Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
20.9 MB
2015-04-03 13:25:59
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1020
3641
Rövid leírás | Teljes leírás (313.13 KB)

Zalai Közlöny 1910. 080-088. szám október

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


NAGYKANIZSA, 1910 OKTÓBER 3
49-IK ÉVFOLYAM 80 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
Hi|]iliolk hétfon is csütörtökön.
tlSAiaUal irak: K^iti (>i< 10 korona, íítévio 6 korona, nojydlé»!« 9 korona 60 flll. — fcgyaa aiAm ára 10 (tll
A
h cicló» »ici keiiló : Kertñns Jóaaef.
Klndjn : * na<-rU«a>tóaéK.
Izirkitztiséi éi klaUkliatal laák-Ur 1
Tataion : ||I. — HlrdaUaak dljuabia aawlnt.
A török-román antente.
Budapaat, oMóbar 1.
Azt hiszem, kétségtelenül megállapíthatjuk, hogy a mai diplomácia legerősebb, legmárkánaabb s talán leggeniálisabb alakja gróf Aehrenthal Lexa Alajos. Szinte mesébe illó az a haro, melyet .Ausztria Btsmarkja" — amint az osztrák és a birodalmi német lapok szeretik ót nevezni — Izvolszky orosz külügyér ellen visel már diplomáciai pályafutása eleje óta. E harc szálai visszanyúlnak egészen az osztrák párti Milán király megöléséig.
És Izvolszky ellen harcolni nem gyerek dolog. Ebben az örökké mosolygó mindig glassé ke/.iyüs oroszban egyesül az orosz parasztnak a muzsiknak szívós kitartása, ravaszsága, az orosz arisztokrácia .raflinált. de azért még sern degenerált észbeli finomságával.
Hogv ez a haro milyen éles. mennyire késhegyre megy tán ugy világíthatjuk meg legjobban, hogy a küzdelem végsó részeinek nevezetesebb fázisait felemlítjük.
Hogy a dolgok logikus összefüggését megérthessük, vissza kell térnünk az oroszjapán háborúhoz.
Tán még most is kevesek elólt ismeretes, hogy a magyar osztrák monarchia, továbbá a német birodalom éppen az oroszok elsó vereségei idejéből vonta vissza egy körülbelül 2OO000- 200000 emberből álló elóre tolt hadtestét az orosz lengyel határról. Körülbelül egy héttel később nyilvánította ugy a magyar-osztrák monarchia, valamint a német birodalom a háborúra vonatkozó teljes neutralitását.
Ebben az időben monarchiánkat Póter-várott Aehrenthal gróf képviselte, kinek műve volt a hadtesteknek az orosz-lengyel határon való összpontosítása és visszavonása — ez utóbbi persze nem ingyen. Aehrenthal kihasználta az oroszok szorult helyzetéi és inár ekkor, ha csak szóbelileg is, előkészítette a müratégí egyezményt, mely tudvalevőleg azt tartalmazza, hogy Oroszország Bosznia annektálása alkalmával eleve lemond minden ellenvotési jogáról.
Mikor aztán báró Qoluohovszky az akkori külügyminiszterünk belső zavarok miatt kénytelen volt állásáról leköszönni s helyét a trónörökös jelöltje Aehrenthal foglalta pl, elsó^lolga volt az általa szóbelileg megkötött egyezményt Mürzstégen majd a Raocogniban Írásban foglalni, illetőleg újra megerősíteni. Azonban hogy mennyire nem vette Izvolszky ezeket az egyezményeket komolyan, ml som bízonyitja jobban, mint az a körülmény, hogy az orosz-japán béke helyreállítása után elsó dolga volt az érde-
kelt Törökországhoz s Szerbiához közeledni.
Szerbiában nem ment nehezen a dolog. Hiszen Péter királynak legfőbb protektora éppen Oroszország volt és félig meddig neki is köszönhette a trónját.
A török orosz közeledés azonban — amennyiben Oroszország a török rovására gyarapodni akaró balkáni államoknak volt a protektora már nehezebben volt nyélbe üthető.
Ebben az időben Angliának volt a Fényes Kapunál a legerősebb befolyása Izvolszky tehát az angolokat akarta célja kivitelére felhasználni. S mivel Oroszország nem léphetett Angliával közvetlenül szövetségre hát megcsinálta Izvolszky az angol-francia ententet. így tehát Angliát is felhasználhatta régi szövetségese Franciaország révén tervei kivitelére.
Az angol-francia entente nyélbe ütése annál könnyebben ment, mert ugy Angliának, mint Franciaországnak érdekében állott Németországra való tekintettel a megegyezés.
Az ifjn-török vérnélküli szabadságharc már a triple entente (Anglia, Franciaország. Oroszország) hatalmainak védelme alatt ment végbe. A cel az volt. hogy a török alkotmányos rend helyreálltával automatice fölöslegessé váljék Bosznia okkupálása, illetőleg annektálása.
Egyre azonban nem számított Izvolszky ur: ez Bulgária állásfoglalása volt.
Aehrenthal már jó eleve gondoskodott arról, hogy Bulgária függetlenné nyilvánítása egybe essék az annezióval s igy Oroszországot két lüz közé szorította, mert ha Orosz-\' ország nem ismeri el az annexiót, ugy — a dolgok logikus kapcsolata szerint — Bulgária függetlenné való nyilvánítását sem ismerheti el. Ez esetben azonban minden esetre megtagadná ósi politikáját t. i. magát a balkáni szlávok protektoiának föltüntetni s igy befolyását is teljesen elvesztené a Balkánon Másrészt azonban Magyarország-Ausztria, Bulgária által mint Törökország ellen való természetes szövetségese által, lefedezte a hátát.
Mikor Izvolszky belátta, hogy a játszmát elvesztette, sietett menteni, amit még menthetett. Fő gondja most már az volt, hogy Oroszország ne voszitse el tekintélyét a Balkán szlávjai előtt. Először hosszú huzavona után elismerte az unnexíó jogosultságát, majd pedig Bulgária pénzügyeit rendezve, lehetővé tette, hogy Bulgária Törökországnak megfizethesse a követelt kárpótlást.
Ezzel egy csapásra megerősítette a tekintélyét Bulgáriában is, sót egészen ol-vonta előbbit a monarchia befolyása alól. Így tehát nemcsak hogy megtartotta régi befolyását a Balkánon, hanem Bulgáriában
még ttj teret is szerzett magának az érvényesülésre.
BofolyáHa a Balkánon egyszerre oly magas fokra emelkedett, hogy a hármas szövetség egyik tagja Olaszország is jónak látta az Oroszországhoz való közeledést. (Olasz-Orosz entente).
Így álltak az ügyek egészen az utolsó hónapokig.
Hogy a török-román megegyezésnek micsoda hatása van a Balkánon ugy politikai, mint közgazdasági téren az szinte beláthatatlan.
Elsó sorban is szerves kaposolatot teremteti Törökország és a Hománia révén quazí négyes szövetséggé alakult hármas szövetséggel. Ez azt jelenti, hogy a Balkán közgazdasága most tuár teljesen a hármas szövetség kezében van. A török román enten-tenek természotesen elsó következménye az lett, hogy Olaszország sietett állását a hármas szövetség keretein belül megerősíteni. (A salzburgi találkozás.) Mintegy csapásra „meghódította" nekünk ez az egyezmény „hü" szövetséges társunknak Olaszországnak közvéleményét s azok az olasz lapok, melyek a mult héten még a legszélsőbb irredentista álláspontot foglalták el. ma már Olaszországnak balkáni érdekeit legjobban a hármas szövetség keretén belül látják megvédve.
A hivatalos román és török lapok, különösen az előbbiek, iparkodnak az egyezményekről elterjedt híreket megcáfolni; s ez természetes is, lévén „titkos" egyezményről szó. De ha tekintetbe vesszük, hogy az egyezmény főképen Bulgária-Szerbia ellen irányul s hogy egyrészt Törökországnak érdekében van, hogy Bulgária felől fedezve legyen a háta, másrészt Romániának is fontos érdeke, hogy a hármas szövetség — Törökország révén — orós pozíciót szerezzen magának a Balkánon, ugy inkább akkor csodálkozhatnánk, ha ezen egyezmény nem jött volna létre.
Midőn külügyminiszterünk ezen legújabb sikerét regisztráljuk, nein hagyhatjuk megjegyzés nélkül, hogy amennyiben mindez Magyarország és Ausztria érdekében történik, ha kára nincs is belőle Magyarországnak. de haszna sincs. Á. V.
A soproni kamara ülése. A soproni
keroskedelmi és iparkamara szept. 29-én tartott közgyűlésén elhatározta, hogy a bankszabadaloro meghosszabbítása érdekében folyó tárgyalások alkalmából felterjesztést inléi a kormányhoz éa ebben a szabadalom meghosszabbításának feltételéül anuak a kikötését kéri, hogy a bank a magyar állampapírokra nyuitott loinbard-kölcsönei kamatlábát a mindenkori váltóleszámítolás! kamatlábnál ne mint most fél, hanem fsak negyed százalékkal állapítsa meg magasabban. Ai ily intézkedés állampapírjaink elhelyezését igeu megkönuyíteué és e mellett a kölcsönre
«törülik javára is szolgálna. A kamara sürgető felterjesztést iutéi a kereskedelmi kormányhoz a kamarai választási eljárás tisenkél ér óta kilátásba helyezett reformjának megvalósítása érdekében. A hadsereg terraénybeli szükségletei beszerzésére vonatkozó hadügymiuiszteri utasítás a mezőgazdáknak egyoldalú kedvezményeket nyújt és a kereskedelemnek a terményazállitáMkbsn «aló részvételét majdnem teljesen kizárja. A kamara az e téren lehetsé-
2ex különféle visszaélések megelózvje céljából és az Ham, valamint az adózó polgárok érdekében is • verseny szabadságának a visszaállítása mellett foglalt állási, a un a kereskedelmi kormánnyal is közölui fog.
Az argentinjai hus.
I gylátszik, bogy a napokban összeülő képviselőházba is bevonul az argentinjai hus. A sajtóban a nyár óta táplálkozunk belótfl. azóta, hogy egy takarékos borozlói tanár felesége szervezte az elsó hu.sboj-kottot. Azóta napi kérdés nemcsak Boroszlóban, liánom eis és tians Lijthán is a húsárak elviselhetetlen drágasága : ma Kolozsvárott éppen ugy aktuális kérdés, mint Liptószeotmiklóson, vagy Nagykanizsán.
A busdrágaság ellen az argentiniai fogyasztott hússal akarnak védekezni, ez az amerikai hus az eddigi híradások szeriül közel 50%-al olcsóbb Hire járt már, hogy az amerikai hajóvállalatok rendezkednek be a fogyasztott hur európai exportjára és egy-egy hajó négyezer az argentiuiai gyepen felbizott tulok busát tudná piacra dobni egyszerre mészárosok nagy rémületére. Csakhogy a dolog közelról nézve nem olyan ijesztós. A mészárosokat a hus kérdés ilyen fordulata ekzisteociájukban nem érdekli, mert hiszen valakinek csak kell a felhalmozott tömeg árut a fogyasztók kezébe adni. A mészárosoknak tehát csal még szaporoduék a dolguk, mert olcsóbb húsból az emberek többet esznek. Már tényezőnek érdekét érinti az amerikai fogyasztott hus. A gazdákét. A nyíregyházai gazdagyülés máris hozott határozati javaslatot, mely odatendál, hogy az argentiniai bust a fenálló védvámos törvények tiltó rendelkezései alapján behozni nem szabad. Ez a határozat a gazdák érdekében moudatolt ki és valószi-uüleg meg is lesz a kellő foganatja. A nyíregyházai gazdagyülés, mint emíuenter a kisemberek gyülekezete szerepelt. És e jelzett határozatot is a kisemberek érdekébeu hozták. Ez az, ami nekünk szemet szúr. Mert tudvalevőleg kereskedelmi alapon marha-hizlalással nálunk csak a nagybirtokos foglalkozik Es a kis embor érdekeit egyáltalában vajmi kevéssé érdekli az, hogy a jó fogyasztó oBZtrák piacou a hízott marhahúst mily áron veszik. Nálunk a kis ember a vágóhidra marhát nein ad. Ha eladja a sovány tehenét, azt iniut kneipbust a belső fogyasztás foglalja le és tudjuk, hogy ezt a harmadrendű árut a mészáros olcsón veszi. Ha belső fogyasztásban náluuk a hus drágaságáról beszélni lehet, azt csak a közvetítő kereskedelem nagy haszonrészesedését jelenti. A gazdák okosan teszik, ha érdekeiket megvédik.
Es nem is lett volna egy szavunk se a nyíregyházai határozathoz, ha a kis embernek ma egyedüli érdeke uem az volna, hogy olcsó hust ehessen s bizony nagyon sok kis ember szeretne hússal élni, akár ha fagyasztott argentiuiai hússal is, csak az élvezhető és tápláló legyen. Nekünk mint a közönség érdekei védeliuezójéuek nem lehet a kérdésről másfa|ta véleményünk, mintáz, hogy a mostani nagy határelzárkózás s vámvédelem között, szemben állattenyésztésünk folytonos apadására, a piaci drágaságot még a vámsorompók felemelésével is meg kell szüiitetui és csak hadd jöjjöu lo az argentiuiai hus, ha az olcsóbb és táplálóbb.
Csakhogy itt van a bökkenői Az argentiuiai husi eddig at európai gyomor csak Bériben próbálta ki a község tanácsa Es a közélelmezési bizottság pápaszemes urai odaát — állítólag — nagyon össze-,
ZALAI KÖZLÖNY
nézlek, mikor belekóstoltak az argentiniai roszböfbe. Mert szójáték nélkül szólva, az valóban rossz volt és élvezhetetlen. Ha ez igaz; az Istenért miért beszélőnk at argentiuiai húsról ? Miért nem bestélűuk arról, amit a gazdák a nyíregyházi gyűlésükön oly becsOle-teseu fölkínáltak. A gazdák szeriut a hus uem volna oly drága, ha a közvetítő kereskedelem túlságos hasznot nem akarna magának; hiszen a tenyésztőknek a mostani árak melled is csak éppen, hogy megeugedett. tisztességes hasznuk van a marlialenyész-tés s hizlalásból és hogy a hus olyan drága, anól közvetítő kereskedelem tehet. A gazdák meuteu meg is ajánlják elleui* at orvosstert, hogy szervezni kell a fogyasztási szövetkezeti alapon s össze kell hozni a tenyésztőt a fogyasztóval; közbeu pedig minél kevesebb kézen kell a fogyasztási cikknek ál menüi és ez a husdrágaságol egyszeribeu megszünteti.
Köszönjük és megfogadjuk a jó tanácsot. A gazdák testülete azonban az ilyen általános orvosszerek kinálgalásáuál ne álljon meg, hanem szervezze is ezeket a fogyasztó szövetkezeteket Mert ha csak receptet ír az orvos, de nem csinálja meg a patikus, bele is pusitulliat at ember.
--11 ii ■ - —\' -m w^i——u i ■ —-: i xz T*
A Sági János ügye.
A hivatalos lap röviden egy áthelyezést hozott a inult héleu: Sági János keszthelyi lelekköiiyvveze-tól az igazságügyi miniszter áthelyezte Mórra. Ez az áthelyezés a távolabbi megyékben olvasva egy száraz bír, amilyen napoukiut olvasható a napilapok .Kivonat a hivatalos lapból* rovatban l),t Zalame gyében és kivált a megye újságírói költ ez a bír egy lesújtó szenzáció, mely nemcsak Sági Jánosnak eiistenciájál támadja ineg, nemcsak egyéni szabadságát tiporta el, hanem vele együtt Damokles kardot láthat csüggni minden vidéki hírlapíró a feje fölött. Mert kik szolgálják a vidéki zsurnalisztikát? Talán kizárólag hivatásos hírlapírók ? Sót ellenkezőleg csak ritkaság, hogy vidéki lap teljes eiistenciát tud adui szerkesztőjének A terhes munkát, az izgalmakat, az ellenségeskedést, ami a szerkesztéssel jár mind aránylag csekély Összegért szolgaija, ami mellékkeresetnek ugyan jó, de önálló megélhetésül keserO és sovány kuuyeret nyújt csak.
Ezért kis hivatalnokok és tanítók vállalkoznak erre a vidéken különösen hálátlan muukára. Ilyen szerkesztő Sági János keszthelyi telekkönyvveteló évek hosszú sora óla. Sterkestló a javából, akiuek telekkönyvi munkálkodását, melyet a minisztérium is méltányolt, nein is említjük. De arai szép. aini nemes, ami okos gondolat a Keszthelyi Balatou-kultuszbau történt az mind vagy a öági János agyáu ment keresztül, vagy léUuQléséuek egyik legbuzgóbb harcosa ó volt A. Balatou muzeum, a keszthelyi ethuographiai muzeum léte Sági János nevéhez fűződik. (Osák Árpád dr. uem haragszik, ha öt most mellőzzük.) Olyau érdemeket Bzertelt Keszthely körül, hogy ha nein telekkönyvvezetó, hanem Kesto-lics-arodalini főtitkár volna, már régen díszpolgára volna Keszthelynek. Most erről a talajról akarják elhelyezni. Miutlu Antensz nem halna el, ha a Föld-anyától örökre elveszik ót Mintha Sági meg a Balaton nem elválaszthatatlan ikertestvérek volnának. Hát mit telt Sági? Elmulasztotta hivatalos kötelességeit? Tiltsák el másik foglalkozásától, amely miatt ezt tette. Vagy tévtauokat terjesztett lapjában? Ke-lettes hatóságának egy intése elég. hogy letegye a tollat De Sági ezt uem telte Hivatalának tiszteletet szerzett. Ia|<jának minden betűje az igazság szolgálatában állt. Polémiája volt a másik keszthelyi hírlappal. Mindegyik a saját igazságért harcolt. A hosstu küzdelem hevében uem vetle észre egyik fél sem, hogy az elvek közé szitkok kerülnek gaudiumára a publikumnak
Ezért helyezték át Ságit Mórra? Több lap azt Írja, hogy a néppártiak eröleszitéséuek sikerült et at áthelyezés. Nem tudjuk, uem ismerjük at utakat, •mit érte teltek és hogy ki tette Csak att tudjuk, hogy at álbelyetésael Ságira mért büntetés kegyetlen, azt ó meg uem érdemelte aem hivatali, nem hírlapírói működésével és hogy az áthelyezéssel a mi szomorú állapotaink léptek ismét előtérbe, hol az egyéni szabadság csak a hatalmi érdekkörökbeu tUret-
OKTORER 8.
uok meg, ugy bogy a vidéki sajtó e szomorú felfogás sterint csak ennek at érdek szférának igazságait kürtölheti tőle tüdővel. Ma neked, holnap nekem. — Sóhajt fel a vidéki szerkesztő — és atorougva gondol egyéni szabadságára, mely ebben at áthelyezésben megsértetett és vele a hírlapiról működés akadályai meztelen valóságában szembetűnik. Amily kedvetlenül szemléltük a két lapnak a medrén tul-«.apoll polémiáját oly megdöbbentő volt auuak fináléja.
A megyei sajtó szolidáris Ságival, sót hUszük, hogy az egész orsúg hírlapírói sértést látnak ebbeii a büntetésben, mely egyik kiváló vidéki kartársát érte hírlapírói működése közben. Hitünk beune, hogy Kesitbely város társadalma meg tudja tartaui hfl fiát a tőle megifiitott fürdővárosban. Ebben a atilárd törekvésében a megyei sajtó és a fővárosi sajtóhatalom támogatására bitton számithat.
faiak tái
Haaaniljo» FalJar-fila ZU&nmdot «■ F*U*r-féla EUapUulákat, melyek j.dttlt kéaml-tttja Fallar V. J*nö ndvari ryóryaaaráaa, Itubloa, OanUral* U* «*. (Xá*tábm»ry«).
I. A Keller-fite Elsafluid saját tapasztalatunk szerint fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeséget megszüntető hatással bír, gyorsan él biztosan gyógyít cauit, kötvényt, ideggyengeaéget, oldalazuráit, szaggatást, influenzát, faj-, fog- és derékfájást, zsábát, bénulást, szemfájáat, migrtnt, sok itt ineg nem emiitett betegségtől megszabadítja íz embert. A Ketler-íéte Elsafluidol, rakediéget, nátha, melles torokfájás éi légvonal vagy huléatól aredö bajok ellen U páratlan gyógyai\'kerrel haaználják. Valódi caak ugy, ha minden üveg a .Kellet* nevel viseli. 12 kit vagy 6 dupla vagy 2 speciális üveg bérmentve 5 korona.
II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy az emberek ezrei gyomorbajok, görcs, étvágytalanság, veseégés, hányást inger, rosszullét, felbofogés, puffadtság, dugulás, aranyarea bántalmak és kUlön-bozó emésztési zavarok ellen kltiinA éa biztos sikerrel kaaználják a Kellar-féle haahajtó Rebarbara-Elaapilulákat 0 doboz bérmentve 4 korona, óvakodjunk atnnban utánzatoktól és cimezzUnk minden rendelélt gondosan
Fillir V. Jiro iyi||iziréiziak, Stiklca,
Ciitrala 1» n. (Záirálaaift.)
HÍREK.
— Pereno-nap Ó Felségének holnapi neve-napia alkalmával a 8zt Ferenerendüek plébánia templomában d. e. 10 órakor Ünnepi mise lesz. Az iskolákon kívül részt vesznek azon a városi balóság továbbá a közös hadseregbeli és houvéd tisztikar.
— Október 6 A nagykanizsai róm. kath. főgimnázium Önképzőköre 1910 oki. ti-án gyászQu-nepélyt tart, a következő mdsnrral: 1.) Klósz- Üyász-dal. ftnekli a főgítun. vegyeskar. H.) Ünnepi beszéd Mondja Sommer József vili. o. t. 3.) Kuruc nóták. Énekli a fógimu. énuekkar. 4 ) Váradi A.: A régi könyv. Előadja Csányi László VIII. o. t. 6.) A vértanuk szobra. Irta és felolvassa Dénes Lajos VIII. o. t. (! ) I\'alágyi Lajos: Az aradi tizeubárom. Szavalja (Jyórffy Zoltláu VIII. o. t. 7 ) Herlelendí iuduló. tiuokli a fógimu vegyeskar.
OKTÓBER 3.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Oyaezrovat Teguap helyeitóit örök nyugalomra Nagykanizsán Pataki Árpád pénzügyőri fő-vigyázót, (ki szept. \'28-án Budapesten 27 éves korában meghalt. Az elhunytban Koltlerné Pataki Vilma tanítónő fivérét gyászolta.
— Uj Bankfőnök. Az Osztrák Magyar Bank nagykanizsai fiókjáuak főnökévé a Bank főtanácsa Uuger Fereuc kolozsvári fónökhelyettest nevezte ki. Hogy iileui működését mikor kezdi meg, arra nézve uem történt intézkedés.
— Igazgatósági tag törlése A zalavölgyi helyiérdekű vasút Sratils Heuó igazgatót elhalálozása miatt törölte.
— Ifjúsági katona lövésztanfoly&mok. Zalavármegye bizottsági közgyűlése a zalaegerszegi állami fógimuáziuinhau szervezeit lövésztaufolyam támogatására 100 K-val hoztájárul. A vármegy» területén más tanintézeteknél szervezett ilyen tanfolyamokat erkölcsi támogatésban részesiti.
— Évforduló. F. hó 13-án inult 28 éve auuak, hogy az eszéki fahíd a vasút terhe alatt összeroskadt. Akkoriban (1882) ez a híd már uagyou rozoga volt s ha egy tehervonat átrobogott rajta, ugy tántorgott, mint a részeg ember. Jellemző, hogy a katasztrófát megelőző napon n kiküldött bizottság lónak iuiuÓ8Ítette a hidat s lerontásának határidejét 14 nappal tolta ki Másnap aztán megtörtént a rettenetes szerencsétlenség. A hid összeomlott s a gép 9 kocsival omlott a hullámsírba. Az áldozatok közül vibe fult 19 magyar huszár, akik Boszniából épp haza. tarlós szabadságra siettek. Emlékükre egy obeiiszkel állított a katonai hatóság, amelyet az idén is megkoszorúzlak a tisztek.
—• Látványosság a Oaslnoban Amióta Adorjáoné úrnő megnyitotta tánciskoláját a Casino dísztermében, azóta estéukint találkozója lett olt az előkelő hölgyvilágnak, kik leánykáikat vagy diákfiaikat kisérik oda. De kiket ilyen érdek nem vonz is oda, azok is tömegesen látogatják a tánciskolát. Rs nem tudnak megválni a szép látványtól, amit a növendékek ritmikus mozdulatai, szép tánca okoz. Szinte auyira megtelik a terem, hogy néha a táncolók szabad mozgását is akadályozzák. De a fáradhatatlan láucUuilóuőt ez uem hozza ki kedves modorából és a megszokott tapintattal dirigálja bájos hadseregél A tánckurzus három csoportból áll a sok jelentkező miatt. A felnőttek oktatása esti 8—lo-ig vau Heten-kint kétszer pedig külön bosztoucursus nyill, hogy e legújabb uélkOlözbelotleti szalontáucot is elsajátíthassák.
— Jó étvágyatI Egészséges gyomrot nye-rűuk, gyomornyomás. fájdalmak uem kiuoznak. mióta a „Keller-féle hasha|tó rebarbara Elsapilulákat" használjuk. Tapasztalatból mondjuk Ouuek, próbál|a meg Ón is, meri tényleg szabályozzák a székelési é< elősegítik az emésztést. 0 doboz bérmentve 4 korona. Készíti csakis Fvller gyógyszerész, Stubica, Oeutrale 125. sz. (Zágrábmegye.)
— A fenéki hídvám eltörlése. A gróf Festetics Tasziló lulajdouát képező Keszthely-fenék stenlgyörgyi hídvám kellemetlen akadáiya a közlekedésnek. Mivel a gróf nem akar róla lemoudaui, a közönség a megyéhez fordult, hogy vegye át a hidat és tegye szabaddá a közlekedést A megye azoubau a kereskedelmi míuiszter 38477/1. H. sz. rendelete alapján a. hidat meg uem váltja. Nem pedig azért, mert az 1911 évi megyei költségvetés amúgy is hiánuyal záródott és mert az iratok tauusága szerint a vámoshid feulartása évi 1000 K-ba kerOl E vég-határozat elleti 16 uapou belül a megye alispánjánál felebbezés nyújtható be.
— Ab izraeliták nagy ünnepi istentiszteletei A kis és nagy templomban roshasono mindkét estéién 0 órakor kezdődik. Október 4-éu kedden rodiasouo első napján, sachrisz ima 7 órakor, ifjúsági istentisztelet fél 9 órakor, muszaf ima órakor, minchfe ima d. u. fél 4 órakor. Október 6-én, szetdáu roshasono második napjAu: SchachrUz ima 7 órakor, muszaf ima 9 órakor, mincha ima d, u. fél 4 órakor. A hitközség elöljárósága felhívja a t. templomlátogató közönséget, hogy templomi jegyét mindenki mielőbb váltsa ki. Szegények, ugy férfiak, mint nők, dijulanul kapnak templomi jegyeket ha a célból a hitközségi irodában jelentkeznek
- Mi van a tejlefölözővel? Hasztalan
emeltük fel szavuukat e köiélelmotésOukre káros vállalat ellen a városi tanácsnak pénteki Ölése minthogy a vállalat létesűlése |ogi akadályokba nem ütközik, megadta a telepengedélyt. Lówy Oszkár ur vállalkozó tehát lefölözi a tejet és nem a zaeudicét
küldi Bécsbe, hanem ezl nekünk szánta, az osztrák fővárosnak a kanizsai tej finom vaj-a és tejszíne jut. A maradék a mienk. Ha csak uem felebbezi meg vslakl a tanács határozatát, akkor 16 nap múlva jogerőre emelkedik és a tejlefölözés megiudulhat.
— Az Auguszta sorsjáték húzása. A
szegéuysorsu tüdőbetegek Auguszta szanatóriuma javára kibocsátott egy korouás sorsjegyek húzását október hó 8-áu tartják Budapesten a Lottó-igazgatóság huzási termében. A húzás napjáig ki nem fizetett sorsjegyekre eső nyeremények uem adatnak ki s a szanatórium céljaira fordittatuak.
— Jövőre olcsóbb lesz a oukor. A Frigyes Főherceg féle baranyavári cukorgyár építéséi legközelebb megkezdik és az 1911—12-iki kampauyra már Özembe is |öu. A teljes bereudozést a magyar ipar megkerülésével egy prágai gépgyárban reudelték meg. Közelebb jutunk a beszerzése forráshoz s igy remélhelóieg a cukor árára Zalában. Somogyban s a szomszédos megyékben befolyással lesz
— Köztudomásu, hogy köhögés, rekedlség és elnyálkásodásnál legbiztosabban halnak a világhírű EGUER féle mellpasztillák, melyek a gyomrot uem rontják és kitűuó izűek. Kaphatók minden gyógyszertárban és drogériában. Doboza I K és 8 korona. — Próbadobol 60 fillér. — Főraktár: Nádor gyógyszertár Budapest. VI., Váci-kórul 17.
— Uranus. Az Egyletkerti katakombában szombaton nyílt meg az Uranus mozgóképszínház. A barátságos helyiség uionuaii van berendezve kényei ines padokkal. Az első műsor általános tetszést vívott ki nemcsak tiszta, hibátlan képeivel, hanem érdekes és tanulságos számaival. A Salome cimü történelmi tragédia bámulatos; n Bivalyvadászat és a Fausztatás lebilincselő képek A többi tréfás, mulat tató kép folytonos derültségben tartotta a közönséget. Kedden OBte u| érdekes műsor kerül bemutatásra.
— Háztulajdonosok panasza A rendőrség egyre-másra bünteti azokat a háztulajdonosokat, akik háza elé a mosó vizet vagy más folyadékot kiöntenek. A rendőrségnek igaza vau; de «• hátigazdák és a lakók meg nem tudják mi tevők legyenek, mert pl. Árpád és Sikátor-utcák lejtősödése olyau, hogy a szenyvíz okvetlenül az utcára foly az udvarokból. De más utcákban it kiöntik a kolönbözőkép elhasznált vizet, mert nincs csatorna a hova elfolyua És ha az udvarnn gyülemlik ineg, vagy rothad, poshad a viz, ott ép ugy megfertAii a levegőt, mint akárhol. A közegészségügyi bizottság jól tenné, ha teljes energiával követelné a város csatornázását, akkor ilyen mizériák nem volnáuak és a lakók se ülközué-nek bele szOnteleu a köztisztaság szabályrendeletébe.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, moderu I intézményi ajánlunk tisztelt olvasóink szíves figyelmébe a Budapesten VIII. Főherceg 8ándor utca 8<>-ik száiua alatt fennálló Magyar Otthon penzióban Evek óta általáuosau kedvelt, pompásan bevált, család szálló et, ahol mérsékelt napi áron, (mindösste három korouáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön nejáratu szobákhoz lehet jutni. Vidékiek, akik rövidebb-hosszabb időt kívánnak a lóvárosban tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek intézése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásnak nak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, lauulmányl kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos világítás! Tokrös szekrények!
— A kolera ellen A pénzügyi bizottság legutóbbi Ölése két hullaszállító kocsi sürgős beszerzését véleméoyette. At egyiket a kórház részére az eddigi rozzant összetörött kocsi helyett, a másikat kizárólag járványos betegségbeu elhaltak szállítására. Természtes, hogy szQkség esetén mindkettő használható járványkocsinak.
— Szénkéneg raktár. A Nagykanizsa városi és .Írási gazdakör szénkéneg raktára eddig a a tárosban volt elhelyezve. Ez természetesen tűzbiztonsági tekintetben kifogás alá esik. A gazdakör tehát kérte a várost, hogy jelöljön kí megfelelő helyet és épitse fel a raktárhelyiséget. A pénzügyi bttollságnak csütörtöki Olésn javasolja a városi tauácsnak, hogy a marhavásárhoz tartozó területen
[ I20U K költséggel építsen egy raktárhelyiséget az említett célra, arait a Gazdakör 100 K-ás évi törlesztéssel visszafizette a városuak
— Oh ez az Eszter . . . I\'ityókásan érkezik haza az t^jdonsüit férj. FiaUl felesége kisírt szemekkel várja. „Hol voltál oly sokáig Sándor és hogy nézel ki" mondja siró hangon. Férjuram uehét nyelvvel dadogta csak euuyit válaszol .Oh . . . et at Eszter . ... oh ... ez az Eszter . . . .* .Hát igy vagyunk, hát Esztered vau már neked,* felel az asszonyka. .Hát az órád és láncod hol van ?" .A . . . a . . . Pista bácsinál, ahol ... azt a jó Eszter . . .* tovább uom tudta folytatni, mert a felesége zokogva adta ki a cselédnek a parancsot a csomagolásra. .Egy percig sem maradok veled egy fedél alatt, megyek haza a mamához, ki hitte ezt 6 hét előtt, hogy ily hamar kedvesed, Esziered lesz neked." Szerencsére e pillanatban lépelt be Pista bácai, átadva az asszonykának férje óráját és láncát s nevetve világositolta fel a féltékeny asszonyt, hogy nem asszony személyről van szó, hanem cognacról, ugyanis férj uram egy kissé többet ívott a finom Eszterházy oognacból és hogy illumínált állapotban óráját és láncát el ne lopják. hál PiaU bácsi magához vette azokat. Boldogan ölelte magához a szép asszony e felvilágosítás után férjét s nevetve mondá. .Ezt az Esztert szívesen megbocsátom neked".
— A birkózás vége. Kiskauítsán a Bríuner-féle korcsmában a .hó szűrei" örömére szüreti mulatság volt. Annyi volt a vendég, bogy mind be se fért. Akik kinn rekedtek, azzal mulattak, hogy birokra keltek egymással az éji homályban; mert éiféltájl lehetett az idő. Baj Boldizsár is összemérte izmait Polai Ferenccel, akit ugy oda Uremtell a porondra, hogy csak ugy nyekkent. Polai hogy töltápászkodott, szégyenét azzal akarta enyhíteni, hogy kést vett elő és azt Baj Boldizsárba oly «róvel szúrta bele, hogy az orvosi látlelet szerint tüdejét is átszúrta, életveszélyes sebével a közkórházba szállították, hol éijeli 3 órakor Csesznák Miklós Ítélőtáblai bíró. vizsgálóbíró, az ügyeletes rendőrtiszt jelenlétében kihallgatta a sérültet. Vallomását esküvel erősítette ineg A vizsgálat Polai ellen megindittitott.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonattsletről.
Nag,kanlzaa. 1910. okt 8.
Az izraelila ünnepekre való tekintettel kevés forgalom fejlődőlt ki a mai pesti tózsdéu. Az árak változatlanok.
Piaci árak:
Búza , .
R07.8 . .
Zab . . Tengeri . Fehér bab Tarka bab
19.60/70 13.80/00 14.20/40 13.—
20.— 16.— ,
Az elismert
legjobb
legelterjedtebb
magyar napilap
AZ ÚJSÁG.
Szerkesztőség és kiadóhivatal Budapest, Rákócii-ul 64.
Főmunkatársak : Herczeg Ferencz, Konedi Géza, Kóbor Tamás, Kozma Andor.
Felelós szerkesztó: Gajári Ödön.
Szerkesztő társ: Dr. Ágai Béla
Előfizetési árak: 1 hóra 2 korona 40 fillér, negyed évre 7 korona, fél évre 14 korona, egész évre 28 korona.
zalai K a t l 0 n y
október 8.
NYILTTÉR. Látott már ilyen gyorsaságot?
Tegnap szinte liollbeieg voltain: r«tt«ntAi>u kótiöKtfin ; nehezen lélegzettem, fájt a nyakam ók nehezen nyeltem. És ma minden elmúlt vége Ka hogyan ? Egyetlen dohot valódi Kay - fél« szódeui ásváuypaattillálól, a melyei 1 kor. 25 fillérért vollem a gyógyatertárban, elmull szörnyU betegségem. Kóképviselet Magvarorstág és Ausztria részére : W Th. (imitiert, es. i<s k. udv. stéllitó, Wien IV|I tirosso Noilgasse 17.
i"»OÍi mnnr*rtm, l.ftrokk Utaiiwa.
. WOLF
MRGDEBURG-BUCKAU
Boros Artúr oki. jápáízmámflk,
■UDAraar, vi., T«r*i• MnH a*.
Járkerekes ¿a helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobilok
WOLF eredeti axark«t«te 10-800 Iferfflg.
Az Ipar «* maxdfazdaaif la»iazdaaigoa«bb. lagUrtOubb éa l«fm«fblihat4bb Qxamfápal
700 000 lA.rgn (.101
jlLSŐRANCU FÜRDŐHELY "|

| Vaaut • .poata •. távírda • 4« ftafon • áW oméa |
BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait. Hurutokat, dlabetest.köszvónyt, csúzi,csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat; Wtm*ton alluilkui.konyha-li IaC. ° D^" ««Jódtartalmúhéwlz V*fi
IVÓKÚRA. l\'rífiSSi*4
^/oX^TÉÍkrJ MNIU ATOMMIM.
A JürdVriyen lOkJvdU arm működik. Pi-iwpfJttiiHt Mid a F0rdúi^a7.4»tÓ8^.
tihtkb kilriav-itappan «lantiii. a Mr U»iUllanik|tl .Ilm. le k l\'flf • 6$ f. J \'ii ».\'ft k iQi\'Wl vHcn v«Utnliit iijitMlon.
1MB. dt» i«oy*\'*n bevált
oir lini-„1M
Q. Hell & Co. lyárí.r.ánya.
KlrAló l*«o«i orruatik aJAnlaWm Kurópa tout »I» államát*» t* nyem rrv<iiu*ii>ii>< | alkalmasaik
mindennemű bőrkiütések
tői\' « krónlku. f, plkkrl>>4XjiOr «■ knlis—k t.\'.aliba inn ••rr, I „v. i. k, laiHiMa., (ej- t, -«.ksiplkknlrok .llcn. Bajaar kltriity-iupptna 40 lUulik Itkilrintl t •«■>•) nm\'rtb«o .<. lt-rt)I li.\'r • ki\'r.-kwlrl<\'iuU i, f \'r 1(6 ,,ryAt> kAlr-kur-tíupp« »oktal tlilra l^rliaj iktiAI »IkaluisuU > IWMír lislA-u
Berger-féle kátníny-kénsznppaiit
I. tn)h«ta
ft K M i iiwkt\'k
n.pi I .ujiiAl.tr* mim frlttlniulli.nttlan mcldt- ét (4Ni->iap-pan uolffAI •
Berger-féle glycerln-plpcrmappan
iim\'U In\'Ii .1.1 misalék glvocrtn a\'tmk *«aii»cl> IUat«*itTa van. KivUó iör.\\p>lö .^rk.M.i haMnálj.k kiiQt.ö slkerrvl a
Berger-féle Uorax-szappHiit
trn f\\r»«né\\«k. n»p4|4, t!Ml«k. élöidkfc éi mti fcflrkajot
Ara darabonként mind.a faluból 70 WWr. ha-t-
náiatl U\'**ltA -*ul rgvOtt K.vrJ n a ikUt\\k»nk\\ A
nyom maí. lorgér fél» kAirá\'i) -aappMiokft\' s »«»ro* <xapp<«n<>kftl. 0. Héll ä C>mp. «yári { mAnyuli A« vi^)ixJi<>D ac Itl AbrAcull tW-]rv>m H a moU«ttfl I« vö cv*alAlrA»rn. mrly
mind« h cinkén "tt k«H l»y*> kgyvn. KltOntotra UAoiIh i. dUsokmAnTnyal U a airltl 10JO
é»l «Ui|kUllltátOD arany érornmtl. A Bérgor v \'dj tftQ lutudrii uuu gyö«) - Mtftrniku« aiAppa». t n l...*»\'»J«iá iui iték«<H haaauAlatl
miilllt.ili<in f. I TAtinsk > >f ,1,,. K«[>Unlok mltnlvh 6sr« rlArli.ii U M«kl>svAtfó \'iil. \'tru.
N»*vli»n: O. Ball ft Comp., Wl«n I., I\'lbaratr. S.
. . .. ------- f«,......
18627/1910.
PÁLrÁZAT/ HIRDETMÉNY.
ZHluváruiegyo ttlitipánjáiutk 1910. évi julius hó 16-én (5467/910. hz a. ki-lt lomlfletóro, valamint NagykimizRa r. t. város képviselötestQletének 1910. augus/.tu8 24-én tartott közgyűlésében 07. és 69. jkv. számok alatt hozott végha-rozntaira való hivatkozással pályázatot hirdetőnk Nagykanizsa városánál ürese-désben levó
3400 kor. évi fizetés, 800 kor. évi lakbérrel javadalmazott főjegyzői;
1600 kor. évi fizetés. 300 kor. évi lakbérrel javadalmazott levéltárnoki, és
1300 kor. évi fizetés és 240 kor. évi lakbérrel javadalmazott egy Írnoki állásra,
továbbá ezen állások betöltése folytán netalán megüresedó egyéb állasokra Fölhívjuk mindazokat, kik ezen állásokra pályázni óhajtanak, hogy szabályszerűen felszerelt pályázati kérvényüket a v. tanácshoz címezve . folyó évi október hó 20-ik napjáig a városi iktatónál
nyújtsák be, esetleg u tisztújító szék napján a kijelölő választmány elótt az elóirt okmányokkal személyesen jelentkezzenek.
Kérvényeikhez csatolni avngy a kijelölő választmány elótt való személyes jelentkezés esetén a választmányunk átadni tartoznak.
1. A főjegyzői állásra pálvá/ók születési és erkölcsi bizonyítványaikon kívül ¡»z 1883 évi I t.-o 3 és 6 §§ ban megjelölt képzettséget igazoló okleveleiket illetve bizonyítványaikat
2. A levéltárnoki állásra pályázók a születési és erkölcsi bizonyítványaikon kívül községi választói minőségüket igazoló bizonyítványaikat.
3. Az Írnoki állásra pályázók csupán születési és erkölcsi bizonyítványaikat.
4. Az esetleg megüresoi\'ó egyéb állásokra pályázók pedig a megüresedő állások minősége által igényelt okmányaikat.
Kzen pályázati hirdetménnyel a Nagykanizsán 1910. évi szeptember hó 20-án 17344/910. sz a. kibocsájtott „Pályázati hirdetmény"-ünket ezennel hatályon kívül helyezzük.
A városi tanács.
\\ Nagykanizsán, 1910. évi október 1 én.
VÉCSEY ZS/GMOMD,
polgármester.
Óh J
Köhögés, reked taég ós elnyal-Itáaodás ellen gyors és blstos hatásúak
Élj
e n!
mellpmtillái
Megfojt ez az átkozott köhögés I
Az étvágyat nem rontják ós kitűnő itüek. Dobosa 1 óa 2 korona
Próbadoboz 60 fillér --
Kő és szétküldeni raktár:
NÁDOR
gyógyszertára
Budapaat, VI., Váol-kOrnt 17.
E||ar nallpaiztllla
Caakkaaar ■i|||é|iltatl.
utas ». Vlin Datalnyl Frlgjr» rr ort», M.róü-litl iui a. Kl»»lnrb»n M.0)r»ror...0 o..«.. oy -ur l»rUr-tkkB.
Raktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Keik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj, Wajdit« József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAQYKANIZSA, igio OKTÓBER 6
49-IK JÉVFOLYAM 8t. SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
Politikai lap.
li|]itiRlk hitfan éi cifliirtikii.
KlOfWaUal Arak: ügl.i étié 10 korona, MUvra 6 korona, nagyad^a 8 korona 00 (III. — fcgyal ti*m ára 10 »11.
Kutató» »cafk«»KtA :
Hurtimii J»KiM<r.
kih.ijh :
SzarkHztiiíi ít kladébltaUI Biák-tár I.
Tataion: 112. — Hlrdalí.ak dlja.abáa a.arlnt.
II
A kifogásolt „izmok.
Amerikai levél.
Hogy Amerikának csupán baromi erő kuli, nem a dolgozó ember, kiviláglik abból az eljárásból, inidyel Williams Vilmos a bevándorlásra ügyoló logfóbb amerikai tisztviselő követ. Ismeretes róla, hogy mikor hivatalba lépett, kiadta azt a hírhedt rendeletét. hogy minden bevándorlónak 25 dollárnak kell a birtokában lenni.
Persze, hogy az olcsó munkást óhajtó amerikai gyárosok óriási módon felzúdultak ellene Hogyan kapnak akkor ók olcsó munkásokat? Minden oldalról támadták miatta a bevándorlási hatóságot, a munkaadók nyomású olyan volt, hogy most már ha nyilvánosan nem is, de azért ináig is megkövetelik a bevándorlótól, hogy egy bizonyos összegnek birtokában legyen, mert nem boosájtják partra, hanem visszaküldik, mint olyant, ki csekély pénze folytán az államnak vagy a közjótókonyságnak terhére válhat.
Természetes, hogy a hajózási társulatok szintén felszólaltak a 25 dolláros rendelet ellen, de üzleti érdekből a dolgot erőltetni uem akarták és inkább arra határozták el magukat, hogy az európai behajózási állomásokat utasítják, miszerint csak azon esetben fogadjanak el fedélközi utasokat az Egyesült Államokban való szállításra, ha azok pénzzel kellőleg el vannak látva, vagyis legalább is 25 dollárral rendelkeznek.
A bevándorlási hatóság ezen követelésének ilyeténképen elég tétetvén, ez nem szolgálhatott indokul a kizárásra ós a bevándorlás megszorítására.
Uj ürügyet, uj indokol kellett tehát kieszelni. Ki is eszeltek egy ilyont A bevándorlási állomás orvosai most már bizonyítványt állítanak ki arról, hogy a bevándorló milyen izomzatú? „(iyenge testalkatu-e". („Lack of musculár development" vagy „Lack of physioal development" ) Isis az orvosok eme bizonyítványa alapján kizárat hatják a különben egészséges bevándorlókat Kizárják ezen az alapon mivol más indok a kizárásra nem volt található és kizárnak ezen alapon százakat, ezreket, kiknél csak az a baj. hogy ók is szaporítanák az amerikai lakósok számát és pedig azok terhére, akik már itt letelepedlek vagy itt születtek. Igen sok tót és magyar kivándorló jött most vissza, kit vékony dongájunak találtak.
Erre vonatkozólag ezeket irjft egy amerikai lap: „Ha az ily indokolás olyanok ellen irányulna, kik nehéz gyári földmivelési és egyéb fizikai erőt igénylő munkával keresik kenyerüket, ugy nem szólalnánk fel
még akkor sem, ha tulán a dolog meggyőződésünkkel ellenkeznék, tle fiatal, egészséges mesterembereket, férfi és női szabókat, cipészeket, takácsokat, a/úcsmiinkásokat, stb. zárnak ki tömegesen, kiknek bizonyára nem kell óriásoknak lenni, bogy mesterségüket gyakorolhassák."
íme e néhány sorban mily őszinte bevallása annak, hogy Amerikának nem kell már senki Európából, bolond aki megy; bolond az, aki az ügynökök csábitó szavának felül. Mert bizony odaát u betevő falatért verilékesebben meg kell dolgozni, mint idehaza Felhívjuk a községi elöljárókat, lelkészeket. tanítókat, hogy erről az amerikai uj helyzetről világosítsák föl a népet.
— Az Ingyenes népoktatás A vallás- én közoktatásügyi miniszter, sz«|iteinlier 17-iki kelettel kiadta s ma tette közzé az elemi népiskolai oktatás Intézményéről szóló törvény végrehatási rendeletét s ii törvényhatósági közigazgatási bizottságok számára a megfelevó végrehajtási utasítást. Ez a közzététel mintegy válaszul szolgál Appouyi Albertnek a Kossuth-pártkörbeu tett kifogására, bogy szeptember elsején nem léptették életU a tCiványt. A végrehajtási rendelet előrebocsátja, hogy bár a törvény S. §-a szerint a taudijkárpótlás iránti államsegély-kérvé-nyek az iskolafentartók által legkésőbb 1910. szeptember 30-ig lennének benyújtandók ezt a határidót figyelemmel arra, hogy a végrehajtási eljárás a közbejött politikai okok miatt founakadást szenvedett, 1910. évi december al-ig kitolja, de hangsúlyozza, hogy ez idót követőleg beérkező kérvények tárgyalás alá vehet&k nem lesznek A miniszter e rendeletben végül felhívj« a törvényhatóságok közigazgatási bizottságait, hogy terjesszék fel véleményes jelentéssel az iskolafeularték kárpótlást kérő folyamodványát. A végrehajtási utasítás felvilágosítja a közigazgatási bizottságokét arról, hogy miképpen állapítsák meg a kárpótlás összegét az egyes iskolákkal szemben.
Az orvos dilemmája.
Schow lieruardnak ily cimO comédiája rendkívül fictuális a témájánál fogva. Mert az orvosok csakugyan dilemmában vaunak az Khrlicb-féle világhírre szert tett injekciók miatt. Áz orvosokkal egylltt természetesen a közönség is hol vak hittel áll s csodálkozók közé, hol pesszimisztikus hatások alá kerlll.
Az orvosok ina már két táborban vannak A Giiti-os praeparatumot illetőleg. Az egyik fél a követők táborához cs.itlakozik, kik maguk is az eUó glóriás hírek szuggestiója alatt állanak „biztos siker* jelszóval.
A beteg világ tódul oda, ahol a nagy tudós jóvoltából már oliutott a csodaszer. É-i a bíztoi siker nem is marad el; különösen az orvos szempontjából. A beteg azonban ordit, bőg az injekció hatása alatt, míg fájdalma lecsillapul. A vérbaj pedig megmarad vérbajnak ugy mint az ed.ligi kenő gyógymód hatása alatt. Azaz gyorsabban hat az uj szer, de nem jobban.
Meggyógyultnak tartott beteg vérével beoltottak majmokat és az eredmény az lett, bogy a szlfiliamua átplánlálódott rá. A gyógyulás ... ez a fő. És ez még hiányzik a tapasztalatokból. Csodálatos, hogy mig aa orvosi szaklapok és a uapi sajtó is kezdetben szinte lépésről lépésre kisérték az Klirlich-Hata pályafutásának kezdetét, most már hetek óta hallgatuak. Természetes is. Komoly tudomáuyos lap megakarja várni az eredményt Nem akar tapasztalat nélkül a tapsolók seregébe állni. És most már tólénken bár. de kiboutakozik az orvosi karnak is egy félénk, de lelkiismeretes csoportja, amely a másik táborban van. Egy vidéki orvos járt Budapesten, hol már javában foly az oltás, a kísérletezés, a megfigyelés Ez a szürke doktor, akinek nem imponál a mások felfogása. csak azért, mert tekiutélytól származik, hanem a maga fejével szeret gondolkodni és a maga tapasztalatait is megfigyeli, vz a különc ember nyíltan kifejezést is adott a fővárosi méltóságos kartárs előtt, bogy majd 2 év múlva fog a világ kiábráudálui annyira, mint ahogy ó már most tisztáu lát.
A tudós fővárosi doktornak imponált a kijelentés; ugy látszik ó is vallja e nézetet, de a síuggesztió hatása alatt áll, amint a beteget ia szuggerálják a híres praeparátum hatásával.
.Vigyen kolléga néhány adagot belőle, stivesen szolgálok vele" Köszönöm majd először csak háti nyulakon tessék kipróbálui a szert, néhány évig; embereken csak kipróbált szert alkalmazunk.
És a vidéki doktor az orvosi dilemmától lesújtva tért kis városába és nem hirdeti a biztos sikort. Nem is lesz belőle se gazdag doktor, »e capacitás, se udvari tanácsos.
Széljegyzetek.
A „Zala* f. hó 4-iki számában személyes élü támadási iutéz e lap felelős szerkesztője ellen. Az élők és holtak felelt kizárólagosan, itéló erkölcsblró nyilván büntetni akar azért, mivel a „Z. K." köztudomásra hozta a „Zalá"-uak igazgatósági utólagos megrovásban részesített ama tényét, araellyei egy büntető birósági Ítéleti rendelkezés végrehajtásának * meggátlásál oly zseniálisan elősegítette.
Még jobb érzés, sőt egy kis jobb Ízlés is elég ahhoz, hogy csömörrel forduljon el az ember a i nemtelen boszu ezen diszbajtása elöl.
A .Zala" (észéről ez nem lep meg senkit, legfeljebb csak azon csodálkozik az ember, hogy a .Zala" utolsó oldalán azok a betűk, mniyekkel a főszerkesztő neve vau kiszedve, el uem pirulnak. A viselője bizonyosan igen.
*
Október hó 1-én megjelent számában a .Zala" kommentár nélkül közli a .Zala" igazgatóságának erélyes hangú rosszalását és a jövőre való praeven-tiv intézkedéseinek a megtételét.
A .Zala- következő okt. 2-iki számában a szerkesztőség időszerű jelentőséggel olyan duí hymuusszal adorálja a megrendszabályozott Fisebei
2
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 6.
Lajos igazgatói, aiuolytól a legerősebb bizelgéshez hozzá szokott félisten is émelygést kapoa.
Az igazgatóság rosszal, a szerkesztőség dicsér. Ugy látszik, bogy az utóbbi fütyül az elóbbi véleményére. Aragy az egész csak a szerepeknek a publikum részére való kiltluó megosztása, a színfalak mögött az augurok összenézve kezet szorítanak és
mosolyognak a t. c. olvasóközönség naivitása felett. »
A* i levél se épeu megveteudó, amelyben nagyságos Fiscbel Lajos urat a „Zala- igazgatóját a magyar ujaágkiadók országos szövetsége értositi, hogy a szövetség választmányi lag|ául választotta meg. Kzt a levelet a .Zala" dátum nélkül közli, a dátum a .Zala" intencióihoz bizonyosau nem kvadrált. Kapott az igazgató ur egy másik levelet is, enuek meg a tartalma nem épen csak a dátuma kvadrált. Irta pedig ezt a levelet a nagykanizsai kir. járásbíróság. Ez a levél meghagyja Nagykanizsa város rendőrfőkapitányának, hogy az elóvuzeltetés terhe alatt megidézett, de meg uem jelent igazgató urat e bó 3-ának reggeli 9 órájára állítsa a bíróság elé, hogy a reá jogerősen kiszabott péuzbüutetést vagy fizesse ki. vagy ülje le.
Kz a levél perszo nem volt épen időszerű .sz idealismusig fokozott erkölcsi tartalmú* mAkö-dés bizonyítására.
HÍREK.
Október 6.
Fekete lobogókat lenget a felszél. A nép közönyösen megy reggel napi munkájára. A nehéz megélhetés alig enged neki ¡dót, hogy visszapillanthasson a történet letűnt napjaira és alakjaira. Csak a tanuló ifjúság lelkében lángol a visszaemlékezés szövétneke. Csak az ó szemökben gyűlnek a keserű könnyek, amelyeket it szabadságharc elbukása és a hósök dicstelen halála sajtol ki a romlatlan honftszivekból.
Az erőszak dicstelenné akarta tenni a hósök halálát, mi glóriával övez/.úk. A durva hatalom a megvetésnek akarta átadni bitófájukat, mi csókjainkkal halmozzuk el. Az aradi Golgota nemzeti szent hely. amelyből nemzeti erények fakadnak örökkön-örökké.
Nagykanizsa város iskoláiban e napon az előadások szünetelnek. A legkisebb gyermeknek is elmondta tanítója, hogy ma a vértanuk napja van. A főgimnáziumban és a felsőkereskedelmi iskolában . iskolai ünnepet tartottak, miután előbb requiemen jelentek meg a templomban. A városi hatóság is lerótta a honfibánat adóját a Fereno-rondiek templomában, hol a gyászmisén megjelent.
— Portugália köztársaság. Portugáliában kitört a forradalom, a köztársasági párt uralomra jutott, melléje állt a hadsereg. A forradalmárok a királyi palotát ostrom alá vették, bombázták; a királyt elfogták, kikiáltották a köztársaságot, a királyi palotára
kitűzték a köztársasági lobogót. Manuel királyt lemondásra kényszerűik. A hadsoreg ostromállapotot létesített Lisszabonban s az ország minden részében hirdeti a köztársaságot. A távirati ós telefonösszeköttetés Lisszabon között megszűnt, a posta és táviró-hivatalokat a katonaság tarlja megszállva.
— Polgármesterek gyűlése. Vasárnap lesz Szombathelyen a r. t. városok polgármestereinek orsz. szövetségének gyűlése. Nagykanizsáról, — mint értesülünk Vécsey Zsigmond polgármester, Deák Péter rendőrfőkapitány és Király Sáudor városi méruök vesznek azon részt.
— Az iskolák a gyermekszanatorlum-ért A „(lyermekszanaloríum Egyesület" ófeiihége Hoheuberg Zsófia hercegnő legmagasabb véduöksége és gróf Zichy János valláa- és közoktatásügyi miuisz-tei kormányzata slatt arra törekszik, hogy segítséget nyújtson ama senyvedő szegény beteg kisdedeknek, akik most évről-évre ezer .és ezer számra elpusztulunk kellő ápolás hiányában. Nincs a" világon irgal-inaseág szebb és megbslóbb, mint amely a szegény beteg gyermekek ágya fölé bajlik I Ezen magasztos feladat érdekében fordul most segítségért a nemzet mindig hő és öuzelleu munkásaihoz : a nemzet uevelóihez a gyermekszauatoríum kormányzósága. A vallás- és közoktatásügyi minisztérium eugedélye
lapján most gyűjtés folyik a tanulóifiuság körében, hogy a szegény gyermekek szanatóriuma mielőbb megépíthető legven Ezúton is azzal a kérelemmel fordul a Gyermekszauatoríum kormányzósága városuuk közönségéhez ós fóleg a tanulóifjúsághoz hogy néhány fillérrel a gyermekszanatoriumok létesítéséhez hozzájáruljanak. Á gyűjtött összeg feltüntetésére szolgáló iveket a tanintézetek tanárai- és tanítóitól lehet Átvenni és ugyancsak az iskulákhoz kell a begyűjtött összeget átszolgáltatni Minden fillér, mellyel a gyermeksianaloi iuniot szolgálta, örömet és áldást fog fakasztani. Felhívjuk vámsunk tanulóifjúságát, hogy a legmelegebb érdeklődéssel támogassák a gyermekszauatoríum vezetőinek törekvését, hogy városuuk gyermekszanatoriumi gyűjtése minél jelentékenyebb legyen I ""
— Mérnök doktor. Bodó Henrik nagykanizsai Vegyészmérnök., a budapesti műegyetemen doktorrá avattatott.
— A X Kathollkus Naggyüléa. A X. Katholikus Naggyülés védóségél a püspöki kar tagjai közül ujabban Báró Hornig Károly veszprémi és Hosszú Vazul dr. lugosi püspökök fogadják el s erről az Országos Katholikus Szövetség elnökségét levélben értesítették.
— 6671 Ennyi esztendő Udt el a tereintés óta. Az izraeliták évszámlálása ugyanis a teremtéstől datálódik és most volt 4-én és ö-én (Tisri 1-éu és Ü-áu) az 6671. esztendő újévi ünnepe. Az áhítat bau eltöltött két napbau a kereskedelem lüktető ere majdnem teljeseu megakadt. A templom alig tudta befogadui a hívőket, noha a uagy templomon kivül egy ünnepi Ugas imaház is szolgálta az ájtatosságot Nagyon sok idegen érkezett haza szülők, rokonok látogatására a magyar és osztrák fővárosból Is. El voltak ragadtatva a páratlan szép istentisztelettől, melynek énekkara lelket megragadó, ájtatosságra tiaugoló művészi énekkel lágyított* meg az emberi sziveket. Kartschmaroff Leon fókántor, akinek mesteri éneke és zeuei ízlése világhírt szerzett ueki újra dicséretet, magasztalás! szerzett a kanizsai izr. istentiszteletnek.
— Sümeg föreáliskolája Sümegen tudvalevőleg 4 osztályú slreáliskola áll fenn. A város közönségének hó óhaja, hogy ezt a 4 osztályú iskolát 8 osztályúvá nmeljo fel a közoktatásügyi kormány. A képviselőtestület most kérvénnyel fordult a kormányhoz e lárgybau, kimutatva az iskola tejlesztésének
| szükséges és hasznos voltát. Sümeg község kéreliuo jogos és méltányos, azért hisszük, hogy a kormáuy I uem fog elzárkózui auuak teljesítése elől, hanem tőle telhetőleg rövid időn liulül felállítja a kérvényeiéit 4 osztályt, hogy a reáliskola főreálískoláv* legyen.
— üj szolgabírói lak Nagyatádon.
8omogymegye a gyámpénztári alap terhére Nagy-atádon megvásárolta a Noszlopy Gáspár-féle házat húszezer koronáért a szolgabírói lakás és hivatal részére. Az alispán most utasította a államépitészeli hivatalt, hogy az épület átalakítására vonatkozóan készítsen tervezetet. — Az államépitészeli hivatal tervezete fölött 8omogyvármegye törvényhatósága a novemberi közgyűlései! fog határozni.
— Istentisztelet. Az izr, templomban a péntek esti istentisztelet t. hó 7-étól kezdvo a további intézkedésig fél 6 órakor fog kezdódui.
— Kanizsai vásár. Hétfőn f. hó 10-éu Nagykanizsán országos vásár lesz.
— Kolerariadalom a Déli Vasúton-
Tegnap d. u. a Budapestről jövő személyvonat III. osztályában utazott Kiss Jánosué letenyei asszony. Haza akart utazni. Zalaszentjakabnál hirtelen rosszul lelt. Nagy riadalom támadt erre a kupé utasai közölt, mert azt hittek, hogy koleraoseitel vannak szembeu. Egy ulas röglön jeleutést lelt, mire a kanizsai vasútállomástól értesítették az esetről a rendőrséget. Rátz Károly dr. és Qoda Lipót dr. városi orvosok és egy reudőrlíszl nyomban megjelent a vasútnál. Az utasok azt állitották. hogy Kissné hányt is a kupéban. Azonban az asszony ezt tagadta és a kalauz se akadt sehol ilyesuek nyomára. Az asszony bevallása szerint se görcse, se bélhurutja uem volt. bauem idült gyomorbáutaloinban szenved és vérszegény. Az orvosok sem állapítottak meg kolerát. Az asszony tovább utazott — különben is alig volt idejük a doktoroknak a vizsgálatra, mert a vonat már induló-bau volt A letenyei főbíró távirati értesítést kapott az esetről, hogy az asszonyt 3 napig orvosi felügye-alá helyezze. A kupébau utazott 3 kanizsait detin-fíciálták és Rátz Kálmán orvosi felügyelet alatt fogja őket tartani
— Kolera elleni szer Egv érdekes régi feljegyzési olvastunk valamelyik nap a kolera kezo-léaéról. Feleségem nagyapjától származóit könyveim között — mondja a feljegyzést beküldő levele — a História Pragmatica Regtti Hungáriáé cimü könyvbe bejegyezve találtam szószerint e feljegyzést: .Dr. Uray János Rarauya megyei fóorvosuak kolera elleni 1848-ik évben ezerszeruél többször sikerűit orvosi jegyzéke:
.Rp. Spirit aeler sulphuri cainphorali aa dr.
unam Laudan. liqo. sieden dr. unaiu B. Trae
castoreí dr. B. in. d. ad utr. s cholera cseppek." Tiz cseppet egy asztali kanál vízbeu vagy cukrou bevenni kell akkor midőn a hasmenés mutatkozik, ha pedig a kolera beáll, minden negyed órábau tíz cseppet egy kanál langyos theábau kell venni at izzadást elóídézui."
r Segédjegyzö — doktor. Kende Józse pettyéin segédjegyzö a napokban tölte le Kolozsvárott a jogdoktorálust. A törekvő segédjegyzöbeu az eljövendő modem közigazgatás egyik jeles munkását látiuk.
— Betöltendő állások a városházán Nagykanizsa r. t. városnál egy főjegyzői, egy levéltárosi és egy írnoki állás betöltendő. A főjegyzői állás egy fél év óta, a levéltárosi 3 év óla, az imokí állás két houap óta üresedett meg. Különösen foutos és sürgős volt a lójegyzöi állás betöltése Nem csak azért, mert nélküle az egyes tanácsosok és a polgár-me-ter, sót a főkapitány is tetemes munkaszaporodással terheltetett meg, hauem mivel a főjegyző a polgármester helyettese is, nélküle a polgármester még hivatalos teeudók miatt városi foutos érdekekből sem hag) halta el egy napra se hivatalát. Tudomásunk \\an arról is, bogy mikor betegség miatt otlbou maradt a város polgármestere, uem lévén, ki helyette ügyeket intézzen el, egész sereg aktákat vittek lakására és kényszerült a beteg ágyából kikelve azokat eliulézni. Kívánatos, hogy ez az egészségtelen állapot mielőbb megsaüujöu
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAN"- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
OKTÓBER 6.
ZALAI KÖZLÖNY
— Szállítások a honvédségnek A m.
kir. székesfehérvári V. kerület állomásain honvédcsapatok számára ai 1911. évre szükséges kenyér és zabszállitások versenytárgyalása a köveikeié helyeken és időben fog megtartatni: Sopronban okt. 17 én. Pécseit 20-án, Nagykanizsán ¿4-én és Pápán 28-án.
— Betiltott vásárok. A mára eseti lete-nyei vásárt az alispán betiltotta a kolerára való tekintetből. Ugyancsak et ok miatt betiltatott Somogy-megyében ai okt. 15-ére esó Dercseligeti és Nágocs-i; az okt. 10-ére esft Lengyeltóti-i és 8oraogyvár-i, s 16-ára esó 8zóllósgyörök-i, a 28-ára esó Igal-i és a 31-ére esó Adánd-i vásárok.
— Utcai riblllló. Ma a déli órákban fényes jókedvben\'éa talpig elázva dühöngött végiga Osengeri-utoán Soraogyvári György lakatos legénf egy barátjával ifjú Francsics Zsigmonddal, ki egy kissé szin-téu kapatos volt A Kranz iroda el&tt találkoztak Francsies apjával, ki tiát be akarta vinni lakásába és haragjában meg ia ütötte. Erre a vitéz Soraogyvári rátámadt az apára és ütlegelni kezdte. Nagy népcsődOlet támadt a dühöugó ember körül; kiakarták venni kezéből a botot, mellyel vagdalkozott. Kkköz-ben rugoll, harapott inig végre megvérezve kituszkolták az ateára. A gyorsan megjelem rendőrökre is rátámadt, de a dzsiu dtsicu alkalmazásával könnyen bevitték a rendőrségre, hol bógött. mint egy sakál kihallgatni se lehetett. Majd ha kialuasza a zárkában a mámort, felelőségre vonja a rendőrség
— Elveszett gyürü Egy nagykanizsai városi reudór, mig a Vörösmarti-utcától a Sugár-uton végig a városházára ment egy 20 K-át érő gyürQt elvesztett. A gyűrűben négyszegletes bordó szinü kő van. A becsületes megtaláló szíveskedjék a gyűrűt a kapitánysághoz vinui, hol a szegény rendőr hálája fogja jutalmazni.
— Megharapta a kutya Tegnap d. u-Boroa Máté postaszolga Rózsa-utcai lakós elküldte István nevű fiát a városba. Amint a Teleki uton ment, Rákos József korcsmáros kutyája rátámadt és megharapta. Ráta Kálmán dr. vette a fiút ápolás alá. a városi állatorvos pedig megvizsgálta s kutyát és konstatálta, hogy nem volt veszett. A rendőrségnél a vendéglős ellen ez Űgybeu panasz tétetett.
— Ellopott felöltő. Legkönnyebben lehet fetoiMt szerer.ni • vendéglőben vagy kávéházban. Jól ludla ezt egy helynélkűli pincér is. Bement a Polgári Egyleti vendéglő éttermébe, hol Reiu Gyula fizetópiucérnek 70 K érő felöltője volt felakasztva nagy biztouságban. l)e a kabát eltűnt onnan ós a gyanú a csavargó pincérre terelődött, ki nyomban el is tűut a városból.
— Ünnepi pecsenye. Handelsmann hely-péuzszedőnek záratfan mosókonyhájában szerdára virradó éjjel idegenek jártak. Az ott levő ruhafélék, eszközök, össze vissza voltak hányva De hiányt nem vettek észre. Elleuben mikor d. e. ugy 10 óra felé a pintébe mentek, kellemetlenül meglepetve látták, hogy az Ounepre oda készített libacombok és borok híányiauak. A rendőrség uyomozza a gourmand tolvajt.
A világ legkiválóbb vegyészei megállapították. hogy a Ferenos Józaef-
keserűv\'xforrások vize oldó és elvezetósók-ban az összes más vizeket felülmúlja ós mái kisebb adagban is biztosan hat Nem szükséges tehát a gyomrot oly tulsok felesleges folyadékkal megterhelni, mint a gyengébb vizeknél. A „Ferenoz József"-keserűvíz ter-mószetadta szónsavtartalma különösen értékes, mert ez által az étvágyat még hosszabb használat után som zavarja meg és ezért az orvosok ezt a vizet különösen nagyra becsülik.
Szerkesztői üzenetek.
Havas Vilmos Budapest. Régen hallgat immi r a magyar. Üdv.
R. 0. ós K. B. helyben Aki lapunkat olvassa az tisztában vau annak irányával. Osak a gonoszság és vakság, meg a butaság látja másnak, inint ami,
A V. Budapest Megkaptuk. A tárcát később hozzuk.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Fizessünk elő a Jó Pajtásra. Egy évi fiftinállása alatt a Jó Pajtás meghódította magáuak a magyar gyermekvilágot s páratlau népszerűségre tett szert országszerte. Szülő nem szerezhet nagyobb örömet és tartósabb tanulságot gyermekének, mintha előfizet számára a Jó Pajtásra, melybon a legjobb magyar irók gyönyörködtetik és oktatják bájos mesékkel, mulatságos történetekkel, érdekes regények kel, élénken irt tanulságos cikkekkel, tréfákkal s mindenféle jó olvasnivalóval. A mely gyermekszobába eddig a Jó Pajtás bejutott, mindenütt megszerették, mindenüvé derűt, örömet és szeretetet hozott.
* Gróf Mont« Oristó reneszánsza. Regények is lehetnek tetszhalottak és Dumas, a regényírók fantasiadus királya, ha még élne, szemtanuja lehetne az ő Gróf Monté Cristó eimü regénye uijáéledésének. Mostanában világszerte uj és ujabb kiadásokban jelenik meg ez a világhírű regény és hogy a magyar olvasó közönség is mennél szélesebb rétegekben ösmerhesse meg a századnak ezt a legnagyobb és legérdekfeszitóbb regényét, az Uj Idők októberi évuegyedélól kezdve, díjtalan melléklet gyanáut juttatja olvasóinkhoz. A lap minden egyes számához egy-egy ivet mellékel, hogy evvel is jelét adja, mennyire kedvében igyekszik járni előfizetőinek. Emellett továbbra is kitűnően szerkesztett, magas irodalmi szinvonalu lappal szolgál közönségének az Dj Idők. Herceg Ferenc a felelős szeikesztő mellett a magyar Írógárda jelesei az Uj Időket keresik fel müveik színe-javával. Biró Lajos uj regényt irt .Nyári zivatar" címmel és egy ötletes, humoros cikksorozat is indul meg az „Uj Idókbeu .A jogász naplója", amely ugy érezzük népszerűség dolgában legalább is utol (ogja érni az olvasóközönség legkedvesebb .önkéutes naplóját". Az U| Idők előfizetési ára negyedévre 4 korona. Mutatványszámot kérésre iugyeu küld a kiadóhivatal: Budapest, VI. Andrássy-ut 10. szám
* Nietzsche atorizmák. Az „Űbermeusch" fogalma megalkotójának nevét már a mi közönségüuk is eléggé ismeri. A Magyar Köuyvtár igetv üdvös dolgot cselekedett, midóu Nietzschét is felvette elterjedt vállalatába. A . Meusahliohes, Allzubmenseh-liclies" című aforizma-gyűjteményből fordíttatott le egy füzetre valót; szellemes, mély, eredeti, meglepő mondásokat, melyek mintegy bevezetésül szolgálhatnak Nietzsche megismeréséhez A fordítás igen jelds; Schöpfliu Aladár munkája. A fűzet ára 30 fillér.
* Az orvos dilemmája. Ez a címe Bemard Shaw legújabb színdarabjának, mely .Orvosok" cim-rnel most szerepel a Magyar Sziubáz műsorán s \'melyet az agilis Magyar Köuyvtár máris közzébocsá-tott, legújabb, októberi sorozatában. Próblémája egyike a legérdekesebbeknek : az emberi élet értéke az orvos szemében. Alakjai pedig; az orkölesi érzék nélküli, de geniálís festő, körötte pedig a lelkiismeretes vagy léha orvosok sokféle típusa, a legsikerültebbek közé tartoznak, melyeket Shaw eddig színre vitt. A .komédia" fordítása Hevesi Sándor avatott tollát dicséri. A kettős füzet ára GO fillér.
* D\' Annunzio a Magyar Könyvtárban. Az olasz irodalomnak világhírre vergődött költőié s Magyar Könyvtárban eddig csak mint drámaíró volt bemutatva; most miut elbeszélő is sorra kerül, még pedig legszebb munkájának, a Novell« della Pescara-nak válogatott elbeszéléseivel. D\' Annunzio négy kis \'
íemekmúve vau abbau a füzetben, melyet tőle most közzébocsátanak s melyuek cime, az első novella utáu, .Toto". A füzet ára 30 fillér. A .Magyar Könyvtár" ezzel elérkezett az 596. számhoz ; a vállalatról részletes jegyzéket minden könyvárus ingyen ad.
NYILTTÉR
E rovat alatt közöltekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
Mikor a falevél hullik s nedvesre fordul az idő,
az érzékenyebb embernek különösen gonddal kell óvakodnia a meghűléstől. Megbecsülhetetlen szolgálatot tesz nekik ebbeu a Kay valódi szódeuí áaványpasztillája, de természetesen c-akis a valódi. A kipróbált előírás szerint használja, biztos lehet felőle, hogy az időjárás befolyásától, ha különben vigyáz magára, semmi baja sem eshet. Fay valódi szódení ^A^ paszlillája dobozonkint csak 1 kor. 2& fillérbe kerül, de vigyázni kell rá, hogy ne adjanak hamisítványt.
Kóképviselet Magyarország és Ausztria részére: W Th. Guntzert, cs. és kir. udv. szállító Wien IV/1. Grosse Neugasse 17.

lt»»Mt»«*«*«a«a««»a>»»»
Jóság,
ár és
súlyra
szappan
bevásárlásinál ügyelni. A világ egy axappana sem éri el a
Schiel"
"M
szarvas
szappanát
minden jó tulajdonságában, tiszt*\' "~:ép«s*évében. Iá okaóairiban.
ságiban, mosóképességében, ligysigi\' | ban és oksósigiban. }
la»a«»a»aaasaala>»a»asaiia«a<aM«t
„ \'gummisarkolc _ még is a legjobbak?
Mindenütt kaphatók.
I
ZALAI KÖZLÖNY
OKTÓBKR 6.
I ELSŐRANGÚ FÜRDŐHELY I


BIZTOSAN GYÓGYÍTJA
a tápcsatorna összes bántalmait, hurutokat, diabetest,köszvényt, csúzi,csonttöréseket, gyermek-és alkati kórokat. Mrlayetten alkalikus.tonvto-g iá f O twté»Jódtartalmú héwlz U*T-IVÓKURA. I SK¿ N SAV AS
MÉvvijrtJaUÍM. rUftoóK.
WMVdGYINTtZCTJ HWALaTORIUM.
A J-ürrfátoy™ WkJfdU mm miÁMik, Prospekt untMM a >Hrtlñi^iy,¿atágá¿.
Mi a
Or. Oetker-féte
sütőpor?
Dr. Oetker-féle sütőpor
egy tökéletes, hygionikus, az orvosok által legmelegebben ajánlott
élosztöpótszer I Egy osomag ára 12 fillér és egy \'/> kg. számára élesttóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb főszer és drogua-üzletekhen a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.
1868. öt» ttuj,
)-FÍLE
• Ou Lcvttlt

Q. Hell & Co. gyártmánya.
Klríló Wo.l orrútok «Jtn!«n„ K,r4pa lr* S\'.i, ailmtAl-att t*-orrt« «ntl.it*!,jniyt\'l ni.ft\'iuiuiAií
miiidcimeiiiU bőrkiütések
Mii-* króitlku,«. plklul)i0;uír6.í. 4 .11 klUt.\'vak. u>rl\'M>* re, í!Síi/í? \'■»¿if»"\'«\' .w-é..x»k. plkkoWk »II..... B.,|.[
kilriojr-kiappua 40 iitiilik ttkílr.a.l I «lai uiaati.«» •>■ w-"Xtrwii "Illír • kor^knli.lomlMH f r,ó k»lrttt> «»ppa
""klo! M tkaot I örí.ft] ,kn*l i.\'k»!Miuaák a ttxtr l\'MAan
Berger-féle kátníiiy-kénszappuiit
U. K\'i>hébb Ulrinj-uappm mamiin. n btr lliiUllati»i|al «.Ilon. » KVvrtlinktk I 6r- A. l,Jru yn!6 k 10 t-V l titlnu. talaittlnl llllinlail-»•pl liaaautlaua ultit t.laiutulbalallan »«46- h Mr4»-i«ap-pftti «aol«*l a
Rorger-féle glycerlit-p\'pereszappan
nvlrtw tiu;H glyoortu fen U\'lk ú..mclr Ulatoallva van. Ül»*\'* I Grip .\'A u-rtiut hatuiiAlJ .k I .»Abba kllBn« .Ikarial a
Bcrger-féle borax-NZappant
«. p«]% »sr««n»i.k, raptfi". »itp\'ftk, >|«illak *>
ollao.
Ar> dkrakonkinl aludan r.lubSl 10 lUléi, luua tiAlatl oi».l\'.l.,»l ociOtU KóiMt a nvAilAamU iir»uiattk«an Bauart»!« kMr«t>• »ippviokat
......... uappaitokal. 0. Hall * C imp. tiiArt
mUtuali t. ,1« •u lit AlirAaol
|t*>ro 64 a r____
I\' <1 odcaUUrAara. m»l>
• ta Mikajaa
lappaookai. 0. Hall * C nap. «»Art ^f^m
m Ä^fet
kllQntatvn IMatln-lt ISKJ
intnilc-o címkén olt krll I" *r n
«.ln.it IHHJ-lt%iriBUa«»kntAitritril fr. a airltl 1900 »tl vUácklilllUion »ran» «ranmal.
A B«r|ar vdj uta minden tita, to Go\'- 6. ItytrlonlktM aaappanrit a l«,«cAJuV utnllAkoll hatianAJatl ulttnitiUnkun f I raimak at>roWu.
KaphattV mlrttlnn ivófrnicrMr\'*\'t wikl.avVA
, Wien 1.,
«■latban. \' tharatr. 8.
K"Kv|»!i: O. Boll A Comp.
r\' «■. yarora.agl (ör.fctl»; TOrOk j«aaof "yójyaaar-tar.i. Bit lapeal. klrltt-H. II. Th.liittay. r «a Salta, Zr tiyt-uiaa. Koahm«iat«r Wr. atdda. Holt\'-ut«a I, Vnlnir éa Múaar drogtil.itu. IV., Kuranahuraaa-ttioa 0. aaAm Datalnyl Ftlajroa er,..tarla, Marokkal ulna ». Klaalnyban Uagyantraiig n.aaaa gyig.
•aarUmtkan. . "
«raayérami lagaagyobb klWaMAa
WOLF
MRQDEBüRQ-BÜCKnü
Boros Hrtur oki. lápáizmémdlg
«UDAPUT, VI, Tarte MrtH M.
Járkerekes és helyhez kötött telitett ít szabadalmazott
túlhevített gőzzel működő lokomobllok
WOLF eredttl uirkniti 10 - 800 léntlf.
Ai Ipar 4» mauJraidaaif lauaidaaáfoaabb, UftartAsabb <a lajmajblihalöbb OramgípaL Ouiiyáriia 700 ooo ItfarCn (»101
Hirdetéseket
felvesz a kiadóhivatal
W ^ ^ W ^ W
. ."> " * * J^ ft * Ä * m fl» ,
y W W w u« ^ u> wj. "t v w W W
Jt ^ ^ ^ t ^^




A legtöbb kiállitáson legelső díjjal kitüntetett ós első orvostanárok által & ajánlott, kitűnő minőségű M
*
*

£
Esterházy cognac

mindenUtt kapható I
A z


Esterházy cognac

* ^ a közönség kedvencz itala!




3K

*
*
*

$
Központi irodája:
TELEFON TELEFON
3«-«. BUDAPEST V., Csáky-utcza 14. sz.
* *
3*

3*
*
*
*
*
3*
3*
3*

3K


*
3*

*
3*
3*
*
*
3*
3*
3*
3*
m * m m ^ X A ft ^ ^V VT>
V y y w 5Éf Ját Jéí lát iif * W «"__* ft ft ft ft ft ft ft
Raktár Nagykanizsán: Práger Béla gyógyszertára.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykknitsán.
3*
X
nagykanizsa, 1910 október 10
49-ik évfolyam 8x szám
HÉTFÓ
zalai közlöny
Politikai lap.
Miijilinlk hition ás csülörtikön.
HflAiaUal írak: Kgiu ««ta 10 korona, filivto 8 korona, nogjfa<l««ra 9 korona 60 011. — tgyaa »lm ára 10 Ali.
Ü
Kolclók saarkosatA : Kertéi» J«aa«r,
K ImiIJII : • »»«irke»mi£>té*.
8zirkitztiti| ii klaáéhiiaUI liáktér 1.
Talafon; 1«. — Hlrdaláaak dljaiabia Martai.
Milyen szőlőtermés várható?
Alkalmunk van a hivatalosan feldolgozott jelentések nyomán a következő adatokat közölni az idei magyarországi szőlőtermésről.
Budapesti kerületben: (Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyének, biai, gödöllői, monori, ráokevei és váci járásai, Fejérvármegye) a beállott esőzések következtében különösen a vékony héjú fajták bogyói megrepedtek s rothadnak, mely körülmény a minőség rovására megy s a szüretet sietlotni fogja. Az uj bor ára 36-60 K„ óboré 45-71) K., idei mustra előre 3(5 — 40 K-ért köttettek kötések. A borkereslet élénk. Szegszárdi kerület; (Tolna- és Somogy vármegye.) Terméskilátás nagyon gyenge. Holdanként állag alig^ remélholő 3 hl. Régi borkészlet igen osekély, ára a termelőknél 40—50 K. Az uj borokra 36— 50 K árban történnek kötések. Péosi kerülőt: (Baranyavármegye.) Szeptember hó első felében 5 napig tartó esőzések következtében a bogyók nagyon megteltek, minek kövotkeztébon sok helyen fel is repedeztek s ennek következtében a rothadás is sok helyon kezdetét vette, mi a szüret kozdotét sietteti. Must ára 44-60 K hl-ként. Ennyiért veszik is a szűrendő mustot vagy kierjedés után az uj bort seprőstől. Tapolcai kerület: (Zalavármegyé.) A szőlők fejlődésében a kedvezőtlen, eaís időjárás miatt a rothadás állott be. különösen a jégverte szőlőkben. Általában gyenge termés várható. Borkereelet élénk. Borkészlet igen osekély, óborokért 48-66 K-t adnak. A korán leszüretelt (rothadt ós jégvert szólók) szólók mustját 28 K-ért adták el, a rendos időben szüretelendő mustdtt máris 40 — 44 K-át Ígérnek. Pápai kerület: (Veszprém-, Gyór- és Komároravármegye.) Miskolci kerülőt: (Borsod-, Gömör- ós Kishontvármegye.) A nagyobb esőzések következtében különösen a vékony héjú fajok rothadni kozdtek. A szólók éréso előrehaladt. Az esőzés a várható mennyiségben ós némi-
leg a minőségben is tett kárt, de azért ha több eső nem lesz, jó rainóségü bor remélhető. Borsodmegyében "1 fct hl., Gótiiörmegyó-ben 15 hl.\'must várható, kataszleri holdanként a hegyi szőlőkben, ellenben a homoki és sik vidéki szólókben csak 4 — 6 hl. Borkoroslet élénk. Az uj mustot hektoliterenként 36 —jjO K-ért veszik. Egy birtokos 200 hl. must termését a napokban adta el 50 K-ért. Tareali kerület: (Zemplin- és Abauj-Torna-vármegye.) A szólók állapota esős időjárás következtében rosszabbodott, a bogyók rothadni kezdtek, de szeptember közepén az időjárás jobbra fordult és kedvezően hat a szóló érésére. Beregszászi kerület: (Bereg-, Ung- és Szabolcsvármegye.) A kedvező időjárás következtében a, rothadás megszűnt s a szőlők nagyon szépen fejlődnek. A mennyiség közepesen alólinak. a. minőség azonban igen jónak Ígérkezik. Uj borok iránti kereslet igen élénk. Szilágysotulyói kerület : (Szilágyvármegye.) A szőlőre az utóbbi időben kodvezó időjárás volt. Átlagban 10 hl. termés várható kat. holdanként mustra 30 -44 K-ért történtek kötések. Pozsonyi kerület: (Pozsony- és Mosonvármegye.) A szőlőfürtök szépen fejlődnek ugyan, de a sok eső miatt a fürtök nagyon rothadnak, a szólómoly kártételei is mindinkább szembetűnők. Általában gyenge termésre van kilátás. A borárak emelkodnek. Nyitrai kerület: (Nyitra-, Bars-, Esztergom- és Hontvármegye.) A nagyobb esőzés folytán a szemek megduzzadtak, sok helyen a bogyók megrepedeztek és ennek következtében a minőség ősökként. Balassagyarmati kerület: (Nógrád-vármegye.) A szőlők jól fejlődnek. Az esős időjárás következtében a rothadás tett némi kárt, do azért a holdankénti termés átlagban 11—13 hl-re tehető. Borkészlet csekély, ára tartott és 40—63 K közt váltakozik. Egri kerület: (Heves- és Jásínagykun-Szolnok vármegye.) A hegyvidéken a termés ugy minőségre, mint mennyiségre nézve jó közepesnek Ígérkezik. A szóló érése nagyon előre haladt, ugy hogy néhol a szüretet
szeptember hónapban megkezdték. Az időjárás az utóbbi időben igen kedvezőre fordult s ha állandó is marad, igen jó minőségre lehet kilátás. A síkvidéken is jó közepesnek mondható a must minősége, de mennyiségileg itt kevés termésre van kilátás. Kecskeméti kerület: (Pest-Piiis-Solt-Kiskun-vármegyék abonyi alsó, alsódabasí, duna-vecsei, kalocsai, kiskőrösi, kiskunfélegyházai, kunsxentmiklósi s nagykátai járásai. Csongrád-, Békés- és Csanádvármegye.) A bó esőzés a bogyót meghizlalta ugyan, de a mellett rothadni kezd. Gyenge középtermés és jó minőség várható. Borkoroslet élénk, óbor 46—60 koronáért, ujbor 36—<>2 koronáért kel. Szabadkai kerület: (Báosbodrog és Toron-lálvármegye.) Az eső igen jótékony hatással volt a szőlőre, a bogyók rendesen fejlődnek. Ha a száraz ós meleg időjárás tovább tart. ugy a csekély termés mellett még közepes rainóségü bor várható Must kereslete igen élénk. A bor ára emelkedik, több helyen már meghaladja a 40 koronái hektoliterenként. Marosvásárhelyi kerület: (Torda-Ara-nyos-, Maros-Torda-, Kolozs-. Szolnok-Doboka-, Beszteroe-Naszódvármegye.) A peronoszpóra pusztítása miatt a szüret eredménye nagyon gyenge lesz. Akik azonban idejében védekezni tudtak, azoknak szépen érett a szőlőjük. »
A postapalota.
Régen vajúdó üggyel foglalkozott a pénteki tanácsülés, mely nemcsak magáért a postahivatalok célszerű elhelyezése miatt fontos, hanem a város helyes irányú fejlódé« tekintetében ia nevezetes.
A mai rozzant posta ós Uviró hivatal célszerű elhelyezéséről vau szó. A városi tauáca kérvénnyel járult a kereskedelemügyi miniszterhez, ki előtt kifejti, hogy a jelenleg fennálló posta-, távíró- éa telefouhivalal elhelyezésére szolgáló épület nemcsak a kor igényeinek nem felel meg, hanem ugy az állami, valamiül a város közforgalmi érdekeinek gyors és pontos lebonyolítására is teljesen alkalmatlan.



aa¿■¡¡•ni


(tüdő)
Köhögés, szamárköhögés, influenza és a légzőszervek bajainál
az orvosi kar kiváló eredménnyel alkalmazza a
SIROLIN „Roche"-t.
SIltOIJN ,Rooti«*-t kellemes Imi éa kiváló hatása lolytáo atlvaaen veaalk ÁM Oaaaea gyógyassrUlrakhan aradotl 9110UN .Roehe" naomasoláat kár|ttnk áa hati-roiottau uta-lt-uuk vibska m>ndoii pdtkiszitmánrt.
F. HOFFMANN LA ROOHE A CO. BASEL (Sohweis) GRENZAOH (Baden).
A pécsi posta éa távíró igazgatéaág már 1908. stept. 13-áa 24708/1. számú átiratával kilátásba helyezte, bog; a város ¿a a közforgalom igényeinek teljesen megtelelő postapalotát emeltet államköltségen.
A felépítés ügyébeii annak idején járt már itt egy bizottság, mely a postaépület helyéül a mai telket véleményeit«. Et azonban Nagykanizsa város rendelési és közcainositási tervével nem egyezik meg. | Arra kéri a város tanácsa tebát a minisztert, hogy az uj postapalotát a Kazinoy- és Zrínyi Miklós utca sarkán levó és a Délzalai Takarékpénztár tulajdonát képező telken építse fel. Nemcsak azért, mert ez a város közepén fekszik, minden-hounaii hozáfélhető és a város legforgalmasabb vidékén vau, hanem a városrendezés szempontjából is.
A jelenlegi postaépület helyére ugyanis az uj igazságügyi palota emeltetnék, mely nemcsak legcélszerűbben volna olt elhelyezhető, de elfedné a fogháiépületet, mely Nagykanizsa legszebb terét, az Krzsébet királyné teret, ékteleniti jelenleg.
Ha a postaépület a jelenlegi helyén épülne fel, akkor az uj igazságügyi palota megvalósulását beláthatatlan időre kitolná éa a fogbázépület továbbra is elrontaná a város csinosítására való törekvését.
A tanács az igazságügyminíazterhez is felír, hogy a kereskedelmi miniszterhez beadott e kérvényt a fenti okból támogasaa.
Zala vármegye a jegyzőknek. A dnnántulí községi és körjegyzők Győrben fiúnevelő intézetet állítottak fel. Zalavármegye törvényhatósága tekintettel arra, hogy az intézet jótékonysága a megyebeli jegyzői karra is kiterjed, 200 K-val járul hozzá a győri jegyzői fiúnevelő iutézet költségeihez —• Zalavármegyei muzeum. A zalaegerszegi főgimnázium tanári kara kérvénnyel fordult a vármegyei törvényhatósághoz, hogy a muzeumi tár gyak elhelyezésére anyagi támogatást nyújtson. A közgyűlés teklutetbe veszi, hogy a megyesurte megindult gyűjtés folyamán a létesítendő mflteum-nak éa köuyvtárnak oly nagy mérvű anyaga halmozódott fel, bogy elhelvezésökre a vármegyei kö|-mivelődésí alapból 600 K-át utal ki. A közgyűlés egyúttal Deák Mihály elhalt muzeumi bizottaági tag helyébe Medgyesí Lajos főgimnáziumi igazgatót választja meg.
2 ZALAI KÖZLÖNY
désuek. Azt állítja, hogy a japán népnél, mely csak nagyon kevés buat fogyaszt és főleg halakból él, az érelmeszedés ép oly gyakori betegség, mint oáluuk Más tekintélyek meg épen a tulnagy húsfogyasztást okozzák a bajért. Azonban akár károsa húsfogyasztás az egészségre nézve, akár nem, nekünk a hus drágasága is elég ok arra nézve, bogy a húsfogyasztást ; megszorítsuk. Kzt pedig az egészség károsodás* nélkül bátran inegceelekedhetjUk. Magyarország állattenyésztő földmivelői éveken át nem élnek marhahússal egestségök kockáztatása nélkül, bauem elvétve baromfival és disznóhússal táplálkozuak gazdasági okokból. Az uri osztály is utánozhatja az egyszerű népet, megszorítva húsfogyasztását olyképeu, hogy beéri, ba egyszer napjában kerül a beaftseak asztalára.
HÍREK.
Örök Isten.
»
Nagy Babilónia eltűut már az idők folyamában, Hajdani nagyságát csak kövek emlegetik.
Megtört már a dicső Athéu és Spárta uralma, Csak rom bírdeti már régi idők erejét.
Hol van a rómaiaknak nagy birodalma, hatalma I Kitűnt nyomtalanul, csak bire áll manapig.
Mert elenyész\' minden, mit itten szerte az
1 ember,
Balassa Miklós.
k húsfogyasztás megszorítása.
(v. h.) Valahányszor végig sétálok magas háiBorok közt, mindig estembe jnt, milyen nebét lehet ennyi embert élelmezni, mint amennyi etekben a házakban lakik. Különösen ma, mikor a hus nemcsak minden méstárstékben olyan boriastló drága, hanem at újságok szerint nem ia kapható. Kevés a felhajtás I És mégse tudok eten at ínségen sajnálkozni, mert látóin, hogy a szomszéd borbélyom minden nap gulyást reggeliz. Nem irigykedem rá. Iateu látja lelkemet 1 A vagyonosok jól terített asztaláról Jsem hiányzik a hus és Pévec Qyura at én házi szegényem meg uein panaszkodik a husdrága-ságM. A földiniveló és állattenyésitő ia meg vau elégedve a hus árával. Ki csínálja hát azt a vak lármát? At állattenyésztők azt moudiák, at újságírók meg latoíner emberek, kik uem tenyésztenek semmit csak rójják a betűt. Hát kinek van igaza? A kremsí asszonyoknak. A hus drágaságát más módon enyhíteni nem lehet, mint a húsfogyasztás leszállításával. Ha Magyarország 20,000 millió lakósa csak egy deka husaal kevesebbet fogyaatt, mint eddig, az -naponta kétstázezer métermázsa hust jelent, évenkint pedig 72,000,000 métermázsa hust. Ennyi bua kipótolja att a hiányt, mely atáltal keletkezett, hogy a tavalyi takármáLyiasig következtében földmivelőiuk eladták marhaállományuk javaréatét.
Sokau att tartják, bogy a tuloyomólag hu ssal való táplálkotáa érelmeszesedést okoz. Noordeu tanár tagadja, bogy a hus volna okozója at éreliuostese-
I — A trónörökös, a keszthelyi gróf vendége. November hó első napjaiban isméi magas vendége lest a kestlbelyi főúrnak. Ferenc Ferdinánd trónörökös Herteueére megy, ahol mint Festetics Tassilo gróf vendége, fácáuokra vadástik. A trón Örökös, aki több napot tölt a bertencei vad ász kastélyban, már bárom itbeu vadászott, mint Featetiee gróf vendége a világhírű vadástlerűleleu. — A trónörökös érketésének poutos idejt még nincs megálapitva, de fogadtatására már nagybau folynak az elókéstűletek.
— Személyi hir. Ölyvedi Ooanay Ernő treaeaéni polgármester (30 év óta) pénteken Nagy-kanítsára érkeiett és meg tátogatta Vécaey Zaigmoud polgármestert Kanizsát átért ejtetta útba, mert Makoviczky Uyulánébot közel rokonsági kötelék fűzi Innen Kőategre utazott leendő vejéhez, ouuan pedig Szombathelyre a r. t. városok orsaágo» egyesületének közgyűlésére.
— Kinevez*«. Bérczy Károlyt, ki bárom évk folt a helybeli fógimuátiuui tanára, a kötokla-tásQgyi mintatér a lugosí főgimnáziumból kinevette.
— Nyilatkozat. A Zala Hírlapkiadó r. t. igaigatójának, Fiaehel Lajosnak a Zala 223. számában közölt „MyHatkotaf-ában foglalt sértő kitételek miatt at illetékea biról fórum előtt tétetik folyamatba at eljárásA Zalai Közlöny sierkesttósége.
— Tanítók üdülőtelepe Keszthelyen At országos izr. tanítóegyesület még 1904. évben elhatározta, bogy a Balaton valamely alkalmas pout-jáu az egyesület üdülésre szoruló\' tagjai számára nyári otthont létesít. Az otthon lélesitéso céljából országos gyűjtést iuditottak a melynek eredménye képen dr. Bűchler Sándor kestlhelyí főrabbi kezdeményezésére nemrég vették meg a Űrűuhut Fülöp fiai nagykanizsai cég a Balaton partjától nem maaate fekvő házát. Az épület a tavasstal át leaz alakítva, bogy reodeltetéséuek megfelelhessen.
— Az izraelita templomban Jomklpur-kor az istentiszteletek a következő sorrendben lettnek megtartva: f. hó 12-én, sterdán d. u. fél 4-kor mincha ima. fel 6-kor esti ima. 13 án, csütörtökön reggel 7 órakor schaebrist, d. e. 9 órakor ifjúsági istentisztelet, a halottak lelki üdvéért való Házkárá imával kapcsolatosan, melyen mindenki részt vehet, d. e. fél 11-kor muszáf, szintén Házkárával, d. u. >/t4-kor mincha s ezt követőleg nila és mariv ima. A csütörtökön d. e. 9 órakor kezdődő ifjúsági istentisztelet kivételével, fenti Istentiszteletekhez is csak a megfelelő belépti jegy elómutatása mellett lehet a
OKTOBER 17.
templomba bemenni. Templomi ülések még most is kaphatók a hitközségi irodában, ugyanott szegények teljesen díjtalanul kapják meg belépti jegyeiket.
— Igasságügyi kinevezée. A király Zaigmoud Imre nagyatádi járásbirósági jegyzőt a nagyatádi járásbírósághoz albiróvá nevezte ki.
— A főjegyzői állás. A betöltendő nagykanizsai főjegyzői állásért eddig Babján Qjula dr., nagykanlzMÍ ügyvéd adta be pályázat! kérvényét.
— Alsólendvaiak az alispánhoz k október 26-ára eső alsóleudvai országos vásári Zalavármegye alispánja — a kolerára való tekintettel — betiltotta. Miután et a betiltása város közönségének egy igen tekiutélyea részét anyagi tekintetben óriási mértékben sújtja, amennyiben az egész évi vásár közül éppen az Ősxi vásár Leudvára a legjelentősebb. — at alsólendvai kereskedők éa iparosok memorandumot terjesztenek at alispán elé, amelyben a vásár eugedélyezését kérik.
— Tüntető felvonuláa és népgyűlés A szociáldemokrata párt helyi vezetősége engedélyt kért a rendőrkapitányságtól, bogy folyó bó 18-én eate tűntető lámpionos felvonulást rendezhessen ; 16-áu pedig uépgyűlést tarthasson. A népgyűlés tárgya: .A munkásság állásfoglalása az általános titkos váiaaztói jog ügyében é* a kormány." Minthogy az wti tűntető felvonulás a rendőrség ellenőrző eljárását nagyon megnehezíti, valóatinO, hogy nem engedélyetik. Míg a népgyűlés megtartása elé akadályt nem gördít a kapitányság.
— Ifjúsági lővőtanfolyam A főgimnáziumi ifjúsági céllövő tanfolyam a folyó tanítási évben is életbe lépett. A sorotások szombaton voltak. A fi. 7. és 8. osztályból összesen 59 tanulóif|u vált be. A tanfolyam vezetését Lauschmann Jenő honvéd-százados vállalta el.
— Uj rendőr A megüresedett városi rendőri állásra a pénteken tartott tanácsülés Németh János volt huszártizedest és lovas csendőrt választotta meg.
Kaaa>ilJ«B Fallar-fáU KI »«fiaidat 4a Fallar »1* Klsapllnlákat, naivak anr*««U kásái tSJa Fallar V. Jani aavarl fróffyasaróaa ■tabló*, Oastrala US at. (UcHtaaafya).
I. A Keller-féle F.lsafluid Bajái tapaaatalatunk aaarlnt fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeségei megszünteti hatáaaal bir, gyorsan «a biztosan gyógyít csuxt, kóivényl, iJcggyengeségcl, oldalas ur ás 1, szaggatást, influenzát, fej-, fog- ia derékfájást, aaábát, bénulás l, saemfájást, migrant, sok ilt mag nem amlitett betegségtói magaaabadltja a< embert. A Feller-féle Elsafluidot, r.kadaégat, nátha, aall-4a torokfájás ia ligvonat vagy hUláatól áradó bajok ellen Is páratlan gyógyalkarral haasrOljik. Valódi caak ugy, ha minden Uva« a .Fallar* nevet viseli. 12 kis vagy 6 dupla vagy t apeciálls Üveg bérmentve 5 korona.
II. Továbbá tudomáaára óhajtjuk hoani, hogy at emberek earei gyomorbajok, görcs, ilvágytalanaág, veaeégés, hányási inger, rotsaullát, felböWgéi, PllOkdtság, dugulás, aranyere» bántalmak is kttlön-bOtí emésztési sáfárok ellen kililnó és blitoa sikerrel kaaanálják a Keller-féle hashajtó Rebarbara-Elaapllulákal 6 dobos bérmentve 4 korona, óvakodjunk aionban utániatoktól ia ctmeiailnk minden rendelést gondosan
Falltr r. Jné ijfiiyszarisziik, ttablca,
Ctilrala III sí. (Záirálatlra.)
OKTÓBER 20.
ZALAI KÖZLÖNY 3
— A veszprémi székesegyház felszentelése. Fényes ünnepe volt az elmúlt keden egyházmegyénknek. Ekkor szentelte fel Hornig Károly báré megyéspüspök az általa éa a kápUlan állal restaurált 900 éves székesegyházat, amelynek renoválásét ezelőtt bárom évvel kexdették meg. A felszentelésre négy püspök: Radúaí Karkas besztercebányai, Prohászka Ottokár székesfehérvári, Oseruoch János Csanádi én Rajner Lajos eitlergotpi felszentelt püspök már hétfőn Vestrémbe érkeztek Másnap kedden 9 érakor inegk«idödt«k az egyházi szertartások. A föóltárt maga Hornig Károly báró, a négy mellékoltárt a veudégpOspökök szentelték föl. Míg a mellékoltárok felszentelése tartott, a veszprémi pOspök a templom belsejét-\'la háromszor Jcörüljárta, meghintvén a Álakat szentelt vittel. Az ereklyék elhelyezése ¿a • templom falára erőskett tizenkét gyertyának megüzenteléae után a püspökök kíséreteikkel fölvonultak a szentélybe, mire Hornig Károly bárd sieulbestédet moudott. A templomi ünnepély ntán Hornig Károly báré diazbesiédet adott. At eléé felköszöntél • házi-gatda mondotta ■ éltetve a királyt és a vendégpttopö-köket, kivüle még bestéitek Radnai farkas besztercebányai püspök, Jánosi Guéttáv nagyprépost. Nagy lelkesedést keltett Náriy Szabé Sándor bestédé, ki nyomatékosan hangsúlyozta hogy nemcsak kötelességszerűen, de mint hithft katliolikus nagy örömmel jött el erre a mai vallástalan korban oly fontos ünnepre.
— Egészségét vlsszauyeril Gyengesége és fájdalmai elmúlnak, szemei, idegei, itmai és inai megerősödnek, egészséges álma lesz és teljes felé-
E ülese hamar bekOvetkstlk, ha Feller-féle Elsafluldot asznál. Próbatucatja bérmentve 0 korona. Késtitóje csakis Feller gyógyszerész, Btubica, Oentrale 126 sz. Zágrábin)
— Tejvizsgálat. Szombaton d. e. a piacon valóságos raztiát tartott a rendőrség a tejes asszonyok ellen. NagysterO volt az eredméuy. Valami 12 asszonytól kobották el a tejet, melyben csak a fehérséget adta a tej egyébként vit volt. Huszonnégy üvegbe tárva Budapestre küldik a gyanús tejet meg-vizsgálás céljából. Még hamisított és rosst vajat is koboztak el. A tejvizsgálat eredménye után megindítják it elárusítók ellen a kihágási eljárást. Annak idején gondunk lesz rá, hogy a fogyasztó közönség megkárosítóit névsieriut in megemlítsük a rájuk rót büntetéssel együtt.
— üj vezérigazgató a Déli vasútnál A
Déli Vasút igazgatósága Weeber Ágost dr. lovagot az osztrák vasnti minisztérium nyugalmazott osztály főnökét vezérigazgatójává nevezte ki
— Állat az emberben. Kocsis Imre zalaegerszegi csizmadia mester egy négy éves ártatlanságot: 8egesdi Erzsit tette talán egész életére szerencsétlenén. Az elvetemült ember perverz vágyainak kielégítésére használta fel az apró leánykát, kit mézes szavakkal s ajándékokkal több itben lakására csalt. A beteg kis leáuy orvosi kezelés alatt áll, az állati természetű tettes pedig at ügyészség fogházába ül
— Kisközségnek nagyközséggé való átalakulás. Xalavármegye alispánja 101/33 számú hirdetmény utjáu köztudomásul hozza, hogy ueine.igulácsi körjegyzőséghez tartozó Badacsonytomaj kisközség 1911. év január I -ével uagyközséggé alakult
— A mai csonka vásár. A vármegyei főjegyző táviratban értesítette Nagykanizsa polgár mesterét, hogy Kisrécséu megállapított száj- és körömfájás folytán a vészkerület Nagykanizsára is kiterjesz telik, miért is az ott 10 éli megtartandó vásárra hasított körmű állatok felhajtása tilos. Deák Péter főkapitány erről a város közönségét miheztartás végett azonnal értesítette; ugy, hogy a inat vásárról a marhavásár hiánytik. Újra egy ok, hogy a luis fogyaszlás a stegényebb polgárság asztaláról redukáltassák.
— Sikkasztó könyvelő Ebenspanger Rudolf a barcsi Spitzer Lipót és társa gabonakereskedő cég könyvelője eltout Barcsról, megstökölt. Ebenspaugert tőuöliei egy 1600 koronás péuteslevél föladásával bízták mBK, ó atonban a levélből at össteget kivette éa helyette papiros darabokat telt a borítékba, melyet föladott. Még mielőtt a sikkasztás kiderült volua, Kbeuspanger megszökött \' Barcsról A sikkasttó könyvelő kőrötósét a barcsi főstolgabiróság elrendelte. Kbenspanger Btemélyleiráita a követkető: 21 éves, köiéptermetü. arca- ovál, steiue kék, stemöldöke: stőke, haja szőke. Ruházata: teljesen uj szürke ruha volt nyta távozásakor és sárga bórgamásli.
— Kedvezmény az emeletes házaknak
A város intétősége sajnosau tapasttalja, bogy Nagykanizsa centrumában is oly kevés at emeletes ház. bogy a város osinosodása e miatt csak csekély mértékéén éstlelhetó. Olyan utcákban, mint a Sugár-ul, Ceeugeri, Katincy stb. mindenfelé, még a belváros-bot köiel eső réstben is földet intesek a hátak. Ter-méstetes, hogy így a város a helyes irányúin belső fejlődés helyeit extensiv gyarapodásra irányult. Kt pedig köztisztasági, kőzegéstségi és kötrendésteli szempontból is káros és a városra nétve költséges. Hogy tehát at emeletes házépítés lendületet nyeljen, a vápis felteriesrtést test a pénzügyminiszterhez, hogy at emeletes hátaknak 16 helyett 18 évi adómentességet engedélyetteu. Mindenesetre előny at a 8 évi többlet, de ha már kedvezményről van sté, nem kellett volna fukarkodul és legalább 20 évi adóment-sséget kellett volna nyújtani. így at épitő kedv léuyegesen emelkedett volna. A város meg nem károsodnék, mert a mennyivel több at adó-nélküliség, annyival érdemesebb volua a háttulajdonosok at emeletes hátikba való tőkebefektetés. Hogy mennyire emelné et városunk stép jellegét, azt fölösleges vátolnuuk. De st építési kedv, hogy meunyi iparágnak fellendülését vonná maga után at sem szorul bitonyltáar*. A város beadványát pártolás céljából a miniszterelnöknek is megküldték.
— Költözködés (Párbeszéd.) Hova hurcolkodtak Misi?
Ealerbátára.
Mi a csudának oda?
Ott terem at Esterházy cognac.
Oeacsi, hiszen at nem terem, azt Peaten gyártják I
Hát akkor Pestre hurcolkodunk.
— Katonaság elől a halálba. Tragikus eset foglalkoztatja Kesttbely városát. Egy jobb sorsra érdemes fiatal ember akart tegnap megválni at élettől. Talabér István VIII. gimnátiumi tanulót at idén buHoroiták katonának. Most kellett volua bevouulnia 3 évre. Miután tauulmányait még nem fejette be kérvényt adott be a minisztériumba, hogy katonai szolgálatát addig mig at érettségit letette elhaiasithassa. A kérvényre eddig felelet nem jött. A fiatal ember, begy Ugye állásáról információt steretteu tegnapelőtt átment Nagykanizsára a hadkiegészítő parancsnoksághoz hol axt mondták a Mewucaétleu fiatal ember nek, hogy kérvénye még nincs elintétve, csak ruk koljou be és talán két hét múlva bata bocsátják. A fiatal ember bata ment, revolvert vásárolt kiment a stülei stőllőjébe s ott mellbe lőtte magát. Sérülése élelvestélyes és felépüléséhei kAvés a remény, ötv. édes anyja, kit rault évben megütött a szél a tragédia hatása alatt teljesen tehetetlen lett.
— A koleraveszély terjedésének meggát-lására miuden közegészségügyi halóság a legnagyobb tisztaságot, mértékletességet ajánlja. Ez az egyetleu védekezés a tisztállauságbau tenyésző bacillusok staporodása és terjodése ellen. A járváuy csak ugy stüntethelő ineg. ha eteket at óvstabályokat szigorúan betartjuk. Tudja szt ma már mindenki, hogy a deziufekció a legbiztosabb módja, kitűnő fegyvere a ragály leküzdésének Ha kezünket állaudóan mossuk, szájunkat öblögetjük ugy elkerüljük a legnagyobb veszedelmet, különös«» ha erre a célra a jóhirü Diana-sésborstestt használjuk, amely minden bacillust megöl.
— Tüz At Atllla-utcábn ma d. e. a lóavaló bizottság őrmesterénél egy stalmakatal kigyOlidt. A rendőrség és tűzoltóság hamar elnyomta. A kár jelentéktelen.
— Rendőri hírek. Ötvös Auua cselédleány a kórházba került. Gaidája egyik cseléd barátnőjét Horváth Julit vette oda kisegítőül, de már a második napon otthagyta őket. Magával vitte atonban cselédtársának ruháit is. Mikor két bénap múlva Ötvös Auna kijött a kórbátból találkozóit Horváth Julival és bámulva látta, hogy at ő pepita ruhája van rajta Nem teketóriázott, lehutta róla a pepita stoknyát, erős kéztel megfogta és oda vonszolta a rendőrségre, hol tettét beismerte, mire letartóztatták.
Metelka Sáudor menhelyl gyerek (15 éves) inas volt 89hweilter József borbélymesternél. A pénze» asztal fedelét a hűtlen inas felemelte titokban és a pénzes fiókot igy könnyen kihuthaUa. Két három hét óta állandóan dézsmálta a pénzt. Napoukint saját bevallása sterint 4—6 koronát tulajdonított el, sőt ogyster 20 K-át is elvilt. A pénzt pedig eldőzsölle. A rossz hajlamú iuasl valószínűleg javítóintézetbe vjstik.
K0ZGAZDASA6.
Dunántull bányavállalatok r. t október 16-én tartaudó rendkívüli kötgyülésen határos a 200,000 korona alaptőkének teljes befltetéae tekintetében.
UJ ookorgvir Dunántul. Fehérvár-megyében Ercsi székhellyel október l-ével alakult egy uj cukorgyár, melynek alaptőkéje 3000000 korona. Az igazgatóság eluöke gréf Őtapáry Láatló.
A g*bon»fizl«tr8L
Nagy kani«««. M«0. aki tO.
At íráuytat a gabouaütletben vállotatlanul szilárd A kínálat még mindig tartótkodó. Piaci árak:
Butta . .
RoZ8 . .
Zab . . Tengeri . Fehér bab Tarka bab Tökmag .
20.-H.-15.-II.— 21.— 14.— 22.-
NYILTTÉR Légy üdvözölve drága hattyú...
láthatja, igatgatócakám, hogy nem megy. Rekedt vagyok, nem énekelhetek. Ugy, én oeak att látom, bogy maga nem oko*. Egy mávést, a ki nem vest azonnal Fay-féle wódeoi valódi ásványpasztillát, ha indiatpoiioiétél fél megérdemelné, bogy egy hónapi fitetésének elvew-tesére itél|em. Hotasson azonnal egy dobot szódon¡1. Most két óra, ön 8 órakor énekelni fog és csodának kellene történnie, ha aBtódeni pasztilla nem atabaditani meg bangsiálUit. A stódeni dobotonkint csak 1 kor. 36 fillérbe kerül, de hamisítást viasza kell utasiUai. Főképviselőt Magyarorstág és Austtria réatére: W Th. Guutiert, cs. ós k. udv. szállító, Wien IV|I Grosse Neugasae 17.
>>■«»»ma«
Jóság,
ár és
súlyra
kell a szappan 6aai>haaonlitiainil éa bevásárlásánál figyelni. A világ egy »rappana mi éri cl a
Schich\'
szarvas
szappanát
minden fó tulajdonságában, tiait*-ságiban, moaóképesságében, lágyaágá\' • ban 4* olcadalgiban.
a legjobb ét legtökéletesebb bwüfl- if» g^P a mely ceak látaxik.
^^AV TI ltUŰUJiUlik,tlHMIIÚtMayM)|lélMaiM|||k VffuQ
KOvctell« határozottan, hogy ■ ksmtodfl Ohmé Wb agy tfl nélküli Patkephoeoa játwm. űWW
¡^MA PATHÉ FRÉRES, PARIS fi?
Mft \' világhírű cág gyártmánya. #
^ JJ Minden jobb kereekadfeél kapható,
Katalógus ingyen éa hémniton. jW ^
Qwh l>m>ll aj magyar fihltiUi
>SfPATHÉ PRfiRES/a íí
k^B WIEN, l, f A
KOLOWRAT - RINO oX^^K^ flM
^ ÍU Pari* Loodoa, Wla*. B«*«, Moafcva ■ » ->>-
. Jj M> PlMr, OdctM. Brtsast H
V^ft kmtiariam, Barcrlooa, Mllaa4
OKTÓBBR 10.
(CP~gummisarkok~w még is a legjobbak!
Mindenütt kaphatók.



\'mmmmsm
Védjegy „HorgMyf
ILinimení. Capsici comp., Horgony-Pain-Eipeller
p4«4ke
\' rógjónak biionyult liiiuier, mely mir ér óU legjobb bedöna«Uwwk bitooyult -rvéayael, aaánál éa MfklIéMkat! \'Igrelaeitetta. Süiay hamlaltráayuk tt MriaárUakor óratoaak lagytlnk éa k olyan erodotl uvogot fogadjunk el, y a „Haraaay" rádjegvgyal ea a Hioktar liwyaiaaol átlátott doboib* ran oaoma-ra. Ara »togakben K -.80, K t.40 éa 4a úgyaiolviii minden gyógyítót u kapható. - ■ Fóraktár: Tórók Itae gyögyatertaiuél, BudapaaL
¡IcHtrirünieillri u Jnw trtuliikor
Prágában, Füaabethatrasao & nou.
mmmmmmem*
Ne féljen a kolerától!
mert egy palack
„Fiume Cognac Medicinái"
szavatolt valódi borpárlat
biztos hatású óvszer, a fiumei
,,AfMtmTlOA\'< \'
Cognac-lepáfí^ó Ráhzvéoytársaság kitűnőnek elismert\' különlegessége.
Nagykanizsai pótkávégyár
szakérté átalakítás után ismét rendes Özembe van helyezve s összes gyártmányait ma már
javitott minőségben
hozza forgalomba, a mint azt a ládikákra és csomagokra felragasztott igazolja.
KérjQlc az igen tisztelt koreskedó urakat ós a fogyasztó kózónséget, szíveskedjék ezen
uj gyártmányt "próbálni.
Kiváló tisztelettel
Kapható ^minden gyógyszertárban, drogériában éa jobb caemegekorcttkcdéaben.
„Patria" naotaim Mnúi
D J
Hirdetések
felvétetnek e lap kiadóhivatalában.
Köhögés, rekedtség ós elnyál-káaodáa ellen gyors és biztos hatásúak
Megfojt ez az átkozott köhögés I
Ab étvágyat nem rontják és kitűnő lzttek. Dobosa 1 éa 2 korona.
Próbadoboz 60 fillér -:
Kó éa szétküldeni raktár;
NÁDOR
gyógyszertár*
Budapest, VI., Váot-kOrat 17.
E||«r ■•llpaiztllla
Ciatkaaar ■•||y4|yltalt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Heik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj, Wajdit« József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, 1910 OKTÓBER 13 49 IK ÉVFOLYAM 83 SZÁM
CSÜTÖRTÖK.
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
laijalialk hitfőn ii ciltirtikln.
tlSfUaUsI Arák: Kgl.i é«n 10 korán*, (élivi. 6 koron«, n«gy«d*vte 3 korona 60 flll, — Egyet liám árt 10 flll.
h«l«lós »satkesftlA :
Kerten* Jénief,
Klailjn :
tiarkiiztiiéi éi klariéfcluUl Púk-tlr 1.
Tálafon: 11!. — Hird»i4««k dljaiabla aaarlnt.
Az államtisztviselök sorsa.
Az 1911. évi költségvetés fóbb adatai már nyilvánosságra jutottak. Ha figyelmesen végigtekintünk rajta, feltűnően szembe ötlik az a tekintélyes összeg, a mit a kormány az állami alkalmazottak helyzetének javítására fordít. Ismerjük Lukács pénzügyminiszter takarékosságra való gazdálkodását, azért joggal a tisztviselők megbecsülésének tekintjük és az óriásiing megdrágult életnek, hogy most, mikor a deíioit réme mered felénk, egyszerre akkora összeggel lép fel a tisztviselői fizetés rendezéséhez.
A mostani kormány orvosolja azokat a bajokat, a melyek a koalíciós kormány alatt felhalmozódtak.
A koalíciós kormány megígérte ugyan a tisztviselőknek a státusz- és ílzetésrende zést. meg is kezdte a reformot, de nem volt benne köszönet Mert tendenciózusan csak hzoii tisztviselők sorsát javította, kikre szükségük volt, kiknek erkölcsi támogatásától valamit remélhettek. l)u a tisztviselők zöme, az állam tulajdonképeni munkásai, kimaradtak. így rendezetlen maradt az adóhivatali tisztviselők, postások és járásbirósági kezelők és a tanárok stb. ügye; azoknak ügye, kiknek úgyszólván életkérdés volt a fízetésrendezés.
A pártharook végre exlexbe sodorták az országot. Most már nemcsak az ígért rendezés, hanem a rendes előmenetel is szünetelt. Csalódva lállák a tisztviselők, hogy az a párt. a mely választások előtt oly sok szépet igért s melynek zászlaját úgyszólván az állami alkalmazottak juttatták diadalra, magában tehetetlen s sokkal inkább van saját magával elfoglalva s hogy kisebb gondja is nagyobb annál, mint sem az a tisztviselők dolgával komolyan foglal-óznék.
Az erőtlen rendszer hamarosan letűnt; a liberális éra újra feltámadt s az állami tisztviselők örömmel üdvözölték a munkapártot.
Örömmel sorakoztak zászlaja alá s kitartással küzdöttek a diadalért, a mit a kormány uly fényesen megvívott Hogy mennyire nincs mit megbánni a tisztviselőknek, azt minden beszédnél fényesebben docu-mentálják a költségvetés idevonatkozó rovatai. A nagy közönség nem tudja azt, mily üdvös és életmentő újítást hozott be más téren e kormány a/, állami tisztviselőkre nézve.
Eddig a tisztviselő ha 200 koronával elő akart lépni, kénytelen volt elpályázni, vándorbotot venni és Raját költségen átköltözködni, szokását, életmódját megváltoztatni. Megtörtént sokszor az, hogy 200 korona
évi fizetéstöbblet a tisztviselőnek 300—400 korona költségbe került. A kormány ezen is segített, amennyiben körülbelül 3 hónap előtt elrendelte, hogy minden tisztviselő, különösen vonatkoztatva a pénzügyi tisztviselőkre, helyben előléphet. Ha pedig valahol magasabb rangú állás megüresedik, a helyben működő tisztviselő, ha fiatalabb is, előnyben részesül. Sót oly messzire megy a mostani kormány atyai gondoskodása, hogy oda a hova egyszer a tisztviselő menni szándékozik, de aiég üresedés ninos, előre beadhat kérvényt s ez mihelyt az állás megüresedik a kívánt állás betöltésénél figyelembe fog vétetni.
Ilyen uton minden tisztviselő oda juthat, a hova családi, vagyoni stb érdeke kívánja. Hogy ezen intézkedésnek anyagi és erkölcsi tekintetben mi|y óriási előnye van, szükségtelen bizonyítani. Széles ez országban, hálával és köszönettel gondol minden tisztviselő az uj kormányra s könnyedén fellélegzik, mert uj irányzat uj és egészségesebb szellem kerekedett felül a budavári fényes palotában
Balázs József
A német szociáldemokrácia
nagygyűlése.
(A Társadalom-Tudományi Társaság Misen tartóit felolvasásból.)
A német szociáldemokrácia nagygyűlését az idén Magdeburgban tartották mog. Kzeu a körülbelül kétszázezer lakóst számláló német városon meg sem látszik, hogy mily fontos s talán évszázadokra döntő hatással biró jelenetek játszódnak le falai között. Az utcák élénlnk, mint mindig, uagy, szóké, hórihorgas németek tesznek-veszuek. létnak-futnak, néhány háton vörös zászló van kitűzve, a rendőrség azonban gyorsan eltávolíttatja őket; uem látszik semmi sem meg az egész városban. IJ.ak néhány munkás szív dobban meg haugosabbau, mikor a „ Magdeburger Volkstimme" külön kiadásban ismerteti, hogy mit csiuál az a háromszázhetveuót eiuber a Városi Arénában, hogy miről tauáosknzuak, mit akarnak kisülni min vesznek össze. A nagy tömeg, a proletáriái us azonban nem érti meg őket. uem tudja, hogy mit aksruak, csak azt tudja, hogy róluk vau szó, az ó érdekeikről tárgyalnak odabent ó miattuk vau itt most minden. Hallgat uak odakiul az utcákon, s gyárakban, ainflbelyekbeu. á kalapácsok dübörögnek, a gépek zakatoluak Ks a tömegnek ebben a csendes hallgatásában valami büszkeség valami nyugodt ünnepélyes önteltség vau. félelmetes önteltség . . .
Odaben az Arénában pedig tarka kép tárul a szemlélő elé
A honuau máskor a könuyü múzsa szokta hallgatóit elszédíteni a színpadról, inost dr. Oielz euergikus csöngetése hallatszik, egy szónoki emelvénnyé hevenyészett oldalpáholybau sorra tűnnek fel az ideges, kapkodó alakok, férfiak, nők, liatalok. öregen vegyesen, reudszertelenttl; leüt orditó, veszekedő emberek vannak, kiket a kiállóit izgalom megfosztott inár minden józuu ítélőképességtől
A szociáldemokrácia kút frakciója a radikálisok és a revizionisták vívják most in meg első kmuoly
küzdelmüket. A radikálisok tudvalevőleg oly annyira magukénak vallják Márz gazdasági tanait, hogy nem szavazzák meg azokat a javaslatokat sem, melyek a munkások sorsán kisebb nagyobb mértékben könnyi-tenek (Szerintök ugyanis a Márz jövendölte nagy „gazdasági összeomlás" a munkásoknak juttatatott kisebb kedvezmények által hátráltatható ugyan, de végleg feltartóztatni u«m lehet). Viszont a revizionisták iparkodnak a munkások helyzetén a jelenben könuyíteni, habár a Márz jöveudölte .gazdasági összenmlás"-t ók is mint szerintök okvetlenül bekövetkezendő! várják.
A jelen eselbeu példának okából a bádeni revizionisták megszavazták a budgetet és ezzel a lénnyel a radikális többség elveivel határozott ellentétbe kerüllek. A radikálisok Zubeil elvtárs által határozati javaslatot nyújtanak be, inely azt tartalmazza, hogy jövőben, miudatokst a párttagokat, akik bármely, nem szociáldemokrata .alapon álló kormány-uak megszavazzák a budgetet. ki fogják zárni.
Kgy nő tolul a szónoki emelvéuyhez. Köuyö-j kével tör magának utat: Luzemburg Róza dr. a német szociáldemokraták radikális uók vezére. Beszél, kiabál, hangja remeg az izgatottságtól: .ha a dél I német elvtársak uem elég erélyesek, hát majd lemegyünk mi északiak Délnémetországba".
A dél uémutnk kacagásba törnek ki az észak németek lármáznak, kíabáluak, Luzemburg tovább beszél, de uem hallatszik semmi sem s pokoli zs|bau. Aztán elhallgat Látja, bog; fáradozásai hiábavalóak. Az emelvéuyre uj emberek toluloak.
Dr. Liehkuechl a radikális szociáldemokraták egyik vezére lép az emelvényre. Néhány pillanatig csendben hallKaltják majd újra kitör a fékeveszett indulat Liebkliecht vállatvonva hagyja ott a szónoki emelvényt.
Mos! a revizionisták íoluluak a tribünhöz, de őket sem hagyják szóhoz iutui
Végül a szociáldemokraták fővezére a körübelül hetven éves llebel Ágoston foglalja el a szónoki emelvéuyl. lís ebben a pillanatban általános csend támad a teremben. Mindenki feszülten figyel az emelvéuyre
Nagy, magas homlokú öreg ember ez a Bebel. lletveu éves kora dacára ugy uéz ki, mintba caak ötven volua. A hangja érces, csengése kellemesen tölti be az Aréua tágas helyiségeit, fiatalos, könuyed logikával fejti ki, hogy a Délnémet elvtársaknak nem volt volua szabad liádenban s budgetet megszavazni, de viszout ó a maga részéről ueiu belyeali Zubeil elvtárs indítványát. Szerinte ezen indítvány elé nagyon a délui- na: revizionisták elleu vau fordítva s így a jövőben a szociáldemokrata két frakció barátságos együttműködése korlátozva van.
Es ekkor a hátulsó padok közül egy sápadt, izgalomtól remegő emberke lép az elnök emelvény éle: Haase Königszbergi ügyvéd, aki a távol lévő Zubeil índilványát beterjesztette. Hangos, érthető hangon mondja : .az általam Zubeil elvtárs uevében beterjesztett índilváuyl visszavonom."
A hatás frappáns! A revizionisták hatalmas lapsviharba törnek ki folytonosan Bebelt éljenezve.
Bebel ekkor elhagyja a termit. Ö megtette a magáét, rá most már nincs itt szükség. Utazik haza Schwáizba.
llebel utáu a bádeni revizionisták vezére, Dr. Frank lép a szónoki emelvényhez. Kitejtí, hogy a délnémet állapotok mások míul az északnémetiek, a politikát uem lehet egy kaptafára húzni, uem lehet l\'iokrustes ágyba nyomni, ó uem elégszik meg azzal, hogy a Zubeil indítványt visszavonják hanem fen-lartia mtgáuak att a jogot, hogy a jövő évi bádeni budgetet saját belátása szerint megszavazza-e vagy uem.
ZALAI
KÖZLÖNY
___ i.
OKTOBKR 18.
képzelhető, bog; miljr hálást gyakorolt Dr. Krauknak «1 a beszéde, melyben visszautasítja a neki nyújtott békejobbot, a mér csillapuló félben lévé tadikálís kedélyek között. A revizionisták taps-vibarbaii törnek kí, melyre a radikálisok pisszegéssel felelnek. Az általános zűr-zavar már majdnem letle-gességig fajult, mikor Luxemburg Róza dr. a kiállóit izgalmak következtében elájult.
Kz a váratlan körülmény, miutlia észre térítette volna a kongresszusi tagokat. Kgyesek Luxén-burg segítségére siettek, a többiek pedig s helyükre ültek. Az elnök felhasználva a pillanatnyi csendet, öt percre felfüggesztette az ülést.
Az öt perc leteltével a radikálisok uj indítványt terjesztettek be, mely lényegileg teljeseu megegyezett a már visszavont ZubeiT inditváuuyal. A revizionista kisebbség ez ellen tiltakozni próbált, de a radikálisok erélyes követelésére az elnök elrendelte a szavalást, melyben a radikálisok 898 szavazattal győztek a revizionisták 72 szWazata ellenében.
Éa ekkor történt meg az a körülmény, mely a magdeburgi gyűlésnek talán világtörténelmi jelleget fog adni; a revizionisták kivonullak a teremből.
Most történt meg elóazör, hogy a kívülről oly egységesnek látszó szociáldemokrata párt két frakciója nyíltan elszakadt egymástól. Igaz ugyan, hogy csak egy éjszakára, mert a másnapi ülésre teljes számmal újra megjelentek a délnémetek, de ez a körülmény csak a német szociáldemokrácia pompás fegyelmezettségét mutatja, mellyel talán csak a német hadsereg veheti fel a versenyt.
A többség ugy akarta, legyen meg a többség akaratai
De vájjon hogy igaza vau-e, azt a jövő fogja eldönteni.
Annyi kétségkívül bizonyos, hogy a mai munkásság nem nagy örömmel üdvözölheti a német radikálisok gyózelmét. Mert utóvégre mégis vau mindenkiben annyi egoizmuc, hogy ne becsülje többre az esetleg csak emberöltök múlva bekövetkezendő javakat a jeleu nyújtotta élhelési megkönnyebbítéseknél, különösen akkor, mikor a Marx jövendölte „gazdasági összeomlás"-nak negyven év múlva kellett bekövetkeznie, tehát körűlbol&l a nyolcvanas években ; látjuk azonban, hogy most már 1910-et írunk s a társadalmunk alapjai még mindig szilárdak.
Végeredményben a azoclálizmus is csak egoíz-mus, hiszen az egyén érvényesülését akarja kiküldeni, hiszen a szociállsták soraiban nem gyárosok, nem tőkepénzesek harcolnak, hanem a jogtalan munkások, akik bizony saját érdeküket tartják szem előtt.
Ha mOBt azt vesszük tekiutetbe. hogy a revizionisták a jelenre vonatkozólag ígérnek kedvez méuyeket a munkásoknak, ugy csak nehezen hihető, hogy ók a jelen előnyeit szívesen áldozutk föl egy bizonytalan jövő kedvéért.
Áldor Vilmos
— A kormány sikere. A katonai büntető eljárás reformmávére nézve valamennyi mértékadó tényező megegyezésre jutott. Kivi véleményeltérés eooet az oly régóta várt retormnsk íotézkedéiei tekintetében már nem forog főn s az osztrák igazságOgyminiazter közelebbi budapesti tartózkodása alkalmából már a javaslat végső redakcionális munkája fogja foglalkoztatni a kél igazságűgyminiszterl.
mindenféle kellékeit és élelmiszereit be szokta vásárolni. Szóval általáuos pangást okozott a védekezés. Nem teszünk érte szemrehányást. Sót. Csak így lehetett elejéi venni egy országos veszedelemnek; csak igy akadályozhattuk meg az iparnak és kereskedelemnek végzetesebb pangását
A baj ugy látszik elmúlt. A félelemre továbbra niucs oka s közönségnek, bár a szükséges házi óvóin-tézkedésekel, tisztasági és egyéb rendszabályokat pontosan meg kell tartaui ezentúl Is. Ámde a vásárok betiltása Zalamegyébett most már fölösleges, miuthogy egyetlen községe sincs, hol akár csak gyanúja merült volna is fel a kolerajárványnak.
A nagykanizsai ipartestület elöljárósága hétfői közgyűlésén ilyen értelemben laaácskozott. Segítségére siet megkárosodott iparos tag|ttinak azzal, hogy a legrövidebb idő múlva, talán boinap, holnapután küldöttségileg kéri a Belügyminisztert: oldja fel a zalamegyei vásárokat és búcsúkat a zár alól. A küldöttségben részt vesz Samu JóiBef elnök, Halvax Frigyes iparliiztos és Kaufer Mór elüljárósági tag. Ugy halljuk, hogy Lusztig Viktor és Singer Józsel kereskedők is csatlakoznak a küldöttséghez. A város országgyűlési képviselőjét Bosuyák Qézát táviratban kérték fel, hogy értesítse ókot, mikor fogadhatná a deputációt a Belügyminiszter.
Hisszük, hogy ez az intézkedés nem lesz eredménytelen, hiszen ha jól tudjuk Somogymegyét már feloldották a zárlat alól Alaólendva pedig az alispánhoz fordult ebben az ügybeu.
HIRE K.
A vásári zárlatok ellen.
A kisiparosok valóságos élethalál harcot vívnak a nagyipar, a gyáripar ellen. Illetőleg uem is ellette, hanem csak önmaguk érdekében Kgyedüli megtartott piacuk a vásár amelyeit áruik kelendőségét időnkint biztosítani tudják. Ezt a piacot innal aj kolera ellen való védekezés miatt megvonta tőle s belllgyminísz ter. Búcsúkat, vásárokat tiltott he, melyekre mér jó előre elkészítette áruit az iparos. Adósságot csinált a beszerzett anyag miatt, fizetnie kellett a munkásait. £s most beszüntették s vásárokat es búcsúkat. A mesterember árui ott penészednek a Iádéban vagy raktárban. Dolgoztatni uem tud, kénytelen segédeit elbocsátani. Adósságait fizetni nem tudja, bitele kiapadt, ugy hogy szükség, nyomor fenyegeti családját.
Érzi ezt a kereskedő is, ahol a kisiparos
— Eljegyzés Aigner Géza déli vasúti hivatalnok okt. y-én tartotta eljegyzését Magyar Jolán urleánnyal. Magyar Károly ujudvari fólauitó leányával.
— Halálozás özv. Lówe Mayerné, született Scbwarz Erzsébet ttrnó f. hó 11-én 78 éves korában j elhunyt Pacsán, hol 18-én helyezték örök nyugalomra. A megboldogult uriasszonyban Lówe Adolf, az alsódomborui Hirschler cég főtisztviselője édes anyját gyászolta
— Főjegyző választás Árvay Lajos alispán :
értesítette Vécsey Zsigmond polgármestert, hogy s városi főjegyző választás idejét í. hó 29-én d. u. 3 órára lüzi ki. így tehát ez alkalomra a polgármester össze fogja hívni közgyűlésre Nagykanizsa város képviselőtestületét.
— Nagykanizsa virilistái A városi adó hivatal vezetősége most fejezte be Nagykanizsa legtöbb adótfizető polgáraiuak összeállítását. A legelső helyen áll a Balthyány-Strattmann hercegi urodalom
184.680 K 08 f. adóval, a legkisebb adótételG virilista póttag adója fiüO K 54 f. A virilisták névjegyzékét kiigazító és megállapító bizottságot (elnöke uitiépi Klek Lipót, jegyzői» Fábián Zsigmond dr.) legközelebb egybehívják, hogy a névsor a tanács, illetőleg a közgyűlés elé kerülhessen.
— Megyebizottsági tagok választása Zalamegye törvényhatósági bizottságának azok a nagykanizsai tagjai, kiknek mandátuma I9lt)-zel lejár, a következők: Vécsey Zsigmond polgármester, Leugyel Lajos főjegyző elhalt), Buncom József. Fried Ödön dr , Hajdú Gyula dr , Hegedűs László és Trípamtner Gyula A bizottsági lagok választása a I hó 81-én lesz, Az I. és II. kerület a városháza tanácstermében, a III, kerület (Kiskanízsa) a kis kanizsai városházi teremben fog szavazni. Szavazat-szedő elnökök Knortter György, Fábián Zsigmond dr. és Faics Lajos. SzavazaUtzedő jegyzők Orbán József (I ), Klapper Miklós (II) és Kamenár Géza (TH. kerület).
— A rokkant egyesület tagjaihoz A magyarországi munkások nyugdíj- és rokkant egyesületében is vannak olyanok, kik a saját érdekeikről megfeledkezve hanyagul tel|esitík tagdíjaik, befizetéseit Szinte fölösleges hangoztatnunk, hogy saját maga alatt vágja a fát, ki a sok hátralék miatt ki engedi magát törölui a tagok sorából. Pedig ez a ve-tzedelem fenyegeti őket. Az egyesület nagykanizsai fiókjának vezetősége ez uton is felhívja mindazon tagokat, kik törlésre vaunak kimutatva, hogy f. bó
Ifl-án (vasárnap) égést hátralékukat feltétlenül kiegyeulltsék, különben a tagok sorából tényleg töröltetni foguak (A vezetőség.)
— Nem végeztünk még. Nagy Samu szerkesztő modern Telinek képzeli magát. Szüntelen átlövöldöz hozzánk akár vau rá oka, akár nincs. Csakhogy uem almát akar a fejünktől lelőni, hanem a kenyeret akarja a szájunkból kiütni, Ext az embervadászatot a kulisszák mögött mások rendezik, Nagy Samu pedig űrömmel vállalkozik a hajlónak talán néni hálátlan szerepére Azt hirdeti Nagy Samu, hogy végzeit velünk. Maga se biszi. Csak nem feledte el, hogy még lesz egy találkozónk az igazságügyi palotában.
— Műegyetemi Diákotthon. (Műegyetemi Segélyegylet Háza) alapja javára a budapesti uj Mő* egyetem 1910. májua 2ö-én 0 Felsége a király és József kir. herceg az egyesület védnöke jelenlétében megtartott zárókő elhelyezési Duuepe alkalmából megindított gyűjtést rendező egyesület elnöksége felkéri azokat, akik gyűjtóiveiket még uem küldötték be (ca. 90%). bogy mivel a gyűjtés Budapest székesfőváros hatósági ellenőrzése alatt van és az ivek beküldésének batárideje szept. 1-én már lejárt, iveiket lehetőleg hamarosan beküldeni szíveskedjenek.
— A 606 os praeparatum a kanizsai közkórházban Amint értesülünk nemsokára alkalmunk lesz, hogy ax Khrllch-Hata ster hatásáról a nagykanizsai közkórbáz orvosainak tapasztalatairól számoljuuk be Frltt wieui droguerista, felszólította a helybeli gyógyszerészeket, hogy megrendeléseiket az Rhrlich szerre vonatkozólag lelentsék be, hogy kellő időben szállíthasson bizonyos meunyiségü anyagot. Oly óriási menuyiségü megrendeléssel ostromolják ugyanis a gyárat, mely a gyógyaxert előállítja, a világ minden részéből, bogy átlag minden száz dózia helyett 30-at foguak szállítani. A G06-oa a napokban megérkezik és akkor a kórházban megkezdődik az oltás. Annál oagyobb érdeklődéssel oéxünk ez oltások elé. mert közkórházunk orvosai a saját fejükkel szoktak gondolkodni és a saját tapasztalataikat is csak minden oldalú megfigyidések alapján szokták, mint valóságot leszűrni. Az oltásra már több beteg vár a kórházban. Köztük olyau, aki fiatal korával, testi szépségével és uagymértékü vérbajával, hogy Schaw szavait használjuk: .érdemes a megmentésre".
Ne féljen
a kolerától!
mert egy palaok
„Fiume Cognac Medicinái"
szavatolt valódi borpárlat
biztos hatású óvszer, a fiumei
„ADRIATICA"
Cognac-lepároló Részvénytársaság kitűnőnek elismert különlegessége.
Kapható minden gyógyszertárban, drogériában és jobb csemegekereskedésben.
OKTÓBER 13.
ZALAI KÖZLÖNY
8
— Uj aviatikus. Nem is tudjuk, hogy szomszéd vármegyénkben Somogyban lakik egy rajongó aviatikus Marcaliból írják, hogy Névi László marcali lakón már éveken át dolgoiik egy újfajta repülőgépen, Fótörekvés« az, hogy a légegyeu-sulyozó készüléket biztosabbá tegye. Beutazta egész Európát, járt Londonban, Párisban, Berlinben, hogy ez iráuyban tanulmányokat eszköaöljön. Mult hónapban tért vissza és most" bátyjával együtt, ki Marcaliban orvos, meghozatta az ujonuau megszerkesztett alkatrészeket s a közel jövőben össze fog|a állítani gépjét. A beavatott oltaui szakemberek sokat remél-uek a fiatal embertől. Érdekes a dologban pedig az, hogy Névi foglalkozására nézve okleveles jegyző.
— Póttartalékosok bevonulása. A 48 gyalogezred póttartalékosai közül azok, akik most soroztaUak be és azok. kik a múltévben elmaradtak, f. hó 17-én vonulnak be A régi gimnázium épületében fogják a körülbelül 240 póttartalékost elszállásolni és 8 heti kiképzés utáu szabadságolni.
— Ab Iskola egyesület bélyegei. Egy hónapja annak, hogy a fővárosi nagyobb tőzsdék, valamint az ország összes könyv-, és papirkereskedései-nek kirakataiban feltűntek azok a művészi kiállítású bélyegek, a melyeket több fürdő természeti szépség látképével, uóháuy kiváló m&alkotás képével, két fillér árban kibocsátott a Magyar Iskola Egyesület. Amint érlesülüuk, ez az egy hónap szinte nem várt eredméuyt mutat fel, uemcsak az apró diáksereg bélyeggyüjteméuyeibe kerültek bele a bélyegek, amelyeket néhány lelkes kereskedőcég számláira is ráilleszt, de s nagyközönség vásárló kedve is olyau arányban jelentkezett, ami uálunk eddig alig volt tapasztalható basouló esetekben. Ezrével kerüluek naponta a postaszekréuyekbe olyau levelek, amelyek hátlapját ezek a valóban szép bélyegek zárják le, jeléof annak, hogy egyrészt a mi közönségünk tud lelkesülni minden nemes, kulturális cél és a magyar nyelv terjesztésére irányuló törekvés támogatásáért, másrészt a művészies munkát is tudia értékelni. Az Iskola egyesület bélyegei városunkban Ifj- Wajdits József könyvkereskedésében kaphatók.
— Kivándorlás ós koleraveszély. fiúméban most Jekelfalussy kivándorlási biztos rendeletére igen szigorúan teljesitik az egészségügyi előírásokat. A koleragyanus vidékekről érkező kivándorlókat lehetőleg még a vouatról küldik haza. Ha azoubau inár elhagyták a vasúti kocsikat, ugy megvizsgálás végeit a járváuykórházba szállítják őket. Ennek következtében kél bét óla eróseu csökkent a kivándorlás Fiúméból. Enuek és a sok inás szigorú óvóintézkedésuek köszönhető, hogy eddig csak egyes, szórváuyos koleraeselek fordultak elő Fiúméban. Hasonló a helyzet Triestben is.
— Eleő kolera eeet Zalában. A belügyminisztérium hivatalosan közhírré tette, hogy Tapol-cár. egy kolera megbetegedés hivatalosan konstatál-tátott. Tehát igen köze) vau a veszedelem s azért legnagyobb éberséggel kell óiködni a köztisztaság feleli. A lakósság saját érdeke pedig az, hogy a hatóság intézkedéseit szigorúan betartsa. Mert ha a veszedelem már ajtónkon kopog, késő lesz a báuat.
— A jól nevelt fiu. Uolubies Péter botlor-nyai suhanc nagyon szépen hálálla meg édesapjának, Uolubies Istvánnak az ó felnevelése körül szerzett érdemeit. A mult hó Üfl-án délután s lusta legényt dologtalansága miatt megpirongatta édesapja, mire ez bővebb magyarázat helyett egyszerűen torkon ragadta apját és gyöngéden falhoz verte. Az apa az ágyat őrzi, a derék fiút pedig a bíróság vette gondjaiba.
— Elevenen elásta a gyermekét ? Martonosról jelentik: Sóreg János maitouosi tanyás-gazda felesége ellen névteleu följelentés érkezett a luartouosi csendőrség re. Azt mondja a névtelen följelentés, hogy mialatt Sóreg Amerikában volt, Sóregué egy egészséges fiúgyermeknek adott életet. A gyermekei növelte egész júniusig, amikor már uvolc hónapos pufók legényke lett belőle. Sóreg akkortá|t levelet írt a feleségének, amelybeu tudatja, hogy nemsokára visszajön. Sóregué nagyon megi|edt, mert
hűtlenségének élő tanújele volt a gyermek. Elevenen elásta tehát a gyermekét. Ezt mondotta el a névteleu följelentés, amely bármilyen hihetetlenül baugzott is, meg kellelt iudilaui a nyomozást. A csendőrök a nyomozás soráu megállapították, hogy Sőreguéuek csakugyan volt egy nyolc hónapos gyermeke s azt Iuuius óta nem látta seuki. Minthogy így valószínűvé vált a névtelen levél vádja, csendőrök vallatóra fogták Sóreguét. Az asszony bevallotta, hogy uelii osakugyau volt egy gyermeke, aki azoubau meghalt s h holttestét ó a kertben ásta el. Meg is mulatta, ahol á gyermek holtteste fekszik. A kis halottat (Öláalák, de a holttest fölosztott, azon uem lehetett megállapllaui, hogy igazat mond-e Sóregué. A cseu-dórség őrizet alá vette az asszonyt és a nyomozást folytatják ellene.
— öngyilkos katona 3oós uumusapáti-l legény most vouult be a 48. gyalogezredbe. Ugy-látszik uem volt kedvére a vitézi élet. Tegnap este a laktauyán hiába keresték, ma reggel akadtak rá a kaszárnya udvarán levő vadgesztenye fán, ahol fölakasztotta magát
— A sétáló medve. A napokban a Fiuméből Zágráb felé haladó egyik vonattal utazott egy cirkusztulqdonos is, aki gyorsáruként medvét is vitt magával. A medve ketrecben volt ugyan, de abból kiszabadult s a kocsikon sétálni kezdett föl s alá, mert igen luegebült. A nevezett kamara-kocsiban gyümölcs is volt. A medve neki esett ennek a gyümölcsnek s kifosztotta a kosarakat fenékig csakhamar. Mikor Zágrábba ért, akkor vették észre osak az okozott kárt s azt, hogy a fenavad szabadon vau. Nagyuehezen becsalták egy másik ketrecbe s ugy tudták csak bobörtöuözni ismét.
Azonnali megkönnyebbüies érhetó el lázzal kísért gyomorrontásnál la,
ha éhgyomorra fél pohár Ferenoz Józaef-keserdvizet iszunk. Mindazok, a kik ismerik a porok és pilulák lassú és bizonytalan, sokszor fájdalmas utóhatását, a valódi gyógy-értókkel biró természetes „Ferenoz József" -keserQvizben megváltót fognak találni 1
1329/1910. végrh. szám.
Árverési hirdetmény.
Alulírott bírósági végrehajtó az 188.1. évi ,LK. t. e. 102. §-a értelmében ezennel közhírré teszi, hogy nagykanizsai kir. |árásbíróságuak 1910. évi V. 5o/l szánni végzése következtében dr. Szántó Aladár budapesti ügyvéd által képviselt Egyházi Ágoston és társa budapesti cég javára 4 4 kor. 40 flll s ¡ár. erejéig 1910 évi január hó 26-án foganatosított kielégítési végrehajtás utjáu felül foglalt és 040 koronára becsült különféle szobabútorokból álló iugóságok nyilvános árverésen eladatnak. Mely árverésnek a nagykanizsai kir. járásbíróság 1910. évi V. 50/4 számú végzése folytán 44 kor. 40 fill. tőkekövetelés, ennek 1909. évi augusztus hó 16 uapjától járó &\'/• kamaUi, \'/,*/« váltó díj és eddig összesen 37 korona 05 fillérben bíróilag már megállapított költségek erejéig a netán fizetett összeg levonásával Nagykauizsán (Cseugeri-ut 87 sz) leendő eszközlésére 1910. óvi október hó 14 napjának délelőtti 9 órája határidőül kitű-zetik és ahhoz a veuui szándékozók oly megjegyzéssel hivatnak meg, bogy az érintett iugóságok az 1881. éri LX. törvénycikk 107. és 108. S-a értelmében készpénzfizetés mellett, a legtöbbet Ígérőnek becsáron alul is el foguak adatni. A mennyiben az olárverezendő ingóságokat mások is le- és felűlfoglaltatták és azokra kielégítési jogot nyertek volna, ezen árverés az 1881 : LX. t.-c. 120. §-a és a vh. n. 20 g-a értelmében ezek javára is elrendeltetik.
Kelt Nagykanizsán, 1910. évi szept. hó 30-án.
Mailnovlti lyiri j
kir. klréiáil léirskajté.

KÖZGAZDASÁG.
A Dunántuli gazdasági szeszgyárosok szeszflnomitó rt (Nagykanizsa; vállalatéhoz
csatlakozik lovag Waltersdorfí Berger Einíl újonnan üzembe helyezeudó 3U8 bl. kontingenssel rendelkező szeszgyárával és eunek következtében a részvénytársasági alapszabályok szerint tartozik 19 drb. 125 K névértékű részvényt jegyezni. A társaság ennélfogva ennyi uj részvényt bocsát ki és az alaptőkéitek\' ily módon 129.000 K-ról 131.379 K-ra való felemelését okt. 19-én tartandó rendkívüli közgyűlésén fogja kimondani
A hévízi vasút Nagy István Keszthely községi birö felhívást bocsátott ki részvéuyek jegy zésére a keszthely—hévízi vssut Agyébou. Egy jegy 200 K. A két év előtt indított mozgalom uem vezetett killó eredményre s uj alapot kellett teremtsui.
A Dunántuli h. é. vasút r. t. magába olvasztotta a Szombathely—rumi b. é. vasutat, melynek törzsrészvényeit becseréli. A törzsrészvények becserélése végeit a magyar leszámítoló és pénzváltó hsuknak szolgáltattak be.
•V^egy^oiraaje\'
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
Vitl.k«
my rogjönak bilonyult LiiUur, m«ly mir boi iv 6U logjobb bedöruältaiak bilonyult
Muvtayntl, oaSzail « antklttMkail l\'lrjelncatetta. Silinjr hamisiirioyok ml att bovisirlimkor ivatosak lagyünk n cuk olyan eredetl üvegot (oKadjaok »I, mttly > „Hsrjaay" vWjogvgyol Je a Rlohtsr ofoj ugy Masel «flitott doboiba van caoma-goTv«. Arm Uvetjoktxo K -.80, K 1.40 U S 8.- fa ügvfciülviij mlnd«o gyägyuer-tirban kaph.tu. - Firaktir: TSrdk Itatt gy6gy»ierwin6l, Badapttt
D[ Rlckler irüwerlirth„Aniy »rwzlüNz",
l\'rigiba», Uisabsthatnuae S neu.
Wmmm&mii«^?
Szerkesztői üzenet.
Munkatára Keszthely Minden jöuui fog. Az időt, módot tessék reánk bizui. Üdv.
Egy okos fej
nem használ mást, miut
Dr. Oetker sütőporát,
mely a legjobb, legtökéletesebb, orvosoktól ajáulolt élesztő pótlék. E práparatum 12 filléres csomagokban kapható bánnely élelmiszer,- drogéria és egyéb kereskedésekben és \'/, Kg. liszt erjesztéséhez elegoudő Milliószor bevál-Kaláosoklioz süteményekhez és tésztát ételekhez való receptek ugyanott iugyen kaphatók.
Jól jegyezd meg: csak
Ottómén«

cigaretta-papirt, vagy hüvelyt hozz és ne engedd magad hasonló kinézésű silány minőségű utánzatoktól tévútra vezetni.
Z^AUL A I KÖZLÖNY UKTÓBKB
Figyelmeztetés!
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
SchicM
névvel és a „szarvas" véd" jeggyel!
Legcélszerűbb I Legolcsóbb I
Mindenkinek nélkülözhetetlen
A FRANKLIN KÉZI LEXIKONA
mely három nagy nyolcadrétfl kittéiben rövid én tömör leírásokban tárgyalja az összes tudnivalókat.
Minden cikkét kiváló szakemberek Írták, tehát adatai feltétlenül megbízhatók ; csak azt öleli fel, amire a müveit embernek tényleg szüksége vau s akkora terjedelemben, amennyiben szükséges
Szövegét száznál több tábla — köztük sok színes — teszi szemléletessé.
A Franklin Kézi Lexikona lesz tehát a magyar közönség mindennapos használatra való, könnyen kezelhető, praktikus és hú tanácsadója.
A három pompás kötet ára 54 korona.
Az I kötet 1911. elején jelenik meg. a II. és III kötet rövid időközökben.
Magrsndalhatö:
Laiii|)elR.könyvkei,e8ke(lése(Woilianti\'F.fsFiai)i\'.-t-mil
BUDAPEST.
VI., Andráa»y-ut 31. sa. ás mlndan kOnyvkaraakadéaban
alapítási év 1832. mm
XfJ (HH3DIC8 JÓZ&ef
1NH6 YKHNX^SÉN.
^járjlj«, jól ber«od«3«tt mindennemű nyomdai munkák díszes és Ízléses elkészítésére, Jutányos árak mellett.
I^éfjegyek, körlapod, roegbifók, eljegyzési é$ esketésl kártyák njirjdig « legújabb diüat 53«rlr>t
k«53ittetnek «!•
Falragaszok, gyászjelentések s más sürgős nyomtatványok néhány
óra alatt előállíttatnak.
Nagyon alkalmas intézet kisebb s nagyobb művek kiállitására.
Nyomatott a laptulajdonos ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
nagykanizsa, 1910 október 17._49-ik évfolyam 84 szám _hétfő
Maiközlöny
Politikai lap.
V«---—----------- É\' isaJilaaik hitlia ét aaltirtikia. K.1.10. .e„k««ií, uudj«: %ni.té.l érak: Egén évre 10 korona, félévro 6 korona, Urrtrni Jómaef. \' _ .„-^„„iA-ji-.gy.atv.. 9 korona 60 Ali. - Egyaa elém éra 10 Ali. | * aafrkaaaioaag. Szirkiiztiiéi ét klaJihlvaUI Diák-tar 1. Taláron: 111. — Hlrdatétak dljaaabéa eierlnl.
A delegáció munkában. * A béosi Burg márvány termében fogadta patriaroha királyunk a magyar delegáoiót. Láng Lajos a dolegáció elnöke fejezte ki a hódolatot a Felség elótt. Beszédében rámutatott a hármas-szövetséghez való ragaszkodásunkra és nem tért ki a nagy áldozatok elöl, melyeket az ország békéje a nemzettói megkövetel; de órködni fogunk — mondá tapintattal — hogy az áldozatok arányban legyenek a nemzet teherviselési képességével. Mert amióta a delegáoió az Ausztriával közös ügyeknek költségei tárgyalásának a színhelye, évról-óvre emelkedett az a fedezet, melyet ott megszavaztak a magyar delegátusok. A dolog természete hozta azt magával. Hol uj hajók, hol uj fegyverek, uj uniformis és az adminisztráoiónak oólszerü-sitése okozta a költségemelkedést. Az idén lri millió koronával nagyobb ez a költség az 1909-ikinél. Bele van foglalva ebbo az az összeg is, melyet a legénység zsoldjának emelése és élelmezésének javítása okozott. Erre igazán elkerülhetetlen szükség volt az általános drágaság szempontjából. A jelenlegi kormány örökségképpen jutott ahhoz a 180 millió korona kiadáshoz, ami a koalíciós kormány alatt az annexió ós haditengerészet szükségletéből hárult költségvetésünkre. Nagy számok, horribilis összegek azok, melyek nagyhatalmi állásunkkal együtt járnak, íüszen tisztán hadügyi kiadásai közös hadseregünknek 650 millió korona. És ha tekintetbe vesszük, hogy katonai szaktekintélyek szerint a hadilétszám emelése ós a hadsereg újjászervezése csak rövid idó kérdése, akkor szinte ijesztőnek tartjuk a békének ilyen drága fegyveres eróvel való fentartását. Súlyos teher, mely annál kellemetlenebb, mert nem térhetünk ki elóle. mert hiszen az európai béke és vele a mi békénk van vele szoros kaposolatban. Megnyugvás a nemzetre a Felség trónbeszédjének az a része, mely rámulat arra, hogy a német birodalommal és az olasz királysággal fennálló szövetségünk, ha lehetséges még szorosabbá és bensőbbé vált és hogy igen kielégítők az összes többi hatalmakhoz való viszonyaink is. Jól esett annak elhangzása is a király ajkairól, hogy a nagy állami terhek megállapításánál mindig a monarchia két államának pénzügyi teljesítő képességére lesznek a közös miniszterek figyelemmel. A delegáoió albizottságai megalakultak ós szinte biztos, hogy minden erósebb változtatás nélkül fog a közös költségvetés megszavaztatni. Batthyány Tivadar felszólalása a függetlenségi párt programmjának integritása érdekében osak elvi jelentőségű, hiszen soha szervilisebb delegáció nem szállította még a közös költséget mint a nagy nemzetinek nevezett koalíciós kormány idejében. Népűnk télen. Népünk léleu nem csinál semmit. Kz egy százados szociális programra, amely összea nyomorúságunk alapoka. Nemcsak hogy uem caioál a nép télen semmit, hanetn a azentbeverdel napok unalma közheu megszületik lelkének keserűsége, melyről egyébként utazó apostolok is gondoskodnak. Valósággal balfogás, vétkes mulasztás, ha a magára hagyott népet télen ép ugy iguorálnók, mint nyáron tesaatlk, kivételével a választásoknak. A világ mindeu államában a földraíveló nép a legkonzervatívabb Franciaországban csak elég szellemi áramlat, légvonat vau, de bogy mennyire hatástalan mindez a francia parasztra, azt leginkább Meline egykori miniszterelnök és nagy agrárius szóuok panaszkodja leginkább. Ha ez Franciaországban így van, mennyire rabjai vagyunk a maradiságnak a négy folyó bárom balom országában, ahol tulajdonképen minden kultura még csecsemőkorát éli Népünket kiváltképen télen kellene szellemileg emelni és tanítani. Főleg nagy szűkség lenne arra, hogy amiből a nép él, arról az ujabb, okszerű ismereteket hallja és megtanulja. Néhány esztendeje végződik is valamelyes kulturmunka ezeu a téren és ugy értesülünk, bogy gazdasági egyletQuk ebben az évben különösen ki akar tenni magáért és a tudás mécsét meggyújtja még a legkisebb megyei falvakbati is. Csodálatos tapasztalatot szereztek utóbbi években Kdison nagyszerű találmányával, a mozgóképekkel. Aki csak egy kicsit nyitva tartja a szemét, látja, hogy micsoda óriási, szinte diabolikus Itatással vau a népre a kiuematograpb. A legalsóbb rendű szellemi életű ép ugy rohan a moziba, mint az, akinek szellemi szükséglete már igényesebb. Ma még uem ia tudjuk ennek a diabolikus hatásúak eredményeit megmérui, sem a kultura, sem az immoralitás terén.
»» A közigazgatási bizottság ülése. Zalavármegye közigazgatási bizottsága mull bélen tartotta meg október havi rendes üléséi Árvay Lajos aliapán elnöklete alatt. Az ülésen a választott tagok közül csak Koller István, Bosnyák Qéza és Tripam-mer Qyula voltak jelen. Az ülésnek érdekes tárgya alig volt. A szakelőadók jelentéseit vették tudomásul és folyó ügyeket intéztük el.
Budapesti levelek. Verner László jeles újságíró kollegánk, aki java idejét mint vidéki lapszerkesztő, hirlapirói munkában töltötte el, Ígéretet tett lapunknak, liogy a főváros csillogó világának hajótöröttjeiről, akik beleestek az élet szakadékaiba, merevélyeibe — idónkiut érdekes leveleket fog hozzánk intézni. A minap meg is kezdte a sort Orüudl Imrével és rámutatott az eladósodott tisztviselő zaklatod, óraiéiig hajszolt lelki világába. Moslaui igaz történeti a főváros egyik ismert gyönyörűségéről még érdekesebb és nemcsak ezt az írását, de a következő sorait is az olvasó szíves figyelmébe ajánljuk. Az Isten ujja. Haverda Mariska bünpöréuek tárgyalása ad aktualitást a Maituer Matild megható történetének, aki Bzép volt, rajongó volt és akit — a bukott budapesti leányok sorsa szeriül — a rendőrkapitány elé állítottak. — Beszélje el az élettörténetét, mondotta a Vll-ik kerületi kapitányság egyik fogalmazója a hervadtáéban is szép leánynak; hátba van olyan részlete, amit enyhítő körülményuek vehetünk. A leány goudolkodoll. aztán a fogalmazó biztatására megeredt a szó az ajkán éi elmondotta ezt a komor históriát: — Maituer Maliid a nevein. Az apám Mailner Sándor törvényszéki irattáros volt. Fiatalon meghalt éa én, meg két kis testvérem szegéuy megtört auyámmal egyedül maradtunk a nagy világban. Senkiuk nem volt Magyarországon és inert apám még uem volt nyugdíjképes, két évi fizetéssel vég-kiulégitetl bennünket az állam. Csekély kis összeg volt, de elég ahhoz, hogy jövő életünk szerény alapját valahogyau megvessük. Anyám is, én is művésziesen hímeztünk, két testvérem uem számított akkor, hiszeu még iskolába jártak. A Teréz-köruton kibéreltünk egy üzlethelyiséget, beállítottunk két gépet, aztán anyám sorra járta az uri házakat és inunkét kért. Igaz a közmondás, hogy az Isten uom hagyja el az özvegyeket és árvákat. Bóveu jutott a munkából, sokszor éjszaka ia dolgoztunk és jól meut a sorunk addig, amíg az utamba nem kelült egy hitvány férfi, aki ma jómódú ügyvéd, gazdag leányt vett feleségül, eladta magát. Kz az ember egy vidéki bankigazgató fia volt. Abbau a házban lakott, amelyben üzletünk volt. Míudeu-uap a bolt elótt járt el és bn-beuézegotetl. Kezdet-beu nem is vettem észre, később azonban oly feltű-nőeu bámészkodott! rátu, hogy érdeklő lui kezdtem a csinos, elegáns fiatal ember után magam is. Tüzes pillantásait tűrtem, majd kacéran visszanéztem rá és ez szemmel láthatólag ingerelte a fiút. A magam részéről ez osak ártatlau játék volt. Szórakozás Dehogy goudoltam én rosszra. Nem ismertein akkor még az emberek gonoszságát. A fiatalembert a 1 tört mind vakmerőbbé tette és mert máskép \' ara tudott a közelembe férni, egy napon benyitott az üzletbe, ideadta lilaszinü selyem zsebkendőiét. — Hímezze bele Lisaiazony a nevemet. M^jd megvárom. Hirtelen raiudeu vér a fejembe szökött. Éreztem, hogy kigyúl az arcom, a szivem hevesen dobogott, tudtára, bogy az a zsebkendóbistória csak űrűgy arra, hogy megísra»rked|ék velem. Megvallom ószin-téu, hogy ez a fogás nagyon tettszett nekem. Soha még olyan lassan monogram uem készült az üzletünk-beu, mint ezeu a zsebkendőn. Kózbeu beszélgettünk. Nem ugy raiut mások, közömbös, semmitmondó históriákkal vezetik be az ismerkedést. A fiatal ember nagyon jól tudott báuni a leáuyszivvel, ismerte minden osiuját-biuját és negyedóra alatt becsempészte magát érzelmi világomba ugy, bogy soha uem felejtem el. Ha átkozom is, titkon, a szivem ntélyéu szeretem és szeretni is fogom. Ézzol megvilágítottam a helyzetet. Teljesen a fiatal ember hatalmába kerültem
2
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 17.
Egyet azonban meg raerUok jósolni, hogy lesz ¡(16, mikor a moii képtár anyagát éberebb ellenőrzés fogja erkölcsösebbé teuni, miut ina.
Etek a gondolatok fölfakadtak lelkünkben írás kőiben és pedig aion eszme tárgya alapján, hogy a földmivelésűgyi mintatér — nagyon helyesen — a várm"3yei községekben rendezendő sorozatos gazdasági előadásokra vetítő gépet és képeket ajándékozott gazdasági egyleteknek, hogy a tanítás legközvetlenebb eszközét, a szemléletet is alkalmazza. Mi ezt a gondolatot igen szerencsésnek és nagy sikerűnek véljük. Egy órai beszéd nem ér fel öt percnyi szemlélettel, ha pedig arra gondolunk, hogy a falu e szellemi csemegéi, éppen a vetített képekkel akkora uépszerüséget tuduak szerezni, mint a mozik\' nem győzzük dicsérni az irőszobában megfogamzó és kitüuő ötletet, amely egyúttal azzal a reménységgel biztat, hogy aki ilyen gyakorlatiasan tud megfogui bizonyos dolgokat, annak kivitelben is meg van a szerencsés keze.
A gazdasági egyesületeket hajlaudók az emberek megvádolni azzal, hogy osztályérdeket szolgálnak és voltaképen a nagy és közép birtok érdekeiuek szolgálatában állanak. Azt hisszük, semmi sem alkalmasabb e sokszor felhangzó vád megcáfolására, inint az. ha a gazdasági egyletek a legnagyobb szeretettel fog|ák felkarolni ezeket a gazdasági előadásokat, melyek a kisemberek gazdasági kiképzésére, javára céloznak. Üdvözöljük a népért dolgozó egye\' sületek sorában a mi gazdasági egyesületünket is amely ugy bálijuk jeloutékony munkarészt vállalt és a maga vetítőgépével, előadóival kimegy a falvakba, meggyújtani a kultúrának azt a mécsvilágát, amelynél a nép megtalálja nagyobb, biztosabb kenyér-darabját is.
A város nivellálása.
A pénteki tanácsülésnek érdekes tárgya volt. A városi vízvezeték és csatornázás elkészítését ineg-nlózóleg a város magassági viszouyainsk megállapítása szükséges. E szintező (nivelláló) munkálat lel-jesítésévol a tanácsülés Szilágyi József zslaszeut-mihályi lakós állami vizmestert bízta inog. kí munkálkodását már 17-én meg is kezdi.
Bizonyára örömmel vesz tudomást e hírünkről Nagykanizsa város közönségo, mert a csatornázás és vízvezeték ügyét a megvalósulás stádiumában levőnek
látja. Meg vagyunk róla győződve, hogy s város háztulajdonosai és többi adófizető polgárai erre a célra áldozatokra is készek. Mert hiszen egy Bzakembor szavai szerint a városi jelleg a csatornázás és vízvezetéknél kezdődik. Azért örömünk még nagyon minimális lehet e tekintetben, mert bár a sziutezó munka 60—60 nap alatt olkészül; és ennek alapján a városi méruöki hivatal is elkészíti a réteglervet és térképet, hogy mennyi idő alatt azt nem tudjuk, de azéit uiég hosszú idő mulík el, inig Nagyknuízsa
— a leendő törvényhatóság — oda jut, ahova Szombathely, Kaposvár már régen elérkezett: t. i a városok társaságába. A mérnöki térképek a Fóld-mivelési minisztériumba kerülnek, melynek kultúrmérnöki osztálya fogja megusiuálni Nagykanizsa csatorna és vízvezetékének általános tervezetét. Azután jönnek a próba-kutfurások, természetesei! tetemes költséggel. Majd a pénzügyi bizottság, tanács és képvisolólostület döuló határozatai és akkor
— akkor végre megkezdik a munkálatot, de nem hisszük, hogy ezt az áldásos és anuyi érdeket, köztisztasági, egészségi, tüzrendészeti, kényelmi stb. érdeket szolgáló intézményt az egész városra kiterjesztik\', hanem újra csak a belvárosra I\'edig éppen a külső részek azok, melyek a város közegészségét folyton fenyegetik elhanyagolt tisztasági állapotukkal. Hanem hál még korai erről irní. Ms|d csak akkor. Hogy mikor és ki. ... ki tuduá azt megmondani?
HÍREK.
Horváth ezredes halála.
Oly feltüuóeu csináltuk már a dolgott, hogy anyúiu is észrevette és szelíd hangon felelősségre vont.
Itt kezdődik az átkom. Nem liallgaltwi az anyául szavára Megmondotta szegény, hogy az az ember csak ámít, tőrbe csal. azután elhajít magától, amikor peddig látta, hogy szép szóval mit sem ér, erélyesen akart véget vetni a dolognak. Végtelenül heves jelenet támad közöttünk és én megfeledkeztem magamról, visszaütöttem anyámat. Öklöm a mellén érto. Hogyan hogyan uem, az Isten keze mflködött közbe, egy tűbe vágtsm a kezem s a tü beletört.
A merénylet után egy pillunatig sein maradhattam otthon. Elköltöztem a fin lakására, de a kezemmel neiii bírtam Dagadt, feketedett, az orvosok vérmérgezést konstatáltak és más segítség nem volt. minthogy le kellett vágni a jobb kezeinot. Rettenetes volt ez a csapás, amelyeket egymásután követett a többi. A csábitónak som kellettem tovább, elhagyott, anyám testvéreimmel pedig külföldre utazott, én magam maradtam itt nyomorékon félkézzel, mardosó önváddal, lelki ineghasonlásbau, kétségbeesésben. Kokról fokra sűlyedtein. mig végül hajléktalanná lettem. Esténkint kijárok a kálváriára, térdeuállva csúszom végig a stációkat hogy bűnömért vezekeliek és ott keresek éjjeli szállást magamnak Megvert az Isten, mert anyámra emeltem kezemet.
Elbeszélésének utolsó szavai zokogásba fúllak el. A bűnbánó leányt uem bűntette meg a rendőrség, hanem elhelyezte a Jó pásztorhoz címzett kolostorba, ahol megtévedt leányok találnak menedéket
Tegnap a reggeli órákban általános megdöbbenést keltelt az a gyorsan teriedó hír, hogy nagyváradi Horváth Dénes cs. és kir. kamarás honvédezredes, a nagykanizsai in. kir. 20. honvéd gyalogezred parancsuoka meghall. A család barátai nem akartak hitelt adni a gyászbíruek, mórt hiszen a viruló egészségben levő ezredes házában még pén\'e-keu előkelő vendégeket látott a ház uíuőjo. A hír azoubau szomorú valónak bizonyult. Horváth ezredest szombaton tűdőgyuladás támadta meg az orvosi tudomány és a leggondosabb ápolás sein tudta megmenteni. Vasárnap reggel 4 óra ;)0 perckor 47 éves korában elhunyt. A kiváló képzettségű ezredes májusban dandárparaucsüokká leli volna előléptetve.
0 Felsége c»ak néhány nap|a, hogy a III. osztályú vaskorona rend luiagjává nevezte Ki. A fényes karrier derékon törölt ketté A halálesetről mélyen suitolt gyászoló család és a honvéd tisztikar adoll ki külöu gyászjelentést A holltellemet ma d. u. a órakor a Balthyáuy-utcai gyászházbau azeu-tellélf be, lioiinau a \'Kisfaludy a és Kaziucy-iilcán át a Déli Vasút pályaudvarához kísérlek és onnan Vaidnszeuliváura (Százrógen állomás a családi sírboltba szállították, hol örök nyugalomra log helyeztetni. A gyászkiséret parancsuoka Bífl\'el Ferenc őrnagy volt kínok vezénylete alatt kivonult a 20. houvédgyalogozrodből és a os. és kir. 48. gyalogezredből is fél-fél zászlóalj katonaság. A katonai gyászkiséret utolsó isteubozzádul disztűzet adott a pályaudvarnál, hova a város előkelő közönségének részvéte is kisérte.
— Gróf Lónyai Elemérné Keszthelyen .
Gróf Lónyai Eleinérué. Rudolf volt trónörökös özvegye, néhány ua|ira gróf Festetics Tassiló látogatására Keszthelyre érkezett. A fóurí kastélyban jelenleg együtt van az egész család
— Tarka világ - A Casíno dísztermében kedves, színes világ gyülekezik napról napra. Arlor jánné Mayersberg Frida uruó közkedveltség!) láuc-Isnitónö védőszárnyai fogadja a kis uri és uói láncosokat. Hogy micsoda kelleinmol, precisitással lelteitek a .kicsinyek" kursusán azt leirui uem lehel, szt lálui kell. Mintlu XII. Lajos udvari bál|áu. volnánk. Olyan elegánciával hangtalan, etikettszerü mozdulatokkal, nyugodt, szenvtelen aicvonásokkal lejtik ezek a kis művészek a (iavoltot. Szeretnők, lu Adorjánná uruó figyelmét elkerülné ez a kis közlemény, mert szeretnők érdeme szerint megdicsérni De mivel tudjuk, hogy mint Ispuuk kedves
barátja elolvassa, hát nom dicsérjük meg, csak, hallgatuuk elragadtatásunkban. A közönség pedig győződjék meg saját szemeivel hogy rövid 4 hét alatt milyen táncművészeket nevelt kis gyermekeikből.
— Népgyűlés. Jól sikerült uépgyülést (ártott vasárnap d u. az Erzsébet téren a helybeli gt00i4|. demokrata párt vezetősége. A gyűlés elnöke Uugár Fülöp tegyzóje pedig Horváth János volt Klőadó Buchinger Manó a magyarországi szociáldemokrlta párt központi titkára volt, a ki egyike az ismert szociálista népszónokok legjobbjainak. Majduem kel órás tartalmas beszédben feitegetto az elviselhetetlen drágaság okait. A gyűlésre a párt meghívta Bosnyák Géza országgyűlési képviselőt is, aki azonban érthető okból uem joleut meg elvtársai körébon. De egy levélre méltatta a régi szerelmeseket, a melyben értesíti őket, hogy ó otthon goudolkodík a drágaság okairól. I\'edig, ha ellőtt volua, Buchiuger elvtárstól megtudhatta volna. Hja minden féle szerelemnek vége szokott lenni — a választás utáu. A válaszlói jogról is elmondta véleményét a szónok, akit általános tetszéssel hallgatott a körülbelül 1000—1200 főnyi lömog.
— Gyermekszanatórium. Dr. Buzsicska Kálmán kir. tanácsos tanfelügyelő, a vármegye tanítóihoz az alábbi felhívási intézte :
2668/910 Felkérem címedet, hogy Őfensége Hoheuherg Zsófia hercegnő véduöksége és Zicliv Jáuos gróf vallás- és közoktatásügyi mÍLÍszter Ó Excellentiága kormányzata alatt álló Gyerinekszauató-riuin Egyesületet, mely évről-évre ezer számra elpusztuló beleg kisdedeinket, az ország külöuböző részein létesítendő gyermekszanatóriumok által akaria az életnek és társadalomnak megmenteni; nemes emberbaráti és hazafias muukájábau, ugy saját valamint uövendékei körében néhány fillér gyűjtése állal, legmelegebben támogatni szíveskedjék. A nemzet beteg gyermekei enyhűletének ezen magasztos és irgalmas feladatát ujabban is szeretetlel aiáulom I. eiin legodadóbb érdeklődésébe. Hazafiúi üdvözlettel Zalaegerszeg, ÜllO. okt. 2. Dr. Ruzsícska Kálmán kir. tanácsos tanfelügyelő.
— A százforintos bankjegyek beváltása
még a f évi okt. 31-ig történik az osztrák magyar bnnk föiutézeteinél ós fiókjainál. Azoulul a bankjegyeket nem váltiák be és nem cserélik be sehol sem.
— Az utolsó nemesi felkelés törtenete. E mftből Zalavármegye törvényhatósági bizottsága 100 példány átvételét biztosította. Eddig azonban az egyes járások összesen 81 |iéldáuyra fizetlek elő. Étiből is a legkisebb járás a balatonfüredi 2lí példányi jegyzett, a többi járás 1—7 darabjával szemben. Az alispáu helyeit Kolbeuschlag vm. főjegyző utasit|a h járási fóbirákat és r. t. városok polgármestereit hogy a hiányzó példányok biztosítása cellából folytassa hatósága területén az előfizetők Ijyüjtését.
— Husvizegálók kiképzése. A községi husvizsgáiók kiképeztetéséru szolgáló haláridó I. évi síig l-éu lejált. Minthogy azonban sok község vau, melyek husvizsgáiók liiképeztetése és alkalmazása iránt még eddig nem intézkedtek, a földiniveléijUgyi miniszter a husvizsgáiók kiképeztetésére és alkalmazására adott 2 évi határidőt 1911. évi aug. l-éig teriedó ogy évvel inoghoszabbitia. A mulasztó községek elleu a haláridó Telelte utáu a törvényes megtorló iulézkedések fognak alkalmazásba vétetni.
— Érdekes levelező-lapot kapott szombaton Deák Péter íók&|dtány. Egy wieni cselédleány, ki Nagykanizsáról már huzamosabb idő óla elszakadt és a császárváros magyar vitézeivel sétálgat vasár -naponkint, azt olvasta a Zalai Közlönyből hogy Nagykanizsa város szabályrendelete eltiltja az ágyneműknek ablakban való szellőztetését és porolását. És imo ez a figyelmes tisztaságszerelö konyhatündér szemrehányást tesz a főkapitánynak, hogy ez mire-való. Bécsben — azt moudja — de. 10-íg olt lehet az ágynemű az - ablakban, de nincs is ám poloska. Mig Kanizsán ezzol a tilalommal nevelik, szaporítják a poloskák seregeit, pedig ugy is elég van már. Nein tild|uk hol szerzett ilyen kedvezőtlen poloskás tapasztalatokat városunkban, de arról megfeledkezik ami goudos honleányunk, hogy NVienben nem tehetik a lakók ágyneműiket az udvarba, Kanizsán pedig miudeu háznak vau tágas udvara és minden lakásnak udvar felőli része, hol a szellőztetést eszközölhetik. Tehát csak hadd őrködjék szigorúan a rendőrség e szabályrendelet megtartása felett.
OKTÓBER 20.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Népszámlálás Nagykanizsán. Vécsey Zsigmond polgármester a nagykanizsai városi népszámlálás foganatosítását és vezetését Deák Péter rendőrfőkapitányt a ruházta. A felügyeleti jogkört azoubau magának tartotta fenn. A város 41 népszámláló kerületre lesz (elosztva és ugyanannyi számláló biztos fogja a munkát beuue végezni. Az oltoaörzést pedig 10 felülvizsgáló eszközli.
— Nemhogy megijedni, de egyáitaláu tartani som kell a kolerától annak, aki állaudóan tart ház\'ábau egy palack Esterházy coguacot Jobb ellenszere a koleráuak nincs is.
— Vasúti munkások gyűlése. A Déli Vasút nagykanizsai munkásai f. hó 30-án d. u. 3 órakor a UózfUrdó vendégló nagytermében nyilvános uépgyülést tart. Itt fog|ák tárgyalni azt az Emlékiratot, melyet az igazgatósághoz helyzetük javítása érdekében beadtak és ínég el nem intéztetett.
— Téli ruha a menhelyl gyermekeknek. Négy hatalmas láda érkezett. Tele van jó téli ruhával a szegény elhagyott gyermekeknek, akiket az állam vett goudiaiba, a menbelyi gyermekeknek. Keddeu osztják ki uekik a régi gimnázium helyiségeiben, hogy ne dideregjenek, ha a tél beköszönt.
— 8strlohnln mérgesé* Nagykanizsán A Bully-kutya, Hellay József nagykereskedő Bully-jáuak jó sorsa szálka volt valamelyik embertársa szemében A hú Bully hirtelen megszűnt élűi Jó gazdája világosságot akart deríteni a tragédia okába és Kertész Lipót városi állatorvossal felboncoltalta a hullát. A boucolás megállapította, hogy tojássárgájával sztriohnin került a Bully gyomrába, mely kioltotta a bőségben uszó életét. Öngyilkosság kizárva
— Rémületes história történt a napokban Zalaegerazegen. Báró Kemény Elemér honvédhuszár százados bérelt házbau lakik családjával egy iparos háztulajdonosnak az udvaráu. A báró pár hétig vakációzolt családjával együtt valamelyik fürdőn. Ezalatt házigazdájánál halálosét történt. Az iparos házigazda, mit gondolt, ruit nem gondolt, talán mert az ó lakása szűk, a százados szobája lakatlan, kinyitja a százados szobáját s halottját ott nyújtóztatja ki. Ezekről semmit sem tudva, hazaérkezik családjával a százados, éjjeli időben, kinyitja a szobaajtót s gyufát gyújt. A vér megállott az ereibeu, a nagy gyertyákkal körülvett ravatal láttára, pillanatra megdermedt a kapitány is, a felesége meuteu elájult Segítségért kiabálva rendbe jölt s dolog, de a házigazdát följelentette.
— Legelőbérek behajtása. A kik a város-tói legelót bérelnek, sokan hátralékban vaunak a bér lefizetésében. A város azért az I. fokú végrehajtást már fogauatositntla. Akik mégis l/i nap alatt le nem rójják tartozásukat, azok ellen a II. és ujabb 15 nap múlva a III. végrehajtás fog eszközöltetui.
— Állatbetegség. Nagykanizsa városához hivatalos értesítés jött, hogy lháros-Beréuyben a ragadós szá| és körömbetegség járváiiyrzerüeii fellépett. Ennélfogva Iháros-Uerény marhaállománya ollón is elrendeltetett a zárlat. Ez anuál kellemetlenebb városuukra nézve, mert ezen az oldalou a somogyi felhailás eddig lehetséges volt, most ez a
. vágómarha beszerzési ut is egyelőre megszűnt.
— Baleset. Kunics Hódi nagykanizsai 18 éves ifjú egy hatos flóbert pisztolyt vilt javítás céljából Strasser Márton üzletébe. Amint forgatta, a pisztoly elsült és a golyó a lenyerébe fúródott. A kórházba szállították, hol az orvosi látlelet szerint 18—20 nap múlva fog felépülni.
—■ A koleraveszély terjedésének meggátlá-sára minden közegészségügyi hatóság a legnagyobb tisztaságot, mértékletességet ajánlja. Ez az egyetlen védekezés a tisztátlanságban tenyésző bacilusok szaporodása és terjedése ellen A járvány csak ugy szüntethető meg, ha ezeket az évszabályokat szigorúan betartjuk. Tudja azt ma már mindenki, hogy a deziufekcíó a legbiztosabb módja, kitűnő fegyveie a ragály leküzdésének. Ha kezüukel állandóan mossuk, szájunkat öblögettük, ugy elkerüljük a legnagyobb veszedelmet, különösen, ha erre célra a jóhirü Diaua-sósborszeszt használjuk, amely minden baci-lust megöl.
— A rendőrök uniformisa A rendőr-legénységnek, ordőóröknek és városi szolgaszemély-zelnek 1911. évre esedékes ruházata inost érkezett meg. A ruhákat Budapesten készítette a szabóiparosok hitol- és termelőszövetkezete. A ruhának ugy minősége, mint kiállítása az illetékes hatóság megelégedésével találkozott. Mi a magunk részétől se
teszünk ellene kifogást, hisz nem is láttuk, de sajnáljuk, hogy nem kanizssi iparosok szállították a városi háztartás ruhaszükségletét. Az ó dicséretüket szivesobben hoztuk volua lapunkban. Ki a hibás ?
— Tolvaj cselédleány. Nagy Róza a uapok-bau elszegődött Dobrin Richárd nagyfakosi birtokoshoz. Régi jó cselédszokás szerint ruhásládáját a holyszerzőuél hagyta, hogy előbb tisztába jön azzal, micsoda helyre akadt, hogy ha nem tetszik neki a szolgálat, hát könnyebben otthagyhassa helyét Azalatt a belyszerzőuél valaki feltörte ládáját és ruháit elvitte A rendőri uyomozás csakhamar kimutatta, hogy a ruhaféléket Szabó Katalin lielyiiélküli cselédleány tulajdonította el. A leányt letartóztatták, a ruha nagyrésze meg is találtatott uála. Az eljárást ellene megindították.
Az elismert
legjobb \'
legelterjedtebb
magyar napilap
AZ ÚJSÁG.
Szerkesztőség és kiadóhivatal Budapest, Rákócii-ut 54. Főmunkatársak : Herczeg Ferenoz, Kenedi Géza, Kóbor Tamás, Kozma Andor. Felelős szerkesztő: Gajári Ödön. Szorkesztó társ: Dr. Ágai Béla Előfizetési árak: 1 hóra 2 korona 40 fillér, negyed évre 7 korona, fól évre 14 korona, egész évre 28 korona.
KÖZGAZDASÁG.
A gabonaüzletről.
Nagykanizsa, 1910. okt. 17.
A készáruüzletben igen csekély a forgalom, mert a kínálat egész voualou tartózkodó.
Piaci árak:
Buza . . IÍO/.S . . Árpa . . Zab . . Fehér bab Tarka bab
20.10/20 14.20/30 17 50/Ifi 16.— 20.40/00 15 —
Vásárok megtartása. Zalavármegye alispánjának távirati rendelete szeriut a kereskedelemügyi m. kir. miuiszter távirali rendeletével a vármegye egész területén betiltott országos és heti vásárok, valamint bucsuk megtartását megfelelő óvintézkedések megtétele mellett eugedélgrezte azzal, hogy a ragadós száj és köröm fá|ásra való tekintettel hasított körmű állatok arra nem hajthatók.
Egy Szabadalomnak
Zalamegyében leendő kihasználásához 7 —8000 koronával
vállalkozó kerestetik.
A befektetendő tőke az eddig lekötött üzletekkel már téljesen biztosítva \' van. Előzetes tóko nem szQksógfS. Csak oly egyének ajánlatai vétetnek figyelembé, akik teljes anyagi biztosítékot képesok nyújtani. Ajánlatok :
„Szabadalo m 24394" sz alatt. SCHVVARZ JÓZSEF hirdetési irodájába, Budapest, Andrássy-ut 7. kQldendők.|
Haautáljon Feller-féle ElaaTluidot 4a FeUer-féle EleapUuUkat, melyek egyedtől kéasl tSJe Tollár V. Jenő ad ■tubloa, Oontzalo 106 ex
tttje Feltör V. Jent udvari gyóffysmeréai.
. (Záfrabmag ye).
I. A Feller-féle Elsafluid saját tapasztalatunk szerint fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeséget megszünteti hatással bir, gyorsan és biitosan gyógyít csuxt, kozvényl, nieggyengeséget, oldalaxuráat, axaggatásl, influenzát, fej-, fog- ca derékfájást, xaábál, bénulást, stemfájást, migrlnl, sok itt meg nem említeti betegsegtól megszabadítja ai embert. A Feller-féle Klsafluidot, rekedséget, nátha, melléi lorok fáján és légvonal vagy j IJUléatól sredó bajok ellen is páratlan gyógysikérrtl használják. Valódi csak ugy, ha minden úveg a .Feller* nevel viseli. 12 kis vagy ö dupla vagy 2 speciális Üveg bérmentve 5 korona.
II. Továbbá tudomására óhajtjuk hoinl, hogy at emberek ezrei gyomorbajok, görcs, étvágytalanság, veseégés, hányást inger, rosszullét, felbófógés, puffadtság, dugulás, aranyeres bántalmak és különböző emésztési /.avarok ellen kitűnő és biztos sikerrel kasinálják a Feller-féle hashajtó Rebarbara-Elsapilulákal Ö doboz bérmentve 4 korona. Óvakodjunk aionban utánsatoktól és címeztünk minden rendelést gondosan
Fillir 1. Janó gyigysziriiznik, Stibica,
Coalrale Ili •>. (Zá|rátaa|fi.j
ÉRTESÍTÉS
a Nagykanizsa. Kőszeg és Kismárton állomásokon elhelyezett katonaság részére az 1911. évi január hó 1-től 1911. évi december hó 31-ig terjedő időtartamra, kenyér ós zab bérletutoni szállítására vonatkozólag.
Az ajánlati tárgyalás a soproni os. és kir. katonai élelmezési raktárnál 1910. évi október hó 24-én fog megtartatni.
Az ezen tárgyaláshoz érvényes feltótelek a Sopron os. és kir. katonai élelmezési raktárnál feltárolt hirdetmény ós szállítási feltételek füzeteiben — mely utóbbiak díjtalanul megszerezhetők — foglaltatnak. Seprőn, 1910. évi október hóban.
A soproni o». ¿a kir. katonai élelmezési raktár.

Z A LA I KÖZLÖNY
OKTÓBER 17.
MILKA SUCHARD
Caak
alpesi tej •
kakaó
1 é.s czukorból dll1 Páratlan i
különlegesség.
LE DELICE ¡ÖT
mindenütt kapható.
fPPM m

• Védjegy : „Horgonyt1 ■
A Liniment. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pátUk»
egy régjénak bizonyait lúiuier, mely már •OK évit* legjobb bodftraöMaack biionyult köménynél, oiáinll és meghlileuknel.
Klgjelmejtetéa. Silány hamiaítvinyuk miatt bovásiriéakor óvatosak legyünk ra inak olyan eredeti üvege« fogadjunk el. moly a „Haraeay" védjcgygyel ra a RloMer cégicgyiéaaeT ellátóit dobóiba van uwma-
Í.K», Ara üvegükben K -.80, K 1.40 óa 2.- éa Agv»í"lv»ii minden gyégyuror-
tirban kapható. — Kéraktár: TörOk ló/art
gyégyaieréaini\'l. Badapul
0[ Richter iróinzertira iz Mi orowiiitor,
l\'rágában, Kliaabuthatrasa" !> neu.
Ne féljen
a kolerától!
mert egy palack
„Fiume Cognac Medicinái"
szavatolt valódi borpárlat
biztos hatású óvszer, a fiumei
,, ADRIATICA"
Cognac-lepároló Részvénytársaság kitűnőnek elismert különlegessége.
Részvénytőke ós tartalékok K. 122 millió.
PESTI MAGYAR KERESKEDELMI BANK
NAGYKANIZSAI FIÓK.
Alapíttatott 1841 ben
aláírási felhívás. 250,000.000 korona IT^1 «1 \'¿S-SSÍ
i\'/t\'/o-o* Állami pénztárjegy ezennel nyilvános aláírásra bocsáttatik.
Nagykanizsán az aláírás történik a 0V Pesti magyar kereskedelmi bank fiókjánál ÍM
a) olyan módon, hogy a fizetésképen a f. évi december 31 én lejáró 1909. évi kibocsátású
m. kir 4\'/,*/0 os állami pénztárjegyek nyújtatnak be
1910. évi október 15-tól 22-ig bezárólag
terjedő határidőben; a kiosztásnál az ilyen jegyzések teljes összegükben fognak tekin-lelbe vétetni ;
b) vagy készpénzfizetés ellonébi u
1910. évi október 22-én, szombaton
ti szokásos üzleti órákban (ti e. fél 9-tól 12-ig, délután fél 3-tól G-igl.
Az aléirárj bejelentési ivekkel történik, melyek a fentomlitett aláírási helyen költségmentesen kaplíatök.
Az al.frási ár 99 K 40 f. minden 100 — K névérték után, még pedig ugy az 1909. évi in. kir. 4\'/,%-os állami pénztárjegyek beszolgáltatása esetén, mint a készpénzaláirásokra
nézve. \\
Ugy az "Kiüti évi állami pénztárjegyek beszolgáltatása, mint késipénzfixctés ellené, ben történő jogyiési>ln tekintetében ugyodtll a hivatalos prospectus lialározmányai és módo. tatai mérvadók, >
Kzen prospectusok ug>«iK-K»k fentemiitott bankfióknál dijmentosen átvehetők.
Nagykanizsa, 1910. október 1&.
Pesti magyar kereskedelmi bank
NAGYKANIZSAI FIÓK.

Óh J aj!
Kapható minden gyógyszertárban, drogériában es jobb cscmcgckcrcskcdésben.
Megfojt ez az Átkozott köhögési
Köhögés, rekedtség és elnyál-kát)odds ellen gyors és biztos hatásúak
Eg-gerinellpaszlillái
Az étvágyat nem rontják ós kitűnő izüek Doboza 1 és 2 korona.
Próbadobos 50 fillér -:
Kő és szétküldés! raktár:
NÁDOR
gyógyszertára
Budapest, VL, Viot-kSrnt 17.
Éljen!
Egiir nillpaiztflla
Cnkkiair ■enyaiyllel<
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában. ■■■^"■■■^^■^■■MMaMMHBBHiMBHIMaSIIaa^HMaB
Nyomatott a laptuUjrioiiox Ifj. Wajiiits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA, igxo OKTÓBER ao 49-IK ÉVFOLYAM. 85. SZÁM CSÜTÖRTÖK
zalai közlöny
Politikai lap.
■agjalaalk hatfon ía ciQtörtikia.
ionr.u.1 árak: Egén írre 10 korona, fílívre 5 korona, agyedtvra 2 korona 60 Ali. — Egyei aiám ára 10 flll.
Felelő« iieikeatlí: Kertén« .lónaff.
KlaiIJn
Szarkaazlaaii éa klarfíhlvatal Diák-tér 1.
Talafon: — Hirdeti.ak dljaiabáa «larlnl.
Zichy János gróf liberálizmusa.
Ideális liberálizmna.
A hazafisággal Ozött humbugon kivül talán egyetlen egy joiszó se röpköd annyiszor az ajkakon és levegőben, mint a libe-rálizmus szó. A vallástalan ember ebbe a köpönyegbe burkolózik, politikai pártok ennek a nevében hirdetnek obstrukoiót, a közjótékonysági intézményeket a liberalizmus mázával szokták bevonni. És mindenki a maga liberálizmusát tartja igazinuk. a másikét csak amolyan talminak. Apró érdekek, hatalmi kérdések, korlátolt felfogású felekeze-tiesBégek azok az ukadályok, melyek az igazi liberálizmus diadalát késleltetik, haj elnyomni nem is sikerül soha. Csak néha-néha hangzik fel egy hatalmas nyilatkozat, mely mint a oikkázó villám fényével bevilágítja az obskúrus elmék millióit és leszögezi. Iiogy mi a maga ideálismusában a valódi liberálizmus
A liberálizmusnuk ilyen kristálytiszta forrásból fakadó megnyilatkozása az a beszéd, melyet Zichy János gróf Magyarország vallás- és közoktatásügyi miniszterének ajkáról hangzott el Egerben.
Lesújtva a gondolat nemességétől vehetik tudomásul a miniszter beszédét azok, akikéi Győrben kifejezésre jutott bithíiségó-ben a miniszternek a liberálizmus egyoldalú-Hágát,\' vagy hiányát akarták tendenciózusan félremagyarázni. A gondolkodó eline azonban már akkor látta, hogy a magyar katholioizmus egyik emporiumának instituoiójánal> felszenteléséhez a legszebb harmóniában simult az a beszéd, melyet Magyarország vallási minisztere és hú katholikus fia ott elmondott. És hogy a vallásos lólek nemessége mellett más mint az ideális liberálizmus nem talál helyei, eklatánsai) bebizonyította Ziohy János gróf a miniszterképviseló, aki a magyar knlholicizmus egy másik gócpontjában Egerben többek közt a következőket mondta:
„Az a vezérgondolat, a mely engem politikai pályámon végigkísért s kisérni fog pályámon továbbra is, bármennyire is félreértették talán egyesek, semmi egyéb, mint az ideális liberalizmus. Az ón ajkamon, a liberálizmus nem frázis. Az en liberalizmusom nem az, a melyet jelszól is korleseszköz gyanánt szoktak használni; az ón liberálizmusom az a liberálizmus, a melynek alapgondolata az egyenlőség, a, melynek eszköze az egyenlő mértékkel való mérés, a méltányosság az egész vonalon, s a melynek célja: a szabadság, a gondolatnak, az érzelmeknek és a szónak, az egyeseknek és az intézményeknek szabadsága. Ez a liberalizmus, a mely
engem mint kultuszminisztert vezet minden vallásfelekezettel szemben azért, mivel én minden bevett vallásfelekezetet egyaránt\' államfóntartó tényezőnek tekintek, mindegyiknek orkölcsi súlyát tudom mérlegelni s meg tudom becsülni valamennyit. Es ha tegnapelőtt Győrben egy katholikus internátus fölavatásán jelenteni meg, s ha a legközelebb egy református kollégium fölavatásán, mondjuk Szászvárosban megjelenek, ezzel nem demonstrálni akarok, hanem csak azt teszem, a mi a köteles-sógem."
Az a zajos tetszés, mely e szavak j hatása alatt nyomban feluzgott. víss/.ahang-1 zott az egész országban. Örömmel töltötte el azok lelkét, akik a nemzeti munkapárt diadalán közreműködtek, akik ettől a párttól, o párt minisztereitől nem is várlak egyebet, mint a haladásnak, fejlődésnek igaz liberálizmusát. Es. amily örömmel üdvözölte a sajtó akkor Ziohy János gróf miniszterségét, oly megnyugvással fordulhat felejo az ország minden felekezete, melyeknek legőszintébb, legigazságosabb védője, támogatója a vallás-és közoktatásügyi miniszter, aki a jelenlegi kormány liberális felfogásának ilyen eklatáns helyen és módon adott kifejezést.
Bizotóíi is tagot nélkül.
Nagykanit.su városi villámon ellenőrző bízoltsága o hó 17-éu Unger Ullmaun Elek elnöklete alatt Ölést tartott. A meghívók a bizottsági tag uraknak annak rendje éa módja szerint inugkűldettek, de oh fátum, bizonyára egyik sem ért rá elineuui, mert egy sem jelent meg az Illésen. Azaz, hogy Deák Péter főkapitány és Király Sándor városi mérnök, kik a bizottságnak hivatalból tagjai, kötelességszerűen ott is voltak és így az elnökkel egyUtt hárman alkották a .collegiumot".
Ezt el kellet moudauuuk, hogy a közönség lássa a nagy buzgóságot, mellyel érdekeit önzetlenül szolgálják városatyáink; legalább ha uj választásra nyílik alkalma, szavazatával támogatja a buzgó képviselőket. Igaz. hogy napidi| csak a számvizsgáló bizoltság tagjaiuak jár. L)e hát mindenkit nem lehet oda beválasztani. Es ha valaki egyik másik bizottságból kimarad a fél városra neheztel három eszleudeig. Pedig a villamos világítás Ugye elég toiitosr a közönségre miig a városra nézve ; megmutatta a mult
A gyűlésen egyébiránt az a határozat hozatott, hogy az eluök és Eperiessy (iábor tag kiküldettek, hogy a Kranz Lajos és Fia r. t Qzomkönyveit tegye megvizsgálás tárgyává, hogy megállapítható legyen, vájjon a villamosság magánfogyasztása elérte-e már a l!00 ezer kiiovattot. Ez esetbeu ugyanis szerzódés-síerüleg mind a magán, mind a közfogyasztás villamnsárama 10°/u-k»l olcsóbbá válik.
Téli olvasmányok.
(ó.) Van egy vármegye ax orsiágban, Szabolcs, ahol nincs község, melyben magyar iskolábau, vagy a uépkörben egy kis alkalmatos könyvtár ne volna. Valami harmadfélezer az ortzágban azokuak a községeknek a száma, ahol tit év alatt népkönyvtárat állítottak A legutolsó összeírás szerint félmillió azokuak a száma, akik szellemi kincseket ezekből a népkönyvtárakból gyűjtöttek.
A lelki táplálék apáink idejében a biblia meg a kalendárium volt: de amióta a népiskolákban millió gyermek tanulta meg az olvasást, a jó öreg kalendárium már nem tudja kielégíteni szeretetünket a betű iránt, sót népünk jó ízlését felette dicséri az, hogy nom igen tudják kielégitoni azok a ponyva-művek se, amelyeket az országos vásárokon hírhedt betyárokról és gonosztevőkről nótázva ponyván árultak. A magyar nép ép ösztönnel megérezte, hogy ezekben a ponyván árult gyatra fűzetekben méreg vau. amely a lélekre hat kártékonyán és rombolóan-Hogy a magyar irodalom teleseinek olvasásában vau a legnagyobb gyönyörűség, hogy nemcsak az a kérdés, szeret-e valaki olvasni, hanem at is, hogy mit olvas
Petőfi és Arany költeményei. Jókai gyönyörű regényei, Mikszáth lelket gyönyörködtető elbeszélései, egyaránt szívesen látott vendégek a mestergerendás házbau Hajdan azt mondták: nevezd meg a barátodat és megmondom, hogy ki vagy: ma meg nyugodt lélekkel inegfirtathatuók, melyik könyvet olvasod, hogy megtudjuk, milyen a lelked ?
Miuden esztendőben néhány száz ilyen könyvtárt .oszt ki a földinivelésűgyi minisztérium. Jó tudni, hogy a népkönyvtárakat a földmivelésűgyi miuisztorium ingyen adja, sót még a könyvtár Bzekréuyre is ad segítségei. Népkönyvtárat kaphat a község, a szövetkezet, ha vau ilyen a faluban, vagy uépköuyvtári egylet, gazda-, uép-, vagy társaskör.
A község ugy kaphat ingyenes népkönyvtárat, ha a község képviselőtestülete folyamodik a földmivelésűgyi miniszterhez anyagi segélyért. A szövetkezet tagjai körében uépköuyvtári egyesületet alakit és azt megalakítván, folyamodhat szövetkezet is ingyen-könyvtárért. Ugyancsak közgyűlési határozatokkal kell felszereluí azokat a kérelmeket, melyeket olvasó és gazdakörök intéznek a népkönyviárért a földmivelésűgyi miniszterhez. Es ugyaucsak el kell fogadniok a könyvtár reudes kezelésére azokat a szabályokat, melyek elő vaunak írva.
Ugyebár ueiu uagy dologból áll az, hogy a könyvtárban néhány száz könyv, telve gyönyörű ulvasuívalóvai eljusson V Nagy indolenciának kell minősíteuüuk, ha a község éléu állók, vagy hivatalból kulturkérdések iránt érdeklődd férfiak uera követnek el inindeut, hogy a népnek télen át jó olvasmányai legyenek. Mikor az nem kerül semmibe, csak egy kis jóakaratba.
2
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBKR 20.
A Ma mmi és mm
¿venkinti rendes lubtdiiga.
Nagyksnltsa, 1910. okt 10.
Zalavárraegye törvényhatósági bizottsági köi-gyülése a m. kir. belűgymiuiszter rendeleteihez képest a jegytók és segédjegytók évenkinti rendes szabadságáról siabályrendeletet alkotott. Ki a jegyed munkálkodását ismeri, megnyugvással (ogadja e birt, mert bitonyos, hogy at orsiágban egy tísttviselól sem köti le annyira a hivatalos ténykedés, mint a jegytöt. A különböző kormáuyiati ágak végbalárotaUi sok esetben a jegyié ketéu át jutnak érvéuyro s stámlalaostor egyedül a jegyifi szakképzettségétől erkölcsi érzületétől függ egy fontos kormányrendelet vagy intéikedés célstertl és hastnos kivitele. Ma a jegyifii hivatal a legkülönfélébb kormánytati ágazatok találkozó helye. Tudniillik a kormány és törvényhatósági szabályzatok, rendeletek , a törvények paragrafusai itt lépnek a praktikus éleibe; itt kell eloszlatui a minden ujilással fellépő bizalmatlanságokat s leküzdeni a töivényrendelet alkotásánál elfire nem látott akadályokat. Ma a jegyzfi, egyszersmind biró, pap, gyám, fináno, slb. oly sokoldalú a tevékenysége, hogy ha oeiu községi iroda, volua, bizonyára 3—4 előadó megfelelő segédszemélyzettel végezué el ezen niuukát.
Atzal. hogy a miniszter elrendelte a szabadságidő szabályozását, quasi elismerte a jegyzők ember-foletli munkáját s legalább egyelőre ez uton akarja oly helyzetbe jullatui őket, mint a többi tisztviselőket, így legalább az agyonsanyargatott jegyzők kipihenhetik .1 szakadatlan robotolás! s szellemi táplálék gyOjtéséro is jut némi idő. Valóban most, hogy már meg van a szabályrendelet, nem ludunk eléggé csodálkozni azon, hogy ezen derék tiaztviselói kar, mely kevés fizetés mellett kénytelen a legelhagyalct labb helyeken, a legkülönfélébb társadalmi misziókat végezni, miért volt mostanáig oly mostohául kezelve.
Végre uekik is felvirult a nap a reméljük hogy a jelenlegi kormány kárpótolni fogja azt a sok igazságtalanságot a mit velük szembeu különösen az előbbi kormány elkövetett. Mert ha van tisriviselói kar, a mely méltányolást érdemel, valóban első sorban a jegyzői kar az. Hospes
HÍREK.
ósszel a sétatéren.
Magam fáradtan bolyougok, Nesztelen . . . hallgatag . . . Nem ballik zajgás, a lárma. Oreaek az utak.
Mit is keresne most az itt. Ki boldog... ki remél... Ki nem tud Birni még, Ki jó világol él.
Ti árva őszi virágok, Csak engem ismertek, Ti csüggedt hulló levelek, Csak velem beszéltek.
Kinek niucs gondviselője, Vagy halott a szive . . . Ki nem hisz már és nem szeret . . . Csak az jöjjön ide. —
Járok . . . elhagyatva járok Halvány lombok alatt, Valaki meghalt ... — helyei lem, Másnak - harangoznak . . .
Tálossy József.
Monstre reklám-kiállitás.
A szegények, az éhezók, a ruhátlanok érdekében ismét valami szépet, nagyot és jövedelmezőt létesít Vidor Sauiunó urnó az izr. jótékony nóegyesQlet örőkórdemü elnöke. A Polgári Egylet nagytermében nov. 6-én és Öán hatalmas re k I ám-ki á11 i tás t rendez a nóegyesQlet választmányának buzgó közreműködésével. Mindenféle kézimunkák, művészi tárgyak, a festés, kézi ós gyáripar köréból lesznek ott kiállítva olyan terjedelemben, hogy már tanulmányi szempontból is érdemes lesz a megtekintésre. Vidorné 6 Nagysága kifogyhatatlan türelemmel ül Íróasztala mellett és irja a számláihatatlan levelet Magyarország minden nagyobb gyárainak, művészeinek, hogy a kiállításon, mely még kereskedelmi és ipari szempontból is számba vehetó, vegyenek részt, ismert rengeteg kiterjedésű elókeló összeköttetései, rokonsága szintén hozzá fognak járulni, hogy a két napi kiállítás minden tekintetben omlékezetes maradjon a helyi jótékonyság történetében.
— Házasság. Vajda Béla dr. nagykanizsai ügyvéd f. hó 30-án kőt házasságot Barta Erzsike urleánnyal, Barta Lajos bitközségi titkár mflveltlelkű leányával.
— Istentisztelet Az izraelita templomban a péntek esti istentisztelet f. hó 21 elöl kezdve további iutézkedésig d. u. 6 órakor kezdődik
— Aranylakodalom NVeísz Adolf, a Weisz és Danueberg gabonakereskedő cég megalapítója vasárnap ünnepelte családi körben Práger Sarolta uruóvel kötött házasságának ötvenedik évfordulóját A köztiszteletben álló családot a városban számos elókeló rokona és lisztelóie halmozta el szerencsekívánatokkal. A jubiláns párban Weisz Tivadar kereskedelmi tanácsos és dr. Schwarz Adolfné úrnő szüleiket tisztelik.
— Okirat átadás. Az Országos izr. Tanítóegyesület f. évi július 4-én Budapesten tartolt közgyűlése egyhangú határozattal tiszteletbeli tagjának választolta Bun Samu felső kereskedelmi iskolai igazgatót a Ferenc József reud lovagját. Az erről szóló okiratot kedden este nyújtotta át az Országos Itr. Tanítóegyesület felkérésére Rothschild Jakab dr iskolastéki elnök stép bestéd kisérelébeu egy iskola-széki gyűlés keretében. A megtiszteltetést Bun Samu rövid beszédben köszöute meg. A gyűlésre az iskolaszéki tagokon kívül hivatalos volt a lelsó kereskedelmi iskola tanári é& az izr. eiemi iskola tanítói kara is.
— Az Irodalmi és Művészeti Kör igazgató választmánya tegnap este Illést tartott Horváth György főgimnáziumi igazgató elnöklete alatt. Az őszi idő beálltával a szokásos felolvasások rendezéséről határozott a gyűlés Az első felolvasási nov. l-.\'-ére helyezték Azontúl minden hónapban lesz egy. A Kör művészeti osztályának eluökévé •i évi interregnum után újra Dólim Emil választatott meg, akinek műérzékélól és buzgalmától nagyon sokat vár az egyesület. Örömmel velte tudomásul a választmány, hogy a dalárda megerősödött és a tagok szorgalma fokozódóit Húshagyó keddre egy uagy-szabásu estélyi fog a dalárda rendezni, mely méltó
lesz eddigi jó birnevéhoz Neogrády Antal fostómő-vész levelet irt az elnökhöz, melyben a Nagykanizsán rendezendő kápkiállításához az I és M. Kör erkölcsi támogatását kéri.
— Müvész-estély. E címmel már a szept. 12-iki számunkban jeleztük azt a nagyarányú mozgalmat, mely egy elsőrangú szórakoztató estély rendezése körül megindult. A rendezés Dgye már közel áll a befejezéshez, ugy, hogy jővó hó második felében alkalmunk lesz a fényes estélyt végigé|vetni, melynek sikeréi a harminc tagból álló leudetó gárda — kik között kitárólag at ifjúság társadal mának vezetői sterepeluek — egymagában is bitto-sitja. A kitűnően összeállított műsor érdekessége, bogy művészei kivétel uélkűl helybeliek, vagy legalább is másutt tartózkodó földink, kik azonban egy pár kedves pillanat szerzéseért egyeneseu elfáradnak hottáuk, szülővárosuk közönségének bemutatkozni. At estély fénypontjául a Oürtler— Pásttor—Lukács-féle trió ígérkezik, mely közöuségűuknek nem egyszer szerzeit már élvezetes pillanatokat. A tiszta jövedelmet jótékony célra uevezelesen a Uyermekszauatórium Egyesület és s kanizsai színház alap javára fordítják. A hasonló estélyek rendszeresítése — a mely tulajdonképen eredeti eszméje volt at estély rendezőinek — üdvös ujilás volna városunkra nézve, mely mindeu egyeli szórakozási nélkülözni kénytelen tekintettel színházunk hiányára. Nagyon üdvös dolog volna dr. Fenyves Ferenc és dr. Abonyi Andor eszméjét ifjuságuuknak fölkarolni és erős táborba verődvén, lépten-nyomon agitáljon hasonló niűvészeslélyek érdekében, melyekuek listla jövedelmét a stinházalap javára forditsák. Művészet a művészetért I
— Adakozás. Lówe Adolf édes suyjáuak elhunyta alkalmával az izr. Szentegyletuek koszorú megváltás címén 60 K-át adomáoyozolt.
— Az alsólendvai takarékpénztár igazgatósága Sándor Bélát a Hungaria hazai ernyőgyár főkönyvelőjét pénztárnokká nevezte ki.
— Egy jegyző fegyelmijo. Egy szépen indult karriernek inegiul vége. Alig néhány éve. hogy a közeli Szentgyörgyvölgy község uépe Tóth Géta jegytót a község éh ire emelte, Tóth tíéza ma már nem ül a körjegyzői székben. Menesztették. Székely Emil alsólendvai főbíró felfüggesztette at állásától. Miért ? Azt majd a vizsgálat befejezése uláu mondhatjuk meg. Addig csak annyit közlünk, hogy uagy bajok vanuak odaát Szeutgyörgyvölgyöu. Szilágy Dezső szolgabíró f. hó 12-én adta át a jegyzői irodát Orassanovits Oltó alsólendvai aljegyzőnek, aki ideiglenesen adminisztrálja a körjegyzósé get Szeutgyörgyvölgyöu.
— Pőjegvző jelöltek. Eddig három pályázó adu be kérvénvét Nagykanizsa városhoz a főjegyzői állás elnyeréseórt: Bród Tivadar dr , Bosenberg Mór dr. és 8abján Gyula dr. A választás 29-én lest Árvay Lajos alispán elnöklete alatt.
— Be nem Iskolázottak összeírása. A városi tanács elrendelte, hogy mindazok a ti —14 éves tankötelesek. 3—6 évet óvókötelosek, siketnémák és iparos és kereskedői tanulók összeirassanak, akik bármely okból még beírva nincsenek A munkálatok megejtésével Ksineuár Qéza és Vidos János városi.tisztviselők vaunak megbízva Házról házra, lakásról lakásra járnak, hogy az összeírást végezhessék. A lakósok saját érdekűkbeu cselekszik, ha miud a saiát, mind a gondozásukra bizott tanköteleseket ai igazságnak megfelelően minden ellenszegülés nélkül bevallják, mert különben a törvény stigorával fogják őket büntetni
— A X Katholikus NaggyUlés előkésiitő biiottsága s at Orsiágos Katholikus Stöveiség elnöksége a nyilvános ülósekeu való előadásra eddig felkérte Mailáth Ousitáv gróf, Széchényi Miklós gróf s Prohástka Ottokár püspököket, Giessweln Sándor dr. prelátu*t, Vay Péter gróf apostoli protonotariusl, P. Biiltykay Antal Ferencrendí hátföuököt, Uakovazky István v. b t. t. és Nagy Emil dr. orsz. képviselő, ket. Somssich Béla grófot, 8téchényi Emil grófot „ Zliuszky János dr vm. tb. főügyész, ügyvédet.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
..OTTONIAN\' - cigarettapapírt vagy hüvelyt!
^WETTESOR/fArr
Ctwil ¿wfóftwN Ot\'Ml
QTTOMAI^
OKTÓBER 20.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— Népszámlálás. Deák Péter főkapitány megkereste a főgimnázium ¿a a felső kereskedelmi iakola igazgatóságait, hogy jelöljék ki azokat a felsfi osztály 11 tanulókat, kik alkalmasak népszámlási biztosként közreműködni és «rre hajlandók is. A főgimnázium igazgatója 17 tauulót, a felsó kereskedelmi igazgató 6-öt jelölt meg. akiket a főkapitány már be is osztott a népszámlálási kerületekbe.
— Uj kórházi költségvetés készítendő Kedden rendkívüli tanácsülés volt, moly a Belügyminiszternek az alispáotól leküldött rendeletével foglalkozott. A belügyminiszter ugyanis azzal küldte vissza a nagykanizsai kőzkórbáz 1911. éri költségvetését, hogy mivel valósziüűtlen adatok alapián van óasxeállilva, az ápolási dijak megállapítását nem eszközölheti. A visszaküldölt költségvetést a tanács azzal kézbesítette a közkórház igazgatóságának, hogy zároB határidőn belül készíteti uj költségvetést, mely alkalmas Ingyen a belügyminiszteri Jóváhagyásra és az ápolási napidijak megállapítására.
— Rendkívül életrevaló, kipróbált, modern intézményt ajánlunk tisztelt olvasóink szíves figyelmébe a Budapesten VIII. főherceg 8ándor utca 80-ik száma alatt feunálló Magyar Otthou penzióban Evek óta általánosan kedvelt, pompásan bevált, család szálló ez. aljol mérsékelt napi áron, (mindössze bárom koronáért is és fokozatosan feljebb) teljes ellátáshoz és lakáshoz, szépen bútorozott külön nejáratu szobákhoz leltet jutui. Vidékiek, akik rövi dulib-hosszabb ¡dót kívánnak a lóvárosbait tölteni, szórakozás, vagy üzleti ügyek iutélése végett, a Magyar Otthon barátságos hajlékaiban nyugalmasan berendezkedhetnek. Csoportos jelentkezőknek, utazóknak, turistáknak, hivatalnokoknak és más hivatásnak uak még kivételesebb kedvezmény jár ki. Iskolák vakációs, tanulmányi kirándulásai számára egyenesen megbecsülhetetlen a Magyar Otthon I Villamos vilá gilás I Tükrös szekrények I
— Alispáni gyorsaság. Megírtuk, hogy a nagykanizsai Ipartestület a kolera miatt betiltott vásárok feloldása érdekében mozgalmat indított, melybe a vármegye többi ipartestületét is belevonta. Vasárnap egy három tagu küldöttség ment Egerszegre, hogy a többi küldöttekkel együtt tisztelegjenek Árvay Laios alispánnál. De a gyors alispáni intézkedés már megelőzte őket, amennyiben az alispán intézkedésére a Belügyminiszter távirati utón feloldotta a vásárokat a zárlat alól. Az egybegyűlt iparosok megbízták a zalaegerszegi Ipartestületet, hogy az alispán gyora és előzékeny iutézkedéseért a vármegye miudeu Ipartestülete nevében jegyzóköuyví köszönetet szavazzanak és az erről szóló kivonatot juttassák el az alispán kezeihez
— Faludy lezuhant. Vei se szállt és mégis lezuhant. Tegnap d. e. utolsó javítást tett Faludy Károly a kalonatéren levő hangárban a repülőgépen. Délelőtt ugy állapodott meg több érdeklődő barátjával. hogy d. u. 3 óra felé lefényképezteti a gépet, nzlán — ha lehet — felszáll vele. A szép őszi napsütéses idő nagyon kedvező volt. Faludy guruló és motorpróbát akart végezni, hogy azután meghódítsa gépiével, mely már több mint egy hónapja, hogy készül, a levegőt. A guruló próba balul ütött ki. Amint neki indult mintegy 100 méternyire gurult ós hirtelen egyet ugrott azután előre bukott és miuden összetörhető résszé összetört, a vasrészek elhajoltak, a propeller szilánkokra zúzott és darabjai a vitorlát sok helyen kiszaggatták A válságos pillanat Imii Faludy leugrott ülőhelyéről, de ekkor már az ülő és szántalpal összekötő kettétört farmi a balcipó-jét kiszakítva lábán erős sérülést ejtett Sebét s köz kórházban egy ápolónő mosta ki és kötözte be. Azuláu visszakocsizott Faludy gépiének romjaihoz és leféuy-
képeztetle Vértes Antal fényképésszel. 8zakemberek véleménye szerint a gép constructiója nem alkalmas a repülésre. Az elórebukást szinte előre megjósolták, mert a stabilizátor niuca kellő arányban a tartó felületekkel Hogy ez az ujabb halsiker kiábrándítja -e Faludyt a további kísérletezéstől, mellyel messze elmaradt a tanult aviatikusoktól. arra nézve uein tuduuk választ adui.
— Vegye tudomásul, hogy nátha, rekedt-ség és eluyálkásodottság elleu csakugyan kitűnő a Feller-féle Elsallttid. Magunk is meggyőződtünk róla mell- és torokfájásnál, hogy tényleg gyógyító, köhögést csillapító, frissítő hatása van. Próbatucalja 6 korona, 2 tucat 8 korona 60 fillér bérmentve. Készítője csakis Feller gyógyszerész, Stubica, Oeutrale 125 sz. Zágrábmegye.)
— Egér pusztítás. Tudniillik a rengetegül elszaporodott egerek pusztítanak a mezőn auuyira, hogy a gazdák nem veinek, mert a sok egér felemésztené az elvetett magot, tis ellene semmi hivatalos intézkedés, semmi reudelet. Pedig nagyon szükséges volna Mert bár egyes józan gazda méreggel irtja hz egerekel, de mivel nem kötelező, bál csak kevesen fogják fel ésszel, hogy csak ogyültes erélyes eljárás vetethetne célra.
— Rendőri hírek Schöffl Rezső főhadnagy lakásáu n zárt stvkrényból 2 db. \'20 korouás eltűnt. Mivel a szekrény kulcsa kulcs-csőmén volt a szobában és olt idegen uein járt, a cselédet gyanúsítja a lopásssl. A nyomozás ineginditatolt.
Sáfrán Lajos kótnives a Huszti Oyörgy-téron & sz alatt dolgozott. Kabát|át és eszközeit Stakouyi Rózánál hagyta. Horváth József kómives-napszámos elment az asszonyliot és a tulajdonos nevében elkérte tőle a tárgyakat. Budapestre szökött velők. Bátrán kára 16 korona.
A rloinua olaj használata folyton
oafikken, mórt a világ legkiválóbb orvosai ezen sflrfl, utálatot keltó, ragadós olaj helyett a természetes Ferenoz József-k oserO-vizet rendelik. — A „Ferenc/, József"-keserüviz minden világrészben bevált, páratlan hatását nem misem bizonyítja jobban, mint azon tény, hogy a kórházakban majdnem kizárólag használják mindazon esetekben, amikor a betegeknek gyors, biztos és feltétlenül kíméletes hatású hashajtóra van szflk8égflk._
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* A Divat Újság minden bóuapban kétszer jelenik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó : negyedévre postán való szétküldéssel kél korona huat fillér. Előfizetni legcélsfirűbben a kiadóhivatalba Intétett postautalványon lehet. A Divat Újság kiadóhivatala Budapesten, VIII , Rökk Szilárd-utca 4. számú házban van.
* A Vasárnapi Újság október 16-iki száma közleményeinek gazdag Borábau találunk Vámbéry Árminra vonalkotó képeket jubileuma alkalmából, képeket at okt. 6-iki aradi ünnepről, Lisstabonról, a veszprémi székesegyház bestenteléséról, at alpári földvárról. Qlatt Oszkár kiállításáról, a Csáktornyái parancsórtistli lovaglásról, a Lehel-utcai most felost-latolt tsidó temető, a fővárosi hátbojkottokról atb. Szépirodalmi olvasmányok : Mórict Zsigmond regénye, Eudródi Sándor és Haraszthy Lajos versei, 8tebeuyei József elbeszélése, Neera olastból fordított regénye. Egyéb kötlemények: cikkek Ferenei Jótset első szerepléséről, hadseregünk történeti indulóiról, — tárcacikk a bétről s a rendes heti rovatok : Irodalom és Művészet, sakkjáték slb — A .Vasárnapi Újság" elófiielésií ára negyed évre négy kor., a „Világkrónikáival együtt négy korona 80 fill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest, IV kerület, Egyetem-utca 4. Mám), * Ugyanitt megrendelhető a .Képes Néplap* legolcsóbb újság a magyar nép itáutára, félévre két korona 40 fillér;_
NYILTTÉR.
R rovat alatt kötőitekért a szerkesztőség felelősséget nem vállal.
KÖZGAZDASÁG.
Birtok eladás. Űróf Festellts Tasailó birtokából ismét eladásra került ogy darab Mozsolils István dr. s tsai megvették a döbörhegyi, vasvári, felsóoszkói és gerseí-féle körülbelül 1200 holdat tevő hitbizományi urodalmat, melyet parcellázni foguak.
Téves hlr a pápa— devecseri—sümegi vasútról. A zalatuegyei lapok némelyikében is megjelent az a hír, mintha a kereskedelemügyi minisiter Pápa városáuak a pápa — devecser—sümegi vasul tárgyában hozott határozatát megsemmisítette volna. Sió sincs róla. A kereskedelemügyi miniszter osupán csak arra kéri egy leiratban Pápa város közönségét, hogy mielőtt a határozatot érdemileg tárgyalná, az abbnu foglalt és oda nem tartozó jelentéktelen kiváltságoktól térjen el, miul pl. a inenelreud dolgában is. mert ez a miniszter jogkörébe vág, de a menetrendet amúgy is a város jól felfogott érdekéitek megfelelóleg intézi cl.
lt
Boldogult édes auyámnak elhunyta alkalmával a jól eső réstvétnek oly stámos oldalról érkeiett hozzánk kifejezése, hogy lehetetlen kolön-kűlön köszönetünket nyilvánítani. Átért ét uton mondok a szives részvétért inindenkinok bálás köszönetet.
A gyászoló csalid nevében Lőwe Adolf.
T
a melyekben kétségbeesetten nét szét segítségért éa sehol *em kap tauácsot. Különösen akkor, ha nagyon meghűl s nincs hozzá ideje, hogy ágyban maradjou, Akkor azonban egyate-rüen egy doboz valódi Fay-féle szódéin áavány-paszlillát vest s ha előírás szerint hastnálja, meggyógyul, kéuyelmeseu és a nélkül, hogy ^^ a munkáját félbestakitolta volna. Fay valódi ^ szódenije minden idevágó üzletben I kor. 25 £ filléréri kapható, de vigyázuuuk kell nehogy WW utánzatot kapjunk.
Fóképviselet Magyarország és Ausztria réstére: W. Tlt. (iunttert, cs. és kir. udv. átállító Wien IV/1.
Qrosse Neugassu 17.
Strolin
la orvosi kar által «liolra.
Gümökór (tttdóbajok), légzőszervi bántalmak, szamárköhögés, influenzánál*
KI haasniljM SlrollatT
ff
„Roehe
mtnd.D uHt-» Uibu, irt aT*f«oku>l i I
L A kt k«M Idflo karmtal kóhS(«>
btntalmtlbui ihdtkI. 1 Mloduok, kik (inhunitbu >mi»«1-n»k, Hlrollo .Hooho" UUI fSrtit I4<n b.lfll m*ggy4gyutn»k. a iMaltu M*aT«aflk mirrtrtd ka»
náUt uUa llarw Uur«M>al4M
énauk.
L Hkrofulá., rolrtprJinMiUi»«, mtm- 4a orrhuratoa nirntklkMk rMákltil lootoi iwr iflinlln.
a UptilkoUat DMrbaa aUMgttl
Onk tuedoU ctomagoláau 8IHOUN .Roohe"-t kérjünk 4* pótaaarek« hatiroaofc tan ntaaittonk rtaaaa.
F. HOFFMANN-LA ROCHE & CO. BASEL (Schweiz) BRENZACH [Baden ]
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBKB 20.
</ / \'/, s s
a >yc/Műw ¿>\\ryyjsit///a( rr//f J;Í<\\>HJ,
-W.f^waii-.Áí/í/^; -fJ,
■a *ney/aAant //lítulnn- /
ej ■ /
őszi szezon
hekőszöutött. A kereskedők ¿a iparosok áruraktára divatos, jó Áruval felszerelve várja a vevót. Az üzleti sikert az aratja, aki jobban tudja a vevó figyelmét magára vonni. Ennek legcélravezetőbb eszköze az újsághirdetés. Keresse fel hirdetésével a .Zalai Közlönyt" Zalamegye legrégibb újságját. Olcsó hirdetési tarifa Kérjen árajánlatot.
LI»« 19001 aranyérem ; ItHWH>obb kllunl«!«
WOLF
MRGDEBURG-BUCKMJ
Mrttaaltyei
Boros Rrtur oki. jépászmémfik,
BUDAPEST, VI., TarAa• kflrúl 30.
Járkerekes és helyhez kötött telitett és szabadalmazott
túlhevített gézzel működő lokomobilok
WOLF eredeti szerkezete 10-800 lőcrSIg. Ax Ipar és mezőgazdaság leggazdaságosabb. legtartósabb és legmegbízhatóbb OremgépeL
A Zalai Közlöny
Sirkiszlisigi ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van
Ä


co
~CT




©
:33i
Jegyem mag mágiáik ponUou ut, hogy a
PATHEPHON
a legjobb és legtökéletesebb beszélőgép a mely csak létezik.
TU nélkül jitalk, & lemeieket nem karcolja te um rongálja.
Követelje határozottan, hogy a kereskedő Önnek egy tü nólkQll Pathephonon játszón.
A PATHÉ FRÉRES, PARIS
világhírű cég gyártmánya Minden jobb kereskedőnél kapható
Katalógus ingyen és bérmentve. Remek uj magyar felvételek.
PATHÉ FHERES
WIEN, I., KOLOWRAT - RING 9.
I
Legcélszerűbb I Legolcsóbb !
Mindenkinek nélkülözhetetlen
A FRANKLIN KÉZI LEXIKONA
mely három nagy nyolcadretn kötetben rövid és tömör leiré^okban tárgyalja az összes tudnivalókat.
Minden cikkét kiváló szakomborok Írták, teliét adatai feltélleufll megbízhatók ; csak azt üluli fol, amire a müveit embernek tényleg szüksége van h akkora terjedelemben, amennyiben szükséges
Szövegét száznál több tábla, — köztük sok színes — teszi azemléletessé.
A Franklin Kézi Lexikona lesz tehát n magyar közönség mindennapos használatra való, könnyen kezelhető, praktikus és hú tanácsadója.
A három pompás kötet ára 54 korona. t
Az I. kötet tüll. elején jelenik meg, a II. és III. kötet rövid időközökben.
:. Megrendelhető


I\'arii, London, Wien, Berlin, Moakva Szt Pctcivár, Odessa, Biuuc, Amsterdam, Baicflooa, Mi am* iiabon, bombay, Cakutla, í .mcv pore. Skangai, Toitú ktU.



BUDAPEST,
VI., Andrásay-nt 31. ax. éa minden könyvkereskedésben

T w w ff •^Af\'V,^



ab a>


NAGYKANIZSA, 1910 OKTÓBER 34
49-1K ÉVFOLYAM 86 SZÁM
HÉTFÓ.
Politikai lap.
■•Ijalanlk hitfon éa csütörtökön.
töfliotéat árak: Kgéiz ívro 10 koron«, félévro 6 korona, egjr.ilivre 2 koron* 60 Ali. — fcgyoi aaám ára 10 Ali.
Kelclú» izaikeaatö: Kertéaa Jóaaef,
Kimljn : a a«rrkaai(öa«(.
Szirkaaztiaéi áa kiadóhivatal laák-tér I
T.l.fon : tlt. — HlrdaUaak dljaiabáa aiarlnl.
A temetők fényűzése.
Elkövetkezik nemsokára halottak napja és nem egy család újra súlyos gondok elótt áll, hisz a modern kor szédülés fényűzése kiterjed a kegyeletre is és ha nem akarjuk, hogy megrójanak érte, bizony mindnyájunknak erónkón felül kell kegyeletünket tanúsítani ; nem n halottunkért, hanem a világ szájáért, a moly már nemcsak a más háza, hanem a más sirhalma elótt is — seper. Csakhogy a világ száját kegyeletes érzésünk áldozatkész felbuzdulásával nem tömjük be. Mert a mint kegyetlenül megrónak, ha a temetők porában nyugvó halottunk jeltelenül marad mindenszentek estéjén, épp oly kegyetlenül szájára vesz a világ nyelve, ha szerettünk sirjátt a kegyeletnek felpompázott jelenségei mutatkoznak. Legyünk azzal tisztában, hogy az Aesopus meséje ide is illik. A mesebeli molnár, a gyermeke meg a szamara. Hogy akár a molnár, akár a gyerek ült a szamáron, egyaránt megrótták Ókét a járókelők Akár jelleien marad a temetőben nyugvó halott süppedő sirja, akár pedig felgyúlnak kegyeletünk pompázó méosinek ezrei, az emberi megszólás és illetéktelen bírálat el nem marad rólunk.
Ámde panaszkoiltunk-e valaha, ha az iskola uj épületén szobrokat, díszeket, drágaságokat láttunk, ha a tudomány csarnoka külsőben is impozáns, monumentális volt ?
Soha sem panaszkodtunk ezért, mert az a felfogásunk, hogy a tudomány csarnokába fenkölt gondolatokkal kell belépni és minden esőire nemesebb, ünnepibb érzés között lépünk be az esztétikailag telszós épületbe, mint az ócska, vedlett, rozoga, piszkos hajlékba. Valószínű, hogy a temetők közeledő kegyeletes ünnepe sokaknak anyagi erőn felül való költekezésén kényszeríttetik ki. de mennyire felemelő magasztos és ünneples érzés vesz erőt rajtunk, mikor a kivilágított temető kapuján belépünk. Mindenütt jogos a kritika, de kegyeletérzésünkben nebántson 1 senki. Lehet, hogy a temető fényűzése egyeseknek gondot okoz. I>e mily édes, de mily boldogító gond az! Es ha hiszünk a gondviselésben, nem kell a szivünket eltöltőmé annak az érzésnek, hogy lehetetlen, miszerint a gondviselet az ó kifürkészhetetlen útja-módjaival ne gyámolítsa, ne segítse 1 meg a szegényt, a ki garasait a halottjára , költötte, BÍrjára, hogy annak földíszített sírjánál a ráomlékezós kegyeletének sok-sok tnéosvílága lángoljon fól a csillagos ?g felé. |íagy ridegség, mondhatnánk, gonoszság kellene ahhoz, a ki másnak a kegyeletvilágát tisztátlan gyanúsító kezekkel érinteni merné. A temető luxusa lehet sajtó-iéma, lehet az emberek biráió beszédo is. do egy bizonyos: hogy azt megróni, a ki a halottjának áldoz, kegyetlen, gonosz eljárás.
Szeretjük, hogy a mai önző nehéz
gondokkal teli világunkban a kegyeletnek ez a tiszta, nemes érzése nem veszett ki a szivekből és mikor lépten-nyomon látjuk, hogy a fényűzés dórébbnél-dórébb tárgyakra tékozol, megilletődve állunk meg a szegény ember feldíszített sírjánál, a ki lehet, hogy erején felül költött a sírra, a mely mellett a bánat és kegyeletes gyász igaz könnyeit öntik, de tékozlása szent és illetlen kezekkel nem rontjuk meg a fájdalmának érzelemvilágát.
El fog hangzani a halottak ünnepe elótt egy országos egyesületnek jajkiáltása is Ismerjük ezt a jajszót, megszoktuk és szeretjük. Azt kiáltják esdekelve, hogy csak egy szál virággal kössenek kevesebbet a halottaknak szánt koszorúba ! És az egy szál virág árát ajánlják föl a tüdőbetegek gyógyító alapjának. Hallgassa meg ezt a vészes, ezt a megindító kiáltást mindenki és a maga egy virágszálát ajánlja oda az élő-halottaknak, a tüdőbetegeknek, a kikből minden évben közel nyolovanezer ember hal meg és a kiknek bus csapatjában egy félmillió jár kel a tüdőbetegség csiráival.
Ne beszéljünk a temetők luxusáról abban az esetben, ha orro a nemzeti sorscsapásra százezrek és százezrek lefizetik a szent vámot: azt az egy virágszálat, a melyet a József Szanatórium egyesület kér az ó tfldóbotegoi-nek, a kiket gyógyít és a kikből még többet gyógyítani akar I
Budapesti levelek.
Budapaat, 1010. okt.íbar 10,
Sikkasztások. Kz lest annak az uj rovatnak a citiie, melyet napilapjaink legközelebb meg fognak nyithatni. Valóban al\'g múlik el nap hogy ne regisztrálhatnának ilyen természetit hirvket. És hogy ha valaki azt kérdezné, hogy mi volt a sikkasztásnak oka, ugy. mintha valami jól tervezőit orklieszlerból hangzanék a kouszonéns válasz, hogy: „lóverseny, kártya".
Ha az ember a vasárnap délutánját egyszer arra szánja, hogy kissé végig nézzen a kis íolinél (értsd azt a totalizatőri, a hol a hatvan lilléres hely közönsége szokoll fogadni s ahol a legmagasabb lét 5 korona), ugy érdekes megfigyeléseket tehet Hordárok, rikkaucsok. facér pincérek, kofák, vegyesen lármáznak, kiabálnak, „drukkolnak". Es jaj unnak aki egyszer nyer. Mert aki egyszer nyer az azt hiszi, hogy most már végleg hozzá szegődött a szerencse! és ha ma nem is nyer, ugy holnap egész biztosan regr.issálhaija magát. Az ilyen aztán a legveszélyesebb játékos és biztosan vészit.
Vannak természetesen olyanok is, akiknek nincsen ö koronájuk hogy megtegyék „holtbiztos \\ tippnket, melyet Esterházy liercog komoruyikiának öccsétől illetőleg ezen öcs voli «emlőjének vőlegényé-1 tói kapott egy hordár, aki lörtéuetesou a szomszéd asszonynál lakik albérlőibe." Ezok aztán ugy segítenek magukon, hogy valóságos kis részvénytársaságokat alapítanak: összeállnak ötömével, batossával * igy ad|ák össze hatosunkéul a szükséges fi koronát.
Látjuk teliét, hogy a játék szenvedélye h nép
legalsóbb rélegeibeu is. Imgy tobzódik Hogy mennyire álszociális elvek vezették a lovaregyletet, mikor a 00 filléres helyei megcsinálta, azt legjobhau ez a valóságos órllletté fejlődött játékszenvedély mulat|a. Nein hogy nem szabadott volna olcsó helyárakat csinálni a munkás osztály számára, hanem ti polgári elemet is éppen az által kellett volna a iátoktól elriasztani, hogy a legolcsóbb hely árát 40—50 koronában kellett volna megszállni. Akik ezt a magas belépődíjat meg tudják fizetni, azok játszhatnak a lóvursoiiyen, azoknak van miből veszíteni. Az uraknak szabad.
Hogy nz uruknak szabad hazárdirozni, ez különben ltoda Dezső rendőrfőkapitánynak is a hivatalos Álláspontja lehet; különben nem tűrné a hazériliátékot éppen a legelőkelőbb kaszinóinkban. A l\'ark Ülubuak, a (ientri kaszinónak, az Országos kaszinónak, a Lipótvárosi kaszinónak stb. a kártya-szobájuk a leglátogatottabb helyiségek 8 hogy itt nem filléres alapon való alsózás, vagy szolid máriá-sozhs folyik az élénken elképzelhető. Kózludomásu dolog, hogy Szemere tavaly kétszázezer koronát vesztett hakarén a Park Clubban egyetlen estén.
Deltái miből tartsák fönn magukat a kaszinók. Ita nőm volna bazárd|átékV Pl a Lipótvárosi kaszinó i909. évi hivatalos kimutatásában a „bevétel" rovat első télele ez: Kártyapénzek: 36:1-175 korona! E mellett még meg kell jegyezni, hogy a Lipótvárosi kaszinóban aránylag szerény mértékben folyik a bakkozás pl a Park Clubhoz mérten.
ltoda pedig ez ellen nem lesz, sót ttom is leltet semmitI C.ak nem járhat el Szemem ellen, ki közvetlen főnökének, n belügyminiszternek atyafia stb. stb. ?
igazán báléval tartozunk at olyan filantrópok-
nsk, mint Eminél Kornél, aki felismerve társaséln-tlinknek ezt a maró sebét, végrendeletileg körülbelül 5 millió koronát hagyományozott egy olyan kasziuó létesítésére, melyben a hazárdjátékot nem tűrik meg.
De vájjon kik lesznek ennek a kazainónak tagjai? | Születési és péuz arisztokráciájuk bizonyára nem. Ok lén el sem tudnak képzelni olyan társas együtt-j létet, ahol nem a hazárdjáték játszauá a főszerepet. , llizony ez a nemes goudolkodásra valló terv nem sokat fog lendíteni az ügyön. Itt csak radikális ! eszközökkel leltet segíteni!
Kis-é nevetségesnek látszik ugyan, ha a parlamenttől várjuk a radikális segélyt; hiszen éppen a honatyák soraiból kerülnek ki a legszenvedélyesebb Imkkozók De előbb utóbb mégis csak az ország, gyűlésnek kell majd belenyúlnia ebbe a darázsfészekbe. Hiszen éppen a napokban láttuk élő tanúbizonyságot arra, hogy mi leltet a játékszenvedély következméuye.
Mikor a rendőrségen megkérdezték Fekete Vilmost, a rablógyilkos gyógyszerész segédet, hogy miért gyilkolta meg és rabolta ki Klein Kózát azt felelte, hogy kellelt a pénz kártyára és lóversenyre!
A mull héten egy árvaszéki hivatalnok jelent-! kezetl az ügyészségen s itt elmonta, hogy sikkasztott. Mire kellett a pénz? Kártyára, lóversenyre!
Itt c.-ak két olyan esetet soroltunk fel, melyek a közel múltban költették fel az általános érdeklődést. Mert ha az ósszos lóverseny és kártya pazarlások folytán keletkező sikkasztásokat fel akarnók sorolni, helyünk kevés volna erre.
1)4, ozeu kél fentobb felsorolt esetből is láthatjuk. hogy a jeloti állapot sürgős orvoslásra szorul.
Áldor Vilmoa
A megyebizottsági tagválasztás
kulisszái mögül.
Régen a megyebízottságí tagválasztásokst fokossal iiitéilók el. Ma elég egy függetlenségpárlí értekezlet ehhez. Hanem ugylátszik Ujváry Gézét neiu kötelezte a pártkonferencia határozata. Vagy talmi nem volt |elen az értekezleten ? Neki magának is volt jelöltje. Ugyan nem függetlenségi párti, de uem is zsidó. Ilyen érzelmekkel foglalta el pénteken a városház előcsarnokát, mely a megyebizottsági tagok választásához vozetó előszoba volt. Olt őrszeme volt a felekezeti együttérzésnek és a szavazó pol gároknak egy-egy zsidómenles szavazócédulát nyomott a kezébe. így bukott ki Éried Ödön dr.. akit a függetlenségi párt ugyan jelölt, do Qjiáry nem akceptált, És igy kerdlt Eperjosy flábor a megye-bizottsági tagok közé, aki ugyan nem függelleuségi párti, de igazáu jó keresztény és derék tagja lesz s vármegyei bízottságuak.
ZALAI KÖZLÖNY
hó 19-éu Ülést tartottak, mulyeu a segédek bead-ványál tüzetes tárgyalás alá vették és megállapodtak az újra megkötendő szerződés módozataiban. Egyszer-smiud megbízta a gyűlés Danis Káimáu, Muzikár Vince, Martíncsevics Imre ós Torma Pál mestereket, hoüj holnap Jó-én kösse meg az asztalos-segédek kiküldötteivel a szerződést. A segédek részéről kozma Náudor, Stosz Frigyes, Fischer Aladár és még egy negyedik tag fog az értekezleten részt venni.
OKTOBEB 24.
H I R E K.
ozi.
Husmizória.
Férj: Ez a hus spsgátból vau összefonva, vagy drótból; ez nem hus.
Feleség: Igazad vau, a vaskereskedók már felemelték a drót árát, olyau uagy kelendőségnek
örvend az.
férj: Még enyelegsz is, mikor én mérgelődöm ? Feleség. Jó haugulatba akarlak ejteni. Az elősegíti az emésztést.
Férj: Hála Istennek éli jól emésztek, ha vau mit enni.
Feleség: Hát nem eszel? Férj: Enni eszem, de rosszul Feleség: No de kérlek, a havi pénzből csak nein vehetek príma husi ?
Férj: (!sak príma ruhát veszel? Feleség: Ha nem öltözködöm rendesen, a társadalomban nincs súlyom
Férj: Dehogy nincs. Hisz 85 kilót nyomsz Feleség: Heinéiéin, csak uem sajnálod tőlem azt a pár kilót.
Férj: A mennyire te sajnálod tőlem a jó husi, annyira sa|iiálnm éu tőled azt n pár kilót.
Feleség: Ez durvaság. Nekem szemrehányást tenni azért, hogy 85 kilós vagyok (kényeit törli).
Férj: (lecsapja a kési) Ez mégis hülyeség, mindjárt sirnil
Feleség: Igen, először sértegetsz, aztán mérge-lőilól hogy sirok. Nekem más fegyverein nincs mint a könnyein\'.
Férj: Nem téged sértettelek, hanem a ro<sz husi. Feleség: Nem ám és a 85 kiló? Férj: Hát már azt sem szabad konstatálni, ami igaz ? _
Feleség: Hát én szarvasmarha vagyok, hogy engem kilóra méregetsz ?
Férj: Te ne bolondozz. A szarvasmarhának nm nagyobb értéke van, mint az embernek.
Feleség: (magából kikelve) No oz már szemtelenség I
Férj: (felkel, eliramodik a Gasiuoba). Az ajtón kopognak és belép Kardos Jóska.
Kardos. Ah. inár végezlek az ebéddel ? Feleség: Szép vége volt az ebédnek. Fér|em vagy azért zúgolódik, begy drága a hus, vsgy azért, hogy kemény és szívós. E|> inost volt nagy patálíánk.
Jóska: (gyeugédeni Szegény asszonyka. Egy ilyen költői lelkületű teremtés mennyit szenved a durva ember mellett. Én elárulok magának valamit. Tudja, hogy férje állandóan szerencsével játszik A mult héten vagy hatszáz koronát nyert be.
Feleség: (magán kívül) Mit!? Hatszáz koronát és nekem nem szól, nekem nem ad belőle semmit ? Botrány I Nahát csinálok én is botrányt. Jóska, adjon kölcsön 2oo koronát.
Jóska: (gálánsán átadja a pénzt és meleg bucsut vesz )
(Ot óra iáiban a féri hazamenetel re gondol. Az utcán találkozik Jóskával.)
A férj : Nem láttad a feleségemet ? Jóska: (De igen, útban vau Budapest felé) A férj beszaladt a patikába és aetber cseppet kér. — Jóska folytalja útját és a Luxemburgi grófból dudol|a a csókjelenetel
Elektra
— A megjutalmazott polgármester. Nem kell külön felfedeznünk, hogy a városházán remi uralkodik. A polgármester pontossága és rend-szeretete érvényesül a városi hivatalok miudouiké-
A függetlenségi pártnak a másik lelkes tagja, aki elsóuek szavazott le a misefái uraságra nem vette pártíegyeleinuek ezt a ragyogó fegyvertényét olyan könnyedén. És jó hegybírói stílusban olyan kifaka-dásokra ereszlette szónoki babérokban nevelt száját, hogy valószínűleg a járásbíróság előtt lógja a védő-beszédet rá megkapni. Só! gyanús volt neki mindenki, aki csak él. A kávéházban egy másik oszlopos tagunk is neki akari menni — csak szájával — ; de barátai lelvilágositoiták, hogy ez az ur usppal uem jár ki.
A kiskanizsai virtus megint más. Ott nem felekezeti, hanem dínasztiális kérdések dominálnak. Pláuder-o vagy Hegedűs. Ez n kérdés Boncom József nem kellott, hát legyen egy Pláuder, meg egy Hegedűs. Mindkettő igaz hazafi a függetlenségiek szerint. Pláuder Hódi osztogatta is délig a cédulákat, melyeken természetesen olt volt az ö neve is mint megyebizottsági caudidátus. Délben odajön a róka — akarom mondani a Hegedűs Gyuri és aszondi: .Menjen kee haza, iszen ugy is meglesz, már t. i. választva — ms|d ilt leszek éli*. Haza is inont, mert fáradl Is volt, ehös is volt. Mire visszament olyau inegyehizollsági lag lelt s — Hegedűs Györgyből — mint a pinty O-ak uem bolond, hogy a Pláuder nevét osztogsssa a szavazóknak; a magáét irta oda. így diadalmaskodott a Hegedűs név, mely kél tagot küld a vármegyeházába.
Asztalos-segédek mozgalma.
Hosszasan húzódó ellentétek voltak néhány évvel ezelőtt az asztalosmesterek és segédeik között, inig végre kölcsönösen megunva a huzavonát megállapodásra jutottak és kollektív szerződést kötöttek a munkaadók segédeikkel. Ez a szerződés dec. 1-éli lejár.
Az asztalos.segéllek tehát jó előre figyelmeztetik mestereiket egy ujabb szerződés létesítésére Beadvánnyal járullak e hó 2-áu az Ipartestülethez melyben felsorolják minden irányú kívánalmaikat, melyekből közöljük a következőket: Az 1911. évi május 1- ól számítva a munkaidő napi 9 és \'/, órában állapittatik meg. Húsvét. Pünkösd, Karácsony ünnepét megelőző napon déli 12 órakor a munka beszüntetendő, de azéit egész napi munkabér fizetendő. Május l-o munkaszünet A bérminimum és a napi bérek átlaga lo\'/u-kal emelendő. A többlet-órákért járó díj 20%,-kal; 2 óránál több túlórai munka 40\'\'/,-kal dijazairló. Vidékre kűldölt segéd napi 1 K 50 fillér pótlékban részesüljön. Felmondási idő kölcsönösen 8 nap. Az asztalosmesterek e
ben. És hogy ezt máshol is elismerik, sót magasabb helyen méltánylásban részesítik, azt sziveseu adjuk át a nyilvánosságnak. Vécsey Zsigmond Nagykanizsa r. t. város polgármestore a pénzügyminiszter részéről 100 K jutalomban részesült az 1 «09. évi állami adók behajlása körül kifejteti kiváló ügybuzgalma és eredményes működésének elismeréséül. Ebbeu a meg-jutalmazásbau csak a 100 K a csekély, az elismerés figyelemre méltó. És amidón ezt Őrömmel konstatáljuk és uyugtázzuk, nem hagyhatjuk ezt megjegyzem nélkül. Nem pedig azért, mert része vau ebbeu a városi adóhivatal derék tisztikarának is Auuál nagyobb súlyt helyezüuk ez olismerésre, mert adóhivatalunk szervezete 1 év óta csonka és hiányos Azóta az adóhivatalban Horváth István adótiszt végzi elleuőri munkálatokat. Horváth Istvánnak kiváló szorgalmát és rátermettségét a hivatalvizsgálatban itt járt pénzügyigazgató dicsérettel honorálta és igy neki oroszlánrésze vau a polgármesterünknek juttatott elismerésben is.
— Ney adóellenőr halála Csak nemrég foglalkoztatta Nagykanizsa város képviselőtestületét Ney Albeit v. adóellenőr nyugdíjügye. Ney Albert ugyanis hosszas betegség miatt egy esztendőnél tovább volt szabadságon. Ekkor a városi orvos dr. Rátz Kálmán bizonyítványa ala|ijáu a városi nyug-dijbízotlság Ney nyugdíjazását véleméuyezle ; a képviselőtestület pedig személyes impressziók és dr Herzel szanatóriumi orvos véleménye alapján munkaképesnek mondotta ki és behívását reudflte el, mely határozat ellen azonban fellebbezés adatott be és igv Ney adóellenőr továbbra is szabadságoltatott. Köztünk járl kelt és a közönség viruló egészséget sejtett a közbecsűlésben állott tisztviselőnél. És íme a végzet a városi orvos bizonyitváuyát szankcionálta az európai hírű Herzel tanáréval szemben. Ney Albert adóelle-uór szombaton este tízig fivérénél volt nejével Hazamenve rosszul lett és II órakor munkás életét szivszélűtéssel kioltotta a halál. A halál llirére a városháza és az izr. hitközség (melynek elóliárósági lagja volt.) és P. Egylet és Oasino épületén kitűzték a gyászlobogót. A ravatalra a város tisztviselői kara koszorút helyezett. Tometése ma d. u. 8 órakor voll, melyen megjelent Vécsey Zsigmond polgármester vezetésével a városi tisztikar és óriási résztvevő közönség Ney Albert 1880 ápr 17-óu lépett városi szolgálatba miut iruok le82. okt. I -éu adó-tisztnek választatott meg és 1892. márc. 8-a óla miut adóellenőr közmegelégedésre töltötte be terhes hivatalát.
— Vármegyoi bizottsági tagválasztás Keszthelyen F. hó 21 -éu ejtették meg a vármegyei bizottsági tagválasztás! Keszthelyen. Megválasztották Nagy István városbírói és Dr. Schwartz Zsigmond keszthelyi ügyvédet.
— Kinevezés A pénzügyminiszter Szabadi Gusztáv nagykanizsai dobáiiyáruraktári ellenőri állomásán való meghagyása melleit doluíuyáruraklári kezelóvé uevezlo ki.
Sulyos
Meghűlést és makacs köhögést a leghatékonyabban és leggyorsabban a SOOTT-féle Emulsió-val lehel megszüntetni Az első adagok vétele illán megkönnyebbülés áll be tokintet nélkül arra. hogy mióta volt meghűlve, vagy köhögött.
Ennek magyarázata az alkalrészek í\'scoTT-tw\'i\'ií-«kivételes tisztaságában és hálásában, >id,r(>ii -. luiiut valamint a gyártás kiválóságában
— kírjíil totlcml» .... .
venni l\'lln,.l„kiól le|llk. A övAkedjunh!
SGOTT-féle Emuisió
összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint a közönséges Csukoinájolaj Egy eredeti üveg ára 2 K 5 i f. Kapható minden gyógyszertárban.
OKTÓBER ¿i.
ZALAI KÖZLÖNY
8
— Megyebizottsági tagválasztás. Péu-(nki\'ii volt Nagykanizsán h várinogyei (örvénylialó-tiági bízotlsági ingok választása. Hétnek a mandátuma Art le: Vécsey Zsigmond polgármesteré, néhai Lengyel Lajos főiegyzóé, Fríed Ödön dré, Hajdú Gyula dré, Trípammer Gyuláé. Buucoin Józsid és Hegedűs LAszlóé. A választás irAut nem nagy érdeklődés volt Csak a függetlenségi párt tartott előleges értekezletet és Állított fel jelölteket, akiket meg. is választottak, bár némi vAlloztalással, ami élénken mutatja, hogy a nagykanizsai függetlenségi -pártfegyelmi! bizonyos autiszemitikus irányban kényelmesen tágítható. Megválasztatott az I. kerületben Vécsey Zsigmond polgármester és Trípammer Gyula; a II. kerületben Rperjesy Gábor (u|), Haidu Gyula dr. és Tóth Lajos (uj); a III. kerületben Hegedűs László és Hegedűs György (ui) Kimaradtak Huucom József és Kried Ödön dr. A választás egyik érdekessége. hogy egy iparost is beválasztottak (Tóth Lajos) a vármegyei bizottságba Tették ezt azokért a szolgálatokért, melyeket a képviselő választások alkalmával az iparosok a függetlenségi pártnak tettek.
— Tanltóválasztaa. Zalagalsai r. katli. kántortanítóvá Herbolí Géza, volt zalaapáti tanitót választották meg.
— Városi kútfúrás A városi közvágóhíd átalakítása már elodázhatatlan Mindenek elölt azonban a vízszükséglet fedezéséről kell gondoskodni. Ezért ott egy kut fúrása iránt történik intézkedés, molyre nézve már képviselőtestületi határozat van Eunek értelmében Neukom Bálint neves kútfúróval megköttetett a szerződés. Ma reggel jelelitek meg a helyszínén Neukom Báliul Király Sándor városi mérnökkel, hogy n kutfutás megkezdése iránti intézkedéseket foganatosítsák.
— Reklám bazár. Az izr. jótékony nő-pgyesüleluek nov. 6-éil a l\'olgári Egyletben megnyíló reklám bazárit folyton gazdagszik. Vidor Sainuué uruó oluökuek levelezése fényes eredménynyel járt; a hazai gyárosok egyre küldik a kiállításra szánt ajándéktárgyakat. Hogy a tauulóifiuság is minél jobban látogathassa a kiállítási, számukra a belépődijat a választmány 20 fillérben állapitatta ineg
— A SOOTT-féle EMULSIÓ elvitalhatlanul a legjobb forma a csukomájolaj szedésére, mert rendkívül ízlelés, sokkal könnyebben emészthető és táplálóbb, mint a közönséges csukomájolaj.
— Az lzr. templomban a sátoros ünnepek utolsó uapiai alkalmából az isieufiszteletek a következő sorrendben lesznek megtartva: f. hó 24 éu d. il. 5 órakor esti ima, 25 én, kedden reggel 7 órakor sachrisz, d. e. 10 órakor inuszaf, a halottak lelki üdvéért való imával (bázkára), d. u. f> órakor szimehasztóriai esti istentisztelet, 2li-áu. szerdán d o 10 órakor muszaf. — A hitközségi elöljáróság ezutou is figyelmezteti a I. tomplomlátogató közönséget, hogy a szokott templomi rend szimchaszlórakor is szigorúan betartandó. Mindenki belépti jegy nélkül is bemehet czullal a templomba, azoubau a föld szintre csakis férfiak, a karzatokra pedig nők. Leánygyermekek is csakis a karzatokon foglalhatnak helyet, fiúgyermekek a földszinten Hal éven aluli gyermekek azonban egyáltalában nem bocsáttatnak be a templomba.
— Meghívó. A nagykanizsai öuk tűzoltó testület folyó évi október hó 30-áu délelőtt 11 órakor. saját helyiségébon rendkívüli közgyűlést tsrt. Táigy : Elnökválasztás.
— Tanítók közgyűlése A „Zalamogyei Általános Tanítótestület" nagykanizsai járásköre f. évi november lo-éu d. e. 9 órakor kezdódóleg lartja évi rendes közgyűlését Nagykanizsán a központi áll. elemi iskola tantermében. Tárgysorozat: 1. Elnöki megnyíló. 2 A mult ülés jegyzőkönyvének hitelesítése. 3. Emlékezés néhai Hajgató Sándor elnökre és Sáringer Károly aleluökre Alinási János r. taglói 4. Az orsz. tanítói szövetség ismertetése Szalay 8ándor igazgató r tagtól. 5. A slöjdról. Értekezés Kuu René r. tagtól. 6 Számvizsgálók jelentése a pénztár állapotáról 7. Tiszni|itás. 8. Indítványok.
— Hadkötelesek ügyeimébe. Nagykanizsa város polgármesterit felhívja Nagykanizsa város területén tartózkodó és az 1011. évi ujoncállitásra meg-jeleuó hadköteleseket, hogy f. é. uovemberben összeírás végett a városi tanács katonai ügyosztályában jelentkezzenek. A jelentkezésnél munkakönyv, igazolvány vagy illetőségi bizonyítvány felmutatandó. Jelentkezési időszak naponkint 8—12-ig, d. u. ■>_H-ig ;
ünnepnap \'J—ll-ig. A jelentkezes elmulasztása a
védtörvéuy 35 szakasza értelmében 10—200 K-ig teriedó péiizbűntutéssel büntettetik.
— A harmadik kórházi orvos. A nagykanizsai közkórház igazgató fóorvosáuak és orvosának nincs irigylesre méltó sorsuk Fellelefouozzák őket éjjyL>nappal a kórházhoz; szinte oda vaunak láucolva a/folytonos urkölcsi kötelességgel, mely őket mijiden iu beteg érkezésénél a kórházba szólítja. Mart hát tüdői való, hogy u kórházban beulakó orvos uíucs. 11ney miért uíucs? Mert a honorárium nem olyan, amilyenért akármely orvos is lekötué magát a kórházi óletre. Meg azért, mert uíucs, aki ót lolytonos szolgálaltételében felváltaná. Pedig a doktor is omber, annak is vau pihenőre szüksége, szórakozásra. Most a városi tanács újra pályázatot hirdet egy kórházi segédorvosí állásra, akiuek ben kell laknia, olt kap élelmezést és lel|es ellátást és 120 ) K évi fizetést. Nem tudjuk akad-e vállalkozó, de azt hisszük könnyebben megoldható volua a kérdés, ba doktor-kisasszonyuk is pályázhatuáunk. Nem tekiutve azt a missziót, amit ily orvosnő a női betegek közölt teljesítene, de visszavouultabb életmódjával inkább való a kórházi beulakásra a női mini a lérfiorvos. És meri a város területén priválpraxis meg vau engedve, a doklorkisasszonynak még a város társadalmában is volna rendeltelése
— Magyar kir ezab. Osztálysorsjáték. A szigoiuau szolid és körűllekluló vezetés, valamint a nagy nyerési esélyek állal ezen elsőrangú. II éve lenálló, swsjáték nemcsak nagy tért hódított, de a közönség széles rétegeiben közkedveltségnek örvend.
Epugy, miut azokban az államokban, a hol az osztálysorsjáték már évszázadok óla feusll és a hol a résztvevők azokat a sorsjegyeket, a melyekkel már ősapáink játszottak, sorsjátékról t-orsjálekra ismét megtarliák, épeu ugy már idején lefoglalják uáluuk is az előző sorsjátékot! résztvet ók ugyanazon számú sorsjegyeket az u|abb hutásra is. ugy hogy jóval miuden sorsjálék megkezdése előtt az első osztályú sorsjegyeik mind elkeltok
— Megkisebbült a vészkerület. Ugy látszik a szarvasmarhák közi kitört járványos száj és körömbotogség szUuófélben van. Erre enged következtetni a következő intézkedés: A nagykanizsai látásban Osapi, Galambok, Itolse, Karos. Kilimán, Kiskomárom, Komárváros, Merouyu. Nagybakónak, Nagyrécse, Sárszeg, Zalaszouljakab, Zalaujlalu községekből engedéllyel szállítható a mariit. Ellenben Kisrécse, Garaboua és Balaloumagyaródból még engedély alapján som. A nagykanizsai járás többi községeiből ezentúl szabadon hajtható fel az eladásra szánt marhaállomány
— Porlaki vásár. Perlak község értesítette Nagykanizsa város rendőrhatóságát, a kereskedők tudósítása céljából, hogy ott szarvasmarha vásár lesz.
— öezi napok és a reuma. Hull a falevél és szerkesztőségünk!) hullanak a lűzfa-poéla „zöugikéi" az ulcáu pedig hallatszik:
— Az őszi napok meghozták részemre a náthái.
— Részemre meg a reumái.
— Es aztán a beszéd okvelleii ráterolódík a Diánára. 8zokallauul népszerű ez a háziorvosság. A modernség kinzó nyavalyájának, a reumának ez a hatalmas ellenszerve Ma bizony egy inővell ember mosdósszlaláuál sem hiányzik a Diana, mely a reuma szaggató fá|daluiál enyhíti és feirelimálól a zsábáig használ. Még szerencse, hogy uincseii az a kis falu, ahol kapható ue volua. Az\'is igaz, hogy nincsen olyan kis falu. ahol el lehciuéueli a Diana nélkül
meglepetésszerűen hatott, hogy szombaton e hó 92-é rendkívüli fótanácsüléseu a kamatlábat l°/0-al leiemelték. Rendes szokás szerint a csütörtöki fólauácsüléaen szoktak ilyesmiről határozni; most pedig a banktanácsokat táviratilag hívták szombatra össze, hogy ez ügybeu döntsenek. Hogy eddig uein történt s az emelés, összekötetésbe hozzák a 250 milliós 4\'///,-OS állauikölcsönnel. melynek jegyzése már fényesen sikerült és igy most már ez nem állt uljában az emelésnek. Minthogy az Augol Bauk már régebben emelte a kamatlábat, az 0 M B. aranykészletének külföldre vándoilását akadályozza meg ezzel az akciójával. Az 0. M. B-kal összeköttetésben levő íuiézitek érezni fogják hatását, mig a betétekel ez egyelőre érintetlenül hagyja Különben szakkörökben auuak a meggyőződésnek adnak kifejezést, bog« 1—2 hónap múlva újra le fog szállíttatni a iikkamatláb.
NYÍLTTÉR
Mikor a falevél hullik s nedvesre fordul az idő,
az érzékenyebb emberuek különösen gonddal kell óvakodnia a meghűléstől. Megbecsülhetetlen szolgálatot tesz nekik ebben a Fay valódi szódeui ásváuypaszlillája. de természetesen Csakis a valódi. A kipróbáll elóiráa szerint asználja. biztos lehel felőle, hogy az időjárás belolyásálól, ba külöubeu vigyáz magára semmi baja sem eshet. Kay valódi szódeni pasztilláia dobozonkiu! csak 1 kor. 25 fillérbe kerül, de vigyázni kell rá, hogy ne adjanak hamisítvány!.
Főképviselőt Magyarország és Ausztria részére: W Th. Guutzerl, cs. és k. udv. szállító, Wíeu 1 V| 1 Grosse Neugasse 17.
« I>í/Í tJ-Af ¿Xfyyinn rtafsin/ér momÚ,
M/l/ ^tfWÍI/ /¿¿l/t/ j^rt// tJ, ■J tnrp/ajffiit/ rrt*tn/ar+ jíttadjttyr/ ti /
KÓZGAZD ASAG.
A gabonaüzletről.
Nagykanizsa, 1010. oki. 24.
Az üzlett jobb lisztkísérlet folyláu szilárd. Csak árpában uíucs üzletben és az árak olcsóbbak Piaci árak
Buza
Rozs
Arpa
Zab
Fehér
hab
20.40/50 14.50/60 15/1«
16 -22.-
- Egy Szabadalomnak
Zalamegyíben leendő kihasználásához 7 -8000 koronával
vállalkozó kerestetik.
A befektetendő tőke az eddig lekötött üzletekkel már teljesen biztosítva
van. Előzetes tóke nem szükséges. Csak oly egyének ajánlatai vétetnek figyelembe, akik teljes anyagi biztosítékot képesek nyújtani. Ajánlatok :
„Szabadalom 24394" sz alatt.
SCHWARZ JÓZSEF hirdetési irodájába. Budapest, András.syut 7. küldendők,
Az Osztrák Magyar Bapk kamatláb emelése. Bár pénzügyi körökben már egy hóna|> óla váriák sz 0. M. B kamatláb emelését, mégis
4
OKTOBKR 24.
I Hirdetmény. I
Ezennel közhírré tétetik, hogy miután a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium ellenőrzi közegei a Magy. Kir. Szab. Osztálysorsjáték (XXVII. sorsjáték) 1. osztályára szóló sorsjegyeket felOlvizsgálták, azok a fóárusitóknak árusítás végeit kiadattak.
Az I. osztály hozása 1910. november hó 17. és 18-áin tarlalik meg. A hozások a Magyar királyi állami sllen-őrző hatóság, és királyi közjegyző jelenlétében, nyilvánosan történnek, a huzásí teremben. Sorsjegyek a Magy. Kir. Szab. Osztály, sorsjáték valamennyi árusítóinál kaphatók.
Budapest, 1Ö10. évi október hó 23 án Magy. Kir. Szab. Osztálysorsjáték Igazgatósága.
Tolnay, Hazay.

Vt-djegy: „Hurgaajf -
Liniment. Capsici comp.,
a Horgony-Paifl-Expeller
pdii.il«
00 régiónak bixunyult liáiisier. mely mir »ok ót óta legjobb iMdörvolimiok bizonyult kcllivíny.rl, oiurntl és »ijhülesfktid Hgjdmrxtd.-». .silány hamisítványuk miatt Wvásárlánkor óvatosak legyünk %•» csak olyan eredeti üveget fogadjunk cl. mely • „Horgany" védjegygyel es » Richter régjtKyiéKwT ellátott dobozba van idomaira üvegükben K -.80, K 1.40 és R 2.- óa úgyszólván minden gyógy*«»-tárban kapható. - Főraktár: Tőrük lázári gyógyMorvaznel, Budapest.
0[ Rlclttr iioiwtiliri ii „Arw »rwlMor.
Prágában, Klisnbi-thilnuso 5 nou
^msmsmmmmm
Oh j aj I
Megfojt ez az átkozott köhögés!
Köhögés, rekedtség ós elnyál-kásodás ellen gyors és biztos hatásúak
EfffferifffllDasZtillái
Az étvágyat nem rontják és kitűnő
izüek Doboza 1 ós 2 korona —- Próbadoboz 60 fillér —— Fő én RzétkUldÓNi raktér: NÁDOR gyögyszertára
Budapest, VI., Váot-kSrnt 17.
Élj
e n.\'
E|gir millpasztllla
tiakkiair ■•Hféijllatt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber,
Neu és Klein droguákban. Csáktornyán: Pető Jenő gyógyszertárában.
, P\'gummisarkok _ meg is a legjobbak!
Mindenütt kaphatók.
Nyomatott a lapiulajdonoH Ifj. vVa)ditn József\' könyvnyomdájában Nagy\'í i ú/isi
NAGYKANIZSA, 1910 OKTÓBER 27.
49-ik évfolyam 87 szám
csütörtök
zalai közlöny
Politikai lap.
Mi|Jilinlk hitlön él ciQtörtftkfin.
e16m10ií1i irak: Kgiti ívie 10 borona, (éttvic 5 korona, Negjr«ilí»r« 2 korona 60 Ali. — Egyaa aiAm áré 10 «11.
¡•elölő» taotkeftstö : Kertén* Jó>««f.
kihiijh :
Szsrkaizloiég éi kiadóhivatal Diák-tér 1.
Tolafon: III. — Hlr
Választás előtt.
Ki lesz a főjegyző?
Két nap választ el bennünket a fójegyzó-választáslól. Két nap múlva megtudjuk, kire bízza a városi képviselőtestület azokat a városi teendőket, melyeket indiai Lengyel Lajos annyi szaktudással, olyan objektivitással és olyan általános szimpátiát keltó modorral végzett.
Amint megírtuk már. három pályázat érkezeit he, mind a három pályázó gyakorló ügyvéd és igy a törvényszabta qualifikáció-nnk megfelelnek. I)r. Sabján Uyula, dr. Bród Tivadar és dr. Rosenberg Mór ügyvedek a három jelöli, akik mindannyian városunknak köztiszteletben álló polgárai, akiknek a képviselőtestületben is számos barátja ül.
A képviselőtestület Nagykanizsán Ü2 virílis és i\'2 választott tagból áll. Ezekhez járni még az elöljáróságnak 22 tagja. Tehát 20Ö szavazat van törvényileg jogosítva, hogy Nagykanizsának főjegyzőt váltamon Természetes, hogy a teljes számú szavazók nem lesznek együtt, de hogy olyan érdeklődéssel fog megtörténni a szombati választó közgyűlés, amilyen csak ilyen fontos városi érdekbe vágó aktushoz illó, az bizonyos. Részint azért, mert semmiféle városi ügyhöz se értenek annyira a városatyák, mint a
személyi ügyek elintézéséhez. Az pedig bizonyos, hogy osemegénok egyik ügy se olyan pikáns, mint a választásűgye, kivált ha fójegyzóro történik a szavazás. Részint pedig azért, mert mind a három jelölt érdekében már hetek óta, sót hónapok óta élénk agítáoiót fejtenek ki a barátok és jóakarók. A kapaoítáoló minden megengedhető eszközét felhasználják a saját jelöltjük érdekében. I\'ol&kiú pártállás, felekezeti felfogás, személyes rátermettség mind haroba küldetik a jelölt erdekében A valóság azonban az. hogy maglik tíz aspiránsok, a/. Ízléssel összeférhető viziteléseken kívül egyéb lépésektől tnrlóz-kodnak.
Minthogy 3 jelölt van. az első választás valószínűleg meddő marad, hacsak valamelyik olvau majoritást nem kap. mely a jelenlevő szavazatok abs/.olut többségét nem teszi. Ez azonban nem valószínű így a döntés csak a két legtöbb szavazattal biró jelölt közt megejtendő második szavazással történik. Tekintve, hogy a szavazás titkos, ninos kizárva, hogy meglepetésben lesz része a városnak. Bár a jelöltek ealkuláoiója már körülbelül biztos bázisra állítja az
eredményt, de hogy mennyire lehet ebben bizni. mutatja az. hogy a három jelölt közül kettó holt bizonyosra veszi megválasztását és csak előre nem látott eshetőség ütheti el a győzelemtől
A győzelmet ugylátszik Kiskanizsa fogja eldönteni, mert a nagykanizsai választók szavazataival meglehetősen tisztában vannak a jelöltek is. Hogy Kiskanizsa bejön-e a választásra, vagy megmarad-e a napi munka mellett és ha bejön ki mellé szegődik, ez fogja a mérleg serpenyőjét lenyomni.
Egyébként a jelölteknek a neiu sikerülésén kívül egyéb veszteni valójuk ninos. A képviselőtestület pedig tudatában van annak, hogy előkelő állásra, élethosszig, tehát nagy időre választ a városnak tisztviselőt. Éhben a felelősséggel terhes tudatban pedig hisszük, hogy minden más nézőpont mellékes és elenyésző marad a város érdekei mellett, mely megkívánja, hogy a fójngyzói hivatal minél méltóbb egyéniséggel tollessék be.
— a jövő évi állami költségvetés. A
költségvetés, melyet Lukács László pénzügyminiszter tegnap t képviselőház elé terjesztett, örvendetes meglepetéssel szolgál tz országnak, ameunylbeu az 1911. évi állami költségvetés előirányzat mérlegében a rendes és rendkivllli kezelés 1.672,457.302 korona összes kiadással 1.672,607 U9 korona összes bevétel áll szemben, vagyis végeredményben 49.827 korona fölösleg mutatkozik. Olyan erodineny ez, mely a legutóbbi esztendő százmilliós deficitje után fokozott örömet fog kelteui az országban mert egész Európa előtt pénzügyeink rendezettségét bizonyítja. De mulatja azt is, hogy a kormány miuó szigorú lelkiismeretességgel kezeli az ország péuzügyét a
GmtuolM a színházak: körül
Most mikor a színházak mér túlestek az első premierlázakon, mikor az első vállalkozások kisebb nagyobb sikere végre megadta azt a fundamentumot, melyre a színház műsorának további részéi építheti, kezd lassanként kidomborodni az idei szezon képe.
A szezon első felében mint rendesen, tigy az idén sem fogják a hazai szerzők a Nemzeti Színház nagy síkereit kivívui. Csodálalos, hogy éppen a Nemzeti Színház, melyet pedig hazánk legelső niúíntéze\'éuek szokták nevezni, nem tudja a hazai Írók darabjait sikerre vinni. Valljuk meg őszintén, hegy talán ebbeli a dologban még sem a Nemzeti Színház az egyedüli bűnös Taláu íróiiikbin is van egy kis hiba! Mert kik azok a inagyar irók, akik darabjaikat a nemzetibe nyújtják be? Az úgynevezett komoly irók, akik akadémiai pályadíjai nyertek, akik tag|ai a nagyképű íróugyesttleluiukiiek stb. xlb Csupa öreg emberekből áll ez a gárda. — ainint Ady Hűdre mondja, olyanokból, akik harcukat meg-barcolták már. Ezek aztán rendszerint valami hazafias ságlól pattogó történelmi drámával, álnépiességlől duzzogó szinmAvekk-l, vagy pedig erkölcM-tulten-gésben szenvedő hősökkel állanak a közönség elé Kérem a liazatiasaág, az erkölcsösség minden bizonynyal sxép és lélekemelő dolog, de már kissé unalmas ; a színházak közönségéi igazán nem érdekli. Volt idő mikor az irodalomnak, általában minden művészetnek tvnitás volt a célja s akkor joga volt az Írónak arra, hogy a színpadról hirdesse a vallá-sosságot, a ImzafiaHságot, a moréit, i|u manapság legfeljebb az éleid taníthatja a re ilis, kemény haréz dás életet, amely mentes minden ideális sailangtól Ha pedig nem képes erre, akkor hát ne tanítson,
* hanem mulattasson A huszadik században már nem I leltet a inővészet mankója a frázis puffogtatása
Különben nemcsak il vet) — igazán derék jóravaló öreg urakból áll a Nemzeti színház írógárdája.
Vaunak uzekon kívül aztán még olyanok is, kiknek darabiait adjak azért mert nagy a — protekciójuk. Pl Wlassics Uyula kultuszmiuisztersége alatt fiának, if|ahh Wlassics Uyulának „füst" ciiuü hároiu-felvonásos szinmftvét hozta színre a Nemzeti Színház Igaz ugyan, hogy nem merték a premiert a pesti lóiulézetben megtartatni, hanoin a Nemzeti Színház budai fiókintézetébe a Várszínházba vitték ét. de viszont megvolt az az »légtételük, hogy a második előadáskor — melyet már a pesti fóii.tézetbo tartottak meg a darab ép oly uagyol bukott, iniut Hildán
A protekciós irók sorából kerüli ki, a Nemzeti színház múlt heti újdonsága: Wolfner Karkas Pál „Uhiberti gról ciiuü történelmi drámája\' is. Knuek a darabnak oly „horribilis" volt a sikere, hogy kétszer adták a Nemzeti Színházban. T i. már a második előadás után Nagy Eudr« cdbaréiáhau is adui kezdtek a darab paródiáiét s a Nemzeti bizouyara nem akar Nagy Endrének konkurenciát Csinálni Nagy Endre fényes ötletessége iutud|ért él is látta az esel humorét; ki is Íratta a színházra, hogy: „Uhiberti gróf már c<ak oszínházban látható".
A darab az olasz szabadságharc előtti időkben játszódik le, Piemonthon. A városkában Garibaldit vériák, aki diadalmas serege élén közeledik is. A városban bent a titkos forradalmi liga tagjai segítségéi e akarnak leinti Oaribalditmk. az osztrák csapatokkal való harcában A lig.t élén Uhiberti gróf áll, ukt tulajdonképpen a negyvennyolcas szabaságbaroniik egyik vezéralaki» s mo~l Olaszország felszabadításán
lárailozik, hogy aztán a szabad Olaszország negitségé-vei, szabad Magyarországot teremtseu. Azonban Qllibertit. aki magánál hordja a titkos liga tagjainak névjegyzékét elárulják s most már abban összpontosul minden igyekezete, hogy ezt a jegyzéket biztos kezekbe juttassa At is adja a jegyzéket Biauca gróftiéuek akiről tudja, hogy az osztrák hadbíróság elnökének volt a szeretője. Bianca el is fogad|a a jwyzéket, de azáudékosan ugy intézkedik, hogy a hatóságok elfogják s az írások is batóaági kezekbe knrülienek Az a terve, hogy volt szeretője, az osztrák _ hadbíróság elnöke legyen kéuyteleu ól halálra Ítélni. A hadbíróság össze is ül, de csak Ubiberlit Ítélik halálra, Bianca fölött azonban uein itélkezhetik volt szeretője, inert időközben egy tábornok érkezik, aki az egész töivéuykőzést elhalasztja
Ez a darabnak rövidre fogott tartalma.
Wolfuer Farkas Pál irt ugyan már néhány rossz regéuyt, kiadóra is talált, mert hiszen az apja Öreg Wolfuer, a Siuger ós Wolfner cég beltagja; hihetetlen könnyelműséggel megírta a szociálízmus történetét, ezek azok az ,irói múltok", melyek ót a Nemzeti színház igazgatósága szerint arra predesztinálok, hogy azon sziuházbau |usson szóhoz, melyet Magyarország legelső móiutézetének neveznek.
Hogy Wolfner Farkat Pál .írói múltjával\' egészen tisztában legyünk, nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy az illusztris férfiú tagja a Petóli társaságnak, hogy került ide? Protekció álul: a Petőfi társaság elnöke IKirceg Ferenc, Herceg kiadóin pedig a Siuger és Wolfuer cég. így csiuál-ják nálunk a .nagy írókat".
Azt a csorbát, melyet a Nemzetin az ilyen hazai szerzők tltnek, bizonyára helyre fogia pótolni Henri Bataille „ A balga sióz" citilü darabja.
2
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBER 27.
mennyire őrködik * pénzügyi egyensúly fölólt. Az uj költségvetés tételei között már most kiemeljük, hogy ebben sz előirányzatban már végre van hajtva a posta, távíró és távbeszélőnél alkalmazott személyzet illetményrendezése. Ez a rendezés három millió koronás többkiadással jár. A törvényhatósági joggal biró és a rendezett tanácsú városok közigazgatási kiadásaihoz való hozzájárulás egy millióval emeltetik. A válás és közoktatásügyi tárca kiadásai 13 millióval emelkednek. A községi és hitfelekezed isnitók járandóságainak szabályozásáról, továbbá az ingyenes népoktatásról és lelkészi jövedelem kiegészítéséről szóló törvéuyek végrehajtásával fölmerülő többkiadá-sók hat millió többletet okoznak Ötvenezer koronával több véteted föl sz ág. hitvallású és a ref. egyházaknak az 1848. XX. t.-c. alapján való segélyezésére. A képviselőház pénzügyi bizottságának mihamar módjábau lesz meggyőződni róla, hogy az előirányzat azzal a realitással és óvatossággal van összeáliitva. amely Lukács László pénzügyi politikáját évtizedek óta jellemzi, mert a jeleulegi pénzügyminiszter előirányzatait a zárszámadások tényleges eredményei rendszerint fényesen igazolják.
Asztalos-segédek mozgalma.
Mult száuiuukbau kimerítően foglalkozniuk azokkal a kívánalmakkal melyeket az asztalos-segédek munkaadóikkal szemben támasztanak. Ezeknek a megvitatása és a megegyezés céljából kedden este négy mester és négy segédből kiküldöttség tárgyalta az ügyeket. Muraközy La|os ipartestületi jegyző ismertette a mull állapotait és az uj kívánságokat. A mesterek egyes méltányos u|itái>tól uem zárkóztak el, de érdekeik sérelme nélkül minden óhajtásnak uem tehettek elegei.
Igy nem fogadják el a 10 órai helyett a 9 és fél órai munkaidőt ; a húsvét, pünkösd és karácsony ünnepeket megelőző délutáni miiukaszüuotot is sérelmesnek tartják. A munkaidőn tul való óradijakkal nem foglalkoznak a mesterek, mert fölöslegesnek
tartják; úgysem dolgoztatnak a rendes időn tul. Egyszersmind kimondják, hogy a tanoncokat a munkaidő alatt privátszolgálatra nem használhatják a segédek, muukaközbou nem cigarettázhatnak, uem énekelhetnek és tilos az amerikázás is, mely ok az elbocsátásra. Ellenben a bérminimumra és munkadijakra való előterjesztést elfogadták a mesterek. A gyűlés hangulata nagyon békülékeny volt és végleges megállapodásra csuk azért uem jutottak, mórt az BsZtalos-segéduk a saját beadványukat a munkaadók határozataival együtt felterjesztik Budapestre a szociáldemokrata párt központi vezetőségéhez, minthogy eunek a véleményét is ismerni akarják és csak azutáu egy ujabb értekezleten fognak végleges megállapodásra jutni.
HÍREK.
Bataillnak ezt a darabját Pári&ban már körülbelül 250-szer adták és az idei szezonnak ez a darab lesz a fő vonzó ereje. A Figaró kritikusa azt irja a darab premierjéről, hogy Henri üataillo ezzel a darabjával helyet biztositott magának a francia iroda-lomtörténelben.
Már régen uem várták oly érdeklődéssel premiert, mint a péntekit A pesti móvészkörökbeu nincs most másról szó miut .A belga szAz" premierjéről.
A darab cime a szentírás egy helyére ulsl Ugyanis Szeut Lukács Írásaiban egy helyütt azt moudja, hogy a szüzek .várták a vőlegényeiket, de a szüzek közül öl okos volt, öt pedig balga, mert mikor a vőlegényeik elé mentek, hogy világítsanak nekik, öt vitt magának lámpába való olajat, ót pedig elfelejtette a legfőbb dolgot az olajat.
Bataille balga szüze is elfelejtette, hogy a házasságban is minden uóuek el kell viuuie a legfőbb dolgot: a uó legnagyobb kincsét, az érintetlenséget.
A Vígszínházban is lesz e héten premier: Féuyes Hamunak „Kormánybiztos" ciinü darabját fogiák bemutatni. Hegedűs fogja a főszerepet iáUzaui s ez már félsikert jelent; időközben pedig Bródy Sándornak a .Medika" cimű darabjáról folynak a próbák. A színház nagy aparátussal készül erre a premierre. A beavatottak szerint a .Medika" sikere felül fogja szárnyalni még a .Tanilónó" sikerét is. Bródy ezt a darabját egy régebbi novellájából irta. Próbákat maga a szerző vezeti.
A Magyar színházban még nem tudják, hogy mi lesz a legközelebbi premier. Annyi bizonyos, hogy vagy Hajó Sándornak .Fiuk és lányok" vagy Vajda Erűének a .Trónörökös- című darabja fog legközelebb menni. Mind a két darab körül bajok vannak Hajó Sáudor állítólag összeveszett Beölhy-vel és darabját a Vígszínháznak akarja átadni. Vajda pedig azért nem akarja egyelőre mert most szolgálja le az önkéntusi pedig a szerencsétlen emlékű Kudoif trónörökössel foglalkozik, a maierlíugi tragédiával kapcsolatban. Eunek hányforgatását pedig bizonyosan nem fogják katonáéknál jó szemmel nézni
Átdor Vilmos.
— Városi közgyűlés Vécsey Zsigmond polgármester Leguap a következő közgyűlési meghívót küldte a városi képviselőtestület tagjaihoz:
Zalavármegye alispánja 18414/ni 1910 sz. a. reudoletével Nagykanizsa r. t. városnál megüresedett állásoknak az 1886 évi XXII. t c. 08. §-a értel-mébuu választás utjáu leendő betöltésére határidőül 1910. évi október hó 29-ik uapjáuak d. u 3 óráját tűzte ki, eunek alapján van szerencsém Tekintetes v. képviselő urat a feut kitűzött idóro a városháza dísztermében megtartandó tisztujitószéki közgyűlésre tisztelettel meghívni. Tárgy: 1. Városi főjegyzői állás. 2. Városi lovélláruoki állás 3 Egy iruoki állás. 4. Végül ezen állások betöltése folytán netán megüresedő állások választás uijáii leendő betöltése.
— Megyés püspök a király előtt István Vilmos dr. megyés pöspök vasárnap kihallgatáson jelent meg a király előtt. A megyés püs|iök letette a valóságos belső titkos lauácsosi esküt. Az ünnepélyes eskünél Buriáu báró közös pénzügyminiszter és Gudouus gróf főkamarás voltak jelen.
— Az uj Bankfőnök. Az Osztrák Magyar liauk nagykanizsai fiókjának főnöke (Inger Ferenc vasárnap érkezeti meg és héttőn átvette hivatalát.
— Házasság Petricsek István nagyszóllósi (Ugocss vármegye) állami erdómérnök szombaton lépett házasságra Bánfi Iréukével. Báufi Alajos sümegi állami polgári iskolai igazgató leányával.
— Kinevezés a honvédségnél. Szurmay Sándor vezétkarí teslllletbeli ezredes, a 20 liouvéd-gyalogezred vezérőrnagyává; lovag Sipuyofszky György őrnagy alezredessé; hazslini Hazsliuszky-Krull Emil, Eróssy Oszkár és gömörpanyití Bodó Pál századosok őrnagyokká; Vértessy Iván hadnagy fóhaduaggyá; Adattuk Isfváu, Lipter Jenő és 8zalaí Akos zászlósok hadnagyokká neveztettek ki Báró Roseuzweig Tivadar gazdászuti tiszthelyettes hadnaggyá neveztetett ki ós áthelyeztetett a besztercebányai 1G. gyalogezredhez.
— Népszámlálási értokezlet. A m. kir. kózpouti statisztikai hivatal kiküldöttje f. hó 2\'.)-éu d e. !i órakor a városház« tanácstermében a népszámlálás elókészitése érdekében értekezletül, illetőleg oktató elóadáHt lart. A gyűlésre a polgármosteitól kinevezendő népszámlálási biztosok és népszámlálási felűlvizsgálók is meg fognak hivatni.
— Eltűnt ezeresek. Leitner Ignác helybeli mathakereskedő bejeleulette a rendőrségen, iiogy f. hó 13-áu Nagyenyedről Budapeslre tilaztábau ismeretlen tettes 5860 K készpénzt egy fekete bór-lárcával együtt tőle ellopott. Este fáradtan lefeküdt a III. oszlálju ko;>sí»zakaszban és mikor reggel 4 órokor felébredt, belső mellényzsebe, melyben a péuztárca volt. ki volt vágva és pénzét ellopták. A lettes valószínűleg az idő alatt már kiszáll a vonul bői, mert bár oz egész vonat utasait megvizsgálták a pénznek és a töltésnek nyomára uem akadtak. Leitner már az illetékes helyen is tett jelentést. Nagykanizsán csak azért |olenlette be a lopást, hogy a rendőrségnek tudomása legyen róla.
— Táncvizegák Adorjánné Mayorsberg Frida uruó tánciskolája e héten befejeződik Még csak a táiicvizsgák vaunak bátra, azután a láncoló ifjúságnak egy gyönyörű epizódja zárul he Az utolsó Boston estély ina csütörtökön ostve lesz. A tanuló
ifjúság táucvizsgája szombaton lesz d. n. 6 órától egész éjfélig. A kicsikék vasárnap d. u. 4 órakor kezdódóleg mutatják be, hogy micsoda művészekké nevelte őket a Frida néni. Az esti tanfolyam tánc-vizsgája vasárnap esto 9 órakor kezdődik. A tánc. vizsgákon Jozsó jóhirü zenokara fog játszani. Belépődíj a vizsgákra személyoukint I korona
— Mint kályha és lámpa ép oly nélkülözhetetlen háziszer, melyet szíves olvasóínkuak emlékezetébe hozunk, Káy valódi sodeni ásványpsszlillái Sajnos a liilvösobb őszi napok sok meghűlést okoztak, inolyeket legjobb azonnal kéuyelinosen ollon-sulyozni. Fáy valódi sodeni pasztillái ép oly biztosan hatnak, mint a minő kellemes a használatban.
— Visszahelyezik a vármegyei számvevőségeket. Evekkel ezelőtt, a vármegyei számvevőségeket és gyámpénztárakat államosították. Ez az intézkedés azoubau, ugy látszik, nem bizonyult jónak. Most mint értesülünk, a pénzügyminisztériumban már is elkészítették azt a javaslattervezetet, amely szerint a volt vármegyei számvevőségeket célszerűségi szempontból az alispáni hivatalok mellé helyezi és igy azok á belügyi tárca kötelékébe fognak tartozni. A javaslattervezetet törvénybe iktatják, amely 1913. jau. hó 1-én lép életbo.
— Küldöttség az alispánnál. A Keszthely—li.ivizl villamos vasút érdekében jövő héten Keszthelyről küldöttség megy a vármegye alispánjához.
— Beiratkozások a keszthelyi gazdasági akadémián. Most fejezték be a beiratkozásokat a keszthelyi gazdasági akadémián. Összesen loleuikeztek 59-en. Első évfolyamra 18-au s igy ismét kevesebben miut tavaly. Az 59 tanuló oktatását 12 rendes tanár és megfelelő segédszemélyzet látfa el s igy nem csekély áldozatba kerül az államnak az akadémia fuutsrtása. Még nyomorúbb a helyzet Magyaróváron, hol meg anuyí som jelentkezett.
Használjon FalUr-fál* Elaafluldot áa Fallar-réla ElaaplluUkat, malyak egyeitUl káaal-tője Feller V. Jen« udvart gyógy**"\'**-Stobloa, Oentrala 125 as. (Zágrlbmagya).
I. A Fcllcr-féle Elsafluid saját tapasztalatunk szerint fiijjslomcsülapitó, gyógyító, gyengeséget megszűntető hatással bír, gyorsan és biztosan gyógyít csu/.t, kóavenyt, ideggyengeséget, oldalszurást, szaggatást, influenzát, fej-, fog- és derékfájást, zsábát, bénulást, szemfájást, migrlnt, sok Itt meg nem emiitett betegségtől megszabadítja *z embert. A Keller-féle Elsafluidot, rekedséget, nátha, melléi torokfájás és légvonat vagy hűiéitől «redő bajok ellen Is páratlan gyógysikerrel használják. Valódi csuk ugy, ha minden üveg a .Feller" nevet viseli. 12 kis vagy 0 dupla vagy 2 apeciálU üveg bérmentve S korona.
II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, Iiogy az emberek ezrei gyomorhajok, görcs, étvágytalanság, veseégés, hányáfii inger, rosszullét, fclhófogcs, puffadtság, dugulás, amnyeres bántalmak és különböző emésztési zavarok ellen kitűnő cs biztos sikerrel kasználják • Keller-féle hashajtó Rebarbara-Kisapílulákat 0 doboz bérmentve 4 korona. Óvakodjunk azonban utániatoktól és címezzünk minden rendelési gondosan
Fillér V. Janó gyógysztriiznik, Stublca,
Csatrali 121 iz (Zá|rátai||s.)
OKTÓBER ¿7.
ZALAI KÖZLÖNY
3
Véredény - elmeszesedósben szenvedők a régismert Ferenoz József-
keserüvizben egy egészen természetes és minden ni ege ró 1 te t és tó I mentes jótékony hashajtót találnak. Miután a Ferenoz József-víznek sokkal jobb ize van, mint a közönséges hashajtószereknek,Ja már hosszabb idó óta belegeskedók különösen szeretik Átlagos adagnak elegendó 100 — 150 gramm valódi Ferenoz .lózsef-keserüviz, mely éhgyomorra veendó.
1 Hinilk télen nyíló szotaöwelL
A legismortebb téli viráglók közjj! az Azuleákat, Hhododeudrouokat ós Caiueliákat sorozhatjuk, virágzásban gyönyört) növények és virágzatuk hűvös szobákhau aránylag igen suká tartó. Óriási virágokat láthatunk ina már alpesi ibolyán (Cyclameu) is ; a kertész művészete a jelentéktelen virágocskából ma már valóságos virágmatadorokat állit eló és virágzó képességét uifgüzszvrezto. Jó kultura mellett Oyclameiiou egyszer 50 virágul találni ma uem szokatlan jeleuség. Színekben is szaporodóit, a kék és sárga kivételéivel majdnem minden fehér és vörös színárnyalatban pompázik. Tugadhalallau a legfinomabb és leghálásabb virág a téli ablakdiszitésre. Érdekes télen virágzó viráguötény, a .Gloire de Lorraine" Bogouia-ujdonsá^\' Ezou sajátságos uövésll Begouia iudázik s csodaszép, atlaszrózsasziu virágokkal el vau borítva. Egész léleu át virágzik s elsőrangú szobauövéuy, amely a száraz szobalevegót jobban birja mint a nedves üvegházit. A télen virágzó rnmoutásszegfük nagy, uemes, jóillalu virágokkal ublakdiszitésre ós hűvösebb szobák számára igen kedveltet; vinigzási idejük egész télen át s máiusbau u szabadba kiültetve luuiusig is eltart. A Ginerariák nagy virág dirijeikkel szinten kiváló szép tavaszi szobauövéuyek. Ma az alacsony, törpe uövesű la|ta óriás virágokkal részesül előnybe. E virág színjátékaj^mdkivül változatos és a legkülönfélébb áruyolalokbau pompázik. Nagy szerepet játszik ma a téli virágzók küzt a cseréprózsa és cseréporgoua, csak a tenyésztő Ügyességen múlik hogy e uövéuyo-kot télen eredményes kifejlődésre hozza. Érdekes es érdemes művelet a márciusi ibolya és máiusi gyöngyvirág kultiválása cserépbeu. A legmodernebb és legelegánsabb téli virág ma lagadhulatluuul a Uhry-sautomum. Virágai szépsége és változatossága, valamint sziuei páratlan sokfélesége és elegáuciaja általánosul! ismertek. Tenyésztése a nyáiou ál nem könnyű, dacára annak, hogy igen szívesen és reud-kivül gazdagon virít. Örias virágokat csak különös gonddal és türelemmel uyurbelüuk. Clirysuuthemu-mokat, valamint az itt felsorolt viráguövéuyeket Muhle Árpád kertészeti telepe, Tomesvárott, kulti válja tökéletes és kifogástalan minőségben; u virág-barát olt miudeukor nagy és gazdag választékot talál. A temesvári virágok széles kórbeu ismerlek é* szétküldésük hazánk határén tul is, messze vidékre terjed.
— Pásztory cs. és kir. udvari szállitó virág-kereskedése, Budapest, V111., Hákúci-ut 3. Képes árjegyzéket kívánatra dijlalauul küld.
— Mostoháék portáján Örökös perpatvar, veszekedés ütött tauyát a kiskanizsai Balázs Juli házatáján. A mostoha fin a 20 éves Imre Jáuos ilyen civódás alkalmával kezet emelt a mostoha anyjára, aki testi sértés miatt panaszt tett a fia ellen. Báláz* Julit, a mostohát, pedig azzal vádolja a mostoha fis a rendőrségen, Iiogy az ételébe marólúgot kevert, tehát mérgezési kísérlet miatt indítsa meg ellene a büntető eljárást A rendőrség u nyomozást bevezette.
— (Neusteln Fülóp hashajtó pilulái) a legnagyobb eredménnyel használok altesti pangásoknál és betegségekuól, gyengéu hajt és egy gyógyszer sem alkalmasabb s amellett teljesen ártatlan, miut székrekedést ellensúlyozni, mely a legfőbb betegség forrása s cukrozott voltánál fogva még gyermekek is szívesen bnveszik. Miuden gyógytárban kapható. Egy doboz 15 pilulával 30 fillér, I tekercs 8 doboz uelo 1 ¡0 pilulával 2 korona Előzetes postáukühlésuél K 2 45 bérmentve.
— Sikkasztó irodaszolga. A székesfehérvári rendőrség táviratilag értetette Nagykanizsa város rendőrkapitányságát, hogy Kapcsos Vilmos fehérvári születésű 20 éves irodaszolga lő ezer K-ál ellopva megszökött. A pénzösszeg 13 drh. ozeres és 200» K-át tevő 20 K-ás papírpénzből állott A tolvaj szolga feltűnően rekedt hangon beszél és csak magyarul tud Aki elfogja vugy útbaigazítja a rendőrséget li)°/p jutalomban részesül. A helybeli rendőrség széles körű nyomozási indítóit meg cz ügyben.
— Feljelentés egy motorbicikli ellen. Hári Józsefné hánokszeutgyörgyi lakost kocsin vitték u rendőrségre, hogy panaszát előadhassa. Elmondja, hogy keddeu d u Sormás és Kiskauizsa közöli egy három kerekű motorbicikiiu két ur száguldott a/, országúton. Kocsijának lovai ettől ugy megijedtek, hogy az árokba döntötték és sérülést szenvedett. A bicikliző urakat, kik elhajtottak uem ismeri A rendőrség megindította a nyomozást,
— Vannak fájdalmai? Osiiz, köszvény, llieuma, fe|- vagy fogfájása? Meghűlt vagy talán légvonal által szerzett valami bajt ? Tegyen kísérletet a fáidalmal megszüntető, gyógyító, erősítő Feller-félo Elsafluiddal. Ez valóban jól Ez nom csak reklám 1 Próbatucal|a bérmentve 5 koroik. Készitójo Feller gyógyszerész, Slubica, Oonlralo 120. sz. (Zágrábin )
— Egy kis flu szörnyű halála. Muraszombatról jelenti tu\'lósitóuk, hogy tegnap délelőtt Véghely községben egy 3 éves kis fíu az udvarban játszadozott, miközben a trágyugödörbo esett. A kis gyermek a gödörbe fult.
— Agyonütötte az apját. Boguvios Károly cserszegtoiuaji lakós még csak listai embor, de már állandóan bujts a korcsmákat. Dologkerüló volt s amit szorgalmas szülei összegyűjtöttek ö elmulatta. E miatt najiireudeu volt a veszekedés a szülei házban. Első időkben még hatottak a szülők iutó szavai, de utóbb már teljesen kárba vesztek. Sót a megtévedt fiu nem egyszer meg is fenyegetto szüleit. Fenyegetését tegnap valóra váltotta. Keszthelyei! keresztül mulatta a napot s estefelé teljesen reszegun hazaméul. A szülök ismét pirougalui kezdték s erre annyira feliudult a részeg fiu, hogy a közelbeu levő gereblyét megragadta és édes apját ugy fején ütötte, hogy az röglöu eszméletét \'elvesztette s a fóldro bukott. Az asszony kiabálására összefutottuk a szoiu-szomszédok ós lefogták a még dühöngő fiut. Az öreg most élet halál közt lebeg. A részeges tiut pedig a hatóság vette goudozás alá.
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET.
* Uj keszthelyi proapektus. 8ági Jáuos szerkesztésében most jeleni meg Keszthely és Hévíz fürdő nevezetességeit tárgyszó prospektus. A címlapra gyönyörű balatoni hangulat van festve. A prospektus magában foglalja az egész keszthelyi és liévizi kereskedelmi világot.; útbaigazítja a fűrdóven-déget minden lekinfotben. A fürdő fellendítését élő fog|a mozdítani a löbb ezer példányban kiküldött prospektus. A célnak teljesen megfulel a kis mű.
* „Nete nel" eredeti székely góbéságok, a budapesti „Péterfy asztal" víg tagjai gyűjteményéből. Képekkel 1 kor. .Kacagó szövetkezetek\' a Szövetkezeti élet vidámságai. Képekkei I kor. Mindkét köuyvujdonságot a mulatni vágyók részére postai szállítással együtt 2 K-ért küldi: Péterfy Tamás iró Budapest, IX., .Köztelek". Péterfy Tamás eredeti humorát ismorjük és könyveit bizalommal aiáuljuk olvasóinknak
4
A Zalai Közlöny
S/irkitzl6ii|i ii kiadóhivatala
Deák-tér i. sz. alatt van.
■¿«golraébb ¿a legjobb hatása
Hashajtó.
NEUSTEiN
FÜLÖP
HASHAJTÓ
(Nensteln Erzaébet-Pllalái)
fölülmúlj« minden tekintetheti a hasonló késiitményekel Fenti «ser mentes minden káros Alkatrészektől a leg* jobb «ikerrel használják az «ltot bántalmainál, könnyű »lékletétet «teres, egy vértisititó gyógyszer icm ártalmaila nabb é> «Jk*lm«s«bb «
Székrekedés
legyűrésére, mint a legtfibh betogség okozójára, Cokroiotl volta miatt, a gyermekek l> ulveun veisik. Ügy dobol lj pilula tartalommal 30 ílllár egy lekeres H doboua-tehál 120 pilulával 2 korona. A pánt előre bekuldéto mellett bármentve,
II «\' lul Utániatoktól óvakodjunk,
* Neuateln Ffllflp hashajtó pllulált. tessék kérniI Csak akkor valódi, ha minden doboson a tórv, bejegyset Sient Lipót vádjegy ái Philip Neuitelu gyógyueréis aláírása íeketo vórói nyomásban olvasható. A keieik. tói vény által vádstt csomagjainkon cégQnknek raji.- keU lennie.
Iiaitili miip i;é|yizirlira, Iz. Llpáthiz
Wien, Plankengasse 6. Kapható Nagykanizsán: Ralk Gyula. Balua Lajos, Prágar Béla ás Szabó Antal gyógyulásiaknál.
Hogy mersz nekem más egyebet hozni, mint a kipróbált
„OTTOMAIT- cigarettapapírt vagy hüvelyt!
Z A lf A I KÖZLÖNY
OKTOBER 27.
Mi a
Dr. Oetker-féle
sütőpor?
____A
Dr. Oetker-féle sütőpor
egy tökéletes, hygienikus, az orvosok által legmelegebben ajánlott
élesztőpótszer I figy osoinag ára 12 fillér és egy V] kg. szántára élesztóerók tartalmaz. Mindenütt a legjobb fQszer és drogua-ú/.lelekben a számtalanszor bevált receptekkel egyetemben kapható.

Óh j aj!
Köhögés, rokodtség ós elnyál-kásodás ellen gyors ós biztos hatásúak
mellpasztillái
Megfojt ez az átkozott köhögés!
Az étvágyat nem rontják és kitűnő
izüek. Doboza 1 és 2 korona —rr: Próbadoboz 60 fillér Fő és szétküldés! raktár:
NÁDOR
gybgyiiertira
Bodap.it, VI., Váol-kBrut 17.
E||«r millpasztilla
Cnkbiair ai||;é|)ltitt.
Kapható Nagykanizsán: Belus Lajos, Neumann Aladár, Reik Gyula, Szabó Albert gyógyszertárakban, Geltsch és Graef, Marton és Huber, Neu és Klein droguákban. Osáktornyán: Pető Jenő gyógysaertárában.
FMinezfeíÉi!
A Schicht
szarvasszappan
valódi csakis a
Schicht
névvel és a „szarvas" véd\' jeggyel!
W i!
i i r
^^ Ingyen !
Ingyen1
A Richter-féle
Horgony Köépítőszokrények
él Ilorgony-Hldépltószakrányak
nj képes árjegyzéke épen most jelent meg. Fou os lájékozlaló azon szülők számára, a kik gyermekeiknek a híres eredeti gyártmányt beszerezni akarják A beküldés bér-moutie eszközöltetik Richler F Ad és Ta., kir. udv. és kamarai szállítók által Bécs. I., Opemg. Ifi. A Horgony-Kóépitőszekrények valamennyi játékáru-Ozletben készletben vaunak, azonban csakis „Horgonnyal" ellátott szekréuyeket togadjunk el.
pgummisarkok _
még is a legjobbak!
Mindenütt kaphatók.

fifi
A „PATRIA
Nagykanizsai pótkávógyár
szakértő átalakítás ntán ismét rendes üzembe van helyezve s összes gyártmányait ma már
javított minőségben
nj cimke
hozza forgalomba, a mint azt a ládikákra és csomagokra felragasztott igazolja.
Kérjük az igen tisztelt kereskedő urakat és a fogyasztó közönséget, szíveskedjék ezen kipróbálni.
Kiváló tisztelettel
nj gyártmányt
„Patria" mlmm rttówár.
szállít, amerikai sima és gyökeres «atiJ^ vesszőket külön-
féle fajokban, fajtiazUaágárt jótállva legdúsabb választékban a már Avek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
KQküllomsntl alto izölloollvány talap tulajdonos: 0A8PARI FRIGYES
Medgyes 89. az (Nkgykükülló-megye). Iliiéi kifli irjiniikit karai I
A> árjegyukben találhatók az ország minden lészériSI érkezett tlliairi Imiik, ennélfogva minden szőlőbirtokos inegiendeléscnek megtétele előtt nz ismerős személyiségektől ugy «ad-, mint iiásheilleg bizonyságot .«erezhet magának llltl llllitlllp llllillll ai|kll-
katéaá|áráb
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. WajdiU József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
nagykanizsa, 1910 október 31. 49-ik évfolyam 88 szám
HÉTFÓ
zalai közlöny
Politikai lap.
■•(Jilanlk hétfőn íi csütfirtfikön.
EiSKialtal árak: Kgi.i ívre 10 koron., íílévre 6 koron., Nsgysdávre 9 koron. 60 flll. — Egy» .«dm ár. 10 flll.
K.I.IAs szerkesztő : Kerléaa Jóaaef.
UiniijM :
n ■«rrk.atlő.t\'g.
Sz«rk(iztiii| Ét kldikliiUI Biák-lir 1
1.1.fon: 112. — Hlrd.táe.k dljazabáe .l.rlnt.
Kisiparosok Hierouymi mimsztornél.
Kisipar védelme, választój og.
Abban a nagy törekvésben, hogy gyáripart teremtsenek Magyarországnak, egészen megfeledkeztek az előbbi kormányok a kisipar védelméről gondoskodni. Csak későn vették észre, hogyan megy tönkre naprólnapra a gyáripar védelme mellett az a számtalan kisember, kik valamikor egyedül képviselték az ország iparát ós akik óriási adóteherrel járulnak ma is az ország háztartásához. Az ipartestületekben, kétségbeesett panaszok hangzottak fel a szegény iparosok ajkairól, akik védelmet kértek a kormánytól, hogy a gyáripar nioloohja el ne nyelje őket.
Hiszen föltétlenül megváltoztatja az iparostársadalom képét a gyáripar, azt a fejlődés hozza magával, de mindaddig míg a kisiparnak is létjogosultsága van, addig a kisiparost nem szabad kiszolgáltatni a gyáripari konkurrenoia veszedelmének, mely a nagy szubvenoiók és olcsó anyagbeszerzés, szállítási előnyök stb-nél fogva a derék iparos küzdőket tönkretovéssel fenyogeti.
A nagy nemzeti kormány méff nagyobb kereskedelmi minisztere Kossuth meg is hallgatta a panaszkodó mesterek szavait és segíteni akart helyzetükön egy ipartörvénnyel. És felzúdult az egész ország iparos világa és ipartestülete arra a nagy szeretetre, mely abból az ipartörvény tervezetből kiáradt.
A nagy szeretet megfojlással fenyegette a kisiparosok létérdekét. Országos ankétet tartottak, ipartestületek foglalkoztak a torzszülöttel és végül se lett belőle törvény, inert alapjában elhibázott tervezet volt ez. Neui csinálta gyakorlati ember.
Ámde a kisiparosok élni akarnak, ehhez joguk van, de a lehetőség minimális, ba csak a kormány nem nyúl a hónuk alá és nem állítja őket talpra Az Ipartestületek Orsz. Szövetsége must tisztelgett Híoronyini kereskedelmi miniszternél Tliék Endre szövetségi elnök vezetése alatt. A küldöttségben vidéki ipartestületek is részt vetlek. Zala-uiegyéból csak a szentgróti ipartestület volt képviselvo Vérth József személyével. A nagykanizsai ipartestület a központi szövetséget kérte fel képviseletére.
Thék Endre kifejtette, hogy az egész ország iparossága sürgeti az uj ipartörvény mielőbbi megalkotását, különösen a kisiparosok, hogy ebben a törvényalkotásban érdekeik kellő méltánylásra találjanak. További kérelmük a választói jog reformjára vonatkozott, „do természetesen e reformnál gondos figyelemmel kell lenni a nemzeti érdekekre.\'
Hieronynii Károly miniszter kifejtette válaszában, hogy a nagy nem/.eji kormány ipartörvény tervezetéi ttom találja egészen gyakorlatinak már csak nagy terjedelménél fogva sem. Egy szükkörü bizottságot alakí-
tott már a minisztériumában, mely az ott talált törvénytervezetet átnézze és kiigazítsa. I>e csak az iparosok meghallgatása és hozzászólásaik figyelembe vétele után fogja a törvényhozás elé terjeszteni.
Megnyugvással fogadta a küldöttség a miniszter válaszát, de reménnyel fogadhatja a kisiparosság is, mert nem vállveregető ígéret lakozik líieronymi minisztériumában, hanem becsületes szándék és szaktudás, ami az iparosok óhajait valóra fogja váltani.
Nagy jelentőségű a miniszternek a választói jog kiterjesztésére vonatkozó nyilatkozata is. Nem mintha nem ismertük volna felfogását már előbb is, hanem mert az Ipartestületek Országos Szövetségének előterjesztése és a miniszter válasza teljesen quadrálnak. Nem az a gátat nem ismerő kiterjesztése a szavazati jognak osalta ki a zajos tetszést és éljenzést a küldöttség ajkaiból hanem a választói jognak széles mértékben való kiterjesztése.
Érdekességet ad ennek az a körülmény, hogy az\'ipartestületek Országos Szövetsége az ország összes ipartestületeinek a központi szerve és igy szükséges, hogy felfogása, törekvése az ország ipartestüleleinek közfelfogását hirdesse és azok szellemének kifejezője legyen. Már pedig amit Thék Endre és deputációs társai Híoronymi előtt kiiejtettek és amit a választói jog kiterjesztéséről megéljeneztek, az nem fedi azt a
Din a.
Irta: ELEKTRA.
— Milyen IcAr, hogy leányunk nem lelt fin, — mondta Bredow nyugalmazott kapitány feleségének a reggelinél Oly buzgósággal tanul, hogy már többet tud egy érettségiző ifjúnál, pedig alig Ili éves I
„Fabruccí tanár, — válaszolt Hredowué, egy már kissé kifestett,de még mindig a szépség nyomait mutató 3(1 éves asszony, — azt mondta, hogy el fogja vele olvasni Dante-t eredeti nyelven.*
— Én csak azt nem ériem, kezdte Bredow, hogy Diua leányunk uyelveket ép oly jól sajáiit|a el, mint a zeneművészetet. Tegnap este igaz élvezettel hallgattam, hogy látszotta a .Sonata apasszoiiálát" .Beethoventől."
Mondhatom, folylalá Bredow, én a lobbi leányaimat is végtelenül szerelem, de ez a Diua szellemi tehetségeivel könnyekig meghat.
.No ha ktllönös figyelemmel akarod leáuyodnt megörvendeztetni, akkor vidd el magaddal olaszországi inadra. Ott majd megszállja ót a költői ihlett, akkor megéred azt az apai örömet, hogy leányod költeményeit a könyvkereskedők kirakatáliau disz-kötésben láthatod és ostenden lefekvés előtt jtyö-uyörködhetel leányod lirai ömlengéseiben."
Ilyen beszélgetés folyt u Bredow házaspár közt A reggelinél
Diua harmadszQlölt leánya volt a Bredow házaspárnak Középtermetű egyenes járású arauy-szókehaju leány, rendkivDl fogékonysággal a tudomány
és művészet iránt megáldva. Már Ili éves koráliau az akkori leányuovelés legmagasabb fokát elérte.
Anyja magával vitte a filrdókbe, hol tenger népség jőn-megy, mint hangyák a bolyban és hol alkalom tiyilik megfigyelésekre és tapasztalatokra
Ilyen fürdőben ismerkedett meg Dina Salmut Lajossal, egy fiatal tisztiéi.
Diua szemlélődő természeti) nő volt és bár atyja is katona volt, ó még sem vonzódott a katonai élettel járó uyugUlau életmódhoz A fiatal Salmut Algierben a francia idegen légió sorában szolgált és a fiatal leány képzeletét élénk elbeszélésekkel az idegen világrészből csigázta fel.
A főhadnagy kétségkívül nagy hatást idézet: dó a fogékony és tanulékony leány lelkében, de Salmut e figyelemből azl a következtetést vonla le, hogy e figyelőm vonzódás és a vonzódás szerelemmé fejlődik.
KI tudná-e magát határozni ilyen életmód folytatására? szólt egy látogatása alkalmával Salmut főhadnagy
Diua meglepve tekintett Salmutra. Aztán kis szünet illán folytatta : .Kddigi életmódom és hajlamaim biztatták Önt ennek a kérdésnek föltevésére?\'
•— Nem Diua hagynád, szóll a főhadnagy megilletődve. Én tudom, hogy az Öu lelke togékony művészet és tudomány iránt, hogy ez a kalandor élet nem felel meg az Ön hajlamainak.
.Épen azért. A inilyeu szép lehet sátorban a sivatagban tanyázni, oly kevéssé, lehet ott Dante tanulmányokat folytatni zongorázni, kamarazenét folytatni és irodalommal foglalkozni."
— És ha élt visszalépnék a hadseregbe és rendes szolgálatra jelentkezném, megengedné nagyságos kisasszony, hogy kezét megkérjem ?
l)ina meglepetten tekintett Salmutra és az első percben felelni sem tudott erre az előkészületlenül talált kérdésre. Szivdobogáslól felizgatva, caak annyit suttogott: .Majd magam, fóhaduagy ur beszélek és én adok váiaszt. Most pedig hagyjon el."
Salmut magyarázatát akarta adni e meggondolatlannak látszó magatarlásáuak, el akarta volna mondani, hogy szUleiuél ez iránt puhatolózott, hogy atyja azou feltétellel, hogy visszalép a német hadseregbe. nem idegenkedik a házasság gondolatától; de döntő pillanatokban az ember sokszor tétlenül marad és a sorsra bizza a fordulatot. így tett Salmut főhadnagy is. Mély meghajlással távozott a szobából.
Dina karosszékbe dől. A helyzet válságos volt, megfontolást követelő Nem zárkózhatott el az elől, hogy Salmut érdekes, tapasztalt, világlátott ember volt, a katona minden erényeivel felékesítve.
De viszont az ó hajlamai nem katonához vonzották. Nemcsak a törvéuyek, hanem a múzsák is hallgatnak a fegyverek alatt.
Mitévő legyen, ha apja elé lép? Nem kerQl-e dilemmába, melynek megoldását ó függőben akarja tartani ? A megoldás lehet a házasság mellett, vagy ellene. És ha egyik megoldás se volua helyes ? Ezt csak a jövő bizonyíthatná. Melyik bizonyíték lesz az erósebb? És melyiknek fog Dina ellentállní?
Bredow kiment a parkba, hogy ojtásai után nézzen. Mikor Diua ezt ablakából észrevette, apja uláut sietett.
(Vége következik l
2
ZALAI KÖZLÖNY
OKTOBKB 31.
gyakorlati politikai józanság hiányát, arait az ország különböző ipartestületei, illetőleg iparosai, köztük a nagykanizsai is vallottak a választások időszakában.
Mi szivesen mutatunk rá az Ipartestületek Országos Szövetségének hazafias felfogására és nemzeti érzületére és örömmel konstatáljuk a kormánynak a választási jog kiterjesztéséről vallott őszinte becsületes nyilatkozatát.
Föjegyzöválasztás.
Babján Gyula dr. főjegyző.
A városházának egy fél év óta leiárt egyik bivatalhelyisége nemsokára ismét meguyilik. A ló-jegyzői szoba ez. Babján Uyula dr. kit a szombati tisztújító szék 3 szótöbbséggel fójegyzóuek választott, fog néhai Lengyel Lajos örökébe lépni. A puritán lellemd elód emléke nem veszhet el hatás nélkül az utódra és bár 9f> szavazat Illtette az uj főjegyzőt Nagykanizsa város második tisztségébe, a 3 szótöbbség melleit is a város bizalmával ülhet az uj főjegyző fontos hivatalába, melyben ót a Zalai Közlöny szerkesztősége üdvözli.
A közgyűlésen vádak hangzottak el. melyek bizonyos megvesztegetésről szólnak. Tisztázva ezek nincsoiiek, sem beigazolva, azért csak megemlítjük, de róla véleményt egyelőre nem nyilvánítunk és igy mindazokat a közgyűlési felszólalásokat, melyek ez ügyben elhangzottak szintén mellőzzük egyelőre és közgyűlési tudósításunkat tisztán csak a választás lefogására vonatkoztatva adjuk közre.
Okt. iltl-éu d. u. 3 és fél órakor jelent meg Arvay Lajos Zala vármegye alispánja, Vécsey Zsig mond polgármester és Ats József előadó tanácsos a városi közgyűlési teremben, hol a képviselők nagy száma alig fért el az ülőhelyeken. A karzat is zsúfolásig megtelt érdeklődő közönséggel. Arvay alispán üdvözölte a képviselőtestületét és az ülést megnyitotta. Remete Géza üdvözölte a képviselőtestület nevében Arvay alispiut. A kandidáló bizottságba az eluókló aliapáu a maga részéről Kiküldi Závody Albin kúriai birót a nagykanizsai törvényszék elnökét és ujnépi Klek Lipótot, inig a képviselőtestület Vécsey polgármester előterjesztésére Lóké Emil dr. és Szigethy Károly drt.
Bizalmi férfiak lellek Horváth Uyőrgy főgimnáziumi igazgató, Pougor Henrik gyárigazgató, Ebenspangur Leó és Scherz Richárd.
A kandidáló bizottság a kérvények beérkezésé uek időrendje Bierint jelölte a főjegyzői aspiransokat: Babján űyula dr., Roseuberg Mór dr. és Bród Tivadar dr.
Két urnánál szavazlak: Az egyiknél a virilis tagok, bol Elek üéza elnöklete alatt Miklós Dezső dr., Pougor Henrik és Szánvéber Józsefből állt a szavazatszedó bizottság. A választott képviselők és az elóljárósági tagok a másik urnánál, hol Fábián Zsigmond dr. elnök\'etu alatt Fiscliel Lajos, Dobrovics Milán és Scherz Richárdból állt a bizottság.
A szavazások eredméuyét minden alkalommal Fábiáu dr. hirdette ki.
Az első szavazásnál leadatott 183 szavazat. Ebből Babján Uyula dr.-ra 87, Rosenberg dr.-ra 71 és Bród dr.-ra 2fi julotl. Egy szavazólap üres volt. Mivel abszolút többséget egyik jelölt sem kapott, az eluókló alispán uj szavazást reudelt el a két legtöbb szavatol kapottak között. Leadatotl 187 szavazat, melyből Sabjánra 95, Roseubergre 92 jutott és igy 3 szótöbbséggel Nagykanizsa város fö|egyzó|ének Habján Uyula dr. választatott meg, nkit ugy Arvay Lajos alispáu, mint Vécsey Zsigmond polgármester melegen üdvözölt.
Azután a levéltárosi állás betöltésére kei ült a sor. Minthogy a kandidáló bizottság egyik tagja Závody Albin kúriai bíró eltávozott és lávozását az elnöklő alispán előtt bejeleutelte, helyébe Kuorlzor György takarékpénztári igazgatót delegálta az alispán — elnök. A kandidáló bizottság Hajós Ferenc reu-dórbíztost és Orbán Józsel városi dijuokot jelölte. Leadatotl összesen 1G4 szavazat, amiből Orbéu József 92-61, Hajós Feronc 72-ót kapott. így a városi levéltárosi állás Orbán Józseffel töltetett be.
Az írnoki állásra Kamenár (léza városi di|itok egyhangúlag választatott meg ellenjelölt nélkül.
A tárgysorozat kimerítve lévén Eperjessy tiábor
a képviselőtestület nevében köszönetet mond Árvay Lajos alispánnak a tisztujitőszéki közgyűlés vezetéseért és indítványozza, hogy v köszönetet jegyzőkönyvbe vétessék. Egyhangúlag elfogadtatott. Vécsey Zsig-moud polgármester inditváuya értelmében az ujouuau megválasztott tisztviselők a hivatalos esküt a legközelebbi közgyűlésen teszik le.
A gjylés 6 órakor ért véget.
Az állatvédelemről.
Sokratestól kezdve, keresztül a skót philosophuso-kon, egészen a modern bölcselkedókig, alig |találunk olyan elméletet a moralitásról, mely többé-kevésbbé burkoltan és uyiltau ne az emberszeretetet jelölué meg annak karakteristikonjaként. Az olyan ember, aki altruistikus életet él az egoista cselekedetek miuimumjával, szerintök a legerényesebb. A ki embertársaiban éli végig éleiét, a ki embertársaiban éli önönmagát, ez a legtökéletesebb ernber, Schopenhauer szerint: a lángész.
De nem emlékszem, hogy a gondolkodás óriásai közölt csak egy is akadt volna, ki az emberi cselekedetek törvéuyeiuek buvárlásánál tovább ment volua azon kérdésnél, mely az omber és emberkőzölti viszonyig terjedt Az etikai kötelesség-szabályok, melyet az úgynevezett iudeteriuivistikus erkölcstan gyűjtött össze kitartó buzgalommal, netti céloztak mást,.mint elóirui azokat a cselekedeteket, melyeket helyesen követve, az ember erényessé válik. A tul-itagy energiával imigyen konstruált etika, mely nagy buzgalmában a szabályősszegyüjtést illetőleg idegen utakra terelődött és veszedelmes konkurenciát csinált a jogi és vallási törvényeknek, célját tévesztett tudomány lett. Amikor a legujabb kor etikusai ezt belátták, világossá vált előttük, hogy az erkölcstau feladata nem tizparancsolatgyárlás, hanem vizsgálnia minden emberben vele élő, vele növekvő, talán vele született vagy legalább is öröklött morális „érzület" törvényét — csak akkor terelődött az etikai vizsgálódás a helyes útra.
Csak akkor látták be, hogy azon cselekedet morális vagy immorális, mely a neki alapjául szolgáló megfelelő érzületet nem nélkülözi. Osak itt merülhetett fel az emberi cselekedetek vizsgálatának az a problémája, mely nem csak az ember és ember, hanem ember és egyéb élő lény közötti viszony tekintetbevételével keletkezett.
Van-e joga az embernek, a természet urának hatalmát korlátlanul érvényesíteni? Nem. Ez a felelet a legtermészetesebb, ha tekintetbe vesszük, hogy a társadalmi állapot valamelyes formájának fenntartása csakis az összes emberi jogok és kötelességek szabályozásán épül fel. E probléma, melyen világosan előtűnik a jog és etika érintkezése, befejezést nyert már övvel Nemcsak azokat a cselekedeteket szabályozza az állam, mely tóbbé-knvédjbé ká rral jár az emberre, vagy anuak közösségére, hanoin azokat, mellyel e kár esetleges ki oem mutathatósága mollett inmorélnt érzelmet árulnak el.
A miül az egyed fölháborodik azon, Ita egy durva kocsist lát irguliil itlauul verni a lovát és támad fel benne a vágy u tettében az illetőt meggátolni, épugy kell, hogy hasonló törekvéseket lüiitosson fel az állam is, melynek az egyed iniuia-lürja. Es amennyiben ez a meggátolás, megakadályozás nem uzközolhetó az egyik módon, uuvezeleseu a morális érzületek javításával, kell, hogy elővegyük a másik módot, moly az ilyen cselekedetek lehető leghatározottabb erőszakos megvallásával jár.
Imigyen közös áldásos munkára lépnek a törvény őrei és az állatvédő emberek társasága. Az egyik a fáradságosabb eszközöket választja, mely azonban biztosabban vezet eredményhez. Nevezetesen a jószívű embereknek az az egyesülete, moly az állatvédő egyesület nevét viseli és az állatok fölött
korlátlan hatalommal reudelkezó embertársaikat a lelketlen cselekedetektől visszatartani igyoksaik, tisztára etikai alapou jár el: a moralitás uralmát megszilárdítani az egész vonalon, mely feltétlenül együtt jár az össes immorális érzelmek kivetésével. Az igazi morális lelkületű ember sokkal jobban fog irtózni az állatok kínzásától, mint a szigorú törvények legerősebb és leghatásosabb Ígérgetései révén. Mert a morális érzület örökérvényű, a pillanatnyi, *t ígérgetés hatása alatt elkövetett jótett pedig nagyon is mulandó.
Ezért kötelessége minden embernek, tömörülni azon táborba, mely ezen áldásos munkája kőiben nemcsak a védtelen állatok védelmét célozzák, hanem egyúttal azt a feladatot is tűzte ki maga elé a tömeg lelkének nevelésével a gyakorlatban, amit oly végtelen bosszú időkön keresztül eredménytelenül hirdettek a bölcs etikusok ezrei — a könyveikben.
(F. F)
HÍREK.
— Esküvő. Fényes esküvő volt tegnap a nagykanizsai .izri templomban. Vajda Béla dr. helybeli ügyvéd esküdött örök hőséget Barta Erzsi urleányuak, Barta Lajos hitközségi titkár leányának. A hitközségi elöljáróság küldöttségileg képviseltette magét az esküvőn; a fényesen kivilágított templom egyébként is megtelt a közszeretetben álló titkár és családjánál tisztelőivel, barátaival, ismerőseivel. A jegyes párhoz Neumann Ede dr. főrabbi Bzép beszé det intézett
— Megvan az uj főispán. Vagy legalább is ugy hírlik, hogy megvan. Az Alsóleodvai Híradó közli: A Politikai Híradó beavatott lorrásból szerzett értesülése szerint vármegyénk főispánjává Bessenyei Zénó dr sárospataki főszolgabírót fogják kinevetni. A kinevezés legközelebb meg fog törtéuui.
— Halálozás. Balla Emil dr. Csáktornyái kir. közjegyző hosszasabb betegség után szombatou meghalt és vasárnap (3\'0-in) leniették el, amint tudósi-tóuk jelenti szinte teljes részvétlenaéggel. Ennek magyarázatát abban keresik, hogy Balla közjegyző a Csáktornyái társadalmi élettől távol tartotta magát.
— Uj tanár. A nagykanizsai főgimnáziumban Bércy Károly távozásával megüresedett tanári állásta Sáudor Oszkár tanár hivatott meg.
— A novemberi estély, melyünk előkészületi munkáiról már többször megemlékeztünk, értesülésünk szerint november hó 20-án lesz megtartva a Polgári Egylet helyiségeiben. Az előkészület munkája tnár annyira haladt, hogy e hét végén már lezárják a műsort, mely nyolc kilűiióeu összeállított számból áll. A műsoron szerepelni fognak: Dr. Hegedűs György, dr. Abouyi Andor, az Irodalmi és Művészeti kör dalárdája, Killer Vilma. Pásztór Miksa. Lukács József, Gürtler István, Hofrichter Emma. Petrits Magdiis és Kaffka József. A miit értesülünk, az estély véduökségét Bosnyák Géza orsx gyűl.
Kanyaró után
az a fontos, hogy az erő rohamosan visszatérjen és igy a veszélyes komplikációk elmaradjanak. Erre nézve a 8C0TT-félrt Emulsió az anyák leghatalmasabb támasza. — Noha a legtisztább és leghatékonyabb norvég csukomájolaj adja a SOOTT-félo Emulsió fóalkalrészeít, ez a szer mégis kellemes izü az ísc3rí\'i.u\'"\'ií2í adagolásnál, könnyen emészthető és T»aj«jyéi - • tuiáui sokkal hatékonyabb, mint a közön-
— WriQV niftlcmb , . ■ , .
vtnni. UiinxiDkiat seges estikamA|olsj. A
óvAkodjunkt
SCOTT-féle Emulsió
egy hatalmas, biztos és tartós hatású, erőt viasza-szerző szer, amely fellétlenül Ötlött is segít. Egy eredeti üveg ára 2 K 50 fillér. Kapható minden gyógyszertárban.
OKTÓBER 31.
ZALAI KÖZLÖNY
S
képviselő fogadta el. A körülbelül negyven tagot számláló reudezóbizottság — inuly szám máris elegendő biztosíték az ostély féuyességére, sikerére — e hét végén Ul egybe a meghívók szövegének végleges megállapítása céljából. Klónkon mutatja a széleskörű érdeklődést az a tény. hogy Zalamegy» összes nagyobb lapjai máris részletes tudósítást noztak az estély előkészületi munkáiról.
— Gyászmise. A .Nagykanizsai Emberbarát Temetkezési Egyesület elhunyt tagjainak lelki üdvéért november 4-jSu reggel 8 órakor a Felső templombau gyászmisét tartat.
— Elhalasztott befizetések. A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapított Önsegélyző Szövetkezet a keddi befizetéseit, tekintettel az Onuepre pénteken fogja megtartani.
A Délzalai Takarékpénztárral egyesült önsegélyző Szövetkezetnél n november 1-ére eső befizetések az ünnep iniatt 4-én vagyis pénteken délelőtt eszközölhetők.
— Kútfúrás. Megemlékeztünk a mult számunkbau arról, Iiogy a közvágóhidi átalakítási inuukálatokal a vízszükséglet fedezése előzi meg. Ezért a kútfúrást megkezdték és 30 méter mélységben egy agyagréteg áttörése után vizre találtak. Most szivattyúzzák és megvizsgálják a minőségét. Valósziuü, hogy lefúrnak 100 méterig, hogy a kellő vizbóség beláthatatlan időkre meglegyen.
— A paliul választás Levelezőnk irja Palidból : Paliubau az idén a megyei bizottsági tagválasztás heves küzdelem között folyt le. Négy tagot kellett választani és 6 komoly jelöltre történt a szavazás. Leszavazott ösfzeseii 20J adófizető polgár. Megyebizottsági tagok leltek Bedó József löldmives 109, Viosz Ferenc lószolgahiró 100, He meló lléra ügyvéd 87 és Csinál Jáuos fólduiives ev! szavazattal
— Utóállítás A fósorozásou elmaradtak ulóállitása és apák kereselképteleuségének megállapítása iiov. íi-én lesz a Polgári Egylet nagytermében.
— A rendőrkapitányi állás Zalaegerszegen E hó 2t.i-án járt le a zalaegerszegi rendór-kapiiáuyi állásra hirdetett pályázat. A pályázók — 28-án — az orszá? minden részéből s a legkülönbözőbb foglalkozási ágból körüliek ki. Köztük vsu Nagykanizsáról ifjú Babóchay György is. A kinevezést illetőleg egyenlőre nem tudiií, hogy a vármegye alispáuja vagy az ujonuau kinevezendő főispán fog|a-e kinevezni.
— a közönséges csukamájolaj helyett minden esetbeu Scotl-féle Emulsió-t kellene használni. A Scott-félo Emuisió nemcsak ízletesebb, miut s közönséges usukaiiiájolaj, hanem sokkal köunyebben emészthető és hatása is gyorssbb.
— Népszámlálási szakelőadás. Szombaton majduem az ogész városházi élet a kózgyllléaí teremben concnntrálódott Ugyanis d. e. 9 órakor kezdte előadását a népszámlálás körüli el|árásról dr. Pogáuy Imre miuiszferi segédlitkár a központi statisztikai hivatni tanügyi osztályának vezetője. Itt gyűltek össze a városi hivatalnokok uagy része és a népszámláláshoz beosztott diákok, továbbá a Csáktornyái, perlaki, letenyel, keszthelyi és kanizsai járások jegyzői, tauilói és birái. Összesen mintegy 300-au lehettek. Az előadás d. u. */,l-ig tartott
— Vasutasok gytllése. A cs. kir. Déli Vasút társaság alkalmazottainak f. hó 30-án d. ti. 3 órakor a Gőzfürdő helyiségeiben országos értekezlet volt. Huszonkét állomás alkalmazottjai 248 taggal képviseltették magukat. Ezekhez csatlakozott mintegy 3—400 kanizsai alkalmazott. Az igazgatóságot Vo-nyafka János főfelügyelő képviselte Jelen volt még Szurovy József főfelügyelő és hayser állomásfőnök is. A gyűlés egyedüli tárgya volt a vasúti munkások helyzetének javítása. Sérelmeiket egy memoran-
i dumbaii 47 pontban sorolták fel, melyet küldöttség
fog átnyújtani az igazgatóságnak, A gyűlésen több
i országos lap is képviselvo volt, Előadó Cserveitka
Miklós vtjt. Az ülés csak az esti órákban ért véget.
— Lólopó cigányok. A cigány kóbor élete, tolva|lásai, az ezzel kapcsolatos gyilkosságok szoros összefüggésben vaunak a lóturtásssl. Még Széli Kálmán idejében történt, hogy szuktauácskozások folytak, inikép lehetne őket a kóbor életről leszoktatni. Mi vezetne inkább célhoz, a humánus eljárás-e vagy az erőszakos, erélyes intézkedések. A tanácskozásokba még cseudór őrsvezetőket is belevontak. Ezeknek ugyiko, ki jelenleg a nagykanizsai járásban niőködik. azt a gyakorlatias módot a|ánlotla célravezetőnek, hogy a lólartási jogot feltétlenül meg kell vonni a cigányoktól. Igaz, hogy az egyéni szabadság megsértése látszik e tényben, de tekintetbe veendő, hogy a cigány sem legelővel nem rendelkezik, sem anyagi körülményei nem engedik meg, hogy vásárolt takarmányon tartsa el állatait, igy bizonyos, hogy a birtokos polgárság terhére, kárára meg nom euge-dett bűnös módou tartja el lovait. Sót a lószerzéso is miudig gyanús «s amint tudjuk iguu gyakran tolvaj módon jut hozzájuk. De a büuös cigányok csakis kocsi és lóhasználatával tudnak sz éjszakai időben oly gyorsau más vidékre tűnni, hogy az igazságszolgáltatást meghiúsítsák. Ezeknek igazolására lelemlitjük a legújabb esetet. Felsóbazia (Horv. orsz.) szeptember 23-án 0 drb. lovat, Drávaszeutosen (Barcsi járás) pedig egy kocsit, lószerszámot és egy pár uj csizmát loptak a cigányok. A csendőrség széleskörű nyomozása, telegrsmiuu és levélváltások tudtak nyomára vezetni a tolvaj cigányoknak. Már akkor Móron (Fohérin ) voltak a lovak eladva, levél nélkül természetesén; ez vezette nyomra a csondór-séget. A lovak gazdáját értesítette a csendőrség. És csodálatos. Iiogy amint az erósou lefogyott lovak meghallották gazdá|uk hangját, nyeriteui kezdtek. A tulajdonos is felismerte a két megromlott állatot. A többi 3 még nem kerüli inog. Hal cigányt és orgazdájukat letartóztatták. A kocsit részekre szétszedve egy kis tóban rejtették el. A gazda kára 2400 K volt. A többi ló és a fettes cigányok uyomozás alatt vannak.
— A ki igazán fajtiszta, egészséges o tványok-kat óhajt, teljes bizalommal forduljon Vityé Miklós előnyösen ismert és a legmesszebbmenő bizalmat megérdemlő szölóollványlolepéhez, öscsanád, Torou-lálmegyc, ahol hazai és amerikai vesszők, fajtisztán olcsó árban és pontos lelkiismeretes kiszolgálás mellett kfl|ihatók. /**
Kendéri hírek. Szilvási István hentes Teloki-uti hentes üzletében oki. 29-én virradóra ál-kulcscsal ismeretlen tettes kinyitotta és 100 korona
■«autáljon Fallar-féla Ella.fluidot ia Fallar-»1« Elaapllulikat, melyak agyadéit káaxl-tőj« F»lUr V. Janö udvart gyógy frit*. Stubloa, Oentrale 196 az. (Zigribmagya).
I. A Kotter-Céle Elsafluíd saját tapasztalatunk szerint fájdalomcsillapító, gyógyító, gyengeséget megszünteti) hatással bir, gyorsan és biztosan gyógyít csuzt, küivényt, idoggyengcségot, oldalsaurást, szaggatást, influenzát, fej-, fog- és derékfájást, zsábát, bénulást, szemfájás!, migrlnt, sok itt meg nem említett betegségtől megszabadítja az embert. A Kcller-fclc Klsafluidol, rekedseget, nátha, melles torokfájás és légvonat vagy hüléstól eredő bajok ellen Is páratlan gyógysikerrel használják. Valódi csak ugy, ha minden üveg a .Feller* nevet viseli. 12 kis vagy 0 dupla vagy 2 speciális üveg bérmentve 5 korona.
II. Továbbá tudomására óhajtjuk hozni, hogy az emberek ezrei gyomorbajok, górcs, étvágytalanság, veseégcs, hányási inger, rosszullét, felbofogés, puffadtság, dugulás, aranyere* bántalmak és küliln-bósó emésztési zavarok ellen kilünó és biztos sikerrel kasználják a Keller-féle hashajtó Rebarbara-Elsapilulákal U doboz bérmentve 4 korom. Óvakodjunk azonban utánzatoktól és címezzünk minden rendelést gondosan
Ftllír V. Jino gyógyizirisznik, Stubica,
Ciitrali 1» ii (Záirábaiijri.)
értókll zsírt egy fabódönbe ellopott. A rendőrség a nyomozást bovezetto. A zsir egy részét a mtvzóu ruhába burkolva megtalálta. A másik részt nem találtak Bizonyos, hogy ketten voltak és feleztek, de a/, egyik nem merte hazavinni zsákmányát.
Ma reggelre virradóra Deutsch Mór Kaziuczy-ulcai lakos záratlan-udvarí óljából egy ludat elloptak.
Dávidovics Fcrencz kiskanizsai lak ós azelőtt 8 nappal feljoloutést tett, hogy záratlon hentes üzletéből 60 koronái elloptak. A rendőrségnek sikerűit a tettest kinyomozni. Fiatal koréra való tekintetből ellene büntető eljárás meg nem indítható, de a tettes anyja ollcii, ki a lopott pénzt elfogadta, ai eljárás megin-dittatott.
Dr Doniján Lajosné ügyvédin; kárára Erzsébet királyné-téri lakáson a nála alkalmazott Lengyel Mari cseléd kilépése alkalmával magával vitte úrnőjének finom sevré cipőjét.
— Egy ajánlásra méltó játáksaer. Tekintettel a közelgő karácsonyi ünnepélyre, sok szülőnek kívánatos, ezen sorok állal egy játék- és foglalkozási szerre figyelmeztetve lenui, a mely a számtalan játékszerek közt kivételes helyet fóglal el és különösen azáltal tűnik ki, hogy a gyermekek avval mindig szívesen játszanak. Ez egy oikk, a mely évról-evre mindig gyakrabban átszáll apáról fiúra és a mely tehát nom látváuyos játékszer mely csak szép színei állal kápráztat. Majdnem azt hisszük, hogy ezen játékszer megnevezése felesleges, vagy talán mégis létezik oly család, a melyben a Horgouy Kóépílószek-réuy még ismeretlen, ó az, a melyet ezeuuel legjobb karácsonyi ajándékul ajánlani akarunk, mert ezen látékszer joggal a legmelegebb a|ánlásra méltó. Miután rövid idővel karácsony előtt az üzletek nagyon el vauuak foglalva, legjobb ha bevásárlás előtt Kichter F. Ad. ós Ta„ kir. udv./éá kam. szállítóktól. Bécs, I.. Operngasse Ili. beszerezzük a legújabb árjegyzéket, hogy egész kéuyelineseu a megfelelő llorgouy-Kóépitőszekrényl kiválaszthassuk. Bővebbet találunk benne jó zenélő- és beszélőgépekről is.
— A szerelem vége Horváth Béla\'kőmives a rendőrségnél Hader Vilma cselédleáuy elleu panaszt lett, hogy mivel szerelmi viszonyát vele megszakította vitriollal akarja leönteni. Hader Vilma kikérdeztetett és előadja, hogy mindeu erőszakoskodástól tartózkodik, ha 200 K-át, melyet aprónkint kért tőle, visszatéríti. Az űgy a lárásbiróság elékerül.
K0Z6AZDASA6.
A gabonaüzletről.
Nagykanizsa, 1910. okt. 81.
Az alpesi malmok november végéig fedezve vannak, miáltal nálunk az áralakulás, ellentétben a pesti tőzsdén lévő szilárd iráuyzaltal, űzlettelenség uralkodik. — Az árak eunek következtében olcsóbban jegyeztetnek.
Piaci árak:
Buza . . Rozs . . Zab . . . Tengeri . Fehér bab
20.40/50 14.
14.50/60 14-21.—
A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi kepositó vizsgái Sopronbau november hó 6. uapiáti délelőtt 9 órakor a Soprou városi villauy-lelepeu fognak megtartatni. A kellően felszerelt vizsgálati kérvények a m. kir. ker. iparfelűgyelőség-huz küldendők. Deák-tér 36.
Értesítés.
Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget és mi^rendelóimut, hogy üzletemet Deáktér 12. szám alul áttettem a Főút 23. szám alá. Egyúttal becses párttogásukat kérve,
maradok tisztelettel KELLER IGNÁOZ utóda czipész.
ZALAI KÖZLÖNY
0KT0B1R 31.
LE DÉLICE gÄ
mindenütt kapható.
Szőlőoltvány eladás!
Aki egészséges, olcsó szép szólót akar, bizalommal forduljon
viiYÉ Miklós
liUUui««t»tn Ttutltt -- oltványt»l«péhe» —
Ős-Csanádon (Toroolal-n.)
ihol szokvány minőségű I. rendű fás, gyökeres és sima zöld ojtványok bor-és csemegefsjok vala-mint amerikai sima és gyökeres siólló vesszék, nemkülönben ugyanazon fajok [1. rendfl osztályzatban a legolcsóbb árban kaphatók Szólőlugosnak ktllón e célra választott fajok. — Orpington fajbaromfi-tenyésztés. Rlőjegyzések őszi és tavaszi szállításra elfogadtatnak
r*J- éa áijaiyaák tnfyen és bárasntT*. A számos elisiuerólevél közül itten csak egy Szeged, 1910. szeptember ifi. T. Vityé Miklós urnák
Ós-Csanád
Válaszolva f. hó • 6-ról kelt becses sorai, ran szerencsém értesíteni, hogy a szállított oltványokká\' nagyon meg vagyok elégedve.
Teljes tisztelettel Scháffer Vilmos bankigazgató.
A Liniment. Capsici comp., aHorgony-Pain-Expeller
FéOak.
égj régjónak Wionyult liátuwr, mely mir •ok év óta legjobb bedőruölMnck biionyult köwvéayaél, ciui.il m «»ohUleaelinél Klg;elnieit«t*a. Silány hamisítványok miatt bevásárláskor óvatosak lágyunk ra csak olyan eredeti üvejet fogadjunk el, maty a „Here »a y** vMj.\'gygyel ci a Rlohler oégjogyMeaai ollálott dobóiba van csomagolva. ára üvegükben K .80, K 1.40 éa K 2.- éa úgyaiílvin minden gyógyMer-tárbaa kapható. - Kór.Uar: Tflrok Jéaef gyógyaieréemél, BedapeaL
Di Riciter iréirwertiri u „Arii/ ircHii««".
I\'rágéban, Kliaabelhatrasa« & neu..


A Zalai Közlöny
S irkuzlitégi ét klatfékliatala
Deák-tér i. sz. alatt van
szállít, amerikai
_ »l«» és gyökeres
• a,t-SbJfc*»» "V* vesszőket külön-
féle fajokban, fajtiaataaágért jótállva legdúsabb választékban a már évek óta elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
Mkflfflhniatl alti tzifflaltriay talap tulajdonos: 0A8PABI FRIGYES
Medgyca Sg. as. (NagykOkülló-megye).
=r Tinik Mfii árjnjiéktt kérall----.
Ae árjegyzékben találhatók a* orstág minden rétiéről érkezett tlltasri laialak, ennélfogva minden »lálóhli-tokoa megrendelőiének megtétele elótt as innerós aie-.nélvliégektól ugy sió-, mint Iráibelllea blionjraigot aterezhet magénak flltl llilltllip faltéllaa ■i|kll-
kitéiáiárél.
I
k sült galmab
ma már csak a példabeszédé. Ha valamiben sikert akar elérni, akkor foglalkoznia kell az Ogygyel Ha eladni akar, ha venni akar, célját csekély munkával, kevés pénzért elérheti. Adja fel a szükséges hirdetését a ZALaI KOZLÖNY-uek, hol hirdetése olcsó tarifa mellett, pontosan az Ön által kijelölt helyen és formában fog megjelenni.
Tervezetet dijmentesen készítünk o o o o o

ItQtm Mf naftaak ptftona itt, bog) i
_ PÀTHEPHON
a legjobb éa legtökéletesebb besxélö-gép a mely caak létezik.
TS nélkül Játaik, i kmiíiekot Ma kifwlti él Mm roniljt
Követelje határozottan, hogy • kerekedé Onack egy ta nélküli Pathephonon játaxoo.
A PATHÉ FRÈRES, PARIS
vllághlrU cég gyártmánya 4
Minden jobb kereskedőnél kapható
Katalógus ingyen éa bérmentve. Remek uj msgysr felvitelek.
PATHE FRERES
WIEN, L, KOLOWRAT-RiNO
Paria, Loa ion, Wien, ttoliu, Motkva Sit Petetvár, Odcaaa, UrüaaH I. Amttciilaia, ttatcdoiu, MUau<\\ 1 i.tMaboa, Bombay, l\'akutta, tlnga put«, Shangal, loUlo *tU

[« Willid háziasszonyok tisztid an a K. \'
Globus
Fémtísztitókivonatal •
i mely a legjobb Fémtísztitószer « világon
■1 <$,■\'<
Ingyen !
Ingyen
SW ife.
A Richter-féle

— « ■«» V

Horgony Kőépitöszekrényak
ii Hor|aay-MéplUizakréayik
nj képes árjegyzéke épen most jelent meg. Kon oh tájékoztató azon szülök számára, a kik gyermekeiknek a Ilire» eredeti gyártmányt beszerezni akarják A beküldés bér-meutve eszközöltetik Kicliter P. Ad. éa Ta., kir. udv. és kamarai szállítók által Bécs I., Operug. Ki. A Horgony-Kóópítösiekréuyek valamennyi játókáru-OxIetben készletben vaunak, azonban csakis „Horgonnyal" ellátott szekrényeket logadjnnk el.
Nyomatott a la|ituUj<lunoii Ifj. Waj.lits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.