Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



* Adobe Reader letöltése (PDF fájlokhoz)

 
19.42 MB
2015-03-19 15:34:03
 
 

application/pdf
Nyilvános Nyilvános
1183
3993
Rövid leírás | Teljes leírás (303.56 KB)

Zalai Közlöny 1909. 001-008. szám január

Nyári gyakorlat keretében készítették: Dezse György, Bagladi Milán, Németh Miklós.

A következő szöveg az újságból készült, automata szövegfelismertető segítségével.


MAOTKANIZSA, 1908
NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 1. SZÁM
■iljiliilh bétlii ét cilrtlhia iillii.)
UMhMiI árak: Kgéti ém 10 karon«, féMx* ft koron*. aafyWUtra > korona 50 Ml. E|Tn >Um ár* 10 Ali.
Fümitwit: Dr Vtlláajrl Hrarlk
•pMii\'yv! . NűvedúÁncpló
rayle* T«. ..
.c7ái1 ía S
Zalai Közlöny.
— Ntgyvtn nyolcadik évfolyam —
Újévtől kezdve lapunk helenkint kétszer b élfőn és csütörtökön jelenik meg Az ujitas-• »1 régi óhaját teljesítjük lapunk előfizetőinek. Teltük ezt ama reményben, bog) közönségünk célunkat helyesli, munkánkat méltányolja.
A .Zalai Közlöny\' előfizetési ára
kétszeri megjelenőn esetén is marad:
Negyedévre .... a kor. 50 fill.
Félévre.....5 .
Egészévre .... 10 P — „
Előfizetések igy oimzendók:
Zalai Közlöny kiadóhivatala
Nagykanizsa.
Tisztelettel kérjOk vidéki előfizetőinket. hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni.
bogy a lap küldése fennokudást ne szenvedjen.
befektetésekkel rendelkezi intézetek, értem e befektetések slatt s nsgyobb értékpapír-készleteket, a rövid lejáratú és esedékeségkor befolyó követeléseket ¿epvíseló váltóanyagot — és idesorozbstom, ha szorosan nem is befektetés, az idegen intézeteknél elhelyezett kisebb-nsgyobb készpénzkészleteket.
Sok más tanulság ifiellett, e kél nagy tanulságot meríthették bszai pénzintézeteink az elmúlt válságos időkből, mert alig hogy a vihar elolt és lasan lassan normális napok virradlak reánk, tőkeemelési mozgalmat tapasztalhattunk intézeteinknél. Hí évben körülbelül 140 pénzintézet emelte föl nlap-tökéjét. mintegy 25 millió koronával gyarapítva saját tókéjét.
Ami a nagykanizsai pénzintéseteket illeti, ugy hiszem az országban nem sok inlezet érezte meg oly kevéssé az elmúlt válságot, mint a mienk, a minők magyarázata a fentebb előadottak igazolása: tekintélyes aaját tókével és elég mobil befektetésekkel rendelkeznek. Dicséretükre szolgál, bogy alig vonult el a vihar felettünk, elsók voltak, akik levonták magukra nézve a válság tanulságait, tóke-felemeléH utján ujab^ és ujabb tókeerót vonva magukttaz. .. ...
Az elsó volt a Néptakarékpénztár. mely még tavaszkor szaporította alaptőkéjét 260,000 koronáról 400.000 koronára. Ezen intézetnek tartaléktőkéje alig van, inidóssze 10,000 korona; kár. bogy a tőkeemelést nem hasznalta föl tartalék alapjának nagyobb dotálására. A szakavatott és gondos vezetés, mely a* időn. mint halljuk szép merleget fog produkálni, minden valószínűség szerint gondoskodni fog mihamarabb 0 szepen fejlődő liatal intézetünk üzleti terjedelmének és alaptőkéjének megfelelő tartalékok teremtéséről.
A Neptakarekpenztárt követte sorban a Zalamegyei gazdasági takarékpénztár Alaptőkéjét, mely eddig 500.000 korona volt. felemelte l.OOO.OUO koronára, gondoskodva egyben a tartalékokról is. melyek eddig is 20o.000 koronám rúgtak és melyek a tőke-szaporítás után ca 350,000 koronát fognak kitenni, ugy uojtv ezen intézetünk saját tőkéével K. 1,350,000-t reprezentál Üzletének terjedelme: ernyedetlen munkásságnak, mostani tőkeemelése: bölcs előrelátás nak bizonysága. Kár, hogy az uj részvény-kibocsátásnál nem maradt meg az eddigi 200 koronás típusnál. Az olcsó típus előmozdítója a részvények szélesebb körű ellerjedottsógé-nek és közvetve egy tágabb érdekeltség keletkezésének, viszont a nagyobb típus akadályozza a részvények könnyebb tovább-ada.sat és egy korlátoltabb keieslet folytán könnyen nyomja azok arát
A Zalamegyei gazdasági takarékpénztár után következett a Delzalai takarékpénztár. rmelynek tőkeemelése folyamatban van Alaptőkéje eddig 375.000 korona volt, mely
k nagykanizsai pénzintézetek
tőkeazaporitáaa 1808. évben.
az emelés után 600,000 koronára szaporodik fel. 501,000 korona tartalékja pedig 776.000 K fog kitenni. Tókefelemelését az intézet hagyományos konzervativizmusa mellett indokolté teszi üzletének nagy terjedelme. Több mint 4 millió korona betétet kezelés befektetései kötött axámszerint a legnagyobb tétel a 2,198.000 K-t kitevő értékpapirkész-let. Oly mérlegtétel ez. mellel kevés intézet büszkélkedbetik Uj tőkéi az üzleti forgalom még nagyobb kifejlesztését fogják eredményezni és tevékenységének szélesebb kereteket fognak adni.
Legrégibb és legnagyobb intézetünk a Nagykanizsai takarékpénztár, ugy halljak, elvben szintén már elhatározta alaptőkéjének felemelését, melyet azouban csak tavasx-szal fog végrehajtani. Intézeteink közül a legnagyobb, mérlegadatai osupa nagy számot mutatnak ir.inden egyes üzletágban. Körülbelül 6V> millió koronát kitevő jelzálogkölcsön állománya, melyből oa. 1 millió korona van engedményezve és 7 millió koronára rugó betétei mellett a tervbe vett tőke szaporítást az intézeti vezetőség ama gondok és előrelátó igyekezetének tulajdoníthatjuk, hogy befektetéseiben épen a cikkűnk bevezetésében Telemiitett szempontokra lévén tekintettel. egyes üzletágakban a többivel harmóniában álló kereteket óhajt teremteni. Hogv a tervezeti tókeszaporitás minden nehézség nélkül fog lebonvolodni. ahhoz kétség nem ferh-t.
A felsorolt tókefeleraelések. mondhatjuk játszi könnyedséggel és mint halljuk a betét-állományok megcsappanása nélkül voltak végrehajthatók, világos jeléül Nagykanizsa város és környéke tőkeerejének.
A/, immár nagyobb tókével rendelkező intézeteink még inkább megfognak felelhetni kitűzött céljuknak: a város és a környék gazdasági élete kifejlesztésének, a közjólét előmozdításának
Ma: BOKOR GYULA, a Padi Magyar Karaakadalmi Bank nagykaniiaal fiókjának fOnAkhalrallaa*.
Az I0u7. evi pénzügyi válság a pénz intézetek erőpróbája volt, és aki elfogulatlan szemmel bírálja az eseményeket, megnyugvással konstatálhatja, hogy hazai pénzintézeteink eme erőpróbát derekasan kiállották. Ha voltak is itt-ott aggodalomra okot adó momentumok, egészben véve kevés esetben volt szükség nagyobb bajok elkerülése okából kívülről jövő hathatósabb támogatásra. Nem utolsó helyen említendő a nagy fővárosi intézetek buzgólkodásra, éber gondoskodása, hogy ez a vihar nagyobb károk nélkül vonuljon el fejünk felett.
A nagy válságnak meg vannak a maga tanulságai. Az elsó és legfőbb tanulság, hogy legkevésbé érezték meg a válság kellemetlenségeit, az üzletük terjedelmével arányban álló és elég saját tókével rendelkező intézetek, azok. melyek legkevésbé vannak ráutalva az idegen hitelre s melyek ennélfogva nem voltak annyira kitéve a nagy
* pénzszűke és ennek következményeként előálló kamatláb fluctuatiók okozta bizonytalanságoknak. A másik nagy tanulság, hogy a 1 egnagyobb pénzszűke idején, mikor évtizedek óta nem tapasztalt magas kamattételek mellett is csak nehézségekkel sikerült
* támasztott igényeknek megfelelni, a legkönnyebben boldogultak a kellőleg, mobil
k gyermekkórház kérdése.
<v.) Valahányszor a jótékonyság 6raa«yalii hAtról-hAzra jnrnak, hogy emberbaráti célokra. a uA«Kylni<*kii>>k. a Jóntel szanatóriumnak, népkonyhának gyüiUeuek. iniinlaniiyiszor inegelegUlteu mondja a közönség : .No, hál\' Istennek, nálunk goudoskod-nak a negényekril.* .Talán már »ok ii, tinit csinálnak !" Ki ilyeukor, amikor a« torok gyik, av skarlát ni- mán íeitózó b«U*H8é|( nem tizedeli a kisdedeket, nem szedi áldozatait a gyermekek közti ei az önelégültség réaiüukról nem alaptalan l)e valahányszor a gyerniekhalál rémit berniünket, mind-auuyiaior auuaa fájdalma« tudáaára ébredünk. hogy a szegen« rknek ilyen válságos ba|l>an segitsegére nem lehetünk, mert a kótkórhánal kapcsolatbau nincsen elkülöníteti osztályúak gyermekek rétiére, vagyis röviden: oinca gyermekkórházunk.
Valahányszor a közegészségügyi bizottságban tárgyalták » járványos gyermekbetegségek terjedáae-
Ccí\'

A L 4 1 líiUŰKV
1 t
arw
SMjíj/

nek meggátlására célzó intézkedéseket. mindannyiazor dr. titekerea Jó tef Hzájából litIloUuk a fogana-tóaitaadó lutézkedétek sorozttál, de mindannyiszor hozzátett«. bogv addig, Miig gyermekkórház niuca, minden latéikedés csak félintézkedés é> dr. Há et Kálmán városi orvos mindig tvvtl védekewtt, liogy a törvény oem ad a városi orrot kezébe olyan hatalmat, bogy nltkiuek gyermekét a cstládi ápolát alól kivonhassa ínég akkor sem, hogy ha ott a családban a többi családtagot is a betegség csiráival fojtó li.
A ragályos gyermekbetegségek Ugye egyster, de cuk is egyszer egy városi közgyűlésen ia magára vonta a városi képviselők ügyeimét 1006. november lo-éu dr. 8chwarz Adolf kérdést in-tét a p dgármesterhez, mennyiben terheli felelósség • közegészségügyi bizottságot abbau az ügyben, amit a „Ntgyktuizss" c. lap irt egy faieku három gyermekének haláláról.
Kgy más váiosi képviseló kimutatja, hogy sem * közegészségügyi bizottságot, sem a városi orvost nem térbéli ez esetben mulasztás.
Dr. Pillitz Soma a közkórbái mellett felállítandó gyermekjárváuyosziály, szükségét vitatja. Caak egyedül ez szolgálná a kívánt célt
A gyermekkórház Ogye ezután még néhány leliratot eredményezett a közegészségügyi bizottság restéről és egyéb látható mozgalom ez ügyben nem tórtéut úe mivel most a fertőző betegségek sötéi réme Nagykanizsán nem kisért, minden csendet, mint a 8ipt^szorosban.
Ebben a stádiumban vaa az ügy ma is. "A szegény családos ember sz ügyet nem sürgeti, a vagyonos osztályt most nem rémítgeti a kaszás einftr (mert ez bizony nemcsak a járdán megy, hanem még a gyerekek hálószobájába ia betolakodik), uórt elült minden mozgalom
I)h ne ringassuk magunkat azért biztonságban. Ha a fertózó gyerm kbetegségek okozói el is távoztak, mondjuk szerencsénkre eltávoztak, más vidékre, ók visszajönnek és akkor majd lyból kezdik romboló munkájukat. Akkor magint csak gyermekkórház nélkül talál bennünket.
Kit lehet kötelezni a gyermekkórház felállítására ? A rendezett lanácsu várost nem. A fóvárosokbsn is társadalmi akciónak köszönheti a legtöbb gyermekkórház létezését, állami segéllyel, vagy anélkül. Várható tehát, hogy Ntgyktuizss városa belátható ¡dó-ben felépítteti ezt a kórházat ? Illetékes helyen szó róla nem volt. De ha egy nagyobb szabású társadalmi akcié nyomása alatt állnánk, Nagykanizsa város közönsége elhatározhatja, bogy gyermekkórházat épit kapcsolatban a közkórházzal. Azt hiszem akkor, léikor fegyverszünet vau, kelleue a gyermekkórház ügyét előkészíteni. A gyermek-patrouagenak ez a neme minden szüló ösztönszerű érdeke. Aki szeretettel öleli keblére gyermekét, azt mindig aggasztja az a gondolat, hogy féltett kincsét el is veszítheti. Nos, ha a villamos világítás kérdését . már nem ráncigáljuk, avval a kérdéssel is célszerű lesz foglalkozni. Nemes ambioióból, emberszeretetből szerepelni miuden rátermett embernek vágya. A gyermekkórház létesitéaéuek kérdésében ezek s vágyak kielégítést nyerhetnének Piccoió mellett vaiátot bemondani is kellemes dolog. Az altruizmus létjogosultságát is nem bánom tagadhatják s cinikusok, de a gyermekélet védelmében az önzés is közreműködik és ba az önzés egy gyermekkórház létesítésében kiveszi a részét, hadd vegye ki. Az önzés is aokaior a rosszat óhajtja és jól alkot.
A város költségvetése Amit hetekkel ezelőtt jeleztük, már bekövetkezett Nagykanizsa város költségvetése nem készült el Az ok a pénzügyi bizottság iamert elnök válságában keresendő A késésnek a város gazdasági életében nincs jelentősége. Az 1909. évi pótadó, mint velünk közlik, 74\'/,, lesz.
A változatlan Kanizsa.
— Oh rossz ember, mtgj is liatajött ebtíe a városunkba ?
— Csókolom a kezét, haza hozott a honvágy.
— Egyéb semmi ?
— Más okot hamarjában nem tudnék
— Jó sziliben vau, ugy látszik, jót tesz a íővárosi levegő. Hát engein milyennek talál V"
— Nagyságos asszony olyan mint Kanizsa "
— Na ebből micsoda kópéság sül ki. Miért vagyok olyan mint Kanizsa V
.Mert Nagyságot asszonyom sem változott, mióta nein láttam *
— Hallja, a maga bókját köszönöm, tzouban a városunknak békét hagyjon.
A beszélgetés a korzón folyt le Karácsony első napján.
További folytatása nem tartozik ide. De az a bók steget Ötölt a fejembe; tehát Kanizsa nem változott. Pedig hosszú érek óta, amit a hölgy iránti tekintetből ott lenn nem akartunk érinteni.
Vajjou igaza van-e annak a szellemeskedő fő városi urnák. Lássuk csak Hiszen épült Kanizsán néhány ház az igaz. Ahol máskor falusias ház volt, ott most városias földszinti ház épült, sőt némely régi földszintes ház helyén emeletes épület ékesíti tz utcáinkat. Azóta épült fel a szeszfinomitó, a pátriagyár. a kefegyár. lís mégis igaza van a bíráló uroak, mert nemoaak, hogy a város képe észrevehetőig nem változott, de semmi olyan intézménye nem létesült a várotnak, mellyel mint emporium a vidékre vonzó erőt gyakorolna, vagy hatással volna annak fejlődésére. Mert leheletlen, hogy olyan város iniut Nagyktnizaa, mely Ztltmegyének népességre, gtzdtgságrt és műveltségre nézve is első városa, megelégedhetnék olyan intézményekkel, mt-lyek szellemi mflvelltégét csak az iskolában, az anyagiakat üzletekben és gyári irodákban szolgálják.
Ha ez igy maradiakkor Kanizsa a környéknek csak marha, sertés és élelmiszer lerakóhelye ; a környék pedig Kanizsának csak gyarmata marad továbbra is.
Lehetetlen, hogy Nagykanizsa ezzel megelégednék, hogy ne kivárni* nagyobb hatással lenni sz öt környező vidékre, Gazdasági és erkölcsi kötelessége, hogy erejéhez mérten olyan intézményeket is létesítsen, melyek közkincsei a városnak és a környéknek egyaránt. Olyan intézményt, a hol Nagykanizsa szellemi és anyagi kultúrája kis és nagy iparának produktumai állandóan laltünteive légien. Hogy ezzel egyrészt mily hatalmas lendületet adnánk lassankiut fejlődő iparunknak, némely tekintetben alaguáló kereskedelmünknek éa hogy mily áldásos listása lenne városunknak az ide vonzódó nagy környékre nézve, azt bizonyítgatni szinte fölösleges Kgy ilyen moinmentális kultúrpalota, melytől az állam uem vonuá meg a tetemes szubvenciót, disze, látványossága, büszkesége és kulturális csomópontja volna városuuknak, ahol szívesen időznék az ünnepekre hazajött vendég, a várost felkereső idegen, a környék ipsros és földmives világa egyaráut. Természetesen ezzel tz egy tlkotásstl lehetne mindezt szolgálni, tmi s munkásgimnázium, felnőttek oktatást, sztbtd líceum é* még egyéb kívánni vtlók révén elengedhetetlen kelléke innak a Kanizsának, mely törvényhatósággá akar átalakulni. Rz mtgszűn-tetué tzt a sivár állapotot, mely a korzót jelöli ki egyetlen utálkozó helynek a művelt és kevéabé művelt közönségnek. A korzón kivűl pedig ninct egyebünk miut kavéházaink és korcsmáink. Itt ít ttlálkozhituuk. Ami kulturát ezek az intézmények kennek a közönségre, az lépten nyomon éazltlhetö is.
T.
Hirdessen
„Zalai Kfixlönf-beii Zaliimesye lejrrégifcb
lapjában, Olcsó hirdetési tarifa.
IRODALOM £8 MŰVÉSZET
* Pályázat szoborműre A Otány László szoborbizottság nyilt pályázttot hirdet Osány László volt közlekedesi miniszter, tHtn-es vérttnu emlék-szobrának t művére Keltételek: I. Csak magur honosok pályátliatoak. 4. Kzek közölt a pályázat nyilvános. 3. A pályázat beadásának határideje mát félév, vajain üitojulius I. 4 A pályaterv mérete \'/» nagyság legyen ft. Az emlékezobor elkészítésére és felállítására 30—85 ezer korona lesz reudolkezésOl. 0. A muuka fölállítása körül magyar munkások dolgozhatnak s sz emlékszoborhoz felhasználandó anyagok is lehetőleg mtgytrhonítk legyenek t ezeknek részletesebb megnevezése és írásban vtló beadása is szükséges amint a (tervezet) beadásával egyidajoleg. 7. Dijak : I. díj a szobor kivételével való megbízatás. II. dij 600 kor (II. 450 korona. 8. A tervezet a kijelölt halárídő-ig a .Osány szoborbizottságntk* küldendő, vagy adtudó ál Ztlaegerszegeti A szoborbizottságnak 1908- dec. 1 . iki határozatából. Bosnyák Géza elnök, dr. Tliassy Gábor alelnök Borbély György titkár.
* A „Dun&ntull Dalszövetség" pályázatot hirdet eredeti magyar férfi négyet karokra és pedig: 1. Nehéz luúdal mintadalárdák os oly xnnk részére, melyek elsó di|at nyertek. Jutalma: lón korona. 2. Műdal magas színvonalon álló dalárdnk részére. Jutalma : 100 korona. 3 Népdal átirat, vagy hasonló nehézségű szabad conposilió JuUlma: 70 korona 4. Népdal-egyveleg. Jutalma: Ml korona A szöveget a pályázó magyar »zerzótól szabadon
i választhatta; a dallam eredeti legyen, A pályaműnek zenei kidolgozás tekintotébeu szabatos magyar rytinus-sal, magyar szellemmel kell bírnia. Klőadárt túlságosan hosszú időt ne vegyen igénybe. Az idegen kézzel irt és jeligés levéllel ellátott pályaművek vezérkönyv alakban és miud a uégy szólam külöu-külóu is leírva I0o9 május I ig a „Dutiánluli Dalszövetség" titkárához (Kétszery Géza Keszthelyen) cimzeudók.
| Koraszülött gyermekeket
a SCOTT-féle Kmulsío az elsatnyulástól megmenti és rendes erőhöz és vidámsághoz segíti őket.
Aggódó szülők
egészségének rohamos Javulását. Még akkor is, bt a gyermek t tejet vítszt-utuitjt, a
SCOTT-féle Eroulaió
fogadja és könnyen emészti
szívesen meg. —
A< BmWo tlik luinll • SCOTT-(Ua aMw >«-ImjS — • htláaat - Mfjftk !<(>< laoib« »«nalT
Egy eredeti üveg ára a IC. 50 fillér Kapható minden gyógytáiban.
109. JANUAR 4.
ZALAI KÖZLÖNY
HÍREK.
Nem kérek én ...
Nem kérek én, nagy kg tőled H«tdagságol, kiocMt, 8 tik ti\'in kérem, hogy utamit Ntpsugárral hintsed.
Egyszerű tz éu ttivemnek Dobogáu, »ágy«, I)« ha belelt, 6ré lest a Világ boldogtágt
Ne adi, Urain, most aem nekem, Oaak megnyugvó lelket. Nálam akkor boldogabbat Ki nj-áT aem termett.
Lukács Jóxaef
_
JEGYZETEK A HÉTRŐL.
kergetik a jelizók, babbal, vagy hab nélkül — gusztus szerint
Sokan beszéllek már arról, hogy áe minó halálok alatt alakult ki at ilyen ozsonna kávéház. Ebben eltérik a néietek..
A nagyvárosok drága lakásviatonyai sok embernek igényeit atük keretbe aioritja. A drágaság , egyaierü lakás bérlését leni lehetóvé. Az ilyen la-1 kások nem alkalmasak vendégek fogadására. Kt s társadalmi réteg aiután a kávéházban ad egymásnsk találkozót Ezért látunk sok hölgyet ia az ozaonna kávéházban. Szóval eme vélemény szerint a lakás-drágaság hatása alatt alakultak ki e kávéházak.
Ezen elsó véleménynek van némi igaza, de nagyon csekély. Mert az ozsonua kávéházbau Iáin magas rangú liszteket nejeikkel, tőkepénzeseket, la teiner osztálybelieket, atóval olyauokat is, kikueki •uyagi vitzonyai megengedik a drágább és a társas érintkezéare alkalmas lakás kibérlését. Ez a táraa-dalmi osztály viszont azért látogatja e helyeket mert száp közönségei lát ott ozsonua idején, mely-uek látása szórakozást uyujt Az egyik rész a sok uiság kedveért. a másik az otsoouakor látszó cigány vagy katonazene miatt, a harmadik a kávéház kényelmes ottlionias berendezése miatt megy az ozsonna kávéhátba.
Lehet az ok különböző, d>t at okozat, tz ozsonna kávéház szépeu fejlődik a nagyvárosokban. Sót nagyobb vidéki várotokbau ia látni lehel már ilyen kávéhátakat .
Nagykanizsán gyermekkorát éli at ozsouna kávéház Néhány katonatiszt, uótleu ember é nagyon kevesen a nősök közül, ez az egész publikum Nőt ritkáu látni pedig ók az elsó tipikus alakjai ezen kávéházaknak.
Hogy miérl fejlődik nálunk az ozsonna kávéház nem tudui. Legvalószínűbb, hogy t publikum irtózik tz ujilá tói. Mert, hogy kávésaink miudeut elkövel-uéuek at ozaonnázó közönség kényelme érdekében, ezt ctak innak kellene bizonyítanom, ki nem tudja, bogy mi a kávésnak tz oztount kávébát.
„Ha elérhetném, bogy Ozleleui üzem költségeit fehér kávékra építhetném, boldog lennék, mert eiértnn célomat" — mondotta egyszer egy kávés e sorok írójának, Figyelőnek.
— Befagyott a keszthelyi villamosvasút Auuak ide|éo megemlékeztünk a Keszthely— hévízi villtmotvaaul tervéről, mely t ketzthelyi érdekeltség köréből iudult ki. A villimoara a beavatottak szerint szép jövő várt, mert a Keszthely—hérlzi forgalmat régi. kényelmetleu batárok, roppant drágán bonyólitják le. A szép terv azonban, mint Keezihelyról írják, nem fog teatet ölteni. A kellő azámu részvéuyaláiráa nem jött ösaze. Moll állitélag egy pénzcsoport fog alakulni n terv megvalósítására, de nem keszthelyiekből
— Hirtelen halál. Summer Imre Mrvéay-széki iruok hivatalos munkálkodást közben hirtelen rosszul lelt és meghtll. Htlál oki szivstélhüdéi.
— Keaathely város közgyűlése a városbírói tisztre egyhmgulig újból Ntgy Istvánt válisttotta. Ntgy már tizenöt éve vezeti e minőségben Keszthely viros ügyeit szaktudással é* a közönség telj«« megelégedésére. Helyettes biró Oppel Károly, pénztáros Hucbberger Külöp. közgyám Harjktzlovíca látván l«U.
— .Oaak egy virágaíál«t\' a - nagykanizsai járásban. A Szanatóriumi Lapok legutóbbi azáma beszámol i .Csak egy virágiiálat* jelige alatt inditott gyü|té»ról. A nagykanizsai járáa gyűjtési eredményéről igy ír : Viott Ferenc járási főszolgabíró ur vette kez be t gyűjtési akciót Gár-dájt nehéz, fáradtagos munkát végzett A siker érdekében lelke« azerelettel szolgálták az eszmét Véber Gizella Malpretz Erzsike. Viola Krzsike. Msbect Imréné úrhölgyek, Perger György, Bebke János, Nur István. Szalókí József, Herceg Jánoi, Hompó Jánoi Horváth János, Goór József, Sttvrozsinitky György, Stondy lAszló, Seler György. Kakeez György, Láng Mihály, Otifra László, Sindlberger Jánoi, Ung János Kucs Pál, Ruff János arak. Munkálko-dásukntk eredménye 163 koront 03 tlllér
— Minden ssőlőágazda ingyen éa bérmentve kéne a .Millenium telep Nigyóst, Torootál megye", magyar vagy német vagy román vigy szerb fóáriegyzékét legiobb ft|u ét vallogatott miuótégü szólóoltványokról.
— Magyar katonaság Csáktornyán A Zalavármegyei Közmúvelésügyi Egyesület felír a bonvédelmi ministierhet, hogy a jelenlegi Csáktornyái horvátajLu katonaságot magyarajka katonasággal cserélje fel. Emez intézkedések a csáktornyaiaknak régi óhaja fog megvalósulni.
— Boraalmas rablógyilkosság Szombaton é||el. illqtve vasárnap virradóra H ora-tájban Kern István 48 év körüli javité iutáz«li tzo Iga álszakállal, és I inuilicher, i revolver ét tőrről felfegyverkezve bement a székesfehérvári pályaudvari postahivatalba és péuzt kért, mondván, hogy ó nem u uipesti mintára dolgozik, liauem ló is. A pénzeket elvette körülbelül f>0 ezer koronát és bezárta a nála levő táskába Ezután az ott levő tisztviielót Kitt Zoltán p és t s. ellenőrt ft gyermek atyját) bom-lokou lőtte. Ott volt t szobába ínég 2 szolga. Ezekre is rálőtt, egyikei vállon lőtt* meg, * másik rárohant » gyilkosra és kivette a revolvert kezéből és ugy vágla fejbe vele. hogy agyveleje kí-loesaut. Ennek a szolgának neve Herényi. Kisst él a rablót ms houcol|ák, temetés szerdán délután lesz. Egy mát melleit fekszenek t hullaházban a gyilkos és\' tz áldozat Most rá jöttek, hogy évekkel ezelőtt ez t gyilkos már egy tejet kocsist ii pár forintért megölt t felesége is rész«s ezen gyilkosságban és most derűit csak ki. Kernnél még lő töltényt találtak.
— A Divat Szalon magyar olvasóközönségünk e lóságáért méltán kedveit cttládi lapja, immár XXII. évfolyamát jária Minden dicséretnél többet inond róla sina tény liogv et idő alatt a Divat Szalon keletkezésének idejéből v«ló régi divatlapok mind kidőltük ét olvasóik csatlakoztak a gyét. lesen maradt legiobb családi divatlap olvaiékötAn. ségéhez. Kbben at időben már nincs város él uiuea
-f A Zalai Közlöny újítása K rovat krónikása a közélet eseményeit jegyzi, ismerteti és bírálja. A saitóiiak iugy szerepe vau a közéletben, grgó. ba a .Zalai Közlönyről\' írok közéleti dologról referálok. Jóleső érzéssel |elentem, hogy a félszázados multu .Zalai Közlöny* uiitását olvasóink és előfizetőink nagy szimpátiával fogadták Ebbeu igatolva láttuk lelhivásunk kijelenténél: hisszük hogy közönségünk célunkét helyesli, munkánkat méltányolja RiinéoyUukbea ue.u c<alatkoziu.ik Sokan kerestet fel beuuUuket személyesen és levélileg miudayájan örömüknek adtak kííeietésl u|ilásunk iniatt. KötönségUnk bizalma lelkesedésünket fokozza Kitarlassal fogunk dolgozni a közügyekért, melynek közel félszázad éve munkása a Zalai Közlöny, (—) Osókken a pótadó Az «dó nem valami népizerü teher a tmsadalinon Még ueiu igeu .tkadl ember, ki ttívoteo, ugy mondtuk örömmel lizetué az adót Azl azonban bizonyára örömmel hallotta i uagykauizsai közönség, bogy a városi pótidó csökkeni fog. Ami bizonyitéka annak, bogy a város pénzügyei kellő körültekintéssel és előrelátásul van -uak irányítva. Nem tudink még a pótadó leitállilá-sáuak szükségessége mely okból következett be, de nagy körültekintést látunk emez inlézkedéíból.
Ouonna kávéházak.
— Házasság S t e r n József usgyksnizaai divaiáruliáz tulajdonosa nőül vette Kichuer Soma budapeati lapszerkeaztó leányát, llouát. A házaspárt t politikai világ kitűnőségei ia gratulálták
— Tanító választás Lapuuk munkatársát Hegedűi A Etek zalabagouyai Iámtól dec 13-án /,ali-Stt-Lórincen megválasztották káutortaiiitóuak A buzgó fiatal tauíló * roudvidéki gyermekek meg-inagyarositása körül szerzett szép érdemel. Gralulá luuk munkatársunknak is, meg Hzt. Lőrincnek is.
— Halálozás Jsck Frítyes nagykanizsai órás ?!» éves korábau Nagykanizsán meghalt.
— Ki lesz Kaposvár polgármestere ? A .Somogyvármegye" szerint Németh István polgármester nem uagy népszerűségnek örvend. Ezért a polgár-ág bizalma Papp Kálmán vármegyei árvaszéki ülnököt akarta a megesendő tisztu|iláskor a polgármesteri székbe Ültetni A polgármester párthívei akdióba léptek, aminek következménye az, hogy l\'app Kelmén nem fogadja el a felajánlott lelólli^igel Mivel pedig Németh Istváu ugy nyilatkozóit, hogy megválasztatása eaeléu egy év múlva önként le fog köszóuiii. mert fáradtnak érzi magát, igy valószínű, bogy U|ra ót válani|ák meg • jóakarók huzgólko-dssa folytán Kaposvár polgármesterenek.
Budapest, mondják, a kávéházak város« Állítólag ninra Európában város, hol élénkebb kávéházi tlet leune, mint fővárosunkban. Ezek a kávéházak csak egyben hasonliltuak egymáshoz: élénkségben Különben a közouaég es egyes speciális helyi viszonyok annyira karakterizálják eme kávéházak jellegét. hogy e kidomborodó jelleg alapiáu azoun«l tudják: minő a kávéház, melybe betértünk.
Ha króuikása akarnék leuui a budapesti kávéházaknak. ezek életéuek, hasábokat kellene tele iruoui. Ku azouban csak egyet ragadok ki a sok kózUl: az ozsouna kávéházat
At ozsonua kávéház szülőanyja a nagyváros A bereudezéséheu sok az ízlés ea elegancia. A nagyvárosi viszonyok hatása alatt fejlődőit ki. A középosztály, mely a nagyvárosok zöméi teszi, alkotja az ozsouna kávéházak torza közönségét. Ez a közouség (ami különben a cimból érlbelő) ozsouna • idt)éu keresi fel e kávéházat. Ót ora tájban felhangzik az elsó jelszó .fehér habbal" és azuláu egyináat
Siroliit
aa tui tri » a a MMctat, »tudatú*. <1*11 Hm
Tüdőbetegségek« hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ctteu aximtaUn tanár és orvot álul rvapoota ajánlva, értéktelen utániatokat 1« tonAlaak, Wvjca
99
Roche"
V. Htínun-I i Rtrke A Ce. Bml (Irtjc)
Z A
%
L A
I l ó l L 0 N T
ItOt. JANUÁR 4.
msgysr urihá», t bol kéthetenként nem a leguagyobb érdeklődéssel várnák a mu.ur gatdtsági viazonyok-bot márt takarékos öltözködés tanítóm t egyben « legjobb szándékkal szerkesztett családi lapot. t Divat 8/slont A inti nehéz életviszouyok körölt valóban kétszerezett in meg kell becsülnüuk t neme» irányú divatlapot, mely ssszouysinkst nem a divathóbortok msjmolásárs hanem tskarékosaágra ¿a munkára Unitja. A .Divat Stalon- ugyani* igen karét teret enged sz ugynevezeti páriái divatuak. melyet t mi társadalmi és gazdasági viszonyaink köti nevetaág és kár nélkQl viselni osakugytu nem is lehet, ismerni ttonbtn t lóizléahez tartozik és e helyett t vtlóbtn »tép, elegáns, praktikus öltözéksk. kalapok stb. készítését (untja A Hivat Szalon ugyani» ingyen tzsbáaokksl szolnál, pontosan sz elöfltetó mértéke szerint t e szabások által a lappban bemutatott loilettek otthon is elkéezi\'.hotóf" 8zor(alomra. tevékeayaegre ösztöuzi e lap olvasóit as iparművészeti muukák Unitánával. háztartásra vonatkozó tanácsaival a a jól végzett munkálkodás
< jutalmául egy teljes, iól szerkeszteti, oevea írók muukáival gyarapított tzépirodtlmi réstazel a egy jórtvtló gyermeklappal ad a Itnulnivtlók mellé nem«» szórakozási is A Divat Szalon külaó kiállítása málló t belaó tartslomhoz Sziues képei, ábrái, diazes boritéka, kiváló hölgyek arcképeinek bemutatása. ismeret terjesztő cikkeihez adott illusztrációi mind sikeresen sorakoznak ahoz, huny a magyar olvasóközönség az évekbeu régi, de ftilód étben miudig friaa és ui családi Itpiát a Külföldi divatlapok fölá emeljék A Divtt Szalon különben olctóságbsn is kiálljt velük t veraeuyl. lévén elórizetési ára: egáaz évre IV K.. félévre ti K. és uegyedévre M K. Mutatványszámot ingyen és bérmeuive. küld a Divat Sulou kiadóhivatala Budapest, IV . Kakü-ul h. sz — Megfagyott a bld alatt. Még a mull hónapban történt, hogy Líszóu Krovács A ulti gtrázdt révzeg emberi t felesége önvédelemből, mivel tz ót meg tktrlt fojtani, egy konyhakéssel agyonszúrt. A azerenceéth-n asszouy azólt folyton bujdokolt, míg dec. üi-áu Úszó határában egy híd alatt megfagyva találták. Holttestét beszállították t faluba éa a lakosok ut«y ré>zvéle kisérte sirjábt t azerencsétlen asszonyt.
— Mégblaható gyógykaiotéa. íavart emi./létiel alléiul! egyének, kik éHégyliUnylMtn, felfu«ódt>l>ati, gyumorgórcókticn «> rendetlen .lékalé«l>aa .tenvednek, • „Moll fii* saldlil«-por" hatinllau Utal rórtd Md mai»» vUtunyttlk egoiiégllket. Kgy doboi lu 9 korona. MétUlde. napoMa utánvéttel Moll A. gyógyuaréu, ca. ét klr itdr. uálllió ttlal Uec«, I. I uchlaubcti V. — Vidéki gyógyaleitárak\'ati balétoioUan Moll fele W.illméay
• kérandó u <1 gyári |eliéoyé»et é> aMráaáva).
.........
Látogatás a csodarabbinál.
— Riport osoda nélkül —
Kgy ntpibirból értesültem a csodtrabbi Nagykanizsára érkezétéról. Ú-ziuteu bevallom érdekelt milyen agy buszaditsttzadbeh csodtrtbbi Jós. kuruzsló így goodolltm — uem lehet, mert eteket üldözui szokta t rendőrség Budapesteu legalább reudórt felügyelet alatt vannak t josok, kikuek szélhámosságai isméitek t napilapok híradásából Tábori birlap iró és Székely reudórlogalmazó könyve külOu fejeze tel szeutel ezeknek t típusoknak.
Érdeklődéssel mentünk fel t Korona átálló l.\'-es számú szobájábs, bovs tz újsághír vezetett bennünket. Belépésünk elóil, miul a modern írók írni szokták, magukra öltöttük — tz iukogoitót.
A i\'i-est uem Írom. Kgyszrrü egy tbltkos szálló szubt. .imprvtário" fngtdott beucUnkel Rög tön két gyertyát gyújtott. Táu a rabbi közulseKét tktrlt jelezoi. Mert rabbit uieg nem látUiu. 1» a U-es azubábau ütötte fel tauyá|át éa a talmudot Társam meul be elóször. Addig éu az .¡mprezárió" úrral beszélgettem. Kerdezóskötlésemre bóbeszédüaeg-gel ineselte, milyen előkelői hölgy látogatói voltak Kgy redakteur is volt\'uáluuk moudotta Ledeczky tz imprezárió Msid bemutatta a reudórseg öt napra ttóló engedélyei. Közben éu válogattam t nyomtatott
kérdések kötül, melyek száinozvt vauink egy ktrtooltpon
Végre sorrt kerOltam. Ott ültem t csodtrabbi asztalánál Nem rontom el t rabbi ur .Ötletéi* ét uem árulom el, mioó tpró fogááokksl .vette ki* belőlem a kérdéseket.
— Kog-e valaha beszélni a néma, kire gondolok, volt t 10» számú kérdés.
— Ha at orvosok meggyógyítják, felelte t rábbi ur ropptul komolysággal
— Van-e eszköz valakit a kártyázásról leazok tatni, kérdezte t s 1 • pont
(írre hétfőn reggel adok választ.
Végül kijelentette, hogy auyajegyem vau. Az anytjegyes emberek szerencsések Sorsjegyét nsgy uyereméuuyel fogják kibuzui, \'ejezte jóslását s rabbi ur I
Kél koronával szegéuyebbeu. da agy riporttal gtzdtgtbbtn távoztunk.
A riportot áluyujlum t .Ztlti Közlöny* olvasóinak Krdekeaen mutatia minő kereseti ágak vannak még t hu zadik században it, egéez .oyiltm. egy reudezett taiiácsu várót egyik f A-a ti *záílodá|i ban : t Nr. 12-ben.
EtiYtiSCLKTEK.
(-) A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete mint értesülünk, t közeli ntpokbtn megkezdi felolvtsó estéit At eddigiek szerint Miklós Dezső dr egyesületi ügyész. Hellti Józaef kereskedő és Bokor Hyult btnklisztviselő fognak felolvtsást tartani — K helyen jegyezzük meg. hogy Bakonyi Pál dr. a Mag. Orsz. Szövetségének ügyésze a napok ban Nagykanizsán időzve a nagykanizsai egyesület vezetőivel eszmecserét folytatott
(—) Aa egyletek Szilveszter estélye A nagykanizsai tártaaagyesOletek tz idén ia megtartották atukátos Szilveszter esii mulal-4t)}ukat A kaszinó estélyát különösen sokan lát>>gfiták.
( ) A ceáktornyai Kerenkedelmi Ka-sainó minap tartott közgyűlésén elnökké Hirscth-insnu L»ó alelnökké Szlráhia Kerenc választoltak llarminchtl érdemet ttg könyvtárt adományozott a kaszinónak, amiért a közgyűlés köszönetet szavazóit.
MULATSÁG.
kóZ(íAZIHS\\(jí.
tngyanaa tanytainyulak. lágyan mi lenyévinyulakai HáiinyulUaySxIts és £rték«il4e olmö\'hüiibyullenytiiK. saak-lap kiadóhivatala, Cilllaghegyen, Uudapatt melléit. a Htilayul-tenyétiiét oépeiwaitiéee céljából. Púmén ait katl kl, hogy aa utódekból agy nébény pétdioy vuaétwo|>SI(a>iék. A lapot Auitenberg Jtaoa tanét itarkaailí, fSaaunkatfaaa AodrUlovIcb tíéta oyulagyf előadó. KlOtuató tia agy é».e 4 K., félé»te 1 K
9
A uagy kanizsai pénamtéaetok tőkééin poritása 1908-évben ciminel llokor Uyula a kereskedelmi bauk itteni fíékiának főltfk helyettese a .Zalai Közlöuy* részéra tauul«ágos cikket irt, melyet e számunk vezetöhelyéu közlOuk
Pénaintéaetelnk tialetl eredménye
December harmincegyedikével t pénzintézetek üzletévé bezárult. Habár az intézetek üzleti eredménye, még uem került uyllvánosságrs, de t beavttottak már ludntk róla. bogy tt elinalt Bzletév eredménye uem rosszabb a tavalyinál. KülötibOiA oetulékbecalések is vtnntk forgalomban, ezek ttoobau ctak kombinációk.
A soproni kereskedelmi és iparkamara közleményei.
- Hivatalos rovat —
Kesethely a távbeaaélóben A péeat U.
kir. posta- é« távi daigazgatóaág a ketuhelyi városi Uvbeszélóhálózitot folyó éri december hó 10 ikától kezdve tt tlsótustlriti helyköti távbeezéló tsereforgalomba bevouit
Fúldmlvelésügyl kimutatás A m kir foldiuiveléaűgyi mniiszier ur a hozzt f. évi november hó 27-lg bejeleutelt eladó szálts takarmány ét burgonyikéstletekról készített V. éa VI. azámu egyesíted kimutatást kamaránknak ia megküldte Érdeklődők t hivatali órák alatt megtekinthetik.
Nagykanlua, Petófl-uton Berger-féle korosma mellett levő Koronoy ház eladó Bővebbet Dr. Málék Lássló ügyvéd urnái Nagykanizsa, Eotvos-tér 33 szám
Műkedvelői előadás. A Nagykanizsai Déli Vasút fűlóházi kézművesek dalköre e hó li-áu, azaz szerdán este múkedveló előadási rendez
A Keszthelyi iparosok dalköre szépen sikerüli Szilveszter-estet rendezeti, amelynek erkölcsi ét suytgi előnyéi t kör rnéltáu kiérdemelte. A siker emeléséhez usgybau hozzájárniuk Pető, Krzsike jó zongoratálékával, Kslivoda Kiinni és Stnilli t!arry kellős énekükkel. Kováls Ignác >ztvtla-lávtl igyekezett liozzá|árulni t szép eredményhez A Hiiugárit kávés lulttdonots ez tlktlomra a termet szépen feldistiielle és alkalmi mozgóképeket mutatóit be a azünóra alatt.
GYERMEK-\'
-«■ ■ leáuyka- és flu cipóink elismert >
lefjobb mlnsigüflk.
Araink olcsósága — tekinlelt«l a talpba vésett uigorutn sztboll árakra
feltűnést keltenek.
TIIüITI " f- t nagykanizsai
,, I UnUL fórakiára Kő utca 12. szám Korona azállóval szebben rendeltek meg szükségletüket.
Hirdetéseket felvess:
a kiadóhivatal, Wador-utoai 7 , ifj. WajdiU J6*«ef könyvkereskedése és minden hirdetési iroda.
1909. JANI\' K 4.
KI8 HIRDETÉSEK.
K rovatba kit hirdetéseket Mtm Ifj W«jdiu Jóweí könyvkereskedése Deák tér i>i > kiadóhivatal
Nádor-ut« 7. Jutáuyoa larif . Több-tört hirdetésnél Érkedveimény. -
Talált via»ta.
Mull t*l okióbar M 1» *« a bacauul «dófiil lakba »4i4. luki h|« *UiU batéacdt. Ai Igáiul! lulajdoaoi ti.ebetl. Bávábbat Kovács Mói ui Runou, a. p. Há-.k-Stt.Cy.
ZALAI KÖZLÖNY

I
^ 111! s
Siőlő-oltvány
u «Muir<i aan képa* ii|i|,illiatl H|M> éa Mr-
■tatva killddin mag, aki csiméi tudatja.
Esaa konyvat mag ai la kcija, aki rtndalni nem akar, mart sok hassnoa tudnivalót Itrtalaaa. ■ - ■ \'j-il.
•yikaras alliáaraMH. latrlktl il aaréaal ilaa éa
----------|»elawaré-kél
egy n r«l •■1111»
•fikarat taiirtkkil. .. vlInchlrH éa f«l ».Ilii» kraalrt.
Oloaó ár éa pontos kiszolgálás Ősim:
Szűcs Sándor Fia
Bihardiószeg.
Hirdessünk a
aaifiak l«|ri|lkk la»jákaa
Jutányos hirdetési
lllrdatátakai falvaai : a kiadóhivatal. Nádot. utca j. Ifj Wajdita Józaef könyvkereake déee és minden hirde-téal iroda o o o
r
Ez a hely évi hirdetésre kiadó.
Í
!
a
8
Pl
¡Pli? felllip ? 2i !
u -i
u
u.
I
Jí -I
0
«
»m
U.
o
•O
" I
1Ü i!
i
e ■
M
9
Z
a
I
xxx<;oa\'<xox<x>JCja>x<x »cxxxxxx.-
Szölöoltvúny eladás!
Aki egészaégea, olcaó axíp siólöt akar. bita-lommal forduljon
Vilit Miklós
Itlllltairaltisi taialall illiátiltltiékti. =-
üS-eSAMADON (Toroiiil-iü.)
ahol Mokvány niioótégU, I. reudü fás, gyökeret és »ima töldollványok, bor ét caemegefajok. valaniiol amerikai sima és gyökeres Htólóvesxlók\' lieinknlöubeu llgyallsinu l\'siok. II reudll o>ilályialban a legolcsóbb árbau kaplia lók. Szőlőlugasnak killón e-eétra választolt fa|nk
Fal- ás «. I«vva*k kívánatra Inyyan *a bármantva
A számos eliameró leiéi kótlll itteu csak my.
TuinalM.I, u. p.: biácaiaiigat ¿¿Uui.) IV >7. nap-laaibri 3\'1-áli Ai únlttl raadall 8110 .lib gyókria. Ili-oltvaay igau M«|>«D ni.^fr«.]! agy ,,al ,aiu aiaiadt balóluk ; tcMiújuc oly ha.wuiTnótt. hu») ma»>.>a||ak egy kál axlui> kálót meghaladlak «> la hallali Akai »águl, talje.an fajlUalák. Salva.au ajánlani (..g.irn Obi álló-, m Umatótóm- <« barátaimnak éa klicai ulvaa-kadják ciaiciaia lagajabl. áijagyiákái magkildcal.
Kiváló tUilaleltcl
HAJÚI IJIRK.

! I I
sr
▼«¿•17 «Hergeajl*
ALinimení.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
an ráfi ónak buonjrult házuior, maly már sok év Ma lagjobb Malomnail apitt a tarnak Uáoayalt kiUYáayaét, asaiaál ... aii aaaaM. bnKnaálMéppao kaaAilvt
FlayaleiaiteM. SBaav baouaitvioyok miatt baváaidaakor óvatoaak lágyunk áa caak olyan ttvejet lugadjunk al. maly a _Har»aay" TÍi/tqtT* áa a RlcMar . állá
Ml áőhaiha vas uaomacolTa. áim tvagakben K -.80, K 1.40 át K éa únyatólván mio-<Uo nSWnterUrbao kapható - IMraktár: Tlrlk ietaaf (jó(yaaaiéauál, Butapaát
KRidltf iwrutnin u juiir oru/iiiior,
l>rá«ábaa, KliaabathalTasa« r, Hmdaaaapi aaétkUdn
| K Ridltf irmrutriin u _Anay ofij/iinor, I
■ fráyabaa, Kliasbothaliw.- ft nau ■
ipari ^^
i
K legjobb kulya-kalac* «ult éa marad a
Fattinger-féle kutya-Ka^Aoa,
ael) at ökátea e fa|la i.-ip-nrek kotűl a legjobb ótstelételn és lápeifjh 60 kg 23 K , 6 kg. bérmentve 3 20 K Fattinger-féle Puppy-Bisqoit
kölyök-kulyék rénére 50 kg. 26 K., 6 kg. bérmentve 3 60 K Áriegyiéket Iwrmenive kaid:
Faltl«|ir\'i Pálul Hiriakichaa wl lilliaHallarfab. Ik, Vlaaar-laaatalt.
260-nél tobb első díj A Katlinger léle lápuer állalorvori ellenórtéa melleit kéaiOl.
1 1
IFJ 1. 1 MJDIIS JÖZSEf
Alaplláal év 1882. Diantáaak áa lampionok. Ajánlja jól berendezett hfiii) vnyomdáát miiiilennemO nyomdai munkák diatee ét liléaea »Ikéatiléaére luláoyoa árak melle«. Névjegyek, körlevelek, meghívók, ell\'gyiéai- ét enkeléal-kárlyAk tlb miirdig t legújabb divat iterlot kéatlIMnak el. „ i • ,•<
Z A Li A I KÜZLONY
I»0l». JANUAR 4.
xözgyQlés.
A Nagykanizsai VI -VII kar. karaas-tény fogyasztási azővetkacaflRác-utoa)
folyó évi január hó 24-ón
délután 2 Arakor a Rác-utcai iskolahelyiségben tartja rendes évi közgyűlését, inelyro h tisztelt tagokat és érdeklódóket ezúton is meghívjuk.
Tárgysorozat:
1. Elnöki megnyitó.
2. Az igazgatóság jelentése.
8. A felügyelő-bizottság jelentése.
4. Az évi mérleg bemutatása.
5. Esetleges indítványok.
Nagykanizsa, 1909 január 2.

HóoipÖk kfinnyQek, elegánsak
tartósak
Nagykanizsán kapható
MM Adolf Fiai
ozégnél.

Oh JaJI
Köhögés. rekedtséK és É 1J 6 n I elnyálkáaodás ellen = gyors és biztos hatásúak
Egger mellpasztillai
Az étvágyát nem rontják és kitűnő izüek. Doboza 1 korona éis 2 korona
Próbadoboz 60 fillér fi éi UétUlléll raktár i
„NÁDOR"
Megfojt ez az át- „. „ a ~ ~ ____. ,
• J gyógyszertár
kozott köhögés 1 ||<|M||. Tl.. litl-Unl 17.
Egger mellpasztilla
ciakkaaar aanráifllat
laphaté laiykanizsán : Balm Lajot, Prágar léla, Halk lyala ét Csáktornyán. Pilo Jino gyógyizirtárakban •
LEGNAGYOBBSZÖLÖDLTVÄNYISK01A
AZ ARÁMI FELÜGYELET MEltETT LÉTE5ÍIU
MILLENNIUI
TELEP

TERJEDELME 500 KAT.HOLD KÉSZLET SOK MILLIÓ
ÁRJEGYZÉK ingyen
ecuua«
[ MIUENNIUMTELF.PENVETTEM MlllENNIUMTElE?ENVETT»!M
Mnraw» .VW . ««y ».r»—\'•f.»-.
pasztory
élővirág nagykereskedő
Taláfon 67 33.
Osokor- es koszorukiHésért a?* országban a legtöbb dijial kitnntetve. ~
Budapest, Rákóozi-ut 3. (Nemzeti Színház.
K«\'|.et áijejyiék dijlalan. — Vi.Uki megrendelőiekre nagy hgyelmet foiditok.
„B-l l-l?" - .Jim ■I|"|I<Ii! Kin\' taléil Jakakl-fála áatlilMtii-ii|"itlakiiil]fik laiakazkai !"
SZállit. fajtiszta-aágirt jótállva. «alá»»**- nw legdúsabb válsaz-
tékbau a már érek óla elsőnek és legmegbízhatóbbnak ismert:
Kflkűllémiatl alia szolooltvány talap tulajtionos: CASPABI FRIGYES.
Medgyes 94. sz (NagykOkülló-megye . - Tassét képi\' írjnriékit kérall .
At átjagyiákben találhatok az ország minden réazébdl érkásátt álliairi Imiik, ennélfogva minden asAlflblr-tokoa niegr endeleaének megtétele alóli as lamería aie-mályiaagektíl ugy azá-, mini iráabellteg bizonyságot asarashat magának Inti iziltttlip tlllltlll ai|Hl-katétáfárál.
Fliyilial Csakis a „JiCOII" jalzaaaal salééll
Minden doboz egy érdekes hüveszkártyát tartalmaz
.. •
^^ I ^ | M a legjobb és legfinomabb
VJlOUln Czipotisztitoszof
Egyedüli gyarosTritzSchuIzjun. rcszv. társ LipcseesEger.

Nyomatott ¡1 lulajdonos Ifj Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZ8A, 1900.
NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 2. SZÁM.
JANUÁR 7.
■ilJaliilk bétléi ii ciltlrtikia dalban.
kiafliattal Irak: Egén «»10 10 korona. Ultim 5 korona, aafyadtvra » korona 60 flll. — Egyaa alám ára 10 Ali
Kiadja: a aaarkaaiidaá«. 8iarkaa>IOa4( éa kiadóhivatal; Nádor-utca T. Hirdetések dljaaabáa aiarint.
Zalai Közlöny.
— Negyvennyolcadik évfolyam — Megjelenik hétfőn ¿a csütörtökön délben
Újévtől kezdve uj előfizetést nyitottunk lapunkra, Előfizetési árak helyben és vidéken:
Negyedévre .... a kor. 50 HU., Félévre . . . . . 5 „ _ „ Egészé v re . ... 10 r •— „
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni, bogy tt lap küldósfl feiiriukudást ne szenvedjen.
A „Zalai Közlöny" kiadóhivatala Nagykanizsa, Nádor-utca 7.
Iró polgármester.
Ritka jelenség, hogy egy polgnrtnqjtler tollhoz nyúljon óh a lapök \'hasábjain közDljn nézeteit, gondolatait. Igy most már a polgármesterek tormészetriijza egy- tipussnl megszaporodott. Kddig csak a gyűléseket vezető ós a szónokló polgármestereket ismertük.
Szép is az. inikor minisztorek előtt, jubileumok alkalmával, vagy valami nagy ur fogad la tilsakor jól festő diszmagyarban előléphet a varos feje ós kóltöi fordulatokban gazdag beszédéi a kellő pátosszal előadja. A lapok megdicsérik a szónokot, a város előkelői meg Kralulálnak a szónoki sikert aratott polgármesternek.
A város azonban marad ugy. ahogy az idő forgása nyomot hagyott rajta. A másik polgármester meg abban tűnik ki. hogy a képviselőtestület gyűléseit mindig kollő energiával, tapintattal, sót egyes csoportok hite szerint tárgyilagosán vezeti. A törvényeket, rendeletek paragrafusait ugy citálja, mintha könyvből olvasná. Bz a polgármester is a kitűnőek közé tartozik és ha elfogadják a tanács javaslatait, vagy néha elvetik, a városi közigazgatás kerekei forognak tovább a megszokott ogyfonnaságban
És íme most előáll egy polgármester, még pedig nem is valami harmadrangú kis városé, hanem a székesfőváros polgármestere Bározy István és nem elégszik meg Bem gyűlési eredményeivel, sem szónoki babéraival, hanem cikket, valóságos újság cikket ir, a melyeket nemcsak érdemes elolvasni, de nézetei, gondolatai arra alkalmasak, hogy a közigazgatás vezető férftai az egész országban foglalkozzanak azokkal. Itárczy Istvánt nagy tudása emelte a pol Kármesteri székbe; mély szive, magas gondolkozása európai műveltségű tiszteletet pa-
rancsol minden irányban. Amit tetfáj^ó tesz, azt helyesnek kell elfogadnunk. Igy nem valószínűtlen, hogy az \'ország polgármesterei közül sokan fogják ól lövetni. Sokan lesznek, akik nem elegnszrmk meg majd a közgyűlési teremben ós a szónoki téren kínálkozó eredményekkel, hanem ha Nsznok nézetei, önálló gondolatai a városi igazgatás bajairól, annak orvoslásáról és egyébről, ükkor majd a nyilvánosság oló lepnek vele ns a sajtó szárnyaira bízzak, hogy szóles rétegben propagálják azokat, m.\'rt csak igy hatolhalnak az egészségé* eszmék a nép minden rétegei közé. Bárczy polgármester moslanáb.in „Az adóreform és a városok\' és „A városi közigazgatás lajai--ról cikkezett. Nem foglalkozunk » cikkekkel csak megemlítjük mint olyan tárgyakat, melyekről legszakszerűbben csak azok ii halnak és szólhatnak, akik a városi közigazgatás la-biríntjeiben otthonosuk, mint éppen a városok vezetői, bkok istucrtk legjobban a gyakorlat alapján azokat a hiányokat, melyeken segíteni kell; azokat a módokat, a melyekkel javítani lehet. És csak azok a polgármesterek töltik be igazán a helyökot, akik nem elégesznek meg na állásuk nyújtotta elintézendő és vezető végrehajtó hatalommal, hanem eszmékkel, gondolatokkal igyekeznek, megtermékenyíteni annak a városnak u közvéleményét, melynek nemcsak igazgatása, hanem fejlesztése minden teren való baladása van kezébe léve.
tiszmék kolporiálása pedig, inivel az apostolok már nem járnak szamárháton, mégis csak legjobban eszközölhető a sajtó utján Üdvözöljük az iró polgármestereket
T
" Az .Alsólendvai Híradó* lobbek köt« ezt írja: Negyvennyolc eaztendejo annak, hogy üátorli Lajos, egy poetikua lelkű íróember megala. pitolia a .Zalai Közlöny* ciinű megyei lapot. Bátorft atoU elköltözőn az élók Korából, de emlékeztetAaal( megmaradt a lapia, amely a negyvennyolc év alatt megerősödve, fejlódve elterjedt, tekintélyes orgánuma lett a vármegyének Szerkesztőségében ott találjuk a kanizsai írógárda legjobbjait,,jlörekváaei elismertek, célirányosak Most a szerkesztőség azzal méltányolja ,a kozOuseg mindeu oaotbeu megnyilvánult rokouszen-vét, hogy lapjukat újévtől kezdve heUukiut kétezer jelentetik meg, még pedig hétfóu éa csütörtökön.
Őszintén köszönjük laptársaink méltató sorait mely további munkára buzdít bentlnket.
Irói középszerűség.
Az iróuó, akiről tudtam, hogy férjével együtt, aki meg költő, rettenetes nyomorban várják — reális loglalkozás hijáu — aranykorukat. BemuUtkozáaom-kor minden továbbiak uélkol támadt reáin at .Opera* uevtl Irodalmi kávéházban: Ja igen hallottam már T. közös barátunktól önről öu az a kis jogatigorló. Stéval Ügyvéd lett ós íré. költő ? I Sommás váltó-kereseteket. periratokat és alanyi verseket ir vegyesen nemde V Kitalálta Nagyságos ssszony, feleltem, Ogyved és iró leezek. Illetőleg ügyvéd mindenekelőtt és elsősorban és csak másodsorban iró. At én látlag — talentumom nem elég ahhoa. bogy olyan ur lehessek, aiuilyeu szeretnék ás akarok lenni. ha szorgalommal föl is vinném a kartársak elismeréséig az írói-dekorumot, még akkor sem tartanám az .íróságomat* erdeinesnek arra, bogy egy életet kizárólag néki áldozzak lel Az élet nagyságos aaz-szouy örök és pozilió a maga mivoltában, az egyes jelenségeit azoiibau különbözően foghaljuk fel értékeinkkel, érthetjük meg értelmUukkel és alakíthatjuk át akaratunkkal.
Mindhárman írók vagyunk Ön és I. férje éa éu is Bocsáust a lefokotásérl; inondiuk, hogy egy-fonnák. Mondjuk — ugy-e durva vagyok egyformán átlag tseuik közép-talentumok. Nos. az élet evolúciójában mindhármunkból szorgalom és ete-lenese mellett (erre szüksége vau a középszerűség-Lek 1 lel vihettük tt ismert és kereső íróig, tmílye-uekkel leginkább Utálkozunk irodalmunkban, ön és (edves férje téuyleg igy lógják fel az életei, írnak, liiszuek és nyomorognak Megvédik azt, aki józan, mással is foglalkozik és kevésbé íáualikus. .. Helyes ! KI is érik tslán valamikor a végcélt. De * nem helyes az, hogy megvetnek és leuéznek mindenkit, aki az annyi iró-energiát, mint aiiieuuyi a kegyeték belsejében er|ed, csak mellék életcélba tekintenek az élet praktikumában. Az óuök lellogása szebb, magasztosabb és lueghatóhb Az enyém jobb, egészségesebb es okosabb. Mondom: az élet örök. egységes és változstlsu, csak mi vagyunk különbözőek, emberek és fogjuk fel külóubózóeu az életet.
Hogy ki fogja lel belyeaebbeu az életet, azt ismét az elet mondja meg Akit az élet szép an-szouy, igazol, az a győztes I Szerénytelenség nélkül, mondhatom az élet nekem ad igazat. A móVészeiben 1 értem legfőbb az irodalmat is) középszerűség nem létezik A művészetek érték különbözeteiben az átlsg ulvé cstk quautitíve jelenthet vtlamit,
3ualitstive semmit I A lialhalallauság b.málitás mon-otta — i;y valahogy — a legmodernebb irénk Uródy Sán or. 0 mondhatja, inert halhatatlan Én azonbau azt tartom hogy öt-tíz éves dicsőségért nem érdemes egy féléleten át koplalni; félőrültté es lialálfáradltá küzdeni az embernek magát. Ilyen esetben helyesebb, aki csak belső lelkikéuysterénék engedte minden utócél és goudolat nélkül melléke-
A mi ujitásunk.
Nagykanixaa, jan. 7.
A .Zalai Közlöny* újévtől kezdve heten-kéut kétszer jeleink meg. Kmez uiitásuuk tetemes anyagi áldozatot kívánt készseggel hoztuk meg ezt, remélve, hogy közönségünk méltányolja munkánkat Nem a diciekvés, hti:em a |óle*ó öröm haugiáu eiiilitiük: várakozásunkban nem csalatkoztunk. Az U|itás iisgyszáiun elólizetó és olva-ó közönséget vonzott a .Zalai közlöny* köre.
Jól esik látnunk az anyagi siker biztos előjelét, de nem tartjuk kisebbre az erkölcsi sikert sem. Különösen örvendünk auuak a kollegiális, ósziute hangnak, mely a megyei sajtóban jelent meg ujitá-suukról. Néhány fővárosi lap is lekötelező szívességgel emlékezett meg u|itásu<ikról Ugyanezt megtellek a megyei sajtó összes orgánum u
Á .Keszthelyi Hírlap* igy ír lapuiik újításáról: A Nagykanizsáit megieieuó Zalai Közlöny c. kitűnően szerkesztőit laptársunk niéítól hetenkiul kétszer jeleuik meg Kddig egyszer jelent inig A lap éleiében beállott változás, örvendetes jele a megyei sajtó fejlődéseitek A lap főszerkesztői tisztségébe a régi kipróbált tollú ii|sagiró: dr. Villányi Héurik lép, a ki a lapot már hosszabb ideig szép sikerrel szerkesztette. A felelős szerkesztő tovsbbra is Kertész József marad.
sen ir és megkeresi a pecsenyéjét legalább is oly könnyen, mintegy kizárólagosau tollából éló geuie. A végső és koplaló iróláranóre gőgös iró privilégiu máról már a következtetéseimet nem vonhattam le. mert a különben jónyelvO hölgyike, ugy meg Üedt a hosstu deklamáciétól és a még kínosabb hallgatástól, hogy — elköszönt (ir.)
ZALAI iföUO\'H
1909. JANUAB 7.
PESTI MAGYAR
Kereskedelmi Bank
láanásfUli ALAPÍTTATOTT Tartalékalap 4t ■Iliié karsaa. isai ÉvatN il allllé torna.
Nagykanizsai fiókja
Elfogad pénzbetéteket
takaréRpBnztári tönmcskito
valamint f
folyószámlára és pénztárjegyekre
Pénztári órák: g. JJ
Betétek, avagy kivétek a délutáni pénz tári órák alatt is eszközölhetők
A Bók vidéki Ogyfelekuek készséggel kQld postai befizetőlapokat, melyekkel minden postahivatalnál portómeutesen lehel feladni belétet. o o
HÍREK.
— Kanizsa vára Tandor Oltó műegyetemi tanár tegnap a városház udvaráu lefényképezte a város lulajdouábau levő Kanizsa tárát ábrázoló festményt. A vár tudvalevőleg a mai Kis- és Nagyka-uizsa közölt volt és moc.ár vette körül falát A kép mindenesetre 170?. előtt kéazllll, meri akkor rombolták le falait és eróditméuyeit A falakban a kép szeriut kazamatlák voltak. Belül templomok, tornyok, hatalmas épületek látszanak A vár boltozatos kapujához (elvonó híd vezetett
Tandor műegyetemi tsnár a magyar műemlékek megőrzése és egy nagv műben »aló kiadása céljából fényképezte le s képet. Nemrég pedig a lazs-uaki kripla egyes részeírói is készítet! fényképfelvételeket
Halálozás Itékeli Klek zslskoppáuyi igazgató, megyénk tanítóságának egyik legkíválóbb|a. vármegyei bizottsági tag bunyl el f. ho U-án Falujának áldása volt; amit a szólómívelés ujai felmutat, arra a falu uépét szakértelemmel oktatta ugy hogy gazdagságot varázsolt kózéjök. Olyan ember volt, akit a télreesó falusi élet se tudóit soha elparlagia-sialaui. — Berkovíts József szepetuekí plébános testvérbátyját gyászolta a megboldogultba».
— Áthelyezés. A vallás és közoktatásügyi miniszter Váry Jolán ószentiváni tsiiitónót. Váry József helybeli áll. el isk tanító leányát a helybeli áll. elemi iskolához helyezte
- Kéményseprők kongresszusa A ké-méuysepró segédek tegnap d. e. tl órától délig és folytatóiag délután országos kongresszusát tartotta a Szarvas szálló egyik termében Határozatul fogadták el. bogy semmitéle politikai jiárthoz. de különösen a szociáldemokratákhoz nem csatlakoznak. Magvar hazafias irányban folytatják működésüket Ezért küldöttségileg kérik meg a belügyminisztert, hogv beterjesztett alapszabályaikat liagvja jóvá A keresk. minisztert pedig arra fogják megkérni, hogy az ipar-tórvéuy tervezet tárgyalásának aukél|ára az ó megbízottaikat is hívja meg A kongresszuson H\'i megyének 44 kiküldöttje vett részt. ,
— Kimaradt népgyűlés A he! ueli szociáldemokrata párt vezetősége kedd estére uépgyü-lést hirdetett A gyűlés azonban ueiu volt megtartható, mert a Budapestről várt elósdó uem érkezett ineg.
— A fehérvári tragédia. Fekete zászló
lengéit tegnap a helybeli postaépületen. A fehérvári fpoetahívatal mártírját Kiás Zoltánt illette a lobogó, akit tegnap helyeztek örök nyugalomra Lapunk ideérkezett lelefonjelentés alapján elsőnek adott hirt a véres tragédiáról, mely ott lejátazódotl A fővárosi napilapok azóla mindennap hasábokon számollak be a részletekről, melyek az egész ország érdeklődéséi foglalkoztatták.
— Jéghordás. Megindult a légbordás Meg-
élnek a mészárosok, cukrászok jégvermei De micsoda
éggel I Problematikus fehérség!), iszappal, sárral és bacilussokks! telitett jéggel. Nem tudjuk, hol, minek baszuálják a jegel, de ha fagylattal, vagy egyébbel az emberi szervezetbe jut, nem hisszük hogy ártalmára ne legyen Nekünk nincs Balatonunk, ahol kristály tisztaságú átlátszó jeget vágnak, talán |ó volna egy jéggyár felállításának kérdésével foglalkozui. Akár a városnak, akár magánosoknak vagy társaságnak nem volna rossz tőkebefektetés.
— Járdáink állapota. Nemrég tárgyalta a városi képviselőtestület l város utreudórí szabályzatát Kőnek egyik szakasza arról is intézkedik, hogy a járdáról a havat le kell tisztogatni és ha a lárda síkos, azt homokkal vagy fürészporial kell behinteni Igaz, bogy a szabályzat még megerősítve nincs, de izelitAül szolgálhat (árdáiuk mostani állapota arra nézve, hogy fogják m^id az egyes iiiltzkedesekei megtartani. Ma életveszélyes a városban járni. A hó odafagyod a járdákhoz és lelhiutésre ugyan csak néhány házigazda gondol A java uem törődik lábaink épségével Erélyes intézkedésre volna szükség.
— Borital adó A bő bortermésből a városra is háromlott némi haszon. Olcsó lévén ugysnís s bor. sokau tartanak piucé|ökben néhány hordócskával. Kzért természetesen fogyasztási sdó jár a városnak. Kz évben már eddig- is olyan nagyszámban |eleut-keztek olyanok, akik a saját használatra szánt bor uláu járó fogyasztási adóáltaláuyban kiegyeznek a várossal, hogy az eddigi esztendő* ily jövödelméi lóval felülmúlják.
— Munkás baleset A sörgyár jégvermébe miutegy 30 fuvaros hord|s a jegel. Lenn a jégveremben pedig napszámosok szórják odább a jeget, ahol atláu apróra zúzzák. 8zvrdahelyi Kálmán kiskanizsai fül éves napszámos is a jégnek odábbszórá-sával volt elfoglalva és taláu közelebb talált menni a jéghalomhoz, ugy bogy hatalmas lehulló jégtábla melléu találta. Az edzett napszámos föl se vette a kemény ülést és még két óráig tovább dolgozott, símkor egyszerre vérháuyást kapott és mivel ineutii uem tudett egy bérkocsin kiskanizsai lakására szálú tolták A rendőrség kihallgatta és a szegény ember vallomásából megállapitoUa, hogy mulasztás senkit se terhel, a saiát vigyárallansága okozta a szerencsétlenségét.
— Berzsenyi Dániel emléke Nemzeti nagyjaink emléke iráni mi meglehetősen közöuyósek vagyunk még olyankor is, amikor ez nagyobb anyagi áldozat t nem követel tőlünk. Hányau tudják Somogyban, hogy nemzetünk egyik leguagyobb költője: Berzsenyi Dániel a uiklai temetőben pihen ? Szombathely rég szobrot emelt Vasvármegye nagy szülöttének, de Somogyban c-sak néhány lelkes ember gondolt eddig arra, hogy azt a somogyi házat, ahol a kiváló költő közel Di esztendeig éli, illenék emléktáblával megjelölni Hosszú év kxel ezelőtt törtéül már kisérlel, bogy ez meglogyeu. de a fölbivásuak uem lett foganatja. Most ez Ogybeu Noszlopy Tivadar vármegyei al|egyió, a „Somogyvármegye* hasábjain felhívást közöl.
— Panasz egy vasút ellen Az .Alsó-leudvai Híradó* hasábos cikkben sorolja elő a Csáktornya—Zalaegerszegi vasUlvoiial mizériáit. E szerint sok a vonalún a szakaszkocsi, rossz a világítás és a kocsik piszkosak Végül megjegyzi, hogy e hiányok és panaszok olyanok, melyeu egy kis jóakarattal segíteni lehelue.
— Adós lizess. Hál fizetett is, de hogyau Temlils István né Magyar utcai lakos tartozott Schwei-ger Andor uói kalap és divalkere.skedóuek Mikor a számlát prezentálta a pénzt váró hitelező, olyan ékteleu szitkozódásokba tört ki az adós. hogy a kereskedő nagy szerényeit alig inert közbeszólni. A harcias amazon a közbeszólás» azzal felölt, hogy valami megnevezhetetlen tartalmú edényt öutött a kereskedő fejére. A szereuoséseu pénz uélkül elmenekült kereskedő panaszt tett a reudóraéguél
— Kitoloncolt caeládleány. Deák I\'éter főkapitány nemrég rendeletet adott ki, hogy amely cselédleáuy sürün változtatja helyét, azt kitiltja a váróéból. (Jgylátszik szigorúan ineg i* tartja amit rendel, meri Nagy Lina cselédleányt, aki ok nélkül cserélgette helyeit Nagykanizsáról illetőségű helyére loloncoltatta Most még csak az van hátra, hogy a helyszerzóket is megrendszabályozta akik rendesen biztatja a gyakori gazda cserélésre a cselédeket
— Szombathely államsegélyt kér a köszinháshoz. Szombathely város küldöttsége Uothárd Sándor ortt. képviselő vezetésével mt csütörtökön tiszteleg Apponyi Albert gróf kullust-miuiszternél, kitől t.O ezer koront segé yt kérnek kóstinbát építésére. Szombathely szerényebb, mint mi. Ntgykauitsa 160 eter korona segélyt kért. Ellenben pénzt nem kaptunk. Érdekes lesz, mit kap ezutáu Szombathely
— Drágább lett a ssén. Az Osztrák trifaili kósténbáuya érdekköréhez tartozó nagykanizsai szénkereskedók újévtől kezdve a széu árát ¿0 fillérrel emelték. A kereskedők szükségesnek tartották az emelést indokolni, melynek okául at ottlrák szénbánya áremelését és a szállítás drágulását említik.
— Auguszta főhercegnő az alispánunkhoz Auguszta főhercegnő reudkivül szívélyes hangú levelet intézeti Árvay Lajos alispáuuiikhoz. A levélben köszönetei mond a .Csak egy virágszálat* |elige alatt megindítóit mozgalom vezeleséért, mely megyéuk-beu szép eredmény nyel járt.
— A Jókai szobor Szinte arcpirító, hogy a nemzet nagy Írójának Jókai Móricnak szobrára eddig néhány ezer korona gyűlt csak össze. A társadalom példátlan közöny-nyel nézi a mozgalmat. Most az Akadémia vette kezébe az ügyet. Megyénk főispánját tíaithyány Tivadar grófot átiratban felkérte az Akadémia, hogy vegye kezébe a mozgalom vezetését.
• — Pályázat a tapolcai főbírói állásra. A vármegyei hivatslos lap legu óbbi száma hozza a Szenimiklóssy Uyula főbíró uyugdijastUtása folyláu megüresedett a tapolcai főbírói állásra kiírt pályázatot január 3o-ig terjedő határidővel. Miut a Tapolcai Lapok érlesűl a járás egyedüli jelöltje Karácsony Kálmán Ib. főbíró, jelculeg tapolcai helyettes lóbíró, kit nemcsak a tapolcai járás, hanem at egész megye egyedüli jelöltként említ.
— Városi képviselő választás Kaposváron Hétfőn Kaposváron \'¿H városi képviselőt választoltak meg. A választásból a függetlenség pártiak kerültek ki győztesen Hogy Kaposváron még van virtus, azt a Somogyvármegye c. lapból olvassuk. Azt irta. bogy Müuz József megetetett, meg vagy leitatott választóit valóságos harcizajial, baudakisérellel vezette a szavazási helyiség elé, egy hatalmas vasbotot forgatva a levegőben, agyonveréssel fenyegetve miudenkit, aki vála<ztóihoz közelegni mer.
— Fejtörő Lapunk egyik barátja az évszá-luokuak. korénak, működési eveinek nagyon érdekes vvlelleu találkozását adja a következő adasokban : I Annyi év óla működöm a cégnél a hány éves Voltain belépésemkor 2. Annyi éves vagyok, iniul amely évbeu születem (ezres és százast nem számítva.) 3. Születési éviuu számiegyeit összegezve auuyit tesz ki. miut belépési évem összeadott számjegyei 4. Ugyancsak ezt az eredményt tüuletík fel a folyó évűek összeadott számjegyei is 5. Ha e bárom évszámnak összes számjegyei összeadatnak kitűnik: a.) hogy inely évben születtem, b ) hogy Jelenleg háuy éves vagyok.
*— Jack Frigyes. Lapunk rövideu megemlékezett arról, hogy Jack Frigyes óramives 7i) éves korában elhunyt. Ú volt Kanizsának legöregebb órása és mintaképe a becsületben megöregedett iparosnak. D uem tartozott az óradoktorokhoz, kik minden órában feltétlenül kól forintos hibái találnak, hanem ha a baj nem volt lényeges, önzetlenül szolgálta ki vevó közönségét. Az óra mesterség ülésre késztette ó\'„ de az ünnepnapokon puskával u vállán vudászolt Kanizsa környékén és edzette megrokkant testéi. A régi, becsületes iparosvilág egy derék tagja halt ki benne.
90». JANUÁR 7.
ZALAI közlöny
MULATSÁG.
X A kath. legényegylet estélye január 10-én. A helybeli katli legényegylet a |rtvó vasAr-nap ln-éu tartja nagyszabású lars.iugi mulatságét. A mulatság méltán érdemli meg. hogy a közfigyelmet és érdeklődést reáirányilsuk mirt mint értesülünk, ai egylet tevékeuy elnöksége minden eszközt megragadott. hogy az estét a farsang szenzációivá tegye. Klóadásra keríti Molnár Ferenc Doklot ur i három felvonásos rigiátéka Már október eleje óla folyunk szakavatott vezetók mellett a próbák s reméljük, hogy a munka, törekvés szép sikert is fog produkálni.
X A Déli vasút fUtöházi kézművesek dalköre tegnap este tartotta eslélyét, melyet Rátkai László: Felhő Klári ciinn népaziuinSvét adták elő nagy közöuség elótt. A szereplók egytól-egyig megállták helyűket. Pokorni Anna Felhő Klári és Moszhamtner Mariska Viola Rva szerepükben a leg jobbat nyújtották. Adlovios F.-tié, Pokorni Mariska, Valii Krzsi és Kuvári Gizella szerepükben kitűnően inegálllák helyűket. A férfiszereplók Qgyesen |át-szotuk. Külön dicséret illeti Fülöp Jenőt az ügyes rendezésért és Kátz N Jánost az énekszámok be tanításáért. Az előadást l/uic követte.
dók állítása szerint a nagykanizsai közönség egyrószének nőin töródömsége, kik a helyi kereskedelem érdekei ellen is. máshonnan szerzik hu szükségletüket.
Ezek u fizetésképtelenségek természetesen nem érintik a piao-bomlását. Kanizsán ma is van sok üzlet, mely fejlődik, izmosodik, bár ezzel nem á!litj;ik. hogy a kereskedő világ helyzete túlságosan rózsás lenne.
Igen tisztelt vidéki és helybeli előfizetőinket felkérjük, hogyha előfordulna az az eaet. hogy nem kapnák pon tospn a lapunkat, szíveskedjenek ezt azonnal ki&dóhivatalnnkkal közölni, mert csakis igy ellenőrizhetjük a pontos expediálást.
/VLEGHIYÓ.
egyesületek.
(—) A keszthelyi iparosok dalköre január 10-én hírli» évi rendes közgyűlését.
( —I A kiskanizsai olvasókör elnöke Hegedűs tiyörgy városi tanácsos lemondod, eluök helyébe ifj. Steszliu Ferencet választolta Alelnök lelt Sneff Péter l<ászló. pénztáros Horváth Fereuc. A közgyűlés a beterjeszteti számadásokat felülvizsgálta és rendben találta.
A nagykanizsai VII. ker. templom-téri keresztény fogyasztási szövetkezet ez
évi rendes közgyűlését f. ó január hó 17-én d u 6 órakor
a Polgári Olviisó Kör helyiségében larija meg. melyre u t. 0. tagokat ezennel meghívja
az igazgatóság.
Tárgysorozat:
1. Igazgatóság é« felügyelő-bizottsági jelentések az 1UU8. óvrőf.\\
2. Az 1908. évi mérleg számla megvizsgálása és a számadóknak a felmentvény megadása.
3. Lemondás folytán megüresedett igazgatósági. felügyelő-bizottsági és póttagok-választása.
4. Egyébb indítványok.
közgazdaság.
Bohz üzletmenet.
Ez legtöbbnyire indokolása urna nagykanizsai fizetésképtelenségeknek, melyek az utóbbi időben sajnos elég gyakran szerepeinek a wionl hitelezők egyesületének fizetésképtelenségi listájában. Tavaly a pénzkrízist\' okollak a válságok előidézésévé!. Az idén azonban nyoma sinos a péuzválságuak. A1 pénz, mint a szakemberek mondják, olcsó es nagy a kínálat.
S mégis régi kereskedő cégek tulajdonosai egymásután jelentenek fizutésképtelen-séget. Komoly üzletemberek, kik már egzisztenciát alapítottak, kénytelenek emez elhatározó lépest megtenni. Méri\'Jól kell különböztetnünk. Évekkel ezelőtt a kanizsai piacon is bukkanlak fel kétes egzisztenciák, kik árut árura halmoztak, végül azon potom áron túladtak, nem törődve azzal, hogy összeütközésbe jöttek a büutetótótvénykönyvvel.
Most azonban komoly üzletemberek jelentenek egymásután fizetésképtelenségei.
Mi hisszük, hogy ez csak mnló jelenség. Mindeneseim vannak melyen fekvő okai eme gyakori fizetésképtelenségeknek. Nem kis szerepet játszik ebben a kereske-
közönség köréből.
Az e rovat alatt közlőitekért uem vállal fel elóssé-gel a szerkesztőség.
T. Szerkesztőség! Önök voltak azok. kik az egyhiuauiu tanításéit leghuzgóbbau harcoltak. Mindenkeppen üdvösnek tartom ezt a rendszert, de mert csak féliulézkedés létesüli városunkban ez hányban, enged|e meg, hogy egy lauiló elmondhassa panaszát, ami mlatl nemcsak a családos lauiióknuk, de a hivatalnokoknak is nyakukba ziidult.
Egyik Kain a gimnáziumba jár, a másik s poi gáriba. magam pedig a üépiskolában lauitok. Most már természetes, hogy I órskor ebédelünk gimná-ziatám Kedvéért, msrt máskép csak vasárnap lámám az ebédnél Mire az asztaltól felkeliluk, — pedig ki.s ebedünk vnn — arra keltőre jár az idő és iiekum is polgáristái\'iuuk is sietnem kell az iskolába, ami milyen kellemetlen es egészségtelen magamnak is, tiainnak is, az köunyeii beláthatja.
Ez 11 helvteleu viszony cssk akkor szűnik meg, ha mind s polgári, míud a népiskolában keresztül viszik az egyhuzsmu okuw-t. Ami a gimnazistáknak üdvös, az javukra válik a többi iskolásoknak is. Olyan tanító, lusg hivatalnok, pedig miudeiikor lesz, miut en vagyok és ugy csak uz egész vonalon való reformul tartjuk helyesnek. A városi tanács és az iskolai i ilézóségek ügyeimébe ajanlom felszólalásomul a lek. Szerkesztőségnek pedig köszönetül mondok lelszólalásom közléséért.
Állami tanító
1
|FJ. WAJDITS JÍZSEF
Sirolin
• Satu ai ílYlortl «a a traliiM*. mtrtiint. len a UMetet. vila<Mkot. ÍJiclI litadásl.
Alapítási 4v 1632.
Dlailláaak 4a
lampionok.
Ajánlja jól berendezett
könyvnyomdáját
mindennemű uyomdai munkák díszes és ízléses elkészítésére
lutányos árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, eljegyzési- és esketési-kártyák slb. mindig a legújabb divat szerint készíttetnek el.
HirdessUnk =
■Mlétk U|ré|lkk lapjákaa.
Jutányos hirdetési ---tarifa.
lllidcitiakVt (aWasai ■ kiadóhivatal, Nádorutca 7. II]. Wajdita Józaef könyvkereskedése és minden hirdetést iroda. 000
Vádjegyi „Herfayl*
ALinimenf. Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
pailekt
egr régjónak bizonyult háiiaior, mely már aok ávota legjobb fajdalnnn-sil »¡.itó aaarnak bízouvult ktuvéayait, eiáiatl ta acghkl« tekntl, Isstórzsolé ki jiion haauAba.
Figyelmeztetés. Silány hamisítványok miatt beváaárlukor óvatosak logyitnk « raak olyan üveget fogadjunk el, uioly a ..Horgoay" vftjjegrgyal éa Rlckter o<gjrgyzéaa«r*UA-tutt dubaiba ran csomagolva. Ara Ovrgokben K 80, K 1.40« K 2.- te úgyszólván min-duó ityóiiysiaitirban kapható. — Főraktár: Ttrtk liziaf gyógyazurfeznél, BudapeiL
DL Rlckter tMruertiri u „Aruy otuUW,
Prágában, Klisabethatraaa* fi neo
I omic
M
Mindennapi szétküldés g"
HÍM". I iái
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
dlcn számtalan tanár és orvo« által naponta ajánlva.
Minthogy értéktelen utánzatokat is kínálnak, kérjen mindenit« „IU>ehe" rrtdeti tnomagolúti.
V. MolTmanu-l.a Hsrhc A Ce. Baael (Svájc)
„Roche"
\\
A
ZALAI KÖZLÖNY
. I »09. JANUAÜ 7.
KIS HIRDETÉSEK.
Eladó bútor. ~,b* b,rtor •"""
következtében azonnal eladó Nagykanizsa Kossuth-I.ajoe-tér 3.
tr - v
&)U.i/(k. nos.
Árverési hirdetmény.
A nagykanizsai kir. törvényszék mint telekkönyvi bitó tág közhírré Imi. hogy Haas Vilmos usgyksnizsai cég végrebajtslónsk Ifi. Németh János végrehsjtáat szenvedett elleni 190 kor 8f. Üli. léke, ennek 1908. évi március hó 7 uspjától járó &•/, ktmilti, 31 kor. 80 flll. per. i r. kor. 20 fill. végrehajtás kérelmi, 23 kor 30 MII árveréskérelmi, továbbá u. tton végrehtjlitónik 117 koi. ISlill tóke, ennek 1906. március 7-tól A*,\'. ksmsUi. 32 kor. HO fill per, 17 kor. 80 lill végrh kérelmi; és s még felraerDleudó költségek iránti végrehsjlási Ügyében t usgyksnizsai kir törvéuyszék területéhez tartoló s t ktrosi 180 st. ijkvbeu t 544 brst. alsóhegyi szóló és kastálóntk Németh Jánosi illeló */M ráste 127 kor., t ktrosi 84 st tkvben I. 133 hrtt. hátntk I3.\'> hru. háti kertnek, 219 brit beltelki kertnek. 774 hrst. gátster dolói szántó öld-uek. 813 brst Pspi hegyi szánlólöldiiek 960 hrst hotnu dOlói stántófölduek. 1072 brst lelki dolói stántóföldnsk, 1141 hrst. tiástys dOlói rétnek, 1810 hrst. stántó és rétnek, 1244 brst II. kert sgai rétnek, 1560 hrst nigybomoki dolói stántómk, 1717 brit. Sásrét dalói stáutóutk, 1814 hrit. kötep dolói iiántóföldnek, 1967 hrtt. Téglastin dolói siántóföldnek, >071 hrst Ktnitst dlllói szántóföld-nek Németh Jánost illetó \'/» réste ftno kor., i ktrosi 6Í5 it. Ijkvben 726 b. brit. gáliterdolói stánlóföldnek Németh Jánost illeló M|,„ réste 20 kor. 80 fill. becsértékben
nyilvános birói árverésen eladatni fog még pedig attal, hogy a ktrosi 130 és 625 st. tjkvben felveti ingatlanok Bolhási Anns jsvárs bekebelezett özvegyi hsszonélvezeti jog terhével sdstnsk el; minthogy pedig s karosi 8i sztjkvbeu felveti ingstlanokra Bolhási Auna javára bekeblezett özvegyi hsszonélvezeti jogot megelózóleg terhek vsnusk bekebelezve, ezen ingatlanok t szolgalmi jog terhével esik tkkor idit-nik el, bt sz elózó jelzálogos hitelezók követelésének fedezésére szükségesnek imilatkozó 7000 kor beigér-(elik, ellenkező esetben\'ezen ingsllsuok a szolgalmi logrs vsló tekintet nélkol nyomban elárvereztetnék.
Kikiáltási ár s fentebb kitett becsár, melynek slscsouysbb áron sz ingatlan el uem sdstik. A kir törvényszék
Nsgyksnizsán, I90s évi
ininl telekkönyvi hatóság, október hó 16-án.
Oózory
kir. lOrvényatékl lilió.
— Blitos gyógybaláa. Mtudsrok, kik roix emétitéa vagy tiétrakadée kAvataealébca felfuvódá.ban, itoniláahan, 10-íájátban, élvágyhlányban vagy egyéb bajokban azenvednek, a valódi .Mull-féle teldlllt-porok• baiinálala állal blitov gyO gyulán érnek <1. Kgy ilobui ára kor. SaétkUldée naponla utánvétellel Moll A. gyögyaieréu, ca. ét kir. udr. •lálltlAlót Béct, 1. Tuchlauben 9 A vidéki gyAgyiaerlárakban határéiul-lan Moll A. kéirllménye aa 8 gyári jelvényével éa aláirtaival kérendő.
Ez a hely £vi hirdetÓBre kiadó.
A „ZALAI KÖZLÖNY"
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.
1909. évi január hó 9 napján délelőtt 10 órakor.
Karos község bázáuál Dr. Ktlényi Oéza felperesi Qgyvád vagy helyettese közbenjöttével megtartaudó
Hirdetéseket felvess
■ kiadóhivatal, Mádor-utosa 7., ifj. Wajdita Jó«aef könyvkereskedése éa minden Mfdeléai irodsr.
to^mmx^cr jööoooocxvx f 1 molL-féle 1
SOS - BORSZESZ
%
X
Csak akkor valódiak na mindegyik doboz Moll A. ^ védjegvét és aláírását tünteti fel.
A MoN A.-lét* 8aldllti-porok l.rtói gyógyhatáaa a legmakactabl, gyomor- s altaatbánlalmak. gyouiorgSrca é< gyommhév, rAgillll aiékrakadéa, májliánial e, / vértoluláe, aranyév éa a legkaltnbOabbl. nOlbalagaégak elten, • jalaa háiUier .k J évtlaadek 6U ulndilg nagyobb larjadéal MNUtL - Ara agy Iepeca4telt érád <11 \\ dobolnak 2 kor.
V
A» ttaleti siker ábécéje:
IIiiiiiImIIhmoI* liini njllric IVaij IMHaark.
M O LL- FELE
l SÉIDLITX^MJ
A
modern kereskedő ^
hogy üzletének vezetésében alkalmazkodni kell az Uzletvilág viszonyaihoz.
Ctak akkor »»Ilii, *7* *
__ védjegyéi ISnlall fal, .A, Moll. fallrala Aaoiallal van aárva. A Moll-féle aóa boraxaat navaieleten atlnt fájdalomcalllapiló badSriaSléal Slér kftaavény. cint ét a maghalét egyét» kOvetVeiményelnél legt.me. eietetih uépticr.
Eflf laaiatt aralati kta| ára 2 karaaa
MOLL Gyermek szappanja.
l.eglWmalih, legújabb módaier uerlnl kévillek gyermek ea hatgy »a|>|,a<>< a bOr
•kaiérO ápolására gyermekek a felnőttek réaiére - Ara darabonkénl 40 mi.
öt darab I kor. SO Ali.
Minden darab gyermek tia|,|>an Moll A. védjegyével van ellátva.
Hall I. lyliyt\'sréi \' Va\'/éi\'kl\'r.\' udvari szállító által,
Bécs, Tuchlsuben 9. sz.
Vidéki negrendeléiek naponta poitautánvét mellen. teljealltetnek.
A raktárakban tessék határozottan „MOLL A." aláírásával
B
oltjába
senki ne várjon ok nélkül vevőt A kifejlődött verseny
megváltoztatta a régi kopott közmondást: Ma már a jó bornak is kell cégér.
vonz közönséget

és védjpgvévpl ellátott kés/itménypkfit kérui. Kaktár Nagykanizsán: Rosenfeld Adolf Fi
ü\'Q\'Ce\'QO\'i^wMjoo\'C\'C xxxxxxxxxx*
e^Ca^a -aftjol
élszerű hirdetéssel
a kereskedő boltjába. A legkiválóbb cikk is megkívánja, hogy felhívják reá a közönség figyelmét. Ezért ön is
hirdéssan a
ZAtAI KÖZLÖNY-ben.
Nyomatott a tulajdonos Ifj Wajdits Jóisef könyvnyom dájában Nagykanixsán.
NA4TKANIZ8A 1909.
NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM. 3. SZÁM.
JANUÁR II.
ZALAI KÖZLÖNY
■•íJalinik hitfon ii csütörtökön dalban.
ElöAzetáal árak: Egén érre 10 korona. ftlávro 8 korona, ucgycdávio 2 korona 60 Ali. — tgyei aaám ára 10 Ali. ,
KÖueiketilO: Felelő» asukeaztó:
Dr Vllláayl nenrlk Kertem Jdaaef.
Kiadja: a aierkssitös4g. Siarkea.lHaág 4a kiadóhivatal: Nádor-utca T. Hirdetések dijaiabáa aaarlnt.
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni, \' hogy a lap küldése fennakadást ne szenvedjen.
Kereskedőink kötelességei.
Nemrég egy hivatalos statisztikai kimutatás jelent meg, mely elhanyagolt külkereskedelmünknek mutatja sajnálatos képét. Rengeteg behozatallal szemben kivitelünk nem képes fellendülni.
A közgazdászt, a kereskedői, sót minden jó hazafit is, aki nemzetének jóllétét szivén viseli, kell hogy gondolkodóba ejtse ez a szomorú téuy.
ós hibája a magyarnak, hogy nem hnsználjti fel a viszonyok nyújtotta olónyt. A magyar történelem a hőstettek, a lovagias virtusok láncolata. A kereskedelemnek szerepe nem jut benne A kalmár fogalmával megbarátkozni nem tudott a magyar, az neki kedves nem volt sőt tiszteletre sem tarthatott igényt. Igaz, hogy azon idő óta, hogy ez igy volt, nagyot fordult az idó kereke, do az ősi felfogás maradványai még nem pusztultak el teljesen ós még mindig kerékkötői a nemzeti jóllétet teremteni hivatott kereskedelemnek.
Tagadhatatlan, hogy a magyar belterjes kereskedelem az utolsó évtizedek alatt nagy arányokban fejlődött, csakhogy ez még nem elég az üdvösségre. Az általános jóllét gyarapodását elsó sorban a kiviteltől lohol remélni, amire elég bizonyságot a külföldi példák szolgáltatnak. Anglia, Franoia- és Németország világliatalmukat főleg kivitelüknek köszönhetik s ezt az igazságot felismerve gondoskodtak gyarmatok megszerzéséről. Az illető országok múvelt és köztiszteletben álló kereskedői nemcsak hogy helyesen fogták fel hazájuk érdokét ós a saját érdeküket, hanem még nagy áldozatok árán se riadlak vissza attól, hogy gyakorlati téren olőnioz-ditsák azt. Nem állottak ineg az igazság felismerésénél, nem nyugodtak meg abban a tudatban, hogy a kereskedelem felvirágzását a világpiacok meghódításától kell várni s nem hízták a többit az államra vagy a szomszédra, hanoiu derekasan hozzáláttak maguk a munkához, melyet hivatásuk és a haza érdeke megkívánt tőlük.
Ugy látjuk, hogy a nemzeti vagyon ilyen tágabbkörü gyarapításához nálunk hiányzik a kedv. Kereskedőink csak a jámbor óhajtásig jutnak. A hivatalos körök buzdítása nem segit ezen. Amikor arról van szó, hogy a magyar kereskedő oly összeköttetést létesítsen, mely a biztonság leg-pedánsabban meghatározott követelményeinek
előrelátható, hogy eleinte veszélylyel fog járni, mindaddig, mig az összeköttetésnek biztos alapot nem sikerhl teremteni; az ilyen vállalkozásokba magyar kereskedő nem fog.
A magyar kereskedő — e fogalom alatt mindig a kereskedők túlnyomó többségét értjük — csak nagyritkán érdeklődik aziránt, hogyan lőhetne cikkeinek a külföldön állandó vevőközönséget szerezni. A ritka érdeklődés is felületes. Nem tanulmányozza alaposan a meghódítandó piac kereskedelmi sajátosságait, nem vizsgálja meg személyesen vagy\' kiküldöttje utján a helyszínén mindama körülményeket, melyek áruinak odaszallílását lehetővé tehetnék, mint ezt a külföldi kereskedők teszik.
A konzulok szívesen adnak felvilágosításukat annak, aki hozzájuk fordul. Alig fordulnak azonbun hozzájuk. Legfeljebb, hogy egyik-másik igen könnyen hozzáférhető és magyar árukat már vásárló píaoról a hitelviszonyokat illetótog kérdezősködnek hazai koreskedóink.
Hogy mennyire hanyagolják el kereskedőink a külföldi piacokat, példa reá Anglia, ahová sok árucikkünk, volna kivitelképes. Ezek között elsó helyet gyümölcsünk, különösen az alma foglalhatna el. Volt az idén Londonban magyar kiállítás, barátkoztunk az angolokkal a Tátrában is. az angol fővárosban ia. több lelkes honfitársunk, sót egy-két angol is buzgóun csinált propagandát a magyar áruknak. Mi hasznát láttuk azonban mindennek ? Még annyit sem, hogy kereskedőink ügyet vetettek volna azokra a csomagolási formákra, miket az angol piacokon a gyümölosszállitásnál elengedhct-lenül megkövetelnek. Ennek aztán természetesen az a következménye, hogy gyümölcsünk, amelyen Anglia kapva kapna és drágán megfizetné, csak nem kerül oda.
Egy másik példa. A néhány év óta rendezni szokott tavaszi vásárok oéljai közé a kivitel emelése is tartozik. Tavaszszal csakugyan meglátogatták a vásárt németbirodalmi és orosz-lengyel honpolgárok. Nem vásároltuk vagy alig vásárollak valamit. Elvezették őket a kereskedelmi muzeumba. a kereskedelmi és iparkamarába, bankelteztek, tósz-toztak s ezzel aztán véget ért az akció Jövő évben újból kezdik.
Felsorolhatnánk az ólhetetlenség még sok példáját, de nem engedi a rendelkezésünkre álló tér. Mindegyikből kitűnnék, hogy kereskedőink még nem emelkedtek arra a magaslatra, mely a saját érdekükön felül a haza érdeke
A művelt és hazafias kereskodőkre a kivitel emelése körül nagy feladatok várnak. Tőlük függ a nemzeti jóllét megalapozása, bizonyos tekintetben rajtuk is múlik, hogy a boldogulás hazánkban oly nehéz, sokkal
Sem a diplomata, sem a politikus, sem semmiféle közpályán működő férfiú nem tartja annyira kezében hazájának anyagi sorsát, mint a kereskedő Azért nemcsak tisztelt és magasztos a hivatása, de osak ugy, ha annak teljesen megfelel. Ha erre fognak törekedni kereskedőink, ugy néhány óv múlva nem lesz panasz pangó kivitelünkre.
PESTI
MAGYAR
Kereskedelmi Bank
lániálfttt« "ALAPÍTTATOTT Tartalékalap 41 allllá kartea. 1844. ÉVBfcN II ■Iliié karaaa.
Nagykanizsai fiókja
Elfogad pénzbetéteket
valamint
folyószámlára éa pénztárjegyekre.
Pénztári órák: g; J
Betétek, avagy kivétek a délutáni pénztári órák alatt Is eszközölhetők. A Ilók vidéki ügyfeleknek készséggel küld postai
belizelólapokat. melyekkel minden postahivatalnál porlómentesen lehet feladni belétel, o e
Hazudik-e a barométer?
— Kanizsai időjósunk szerint nem hazudik. —
Nent is képzeltük, mennyire csalóka a látszat. Így pl. 7-én reggel az ember elment hazulról dolgai után. Szürke volt az ég és nedves az időjárás. Hírtelen ugy éreztllk mintha csepegne fejünk felett. Kj ha! mondltik. .esik\'I és kinyitottuk esernyőnket, de ez tévedés volt: nem esett. Kzt mondta nekünk Ihászi Horvát István, a meteorológiai állomás felügyelője.
Ainig mennyei nedű hamiskásan ránk csepegett, a légsulymérónk, mindenki észrevehette, 770 millimétert mutatott, ami magas légnyomásnak jele és a mulató tüntetően es állhatatosan rámutatott a számlapon levő állandó szép időre.
Ez igazán különös furcsaság.
Magyarázat végett a helybeli meteorológia állomás felügyelőjéhez fordultunk, aki bezárkózott az obszervatóriumba, figyeli a légáramlatokat és légi tüneményeket.
— Hogyan van az, hogy a légsulymérők, ezek a hivatalos szerszámok, folyton 770 millimater légnyomás melleit szép idői mutatnak, mikor valóságban ködös" nyirkos idó van reggel és egy kutyát se hajtana Li az ember.
Azonnal válaszolt nekünk :
ZALAI i ö Z L 0 N Y
1909 JANUÁB II.
— Elóször, oigjoo szép ¡dó no.
— De hát mi reggel mi «olt...
— Az tévedt«, köd volt és semmi egyéb miot köd és ■ kOd oem egyéb, mint sarOsitelt vii gét s bideg lövegében és ex miért uein képződnék még rasgas légnyomás melett is?
— Miért nem?
— És nélis megtörtéuik.
Hát s meteorológia, ön elismeri, bogy ma
reggel nem volt stép idó, bát lis nem volt stép idó, miért mutat a légsulymeró tűje állandóan stép idót.
— At valami más. E sió. stép, stárti, esó. vibar, cssk ugy képselt jeltések. Nincs bivstalos értei mók A légsulymérókéstitók odt Írják, mivel másképpen oem találnának vevót, hacsak »aámot mutatna a légsúlyméró tője. Mert fájdalom, mindenki nem érti ám a »tárnokit, de % szók nem jelentenek semmit, cssk a stámok jelentenek vslsmit.
— Hál jó, de tévedoek a atámok, mert 770 mm. légnyomásnál nein csepeg st esó és tessék elhinni én becsületes ember vsgyok, mi reggel ceepe-gett at esó és at utca sáros volt.
Erre ut válastolU Ujászt :
A stámok uein tévednek soha, nem lévedheluek. A nedvesség lálstatának elleuére nem esett ma. At esőcseppek nem voltak esőcseppek, st lehetett kód, vagy nedvesség, de egyébb semmi I At ón légsuly-inéróje azt nagyon jól tudja. Abban nincs semmi hamisság.
HÍREK.
A modern nő.
Margit 82 éves tanárjelölt Ottó 20 éves stigorló orvos. Ottó, (at Kgyetem téren megsiólitja Margitot.) Csókolom a keiét Nagysád Megengedi, hogy elkísérjem ?
M. Hogy elkísérjen, ut meg de hogy Nigy-ládntk tituláljon, ut kikérem migtmuik. Nem vagyok btkfis
■ 0. Dehát kisusionyntk csak nem moudhatofti, mint valami madmódlányt, vagy varrókisassionyt.
M. A madinódlány, meg varrókisasszony éppen olyan léuyek. mint ön uram £s ha ezentúl meg-nólit. tessék Assionyomiisk siólitani 0 De hist kegyed még htjidon M Ahhoi önnek semmi köie En sem kér-deiem Óntól, hogy uós e, mégis uruts uolitom. Vagy ön ii oly elmiridott és ut hinti, hogy esik a házasság ad értéket a uóuek Ugy e s férj urak nimbusának egy kis réste száll ilyenkor a nói páriára De nemaoká isrt ei igy. Kilógjuk vivni s nók fUggetb-liségel s lélfisk szégyenletes igá|ávsl siembeo Kgyenlók vagyunk Ön ur én ssstony. I Margit lakásához érnek )
0 Megengedi, hogy lakasárs ktserteiu ? M. Kösiötiom\'. most ebédelünk. vendégre nem késiOlt anyám, meg ön sem akarna velőnk tartani.
0. Kegved elég ósiintén beszél. Máskot tiszteletemet tehetem?
M Aniikoi |ól esik.
M. (Íróasztalnál dolgozik ; kopognak i Szabad.
0 Csókolom a keiét.
M Kérem ne csókoljon, hanem ha tetsiik keiet lóghat velem.
0. Mivel foglalkoiik?
M Kebelt olvasom
0. Rebeli ? A nó és a siociali<.must ?
M Éppen ait. Ai a mi és a társadslom evangeliuina. Kteken u estmeken fog felépnlui st u| éssierD és lehetó boldog lárssdsloin.
0. Ne besiéljnnk most erról Lássa nem is tudom megstólilani; nem áll rá a szám. hogy ugy r.iólitaam: snstouyom.
M. l\'edin tehetné
0 Moud|i M irnii. hsrsgstik iám ? Hogy uiiudig oly érdé- eu beszél Velem ?
M Nem
0. Sieret ?
M. Nem. Hát ait hiszi, »kire oem haragúitok, ut már steretjok.
0 Mondja, akar u enyém leoni.
M. Nem. Ko caak a magamé akarok leaui Azt histi. hogy a dó tárgy, smsly vagy ezé, vagy amazé ?
0. Ertem, hát ait mondja, akar e feleségem lenni ?
M. ön bizonyára agy gondolja, hogy akarok-e öooel házassági szerződésre lépni Ha így értelmezi, akkor felelelem: igen Hanem hiszen ön se kész még studiumával, én sem. Ha mindkettőnknek lesz már kenyérkereső állásunk, skkor tessék e kérdési qjra fslvetui •
0 De bát jegyesemül tekinthetem ? M. Az sz Ön dolga.
0. Engedje, hogy boldiigságombsn megcsókolom. M Az uem szükséges se a házassághoz se a boldogsághoz A csók gyakran arra való, hogy a a nó »temét lefogja. Isten önnel Otló. Holnap colloquálok, még sokat kell olvasgatnom,
(Ottó nehéz szívvel távozik, egyetlen kéznyuj-Ussal kielégítve.)
Msrgit Pedig ha ludná mennyire szeretem ! De ue dicsekedjék a férfi, hugy a nó at övé.
Szegény Tatár.
— Kitüntetés A király, miut a hivatalos Isp vasárnapi száins közli, özv Kuzsits Károlyné zalaegerszegi lakosnak a közjótékonyság terén ster-tell érdemei elismeréseDl st srsny érdemkereszten j adományozta
— FŐig&Bgatól látogatás Dr. Várady Károly kir lóigazgstó Uguap városunkban érkezett, hogy a főgimnázium tanulmányi ügyeiről személyes tapasztalatokat szerezzen,
— Esküvő. Holnap tartja esküvőjét Reisz Hertalsn Hród Irma urleáuuyal, liród Sámuel kedves leányával.
— Középitkezések. Három középület-nck felépítése fogja a közeljövőben a bizottságokat és a városi képviselőtestületeket foglalkoz\'-atni: a vágóhíd átépítése, a Roz-gonyi-utoai iskola és a gimnázium felépítése. Mind a három épQlet a város lakossága összeségének javát van hi\'atva szolgálni. A vágóhíd alig 12 éves és már átépítésre szorult. Hatókamarái ninosenek, a hust be kell szállítani a városba, mert jégvermekről gondoskodva nincs, nincs sertésvágóhidja és nincs tágas istállója. A vágóhídhoz vezetó utat pedig ki kell ép teni, mert a vágóhíd nyirkos idóben hozzáférhetetlen. A vágóhíddal kapcsolatban jéggyár építése is tervbe van véve. A jéggyár építésével nagyon van lendítve a hus minőségén, mert a hus a jégvermekben ülepedik és porhanyóvá válik Ez pedig nem közömbös a hus értékére nézve. A háziasszonyok érdeklődése a jol ülepedett husfajlák felé fog fordulni. A másik két épQlet. melyet a város emelni szándékszik, kulturális oélokat szolgál. Az egyik épQlet a Hunyadi-utcai elemi népiskola a másik a gimnázium lesz Az elemi iskola azonban korábban fog elkészülni, mint a gimnázium, inert igen sok tanköteles győrinek hajléktalan és ezeknek az. iskoláztatás-a törvény értelmében biztosítani kell. Az elemi iskolai épülni lesz Nagykanizsa legdíszesebb iskolaépülete. A gimnázium tervei \\ Jámbor es Bálint múépitók kezében vannak Ók készítik egyúttal a költségvetést is
— Elismerés a postásoknak Már nem
egyszer volt slkslinunk kifejezni, hogy a m. kir.1 posta európai tekintélynek örvend Kzt pedig az a művelt tisztviselői kar szerezte neklluk, mely fáradságot uem ismerve, munkakedvét és szakértelmét viszi hivstaláhs Mikor sz egész világ sz Ouuep jól eső nyugalmának örvend, a postások akkor fársduak legtöbbet A karácsony, a húsvét nekik a legter hesebb munkát rakja vállaikra. Kouutb Ferenc ke-I
reak. miniszter méltányolva a postások odaadó szolgálatait, meleghangú leiratot intézett a posta ée távíró személyzetéhez, megköszönve ugy a karácsonyi és ojévi óriási forgalom kifogástalan lebouyolitáeát. valamint a lefelyi évben tanúsított példás működést.
- Állami tlsstvlselők lakbére. Nagykanizsa állami tisztviselői tudvalevőleg az V. lakbér-osztálybs kerültek. Csáktornya meg a IV.-be. Ez ellen áz absnrd intézkedés ellen a helybeli állami tisttviselők kérvénnyel járulnak az illetékes mioin-lérium elé. A kérvényt pártolás céliából a városi tsuácshoz juttatták, mely s képviselőtestület elé fogjs terjeszteni, melynek hoztájáruláss valószínűen kedvetó |est s tisztviselők kérvényének elintézésénél.
— Dsln-dsiou a tornaegyletben A Torusegyesület pénteki választmáuyi Ülésen elhatározta, hogy ha a tagok kótOl elegendő stámu jelentkező akad. megbiita Sumakoff mestert egy dain-dsieu kurzus tartásával.
— Klskanissalak as anyakönvvl hivatalban Kiskanitsai polgártársaink belekerültek a fővárosi lapokba. Nem dicséretes, amit róluk irtsk. Mert feltétlenül elítélendő és kárboitaiaudó ha a polgárság akármely rétege, egyesek, vsgy tömegek szembe helyezkednek u országos törvények tiszteletével. Arról van sző, bogy két kiskanitsai jegyespár a nagykanizsai anyakönyvi hivatalban megtagadták at anyakönyv aláírását, úgyszintén a tanuk is. Neiu a törvény megsértése a vallásosság, hanem a törvény tisztelete.
— A Kaalnoy-utca rendeséee Valóságos tengeri kígyóvá teszik különféle érdekek, városunk reudezésére célozó törekvéseket. A Kaziuoy-ut rendezésével kspesolstos aszfaltozás és caatornáiási munkálatokkal tudvalevő a Fiumei ssifalt-társsságot bízta meg a város. Kt elleu felebbezéssel éltek, mely fslebbezést s vármegye síig. hogy elutasította Sartori Ostkár cementgyáros ujabb felebbezésael élt att adváu okul, hogy a nevetelt gyár külföldi anyaggal dolgozik. Az ilyen akadályok caak késleltetik u ügyet, de uem változtatnak rajta, mert a tanáca és a képviselőtestület s fennálló rendelet értelmébeu járt el, mely szt mondja, ba magyar cég külföldi auyaggal dolgozik egyenlő ajánlat esetén a hazai auyaguak kell előnyt nyujtaui. Már pedig a Fiumei aszfalt gyár 5—800 koronával kedvezőbb ajánlatot tett a városnak, miot a többi versenyző. Hittosra vehetjük tehát, hogy ez a felebbezés is elódjéuek sorsára jut.
— Gyermek menhely I orvos. A belügyminiszter s szombstbelyí állsmi gyermekmenhely igazgató főorvosi toeudóinek ellátásával Dr. Szenti Jánost bizta meg.
— Merényletterv egy vasút ellen. A körmend—muraszombati vasútvonal ellen, mint egy névtelen levélből a hatóságok értesültek, merényletet terveznek. A megindult vizsgálat kiderítette, hogy a névtelen levél igazat mondott A vonalmnnli lakósság kórében ugyanis nagy az elkeseredés a kisajátítások miatt. E miatt különböző perek is vanak folyamatba. A vizsgálat eredménye alapján a vasútvonal egyik 21 km. szakaszát csendőrség őrzi. A vizsgálat folyik.
Makacs meghűlést
és köhögést gyorsan enyhíti a SCOTT-féle
Emuisió .
k Scott-fele Emulsio
annyira kelleme* izQ, hogv aiok, akik uem bírják el a közönséges csukamájolaj izét, könnyen, sót élvezettel táplálkoznak s
SCOTT-féle Emulaio\'val
Azonkívül a 8C0TT-féle Emulsio sok-ksl jobb hutást! sz egészségre
Aa Baaleto véeaj
tieáaai a scoTT- Egy eredeti Uvejj Ara a K 50 fillér
lile mftáaaet reá-
y^^\'gpg Kapható minden gyógytáiban.
190«. JANUAR 11.
ZALAI KÖZLÖNT
8
— Törvényszéki statisztika A Nagykanizsa törvényszék birói én hivatalnoki kara most dolgozik az 1908. évi tárgyalások statisztikáin. B nagymérvű elfoglaltság inialt f. hó 16-éígi törvényszéki tárgyalások szünetelnek.
— Katonai sorshúzás. A nagykanizsai illetőségű hadkötelesek sorshúzása f. hó 17-éu délelőtt 0 órakor lesz a városháza 1. emeletén.
— A miniszter köszönete. A helybeli felső kereskedelmi iskola a londoni magyar kiállitái-son két érdekes áruismereti gyűjteménnyel volí képviselve: egy gyapjumiuta és famiuta gyűjteménnyel. A vallás és közoktatásOgyi miniszter e napokban köszönetét nyilvánította a helybeli taníutézet igazgatóságának, hogy a magyar kulturális célt külföldön is előmozdította.
— Egy honvéd öngyilkossága Szombaton d e il éra kftrOl egy lövés riasztotta fel a József Főherceg hontédlaktauyát. Singer Ernőt, aki már utolaó évét szolgálta, szolgálati fegyverével meglőtte magát Azounal a közkórházba szállították, hol este 7 órakor kiszeuvedett Singer nagyot hallott, megállapították róla ezt hivatalosan. Mivel azért el nem bocsátották, s kat kellett tűrnie társaitól, felebbvalói-tól. Állítólag az öngyilkosság közvetlen oka is az volt, hogy egyik feljebbvalója az érzékeny katonát felpofozta. A szerencsétlen katonának szüle már elhaltak Egyik fivére Pakrácon káutor. másik Keszthelyen vau és egy kis buga helyben jár iskolába. Ma déluláu temetik az izr. lemetr.be.
— A Divat Saalon, magyar olvasóközönségeik e jóságáért inéltáu kedvelt családi lapja, immár XXII. évfolyamát |árja Minden dicséretnél többet moud róla ama tény, hogy ez idó alatt a Divat Szalon keletkezésének idejéből való régi divatlapok mind kidőltek és olvasóink csatlakoztak a győztese.i maradt legjobb családi divatlap olvasóközönségéhez Ebbeu az időben már níucs magyar uríház, a hol kéthetenkint nem a leguagyobb érdeklődéssel várnák a magyar gazdasági víszouyokhoz mért takarékos öltözködés tauitójál s egyben a legjobb szándékkal szerkesztett családi lapot, a Divat 8zaloul. — A mai uehéz életviszouyok közölt vatóbaii kétszureseu. is ineg Kell becsülnünk a nemes irányit divatlapot, mely asszonyainkat nem a divathóbortok mujmolásArat hanem takarékosságra és inuukára Unitja. A .Díva-Szalon" ugyanis igen kevés teret enged az úgynevezett párisi divatnak, melyet a mi társadalmi és gazdasági viszonyaink közt nevetség és kár nélkül viselni csskugyau nem is lehet, ismerni azonban a jóizlésbez tartozik, és e helyett a valóban szép elegáns, praktikus öltözékek, kslapok stb készítését taultja. A Divat Szalon ugyanis iugyeu szabásokkal szolgál, poutosan az előfizető mértéke szeriül s e szabások által a lapban bemutatóit loilettek otthon is elkészíthetők. Szorgalomra, tevékenységre ösztönz, e lap olvasóit az iparművészeti munkák tauitásával, háztartásra vonatkozó tanácsaival s a jól végzett munkálkodás jutalmául egy telies, jól szerkesztett, neves irók inuukáival gyarapított szépirodalmi részszel h egy jóravaló gyermeklappal ad a tauuluivalók mellé nemes szórakozást ii. A Divat Szalon külső kiállítása málló a belső tartalomhoz. Színes képei, ábrái, díszes borítéka, kiváló hölgyek arcképeinek bemutatása, ismerettorjeszló cikkeibe adott illusztrációi mind sikeresen aorakozuak ahhoz, bogy a magyar olvasóközönség ez években régi, de fejlődésben mindig friss és Uj családi lapját a külföldi divatl a-pok fölé emeljék. A Dival Szalon különben olcsóságban is kiállja velük a verseuyt, lévén előfizetési ára : egész évre l\'2 K félévre 6 K és uegyodévre 3 K. Mutatványszámot ingyen és bérmentve küld a Divat Szalou kiadóhivatala Budapest, IV., Eskil-ut 6. sz.
\' — Egyke bizottság A szomszédos Somogyvármegye régóta vezet mar az egyke rendszerrel, ami a uépesség aggasztó csöKkenései okozza. Somogy 3iu községe közül 010 ev oia dá községben apadt a születések száma, Kacskovios Lajos allspnu felismerve » téren a cselekvés szüssogesaeget I uó 7-én érte-
kezletet tartott, mikép lehetne segíteni ez országos csapáson. Egyelőre egy megyei egykebizottságot alapítottak, melynek elnöke Széchényi Aladár gróf, alelnöke pedig az alispán lett Jutalmazás és ösztöndíj kilátásával és Hzószéki rábeszélései igyekeznek egyelőre caftlekedni. Tavasszal u&ggyOlést hívnak össze, - melyre a . dunáltul minden vármegyéje hivpMto* lesz.
y — Brutális tréfá Karkas József vörsi lakó* disznótorra hívta Simon Józsefei, meg másokat. Eltek, ittak, vigan voltak, de a mutatásnak is végeszakadt egyszer. Mikor a vendégek hazafelé baudukoltak Simon József csak ugy tréfából Pátos Ignác berúgott barátja nyakába egy darab papirt dugoU és meggyújtotta. A ruha azonnal lobbot vetet\' és inire & tüzhaláltól megmentették oly súlyos égési sebeket szenvedett, hogy eszméletéi vesztette. A brutális trélázó ellett az eljárást megindították.
— .Milleniumtelep", Nagyósz, Torontál-megye, kiváló minőségű, elismert fajtiszte szólőolt-vánvokut szállít olcsó árban Magyar vagy uémot vagv roinán vagy szerb fóárjegyzék iugyeu bérmentve
A legjobb kutya-kalács volt és marad a
Fattinger-fóle kutya-Kaláos,
mely az összes e fajta tápszerek közül a legjobb összetételű és táperejű — 60 kg 23 K, 6 kg bérmentve 3 20 K Fattinger-féle Fuppy-Bisquit
kólyök-kiityák részére. - 60 kg. 26 K, 6 kg. bérmentve 3 60 K. Árjegyzéket bérmentve küld:
Fattlngar\'a Patait Hundekuchin und
•aflliaifattarfabrlh. Wtaaar-laaitadt.
260-nél tobb első dij. A Kattinger-léle tápszer állatorvosi ellenőrzés mellett készül.
KOZtíAZÜASÁti.
Festi Magyar Kereskedelmi Bank nagykanizsai fiók.
A Pesti Magyar Kereskedelmi Dilik tiagyka-uizsai tiÓKja elsőnek hozta nyilvánosságra a fiók I!) i^. évi üzleti \'orgalmát ismerhető jelentést. A fiók még csak 190 j. évbiU létesült Nagykanizsán és máris oly kiterjedt üzletkörrel rendelkezik, mely egyrészt a vezetés agilitását, másrészt a bankfiók népszerűségét bizonyltja
Mikor a bankfiók létesüli a „Zalai Közlöny" uiÉtkbttu méltatta a letelepülés jeleutóségét. Kimutat-
tunk arra, hogy a fiók működése hasznára lesz a kéreskedelmi és ipari vállalatoknak a gazda társadalomnak és a községek hitéletének. Megállapítottuk azt, hogy e bankfiók hivatva van Nagykanizsából pénzügyi gócpontot létesíteni. S valóban, örömünkre szolgál, hogy az idők során vélnményűuk igazolást uyert. A közgaz lasági élet összes faktorai Qzletbaráti viszonyban vaunak ezen iutézettel. A pénzintézetekkel való összeköttetése pedig megteremtett* Nagykanizsa városából a várt pénzügyi központot. A fiók kiterjedt üzletkörét különösen igazolja a ca. 5.750,000 koroua kihelyezés. B lökéből c. 3.305,000 korona belét (tavaly K. 2,975,000) míg a többit tékát, mintegy két és fél millió koronát az intézet budapesti központja bocsáitja a flók rendelkezésére, illetve Nagykanizsa város és Zalaraegye gazdasági ipari és kereskedelmi hitel szükségletének kielégítésére.
&z egyes üzlet ágak forgalma az 1907. évi űzletévbeu igy alakult:
Betétállomány K 3.306,000.— leszámítolt váltók összege K 11.750,00).— leszámítolt külföldi váltók (duvísákj ca. M. \'270.000.— folyó számlái adósok K 870.000. — értékpapír fedezetű számlák egyenlege (depót) K 1.870,000 lombard kölcsönök K 34000 — Arukra adott előlegek K 17600. KO-lonosen élénkké alakult ez idén a valuta-üzlet és edig: Olasz líra 2.700 000.— Márka 36000.— Trans 17000 — Amerikai dollár 7SO0-— óvadékok (a fiók által letett cautiók) állaga K 170.000.— Külföldre kiállilott hitellevelek száma 17 drb. ca Kh 150.000 értékben — Pénztári f rgalom 1908-ban ca 105 millió K. A fiók által ezpediált levelek darabszáma 16700.—
A Gazdasági osztaléka. Mint jó forrásból értesülünk a Zalamegyei gazdasági takarékpénztár r. I. Igazgatósága az luo-t-íki üzletévre 16 koron* («*/„) osztalék fizetését fogj* javasolni * közgyűlésnek. lytitS-ban I a 1907-ben 15 korona oszUlékot fizetett az iulézel.
A Selmecbányái m klr bányaigazgatóság a besztercebányai m. kir. rézpörölyuél termelt kovácsolt és hengerelt rézárugyártmányokra vonatkozólag megállapított u| árjegyzéket megküldte kamaránknak. Az ár|egyzék hivatali helyiségünkben 1 megtekinthető; másolatát kívánatra meg ia Küldjük, i Sopron, llJo8. január hó 4-ikén. A kerületi keret-I kedelmi és iparkamara
MULATSÁG.
Műkedvelői előadás A kath. legéuyegylet tegnap a Polgári Egylel helyiségében \' igen jól látogatóit mulatságot rendezett. A programúi *lső pout|* .Az augyalok hódolat* Máriának" igen bájon élőkép íolt. Kedves leányok és leánykák 18 tigból álló ügyeseu rendezett csoportja jelképezte * hódolatot. Ezt követte Moluár Ferenc három felvonásos bohózata, a .Doktor ur." A szereplók dilettánsokhoz inért gördülékeuységgel játszottak Kiemelendő: Szsbó István Tóth ügyvédjelölt, Csornák László Puzsér betóró, tolvaj és Szabó Juliska Marosiná nevelőnő szerepében. Utóbbi igen ügyesen személyesítette az öreg, erkölcsös nevelónót. Az előadást tánc kóvette mely reggelig tartott. A iiszla |Ovödelem miutegy öoO korona.
KIS HIRDETESEK.
Pályázati hirdelmény.
ejt egy ápolónői állás megüresedett, ennélfogva felhívatnak mindazok, kik ez állást elnyerni óh^|tják, hogy sa|álkezüleg irt kérvényükei a kórház igazgatóságához nyu|isák be. Házaspár, kik ez állás képesek betölteni előnyben részesüluek. Sümeg, 1909. január hó 4. A kórház igazgatósága.
AULKA SUCHARD
Csak
alpesi tej
kakaó
czukorból cill Páratlan
különlegesség.
t
> 4
ZALAI KÖZLÖNY
JANUAR II.
Oh Jajt
Köhögés rekedtség és Élj «ül elny&lkásodás ellen gyors és blstos hatásúak
Egger mef Ipasztilfái
Az étvágyat nem rontják és kitttnő isttek. Dobosa 1 korona és 2 korona ■
Próbadobos 60 fillér, fi éi iiétfcllééil nktár
„NADO R"
affojt •% az át- g y ö g y m"u # r 14 r E||ir ■iiipaiztllli
koKott kdhőféal ihimii. u, hii-um n. wáuir ■wyétynn
AZ ÁLLAMI FELÜGYI
II FELÜGYELET ME1U
MILLENNIU
■TELEPI
lapkát* laiykaalzaáa: Ujai. Prigar lila. Ralk lyala éa Caáktarayia. fali Jiaé |y«|yazartirakbaa
TORONTAA. M. TtfllEBEIME MQ KAY.rail
KÉSZLET SOM MILUŰ
AigurztK INGYEN
MILLENNIUMTELEPENVETTEM
„■M-l T" - ..fi»« ■•■••••IUI aiei\' nléél Jititl-léli litlilHlli-ill"illiUfii>il (Uikiikii I"
riifiiiei (••!(• i „aciii" jiiiémi uiiéii ■laáaa dakaz igj érdakai kliéaikiriyát
■ tartalmú
Szép keblek
két hónap alatt a
Pllules Orlentalai,;,\'::„:;
melyek i kebleket fejleittik, eróaitik. helyreállítják éi i női keheinek pompái teltlégei kölrhönOmek, at egéauégre káron hatái uélkQl. Jótállva, arteni-kum mentei. Orvoti hireaaégektól eliimerve Teljei diacretió. Dohon hutnálati utuitáwil (i K éü flll. bérmentve.
J. Ratié gyógyssertár Párlss Kaktár: Törők Jóssef gyógy neréitnél Budapest , ^ Király-utca 12.
Hirdetéseket felvesz:
■ kiadóhivatal, Médor-utce 7 , ifj. Wajdita Jó»eef kSwfwkareakadéaa ¿a minden hlrdetéei iroda.
Globin
a legjobb es legfinomabb
Czipo tisztítószer
Eqyeduli ayaros FrilzSchulijun. reszv lars LipcscesEgcr.,
Tádjeiy: „Hargoeyf
I A Liniment. Capsici comp., ■ a Horgony-Pain-Expeller
pátiak.
»Kjr rtgjintk btioarult háiuinr, mely már euk év Há lagjnhh NaJaloinrail apltt aiernak biionyult ktuvtiyiál, eia/aal <» airghule
•tknál. txxlftriaOltkkeppon liaamllra
H»jfl«».teUa. Silán) haimeilfáayok miatt bcváaárlálkor óratoaak l«*yunk m caak
olya» ureg»! fogadjunk el. maly a „Horgoiy" vÜj«KVKyel aa a Richter t*m< gyacaeel ella toll dubaiba Tas uaoniaitolva. Ara Urogskben
■ - so, r ■ .....
4*o gyópyauitaibau kapható - Főraktár Ik iélllf
i
I Di III
M
80, KI 40 ¿a K 3.- te ágyuol vin min gyégraMtUrbau kapható Főraktár Tlrlk lllllf lyógyauráiinél, Budipiit.
dl Udler irHrweniri u jimr orniiiiitr.
l\'ráKáhaa, Kliaabotbatraaa.. fi iien ^ Mindennapi aiMkdiq.T ^
I
i i i
INT, I
I
FJ. WAJDITS JÚZSEF
Alapitáal év 1032
C. . élek ál
lampionok.
Ajánlja jól berendezett
könyvnyomdáját
mindennemű nyomdai munkák diatea éa iiléees ilkéeiitésére
lulányoa árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, eljegytéai- ét eaketéai-kártyák atb. mindig a legújabb divat nerint kéitilletoek el.
(äÄß wmxm
Ez a hely évi hirdetésre, kiadó.
--------
Szőlő-oltvány
aa vaaaaölAl ii|y lipn ár|i||léklBil li|JM él kér-■lltll kuldOin mag, aki cmnét tudatja. Faan könyvet még aa ta kcrja, aki rtndalni nam akar, mait >ok haaanoa tudnivalót tartalmai. ■
Ifikirn illiáiiikkél. aatrlkil él urépil ilai él Iflkiree •lillMMI. ■ vlláiklrl Kelawiré Ul ••«) éa fél Mllllá kéiilet. ■ ww
Olcsó ár és pontos kissolgálás Ősim :
Szűcs Sándor Fia
Bihardifreaeg.
/ Nyoiuátott a lul.tj<loit)4 I r | .Váj lm íótstl könyvnyomdájában Nagykanitsán.

NAGYKANIZSA, 1909.
NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 4. SZÁM.
JANUÁB\'14.
Nigjilifllk hétfőn in caitirttkla dilbm.
Etflfliatásl árak: Egi»i irtó 10 korona, Í4lé»ie 6 korona, nsfyeiMrr« 2 korona 60 flll. — Egyes aiim ára 10 flll. A_i___i___
KüuerkoitS: Felelős szerkesztő:
Or. Villányi Ilenrlk. Kerté»* J4»«ef.
Kiadja: a >acrkMat{>é(.
S/arkiiztiúi áa kiadóhivatal lidor-atca 7
Hlrdslések dljsiabáa azarlnl.
A szegény ügyről.
Irta: KARD08 ZOLTÁN.
Hideg, fagyos idő jár széles ez országban. Mindenkinele szinte akaratlanul is es/.ébe jutnak azok a nyomorultak, akik ilyenkor u jó, fűtött szobát nélkülözni kénytelenek.
Milyen hálásoknak kell lennünk a társadalom sokszor kárhoztatott béklyói iránt, amelyek az egyeseket, mint a társadalom tagjait, arra kényszerilik, hogy embertársaikon segítsenek. Mert azok bizony — csekély kivétellel — vajmi keveset tennének teljesen maguktól, s társadalmi illőm, szokások s fóleg a társadalom elismeréso nélkül. Mindenütt mozgalmak vaunak, hogy a nyomorultakon sogitsenek, do tán sehol sem annyira, mint a nyomor egyik legki-, válóbb tanyáján, Budapesten. Jólosó érzéssel olvassuk, hány iiigyeu beteg van az Erzsé-bet-8zanatoríumhan, hány gyermeket nevel a Liga, hányat ruház fel ez „Emberszeretet társulat" stb. stb. Örülünk, mikor osaknem a legtöbb utuábau lévó melegedő szobákból sok-sok ember hangját halljuk ki, amint egyik rész, amely most ment be még a hidegtói jujgat, a másik meg már ezt mondja: Jaj de jó meleg van.
Nem kellene tehát, ezen a rideg Darvin elméletnek hódoló emberiségnek szocialisz-tikus álmokat, ábrándokat hazudniuk, mikor a társadalmi szolidaritást a jelen intézményei és oulturalis viszonyai közt is szépen fejleszthetik. Nem mondjuk, hogy egyáltalán nem fejlesztik, hanem mót; sokszorosan jobban is fejleszthetnék. K/.elólt osak 200 esztendővel is pl. nálunk (de nem ám a müveit franciáknál, angoloknál 1) a mai állapot is sziutu hihetetlen volt. Ma tenné szelesen gondolatvilágunk e tekintetben sokat változott és éppen ez az oka annak, hogy a jelen vívmányai nem elégítenek ki bennünket.
A oultur-tórténetnek nem hisszük, hogy van érdekesebb része, mint a szegény ügy története. Elkezdve a régi rómaiaktól, kik iugyon gabonái cs olajai osztottak a népnek, a legmodernebb angolig. Sokféle formában jelentkezett a társulati, szövetkezeti segélyezéstől kezdve a szegényadóig, melyet Angliába Erzsébet már 1601-ben behozott.
Bármilyen formában jelentkezett is azonban, mindig két ellentétes nézet közi forgott. T. i. allandó legyen-e a segélyezés,
vagy ad hoo történjék-e. Mindegyik nézetnek meg van a maga erőssége. Ha a se-gélyozis ogy állandója e célra szolgáló alapból történik, ugy kz biztos feltétlenül, de éppen ezen e lény éljen rejlik káros oldala is. Ezzel különösen MáPhus s nagy angol sooíologus foglalkozott tannak idején. Káros oldalának mondja — ^s éppen ezért nem ajánlja, — hogy megteremti a szegényt A segély biztos lévén ugyanis, bármily szegény ember sem fog tartózkodni a család alapítástól, mondván, hogy\' neki joga vau arra, hogy pl. a szegény adóból származó jövedelemből eltartsák. Ha pedig az ujabb szegény-segélyezés ad hoo történik, az ujabb sze-gény ezen szerinte jogosítványtól elesik, a meglévő szegényekon pedig segítve lesz.
Igen áui, csakhogy tekintetbe kell ára venni a/.t, hogy egyes esetben mennyi idő kell ahhoz, míg a társadalom megnjo/.dul. amig az emberek közönyét fölverhetni! Addig bizony a meglévő szegények is sokat koplalhatnak I
A kérdés különben sok tekintetben meddó. Mert akiuok annyira leszállt erkölcsi képzetei, hogy arra házasodik, hogy gyermekeit majdan eltartja a Liga, az azt amúgy is megteszi. Szegények mindig voltak és több mint valószínű, hogy mindig lesznek. Bár mi nem helyezkedünk Darvin, Spenoer azon álláspontjára, hogy azok élhetetlenek, gyöngék, akik jó ha kipusztulnak, hogy a faj erősödjék, javuljon, hanem egyszerűen számolunk a létért való harc jelen és jövendő körülményeivel.
Természetesen azonban, mivel a vagyonosak vagyonunkat nem csupán egyéni értéküknél és szorgalmuknál fogva szerezik, hanem a társadalmi viszonyok és osztály alakulásoknak is köszönik, mindig erkölcsi kötelességük lesz — eltekintve minden humanizmustól, hogy szegény társaikon segítsenek.
szépségétől. A falusiak úgyszólván nem ia veszik észre azt a termelteti hatást, mely lelki frissesaégé-ket oly épségben\'Hbagtart|a, csak az ideges városi nép. melynek fele orvosi tanácsokon tengődik, méltányolta a jó levegőt, az erdő zöldjét, a virág illatát és sziuponpáját. Ez az oka, hogy ujabban a nagy városuk kertel nélkülöző lakói az ablakukba, erkélyekbe varázsolják a természet poezisél, a virágokat. Az emberi lélek felndal látásukon, jótékony csalódásba ringatja magát. Még a körülötte levő levegőt is jobb-uak egészségesebbnek tartja ott. ahol bokrok, virágok, folyókák mosolyognak lelénk.
A uyugoli nagy városok ablakai, erkélyei már régeu milvészi tökéletességgel vannak virágokkal koszorúzva; sót néhány város nálunk Is importálta már e kedves szokást. Ujabban a főváros pályadíjat tűzött ki a kiváló szépen díszített erkélyekre, ablakukra. Pedig a fóvároinak. ba kevés is, de raégi* vaunak fás boWos tirágos terei, De Nagykanizsának egyetleu tere sincs ahol a lakósság vagy az idegen szeme kellemes uyugvó pontra találna. Osak a városi kert nyújt kedves képet és hűvös árnyékot. Ezt azoiibau a kis gyermekeken és dadáikon kivül még csak ezek hódítói látogatják.
így állván a dolog kétszeres örömmel üdvözölhetjük a Szépítő Egyesületnek azt a tervbe v«tt akcióját, hogy várositoknak kivált központi képé
igyekszik kedvessé, barátságossá és némileg talán egészségesebbé tenni szzal hogy felszólítja a háztulajdonosokat, lakókat ablakaiknak és erkélyeiknek virággal való dekorálására. Természeteseu csak a befelé nyiló ablakok alkalmasak az ilyenre és főkép az emeleti es magas földszinti ablakok. E célra uagyon ügyes vssrácsozatot gyártanak már több város-bau és fővárosban. A Szépítő Egyesület igazgatója érdeklődött ilyenek iránt és miulát is küldtek be neki, mely alkalmasnak is látszik. De meg vagyunk róla győződve, hogy helybeli fejlett lakatos iparunk \' e tárgyban hozzájuk fűzött reményeknek is meg fognak felelui. Mindenesetre kívánatos, hogy a Szépítő 1 Egyesület ez üdvös mozgalma ideje korán történjék, hogy a tavasz már készen találja azokat az intézkedéseket, melyek Kanizsa képét virágos kerthez teszik hasonlóvá
Talán még egy kis ideálízmus is lopózik a
virágok mögölt lllf ifjú és öregebb kedélyekbe.
„ _ ... .... Hogy minden tekintetben üdvös hatása lesz, az
A Szépítő Egyesület akciója bil"yos
Az emberiség minél jobban felemelkedik gondolatvilágával a földről, annál inkább, keresi a tnrmé*zetes«eget életmódjábnii A lalusí ember nem tud ugy örülni egy szál virágnak, mint a városi, | akit s »zOk utcák, a magas falak elzárják a természet\'
Muskátlis ablakok, erkélyek.
♦ Strolin
• emeli u Mvlfyut «• • teeUúlyt, ««jjtOo. teli t kOMctot. »ZUdUu*. <11,11 liudjUt.
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár és orvoa által naponta ajánlva.
Minthogy értéktelen utániatokat is kínálnak, kérjen mindenkor „Hóeke" eredert ctomayul4*t.
F. Koffmann-I.a Karhe A Ca. Ba—I (Mjt)
99
Roche"
>
ZALAI KÖZLÖNY
1909. JANUAB 14.
Ozsonna kávéházak.
— Válaa* Figyelőnek —
Beciee lapjuk ez éri elsó itáiuábiu K igy »16 névaláírással cikk jilent meg. írója kávábátí ember lelkesedéire! torolja fel az owonua kávéhátik jó oldalait, de elhallgatja at okot mely ai otsonni káréhét népszerűségének útját állja
Nem foglilkotom cíkkirásssl és igy cstk rövid pár torbao mutatok rá tt okokrt, anélkQl atoubao. bogy példákat torolnék (el, vigy t helyi vittonyokri óhajtanák céltátt tenni.
At ottonnt kávébát első feltétele t kéoyelmet berendelés, a külső cim és tiiitaság. A helyiség siellóitelétének kifogástaliuuik kell lennie Jól uevelt udvarias piocérek elengedhetetlen alakjai e kávéhátak nak At ujdgok kötOl legalább azokat kell járatni, melyet a közönség nagy többsége megkiváu de tekintettel kell lenui a nébi hottánk jövő idegenekre. KártytaiiUlt nem izabadna felállitaui e kávéhátakban, mert ez ront|a a kávéházak uitró|át és elríaaitje a hölgy közönségét Végül utoljára említem, bár legjobban fontos t közönségOgyi előírások pontos betartasát, mely még elég jogos kritikái vált ki a jobb közönségből.
Ismétlem nem a kanizssi viszonyokról Írok. De bt megjegyzéseim közül, egyik, vagy másik a mi vitzouytíukra is illik ugy keressük az okok elháritá-aáuak estközeit
Az ozaouna kávéház praktikus, jól bevált intétiuény A vidéken atoubau aok akadálya vau ennek.
\'__Jo«*—-
Fordulat a villamos közvilágítás
Ügyében.
A Frauz Lajos ét fiai cég tegnap a városi ta nácshoz iotézett beadványban kijelentelte, hogy a már közöt megegyezésekkel tartalmazó szerződéstervezeten felül ujabb ajánlatot ntiu tesz. Frauzék a beadványban nem jelentik ki, hogy a mull évi december t-ig érvéuybetl volt ajáulatot állják-e továbbra i*. Véleményünk szerint a régi ajánlat ervéuybeu maradása avval a tenynyel szemben, hogy a város a Franz-céget ujabb ajánlattételre szóllitoila fel, hacsak erre t régebbi ajáulaira nézve a város és Franz között ujabb megegyezés leire nem jón. A Franz cég véleményünk ét információnk szerint a szerződéstervezet feltételeinek halárvoualát túllépni uem hajlandó, tóleg azért ueiu, mivel egy ujabb ajáulat a földalatti vezeték miatt a réget nagy tőkebefektetésekre kesztetui. Kzckbe pedig a cég bele-meuui uein akar A céguek uiabbati uagy vállalatai vannak (cementgyár) melyek lelazabaduló tőkéiket nagy mértékbvu igénybe vestik.
Ami pedig a város elleuórtesi jogát illeti, ez minden kételyeu (elül a városnak megvan. Lehet hogy a modus procedeudi, az eljárás módit, a Kúria ítélete következtében változik. Az ügyre nézve azou bau teljesen lényegtelen, vájjon a bizottságnak sza-bad-u bemenni a telepre vagy sem. A lényeges az, hogy a vállalkozó a szerződés intézkedéseit meg akarja-e tartani vagy aem? És mód|ábtu vau-e a városnak Krautékat elleuórizui
A Franz cég lemondása következtében a város most szabad kezet nyer lielemehet a perbe, létesíthet uj villamos ra&vet és megegyezhet Fratizzal a régi szerzódéstervetet alapján ia.
At ügynek elébe nem vái<uuk. A mult évi december 4-íki közgyűlés utasította a városi Isuácsot, bogy részletes azskértói jelentést készíttessen. Ezt a város közönségének nyugodtan be kell várnia, ha helyesen akar választani az aiáulatok közi. Klllötn beu a helyzet logikáit erősebb lesz, minden pro és-koulra állásfoglalásuál
IRODALOM ÉS MŰVÉSZET
akad vállalkozó, aki a jégpályát megboaazabbitaná velünk a földi pályával Jégvirág.
— A .Vasárnapi Újság" január 10-iki száma, mely as eddiginél alkalmasabb összeállításban a felvágva jelent meg, első helyén Messioárél, a uagy földrengésl katasztrófa színhelyéről közöl érdekes képeket. Vannak ezeukivOl képsorozatok Halmi Artúr featményeiuek kiállításáról. Steraievói képek az ifjabbik Nordenak|öldt déli sarki utazásáról szóló képek stb. Szépirodalmi olvasmányok : Mikszáth Kálmán pompás regénye, Vsrghs Gyula és Mezey Sándor verse, Zsoldos László elbeszélése s egy érdekes angol automobil regény. Egyéb közlemények: l\'ataky László mővásti rajza, több ismereltar|esitó cikk, tárcacikk a hétről a a rendes Iteli rovatok : Irodalom ét mflvéwet, Saktjáték ttb. A .Vasárnapi Újság" előfizetési ára uegyedévre 4 korona, a .Világkióuí-ká\'-val együtt 4 kor. 80 lill. Megrendelhető a .Vasárnapi Újság" kiadóhivatalában (Budapest. IV , Egyetem u. 4. szám.) Ugyanitt megrendelhető a .Képes-Néplap" a legolcsóbb uiság a magyar nép számára, félévre 2 korona 40 fillér.
— ,A héalorvol* cloiil népsserl agétuégUgyi folyélral — mely jóformán agy ctapáua hódliulta mag a müveit magyar kit6aa4|«t - legújabban magjaiul janaári utsu unalmának villoutotUgánál t> érdakettégénél lógva ttláa at addig meg-jelem uimokal l> mltténiyalja. KOlflnawn kltnialjdk Dr. Kemény Ignác toiuoivosnak : A gyermekek némi íelvllágoil-itta, III. Saailberg berlini egyetemi lantinak: A gyomui-tgetröl, Ur. Urnber Károly uakorrutnak : A helytelen táplál-kóláinak batulyáaa • vesékre, Cyulal UyArgy lanáinak : A gyermeknevelésül, Dr. sípot Dcnú kailibadl fttnJSorvoinak:
Ai epekövekről, Dr. P. Za.-aak: A kuruiiláirel uólo cikkeit. Sltnle bámulaloa. hogyan lehet aiérl a ciakéty elütlielíil álért (a lap alMUtléil ára agy évi* ctekely 1 koránt 40 (Ulér) annyit nyújtani! A magunk réuéröl legmelegebben ajánljuk a mUrell magyar iSión.ég páitíogátáU .A bátlorvoil\'. A lap tiarkatitatégc él kiadóhivatalt: Budapett, VI. Andiáity-ul ilj. nim alatt van. Mulaivinyuáato kétttéggel kaid a kiadóhivatal.
HÍREK.
A thermometer.
Nagy köszónellel tartozom a Ztlti Kötlönynek. Megmentette a lelkemet at elkárhozástól a mind ezen, mind a másvilágon. A korcsolya-egy letet akartam már régen szóvá tenni, jetn tudtam, hogyan fogjak hozzá. Ha «tép elnökét illetem szemrehányással, akit mindnyájan aunyira szeretünk, talán még ki is golyóznának a koresolya-egyesületból, ha pedig a Gondviselés elleu nyilik a szám panaszra, akkor soltsse jutok a meuyországba Pedig ez a földi tö rekvésem legfóbbift. Ugy áll a dolog t. i hogy mikor miudenfelé, korcsolyázn tk, mikor Budspesten akkor oly édes versenyfutásokat rendeznek, mi nagykanizsai korcsolyázó-egyleli lagok csak sóhajtozunk i meleg kályha mellett, hogy mikor kerül reáuk a sor Ha uincs 8 — Ki fokos hideg egymásután egy hétig, akkor a mi zászliiuk nem lobog biztatóan at Erzsé-bet-tér sarkán Nem tudtam mi eunek at oka. Most már ludem. Se a nagyott tisztelt elnök, se a Uoud viselés. Mert az elnök -a gyűlésen kimondta a ha tároiatot, hogy akik lizettek tagdijat, azoknak |oguk vau korcsolyázuiok ; a Uoud viselés meg megadta a kellő téli zimankós hideget. Netn oka tehát senki más a mi korcsolyállsnságuukuak. iniut a Zalai Kóz-lonyben is megrovott barométernek at édes tealvére a thermometer. Ezek rosszak. A jégdirektor, vagy pályafelügyeló, mikor későit reggel kibontakozik a meleg takarók közül, egyeueseu ettől kér tanácsot, hogy kilűzeeae-e a korcsolyázást jelző lobogói.
A Ihermomeler pedig igenis hazudik, a jóhiszemű direktort megcsalta, jégre vitte; azaz d$llQgy vitte, becsapta
Kzeu tisztelt lagok segiteui kell ; még pedig ugy. hogy a hivatalos thermometer kerékbe töreudó. A légfelügyeló pedig utasíttassuk, hogy mindennap saját kidugott ujiaíval (egy fél óráig) győződjék meg a hőmérsékletről és akkor remélhetek, hogy a mi kedves lobogónk gyakrabban Iti bennünket a síkos jégre, hol olyan édes a repülés Ab hiszeu ugysein
— A villamos ügy ás a sajtó Holnap jár le az a határidő, melyen a villamos világítás ajánlattevőinek nyilatkoznia kell, illetőleg ujabb kedvezményeket bejelenteni. De már tegnap egv-egy eló-postáia jelent meg a Frtnz cég akcióiénak a kávéhátban, bogy t. 1 semminemű ujabb kedvezményt nem ad, tét nem ii reflektál a városi villámot világításra. E kosza hírekre tudósítónk felkereste délután negyed ötkor a főjegyzőt és a polgármestert és megkérdezte. érkezett-e már a városhoz a Franz-céguek ujabb és esetleg ilyeu nyilatkozat. A főjegyző határozottan azzal felelt, hogy nincs róla tudomása. A polgármester kijelentette, hogy nem érkezett még semmi, de ha jött volna is, nem nyilatkozhatnék, mert nem tartja helyeinek, hogy a batáridő elölt, mielőtt mindegyik ajánlat beérkezik, akármelyiket is publikálta akár ó. tkár a sajtó
Minthogy pedig mi a polgármester ur e nyilatkozata komolyságának fellétleuOl bistQnk és biztosra vesszük, hogy helybeli laptársainkat netn részesítette előnyben ez ügyben, ugy látszik, miutha az iktatóban követtek voloa el ily fontos ügyben iudiskreciét. vagy hogy a Franz cégnek a vilaiuoi világításra vouitkozó e beadványa csak a ¿alt szerkesztőségi szobáján keresztül jutott el a Nagykauizsa város polgármesterének kezébe.
— Kinevezés. A kereskedelmi miniszter az áll mértékhitelesiló hivatalok létszámábiu kinevette a X. fizetési osztályban Kozári Kálmánt a nagykanizsai áll mértékhitelesiló bivitilhoz.
— Kősorozás A f. éri fósorozás a járási főszolgabíró előtt márc. 1-tól 7-éig lest. míg i ttagykauizsai illetóiégOeké 8-án éa 9-én fog megtartatni
— Rendőrszoba a külső Osengeri-uton Még iz ó is tel adtunk birt Deák Péter fókipitány abbeli törekvéséről, hogy i Ciengeri-ut külső végé n egy rendőrszobát létesítsen. A rendőrségnek e decenl-rálizációja tníudeuképpen itvára tzolgál a város kö-zönségéimk Ugy lálttik a főkapitány kitartását liker koronázza, mert a Déli Vasút igazgatóságának geue-rosítása és praktikus felfogási az ügyet a megvalósulás elé jutatta. ErtesOlésüuk szerint ugytuls ■ Déli Vasul a ttéu ét áruriklsrak éjjeli órtéiét • város rendőrségére fogji bitni, mely izolgálalért a 6 rendőrt magábi logltl a rendórszoba fenlartásáboz 4000 kor. évi általányt helyatelt kilátásba. A menynyiben a tárházak ét a sörgyár elvileg már beigérl hozzájárulásai is eliuluak a főkapitánysághoz kötelező (ormában, az órszoba már a legrövidebb idó alatt felállíttatik. Ezzel a rendőrség létszámemelésének kérdése is kóuuyeu dűlőre jut.
PESTI
MAGUR
Kereskedelmi Bank
léiivtirléli 41 ■Iliit kirítt.
ALAPÍTTATOTT •641. ÉVBEN.
Tartalékalap II ■Iliié kinn.
Nagykanizsai fiókja
Elfogad pénzbetéteket l
folyószámlára
Pénztári órák: g
valamint
es pénztárjegyekre.
e \'/,9-12-ig. u \'/,3-6ig Betétek, avagy kivétek a délutáni pénztári órák alatt is eszközölhetők.
A Hók vidéki ügyfeleknek keszeggel küld postai belizetólspokat, melyekkel minden postahivatalnál portómeuteseu lehet feladui betétet, o o

a
— Halálozás Tegnap helyezlek őrök nyu «alomra Köröskényí István posta ós távíró fótisitet aki hosszas szeuvedés után >ö éves korábsu f. 13-án elhunyt. A elhunytnak özvegye és tiszttársai is adlak ki gyászjelentést.
— A letenyeí vasút. Aluiut tudósítónk értesít bennünket, a régóta vajúdó leteuyei vasút uj stádiumba jutott Paget Olivér és Szalay a conoessiót eladták Stein és Szájbély (jyula vállalkozóknak. A közigazgatási bejárás e hó második felében meglesz és ha az idó kedvez, az építkezést mároiusban inog akarják kezdeni.
— Hangverseny. A uagykauizsai kegyes tauitórendí kalit, főgimnázium az IfjitHági Segitó-egyeaOlet javára f. hó Iti-Au a l\'olgári Egylet nagytermében ifiusági hangversenyt reudez. Műsor l. Nyitány a Cigány c. operából Halfeltól. Előadja a fógimn. zenekar. 2. Gőzhajón. Svéd ének Lindblad Frigyestől, Énekli a fógimn. éuekknr. 3. A második asszony. Oyőry Vlmostől. Szavalja Pougor Ilonka III. oszt. tanuló. 4. Magyar vígjáték egyveleg Kélerlől. Előadja a fógimn. zenekar 5. Gyere haza édes anyám. Magyar népballada fiuekli a fógimn. énekkar. 0. Dobó Kata. Melodráma Tumori Jenőtől, zenéje Szent-Gály Gyulától. Klóadja Stóinherger Károly VIII. o. I. Schossburger Ármin VII. o. t hegedi) s Ssueriuann Béla VII. o. t. gordonka |átéka mellett zongorán kiséri Sattler Sándor VIII o. I. 7. Potpourri a Uigolelto c. operából. Verditől. Előadja a fógimn. zenekar. «. Gaudeamus igitur. Koessler Jáuostól. Énekli a fógimn vegyes-férfi- és gyermekkar. 9. A két hízó. Jókai Mórlól 8zsvaljt Metzger Ferenc 1. o. t. 10. Vándordal. Abb-tól h fógimn. zenekar kísérete mellett éuekli a fógimn, éuekkar. Jegyek ára: páholy iti Kí, földszinti űlőbely 1—-IV. sorig
3 K., a többi Borbau 2 K„ karzati Ülőhely I K , állóhely t K. Jegyek Koltu L Lajos divalárukeres keltésében előre válthatók és uste a pénztárnál Kezdete pontban 5\'/, órakor. FelülHzetések köszö nettel fogadnak és birlapilag nyugtáznak.
— Diák-koncert. A felső keresk. iskola ifjúsága I. hó 23-án a Kaszinó dísztermében az lfj. segttó egyesület jsvára lánccal egybekötött estét rendez a következő miisorral: I.) Megnyitó. Praraph-rase Santa Lucia felelt Szerezte Wiedecker A előadja: az ifj. zenekara 2.) Magyar népdalok: előadja az ifj. énekkara. 3) Melodráma: Szép Gacsó Ilona. Pósa Lajos és ögyek (Laug.tr Viktortóli szavalja Biró Simon f. o. I. zongorán kíséri Révész János f. o. t 4.) llegedQ szóló: .»iiietl*" Funtasia Lumbyélól. Hegedűn előadja llaliu Izidor f. o. t. zongoráu kíséri: Sterilek Zsigmond zenetanár. & ) Monolog. Klóadja: Bpiller Gyula f. o t. ti.) Kuruc-dalok: előadja: az ifi. énekkara. 7.) . I\'onr tois." Szerezte Weunel, előadja : az Ifj zenekara. Kozdete ö\'/i órakor. Kelülfizetéseket köszönettel fogadnak.
* — Felülflzetéaek A nagykanizsai Szakszervezetek vigalmi bizottsága állal tartott Szilveszter estélyeu a következő felűlfizetésekért ezúton mond köszönetei a vigalmi bizottság. Kardos és Steiner Neu Dezső, Uálovios N. b — h kor., Jaucsecs Imre
4 kor., Balog József 3 kor., Révész Lajos, ilr Fodor Aladár, dr. Pollák N., Berger Iguátz, Krausz és Karkas 2—2 kor. Zaplelál N. 1 \'20 kor. Horváth János, Pereudi N . Goldberger Károly, Sniller József. Armuth Sándor, Riztits N. Heketiburger N. t~l kor.. Zákonyi Károly 6o lill , Steiner N. 60 till,, Berlász Jenő, Hatter Manó. Berger Ignác 40—40 lill., Vogel N. 30 Üli.. Stroch Pál 20 flíl.
— Tisztújítás Kaposvárott. Kaposvárott mostanában lolyik a tisztujílás. Egy uj előadói állást, is szerveztek: gazdasági előadói állást. A város ll( fóbivataluoka a következő fizetésekben részesül. Polgármester évi 4000 K llzetés és illoO K lakbérrel, 1. tanácsos évi llzetés 2800, Inkbér 800 K. II tanácsos évi llzetés 2000. lakbér 700 K, Kószám-verő évi fizetés 22H0, lakbér 8"ti K. Gazdasági elóadó évi fizetés ?000, lakbér 700 K, Mérnök évi fizetés 2800 K. Ügyész évi fizetés 1200 K, Pénztáros évi fizetés 2000, lakbér 700 K. R»iidórfók»puáuy évi fizetés ¿000, lakbér 700 K, Számvevő évi lizetés 1400, lakbér (¡00 K, Pénztári ellenőr évi lizetés 1400, lakbér fiOO K. 8 >gédpénztáros évi fizetés 1400, lakbér 000 K, Alszámvevő évi fizetés 1200 lakbér (¡00 K, Rendőrfogalmazó évi lizetés 1200 lakbér 400 K. iruoki állásra - évi lizetés 1200,
lakbér 100 korona Eteken kivnl 10 fizetés nélkolí tanácsosi. 3 fizetés nélküli árvaszéki ülnöki, egy 300 kor. évi lizetéssel dotált vegyészi és ugyancsak 3"0 kor. évi fizetéssel javadalmazott kőzgyátni állás betöltendő.
— Fővárosi látványosság. Fővárosi látványosság számbs megy Budapesten a Kossuth Lajos utcában u Petóli Társaság kollíer-e A szép hrillián-sokkal ékes tárgyat a Petőfi sors|i(ék fónyeróje kapja Erféke 25000 korona Tekintettel a húzás\' közelségére kérjük hogy a sorsptgy ára egy korona.
— Svédtornászat a főgimnáziumban A helybeli főgimnázium mindig kiváló gondban részesítette a testi nevelést. Most az emiuenter a célt szolgáló svéd gimnasztikát houosílja meg. A szükséges eszközök a napokban inár megérkeztek
— Szanatóriumi piknik A József Kir. Herceg szanatórium egyesület helyi választmáuys tegnap választmányi ülést tartott Vidor Samtiaé elnöklete alatt. K Boér Gásztávué alezredesué előterjesztésére elfogadtatott hogy febr. li-án h Polgári Egylet termeiben pikniket -rendez, melyen a székesfehérvári V kerületi honvédzeiiekar fog közreműködni A közreműködő választmányi tagok és háziasszonyok magyar lókölóben a leányok pedig hollandi főkötőben fognak a buliul és egyéb sátrakban segédkezni Az érdeklődés jeleiből Ítélve ez az est lesz s farsang legérdekesebbje A uagy cél, melyet szolgál sz elnökök és a választmány buzgósága már maga is biztosítja a fényes eredményt.
-r Lopás a vasútnál A helybeli vasúti állomáson egy Csáktornyára irányítóit teherkocsiba nagyobb meuuyiségü dohányt és szivart raktak be. A helybeli rendőrségnek jelentették Csáktornyáról, hoiíy 200 db. szivar a rakodmányból eltűnt. A lopással a rendőrség a berakó munkásokat gyanúsította és ily Irányba vezette a nyomozási. Most azonban arra teljesítette ki s figyelmét a rendőrség, hogy a lopás nem a kira.ódásnál. Csáktornyán történt-e.
— Tiiz Mórichelyen özv. Beuiczky Gáborné móríchelyi uradalmában Balars Károly 4 éves lia tüzet rakott a cselédlakás padlásán, a padláson felhalmozott kukoáicaszár rögtön lángol fogott és a fia lemeneküll. A hatalmas lánggal égő tetőt elhamvasztotta a tüz, de tovább uein terjedhetett stereucsé-eloltották
fogadván el helyébe if|. Steszlin Ferenc egyik legtekintélyesebb golgár lett megválssztva Hegedűsről tehát szó sem lehet, már csak azért sem mivel at olvasókörnek nem tagja. Pénztárnoknak pedig nem Horváth Ferenc, de Marton László let megválasztva. Nyilvánvaló lek. szerkesztő ur félrevezetése * hogy ez igazságnak becses Ispjában helyet adni méltóztatott fogadia köszönetünket. Tisztelettel .Kíakanitiai polg olvasókör* választmányi.
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy az illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni,
hogy a lap küldése fennakadást ne szenvedjen
pásztory
élővirág nag/kereskedő
Tstefon BT -SS.
Csokor- es koszorukötésért tz országban a legtöbb dijial kitűutetve. —
Budapest, Rákóozi-nt 3. (Nemzeti Síinhái)
K.í|>o« árjotyiék díjtalan. — Vidéki mogteodalélekrc nagy figyalmM (ordítok.
KÖZGAZDASÁG.
A sztrájk azonnali elbocsátási ok. Jogos ok s szolgálatból felmondás nélkül való elbocsátásra, ha az alkalinazotl sztrájkba lép és ezáltal t itolgálit-ból .\'4 órán tul igazolatlanul elmarad. A munkást csak az mentesíthetné, ha szolgálatának tbbtnbtgyá-sára a sztrájkban résztveit munkáslársai által kényszeríttetett. ha tehát szolgálatának abbaubagyása nem az ó szabad akarat-ellulároiásári vetethető vistta. Igy dönlöft a Kúria l!H>8. október hó 21-én 8680/908. szám alatt, helybenhagyva a másodbírótág Ítéletét.
A gőzgépkezelők és kazánfűtők legközelebbi képesítő vizsgái Soproubsu február hó 2 iitplán d. e y órakor a Sopron vároii villany-telepen fognak megtartatni. A kellően lelsterelt vizsgálni kérvények a m. kir. ker. iptrlelügyelóság-Itez küldendők II. Rákóczi Ferenc-utca 2.
Csábítás gyors vásárlása A fővárosban és vidéken igen sok dolguk akadt az iparhatóságoknak a kereskedőkkel s karáesony és újév táján szokásos, gyors vásárlásra ingerlő felírások és jelzők tilos módon való használata és a valóságnak meg nem felelő hirdetések kőziététele miatt. A vátárló közönség uagy réste szereti az ugyuevezett alkalmi vételekel és egyes kereskedők euuek tudatában minden cimet és alkalmat megragadnak az ilyen alkalmi vásár rendezésére. A gyors vásárlásra ingerlő felírásokat igen szigorú pénzbírság mellett tiltja bár it ipsrlörvétiy, de sok kereskedő ezzel ueiu törődik, mert a hatóság esetleg észre sem veszi, vsgy csak oly későn hogy tz illó kereskedő i tömegei eltdás következtében nem ijed meg a pénzbírságtól, amelynek legtöbbjét 40) K-val rótta ki tz elsőfokú iparhatóság.
— Olcsó üzem. A Drezdai Motorgyár reszv. társ óriási sikereket ert el ■ legutóbbi szeutpétervári nemzetközi motorkiállításon, ahol ez a gyár az összes versenyzők között s legnagyobb kitüntetésben részesült. A különösen szabatos működés és kiváló ió anyag mellett olysu olcsó üzemköltség nyert igazolást, hogy e részben is elsó helyet fogtál el a Drezdai Motorgyár részv. tsg. Motorvevók figyelmét felhívjuk a lapunk mai hirdetési rovatában megielenó vonatkozó hirdetésére.
EGYESÜLETEK.
(— Jóváhagyott alapszabályok A gelsel polgári olvasókör alapszabályait a belűgyminizsler jováhigyta,
(-) A Dunántuli Pénzintézeti Tisztviselők Egyesülete átiratot küldöd at összes za-amegyei
pénzintézeteknek, hogy az évi nyereségből jótékony célra fordítandó összegből az egyesületet is részesítsék Az tgyosület tanácsában Nagykanizsáról Gellért Henrik, a Néplakarékpénztár tilkária (oglal helyet ( -) a Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete ma este » l\'olgári Egylet olvasótermében választmányi gyűlést tart.
(—) A polgári olvasókör nyilatkozat^ A következő sorokat kaptuk: Tekintetes szerkesztő url Becses lapja 2 számában » .kiskanizsai olvasó kör" cím alatt ugy látszik rossz informálás folytán helytelen közlemény jelent meg. Kérjük szerkesztő urat szíveskedjék bec-.es lapiában helyreigazításunkra hz igazság érdekében helyei adni. Igaz Hegedlls György tanácsos volt sz olvasókörnek elnöke, do már l!)07-ben a beállóit .zavaros állspot" iniatl kénytelen volt lemondani, helyébe pedig llajdu József tekintélyes polgár lutl megválasztva Ezen tisztségei 1903. január l-ig viselte At elnökséget lóbbé nem
A soproni kereskedelmi és iparkamara közleményei.
— Hivatalos rovat
Szappan gyártási éa zslradékvegyéssetl
tanfolyam. A m. kir technológiai iparmuzeum igazgatósága által Budapesten f. évi január hó derekára tervezett szappaugyártási és zsiradék-vegyészeti tanfolyam jauuár hó 15 ike előreláthatólag f. évi márciui hó elején fog megnyílni és tartama három hónapra fog terjedni Minthogy a tanfolyam megtartási ■ jelentkezők számától is függ, az érdeklődő ál at tanfolyamban résztvouni kívánó ¡pirosok (segédmunkások) kamaránknál mielőbb jelentkezzenek.
4
ZALAI KÖZLÖNY
JANUAR U.
s/.állit, fajtiszta-ságért jótállva,
v>r legdnsiibb válasz-
tékban a mér évek 61« elsőnek és legmeghiz-bslébbnsk ismert :
Rlklllomintl alti szólóoltvány talap tulajdonos: OA8PAHI FRIGYES.
Medgyes 94. sz (Nkg.iknkülló-megye .
Taaaék képss irjuyiékit kárai I---
Az árjegyzékben lalálhalók ai oiazág minden lészébíl árkeiell llliairi lllilik, ennélfogva minden »zólóbii-lokoi megrendeléaenek megletele elölt a< iameiiis aze-mélyiargektiSI ugy a ló-, mint félbeli! tg bizonyságot »erezhet mtgenek Inll Hilltllip tlltéllll ■•|kll-kiléláfáril.
Ez a hely évi hirdetésre kiadó.
l4flltmtbliDtii jólillü I krdiezö fiieitsi ffltótílel!
A Drezdai Motorgyár
réezvénytáraaaág
Níietoruij! fgjik l-fi réjtrbb ét l««ffobb motorújára
szállítja ar eliamert legtökéletesebb legtar-tóaabb. legazabatosabb, legbiztosabb járáau és legolcsóbb QzemQ
Benzin- Nyaraolaj-
Gáz- Ssivógáz- Aoetylen-
motorokat és lokomobilokat.
Veiérképviselot és raktár:
Gellért Ignác és Tsa
Budapest. Terés-körut 41. Telelou 18—91.
Igen tisztelt vidéki és helybeli előfizetőinket felkérjük, hogyha előfordulna az az eset, hogy nem kapnák pon tospn a lapunkat, szíveskedjenek ezt azonnal kiadóhivatalunkkal közölni, mert csakis igy ellenőrizhetjük a pontos expediálást.
f
KSnyvnyomda, kónyvkOtíaaet, papír-, kOnyv- 4a aenemO-keraskadáa. 1 =
Mindennemű hangaaarek áa gramaphonok a legolcsóbb árban kaphatók. —
ÍJ"»».?
1FJ. WAJD1TS JÓZSEF
liák-tér, tikirékpiut épllát.
fMJ
Ajánlja jól berendezett könyvnyomdáját mindennemű munkák díszes és Ízléses elkéstitésére jutányos ártk mellett. — Névjegyek, kórlevelek, meghívók, eljegytési-és esketési kártyák etb. miudig s legújabb divat sterint készíttetnek —
llazltiaak, liapltiik

#
A „ZALAI KÖZLÖNY"
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.

%
1
S SOGOOCOOCO*
JCOOOÖOOC
M OLL-FELE
SOS - BORSZESZ
8
r>s
Csak akkor valódiak na mindegyik doboz Moll A ** védjegyét és aláírását tünteti fel.
A Moll A.-tále Saldlitz-porok tutói gyógyhaláia a legmakaciabb gyomor- a % altaatbántaJmak, gyomoigórcs ái gyontorháv, rögzóit ezákrekedáa, májbántal ■, , / vártoluláe. aranyár ál a legkülónb&eiíbl, nfllbetegeágek ellen, e Jelei házluei ,k ! áviiaedek óla mlndlig nagyubb terjedén ueizett. - Ara agy lapecaálall eredeti \\ dobosnak 2 kor.
IIihiiInIIiímoL törvényileg íepijIhi\'tiuk.
M O LL- F E LE
8ELPLITZ-POR
rioií;
feliratú ónoiallal van lárva. A Mollfále aóá-boraiaai nevezeteaen mint fájdalomcsillapító badSrztSIásI ezer kSiavány cauz ti a mcghillát egyél» kóvetkeiményeintl legltme. eteiehh nápizer.
3
* Egy iaazatt eredeti üteg ára 2 korona
5
< MOLL Gyermek szappanja.
Legfinomabb, legújabb módlier aieiint kí.rllek gyeiuiek ei hölgy atappanl a bór okazarO ápolására gyermekek s felnóllek ráazáre. — Ara darabonkánt 40 áll. Öt darab I kor. 80 flll. Minden darab gyermek azappan Moll A. védjegyével van ellátva.
■all ». lytiya/.aría/.. VaViV\'kír. udvari szállító által,
Bécs, Tuchlauben 9. st.
Vidéki megrendelitek naponta poitaulánvit melleit leljeiillelnek.
A raktárakban tesRék határozottan „MOLL A." aláirásával és védjegyével ellátott készítményeket kérni.
Raktár Nagykanizsán: Roaenfeld Adolf Fiai.
rtxxxxxxxx xxxxxxx.<xxx
Az üzleti siker ábécéje s
modern kereskedő £tá;be"
hogy üzletének vezetésében alkalmazkodni kell az Uzletvilág viszonyaihoz.
senki ne várjon ok nélkül vevőt. A kifejlődött verseny
megváltoztatta a régi kopott közmondást: Ma már a jó bornak is kell cóger.
élszerü hirdetéssel
vonz közönséget
a kereskedő boltjába. A legkiválóbb cikk is megkivánja, hogy felhívják reá a közönség figyelmét. Ezért ön is
hirdéaaen a
ZALAI KÖZLÖNY-ben.
Nyomatott a tulajdonos li\'j Wajdiu Józsof könyvnyomdájában Nagykanizsán
NAGYKANIZSA, 1909. *
negyvennyolcadik évfolyam, a. szám.
JANUÁR 18.
ZALAI KÖZLÖNY
■•iJiliRlk hétfőn ii eiitörtikti dalban.
tlöfliatásl Arak: Kgéu éyro 10 korona, fílivrc 5 korona, »a(jr«14>r* 2 korona SO flll. - Egysa arám ára 10 flll.
FöaicrkmiA: l)r Villányi llnarlk

l-\'elcl"« szerkeaitö : Kerténa JÖEnef.
Kiadj* l a aarrknaiíaét.
Szirkisztliii íi kiadóhivatal lador-atca 7
Hlrdatá.ak dljaiabáa asarlnt.
Városok közalelmazáse.
— Tannliágoi Jav átlátok. —
A drágaságról és annak okairól sok szó volt már a lapokban, de annál kevesebb a drágaság elleni küzdelem módjáról Egyik vidéki nagyobb városban fennálló közgazdasági kör ezen az anomálián segíteni akart és pályáztatott a városi közélelraezés cimQ témára.
A pályázat sikerrel járt. Több érdekes munka érkezett be, melynek alapján a pályabiráló bizottság javaslatát kidolgozta A tanulságos kérdésekből a pályanyertes munka alapján kiemeljük a következőket:
A közéielntezés javítása érdekében először az élelmi cikkek termelésének fokozását és másrészt a/, élelmi oikkek forgalmát tartja szükségesnek. Az élelmi oikkek termelésének fokozását a mezőgazdaság fokozása, az állattenyésztés nagyobbilása és ax adóreformok által véli elérhetni. Az éleluiioikkek helyes forgalmát a kartellek megszüntetése, a liszt- és terménytőzsdének hatósági szervezete, illetőleg hatósági kezelésit altal, továbbá szövetkezetek s különösen a gazdák értékesítő szövetkezete által lehet elérni. — de nem oly szervezettel, mint a magyar gazdák értékesítő szövetkezete, amely a gazdákat az áruk értékesítésénél károsítja mindenféle költség felszámítása által, — végre fogyasztási szövetkezetek által, amelyek az árak alakulására vannak kedvező befolyással A közélelmezés legújabb szövetkezeti intézményét: a közös konyhát ós a közös háztartási is felemlíti anélkül, hogy lolke-sedne irántuk. Az élelmi oikkek forgalmánál nagyon fontos a létező különféle utak kellő kihasználása és az utak kitűnő állapotban tartása Fontosak a viteldijak is, melyek lehető minimumra s/állitandók le. A kiviteli tarifális kedvezmények és prémiumok megszüntetendők. sót drágaság idején maga a kivitel is beszüntetendő lenne. A marhavásártelep és a vágóhíd létesítése nagyon fontos.
A pályamunkák nagyon fontosnak és szükségesnek tartják a vásárcsarnok felépítését. Az első díj nyertese pályamunkájában felvotett azt a gondolatot pedig, hogy a vásárcsarnok igazgatósága a vidéki képviselőkkel álljon összeköttetésben ós az ezektől beérkezett árukat nyilvánosan árvereztesse el, a következőképen véli a bizottság meg-oldandónak. Igen fontos dolog az, hogy a csarnokba nc csak nagytömegű áruk jöjjenek a nagytermelőktől, hanem a kisgazdáktól is 5 kg-nyi postacsomagok és ehhez hasonló küldemény-k. Azonban cpen ez irányban, különösen az elsó övökben intenzív munkára és a termelők állandó buzdítására vau szükség, amit bürokratikus szervezettel elérni nem lehet, állítson tehát a város fel a csar-
nokban kereskedelmi í ügynökséget mint városi intézményt. Ezzol a bizományi üzlettől egy önálló, tőkeerős kereskedő vagy kereskedelmi egyesület volna megbízandó, ajánlati tárgyalás utján. Megfelelő óvadékot is tegyen és álljon természetesen a városi felügyelet és ellenőrzése alatt. A város körűi bizonyos körzetben azután tartson ügynököket, vagy álképviselőket, akik a \'termelőket reábirják arra, hogy tcrruelvénywiket közvetlenül a városi vásárcsarnoki kereskedelmi bizományoshoz küldjék be. A beérkező árukat a bizományos minden reggel nyilvános árverés utján adja el os a bofol.vó vételárat az ó, fix százalékban megállapítandó províziójának és a szállítási költségeknek levonása után a termelőnek postatakarékpénztár utján elküldi. A provízió egyfelől a községben lévő álképviselők díjazására, a vásárcsarnokba való fuvarozás fedezéséro és a vállalkozó keresményére szolgál. A provízió 8 százalék lehetne, ami, ha különösen kis szállítmányoknál, azoknak hazulról való értékesíthetőségét és a nagy munkát vesszük figyelembe — nem sok és sem a termelót, som a fogyasztót nem fogja sújtani. A fix pnreentes provízió elve azért jó, mert igy a bizományosnak a nagy forgalom az érdeke, ami a fogyasztóé is s nem az árak fólesigázása.
A XX. század rabszolgasága.
a megváltó felszabadította az emberiséget a rabszolgaság jármából, de az asszonyi állatot az „ember" hatalma alatl hagyta. Az angol nép egyetértve s művelt világ törekvéseivel véget vetett a rabsznlgaknreskedésni\'k (is a rabszolgatartásnak, de nem szabaditolta fel u nót s férfiak igája alól.
Minden téren olyan óriási haladás kápráztatja széniünkét, hogy szinte a lündérvilág csodálatosságát varázsolják elénk a végnélküli találmányok és tár sadalmi téren mégis oly conservstivok vagyunk, hogy szinte vissza lejlódest láthatunk az auyagi és egyéb szellemi haladással szemben
Szociális téren a helyzetek ké.iyszerító hatása alatt már uem egv üdvös intézkedés vitte elóre az osztálykülönbségek megszüntetésére célozó törekvéseket. De azt nz ellentétet, mely a férli szabadsága és a IIA lüggósége. a férli feltétlen jogai és a uó jog-fosztottság» kozt elénk mered, még csuk meg se próbálták bolygatni A tudósok, a koltók, a politikusok ezt a fonák helyzetet, mint n nói nemnek reu-doltotéséheu, fizikumában es a társadalom ily irányú követelésének tüntetik fel. Ksjnr iniudenbm a ter mészéi ősségre törekszik sz ujabb emberi törekvés, ebben az egyheti minél inkább igyekeznek eltérni a Ilók természet adta jogaitól. (Jssk H nőknek egy aránylag csekély, de annál szellemesebb csoportja emeli fel tiltó szavát a nói nem megcsúfolása ellen De ebben a küzdelemben aztán magára is hagyja At a térti Mert az a híres udvariasság csak a legyezó, zsebkendő fölemeléséig terjed, aliol rnir a saiát bitorolt logaiuak m (¿csorbításáról vau szó, ott az
udvariasságot a zsarnokság váltja fel. Szemünk előtt látjuk z nők térhódítását a munkafeloszlásban. A társadalom, az állam egyre másra megnyitja, mert kényteleu megnyitási a kenyérkereset sorompóit a nők előtt. A fizikai munkát csak ugy elvégzi a nő, mint a szellemit; a kenyérkereset százféle ágaiban cssk ugy eligazodik mint a férfi és i mi különbség a kettő munkája között tueg vau, az nem a nő hibája, lituem évezredek ferde felfogásáé.
A szellemi baladás zászlóvivői között már most is találunk nőket, a szegény néposztály leányai, asszonyai még csak ugy görnyednek a munkábao mini a lerílak de a társadalmi jogokból ezeket a rabszolgákat egyéb nem illeti meg, mint amit a lII\'.hely körül és a báltermekben átenged neki az ur.
Mindéit egyéb jogok után való törekvéaét > mosolyogva, lekicsinyelve fogadja a jelenlegi m&velt világ. Már hogy illetné a nőt önrendelkezési jog, hogy képzelhetjük el a nők aktív és passzív választói jogát. Hogysn vetné alá magát a térti valamely uó Ítéletének. Hát nem kacagtatóuak tűnik et manapság még a XX. szátad társadalma elölt.
A férli munkás fűggetleuűl ellentmondást netn tűrő ioggal issza el heti keresményét, bogy aztán a rsaláduuk még kcuyere se maradjon.
Ellenben a nő saját keresméuyél is kénytelen tz állatin* férjnek kituolgáilalui, még igy it Qtlegek-beu van része a brutális férjtől. A nő még mindig árucikk, értéktelen lárgy és a legtöbb nő uem látja, hogy mikor a férltl meghódította, mikor ez lábainál térdel epedve egy biztató szóért, pillantásért, hogy akkor legnevetségesebb a helyzete, akkor legtávolabb áll attól, ami a nemes értelembeu vett ember fogalma
Lesznek majd nemsokára a nők mellett férfiak, skik belátják, hogy s nőnek nemcsak munkát, hanem jogokat is kell adnunk, mert t nők rabszolgasága uem-csak bűne n társadalomnak, hanem közgazdasági botlás». A lövő szociális törekvések e kérdés elintézése nélkül teljes eredményre nem vezetnek.
Meghivó A soproni kerületi kereskedelmi és iparkamara I90\'.l. évi január ho 19-én, kedden délután 4 órakor a kamara sáját üléstermében (Lackuer Kristóf-utca S szem I. emelet) rendes közgyűlést tart A tárgysorozatból kiemeljük a következőket : Elnöki jelentés a kamara utolsó rendet közgyűlése óla beérkezett s részben elnökileg elintézett foutossbh ügyekről. Titkári teleülés az ügyforgalomról, Péuztárí jelentés a kamarai pénztár és a kamarai tisztviselők és a szolga nyugdíjalapjának állapotáról Keieskedeleműgyi m. kir minisz-ter ur Ó nagyméltósága. Iiiloos/Vl. 0.) szám alatl a kamara 1900. évi költségelőirányzata tárgyában érkezeti magas leirata, az eluókség vonatkozó jelentésével Ugyanannak ioiH0\')|VI. 0.) szám alatt a muukásjutalinazások odaítélése tárgyábsn érkezett magas leirata, az eluökség vonatkozó jelentésével. Ugvanannik 1098*9/7,1908. szára alatt a közvetlenül szomszédos vármegyénk egyos távbeszélő központiéhoz csatlakozó előfizetők beszélgetési díjának leszállítása tárgyában érkezett magas leirata a kereskedelmi szakosztály vonatkozó javaslatával. Kludki előterjesztés az adótörvényjavaslatok tárgyában. Zalaraegye alispiui nivauUtuk átirata Pacsa községe vásári helypéuzszedési dijszabalyzatának módosítása tárgvábau, a közös bizoUság vonatkozó javaslatával Ugyanannak Szoutkereszt éi Szent-
t
ZALÁI KÖZLÖNY
1909. JANlMB 18.
ilona vátári helypéuzszedési díjszabályzatának módo-iíUm targyában érkezett átirata, a közös bizottság rouatkotó javaslalával. A kolozsvári társkamará-uak kétrendbeli átirata ai 1907. Ari V. t.-o. végre hajtáai rendeletének előzőleg a kamarák véleményezése alá bocsátása é* mértékhitelesítő tanfolyamok rendezése tárgyában, a közös bizottság vonatkozó javaslatával. A marosvásárhelyi lárakamaráuak átirata, a hordójelzéssel jelenleg foglalkozó kádárok hitelesítési jogának meghosszabbítása, tárgyában, a közös bizottság vonatkozó javaslatával. A miskolci társkamarának t vasúti díjtételek állítólag tervezett felemelése tárgyában érkezett átirata, a kereskedelmi szakosztály vonatkozó javaslatával. Klaber Károly, kamarai beltag índitványa. az .álla rinfnaa* szállítás fogalmának a bornyerési célra szánt s nyitott kosarakban és ládákban szállított szólókre való kiterjesztése lárgyá ban, a kereskedelmi szakosztály vonatkozó javaslatával. At Ölési meghívó kibocsátása után érkezett és netáu sürgőt elintéiétt igény ló Ogyek feletti határozathozatala.
Az adakozás művészete.
— Egy pár id&surü megjegyús. —
(V) A munkaalkalom hiánya, az élelmitterek drágasága, betegség és sok más körülmény szüli a szegénységet. A szegénység 8ohase szOuik meg, mindaddig, atnig at okok melyek azt előidézik,\' meg nem szűnnek A szegénység tehát társadalmi életünk egy intézméuye, mint sok más és kell, hogy evvel tz intézménnyel is foglalkoztunk mint sok mással. De az adakozás móvézzete nehéz tnAvészet Sok tekintetben helytelenül alktlmttták és ostlogalják at idományokit. Nem miuden siránkozó koldus ínséges szűkölködő Példt reá a kaposvári stegények céhe A „ Somogy -vármegyében" a következő hírt olvastuk s uspokbjm : Kaposvár szegényeinek ellenőrzése. A várót alsóbb néposztályábau veszedelmes fölfogás kapott lábra at utóbbi időben A már nem egétzeit fiatal, muukát nem szerető emberek várusi eltartásra reflektálnak és ilyenformán igen gyakran megesik, hogy a városi segélyt hamis adatok bemondása alapián. a hatóság félrevezetésével és ravasz fondorlattal csalták ki. A közjótékonyság e parazitáit a jövőben nagyobb ellenőrzés alatt fogja tartani a város. K célból elhatározta a tauács, hogy ezentúl iniudeu segélykérvéuy elintézése előtt, az illetőnél a rendőrség által házkutatást, vizsgálatot tartat, hogy a inár nagyon is gyakori vísstaélésekuek eleiét vegye. Kaposvárott is csak ugy van mint Nagykanizsán Aki látja, hogy kéregetésből is meg lehet élni, at a hasznos muukát meg se lógja kísérelni, a helytelen adakozás épenséggel tenyészti a szegénységet. Ha az a ttegény, aki kótiyörgétsel magának adomáuyokat kierószskol, győz a szégyenlős szegényen. ha az ínségét ügyeseu kiszínező szegény leveri az ügyetlen, tehetetlen betegizegéuyt, akkor az adomány célját tévesttel le.
Meri a ki\'helytelenül osztjá el az adományokat, az végeredményében nem adott semmit. A felekezelek jótékonysági intézményei e tekintetben utmutatásul szolgái hatnak arra Idézve, mikéut kell a jótékonyságot gyakorolni Nem mintha olt a protekciónak még nyomát se láthatnók, de érdemtelen koldus ott nem igeu kap köiiyöradomáiiyt
Azért magánosok lehetőleg ne gyakoroljauak lótákouyságot, mert ók nem tudják megbírálni sem a szegénység fokát, sem a szegény ember érdemeit a könybradoináuyra. A helyi szegények szükségleteit a helyi jótékonyság\' intezetek tudták legiubbau értékelni Nálunk tehát elsó sorban a jótékonysági egyletek és a város ezegéuyatyia. Ha pedig országra lerjedó jótékonyságról vau szó, adjunk a gyermekvédő ligának, a fehér kereszt egyesületnek, a szanatórium egyesületeknek stb.
Az utca koldusainak jelentékenyebb pénzado-máuyt nem kell juttatni, jullassunk mindig csak a lötákouy-egyestiietekuek, melyek lilvatva vannak az utcai koldulás megakadályozására Ezek a jótékony-
ságot mindig megkülönböttetéssel fogják gyakorolni De ne cselekedjük ízt, aminek nincs áldásos kö vetkezménye A tolakodó szegények a rendszertelen adakozás mellett mindig jól járnak, míg a stegények és stégyenlósek hoppon maradnak. Akik pedig munkaalkalom hiánya miait jutottak szegénységre, ttokat segítsük munkához; a munkakerülőket pedig jutassuk olyan kényszerhelyzetbe, hogy ennek hatása alatt munkához fognak.
HIR E K.
Néptz«r(UlUOk a telefont
A telefon hasznosságáról, korszakalkotó jelentőségéről irni ina már ép oly felesleges, mint mondjuk a vasutak fontosságát méltatni. A telefon minden modern városban népszerű intézmény. Sőt kijelentem, ha ón egy vidéki várost tanulmányozok elsó teendőm közé tartozik átlapozni a város telefon előfizető könyvét. Az olófizetókból igen sokszor helyos következtetést vonok le a város gazdasági ós kulturéletére. idegen forgalmára, sót néha társadalmi életberemiezésére Nem tudom az igen tisztelt olvasó megcsolekedte-e már. de én sokszor megtettem és nagy eredménynyel.
Ha a nagykanizsai előfizető névsort vizsgáljuk, látjuk, hogy a fejlődés az utóbbi években elég jelentékeny, de azért még korántsem oly nagy, minót a telefon joggal megérdemelhetné Nem sorolok fel példákat állitásom igazolására, Ha egy kis összehasonlítást teszünk más várossal, rögtön szemünkbe tűnik a kirívó ellentét.
A lelefon lassú elterjedésének elsó okául a draga telefontarifát tartják. Százhúsz korona elóllzetési díj tényleg uem olcsó. Nagyon ideje lenne már. ha a telefondíjszabás leszállításáról regélő sok újsághír egyszer már valóra válnék.
De vannak más okai it. Már beszéltem olyan jóeszü, müveit, diplomás emberrel, ki komolyan kijelentette, hogy évek óta vau telefonja, de ó még nem beszélt rajta, csak hozzátartozói. Ítészéinek olyan úrról is. ki azért nem vezetheti be a telefont, nehogy .zavarják". Végül idejegyzem — bár magam is kételkedem valódiságában, — hogy a vármegyékben azért késik a megyei telefonhálózat kiépítése, mert a közigazgatás emberei nem valami lelkesen tamogalják a mozgalmat. Ha megyei telefonhálózat lesz. akkor a megyék alispánjai sokszor olyankor szólítanák fel ..esetleg a közigazgatás embereit, mikor azok a falu kaszinójában tarokkoznának.
Ha nem is igaz de érdekesen világítja meg az ügyet A mint az sem érdektelen, hogy e sorok irója agitál a lelefon népszerűsítése érdekében, bár nem elúlizetóje a telefonnak.
Az igazsagon azonban ez nem változtat.
Párbé
— Auguszta főhercegnő vármegyénk alispánjához A József Kir Herceg Szanatórium Egyesület a halottak ua|i|a alkalmából a magyar tár sadalomhoz kérő szózatot intézett, melybeu a szegény tüdőbetegeknek csak egy virágstálat kért Arvav Lt|os Zalavármegye alispáni» a vármegye tárásainak fószolgabiráihoz leiratot intézett, melyben wz emberbaráti egyesület szép eszméjét ;v főszolgabírók támogatásába atánlotta s kérte őket, hogy minél több köuvörülete« szivet uyerienek meg a kedves és poétikus eszme megvalósítása sikerének biztosítására Auguszta főhercegnő miut az egyesület védnöke tudomást szerezvén »¿ispánunk közbelépéséről, most sajátkezű írásával, a lóhercegi monogrammal ellátott
díszes kiállítású levelében köszOni meg Arvay alispán támogatását. Auguszta fóherceguó levele a következő
A József Kir Herceg Szanatórium Egyesület eluöke jelentést tett nekem arról, hogy a szegény-sorsú tüdőbetegek javára rendaiett országos gyűjtés mily «tép sikerrel járt. Indíttatva érzem magain. miut a Jóaset Kir. Herceg Szanatórium Egyesület védője, hogy Alispáu urnák ki at emberbaráti ügy érdekében a járási fóetolgabiré urakhoz és ka/».sK, olűl|áróságokhoz rendeletet intézett: köszönetet mondjak. Kérem tartsa meg a Józeef Kir Herceg Stanató-rium Egyesületet továbbra is emberbaráti irgalinábtn, Auguszta Főhercegnő
— Főigasgatói látogatás Dr. Várady Károly öt uapol töltött városunk főgimnáziumában. Mind a fegyelmi, raiud a tanulmányi ügyeken tapasztaltakról elismerését fejezte ki De, ki tudja hányadszor nyilvánította elégedetlenségét a gimnázium épületéről, melyben három különböző épület szárny-bau vannak az oaztályok elhelyezve.
Főispáni megbízás Batthyány Pál főispán Karácsony Kálmán tapolcai h. tőbirót sümegi állásától felmentette és a tspolcai főbírói hivatal vezetésével bizta ineg.
— Meghívó megyei értekezletre Zala-vármegye főispánja f. hó 2i-én d. e. to órakor tartandó értekezletre meghiv|a Zalavármegye közön ségét, hogy a vármegyénk területen a Szicíliaiaknak eszkötlendó gyűjtés össtes körülményeiről és módozatairól határozhassanak.
— Villamos ügy. A Siemens Schuckert cég pénteken adta be ujabb ajánlatát a polgármesteri hivatalba. A lepecsételt ajánlatot a polgármester sér tétlenül adta át a szombaton \'|,6-ra egybehívott bizotlságuak Mivel azoubau a Franz cég beadványa arról nem tesz említést, vájjon az előbbi ajánlatát (dec. ü) fentartja-e, inig erre nézve érdemlegea válasz nem érkezik a Siemens-Schukert cég ajánlatát uem bont|ák fel,
— A főgimnázium hangversenye szombaton nagy és előkelő közönséget vonzott a Polgári Egylet nagytermébe A tapintatosan, iskolához illően összeválogatott műsor mindenik darabját az előadás precizitása jellemezte A zeuekar finom ízléssel adta elő s nehéz o \'erarészleteket is ; at éuekknr hibátlan, tiszta árnyalatos előadásai nagv tetszésben réstesfll-tek. A minden stáin után felbiugzott tapsvibtr oroszláuréste a művész lelkű Lukács Jótsel tanárt illeti, uki a zene és énekkar vezetőin. Pougor Ilonka III oszt tanuló szép szavalatát olyau kitartó taps kötette, hogy még egy szavalattal hálálta meg a közönség elismerését. Jól szavalt Steinberger Károly VIII. és Metzger Ferenc I oszt. tanuló is.
— Halálozás. Barcsról írják: Maulwurf Izsó, Msulwiirf E szalonikil uagv terménykereskedő cég bellagia, H7 éves korában Barcson meghalt Holttestét Kanizsára szállították ás pénteken temedé* el az itr. temetőbe. A Maulwurf család nagykautttii származású. A család egyik tagja Dr. Maulwurf Bódog. Károlyvárosi orvos mintegy H évvel ezelőtt szintén hatalmi hunyt el.
Az anyatejtől
elválasztott gyermekek gyorsan kövérednek, eróssekké és rózsás színitekké válnak, ha » tápláló SCOTT-féle Em>ilsiót szedik.
A gyermekek szerelik és könnyen emésztik
A Scott-féle Emulsiot
Orvosok és bábák az egész föld kerekségén állandóan ajánlják »
SCOTT-féle Emulsiot
mert ismerik azokat s kiváló eredményeket. a melyek » SCOTT-féle Emuisió nyomán keletkeznek.
Km Knislsto vAalr
Kg/ eredeti Uve* ára t K 5° «"ér
• haláéit
ÍN/«« kt
Ural«« venni
— kérj&k hg>. Kupluló iiiiiiittíli tfyógvUitmii.
«r
I »09 JANUÁR 18.
ZALAI KÖZLÖNT
S
alakulhat ki a kereslet és a kínálat viszonya szerint. Emez állítás az elsó hallásra abszurdumnak tetszik. Pedig ez igy van.
A vidéki részvényeknél ugyanis nem igen találkozik a kereslet és a kínálat, mert az eladó nem tudja, hol kínálja a vevó, hol keresse. A tőzsdén jegyzett papiroknál a kereslet és kínálat a tőzsdén pompásan találkozik. A vidéki papíroknak ninos tőzsdéje A vidéki részvények árfolyamára csak az úgynevezett pénztlgyi Ooinpassok nyújtanak felvilágosítást. Ez azonban nem vehető mindig elfogulatlan adatnak, mert ez az intézetek bemondása alapján kerül bele.
Szakköröben használják még a Magyar Pénzintézetek Központi Hitelbankja álul kibocsátott árfolyam lapot, mely nevezett kötelékéhez tartozó intézetek részvényárfolyamát közli félóvenkint egyszeri megjeleuésscl. Ez az árfolyamlap szintén hiányos és nem feltétlen megbízható.
A vidéki intézeteknek érdekűkben áll a panaszokat megszűntetni. Eme baj orvoslásával megkönnyitenók a vidéki papírok kihelyezését.
— ▲ város költségvétése. A városi tanács • napokban kézbesítette a városi képviselőknek s költségvetés előirányzatát. Szokatlanul későn érkezik a kimutatás, valószínűen azért, mivel a villamos (Így tárgyalása tényleg a legnagyobb mértékben vette igénybe az összes munkaerőket. Az összes sztlkséglat az 190». évre tt 14107 K II flll az összes ledezet 65543.1 K 77 lill. A mutatkozó hiány 258674 K. 40 flll.. mely a .449560 K állami adó minden egyes koronájs után 74 fillér teljes ledezetet nyújt A városi költségvetés a régi mederben hóopölyög. Klóré lehetett volna megállapítani hogy nagyobb változtatásokat tekintettel arra. hogy a pétadó elérte a 74\'|„-ot, uein fog feltüntetui A közszdkségletek rovatában az utcai lámpák világítására ismét 92896 K van felvéve, miut a tnult évban, |ele annak, hogy a város sz 1909-ik év má^pdik felébeu nem reméli, hogy az ingyeuea, vagy uagyon ia redukált világítási tétel lesz érvóuybeu Közkulak feutartására 900 K-val fordít többet a város, de uj kutat uem furat Ez ismét vízhiányt jeleul nyárou. A Kaziucy utca egy részének aszfalttal való kiépítése szerepel 1300 korouával, talán már harmadszor A volt uradalmi korcsmák tatarozása 900 K-ba kerül és összesen 845 K bért lövedelmezuek A szegényház bérjövedelme 190 K val szerep j|. Mondhattuk elég szerény szegényház lehet az. ellenben a hivatalos helyiségek éa iskolák (ütésére 10779 koronát forditauak. A szegődményesek fizetése 18 Ja K-val szaporodott. a város a rendőrök létszámát óhajtja emelni abból a 1828 koronából 5 rendőr fizetése nein kerül ki. Összesen 8o rendőre lesz a városnak, ezek közt azonban 4 uem teliejit rendőri szolgálatot. A városi Shogéuyek segélyezése és tartása í.tooo korouábs kerül. Az utcatisztitás felügyeletével megbízott 800 K kap Et a tétel a pénzügyi bizottságban valamikor heves eleuke^ést okozott A pótadó, amint fent említettük 74"|„. A költségvetést még e héten tárgyalta a közgyűlés.
a megyei pénzintézetek mérlegei már nagyrészbeii elkészültek és az Uzleteredinéuy képe kezd kiboutakozui. Néhány mérleg már nyomulásban is megjzlent A/ralai Közlöny a fővárosi napisa|ló és azaalapok mintáiéra a mérlegekel ismertetni fogja. Az ismertetésben uem szorítkozunk szorosau a számszerű adatok felsorolására, hanem igyekezui foguuk azokhoz szakszerű, tárgyilagos megjegyzéseket lüzni. Kz utou kérjük tehát a megyebeli pénziutézelek vezetőit küldjenek egy példányt szerkesztőségünknek uyointátáaban megjeleut mérlegükből. Meg kell jegyeznünk, hogy a mérlegeket akkor is ismertettük, ha szár egy részvéuyes, akár valamely olvasónk küldi azt be. \\
Uj vasút A k-mskedulemügyi miniszter leérkezett leitaUbau arról értesíti Somogyvármegye alispáni hivatalát. Vogy Franz La|0<t és ílai nagykanizsai cóguek uj helyiérdekű vasút építésére egy évre előmunkálati engedélyt adott Krauzék terve szerint az uj vasút Ihárosboréuyból kiindulva, l\'ogáuy-szenlpéter és liigola érintésével a déli vasul nagy-
kanizsai állomásáig, másik szárnya pedig lbámberény-bői kiindulva Antalfalu, Inke, Nemesdéd ét Miháld érintésével a déli va»ut 8zeutjakab állomásáig terjedne. Kz a vasútépítésre irányuló alómookálatí engedély megszerzése euk ujabb tényadat ama kifogásolt állitásunk igazolására, bogy a Franz La|os és fial millióit nem a nagykauizsai villámot műveknek a város által kívánt nagyszabású fejlesztésére szándéka ik fordítani A tények be ítélnek.
Igen tisztelt vidéki és helybeli előfizetőinket felkérjük, hogyha előfordulna az az eset, hogy nem kapnák pontosén a lapunkat, szíveskedjenek ezt azonnal kiadóhivatalunkkal közölni, mert csakis igy ellenőrizhetjük a pontos expediálást.
pásztory
te
élővirág nagykereskedő
Telefon 87 88.
Osokor- és koszorukötéeért az országban a legtöbb d|j|al kitűntetve. ■"
Budapest, Rákóozl-nt 3. (HinilU Subái)
I K\'pai írjauritk díjtalan. — Vidéki mtgrradaltaekr* nagy hgyalmsl (ordítok.
— Közigazgatási bizottsági ülés. ¿ala-
vármegye közigazgatási bizottsága a mull héten tartotta évi első ülését, melyeu at albizottságok is megalakiltattak.
— Villanyórák megrendssabályozása
Aki a házi villamoe világítás áldásait élvezi, az azt is tudjs, hogy a villámot óra néha megbolondul é« akkor is jár ha a lángok nem égnek Néha pedig olyan jól járók, hogy erstény legyen, aki kibírj* * sok fl te téti. Most ttláu jsvul s helyzet, mert a mérték-lutelesitésról szóló uj törvény t villanyórák hitelesítését i* megköveteli.
— A „Doktor Ur" a kath. legéuyegylet műkedvelői nagyhatással előadott bohózatot, mint lapunkkal közlik f. hé 24-étt ismételve elő fogják adui.
— Felolvasás a jelzálog hitelről. A Nagykanizsai Magántisztviselők Kgyesülete idei felolvasó ciklusának első estéjét szerdán este tart|a a Polgári Egylet kiatermébeu. A felolvasó asztalnál Kőkor Gyula banktisztviselő fog szerepelni ki s jelzálog hitelről tart felolvasást, mely iránt élénk a». érgeklődés. Hókor már könyvet is irt a jeltálog hitelről
— Lopások. Topolics Rótsi szorgalmas fiatal varrónő, panastt tett a rendőrségen, hogy Pelófl-u. 2ii. (t. záratlati lakásából aranyóráját és ékkövei aranyláncát ismeretlen tettei ellopta.
Péntek éjjel Vokoun Antii lieutes tegedeinek szobájába belopódzott volt tanítványa Kalios János, ki mivel a viszonyokkal ott ismerős volt. Frk Ferenc lieuteseegéd zsebéből kivette a koffer kulcsol, mellyel neveteltnek ládáját feluyitotU s onnan a megtakarított 77 kor. 10 1111. péniét ellopta. A rendőrség a nyomozást bevetette, Katics Jánost ki gyanusá vált le-larlóitalta. a pénzt nála egy szivltólyogbau megtalálta és a rendőri el|árást ellene megindította
— Thék Endre köszönete A nagykanizsai ipartestületnek m é. deo. 24 én kelt üdvözlő iratára nsgyon szíves haugu köszönő levelet küldött Thék Kudra udvari tanácsos
— öngyilkos osslédleány. A szegény cseléd élete nem irigylésre méltó gyöngy élet 8zidja a gatdáji. t nagysága vari * szeretője, sót ée ez a legnagyobb baj. ott is hagyja néha * faképnél. Ez az utóbbi esapás hatott ugy Eszter Kati 2i éves cseléd leányra, hogy mostoha apjáusk lakniáu Kinizsi-utca 20. szám alatt gyufaoldatot ivott, Csak órák tnulva hatolt a méreg; a msgjeleut városi orvos ellenmérget adott a szerencsétlennek aztán a kórházba szállították. Felépüléseket kevés a remény.
— A legrettenetesebb földrengés, mini a milyen a messinai ia volt, setn követel annyi áldozatot, miut az idegesség, amely szerte az egész glóbuszon pusztít sz emberek kőzött f)e amíg a földindulás elől a meglepett ember alig menekülhet, addig az idegba|t, ha idejében és kellő módon kezeljük. meggyógyitbstjuk. Bárminemű ideges betegségeknek és ezzel kapcsolstbau levő báulalmaknak legbit-totabb gyógyítóstere a víllamostig, mint ez at „Ingyen könyv"-ben is olvashatjuk, melyet kiváuatra mindenkinek iugyeu és bérmentve küld at Elektro Vitaliter Orvosi Rendelő Intézet Budapest. Károly -körül 2a,félemelet 50 sz.
ÍÍZ GAZDA SÁG.
A tőzsdén nem jegyzett részvények árfolyama.
Nagykanizsa. Január M.
Régi panasza a vidéki részvényeket vásárló közönségnek a részvény árfolyam nehéz megállapítása. Ha valaki vidéki részvényt akar venni, vagy eladni a papír árfolyamáról alig tud értesülest szerezni. Az érdekelt intézetnél más árfolyamról hall. miut mondjuk a koiikurrens intézetnél. Ahány oldalról információt szerez az illető inás árfolyamról er esül. Nincs biztos értesülés, melyet a vételnél, vagy eladásnál a részvény tulajdonos alapul vehet.
Ennek a sokszor sajnálatos állapotnak ismert a jelonsége. A vidéki, illetve a tőzsdén nem jegyzett részvények árfolyama nem
A magántisztviselők és az Adria.
— Saját MósUóukUU. — , \'
Érdekes űgy foglalkoztatja moit a mtgyír-ontági tisztviselőket A Triesztben uákeló Adria bútoiitó intézet budapesti telepe két régi tiittviseló-jét elbocsátotta, mint mondiák minden nyomós ok nélkül. Miutáu a tisztviselők megfelelő vágkielágitét-ben uem részesüllek a Magántisztviselők Orizágoe Szövetsége magáévá tette az ügyet -és igyekezett azt békességes nton orvosolni. Az Adria ttonbau kitért az M. 0. Sz. udvarias és korrekt közbelépése elől és igy az űgy békességes megoldása nem likerOlt. Erre a Szövetség hivatalos lapjában fölhívást intézatt a magántisztviselőkhöz, amelyben figyelmeztette őket, hogy „öuérzetei. t kar becsületére tartó magántiizt-viseló tt Adria bitlosíló-lársultt magyarországi osztályát messziről elkerüli." Sót egyebet is mondott a fölhívás, „önérzetes magántisztviselő at iatézetuéi állást uein vállal, biztosítási ügyletet nem köt" és ezl ismerőseinek, hozzátartozóinak sem ájánlja.
Az osztrák Adriának természetesen fájt emez erélyes fellépés, melyuek súlyát hivatalos kommünikékkel Igyekezett gyengíteni. Kgyik-mátik lap támadást intézett az M 0 Sz ellen, amiért ez ügybe beleavatkozott, mely közleményeket azonban a kellő értékére szállították le a beavatottak
Az Országos Szövetség eljárását a vidéki ma-gáulisttviseló egyletek bírálati alá bocsátotta. Természetesen a vidéki egyesületek uemoeak neiu Ítélték el központink álláspoutiát. hanem helyeselték.
A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesülete választmáuyi gyűlésen is szóba került az Adria átjárása. A gyűlésről ezt a kommünikét kaptuk:
A Nagykanizsai Magántisztviselők Egyesületéltek választmánya elismerését fejezi ki- a központi szövetségnek az Adria Biztosító Társaság Utal jogos ok nélkül elbocsátott magántisztviselők ügyében tanúsított fáradozásáért és tett intézkedéseért. amelyekkel szolidaritást vállal, megbotránkozását fejezi ki a példátlan önkénykedésen ós teljes súlyával odahatni fog. hogy a kartársakon ejteti súlyos serelom kellőképen meg-toroltassék.
A nagykanizsai magáutisztviselők álláspontjairól távírstilag értesítették az Adria trieszti igazgatóságát és közölték határozatukat a központtal.
Az Adria és a magyarországi magántisztviselők kőzött kitöri elkeseredett lurc, mint moudják, annak i szerencsétlen tisztviselő politikának az eredmóuye, tnelylyel at Adria biztosító intézet badapesti telepét vezetik.
4
JANUAR lg.
Ml LKA SUCHARD
Csak .
alpesi tej • kakaó
czukorból áll Páratlan kulonlegesséy.
■SZÚIÖOLTVAH
|FEL0SYQ£T MOEtTI
MILLENNIUI
alj
NAiYfiSZ
Torom tAl n.
____SOK MUÜ
ÄJgEIYZlK IN8VEN
MejfoJt ez az át-koaott köhögés 1
Köhögés, rekedtség és elnyálkásodás ellen == gyors és biztos hatásúak
Egger meltpasztillai
As étvágyat nem rontják és kitűnő isüek. Dobosa 1 korona As 2 korona -
Próbadobos 60 fillér Fi él llétUHéll raktár :
„NADO B" gyófyiiértAr
laáspnl. II.. láal-Urat 1?.
Éljanl
E||ir aallpaaztllla
uátiir ■»HTé||lt«l
laphaté laiykaalzaáa : Isias Lajai, Prágar Béla. Halk lyala il Caàktarayàa. Paté Jiaé gyégfazartárakkaa =
ÍO
MILIENHIUMTELEPEN-VETTEM
Zsinkói oiárda.
Dráva Szabolcs községben | Baranya m.) az uj drávai hid és nagy kendergyár közelében. mely italmérési joggal bir es a mely 2 ivószobából. 2 konyhából. 2 lakószobából, pinoéból, éléskamarából, istállóból és féazer-ból áll, melyhez 6 hold prima szántóföld tartozik, tulajdonos aggkora miatt
oloaó> eladd.
A korcsma a tulajdonostól müveit földeken kivQl 2000 K évibéri jövedelmez tisztán.
Cim: liöwy Ferenc, Mikid«.
„B-l-l-lt" - „PiM ■*|H|«<tll Ilii\' Iliül Jatskl-léli latlalillla-*ll*rittakliilfik lilikitlu 1"
Világkiállítás St Louis 1904 Legmagasabb kilünteles.Grand Prix \'
mir
¿TS*"
Flifilia I Ci.Ili a „JICIII" liliiinl talélll
Mlariia áakaz agy érdikas kliéazkártyát r=z tartalaaz__
¡Globus,
ii-
nHúvnnat
krtdrtkírarty
MJaztiténer.
T
— HirdessUnk =
■•Iféak lagréglbb laijákaa.
Jutányos hirdetési \' tarifa. —^ lllrdeléiek«i falvasa : a kiadóhivatal, Nádor, utca 7 II]. Wajdita József künyvkereskc -dée és minden hirde -téal iroda, o o o
I
an
i
m
\\
\\
I 0r. Rlciltr |l
I PrájAt to
Védjegy; ^HergeayP
ALinimení.Capsici comp., a Horgony-Pain-Expeller
p*Mka
egy riadnak kiionyult kiaiaaor, m»ly már Kik óv óta lag)0l\'h («\'dalomcailapitó siaroek bitót)vult kfetvéeyail, essisál M ategkkls-
askaa, beddiisOlé-kcppoo haaxnálva
Plgjeline/tell«. tfctiuy hamisítványok miatt IsivásirUakor óvatosak liyytlnk <e csak olyan üvcgot fogadjunk «1, moly a „Horgoay" VMJ«KyK>\'eI «• a Rlohtsr i-é^ji íyii w I elli. toU dobaiba van oaumagolvt Ars <lveg«kben K -.80, K 1.40óa K 2.- «a A*yuolrto mm-deo ryópvatert*rbau kapható. — FArakUr Tlrlk léjaaf |tyó(jyazerAe»n«\'l, Budapest
irHrutriin u Jimr ürasmikor,
Práfábaa, Kliaabethirtia»...- ti Mindennapi aiMküld.-» [j
i
H
tot. I
yji
i
IFJ. WAJDITS JÚZSEF
Alapítási 4« 1839.
C-.....Jaak Sa
lampionok.
Ajánlja jól berendezett
könyvnyomdáját
nüiiriennitml) nyomdai mnukák
díszes és ízléses elkészítésére
lUtányos árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, eliegyiéai- és esketéai-kártyák síb. mindig n leg\'ujabb divat szerint készíttetnek el
A „ZALAI KÖZLÖNY"
«
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.
Hirdetéseket felvesz-.
a kiadóhivatal, Mádor-utoa 7,, ifj. Wajdita Jóaeef könyvkarflskwléae éa minden hirdetési iroda.
Nyomatott a tulajdonos Uj Wajdiu József könyvnyomdájában Nagykanizsán.
NAGYKANIZSA 1909. NEGYVENNYOLCADIK ÉVFOLYAM, 6. 8ZAM. JANUÁR 31.
ZALAI KÖZLÖNY
NiiJiliBlk bitfon ii csütörtökön dilkio. «w«5: k.uö. aRk.».«:
tl«fli.l4.l ár.k: Kfé.. é».= 10 koron., ttl*,. 6 koron. „p villányi (leni-lk Kerté.« Jó««ef. u.gy.dlvte 2 koron. 60 flll. ~ Egy*, .iám ir. 10 Ali. i
Kiadja : n <irrkr»ló>^(.
S^irkn/töiig it kiadóhivatal lUir-itci 7
Hlrd.l4.ak dlj.i.bá. sserint.
Mi lesz a vízvezetékkel ?
(V) Nagykanizsa városnak vízvezetékkel való ellátása mindeddig még a kósza pletyka stádiumában van. Azaz. a város már kérvénybon járult a fóldmivelésQgyi miniszterhez. hogy Nagykanizsai! talajtanulmányokat végezlosson és készíttesse el a vízvezeték tervét. Hogy ez a terv világító meteórként már lepottyant-e a magas minisztériumból, azt nem tudjuk. A villamos parlamentben eddig a városnak vízvezetékkel való ellátása sót a városnak mély fúrásit kutakkal való ellátása komolyan uem tárgyaltatott. Az Erzsébet-téren van ugyan két kut, az Eötvös-téren is van egy, a sétatéren is, a Csengery-uti sorompó melleit van egy fóldfölötii hydrans, a költségvetésben közkutak fenntartására 1800 koronás tétel van beállítva, többet kisajtolni nem tudunk.
A kérdés felszínre hozatalára fóleg az sarkal bennünket, hogy télen kell foglalkozni azokkal az ügyekkel, melyeket nyáron meg akarunk valósítani. Tudjuk, a városnak most mástól fó a feje. A közvilágítás ügye foglalkoztat ma m nden embert és ki gondol ma vízvezetékre, mikor eresz és utca úgyis csurog a viztól.
De azért no engedjük eltemetni a víz-beszerzés ügyét, habár még nem szerződtünk a villamos világítás ügyében sem Ismerjük éghajlatunkat, ismerjük sokszor száraz nyárutónkat és tudjuk, mennyire van szükségünk vizforrásokra közegészség ügyi, óblitési, kertészeti és tüzrendészeti szempontból. A város közönsége évi 18000 K áldoz uteatisztitási és öntözési célokra, de ez a 18000 K csak akkor fordítható céltudatosan arra. amire szánták, ha a viz beszerzése nem hozza a városi uloáfóntlozésl hivatalokat minden nap zavarba. Ha tehát egy vízvezetéknek megépítése, még egy más kornak van fenntartva, expédiensról mégis gondoskodni kell. 74% pótlék mellett joga van az adófizetőknek, hogy az utca osatornái öblíttessenek, az utcák locsoltassanak, a kertek és parkok növényzete el ne hervadjon. Joga van követelni az adófizető polgárságnak, hogy az ó fillérjei, az ó kényelmükre ós egészségükre fordíttassák. Mindnyájan munkálkodunk, mindnyájunkért, inert társadalmi közösségben csak igy élhetünk meg.
Nyilatkozzék tehát meg a közhangulat a vizkérdés megoldása ügyében. Itt állunk
a költségvetés tárgyalása előtt. Hallassa tehát egyik-másik képviselő szavát. Ha illetékes helyen nem szólal fel senki, akkor a nyomtatott betű, hogy antitézissel éljünk „irott malaszt" marad, melynek semmi gyakorlati haszna nincs. A döntés mégis csak a városi képviselőtestület kezében van.
A nagyszabású tervek nagyon soká érnek meg a kivitelre. A tervezgetések, tanácskozások és a költségek megszerzése sok időt vesznek igénybe es épen a fedezet hiányán szenvednek hajótörést a legkorszerűbb, legjobb eszmék. Addig tehát, mig a vízvezeték terve megvalósulhat, expedien-sekkel kell élnünk. Ez-k az expedíensek abból állnak, hogy a m»glévő kozkutakat kellőképen kihasználjuk és esetleg még egy kutat furatunk. Főleg villamos motorokra van szükségünk. A villamos erőátvitel a városnak eddig egy krajcárjába se került, A sokat gáncsolt Fran/. cég mindeddig a közkutaknál elhasznált villamos erőért egy krajcárt sem kért. a cég még azt se tudja, mennyi áramot használt fel a város. Ha tehát a szivattyúzás majd uem semmibe sem került, épen osak még egy motor beszerzésén múlik, hogy a városnak kellő mennyiségben ne legyen vize ? Nem hisszük, hogy ilyen kis tényező akadály legyen. A város közönségének nyáron alkalma volt tapasztalni. milyen áldásos hatásában az utcaiisz-togatás és öntözés és hiányokat csak két nagy forgalmú Kazincy és (Jsengery-uton lehetett tapasztalni. Ezeknek a hiányoknak meg k>\'ll szűnni, ha valahol a Osengery-uton a város kutat furat és még egy villamos motort szerez be.
Nem mindenütt vau ez így. Vesztpréui kiváló országgyűlési képviselője óvári Ferenc dr. például polgártársainak bizalmát nemcsak politikai szereplésével, hanem a társadalmi, közgazdasági ténykedéseivel is nagyban kiérdemelte. Veszprém város e derék polgárát szzal IQutelte ki, hogy a színházának felavatási Ünnepségével kuposolalhau Óvári Fereuc dl. képviselót, nki a színházat megteremtette és aki a balatouparti vasul létrejöttének is egyik hatalmas tényezője volt, impozáns ugyértelmúséggel a város díszpolgárává választotta. Egyik utcáját nevéról nevezte el
A varos e kiváló Mecaeuása pedig azzal fejezte ki köszönetét a város hálá|ával szemben, hogy a félmilliós költséggel épült színház ínég kiHzetetlen reszvtiek 200 ezer koronának kamat nélkül kölcsönként ssiátjaból való fedezését vállalta el.
Kddig terjed tudósításunk, mely csak anuál élesebben tünteti fel, hogy mennyire nélkülözzük mi azokat a polgárokat, akik egy életet szentelnének ennek az óseróvel megáldott, de vezetőben, támogatásban szűkölködő városuak.
A modern lakúház.
Irta: RITTER IQNAO mQápItö.
Modern ház vagy lakás az amelyik mai életviszonyainknak mai szükségleteiiikuek meg elei. Nem zár|a ki ez a modern szó a tradíciót, inert el tudok képzelni egy gót stílusban megépített házal, egy francia renaissancebeii megépített nyaralót, amelyek azoubau uem hú másolatai a kölni dómnak, vagy a fouteuebleaui kastélynak, hanem csak auuyi vau rajtuk ezekből a stílusokból, amennyi a külső kiképzésben érvényre juthat és szükséges is; egyébként illiudeu kuruukuak. éghajlatunknak megfelelő rajtuk. Ilyen értelembeu vett modern házról akarok beszélni.
A házépítés a legelemibb életösztön, mely az nmberbeu már s legzseugébb korban is megnyilvánul. Csak emlékezzünk vissza, milyen önérzettel foglaltuk el a széuabaglya oldalába kivájt odttl, vagy milyen büszkéu ültünk bele egy fóldforditott üres faládába, amelyei saját bázitiikuak neveztünk ki; mily gyönyörrel reudezgellük a babaszobát és konyhát, melyei teljesen a magunkénak moudottuuk, — mind olyau vonások a gyermekben, amelyek derengő hajnalát jelzik a későbbi korban megnyilvánuló életszükségletnek A sa)át ház, saját hajlék szerzésének ösztöue később fokozódik, de redukálódik is az egyéni vagy helyi viszonyok folytán. Aránylag mily keveseu jutnak abba a helyzetbe, hogy sa|át házat építsenek maguknak ! A városi ember nehezebben, a vidéki könnyebben. A kis igényű föld gyermeke hamarább elérheti ezt a vágyát, a magasabb értelmiségi fokon álló nehezebben. Aunsk fehérre meszelt földes szoba ueklluk parkettel, légfűtéssel ellátott termek kellenek. Végeredményben azoubau mindnyájan lakunk vagy bérlakásokban, vagy saját házunkban.
A bérház és bérlakás tipuss nagyvárosainkban I fejlődött ki /
Veszprém Mecaenása.
Óvári Fereno dr. ünneplése.
A mi magára hagyott városuuk teljesen nélkülözi n Mecaeuásokat. Polgáraink ha életökben dúskálnak is n földi javukban, nem akarják, hogy akármiféle alapítvány vagy egyéb kiváló cselekedetok miatt még holtuk utáu is emlegessük őket Kfléle hiúság nem bántja őket. A mi nagyuraink tel|esen meg akarnak halni, hogy még nevök se maradjon fenn ináshol, miut a díszes sírkereszten. Képviselőinket sohase mi választottuk, hanem a kei ület. melynek mindig homlokegyenest ellenkező pártállása volt a miénknél. Igy aztán képviselőink se lettek értüuk semmit. Se élőtökben se halálukban
• Strolin
.EskII u íllítril ét • Uftiúlyl, AKgvxOa*
fett ■ kSMftat. tálad lkot. íflcll lixdliL
Tüdőbetegségek, hurutok, szamárköhögés. skrofulozis. influenza
ellen számtalan tanár és orvos által napoou ajánlva, iáinthogy értéktelen utánzatokat Is kinálnak, kérjen mindenkor
„Koehe" rrfdrii eoomafidM.
P. H«fTainnn-I,a Korhr A €•. Baaol (Sráje)
9f
Roche"
k«L - Am i
ZALAI «£ ö Z LO N T
1909 JANUÁR 21.
Két szerencsétlen körülmény befolyásolta ezeu típusnak tiváraágál. leromlásét. A háiépités vagy egy gyarló vállalkozó keiébe jut, ski üzleti siem-pontból fogja lói si egész építkezést Legtöbb esetben Isikusasl állván szemben, olyan anyagokat, olyan fólstereláel ad, amelyek a péútügyi mérleget ó feléje billentik, a ház kolsö kiképtésében pedig aiintén az ó móvéni illésének inegfeleló nemes iráuyzatot követ. De nent est a rossiabb esetet veszem, hanem ut, amikor igazán épitész kezébe kerOl s tervezés. Itt meg más bajjal állunk stemben. Modern, listai építészeink nem tudnsk szakítani at iskola pad|aiban megszokott palola és egyéb monumentális tervezési tárgyak remiuiscentiáivsl. Ahhoz s zeneszerzóbóz hasonlítanak, akinek nincsen slkslms nagyobb operákat alkotni, kénytelen a kisebb dalművel vagy operettel beérni, d szt siláu agyonüti mindenféle Mayerbeer ás Wagner hangszerelés»*!
Épp így építészeink sem tudnak megmarsdni a lakóház épités egyszerű gondolatainál és azt hiszik, hogy hiába Űzették a tandíjat, ha most. — sulikor éppen egy páliuksnagykereskedó vagy cipó-áruhát tulajdonosától megbiiást kspva, annak lakóliázáu uem alkalmazzák azokat a nagyszerű eszméket, amelyeket színházak, lóuri kastélyok tervezése közben az egyetemen sajálilottsk el. Nem tudják magukra erószskolni s szüksége* szerénységet és mivel veletlenOl épilte-tóik sem sbból s világból vslók igy jóuuek létre,1 ha szabad így kilejemem inagamal — azok a parvenü házak, amelyek vároaaiukbau lépten nyomon láthatók Kién külsőségekben kileieiesre |utó nagyaterii tevékenységhez a legnagyobb elleotéiképpen hozzájárul a spekuláció miudenl tönkretevő. »¡vár munkálkodása. amely a hát belsejében jut kifejezésre. Az erélytelen építesz kete itt inár meg van kötve a háziúr űlleti »¿ám¡fásaival
A régi stOk utca égésiségleleu. egyemeletes házait lebontják a higiénia szent nevében. At ui hátat egy pár lépéssel beljebb épitik ugyan, de megtold|ák még egy pár emelefsorral ugy, hogy végeredményben st uj lakások épp olyan sötétek, mint s régiek voltak. De míg a régi házban nagy tágas udvsrok világították meg s belsó szobákat és helyiségeket, addig az uj házban a térnyerés saem-pont)áhól minimumra stllkifett udvarok póllásárs kitalálták at úgynevezett „lichlhofok" világító udvarok nagysierll iiitézméuyét, mely ugyan megállja helyét s maga rendeltetésében, de igen gyakran eten • toronymagasságú szakadékokba nyílnak cselédszobáin* és nem ritkán gyermekeink szobái is, hol valóságot, foglyokként tötlik el élelOkei. — a folytonos lég-huzallal egészségűket, a hláuyoa világítással szeműkéi ronlvs De mit tóródnek ók étiel? a háziúrnak igy lényegesen több s bérjövedelme, smi bitonuyal sukkal fonlosshb, mintha az építész valami usgv árkádos, egéstaéges udrart terveiéit volua. mint a legkevésbé sem prsklikus, régiek csioállák. Az udvsrok olyatén kiépítése, mini azl Hramante, Michelozzo, i\'ailadio vagy a nagy barockmesterek cainálták, ma már teljesen hiányaik modern építészeink programúidból De hál ilyen világot élűnk I Kgyréstl a minden egéstségi szabályt félredobó hideg számítás máilelól a nagyzoló kulsó csillogást keresó löllűiiul vágyás gondolslslból leremtódik meg s lakóház
sem lehet . . . Dobjuk fel s pénzt, fej vsgy írás ski eltalálja az világit ... Mielólt nyilatkozásra elhatároztam magam, megkérdettem egy két lényle-1 ges állománybeli városatyái, akiknek véleményét is érdemesuek tartom közölni. Az egyik városatya, (irni sót olvasni is tud), midón ut kérdeztem töle, hogy hogy kire suvszuak. hs behívnak. Francira r Schuckertre, követkeió uuácsol adta: „Siavaiion kérem arra, aki — drágább lesz. mert: olvastam si A B C-s könyvben, miszerint olcsó husuak hig a leve.\' Kgy másik városatya kit szintéo megkérd« lem, hogy kire stavaz. azt felelte, hogy ó cssk pápistárs stavaz, mert a vallási meggyótódás uála anyakönyvi kötelesség Kgy harmadik atf felelte, bogy Francra, I azért sem szavat, mert zsidó — at igaigalója is. meg at ügyvédje is már pedig ski jó katolikua stb.. . j
Kn becsületes kálomisls einber vagyok és a magam réstéról a villamos bizottságnak adok igatat. , amely azt moud|a: hutd. ki tudja meddig húzhatod\' stb. Mert ugy látstik, sohse lest vége ennek a kértlésnek, sót egyesek attal fenyegetnek, hogy Francék iuliutban a Schuckerlisfáktiál levágják a drótot és stok sötétségben maradnak, a többi kap világítást továbbra is a régi sterzódés alapján.
A közérdek szempoutjából — igaz, hogy at mellékes — áu magam sem tudom, kire szavaltak, atérf is egyelőre kétkulacsos lestek, tnire et s kérdés stsrstás slá terül srra nekem is lest imastéksin. staz — meggyőződésein
K L
U. 1. A nevemet nem írhatom alá. mert tiltja a vallási ineggyótódésem T í szombaton a jó zsidó uem írja alá a nevét még váltóra sem ...
PESTI
MAGTAR
Kereskedelmi Bank
lillléiytltl ALAPÍTTATOTT Tartalékalap 41 •Iliié liriia. umi ÉvutN. ti a||||é ksrtaa.
Nagykanizsai fiókja
El fogait pénzbetéteket
HÍREK.
Villamos pletykák.
Klsó póttag vagyok az egyik kerületben a választott képviselők kötött, és minthogy ugy látom bogy obbeu az életbevágó, nagyfontosságú villsuios ügyben, mire szavazásra kerül a sor meghalhat előttem egy Fraucisla, vagy egy Schuckertisls s igy lehel, hogy behivuak kötelességemnek tartóin mini póttag éu is hottástolui a villamos ügyhöz.
Még addig egy tényleges városatya se tetle ugyan. — de hát et kötelességem még is, mert ugy ballom. uagyon evidenciában tartiák a városatyákat a villamos llgybau. Hogy tehát velem is liszlábau legyenek — íme nyilatkozom
Minthogy éu is már tudni szerelném, ki fog jtilíus ;t-Kll világítani és eddig el nem döntötték, éu aiáiilauám elöstör is. hogy doulsllk el a kérdést péuttel Igen pénzzel — meri máskép Ugy
valamint
folyószámlára és pénztárjegyekre
Pénztári órák: g; J Jjgzgf
Betétek, avagy kivétek & délutáni pénz tári órák alatt is eszközölhetők
A Hók vidéki ügyfeleknek kósiséggel küld postsi
beliielólspokat. .....Ivekkel minden postahivatal
nál portómentoseii lehet feladni belétet. o s
— Városi közgyűlés. Nagykanizsa rendezeti tanácsú táros kepviselóteslülete iIliül évi jsutiár hó JJ-éu délután :i órakor ketdódóleg a városháza disttermébeu rendes közgyűlést tart. \'tárgysorozat : A város 190». évi költségvetési előirányzata pénzügyi bizottsági vélemény és tanácsi javislaltal Zala-vármegye alispánjának I•JU79/ÖH»\'. sí a. rendelete alapién módosilolt marhalevél ketn\'éséról szóló szabályrendelet. A közkórházi gondnok és írnok drágasági pótlék iránti kérelme tanácsi javaslattal. A | Széchényi-tér és Zrínyi Miklós-ulca Hft. st. a ház és lelek vétele érdekében Dr Neiisied\'or Antal lu Isjdonos eladási sjánlata tanácsi javaslattal. József fóhorceg-utoii levő a város lulaidouát képező ti Q ól területnek Hencekéi ics tiábor restére leendő eladási Ugy lauársi javaslattal. Több illetőségi Ugy.
— Igazságügyi kinevezés A király tiajáry liéla drt. a szegedi Ítélőtábla eluöki titkárát a pécsi Ítélőtáblához biróvá nevette ki
— Zalamegye oontra Nagy kanüss a Hogy mennyire válik a megyei politika városunk javára ait a következő eset is bizonyítja: Zalavármegye közigazgatási bizottságának dec. 14. ülésében felolvasták a kereskedelmi miniszternek leiratát, mellyel Nagykanizsán az egén vármegye területére kiható mértékhitelesítő hivatalt állit löl. A közigazgatási bitolUág ezt attal vette tudomásul, hogy fölir a kereskedelemügyi minisvterhei, bogy mivel a vármegyében levő összes állami hivatalok Zalaegerszeget! vaunak tehál a mértékhitelesítő hivatalt is helyette Nagykanizsáról a megye székhelyére. Mondanunk sem kell, hogy ez uemcssk azért helytelen meri reánk sérelmei, hsnem aiért is mert nem a centrs lizácío hanem a hivatalok helyes deceufralitációj-válík a megyei i ózó meg hasisára Kgyébiránt megs vagyunk arról győződve, hogy a keresk miniszter ó nagyméltósága helyesen megfontolt rendeletéi nem fogja megváltoztatni egy azükkeblü megyei kérelem érdekéhen.
— A kisdedóvók államosítása A pénzügyi bitoltságbau felmerüli a helybeli kisdedovók államosításának kérdése. Ugy a város péutügyi viszonyaira, mint a kisdedóvókra nézve jónsk lartíuk. ha h kérdés kedvezően dűlőre jutna Minthogy sión-ban at ötödik óvó is tervben van, mindeneseire ugy kell at álloinositást elintéini hogy et a kérdés se szenved|en elodázá-t.
— Egy áthelyezés A hivatalos lap kótli, hogy Endrei Ákos kaposvári lógimnáiiámi lauárt a miniszter a budapesti VI ker. lógimnátiumhoz helyette át. Endrei kiváló munkásságot fejtelt ki Kaposvár társadalmi életében ; s polgári fiu iskoláink társadalmi uton való létesilése mgyrésit at ó erdeme Mint tanár, ininl tankönyvíró és mint a sió nemes értelmében vsló ember egyaránt tisile-leletl vivott ki.
Kiskanizsai Iskola At állami iskola
I gondnoki-ága szombati ülésén foglalkotik attsl a kérdéssel, hova helyette at építendő kiskauítsal iskolái, a v. tanács már et ügybwn a nyáron javas-lallsl lépett a képviselőtestület elé. mely atouhan azt váratlanul meglepeléssterüen elvetette és más helyet sksrt kijelölni st építendő iskolának Kt elleu a kiskauiissi tanítótestület érvelései alspjáu egy v. képviselő felehhetéssel éli. Most a gondnokság hstároists slspjáu fog s tanácsi |avaslat nemsokára a képviselőtestület elé kerülni. Es ha a városatyák houineutó aiestélye ismét nem akadékoskodik, akkor (alán llllo-beu lest mogfeloló iskolája Kískaníuáusk.
— Pánik ur a városban Nagy goud az a iillamvilágitás uemcssk a sajtónak, de a azegény képviselőknek is Némelyik aludni se lu<J miatta, amit a következő eset is bitouyit: Megyek ,st utcán. Iiottám stegódik egy kiskauiz-ai városatya ismerősöm, ló napút I Adioti Isién Mond|a kérem ki si s l\'áiuk ur? Melyik? Hát aki maid a Frailt helyeit
¡világit a városnak. Éu uem hallottam semmit se l\'áiuk úrról. Hát urambátyám hol siedie a híréi ? Hát kérem benne volt a Nagykanizsai friss újságban, hogy amióta a Franz ur lemondott a világitásról. hát a Pánik vsu s városbsu. Ja édes bátyám st nem ember, hanem sít sksrla st az újság moudsní, hogy reszketnek, félnek s kanizsaiak, hogy most ini lesz. hogy lest, mórt vége a városink, ha a Fraut megharagszik Na má\' éu ineg szt gondoltsm. hogy megélt vsismi némettel lest dolgunk. Dehogy félünk, dehogy reszketüuk. Valahogyan mindig vót, etután is lest. Eb fél, kutya fél, inig az ipam uapain él.
— Kimutatás. A Nagykanizsai Kath. Legényegyletnek fttlülllzeUii kegyesek voltak az 1908. dec. JH-áu tartott páaitoriátékán : Dobrovics Milán 1 10 K. Hsrios (iéts l K. N. N. N. N. \'in lill. össteseu :t K 40 till. at 190». évi lanuár lilén tartóit műkedvelői előadáson: ötv. lnkev Káltnáuué iKigyácI Hl K. Oszterhuber László H K, Dobrovics Milán, tlsllovici Andor. Kperjessy tiábor és Hsmu Jótsef ugy a helyi Steul-Fereuc reudi tárahát A—5 K, Bogenrieder Károly és Tripamm*r Hyula 4—4 K Knortwr György, Miltényi Uyula, N ÍT és özv Szegő Uyuláné S — 3 K, Németh Józsel ftO till . N. N. a K mi IMI.. Ozár János. Ilesics (iéza (BAnoksteulgyörgf). dr. Msyer Ferenc, Méhes Kál msn N N , Pintér János, Keiclieuftdd Kde, Simkovlci Sándor, Sluituer Józset, Otv. Tslabor Kálmáimé. Tauceuberger József és lf|laki liéla y— J K. Marion
07282209
1909 JANUAR ül.
¡alii közlöny
8
János 1 K (¡0 llll, Mayer Lajos I K .\'>0 llll., Hillt Lajos, Lányi László, Loser József ¿s dr. M. L. l-l K, Pitzer Albert ós Wiltmaun Mátyás lio—«0 Üli, Wiutner Nándor 50 ■flll.. DtUler István 40 fill. összesen 99 K 30 Ull ; továbbá Frauz Latos és Fiai a villaiuvillágitásért és szerelésért iáró 51 K 90 llll. követelésüket nagylelkűen elengedték, valamint Keicheufold Gyula a színpadhoz szükséges faanyagot ingyen szolgáltatta Ugy az itt felsoroltaknak, valamint az előadásokon szereplőknek leghálásabb köszönetéi nyilvánítja az egylet elnöksége.
— Miaztrik mosija Városunk ogy darab idő óta annyira nélkülóz minden művészetet, látványosságot, hogy valódi áldás a Polgári Egyletben lovó Mieztrik-féle moai. Tauulságos, mulatságos és decens műsorai a tanuló ifjúságnak és a társadalom iniudeu osztályának élvezetei nyújtanak A képek kifogástalanok éa a hozzá tpzött magyarázatok i\'sgyou világosak és értelmesek. Szombaton ismét érdekes uj műsor kezdődik.
— Osurgó határrendőrséget kér Csurgó község elöljárósága kérvényt intézett Soinogyvármegye törvényhatósághoz, hogy interveniáljon a belügyminisztériumnál unnak érdekébon, hogy a határrend-órségi különítmény székhelye ne Gyékényes, hanem Csurgó legyen Kzhii kérelmüket indokolták a csurgóiak azzal, hogy a határrendőrség részére Gyékényesen megfelelő lakás sotn található és a küzigazgallási bíráskodásnak is nagy előnyére lenne, ha a határrendőrség székhelye l\'»urgón lesz. Az alispán ezen kérelmet véleményezés végett megklll-dőlte a határrendőrség soproni kapitányságának és ezzel együtt terjeszti majd föl a belügyminisztériumhoz.
— UJ Petőfi. A könyvpiacnak nsgy ékessége, kincse egy uj könyv: az uj Petőd. S.i|ló alu rendezte: Kndródy Sándor. Köntöse: ékes. Kelsete: a magyar szellem dicsősége. Holti ára: -jo korona De ingyen hozzájut az a nemeslelkű ember, a ki a Petőfi ház tégláit akarja összegyűjteni Aki 40 egy koronát Petőt! sortlegyet vesx, vagy mások között széloszt. az az uj Petőfit ezl a gyönyörű értéket müvet megkapja A sorsjegyekért Herczog Ferencnek, a Peti ti Társaság elnökének Budapest, IX ker iloráros tér \'1 szám alá kell irtai. A Ituzás március ■ l.\'i-éo lesz A szerencsés nyerő \'¿74 hrilliánstól ragyogó collierct nyer. Inunk mielőbb sorsjegyekért
— Meggyilkolta a vetélytársát A szomszéd özepednek német lakosai arról híresek, bogv az egész országban legjobban értenek a távíró és telefon berendező munkákhoz Most s szerelemben is ismertté lelt t nevük. Legbiztosabb jele. hogy a limonádé vérű svábok magyarosodnak, hogy a szerelem már vérengzővé, gyilkossá teszi a legényt. A H/.cpetiieki erdőben halva találták Hajdinák Jánost. Minden jel arra mutatott, hogy gyilkos erőszak ölte j meg ól. A nagykanizsai csendőrség kutatta lel a? eltűnt legényt és a nyomozás alapján letartóztatták ifi és idősb Kreznár Jánost és Poszavecz Jánosi. Hajdinák és ifj Kreznár egy szepetueki lia|adoiihan vollak belegabalyodva ; ám a leánysziv Hajdinák felé hajlott ugy annyira, hogy már vasárnap örük hűségül esküdtek volna egymásusk. Szombaton estve Ktcznár, aki egyidö óta nem mulatta haragját győzelmes vetélytársának, együtt ment haza a hegyről néhány barátjával és Hajdinákkal. Mikor az erdőhöz érlek, j fejszecsapásokkal agyonverték Hajdinákot. Még éli, mikor hevenyészett hordágyon a gyilkosság színhelyétől messze elvitték és az olvadó hóba vetették egy árokba Petrévenfe közelében. A nag) kanizsai csendőrség találta meg a hullát, melyről az orvos megállapította, hogy a hóban fekvő eszméletlen Haidinák még több óráig éli. A gyilkossággá! gyu nu-itotl egyéneket átadtak a nagykanizsai ügyészségnek.
— Felmentő ítélet Az ősszel Mőzsi Ferenc és Mózsi Sándor a Sánci-utoii esle !l óra felé megtámadták Szabó György és Tuboly Gyula vasúti munkásokat Tuboly Gyula elszaladt, a dulakodásban Mózsi Ferenc agyonszúrva holtan olt maradt. Szabó György pedig több helyen súlyosan meg volt szurkálva. Halált okozó testi sértés miatt kerültek a nagykanizsai törvénys/.ék elé a tegnapi főtárgyaláson beigazolódott, hogy Szabó György jogos önvédelemben használta stilétes botját, mellyel a halált okozta Bz nkhó felmentettek és az eljárást ellene megszüntették Az ügyé.sz folebbezoll. Szabó Györgyöt Itdázs Zsigmond dr. Ügyvéd védelmezte.
Kétfejii borjú Szerencsien Márton csujiaí gazda telieue a napokban kétfejű és kétfarku egyéb-
ként teljesen kifejlett élettelen borjút ellett Most az egész körnvék ennek a borjúnak t Csodájára jár. Sót, hogy a rohoncitknak is jusson egy kit csoda, Szerencsics urain nagylelkűen szekérre rakta az ó irigyeli büszkeségét és Rohoucra vitte. Ki is élvezték ott a szerencsét és lett a borjú körül olyau csődület, akár csak valami szeutkutnál
— Munkás-baleset A gépnek nem hiába elieusége a munkás, mert a munkás mindig ellenfelél lál|a a gépekben. Félti tőle a kenyerét, az egészségét, az életét. A munkás u gép mellett mindig ugy áll, iniut ha sír|a szélén állana. Sós Lajos 14 éves lakatos javában dolgozott mikor ellenséges máukatársa. egy fogaskerekű gép elkapta a fitt kezét és 3 ujját leszakította. Kbból se lesz lakatos. A sulyosau sérültet lakásán ápolták
— Jelentkezni csak délelőtt lehet. A városi bejelentő hivatal nagyot) szigorúan veszi a bejelentés elmulasztását és ki gáucsolná érte, hogy igy cselekszik. De »¿tán mivelhogy csak délelőtt lehet bejelenteni, t szabályzatban azt megengedték, hogy jelentkezni a megfelelő űrlapon postán is lehet. No lássuk, hogy értelmezi a bejelentő hivatal ügyeielese a szabályzatot. Ha a gazda izetnélyeaeu be-jolotlll cselédjét, azt mondja: Kivételesen ez egyszer elfogadom a bejelentést, de máskor magának a cselédnek kell eljönnie Jelentkezni azonhau csak délelőtt lehel Nos hát boldog házigazda, fogadj otthon kisegítőt és küldd el cselédedet a beteleutó hivatalba, még akkor is, ha azt mondja a cseled, iukábh rüglüti elmegyek, semhogy a rendőrségre menjek
— A beteg kívánsága Katonatiszti körökben beszélik ezt a szomorú víg históriát. Kgy kaposvári Hatal katona betegnek érezte magát és maródi vizitre ment Az orvos megkerdezl«:
— Mi baj?
— Szúrásom vau az oldalamba.
— Kz nem betegség! Marst 8zimuláns.
— Néhány uap mulva ismét leloulkezctt a flu
— Mi baj megint? kérdezte az orvos.
— Még mindig stur az oldalamba.
— Ha én szurok az oldaladba, nem köszönöd meg. Szimuláns Mars !
Kel uap mulva mér másképen beszélt az orvos, mert kiderült, hogy a katonának veszélyes tűdógyuli-dása van A doktor most már lelkiismereti furdalás! érzett és a lázban gyötrődő tlutól gyöngéden kérdezte :
— Van-e valami kívánságod. Ham ?
— Igenis vau, orvos ur — mondta a katona t panaszosan nézett a kérdezőre.
— Na csak kivele.
— Szimuláns szerelnék lenni . .
— Itt a hideg tél és vele a hurutok ideje, melyeknek különösen azok vaunak kitéve, akik a légzőszervük chroniktis megbetegedéseiben szenvednek. Akik nincsenek abban a kellemes helyzetben, hogy az enyhe délvidékei felkeressek, használjanak .Siroliii-Uoche\'-l, melynek hosszabb vétele felelte ajánlatos, meri kevesbíti a köjietet, száritta a légzó szerveket és elóinozdit|a az elvágyHt Mindennemű hurutban szenvedők részére valóságos meutöszer. Kapható a gyógyszertárakban.
KOZGAZOASA6.
A jelzálog hitelről.
(Bokor Oyula felolvaaása )
A nagykanizsai Magántisztviselők Rgyesülote .szerdán este tartotta első felolvasó estélyét a Polgári Fgylet kistermében. A tegnapi esi utáu Ítélve az idei felolvasások is oly uépszerttek lesznek, mint a tavalyiak. Szép számú közönség jelent meg tegnap esle a felolvasó teremben. A kereskedelmi élet minden rétege képviselve volt a hallgatóságban kik közt ott láttuk, a helyi pénzintézetek néhány vezetőemberét a jogászvilág több tagját, a felső kereske delmi iskola tímárait és másokat
A felolvasó ciklust Kperjesy Gábor elnök nyitotta meg, üdvözülve a szép számban megjelenteket, kiknek soraiban a uótisztviselők is képviselve vollak.
A felolvasó asztalnál Bokor Gyula banktistt-viselő loglalt helyet. Bokor t jelzálog hitelről tartott utgyon sikerűit sztkelőadátl Felolvasást elején ráinu-tatolt tz okokra, melyek a magyarországi nagy jelzálog kölcsönöket eredményezik Mqd ismertette a jelzálog kölcsönök fajait, különös részletességgel a zálogleveles jelzálogkölcsönöket. A közönség feszült figyelemmel hallgatta a záloglevél piacról mondott általános szakészrevételeket, a záloglevélre vonatkozó törvényes intézkedések világos intgytráttlát és végOl záloglevél kihocsájló intézetek rövid ismertetését.
A leiolvasás szakszerűsége melleit is rendkívül világos és áttekinthető volt, mely mindvégig lebilincselte a közönség figyelmét.
Az előadót lelkesen megtapsolták.
A ..Nagykanizsai Város- és Járási Gazdakor\' folyó évi február hú 3-án d. e. 10 órakor a városház tauácsterinébeu rendkívüli kötgyűlést tart. Tárgyuk: 1. A számvizsgáló bizottság álul felűlvita-gált 1908. évi zsrszámodás s az 1909 évre vonatkozó költségvetés előtörlesztése. \'2. Kluöknek. ügyvezető elnöknek, titkárnak és pétizlárosuak további három évre leen-lö megválasztása.
A magántlsstvlselők jogviszonyairól.
Krről az érdekes témáról fog tartani felolvtsátt t Nagykanizsai magántisztviselők egyesületében Mikiéi Dezső dr tt egyesület ügyésze. A jelekből ítélve ennek az érdekes előadásnak is ntgy közönsége lesz. A Italában az egyesület felolvasás iránt a kereskedői körökben is élénk az érdeklődés.
Csáktornyái takarékpénztár A megye! iutézolek közül a Csáktornyai takarékpénztár mérlege leleut meg először. Az iutézet mintegy hatezer koronávtl ntgyobb nyereséget ért el az idén, mint 1907. évben Az intézel betétállománya egéstben 17 etfr koronával emelkedett, ami nagyon c-wkély mert a tőkésített kamat egymaga 64 ezer korona. Az év folyamáu a kivét meghaladta a betétet. At adósok és hitelezőknek csak az egyaulegét tűnteti fel a mérleg, ami a világosság rovására megy. At egyenlegből nem látni az egyes összegeket, pedig ez a fontos nem az egyenleg Az idei osztalék J4 koroua.
MULATSÁG-.
Álarcos bál. A nagykanizsai ker. jót. Nőegylet 1909. február t -éti a .Polgári Kgy let" emeleti termeiben álarcos bált rendez. Kezdete este 9 órakor Belépő dij: Kmeleti páholy 40 K, földszinti páholy Üt K, karzati ülőhely 4 koroua. Belépő jegy 3 K, családjegy 3 személyre 7 K, Megjelenés: tz emeleti, földszinti páholyok, karzati ülőhelyek kivételével hölgyek részéről jelmez, álarc vagy dominoban ; álarcban megtoleuók jegyeikel előzetesen szíveskedjenek inegtállani a meghívó olómutalásával Alt és Hóhm cégnél.
ElTESttETEI.
(—) Fúzió. Ismét egy egyesületi fúzió hir. Kzultal. mint mondták, valóra vállik. Arról vau szó, hogy a Kereskedő Iftak Önképző Kgyosűlete fuzionál a Kereskedelmi alkalmazottak szakszervezetének helyi csoportjával. A\' tárgyalások most folynak. Az alkalmazottak sokat várnak az ii| alakulástól.
N y i 11i é r.
ItlnAtl.kn k
A külföld tt beiíAId legkiválóbb »/•kKVimclyel mint legjobb táplálékul ajánlják a K ti Ok f-t báoynikeli»-
nel, hélhurjlnál és hunu-nétnél
4
ZALAI KÖZLÖNY
JANUAR 2).
A sop:oni kereskedelmi és iparkamara közleményei.
— Hivatalos rovat --
Tanfolyamok A in.
(Bu<
Követelések a tórok állam kincstár
ellen. A török hivatalon lap mull évi november hó l!)-iki »iáméban a török kormánynak a török függő államadóság lajstromozását céltó reudelete jelent inog, melynek értelmében mindaiok. kiknek a török államkincstárral ütemben a függő államadóság réstét képetó követeléseik vannak, a fenti naptól stámitott két hónapi határidón belDl atokat at illet A okmányok elómutatásával, illetve letétbe helyetésével illetékes helyen igstolni tartótnak, miuthogy ellenketó esetben követeléseiket jogérvényesnek el nem ismerik. K rendelketésból oly bottáadással értesitjok at érdekelteket, hogy követeléseiknek illetékes helyekeu való igatoláss céljából törökországi komulátusaink kótbenjárását terméstelsterQleg igénybe vehetik. Sopron, 1909. évi január hó 13-áu. Kerületi kereskedelmi és iparkamara.
kir. technológiai ipar-múzeumban (Budapest VIII. József körút 6.) rendezett kisipari gép- és aterstáinkiál lilás tartama alatt rövid, legfeljebb 6—fi napos taufolyamot fognak rendeltetni. I. Az elektromotorok kezeléséről. H. A galvanitálás műveletéről (galvsnostégis és gslvsno-plasttika). 3. Az autogéhgáz. valamint az elektromos negestlésről. Az elektromotor kezelók tsnfolyama február hó -én kezdődik és március hó 31-ikéig minden második héteu megismétlődik A tanfolyam bau résztvehet minden inotorlulajdouos, továbbá motorkezelő, villamos központi telep sterelói éa szakmunkásai. erősáramú villamos sterelók, atonkivOl géplakatosok, lakatosok, inűsieréstek és egyéb hasonstskmá|ii ipsrosok, hs s kellő elóképtetUéggel rendelkeznek. A galvanizálás tanfolyamok at elótó tanfolyamokkal felváltva reudezletnek, hogy azon hallgatóknak, kik hazulról kél hétre stabadulhatnak, alkalmuk legyen mindkét tanfolyamot látogatni. A tanfolyamon ugyanatok vehetnek réstt. akik a motortanfolyamon, de a műszerészek és galvanitálás-sal foglalkozó iparosok a fóUételuél elóujben réstesQl-nek At autogéngát és elektromos hegesttási tanfolya-
mon at előző tanfolyamokkal egyide)Oleg rendezi« lik, az esti órákbsu. Résztvehet benne a szakmában működő és kellő előképzettséggel reudelkezó minden léiniparos. A tanfolyamok díjtalanok, csskis a beiratkozásért kell 1 koronát fizetni. A storgsluias hallgatók látogatási bizonyítványt nyernek A tanfolyam résttvevői az á\'lamvasulak vonalain vasúti kedvezményben részesülnek ; az e célra szükséges igazolványt kamaráuk nolgállat|a. Érdemes és stegéuysorsu ipsrosok korlátolt számban utazási és a tanfolyam tartama alstt napi 4 korona ellátási segélyben is réstesOlhetnek. Jelentkezhetni legkésőbb folyó éri jsnuár bó üSl-ikéig még pedig ksinaráukuál A jelentkezés alkalmával a jelentkező neve. lakhelye, foglalkozása közlendő, megjelölésével a tanfolyamnak, a melyet az illető látogatni kivált és annak, hogy mily időben kíván a tanfolyamban részt venni. 8oprou. 1909. évi január hó 14-én. A kerületi kereskedelmi és iparksmsrs

% GFÜL.
M OLL-FÉLÉ
SOS - BORSZESZ
,><Ji
>
Csak akkor valódiak na mindegyik doboz Moll A A védjegyét és aláírását tünteti fel *,
V A Moll A.-tála Saldllti-porok lattói gyúgyhata»a a legBukacul.b gyomor- a altaatblntalmak, gyomorgörcs ti gyom ..rhív, rigioll stákrakadéa, mljl.loul - e, «Srtoluláa, iiiayti e. • legkillOnMiulii. nölbatogságak ellen, a jelei hárlxer • évtliedek óta mlndllg nagyobb lerjedtü uariMt. - Ara agy lapacaátalt arad
dobosnak 3 kor.

> fi ?
V 8
iiiiiiiínIIiínoU lör* rtiyUftt rdi)lllrltn k. v
M O LL- FELE
L^ZJSMXZ^jMJ
Csak akkar valiril, I^^IJIZ ISí^
Ullrata ónoiaital van Utva. A Moll.(éle sóa-boraseai oeveieieien nini fájdalomcalllapltó badBriaBléal aaer kAuvény. ciui t> a meghllléi egyél, kAvelketményelnél legitme. eteiebb népwer.
E|f ónozott eredeti üreg ára 2 korma
MOLL Gyermek .szappanja.
I.egflnoaialrli, legújabb móiloer Mcilnt kéullak gyermek e> hAlgy uappanl a bór okaiarO ápolásira gyarmakak a falnának rásiára. — Ara darabonkánt 40 Hl. öt darab I kor. CO flll.
Minden darab gyermek na|>j>>n Moll A. védjegyével van cllátvs.
■•II I. gyigyi tríi/\' eV. *4«" kl\'r\'" udvari izálllté ¿Ital.
Bécs, Tucblauben 9. st.
vidéki megrendeléiek naponta poitautánvtt mellen leljeilitelnek.
A raktárakban tessék határozottan .MOLL A." aláírásával
ég védjegyével ellátott készítményeket kérni. 3
)
í
fi
I Raktár Nagykanizsán: Roeenfeld Adolf Fiai. ^
ZALAI KÖZLÖNY
részére
hirdetéseket felvesz:
a kiadóhivatal
Nádor-uloa 7„ ifj. Wttjdits Jézsef könyvkereskedése
Deák-tér. minden bel- és külföldi hirdetési
iroda. *
Jutányos tarifa. Hirdetési tervezete-
I
ket ingyen készítünk.
l/|Oru.\'f bliBriü jólillú! kriiifiö IímUsi fel Ulf Ifi
NN
A Drezdai Motorgyár
részvénytársaság.
Néitloruig fflik l^réjjibb á lejuigfoMi molor/jiírj
szállítja az elismert legtökéletesebb, legtartósabb. legszabatosabb, legbiztosabb járású é< legolcsóbb Uzemü
Benzin- Nyersolaj
Géz- Ssivógéz- Acetylen-
motorokat és lokomobilokat
Vezérképviselet és raktár : 37
Gellért Ignác és Tsa
Budapest. Terés-körut 41 Telefon lí—Dl.
A „ZALAI KÖZLÖNY"
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.
Alkalmi vásár.
<4r( )-45 méter maradék
feltétlenül színtartó oxford, kanavász. zefir, vászon, flanell és divatbarchent-ból álló. küld utánvéttel összeválogatva csak 15 körönéért. Maradék nagyság : 4 — 14 méter, lehat minden darab jól elhasználható.
Kari kolm vászonszövódéje NACHOD (Csehország) 32. szám
IFJ. WAJDITS JÚZSEF
Alapítási óv
1832.
(-.„. .iaak éi
lampionok.
Ajánlja jól berendezett
könyvnyomdáját
mindennemű nyomdai munkák diszea és üléses elkészítésére
luláuyos árak mellett. Névjegyek, körlevelek, meghívók, eljegyzési- és psketési-kártyák stb mindig s legújabb divat sterint készíttetnek el.
SyjtnAtott a tuUjdoiDi lf| vVijliu í >«si! lek tf/nn a lijiun X^/cvmián.
MAQTKANIZBA, 180».___NEQYVEMWYOLOADIK. ÉVFOLYAM, 7. BEÁM. JAJTUÁB 25.
■agjalaalk hitfii ii caltirtlkia dilhan. m**«**! A
EtCftieUal árak: K^é.i «»re 10 korona, fálévre 6 korona, |)r Villányi lleariá icgyedávrc 2 korona 60 ftll. - Egyet Mim er. 10 flll. |
Felelőt tteiketiti: Kert黫 Jéutf.
az újnak hozsannát ljj(rdetó seregek.
Ós, vad turáni melódiák zengenek bele állandóan a mai nemzedék fülébe. A lelki atavizmus jelei ütköznek ki minden megnyilatkozáson s ezer qgynéhány esztendőnek büszke romjai mögül lassan, észrevétlenül belopódzott a verseinkbe, a képeinkbe, az írásainkba a nagy szarmata síkság pusztai ¡hangulata. Ereinkben érezzük Tuhutumvér lázas lüktetését, sziveinket álomkóros mon-gol szimpátiák gyötrik, s egyszerre elfog valani nagy vágyódás a Kelet után.
f\' Mi ez, ha nem annak az érvényesülése bennünk, ami ósi, ami magyar és nemzeti ?
De a mi szivünkben egy másik sziv is Ha a Kelet minden álmodásuiik oltárköve, szemünk talán épp oly lázas eróvel osügg a Nyugat arculatján, mintha onnan akarná leolvasni a nagy ismeretlen hieroglifáit. Arai forrongás, beteges tobzódás, lehetetlen akarás éB képtelen törtetés van a magyar glóbuson az mind a Kelet és Nyugat sajátos összekeveredéséből származik. Ennek a kettőnek kell kibékülnie, a magyar léleknek ez a két óseleme értse meg egymást s akkor felvirradt a mi diadalunk napja is. Erre a harmóniára szomjazunk, igy akarunk megigazulni I - *
Művészet és Tudomány, ihlet és belátás Kelet és Nyugat I Két örök szimbólum az emberi baladás déli és északi sarka íme a két pólus, mely eleri egymást s nem eped hasztalan, mint a Heine fenyője a déli izzó homokján álmodó pálma után. Ha a magyar szellemben kialakul végre a keleti varázslat ós a nyugati öntudatosság nemes harmóniája, akkor elkövetkezik végre a nemzeti teremtés igazi korszaka.
Minden jogunk és feltételünk megvan ahhoz, hogy a tudományban, irodalomban és művészetben kívánjuk a nemzeti teljességet. Hogy azt, amit Petőfi és Arany csak ígéretképpen nyújtottak felénk, egy hatalmas fejlődés stílusában kidolgozva, az egész emberiség közkincsévé tegyük. Nekünk a Kemény Zsigmondok szellemére van szükségünk, erre az európai magyar lélekre, mely Ibsennel és Anatole Francéval érez, de kéjes gyönyörrel rezdül meg. ha mongol puszták szellője simogatja meg. Vannak ilyen magyar lelkek. Ók maguk a jövő és az egész nemzeti teremtés. Belőlük fakad az uj világ, általuk születik meg a harmónia, az ő hitük világosítja meg tévelygéseinket.
Hogy kik ezek az európai magyar mongol lelkek ? Van nevük, de minek a név ott. ahol az erők színjátéka folyik. Nekünk elég a tudat, hogy élnek és alkotnak 8 velük van a magyar géniusz minden szeretete és odaadása.
Gyönyörűséggel szemlélem, hogy hová fejlődött a magyar psiche Oda Nietsohe, Leopardi, Tolsztoj, Hauptmann, Zola, Wilde, DosztojeW8kij, Schopenhauser, Hftokel, Buoh-
Kladja: m »frkM>t(>á.
tzarkaaztiaii ia kladihitatal lldar-atea 7.
Hirdetitek dljn.bá» .«érint, __
A nemzeti teremtés u] korszaka.
Irta: Siúdy Elemér.
Az igazi civilizáoió a népszellemek nagy vetélkedése. Küzdelme a tudásnak, az akaratnak, vitézi tornája a géniusznak, valami csudás, örökkévaló vágyódás az uj, a hatalmas, a megfoghatatlan után, a melyet élő alakba, szivAt és lelket gyönyörködtető formákba öltöztet az író, a művész, vagy akár a tudományok pánoélos lovagja, aki maga is művész, alakitója, öntudatra ébresztője a termeszet nagy képleteiben élő világszellemnek.
A civilizáció két nagy erő-emeltyűje tehát a tudós és a poéta. Az ő vállaikon nyugszik a kultura egész épülete, mindaz, ami a földön emberi alkotás, szóval a történelemnek szerzett tulajdona. Ha a két erő barmiiiku8 egységben munkál közre, akkor nagy és tökéletes eredmények születnek, de ha a művészi zseni és a tudományos gondolkodó nem értik meg egymást s a művészet nem szivja fel a tudomány igazságait, akkor létre jönnek az emberi szellemnek azok a fonák, hóbortos és revolúciós korszakai, a melyek sokszor veszélyeztették már a nélkülözhetetlen kulturális egyensúlyt, mely minden baladásnak legfőbb biztositéka.
Bámulatos rendszerességgel váltakoznak a népek életeben az Blkotás harmóniájának és díszharmóniájának korszakai Megfogjuk állapítani, hogy a magyar szellemi fejlődés mai állapota egy különös átmenet a szer telen diszharmóniából egy magasabb harmóniába. amikor maga a tudomány ós művészet (ennek a két fogalomnak a ml sajá , tos víHzonyaink miatt alább más értelmet é6 jelentőséget kell adnunk) nemcsak megértik, hanem ki is egészítik egymást.
Ez az eljövendő periódus lesz a nero-,zeti teremtés korszaka. A rég várt, a messiásos idő, amelynek eddig csak hírnökei, kóbor lantosai akadtak, akik talán bevilágítottak egy-egy századot diosőségükkel, ragyogásuk azonban mégsem intenzív, áldást hozó fényforrás, lángjuk jóformán ellobogott, tüzük kiégett, piros északi fény. A nagyok, az igazak, a világraszóló eszmékkel teljesek csak most jönnek, hozza őket az idő, a kor, hozza őket a saját erejük, hozza a harmónia.
Csupa forrongás, befejezetlen alakulás, félbemaradt kezdés ma az egész magyar élet. Nincsenek korrekt, befejezett egészek. Se művészetben, se tudományban, se politikában, se irodalomban. Mintha mindenki mindent akarna és senki se tudna semmit. Ez csak látszat. Az erők nyers tömegéből még nem váltak ki a vezetésre hivatottak, az egyéniségek, még nem jött el a magyar géniusz szent karácsonya, de égnek már az uj szellem őrtüzei s kidugták apró osíllag-fejüket az ég kárpitja mögül a jövendőnek,
ner, Renan, Mark és Jézus Krisztus mellé. Tud szárnyalni, elmélyedni, látja a világot, kontaktusban áll a mindenséget fentartó erőkkel, vau hite, de vau szkepszise is és mindezeken felül csodás fejlődésképessége. Nagy kincs, a jókedvű istenek ajándéka, elpusztíthatatlan örökség. Csak élni tudjon vele. Csak az energiáit őrizze meg modernül tisztán, nemzetien, akkor a ma rapszódiáiból holnap már világot rengető kulturszioi-fónia lesz
Városi közgyűlés.
— A költségvetés tárgyalása. -
Összehasonlítva a múltkori városi közgyűlés népességével i f. hé 211-én megtartott közgyűlés néptelennek mondható. Hja, de akkor választás volt és a választás a magyar nép vérében van. A tanács huzta-halasztolta a gytllés meguyitását, mert 3 órakor 10 képviselő ódöngöll a teremben. Egynegyed négykor bevonult a tanács és megkezdődött a költségvetés tárgyalása. Lengyel Lajos főjegyző felolvasta a tanács javaslatát ás kéri a közgyűlést, hogy adjt meg a tanácsnak a felhatalmazást, hogy a város ügyeit a tavalyi költségvetés szeriül vezethesse mindaddig, míg az uj költségvetés jóvá uetn h&gyatik. Az t\'J09-ik évre azóló költségvetés az idén nagyot késett, még pedig a villamos űgy miatt. Felszólalás kevés történt. Minthogy a képviselőtestület elernyedt volna. Éppen a íoggetlen óriások hiányoztak, léhát a képviselőtestület legifjabb tagjai, filsó felszólalónak jelentkezett
Ujvdry tiéza : kéri a tanácsot, hogy a költség -vetéa tárgyalását máskor rendes időben bossássa a képviselőtestület elé, hogy ha megfeljebberik is. a város azért ne kerüljön ezlex elé. Azután több kanizsai háztulajdonos nevében szóvá teszi, hogy a pöcegödör tisztításáért a régi 3 K helyett most 5 K-t szed a tisztító.
A takarékpénztárakban levő betéteket illetőleg kérdi, hogy miért szerepelnek azok mindössze 3°|c-os kamattal.
A mezőőrök illetmeuyeil 16*1,-0» pótadóról felemelték 20"0 ra. Ezt a kisgazdák fizetik anélkül, hogy ók rendelkezhetnének a mezőőrrel Azt ajánlja, hogy ebben a dologban a régi uzusl állítsák vissza. Fogadják maguk a kisbirtokosak a mezőőrt. A mező-rondóri biráskogás különben is igen rossz.
Azutáu indítványozza, hogy az adóliszt fizetését emeljék fel I60n K-ra. Azt hitte, hogy a terek, utak és utcák rendezésére felvett 18.000 K fejében igazán tökéletes tisztogatást kapónk. Sajnos, csalódott: a város két terét, két utcáját tisztítják, a többit a jó Istenre bizzák. A házak előtt mindenütt tisztogatnak a háztulajdouosok. de ahhoz, bogy az utca túlsó sorára lehessen menni, meg kell kerülni a fél utcát. Ók ia fizetnek pótadói épugy, mint a város közepén lakók, mégis nyakig gázolnak a sárban. A piacon a kiskanizsai asszonyog bent Ölnek a hóban, a vevő közönségnek szintén a hóban kell járni. Az utcai átjárókat a város uem tisztittatja. Mindenütt tisztaság van, csak a közjárdán nincs, a költségvetést elfogadja, mert el kell fogadni, bisz kevesebb a pótadó. Mert ha már ugy sem kapunk semmit, legalább ne járuljunk sokkal hozzá.
A VI. rovat 70. tételénél (el van véve a plébánia, iir. hitközség, evang. éa ágostai ielekezet járandósága. Miután a kalh. egyház oly tzerencaés
ZALAI KÖZLÖNY
JANU K ift
pásztory
16
élővirág nagykereskedő.
TíUfon 67 38.
A „ZALAI KÖZLÖNY"
szerkesztősége és kiadóhivatala Nádor-utca 7. sz. alatt van.
Csokor- na koszorukötésért sz országban a legtöbb díjjal kitüntetve. 1
Budapest, Rákóozl-ut 3. (Nemzeti Siiahü)
Krpeí árjc^yxk díjtalan. — Vidéki m«grend»léi«kie mgr tigyalinst fordítok.
Os d K
AVILKA SUCHARD
_ . • . _-__különlegesség.
helyzetben vau, bogy ilyeu lársndóaágrs nincs rá-utalva, arra kéri a képviselőtestületet, hogy e helyett a teinplomépitésre éveule \'¿900 K-t állítsanak be a költaégvetéabe. (Közbekiáltások: „His benne van 9400 K) De inindeii évben kelleue... (Minden évben.) Hol vau ? (136 tétel) Boeiáoato! kérek, azt nem tudtam.
Arra kéri aztán a képviselőtestületet, hogy II. Rákóczy Ferenc arcképét festessék ineg a képviselőtestületi terein számára.
A VI és VII karület községi útjaira áttérve csodálattal konstatálja, hogy azokra uiucs egy krajcár sem velvéve. Igen szerencsés időjárás lehet arra felá, bogy az utak nein romlanak. Helytelen dolog, bogy az utak egy részének reudben tartására 18,000 K-t fordítanak, a másik réazére semmit sem. Ne legyenek a VI. és VII. kerület polgárai sem mostoha gyermekek
Ma a kormány azon van. hogy az eladósodott városok terhén könuritsen. Ö csak azt tartja azonbau egészséges dolognak, ha a terheinket magunk bírjuk viaelui. Jövedelmi forrás után kell nézni Köztudomású dolog, hogy a katonai javaslatok most lesznek majd előterjesztve és reudezve s s magyar királyi honvédség tüzéraéget kap. Már most ideiébeu írjon fel tehát a város a minisztériumhoz, hogy iníkor felállítják a honvédtüzéraéget, Nagykanizsa kapjou egy ezredet. Ez évente legalább fél milliót jelent mert a katona mind itt hagyja a pénzét. Indítványát mégegyszer a képviselőtestület figyelmébe ajánlja
Györy László nem tartja az utolsó indítványt belyeanek, mert inint volt tüzérkatona tud|a, hogy a tüzérség meunyi kárt csinál A közmunkák ügyében azt kéri. hogy az egészet engedték meg természetesen leszolgálni. A mezőőrök dolgában Ujváry mellé áll.
Blau Ottó örömmel tapasztalja hogy a város vezetősége az idei költségvetésben a terek és utcák rendezésére tekintélyes összeget vett fel. Kz haladást jelent. Az évtizeles mulasztást ugyan nem lehet egy-két év alatt pótolni, de már is szükségesnek tartja, hogy a tauács figyelmét felhívja néhány sürgősen pótolandó hiáuyra. Igy a Zrínyi Miklós-utcai áa Kazinczy\'Utcai iskolákon kívül sehol sincs az lakolák és óvódák előtt korlát, amely a járdát a kocsiktól megvédelmezné.
Villányi Henrik dr. uébány megjegyzést kíván tenni, ámbár — ugy mond — meg van győződve, bogy felszólalásának kevés foganatja lesz A rendőr-legenyaeg létszámának szaporitáss az ügy, a melyei évről-évre sürget. Nagykanizsán összesen 30 rendőr van, ezek közül többen uem teljesítenek rendőri «zolgálatot. Ennyi rendőr ilyen nagy területen fekvő városbau kevés. Ilyenformán a reudórség a ráháramló kötelességei nem teljesítheti. Amint értesült, szó volt arról, bogy fokozatossu szsporitják a létszámot két-két emberrel, de nem tudja, miért maradt ez el. Indítványozza, bogy 1540 K-t mint két reudőr illetményét állítsanak he az IUoU. évi költségvetésbe. A közkutsk fenntartására az idén 9dO K-val többet fordítunk. Kz indokolt dolog, mert eddig úgyis keveaebbet fordítottunk, mint kellett volna Az utak rendbentartására is.oon K van felvéve. A kettő között szoros junkiim áll fenn Ha nincs közkút, nem lehel öntözni és seperni aem. A uagy forgalmi Gsengery és Kazinczy-utcákal tavaly augusztusbau sem locsolhatták kellőképen. Célszerű volna tehál a Cseugery-ut vége leié például egy mély furásu kutat felállítani. Mindezeket nem iudítváuyképen hozza fel, csak a tanács figyelmébe ajánlja, bogy a jövő évi költségvetéaben ezekről intézkedjék
Elek Ernő konstatálja, bogy évek sora óta tetemes összeget áldozuuk kulturális és humauitáriua célokra, de csak olyanokra, amelyeket a közazükség-let hozott magával. Ha ezekre a város uain áldozott volna, úgyis kötelezték volna rá. Felszólalásának célja, hogy a figyelmet felhívja olyau kulturális és humanitárius intézményekre, amelyeket nem ír elő a mindenkori kormáuyhalóságok rendelete, hanem amelyre büszkén mutathatunk majd.
Takarék pénztárban vaunak letéve azok az összegek, melyek arra a célra szolgálnak hogy maradandó becsit éa jellegű intézményekéi létesítsünk. Van aztáu még közhasznú célokra szolgáló alapunk is Kbból 600 K járul egy árvaház megteremtésének költségeihez. Azután az árvaház alapra «00 K van felvéve. Tehát fteszeaeu 1400 K val szolgáljuk ezt a célt. Viszont azonban az állandó szegényház »lapra 400 K van felvéve összesen. Szegényházunk már van, de jobb róla nem ú besütni 11» elmaradottságunkat nem akar|uk bizonyítani, elóbb-ulóbb gondoskodni kell szegényeink liszteaséges elhelyezés-é ról és tisztességes módon vsló megélhetési viszouyaik megteremtéaéról, Epugy szükséges az árvaháznak mielőbbi megteremtése. Ha a szegényházalapra 400 K-t veszünk csak fel, akkor idftlen idők kellenek »bhoz, bogy meg is legyen. Vétessék fel » szegényházi alapra az erdei vadászat bérösszege »60 K illetve kikerekítve 1000 K; igy lehet még szegényház belátható időben.
A polgármester ■ 3«|„ kam«tozá»t illetőleg ízt » felvilágosítást adj», hogy a betétek tényleg 4.&*a-ot kamatoznak, de l"5*|, a tőkéhez csatoltatik. A mezőőrök űzetéareudezéstiél az a cél vezérelte, hogy tisztességesebb fizetésért alkalmasabb embereket kapjon. a törvény rendelkezése szerint a mezőóröke-a város polgármestere alkalmazza, ó azonban minden) kor meghallgatta a érdekelt gazdákat is az 6 Javaslatuk alapján alkalmazza a mezőőrt.
A biráskodáa kritizálása uem tartozik ide. A bírótól lehel feljebbezni, ha valaki nincs megelégedve az itéloltel. Persze a bitó nem hoz mindig a panaszos kedve szerinti Ítéletet.
11. fiágóczy Ferenc arcképének megfestésére és a tüzérségre vouatkozó indítvány elintézhető itt. Klek indítványára vonatkozólag megjegyzi, hogy ha külön határozattal történik az összeg felemelése, akkor a kivetendő pótadó százalekáuak megállapításánál okoz zavart. A 400 K-nak 1000 K-ra való felemelése essék inkább iz előre uem látható, vagy átmeneti kiadások télelének rovására Villányínak a reudórléiazám felemelésének kérdésével csak hálára kötelezi a halóságot és a városi tanácsot. Erről sz ügyről főkapitány ur előterjesztése alapján a pénzügyi bizottság véleménye már meg van. Előbb azonban a szervezési szabályrendeletet kell módo»itani. Azntáu ma|d goudoskodttak fedezettről is. A kútra uézve, ami az anyagi erők szerint lehetséges, megteázik. A kezük meg van kötve, cssk s költségvetésben megadott határvonalig mehetnek Szavazás alá bocsál-lák a költségvetési, Ujváry és Klek indítványával A közgyűlés azt egyhangúlag elfogadta.
Ellogadlalott az alispáni rendelet értelmében módosított szabályrendelet a marhalevél kezeléséről
A várost közkórház gonduokaága és iruoks egyenesen t belügyminiszterhez fordultak kérvénnyel drágasági pótlék iránt. A minisztériumtól az alispáu utján a városhoz került a kérvény, melyet a képviselőtestület azzal utasított el, hogy a gondnok már 300 korouát, az írnok pedig \'¿4o koronát kapott ily címen amit moal állandóan lakbérül élvezuek.
Névszerinti szavazással egyhaugulag elfogultai • képviselőtestület a tanácsnak abbeli javaslatát, hogy a város megveszi Neusiedler Antal dr. pécsi tábla bírónak a Zríuyi Miklós-utca f)i az. alatti telkét és házát város rendezés céljából 17 ezer koronáért, amit a kisajátítási alapból fizetnek; illetőleg a nagy kölcsönből, ahov» törlesztésül t házbér jövödeliuet utalni fogiák. Egy szavazáml jóváhagyták a József fhg. utou levő i>~] öl területnek Hencekovics (tábor részére toriéul eladásál ti K-ért négyszögölen-kinl. Nagykanizsa illetősége inegállapilla\'olt Saltler Dávidnak és Farkas (.¡yörgynek. A gyűlés & óra előli végződött.
Az iparkamara közgyűlése.
"V^ — Saját ItuiósUóHitól —
A soproni kereskedelmi és iparkamara 10-éu tartott* meg ez évi elsó rendes közgyűlését, Ullein József elnöklete alatt. A közgyűlésből » vas és zalamegyei kültagok majdnem kivilel nélkül otthon maradtak.
Ullein elnök megnyitóiéban meleghangú emlékezést mondott Szabó Kálmánról, a debreceni kamara nemrég elhunyt érdemes elnökéről.
Kzutáu Spiegel Szigfrid alelnök sürgős indítvány alakjában a kaimra elé terjesztette a borkeres kedókuek az uj bortörvény végrehajtása tárgyában kibocsátolt lóldmivelésűgyi miniszteri rendelet okozta sérelmeit, melyek dolgában a kamara fölterjesztést intéz a kereskedelemügyi miniszterhez.
A uipireud tárgyai közül » következőket említjük meg : A kereskedelmi miniszter jóváhagyta « kamara folyó évi költségvetését. K szerint az iparkamarai illetékek kulcsa ez évben is valtozit anul liáram százalék marad.
Az egyenként 100 korom péuzidoniányból és díszoklevélből álló munkásjutalmí dijakat ítélték oda köztük (iajner Károly munkásnak. «ki Zámholt Kálmán cipészinesteruéi dolgozik. A jutalmakat a kamara elnöke január és február\'hónapok folyimán fogja sz munkások lakóhelyén kioszlsni. A kereskedelmi miniszter » kamarának azt a kiváltságát, hogy a szomszédot vármegyénk bttártín belül váltott telefon beszélgetések díj« két koronáról leszállitlasék általánosságban uem teljesítheti, de hajlandó ily irányú konkrét javaslatokat tárgyalás alá vouui és a díjmérséklést a lehetőséghez képest eugedélyezni. A kamara tehát kültagjait fogja ily irányú javaslatok tételére fölhívni. Találóan mutattak rám, hogy Sopron város a szabályrendelet óta semmi oly tekintetben sem (ejlődóil, mely a kávéházak számának a szaporitáaát igazolná.
A képviselőházban most tárgyalt adórelorm-javaslalok ellen folytatott mozgalmat ismertető elnöki jeleutés után Spiegel Szigfrid aleluök indítványára elhatározta a kamara, hogy táviratban kéri föl a kereskedelmi minisztert a feuyegetelt kereskedelmi és ipari érdekek védelmére, egyidejűleg pedig kórlevelet intéz kerülete országgyűlési képviselőihez, hogy a kereskedelemre és iparra sérelmes adókulcs ellen szólaljanak föl.
Pacsa község, valamint Szentkereszt és Szent-ilona országos vásárai lielypénzéuok a fölemelését a kamara ellenzi.
Kloaovszky Eruó Páriában időző zalaegerszegi gépészmérnöknek tanulináuyai raegkőnyítósóre háromszáz koronát szavazott meg.
not JANUAR 85.
ZALAI KÖZLÖNY

PESTI
MAGYAR
Kereskedelmi Bank
—~~——
léuiéijtikl ALAPÍTTATOTT Tartalékalap 41 allllé lirm IS4I. ÉVBEN i| ■llllé ksrua.
Nagykanizsai fiókja
Elfogad pénzbetéteket i
valamint »
folyószámlára és pénztárjegyekre
Pénztári órák: ¡¡¡gjfij*
Betétek, avagy kivétek a délutáni pénztári órák alatt is eszközölhetők.
A Ilók vidéki ügyfeleknek készséggel kltld postai
bellzelólapokat. melyekkel minden postahivatal-
nál portómentesen lehet feladni betétet o o
val mindig elól járt. még ez ideig programmot aem adott. Ha ezek a felolvasások elmaradnak, alighanem uagy biáuyát fogja érezni közönségünk
— Halálozás Szeli János nyugalmazott zalabéri plébáuoa. arauymisés pap, sy éves korábau elhunyt. A barátságos öreg ur Keszthelyen ólt nyug\'liiban. ahol szívélyes modorával sok tisztelőt szerzett.
— önkéntesek figyelmébe Az önkéntességre jogositolt hadköteleseket ligyelinezteli a katonai ügyosztály, hogy önkéntességre célzó kérvényeiket miuél elóbb nyújtsák be, nehogy a késedelem miatt e ioguk gvakorolásában akadályozva legyeuek.
— Qyülóa A helybeli kereskedelmi alkalmazottak tegnap a Szarvas szálló termében gyQlést tartottak a következő tárgysorozattal : I. A keresk alkalmazottak helyzete 2, Miért szükséges a szervezkedés. 8. A teljes vasárnapi 3ü órai utunka-szouel Érdeke» megemlíteni, hogy a kapitánysághoz beadott bejelentés nemcsak segédek, hauem keresk. cégek is aláiriák.
— A vendvidéki Iskolák A veuuvidéki magasság szikin.árairól, az iskolákról szomorú adatokat közöl a Magyar Paízs Adriánc községben 2 tanitó Imiit 24tí gyermeket. Ó bisítricén 1 t 81 gy. Itagonyán 3 t. 29« gy., Deklezsinbeu I t 130 gy.. Utimilicáii I t. 113 gy., Llppatt I I. loti gy., Ltpahóeoii I t. lm gy , Nagypaliuáu 1 t. I öti gy., Tuskeszereu I t. 132 gyermeket llyeu az arány a 2—3 tauitós iskolibsu is. Négy lauilója csak Turuischá-nak van ilt is 47\'J gyermekből l tauitóre 118 tanuló iut. Lehet-e ezek után a tanítótól az iskolába csak a minimális eredményi is megkívánni, llyeu alapon a tanítóságul vád uem érheti, hanem szerencsétlen pénzUgyi viszonyainkat, melyek tantermek és tanítók szaporítását meghiúsítják
— Oazdák figyelmébe I Tekintettel az idő előrehaladt voltára, figyelmeztetjük a t. gazdaközóu séget, hogy a „Patria" nagykanizsai pótkávégyárral a katángyökér icicboria) termelésére a szerződések már költetuek. —\' Tapasztalt gazdák nyilatkozatai
1 szeriut a káutorgyökér okszerű mivelés esetében sz egyéb gazdasági növényeknél sokkal jövedelmezőbb I termelési ágat képez A termelés módjának ismertetését és fóhb szabályaik tárgyaló útmutatással a i „Patria" pótkávégyár szívesen szolgál, aiánlnlos tehát a gyárral mielóbb érintkezésbe lépni
— Gyilkosság a kiskanizsai erdőben
Pénteken d. u 4 órakor a kiskanizsai rendórkülö-nitmény telefonon értesítette a rendőrséget, hogy Lakatos Györgyöt ig.izabban Horváth Antal cigányt a kiskauizsai véderdőben meggyilkolta Kolompár József récsei cigány. A rendőrség a v orvossal a helyszínen kiszállott és megállapította a halált A kél cigáuy előzőleg egy korcsmáhau horozgatott, azután térlek Lakatos sátrába. Itt valami lopás ügy miatt dulakodás támadt közttlk, melynek hevében Kolompár ugy megszúrta Lakatost, hogy rövid kiulódás után meghűlt. A rendőrség értesítette az esetről a nagykanizsai cseudőrséget és felhívta hogy a megszökött Kolompár Józsefet anyjával K. Terénél egy tilt ki felbujtó volt. tartóztassa le A gyilkost és anyját sikerült jókor elfogni és most az ügyészségi bórlóuben várják a büntetési
HÍREK.
Emlékeztető naptár.
Jaaiir II. A nagykanizsai l). V. lUtöhási kezmívesek dalköreink műkedvelői eMadoa.
Fakriár I, A nagykanlisai kcr. jót. Nőegylet álarcos bálja. . 1 A Neptakarekpénatár r. I. Nagykanizsa közgyűlésé. . 1 Nagykanizsa varos cs jár«»\' gazdakor közgyűlése d. a. 10 urakor • varoshás tanácsi«!-mában.
, I A JusmI kir. hciceg sza aloiium egyesület plk-
nijo a Polgári Hgylet termeiben a 7. A Xalnmegyeí gazdasági takarékpénztár r. t,
Nagykanizsa koigyule.se. , , A Kolori takarékpénztár közgyűlése,
Jogáaibal Nagykanizsán a Gyermekvédelem bizottság céljaira. A Nagykanizsai Takarékpénztár közgyűlése. A nagykanizsai kereskedő ifjak önképző egyletének estélyc.
lirilsi I 7. Kósorozáa.
— Ezerháromszáz nyúl Nagy feltOné«
keltett mikor szombaton 13 urasági koesí megrakva nyulakkal a Oseugeri uton végigrobogott a vasúthoz. Ezt a nagy iiyiilhalált az a vadászat okozta, melyet báró Inkey József, orsz képviselő HraroasBeréuybaa főúri veudégei tiszteletére rendezett A nyu lakat Osákloruyára szállították Strachia vadkereskedónek.
— Az Itáliai szerencsétlenekért, a mult héten megyei értekezlet Zalaegerszegen az itáliai földreugéstól suitolt szerencsétlenek segélyezése tárgyában A gyűjtés e célra már megindult. Vároauok-beu is sok ilyen gyüitó ív van Az összegyűlt pénz 20\'1,-a ajkai báuyai szerencsétlenségük hátramaradt özvegyeknek és árváknak segélyezésére fordittatik. Vécsey Zsigmond. Nagykanizsa polgármestere ugyan e tárgyban holnap kedden d. u. 3 órára értekezletet birott össze.
— Lövöldözés. Egy osztrák tartományi fóvárosbau történt, hogy este holdvilágos éjjel valamely nagyon félénk diák a promeuádra ment sétálni és inivel bátor nem volt, magával vitte a revolverjét Az ügyetlen azoubau a revorvert kiejtette zsebéből és az a földre hulva elsült. A durranás hallatára hallatára két polieej bevitte a meggondolatl az Ifjút, gazolásra szólitotts fel és elnyomta 10 K erejéig. Nagykanizsa városábau megtörtént már, hogy uiság-iró a kávéház terrssazán uagyou ügyetlenül bánt a revolverrel (a mi uem mindennapi dolog) éa azt a közönség ijedelmére elsütötte Hogy pedig ma már tárncinulatságra járuak felfegyverkezve, arra talán példát a lovagkorszakbau se találunk, És mégis ez az eset is megtörtént, hogy vslakí rózaáa jó kedvében a mennyezetet képzelte förtelmes ellenfélnek és azou lót lyukai. Hogy ininek örömére arról sikerült biztos adatokat szerezni, de arról sincs tudomásunk, hogy a rendőrség ilyeu alkalommal szokott-e folyamatba tenui eljárást ?
II.
14. 21
— Közigazgatási tisztviselők lajstroma
A „Vármegye" c. lap most meg|eleiit száma közli s közigazgatási tisztviselők szolgálsli idő szerint összeállított névsorát. A belügyminiszter ugyanis egy statusba foglalta n szolgabirósági és legyzói kart E lajstromban Dieoes Sándor a nagykanizsai járás szolgsbirája az JS-ik, míg a zalamegyei szolgabirák között az elsó Külöuösuek tartjuk, hogy mindamellett a most üresedésben levő tapolcai és lllrudí főbírói állásra liieues Sándor mellőzésével Karácsonyi Kálmán (80 számi, Farkas István (245) és Latiger látván (340) jelöltetlek. Az ilyeu érthetetlen mellőzések keseritlik el s tisztviselőt és döntik apátiába hivatala iránt, míg az egyének uem szoktak nagy buzgalmat kifejteni hivatalukban. Minek is?
— Zalavármegye közönségének Zalavármegye alíspáui hivatala közli velünk, hogy a kereskedelemügyi miniszter Kraticz Lajos és fiai nagykanizsai céguek s tervezel! csurgó — ihároiberéuyi h. é. vasul lliárosberétiy állomásától Pogáuyszeutpéler és Bagola községek érintésével a cs. kir. szab. délivasutN agykauízsa állomásáig, valamiül lhároaberéuytól Antallalu. lnke, Nemesdéd és Mibáld kózaégek érintésével ugyancsak a cs. kir. azab déli-vasút vonalához Szentiukab községnek leendő csatlakozással vezetendő szabványos njomlávu gőzüzemű helyi érdekű vasul-vouulra az előmunkálati engedélyt egy ávre megadta, miről a közönségei oly felhívással értesíti hogy nevezett előmunkálati engedélyest vagy megbízottjait e működéseiknél a netán szükséges halósági lámsgalásbáii részesítse.
— Kevés a felolvasás Az idén nagyon lassan indul meg a felolvasások ciklusai Az Irodalmi és Művészeit Kör, mely eddig ciklusos felolvasásai-
még ti a betegség mán való szervi betegség is köny- 1 nyeli le lehel győzni, valamint az egészséget é~ az , erőt gyorsan s biztosan helyre lehet állítani 800TT-fnle Eiuulsiő állal
Kényes iny és gyomor
a mely uem bírja el a közönséges csukamá|ola|at, a
SCOTT féle Emulsiot
eszményi gyógyszerként fogadja Élihez még az az előny is járul, liogv háromszorta táplálóbb, mint s közönségei
aj *i»«iiioTá«á>,,»ukamájol»j.
ii.imi. scorr
i*kmoá»Mf »*<!• Egy eredeti Üveg nra i K 50 hlier j«i,o * htlia
- kíitas ntr„ Kapható minden gyógylátban.
Ira* #1111 9. r uj
A legjobb kutya-kalács volt és marad a
Fattinjjer-fóle kutya-Kaláos,
mely az összes e fajta lápszerek közül a legjobb összetételű és táperejű 60 kg 23 K-, 6 kg bérmentve 3 20 K Fattinger-féle Puppy-Bisquit
kölyök-kutyák részére. - 60 kg. 26 K., 6 kg. bé. mentve 3 60 K Árjegyzéket bérmentve küld:
Fattingar\'i Patent Hundikuchin und 8iflD|ilfHtlarfabrlk. Wienar-JiuiUdt.
260-nél több első dij. A l-\'attiuger-léle tápszer állatorvosi ellenőrzés mellett készül.
Világkiállítás St. Louis 1904 Legmagasabb kitünletes.Grand Prix "
H,
ZALAI K 0 Z LO N Y
T
1909. JANUÁR 26.
Egy virágzó gyár.
KI* iparból, nagy ipar,
A helybeli Kölciey-utcai lakosokat napjában többször figyelmezteti egy gyár sipja az elhaladt id6re. Kz a gyár a Kölcsey-ulcábau Mayer Károly vegyi ruhatisztító és festó gyára Szinte iparositkolai tanulók olvasókönyvébe illó példa, hogy a szakértelem. a szorgalmas munka, mikéut töri magát kérésztől minden akadályon is, hogyan kiséri áldás és szerencae a becsületes ipart. Mayer Károly ezelótt 12 évvel telepedett le városunkban a modern iparosnak miuden jó tulajdonságaival, de kelló tóke nélkül. De nem esett kétségbe. Kis alappal, de nagy szorgalommal és iparának alakos ismeretével kezdte munkáját. Lassan ment a bizalom megszorzásé, nehezen szokott hozzá a kanizsai közönség, hogy tisztítandó férfi és nói ruháját, uól pipere cikkeit, csipkéit ne s fővárosba, vagy pláne, hogy ne Bécsbe knldje tisztítani plisszirozni, guorirozui Mert--\' hát mi |ó magyarok mindig a klllfóld imádói voltunk. Hanem aki egyszer Mayer Károlyt bízta meg ilyen munkával az iiAincsak hogy teljesen meg volt azzal elégedve hanem be kellett látnia hogy mig a fővárosban sem kap ennél szebb munkál addig itthon tetemesebben olcsóbban jut a kifogástalan munkához
A Mayer felé fordult bizalom lassaukint nagy mérveket óíiölt; kezdett terjeszkedni egy izoba helyett kettő, három, négy, volt elfoglalva a munka számára. A takarékos iparos tlzeiobeiektelésre használta megtakarított péuzét. mert tudta, hogy az bőven meghozza a kamatokat. A vegyi tisztításhoz szükséges különböző gépeket, eszközöket szerzett be. Igy lett a kis iparból nagy ípai. a kézi iparból gyári ipar Ka hogy gyárheiyíségébeu semmi se legyen előtte ismeretlen, szorgalmas tanulással oda vitte, bog? gépvezrtői vizsgát is tett
Most a gyár már saiát telkén két épületet foglal el olyan inoderu berendezéssel, amilyennel csak a nagyvárosi hasonló gyárak vaunak (elszerelve. Sót egy saját találmányú keiélőgépel szerkesztett és haszuál. melyre szabadalmat fog kérni Kz a körforgó elmés kefélógép nem a dörzsölé-sel hanem a nagy légvonattal a legalaposabban megtisztítja a ruhát minden mennytől amit a benzin még heuue hagyott. Ez sz oka hogy az 6 gyárában tisztított ruhákon a foltok uem verődnek ki újra.
Érdemes a megtekintésre a festéshez szolgáló hatalmas üstök, a gózvassló. az óriási vörösrézből készült és horgonyozott vasalódul, a száritógép, a festő laboratórium, a különálló beuziuterem, a csomagoló és ezpediálló terem. A gyárban állandóan 10-en dolgoznak, de már kéuyszerilve lesz s munkások számát szaporítani, mert nemcsak Nagykanizsa város közönség* halmozza el munkával. hanem a Dunáidul minden vidékéről érkeznek hozzá megbízások, sót érdekesnek tartjuk megemlíteni, liógy a fővárosból is.
Mayer Károly példáis tanulsággal szolgálhat arra uézve. hogy kivált nálunk, hol az ipar lellen-dűlőben van, hol n kisiparost ai állam támogatja szakértelem szorgslom és takarékossággal lisztes kenyeret és polgártársainak megbecsüléséi könnyen megszerezheti magának.
KÖZGAZDASÁG.
A Zalamegyei gazdasági takarékpénztár 1908. évi mérlege.
A Zalamegyei gazdasági takarékpénztár r. t. Nagykanizsa az elmúlt héten tette közzé az 1908! évi mérlegét, moly 98.61)« K tiszta nyereséggel zárult. (1907. évben 90,560 K) A mérlegben természetesen már az 1 millió korona részvénytőke szerepel. Az elmúlt Qzletévben azonban osak 500,000 K vett részt a vállalkozásion, miután a töke-emelés december 10-én történt. A mérleg részletes adatai a kővetkezők :
Mérleg számla V agyon: Pénzkészlet 65.151, Osztrák magyar bank girószámla 57.878. váltók 1.884,519. jelzálogkölcsönök 774,194, törlesztései jelzálogkölcsönök 1.394,09 J. ingatlan birtokvételár hátralékok 25,852, előleg értékpapírokra 18,540, adósok 4 28,044, Kardos Sándor és társa (kefegyár) betétítár saságnál részesedés 20,000, értékpapírok 681,992, ingatlanok parcellázásra szavatosság mellett 404,94?, kintlevó kamitok \'.>«1,897. — Teher: Részvénytőke 1.000,000 (1908. dec. 10-ig 500 000 1908. dec 10-én emelés 500,000) tartalékalap 337,949, külön tartalékalap 30,000, nyugdijalap 42,163, bstétek 3.251.885, hitelezők 20,387, visu-leszámítolt váltók 607,229, átruházott jelzálogkölcsö-uók 312,034, átmeneti kamatok (190». érre) 31,472, fel nem vett osztalékok 316, nyereség 98,696.
A/, intézet mérlege valóban szép fejlődésről tesz tanúságot.
Tizenkótévi fenállása alatt 3.251,885 korona betétet gyűjtött. Eme tétel K 108,574 ¡emelkedést mulat az 1907. évivel szentben. Emelkedett az intézet vállótároaja mintegy 400.000 koronával, ellenben «Hökkentette jelzálogkölcsön kihelyezését coa 100.000 koronával ami a mérleg mobilitását szépen ! emelte A viuszleszámitolást 170,000 K apasztották. A mérleget nagyon kedvezően fogadták. Az igazgatóság február 7-ére hívta össze a rcmie* közgyűlést
a Néptakarékpénztár r. t. Nagykanizsán lapunk mai számában leszi közzé harmadik évi mérlegét, mely adataiból lát|uk, hogy s tialal ntézet váltótárcája 249,963, betétje 68,355. kézi-zftlogüzleti kölcsön állománya 5.468 koronával emelkedett. Az intézet ket és félévi fennállás után a 400,000 korona részvénytőke mellett 2S.ti0\'> korona reudes és 3000 korous külön tsrlalékslapot létesített. Az intézel 11 korona osztalék kifizetését fogis javasolni a közgyűlésnek, ami a részvénytőke 4*||1,"|a kamatoztatásának felel meg. A közgyűlés napja február 2-ika.
A Nagykanizsai Takarékpénztár megyénk
legrégibb jóueiü intézőié február 14-én tartja közgyűlését. Mint értesülünk, az igazgatóság javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a iéleulegí t millió kor. részvénytőke I 250.»00 koronára emeltessék, A kibocsátás, értesülésünk szerint, 1800 korona árfolyamon lörtéuik, melyből Jio ezer korona a részvénytőkéhez lesz csatolva, míg a feumaradó 2 i0,00n koronát a tartalékalap dotálására fordit|ák, Minden négy régi részvény alapján egy uj ezer korona névértékű részvény szerezhető A \'kibocsátás hirét u részvényesek nagy szín paliéval fogadták. Szinte felesleges az a kijelentés: hogy a tőkeemelés sikere bizonyos. (larautálja ezt a gondos szakszerű vezetés, mellyel az intézetet Ujnépi Klek Lipót elnök és Tripammer (iyula ügyvezető igazgató vezetik.
Az intézet 1908. évi mérlegét ma még ujno-módunkban ismertetni. Mint hírlik az egyes üzletágak szépen fejlődtek.
MULATSÁG-.
-f Diák-hangverseny A kereskedő pályára készülődő íltak mutálták be I hó 23-án a Kaszinó dísztermében a zene és szavalat iránt való kedvüket ! és tehetségűket A felsőkereskedelmi iskola ífiusága hangversenyt rendezett. A közönség teljesen megtöltötte a termet és már napokkal a koncert előtt minden jegy elfogyott. A köiöuség nem birálni ineut el. hanem buzdítani ezt az elismerésre vágyó ifjúságot és jótékonyságot gyakorolni a szűkölködő tanulókkal. Nagykanizsa közönségének jó szive nieguyilváuul mindenkor, valahányszor érdemes ügyben fordulnak hozzá fs ha elzárkózik néha a hivatásos művész előtt, de az ifjúságot nem hagyja cserben. A mulatság krónikása a bemutatott progrommot it csak a közönség érzelmeivel nézheti és konstatálhatja, hogy Slorneck es Hirschfeld tanárok hivatott zene és éuek-tauárokiiak bizonyultak. Háhn Izidor behízelgő szép hegedüjátékával. Biró Simon melodrámai szavalatul. 8pítzer (lyula egy moiiolog előadásával és Révész János zongorakísérettel nagy tetszést arattak. Aztán táncra pendült az ifjúság bele nem fáradva hajnalig a leányok diszes táncrendet kaptak.
-f- Jogá*2bál Nagykanizsán Tegnap este a Szarvas szálló éttermében városunk jogászai értekezletet tartottak Az értekezleten elhatározták, hogy a farsangban estélyi rendeznek, niulyuek tiszta jövedelmét a Nagykanizsán nemrég megalakult gyermek védelmi bizottság céljaira f gják adni A rendezóiég kérelmére Oszterhuber László Ítélőtáblai biró az \'estély rendezés elnöki tisztét elfogadta. A értekezlet egyúttal kimondta, hogy tekintettel arra, iniszeriut a rendezendő mulatságnak a főcélja a jótékonyság, a mulatság nem lesz a szoros értelemben vett bál, hanem csak tánccstély. A mulatságot f. évi február hó 13 áu tartják meg.
Tisztelettel kérjük vidéki előfizetőinket, hogy hz illető postahivatalnál az előfizetés megújítása iránt lehetőleg gyorsan szíveskedjenek intézkedni, hogy a lap küldése fennakadást no szenvedjen
UMAGYŰBBSZÜLÖQLTVÁHYISKGÍA
I AZ ARÁMI FELÜGYELET MEIkETT ÜgBÖg
■ÍmillenniuhÍIh
■ TELEP■
NAGYŰ5Z
torontAl m.
TtflJEBClME 500 HAT. HOLD KÉSZLET SOK MILLIÓ ÁHJESY2ÉK INGYEN
MILIENMIUMTIUPEN-VETTEH
I itt I II IliÉM
MILLENNlUMTELEPEN-VerííM |
»-■r«»*fsWa«- i i i i»m ■ ■ i
Oh jaj!
Köhögés rekedtség ée elnyálkásodás ellen —~ gyors és biztos hatásúak
Egger mellpasztillai
Az étvágyat nem rontják és kitűnő Ízűek Doboza 1 korona és 2 korona.
Próbadoboz 60 flllér Fi él iiétklHéit raktár:
M , i* „NÁDOR"
Megfojt ez az át- gyógyszertár
kozott köhögési i.<mmi, n., fátl-lirai u.
Élj en
Egger mellpaszlllla
mllwir ■i||fé||ltll
Kapható lagykanizsán: lalui Lajos, Prágar Béla, Raik Gyula ét Csáktornyán. Pató Jint gyógyszertárakban ,
Részvénytársaság
TÁRGYSOROZAT:
I
1/Igazgatósági és felügyelő-bizottsági jelentések az 1908 évról.
2; Az 1908. évi zárszámadások elóterjesztése, a mérleg megállapítása, a nyereség hovaforditása iránti határozat és a: felmentvén? megadása
3. A felügyel A-bizottság díjazásának megállapítása.
4. Az intézet hivatalos lapjának kijelölése
5. 4 igazgatósági tagnak 3 évre való megválasztása (Az alapszabályok 28. g-a értelmében kilépnek l)r. floda Lipót, Dr. Havas Hugó, Rosenberg Richárd és Rotschíld Zsigmond, akik újból választhatók.
6. 4 felügyelő-bizottsági tagnak egy évre váló megválasztása
Nagykanizsán, 1909. január hó 16-én
Az igazgatóság.
JEGYZET: Az alspszsbályok 17. §-s értelmében, a kózgyűlésoo azon részvényéé bir szavazati joggal, kinek részvénye a közgyűlés nspját megelőzőleg három hónappal már nevére Íratott s részvényét három nappal a közgyűlés elótt a társaság pénztáránál felmutatja. — A részvények felmutatásáról elismervény adatik, moly igazolásul szolgál a közgyűlésen való részvételre.
tartozik Mérleg-számla. követel
korona fill. korona fill. korona fill.l korona fill
Pénztár.......... Szervezési költség...... leiráfi ...... • 1 ■ •m.—trrm^mr 1950 950 at. 194 1.000 34 Alaptőke......| Betét....... Tartalékalap*)..... 400.000 620.361 15.610 34 40
Felszerelés......... leírás........ 8.000 1 000 _ 7.000 . Külön tartalékalap . , . Nyugdíjalap**) .... Visszleszámítolt váltók . . Átmeneti tételek : függő betét kamat adó . felügyelő biz. tiszteletdíj olóre beszedett kamatok Hitelezők...... Fel nem vett osz\'.alék . . Egyenleg mint tiszta nyereség 3.000 1.861 653.642 1.189 480 12.832 22.687 80 28
Váltótároza . . . . K 896.681 79 1 Jelzálogilsg bizt. váltók K 296.666 — 1,193.347 79 1,192.943 97 67
leírás ......... 4 03 82
Értékpapír: 4000 Ku.é. 4%-os m. k. jár. á 91 2 db M. pénzintézetek közp. hbank részv á 1000 K ..... 3,640 2 00O — 5.640 78 40 77 57
Jelzálog.......... Osztrák-magyar bank giró .... Kötvény-kölcsön....... Kézizálog......... Postatakarékpénztár...... , Átmenő tételek hátralékos kézizálog és egyéb kamat előre fizetett visszleszámitolási kamat 155.156 1.571 6.804 47.029 232 5.685 a) áthozat 1907. évról . b) folyó évi nyereség . 2.995 27 307 98 82 30.303 80
2.825 2 760 15 05 96 07 20 \\ 1 / L
Adósok fedezet mellett és pénzintézeteknél elhelyezett tőkék . . . Fóügynökség ........ Különfélék.........1 1 216 610 360 820 38 65 80 v \\
1 1,661 949 56 1,661.949 55
I
*) Folyó évi nyereségből kiegészítve 23 000 K-ra.
") . . • 3.000 K-ra.
Kolt Nagykanizsán, 1908. december hó 31-én.
l
Remete Géza 8 k. elnök. Dénes Lajos 8. k. h. elnök. Rosenberg Richárd s. k. h. eliiőü. Gellért Henrik s. k. vezértitkár.
Ezen mérleg-számlát megvizsgáltuk, az intézet fó- és segédkönyveivel összehasonlítottuk és azokkal mindenben megegyezőnek találtuk.
Kelt Nagykanizsán, 1909. január hó 5-én.
Dr. Rosenberg Mór a. k. M. biz. eluók. Ötvös Emil •. k, fel. biz. tag. Barta Lajos s. k. fel. biz tag Steiner Zsigmond s. k. fel. biz. tsg.

ZALAI KÖZLÖNY
1909. JANUÁR 85.
nagykanizsai takarékpénztár részvény-társaság*
1909. évi február hó 14 én d. • lÜ\'A érakor tariandja saját helyiségében
64. éyi
melyhez a t. oz. részvényeseket tisztelettel meghívja
AZ iGAZGATÓSAG.
tárgysorozat:
1. Igazguiusági és felügyelő-bizottsági jel°nté8ek.
2. A mérleg elóterjeíjztése, az osztalék megállapítása, az igazgatóság ós felügyelő-bizottság felmentése feletti határozathozatal.
3. Az igazgatóság javaslata a részvénytőke felemelése tárgyában.
4. Az alapszabályok 3. és 11. §-ainak módosítása.
5. A nyugdijsiabályzat módosítása.
6. A hivatalos közlöny kijelölése.
7. Az alapszabályok 27. §-a szerint sorrenden lévő 4 igazgatósági tag úgymint Aozól Pál. Sartory Oszkár, Práger Béla ós Sommer Sándor, valamint a felügyelő-bizottsági tagok helyett ujak, esetleg azoknak ismóti megválasztása ; és pedig a 4 igazgatósági tagnak 3 évi a 4 tagból álló felügyelő-bizottságnak 1 evi időtartamra.
8. Netáni indítványok.
JEOTZET: A t ex részvényesek figyelmeztetnek, misierint szavazó-lapjaikat 1909. ifi február bó 13-ik napján délelőtt 9 —1*2, délután 3—5 óráig h intái.t helyiségében stemélyeaen ragy meghatalmazás alapján átvehetik.
Megjegyeitetik, hogy ti alapszabályok ll-ik §-s szerint sza.azati jogot csak az gyakorolhat, kinek részvénye a közgyűlést megelőzőleg négy héttel nevére átíratott.
)
MEGHÍVÓ.
A Kotori Takarekpenztar részvénytársaság
t 11 á l b • I i d I k
Rendes Közgyűlését
1909. február hé 7-én d. u. 2 érakor üzlethelyiségében tartandja, melyre a t. részvényesek ezennel meghivatnak.
A közgyűlés tárgyai lesznek:
1.) A jegyzőkönyv hitelesítésére két részvényes tag kiküldése.
2.) Az évi zármérleg és eredményszámla bemutatása, valamint az osztalék megállapítása.
3.) Az igazgatóság és felügyelőség részére a felmentvény megadása.
4.) Esetleges indítványok tárgyalása.
„■-l-l-t T" - „fipi ■*|..|.ál. I Din\' talsil Jakakl-fél. latlalistls-iliaratlakiniMk (aáek.ik.a I"
PS
¿SK
Flifslsa I Cs.kl. a „JiCIH" jiliésial islééll
■Ind.n doboz i] érdikn bűiíszkárlyát - Urtalaaz ———
ALiniment. Capsici comp., a Horgooy-Pain-Expeller
I
I
| DLRIOler i I rra«á
1=3
Tsl«»-» Védjegy: „Horgonyt\'
póljcki
lónak bizonyult biaiaxer, mely már legjobb fiidalomoaillapitó sieroek kisxváay.él, oiuraal te ni|hklá-
»«7 régión sok ér ót» bizonyait
ssksH, bedórxaólé>keppen baamálva.\'
Klgyrlmeitet*». Silány bunialtványok miatt bevásárláskor óvatunk legyünk és csak olvan üveget fogadjunk ot, mely a „Hargosy" véltjegygyet éa a Rloktsr eégjrgyiéasul ellá-
tóit dobaiba van csomagolva Ara üvegekben K -.80, K 1.40 éa K 2.- éa úgyazólván min-den gyógvaterUrbaa kapható. KőrakUr: Tírlk J.ZS.f gyógy mérvéinél, Budapest.
irdtnztrtin u „Arii* oros/iiator
Prágába., Klmabethitraaa.. fi
Uiodenn.pl aaétkttldés
I
I i i
uros/Uiior, I
5 neu. > I
Irsasi
\\
NAGYKANIZSA, 1909.
negyvennyolcadik évfolyam, s. szAm.
JANUÁR 28.
ZALAI KÖZLÖNY
HilJilanlk hétfőn u csütörtökön dalban.
tlOAi.tá.l Arak: Kg«., «vie 10 korona, fílávio 6 korona, ucgjr.dávie 2 korona 60 flll. - fcgyo« alám ára 10 fill.
hos*erke<il3:
t
Ur. Villányi Ilcni-IU
Kclelrts szerkesztő : Kertéi» Jó*»ef.
Kiailjn: h Nv.erki\'Natoiiég.
Szarkai/töság ét kiadóhivatal,ládor-utca 7-
Hirdeiá.ok díjszabás aiarlnl.
A megyei pénzek elhelyezése.
— Andrássy körrendelete. —
Nagykanizsa, január 28.
(Saját tudósítónktól.) Minél inkább közeledünk a vármegye februári közgyűléséhez, mely ti megyei hólétek ügyében határoz, annál nagyobb érdeklődést tapasztalunk a bizottsági tagok körében. Különösen a megyei pénzintézetek várják elénk érdeklődéssel a döntést, mert ók nagyobb betétösszeget nyerve, működésüket vidékük gazdasági életében jobban kifejthetik. Az intézetek érdeklődése jogos. De érdeklődik az ugy iránt sz Országos Kö/ponti\' Hitelszövetkezet is. moly érdeklődés nem annyira jogos, miut inkább érthető. A dolog ugyanis ugy áll. hogy Zalavármogyének közel három millió betétje van a Központi Hitelszövetkezetnél. Ha tekintetbe vesszük, hogy emez intézetnek egészben mintegy 211 milló betétje vau és igy a betétnek mintegy lO\'/.-a Zalamegyéé. az érdeklődés valóban érthető.
Kz ügyben a következőkről számolhatunk be:
A vármogye mull éri szeptemberi és decemberi határozata kellemetlenül ériillette a Központi Hitelszövetkezetet Az intezetek nagyobb kamatoztatást ajánlotisk, mint amit eddig ók adtak Kitől nagyon megijedt. Féltelte beletet Ugy értesülünk, beadványt is intézett a megyéhez, melyben -4 *|,*"(., tiszta kamatoztatást ajánl. A Hitelszövetkezet tehát „konkurál." Azt hiszem ig) hívják a versengést kereskedelmi körökben.
A jelekből ítélve az esetről jelenlétit tettek a pénzügyminiszternek is Legalább ezt sejteti Andrássy belügyminiszter által 19ü8. december ;í.l-áu kiadott körrendelet, melyben „valamennyi vármegyei ésváiosi (örvényhatóság közönségének" többek közt ezt ina: A pénzügyminisztertől értesült Andrássy, hogy a törvényhatóságok a közpénzek elhelyezésénél vagy teljesen mellőzik az Országos Központi Hitelszövetkezetet, vagy a már elhelyezett botétet minden komolyabb ok nélkül visszavonja A pénzügyminiszter felhívta Andrássy belügyminiszter figyelmét, hogy a központi hitelszövetkezet mily teljes mértékben bizalmat keltő intézmény, mely a kisemberek reális hitelviszonyait előmozdítja. A belügyminiszter felhívja a törvényhatóság figyelmét a Központi Hitelszövetkezeteknek támogatására.
A rendelet, természetesen nem ily szük-szavu, mint a mi ismertetésünk A rendeletet az alispáni hivatni közölte Nagykanizsa város tanácsával is.
A megyénél beavatottak, állítólag tudnak már arról, hogy a lebruárí határozat Andrássy leirata következteben uem lesz olyan, miliőnek tervezték Kz a vélemény azonban véleményünk szerint csak kombináció.
A Központi Hitelszövetkezet és a megyei szö-vutkoy.etek közötti viszonyról különben ii|ből közöljük egy pénzügyi szakembernek a Zalai Közlöny munkatársa előd tett nyilatkozatát ;
A rendelkezésemre, álló Adatok szerint 11)07 évben 22 zalamegyei hitelszövetkezet tartozott a Központi Hitel» szövetkezet keretébe. Ez a szám a többi megyékhez viszonyítva nagyon kiosiny. S ha meggondoljuk, hogy e 22 szövetkezetnek csak 5123 tngja volt. ugy arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a Központi Hitelszövetkezetnek nem is nyílhatott alkalma a megyei szövetkezeteket nagyobb összeggel támogatni Nem szabad felednünk, hogy a szövetkezeti adósok többnyire kis összeggel tartoznak. A megyei szövetkezetek nagy láii|0gutá.slól tehát ikiii esnek el. Külónbeh ugyanazt a támogatást a megyei intézeteknél is lehet biztosítani.
Érdekes, hogy egyik másik pénzintézet 1908 évi igazgatósági lelentese nmr rózsás sziliben ecseteli » megyei betétek iihzh hozása követ kéziében beálló változást. Ml hisszük. "Hogy pénzintézeteink reménye teljesül
mi is azt n megnyugvást, hogy — amelyet amiak enyhítésére fordítottunk — a mi lilléreiuk is letöröltek egy-egy könnyet.

A kedden Vécsey Zsigmond polgármester elnöklete slatl tartott értekezleten elhatározták, hogy 10 gyüitóivot bocsátanak ki az itáliai földrengés károsultjai részére eszközlendó segélynyújtása céljából. Az igy begvüli pénz ¿5"0-át az ajkai bányaszerencsétlenség áldozatának hátramaradt özvegyei, árvái számára fordítják.
A XX. század rabszolgasága.
— Levél a szerkesztőhöz. —
Kecses lapjuk január IH-iki számában a fenti címmel megjeleni cikkre engedje meg tiszteli szerkesztő ur válaszolni. Keám oly benyomást tesz a cikk míuilia hölgy irta volna, ki kiakarja irtani a férli ueinel. Pedig hiába a nő, miut gyengébb nem mindig a lórii oltalmát fogta keresni. A nő legyeu hűséges, hitves, élettárs, szerető anya, gondos háziasz-szony A feminista mozgalom liivei mindig csak azok lesznek, kikel a sors eliól megfosztott. Az a pár elkeseredett leány uem fogja az évszázadok óta fenn -álló szokásokat megváltoztatni. Az ilyen mozgalomnak, míuil a férlíak az okai. Ha minden férli megnősülne. mennyivel kevesebb feminista uó lenne a társadalomban
Az s bizonyos napszámos asszony ia cikk említi) kinek férje egész heti keresményét elitta és az asszony keresményét is elveszi, „sót a brutális férj még ütlégeli" a7. ilyeu alakok, tisztelt Szerkesztő ur, nem a szalóuak parketjén ismerkedtek meg. Hitet teszek rá hogy ebben az .lUlegelésbeu" már leány korban is részesült és mégis hozzá ment (eleségül, csskhogy ne legyen kénytelen a feminista mozgalomhoz csatlakozni, vagyis a vén leányok gárdájához. Különben széles e Zalamegyéhen az a hit van elterjedve a nép körében : amely asszonyt az ura meg uem veri, nem is szereti.
Szerkesztő urnák tisztelője
llelvey Andor né.
A messinai áldozatokért.
A nagykanizsai gyűjtés megindult —
A kek egü Szicília (elül még egyre érkezne L világszerte gyászhirek. A csodás szigetország népe romokká vált városai, törmelékké vált hailékai helyén siral|n a földrengés százezernyi áldozatát. A hajléktalanokká. koldusokká, földönfutókká vált megmene kültek százezrei pedig uagy tömegekben lepik el sz ország belsejébe vezető utakat, hogy nyomorúságos életüknek biztosabb földet érjenek el. Min ién idők egyik legnagyobb szerencsétlensége alkalmaimból sz egész világ egyformán mélységes részvéttel tekint a gyászliaborult Itália felé. A művelt kulturországok mindegyike állami és társadalmi ségélykéut útnak iuditja bőséges kincseinek feleslegét hogy enyhítse a szenvedést és a nyomort. Ks hogy segítségére siessen a mentüknek abban, ami még megmenthető Kbbin » munkában kiveszi a maga részét a szintén sok szenvedésen keresztül ment Magyarország is ha uem is azokkal » gazdag eszközökkel, mint amilyenek kei a milliárdok hazai tudjak ezt tenni, hanem csak a maga szegényes eszközeivel, de a meleg részvét minden bensőséges érzetével.
A magyarországi segélyakció élén a nemzet leghívatotlabbjai állanak : Esztergom érseke, a bíboros prímás Vaszary Kolos, Wekerle ánndor miniszterelnök s K os s ti t h Ferenc kereskedelemügyi miniszter. Induljon el a nemzet legjobbjai iltáu az akcióban, vegyen részt a segítés munkájában mindenki, gyűljenek az adományok kiuek-kiuek tehetsége szerint forintonkint, vagy llllórcukiut, mozduljon meg a részvét uagy érzésében a un társadalmunk is, hogy uiajdha az irtózatos szerencsétlenség már csak elmosódó emlékezetünkben fog élűi, lelkűnkben érezzük
t Biulapest.
V Zalai közlöny
egyes száma az alábbi helyeken kapható:
ifj Wajdits József könyvkereskedésében Deák-tér,
Schwarz és Tauber dohánytözsdében
Kazinczy-utca. »
Egyes szám 10 fillér
2
ZALAI K 0 Z L ö N T
r
1909. JANUÁR 88.
Villamosügyi városi közgyűlés.
Vegleg M dönti« febr. 1-én.
V éczey polgármester tegnap délután 3 órán városi közgyűlést hívott össze, melynek egyetleu lárgva a villamos világítás ügyében tolt tanácsi lavaslat
előterjesztése volt A gyűlés képű ugyan« volt, miut a világítás Ügyét tárgyaló egyéb gyűléseké mér l\'|, ev óla. Tömött padsorok, sok szónok, a tárgyilagosság mögött rejtőzködő atenvedélvesség. At a régóta lappangó terv, hogy a város maga létesítse a válági-tási telepet, ms konkrét tormában alakult ki. rripammer tiyula képviselő féjlette ki, és hogy a legtöbb képviselő álláspontját képviselte, mutatja a nagy helyeslés, mely beszédét kísérte. Az elv kí van mondva, és ha a város febr. l-íég egyik ajánlatot sem tartaná érdekeinek megfelelőnek, akkor ez a terv fog testet ölteni. A Mumus bálványát döntötte le T r í p a m m e r képviselő és ezzel szolgálatot lelt :t város ügyének A tárgyalás folyamán szó volt arról, hogy amint decemberben a Kranz cég. ugy most i Siemens cég jutatta n várost kényszerhelyzetbe \\ két dolog lényegesen eltér egymástól. A Siemens rég u rövid terminust szükségesnek tartotta, mert máskép a|ánlalainak jul. \'J-áig uem tudna megfelelni, ..mint ezt ki is feitelle. A Kranz cégnek ilyeu üzem felállítási kényszerhelyzete nem volt. Si dno fariunt dem. non est ident.
A főjegyző ismerteti az egész közvilágítási \'igy minden fázisát, amit a közönség már ismer . léggé lapunkból A legújabb fordulat sz. hogy i Siemens-Sdhuckerl cég irásbelileg öijelunlelle a polgármester előtt, hogy ajánlatát csak ugy tartja magára nézve kötelezőnek ha febr. ü-án délig a lállalkozással megbizalik Kár u terminusnak febr. I.Véíg való meghosszabbításaid felkéretett. u cégérre á nem állott, tekintve, hogy s Kranz cég miudezideig uj ajánlatot netn tett és litert */. üzemhez szükséges munkálatokai a kitűzött időre csak ugy tud|u elkészi-leuí, Kellialalmu/za szert a bizottságot, hogy ajánlatát a villamosügyi bizottság felbonthassa, ami ílián I. it meg is történt. Kgv vezetékliáloza\'i térkép és szerződés-tervezet mll benne A bizottság megbízta .i vájosi mérnököt hogy az előbbi szerződéstől való eltéréseket állil-s össze. Kzek illán a tauács javaslata űz, hogy febr. t-ére rendkívüli közgyűlés hivassék össze, melyre a szakértők is meghívandók és a tanács téglege. javaslatát előterjeszti. A Siemens Scli. cég uj szerződés tervezete pedig kinyonislik és meg pénteken a képviselők kezei között lesz
Klek Krnó s Frauz cég legutóbbi levelét kéri lelolvasnt Kernele tiéza koustatálja, hogy ebben niui\'s kijelentés az iránt, hogy régebbi ajánlatát állja e.
Koteiiheim mérnök most is a dec. 3-iki, iilláspouton vau, hogy Frauz ajánlata legelőnyösebb de ha egyenlő volna is a másik a|ánlaltal, miut városi nagyiparos és adóllzetó kedvezőbb elbírálásban részesítendő.
Weisz Lajos dr. indilványozza. hogy Siemens rég szerződés tervezete a jogügyi bizottsághoz is itasitlessék.
Scliwarz Adoll dr. azl veszi észre, hogy a tárgyalás nein a tanács javaslatáról foly. a dec. 2 iki határozatból kjfolyólag ui szerződéstervezetet közölt ,i vállalkozókkal a város is felszólította őket azok elfogadása iránti nyilatkozatra és csulleg uj előnyök iivujtására. Mert mindkét ajáulkozás bizonyos határo-. allauságot mutatott A Siemens cég legutolsó ajánlatát essk \'ill án bontották fel. Vau abban sok tekintetben elfogadható is. De érdemlegesen most csak ,t tanács javaslaláról határozhatnak.
Kabius Cunctator.
F r í 8 il Üdóu dr A lójegyzó referálása a romai
• onsult, Kabius Cuuctátort (késedelinezól juttatja
• szébe/ aki folyton taktikázott, hogy ellenfelét kifárassza. Igy telt Franz cég, hogy a várost a|án-i imik elfogadására kényszerítse. Vádolja a Zalát, >ogy nem tudott arrra a magaslatra emelkedni, hol > város gazdasági érdeke volt minden sorával u Franz céget szolgálta Polgármester kéri a képviselt hogy aki itt uem vedekezhelik. azt a támadásul kímélje meg.
Fried: Franz mint valami diplomata takli-ázik a varossal. Legutóbbi levelii is ezl árulja cl. idiiváuyozia, hogy szóllíllassék fid. hegy 48 óra lati világnssti nyilatkozzék előbbi ajáuiatára Vonatkozólag
A világítás városi kezelése.
Tripant mer Qvula Nem látja oly fekete színben a város helyzetét, miut sokan szeretik rel-tűnletui. Most ugyanazon alapon áll, tnint mikor a szerződést (elmondták. A Fr. cég uein adott be, a Siemens cég adott uj ajánlatot, de neki az se kell Vegyék városi kezelésbe, Gondot. dolgot ad. de jő-völtelmet is, amit a város fejlődésére lehet (elhasználni. Hiszen akkora hivatalnoki apparátussal vezetik a várost, hogy elvégzi ezl Is, ha munkakörébe utalják. A villamos motorokat netn kell feltalálni, csak meg kell szerezni. A v. mérnök adta annak idejéu ezt a gondolatot neki, de azóta költségvetése ket is szerzett be. Az a nagy Frauz malom uem a villamos üzem helyisége, hanem a malomé, egy két azobát foglal el ez csak. (jepeket lehet kapui százával. A Zárda-utcán vau a városnak alkalmas helye hozzá. Péuze is vau a városnak hozzá (Általános helyeslés
Kotschild Jukab dr. A város most olyau kényszerhelyzetben vau, mint volt dec. U-án. Akkor Fr. tűzött ki rövid teriniuusl. ma a Siemons cég De itt most döntéaról szó uem lehet, hanem hogy halaimutasaék fel a városi tanács, hogy lebr. I érc újra közgyűlést hívjon össze liár a polgármester szerint pénteken az ajánlat nyomtatásban a képviselők kezei közöli lesz. de abból annyit értenek, mint a hajdú a haraiigoulésliez A Siemens s|á;ilala to évre megkóli a városi fejlődésében, a Fr cég pedig nem ad uj ajánlatot pedig a képviselőtestület a város anyagi érdekeit tartja szemei előtt. Indítványozza, hogy térjenek napirendre az ajánlatok fölött és Tripammer képviselő indítványát elfogadva vegye u város kezelésébe n közvilágítási. A Fr céggel levó vitás kérdési, ha leltei egyezkedéssel fogják elintézni Ha idők multán ugy tetszik a városnak, az üzemet bérbe is adhatja
Klek Krnó. Nemcsak a Fr. cég cunctator, hanem a tanács is rászolgált erre a jelzőre. A helyi su|lóhúl értesült a kózötiség az alánlatlevókuek minden lépéséről, amiből látszik, hogy a közgyűlés illán csak 2fi nap initlva intézett felszólítást a cégekhez ajánlatuk megtételére. Kár rripammer indítványát tarlja legjobbnak, de csatlakozik Fried iudit-ványnhoz is, hogy a Fr. cég még 4 b óra alatt uyilatkozzék.
Kpcrjessy liábor. Most is, mint a mull évi máj 16-iki közgyűlésen a békességes elintézés liive. Bár n logligyi bizottság lt<9K-beti hlamálta magát, de hogy ue mondhassák, hogy uem hallgatták meg az illetékes forumot, hozzájárul Weiss dr. indítványához
T r i p a m ni e r tiyula indítványát ngymódo-sitja, hogy lűzzeuek ki 2 napot a Franz cég nyílul-kozal tételére és csak azután tsrgyaltassék a városi kezelésről szóló indítványát.
Re m o te tiéza, Klek Krnó. és Lóko Kuni dr. hozzászólása mán ugy határoz a képviselőtestület, hogy a tanács javaslatát elfogadja és kitűzi a febr. elsejéi közgyűlés napirendiére Tripammor képviselő indítványát Fried dr. és Klek Kruó képviselői kiegészítéseivel. A jogügyi bizottsághoz az ügyet uuin utasítják A Frauz cég esetleg ujabb ajánlatának határidejét |au. 30-án d. ti .1 órakor julöli meg u képviselőtestület
A gyűlés 5 érakor befejeződött
ket már kitanulmányoztuk Nagykanizsán. Az a Kanizsa, mely 18tí8—92 a hivatásos művészi knek kedvelt vidéki városa volt, ez \' idó szerint teljesen nélkülözi az igasi, művészeket ós be kpll érnie holmi snasszos produkciókkal és mindezt a jótékonyság kedvóért.
Művészet mindenütt van, hol méltányolják. Mióta hire járt. hogy Nagykanizsán K 70 tiszta jövedelemmel megy. kir. Opera-enekesnók rendeztek hangversenyt, uem jönnok hozzánk müvészok. Próbálja valaki megreszkirozni és hozassa le Sándor Erzsit, a magy. kir. Opera e kiváló művésznőjét és majd meglátjuk, mennyiben sikerül teli házat osinálni. A mi még 3 évvel ezelőtt lehetséges volt; egy hegedühangverseny rendezése, az ma már kétes kimenetelű vállalkozás.
Annyira benne vagyunk az emberbaráti intézffiények kreálásában, hogy csupa altruizmusból már a művészeket is száműzni kell Nagykanizsáról és be kell érnünk silány műkedveléssel.
Az emberbaráti intézmény ok nek is megvannak követelményei, mulassunk a szegényekért és a népért, do ti művészet terén is megvan a demokrácia egyengetó ha-tás%? Hallgassunk tehát mind g egyforma rossz éneket, zenét, zongorást ? Nein. a művészetben a szociáldemokrataságnak nincs létjogosultsága. A művészet a maga előkelőségében nem Iransígái. nem alkuszik. Az marad kiváltságos embereknek kiváltságos tulajdona. Csakhogy ugy látszik, ez a tulajdon ma uem kell senkinek Nagykanizsán.
V H
— Ipariskolai tanítók választása az
iparos iskola felűgyelóbizotuá^a legutolsó gyűlésén Nagy Lajos és Littvai Kintre áll. iskolái tanítókat megválasztotta iparos iskolai tanítóknak. A felügyelő-bizottság elnökének pedig Weiss Tivadar válaszlalotl meg a leköszönt Josifovícs Milivoi helyett.
— Kalazanti emlékünnep A főgimnáziumi iliusága febr. .\'-áu d. u. a Polgári Kgyletbon Kalazanti szent József emlékére hangversenyt tart.
— Orvosválasstás A nagykanizsai kerü leli iiláukásbíitoaitó pénztár igazgatósága teguap este H órakor Schweilzer József oluöklete alait rendkívüli gyűlést latlult. Kgycdüli tárgya az orvos választás volt. Négy pályázó volt, kik közül egyhangúlag megválasztották Pillitz Samu, Scliwarz Károly és l\'ollák Krnó doktorokat. A negyedik pályázó Vajda Márk dr. fogorvos volt, ikíuek beadványát a legközelebbi igazgatósági ülésen veszik tárgyalás alá. minthogy fogorvosi alkalmazás kérdése az igazgatóságot eddig nem foglalkoztatta.
— Felülflzetések a helybeli felső kereske delim iskola if|usága által az intézet if|. segítő egye sülele javára rendezett Itaugversenyeu következő felültize^ések folytak be: U|itépi Klek Lipót, Ujuépi Klek Kruó, dr. Rothschild Jakab, Rosenberg Richárd, tirüuhut Henrik, Kbeitspauger Leó. dr. Ollop Mór dr. Szűkíts Zsigmoudné. Szegő Izidor Alsódomboru. Kun Samu igazgató, Mercur vasművek Riug Samu Kaposvár, dr Kók Zalán Lajos lengyeltóti 10—10 K dr. Villányi Henrik G K, Vidor Sainuué, Stern Lajos Háma. liráf Simon. dr. Szabó Zsigmond, Sommer Sándor, Fischel Lajos, Hirschlor Sándor, Székely Vilmos, 8—5 K Joszilovics Milivoj, Rosenberg Henrik Roseufeld József, Domáuy Ármin 4—4 K N. N., Freud Imié Siófok, Kertész Lajos 3 80—3"80 K Loposa Ferenc, Lustíg József, Hoftmauu Henrik. Suuer Ignác, Nuumiiuii Róbert t\'sáktornya 3—8 K Wolf Lipót, dr Rosenberg Mór, Muudlovícs József, Melczer Jakab, Holim N. P.icsa, Pollák József. Singer Józsel, Hegedűs József, Fleischner Miksa. Laipcig Antal, Keltllieiiji Aladár, Leituer József, Schwarc József Kóvágó-Or*, Markovics Dávid. Kilóg Dezső 2 -2 K Kerger N. (iross Mór, Mészáros Jukab 1 <]- 1 80 K Kreiusir N., Neuleld Henrik,
HÍREK.
Művészet ¿a mükedvoléa.
— Nem lehet művészi hangversenyt rendezni. —
A művész és a művészet, ugylátszik egészen visszavonult a nagyvárosokba. És miután hazánkban nagy város nincs, Budapestre. Különben, hogyan volna !• hetséges, hogy farsangi naptárunkban nem találunk egyetlen egy hangversenyt, melyen hivatásos művész közreműködnék ?
Azt vetik a hivatásos művészeknek szemükre, hogy nagyon drágán szerezhető meg egy-egy felléptük. 5—ftOo koronán alul nein jönnek wdókre, koncertet pedig csak jótékony célra lehet rendezni, különben nem megy el a közönség. Ezeket a körülménye-
909. JANUAB 28.
Vértea Antal. N. N., Farkas Sándor, dr. Pollák K, „fi I — I K Grünfeld Márk, (trűufeld Miksa, N. N., Marosi UusiUtv. N. N.. N. N.. N. N. Marton N. >40 -80 till , össiesen 2Gfi korona 20 fillér A hangverseny tiszta jövedelme MII\'J korona H fillér. A nemes lelkit adakozóknak, valamint mindazoknak, kik jótékony célunk elérésében támogatni kegyeskedtek, kulOuAseu s Nagykanizsai Kaszinónak, mely dísztermét díjtalanul átengedte, úgyszintén Franz Lajos és Fiai cégnek, mely sz összes kssziuói helyiségek villamos világitánt dijtslauul szolgálta, e helyen is hálás köszönetet mond az igazgatóság
— Dohányzás a női szakaszokban Kgyik helyi Ispbsn egy bir jelent meg, melyben egy esetet ugy tüntetnek fel, mintha uói szakaszokra nézve nein volna intézkedés a dohányzást illetóleg. — Kzzel szemben közlik velünk, hogy a déli vasul üzletszabályzatának 18. § egészen világosan intézkedik ez ügyben.
— A szegóny ember aranyai llusz esztendeig tartogatott s ládafiában Jancsek Márton apja 130 Irinyi 1\'2 drb. aranypénzt. Azaz csak aranypénz gyanánt tartogatta olt a szegény ember, de mikor elővette, veszedelmesen könnyűnek és feketének találta azokat Tegnap Jancsek Márton lóUzentmártoni lakos a rendőrségen elmondta, hogy spjs réges-régen ökröket adott el és két ismeretlen a bankópénzéi kicserélte ezekre az akkor még lenyes arany pénzekre. Kgyik oldalon egy kéttejl! sas van, s másikon egy női iei Viktória lelirallal. Olyan jálék pénz félek melyekel a két csaló adott a bankókért. Most behozta a rendőrségre, nehogy hamis pénznek forgalomhnhozása miatt ba|a legyen liarény József arauyniives megállapította, hogy a pénzek értéktelen sárgaréz lálékérmek.
— Oazdák figyelmébe I Tekintettel az idő előrehaladt voltára, figyelmeztetjük a t. gazdakozóu séget, hogy a .Patria* nagykanizsai pótkávégyárral a kaláugyökér (cichoria) termelésére a szerződések inár köttetnek. — Tapasztal! gazdák nyilatkozatai szerint a kánlorgyökér okszerű mivelés esetében az egyéb gazdasági növényeknél sokkal jövedelmezőbb termelési ágat képez A termelés módjának ismertetését és főbb szabályait tárgyszó útmutatással s .Patria" pótkávégyár szívesen szolgál, ajánlntos tehát a gyárral mielőbb érintkezésbe lépni.
— Meghívó. A l\'ac»ai Iparoskór I no», február \'2-án, a nagy vendéglő nagytermében Keb Antal ur, Liebicb Uizella kisasszony, valamint Knrouya László, Fekete Zsigmond, Sárkány Kálmán. Vslek Károly és Bedó István urak szíves közreműködése mellett monológ, páros jelenet, ének és sznvs- 1 latból összeállított műsorral és tánccal egybekötött Kedélyes Bitélyt rendé . Kezdete este 8 órakor.
ZALAI ¿ÓZLONY
EGYESÜLETEK.
a nagykanizsai ..Polgári Egylet" folyó évi február .\'-án (kedden) d. e. II órakor salát helyiségében tartja 78-ik évi rendes közgyűlését. Tárgysorozat: 1. Titkári jelentés 1008. évről. 2. Zárszámadás, vagyonkimutatás I90D-Ik évi költségvetés előterjesztene, evvel kapcsolatban a felmeutvény megadása. 3. Kötvények kisorsolás 4. Kínok, alelnök, tisztikar, választmány és számvizsgáló bizottság megválasztása. 6. ludilfáuyok.
A nagykanizsai .Emberbarát" temetkezési egyesület 1909. évi február hó 2-án délután 4 órakor a régi gimnázium rajztermében tartja rendes évi közgyűlését. Tárgysorozat: I. Választmány jelentése 2. Felügyelő bizottság jelentése. H Választmányi pótugok és felügyelő bizottság választása, esetleg ezek újbóli megválaszláss. 4. Neláni indítványok.
Szép keblek
két hónap alatt a
Pilules Orientálásul:;
melyek a kebleket fejlesztik, eröaitik, helyreállítják és a női kebelnek pompás teltségel kölcsönöznek, az egészségre káros hatás uátkal. Jótállva, arzeni-V\\ kuni mente«. Orvosi hírességektől /»■ elismerve. Teljes diaeretió. Doboza használati utasítással 0 K 40 fill. bérmentve.
J. Ratié gyógyszertár Pár ize. Raktár: Tórök József gyógyszerésznél Budapest Király-utca K.
L\'íWfSS\'ftilinieiili júlilliíl krdírzó fii« esi ítlltlflci
A Drezdai Motorgyár
részvénytársaság.
Kéwloruíf fgjil 1\'iWíiitli t:s Ifüiuji/fill) molorjijira
szállítja az elismert legtökéletesebb legtartósabb. Icgszabutosabb, legbiztosabb járású ás legolcsóbb UzomU
Benzin- Myersolaj-
Gái* Szivógáz- Acetylen-
motorokat és lokomobilokat.
Vezérképviselet és raktár : 27
Gellért Ignác és Tsa
Budapest. Teréz-kórut 41 Teleion 12—91.
A
ZALAI KÖZLÖNY
rcszére
hinletósokot felvesz :
a kiadóhivatal Nádor-utca 7., ifj. Wnjdits Jézsef könyvkereskedése
Deák-tér. minden bel- és külföldi hirdetési
iroda. *
Jutányos tarifa. Hirdetési tervezeteket ingyen készítünk.
MEGHÍVÓ.
A nagykanizsai takarékpénztár által alapitott
Önsegélyző Szövetkezet
1809. évi február hó 13-án délután 4 órakor tartandja a ===== Nagykanizsai takarékpénztár helyiséfében —■
12. évi rendes közgyűlését,
melyre h t. ez. szóvetkezeti tagokat tisztelettel meghívja
Az igazgatóság.
T .4II <■ Y HO KO% T :
1. Kví jelentés.
2. A felügyelő-bizottság jelentése, ennek alapján a mérleg megállapítása, az igazgatóság és felügyelő-bizottság felmentése iránti határozat.
A szövetkezet hivatalos közlönyének kijelölése. 4. Az igazgatóság tagjai közül az alapszabályok 23. §-a értelmében sorrend szerint lelépő Oiápáry Ádám. Grünhut Henrik, llalvax Frigyes, Murakózy Lajos. Rosenfeld József ós Halvax Gyula igazgatósági tagok helyett 3 évi időtartamra, valamint a felügyelő-bizottsági tagok helyett 1 évi időtartamra ujak, esetleg azok újbóli megválasztása.
Nagykanizsán, 1900. január 28-án.
Jegyzet: A felügyelő-bizottság által felülvizsgált vagyoumérleg a szó votkezeti helyiségben bármikor betekinthető Az üzletrész birtokosok köuyveik felmutatása mellett szavazatlapjaikat folyó évi február bó 11-én éa 12-én a
, szövetkezet helyiségében átvehetik.
Alkalmi vásár.
4r( )-4:0 méter maradék
feltétlenül színtartó oxford, kanuvasz, zefír, vászon, flanell és^divatbarchent-
uól álló. küld utánvéttel összeválogatva csak 15 koronáért. Maradék nagyság : 4—14 méter, tehát minden darálj jól elhasználható.
Kari Kohn ^o"820^^
IST A CJ IIO D (Csehország) 32. szám
z a i. a i közlöny
ií09. janüar 88.
A Nagykanizsai Bankegyesület Részvénytársaság
1909. évi február hó 13-án délután 3 érakor ■•iát helyiségében
35. évi rendes közgyűlését
tartja, melyre a t. oi. részvényesek tisztelettel meghivatnak.
A közgyűlés tárgyai;
a) Igazgazgatósági és felügyelő bizottsági jelentések.
b) Az 1908 iki mérleg fölötti határozat
o) A társaság hivatalos közlönyének kijelölése.
d) A felügyelő bizottság 1909. évi járulékának megállapítása
e) Az igazgatóságból az alapszabályok IK. g-a értelmében jelenleg sorrend szerint kilépő Weisz Tivadar ur helyébe I igaz-
gatósági tag. vagy a nevezett ur újbóli megválasztása.
f) A felügyelő bizottság és pedig 3 rendes és 2 póttag megválasztása
g) Egyéb — alapsznbályszerüleg bejelentett indítványok tárgyalása
Azon t. réazvéuyesek. kik a közgyűlésen szavazati jogukat érvényesíteni ¿hajtják, (elhivatnak, miszerint az alapszabályok 33. §-ához képest, még la nem |árt szelvényekkel ellátott részvényeiket a közgyűlést legalább 8 nappal megelőzőleg az egyesületi pénztárnál letétrméuyezzék
Kelt Nagykanizsán, 1909. évi január hó 25-én.
Az igazgatóság.
M/
W
A nagykanizsai takarékpénztár részvény-társaság
1909 évi február hó 14-én d. e. 10\'/, órakor tartandja saját helyiségében
64. éyi
melyhez a I. oz. részvényeseket tisztelettel meghívja
AZ IGAZGATÓSÁG
tárgysorozat:
1 Igazgatósági es felügyelő-bizottsági jelentések.
2. A mérleg előterjesztése, az osztalék megállapítása, az igazgatóság ós felügyelő-bizottság felmentése feletti határozathozatal.
3. Az igazgatóság javaslata a részvénytőke felemelése tárgyában.
4. Az alapszabályok 3. és II. §-ainak módosítása.
5. A nyugdijszabályzat módosítása, fi. A hivatalos közlöny kijelölése.
7. Az alapszabályok 27. §-a szerint sorrenden lévő 4 igazgatósági tag úgymint Aczél Pál, Sartory Oszkár, Práger lléla és Sommer Sándor, .valamin! a ■felügyelő-bizottsági tagok helyett ujak. esetleg azoknak isinéti megválasztása; és pedig a 4 igazgatósági tagnak 3 évi a 4 tagból álló felügyelő-bizottságnak 1 evi időtartamra.
8. Netáni indítványok.
jEGYZET : A I ez részvényesek figyelaeztetnek. miszerint szavazó lapjaikat 190!). évi február hó 13-ík napján délelőtt 9 — 12. délután 3—6 óráig a intézet helyiségében személyesen vagy meghatalmazás alapján átvehetik.
Megjegyeztetík, hogy az alapszabályok ll-ik §-a szeriül szavazat; jogot csak az gyakorolhat, kinek részvénye a közgyűlést megelózólez négy héttel nevére áliratolt
.—.—. — _ -_ ~ ___ , .. i [ ,
Nyomaton a tulajdonos Ifj. Wajdits József könyvnyomdájában Nagykanizsán.

Insert failed. Could not insert session data.