Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
19.72 MB
2015-03-19 16:04:44
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1015
4025
Rövid leírás | Teljes leírás (295.93 KB)

Zalai Közlöny 1909. 044-051. szám június

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA 1909. JUNIUS 3
48-IK ÉVFOLYAM, 44. 8ZAM.
CSÜTÖRTÖK.
MiiJaliilk hétfőn is csatörtahAn dilbm.
CIAfliaUal Arak: Kgéu «<ro 10 koron*, I4I4vic 6 koront. n«Ky«.U»ro 2 korona 60 (III. — Egyea azám éra 10 Ali,
PÖMarkeajlO: IIr. Villányi nrnrlk-
Ketelűn sxeiketxtA: Krrlr» JÓkhi-T.
Klmljn: a airrkrailii^f.
Szirknztttiég ¿1 klaHkivatal IMor-atca 7
Hirdatéaak dijtiabáa aiarinl.
a
ilnot!
A kanizsai kereskedők panasza.
Illjkailtll. junlui 3.
A keroskedői konjunktúrák az utóbbi években nem voltak nagyon briliánsak. A megélhetés neher.ebbcdése a középosztályt szerényebb kiadásukra inditotta. Termés/,ete-sen kereskedőink érezték első sorban a középosztály büdzsé-megszorítását.
Hozzájárult a kereskedői viszonyok rosszabbodásához ama érthetetlenül indokolatlan, mondhatnánk csúnya verseny, mely némely szakmában évekkel ezelőtt mutatkozott. Ez a versengés ma már rendes keretben mozog, inert a kereskedelem gyenge eleme kidőlt. Többen beadták a kulcsot, többen eltávoztak, úgyhogy a mostani kereskedő gárdánk mondhatnánk hivatása magaslatán áll.
Kereskedőink panasza azonban még sem szűnt meg. Must már nem egymás ellen panaszkodnak, mint inkább amiatt, hogy nagyon sokszor kijáts/ák Nagykanizsán a megrendelésekről szóló miniszteri rendeletet. Bármennyire is tiltva van a vevőknek „meghívás" nélküli látogatása, mégis mindig előfordul, hogy wieni és budapesti díszműáru, női és férfi divatáru cégek utazói városunkban meghívás nélküli látogatást tesznek. Sajnos közönségünk elősegíti a „vigéo" garázdálkodást, mert ahelyett, hogy az ipszét átadná a sarki rendőrnek, nála megr»nde-lést tesz. Hát bizony kereskedőink panasza
A virágos Nagykanizsa.
A Biépltö EryaattUt kö»ryttl*aa.
[Saját tudósítónktól.) A nagykanizsai Szépitő Egyesület, miül uiár jeleztük vawlruap délelőtt tart|a közgyűlését A titkári jelentés beszámol majd nz egyesület elmúlt évéről, melyről mondhatjuk, sikeies volt. Az egyesület sreréuy anyagi erejűhez mórién mindent megtesz, amit megtehet. Ktérl jelezzük mi a sikert. Azt azonbau ueai mondjuk, inert valótlanságot nem akarunk állítani, hogy nagyobb sikert nem érhetett volna el az egyesület. Ehhez pénz kellene, ami kevés vau az egyeaOlet pénztárában A titkári jelenté« bizonyára nem fog hozsannákat zengeni a pártfogáxrél. mert »»juoa
kevés Uulinauu báró|a van az egyesületnek. •
Az idei közgyűlésnek már kölni kerete is van. A Szépíti Egyesület elnökségének csendes agilációja a város házait kiemeli Ud»aiilriut a hétköznapi szürkeségből és virágos Nagykanizsát varázsol elő. A szép eszme propagálása ueldluk is örömet szerzett és miudig siettünk közölni a virágos Nagykanizsa térhódítását.
A Zalai Kfolöny legutóbbi számai felsorolták ama szépérzékkel rendelkező városi polgárok neveit, kik erkélyüket és ablakukat világgal diazitették. Ez h díszes névsor naponta bóvOl. Legutóbbi jelentésünk óta dr. Havas Hugó ügyvéd, dr. Hajós 8otna és dr Dobó Dezső orvosok lakásának erkélyei öltöttek pompás virágdíszt A kezdet kezdetén van még a mozgalom, de máris szép képet nyújt a gyermekkorát élő virágos Nagykanizsa. A közönségtől függ a szép eszme terjedése. 8 mi hisszük, hogy Nagy-kanizHáu is diadalt arat ez a nagyvárosi mozgalom
jogos, mert ez abszurd állapot. Kereskedőink megfelelő tőkével alapítják üzleteiket, igyekeznek Jól felszerelt, még a legkényesebb Ízlésnek is megfelelő árurakiárt berendezni, fényes portalékat, kirakatokat épiteuek abban a reményben, hogy törekvésük méltánylást talál. A közönség egy része özek ellenére is érthetetlenül vigécektől vásárol, becsapja magát abban a hitbon. Imgy f noiu portékát vásárolt \'oloson. Pedig a/, ördögöt I Határozottan állítjuk, hogy Nagykanizsán bárminő cikket jobban és jutányosabban megszerezhetünk, mint az utazó vigécek utján.
Kereskedőink panasza oly méltányos, melyet bővebben indokolni magyarázni nem kell, helyesen tenné a közönség, ha leszokna eme rossz szokásálról és a helyi kereskedelmet pártolná, mely itt adózik es itt költi el jövedelmét.
Panaszkodnak még kereskedőink ama társadalmi osztály ellen is, melynek anyagi módja megengedi a fővárosi divatszalonok és divatüzletek felkeresését. Ok vigéo nélkül találják meg a tőlünk pénzt elvivó utat.
Mi hisszük, hogy felszólalásunk illetékes körökben meghallgatásra talál, hisz evégre is minden nagykanizsai polgárnak kötelessége a helyi kereskedelem és a helyi ipar pártolása.
Józsa néni.
Irta : AHNSTEIN 8ANDOR
1897. január 21.
Az iskolában elmeséltem a Horváth Lacinak, hogy tegnap a drága Józsa néninél egy fekete bajszú bácsi volt. 0 elnevette magát és azt mondta, hogy biztosan ez a Józsi néni szeretője, mert miuden lánynak vau egy szeretője és annak miudig fekete u bajsza. Ku azt mondtam, hogy nem igaz, mert én vagyok a Józsa néni szeretője. Krre ő azt mondta: Hallgass te szamár, te még ehhez nem értesz, te még buta vagy hozzá és valamit mondott a Józsa nénire, tön mim értettem meg, de igeo csúnya lehetett, mert csúnyán uevelelt hozzá. Krre én felugrottam az arcáig és pofon vágtam. Ó nekem jött, földhöz vágott és port tömött a számba i)e én nem bánom, mert én nem engedek a Józsa nénire csúnyát mondani. Es a Horváth Laci a legnagyobb facér az osztályban Már cigarettázik is, meg kuglizni jár az másokkal.
1897 február 11.
Megint ott voltam a kedves Józsa néninél. A fekete bajszú már akkor ott volt. A Józsa néni igen szomorú volt. K* alighogy beléptem, jött utáunam a Józsa néni bátlya a Pali bácsi. Láttam, hogy a Józsa néni arra igen fehér lett, pedig amúgy is szép fehér, felugrott, el akart szaladni, de a Pali bácsi nem eu-gedte. Azt mondta neki igen szomorúan: .Mért cselekedted ezt Józsa " Krre a fekete bajszú azt mondta .Nincs joga a kisasszonyt kérdőre vonni Kii vagyok
a vőlegénye, velem tárgyaljon." Krre a Pali bácsi igen mérges lett és mondta: .Mi maga, csaló maga, iparlovag maga, aki az én szegény nővérem boldogságát akarja tóukreteuni, gazember maga." Most a fekete bácsi mondta a Pali bácsinak : „gazember." — Pedig a Pali bácsi uein gazember, mert az a Józsa néni báttya. de a fekete bácsi sem gazember, mert az meg miudig szokott 10 Iliiért adui, mikor a uéni: nél voltam és mondla, hogy szereti, ha a kis gyermekek elmennek a boltba cukrot venni. Azután mindketten azt inoudták: .Majd számolunk" és leliér kányákat adtuk át egymásnak. A Józsa néni eláiult és ráesett a dtváura. Engem pedig kirúgott a Pri bácsi és azt moudta: .Mit téuferegsz miudig itt a láb alatt." Ku :izt hiszem a Pali bácsi a gazember.
1897. február 13.
A Horváth Laci azt mondta nekem az iskolában. hogy neki mégis igaza volt. mikor azt moudta, hogy a fekpte bajszú bácsi szeretője volt a Józsa néuinok. Ks én azt mondtam: .ígeuis nem igaz." Cl azt moudta: .nlhidd amit mondok, mert különben megint ugy jársz, mint a múltkor." Ku ugy tettem, mintha elhínném, mert féltem, hogy csakugyan ugy járok, mint a múltkor Es erre ő elmondta, hogy a Néinuth Jóska kovács iuas halottá a mesterétől, hogy a Józsa néui báttya, meg a fekete ember párbajoztak és agyonlőtték egymást Ku nem hittem el, erre ő rnegiut port tömött a számba. Mert ó nagy zsiváuy, az idén is ismétlő, de azért megint megbukik.
Kddig terjed a kis napló. Mit tudtam éu akkor, mikor ezekre a fakó lapokra ezeket az ákombákom
sorokat vetettem, minő szörnyű tragédia húzódik meg a szavak értelme mögött.
Józsa nénit másnap is fölkerestem, de a lakás csukva volt, a függönyök leeresztve. |Azt mondták, hogv elutazott. Seukitól sem buoauzott el, még éu tőlem sem. Kz a gondolat akkor anuyira megkapta kis gyermekszivemet, hogy hétszám tuegsirUm bele.
Azután, ha szomorú uapokban borongós hangulat lepett meg, vagy ha hosszú nyári éjszakákon álmatlanul forgódtam párnámon, gyakran eszembe jutóit szegéuy Józsa néni r .ép fehér arca. szép fehér arcából kivillanó két szép leketo szem«.
Aztán hosszú, hosszú ideig nem láttam. A uapokban X-be kellett meunem. Egyik uó ismerősöm csipke vásárlásával bízott meg. azért botértem egy csipke üzletbe. Tiz, tizenöt leáuy lehetett ott, ifjabbak és idősebbek, de mintha valameuuyieii egy testvér lettek volna.
Mindnyájan ugyanazzal a horpadt mellel hajollak munkájuk fölé ugyanazzal a halálfejt) arccal tekintettek rám belépőre De mégis, rniutha egyiknek szemeit ismerném, ezeket a mélabús, szivigható sugarakat. —
Kg.v gondolat kapott meg. Odamentem, bemutatkoztam. Fürkészve nézett ráiu őzike szemeivel, láttam, hogy először nem ismert meg.
De ainint megmondtam újra nevemet, hírteleu kél kónnycfcpp lelent meg pillái alatt, nyakamba borult, átölelt és szivet szakgaló, nehéz jajszóval felbúgott. —
( V ÜU K)
t
ZALAI KÖZLŐNV
JUNIUS 8.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
HÍREK.
* Jönnek a szlnóssek. Kövess* Albert szinigaigató stlni Jelentésében juniui 12-ére jelzi színtársulatának iHeérkezesét. A társulat a tavalyi jó er&kbil Ali. VelOk jön a 69-esek zenekara is. \'¡..rolyi titkár jön hozzánk a bérlet szervezése végett
* A szombathelyi aréna, mint a tóvárosi lapok is megírták, ünuepies felavatást nyert Értesü-lésUnk szerint az aréna egyike a legsikerültebb vidéki arénáknak. Egyszerű, nem szeműek épített aréna, de annál praktikusabb. A negyvenezer koronába kerülő aréna 50 méter hosszú 38 méter széles, szinpadja 9 méter széles Ifi méter mély. Földszinti ülő nézőtér 700, erkély 300 ülést tartalmaz. 1M)0 személy fér be összeseu. A szakértők elismerőleg nyilatkoznak az Ogyes és célszerű építkezésről.
* A Mozgó Könyvtár ujftbb könyvei. A Káskai Ferenc szerkesztésében megjelenő Mozgó Köuyvtár legújabb két könyve közül az egyiket az Vjabb irodalom egyik büszkesége Kóbor Tamás ÍMa. Egy kis regényét kapja itt az olvasó, melyben j\\kker Leáuy címmel egy fővárosi leány sze-rellni hístóriá|át írta meg Kóbor frappáns jellem-zéaaáJ és mélyreható analízissel.\' A másik füzetet A I blNe v i s, e kiváló irónó irta, akíuek érzéki rimeklM ragyogó verseit oly mohón olvassa a publikum Itt firzések, Szenvedélyek címen novelláit bocaátia Vízre, amelyben asszonyok, lányok rendkívül érdNtet lelkivilágát rajzolja meg modern eszközökkel\\ anélkül azonban, hogy megszűnne deceusnek leW A könyvecskék bolli ára 21 fillér.
B A LATW-B ERÉ N V BEN
A vit&s hirdetési díj.
A kúria döntése egy ealamegyei ügyben
A bOptetöjogi döntvénytár legújabb száma egy érdekes és lapkiadókat is érdeklő ügyben közli a kúria döutvényét. Az ügy, mely a döntvényt megelőzte igy történt:
A zalaegerszegi kir. járásbíróság elölt dr F. M. a—i lakós ügyvéil feljelentést tett dr. 0. A. m—i lakós ügyvédjelölt ellen, mert G. A. a zalaegerszegi ügyvédi kamaránál beadóit feljelentésében fegyelmi utou büntethető cselekmény elkövetésével vádolta őt és vádja a kamara előtt valótlannak bizonyult. A zalaegerszegi kir. járásbíróság pénzbünte lésre ítélte dr. 0. A. hatóság előtti rágalmazás vétségében és kötelezte ót, hogy az Ítélet a Zalaegerszegen megjelenő .Magyar Paíta" című lapban tegye közzé. Az ügyet fellebbezés folytán tárgyalta a zalaegerszegi kir. törvényszék és a győri tábla, mig végre az ítélet jogerős lett.
Mult év elején az ítélet meg is jelent a .Magyar Paízs" Nyílt-tér rovatában, melyért ltorbély György, a M. P kiadója IfiO koronás számlát nyújtóit be. A kir. ügyész, bár Borbély. az 1 koronás díjtétel helyeit 60 filléres soronkénti tételt számított, a hirdetési dijat magasnak találta és az ó megkeresésére a járásbíróság 4 J koronára mérsékelte a hirdetési dijat, melyet a zalaegerszegi kir. törvényszék is jóváhagyott.
Az Ugy a kúria elé került, mely most döu-tölt ez ügyben. A korouaügyész perorvoslala alapján a kuiia kimondotta, hogy:
ily természetű hírlapi közlemények közzéléte-lének ára a megbízást adó halóság és a lap-lulajdouos között szabad egyezkedés tárgya, az ebből a megbízásból származó viszony tisztán magánjogi jellegű, a felszámítok közzétételi dijak magassága iránt előzetes megegyezés hiányában a felek közölt lámadl vita eldöntése nem a büntető, hanem a polgári bíróság hivatott.
A kúria indokolásában rámutat arra is, hogy a zalaegerszegi kir. |árásbiróság akkor, inikor a diiakitak bírói megállapításába belement ,törvény\' sértett" ugyanezt tette a zalaegerszegi kir. törvényszék, mely a járásbíróság határozatát érdemleg felülbírálta A kuría a hirdetési dijak megállapítására vonatkozó határozatot hatályon kívül helyezte.
Magából az esetből a lapkiadók azt a tanúságot meríthetik, hogy ajánlatos a hirdetési árak előzetes együttes megállapítása, nehogy követelésük ^később hiányos kielégítést uyerien.
Az Országos Polgáriskola Egyesülete Plinkosd vasárnap ^ hétfőn tartotta gyűlését lludapesfca Sághy Gyula dr udvari tanácsos elnöklete alatt. ASszép programmu gyűlésen Nagykanízsá ról Szakon) i O^za polgáriskolai tanár vett részt.
— A „Múvaköz" jubileuma. A Csáktornyán megjelenő .MtíUköz- c. hetilap fenuálíásának 2fi-ik évtordulóját üuuejsjlle. Ez alkalommal a lap máj. 3il-íki száma Ili olafctM terjedelemben jelent meg. A cikkeket Margítai Já^sel\' főszerkesztőnek visszapillantása nyitja meg. A mtaqdik cikket Zrínyi Károly jelenlegi (. szerkesztő irlaNm-ól, .Van-e szükség még egy lapra?" t. i. MuraköíW. Cikket irlak még llaller Jenő, Schwartz Lajos dOt^gedüs Elek és Le Boís Strausz Sándor kiadó a szerkesztőkhöz és munkatársakhoz szól rövid jubiláris kívánd tokkal A lapot tulajdonképpen Lázár Gyula dr. tanár indította meg, ó adta meg a programmot, de a lap megjelenése uláu azonnal lemoudott a szerkesztőségről Helyéi Margitai József a későbbi képezdti igazgató foglalta el, kinek a lap felvirágoztatása körül legnagyobb érdeme van. Mikor Margitai nyugalomba vonult, helyét Zrínyi Károly jelenlegi képezdei igazgató foglalta el, kinek ismert egyénisége, tudása, tapintatossága uj garancia arra nézve, hogy a .Muraköz* a maga elé tűzött célért kitartással és eredményesen fog ez-utul is küzdeni. Üdvözöljük ez alkalommal laptársunkat és kívánjuk, hogy missioná-rius munkálkodása kellő arányban legyen a kifejteit buzgó működéssel
— Pályázat. A zalaegerszegi kir. törvényszéknél megüresedett telekköuyvvezetóí állásra pályázatot irlak ki Pályázati határidő junius 16.
— Eljegysée. Váry József pápai ra. kir. földmives iskolai gazdasági gyakornok (Váry József nagykanizsai áll. isk. Unitó fia) eljegyezte Jauossy Gyula Moson vármegye kir. tanfelügyelőjének mővelt lelkű, kedves leányát Valériát.
— Ti« éves t&lálkosás I\'Oukösd vasárnap, ján jöttek össze Ulálkozásra azok a kereskedelmi alkalmazottak és öuálló kereskedők, kik ezelőtt jo évvel elvégezték a helybeli felső kereskedelmi iskola felső osztályát. Harminc közül 20 jelent meg. Az ünnepélyes összejövetel emlékére az összegyűlt volt növendékek 800 koronás alapítványt tettek Hun Samu igazgaló és dr. Villányi Heurík nevére, kiknek az ifjúsági segítő egylet kebelében feunáló alapítványaikat ez összeggel gyarapították. Este a Szarvaa szállóban társas vacsora volt, melyen sok rögtönzött felköszöntő hangzott el Készt vettek: Hun Samu igazgató, dr. Villányi Henrik, Domány Ármin, dr Roaenberg Mór, Markovié« Dávid és Balog Dezső tanárok. A 10 évvel ezelőtt érettségizetlek közül megjelentek: Karcag Vilmos köny»"nyomdatulajdonos Budapest, Kechnitzer Lipót magántisztviselő Temesvár, Heiurich Mór kereskedő Terezovác, Dreissiger Izsó magántisztviselő Zágráb, Boskovic Aladái főibirtokos Lencipuszta, Horváth Károly posta- és távírda tiszt Pozsony, Mautuer Gusztáv fakereskedő Zágráb, Frank Klek a belga fémipar r. i tisztviselője Budapest, Gatettner Henrik ma.vántisitviaelő Budapest, Számek Jenő a Strasszer és Kóuíg cég tisztviselője Szeged, Bolgár Kenő takarékpénztári tisztviselő Csáktornya és neje. Küvesdy Imre Máv. hivatalnok Zágráb, Haiós Sándor magántisztviselő Keszthely, Peréuyi Dezső cégvezető Interuationales Spedítiona Bureau Triest. Morgenstern Dezső baukűzlellulajdouos Daruvár és neje, Weisz Ernő kereskedő Nagykanizsa, W\'nrzberger Miksa 1). V. hivatalnok Szombathely, Vajda Izsó Leszámítoló és Péuzváltó bank raktárai Barcs. Susícky György D. V. hivatalunk Zágráb és Wirth Imre a Strasszer és König cég tisztviselője Budapest.
— Iskolatársak találkozója Szép számban, mintegy lti-ili gyűltek össze vasárnap azok, kik lHH9-ben a helybeli fógiiuuázíumbau érettségiztek. A szokásos tisztelgések után az élet utjain szétvált iskolatársak a fényképészhez mentek s este a Szarvasban testvéries vacsorára gyűltek össze, hol az elmúlt idők ifjúkori emlékeit ismét előszedték » örömmel üdvözölték egymást. A vacaoráu Horváth György, a főgimn. igazgatója s több tanár ia részt vett. hol több toasztot mondottak a szeretet, az összetartás dicsőítésére s az örök barátságra
— Drágasági pótlók az apácáknak. A
belügyminiszter jóváhagyta a városnak azt az intézkedését, hogy a helybeli közkórházi irgalmas nénék az 1(108. évre 600 K drágasági pótlékban részesüljenek.
— A Dunántull Közművelődési egyesület közgyűlése f hó 8 án d. e. lt órakor kezdődik Hudapesteu, a Váci-utcai Újvárosháza (Vácí-u. 62-64.) közgyűlési termében. A közgyűlés sorrendje : •j Széli Kálmán disfeluök megnyitója, b) • közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítésére két egyesületi tag kiküldése, c) az évi jelentés bemutatása, d) az évi zárszámadás bemutatása, a felmentvény megadása s az 1909. évi költségvetés elfogadása, e) elnök társelnök 8 az igazgató-választmány megválasztása, f) a vallás- és közoktatásügyi miniszternek 42976—1908. az. rendelete alapján t D. K. E. kebeléből a-Muzeumok és Könyvtálak Országos Tanácsába ki-koldendő egy tag megválasztása, g) legkésőbb a közgyűlést megelőző napon beadott íuditváuyok tárgyalása, h) a díszelnök a közgyűlést berekeszti.
X. — Repülőgép Vasmegyében Mig az
egéüV^velt világ lázas érdeklődéssel Ügyeli Zeppelin gróf re^tHtaép kísérleteit, addig Vasmegye egyik Ultijában ZicHt^lván két Máv. alkalmazott Pados és Kossik Lajos ki&M^teznek egy általuk koustruált repülő géppel. Kgy shMubathelyí újság tudósitójáuak elmondották a feltalálók, mwx a próbarepülés sikerült és hogy a uémet hadügyi"-4tjruiáiiy egy képviselője náluk járt és M 200.oftth*v£|áuÍott fel nékik a repülőgép szerkezeteért, ha azbeVAU^ Az ajánlatot ók visszautasították, mert a magyar k< nál akarnak segítséget kérni
— Céllövés éloatoltóssel A helybeli 48-ík gyalogezred jun. Vén éa 8-án harcszerű céllövést tart a szokott helyen reggel n-tól d u. 2 óráig A jelzet! idóbeu 3 km. távolságra a céllövő helytől életveszélyes az olt tartózkodás.
közvetlen a part rhelletl 6 azobáa mtgMf&ldlWnli
▼ 111», örök
egy modern szép
Vlíj Off ff »1,
eladó.
Szép árnyas és virágos kert, \\őllőkerllel, 100 drb. nemes gyümölcsfával. A viha teljesen be van rendezve, két nyári konyhávaPygyütt. Bővebbel Szenes M. tulajdonosnál^. Budapest. VII ker. Dob-utca 73. vagy megholtamnál Szenes villában Balaton-E és szívességből: Gellért igazgató ur a Nagykanizsai Néptakarék pénztár nál.
q Üzlet megnyitás.
Ezúttal értesítjük a n. é. közönséget, hogy Nagykanizsán Erzsébet királyné-tér 16. »z. alatt (Kaiscr-fclc ház) egy a mai kor igényeinek megfelelő
kárpitos- és diszitö
műhelyt nyitottunk.
Műhelyünkben készítünk divatos angol bőrbutoroknt, ebédlő-, háló-, szalon-, uriszobák kárpitos berendezéseit, mindennemű díszítő munkákat, függönyöket, teritőket Htb.
Elvállalunk régi bútorok átalakítását, papír kárpitozásokat, függöny leszedés és felrakásokat és minden e szakba vágó munkákat.
Szakmánkban számos év óta u főváros nagyobb műhelyeiben és legutóbb Nagykanizsán szerzett bő tapasztalataink biztosítékul szolgálnak, hogy igen tisztelt megrendelőink igényeit minden tekintetben ki fogjuk elégíteni.
Elvállalunk függOnyflket és szőnyegeket nyári megóvásra jótállás mellett.
Szíves medren Jeleseit várva, vagyunk kiváló tisztelettel
Somogyi és Qerő
JUNIU8 3.
ZALAI K U \'/, Ij 0 N Y
I
— Vizsgálatok sorrendje a nagykanizsai m kir. állami polgári flu- és leányiskolában
Junius 4-én d. e. róni. kath. ón itr. hittani vizsgálatok, d u. 5—7. a fiúiskola tornavizsgálata tornaver-sennyel. (Kedvezőtlen idó esetéu junius l\'2-rehalasztva.) 14-én d. e. Az 1. a) leányosztály osztály vizsgálata, d. u. Az I. a) és I. b) leányosztály tornavizsgálata. I.\'i-én d. e. A« I. b) leányoszlály osztály vizsgálata, d. u. A II. leányosztály tornavizsgálata. lfi-áu d. e. A II. leáuyoaztály osztály vizsgálata, d u A III. ós IV. leányosztály toruavizsgálata. 17-én d. e A III. leányosztály osztályvizsgálata. 18 án d. e. A IV. leáuyosztály osztály vizsgálata. 19-én d. e. Az 1. fiúosztály osztályvizsgálata. 21-én d. e. A II. fiúosztály osztály vizsgálata. 22-én d. e. A III. fiúosztály osztályvizsgálata. 28-án d. e. A IV. fiúosztály osztály vizsgálata. 27-en d."e. 8—10. .Te Deuiu* s a tanév bezárása. Kiállítások. Junius 14 — 16 d. e. A leányiskola rajzkiállitása az iskola rajztermében. 17-én és 18 áu d. e. A leányiskola kézimunka-kiállítása az iskola rajztermében. A nyilvános vizsgálatokra és a kiállítások megtekintésére az érdekeltt. szDlóket. valamiutaz iskolák tanulmányi eredményei iránt érdeklódó t. közönséget tisztelettel meghívja az igazgatóság.
— Hivatalos órák a városházán Zalaegerszegen juniua 1 tói aug. 31-ig a hivatalos városháti munkaidő reggeli 7 órától délután 1 óráig tart. i ™ " «IjArárt bestOpteiieiet! Délután 2—l-ig egy-egy inspekciós lesz sürgősügyek elintézése céljából. Hát a mi tisztviselőink ily célú beadványa mikor nyer elintézést. Tudtunkkal a polgármester ur sincs ellene az ész-szert) munkabeosztásnak. Mi a kerékkötője tehát a tisztviselői kar méltányos kívánságnak ?
— Az elővásárlási tilalom Kaposvárott szabályrendelettel életbe lépett az elővásárlási tilalom, a mely ugy intézkedik, hogy a kofák és élelmiszer-, közvetítők uyáron d. o. >) óra. télen pedig délelőtt 10 óra előtt nem vásárolhatnak a piacon.
— Somogyi milliomos. A Ohíkagóbaii elhunyt Huch Lajosnak a legtöbb rokona Somogyban él, de a Zalába. Ilarauyáha, és Tolnába elszármazott! Hucliok is mind jártak már Kaposváron A nagy örökség Ilire vitte őket oda. mert a Clnkagóban elbuuyt Huch bőrgyáros legközvetlenebb rokonui élnek Kaposváron. Az örökség mit Huch maga után hagyott, nem tesz ki mint hirlutt milliókat,; hanem csak IS ezért. I)o még jobban tévedtek az érdeklődők az elhunyt Huch Lajos családi állapotára vonatkozólag, mert az elhunyt nem volt agglegény, hanem a dollárjain kivQl özvegyet és hal felnőtt gyermeket hagyott maga után. — Magyarországban tehát nem keresnek örökösöket a Huch Lajos dollárjaihoz.
— öngyilkos leány. Oziboly Roza listai kanizsai varró leány volt. Tegnap az éjjeli vonattal elutazott Koinárvárosig és megvárta a Kudapeslról érkező személyvonatot, mely 3 óra körill ér Komár-1 városba. Az életunt leány a vonat alá vetette magát mely szörnyeu szél roncsolta Még volt benne nemi élet, mikor reggel a kanizsai közkórházba szállították. de mire a rendőrség a kórházba sietett, már kiadta lelkét. Kiuizsy-utcai szüleinek levelet hagyott hátra, melyben bocsánatot kér töltik és azt, hogy fekete koporsóban, koszorú nélkül tegyék örök nyugalomra.
— Naturalizmus a falun. Zola regénybe illő esemény szállaít bogozza a vasmegyei Déuesfa község «rendőrsége. Ambrus L(riucnét a napokban lakásán meggyilkolva találták. A nyomok a fér|hez vezettek, kit letartóztattak. Tettét töredelmesen ItevalloUa. Azzal védekezik, hogy felesége 11 év óta nem teljesíti hitvesi kötelességét. Kzt vallotta az 5S éves Ambrus gazda 02 éves nejére.
A becsehelyi égett ember.
It l|Uiá|i|yl irml tuíci nliaiiji. A rytnnaltottek szabadlábon.
(P
Márciusban történt, hogy Beuke József 3fi éves becsehelyi gazdálkodót a tódorhegyi pincéje előtt elégve találták. A szerencsétlenül járt embert eltemették. ■%/
De feljelentések érkeztek az ügyészséghez, hogy Vég József és Lukács István barátaival együtt mulatott Henke a pincében és így valószínű. hogy ők verték agyon és hogy tettüket elpalástolják leöntötték petróleummal és elégették. A holttestet exhumálták a gyanúsítottakat pedig letartóztattak.
Az igazságügyi orvosi tanács véleménye szerint a megejtett vizsgálat adatai nem nyújtanak elegendő támpontot arra a feltevésre, hogy ennek a megégett embernek a halálát at ellene alkalmazott valamely erőszakos ténykedés okozla tolna Inkább elfogadható az, hogy boros állapotban tftznél melegedve ruhája lángot fogott és menekülni akarván a pince előtt ért« el a rettenetes tűzhalál
A vizsgálati fogságban levő Vég József és Lukács István ezek alaiján szabadlábra helyeztettek
Tisztasága 30.000 koronával szavntollatík.
A kenyhában 6» házban
mluJ.ot, ami .f/Utalában mo.haM 4. Ua tUli.UV, oki.
scfaieht zarmszappanáfil
tlaatlUank. K aasppan évtlaedaken át foljUtoU bel.atO U lelkiismeretes tanulmányoaAsnak eredménye. Moaóereje rendkívüli, aaavatolt tlsata 4a ment minden károa keveréktől. Oontl nélkal hassnáiható tehát minden tiastltásl • élv», még\' 01« ts, hol kftsftnaégss aaappan \'elmondj* * ssolgálatot vagjr kQlnnOa gondvaaág
aaOkaégeltelik.
□□□□□□□□□□□□□
Szliacs acélfürdő,
EgyadUl lemart vaahöforráa, graidaiz síénaav-i»i ii tartalommal. ——
Szezon május IS-töl azaptambar 30-áig.
Keluliuulh.tail.il iiriti|ii|ié|, aáphér. Ml kajak. kitprlic-
• » H«|kl]«k, kéaaláa ellan, átszenvedett bctegWg ej «6» munkásság utáa - Kúrdóorvos:
Dr. IEOKII A L A D A B, hlv. ftlrdöorvoa.
■JlUzáa Bécjbúl U óra, ésiakról Oderbergen ki 5 óra, dalról "uíTaj**«» ál Minién 5 óra. Irllácira itaitklié falri|in«k minden nn^s\'ohkj X*."111\'1 állomáson vannak kifüggesztve. kimentő fatvilágosiláM ft -^u^jpeklust. utazás, valamint laká«( ktdvtxményról (ai elú- ekulíJtzwouliai.i) atb. ad a
Fttrdtflfasffatáaáf Salláoaon (Zof/Bhimtgya.
faeladas.
Könnyön elhordható helyen I. osztályú erőa bükk és oaer ölfa eladó. A büsk kiválóan alkalmas kefogyáro-soknak, székeseknek és oserbognárok-nak. A oser iníífánuk ír alkalmas.
Ára nrdöbett. helyszínen átvéve erdei ölenklnt
I osztályú
II. -
34 korona 28
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető:
BS
KÖZGAZDASÁG.
A Néptakarékpénztár tőkeemelése.
A Néptakarékpéuztár eddigi működésével nemcsak a nagy közönség bizalmát vivU ki, de a legtekintélyesebb pénzintézetek is elismeréssel adóinak az intézet vezetőségének és bizalommal vannak jövője iránt.
Knnek eklatáus tanúbizonyságát adta a Magyar Országos Központi Takarékpénztár a inájus 27-én megtartott Néptakarékpénztári közgyűlésen. E közgyűlés a részvényesek élénk érdeklődése mellett tartatott meg és örömmel vették tudomásul az igazgatóságnak M 0. K. T.-ral létesített szerződéses viszonyáról szóló jelentését. Különös elismeréssel adóztak arról az eredményről, hogy a M. 0. K. T. sem a tőkeemelési tranwetió lebouyolitásáárt, aem az uj részvények átvételéért semmiféle jutalékot vagy árfolyam előnyt ki nem kötött. Vagyis az i^j részvényeket ugyanoly feltételekkel veszi át, mint a mely jogok a régi részvényeseknek biztosítva vannak.
A tőkefelemeléa részletes feltéleleit a Zalai Közlöny inult számában találhatja az olvasó. Osak azt akarjuk olvasóink érdeke szempontéból megismételni, hogy a régi részvényesek elővételi joga minden régi részvény után egy tyra terjed ki is hogy | e jogot a régi részvényesek csak f. hó 16-éig gyakorolhatják. Különben az igazgatóság és a többi régi részvényes köréből már eddig is oly mértékű | részvényjegyzések történtek, hogy tekintetbe réve, I hogy a Magyar Országos Központi Takarékpénztár a részvények átvételét garantálta, a Néptakarékpénz-lár tőkeemelésének sikere már is biztosítva van
Az M 0. K. T.-ral létesített szerződési viszony természetesen nem ériuti a Néptakarékpénztár eddigi autonómiáját és az igazgatóság szabad rendelkezési jogát.
Uj részvény társas ág Zala hírlapkiadó
I és nyomdai részvénytársaság céggel részvénytársaság alakult Nagykanizsán. A társaság részvénytőkéje 80,000 korona, melyből 45000 koronát a Fischel Fülöp és Fia cég nyomdájának megvételére fordítanak. Igazgatósági tagok lettek: gróf Hattbyánv Krnő, ltosnyák Géza, Hóhm Kmil, Knar|esy Gábor, Fílipich Lajos, Hajdú Gyula dr., Hírschler Sándor, Ledofsky Krnő, l\'ongor Hnnrik Rothschild Samu dr , Hcbwarz tiuszláv HzeutmifUlyi Dezső, Thassy Imre, Tripammer (lyula. Felügyelő \\bizottságí tagok: Fendler Hugó, Neuleld Ödön, Ne untaim Aladár, Bohwari Ottó, Sulkowszky Viktor I herceg.
A nagykanizsai kereskedők társulata, értesülésünk szerint a közel jovóbeu rendkívüli közgyűlést tart abból az alkalomból, hogy két kereskedelmi alkalmazottal régi szolgálatáért a kereskedelmi miniszter elismerő oklevéléi tüntetett ki. /—!
Festeticb parcelláztat. Festeiicb gróf most Vasvár környékén parcelláztat. A munkálatok irányítását Derzsényi Árpád dr. keszthelyi jószág-kormányzó vezeti.
Á gözgópkezelök ós kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Sopronban junius bő 6. napján d e. !l órakor a Sopron városi villanytelepen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparfelügyelőséghez küldendők. Szeulgyörgy-utca 30.
a -a
A Bór- 6% Llthlon-Urtalmú
Salvator-forrás
kltünó alkarral h..»nált.llk veaebajoknál, a húgyhólyag bán-talmalnál it köazvénynét,. ezukor-betegaágnél,.. emésztést íi lélegzési szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
Vuaaatail Itum •a<iilk.i«l
T.U.i.a Uniai Korkmu \'Ml •
.?..«»./.„.< ., «./».(.,ríirrj. VMtUt«*\' r1 «.Mr^irl f.
JUNIUS 8.
IP
üCLal Té4J«i7; „H«rf ayl\'
IjALininieni. Capsici comp., aHorgony-Pain-Expeller
pitUk.
efy rtflinak biiooroll hiiiusr, mtly mir sok árota legjobb l*jd«lomcnl «pitó uomek biionj-nl\' kluvtayail, Mé»ál « ■*|kll«-•*k»4l, bwlOrualkkipp« hu.oiW»
Klg;H«eit«U». SilAuy huoáfirányok mUtt bováaárláakor óraiunk Iwtrünk in cwk
Miért vesz géppel varrott gyári czipőt, :
mikor már meggyőz 6 dfltt arról, hogy « kési munka legyőzi a gyári oalpőt
Miltényi-cipő
kézi mnnka, elegáns kiálU táaban, tartósságban utolérhetetlen. —
a láb anatómiájának megfelelően készül, minden divatos formában raktáron és megrendelésre.
Minden pár kézimunka, aaját készítmény. Óriási választékban raktáron.
Mórtékül egy viselt cipó ( ______ ie elég
Árjegyzék ingyen
Sándor és Fia
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt
Ssabadalmuott Bohn-fál« tarmá-
■>etee vttröa fadéloaaráp.
BOHN nagykikindai cserepe
LEGJOBB MINŐSÉGŰ FEDÉLCSERÉP LEGOLCSÓBB ===== ÁRAK MELLETT. =====
Tessék árjegyzéket kérni. Képviselők kerestetnek.

BOHN TÉGLAGYÁR NAGYKIKINDA.
Nyomaton a liipiiilajilouos Ifj WajdiU József kóny vuyoiudájaban Nagykauizsaii.
19215214
NAGYKANIZSA, 1909. JUNIUS 7.
48-IK ÉVFOLYAM, 45. SZÁM.
HÉTFŐg
MiiJilinlk hitfon ii csütörtökön dilbm.
tlOfli.U.I ¿rak: Kg«<i t»rc 10 korona. (alévn 6 korona, ni|]rait«Tia 2 korona S0 hll. — Egyaa aiám Ara 10 flll.
FöaiarkaitlS: l»r Villányi Henrik
Kaleldt sl.fktiilá :
Kwlf» Jáaief,
KUdJa : a iirrkeiit(ié|.
Szsrkssztlséi ii kiadóhivatal lUir ilti 7
HlrdaU.ak dljtiabáa aaarlnt.
(T.) Elmúlt a május elseje egy hónap óta. A lakásváltozások ismét pihennek egy darabig. A ki teheti, nem mozdul elfoglalt kényelméből, hacsak valamelyik lakásra éhes jóbarátja ki nem stájgerolja. Az ilyen egészségtelen lakáshiányon minden város igyekszik tóié telhetőleg segíteni. Munkáslakások. osaládházak, tisztviselőtelepek létesítésén sok helyen fáradoztak már és nagy eredménnyel. Kanizsán is volt évekkel ezelőtt egy lelkes csoport, amelyik egy tisztviselőtelep létesítésén fáradozott, de akkor, mintha osak a háziurak ellenhatása buktatta volnt meg, abbanmaradt a szép tervezgetés Azóta a jobbmóduak, a tisztviselők érzik legjobban, hogy valamit kellene ez irányban tenni. Ismerünk olyan családot, amelyik csak ugy kapott novemberig megfelelő lakást, hogy onnan majd novemberben újra vándorútra kelhet.
A városi segítség e bajok megszüntetésére, kézen fekvő és könnyű. Ugy szólván áldozatába se kerül, mert amit elveszít a réven, bóvon visszaszerzi a vámon. A város belterületén. ha nem is a centrumban, bőven vannak még olyan telektömbök, amelyek jelenleg szántóföldokai használtatnak. Kzeket egyszerO utoanyitással házhelyekké leh»t előléptetni.
Városunk annyira kiterjeszkedő, hogy rendezése, tisztántartása és városi jellegének egvéb módon való megőrzése óriási költségekbe kerülne. Azért nagyon természetes, hogy a városi vezetőség uj utcák nyitásától óvakodik, mig a meglevőknek lakói folyton a vízvezetéket, csatornázást, utcakövezést sürgetik. De teljesen mégse zárhatja el magát a város uj háztelkek nyújtásától, amivel- egyedül lehet a lakásmizériákon segíteni.
A városrendezési szabályzatban, ha jól tudjuk az a szerencsétlen terv is benne van, hogy a Kölcsey-utcát a színházon tul meghosszabbítanák folytatólagosan a Petófl-utig. Ez a legügyetlenebb módja volna városunk fejlesztésének ; mert amint a Kölosey-utcában egyetlen derékszögű háztelek sincs, ugy természetes, hogy itt is mind ferdeszögü telkeket kapnánk, mely az ízléses és helyes építkezésre majdnem teljesen .alkalmatlan.
hacsak az utcafronton háromszögletű korcs-kerteket nem hagynak. Ennek az iránynak a telektulajdonosai beadványt is adtak be a városhoz, hogy sürgessék ezt az utcanyitást. Bizton hisszük. hogy oélt nem érnek, mert a város igazi rendezésének, szépítésének ez az utca komikum« volna. Nem szólunk most arról, hogy a Királyi Pál-utca, meg a Rozgonyi-utca megnyitása, illetőleg tovább folytatása sokkal szebb formájú telkekkel bővítené városunkat, hanem csak azt említjük uieg, hogy mi egy utoanyitás elől már alig térhetünk ki, mert erre sokféle okok hajtanak bennünket. Ez az utca a Hunyady-utca, mely párhu/.amos a .Sugárúttal, mely egyenesen a József fóheroeg laktanya kapubejáratába torkollik, mely katonai forgalmi útra van hivatva, melynek utcanyitáshoz való telkei már mind a város birtokában vannak és melynek kinyitása amúgy is csak attól függ, hogy a katonai tét-parancsnokság mikor követeli azt a várostól. A teljesen kinyitott Hunyady-utca egyszerre beépülne, még pedig olyan házakkal, melyek a katonatisztek és jobb módú polgárságnak nyújthatnának lakásokat; meg nem engedve természetesen olyan falusi építkezést, mint amilyen pl a Jézsef fóherceg-utoii vau. mert ezek a lakásbajokat nem enyhítik. A Hunyady-utoa kiszélesitéso, csatornázása, kövezése ugyan olyan szép utcát teremtene, mint amilyen a Sugár-ut. A várostól már megvett és kifizetett telkek árai egyszerre visszatérölnének a városhoz, uj épűlqtek. adóalanyok keletkeznének, az utca régibb házainak, lakásainak értéke is emelkednének. ami megint osak a városnak a javára volna. Szinto csodálatos, hogy ennyi ideig halasztják ezt az utcanyitást, mely valójában városi érdek. De uiég csodálatosabb az. hogy a Hunyady-utcai háztulajdonosok ez irányban együttes lépést nem tettek még a városnál Vagy talán ők jobban érzik magukat ebben a szép jövőre hivatott, de most még járhatatlan utcában ? ¡Soká nem késhetik már, sürgetni fogja ezt a lakásmizéria, a katonai hatóság, de leg-¡jobban a városi érdek.
A Zalai Közlöny legközelebbi száma szerdán este jelen meg
A Szépítő Egylet közgyűlés«.
— Saját tudósítónktól. —
Vasárnap délelőtt tartotta rend«« évi közgyűlését Nagykanizsa város pártolásra érdemei egyeaí-
lete, a Szépítő Egyesület. A tagok nagy azámbau jelentek meg a közgyűlésen, mely a Nagykanizsái Takarékpénztár nagytermében folyt le.
T r i p a m m e r Oyula elnök Odvözólte a megjelenteket és örömét fejezte kí az élénk érdeklődéi íáIára, mely auuál is iukább szűkfégea, mert U egyesület sok oly dolgot van hivatva megalkotni, melyet hivatalos aparatuiaal megvalósítani Mm lehet A közönség érdeklődésében ó biztosítékát láttja az egyesület fejlődésének. Az éljenzéiael fogadott elnöki megnyitó ulán a jegyzőkönyv vezetésére felkérte ö 0 r t I e r Ferencet, a hitelesítésre dr. E 11 é n J i Uéza és Szanvéber József tagokat.
Fábián Zsigmond dr. az egyesület jegyzője részletesen beszámolt az egyesület működéséről. A sétatér fásítási munkálatai ai uj területen már befejezéshez közelegtek A vízvezeték kibővítését akadályozta uémileg a Déli Vasút igazgatóaágáoak magatartása, a 30 négyszögöl földterület átengedése lárgyábau A sétatéren madár odúkat éa ivóviz medencéket állítottak fel. A récaeí állomás közelében az Alsó erdőnél menedékhelyet épített u egyeiűlet, amivel a kirándulásokat akarja a népszerűsíteni. Legközelebbi programmja az egyeaűletnek a hirdető oszlopok és táblák felállítása, melynek érdekében a városhoz beadványt intéznak. Lépésekel leaanek utcai illemhelyek ielállitáia érdekében. Majd az egyesület vagyoni viszonyairól szólva örömmel jelenti eunek megizmosodását. Ál egyesület míptegy 1500 korona kiadásával szemben ¿170 korona volt ()908. évben a bevétel. Az egyesület tiszta vagyona 2107 korona A jelentés hálával emlékezett meg az egyesület jóakaróiról, külön kiemelve többek között Vécwy Zzíginond polgármester, a városi tanács éa a városi képviselőtestület jóakaratát.
A gouddal szerkesztett jeleutéit helyeslően tudomásul vették.
T r i p a in ra e r elnök sajuálattal jelenti, hogy az egyesületnek tevékeny jegyzője F á b i á n Ziiff-mond dr. más iráuyu elfoglaltsága miatt tisztéről lemondott. Kéri a közgyüléat vegye a lemondást sajnálattal tudomásul és szavazzon Fábián dr. buzgó éa öuzetleu fáradozásáért köszönetet. A közgyűlés igy határozott.
Uj jegyzőnek közfelkiáltással H ü r 11 e r Ferencet választották.
Következett az inditváuyok tárgyalása. Elnök javaslatára a buzgó ii rendkívül ügyes vároaí kertésztiek Fabik Tivadarnak tiszteletdíjat szavazott meg a közgyűlés.
E peri e s y Gábor szóvá teszi, hogy a közönség körében az egyesület iránt még mindig nincs meg a kellő megérdemelt érdeklődés. Indítványozza a tagok névsorának publikálását a helyi lapokban. (filjemAs.)
E tárgyban véleményt mondtak még B 11 é n y Géza dr., Ti i p a m m e r elnök. A közgyűlés végű
ARMUTH-TELEP
Bal&ton-beróny.
F ti r (1 o n a g y szálloda
100 újonnan berendezett kiadó szobával. Házi kezelés, mérsékelt árak
■■r Átutazó vendéftknsk szobák fentar tatnak. "M
I
ZALAI KAZLÖNY
JÜNIÜ8 1.
ugó határozott, hogy gyüjtóivet bocsát ki a lagok nevével ellátva.
Klnök beszámol arról a inoigalomról, melyet u egyesület indított a báuk ablakainak éa erkélyeinek virággal »aló díszítése érdekében. Kéri a tagokat propagálják a szép eszmét.
K b e n s p a 11 g e r Leó zajos helyeslés közepette mutatott rá Tripammer Oyula elnök fáradhatatlan tevékenységére, mellyel az egyesület (ügyeit vezeti Indítványára a közgyűlés köszönetet szavazott az elnöknek.
Kaan Irma felhívja a közgyűlés figyelmét ama értesítésre, hogy a városházán a Kölcsey-utcának i Petőfi-ntig raló meghosszabbításával foglalkoznak. Mert a terv a szépészeti szempontoknak nem felel meg, kéri az egyesület közbenjárását Klnök kijelenti, hogy erról nincs tudomása De hl I terr közgyűlés elé kerül akkor a* egyesület tagjai azolidárisau fognak állást foglalni ezeu terv ellen.
0 á a p á r Béla az ablakoknak és erkélyeknek virággal való díszítéséről szólva ama óhaját fejezte ki, hogy ai ogyeaűlet keresse éa kérje meg Nagy-kanizaa város tanácsát, hogy a városház palota ablakait és város más középületeit virággal díszítéssé.
R I n ö k erro tudatja, hogy e tárgyban már bírja a polgármester jóindulatát. Végül bejelenti, hogy Fábián Zaigmond dr. éa neje 60—5» korona tagdíjjal az ogyeaűlet alapító tagjai közé lépett. (Éljenzés.) Ezzel a közgyűlés bezárult.
BALATON-BERÉNYBEN
közvetlen a part mellett egy moderu szép 6 axobáa magasföldszinti
▼ 111», örököl vtzjoggal,
eladó.
Szép árnyas és virágos kert. szóllőkerltel, 100 drb. nemes gyümölcsfával. A villa teljesen be van rendezve, két nyári konyhával együtt. Bő-vebbet Szenes M tulajdonosnál Budapest, VII ker. Dob utca 73. vagy megbízottamnál Szenei villában Balaton-Berény
éa szívességből: Gellért igazgató ur a Nagykanizsai Néptakarékpénztárnál.
Üzlet megnyitás.
F.auttal értesítjük a n. é. közönséget, hogy Nagykanizsán Erzsébet királyné-tér 16. sz. alatt (Kalser-féle ház) egy a mai kor igényelnek megfelelő
kárpitos- ós diszitő
műhelyt nyitottunk.
Műhelyünkben készítünk divatos angol bőrbutoroknt, ebédlő-, háló-, szalon-, uriszobák kárpitos berendezéseit, mindennemű diszitő munkákat, fllggönyöket, teritőket stb.
Elvállalunk régi bútorok átalakítását, papir kárpitozásokat, függöny leszedés és felrakásokat és minden c szakba vágó munkákat.
Szakmánkban számos év óta a főváros nagyobb műhelyeiben és legutóbb Nagykanizsán szerzett bő tapasztalataink biztosítékul szolgálnak, hogy igen tisztelt megrendelőink igényeit minden tekintetben ki fogjuk elégíteni.
Elvállalunk függönyöket és szőnyegeket nyári megóvásra jótállás mellett.
Szíves megrendeléseit várva, vagyunk kiváló tisztelettel
Somogyi ¿i Gerő.
NYILTTÉR.
Mi a
A legkipróbáltabb s a bel- és külföld legelső tekintélyei, valamint sok ezer orvos által ajánlott táplálószer egészséges és bélhajos gyermekeknek és felnőtteknek Nagy táplálóérléke van, előmozdítja a csont és az izom fejlődését, szabályozza az emésztést és használata olcsó
I HÍREK.
Érettlégi vizsga akadályokkal.
A nagykanizsai felső kereskedelmi iskolában két tanuló í. hő 8-án az írásbeli vizsga folytatásától meg nem engedett segédeszközök használata miatt elliltatott Higgadtan szemlélve az esetet, nem látunk
benne semmi szenzációt és ebből az esetből mégis szenzációt csinált egy illusztris kéz, azt állítván egy lapban, hogy a helybeli felső kereskedelmi iskolában kétléle mértékké] mérik az igazságot.
Módunkban volt nekünk is ez ügyben az igazat megtudni és arra a meggyőződésre jutni, hogy ha a közönségnek csooka tényállási tálalnak fel, e tényálláshoz csak a logikai helyesség rovására lehet reflexiókat fűzni.
A tényállás röviden ez: Az őrködő igazgató f. hó 3-án felfüggesztett egy tanulót meg nem engeded segédeszközök használata miatt. Ez a tanuló egyik tanárnak kosztosa. Krre ez a tanár1 jelenti az igazgatónak, hogy egy órával ezelőtt egy tanulótól jegyzoteket ,-zedett el. Az igazgató e jegyzeteket elkobozza és ezt a tanulót, a legkiválóbbak egyikét is eltiltja a vizsgálat folylatásátó\', de érdekében a főigazgatóhoz felterjesztést lett,mely eredménynyel járt. Az igazgató ((Ijárását avval indokolja, hogy az említett két felben ugy személyi, mint tárgyi tekintetben igen nagy külöubségek vannak. Nevezetesen az a nagyon szegény, jeles elómeuetelű tanuló, kinek érdekében a kir. főigazgatóhoz felterjesztést tett, tanári pályára készül, reá nézve tehát a fővizsgától való eltiltás a felvételről való lekéséa miatt sokkal súlyosabb következményekkel járt volna, mint a másikra nézve, kinél ez rsak 2 havi időkülönbséget jelent és kinek érettségire bocsátását a tanári kar csak hosszabb tauácskozás után és pedig az igazgató hathatós támogatása mellett határozta el. A paedagogiai becsületen tehát folt nem esett A mit pedig az intézet kebelében duló békéről és egyetértésről rebesgetnek a városban, hát itt sincs baj. Nézeteltérés csak a paedagogiai becsület dolgában van, melyet az illusztris kéz guuy tárgyává tesz. Vannak t. i. a testületben olyanok (és ezek többségben vannak) kik a paedagógiai becsületet gondosan óvják és azt a polgári becsület mellett is értékes valaminek tartják Csupán « körűi tiii nézeteltérés.
— Bizottsági ülés. Nagykanizsa város közegészségügyi bizottságának ma d. u. 5 órakor alakuló ülése lesz.
— Junius 8. A koronázás emlékére az izr. elemi iskola reggel 9 órakor iskolai ünnepet tart. A felső ker. iskola 10 órakor tartja ünnepét a következő programmal: I. liimnus. Énekli az ifj. énekkar. i. A nővér Lászlótól. 8zavalja Pátkai Jenő a o. t. 3. Ünnepi beszéd. Tartja Kun Samu igazgató 4 Ml a haza? Ábrányi Elülttől. Szavalja Fllrst Ödön a o t. 5. Jutalmak és ösztöndíjak kiosztása, ti Szózat Énekli az if|. énekkar.
— Eljegyzés. Uszeszly M. Vidor, az „Alsó-lendiai Híradó" felelős szerkesztőie Alsólendván legyet váltott Klein Itertuska urhölgygyel.
— A főgimnázium építése A főgimnázium építésére a kormánytól engedélyezett 200 ezer korona kölcsön felvételére három ajánlat érkezett a városhoz: a Pesti Magyar Keresk. Banktól, Klsó Hazai Takarékpéuztártól és a Magyar Takarékpénztárak Központi Jelzálog Bankia mint U T.-tól. A pénzügyi bizottság ez utóbbinak ujáulatát lartolts legelőnyösebbnek, mely a kötvényeket «lü-öO koronáért váltja be készpénzben. Az 50 éves törlesztésre szóló kölcsön \'/, évi előzetes annuitások 5-27° „-kai törtéunek. 8torno dij 2\'/a Mh\'dahárom ajánlatot felterjesztik a közoktatásügyi minisztériumhoz.
— A nagykanizsai izr. iskolák évzáró vizsgálatai F. hó 8-áu, 9-én és 11-én a női keresk. lanf. Írásbeli vizsgálatai. 14-én a felső keresk. ísk. magántanulók írásbeli vizsg. lii-áu d. e. d. u., 17-én d e. d. ti. szóbeli érettségi vizsgálatok. lB-án d. e a női keresk. tanf szóbeli vizsgálatai, d. u. a felső keresk. I—U. oszt. magántanulóinak szóbeli vizsg. 19-én d u. az elemi leányiskola kézimunka kiállítása. -20-án d. e. az I. fin és leáuyosztály vize gája, d. u. a II. fiu és leáuyosztály vizsgája 21-én ii, e a III. fiu és leányosztály vizsgája d. u. a IV fiu és leáuyosztály vizsgája 84-én d. e és 26-én d. e a felső keresk isk. I—II. oszt.-nak vizsgálatai. 29-én évzáró istentisztelet.
— Ének, zene- és torna vizsga a gimnáziumban. A pünkösdi rossz idő miatt halasztott ének. zene- és tornavizsgát csütörtökön délután 4 órakór fogják megUrtani.
— Egy bornagykereskedő halála. Szom haton a kora reggeli órákban villámgyorsan járta be a várost ama hir. hogy Sohulhof Adolf nagykanizsai öli éves bornagykereskedő önkezével végei vetett életének. Nagy fokú idegbajára a halálban keresett orvoslást, miután azt vélte, hogy a leghíresebb orvo8tauároknál sem találhat bajára gyógyirt. Itthon Szabó Zsigmond dr. részesítette gondos orvosi kezelésbeu, majd felkereste vele Wien, Drezda, Berlin jeles orvosait. A napokban is egy hírneves szanatóriumból jött haza. Folyton pauaxzkodott baja miatt. Szerető családiáuak vigasza, ápolása sem nyugtatta meg. Többször haugoztatla, hogy ő nem fog soká élni. A tragikus esel előtti délután végrendelkezett ügyvédje közbenjöttével. Az estét családja és ismerősei körében töltötte, sötét szándékát azonban uem vették rajt észre. Szombaton hajnalban a ház egyik melléképületén követte el tragikus teltét. Mire észrevették, már meghalt. Halálhíre tniudeufelé nagy részvétet keltett. — 8chulhof Adolf, a hasonnevű bornagykereskedő cégnek volt megalapítója. — Fáradhatatlan üzletember volt. az ő munkájának gyümölcse a cég efős megalapozása. Az utolsó évtizedeken vejének Arvay Adódnak szaktudása nagy-bau fokozta a cég jőnevél A megboldogult Schulliof tevékenységéi üzletének szentelte. Virllls tagja volt Zalamegye törvényhatóságának és Nagykanizsa város képviselőtestületének. A nagykanizsai izr. hitközségnek elóljárósági tagja volt. Temetése vasárnap délután történt nagy részvéttel
— A gyámi pénztár kezelése. A városi gyáini állás évekig betöltetlen volt. míg végre a gyáini pénztárkezelés tárgyában a város módosítást eszközölt, melynek jóváhagyása most érkezeit le ■ megyétől. Kuuek értelmében a gyámi állás megszűnik és a gyámi pénztárkészletet a városi pénztáros kezeli. Ezzel nemcsak a hivatalos eljárás egyszerOsílletett a gyámi pénztár ügyekben, de at állás megszűnésével a város megtakarítást eszközéit.
— Egyhuz&mu munkaidő nem lesz A városházi tisztviselők abbeli beadványa, hogy a nyári hónapokban 7—l-ig egyfolytában végezhessék hivatalos teendőjüket, elintéztetett. De uem ugy, ahogy a tisztviselők és mi is szerettük volna. Hasztalan volt a helybeli adóhivatal, sóhivatal, Osztrák Magyar Bank példája hasztalan a megyei tisztviselők sőt a zalaegerszegi városházán eszközölt nyári egyhuzaimi munkabeosztás, nálunk nem lőhetett létre. Vécsey Zsigmond polgármester csak egy érdeket ismer, a közönség érdekét. Miuthogy pedig ezt nem tudta összeegyeztetni a tisztviselők munkaidejének redukálásával, ennélfogva a városházi hivatalos órák maradnak ugy. mint voltak. Tiszteljük a polgármester urunk a város érdekében mutatott szilárd magatartását, de talan jó lett volna próbaképpen néhány ügyosztályban bebozui az egyluizamu munkaidót, hogy elbírálhattuk volna, tényleg szenvedett volna e így a közöuség érdeke, vagy nem.
— Ipartestület köréből. Az ipartestületnek a szokásos havi elóljárósági ülése ma d. u. 7 órakor lesz Danis Kálmán elnöklete alatt.
is a
A Bór- és Lithlon-Urtalmü
Salvator-forrás
kltüotf ilktml h.Moáll.tlk veaebajoknál, a húgyhólyag bán-talmalnál é> köszvénynél,.czukor-betegségnél, •• emésztési 1i lélegzést szervek hurutjainál.
Húgvhajtó hatásúi
I Ituio •■«•Ilk.ltl
T«l|«.«. lUiul KapkuU 4ir.ta|>.\'ai\'r#4«.r#MZi«. rom •
.1«m>f l.ii\'é a, 4wli*in-rvrréi VdlJnUt-JI Htja, *ii. 1 l > ,
JUNIUS 7.
ZALAI KÖZLÖNY
— Tapolca nagyközség képviselete kőz-gylllésén kimondott«, hogy a balatouparti vasút menetrendje ellen feliratot intés a megye közigazgatási bizottságához. Kihatározták több t^j állás szervezését.
— Portálék a városháza üzletein Tagadhatatlan, hogy a városháza a legelóbbkeló forgalmi
helyen van. azért üzlethelyiségei kapósak, tlzletei nagyvárosi tépet és Ízlést kell, hogy nyújtatnak Néhány városházi kereskedő ezt mérfegelve shrgeli a városi, hogy üzlethelyiségeire késziltesen portálékat a kelló kirakatok számára. A város hajlandónak mutatkozik a 35—40 ezer korona költséggel járó beruházások megtételére, ha az üzlettulaidoifbsok a portálék árát IO"|\'„-os részletekben 10 évre hajlandók lefizetni. Kgyben megemlítjük, hogy a pénzügyi bizottság javasolja, hogy a holtbéreket a város lö\'/.-kal emelje.
— Elhalasztott befizetés. A Délzalai Takarékpénztárral Kgyesűll önsegélyző Szövetkezetnél a f. hó to-re eső befizetések Il-ro halaszlatnak.
— Nagy jégverés. Barcsról táviratozzák: A városban és környékén szombaton délután nagy jégverés volt, mely a gazdaságban óriási kárt okozott. A dió nagyságú jégdarabok a házak ablakait számtalan helyen beverte A vasúti kocsiparkban álló kocáik ablakait mind beverte a jég Más állomásokról táviratilag rendeltek ide személykocsikat
— Egy festő halála l\'árisból jött a hir-liogy olt héti\'őn meghalt Basa Jenő lehetséges magyar festőművész Basa az 1902. évben az alsólend-vai polgári iakoláuál működőit, mint a rajz tanára, Mint egészen fiatalember került oda, hol erős magyar érzelmeért. már akkor sikeres művészetéért hamar megszerették az intelligena, szimpatikus lestőt Annál nagyobb volt a meglepetés, mídóu egyszerre elbocsátását kérte tanári állásából és festői tanulmányainak gyarapítása végett Münchenbe költözött. Onnan csakhamar visszajött hazájába a 1903. év őszén besorozták katonának a budapesti 32-os gyalogezredbe. 8zontoru napok következtek a katonaságnál a tluomleikü llalal festőművészre. A tónus, amely ott uralkodott, nagyon bántotta és a brutális bánásmód, amelyben ót feljebbvalói részesítették, nagyon elkeserítették. Basa Jenő már már arra gondolt hogy Öu-gyilkossá lesz. amikor egy napon egy llatal liadna-gvocska, aki valahonnan Csehországból kerülhetett ide hozzánk, ráparancsolt Basa Jenőre :
— Holnap eljön a kaszárnyába Lobkowitz herceg, fessen a kommandó.szobába egy nagy kétfejű sast I
A liatal művész felháborodva tiltakozott ez ellen h hogy megmeneküljön attól a szégyentől, hogy meg kelljeu festenie a gyűlölt kétfe|0 madarat, elhatározta, hogy inkább megszökik. Amikor másnap a katonák glédába álltak Lobkowitz herceg előtt, a sorból hiányzott egy katona. Basa Jenő menekült idegen országba l\'árishan telepedett le s azóta ott élt • (juarlier Latin egyik szűk padlásszobájábau.
Azóta lolytou epesztette a honvágy a boldogtalan fiatalembert. Bár nagy nyomorban élt az idegenben, hazájába mégsem térhetett vissza, mert tudta, hogy súlyos büutelés vár reá. A nagy lelki vergődés, kin és nélkülözés lassan-lassan megőrölték llatal szervezetét, sorvadásba esett, mig uem most arról értesülünk, hogy meghalt.
— Halálos szerencsétlenség a szeszgyárban. Szombaton délután halálos szerencsétlenség történt a Szeszfinomító részvénytársaság gyártelepének ud.aráu. A munkások hordót mostak és a közelben ott állt Kalmár szeszmester. Kalmár 2
ót fél éves Béla nerü fiacskája apját meglátva hozzá futott és ekkor beleesett abba a vizgödörbe, melyben a mosáshoz szükséges forró vizet tartják. Öríási sikoltás keltette fel az elfoglalt apa figyelmét a szerencsétlenségre. Az apa fia után uyult a forró vizgödörbe és onnan kiemelte gyermukéti miközben kezén erőa égést szenvedett. A gyermekei bevitték a városi közkórházba, hol néhány óra múlva meghalt.
-\' — Fiakker vizsgalat Szombaton volt a városháza udvarán a szokásos tavaszi fiakker vizsgálat. Harmincnyolc kocsi járult a rendőrtisztviselő elé, aki némi kifogást talált ugyan egyik-másik kocsiu, de általában ugy a lovak mint a hintók olyan minőségűek, hogy a kanizsai fiakkeres testületnek becsületére válnak.
— A könnyen oldódó szappan a ruhát gyorsan tisztit|a s a piszkot ellsvolitja, S nélkül azonban, hogy a fehérnemű fonálzatátt megtámadná. Klleuben a nehezen oldódó szappannal való dörzsölés a fehérneműnek ártalmas. Minden takarékos háziasszony tehát a könnyeu oldódó „Szarvasa-jegyű „Schicht"-szappant, fogja más szappannal szemben előuyben részesíteni Tisztaságéért 25.000 koronával szavatolunk.
- A keezthelyvidóki helyiérdekű vaBut
junius 12-én tartja kötgyülését Budapesten. A társaság tiszta nyeresége 98.791 korona.
— A Gyermekvédő Liga sorsjegyek iránt máris olyan élénk kereslet mutatkozik, mintha közvetlenül a húzás előtt állnánk. A uyeremény-tárgyak kivétel nélkül Ízlésesek és a fővárosban éa vidéken látható uyereméuycolloctiók általános feltűnést keltenek. A ki tehát szerény filléreivel egy humánus intézméuyt támogatni óhajt és azonfelül egy szép emléktárgyra óhajt szert lenni, az siessen és vegyen egyet ezekből a sorsjegyekből, melyek az Országos Gyermekvédő Liga Országos tombolajá\'éká-nak központi irodájában Budapest. Ferenciek-tere 4. sz. alatt és azonfelül az összes fővárosi és vidéki tőzsdékben kaphatók: I korona 50 fillérért.
JEGYZETEK A HÉTRŐL.

( Tízéves találkozások. — Az érettségi. — A munkások és a sajtó. — Apó érdekességek a hétről.)
*
Két ünnepies összejövetel volt a minap Nagykanizsán: liz év előtt érettségizett diákok találkozója. Az iskolai „fogalom* szentségét a hétköznapi élet küzdelmei nem törölték el. Meglett férfias jöttek össze, hogy két napon át diákemlékeíket fölidézték. Meleg, bensőséges az ilyen ünnepség, bármennyire hirdetik is, hogy ez formaság. A találkozó egyristl baráti ünnep, másrészt a hála ünnepe az egykori tanárok iránt, kiknek működését a férfi korban levő sokkal jobban tudja méllányolui, mint a diák, ki ha iskolai értelembeu „érett\' is, de különben — nagyon fiatal.
*
Az érettségi vizsgák aktuálitását nemcsak a „tízéves- ünnepe összejövetelek, hanem a most folyó vizsgák is előidézik. Az újságok állandóan napirenden tartják e témát. KgyUsn egybehaugzók a vélemények : az érettségi vizsgákat reformálni kell. Ebben helyes a felfogás. Annál meglepőbb, miként tárgyalják ujabban az érettségi vizsgáknál előforduló
incidenseket, vagy mint mondani atokái nevén itó-lítva a gyermeket: „felfüggesztéseket". Ezekben a tisztán fegyelmi ügyekben, t szuuzációkra utazó riport referádák „pikáns hátteret\' keresnek. At esethez nem tartozó momentumokat korpoltálnak, melyek még a pletyka szárnyán is fureaán hangúnak, hát még az ólombetűk utján, fivtítedes érdemei multu tanférfiak lettét kritizálják érdemetlenül és az iskola jónevét rontják akaratlanul is. A szenzációra utazó riporter, ha az olvasóuak megszerzi ii vele egy félórára az ujságanyagot, de sokkal több kárt okoz, mint amenuyi kellemest szerez, az ilyen „élvetet". (Már akinekf) .
»
A pékipari munkásoknak bérmozgalmuk volt. Kgy helyi lap referádája nem telizett a munkások-nek és ezért szükségesnek látták t iftunkáa plakátirodalom egy példáuyában a helyi sajtót osak ugy „általában" leszólni. A munkásság kritikájának jogosságát mi uem vitatjuk. Csak csodáljuk, hogy > munkásság meglepődik azon, ba s tőkés ositály által fenntartott lapok, a tőkések érdekét pártolják. Hát mit szólnának a munkások, ha a „Népizava" egy szép napon egész váratlanul dicsérni ketdené a munkaadók szövetségét, a gyár és bánya tulajdonosokat, villamos vasutak igazgatóságait és több ily tőkés csoportot. Nem tulozuuk annak at állításával, ha egy kis lincselésl jósolnánk meg Ily esetben a .Népszava" egész szerkesztőségének Knnfitól áa Garamitól kezdve le a legfiatalabb rendőri riporterig. Azt hisszük a plakát fogalmazói maguk sem vették komolyan amit írtak. hauAm csak a hatás kedvéért telték ezt. A munkások plakát irodalma különben nem a tényekre fekteti a fősúlyt, mint inkább hatásvadászat™.
*
Székely Náudor a város szimpatikus segéd-mérnöke Kaposvár utcakörezéai programra járói tanulmányt irt, ami — mint olvasom — Kaposvárott feltűnést keltett. Kíváncsi vagyok vájjon t kaposíak azt hiszik-e ezek után hogy Nagykanizsán már keresztül vitték a modern követelményeknek megfelelő utcakövezést ? — Kgy cigáuyprimái véleménye szerint — újságíró előtt mondotta talán igtt — • város fiatalsága két krajcáros. Tudniillik ennyit adnak a cigánynak, ha tányérotni megy. A héten egész váratlanul oly sok rosszat mondtak egymásról a cigányok, hogy némelyek álliláaa szerint még a két krajcár is sok nékik. Anonimus.
hlísMlKOK ror<l6Ki*olt»»on ias>-Mn.
•»«■MII brKt.d KlállllálOn IM6 & Mk.
______KI4IIII
V«IUTI„«OITA.,TAvilllW » IClI\'Os
o tuwiia iHi-M. aa*
Állomás
feárt.aaaa
Utolérhetetlen hatáiu ltom- íi UUlMi reuma. izüMi bántalmak 6» gyulladások vagy caonttoiéaek okozta bénulások, cáuz, neuralgia, mint iichlu >tb. női bajok, bír- éa titkol betegségek, krónikus veaebántalmak, hólyaghurul, golyva, ihaehltia, fémdyacrasla, mint ólom, higany atb mérgeieaek ellen. Ivókúra: torok-, garat-, mell-, tüdő-. gyomor ét bélbajok, aranyeres bántalmaknál ilb. Villamos gyógymód, masaage, gyógyintézetek [ és szállodák minden kényelemmel. IJJonnan épült fUrdösiálloda gyönyörű lakosztályokkal, pom; ás fekvéssel és o legmodernebb berendezésekkel, kiiunó fürjeikkel az épület-I ben, un, villamvilágitás, elegáns olvasótermek, étterem, kávéház atb. NaplUrdók, IJúdegviigyógykurák zuhanyokkal ea Kne;pinódsztrrel. Előleges megrendelésre kulón I kocsik kaphatók a Airdókeietóiégtól. I\'osta, távírda, lelefon. Ktirdónrvos Dr. J. Matkovioa.
Prospektust ingyen éa bérmentve kuld a füedokezelöséo.
Tisstaaágaért S0.000
Wfpp
4
ScKicW -
Beható tanulmányozások
•redmónyeaták, hogy ■ohlcht itarvM-
■lappaua minden vli» ben akár meleg vagy
hideg, kemény vagy-lágy — gyorsan é« •»• ••n habaiik ; könnyen hatol a aaovetbe, meg* lepó gyorsan oldja a Mennyet, análkal, bogy a «(Óvatnak l«g-k.ví.l.í l> ártalmára volna. 8CK1CIIT aw*-i taljaaaa
tlaata áa ment maró anyagukul; ávtiaaáak óla acyatkló mln^aáff-bau aiaKiubbanyafOk-1.61 laaa alááUltva. Haatnálala sladaa tliitltáal tálra *• aaU-tfwuaaaa muaáalioa a jóaan áa áaa paran-aaolata áa nladu háa-tartáaban JilaaU-kanyaa narUkartl Mái, munkák áa ptul
■■■■■■■■
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIU8 7.
i F nn IÍÍF v8118)1^
LL UlLIul cigarettaSüvely
mindenütt kapható.
IS08/lk. 9011.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék,\' mint telekkönyvi hálósig közhírré tesii, bogjr Haas Vilmos nagykanizaai cég végreliajtatónak iíj. Németh Jáuos végrehajtást szeuvedettek elleni 130 kor. 86 fillér tóke, ennek 19Ó8. éri március hó 7-ik napjától járó fi*/, kamatai, 20 kor. 30 fillér hátralékos per, 12 kor. ujabhi árverés kérelmi továbbá u. azou végrehajtatónak 117 kor. 18 fillér tóke, ennek 1908 március 7-tól fi"|, kamatai és a még felmerülendő költségek iránti végrehatási Ügyében a nagykanizsai kir. tórvéuysték területéhez tartozó s a karosi 130 az. tjkvben f 644 braz. alsóhegyi szóló és kaazálónak Németh Jánost illető \'/V| része 127 kor. továbbá a karosi 86 szykvben I. 184 hisz. háznak, 13fi hrax. házi kertnek 219 hrsz. beltelki kertnek, 774 hrsz. játszer dOlói szántóföldnek, lirsz
Paphegyi szántó földnek, 960 hrsz. hosszú dűlői szántóföldnek, 1072 hrsz. teleki dulói szántóföldnek,! 1141 hrsz. Uástya dulói rétnek, 12 iO hrsz. gástya dulói szántóföldnek és rétnek. 1244 hrsz II. kert aljai rétnek, IfifiO hrsz. nagy homoki dulói szántóföldnek, 1717 hrsz. Sásrét dOlói földnek, 1814 hrsz. 1 közép dQlói földuek, 1967 hrsz. Teglasziu dulói földnek, 2071 hrsz. Kauicza dulói tőidnek, Németh Jánost illetó \'/» része 600 kor. a karosi 626 sz. tjkvben 726/b játszer dQlói azáutófólduek Németh Jáuost illetó \'/„ resze HU kor. 8o lillér becsértékben 1006 junius hó 9-lk napján délelőtt 10 órakor karos községházánál dr. Etléuyi Uéia felperesi ugyved, vagy helyettese közbeujötlével megtartandó nyilváuos birói árverésen eladatni log, mép pedig azzal, hogy a karosi 130 és u2ö sz. tjkvbeu lelvett ingatlanok Molbási Auna javára be-keblezeit özvegyi haszonélvezeti jogterhével adatuak el, minthogy pedig a karosi 84 sz. tjkvbeu lelvett iugallauokra liolhasi Auua |avára bekeblezett özvegyi haszonélvezeti jogot inegelózóleg terhek vaunak bekebiezve, ezen lugatlauok a szolgalmi jog terhevel csak akkor adatuak el, ha az elózó |olzálogus liiwtlo,-zók követelésének^ fedezésére szükségesnek mutatkozó 7000 kor. beigértelik, elteukezó esetben ezeu lugatlauok a szolgalmi jogra való tekintet uélkül uyombau elárvereztetnek.
Kikiáltási ár a lentebb kilett becsár, melynek kétharmadánál alacsonyabb áron az ingatlau el nem addtik.
At árt\'tiréíui kívánók tartoznak a becsár loJ,u át készpénzben vagy óvadétcképes papírban a kikUldutt kezéhez letenni,
A kir. törvényszék mint tkvi halóság.
Nagykauizsáu, 1909. március 12-éu.
_ Kis ó rangú fürdőhely. ——
LIPIK
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna bántál mait, hiirulouat, cukorbetegségeket, i/.|lleti bs jókat, gy e r m ek k ó r o k a t és v é r be t e g s ég ■■ k e t.
Kospiktust küld a ííirdoigazgtloiag r-"M*
[ (Hlavonla)
Egy
óra alatt
elveszi a láb kellemetlen szagát és megszünteti a
LiBIZZADÁST
HEGEDŐS-
féle
iVl á b v i z\'4! I
Ára 2 korona.
Kapható mindenütt.
Megrendelhető a készítőnél : Hegedűs Béla gyósvszerész Budapest Mátyástér 14 vagy Török József gyógyszertárában, Budapest, VI. ker., Király-utcza 12 sz
Yimm
Silavomaban. d Delivdsuf dl lom asa
vasas- és iiupitrouiaoK s4*-so* o.
Kies vidék, remek park, nagy erdő. Márvány-, poreelláu-ós lükörfürdók, láplUrdók. Kaugó gyógykezelés és hideg-vizkura. lég- és nspfUrdők szabadban való fekvés és hitó-kura. Kiváló gyógyeredmények valamenuyi női bajnál, vérszegénységnél, csuzuál, köszvényiiél valamint idegfájdalmaknál, különösen ischlasnál Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a f8rdöl*a»g»tóaág.
HIRDESSEN
A ZALA/ KÖZLÖNY-BEN.
ifjgT Gyomor betegeknekI
Mimlaioknak, kik a gyomor meghUtéie, vagy túlterhelése, ront. neliexen ciiiinlhetü, nagyon meleg, vagy hideg ¿lelek élveietc \'al\'al, vagy rendelten ¿létmód kóvetkeitébcn gyomorbetegségei, ininl
Gyomorhurut, gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emésztés vagy nyálkáaodó Jt kaptak, ajánlunk egy kitűnő háziszert
melynek kiltlni! haláta ir.r ¿vek 6U ki van prilbálva. Kx a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
fcxen növényből klIOnO, gyógyhatásúnak talált füvakböl, Jó bcrrat van kéazltva 4a aröalll, 4latra kalll ambar emésztő aiarvaiat4t, — A növénybor megakadályozza az am4»it4al — _1 zavarokat 4a előmozdítja ai egátzaéget v4r ujjáképzödéaél. ~
A 11 ivou^l,011 idejekorán hauntlva, ¡¡f un >rl,:;e,\'<É;«\'» m-^ a «illájukban elfojlatuak. — Syiuptomák mint: Kóláját, fatbófügéi, gyomorégéi, lelfuvodx roiizullét hányáual. melyek chiontkui (Mii« gyom irhetegiégeknél oly gyaluan előfordulnak, elmúlnak néhányunrt tvái után, Ón A pp íSq kellenetleu ki \'slkeim .\'nyel, miit siorulái, k.lllki. szl*.
kJ/jrJtvL OrVt)<J.t)a dobogii, álmatlan.ág, valamint vartolulái a mijbin, ebében ét a nmKy Zilgé\'-éiben (Arany-ér bántalmak) a nA/énybor Utal gyoitan raa^tzilniatiM\'«. A nóvénybor uiegtcunteií at einoiziheileniéget ét könnyű »xékelói által eltávolíttatnak a gyomorból ét bitekből alkalmatlan rétiek
Sovány, halovány klnózis, vérszegénység, elerőtlenedés,
legiAbbtiAr a iot»x euiésxlét következményei, hlányot véiképxJdéi él a máj beteget állapotáé. \' tvágy-hiánynál, Idegei bágfadltág ti futtz ledélyhaugulat, KivábU főfájások, álmatlan éjjelek következtében ily egyének lattan egéixen elputituluak. Nóvénybor ax algyóngult ¿leieiiinek uj lUkialtit »1. W Nivínyl,.,! foiioxu az etvigyat, ax einátiUtt ti ti|>Ulkotáil elómoZilt ja, elüiogiti ax anyagcaarél, gyoniija a viiképiödiil, mcgnyugUlja a (eldűlt Idegeket í< életkedvet tietat. Sximtalan ettiDieréi é, hilanyilvánllJii iguoljtk ext.
s.ívénybor kaphat« 3 ét 4 koronáért a Nigykanlnat Újudvart, Kli Komáromi, Caákáuyl, Ncme. V\'idi, l\'a|iionyi, BOhinyel, Nagy Hajolni, Kel>o Sagautl, l.\'iurgiil, llerxencet, Uölal. l.égtkJI, Alto-UomlHirul, Koloilt. Mut«C,4nyl, Ritkái, l\'odtureni, Sielnicul, Ataolandval, P*kat, Bakiat, Xovat. Itaki, l\'úl,!.kei, Pactal, Altú-Rajki, N\'agy-Kadal. Kéthelyl, Maro/alll, Kapoiváil, Nngyalitdl, TarSuyt, Verjci, át.-Goorgaui. Kaliuovacl, Novlgtadl, Kapioiical, l\'edaki, Ciáktornyai, Varaífdl nb. gyúgy-lárakban é> íd.imUxIelakben ét ax owlrik-magyar monarchia legtöbb gyógytárában.
A kantxaai gyógytárak 3 éi tólib üveg nóvényl.01 lemleliinél eledeli árak mellett küldik i<4l uilndanuté a monaicbtában.
WW Utánzásoktól ó v a 11 k,
Kérjen csakis
Hubert Ullrich-fóle növónybort.
Jól jegy ex d meg: csak
cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz ás ne engedd magadhasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdono9 Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
1 ^
NAGYKANIZSA 1900. JUNIJB 10.
48-IK ÉVFOLYAM, 46. 8ZAM.
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
■aijalaalk hétfőn ii caltirtikia dalban.
Hífliatésl árak: Kgáai évre 10 korona, télévre 6 koron«, negyedévre 2 korona S0 fitt. — Egye» «iám ára 10 fllt.
Fit»erkeiil5: Or. Villányi Ilenrik.
Koletöi szeikesztó : Kerté»» Jór.nt-f.
Hl adj« a laerkMitjaét.
Izarkaiztliég ii kiadóhivatal lááar-atca 7.
Hlrdeláiek dijeiabáa aiarlnt.
Évzáró vizsgálatok.
Vlsagálatok helyett ünnepségek.
(T.) Egyre-másra jelennek meg lapunkban városunk különböző Iskoláinak vizsgálati rendje, amelyek szerint a vizsgálatok annak rendje és módja szerint meg is történnek.
Hogy mi a oélja e vizsgálatoknak, azt mindenki tudja. Hú képet akar szerezni belóle a felettes hatóság és a szüló a gyermekek előmeneteléről egyfelől, másrészt ezzel kapcsolatban ellenőrzésül szolgál a tanító működéséről. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy ezt a oelt a vizsgálatokkal el nem érik, sót gyakran, vagy leggyakrabban éppen a valósággal, ellentétes Ítéletet alkothat magának a vizsgálaton tapasztaltakból mind a szülő, mind a fölöttes tanügyi hatóság.
Arról nem is beszélünk, hogy a gyermekekre ideg felosigázó Itatása van u rendkívüli ünnopiessógnek. az iskolában szokatlan vendégseregnek. Ks hogy ez az ok a gyermek felelő készségére milyen hátráltató hatású, azt sem említjük. De az is köztudomású, hogy némely mélyebben gondolkozó gyonuek nem érvényesiti tudását olyan spontán, mint az a fecsegő, felületes egyéniség, akinek a szó, az üres szó mindjárt nyelve hegyéro tolakodik. Ezekről hallgatunk, de a tanító megbirálására meg éppen alkalmatlan időpont a vizsgálat. Gyakran épp°n a lelkiismeretes szorgalmas tanító, ki növendékeivel lelkiismeretes munkát végzett, ferde világításba kerül, uéhány előkelőbb gyertr.ek nem sikerült felelete miatt. Az a gyakorlatias észjárású tanító, aki ismeri és alkalmazza a: „Vakulj magyar" elvét, az rendesen elviszi a dicséretet a/, elől, aki szín-igazságot akar a vizsgán feltálalni. Csak kevés tauftó vau olyan, aki becsületos munkájának gyümölcsét élvezetesnek találná a vizsgálat napján és utána. Ha tehát sem a gyermek előmenetelének, sem a tanító munkásságának kritériumát nem nyújtja a vizsgálat, minek akkor ezt a régi megszokott humbugot fentartani ? Ausztriában és más országban már régen eltörülték. Már régen évzáró iskolai ünnepeket rendeznek helyette. És mi mégis megtartsuk ezt az elavult rossz rendszert ? Most legújabban Arad. Nagyvárad tanítótestületei terjesztettek feliratot a tanügyi hatósághoz a vizsgálat megszünte-
tése ügyében. A Zalamegyei Áll. Tanítótestület is elvetendőnek találta az évvégi vizsgálatot, mert hiszen a felügyelet gyakorlására mód van az igazgató, iskolaszék ós tanfelügyelőség utján.
Felvetjük tehát mi is ezt a kérdést, foglalkozzék vele városunk competens férliai (ha most volna egy városi paedagogiai egyesület I) talán a jövő tanítási évet már bezárhatnók vakulj magyar vizsgálat nélkül.
Fiume ós környéke.
A polgári no éa leányiskola tanulmányt kirándulása.
Irta. Jattnak Márk.
Midőn iskolánk négy_évvel ezelőtt egy napra teriedó kirándulást tetta ffdalonra azon reményemnek adtain kifejezést, hogy ait az elsA kirándulást ezentúl a többi fogja követni. Tekintettel azonban arra. hogy iskolánk növendékeinek zöme szegény szülök gyermekei, csak ez évben sikerült egy nagyohb-Rzerll öt napra torjedó tanulmányi kirándulást szerveznünk. Pedig szerintem éppen a polgári iskolai tanulóknak a tanulmányi kirándulása bir nagy fontossággal. Nemcsak azért, mert ezek. amint mondtuk, |obbára szegény emberek gyermekei, akiknek olcsó tanulmányútját mindenképpen elA kell mozdítani. De azért is mert ezek az életbe kilépve, nem sokan jutnak abba a helyzetbe, hogy gyakorlati pályájukat a költséges utazásokkal gazdagítsák tapasztalatokkal Pedig ha valakinek, hát ezeknek van szükségük tapasztalati kiképzésre. A magas kormány jól tudja és méltányolja is ezt. mert az állainvasutou minden különös kérvényezés nélkül, csupáu az igazgató bejelentésére, külön kocsikat és féláru utazási jegyeket bocsátanak a tanuló ifjúság reudelkezésére Azonkívül minden tíz fízeió tanuló titán 1 szegény gyermeket ingyen utazásban részesít.
Ezeket mérlegelve, jotjak láttam a Zalai Közlöny hasábjain felhívni a nagy közönség ügyeimét lefolyt tanulmányi kirándulásunkra, hogy buzdításul szolgáljon a szüléknek és tanulóknak egyaránt at ezután rendezendő ilynemű utazáson való részvételre. A kirándulás, melyen Íi0 tanuló vett részt, minden tekintetben sikerült és ha a tanulmányi eredményt pénzbeli értékkel össze lehet hasoulitaui, ugy jóval felülhaladja azt a 30 K át, amelybe ez az ut egy-egy-tanulónak került.
Múlt hó IG-áu hajnali 4 órakor iskolánk udvarából az állomásra indultunk, hol a rendelkezésűnkre bocsátott két kocsiba elhelyezkedvén, a vonal csakhamar robogott velünk, (Jyékényesre érve a M. A V. által fentarlott nagy és kényelme* kocsíbt szállottuuk. Mindjárt az ut elején lekötötte növendékeink Ügyeimét a Dráva folyó a nagy híddal, melyen vonatunk átment és bár u vidék Károly várorig kevés változatosságot mutat, növendékeink mégis találtak följegyezni valót, Zágrábban felhasználtuk n 30 percnyi iilót, hogy az állomás elótt elterülő gyönyörű Ferenc
Józsel-tért körülsétálván, a város eme legstebb részét láthattuk. Károlyvároson tul a festői képek egész sorozata tárult elénk. Majdnem egy óra hosszáig a Kulpa folyó völgye mellett haladtunk, amely helyen-kiut elragadóan szép látványt nyújtott. Pelséges volt a Karszt inagas és kopár szikláival, 16 alagúton vezet sz ut, melyek közül a leghosszabb (4 perc) az utvoual legmagasabb pontján van (870 m).
Általános örőmkiáltás hallatszott, midőn végre este 7 órakor Fiumét és a tengert megláttuk. Első dolgunk volt. hogy szállásunkra mentünk és pedig a leányok a Hotel de la víllo-be, a Hűk at ál), polg. Iluiskolába, amelynek tornatermét az intétet igaiga-tója 8 napra szállásnak rendezett be. A Hotel de Is ville-beo étkeztünk éa az ellátással ugy minőségre mini mennyiségre, teljesen meg voltunk elégedve.
Másnap reggeli uláu a város megtekintésére Indultunk. Sorba vettük a teugerpartot. halcsarnokot, Kiumarál, a régi Fiumét, a kormányzósági palotát és a vágóhidat. Fölmentünk kötélhágcsón egy nagyobb teherhajóra, mely azuap Brazíliából érkezett megrakva műtrágyával. Délután a .Stefánia" hajóval Abbáziába tmóltuuk, hol a szabadban elültetett vastag törzsű virágzó pálmákat és egyéb délszaki növényeket látbi volt alkalmunk. Kgy órai séta után a „Quarneio" kávéház parkjában a tengerparton cigányzene melleit otsonnáttuuk és közben a világ inindeu Iája felé küldözgettük a képes lapokat. Pihenés után a tengerpart hosszában Valostkábai gyalogoltunk, onnan pedig a városon keresttQl at országúton vissza Abbáziába és h^jón Fiumébe.
A H-ík nap délelőttjén megnéztük a dohány gyái at ogy hivatalnok vezetése és magyarázása mellett, bámultuk a technika vívmányait s nem tudtuk eléggé csodálni, amint a gépek egyik oldalán levő tinta papirheugerból a másik oldalán kész cigarettákat dobozba rakva kilöknek. Onnan utunk a .Danubius* hajógyárba vezetett, ahol egy mérnök vezetése melIeU hajók gerincét, félig kész és vizre bocsátott bajókat, torpedó uászadokat és torpedó üldöző hajókat láttunk. Délután a .Szamos" hajón Üírkveuicára rándultunk, útközben Portoré és Veglía sziget mellett haladtunk el. Érdekes volt uézni, amint a növendékek egy olasz halászt ostromoltak, aki tüskebórü allatokat és csigaházakat a tengerből kihalászott és darabját 4 fillérért árulgatta. Nagy volt az öröm, midőn s hajó fedélzetén a csigaházakat feltörték és azokban apró skorpiókat találtak
A negyedik nap délelóUjén mentünk a temetőbe, hol szebbnél szebb művészi kivitelű síremlékeket láttunk. Úyöuyörü kilátás kínálkozott onnan a tengerre, Fiume városára és környékére. Megnéztük továbbá a Kereskedelmi Részvénytársaság raktárait, ahol a külföldről behozott kávét hüvelyéből kifejtik, vállogatiák és szorározzák. Nem mulasztottuk el at alkalmat, hogy az nap reggel 6 őrskor Amerikából érkezett .Ultóuia* kiváudorláií hajót megtekintsük egy Itajóbeli főpincér kalauzolás: mellett. Délután még a Népkertben .sétálniuk, ahol állitílag a legstebb libáiioui cédrusfák vannak. A hátralevő időt emléktárgyak és utravalók vásárlására fordítottuk. Este 9 órakor elhagytuk Fiumét és ismeretkörünket, földrajzi és természetrajzi ismeretekkel gazdagon kibóvit-véu, csütörtökön délben szerencsésen hazaérketlünk.
ARMUTH-TELEP
Balaton-berény.
F ü r d ő n a g y s z á 11 o d a
100 újonnan berendezett kiadó szobával. Hasi kezelés, mérsékelt árak
■V Átutazó vendégeknek szobák fentartatnak. ~mm

ZALAI KÖZLÖNY
JUNIOS 10.
Hová megy nyaralni ?
A nyaralás már régen megszűnt fényüzésuek lenni. Egészségügyi szempontból a nyaralás közszük-séglel, társadalmi szempontból pedig divat. A gyógyíthatatlanok "Urna szaporodik és etek is mind hírei a nyaralátnak és fürdőzésnek. A fóvárosi lapok kezdték ki a szokást, a társadalmi és közélet kiválóságaihoz kérdést intézni az iránt, hogy hova mennek nyaralui. Mi sem természetesebb, hogy mi is utánozva a/óvárosi hírlapokat, kinyomoztuk, hogy kitűnőségeink ltová mennek nyaralni. Tesszük ezt minden len>\'\'zó szándék nélkül azokra nézve, kik itthon maradnak.
Bogyoaxláveci Karcos Tihamér.
Az én tradieíóm tiltja, hogy oda menjek nyaralni vagy fürdőzni, hol az én fajom nein egészeu tiszta kiadásban jelenik meg. Eu családfámat egész Hadúrig föl tudom vinni. Egészen biztosnak csak a saját szőlőmben érzem magam, tehát éu a sztgyörgyi szőlőmben fogok nyaralni.
Wassermann Ignác.
Itthon sujtásos kocsis hajtja a lovait. Vele személyesen uem beszélhetünk, mert ó hírlapírót nem fogad, de megüzente mindenesével, hogy az idén sok spárgaevés következtében kőzvéuybwi szenved és llomberg vor der Hűbe külföldi fürdóbeu keres gyógyulást, ősszel Meráuba megy, télen Monté Carló-ba. A nagy ünnepekre azonban haza jön.
Dr. Fejő Lajos tlgyvéd.
Hazafias kötelességnek tartom, hogy mint zalamegyei a Balaton parljáu nyaraljak. Az én kedvenc helyem Balaton-Berény. A háborgó Balatou, a falu poros levegője, a tehenek bőgése, a fürdő veudégek lármája és veszekedése, a horoghslászal betiltása s több knlturális intézmény alig vetetik velem észre a változást az otthon és a nyaralást közt. Pedig ez igen lényeges. Azután Kanizsa közelsége is döntő befolyással van. Mert mi türes-lagadás I Mi ügyvédek a nyaralóban is kliensekre gondolunk. Ha tehát valaki jogtanácsomat igénybe akarja venni, segédem kitelefonál, én otthon termek és uem kell attól félnem. hogy valamely kaján kollega előlem elhalásza az ügyeket. Azért egy lábbal a Balatonba, a másik lábbal Kanizsán. Ez felel meg legjobban céljaimnak.
Henyei Margit.
Egész télen nem volt ogyéb kalandom, mint a sok zsúr és vacsora. A nyár elején épen hogy csak egy kicsit teuiszeztem, egyébként kártauzi életet folytatok. Nyáron kártalanítom magamat. Oh, éu imádom Ostendét. Mielőtt elutazom hűséget esküszöm az uramnak, aztán el Ostendébe! A férjem itthon szalma özvegy, én meg ott víg özvegy vagyok.
No egy kicsit paszánkodom a tengeri fürdőben, de ez olyan ártatlan dolog, mint Ady Endre leszai verse. Ha haza jövők oly rugalmas leszek, hogy egész nyugodtau nézek elébe a télnek és fáradalmainak.
íme, egy pár közkérdéssel szolgálunk olvasóinknak. Jól esik olvasni azoknak, kik a tikkasztó hóség-beu itthon maradnak. Éu a .Zalai Közlöny" riportere az Olympusön fogok uvaralni, azért mivel az istenek és isteuuók otj meszteleu járnak és Kikli kúrát tartanak. —ik.
Mérleghítelesittetés Mérlegjavitás mérlegkészítés.
A , Mérleghitelesítésről\' szóló törvény életbelépés« alkalmával, van srerencaém a n. érd. közönséget ért««i-leni, hogy műhelyemben mindenféle
mérleget,
u. m. kai os (balance, egyenauty) tizede*, »»áiado», totós, súlyos (skála) marha- és hídmérleg, valamint waggon mérleg és sulyok javitáaát gyorsan éa ponto-aan eaxköxlöm a legjutánvosabb árak mellett. ■ lndan mirlipt mübtljremkil UUlaaltUtv. .»állítok «1, ugy a műhelyemben javitottákat is. A Javítás vegett hozzám be oem szállítható mérlegek Javitáaára vidékié is eleórenJif mun|U**imat küldöm.
A mérleg pontoaaágáért kezeaa^get vállalok. Munkásaim az oraiág aUórendü mérleggyárainak csoportvesetóiböl vannak összeállítva. A n. érd. közönség megbízásait kérem.
Kohn Samu
áptllat-, m&lakatos, drótfonócjrároa áa m*rU«javitó.
Nagykanizsa. Magyar-utoa 3 szám.
ban van. A nép sem kapja meg a maga cirkuszát és lóversenyét. De hiányzik a kisvárosi életben a kiránduló hely is
Nézzünk csak meg egy nagykanizsai vasárnapot. Kulturális mozgalom alig van, kultur intézmények nincsenek Az egyedüli vasárnapi szórakozás a kávéházak vászon sátra alatt kínálkozik, ha csak vasárnapi déli korzót uem tartjuk agy kis túlzással szórakozásnak.
A vasárnapi élet ép oly egyhangú nálunk, mini a hétköznap. 8zerencsére gétatérűnk nagyon kellemes, ami egy kis változatosságot ad a kisvárosi vasárnapnak. Kiránduló helyűnk alig vau. Ujabban a környékbeli szóllóhegyek látogatottak vasárnap. Ide azonban csak az megy kinek stőlleje van, vagy kit meghívnak valahová. Mert nyári korcsma nincs egyik stőllőnkben sem, miut ez más városban látható.
Egyhangúak, hétköznapi szürkeségűek ezek a kisvárosi vasárnapok, kültoösen olyan morc agglegénynek miut e sorok írója.
Egy unatkozó.
BALATON-BERÉNYBEN
közvetlen a part mellett egy modern szép
6 azobás magasföldszint
vili», örökös vlzjoggal,
sor eladó.
Szép árnyas ós virágos kert. szóllókerltel, 100 drb. nemes gyümölcsfával. A villa teljesen be vau rendezve, két nyári konyhával együtt Bővebbet Szenes M tulajdonosnál Budapest, VII ker. Dob utca 73. vagy megbízottamnál
8zenee villában Balaton-Berény
és szívességből: Gellért igazgató ur u Nagy kanizsai Néptakarékpénztárnál.
Üzlet megnyitás.
Ezúttal értesítjük a n. é. közönséget, hogy Nagykanizsán Erzsébet királyné-tér 16. sz. alatt (Kaiser-félc ház) egy a mai kor igényeinek megfelelő
kárpitos- ós diszitő
műhelyt nyitottunk.
Műhelyünkben készítünk divatos angol bórbutorokut, ebédlő-, háló-, szalon-, urlszobák kárpitos berendezéseit, mindennemű diszitő munkákat, függönyöket, terítéket stb.
Elvállalunk régi bútorok átalakítását, papír kárpitozásokat, függöny leszedés és felrakásokat és minden c szakba vágó munkákat.
Szakmánkban számos év óta a főváros nagyobb műhelyeiben és legutóbb Nagykanizsán szerzett bő tapasztalataink biztosítékul szolgálnak, hogy igen tisztelt megrendelőink igényeit minden tekintetben ki fogjuk elégíteni.
Elvállalunk függönyöket és szőnyegeket nyári megóvásra jótáll as mellett.
Szives megrendeléseit várva, vagyunk kiváló tisztelettel
Somogyi ée Gerfi.

HÍREK.

Kisvárosi vasárnapok.
— Bckaiiuuti. —
A kisvárosi élet hétköznapi szürkeségében a vasárnap szinte kimagasló oázis. A kenyér utáni harc néhány órára elpihen. Az ügyvéd, gyári mérnök, kereskedő, iparos, hivatalnok stb. otthagyja irodáját, hivatalát, műhelyét, hogy egy kis pihenéssel, szórakozással váltsa fel a hétköznapok egyhangúságát.
Nagy kár, hogy a kisvárosi vasárnap ép oly szürke és egyhangú, miut a kisvárosi hétköznap. A nagyvárosi kultur életet élő ember vasárnap látogatja a képtárlatokat, muzeumokat nagy nyilvános könyvtárakat. Aszerint ki mi iráut érdeklődik. Vaunak kik színházat, hangverseny es felolvasó termeket keresnek fel vasárnap. Némely embert kielégít a cirkusz is. A lóversenynek szintén nagy szerepe vau a nagyvárosok vasáruapjában. A kiránduló helyek is többnyire e napon népszerűek. A nagyvárosi OK^^nyakig elmerülhet a vasárnapi szórakozásba!!. Mindenki odamegy, azt leszi amihez kedve van.
A kisvárosi ember már uincs ilyen szerencsés helyzetbi \'ii Képlárlat, muzeum, nyilvános köuyvtár, színház, haugverseny felolvasás nagyon kevés város-
— As aradi Golgota. Zalavármegye törvényhatósági bizottsága at aradi vértanuk kivégzési helyének megvásárlása céljából országos gyűjtés által megszertendö 200 eter K összeghez a megdicsőült hősök iránti kegyeletének adójaképpeu 500 K-val bottájárul és ez összeget a megyei közművelődési alapból rendeli kiutalui.
— Halálozás, öáv. Steiner Máyerné szül. Kürschner Kánny «8 éves korában leguap elhunyt. A megboldogult uriuőt ma délutáu óriási részvéttel helyezték örök nyugalomra. Halphen Mór városi képviselő neje édes anyját, Halpheu Jenő dr. nagyanyját gyászolja az elköltözötlben
— Ab egéssségügyi biaottság megalakulása. Hétfőn d. u. ő órakor a városháza tanácstermében gyűltek össze Nagykanizsa város egészségügyi bizottságának tagjai, kik Lengyel Lajos főjegyző eluöklnte alatt bizottsági elnököt és aleluököt választottak. Klnök újra Szekeres József dr. kórházi főorvos lelt, aki eddig is a tőle megszokott lelkiismeretességgel végette at elfogadott muukál. Kéri a halóságot, hogy a bízottságot teendőiében támogassa. Aleluőkuek Neumann Ede főrabbit választották. Az igy megalakult bizottságnak azonnal dolga akadt a közkórházi harmad orvosi állás betöltésével Szekeres József dr. eluök előtörleszti, hogy minden utánjárás mellett sem akadt orvos-doktor, aki e rosszul fizetett állásra pályázzék. Már pedig a jelenlegi két orvos, akiknek még adininisztrációnális ügyekkel is kell foglalkotníok, teljesen lehetetlen, hogy a kórházi betegeket a kellő gonddal kezelhessék. Hiszen most nyáron, mikor a betegek száma legkevesebb szokott lenni és mikor a lábbadazókat könnyebben kibocsátják, hogy a kórházbau elengedhetetlen tisztogatásokat, desinficiálásokal eszközölhessék, még mindig 100 beteg vau internálva. Mivel tehát fellélleuűl szükséges egy harmadik beulakó orvos, felkéri a bizottságot válasszák meg ideigleueseu Ney Hugó ötödéves orvosuöveudéket, aki már 2 év óta a nyári hónapokban bejárt a kórházba és tehetségéről tanubízonyrágot adott. A bizottság igy határozott.
— Köraégi bábák flsetóse A vármegyei hivatalos lap most teszi közzé a képviselőtestületek határozatai alapján a községek lakóinak számaránya és az 1908. évi XXXVIII. t. c 30. g-ában megállapított fizetési méretek szem előtt tartásával a községi bábák fizetését. A legmagasabb fizetés 3GO K a legalacsonyabb 00 K-bau vau megállapítva.
— A katonaság köréből, őfelsége elrendelte Allemann Kerenc nagykanizsai 20. honvéd gyalogezredbeli várakozási illetékkel szabadságolt és az újólag megejtett vizsgálatnál szolgálatképesnek osztályozott őrnagynak a szatmári 12-ik honvéd gyalogezred tényleges állományában való (elvételét.
— A virágos Nagykanizsa Ennek az eszmének hirdetésénél, propagálásánál nem kell többé külföldi példákra hivatkozni Nagykanizsán is sok erkély és ablak van virággal diszitve, mi rendkívül kellemes benyomást kelt a szemlélőben. Ujabban Fuchs Arthur bankfőnök lakásának erkélyén látunk pompás virágdíszt. Rosenberg Riohard
JÜNIU8 10.
ZALAI KÖZLÖNY
kereskedő és Thallmayer Alfréd banktisztviselő lakásának virágos ablaka és Blumen-schein Vilmos virágos erkélye szép képviselői a virágos Nagykanizsának. Gyönyörű képet fog nyújtani a városháza, ha — mint a Szépitó Egyesület közgyűlésén hallottuk — az összes ablakok diszitve lesznek. Mint értesülünk, az emeleti helyiséggel rendelkező pénzintézetek (Nagykanizsai takarékpénztár, Zalamegyei gazdasági takarékpénztár, Nép-takarékpénztár) szintén diszitetni fogják ablakaikat Ha ezen értesülésünk helyes, akkor Nagykanizsa város Belvárosa valósággal kertváros lesz.
— Évvégi vizsgálatok a főgimnáziumban A helybeli kath. főgimnáziumban at éretUégi vizsgálatok junius »., 11. és 12-én, a magánvizsgáls tok juuius 11. és 12-én, s rendes ositályviisgálulok junius 10—23-án tartatnak,
— Társasösszejövetel. A nagykanitsai magántisttviselók egyesülete szombat este a Polgári Egyletben társas összejövetelt tart.
— Lesznek nagygyakorlatok. A lapokban erősen felszínen van a hir, hogy az idei őszi nagygyakorlatok elmaradnak. Tényleg a legutóbbi napokig ez volt a vélemény. Ezzel szemben katonai forrásból értesülünk, hogy az idei őszi nagygyakorlatokat a rendes időben megtartják. A nagy gyakorlatok megtartásáról — emiitett forrásunk szerint — a nagykanizsai 20-ik honvéd-gyalogezrednél a tiapi ezredparancs már említést tett. Megnevezte a létszámot, melyre az ezred létszámot az idei nagygyakorlat idején felemelik. A szükséges legénységet az eddigi terv szerint augusztus 15-ére fogják behívni. A nagygyakorlatok helyét az ezredparancs nem nevezte meg. Megjegyezzük, hogy a városi katonai ügyosztályt e tárgyban még nem értesítették.
— Az országos függetlenségi nagygyűlésen Hajdú üyula dr. nagykanizsai Ügyvéd lelkes bestédben tolmácsolta a zalamegyeiek érzelmét. A szónokot megéljenezték.
— A Dunántuli Közművelődési Egyesület tegnap tartotta Budapesten tizenkilencedik évi rendes közgyűlését a kormány és az elSkeló társadalom képviselőinek jelenlétében. I\'allavicini Kde őrgróf megnyitván az Illést, Üdvözölte a megjelenteket. Napirend előtt az elnök megemlékezett Antal Gábor komáromi ev. ref. püspök negyven évi tanári és lelkészi jubileumáról. A közgyűlés a jubilánst meleghaugu táviratban üdvözölte. Az évi jelentés és zárszíámadás tudomásulvétele után egyhangú lelkese-déssel újból Pallaviciui Kde órgrófot választották meg elnöknek és Rákosi Jenót társelnöknek A tárgyrond során Szabó Károly orstággyülési képviselő és Rákosi Jenő mondottak kiemelkedő beszédet. Rálkay László indítványára a választmányt több taggal kiegészítették. A Budapesti Hírlap tudósítása szerint Nagykanizsáról Bólint Emil és Zala Mór szerkesztő választattak be Ez utóbbi név valószínűleg sajtóhiba mert ily nevű szerkesztőt Nagykanizsán nem ismerüuk.
— Mutatványosok a Belvárosban A csepűrágókat, vagy mondjuk mutatványosokat a főkapitány iuditváuyára nemrégiben kitelepítették a városból. Azelőtt a Zárda-utcai téreu ütöttek tanyát a lég és körhiutások, a levegóbeu repülő Magueia Neptunák, a csoda sziuházak, a lövöldék, a csoda jósok és hasouló uem .képesítéshez" kötött iparágak. A vásári zaj miatt sokat pauaszkudlak a köruyéken
lakók, ami érthető is, mert végre nem kellemes egész nap hallani a verklik kopott valzereit és a mutatványos kikiáltók butábbnál butább kiálltozásait. A kitelepítés nem okozott semmi vitát a városházán, mert nagykanizsai illetőségű mutatványo* táu egy sincs s igy nem akadt védőjük, mint a pesti mutatványosoknak — Vázsonyi Vilmosban. A csendet szerető városi polgárság örült a határozatnak. Az öröm azonban korai volt A rendőrség az utóbbi időben ismét adott mutatványosoknak engedélyt a Belvárosban. Nem volt szándékuukbau ezt 8zóvá tenni, mert azt hittük ez kivételesen történt. A jelekből ítélve azonban rendszer lesz ebből. Az első engedélyt a Royal Bioskop kapta a (Jsengury-utí Blau telken. A város legélénkebb utcájában ütötte fel sátrát a zajos Royal mozi, melynek siránkozáshoz hasonló gózsipolása sokat boszanlolta a szomszédságot Ugyanott felépült egy körhinta is. Mikor etek elmentek, egy barnulni reklámmal dolgozó církust kapott engedélyt a forgalmas Katincy-utca egyik udvari telkén. Ennél az volt még a jó. hogy nem nyilt utcán, vagy téren telepedett meg, A nipokban az Erzsébet-téren a város szívében építette fel sátrát egy csodajós, akinek igazság szerint egyáltalán uem kellene engedélyt adni a népbulitásra. S ha már engedélyt adnak ne a piactérre adják. Ezen viszásságok ellen a jóitléstl közönség novében óvást kell emelnünk. A rendőrség ne adton engedélyt a Belvárosba, mert az ilyesmi nem az önálló törvényhatósághoz való közeledést jelent, hanem közeledést Mucsáhot.
— A színtársulat megnyitó előadása. Kővessy Albert stinigazgaló színtársulata szombaton tartja megnyitó előadását az Arénában. Herceg Ferenc nagysikerű darabja .A kivándorló\' kerül bemutatásra. Itt említjük, hogy Károlyi Laios titkár ma Nagykanizsára érkezeU a sziuí bérlet szervezése végett.
— Elutasított fellebezök Már vagy két éve, hogy a Kaziucy utca részleges aszfaltozását a városi közgyűlés az Első Fiumei Aszfallgyárra bizta A Kazincy-utcs azonban még mindig aszfaltozásra vár. Euuek a hosszú késedelemnek az oka az a makacs fölebbetés, melyei a g)ár elleu a karlellben levő egyik cég helyi képvisélóje folytatott Mint feltétlenül megbízható forrásból értesülünk a belügyminiszter a lelebbezóket végleg elutasitoltA és mosl már valószínű, hogy az Első Fiumei Aszfaltgyár ínég a nyár folyamán elkészilf s Kaziucy-utca részleges aszfaltozását.
— Palyázat internátusba való felvételre A Dinke. makói diákotthonába az l\'JOJ—10. iskolai évre |6<) gimnáziumi, esetleg elemi iskolai tanuló vétetik fel. Az ellátási díj havi 38, behatási-, orvosi-, hnlorhasználati dij évi 40 koroua. A felvételt kérő bélyegteleu folyamodványok iskolai bizonyítvánnyal, születési és 1. osztályú (anulókuál ujraoltási bizonyítvánnyal felszerelve 190(1. évi julius 10. uapjáíg adandók be a Dmke. makói diákotthouának felügyelő-bizottságánál. — Részletes prospektussal kívánatra készséggel szolgál a diákotthon igazgatósága Makón.
— Kóser viUam. Ilyen furcsaságot még a nagykanizsai villamügy sem produkált. Egy vidéki ortodox hitközség kóser villámot kért a vállalkozótól. Vagyis amit nem szombalon állítottak elő. Az élelmes villamvilágitási társulat, melytől e speciális villámot követeltek, akként oldotta meg a kérdést, hogy a templomban accumulatorokat állított fel, melyek egész héteu gyűjtik a villamosságot és ezt szombaton minden munka uélkül szolgáltatja. A társaság ezer koronával többet számit a kóser villamért, mint reOtíeseu.
— Jó főző és sütő szabályok aranyat
érnek I A család egészsége a helyes táplálkozástól függ Dr. A. Oetker már évek óta arra törekedett, hogy a „Ohemia" tudomáuy tapasztalatait a főzés terén értékesítse, és oly gyártmányokat bocsásaon a háziasszonyok rendelkezésére, melyek minden tekintetbeu haladást jelenteuek. E lap olvasói kívánatra iugyeu és bérineutve kaphatják dr. A. Oetker cég-
től Wien 1Y|I. a dr. A. Oetker-féle gyártmányoknak a háztartásban való felhasználásáról szóló leírásokat a millió módon bevált receptekről. Arra is figyelmeztetjük olvasóiukat. hogy ezen lap hirdetési rovatában rendszeresen meg fognak jelenni atabály-sterü receptek (vigyázzunk a világos fejre), melyek dr. A. Oetker konyha chemiaí íutéietéből kerülnek nyilvánosságra.
— Szökés párosan. Nagy feltűnést kelteU annak idején, inidón egy talamegyeí iparvállalat igazgatója minden búcsúzás nélkül faképnél hagyta a vállalatot és megszökött egy gyári munkásleánnysl. A pesli lapok a gyárnál történt stabálytalanaágról is megemlékeztek, melyet a vállalat vetetősége erélyesen megcáfolt és azt mondotta, hogy az ügy tisatán szerelmi kaland Az igazgató neje rögtön válópert indított férje elleu. A férj ugy látszik megbánta tettét és nem akart beleegyezni a vállásba. A bíróság előtt att vallotta, hogy a leányt csupán átért szöktette meg, mert töbször mondotta, hogy at igazgató nejét vitriollal loöuti. Ezt akarta meggátolni. A biróság e védekezési nem fogadta el és a vállást kimondotta.
— Az ország legnagyobb ipartelepeinek egyike a Bohn-féle téglagyárak, melyek amellett, hogy sok eter munkáskéznek állandó keresetet uyujtannk, a hazai iparnak dicsőséget is sterotnek. A Bohu-féle szab. természetes vörös fudéluserepek általános kedveltségnek örvendenok.
Esküdtszék! tárgyalások.
Hétfőn kezdődött a nagykanizsai tőrvénystéknél
az esküdtszéki tárgyalások sorozata.
Az első napon Kéri József semjénbátai (Erdősfa) legény gyujtogalási bűnügye tárgyaltatott. A megrögzött gyujtogatót a törvénytlék 10 évi fegyhátra ítélte. Az ítéletben az űgyést is, vádlott is megnyugodott.
Kodden Domina József nemessteri illetőségű 8zeutpéteruri szólőpásztor bűnügye került tárgyalás alá. aki szólőpásztor társát Tóth Istvánt, kire különböző ok miatt neheztelt, egy szóváltás alkalmával baltájával agyonvertei a töredelmes beismerésben levő vádlottat emberölés bűntette miatt a 92. §. alkalmazásával 2 évi fegjházra Ítélte. Az ítélet jogorős.
Szerdán Budi Károly zsidí gazdálkodó tette került az esküdtbíróság elé. Budi ugyauis fiatal feleségét, akire féltékeuy volt, agyonütötte. A brutális férjet az esküdtszéki tárgyalás után a biróság II évi fegyházra Ítélte.
A Bór- és Llthlon-tartalmü
Salvator-forrás
kitüná .ik.n.l htsináluSk vesebajoknál, • húgyhólyag bán-talmalnál ét kőszvényrfél,«czukor-betegségnél,» emésztési áa léleg-zé.l szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásai
iuuihiI iturm nmimii
r«l|»n> Unul
■».fa»« -Ufini MmMM VMJfUI V. RuMr«**.rl T ,
AVILKA SUCHARD
Csak . .
alpesi tej
kakaó é czukorból áll
Páratlan különlegesség.
Hu tanult, liu Is/ail
a keze, ha izzad a lába, ugy csak
S/CCOGENT
használjon. Az izzadtság következtében föllépó kellemetlen bttzt megszünteti, a járást megkönnyíti.
W i doboz 30 fillér.
Vegyipari laboratórium
DETSINYI FRIGYES
Budapest, V„ Marokkói-utca 2 szám.
Nagykanizsán kapható: Geltoh és Oraef drogériájában
Osengery-utoa.
egyOKOSfej
MIHMNKOR HASZh
MIM*

HA&ZNALJA A
SÜTŐPORT WNILIACUKROT l|»UOOINGPORT _ _ 12 PILLÉR *s=r-—
MimésZOflOSAH ÍBV^ViSC. WNVMOIJ^TW
SADHATOM MINŐIN OaOOlniASAN, UÍVM1HT aiaMN JMSrWMI S CS»M»M(lIL«Tm«N,K»4V KOivitiinüc 0* OITKER A. HÍPVI5ALÖJÍNÍL F\'/ALLAS É» TARSA cx tanét. ■ UDSP»»T,t/.HOLD-UTCZS9,
I
ELADÁSI HELYEK : Fa*aathof*r Jóxssf, O.lt.oh é« Oráf. Koien fe Id Adolf tltl.
fjU\'\' Vidjagy: „Horgon ff
¡[ÁLinimení.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
páülka
egy rágiónak biiomult háiuier, moly már •ok 4v4lá legjobb (aidalomoiillapitó dórnak biioojalt kiuvtnynii, aioiall fa ■•gkklá-•akaél, bo<Í0iM0léi.k*pp«n haamálva
PlgyeloteiUMá. Silány hamisítványok miatt baváaárláakor óvstoaák legyünk fa cáak olyan üveget fogadjunk el, mely a „Horgony" lodjegTgyel áa a Rloktar oágjegyiá«*«l ellátott dobaiba van csomagolva. Ára Avagekban K -.80, K 1.40 áa IC 8- te újtyaiólván min-doo nróiTOWitáiban kapható Kúraktár Tlrlk jaiááf gyógyaiarfamól, Badapaat.
DLRIclItr urtyruerUri u JfW oros;lii»«z\\
l\'rágábaa, Kliaabathátreaau .1 neu. ¡ü 3 Mindennapi áiMkttldfa.
ZALAI KÖZLÖNY
Szliács acelfíirdo, Felső Magyarország
Egyedül tamart vaahöforrAa, gaadag "ánaair ^mmmmm^mm tartalommal, w—mm—mmmm
Inni májú* 16-tól sziptiabír 30-álj.
Felülmúlhatatlan iirizi|éáflé|. áápkár. Ili kájlk, kátpirlll-
• I Hl|kljll, kllllíl ellen, atiienvodelt betegség fa eríj munkáaaág útin. - Fiirdóorvoa:
Dr. ÍIOIII A X. AD Akt, hlv. ftlrdőorvoa.
Utasai Hécaból 9 Ara, eaiakiól Oderbegren ál S óra, délról Hudapcaten át síimén » óra. Itlláliri lllllltlt tllri|IIIlk
minden nagyobb vasúti állomáson vannak kifüggesztve, kimerítő felvilágosítási és proapekluit. ulaaáa, valamint lakár-kedvezményról (aa elrt- ea utúiietonban) alb. ad a
FttrdŐlffaigatósAg SxllAoson (Zólyommegye.)
aeladás.
Könnyen flhordbató helyen I. osztályú erős bükk és oser öl fa eladé.
A bükk kiválóan alkalmas kefegyárosoknak. székeseknek és cserbognároknak. A cser múfának is alknlmas.
Ara erdóben. helyszínen ál véve erdei ölenkint
I osztályú . II. „
34 korona 28
A megrendelés kicsinyben és nagyban eszközölhető:
ELISMERT LEűHIREüE CSÉPLŰHÉ3ZLETEI
TEIJE5 JÓTÁLASSAI
ÜZEMBEN J-BÁRMHOR ^^ MEGTEM HtTŐM
MJtÁZTfLÍKK IZEMKÖLTSÉG. LÓERŐ tíRANKINT KB. u-iriuéH ÜZEMZAVAROK KIZÁRVA. ÁRJEGYZÉK INOYEN.
JUNIU8 10. 1»Ü8 óta forg-ulotnlxiu.
• Berger-féle
MM-HMH-sziini,
áll» HM!»».
» mindennemű bőrkötések
eSea. »a»e*«t*e«i Hall rll«l-Mi, *•*« látat«», irrMa. álw. fa«r<a|. láMoaááa, UV- aa
Ül. ■ ■ - * * ■ * \' - - ■
W orr-ír* . ,, «..■», -«;"-*, — ■■\' — . wr — ,«(|i,l«)|
•Bea. A Maaga« Mi látrá»reaa*Ma tanaira«* IM(«ár4» Bak 4a-\'(-al m min.twi Ml\'h a MamUn ,,(,,,„„„
n.puMUI I«T1~»» «lUv»\'» lanlt bMMaiMfikail .Ikaml alkaliaaalaiil a ialiáa|iaaaxa setiall a
Herger-féle kiUrány-kéiiHzuppHn.
Mist rr>*«*<*IUIIr«ar**ap*aa aa arak«* llaat*lalaa.a«al
iha.eliiáaáre, a iimi«»! »ala-aannr1 kiNLnnr\' «■•., Mák
■.IkaSaa Mrtlealiiá. m»mú* u rOr.U.aa^ra. - —^-----[
tant nmiiI tiai
Ucrgcr-féltiglyceriii-kiitniiijHZftppau
\' >a> ilioaria^artaloMnl le aaoo UaUn, Utal ktváw lánpaU -----
továtlá a,
rafüfal
Ilergor-félo borax-HKnppan
aiaiáaifc. aapMMa, weli, ~IU...r aa >«T** M*.
bajuk ellaa Ara —\'»•«♦» lataak 7« llllár kanaltatJ ■laalláaaal mSu. A vaaarláaaál MUrawtlaa aálraif-aaaapaal h HwwfSHl I !■*•..•« « »U>au HdM(,«l IT. J
U. Hall ál Oaaaa. ^ ^ — |
■atMtfM^Btadea <i~
kltaalelTt eiVial InUal
IttttlSt) I |||a^§0 ék
awatinaMa«l • M>M flll|IIUUUHa laaa.
nliWn~ a\'V^áw\'MaafaaiÜ wLáa\'f^ááuáu!/ *2TtZw*3
tan eunlva.
KapkaU Mtaaea (rlntárkaa le haaaat* laiMnaa. Nagjbau : O. 1UU AOomy. MTUb L, Mtoarstr. a ■aoannalfl llrattlí Tárák Jaaaaf (jrlf|>He. •ara, Budáim*, Hlr*l, a..Th.llm«7ar «> k ila, trlOrl-~ — ac arafalallk, Haraaaá*
uim, Haialr aa Nem
•faliKk
___________ka,la» a .
aaeaa TAra.nloaM Mlaám rálhaa. latákké a lakk 4r ,«a*rl*kkaa *a III » kar**k«4«**kk*a.

a Ica Hl «larkaa alaála ka,la* all. valanalal Ma-1« kaasaa vlra*aluan Mlaáia t/lf;a,artá.
lal^ar-
legjobban szerkesztett, teljesen A K I független nagy napilapot ¡Aratni n UI ¿hajt, fiaosse elö -
AZ UJSÁG-OT!
Előfizetési árak : Egy évre . . K a8 — Félévre . . . ,. 14 — Negyod évre „ 7.— Egy hónapra „ 2.40
MT Az UjsAg terjedelme rendesen j8 33—36 oldal. VaaArnap és ünnep-napokon 60 100 oldal.
Megrendelési cim:
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Budapest, VII. kerQlet, Rákóczi ut 54-ik szAm
BOHRT zsombolyai cserepe
Siabadalmnott Sohn-fála tarmá-azataa vBröa fadáloaaráp.
LEGJOBB M/KŐSÉOO FEDÉLCSERÉP LEGOLCSÓBB ===== ÁRAK MELLETT. ===.
Tessék árjegyzéket kérni. Képviselők kerestetnek.
BOHN TÉGLAGYÁR ZSOMBOLYÁM.
9.\'t
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvuyotndájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1800. JUNIUS 14.
48-IK ¿VFOLYAM, 47. 8ZAM.
HÉTFŐ
ZALAI KÖZLÖNY
iiljalMlk bélién ét eiitirtikli délban.
fclóflx.láal Arak: Egált árra 10 korona, fát«»ie S korona, nagyedávr. 2 korona SO (III. - t\'gyaa (fim ára 10 fitt.
KtiaiarketilU:
l»r Villányi Ilearlk.
I-ölelő« azeikeailő : Krrt*» JÚKN. r.
Kiadj«: a *afrli«sallaé|. ,
Szirkiiztiiig éi klaiéhlvatai lidir-itci 7
Hlrd.táa.k dljazabáa aiarínt
A középosztály mozgalma.
(v.) A középosztály alatt nálunk a kereskedőket és a jobbmódu iparosokat értjük. A városi elem főleg ebből a középosztályból áll. Ila uem is lebet állítani, hogy a kereskedő az iparossal hadakozik, bisz az egyik a másikára van utalva, de szoros összetartás kőztük ninos és minden mozgalomban elválnak útjaik. Pedig intőül szolgálhatna a többi közgazdasági tényező szervezkedése A földmiveló osztály szervezve vau a M. 0. U G-ben és a szövetkezelekben, a munkások a szakszervezetekben és ezekkel szemben minden ipartestület egy különálló szerv, mely alig tud egy másik ipartestület dolgairól és az 0. M K K -vei a kapcsolat azért laza. mert ott csak fóleg nagykereskedők és üzérek ülnek, kik alig vetnek ügyet az úgynevezett boltosokra. Kz a mi középosztályunk szervezettsége, mellyel az agráriusok és munkásuk szilárd országos összetartása könnyen elbánhatik.
A kereskedelmi társulatok az úgynevezett boltost nem tekintik egészen 14 próbás kereskedőnek\'*, az csak a voksolásnál számit, de védelemben aligha részesül ha bajba j kerül.
A helyett tehát, hogy a mellőzött vagy egymással hadilábon álló középosztálybeli elemek egymáshoz szorosan csatlakoznának, megmaradnak a hagyományos szervezetlenségben, ugy hogy a szervezett munkások és agráriusok könnyen elbánnak velők.
• A középosztály megerősödése eminens kulturális és társadalmi érdek. A társadalmi ellentétek okozta megrázkódtatásokban a középosztály képezi azt a/, ütköző pontot,! mely a romboló lökéseket felfogja és el-j simitja. A proletár embernek is egyetlen reménye és vigasza, hogy valamikor a középosztályhoz tartozhatík. Az Unióban azért nem általános jelenség a szocializmus, mert ott miudon munkás ember avval a reménységgel dolgozik, hogy belőle kisiparos, kisvállalkozó és kereskedő lehet még. Tehát mindent el kellene követnünk, hogy a középosztály hazánkban megerősödjék, hogy a középosztály el ne prolelároskodjék, hogy földönfutóvá no legyen.
Azért üdvös volna, ha a nagykereskedő és a gyáros ne kaoérkodnának mindig felfelé, ne hajszolnának kitüntetéseket és tiszteletbeli állásokat, hanem foglalkoznának azokkal n pályatársakkal, kiket a sors pórölyütései összezúzni készülnek
A középosztály tömörülése csak gazdasági befolyás kedvéért történhetik és azért, hogy jogaikat és érdekeiket hathatósan védhessék. Minden tagja ennek a frigynek érezze, hogy egy nagy köteléknek részes társa. Az erős öntudat, a tömörültség, a
befolyás a középosztálynak is megadja azt a helyet, melyet a társadalomban már rég megérdemelt volna.
Vörös plakátok.
Szerte a városban. vörö» plakátok hirdették Kövessy színtársulatának érkezését. A kitatarozott színháznak m inden oldalán, bejáratánál ott piroslottak a várva várt színészek megérke^sének hirdetői. Nem bissztlk, hogy a piros szíut az ingató, vagy a társulat szociális érzelmeinuk hirdetőjéül használta, de akárhogy vau is a dolog mi készséggel ragadjuk meg az alkalmat, hogy mikor a kanizsaiak kedves színi direktora bevonult hozzánk társulatával örömmel OdvőlöliQk itt közöttünk vörös plakátiaival »gyűlt.
Mert való az. hogy ha a társulat miuden társadalmi mozgalomban csak a művészetet akarja is szolgálni, ha a gyakorlati életben uem kOzd is a szociális kérdések problémáival, de a színpad maga a szocializmus temploma és a szinéazek az ide tartozó kérdések papjai, apostolai.
Valamikor csak a nemzetiségi éa nemzeti eszméket Ulállák meg a színészet működésében. Miut a nemzet uapaaámosai, a bazallui tiszta érzelmekért kOzdó és éhező apostolokat láttuk beuuök. Mn ez a missiója sokkal kisebb jelentőség!), bár teljesen kicsinyelnünk e téren sem szabad.
Ma a színpad tűkre a társadalomban mozgó törekvésekuek. ahol miud azok a kérdések, melyeket a tudósok elméletben- leraknak könyveikben éa a melyek a könyvet nem olvasó közönség elől jól ol vanuak rejtve, a színpadon jelennek meg előttünk testet öltve hibáikkal, erényeikkel.
Itt jelennek meg előttünk az elérhetetlen magasságban élő egyéniségek pongyolában, emberi gyarlóságaik és fogyatékosságaikkal. Itt lálpik a porban kűzdó szegény embernek szenvedéseit, nyomorát, nemesen gondolkodó lelkével. Klóttünk folyuak küzdelmei az erénynek és bűnnek az elméletnek és\' a valóságnak A tudománynak, művészetnek szédelgói itt válnak nevetségessé. A vallás köntösébe re|tózőtl álszentekről ilt von|ák le a leplet. Királyhűség, önfeláldozás, árulás és hazaszeretet itt ragadják meg lelkeinket. Tanulunk az eréuyból, de tanulunk a bűnből is. Mind meg annyi nzociália kérdés, melynek relatív igazságai a korok szeriut változásoknak vannak kitéve. Mi ez ha uem szociálízmus? No féljen tőle a közönség. Mert ez együttvéve az emberi igazságot a valóságot szolgálja, aminek megismerése elsóreudű szükségünk. Hasztalan üzennek háborút, bo|kottot egyés darabnak, mely az igazságot merészebben kideríti és a visszaélést élesebb eszközzel akaria kivágni a társadalom testéből, megakasztani itt-ott
lehet az igazság hirdetését, de annak diadalra jutását uem. liátran szembe uéshetűuk mi a színpadon megjelenő bármi kérdéssel, mert még a fertőbe merült Vniberi sors is tanulságot rejt magában. Tanulni pedig ki ne akarna? A bűnre halló lélek az erényből is azt tanulja, hogy hogyau lehet kijátszani; a tinta lélek pedig a bűnből is a becsület tanulságait vonja el.
Ilyen értelemben üdvözöljük KöveBsy igazságot hirdető plakátjait.
A vidéki hirlapirás érdokében.
- Méltányol kéraUm. —
A vidéki újságíróknak gyakori pantszál akarja
megszüntetni at a beadvány, melyet egy vidéki újságíró intézett a Vidéki Hírlapírók Orazágoa Szövetségéhez A beadványról a következőkben értesültünk :
Fenyves Elek, a szabadkai Bácsmegyei Napló szerkesztőin azzal az ludilvánnyal fordult a Vidéki Hírlapírók Országos Szövetségéhez igyekezték oda-hatui, hogy a belügyminiszter bocsásson ki körrendeletet a törvényhatóságokhoz, amelyben kijelenti, hogy olyau határozatokat, amelyekkel a hírlapírókat akár a közgyűlésekből, akár más nyilváuos ülésekről ki-ulasitattnak, nem hagy jóvá.
Rendelje el, hogy a közigazgatási, rendőri és cseudőri hatóságok minden ügyről felvilágosítást adjanak, kivéve természetesen olyan ügyekről, a melyek elmondáaa hivatali titok megsértése volna, vagy a nyomozás érdekeibe ütköznék.
Reudelje el, hogy olt, ahol lebetségea, egy tisztviselő és pedig lehetőleg az, akit az illető város hírlapírói fölkérnek, a sajtó munkásainak informálásával megbizaasék.
Reudelje el, hogy a hatóságok első tisztviselői azokat a pauasiokat, amelyekben újságírók hivatások közben való megsértésüket sérelmezik, nyomban intézzék el.
Kérje föl az igazságOgyiniuiszUri hogy a kir. ügyészségekhez, és vizsgálóbirákhoz körrendeletet bocsásson ki, aiuelybeu fóntebbiek betartására hívja
föl őket.
A kereskedelmi kormáuy, illetve a m. kir. postaigazgatóság régebben biztosította már a hírlapoknak atl a kedvezményt, hogy esti kilenc óra után tudósítóikkal féláru telefonbeszélgetés díj mellett beszélhetnek Hasson oda a Szövetség, esetleg a budapesti testvéregyeaűletekkel egyetembeu, hogy ez a kedvezmény ne csak az esti kilenc óra utáni telefonbeszélgetésekre vonalkozték, hanem a lapok szerkesztőségével a mostani föltételek mellett bármikor folytr\'hassauak tudósítóik féláru beszélgetési.
* <.-«gori.ii v-nutvon.il Hiuntón
iraMHÍNVI >Á ¿ •..OMT.I.\'éf
áa o.MotySvülW rv.maa\'xoat rdrdökiánitáaon iisa-Na-
___aMtMel Ur.oawa. x.aiiiráto« lave bwi Mk.
u«tuTi..boi«..\'Avia». « Tttiros- Állomás „ii,,,,, o iuo.i* v.lu.1 >a»4 ».♦ náu\'or\'á». . sánla.a.
[ utolérhetetlen hatású Izom- áa izületi reuma. Izületi bántalmak ás gyulladások vagy cionttbréaek okoata bénulások, csuz, neuralgia, mint iachiaa atb. női bajok, bőr- éa [ titkos betegségek. krónikus vesebántalmak, hitlyaghurut, golyva, rhachllia, fémdyaczaala, mint ólom, higany atb mérgezések ellen. Ivókúra: torok-, garat-, mell-, tüdő-, gyomor ás bélbajok, aranyár« bántalmaknál stb. Villamos gyógymód, maxsage, gyógyintáaMak és szállodák minden kényelemmel. Újonnan épült fUrdőazálloda gyönyörű lakoaztályok-kal, pomi ás fekvéssel ts a legmodernebb berendezésekkel, kitűnő fürdőkkel as épületben, lift, villamvilágitáa, elegáns olvasótermek, étterem, kávéház atb. NapfUrdfik, hidegvitgyőgykurák zuhanyokkal ca Knc\'pmóüszerrel. Előleges megrendelésre külön kocsik kaphatók a fürdőkezelőaégtől. I\'oata, távírda, telefon. FUrdőorvo* Irt J. Matkovica.
Prospektust ingyen éa bérinentvo kuld n
FÜBDÖKEZELÖSÉa.
ZALAI KÖZLÖNY
JEGYZETEK A HÉTRÓL.
(ítélkeztek az esküdtek. — Kultura és üzlet. —)
«
A nagykanizsai kir. törvényszéknél e hólon isméi esküdtek Ítélkeztek. Embertársaik tettét bírálták el, nemcsak a törvény .rideg" belOje, hanem szivdk sugallata szerint. Ebből az alkalomból. — mint ilyenkor mindig — sokat bestéitek jogász körökben at esküdtszékekről. Sok érdekes estme, terv kerOli felatinre, melyet csak átért nem registtrálunk, mert ujat nem mondanak. At eskOdtsték íutétményének nagy irodalma ezen ügyet mindeu oldalról alaposan megvilágította. Ha van is hibája az eskűdtstéki ítéleteknek, melyek a jogászok kritikáját magukra vonják, et legfeljebb at intézmény reformálásának siOkaégét jelenti. At eskűdstéki ítélkezés szép joga a társadalomnak, melyet még akkor is fenn kellene tartanunk, ha szétszór több hibája leune. miut •mennyi van.

Megjöttek s stinéuek. ÜdvötlésQket és működésük Méltatását ,Vörös plakátok" cimQ cikkünk végzi el. A rovat-krónikás stért stivesen emléketik meg e helyen is a színtársulat megérkezéséről. A kisváros unalmas életébe, melyről a csütörtöki számba irt .egy unatkozó* panaszos sorokat — egy kis elevenséget hóinak s stinéstek. A vidéken valósággal kulturesemény a színtársulat érkezése. Kár akadnak olytnok is, kik a színházban is üzleti vállalkozást látnak. Alt mondják etek, hogy a színigazgatók ma már nem tnnyira a múvéfti, mint inkább az anyagi sikert tartják elsó célnak. Mi a magunk rétiéről nem ositjuk e rideg, Qtleti szellemit felfogást. A színigazgatók tényleg anyagi sikerre törekeduek, de et uem is csodáihaló, ha stámitásba vesszük, mily nagy tökét kíván egy ily nagy társulat lentartása. At anyagi tiker nem köiönbös, de et nem szorítja hátra a művészi célt. Reméljük, hogy nálunk diadalt ül az idén a kuliura Is, az üzlet is. Igy legalább Kövessy és a közönség meglesznek egymással elégedve (Jgy legyen. Anonimusz
HÍREK.
Tanári oklevél és váltóképesséf.
— Saját tudósítónktól —
A nagykanizsai kir. törvényszék eléUa múlt évben egy fiatalembert peresítettek, mert vál lóját uem Illette ki, ami uem nagyon ujaág. A fiatalember aztal védekezett, hogy 6 sem a váltó kiállítása, sem lejárata idején uem volt nagykorú és igy a váltói uem köteles fizetni.
A felperes ait igyekezett bizonyítani, hogy az alperes, ha kiskorú is volt, de szenvedő váltóképességet megszerezhette, mert szellemileg érett volt, amit tauári diplomájának megszerzése is bizonyít.
A nagykanizsai kir. törvényszék nem fogadta el a felperes állításait, baoem elutasította a keresetet, abból indulva ki, hogy kiskorúak csak akkor szertik meg a szenvedő váltóképességet, ha öuálló ipart Qtuek. Azonban szellemi képzettségűek, pld. tauári oklevélnek a kiskorú álul megszerzése a váltóképességre nincs befolyással.
Az ítéletet melyet annak idejéu a pécsi tábla ia jóváhagyott, indokaiuál fogva most i kűri» is megerősítette.
Esküdtszéki tárgyalások.
Maxi János bűnügye pénteken került másodszor tárgyalásra nagykanizsai kir. törvényszék esküdtbíróság» előtt A kúria megsemmisítő határozata folytán elreudelt uj iőtárgyalást Szabó Jánost az egyik vádlottal már nem találta életben. Igy most már osak Maxi került egyedül a vádlottak padiára A nagy érdeklődés közepette lefolyt uj tárgyalás Maxi sorsán nem segített. Az esküdtek igazmozdása alapjáu újból kimérték rá az életfogytiglani fegyház büntetést. At Ítélet jogerős.
A szombatra kítOiölt esküdtstéki tárgyalási elnapolták, mert a tanuk nagy réste nem |elent meg. Ennek at a magyarázata, hogy a tanuk cigányok, kiket Vasmegyében nemrégiben letartóztattak.
— Ab uj pozsonyi hadtestparancsnok.
Káró W\'iuzor Antal altábornagy érlosülésünk szerint, a közeli hetekben fog az itteni helyőrségnek be-mutatkozui.
A rendőrség köréből. Deák Péter Nagykanizsa város rendőrfőkapitánya szabadságáról vissiaérketett és hivatala vetélését átvette.
— A hivatalos lapból. I\' á 1 y á t a t o k. TüskeszentgyörgjhN^tségben (Zala in ), Hévizszeut-sodráson (Zala-m), Drávauagyfalun (Zala-m.) éa Talián dörogdöu (Zala-m.) junius tf.Vig lehet beadni pályázatot postai ügynöki sllásra.
— A kórházi bizottság ülése. A kórházi bizottság szerdán este Tripammer (lyula elnöklete alatt ülést tartott, melyen Szekeres József dr. kórházi főorvos és Király Sáudor városi mérnök jelentést tettek arról a tanulmányairól, melyet a kór-\' ház kibővítése érdekében lettek Székesfehérvár és [ Budapest néhány modern kórházát tetlék vizsgálatuk tárgyává Azt a pozitív előterjesztést teszik a kórházi bizotlságuak, hogy a városi tauács lorduijou Sándly fővárosi építőhöz, aki kórházépitésbeu specialista és a belügyminisztériumban is a kórhátépitési ügyek szakreferense, hogy (egyen Kanizsán a kórháznál helyszíni lanulmáuyt. melyuek alapján a kibővítésre és kórhátálaliikílásra vonatkozó vázlatterveket elkészítené. A részletes terv kidolgotása a városi mérnöki hivatalnak tartatnék feun. Kz eljárást tartják legrövidebbnek és legeredményesebbnek. A kórházépület tatarozási ügye uem nyert végleges elintézést, mert az ajánlattevők uem voltak felhívs arra, hogy a kórházi torony is tisztogatásra kerül. Ezzel a meg-toldással uj ajánlatokat kér bo a bizottság. Elvégro már ideje, hogy a torony is renováltassék A harmadik kórházi orvosi állásra vonatkozólag magáévá teszi a közegészségügyi bizottság abbeli javaslatát, hogy okleveles pályázó hiányában felterjeszti az alispánhoz elsó helyen Ney Hugó. második helyen Fehér Károly ötödéves orvosuöveudékeket, akik ez álláséri pályáztak
I F nFI IfiF cigaretUpapir LL UlLIÜL cigarettanüvely
mindenütt kapható.
Merleghitelesittetes Mérlegjavitás Mérlegkészítés.
A ,Mer leghitele lilééről* szóló törvény élclbelépáae alkalmával, van szerencsém a n. érd. közönséget érleei-teni, hogy műhelyemben mindenféle
mérleget
u. m. karos (balance, egyensúly) tizedes, százados1 totós, tulyoa (akála) marha- éa hídmérleg, valamint waggon mérleg áa sulyok javítását gyoraan éa ponto-aan cazközlom a legjuiányoaabb árak mellett. Kladan mérlarat műhelyemből hlUlealtUtve aaálll-
tok al, ugy a műhelyemben Javltottakat ia. A javítás végett hozzám be nem azátlitható mérlegek javítására vidékre ia elsórendil munkásaimat küldöm.
A mérleg pontoaaágáárt kezességei vállalok. Munkásaim aa ország elsőrendű mérleggyárainak csoportvezetőiből vannak összeállítva. A n. érd. közönság megbízásait kárem
Kohn Samu
épttlat-. mfttakatoa, drótfonógyároa éa márlasJavttö.
Nagykanizsa. Ma^yar-tilca 3 szám.
JUNIUS u.
— Érettségi a főgimnáziumban. Az idei főgimnáziumi érettségi vizsgálatoknak különös érdekessége volt, hogy egy uő tanulója is volt Király Flóra helybeli urleány, ki a polgári leányiskola el-végzése után mint magántanuló évről-évre síkeresen vizsgálót!, most megfelelő eredménnyel illla ki az érettségi vizsgálatot. Ez at első ilyen eset a nagykanizsai főgimnáziumban de női magántanulói most í* többen vannak éa amint ertesűIünk a jövő évben több szülő akarja leányát a gimnáziumba heiratai A szóbeli érettségi vizsgálatok 9., 11. és 18-én fel;, tak le Várady Károly dr. főigazgató elnöklete alatt. Víisgálstra bocsáttatott Ut) tanuló, kik kőiül 4 u-nuló szeptemberben bocsáttatik javító víisgálatr*. Jeles érettségi biiouyítványt kapott Kanlt Jenő és Láng Béla. Jó rendűt: Bkuer Osvald, Krausz György, Lóké Emil, Rosenfeld Benő, Réeseí Imre, Robot János, Schultt György és Volf Imre.
— Mühle Vilmos oe. és kir. udvari szállító Szép kitüntetés érte Mühle Vilmos temesvári mtg és virágkereskedő céget. A hivatalos lap vasárnapi számának kötlése szerint a cg. és kir. udvari siállitói elmet kapta a cég. Mühle cég jó neve uemcsak at orstágbsn ismert, bauem külföldön is.
— Ének, zene és tornavizsga a gimnáziumban. A nagykanizsai főgimnáziumban Űrnapján délulán volt az ének- és torna vitsga. A közönség rémére fenntartott hely taufolásig megtelt. A stép ünnepségen résitvett V á r • d I Károly főigatgaló is. Ott Láttuk még Vécsey Zsigmond pol^rmes-tert, Horváth Dénes honvédetredparancsliokot és még stámos tanügybarátot. Mindhárom vizsga kitűnően sikerült. At ének és tene számok sikereit Lukács József tauár nevének említése egymagában is igazolna, mert at ő neve már magában sikert jeleut e téren. A lornástók ügyessége, fegyelmezett sége L á s 11 ó Jótsef tornatanár érdeme, kinek tanítási módsierét szakemberek is dicaérík. At ifjakat sokstor megtapsolták.
— A balatoni vasút és a nép. A balatoni vasút még meg sem nyillott máris több baj történt a vonalon. Erról ad hirt a Zalai Közlöny alábbi alkalmi tudósítása is. mely részeg emberek meggondolatlan tettéről számol be. Emberéletben kár nem történt, de a Déli Vasút vonalán jelentékeny kárt okozott. Tudósításunk a következó:
A megnyitásra váró balatoni vasul Polgárdi állomásán Űrnapján néhány részeg parastllegény széles jókedvében at állomáson VASiteglő néhány teherkocsi fékjét megnyitotta és a kocsikat elindította. A kocsik uagy sebességgel rohantak Is a lejtőn a szomsiédos Déli Vasút Szabadbatthyán állomás felé. Oly erővel szaladtak, hogy t pályát táró erős fa-gerendát félrelökve befutottak a l). V. említett állomáséit, hol a pályában és különöseu » váltókban valóságos rombolást végeztek. Itt sikerűit az elsiaba-dult kocsikat lefékezni. A pályában azouban nagy kárt okottak At eset következtében at este 8 óra 37 perckor érkezendő stemélyvuuat este 10 óra tá|bau érketetl be, mert a vonatnak soká kellett vesttegeluie a színhelyen A tetteseket letartóztatták
— A helybeli államilag segélyezett községi Iparostanonciskolában a folyó tauévi nyilvános éviáró vizsgálatok a következő sorrendben tartatnak meg: Junius 13-án az összes rajtcsopor toknak mértani és stabadkéti rajtból. 14-én d. u. S órakor at össtes iir. vallású tanulóknak hittanból, továbbá a B) elók. és A.) III ositálynak róm. katb. hittanból és közismeretből tó-én d. u. & órakor az A.) II és B.) HL osztálynak róm kath hittanból és közismeretből. Kién d. u. & órakor az A ) I. és 0.) 1 oDitálynak róm. katb. hittanból és közis-inerelből. 17-éu d. u. 5 órakor a B.) II. és 0) 11 osztályúak róm. kath hittanból és közismeretből i8-áu d. u. & órakor az A.) elók. és B.) I. osztálynak róm. kath. hittanból és közismeretből. 19—20-án d. e. ii-tól d. u. O-ig rajz- és munkakiállitás a polg. tluisk rajitermébeu. 29-én d. u. 3 órakor az évi értesítők és jutalmak kiosztása. At igazgatóság.
— Nagy tíiz. Batykon (Zala-megye) uagy lütvést volt csülörtököu, mely 36 lakóházat és sok melléképületet elpusztított. A környékbeli tűzoltóság
segítségével sikerült a tüzet eloltani.
JUNIU8 U.
ZALAI KÖZLÖNY
— Állat az emberbon. A városi orvon jelentést tett a rendőrségén hogy a Cseugeri-uton lakó egy vasutas családhoz hívtak orvosi sugélynyuj-láa végett. At orvos a kis 10 éves beteg leányt megvizsgálva konstatálta, hogy a gyermek bujálkodó eróstakoHaágnak esett áldozatul. A jelentés alapján a reudórség kihallgatta a kis leányt, aki elmondotta, hogy anyja bevásárolni küldte egy fűszeres holtba. Onnan kijövet egy bajusttalan ifjú, aki magát cipéat-nek mondotta 20 Hitért igért a leánynak, ha a Király-utcai őrháztól egy kalitkát a sóházba elvisz. A gyanútlan leányka késtséggel ment at ifjúval Mikor at őrházhoz értek megfogta a leány kezét, liogy ne a kapun, baiiein a ház mögöttjnenjenelrbe. A ház mögött azouban az elvadult lelkit siheder erőszakosan megrontotta n gyenge leányt. Valószínű, hogy hurokra kerül ez az elvetemült, mert a leány vallomása sterint már löbbstör látta ót a vasul felől a városba jönui. A rendőrség erélyesen nyomoz.
— Felvágták a hasát. Dávid Mihály bocskai gatdálkodó tegnap hatafeló ballagot a hegyről. Töb ben hozzácsatlakoztak és beszélgetve mentek tovább. Az egyik állitólag szó nélkül felvágta Dávidnak a hasát, ugy hogy belei kifordultak és nyomban összeesett. Beszállították a helybeli közkórházba, hol Szekeres Józsel dr. kórházi lőorvos műtétet végzett r^jta. A tettest letartóztatták és ma átkísérték az ügyéstségi börtönbe.
A Bór- és Llthlon-tartalmú
Salvator-forrás
kltünö alken-el haasuáltattb vesebajoknál, • húgyhólyag bán-talmalnál és köszvéuynél, »rzukor-betegaégnél,»« emésztési éi lélegzést «tervek hurutjolnál.
Húgyhajtó hatásúi
luauln! Iliim ««Hittatál
Tel|eaea ttllta I
AfrtiitJitéHtm ■
\' \' rrdi l\'á/lafehUI r+kf l I # _
ímfimU Mvnttlrul^l.
Hittérítés
a robogó vonat tetején.
A lelkészt átadták a csáktornyai rendőrségnek. S most az orvosrendőri vizsgálat fogja eldönteni vajiou et a robogó vonat tetején történt hittérítés Amerikába, vagy lipótmeiőre illó eset.
A hittérítés ezen fajtája mindenesetre uj éi modern, atotibau egy kissé vestélyes. At orvosi vitsgálat aligha fogja magáévá tenni at efajta hit-térítést.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
Amerikai, vagy lipótmezői történet?
(Sajái tudósítónktól.) Pénteken este a Nagykanizsa felől 8 óra 13 perckor Csáktornyára érkező vegyesvonalból egy pap szállott ki, kit a vonatkísérő személyzet átadott t Csáktornyái rendőrség állomás ügyeletesének. Az eset a perronon tartozkodók korében feltűnést keltett és különböző verzióra adott alkalmat. At előtméuyekről a következőket jelentik nekünk Csáktornyáról:
Pénteken is a rendes időben indult Nagykanizsáról az este hat órai vegyesvonat, Helynek végállomása Csáktornya. A vonat minden baj nélkül eljutott Murakirályra. Onnan a menetrendi időben eliudulva. a Murakirály—Kisszabadka közti voualou egy voualőr szabálysterü jelzéssel a vonatot megállította At utasok és a vonatkísérő személyzet ijedten ugrottak le a vonatról, valami bajt sejtve. Csak a sietve odaérkező pályaőrtől tudták meg a megállás okát, ki egyik kupé tetejére mutatott, hol egy pap állt élénkeu gesztikulálva. A vonatkísérő személyzet csodálkozva nétte a szokatlan helyen utazó papot, kí a hívó szóra sein akarta elhagyui veszélyes ulihelyét.
— Itt jobbau látom a vidéket és az emberek lobban látnak engem A vonat tetejéről sokkal sikeresebben végezhetem hittérő munkámat.
Nagy nehezen sikerült lecsalui a modern bitiéről, kiről megállapították, hogy V. T zágrábbí egyháthatóság feuliatósága kerületébe tartozó lelkész, kit Nagykauítsáu is többeu ismernek, mert itt végezte iskoláit.
»Kapunyitás a Színkörben. „A KivÚHdorl&\' bemutalója Kgy évi Iiorszu szünet után at esti órákban" újra megélénkül a Kölcsey-utca tájéka. — Megnyíltak at aréua kapui. Kmberek lármája és a muzsika hangjai váltották fel a fabódé csendjét. — Kövessy Albert színigazgató megérkezett színtársulatával és szombaton este már meg is ketdte előadásait. Kövessy jó direktor. Minden tőle telhetőt elkövet, hogy kielégíthesse nagyigényű közönségünket. Igy ketdte az idén is. Mindjárt az elsó napon legjobb erőit, drámai személytetét szerepeltette és egyik legjobb ujdouságot, Hwrczeg Ferencinek A ki vándorló cimü színmüvét mutatta bo.
A mágnás és dzsentri élet ismert Írójának, a bácskai történetek stépstavu elbeszélőjének ezzel a kedves darabjával ismerkedtünk meg szombntou este A színdarab tárgya a mágnás világból való. Pálfalvy Miklós egy ilyen nagyúri família elszegényedett, de még mindig nagy lábou élő sarja, éveken át adósságból és kártyanyereségből tarl|a fenn magát. Kgy nagyobb kártyaveszteség magához téríti. Péntt kell neki szereznie. Az uzsorásoknál hitele már kimerült. Mi marad egyéb hátra: az öngyilkosság, vagy egy messaliance, de jövedelmető házasság törlése. Ett at utóbbit választja. Megkéri egv pallér uuokájáuak Mihályi Adélnak a kezét, akinek apja Budapesten többszörös háztulajdonos. Ugyanekkor őszintén belesteret egy kokottba (Jeeati) a ki miatt a házassági terv (Üstbe megy. Ujabb kártyaveszteség éri. Hogy ezt fedethesse váltót hamísit. A kártyaUrtozásnak nagyúri becsülettel való poutos kifizetése fegyházba juttatja Pálfalvyt, a hol öngyilkosságot akar elkövetni. Ekkor hozza össze a sorsa Kelemen kovácscsal, a megtestesült józan életbölusességgel. Kelemen Kováca egyszerű de meglepő okoskodása visszatartja öl az életnek. Pálfalvy elhatározza, hogy kivándorol abból a világból, a melyben eddig élt. A tunyaság, tétlenség és élvhajhászat világából a munka, a szorgalom világába költözik. Kelemen Kovácscsal együtt szabadulnak kí a fegyházból és Pálfalvy iparos lest. Attal végtódik a darab, hogy a szegénysége miatt rossz útra tért. de tiszUlelkű Jesszit csendes falujába magával viszi a kivándorló, uj, munkás életre. Élénken ecseteli az iró a mágnás élet tétlenségét, s a tanulság a mit a darabból leszQrbetünk at: bogy a munka adja meg at életnek valódi értékét.
A szerző intentióit megértve a szereplők a lehelő legjobbat nyújtották Thury (Pálfalvy) és Osige Böske (Jesszi) képességeiről ujat és rosszat uem mondhatunk. Szerepeik legcsekélyebb uűánszait kidolgozzák és sikerrel adják elő. Gyakorlott tehetséges színész mindkettő. Kelemen Kovács «terepében szintén egv régi ismerősünket, Pintér Imrét láttuk viszont. Közvetlenségével mindig magával ragadja hallgatóit. Nagyon behízelgő szerep jutott neki, ó maga pedig régi színész, jó stinést. Stóke Sándor Hatfaludy herceget creálts. Határozottan meglátszik játékán a tanulás és az előrehaladás. Mint jellem-stinést továbhi haladás mellett megállja a helyét. Kisebb szerep jutott Heltai Hugónak a kedvelt kémikusnak. Szóké Gizinek és Nickynéuek. Mindnyájan jók voltak.
Még egyet. Nem a darabról, hanem a közönségről. A szombati előadás nagyobb közönséget érdemelt volna Ugylátstík közönségünk régi szokásához híven nem Kedveli a komoly darabokat Pedig egyedül e nemben várhalunk tökéleteset és jót a vidéki színigazgatóktól is. A komoly színmű, a tragédia és a vígjáték a vidéken is teljesen élvezhetők. Sajnos a közönség ezt még most sem tudja.
•Déry Rózsi — budai primadonna A
nagykanizsai közönség még bizonyára élénkeu emlékezik Déry Rózsira, ki Kövessy színtársulatánál is már szép sigert aratott. Azóta primadonna sorba avanzsált Déry Rózsi, ki jelenleg Krecsánvi társulatánál vau Az Kgyetértés vasárnapi száma Déry arcképét is közli a budai priinadouuák sorában.
* Osókkirály. Kgy novellából három felvonásra felereszteU sovány meséjü regényes daljáték került teguap este előadásra, mely at operette személyzet bemutatója volt. A darab unei réste valamivel szerencsésebb, mert van benne néhány fttlbe-mástó melódia, hatásos kettős. Az est sikere nem a dsrabhot, hanem a stiuéstek játékához fOtődik. Parlagi Kornéliának fősterep jutott a darabban. Jókedvvel, kedvesen játszoU, Néhány szóló számát élénken megtapsolták. Pompás partnere volt Bereik Margit. At ö kitűnően iskolázott hangja nagyban hozzájárult néhány duett sikeréhet. Stóke Giti Evike szerepét játszotta. Jók volUk Pintér, Heltai, Károlyi Ibolyka. Díszlet és rendetés megfelelő, tenekar at ismert jó, táncok jól betanítottak.
* A tanítónő Szombathelyen. Sok hírlapi polémia után keddeu este mutatják be Bródy Sándor jeles darabját a Tanítónőt a szombathelyi arénában. A bemutatóra a szerzőt is meghívták.
A Salnkör háti mttaora
Hétfő: A király, (vígjáték.)
Kedd : Mignon, (opara.)
Szer Ja: Izrael, (dráma).
CaütUrtök: Virraszt a «(«elem, (vígjáték).
Péntek: Kamelláa hölgy, (íelhclyárakkal.)
Szombat. A Jókedvű parasztok, (operette.)
Vasárnap: , , ,
KÖZGAZDASÁG.
Építőiparosok köréből. Az építőiparosok szövetsége a napokban tartott űléséu a Wlssíts János halálával megüresedett jegytől állásra egyhangúlag Muraköty Lajost at ipartestület jegyzőjét választotta meg. A szövetség a sqát kebeléből Fatér Mihály, S tán ló Lajos és Geitl Viktor bitottsági tagokat utal at utasítással küldte ki, hogy a minisztertől jóváhagyott alapszabályokat küldöttségileg mutassák be Vécsey Zsigmond polgármesternél és Lengyel Lajos főjegyzőnél. Céljok ezzel at, hogy hatósági védelmet találjanak at építő ipar terén olyan esetekben, mikor nem képesített mesterek a szabályzatban meg nem engedett munkára vállalkoznak.
Kereskedők mozgalma. A keszthelyi kereskedők társulata mozgalmat indított, hogy Kastt-helyen at Omló) külön testületet alakítson, melyhet Kestlhely, Tapolca. Sümeg, Zalasteutgrót tartoznék. Az uj kerület szervezése végett Balkányi Kálmán dr. központi titkár jötj le az illető helyekre. E városok kereskedői eddig a nagykanizsai kerülethez tartottak. » /
Tisztasága 30.000 koronával szavatoltatik.
A konyhában és házban
mladamt, ami .tyáJUlában moahaáá ét Um-tllbaUJ, eaakia
schicht zanasuappaniTal
UaaUtouk. B aeappaa ávtlaadekea át folyt»«» babaM áa lalkliimereUe iMalntajroairatá erodmáaye. Meaáaraja r.ndklrall, eearatolt tlaata áa neat mladan károa kaveráktáL Oond nálkal kaaanilhat« tabát mladea UaaUtAai eálra, mág ott la, hol káaáuaágaa aaappaa felmondjaa aeolfálatol va«jr kalaate giaánaáf laCkaácalteUk.
□□□□□□□□□□□□a
4
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIUS 14
Elsóraugu fürdőhely.
LIPIK
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna bántál mait. hurutokat, cukorbetegségeket, izületi bajokat, gyermekkórokat ós vérbetegségeket.
Priipiktist Ilid a flrttl|az|até«á| (Hlavonla)
Egy
óra
alatt
elveszi a láb kellemetlen szagát és megszűnteti a
LÁBIZZA DÁST
HEGEDŰS-
féle
„lábviz"!!
Ára 2 korona
Kapható mindenütt
Megreudelhetó a készítőnél : Hegedüe Béla gyógyszerész Budapest Mátyástér 14 vsgv Török József gyógyszertárában, Budapest, VI kor., Kljály-utcza 12 sz.
HírúetéseRet felvesz
a kiadóhivatal,
rí: Nádor utca 7. —
—— Deák tér ^zz
és minden bel- és külföldi hirdetési iroda.
legjobban aierkc-ztetl teljesen
AKI független nagy napilapot jamtnt lV1 óhajt, fiaeaae elő
AZ UJSÁG-OT!
Előfizetési árak :
Az Újság ter-
U _ I jedelme rendesen
28—38 — 36 oldal • |j Vasárnap és Un-
Negyod évre „ 7.
Egy hónapra
Egy évre . Félévre
nep-napokon 60 a.40 II 100 oldal _:
Megrendelési cini:
AZ ÚJSÁG
kiadótiivatala
Budapest. VII. kerület Rákóczi ut 54-ik szám
Gyógyfürdő GLEICHENBERG Stájerország
Klimatikus gyógyhe\'y-
Nyári üdülőhely.
^ , . 11*1 légzőszervek mindennemű kstarussai, kiütések, bórkeméuy-vJVOiZVlSVa.IJ3.tOK i kedések, tuberkulózis (csak kezdő stádiumban vagy meg------állapodott, nein lenedé, régi), tüdőtágulás nehéz légzés.
aiterioskleroze, tüdóbilluniyühibák, skrofulose, hólyaghurutok, osuz és reumatiziiius. női bajok, ideg.
bántalmak, lábbadozó betegeknek.
Teljes gyógyeszközök mindennemű kórtünetekre Világhírű gyógyforrások.
Idény: május 16-től szeptember 30-ig.
Prospektusokat küld és felvilágosításokkal szolgál a fttrdőigazgatóság.
IfcáT* Gyomor betegeknek!
Mindazoknak, k(k a gyomor meghűlése, «agy túlterhelése, roztz. nehezen cmátzlhelü, nagyon meleg, vagy hideg ¿tolok élvolrie ál\'al, vagy rendetlen életmód kúvotkoztéheu gyomoihelegséget, mini
Oyomorhurut gyomorgörcs gyomorfájdalom, nehéz emóeztós vagy nyálkásodást kaptak, ajánlunk egy kitilnö házlszert.
melynek kliOuií halála már évek óla kl van próbálva. Ki a
Hubert Ullrich-fóle növónybor.
Ezen ndványbor kitűnő, gyógyhatásúnak talált füvekből, jó bcrral van káaiilva áa orűeitl, áletre kelti ai ember emáaztó szervezetéi. — A ndványbor megakadályozza ai emátzláal — zavarokat áa előmozdítja az egéazaáget vár ujjákápaodáaát.
A ndféuybort idejekorán hurilMva. gy.im.vSoloiiégek 11.\'^ a ctlrájukliau elfojiainak. — Syniptomák mini: Kofája. fethófogé*, gy.imoiégét, lelluvoda» lúuzutlét hányáaaal. melyek chronUu, (Idd» gyomoiheiegicgcknel oly\'gyaknm »lilfordutna\'i. elmúlnak néhány«,.\'ti l»ái után,
Q17 A It- ►»£} fí ¿X CJ ennnk kollometlcn kd\'etketmmyel, mint aaortlláa, kóliki, azlv-kJ/jfc}ZVl UÜÖU.ÖÖ dotwgá., almailantág, valamint vérlolulát a májban, e|>ében ii a nagy Ztlger-érhcu (Arany-ár hinialmak) a iidváuybor állal gyottan me^oilntetnek. A nl\'.vényhoi megtzUnleli az eméizthelleiKéget é* könnyű «lékeié« Alul eltávolíttatnak a gyomorból e« belekből alkalmatlan rétzek
Sovány, halovány kinézés, vérszegénység, elerőtlenedés,
leglóhlitzór a rom cmcsitét következményei, hianyot vérképződé« éa a n»4j balogé* állapotáé. Ivágy-hllnynát, ideges hágyadt«ág ét rom kedéiyhangulai, mvabhá fdfájáaok, álinailun éjjelek kOvelkezté-heu Ily egyének laizan egéizeu elpuiztulnak. W Növényien at elgy.lngüli életerőnek uj lULietéd ad. ^et NAvéayhor fokozta at étvágyai, az eme.ítéit ét taplálkozáii etiimozdl ja, elilteglti az anyagctorél, gyonlljo a vérképződéit, megnyugtatja a feldúlt Idegeket ét életkedvet szerez. Számtalan elitmerét é> hálanyilvánitá« igazolják ezt.
Nővénybor kaphatí. i i< I koronáén a Nagykanli«al Ujudvarl, Kti-Komárninl, Caákányi, NeaevVJdl, Tapionyi, MöhAnyel, Nagy llajoini, l\'al.iVSegetdi, Csurgói, llerzencei, tintái, l.éyrádi, AUó-Doinborui, Koiurll, Mura-t.Ványl, Káikal, l\'odlurcnl, Szelniczai, Altólendval, Pákai. Ilakaal, Novai. Baki. ralA.kel, l\'aciai. Alió-Kajkl, Nagy-Kádat, Kéihelyi, Marculii, Kapotvárl, Nngyatádi, Tazáuyt, Verjei, Si.-lieorgenl, Kalluovad, Novlgiadi, Keproncai, Perlaki, Oáktuinyal, Varaaadl tilt. gyógy-lárakbau ét (UtzerllzIcIeWiel- ét az otílrák.uiogyar monarchia leglflbb gyógytárában.
A kanizsai gyógyi\'fak :i ét lólib Üveg növényből lendeiéanál eredeti árak mellei! kllldlk »«ét mindenüvé a inoriarchiábaa.
00r Utánzásoktól óvatik. \'1PT
Kérjen csakis
^^ Hubert Ullrich-fóle növónybort.
Iln fáradt, lin Ixvad
ki\'ze, ha ¡/./.ad a lába, tigy Ogak
S/CCOGENT
használjon Az izzadtság következtében föllépő kelleniellen bttzt megszünteti, it járást megkönnyíti.
<§V* 1 doboz 30 fillér.
Vegyipari laboratórium
DETSINYI FRIGYES
Budapest. V.. Marokkói-utca 2 szám.
Nagykanizsán kapható: Gteltoh és Oraef drogériájában
Oseugery-utoft.
a »
S3
■s a
0 £
•<D
5
H <
Globus
Fémtísztitókivonat,
fflTjobbantlsitlt^É
mm mint mindvn- ^^^ | fele más. I ft
Fémtisztitószorfk.

Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTOMÁN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán
NAÖTKANIZ8A, 1009. JUNIU8 17.
48-IK ¿VFOLYAM, 48. 8ZAM.
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
■iljilanlk hétfan ii c.otörtökön dílbm.
Elftfliatáal árak: Kgá.i é<n 10 koron«, tálán. 6 koron*, nagyadána 9 koront 80 flll. — Egy«« síim ára 10 Ali.
Fóataikaolö: llr Villányi flenrlk
Ftlelda aietkeaitA : Hertna Jóa»«»f.
Kiadja: a »»«rkeMtfaég.
Szirknztiiéi ii kiadóhivatal ládsr-atca 7.
Hlrdalát.k dljaiabáa aiarlnt.
Leányok a kereskedelmi szakon.
(T.) Múlt számunkban megemlékeztünk arról, hogy egy urileány érettségit tett a helybeli főgimnáziumban. Amint mi azt a hölgyet ismerjQk, a szerzeit bizonyítványt fel fogja használni, hogy vele jövőt alapítson magának. De akik gimnáziumba küldik leányaikat, leggyakrabban azért teszik, hogy a zsurokon ás kárlyapartiekon a gimnázisla leányról szó oshessék. Hogy panaszkodásuk-kal dicsekedhessenek a tehetséges magzattal; mert rendesen azok járnak a gimnáziumba, akiknek a hozományuk már jó előre biztosítva lóvén, az érettségi bizonyítvány aranykeretbe fog kerülni
Nem igy vau ez a kereskedelmi leányokkal. Ezek bizony kenyérkeresetből látogatják azt a kurzust, mely nekik a kereskedelmi, ipari és egyéb irodákban helyet nyit a megélhetésre. Három éve. hogy Kanizsán ilyen tanfolyam van és körülbelül 80 végzett nó hagyta el az iskolát. Bizonyítványuk kenyeret adott kezökbe, ha bármikor arra szúkségök volna A férfiak konkurenseket látnak bennök, még pedig mert nem egyenlő rangunkat, annál veszedelmesebbeket. Mert a férfiak osak négy évi középiskola és három évi keresk. szakoktalas után kerülnek a gyakorlati életbe, ahova a leányok esetleg 1—2 polgári osztály olvég-zése és egy évi kurzus hallgatás után érnek el. De abban is viszásságot látnak a pálya-
társak, hogy a nőt olosó munkaerőnek tartják és nem egy helyen alkalmazzák őket férfiak helyeit. Az orvoslást osak az idő hozza meg. Addig míg a leány keresete a családnak mtdlékjövödelinébeu szerepel, addig kevés fizetéssel is megelégesznek. A kereskedő cégeket pedig nem lehet arra kényszeríteni. hogy irodai kiadásaikat növeljék, ha csökkenteni lehet. A késői kor, mely a nők munkáját jobban megbecsüli, és ha a nők társadalmi helyzete független lesz, meghozza ezt is. Az idő kerekét feltartóztatni nem lehet.
Minket azonban a dolognak nemcsak ez az oldala érdekel, mert mi a női kereskedelmi iskolában nevelő eszközt is látunk. Régen a leányok nevelése osak a háziasságra szorítkozott később, hogy iskolákat nyitottak nekik, fógoudot az irodalmi és történelmi stúdiumokra fektették. Vagyis a nőt a mult emlékein ábrándoztalták. A kereskedelmi iskola az, mely a nókot az élet küzdelmeivel. a gyakorlattal ismerteti meg )— Ebben áll a keresk. isk. fontossága -nőkre nézve. Ez a legjobb hadviselő szövetségese a feministák táborának. A gyakorlati életre vagy röviden az él»tre való képesítés fogja a nőknek megadni a/, önérzetet és fogja idővel megszerezni azt a társadalmi függetlenséget, melyről ma tuég a nők többsége is mosolyogva beszél.
Egyet azonban nem hallgathatunk el. Bármily állást foglaljon is el a nó, bármily
előkelő pozioíója legyen is a társadalomban, anyai hivatásáról megfeledkezni nem szabad. Már pedig ezek az iskolák mindenre oktatják leányainkat, do azokra az ismeretekre, melyekre mint leendő osuládfónek és anyának szüksége lesz. a családból korán kiragadott leány utmutatást nem ialál sehol. Ez olyan hiány, melyen segíteni kell és ez olyan tárgy, mely szintén a gyakorlati élethez tartozik, melyet tehát bole kell illesiteni abba a tanítási tervbe, mely a nők modern kiképzését célozzák. Mert bár anyának van praedestínálva már születésekor, de családanyának nevelni kell a nőt.
Révész Lajos búcsúzik.
Nagykaniesa, junius 17.
Kii emberi parentáhuik.... Rávési bajos szerkesztő biicsutik lapjátéi. Visszavonul a hirlap-irástól. melynek több mini két évtizede munkás tagja volt. Váratlanul, hirtelen ¡Ott Révész búcsúja.
Az él6 ember búcsúzik és igy hamarjában nem tudjuk adni Révész újságírói uekrologját.
Nagy idó telt el azóta, mikor Révész a Zalai Közlöny hasábjain kezdte meg nagykanizsai újságíró működését Abbau az idóben — mint Révész kollégánk irja bucauszavában — még az elvek vezéreltek. Az újság akkoriban nem a gyorsaság jegyében készQlt. Ha például egy lap szombaton jelent meg, akkor inár kedden, szerdán .lapzárta" volt Kbben a korban mondogatta mindig lapunk néhai alapitója: a jó Hátorfy : . Kgy tál fózelék többet ér, mint a legszebb vezércikk. „Nagy idó mult el azóta. Révész erósen résztvett a nagykanizsai
Requiescat.
— Wilde OszJtór —
Lépj simán, a hó alja Takarja ót.
Beszélj lágyau, meghallja Kő, ha kiuótt.
Csillogó aranyhaja Rozsdás, rakúlt,
Ő, aki if]u volt, s szép A porba hállt. ..
Liljom volt, — alig tudta ó, — 3 fehér míut hó,
Mily szép volt, mily édes nó. Nyitó bimbó.
Kakoporsó, nehéz kó Mellén ül most,
8 én gyötröm szívem, mig ó Csak ó uyugodt.
Iléke, béke, többet nem Hallja dalom.
Itt fekszik az életem: ... Kgy homokhalom . .
Angolból furd- Aoál Pál.
A családi átok.
Doktor Vályiuak, a kiváló orrspeeiálistáliak, egy kis ujságlapot hozott a reggeli posta. Valami jelentéktelen vidéki hetilapocska lehetett. Nem tudta elgoudolui, hogy kí küldhette Vidéki szerkesztő ismerése, jóbarátja ueui volt. A famíliából is való-
azínll máskép közölték volna, ha lenne valami hírük. Valószínt), hogy az újságot a fia küldte. l)e mit irhát az ó fiáról az újság? Tépelódött tovább a doktor. Szaval taláu az öuképzóköri diszgyllléseu ? Vagy első lett a síkfutás versenyeu ? Most vette észre, hogy itt morfoudál és a lapot még széjjel sem vetle belenézett... Az elsó meglepetésben azt sem tudta olvas-e vagy csak lialluriuál. A tiának egy Idához címzett verse állt beunt az olső helyen
2.
Unsz éve éppen. Hetedik gimnázisla volt Lent egy dombos duuáutuli városban. Ö is igy kezdte^ Kgy versel irt .Stefikéhez." Klhauyagolta a tanulást. Az elóbb szorgalmas, figyelmes diák komi-iz, törek-vésuélkOli léhlltó lelt.
Azt hitto, hogy nem kell neki tanului Hiszen költő, lángész-csemete Verset jr. Megölték a hamisbál váuyok : a versek. Alig ludla letenni a matúrát. Csak jó tanárai tuszkolták át valahogy nagynehezeu. Nagyszer!) poéta hittel ment neki az életnek. Azt hitte, hogy világóriás lesz! De azért beiratkozott az egyetemre. A dicsőség pedig egyre késett. Klielyett jöttek buta, nyers szerkesztői versek, hogy milyen tehetsége. Amibe beleélte magát a költői hit: be-tegség.
Kgy darabig még irt, vajúdott, küzdött, hitetlenkedett . . . De azután végképpen megtört. Szerencsére elvégezte mellette tanulmányait, fis fanatikus i hévvel látóit ueki a praktizálásho*, hogy kielégítse
valahol becsvágyát. A törekvésnek meglett az eredménye. A rossz versíró irigyelt, gazdag ember keresett, |ó doktor lett. És most a fia egy verset küld ueki! Már el ia felejtette a multai I Mindeu Ügyetlen emlékeivel egyOtt ...
fis most a fia egy verset kold neki I A fia, aki szakasztott ugy kezdi, mint ó és, ha most jó ulra nem térili; végig fogja élni az apja szenvedéseit.
Iszonyú keserűség fogta el. Magára zárta a szobát. Krezte, hogy most egyedtll kell lennie. — Kszébe jutott a nagybátyja. Kgy szerencsétlen, szegény öreg, aki az ó kegyolemküldeményeiből tengődik. Az apja öcsére. Kgy kiváló, tehetséges ember, de aki makacs volt, mint ó. Ks ez a gőg volt a veszte. Kszébe jutott az öreg bácsi, aki ötven évvel ezelőtt irta az első verset egy tu.\'junai lapba. A többi; ugy megy, mint az övé ... Csak tovább tart A makacs, boloudos, véu Vályi kitartott mind-i végig a csalfa múzsák mellett, akikuek mostoha gyermekük volt. Semmire sem vitte. Diplomát sem szerzett. Most pesszimizmusából és köuyöradomány-ból él. Hátha őrá üt a fiu ? A doktort rettenetes szorongás fogta el . ..
Leült... Levelet kezdett írni. Kgy aggódó, köuyörögve feddő levelet a fiának, (lyorsan feladta, fis szívszorongva várta naponta reggeleukint a választ. Kgy hét múlva pontosan megjött a kis vékony vidéki hetilap. Az első oldalou a felelet: — a fia második verse.
Abonyi Andor.
M- 1
I
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIU8 17.
újságírás megalapozásában, mely ma már oly nívón áll, mint akármelyik kisebb vidéki város „»jtój*
Kévén újságíró jellemzését nehéz inegadui. írói működése oly sokoldalú volt, hogy valóban nem tudjuk, melyikei emeljük a másik tűié. A városi űgy, társadalmi kérdések, közgazdasági ügyek Révészben ép oly szakértőre találtak, mint a legkisebb kis rendóri hir. Kfcjr közös vonása minden Írásából kicsillant: a humor, ó még a legkomolyabb dolgokba" ia megtalálta a humort, mellyel nem egyszer éles túszurásokat okozott Révész stókimoudó, mond hatnánk ellenzéki újságíró volt és emiatt sok haragost szerzett magának, ó ezzel uem törődött. A nép szerbséget nem hajhászta.
Lelkes barátja és pártolója volt a szinügynek. Knnek érdekében sokai küzdött tollával. Egy időben több fővárosi lapot tudósított.
A közelmúltban nagyon keveset foglalkozott az újságírással. 8 most midőn teljesen visszavonul az újságírástól meleg baráti kézszorítással veszünk bucsut Révésztől, az újságírótól.
Alapíttatott:
1841.
Résivénytüke és tartalékok ooa K. 95 milllő.
A PESTI MAGYAR KBRBSKBDELMI BANK
nagykanizsai fiókja
a közeledő nyári évad alkalmával az utazó közönség figyelmébe ajánlja
tűzkár és betöréses lopás ellen biztositott
SAFE-DEPOSIT
rekeszeit (a béri." saját zára alatt), melyek értékpapírok, betétkönyvek, biztosítási kötvények, ékszerek, arany- és ezüstnemüek, valamint fontosabb okmányok megőrzése felette alkalmasak.
A rekeszek egész évre, kivánatra azonban osakis a nyári hónapokra - igen jutányos kölcsöndij mellett — bérelhetők.
A bankfiók HITELLEVELEKET
állit ki a bel- és külföld majdnem minden jelentékenyebb városára és fürdőhelyére, miáltal nevezetesen a külföldre utazó egyrészt megóvatik a pénzváltás körül felmerülő árfolyamveszteségektől, másrészt nem kénytelen nagy pénzkészlettel utazgatni, mert a hitellevél alapján az egyes tartózkodási helyeken mindig csak annyi pénzt fog felvenni, mint a mennyire tényleg szüksége van.
A bankfiók elad és bevált mindennemű külfflldi pénzértéket és elfogad
BETÉTEKET
takarékpénztári könyvecskékre, avagy folyószámlán megállapodás szerinti legméltá-nyosabb feltételek és módozatok mellett Pénztári órák : d. e. \'/,9—12.,d. u. \'/j3—4\'g Telefon: 20 szám.
tanulónak taudij elengedése iránti kérvény* tánácsi javaslattal Ezenkívül több ingatlan vételi ügy. bérleti szerződés és illetőségi ügyek.
™ ■IR E ¡¡r
Színházi közönséfflnk.
Irts: TuroaLnaiky Vilma.
Arról * közönségről vau itt szó, melynek a színház csak sport, nem pedig esztétikai élvezet. Ks ók, a matadórok nem jámbor, szent borzongással lépnek a művészi események elé, hanem mint ugy-uevezelt: babitoék.
Majdnem minden sziupad a fővárosban épugy mint a vidéken, ilyen habitüéket nevel. A babitoék ragaszkodása ritkán szól az illető színház szépirodalmi elveinek. Sokkal súlyosabban esik a latba, hogy Szabados Mariska ennivaló, aranyos jószívű sxubrett, vagy pedig, hogy Radóék, Schwarz és Weiszék is páholyt béreltek. A földszint fiziognómiája és a páholyoké világosan feltünteti, ki a habitüé a színházban és ki a naiv ember, aki igazán ínég darabot és játékot is élvezui akar.
Azok az ifjak, akik a kávéházban nigarelta fiM mellett kifigurázzák az ó-kanizsai, divatjukat multa alakokat, nem méltányolják a komoly alapon nyugvó mútermelést. Ok tobbadáu a leleplezéseket szeretiki vagy ruházatban, vagy beszédben. Valamiül sz iljak épugy a fiatal leányok, akik valamely keres-1 kedelmi, vagy festő és nyelvkurzust végig absolveál-tak. vagy teljesen tanácstalanul ülnek a vis-a-vis műélvezettel szemben, vaity pedig már otthon ették kanállal a premiére-bölcsességet. A színházban tehát ] nem a lelkesedés vezeti már a közönséget, hanem az élet sötét unalma, erótikai élményekre vágyó kalandorság viszi. Itt ott ül néhány öreg, aki az aréuábau Halmit ós Jászai Marit emlegeti, vagy Levínszky és Sonnenthalt. Néhány szót a műsorról.
A darabok megválogatásában lughelytelenebben járt el, a saját zsebe szempontjából Itakodcay, Ö főleg a gondolkozóba ejtő darabokat szerelte a műsoron, holott egészen megfeledkezett a dekolllált szemléről. Kövessy ugyan uem veti meg a décolleté-t sem, de a színészekben mindig lalál a közönség valami hiáuyt, vagy uiqcs tenoristája, vagy nincs primadonnája; vagy otthagyta a komikus, vagy a hősszerelmese. És ha rossz szezonja van, vagy volt ezzel a hiánnyal hárítja e| magáiéi a direktor szemre-| hányó panaszát. A közönség ma Kanizsán jobban vágyik élvezetre, míut valaha f.rzéki inger, hangos I hahoiára késztető komikum, szép arcok a színpadon és a páholyokban, miut külön idegizgató, jó fülbemászó zene, tarka díszlet, aktualitás és )ó porció szemérmetlenség még mindig vonzanak annyi közönséget, hogy a nyári színkör teljesen megteljen. Vsn egy modern frsneia színdarab. Párizsban, Bécsben | számtalanszor ment. Adassa elő Kanizsán. Már tavaly aiáulottain KövessylM^elóadásra. A színdarab neve: La fémmé uue, a mezteleu asszony. Szerzője Henri Batsille A címén kívül seminí különös szeméremsértó a darabban uiucs. És mégis ; csak a puszta címmel lehet telt házakat csinálni.
— Városi közgyűlés. Nagykanizsa város képviselőtestülete 1909. évi junius hó 10-éu délután 3 órakor kezdódóleg, a városháza dísztermében közgyűlést tart. Tárgysorozat: Arad város közöuségének megkeresése a 13 vértanú vesztőhelyének megvételéhez való hozzájárulás tárgyában. A város tulajdonát képező házakban a bolt és lakbéreknek lö*/,-kal leedó felemelése tárgyában javaslat. Az esküdt bírák névjegyzéke összeállítására kiküldöttek választása. A közmunka összeírásához bizottsági tagok választása A v pénztárak féléves megvizsgálásáról felvett jegyzőkönyv előterjesztése, A közkórház llllo. évi költségvetése A kozkórház módosított szabályrendelete. Horváth István anyakönyvvezető helyettes kérvénye. Klapper Miklós v. díjnok kérvénye. Több lőgimiiáziliiní
— Kálvin ünnepély Kálvin Jánosnak a nagy reformátornak emlékezetére, születése 400-ik évfordulója alkuiméból Genf városában ércszobrot emelnek a reformátusok. Kz alkalomból barátik re-
! forinátus Iskosságs is kiveszi részét a Kálvin János nagy alakja iránti kegyeletből. Az összes magyarországi kálvinisták egyházi ünnepélyeikkel emelik fényét és jeleutórégét a jövő hónapban Genfben lefolyandó szoborloleplezési aktusnak. Igy a helybeli református egyház is kegyeletének óhajt áldozui, mi dóu a legközelebbi vasárnap, vagyis f. hó 20-án délelőtt 10 órakor az istenitisztelet keretében Kálvin ünnepélyt rendez, mely üunepélyre az egyházi elöljáróság lapunk utján is meghívja a híveket ás az ünnepély iráut érdeklődő közönséget.
— Belügyminiszteri jóváhagyás. A belügy-1 miniszter mint a hivatalos lap mai száma közli,
jóváhagyta Zaltivármegyu törvényhatóságának ama határozatát, melyben kimondotta Kisgörbó, Nagy-görbó Döbröcze, VjudornyaszóllÓH községeknek egy körjegyző székhelybe vsló sorozatát és n sümegi járásba való beosztását.
— Feled kereskedelmi érettségi A helybeli felső kereskedelmi iskolában az érettségi
vizsgálatok f. bó 16 és 17-én tartottak meg Zorn Vilmos dr. és Heltai József miuístUul biztosok, elnöklete alatt Vizsgálatra bocsáttatott 31 tanuló. Ezek közül jelesen érett Polgár Árpád, Spiller Gyula és Szoídmaon Krnő. Jól érett Kértéét Jenő, ürüufeld Klek, Krausz Jenő, Neumann Dragntiu. öten szeptemberben tehetnek javító vizsgálatot,
— Iskolatársak találkozója farkas Margit és Mayerhoffer Franciska felkérik volt iskola-
társaikat, — kik 1902-ben végezték a nagjkanizsai polg. iskola IV. osztályát, — hogy a hét éves találkozón julius hó l-éu szíveskedjenek megjelenni.
— A bürokratizmus utja Nagykanizsa
város megkereste a fővárosi IX. kerületi elöljáróságot, hogy valakit bizonyos ügyben hallgasson ki. Az elöljáróság hosszú idő multán ahelyett, hogy illetékes helyre juttatta volna el városunk megkeresését, értesítette nagy bölcseséggel Nagykanizsát, hogy a kérdéses utcábau levő egyén nem a IX-ik, hanem a VIII. kerületi elöljárósághoz tartozik.
— A nagykanizsai hlrlaplrás köréből. Tripammer Gyula takarékpénztári igazgató a .Zala" citcü politikai uapilap laprezére lett; — Gürtler István segédszerkesztői minőségben ugyau-ezen lap kötelékébe lépett.
— Alaptalan névmagyarosítás! hir Egyik helyi lap hétfő esti száma u|ságolta, hogy Wolhelm Manó biztosító hivatalnok „Va|dá"-ra és Aigner Géza vasúti hivatalnok .Alhegyi1\'-re magyarosították nevüket. A hírt az illetők megcáfolták, így derült ki, uevezetl újság (elültetése. Kz ugyan miuden lappal megtörténhet, mégsem érdektelnu az eset előzménye: Wolheim és Aigner régi jó ismerősök a napokban igy üdvözölték egymást: Jó napot Vajda ur. szólt Aigner. — Adjon isten Alhegyi ur, válaszolt mosolyogva Wolheim. — Kzt a kölcsönös megszólítást meghallotta az estílap .barátja", ki e név-magyarosítási hírt elmoudotta a lap egyik munkatársának h igy lelt Wolheim Vajda é9 Aigner Alhegyi.
— Kereskedői és ipari cégek ügyeimébe. A helybeli felső keresked. iskolával kapcsolatos női ker. taufolyamot ez évben is szép számú növendék jó eredménnyel végezte. Atoll kereskedői és ipari cégek, melyek a tanfolyamot végtelt tanulókat irodájukban alkaimatni óha|t|ák, szíveskedjenek ebbeli szándékukat a felső keresked iskola igazgatóságánál bejelenteni, itt említjük még ineg, hogy megtelelő szánni tanuló jelentkezése esetén a tan-lolyam a jövő tanévben is megnyílik
— A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete elnöksége értesíti a tagokat, hogy kedvezményes színházi szelvényük Miklós Gyula egyesületi pénztáros urnái (Nagykanizsai Bankegyesület) kaphatók.
— Lámpák a stinhát körül. Deák Péter rendőrfőkapitány beadványt intézett a városi tanácshoz, hogy az aréna körül a azini szezon idejére még 3 villamlámpa alkalmazUssék.
— Meghívó. Az .Iparoslanoticískolai Tauitók Oiszágos Kgyesületéoek" Zalavármegyei köre f. évi juuius bó »O-án délelőtt 9 órakor lartja első évi rendes közgyűlését Nagykanizsáu, az áll. el. népiskolák gondnoksági helyiségébeu, (Kazíuey-utca 9) Tárgysorozat: I Elnöki megnyitó és bejelentések l\'oredus Antsl elnöktől. 8. Az alakuló kötgyülés jegyzőkönyvének felolvasása és hitelesítése. 8. At iparostanouciskolaí tanítók képesítése. Előadó: Báue-kovics János. 4. At iparostanoucískolák belső életé-lien emelése. Klóadó: Szalay Dénes ö. Az iparos-lanoncískolai tauitók és a uyugdiirevízió. Klóadó: Almási Jáuos. 6. Indítványok. 7. Közgyűlés után a helybeli iparos tanonciskola rajt- és muukakiállitásá-nak inegtekíutóse.
— Céllövés élestöltéssel A 4 Mk gyalogezrednek f. hó 18 és Itl-éu, a 20-ik honvédzászlóaljnak pedig f. hó 23. és 26-án reggel 6 órától déli 12 óráig harcszerű céllövési gyakorlata lesz a szokásos helyen. Az idóbeu a céllövési hely körül 3 km. távolságban való tartózkodás életveszélyes.
— Szökés párosan Kiss Jáuos zalaegerszegi 23 éves legény megszöktette Puha Teréz ifi éves leányt, Puha Lajos zalaegerszegi jómódú gazda leányát. A listai leány f>00 korona készpénzt is elvitt magával. Az apa feljelentést lett a szökevények ellen a rendőrségen. A szökés nyomai Szombathelyre vezetünk, hova táviratoztak a rendőrségnek.
JUNIOS 17.
ZALAI KÖZLÖNY
t
MérleghitelBsittetós ■érligjavltás Merlegkészites.
A .Mérleahiteleaitíarrtl- llöló törvény életbelépésé alkalmával, van aserencsém • n. érd. közönséget árteai-
tenl, hogy milhelyemben mindenféle
mérleget,
u/ m. kátoi (balance, egyensúly) tizede», százados\' lolóa, sulyni (skála) marha* éa hídmérleg, Valamint waggon mérleg éa aulyok javítását gyorsan éji pnnto-aan eezköxlúm a leg)utánvosabb árak mellett. Ilijadaii márUgat mttkalyamböl hHaleslUetve amáUl-
tok al, ugy a miihelyemben Javitottekat is. A Javitáa végett honám be nem elállítható mérlegek javiUaára vidékre ia elsőrendű munkásaimat küldöm.
A mérleg pontoaaágáért kezességet vállalok. Munkásaim at ország elsőrendű mérleggyárainak csopartveteliiböl vaunak összeállítva. A n érd. közönség megbízásait kérem.
Kohn Samu
épUat-. mtttakatoa, drótfonófyároa éa márlagjavtUS.
Nagykanizsa. Magyar-utca 3 szam.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Az Országos SzinmOvésietl Akadémia igazgatójává a király a hivatalos lap mai közlése szerint Somló Sándort nevette ki.
*Ooldmark Károly dlszdoktorsága A Magyar Zenepedagógiai társaság mozgalmat indított, hogy Uoldmark Károly nagyhírű zeneszerzó külföldön élé hazánkfiát (született Keszthelyen) díszdoktorsággal tüntessék ki
♦A király. Hétfőn három franoia írónak kö zös szerzeménye: A király c. bohózat került színre. A téma önként kínálkozik vagy tragédiának, vagy bohózatnak. A szeizók bohózatnak dolgozták tel, bo-inutatva a Párisbau mulató délszígeti királyuak gyarlóságait. Csupa hülye környezet a valóságnak karikatúrái mozognak a\' színpadon, kacagtató kótnikus helyzetekben, de esprit nélkül, ellenben frivolilás en abondance A férti szereplók közül Pintér, Tliury és Szóké hatottak Unom qualitásokkal. A nőszereplők kivül Csíge Itöske nem egysser a természetesség rovására túlhatolta népieakedését Tóth Ilona és Szóké tlizi elókeló művészettel oldották meg szerepöket
•Mignon Kedden este Mignon volt a műsoron. Kedves, romautlkus élete egy leánynak. S a mily érdekes a tartalom, éppeu olyan melegen simul hozzá a zamatos zene itt-ott meglepően melodikus, de sohasem lapos motívumokban. Ambroise Thomas zenéje valósággal énekel s nagyszerű melódia bóség ömlik el a hangszerelés feleli a darabban A zene kar niiudeu kicsinység« mellett is tömören s színesen hozta a partitúra cirádáit. A szereplók közül, kik mindannyian tehetségük javát adták s szerepükben elevenséget kreállak, életet s művészetet vetít-lek a közönség elé. A hatás nem ia maradt el. — Őszinte, meleg taps és üuueplés hangja zúgott mindig. A végső akkordok elveszteg e meglepődés érzésének kitörésében. A játék plasKik^ját s világosságát a a természel haugadományát együttesen mutatta Mignon, Parlagi Kornélia. Temperamentumos elevenséggel játszott, művészi tudással énekelt. Mel-lette Meister Vilina, Hunit és Lolhário, Hajagos Károly nem kisebb sikerrel töltötték be szerepüket. Bercik Margit Philineje uetn szűkölködött hatás nélkül. Szerepét hangjával s játékával nem kevésbbé töltötte be, mint említett partnerei. Pintér Imre Laerlese derűs, komikus finomsággal vitte be a kedélyt. a jókedvet a különben kotnoly tárgyú darabba á többi szentélyek is jók voltak. A telt ház örömöt szerzett szereplőnek s nézőuek egyaráut.
* Izrael. Szerdán Henry Kernstein Izraelje került színre. Polemikus darab akar \'lenui az aiitíaze-mítikus felfogás ellen. Ami szellem megnyilatkozik a darabban, az közhely, ismert moudások. Cselek-vényének szövevénye ad némi értéket a darabnak. Az a kijelentése (iutlinbuek : .Ti vagytok okai ennek (a tragikumnak,) akik különbséget (eszlek ember és ember közt" — minden valamire való szocialista
ajkáu elhangzott már. Thibault herceg karaktere ellentétes; az a finom, magas szárnyalású lélek, aki tehetségével, rangjával arra vau hivatva, hogy az orazág vezető egyénisége legyen, szinte hihetetlenül alacsony gondolkozást árul el Qutlíeb és a zsidók iránt. Ilyen formábau még középkori jellemnek is abszurd.
A darab külöuben elókeló és szépszámú közönséget vonzoU a színházba. A második felvonásban Tóth Ilona (de Oroucy herceguó) és Thury Klemér (fia, de Or. herceg) olyan műélvezetet nyújtottak tökéletes játékukkal, hogy egy megrázó valóság elótt, nem a színházban képzelte magát a közönség. Mikor a hatásos jeienetuek vége volt, elementáris erővel tört kí a szűnni nem akaró taps. Lévai Klemér Outlieh szerepében, mely egyike a legnehezebbeknek, határozatlan, gyenge volt. 8zilágy. Aladár szerzetesi szerepet igaz benBŐség hatotta áti
A «»tükör haU mttaora
Csütörtök: Virraazt a szercicin, (vígjáték).
I\'éntek: Kanul,a. hölgy, (félhelyárakkal.)
Szombat. A jókedvű parasztok, (operetté )
Vasárnap: . . ,
NYILTTÉR.
Az e rovatban közlöttekért nem vállal felelősséget szerkesztőség
A félelmetes nyári betegeitektől
minők : háuyszékelés, hasmenés, bélhurut, stb. csak ugy mentheti meg az anya kedves gyermekét, ha „Kufeké\'-vel táplálja A gyermek táplálásáról és ápolásáról tüzetesebb ÍÖlvilágositásokat ad a .Der fOtugling" (.Csecsemő") cimü könyv, a melyet egy gyermekorvos irt s a mely minden elárusító helyen vagy Kufeke R.-nél, Wien. III., ingyen kapható.
Nagykanizsa—letenyel —alsólendval vasútvonal megépítésére Alsőlendva nagyközség képviselőtestülete miuap tartott gyQléséu >0,000 korona hozzájárulást szavazott meg, kimondták, hogy a vaaut megépítését személyhez uem kötik.
A Muraközi pezsgőgyár r. t. Csáktornya junius 27-én tartja első évi rendes közgyűlést. A tárgysorozaton szerepel a részvénytőke fölemelés is.
Földadó bizottsági előadó. Perenczy
Kálmán pénzügyi fogalmazót és temesvári földadó-nyilvántartási biztost a Zalamegyei földadó bizottsági előadói teendők ellátásával bizta meg a pénzügyminiszter

KÖZGAZDASÁG.
Leszállítják a betétkamatlábat Mint hírlik a nagykanizsai pénzintézetek a jelenlegi 4>/i%\'08 betéti kamatlábat mérsékelni fogják Nem volt ugyan alkalmunk meggyőződni e hir valódiságáról, de mégis közöljük, mert a jelek a leszállítás mellett bizonyítanak. A jelenlegi betétkainatlábat a viszonyuk uem indokolják. A négy és fél százalékos betét-kamatláb a 4%-os hivatalos bsnkkamatlábboz viszonyítva is magas volt. Mióla pedig az elsőrangú nagykanizsai pénzintézetek a hivatalos bankkamatlábou alul is kapnak pénzt azóU a i\'/,% betétkamatláb valósággal teher az intézeteken. A budapesti pénzpiacon mintegy 1 százalékkal olcsóbb pénzt szereznek a nagykanizsai intézetek, mint az itteni betét kamatláb. Ép ezért az intézetek kénytelenek lesznek a betélkamallábo* leszállítani, atni iudokolt. Sokkal kisebb intézetek mint a nagykanizsaiak alacsonyabb betéti kamatot fizetnek. A leszállítás iudokolt, de azért ismételjük: híradásunkat fentartással közöljük.
A Pátria pótkávégyár mint egyik helyi lap Írja, e hó 29-én tartja részvénjrtársági alakuló közgyűlését.
Az ujnépi uradalom sikere. Az Klek-féle ujiiépi uradalom, melyet elókeló gazdakörökben inintagazdaságként említenek, ismét nagy sikert aratott. Az országos gazdakiállításon feltűnést keltő állatpéldányokkal I második és I harmadik dijat nyert. A tojgazdasági kiállításon oklevéllel lűutették ki az urodalmat. A Köztelek legutóbbi «zárna Írja, hogy a kiállítás megnyitása alkalmával József főherceg ő fensége melegen érdeklődölt ujnépi Blok Krnóuél a gazdaság viszonyai iránt és többször elismerését fejezte ki.
A nyomda részvénytársaság. A Zala hírlapkiadó és nyomda részvénytársaság igazgatósága a társaság elnökévé Kperjesy (lábor takarékpénztári fópénztárost, alelnökké Pougor Henrik gyárigazgató! választották. A társaság ügyvezető igazgatójává K i s c h e I Lajost uevezték ki.
1738/tk. 90».
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék, mint telekkönyvi hátóság közhírré teszi, hogy Mátés János bakóuaki lakós végrehajtsanak Szíjártó József btkó-naki lakós végrehajtást szenvedett elleni 2& kor. 20 fillér tőke ebből 6 koronának 1904. évi november hó II napjától járó .V|, kamatai, 10 korona végrehajtás kérelmi, IS kor öO fül. árverés kérelmi és a még felmerülendő költségek Iránti végrehajtási ügyébeu a nagykanizsai kir. törvényszék területéhez tartozó a s bakónaki 145Ö at. tjkvben f 1770/a hrsz. urkata dűlői rétnek Szíjártó József nevén álló \'/, része 186 kor. a bakónaki 1608 az. tjkvben t iHHÖ/b. 16. 1. hrsz. balkoma dűlői szántó. aSrü és legelőuek u. azt illető \'/( része 57 kor. u. azon tkvbeu f 1708/c. hrsz. urkuta dűlői rétnek u. att illető \'/, része 22 kor. u. azon tkvben t 1824 hrsz. farkashegy dűlői szántó, erdő éa legelőnek o. azt illető \'/, réste 429 kor. u. aton tkvben f I76l/b. 9. hrsz. urkuta dűlői rétnek u. att illető \'/, része 15 kor. u. aton tkvbeu f 1061 hrat. pörtsölő dűlői legelőnek u. azt illető \'/, része 21 kor. és u. azon tkvben t 1030/s. hrsz. kerekerdő dűlői szántó és sűrűnek u azt illető \'/, rést« »4 kor. becsértékben 1609. julius hó 3-ik napján délelőtt 10 órakor Bakónak községhátánál dr. Remete Qéta felperesi ügyvéd, vagy helyettese kötbenjöUévsl megtartandó nyilvános birói árverésen eladatni fog, még pedig tekintve, hogy a bakónaki !508. at tjkvi r l/b. sorsz. ingatlanoknak végrehaitást szenvedettet illető részére Szíjártó János javára holtigtartó haszonélvezeti szolgalmi Jf>g, ezt megelőzőleg pedig jelzálu-
fios követelés van bekebletve, ennélfogva eten ingatanok at érintet! szolgalmi joggal csak akkor adatnak el, ha az előző jehilogos követelés kielégítésére szükséges 12000 kor. vételár azokért beigértetik, ellenkező esetben at árverés határtalanná válik s at ingatlauok u. azon halárnapon a szolgalmijog nélkol is eladatnak.
Kikiáltási ár a fentebb kileU bocsár, melynek kétharmadánál alacsonyabb áron at ingatlan el nem adatik.
At árveretni kívánók tartóinak a becsár 10" „ át késtpéntbeu vagy óvadékképes papírban a kiküldött kezéhez letenni.
A kir. törvényszék mint tkvi hatóság.
Nagykanizsán. 1909. április 2-én. •
A Bór- éa LHhlon-tartalmü
Salvator-forrás
kttünö alkarral haaanáltaMk veaabajoknát, a húgyhólyag bán-talmalnál é> köszvénynél, aezukor-betagségnél, aa emésztést éa lélegzési azervek hurutjainát.
Húgyhajtó hatáséi
luanlM I
láaavaa aaáutkatát
Tallaste Itaital
I ^ip^wfi^ifMti^^l^M MUV e
¡hUfl.^-M SelMáaqfW* yJIUIm*UI
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIOS 17.
Sirolirt
«M ea «trio« H • tatait* mi
HIRDETMÉNY.
A nagykanusai magy. kir pénzügyőrség elszállásolására 8 nagyobb, 4 kisebb szobából, 2 konyhából. faltát ás kis piuce, esetleg kis kertből álló lakást megfelelő bér mellett a királyi kiucstár
azonnal bérbe venné.
írásbeli, vagy szóbeli ajáolat a helybeli pénzügyőri főbiztosnál, esetleg a pénzügyőri szakaszon meglehető.
Szliács acelfürdó,
Kfysdtu laiuart Tadtlhirii, |Hte( aténaav aaHW tartalommal,
Százon májúi 16-tíl iziptimbír 30-ilg.
Felülmúlhatatlan tiru«|iajié|. lápkír, Ml kajak, kilftrlic-
ál M«|ka|ak. kéailái etton, átszenvedett bctegaég és crí» munkáaaág útin. - Filrdőorvo»:
Dr. 1HOIEI ALADÁR, hlv. fttrdőorvoa.
Utazás Rácsból B .5ra, éaxakról Oderbegren át 5 óra, délről Budapesten át Mintán S dra. ■diáaara mattul falra|aizak minden nagyobb vasúti állomáson vannak kifuggesilve. ki-mariid felvilágosítási éi prospektust. ulatáa, valamint lakás kadvetményrdl (as alA- éa uliSaiexonban) alb. ad a
Fllrdölfasgatóaiff SalUoson (Zúlyommegye.)
Tüdőbetegségek, hurutok, szamár köhögés, skrofulozis. Influenza
dkn azimtalan tanár át orvot által
Mlottogy értéktelen utánzatokat is kínálnak, kérj* „Uookt" *r«UU wennfiMH
F. R*taaNa-La Heefce A Cs. Batel fSláJt)
Gyógyfüidő GLBICHENBERE wj»»«*«.
Klimatikus gyógyhely. Nyári üdülőhely.
, • ii , t légzőszervek mindennemű kalarussai, kiütések, bórkeinéuy-IjryogyjavallatOK : kelések tuberkulózis (csak kezdő stádiumban vagy meg-^ — állapodott, nem terjedő, régi), tüdőtágulás, nehéz légzés,
aiterioskleroze. tüdőbillenlyühibák, skrofulose, hólyaghurutok, csuz és reumatizmus, női bajok, ideg-
bántalmak, lábbadozó betegeknek.
Teljes gyógyeszközök mindennemű kórtünetekre VilághirU gyógyforrások. Idény: május 16-től szeptember 30-lg.
Prospektusokat küld és felvilágosításokkal szolgál * filrdőigazgatóság.
HIRDETÉS.
Belovár-Kőrösmegye Vei. G-rgyo- * v&tz nevű községében
junius hó 25-én
II H K J 8 % H 1» M H M
Ló ás Szarvasmarha
VÁSÁR
lesz, amelyre felhívjuk «íz érdekeltek * figyelmét
Popara, polgármester.
Miért vesz géppel varrott gyári czipőt,
mikor már meggy¿zfldött arról, hogy it kési munka legyőzi a gyári ozlpőt.
Miltényi-cipő
kézi mnnka, elegáns kiállításban, tartósságban utolérhetetlen.
a láb anatómiájának megfelelően készül, minden divatos formában raktáron és megrendelésre.
Minden pár kézimunka, aaját készítmény. Óriási választékban raktáron.
Miltényi Sándor és Fia
Mértékül egy viselt oipö ■ is elég. -
Árjegyzék ingyen.
üzletében, Nagykanizsán,
a városházban. ~~~~~~
ELISMERT LEGHIRI3E CSÉPLŰKéSiXETEK
TELJES JÓTÁLÁ55AI
ÜZEMBEN
bArmimof?
MEGTEKI HETŰH.
IVÖ6A2rflí«K IZEMKÖLT5É6. LÓERÚ ORANKINT MB. U-I FILLÉR ÜZEMZAVAROM KIZÁRVA, ÁRJE6YZÉK INQYEN.

HKtanM
•la Fáradt, ha Iz/.ari
keze, ha izzad a lába, ugy csak
S/CCOGENT
használjon Az izzadtság következtében föllépő kellemetlen bűzt megszünteti, a járást megkönnyíti.
19tRT 1 doboz 30 fillér.
Vegyipart laboratórium
DETSINYI FRIGYES
Budapest. V.. Marokkói-utca 2 szám.
Nagykanizsán kapható: Cteltoh és Graef drogériájában
Osengery-utoa.
Vé4J»»y. „Horgaayf4
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
páüeka
agy rigjónak blaoovult hitiaur, maly már sok áróta lagjobb /ílúdalomoaillapitó Kernek bUonyult klaxváayntl, e.ar.ál éa a^MI4-atfcaái, bad&rxailiekippeD haainilva.
Figyelmei tetéa. Silány hamlaltTányok miatt baváaárláakor ivatoaak legyünk éa caak olyao ttreget fogadjunk el, maly a „Harjeay" víUagygyol ia a Aloktar cégjogy.é«aol elíá-tott dobaibavan oaomagolva. Ara üregekben I -.00, K 1.40 éa K 2.- éa ágjttálrán minden gyógyaxertárban Tlrlk íaiatf gyói
I
■ O\'.RIC
y
___,__- Főraktár:
gyógyaieréemél, BsdapaaL
I\'- Rlciter ulirutrtirt u Jimr oraiiiikf,
Prágában, Kliaabetbatrasae fi
Mindennapi atátküldAs
I i
múRtf, I
(< nao.
Egjl
Nyomaton a laptulajduuos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1909. JUNIUfl 91.
48-IK ¿VFOLYAM, 49, SZÁM.
HÉTFŐ
■i|Jilulk hatfon ét cifltfirléki* dalban.
tWAtaMal Irak: Kgá» «ti* 10 korona, fálávrs 5 korona. naijratUoi* 9 korona 60 flll. — Egyea tiám ára 10 flll.
Küsierke»t5: Dr. Villányi Henrik.
Kalalít aieikeaztd : Kert黫 Jiáéaef.
Kiadj*: a aaerliáaitiséf.
tzarkaiztiiii éi kladihivatal láiar-atca 7.
Hlrdaláaak dijaiabáa axarlnt.
Társadalmi betegségek.
írja: UTil VILMOS.
I
A párbaj. ^
A magyar társadalom épugy, mint az egész világ társadalma telve van rossz, kárhoztatandó szokásokkal, téves nézetekkel, ferde felfogásokkal. Ezek kózótt egy néhány annyira megrögzött, hogy nemzodékról-nem-zedékre száll. Akárhányan meg vannak győződve ezen szokások, nézetek helytelenségéről, de ezért a megszokás hatalma, az általánosság suggestiója alatt mégis követik. Podig egy-egy ily helytelen folfogás káros következményei a társadalomban kiszámíthatatlanok. Az egész társadalom, az egosz emberiség betegségévé válik, melyet kiirtani azután nehéz, majdnem lehetetlen.
Ezeknek egyenkint! felsorolása felette nehéz. Mert minél tovább és többször vizs-gálnók az emberek cselekedeteit, tetteit, viselkedését, annál többször ós annál gyakrabban fedezhetnénk fel ujabb ós ujabb általánosan elterjedt helytelen szokásmódot és felfogást. Éppen ezért osak néhány fon-losabli, nagyobb jelentőségűvel foglalkozunk. Ezekkel is különösen a magyarországi állapotok tekintetbe vételével.
Talán az elterjedettaég, az általánosság szerint, de egyutlal mint legbelytnlonebb világnézet is elsó helyre kerülhet a — párbaj Tulajdonképpen mi is ez? Mindenki tudja, de azért mégse szószaporítás defínitióját adni. Lexikonszerüleg az a viadal, melyben két személy elóre megállapított szabályok szerint egymáson valamely sértésért fegyveres elégtételt vesz. Vagy egy kissé szabadabban értelmezve: két egyénnek gyilkoló eszközökkel való viaskodása, melybon egyik a másiknak testi épségére, sót életére tör. A túlzó párbajelleuesek szerint pedig: elóre megfontolt. meghatározott szabályok szerinti szándékos testi sértés, esetleg gyilkosság
Nem akarunk e helyütt a párbajellenes ligának szolgálatába lépni, de azért mégis kí kell jelentenünk, hogy a párbaj valóságos barbarismus. Az igazságszerzésnek az ókorból visszamaradt egy neme. Abból az ¡dóból. mikor nem törvények szabályozták, nem törvényesen alkotott szervek gyakorolták az igazságszolgáltatást, hanem az eró, az emberi, természeti eró. Ennek a kulturnélküli kornak maradványa a párbaj, mely még a mai egész művelt világban is el van terjedve és természetesen szedi is áldozatait. Ez egy világtársadalmí betegség. Elterjedettségének oka az az ósidóktól átöröklött közfelfogás, mely dicsérendő lovagiasságot lát a párbajban és a moly sokszor megvetéssel sújtja azt, ki az elől — helyesen — kitér. Dicsőíteni tudják azt, ki ellenfelét vad — ha sza-
bályszerű is - párviadalban megsebesítette, nyomorékká iette. esetleg megölte. Pedig mennyiben különbözik ez a büntető törvénykönyv azon eseteitől, melyet a törvény bűntettnek minősít és börtönnel és fegyházzal sujt? Talán abban, hogy itt a hirtelen felindulás sem szolgálhat mentségül, hisz olóre megfontolt szándékkal állunk szemben ? I Vagy az teszi a különbséget, hogy a párbajban okozott testi sertés vagy gyilkosság — tehát bűntény — tanuk az u. n. 2—2 segéd — kik akárhányszor okozói a párbajnak — jelenlétében és segódkezése mellett történik ?
De ne osodáljuk. ha a társadalom nagyobb rétege nem igeu. vagy osak lassan igyekszik megszabadulni e betegségtói, hisz a párbajnak legfőbb támasza maga tv törvény. Ninos ellene kielégítő, megfelelő intézkedés. Hangsúlyoznunk kell, hogy a megfelelő megtorlásí módot nélkülözzük. Mert bár az egyes államok törvényhozó testületei indokoltnak találják e társadalmi kór elleni védekezést, de minthogy a törvényhozók maguk is a társadalmi közfelfogás suggestiója alatt állanak, nem csoda, ha a törvény sem kielégítő. enyhe. A magyar Ilik. csak vétséget lát a párbajban (293 §). Ezzel máris kifejezést ad annak, hogy elkövetője szigorúan nem büntethető. 11a azonban bíróságaink szigorúan alkalmaznák a Htk. ide vonatkozó rendelkezéseit, büntetését, ugy a mai társadalmi nézőt mollett mégis átmenetileg elégségesnek fogadhatnék el. De törvényeink szelleme és a bírói gyakorlat között rettenetes nagy ür van Mig törvényeink azt a véghatárt szabják meg, amelyen tul a büntetés kiszabásánál a biroságok nem mohot-nek, addig a bíróságok éppen ellenkező irányban a sokféle enyhítő körülmény kiderítésével és figyelembe vételével azt a véghatárt keresik, melyet elnézésükből! a törvény rendelkezésénél fogva már át nem léphetnek. Igy lesz félévi államfogbázból l nap . .. .; és így lesz a párbajra buzdító és a párbaj el nem fogadásáért megvetéssel fenyegető büntetése a törvény szerint kiszabható egy év helyett (295 §) egy hót....
Egyedül oélravezetó tehát a párbaj ellen a társadalmi védekezés. A társadalomnak magának kell kiirtani ezt a — mondjuk - ragadós betegséget, A társadalom állásfoglalása a közfelfogás megváltozása eredményezhetné a szigorú törvényes intézkedéseket. Nem az a megvetésre méltó, ki valamely sértésért a törvényes fórum előtt keresi az elégtételt, hanem attól vonandó meg a társadalmi érintkezés, ki a párviadalban nem sportot, nem testedző férfias játékot lát, hanem az iga/ságszerzés önhatalmú, mindenkor elítélendő és kárhoztatandó eszközét ....
Városi közgyűlés.
— Saját tudósítónktól. —
Hoaaiu tárgysorozat, rfivid Ölés és üres padsorok jellemették a szombati közgyűlést, melynek egyetlen tárgya sem volt olyan, hogy a közérdeklődést felkeltheti« volna a városatyákban. Még a város-háti bolt helyiségek béremelése ia olyan igatságos-uak éa magától értődének tekintetett, hogy szinte azon csodálkoznak, hogy csak most jutott a városi laóáf*:iak eszébe ez a kis jövödelmi srőf 20 év óla először .A gyűlés Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete alatt történt, az egye? ügyeket pedig Lengyel Lajo» főjegyző terjesztette a képviselők elé. Tudósításunk y következő ty
I. Egyhangúlag, kegyeleted érzéssel elfogadj* a képv.-testület a tanácsnak azt a javaslatát, hogy Arad városnak 100 koronát szavazzon meg a 13 vértanú vesztóhelyének megvételi költségeihez.
2 A város tulajdouábau levő házak bolt é* lakásbéreinek felemelése ügyében Schwsrt Adolf dr. és Lóké Kinil dr. szólaltak fel. Abban ugyan egyértelmű volt a vélemény, hogy a bérek felein«-leudók A képviselőtestület a tanács javaslatát, Lóké Kmil dr. javaslatával kiegészítve ugy fogadta el, hogy bizottság küldendő ki a bolt és lakbérek helyes és arányos megállapítására és akik október elsejéig nem nyilatkoznak, hogy az uj feltételekkel is megtartják eddigi helyiségökut, azoknak uov. 1-én felmondja a város.
3. Az esküdt birák névjegyzékének öaateállitá-sára Kbeuspauger Leó és Viola Jótsef küldetnek ki.
•1. Polgármester bejelenti, hogy a városi pénztárak nak szokásos évi megvizsgálása kétster történt 4 bizottsági tag közbejöttével. A pénttár, valamint at ide vonatkozó könyvnk vezetése rendben találtatott.
6. A városi közkórháznak 1910. évi költségvetés« 02938 K. bevétel, 66088 K. kiadás éa 41 56 K. pótköltséggel lett előirányozva, mit a közgyűlés egyhangúlag lóváhagyott.
6. A közkórház alapszabályait 1904-ben alkották, de később revízió alá vétetett, hogy at olt előforduló ütköző pontok eltávolíttassanak. At uj stabály-zat kimondja, hogy a közkórház költaégvetéM a városi képviselőtestület előtt tárgyalandó. A kórházi fő- és tuásodorvosuak jogot ad az aj stabályzal, hogy belátás* sterint büntetésből egyes beteget külön szobában helyetted el.
7. Horváth István anyakönyvetető helyett msk 360 K-| szavazott meg a testület a befolyt any*könyvi dijakból.
8. Klapper Miklós városi dijnoknak 100 K-t a vágóhídi kirendeltségének idejére pót napidíjul szavaztak meg.
Ezenkívül aprólékos birtok vételi ügyek kerültek napirendre, végül a uagykauizsai illetőség megadása, illetőleg megtagadása.
Kaffalli Ltjos és Sommer Ferenc külföldi állampolgárok honosításuk céljából kértek és kaptak községi illetőséget.
— üj biztosítási vezérügynöksóg. A
Gresham életbiztosító társaság városunkban agy több megyére szóló hatáskörrel felruházott vezér-ügynökséget létesített és ezen képviseletének vezetésére Scbertz Richárdot a biztosítás terén évek ho.sszu sora óta működő szakavatott kereskedőt nyerte meg. A Liresham vezérügynökség irodája Fóiér, Boseuberg és Wellisch féle bázban.
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIUS 21.
JEGYZETEK A HÉTRŐL
(A sajtóhiba. — Az újságírásról. A riport és a bankett-jegy. — Egy szokatlan újsághirdetés.) \'
*
Banális kijelenté« i nyomtatással egyidóben »Illetett * sajtóhiba. Azonban bauálitás ide. banálitás oda: ez igy van. A sajtomba születéséről egyízbeu egy öreg ujaágiré azt füllentette, hogy a sajtóiul)« még a nyomulás (eltalálása elöli kezdte pályafutását. A jelenlevő újságírók észre sein vették e follen tést. Szóval nagyon öreg a sajtó ezen ellensége. A fáma szerint ennek ktllön ördöge is vau. Igy iriák a riportok. Ott settenkedik a nyomdák ólmos levegőjében. melyet nem tud elcsípni még Serlock Holmes, vagy Nick Oarter sem. Az érdekes sajtóhibák lehetnek mulattatók, de a lapoknak miudig kellemetlenek. A legszenzációsabb vezércikk, az első rangú tárca, a pompás riport, a hangulatos első bir, a komoly közgizdasági cikk, szóval minden újságcikk, vagy liir hatását lerontja a sajtóhiba. Osak laikus ember Otközhetik tneg a sajtóhibán. Az igaz, hogy vannak újságírók is, kik tnás szerkesztőségi lapokban előszeretettel böngészik a sajtóhibái, de csak addig mig a sa|ál kiadásukban megjelenő lapban uem tonik fel a sajtóhiba ördöge, mintegy figyelmeztetőül : Újság-
írók, mindenkit érhet baleset. ..
*
Kgy régi kanizsai újságíró lapszerkesztéstói való visssavonulása felidézte a régi újságírás emlékeit A kanizsai újságírás nagy utat futott tneg az utolsó* évtizedben, amit csak az tud megérteni, ki lapoz néha a régi njságkötetekben. Tiszteljük a régi érdemes, nagy tudásu elődöket kik az akkori ízlés szerint kü(lnóen szerkesztettek. Manapság azonban már mosolyognunk kell fölöttük. Látunk vezércikket .A tánciskola és a társadalom", a »Tűzoltó bálok fontosságáról" címmel. A polgármesterek és más neves emberek szüretéről sokat írnak, mint ha ma. bál van például az udvarnál. Bármi történt a város ban, a szerkesztő lapja .örvend" elsőnek és .szívből j gratulál". Eljegyzés, lakodalom, keresztelő első raugu rovata a lapnak. Az összes híreknek egyforma a bevezetése: „Mult számunkra elkésve érkezett ama hir...." Az egész lap anyag .elkésve érkezeti". Az akkori és a mai kanizsai újságok közt akkora a különbség, mint a városi csoportház és az Osztrák Magyar Bauk palota között
A mai újságírás már modern elvek szeriül készül. De azért a kuliszák mögött még történuek néha érdekes esetek. Kgy aktuális ügyből kifolyólag több ilyen érdekes esetAt elevenítettek lel e héten. Itt jegyeztük fol az alábbi sorokat:
Mikor a magyarországi kereskedelmi alkalmazottak 1902-ben Nagykanizsán országos kongresszust tartottak, egyik lap szerkesztője az este tartott bankettre a lap egyik külmunkatársál küldte el. Az ily banketten hivatalos nyilatkozatok is történnek Nehogy azonbau nagy legyen a tudósítás, a szerkesztő figyelmeztette a munkatársat, hogy rövid tömör tudósítás! adjon. Az alkalmi tudósító a lap megjelenés előli néhány órával e^t a tudósítást küldte a szerkesztőnek : . Kate jól sikerült bankett volt, melyeit számosan felköszöntőt mondtak." A valóban rövid riporton jót mulatott a szerkesztő és nevetve malíciával mondta a tudósítónak:
— Kedves Barátom jól jegyezze meg. az ily tudósításnak legalább oly nagy helyet kell n lapban
elfoglalnia, mint amekkora a — baukett-jegy.

Kövessy színigazgatónak a szezon első két estéjén rossz volt a bevétele, vagyis kevés. A direktor uem esett kétségbe és mint a jó kereskedő végeladást hirdetett. Sót csakis ezt és ennek is az utolsó passzusát. A kereskedő ezt szokta hirdetui: .Az üzlet berendezés is eladó". Kövessy azt hirdette .Az aréna olcsón eladó." Mi értjük és méltányoljuk Kövessy igazgató félelmét. .A kivándorló" és a .Csókkirály" nem olyan közóuséget érdemelt volna. Csakhogy Kövessy elfeledte, hogy a kanizsai publikum mily uohezeii mozdul néh» Igy volt ez mos! is. A közönség most már élénken érdeklődik az előadások iránt Kp ezért most legye közzé a direktor hirdetését a helyi és pusti lapokban: .A nagykanizsai aréna nem eladó". Végre is uein akarjuk hogy széles e hazában Nagykanizsát kinevessék
Anonimuuz.
BIRTOK ELADÁS.
Zalamegyében, vasúti állomástól 8/4 órányira
185 hold birtok
60 drb. szarvasmarhára való istállóval, mag (árral. cselédlakkal. II szobás urilakkal kedvező fizetési feltételekkel
Bővebbet a
eladó.
Zalai Közlöny ségében.
szerkesztő
te,
Mérleghitelesittetós Mórlegjavitás Mórlegkászités.
A .MérleghilelesitéiriSI" azóló lói vény életbelépése alkalmával, van szerencsém a n. érd. közönségei érleli-tani, hogy műhelyemben mindenféle
mérleget,
u. m. kar»* (balancé, egyensúly) tizedes, százados, tolói, aulyoi (ikála) marha- és hídmérleg, valamint »aggon mérleg éa sulyok javítását gyoraan éa pontosan eazkoalom a iegjutánvowbb árak mellett. Hlndan márlecat uitthaljrambdl hitelesíttetve átállítok at, ugy a műhelyemben javitottakat la. A javítás végett hozzám be nem azállitható mérlegek javitáaára vidékre is elaírejiJii munkáaaimat küldöm.
A mérleg pontosságáért kezességet vállalok. Munkáaaim az ország pliArendd mérleggyárainak canportvazetdiböl vannak öuzeátlitva. A n. érd. kozónség megbízásait kérem.
Kohn Samu
épület-, mülakatoa, drótfonóffyároa 4a mérlagjavltó.
Nagykanizsa. Magyar-utca 3 szám.
HÍREK.
szép és pártolásra érdemes aktuális tervet a városi tanács ismert jóindulatába ajánljuk éa egyúttal felhívjuk eten ügyre a Stépitó Kgyesület figyelmét.
— Rendkívüli megyei közgyűlés. Zalavármegye törvényhatósági bizottsága junius 28-án d. 10 órakor rendkívüli közgyűlési tart, A tárgy, sorozatnak 7 pontja közül kiemeljük a megyés vasúti-bizottság javaslatát a Balatonparii vasaira felveendő kölcsön tárgyában A tárgysorozat előkészítése cél|ából az állandó választmány aznap délelőtt 9 órakor tart Ölést.
— Kisdedóvók vizsgája. Mert luki ezeknek is le kell számolniuk arról, hogy mit tanultak. Háuy verssel, énekkel terhelték meg a kis gyenge agyat. A legutóbbi gyűlésen a kisdedóvó bizottság-nak megállapították, hogy a vizsgák at egyes óvókban 22. 24. 26 és 27-én lesznek. Kgyben meg-állapíttatott, hogy az 1— V kerületi óvókban aug. ü-éig lesz vakáció, a VI —VII. kerületben, tekintve, hogy ott a földmives kisdedekre éppen a nyári hónapok felügyelete fontos, decemberben kap az óvónő szabadságot.
— Tűzoltói záró gyakorlatok A nagykanizsai öuk. tűzoltótestület tegnap d. u. tartotta a saját laktanyájának helyiségeiben évi záró gyakorlatát.
— Regálblzottaági illés. A városi ragál-bizottság tegnap gyűlést tartott Vécsey Zsigmond polgármester elnöklet« alatt. A lefolyt év regál lövödelmeit lezárták és megállapították a következő évre szóló átalány összegben való kiegyezési összegeket.
— Évzáró vizsgálat A kereskedő tanonciskola évzáró vizsgáját június 27-élt d. u. 9 órakor tartják ineg.
— Vitás szabályrendelet A pöcegödrök tisztítására vonatkozó városi szabályrendeletet a belügyminiszter nem hagyta jóvá. A szabad ipart képező e foglalkozási ágról most ujabban tesz Intézkedést a városi hatóság. Miudouesetre szükséges, hogy ezt az ügyet olykép intézze a város, hogy a kellő ellenőrzés a városnak lehetővé legyen téve, mert a város tisztasági ügye, kőzegészségi ügy, melyért bizonyos tekintetben a város felelős.
— Iparostanulóknak tilos a szervezkedés A kereskedelemügyi miniszter renduletet bocsátott ki a másodfokú iparhatóságokhoz, melyben elrendeli, hogy az iparos (kereskedő) tanoncoknak egyesületbe való belépése vagy egyesületek alakítása megtiltandó és a hatóság terüléten létező ily egyesületek feloszlatása iránt a szükséges intézkedéseket tegye meg. A szülői hatalom és az ípartörvény értelmében munkaadók házi fegyelme alatt álló kiskorú tanoncokra at egyesülési és gyüloketési jog ugyanis nem vonatkoztatható. Másrészt az sem engedhető meg, hogy szerződéses lauoncviszonybau levő kiskorú egyének a munkaviszonyokat tárgyaló gyűlésezésekben részt vegyenek; mely gyülekezések tüjfakrau kocsmai helyiségekben, szeszes italok élvezete melleit tartatnak. .
— Deák Ferenc tanulmányi öaatöndlj A Zalamegyei Hivatalos Lap legutóbbi száma közli a fentebbi ösztöndíjra vonatkozó pályázati hirdetést. Az ösztöndíj 28130 K kamataiból áll és csak egy zalarn«gy«í illetőségű, stegéuysorsu, jó előmeuetelü, jó viseletű főiskolai (budapesti és kolozsvári tudomány egyetemek, József múe yetem és hazai jogakadémiák) tanulónak adományothaló. Pályázati határidő l.iOf). jul. 8 l-e. A kérvények, az illető főiskolai hatóság ut|án Zalamegye törvényhatóságához Zalaegerszegre küldendők.
— Kalapos nők a színházban. A következő sorokát kaptuk: .Tekiutetes Szerkesztőségi Kövessy direktor n saját és a kereskedő közönség erdekében életbe léptette — nagyon belyoseu — a negyed kilenckor kezdődő előadást. Ha tuár a reformoknál tartunk, hát ne álljunk meg félúton. Reformáljuk, küszöböljük ki ama resst szokását a hölgyek egy részének, kik fellett kalappal illünk a földszinten. Sajnos az egyik előadáson én is egy ilyen kalapos hölgy mögé kerültem, nem is láttam mi (örtéut a színpadon. Intézkedést kérünk. Kgy s z i n li á z I á t og a t ó."
— Tanulmányi kirándulás a Magaatátrába.
A keszthelyi róni. kath. főgimnázium 28 tanulója Uönt\'i Kde, Lakatos Vince d., Lukács István, Mohai Laios, l\'ap László dr. és Vargha István fógímti tanárok vetélésé alatt tanulmányi kirándulást lesz a magas Tálrába. A diákok szombatou indultak el.
— Személyi hir. Vécsey Zsigmond polgármester julius 1-én kezdi ntpg I hétre terjedő szabadságát mely idó alatt helyettesítésével Lengyel Lajos főjegyző bízatott meg
— Jótékonyság Kgy trieszti tekintélye» kereskedő, ki iskoláit Nagykanizsán végezte, felelős szerkesztőnknek 40 (negyven) koronát bocsátott rendelkezésére, hogy azl két teljesen árva tanulóuak adja. Az izr. elemi iskola két 4. osztályos növendéke kapta meg. — Kgy helybeli nagykereskedő 4 drb. 10 koronás aranyat adott ál az izr. elemi isk. igazgatójának ösztöndíjul Két II. osztályos és két IV. osztályos részesült belőle egyenlően. A nemes emberbarátok fogadják az árvák, it szegények listáját és az iskola köszönetét adakozásukért
— Parkírozzák a Kossuth Lajos teret.
A hir cime nem megtörtént dolgot regisztrál, mint inkább egy olvasónk óhaját akarja tolmácsolni. A tometó-ut kövezése alkalmából olvasónk arra hivta fel figyelmünket, mennyire helyes leuue, lia a Kossuth Laios térnek tűzoltó laktanya és városi kórház kö. zötti részét, mely tnosl uem valami szép, parkíroznák A kövezési munkálatokkal egyidejűleg most úgyis földmuukálatok lesznek « téren. Kzl inár ugy lehetne rendezni, hogy egy olt létesítendő park céljainak megfeleljen. A lér nyáron valóságos por-lészek, mely nem méltó környéke a város egyik közegészségügyi intézményének, a városi közkórháznak. Maga a terv sok költséget uem igéuyul Kgy kevés fa van már ott, hisz a tér közepén vannak a Milleneumi emlékTák Még néhány fa egy kis pázsit és egy-két ut létesítés,» csekély összeget k\'váu. A
JUNIU8 21.
ZALAI K 0 Z L\'ö N Y
— Daravár fürdőről Írják. Kitűnő gyógyhatású vas- és iszapfürdőink használatára naponta számos és előkelő vendég érkezik. A bérlő mindent elkövet, hogy a fürdőt a mai kor szellemére emelje, a lakások njonnsn bútorozva, levegő és nap-fürdők a juliusi-erdő magaslatán létesítve, melyek egészségi szempontból kitűnőek, fts igy fürdőnk bátran felveszi a versenyt bármely más elsőrendű iszap-fürdővel.
— Rendőrkapitányok villái veszélyben. Halatonkereszturon két rendőrkapitányunknak van villája: Deák Péter főkapitánynak és Bay György kapitánynak, a bűnügyi - osztály vezetőjének. Nemrégiben Bay György villájába törtek be Kereszturon, most pedig Deák főkapitány villáját látogatták meg a betörők. Az ottani csendőrség buzgón nyomozza n keresztúri betöróvilág hőseit, kik ily előszeretettel keresik fel a rendőrkapitány! nyaralókat.
— ítélet. Febr. (i án történt. Mig Mesteri Ferenc postatiszt a szanatóriumi pikoikeu időzött, betörtek lakásába és különféle ékszert és pénzt vittek el. A rendőrség a tetteseket osakhantsr kinyomozta éi most Ítélkezett feletlök a bíróság. Hogyai Viktort 6 hónapi. Tanoenbarger Lajost 4, Torma Lászlót 2 hónapi börtönre ítélték.
— Lefülelt alplsták. Rendőrségünk fáradhatatlanul üldözi a hatnia kártyásokat, azért inkább vidékre mennek veudégazereplésre Legutóbb ia Balatonszentgyörgy re ment Tóth János, Ekker József é* Bárdos Károly ismert sipísták. Itt azonban nem akadt a horogra senki, visszautaztak hát a kedves Kanizsára, de olyan kupéba szálltak, hol csupa naiv parasztokra akadtak Bárdos azonnal dobálni kezdte a babás kártyát, két társa pedig különböző helyről hozzá mentek, játszani kezdtek és nyerlek. Krre a parasztok is szerencsét próbáltak, de bár eleintén egyszer kétszer nyertek, a három jómadár csakhamar kifosztotta az egész társaságot. Récsén a derék sipislák leszálltak és gyslogsterrol ballagtak haza. Itt már jeleutést tett két paraszt, kiknek egyikétői 80, a másiktól 44 koronái nyertek el. A reudőrség azonnal intézkedett elfogatAsuk iránt és most biztos helyen van a három jé cimbora.
— Sierencsétlenség atc őrházban A Bagola és Récse közötti 72. sz. őrháznál Oseke István őr felesége, inig férje a pályán dolgozott, mosással foglalatoskodott. Mikor egy vonat jött Budapest felől, uz asszony abbahagyta a mosást és kiállt, hogy a vonalnak jelzést adjon, mert erre az őr távollétében kötelezvo vau. Kis két éves Kerl fia a konyhaajtóbau álldogált. Mikor azonban a vonat távoztával visszaérkezett rémülve látta, hogy kis fia a mosó katlan ajtajánál egy lángban áll A gyermek még aznap belehalt égési sebeibe.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
KÖZGAZDASÁG.
Leszállítják a betétkamatlábat.
A Zalai Közlöny legutóbbi számában ily cimmel megjelent közlemény élénk érdeklődést keltett. Közleményünk arról szólt, hogy s nagykanizsai pénzintézetek a jelenlegi magas betétkamatlábat I • fogják szállitaní. Nem mint befejezett tényt közöltük, csak mint tervet és felsoroltuk amaz okokat is, melyek a leszállítást indokolják. Ezen ügyben beavatott helyről a következő információt kaptuk:
„A Zalai Közlöny nagyon helyesen rámutatott arra, hogy a jelenlegi négy és fél százalékos betétkamatláb valósággal teher a nagykanizsai pénzintézeteken. Az intézeteket fiudapestról, Wienból, Grazból elárasztják 3\'/,—4*/. váltóvisszleszámitolási ajánlattal. vagyis az intézetek sokkal olcsóbban szerezhetnek pénzt, mint a betevóktól. A városban beszélnek arról, hogy e tárgyban a helyi intézetek értekezletet is tartottak. A tárgyalások eredménye nem került napvilágra, de nem hiszem, hogy gazdasági okokkal indokolni tudnák a jelenlegi magas betét-kamatlábat. Sokkal kisebb pénzintézetek, mint a nagykanizsaiak, kevesebb kamatot adnak betét után. Az a vélemény, mintha as intézetek vezetói az Osztrák Magyar Bank kamatleszállításától tennék fúggóvé határozatukat a jelenlegi helyzet figyelmen kivül hagyásából származhatott. At Osztrák Magyar Bank kamatlába nem mindig fejezi ki a pénzviszonyokat. mint például jelenleg a hivatalos 4 százalékkal szemben 8\'/,—8\'/« százalékkal kínálnak pénzt. Ezzel osak jelezni akarom, hogy ezúttal épen a nem hivataloB kamatláb indokolja a leszállítást.
Külónben annak illusztrálására, mennyire nem fedi a mai viszonyokat a nagykanizsai intézetek botétkamatlába, álljon e néhány példa, mely ha kombinált is, de megtörténhet. Vidéki intézetek 47,-ot fizetnek betét után és feles pénzüket a nagykanizsai intézeteknél helyezik el. A fél százalók betétkamatláb különbözet a vidéki intézet nyeresége. Vidéki intézetek 3\'/« vagy bankkamat-< lábon vi88zleszámitolnak és 4 \'/> 7,-ra helyetik el pénzüket Nagykanizsán. Egy fél ssáialék tiszta nyereségük. Nagykanizsai pénzintézet fizet betéte után 4\'/,\'/,-ot és ha feles pénze van Budapesten 3 7i7«-ot kap. Veszteségük a tóke kamatadóval együtt 1 \'/»*/•• Valaki vásárol hitelbe 4\'/« magyar koronajáradékot, fizet tartozása után esetleg 4\'/« százalékot. Az igy nyert pénzt elhelyezi Nagykanizsán, bol |\'/,7«-ot jövedelmez pénze. Vagyis kölcsönbe vett pénzen \'/«•/. nyereségre tesz szert. De már azért sem jndokoltjelenlega magas betétkamatláb, mert az intézetek a kihelyezések után alaosony kamattételt kénytelenek alkalmazni.\'
Eddig van az érdekes nyilatkozat, melyből ugyan nem tűnik ki, hogy megtörténik-e a leszállítás, de megadja valószínűségét.
* Virrasst a saerelem. Kt is ama darabok közé tartozik, melyek cimükbeu sokkal többet adnak, mint amennyit a szövegűk. Csütörtök este került előadásra az arénában szépeu lelt ház előtt. A közönség jól mulatott a darab bohóságain, de azért mint a darab, mint pedig az előadás darabossága érezhető volt. Thury pár, 8zőke Sándor, Tóth Ilona, pompásan játszottak. Jók volt még Niozkyué.
* Kamellás hölgy. Pénteken a Kaineliáa hölgy ment fél lielyáraEkal jó előadásban.
* A jókedvű paraszt, mely Theater an der Wlennek szenzációs kasszadarabja ogészon megtöltötte a nyári sziuházat. Ez operett törül metszett sváb, melyuek dialektusa és falusi élete lázba ejtheti a bécsi közönséget és megérthetjük, hogy SOO-szor adták, aminthogy a Jáuos vitéz volt állandóan mflsorou a magyar színpadukon. De a magyar, ha mindjárt a baranyai sváb faluba helyezik is a szinteret, nem érti és nem érzi ezt az idegen életet. Vasárnap is elég telt ház elölt látszották, inert Parlagi művészi egyénisége, kedve« |átéka, ritmikus mozdulatai, kacagó hangja egymaga is életet öut a darabba. Pintér, Szilágyi, \\ Szőke Sáudor, Bercik Margit, Hunt! és Hajagoá járultak hozzá az esi sikeréhez.
* Uj aréna Kaposvárott. A kaposvári városi lóinéruök legközelebb javaslatot terjeszt be a városi közgyűlésnek ogy uj aréna felépítésére. Az arénát 40—110 ezer korouáért fog|ák építeni.
* A szombathelyi arénáról, mely nem-I regibeu nyilt meg, a szíuészegyesület igazgatósága
rendkívül dicséretesen emlékezik meg a miniszteriuiu-i hoz tett jeleutésébon. Az áldozatkész igazgatót Nádassyl, a miniszter jóindulatába ajáulja.
*A magyar újságírás szenzációja I A Nap a magyar közönség legkedvesebb lapja. A 48-as eszmény és a magyar nemzeti törekvések egyetlen hó és kérlelhetetlen szószólója. Főszerkesztő: Braun Sáudor. Felelős szerkesztő : Hacsak Géza. Naponkint 125.000 példány. Egy szám 2 krajcár. A Nap előfizetési ára: Egy évre 10 K.. félévre 8 K., negyedévre 4 K„ egy hónapra 1,K. 40 fillér.
* Fidibusz! A legkitűnőbb magyar élclap. Páratlan népszerűség. Remek szöveg, pompás képek Mesésen olcsó. Kgy szám ára ti krajcár. A Fidibusz előfizetési ára: Egész évre ti K, félévre 3 K, negyedévre ) K. 51) lillér, egy hópapra 50 lillér. Mutatványszámokat küld a kiadóhivatal: Budapest, Rökk Szilárd-utca !).
Tisztasága 30.000 koronával szavatoltatik.
A konyhában 6$ házban
aaiadmt, ami acjrUtaUbaa aaoafcaM la Ma» ilihaK), aaakla
schicht zaryassiappanávtl
Uaatttnmk. B uappaa iTtli.d.k.n it folytatott b.tiatö 4a lalkltam.rataa tannlminyoaiuiak «r.dminy«. Mo*é.r.j. r.ndklTtÜJ, aaavatolt tluta 4a aaant mlnd.n kiroi k.r.rlkvS, Gond Bélkai kaaanilbatd tahit mlnd.n tlaatlUal eélra, mif ott la, bol kéaOnaéfaa aaappaa \'»tmondja a Holcil.tot >MZ kilOaOa foadeáai< aaBk.é««lLUk.
□□□□□□□□□□□□a
03
A Bó,- ts Lllhlon-unnlmú
a
Salvator-forrás
kltílnó alkarral haaanáltatik vetebajoknál, a húgyhólyag hán-talmalnál 4> köazvénynél,.czukor-bctegségnél.aa emésztési it léleg-zésfazervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
taaaaatai! Maajaa aai.iitktKI
Valjai.a tinta!
í.f».il< 4trth>itntkmikUMltm MII •
Stmpi l.ipjea* Alírní.Worré, MMilvll ■ Buttmrf\'t, I\' HuM/rmlrrtri j _ _
Szerkesztői üzenetek.
Apái Budapest Kívánságának őszinte sajnálatunkra — nincs módunkban olegel tenni. Az ilyet elvi okok miatt nem teljesítik.
Színházlátogató Panaszát közöltük, jó barát Küldje be cikkét, Itt |ó, szívesen közöljük.
A Muraszombat—alsólendval h. ó. vasút
ügyében az érdekeltség gyűlést tartott Batthyány Zsigmond orsz. képviselő elnöklésével. A gyűlésen megállapították a vasútvonal nyomjelzését.
A távirat feladás telefonon. A kereskedelemügyi miniszter rendeletet adott ki, melynek értelmében ezentúl láviró hivatalok telefonon más mint magyar nyelvű táviratot nem fogadhatnak el. A rendelet az itteni kereskedelmi köröket is érinti, mert Nagykanizsán is többen vannak, kik saját távbeszélő állomásukról moudbatják be távirataikat.
r
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIUS ji.
A franola koametlka diadalai
Ha tökéletes, = szépidoma kebelre _
akar szert tenni, használja az
— Elixír LüVftlkrl, =
Vr^-) »mely ktlaAléff e legjobb és legbiilosahb siépilőuer Késsiti I>avaller Párlabu; egy üveg ár* S koron«. Kapható gyógyuertáiakban, drogáriákben, illataiertárakban vegy utánvétel LáVlllir-depotban, WUn, X., Karelplata S.
miérté > ive*
ü
Ha fáradt, ha laxad
keze, ha izzad a lába, ugy csak
SICCOGENT
használjon. Az izzadtság következtében föllépő kellemetlen bflst megszűnteti, a járást megkönnyíti.
HT i doboz 30 fillér. "JPV
Vegyipari laboratórium
DETSINYI FRIGYES
Budapest, V., Marokkói-utoa 2 s/ám.
Nagykanizsán kapható-Oeltoh és Oraef drogériájában
Csongery-utoa.
5» p.M«j>SwW[jV,,ÍM«Jat*
_ ___eejeSó^táreSevet\' Miániráaon ia»Víí> m.
v««uTi..eoeT»..r»uiaw h tkífon\' AllomAi .Kk^o^tiH, <e*» ~- »§• I>«vf*»r»a. * kánteaaa
utolérhetetlen hatású iiom- éa izületi reuma, ilületl bántalmak éa gyulladások vagy aontlttréaek okolta bénulások, csus, neuratgla, mini iaohiaa alb. női bajok, bőr- ea titkos betegségek, krónikus veaebántalmek, hótyaghurul, golyva, rhichltil, férndyacraale, mint ólom, higany alb. mérgeiéeek ellen. Ivókúra: torok-, garat-, mell-, lildí-. gyomor I és bélbajok, aranyeres bántalmaknál atb. Villamos gyógymód, rauaage, gyógyintézetek éa szállodák minden kényelemmel. Újonnan épíill fürdőiaálloda gyonyoiu lakosztályok-kal, pomi ás fekvéaeel és a legmodernebb berendelésekkel, kitűnő (Urdőkkel es épületben, líd, villámvilágiláa, elegáne olvasótermek, étterem, kávéhál atb. Népfürdők, I hidegviigyógykurák luhanyokkal éa Kne^praódeaeerel Előlegee megrendelésre kükön j kocsik kaphatók a ftirdókeielőeégtól. I\'osla, lávirda, telefon. Fúrdőorvoa ür. J. Matkovica.
Prospektust Ingyen é* bérmentve küld a
FÖRDÖKBÍELŐSÉa.
Gyógyfürdő GLEICHENBERG s^«™*.
Klimatikus gydgyl^Iy. Nyári QdQlöhely.
■ • 11 , 1 légzőszervek mindennemű kalarussaí, kiütések, bórkeniény-
VjryOgyjaV3.lia.lOK : kedések toborkulózis (csak kezdő stádiumban vagy rneg-
^ - állapodott, nem torjedő, régi), tüdőtágulás, nehéz légiéa,
ailcriosklerote. (üdőbillentyühlbák, skrofulose, hólyaghurulok, cauz és reumallzmus, női bajok, Ideg-
báutalinak, lábbadotó betegeknek.
Trljes gyógyeszközök mindennemű kórtQnetekre Világhírű gyógyforrások.
Idény: május 16-től szeptember 30-ig.
Prospektusokat küld és felvilágosításokkal szolgál a fttrdőlgazf atóság.
1MB
Szlavóniában, a Oel 1 vjs-jt ,i|lom.tr.a
VASAS- ÉS ISXAPHÖrOaaASQK S4*-S0\' o.
HIRDESSEN
A ZALAI KÖZLÖNY-BEK.
Szliács acelfürdo,
EgyedM lauiert vaaköforráa, |tii>i aaénaav natHaaai tartalommal. aaaaiBMB
Izmi sálat IS-til izipttabír 30-álg.
Felülmúlhatatlan tár*TS|áaiaé|. sápkar. ail kálik. kát|irlll-
éi lállkijlk. kéillál ellen, átsienvedett betegség és erős munkásság után. luidőorvos.
Dr. 1IOIE1 A L AD A a, hlv. Mrdtforvoa.
ÜUlál Bécsből U óra, ¿alakról Odeibegten ál 5 óra, délről Budapesten át »tinién 8 óra. Iillánra iiiitk.i. latraiaazak minden nagyobb vasúti állomáson vannak kifuggesitve. ki- i mentő felviláguuláit és prospektust, utalás, valamint lakás kedvezményről (e> elő- cs utóaieionban) atb. ad a
Fttrdölgamgatóaáff Sslláaaon (Zólyommegye.)
Kies vidék remek park, nagy erdő. Uárváuy-, porcelfáu-és tUkOifürdóii, láplllnlók. Paugó gyógykezelés es hiileg-vizkura lég- és uapl\'ilrdók szabadban való fekvés ás liizó-kura. kiváló gyógyerridméuyek valameuuyi uói liainál, vérszegénységnél, csuzuál, kftszvénynél valamint idegláj-dalinaknál, külőuöseu ischlaanál. Mérsékelt árak. Prospektussal szívesen szolgál a flirdölfaaratóaá*.
HIRDETÉS.
HIRDETMENY.
A nagykanizsai magy. kir pénzüityórseg elszállásolására ¡1 nagyobb. I kivbb szobából, 3 konyhából, fttház és kis pince, esetleg kis kertből álló lakást megfelelő bér mellett a királyi kincstár
azonnal bérbe venné.
írásbeli, vagy szóbeli ajánlat a helybeli pénzügyőri főbiztosnál, esotleg a pénzügyőri szakaszon meglehető.
* Bdovár-Kőrösmegye Vei. Grgyo ■í vátz nevű községében
junius hó 25-én
11 11 K y n z n I* á m u
Ló és Szarvasmarha
VÁSÁR
lesz, amelyre felhívjuk az érdekeltek figyelmét
Popara, polgármester.

legjobban szerkezteit. teljoaen
AK T független nagy napilapot járatni 1 * 1 óhajt, fiaaaac elö---r T ~
AZ yjsÁ£jm
Előfizetési Arak : ^ Az Újság ter-Egy évre . . K 28 — \' jedelme
Félévre . . . Negyed évre Egy hónapra
a8—3a—36 oldal. Vasárnap és On-7-— nep- napokon 60— 3.40 I too oldal .:— \'
Megrendelési cim:
AZ UJ8ÁG
kiadóhivatala
Budapest VII. kerület. Rákócxi ut S4-lk szám
Jól jegyezd niegJ esak
Ottamáa-
cigaretta-papi rl, vauv hüvelyt hozz ás ne engedd niagadhasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Nyomatott a laptulajdouos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagylranimit.
NAGYKANIZSA, 1909. JUNIU8 24. 48-IK ¿VTOLYAM 60. SZÁM.
08ÚTÖBTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
■•■Jalialk hétfőn él ciltlrtlkia dalban.
tlflfli*tá*l árak: Kgáo ávra 10 koron*. félívro 6 koron*, n«gy.dá»i. 9 koron* 60 flll. - Egy** aaám ár* 10 flll.
KUuorkoutS: Kel«l<5. azukcutö :
Dr Villányi Hearllá. Kerté*« Jémf.
A kereskedők záróideje.
Talán senki se rabja annyira foglalkozásának, mint a kereskedő, aki közvetlenül a fogyasztókkal van érintkezésben. Nemcsak bogy finomnak, udvariasnak, bizonyos tekintetben műveltnek, szolgálatra késznek kell lennie, de megköveteli tőle a társadalom is, bogy a kereskedő ott legyen minden humánus, kulturális mozgalomban még pedig neiuosak mint szemlélő, banem mint adakozó és együttmAködó.
De maga a kereskedő is szinte telhetetlen munkájában önmagával és alkalmazottaival szemben. Ezért igyekszik üzletét minél előbb hozzáférhetővé lenni a közönségnek és szívós makacssággal igyekszik kihúzni a munkaidőt ameddig caak lehet. Náluuk például este 8 óráig.
Ez a rengeteg hosszú idó nincs hasznára a kereskedőnek, a boltosnak és nincs rá szüksége a közönségnek. Mert a fogyasztást nem fokozzák a kinyitott boltok. Senki sem azért megy az üzletbe, mert már, vagy még nyitva van, hanem, mert valamely irányú szükségletet kell fedeznie. Ezt pedig akkor is meg tenné, ha az üzlet nem esti 8 óráig, hanem mondjuk osak 6-ig volna nyitva. És ha esetleg egyik nap már nem volna a beszerzésre ideje, biztosan megteszi a következőn és pedig ugyanannál a kereskedőnél. akihez bizalma, szokása, vagy egyéb ok vozetni szokta.
De meg a publikum ez irányban szoktatható is. Amint tudja, hogy a postára csak bizonyos ideig mehet, ugy alkalmazkodik a boltok kiszolgálásának idejéhez is: és napi szükségleteit idejekorán fedezni fogja akkor, amikor a kereskedő rendelkezésére áll.
Ezért bizonyos irigységgel nézik a kereskedelmi alkalmazottak, mikor d u. 6 órakor az iparosok felszabadulnak testi munkájok alól, hogy a nap hátralevő idejét tetszés szerint tölthessék, mig a boltosok osak 8 órakor válnak szabadokká. Azt az ellenvetést nem fogadjuk el. hogy az iparos munkája terhesebb. Minden munkát súlyossá tesz a folytonosság és a hosszú munkaidő.
De amint kimutattuk, nincs szükség a boltok nyitvatartásának idejét gummiszerüen nyújtani. De arra meg igenis szfXksége van az alkalmazottaknak, hogy néhanapján ók is emberi voltukra emelkedhessenek, hogy
KImU* : a McrkMitlaé«.
Izirknztliíi éi klaiéhlvatal láíor-itea 7.
_Hlr<UUt*k dljaaabta
családjukkal is együtt lehessenek naponkint, bogy a társas együttélés nyújtotta szellemi élvezetekből szintén kivehesse részét.
Eklatáns példa a helybeli szinésztársa-ság. mely éppen erre való tekintetből 7,9-kor kezdi előadásait. Pedig hát ez édes keveset használ, mert a kereskedő, ki akkorra a színházban akar lenni, hogy lehet 8-ig üzletben, hogy vacsorálhat és hogy érhet az előadás kezdetére a színházba.
Nem a színháznak akarunk ezzel reklámot osinálni. hanem embertársainkon akarunk segíteni, akiket annyira leláncol foglalkozásuk. hogy nélkülözniük kell a családot és a szórakozást miatta. Hogy egész élelök emberhez nem való folytonos eszmélés nélküli munkában foly le
Felvetjük azért azt a kérdést, nem volna-e lehető, ha egyelőre osak a nyári hónapokban esti 7 órakor zárnák a kereskedők üzleteikot. Ha erre aláirásBzerüen kötelezik magukat a főnökök kivétel nélkül, kellemesebbé tennék önmaguknak, alkalmazottaiknak a nyarat; egészségi állapotukra osak jó hatással volna, anyagi kárt pedig nem szenvedne egyik fél se.
A divatos vizsgarendszer.
A közönség a vizsgák szigora elleu nyilatkozik. Van-e joga a közönségnek a vizsgák módja ellen vagy mellett nyilatkozni ? K/t a jogot uem lehet tőle teljesen elvitatni, mert végűi mégis csak a közönség gyermekeiről van szó. Osak ineg kell tartania a helyes formákat; nem az intézetet kell oioznia a bajokért, hauem az iskolai elöljárókat, kinek egyes egyedül vau inódjábau a közönség által nehezményezett bajokat orvosolni Vájjon szükség van-« vizsgára, erre a kipuhatolása mátok elölt, miután a tanár egész éven át foglalkozott a gondozására bízott növendékkel ? Hát erre bizony szükség niacs, mert az iskolai hatóságnak módjában van ellenőrizni a tanár működését, a nagyközönség ítéletére pedig a vizsga eredménye nein bízható, mert a közönség nagyon is bajlaudó a jó eredményt uzeriut minősíteni, amilyen folyékonyau tudja a jelölt leckéjét felmoudaui A vizsgák tehát részben feleslegesek, részben csak a közöuség megtévesztésére szolgálnak.
A vizsga sikerének kudvezólien elbírálása a tanár részérói, vagy magyarán• mondva a buktatás még éppeuséggel népszerűtlen intézkedés, melyért a vizsgázó tanárt teszik felelőssé és legritkábban a
jelöltet. A sok kímsgyarázás a közoktatásügyi, ipari vagy kereskedelmi tanács és s nagyközönség réméről még uem vezetett egyöntetűségre, az ellentét iskola és élet közt még miudíg tulnagy és minthogy a gyakorlati élet nem közeledhetik az iskolához, az iskolának kell közelednie az élethez. A tanügyi törvények és szabályrendeletek revíziójára tehát égető szükségünk van és miután s tanügyi cél elérését nem épen csak vizsgákkal lehet kieszközölni, m«g kell kísérelni azt a módot, mely vizsgák nélkül célhoz vezet. Végül a közönségnek vizaga nélkOl is nyajt-hat az iskola valamit: minden évben szép záró ünnepélyeket. V.
Wéber Károly meghalt.
\' A bírói karnak halottja van. Wéber Károly kir. táblai bíró, a nagykanizsai törvényszék bírája, uébáuy heti szenvedés utáu f. hó 32-én elbuuyt. A délceg életerős és teljesen egészségesnek látszó férflt néhány héttel ezelőtt szélütés érte, melynek még az erős szervezet sem volt képes elleutálui és kedden reggel végzetesre fordult a beteg állapota.
Szigetvárról származott ide Nagykauizsára még akkor mikor a magyar törvénykezés ifjúkorát élte, 187ő-ben miut jegyző kezdte meg ra&ködését a nagykanizsai törvényszéknél éa azóta szüntelen tagja volt ennek a törvényszéknek, az egyetlen bíró, aki abból az időből származik, és Nagykanizsán megmaradt. Sokáig vizsgálóbíró volt, majd kir. táblai bírói rangot nyert és mint rangidósebb biró az elnököt helyettesitette bűnügyi tárgyalásokon.
Okossággal párosult szakértelemmel gyakorolta hivatását; nem volt meg benne a vörös talár vakbuzgóságból egy vouás sem, inert vizsgálatftOzbeu nem a bűnöst, banem az igazságot, a való tényállást kereste
Uirótársai meleg kartársi szeretettel veszik körül ravatalát és a család fájdalmában osztozkodik sok jó barát és a közönség is.
Wéber Károly haláláról kűlöu gyászjelentést áttolt ki a Nagykanizsai Társaskör. A nagykanizsai kir. törvényszék, ügyészség és járásbíróság tagjai együttes gyászlapot bocsátottak ki.
A család a következő gyászjelentést adta ki: Özv. Wéber Károlyné szül. Helus Teréz mint neje, özv. liegyessy Autalué szül. Wéber Karolina és Wéber Mária mint nővérei, ugy a maguk mint a többi rokonok nevében fájdalomtelt szívvel jelentik, hogy felejthetetlen jó férje illetve ttvérűk Wéber Károly kir. itélö táblai biró, nagykanizsai kir. törvényszéki biró, a nagykanizsai Társaskör elnöke f. hó 22-én reggel 9 órakor hosszas szenvedés után boldog liázasságáuak ltt-ik évében, 69 éves korábau
a
ZALAI KftZLÖNT
JUNIOS 24.
elhűnyt. A drága halott hall teteme f. hó 94-én délután fi órakor fog a Deák-tér 10. az halottas házban a róm. kath. hitvallás szertartásai szerint be: ;enteltetni és t helybeli sírkertben Örök nyugalomra tétetni. At engesztelő szent mise-áldozat f. hó 26-én délelőtt 10 érakor fog a Szent Ferencren-diek helybeli plébánia templomában a Mindenhatónak bemutattatoi. Kelt Nagykanizsán 1909. június 22-én. Áldás és béke poraira!
„világot mozgató" kartonra nyomott szó:
Elfoglalva.
Alapíttatott:
1841.
Hésiféiiytike és tartalékok ooa K. 85 milliö.
A PESTI MAGYAB KBRBSKBDELMI BANK
nagykanizsai fiókja
a közeledő nyári évad alkalmával az utazó közönség figyelmébe ajánlja
tűzkár és betöréses lopás ellen hiztositott
SAFE-DEPOSIT
rekeszeit (a bérlő saját zára alatt), melyek értékpapírok, betétkönyvek, biztosítási kötvények, ékszerek, arany- és ezüstnemüek. valamint fontosabb okmányok megőrzése felette alkalmasak.
A rekeszek egész évre, kívánatra azonban oaakla a nyári hónapokra - igen jutányos kőlcsöndíj mellett — bérelhetők
A bankfiók HITELLEVELEKET állit ki a bel- és külföld majdnem minden jelentékenyebb városára és fürdőhelyére, miáltal nevezetesen a külföldre utazó egyrészt megóvatik a pénzváltás körül felmerülő árfolyamveszteségektől, másrészt nem kénytelen nagy pénzkészlettel utazgatni, mert a hitellevél alapján az egyes tartózkodási helyeken mindig csak annyi pénzt fog felvenni, mint a mennyire tényleg szüksége van.
A bankfiók elad és bevált mindennemű külföldi pénzértéket és elfogad
pénzbetéteket
takarékpénztári könyvecskékre, avagy folyó számlán megállapodás «érinti legméltá nyosabb feltételek és módozatok mellett Pénztári órák : d. e. \'/39—12,d u \'/s3—4 \'K Telefon: 20 szám
A kávésok és vendéglősök szívesen látják a törzsasztal „intézményének\' fejlődését. A kávés ugy gondolkodik, hogy az előkelőség kötelez, ami ez esetben gyakori megjelenést jelent. A vidéken ugy burjánzik a törzsasztal, mint Pesten mozik ós a kabarék. Bárhova nézünk és megyünk, moziba, — akarom mondani — törzsasztalba botlunk.
Azt szokták mondani a társadalom tagolt. Nos a társadalom tagoltsága Kis Miska a vidéki törzsasztalok különböző fajaihoz mérten.
Nézzük végig kávéházainkat és vendéglőinket, számtalan jogoimen látunk ott ily asztaltársaságot. A jogoimok felsorolása felesleges, hisz a kisvárosi életben annyira ismertek az egyes törzsasztalok, hogy egy jelző alkalmazásával már felismerhotők. Tény az. hogy egyes törzsasztaloknak nagyon jó nevük vau. Mondhatnánk ; valamikor a tehetség, később az emberek vagyona, jelenleg a törzsasztal határozza meg az emberek boldogulását. Manapság már azt mondják az illetőre, ha nem boldogul az életben :
— Szegény ember, rosszul választotta a — törzsasztalát.
Innen van az, hogy a népszerű vidéki törzsasztalok felé valóságos népvándorlás van. Miért nem. mikor ettől függ a karriér I Gyurícs Belizár ur elhamarkodott kijelentéséért a sajtótól megérdemelt leckében részesült. Kár. hogy ezen kijelentést tette, mert, ha más szavakban adott volna kífoje-zést a törzsasztalok ellen érzett ellenszenvének, ugy tapsban kellett volna részesítenünk.
Mi ugy látjuk. Gyurícs Belizár ur helyesen megfigyelte a vidéki viszonyokat. Itten mindenkinek a/, ajka csöpög a demokratikus érzelemtől, de mindenki azonnal arisztokrata, ha egy idegen közeledik — a törzsasztalhoz
Szerencsére a törzsasztalok nem okoznak kárt a társadalomnak. Osak egy fajtája veszélyes: a kártyatörzsasztal, különösen ha ferm^és makaó folyik körülötte. Nem régi bon este tj órakor csíptek tneg egy ilyen törzsasztalt.
Általában mondhatjuk : Éljenek a törzsasztalok I Figyelő
Megtiltott kártyázás.
Le az alsóssal.
a főkapitány ur a kávéház előtti kártyázást meg|j|. totta. A vendégek kOlönöseu a fiskális ezt a meglepetésszerű rendelkezést csak tréfának vélte és kérte a rendőrség írásbeli végzését.
A társaság csodálkozására néhány perc múlva elő is került az időközben • rendőrségtől áthozott Írásbeli tilalom.
Igy szűnt meg a Korona előtti ártatlan alsóspárti, nagy Örömére a makaónak és ferblinek, melyek, mint a rossz nyelvek inoudják, vígan élik világukat a (Ostös kártyaszobákban.
tljia ■ lirhll él aakai I
HÍREK.
A törzsasztal.
Gyurícs Belizár zalaegerszegi esetében 1— melyet védeni nem, hanem csak támadni rehet — a lapok érdemetlen mellőzésben lószesitették a törzsasztalt. Ez nagy igazságtalanság. mert a törzsasztalnak nemcsak kalaegorszegen, hanem minden magyar és Qiönöson vidéki magyar városban jelentós szerepe van a társas éleiben. Az osak Németországban és Ausztriában látható, hogy a vendéglőkben és kávéházakban egy szegényebb és egy gazdagabb ember egy asztalnál ül. Nálunk mindenki külön asztalt akar Két ember legalább is törzsasztalra reflektál, melyen forgalmasabb napokon ott díszlik a
A fókapitsny ur a Korona ponyva telepe alatti kártyázást betiltotta, bizlonsan azért, mert a kártyázás különösen az „alsós" erkölcstelen. De ha az „alsós* erkölcstelen szórakozás, akkor se klubba, se kávéházba nem való. Ha pedig az „alsós" mégse volna erkölcstelen dolog, hantim csak csendháborítás, hát tudnánk mí egyéb csendháboritási eseteket felsorolni, melyek eddig tekintetes városi rendőrség éber figyelmét kikerülték. Ha pedig az adott okok a betiltásra hogy a kibicek akadályozzák a forgalmat, hát a kártyázók gondoskodjanak arról, hogy ne lugyeuek kibicei. A tilalom a kártyázók körében nagy kon-slernációt okozott és élénk vila tárgyát képezte, meri a kártyázás e kávéház terraszáu már évek óta folyik a reudörség szemeláttára, de az intézkedés cso Iá-latosképpen csak most csapott le a mitsem sejtő vendégek közé.
A főkapitány rendelete a következő eset kapcsán került tegnap délután uyilváuoságra :
Két szini direktor, meg egy fiskális kértek a fópincértől kártyát, hogy az előtte való napi szórakozásukat folytassák. Nagy volt a meglepetésük, mikor a hüledező fópiucér ud.ariasau ludlukra adta. lugy
— Személyi hir. Báró Vínzor Antal lovassági tábornok az ö hadtest parancsnoka ma este 8 óra 30 perckor Kanizsára érkezik a hadtest vezérkari főnök, egy vezérkari tiszt és a személyi segédtiszt kíséretében. Lakása a Koronában lesz. Holnap szemlét tart a cs. és kir. 48. gyalogezred 2 lászlóalja felett. Az őrség e napon zászlóval, diszbeu vonul fel. A tiszti őrség parancsnoka Világi László hadnagy.
— Plébánost kinevezés Keatetich Jenő gróf, Csáktornyái kegyúr a belicai plébáuosi állásra Vadla Tamás szeleucési káplánt nevezte ki.
— Újságírók Keszthelyen. A Vidéki Hírlapírók Országos Szövetsége értesítette Keszthely vároaát, hogy 190 szövetségi tag és «0 családtag érkezik 28-án Keszthelyre, ahol Péter és Pál uapját is eltöltik. A keszthelyiek erősen készülnek a fogadtatásra és a vendégek szórakoztatására.
— Készül a Kazincy-utca. Már emiitettük, hogy a Kazincy-utca aszfaltozása ellen való felebbe-zóket a belügyminiszter elutasította Most arról adhatunk hírt, hogy végre ennyi huzavoua után a jövő héten megkezdik az utca részleges aszfaltozását.
— A Délzalai Takarékpénztárral egye sült Öusegélyzó Szövetkezet hivatalos helyisége f. évi junius 98-tól kezdve az 1. udvarban lobblelól a földszintre lesz áthelyezve
— Békességesen elintézett sztrájk A
zalaegerszegi iparfelügyelőség hivatalos felszólítást intézett a helybeli városi hatósághoz, hogy értesítse Őt a Gultmanu kádár ipartelepén lefolyt "sztrájkról, melyről a fővárosi központi statisztikai hivatal utján értesült. A sztrájk a mult héten egy csekély .ftfíc -reucia folytán ütött ki a munkások közölt, ameityiben özek bizonyos fát selejtesnek miuősitettek, mely után nagyobb munkabér jár a szokottnál; bár a munkaadó kimutatta, hogy első osztályú faanyag az. A munkások belátták tévedésőket és a kezdetben nagyobb perceutoyi felemelés helyett egy csekély houilikációval megelégedve, 2 uap múlva minden külső befolyástól menten munkába álltak.
— A táviratok feladása telefonon Lapunk hétfői számában emlitést tettünk arról a miniszteri rendeletről, mely eltilt|a az idegeu nyelvű táviratok telefouon való feladását. Kz az iutézkedés Nagykanizsát is érintette. Azonban teguap fordulat állt be ez ügyben, amennyiben hivatalos helyről
i kijelentették, hogy a rendeletet csak a kisebb helye-I ken léptetik életbe, bol nincs minden előfizetőnek külön telefonvonala. Kzek szerint a rendelet nem vonatkozik Nagykanizsára
— Ujitás a Déli vasúti állomáson Praktikus nagy táblázatot láluuk néhány nap óta a helybeli Déli Vasút perrouján. Az érkező és induló vonatok száma és ideje vau rajta óriási betűkkel felróva ugy, hogy a laikus is könnyen eligazodhatik rajta Tekintve, hogy a csengetések, vonatfhtyülések megszűntek, nagyon hasznos intézkedést látunk ebben az egyszerű útbaigazításban.
— Uj biztosítási vezérügynökség. A Gresham életbiztosító társaság városunkban egy több megyére szóló hatáskörrel felruházott vezér-flgynökseget létesített és ezen képviseletének vezetésére Schertz Richárdot a biztosítás terén évek ho«szu sora óta működő szakavatott kereskedőt nyerte meg. A tiresbaiu vezérügynökség irodája Fölír, Rosonberg és Wellisch féle házban.
— Ovodavizsga Kanizsán. Nem Mucsáu, mert ott bizonyára a falu legszebb, legegéazségesebb termét bocsátiák a kisdedek rendelkezésére. Hanem Kanizsán a Petófi-uti óvó egy kis alacsony fülledt levegőjű szoba ahol 40—:*>() gyermek van összezsúfolva. A tegnap megtartott évzáró vizsgálatra Kövesdi Boér OuszUvné alezredesué és Nítli Norbert pléhá nos helyettes voltak kikűldve. A kisdedek vezetésével, gondozásával tneg is voltak elégedve, de pana szukát beírták a vendégkönyvbe. Az óvóuónek egy
J0NTÜ8 24.
ZALAI KÖZLÖNY
8
vágya vin. egj szerény vágy», hogy ha majd a Rozgonyi-ntcaí Iskola felépíti, helyezték oda at óvót Pedig az la mindennek inkább való, csak iskolának nem. l>e még talán börtönuek sem. Hogy fogai mnnk legyen annak at óvói „lerem*-nek a nagyságáról megemlítjük, hogy nemcsak mi nem tudtunk leülni a vizsgálaton, de a kiküldött úriasszony is az ajtóban állva hallgatta végig at űgyeaun vetetett vizsgálatot.
— Szent zarándokok. Sok mindenre jó a vallás; még arra is, hogy csalást kövessenek el szent nevében. A kiskomáromi csendőrség az ormándi pusztán csavargásban találta Kováca Baltyán Mari és özv. Dömölörfi Jánosné nagykaniziai asszonyokat. Mindenik egy-egy zarándok-kereszttel és óriási olvaaóval díszelegtek. Huzamos idó óta caavarognak már. Bejárták Erdélyt is. Szeutképeket árulgatnak és kéregetnek at Odvötiló steut nevében. Hogy uem ment rosszul at Delet, mutat|a at a 828 K-ás takarékkönyv, melyet náluk találtak. Pedig at egyik nem is papista, hanem lutheráuus, de azért a szén1 kereszt és olvasót nagyon jól megtűrte vallásos nyakában. Mindkettő rovott multu és mert ütletsterü-leg foglalkoztak a képeladással és félrevetették a hivő embereket, az illetékes szolgabiróság elé fognak állíttatni.
— A balatonberéyi Armuth-telep tneg nyitása junius 27-én lesz. A nagykanizsai közönség szívesen keresi fel etl a modern fürdő nagyszállódéi, mert a telep tulajdonosa minden újítást megtesz vendégei kényelmére. Az Armuth-telep szobáira már eddig is sok előjegyzés van, ami á telep nagy uépsterOségét mutatja A vasárnapi meguyitásra bizonyára sokan vándorolnak át Nagykanizsáról.
— Katonai léghajó a Balaton felett. A Balaton közepe felett a napokban egy katonai léghajó vonult át, a. moly Kaposuilakou szállt le. A léghajót Bécsben eresztették fel. A katonatisztek elbeszélték, hogy 10 perc alatt lebegtek át a tó fölött. Tapolca fölött lüot) méter magasságban vonultak el. Elragadtatással beszéltek arról a fenséges képről, mely különösön a zalai partokkal, feledhetleu benyomást tett rájuk. A mindenütt kendőiket és kalap-laikat lengető magyarországiak is kellemesen lepték meg őkot s már szinte hiányzott, hogy a Balaton felett erről le kelleti moudauiok.
— A fénykép-szakértő A Leszámítoló és Pénzváltó barcsi raktárainak egyik tisztviselője pünkösdkor Nagykanizsán volt liz éves találkozón. A találkozóra egybegyűlitek a tanárokkal együtt lefényképeztették magukat. A tisztviselő a hét elején kapta meg a fényképet, mely a hivatalbeli kartársak között kézról-kézre járt, inig végre eljutott a hank hűséges szolgájához, ki mőértó szemekkel csodálta a fénykép kivitelét s ebbeli véleményét ily formában kockát-talta meg: .Én ugyan a ra|ta lövő urakat nem ismerem, de átért mondhatom nagyszerűen el vannak Illáival
— A vöröshaju grófnőt elcsípték. A közelmúltban egy elegánsan öltözött vörösliaju hölgy kereste fel Nagykanizsa előkelő kereskedőit és hivatalfónökeit, mindenütt Ráday komtesznek mutatkozva be A Petőfi-ház javára a „Petőfi könyvtár" eiinű sorozatos könyvkiadást árusította miut 6 mondta a hazafias űgy iránti tiszteletből, mint azt előkelő, barátnőivel megbestélte. A hölgy viselkedése egy kissé gyanús volt ugyan, de senki sem tett itt feljelentést, mert ilyesmivel senki sem szeret foglalkozni. A budapesti rendőrség is tudomást szerzett az utazónó működéséről és a megejtett nyomozás alapján a budapesti rendőrség Biófokra kireudelt detektivje az álgrófuót letartóztatta.
— Nehéz Amerikába bejutni Az amerikai ,8zabadaág" ma érkezett számában olvassuk : Az t\'rdögszigeten, mint a hogy a bevándorlók találóan elnevezték Kllis Islandot. valóban ördögi állapotok kezdenek uralkodni. Mióta Watchorn elhagyta helyét és William Williams a bevándorlási biztos, sokkal jobban megrostálják az uj haza földjére érkezőket, uiiiit korábban. Hogy a bevándorlók mit várhatnak a jövőben, arra nézve jellemző a jelenlegi bevándorlási biztosnak következő nyilatkozata: .At én véleményem az. hogy mi igen sok olyan bevándorlót bocsátunk be az Egyesült Államokba, a kiknek műveltsége uagyou alacsouy fokon áll S ezek at emberek többnyire a nagyobb városokat özönlik el, ami
az amerikai városok fejlődésére bénitólag hat fin a törvény keretén belül mindent meg fogok tenni, hogy az alacsouy műveltségi fokon álló külföldiek bevándorlását a minimumra szállítsam le. Már a közel jövőben érteaíteui fogom a külföldi hajótársu-latokat. hogy milyen bevándorlóknak adjanak hajójegyet 8 milyenek számíthatnak az Egyesüli Államokba való bebocsátásra." William Williams, a ki Watchorn előtt volt bevándorlási biztos, stigoruságáról régen híres. A szombaton tilnak indult óceán hajó 76 bevándorlót vitt vissza a kiknek a bevándorlási hivatal uein engedte meg a partraszállási.
a-a
A Bór- éa Uthlon-tartalmil
Salvator-forrás
tttOoJ alkarral haaioíltatik vesebajoknál, a bdgyhölyag bán-talmalnál *» kötrvénynél.aciukor-batagaégnél, aa •méadéal c> lélegzési azervek hurutjainál.
Húgvhajté hatásúi
Vaaaaatat! Iltlm aaaailkalll
Taljaiaa tlaiUt Knpkmti élfáni/rilktrttíi Itfkktit *
<•.»»• ;.,. <. ,1 Halrml»rt,mli V4>UUt**l __ V KyJ.lrr,ir..t I - „_
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
_ »
* Hivatalnok urak Földes Imre színmüve ószinle. szép sikert aratott a nagykaniziai színkörben, kedden este tartották a darab bemutató előadását. A .Hivatalnok urak" sikerének titkát inkább az egyes alakok pompás .beállításában" kell keresnünk miut a színdarab felépítésében. A hivatalunk társadalom típusait vitte színpadra a stertó erős realit\\ mussal. Az alakok, a millió a mindennapi életből ellesvo; ezért van a darabuak közvetlen hatása azért irta a darab premiérje alkalmából egy előkelő színikritikus: Földes Imre e darabjával többet használt a tisztviselő társadalomnak, mint néhány száz vezéruikk és számos tisztviselő egyesület. Szép sikere volt a színműnek. l)e a színészeknek is nagy érdemük vau a sikerben. Klsó helyen említjük Kövessy direktori, ki szerepéi (Kotli raktárnok) mondhatnánk szeuzáoió számban menő mAvéaziességgel játszotta. A szenzáció jelzőt ueiu azért használjuk, iniutlia Kövessytól nem vártuuk volna ily alakítást. Mi már
tanúi voltunk Kövessy sok mesteri alakításának, de ez este legjavát adta tudásának. A második felvonásbeli nagy jelanet után, mikor Roth bácsit leleplezik, frenetikus taps jutalmazta Kövessy játékát. A darab sikerét erősen segítette Déry Béla Köveaayné, Haltai, Tóth Ilona. Jó volt még Lévay, 8tőke 8ándor alakítása erőltetett volt. g
* SzevUlai borbély. Roaaíni örökszép zenéjü vigoperája került tegnap este színre a vidéki atin-társulatok nívóját messze meghaladó előadásban. Stóló énekesek ének éa zenekar mind kitettek magokért. A kis számú közönség lelkesen tapsolta a főszereplőket kik euk voltak: Hunfi, Bercik Margit, Hajagos, Pintér, Stilágyi Károlyiné. At előadáa nagyobb kötönséget érdemelt volna.
* Az erdószleány At újonnan épitett Fővárosi Városligeti Stínbátban vasárnap mnUtták be .A« ordéatleány című operettet. At előadáa bennünket is érdekel, mert egyik főszerepben Tbury Elemér, a Kövessy színtársulat tagja lépett fel. A fővárosi sajtó nagy réste elismeréssel nyilatkozik Tbury játékáról, caak a Pesti Hírlap emlllí, kár hogy steropét nem igen tudta. Magáréi a darabról és zenéjéről nőin igen hitelgóeu nyilalkotuak. Bécsben 600 előadást ért meg a darab, amit attai magyaráznak, hogy ott magyar ellenes tendenciával adták elő. Egy dologban atonban egyértelmű a pesti sajtó: KOry Klára ismert művészetéről mindegyik lap dicsérettel emléketik meg, kiről joggal írják, hogy az ország első operette primadonnája. A pesti kritika utáu a darab aligha fog nálunk sikerl aralui.
* Sümegiek a színészekért. A sümegi
stiui egyesület, melynek 11» tagja van, motgalmat inditott, hogy Sümeget a székesfehérvári kerületbe kapcsolják. Festetich országos stioésteti felügyelő a kérelem pártolását megígért«.
* Tervpályázat vidéki színházra. A Magyar Építőművészek Szövetsége eszmei pályásatot hirdet egy vidéki városba való állandó sziuhát tervére. A színház minden oldalról atabadon állónak tervezendő. A színháznak tökéletesen tűzbiztos anyagból kell készülnie. A vasbeton, mint sterketeti auyag a tervezésnél első sorban veendő figyelembe, az összes nyers szerrezetok föltétlenül vaabatonból lervezendók. A színház építési költségei teljea berendezéssel és sziupadi felszereléssel együtt legfeljebb HOO.iiOO korouát tehetnek ki. Ez a követeléa at agéaa pályázat kiindulási poutja.
CSŐDTÖMEGELADÁS.
» .\'*
A komárvárosi ker. fogyasztási szövetkezet csődtömegének tulajdonát képező, a osódleltárban 1 —88(3 ós 338 —404 tszámok alatt felvett, 4140 korona 26 fillér becsértéket képviselő,
ÜZLET! ÁRUKBÓL ÉS BEREHDEZÉSBŐL
álló ingóságok.
Zárt Írásbeli ajánlati verseny utján a csőd választmány határozata alapján egy tömegben eladatnak.
Az ajánlatok folyó évi julius hó 8. napjának déli ia órájáig Dr. Lóké Emil csódválasztinányi elnök urnái Nagykanizsán adandók be.
Ajánlattevők tartoznak az ajánlat benyújtásával egyidejűleg óvadékul 414 koronát letenni, s akinek ajánlatát a csőd választmány elfogadta, tartozik az ingóságokat 8 napon belül készpénzfizetés mellett átvenni.
A csődtömeg az áruk minőségéért és mennyiségeért szavatosságot nem vállal.
DR. MIKLÓS DEZSŐ,
csődtömeggondnok.
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIU8 24.
LE DÉLICE
.tapapir
m
cigarettanüvely
mindenütt kapható.
KÖZGAZDASÁG.
Iparos tanulók kiállítása.
Vasárnap volt az iparos tanulóknak mukakiálli-tAsa a polg. Uk. rajztermében, a zalavármegyei iparostauitók közgyűlésével kapcsolatban. Kgész nap nagj számú mester, szülő és érdeklődő látogatta. A bór ipar, Weiser gyár és Merkúr gyár voltak legnagyobb mértékbou képviselve. Meg kell említenünk, bogy a kiállítás nem volt inenuyiaégileg oly fokon mint egyébkor. Iparosaink nem viseltetnek altul az érdeklődéssel a kiállítás iránt, amit elvárhatunk tólok.
A raizkiállitásban kitOut Auer Lajos asztalos tanuló (Torma Lajosnál), aki a minisztertől kitűzött 60 K-ás jutalmat nyert« el Misehon Kmil tanuló (Scbável Lajosnál) szintéu nagyobb jutalomban részesni. A lakatos inuukák közöl említést érdemül Országi) Kálmán műhelyében Mészáros Pál, Svegovics Lajos tanulŐK munkája. Feltűnést keltelt Kolm Samu lakaton műhelyében Farkas János I éves tanulónak munkája, aki Ó Felségének domborművű mellképél vörös rézből oly művésziesen készítette el, hogy mindenki bámulatát vívta ki. Ugyanitt műlakatosi dolgok készültek, melyek n műhely linóm ízléséről tanu8kodaak.
Jelentkezés a nagykanizsai husvlzsgáló tanfolyamra. A busvizsgálat reudezésérói szóló, reudelel ugy intézkedik, hogy minden kis és nagy község két év alatt lartozuak egy alkalmas egyént busvizsgálótil kiképeztem! ésalkalmazui Mindamellett eddig csak 17 község tett eleget ebbeli kötelességének. Uiasitia az alispáu ennélfogva a községeket, hogy a hátralevő 11 hónapban erről gondoskodjanak annál is inkább, mert a Nagykanizsán tartatni s/.okoti husvizagálói tanfolyamra egyszerre esak lti jelölt vehető fel, ami úgyis nehézséget okoz az Összes kiképzésekre.
A Öőzfürdo részvények. Az utóbbi időben egy bizonyos oldalról erősen vásárollak a nagykanizsai gőzfürdő részvényeket. A részvényeseknek 10—tő korona árt kínálnak, ami korántsem felel meg a részvény értékének, melyek a mérleg szeriut legalább is 4U—50 korona értékel képviselnek. Az igazság érdekében megjegyezzük, hogy ez a kereslet nem a vállalat igazgatósága körében mutatkozik.
Közraktár Zákányban A Csáktornyái Tárházak r. t. Zákányban tárhátat épit, mely valószínűleg rövid időn belül megkezdi működéaét.
Borvlzsgáió fináncok. Szomorú napok következnek ezután azokra a korcsmárosokra és vendéglősükre, akik a pincéjükben levő boraikat javítgatni szokták a nagyobb kelendőség okáért, A pénzügyminiszter ugyanis körrendvletileg utasította a közegeit és igv a zalaegerszegi péuzűgyigazg^tó.ságot is, hogy a borkereskedőknél, ilalméróknéi es termelőknél gyakorolt jövedéki szemlék alkalmával figyel-inűket borhamisítás ineggátlása céljából szükséges ellenőrzésre is terjesszék ki s ha kihágást észlelnek, arról az illetékes közigazgatási hatóságot haladéktalanul értesítsék.
Vásár áthelyezés. Kotor községben a f. hó \'J7-ére eső országos vásári \'28-án tartják meg.
Kielhauser-szappan magyar cégér alatt. A Szegedi magyar iparpártoló szövetség nagyarányú visszaélés nyomára jutott A vád léuyege kiviláglik a szövetségnek a kereskedelemügyi miniszterhez intézett következő följelentéséből: Minden kétséget kizárólag tudomásunkra jutott, hogy a hazai gyógyszerészek és gyógyárukereskedók tekíutélyes hányada olyau piperaszapanokat. illatszereket és hajporokat hoznak inint saját készitményű árukat forgalomba, melyeket saját nevllk feltűntetésével a kullóldou készíttetnek. Saját szemeinkkel győződtünk meg, hogy igeu sok ilyen .saját készitményű" áru a gráci Kielhauser-féle gyárban készül. Kz az osztrák cég a magyar szövegű csomagoló papirost is bekéri magyar vevőitől, hogy a nagy garral hirdetett árut már igy csomagolva szállítsa, sót állandó fémmintákat készíttet a rendülő uevével és a gyártmány magyar feliratával.
1
HIRDETÉS.
Belovár-Körösmegye Vei. ttrgyo-vátc nevü községében
junius hó 25-én
11 u k y n z n b ii m u
Ló ás Szarvasmarha
VÁSÁR
lesz, amelyre felhívjuk az érdekeltek I figyelmét
Papara, polgármester.
11» fáritdl, lin Izzad
a keze, ha izzad a lába. ugy csak szénsavas pezsgő
S/CCOGENT
használjon Az izzadtság következtében j föllépő kellemetlen bflxt megszünteti, a járást megkönnyíti.
1 doboz 30 Fillér. Vegyipari laboratórium DETSINYI FRIGYES
Budapest. V., Marokkói-utca 2 szám.
Nagykanizsán kapható: Geltoh éa Graef drogériájában
Osongery-utoa.
I
P
- tv »a,-. Védjegy: „II or« on jt\'
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pátiak.
»rigónak bizonyult hiti.iur, maty már évita ¡OKI\'ilih tiiil.lniui\'Hil n|iító mernek bliouyult kó.ivenynél, o.uinal «s m.ghkU-Itkaél, M6rx»í)lftJíuji|Min b».<ii»lva
FlgycInie/tet,1». Ki Un y hamisítványok miatt bevasárlakor óvatosak legyünk ás caak olyan nvegut fogadjunk «I, mely a „Horgony" vadyegygyel éa n Hlohter tégjogyiéaaul elU-ha van caomagolva. Ara üvegekben
tott do
K -.80, K 1.40 éa K 2 és úgyatilván mln-dan néjnrateiUrban kapható. — FSraktár: TVrBk iézi4f KYftgy.teréa.nóI, Budapt.L
iMutriin u .Ann oriuliita",
l\'ráRábaa, Kliaabethttnuiio fi Mindennapi szMkttldta.
EGT OKOS FEJ fr
MINDÍMKOR NSMNHLJ«
DIOip«
ÜTŐPORT
auóLDiHQÍ3Sr
ELADÁSI KELTEK : Feaealhofer JAiaaf, Oeltaoh éa Ortf. Koianfald Adolf IU1.
l»08 óta ioryriiluiultun.
• Berger-féle »
syősy-hdtrúny-szappnn,
-nMlukint4lT.il tltai ajánlva, Kartpa kfttbt illunalkan Man • ik-rrnt iikalmuuttk
ínlndemieuiU börkUtcgek
*>. WMrtHlii I talt ntkk.lr n4*n4r, «Mail lOUfto. ant. léii mhikím óim, lafT^M, UMrailM. Ut- « nakkliktopa tll.ii. A ll.r«.r-l.l. on.ii,...i,,..,. liriili.ua • la.ktlrtar< a.k 4M r.i M inm.fn ij,.l. • knr^-knmtomtan •Mlari ilo..u.af>
■neppaaMUI l<af«M«i «ÍM.....ilk. lillllt I.4rl>.l..n4(.ka«
rikwrM .lb.lm.it.lir • 4kir.in,«inpnnii inlrnll .
Berger-féle kiitniiiy-kéiiNKAppitn.
Mini í|.n,.M k.ui>iiTiup(n aa arabár >la.4atalaaaaa>4
.M.«i>iii.\'.ib, . »TMinfi.-Kii*k talam«nnTt t.lk.tw.t.\' aln.< Malbniln» bírU.,(llí monda m iara4uappaa .„,.,d.««»»4 bUM4l.nl .iniril 4111
Berger-féle gly eorin-ktítrány szappan
•4*1 llTWcli.-luUloaiiaal 4n Unom III.II.U Utal kl.414 l&r»i«t« •>«. kl Uni myámtn, ,,* tiMnailtallk. 44.4l.fc4 a, 1444
Berger-féle borax-szappan
kl«>4n.k. aapatlian. aaapl«. ml4aaaar aa M*.
bajok allas. Ara »InO.n lajaak 79 Hll«r hl ■laattaaaal aar/U B.,..rl41n ¿lui k.iim 4n n4ato nv «. HaU « Oa
•a)*!»*} \'
KHaaMv. _ ^ Htfibin ml III\' 4s
arany # ram m ai a párlal vllá|klál||M«M It«».
„tó .\'v&F^tír&av^ .tar*
1 in adatra.
K.pbató müUaa rrórrtirbaa to bannoU ailntnna. Nagyban i O. H«U a Oomp.. WUa L, Bionratr. a ■ niinrnrii.fi Ilnkt4r TSrSk Jan.nl gj4*}laaar-ttr,i. Huilnpnnt. Ulrlt, «.. Th.llm.J.r ». M na, XrlBrl. utca, .Ifulnar 4a HttiM Jr.fnt.1411, H.rn.«k.rr.|.
• n ir-iinppiQt 4. nnrai-tinpint g) _ H Itt Utható ndlafTM to
I «..mwyiiui S V Jk-JrCm.
Klrnlnjrkaa mlndnn kaJap atl. vnlamlui Ma. It/nmri.il. Saa.aa »ai a .ninin aila^a., fy..,li.rt4-rnlbia, továbbá a Jabb UraaiiarUkkaa 4a Illád
karoak«a«aekkM>.
II A magyar újságírás iziiziclél 1!
A NAP
A magyar közönig Itgkidn tikb lapja.
A 44-aa aaamáay áa a magyar namaatl törak-váaak agyatlan hü áa kárlalkataUan amóaaólója.
Kiiiiaikaa.tö : Felelői ixrkeulB
BRAUN SÁNDOR HACSAK SÉZA
Naponkínt 125.000 példány!
= Egy a cám: 2 krajcár. =
A Nap •ISflaatáal ára t II.- I II Iáin"\'" .
Elén iirs Fáiéira .
I.— I || Eff héaapra
4 - I 1.41 I
FIDIBUSZ
A legkitűnőbb magyar ilclap!
Páratlan nópsaerüségl Remek szöveg I Pompás képek I
Mesésen olcsó I
—- Egy azám: 6 krajcár
A Ftdlbuaa alőflaatásl ára:
Eliiz éin.....I - | II lt||«ááirs----I.M I
rálíirt.......3.- I || E|, kéaapra . . -.»• 1
Matatványasámokat küld a kiadóhivatal:
Mapesl VIII. Mt Szilárd utca 9.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
« • t-e
ITAfttVANIZSA, 1808. JUNIUS 28.
48-1* feVFOLYAM, 51. 8ZABL
hítf5.
ZALAI KÖZLÖNY
■•aJ«l«alk béliéi éi iiltlrtlbla lélbia.
(l6flieM«t ir«k: F.gin ÍvI« 10 koron«, félévi« A koron«, nffmiim í korona (0 flll. — Egy«« uám irt 10 flll.
rO«urk«iU8:
Kelolös »leiketnó:
Kiadja : a iicrkMaUiág.
Dr. vuu.yi Dearik. liarkaaitliéi éi klaééhiiatal láéir-atca 7.
II Hlrdatáaek dlj.r.bá. aitrlnt.
Csak HimcI volt.
Amerikának újra meg van a maga szenzáoiója. Ribár András Magyarországból vándorolt ki Amerikába; sok koplalás uián Gray városban, mely acélgyártásáról nevezetes, kapott munkát. A magyar kivándorlókat Hanoiknak (a Hungerynek, magyarnak oaufos rövidítése) hívják. Ez a Hunoi egy Oráy-i szalonban (korosmában) a minapi szombaton fölhajtott a garatra és énekszóval igyekezett haza.
A rendór megszólította.
— Lassabban. Nines Magyarországon. Itt ne daloljon.
Ribár vesztére kötekedett. A rendór pedig előrántotta revolverét és lelőtte Ribárt. Ribár szivén találva holtan borult az utoa kövezetére. Ugy kellett neki t Minek nótázott Amerikában a nóta ára: halál.
Ez eddig rendben volna.
De a gyilkos rendőrt a bíróság perbe fogta. Es most kezdődik a hadd el hadd. Ezek után átadjuk a szót a Pittsburgban megjelenő Szabadság cimü lapnak. íme ezt irja:
.Százával hajtják a gázos, ezer veszedelmet rejtő bányába a tudatlan, az idegen munkást és egy sem jön közölök vissza. Vájjon fellázad-e a közvélemény a kapzsi tömeggyilkosság hallatára ? Dehogy I Ki
törődik egy pár száz összeégett holttesttel. Gombház, hiszen osak bűneik voltak.
Ribár András is osak egy hunoi volt, hát agyonlőtte a rendór. Mit is csinálhatott volna egyebet egy közönséges hunoivul, aki elég vakmerő volt ós jókedvében elénekelte magát Gray utcáján.
Természetesen mindenki a rendőrnek adott igazat, mártírt akarlak belőle csinálni, a gyűlölet mártírját, aki csak a kötelességét teljesítette, amikor egy ártatlan emberbe háromszor belelőtt a revolverével.
A bíróság a rendőrt gyilkosság miatt vád alá helyezte. De Gray városának polgármestere égbekiáltó meglorlást követő igazságtalanságot lát a bíróság kötelességszerű eljárásában, mert hisz az agyonlőtt Ribár András nem ember volt, hanem csak hunoi.
És ezt Gray városának a polgármestere mondja.
Jól tette. Senki sem forrasztotta torkára a szót A sok millió bevándorló, akiknek pedig ez a köztársaság gazdagságát, hatalmát köszönheti, némán tűri a vakmerő arculcsapást. Tovább húzza az igát, tovább görnyed a járom alatt, yéróvel termékenyíti meg a földet, mert nincs más választása, mert élni akar."
Eddig a Szabadság. És már most vesz-Bzúk át a szót mi. Biztosra vesszük, hogy
a gyilkos rendór a .közvélemény nyomása alatt" ép bőrrel menekül. És a nótázó magyar halálát az Ur Isten igazságos keze bos/ulja meg. Nem hiányzik azonban a tanulság ebből a véres esetből. Szeretnők tudni, hogy mit szólnának hozzá, ha idehaza történt volna az esel. Hiszen nálunk Ib gyakorta megtörténik, hogy ebben a földi gondokkal terhes világban rágyújt a jókedv egy kis utcai nótára. De ki hallotta valaha, hogy egy kis rendre való figyelmeztetésen a sarki rendór tovább menjen, vagy a tovább kapcálkodót legföljebb ha bekísérik, mig a mámorát átalussza. De hogy osak lelójjék, mint a veszett kutyát, az osak Amerikában járja. .
És ezért a „szabad földért" vesződnek a magyarok. Százával iparkodnak ki és százával pusztulnak el. Mert az uj kivándorlók. ahogy a Szabadság megírja, százával | hajtják a gázos, ezer veszedelmet rejtő bányába a tudatlan, az idegen munkáBt. És ha aztán ott a lelkét ki nem leheli, ha tán egy kis nótára szottyanoa a kedve, akkor a sarki rendór lelövi, mint egy veszett kutyát.
A rendőrnek pedig, nehogy a hajszála is meggörbüljön. Hiszen csak Hunoi volt a megvetett, a nyomorult pária.
Hát őzért menjen ki a magyar ember Amerikába V
Mutamur.
i.
Javába nyílt az őszirózsa Mikor téged megösmerélek; Ait gondoltam: ba majd enyém lésai, Még egy királlyal sem cserélek !
S egy év alatt im összetörve A lelkem, a hitem, reményem .. . Az őszirózsa uj nyílásán Egy koldus sem cserélne vélem.
II.
A kOlsót, arai beune szép, llgy uiegsieretteiu egykoron! Érzem, hogy e szerelmemet Feledni soha sem fogom.
Bolondos hó szivem az 6 Augyalképével volt tele; Elromlott az a nap. melyon Nein találkozhattam vele ....
\'8 hogy a lelkét megösmerém Milyen sivár, értékleleu: Mélységes gyOlöle! tllze Vetett lobbot a lelkemen.
S minek tagadnám, táu az is A változó érzés jele, Hogy elromlik azon napom Melyeu találkozom vele.
Nagy Lajos.
Tamatés után.
Irta: 8ZÉ08EN JÓZSEF.
Szürke, ködös novemberi este nagy szomorúság lopódzott a hideg hónapos szobába. Eddig négyen dideregték át a hossiu ószi éjszakákat, most már csak hárman vannak. A negyediket a költót ina délután temették. Igeu fagyos hangulat. Dideregnek kétszeresen. Nem szólnak sokáig. Majd az egyik, hogy ép\' szoljon valamit, cigarettát sodor s beszélni kezd. A másik kettó csak hallgatja némán köny nélkül az asztalra könyökölve. Tulajdonképen mindannyian tudják, amit az egyik beszél, de azért Ügyelik lázasan, miutua most először hallanák:
— Tudjátok tegnap elölt este még élt. Csúf, ködös este volt akkor is. Kijött velem mégis, hiába kértem, nem maradt itthon. „Ne hagyj magam, olyan nehéz gondolataim jönnek, ha egyedül vagyok. Megyek inkább veled", l\'edig, hogy köhögött! Milyen fakó volt az arca. Alig állt alábán, mégis jött velem ki abba a csúf ködös estébe. — (Itt elhallgatott. A másik kettó, miutha kíváncsi lett volna a következendőkre, szinte egyszerre szólalt meg —):
— Es . . .?
— fis kijött velem az utcára, ahol ilyenkor^ igen sokau járnak. Mi mentünk együtt. Ó belém-fogódzott. Arról beszélt, hogy szeretue elutazni, valahova meleg helyre. Tán a Riviérára. Vagy valami napos falusi helyre. Csak melegre. Csak ezt a csúf nagyvárosi ködöt, hidegei szeretné itthagyni. fin mondottam néki, hogy ugy lesz: Riviérára megy. Napos, meleg helyre. — Igeu, ezt mondtam néki. Pedig tudtam, hogy hazugság az, amit mondok Mi szívesen adtunk volna, ugy-e (— a másik kettő mereven intett —) ami tőlünk telhetik, De mi az? Mi is csak tengődünk, ezerszer proletárok vagyunk, a betű proletárjai. .. (Valami elkeseredés villant meg a szemében aztáu folytatta.):
— Mondom biztattam szegéuyt. De ő maga sem hihetett benn valami nagyon. Láttam az arcán. Azon a fakó, barázdás arcon. — Amint igy mentünk a ködben egy márványpalota elé értünk. Vörös szőnyeg futott végig a lépcsőjén ö szegény megállt, visszatartott, belémfogódzoU a lépcsőnél. Különöa erős meleg tódult ki ebből a palotából. Talán ez tartotta fogva A palota ablakai mind villamfényesek. Nagy zenehangok, színes, buja keringók csapnak ki az utcára. Fogatok jönnek, fogatok elrobognak. Prémes asszonyok, urak szállnak ki. Bennt királyi mulatság lehetett. — Szegény csak állt ott nekitámaszkodva a hideg márványnak keserű arccal, könnyesen. Osak Lézte a csillogást, a fényt, a meleget. Én fáztam, fiiakartam menni, de ó tartott, a kezemet fogta Majd egysierre vad fény lobogott föl szemében. még miudig a kezemet fogta erősen s ezt moudta nekem rekedt, kiabáló hangon.-
— Nézd én a Riviérára akarok menn\' * ott benn aranyak csörömpölnek .. .
Különös fénye volt a szemének, megijedtem tőle. Könyörögtem néki:
— (iyere menjünk innen, kedves jó barátom. Gyere. De ó nem jölt. Éppen a lépcsőn lefelé jöttek urak, asszonyok örömtől melegen, pirosan. 8 ó eléjök ugrott. Nem bírtam visszatartani. Fölemelte az öklét, talán rá is ütött az egyikre. Kiabálás támadt jött a rendőr is. Nagy uehezen bírtam csak kiszabaditni a hazahozni. Egész uton sirt, didergett és tudjátok reggelre meghal It ...
A másik kettő hallgatott; csak arra szóra : meghalt, riad fö! mind a három. A tágas szobába igen hideg volt. flyorsan levetkőztek.
Az egyik megszólalt az ágyban :
fis azok, akiket megütött, talán verseit is olvasták.
A másik keserűen jegyezte meg :
— De a Riviérára is mehettek, ba uem is volt bajuk . .
ZALAI KÖZLÖNY
JÚNIUS 88.
A Zalai Közlöny tisztelt olvasóihoz!
1909. julius 1-én uj előfizetést nyitunk a Zalai Közlöny.e.
Újévtől kezdve hetenként kétszer jelentetjük meg lapunkat, anélkül, hogy előfizetési árainkat emeltük volna, mely maradt: Negyedévre .... korona 2 60
Félévre..... „ 5.—
Egész évre . . . „ 10 — A Zalai Közlöny olvasói szívesen fogadták ujitásunkat és reméljük, hogy az uj félévben is ismét többen lépnek előfizetőink sorába
Azokat a tisztelt olvasóinkat pedig, akiknek előfizetése junius 30-án lejár kérjük, méltóztassanak a megnyitásról idejekorán gondoskodni, hogy a lapot akadálytalanul küldhessük tovább.
A Zalai KSzlőny szerkesztősége és kiadóhivatala.
nem miudig . következetes Mikor például évekkel ezelőtt Hegedűs kiskanizsai kisgazda, képviselőjelölt plakátjait letépette a villamoszlopokról, akkor la oly indokolásról beszéltek ami épenséggel nem nyugtatta meg a .kedélyeket". Pedig moudliatta volna a rendőrség, hogy a plakátoknak a villamoszlopra való felragasztása köztisztasági szabályokba ütközik. Punktum. Ó azonban akkor is rémképeket látoUI és most is Kzekból pedig az a tanulság, hogy helyesebb dolog, ha már ezekbe nem ütköznek az emberek akkor „bivatvál" a rendőrség e „fajta nyegleségeket" (?) tilalmazni I
JEGYZETEK A HÉTRŐL. *
(A gyors rendári intézkedés. — Elénk nyomok az országban. — Nyomok a Koronába vezetnek. — Elítélve a fajgyűlölet, az alsós, a nyeglesség, a kibicek, vagyis tuti-fut\\. —)
Velüuk gyüllik meg a baja auuak. -ki ezentúl még valami rosszat mer mondani rendőrségünkre. Rdaig miudig panaszkodtak, hogy a rendőrség igy meg ugy uem veszi tudomásul a lapokban tett panaszokat. Éjjeli csendháborítás, sebes hajtás a kofák piaci garázdálkodásai, a csavargók és koldusok »zomtelenkedései stb. stb. évek óta. panasz tárgyai a helyi sajtiénak. Többé azonban nem igy lesz Kzeutul. ha valamely |ogos panasz merül tel a lapokban a rendőrség 48 órán belül intézkedik. Ha a tisztelt olvasó kételkednék line a bizonyíték : A „Zala" egyik olvasója kedden panaszt emelt a kávéházak előtt való kártyázás ellen és tud|ák kérem mi történt ? A rendór főkapitány ur szerdán betiltotta a kávéházak előtti kártyázást. Szokatlan ez a gyorsaság, de csak dicsérhető, mert\' oz valósággal rendszerváltozást jelent. A határozat helyességét nem vitatjuk, de már az indokolás megérdemli a vele való foglalkozást. A főkapitány ur indokolása Igy hangzik : „A kávéházak előtt a járdákra kirakott asztaloknál a kártyázást eltiltom, inert a város főutcáján, ahol a legnagyobb forgalom vau, a kávéházi veudégek kártyázása, eltekintve ezen rossz szokás Ízléstelenségétől, a nagyközönségben megbotránkozást kelt.
Tételes törvényeink és jogszabályaink uem tilalmaznak ugyan kifejezotten o fajta nyegleségeket, azonban tekintve amaz osztály és fajgyűlöletet, melyeknek élénk nyomait látjuk országszerte, mindazon cselekmények, melyek az alsóbb társadalmi osztályokban a felsőbb osztályok iránti ellenszenvet növelni hivatvák, államrendészeti szempontokból megakadályozau-dók. De közreudészeti tukiutelból sem euged-lietó meg, hogy at egész gyalogjárda a kártyatársaságok és ezek kibiceitől ellepve, ezeken a szabad közlekedés akadályoztassák."
Az indokolás tehát nem „tételes törvényekből és jogszabályokból" ered A kávéházi alsóspárii ellen országos szempoutokat „vonultat" fel a főkapitány. Körülnéz az országban és a fajgyűlölet élénk nyomait látja országszerte ... A „fajgyűlölet élénk nyomain" nyomozva a főkapitány ur eljut a Korona kávéház ponyvája alá. hol eszébe jutnak az „államrendészeti szempontok" és siet betiltaui az alsóst. Csak ugy keddről szerdára Van szíve és nem engedheti a fajgyűlöletet kitörni, mely már évok óla lappang Tudniillik évek óta játszanak már ott alsóst, veszélyeztetve az élénk nyomokat... a fajgyűlöletet . .. Vagy beszéljüuk az indokolásról komolyan. Akkor koiistn tálnuuk kell, hogy a fókapiláuy ur indokolásaíbai
BIRTOK ELADÁS. 1
Zalamegyében, vasúti állomástól 3/4
órányira
185 hold birtok
60 drb. szarvasmarhára való istállóval, magtárral, cselédlakkal, ti szobás urüakkal kedvező fizetési feltételekkel
eladó.
Bővebbet a Zalní Közlöny szerkesztőségében.
Mórleghitfilesittetes Mórlegjavitás Mérlegkészítés.
A .Mérleghitelesítésről" szóló tói vény életbelépése .lkaiméval, van szerencseni . n. érd. közönségei értesíteni, hogy műhelyemben mm.leniek\'
mérleget,
u. m. karos (halance, egyensúly) tizedes, századot, tolos, súlyos (skála) marha- és hídmérleg, valamint »aggon mérleg éa sulyok Javítását gyorsan és pontosan eazkozlóm u legjutánvosabb árak melleit Minden mérleget műhelyemből hitelesíttetve szállítok al, ug.v a műhelyemben javilotlakal ia. A javítás végeit hozzám be nem szállítható mérlegek javítására vidékre ia elsőrendű munkásaimat küldöm.
A mérleg pontosságáért kezességet vállalok. Munkásaim az ország el jő rendű mérleggyáralnak csoportvezetőiből vannak összeállítva. A n. érd. kózönaég megbízásait kérem.
Ko h n Sjirri u
épület-, mUtakatoa, űíótfonófyároa éa mórlegjavttó.
Nagykanizsa, Magyar-utca 3 szám.
mártva glorifikál. még megélhet, de pusztulnia kell, ha az igazságot meztelenül akarná feltálalni olvasóinak. Mert igazság csak egy van; ami a nagy fejűek-nek, uraknak tetszik. A többiért betörik az újságíró fe|ét De már akkor is óriási az érdeme a vidéki zsurnalisztikának, ha a szereplő egyéniség tudja, hogy van egy szem, mely mindent lát, fűi mely mindent ball és toll mely ba néhs nein is teljes valóságban, de mindent megír.
A vidéki .hírlapírók gyűlése ma Badacsony tetején tartatik. Őket bizonyára a romanticizmus, a hazafias érzelem az ősihez való ragaszkodás vezette fel a hegytetőre, de ml symbolumát látjuk a magasságban annak, hogy az újságíró mindent magas szeinpotból egyetemes érdekből tekint és hogy az újságíró magasból letekintő szeme sokkal nagyobb látókört betekint, mint az alacsony nyüzsgő tömeg. Zalavármegye legrégibb lapjának, a „Zalai Közlöuy"-uek szerkesztősége üdvözletét küldi a vidéki hírlapíró bajtársaknak.
— A főispán lemondása Gróf Batthyány Pál Zalamegye főispánja szombaton délután beadta lemondását. A lemondás hírét mindenfelé sajnálattal fodadlák.
— Áthelyezés. A vall. és kőzokt. miniszter áthelyezte Szakonyi Géza helybeli áll. polg. isk. rendes tanítót és Szakonyiné Kintner Koza áll. polg. isk rendes tanitóuőt eddigi minőségben az erzsébet-falvai áll. polg. iskolához és Szakonyi Gézát ideiglenesen megbízta az igazgatói teendők végzésével.
— Eljegyzés. Agh Kde a Nagykanizsai Takarékpénztár r. t. tisztviselője, lapunk munkatársa folyó hó Sli-án eljegyezte Fitos Imre, a nagykanizsai kerületi munkásbiztositó pénztár pénztárosának leányát, Fitos Közeikét, okleveles tanítónőt.
— Kirándulás. A Nagykauizsai magántisztviselők egyesülete az idén is megtartja szokásos nyári kirándulását Valószínűleg két inegyénkbeli város Tapolca és Sümeg meglátogatása lesz az idei programban. Tapolcán a iné\'-zbarlangok. Sümegen a Darnay muzeuin, Kisfaludy szobra, Ramasetter síremlék és az ottani nagyon érdekes bazaitbáuya megtekintését tervezik. Maga az útvonal szép képet nyúlt a kirándálóknak. Az estét Keszthelyen fogják tölteni. Ha tényleg megtartják e kivándorlást bizonyára sokan vesznek részt.
Gyászhír. Vince Kálmánné szül. Németh Anna tegnap tl. 11 életének (it. évében bosszú szenvedés után elhunyt. A megboldogultban a városházi Vince bácsi hitvesét gyászolja Vince Káímáu postatiszt pedig édesanyját. Temetése \'29-én d. u 6 órakor lesz a városházi palotából.
— Le az alsós-sal A főkapitánynak a „Korona" kávéház terasszán való kártyázást tilalmazó reudelete érdemén felül keltett meglepetést, uem azért, mivel a kártyázást az utcán eltiltotta, hanem indokolása miatt. Végül, hogy 8—10 ember elesik ozsonai élvezetétől és este nyáron nem kártyázhat, nem országos baj, sót egyáltalán nem baj. Kártyázni máshol is lehet. Osak a tilalom indokolása tetszik igen kevés embernek. Még olyan urak is kifogásolják az indokolást, akiknek nem szokásuk az utcáit való kártyázás. Azt mondja egyebek közt az iudo-kolás, hogy a nagyközönségben megbotránkozást kelt. Hát olyan puritán érzelmű közönséget uem ismerünk, mely a társas-kártyajátékot az erkölcsi törvéuyek és szokások oly nagymérvű megsértésének ! tartaná, hogy azon megbotráukozni kellene. Székes-
fejérvárolt, a püspöki városban, is a kávéházi terasz-szokou játszanak és ha uem is felel meg a jóizlés-uek a kártyázás e fajtája, megbotránkozásról még sem beszélt oll senki A rendelet még a fajgyűlöletet is a tilalommal megakadályozhatni véli. Valamely fajt jó vagv rossz tulajdonságai miatt szoktak meggyűlölni. Mióta azoubau faji jellegű a kártyázás Magyarországon ? Mióta jelentette ki erkölcsi botlásnak n szolid kártyázást a rendőrség erkölcsi kodein? Melyik fajt célozza a rendőrkapitány rendelete ? Milyeu emberek azok, a cigányok kivételével, kik faji tekintetben külömböziiek egymástól ? Ugy-látszik, hogy e rendelet indokolásának megfogalmazásánál Islócy Oyőző természettudományi műveiből merítette adatait a rendeletet kibocsátó főkapitány ur és még ebben a célzásban sem volt szerencsés, mert bizony a „Korona" kávéház terasszán már a Huba törzséből származó urak is kártyáztak, de ugylálszik, \' ez u ténykörülmény a főkapitány urnák Hekuba. mert külömbeu az egész iudokoláabau csak az utolsó mondatnak lehetett volna helye.
HÍREK.
Vidéki hírlapírók
A vidéki újságírás olyan miut az emberi test linóin liaíRzálcdéuyci. Majdnem észrevétlenek, de mindenütt ott vannak és ebben áll a reudkivűíi fontosságuk. A vidéki hirliipirás így szövi át társadalmunk minden rétegéi és bár maga a vidéki hirlapirás ma már olyan fokon vau, melyre büszkén tekinthet a magyar kultura, de a vidéki hírlapírók sorsit seliogysem áll arányban a teljesített munkával és szolgálattal. Nem akarunk arról lekicsinylő módról beszélni, mellyel az újságírókról általában beszélni szoktak különösen azokban a körökben, ahol kényei -metlen az újságíró mindent látó szeme, ahol a toll szúrása gyakran lekélyro talál és ahol az igazságot kibérelve látjuk csak szívesen. Arról sein akarunk most inodemlékeziii, hogy a vidéki hírlapíró tolla mikor a barázdákat veti papirosára folyton beleütközik a kisvárosi potentátokba, ezek sógnrságába, komaságáha, akik ugyan nagyon szeretnek a személyi hírek között díszelegni, do az újságírás igazmondásait fölösleges tényezőnek tartják. Ha ezeket necusokat respektálja a vidéki hírlapíró és tollát kenőcsbe
JUNIOS 28.
ZALAI KÖZLÖNY

— Katonazenekar ós tarka-eatély. Az
apró, szürke ólombetűk mesterei, a kultura csendes munkásai lépnek a nagyközönség elé. Szanatóriumuk javára f évi juliui 4-én > Polgári Egylet emeleti termében »¿sorral egybekötött zártkörű tarka-estélyi rendeznek. Az estély műsora a kiváló zenei produk-ciók sorozata lesz, amennyiben a rendezőségnek sikerült meguyerni a 69. gyalogezred színházi zenekarát és Neumark Ilonka zongoraművésznőt, akinek játékában uem egyszer volt alkalmunk gyönyörködni, úgyszintén a Fütóháxi Kézművesek Dalkörét és Szítár Paula kisasszonyt, akik énekszámokkal gazdagítják a műsort Belépődíjak : Páholy 8 korona, 1—II. sor 1-00 III—IV. sor 1-80, a többi sorok 1 korona. Földszinti állóhely 80 fillér, karzat 4u fillér. — A reudezóség mindent elkövetett, hogy az eslélyt élvezetessé tegye, a nagyközönség pedig bizonyosan méltáuyolui fogja az igyekezetet s tekintve s nemes eélt — már k btiiuáuizmus sxetjipontjából Is — érdeklődéssel jutalmazza nyomdászaink tarkaestélyét.
— Keszthely ünnepe. A Vidéki Hírlapírók Országos Szövetsége ma tartja kongresszusát Badacsony tetején. Kte 6 óra tájban Keszthelyre érkeznek. A keszthelylek uagy Onuepíességgel fogadják az elókeló társaságok
— Jóváhagyás. A kórházi bizottság, az egészségügyi bizottság ajánlata alapiáu Ney Hugó ötödéves szigorló orvost kórházi harraadorvossá választotta meg. E választást az alispán jóváhagyta és Ney Hugó állását már el is foglalta
— Ab erdő ós legelőügyl bizottság tegnap Hertelendi Béla elnöklete alatt Ölést tartott, melyen a jövő évi költségvetést állapitolták meg. Bevétet előirányzat 39670 K, kiadás 19862 K. A mutatkozó tiszta jövödelem I9S.-3 K. Tekintve, hogy a bevétel minimális összegben vau megállapítva és a valóságban jóval nagyobb összeget fog kitenni, szívesen konstatáljuk, hogy a városi jövedelem ez ága gyarapodást mutat.
— Neogrády képkiállítás Keszthelyen. Neogrády Antal, a hírneves fővárosi festő művész képkiállítást reudez Keszthelyen. A Kiállítás julius 7-éíg tart. A művész 62 drb. szebbnél szebb képet, állított kl. Neogrády a kiállítás belépődíjait garanciával a Balatoni Muzeumnak ajánlotta föl, akik érdeklődnek a komoly művészi események iránt, jói teszik, ha meglátogatják a keszthelyi képkiállítás!, a hol lelkűk felejthetetlen mű élvezetet talál.
— El az UBzálylyall Ezt hallani minduntalan, amióta uyilváuvaló lelt, hogy a por uemcsak a légzőszerveket izgatja, haueiu betegségeknek, kűlö-nöseu pedig a tuberkel-bacillusok átvitele utján, tüdőbetegségnek az okozója. A modern tudomány uagy súlyt helyez az ezeu betegség el leül óvintézkedésekre és első gorbau ajánlja a légzőszervek megvédését hurut elleu. mert csakis katarrhális gyuladáson képesek a bacillusok terjeszkedni, Semmi más szer sem liBMiiálhajó e oélr* jobban, mint s „Hiroliu-Kocbu", mely s köhögést csillapítja és a légzőszerveket a bacillusok káros hatása ellen megvédi. Kapható minden gyógyszertárban.
A Zalai Közlöny szerkesztőségét és kiadóhivatalát julius 1-én Deák-tér >1 sz alá helyezzük át. (Wajdita-féle könyvkereskedés.)
adni toraimnak, mely válasz a .Zala- című lap 138-ik számában megjelent .Kállay Kornélia vagy a tiszta erkölcsök diadala" eimO közleményre Abban a cikkben legméltatlansbb támadásuak vagyok kitéve, de oly flflkusan, hogy azért bírói utou magamnak elégtételt nem vehetek. Kérem tehát a t. Szerkesztő urat adjon alkaliust nekem, bogy kellőeq felelhessek a „műkritikusnak", ki ha már az éu rovásomra szemtelenkedik, tegye ezt ugy, hogy miatta felelősségre vonhassam.
Közleménye hemzseg s valótlanságoktól. Drámai szerepeket Hohasoin játszotam. Kii a mióta négy ávvul ezelőtt az Országos Színi Akadémiát elhagytam, miudig primadonna voltam, többek között a pesti Magyar Színháznál, bol Alexander Bernát, Porzsolt Kálmán és más hírneves emberek kritizálták játékomat és mondhatom niucs mit szégyeluem azokon a kriiikákon. Ennélfogva ily irodalmi műragaszkodá-sou megse kellene ütköznöm. Aki a cikket olvasta, az úgyis láthatta, hogy nem nekem, hanem a névtelen szerzőnek vaunak „pokoli ötletei". Boszu akar ez lenni, mert talán bár nagyon szeretett volua, még se tudott a „kövér Nellyke" közelébe férkőzni.
Csodálkozom, hogy ugyanaz a lap mely midőn Biharinál primadonna voltara egekig magasztalt, most helyet ad az ilyen támadásuak
Aini 8 „kövér Nellyke\' kövérségét illeti az hál\' Istennek csak előnyömre szolgált, különösen trikos szerepeimben, továbbá azt is biznuyítja, hogy uagyon búsulok a férfiak mellőzése miatt.
Ismer .azaz emlékszik még a kanizsai közönség is tudja, ba nem is vagyok vénuszi szépség, de olyan miudig vagyok, hogy a férfiakat meghódítsam, de sikereim céljából erre sxQkségein nincs. Nem mindenki helyezkedik arra ax álláspontra mint az illető „inűkritikus" ur, hngy sikereket csak férfi ismeretség utjáu lehet elérni.
Az egész cikkben csak annyi a valóság, hogy a lendvaí közönség csokrokkal és arauy lánccal tüntetett ki színi művészetem elismeréséül, továbbá hogy Konti Irma k. a. becsületsértésí perében tanúnak voltam megidézve a lendvaí járásbíróság elé. Van még sok miuden abban a cikkben mire uem érdemes kitérnem, mert a cikkíró óvalosau siklik tova a rágalmak között, vagyis bujkál. Miért irkál dodovai stílusban, miért nem mondja meg, bogy mit akar ? Arról lesz lauubizonyságot. hogy nemcsak szellemtelen, hauein gyáva is az illető „műkritikus".
Ezzel az ügyet magam részéről befejezetnek tekintem
Hálás köszönettel és tisztelettel vagyok Ilivé Tapolca, juuius hó
KÁLLAY KORNÉLIA.
részletekben szegény. Hunfi mintha nem lett volna disponálva. Holdvilághoz énekelt elegiájt majdnem hatástalanul hangzotl el. Ellenben Parligi énekszámai a kis szerencse malachoz, meg a szoknyáiról szólók óriási tetszést arattak. A hol más csak frivolitást tud kelteni, ott Parligi művészetével emelkedik ki, mozdulatai csupa ritmus, játéka csupa költészet. Pintér Imre mindig teljes alakítást nyújt, üjfslusy Bella (Margót anyó) megérdemelt tetszést aratott.
* Stern Izsák. A régi jó Stern Izsák c,
életkép telt házat szerzett. Az idejét multa darab-uak érdekességet kölcsönzött Kövesy igaxgató fellépte, akinek ilynemű zsanér alakításai szinte orstá-gos hírűek. Most is ő volt a közönség érdeklődésének középpontja. Minden szavát felfogta és értékelte a hálás publikum. Az est sikerében a társulat legjobb erői osztozkodtak.
* Oarmen. Egy héten két operai előadás. Csak Kanizsán lehetséges ex, hol annyi a klassikus zene mi velője és kedvelője, fia csak Kövesy társulata adhatja ezt, mely méltányolva közönségünk intelli-gentiáját. való zenei élvezetet nyújt. A Sevillai borbély meglehetősen ritka padsorok előtt adatott, de Carmen jól megtöltött«., a házat. Ha a zenekarból biáuyxauak is axok a különböző hangsxerek, melyek a nagyvárosi operai előadásoknak sxint, hajlékonyságot, finom intimitást kölcsónöxnek, mégis dicsérettel kell megemlékeznünk a zenekar precíz játékáréi. Carmennak romantikus tárgya elringató melódiája frappans módon érvényesült Parlagi Kornélia (Carmen) kristálytiszta énckébeu. Minden mozdulata arca, íxma, mosolya és könnnye dicséretea össxhangba került a zenével. Hunfi (DonJoxe) hajlékony hangjával, Pintér Imre (Kscamilló torcador) drámai erősségű énekevei uagy hatást érlek el. Bercik Margit (Micaela), Szőke Gizi, Ujfalusi Bolla (csempész leányok) osztozkodtak az est sikerében.
Vasárnap délután a Vén bakksncsos és fia a huszár, estve pedig János vitéz kerültek színre.
A közönség köréből.*
Kállay Kornélia nyilatkozata.
A kővetkező levelel kaptuk:
Mélyen tisztelt Szerkesztő ur! Nagyon szépeu kérem t. Szerkesztő urat, szíveskedjék lapjában helyet
* E rovatban készséggel közöljük a közönség köréből jövő felszólalásokat, a felelőség azonban a beküldőt terheli.
IRODALOM ÉS NBYISZEL
* A szerencse malao. Kanizsán először adatolt, de azért csak kis közönség hallgatta meg. Kövesy ujdouságai az idéu meglehetősen hidegen hagyják a közönséget. Nem az ő hibá|a, hanem a szerzőké, akik a szellem liiáuyát a frivolitsi szurrogátumával akarják pótolni. Dániel, Stiria nagyherceg c. (Szilágyi A.) férjhez akarja adui leányát Bébét (Parlagi Kornélia) Jeromos herceghez. A hercegnő az esküvő napján megszökik Stello gróffal (Hunfi Imre). Hogy a botrányt elkerüljék, Bibi virágárus leányt (Parlagi K ), aki a megszólamlásig hasonlít a hercegnőhöz (t. i. természetes leány a Dániel nagyhercegnek) eskettetik meg .Jeromos herceggel. A cseréből támadt félreértések töltik be a darabot, inig végre Bébé boldog lesz Stello gróffal Bibi pedig Passepviie kamarás (Hajagos K.) felesége lesz. A darab zenéje bár nem szűkölködik melódikus részletekben, de megkapó, kidomborodó karakterű
A Bór- és Llthlon-tartalmó
Salvator-
kttön« ilk.rr.l h»ináS«Sk vesebajoknál, a húgyhólyag bán-talmalnál t% köazvénynél, .czukor-betegaégnét,.« •méaztáal it léleg-zésl szervek hurutjainál.
Húgyhajtó hatásúi
VuataLi! Ituru ia4tilk.t*l
t.l|.n. iiIII.i
lúflutU JirJ*fUÍiri,iUii<iíi* "ft . Ufie.t ¿.W.rftrril VtiltUMl
- BuJtrul. V. HiuM/rmkr^l \' e IB
KÖZGAZDASÁG.
A kamara titkára nyugdíjba. Néhány
lap szt irta, hogy Kirchknopf Frigyes, a soproni kereskedelmi és iparkamara titkára nyugdíjba vonul. A Magyar Kereskedők Lapja a kamarától vett értesülés alapján tegnapi számában azt írja, hogy Kircbnopf lemondásáról szóló hir önkényes kombináción alapul és a valóságnak nem felel meg.
Tárházak versengése. Megírtuk, hogy s Csáktornyái Tárházak r. t. Zákánybau tárházak létesítését tervezi. Az erre vonatkozó engedélyt mintegy két hónappal ezelőtt szerezték meg, az építés azonban — mint velünk jó helyről közlik — csak azóta lett sürgős, amióta a Somogymegyei gazdasági
Tüdőbetegségek, hurutok, szamár-köhögés, skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár éa orvoa álul naponta ajánlva. Minthogy értéktelen utánzatokai is kínálnak, kérjen mindenkor
,,Hurhe" eredeti ciomagoUUi.
F. Hafaais-La Kache A. Ce. Basel (SHJc)
ZALAI K ö Z L*ö N Y
JDNIU8 18.
egyesület védnöksége alatt rnóködó Kaposvári tárházat egy külön részvénytársaság átvette. A kaposvári tárház nagy aparatassal indul ueki a gabona kampánynak, amitói ugy látszik tart a Csáktornyái tárházak éa eaórt igyekszik a kapoaiak sikerét egy aákányi aiapitáéaal ellensúlyozni. A tárházak ezen versengése a kereakedelem szempontjából üdvös, mert ea a két vállalat valósainRleg igyekezni fog .agymást lefőaui* az elóiékauy kiszolgálásban.
Szállítás a honvédség részére A m kir. székesfehérvári V. honvédkerBlet hadbittosaága 1909 évi szeptember 1-tól 1910 évi augttsitus 31-ig terjedő idóre szükséges zab. széna. alom. ágyszalmn, továbbá tQaifa éa kőszénre nyilvános versenytárgyalást hirdet, mely a következő helyeken éa időben tartatnak : Székesfehérvár részére : Székesfehérvár, jul. 8. Sopron éa Kőazeg részére: Sopronban, juliua 9. Pécs és Kaposvár részére: Pécsett, jolius 18., Keaathely részére Keszthelyen, július 21. Nagykanizsa éa Körmend réaxére: Nagykanizsa julius 14. Pápa és Zalaegerszeg részére. Pápa, julius 20. Részletes feltételek a hadbiztosságnál, az állomások honvédparancsuokságánál és a vármegyei gaadasági egyesületnél megtudhatók
A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesitó vizsgái Sopronban juliua hó 4. napján délelőtt 0 órakor a Sopron városi villany-telepen fognak megtartatui. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. kor. Iparfeltlgyelóség-hez küldendők. Szent-Uyörgy-utca 20.
I

TUaUai^uit S0.000
MkMéaiiul mint
Beható tanulmányozások
MM» »■> mindtn ria-Wa akár meleg vagy kiUf, kemény tut 1% — gyorsan éa eró-
Etabuik ; könnyen 1 aeeAvetbe, mag. gjrorea* oldja • •MonjH, anélkal,
ffiUTW
volna. SCHICHTaaar-TMH»W«M taljwan
litsl* 4« mant mará »n;«cokUl:évtla«.Uk
\' 1 «jQrenH i
kllVftliO
b41 «lóalliiva.
IluaniUU alud.a Uutltásl célra «•min-BMatbua
áta ¿cretilA min»*áa-bsn * ii\'kjum.im>>\'a¿«>ii-
aaolauáa mlnilan káa. tarláiban Htnté-k*ujr«D megtakarít
Idót, mánkat p4oat

• T~\' OiM-* \'tirt\'l
VAIUT<..PO»T*-.TAviaW- M TUirOM-n<á»< or t.v»«>* ««•*■••» aa • »«v\'»<-.a». ■ »«oiuaa
utolérhetetlen hatiau iaom. ás isUlatl rauma. iaUtati bántalmak éa gyulladiaok vaj» csonttörések okoaU bénutiaok, cau«, neuralgla, mint iachlaa atb. níl hajók, bór- ít tltkoi betegségek, krónlkua vcsehántalmak, hólyaghurut, golyva, rhachitla, fémdyscraaU, mint ólom, higany atb mérgezések ellen. Ivókúra: lorok-, garat-, mail-, tüdő-, gyomor H bélbajok, aranyéra» bántalmaknál atb. Villamos gyógymód, maaaage, gyógyintézetek és szállodák minden kenyaiammal. Újonnan áplilt fUrdóaxálloda gyóriyorü lakosalályok-kal, pomi\'áa fekvéssel áa a legmodernebb berendezésekkel, kitűnő lUrdőkkel aa épulet-| ben, lift, villamvilágiláa. elegáns olvaaélarmek, étterem, kávéház atb. NapíUrdók, hidegvlagyógykurák zuhanyokkal éa Kne\'pmódaaerrel F.lólegaa msgrendsléare külön kocáik kaphatók a fllrdAkexalőeégtól. Posta, távírda, lelefon. KUrdóorvoa I)r. i. Matkovlca. Prospektust ingyen és bérmentve küld a FÜADÓKEXBLÓeÉO.
Gpgymidő GLBICHfiNBBRG w«™**
Klimatikua gyógyhely. Nyári fldolflhely
• || . 1 légzőszervek mindennemű kalarussai, kiütések, bőrke mény-UyOgyjaValiatOK : kelések, tuberkulózis (csak kozdó Htáditimbau vagy roeg-
--- állapodott, nem terjedő, régi), tüdőtágulás, nehéz légzéa,
aiterioskleroze, tüdőbillentyühibák, skrofulose, hólyaghurntok. osuz és reumatizmus, női bajok, ideg-
báutalmak, lábbadozó betegeknek.
Teljes gyógyeszközök mindennemű kórtünetekre VilághirU gyógyforrások. Idény: május 16-től szeptember 30-lg.
Prospektusokat küld és lelvilágositásokkal szolgál * fHrdSlf»Ifstólá|,
\\mti\\
i
& kiadóhivatal,
- é^
it.
Wajilits kiiiiyvkcmskfdfs
Deák tér —
¡és minden bel-és külföldi hirdetési iroda.
liMMiliií
Szlavóniában, a Délivasut jllornas.i
vasas- ás issAPHÖroaaáaOK s4\'-se*
0.
Kies vidék, remek park, nagy ordő. Márvány-, porcellán-é» tükörfÖrdők, láplürdók. Fangó gyógykezelés és hideg-vizkura. lég- és tiapfürdók szabadban való fekvés és bizó-■■■■S kúra. Kiváló gyógy eredmények valamennyi női bajnál, vérszegénységnél, canioál, köszvénynél valamint idegfáj-dulmakiiál, külöuösen lschiasnál. Mérsékelt árak. Prospektussal sziveseu szolgál a nrillgafatáaág.
-
HIRDESSEM
A ZALA! KÖZLÖNY BEN.
A ftranoia kozmetika diadalai
Ha tökéle te b. = SEÓpidomu kebelre —
akar szert lenni ha->;.uál|a sz
= \'KII*lr LarkHerl, =
amely ktllaóleg a legjobb éa .legbiztosabb J szépitóazer Készíti Lavallar Párlaban; egy Üveg ára s korona. Kapható gyógyazertárakban, drogériákban, illatueitárakban vagy utánvétel Lavaltar-iaHtkaa. Wlan, I., Karaipút* S.
Hh rúrtulf, Int Is/ad
a keze, ha izzad a lába. ugy csak szénsavas pezsgő \\
S/CCOGENT
használjon. Az izzadtság következtében föllépő kellemetlen bűzt meg.szQnteti, a járást megkönnyíti.
W i doboz 30 fillér.
Vegyipari laboratórium
DETSIHTI FRIGYES
Hiulapest. V.. Marokköi-utca 2 szám.
Nagykanizsán kapható: Oeltoh és Qraef drogériájában
Csengery-utoa.
Tiszrírs csak
ms&>

• r ■ tviaJ Mlil
M
Glóbusz
A letiiobb hMtiló* r:ra vilarjon
Hogy mersz nekem más egyebet
1
hozni* mint a kipróbált
..OTTOMÁN" - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
Nyomatott a laptulajdouos Ifj Wajdits József könyvnyomdájábau Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.