Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
18.44 MB
2015-06-22 14:50:30
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1058
3433
Rövid leírás | Teljes leírás (259.79 KB)

Zalai Közlöny 1912. 043-050. szám június

Zalai Közlöny
Politikai lap
51. évfolyam

A következő szöveg a folyóiratból keletkezett automata szövegfelismertetés segítségével:


NAGYKANIZSA igia JUNIUS 3. 5I.IK ÉVFOLYAM 43 SZÁM
HÉTFÓ
Politikái lap.
■•gJlllRlk bitlön ii c.Ülörlökön.
ElOHiaUal árak: Egáat évro 10 koron*, Mlévt. 6 korona, Nagyadávta 3 korona 60 flll, — Egyaa nám ára 10 flll.
KelalAl fftti kcaxlA :
Kerténa Jiuef.
Kiadja: a t<erke»liaé(.
tzarkiiztiiéi ét klariéhlfiUl Búk-tér I.
Tala\'o»: ||t. — Hlrdaláaak dljaiabáa aiarlnl.
Mart Tied a hatalom.
(V.) Milyon jó volna azt mondani: rossz álom volt. Osak álmodtuk, hogy a főváros utcáin vér folyt, emberek, akik az életbe még bele se kostóllak, akik minden baj nélkül, életvidámán ébredlek — meghallak. „Azt a kis patakot, mely a szivet hajtja, ha egyszer elapadt, ki nem pótolhatja óceánja vérnek.\' És azt a „patakot" elnpasztolta a gazdátlan golyó. Pirosra festette az utcát, sápadtra festette az arcokat Még a martir ság glóriáját sem fonhatjuk homlokuk köré: nem igaz, ók nem eszmékért haltuk meg. őket a hatalmi iágy gyilkolj te Hatalmi érdekek ütköztek. Ott is liatainf^\' kovácsolt a rut. politikai játék, ahol az ásómét liliomtisztán kellett volna őrizni Tanuljatok emberek, tanuljatok itt, tanuljatok ott. Ne lázítsátok fői a tömegszenvedélyeket és f*3znieharoaitokat ne vigyétek az utoára.
Semiui haszon abból, ha bűnbakot keresnénk. Hibásak vagyunk mindnyájan; de legkivált azok, akik hstalrai kérdést csináltak a maguk eszményeiből. Még mosl elkerültük. hogy e hatalmi kérdés utoai forradalmat idézvén elő, nem jött egész erejével az Erő, hogy letiporjon minden eszmei haroot.
A békés polgári munkáuak rettenetes sebei vaunak. Vájjon van-e erőnk e sebeket
behegeszteni? Kettenetes drágaság terpeszkedik ránk és bizonytalanná vált minden olyan existencia, mely vállalkozáson alapul. A Halalom Damooles kardja mindig fölötte. Sorvadunk, összeroppanunk, szegényedünk és politikai súlyúnkban veszítünk. Ennek sáncaiba bejutni akarni, ennek csődje árán. a terror erejével — kinek tetszenék? Oh adjatok nemzeti jogokat, mindenkinek, ki evvel élni tud; de ti, kik a nemzeti jogokért küzdötök, hiszen még teljes épségben és szabadságban van szellemi fegyveretek, ne emlegessétek, hogy kié u hatalom
Az emberi hatalom oly brutális és szük-terülctü; egy valódi hatalom van csak, melv»"«* r4b.ajlik minden, amelynek végzetsze-rűelí. littá van rendelve király, koldus egyaránt ltos^z ídóket élünk.\' rossz csillagok járnak. A hatalmi kérdés áldozatainak vére festi a utoa porát és az eszmét, melynek zászlója szent és magasztos, a hatalmi vágy fitogtatása festi be vérrel. Nem jól van ez, kürtösei a jogfosztott, az ulkotmány sáncaiba bekívánkozó népnek. Az erő, itt több tapintatot mutatott, mint a porólyénél van és a polgár, aki csak munkából élhet meg, lehetetlen, hogy meg no értse egymást. Hisz ninosen semmi |érdekellentét közte. Hiszen minden igaz polgár a jogk ¡terjesztés szószólója és hive.
De ha elfuladunk abban, most Tiod a hatalom, akkor Máríusnak állhatsz be te is, én is. tis az üszkös Karthágó, atni a földdel lett egyenlő, ez a haza lesz, ahol pedig — élned, halnod kell.
A főgimnázium kópkiállltása.
Diák művészek.
A főgimnázium kép- és raizkiállitása tegnap d. i*. 11 órakor nyílt meg. Minthogy a közönséget a virágnap foglalta le, c«ak kévén érdeklődő volt ott a megnyílásnál, de aki a régi gimnáziumi rollerem mind a 4 falát megtöltő munkákat végig vizsgálta, annak be kellett vallania, hogy Pfeifer t\'. Klek rajztanár tanítványai egy paedagogíai és pszichológiai tapintattal rendelkező tanár vozetése mellett haladnak a rajzoló és festő művészetben és hogy utmutatása mellett ia szabad fért enged a különböző irányban fejlődő tehetségeknek. Kzt az állításunkat látjuk beigazolva, hogy inig egyik növeudék a sziuhatásokia, a másik a plasztikára törekszik; míg egyiknél • természeti valóság dominál, addig a másik az idealizálás Télé hajlik, Gazdag, értékes é» tanulságos ez a kiállítás, amelyért Pfeifer tanár urnák elismeréssel kell adóznunk.
Amint jeleztük, vannak eredeti olajfestmények, aquarellek, pasztellek, ceruza és szénrajzok, möipari tervezetek, de vannak sikerült, hangulatos raáaolatok
Hetven ér a uotr ipar Metil, i.
Az Országos Iparegyesület hetven éves jubileumát monumentális irodalmi munkával tette emlékezetessé. Az egyesület igazgatósága ugyanis megbízta QelUri Mór igazgatót, hogy az 1892. évi ötveuóves jubileum alkalmából megjelent munka kiegészítéséül irja meg az IparegyesQlet utoNó busz esztendejének történetét.
Ez a könyv most hagyta el * sajtót Hetven év a magyar ipar törÜHeUbil (Az Országos IparegyesQlet mAködése 134« —1918) ciin alatt. A hatvan nyomtatott írre terjedt vaskos kötet első két ive az elaő ötven esztendő vázlatos áttekintését adja. Az ötven év ugyanis, amely ezelőtt busz esztendővel jelent meg, uóta teljesen elfogyott. A becses forrásmunkának csak néhány példányához lehet hozzáférni nyilvános könyvtárakban, de könyvesboltban igyál-talán nem kapható. A mai generáció számára nem volt tehát fölösleges, díóhé|bi szorítva elmondani az első ötven év történetét, mert — mint a kötet előszava kiemeli — ,a jelen számos eredmény« és sikere a régebbi kezdések talajából fakadt és oly gyors kapcsolat és összefüggés vau a mull és jelen közölt, hogy ezeket ezultal is némi összefüggésbi. hozni, «1-odázhallan kötelesség gyanánt jelantkez«lt régi és at <t| krónika egyazon írója előtt.
Az Első ötven Esztendő gyűjtőcím alatt foglalja "gybe a könyv az IparegyesQlet keletkezését Kossuth bajos kezdeményezésétől, az 1842. juuius <1. és 5.
napjain megtartott alakuló közgyűléstől kezdve, az első magyar íparkíálliláson, az luasmuukakíállitisokuak a felnőtt iparosok taufolyamaíuak kezdeményezésén, a védegyleti mozgalom megindításán, az egyesület által alapított népszerű könyvtáron és,. Heti Lapon, valamint az első országos iparosössztjöveteleu keresztül az abszolutizmus alatt törtéut feloszlatásig; azutáu a második korszakot az 1887-ben való újjáalakulástól egészen 1B \'2-ig. az ötvouéves jubiloum idejéig, Ennek a korszaknak a magyar iparoktatás megteremtése, a kiállítási Ugy energikus felkarolása, a gazdasági ki-i egyezés kérdésének beható tárgyalása s ezzel kap-| fsolatbau az Önálló magyar jegybank és az önálló váiulerUlet gazdaságpolitikai programújának a meg-ulapozása voltak at IparegyesüUt működésének leg-kimagaslóii inoziánktai, amelyek mellett az adóreformnak, s közraktárak létesítésének, az iparlörvény revíziójának sürgetése, az Országos ipartauács, az iparoktatási tauács, a vasn\'i ip.irQgyi bizottság, központi hajtóerővel ellátott műhelytelepek létesítésének kezd>-méuyezé>e, a közszállitásoknak a magyar ipar részérő való biztosítása, a háziipar fejlesztése, a muukáskérdés rendezése, a kivilel előmozdítása, az első iparkongressms és több lelentós szakérlekezlet rendezése körül való tevékenységgel végzett az egye-snIfi úttörő és gyümölcsöző munkát.
A könyv gerincét természetesen az Ujabb linsz év muukája alkotja Kz a rész pragmatikus rendszerben, alt« egyes főbb kérdések összelflggésú szerint csoportosítva tárgyalja az egyesület húszesztendős történetét, amelyet bátran iievezhetnéuk az utóbbi husz év ipartörténetének.
Az első fejezet az Iparoktatás címet viseli. Kzeu a téren, nevezetesen az alsófoku iparoktatás tarén az IparegyesQlet úttörő munkát végzett fennállásának olsó félszázadábau. Ezt a munkát fejlesztette tovább az utolsó két évtizedben. Az általa 1869-ben alapitolt budaposti alsófoku ipariskolákat 1886-ban átadU ugyau a fővárosnak, de ezzel nőin szQnt meg befolyása az iskolák vezetésére. A fővárosi iparokfalisi bizottságban való képviselet« utjáu igyekezett a szakszerű irdnybau való átalakulást elősegíteni éa pedig sikeresen, ^izénkét év előtt az egyesület kezdeményezésére történt az oktatéa idejének az egyes iparágak igényei szerint való beosztása, amelyeknek ujabb módosításában az egyesület szintén közreműködött. At egyesületnek régi eszméje valósult meg az első lanoncotlhouok és inintamúbelyek létesítéséről, amely intézmény továbbfejlesztésén az egyesület azóta is orodményeseu buzgólkodik.
Érdekes adatokat tartalmaz a fejezet az egyesület által kezdeményezett iparoktatási tanácsról, ipari szaktanfolyamokról és ezek fejlesztéséről, a technológiai iparmuzeumról és egyéb idevágó ügyekről.
A Irodalmi működés fejezetében az egyesülét hivatalos közlönyéről, a Magyar lpar-ról, — amely 33. évfolyamát járja — a Találmányok Leírása, a Hazai Hiszarzési Források cimü kiadványokról, a Káró Kornfeld Zsigmond könyvtárról és még egy sereg, az egyesület kiadásiban megjelent irodalmi munkáról van szó.
(Folyt, következik.)
v
ZALAI KÖZLÖNY
a
ZALAI KÖZLÖNY
JDNID8 3.
is minden fajban; faragások, az u. u. ékfaragások, gipBzönlések, amalBur fényképek és lombfürészmunkák.
Legértékesebbek természetesen az eredeti muu-kátc, melyeknek kiállítói ¿ftzdl a kövelkozőket emiitjak meg: Fehér Miklós (VIII. o.) aquarelljei flott, "6jes technikával készültek: figurális compoziciójában freskószerü folthatásokra, nem pedig plaszlikáia törekszik.
Kertész Béla (VII. o) hangulatos Balatoni tájképei Dde szinhatásukkal és levegós távlattal hatnak. Egy Balatoni pasztelltanulmánya friss színezésével fogja meg a szemlélőt. Kát ügyes plastikáju szénrajza, csedélete és aroképlsuulmioyai tehetséges munkák.
Kadics Kálináu (VII. o.) aquarelljei inkább színben, mint rajtbu jók. Kevesebb gondot fordít a rajzolásra és inkább festői hatásokra törekszik. Modernségre törekszik és tehetséget árul el.
Kemény Kálmán ..Kártyázók* geure képe az arcok linóm rajzolásával, komor haugulalával iQuík ki. Kgy öreg pipás arcképe jól karakterizált munka Krisztus Kmmausbau cimtl másolatát bár még befejezetlen, precíz rajzolása emeli ki.
Babícs József (V. o) prateri tájképei hangulatos muukák.
Zalaváry Uyula (V. o.) levegós hangulatos kellemes sziuezéstt falusi templomos tájképel állilolt ki.
Németh Uyula (III. o.) tehetségre valló 8 arcképpel vesz részt a .kiállításon. Az egyik egy helybeli utcai alak, kinek karakterisztikus vonásai jól érvényesQlnek.
Megemlítjük még Feigl Amália VI o., Poletz Náúdor VI u. és Kovács Miklós V. o. tanulók jó munkáit.
A legkiválóbb másolók : Vécsey Elemér VI o„ Peroze István VI., Lichtschein Ödön IV., Freislingejr Uuszláv III. osztályú tanulók Kedves munkák Ötvös Tibor 1. osztályú tanuló mesésköuyv illusztrációi.
Az ékfaragás terén legjobbak Kasza László VII. és Vi8cher János III oszt. tanulót: munkái
Sok sikerült amaleur fényképet állllotUk ki Sándor Ernő VIII., 8cbilhan Péter VII., Kumluecz Mihály VII , Kasza László VII.. Freislíuger GuaíUv, QrUuhut Elemér és Josilovics Tivadar III. o. tanulók.
A kiállítás most már polgárjogot szerzelt és megismétlődik minden évben, mert Horváth tiyörgy igazgató is kiváló szeretettel kuiolja fel a gimnáziumi miivészeli oktatást, fis mi örvendünk, hogy a rajztanítás, mely nem is olyan régen még mostohagyermek volt a gimnáziumokban, ilt Nagykanizsán múrészeli magaslatra emelkedett egy lelfew Unár buzgótágáMl.
A kiállítás még f. hó *4n csütörtök délig lesz nyitva. Belépődíj »0 fillér.
HÍREK.
A virágnap.
A Patrenázs egyesülettől rendezett virág nap f. hó 2-án tartatott meg. A kedvezd idő lelkesítő hangulatit keltett az uloa jó tékooyságához. Bár a családok féltettjei, a bájos angyalkák, kiket a gondos anyák a szél tói is óvnak, nem maradtak az utoán, hanem a jótékonyság szent nevében bátran behatoltak a kávéházakba, egyletekbe, hol a kártyára szánt pénzből minden asztal juttatott az elhagyóit gyermekek részére. Leghamarabb megtelt virággal az Ottó báosi gomblyuka. Elérle a sorsa Máskor ó osztogatja a virágokat egy bájos köszónó szóért, most alaposai) megpumpélták a virágos tündérek a népszerű Ottó bácsit.
Vidor Samuné urnó, a régi fáradhatatlan generális volt most is „Az hiszik édes lelkem, hogy ón most is harminc éves vagyok; hogy ugy győzöm a munkát, mint azelőtt." És mi csakugyan azt hisszük, hogy a szegényekért kifejtett vaserejét tekintetbe véve, a lankadatlan energia tagadásba veszi a 30-on felüli éveket.
Az utca képe olyan volt, mint máskor. A vörös drapériáé urna állomásukon „Adakozzunk a szegény elhagyott gyermekeknek" felírás szólította adakozásra a humánus lelkeket. Legnépesebb volt a Centrál előtt felállított sátor, hol trafik és italmérési jog volt e napon. Előzékeny szép asszonyok, ellenállhatatlan leányok szolgálták az óriási vevő közönséget. Itt látjuk buzgólkodni Grünhut Henrikne, dr. Rolschild Jakabné, dr. Tuboly Gyuláné, Ötvös Emilnó, Pongor Henríkné, dr. Tamás Józsefné, Masohler Istvánná, dr. Szabady Lórinölté és Ledofszky Ernóné úrnőket. Részint körülöltük, részint vigéoke-désre kiküldve segédkeztek Pálffy Jolán. Bentzik Ella, Saly Gizella, Grünhut Nelly és Anny, Kertész Gizella, Pongor Ilonka, Pelz Luby, Németh Ella. Vámossy Ella, Ötvös Ella és Rtifpitz Klára. A Társaskör elólt dr. Bereoky Viklorné és Forbáth Arlurné, szemközt a Osengeri-ut sarkán Reiohenfeld Gyuláné és Fabró Irén vollak az urna mellett. A Kazinoy-ut sarkán Vécsey Zsigniondné polgármesternő, Blumenscheín Vilmosáé, Iio-senfeld Józsefné, Kaffka Józsefné. Konold Frigyesné, Deák Petemé, Szekeres Józsefné úrnők és Vécsey Iduska. A posta mellett Stremv Tivadarné, Kaan Irma és Sauer Igriáoné úrnők. A Reik gyógyszertár» előtt Stern Sándorné, Heltai Jó/.S"fnó és Reiohen-feld Edéné urnók
Talán nem volt oly nyüzsgő élet a virágntTpon, mint az ezelőtti gyermeknapokon és talán az érdeklődés lanyhulása magyarázható ki belőle, de az eredmény azért nem áll az eddigiek mögött.
Nem hagyhatjuk megemlítés nélkül, hogy Zalay Margit Haraszthy Vilma, Halász Ilonka és Görög Olga, a Füredi színtársulat nrtftiunöi tevékeny részt vettek a — mondjuk — jótékony punipolásban. Dioséretes mindenképpen, hogy néhány napi kanizsai tartózkodás után már kivették részöket az emberszeretot munkájából.
— Személyi hlr. Wieber Adorján cs. és k. altábornagy V. houvédkerületi parancsnok f. hó 4-éu a déli gyorsvouatlal Nagykanizsára érkezik és a Koronában száll mog. A helybeli 30, honvéd gyalogezred tegnap résziül Német-Szentmiklósra, részint Hosszúvölgyre és Fűzvölgyre vonult ki ezredgya-korlalokra, melyeit felett az allábornagy szemlét tart. A gyakorlatok 7-éig tartanak, amikor is Wieber allábornagy ví-szautazik Székesfehérvárra
— Tanácsülés. A városi tauács péntekeu tartolta szokásos heti gyűlését Vécsey Zsigmond ptlgármesler elnöklete alatt. A rendes számla és egyéb admiuistracionalís ügyeken kívül, kiutalta a tisztviselők államsegélyének esedékes fél évi részletét. Foglalkozott azonkívül azokkal az indítványokkal, melyek a költségvetés lárgyalása alkalmával^ egyes képviselőktől tétetlek. így a haroászatí lőtér/áthelyezésére, a használati bérdijak felemelésére vonatkozó inditványnyal. Kgyszersmiud módot igyekeznek keresni arra nézve, hogy a harcászali lövő gyakorlatok oly időben tartassanak meg, hogy a földiuiveseket a mezei munkában ne akadályozzák. A Oserföre és\'
Förhéncro vezető utak jó karba hozatala; a heti marbavásártér rendezése, városi téglagyár és takarékpénztár alapítása és Kiskanízsának három közigazgatás kerületbe való felosztása kei Olt a gyűlésen szőnyegre. Ezek mind Újvári Géz» városi képviselő indítványai. Dr. Málék László ügyvéd pedig azt indítványozta a közgyűlésen, hogy a városi külUnácso-sok fizetése rendeztessék és kiküldetéskor való napidijaik felemoltessenek, H.gy pedig a Király-utcai forgalom egy részo eltereltessék, indítványozza a László fürdő megvételét, hogy azon keresztül Kis-kanízsáig utca nyittassék. A Nagykanizsai Takarékpénztár. mint a László fürdő tulajdonosa felszóllítta-lík, hogy az eladásra nézve legyen Ajánlatot. Mind a felsorolt indítványok az illetékes szakbizottságokhoz fognak uUltatui, melyek véleményes javaslatot tesznek a tanács elé. A városi mérnöki hivatal ajánlatokat mutatott be a tanácshoz a városházi bolthelyisé-gekueKgór-redőnyökkelvaló ellátása ügyében. A tanács ez ajánlatokat nem vette tárgyalás alá, hanem elhatározta. hoitjr erre nézve versenytárgyalást fog lar-laui. Utasította a mérnöki hivatalt, hogy a versenytárgyalás előkészítéséről intézkedjék.
— Szabadságon. Perger Károly városi aljegyző f. hó ö-én szabadságra megy és 30-áíg ma rad távol hivatalától,
— Versenyajánlatok A városi rendőrök, szolgák és erdőórök nyári és téli ruházatának szállítására beérkezett aiánlalokat ma bontották fel a városházái). Jelen volt Vécsoy Zsigmond polgármester, Dr. Beutzík Ferenc v. ügyész, Ats József előadó tanácsos, Anhoffer Uyula v. számvevő éa Móger Károly v. képviselő. Két ajánlat érkezett be: A budapesti szabóipiirosok központi szövetsége a költségvetésileg előirányzott összegből U százalék engedményt kínál, mig Rosenihal I. budapesti cég 18 százalékot. Valószínűleg a pénteki tanácsülés fog dönteni, hogy melyik cég bitassék meg a szállítással.
— Kölcsönös áthelyezés. A földmíveléti miniszter 888?/91tf. sz. a. kell rendeletével Klschlé-ger Elemér Nagykanizsa városi és Fürst Sándor nagykanizsai járást m. klr. állatorvosokat a szolgálat érdekében kölcsönösen áthelyezte. Klschléger Elemér csak rövid idő óta látta el a városi állatorvosi teendőket, de szakértelmével és hivatali pontosságával és a város érdekei iránt való helyes érzékével közmegelégedésre töltölte be hivatalát. A két állatorvos most készili hivataláuak leltározását, hogy azt az utódnak átadhassa. A városi hatóság, ugyszintéu a járás még hivatalos értesítést nem kapott az áthelyezésről.
— A pénzügyi bUf&ttaág szombaton két órás gyűlést tartott dr. Plíhál Viktor alelnök elnöklete alatt. Annyi tárgy volt elé utalva, hogy néhány-uak elintézése még el is maradt az előrehaladt idő miatt. Az elinlézett ügyek közül a lényegesebbek ezek: 1 Batthyáni-utcáról a 8étatérre vezető hid felépítését amortizációs kölcsön alapján véleményezi a bizottság. 2. Vidor Samuné és K. Boér Ousztávué szanatóriumi bizottsági elnököknek díspeussíre (elállítása iéánti kérvényéhez a bizotiság hozzájárul, ha e célra állami segély is kimutatható lesz. 3. Halász Jenő ipariskolai tanitówk ipari ra|ztanfolyamra való kétszer két heti részvételére 160—150 K. segélyt javasol. 4. Marton Kristóf és 40 társa mezőgazdasági muukás telephez kér lelkei a várostól. A bizottság véleményezi, hogy a tauács az üggyel foglalkozzék és tegyen javaslatot a telekadás iránt. 5. A polgáriskola abbeli kérvényét, hogy az épület engedtessék át egészen a polgári iskola eéljsira, hogy annak fejlesztése akadályokba ne ütközzék, nem tartja telje-silheiónek. Megszavaztak még a pauyolaí vizkárosul-taknkk 30 K.-át, a Bukkanlak uyugdijegyesületéuek Sft és a Kalviueum számára 20 K.-át.
— A nyugdíj-választmány gyűlése. Nagykanizsa r. t város nyugdíj választmánya május 31 -én Vécsey Zsimond polgármester elnöklete alatt
JUNHJ8 3,
7, A L A I KÖZLÖNY
5
gyűlést Urtoll. Bejelentés tételűit ogyes pénzbírságok és bofízeiések elszámolásáról. Bejelentetett ö»v. Holo Józsofné 6 iiélui városi gazda özvegyének elhunyta. Tárgyaltatok néhai Nóvák Nándor városi tisztviselő özvegyének, özvegyi ellátásért benyújtóit kérvénye. A válasz,imány inegállapitotta, hogy \'J3 évi szolgálat után az özvegy évi 396 K özvegyi ellátásra jogosult, ami ueki febr. l-étöl visszamenőleg folyósíttatík.
— Halálozás. Schável Lajos í. hó 3-áu tevékeny munkás életének 4& és boldog házasságának 7-ik évében elhunyt Temetése 4 én d u. 4 órakor lesz a Bnzgonyi-ulcai 9. sz. gyászházból.
— Borforgalmunlc az eleő évnegyedben. A hivatalos /ruforgalmi statisztika szőriül hordóborkivitelűnk a f. év olsó negyedébon 400.357 métermázsa volt, a mull év ugyanezen időszakiban kivitt \'214.041 inélermázsával szemben A hurdóban kivitt borok értéke pedig a f. év elsó negyedében 16,814,984 K, a mull óv elsó negyedében pedig 6.974.372 K. volt. K szerint a mull évihez képest a kivitel mennyisége 87 százalékkal, a kivitel értéke pedig 141 százalékkal emelkedett az első évnegyo Ibeu. Kzzol szemben az elsó negyedévi behozatal a f évbeu 01,514 mm.. a mull évben pedig 50,179 min. volt. Az idei nagy emelkedés annál örvendeteaebb, mert már a mull évben is tetemesen meghaladta borkivitelünk az elózó évek kivitelét. Kz uiabb fényes bizonyítéka annak, hogy borkivitelünk már évek óta állaudóan gyors léptekkel emelkedik és a külföld bizalma egyre fokozódik a magyar burok iráni.
— Lövöldöző őrmester figy átvirrasztott, átdőzsölt é|jel után Tamás János honvédórmester Hoyal kávéház foliróviöjét akar^ meglátogatni hajnal leié. KI is meut azon házhoz, a\' hol a feliróuó lakik és be akart hozzá menni, a leány azonban nem i-resztette be a szerelmes hadfit, mért is az órmestor annyira méregbe jött, hogy elkezdte a ház ablakait beáerni. Bevert ezenközben Weist Sándor ott lakó kereskedőnek is 5 drb. ablakát, és midőn ez elfen a károsult az ablakon keresztül tiltakozott, a megvadult katona reá lőtt és elszaladt Tamás János őrmester ellen a rendőrségen feljelentést teltek.
— Baleset. Ma reggel 7 órakor a Kó-nion h Zerkovitz ház lebontásánál dolgozó Faies József kőművest egy felszabadult kötő láuc ugy megütötte, hogy jobb karját eltörte és fejéi súlyosan megsértette. A súlyosan sérült munkást mentókocsin a-közkórházba szállították. A sérülés ueiu halálos.
— Egy Jó házból való flu, kinek 1—2 középiskoláik van, nyomdász tanoncnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsol könyvnyomdájában.
SZIMÉSZET.
Aki tudja, hogy mily érdeklődéssel kísérte közönségünk az aréna lest vagy nem lesi kérdését, az, tudja kellőkép méltányolni, hogy mily rokonszenv kísérte Füredi Héla igazgató sziutársulatáuuk megérkezéséi. liizunyos tekintetben az összehasonlítási kedvig közre (áiszott ebben. Szembeállítani a multat a jelenuel Kövossyt Pűredy Bélával, annak lársulatát emezével. Mert Kövessy Albert hosszu időig való kanizsai szereplése, nem maradi uyomltlanul közönségünk műérzékére nézve. Még az oll tapasztalt hiányokból is Ittvonta a tanulságokat. Csütörtökön végre megkezdte szereplését a/, uj .színkörben az uj társulat, uj színigazgatóval az élén.
A Táncos huszárok cimü nagy ope-retibeu mulalkuzoll be a társulat egy része. Nem tudjuk micsoda pszicbologiai okból lüzlék ki ezt előadásra: talán, hogy a silányabb gjái linány után a jobb annál inkább lessék. Sok minden ok |átsz.hatik közre a darabuu kívül is hogy az el sí, előállásból ne vontunk következtetést a későbbiekre. A/ért Teleky Ilona és Halász ílonka tehetségeit, ha a közönség szimpátiával honorálta is, mi elállunk az elsó előadás kritikájától és inkább a külső jelenségekre terjesztjük ki figyelmünket. A színház zsúfolásig meglelt. Maga az uijáalakitott aréna, csillárjával, szép t Hárításával, ízléses dekorálásával, kényelmes ülőhelyeivel a logiotib hutással volt a színház|áró közönségre. A játékszín megnagyobbítása a művészi hatásnak feltétlen előnyéin válik. A darabhoz illeszkedő dekoráció olyan volt, hogy a fővárosi színházban képzeltük magunkat Hogy kellőkép el van látva a társulat színpadi kosztümökkel, az bebizonyosodott atillái a jelenetnél, hol az összes uói.szereplők huszármentével és kalpaggal jelentek meg a láncos huszártisztek bálján, Hisszük, hogy az operett személyzet egyéni kvalitásairól ia dicsérettel kell majd megemlékeznünk.
Pénteken Qaivay Andornak „A Becsi e-len\'-je került színre elég szép számú, intelligens publikum előtt. Az Ördög-re emlékeztető karakterek és problémák mozgatják » darabnak különben vékony oselekvéuyü ^rabját. I)e az élet forgalagábau rejtve maradt emberi bitváuyságot, jellom-piszkot reálisan lárja lel a kíméletlen Becstelen, akit if|ttkorában éhsége miatt elkövetett botlása miatt sz utcára rúgott a társadalmi felfogás. Majthényi László nem is ját\' szolt a színpadon, hanem élt és cselekedett. Nem tudjuk hamarjában eldönteni mi a dicséretesebb öntudatos művészet, vagy öntudatlan Amelyik jobban megfelel a dicséretnek, azt mondjuk el róla Koudrát Ilona méltó partnore volt. Xalay Margitot,
FÜRDÓ
Déli vasút\' állomás
Vasas és iszaphóforráaok 34—45\' 0. fc\'augógyógykezelés. Hidogvizkura. Szénaavas-, nap- és légfűrdők 8zabadbau való fekvés. Mérsékelt árak. Prospektussal szolgál.,
a Fürdőigazgatóság Daruvár Slavonia.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt állá
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET v
árnosarnoknit, melyek a következő helyeken vannak : Vili.. József körnt 28. sz. (Bérkoosip-utoa sarkán.) IV., Perenoiek-tere 1. sz. (h királyi bérpalotában) Üzen szövetkezet az .Országos Központi HiteUzöv^tkeze.f" tagja s ennek felügyelőié alatt áll. Váaárláal kitiyaxor toljasan kitárva. — Stllszerll modem lakberendezések.
Juiányo»{árah I Szavatosság áru minőségéért
Am iTMMrnokba kliáróla* elsőrangú badapaatt aaitaloiok ia kárpitosok dolgosnak.
\'V-
A. Varasd-Töplitz aat

Vasul-, posta-, telefon- és tAvirda-állomáa.
UJ gyógyszállódé villanyvilágítással, hírneves radloctiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C".
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- cs bélbántalmaknál. Elektromos masaagc. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kónyolem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság.
Fllrdóorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai KSzlflny"-ben.
mint Nagykanizsa szülöttét zugo tapssal fogadta a közönség elsó megjelenésekor. De előkelő megjelenése, magas nívójú játéka a rokonszenvet csak fokozta bennünk. Sípos Zoltóunak (képviselő) is voltak hatásos jelenetei Kákossy Ferenc ii odavezető jellemző játéka kis szerepében is kitüut. A kisebb szerepkörök jól illeszkedtek be, ugy hogy az ensemble egy figyts művészi kéz rendezésére vallolt. Reméljük, hogy a Becstelenek uj előadása uufolt ház elótt fog lejátszódni.
II ó r e g é r . Szombaton este a Bőregér került műsorra. A játék együttese, harmonikus tökéleteségben folyt le elejétől végig. Az egész társaság erejének, alakításának s énekének javát adta at előadásnak. Kedvvel énekelt Haraszti Vilin« s temperamentumos tűzzel játszolt; otthon volt alakításának egész tartama alatt. Görög Olga hangja nem mindennapi. Csengő, liszta, finom organuma hatással uralta a közönséget s miuden áriája osztatlan figyelem dicséretében részesült. Izsó Miklós tehetségben s hangban e<yaráii jó partnere volt. Játéka szellemes, változatosan üde, jellemző Mellettük Loráut Vilmos, Teleki Ilona, Váradi Márton, Torkos Árpád tűntek , ki. Ká-kosi Ferencről (Frosch, börtönőr) külön is meg kell emlékoztiüuk. A szombati előadásban övé az i elsőség diesérele. Tartalmasabb, distíugválUbb ko-i mikumot képzelni sem lehel, mint a milyen az 6 játékából fakadt miudeu mozdulata éa axava nyomán. Koiníliumával elragadta a közönséget, mely hálásan t*p<oll, s mosolygott, nevelett Rákosi játékán. A rendezést is dicséret illeti, mely hatásos, stilusos volt fsak a zenekar nem stimmelt! A hány hangszer, annyi külöu alaphang! No, meg a szünetek. Azok uualin san hosszúak s untatok voltak. Talán azon is lehelue segíteni, hogy gyorsabb tempó gör-dűlékeuységével folyjék le a darab
Vasárnap délután a Csókon szerzett vőlegény, este ismét a Táncos husültzárok kerültek azinre.
4
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.

SzétkUldés utánvéttel. — Kezeskedek arról, hogy csakis jó és az értéknek megfelelő hangszerekot szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonként értendők.
Hegedűk.
IskolahegcdUk : 6, 8, 10, 18. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 83, 84, 30, 40, 60 kor -ért. — Hangverseny és mester-híígedUJc 70, 80 egész 800 kor.-ig. — Hegedűk: \'/, és »/, nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-é«. — HegedUvonok: 1, 150, 8, 8\'60 3, 4 kor-ért. ilegedavonók fernambukfából nagyon könnyű fi. H, 10 kor-ért. Hegedütokok fi, 7 fij kor. és feljebb. — HegedUlúbak . 4, 10, 18 K és feljebb. — Álltai tók : 1, 1 40 K és feljebb. — Hurok mindou árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. Cello. Iskolacello: 80, 36, 87, 88 és 30 kor. — Zenekarccllo: 40.60, 60
és 70 kor. - Cellovonk: közönséges l-60-lól 3 kor.-ig — Oellovouó fernambukfából 6 kor.-tól 18 kor.-ig — Nagybdgók: 7,-es 79 kor */»-«» 7«5, 80, 90 és 160 kor. — Nagybígóvonó: 4, 5, 6, 8 és 9 korona.
Ozitorik.
Primcitora, jávorfa, gépezet »¿lkai: 13, 14 kor. — Palizander-tetővel 80 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertető ós gépezoltel: 97, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80. kor. Konoortcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópcitorák kösöneóges kivitelben, agész-kótna 0 kor., jobb mlnőaógü. fél- v. 10 kor., dlófá tetővel 12 kor., utána. paUeándfAból 14 korona.
Bézfa^ohanf szerek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ell^.va. Trombita: 38 kor Basstrombita: 49 kor. Pistou: 39 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphonium: 64, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 70 kor.-ig. Trombitakürt 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok P ; 60, 68, 79 kor. Bombárdonok 0 vagy B. 110 1JI0 139 kor. — Helikon: 108, 110, 139, 144 korona.
Fuvolák, /
J>
Pekote granatilfából lyozüst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 84 kor., 10
billentyűvel 30, 36, 10 kor. 19 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billeutyüvel »0, 50, 60 kor. —
Piccolóflóták: 5 90, 5.60, 6 40 korona
Klári ne ttok.
Pekete granatilIából, ujezüst billentyűkkel: 10 billeutyüvel 36 kor. IS billentyűvel 48 korona stb.

Dobok.
Nagy dob réz faabroncscsal 10 osavar 56 kor. — Nagy dob rézabronus és 10 csavar »0 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
Czimbalmok 70 koronától feljebb.
Hasoharmonlkák.
Hutóharmouik«, 10 billeutyüvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok háromszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 8 soros, 19 billentyű dupla haugokka! Dur és Moll-bassus, dupla hauggal: 16, 84, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 68, 60 korona.
Kimerítő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedése
NAGYKANIZSÁN Deák-tér 1 szám.
Nyomatott a laptulajdonos lfj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 191a JUNIUS 6.
51-lK ÉVFOLYAM 44 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•Ijilulk hétlön ét ctfltirtikin.
EiSflxatéal irak: Hg<»i «»re 10 korona, lílé.io 6 korona. Negyed黫 9 korona 60 Ali. — Egye« aiím éra 10 Ali.
Kelalói tteikoiilA : Kerté» Jaaaef.
Kiadja: a M«rk«iit{ié(.
Izarkiiztiiii ii kUdékluUl liák-lér 1.
Tala\'on: ||t — HlrdeUeak dljatabia aaarlnt.
A cselédtartás titka.
(V. L.) A napilapok már iriak arról, hogy milyen különös jubileum volt Felső-Zala egyik községében. Ott azt a ritka alkalmat jubilálták meg, hogy az ottani birtokosnál három genoráoión keresztül szolgált száz évet a Baráth család. Levendula illatú magyar életképnek elővarázsolt jelensége ez. Kisfaludy színműveiben állandó alak a hűséges szolga, aki az udvarházak minden gondját, ügyét-baját magára veszi, aki akkor ijoldog. mikor a kenyóradó gazdája, aki épugy gyászolja ura bánatát, jj akinek egész érzésvilága azonos a gazdájáéval, fc\'t ól a régi patriárkális kortól jaj de messze eltávolodtunk I A modern Istencsapás ido is befészkelődött tuár: a bérharc, az elégedetlenség, a gyűlölség. Városokban még nehe-. zebb a helyzet. Egy-két esztendős oselédre ugy néiünk, miut valami csodára. Nekünk ninos hűséges cselédünk, a helyszerzőknek pedig van dus jövedelmük. Tarkák is a cselédkönyvek, hét és hónapszámra tartó 1 szolgálatok mutatják, hogy vége van már a cselédi hűségnek és igazán nagyon fényesen meg kell azt ünnepelni és nagyon országosnak kell mondani, ha a /.alamegyei ünnephez hasonló kerekedik
De uiit láttunk Zalában? Ott nomcsak Baráth Ferenc a harmadik generáoió mai fiatal tagja ünnepelte őseinek hűségét és állandóságát, hanem mellette állt még három öreg őszbe csavarodott magyar, akik nem engedtek a 48-ból ós azt mondották, hogy ók sokkal régebben szolgálnak, mert még a legfiatalabb is köztük 42 esztendeje aratója a gazdájánál. Mit bizonyít ez? llogy ebben a családban csodálatosan egyesülve lehelnek azok az erények, melyet a oselédtarlás tudo-i mányának nevezhetnénk. Az a régi mondás, hogy csak jó gazdának vau jó cselédje, itt is igaznak bizonyul. Nem elnézés, nem a jó cselekedetek tulhalmozása. hanem méllányos-o.-g iga,-., •. , !• . amely a gazdának a jó cseledül biztosítja. Találóan mondotta az egyik szónok az ünnep alkalmából, hogy nemcsak kenyeret, hanem kezet is kell adni a szolgának és ezt alegorikus jelentőségében kell venni: vagyis örömében és bánatában a gazdának cselédjével meg kell osztoznia. Erezze a oseléd, hogy a portához, amelyhez oselédi sorban tartozik, nemosak a szerződés és bér anyagi eszközei kötik, hanem a szőrétől szála is. Olt egy század reminstoonoiáját elevenítették föl és bizonyossá lelt. hogy akármilyen derék emberek is voltak a Baráthok, azért nem szolgáltak volna száz
esztendőt egy helyen, ha ez a hely uem lett volna rájuk nézve jó. Ahol nemosak munkájukat fogadták, hanem a hol meg is be-osülték őket
Napjainkban arról hallunk, hogy cseléd-képzó-iskolákat állítanak. Egy kicsit felesleges, egy kicsit fényűző iskola lenne ez. Felesleges, mert a jó cselédet a jó gazdaasszony isko-; lázzá be; fényűző, mert ha lehet a leendő cselédet pályájára előkészíteni, rossz gazdaasszony mellett minden beiskolázás ellenére csak rossz cseléd lesz az illetőből Valljuk i meg, hogy a rossz cselédeknek a rossz csclédtarlók ti legfőbb okai, nem apró tapin-tatlauságut gondolunk, hanem azt. hogy a oseléd túlságosan érzi, hogy ók a kenyéradó gazdához, ahol eszik, nem fűzi semmi belső kapocs Hogy minden érzelmi einóoió nélkül tovább állhat innét ma vagy holnap és felveheti a szolgálatot másnál, mert ehhez a házhoz gyöngédség, részvét, őróm, megelégedés, boldogság és szeretet éppenséggel nem kötik.
Még napjainkban is annak a gazdasszony -nak, aki cselédét megbecsüli, baját meghallgatja és abban részi vesz, bánatában osztozik, örömével együtt érez, hűséges és állandó cselédje marad.
Hogy aztán ozt a jó oselédet nagyobb
Hetven év a mim P Mnetii.
H.
Igen gazdag érdeke« adatokban a Kiállítási ügyek fejezete, amelyben egyebek közt az 189U évi zágrábi országú« kiállításról, az ezredéves országos kiállítás előkészítéséről, az 1U00. évi páriái világkiállításról s a lecbnologiai iparmuzeum. vidéki kiállításairól olvasunk hasinos feljegyzéseket. A kiállítási ügy rendezéséről egész csomó, részbe« már megvalósult, részben még mindig megszívlelni való eszmével találkozunk, amely mind az Országos Iparegye-sliléiből indult ki. Kiemelkedő része a fejezetnek az Országos Magyar Kiállítási Központ szorvezéséról és eddigi működéséről szóló beszámoló, amely arról la-uuskodik, hogy az Iparegyestllel által kezdeményezőit és vele szerves kapcsolatban működő központ méltó helyet foglal el a külföld hasonló szervezetei között.
A Törvényelókészités címet viseli a következő fejeiét. Ebbeu a vezetőhelyet az iparlörvóny foglalja cl, amelynek előkészítésében az IparegyesQletuek éppen ugy vezető szerepe volt, mint a revíziójára irányult mozgalmakbau és az ez irányban fölmerüli tervétetek bírálatában. Az egyesületnek az ipartőr-vénynyel és a vele kapcsolatos részletkérdésekkel összefüggő munkálkodásáról szóló lömör és mégis terjedelmes beszámoló után annak az értékes munkának az ismertelése következik, amelyet az egyesülőt a vám- és kereskedelmi szerződések előkészítése körül folytatott s amelynek kiemelkedő része az ön-AHí vámterület mozgalmának irányítása volt, de
amelynek az Ausztriával valő kiegyezés, a vámeljárás szabályozása, a balkáni szerződések előkészítése és egyéb fontos részletkérdések is egy-ejiy becses momentumát jelzik. Kimagasló része lovábbá a fejezetnek az adóreform története, amelyben az egyesületnek tudvalevően elókoló szerep jutott s amelyben az adózó iparos- és kereskedő osztály javára elért módosítások túlnyomó részben az Iparegjesület munkájának eredményoi. Említést érdemel még a bank-és hitelügy, a szövetkezeli reform, a perrendtartás reformja, az illetékek, a szabadalmi- és védjegytörvény reformja, a tisztesség leien verseny, a vasárnapi munkaszünet, az árurészlolügyletek szabályozása, az iparnak adandó állami kedvezmények, a kartellkérdés ét* legújabban a választóiogi reform, mint olyan kérdések, amelyeknek t \'«rvényliozásra való megérlelé-sében az egyesület közreműködése hasznosan érvényesült.
Az iparpárlolás, közszállitési ügyek cíinü igen terjedelmes fejezet az egyesületnek egyik legfontosabb és legeredményesebb működési területét világítja meg Az iparpártolási mozgalmaknak az Ipar-egyesület volt a melegágya. Amint innen iudult ki annak idején a védegyleti mozgalom, azonképpen az ujabb idóbb íparpárloló mozgalmainak is az az indítvány adta meg a lökést, amelyet Gelléri Mór igazgató az 18\'i\'J. év végén terjesztett az Iparegyesület igazgatósága elé s amely az akkor küszöbön állott kvótaemelésért kívánt rekompenzáció! szerezni a magyar ipartermékek rendszeres felhasználásai. Kunok az indítványnak alapgondolatát igyekezett oz egyosü-let következetcsen érvényesíteni a kormánynál és a
társadalom különböző rétegeiben. Az egyesület kü-lönös gondozásának tárgya\' 1 hazai iparpárlolás legfontosabb eszközéuek, a közszállitásoknak kérdése. Évtizedeken át rendszeres munkát fejtett ki a magyar iparuak — és pedig a kisiparnak is — a köíszálli-lásokbau való részeltetése érdekében, nevezetesen a badseregszállitások, a vasúti szükséglotek beszerzése ás a hatósági iparpárlolás terén. Jelentékeny eredményei voltak e részben az utóbbi évtizedben egyebek közt a fővárosnál a haditengerészelnél,
A Forgalom, \'¡¡vitel oimll fejezet tniudenek-előli az egyesületnek a vasúti kérdésekben való sokoldalú inuiikásságát tárgyalja, megemlékezvén egyebek közt a vasúti árufuvarozásra vona\'kozó egyezmény, a bérletjegyek relormja, az alsóbbrendű vasutak, az iparnak adható díjszabási kedvezmények, az ty díjszabások tervezete, az államvasutak forgalmi bajai slb. kérdésekbon való állásfoglalásokról és akciókról. 8zól azután a posta, távíró és telefont illető kérdésekben kifejlett működésről, így a postai díjtételek emelése ellen, az egységes nemzetközi levél-porté, a telefonon leadott táviratok, a budapesti lele-fonszabályzat bajai, a szakma szerinti telofonköuyv ügyében beadott akoiókról és felmerült javaslatokról. Sok érdekes dolgot olvasunk a fejezetbeu a kivitel szervezéséről is, a melynek terén az egyesülőt szintén gyakrau lépeti fel kedvezményéén s különösen a Boszniába, Törökországba, Orost-Leugyelországba irányuló kivitel érdekébeu igen figyelemreméltó módon számos követőre találna.
(Vége következik.)
9
vl
\\
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIOS 6.
bérrel, fölkínált előnyökkel el lőhet csalatni, az bizonyos. De a cselédet okoljuk-e, vájjon ezért? Szó sínos róla. Hiszen ennek is a gazdasszonyok önzése az oka. Vidéken a cseléd tartás mizériáinak emlegetése állandó thémfj- a ssuroknak. Kérjük egy kicsit zsuroió hölgyeinket, hogy a kérdést az érem e másik oldaláról is latolgassák és mérlegeljék
Bitony vétkezünk valamennyien őzen a téren és tudatosan vagy Öntudatlanul mind annyiunknak van expiálni valója. Azokból a/, ujflágközleményekból, melyeket a zalai cselédünnepély ról olvastunk, amelyek száz éves oseledi húségnek országra szóló százados fordulójáról szóltak, osak azt a régi igazságot olvassuk ki, hogy a gazda és cseléd állandó együttélését nem a bérszerzódés. hanem a szeretet szálai szövik. Kövessük ebben azt a családot, mely száz évig gyako-\' rolta ezt az erényt és nem lesz a magunk cselédeivel annyi bajunk, amennyi volt eddig.
— A véderöjavaslatot elfogadták. Ju-Iliim 4-ike meglepő szenzációt teremtett a magyar pólitikai éleiben Tisza István kemény kézzel segi tette át a parlamentet az ellenzék tizenegy hónapos komédiázásán: letörte az obsrukciót és ezzel a véderöjavaslatot ugy általánosságban, mint részleteiben elfogadták. A többségi párt ma reggel azzal az eltökélt szándékkal jeleut me; a képviselőházban, hogy a házszabályokkal való tekuikázásnak véget kell vélni. A napirendre a véderójavaslat tárgyalása voll kitűzve, de az ellenzék oyombau az Ülés megnyitása után óriási zene bonát rendezett. Tisza István házelnököt nem hozta zavarba a zaj és lárma. Fölszólította a képviselőket, hogy aki a javaslathoz akar szólni, beszéljen. Miután szónok nem jelentkezett. Tisza István gróf a megejtett szavazások alapián kimoudta, hogy a képviselőház a véderöjavaslatot általáncaság-bau elfogadta. A zene bona, a zür-zavar tovább leütött. Az ellenzék ahelyett, hogy a részletekhez szólott volna, tovább lármázott, mire Tisza Istváu elnök — az egyes szakaszokhoz szónok ueoi lévén — azokat is elfogadottnak jelentette ki
egyesület választmánya fogja megállapítani és a szokásos arányban felosztani a Patronsge egylet, a Népkonyha óe az Országos gyermekvédő liga közt.
Hl R E K.
A virágnap anyagi eredménye.
A vasárnapi hangulatos keretben lefolyt vírágnap jeligéjű nagykanizsai gyermeknap anyagi eredménye nem igen kisebb a tavalyi fényes eredménynél. A nagykanizsai Fatronage egyesület most dolgozik az eredmény összeállításán és igy a végleges számadatok nem állapithatók meg. A tavalyi bevételek közül osak a kabaré jövedelme hiányzik eddig, azonban ugy értesülünk ez is pótolva lesz, mert Füredi Béla színigazgató és derék szinészgárdája szívesen vállalkozott a humánus cél érdekében egy elóadás rendezésére. Az urnák tartalmát hétfőn délután olvasta meg a számvizsgáló bizottság Vidor Samuné urnó vendégszerető otthonában Délután három órától este hétig tartott a tizenkétezernyolc-száznyolovankettÓ darabból álló pénzhalmaz osztályozása és megolvasása. Az olvasást az Osztrák magyar bank nagykanizsai fiókja által rendelkezésre bocsátolt pénzolvasó készülékkel (pénzolvasó asztal) végezték Az urnák a tavalyival szemben mintegy 300 korona töobletet eredményeztek, vagyis összesen 894 koronát. A pénzt a patronage egyesület nevében Vécsey Zsigmond elnök és Gáspár Béla pénztáros vették át. A tőzsde-sátor mintegy 300 koronát jövedelmezett. A gyermeknap végleges eredményét a Fatronage
— Istentisztelet. Ó Felsége apostoli királyunk koronázási évfordulóján június hó 8-áu délelölt 10 órakor a Szeut Ferencreíidiek plébánia templomábau hálaadó szontmlse lesz.
— Urnapl körmenet. Űrnapja alkalmával a Szent Ferenoreudlek plébánia templomában d. e. 9 órakokor Onuepélyes szentmise larlatik. Azután kedvező idő esetén 10 órakor az oltári szentséggel körmenet larlatik, melyen a hivatalos halóságok és egyesületek is részt vesznek A körmenet a Nádor-utcán, Csengeri-uton, Fő-téren és Kazincy- utcán kérésztől vonul vissza a templomba. I). u 3 órakor nyolc napon keresztül litánia tartalik
— Kórházi bizottsági gyűlés. A városi közkórházi bizottság f. hó 4-én gyűlést tartott, melyen knlAufele Kzámlakiutalásukat eszközölt. Vizsgálat alá vette a kórház kibővítésére szolgáló Sándy-féle terveket és azokat it programul szerint kidolgozottaknak találta. De niivel a tervek kapcsán konstatálható, hogy a ragályos betegek osztálya az igazgatósági épülethez nagyon közel, csak miutegy 4 méternyire kerül, azért azt javasolja, hogy a kellő távolság omeletreépitéssel éressék el. Ilyen lormán a kettőnek egymástól való távolsága körűlbehtl 16 mé ter volna. Javasolja a bizottság, hogy a tüdőbetegek pavillonja, függetlenül * kórház többi részének kiépítésétől, minél előbb épitessék fel, egyrészt mert ez égetően szükséges, másrészt, mert ezzel a kórház túlzsúfoltsága megszűnnék Felkéri a tanácsol, hogy a kórházhoz csatolandó terület bekerítéséről és egy kut készítéséről gondoskodjék. Azonkívül kevesebb mailékhelyiség létesitessék a tüdőbetegek pavilonjában, hogy az igy felszabadult helyiségek beiegszo-bákul szolgálhassanak. Ilyformán miutegy 96—98 beteggel több volna elhelyezhető.
— Vizsgálatok sorrendje. A nagykanizsai m. k. áll. polgári fiu- és leányiskolábau az 1911—13. tanév végén. Ju&im 11-én d. e. 8—-10. Hóm. kath. és ízr. hillani vizsgálatok az 1—IV. fiúosztályban 11-éu d. e. 10-19 Hóm kath. ós ízr. hitlsni vizsgálatok az I—IV. leányosztályban, ll-én d. u 2—8. A franciát lauuló leánynövendékek vizsgálata, l.\'-én d. e. 8 — 19 Az I. a) leányosztály osztályvizsgálata. 12-én d. u. 9 -G. Az I. a) fiúosztály osztályvizsgálala. 12-én d. u. 6—7. Az I. a)\' és I. b) leányosztály tornavizsgálata. 13-án d. e. 8—12. Az I b) fiúosztály oszlályvizsgálata. 13-án d. u. 9—6. Az I. b) leányoszlály osztályvizsgálala. 13-án d. u. 6—7. A II leányoszlály toruavizsgálsta. 14-én d. e. 8—19. A II. leányoszlály osilályvizsgálata ll-én d. u. 9—6. A II fiúosztály osztályvizsgálala. 14-én d. u. 0—7. A III. és IV. leányoszlály témavizsgálata 15-éu d. e. 8 —12. A III. fiúosztály oszlályvizsgálata. 15-én d. u. 2—6. A III. leányoszlály oszUlyvizsgálata. 17-én d. e. 8—42. A IV. fiúosztály osztályvizsgálala 17-én d. u. 2—6. A IV. leányoszlály osztályvizsgálala. IH-án d. e 10—12. A fiúiskolái összos magántanulók rajzvizsgálata. 18 áu d. u. 2—6. A liuiskolai összes msgánlauulók Írásbeli vizsgálata
19-én d. e 8—19. A fiúiskolái magántanulók szóbeli vizsgálata. 19-éu d. u. 9—6. Ugyauaz. 90-án d. e. 8—19 Ugyauaz. 20-áu d. u. 2—0. Ugyanaz.
20-án d. u. 9—C. A leányiskola összes magántanulok Írásbeli vusgálata. 21-én d e. 8—19. A leáuyiskolai magántanulók szóbeli vizsgálata 91-én d. e. 8—12. A leáuyiskolai magántanulók szóbeli vizsgálata. 21-én d. u. 2—0. Ugyanaz 25-éu d. e. 8—10. .Te Doum-*
és a tanév bezárása. Jun. 96—3l-ig. Tanuliuáuyi kirándulás a Magas Tátrába.
— .Nagykanizsai Felsőbb Leányiskolái Egyesület." Amiut közöltük, Nagykanizsa képviselőtestülete 9000 K szubvenciói swvasott meg egy létesítendő magán felsőbb leányiskola céljaira. Az intézet morális iráuyilátát illetőleg célszerűnek tartották az alapítók egy felsőbb leányiskolái egyesület alakítását. Az egyesület loladala lesz a felállítandó iutezet összes ügyeinek ellenőrzése és a lehetőség szeriül anyagi támogatása. Kvi lagdij 4 K. Amint halljuk, az egyesületnek már számos tagja vao.
— Érettségizett diákok. Huszonuégy bol fogyott el a kanizsai üzletekben. Knnyit vett ugyanis a 24 érettségizett gimuázísla. Hár 6-au csak szeptemberben lesznek teliesen éretlek, de a bot azért kijár nekik is — jó értelemben használva a kifejezést. Praemalurus lelt Berger József, Fehér Miklós és Meizger István. Beneinaturus Beck Ferenc, tíál József, Qréci Ferenc, Imrey Lajos, Koréin Dezső, Toppler Jenő és Tuiek Ferenc. A löbbí maturus.
— Beküdtszékl tárgyalások. Hétfőn és kedden esküdtszéki tárgyalások voltak a nagykanizsai törvényszéken. Az első tárgyaláson Takács József orostlonyi földmives volt a vádlott, kit szándékos emberölés és lopás teltének kísérletével vádolt az flgrész. Tárgyalási elnök dr. Keuedí Imre volt, ^ a vádat dr. Kiss László ügyész képviselte, mig a védelmet Remete Qéza látta el. A vádlott tagadásban voll és mert a tanúvallomások csak a vádlott haugjából vélték a bűnöst felismerni, az esküdtszék nem moudla ki I űnösuek és így a vádlóit felmente-lelt. Felebbezés aem lételvén, az Ítélet jogerős
A második nap Puha Erzsébet keszthelyi cselédleány ült a vádlottak padján, ki csecsemő gyer-m.\'két különböző mérges növényekből főzött kotyva-lékkal elemésztette. A bűnös nő kozdetbeu tagadott, de Kenedi Imre dr. eluök keresztkérdéseí alatt végre bevNlolta a terhére rótt cselekedetett. Fischer Imre kir. ügyész hatásos vádbeszédbeu rámutatott a gyermekgyilkosság etikai és szociologiai óriási horderejére. Az esküdlek a förtelmes anyát bűnösnek mondták ki, mire a bíróság 3 évi börtönre ítélte. Az ítélet jogerős.
— Utó állítás. A f. hó ö-én mugtartott utó-állításon megvizsgáltatott 8 apa. Ezek közül keresetképesnek találtatott 6, keresetképtelenuek 9.
— A gimnázium kép- óe rajzki állítás a ujabb intézkedés folytán vasárnap d. u. 6 óráig áll nyitva a közönség számára. Belépődíj sorsolási jogo-sulUággal 80 I. Nyitva d. e. 9 -19, d. o. 8—6-ig.
E. 208/1912 számhoz.
Versenytárgyalási hirdetmény.
A m kir. földmívelésűgyi Minister Ur rendeletére a Dráva folyó zákány-molvei szakaszán 1912. évben végreh^jtaudó folytatólagos szabályozási muu-káklioz szükséges 3100 q poillandoement szállításának 1919. évi junius hó 26-ik napján délelőtt 10 órakor a nagykanizsai m. kir. folyammérnöki hivalal belywégébeu nyilvános, tárt ajánlati versenytárgyalás fog tartatni.
A versenytárgyaláson az ajánlattevők, vagy azok képviselői |elen lehtlnek.
Az ajánlati feltételek, a végrebaitaudó munkák helyzetrajza, a kötendő szerződét tervezete és az anuak kiegészítő részét képezendő általános és részletes fellélelek, valamint az ajánlati feltételek a nagykanizsai m. kir. folyammérnöki hivatalnál a hivatalos órák alatt lueglekíuthetők és ugyanott szerezhető\' meg az ajánlati minta is.
Az ajánlatok, melyeket az ajánlati fellételek szerint. és az előirt mióta használatával kell kiállítani, a jelzett napon d e. 9\'/, óráig a nagykanizsai folyaminéruöki hivatal fönökéuél vagy anoak helyettesénél nyújtandók be.
Nagykanizsa, 1919. évi junius hó 3-án.
M. kir. folyammérnöki hivatal.
JÜNIU8 G.
ZALAI KÖUÖN V
- Rehabilitálás. A Zalai Közlöny f. hó 3. számábantTamás János boiivédőrmoster személyével kapcsolatban téves informáoió alapián egy bir jelöni meg. mintha a nevezett őrmester éjjeli rendzavarást követeti volna el Meggyótódtflnk arról, hogy nevezett őrmestertől teljesen távol áll az a cselekedet; a jelzett időben otthon tartózkodott és semmi kapcsolatban se hozható neve ez Oggrol. Szívesen adjuk meg ez elégtételt Tamás János őrmesternek.
• — Bezárták a kaposvári Iskolákat. A
vörheny-járvány immár tiz hónapja állandó rettegésben tarlja Kaposvár lakosságát A télen közel nyolc héteu át nem tartottak előadást az összes elemi iskolában, de a tavasz eljöttével a járvány megenyhült s már már azt hillék, hogy e folyton rémilgeló betegségtől, amelynek a tél tolyamán több halálos áldozata is volt, végié megszabadult. Néhány héttel nzelill ismét fölütötte a fejét a vörheny-járvány» amely mindegyre nagyobb mérveket ölt. A közkórbáz már meglelt vörheny betegekkel és már meg kellett nyitni a járványkórházat is. A vörheny megbetege gedések egyre növekvő száma azt követelte, hogy radikális intézkedések tétessenok a járványos betegség elfojtása érdekébeu. Ma délelőtt Gulyás Ferenc dr. tanfelügyelő reudeletet küldött aa-^össtes kaposvári elemi iskolákhoz, hogy a tanintézeteket rögtön zárják be. Knnek értelmében a gyermekeset \\ rögtön haza küldik és tudtukra adják, hogy a vizsgálatok elmaradnak, bizonyítványaikat pedig postán kapják majd meg. Gulyás Ferenc dr tanlelügyeló egyúttal átírt a főgimnázium, felsőkereskedelmi iskola, polgári leáuy- és fiúiskola igazgatóihoz, melyben kéri, hogy siettessék a vizsgálatokat.
— Elhalasztott befizetések. A Délzalai Takarékpénztárral egyesült önsegélyző Szövetkezetnél a juuius 6<ra eső befizetések az ünnep miatt 7-éu, vagyis pénteken délelőtt eszközölhetők.
A Nagykanizsai Takarékpénztár által alapított önsegélyző Szövetkezetnél a csütörtöki befizetések pénteken, azaz f. hő 7-én lesznek megtartva.
A Gazdasági önsegélyző Szövetkezetnél az Űrnapra (jun. 6.) eső befizetések 7-éu, pénteken teljesíthetők.
A Néptakarékpénzlár önsegélyző Szövetkezeténél • jun. 6-ra eső befizetések a következő csütörtökön, azaz 16-áu teljesitendók.
— Tolvaj flu. Leitner Károly 9ff éves fiul atyja Leitner Ignáo megbízta, hogy S01 koronát egyik nagykanizsai üzletbe vigye egy számla kiegyenlítése céljából. A liu azonban a kapott pénzzel felkereste szeretőjét, kivel együtt Fiume felé utazott. A tolvajt a rendőrség keresi.
SZÍNÉSZET.
Kél előadás. Az egyik csupa orkölca, csupa becsület, jóság és mindaz amit gyermek lélekkel oly szívesen olvastuk a Hoffinanu Ferenc örömre való, de drám&ilag induló gyerjnekiöriéneteíben. Az „A kis lord" Bűmet elbeszélése nyomán készült. Az amerikai demokratismus és az augol nemesség és a lordok világának ellentétét élesen feltüntető bájos ifjúsági színdarab, melynek Halász Ilonka, Cedik szerepében olyau főhőse volt, amire csak nagy művészi tehetség képes. A közönség vele kacagott és vele könnyezett. Éreztük, bogy romlatlan szive, hogyan alakítja át a zordságáról ismert Darincomot gróf (Bodonyi Béla) lelkét, gondolkozásmódját. A közönség elismtrése nem fogyott ki a tapsokból, melyekkel az igazi magos műélvezetért adózott. Izsó Miklós Dick cípótiszlító szerepében, liákosy Ferenc Hobbs szerepében méltó barátai voltak a kis lordnak Cse-rényi Adél (Mister Lord) iátékának közvetlenségével hatott. Jók voltak Sípos Zoltán (Habisham) és Ser-fözy Ilonka (Minna is.) Azt hisszük nem volna hálátlan vállalkozás, ha egy ifjúsági előadás címen uira szinre hozatná az igazgatóság
A másik előadás, mely kedden este szép számú közönség előtt folyt lo éppen ellentéte az előzőnek. A mi lederség, hűtlenség a családi élet romlása, züllése csak elképzelhető, azt megtaláljuk „Az ártatlan Z s u z 8 i"-ban. Nem azért mondjuk, mintha a művészet szent nevében erkölcsi prédikációt akarnánk irni. Nem, nki erkölcsöt akar magába síivui. az menjen a templomba, az iskolába, vagy maradjon otthon a családi körben, de ne menjen operettekhez és különösen ne Az ártatlan Zsuzsikához, aki a párisi Mouliu rougo erkölcseit hirdeti csábító varázszsal. A jóízű kaviár vonzotta is a közönségét, de a bá|os leányarcokat nem ludluk felfedezni a közönség soraiban; azok tettesen távol maradtak.
Maga at előadás t Füic.di társulatának egy Ujabb diadala volt, Főhósoi pedig Haraszlby Vilma (8usanne) és a köréje csoportosuló imádók. Teleky Ilona (Hubert) ki egy óriási remek vuágkosarat kapott fényes játékáért, Itsó Miklós, Várady Márton, Kákosy Fereuc, Sotnlár Zs. és a moulin rouge többi vendégei: Juhász Margit, 8erfózy Ilonka. A chau-sonettek bsllvltje is feltüuést keltett precis összjátéka is fényes kosztümjeivel. Kacagás, laps jellemezte a a lorró színházi estét. A közönség uzal a kritikával távozott, hogy Nagykanizsa szinészeli éleiében Füredi Béla színigazgató jöttével művéaxi emelkedés konstatálható.
Irodalom.
* A Vasárnapi Újság junius 2-íki «ámá-uak két szenzációs közleménye van: a május 23-iki utcai zavargásokról készült fölvételek sorozata, mely úgyszólván teljességében mutatja be az izgalmas nap juleneleit, a másik pedig azok a fényképek,melyeket Amuudsen kapitány küldölt déli sarki felfedező ut-já ól A többi képek is érdekes aktualitásokat mutatnak be: a polóklub lovasjátékait, a lugosi árvízkatasztrófát, stb. Egy közlemény a lap belmunka-társának, Molecz Károlynak,86 éves újságírói jubileumáról emlékszik meg. Szépirodalmi olvasmányok: Szemere^ György regénye, Móricz Pál novellája, Lenkei Henrik, Lovászy Károly, Lányi Viktor, Erdős Keuée versei, (Jlaude Farrére regénye. A Nemzeti Színház vigiálék ciklusáról Alexander Bernát számol be. A szám gazdag tartalmát kiegészítik a rendes heti rovatok : Irodalom és művészet, sskk|áték, stb A Vasárnapi Újság elöfizelési ára negyedévre 5 korona, a Világkrónikával együtt hat korona. Megrendelhető a Vasárnapi Uíság kiadóhivatalában (Budapest, IV. ker., Kgyelem-ulca 4 szám). Ugyauolt megrendelhető a Képes Néplap, a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona 40 fillér.
K. 338,1918. szám
Árlejtési hirdetmény.
A m. kir. löldmivelésügyi Minister ur rendeletére az 10In. évre engedélyezeit muraszabályozási muukákiiál szükséges, Muraszombat vasúti állomáson átadandó 4.1(10 q (Negyezerötszáz) métermázsa port-laudcemeut szállításának vállalatba adásáia a nagykanizsai m kir. lolyammérnöki hivatal helyiségében Itt 2. évi juuius hó 2ú-éu délelőtt 10 órakor nyilvános, zári ajánlati versenytárgyalás fog larlatui.
A szállításra vonatkozó ajánlati és részletes feltélelek az ajánlati minla és a kötendő szerződés tervezete az alulirt hivatalnál a hivatalos órák alatt megtekinthetők, és ugyanott szerozbeló meg az ajánlati minta is.
A versenytárgyalásnál az ajánlattevők, vagy azok képviselői jelen lehetnek.
Nagykanizsán, 1912. évi junius bó 4-én.
M. kir. folyammérnöki hivatal.
r -iii i ím «»wa i ma — ■ —p————— - •
Az itteni piaora és környékére
ügynököt
keresek! Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Pia Tfiti
roa
.\'A.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló v
BÚTORCSARNOK ÉS HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a kövotkezó helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere I. sz. (a királyi bérpalotában) Kzen szövetkezet at .Oratágos Központi Hitelszövetkezet" tagja 8 ennek felügyelote alatt áll. ^
Vásárlási kényszer loljcacn kitárva. — Stílszerű modern lak berendezitek.
Jutányos árakjl|8zavatosaág|áru minőségéért
Aa áruostraokb* klsáról** «USranfv budapaatt asatalosok 4a kárpitosok dolgosnak. \'
Kénu
iy*iyforrás
Varasd-Töplitz W
líasut-, posta-, tslsfon- és távirda-állomás.
Uj gyógyszállód« villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -j- 58 C°. \'
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfUrdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mosés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen kaid a
fürdőigazgatóság.
FürdÓorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessou a „Zalai K8zlőny"-bsn.
4
HANGSZEREKET
ÉS
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sőrendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
Szétküldés utánvéttel. — Kozeskedok arról, »hogy csakis jó és az értéknok mogfoleló hangszorokűt szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ha az 3 napon belül az Átvétel után történik — Megsértett Arukat nom fogadok vissza. Az Arak darabonként értendők.
Hegedűk.
IskolahegedUk : 6, 8, 10, 12, 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 28, 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny éa mester-hegedűk ! 70, 80 egész 200 kor.-ig. - Hegedűk: \'/, és »/, uagysngban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonok: 1, 1-60, 2, 2 60 3, 4 kor.-ért. HegodOvonók foruambukfAból uagyou könnyU 6, 8, lo kor-ért. — Hegedűtokok : 6, 7 6o kor. és följebb. — Hegedűlábak : 4, 10, 12 K ós feljobb. —• Álltai tok: t, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Uracsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Celto. Iskolacello: 20, 26, 27, 28 és 30 kor. — Zenckarcello: 40.60, 60 és 70 kor. Cellovonk: közönséges 160-tól 3 kor.-ig — Cellovonó fernambukfából 5 kor.-tól 12 kor.-ig Nagybőgők:
\'/.-es 7$ kor. «/,-es 76, 80, 90 és 160 kor. — Nagybőgővonó: 4, 6, 6, 8 és 9 korona.
/
Ce i tórák.
Primfcitora, jAvorla. gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palízander-tetővel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcltora palizandortetö és gépezottel: 27, 30, 34, 36 kor. — Primcitora egész 64, 70, 80 kor. Konrertcitnra a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar népcitorák közönséges kivitelben, egész-kótáa 0 kor., jobb minőségű, fél- v. 10 kor., diófa tetővel 12 kor., utánz. pallsándftból 14 korona.
Rézfu voh&ngazerek.
Minden rézfuvóhangszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor Basstrombita: 42 kor. Piaion . 32 kor. Vadászkürt: 74 kor. Kuphoniuin: 64, 68, 60 kor. Bass: 40 kor.-tól 10 kor.-ig. Trombitakart 60, 64, 70 kor. — Bombárdonok, f: 60, 68, 72 kor Bombárdonok 0 vagy B. 110 120 13» kor. — Helikon: 110, 132, 144 korona.
Fuvolák.
Fekete granatilfából ujozüst billentyűkkel: 8 billeutyüvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor, 10
billentyűvel 30, 36, 40 kor. 12 billentyűvel 48, 50 kor. 13 billeutyüvel 60, ne, 60 kor. —
Piccolóflóták: 6 20, 6.60, 6 40 korona.

Klarinettok.
Fekete granatilfából, ujezüst billentyűkkel : 10 billontyűvel 36 kor. 12 billeutyüvel 42 korona stb.
Dobok.
Nagy dob réz faabrounscsal 10 csavar 66 kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
Czinib*lwíoíc \'70 koronától feljebb.
Huzoharmonikák.
Hutóhartnonika, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjúratu fúvóval, réz sarkokkal, uagyou szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, 11 korona. Ugyanazok liáro nszoro.i hanggal 16, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 billentyű dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 24, 28 koroua, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 69, 60 koroua.
Klmeritő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifí WAJDITS JÓZSEF
hangszerkereskedóse
NAGYKANIZSÁN Deák-tór 1 szám.
v
Nyomatott a laptulajdonos lfj. VVajdíts József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA xg,a JUNIUS io._Si-IK ÉVFOLYAM 45. SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■agjalaalk bétfin ét caltlrtlkla.
ElflAxéUal Éhk: Bgéu é>ro 10 korona, MUtra S koron., Negyed*«« S korona 60 flll. — Egy» nÁm éra 10 Alt.
A gazember.
Magyarország parlamenti élete felé van most irányulva Európa figyelme. Az itt lefolyt többségi küzdelem a kisebbség terrorizmusával szinte élet-halálharc szimptoináit hordja magában. A kisebbség, amióta a házszabályok erőszakos értelmezésén alapuló obetrukoíó letöretett, elkesertdett küzdelemmel igyekszik eddigi nemzetsorvaszló tecbnikázását a hazafiúság köntösébe burkolva igazolni. A parlament működését a válaszlási szenvedélyek nél megszokott maoskazenével aluosonyitják vásári bódévá. Zalamegye volt főispánja nem átall sípolni az országházban, amit valamikor osak a nemesi ouriáján lengódö rongyász prif-ije^ma gyanánt tekintett. Elnöki tekintélyt, mentelmi b&ottsági Hlárn-zatot tiszteletben nem tartanak és az lás már odáig ment, hogy Kovács Gyflía; a gyomai kerület képviselője (kit a ház 30 napra kitiltott a gyűlésekből) nyilt gyűlésen 3 golyót küldött Tisza István elnök felé. A lövések nem talállak, mire Kovács magát lőtte fóbe és most élet-halál közt lebeg.
Rettenetes a sűlyedés, ami a szenvedélyek izzó fóllobogásával a magyar államiságot éri. A gazember szó ugy röpköd a parlamenti kifejezések közt, mint az őszi bikanyál a levegőben. Mindenki gazember és hazaáruló.
KetetAi saerketaui : Kiadja:
Kert黫 Jdaaef. a ■■crke(>Ui<(.
Szirkaiztisii ii klariéhlvatal leák-tér f.
T*l«\'on: llt. — HlrdeUeek dljei.bá. eiertnl.
aki be nem áll az üvöltők és sipolók táborába. így adta meg az irányt a Justh-párt és igy csatlakozik hozzá a kávéházi Ítélet. A legnagyobb gazember természetesen Tisza István, a házelnök. Hasztalan szólal fel egy-egy bátor ember, hogy ugy járunk, mint Lengyolország, hogy ha így megy, akkor nemaddig parcellázzák Magyarországot: az elvakultság nem hallgat a józan érvre.
És itt eszünkbe jut néhai jó Mikszáth Kálmánnak a „Vén gazember" oimO elbeszélése. Egy kasznár a gazember, aki, mikor észreveszi, hogy a báró esztelenül pocsékolja uz ősi vagyont a látszólagos hűtlenséggel meg-montett vagyonnal láhraállitja a tönk szélén álló báróosaládot. A fógazember Tisza István, elfaosarodott szívvel látja, mikép pusztul a magyar haza ősi vagyona a Justh-párlnak e^áztehdós obstrulcoiója következtében. Szomorúan látja, hogy a felrevezetett nemzet már-már belefulad a ráerőszakolt álhazafi-ságba. És az ellenzék szeméhen a gazember dísztelen szerepét vállalja, hogy a biztos bukástól megmentse a saját javait könnyelműen tékozló nemzetet.
Ha majd a történelem a késő időkben számba veszi a hon fenmaradásáért küzdött fiait, akkor majd lefejtik róla a rövidlátóktól rákent gazember titulus és azok között fogják nevét említeni, akik hatalmas zsenialitással,
a saját népszerűségük árán, kookára téve nyugalmat és életet, húséggel szolgálták a nemzet fenmaradásának ügyét.
Az ipartestületi bankett utójátéka.
— Samu Józaef elnök lemondása. -
Emlékezhetnek még olvasóink, hogy dr. Kirchknopf kamarai titkár felolvasását követő bankettnél az ipartestület vendéglőse a bankettdijakai a lépcsőfeljáratnál a jóizlés szokásának meg nem felelően előlegesen bekasszált* és igy meghiúsította az ipartestületnek ama szándékát, hogy előkelő vendégeit megvendégelhesse Samu József ipartestületi elnök e meglepő eljárásért kérdőre vonta Somogyi Zsigmond vendéglőst, aki azonban hibájának beismerése holyetl azzal igazolta eljárását, hoity nem akarta magát kitenni annak a megkárosodásnak, ami már ily alkalomkor érte, midőn 10 jp\'aros fizetés nélkül távozott a bankettről. Az elnök és vendéglős közötti nézeteltérés annyira kiélesedett, hogy Samu Józsel hosszú megokolással beadia az eluökségról való lemoudását. A többek közt felemlili, hogy .az ipartestület elhatározása és minden engedélye nélkül a teritékek árát előre szedte be. Nevezed kocsmáros ez eljárásával testületünket ritka vendégeink előtt a leg-nagyo\'b mértékig kompromittálta." „Az ipartestületet méltóságában sértette meg.* aA testületet ért sérelemmel szemben megvédelmezni nem ludom."
Hetven év a mim P törtóitél,
ni.
összefoglaló cimmel (Három mindig aktuális kérdés) emlékezik meg a könyv három akcióról, a kivándorlás, a drágaság és a szénkérdésben, amelyek közül különöseit a drágaság kérdésébeu volt útjelző »z egyesület fellépése.
A következő fejezet: Községi iparfejlesztés ismerteti mindenekelőtt azt az eléggé meg nem becsülhető úttörő muukát, amelyet az lparegyesület a székesfőváros szabályozásának kérdésében kezdemé-nyeretl, amelynek egyik látható eredménye az Erisébethid és az a törekvés, hogy a városépítés végre nálunk is tervszerű gondoskodás tárgya legyen 8 amelynek ujabb étappejaí az ly városháza elhelyezésének, az állandó kiállítási területnek és az Audrássy-ut meghosszabbításának aktuális kérdései. Nevezetes előmunkálatokat végzeit az egyesület a fővárosi ipar rendszeres fejlesztésében, a budapesti kereskedelmi kikötő, az építésügyi szabályzat, a városi vám, a hirdetésügy szabályozása kérdésében. Útmutatással, tanácscsal segítette e mellett a vidéki városok iparfejlesztő propagandáját is
A Szociális kérdések cimü fejezet mindenekelőtt megemlékezik az lparegyesület munkásügyi szakosztályáról, amely az első olyan szervezet volt, melynek kebelében munkaadók és munkások együtt tárgyaltak szociális ügyeket Hosszasan ismerteti ezután a munkásbiztositás kérdéseit, amelyeknek reudszem megvitatására szintén az Iparegyesület
teremtelte meg az első fórumot s amelynek terén, különösen a munkásbiztositó törvéuy revíziójának kérdésében ma is vezető szerepe van az egyesületnek. Ebben a fejezetben van szó az iparfelügyeletról is, amelyuekdokozatos reformálása terén az egyesületnek máris sok javaslata valósult meg, néhány pedig a közeli megvalósulás elé néz. Kmlitést érdemelnek még ennek a fejezetnek tárgyai közül a nők é|jelí muukájáuak törvényes szabályozása, a szociális muzeum, a munkáskamarák, a hatósági munkaközvetítés, a munkanélküliség orvoslása, a munkáslakások, a sztrájk-kérdés, a kollektív szerződések, a bérfizetés uapjának megváltoztatása, a járó-óra, az ülőmunka, a nappali otthonok, a munkásjutalmak kérdései, amelyekben az Egyesület részint kezdeméuyező, részint közreműködő és tanácsadó volt s fellépése több eselbeu (munkaközvetítés, muukásházak, napközi otthonok stb.) pozítiv :dipéciiyel járt, részint hasznos anyagot szolgáltatott későbbi eredmények számára.
Az Iparfejlesztés többi napi kérdései közül, amelyekel a következő fejezet tárgyal, különös figyelemre tarthat számot az a beható s2akszorü bírálat, amelyben az egyesület az lu08-bau megjeleni Szteréuyi-féle iparfejlesztési emlékiratot részesítette s amely egy nagy körültekintéssel rendezett írásos anl^ét eredménye volt. Megemlékezik ez a fejezet azokról a tanulmányokról is, amelyeket jnaga az egyesület végzett, egy évtizeddel az iparftijleszlési emlékirat megjelenése elölt, uj iparágak meghonosítása dolgában s amelyeknek kimutatható nyomai vannak azóta iparfejlesztésünkben.
Itt megemlítjük az építőipar válságának enyhítése érdokébeu, azután a kamarai választások reformja, az ipari kisérletí állomások, a közmöhelyek, a szövetkezeti mozgalmak, az iparosok nyugdíjügye, a hitelesítési és uaptárbélyeg eltörlése, az ipartörténet rendszeres lelksrolása érdekében megindított akciókat. Ha még utalunk az egyes iparágak érdekeinek előmozdítása, sérelmeinek orvoslása iránt íuditott akciókra, még mindig nem adtuk megközelítően hú képét sem anuak az értékes munkásságuak, amelynek vázlatos ismertetését ez az igéuyteleu oimO fejezet tartalmazza.
A könyv végül a egyesület szervezeti ügyeit, személyi vonatkozásait, rokonegyesületekkel és testületekkel való kapcsolatait ismertetvén, egyúttal emléket állit az egyesület elhunyt kiválóságainak is. Ez a megemlékezés a magyar ^zgazdaságí életnek valóságos Pantheonja, amelyben Kossuth Lajostól és gróf Batthyány Lajostól báró Eötvös Józselig, gról Zichy Jeuóig és Kornfeld Zsigmondig nem ogy históriai névvel találkozunk.
Ez a vázlatos képe annak a gazdag anyagnak, amelyet a könyv irója összehordott s amely, inig egyrészt becses részlete lesz s dolgozó Magyarország törléuetének, másrészt legméltóbb emléke a legelőkelőbb magyar ipari érdekképviselet hetven eszteu-dós jubileumának.
A könyv az Országos lparegyesület kiadásában jelent meg. Ara lö korona.
(Vége.)
9
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIOS 10.
Az ipartestület elöljárósága f. Iió &-éu tartotta havi rendes gyűlését Soliweitzer József alelnök elnöklete alatt, melyeu az elnöki lemondással foglalkoztak. Az elöljáróság Somogyi eljárása fölött rosszalását fejezte ki. Hoffmauu Henrik és dr. Hajdú Qyula testületi ügyész irJitváuyára az elöljáróság Samu Józsel lemondását nem fogadta el, hanem testületileg érte mentek lakására és egyhangú bizalmat szavazlak neki és telkérték, hogy továbbra is maradjon meg elnöki helyén Samu Józsel a gyűlésen megjelenvén meghatva mondott köszönetet a bizalomnak ily lelkes megnyilatkozásáért és meghajolt az elóljáróság akarata elótt. A a hisszük ez a nem nagy lontosságu incidens ezzel végleg befejeződött.
HÍREK.
— Jualus 8. A király koronázásának 4,\'>. évfordulója az izgalmas politikai események hatása alatt is kellő ünnepségek közt folyt le városunkban. A városházán, iskolákon, állami hivatalokon, de magáubázakon is lenglek a nemzeti lobogók. A Szent Ferencrendiek plébánia templomában Ounepios hálaadó szentmise volt, melyen a városi hatóság is megjelent Vécsey Zsigmond polgármester vezetése alatt; jelen volt a helybeli tisztikar is. Az iskolákban az előadás szünetelt, a növendékek a templomba vonultak és egyes iskolákban iskolai ünnepségek folylak le. így a felsó kereskedelmi és az izr. elemi iskolákban, melyekben ez ünnepséget az ösztöndijak kiosztásával is összekapcsolták. A felsó kereskedelmi iskola "műsora1* levetkező volt: I. Himnusz, énekelte az ifj. énekkar. 8. Kiráiybimnnsz, Vörösniarty-tól. Szavalta Róna Ferenc a. o. t. 3. Ünnepi beszéd, tartotta Balog Dezső tanár 4. Tartsd meg Isten a királyt, énekelte az ifj. énekkar. 5. Fóti dal Vörösmarty-tól, szavalta Ludvik J. a. o. t. 6. Ösztöndijak kiosztása. 7. Himnusz, énekelte az ifj éuekkar. — Az elemi Isk. ünnepély mfisora ez volt: 1. Himnusz. 2. Ünnepi beszéd, mondt* Halász Jouö tanító. 9. Hal«dj, haladt, én nemzetem I Pósa Lajostól, szavalta Domány Sári III. oszt. tan. 4. Mikor imádkoztok, Pósa Lajostól, szavalta 8trem Zsigmond III. o. tan. 5. Holh bajnok özvegye, Arany Jánostól, szsvalu Havas Lilly IV. o. tauuló. 6. A király, Móra latváutól, szavalta Zerkovitz GyOrgy IV. o. tanuló 7. Ösztöndíjasok névsoráuak felolvasása 8. Szózat.
— Bosnyák Géza Nagykanizsán. A nagykanizsai kerület országgyűlési képviselője, Bosnyák Oéza, szombaton estve városunkban időzött. Párthívei a Polgári Egylet éttermében köréie gyülekeztek és vele együtt vacsoráztak. Tamás János dr. ügyvéd üdvözölte ót, amit a képviselő köszönettel fogadolt. Málék László, mint a kath. népszövetség helyi csoportjának elnöke szintén részt vett a vacsoránál és beszédében kifejezést adott annak, hogy a néppárt a Justh pártol támogatni fogja küzdelmeiben. Ugyanily érielemben nyilatkozott Sneff József a szociáldemokraták uevébeu. Ugy hall|uk, hogy rövidesen egy népgyűlés keretébon fog Bosnyák Géza beszámolni a lezajlott parlamenti események és a politikai helyzetről.
— Pályadíjnyertes diákok. A főgimnáziumi kép- és rajzkiallilás tegnap d. u. zárait he. Horváth György fógimn. igazgató, dr. Horvátbné Kenedi Erzsébet, Németh
Mihály, Vegele Károly és Pfeifer Elek tanárokból alakult bizottság a kitűzött 8 pályadijat a következőknek Ítélte oda: 1. Figurális rajzból 20 K-ál Németh Gyulának III. o. 2. Tájképfestésért 20 K-át Kertész Bélának VII. o 3. Csendélet festésért 20 K-ál iiadios Kálmánnak Vll o. 4. Iparművészeti tervezésért (szőnyeg tervrajz) 10 K-ál Sohlosser Istvánnak V. o. 5. Minta utáni festésért 10 K át Babics Józsefnek V. o. 6. Gipsz utáni rajzolásért 5 K-át Feigl Amáliának VI. o. 7. Lapminta utáni rajzolásért 5 K-át Kooh Lajos II. o. 8. Geometriai rajzolásért 5 K-át Hammerschmidt Alfonz IV. o tanuló. A képsorsolásnál nyertes lelt a 36., 82. és a 103. szelvény tulajdonosa. A nyeremény-képeket a szelvény ellenében átvehetik a főgimnáziumi pedellusnál. t ^
— Szabadságon. Deák Péter rendőrfőkapitány f. hó 5 én pár napi szabadságra családi ügyben elutazott, belyett-84 Farkas Ferenc reudórkapiiáiiy
— Halálozás Schott Adolfué, Scliotl Adolf po»ta és távirófelügyeló neje szül 8cbmidt Lujza urnó f. bó 10-én boldog házasságának 28. évében hosszas szenvedés utáu elhunyt. Temetése 12 én, szerdán d. u ö órakor lesz n temető halottasházából.
-- Me rfelebbezték a fizetésemeléseket. A legutolsóírosi közgyűlésen szinte ellentmondás nélkül rendeztetett a város polgármesterének, főjegyzőjének, mérnökeinek stb. fizetései. Nemcsak móllá nyosságot látott ebben a közgyűlés, de kötelességet, mellyel a nagy drágaság melleit legelőkelőbb tiszt viselőinek tartozik. Matkovics Ltjos és Pluudor János közadózók felebbezést adlak be a városhoz, hogy a vármegye ne hagyja jóvá az orr» vonatkozó közgyűlési határozatot. A feUbbezés szövegéi még nem volt móduukbsn megismerni, de biztosak lehetünk, hogy amily okokat abban a felebbezók felsői ólnak, szók a közgyűlés előtt is ismeretesek voltak éa nem szolgáltak akadályul a fizetések reudezésénél. Azérl hisszük, hogy a vármegye a közgyűlés határozatát íogja jóvábagyui.
— Az ipartestület uj jegyzője. Az iper-testolct számvizsgáló bizottsága a f. hó 5-én megtartót! elóljárósági gyüléseu jeloulelle, hogy Vidos Jáuos helyettes jegyzőiéi az ipartestületi irodát átvette. azt rendben levőnek találta azért résiére a fel-menlvény megadását indítványozza Az elöljáróság Vidos Jánosnak a felmentvényt elismerés kifejezése mellett megadja, Zieger József i^jcunan megválasztott ipartestületi jegyzőnek a hivatali átadja. Amint értesülünk Zieger installációját az elöljáróság bizonyos Uuuepies keretbeu akar|a megtartani
— Közegészség májusban. Dr. Rátz Kálmán városi orvos lelentése szerint a május hónapi idójárati viszonyok a közegészségre nézve kedvezők voltak. Ezért az\' egészségi viszonyok u felnőtteknél kedvező volt. A gyermekeknél azonban a légcső szervek burutos bánlalmai és lobos betegségei számos esetben fordult elu és pedig kedvezólleu lefolyással. Kanyaró is nagy wiinbau fordult elő, szórványosan vörheny is, de kedvezőtlen lefolyással. Fertőző betegség volt GU esetben, még pedig gyermekágyi láz I, difteritísz 3, báráuyhimló l, kanyaró 64,
j vörheny 7 esetben. A kindedek tavasii oltása befejeztetlek, az elmaradottaké szeptemberben lesz. öngyilkosság 1 esetben fordult elő. Egy G7 éves elme-
beteget (alkoholista) megfigyelés végett a v. kórházba szállítottak. A halálesetek száma 04 volt.
— Anyakönyvi hírek. Házasságot kötöttek jun. 2—8-a között: Muczer Ferenc löldmives Mu ezer Juliaunával ; Lukács György kocsics Modrics Reginával: Fabick Tivadar kertész Reinwald Teréziával ; Vajda György löldmives Míhalec Juliannával; Gombos Lajos földuiives Vellák Rozáliával ; Fehér István cipész Horváth Katalinnal és Horváth Rezső csizmadia mester Takács Gizellával. — Elhaltak: özv. Schlesinger Albertné szül. Hoffmaun Sarolta magánzó 70 évos; Kők Ferenc földm. 65 éves; Soha-vel Lajos lakatos 41 éves. Geiger János I napos; Erdélyi Krzsébet 5 éves; özv. Verbovéc Györgyné sz. tíilter Mária földinives 83 éves; Varga György 1 hónapos és Pirsch Anlalné sz Szigeti Rozália napszámos 56 éves.
— Titokzatos lelet. Szerdán délután 5 óra tájban a régi Zerkowitz-féle ház lebontásánál, az Erzsébet-térre néző pincehelyiségbe ásás közben 20 cm. melyen, a föld színe alatt egy felnőtt ember csontvázára akadtak. A csontváz a pince déli részében feküdt, a koponya közvetlen az utcai fal mellett találtatott, a váz többi csontjai rendszeresen egymás mellett feküdtek. Ugyancsak a csontváz fölött a föld- Í-\' ben elái(}>"egy pléhlábla találtatott „délután 5 óra kor" jelzéssel, melyet u po.-taszekrényen a,. levelek kivételének jelzésére haszuáluak. A helyszínen megjelent rendőrtiszt és löbb szakértő orvos megállapi-lolta, hogy a hulla már 40--60 év óta van a föld ben, míg a posta szekrény jelző vélelleu kerülhetett oda, legfeljebb 8—lu év óta vau elásva, mert csak akkor jött e fajta jelző tábla forgalomba, A rendőrség e rég mult bűneset ügyében megkezdte nyom»-zásál.
As itteni plaora é* környékére
■ ■ ■■ mm m
ügynököt
keresek!
Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Fia ^StiT SZÍNÉSZET.
Csitri. Bourget-nek bohémjei mozognak a színpadon azzal a rendíthetetlen baráti hűséggel, becsületességgel, ami a művészet felkeutjeít, egymáshoz kapcsolja. E múvészltlkek felfogását álbidalba-lallau szakadék választja el a kisvárosi polgárok áj-tatoskodó erkölcseitől. A kis Csitrit (W. Halász Ilonkát) is megkapta a művészek szabad felfogása és egy pár rövid hónap alatt romba döntötte a nevelő nénik Aglae és Hortense (Pajor Agues, Cserényi Adél) állatos nevelési reudszerét ée a neki nem tetsző vőlegény elöl szinte minden habozás uélkül az isme-i ellen Párisba szökik és Delauoy lestóbarátjánál, (ki ót a független, szabad felfogásban, az önrendelkezési jogban és a festőművészelbeu okulta, kap becsületes, menedéket.
A kis Osilri Colelte vjlágismerése nélkül, da-oos fejecskéjével középpontja lesz ezentúl Delauoy művész-körének: Simoueau (Sipos Zoltán), Píerr Sernin (Loraut Vilmos), Vergnaud (Somlár Zs.) társaságának. Delauoy fölényes jelleme, művészete és a uemes önzetlenséggel nyújtóit otthon elszédítik a

JUNIOS 10.
ZALAI KÖZLÖNY
9
kis Colettet és a nagy hálaérzelet szerelemnek véli iniudaddíg, inig I\'ierre csókja a gyermetdeányl uóvé és igazi szerelmessé nem avatja. Delanoy pedig egy igazi nagy férfi lomondásával válik meg a kedves leáuytól. Egy forró sziuházi estnek volt lantija a teljesen megtelt színkör. Halász Ilonka művészete csillogó volt. Colelle szerepe oly tökéletesen a Halász Ilonka egyéniségéé, hogy ami azon innen, vagy tul van, az a szerep lóvására történhetik. A folytonos tllntetó tapsoláson kivül egy hatalmas csokor átnyujtásával fejezte ki elismerését a közönség kedvencének. Majtényi László mint Delanoy elsőrangú volt. Egyéniségének megvan az a vonzó hatása, hogy lia ó művész, akkor hiszünk művészetében, ha bölcs, akkor elismerjük fölényét. Innen vau, hogy bizonyos léleklSDi szakadást éreztünk, mikor Oolett művész-lelke a kisebb kalibertl Pierre felé hajlik. Csak a gyermekkori barátság igazolja érzelmét. KivQlök Zalai Margit érdemel emlilést Nancy V. szerepében. Elegáns közvetlen játékával a közönség kedvence lett. Ugyancsak egy virágcsokor jutott ki neki it tapsokon kival. Sipos Zoltán Simoneau szerepében, Somlár Zs. Verguand és Lóránt Tilinos Pierre szerepében jól illeszkedtek be az összjátékba.
Csütörtökön félig telt ház elölt Mascsgni híres operáját a „Parasztbecsület" et adták, — dicséretre méltó igyekezettel. Görög Olga megindító Santuzza volt ós sikerrel oldotta meg a nagy zenei intelligenciát követelő szerelmében megcsalt szicíliai paraszllcány szerepéi. Hangja drámai orejll volt « játékával is illúziót keltett. Zalai Margit csábos Lola vohj-kj* szerepében, Huráuyi, Várady $ l\'aj>r Ágnes is tbdáíhik legjavát uyujtották. Az operát \'megelőzte Qondinet „Valami hibája van" című vígjátéka, melyet azonban minden irodalommal foglalkozó, bohó zatuak minősít.
A Kis gróf pénteki előadásán újra zstifol! ház volt. A szép magyar motivlimu zene és a játékosok művészi egyénisége v&uotta a közönséget. Haraszty Vilma (Bózsi) inűvésíeto dominált az oslén, ki köré kiváló alkotásokkal csoportosult Várady Márton (Agárdi gróf) Zalay Margit (Howardy Dorothy), Izsó Miklós (Zápolya) és RAkósy Ferenc (Kocsonya nevelő. SipoB Zoltán (Agárdi fia) játéka azt a hatást keltette, mintha a szerep nem neki való volna. A díszletek és kosztümök szépek és stílusosak voltak,
Szombaton Bíró L*jos színjátéka a RabIó lovag került bemutatóra. Egyfelől egy egész grófi dinasztia, másfelől a rablólovag, Kürt kerülnek egymással Membe. Mindenik a saját erkölcsi felfogásával A giófi előítéletek, ellentmondást nem türó uraskodás, megkövesedett tradíciók, sót nemes vonások vouuluak fel Kürt modern, problematikus értékű felfogása ellen. Hogy a diadal az ő részére hajlik, annak éppen a női erkölcs az oka, amelyről pedig nagyon elvető felfogást kolportál. Az előadás gerincét Majtényi László adta meg, kinek jelleme néha kínos súllyal nehezedett a néző erkölcsi felfogására. E rabló lovag cse lekedetei és |elleine csak az utolsó felvonásban igazolódnak be és csak ekkor ismerjük meg rúnóit céljainak és törekvéseinek. -Király Boriska!, mint Anna elég jól betöltötte szerepkörét. Jó voltj 8omlár Zs mint Ferenc gróf, Sipos Zoltán László,gróf; Bodonyi Béla mint Stefi gróf könnyed játékával elsőrangú volt; Thuróczy Oyula mint Viktor gróf nem volt lia-tásnélkülí; Zalai Margit előkelő játéka ezultal is figyelemre méltó volt. Rákosy Ferenc Galambos szerepéből hiányzik a karakterisztikus kidolgozás. Az OvyoB ös8Z|áték Majtéuyi re.idezŐÍ talentumát dicséri.
„Telekyt a kanizsaiak legjobban szeretik." Ez a sokaimondó felírás volt annak a remek világcsokornak a szalagján, melyet a Czigáuyszerelom tegnapi előadásáu a bájos Zórikának, Teleky Ilonának \'tuyujtottak. Ez a nyilatkozat ízlésre vall, mert egy nagytehetségű, tüneményes hangú művészuóuek vau
dedikálva és így Nagykanizsa műértő közönségére Is dicséret hárul abból vissza. Ha a merész Ítélet szokatlan is, de karakterisztikus és a Zórika nehéz és nem a leghálásabb szerepének olyan interpretálása mint aminőt Teleky lloiiu nyújtott tegnap, a dicséretnek ténylog a superlativusát érdemli meg. De a CzigAnyszerelem előadásánál nem hagyhatjuk említés nélkül Füredi Béla igazgató érdemét sem. Mig a régi regime alatt alig szerepelt a (Jzigányszerelem előadásán egy-egy kiválóság, addig a Füredi társulat egy egész soiozatoi állit be egyszerre. Teleky Ilonkához csatlakozott Haraszti Vilma és Halász Ilonka. Várady Márlon szimpatikus játéka és behízelgő baritonja melleit ott vklt Burányi Ferenc tiszta csengő tenorja, Rákosy \'.Ferenc iórtft-j)ragolin|a, 8omlár Zs. korcstnárosa ihiiid eísőrauguak voltak. E< ezzel már elmondtuk az előadás bírálatát i* és ha még megemlítjük a nagyon szép díszteleteket, a pazar toiletteket, akkor kellókép honorálni véljük azt a művészi ériéket. melyei Füredi igazgató nagy áldozattal szerzett Nagykanizsának.
előkelő élet pszichológiájáénak folytatását. Cikk a milóí Vénuszról és a Vénusz-frizurákról, Szabolcska Mihály és Jakab Ödön verse, Krúdy Oyula regényfolytatása, stb. egészílí még ki a lap szövegrészét, mig az illusztrációk közül kiemeljük Komáromi Kac Endre művészeti rajzait, Mühlbeck Károly ötletes fejléceit stb. Az Uj Idők előfizetési dija uegyedévre ö korona. Kiadóhivatal: Budapest, VI., Andrássy-ul
10. szám.
♦ A Magyar Figyelő-nek most megjelent
11. száma vezető helyen közli gróf Tisza István: Sadowától—Sedánig cimü nagyszabású tanulmányának 3. és fejezeteit, amely egészen az 1866-iki
esztendőig viszi az eseményeket. Rakovszky Béla orsz. képviselő, aki tokáig vezető diplomáciai állásban élt Keloteu, „A tripoliszi kérdés" ciraon nagy-érdekü közleményben világítja meg azon diplomáciai és történeti szempontokat, amelyek a mostani olasztörök háborúban jcleutkezoek Herrzeg Ferenc .Keleti Svájc" címen polemizál azon felfogásokkal, melyek nemzetiségi politikánk utolsó megnyilatkozásában Magyarországból egy keleti Svájcot szerelnének csinálni. Ezzel szemben Herczeg kimutatja, hogy magában Svájcban a nemzetiségi kérdés mindjobbau dominál és mindjobban kiélesiti az ellentéteket. Dr, Schiichler Miksa .A kuruzslókról" címen igen ériékes oivosi szempontokat ád. Az aktuális cikkek közölt ott találjuk még Eőtlevényi Nagy Olivér dolgozatát „Elszász-l.olliaringia és a német császár* elmen, amelyben a most felmerült konfliktus okait magyarázza. A sz épkodal mi részben Krúdy Oyula .Zoltán estéje" cimü bájos novellát találjuk. Kiemeljük még\'a számból Marcali Heurik cikkét, amely egy uj világpolitikai elméletet ismertet, és igen gazdag a Feljegyzések rovala. mely a számnak ainugy is gazdag tartalmát kiegészíti. Előfizetési ára uegyed-évie (1 K. Mutatványszámot kívánatra küld a kiadóhivatal: Budapest, VI, Andrássy-ut 10.
Irodalom.
* Az Uj Idők pünkösdi számában ismét megszólal Horkayné aki a maga elmés és kedves modorához hozzászól a mai izgalmas napok eseményeihez. Elbeszélést Hercpg Ferenc irl .A Mária-tallér" rímmel.. továbbá.Pékár Gyula, akinek „Asszony" cimü novelláiét, ^uAelytt a lap kőzöl, egyébként a „Petőfi társaság legulábbi Ülcséll felolvasták Biró Lajos , A széni halál" és Somlai Károly „A piros napernyő* leány" cimü elbeszélései muijell érdekes cikket találunk a trónörökös lelésUjjé^i, Hoh»nberg Zsófia hercegasszonyról, amely cikket számos, a trónörökös-családjáról készült művészi fotografia díszíti Karkas Pál folytatja hamiír népszerűvé vált humoros uj rovatát „A kéjutazó naplóját" és közli még az Uj Idők Balzac érdekes és magvas tanulmányának, „Az
" .
Teljesen befizetett alaptőke 1300,000 korona *** Tartalék tökélt 100,000 korona.
Elfogad takarékbetéteket
nettó 5°l0-os kamatra.
A kamatadót az intézet fizeti.
Visszafizetés 10,000 koronáig bármikor azonnal, nagyobb összegeknél egy-két napi előzetes bejelenlés alapján történik.
Felmondási dij nem számíttatik.
Váltó-leszámitolás, törlesztéses- és egyszerű jelzálogkölcsönök, folyószámláén lombard-hitelek a legkedvezőbb feltételek mellett engedélyeztetnek.
Az intézet szerződéses társa a *
Magyar országos központi takarékpénztár
saját tőkéi 40 millió korona, ~mm
amely összeköttetése révén a Néptakarókpénztár ügyfeleinek a legnagyobb előnyöket
nyújthatja.
ZALAI KÖZLÖNY
J0NIÜ8 10.
HANGSZEREKET
E 1
HUZÓHARMONIKÁKAT
I-sórendü minőséget ajánlok a következő árak mellett.
A
Szétküldés utánvéttel. — Kezeskodok arról, hogy csakis jó ós az értéknek inogfeleló hangszereket szállítok, ennélfogva megengedem a kicserélést ba az 3 napon belül az átvétel után történik — Megsértett árukat nem fogadok vissza. Az árak darabonkéut értendők.
Hegedűk.
IskolahegedUk: 6, 8, 10, 18. 14 kor.-ért. — Zenekarhegedük: 18, 28. 24, 30, 40, 60 kor.-ért. — Hangverseny és mester-hegedük: 70, 80 egész 800 kor.-ig. — Hegedűk: »/, és \'/» nagyságban 4, 6, 8, 10 kor.-ért. — Hegedüvonok: 1, 1-50, 8, 260 3, 4 kor .-ért. Hegedüronók fornainbukfából nagyon könnyű 6. 8. 10 kor -ért. — HegedUtokok: 6, 7 6 i kor. és följebb. - Hegedülábak : 4. 10, 12 K és feljobb. — Alttartók: 1, 140 K és feljebb. — Hurok minden árban és minőségben. — Viola avagy Brácsa és alkatrészei 10%-kal drágábbak. — Cello. Iskolacello: 20, 26, 27, 28 és 30 kor. — Zenekarcello: 40 50, 60
és 70 kor. — Cellovonk: közönséges l 60-tól 3 kor.-ig — Cellovonó fernambukfából 6 kor.tól 18 kor.-íg — Nagybőgők: 7,-es 78 kor. «/4-ea 76, 80, 90 éa 150 kor. — Nagybógóvonó: 4, 5. 6, 8 ós 9 korona
Ozitorák.
Príincitora, jávorfa, gépezet nélkül: 13, 14 kor. — Palizander-tetóvel 20 kor.-tól 30 kor.-ig. — Primcitora palizandertetó és gépezettel: 27, 30, 34, 36 kor. — Príincitora egész 64, 70, 80 kor. Koncortcitora a fent felsorolt minőségben is, azonban drbja 4 koronával drágább. — Magyar nópcitorák közönséges kivitelbea, egéaz-kótás 9 kor, jobb minőségű, fél- v 10 kor . dióin tetővel 12 kor , utána palisándfaból 14 korona.
Hézfuvohangszerek.
Minden rézfuvóh^ngszer la 3 cilinder géppel van ellátva. Trombita: 32 kor BasstrombiU: 48 kor. Piston: 38 kor. Vadászkürt: 7t kor. Kuphonium: 54, 68, 60 kor. Itass: 40 kor .\'-tói * 7l) kor.-ig. Trombitakttrt 6 i, 64, 70 kor. — Bombárdonok P . 60, 68, 78 kor. Bombárdonok 0 vagv B, 110 120 138 kor. — Helikon: 108, 110, 138, 144 korona.
Fuvolák.
Kokote granatilfából i\\jezűst billentyűkkel: 6 billentyűvel 16 kor., 8 billentyűvel 24 kor., 10 billentyűvel 30, .30, 10 kor. 18 billentyűvel 48, AO kor. 13 , billentyűvel ölt, 50, 60 kor. —
Piccolóttóták : 5 80, 6.60, 6\'40 Itqrona
KlarlnettoR. *
V
Fekete granatillából, ujezüst billentyűkkel: 10 billuulyűvel 36 kor. 18 billentyűvel 42 korona stb.

Dobok.
Nagy doh réz faahroucHC*al 10 csavai^Sr« kor. — Nagy dob rézabroncs és 10 csavar 90 kor. — Községi dob 14 kor.-tól
40 koronáig.
Czimbalmok 7o koronáiéi feljebb.
HazoharmonikAk.
Iluzóharmoiiiki, 10 billentyűvel, dupla hanggal, kétjáratu fúvóval, réz sarkokkal, nagyon szép alkatú, kitűnő hanggal, drbja 9, 10, II korona. Ugyanazok háro nszoros hanggal 15, 16, 17 korona. Ugyanazok 2 soros, 19 bílleutyü dupla hangokkal Dur és Moll-bassus, dupla hanggal: 16, 84, 88 korona, 3 soros 31 billentyűvel: 48, 68, 60 korona.
Kimeritő árjegyzéket ingyen és bérmentve szállítok.
Ifj WAJDITS JÓZSEF
■ , hangszérkereskedóse
NAGYKANIZSÁN
Deák-tór 1 szám.
Nyomatott a laptulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA i9i2 JUNIUS 13.
51-IK ÉVFOLYAM 46 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
lilJalMlk hétfőn él csütörtökön.
E\'Ollr.H.I Arak: Kgé,, |,rt |0 koron*, lélivie 6 koron., NegyodAvrc 2 koront BO 011. — Egy.. ,,*„, 4r» 10 flll.
KcloliW .(oiko.ilA Kertén* Jiiunf.
liiadjn: m »rcrk«attj>ct
tiarkiiitiiéi ii kladéhlvatal RaAI-tér I.
T.U\'on: lit. - Hird.tA.*k dl)»«.b*. aiorlnl.
munkás, s bej! de keresték, aki óket az aratási szerződések késedelmes kötésére izgatta.
Mert alapjában még értelmetlen dolog is a munkából való kibu|ódüi és az aratási szerződések kötésétől való* vonakodás. Hiszen a munkástórvény óta a munkások tigyis alternative szerződnek Tegyük föl, hogy a termés annyira meghibásodik, hogy a munkás keresete, ráfordított munkája kárbaveszett. Ebben a helyzetben a munkástörvényiiek azt a kedvezését veheti igénybe a munkás, hogy dologba állás előtt neiu termésrészt, de naps/.ámbért kívánhat. Num mondhatja t#jlát, hogy ó láthatatlanba nem szerződhet, VtaiconC-éjlfién a tyizateriués aratásának időhöz való köt^nM^&H^dMMMteii sürgős 8ége teszi szükségessé\' iia n&sve, hogy az aratási szerződéseket idejére megkösse-
Nálunk ninos efemer jelentősége ennek az Írásunknak ; de mégis, jó az \'ilyet megbeszélni, mert csalóka ábrándok és a zavarosban való halászás vágya, ki tudja hol akarja a maszlagot vetni ón családos embereket koldussá tenni.
Oly gonosz játék, hogy csodálkoznánk, ha ebben a gonosz Jdóben meg nem próbálkoznának vele. De a munkások legyenek résen s a zajütót, aki sehol sinosen, mikor már a fringia ki van rántva, — füleljék le és tanítsák meg, hogy rontásukra ne törekedjék a jövendőben.
Aratás előtt.
>
(V.) Akármi történik emberük gyarló tévedéséből, elvukull gyűlöletéből, pártviszályból. ebból a magyar átokból, — az idők kereke mégis osak tovább forog és ha a közélet tábláján aggódva is nézgelódüuk szót — a buzaláblákban aunál nagyobb öröme van a gazdának. Gazdag áldást teritett az ur és ha ebben a búzakalász! érlelő junius dorekntáji napokban ölt legnagyobb fokot az ég áldásáért való aggodalom, hinni, remélni kell, hogy megelégelte a gondviselés szenvedéseinket s legalább egy jó terméssel kárpótol a közélet sivárságáért, reménytelensége ott. azokért a nagy csapásokért, melyek egyre-másra következtek ebben a szomorú esztendőben. Bálváuyosváralján a Tornádó, Komárom és Esztergomban katasztrófáim jégverés, Lúgoson és ki tudná még elmondani, hogy hol, vízáradás. Oda lett nz emberek vetése, annál vigasztalóbb, hogy az ország általában reményt keltve várja az aratást s valóban komigr. dolog, ha igaz, hogy ahol ineg a sarjukalász is teleszemel igér. Debrecenben lelkiismeretlen kezek keverik a kártyát és sztrájkra izgatnak.
Nem nagyon hisszük, hogy a kaszás ember ez uszító szóra hallgasson.
Volt már egyszer és nem is messzire Debrecentől aratási sztrájk és akik abban résztvettek, nagyon megégették a szájukat. És nem pesti műhely, ahol ha egy nap szünetel a munka, az nem olyan baj Bejön a munkás másnap és talán különórában elvégzi a dolgát. Ha az alföldi munkásember nem dolgozik aratáskor, ha volna olyan Bzlrájkpénztár, amely győzné eltarthatni újig, — mert az alföldi munkás az egész téli kenyerét aratáskor keresi meg. Sót még az is ezislenoiáját veszélyezteti, ha akármi szervezet tanáosára az aratási szerződés megkötésétől vonakodik. Mert az aratás nem tréfa dolog. Itt a gazda nem várhat arra, hogy talán mégis meggondolják az 6 rendes aratói a dolgot és munkába állanak. A gazda nem rendelke*het ilyen bizonytalanságra. Neki munkást Kell szegődtetni és ha vannak szegődő aratói, a régiek hiába jelentkeznek ; későn van.
így maradt ki Hajdudorog, Szoboszló táján néhány óv elótt néhány ezor gazdasagi
A nagykanizsai 111. kir. folyaoiroéi\'nfeg.
Miudun zajuélkül, szinte észrevétlenül helyezkedett el Nagykanizsán az Eszékről ide helyezeti folyamméruökség. A közönség sziute alig vett róla tudomást, pedig akik a közügyekkel foglalkoznak, annak idején örömmel vették a hírt, hogy Véc-sey Zsigmond polgármester buzgó utánjárásának sikerült e nagy vidék érdekeltségét magábau egyesiló hivatalt Nagykauizsára helyeztetni, amelyért Kaposvár is teljes erővel lépett sorompóba. Május elseje óta tehát a magyar kir. folyamtuérnókség városuukban vau és az Kötvös-téri Szegóféle házbau vinniük hivatalai.
Éppen mert olyan szerényen, feliUues nélkül illeszkedtek be Nagykanizsa külöubözó liivatalszervei közé, nem tartjuk fölösleges munkának, ha olvasóinkat a folyamméruOkség személyi és tárgyi ügyeivel megismertetjük.
Munkatársunk felkereste az Eölvös-tóren a Szegő ház elsó emelotéu elhelyezkedő hivatal főnökét Kitz Oyula kir mdszaki tanácsos urat, ki a legbarátságosabban "fogadta, és legkészségesebbeu adott felvilágosítást a hivatalra vooatkozó kéidésekról.
A tágas szépen berendezett hivatalban külön-külön termo van nemcsak Kitz tanácsos urnák miut hivniallóiiökuek, hanem Oillyén .Sándor kir. főmérnöknek, Rlocli László és Ordell Ján«s kir. mérnököknek. A közös irodában működik Németh János irodatiazt I és \'J folyamfelvigyázó. Kgy vizmester (ez állás most . betöltetlen) és egy hivatalszolga egészítik ki a híva-t tal személyzetét.
A folyammérnöki hivatal működési kőre kiterjed a Muráin a Steier határtól Légrádig; a Drávára ugyancsak a Steier határtól Somogy és Karanya ha-> lárnzélein. K folyók partjain a szabályozási és viz-i rémlóri leendők ellátása A magyar oldal felől Vas, ! Zalu és Somogy megyék ármentesitésére vonatkozó munkálatok, vqjogi engedélyek, kivévén a víz hasznosítási és tal&jjsvitási ügyekét, melyek a kultúrmérnöki hivatalhoz tartoznak. Ellenben töltések, malmok, kompok, hajózási és tutajozás! ügyek a folyam mérnökség ügyköréhez tartoznak. Vizjogi törvények szerint letárgyalandó engedélyezési [ügyek ia ide tartoznak. Horvátországból Varasdmegye, Belovár-Kórösmegye és Verőcemegyéuek ií felső járása (a verőcei és szlatinai) és a nagykanizsai folyammérnók-ség kerületébe tartozik.
Az 1912. évi költségvetés a földmivelésí minisztériumhoz tartozó folyamméruökségi munkálatok fedezésére az egész országra nézve 7 millió koronát vett fel, mely arányosau használtatott fel. A nagykanizsai folyammérnökseg jelenleg a Mura határszéli közös szakaszon végeztet munkálatokat az osztrákokkal közöseu Rációin tói lefelé. E munkálatokra 80 ezer K. vau elóiráuyozva. A Zákány, Molyvei, Drávai szakaszra 80 ezer K. míg Tótujfalu—Budakováci szakaszra 13o ezer K. Ezeken kívül a kanizsai folyam-mérnökség medertisztitási muukálatokal végez Vízvártól lefelé és a Barcsi téli kikötő tisztántartásáról kotrási muukálatokkal gondoskodik. Az erre szükséges kotrógépet közösen használja az eszéki szakasz-szal, de az eszéki folyamméruökség leltári tulajdonához tartozik.
A hivatal nyelve természeteseu magyar, \'de mivel horvátországi területek is tartoznak hatásköre alá, . zórt az onuan érkező borvátnyelvü beadváuyokat is elfogadják, de az eliutézés oda magyarnyelven megy. Amint látjuk, magával Nagykanizsa várossal édes kevés a hivatal összeköttetése; iiikább a vármegyével és a nagykanizsai és légrádi járásokkal. De azért a
t
\'¿ALAI KÖZLÖNY
JUNIÜ8 13
hivatal ittléte ujabb vívmánya városunknak; nemesük a széleskörű érdekeltség idevonása és egyéb gazdasági előnyöknél fogva, hanem azérl is, meri a feut-emlltett műszaki tisztviselőkben előkelő műveltségű férfiakkal szapoiodott városunk társadalma.
Maga Pilz Qyula műszaki tanácsos ur, kinek előzékeny felvilágosításaiért k\'szönetet inouduuk, egyike a legrokonszenvesebb egyéniségeknek. Hogy tapintatosságát jellemezzük, felemlítjük, hogy a hivatali helyiségek összos berendezéseit kanizsai iparosokkal készíttette. Régebbi polgáraink tanulhatná nak ebből valamit. Mint torontálmegyei magyar több nyelven beszél és Pozsonyban, 8zegeden és Temesváron végzett működése ulán került 1009-ben Eszékre, de már akkor azzal a reménnyel, hogy nemsokára vagy Kaposvárra, vagy Nagykanizsára fogják helyezni.
Szívesen jölt színmagyar városunkba, mert a horvátomági tartózkodás az olt uralgó durván megnyilatkozó sovinísmus miatt magyar léleknek nem kwllemes.
A gyáriparosok kulMrekvése.
— A postapalota sorsa. —
Ritkán esik meg, hogy akárcsak a város is kulturkérdésekkel foglalkozzék, hacsak annak nem tekintjük, mikor egy fölösleges magán iskolának blindre subvenciót szavaz meg, vagy mikor a |ol szervezeti, de nagy áldozatot igénylő Füredi színtársulattól kerekeu megtagadja a kért és megérdemelt segélyt Annál nagyobb elismerés illeli meg a Oyáriparosok Országos Szövetségének uagyaauizsai fióktól, hogy az iskolában keresi és találja meg az opízá^oS gyáripar leljendülésének alapját és olvan intézkedésre törekszik, mely valóban égető kulturkér-dése Magyarországnak.
Hazánkban a felső kereskedelmi iskolák számra nézve tultengésben vannak és koráutsom szolgálják azt a célt, mely ki vaB tűzve eléje. Meri eaak kis percentje a végzett tanulóknak lép a gyakorlati kereskedői pályára, a nagy többség vasutas, postás és egyéb hivatali pályára lép. Felső iparoktatásunk azonban teljesen csecsemőkorát éri. Talán 2—3 felső ipariskolánk van, melyek számba sem vehető alkalmat nyuitanak az ipari pályára távozó ifjúságnak.
Ezt a terde helyzetet ismerve és tudatában auuak, hogy csak képzett iparvezelókre mily égeló szüksége van a magyar iparnak, a Oyáriparosok Orsz Szövetségének nagykanizsai fiókja a polgári iskolák fejlesztésével akarja ezt az égető kérdést megoldani. Nemrég gyűlést (ártott ez az egyesület Siern Sándor téglagyáros elnöklete alntl, melyre meghivla a polgári finískola tantestületét is. Waligurs/ky Autal igazgatóval mog is jelentek a tanárok valamenuyieu Fleiachuer Miksa gyárigazgató, egyesületi titkár előterjesztést tetl, hogy a polgári fiúiskolát fe|lesszék hét osztályúvá és az iparoktatásra irányítsák a fófi-gyelmet 8zereljék lel kellően műhelyokkel laboratóriumokkal, hogy így tíszián gyakorlati, illetőleg
ipaii szakiskola legyen. A jelenlevő testület és az egyesület osztatlan helyeslésével találkozott az előterjesztés és elhatároztatott, hogy megteszik a kellő lépéseket, hogy a népes nagykanizsai polgári fiuis-:ola is ilyen érlelőmben alakíttassák át hét osztályúvá.
Az egyesület felterjesztését eljuttatta már a központba, hol kiváló tetszéssel lldiözöllék ezt az életre való előterjesztést, mely elsó az országban, amely ilyen úttörő célt lüz ki a hét osztályú polgár-iskolák elé. A gyáriparosok Országos Szövetsége szeretettel és buzgalommal karolja fel az ügyet és illetékes helyen, a minisztériumban latba veti befolyását, hogy a nagykanizsai polgári iskola mihamarabb mintául szolgálhasson a hasonló célú és berendezésű szakiskoláknak.
A postapalota építése is foglalkoztatta a nagykanizsai gyáriparosok szövetségét. Hiszen ők érzik legjobban azokat a hiányokat, melyek a távíró és lelefon szolgálatra uehozeduek a mostani rozzant, Alkalmatlan postaépülolben. Érdeklődött a miniszter ¡Ultiban, hogy mikorra várhaló a Kazincy-ulcai postapalota felépité-e. Azt a kellemetlen információt uyerle, hagy az 1913. évi budgelben a nagykanizsai postapalota nem szerepel. Kilátásba vau helyezve, hogy nz épület tervét és költségvetését a jövő évben elkészítik és (alán 1914-ben hozzáfognak az építéshez. De ez információ azt az impressziót kellilte, hogy a nagykanizsai postapalota még nagyon a távo\' jövő zenéié, ha csak a városi tanács, illetőleg a képviselőtestület magáévá nem teszi ezt az ügyel és honorálva a kereskedővilág óhajtásait, el nem jár buzgalommal abban az érdemben, hogy at uj postapalota mielőbbi felépítése városi érdek, és n város kára iiélbül nem lehel a minisztériumban ápolt tengeri kígyóvá
HÍREK.
— Vizsgálót a városi hivatalban. Vidócy Pál pénzügy igazgatósági számvizsgáló a nagykanizsai városi pénztári hivataloknál, közkórházban és rendór-ségen s pénzkezelési ügyvitelt megvizsgálta és rendben találta Ma fejezte be a vizsgálatot és utazott vissza Zalaegerszegre.
— Óriási ováció. Bosnyák Oéza országgyűlési képviselőt is kiutasították az országgyűlés terméből. Miközben a folyosóra éri haugosHii kiáltozta: „Majd megkapja Tisza a választ a nemzettől. Tegnap voltam kerülelembon és mondhatom óriási ováció fogadolt, amely az egész elleuzékuek szólóit" Nem tudjuk, hogy kerület alatt Nagykanizsát értette-e képviselőnk, ha igen, akkor az egész ováció egy kis terembe zsugorodik össze, melyben a körülötte vacsorázó csekély számú párthivó részesítette; inig Nagykanizsa város csak hétfőn tudta meg a helyi sajtóból, hogy országgyűlési képviselője falai közt idózötl.
— Eljegyzés. Kertész József a nagyatádi „Otthon *. kávéház tulajdonosa eljegyezte Orósz Dusikát Bajáról.
— Évvégi vizsgálatok a főgimnázium ban A helybeli kath. főgimnáziumban a rendes ts-uulók évvégi osztályvizsgálatai f. hó 13-án és 17— 22-én, a magánvizsgálatok pedig 14-én és 15-én tartatnak meg. (Az igazgatóság.)
— Adókivetési lajstromok közszemlén Nagykanizsa város 1912. évi házbér, IV. osztályú kereseti és tókekamat adó kivetési lajstroma az 1883. évi 44. l-o. Ili. és 18. §-ai értőimében a mai naplói fogva 8 napon át a városi adóhivatal helyiségében közszemlére kitéteted oly célból, hogy a hivatalos órán belül bárki által bolekiuthetó legyen s hogy sz ellen észrevételét megtehesse és pedig: Azon adózók, kik av. ilieló lajstromban megállapított adónemmel már a mult évben is meg voltak róva, a lajstrom közszomlóre kitételének napját, — azon adózók, kik a kivetési lajstromban megállapított adóval folyó évben először rovatlak meg, adótartozásuk nak az adóköuyvecskébeu történt bejegyzését követő 16 nap alall írásban a zalaegerszegi m. kir. péuz-ügyigazgatóságnál benyújthatják.
— Gyermekazinh&z. Dicséretes dolog, hogy Füredi Béla színigazgató is növelni akarja a világnap jövedelmét E célból egy gyermekeknek való előadást rendez vasárnap d. u. nz arénában. A I e-láncoll grófkisasszony a darab cime, mely bemutatja a gyermekvilágnak a csodás tündér-országot, amit eddig csak a könyvekből olvasott, de még nem lálott Örömmel veszi a liírl a gyermekvilág és ott lesz mind azon a szép előadáson.
— A nagyatádi méntelep Pallnban. A Nagyatádon végleg megszüntetett katonai méntelep julius 1-éu költözködik Paliliba, uj állomáshelyére Az eddigi palilii méntelep Nagykanizsára jön és ez fogja helyettesíteni a nagyatádit. A nagykanizsai méntelep működési kőre Zala-, Somogy-, Vas-, Sopron , Tolna- és Baranya vármegyékre fog kiterjedni.
— Az egyesült ellenzék nópgyüléso Dr. Hajdú Oyula, dr Tamás János. dr. Malok László
lés Oyeues Sándor, a nagykanizsai egyesült ellenzék nevében bejelentették a főkapitányságnál, hogy vasárnap d. u (iCán) népgyűlést szándékoznak tartani az Erzsébet-téren, ahol az országházban a közel I múltban lefolyt eseményeket óhajtják szóvá tenni. Minthogy a gyűlés rendezői a rendért a felelősségei elvállalták, Deák Pélor főkapitány a népgyűlés meg tartását megengedte. Aininl értesülünk, a fővárosból is több képviselő fog leérkezni és természetesen Bosnyák Uéza is jelen lesz. A gyűlés kezdete d. u. 1 2 órakor lesz. A főkapitány a rend fentarlása érdekében a szükséges intézkedéseket megteszi, amelyek közi amint halljuk az is fog szerepelni, hogy a I gyűléstől minden oda nem való elemet távol fognak lartaui.
— Bizottsági gyűlések. Ma d. u. 5 órakor a villamos olleuórző bizottság gyűlési tartott. A gyűlésre az adott alkalmat, hogy a lanács felszólította a bizottságul, hogy a saját kebeléből Í8 küldjön ki tagokat, kik a Frauz cég áramfogyasztási könyveit
Sirolin" Roche
99
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész ellen.

JUNIÜ8 13.
ZALAI KÖZLÖNY
3
vizsgálat tárgyává teszik: Ugyanis a várossal kötött szerződés 29 szakasza értelmében azon évben, mely ben az összes magánfogyasztás a GOO ezer kilowattot oléri, az árammérőn eladott áram árából a vállalkozók 10% engedményt tartoznak adni. A jelenlegi vizsgálat az 1910—11-ik évi fogyasztás megvizsgálására fog kiterjedni.
Szombaton d. u. 6 órakor az ovodabizottság fog gyölést tartani és ugyanakkor az iskolaépitési bizottság is gyűlést tart, melyen az építési elszámolást fogja befejezni.
— Névcsere. A mult számunkban az ipartestület ty jegyzőjét Zieger Józsefnek irtuk. Nehogy tényleg egy esetleges Zieger József tartson igényt a jegyzóségre, kiigazítjuk azt a liirt azzal, hogy nem József, hanem Zieger Ferenc az uj ipartestületi jegyző neve.
— Jubiláris ünnepély. A nagykanizsai kalh. legényegylet 1918. é. junius 16-án, vasárnap fon-állása 10-ik évéuek megünneplésére ünnepélyt rendez. Az üunepély sorrendje: I. Gyülekezés d. e. \'/,11 órakor a városi Felső templom előtt, onnan bevonulás \'|,ll órakor a templomba ünnepi istentiszteletre, melynél az egylet tagiaiból alakult dalárda, valamint llaffner Jáuos és Vidos József urak fognak énekelni. A szent beszédet fót. Börzsey Tivadar h. plébános tartja. II. Ünnepi közgyűlés d. u. 6 órakor az egyesület helyiségében (Kazínoy-u. 8.). Kunén tárgysorozata: I. Klnöki megnyitó. Tartja főt. Horváth György egyl. elnök 2. Az egyesület 10 éves története Elő-ad|a Koslein Feren<* I. titkár. 3. Ünnepi beszéd. Tartja főt. Lukács József egyli. alelnök. III Este 8 órakor társasvacsora az egyesület helyiségében. Kgy teríték ára 8 korona. A tagok vondégei is szívósén láttatnak. Kedvező idő esetén a társasvacsora az egyesület udvarán fog megtartatni.
— Ipariskolai vizsgálatok. Az iparos-tanulók vizsgálatai a következő sorrendben tartatnak meg: Jun. Iti-án egész nep rajzkiállilás a polg. iskola rajztermében. Délután 2 órától kezdve az összes raizcsoportoknuk mértani rajzvizsgája. Hittanból és közismereti tárgyakból 17-éu d. u. 6 órakor 0 I., A, B, G III. osztályúak, 18-án d. u 5 ólakor A I. A II. és B II. osztályúak. 19-én d. u. 6 órakor B I. és 0 II. ao-áu d. u. 5 órakor A és B előkészítő osztályoknak.
— A húsipari munkások alakulása. A nagykanizsai hentes ós mészáros segédek, azánt-sxerinl huszonegyen f. hó 10 én este alakuló gyűlésre jöttek össze és megalakították az országos husipari munkások szövetségének nagykanizsai helyi csoportját. Az újonnan alakult egyesület elnöke Nemes Jáuos hentes segéd, jegyzője Németh Lajos és pénz-tárnoka Maltersdorfer Ádám mészáros segédek lettek.
— A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesiló vizsgái Sopronban junius hó 16 napján délelőtt 9 órakor a Sopron városi vlllauytele-pen fognak megtartatni. A kellően felszerelt vit\'s-gálati kérvények a m. kir. ker. iparfelOgyelóséghez küldendők Deák-téi 8.
— Egy jó házból való fiu, kinek 1—2 középiskoláik van, nyomdász tauoucnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsel könyvnyomdájában.
SZÍNÉSZET.
Hétfőn este a Kis gróf, kedden pedig a Csitri kerüli másodszor olóadásra. A Ositriben kiváló sze-replésű Halász Ilonka ujia teli ház elótt játszott. A közönség nagy szimpátiával fogadta Zalai Margit művészeiét is. Majtényi elsó rangú. Sipos, Somlár, Lóráut, Pajor Ágnes és Oserényi Adél egyaránt jók voltak.
Hit ¿s haza Scböuherr három felvonásos népdrámája került tegnap este bemutatóra a színkörben. Az uj darab iránt nem volt általános érdeklődés. A páholyok közül uégy-öt telt meg s n földszinti sorok között sem volt ritka az üres hely. Itabulísztikus erővel hal a darab a hallgatóságra, mely nem ritkán szinte megremeg a vaskos tragédia eleje alalt. A darab némi tendenciát szolgál. Knnek az érdekében történik a mouolog, a dialógok sokasága, a komikus erőnek itt-ott való megcsillanása (az üstfoltozó, Kóbol Kati éB a suszter jelenete) - az eróslelküség, az elvhúség, az őrület és a gyermeki pajkosság, — szóval minden, ami a darab hatalmának kiegészítő része. A darabnak néhol lélektani hibája is van s nem egy természet- és rendellenes actus p-zíchiki&al találkozunk benne. Hátborzongató, ........ históriák össze-
rovása különben ez egész dráma mely sokszor sérti a művelt lélek fegyelmezettségét is elóréii¿atoll, megrázó históriáival. Az előadás azonban, leszámítva az elsó felvonás hosszadalmas voulalottságát s indokolatlan pauzáit — ha\'ározottan művészi, szinos és kilejozelten drámai volt. A mi túlzás és hiba volt az előadásban, az sem a szereplők vétsége, hanem a darabé, mely a szenvedélyek szőrtelen tobzódásával akart hatást elérni. Kákosy Ferenc (öreg Roll), Bo-donyi Béla (ltolt Kristóf), Kondrát Ilona (Holt Kris-lófné) Halász Ilonka (A veréb, Krislól fia), Somlár (Sandperger), Zalai Margit (Saudpergerué), Sipos Zoltán, Majthényi, Losonczy Torkos, Lóránt Vilmos és Sorfózy Ilonka, mindannyian tehetségük erejét, alakító képességük javát adták szerepeikben. Az ó
játékuk és művészetük sikere volt a darab hatása, kik a darabban levő tendencia körmeitől megtépett drámai erőt is össze tudták tartani tehetségűk harmonikus ereje által. A díszlet külön dicséretet érdemül. Nemkülönben a rendezés is. Gsak a zenekar iuterinozzói kívánnak még mindig valamit — egy kis összehangolást.
Irodalom.
a Nap a magyar újságírás szenzációja Tessék elolvasni és leltétlenül meggyőződik róla, aminthogy azounal konstatálni fogja azt is, hogy A Nap a magyar közönség legkedvesebb lapja A 48-as eszmék és a magyar nemzeti törekvésekegyellen bű és törhetetlen szószólója. Főszerkesztő: Braun Sándor. Felelős szerkesztő: Hacsak Géza. Munkatársai: a magyar újságírás kitűnőségei. Példáuyszáma amerikai ujtigsiker: 15Ó.000 példány naponkint. Kgy száin 4 fillér. Klófizetési ár: egy évre 16 korona, fúl évre 8, negyedévre 4 korona, egy hónapra 1 korona 40 f Minden jó magyar fizessen elő A Napra I
wwjí/r
FÜRDÓ
Déli vasút állomás
Vasas és iszaphóforrások 34—45° 0. Fangógyógykezelés. Hidegvizkura. Szénsavas-, nap- és légfürdók Szabadban való fekvés. Mérsékelt árak Prospektussal szolgál.
Főigazgatóság Daruvár Slavonia.
I^cptakarékpéojtár
EErEEEEEEE l^agyl*aoÍ3$ár) = *
Teljesen befizetett alaptőke 1.300,000 korona
Tartalék tőkék 100,000 korona.
Elfogad takarékbetéteket
nettó 5°0-os kamatra.
A kamatadót az intézet fizeti.
Visszafizetés 10,000 koronáig bármikor azonnal, nagyobb összegeknél egy-két napi előzetes bejelentés alapján történik.
Felmondj»! dij qem számíttatik,
Váltó-leszámítolás, törlesztéses- és egyszerű jelzálogkölcsönök, folyószámla-és lombard-hitelek a legkedvezőbb feltételek mellett engedélyeztetnek.
Az itteni piaora és környékére
Az intézet szerződéses társa a
AZ meni piaura «» auiujroaem ( f
ügynököt Magyar országos központi takarékpénztár
|im- »«Jit tőkéi 40 millió korona,
keresek! Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Fia WttiT
amely összeköttetése révén a Néptakarékpénztár ügyfeleinek a legnagyobb előnyöket
nyújthatja.
4
ZALAI KÖZLÖNY
JINIÜ8 13.
HIRDET MENY.
a közárverés novera-
korona.
ezen
Nagykanizsa város rendezett tanáosa közhírré teszi, hogy vágóhídon levő béltísztitó, pacalmosó és bélsziritó nyilvános szóbeli utján az egyidejűleg inegállapilott árverési feltételek mellett 1012. évi ber hó 1-tól terjedő egy évre bérbe adatik.
A kikiáltási ár 2315 kor., azaz Kettóezerháromszáztizonöt Árverezni kívánók tartoznak a kikiáltási ár 10*/.-át bánatpénzül letenni bánátjíénz bérlő állal a negyedévi bérösszegnek luegfeleló összegre kíegészitendó lesz 8 ezen összeg u bérleti idó tartamára biztosítékul fog szolgálni.
Az árverés határidejéül 1912. évi julius hó 4. napjának délelőtt 10 órája helyéül a városház tanácsterembe tüzelik ki.
Az árverési feltételek a közvágóhidi szabályrendelet vonatkozó rendelkezései a hivatalos órák alatt a v. kiadónál a tanáosi irodában bárki állal megtekinthetők.
Mely árverésre a bérleni szándékozók ezennel meghívatnak.
A városi tanács.
Nagykanizsán, 1912. május hó 24-én.
Véoaey, polgármester
Grammophonok
helyszűke miatt nagyon olcsó árban
Kiárusittattnak Ifj WAJDITS JÓZSEF hangszerkereskedé\'ében
!! A ma
njti|lrái
iziciii I!
A NAP
A ni|)ir közfiniég ligktdva tibb lapja.
&
A 48-»» «icmény él a magyar nemistl tör»k-véMk agyatlan hü A kérlalhatat *n ■xószóldja.
Kóiierkoailtt: Felelöl iicrkesitö
BRAUN SÁI00R KACSAI BÉZA
Naponkint 1(5.000 példány!
= Egy szám: 4 fillér. =
A sr»p eiariíoté.l ára : Elén érr* . . II.- I || li||iiiiri .... 4.- I
Félévre .
. . I.- I II E|f kHMIl . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
lagkltUnebb ai|j«r élclapl
Páratlan népBzerüeégl Remek szöveg I Pompáé képek I
Mesésen olcsói
— Egy a iám: 12 fillér. —
A Ftdlbuax elöflxetéal ára :
E|ééi étri. Féléin . . .
I- I I- I
■Mjiléiri .... I.II I E„ kénpn . . -.11 I
Mntatványasámokat ktttd a kiadóhivatal:
Bodapest VIII. mi Szilán! ulca 12.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VASAROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruo8arnokait, melyek a következő helyeken vannak : VL\'I., József körút 28. sz. (Bérkoosis-uioa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Kxen atővelketet at „Oraiágos Köipouti Hitelszövetkezet" tagja a uuuek felOgyelete alatt áll.
Váairláal kényszer teljesen kizárva. — Stílszerű modern lakberendezések. . •
".Wtt\'Jn mU *\'v
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
Aa árnoaaraokba ktxárólag tlaörangu budapesti asxtaloaok és kárpitosok dolgosnak.
Varasd-Töplitz w
Vasul-, posta-, telefon- és távirda-állomáa.
Uj gyógyszállodD villanyvilágítással, hírneves radiootiv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C°.
Ajánlva: kttszveny, csuz és ischias stb -nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- es bclbántalmaknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. >— Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
V fUrdőigazgatóság.
Fürdflorvos Dr. LÖCHERT J.
H r lessen a „Zalai Kö*löny"-ben.
« . i
BIRÓ LAJOS BRÓDI SÁNDOR
HERCZEG FERENCZ KENEDI GÉZA
KÓBOR TAMÁS KOZMA ANDOR
a legjobban szerkesztőit, teljesen független legelterjedtebb és nqni Iqnnt legnagyobb magyiir i icijicipwt
AZ U JS AG-ot
Vasárnap: tt Hsezony", „Gyernuk", „Hutomobíl" ¿9 „Sport" melléklet.
az irók és ujságirók szine-java irják
Mim árat: Eiy éra 128.-Fél óvrii l U.--
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztő társ: Dr. ÁGAI BÉLA.
Kjiyi\'s példány ára llumtp-^^^ ób vasárnapokon i-gyfurnián
EoIónajraUiO
ÍO fillér.
AZ ÚJSÁG terjedelme rendesen 32-36—40 oldal.
Inir- ét liliputin 80-100 200-280 „,„.
MRGRF.NDKI.KNDÖ-CIM :
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Budapest, Vll-tk kerület, Hákóozl-ut 64. »ám.
Nyouiatolt a laptulajdonos ífj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1912 JUNKJS 17.
51-IK ÉVFOLYAM 47 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJilaalk hilfin éi ciilirtlkii.
ElflfWoUal árak: Kgái. ério 10 korona, Ulévto 6 korona, Nag]re<U>ia 9 korona 60 011. — Egyaa mm irt 10 flll.
Kolalót »iaiko»ilA
Herténm Jómmrr. 1
Kiadja: a i»erltrt>tia«t.
Izirknztitéi ii klaiéklvaUI ■•ák-tir 1
TaU\'oo; 112 — Hlrdoltaak dijaiabia aatrlnl.
Velencei politizálás a ImMi
Egy nyugodt gondolkozású úriember menekült tegnap egyik kávéházi társaságból a Polgári Egyletbe, ahol — akár hiszik, akár nem, nem politizálnak. És ha néha mégis szó esik a napi eseményekről, minden vélemény képviselője megőrzi nemosak a kellő tiszteletet az ellenvélemény iránt, hanem objektivitásának határán sem igen megy tul. A kávéházakban, amint az a menekülő ur egy társaságnak referált, nem igy megy a dolog. Ott a régi velencei tónusban politizálnak. Hála az égnek, hogy ez a tónus nagyobb veszedelmet nem rejt magában, mert még osak a száj jár olas?. >nóíri anélkül, hogy felbérelt bravók a dogét, meg az ölsen^bör nobilijeit orgyilokkal eltenuék láb alól. Idáig még nem fajult a helyzet. De már vannak urak — természetesen a legkiválóbb hazafiak — akiknek legboldogabb pillanata az volna, ha Tisza Istvánt valaki más leszúrná; az ellenpolilikus pedig osak egy forró üstbon szeretné forrni látni Justh Gyuláékat.
Hát ez először is elfajulása a politikai diskurzusnak. ízléstelen és t- akárhogy ütik is mellöket tisztelt nagyszájú és bótorku kávéházi nagyságok — nem magyar. Nem ; mert a magyar sohase osinált tőrrel, orgyilokkal politikát.
Vazul szemeit olaszok szúrták ki; Kis Károly meggyilkolása, ha a Forgács grófok lelkén s/.árad is. olasz munka volt. Záoh Felioián és osaládjának kiirtása az olasz Anjouk iníivo volt. A magyar lelkesedik, beszél, fellángol, pártoskodik, hűtlenkedik, de alattomos a magyar nem volt soha. Éppen józansága védte meg a környező ezflr vésze-delem közepette.
Nem szólunk arról, liogv a jobb Ízlésűek kávéházi tartózkodását ilyen körülmények között utálttá teszik; de a magyar néplélek megmételyezése, elfajulása érlelődik meg ebből, anélkül, hogy az ország ügyét egy szemernyivel is előbbre segítenék.
Már-már becsületbeli ügyek, régi barátok elhidegülésp, ellenségeskedés és hasonlók S*r>;dn\'al k <- kavéházban úrrá lett velencei olá& módú politikai stílusból. És ha ez a felfogás kiterjed ós meggyökerezik u durvább szövetű néplélekben: meggondolták-e azok a politikai éretlenek, hogy micsoda irtózatos veszedelem melegágya lehet az ily formán felkorbácsolt népszenvedély. Borzalom csak rágondolni is.
Toleráns volt a magyar mindig hitvallás és pártállás iránt egyaránt. Ezt mutatja a kuruo-labauo háború története és ezt annak költészete. Axok, kik ezt a kort végig csinálták magyarok voltak. A mai harcunkat ne
magyarul vívjuk meg ? Talán a déli forró napsugaras olasz vér szökkent a magyarba? Gondolkozzanak ezen a józanabbak és ne felkorbáosolás, hanem a nyugodt mérlegelés politikáját tegyék úrrá a kávéházban. Több tiszteletet szereznek vele ós több eredményt.
Az egyesült ellenzék nepgyülese
Nagykanitaa, junius 10.
Amióta a helyi lapokból köztudomású lett, hogy a nagykanizsai egyesült ellenzéki pártoktól tervezett népgyűlés engedélyeztetett, bizonyos lázas nyugtalansággal nézett a közönség a vasárnap elé. Ezt az izgalmat nem a városunkban a multakban szerzett tapasztalatok, hanem egyrészt a fővárosban nemrég lezajlott utcai forradalom jellegű zavargások, másrészt az a szokatlanul eldurvult politikai hang okozta, mellyel a parlament legutóbbi eseményeit tárgyalják a mindenütt ezerszámra található politikusok. Ezért a rendőrkapitányság a szükséges intézkedéseket megtette. A vidékről CBendőrséget vont össze és gondoskodott, hogy katonaság álljon készenlétben az eshetőségekre. Ám az aggodalmak fölöslegesek voltak. Dicséretére szolgál ez a népgyűlés rendezőinek és annak az ezernyi ezer munkásnak, akik a népgyü-
Élnek-e a csillagokban emberek ?
Vannak-e Földünkön kivOl más égitealeken is élőlények, vagy alkalmasak-e a csillagvilágok arra, hogy ott élet lehessen ? Ezek a kérdések évszázadok óla várnak az igaz válsszra Kddig az egyszerű, kezdetleges eszközök nem engedték, sót lehetetlenné tették a nagy titkok fölfedezését, ma azonban a csillagászai tudományának olyan tökéletes messzelátó csövei vannak, amelyek a legazédllletesebb távolságokat is áthidalták és az égitesteket az emberi szemhez egészen közel hozzák. Ezért a tudósok már megállapíthatták, melyik égitest lakható. A tudósok szerint a Holdban levegőt, vizet, erdőt, mezőt uem lehet látni Nem látnak mást, csak vakitó fényben szinte égő hegyeket és éjszakai sötétséggel (akart völgyeket. A Holdat kiélt, hólt égitestnek moud|ák, ame lyen az élőlények táplálásának és ftnlarlásának min den föltétele hiányzik.
A Földünkhöz legközelebb esó bolygó, a Vé. iiiisz, amelyet mi esthajnali csillagnak is nevezünk, 4!> millió\' kilóméternyirri van tóllluk. A Nap háromszor akkorának látszik a Vénusz csillagról, mint ami Földünkről és kétszer olyau erősen világítanak a sugarai, mini nálunk.
Míg a Vénusz körülbelül akkora, mint a Föld, addig a Merkúr kisebb, körülbelül a huszadrésze. A Merkúr egyik ffdéh az átlagos hőmérséklet annyira túlhaladja még a legizzóbb szaharai forróságot is. hogy a lüzos levogő belélegzése elégelné a tüdőnket,
a másik féltekén pedig a Vénusz éjszakádnak elképzelhetetlen hidege tesz leheU-tleuué minden élolet. A Merkúr is a Naphoz igazodik. Ami időszámításunk szerint 86 nap alatt fordul meg igy saját tengelye, mint a Nap tengelye körül, tehát: a mi nálunk \'24 óra alatt történik, arra a Merkúron körülbelül három hónap szükséges. \'
A Vénusz és a Merkúr tehát uem lakható. Mert még gondolni sein lehet olyau élő lényre, növényre, amely áliandóau kibírná a Nap valóban ol-bamvaszló tüzét, de olyanra sem, amely örök éjszakában és fagyban az életnek csupán a csiráját is megnyilváníthatná.
Fölükön minden kihűlt, megfagyott, — ez volt a jégkorszak — ugy goudolják, hogy ez újra megtörténik, amikor a Nap éltető melege megbénul, vagy tel|eseu kial»zik.
A Föld mögött kering » legismertebb bolygó: a Mars, amely a Naptól 30 millió mértföldnyire vau. A Mars anyaga a Föld anyagához teljesen hasonló. Kppen ugy van jéggel borilotl északi és déli sarka, mini Földünknek a kél szélsőség között pedig hasonlóképen váltakozó az égha|lat. Az északi félgömbön több a szárazföld, a délin több a leuger. A szárazföldet néhol hatalmas, egyenes vonalú csatornák szelik át.
A Marson tehát van levegő, víz és rendelkezik miimaznkkal a föltételekkel, amíg a szerves életet lehetővé teszik. Vannak váltakozó évszakai is, mint a\'Földnek, csak az a különbség, hegy az északi fe-
\\
lén a nyári félév 7« nappal hosszabb a téli félesz-teudónél mig uáluuk ez a különbség caiipán H nap. Külöuben a Marson egy esztendő körülbelül két földi évnek felel meg. mert a Mars lasabban járja meg utját a Nap körül: 086 nap és 8:1 óra kell neki hozzá.
Több csillagász állítja, hogy a Marsou élő lények, lólUnk taláu nem is külöuböző emberek laknak. Ennek a bizouyiUsára felhozzák, hogy mig a mi Földünkön — hasonló távolságról tekintve — nem látszhatik, hogy művelve volna, sőt olybá tűnhetik, mintha például a víz és a szárazlöld határai a korlátlanul uralkodó természeli erők véletlen eredményei volnának, addig a Marsou ezea a határok rendkívül szabályosak és olyan benyomást teszaek, mintha öutudalos akarat, gondolkozó, omberszerü erő alakította volua őket.
Emberek müvére vallanak azok a csatornák is, amelyek a Marsou néha a legegyenesebb vonalban hasítják át a szárazföldel és technikai tekintetben a távcsövön át is bámulatot kellenek azzal, hogy egy pen\'ról a másikra csodálatos módon kiszélesednek meg összeszűkülnek.
Egyáltalában nem tartják leoetetlenuek, hogy egykor — taláu már néhány száz óv múlva — az ember VHlainíképeit megtalálja az érintkezést a Mars lakóival, mert ha már vau olyan távcső, mellyel odáig ellálui, akkor az sem lehetlen, Jiogy idővel olyau jelet adhatunk, amelyet ott észrevesznek, megértenek és visszaadnak ueküuk.
ZALAI KÖZLÖNY ---1
JUNIU8 17
lésre felvonultak és szilárdan kitartottak helyeiken a 2 és fél óráig tartó szónoklatok ideje alatt. Ez a nép kiállotta politikai érettségének próbáját és Csizmadia Sárdoniak, a nép érettségéről való fejtegetéséhez ezt a komoly magaviseletet is argumentum gyanánt illesztetjük oda.
A népgyűlés publikuma ez alkalommal is a megszokott néprétegekból lelt ki. Az az 5—6000 ember, mely a szónoki emelvényt az Erzsébet-téren körülvette, legnagyobb részt az alkotmány sáncain kivQl vannak még Hogy nók ós gyermekek is szép számban voltak jelen, az megszokott dolog, de azért a polgári osztály is elég szép számmal adta jelét érdeklődésének. A Budapestről jött vendégek utoai ováoiója nem árult el nagy lelkesedést, mert mikor a virágos kocsikon a déli gyor8vonatlól berobogtak a Korona elé, az előkelő publikummal megtelt Corsó egyetlen éljenzése se volt hallható Azonban magán a népgyűlésen megnyilatkozott lelkesedés és ünneplés kárpótolta az országos urakat az addig lapasztalt hidegségért. Külön ben is a jogtalan népre történt hivatkozás, az ó elhatározásukra volt és van szüksége az egyesült ellenzéknek. A szónokok szinte Csizmadia Sándoron kivül valamennyien a politikai éleiben megtaposott ösvényen járlak. Beszédmodorukat, melyek gyakran a szenvedélytől losülyedt kitételeket használtak, nem tesszük ittjtritífcaxlárgyává. Mi csak kötelességszerű krónikájátvadjuk a napnak, i molyen először jelent meg együtt a forumot) a Justh-párt, Kossuth-párt és a néppárt Tudósitásunk a következő:
A pályaudvaron
Virágkoszorúkkal dekorált kocsisor vonult ki fél 18 órakor a Déli Vaaut pályaudvarához. Az első kocáin .Éljen a független Magyarország" íulimiu záatló lengelt. A szép derült időben nagy köíönség állt kél oldalt a Katiucy utcán. Az állomás perronj.i csakhamar megtelt. Ott volt dr Tamás János, ujnépi Klek Ernő és Géza. Dubrovits Milán, dr. Miklós Dezső, dr. G&rlner Aulai, Blau Ottó Bib. A Budapestről jövő gyorsvonat 10 percnyi késése csakhamar letelt ós a berobogott vonatról Barabás Béla, 8smrecsányi György és Bosnyák Géza szálltak ki, Trlpammer Oyula és dr. Hajdú Űyula kiséretébeu. kik Balatouszentgyörgyíg mentek a vendégek elé. A meg-megujuló éljenzés után, Kollaries Adél, Pavel-kovics Annus és Vető Rózsika urleányok egy-egy szép virágcsokrot nyújtottak át, mire Tamás János imigy üdvözölte az érkezőket. Tisztelt Képviselő Urak I Nagykanizsa város és kerülete szövetkezett ellenzékének nevében üdvözlőin. Siomoruság és elkeseredés fogja el szivünket, mert akadályozva vagytok képviselői kölelességlek teljesítésében. Az a szeut kötelesség hárul inosl rátok, hogy mint lelkes apostolok teljeoitsétek hivatástokat Isten hozott benneteket. (Éljenzés) Barabás Béla: Tisztelt barátaim I Nem azzal a kitörő lelkesedéssel és örömmel jöttünk, mint máskor. Ai egyesült ellenzéki képviselők Qdvözleteit adom át a közönségnek. Nyisválok meg kapuitokat és sziveiteket előttünk és mi teljesíteni tagjuk kötelességünket.
A lecsrttapult ól|enzés uláu kocsiborban,
éljenzések közt vonultak be a Koronába, onnan pedig oerasaU^/a Polgári Egylet kerthelyiségébe, hol az ebédhdVRerilve volt.
A Polgári Egylet kertjében.
Egy lőasztal és 4 szárnya várta a veudégtikel. De bizony a kevés számú résztvevő kényelmesen elfért a fősoron és a középső szárnyon. Ebéd végeztével azonban jócskán megszaporodott a közönség.
Nagy őrömmel fogadták Batthyány Pál grófot, ki titkára kíséretében Zalaegerszegről érkezed. Azonnal egy ivet körözteted a jelenlevő megyebizottsági tagok között, kikkel at egybehívandó rendkívüli megyei közgyűlés összehívására vonatkozó beadváuyt íratott alá. A már felsoroltakon kívül jelen voluk Tamás István birtokos Utenyéről, (dr. Tamás János atyja), Tamás Jeuő Latsnakról és Hajós Ignác Zalaegerszegről, 8zentiványi Dezső Pacsáról, Ujváry Géza, Kporjesy Gábor; néhány kisgazda Kiskomáromból Nedecky kedvéért jöU, ki nemrég képviseld jelölt volt náluk. Ezek egyike Marion János ebéd uUu üdvözölte is a képviselőket; dr. Weisz Lajos és dr. Fried Ödön is jelen volt. A vendégeket Eperjesy Gábor üdvözölte. 8zmrecsányi György köszönetet mond a vendéglátásért és fogadtatásért. Azt hiszi, liogy ez az utolsó alkalom, hogy a különböző ellenzék különállóan jelenik meg. Barabás Béla felszóla lásábau Kovács Gyula képviselő betegágya felé fordította a figyelmet. Nedecky is felszólalt, visszahatást keltve a jobb érzésben, midőn a Tisza nevü kutyákat hasonlította össze a Tiszákkal. Két óra felé asztalbontás volt, mikorra megérkeztek a szociáldemokraták zárt sorai rezes bandával és innen az Erzsébettérre vonult az egész tömeg.
A népgyűlés.
A téres emel ny megtolt a népgyűlés előkelőivel. Mellette loglalt helyet Bosnyák Gézáué urnó is Sziget by Károly\' df, lársaságábau. A hatalmas közönség zajongása egyszerre eluémult. mikor dr Tamás Jáuos a szóuoki emelvényre léped „A népszava istenszava — ezzel kezdte bestédét, — ami azi jelenti, hogy isten a népet lette uriá.* A földel n nép verítéke termékenyíti, hiába van gép eazköz, ha ó kezébe nem fogja. 0 adja a katonaságot, adót. erőt, Italai mai. Anitán rámutatod a politikai eseményekre, melyek e népgyűlést szükségessé tették. Felhívására kimondták a népgyűlés megalakulását. Elnök lett Ne-deczky Jenő jegyzők dr. Miklós Dezső, dr. Malek László, dr. Gürtner Antal és Gyenes Dezső. Nedecky elnök megköszöni a megliszielést, mely magas korát és előéletéi illeti. Ha Magyarország szabadságát kell megvédeni, akkor követeli, hogy a küzdök első sorában lehessen. Üdvözli a megjelent képviselőket és a népet és átadja a szót Barabái Bélának.
Ezelőtt 18 évvel ment erre, mikor Kossuth Lajos holttestét vittek ezen keresztül. Akkor Nagykanizsa leborult és gyászolta a nemzet édesatyját. A tokát a virágokat, melyeket ma a kanizsai hölgyek nyújtottak át ueki. holnap kiviszí Kossuth sírjára. A politikai helyzetet tárta fel ellenzéki felfogással és kiszinezéssel, melynek uyomán „éljen a forradalom, éljen a köztársaság-1 felkiáltások hallatszottak a tömegből. Nagy tetszéssel fogadták az erdőről mondott példázatát melyben az erdő Iái panaszkodtak a fejsze ellen, amely egyenkint vágja ki őket. Ti vágytuk okai, mert nyelet adtok hozzá. A tömeg zajos tapssal mutatta, hogy megértein.
Szinreosáuyi György szeriül Budapestéit csendőr-szurooyok, katonák és erőszak uralkodnak. Ennek okát egyedül Tisza Istvánban láija. Ha az obstrukciól a kormány nem tudta leszerelni léptek volna a nemzet elé uj választással. Elmélkedik a főrendiházról; legutolsó szereplése érleli meg bennük azt a meggyőződést, hogy a demokratikus berendezkedés alatt ezt a főrendiházat nemcsak megreformálni, hiúéin eltörölni kell Esküre szólitja fel Nagykanizsa népét, hogy addig nem lágit, inig a parlamenti gaz ágok megtorolva nem lesznek.
Csizmadia Sándor (szociáldemokrata) szerint a parlament már 1<i év óta nem dolgozik. Ila az iparos és kereskedő világ nem dolgozott volna, akkor már ez az ország se volna A választójog minden párl\' prngramnijábau megvolt, de mikor korin\'áuyra jutod, mindent megteli, hogy meg ne csinálja A választó-1
polgáiok jó része nem is tudja mi a képviselő kötelessége Azi hiszi, hogy csak hidakat, utakat, s/.ul,. venciót kell kijárnia és bevásárlásokat eszközölnie. A .képviselőt rákényszerítik ilyenre. Pedig ueki nem a kerület érdekéi kell a szivén hordoznia, hanem az országét, meri ebben a kerület érdeke is benn tan. Özeriuto nincs gyülekezési, egyesülési jogunk és nincs sajtó szabadság Meit etek mind bizonyos hatóságuk engedelmétől függenek N.igyon érdekesen viliigilj« meg, hogy a földinives ember munkájához szellemi érettség szükséges, tollát nincs igaza azoknak, kik etektől a választási jogosultságot meg akarják tagadui. Szerinte mindenki éred erre a jogra, aki a közügyek iránt érdeklődik. Káinutat zajos éljenzés közi arra a viszonyra, mely kőztük és a leghazafiasabb párt kozi van. A szociáldemokraták is a leghazafiasabbsk — a tettekben; mert aki az ország népéért dolgozik, annak hazafisága kétségtelen. Azért kell nekik a válaszlói jogosultság, hogy annál szorosabban kap csolódjauak a hazához. .Ha a haza szeret bennünket képtelenek vagyunk arra, hogy mi ue szeressük.* Nem a szurony, hanem a fejek forradalmára van szükség Nem mondja, hogy mindenki szocialista legyen, de atl kimondja, hogy a nép legnagyobb része eddig nem voll semmi. (Hosszas éljenzés )
Azután Bosnyák Géza fejlelle ki, hogy a munkapártra H798Ö9-en adták szavazatukat, mig at egyeMlít ellenzékre 400989. így tehát ezek lámasikodnak a nemzet többségére. ígéri, hogy Azentul is becsülettel megállja helyét a kOtdelemben. Most 30 napin ki van tiltva a parlamenti gyűlésekről. (Hosszastul éljenzik.)
Dr. Bariba Imre a választójogi liga képviselt-lében szólal fel. Dr. Hajós Iguác egerszegi ügyvéd az egerszegi független polgárok üdvözletét lolíná-csolja rövid, tüzes beszédben. Atuláu dr. Miklós Dezső jegyző felolvassa a határozati javaslatot, melyben Tisia működését elitéli a népgyűlés, az obsti ükeiét kaialiasuak minősíti. Bosnyák Géza képviselőnek és ai egyesült ellenzéknek bizalmai szavaz és működéséért köszönetet mond. Követeli az állalái.os egyenlő, titkos, községenkint való választójogot, melynek megvalósítását egy uépparlameuttől váija. A határozati javaslatot eljuttatja az országgyűlés és Zalavármegye törvényhatósága elé. Végül még dr Hajdú Gyula mondoit költői lendülettel butditó beszédei, mely uláu a vendég képviselők az állomásra hajtottak, a szívósan kitartott közönség a legcsekélyebb incidens nélkül s/étostlolt
HÍREK.
A katb. La|éaja||lat 10 évaa faaaálláaáaak laaapa.
Csendben zajtalanul ülte meg vasárnap a helybeli kaib. Legényegylet 10 éves fennállását. Délelőtt a felső templomban volt hálaadó istentisztelet, melyet Lukács József piai ista tanár celebrál!. Ezt meg előzőleg Börzsey Tivadar helybeli plébános tartod magasztos ünnepi beszédei, melyben az Isten áldására és a szerencse torgandóaágára épileit munka értékét fejtegette. A templomba az egylet tagjai az elnökség vezetésével nagy számban vonultak fel, hol az egyleti dalárda Rácz János karmester vezetése mellett az egész mise alatt szépen és művésziesen énekelt. Közben Vidos József és Hafuer János szólója is megcsendüli és hangzott sokak épülésére és áhítatára Délután ünnepi közgyűlés volt Horváth György, főgímn. igazgató és egyházi elnök nyitolla meg szép és mély értelmű szavakkal a közgyűlést Utána Koslein Ferenc, egyleti titíár jelentése/kö-veikezelt az egyesület liz éves múltjáról, melyet a távollevő titkár helyett Eperjesy Gábor egyleti al«U nök olvasod fel. A szorgalmas munkáért, mellyel az egylet multjft ékesen őiszeállilolla. jegyzőkönyvi dicséretet kapott. Lukács József egyházi alelnök tartotta meg azután az ünnepi bestédet, inelyet osztatlan figyelemmel hallgatott a nagyszámú lullgató-
JUNIÜ8 17.
ZALAI KÖZLÖNY
3
ság és totszéssel fogadolt s Halvai Frigyes városi taoácsos megörökítésre ajánlott A közgyűlés ulán a jelenlevőket egy csoporlkópeu is megörökítették. Esle 8 órakor ugyancsak az egylet helyiségében társasvacsora volt, melyen soksn vetlek részt az egylet tagjai közül. Komoly, tartalmas beszédek is hangzottak a fehér asztal mellett. Beszélt Börzsey Tivadar, Kperjesy Gábor, Lukács József, 8amu József, Bazsó Józsel, Vince József, Móger Károly. Azulán jötl a cigány s a Hymnusz hangjaival köszöntött be, melyet a jelenlevők lelkesedve énekeltek. Így ünnepelt a tízéves legényegylet I
— Személyi hlr. Dr. Mutschenbacber Viktor ny. pécsi jogakadémiai igazgató Nkanizsára érkezeit, hogy mint közoktatásügyi miniszteri biztos a felsőkereskedelmi iskola érettségi vizsgálaton eluököljön
— A nagykanizsai járásbit óság veze tője. Dr. K. KOrlhy József klr. Ítélőtáblai biró, a nagykauizsaí |árá«biróság vezetője a napokban loglalta el hivatalát, melyben előtte néhai Oszierbuber László Ilit. Dr. Kürllty személyeseu óhajtotta tiszteletét lenni a helybeli Qgyvédi kar tagjaíuál, de erről a rendkívül felhalmozódott muuka iniatt egyelőre lemondott és levélbeu fejezte ki óhajtását a jó viszouyról, melynek léte8ülését kívánatosnak tartja a közős működés kapcsán.
— Bizottsági gyűlés. A villamos ellenőrző bizottság csütörtökön d. u. gyűlést lattolt Unger Ulliuanu Elek elnöklete alatt. A bizottság a tanácsi kiküldöttek mellé 8 tagot választat, kik az 1910. évi julíus és i91\'. évi julius közölti időben elfogyasztott áram meny Iséget fogják számbavenni.
— Iskolaépítések elszámolása. Az iskolák építését ellenőrző bizottság szombaton d. u. Vécsey Zsigmond polgármester eluőklete alatt gyűlést tartott, melynek tátgya a Bozgonyi-uloai emeletes iskolaépület Fuclisz és Üross zalaegerszegi és a Templomtéri földszintes iskolaépületnek Bzukuay Lajos nagykanizsai vállalkozóval való végleges elszámolás volt. Az épü letek felülvizsgálatát a zalaegerszegi m. kir. államépítészeti hivatal teljesítette. A bizottság pedig Székely Nándor városi s. mérnök, épitési ellenőr előterjesztése alapján ponlok és tételenkint vizsgálat tárgyává telte az elszámolásokat. Megállapította a több és kevesebb munkákat, a vállalkozóra Irftovaudó kötbéreket és azok nagyságát. Ezek figyelembevételével megállapittatott a vállalkozók végleges járaudósága. E javaslatok a városi tanács utján a képviselőtestület elé fognak kerülni, amely az épületek átvétele és az elszámolások felelt érdemlegesen határozni hivatva van.
— Az egyesült ellenzék vá\'asztmánya pénteken este • Polgári Egyleti veudéglő helyiségében dr. Hajdú Gyula és Tripammer Gyula lárs-elnökök elnöklete alatl választmányi gyűlést tartott, melyet a vasárnapi népgyűlés előkészítése foglalkoztatott. Élénk tetszéssel fogadták el dr. Miklós Dezső ügyvéduek következő indítványát: „Tekintettel arra, hogy a gyülekezési szabadság az alkotmányos jogok alapvető biztositéka 8 tekintetlel arra, hogy a gyülekezési jog törvényben kodifikálva alkotmányunkban nincs, kimondta a választmány, miszeiint jpz egyesülési jog mielőbbi törvényes szabályozási elsőrangú szükségletnek tekinti. Minthogy pedig a rendőrhatóság évtizedes tapasztalatok szerint az egyesülési Bzabadság feletti felügyelet pártatlau és alkotmányos teljesítésére alkalmatlannak bizonyult, a választmány kimondja, hogy az alkotandó törvényt csupáu az esetben tsrtja. a közszabadság kielégítő biztositékának, ha ^felügyeleti joggal egy a királyi bíróságok tagjaiból és a választó polgárokból alakítandó vegyes biz-jltság ruháztatik fel." Kimondia a választmány, hogy e határozatát az ország összes függetlenségi pártjaival átiratilag és az otstággylllée képviselőházával felíratilag -közli. Szombaton újra összegyűlt a választmány és megállapította a uépgyül.\'s elé terjesztendő határozati javaslatot. Egyszersmind a népgyűlés rendezésének utolsó kérdéseit intézték el.
— Gyáazhir. Hirschfeld Ödöu zoutai nyugalmazott taniló 39 éves korában f. hó lti-áu Zen táu elhunyt. Tanítói működésével és életmódjával elöljáróinak és az\'ottaui társadalomnak közbecsülését érdemelte ki, mig néhány évvel ezelőtt a szerencsétlen elvesztette szemevilágát és ¡»¡y fiatalon megszakadt pályája. Azóta szerény nyugdíjából élt nejével és 4 , kis gyermekével A megboldogult tesivérbátvja volt Havas liezsó helybeli tanítónak. Nyugod|ék békében!
— A vármegye a Kalvineumnak. Zala vármegye lörvéuyhatósági bizottsága a magyar református lelkészek gyámol és segély uélkül maradó árvái Bzámára „Kalvineum" néven létesítendő lelkész árva-otthon költségeihez a vármegyei közművelődési alapból 100 K-val hozzájárul.
— Körmendi honvédek Nagykanizsán. A nagykanizsai honvédállomás parancsnoksága értesítette a városi katonai ügyosztály vezetőjét, hogy a 20. bonvéd gyalogezred Körmendeu állomásozó 3. zászlóalj I. bó 28-án Nagykanizsára éikezik, tehát gondoskodjék az elszállásolásról, a gazdasági hivatalnak irodahelyiségről és a lovaknak istállókról. A 152 főnyi legénységgel 1 alezredes, 2 százados, ó főhadnagy, 4 hadnagy, 1 ezredorvos és 1 zászlós érkezik. Az itt végboineuó gyakorlatokon julius 7-ig vesznek részt, amikor is hazavonulnak. Keszthelyről már e hó ló-én 14 honvéd huszár érkezett, akik Bzintéu közösen végzik ezekkel a gyakorlatokat. Ezek Koltai Ferenc Petőfi utí vendéglőjében vaunak elszállásolva
— Megszűnt és uj cég. Faícs József mészáros és hentesmester bejelentette a tanácsnál, hogy iparát tovább nem folytatja. Dezse Károly fodrász pedig önálló iparűzésre kapott a tanácstól engedélyt.
SZÍNÉSZET.
A legnagyobb elismerés hangján emlékezünk meg Boccaccio csütörtöki előadásáról, amely dacára a zivataros időjárásnak telt házal vonzott Hiába kö-zöuségüuk inkább az igazi zenei gyönyöröknek szol-
gálatába szegődik és meghallgatja többször az igazi operetteket s nem vágyakozik a modernek után, kik selejtes munkáikkal sokszor milliókat szerezlek. Eltekintve > sok kihagyásoktól az előadás mindenképpen kitűnő volt s különösen sikerültek a nebét együttessek, melyek az operett legértékesebb zenei részei. Harasztby elragadó Boccaccíó vo\'t. Görög Olga ismét tanújelét adta muzsikálís képességeinek. A legőszintébb tspsokat azonban Teleky Ilonka aratta Fiametto szerepében szívhez szóló énekével. Jók voltak még Várady, Burányi, Bákos és Izsó. A ket utóbbi mókáin jóizűet kacagott közönségünk.
A Kis Cukros. W. Halász Ilonka nemcsak hogy meghódította egy csapásra, első felléptével a nagykanizsai közönséget, hanem művészetének igazságaival, egyéni varázsával fokozta is a személye iránt táplált csodálkozásunkat. És hogy most búcsúzkodik, veszteseknek érezzük magunkat Füredi igazgatóval együtt, akinek egyik legrokonszenvesebb és legtehetségesebb művésznőjét látjuk vele távozni. A1 Kis cukros-ban utolsó előtti lellépéset jelezte a színlap és a közönség zsúfolásig megtöltötte » szép arénát, hogy gyönyörködik kedvencének játékában. Volt is kacagás taps quantum satis Igazi vígjátéki karakierek mozogtak h színpadon, kiket- a Kis cukros Ha-i lász Ilonka makacs feje kiforgatott nyugalmukból, megszokotlságukból és uj jövőt tárt fel valamennyi előtt. Izsó művészete a legteljesebb mértékben jutott érvényre Majtéuyí, ba nem volt is teljesen elemében, |Ó volt. Sípos Zoltán (Paul) a menyasszonyt és hivatalt vesztett miniszteri hivatalnok ez alkalommal lehetséges sziuésznek bizonyult csak örököb vörös parókája kezd már unollá válui. Zalay Margit kis szerepében mint miudig, kedves volt. Gombos Malvin Julié szerepét helyesen töltötte be.
8zombaton a Bőregér ment másodszor.
Vasárnap esle zsu olt ház előtt búcsúzott W. Halász Ilonka közönségünktől a Kis oukros Benja-I mine azorepébou, mely alkalommal olhalmozták tisztelői értékes virágajándékokkal. Az előadás kíttínő volt s a közönség jól mulatott.
;=É=EEEEE _:___
Tersen befizetett alaptőke 1300,000 korona
Tartalék tőkék 100,000 korona.
Elfogad takarékbetéteket
nettó 5°l0-os kamatra.
A kamatadót az intézet fizeti.
Visszafizetés 10,000 koronáig bármikor azonnal, nagyobb összegeknél egy-két napi előzetes bejelentés alapján történik.
§WT Felmondási díj nem ■gámlttatlk.
\' ,i
Váltó-leszámitolás, törlesztéses- és egyszerű jelzálogkölcsönök, folyószámla-és lombard-hitelek a legkedvezőbb feltételek mellett engedélyeztetnek.
Az intézet szerződéses társa a
Magyar orsjfios központi takarékpénztár
■ej ét tőkéi 40 millió korona,
amely összeköttetése révén a Néptakarókpénztár ügyfeleinek a legnagyobb előnyöket
nyújthatja.
4
ZALÁI KÖZLÖNY
JUNIUS 17
HIRDETMENY.
Nagykanizsa város rendezett tanáosa közhírré teszi, hogy a közvágóhídon levó béltisztitó, pacalmosó és bélszáritó nyilvános szóbeli árverés utján az egyidejűleg megállapilott árverési feltételek mellett 1912. évi november hó 1-tól terjedó egy évre bérbe adatik.
A kikiáltási ár 2315 kor., azaz Kettóezerháromszázlizenöt korona. Árverezni kivánók tartoznak a kikiáltási ár 10%-át bánalpénzül letenni ezen bánatpénz bérló állal a negyedévi bérösszegnek megfeleló összegre kiegészítendő lesz s ezen összeg a bérleti idő tartamára biztosítékul fog szolgálni.
Az árverés határidejéül 1912. évi július hó 4. mpiának délelőtt 10 órája helyéül a városház tanácsterembe lüzetik ki.
Az árverési fellételek a közvágóhidí szabályrendelet vonatkozó rendelkezései a hivatalos órák alatt a v. kiadónál a lanáosi irodában bárki által megtekinthetők.
Mely árverésre a bérleni szándékozók ezennel meghivatnak.
A városi lanáes.
Nagykanizsán, 1912 május hó 24-én.
Grammophonok
Véosey, polgármester
helyizOke miatt nagyon olcaó árban
Kiárusíttattnak Ifj VVAJDITS JÓZSEF hangsz.-rkereskedésóben
II A magyar újságírás szsaziciél I!
A NAP
A magyar klzlaiég lagkedva tibb lapja.
A 4I-U sssmény ás a magyar nsmxstl törekvések sgyetlen hü *s kérlslhstst eu
sxószálAJa.
KSfierkesitS: Felelő» •larkexiö
■RABI SÁNDOR HACSAK BEZ1
Naponkint 155.000 példány!
= Egy szám: 4 fillér. =
A Wap slSflxetásl ára :
Elén éiri Féléir. . .
II - I ».- I
liljiééiri . E|f kiaipri
«.- I 1.40 I
FIDIBUSZ
lagkltünibb magyar ilclap!
Páratlan népszerűségi Remek szövegI Pompás képek!
Mesésen olcsói
= Egy axám: 12 fillér. -
A Fldlbuai elbAxatésl ára:
E|én éiri
F.ll.r, . . .
• - I I - I
liiriééin . E|j héaapra
I (0 I ■ b0 I
Mutatványszámokat küld a kiadóhivatal:
Mwl VIII. Bffl ÍÉM-m 12-1

AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti t.
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a következő bolyokon vaunak : VIil , József körút 28. kz. (Bérkocsis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában ) Kien szövetkezel az .Országol Kőzpouti Hitelszövetkezet" Ugia s eunek felügyelet« alatt áll.
Váaárláal kcnyazcr (eljca.in kizárva. — Slllmertl modern lakberendeiéaek.
Jutányos árak I &z**atósság áru minőségéért
Ax áruosaraokba klsárólag slsöranga budapesti asstalosok és kárpitosok dolgosnak.
Kénit gyégyfarrái
Varasd-Töplitz ä
Vasút-, posta-, telefon- és távirda-állomáa.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás -)- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok , gége-, mell-, máj-, gyomor- és bétbántalmaknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák
Mesés környék. - Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
H rdesaen a „Zalai Közl3ny"-ben.
BIRÓ LAJOS BRÓDI SÁNDOR
ÜL Z
HERCZEG FERENCZ KENEDI GÉZA
KÓBOR TAMÁS KOZMA ANDOR
a legjobban szerkesztett, teljesen független legelterjedtebb és nanj ]annf legnagyobb magyar iltlJ/l ltip^L
U J S A Gr - o t
Vasárnap: ft Hsszony", „Gyermek", „HutomobU"éö „Sport" melléklet.
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztő-társ: Dr. ÁGAI BÉLA.
Kityes példány áru ünnep-és vasárnapokon egyformán
az irók és ujságirók szine-java írják
izoliisl árak: évre l 28.-m l H» Nboöü ran.-Bo búnairaK 2.40
ÍO fillér.
AZ ÚJSÁG terjedelme rendesen ,32-36—40 oldal.
faiár- éi lut»u»k" 80-100 200-280 „„t. MKUKKNDKl.KNDÖ-UM :
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Budapest, VI t-ik kerülel, Kákóctl-ut 54. azám.
Nyomatott a laptulajdonos ifj. NVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsáit
•NAGYKANIZSA 191a JUNIUS 20.
51-IK ÉVFOLYAM 48 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
Politikai lap.
MaiJilmik hétfőn 11 ciütSrtökSn.
Eke(UtU«l iraki Egé.. ívro 10 koron*, ííltvro 6 koron«, Negjredérra 2 koront 80 Ali. - Egy«» ti4m irt 10 HU.
KeUló* iterkfltalA Kertéas Jéiaef.
Kiadja: a H*erkea*tő«éf.
Szarkaaitiaéi ia klarféhWatal laik-Ur 1.
Ttlt\'o»: Itt. — HlrdaUatk dljtttbit •••rlnt,
Erőteljes birtokpolitikát!
Irta BETHLEH ISTVÁN grót
A magyar politika csak azokkal a kérdésekkel ér rá foglalkozni, amelyek mögött ralamely erós érdok áll, vagy amelynek megoldását nálunk hatalmasabb faktorok sürgetik. Szomorúan igazolja ezen tétel valóságát különösen birtokpolitikánk sorsa.
Alig van a magyar közélet kérdései között egy is, amely fontosságban hozzámérhető; nemzetünk léterdeke füzódik ahhoz, hogy ezen kérdések mentől előbb kielégítő rendezést nyerjenek; és mégis, a politikai faktorok: testen siemj&ése mellett, sót m» már kimondhatjuk : a szép oirieií/ekr. gositó kezdeményezések teljes leszerelésével folyik a magyar birtok tervszerű és mind nagyobb mérveket öltő pusztítása; folyik azért, mert ninosen olyan hatalmas politikai tényező, ninos befolyásos érdek, amely a törvényhozást kényszerítené arra. hogy ezen kérdésekkel érdemben foglalkozzék.
A magyar föld idegen kézre vándorlása ma már olyan mérveket öltölt, hogy népünk
az egész nemzetünk jövőjét veszélyezteti, gót veszélybe sodorja az ogysóges magyar nemzetállam gondolatát is, 40 éves alkotmányos aeránk ezen egyetlen nagyobb politikai konoepoióját, amelyet a közélet minden számottevő férfi» vall, mert ábránd és. üres ftkoióvá lesz ez is, honnan birtokpolitikánkat a tétlenségből még egy évtizedig kizökkenteni nem tudjuk.
Egységes, tervszerű, széles anyagi bázison nyugvó, életerős biztos politikai akciót követelünk tehát a magyar föld, a magyar nemzet érdekében; ezt sürgetni meg nem szünhetünk.
A természetben némely fajok a földrengést korábban megórzik mint mi. Én nem tudom, de ón földrengést érzek a magyar föld talaján.
Társadalmunk forradalmi jelentőségű átalakuláson megy keresztül. Egész társadalmi osztályok buktak el és hagytak maguk ut\'án közéletünk mezején ma kétszeresen érzett pótolhatatlan ürt. Uj osztályok támadtak, uj eleinek alakultak ki városainkban és odakint a falvakban ; ismét mások átalakultak vagyon-
ban, kulturában. közszellemben egyaránt. Én a magyar közszelRjmben kezdem érezni ezen uj osztályok merész újító szellemét. Ez a történelmi előzmények oontinnitását széjjel tépve, a megszentelt nemzeti tradíciókat félre lökve, törtet előre ós igyekszik nemzetünk mindazon rétegeinek nyakára jármot tenni, melyek vele megbarátkozni nem tudnak, melyek azonban bár kevesebb merészségtől áthatva, több érzékkel bírtak a nemzeti szükségletek követelményei iránt
Látom, hogy nemzetiségeink naprólnapra merészebben lépnek fel. fellovalva és tuindennünen biztatva és ugyanakkor érzem, hogy minden egyes porszemmel, melyet a magyar földből tőlünk ezek elhódítanak, nemzeti nagyságunk egy eltemetett reménységére hull alá a göröngy. Szegény Erdélyország, ha így haladunk, maholnap száraz ággá válik a magyar nemzet élő fáján, melyben majdan a most még távolban készülő zivatar villámai sújtanak Te és dönthetik porba vele együtt a büszke évezredes tölgyet.
Ebben a szomorú helyzetben már osak
A keresztény jótékony nőegylet jubileuma.
irta: Lukács Józaef.
Kránitz Kálmán püspök szombatou városunkba érkezik. Az aggastyán, az édes mosolyú és jószívű püspök nem mindennapi dolog mogűlésére |ön hozzánk. A ker. nőügyiét üli alapításának huszonöiéves jubileumát. 8 hogy az ünneplés mély nyomokat hagyjon a nőegyleti tagok lelkében, magasztos egyházi ünnep keretében zárjs le huszonötéves múltját. Nem minden cél nélkül.
Nincs az emberi léleknek szebb tulajdonsága, mint az irgalmas jótékonyság, mellyel feledve a rui önzést, megemlékezve az Odvözitó egy fenséges moudásáról : Menj, te is hasonlóképpen cselekedjél I — elindul a nyomor tanyáira, felkeresi a szenvedők hajlékalt és cselekszi a parancsot: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat I
Huszonöt éve indult el a jótékonyság ezen útjára a ker. jót. nőegylet. Negyedszázad pörgött le az idő orsóján azóta s ez a hosszú évsor mennyi szenvedés és könnyűnek volt megszüntetóje, letörlóje, enyhítője, — csak az Isten tudja, kinek parancsát oly hűeu tel|esitette a jótékonyságnak oz az intézménye, » kinek dicsőségére annyi hála imát rebegtetett, a mennyi könnyet működése felszárított s a nyomornak és a szenvedésnek monnyi gondját megszűntette.
1887. május 19-éu alakult meg a nagykanizsai ker. jót. uóegylet. Átlag rövid éltü tőrtéuolo még uein gazdag változatokban. Clemeut Lipótué az első
elnöknője, a ki egyúttal a védnöki címet is viseli. Három év multán, az alapszabályok megváltoztatásával Clenfeut Lípótné mellett, ki védnöke marad az egyesületnek, Zadubánszky Lajosné lett az elnökuó. 16 év története fűződik a ker. nőegylet lezajlott múltjából az ó nevéhez 1906. lebruár havában Kadubánxzky I<ajosbé örökébe dr. Szekeres Józsefné Ol, ki a jelen jubileum megünneplésével egy történeti szakaszt zár le a nőegylet múltjában. Ennyi a rövid krónika, Száraz esemény külsőleg s néhány név, de ezen események és nevek mellé az emberi szív és lélek legszebb megnyilvánulásai fűződnek, — a felebaráti szereteté. Átérzett hivatás, (elbuzdult lelkesedés, teltre kész nagylelkűség nyilvánult meg minden uőegyleti tevékenységben. Minden tettnek emlékét nem őrizték tneg a jegyzőkönyvek. De a jótékonyság minden egyei megnyilvánulása hites wltárfcau nyert megőiiést. — a nyomorgók és szenvedők szivében Eszközei, melyekkel jótékonyságának forrásaihoz iutott — a találékonyság és a szorgalom, melyekkel utakat 8 módokat kérdett, hogy a tehetősebbek fölöslegéhez hozzáférjen a szegénység nyomorának enyhítésére. Nem zárkózott el múltjában semmi elől sem, mí szép és megengedett, a mit tanácsok és szerencsés ötletek ajánlata révén hel.vos-nek tartolt — fillér gyűjtésre. S mikor nemes cék ját belátták, működésének széles köréről meggyőződitek, akkor stáporodotr jótövőinek bosszú sora ¡»¿kik nagyobb ajándékokkal Bogitelték működésében, nemes feladatának megoldásában.
Neveket, a sok közül legalább néhányat, —
adjuk át a mult történetének, do egyúttal a jövő ta-uulságáuak és példájának is.
t Eperjesy Gábor szülei emlékére 1300 K -ás alapítvánnyal írta be nevét a uóegylet törtéuetébe. Mellette hosszú sor kerül még ki a jótevők ueveiból. Olement Lipétné (100, k.), Karcag Béla (100 k.), Karcag iiéláné (200 k.), ilírscbler llenrikné (100 k.), Nagykanizsai takarékpénztár (100 k.), Nagykauizsa városa (100 k.), Komesz József (100 k.), B. Hornig Károly (300 k.). özv. Itenitzky üáborué, Batthyány Ilona grófuó (800 k.), özv. Szalacsy Farkasáé (200 k.), Or. 8zekeres Józsefné (100 k.), Nagykanizsai Segélyegylet szövetkezet (100 k.) és özv Lengyel Lajosné (100 k.) — szerepelnek az egylet jótevői között.
De nemcsak anyagi jótevői akadtak a ker. nő-egyletnek. A kiknek a szollem elevensége, a gondolatuk és tervek termékenysége osztályrészül jutott, állaudó kitartással teremtették meg azon előadások sorozatát, melyok » uóegylet huszonöt éves multjábau a vigalmi epizódokat alkotják.
Anyagi és szellemi erők támogatásának eredője ilyenformán a jótékonyságnak mindazon ténye, mely ezen buszouötéves mult keretében végbemeut. Az egyletnek niuci egetverő s országra szóló híre, neve, de működési terén van munkájának szeiubetűuó eredménye, bármily csendbeu és szerényen működik is. Nem vetekedik a kiabálós jótékonyság reklámjaival, liánom névtelenül inuukálkodva a jót, hul annak helyét és idejét látja, — marad meg hűen az igazi jótékonyság örök tradíciója mellett: — ne tudja a bal
a
ZALAI KÖZLÖNY
JDNID8 80.
a magyar gazdákban, a magyar gazdatársadalom magyar szivében bizom.
Itt találok egyedül érzéket és megértést egy a már nemzeti és szociális szempontból egyaránt szükséges és elkerülhetetlen erőteljesebb birtokpolitikái törvényhozási akoió iránt. Meg vagyok győződve és bizom benne, hogy a magyar gazdatársadalom szeretettel karolja fel majd a magyar politika ezen árva gyermekét és oselekvésro kényszeríti szavának súlyával a közélet erre hivatott tényezőit.
HI B E K.
Huszonötével emlékünnep.
A Nagykanizsai Ker. Jótékony Nőegylet 26 éves működésének emlékünnepére (jun. 22. 23.) a következő meghívót kaptuk:
Negyedszázad óta tölti be egyletünk magasztos hivatását az emberi nyomorúságok és valódi szegénység enyhítését és segélyezését munkáló tevékenységgel. Az igazi felebaráti szeretet föltűnést, hivalkodást kerülő önzetlen eszközeivel kereste föl munkaképtelenség és más sorscsapás okából szűkölködő. nyomorgó embertársait, hogy letörölje könnyeiket és a létfenntartás keserves küzdelmei közt anyagi támogatást nyújtva, erősítse őket a jobb jövő reményében. Annak tudatában hogy egyletünk létezésének e
kezed, mii cselekszik a jobbl Nem kímél fáradtságot, nem ismer megszólást, nem retten vissza semmiféle halsorstól, viszontagságtól, hanem előre törtet ellenállhatatlanul és feltarthstatlanul, mert mftkődéare hajtja és buzdija fékezhetetlen miwkákedve, mely dicsfiségét. ürömét és igaz boldogvágat a *t«ntedé« éi a fájdalom nyomorúságának raeg-jzOnletMében, vagy legalább kevesbitésében találja. De ne folytassuk.
Nagyjában már tudjuk, mit Onnepltafc. Vasárnapra Mért tön közénk Kránítz Kálmán, az apostol utód, Hálálkodni fog a mult «ikeréért ás könyörögni fog a jövó ujabb áldásaiért a szegények számára. Mert a ker. nőogylet a azegényeká fűképpen. Az egylet Ugjai eaak munkások, • gyllmfllcsBzedök a szenvedők, a szegények. Milyen nép is lesz az a vasárnapi ünnepi mise. A tubádban len az oltár, a aidszék 8 ax orgona. At oltár előtt egy püspök, egy 6m, öreg ember, kezében Isten áldásával, ajakán Krisitus igéjétől, a szeretet sttvával. 8 azután egy nagy téren szorongó soka*ág, gazdagok éa szegények vegyesen, \' ik fölött az ég kékszínű, napsugaras boltozata ragyog, mosolyog, mert most nem toriul-kódnak, nem egyenetleukedő éa gyűlölködő szavakat mond szájak, hanem imát. 8 most az élet küzdelmében, az állatÍM agyarkodás káromló szavai helyeit a szeretet szavára is hallgatnak uéhányan az emberek közül. 8 énekes ima is fog hangzani harminc ember ajakáról, kik szint adnak a legfölségesebb áldozatnak. 6 mindez kinn, a stabsd ég al«lt, hogy míuden imádság közvetlenül törjön az ég Urához a még a templom stnkkója ae legyen akadály a lélek szárnyának, melyeken egy város jótékonysága kér ujabb kegyelmet, ujabb jövőt.
Igy fog ünnepelni a nőegylet, s igy fog ünnepelni a ker. nóegylettel Nagykanizsa városa, raely-uek jövő történetében bizonyára ez a jubileum is megtalálja majd a maga emlékét, a méltó helyét.
hosszú ideje alatt szerény eszközeihez mérten meg tudott felelni emberbaráti kötelességeinek, elhatároztuk, hogy megalakulásának 26-ik évfordulóját nagyobb ünnepség keretében tartjuk meg. Ünnepünkben részt vesz Kránitz Kálmán veszprémi püspök ur Őméltósága ós bele venni óhajtjuk abba Nagykanizsa és környéke nemesszivű áldozatkész egész társadalmát. Tisztelettel fölkérjük: kegyeskedjék ezen ünnepélyünkön megjelenésével ennek sikerét és fényét emelni. Az elhelyezés szempontjából kegyeskedjék szombat estig dr. Szekeres Józsefné úrnő elnöknővel a résztvevő személyek számát közölni. \'Nagykanizsa, 1912. junius 19-én. A nagykanizsai Keresztény Jót. Nőegylet választmánya megbízásából : Dr. Szekeres Józsefné, elnöknó. Dobro-vita Milán, titkár. Dr. Tamás János, ügyész.
Az ünnepély sorrendje : 1. Kránitz Kálmán Püspök ur őméltóságának fogadása szombaton d u. 1 óra 38 perckor a pályaudvaron. Gyülekezés ehhez d. u. \'/,1 órakor a városháza dísztermében. 2. Hatóságok, egyesületek, társulatok és ünneplő közönség gyülekezése (egyesületek, társulatok zászlóikkal) vasárnap d. e. 9 órakor az alsótemplomtéren. 3 Püspök ur őméltósága \'/, 10 órakor a Ferenorendiek zárdájából nagy disz-menetfien a Ka/.incy-ulcán, Fó-utoán át a felsőtemploinba vonul. 4. Ünnepélyes tábori zenésmise és szentbeszéd d. e. 10 órakor a Deák-téren. Elmondja: Püspök ur őméltósága. Mise alatt Főt. Lukács József kegyesrendi tanár ur vezetésével nagykanizsai hölgyekből és urakból alakult zenés énekkar tuúködik közre. 5. Istentisztelet után Püspök ur őméltósága nagy diszmenetben a Ferenorendiek zárdájába vonul. 6. A keresztény jótékony nőegylet és más küldöttségek tisztelgése a Püspök ur óuiéltóságánál a Ferenorendiek zárdájában. Kedvezőtlen idő esetén a díszmenet elmarad és az ünnepi zenésmise és szentbeszéd a felsőtemplomban lesz.
— Tanulmányut Nagykanizsára. A debreceni gazdasági akadémia felső osztálya a tanárok vezetésével (. hó I9-én megtekintették az ujnépi mintagazdaságot. A fiatal gazdászok az ott talált gazdasági és állattenyésztési rendszeri el gazdagabbá tették e téren szerzett tudásukat. Az uradalom birtokosa ujuépi Klek Ernő, azután as egész társaságot végig kalauzolta Nagykanizsa előkelő gyáraiban. Megtekintették a Szeszfinornitót, hol Elek Krnő és Fleitchner Miksa igazgató szolgáltak szakszerű előadásokkal a társaságnak. Megmagyarázták a szesztí-nomitás mibenlétét és a finomítási m&velet alkalmával nyert melléktermények értékesítését. Felhívták a jövendő gazdák figyelmét at ipari szeszgyártás fokozásának fontosságára. Innéu a Kranz r. t. gőzmalmába vezette őket Elek Kruó, melynek modern berendezését ismerték meg. Nagy érdeklődéssel te-kiutették meg a villamos Özein berendezését. A tallérok főleg az iránt érdeklődtek, hogy a motorikus villamáram mezőgazdasági célokra tétetik e már igénybe, illetőleg a környéki gazdaságok élvezik-e a telepáram közélségét. Azután a Sörgyárba hajtottak, melynek nemcsak berendezését, hanem kitűnő gyártmányait is dicsérték. Nagy érdeklődéssel vizsgálták meg a Pátria pótkávégyárat, melynek igazgatója felhívta figyelmüket a cikória termelés jövödel-mezőnégére.
— Ideiglenes adminietrator. A somlyóvásárhelyi plébánia lelki és snyagi ügyeinek ideiglenes vezetésével Supka Márton oltani káplán bízatott meg.
— Keszthelyi hirek. Faragó Márton f. hó 80-án Keszthelyen a Kossuth Lajos-utcai elemi iskolában oollektiv képkiállitást rendez.
A gazdasági skadémia hallgatósága f. hó 33-én este 9 órakor a Balaton partján az atlétikai klub javára tűzijátékot és kívilágílást rendez.
A hévízi nagyvendéglőben Tóry György nagy-vendéglős éttermeiben a p»nsio rendszert bevezette, amivel lényeges kedvezmények járnak.
Hoffmann Lipót ásványvizek árusítására díszes ivócsaraokot épít a Balaton parton a fürdő bejárat és a Nyers-féle csónakázó kötött.
— A kÖBlgaegatásl bizottság juniusi Ülése. A vármegye közigazgatási bizottsága f. hó 11-ón. kedden tartolta meg e havi ülését dr. Bálás Béla főispán elnöklete alatt. Az ülésen Arvay Lajos alispáu ée az előadói karon kivűl jelen voltak : Osertáu Kátoly, Bogyay Málé, Vitleudvay 8ándor, dr. Tfrányi Feronc, gróf Batthyány József, Hertelendy Ferenc és Koller István bizottsági tagok. Az ülés a szakjelentéseket és rendes^folyó ügyeket tárgyalta, melyek a közigazgatás rendes ügymenetéről tesznek tanúságot. Nagyobb érdekességre tarthat számot az, hogy a Mezriczky Jenő városi tanácsos, jelenleg h. rendőrkapitány ellen a város polgármestere részéről telt feljelentésekben foglalt szabálytalanságokat a bizottság nem találta alkalmunsk a fegyelmit megelőző vizsgálat élrendelésére.
— Családi pótlék * városi tisztviselők nek. Várhidy Lajos • Városok Lapja fószerkesttője azt a szenzációs birt közli lapjában, hogy a belügy-minisztei inmbao egy igen kiváló és a városok iránt melegen érző államférfitól felhatalmaztatott annak közlésére, hogy a belügyi kormány a városfejlesztő törvényjavaslatban oly rendelkeiést is beiktatott, mely szerint a városok köteleztetnek, hogy tisztviselőinek a családi pótlékot az állam és megyei tisztviselőkhöz hasonló módon és mérvben adják meg. E törvény-javasla\'ot a kormány e héten szándékozik a képviselőház elé terjeaztení s ha különös skadály közbe nem jön, még a nyári szünet előtt letárgyaltatja. Államsegélyül e célra a városok 4 milliói kapnának, amely a rendőrség államosításáig fokozatosan emeltetnék 8 millió összegig.
— Borkivitelünk. Az országos statisztikai hivatalnak külkereskedelmi lorgalmunkról a napokban könétett április havi jegyzete szeriül a f év első négy hónapjában hordóbor-kivitelünk 491,687 métermázsa volt 20.648,704 korona értékben. A mult esztendő ugyanezen idősz \'kával öaszehasonlitva a folyó évben, a négy első hónap hordóbor kivitele 209,679 métermázsával, értékben pedig 11.469,960 koronával növekedett. Ezzel szemben a hordóborbehozatala ugyanezen idő alatt csak 46 374 métei-mázsa volf, 1.906,077 korma értékben. A behozatal a mult évihez képest 13,869 métermázsával csökkent.
— OrseágOB vásárok. Junius hónapban a következő vásárok lestnek városunk érdekkörébeu: 24-én Barcs, Bánoksientgyöigy, Kaposvár, Mura-stombal, Zalaszentgrót Zákány ; 96-án Muraszerda-helyeu; 27-én Belatíncou és Kotorou.
— Herkules téglagyár. A Magy. Keresk. Lapja legutóbbi száma közli • Magyar-utca végén léteBűlt téglagyári üzem alapítását. A téglagyár alakult április 4-én. Az alaptőke 330.000 K 1100 darab 200 K n. é, részvény. Igazgatóság: Braun Ede birtokos nagykanizsai, Borsós Péter birtokos eszte-regnyei, dr. Kreisler József ügyvéd, Weisz Bódog kereskedő, Guldmann Ignáo kereskedő, Beck József kereskedő, dr. Havas Hugó ügyvéd, Pauk Vilmos mérnök, Schwartz Oltó kereskedő nagykanizsai, Breiner Adolf téglagyáros zákányi, Deulsch Hermán téglagyáros és Grűnfeld Miksa téglagyáros nagykaui-tsai lakóaok.
— Katonák snabadságolása az aratási időre. A magyar kir. houvédelmi miniszter rendeletben tudatja, hogy az aratási munkálatokra a közös hadseregbeli katonák három hétre szabadságol-halók. Akik ezt a szabadságidőt igénybe akarják venni, azok kihallgatásou személyesen kérhetik, mely
JUNIDS 20.
ZALÁI KÖZLÖNY
S
kérelmet Iehetőlog minden esetben teljesíteni fogják. Az ily kérelmek sz aratási határidő elélt egy hónappal terjesztendók elő
— Ahol nem kellenek a milliomos cigányok. A milliomos cigányok néven immár országosai! ismert gazdag rézműves cigánykaraván, kik pár hétig Nagykanizsán is időzött, hat családdal a napokban Székesfehérvárra érkezett. Vajdáink fölkereste Keuessey Gyula ügyvédet, akivel fölment a rendőrkapitányságra, hogy két hónapra telepedési engedélyt kérjen a városban. Kittlati akarták elvégezui a városban és a környéken akadó rézműves munkákat. liár okmányaik rendbeu voltak s igazolták, hogy Pécset, Kaposvárt, Veszprémet. Nagykauizsát, Zalaegerszeget s még néhány duuántuli várost becsületes munka után hagyták el s pénzük is tömérdek van, a főkapitány uem engedélyezte a letelepedést.
— Egy jó háuból való flu, kinek 1—2 középÍ8kolá|H vau, nyomdász tauoucuak azonnal felvétetik Ifj. Wajdlts Józsol könyvnyomdájában
SZÍNÉSZET.
Béget érez, melyet a komolyabb dolgok is érdekelnek, mely tanulni ólu^jt, ha komoly, művészi és örökbecsű darab szemléletéhez iuvitálják. Hamlet nehéz szerepét Thuróczy Gyula adta Bár mellette többen is kitűntek, a dicséret elsőbbségét ó nyerte el finom, sziues és változatos művészetével, melyet, biztou állíthatjuk, — hosszú, fáradtságos munkával érlelt meg lelkikincsévé. 8 ez a kincs a mi tulajdonunk is lett kedden este, mikor Tburóozyt szemünk elótt láttuk összeforrni a költő intenciójával s a szerep szellemével. Thuróczy szerepébe lolket fitt, a szerep pedig Thuróczynak egyéniségét és művészetét mintázta át saját tormájára. A megértésből lakadt a siker. Az első jelenetekben még ingadozott, határozatlan, a szellemmel való dialógjában zökkent is egyel — folyékonysága, de csakhamar megtalálta önmagát s nagyot alkotolt keddi szerepében. Mélló társa szerepben, művészetben és dicséretben Kondrátb Ilonka (Opiielia. Polonius leánya), — kinek játéka nemcsak a mi deszkáinkon kiváló, hanem az ország elsó inlézetébeu is elsóraugu lenne. Mellettük Budányi Héla (Olaudius király), Polonius (Somlár Zsigmond), Oseréuyi Adél (Hamlel anyja), Balogh József (elsó színész), Izsó Miklós (sirásó) váltak ki sokszor dicséretesen emlegeted tehetségükkel, ntely-beu kéuyes ízlések kívánalma nyert kielégitést a keddi előadásban. Osak Lóránt Vilmos (Laertes) nem illet be orgauumával a darab keretébe. A rendezés és kiállítás is elsőrangú volt. Füredi direktor maga is tauulhatoU a keddi estéből. Ha telt házat akar, adjon miuél több klasszikus dolgot (kérjük Lear királyi). 8 kölcsönösen fogunk egymásnak örveudeni az előadásokon. L. J.
Jókai operettszövege, Strausz János zenéje és a régiség zamatja vonzotta tegnap a közönséget a Cigány bár ó-ba A szemérmetlen sjellemosség helyett a poézis domininálása, jól esett a közönségnek. Az előadás pedig elsőrangú volt Minden szerep biztos és előkelő kézben volt, ami érdeme nemcsak Izsó Miklós rendezőnek, h»nem Füredi igazgatónak is, aki pazar bőkezüsséggel szervezte társulatát. Izsót (Zsttpáu) nem is dicsérjük; hiszen az természetes, hogy Izsó a tetszésnek mindig középpontja. Zalay Margit bájos Arzéua volt, disztingvált játéka és kedves hangja mindig megfogják a közönség rokonszenvét. Kákosy Ferenc, mint Oarneró ki-rálybizlos pompás alakítás volt. Pajor Águes mint Oipra cigányasszony csengő, lágy hangjával aratolt tapsokat. Görög Olga (Saffi) játéka és kristálytiszta magas szopránja elragadták a közönséget, úgyszintén Öuráuyi Ferenc Barinkay üde, fiatalos csengésű tenorja. Várady Márton (Gábor deák) mindig rokonszenvet vált ki természetes játékával és behízelgő énekével.
Irodalom.
* Magyar Lányok. Tutsek Anna, eleven, okos, kedves leánylapja, a Magyar Lányok, gazdag és változatos tartalommal jelent meg e héten. A lap élén V. Sipos Ida elbeszélési találjuk, melynek cime .Az idegen leány". Balla Ignác verset irt .A zenélő óra\' cimmel. Huszár Ilona bárónő pedig meleghangú szép elbeszélést, melynek cime „Emlékezzünk régiekről." Zempléni Gyulánj? tartalmas cikke a „Tilanio" rettenetes katasztrófájáról szól, Jeszensz-kyué, T. Iréu pedig a kis sváb leányról ír kedves novellát A fordított regény, melyet Malot Hektor \'irt, a Iraucia if|usági irodalom gyöngyszeme. Érdekes olvasmány még az a népszorü tudományos cikk, amely a rovarok izomerejét ösinerteli. A Magyar Lányok kiadóhivatala Budapest, Andrássy-ul 10. Előfizetési ára negyedévre 3 korona.
* A Vasárnapi Újság juuius lfl-iki száraá- i mik közleményei kőzött a legnagyobb teret a parlament legutóbbi eseményei foglalják el, melyeket lloinioskó és Bér Dezső ra)zai s az érdekes fényképek egész tömege foglalnak el. A többi képek közt
,vaunak: Cholnoky Viktor és Erdélyi Gyula arcképei (Schöpflin Aladár és Krúdy Gyula cikkeivel, Inczédi László emléktáblája, képek a római fórum legújabb ásatásaival stb. Szépirodalmi olvasmányok : Szemere György regénye, Kaffka Margit verse, Lengyel Géza uovellája, Claude Farrére regénye. A színházak legutóbbi es méuyeiről Alexander Beruát ír. Egyéb közlemények: Divatcikk (képekkelj s a rendes heti rovatok : Irodalom és művészet, sakkiáték stb A Vasárnapi (Jjság előlizetési ára negyedévre b korona, a Világkrónikával együtt hat korona. Megrendelhető a Vasárnapi Újság kiadóhivatalában (Budapest, IV. ker., Egyetem-utca 4 szám). Ugyanott megrendelhető a Képes Néplap, a legolcsóbb újság a magyar nép számára, félévre két korona )0 fillér.
* A Nap a magyar újságírás szenzációja Tessék elolvasni és leltétlenül meggyőződik róla, aminthogy azonnal konstatálni fogja azt is, hogy A Nap a magyar közönség legkedvesebb lapja A 48-as eszmék és a magyar nemzeti törekvések egyet leu hű és törhetetlen szószólója. Főszerkesztő: Braun Sándor. Felelős szerkesztő: Hacsak Géza. Munkatársai: a magyar újságírás kitűnőségei. Példányszáma amerikai ujságsiker: 15n.000 példány naponkint. Egy szám 4 fillér. Előfizetési ár: egy évre Ifi korona, fél évre 8, negyedévre 4 korona, egy hónapra 1 korona 40 f. Minden jó magyar fizesseu eló A Napra I
A Divat Újság minden hónapban kétszer leleuik meg. Előfizetési ára nagyon olcsó: negyedévre postán való szétküldéssel két korona húsz lillér. Előfizetni legcélszerűbben a kiadóhivatalba intézett postautalványon lehet. A Divat újság kiadóhivatala Budapesten, VIII, Rökk Szilárd-utca 4. számú házbau van.
Hétfőn este Esumadla operette került bemutatóra. Még nem láttam sohasem oly üresuek a színkört, mint ezen az estéh. Alig ült nóhány ember a padsorokban. A darab iránt való bizalmatlanság volt *z oka kétségtelenül a liaskónak S uem hiába. Az előadók bár tehetségük javát adták s minden eszközt megpróbáltak, hogy melegséget s életet adjanak a darabnak, mindeu Igyekezetük hajótörést szenvedett az üres melódiák monotonságán s a darab vértelen-Bégén s élettelenxégéu. Tartalma ogy kis zagyvalék, afféle operette hohémia. Nem is különös/-hogy, a darabbal egyszerre megszületett életteleuséget qom tudták a művészek tehetségükkel pótolni. Teleky Ilonka (Steiuberg Leonué bárónő) kellemesen csengő hangja s karakterisztikusan finom |átéka más teret érdemel. Sipos Zoltán, Lóránt Vilmos és főképpen Izsó Miklós és Har«zti Vilma, Váradi Márton miud derekasan állották meg helyüket s hogy nagyobb sikert nem értek el, annak a szerzők az okai, kiknek prózai gondolatuk sincs és életre való dallamos motívumuk is hiányaik. Pedig Izsó és Haraszti jó erők, kiknek csak egy kis segítséget nyu|tson valamely szerzó, termékeny és változatos művészi erejükkel hamarosan nagy lókét csinálnak belőle, mely vonzzs a közönséget.
Sikerültebb este volt a keddi, mikor Shakespeare Hamlel-jét adták. Örömmel konstatáljuk, hogy ez évad legfényesebb estéje a keddi volt. Bizonyos kétkedéssel nézelt a darab előadása elé mindenki De ez a szkepszis jégmódjára oldódott fel a lelkekről a darab sikeres előadásának meleg és művészi hatása alatt. A kritikus, ki legtovább dubitál s legtovább feszeng és nyugtalankodik kényelmetlenül kényes szerepének helyén, m második (elvonásban a közönség soraiba akklimatizálódik, kétsége megszűnt 8 a szépen folyó tragikus cselekmény művészi előadásában gyönyörét találja. Maga elótt törekvő művészgárdát Iái. mely hevül, lelkesedik s maga is élvezi a nagy költő művében rejlő szépségeket, mig maga körül pedig figyelmes, odaadó, fegyelmezett közön-
#>
Az itteni piaora és környékére
ügynököt
keresek! Liptói turó és csemege vaj.
Schvarcz Lipót Pia SySvT
99
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüS őgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdővész elten.
4
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIU8 20.
11 A Magyar újságírás izaazáclél !!
A NAP
A magyar klziaaig ligkidviltabb lapja-
A 48-aa «asmény és a mmu nemietl tttrek-véaek agyatlan hü ti kéilelhatat *n
ssósxölája.
Köueikeanü:
HAVI SUDOR
Felelü» aierkeaatü
HACSAK BÉZA
Naponkint 155.000 példány!
= Egy szám: 4 fillér. =
A Sap •löflsatéal ára. S
Eiéit étri . . II.- I Féléin.....».- I
liiyiééiri .... 4.— I Eh kéiipri . . . 1-40 I
FIDIBUSZ
lagkltünabb magyar ilclap!
Páratlan népszerűségi Remek szövegI Pompás képek !
Mesésen olcsói = Egy »ám: 12 fillér. -
A Fidlbua* alöflxatéil ára :
E|éu éiri.....« - I II Ii|;i4étri .... I.ID I
rélitri.......I.- I || E|, ké*.\'«>> . . M »
Mutatványszámokat küld a kiadóhivatal:
Boflapest M mt SzilárWta 12-
Grammophonok
nagyon
olcsó áriban
eladók
IFJ. WAJDITS JÓZSEF hangszerkoreskedósó ben.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnökségo alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a következő helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkoosis-uloa sarkán.) t IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Ezeu szövetkezet az .Orstágos Központi Hilelizövetkezet" tagja a enuek felngyolete alatt Ali Vásárlási kénysior leljeson klaárva. — Stllsierü modírn lakborondeiisek.
Jutányos árak I Szavatosság áru minőségéért
As árnoaaraokba klsárólaf •laőraaju budapesti asztalosok éa kárpitosok dolgosnak.
Kiaaa gyógyforrái
Varasd-Töplitz
(Hsrvát-arazág i
Vasút-, posta«, telefon- és táwirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hirnevcs radioctiv tartalmú kénes hőforrás -j- 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és hátbántalmaknál. ■ Elektromos masaagc. — Iszap-szénsavas és napfürdók.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fürdőigazgatóság. Fürdőorvos Dr LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai Kőzl5ny"-ben.
BÍRÓ LAJÜÍ BRÓDI SÁN
s
DOH
HERCZEG FERENCZ KENKDI GÉZA
KÓBOR TAMÁS KOZMA ANDOR .
a legjobban szerkesztett, teljesen független legelterjedtebb és n Cl llpot
A Z U J
legnagyobb magyar I^^pi
S Á Gr - o t
Vasárnap: „Heazony", „Gyermek", „HutomobU" ¿9 „8port" melléklet.
a7. irók és újságírók szine-java irják
Előfizetőst árat: Ea évre 128.
AZ UJSAG terjedelme rendesen 32—36—40 oldal.
tatár- él liii|ti|ikn 80-100 200-280 .14.1.
f i gyfg .. MEGRENDEI.ENDŐ-C1M;
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztőtárs: l)r. ÁGAI BÉLA.
K^yes példány ára ünnep-és vasárnapokon egyformán
EIF Wrnni 210
ÍO fillér.
Budapeat, VU-lk kerület, Kákócil-ut 54. »im.
Nyomatott a laptulajdonos ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA igia JUNIUS 94. 5I-iK ÉVFOLYAM 49 SZÁM
HÉTFÓ
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■ilJilMlk hétfőn és cifltártikfln.
ElAfliatéal árak: Kgéu ívro 10 korona, r*l4»ra 6 korona, N.gjrnMvr* 3 koron* 80 (III. — Egyta nim éra 10 flll.
Faltlói «atiko»al<5 K«rláa> Jtiaarf.
Kiadjn • aterUeaatiié|.
Izirkaizlitii is kladéhlvatal Baik-tir 1.
Tal.\'oo: III. — Hlrd.l4.ak dlj.labá. .a.rlnl.
A városok fejlesztése.
A városok és a városi tisztviselők által inár oly epedve várt. „a városok fejlesztéséről* szóló törvényjavaslatot hosszú vajúdás után Lukáos László belügyminiszter a képviselőház f. hó 19-iki ülésén, szerdán beterjesztette.
Az utóbbi időkben beállott parlamenti események a törvényjavaslat benyujiásának hatalmas lökést ad\'ak s a szinle váratlan fordulat miatt a javaslat a megígért ankett meghallgatása nélkül került a képviselőház asztalára.
Áayí. bog> egy napon szükkörü ankett mégis volt, amennyibe N meihy Károly dr belügyminiszteri államtitkai- tnökliséveí a belügyminisztérium főtisztviselői és a városok uraz. kongresszusának az elnökségéből álló értekezlet (Bározy István, ürolly Tivadar, Szentpáli István, Harrer Fereno, Várhldy Lajos áa Sándor István) e hó 20-án csütörtö-kön d. e. II órakor a belügyminisztériumban a törvényjavaslat fölölt tanácskoztak.
A kongresszus elnöksége mindent olfog követni, hogy a javaslatnak a hiányosságai a képviselőház tárgyalása alkalmával még korrigáltassanak.
A törvényhatósági és községi törvény megalkotása óta a városok oly arányokban fejlődtek, hogy ástok a törvények már indokolatlanul korlátozták és akadályozták a városokat a szabad fejlődésükben Nagyon is itt volna tehát az ideje az uj városi törvény
megalkotásának, amely alapjában újból és a mai követelményeknek megfelelően szabná meg és szabályozná a városok közigazgatási berendezését
Ez a törvényjavaslat mélyreható reformokat nem foglal ugyan magában, — do miután ez a városi törvény reformjával együtt járó nagy ugrásnak mintegy közbeeső támpontjául tekinthető, épen ezért mint a nagy reform előkészítését egyengető rendelkezéseket még azt megelőzőleg szükségesnek tartjuk.
Oly nagy az eltérés az egyes városok berendezkedésében, hogy nagyon célszerű, ha egy ilyen közbeeső részleges reformmal mintegy előkészítjük a talajt arra, hogy a nagy végleges reform annál kevesebb ráz-kódiatással legyen keresztülvihető.
Az a két esztendő, ami a városi törvény megalkotására megszabatik, alkalmas lesz arra, hogy azalatt a gyakorlati élet megjelölte hiányokat a végleges törvényben pótolhassuk.
A törvényjavaslat főbb rendelkezései a következők: Biztosítjavárosoknak a 4 millió korona államsegélyt ugyanazon kulcsok szerint, miként az már az idén is felosztatott; a további 4 millió koronát pedig a városi rendőrségek fejlesztésére szánja. Ez utóbbi rendelkezésével az államsegély részesedésénél a nagyobb városok javára állitja helyre az egyensúlyt.
Megállapítja a városi tisztviselők illetményét az állami és megyei hasonló állású alkalmazottak minimális javadalmazásai alapul
vételével, a th. városi tisztviselőket a VI—XI., a r t. városaik közül 57 városét (10,000 lakóson felüliek) a VII—XI. fiz. osztályba sorozván. A kisebb r. t. városok tisztviselőinek a VIII—XI. fiz osztályba való eddigi merev beosztása helyett azt a kedvezményt foglalja magában, hogy a város maga határozhatja meg, hogy tisztviselőit a VII —XI vagy a VIII —Xl-be sorozza-e. Mindenütt biztosítja azonban a városnak azt a jogát, hogy tisztviselőit kedvezőbben javadalmazhassa, sajnos azonban, a városok az előírtnál magasabb fiz. osztályba a tisztviselőket nem sorozhatják. Igaz. hogy ¿üt* a megyei tisztviselőknek sem sikerült elérniök.
A fizetési osztályokba való beosztásnál az eddigihez képest kedvezőbben járlak a nagyobb r. t. városoknál a tanácsnok, főjegyző. főügyész, főmérnök és főszámvevő, akiket feltétlenül a VIII. fiz osztályba soro? a javaslat. Ugyancsak kedvezőbb az osztályozás az aljegyzőkre, a községbiróra és az állatorvosra is. Nagyon helyes újítás, hogy a fiz. osztályokba az erdészeket is beosztja.
Nem helyeseljük azonban, hogy a kisebb r. t. városokban még a IX. fiz. osztályban is előfordulnak az aljegyzők, holott itt az írnokokkal kerül egy fiz. osztályba.
Különösen ki kell emelnünk — amit különben már mult számunkban említettünk — a családi pótlék rendszeresítését és ami talán ennél is nagyobb vívmány, a nyugdíjintézménynek a viszonosság alapján és az állami nyugdíjtörvény alapelvei szerint vuló kötelező létesítésének sz elrendelését.
Budapesti levél.
»Nemzeti Szalon."
Kiéltem fekszik egy hatalma«, vaskos könyv a .Nemzeti Szalon" művészeti egyesület Almanach címen megjelenő évkönyve. Mikor lelflti a szemlélő ezt a szenzáció szémba iiihiió kötetet meglepi az a valóban raűvészotí szerkesztés, u molyok ezt a uagy munkát a h/rom szerkesztő: Déry Hé/a, Bányász László és Margitay Ernő egybeállították. Maga a nagy mű több önálló részro oszlik és pedig: I irodalmi részre; itt találjuk legelsőnek az Előszó t — irta Andrássy Oyula gróf Ezt követi Berzevicy Albert értekezése: A Cinquecento művészete és itt lát-uk Térey Oábor dr. tanulmányét: Bruck Lajosról. Jekár Gyula: Velasquez ről ir. Lázár Béla^dr.: izinyei és a természet címen irt összehasonlítható ikket. Rózsaffy Dezső dr.: A modern dekoratív estés jövójé-röl irt közleményt. Gellért Jenő: Hólesőid a Nemzeti Szalon-rél irja meg a Nemzeti Szalon sióban küzdelmes, de dicsóségteljes történetét és ki-lulalja a múltból a féuyos jövőjét ennek a uagy, sióban a nemzettel összeforrt kullunit hirdető, meg-idő és fejlesztő egyesületnek. Kaoíány Ödön cikke ívelltezík mosl: Az elsó vidéki kiállítás-ról; ezt Íveli Kezdi Kovács László a híres festő és raúkri-
tíkus... az ultra — művészetet gáucsoló igen kedves és igaz cikke: A lila tehén.
■Szablya János ir cikket: A .Kévéről". Itt találjuk még dr. Síklóssy László cikkét: A művészeti aukció-rét ; majd Hende János tanulmánya következik A nő a művészetben ciineo és remek avatott tollúi ír a nők művész szerepléséről, tehetségtik kifejtesz léséről és térfoglalásáró! a művészetben. Kit követi az időközben elhall: Tschudi Hugó képzőművészeti iró és múzeumi igazgató cikke, Nemes Marcel gyűjteményéről. Krnst Lajos a nagy tehetségű inuteuini igazgató; ki nagy tudással és pénz áldozatok árén gyűjtötte egybe a magyar műkincseket és önálló muzeumot állított lói eino emlékek számára a fővárosban, melynek tovább feilesztéséu dolgozik állandó buzgalommal. Kiint rikkébeu is megnyitott muzoii máról ir szakavatott tudásról tanúságot tovó tanulmányt Kzt követi Hány ász Lészló dr. cikke A művészül igazságáról — írva. Az irodalmi részt Margitay Ernő tanulmánya jegyzi be In memóriám cimon.
A második rész címe .a Nemzeti Szalon " — Itt tizenhét a művészeti egyesületet ismorteló és belügyeit tárgyaló cikk követi egymást. A harmadik rtwzhon nyolc cikket találunk ama művészeti intéz-menyekről és egyesületekről, a melyek szorosan mint
tostvér-szervezetek a Nemzeti 8zalon kötelékébe tartoznak I
Eme harmadik részt kiegészíti egy negyedik rész, a melybe 26 cikk követi egymást és ismerteti a testvér egyesületeket, intézményeket; de felöleli a vidéki egyesületeket és intézményeket is.
Csak most következik a tulajdonképeni művész világ olósorolása kronologikus sorrendben és csak eme .Képzőművészek Lexikona" — olvasásakor látjuk azt, hogy milyen gazdagok vagyuuk a művészet-beu és hány örökre halhatatlan nagy festőnk volt, vau és lesz; és mioden embernek... kiket elősorol a lexikon ... ott talál|iik a rá tartozó életrajzi adatait.
Kzt a nagy művészt követi nyomon a .Művészeti írók Lexikona." Az á—b—o. sorrendbeu következő betűrendben (elsorolt vagy 9000 iró nevét és életrajzát foglalja magéban a lexikon. Itt látjuk mindazon irók novét, kik I8fl4-tól keidve a .Nemzeti Szalon"-! cikkeikkel támogatták és kritikai cikkeket írlak a tárlatokró\'. A rengeteg iró neve kötOl felemlítem néhány nevét: Adorján Andor, Alexander Hornét dr., Ambrozovícs Dezső, Andrássy Oyula gr., Ábrányi Emil, Bal la Jenő (bátsi), Bányász László, dr. Bende János,\' Boőthy Zsolt dr, Berzeviczy Albert, Déry Béla, Díváid Kornél, Dudits Andor, Krust Lajos, Kaik Zsigmond dr., Gellért Jenő, Hock
ZALAI KÖZLÖNY _ -
JÜN1U8 31.
Mindezekben a polgármesterek egyesülete mozgalmának a honorálását látjuk s teljes loyalitással elismerjük azt a sok jóakaratot és buzgóságot, ami a törvényjavaslat alkotóit a városok fejlesztése céljából vezette.
Ha már most figyelembe vesszük, hogy a városi törvény megalkotását ós a rendőrség országos rendezését is tételes rendelkezéssel biztosítani kivánja a javaslat s az ezekre vonatkozó törvényjavaslatoknak két éven belül való beterjesztésére kötelezi a belügyminisztert, akkor el kell ismernünk, hogy hosszú mellóztetés után a városok ügye végre a kormány és törvényhozás gondoskodásának a homlokterébe került s bizton reméljük, hogy mint olyan, amely az egész ország figyelmére tarthat számot, annak leggondosabb elintézéséig onnan nem is fog lekerülni.
Kránitz püspök Nagykanizsán.
k karuztíny jét. noigjlit jublliumi.
Akárkinek a lelkében fogamzott is meg gondolat, hogy a Keresztény jótékony nóegylet 26 érés jubileumára Kránitz Kálmán felszentelt püspök ur őméltóságának közreműködését kérjék ki, uemes és finom lélekre valló gondolat volt és természetesek találjuk, hogy amely egyesület az emberszeretet legnemesebb, leghumánusabb misszióját szolgálja, az uem nélkülözheti Uunepén a keresztényi szeretet felkent apostoláuak áldását lj virágok teremnek az elfáradt emberi lélekben az ó buzdító szavára és áldása megtermékenyitőleg hat a 25 évet lezárt nő-egyesület bósuóinek fáradságot nem ismerő további küzdelmeire. Azért a városi h»!óság és a uóegyesü-let és küldöttségek üdvözlő páváihoz hozzáfűzzük a „Zalai Közlöny" mély, igaz tiszteletű hódolatát is.
A váios szombaton lobogó diszt öltött. Érezte mindenki, hogy Kránitz Kálmán felszeutelt püspök érkezése a legideálisabb, legnagyobb szocialistának, az Üdvözítőnek utjaiu jár, amikor fáradalinas utazást nem tekintve közénk |ön, hogy atyai jóságával elismerését fejezze ki a letelt 25 év munkájáért és áldását kérje a Mindenhatónak n nőegylet további küzdelmoire. A nóegyesülot választmánya dr. Szekeres
János, Kacziány Ödön. Kacsóh Pongrác dr., Kanizsai Ferenc, Kenedy Géza dr., Kózdi Kovács László, Malouyay Dezső dr., Márkus László, Molnár Viktor, Nemes Mihály, Pékár Gyula dr., Porzsolt Kálmán, Prém József dr., Tisza István gróf, Török Oyula, Heress Tibqr, Hészi József stb. stb.
A nagy müvet a harmadik lexikon egészíti ki az a „Művá^árlók és elóadott művek Lexikona." Itt láthatjuk mind ama művelt egyének novét, kiket a születését a pénz együttesen vagy külön külön művészet értőkké és pártolókká qualifikált. Állíthatom, hogy büszke vagyok e névsorra, mert ebból állapítom meg, hogy van magyar művészet és ez a magyar művészet ma olyan hatalmas és erős a milyen és ilyen erős a magyar művészet talán csak I. vagy Hunyadi Mátyás idejében volt... milyen ma lennel
Az elósoroliakut Déry Méla zárszója rekeszti bo ós ezek utón pedig reugetpg szép \'festmény re produkciója következik, valamint számtalan szobormű képe. A díszes mű ára 12 korona és a befolyó jö vedelem a Nemzeti Szalon nyugdíj alapja javára szolgál. Azzal végezem, ki-ki rendelje meg ezt remek díszmunkát és mint a magyar művészet remekét ¿h dicsőségét tegye ki szobája asztalára díszül. Sehonnan se hiányozzék I
Bátsi Halla Jenő.
Józseftié urnó elnök, dr. Tamás János ügyész ós Dobrovic* Miláu titkár vezetésével d. u. 1 órakor a városháza disiterméb* gylllekertík. Aíután- kocsira ültek és hosszú kocsisorban vonultak ki a vasútra: Elül ment a várnai-hatóság, melyet VéSSSy Zsigmond polgármester, dr. 8abjáu Gyula főjegyző, Deák Péter rendőrfőkapitány és Ats József tanácsos képviselték.
A budapesti személyvonat némi késéssel érkezett meg I óra 50 perokor és a negyedik vágányra futott, mely előtt Vécsey polgái mester várta a püspök őméltóságát a városi urakkal. Amint titkára kíséretében a vonatról leszállt, a polgármester üdvözlő szavai fogadták: Nagykanizsa város ha\'ósága és közönségének nevében fiúi ragaszkodással, igaz szeretettel és szivem melegével üdvözlöm méltóságodat. Isten hoztál Kívánjuk, hogy itt tartózkodása kedves emléke legyeu szivének. (Éljenzés.)
Kránitz püspök megköszönte az üdvözlő szavakat. Szivosuu jött Nagykanizsára, melyhez kedves, gyermekkori emiékuk fQzilr. Azután a perronon váró nóegyesület választmányához és a nagy tömeg kisé-letliez érkezett a magas vendég hol Tainás János dr. a nóegylet ügyészének következő szavai fogadták : Méltóságos Püspök Ur I 8zeretve tisztelt Fó Lelki atyánk I Mély hódolattal és igaz lelki örömmel üdvözlöm Méltóságodat a nagykanizsai keresztény jótékony nőegylet részéről! Mindenkor különös büszkeségünkre és örömünkre szolgál, ha nagybecsű érdeklődésével eg) létünket kitünteti. De fokozottabb mértékben töltik el sziveinket ez érzelmeiuk most, -- a midőn egyletünk negyedszázados jubileumáuak megünnepléséhez fogunk és^a mikor ezt az üuuepel körűnkben Méltóságod fennkölt személyének megjelenése vezeti be. Hálássn köszönjük kegyes megjelenését és nagyon kérjük Méltóságodat kegyeskedik ünnepünkhöz Végtelenül Jó Mindenható Atyánkuál velüuk együtt bálát adui egyletünk 25 éves multjáuak sikereiért. Beláthatatlan jövóukre nézve pedig velünk együtt alázatosan kikérni Istenünknél, hogy egyletűuk évről-évre erősödve szent vallásunk előírása szeriül ezentúl is áldásos hathatósággal teljesíthesse az irgalmasság lelki és tesU caelekedeitl Egyletünket és maguukat ke\'gyes jóindulataiba ajánlva szivüuk-lelkünk melegével kiáltjuk! Isten hozta! Isten éltesse Méltóságodat I
Az éljenzés csillapultával megköszönte a püspök a nem várt ováoíót. „Nem hozott mást, mlut jóakaratot és szeretetet. Legyenek meggyőződve — mondta a többek közt, hogy meghívásuknak szívesen tettem eleget, örömmel jöttem." Azután dr. Tamás bemutatta a püspök ur ó méltóságának dr Szekeres Jóssefné úrnőt, a nőegylet elnökét, aki vi szont a választmány minden tagját mulatta be. Azután óriási kocsisor követésével, bevouult ő méltósága a Szent Pereucreiidiek templomába, bol harangzugás közben várta a sok fehérruhás loáuy "ehér liliomot tartva a szentegyház ajtaja etött. Belül pedig Bör-zsey Tivadar plébános fogadta a szerzetesek élén. Azután felzendült a kórusban „Kcce sacerdos mag-uus" akkordjai, melyek ez alkalomra összeállított urak és uniókból álló énekkar ajkairól szálltak az ég felé. Azután a főpap csendes misét szolgáltatott papi so-gédlellel. Ezzel az érkezési üiiuepségek befejezést nyerlek
Junius \'¿l-ika az ünneplő lelkek vágyából fakadt vasárnap volt. A ragyogó nap, a vasárnapi nyugalom, már maga is ünnepié« volt, amit még fokozott s házak sűrű tellobogózása. Reggel 9\'/, órára a Oilitórium elótt már összegyülekeztek a különböző egyesülelek, melyek a közszeretetben levő főpapot körmenetben kísérték a felső templom elé, hol egy díszes tribűu voll az ünnepi ének és zeuekar számára és díszes oltérhelyiség az üuuepiea szeut mise megtartásához. A tűzoltó zenekar egyházi zenejének hangjai és harangzugás mellett indult meg a menet.
Elül a különböző egyesületek. Száz fehérruhás leáuy fehér liliom kelyhet tartva ment a szentség előtt. A szentség után a püspök titkára vitte a pásztorbotot.
Azután a főpap sudár alakja következett. A ferencesek, a kegyes tanitórend és irgalmas néuék csoportja követte. Háromnegyed 10-kor érkezett a végtelen menet kezdete a felső templomhoz, bol az egyesületek a legnagyobb rendben • elhelyezkedtek a számukra kijelölt helyen. Ott volt a piarista rend, Nagykanizsa város hatósága, az irgalmas nénék, sz izr. hitközség, az izr. nóegylet, a kir. törvényszék, a kir. ügyészség, a közös hadsereg és honvédség tisztikara, a kir. adóhivatal, az áll. polgári iskola, az ipartestület, a tűzoltóság, a vasutas szövetaég, a Kath. legényegylet egyesülete stb. Az úrnők és urakból álló vegyes kar és azt kísérő zeuekar hangjai ég felé törlek és imádságos hangulatot alkottak a hivő lelkekbe. Azu\'.áu fényes papi segédlettel csendes misét celebrált a főpásztor, miközben a gyönyörű vegyes kar elégikus hangjai kisérték a mise mozzanatait. Míao utáu a pápa szineivel dekorált szószékre lépett a méltóságos püspök. Először imát moudolt, azután az evangéliumban emiitett bő haltermésre fordította a figyelmet, amikor az Üdvözítőnek azt mondá Péter apostol, hagyj el Uram, mert én bűnös vagyok." A bő halfogáshoz hasonlította a keiesztény nőegylet 95 éves szeretetben és könyörűletben eltöltött apostoli muukáját. A hitnek meggyózó hangján beszélt azután a szeretetről, melyei az ókori pogány népekuél hasztalan keresünk. 8em a görög Demostbeneseknél, sem a római Cicerók és Caesaroknál nem találjuk elhintve a szerelet magvait. A Megváltónak kellett jönnie, hogy a telebaráti szeretet isteni eszméjét a világ lelkébe beoltsa. Boldog a nóegylet, mert már 25 éve osztogatja híven, bőségben az irgalom és szeretet áldásait. Majd tanácsol ad a nemeslelkU főpap a jótékonyság műveihez, hogy a hit alázatos-ságával, a szeretet gyengédségével és a kJuyörfllet buzgalmával gyakorolják a jótékonyságot a szegénység tanyáin, a nyomorúság terítetlen asztalán és s betegek hideg nyoszolyájánál. A lelkek mélyére hatoltak a főpap lelkének tengermélységéból fakadó szózatok. Még egy hálaima, a Hymnus és egy befejező egyházi éuek zárták le a jótékonyság 25 esztendejét, melynek magasztos ünnepét Kránitz Kálmán felszentelt püspök őméltósága nemcsak városi ünneppé tette, de ujabb lusztrumok megueinesitelt munkájának alapjává avatta.
Azutáu a menet visszafelé indult és ugyauoly sorrendben, a nép ezreitől követve haraugzugás közt kisérte a népszerű püspököt a Forencrendiek rendházába, melynek magas tornyán a nemzeti szíuű lobogó lengett az egyházi fejedelem fehéisárga sziliéi melleit.
Az ünnep bezárója az ebéd volt, melyet a Szt. Ferenorendi papság vendégszereiele adott s püspök őméltósága tiszteletére. Jelen volt rajta kívül a Ferencrendi papság lelje« számban. Vécsey Zsigmond polgármester, dr. 8z«keres József, dr. 8zekeres Józselné a Nőegylet elnöke, Viosz Fereuc főszolgabíró, Dobrovícs Miláu v. országgyűlési képvisoló, dr. Tamás János, Lukács József a piarisla rend képviseletében és Eperjesy Gábor. Elsőnek Börzsey Tivadar házfőnök és plébános köszöntötte fel Kránitz püspököt. Vécsey polgármester szintén a nemes fő-pásztorra emelte poharát, ráterelvén a figyelmet a felsölebiplom felépítésére, ami nemc-ak vallási, hauem városi érdek is. A püspök őméltósága a keresztény jóiékouy nőegylet választmányát, tagjait és jeleu-levő elnökét, dr. 8zekeres Józsofué uruót üdvözli. Dr. 8zekeres a Nőegylet nevében mond köszönetet őméltóságának. Ismét a főpásztor emelkedik szólásra és az improvizált ének és zenekar működését halmozza el dicsérettel. Foglalkozik Lukács József \'piarista tauár éidemével, ki e kart letesitette és isten
JÜNIÜ8 24.
ZALAI KÖZLÖNY
S
dicsőségért! nagy fáradtsággal teljesítette papi és művészi feladatát. Erre Lulffics József válaszolt, kitérvén a dicséret elől, csak a kötelességét telte munkája alapjául és kérte a magas vendeget, adjou minél gyakrabban alkalmat ilynemt) működés kifejtésére. A vendégek emelkedett hangulatban mindaddig egyQlt maradtak, míg az indulás ideje ol nem érkezett. Ekkor az egész társaság elkísérte a fő-pásztort a délutáni gyorsvonathoz, mely a püspöki székvárosba vitte.
Dgyan nem a mi liszlüuk hogy a Nőegylet érdekében kifejtett munkálkodásért akárkinek is köszönetet vagy elismerést mondjunk, de nem zárkózhatunk el anuak felemlitésétól, hogy az egész jubileumi Unuepség fáradhatatlan lapinlatos rendezési munkára vallolt. Ez pedig tudtunkkal Dobrovies Milán és dr. Tamás Jáuos működését dicsérik. A rend fentarlás* körűi pedig Pűiedi Jáuos rendőrtiszt fejlett ki kifogástalan, tapiutalos működést a melléje beosztott rendőrökkel együtt. Oe nem térhetünk ki Lukács József tanár szereplésének felemlítése elől *om, akinek közszeretetben álló egyénisége teremtotto meg azt a zene- és énekkart, mely működésével a püspöktől celebrált szentmisét méltó keretbe foglalta. Ezt máy,.«cáriéi« büszkeséggel. e|n)iijük> mert Lukács JÓASet\'tanár ur a .Zalai Közlöny"-nek szép szavú munkatársa.
HÍREK.
— Házasság Cavalloni Sándor, nagykanizsai főgintu. tanár, julius I-én d. e. 11 órakor köt házasságot Stalay Ida áll. tanítónővel, 8zalay Sándor igazgatónak és ueie szül. Péter Ida úrnőnek leányával a nagykanizsai anyakönyvi hivatalbau Utánna mind|árl az egyházi esketés lesz a felső templomban. (Külön értesítés helyett.)
— Szabadságon. Dr. 8a\'ján Uyuls városi főjegyző f. hó 27-én egy hóuapig teijedó szabadságra megy.
— Az építő bizottság ma d. u gyűlést tartott, melyen a méntelep számára történő építkezéseket vette tárgyalás alá.
— Hajós rendőrbiztos visszahelyezése Már teljesen megszoktuk, hogy a kanizsai rendőrségnél a rendórblztosi állás fölöslegessé vált és íme most a közigazgatási bizottság egy évi távolléte után a hivatalát öukényt elhagyott Ha|ós Ferencet visszahelyezi hivatalába. — A dolog így történt: Az 1. foka városi határozatot ugyanis H^jós Ferenc megfelebbezte. minek következtében az ügy a közigazgatási bízottsághoz került. Ez pedig a fegyelmi eljárás elrendelését a felebbezés elutasításával helyben hagyta. .A nevezettnek hivatalától való felfüggesztésér« vonatkozó részét azouhau — mondja a határozat — megváltoztatom és Hajós Ferenc rendőr-biztosnak hivatali állásából való felfüggesztéséi mellőzöm, mert a vizsgálat eddigi adatai szerint
uevczelt terhére oly súlyos beszámítás alá eső fe-: gyelini vétség, amely esetleg hivatalvesztést vonhatna maga után, nem látszik fenforogui. E véghatározal ellen a kézbesítést követő IS nap alatt az I fokban eljárt polgármesternél előterjeszthető felebbezésnek van helye." Zalaegerszeg, 1912. jun. 14. Arvay s. k. alispán.
— A városi adóhivatal dicsérete. Si-inicska János zalaegerszegi számtauácso» Zalavár-megyo alispánjának utasítása folytán Nagykanizsa város adóhivatalánál a mull héten a törvényhatósági pót- és útadó általános kezelését és behajtását tette vizsgálat tárgyává. E\' munkálatok közölt/ tapasztalt rend és pontosság tuljes megelégedését vivták ki. Megjelent Vécsey polgármester előtt ós kifejezte olótte az adóhivatalnál és/.lelt, tapasztaltuk dicséretét és kérte, hogy a polgármester tolmácsolja elismerését az adóhivatal vezetője és tisztviselői előtt.
— Évvégl vizsgálat. A uói kor. tanfolyam záróvizsgája junius 26-án d. e. 8 órakor tarlatik meg.
— A nagykanizsai Torna Egylet vasárnap a szombathelyi M A. V. foolhall csupalát látta vendégül. A délután fél ti órakor megtartott mérkő zésből a Tornaegylet korült ki győzteseu. A inecs lefolyása a következő volt. A biró sipiolzésére Szombathely kezd, de a lapda már az első percben veszélyezteti az ö knpujokat A kanizsaiak fölényét Szombathely durva játékkal akarja kiogyonliteni, a biró azonban I l-est ítél, mit Tóth a T. E. vezető goaljáda értékesít a 9. percben. Majd a 12. percben | ismét Tóth szerez remek lövésével goalt. Ezután | változatos játék folyik, de a kanizsaiak összjátéka felülmúlja a szombathelyiek egyéni játékát. A 37. perc\' ben Váci (T. E ) szökteti Tóthot ki a 3. goalt rúgja Mig Szombathely 40 perebtn center« révén szerez egy goalt. Félidő 8—1 Kanizsa javára. A második félidőben a játék ellanytiul csupán n végén lendül ismét fel, mikor Szombathely koruerrol veszélyeztet, mit hajszállal a kapu felé fejelnek. A T. E. isuiét offenzívába kerül s Kertész beadását Tóth kapura fejeli, de a kapus véd. Végre a 40 percben Nagy levezeti a lapdát s innen lövi a T. E. 4. goal|át. Pártatlan biró volt Bognár Zsigmond ; összjátékukért a Tóth-Váci pár dicséretet érdemel, mig Szombathely legjobb embeie a center, a ceuterhalT és a jobbhálvéd volt.
— Poatanövendékek felvétele. A posta és távírda és távbeszélő kezolési szolgálatban való kiképzés céljából • m. kir. posta és. távírda hivatalokhoz növendékek vétetnek fel. Növendékké felvételért azon magyar houos ¡íjak pályázhatnak, kik a magyar nyelvet szóbau és írásban bírják, továbbá a középiskola IV. vagy ezzel egyenrangú más iskola megfelelő osztályát sikerrel végezték 14 évesnél nem fiatalabban és 16 évesnél nem idősebbek. A saiátke-zűleg írt kérvény az illető pt. igazgatósághoz címezve azou pt. hivataluál nyujtaudó be 1912. julius hó 10-ig, hova folyamodó növendékké felvételét óhajtja. Ez érdemben bővebb felvilágosítással a helybeli 1. számú postahivatal .készséggel, szolgál.
— Szaktanfolyam berekesztése Sümegen május 28-án nyilt meg egy szabóipari vándor-taufolyum Beleszlíu Athanász szaktanító vezetése alatt. A tanfolyam f. hó 72-én ért véget. A soproni keresk. és iparkamara elnökségének megbízásából Halvai Frigyes kamarai alelnök a záróünnepen üdvözölte a szaktanítót eredményes munkásságáért és buzdította az iparosokat, hogy folytonos önképzéssel haladjanak együtt a nyugati müveit iparosokkal, mert csak igy tudják a versenyt azokkal (elvenni.
SZIMÉSZET.
Csütörtökén\' a Hűtlenség iskolája o. vígjáték került színre, melyben Majthényi, Koudráth Hona. Zalai Margit, Loráut Vilmos művészete juttatták ér-vényre a költő intencióit, amely mégis csak a családi hűségbeu találja m»g a boldogságot.
Pénteken az Eleven Ördög telt házat vonzott. Haraszlby Vilma elragadó volt ininl Letoriéres vi-comtw; mellelte Teleky Ilona ((irevin szabóué) vol\' elsőrangú. Kitűnő volt a Bákosy Ferenc mint a vi-Comte n«veló|e. A többi szereplő egytól-egyíg hozzájárult nz ost sikeréhez.
Az elvált asszony szombati előadásában Görög Olga haugja és játéka dominált, ki mint Karéi neje, Jaua játékával és a legszebb dicséretet érdemlő énekével ragadta el a közönséget, llaraszthy Vilma (Gouda) mintha ez estén nem lelt volna disponálva a játékhoz. A tőle megszokott magával ragadó tenr perameutuin ez alkalommal uem jelent meg művészetében Halványan személyesítene ezért a .szabad szerelein apostolát". A közönség remek virágkosárral kedveskedett e két dédelgetett kodveucének. Várady Márton, Izsó Miklós, Sipos Zoltán, Somlár Zs., Bu-| ráuyi, Juhász Margit járultak hozzá az est sikeréhez.
A bor. Tegnap este Gárdonyi népszínműve a Bor került bemutalóra. Az együttes a második fel-. vonásban szépen bontakozott ki A darab szereplői ! közül kűlöuöseu Váradi Márton, Sipos Zoltán, Kond-rát Ilona, Teleky Ilouka és Zala Margit váltak ki. Váradi Márton (Baracs Imre) kifejezően hű, eleven játéka mellett Koudrát Ilona (a feleség) művészi alakítása is hatásos és élő volt. Teleky Ilonka (Szúnyog Rózsi) jó partnerre lelt Sipos Zoltánban (Baracs Maiyi). A többi szereplók is megállták holyűkel| bár a darab szellemébo uem igen tudtak beléhelyez-kedui. Bizonyos operett« is érzett játékukon, mozgásukon és kifejezésükön. Kár volt a második felvonás egy szép énekszámát elhagyni. — Elveszett a fakó lovam I
Az itteni piaora és környékére
ügynököt
keresek!
Liptói turó ¿s csemege vaj.
Schvarcz Lipót Pia Sí&ÍT
Sirolin" Roche "
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdő Vész ellen.
4
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIÜ8 24.
AKI BÚTORT
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját erdekében cselekszik, ha vásárlás előtt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
áruosarnokait, melyek a következő helyeken vánnak : VIII, József körút 28. sz. (üérkoosis-utoa sarkán.) IV., Ferenoiek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Kzeu szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s eunek felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer teljesen kizárva. - Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányosjárak I Szavatosság áru minösé|jeért
Ax áruosarnokba klsárólaf elsörsnga badspestl asztalosok és kárpitosok dolffoanak.
Kinn gyégyfarrás
Varasd-Töplitz
(Horvátország )
Vasút-, posta-, telefon- ás távirda-állomás.
Uj gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctlv tartalmú kénes hőforrás -f- 58 C".
Ajánlva: köszvény, csuz és ischias stb-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalraaknál. Elektromos masaage. — Iszap-szénsavas és napfürdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák.
Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
ftlrdőigazgatósóg
Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K6zlöny"-ben.
II A magyar újságírás szaazáciti II
A ISIAr
A magyar közönség lagkedvs tsbb lapja.
A 48-as eszmény ii a magyar nemzeti törekvések egyetlen hü áa kéilelhet.t en
sxósxólúja.
Fókierkesxtö:
Felelő* «&crke»tt&
BRAUN SÁNDOR HACSAK 8EZA
Naponkint 155.000 példány!
= Egy szám: 4 fillér. =
A Nap eldfUeUat ára i
(|éit éirs Féléin . .
II.- I «.- I
■•tjiééiri ....«.- I E|< Uaa»ra . . . 1.41 I
FIDIBUSZ
lagkitBaabb magyar ílclapl
Páratlan népszerűségi Remek szövegl Pompás kópék
Mesésen olcsó I
= Egy (iám: 12 fillér. —
A Fldlbnr, il*f»e«é«l «¿Ti
E|é*t éiri.....l-l
féléir........I - |
liifiiéiri .... i tt l E|| téupra . . -.11 I
Mutatványatámokat küld a kiadóhivatal:
Budapest VIII. Kit Szilárd utca 12.
Grammophonok
helyszűke miatt
nagyon olcsó
árban
eladók
IFJ. WAJDITS JÓZSEF hangszerkereskedósóber.
I BIRÓ LAJOS BRÓDI SÁNDOR
HERCZEG KERENCZ KENEDI GÉZA
KÓBOR TAMÁS KOZMA ANDOR
a legjobban szerkesztett, teljesen független legelterjedtebb és J^j.
az irók és újságírók szine-java irják
AZ ÚJSÁG
legnagyobb magyar
O t
Vasárnap: ft Hsszony", f,6yermeh", „Hutomobír ée „Sport" melléklet.
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztő társ: Dr. ÁGAI BÉLA.
ItBSl
Bü övre 128,-
AZ UJSáG terjedelme rendesen 32 —36—40 oldal.
talár- ál llitMlMk*\' 80-100-200-210 ,)4(i.
F | g^Q ^ MKCRENDELENDÖ-CIM:
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Kttyes példány ára ünnep-és vasárnapokon egyformán
EOMMPM
ÍO fillér.
Budapest, Vlt-lk kerület, Kákóczl-ut 94. »iám.
Nyomatott a laptulajdonos ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA tgia JUNIUS 27.
5I-IK ÉVFOLYAM 50 SZÁM
CSÜTÖRTÖK
ZALAI KÖZLÖNY
Politikai lap.
■•iJllHlk hétfin ii csütörtökön
ei on
Nogyedi
¿^•1 Kg«.. érre 10 korona, íílérro 6 korona,
yod<V«e~2 koron* 60 flll. — Egy»* aiám ir* 10 flll.
KalelÓ« iteikeiilA Kerté»* Jómarf.
Kiadja: a »»erke»«tő»ég.
Szarkaiztaaí| ii kladihliatal Daik-tír 1.
T*l*\'o*: lit. — Hlrd*u**k dlj*t*bá* H«rlnt.
A parlamentárizmus válsága.
Irta: QEI»ZLERJI»TVAH
A modern államélet leghatalmasabb szervei a parlamentek, amint az utolsó évek tapasztalatai bizonyítják, széltében az egész világon, nem működnek már olyan kifogástalanul és simán, mint ahogy az a nemzetek és országok békés nyugalma és zavartalan fejlődése érdekében szükséges volna.
Ez a hatalmas organizmus, mely a modern állam politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális szervezeteivel oly sok szállal van övne^jkve, amely diosóségteljes múltjában a népeket ¿s ^rsz^gok^t a szabadság, jólét és haladás annyi áldíhMt<:ii< - ára«i|ptóft el, mintha egy idő óta beteg lenne, mintha magasztos föladatait már nem tudná a régi intenzivitással, kitartással és sikerrel teljesíteni.
És ezek a sajnálatos jelenségek nem szorítkoznak osak egyes országok népképviseleti szervezeteire, hanem az egész kultur-világban úgyszólván kivétel nélkül kisebb-nagyobb mértékben tapasztalhatók.
A parlamenti pártviszonyok elfajulása, pártfrakoiók kíméletlen érvényesülési vágya. törteté8 árkon-bokron keresztül, obstrukoiók, intrikák, korrupció, a tekintély, a belső parlamenti rend és fegyelem fölbomlása, parlamenti botrányok, éretlen komédiák, lelkiismeretlen lázitások és bujtogatások és még sok egyéb szenny és piszok, amit időnként a parlamenti viharok zavaros hullámai föl-szinre vetnek, mindezek előidézték azt a szomorú helyzetet, hogy ma már sokfelé e közvéleménynek a parlamentárizmus életképességébe és jövőjébe vetett hite meginogni kezd és a jobbórzésü és gondolkodó elemek az undor bizonyos nemével kezdenek elfordulni ai. parlamentekben végbemenő eseményektől.
És a parlamentárizmus ellenségei, egyfelől az abszolutizmus sötét lovagjai, másfelől a túlzó radikálizmns elóharooaai. aszindikaHs-ták, már kárörvendve kongatják a lélek harangot a parlamentárizmus fölött.
Azonban az öröm kissé korai. A parlamentárizmus még korántsem járta le magát, még nem öregedett el, a parlamentárizmusra a népek ós országok jövőjében még nagy, szép és magasztos föladatok megvalósítás^ vár. A parlamentárizmusnak a jelenben észlelhető bajai osak egy átmeneti állapot muló jelenségei, melyek kellő radikális kúrával ki lesznok gyógyíthatók. Ugyanis a parlamen-, tárizmuson is észlelhetők lettek azok a jelenségek, melyek a túlhajtott liberálizmus Káros következményei voltak. A tizenkilencedik
század jelszava, a teljes egyéni érvényesülés elve, itt is ugy, mint gazdasági téren, kudarcot vallott. A korlátok nélküli szabadság, amely még a köz érdekében való megszorításokat sem tűrte s amely ilyenformán az egyént az összesség fölé emelte és aiuely homlokegyenest ellenkezik az örök igaz római államelvvel, a „suprema lez salus publicae" „legfőbb tőrvény az állani java" hatalmas parancsszavával, ez a korlátozatlan egyéni szabadság itt is megtermelte a maga keserű gyümölcseit. Az egyéni akarat túltengése, a kis érdekcsoportok kíméletlen önzése és terrorizmusa, mely a belső parlamenti szabadság, a laza házszabályok állal még istá-.polva lett, megteremtette a parlamenti anarkiát, mely a különböző államokban különböző jelenségekben nyilvánul meg.
És ezen anarkia ama dilemma elé állította és állítja ma is a parlamentárizmus igaz biveit, hogy vagy engedik a dolgokat a maguk termeszeles fejlődési folyamatain végig menni és ez esetben a parlamentek depravációja, a lassú elzűllés lesz az elkerülhetetlen vég, vagy pedig ha Jtell, a legkíméletlenebb eszközökkel is gondoskodnak a parlamentek belső rendje és fegyelme helyreállításáról, amely nélkül a parlamentek hivatásukat teljesíteni képtelenek.
A mi parlamentárizmusunk is elérkezett arra a pontra, ahol a sürgős és erélyes osolekvés életkérdéssé vált. Az évtizedes indokolatlan és könnyelmű obstrukció itt is lehetetlenné lett iniuden komoly munkát. És ez az obstrukoió pusztán és kizárólag a parlamenti belső szabadság beteges tultengé-séból, az anarkia szellemének elhatalmasodásából keletkezett és semminemű összefüggésben nem volt az ország közállapotaival. Bármely reform, nem véve ki a választói jogot sem, nem tudott volna ezeken az ál\'a-potokon változtatni, Itt csupán és kizárólag a betegség közvetlen gyógyítása — a parlamenti belső rend. fegyelem és a többségi akarat érvényesülésének helyreállítása — segíthetett. Ez légre, bár súlyos küzdelem ok nagv áldozatok árán de sikerült. Most osak az uj rend\' következetes, rendíthetetlen, vasakaratu keresztülvitele van hátra ós akkor a magyar nemzet az őszinte hála és elismerés érzelmeivel hajthatja meg zászlóját azok előtt a férfiak előtt, akik megértve az idők intő szavát, hősi önfeláldozásuk és lángoló hazaszeretetük segélyével megmentették a nemzet s/.ámára azt az intézményt, amelyrd még oly sok szép és magasztos föladat megvalósítása vár, a magyar parla-mentárízmust. \' V i\' < \' \'
Maoar mM Oroszországiján.
Öröm fogja el mindenütt az igaz hazafit, hol a legkisebb emléket ia találja, mely hazájára figyelmezteti. A képielet sebes «árnyalásával száll vissza oda, honnan tudás vágya vagy valamely más ok elhozta s ilyenkor érzi csak, mi a haza fogalma. Nő szeme előtt százszorosan az otthon értéke, hol megértik minden gondolaluuk és szavunk, hol ajkunk minden szava visszhangra talál.
Mire otthon alig gondolunk, annak értéke nagyobb szemünkben, ha lávol vagyunk az idegenben s mit talán figyelemre is alig méllatuánk a haza határán belQl. mint nemzeti multuuk féltett kincaére goudolunk reá s mint a mult kegyeletes enilékQ maradványait szemléljük Mintha értékbon uólt volna elittank az, ami magyar, ha vonatkozásban is, oly nagy tisztelettel tekintünk reá, mikor külföldön járunk s idegen nemzetek birodalmába visz az utuuk.
S minél nagyobb távolság ékelődött hazánk s utunk végső állomása közé, annál sóvárgóbb tekintettel tapad szemüuk ahhoz, mit a hazafiúi öröm vagy fájdalom kegyelete szeuteli meg.
Jó ideig jártam Oroszország löldjét. Minden pere távolabb vitt a Kárpátoktól. A minden oroszok cárjának birodalmábau több helyen álltam meg a néztem miudent, mit csak látni lehetett.
Moszkvába is. eljutottam, az oroszok szent városába. Házteugere, számos utcája nein tér el sokban más nagy, világváros utcasorától. Különös szint csak a sok templom ad neki, orosz stílű kupolájával a tarkaszinü tornyaival. Osak a Kreml az, mely más világot mutat. Körülbelül tízeukét bástyatorony díszíti a várat körülvevó falat. Kgyik nagyobb a máaikuál, de két teljesen egyformára nem akadunk köztük. Hatalmas vár a Kreml. Nagysága s éppen nem közönséges mérete egy nagy ueuizet történetéről bőszéi s ódon falairól, tornyairól mintha századok szelleme mondana igaz történetet és százados mondákat. Kgy részlet ez a történelem színpadából, melyen a világtörténelem nem egy jelenetét játszották el.
Templomai sem a mi időnkből valók Falaikra évek hosszú sorának patináját rakta rá az idő a mely kezdetére ezekből a kathedrálísokból indult « kis kivétellel beíeje.íaét is ott találta.
Másutt keresztelik az uralkodóház tagjait, mint ahol trónra lépuek koronázásuk révén. 8 nug Moszkva volt az orosz birodalom fővárosa, addig a Kreml egy harmadik kathedrálisa szolgált a cárok temetkezési helyéül is.
Ma már az aranytól csillogó kathedrálisok közül csak az Dszpónszkij jelentőségteljes, miut régen is, ez az oroszok koronázó temploma.
Figyelemmel tapad itt mindenre a szem, uem akar semmit mellőzni. Oroszországban uein oly könnyű az utazás, miut más európai államban, hova az ember köuyebben betekjulbet.
A cári palota hatalmas termein nem caekély meglepetéssel megyünk végig. A halalom nagysága
a
ZALAI KÖZLÖNY
JDNID8 97.
és fénye pompázik mindenütt s az országnak nemes ércben való gazdagságáról beszél a gazdag arauy és ezüst díszlet. Nem sajuállSk, mázsa számra mérték a Kreml értékesítésére. Nem különös, ha Napoleou katonái mohó kincsvággyal estek neki s tördelték a vastag arany burkolatot, A francia katonák kezének nyomát nem egy helyen mutatja ma is a vezetó, amint egy-egy értékes kereten hatalmas repedés tűnik szembe.
Azutén eljutunk a Kreml muzeumához Csupa nemzeti relikvia itt minden. Régi idók műveletlen világáról beszél egy sor emlékdarab s azután a történelem közelebbi kora dereng felénk fegyverek és páucélok hosszú sorából.
Különbözó korok orosz cárjainak koronázási emlékei egész terinot töltenek meg. Koronák s jogarok hosszú sora, trónok s korouázási ruhák nsgy tömege köti le a figyelmet. Itt van a jelenleg uralkodó cár koronája ¡8.
Innen nem messze megyünk. A szomszéd teremben váratlanul ötlik szemünkbe egy Máriás magyar lobogó s mellette még egy sereg, körülbelül ötven darab.
Mintha álomból ocsúdnánk fel, szinte szemét dörzsöli az ember, alig hisz szemének. Pedig, amit lát, való, igaz. Szomorú, gyászos idók trofeuma ez a csomó zászló. Ki tudja, menuyi szorgos houleáuyi kéz varrta, hímezte selymét, címerét, mennyi könuy hullott reá s mennyi reméuy tapadt mindegyikhez I Hány ütközet dicsősége s győzelme fonta körül rúdját és vivőjét. Mind a magyar szabadságáért ritott dicső harcról beszél.
Alig tudok tőlük megválni. Szeretném mind sorra venni, talán látnék elfeledett neveket ráillik, rudjukra vésve, vagy selymükre Írva.
Nem engednek hozz/juk nyúlni. Hiába kérem az engedélyt s keresek négy napig rá utat, módot í Világostól hozták ezeket ide. Szomorú idók
emlékei I Ide kerültek a kapitulált magyar sereg vezető zászlói félszáznál is többen. A sereg szemlélő figyelemre is alig méltatja, őket semmi sem ÍOji a kincstár harmadik termének ezen sarkához, de magyar szívnek s magyar léleknek szentelt az a sarok ott kincseivel, melyhez magyar vér hullása, magyar ajak imája s magyar szabadság bervadása lüzódik bosszú évsorok szomorú emlékével.
Tovább alig megyek. Mintha hazai édes szellő csapott volna arcomba a zászlók közül. Megállok mellettük. Talán nem is árvák e százlók. Elmaradhat-e a katona zászlajától? Itt van tán az ó szellemük, kik e százlók alatt küzdöttek s védik most is a zászlókat az idő pusztító ereje ellen Azért oly szépek e százlók, ha kissé porosak is.
* • *
A zászlók történetét Péterváron, a cár Téli palotájának marsall termébon olvassuk egy képeu.
A nagy mórelO teremben hatalmas képek hirdetik az orosz fegyverek dicsőségét. Csupa küzdelem, füstölgő ágyú s fegyverek képe mindenütt. Beszélő történetek ezek. Nemzetek legyűrése, jogok elliprása s szabadságok elnyomása mindaz, miről özek a képek szólnak. Ide kerültünk iuí is.
A világosi fegyverletételt is egy hat négyszögméternyi képeu örökítették itt meg. Nem is tudom, mit érez az ember a kép előtt. Szeretné összeaprítani, hogy ne beszéljen itt a magyar legszeutebb fá|dalináról egy másik hatalom dicsőségének emelé sére évszázadokou át.
Igaz, hogy a kép szépen tükrözi vissza a kapituláló magyar sereg fájdalmát.
Látszik rajta a vitézi oró. a bátor elszántság, mely csak a lehetetlenség láttára sdta meg magát; de a belső, lelki harc sem hiányzik a képről, moly a magyar honvédek lelkében végbe meut a fegyverletétel alkalmával. Szembe tüuik az elsó tekiutetre,
hogy a fegyverletétel csak parancsszóra történt 8 a magyar szabadságáért kész voll meghalni is.
Az egész honvédsereg egy kesergő táfor, melyben honvéd honvéd nyakába borul s ugy siratják az elvérzett magyar szabadságot s küzdelmük legszebb reményét.
Hallott-e a festőművész, Wüleuwalde, a honvédek fájdalmáról s egyesek öngyilkosságáról a fegyverletétel alkalmával vagy nem, — nem tudom, de ez a kép a honvédek lelki állapotát történelmileg hűen adja vissza s még a kapitulációból fakadó fájdalmon is áttör a magyar vitézség es bátorság végső tusája. Bár másképpen festhette volna meg, Budavár számárai
Nein soká maradunk a Téli palotában. Fojtó a a levegője a magyar tüdőnek. Ha fájó emléket kell szemlélni a honfiúi szeműek, inkább kincset és fényt sem néz tovább.
Drága az ára annak az örömnek, melyet fájó érzéssel fizettünk meg.
Egy másik cári palotába rándultunk ki innen, a Oarszkoje Szolóba. Megnézzük és innen a csodálkozás euthüzíazmuszával megyünk tovább a Pavloszk parkba
Borongós hangulatunk itt tova száll. Hatalmas haugveisenyteiembe lépünk az állomás mellett.
Itt olvasom a műsoron Berlioz op. 84. Marciié Hongroise. T(lrelmeile *ll váiom a művészi filharmonikus hangverseny véget. Pedig művészi munkát végez a zeuekar. A háromezer főnyi hallgatóság között olt van, mini moud|ák. a pétervári zenekedvelő világ színe-java.
Közéig a végső szám. Felbar8su Berlioz átiratában a Rákóczi induló Az egész termet lelkesedés tölti meg, mintha miudmeganuyí magyar szoroogna ott.
Otthon képzelem magam, valami nemzeti ünue-peu, mikor nemzeti öröm halja át ezrek lelkét és a lelkesedés heve átragad más és más csoportokra.
Még sohasem hallottam ily szépnek a Rákócí indulót.
S nemcsak nekem tetszett Pedig én más füllel hallgattam, mint az a lelkesedő tömeg.
Nem is tudjuk mi, magyarok, milyen zenei kinccsel bírunk a Rákóczy indulóban. Külföldre, Oroszországba kell meuni, hogy ezt is megtanuljuk.
Vagy talán ez volt a kárpótlás nekem azért a fájdalomért, melyet a zászlók s az a kép okozott a cári palotákban. Ha igy vau, akkor inkább ne hallottam volna soha oly szépnek a Rákóczi indulót Oroszországban, csak az a kép ue lenne olt s azok a zászlók I
HÍRE*.
— A gyermeknap elszámolása A nagykanizsai Palrouage Egyesület választmánya Vécsey Zsigmond elnöklésével tartott hétfő esti ülésében állapította meg a junius 2-áu tartott gyermeknap zárószámadását. A bevétel a következő tételekből áll: Urnákból és perselyekből 894 K, tőzsde és árusátor 400 K 59 f, dr. Szekeres Józsefné gyűjtése 1I5K. elnökséghez érkezett adományok 90 K, pénzolvasó társaság adománya 4 K 34 f., különféle l3K,gyer-mekelóadás a színkörben 35 K 00 f. Összes bevétel 1482 kor. 53 I Kiadás virágokért, árukért és munkálatokért 287 K 95 f. Tiszta jövedelem 1194 K 58 f, melyből 40% a, nagykanizsai Népkonyháé. 10% 81 Orsz. Gyermekvédő Ligáé és 50% a rendező Patronage Egyesületé. A pénzadományok részletezése: Pesti Magyar Keresk Bank fiókja itl 20 K Délzalai Tpénztár, Nagykanizsai Bsnkegyesület, Nagykanizsai Tpénzlár, Néptakarékpénztár, Zalamegyei Gazdasági Tpénztár 15—15 korona, dr. Hajdú Gyula, dr. Kreischner Kurt Rudolfué (Berlin), Surgolh Miksa 10-10 kor. Osztrák Magyar Bank fiókja és
dr. 8zekeres Józsefné 6—5 korona. A választmány a beterjesztett számadást tudomásul vette, a gyermeknap érdekében buzgolkodó hölgygárdánál, kiknok élén Vidor Samuué uruó fáradságot nem ismerő lelkesedéssel működött jegyzőkönyvi köszönetet szavazóit. A helyi sajtó munkásainak szíves támogatását szintén jegyzőkönyvileg köbzönte meg a választmány
— Primicia. Vasárnap larlja Horváth József veszprémegyházmegyei uj inisés első miséjét, melyen az üiiuepi szónoklatot Lukáos József piarista tanár tartja.
— A város pénztárosa «zabadaágon. Ilalvai Gyula Nagykanizsa város adóhivatali pénztárosa f. hó 3D-áu megy egy hónapi szabadságra. Távollétében Horváth István adóellenőr fogja helyettesíteni.
— Harmincéves találkozó. Akik a helybeli allamí polgári fiúiskola VI. osztályát ezelőtt 3n évvel, tehát 1882-ben végezték f. hó 95-én találkozóra gyűllek összo Nagykanizsán. Körülbelül lG-an végoztek akkor, de bizony csak (i-an jöttek a találkozóra és rajtuk kívül még csak egy vau életben. A többi már befejezte földi pályá|át. A megjelentek ezek: Barlos Géza fogtechnikus (Nagykauizsa), Ber-gincz János déli vasúti főellenőr (Buda), Ballá Viktor déli vasúti hivatalnok (Kápolnás-Nyékj, Szondy László körjegyző (Zalaszenlbalázs), Magása Antal vasúti » hivatalnok (Zágráb) ós Boár Jenő uradalmi iutézó (Fehérül). Meg nein jelent Viasz József állatorvos Zalaszenlgrótról. A polgári iskola akkori igazgatója Morgenbesser János volt, tauárai pedig Rozgouyi Lajos. 8cbultz Károly, Schmidt Károly, Pongrácz Adolf, Záukay Zsigmond és HufTmauu Mór. Közülük csak HofTmann Mór volt jelen ; a többiek már régen elköltöztek az élők sorából. Kedden reggol éppen évzáró Tedeum-tiál volt a polg iskola ifjúsága és tanári kara, mikor a találkozóra jöttek a templomban megjelentek. Azután együtt mentek vis-za a polgári iskolába és végig hallgatták az ifjúság évzáró ünnepélyét, melynek kapcsán Waligurszky Anial igazgató üdvözölte az iskola régi növendékeit. Délben a Korona éttermében barátságos ebéden találkoztak. Részt vettek az iskola jelenlegi tauárai közül Waligurszky Antal igazgató, Saueimann Mihály és Wehry Hugó tauárok. A régi tanítványokhoz Hoffiuaun Mór cím zetes igazgató, egyetlen volt élő tanáruk intézett szellemes, megható beszédei. Azután egy.egy kézszorítás és újra elszéledtek a régi barátok. De először megígérték egymásnak, hogy 5 év múlva ismét találkozásra gyűlnek össze.
— Beírások a főgimnáziumban. A szeptemberi beírásoknál lapasztalt torlódások elkerülése végett a főgimnáziumban már most julius I., 2. és 3. napján lehet a tanulókat beíratni az igazgatói irodában d. e. 9—U-ig. Akik az I osztályba iratkoznak, azok az elemi iskolai bizonyítványon kívül keresztlevelet, (születési bizonyítványt) és ujraoltási bizonyítványt is tartoznak bemutatni. Akik a helybeli gimnázium növendékei voltak, azok évvégi bizonyítványuk alapján vételnek fel. Akik vidéki gimnáziumból akarnak beiratkozni, tartozuak az eddigi gimnáziumi osztályok bizouyitváuyait mind bemutalni. Beíráskor 10 K. 30 f. fizeteudó.
— A polgáriskolai tanulminyut. F. hó 25-én reggel 4 órakor indult Budapestre a helybeli polgár iskola 54 uövendéke. Onnan a Magas Tálrába mennek. Velük mentek Németh Mihály, Jetiinek Márk. Földes Miklósné és Kiss Lánzlóué tanárok. Kíséretükben vaunak még Mantuano Mária, Pflanczer Jolán, Váry Jolán tanitóuók és Németh Mihályné és Jellinek Márkné úrnők. A kirándulók \'gondosan elkészített programm szerint végzik a kirándulást; Budapesten a többek közt az uj állatkertet is megtekintették. Junius 30-án az esti gyorsvonattal érkeznek vissza.
JUNIU8 27.
ZALAI KÖZLÖNY
3
— A wieni Kriegschule tagjai Nagykanizsán. A wieni Kriegschule értosítotte a helybeli katonai ügyosztályt, hogy f. hó 24-én a II. év folyam 4. gyakorló csoportja Hohenbergor György vezérkari őrnagy vezetése alatt Nagykanizsám érkezik. A csoport 11 hallgatója a Korona szállóban lakik, mig a kiséretbeu levő 10 tagu legénység a közös laktanyában szállásoltaioit el. Városunk környékén tereptanulmáuyokat folytatnak és f. hó 27-én tovább utazuHk.
— Nyáray Antal vendégszereplése. Nyáray Antal az országos hiyQ színművész folyó hó 28-tól julíus 2-ig bezárólag a Sabinnók elrablása, Vándorlegény, Dollár királynő, Orvosok és a Drótostót c. színdarabokban városuukban vendégszerepel.
— Versenytárgyalás a folyammérnók Bégnél. A nagykauizsai kir. folyamméruöki hivatalnál í. hó 25-éu és Vtí-áii Fitz Gyula műszaki tanácsos eluöklésével a hirdetett ceineutszállilásra vonatkozó versenytárgyalások voltak. A murai munkálatokhoz szükséges 4500 q portlandcmncul szállításra beérkezett két ajáulat 26-én bontatott fel. Ajánlatot lelt a Beoéioi Unió részvénytársaság cementgyára 5 K (öt) egységárral; és Melocco L. bndapesli cementgyára 4\'60 K egységárban. Igy n hivatal a földűli-velési minisztérium jóváhagyásának feutartásával ez Utóbbi cégajánlatát fogadta el A 20 án megtartóit versenytárgyalás a Zákány—Molj vei Dráva .zakaszou I. évben szükséges 3100 q cement beszerzésére vonatkozott. Ajánlatot adott be a Beoóiui Unió r. t. cementgyára 4.6.5 K. egységárral; a Oroatia zágrábi portlaudcementgyár r. I. 4 40 K ; és Melecco L. budapesti cemeutgyár 4 20 K egységárral. A hivatal ugyancsak a földinívelésí minisztérium jóváhagyásának feutartásával a Melocco L. céggel fogja a szerződést megkötni.
— Nagykanizsa Keszthelyen. Városunk fllrdózó közönsége ugylátszik a különböző helyeken tett tapaszlalatok után belátta hogy a szomszédságunkban fekvő Keszthelynél alkalmasabb, jobb és olcsóbb fürdőhelyet nem talál. Észrevette, hogy a Balaton vize vetekedik a tenger vizével, tudatára julolt, hogy Hévíz különb hatású minden más kincs meleg víznél, melynek gyógyerejü „korpáját" vagouszám szállítják más európai fürdőkbe. Keszthely pedig mindent nyújt ami a városhoz szokott vondégek igényeinek megfelel, azonkívül amint a Halatoupartou időznek, az impozáns tengerrészlet, az övező hegyek, a jól gondozott páratlan park egy távoli tengeri fürdő illúzióját keltik fel. Héviz pedig valóságos lüudér-sziget, melynek modern szállói kényolem tekintetében semmi kívánni valót sein hagynak. Nem csodáljuk tehát, sót örömmel konstatáljuk, hogy máris egész sereg kanizsai uri család bérolt lakást Keszthelyen és Hévízen sz egész ftlrdószezonra
Castor ós Pollux Fiúméban.
A nagy közönség nem tud arról a mély, becsületes barátságról, amely DeuUcIl Jeuót és Takács Gyulát egymáshoz füzi. A nagy közönség azt sem tudja, hogy kik ezek a jeles férünk azonban a rendőrség előtt nem ismeretlenek ók, mert bizony a hasonló uraknak köszönhetjük, hogy a rendőrségi büu-krónika lapjai nem maradnak fehéren. Most azonban nem azért említjük fel őket, mintha ujabb lejezetet nyílanának az események láncolataiban,\'fanem ^nyrvt éppeu rendes polgári foglalkozásra tértükről adnak ók maguk hírt. Hogy hileles-c ez » híradás azt uem tudjuk, de nem tartjuk úrdekleleuuek Deutsch Jenő levelének közlését, mely elégikus hangulatával bevilágít a társadalmi törvényekbe gyakran beleütközött ember lelkivilágába; de azt is mutatja, hogy Füredi János rendőrtisztben szigorúsága mellett is emhersé ges érzésű tisztviselőt ismernek. A levél némi kihagyással igy szól:
Nagyon tisztelt Füredi uri Bocsánatot kérek, hogy e pár sor írásommal laláu háborgatnám. Bátorságot vettem és írok önnek egy levelet én és a Takács jelenleg Fiúméba vagyunk éppenséggel, nincs rossz sorunk jó sem, mert szegény embernek éa olyan sorsüldözött embereknek nein is lehet jó soruk mind nekünk. KI uem hagyiuk egymást soha, minket uem választ el más, mint a halál, de akkor is azt kívánom, hogy egy i-írba tegyenek bennünket Nagyou tiszteli Füredi ur! Jelenleg dolgozunk óu Deutsch vagyok egy szál Indában és kávéházban miut csapos, a Takács mog egy cukrázdába mini üzlet elvezető.
Nagyim tiszell Füredi ur! Mo.,t pedig térjünk át egy pár szóval a büntetésünk leülése végett nem tudom határozottan, hogy nekem mennyi ugy hiszem, de mondom biztosan 40 napéin, a kedves barátomnak pedig 50 uapia. Mondja meg csak vagy pedig gondolja el tisztelt Füredi ur, létezik-e ember, vagy létezett-o valamikor » mióta Nagykanizsa áll, hogy ember ott leült volna 50 napot, hogy kilehel-e azt bírni abban a rettenetes helyzetű börtönbe nem-e fáj vagy nem e jön egyszer eszébe, hogy lehetetlen ott kibírni annyi idői, hisz az ember elrolhad, elszenye-sül. Nincs aki tisztogat, uincs aki mos az emberre és azon a kemény Ián kibírni abszurdum lehetetlenség. Gondolja csak.\'jó fel lisztéit Füredi ur a helyzetet és itéljeu róla, hogy nem-e nekem van igazam. Kedves Füredi ur csak egyre kérem fel önt, hogy ue találttá hazakerülnék valahogy, mert az előfordulhat a legnagyobb elővigyázat mollett is, akkor legyen egy kicsit kimélote* íráutuuk és ne üldözzön bennünket, mert soha életben nem teltem útjába önnek Semmit és nem is akarok tenni. Tisztelt Füredi ur esdekelve és letérdelve kérem önt, hogy hagyja azl a büntetést a léire, majd ugy decemberre és akkor lefogjunk ülni Kedves Füredi ur! Ne haragudjon, hogy bátorságot vettem igy irni, de uem tehetek róla, nem irok semmiféle sérlót benne, Isten ment sen lói«, soha akár milyen rossz is hozzánk vagy
akármilyen rosszat ¡8 tételez fel rólunk, azok pedig nem vagyunk. Kedves Füredi uri Nagyon szépen felkérem egyre, legyen olyau kegyes, nem kerül az sokba irjon egy levelező lapot az apámról. Már írtam neki G levelet és egyre sem kaptam választ nem tudóin már elgondolni, hogy mi van vele, legyen olyan kegyes, szépen kérem uem kerül sok fáradságába, majd vissza fogom szolgáiul egyszer.
Maradtunk kiváló tisztelettel: Deutsch Jenő és Takács Gyula, sorsüldözött szerencsétlen egyének.
SZÍNÉSZET.
A testőr vígjáték 3 felvonásban, irta Molnár Ferenc. Egy írói ötlet, moly köré a darab cselekvénye fel van épitve. Akáicsak a Chanteclair ötlete. Csakhogy in az átöltözés nem kakas Kosztümöt kíván, hanem testórségí egyenruhát. Jó hogy vígjátéknak vau írva. mert különben inkább drámainak tartaná a publiku.....mely soha sincs tisztában azzal,
hogy a színésznő felismerte-e a színész fér|4t a testőrségi egyenruhábau vagy nem. Nem tudja eldönteni, hogy mindkettőnél művészi hiúság dominál-e ¡ukáhh vagy a féltékenység. Az iró ölletéuek síkere pedig mindig a színész tehetségétől függ. Minél imponálóbb ez, annál jobban hiszünk a fel nem ismerésben ; és minél fölényesebb a színésznő tehetsége, annál iukáhh rontja le ezt az illúziót. A Testőrnek keddi előadását az itt elmondottak alapján néztük végig és meggyőződtünk róla, hogy Majlhényi László (a színész) ós Kondrát Ilona (a színésznő felesége) olyau interpretálás voltak Molnár Ferenc ötletének, hogy művészetükkel fővárosi színpaddá avatták a kanizsai arénát. Majlhényi súlyos karakterű bölcseségével szemben kitűnően érvényesült Kondrát-nak linóin könnyed esprit-je Amit ók ketten életfilozófiaképpen elmoudaiiak, azl ók moudják, uem az iró azt nekik hisszük el. Bodouyi Béla (barátjuk a kritikus) hideg józansága karakterisztikus játéka újra alkalmai uyqjt arra, hogy művészetéről elismeréssel nyilatkozzunk. Cseréuyi Adél miut színházi mama, kiválóan érvényesült, Gombos Málvin mint szobaleány, Torkos Árpád mint hitelező és Burányiné mint páholyosnó, ügyesen illeszkedtek bele szerepeikbe.
Szerdán másodszor játszották Garvay Bccatc-len-ét, mely Majtliényinek (Osválh) és Kondrál Ilonának (Klára) elsőrangú szerepei vannak. Mindkettőnek tehetsége excellál e darabban, hol az igazi emberi érték áll szemben a társadalmi állás fényes álarca alatt garázdálkodó bectlelenséggel szemben. Sípos /öltén mint Kápoluay orsz. képviselő kissé gondolkodó karaktert adott szerepének ezzel akarván jellemezni azl a küzdelmet, mollyel obskúrus működése közt a fényes látszatot meg akarja őrizni. Inkább a könnyedség teszi a való helyzotet észrevétlenné. Zalay Margit mint udvari tanácsosué született lipólvárosi karakterben juttatott bájos művészetével érvényre. Somlár Zs. (Braun) és Rákosy (Elekes ügyvéd) kis szerepökben jók voltak.
Szordán Az ártatlan Zsuzsi-t ismételték meg.
— Egy jó házból való flu, kinek 1—2 középiskoláia van, nyomdász tauoucnak azonnal felvétetik Ifj. Wajdits Józsol könyvnyomdájában.
Sirolin" Roche
ezerszeresen bevált
tüdőhurutok ellen
friss és idült
köhögés, hörghurutnál tüdőgyuladások után.
Egészséges tüdők erős étvágy óvszer a tüdő vész ellen.
99
4
ZALAI KÖZLÖNY
JUNIOS 27.
AKI BÚTORT
>
BUDAPESTEN AKAR VÁSÁROLNI,
saját érdekében cselekszik, ha vásárlás elótt megtekinti a
Budapesti Asztalos Ipartestület
védnöksége alatt álló
BÚTORCSARNOK ES HITELSZÖVETKEZET
árucsarnokait, melyek a kóvetkezó helyeken vannak : VIII., József-körut 28. sz. (Bérkocsis-utca sarkán.) IV., Ferenciek-tere 1. sz. (a királyi bérpalotában) Ezen szövetkezet az .Országos Központi Hitelszövetkezet" tagja s euuek felügyelete alatt áll. Vásárlási kényszer teljesen kitárva. — Stílszerű modern lakberendezések.
Jutányosjárak I Szavatosság áru minőségéért
Ai áruoaarnokba klsárólag elsőrangú budapesti aaatalosok és kárpltoaok dolgosnak.
léau gyégjforrás
Varast)-Töplitz
(Norvát-•riJá|)
Vasút-, posta-, telefon- ós távirda-állomás.
UJ gyógyszálloda villanyvilágítással, hírneves radioctiv tartalmú kénes hőforrás + 58 C°.
Ajánlva: köszvény, csuz és ischlas stb.-nél. Ivókúrák makacs torok-, gége-, mell-, máj-, gyomor- és bélbántalmaknál. Elektromos massage. — Iszap-szénsavas és napfiirdők.
Egész éven át nyitva. — Modern kényelem. — Uj szállodák. Mesés környék. — Katonazene. — Prospektust ingyen küld a
fü rdői gazgatóság. Fürdőorvos Dr. LOCHERT J.
Hirdessen a „Zalai K8zl5ny"-ben.
II A magyar újságírás azaazáclil II
A NAP
A magyar közönség Isgksdvsltsbb lapja.
A 4B-aa esimény éa a magyar nemxetl törekvések egyetlen hü éa kizlelheUt en siósiólója.
KUiierkesilü:
Felelűi «terkeuití
BRAUN SÁNDOR HACSAK BEZA
Naponkint 165.000 példány!
= Egy szám: 4 fillér. ~
A H.p előflietest ára i
E|éu éiré . . . ti.- I II liuiiévri----4-1
Fáléiri.....I.- ( || E|)r léstpra . . . 1.41 I
FIDIBUSZ-
legkitűnőbb magyar ilclapl
Páratlan népszerűségi Remek szövegI Pompás képek !
Mesésen olcsói
= Egy szám: 12 fillér. —
A Fidibusz előfizetési ára:
E|éiz éiri Féléiri . . .
I - I ».- I
■ «íredéire .... 1 ét I En Maapra . . -.11 I
Mutatványszámokat ktUd a kiadóhivatal:
Bndapost VIII. mi MM* 12-
Grammophonok
helyszűke miatt
nagyon
olcsó árba, n
eladók
IFJ WAJDITS JÓZSEF hangszerkereskedósében.
BIRÓ LAJOS KKÓOI SÁNDOR
HKRCZKG FERKNCZ KKNKDI üfcZA
KÓBOR TAMÁS KOZMA ANDOR
a legjobban szerkesztett, teljesen független legelterjedtebb és nnnj linrtf-legnagyobb magyar UljJUl
A Z ÚJSÁG
o t
Vasárnap: „Haszon?"» „Gyermek", „Hutomobíl" C9 „Sport" melléklet.
J
Felelős szerkesztő: GAJÁRI ÖDÖN. Szerkesztő társ: Dr. ÁGAI BÉLA.
Kgyes példány ára ünnep-^^^ és vasárnapokon egyformán
az irók és ujságirók szine-java irják
-test árat: övre 128.-Fii m l \\L-NflíFöí ö?rö K 7.-EeüapraM
ÍO fillér.
AZ ÚJSÁG terjedelme rendesen 32—36—40 oldal.
Tatár- ái;laii|ii|ikia 80-100 200-280 ndn.
mkghendelkndó-c1m :
AZ ÚJSÁG
kiadóhivatala
Budapest, Vll-lk kerület, Kékóczl-ut 64. szém.
Nyomatott a laptulajdonos ifj. VVajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.