátftriaa-
il Idegkajak, lélllál ellen, átszenvedett betegség és crós munkásság után. Fürdónrvos :
Dr. BHORER ALADÁR, hlv. fürdöorvoa.
IHúzás Bécsből 9 óra. északról Oderbergen át 5 óra, óéiról Budapesten át szintén 5 ora. tlllálira iiiilkul filri|álllk minden nagyobb vasúti állomáson vannak kifóggesztvo. ki-meritó felvilágositást éa prospektust, utaaáa, valamint lakásf kedvezménytől (az eló- és utóazezonban) slb. ad a
Fttrdölf aifatősif Billáo aon (Zólyommegye.
d a
Könnyen elhordható helyen I. osztályú erős bükk ós o»er ölfa eladó. A biUk kiválóan alkalmas kefegyárosoknak, székeseknek és oserbognárok-nak. A cser müfának is alkalmas.
Ára erdóben, helyszínen álvóve erdei ölenkint
34 korona 28
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető :
Vádjagy: „Horgo.yl\'
ALiniment.Capslci comp., a Horgony-Pain-Expeller
rdtláka
ogy régiónak bizonyult háaiaier, mely már sok áv ola legjobb fájdalomcsillapító «sernek bizonyult kísiványnál, otáinál áa aiegkülá-saknái, budórtsóláskeppon használva Figyelmeit« téa. Silány hamisítványok alt bevásárláskor óvatosak legyünk áa csak olyan Üveget fogadjunk el, mely a „Horgoay" gyöt 4a a Rloktsr o4gj«gyiám«l elÜ-
Ara üvegekbon "váí min
den gyógyszertárban kaphatí. — Főraktár: TOrlk iizaaf gyógy» te ráainél, Budapest.
tott dohaiba van cao magolva K -.80, K 1.40 is K 2.- 4a
iróiruerttri u jmr oroiiitiku",
l\'rágában, Kliaabethsti
Mindennapi arétkiildós
IftSIIillU", ■
neu. ■
Be van bizonyítva,
hogy az utcai falragaazokat kevés embe \' olvassa, inert lilka ember töltheti az idejé utcai plakát olvasással. A kultur államokban az újság a fó hirdetési eaakói. On olcsó pénzért hirdethet Zalamegye legrégibb újságjában, s Zalát KttilSnyban.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOIHÁN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt
Szabadalmazott Bohn-fáU termá-
■>«Ws vörba fedáloaeráp.
*•"" BOHN nagykikindai cserepe
legjobb minőségű fedélcserép legolcsóbb
- árak mellett. —
Tessék árjegyzéket kérni. Képviselők kerestetnek.
BOHN TÉGLAGYÁR NAGYK/K/NDA.
9 ft
Nyomatott a laptulajdouos llj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1909. MÁJUS 24.
48-IK. ÉVFOLYAM, 41. 8ZAM.
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
MilJilanlk hétfőn ét ciUtörtök&n délben.
Elonzattat ¿rak: Kgin ívre 10 korona, félévro 5 korona, n.igycíMvra 2 korona 60 fiit. - Egy*« aitm ára IO flll.
PÜ9ierli«tltt; l»r. Villányi nenrlk.
Fcloli\'n »lelkesítő : K«>rtéMB JiÍKM«r.
Khtilju : a ■urk«>al<aéi.
Szerkesztőiig ét kiadóhivatal ládor-utca 7
Hirdatéaok dijxabia tiarlnl.
A városok kongresszusa.
Irta: 080ÓR QA8PÁR.
Most folyt le Budapesten a magyar városok két napos kongresszusa, melyen városunk is képviselve volt Az ország székes fővárosa látta vendégül a haza másfélszáz városának küldötteit, akik Budapest ragyogó közgyűlési termében azért sereglettek össze, hogy a nemzet szivében impozáns konven-tikulumon keltsenek országos érdeklődést képviseltjeik, a magyar vidéki városok elhanyagolt sorsa iránt
Üdvözölnünk kell az országos kongresz-szus gondolatát. Bárcsak régebben vetették volna föl s ismételték volna meg minél sűrűbben. Mert solioi másutl nem igaz annyira a közmondás, mint ebben az országbim: téma gyermeknek az anyja sem érti szavát." Itt kiáltozni, lamentálni és demonstrálni kell unos-untalan. Az egyetlen, agyonbeeózett központ, Budapest, kivételével, a városok ugy-szólváti mostoha gyermekek voltak állandóan A faluról ínég csak történt elég sűrűn központi atyáskodó gondoskodás, ám városaink ügye-baja, fölleuditésük gondolata önként noha sem jutott eszébe senkinek. Ezeknek a magyar hamupipőkéknek kérvényezni, depu-táoiózui kellett évekig néha egy iskoláért is. Minden csak a fóváros volt, Budapestbe dugtak mindent, ott centralizáltak mindent s azzal szívattuk föl minden tápláló erőt a vidéki városok organizmusából, szellemi, anyagi téren egyformán.
Ilyenképen megcsinálták a valóban világcsodájának beillő nemzeti fővárost, de százados elmaradottságban hagyták tengődni a másfélszáz vidéki elfeledett magyar várost. Szivet adtak az országnak hatalmasat, orósen lüktetőt, vérbőségben szinte túltengőt; ám ugyanakkor elhagyták senyvedni, sorvasztó vérszegénységbe sülyedni az egykor oly virágzó vidéki emporiumokat. Pedig sehol Európában nem volna oly fontos egy oróteljes virágzó vidéki város-csoport, mint éppen nálunk. Ók volnának egy-egy nagy terület természetadta fókusai, melyek vonzanák, együt-tartanák s minden téren helyes irányban vezetnék a maguk vidékét. De ehhez imponálni is kellene tudniok s minden tekintetben vonzó erővel is birniok. De vájjon mi vonzzon ina vidéki városaink legtöbbjéhez, a vidékről ambíciót vállalkozó tőkét, munkakedvet, sőt csak mulatókedvet is?
Ugyan van-e bennük, kis kivételével, valami csábító, vagy lekötő erő s nem-e az „egyetl»n Pestre" gravitál, törtet minden, figyelombo sem véve dolgozni, vagy szórakozni vágyó kedvében a tulajdon szűkebb pátriája s/iókvárosát? Félszázad alatt csodamód fölcivilizálódtunk, még a parasztjainak is : már P\'idig a civilizált népnek igényei vaunak. Valljuk bo, ez igényei, melyek jogosak.
emberiben, az alakításban elvász Jézus isteni fensége, természetfeletti ereje s uem marad más a szemlélő előtt, mint az ember. Túlnyomó bennük nz emberi érzés, a színészi póz s nem egyszer lemjtólag hatnak az eszmei tartalom által felemell lélekre, mely a képekben az isteni érzésnek, természet felett működésnek reprodukcióját várja, s csak az emberit kapja. LTTKAOI JÓZSEF.
a legszerényebb mértékben is alig-alig elégíthető ki vidéki városaink legtöbbjében.
örülünk, hogy végre öntudatra ébredtek s jelen kongresszusukkal épp erről akarnak tanúságot tenni országuk közvéleménye előtt. Hogy t. i. haladni akarnak a korral. Napirendjük összeállításiból látjuk, hogy helyes utján indultak meg a haladásnak : anyagi erejüket akauják legelőbb is rendbe szedni, megizmositani. Enélkül háztartásuk s hitelük megalapozása nélkül egyet-lon lépést sem tehetnek előre Mert a százados elmaradást most már igen nagy anyagi áldozattal lesznek képesek csak behozni.
Azért voltak must együtt a városok, hogy kiáltsanak minél nagyobbat, akkor alkalmasint meghallgatják őket és alaposan segítenek rajtuk. Az eddigi alázatos kérvé-nyezéssel. kilincselő depuláció/.ással hagyjanak föl, mert szemérinetes koldusnak üres a tarisznyája.
Hock János felolvasása.
Az Uránia tartott pénteken este előadást a Polgári Kgyletbeu. Hock János, kőbányai plebáuos. országos képviselőnek az l!r Jézus c. darabja került előadásra. Kgy trilógia része e darab, melynek első részét a Megváltás s utolsó részét uz Ur Jézus a társadalomban képezné. Az est sikerét kétségtelenül az a körülmény biztosította, hogy Hock János maga jött el darabját felolvasni. A darabról dicséret nélkül alig szólhatnánk. Ha mélyébe nézünk, fenséges eszmék, tömör gazdagságban egymást követő magasztos goudolatok egész sorát látjuk Hock darabjában. Egy isteni élet megragadó epizodokbau eltelő éveit adja elő. De a bibliai adatok őszinte alkotó részeiből oiy csodás, megkapó és lebilincselő egészet szó, hogy az a figyelmet fnlytonnsan ébren tartja. Azonban a darabnak kétségtelenül az a szubjektív felfogás ad irodalmi értéket, mely Hock János eszmében dus lelkére vet világot. Itt már Hock beszél az ó teljes originalitásában, lelke sugallatából, mely beszéd miuden szava megkap, megragad, felemel 8 ezek a goudolatok átvonják az egész darabot az egyéni tulajdonság e lelki zománcával, mely azt csillogóvá, gyönyörködteti* é s tanulságossá is teszi. Különösen megragadok Veronika keudójéuél mondott szavai, melyek h női szív részvétéről, e részvét nagy ereiéről szólnak a társadalmi bajokkal szemben. Kgy szóval Hock az Ur Jézusban is az volt, a kinek az ország megismerte s ismeri. A mi a felolvasást illeti, az határozottal! művészi volt. A hang egész kolora-turájával festette a darab érzésváltozásait. 8 az az emelkedett, majd eső hang ugy belevitte a lelkekbe » különféle érzést, a mint a felolvasó maga akarla. A felolvasást illusztráló képek mind tiszták s művészi kivitelűek. A klasszikus mesterek halhatatlan alkotásai szolgáltak az esztétikai értékkel bíró tartalom hatásos és érzésteljes szemléltetésére. Csodás együttesbe forrt össze ilyképpen alak és tartalom. Osak a mozgóképek ellen lehet és kell is kifogást tenni. Ezekben már nagyon sok a színészi vonás, annyira, hogy itt sz
Nagy Endre Cabarotje.
(v.l Bár sok Cabaret honos Magyarországon, igy kezdte Nagy Kndre couféreuce-ját, mégis be kell vallanunk, hogy hazája a Oabaret-nek nem Budapest, hanem Párizs. Ks hogy a francia esprit iránt mingyárt le is rótja hódolatát, francia coeho-neriet adott elő, melyet a közönség uagy része nem érteti meg. Aztán következett a szellemes kétértelműségek egész sorozata melyektől ma már nem hűledez a közönség, mert hát ideg gyönge a társadalom és gyengeségből jóváhagyja a kétértelműségeket is, miket azonban csak egyféleképen lehet elérteni.
Nagy Kndre kitűnő, szellemes conférencier és uagy előadó művész; az egész cabaret előadást az ó conlérence-ja tartja össze. A pninteket kitűnően kezeli. Fereucy Károly, a nagyhírű chansosier, az ó méltó partnerje. Az aktuális, társadalmi és politikai voualkozásii dal az ó ajkán műtermékké válik.
Fábián Kornélia, „a vigszinháznsk volt vsls-mikor tagja, azért uem tud szavalui, aztán a vig-operához került, azért nem tud éuekelui, legutóbb a Nemzeti Sziuháznak volt tagja, azért énekelve szaval és legjohbau érti a lipótvárosi jargont\'. Egészben véve pedig stárja a társulatnak. Méltó társai Német Juliska és Szász lloua.
Megemlítésre méltó Sajó Géza is. A közönség jól mulatott és sokat tapsolt.
JEGYZETEK A HÉTRŐL. •
(Aminek még a terve is örömet okozott. Könyöradomány gyiijlcsek. — Újságcikk, melynek cim szedése mindig „áll". — A
szinházügy szerepe a nyomdai életben.) »
A Zalai Közlöny csütörtöki száma újságolta a szegényház tervének hirét A híradást örömmel fogadiák olvasóink, merte tervvel a közönség régi óhaja valósul meg és az újságoknak usgyaii „kihasznált" témája kerül le a napirendről. At újságoknak bizonyára vigaszul szolgál, hogy ameunyi rosszat irtak mér Nagykanizsa város\' régi, vagy helyesebbeu jelenlegi szegényügyéról ép oly sok jót írhatnak
a reformról, melynek részleteit érdekkel várjuk. *
Ha már a szegényügy emlitéséuél tartok, nem mulasztom el megemlíteni a város közönsége köréből mind gyakrabban felhangzó panaszt, mely összefüggésben van a szegény üggyel. Több oldalról közlik velünk, hogy a város pénzintézeteit, nagyobb kereskedő házakat és gazdagabb magánosokat idegeuból. idevetődött kétes Hiistenclák zaklatják könyöradomány gyűjtő ivekkel. Ezer és ezer jogcímet találnak a pumpolásra.
-
ZALAI KÖZLÖNY
MAJD8 34
A betogség minden képzelhető (a|táját, koholt családi tragédiákat, mindenféle hazugságot felbasiuálaak pumpolásí céljuk elérésére. Sokstor hatósági engedéllyel koldulják be s várost, de legtöboyíre anélkül. A közönséget roppantul mole—táljs ez a stélbámos-ságrs alapitott hadjárat. Ép ezért a reudórség pártfogásába si\'.nluk ezeu Ügyet, melyet skkor láluuk msjd s rendórségtól támogatva, ha még az eddiginél is kevessbb könyöradománygyűjtéare sd engedélyt és hs kettőzött figyelemmel kisérve az eugedély nélktll koldulók seregét, kikuek tolakodó és goromba magatartása immár lürhetetleu.
Aki járt valaha ujságuyomdábau az tudja, bogy a lapoknak rovat cimei, mint Tárca Hírek, Irodalom és Művéstel, KgyesDletek. Közgazdaság és a többi — nem lesznek mindig újból kiszedve, mert a címszedéseket s szedők nem osztják Bzét, hanem mint nyomdsnyelven mondják — s szedés állva marad. De nemcsak s rovatcímek állnak a nyomdában, hanem olyan cikk címek is, melyek nagyon rövid időközben visszatérnek. Mikor s város uemrégibeu villamosügyi tárgyslásokst folytatott, akkor állandóau ez a címszedés állt: A villamoMigy. Ilyeu állandó elmek még Nagykanizsán : A drágaság, A szegéuyUgy, A főgimnázium építése és az utóbbi években: At állandó színház. A legutóbb említeti kérdésben oly sok cikk jelent ineg. hogy a cikkírók és a szedők kötött már bitouyos hallgatólagos megállapodás történt egyes szavak rövidítésére nétve. A cikkíró nem írja at egyes szavakat és „slagvortokal", banem rövidíti At Qgy oly ismert már a legkisebb stedóinss előtt is, bogy játszi könnyűséggel tqjti meg a cikk rövidítéseit, mely nagyjában igy csoportosítható:
Az á. st. Az állandó színház ; Ny st. Nyári színkör; K. Köazinház; sza szinházslap, K szi. Kövessy szinigszgstó; 0. p Qres padsorok; sz. b. stinügyi bizottság; sz. I. »tioháuálogató; b. u. bizottságok útvesztője; vv virágvasárnap; o. operette; d. dráma; pr. primadonna ; s st. b. e. dr. 0 L. a stinügyi bizottság elnöke dr. Oszterhuber László; dr. P. ny. dr. Pillitz nyilatkozata; dr. L. dr. Lóké; K. K Klek Krnó; II. J. tz. b. I. Raduai Jenő stiuQgyí bizottsági tag.
Etek nagyjában atok a praktikus rövidítések, melyek st idők folyamán a szintlgy gyakori tárgyalása következtében kifejlődött a cikkíró és a nyomda kötött. Sióval, minden tisitázódotl, csak a kérdés lényege .lóg még a levegőben\' : Mi kell állandó stiubát, vagy nyári stinkör? , . .
Anonimusz
HÍREK.
Tisztasága 10.000 koronával
stsvaloltalik.
A kenyhában éa házban
■atadMi, ami «fráltaláhaa »«abaM 4a U Uthat«, aaakb
scuckt unuiuppuánl
ttMtitank. ■ uipru «Ttlaad.k«. át folytatott btkatá 1* latkUamarataa (.nulmáoyoaáuak •r.Jniaj*. HmAik], r«ndklvOU, ««avatott ti.1t. <• mant mln.l.n kán» k.t.rákt&l. Oo.á atlkál kaamálhatO tahál nladan tUatltáai tálra, mt( ott U, hol kOBÖDaáfM „ifpu \'«!■»«• 4Ja a aaolgál«tot mi k 010.0« ga»*aa»«t
•aQk«á(«lt«uk.
□□□□□□□□□□□□□
— Királyi kitüntetés A király, mint a hivatalos Isp siombati száma közli Hoffinsnn Mihály budspesti lapsterkenitőt a királyi tanácsosi cimmel tüntette ki. — A kitOnletelt néháuy éven ál Nsgy-kauizsáu mDködött mint s városi fogysszlási adóbériőség tisztviselője, lnneu Hudapestre ment, abol sz „AdóOgyi Szak lap "-ot szerkesztene és több könyvet írt az adóügyről.
— Miniszteri biztosok A helybeli felső keresk. iskola érettségi vizsgálatain a vallás- és köz-oki. miniszter mogbizásából Zorn Vilmos dr. uyug. ktr. jogsksd igszgató, a keresk. miniszter megbízásából Heltsi József miniszteri biztosok fogusk elnökölni.
— A magántisztviselői munka jutalma
Stolzer Zsigmond magántisztviselő 27 év óts vsn slkslmszásbau Schwarz és Tauber nagykanizsai
gyarmatáru nagykereskedő cégnél, mely idő alatt tolzer buzgó es lelkiismeretes működésével a cég főnökeinek legteljesebb bizalmát vívta ki magának. Stolzer érdemes működéséről a soproni kereskedelmi és iparkamara is tudomást szerzett, mely ót felterjesztette a kereskedelemügyi miuiszteríuinba munkáiénak kellő elismerése végett. Mint értesülünk, a kereskedelemügyi miuiszter elismerését fejezte kí Stolzer működése felett, melyet elismerő oklevélben fogusk uéki átnyújtani. A nagykanizsai magáutiszvi-selók egyesülete tegnapi választmányi gyűlése is értesült Stolzer munkájának elismeréséről és a jelenlevő Stoliert a megieleut magántisztviselők kollegiális jókívánságokkal halmozták el.
— Esküvő. üyürky Sáudor bonvédhsdusgy szombaton tartotta esküvőjét Závody Margittal. Závody Albio kir. kúria biró nagykanizsai törvényszéki elnök leáuyával. A polgári házasság kötésnél Percei Dezső volt belügyminiszter és képviselőházi eluök és Gyürky Gyula földbirtokos voltsk a tanuk
Asttslos Dezső nyug. főhadnagy szombaton vezette oltárhoz Gogl Kilát, Gogl Lajos biztosítási főtisztviselő leányát Nagykanizsán
— Katonai emlékünnep. Száz éve auuak, hogy néhai Károly főherceg Aspern mellett diadallal mérkőzött ineg a nagy Napoleonoal, aki ót mindig magához méltó ellenfélnek ismert. Kniiek a dicső haditettnek emlékét ünnepelte Nagykanizsán a 4S. gyalogezred és a 20. honvédzászlóalj. Az ünnepélyre személyre szóló meghívókat kaptak a helyben és a kórnyéken tartózkodó Urtslékos hadnagyok és hadapród tiszthelyelesek Az ünnepély szombat röggel 8 órakor kezdődött a Kálonarélen. hova a katonák teljes diszbeu vonultak ki. A közösök Fiuk alezredes paraucsuoksága slstt, a honvédek Kövesdi lloér Gusztáv alezredes parancsnoksága alatt. A felállított sátorban tábori misét pontifikált Bécsi Vazul ferencrendü áldozópap és hazafias szent beszédben méltatta a nap jeleutóségét és buzdította a katonákat hasonló hősiességre. ügy a közösök míul a honvédek 3—-H dísz-lövést tettek, mire az ünnep véget ért.
— Uj megyei tisztviselők Ozetíe Károly elhalálozásával megüresedett árvaszéki ülnöki állásra Hatni II. oszt. árvaszéki aljegyző választatott meg. tz uioniiau rendszeresített árvaszéki ülnöki állásra Fangler liéla II. oszt árvaszéki aljegyző választstott ineg. Az igy megüresedett helyre Dr. Hriglevics Károly III. oszt árvaszéki aljegyző, ennek helyére Szeliánszky Nándor III oszt. vármegyei aljegyző, eunek helyére Polgár Kurenc árvaszéki ideigleues aljegyző választatott.
— Gyáazrovat Szombaton helyezték örök nyugalomra néhai Dolmányos Ferenc helybeli állami tanító özvegyét szül. Kovács Szidóniát. A temetésen az állami tanítótestület testületileg vett részt
— Egy csendes ember halála. Kgy csendes eiuber, akj nem sokat hallott a világ zajából, akire nézve haughullám uem létezett, halt meg hirtelen folyó hó \'20-án reggel. Ssherz Henrik inagáuzó volt. Mikor csütörtökön reggel mosakodott, hirtelen rosszul lelt és pár perc múlva meghalt. Szivszélűlés okozta halálát. Felesége is siketuéma és ezelőtt IG évvel miniszteri engedélylel kötött házasságot Scherz Henrikkel. Az özvegy asszouy tehetséges női ruha szabóuó. Férje halála egészen lesújtotta a szánaloinrs-mélló asszonyt, ki most elvesztette életpárját és egyetlen társalkodóját. — Scherz Henriket pénteken (emelték uagy részvéttel.
— Egyházi hangverseny Szombaton d. u. a felső temploinbsu s főgimn. zene- és énekksr többek közreműködésével egyházi hangversenyt rendez. A jövő számunkban már közöljük a hatalmas műsort melyre művelt kflzöwégűiík érdeklődését felhívjuk.
— A helybeli felső ker. iskolában st
ez évi írásbeli érettségi vizsgálatokat jun. W— 7, a szóbeliekét 16 — 17. napján tartják meg.
— Az Országos Néplap. Dobrovlcs Miláu orsz. képviselő lapiának első száma megjelent. A Isp tipogrsflájs s modernség nivójárs emelkedik fel. Dr. Kslmár Béla mint felelős szerkeztő írta a vezércikket, melynek tauácsadásait helybenhagyhatja. Van a lapnak képes melléklete és élclapja is. Klófizetési ára évenkiut 4 K köztisztviselők, fóldmivesek és iparosok számára A Néplapnak uj útjára sok stereu-esét és elófitetót kívánunk.
— Istentiszteletek. At itr. templomban a pünkösdi ünnepekkor f. hó 26-én, keddeu és 26-án, szerdán, az esti istenlisztelet fél 8 őrskor fog megkezdődni. A péntek esti istentiszteletek továbbrs ia 7 őrskor kezdődnek.
— A magyar kultura ünnepe Szép űunepség színtere s mai napon Drávavásárhely nagyközség. Ma szentelik fel ugyauis nagy ünnepség keretében a drávavásárhelyi áll. népiskola zászlaját, mely üuuepélyen részt vesz Zalaegerszegről a főispáni család, s magyar tanügy, a magyarosítás sok lelkes barátja A zászlóanyai tiszteséget gróf Batthyány Pálné Psliui lukey Valéria fogsdts el.
— A Nagykanlzeal Magántiaztvieelők Egyesülete vasárnap délelőtt választmányi üléat tartott Kperjesy Gábor eluöklésével. Klnök bejelentette, hogy a Duuántuli pénzintézeti tisitviselők egyesülete (Ksposvár) városunkban helyi biiottságot akar létesíteni. A választmány többek hoztástóláss után egyhangúlag kimondolts, bogy az uj egyesülés ügyét st egyesület nem pártolja, mert ebben a magántisztviselői szolidárítá-s meglszulását látjs A pénzintézeti tisztviselők ügyét s usgyksnízssi magántisztviselők egyesülete teljesen kielégítően támogstja és is s msgs részéről nem segiti elő sz uj egyesületet. A határozatot átiratban fogják közölni s kaposvári egyesülettel. (Kmez ügyről a napokban mi is ily irányban mondtunk véleményt. — Szerk.) — A Magántisztviselők Országos Szövetségének bslstoni üdülőtelepére (Hala-tonberény) pénzbeli segélyt szsvszott meg a választmány. — Junius 12-én kaii összejövetelt tsrt at egyesület.
— Anatómia a clpéeziparban A oipész-ipsr az utóbbi években rendkívül fejlődött. Különösen nagy haladást jelent, hugy előkelő cipész cégek a láb anatomíá|ánsk megfelelően készítik a lábbelit. Ennek a fontosságát megfelelően bizonyítja Miltínyi Sándor és Fia nagykanizsai cég lapunk mai számá-bau megjelenő hirdetése, melyre felhiv|uk olvasóink figyelmét. Kevés vidéki város rendelkezik ily régi jóuevü céggel, inint Miltényi cég (űzletalspitás 1877. évben), mely nem elégszik meg eddigi uagy sikereivel, hanem igyekezik oly uiitásokat is meghouositaui, melyek még a fóvárosbau Is osak elsőrendű műho-lyekl>en találhatók.
— Temetés pap nélkül. Koraj Istváu felsómuraközi földinives a „Muraköz\' hasábjain panaszt emelt Králics Báliul szeleucesi plébános elleu, amiéri a lelkész Korsj feleséget uem akarta elteinetui. A megvádolt pap ínég uem nyilatkozott.
— Merénylet egy tanitó ellen. Teke Lajos itiárosi tanító a minap Nagykanizsán időzött, ahonuan este visszatért Ihárosberéuybe. Innen gyalogszerrel telte ineg az utat Ihárosba Kz lett a veszte, mert az éjszakai sötétségben megleste valaki az uton és orozva rálőtt. A lövés talált, sörétek a lauitó jobb karját roucsolták össte és súlyosan megsebesítették mellét is. Tekét at uton estméletlen állapotban találták meg az arra járó emberek, kik hazaszállították lakására, abounau még az éjszaka bevitték a Nagykanizsai kötkórhátbs A meglőtt tsuiló sebei halálosok, mert több serét a tüdejét is átfúrta. A csurgói cseudórség a tegnapi napon letartóztatott egy ihárosi legéuyt, aki ellen alapos gyauu merült föl, hogy ó lőtt rá Tekére. Azt hiszik, hogy ezt a legényt ugy bérelték föl a gyilkosságra. A balállal vivődé tauító iránt hívei közölt nagy a részvét, annál is inkább, mert Teke vőlegény voll és pOtiközskor lelt volna az esküvője.
— Dohányzók figyelmébe. A Jscobi Autinicotiu hüvelyt s dohányzók snnyirs kedvelik, hogy soksu utánozzák, de jóságát elérui senki sem tudjs.
MAJOS 24
ZALAI KÖZLÖNY
— Koszorutpótló adományok F. hó 20-án «thuuyt Bchert Henrik ur iránti kegyelet jelóQl koszoruinegváltás ciinéu sdoiuáuyoztsk ; Sebez lleurikné 10 K, Földesné Sebért Eli», Uergolyné Scherz Berta, Jóuás Sáudorué, Horsodiué Lengyel Kornélia éa Obhlidál József 5—6 K. 8auer Ignácué, 4 K 4« Samuely Teréz 2 K. összesen 41 azaz negyvenegy koronát. Izr Szent Kgylet.
— Munkáaok aportegyesülete A nagykanizsai azervezett munkások szaktanácsa elhatározta, hogy munkás sportegyesületet létesít. Az uj egye-aDlet neve: „Lassallo*. Tegnap már megkezdték a működési.
— Céllövés éles töltéssel. A helybeli honvédezred s szokásos helyen f. hó 2G-án és 27-én hsrcszerll céllövés! tart. Kz alkslommal 3 Km.-uyi távolságban való tartózkodás életveszedeleniiuel jár.
— Vasúti munkások gyűlése A Déli Vasút szervezett munkásai vasárnap délutáti gyűlést tartottak a líesiiigi sórcssruokbau, melyen kevesen jelentek meg. A gyűléseu Oservenks Miklós budspesti agitátor beszélt.
— Elgázolta a vasút. Ssitos Mihály kis-szabadkai 12 éves flut s 21 én d. u. :t órakor Csáktornya íelól Kisszsbadka felé uienó tehervonat elgázolta A súlyosan sérültet a helybeli közkórházba szállították.
— A raulatótanyan. Kgvik Itákóczy utcai inulstótanyán két leány egy falusi löldmivestól 350 koronát ellopott Így jelentette s károsult s rendőrségen A rendőrség s pénzt s belyszíueu megtalálta és sz ügyet áttette sz ügyészségre A mulató tulajdonosát feljelentették a pénzügyi hatóságnál engedély nélküli italmérés miatt.
got idézzenek elő. Mindamellett a helyzet ilyeu formájában uem igen lehet állandó s szép kilátásaink lévén az uj termesre, bár ma még csak felfeMT haladunk, hizton reméljük, hogy az árak csakjtalbtr ismét normális színvonalukra esnek vissza, yr
Lisztáraiuk természetesen szintén, \'\'rendkívül magasak, mert hisz csak itt is s nvor>áuyag beszerzési ára szolgálhat elsősorban alapuld Különös azonban, hogy szokatlanul magas árpr mellett is liszt-kereskedőink élénk keresIrtet/Oanusitanak s hogy — talán helyesen — az/rfmelkedésre spekulálnak, bizonyítják a lisztuek lyílátáridóre jegyzett — at azonnalinál aránylag ilfsgasabb — árat
S iniutha tahiifi közönségünk jóléte az utóbbi idóbeu javult vo^a, most a 40—43-as bázisoknál annyi fehér lüiflei vásárolnak, hogy a malmok csak nehezen ludfík a szükségletet kielégiteui, mig barua lísztekben/fiorrihílís raktár van st ország minden részébejT Kitel szemben a megelőző években éppen fordjKa volt. nagy fehérlíszt raktár és semmi barua-liyf készlet.
/ Hiztou hihető azonbau. hogy az uj termést illető jóreménységeink valóra vállnak s igy a gabonában, míut a lisztben is a jelentékeny árcsökkenés elkerülhetetlen.
Az országos Iparegyesületi igazgató kitüntetése A klrálv. mint a hivstslos Isp vssár-iiapi száma közli, U e 11 é r i Mórnak, az országos ipurugyesület igazgatójának ipari téren szerzett érdemei elismeréséül s harmadosztályú vaskorona rendet adományozta A kitüntetés a hazai iparügy lelkes vezéremberét érte, ki mindig kivette részét s külügyről valahányszor sz iparosok érdeke került napirendre
A balatonvidéki vasút megnyitását junius 10-ére tervezik. A vonslmenti lakosság már készül s megnyitó üunepségre, tuelyre több uotsbilitás éa országgyűlési képviselő is megérkezik.
Fizetésképtelenségek Fiuk Ferenc Csáktornyái vegyeskereskedő, (Jrűnfeld I. sümegi poszté-kereskedő fizetésképtelenséget leluntetlek.
Ipari munkások mentőtanfolyama Zalaegerszegen junius 8-áu és !l én a budapesti meuté-egyesűlet ipari inuukások részéVe laufolyamot tart, melyre a kerületi iparfelügyelóuél kell a résztvevőknek jelentkezni.
••\'• \' - ;f JcI» í
A Bór- és Llthion-tartalmü
Salvator-forrás
kllünó tlkarnl husnllUHk veeebajoknát, a húgyhólyag hán-talmalnál 4< kötivénynél. • ezukor-betegségnll, amásztáal é, léleg-z4slazervek liurullsinál.
harangot és egyházának az orgona-alapon kivűl örvendetes anyagi helyzetet teremtett, de családi körülményei miatt másképp uhui cselekedhetett.
Távozása uagy veszteség a passaici egyházra is, mert iniut a nevezett egyház első lelkésze, minden idejét és tehetségét a hivők lelki goudozása és az egyház felvirágoztatására áldozta Kuthy tiszteletes távozását maga a passaici magyarság is sajnálja, mert annak társadalmi életében is, mint hazaBas érzésű magyar pap, a magyarság javára és érdekébeu felejthetetlen áldásos munkát végzett
- Mindezek után tehát önként érthető, hogy Kuthy Klemér lelkész távozását, a legmélyebb saj-nálatlsl vették miuden oldalról tudomásul. Mint passaici lelkész utolsó bucsu beszédét a folyó hó 2-án megtartott istentiszteletet alkalmával intézte a hivekhez, inely alkalommal a más valjítsu térlUk és nők is sokan jelelitek ineg a templomban. Prédikáció után az egyház gondnoka (iyűugyósi Lajos, megható beszéd kísérőiében dísz-okmányt uvujtott át az egyhát nevébeu a lelkésznek. Az okmány átadása után különböző értékes emléktárgyakat nyújtottak át a tározó lelkésznek. >
Ugyanaznap este a pissaicl összes egyleün kebeléből alakult és a magyarság ügyeit iu<etó „Nagybizoltság* a távozó lélitész tiszteletére/ díszközgyűlést tartott moly Tiszt. Kuthy Kleméinek a magyarság érdekélten lett ilagvbecsü lánmozásaiérl jegyzőkönyvi kivonatban mond koszoneuVes méltatta muukásságát. VégUl a nagy bizottság felkíri a lelkeszt. hogy az ó-hazába utazva, alkalomadym látogatna el személyesen Budapestre és ott a pyT-aici magyarság nevében a nagybizotuág megbízásúi keresné fel a szabadság harc élő tanúit az ttregytnvédeket és adun át részükre 20 dollárt, azaz \'\\jn> korouál, mint a passaici magyarság kegyeiele« adományát. Lelkész a megbízást örömmel fogaivá, átveszi a magyar pénzre beváltolt 125 koronát s megígéri, hogy az összeget az öreg honvédekufck mndóhh kézbesíteni fogja.
hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
TuamUiI lluiu •■•■itkaiSI
Vti|«i«N tintát
*•*>»•-/.•»<<■«, .íj/..(.,/.,-ra« WM-il»«!
V. «kMndr\'i I n
i ■•mKmy-a

i r níiinr
LL UlLIÜL cigarflttahüvflly
mindenütt kapható.
MÍZ6AZDASAG.
G-abona és lisztáraink.
/ i A/társadalom legszélesebb rétegét érintő fontos ügybeiy mint a gabona és liéitáraínk. szakértő kézből n/következó sorokat kaptuk, melyet minden mcgi/gyzés nélkül közlünk:
/ A kózeliimlt háborús hírei okozta magas árak galmua s lisztpiacainkou mindeziileig nem hogy estek volna, sót a tőzsde jegyzései szerint az irányzat — a (Vetések sok helyütt kedvezd tolta ellenére is — napról-napra szilárdabb. A inalniuk fedezeti kereslete tniiidnagyobb s ezzel szemben a kínálat oleuyészóen /\'sekély. Akár mesterséges visszatartása a gabonának, akár nagyobb ntérvü gabonahiány következtében, a csekély kínálattal szemben álló nagy kereslet az árakat rendellenesen felhajtotta. Khhez járult még néhány körülmény, melyek érthetővé teszik a nagyon is szilárd irányzatot. A megelőző évek gabonatermése u. 1. a mull évben annyira felemésztődött, hogy az uj termésből mindjárt nagy mennyiség került fogyasztási szükségletre. A gtbonakészlet tehát csekély annyival is inkább, mert mint értesültüuk, néhány budapesti és Wieu i cég nagy mennyiségű gabonát vásárolt össze, hogy sztal mesterségesen s kínálatot megszorítva, saját előnyükre alkalmas idóbeu válsá-
2799/t. k. IDŐD.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint tkvi hatóság közhírré teszi, hogy tioldmann Iguáoz és a iiagykaui/sai takarékpénztár csatlakozott végreh^jta-lóknak özv. Kohn Méné ugy is mint kk. Kohn Margit, Anna és Karczag Dezső I. t. gyámja végrehajtást szenvedettek elleni 1300 kor. ás jár. illetőleg 2»:mi kor. 09 fill. és jár. s a még felmeqtfendó költségek iránti végrehajtási ügyében a n agyUbizsai kir. törvényszék területéhez tartozó s a pacaai 1247 sz tjkvben r 37 hrsz. ház, udvar és kert H799 k. becsértékben Deulsclt Itoza férj. Uoldmaun Iguáctné utóaiáiiUu folytán 1909. évi junius hó 02 napján d e. 11 órakor Pausa községházánál Dr. Dános Mór és Aczél Pál felperesi űgjrvédek vagy helyetteseik közben jöttével megtartandó nyilvános bírói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár 9515 kor..
Az árverezni kívánók tartoznak a kikiáltási ár
IO\',„-ál készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A kir. törvényszék mint tkvi hatóság.
Nagykanizsa 1909. május 17-én.
Kuthy Elemér Passaici ref.
lelkész hazajött Palinba.
Az „Amerikai Magyar Népszava" következőd tudósítást küldte a ./<alai Közlönynek" Kuthy Klemér/ ról, akit egy alkalommal a helybeli reformált» eklézsia is meghívott megüresedett papi székébe; /e Kuthy amerikai uljára határozta el magát.
Az amerikai magyar ret. egyházmegyének lelkészi kara. köztük különösen azok, akik az amerikai egyházmegyének megslakilásáu és az egyházmegye megszilárdításán lankadatlan buzgalommal muukáwod-lak uapról-uapra fogynak A nagykűzdelmü/ de eredményes iituuka utáu visszatérnek az édes házába, hogy ott kevesebb láradsággsl de gazdag Ispa^ztals-tokksl munkálkodhassanak at ur szóllejében.
Kulliy Klemér passaici, N. J. lelkész isJejyike volt annak a lelkészi kis csoportnak, a mely a csatlakozási a hazai egyházmegyéhez kimondva, iíesére-les eredménnyel munkálkodott a kitűzött inlgssztos cél érdekébeu ó volt az első lelkész, a ki «fcyhúzá-val a megalakított amerikai magyar ref egyházmegye utján a hasai misszióhoz csatlakozott. Most (j is haza utazott, hogy a betegség miatt már kilenc l(»na|>óta at ó hazában (Palin, Zalamegye) időző cs|lád|áliot végleg haza ulatton. Sajnálattal hagyta ijt ugyan passaici egy hátát, hol alig uégy év alatt tej U-teinp-loraot. 8 szobás lelkészi lakkal és berendez tt iskolával építtetett és a templom tornyába etef fontos
HirdetésM felvess
a kiadóhivatal,
— Nádor utca 7. =
PS
— Deák tér
-t-
és tniudeu bel- és külföldi birdetéii iroda.
Globus
^ . — t mely a legjobb Fémtisztitószer a világon
f
4
MAJÜS 2«.
Lmaifibk « ff 1|T L«|ii||lfck
|JÉH<Í|I I W * V ujdoniag I í
hangtölcsér nélküli beszélőgépek
6 készülék typus legtökéletesebb és legfinomabb kivitelben 7C koronától
A hiányzó hang tölcsért a .Resonanz" szekrény pótolja, mely által a bántó bádoghangtól egy teljesen szabad eddig utol nem ért természetes tiszta
hangot nyerünk ^
KI! FOS C\'o.
fe ljebb
Árjegyzék Ingyen ós bérmentve
MJIT. BÜDAPE8T—WIEN I., GRABEN 17.
ÜUnn.ltAK.ln.b • FUBZEK HENRIK: IV., r»r»nolsk-t»r« 3. »»lm.
Elárusítóhelyek Budapesten: „„o* oompawt. vi. kar., T.rí. Mmt í ■>.
Faeladás.
Könnyen elhordható helyen I. osztályú erős bükk és oser ölfa eladó. A bOkk kiválóan alkalmas kefegyárosoknak, székeseknek ós oserbognárok-nak. A oser múfának is alkalmas.
Ára erdóben, helyszínen átvéve ardal őlenkint
I. osztályú
II. .
34 korona 28 „
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhetó:
varon,


ÜZLETALAPI TAS 1877
Aaa II TPIIUI 1 rr m\'n^en m*8 cipőnél jobb. a láb anatomiájá I V H T -Pitin Uttk megfelelően készül kizárólag kési nninka, IflILILIlll WlllU elegáns kiállításban, l.rtósságban utolérhet
len, blzloa lellépés. kényelmes járás. ____
Készítünk minden fajta orthopádikus és különleges cipőket és lábbeliket Amerikai, angol, francia és minden divatos formában raktáron és megrendelésre
MILTÉNYI SÁNDOR és FIA
NAGYKANIZSA.
Anatómia, ortüopSd és lOlöuleies lábbelik.
■IsJiiisai pelfárl él i|;tsriká<sll ilpik él iiliaát.
- Sport.lábbali kűi0nl»g»»a4g«k. —
Királyi »Hamorái. . . Mlnlaittri •liimsrás.
- Slámos kiállítási ár.mm.l kltUnl.lv., , ._
£
Hibá. lábbeli. MILTÉNYI cipO. Hibás lábbeli. MILTÉNYI-cIpö. Hlbá. lábbeli, MILTÉNYI cipó,
«Ilonáit Iák. egtiitágo láb. ntkáiket jáfá». kényelmei járái. fájAi láb. h»ly»l-láb.
Ezen rajzokon bemutatjuk a helyes ós helytelen lábbeli viselet közötti különbséget.

.101 jegyezd meg: csak QttOI&áfi"
eiuaretta-papiif, vagy hüvelyt hozz és ne engedd niagaahasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
SaabalUlmasott Boha-fél* tsrmé-sietes vörös fediloserép.
BOHN nagykikindai cserepe
legjobb minőségi) feoélcserép legolcsóbb = árak mellett. -
u
Tessék árjegyzéket kérni, v^ Képviselők kerestetnek.
BOHN TÉGLAGYÁR NAGYKIKINOA.
!lft
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1800. MÁJUS 27.
48-IK ÉVFOLYAM, 42. SZÁM.
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
■ilJalailk bátloa ii ciltlrtikftn dalban.
Il4fll»tá»l Arak: Egáu í»io 10 korona, (álávio 6 korona, n«gy«tlávr» 2 korona SO (III. — Egy«» »iám ára 10 flll.
Ki}uerk<>it&: IIr. Villányi Ilenrlk.
,.,\'), , , KU4)*: » •irrke»l(i<f.
relsln» ftxerkcszto : _ . ... . ..... . «
Szirkuztliéi is kiadóhivatal lidar-atca 7.
Hlrd»lá»»k dljazabáa Slárint.
Kerté** JökhoC.
A tanítok szociális nevelése.
Örömmel és megelégedéssel lehet tapasztalni, hogy a tudás vágya a* intellektuális egyéneknél mennyire ki van fejlődve.
A Magyar Gazdaszövetség szociális előadásain jelenlevő tanitóképzó-intézeti tanárok és tanárnők, akik sokan, a saját bevallásuk szerint, eddig alig foglalkoztak a szociális gondolat tartalmi igazságaival, mind végig nagy figyelemmel és mély rokonszenvvel kisérték a szociális irányú előadásokat.
Hiszen ez természetes is. mert az uj nemzedéket csakis uj emberek irányithatják. Ezért végtelen fontosságú a tanítói pálya. A városi és falusi tanítóságnak kezére van bízva egy egész kor lelkületének kialakítása.
Az ábécé kora lejárt. A kultura a legegyszerűbb falusi néprétogeket is a nagy kérdések körébe vonta. A kasztrendszer, mely a tudományt és technikai haladást kisajátította, megszűnt és a társadalom legalsó rétegei is megmozdultak, sót emelkednek és részt kérnek a tudomány, míivé-szet, jog és szabadság kózkiuoseiból.
Itt van a nemzeti érdek kiszógelése. Itt kell foglalkozni az oddig elfeledett, kevésre becsült tanítóság sorsával, itt kell
az ó erejüket becsülni, jogaikat méltányolni.
A tanitók helyzetét megjavították. Igaz, hogy e javítás nem teljes, de reménysugara annak, hogy a javítás munkája, mely megkezdődött, nem fog abban maradni, hanom folytatódik, mert e javítás nem befejezett, csak megkezdett munka.
Ezzel szemben a tanítótól fokozottabb munkásságot, nagyobb odaadást kiván a társadalom.
Elvárja a tanítótól, hogy necsak az iskola falai között, hanem azokon kívül is neveljen, tanítson.
Megkövetelik tőle, hogy a nép számára közgazdasági, szociális előadásokat, szabad tanítást tartson. Elvárják, hogy aktív szerepet vivjon ki a társadalmi élet minden mozzanatában, hogy a népnek nemcsak a szellemi, de az anyagi életet is kormányozza, vezesse. Mert, ha az ujabb idők szociális irányzata minden oldalú törekvéseinek központjába a népet állította, akkor a néptanító is terulfcszetszorülog szociális faktorrá lett, ki liften és igazán teljesítve hivatása kötelességeit, valódi áldása lehet népónok és hazájának egyaránt.
A tanítónak ott kell tehát lenni mindenkor és mindenütt, a hol a népről van szó, már pedig manapság minden a „nép" érde-
kében történik. Ott kell állni és meggyőződéssel védeni és támogatni a népet, mert ez a jelszava: „Istenért és a népérti"
Meg kell tehát reformálni ez irányban a tanítóképzést Az önképzőkörök, melyek a
tanítóképzők kebelében létesültek, nem pótolhatják többé a szakszerű szooiológíai oktatást és nemcsak arra kell képesíteni azt a tanítót, hogy az iskolán belül, hanem hogy künn az élet árjai közepette is megállja helyét, hogy nemcsak akarjon, de tudjon ia tenni és működni: „Istenért és a népértI"
Igen. ne legyen a nép az, a mi volt még ötvon évvel ezelőtt, hanem legyen fel-i világosodott, tisztán látó kultúrnép. A magyar népnek már veleszületett ősereje, józansága és okossága csak biztosíték arra, hogy a komoly, céltudatos, a haza javára szolgáló tanítás és felvilágosítás nem lesz érdemtelen munka. És néhány évtized múlva már a külföldön sem fognak bennünket .Balkán államinak, titulálni.
A modern, szociális népneveléa tehát elsősorban a tanitók vállaira nehezedik. És ha e munkájuknak igyekszonek megfelelni, a magyar társadalom azt nem fogja közömbösen nézni, az őszinte nemzeti hála nem fog elmaradni.
Józsa néni.
Irta: ARNSTEIN 8AN00R
Most amint ax ablaknál Qlve nézem, mini Ozik-hajtják egymást a sötét fellegek ég hallgatom, hogyan nyargalász föl-alá süvöltve a szél — azon veszom észre magamat, hogy borongós ószi hangulat lepett mug. Őszi hangulat, az elmúlásé most, az ébredés, sz élet, a boldogság szakábau.
Gyönyörködve hallgatom, mint verdesi az os6 ablakomat, közben visszaszáll lelkem a nemrég mullba — mert huszonnégy éves korban nincsen rég mult — és emlékem közölt keresgélek. Ah, mily változatosság. Egy szekunda, egy jeles, egy szekund» egy jeles, egy nádpálca, kél nádpálca, sok nádpálca. És mily édesek már nekem ezek a nád-pálca ütések is, amint szívem rostjait megjárva velőmbe jutnak. Mily édes minden, ami csak rád emlékeztet, te drága gyermekkor.
A nádpálcárói eszembe jut az öreg Morvái bácsi — aki engem arra tanítgatott, miként kell betűket vetnem, hogy utánna tudományt arathassak — és eszembe jut az 6 angyali szépség«, kedves, aranyos Jozelin leánya — az én drága felejthetetlen Józsa nénim. Mert Józsa néni ó még nekem most is, habár azóta már tizenkét hosszú eszteudó mult is el.
Papírjaim kOzt keresgélve egy kis elsárgult, fakó fOzetkére bukkanok. Csak néhány lap az egész, az is doháuyszagu, megtöltve ákombákom gyermek-írással, szókkal a primitív, nehézkes, igénytelen betűkkel. melyek láttára elmosolyodik az idegeu, de amelyeket én meghatva olvasgatok
Az van az elsó lapjára írva : .Napló, írja Virág István III. elemi iskolsi tanuló."
Elkezdtem olvasni . . .
1897. január 4.
fis azt moudta a Iluszár tanító ur, mert Morvái bácai a mult bélen meghalt, hogy mi már nagy gyerekek vagyunk. Tudjuk már, hogy mi az alany és állítmány és a tó-mondat és az összetelt mondst, azért otthon mindenkinek naplót kell vezetnie, hogy az irásbau gyakoroljuk magunkat, fis a naplóba azt kell beleírnunk, ainit reggeltói estig csinálunk, fin miudjárt arra gondoltam, hogy két naplói írok, egyet a tanító ur számára arról, hogy mit teszek otthon, egyet pedig az aranyos Józsa néuiról, mert éu ót igen szerelom, mert én ót nagyon szeretem és ezt nem fogom a tanító uruak megmutatni.
1897. január 5
Ma ott voltam a kedves Józsa néninél. 0 tiszta feketébou volt Mert meghalt a papája és mamája síncsen, csak egy bátyja. Amint odamentem hozzá, megsimogatott és szl moudta, hogy most már níucs senki, aki ót igazán szeretné, mióta meghalt a papája, fis a Józsa néni igazán szomorú volt. Ks én azt mondtam: .Ne busul|on azért aranyos néni, mert vau énnekem apukám is, anyukám is, azok szeretik magát és azok a magáéi is lehetuek " fis erre elkezdett sírni és azl mondta: -te vagy a legaranyosabb pubi a világon." Kk selyemcukrot adott Kn igen szeretem az aranyos Józss iiéuit.
1897. január 20.
Ma egy fekete^ajszu bácsi jött a drága Józsa nénihez. Mikor » fekete bajszú bejött, a néni azt
moudta nekem, hogy bújjak a köténye alá, mqd 6 megkeres, hogy hova bújtam, fis a kötény alatt hallottam, hogy valami kétszer cuppant. Alighanem a Hektor cuppantott a kályha mellett. Bizonyosan legyet fogott, mert a kutyák cuppautauí szoktak, mikor legyet fognak. ^ -—
A kötéuy alalt igen sötét volt és éu nagyon féltem és kidugtsm sz egyik szememet, hogy lássak és ue féljek. I>áltam, hogy a drága Józsa néni a dívánou Oh, a fekete bajszú meg mellette, fia én a kölény alatt voltam, do ók biztosan megfeledkeztek róla. A bácsi átölelve tartotta a nénit és nagyon bután nézett. Mondta a Józsa néni: .mióta az apám meghalt, mindig csak sirok." fis sírt. Mondta a bácsi: .ne sírj egyetlen virágszálom, aranyos msdárkám. Mihelyt levizsgáljam elveszlek. Letelepedőnk egy kis városkában. Te is szegény vagy, én is, de majd szeretjük egymást és boldogok leszünk." A néni azonban csak tovább »irt. Erre közs\'cbb húzódott a bácsi és újra mondta: .ne sírj egyetlen kincsem." fis elkezdte puszizni s kedves néni szájacskájál, arcát, kacsóját és vállát, fis erre elóbujtam a kötény alól és elkezdtem sírni és azt mondtam: .ne sírjon aranyos néni, mert éu is sirok mindjárt." Mert én igen igen szeretem ót. A feketebajszu bácsi tigy nézett rám, mint aki csodálkozik, biztosan nem vette észre, hogy én a kötény alatt voltam. A Józsa néni megcsókolt és azt mondta, hogy én vagyok az 6 kis ideálja, erre a bácsi adott egy liz fillérest, hogy vegyek rajta mandula cukrot.
(Folytatása következik.)
s
ZALAI KÖZLÖNY
MAJÜ8 37
k magyar kultura ünnepe.
— Iskola zászlószentelés Muraközben. —
A drávavásárhelyi iskola néhány hete készülődött már ama zászlószentelésre, mely hétfőn folyt le nagy Qnnepaégek között. A megyei sajtó már jó olóre a Magyar kultura Qnnepét hirdette o napon, mely \'juyleg kiemelkedik a zászlószeutelések sablonos keretéből. Muraközben a magyarság térhódítását jelentette ezen ünnepség, ezért jelent meg ott megyénk kultúrájának előharcosa : Zalamegye tanfelügyelője és a megyei társadalmi élet vezetői: főispánunk és neje. A szép ünnepségről a kővetkezőket írják lapunknak:
Az ünnepség szent misével kezdődött, melyek Kroller Miksa zalaapáti bencés apát szolgáltatott nagy papi segédlettel. — A zászlószentelés a templom előtti téren folyt le, hol megjelentek Batthyány Pál gróf Zalamegye fóispáuja és neje szül. Paliui Inkey Valéria (zászlóanya), Ruzsicska Kálmán dr. tanfelügyelő, Filipich Lajos a Csáktornyái kerület országgyűlési képviselője, Thassy Gábor megyei főorvos. Marik Pál dr. főispáni titkár. Szalmay József Csáktornyái főszolgabíró, Zrínyi Károly csáktornyai tanítóképző intézeti igazgató, a muraközi iskolák kiküldöttei és még számosan.
Kroller apát szép beszéddel szentelte fel a zászlót, mely után az iskola igazgatója és egyik tanulója beszéltek. A zászlószegek heverésének sorrendjét a fóispáu neje nyitotta meg A lélekemelő űuuepség a Szózat eléneklésével ért véget, Kate társaiebéd volt, melyen az első pohár köszöntőt Huzsicska dr. taulelügyeló mondta Apponyi miniszterre.
A nap ünuepiességét emelendő e napon tartotta s muraközi tanltókör Drávavásárhelyen évi rendes közgyűlését. Ruzsicsks Kálmán dr. kir. tanfelügyelő Muraköz oktatásügyének negyedszázados történetét ismertette nagy tudással, uagy tetszés közepette Csury Jenő min osztálytanácsos a magyar postatakarékpénztárról tartolt ismeitetó előadást. Agyülés táviratilag üdvözölte a közoktatásügyi minisztert, — A járási tanitókör legközelebbi közgyűlése községben lesz.
Kotor
HÍREK.
A Zalai Közlöny legközelebbi azáma Pünkösd miatt szombat d u jelenik meg.
Laposság.
— Förhéno* és Török-Becse. —
Az én lelki barátom, a gimnáziumi professzor, figyelmeztetett engem Förhéncz vidékéueic szépségeire, ösziutéu megvallom, éli voltam a Mont-Blauc jégárjain, a Gross Glockuer hómezóin, de szégyenemre mondom, Förbéuczon uem voltam még. Ks njivel ez a bűbájos vidék ¡»meretlen előliem, az én lelki barátom színes előadását — Fórhénczről kissé gunyosau, mondhatnám gúnyos kételkedéssel fogadtam.
— No tessék mosolyogni, — mondta a tudós professzor. — Hátha az ón hazámat, Török-Becsét ismerné, akkor mit szólua. Teljesen sík, lapos vidék, messze tájon se fű, se fa, csupa homok, csupa por.
— Hát abban igaza vau kollega url Nincs csúnyább a laposságnál emberben, vidékben egyaránt — felelóm.
A szellemi laposság, kezdte defiuiáluí az én filozófusom, az elmének az a korlátoltsága, mely csak az ót közvutleu érdeklő dolgokat és folyamatokat veszi észre, azokról beszél, de egyebekben semmi kimagasló pontot nem lát; sivár, lapos az az elme mint Török-Becse vidéke.
— Akkor módfelett törökbecseiek a mi egész társadalmi érintkezésünk — kiáltottam fel aggódva.
— Hogyan értsem ezt?
— Hát ugy hogy például a mi társadalmunk tagja ha maguk közt vannak, letárgyalják Összes
mezőgazdasági érdekeiket. Salgó Géza elad árpát, Bárányi Móric meg bikát vesz és szóllőt ad el, aztán korpál is szállíthatna. Harpagon Pál ur szeretne parcellázni, bekebelezni, törölni, pörölni, csaklizni és paklizni stb. atb.
Amíg ez s börze tart? a mellékasztalnál Közvetítő Vilmos összevesz Bolgó Náeival azért, hogy minek játszott ki atoul.
— Most már tetszik érteni, hogy miért hasonlít a mi társadalom erkölcsi rendünk Török-Becse és vidékéhez ?
— fin már sok problemáu törtem a fejemet és azt hiszem, hogy azt is kezdem értoni. Nincsen semmi kimagasló jelenség sz önök társadalmi érintkezésükben : az egész csupa laposság, ön pedig szereli a hegyekel, változatos hágóival, völgyeivel és sziklafalaival. Csakhogy ne tessék feledni, hogy a köznapiságnak meg van ám a maga haszna, — végezte bölcsünk.
— Az aljasság Osimboraszóját sem szeretem. Kz az egyetlen hegyvidék, melyet uem szeretek
Az én jóságos lelki barátom arca erre meg-gömbölyödölt a mosolygástól.
— Ha ahelyett, hogy ilyenek észlelésére adja magát, kisétálna Förhénczre. akkor ön észre térne. Akkor On annak tudatára ébredue, hogy On él és nemcsak létezik.
— fin pedig még élni akarok és legközelebb kimegyek Förhénczre.
is lelki tortúra alá vinni. Szebb volna, ha a vallatásnál s teljes emberszeretetet érvényesülne. Osskbogy gyakoroljanak emberszeretet először a gyilkos urak I Ha a birót ilyenkor emberszerető érzések melegiteuéuek, ugyancsak napirenden volnának a gyilkosságok!
Álhumánlzmua.
Utazás egy gyilkosság körill.
A modern felfogású emberek, irók és jogászok kirohanásokat intéznek a szabadkai rendőrkapitány ellen, a ki a gyilkos Jánoasyuak Dosztojevszkij Kaszkoloikovját adla olvasni és ugyancsak mosnák a fejéi a vizsgálóbírónak is, a ki felkeltette a gyilkos féltékenységét és arra támaszkodva sikerült neki az elvetemüli embert vallomásra birni.
Kaszkolnikovba kapaszkodnak a modernek. Nem tartják megengedhetőnek azt, hogy a vádlottat a lelki meggyötréssel, a lélekre való hatással hozzák olyan állapotba, a mikor az indulatok, az elkeseredés, a boszuvágy vagy a gyengeség úrrá lesznek a józan ész fölött és a mikor a vádlott egy bősz indulat hatása alatt vall fizek az urak arról beszélnek, hogy az a bánásmód lealacsonyítja az emberi méltóságot, a Kaszkolnikovot olvastató rendőrkapitánynak és a vizsgálóbiróuak cinizmust, emberkiuzást, lélektorturá-zást és uagyfoku kegyetlenséget vetnek a szemére Kzeket a támadásokat és az ezekből leszűrt azon tanulságot, a mely a gonosztevőket túlontúl nagyon figyelmes és kimefc\'s bánásmódban akarja részesíteni, tinin nehéz kivédem.
Kzok a modern „emberbarátok" kitalálták azt a hazug elméletet, hogy gonosztevők abnormis beteg lelkűek, bogy ezek nem tehetnek arról amit tettek és börtön helyeit szanatóriumot, büntetés helyett kitűnő ápolást emlegetnek.
Mi ezeket a. hazug, álhumanista elveket uem tehetjük magunkévá.
Végre is vizsgálóbírónak az az egyetlen kötelessége vau, hogy tisztázzon egyes bűnügyeket, találja ineg a bűnöst és adia azt át az igazságszolgáltatásnak mindnyájunk megnyugtatására
Kgy ártatlan vádlottnak adhatna olvadni a világ akármelyik rendőrkapitánya bármily könyvet, az nem volna lelki tortúra, ha ártatlannak tudja magát olvashatnak előtte szerelmes levelekel vetélytársától, mégsem vállalna magára egy el nem követett gyilkosságot. A bíró kötelessége az igazságot kideríteni. Miért szidják tehát azt a birót ki egy hazugsággal és ravaszsággal vértezett lelket különböző fogásokkal puhit ineg A bíró mikor biró, uem genllemsn, hanem versenyre kél egy mindenféle eszközökkel dolgozó emberrel. S hogy ugyanazon eszközökkel győz, a mivel a másik menekülni próbál, az csak a dolog természetében van
Hogy ez lalái egy kicsit inhumánus ? Nem Sót azt hisszük sokkal több szolgálatot tesz a biró az embereknek, ha megtalál egy gyilkost, mintha puszta humanizmus miatl szaladni engedi azt. Persze szebb volna, ha a gyilkost nem kellene egy percig
— A Szépítő Egyesületnek. Az ősszel náluuk keresztül vonult katonaság elszállásolási diját most folyósitják a városnál. Fábián Zsigmond dr. az ily cimen reá eső G koronát, Lodnor Ferenc pedig 1: koronát a Szépítő Rgyesületoek adományozott. Az KgyusOlet vezetősége ez uton is köszönetét fejezi ki az adományozóknak.
— A hivatalos lapból Kinevezés. Az igazságűgyminiszter Czeschner József zalaegerszegi kir. törvényszéki telekkönyvezetót a győri kir. törvényszékhez iroda igazgatóvá uevezte ki.
A thel y ezé8. Az igazságűgyminiszter Németh Imre nagykanizsai és Szabó Lajos aradi kir. törvényszéki írnokokat kölcsönössel! áthelyuzte.
— Egyházi hangverseny. Szombaton délután 5 órakor művészi számokból álló egyházi hangversenyt rendez a felső templomban a főgimnáziumi ének és zenekar. A hangverseny számai Kempter Missa soleinnis. Klóadja a főgimnáziumi ének és zenekar. Doppler fuvola kettős orgona kisérette!. Klóadja Kántz Jenő. Wolf Imre VIII. oszt. tanulók és Zverina József VII. o. t . Bach Air orgoua kísérettel, előadja Hoffricbter Kinin» Fuga és praeludímu. Orgonán előadja Bérci János főgiiun. tanár. Gounod Ave Maria vonós ötös. Klóadta a lógíinu. zenekar. Mozart Ave Verum. Klóadja a fógimn. ének és zenekar. Palestrína Tibi laus. Knekli a fógimn. éuekkar.
— Nagy hangverseny. Amint Budapestről közlik f. hó 80-án Nagykanizsán a Budapesti Operai fiueklársaság hangversenyt reudez a következő műsorral: 1. Románc „Aidá"-ból (Werdi) fiuekli . Holub Jenő opera énekes. 2. Duett a „Hajazzók"-ból (Leoucavallo) Kneklík : Landler Arauks és dr. Tornyai Károly op. én. S. Nagy ária az „Oberou"-ból (Wéber) Knekli: Landler Aranka op. én. 4. Duett a .Gyöngybalászok" operából (Bizet) Kneklík: Holub Jenő és dr. Tornyai Károly, ö. Ária az „Álarcos bál--hói (Werdi) Knekli: dr. Tornyal Károly. G. Duett „Oarmen\'-ból (Bizet) Kneklík: Landler Arauka és Holub Jenő. 7. Oziuka Panna dala „Rákóci"-ból (Aggházi) Knekli: Landler Arauka 8. Torzéit „Faust"-ból (Gounod) Kneklík: Laudler Arauka, Holub Jenő és dr. Tornyai Károly.
— Olvasóköri dlsztagok. A zalaizent-lóriuci olvásókör minap tartott gyűlésén Holló bajos, Szatmári Mór, Rálkai László, Kituer Zsigmond országgyűlési képviselőket és Oszeszly M. Viktort, az "Alsólendvai Híradó" élénk tollú felelős szerkesztőjét, olvasókörí dísztagokká választotta.
— Gyászhír. Seregély Dezső somogybatvani ref lelkész f. hó 21-én szélütés következtében bír-teleu elhunyt 47 éves korában A megboldogult hosszabb ideig voll Kanizsán lelkész és társadalmi életünknek mindeukor munkás tagja volt. Özvegye és egy gyermeke gyászolják.
— A Déli vasút köréből A Déli Vasút hivatalos lapja három állomásfóiiöki állásra hirdet pályázatot, mely állások nyugdíjazás következtében jönnek üresedésbe. A három állomás : Siófok, Zala Szent-Iván és Zákány. Mondanunk sem kell mindegyik állásra sokan fognak pályázni.
— A budapesti Zalamegyei Kör f. hó 8i-éu tartotta évzáró rendes közgyűlését, inelyeu Sági Jánost, a Keszthelyi Hírlap belmunkatársát Kardos Zoltán előterjesztésére tiszteletbeli taggá választották. A gyűlés felhatalmazta a nyári vigalmi bizottságot hogvjul. 20. és 30-ika közöli Keszthelyen nyári mulatságot rendezzen.
—• Magyar emlék horvát vidéken Szép hazafias mozgalomról kapunk hírt: a stridóvári társadalom, élén Fejér Dénes honvédszázadossal, a st rí dó vár mellett emelkedő hegyen emléket akar állítani a annak emlékezetére, mely a hegy tetején egykor állott bü-zko várnak inoslani romjához fűződik A hagyomány szerint ugyanis kétszer látott volna ez a vár királyt áz Árpádház idejébeu: IV. Bélát, ki ilt húzta meg magát egy időre akkor, amikor a mulli ütközet után tenger felé meueküll s 111. Kudrél, ki iniut fogoly töltött itl rövid időt, míg trónjára uem bocsátották Kétségtelenül kegyeletes cselekedet a stridóváriak részéről, hogy * történeti emlékeknek ily rokonszenves módon áldozuak.
MÁJD8 27
— Balaton világfürdő. Hogy már ugy ahogy, megkezdődik a nyár, bizonyítja az alábbi fantasztikus bír ia, melyei egy kőnyomatos tesz közzé. Szerinte egy angol pénzcsoport tárgyalásokat folytat a Ualatou-kőrnyek egy részéuek megvétele végett. A magyar tenger partján nagyszabású világfürdő építését tervezik. Óriási szállodákat emelnének s különösen Siófokból csinálnak nagyszabású fürdőtelepet, amely versenyre kelbetuo a nagy világfürdókkel. Siófokon azonfelül játékbauk felállítását is tervezik. 11a s tárgyalások eredményre vezetuek és terv megvalósul, a társaság Budapesttől a Balatonig villamos vasutat épít. — Ezek után nem kell sokáig várni s fiumei cápára.
— Egy egyesület munkaéve A Magántisztviselők Országos Szövetsége most küldötte be lapunknak alaposan kidolgozott évi jelentését. A jelentésből — amely U e I lóri Adolf főtitkár dicséretre méltó, tehetséges muukája — megállapíthatjuk, hogy a Mag. Orsz. Szövetsége az idéu is derekasan dolgozott. Az évi jelentést a Szövetség Központi irodája (Budapest, Krzsébet-körui -IS) készséggel és dijtalauul küldi inog mindazoknak a magántisztviselőknek, akik ez iráuti óhatukat pár sorban kifejezik.
— Nyári mulatság. A nagykanizsai szak szervezeti Uuács IU09. május hó 30-án (pünkösd első napján) a Polgári Kgylot kelthelyiségében világposta, szerpeutiu- és koiiloticsala, polgári házasság. szereucsehalászat, gyorsfényképezés, világpano-ráiua és párisi bazárral egybekötött zárkörü pünkösdi táucvigaluiat rendez. Kezdete este 8 órakor. Beléptí-dij: szeinélyjogy 80 fillér, családjegy 2 korona Felűlfizetések köszönettel fogadlatuak és hirlapilag uyugtáztatuak. Kedvezőtlen idő esetén a mulatság junius hó ti-áu tartatik meg.
— A Duuántull pénzintézeti tisztviselők egyesülete Kaposvár, miut már megírtuk, városunkbau helyi bizottságot akar létesíteni, melynek megalakítását a Nagykanizsai magántisztviselők egyesülete nem pártolja, mert az uj alakulásban a magántisztviselő tábor kettéválasztását látja. Krról tegnap átiratban értesítették a kaposvári egyesületet, inely — értesülésünk szerint — az idei közgyűlést Nagykanizsán tervezi.
— Elhalasztott befizetések. A Délzalai Takarékpénztárral Kgyesült Önsegélyző Szövetkezetnél a folyó hó 81-ére eső befizetések az Uuuep miatt junius hó 4 én vagyis pénteken délelőtt eszközölhetők.
— Régiségleletek Az elmúlt hét folyamán
Izalacsáuyi erdőben, a tuskó-irtó munkások sz rpádházi királyok korából (XIII. század) való vaskardot találtak. Az érdekes lelet vétel utján a Balatoni Muzeum-bs került. A parsai járáshoz tartozó Vörrü községben egy polgárudvarán, földforgatás közben, alig ŐO centiméter mélyen a föld slstt, elkorhadt emberi csontokat tartalmazó sirra bukkant. jvA csontok mellett ugy kilencven centiméter hosszú, teljesen ép, gyönyörű inüvü bronz-kardot, egy peremes bronz-vésőt és egy bronz-tüt talált A polgár az érdekes régiségtárgyakat a Balatoni Muzeumba szállította, abol illó jutalomban részesült
— Gyanue haláleset. Obér községben (Vas-m ) Oróf Viuce vagyonos polgár gyanús körül-méuyek között meghalt. Orvosi vélemény szerint mérgezés törtéut. Megindították a vizsgálatot az eset tisztázása végett.
— Betörés egy villába. Bay kapitány keddeu távitatott kapott hogy balatoukereszturi villájának ajtai uyitva vaunak. A megellett vizsgálat kiderítette, bogy a helyzettel ismerős egyén hatolt be s villába és ouuau uéiui ágyuemüt és konyha eszközöket vitt magával. A csendőrség a nyomozást megindította.
— Megszökött fogoly. Bencsák István a nagykanizsai ügyészségi fogház lakója volt. A szabad mozgáshoz szokott embert ragyon megviselte a rabélet. ugy, hogy megbetegedett és kéuytelenek voltak a városi közkórházba beszállítani. Itt több napig volt ápolás alatt Kgy alkalommal, amikor észrevette, hogy az ápoló személyzet másutt van elfoglalva, kilopózolt a kórházból és megszökött. — Több napi csavargás után tegnap a megszökött rabot Hagolasánc község halárában elfogták a csendőrök és visszaszállították a kanizsai ügyészség fogházába.
— Agyonvert korcsmaros. Pikula Márton uagykapornaki korcsmárost a nála mulató vendégek közül valaki egy éles tárgygyal lejbe vágta. Beszállították a kórházba hol meghalt.
— A vonat elé vetette magát. Simon Ferenc gyeugeolméjü fiatalember Alsóloudván a vonat elé vetette magát. A vonal már ekkor lassított
menetsebességgel ment, de még igy is mintegy 301 lépésnyire maga előtt tolla Csodálatosan csak könyebb természetű zuzódást szenvedett.
— Merénylet egy igazgató ellen. Amint a fővárosi lapok írták, Híld László nikiuci (Horv. orsz.) igazgató ablakán éjjel belótlok. Az igazgató nyomban revolver lövésekkel feleli az éjszakai támadóknak, mire azok elmenekültek. A merénylet oka az izzó gyűlölet, mellyel horvát testvéreink az ottani magyár tanitók működését kisérik Iliid László kanizsai illetőségű és amint atyjától értesllltüuk, álhelyezletését fogja kérelmezni.
— Váratlan támadás. Jancsi (alsó) István lotenyoi gazdálkodó két fiával az ottani Öreghegyről hazafelé tartott Szomközt jöttek Hóba János és (iyergyák Pál ottani lakósok, akiket köszönésükkel fogadtak. Kzek azonban egy-egy kihúzott szőlőkaróval rátámadtak Juucsí Istvánra és félholtra verték valami régi haragból kifolyólag. A gyermekek segítségért szaladtak. Nyomban értesiteUék s csendőrsé-get, mely a vizsgálóbíróval együtt meg is jeleni. Kgy darabig lakásán ápolták, de mivel állapota nem javult tegnap beszállították a helybeli közkórházba
— Tettenért zsebtolvajok. Veszter János a Merkúr vasművek hivatalnoka a főtéren egy kirakatban levő arcképekéi nézegette. Odaszegődött mellé Horváth Lajos és Légrádi János helybeli köz-
\' ismert csavargók. Horvát csakhamar kilopta Veszter duplafedeiü tuln zsebóráját és láncát és odacsuszlatta Légrádi markába. A hivatalnok észrevette és erősen ráütött Légrádi kezére, mire ez az órát visszaadta [ és mindkét jó madár ulmeuekült, de n rendőrség ; még aznap elfogta őket és átadta a kir. ügyészségitől/
A Pátria r. t. elnöke Batthyány Zsigmond
gr. nagybirtokos a napokban megtekintette a Pátria pótkávégyárat. A gyár modern berendezése, a gyártmány kiválósága annyira megnyerte tetszését, hogy az alakuló félbon levő .Pátria r- t." elnök/ ségéuek elfogadására készségét fejezte ki. /
Katonák az aratáson. A hadügyminiszter rendeletileg gondoskodott arról, bogy tyftímives szülők gyermekei az aratási időre, háromhétre szabadságoltassanak. Az ez irányú kérvé^ek folyton érkeznek a városi katonai ügyosztályhoz, mely az iratokat a hadkiegészítő parancsnokság utján a had-testparaucauoksághoz felterjeszti .Július elsejéig a szabadságolás megtörténik. /
Szerkeszti
üzenetek
Aiclndor. Azr csak természetesnek fogja találni, hogy a férjwrott nő is szívesebben foglalkozik fiatal emberrel, mnít a férjével? Ha valamely bő a köszöntéséi neuf fogadja, abból lekeil vonni a konzekvenciákat Ilyenkor uem illik köszönni.
Aggódó szülő Az lehetetlen, hogy fis szért nem képtur végezni, mivel öfr vagyontalan. Ilyen képtelenséget nemcsak hogy közzé nem lehet tenni, hanem jtfiegiruí sem szabad. Ha Öuön igazán sérelem esett,/folentse fel az esetei a főigazgatónak.
/ Somogyhatvan. Seregély Dezső nem a mi lauaiikuak volt muukaiársa. Nálunk Salgó Sándor, míbos Jenő dolgozlak.
hentainél
Csoport-ház a törvényszék átellenében
WW Kitünö minőségű sertéthu»-áruk kaphatók "M
A Bór- és Llthlon-tartalmü
kitilnő lUMtzcl haeinátlatUÍ vesebajoknél, • hiigyhölv^fl b*n-tslmalnál it kötzvénynél.rtzokor-betegaégnél,» emésztés/ít lélegzési szervek hurutlálnál.
Húg y hajtó hatásúi
IuhiUi I llw/i aaatitkelll
Vilin» tiiiiai Iork»l4 étrttnpriMktrukJitéki*.. i -if> a Jei»,«-/.,p4. li .•Uilr*t*riérra, Vállal,Is ii HmJtrtl. I\'. «.Jj?r»tr.ri » , ,
ftlxtött sxalonna
m.tölt kos södar rtlatölve
TlssUságaárt 30.000 koroaa kezesség.
Az ipartestület köréből. Oelléri Mór országos iparfelügyelóf jubileuma és kir. kitüntetése slkalmávul a helybeli\' ipartestület elnöksége táviratban üdvözölte. \'
Abból az alkalomból, hogy Ó felsége a kir. Olleín Józsefet a /soproni keresk. és iparkamarai elnököt kir. tanácdbsi címmel ruházta tel, üdvözlésére a helybeli íparloJület elnöke Danis Kálmán és Miltényi Sándor élóljérósági tagok voltak kiküldve.
Az építő iűtrosok helybeli szövetsége e hó 21-én gyűlést tartoltav melyen szóba került elhalt titkáruk, néhai Vlassits Jánosnak megüresedett állásának betöltése. Véglegíseu ugyau csak a legközelebbi ülésen fognak batároaii, de már most is amellett vau a legtöbbnek a nézete hogy Muraközy Lajost, az ipartestület jefeyzójét fogták e tisztséggel meghízni, minthogy ez/esetben külön helyiségről sem kell a szövetségnek\'gondoskodnia. Muraközy Lajosnak szakismerete Huzgalma és közismert tevékenysége garancia arat, hogy az épitó iparosok szövetsége helyesen cselekszik, ha Ügyeinek vezetését reá bízza.
A kézimunkára nevelő országos egyesület igiágatója Uultciiberg Pál holnap déhitáu i) órakor (Nagykanizsán a városház dísztermében előadást tárt a magyar ifjúság technikai neveléséről és egy idevágó tanító tanfolyan megtartásának feltételéről. (Az erre szóló meghívót Vécsey Zsigmond polgármester ma bocsátotta ki.
Beható tanulmányozások
tl*st* ti nint merd anyagoktól: Jvttaedek út» egyenlő min *4f. benalegiobbanyagoll-bál Imi eUíllltve. HeaanMeU a»l»de» tl.itlU.UWr» 4. mlm-dennemB moaSehua a júlNn 4a 4aa pferen-aiolit. it minden ti4a-tertiaban JetenU-kenyen megtnkerlt Idót, munkit 4, ptnat.
eredm4nyelték. hogy ■ohloht nimi •upvuia min.I,.n vla-ben — akár meleg v*Ky hideg, koin4ny vagy lágy — gyuraan ia erőien hahalik ; könnyen betol a eanvetbe, rneg-Iap6 gyuraan oldja a aaannyat, anilkat, bogy * aiOratnak leg-kev4al>4 la irt.ltnira volna. BOHlGHTeur-TUakappaaa (nlj eaen
ZALAI KÖZLÖNY
MAJUt
paeladás.
Könnyön elhordható helyen I. osztályú erői bükk és oser ölfa eladó. A bükk kiválóan alkalma» kefegyáro-aoknak, székeseknek é« eserbognárok-nak. A cser műfának is alkalmas.
Ára erdóben, helyszínen álvéve erdei ölenklnt
I. osztályú .
II. «
34 korona 28 „
A megrendelés kicsinyben ós nagyban eszkönölhetó:
es
V»djegy: „Horfo
■ yl* |
m
| H Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pótlék.
egy rigjónak bltonyult háitsior, moly már tok iT ólt legjobb fájdalom oail\'apitó «temek bltonyult kltív4ayell, aatuaál « atahillé-•»katl, bedórteóMakeppea haaxnálra.
Silány bamiaitrányok ltoaak legytuik it caak
l\'lgyelmaateMa.
bevásárláskor órai___
olyan ürege* fogadjunk el, mely a „Hergeav" redjegygyel ól 1 Rlokter oégjegyiáwal ellátott dobashe no oaomagolra. Ara üregekben I -.80, K 1.40 és K 2.- éa úgyaxólrán minden gyógruerUrban kapható. — Főraktár: Tlrlí íéitaf gyógyatertaaoM, Bud«pe*t
OLRIckler gröiruertira u Mw orouHil«\' ,
Prágibaa, Kliaabethalraaee r> I Mindennapi aiMküldéa
Szliács acélfűrdö, Mllkffualg
Efyadttl lamart vaahöforrAa, rasdajc aiánaav-«—■a* tarUlouuaal. mmmmmm—mm
Százon május 15-til iziplimbír 30-álg.
Felülmúlhatatlan tírili|éljié|. iifkér. lii ktjlk, kál|«rlil-II I4l|kljtk, kinin ellin, áts*envad«U betegség és trót munkásság után. Ftirddorvos:
Dr. BH01EB ALADÁR, hlv. fttrdőorvo«.
t
Utaxaa Bécsből 9 nra, citakról Oderbargan át 5 óra, dálról Budapesten át axintén 5 óra. Stllálira iiailliil fllri|lll«k minden nagyobb vasúti állomáson vannak kifuggeajtve. kimerítő relvllágositáat és prospektust. utaxás, valamint lakás( kedvexményről (at el«l- és alóatetonban) atb. ad a
FflrdőlfMfatdaáf SaliAoaon (Zólyommegya,

1H(J8 ótn íorgnlomban
« Berger-féle
íy óM-Mtráv/sma
h(«*| UklaMlrafe által ajánlra. Itan>M 4JlaiM»aa M
•litrrtl alkalmait*Hk
< mindennemű börkütegek
t»m, wtaaUim •dalt Mikéit«Ha*. ti*M kltagah, arn Ma anai.n, élrw, £|f<ta#, UUtmAU. Itt- ét aaaká/fta •Dk.. A »uW^Hi kalrásraaappa* Urtalmaaaaa f**«4r4a aak a«v,-ai tt taia-lM «fifb. a k*raakalel«mi«n •Ithri*!» aawei uappaaaábM láay«g»».n killnMjIk. Irfail HrttHgalgrt« •IWml aJkalmaatadk a tálráafnapM» »alfaII a
llerger-félo kiítrány-kóimnppan.
yi..t ir«i*bm illat«rita*an, a rj.
aulkatian MrttmiU. aa—<M «. I
a»paa aa e»e*4r llaa«*ia4aee«se
mí falananafi k|N<«Hii\' «*«•• Mai
• iii
baaaasai««al «al#*l
llurger-féleglyoerlu-kiUníujiiz»pp*u
il/alM,
EGÍ OKOSFEJ f
m$ dftttMurUJomml tt _______
klüil Uráli 1 or»p#!4 ..tt kita.4 tt^mnjujtl haaeaaMallk.
I4S4
korábba a,
Borger-félo borax-sznppan
MINOtMKOR HASZNALJA A
\\mmm
WlLLlÓSIOKOSflH ÉRVI
Í- «»HATÓK a^INMN OAOGlftt acsiMiSfú;
SÜTŐPORT VAHILIACUKROT PUDDINGPORT
\'yriult vényskommmtim» N,U«vmwt mni^nrklj*
alll«M>, aapillli, aaapl«, aal
n*j*fc
áta aaladea lajaaa 70 ftlKr ka aiitalaáaaal aa/ttu. A raaarláaoál t>.Ur»u>IUa V.iK.r-tai* lália 1 f taAApaut 4« kofai^ucuaat I ktixa 4» a4aa* mag a, |J UtaaM rMfan« tt t i V. Kall a Oaaay. 1
Mtt.tfWaialaaaa d»-
gituUtr. Hu^kilM
És csiMtCf ú*iaTB»H,»aavi«dxv«TLaHUL 0? OITKER A. KÍPVisatŐJáMtt PALLA9 é» TAR»A exéawáL BUOflPIST, V HOLO-UTCIfl 9.
ELADÁSI HELYEK : raaaalíiofar Jótaaf, OalUoh áa Oráf. Koaanfald Adolf Aal.
SMa.daaad a pa>la4 Tll*«kiai|lM«aa laaa.
„kiT rSMZtrauüKJLXj .srters
«aa mattit.
Kaykala ralwu ,T«rTt«rt>aQ 4a Imiill Uftfm. Nagyban 1 O. Haü * Oomp„ Vfftan L, Aittaratr. «.
■ag;armMfl Itrattár Tlrtk J*—l aar«, axd.pMt, Mtrair a.,Tfc»llm»7«r a> N.<U, irlmth ultm, Mola«r aa Moaer .lr«»ul.«rt», Marvaaberragr-nlw. Mlr.lajrbeo aalataa kailap «41, >.laalH Ma« ■firarailt aaa.•• f4ia»laaa aalarfaa «<tO»\'.rt«-
r»H.«a. latább« a Jaub ür ognariaakM ém III.-----
» k.rwkM«a.kkMk

Tüzifa-eladás.
ha«áb
dorong
Az Alsólendva — lentii uradalom főMrnöksége ezennel közhírré teszi, hogy a bAnokszentgyőrgyi erdögondnok«ágáb«n a tűzifa
értókesitésót oz évben is házilag kezeli.
A7, iHinort, kitűnő minőségű fa ára a «zolíott flriloi (120—2Í) magas) ni éterek ben :
FarkasbQkk Haraszti vágásokbr.n:
II.-ik osztály ft-50
III. - „ ö.—
IV. . „ 5.-I. . . 5.—
Márki Qyőr erdő vágásokban :
korona hasáb II.-ik osztály 7.— korona
* III. „ . 0 60 , a IV. . . 5.— „ dorong I. . , 6.—
A fuvardij: haraszti—farkasbükki vágásokból K 3 50, Oyóterdó Márki vágásokból K 3 — (kötelezettségünk nélkül.)
Megrendelések azonnali, vagy ószi szállításokra kizárólag az Uradalmi fábérnökmóg bánokazentgytfrgyi mrdö-gondnokaága, Bánokaacentgyfirgy
eimre intézendők
HT Figyelmeztetjük, hogy közveti tóink nincsenek, osak az uradalmi kezelók-nél való megrendeléseket fogadjuk el.
Siibid»\\mnott Bohn-Hl* Urtal-■«•tea vttrO. f«d4toa«r4p.
BOHN iiagykihxndai cserepe
legjobb mmőséoo feoélcserép legolcsóbb - ÁRAK kellett. -
Tessék árjegyzéket kérni, s^ Képviselők kerestetnek, ^«v
BOHN TÉGLAGYÁR NAG YKIK INDA.
Nyomatott a laplulajdouo» Ifj. Wajdits József kötty vuyoiudájában Nagy kanizsait
NAGYKANIZSA, 1909. MÁJUS 30
48-IK EVFOLTAM, 43. 8ZAM.
VASÁRNAP.
ZALAI KÖZLÖNY
■•iJilHik bétfin ét csltlrtlkla délbtn.
tlflfli.U.I ér*k: EgAit évre 10 korona, fétérr« 6 korona, n.gjr»d*vra 2 korona 80 flll. — Egy»» aiám éra 10 Ali.
FOaierkentB:
Dr. Villányi n«nrlk
Föleid» »leikeiilfl: Kfrlé.. Jásaef.
Kiadj*: a iwrkMil*Ȏ(.
tzirkaiztiiii éa kiadóhiiatal ládaratea 7.
Hlrd«lé«»k dljaaabta »««Hnl.
Inasotthon és tanműhely.
(v.) Mártónfy Márton, az iparos tanonc iskolák és nói keresk. tanfolyamok kir. főigazgatója ittléte alkalmával megjegyezte. hogy a kisipar fölvirágzása és léte az iparostanonc nevelésétől függ. Addig azonban mig a tanonc biológiai viszonyait nem ismerjük, nem is nevelhetjük helyes Irányban.
. A jövendőbeli inasgyerek, már élte első éveiben alkalmatlankodó kenyérfogyasztója szüleinek, aki a szülei szeretet melegét sohasem érzi. A gyerek felnevelése feloldhatatlan feladat a szülőkre nézve. A szülők alig várják, hogy a gyerek megszabaduljon a tankötelességtől. A legkényelmesebb mód, odaadni a gyermekei inasnak. Ekkor kezdődik a fin Uolgolhája. A mester nem szereti, mert nem tudja a tanonoévek elején rajta megvenni a tartási költséget; a segéd rugdossa és hajszolja, hogy a személyes szolgálatot teljesítso neki. Tudvalevő, hogy két gazdának nehéz szolgálni. Hogy ilyen viszo nyok közt kivész az inasból minden szooiá-lis érzés és megfogaiuzik az igaztalan meg-bántás bosazuérzete, az nyilvánvaló. Ez az inasnevelés egyik oldala. Nézzük most már Hzakképzését. Az első évben az inas a tnájszter és májszterné, meg a segéd szolgája. Inasiskolába jár ugyan és szeret is járni, mert az ott-tartózkodás nyaggatott szorvocetének pihenés. A csizmadia, lakatos, de különösen a pékinas keveset alszik, az iskolában alhatik vagy legalább bóbiskolhat, de az első év ipargyakorlata reá nézve alig jelent valamit és ha felszabadul, akkor is meglehetősen tudatlan segéd, nem az inasiskola oka annak. Ott legalább megtanul szépen rajzolni, hanem a tanműhely és a tanoncotthon hiánya. A tanműhelyben megtanulná a fejlettebb ipari ügyességet és a tanonootthon elvonná ót a májszter-familia ónhasznu, durva bánásmódjából és bigioniai-lag kedvezőbb viszonyok közé juttatná a szegény inast, akit mindenki rugdos otthon és aki oly egészségügyi viszonyok közt él, hogy bátran temetótölteléknek lehetne nevezni. A mi műhelyeink bizony nem kifogástalanok. Tisztaság, terjedelem és szellőztetés dolgában sok a kívánni való. A tiszta műhely költséges és a költséget a legtöbb kisiparos nem is bírja, tehát nigieínáról nem akar tudni semmit. Mindezekből az okokból a
tanonootthonok létesítése minden városban közszúksóglet.
A kisiparban javulást várhatunk fóleg az iparoktatás emelkedésétől, bár a mester tanítása még az iparoktatásnál is hatásosabb. Az iparoktatás uj eszméket plántál az iparostanono elméjébe, összefoglalja a gyakorlatban tanultakat. A tapasztalat utján el-sajálitott ügyesség ugyan azonnal alkalmazható. de az összefoglaló tudási mégis osak az elmélet szolgáltatta. Amire nekünk főleg szükségünk volna, az a tanműhely és a szakiskola. Ebben tanulni meg a liatal iparos a modern ipart, mert a gyár és a műhely napról-napra alkalmatlanabbakká lesznek erre A munkamegosztás a mai műhelyben és gyárban már lehetetlenné teszik a munkásnak az áttekintést. Ilyen tanműhelyeket osak az állam vagy a nagyipar állíthat fel
Trefort minisztersége alatt a polgári iskolák mellé asztalos műhelyeket szerveztek. mintha csak minden polgárból asztalost lehetőit volna nevelni. Miután ennek a törekvésnek haszontalauságát a gyakorlat bebizonyította, beszüntottók az asztalos tanműhelyeket és csak néhány fa-ipar és fémfaragó tanműhely maradt fenn. az asztalos-műhelyek helyébe került a nagy semmi.
Mostanában, az önálló ipar berendezése korszakában ismét elérkezett az ideje annak, hogy tanműhelyekre gondoljunk. Honnan vesszük a szakavatott iparos segédet, ha növelését csak a véletlenre bízzuk. Sokféle ut vezet célhoz. Állithat az állam tanműhelyeket, állithat nagyiparos tanműhelyei és végül kiváló iparoshoz utalhatunk tanoncokat a mesterség elsajátítására. De a mesterság megtanulása mellett kereskedelmi ismeretekre iff szüksége van az iparosnak, a tanműhelyben tehát ezeket is kell tanítani. Nemcsak rajzra és mintázásra, hanem kereskedelmi számtanra és könyvvitelre is szüksége van az iparosnak. Azt fogják mondani, az iparos tanoncok ezt úgyis tanulják de milyen fokon. A tanműhely növendékeit nem a népiskolából, hanem a polgáriskola negyedik osztályából veszi.
Sok iparos azért megy tönkre, mert nem tud számolni, nem tudnik költségvetést összeállítani.
Kanizsán meglehetős nagy asztalos, szabó és festóipar vau. Hol nevelkednek ezek az inasok. Miféle ízléssel hagyják el mesterük műhelyét? Milyen bánásmódban
részesülnek ott? Mi teszi vonzóvá a műhelyt előttük? Addig mig mind ezek számára tanonootthonok nem létesülnek, mindig hiába fog elhangzani a panasz, hogy nem kapni inast. Nem bizony, mert a hogy az ipar kifelé fest, az inas sorsa sanyarú és lealázott. Az ipart sok egyéb tényező mellett a jó iparos 8egéd állithatja talpra. Jó iparossegéd azonban tanműhely és tanoncotthon I nélkül nem terem
Pünkösd.
Az emberi kornak egy különös eseménye forr e naphoz. Erő, bátorság. enthüzíazmus szelleme száll a földre. 8 kik előbb félénken zárkóznak el a hatalom boszuja elöl, e napon lángszavu s égé buzgalmu szónokai lesznek az Isten-ember halálával megpecsételt tanításának.
A terjedő tanítás nyomában uj élet fakad. Egy csodálatos élet. moly lelóri az előbbi korszak kiáltó ellentéteit. Kozzaut kultuszok felett surran át a pusztulás végső sz-illdino. A faragott és alkotott istenek , alkonyára az igaz Islen imádásának korszak derengése virrad. Világszerte hangzó hosanua kiáltása harsog mindenfelé, mert egy >ij kor szellemének napja támadt fel e nappal. 8 az öröm és lelkesedés, mely az égi tan hirdetőinek lelkéből kiáradt, a jobbulás és átalakulás szellőmének a szivekbe való b.ivnnulá-i sára diadal utat vert hosszú időre.
Nagy természeti! eszmék, lenséges stílű gou-dolatok szülő anyja ez emléknap, melyen taiány-szerüen fejlegelet! feladatok s megfejtés uélkül szűkölködő emberi cél és rendeltetés nagy kérdései lelik magyarázatukat. 8 az ember saját magának értéke-! lésére ébred.
A hitnek meggyőződése s a meggyőződésének bátorsága elvek megváltásához a jeruzsálemi piacon az első pünkösdkor születik életre. 8 e meggyőződésnek nyomdokán az emberi önállóság, a gondolkozás függetlensége s a cselekvés bátorsága támadt.
Az emberiség lelkében az igazi öntudatra ébredésnek tavasza itt kezdi uyilását. Az előbb téve* és félelmes fogalmak tárgyi értékükből mindig többet veszítenek s a mulandóság melankolikus akkordjai közé az elhaló test bilincseiből való siabaduláanak vágya is belecsendül. Mert a megnyílt lelki szemek előtt elvonul a rövid löldi életnek igazi becse gyarlóságaival 8 bűneivel, mellyel szemben az erénynek érdeme eddig nem látott értékében emelkedik.
A képletes vallásosságot, a külső alakiságban kimerülő hitet, a mély vallásosság meggyőződése váltja fel, melynek lelke is van, mely erős és hathatós igazán önzetlen, férfias, bátor, önfeláldozó jellemek teremtésére és nevelésére. 8 e moggyóz\' -dés mély hullámjárással indul el annak elsodráaára, mí eddig az erkölcsöt, sót annak fogalmát is megzavarta, midőn a férfiasságot elpuhította, az eszményi bátorságot kiölte a szívekből s az önérdek rabszolgáját félelemmel töltötte el iníndaunyíasor, midőn önző céljainak veszélyeivel állt szemben.
Tüdőbetegségek, hurutok, szamár köhögés, skrofulozis. Influenza
clien számtalan Unár és orvoa által naponta ajánlva.
Minthogy értéktelen utánzatokat Is kínálnak, kétjea mindenkor „ Huphe" »radci* ruomogotdt.
F. HaftaaM-U Karh« A Co. Baael (Svájc)
ZALAI KÖZLÖNY
MÁJUS 80
Mennyi erőnek kellett az első pünkösdkor at emberi lelkekbe áradni, hogy a kicstoyhílűség erőteljes s eleren reménnyé és bizalommá váljék s természetének féléiikségéből keljeu ki az a bátorság, mely a párducok és oroszlánok ksrmsi között uyert vértanuságig vezetett
A vakok látása, a süketek hallása, némák beszéde, halottak feltámadása nem oly bámulatos, miut a szellemek felébresztése, s s lelkeknek fölelevenitése. E nagy csodát az apostolok első pünkösdje művelte. A félénkek, kiket az Ige egy életen át csodáival eredménytelenül és sikertelenül tanított, megittasodnak at 6 erős bitűknek Bzent eszméitől s szent eszméiknek láugolő meggyőződésétől.
Nem kelleile-e s modern kor emberének is et erő, s meggyőződés s belső boldogság legbiztosabb forrása? Igaz, e meggyőződésnek fénye ma már vesztetten rsgyog: Ősi erejét sz elégedetlenség estinél, forrongó szellemek veszedelmes tsnitásának uralmi dicsősége s hstalinának befolyása ostromolják. Az ostrombsu s társadalom alapjai inognak. A boldogság pillérei düledeznek 8 porlsdásusk indult avult idők mesebeli megelégedése. Megroskadt minden, mi előbb a pünkösdi erő következtében szilárdan állott s a roskadás következtében elvesztette minden tekintély régi tiszteletét. Illetéktelen helyekről hull az idealizmus hívőire s kődohálás s büntetlen guuy-kseaj kiséri sz sltruizmus önzetlen napszámosait önfeláldozó munkájuk verejtékes ut|án.
* Az első püukösd emlékével bár térne vissza auusk szelleme is. bogy ne cssk ifjak lelkesednének érte s ideális nők küzdenének mellette, liauem egy erős tábor töfekeduék idők viszonyaihoz mért uralmát megszilárditsni. Hamis érzelmek, ferde gondolatok uralmából meuekülue meg a társadalom s ez uj rsbszolgsság és kicsinyhitüségból való megszabadulásra visszajönne a boldogság száműzött szelleme a szívbe, lélekbe s külső életbe egysránt.
Lukács József.
JEGYZETEK A HÉTRŐL. *
(Magyarország a ,Modernt Kunst"-ban.) •
A héten megjelent végre a Moderue Kunst magyarországi száma. Nagyobb lárma még nem előzött meg egy folyóiratot suiu, mint e számol. Mikor a kereskedelemügyi miniszter köriratbau hívta tel közgazdasági életüuk vezetőinek ügyeimét a Moderue inagysr számára, akkor msjdueiu az egész insgysr sajío |ajveszekell. A hírrovat szidta a német lapot, hogy igy meg ugy elviszi a peuzüuket. ugyanakkor a vezercikk hasabokou ál siránkozott, mily kevéssé ismernek beuuűukel a nyugaton.
Nem is kell soká Ispotui a magyar számol, a cél sikertelensége megállapítható. Az ulieuagitacióuak meg vau az ereduieuye. Az üuuupi szám Magyarország nevét viseli, de s tárulom c«*k töredéke st ország képének. Sem kulturális, sem pedig gazdasági képét uem kapjuk meg a számból az országuak. Mert ki meri állilaui, hogy Budapest, Szeged, Arad, l\'ozsouy, Temesvár, Pécs ea Újvidékén kivUl nincs más említésre érdemes városa sz országuak\'/ Ki hiszi el s Moderue kuustnak, hogy Magyarországban csak egy bank van: Hitelbank. A magyar szám csak erről veti tudomást. Uyáriparuukuak alig vau nyoma a magyar számbau. A Balaton például csak auuyiban erdekelte a M. K. szerkesztőségei, hogy a uepipar és néploglslkozás ismerieteseuel bemutatja a balatoni halászatot. Hármíuó szempoulból nézzük is a dolgot, a kudarc megállapítható. S eu sejleiu, azok log|ák legjobban szidni a magyar számol, kik legjobbau agitáltak elleue. Pedig ezek az urak okozói a magyar szám sikertelenségének. Magyarország biauyos kepét nékik köszóubei|ük. Ha valahol, ugy. e lereu uem lett volna szabad félmunkát vegezuüuk. Ha a Moderue Kunst és auuak pesti képviselője, — ha jol eiulek-
siem a hozzánk jött körlevélből — Orünmandel nagy összegei nyert is volna a szám sikere esetén, nejtünk elég lett volna a tudat, bogy egy világszerte elterjedi folyóirat bemulatta Mag;*""81^01 te\'ie8 és igaki világításban. Ez a hiányos szám azonban többet árti mint használ. A Moderue Kunst magyar száma csal auuyiban hasonlít Magyarországhoz, mert tgból bebkonyitotta a .magvar lelkesedés" csekélységét. Náhbtk csak a vezércikk kiáltoz és kéri a külföld figyelmét. A hírrovat már szidja a külföldet, mert jubilAimi számokért elvisz tóllluk százezreket. Az igaz \\ mostani százezrekért nagyon kár volt.
Anonimus.
\\pzlet megnyitás.
Ezúttal értesltjUk a n. é. közönséget, hogy Nagykaníwán Erzsébet királyné-tér 16. sz. alatt (Kaiser-félp ház) egy a mai kor igényeinek megfelelő
kái^pitos- ós diszitő
műhelyt nyitbttunk.
Műhelyünkben készitUnk divatos angol bőrbutoroknt, kbédlő-, háló-, szalon-, urlszobák kárpitos bereiwezéeelt, mindennemű díszítő munkákat, függftnvöket, terítéket stb.
Elvállalunk Végi bútoruk átalakítását, papir kárpitozásokat, flíkgöny leszedés cs felrakásokat és minden e slűtkba vágó munkákat.
Szakmánkban Vsámos év óta a főváros nagyobb műhelyeibe^ és legutóbb Nagykanizsán szerzett bő tapasztalataink biztosítékul szolgálnak, hogy igen tlsztelt\\ megrendelőink igényeit minden tekintetben kl fogjuk elégíteni.
Elvállalunk fUggOnWet és szőnyegeket nyári megóvásra Jótállás fellett.
Szíves megrendeléseit Várva, vagyunk kiválj tisztelettel
Somogyi és Gerő
érdekeit elhanyagolták. Ezért nem neveli az iskola sz életnek. Majd az angol és amerikai gyakorlati képzésű iskolákat vázolja, melyek uem világosítják fel s gyermeket s gyakorlati élet fontosságától, hanem euuek játékkedvét hastnálja fel a munka számára. Igy nevelik a gyermeket a gyakorlatnak, mely jobban qualifikália az emberi, mint akármennyi elmélet. Feszült figyelemmel hallgatták mindvégig előadását, melynek célja volt, bogy a népiskola gyakorlati irányának szükségéről meggyőzze a tanítókat, akiknek egy 4 hétre szabott kézügyességi tanfolyamot fog városunkbsn szervezni. Buzsícsks Kálmán dr. tanfelügyelő elismerő szavakkal mondott köszönetei a tudós előadónak.
— A virágos Nagykanizsa. Az
ablakoknak és erkélyeknek virágos diszitése, mint már jeleztük, társadalmunk elókeló köreiben sok hivet szerzett. Kívánatos lenne, ha a városházán is érdeklődnének ezen szép mozgalom iránt. Budapesten például elrendelték, hogy a város házain és iskoláin az ablakokat és erkélyeket virággal díszítsék. Tán Nagykanizsán is lehetne hasonlóan intézkedni.
— Munkásdalárda alakul Nagykanizsán. A déli vasúti munkások tavaly alakítottak dalárdát. Most arról értesítenek bennünket, hogy a nagykanizsai szervezett munkások fognak dalárdát alak itaní, melynek létrehozásán most dolgozik a munkásság szaktanácsa. Mint mondják, a munkás sgitáoió iskola s ntuukás dalárdákat jól bevállt propaganda eszköznek tartja, amit az is bizonyít, hogy legtöbb városban a muukásdalárdák igen népszerűek.
— Gimnázium építés. Messze van még, de egy lépéssel újra közelebb érlűuk a megvalósuláshoz. A zslsvármegyei törvényhatósági bizottság legutóbbi közgyűlése ugysnis jóváhagyta s gimnázium tervei vázlstánsk és alternatív tervezetének elkészítésére és az építésre való műszaki felügyeletre Jámbor és Bálint budapesti roúépítókkel kötött szerződési.
— Törvényszéki tárgyalás Még az
ősszel történt, bogy Karafiái János vssuti őrt a vágóhidra vezető utou eszméletlen állapotban találták. Lakására vitték, hol magához térve még néháuy napig szolgálatot teljesített, azután rosszul lett, kórházba szállították, hol néhány nap múlva meghalt. Az elreudell orvosi boucolás megállapította, hogy tesli sértés okozta agyvérömlés miatt halt meg. A vizsgálat kiderítette, hogy Máté József és Kis György suhancok támadták meg az uton és verték meg a jiaialiátot. Ez űgybeu pénteken volt a törvényszéki tárgyalás Máté Józsefet, kit Hajdú Gyula dr. védett, máidéi évi börtönre ítélték súlyos testi sértéssel okozdu halál miatt. Kis Györgyöt ellenben (védője KosenbVg Mór dr.), ki csupán srculűtöUe Karatiatot, feluieutetbk. *
Elhalasztott befizetések A nagykanizsai segélyegylet szövetkezet (Cseugery-ut 4, Pesti msgysr kereskedelmi okuk palota) értesíti t. reszvéuyeseit, hogy a pünkösd Hétfőre eső befizetések a reá következő hót főn, junius \\b 7-én lógnak megtartatni.
A nagykanizsai Njsksrékpénztái által alapított önsegélyző szövetkezet aShétfói befizetéseit, tekintettel az ünnepre, peutekeu thgis megtartani.
— Megszökött fogoljr Egy kaposvári isp nyomán mi is megírtuk, hogy (¿eucsák Istvánt s usgykauizsai ügyészségi fogház ibwszökölt lakóját Bagolasáuc község haiárábau elfogták és beszállították az itteni fogházba. A rab elfogásáról, Njjíut velünk közlik, az űgyészségeu mit sem tuduak.
— Fontos u utaxókOx Ont égnek, hogy ho»«\\m»njeo
elttuAt, ha lludupulr« incgíikcilk T A Uudapeilro hlul kOiOusíg kinjrolmtt« nolgtl u »Uj Idölt< káríhu, moly\'-.» njrugotl pltyaudvar kOtaliben, • Töiida, Vlgulnhti, l\'ailament; Vall»-, tguiág- ll KöldmW«U»llgyt minliiloriuuiok, KurU,
HÍREK.
— Katonai kinevezés és áth&yezés. A
király lovag Willerdin ttezsó ozredest\\a 48-ik gyslogezred parancsnokává neveit« ki, ertendelte Dattnecker Arthur ezredesnek H\'J-ik gyalogescedlól a 48-ik gyalogezredhez való áthelyezését.
— Iskola látogatás, liuzsicska Kálmán dr. Zalavármegye kir. tanfelügyelője pénteken d. e. \\ nagykanizsai ízr. eleini népiskola minden osztályában meghallgatta a tanulók feleleteit, bogy azok előmeneteléről személyesen meggyőződjék A tapasztaltakról az iskola igazgatója előtt elismerőleg nyilatkozott.
— A Szépítő egyesül ^közgyűlése. A nagykanizsai Szépiló egyesület junius 6-áu délelőtt 11 órakor tartja évi reudes közgyűlését a Nagykanizsai takarékpéuztár helyiségébeu.
— Elhalasztották a főgimnázium tornavizsgáját. A holuapra hirdetett főgimnáziumi éuek- és toruavizsga ellialssztatott.
— Gutenberg előadása. A Zalai Közlönyben jelzett elóadast Gutenberg Pál tegusp d. e. 11 órakor tartotta meg a városháza közgyűlési termében. Vécsey Zsigmond polgármester üdvözölte a kezügyességi okutás e fáradhaUilan apostolát. Jeleu volt Huzsicska Kálmáu dr. kir. tanfelügyelő. Hotscnild Jakab dr. ízr. iskolaszéki elnök, Horváth György lőgiinu. igazgató, az állami elemi és polgári és ízr. elemi iskolák testületei. Gutenberg visszapillantást vet az ókori, középkori iskolákra, majd a Iraucia forradalom hálása alatt keletkezetlekre. Kouslatál|a, bogy i\'niudezek vagy erkölcsi, vagy politikai, vagy vallasi célokat stolgaltak, de az ember gazdasági
AVILKA SUCHARD
Csak
alpesi tej •
kakaó czukorból áll Páratlan különlegesség.
MÁJUS 80
ZALAI KÖZLÖNY

Kii. Tábla, Tarvénytték ét Járáablrótágok kflratében, a varoil éi kOtutl villámotok megállóhelyeinél, a luvároi laglorgalma-tabb pontján ai >UJ Id8k« • legnagyobb ti legmodernebb kávéhál. A » tulon irkeió ktaftntégnek kinyelmet (ol)el(a helyi«4g«k állnak rendelkeiétre. Póntot, lolklitmáretot él figyelmet kluolgálátröl gondolkodva van. Etténktnl vicl Klit Lajot eliUrenda lenekara hangvertenyei At ,Uj Idők1 kávebát, Hudapeti, Vád-kSrul 46 uám alatt van.
— Baleset a kefegyárban A Kardos Sándor és Tárna féle nagykauízsai kelegyárban tegnap két balettet történt. Uerócs Terét ós Fest József gyári munkások a könnyebb természetű balesetek áldozatai. Mindkettőt lakásán ápolják. A rendőrség a vizsgálatot megioditotta.
— Negyven milliónál több fedélcserepet gyártanak évente a Bohn-féle téglagyárak a stab. Bohn-fóle terméaietes vörös fedélcserepekből, melydk kiváló minőségűknél fogva közkedveltségnek és nagy keresletnek örvendenek.
— Kitünteteti gyáros. Polgár Sándor (falapa Budapett, VII., Brtáábet-kArut 50) orvotl mtlaier, kfltiier 4t tárrkítö-gyároa, a NemietkSil Beletet éa Ipar egtautgtlgyt klánitái alkalmával a nagy állami árammal lati kltttntelva. Polgár Sándor a kltOatatátre ilerekatan ráaiplgált, minthogy a ketáeer «a beiegápoláti clkkak gyártáaával a haaal Ipart la alUmoidltolta. A cáfratátötég árdekladöknek kívánatra IcguJTtPIn magjaleni Uluaxtiált árjagyaákM kaid. cwk magadandó, mily tárgy ttUk tágas. v
— Véres verelcedóa. Rgy kiskanitsai korcsmában iddogált Huny hó Ádám néhány jóbaráltal, mikor Plauder Autal éa Plauder Jótsef is odakerültek. Oe többről többre, aióról sióra, ma|d szitokra, majd karóra Plauder Józsel kifutott at utcára egy karót botolt be, mellyel Uunyhő fejét puhitgalta, Plauder Antal meg késsel szurkálta ugy, hogy eszméletlen állapotban stállitotta a megjelent rendőrség a kórhátba. Ez atonhan a regénynek a folytatása (v^ét nem lehet tudui). At eleje at hogy Plauder Autal éa Ounyhó Ádám egy leányba voltak szerel ineaek de a stép B. Roti (lunyhó felesége lett. Krra Plander Antal olyan feljelentést tett a fiatal menyecske ellen a rendórséguél, mely miatt mint a népesedési mozgalom megakasttója ellen büntető eljárást kellett foganatosítani Kzért neheztelt Qunyhó és «sért verette be at igatságért a fejét.
A Bór- és Uthlon-urtalmú
Salvator-forrás
kltdn< alkarral haaanáltaUk vasabajoknál, a húgyhólyag bán-talmainál 4t kOatvénynál, aciukor-batagaéfnél,aa emésztési ét léleg-táal atervak hurutjainál.
Hégyhajtó hatásúi
Vaemeatea I Káaaraa •aáaiUwUI
tal|ata« UaiUt Kapk.14 r«ff a
Hmf -Uri\'ti Sulr*l \'<fvrrét V4IUIml.il
aJUr^í V H.Mtr^ri a ^
KÖZ6AZDASA6.
A Néptakarékpénztár tőkeemelése.
A Néptakarékpénztár r t. Nagykanizsa ma délután tartotta rendkívüli közgyűlését Remete Oéza elnöklésével. A közgyűlés elfogadta az igazgatóság által előterjesztett indítványokat. At igatgaló-ságba aj tagokká beválasztottak dr. H o d o a 8 y Sándor és K á I I í w o d a Ferenc a Magyar Országos Központi Takarékpénztár részéről és K i e d I Jenő nagykanizsai földbirtokos. Uj felQgyelóbizottsági tag lett P I a c h y Jenő az M. 0. K. T. részéről A túkeeinelés és ennek módozatáról az íutézet igazgatóság» a következő hirdetményt bocsátotta ki:
VVNéptakarékpóiiztár Részvénytársaság Nagykanizsán" igazgatósága a folyó évi május Itó 29-én megtartott reticmrűli közgyűlésen hozott határozatok alapján ezennel közbiefé teszi, hogy
1. At alaptőke 400,000 koronáról 600,000 koronára felemeltetik és e végből 500 korona névértékű 800 darab uj réstvény bocsáttatik ki.
\'J. A régi réstvények uj részvényekre elővételi joggal bírnak olyfortnáu, hogy minden régi részvény után egy uj réstvény igényelhető.
At elővételi jog 1909. iuníus hó 1 b-ig gyakorolható, mely időn tul at elővételi jog megszűnik. Aki elővételi jogával élűi kivéti, tartozik a régi részvényeket lebélyegzés végett a takarékpénztárnál bemutatni és egyidejűleg at első részletfizetést készpénzben teljesíteni.
3. At elővétel jogán át nem vett uj réstvényeket at igatgatóság 1909. évi június 80-ig jogytés slá boesájtjs. Ezen jogytés alá bocsátott uj réstvéuyek kibocsátási árfolyaméra és befizetési feltételeire is at alábbi határoiatok érvényesek. A nem jegytett réstvények a Magyar Orstágos Központi Takarék pénttár (Budapest) által vétetnek át &lo koronás elővételi árban az itt megállapított feltételek mellett. Túljegyzés Opelében az Igazgatóság szabad belátása sterint fogja a felosztást foganatosítani.
4. Minden uj részvény kibocsátási árfolyama 610 koronában állapittatík meg, mely -"fisstegből 500 korona a részvénytőkéhez csatoltatik, mig a 10 korona felpénzból első sorban a kibocsátás költségei fedeztetnek s a fennmaradó összeg a tartalékalaphoz csatoltatik
6. A befizetés a következő réstletekben teljesítendő : 110 korona az elővételi jog gyakorlásánál, illetőleg a réstvény jegytéséuél. tuo korona legkésőbb 1909. augusztus hó Ifi ig. 160 korona legkésőbb 1909. szeptember hó 15-ig, 160 koroua legkésőbb 1909. október b4 i s-ig.
6 Kenti befizetések után 1909. december 31-ig 4\'/i*/a kamatot térítünk meg b az uj részvényük az 1910. és a további évek űileteredméuyében a régi réstvényekkel egyenlő osztalékban réstesednak,
7. Aton réstvéuyes, a ki a befitetéseket kellő időben nem teljesiti, köteles 5"|, késedelmi kamatot fizetni. Ha pedig valamely részvényes a befizatéat a társaság hivatalos lapjábau kötölt harmadszori felhívás után 80 nap alatt sem teljesíti, at aláírásból eredő jogait és teljesítőit beetetéseit elveszti, réstvényutalványa érvénytelenné válik és at igazgatóság ahelyett uj részvényutalványt bocsát ki, a be-titelett össteg pedig a tartalékalap javára fordittatik.
A Néptakarókpénztár Részvénytársaság Nagykanizsán Igazgatósága.
A Déli vasút most adta ki mull évről stóló réstletes jelentését, mely sokkal jobb képét matatja a társaság vagyoni viatonyainak, mint azt egyeaek biresitelték. A jelentés megemlékezik a nagykanizsai pályaudvaron történt berubátáaról is.
Rész vény tőkeemelés Somogy-csurgón A öotnogyesurgói takarékpéuttár minap tartott kötgyUlésen kétszázezer koroua réatvény tőkéjét 800,000 koronára emelte.
Villany világítás Baroson Barcsi tudósítás nyomáu ily címen megjelent költeményünkre a körelketó sorokat kaptuk : A „Zalai Közlöny" tekintetes szerkesztőségének Nagykauitsa. Igen tisztelt Bterkesztó ur 1 Becses lapja e hó \'20-iki számáuak „Közgazdaság" rovatában Villanyvilágítás Barcson citn alatt többek kötölt att méltóztatik írni, hogy a beérkezett két ajánlat közül Lang és Trauberinanu csurgói cégek ajánlatát azért nem vették tekintetbe, mert vonakodtak a szükséges kauciót letenni. Nem tudóin ugyan elképzelni, kinek álhatóit érdekében b. lapját ily téveseu informálni, atonbau mindenesetre stűkségesnek látom ezen tendentiótus hírt rektífikálni, tudatván igeb tisztelt Szerkesztő úrral, hogy mi igeuis letettük a pályázatban kiirt kauciót, sót auuyira letettük, hogy az még ezidősterínt is Barcs község elöljáróságánál fekszik. — At osttó igatság érdekében kérem igen tiszteli Szerkesztő urat fenti helyre-igatgaló soraimat b. lapja legközelebbi száméban közzétenni, melyei vagyok kiváló tisttelettel Somogy-csurgó, május 87. Lang Mór.
Szerkesztői üzenetek.
Muschong
Buziás gyógyfürdője
(a magyar Nauheim.)
A continens legszénsavdusabb sós és vasas radioaktiv forrásai, köztük 3 Geysir.
120 holdra terjedő parkban levő fürdőtelep, enyhe klima, ozondus levegő.
Fürdő ós ivó kúrák.
Specifikus gyógyfürdő szívbetegek részére, mely a szivbán-talmak és a véredény betegségek modem therapiájának összes segédeszközeivel rendelkezik.
Vannak természetes, szénsavban dus sós fürdői. A sziv kímélésére és begyakorlására (terrain gyógymód) alkalmas sik illetőleg emelkedő sétautjai.
Rendelkezik Zander intézettel, Röntgenlaboratoriummal az ar-zénvaluátióhoz s fénykezeléshez szükséges berendezésekkel.
BUZIÁS JAV ALT:
I I
női bajoknál, hólyag ós vese bántalmaknál, kosz-vénynél és a vérképzés betegségeinél. Ui onnan épült modern fürdőházak, uszoda, hidegvizgyógy-intézet, moorrürdők.
Diátetikus konyha, kitűnő fürdőzenekar, hangversenyek, nyári szinház, kiterjedt sétányok, tennis játszó tér.
Hivatalos fürdóorvos:
Dr. MAHLER GYULA.
Vasútállomás:
BUZIÁSFÜRDŐ. "
Budapesttől 7 óra.
Idény május — október.
a. O. Helyben. (>!ct4 rtlrdUiiobabercndeitit minden bádogot cttnál. Cégekat elvből nem ajánlunk
„Józsa néni" című tárcánk folytatását csű
törtöki stámunkbau közöljük.
Prospektussal szolgál a
fdrdőlgazgatóság.
A buzlásl üdítő éa gyógyvizek ! „Phönlx\\ Mihály éa József források töltő és szétküldés! telepe.
ZALAI KÖZLÖNY
MAJU& 80.
LE DÉLICE SÖ
mindenütt\'\'kapható.
apir
1230/lk. 909.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék, mint telek könyvi bátóság közhírré teszi, hogy Sebestény Lajos ügyvéd végrehajlatónak Takács János és nője Csapó Krtse végrehajtást szenvedettek elleni 800 kor. tóke, ennek 1907. évi április hó 28-ík napiétól járó 7\'/. kamatai, 13 kor. 10 fillér zálogjog bekeblezésl, 49 kor. 30 fillér per. 25 kor. 90 fillér végrehajtás kérelmi. 31 kor. 60 fillér árverés kérelmi és a még felmerQlendó költségek iránti végrehajtási »gyében a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó a a galamboki 771 szikben 1. 1167 hrsz. szántó föld a szila* diliében 144 kor. 1343 hrsz szántóföld nyerges dülóben 346 kor. 325/a hrsz. ház udvar és kert 832 kor., 374/a hrsz. szántóföld a Vöröskut dülóben 171 kor 634/e hrsz rét a belső rétekben 103 kor. 563/a hrsz. rét a belsó rétekbén A7 kor 1 18/h hrsz szántóföld a temetói szilas dülóben 90 kor. í 13 l/e hrsz. szántóföld az elsó füzestü dülóben 171 kor. 1408/b hrsz «zánlóföld az elsó közép dülóben 311 kor. f 171 t/a hrsz. szóló és kaszáló pincével a Paphegyen 1826 kor., továbbá a galamboki 814 ss. tjkvbeu I. 32ft/b I. belsóség 19 kor. becsértékben 1909 juniue hó 16-lk napján délelőtt 10 órakor Galambok községházánál 8ebestény Lajos ügyvéd, vagy helyettese közlienjöttével megtartandó nyilvános birói árverésen eladatni fog.
Kikiáltási ár a fentebb kilett becsár, melynek kétharmadánál alacsonyabb áron az ingatlan el nem adatik.
Az árverezui kívánók tartoznak a becaár lll\'vát készpénzben vagy óvadékképes papírban a kiküldöli kezéhez leteuní.
A kir. törvényszék mint tkvi hatóság.
Nagykanizsán 1909. március 3-án.
KI s ó r a n g u f ü r d ó h e I y.
LiPIK
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápesatorua b á u I al in a i t. hurutokat, cukorbetegségeket, izületi bajokat, gyermekkórokat és vérbetogséguket.
Praapaktnat kllá a flrdelgazgatéaág (SlaTonta)
1TMMÍM
Srlavomában. ? Oélivasul állomása
vasas- ás uuraöroiaÁioi S4\'»0\' o.
Kies vidék, remek psrk, nagy erdó. Márvány-, porcellác-és lukorfürdók. láplürdók. Kaugó gyógykezelés és hídeg-vizkura lég- és napfürdók szabadban való fekvés és hízókura Kiváló gyógyeredméuyek valamennyi nói bajnál, vérszegénységnél, csuanál, köszvénynél valamint idegfáj-dalinakuál, különösen Isohiaenál. Mérsékelt árak. Prospektussal stivesen szolgál a f»rdölgr**catóaáf.
úm
a kiadóhivatal,
— Nádor utca 7. —
Wajdíts könyvkereskedés
—r: Deák tér
és minden bel- és külföldi hirdetési iroda.
Ifcár Gyomor betegeknek! ^
Mindaioknak, kik • gyomot meghűltté, vagy lullerheléte, rom. neheien emé.rihelü, nagyon meleg, vagy hideg «lelek élveiele »Hal, vagy rendtllen élelmid követkeitében gyomorbetegaáget, inlui
Oyomorhurut. gyomorgörcs, gyomorfájdalom, nehés emésatée vagy nyálkásodáet kaptak, ajánlunk egy kitűnő háaiseert r rr=
welynek kltUuö haláta már ívek út a ki van próbálva. E< a
Hubert Ullrich-fóle növénybor.
Eian növénybor kltunö, gyogyhalíaunak talált füvekből, Jó borral van kéeiltva és eröalll, életre kelti ai ember imiu 16 ezerveietét. — A növénybor megakadályozza az eméeztéal — «avarokat 4s elömoidítje ai egéeziéget vér ujjáképzödéeét. •
A növényborl Idejekorán hatmálva, gyoinorbelegtégek míg a cihájukban elfojtalnak. — Symptomák mint: FSfáját, felböíögét, gyomorégéi, felfúvódás romujlét hányatta). melyek chronlkut (1,10« gyomurbeleg.égeknél oly gyakran előfordulnak, elmúlnak néháayttorl Ivás után. Q^álrrűl/\'űfllSa ""nnk kellemetlen következményei, mini tionilát, kftllka, ulv-OüDÜl OiVÜLlöD dobogáa, álmatlanság, valamint vértolulát a májban, epében él a nagy Ztlger-érb«n (Arany-ér bánlalmik) a növénybor által gyoitan megiiUMetnek. A növénybor tnegtiUnleli ai emOothetleniégel é» könnyű uékelé« által eltávolíttatnak a gyomofböl ét belekből alkalmatlan rétiek
Sovány, halovány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
legiöhhtiör a rom eméeitét követkeiményel, hlányot vérképződé« ét a máj beteget állapotáé. ! tvágy-hiánynál, Idege« bágyadltág ét rom kedélyhangulat, továbbá fdlájáaok, álmatlan éjjelek kövelkeité-ben Ily egyének lattan egéiieu elputilulnak. eV Növénybor ai elgyöngüli életerőnek uj Ittktaléit ad. Növénybor fokozta az élvágyai, ai oinéltlétt ét láplálkolátl elömozdl ja, elöteglll u
anvagcterél, gyoulija a vérképződéit, megnyugtatja a feldúlt Idegeket ét életkedvet tierei. Siámtalan elltmerét éi hálanyllvánltát Igaiolják etl.
Kdvénybor kapható 3 ét 4 koronáért a Nagykanlziai Újudvart, Klt-Komáromi, t tákányl, Xeuct-VIdi, Tapionyl, Uöhönyel, Nafy llajoml, Keltő-Segetdl, Cturgól, Uenencel, Gölal. I.égrádl, Alto-Liomborul, Kolorll, Murattányt Rátkal. Podlureni, Stelalcnl. Aliölendval, Pákai, Uakial, Novai, Baki, Pólötkei, Pactal, Altó.Kajkl, Nagy-Kadal, Kélhelyl, Marcialii, Kapotvárl, Nngyaládl, Taráuyl. Vér jel, Sl.-Georgeul, Kallnovacl, Novlgradl, Kaproncal, Perlaki, Ciáktornyal, Varaudi itb. gyógy-lárakban ét fütierUijetekben ét al outrák.magyar monarchia legtöbb gyógytárában.
A kanlisai gyOgytárak .1 ét több Üveg növénybor rendelétnél eredeti álak mellen küldik tiél mlndenttvé a monarchlábau.
WB~ Utánzásoktól óvatlk, "tM
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-fóle növénybort.
hirdessek
SaabaAalmisott Bohn-rél* Urmé-
vöröa fedéloaerép.
A ,,ZALA! KÖZLÖNY -BEN
BOHN nagykikindai cserepe
leojobb minőségű fedélcserép legolcsóbb —- árak mellett. =1
Tessék árjegyzéket kérni. wm- Képviselők kerestetnek.
t
BOHN TÉGLAGYÁR NAGYK/K/NDA.
Nyomatott a laplulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizaán.

Insert failed. Could not insert session data.